Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csennajban ünnepélyesen is  a sakkozás világbajnokává avatták a 22 esztendős Magnus Carlsent. A Hyatt Regency Hotel báltermében alig 15 percig tartott az ünnepség. Tamil Nadu miniszterelnöke, Ms J Jayalalithia és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov nyújtotta át Carlsennek az arany trófeát, a képzeletbeli csekket, és a győztesnek járó  babérkoszorút, a legyőzött Viswanathan Anand az ezüstérmet vehette át. Carlsen a 2 millió 550 ezer dolláros díjalapból 1 millió 530 ezer, Anand 1 millió 20 ezer dollárt kapott.

 

Az óriási érdeklődéssel várt és kísért világbajnoki döntő, az indiai világbajnok Viswanathan Anand és kihívója, a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen párharca ma ünnepélyesen is befejeződött. A sakkozás új, 16. világbajnokát, a 22 éves Magnus Carlsent ünnepelték mintegy ötszáz meghívott jelenlétében. Először a legyőzött, a hét évig őrzött világbajnoki címét elvesztő Viswanathan Anandot köszöntötték.

 

Tamil Nadu miniszterelnöke, Ms J Jayalalithia és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov adta át Magnus Carlsennek az arany trófeát, a győztesnek járó babérkoszorút, a képzeletbeli csekket, ahol rúpiában írták a díját. A norvég titán 1 millió 530 ezer dollárt kap a 2 millió 550 ezer dolláros díjalapból. A párharc teljes költségvetése  3 millió 367 ezer 250 dollár volt.

 

Csennaj kitűnően szervezte meg a generációs párharcot, a két sakkfenomén csatáját. Csak Indiában naponta 100 millióan, világszerte 200 millióan követték az interneten és a televíziós közvetítés segítségével élőben a partikat. Norvégiában munkaidőben mintegy 180 ezren nézték a partikat élőben, esténként az összefoglalókat már több mint 1 millióan. Remek kommentátorok, többek között  Polgár Zsuzsa is segítette az eligazodást.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Viswanathan Anand megnevezte szekundánsait, Lékó Péter, a lengyel Radoslaw Wojtaszek és két honfitársa, Sasikiran és Sandipan segítették felkészülését és szekundáltak neki a párharc során. Magnus Carlsen nem kívánta megnevezni segítőit… Egy norvég honlap, a nrk.no híradása szerint a meccs idején csak Jon Ludvig Hammerrel tartotta a skype segítségével a kapcsolatot. Ez Magnus hihetetlen magabiztosságát tükrözi. Hammer éjszaka dolgozott, elemzett, majd küldte a varikat.

 

A norvég titán átlagban egy, legfeljebb másfél órát készült a partikra, a legfontosabb volt számára, hogy teljes komfortot érezzen, ebben családja segítette. Hammer nagy munkát végzett, abszolút sikerrel dolgozta fel Anand világos repertoárját, ennek döntő szerepe volt a mérkőzés megnyerésében, a világbajnoki cím elhódításában. Hammer csak a záróünnepségre érkezett meg Csennajba, egy közös kosarazással is ünnepeltek.

Érdeklődéssel várjuk a jövő évi világbajnok-jelölti versenyt, Viswanathan Anand, Vlagyimir Kramnyik, Veszelin Topalov, Levon Aronjan, Szergej Karjakin, Peter Szvidler, Sahriyar Mamedgyarov és Dmitrij Andrejkin  kétfordulós versenye dönti el, hogy ki lesz Magnus Carlsen kihívója.

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://chennai2013.fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Csennajban a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen játszmát sem veszítve, 6,5 – 3,5 arányban legyőzte a hazai pályán játszó Viswanathan Anandot, elhódította a világbajnoki címet. A 22 éves kihívó megbirkózott az esélyesség terhével, a párharc első négy partijában még kissé bizonytalan volt, az ötödik játszmájától kezdve irányította a küzdelmeket. Megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját, olyan állásokat játszott, ahol az ő akarata érvényesült.

A sakkvilág nem titkolt értetlenséggel fogadta, amikor a FIDE a világbajnoki döntő helyszínéül semleges pálya helyