Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Rapport huszárvégjátékban nyert a címvédő Van Foreest ellen, Carlsen minőségáldozottal győzte le Girit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 84. Tata Steel Chess Masters második fordulójában Rapport Richárd megszerezte első győzelmét. A címvédő Jorden Van Foreest ellen 46 lépésben nyert, a holland sakkozó a huszárvégjátékban a 35. lépésben követte el a döntő hibát. A holland sakkozás fekete napján Anish Giri  is vereséget szenvedett, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen minőségáldozattal lepte meg ellenfelét. Giri nem találta meg a helyes védekezést jelentő folytatást, a norvég világelső hatásos győzelmet aratott. A többi játszmában pontosztozkodás született. Az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov 3.g4 lépése okozta a legnagyobb megdöbbenést, az orosz Andrej Jeszipenko nem fogadta el a gyalogáldozatot. A 16 éves indiai Praggnanandhaa gondos felkészülésének köszönhetően remizett a lengyel Jan-Krzysztof Dudával. Kottából játszott az orosz derbin Danyil Dubov. Lépésismétléssel lett döntetlen az indiai Santosh Gujrathi Vidit és az amerikai Fabiano Caruana játszmája. Az amerikai Sam Shankland időzavarban rontott a svéd Nils Grandelius ellen. Rapport Richárd a harmadik fordulóban sötéttel játszik a svéd sakkozóval.

 

Rapport Richárd és a címvédő Jorden Van Foreest harmadik klasszikus partijukat játszották. A 81. Tata Steel Chess Masters viadalon nagymesterünk világossal villámgyors, 21 lépéses győzelmet aratott, a Bundesligában ellenkező színelosztásban 21 lépésben remiztek.

 

Az első fordulóban elszenvedett veresége után nagymesterünk óvatos játék mellett döntött, nem kerülte el a sorozatos cseréket, a küzdelem huszárvégjátékban folytatódott. Ricsi volt az aktívabb, nyomást helyezett ellenfelére, aki a 35. lépésben döntő hibát vétett, 36.Hxh7! után reménytelen állásba került. Rapport Richárd a rosszul sikerült rajtot követően azonnal javított, fontos győzelmet ért el!

 

A 84. Tata Steel Masters második fordulójában fokozott érdeklődés kísérte a világbajnok Magnus Carlsen és a hollandok legjobbjának, Anish Girinek a játszmáját. 2018-ban a jubileumi 80. Tata Steel Chess Masters viadalon holtversenyben végeztek az élen, a rájátszásban a norvég világelső diadalmaskodott. Három éve Carlsen félpontos előnnyel hetedszer nyerte meg az oly nagy presztízsű tornát, Giri második lett. Tavaly Giri az első helyért vívott rájátszásban az Armageddon partiban vesztett honfitársa, Jorden Van Foreest ellen.

Korábban 26 klasszikus játszmában mérték össze erejüket, huszonegy döntetlen mellett Carlsen 4-1-re vezetett. Először 2011-ben csatáztak, óriási meglepetésre a 16 éves holland sakkozó sötéttel 22 lépésben legyőzte Carlsent. Wijk aan Zee-ben sorozatban kilencszer remiztek, Magnus Carlsen ezt a szériát szakította meg.

A katalán megnyitású játszmában Carlsen a 7.Ha3-as változat mellett döntött, letértek az elméleti ösvényről, ez láthatóan a világbajnoknak kedvezett. Elképzelhető, hogy a világbajnoki döntőre való készülés közepette gondosan elemezté a varit, Dubajban Jan Nepomnjacsij ellen a finálé második összecsapásában a 7.Vc2-es főváltozat mellett döntött.

 

Anish Giri 15…Vd5 lépésére csattant a minőségáldozat, amely komoly zavarokat okozott a holland sakkozó soraiban. Carlsen magabiztosan sakkozott, az azonnali 20.Fxd5 helyett pontosabb volt a 20.Fe4 g6 21.Fxd5 folytatás. Giri 20…Vxd5-tel nagyobb ellenállást fejthetett volna ki, a 21…c5 lépés megpecsételte a sorsát. Magnus Carlsen biztos kézzel vezette győzelemre haderejét.

 

A játéknapon Sahrijar Mamedgyarov 3.g4 lépése váltotta ki a legnagyobb megdöbbenést, Andrej Jeszipenko 8 perces gondolkodás után úgy ítélte meg, hogy „mérgezett” a gyalog, nem akart jelentős fejlődési nehézségekkel küszködni. Az azerbajdzsáni nagymester királyszárnyi akciójának méregfogát is kihúzta, egyenlő állásban kötöttek korai békét.

Az orosz derbin Danyil Dubov sötéttel kottából játszott Szergej Karjakin ellen, a megegyezés pillanatában több ideje volt, mint a játszma megkezdésekor.

Lépésismétléssel ért véget Santosh Gujrathi Vidit és Fabiano Caruana partija, az indiai nagymester érthetően elégedett volt a pontosztozkodással.

 

A 16 éves Rameshbabu Praggnanandhaa gondos felkészüléssel remizett Jan-Krzysztof Dudával. A Semi-Tarrasch változatot mindketten mindkét színnel játsszák.

A legtöbb fordulatot Sam Shankland és Nils Grandelius összecsapásában láttuk. Kezdetben a svéd sakkozó esélyei voltak kedvezőbbek, de nem élt a királyszárnyi akció nyújtotta lehetőséggel. Az amerikai olimpiai bajnok került előnybe, időzavarban azonban rontott, Grandelius az időkontroll után megelégedett a döntetlennel.

 

A 2. forduló eredményei:

Sam Shankland  (amerikia, 2708) - Nils Grandelius (svéd, 2672) döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Rapport Richárd (magyar, 2763) - Jorden Van Foreest (holland, 2702) 1 - 0 (Szláv védelem, 46)

Rameshbabu Praggnanandhaa (indiai, 2612) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2760) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 40)

Magnus Carlsen (norvég, 2865) - Anish Giri (holland, 2772) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 36)

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2767) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2714) döntetlen (Szabálytalan megnyitás, 26)

Szergej Karjakin (orosz, 2743) - Danyil Dubov (orosz, 2720) döntetlen (Tarrasch védelem, 23)

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2727) - Fabiano Caruana (amerikai, 2792) döntetlen (Félszláv védelem, 27)

 

A 3. forduló párosítása:

Fabiano Caruana(amerikai, 2792) - Sam Shankland (amerikai, 2708)

Danyil Dubov (orosz, 2720) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2727)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2714) - Szergej Karjakin (orosz, 2743)  

Anish Giri (holland, 2772) - Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2767)-

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2760) - Magnus Carlsen (norvég, 2865) -

Jorden Van Foreest (holland, 2702) - Rameshbabu Praggnanandhaa (indiai, 2612)

Nils Grandelius (svéd, 2672) - Rapport Richárd (magyar, 2763)

Verőci Zsuzsa

Fotó: tatsteelcehss.com Lennart Ootes  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wijk aan Zee-ben Rapport vereséggel rajtolt, hárrman nyertek világossal

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Wijk aan Zee-ben megkezdődött a 84. Tata Steel Chess Masters. A szuperverseny első fordulójában Rapport Richárd sötéttel játszva 41 lépésben vereséget szenvedett a tavalyi Világkupa győztesével, a világbajnokjelölt lengyel Jan-Kryzsztof Dudával szemben. Nagymesterünk bonyolult állásban elmulasztotta a jó esélyeket adó 26…f5! lépést. A vezércserét követően a hetedik sorra betört világos bástya miatt passzivitásba kényszerült, a 39. lépésben döntő hibával megkönnyítette Duda győzelmét. A címvédő holland Jorden Van Foreest a svéd Nils Grandelius ellen nyert. Az indiai Santosh Gujrathi Vidit az amerikai Sam Shanklandot győzte le. Az ötszörös világbajnok Manus Carlsen 21 lépésben remizett az orosz Andrej Jeszipenkoval. Az amerikai Fabiano Caruana nyerőesélyes állását rontotta döntetlenere az orosz Szergej Karjakinnal vívott csatájában. Kihagyta a nyerést az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov, az orosz Danyil Dubov örülhetett a reminek. A 16 éves indiai Pragnanandhaa a holland Anish Giri elleni döntetlennel kezdte meg szereplését. Rapport második partiját Van Foreest ellen világossal játssza.

A holland tengerparti városkában három világos partiban elért győzelemmel kezdődött meg a 84. Tata Steel Chess Masters. Vereséggel rajtolt Rapport Richárd. A 23 éves Jan-Krzstof Dudával klasszikus partiban ötödször mérte össze erejét. 2014-ban a magyar-lengyel válogatott mérkőzésen nagy csatában osztoztak meg a ponton,  egy évvel később a csapat Európa-bajnokságon is remiztek. 2019-ben a 81. Tata Steel tornán nagymesterünk sötéttel győzött a lengyel sakkozó ellen, aki a prágai Masters viadalon sötéttel vágott vissza.

Jan-Krzysztof Duda a nyitásból nem tudott előnyt kihozni, a bonyolult állásban Ricsi 26…f5! lépésével jó esélyeket kaphatott volna. A vezércserét követően azonban hátrányba került. Duda bástyája betört a hetedik sorra, uralta a nyílt d vonalat, királya is akcióba lendült. A passzív állásban nagymesterünk a 39.lépésben vesztőt húzott, 41.f5 lépésre feladta a játszmát.

A játéknap játszmájaként harangozták be a 19 éves Andrej Jeszipenko és az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen összecsapását, a küzdelem azonban csak 21 lépésig tartott, lépésismétléssel gyorsan remiztek. A norvég világelső bosszankodhatott, egy sablonos vezérlépés helyett 17…d4-es áttöréssel előnybe kerülhetett volna.

Tavaly a torna nyolcadik fordulójának szenzációjaként az orosz sakkozás egyik legnagyobb tehetségének tartott Jeszipenko legyőzte a négyszeres világbajnokot, a hétszeres Wijk aan Zee-i győztes Carlsent. A norvég világelső négy egymást követőTata Steel Masters viadalon nem talált legyőzőre!

A szicíliai védelmű ütközetben Carlsen a 16. lépésben nagy hibát vétett, kettős támadást bevezető taktikai csapást nézett el, az orosz titán jelentős előnybe került. Sikerrel hárította a világbajnok „kavarási” kísérleteit, 38 lépésben nyert. „Ezt a napot soha nem felejtem el”- ezek voltak Jeszipenko első szavai. A debütáló orosz nagymester a tornán bronzérmes lett, Carlsen a hatodik helyen végzett.

A Szocsiban megrendezett Világkupa nyolcaddöntőjében vágott vissza Magnus Carlsen a vereségéért. Csak a villámpartikban dőlt el Carlsen javára. Két döntetlen született a klasszikus partikban, majd a két 25-25 perces játszmában sem bírtak egymással, Jeszipenko a második játszmában hősies védekezéssel hárította a világelső nyerési kísérleteit.  Az első 10-10 perces partiban Carlsen legyőzte ellenfelét, aki visszavágón kiegyenlített. A villámpartik feszültségét Carlsen bírta jobban, kettős győzelemmel összesítésben 5-3-ra megnyerte  a meccset.

A 2018-ban világbajnoki kihívó Fabiano Caruana és a 2016-ban a címért Magnus Carlsennel viaskodó és az amerikai nagymesterhez hasonlóan csak a rájátszásban vereséget szenvedő Szergej Karjakin összecsapása volt az első forduló egyik slágermeccse. Caruana 7-4-es vezetése mellett kezdték meg a harmincnyolcadik klasszikus csatájukat. Tizenegy éve Wijk aan Zee-ben remivel indítottak, két év elteltével Caruana megszerezte első győzelmét, a Grand Slam döntőben kettőre növelte előnyét. 2014-ben Wijk aan Zee-ben ismét győzött, Karjakin először Stavangerben tudta megadásra kényszeríteni ellenfelét. A GP bakui tornáján Caruana nyert. 2016-ban a moszkvai világbajnok-jelölti döntő utolsó fordulójának nagy tétje volt a kihívói jog megszerzése, Karjakin világossal győzött. 2017-ben a London Chess Classic viadalon Caruana ötödször nyert, Karjakin a Tata Steel Chess tornán megszerezte harmadik győzelmét, majd a londoni világbajnok-jelölti döntőben megnyerte a minimeccset. Caruana Stavangerben nyert, hetedik győzelmét a 6. Sinquefield Kupán aratta.

Wijk aan Zee-ben hatodszor néztek farkasszemet, Fabiano Caruana remek nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul. Gyalogáldozattal jelentős előnybe kerülhetett volna, de az idő szorításában fokozatosan rontotta el állását, Szergej Karjakin védvonala hárított a világranglista harmadik amerikai nagymester kezdeményezését.

Bosszankodhat Sahrijar Mamedgyarov is, Danyil Dubov a katalán megnyitású partiban jelentős hátrányba került, az azerbajdzsáni sakkozó remek esélyt hagyott kihasználatlanul.

A tavalyi tornán Jorden Van Foreest az utolsó fordulóban legyőzte Nils Grandeliust, a nyeréssel kiharcolta, hogy rájátszás döntse el az első hely sorsát. Az Armageddon játszma döntött a javára honfitársával, Anish Girivel szemben. A címvédő 22 éves Van Foreest idei szereplését a svéd nagymester elleni győzelemmel kezdte meg. Szépen túljátszotta ellenfelét, a még hatásosabb folytatással adós maradt, de Grandelius újabb hibája már végzetes volt, a b szabadgyalog eldöntötte a játszma sorsát.

Az indiai válogatott kapitánya, Santosh Gujrathi Vidit „túlórázott”, de értékes győzelmet ért el az olimpiai bajnok Sam Shankland ellen.

A torna legfiatalabb résztvevője, a 16 éves Praggnnanandhaa sötéttel harcolta ki a döntetlent Anish Girivel szemben. Az indiai sakkozó hátrányosabb pozícióját sikerrel védte meg.

z első forduló eredményei:

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2727) - Sam Shankland (amerikai, 2708) 1 – 0 (Vezércsel, 73)

Fabiano Caruana (amerikai, 2792) - Szergej Karjakin (orosz, 2743) döntetlen (Vezércsel, 50)

Danyil Dubov (orosz, 2720) - Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2767) döntetlen (Katalán megnyitás, 21)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2714) - Magnus Carlsen (norvég, 2865) döntetlen (Félszláv védelem, 21)

Anish Giri (holland, 2772) - Rameshbabu Praggnanandhaa (indiai, 2612) döntetlen (Angol megnyitás, 44)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2760) - Rapport Richárd (magyar, 2763) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 41)

Jorden Van Foreest (holland, 2702) - Nils Grandelius (svéd, 2672) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 44)

A 2. forduló párosítása:

Sam Shankland (amerikai, 2708) - Nils Grandelius (svéd, 2672)

Rapport Richárd (magyar, 2763) - Jorden Van Foreest (holland, 2702)

Rameshbabu Praggnanandhaa (indiai, 2612) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2760)

Magnus Carlsen (norvég, 2865) - Anish Giri (holland, 2772)

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2767) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2714)

Szergej Karjakin (orosz, 2743) - Danyil Dubov (orosz, 2720)

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2727) - Fabiano Caruana (amerikai, 2792)

Verőci Zsuzsa

Fotó: tatasteelchess.com chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wijk aan Zee-ben szombaton kezdődik a Tata Steel Masters, Rapport Richárd ötödik a rajtlistán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Wijk aan Zee-ben január 15. és 30. között rendezik meg a hagyományos versenysorozat nyolcvannegyedik tornáját, a Tata Steel Masters 2022 szuperversenyt. Pénteken este tartják meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, szombaton indulnak a sakkórák a nagy érdeklődéssel várt viadalon. A 20-as kategóriájú, 2737-es Élő-átlagú viadalon a rajtlistát a hétszeres győztes norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti, címvédőként a holland Jorden Van Foreest játszik. A világranglista első tíz helyezettjéből négyen a rajtnál, Rapport Richárd ötödik a rajtlitán, két év szünet után ismét drukkolhatunk sikeres szereplésért. A torna hivatalos honlapja a www.tatasteelchess.com, ahol élő internetes közvetítés lesz.

A hagyományos versenyt a Hoogovens Művek főszponzorként 2000-ig támogatta, a privatizáció után lett a brit Corus a fesztivál névadója, és egyúttal főtámogatója. Tizenegy éve az indiai Tata Steel vette át a sakkozás kiemelt mecénásának szerepét. A holland tengerparti városka a versenyek idején két és fél hétig a sakk lázában ég. A koronavírus-járvány miatt idén is elmaradnak a sakkfesztivál remek hangulatú kísérő versenyei, a 14 résztvevős szuperversenyt és a challenge tornát a nehéz időszakban fokozott egészségügyi intézkedések közepette is megrendezik.  A klasszikus, a 14 résztvevős lebonyolítású Masters méltán népszerű a sakkozók és a sakkrajongók körében is, egy-egy váratlan vereség kijavítására bőven van lehetőség, harcosabbak is a játszmák.

A világranglista első tíz helyezettjéből négyen játszanak. A 31 éves ötszörös világbajnok, világranglista-vezető Magnus Carlsen fényes sikerekkel övezett pályafutása 2004-ben éppen Wijk aan Zee-ben kezdődött meg. A „C” nagymesterversenyt a 13 esztendős norvég titán 13-ból 10,5 pontos szenzációs eredménnyel és játékkal nyerte meg. Négy évvel később már a szuperversenyen diadalmaskodott, sikerét még hatszor ismételte meg, 2010-ben, 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban, 2018-ban és 2019-ben is tornagyőztesként ünnepelhették, hét elsőségével előzi meg az ötször győztes indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot. A norvég világelső tizennyolcadszor a Wijk aan Zee-i (ringben”.

A Tata Steel Masters 2022 résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2865)

Fabiano Caruana (amerikai, 2792)

Anish Giri (holland, 2772)

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2767)

Rapport Richárd (magyar, 2763)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2760)

Szergej Karjakin (orosz, 2743)

Santosh Guhjathi Vidit (indiai, 2727)

Danyil Dubov (orosz, 2720)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2714)

Sam Shankland (amerikai, 2708)

Jorden Van Foreest (holland, 2702)

Nils Grandelis (svéd, 2672)

Praggnanandhaa R (indiai, 2612)

A világranglistán harmadik Fabiano Caruana a világbajnokhoz hasonlóan a „C” nagymesterversenyen kezdett, 2008-ban kétpontos előnnyel győzött. Két évvel később már a legjobbakkal csatázhatott, 2012-ben a győztes Levon Aronjan mögött Carlsennel és Tejmur Radzsabovval holtversenyben második volt. Három kevésbé sikeres szereplése után 2016-ban Ding Liren társaságában lett második, három esztendeje nagy kudarcként – 3-mal végzett, a balsiker után megnyerte a világbajnok-jelölti döntőt.

Két éve Fabiano Caruana szenzációs elsőségével fejeződött be a 82. Tata Steel Masters. A 27 éves amerikai nagymester kétpontos előnnyel nyerte meg az esztendő első szuperversenyét a hétszeres győztes, címvédő Magnus Carlsen előtt. Caruana 19,6 Élő-pontot is gyűjtött, 20,8 pontra megközelítette a rangsort vezető norvég világelsőt.

A hollandok legjobbja, a 27 éves Anish Giri végig járta  a lépcsőfokokat, a „C” és a „B” nagymesterversenyeken keresztül vezetett az útja az elitbe. A szuperversenyen 2011-ben játszhatott először, két második és egy negyedik helyezés után négyesztendeje veretlenül Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, a rájátszást elvesztette a világbajnokkal szemben. 2019-ben fél pont hátránnyal lett második, két éve holtversenyben ötven százalékkal hatodik volt.

Tavaly a 83. Tata Steel Masters viadalon óriási meglepetésre a 21 éves holland Jorden Van Foreest  diadalmaskodott. A torna utolsó fordulójában a játéknapot hármas holtversenyben a második helyen kezdő Van Foreest remek játékkal legyőzte a svéd Nils Grandeliust, míg éllovas honfitársa, Anish Giri csak remizett a spanyol David Anton Guijarroval. A veretlenségét megőrző Van Foreest és Giri holtversenyben végzett az élen, az első hely sorsát rájátszás döntötte el. A két villámparti döntetlen lett, az Armageddon partiban is Van Foreest sakkozott szerencsésebb kézzel, a drámai csatában Giri túllépte a gondolkodási időt.

Jorden Van Foreest már 2020-ban is meglepetést okozott negyedik helyezésével, elsősége óriási szenzáció volt. Jól játszott, a + 30,2 Élő-ponttal belépett a  2700 Élő-pontosok elitjébe.

A tornán nagy sikerrel, bronzérmesként debütált a 18 éves Andrej Jeszipenko Az orosz nagymester sokáig őrizte veretlenségét, a 11. fordulóban Aryan Taritól szenvedett váratlan vereséget. A + 24,1 Élő-pont őt is a 2700-as klubba juttatta.

Magnus Carlsen a nyolcadik aranyérem megszerzését tűzte ki céljául, keserű volt a csalódás. A 2015-ös stavangeri tornán elért teljesítményének volt utoljára hasonlóan rossz performance-pontszáma, 15,3 Élő-pontot vesztett. A nagy szenzációt Andrej Jeszipenko elleni veresége jelentette, csak három partit tudott nyerni.

83. Tata Steel Masters Wijk aan Zee 2021, január 15-31.

H.

Név

Ti

FED

 Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

TB1

TPR

1

Jorden Van Foreest

GM

NED

2671

#

½

½

½

½

½

1

1

1

½

1

½

½

½

8.5

53

2839

2

Anish Giri

GM

NED

2764

½

#

½

½

½

½

½

1

1

½

½

1

1

½

8.5

52.25

2832

3

Andrej Jeszipenko

GM

RUS

2677

½

½

#

½

½

1

½

0

½

½

1

1

½

1

8

49

2815

4

Fabiano Caruana

GM

USA

2823

½

½

½

#

½

½

½

½

½

½

½

1

1

1

8

48.25

2804

5

Alireza Firouzja

GM

FID

2749

½

½

½

½

#

0

1

½

½

1

1

½

½

1

8

48

2810

6

Magnus Carlsen

GM

NOR

2862

½

½

0

½

1

#

½

½

1

½

½

½

1

½

7.5

47.25

2771

7

Pentala Harikrishna

GM

IND

2732

0

½

½

½

0

½

#

½

1

½

½

½

½

1

6.5

38.75

2724

8

Aryan Tari

GM

NOR

2625

0

0

1

½

½

½

½

#

½

½

½

½

½

½

6

38

2703

9

Nils Grandelius

GM

SWE

2663

0

0

½

½

½

0

0

½

#

1

½

½

1

1

6

34

2700

10

Jan-Krzysztof Duda

GM

POL

2743

½

½

½

½

0

½

½

½

0

#

½

½

½

½

5.5

35.75

2666

11

David Anton Guijarro

GM

ESP

2679

0

½

0

½

0

½

½

½

½

½

#

½

½

½

5

30.75

2641

12

Radoslaw Wojtaszek

GM

POL

2705

½

0

0

0

½

½

½

½

½

½

½

#

½

½

5

30.75

2639

13

Maxime Vachier-Lagrave

GM

FRA

2784

½

0

½

0

½

0

½

½

0

½

½

½

#

1

5

29.75

2633

14

Alexander Donchenko

GM

GER

2668

½

½

0

0

0

½

0

½

0

½

½

½

0

#

3.5

23

2554

Sahrijar Mamedgyarov hatodszor kapott meghívást, a legjobb helyezést 2018-ban érte el, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben harmadik volt. Három éve a tizenketetdik helyen végzett.

Rapport Richárd negyedszer játszik a nagy presztízsű versenyen. 2013-ban holtversenyben volt első a „B” nagymesterversenyen, 2014-ben játszhatott a szuperversenyen, a 11 partiból 3,5 pontot gyűjtött, két győzelem mellett öt vereséget szenvedett el. 2017-ben nagy szenzáció volt Magnus Carlsen elleni győzelme, de öt partit elvesztett. Különösen sajnálhatta a későbbi tornagyőztes Wesley So elleni kihagyását, fonalas nyeréseket szalasztott el. 2019-ben Rapport Richárd ötven százalékot elérve lett hármas holtversenyben hetedik. Emlékezetes marad Jan-Krzysztof Duda elleni zseniális kombinációja, az első két helyezettől szenvedett vereséget. Tavaly a stavangeri Altibox Norway Chess tornán remekelt, nyolc fordulón keresztül vezette a versenyt, végül harmadikként végzett. A világranglistán tizenegyedikként kezdi meg szereplését, a viadal főpróba a Grand Prix 2022 sorozatra, a 24 meghívott két-két 16-16 résztvevős kieséses rendszerű viadalon játszik, az összetett pontverseny első két helyezettje kiharcolja a világbajnok-jelölti döntőben való szereplés jogát!

A tavalyi Világkupa győztese, a 23 éves világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda negyedik fellépésére készül. 2019-ben – 2-vel zárt, két éve ötven százalékon, tavaly nyeretlenül, két vereséggel. tizedik.

Szergej Karjakin 2005-ben debütált, a „B” nagymesterverseny győzteseként harcolta ki a továbblépést, Három évvel később tornagyőztes lett. 2013-ban Viswanathan Ananddal holtversenyben harmadik, egy évvel később Anish Girivel második. Két utolsó versenyén, 2017-ben és 2018-ban negyedik lett. Karjakin tegnap ünneplete 32. születésnapját, Wijk aan Zee-ben tizenegyedik versenyét játssza.

Nem kis vihart kavart az orosz sakkéletben, hogy Danyil Dubov a dubaji világbajnoki döntőn Magnus Carlsent szekundánsként segítette. 2020-ban mutatkozott be Wjk aan Zee-ben, negyedikként végzett. Santosh Gujrathi Vidit, Sam Shankland és Nils Grandelius is másodszor a legjobbak versenyén. Az indiai nagymester szolid stílusával 2018-ban hatodik volt, az amerikai olimpiai bajnok 2019.ben Rapport Richárddal  holtversenyben volt nyolcadik. A svéd sakkozó szereti a bonyodalmakat, tavaly kilencedikként végzett.

Az indiai sakkozás egyik nagy ígérete, a 16 éves Praggnanandhaa óriási esélyt kapott, hogy megmérkőzhet a sakkvilág ászaival.

A Tata Steel Masters győztesei:

Year

Fed

Champion

2021

       NED

GM Jorden van Foreest

2020

      USA

GM Fabiano Caruana

2019

      NOR

GM Magnus Carlsen

2018

     NOR

GM Magnus Carlsen

2017

     USA

GM Wesley So

2016

    NOR

GM Magnus Carlsen

2015

   NOR

GM Magnus Carlsen

2014

  ARM

GM Levon Aronian

2013

 NOR

GM Magnus Carlsen

2012

 ARM

GM Levon Aronian

2011

USA

GM Hikaru Nakamura

 

A fordulók 14 órakor kezdődnek. Az első 40 lépésre 100-100 perc a gondolkodási idő, a következő 20 lépésre 50-50, majd a parti befejezéséig még 15-15 perc, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc bónuszidővel. A tornán január 15-én lesz az első forduló. Három szabadnapot is kapnak a nagymesterek, 19-én lesz első pihenőnap, január 24-én is szünetelnek a csatározások.  A hajrá előtt, január 27-én kapnak még pihenőt a résztvevők, majd a befejező három fordulóval zárul a torna. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

Verőci Zsuzsa

Fotó: tatsteelchess.com chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mi is történt 2021-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója  V.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. A 2021-es év a sok nehézség ellenére is gazdag volt rangos párharcokban, tornákban. Rendhagyó eseményként jegyzi majd a sakktörténelem, hogy több mint egy év után folytatták és fejezték be a 8 fős világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese, a világbajnoki kihívó az orosz Jan Nepomnjacsij lett. A Dubajban megrendezett világbajnoki döntőben a címvédő Magnus Carlsen 7,5 – 3,5-ös fölényes győzelemmel negyedszer védte meg a 2013-ban Viswanathan Anand elleni sikerrel elhódított világbajnoki címét. Szocsiban a lengyel Jan-Krzysztof Duda előségével fejeződött be a  kieséses rendszerű Világkupa. Az elődöntőben Magnus Carlsent, a döntőben az orosz Szergej Karjakint győzte le. A női viadalon az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk diadalmaskodott.  Rigában a 18 éves francia Alireza Firouzja szenzációs sikerével fejeződött be a FIDE Chess.com Grand Swiss Open viadal. A női versenyen a kínai Lei Tingjie győzött. Jelentős késéssel ért véget a női Grand Prix négy versenyből álló sorozata, az összetett pontversenyt az orosz Alekszandra Gorjacskina nyerte meg, az indiai Humpy Koneru és az orosz Katyerina Lahno harcolta ki a világbajnok-jelöltséget, a gibraltári tornán a kazah Zsanszaja Abdumalik végzett az élen. A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának összetett pontversenyét az amerikai Wesley So nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave és az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov előtt. Wijk aan Zee-ben a 83. Tata Steel Masters viadalon a 21 éves  holland Jorden Van Foreest szenzációs sikerként lett első. A 8. Sinquefild Cup tornán Maxime Vachier-Lagrave győzött. A kilencedszer megrendezett Altibox Norway Chess tornán a világbajnok Magnus Carlsen negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott, Rapport Richárd harmadikként végzett. Oslóban Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour kilenc online rapid versenyből álló sorozatának döntője. A másodszor megrendezett Online Sakkolimpián a tavalyi holtversenyes győztes, a rajtlistát vezető, a 13 mérkőzését megnyerő orosz válogatott az aranyérmes. A 153 együttes versengésében válogatottunk hét győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel jutott a legjobb nyolc csapat további küzdelmeibe. A negyeddöntőben sakkozóink kétszer minimális vereséget szenvedtek az orosz együttestől. Nagy meglepetésre az orosz Anton Demcsenko az új Európa-bajnok. A női Eb-n az örmény Elina Danieljan győzött. A szlovén Terme Catezben az orosz női és az ukrán férfi válogatott elsőségével ért véget a 23. csapat Európa-bajnokság. Női együttesünk a tizenkettedik, férficsapatunk a tizenhatodik helyen végzett. Varsóban a 17 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov szenzációs elsőségével fejeződött be az Open kategóriában a rapid világbajnokság, a női viadalon Alekszandra Kosztenjuk győzött. A villám-világbajnokságon a 17 éves kazah Bibiszara Asszaubajeva remekelt, az open tornán Maxime Vachier-Lagrave lett az első. Bakuban a 7. Vugar Gasimov emlékversenyen Rapport Richárd holtversenyben Fabiano Caruanával végzett az élen. Terbe Zsuzsanna és Ács Péter elsőségével fejeződött be a 65. női és a 70. férfi sakkbajnokság, a IV. Hetényi Géza emlékverseny. Gaál Zsóka világbajnok lett az online rapid U14-es kategóriában. A 2021-es év utolsó két hónapjának legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

Rigában a 18 éves francia Alireza Firouzja szenzációs sikerével fejeződött be a FIDE Chess.com Grand Swiss Open viadal. Firouzja az utolsó játéknapon az orosz Grigorij Oparin elleni döntetlennel fejezte be remek szereplését, a 108 fős, 11 fordulós svájci rendszerű verseny győztese lett és bejutott a világbajnok-jelölti döntőbe. A francia sakkozó 70 ezer dolláros díjat vehetett át. A második helyen az amerikai Fabiano Caruana végzett, 3,5 Bucholz-pont döntött a javára Oparinnal szemben, világbajnok-jelöltséget ér az ezüstérme. A rajtlistát vezető Caruana megőrizte veretlenségét. Grigorij Oparin harmadik helyezése a viadal egyik nagy meglepetése. Oparin, a kínai Yu Yangyi, a német Vincent Keymer, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az orosz Alekszandr Predke és a spanyol Alexei Shirov játszhat a Grand Prix 2022 három versenyből  álló sorozaton, a pontverseny első két helyezettje jut be a 8 fős világbajnok-jelölti döntőbe. A női Grand Swiss versenyen a kínai Lei Tingjie diadalmaskodott és lett világbajnok-jelölt. A rajtlistán hetedik 24 éves olimpiai bajnok kimagasló teljesítményt nyújtott, másfél pontos előnnyel nyerte meg a viadalt, 20 ezer dollár a jutalma. A német Elisabeth Paehtz ezüstérme, a kínai Zhu Jiner harmadik helye is meglepetésnek számít, várakozáson felül teljesítettek. Hoang Thanh Trang az 50 résztvevős mezőnyben a 38. helyen végzett.

A FIDE Chess.com Grand Swiss záróünnepségen Alireza Firouzja elérzékenyülve hallgatta új hazája himnuszát, az iráni születésű 18 éves sakkozó francia színekben érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét.

A 11 fordulós tornán az utolsó forduló döntötte el két világbajnok-jelölti cím sorsát. Firouzja lépéselőnyben, remifórral játszotta az orosz Grigorij Oparin elleni partiját, a spanyol megnyitású ütközetük lépésismétléssel 28 lépésben ért véget pontosztozkodással. Oparin nem kockáztatott, a remivel a Grand Prix versenyeken való részvételi jogot szerezte meg.

A verseny rajtlistáján harmadik Alireza Firouzja mesterhármassal rajtolt, hol egyedül, hol holtversenyben végig az élen állt. Világossal a hat játszmájából 5,5 pontot szerzett, sötéttel ötven százalékot ért el, egyetlen vereségét Fabiano Caruanától szenvedte el. Teljesítményének performance-pontszáma 2855, nyert 11,5 Élő-pontot és 70 ezer dollárt!

Fabiano Caruana világossal játszotta utolsó partiját az orosz Alekszandr Predke ellen. Villámgyorsan peregtek a lépések a spanyol megnyitású ütközetben, Predke kitűnő felkészültségét bizonyította, minimális előnybe került. Caruana csak akkor nyugodhatott meg, amikor Yu Yangyi és Maxime Vachier-Lagrave összecsapása döntetlennel fejeződött be. A kínai nagymester a tizedik játéknapon hagyta ki a nagy lehetőséget Alexei Shirov elleni játszmájában.

A matematika is főszerephez jutott, Fabiano Caruana a második helyet szerezte meg, a holtversenyt 3,5 Bucholz-pont döntötte el a javára Oparinnal szemben. Caruana megőrizte veretlenségét, nem játszott csúcsformában, de a kritikus pillanatokban rutinja kisegítette, célját elérte, világbajnokjelölt lett.

Az első tizenhárom táblán kisebb-nagyobb küzdelmek után csak döntetlenek születtek. Hatan biztosították részvételi jogukat a jövő évi két Grand Prix sorozatra, az összetett pontverseny első két helyezettje lesz világbajnokjelölt. Kiemelkedő sikert ért el a 16 éves Vincent Keymer, nagyot küzdött az angol David Howellel vívott játszmájának megmentésért. Hatodikként a 49 éves Alexei Shirov kvalifikálta magát! Maxime Vachier-Lagrave megőrizte veretlenségét, de csak három játszmát tudott nyerni.

A rajtlistán második Levon Aronjan nagy csalódást okozott, 6,5 pontjával csak a 26. lett. Meglepő, hogy Grigorij Oparin és Alekszandr Predke érte el a népes orosz csapatból a legjobb eredményt, a jóval esélyesebb társaiknak nem volt reális esélyük magas helyezés elérésére.

Magyar résztvevő nélkül rendezték meg a Grand Swiss viadalt. Rapport Richárd nevezett, de végül nem indult el.

A FIDE Chess.com Grand Swiss végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

3

GM

Alireza Firouzja

FRA

2770

8,0

68,0

72,0

50,25

2

1

GM

Fabiano Caruana

USA

2800

7,5

67,0

72,5

49,75

3

39

GM

Grigorij Oparin

RUS

2654

7,5

63,5

68,5

45,75

4

11

GM

Yu Yangyi

CHN

2704

7,0

66,5

72,0

44,50

5

65

GM

Vincent Keymer

GER

2630

7,0

65,5

70,0

43,25

6

4

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2763

7,0

65,0

70,0

43,50

7

26

GM

Alekszandr Predke

RUS

2666

7,0

64,5

70,0

42,25

8

32

GM

Alexei Shirov

ESP

2659

7,0

64,5

68,5

41,50

9

34

GM

David W L Howell

ENG

2658

7,0

62,5

66,5

40,25

10

27

GM

Gabriel Szargiszjan

ARM

2664

7,0

61,5

65,5

40,50

11

33

GM

David Anton Guijarro

ESP

2658

7,0

61,0

65,0

39,25

12

20

GM

Anton Korobov

UKR

2690

7,0

60,5

66,0

41,50

13

40

GM

Samuel Sevian

USA

2654

7,0

60,5

64,5

39,75

14

6

GM

Andrej Jeszipenko

RUS

2720

7,0

60,0

64,5

40,00

15

50

GM

Bogdan-Daniel Seac

ROU

2643

7,0

60,0

63,0

39,25

16

14

GM

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2699

7,0

56,5

61,5

39,00

 

A női Grand Swiss versenyen egy fordulóval a befejezés előtt Lei Tingjie már a torna győztese és világbajnokjelölt volt. A 24 éves kínai olimpiai bajnok remek formában játszva érte el kimagasló sikerét. Riválisai közül csak Elisabeth Paehtz tudott tőle az első kilenc fordulóban fél pontot elvenni. Mesternégyese lenyűgöző volt. Teljesítményének performance-pontszáma 2735, 30 Élő-pontot szerzett.

„Életem versenyétjátszottam” – nyilatkozta Elisabeth Paehtz. Megnyerte utolsó partiját Bibiszara Asszaubajeva ellen, ezüstérmes lett. Játszhat a Grand Prix-sorozaton és harmadszor teljesítette a férfi nemzetközi nagymesteri normát, ezzel megszerezte a címet.

A 20 éven aluli lányok világranglistáján második kínai Zhu Jiner harmadik helyezése is szenzáció, szerencsés volt a párosítása, hogy a befejező körben játszott honfitársnőjével.

Megőrizte veretlenségét, de a vártnál kevesebb átütő erővel játszott a rajtlistát vezető Marija Muzicsuk. Az ukrán exvilágbajnoknő Élő-pontszáma alapján biztos lehet a világbajnok-jelöltségben.

Az egykori fehérorosz Olga Badelka érte el az orosz sakkozónők között a legmagasabb helyezést. A hajrában az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk gyengélkedett, elpuskázták esélyeiket a grúz olimpiai csapat tagjai.

A 2013-ban Európa-bajnoki címet is szerzett, a 2018-as sakkolimpián az éltáblán fantasztikus eredményt elért Hoang Thanh Trang két vereséggel kezdte a viadalt, ez rányomta bélyegét a versenyére. Jó állásokat is elrontott, túlzottan szűk megnyitási repertoárja sebezhetőnek bizonyult.

A Női Grand Swiss végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

7

GM

Lei Tingjie

CHN

2505

9,0

64,5

70,0

56,00

2

12

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2475

7,5

69,5

74,5

49,50

3

15

WGM

Zhu Jiner

CHN

2455

7,5

67,5

71,5

46,75

4

1

GM

Marija Muzicsuk

UKR

2536

7,0

69,0

74,0

46,50

5

4

GM

Dronavalli Harika

IND

2511

7,0

64,5

68,5

42,25

6

18

IM

Lela Zsavahasvili

GEO

2446

7,0

64,5

68,5

41,00

7

20

IM

Olga Badelka

RUS

2438

7,0

61,0

63,0

37,25

8

3

GM

Alekszandra Kosztenjuk

RUS

2518

6,5

68,5

72,5

41,00

9

13

WGM

Natalija Pogonyi

RUS

2467

6,5

66,0

70,5

39,50

10

34

IM

Bibiszara Asszaubajeva

KAZ

2400

6,5

62,5

68,0

39,00

38

39

GM

Hoang Thang Trang

HUN

2380

5,0

48,0

48,5

17,00

A szlovén üdülőhelyen, Terme Catezben megrendezett csapat Európa-bajnokság záróünnepségén ünnepelték a hetedszer kontinensbajnokságot nyert Oroszország női együttesét, az először aranyérmes ukrán férfi válogatottat. Köszöntették az érmeseket, a grúz és az azerbajdzsáni női, a francia és a lengyel férfi csapatokat, a tábladíjasokat. A rajtlistán tizedik férfi együttesünk a 16. helyen végzett.  A tizenegyedik helyre rangsorolt női válogatottunk tizenkettedikként zárta szereplését. Gledura Benjámin negyedik táblásként aranyérmet kapott  kitűnő eredményéért.

A Szlovéniában is súlyos koronavírus-járvány ellenére rendezték meg a 23. csapat Európa-bajnokságot. Szigorú egészségügyi óvintézkedések segítették a rendezést, a hírek csak egy pozitív tesztről szóltak, az ukrán exvilágbajnoknő, Anna Usenyina kapta el a fertőzést.

Tavaly elmaradt a sakkolimpia, az online rapid tornák nem pótolták az igazi humán küzdelmeket, két évet kellett várni az újabb megmérettetésre.

A férficsapatok versenyében az első helyre rangsorolt orosz együttes nélkülözte két legjobbját, Jan Nepomnjacsijt és Szergej Karjakint. A francia csapatban először játszott Alireza Firouzja, az Eb többek között a 18 éves nagymester szenzációs eredményéről marad emlékezetes. A spanyolok a 49 éves Alexei Shirov vezetésével remekeltek, a lengyeleknél a Világkupa győztese, Jan-Krzysztof Duda volt a „vezérevezős”, az azerieknél szerepelt a két szuperklasszis, Sahrijar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov. Tehetséges, sikerre „éhes” fiatalok egész sora kapott kitűnő játéklehetőséget.

Sajnos válogatottunk nélkülözte legjobbját, Rapport Richárdot, aki 2017-ben játszott utoljára a nemzeti csapatban. Lékó Péter igazoltan volt távol, a világbajnoki döntőn Jan Nepomnjacsij egyik szekundánsa volt. Új kapitánnyal, a 2002-esbledi sakkolimpián ezüstérmes csapatunk tagjával, Ács Péter vezetésével a tizedikként rangsorolt együttestől az első tízbe kerülés volt a cél. A többi riválistól eltérően nálunk nem a legmagasabb értékszámú nagymester, Berkes Ferenc játszott az éltáblán, Erdős Viktor kapta feladatként, hogy kockázatmentes játékával „védelmezze” a társakat.

Erdős hat döntetlen mellett két vereséget szenvedett el, Firouzja és Shirov győzte le, elkaphatta volna Anish Girit. Az első öt fordulóban Gledura Benjámin ötös nyerősorozattal remekelt, a viadal félidejét csapatunk négyes holtversenyben az élen állt és következett az oroszok elleni találkozó. Berkes Ferenc játszott sötéttel Alekszandr Griscsuk ellen, gond nélkül hozta a döntetlent, míg Bánusz Tamás világossal a váratlan megoldásokat kedvelő Danyil Dubovtól vereséget szenvedett, Gledura és az Eb újonca, Kántor Gergely remizett. A minimális vereséggel együttesünk a hetedik helyre esett vissza és következtek a szerbek, a váratlan újabb vesztés megrázó volt. Berkes sötéttel nyert, Erdős remije mellett Gledura és Kántor kikapott. A nyolcadik körben nem volt szerencsénk a párosítással, a hollandokat kaptuk, Giriék egypontos előnnyel játszhatták a meccset, balszerencsés vereség lett  vége. Erdős időzavarban a remit kereste, ahelyett, hogy a döntő előnyt biztosító Bd6-ot meghúzza, Berkes a csapat érdekét szem előtt tartva kockáztatott, de túlfeszítette a húrt, harmadszor kapott ki a csapat. Izrael elleni 2-2-vel nem sikerült a javítás.

A kitűnően sikerült rajt fényében is nagy csalódás a 16. hely. A játszmákban több volt, esélyek maradtak kihasználatlanul, játékosaink kedvező lehetőségekkel nem tudtak élni. A párosítás is lehetett volna kegyesebb csapatunkhoz, a lejátszott 36 partiból nyolcat is elvesztettek, Gledura és Berkes öt, illetve három nyerése javítja a statisztikát, Bánusz egy, Kántor kétszer volt eredményes. Hat olyan csapattal mérkőztünk meg, amelyik az első tízben végzett, három minimális vereség az orosz, a szerb és a holland együttestől, bravúros győzelem a franciák ellen és két papírforma siker Montenegró és Szlovénia együtteseivel szemben. Két értékes döntetlen az azeriekkel és a spanyolokkal és zárásként Izraellel is 2-2.  

Hat forduló után a címvédő orosz válogatott egypontos előnnyel vezetett a veretlenségét őrző öt 9 pontos csapat előtt, Azerbajdzsán, Ukrajna, Spanyolország, Örményország és Hollandia alkotta az üldöző bolyt, a francia csapat két vereséggel a tizedik helyen állt. A hetedik kör eredményei döntően befolyásolták a végeredményt. Az ukránok legyőzték az éllovas orosz négyest.

A bajnoki cím és a dobogós helyek sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a négy 12 pontos együttes egymás elleni csatáiból a franciák és az ukránok kerülte ki győztesen, az aranyérmet az un. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás döntött az ukránok javára, 3-1-re győzték le az örményeket, a franciák csak 2,5-1,5-re az azerieket.

Az ukránok elsősége megérdemelt, veretlenül, játszmát sem veszítve lettek aranyérmesek, két éve az utolsó fordulóban bukták el a bajnoki címet. Nehéz jelzőket találni Alireza Firouzja teljesítményére. A Grand Swiss tornán elért elsősége, világbajnok-jelölti címe után bámulatos motiváltsággal játszott, a 3015-ös performance-pontszám, a + 22,3 Élő-pont hű tükre újabb bravúros szereplésének. Sakktörténelmet írt, hogy 18 évesen átlépte a 2800 Élő-pontos álomhatárt. Csapattársai Élő-pontokat veszítettek, de ezüstérmet ünnepelhettek. A svájci rendszer egyik furcsaságát jól mutatja, hogy a holtversenyben végzett két válogatott elkerülte egymást.

A lengyelek jól hajráztak, „külső körön” törtek előre, a riválisok eredményei is számukra kedvezően alakultak, a grúzok elleni kiütéses győzelem végül bronzérmet ért. A spanyol gárda veretlenül harcolta végig kontinensviadalt, érmet érdemeltek volna. Az azeriek a hajrában rosszul taktikáztak, leszorulta a dobogóról.

Az orosz csapat hatodik helyezése bombameglepetés, de Danyil Dubov, Kirill Alekszejenko és Andrej Jeszipenko a Grand Swiss versenyen is gyengélkedett, az éltáblán Alekszandr Griscsuk mind a kilenc játszmája döntetlennel ért véget.  

A 23. csapat Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

7

Ukrajna

9

5

4

0

14

212,5

21,5

2

3

Franciaország

9

7

0

2

14

207,5

21,5

3

4

Lengyelország

9

5

3

1

13

192,5

22,5

4

8

Spanyolország

9

4

5

0

13

190,0

20,0

5

2

 

Azerbajdzsán

9

4

4

1

12

224,0

21,5

6

1

Oroszország

9

5

2

2

12

206,5

20,5

7

11

Örményország

9

4

4

1

12

206,0

21,0

8

13

Szerbia

9

6

0

3

12

160,5

20,0

9

6

Hollandia

9

4

3

2

11

175,5

20,5

10

9

Németország

9

5

1

3

11

167,0

21,0

11

25

Georgia

9

4

2

3

10

162,5

18,0

12

15

Izrael

9

3

4

2

10

158,5

20,0

13

5

Anglia

9

3

4

2

10

154,5

19,0

14

20

Görögország

9

5

0

4

10

152,0

19,5

15

14

Horvátország

9

3

4

2

10

148,5

19,0

16

10

Magyarország

9

3

3

3

9

185,5

19,5

(39 csapat)

A magyar csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Perf.

Élő+/-

1

Erdős Viktor

2615

½

½

0

½

0

½

½

½

3,0

8

2674

2587

-3,5

2

Berkes Ferenc

2676

1

½

½

½

½

1

0

1

5,0

8

2656

2751

7,7

3

Bánusz Tamás

2607

1

½

0

0

0

1,5

5

2596

2447

-10,7

4

Gledura Benjámin

2635

1

1

1

1

1

½

0

½

½

6,5

9

2605

2771

16,6

5

Kántor Gergely

2566

1

1

½

½

0

½

3,5

6

2583

2640

6,5

Női Európa-bajnokság

A női csapatok versenyében a címvédő orosz válogatott fölényesen vezette a rajtlistát, a két legjobbját nélkülöző ukrán együttes helyett Georgia ötöse volt a legnagyobb rivális. Az aranyérem sorsa a negyedik fordulóban dőlt el, a csúcsrangadót az oroszok 3-1-re megnyerték. A Grand Swiss viadalon gyengébben szerepelt orosz sakkozónők „erődemonstrációt” tartottak a folytatásban is, valamennyi mérkőzésükön diadalmaskodtak, sorozatban negyedszer lettek aranyérmesek. A 36 lejátszott partijukból csak kettőt vesztettel el.

A grúzokat nem törte le a derbi elvesztése, az utolsó forduló előtt már bebiztosították az ezüstérmet, csak az ukránoknak „kegyelmeztek” a négy döntetlennel.

Két éve még meglepetésként értékelhettük az azerbajdzsáni együttes bronzérmét, a fiatal erőkből álló csapatuk megismételte sikerét. Az első két helyezettől elszenvedett vereségüket öt győzelemmel javították..

Válogatottunknak a 9 forduló során volt oka örömre és bánatra, kevésen múlott, hogy nem ért el jelentős sikert. Már a második fordulóban rangadót játszott a lengyelekkel, jöttek a franciák. Az izgalmak után könnyű, pihentető nyerés nyugtatta meg a lányokat, csalódás volt a szlovákok elleni döntetlen, a félidőt 6 ponttal a kilencedik helyen zárták.

Az örök optimista kapitány, Papp Gábor próbálta megtalálni a legjobb összeállítást, elcsúsztak a színek, sebezhető volt az éltábla. A hajrában az azeriek elleni mérkőzés igazi hullámvasút volt, mindkét együttes megnyerhette volna a meccset, a döntetlen után lázas számolgatás is kezdődött, hét csapat is pályázhatott a bronzérem megszerzésére. Csapatunk a nyolcadik helyen állt, de riválist, az ukránokat kapta ellenfélül és a nagy esélyt akár az éremszerzésre. A mérkőzést drámai csatában vesztett helyzetből nyerték meg az ukránok,  hihetetlen fordulat után csapatunk 3 – 1-re kapott ki és végül csak a tizenkettedik helyen végzett.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Gara Tícia, örülhettünk Gaál Zsóka és Mihók-Juhász Barbara sikeres debütálásának, nagyot küzdöttek. Terbe Julianna játszmáiban több pont volt. Nehéz döntés lehetett, hogy a kapitány kire bízza az első táblát, nagyon hiányzott a csapatból Hoang Thanh Trang.

A 14. női csapat Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

9

9

0

0

18

272,5

29,0

2

3

Georgia

9

7

1

1

15

215,0

22,5

3

5

Azerbajdzsán

9

5

2

2

12

196,0

22,0

4

2

Ukrajna

9

5

2

2

12

187,0

20,0

5

7

Németország

9

5

1

3

11

153,5

21,0

6

12

Szerbia

9

4

3

2

11

150,5

21,5

7

4

Lengyelország

9

4

2

3

10

194,5

19,5

8

14

Hollandia

9

4

2

3

10

178,5

21,5

9

13

Olaszország

9

4

2

3

10

175,5

19,0

10

6

Franciaország

9

4

2

3

10

170,5

20,0

11

8

Örményország

9

4

2

3

10

167,0

20,0

12

11

Magyarország

9

3

4

2

10

153,0

20,0

(31 csapat)

A magyar csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Perf.

K

Élő+/-

1

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

½

½

0

0

0

½

1,5

6

2378

2185

10

-12,1

2

WGM

Gara Tícia

2331

1

½

1

1

0

½

1

½

½

6,0

9

2335

2460

20

32,0

3

WIM

Gaál Zsóka

2336

1

0

1

1

½

0

1

½

5,0

8

2265

2360

20

7,8

4

WIM

Terbe Julianna

2318

0

0

1

1

½

0

2,5

6

2271

2214

20

-14,0

5

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2258

1

1

1

1

1

0

0

5,0

7

2150

2308

20

14,0

 

Magnus Carlsen negyedszer is megvédte világbajnoki címét. A Dubajban megrendezett 14 játszmásra tervezett világbajnoki döntőben a norvég világelső a tizenegyedik partiban negyedszer győzte le kihívóját, Jan Nepomnjacsijt és 7,5-3,5-ös győzelmet aratott. A 31 éves Magnus Carlsen a vártnál könnyebben védte meg világbajnoki címét, Jan Nepomnjacsij a kritikus hatodik játszma elvesztése után árnyéka volt önmagának.

Talán még a legoptimistább Carlsen-hívők sem gondolták, remélték, hogy kedvencük a 14 játszmásra tervezett világbajnoki döntőben már a tizenegyedik összecsapás után címvédésének örülhetnek. Magnus Carlsen a 2013-ban hódította el világbajnoki trónust, negyedszer védte meg.

Az ötszörös világbajnok Viswanathan Anandot 2013-ban az indiai sakkozó szülőföldjén, Csennajban fosztotta meg címétől. Egy év múlva visszaverte Anand kísérletét, remek csaták után megvédte címét. 2016-ban New Yorkban az orosz Szergej Karjakin, majd 2018-ban Londonban az amerikai Fabiano Caruana ellen is 6-6 után a rapid rájátszásban múlta felül kihívóit.

 

Dubajban a kritikus hatodik játszmáig Jan Nepomnjacsij felvette a versenyt a norvég világbajnokkal, a 136 lépésben elszenvedett vereségét nem tudta feledni, a párosmérkőzés befejező öt partijában háromszor is kikapott. Gyalogot nézett el, futója került fogságba, a párharc utolsó ütközetében a minőségáldozat erejét becsülte le.

 

Magnus Carlsen a párbajuk előtt jóval nehezebb ellenfélnek gondolta volna Fabiano Caruanát, vagy a kínai Ding Lirent. A koronavírus-járvány miatt kaotikussá vált, félidőben félbeszakított, majd egy év múlva folytatott világbajnok-jelölti döntő győztese Jan Nepomnjacsij lett és a világbajnoki kihívó. Az orosz nagymesternek „köszönhetően” Magnus Carlsen rutinból megoldotta feladatát, könnyű győzelmet ért el. A sakkvilág a régi-új világbajnokot ünnepli, de sajnálhatjuk, hogy elmaradt az igazi párbaj, Nepomnjacsij megbukott a vizsgán.

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2782) 7,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

 

Terbe Zsuzsanna és Ács Péter elsőségével fejeződött be a 65. női és a 70. férfi sakkbajnokság, a IV. Hetényi Géza emlékverseny. Terbe egypontos előnnyel ért célba Gara Anita előtt, Ács három ponttal előzte meg Kántor Gergelyt. Terbe Julianna és Korpa Bence végzett a harmadik helyen. A viadalokon a győzelemért három pont járt.

A 40 esztendős Ács Péter pályafutása során először lett bajnook. A 2002-ben a bledi sakkolimpián tagja volt az ezüstérmes válogatottunknak. Versenyzőként mindig is a nagy küzdők táborába tartozott, a bajnokságon ennek is köszönhetően érte el nagy sikerét. Egyetlen vereségét csapattársától, Berkes Ferenctől szenvedte el, ragyogóan élt a győzelmeket extrán díjazó 3-3 pontok adta lehetőséggel, öt nyerést is elkönyvelhetett a három döntetlen mellett.

A 22 éves Kántor Gergely sokáig veszélyeztette Ács Péter elsőségét. A versenyfutásban döntőnek bizonyult, hogy az ötödik fordulóban kikapott riválisától, majd a nyolcadik körben második partiját. vesztette el.

A 23 éves Korpa Bence lett bronzérmes, pozíciósan jól megalapozott játszmái dicsérik várakozáson felüli eredményét, teljesítményét.

A holtversenyben negyedik helyezettek más-más utat jártak be. Antal Gergely kettős vereséggel kezdte a viadalt, lelkierő kellett a vesztések feldolgozásához. Bánusz Tamás az utolsó előtti fordulóban Kántor Gergely ellen nyert hát döntetlen után, Prohászka Péter nyolcas remiszéria után győzött a záró játéknapon.

A bajnokság nagy meglepetése Berkes Ferenc hetedik helyezése. Ács Péter ellen tökéltesen játszott, Korpa Bence elleni partijában túlerőltette a játékot. Nyolcszoros bajnokunk kedvező pozíciókat rontotta el döntetlenre.

Aczél Gergely sokáig őrizte veretlenségét, Kozák Ádámtól többet vártunk, Bánusz ellen fonalas nyeréseket is kihagyott. Medvegy Zoltán vállalta a „beugró” hálátlan szerepét, utolsó partijának elvesztése is bizonyította, hogy a kritikus állásokban ő hibázott a legtöbbet.

A 70. férfi bajnokság, a IV. Hetéyi Géza emlékverseny végeredménye:

H.

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

GM

Ács Péter

2569

*

1

1

1

½

½

0

1

1

½

6,5

18

5

0,0

28,25

2

GM

Kántor Gergely

2575

0

*

½

1

0

½

½

1

1

1

5,5

15

4

0,0

20,75

3

GM

Korpa Bence

2520

0

½

*

½

½

½

1

½

½

1

5,0

12

2

0,0

19,75

4

GM

Antal Gergely

2561

0

0

½

*

½

½

½

½

1

1

4,5

11

2

0,0

16,75

5

GM

Bánusz Tamás

2591

½

1

½

½

*

½

½

½

½

½

5,0

11

1

0,5

22,75

6

GM

Prohászka Péter

2568

½

½

½

½

½

*

½

½

½

1

5,0

11

1

0,5

20,75

7

GM

Berkes Ferenc

2680

1

½

0

½

½

½

*

½

½

½

4,5

10

1

0,0

21,00

8

GM

Aczél Gergely

2553

0

0

½

½

½

½

½

*

½

1

4,0

9

1

0,0

15,25

9

GM

Kozák Ádám

2526

0

0

½

0

½

½

½

½

*

1

3,5

8

1

0,0

13,25

10

GM

Medvegy Zoltán

2527

½

0

0

0

½

0

½

0

0

*

1,5

3

0

0,0

8,00

A női viadalon óriási meglepetés, de a mutatott játéka lapján megérdemelt Terbe Zsuzsanna bajnoki címe. Göcző Melinda családi okok miatt egy héttel a bajnokságmegkezdése előtt visszalépésre kényszerült, Zsuzsanna kapott meghívást és a felkínált eséllyel remekül élt. Az első számú esélyes Gara Anita elleni győzelmével tette le a névjegyét, a negyedik körben szerencsés nyerést könyvelhetett el Havanecz Niankával szemben. Két győzelemmel folytatta és az utolsó fordulóban is bátran tisztet áldozott Gaál Zsóka ellen, nyerőesélyes állásban kínálta be a döntetlent, ami a bajnoki címet jelentette számára. Megőrizte veretlenségét, 65 Élő-pontot gyűjtött, teljesítményének performance-pontszáma hű tükre kitűnő eredményének.

A hatszoros bajnok Gara Anita játékán a rajtnál érezhető volt a hosszas versenyzési szünet, a befejező játéknapon is volt esélye, hogy harcba szálljon az aranyéremért.

Terbe Julianna bronzérme mellett testvére sikerének is örülhetett. A 14 éves Gaál Zsóka női sakkozásunk nagy reménysége, csak remélhetjük, hogy minden támogatást megkap, amely biztosítja számára a további előrelépést. Julianna, Zsóka és Barbara sem tudta igazán feledni a szlovéniai csapat Európa-bajnokság utolsó fordulójában kihagyott esélyt.

Havanecz Bianka is jó kezdés után esett vissza, Lakos Nikoletta egész pályafutására rányomta bélyegét a krónikus időzavaraival való küszködés. Lázárné Vajda Szidónia betegsége miatt visszalépésre kényszerült.

A 65. női bajnokság, a IV. Hetényi Géza emlékverseny végeredménye:

H.

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

WFM

Terbe Zsuzsanna

2159

*

1

½

½

1

1

½

1

5,5

15

4

0,0

17,50

2

IM

Gara Anita

2359

0

*

1

1

1

½

1

½

5,0

14

4

0,0

15,25

3

WIM

Terbe Julianna

2294

½

0

*

1

0

½

1

+

4,0

11

3

0,0

11,50

4

WIM

Gaál Zsóka

2362

½

0

0

*

1

0

1

1

3,5

10

3

0,0

9,25

5

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2275

0

0

1

0

*

½

½

1

3,0

8

2

0,0

8,00

6

WIM

Havanecz Bianka

2229

0

½

½

1

½

*

½

½

3,5

8

1

0,0

11,25

7

WGM

Lakos Nikoletta

2211

½

0

0

0

½

½

*

+

2,5

6

1

0,0

7,00

8

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2333

0

½

-

0

0

½

-

*

1,0

2

0

0,0

4,2

 

Bakuban az amerikai Fabiano Caruana elsőségével fejeződött be a 7. Vugar Gasimov emlékverseny. Rapport Richárd és Fabiano Caruana holtversenyben végzett az összetett pontversenyben, a rapid és a villámversenyen mindketten 24 pontot gyűjtöttek. Az első hely sorsát az Armageddon játszma döntötte el, Caruana játszott világossal és 5 perce volt Rapport 4 percével szemben, nagymesterünk remifórral játszott, a 28. lépése után már nem találhatott mentséget. Caruanának a befejező játéknap előtt két pont volt a hátránya, nagy hajrával tört előre. Rapport Richárd az utolsó fordulóig vezette a versenyfutást, szép sikert ért el.

Nyolc résztvevővel rendezté meg az azerr sakkozás egyik legnagyobb csillagának, a 27 éves korában elhunyt Vugar Gasimobv emlékére a hagyományos versenyt. Ezúttal rapid és villámversenyen mérkőztek meg a nagymesterek. A rapid tornán kétjátszmás párharcokat vívtak. Rapport Richárd kitűnően kezdte szereplését, 2-0-ra győzte le Szergej Karjakint, a hét fordulós körversenyen végül holtversenyben végzett az első helyen az orosz nagymesterrel.

A 7. Vugar Gasimov emlékverseny rapid tornájának végeredménye:

1.Rapport Richárd 16 pont

2. Szergej Karjakin 16

3. Sahrijar Mamedgyarov 14

4. Fabiano Caruana 14

5. Rauf Mamedov 9

6. David Navara 8

7. Vugar Asadli 4

8. Viswanathan Anand 3

A rapidverseny és a villámverseny első játéknapja után Rapport Richárd másfél pontos előnnyel vezetett Sahrijar Mamedgyarov és kettővel Fabiano Caruana előtt. A folytatásban az amerikai nagymestert Fortuna us támogatta, beérte Rapport Richárdot. A holtversenyt az Armageddon parti döntötte el, Caruana volt a szerencsésebb.

A 7. Vugar Gasimov emlékverseny végeredménye:

H

Név

FED

Rapid

Blitz

Össz.

1

Fabiano Caruana (2770)

USA

14

10

24

2

Rapport Richárd (2750)

HUN

16

8

24

3

Sahriyar Mamedyarov (2727)

AZE

14

8.5

22.5

4

Szergej Karjakin

RUS

16

5

21

5

Rauf Mamedov (2690)

AZE

9

6.5

15.5

6

David Navara (2706)

CZE

8

6

14

7

Vugar Asadli (2309)

AZE

4

6

10

8

Viswanathan Anand (2748)

IND

3

6

9

 

Varsóban a 17 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov szenzációs elsőségével fejeződött be az Open kategóriában a rapid világbajnokság. A 13 fordulós viadalon fordulatokban gazdag összecsapások után négyes holtversenyben végzett az élen Abduszattorov, az orosz Jan Nepomnjacsij, a címvédő norvég világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Fabiano Caruana. A világbajnoki címért csak a Bucholz-pontszám alapján első és második helyezett, Abduszattorov és Neponjacsij mérkőzhetett meg. Az üzbég nagymester 1,5-0,5-re legyőzte orosz riválisát. Magnus Carlsen élesen bírálta az idióta szabályzatot, amely elvette tőle a lehetőséget, hogy rájátszásban megvédje címét. Rapport Richárd a hajrában elért mesterhármassal a tizedik helyen végzett. A 11 fordulós női világbajnokságon az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk diadalmaskodott, ezüstérmes a kazah Bibiszara Asszaubajeva, harmadikként az orosz Valentyina Gunyina zárta a szereplését.

A címvédő ötszörös világbajnok Magnus Carlsen félpontos előnnyel kezdte meg a rapid világbajnokság harmadik játéknapját, a befejező négy fordulót. A tizedik körben megszületett a torna legnagobb szenzációja, a 17 éves Nodirbek Abduszattorov legyőzte a norvég világelsőt. Carlsen túlértékelte esélyeit, „életben” hagyta az üzbég nagymester h szabadgyalogját, ezért nagy árat fizetett.

A 13 fordulós versengés végén az első helyen négyes holtverseny alakult ki. Magnus Carlsen akkor lepődött meg igazán, amikor kiderült, hogy a Bucholz-pontszám alapján csak első és második helyezett, Nodirbek Abduszattorov és Jan Nepomnjacsij  küzdhet meg rájátszásban a világbajnoki címért. Magnus Carlsen éles szavakkal bírálta a FIDE vezérkarát az idióta versenykiírás miatt. Felemlegette, hogy korábban is kárvallottja volt a szabályzatnak, amikor az ellenfelek Élő-pontszámának átlaga miatt lett ezüstérmes. A holtversenyt el lehetett volna dönteni elődöntős és döntős lebonyolítással.

A világbajnoki címért villámpartikat játszottak, 3-3 perc és 2-2 másodperc bónuszidővel csatázott Nodirbek Abduszattorov és Jan Nepomnjacsij. Az orosz nagymester világossal kecsegtető állását nem tudta győzelemig fokozni. A „visszavágón” a 17 éves Abduszattorov a kölcsönös kapkodásban legyőzte esélyesebb riválisát!

Heten 9 ponttal fejezték be a világbajnokságot, Rapport Richárd a hajrában elért mesterhármassal ebben a pontcsoportban végzett, a Bucholz-pontszámmal tizedik lett. Kozák Ádám ötven százalékot ért el, Erdős Viktor sorozatban öt játszmát vesztett el. Kántor Gergely kitűnt Szergej Karjakin elleni győzelmével.

A férfi rapid világbajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

59

GM

Nodirbek Abduszattorov

UZB

2593

9,5

103,0

109,0

2674

2

4

GM

Jan Nepomnjacsij

CFR

2798

9,5

100,5

107,5

2699

3

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2842

9,5

97,0

103,0

2691

4

6

GM

Fabiano Caruana

USA

2770

9,5

95,0

100,0

2649

5

3

GM

Jan-Krzysztof Dud

POL

2801

9,0

98,0

103,0

2679

6

14

GM

Levon Aronjan

USA

2728

9,0

96,0

100,0

2544

7

2

GM

Hikaru Nakamura

USA

2836

9,0

95,5

102,0

2650

8

15

GM

Sahrujar Mamedgyarov

AZE

2727

9,0

92,0

98,0

2588

9

174

GM

Gukesh D

IND

2050

9,0

91,0

95,0

2619

10

10

GM

Rapport Richárd

HUN

2750

9,0

88,0

94,0

2592

11

9

GM

Szergej Karjakin

CFR

2757

9,0

78,5

82,5

2519

12

69

GM

Jorden Van Foreest

NED

2563

8,5

98,0

103,5

2715

13

8

GM

Alekszandr Griscsuk

CFR

2763

8,5

97,5

102,5

2655

14

21

GM

Vlagyimir Fedoszejev

CFR

2692

8,5

94,0

98,5

2639

15

173

IM

Guha Mitrabha

IND

2107

8,5

90,0

95,5

2622

16

12

GM

Danyil Dubov

CFR

2735

8,5

90,0

95,5

2561

17

5

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2773

8,5

86,0

92,0

2562

18

13

GM

Salem A R Saleh

UAE

2729

8,5

85,0

90,5

2556

19

26

GM

Alekszej Szarana

CFR

2680

8,5

84,0

89,0

2537

20

33

GM

Alireza Firouzja

FRA

2656

8,0

97,5

102,5

2626

(176 résztvevő)

A világbajnoki címet eldöntő rájátszás:

Jan Nepomnjacsij (orosz) – Nodirbek Abduszattorov (üzbég) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

A 101 résztvevős, 11 fordulós női világbajnokságanokságon az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk rajt-cél győzelmet aratott. A befejező játéknapot másfél pontos előnnyel kezdhette meg és három döntetlennel is első lett. Kitűnő megnyitáselméleti felkészültségének köszönhetően dominált gyorsaságban.

Meglepetés a kazah Biiszara Asszaubajeva ezüstérme, az orosz Valentyina Gunyina mesternégyessel rajtolt, csalódásokat is átélt, de végül harmadikként zárta szereplését. A rajtlistát vezető orosz Katyerina Lahno nem lett érmes, az utolsó fordulóban küzdött meg Kosztenjukkal, 26 lépés után látta be, hogy 6 (!) perces időhátránnyal nincs esélye döntetlennél többre.

A női rapid világbajnokság vágeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

3

GM

Alekszandra Kosztenjuk

CFR

2515

9,0

69,0

73,5

2377

2

19

IM

Bibiszara Asszaubajeva

KAZ

2369

8,5

65,0

69,5

2263

3

5

GM

Valentyina Gunyina

CFR

2499

8,0

72,5

78,0

2374

4

1

GM

Katyerina Lahno

CFR

2545

8,0

68,5

73,5

2299

5

78

WIM

Assel Serikbay

KAZ

2023

7,5

72,0

77,0

2399

6

7

GM

Humpy Koneru

IND

2483

7,5

68,0

71,0

2281

7

9

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2471

7,5

67,5

72,0

2307

8

20

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2367

7,5

63,0

67,5

2232

9

11

GM

Antoaneta Sztefanova

BUL

2443

7,5

62,5

65,5

2291

10

30

WGM

Marta Michna

GER

2291

7,5

61,5

65,5

2146

11

10

GM

Zsanszaja Abdumalik

KAZ

2449

7,5

60,5

64,0

2236

12

15

IM

Gulnar Mammadova

AZE

2388

7,5

60,0

65,0

2246

13

6

GM

Anna Muzicsuk

UKR

2497

7,5

58,5

63,0

2198

A koronavírus-járvány ellenére is rangos viadalokban gazdag esztendőt a varsói villám-világbajnokság zárta le. Maxime Vachier-Lagrave harmadszor, a 17 éves Bibiszara Asszuabajevát először lett a világbajnok. Az open kategóriában hihetetlenül izgalmasan alakult a 21 fordulós torna hajrája, a világbajnoki cím sorsát rájátszás döntötte el, MVL és Jan-Krzysztof Duda párbajában a francia nagymester világossal az Armageddon játszmában elért győzelmével lett aranyérmes. Bronzérmes a francia Alireza Firouzja, a 17. fordulóig vezető amerikai Levon Atonjan a finisben négy vereséget is elszenvedett, végül ötödikként végzett. A címvédő, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen hatszor is feladásra kényszerült, óriási meglepetés a 12. helyezése. Kántor Gergely a 74., Rapport Richárd a 75., Kozák Ádám a 149. helyen végzett a 177 fős mezőnyben. Szenzációs Bibiszara Asszuabajeva sikere, a rapid vb-n ezüstérmes volt az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk mögött, a snellben másfél pontos előnnyel elsőként ért célba az orosz nagymesternő előtt. Mindkét kategóriában az orosz Valentytina Gunyina lett a bronzérmes.

A férfi villám-világbajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

8

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2787

15,0

244,0

251,5

2660

2

6

GM

Jan-Krzysztof Duda

POL

2792

15,0

242,0

249,5

2640

3

4

GM

Alireza Firouzja

FRA

2810

15,0

237,0

245,5

2609

4

14

GM

Danyil Dubov

CFR

2749

14,5

253,5

262,0

2670

5

15

GM

Levon Aronjan

USA

2740

14,0

256,0

264,5

2682

6

12

GM

Sahrijar Mamedgyarov

AZE

2754

14,0

249,5

258,5

2640

7

3

GM

Vladiszlav Artyemijev

CFR

2830

14,0

245,0

253,5

2646

8

133

GM

Javohir Szindarov

UZB

2452

13,5

259,0

269,5

2689

9

22

GM

Vlagyimir Fedoszejev

CFR

2690

13,5

258,5

267,0

2674

10

76

GM

Grigorij Oparin

CFR

2580

13,5

256,0

266,0

2678

11

19

GM

,Haik M. Martiroszjan

ARM

2707

13,5

252,5

262,0

2659

12

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2892

13,5

252,0

262,5

2664

13

47

GM

Martyin Kravcsiv

UKR

2638

13,5

250,5

258,5

2641

14

11

GM

Alekszandr Griscsuk

CFR

2757

13,5

248,5

257,0

2665

15

105

GM

Mihail Kobalija

CFR

2532

13,5

247,5

257,5

2677

16

9

Anish Giri

Anish Giri

NED

2778

13,5

247,5

256,5

2651

A női villám-világbajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

29

IM

Bubiszara Asszaubajeva

KAZ

2285

14,0

170,0

177,5

2328

2

5

GM

Alekszandra Kosztenjuk

CFR

2475

12,5

157,5

164,5

2274

3

6

GM

Valentyina Gunyina

CFR

2452

12,0

173,0

181,5

2332

4

24

IM

Polina Suvaloba

CFR

2306

12,0

167,5

174,0

2271

5

3

GM

Humpy Koneru

IND

2483

11,5

168,5

176,0

2326

6

43

IM

Natalija Buksza

UKR

2199

11,5

167,5

173,5

2329

7

11

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2394

11,5

156,5

164,0

2193

8

7

GM

Alekszandra Gorjacskian

CFR

2441

11,0

166,5

174,0

2298

9

2

GM

Anna Muzicsuk

UKR

2509

11,0

161,0

168,5

2274

10

1

GM

Katyerina Lahno

CFR

2592

11,0

156,5

163,0

2274

11

4

GM

Antoaneta Sztefanova

BUL

2477

11,0

152,0

158,0

2230

12

9

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2412

11,0

148,5

155,5

2234

13

36

GM

Olga Girja

CFR

2262

11,0

144,5

150,5

2183

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mi is történt 2021-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója  IV.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. A 2021-es év a sok nehézség ellenére is gazdag volt rangos párharcokban, tornákban. Rendhagyó eseményként jegyzi majd a sakktörténelem, hogy több mint egy év után folytatták és fejezték be a 8 fős világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese, a világbajnoki kihívó az orosz Jan Nepomnjacsij lett. A Dubajban megrendezett világbajnoki döntőben a címvédő Magnus Carlsen 7,5 – 3,5-ös fölényes győzelemmel negyedszer védte meg a 2013-ban Viswanathan Anand elleni sikerrel elhódított világbajnoki címét. Szocsiban a lengyel Jan-Krzysztof Duda előségével fejeződött be a  kieséses rendszerű Világkupa. Az elődöntőben Magnus Carlsent, a döntőben az orosz Szergej Karjakint győzte le. A női viadalon az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk diadalmaskodott.  Rigában a 18 éves francia Alireza Firouzja szenzációs sikerével fejeződött be a FIDE Chess.com Grand Swiss Open viadal. A női versenyen a kínai Lei Tingjie győzött. Jelentős késéssel ért véget a női Grand Prix négy versenyből álló sorozata, az összetett pontversenyt az orosz Alekszandra Gorjacskina nyerte meg, az indiai Humpy Koneru és az orosz Katyerina Lahno harcolta ki a világbajnok-jelöltséget, a gibraltári tornán a kazah Zsanszaja Abdumalik végzett az élen. A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának összetett pontversenyét az amerikai Wesley So nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave és az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov előtt. Wijk aan Zee-ben a 83. Tata Steel Masters viadalon a 21 éves  holland Jorden Van Foreest szenzációs sikerként lett első. A 8. Sinquefild Cup tornán Maxime Vachier-Lagrave győzött. A kilencedszer megrendezett Altibox Norway Chess tornán a világbajnok Magnus Carlsen negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott, Rapport Richárd harmadikként végzett. Oslóban Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour kilenc online rapid versenyből álló sorozatának döntője. A másodszor megrendezett Online Sakkolimpián a tavalyi holtversenyes győztes, a rajtlistát vezető, a 13 mérkőzését megnyerő orosz válogatott az aranyérmes. A 153 együttes versengésében válogatottunk hét győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel jutott a legjobb nyolc csapat további küzdelmeibe. A negyeddöntőben sakkozóink kétszer minimális vereséget szenvedtek az orosz együttestől. Nagy meglepetésre az orosz Anton Demcsenko az új Európa-bajnok. A női Eb-n az örmény Elina Danieljan győzött. A szlovén Terme Catezben az orosz női és az ukrán férfi válogatott elsőségével ért véget a 23. csapat Európa-bajnokság. Női együttesünk a tizenkettedik, férficsapatunk a tizenhatodik helyen végzett. Varsóban a 17 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov szenzációs elsőségével fejeződött be az Open kategóriában a rapid világbajnokság, a női viadalon Alekszandra Kosztenjuk győzött. A villám-világbajnokságon a 17 éves kazah Bibiszara Asszaubajeva remekelt, az open tornán Maxime Vachier-Lagrave lett az első. Bakuban a 7. Vugar Gasimov emlékversenyen Rapport Richárd holtversenyben Fabiano Caruanával végzett az élen. Terbe Zsuzsanna és Ács Péter elsőségével fejeződött be a 65. női és a 70. férfi sakkbajnokság, a IV. Hetényi Géza emlékverseny. Gaál Zsóka világbajnok lett az online rapid U14-es kategóriában. Szeptember és október legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

A világbajnok Magnus Carlsen elsőségével ért véget az Aimchess US Rapid online viadal. A Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenyének döntőjében az orosz Vladiszlav Artyemijevet győzte le. Carlsen az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg, a második mérkőzésen 2,5-0,5-re győzött. Magnus Carlsen a sorozat nyolc versenyén játszott, ötször jutott be a fináléba, harmadszor lett győztes.  A norvég világelső az összetett versenyben 78 ponttal előzte meg az amerikai Wesley So-t. Az örmény Levon Aronjan lett a harmadik. Artyemijev másodszor volt döntős, egyszer a harmadik helyen végzett. Összesítésben nyolcadikként kiharcolta a  10 fős fináléban a részvételi jogot.

 

Magnus Carlsen sikerével fejeződött be az Aimchess US Rapid online viadal. A norvég világbajnok a kilenc versenyből álló sorozaton harmadszor diadalmaskodott, Wesley So is háromszor győzött, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, a holland Ansh Giri és az örmény Levon Aronjan egy-egy tornán végzett az élen.

Augusztus 28-án 16 résztvevővel kezdődött meg az Aimchess US Rapid kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába.

Vladiszlav Artyemijev veretlenül lett első, Magnus Carlsen másodikként jutott tovább, a francia Alireza Firouzjától vereséget szenvedett, a 18 éves sakkozó bemattolta a „király” királyát.

A legjobb nyolc között Artyemijev az amerikai Leinier Dominguez Perez ellen az első párharc 2-2-es eredménye után a második meccset 3-1-re nyerte meg.   

Az elődöntőben emlékezetes párbajban az Armageddon parti döntött a javára Firouzjával szemben. Az első párharcot Artyemijev győzelemmel kezdte, a francia sakkozó a negyedik ütközetben egyenlített ki. A visszavágón Firouzja jutott vezetéshez, Artyemijev egyenlített, mindketten sötéttel voltak eredményesek. A második 2-2-es meccs után következett a rájátszás, két döntetlen született a villámpartikban, a „hirtelen halál” játszmában Artyemijev világossal győzött. A vereség annyira megviselte Firouzját, hogy visszalépett a harmadik helyet eldöntő mérkőzéstől, Levon Aronjan játék nélkül lett bronzérmes.

Vladiszlav Artyemijev a sorozaton csak a harmadik versenyét játszotta, nagy bravúr, hogy a három sikeres szereplésével kiharcolta a 10 fős döntőben való szereplés jogát. A Goldmoney Asian Rapid viadalon a döntőben Levon Aronjantól kapott ki, a Chessable Masters tornán a harmadik helyért vívott meccsen visszavágott a háromszoros olimpiai bajnoknak.

Magnus Carlsen a negyeddöntőben erődemonstrációt tartott a lengyel Jan-Krzysztof Dudával vívott párharcában, két 2,5-0,5-ös győzelemmel vett revansot sérelméért, hogy Duda a Világkupa elődöntőjében legyőzte őt.

Az elődöntőt a régi nagy riválissal, Levon Aronjannal játszotta. Négy döntetlennel kezdték a viaskodást, majd a világbajnok a második szettben 3-1-re nyert, visszavágott a Goldmoney Asian Rapid elődöntőjében elszenvedett vereségéért.

A negyeddöntő eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) 2 – 2 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0), 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Alireza Firouzja (francia, 2759) – Wesley So (amerikai, 2772) 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen), 1,5 – 2,5 (döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1), 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 3 – 1 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0), 2 – 1 (1 – 1, döntetlen, döntetlen)

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0), 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Az elődöntő eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Alireza Firouzja (francia, 2759) 2 – 2 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1), 2 – 2 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen), 2 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Levon Aronjan (örmény, 2782) 2 – 2 (négy döntetlen), 3 – 1 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 -0)

Az Aimchess US Rapid döntőjét Magnus Carlsen kettős győzelemmel kezdte. Vladiszlav Artyemijev mindkét játszmában az idő szorításában követett el nagy hibákat. Szépített a harmadik játszmában, Carlsen „egere” nem védte meg az a6 gyalogot, Artyemijev anyagi előnyét érvényesítette, majd döntetlennel zárták az első játéknapot.

A második párharcot Magnus Carlsen kezdte világossal, hosszas manőverezés közepette időelőnnyel játszott. Vladiszlav Artyemijev sokáig jól állta a sarat, de elmulasztotta a lehetőséget, hogy aktív ellenjátékhoz jusson. Döntő hibája miatt királya vándorútra kényszerült, Carlsen harmadszor győzött.

Az orosz nagymester a második játszmában gyalogáldozattal kezdeményezéshez jutott, biztató volt az állása, Artyemijev ismét időzavarba került, nem tudta feltörni a világbajnok védvonalát.

A nyerési kényszerben Artyemijev a világbajnok királyát próbálta támadni, de ehhez elég munícióval nem rendelkezett, védtelenül hagyott királya körül viharfelhők gyülekeztek. Carlsen ellenfele taktikai kísérletét parádriposzttal megkontrázta, nyert végjátékra tett szert.

Az Aimchess US Rapid döntő végeredménye:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Magnus Carlsen (norvég, 2847) 1,5 – 2,5 (0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen), 0.5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

 

A másodszor megrendezett Online Sakkolimpián a tavalyi holtversenyes győztes, a rajtlistát vezető, a 13 mérkőzését megnyerő orosz válogatott az aranyérmes. A fináléban az amerikai csapat ellen kétszer 3,5-2,5-re győzött. A sikerben oroszlánrésze volt a női négyesüknek. A 153 együttes versengésében válogatottunk hét győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel jutott a legjobb nyolc csapat további küzdelmeibe. A negyeddöntőben sakkozóink két minimális vereséget szenvedtek el az orosz együttestől.

A 153 csapat részvételével megrendezett Online Sakkolimpia döntője a várakozásnak megfelelően nagy küzdelmet hozott, de „papírforma’ végeredmény született. A sakkvilág legjobbjai közül is sokan  vállalták a kihívásokat, fordulatokban gazdag partikban dőltek el a csaták, meglepő eredmények egész sorát is elkönyvelhettük. A 15-15 perces játszmák, lépésenként 5-5 másodperc bónusszal vívott küzdelmek sok érdekességgel szolgáltak  

A versengésben válogatottunk kitűnően szerepelt, a top divízió „B” csoportjából hét győzelemmel és egy-egy döntetlennel és vereséggel jutott másodikként a legjobb nyolc csapat közé. A versenykiírás nem volt kegyes sakkozóinkhoz, a tavalyi viadalhoz hasonlóan az orosz csapattal kellett meccselni. Az összecsapások a két minimális vereslégtől többet ígértek, a női táblákon nagy volt az orosz fölény.

Oroszország csapata a csoportmérkőzéseken erődemonstrációt tartott, a kilenc győzelem nagy arányúak voltak. Biztatóan indult az orosz csapat elleni mérkőzésünk. Az éltáblán Erdős Viktor sötéttel már a nyitás után nyerésre állt Danyil Dubov ellen. Nagymesterünk a könnyű nyerést „elhibázta”, de győzelme nem forgott veszélyben. A másik férfi táblán Balog Imre az utóbbi versenyein oly nagy sikerrel szereplő Vladiszlav Artyemijevtől kapott ki. Papp Petra gond nélkül remizte ki a világranglista második Alekszandra Gorjacskinával, a százszázalékos Valentyina Gunyina hozta a tőle elvárt győzelmet. Az ifjúsági táblákon két döntetlen született, kellett volna még egy kis gondolkodási idő, hogy a kedvező esélyekből többet kihozzanak játékosaink, Kozák Ádám és Gaál Zsóka.

Kis pihenő után jött a „visszavágó”. Négy helyen is megváltozott csapatunk összeállítása. Telitalálat volt Gledura Banjámin beállítása, sötéttel nyert Vladiszlav Artyemijev ellen. A női táblákon az oroszok is „frissítettek”, nagymesternőik győzelmei jelentették a nagy rivális végső sikerét.

T.

1

  Oroszország

Élő

-

2

  Magyarország

Élő

3½:2½

1.1

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Erdős Viktor

2614

0 - 1

1.2

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

-

GM

Balog Imre

2630

1 - 0

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

WGM

Papp Petra

2227

½ - ½

1.4

GM

Valentyina Gunyina

2499

-

WIM

Havanecz Bianka

2139

1 - 0

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2628

-

GM

Kozák Ádám

2552

½ - ½

1.6

IM

Polina Suvalova

2394

-

WFM

Gaál Zsóka

2002

½ - ½

T.

2

  Magyarország

Élő

-

1

  Oroszország

Élő

2½:3½

1.1

GM

Bánusz Tamás

2554

-

GM

Daniil Dubov

2770

½ - ½

1.2

GM

Gledura, Benjamin

2619

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

1 - 0

1.3

GM

Hoang, Thanh Trang

2338

-

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

0 - 1

1.4

IM

Lázárné Vajda, Szidónia

2239

-

GM

Katyerina Lahno

2521

0 - 1

1.5

GM

Kozák Ádám

2552

-

GM

Andrej Jeszipenko

2628

½ - ½

1.6

WFM

Gaál Zsóka

2002

-

IM

Polina Suvalova

2394

½ - ½

Az elődöntőben a kínai-orosz mérkőzés első meccse a női táblán dőlt el. A Világkupán győztes Alekszsndra Kosztenjuk a világbajnoknő Ju Wenjun ellen nyert. Az oroszok a férfi táblákon ragaszkodtak Daniil Dubov és Vladiszlav Artyemijev kettőséhez. A női táblákon igazi sztárparádé volt,

A visszavágón Danyil Dubov is magára talált. Alekszandra Kosztenjuk másodszor is legyőzte Ju Wenjunt, szépített Hou Ji-fan. Andrej Jeszipenko kettős győzelmével kulcsembere volt az orosz együttesnek, 3,5-2,5 után 4-2-es győzelemmel lett finalista az orosz csapat.

A tavalyi viadal holtversenyben győztes indiai válogatott az első meccsen „kiütéses” győzelmet aratott, sakkozóik a felkínált esélyekkel tökéletesen éltek.

A fölényes győzelem „elaltatta” éberségüket, az amerikai gárdát „felpaprikázta” a nagy vereség. Kevesen fogadtak volna az egyenlítést jelentő minimális nyerésükre. A férfi táblákon aratott kettős győzelem megalapozta sikerüket, a 20 éves Jeffery Xionggal szemben az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand elvesztette veretlenségét. A női táblákon egypontos indiai siker született, az ifiknél Awonder Liang nyerése a rájátszást biztosította.

A snellpartis folytatás az első három táblán dőlt el, a három indiai vereséget a hátsó táblákon a társak nem tudták korrigálni. Az amerikai csapat döntőbe jutása mindenképpen meglepetés, hiszen tartalékos összeállításban játszottak, játszanak.

A döntő egyértelmű esélyese az orosz válogatott volt, de a magasabb Élő-pontok, a jóval nagyobb rutin még nem jelentett biztos sikert. Fegyelmezett játék, jó időbeosztás és a kritikus pillanatokban meghozott döntések kellettek a győzelemhez. Az orosz együttes joggal bízhatott a szupernégyesükben, 3 ponttal járultak hozzá a sikerhez. A férfi táblákon is az oroszok voltak eredményesek, a meglepetést Andrej Jeszipenko kettős veresége jelentette, Awonder Liang számára a Champions Chess Tour utolsó tornáján szereplés kitűnő felkészülés volt.

Az Online Sakkolimpia döntő eredményei:

T.

2

Egyesült Államok

Élő

-

1

  Oroszország

Élő

2½:3½

1.1

GM

Jeffery Xiong

2730

-

GM

Daniil Dubov

2770

½ - ½

1.2

GM

Ray Robson

2605

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

0 - 1

1.3

GM

Irina Krush

2392

-

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

0 - 1

1.4

IM

Nazi Paikidze

2402

-

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

½ - ½

1.5

GM

Awonder Liang

2397

-

GM

Andrej Jeszipenko

2628

1 - 0

1.6

FM

Thalia Cervantes Landeiro

1936

-

IM

Polina Suvalova

2394

½ - ½

T

1

  Oroszország

Élő

-

2

Egyesült Államok

Élő

3½:2½

1.1

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Jeffery Xiong

2730

½ - ½

1.2

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

-

GM

Dariusz Swiercz

2649

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Kosztenjiuk

2517

-

GM

Irina Krush,

2392

1 - 0

1.4

GM

Katyerina Lahno

2521

-

IM

Anna Zatonskih

2327

½ - ½

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2628

-

GM

Awonder Liang

2397

0 - 1

1.6

WGM

Leja Garifullina

2238

-

FM

Thalia Cervantes Landeiro,

1936

1 - 0

 

A világbajnok Magnus Carlsen a kilencedszer megrendezett Altibox Norway Chess szuperversenyen negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott. A viadal utolsó fordulójában világbajnoki kihívójával, az orosz Jan Nepomnjacsijjal a klasszikus játszmában remizett, az Armageddon partit megnyerte. Elsőségét Alireza Firouzjának is köszönhette, aki legyőzte Rapport Richárdot, nagymesterünk nyeréssel kikényszeríthette volna az első helyet eldöntő rájátszást. Firouzja győzelmével nem kis meglepetésre második lett, megelőzte a nyolc fordulón át vezető Rapport Richárdot, utolsó négy klasszikus játszmáját megnyerte. Rapport hét fordulón keresztül szenzációs teljesítményt nyújtott, a hajrá fokozott feszültségét riválisainál kevésbé bírta.

 

Hazai pályán negyedszer ünnepelték a hagyományos torna győzteseként Magnus Carlsent. A világbajnok az Altibox Norway Chess 2021 viadal félidejében csak a negyedik helyet osztotta Alireza Furouzjával, az ötödik játéknapon vereséget szenvedett Szergej Karjakintól, 6 pontját az Armageddon játszmákban érte el! Rapport Richárd kitűnőteljesítményt nyújtva állt az élen, Carlsennel szemben világossal remizett a „hirtelen halál” partiban, Jan Nepomnjacsijtól kikapott a rájátszásban, de két nyerése, Karjakin elleni sikere a vezetést jelentette számára.

Félidőben a verseny állása:

1,Rapport Richárd (magyar, 2760) 9,5 pont

2. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 8,5

3. Szergej Karjakin (orosz, 2758) 7

4-5. Magnus Carlsen (norvég, 2855) és Alireza Firouzja (francia, 2754) 6

6. Aryan Tari (norvég, 2642) 3

 

Szenzációs volt a folytatás is, Aryan Tari és Szergej Karjakin legyőzésével Rapport Richárd három és félpontos előnnyel játszhatta Magnus Carlsen ellen a sorsdöntő partit. Sokszor megcsodálhattuk már, hogy a norvég világelső „rendelésre’ tud nyerni, a fontos játszmák fokozott tétjével megbirkózik. Carlsennek a 77 lépésben kiharcolt győzelem reményt adott, Ricsit a játszma befejező szakaszában elkövetett döntő hiba nagyon megviselte. Magnus Carlsen először a kilencedik forduló után vezetett, visszavágott Karjakinnak, míg Rapport a rájátszásban másodszor szenvedett vereséget Nepomnjacsijtól. A láthatáron pedig megjelent Alireza Firouzja, aki nagy hajrába kezdett, már mesterhármasnál tartott.

 

A nagy versenyfutásban így érkeztünk el az utolsó játéknaphoz, amikor eldőlt az első hely sorsa és a dobogós helyek sorrendje. Elsőként Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen küzdelme ért véget. Az olasz megnyitású klasszikus játszmában a világbajnok biztos kézzel tartotta a döntetlent, az Armaeddon partit remifórral játszhatta, a feladatot túl is teljesítette, vereséget mért a második félidőben oly sokat hibázó kihívójára. Magnus Carlsen azonban még nem ünnepelhetett, zajlott Alireza Firouzja és Rapport Richárd játszmája, nagymesterünk győzelemmel beérhette volna a világbajnokot és rájátszás döntötte volna el az első hely sorsát.

 

Rapport Richárd királya körül azonban egyre sötétebb viharfelhők gyülekeztek. Firouzja érthetően kockáztatott, a harmadik helye biztos volt, győzelemmel pedig ezüstérmes… Minőséget áldozott, jelentős időhátrányba került, Ricsi az első kísérletet visszaverte, lehetősége lett volna a minőség visszaáldozásával bebiztosítani a második helyet, de többet akart.

A francia sakkozó „könnyű kézzel” húzta meg a jó lépéseket, Ricsi hibázott a védekezésben, ezt Firouzja kihasznált, e5-ön csattant a döntő áldozat. Alireza Firouzja érthetően nagyon boldogan nyilatkozott a váratlan ezüstérme után, megismételte tavalyi eredményét. A virtuális világranglistán a kilencedik helyre lépett előre.

Rapport Richárd elkeseredetten értékelte a 32 lépésben elvesztett összecsapást, a torna hajrájában a kihagyott nagy lehetőséget.

A kihívó Jan Nepomnjacsij világbajnoki döntő előtti főpróbája gyengén sikerült, ahogy honfitársa, Szergej Karjakin is csődöt mondott a viadal második félidejében.

A szervezők már két éve is hadat üzentek a döntetleneknek, az utóbbi években a szuperversenyeken túl sok volt a pontosztozkodással végződött játszma. Stavangerben a tornán a győzelem 3 pontot ért, döntetlen esetén „hirtelen halál” partit kellett játszani, a rájátszásban elért nyerés másfél pontot ért, a vesztes egy pontot kapott. Különleges volt az időbeosztás, az első 40 lépésre két-két óra a gondolkodási idő, majd a 41. lépéstől lépésenként 10-10 másodperc. Az Armageddon partiban világosnak 10, sötétnek 7 perce volt, a 41. lépéstől plusz 3-3 másodperc.

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Magnus Carlsen (2855)

 

1  ½  3 

1  ½  3 

1  ½  1  ½ 

0  3 

1  ½  3 

15

19½

2

Alireza Firouzja (2754)

1  0  0 

 

0  3 

1  0  3 

1  0  3 

3  3 

13

18

3

 Rapport Richárd (2760)

1  0  0 

3  0 

 

1  0  1  0 

1  ½  3 

3  3 

14

16½

4

Jan Nepomnjacsij (2792)

1  0  1  0 

1  ½  0 

1  ½  1  ½ 

 

3  1  0 

1  ½  0 

17

12

5

 Szergej Karjakin (2758)

3  0 

1  ½  0 

1  0  0 

0  1  ½ 

 

1  ½  1  ½ 

15

10

6

 Aryan Tari (2642)

1  0  0 

0  0 

0  0 

1  0  3 

1  0  1  0 

 

14

7

Az Ohridi-tó partján fekvő Strugában megrendezett 36. Klubcsapatok Európa-kupa az orosz Mednyij Vszadnik elsőségével fejeződött be. A szentpétervári együttes 2018-as sikere után végzett ismét az élen az ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidler vezetésével. Az ezüstérmes cseh AVE Novy Bor is megőrizte veretlenségét. Meglepetés az azerbajdzsáni Vugar Gasimov csapat harmadik helye, a rajtlistát vezető macedón Alkaloid csak nyolcadik lett. A női viadalon a South Ural valamennyi mérkőzését megnyerve hódította el a bajnoki trófeát, a befejező játéknapon a Kijevi Sakkszövetség együttese ellen is győzött, a Monte Carlo végzett a második helyen.

A 36. Klubcsapatok Európa-kupáján az orosz Mednyij Vszadnik együttese a 38 csapat hétfordulós viadalán veretlenül végzett az élen. Az utolsó fordulóban a dán Team XtraCon csapata ellen értek el minimális győzelmet. Nagymestereink jól küzdve remiztek, Berkes Ferenc sötéttel Peter Szvidlerrel, Bánusz Tamás világossal Andrej Jeszipenkoval, Papp Gábor sötéttel Vlagimir Fedoszejevvel osztozott meg a ponton. A dán csapat hatodikként volt rangsorolva, a hatodik helyen végzett. Berkes megőrizte veretlenségét, 7 partijából 4,5, Bánusz 7-ből 3, Papp 7-ből 4 pontot szerzett.

A szentpétervári győztes csapategyetlen döntetlenét az ezüstérmes AVE Novy Bor együttesével szemben érte el.  Nagymestereik mindössze három partit vesztettek, Peter Szvidler, Andrej Jeszipenko és Vlagyimir Fedoszejev kényszerült feladásra. Legjobb pontszerzőjük Kirill Alekszajenko volt hat játszmájából gyűjtött 5,5 ponttal.

Az AVE Novy Bor az aranyéremért folyó versengésben a hatodik fordulóban az Alkaloid elleni hat döntetlennel került lépéshátrányba. A csapatban David Navara és a spanyol David Anton Guijarro volt a legeredményesebb a hét játszmájukból szerzett 5,5 ponttal.

Meglepetés az azerbajdzsáni Vugar Gasimob együttes harmadik helye, a befejező játéknapon az első helyen kiemelt macedón Alkaloid gárdájára mért vereséget.  

Az orosz KPRF Alekszandr Griscsuk vezetésével nem volt versenyben dobogós helyezésért, két vereséget is elszenvedtek. Kedvező párosításukat kihasználva az izlandi Skakfelag Selfoss csapata lett az ötödik. Az Alkaloid csak a nyolcadik helyen végzett.

A 36. Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

2

RUS

Mednyij Vszadnik

7

6

1

0

13

236,5

29,5

174,0

2

3

CZE

AVE Novy Bor

7

5

2

0

12

201,5

27,5

172,5

3

9

AZE

Vugar Gasimov

7

5

1

1

11

191,0

28,5

164,0

4

4

RUS

KPRF

7

5

0

2

10

201,5

27,5

171,5

5

11

ISL

Skakfelag Selfoss

7

5

0

2

10

188,5

28,0

157,0

6

6

DEN

Team XtraCon

7

5

0

2

10

175,5

26,5

166,5

7

10

SRB

Sloven Ruma

7

5

0

2

10

150,5

24,0

162,5

8

1

MKD

Alkaloid

7

4

1

2

9

229,0

29,5

174,0

9

5

ESP

Silla-Valencia Origin of Chess

7

4

1

2

9

201,0

26,5

180,0

10

12

SUI

Schachgesellschaft Riehen

7

4

1

2

9

142,0

24,5

143,0

(38 csapat)

A női viadalon az orosz South Ural valamennyi mérkőzését megnyerve diadalmaskodott. A második körben az első helyre rangsorolt Monte Carlo, a befejező játéknapon a második helyen kiemelt Kijevi Sakkszövetség csapatát győzték le. Valentyina Gunyina és a fehérorosz Olga Badelka hat partijukból 5 pontot szerzett. Szomorú, hogy csak nyolc együttes vett részt a viadalon, négy csapat a macedón színeket képviselte.

A 25. Női Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

South Ural

 * 

3

3

4

14

117,0

22,0

90,0

2

Monte-Carlo

1

 * 

2

3

4

3

11

95,0

19,0

62,0

3

GRECO – Kyiv Chess Federation

2

 * 

2

4

3

3

10

93,5

18,0

55,0

4

SK Erste Bank Baden

1

1

2

 * 

9

74,0

15,0

47,0

5

Kumanovo

½

0

0

½

 * 

2

2

4

23,5

7,5

20,3

6

Tajfun – SK Ljubljana

½

1

2

 * 

½

3

65,5

9,5

14,8

7

Alkaloid

½

2

 * 

3

64,5

11,0

13,8

8

MSK Centar

0

1

1

 * 

2

51,0

10,0

9,5

 

Osloban a világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour tíz résztvevős, körmérkőzéses öntője. A norvég világelső az utolsó fordulóban a két világos partiban elért nyeréseivel könnyedén győzte le Wesley So-t, aki vereségével leszorult a dobogóról. Tejmur Radzsabov sorozatban hatodik győzelmével lett az azüstérmes, Maxime Vachier-Lagrave az utolsó négy meccsét elvesztette. Jól hajrázott Levon Aronjan, utolsó három párharcában nyert, a harmadik helyet szerezte meg. Hikaru Nakamura mesternégyessel ötödikként fejezte be szereplését, meglepetés Anish Giri                                       kilencedik helye. A kilenc verseny és a finálé teljes díjalapja 1,6 millió dollár volt, a sorozat nagy sikert aratott, februárban indul a következő évad.

Tíz hónap alatt kilenc versenyt rendeztek meg, több mint ezer játszma döntötte el, hogy kik játszhatnak a 300 ezer dolláros díjalappal szervezett fináléban. A rajtlistát a három versenyen első helyezést elért, az összetett pontversenyben is az élen végzett Magnus Carlsen vezette. A tornát 16,5 ponttal kezdte, Wesley So 12,5, Levon Aronjan 8 ponttal rajtolt. Parádés volt a szereposztás, a jogosult résztvevők közül az orosz világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij lemondta a versenyt. Négyjátszmás párharcokra került sor, 2-2 esetén rájátszás döntött, két villámparti, szükség szerint az Armageddon játszma. A „pótvizsga” nélküli győzelem 3 pontot ért, rájátszásnál a győztes 2, a vesztes 1 pontot kapott. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal.

Az összetett pontverseny végeredménye:

 

A döntő előtt az állás:

 

Magnus Carlsen mesterhármassal indított, Jan-Krzysztof Duda ellen 2,5-0,5-re nyert. Sahrijar Mamedgyarov elleni sikerét az Armageddon partiban érte el, a meccs valamennyi partijában döntés született. Maxime Vachier-Lagrave ellen is a rájátszásban győzött.

A negyedik körben Vladiszlav Artyemijev visszavágott az Aimchess US Rapid döntőjében elszenvedett vereségért, 3-1-re legyőzte a világbajnokot. Carlsen az ötödik fordulóban Hikaru Nakamura elleni 2,5 – 0,5-tel javított.

Az  5. forduló után az állás:

 

A hatodik játéknapon Magnus Carlsen rájátszásban nyert Anish Giri ellen, 7 pontra növelte előnyét. A hazai pályán játszó norvég világelsőt két fordulóval a befejezés előtt már újabb elsőségéért köszöntötték. Kis szépséghiba, hogy a hetedik fordulóban Carlsen elszenvedte második vereségét, Tejmur Radzsabov 3-1-re legyőzte a világbajnokot. A győzelemmel az azerbajdzsáni világbajnokjelölt fél pontra megközelítette Wesley So-t. Az amerikai nagymester sorozatban negyedik vereségét szenvedte el, Levon Aronjan 2,5-0,5-re győzte le. Tornagyőztesként Magnus Carlsen újabb vereséggel folytatta, Levon Aronjantól 3-1-re kapott ki. A befejező körben Carlsen a presztízsrangadón 3-1-re nyert So ellen, aki a vereséggel leszorult a dobogóról, Levon Aronjan pedig felléphetett a harmadik fokára. Tejmur Radzsabov szenzációs hajrával lett ezüstérmes.

 

A Meltwater Champions Chess Tour döntő végeredménye:

 

A Saint Louis-i híres sakk-klubban rendezték meg az amerikai bajnokságokat. A férfiak küzdelmében Wesley So a sikerrel megvívott rájátszásban harmadszor lett bajnok, Fabiano Caruanát és Samuel Seviant is legyőzte a rapid partikban. A női sakkozók viadalán a 18 esztendős Carissa Yip másfél pontos előnnyel ért elsőként a célba, egy fordulóval a befejezés előtt már bajnokként köszönthették.

 

A 29 éves Wesley So pályafutása harmadik amerikai bajnoki címét ünnepelheti. Fülöp-szigetek egykori legjobbja 2012 óta él az Egyesült Államokban. A 2016-os esztendő hozta meg számára a nagy áttörést, megnyerte a Grand Chess Tour sorozat szuperversenyét St. Louisban. A bakui sakkolimpián először játszhatott az amerikai válogatottban, a csapattal aranyérmes lett, harmadik táblásként is a legjobbnak bizonyult. 2017 januárjában a Tata Steel szuperverseny megnyerésével átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, majd az amerikai bajnokságon is az első helyen végzett, a rájátszásban múlta felül Aleksandr Oniscsukot. Két éve a FIDE Fischer Random Chess vb-n a döntőben legyőzte Magnus Carlsent, világbajnoki címet szerzett.

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi bajnokságot online rendezték megrendezték meg, a 12 résztvevő rapid versenyén ötös nyerősorozattal rajtolt, a kilencedik fordulóban a nagy rivális Jeffery Xiong legyőzésével érte el sikerét.

A bajnokság rajtlistáján másodikként jegyezték, taktikája tökéletesen bevált, fölösleges kockázatokat nem vállalt, veretlenségét megőrizve végzett Fabiano Catuanával és Samuel Seviannal az élen. So bízott magában, hogy a rapid rájátszásban jók az esélyei, mindkét riválisát legyőzve szerezte meg harmadik bajnoki címét.

Fabiano Caruana ellen sötéttel játszotta az első partit, a 10-10 perces lépésenként a késleltetett 2-2 másodperc bónusszal vívott küzdelemben kisebb fordulatok után riválisa tetszetős kombinációval jelentős előnybe került, de egyúttal súlyos időzavarba is. So a felkínált eséllyel élni tudott, rendezte megtépázott sorait, ellentámadásba lendült, Caruanának a kapkodásban nem volt ellenszere.

A drámai vereség után Fabiano Caruana sötéttel egyre nagyobb előnyt ért el Samuel Sevian ellen, a 20 éves nagymester passzivitásba kényszerült. Caruana tetszetős kiskombinációval nyerte meg a játszmát.

A rájátszás utolsó partijában Wesley So már döntetlennel is bajnok lett volna, taktikai csapással azonban látványos győzelmet aratott.

H

Név

Pont

É

TPR

W-We

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

 Fabiano Caruana

6.5

2800

2733

-0.93

½

½

1

½

0

0

1

½

1

1

½

2

Wesley So

6.5

2778

2735

-0.60

½

1

½

½

½

½

1

½

½

½

½

3

 Samuel Sevian  

6.5

2654

2747

+1.40

½

½

1

½

0

1

1

½

½

½

½

4

 Leinier Dominguez Perez

6.0

2760

2708

-0.76

½

½

½

1

½

½

½

½

½

½

½

5

Ray Robson

6.0

2669

2716

+0.66

1

½

½

1

½

½

0

½

½

½

½

6

Aleksandr Lenderman

6.0

2607

2722

+1.68

½

½

½

1

1

½

½

½

½

0

½

7

 Sam Shankland

5.5

2714

2676

-0.56

½

½

½

0

0

1

½

½

½

1

½

8

 Dariusz Swiercz

5.0

2647

2646

+0.01

0

0

1

½

½

½

½

½

0

1

½

9

 John M Burke

5.0

2554

2655

+1.48

1

½

0

½

½

0

0

½

½

½

1

10

 Jeffery Xiong

4.5

2700

2612

-1.34

½

0

0

0

1

½

½

½

1

½

0

11

 Daniel Naroditsky

4.5

2623

2619

-0.11

0

1

0

0

1

½

½

½

½

0

½

12

 Lazaro Bruzon Batista

4.0

2645

2580

-0.93

½

½

½

½

½

½

0

½

0

0

½

A rájátszás eredményei:

Fabiano Caruana (2800) – Wesley So (2778) 0 – 1

Samuel Sevian (2654) – Fabiano Caruana (2800) 0 – 1

Wesley So (2778) – Samuel Sevian (2654) 1 – 0

 

A 16 esztendős indiai Praggnanandhaa szenzációs teljesítménnyel lett a Julius Baer Challengers Chess Tour győztese. A 12 ezer ötszáz dolláros díj mellett kiharcolta a Meltwater Champions Chess Tour 2022 sorozaton való részvételi jogot. Az indiai sakkozó a döntő kilenc partijában 8,5 pontot szerzett.

A sakkvilág legnagyobb tehetségei négy tornán mérhették össze tudásukat, a négy napos viadalok, a remek csaták, az izgalmas, fordulatokban bővelkedő összecsapások méltán arattak nagy sikert. A trónkövetelők küzdelmeit az „ötletgazdák”, Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik is elemezték, adtak tanácsokat az ifjú sakktehetségeknek. Kitűnő volt a chess24.com honlapon a közvetítés. Judit és Vlagyimir is tíz-tíz sakkozót jelölt a csapatukba, öt-öt leány és fiú alkotta az együtteseket.

Az első viadalon, a Polgár Challenge tornán Pragnanandhaa és az üzbég Nodirbek Abduszattorov versenyfutásából a 15 éves indiai sakkozó került ki győztesen. A 3 ezer dolláros első díj mellé még jutalomként játszhatott a Meltwater Champions Chess Tour New is Chess Classic versenyén.

A sorozat következő versenyének Borisz Gelfand volt a névadója és indiai sikerrel fejeződött be, Gukesh főpróbája sikerült remekül a Szocsiban megrendezett Világkupa előtt. Utolsó négy partiját megnyerve érte be honfitársát. Praggnanandhaa-t és elsőkét ünnepelhették.

Két indiai siker után kétszer a német Vincent Keymer diadalmaskodott. Először a Kramnyik Challenge első helyét hódította el, a hajrában remekelt, parádés győzelmet aratott legnagyobb riválisa, az amerikai Awonder Lianggal szemben. Vincent Keymer helyett végül Liang játszott a Champions Chess Tour sorozat kilencedik versenyén, a német nagymester az Európa-bajnokságot választotta. Holtversenyben elsőként végül ezüstérmes lett. Lékó Péter tanítványa sikert sikerre halmozott.

A kínai exvilágbajnoknő, Hou Ji-fan nevét viselő Challenge viadalon Praggnanandhaa igazi repülőrajtot vett, de hiába rajtolt kilenc győzelemmel, a hajrában hibát hibára halmozott, Vincent Keymer a finisben megelőzte, az összetett pontversenyben is az élen végzett.

A nyolc résztvevős kieséses rendszerű fináléban Pragnanandhaa dominált, három párharcában csak egy döntetlent engedélyezett riválisainak, 9 partijából 8,5 pontot szerzett, a sorsdöntő párbajt 3-0-ra nyerte meg.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mi is történt 2021-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója  III.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. A 2021-es év a sok nehézség ellenére is gazdag volt rangos párharcokban, tornákban. Rendhagyó eseményként jegyzi majd a sakktörténelem, hogy több mint egy év után folytatták és fejezték be a 8 fős világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese, a világbajnoki kihívó az orosz Jan Nepomnjacsij lett. A Dubajban megrendezett világbajnoki döntőben a címvédő Magnus Carlsen 7,5 – 3,5-ös fölényes győzelemmel negyedszer védte meg a 2013-ban Viswanathan Anand elleni sikerrel elhódított világbajnoki címét. Szocsiban a lengyel Jan-Krzysztof Duda előségével fejeződött be a  kieséses rendszerű Világkupa. Az elődöntőben Magnus Carlsent, a döntőben az orosz Szergej Karjakint győzte le. A női viadalon az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk diadalmaskodott.  Rigában a 18 éves francia Alireza Firouzja szenzációs sikerével fejeződött be a FIDE Chess.com Grand Swiss Open viadal. A női versenyen a kínai Lei Tingjie győzött. Jelentős késéssel ért véget a női Grand Prix négy versenyből álló sorozata, az összetett pontversenyt az orosz Alekszandra Gorjacskina nyerte meg, az indiai Humpy Koneru és az orosz Katyerina Lahno harcolta ki a világbajnok-jelöltséget, a gibraltári tornán a kazah Zsanszaja Abdumalik végzett az élen. A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának összetett pontversenyét az amerikai Wesley So nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave és az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov előtt. Wijk aan Zee-ben a 83. Tata Steel Masters viadalon a 21 éves  holland Jorden Van Foreest szenzációs sikerként lett első. A 8. Sinquefild Cup tornán Maxime Vachier-Lagrave győzött. A kilencedszer megrendezett Altibox Norway Chess tornán a világbajnok Magnus Carlsen negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott, Rapport Richárd harmadikként végzett. Oslóban Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour kilenc online rapid versenyből álló sorozatának döntője. A másodszor megrendezett Online Sakkolimpián a tavalyi holtversenyes győztes, a rajtlistát vezető, a 13 mérkőzését megnyerő orosz válogatott az aranyérmes. A 153 együttes versengésében válogatottunk hét győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel jutott a legjobb nyolc csapat további küzdelmeibe. A negyeddöntőben sakkozóink kétszer minimális vereséget szenvedtek az orosz együttestől. Nagy meglepetésre az orosz Anton Demcsenko az új Európa-bajnok. A női Eb-n az örmény Elina Danieljan győzött. A szlovén Terme Catezben az orosz női és az ukrán férfi válogatott elsőségével ért véget a 23. csapat Európa-bajnokság. Női együttesünk a tizenkettedik, férficsapatunk a tizenhatodik helyen végzett. Varsóban a 17 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov szenzációs elsőségével fejeződött be az Open kategóriában a rapid világbajnokság, a női viadalon Alekszandra Kosztenjuk győzött. A villám-világbajnokságon a 17 éves kazah Bibiszara Asszaubajeva remekelt, az open tornán Maxime Vachier-Lagrave lett az első. Bakuban a 7. Vugar Gasimov emlékversenyen Rapport Richárd holtversenyben Fabiano Caruanával végzett az élen. Terbe Zsuzsanna és Ács Péter elsőségével fejeződött be a 65. női és a 70. férfi sakkbajnokság, a IV. Hetényi Géza emlékverseny. Gaál Zsóka világbajnok lett az online rapid U14-es kategóriában. Két hónap, július és augusztus legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

Zágrábban a francia Maxime Vachier-Lagrave elsőségével fejeződött be a Croatia Grand Chess Tour rapid-és villámverseny. A Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatának harmadik viadalán Vachier-Lagrave  kétpontos előnnyel végzett az élen. MVL a villámverseny 11. fordulója után érte be az orosz Jan Nepomnjacsijt, átvette a vezetést, veretlenségét is megőrizve növelte előnyét, egy körrel a befejezés előtt már a torna győztese volt. Szenzációs az 51 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand második helyezése, mesternégyest is elérve tört előre. A holland Anish Giri a nagy versenyfutásban harmadikként végzett. A hajrá izgalmait legkevésbé a világbajnoki kihívó Nepomnjacsij bírta, utolsó öt partijából csak másfél pontot szerzett.  A Grand Chess Tour sorozat ötletgazdája, a sakkozás legendás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov a 18 villámpartiból csak 2,5 pontot ért el, tizennégyszer feladásra kényszerült. Maxime Vachier-Lagrave a 150 ezer dolláros díjalapból 37.500 dollárt nyert, vezeti az összetett pontversenyt.

 

Szocsiban a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk győzött a Világkupán. Július 12. és augusztus 7. között rendezték meg a 206 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupát és a 103 résztvevős Női Világkupát.  A rajtlistát a norvég világbajnok Magnus Carlsen és a női világranglista második helyezettje, az orosz Alekszandra Gorjacsikina vezette. A magyar színeket négyen képviselték, Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Kozák Ádám és Hoang Thanh Trang. Meglepetésre Rapport Richárd ezúttal sem nevezett, Élő-pontjai alapján kiemelt lett volna. A sorsolást június 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján készítették el, az aktuális világranglisták első tizenöt helyezettjéből kilencen játszottak. A férfi sakkozás történetében ez már a kilencedik viadal volt, a nőknél korábban 64 résztvevős kieséses világbajnokságot rendeztek. A 128 résztvevő helyett most 206-an indultak, a nőknél 103-an játszottak, huszonöten kaptak privilégiumot.

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a 2017-es kudarcát szerette volna feledtetni, akkor a harmadik körben a kínai Bu Xiangzhi legyőzte a norvég világelsőt. Az amerikai Fabiano Caruana is vállalta a megmérettetést, a kínai Ding Liren és a világbajnoki kihívó orosz Jan Nepomnjacsij lemondta a részvételt. Az örmény Levon Aronjan már kétszer diadalmaskodott, 2005-ben és 2017-ben ünnepelték őt győztesként. A Párizsból érkező Aronjannak pozitív  lett a tesztje, a megismételt vizsgálat megerősítette a fertőzöttség gyanúját, visszalépésre kényszerült.  Az orosz Alekszandr Griscsuk, az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov is játszott, míg a címvédő Tejmur Radzsabov távol maradt. Nem nevezett első számú nagymesterünk, Rapport Richárd sem. A legjobb ötven sakkozó csak a második körben kezdte meg a szereplését. Először szerepelt francia színekben Alireza Firouzja.

A női Világkupa nagy favoritja volt a 2020. januárjában játszott világbajnoki döntőben csak a rájátszásban vereséget szenvedő orosz Alekszandr Gorjacskina, aki kitűnő formáját igazolva kivívta a részvételi jogot az orosz férfi szuperbajnokságon való indulási jogot. Honfitársnője, Katyerina Lahno, az ukrán Marija és Anna Muzicsuk, a grúz Nana Dzagnidze tűnt komoly riválisának. A férfi Világkupa díjalapja 1.892.500 dollár, a nőknél 676.250 dollárt osztottak szét a résztvevők között.

A Világkupán két-két játszmás párharcokat játszottak a küzdő felek. 1-1 esetén rájátszás döntötte el a továbbjutást, illetve az elsőséget. A Világkupa első két, illetve három helyezettje vívta ki a nyolcfős világbajnok-jelölti döntőn való indulás jogát.

Az első fordulóban Hoang Thanh Trang a rájátszásban győzte le Fülöp-szigeteki Janelle Mae Fraynát. Berkes Ferenc kiemeltként jutott tovább, Erdős Viktor játék nélkül folytathatta a versenyt, a türkmén Szaparmirat Atabajevvel (2425), nem érkezett meg. A 19 éves Kozák Ádám a cseh Nguyen Thai Dan Van ellen 1,5-0,5-re elvesztette a meccset, sötéttel szenvedett vereséget, világossal nem tudott javítani.

A második forduló nagymestereink számára a „végállomást” jelentette, a klasszikus játszmákban elért döntetlenek után a rájátszásban vereséget szenvedtek. A női viadalon Hoang Thanh Trang sz első partiban sötéttel kapott ki az orosz Alisza Galljamovától, világossal nem tudott kiegyenlíteni.

43. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) – Berkes Ferenc (magyar, 2673) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 1 – 0)

46. Matthias Bluebaum (német, 2669) – Erdős Viktor (magyar, 2614) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 1 – 0)

Alisza Galljamova (orosz, 2442) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2404) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

A második fordulóban két nagy meglepetés is született, a rájátszásban a nyolcadik kiemelt Alireza Firouzja és a kilencedik helyre rangsorolt amerikai Leinier Dominguez Perez is vereséget szenvedett.

A férfi Világkupa harmadik fordulójában tizenkilenc párharc fejeződött be döntéssel, tizenhárom továbbjutó hely sorsa rájátszáson dőlt el. A világbajnok Magnus Carlsen nem „kegyelmezett” honfitársának, Aryan Tarinak, másodszor is megadásra kényszerítette.

A játéknap legnagyobb meglepetését Fabiano Caruana veresége jelentette, a világranglista második, három éve világbajnoki kihívó amerikai nagymester világossal vesztette el a második partit a kazah Rinat Jumabajev ellen. A rájátszás két újabb meglepő eredmény született, a rajtlista negyedik holland Anish Giri és a hatodik azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov is búcsúzni kényszerült. Girit a 16 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov győzte le, Mamedgyarov az örmény Haik M. Martiroszjantól kapott ki.

A negyedik körben Magnus Carlsen csak a rájátszásban győzött a lengyel Radoslaw Wojtaszek ellen. Az orosz Alekszandr Griscsuk és Szergej Karjakin is „pótvizsgázott”.

 

A Világkupa nyolcaddöntőjének rájátszásában hat továbbjutó hely volt a tét. A másodszor „pótvizsgázó” Magnus Carlsen és a 19 éves Andrej Jeszipenko összecsapása csak a hosszabbításban, a villámpartikban dőlt el a norvég világbajnok  javára. A két 25-25 perces játszmákban pontosztozkodások születtek, Jeszipenko a második játszmában hősies védekezéssel hárította a világelső nyerési kísérleteit.  Az első 10-10 perces partiban Carlsen legyőzte ellenfelét, aki visszavágott a vereségéért.

A villámpartik feszültségét a világbajnok bírta jobban, kettős győzelemmel összesítésben 5-3-ra megnyerte  a meccset.

A nyolcaddöntő csúcsrangadóját a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Szergej Karjakin játszotta. Öt döntetlen után MVL kedvező állásban teljesen leblokkolt, hibák sorozatával szenvedett vereséget, a 2015-ös Világkupa győztese, Szergej Karjakin jutott tovább.

A negyeddöntőben a világbajnok a francia Etienne Bacrot ellen kettős győzelmet aratott. Jan-Krzysztof Duda az indiai Santosh Gujrathi Vidit ellen folytatta menetelését és várhatta Magnus carlsen elleni elődöntőjét. A másik ágon orosz párbaj döntötte el a finalista személyét, Szergej Karjakin és Vlagyimir Fedoszejev csatája következett.

 

A 23 éves Jan-Krzysztof Duda az elődöntő rájátszásában legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A norvég világelső őrzött rossz emléket korábbi összecsapásukról, a tavalyi stavangeri Altibox Norway Chess torna ötödik fordulójában Duda szenzációs győzelmet ért el, megszakította a négyszeres világbajnok 125 játszmás veretlenségi sorozatát.

A két klasszikus játszmájukban döntetlenek születtek, rapidpartik döntötték el, hogy ki jut a Világkupa döntőjébe. Duda számára dupla volt a tét, a világbajnokjelöltségért is küzdött. Az első 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal játszott parti 33 lépésben fejeződött be remivel.

A második összecsapás eldöntötte a párharcot. A világbajnok nagyon idegesen játszott, képtelen volt teljes erővel koncentrálni, hátrányos állásában nem próbált ellenjátékot keresni. A vezércsere után Duda nyerésre állt, de a fokozott feszültség az ő játékára is rányomta a bélyeget, a kölcsönös kapkodásban mindketten hibáztak. A lengyel nagymester eltékozolta nyerőesélyét, a világbajnok a remiesélyt nem használta ki. Duda futója beavatkozhatott a küzdelembe és az igazi thrillernek is beilló futóvégjátékot végül megnyerte, Magnus Carlsen a 74. lépés után feladta a játszmát. A Világkupán a világbajnok-jelöltséget is kiharcoló Jan-Krzysztof Duda és Szergej Karjakin játszhatta a kétjátszmás döntőt! 

 

Jan-Krzysztof Duda szenzációs sikerével fejeződött be a 206 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupa. Duda a viadal döntőjében 1,5 – 0,5-re győzte le a korábbi világbajnoki kihívót, a 2015-ös Világkupa első helyezettjét, az orosz Szergej Karjakint. A finálé első partijában gyors döntetlen született, a második összecsapást a lengyel nagymester 30 lépésben remek játékkal nyerte meg. Győztesként Duda 110 ezer dolláros díjat vehet át, Karjakin 90 ezerrel vigasztalódhat. A harmadik helyért vívott mérkőzésen a világbajnok Magnus Carlsen másodszor is minőségáldozattal mért csapást az orosz Vlagyimir Fedoszejevre, a norvég világelső bronzérmesként 60 ezer dollárt nyert.

Az egykori csodagyerek, 15 éves korában nemzetközi nagymesteri címet szerzett lengyel sakkozó eddigi pályafutása legnagyobb sikereként lett a Világkupa győztese. Duda veretlenül harcolta végig a tornát, az orosz Alekszandr Griscsuk és a világbajnok Magnus Carlsen ellen kellett rájátszáson biztosítania továbbjutását.

A 2016-ban világbajnoki kihívó Szergej Karjakinnal szemben okos taktikával játszva érte el remek sikerét. Az orosz nagymester az első partiban elkerülte a küzdelmet, a 17 lépéses remi Dudának kedvezett, hiszen a második összecsapást világossal játszhatta.

A vezércselű játszmában Duda nem sáncolt, királya e2-ön is biztonságban érezhette magát. A vezércserét követően az aktív világos bástyák, a haderő tökéletes harmóniája egyre több gondot okozott Karjakinnak, majd következett a 25.Bd7 taktikai csapás. Jan-Krzysztof Dudát öt lépés múlva már győztesként ünnepelték!

A Világkupa döntőjének végeredménye:

Szergej Karjakin (orosz, 2757) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)  

Jan-Krzyszof Duda ellenfelei és az eredményei:

1.forduló: Jan Krzyszof Duda (lengyel, 2738)  erőnyerő

2. forduló: Jan-Krzysztof Duda - Guillermo Vazquez (paragvaji, 2558) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

3. forduló: Samuel Sevian (amerikai, 2647) - Jan-Krzysztof Duda 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

4. forduló: Jan-Krzysztof Duda - Pouya Idani (indiai, 2612) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Nyolcaddöntő: Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Jan-Krzysztof Duda 1,5  - 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)0 – 1, döntetlen)

Negyeddöntő: Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) - Jan-Krzysztof Duda 0,5 – 1,5  (döntetlen, 0 – 1)

Elődöntő: Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Jan-Krzysztof Duda  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 0 – 1)

Döntő: Szergej Karjakin (orosz, 2757) – Jan-Krzysztof Duda 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

 

Szocsiban a 103 résztvevővel megrendezett kieséses rendszerű női Világkupa a 37 éves Alekszandra Kosztenjuk nagy sikerét hozta. A háromszoros olimpiai bajnok exvilágbajnoknő veretlenül harcolta végig a hat fordulót, a nehéz pillanatokban is megőrizte hidegvérét, hatalmas rutinja is segítette diadalában.

A döntő első partijában reménytelennek tűnő állásba került a nagy esélyes Alekszandra Gorjacskinával szemben, a felkínált eséllyel azonban élni tudott, fordított, s végül megnyerte az ütközetet. Elérhető közelségbe került eredményekben oly gazdag pályafutásának újabb nagyszerű sikere, de ehhez meg kellett őriznie higgadtságát.

Alekszandra Gorjacskina a francia védelmet választotta, amely reményeit nem váltotta be. Kosztenjuk kézben tartotta a kezdeményezést, hol jobban, hol csak kicsit előnyösebb állást játszhatott. A különböző színű futós végjátékban az exvilágbajnoknő döntő előnybe került, mindkettőjük szabadgyalogja elérte az átváltozási mezőt, Alekszandra Kosztenjuk nyerést ígérő állásban kínálta a döntetlent, amellyel bebiztosította elsőségét.

 

Női Világkupa döntő:

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596) - Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2472)  0,5 - 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Alekszandra Kosztenjuk (1984. április 23) a női sakkozás tizenkettedik világbajnoknője, 2008-ban, Nalcsikban a döntőben a kínai Hou Ji-fant győzte le. 2001-ben a világbajnokság döntőjében az akkor még kínai színekben játszott Zsu Csentől a rájátszásban szenvedett vereséget. Háromszoros olimpiai bajnok (2010, 2012, 2014). 2017-ben tagja volt a csapat-világbajnokságon aranyérmes válogatottnak, két év múlva az ezüstérmes együttesnek, ötször aranyérmes csapat Európa-bajnokságon (2007, 2009, 2011, 2015, 2017), kétszer nyert orosz bajnokságot (2005, 2016) és 2014-ben Európa-bajnokságot. 2018-ban Hanti-Manszijszkban, a kieséses rendszerű vb-n elődöntős, a világbajnoknő kínai Ju Wenjun-tól szenvedett vereséget. ezzel az eredménnyel kvalifikálta magát a 2019-ben megrendezett nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntőbe, ahol a hatodik helyen végzett. A Világkupán 2472 pontjával a 14. volt a ranglistán. Nagy bravúr, hogy veretlenül játszotta végig a hat fordulót, tie-break nélkül ért a célba.

Alekszandra Kosztenjuk útja a győzelemig:

1.forduló: erőnyerő

2. forduló: Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2472) – Cori T. Deysi (perui, 2388) 2 – 0

3. forduló: Pia Cramling (svéd, 2459) - Alekszandra Kosztenjuk 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Nyolcaddöntő: Alekszandra Kosztenjuk - Marija Muzicsuk (ukrán, 2550) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

Negyeddöntő: Alekszandra Kosztenjuk - Valentyina Gunyina (orosz, 2437)  2- 0

Elődöntő: Tan Zhongyi (kínai, 2511) – Alekszandra Kosztenjuk 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Döntő: Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596) – Alekszandra Kosztenjuk  0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

A harmadi hely sorsa a rájátszásban dőlt el a kínai Tan Zhongyi javára. Az ukrán Anna Muzicsuk is bejutotta a világbajnok-jelölti döntőbe, mert Alekszandra Gorjacskina a tavalyi vb-döntő veszteseként jogosult résztvevő.

A bronzéremért vívott párharc végeredménye:

Tan Zhongyi (kínai, 2511) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) 2,5 - 1,5  (döntetlen, döntetlen, (s)1 – 0, döntetlen)

 

Az amerikai Wesley So győzött a Chessable Masters online rapid viadalon, a Meltwater Champions Chess Tour nyolcadik versenyének döntőjében a vietnami Le Quang Liem ellen diadalmaskodott. So az első párharcot 2,5-0,5-re nyerte meg, a második mérkőzésük 2-2-vel fejeződött be. So az összetett pontversenyben 34 pontra csökkentette hátrányát az élen álló világbajnok Magnus Carlsennel szemben. A harmadik helyért vívott mérkőzésen a 23 éves orosz Vladiszlav Artyemihev a 2-2-vel véget ért első párharc után a második meccsen 2,5-0,5-re legyőzte az örmény Levon Aronjant, visszavágott a Goldmoney Asian Rapid Cup viadal döntőjében elszenvedett vereségéért.

Wesley So sikerével fejeződött be a Chessable Masters online rapid viadal. A döntőben Ázsia bajnoka, Le Quang Lie ellen az első párharcot 2,5-0,5-re nyerte meg, a második mérkőzés 2-2-vel ért véget, s ezzel elhódította az első helyet. So a sorozaton már a harmadik versenyét nyerte meg, a világbajnok Magnus Carlsen kétszer győzött, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, a holland Ansh Giri és az örmény Levon Aronjan egy-egy tornán végzett az élen.

Július 31-én 16 résztvevővel kezdődött meg a Chessable Masters kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. A Skilling Open és az Opera Euro viadalokon a döntőben a világbajnok Magnus Carlsent legyőző Wesley So veretlenül lett első, Le Quang Liem hatodikként jutott a negyeddöntőbe.

A legjobb nyolc között So a holland Jorden Van Foreest ellen az első meccsen megszenvedett a 2-2-es eredményért, a második találkozón már nem volt gondja, 2,5 – 0,5-re nyert.

Az elődöntőben Vladiszlav Artyemijevvel szemben az első mérkőzést nyerte meg 2,5-1,5-re, a visszavágó 2 – 2 lett.

Le Quang Liem a negyeddöntőben nem kis meglepetésre sima kettős győzelmet ért el Alireza Firouzja ellen, 3 - 1 és 2 – 0 a javára és búcsúztatta a jóval esélyesebbnek tartott francia nagymestert.

Az elődöntőben drámai csatát vívott Levon Aronjannal, 3 – 1-re megnyerte az első összecsapást, de a visszavágón az örmény sakkozó reménytelen helyzetből 2,5 – 1,5-tel visszavágott. A döntőbe jutást a rájátszásban az Armageddon játszma döntötte el, Aronjan időtúllépéssel vesztett.  

A

negyeddöntő eredményei:

Wesley So (amerikai, 2772) – Jorden Van Foreest (holland, 2688)  2 – 2, 2,5 – 0,5

Hikaru Nakamura (amerikai, 2736) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 2 – 2, 2 – 2, 1 - 2

Alireza Firouzja (francia, 2759) – Le Quang Liem (vietnami, 2709)  1 – 3, 0 - 2

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2781) 2,5 – 0,5, 2 - 1

Az elődöntő eredményei:

Wesley So (amerikai, 2772) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 2,5 – 1,5 , 2 - 2

Levon Aronjan (örmény, 278) – Le Quang Liem (vietnami, 2709) 1 – 3, 2,5 – 1,5, 1 - 2

A Meltwater Champions Chess Tour nyolcadik tornájának döntőjét Wesley So 2,5-0,5-ös győzelemmel kezdte, kétszer is tetszetős tisztáldozattal bombázta szét Le Quang Liem királyállását.

A második párharc remek, taktikai csapásokban bővelkedő játszmával kezdődött meg. Le Quang Liem nehéztüzérsége a sötét királyt fenyegették, amikor Le az idő szorításában váratlanul esélyt adott So-nak, hogy megmentse a partit. A kapkodásért az amerikai sakkozó a játszma elvesztésével fizetett az örökös sakk helyett.

Nagy csata dúlt a második ütközetben is, mindketten hagytak ki jobb lépéseket, míg So nyert állásban vezérével rossz mezőre lépett, Le örökös sakkal kiremizte a játszmát, megőrizte vezetését.

Az izgalmak fokozódtak, a feszültség nőtt, hihetetlenül bonyolult volt a harmadik összecsapás is, az amerikai nagymesternek sikerült egyenlítenie, majd nehéz küzdelemben kiharcolta a döntetlent a negyedik partiban.

A Chessable Masters döntő végeredménye:

Wesley So (amerikai, 2772) – Le Quang Liem (vietnami, 2709) 2,5 – 0,5, 2 - 2

A sorozat hetedik versenyének, a Goldmoney Asian Rapid Cup két döntőse, Levon Aronjan és Vladiszlav Artyemijev ezúttal a harmadik helyért csatázott. Aronjan győzelemmel kezdte az első meccset Artyemijevvel szemben. Az orosz nagymester a második partiban nyerőesélyt szalasztott el, újabb pontosztozkodás született. Artyemijev a negyedik összecsapásban sikerrel okozott zavart Aronjan soraiban. Az örmény olimpiai bajnok elszámolta magát, minőséget vesztett, 23 éves riválisa kiegyenlített. A második mérkőzés rosszul indult Levon Aronjan válogathatott a nyerések között, amikor a győzelem kapujában nagyot hibázott, Vladiszlav Artyemijev királya és huszárja megakadályozta az összekötött szabadgyalogok érvényesítését. Az elpuskázott lehetőség érezhető hatással volt az örmények háromszoros olimpiai bajnokának a játékára. A második parti bástyavégjátéka döntetlent ígért, Levon Aronjan vesztőt húzott, az orosz sakkozó a harmadik partit megnyerve bronzérmes lett.

A 3. helyért játszott párharc végeredménye:

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 2 – 2, 2,5 – 0,5

 

Saint Louisban az amerikai Hikaru Nakamura elsőségével fejeződött be a rapid és villámverseny. A Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatának negyedik viadalán Nakamura veretlenül, hárompontos előnnyel végzett az élen, három fordulóval a befejezés előtt már tornagyőztes volt. A második helyért a világranglista második amerikai Fabiano Caruana és Rapport Richárd vívott kiélezett küzdelmet, az izgalmas hajrában végül Caruana lett az ezüstérmes, nagymesterünk harmadik helye nagy siker. A rapid tornán holtversenyben második volt, a villámverseny második játéknapján jobban snellezett, mint az elsőn. Nakamura a 150 ezer dolláros díjalapból 37.500 dollárt nyert, Caruana 25 ezer, Rapport 20 ezer dolláros díjat vehetett át. A GCT összetett pontversenyében az amerikai Wesley So állt az élen a sorozatot lezáró 8. Sinquefield Cup előtt.

 

A francia Maxime Vachier-Lagrave sikerével fejeződött be a 8. Sinquefield Cup. Az amerikai sakkozás fellegvárában, Saint Louisban pályafutása során másodszor ünnepelték a nagy presztízzsel bíró torna győzteseként. Fél ponttal előzte meg az amerikai hármast, Fabiano Caruana, Leinier Dominguez Perez és Wesley So trióját. MVL a 325 ezer dolláros díjalapból 90 ezret nyert. A viadal utolsó fordulójában az első hely szempontjából döntő jelentőségű játszmában Rapport Richárd 62 lépésben remizett Fabiano Caruanával. Nagymesterünk ötvenszázalékos teljesítménnyel az ötödik helyen végzettA Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának összetett pontversenyét Wesley So nyerte meg Maxime Vachier-Lagrave és Sahrijar Mamedgyarov előtt.

Négy évvel első sikere után Maxime Vachier-Lagrave másodszor lett a Sinquefield Cup győztese. A francia nagymester félpontos előnnyel végzett az élen.Egyetlen vereségét a negyedik fordulóban Leinier Dominguez Pereztől szenvedte el.

Sorsdöntő volt a viadal hetedik játéknapján Jeffery Xiong elleni 29 lépéses győzelme, félpontos előnyre tett szert riválisaival szemben. Utolsó játszmájában a Grünfeld védelem ismert remivarijában osztozott meg a ponton Sahrijar Mamedgyarovval, aki nem akarta kockáztatni a Grand Chess Tour összetett pontversenyében a harmadik helyet. Vachier-Lagrave teljesítményének 2866 a performance-pontszáma, a világranglistán ismét a top tízben.

Vachier-Lagrave elsőségéhez Rapport Richárd is „segítséget” nyújtott, nagymesterünk Fabiano Caruanával szemben 62 lépésben kiharcolta a döntetlent, sikerrel feltartóztatta a világranglista második d2-ig jutott szabadgyalogját, higgadtan védekezett. Caruana nem tudta megőrizni veretlenségét, Jeffery Xiong elleni vesztése váratlan volt.

 

Rapport Richárd két év után játszott ismét szuperversenyen. Új megnyitási repertoárral készült, sokkal inkább a biztonságra helyezte a hangsúlyt. Balszerencsés volt Sahrijar Mamedgyarov elleni veresége, az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlert látványos támadással győzte le. A versenyen lejátszott 45 játszmából 17 végződött döntéssel, meglepő a világos szín dominanciája, 14-3 a világossal játszók javára.  Az 1,75 millió dollár összdíjazású Grand Chess Tour 2021 sorozat összetett pontversenyét Wesley So nyerte meg.

A 8. Sinquefield Cup végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Maxime Vachier-Lagrave (2751)

 

½

0

½

½

1

½

1

1

1

6

2

 Fabiano Caruana (2806)

½

 

½

½

½

0

1

1

½

1

3

 Leinier Dominguez Perez (2758)

1

½

 

½

½

½

½

½

½

1

4

 Wesley So (2772)

½

½

½

 

½

½

½

½

1

1

5

 Rapport Richárd (2763)

½

½

½

½

 

½

0

½

1

½

6

 Jeffery Xiong (2710)

0

1

½

½

½

 

½

½

½

0

4

7

 Sahrjar Mamedgyarov r (2782)

½

0

½

½

1

½

 

0

½

½

4

8

 Sam Shankland (2709)

0

0

½

½

½

½

1

 

½

½

4

9

 Peter Szvidler (2714)

0

½

½

0

0

½

½

½

 

1

10

 Dariusz Swiercz (2655)

0

0

0

0

½

1

½

½

0

 

 

Románia kulturális fővárosaként ismert Iasiban 117 résztvevővel rendezték meg a női Európa-bajnokságot. A Világkupa dátumának közelsége miatt foghíjas volt a mezőny, a legjobbak hiányoztak a kontinensviadalról. Az elsőséget a rajtlistán csak a 15. az örmény Elina Danieljan veretlenül szerezte meg. Ketten képviselték sakkozásunkat, a 2013-ban győztes, olimpiai válogatottunk éltáblása csak 35. lett, Havanecz Bianka a 63. helyen végzett.

 

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Élő+/-

1

15

GM

Elina Danieljan

ARM

2407

9,0

2404

69,5

74,5

31,6

2

10

IM

Julija Oszmak

UKR

2418

8,5

2388

73,5

80,0

23,0

3

43

WIM

Oliwia Kiolbasa

POL

2288

8,0

2372

68,0

72,0

65,4

4

11

IM

Natalija Buksza

UKR

2413

8,0

2334

67,5

73,0

11,5

5

23

WGM

Anna M. Szergszjan

ARM

2388

7,5

2370

64,5

69,5

14,3

6

24

IM

Gulnar Mammadova

AZE

2385

7,5

2360

64,5

68,0

13,5

7

2

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2471

7,5

2358

68,5

73,0

1,3

8

47

WIM

Mai Narva

EST

2276

7,5

2346

68,5

72,5

52,4

9

7

IM

Meri Arabidze

GEO

2438

7,5

2329

71,0

76,5

2,6

10

25

WGM

Leja Garifullina

RUS

2385

7,5

2327

63,0

67,0

9,8

..

,

35

17

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2404

6,5

2244

60,0

64,0

-14,3

63

54

WIM

Havanecz Bianka

HUN

2257

5,5

2163

56,0

58,5

-32,6

Reykjavíkban a rajtlistán harmincharmadik orosz Anton Demcsenko elsőségével fejeződött be a 21. Európa-bajnokság. Harminchat ország 180 sakkozója, köztük 69 nemzetközi nagymester csatázott a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon, huszonhárman vívták ki a 2023-as  Világkupán a részvételi jogot. A magyar színeket öten képviselték, Erdős Viktor veretlenül, kitűnő versenyzéssel hetedikként végzett. Nagy Gábor is végig az élcsoportban haladt, utolsó partiját megnyerve 21. lett. Meglepetésre Bánusz Tamás csak a 49., Kozák Ádám a 69. helyen végzett, Gombócz Ferenc a 119. helyen zárta a szereplését. A teljes díjalap 100 ezer euró volt, az Európa-bajnok 20 ezret nyert.

Az izlandi fővárosban megrendezett kontinensbajnokságon a rajtlistán csak a 33., az orosz rangsorban 39. Anton Demcsenko veretlenségét megőrizve végzett az első helyen. A svájci rendszerű viadalon az utolsó forduló előtt még öten pályáztak a bajnoki címre, a dobogós helyezésekre, sokan reménykedtek a Világkupára való kijutást biztosító helyezésben.

A 16 éves német Vincent Keymer, Lékó Péter tanítványa győzött az utolsó fordulóban, Demcsenkohoz hasonlóan 8,5 pontot gyűjtött, egyetlen vereségét a bronzérmes orosz Alekszej Szaranától szenvedte el, ezüstérmes lett.  

A 11 fordulós tornát a 26. helyre rangsorolt olimpikonunk, Erdős Viktor kettős győzelemmel kezdte, kitűnő versenyzéssel használta ki kedvező párosítását, végig az élcsoportban haladt. Veretlenségét megőrizve hetedikként szerzett jogot a 2023-as Világkupán való indulásra.

Kellemes meglepetés Nagy Gábor sikere. Élő-pontjával a 62. helyen jegyezték, az első négy fordulóban 3,5 pontot szerzett, majd öt remivel is végig továbbjutó helyen állt. Tizedik partiját elveszítette, de utolsó játszmáját megnyerve a továbbjutását jelentő 21. helyet szerezte meg, mögötte még tizenhatan gyűjtöttek 7 pontot.

A rajtlistán 15. volt Bánusz Tamás, de az első fordulóban elszenvedett váratlan veresége rányomta bélyegét versenyzésére. A folytatásban még három partit vesztett. Legfiatalabb nagymesterünk, Kozák Ádám nyeréssel rajtolt, de következő győzelmét csak a kilencedik fordulóban érte el, a remik mellett egy játszmát elvesztett, ahogy az utolsó partiját is. A junior Gombócz Ferenc számára túl erős volt ez a torna.

A 21. Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Perf.

Élő+/-

1

33

GM

Anton Demcsenko

RUS

2597

8,5

2617

72,5

77,5

2786

28,7

2

32

GM

Vincent Keymer

GER

2602

8,5

2577

70,5

76,0

2751

22,5

3

12

GM

Alekszej Szarana

RUS

2643

8,0

2592

73,5

78,5

2743

14,3

4

13

GM

Bogdan-Daniel Deac

ROU

2639

8,0

2510

65,5

71,0

2666

4,3

5

29

GM

Kacper Piorun

POL

2608

7,5

2605

70,0

74,0

2701

15,5

6

10

GM

Rauf Mamedov

AZE

2654

7,5

2599

71,5

76,0

2711

9,1

7

26

GM

Erdős Viktor Viktor

HUN

2614

7,5

2593

68,5

73,5

2691

13,0

8

36

GM

Niclas Huschbeth

GER

2592

7,5

2590

67,0

72,0

2683

15,5

9

3

GM

David Navara

CZE

2675

7,5

2577

69,5

73,5

2695

3,5

10

47

GM

Vahap Sanal

TUR

2557

7,5

2572

67,5

71,5

2658

18,0

11

4

GM

Matthias Bluebaum

GER

2674

7,5

2556

65,0

70,0

2675

0,8

12

18

GM

Daniele Vocaturo

ITA

2630

7,5

2554

64,5

69,5

2663

5,9

13

30

GM

Mihail Al. Antipov

RUS

2607

7,5

2547

68,5

74,0

2647

7,7

14

19

GM

Luka Pajcsadze

GEO

2564

7,5

2543

67,0

72,5

2633

13,3

15

19

GM

Mustafa Yilmaz

TUR

2630

7,5

2542

66,5

71,5

2650

4,1

16

25

GM

Daniel Fridman

GER

2621

7,5

2542

66,5

71,5

2648

5,1

17

34

GM

 Nidjat Mamedov

AZE

2595

7,5

2528

66,5

71,0

2627

9,1

18

62

GM

Rasmus Svane

GER

2615

7,5

2515

63,0

68,5

2622

2,4

19

40

GM

Hovhannes Gabuzjan

ARM

2587

7,0

2619

71,5

76,5

2674

15,3

20

42

GM

Velimir Ivic

SRB

2571

7,0

2618

69,5

74,0

2671

17,2

21

62

GM

Nagy Gábor

HUN

2518

7,0

2618

66,5

70,0

2646

24,2

49

15

GM

Bánusz Tamás

HUN

2631

6,5

2475

61,0

65,5

2499

-14

69

64

GM

Kozák Ádám

HUN

2504

6,0

2468

62,0

66,5

2444

-3,6

141

119

FM

Gombócz Ferenc Jr.

HUN

2191

4,0

2273

57,5

61,0

2100

-21,8

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mi is történt 2021-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója  II.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. A 2021-es év a sok nehézség ellenére is gazdag volt rangos párharcokban, tornákban. Rendhagyó eseményként jegyzi majd a sakktörténelem, hogy több mint egy év után folytatták és fejezték be a 8 fős világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese, a világbajnoki kihívó az orosz Jan Nepomnjacsij lett. A Dubajban megrendezett világbajnoki döntőben a címvédő Magnus Carlsen 7,5 – 3,5-ös fölényes győzelemmel negyedszer védte meg a 2013-ban Viswanathan Anand elleni sikerrel elhódított világbajnoki címét. Szocsiban a lengyel Jan-Krzysztof Duda előségével fejeződött be a  kieséses rendszerű Világkupa. Az elődöntőben Magnus Carlsent, a döntőben az orosz Szergej Karjakint győzte le. A női viadalon az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk diadalmaskodott.  Rigában a 18 éves francia Alireza Firouzja szenzációs sikerével fejeződött be a FIDE Chess.com Grand Swiss Open viadal. A női versenyen a kínai Lei Tingjie győzött. Jelentős késéssel ért véget a női Grand Prix négy versenyből álló sorozata, az összetett pontversenyt az orosz Alekszandra Gorjacskina nyerte meg, az indiai Humpy Koneru és az orosz Katyerina Lahno harcolta ki a világbajnok-jelöltséget, a gibraltári tornán a kazah Zsanszaja Abdumalik végzett az élen. A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának összetett pontversenyét az amerikai Wesley So nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave és az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov előtt. Wijk aan Zee-ben a 83. Tata Steel Masters viadalon a 21 éves  holland Jorden Van Foreest szenzációs sikerként lett első. A 8. Sinquefild Cup tornán Maxime Vachier-Lagrave győzött. A kilencedszer megrendezett Altibox Norway Chess tornán a világbajnok Magnus Carlsen negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott, Rapport Richárd harmadikként végzett. Oslóban Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour kilenc online rapid versenyből álló sorozatának döntője. A másodszor megrendezett Online Sakkolimpián a tavalyi holtversenyes győztes, a rajtlistát vezető, a 13 mérkőzését megnyerő orosz válogatott az aranyérmes. A 153 együttes versengésében válogatottunk hét győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel jutott a legjobb nyolc csapat további küzdelmeibe. A negyeddöntőben sakkozóink kétszer minimális vereséget szenvedtek az orosz együttestől. Nagy meglepetésre az orosz Anton Demcsenko az új Európa-bajnok. A női Eb-n az örmény Elina Danieljan győzött. A szlovén Terme Catezben az orosz női és az ukrán férfi válogatott elsőségével ért véget a 23. csapat Európa-bajnokság. Női együttesünk a tizenkettedik, férficsapatunk a tizenhatodik helyen végzett. Varsóban a 17 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov szenzációs elsőségével fejeződött be az Open kategóriában a rapid világbajnokság, a női viadalon Alekszandra Kosztenjuk győzött. A villám-világbajnokságon a 17 éves kazah Bibiszara Asszaubajeva remekelt, az open tornán Maxime Vachier-Lagrave lett az első. Bakuban a 7. Vugar Gasimov emlékversenyen Rapport Richárd holtversenyben Fabiano Caruanával végzett az élen. Terbe Zsuzsanna és Ács Péter elsőségével fejeződött be a 65. női és a 70. férfi sakkbajnokság, a IV. Hetényi Géza emlékverseny. Gaál Zsóka világbajnok lett az online rapid U14-es kategóriában. A 2021-es esztendő második negyedévének legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

Jekatyerinburgban április 19. és 27. között rendezték meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő második félidejét. A nagy érdeklődéssel várt és kísért viadalt a koronavírus-járvány miatt a hetedik forduló után március 26-án félbeszakították, kétszeri halasztás után több mint egy év elteltével folytatódott a versengés. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel holtversenyben állt az élen. Az 500 ezer eurós összdíjazású verseny győztese lett a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója.  

Az első hét forduló összefoglalója

Az első játéknap nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A nyitányon a másik győzelmet Jan Nepomnjacsij aratta, Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Fabiano Caruana is, Kirill Alekszejenko elleni sikere papírforma volt.  

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

 

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vacgier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt.

A világbajnok-jelölti döntő állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

A torna több mint egy év után folytatódott, április 19-én indultak újra a sakkórák. Jan Nepomnjacsij a 8. kör után már egyedül állt az élen. Csak remizett Anish Girivel, de Fabiano Caruana nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen.

Nepomnjacsijt a kilencedik forduló után hárman is követték félpontos hátránnyal, Caruana, MVL és Giri is „fenyegette” az orosz szuperbajnokot.

A tizedik körben Nepomnjacsij túlságosan könnyen nyert Alekszejenko ellen, riválisai csak remiztek, egy pontra nőtt az előnye.

Pihenőnap után folytatódott a pontvadászat. Griscsuk „besegített” honfitársának, MVL hátránya másfél pontra nőtt, Giri már egyedül állt a második helyen.

A 12. fordulóban megtört a jég, nyolc világos győzelem után Nepomnjacsij és Giri is sötéttel volt eredményes. A holland nagymester Caruanára mért csapást!

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték. Griscsuk másodszor is segített Jannak, Girit is megfosztotta az esetleges elsőség reményétől.

Jan Nepomnjacsij utolsó partijára már nem tudott kellő alapossággal koncentrálni. Nagy bonyodalmat vállalt, de a hajrában egyre jobban játszó Ding Liren túljárt az eszén, legyőzte a világbajnoki kihívót. A kínai sakkozó mesterhármasával visszahódította a világranglistán a harmadik helyet.

A Griscsuk elleni vereség láthatóan megviselte Anish Girit, kiengedte a kezéből a biztosnak látszó második helyet, világossal szenvedett vereséget Kirill Alekszejenkotól.

Az ezüstérmet Maxime Vachier-Lagrave vehette át, a finisben Wang Hao árnyéka volt önmagának.

A három évvel korábbi világbajnoki kihívó, a rajtlistát vezető Fabiano Caruna leszorult a dobogóról, világossal nem bírt Alekszandr Griscsukkal.

 

 

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

 

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

 

½  ½ 

8

 Wan, Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

 

5

 

Magnus Carlsen győzött a New in Chess Classic online rapid viadalon. A négyszeres norvég világbajnok a Meltwater Champions Chess Tour ötödik versenyének döntőjében az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura ellen diadalmaskodott. Carlsen az első párharcban 3-1-re győzte le riválisát, a második mérkőzésük 2-2-vel ért véget.

Április 24-én 16 résztvevővel kezdődött meg a kvalifikációs verseny, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Magnus Carlsen rajt-cél győzelmet aratott, Hikaru Nakamura másodikként jutott tovább.

A folytatásban Magnus Carlsen az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen nyert, az első meccs 2-2-es eredménye után a második összecsapásban 2,5-1,5-re győzött.  Az elődöntőben Levon Aronjannal szemben a 2-2-es első párharcot követően 3-1-es győzelemmel vette az akagályt.

Hikaru Nakamura a vietnami Le Quang Liem ellen kétszer is nyert, 2,5-1,5, majd 2-1 biztosította számára a továbbjutást. Az elődöntőt Sahriyar Mamedgyarovval vívta, 3-1-es nyeréssel kezdett, de a második mérkőzést 3 – 0-ra elvesztette. A rájátszásban a két villámparti döntetlen lett, Nakamura az Armageddon parti megnyerésével jutott a fináléba.

A negyeddöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)  2 – 2, 2,5 – 1,5

Wesley So (amerikai, 2741) - Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 – 3, 1 - 2

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) - Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 3 – 1, 2,5 – 0,5

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Le Quang Liem (vietnami, 2744) 2,5 – 1,5, 2 – 1

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  2 – 2, 3 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) 3 – 1, 0 – 3, 2 - 1

 

A Meltwater Champions Chess Tour sorozaton Magnus Carlsen harmadik döntőjét játszhatta, kétszer az amerikai Wesley So legyőzte a világbajnokot, aki a „saját” versenyén, a Magnus Carlsen Invitational tornán bronzérmes lett. Hikaru Nakamura először jutott a döntőbe.

A norvég világbajnok az első mérkőzésen 3-1-re győzte le az ötszörös amerikai bajnokot. Két döntetlennel indult a párharcuk, Carlsen a fordulatokban gazdag harmadik játszmát 90 lépésben nyerte meg. Hullámzott a negyedik parti, Nakamura esélyt is kapott, de a feszültséget a világelső bírta jobban. A harmadik helyért folyó találkozón, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az örmény Levon Aronjan küzdelmében mind a négy játszmában döntés született, a sötét szín volt a nyerő. Két villámgyőzelem után Aronjan másodszor szerzett vezetést, a negyedik partiban megnyerhette volna a meccset, de hibák sorozatával „engedélyezte” a kiegyenlítést.

A visszavágón Nakamura nagy kalandok után megnyerte az első játszmát, hibázott a második partiban a lépésismétléses döntetlennel. A harmadik összecsapásban világossal kockáztatott, Carlsen minőségáldozattal döntő előnybe került. A negyedik partiban elfogadta ellenfele döntetlen ajánlatát, ez végső sikerét jelentette.

A harmadik helyért vívott mérkőzésen Sahriyar Mamedgyarov a második meccset 2,5-0,5-re nyerte meg Levon Aronjan ellen. A bronzmeccs külön érdekessége, hogy a hét lejátszott partiból sötét hatszor győzött!

A New in Chess Classic döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3 – 1, 2 - 2

A világbajnok érthetően nagyon boldogan értékelte sikerét, hiszen hat egymást követő hat tornán nem ünnepelték őt győztesként. A Champions Chess Tour négy viadalán kétszer második, egyszer harmadik volt, az Airthings Masters negyeddöntőjében szenvedett vereséget az orosz Daniyl Dubovtól. A Speed Chess Championship elődöntőjében legyőzte őt Maxime Vachier-Lagrave, de a norvég világelsőnek legjobban a Tata Steel Masters tornán elért hatodik helye fájhatott.

A harmadik helyet eldöntő mérkőzés végeredménye:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2729) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2 – 2, 2,5 – 0,5

 

A Meltwater Champions Chess Tour hatodik versenyén, az FTX Crypto Cup viadalon Magnus Carlsen győzött. A torna döntőjében az amerikai olimpiai bajnok Wesley So ellen diadalmaskodott. Carlsen és So első párharca 2-2-vel ért véget, a második párbajuk igazi thriller volt. Carlsen világossal megnyerte az első partit, So azonnal egyenlített. Két döntetlen után a rájátszás döntött. So szerzett vezetést, de a győzelem küszöbén botlott, Carlsen egyenlített, az Armageddon partit pedig megnyerte. A harmadik helyért vívott mérkőzésen az orosz Jan Nepomnjacsij az első párharc 2-2-es eredménye után a második meccset 2,5-1,5-re nyerte meg az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen.

Május 23-án 16 résztvevővel kezdődött meg a kvalifikációs verseny, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Wesley So magabiztos játékkal jutott be az FTX Crypto Cup döntőjébe. Kiegyensúlyozott teljesítményét jól mutatta, hogy okos versenyzéssel veretlenül játszotta végig az előversenyt. A negyeddöntőben a francia Maxime Vachier Lagrave ellen kettős győzelmet ért el, az elődöntőben a világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsijjal szemben higgadt védekezéssel hárította riválisa támadási kísérleteit, két sötét parti megnyerése kettős győzelmét jelentette. A 29 lejátszott partijában nem talált legyőzőre.

Jóval rögösebb volt Magnus Carlsen útja a fináléig. A kvalifikációs versenyen csak az utolsó fordulóban tudta bebiztosítani továbbjutását, hatodikként az amerikai Hikaru Nakamurával küzdött meg a negyeddöntőben. Négy eldőlt játszmával lett 2-2 az első meccsük, a második találkozón kétszer sötét volt eredményes, 2-2 után a rájátszást nyerte meg a világbajnok. Tejmur Radzsabovval szemben is 2-2 lett az első párharca, a második mérkőzést 3-1-re nyerte meg. Magnus Carlsen az előcsatározások során hat játszmában is vereséget szenvedett.

A negyeddöntő eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Fabiano Caruana (amerikai, 2820) 2 – 2, 2 – 2, 1,5 – 0,5

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 27650) – Wesley So (amerikai, 2770) 1 – 3, 1 - 2

Hikaru Nakamura (amerikai, 2736) - Magnus Carlsen (norvég, 2847) 2 – 2, 2 – 2, 0 - 2

Anish Giri (holland, 2780) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) 1,5 – 2,5, 2 - 2

Az elődöntő eredményei:

Wesley So (amerikai, 2770) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 2,5 – 1,5, 2 - 1

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) 2 – 2, 3 - 1

Wesley So és Magnus Carlsen a Champions Chess Tour sorozaton harmadszor vívott meg a döntőben. A CCT első versenyén, a Skilling Open fináléjában küzdöttek meg először, So a 2-2-es első mérkőzés után a második találkozón 3,5-2,5-re győzött. A harmadik torna, az Opera Euro döntőjében az első találkozójuk is 2-2 lett, a második meccset So 2,5-1,5-re megnyerte. A sorozat negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a harmadik helyért küzdöttek meg, a világbajnok 3-1-es, majd 2-1-es nyeréssel lett bronzérmes.

A döntő első párharca rosszul indult Wesley So számára, világossal szenvedett vereséget. Vezetésének birtokában a világbajnok világossal békés húrókat pengetett. A harmadik játszmában azonban meglepetés érte, So tökélezes felkészülése, királyszárnyi akciója ellen nem volt ellenszere. A negyedik parti pontosztozkodással végződött.

A finálé második mérkőzését Magnus carlsen győzelemmel kezdte, a norvég világelső lépésről-lépésre növelte előnyét, a sötét tábor gyalogszerkezeti gyengeségei végzetesek bizonyultak.

Wesley So-t a vereség nem rendítette meg, a szicíliai védelem Rossolimo-változatában visszavágott, a döntő során másodszor is kiegyenlített. Két döntetlen után következett a rájátszás.

Magnus Carlsen oly széles megnyitási repertoárjából az új fegyvert vetette be, 1.b4-gyel nyitott. A küzdelmet sokáig egyenlő esélyek jellemezték, a világbajnok huszárjainak sikeres manővereinek köszönhetően kis előnyt ért el, majd drámai fordulat történt, Carlsen taktikai csapást nézett el, az alapsor gyengesége miatt elvesztette vezérét, csak egy bástyát kapott cserébe, So a teljesen összeomló világbajnok ellen vezetést szerzett, a második villámpartit világossal játszhatta…

A világbajnok a rövid szünetben az ingét pólóra cserélte, frissítőt vett magához, és a szicíliai védelmet választotta. Wesley So a győzelem küszöbén egyre bizonytalanabbá vált, eltékozolta kedvező esélyeit, Magnus Carlsen lendületbe jött, nagy lelki erővel játszva fordítani tudott, kiegyenlített.

 

Az elsőséget az Armageddon játszma döntötte el. So választhatott színt, remifórral a sötétet választotta, 4 perce volt Carlsen 5 percével szemben. A csatában azonban Carlsen egy pillanatra sem adott esélyt, tökéletes játékkal győzte le nagy riválisát. Hihetetlen volt Magnus Carlsen emocionális reakciója, győzelme feletti öröme, Wesley So higgadtan vette fogadta, hogy mekkora esélyt szalasztott el, a harmadik fináléjukban a drámai csatában alul maradt.  

Az FTX Crypto Cup döntő végeredménye:

Wesley So (amerikai, 2770) – Magnus Carlsen (norvég, 2847) 2 – 2, 2 – 2, 1 - 2

A harmadik helyért vívott mérkőzésen Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov az első játéknapot négy gyors döntetlennel tudta le. A második párharcuk már igazi csatákat hozott. Döntőnek bizonyult, hogy az azerbajdzsáni nagymesternek rendszeresen meggyűlt a baja a gyorsan fogyó gondolkodási idővel.

Az FTX Crypto Cup bronzmeccs végeredménye

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) 2 – 2, 2,5 – 1,5

Harmincöt ország 264 sakkozója vett részt a hibrid kieséses rendszerű Európai Kvalifikációs versenyen, az első 36 helyezett jutott tovább a Világkupára. Tizenkét sakkozónk játszott a viadalon, bravúros szerepléssel legfiatalabb nagymesterünk, a 18 éves Kozák Ádám kiharcolta a továbbjutást, a tornát lezáró 9 fordulós svájci rendszerű viadalon kilencedikként végzett.

Nyolcszoros bajnokunk, Berkes Ferenc 11. volt a rajtlistán, az első körben kiemeltként nem kellett játszania. Még 11 sakkozónk nevezett, többek között negyven orosz játékos  is szerencsét próbált, 164 nemzetközi nagymester is rajthoz állt. Az első körben 120 párharcra került sor, a győztesekhez csatlakozik a 24 kiemelt nagymester. A második fordulóban így 72 mérkőzést játszottak le, a harmadik kör 36 meccsének győztesei vívták ki a Világkupán való szereplés jogát. Kétjátszmás küzdelmekre került sor, 1-1-nél rájátszás döntött. Játszmánként 2-2 óra volt a gondolkodási idő és lépésenként 30-30 másodperc bónusz. A díjakért a 36 sakkozó még 9 fordulós svájci rendszerű viadalon mérkőzött meg.

Az első körben négy sakkozónk szenvedett vereséget, Ács Péter, Mihók Olivér és Korpa Bence nagymesterek és Persányi Barnabás FIDE-mester búcsúzott a további küzdelmektől. A második fordulóban Héra Imre, Balog Imre és Kántor Gergely kapott ki. Szerencsés volt Kozák Ádám, az orosz Jevgenyij Najerrel nem jött létre a meccse, ellenfele koronavírusos lett.

A harmadik fordulóban nagymestereink Ádám kivételével csalódást okoztak, riválisaiknál többet hibáztak, sorban vereséget szenvedtek. Berkes Ferenc az orosz Borisz Szavcsenko ellen kecsegtető állást vesztett el. Bánusz Tamás két döntetlen után a rájátszásban maradt alul, ahogy Erdős Viktor is. Gledura Benjámin is búcsúzni kényszerült.

Kozák Ádám remekelt, Héra Imrét legyőző román Mircea-Emilian Parligrast 1,5 – 0,5-re legyőzte.

Tizenhárom ország sakkozói harcolták ki a Világkupán való szereplés jogát, tizennégy orosz nagymester kvalifikálta magát.

A 36 továbbjutott versenyző 9 fordulós svájci rendszerű versenyen döntötte el a helyezések, a díjak sorsát. Játszmánként 10-10 perc volt a gondolkodási idő lépésenként 5-5 másodperc bónusszal. A rajtlistán Kozák Ádám a 35. volt, a hajrában elért mesterhármasnak köszönhetően a 9. helyen végzett.bbbbbbb

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

1

GM

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2709

6,5

44,5

48,5

4

4

2

23

GM

Alekszander Indjic

SRB

2607

6,5

42,0

45,5

4

6

3

17

GM

Pavel Ponkratov

RUS

2624

6,0

45,5

49,0

4

4

4

14

GM

Haik Martiroszjan

ARM

2637

6,0

42,5

46,0

4

5

5

3

GM

Andrej Jeszipenko

RUS

2701

5,5

46,0

50,5

4

3

6

5

GM

Makszim Matlakov

RUS

2688

5,5

44,0

47,5

4

3

7

6

GM

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2687

5,5

42,0

45,5

5

3

8

2

GM

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2706

5,5

39,5

43,0

5

3

9

35

GM

Kozák Ádám

HUN

2518

5,5

32,5

34,5

5

5

10

25

GM

Baadur Zsobava

GEO

2603

5,0

42,0

45,5

5

3

11

19

GM

Jevgenyij Alekszejenko

RUS

2617

5,0

41,0

44,5

5

3

12

16

GM

Bogdan-Daniel Deac

ROU

2627

5,0

40,5

42,5

5

3

13

29

GM

Nguyen Thai Dai Van

CZE

2577

5,0

39,0

42,5

5

3

14

18

GM

Sant Szargszjan

ARM

2618

5,0

39,0

41,0

4

2

15

11

GM

Grigorij Oparin

RUS

2652

5,0

38,0

41,5

4

1

 

Gibraltáron a kazah Zsanszaja Abdumalik szenzációs sikerével fejeződött ne a 2019/20-as Grand Prix sorozat utolsó versenye. A 21 esztendős Abdumalik veretlenül, másfél pontos előnnyel nyerte meg a viadalt. A második helyért dúlt az orosz Katyerina Lahno és az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk  csatája, a döntetlennel Marija lett a második, Katyerina a tornán szerzett GP pontokkal az indiai Humpy Koneru mögött harmadik a pontversenyben, s ezzel világbajnokjelölt. A női sakkot hosszú évek óta kiemelten támogató Gibraltár emlékezetes versenyt rendezett, a koronavírus-járvány miatt egy évig kellett várniuk a GP résztvevőinek, hogy lejátszhassák a sorozat utolsó tornáját.

A Grand Prix verseny végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 IM Zsanszaja Abdumalik(2472)

 

½

½

½

1

1

½

1

1

1

1

½

2

 GM Marija Muzicsuk(2544)

½

 

1

½

½

½

½

0

½

1

1

1

7

3

 IM Gunar Mammadzada(2443)

½

0

 

1

½

½

0

1

½

1

½

1

4

 GM Katyeina Lahno (2546)

½

½

0

 

½

½

½

1

½

1

½

1

5

 IM Elisabeth Paehtz (2456)

0

½

½

½

 

1

½

1

½

0

½

1

6

6

 GM Nana Dzagnidze (2524)

0

½

½

½

0

 

½

½

1

½

1

1

6

7

 GM Anna Muzicsuk (2535)

½

½

1

½

½

½

 

0

½

1

0

½

8

 IM Alina Kaslinszkaja(2494)

0

1

0

0

0

½

1

 

1

0

½

1

5

9

 GM Antoameta Sztefanova(2470)

0

½

½

½

½

0

½

0

 

1

1

0

10

 GM Valentyina Gunyina(2421)

0

0

0

0

1

½

0

1

0

 

1

1

11

 IM Dinara Szaduakasszova (2500)

0

0

½

½

½

0

1

½

0

0

 

1

4

12

 Irina Bulmaga (2440)

½

0

0

0

0

0

½

0

1

0

0

 

2

 

Bukarestben az azerbajdzsán Sahrijar Mamedgyarov elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának első viadala, a Superbet Chess Classic. Mamedgyarov veretlenül egypontos előnnyel ért célba. Győzelmének 90 ezer dollár volt a jutalma és 13 GCT-pont.

Sahrijar Mamedgyarov pályafutása egyik legjelentősebb sikerét érte el. Az első számú azerbajdzsáni nagymester a tornát négy döntetlennel kezdte, majd mesterhármassal ragadta magához a vezetést. Sorsdöntő volt a hetedik körben Fabiano Caruana elleni, sötéttel elért győzelme. Teljesítményének 2873-as performance-pontszáma hűen tükrözi sikerét, a + 12,4 Élő-ponttal a világranglistán az ötödik helyre lépett előre.

A holtversenyben második helyen végzett trió más-más utat járt be. Levon Aronjan négy döntetlen után az ötödik fordulóban vereséget szenvedett Mamedgyarovtól, két győzelemmel javított pozícióján. Riválisát, Alekszandr Griscsukot is megfosztotta veretlenségétől. Az orosz sakkozó az online versenyeken sokat hibázott, ezúttal rutinját is kihasználva keveset kockáztatott. Wesley So megőrizte veretlenségét, egyetlen győzelmét a presztízsrangadón Caruana ellen érte el.

A torna remikirálya címet Tejmur Radzsabov kilenc döntetlennel érdemelte ki. Anish Giri játékából is hiányzott az átütő erő.

Nagy meglepetés Fabiano Caruana kudarca. Maxime Vachier-Lagrave a top tízbe való visszajutást tűzte ki céljául, eredményével 11,4 Élő-pontot vesztett, négy helyezést rontva csak a 16. a rangsorban.

A hazai pályán küzdő két román nagymester a verseny megrendezésével nagy esélyt kapott, hogy megmérkőzhetett a sakkvilág ászaival. Sajnálhatjuk, hogy Rapport Richárd betegsége miatt visszalépett a részvételtől. A világranglistán 11. nagymesterünk a Világkupán való indulást is lemondta.  

A Superbet Chess Classic végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Sahrijar Mamedgyarov (2770)

 

1

½

½

½

½

½

1

1

½

6

2

 Levon Aronjan (2781)

0

 

1

½

½

½

1

½

½

½

5

3

 Alekszandr Griscsuk (2776)

½

0

 

½

½

½

1

½

1

½

5

4

Wesley So (2770)

½

½

½

 

½

½

½

1

½

½

5

5

 Anish Giri (2780)

½

½

½

½

 

½

½

½

0

1

6

Tejmur Radzsabov (2765)

½

½

½

½

½

 

½

½

½

½

7

 Bogdan-Daniel Deac (2627)

½

0

0

½

½

½

 

½

½

1

4

8

 Fabiano Caruana (2820)

0

½

½

0

½

½

½

 

1

½

4

9

 Constantin Lupulescu (2656)

0

½

0

½

1

½

½

0

 

½

10

 Maxime Vachier-Lagrave (2760)

½

½

½

½

0

½

0

½

½

 

Párizsban az amerikai Wesley So szenzációs elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának második viadala, a 10 résztvevős rapid-és villámverseny. So hárompontos előnnyel végzett az élen. Megnyerte a rapid tornát, a villámverseny első játéknapja után félpontos előnnyel vezetett a nagy rivális orosz Jan Nepomnjacsij előtt. A második "félidőben" szárnyalt, az utolsó fordulóban Nepomnjacsijt is legyőzte. A világbajnoki kihívó a hajrában nem tudta megnehezíteni So sikerét. Nagy harc dúlt a harmadik helyért, végül a francia Maxime Vachier-Lagrave és a FIDE színeiben játszó 18 éves Alireza Firouzja a nagy adok-kapok után holtversenyben végzett. Remekül hajrázott Rapport Richárd. Hetedikként kezdte a mai játéknapot, a finisben a dobogós helyért is küzdhetett. Wesley So a 150 ezer dolláros díjalapból 37.500 dollárt nyert, vezette az összetett pontversenyt.

 

Levon Aronjan győzött a Goldmoney Asian Rapid online viadalon. A háromszoros örmény olimpiai bajnok a Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenyének döntőjében az orosz Vladiszlav Artyemijev ellen diadalmaskodott. Aronjan az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg, a második mérkőzésük csak két játszmáig tartott, az örmény nagymester kettős győzelemmel lett a torna győztese. A harmadik helyért vívott mérkőzésen a világbajnok Magnus Carlsen a rájátszásban győzte le a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Lirent. A norvég világelső 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, Ding Liren 3-0-ra(!) a második összecsapást. Villámpartik döntötték el a bronzérem sorsát, Carlsen 1,5-0,5-re győzte le Ding Lirent.  

Június 26-án 16 résztvevővel kezdődött meg a kvalifikációs verseny, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Levon Aronjan veretlenül lett első, Vladiszlav Artyemijev magabiztos játékkal meglepetésre másodikként jutott a negyeddöntőbe.

A legjobb nyolc között Aronjan a 17 éves indiai Eriagisi Arjun ellen alaposan megszenvedett a továbbjutásért, két 2-2-es meccs után a villámpartikban múlta felül az ifjú titánt.

Az elődöntőben az „ősi” riválissal, a világbajnok Magnus Carlsennel vívott emlékezetes nagy csatát. Az első meccset 2,5 – 1,5-re elvesztette, a második párharcot 3-1-re nyerte meg a sokat hibázó Carlsennel szemben, a villámpartikban ismét jobban bírta a fokozott feszültséget, kettős győzelmet aratott.

Vladiszlav Artyemijev a negyeddöntőben nem kis meglepetésre kettős győzelmet ért el Anish Giri ellen, 2,5-0,5 és 2-1-gyel búcsúztatta a jóval esélyesebbnek tartott holland nagymestert.

Az elődöntőben az orosz sakkozó 2,5-0,5-ös vereséggel kezdte Ding Liren elleni meccsét, de a második összecsapást 2,5-1,5-re megnyerte, a rájátszásban 1,5-0,5-re legyőzte a kétszeres kínai olimpiai bajnokot.

A negyeddöntő eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2781) – Eriagisi Arjun (indiai, 2567) 2 – 2, 2 – 2, 1,5 – 0,5

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Wesley So (amerikai, 2770) 2,5 – 1,5, 1,5 – 2,5, 1,5 – 0,5

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2729) – Ding Liren (kínai, 2799) 2 – 2, 1 - 3

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Anish Giri (holland, 2780)  3 – 0, 2 – 1

Az elődöntő eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2781)Magnus Carlsen (norvég, 2847) 1,5 – 2,5, 3 – 1, 2 - 0

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Ding Liren (kínai, 2799) 0,5 – 2,5, 2,5 – 1,5, 1,5 – 0,5

A döntő békés döntetlennel indult, majd Vladiszlav Artyemijev nyeréssel kecsegtető állását remire rontotte. A harmadik összecsapást Aronjan 25 lépésben nyerte meg a meggondolatlanul korai támadást indított orosz nagymesterrel szemben. A negyedik játszma bonyodalmaiban is Aronjan eséllyel játszhatott, küzdelmük örökös sakkal fejeződött be.

A finálé második mérkőzésének első játszmája szenzációs összecsapást hozott. Az érdem elsősorban Vladiszlav Artyemijevé, aki a vezérek nélküli középjátékban érdekes tisztáldozatot játszott meg.

Az idő szorításába került orosz sakkozó a folytatásban hibázott, Aronjan pontosan számolt, higgadtan értékelte a bonyolult állást. Átvette a kezdeményezést, előnyét érvényesítette. A második partiban Artyemijev kockáztatott, Aronjan tetszetős kombinációval nyert. A sorozaton Aronjan másodszor játszott döntőt, az Airthings Masters fináléjában kikapott Tejmur Radzsabovtól, kétszer negyedik volt, háromszor a negyeddöntőben szenvedett vereséget.

Dicséret illeti az ezüstérmes Vladiszlav Artemijevet, aki először kapott meghívást a sorozatra, eredményével rászolgált a bizalomra, a világranglista 37. helyezettjeként méltó ellenfele volt a legjobbaknak.  

 

A Goldmoney Asian Rapid döntő végeredménye:

Levon Aronjan (örmény, 2781) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704)  2,5 – 1,5, 2 - 0

A harmadik helyért meglepetésre a világranglista első és harmadik helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vívott meg. Az első párharc a norvég világelső 2,5-1,5-ös győzelmével ért véget. Ding Liren 3 – 0-s győzelemmel vágott vissza. A rájátszásban a norvég világelső győzött, a sorozatos másodszor lett bronzérmes.

A bronzmeccs végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Ding Liren (kínai, 2799)  2,5 – 1,5, 0 – 3, 1,5 – 0,5

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mi is történt 2021-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója  I.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. A 2021-es év a sok nehézség ellenére is gazdag volt rangos párharcokban, tornákban. Rendhagyó eseményként jegyzi majd a sakktörténelem, hogy több mint egy év után folytatták és fejezték be a 8 fős világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese, a világbajnoki kihívó az orosz Jan Nepomnjacsij lett. A Dubajban megrendezett világbajnoki döntőben a címvédő Magnus Carlsen 7,5 – 3,5-ös fölényes győzelemmel negyedszer védte meg a 2013-ban Viswanathan Anand elleni sikerrel elhódított világbajnoki címét. Szocsiban a lengyel Jan-Krzysztof Duda előségével fejeződött be a  kieséses rendszerű Világkupa. Az elődöntőben Magnus Carlsent, a döntőben az orosz Szergej Karjakint győzte le. A női viadalon az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk diadalmaskodott.  Rigában a 18 éves francia Alireza Firouzja szenzációs sikerével fejeződött be a FIDE Chess.com Grand Swiss Open viadal. A női versenyen a kínai Lei Tingjie győzött. Jelentős késéssel ért véget a női Grand Prix négy versenyből álló sorozata, az összetett pontversenyt az orosz Alekszandra Gorjacskina nyerte meg, az indiai Humpy Koneru és az orosz Katyerina Lahno harcolta ki a világbajnok-jelöltséget, a gibraltári tornán a kazah Zsanszaja Abdumalik végzett az élen. A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának összetett pontversenyét az amerikai Wesley So nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave és az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov előtt. Wijk aan Zee-ben a 83. Tata Steel Masters viadalon a 21 éves holland Jorden Van Foreest szenzációs sikerként lett első. A 8. Sinquefild Cup tornán Maxime Vachier-Lagrave győzött. A kilencedszer megrendezett Altibox Norway Chess tornán a világbajnok Magnus Carlsen negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott, Rapport Richárd harmadikként végzett. Osloban Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour kilenc online rapid versenyből álló sorozatának döntője. A másodszor megrendezett Online Sakkolimpián a tavalyi holtversenyes győztes, a rajtlistát vezető, a 13 mérkőzését megnyerő orosz válogatott az aranyérmes. A 153 együttes versengésében válogatottunk hét győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel jutott a legjobb nyolc csapat további küzdelmeibe. A negyeddöntőben sakkozóink kétszer minimális vereséget szenvedtek az orosz együttestől. Nagy meglepetésre az orosz Anton Demcsenko az új Európa-bajnok. A női Eb-n az örmény Elina Danieljan győzött. A szlovén Terme Catezben az orosz női és az ukrán férfi válogatott elsőségével ért véget a 23. csapat Európa-bajnokság. Női együttesünk a tizenkettedik, férficsapatunk a tizenhatodik helyen végzett. Varsóban a 17 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov szenzációs elsőségével fejeződött be az Open kategóriában a rapid világbajnokság, a női viadalon Alekszandra Kosztenjuk győzött. A villám-világbajnokságon a 17 éves kazah Bibiszara Asszaubajeva remekelt, az open tornán Maxime Vachier-Lagrave lett az első. Bakuban a 7. Vugar Gasimov emlékversenyen Rapport Richárd holtversenyben Fabiano Caruanával végzett az élen. Terbe Zsuzsanna és Ács Péter elsőségével fejeződött be a 65. női és a 70. férfi sakkbajnokság, a IV. Hetényi Géza emlékverseny. Gaál Zsóka világbajnok lett az online rapid U14-es kategóriában A 2021-es esztendő első három hónapjának legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

A Nemzetközi Sakkszövetség 2021. január 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistáját Magnus Carlsen vezette, 50 ponttal előzte meg Fabiano Caruanát. Legjobb magyarként Rapport Richárd 2758 ponttal a 14. volt a rangsorban.

A top tíz rangsora:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2862

2. Fabiano Caruana (amerikai) 2823

3. Ding Liren (kínai) 2791

4. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2789

5. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2784

6. Levon Aronjan (örmény) 2781

7. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2777

8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2770

9. Wesley So (amerikai) 2770

10. Tejmur Tadzsabov (azerbajdzsáni, 2765

Wijk aan Zee-ben az esztendő első szuperversenyén, a 83. Tata Steel Masters viadalon óriási meglepetésre a 21 éves holland Jorden Van Foreest  diadalmaskodott. A torna utolsó fordulójában a játéknapot hármas holtversenyben a második helyen kezdő Van Foreest remek játékkal legyőzte a svéd Nils Grandeliust, míg éllovas honfitársa, Anish Giri csak remizett a spanyol David Anton Guijarroval. A veretlenségét megőrző Van Foreest és Giri holtversenyben végzett az élen, az első hely sorsát rájátszás döntötte el. A két villámparti döntetlen lett, az Armageddon partiban is Van Foreest sakkozott szerencsésebb kézzel, a drámai csatában Giri túllépte a gondolkodási időt. A címvédő amerikai Fabiano Caruana nem bírt a norvég Aryan Tarival, az orosz Andrej Jeszipenko nyert a sereghajtó német Alexander Donchenko ellen. Alireza Firouzja nyerőesélyes állását döntetlenre rontotta a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel vívott csatájában. A hármas holtverseny Jeszipenkonak kedvezett, a 18 éves orosz sakkozó lett a bronzérmes Caruana és Firouzja előtt. A világbajnok Magnus Carlsen győzelemmel, de csak hatodikként zárta szereplését, a francia Maxime Vachier-Lagrave negyedszer kapott ki. Wijk aan Zee-ben 1985-ben ünnepeltek utoljára holland győztest, Jan Timman nyerte meg a Hoogovens tornát.

A hagyományos torna rendezői a nehéz járvány időszakban is a viadal megrendezésére szavaztak, fiatal, feltörekvő tehetségek is játéklehetőséget kaptak, emlékezetes verseny volt.

 

Jorden Van Foreest már 2020-ban is meglepetést okozott negyedik helyezésével, elsősége óriási szenzáció. Megőrizte veretlenségét, jól játszott, teljesítményének  2832-es performance-pontszáma, a + 30,2 Élő-ponttal belépett a + 2700 Élő-pontosok elitjébe. Az első helyet eldöntő rájátszásban szerencsésebb kézzel sakkozott.

Anish Giri másodszor vesztett az elsőségért vívott rájátszást, 2018-ban Magnus Carlsentől kapott ki, akkor nem volt esélye, Van Foreest ellen nagy lehetőséget szalasztott el.

 

A torna nagy meglepetése a debütáló 18 éves Andrej Jeszipenko bronzérme. Az orosz nagymester sokáig őrizte veretlenségét, a 11. fordulóban Aryan Taritól szenvedett váratlan vereséget.

A címvédő Fabiano Caruana nem tudta megismételni tavalyi nagy sikerét, kétpontos előnnyel nyerte meg a tornát. Hét győzelmével szemben idén csak három partit tudott nyerni, több esélyt is elszalasztott.

A mezőny legfiatalabb résztvevője, a 17 éves Alireza Firouzja utolsó játszmájában elszalasztotta a lehetőséget, hogy bronzérmes legyen.

Magnus Carlsen a 2015-ös stavangeri tornán elért teljesítményének volt utoljára hasonlóan rossz performance-pontszámot, 15,3 Élő-pontot vesztett. A világbajnok-jelölti döntő második félidejére készülő Maxime Vachier-Lagrave önbizalmat is romboló súlyos kudarcot élt át. A viadalt a világranglista ötödik helyezettjeként kezdte, a virtuális világraglistán a tizenötödik helyre esett vissza, 26,3 Élő-pontot vesztett.

83. Tata Steel Masters Wijk aan Zee 2021, január 15-31.

H.

Név

Ti

FED

 Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

TB1

TPR

1

Jorden Van Foreest

GM

NED

2671

#

½

½

½

½

½

1

1

1

½

1

½

½

½

8.5

53

2839

2

Anish Giri

GM

NED

2764

½

#

½

½

½

½

½

1

1

½

½

1

1

½

8.5

52.25

2832

3

Andrej Jeszipenko

GM

RUS

2677

½

½

#

½

½

1

½

0

½

½

1

1

½

1

8

49

2815

4

Fabiano Caruana

GM

USA

2823

½

½

½

#

½

½

½

½

½

½

½

1

1

1

8

48.25

2804

5

Alireza Firouzja

GM

FID

2749

½

½

½

½

#

0

1

½

½

1

1

½

½

1

8

48

2810

6

Magnus Carlsen

GM

NOR

2862

½

½

0

½

1

#

½

½

1

½

½

½

1

½

7.5

47.25

2771

7

Pentala Harikrishna

GM

IND

2732

0

½

½

½

0

½

#

½

1

½

½

½

½

1

6.5

38.75

2724

8

Aryan Tari

GM

NOR

2625

0

0

1

½

½

½

½

#

½

½

½

½

½

½

6

38

2703

9

Nils Grandelius

GM

SWE

2663

0

0

½

½

½

0

0

½

#

1

½

½

1

1

6

34

2700

10

Jan-Krzysztof Duda

GM

POL

2743

½

½

½

½

0

½

½

½

0

#

½

½

½

½

5.5

35.75

2666

11

David Anton Guijarro

GM

ESP

2679

0

½

0

½

0

½

½

½

½

½

#

½

½

½

5

30.75

2641

12

Radoslaw Wojtaszek

GM

POL

2705

½

0

0

0

½

½

½

½

½

½

½

#

½

½

5

30.75

2639

13

Maxime Vachier-Lagrave

GM

FRA

2784

½

0

½

0

½

0

½

½

0

½

½

½

#

1

5

29.75

2633

14

Alexander Donchenko

GM

GER

2668

½

½

0

0

0

½

0

½

0

½

½

½

0

#

3.5

23

2554

 

Az amerikai Wesley So a Meltwater Chapions Chess Tour Opera Euro Rapid online viadal győztese. A torna döntőjének második játéknapján a világbajnok Magnus Carlsent 2.5 - 2,5-re legyőzte, a finálé első párharca 2-2-vel ért véget.

A Fülöp-szigeteki születésű, 2016-ban a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott legjobb pontszerzője, 2019-ben a Fischer Random Chess világbajnoka, a kétszeres amerikai bajnok, a 27 esztendős Wesley So az Opera Euro Rapid online viadal győztese. Megismételte sikerét, a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornáján a fináléban is a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

Február 14-én 16 résztvevővel kezdődött meg az Opera Euro kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Magnus Carlsen a holland Anish Girivel holtversenyben végzett az élen, Wesley So félpontos hátránnyal harmadikként vette az első akadályt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A folytatásban Magnus Carlsen kétszer is csak a sorsdöntő Armageddon parti megnyerésével jutott tovább. Az orosz Daniyil Dubov, majd a francia Maxime Vachier-Lagrave is kiegyenlített az első párharcok elvesztése után. Wesley So kalandok nélkül nyerte meg két meccsét, a lengyel Jan-Krzysztof Duda, majd Tejmur Radzsabov sem tudta megnehezíteni a döntőbe jutását.

A negyeddöntő p eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Danyil Dubov (orosz, 2770)  2,5 – 0,5, 0,5 – 2,5. 2 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  2,5 – 1,5, 2 - 2

Wesley So (amerikai, 2741) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) 2,5 – 1,5, 2 - 0

Anish Giri (holland, 2731) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 – 2, 2 – 2, 0,5 – 1,5

Az elődöntő eredményei:

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2,5 – 0,5, 1 – 3, 2 - 1

Wesley So (amerikai, 2741) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2,5 – 1,5, 2 - 1

A döntő első játéknapján a második és a negyedik játszmában született döntés. A második ütközet fényesen bizonyította, hogy az amerikai sakkozó felkészültsége imponáló. So három gyalogért tisztet áldozott, jobban is állt, 22.Fc4 után nyerési esélyei lettek volna. Carlsen a tiszt visszaáldozásával fokozatosan átvette a kezdeményezést, tökéltes játékkal győzött, megszerezte a vezetést.

Carlsen vezetésének birtokában a legkevesebb kockázatot sem vállalta, So a vereség után a gond nélküli döntetlennel rendezhette sorait.

A negyedik összecsapást követően Wesley So öröme érthető volt, az alapsor gyengeségét kihasználva a világbajnok királyát védhetetlen matt elé állította. Nagy bravúr, hogy So a nyeréssel párharcaik során már ötödször egyenlített ki!

A finálé második játéknapján Wesley So játszhatta világossal az első partit. A tornán oly sok kritikus helyzetben is jó döntéseket hozó, szinte „rendelésre” nyerni képes Magnus Carlsen mit remélt a váratlan tisztáldozatával. Wesley So a látszatfenyegetéseket magabiztosan hárította, 28 lépésben nyert.

Magnus Carlsen világossal a következő ütközetben kezdeményezett, de jelentős előnyt nem tudott kicsiholni a gondolkodási idejével is jól gazdálkodó riválisával szemben.

Az amerikai sakkozó keze is megremegett előnyének birtokában. Az olasz megnyitású játszmában a 18. lépésben vesztőt húzott. A világbajnok kicsit is jobb formában azonnal rácsapott volna a felkínált taktikai lehetőségre, a tisztáldozat szétrombolta volna ellenfele királyállását. Az elszalasztott esély többé nem tért vissza, So remifórral játszhatta az utolsó partit.

Ismét az olasz megnyitás került megjátszásra, Magnus Carlsen oly sok elpuskázott lehetőség ellenére esélyt kapott, hogy döntetlenre mentse a párharcot, kiharcolja a rájátszást. So királya ellen a nyílt g vonalon sikert ígérő akciót vezethetett volna. Az amerikai nagymester megmenekült a vereségtől, nyert állásban azonban a lépésismétléses remi mellett döntött.

A bronzéremért játszott meccsen Tejmur Radzsabov kettős győzelmet aratott. Maxime Vachier-Lagrave a mai első partiban még próbált ellenállni, a négybástyás végjátékban Radzsabov végül érvényesítette előnyét.

A második partiban MVL hibájára lehetetlen magyarázatot adni, hasonló bakit még kezdőknél sem látunk…

Az Opera Euro Rapid döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 1,5 – 2,5

Az Opera Euro Rapid harmadik helyéért vívott páros mérkőzés végeredménye:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1,5 – 2,5, 0 - 2

 

A holland Anish Giri győzött a Meltwater Champions Chess Tour Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon. A torna döntőjének második játéknapján az orosz Jan Nepomnjacsijt a rájátszásban győzte le a négy döntetlennel véget ért első meccsük után.

A világranglista hetedik 26 éves Anish Giri elsőségével fejeződött be a Magnus Carlsen Invitational rapid viadal, a döntőben a rájátszásban győzte le a világranglista negyedik Jan Nepomnjacsijt, A nepáli és orosz szülők gyermeke Szentpéterváron született, családjával 2008 februárja óta él Hollandiában és hamarosan a legjobbjuk lett. Kétszeres világbajnokjelölt, ötször játszott sakkolimpián a holland válogatottban, négyszer nyert bajnokságot, a szuperversenyek állandó meghívott résztvevője.

Március 13-án 16 résztvevővel kezdődött meg a Magnus Carlsen Invitational kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Anish Giri nagy versenyt vívott a világbajnok Magnus Carlsennel, végül másodikként vette az első akadályt. Egyetlen vereségét Jan Nepomnjacsijtól szenvedte el.

A folytatásban Anish Giri a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert, az első meccs 2-2-es eredménye után a második összecsapást 3-1-re nyerte meg. Az elődöntőben Wesley So-val szemben két 2,5-1,5-ös győzelemmel diadalmaskodott.

 

Jan Nepomnjacsij útja rögös volt. A körversenyből pocsék rajt – 5-ből 1,5 pont – után nagy elszántsággal próbálta rendezni sorait, három veresége ellenére ötödikként kvalifikálta magát. A negyeddöntőben javuló teljesítménnyel 2-2-es első meccset követően a második találkozón 2,5-0,5-re győzte le az amerikai Hikaru Nakamurát. Az elődöntőben drámai csatában, szerencsésebb kézzel sakkozva nyert Magnus Carlsen ellen, a rájátszásban múlta felül a norvég világelsőt.

A negyeddöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 0,5, 2 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 2, 0,5 – 2,5

Wesley So (amerikai, 2741) – Alireza Firouzja (FIDE, 2709)  2,5 – 0,5 , 2,5 – 0,5

Anish Giri (holland, 2731) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 – 2, 3 - 1

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1,5 – 2,5, 2,5 – 1,5, 0,5 – 1,5

Anish Giri (holland, 2731) – Wesley So (amerikai, 2741) 2,5 – 1,5, 2,5 – 1,5

A döntő első játéknapján négy döntetlen született. Anish Giri az első és a harmadik játszmában is kecsegtető állását rontotta remire. A holland nagymester sötéttel a szicíliai védelem Najdorf-változatában kétszer is pontos játékkal érte el a pontosztozkodást.

A finálé második játéknapján is folytatták a Najdorf-változatban az elméleti párbajt, a kalandok örökös sakkal értek véget.

A hatodik játszmában megtört a jég, Giri rögtön támadólag lépett fel, Nepomnjacsij pontatlanságát kihasználva jelentős előnybe került, és ezúttal nem hibázott, vezetést szerzett.

A hetedik ütközetben Nepomnjacsij negyedszer sem bírt a Najdorf-változattal, de ez nem rendítette meg az orosz bajnokot, míg Giri egyre bizonytalanabbá vált. Vészesen fogyott a gondolkodási ideje, míg riválisa a nagy tét ellenére is „könnyű” kézzel húzott, tetszetős kiskombinációval meg is szerezte a kiegyenlítést jelentő győzelmet.

 

Az első hely sorsát két villámparti döntötte el, a nagymesterek 5-5 perccel és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal küzdöttek meg. Anish Giri a világos színt választotta, francia védelmet láttunk. A holland sakkozó a 17. lépésben váratlan tisztáldozatot hozott, csak ő hitt elgondolása sikerében, de alaposan megzavarta ellenfelét. Nepomnjacsij nehezen döntött a kínálkozó védőlépések között, majd megtámadott bástyájával rossz mezőre lépett, vesztőt húzott, Giri a meccsen másodszor került előnybe.

Az orosz bajnok a második villámpartit igazi küzdelem nélkül vesztette el, Anish Giri másodszor is nyert, a torna győztese lett!  

A Magnus Carlsen Invitational döntőjének végeredménye:

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 2, 2 – 2, 2 – 0

A harmadik helyét vívott mérkőzésen elmaradt a várt nagy csata, a világbajnok Magnus Carlsen a sorozat két versenyén, a Skilling Open és az Opera Euro tornákon is a döntőben vereséget szenvedett Wesley So-tól. A bronzmeccsen könnyedén győzte le az amerikai olimpiai bajnokot.

Az első párharcot 3-1-re nyerte meg, sokkolta So-t, hogy 23, illetve 25 lépésben kapott ki.

A második mérkőzésen a norvég világelsőnek három játszmára volt szüksége, hogy megszerezze a bronzérmet. Győzelemmel kezdett, két döntetlennel megelégedve fejezte be a meccset. Carlsen 25, Giri 15 ezer dolláros díjat vehet át. Az összetett pontversenyben Wesley So megőrizte első helyét, 140 pontja van, míg Magnus Carlsennek 135, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 108, Anish Giri 105 pontos.

A Magnus Carlsen Invitational harmadik helyéért vívott párharc végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 – 1, 2 - 1

Verőci Zsuza

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen 65 pontos előnnyel vezeti az új világranglistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2022. január 1-től érvényes világranglistáján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen 61 ponttal előzi meg a 18 éves Alireza Firouzját. A norvég világelső a dubaji világbajnoki döntőben fölényes, 7,5-3,5-ös győzelemmel védte meg címét az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben. A legjobbak rangsorában nincs változás, Rapport Richárd a 11. Almási Zoltán a 61., Lékó Péter a 75., Berkes Ferenc 79., Gledura Benjámin a 91. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 48 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

 

A FIDE január1-től érvényes világranglistáján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen a dubaji világbajnoki döntőben aratott fölényes győzelmének köszönhetően növelte előnyét a 18 éves Alireza Firouzjával szemben, akit egyetlen méltó ellenfélnek tekint, akivel 2023-ban megmérkőzne a címéért. Firouzjának a kihívó jogáért meg kell nyernie a 8 fős világbajnok-jelölti döntőt, amelyet Madridban rendeznek meg. Két hely a 8 fős mezőnyben még kiadó, a Grand Prix három versenye dönti el, hogy ki csatlakozhat a már ismert hat résztvevőhöz. Rapport Richárd is harcba száll!  

Decemberben a legjobbak csak a bakui 7. Vugar Gasimov emlékversenyen és a varsói rapid és villám-világbajnokságon  vettek rést, a top 25 rangsora nem változott.

Hat orosz, négy amerikai, három-három kínai és indiai, két-két francia és azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, holland, magyar, lengyel és bolgár játékos a 25 fős elitben.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

1121

1221

0122

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2855

2855

2865

11

1990

2.

     Firouzja,A    

francia

2770     

2804

      2804

 0

2003

3.

Ding Liren

kínai

2799

2799

2799

   0

1992

4.

Caruana,F

amerikai

2791

2792

2792

0

1992

5.

Nepomnjacsij,J

orosz

2782

2782

2773

11

1990

6.

    Aronjan,L

            amerikai

  2782

2772

      2772

  0  

1982

            7.

     Giri,A               

            holland

   2774

2772

   2772

  0

1994

8.

     So,W

          amerikai

2772

2772

  2772

  0  

1993

9.

  Mamedgyarov,S

           azeri

2765

2767

       2767

   0

1985

10.

Griscsuk,A

           orosz

  2773

2764

2764

0

1983

11.

Rapport,R

          magyar

2763

2763

     2763

   0

1996

12.

                     Vachier-Lagrave,M

          francia

 2766

2761

   2761

  0

1990

13.

     Duda, J-K

           lengyel

2760

2760

     2760

  0

1998

14.

  Radzsabov,T

            azeri

2763

2753

 2753

  0

1987

15.

Leinier Dominguez Perez

amerikai

2752

2752

2752

  0    

1983

16.

                      Anand,V                               

          indiai

2751

2751

     2751

  0

1969

17.

Wang Hao

          kínai

2744

2744

2744

0

1989

            18.

Karjakin,S

         orosz

2743

2743

2743

0

1990

            19.

     Vityjugov,N

         orosz

  2734

2731

2736

   6

1987

20.

   Topalov,V

         bolgár

2730

2730

2730

0

1975

21.

      Wei Yi

         kínai

2729

2729

2729

0

1999

22.

     Vidit, S

indiai

2727

2727

2727

0

1994

23.

     Andrejkin,D

 orosz

  2724

2724

2724

0

1990

24.

    Dubov,D

orosz

  2714

   2720

2720

0

1996

25.

Harikrishna,P

  indiai 

 2721

  2717

2717

2

1986

61.

Almási,Z

magyar

2687

2685

2678

2

1976

           75.

Lékó,P

magyar

2663

2663

2663

0

1979

           79.                    Berkes,F                magyar       2676     2680      2660     12    1985

           91.                  Gledura,B              magyar      2626     2652     2652         0      1999

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 13 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2729  

2. Egyesült Államok 2716

3. Kína 2698

4. Ukrajna 2673

15. India 26701

6. Franciaország 2652

7. Azerbajdzsán 2650

8. Magyarország 2638

9. Spanyolország 2637

10. Örményország 2634

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2763, Almási Zoltán 2678, Lékó Péter  2663, Berkes Ferenc 2660,  Gledura Benjámin 2652, Erdős Viktor 2615, Bánusz Tamás 2598, Ács Péter 2591, Kántor Gergely 2586, Héra Imre 2579, Papp Gábor 2578, Balogh Imre 2578

A rapid és blitz világranglistán már a varsói világbajnokságok eredményeit is beszámolták.

A rapid világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2837

2. Hikaru Nakamura (amerikai) 2814

3. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2811

4. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2796

5. Wesley So (amerikai) 2782

6. Fabiano Caruana (amerikai) 2774

7. Rapport Richárd (magyar) 2759

8. Peter Szvidler (orosz) 2752

9. Wang Hao (kínai) 2750

10. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2749

A blitz világranglista élcsoportja:

1.Hikaru Nakamura (amerikai) 2850

2. Magnus Carlsen (norvég) 2832

3. Wesley So (amerikai)  2814

4. Vladiszlav Artyemijev (orosz) 2799

5. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2793

6. Alireza Firouzja (francia) 2791

7. Danyil Dubov (orosz) 2791

8. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2775

9. Levon Aronjan (amerikai) 2773

10. Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2769

A női világranglistán nincs változás, az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 48 ponttal előzi meg a az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2610

3. Humpy Koneru (indiai) 2586

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2550  

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2539

7. Lei Tingjie (kínai) 2535

8. Nana Dzagnidze (grúz) 2531

9. Anna Muzicsuk (ukrán) 2531

10. Tan Zhongyi (kínai) 2525

71. Hoang Thanh Trang (magyar) 2383 (+ 7, 2)

94. Gara Tícia (magyar) 2365 (- 4, 1)

98. Marjanovics Annamária (magyar) 2363 (+ 10, 2)

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2383, Gara Tícia 2365, Marjanovics Annamária 2663, Gara Anita 2360, Gaál Zsóka 2340, Papp Petra 2336, Mádl Ildikó 2321, Lázárné Vajda Szidónia 2315, Mihók-Juhász Barbara 2284, Terbe Julianna 2283

A rapid világranglista élcsoportja:

1.Ju Wenjun (kínai) 2610

2. Alekszandra Kosztenjuk (orosz) 2542

3. Katyerina Lahno (ukrán) 2531

4. Tan Zhongyi (kínai) 2513

5. Valentyina Gunyina (orosz) 2510

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2477

7. Dronavalli Harika (indiai) 2475

8. Alekszandra Ggorjacskina (orosz) 2473

9. Humpy Koneru (indiai) 2467

10. Nana Dzagnidz (grúz) 2463

A blitz világranglista élcsoportja:

1.Katyerina Lahno (orosz) 2522

2. Humpy Koner (indiai) 2472

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz) 2469

4. Valentyina Gunyina (orosz) 2465

5. Anna Muzicsuk (ukrán) 2460

6. Alekszandra Gorjacskina orosz) 2426

7. Antoaneta Sztefanova (bolgár) 2426

8. Ana Matnadze (spanyol) 2425

9. Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2413

10. Bibiszara Asszaubajeva (kazah) 2404

A juniorok világranglistáján a 18 éves Alireza Firouzja 90 ponttal előzi meg a 19 esztendős orosz Andrej Jeszipenkot. A német Vincent Keymer harmadik a rangsorban.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (FIDE) 2804  2003

2. Andrej Jeszipenko (orosz) 2714  2002

3. Vincent Keymer (német) 2664 2004

4. Sarin Nihal (indiai) 2662 2004

5. Kirill Sevcsenko (ukrán) 2652 2004

32. Kozák Ádám (magyar) 2522  2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál kínai Zhu Jineraz élen. A 14 éves Gaál Zsóka változatlanul a 15.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1.Zhu Jiner (kínai) 2478   2002

2. Olga Badelka (orosz)  2453  2002

3, Bibiszara Asszaubajeva (kazah) 2434  2004

4. Carissa Yip (amerikai) 2418  2003

5.Leja Garifullina (oros) 2414 2003

15. Gaál Zsóka (magyar) 2340  2007

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rapport huszárvégjátékban nyert a címvédő Van Foreest ellen, Carlsen minőségáldozottal győzte le Girit
2022. 01. 17.

Wijk aan Zee-ben Rapport vereséggel rajtolt, hárrman nyertek világossal
2022. 01. 16.

Wijk aan Zee-ben szombaton kezdődik a Tata Steel Masters, Rapport Richárd ötödik a rajtlistán
2022. 01. 13.

Mi is történt 2021-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója  V.
2022. 01. 12.

Mi is történt 2021-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója  IV.
2022. 01. 11.

Mi is történt 2021-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója  III.
2022. 01. 10.

Mi is történt 2021-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója  II.
2022. 01. 09.

Mi is történt 2021-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója  I.
2022. 01. 09.

Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen 65 pontos előnnyel vezeti az új világranglistát
2022. 01. 01.

A 17 éves kazah Bibiszara Asszuabajeva először, a francia Maxime Vachier-Lagrave harmadszor villám-világbajnok
2021. 12. 31.

Levon Aronjan félpontos előnnyel vezet a villám-világbajnokságon, Magnus Carlsen csak a nyolcadik
2021. 12. 30.

Katyerina Lahno és Magnus Carlsen játszik címvédőként a villám-világbajnokságon
2021. 12. 29.

A 17 éves üzbég Abduszattorov a rapid világbajnok, a női viadalon az orosz Kosztenjuk diadalmaskodott
2021. 12. 29.

A rapid világbajnokságon Carlsen félpontos, a női viadalon Kosztenjuk másfél pontos előnnyel vezet
2021. 12. 28.

Az első játéknap után hármas holtverseny a férfi rapid vb-n, orosz duó vezet a női viadalon
2021. 12. 27.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog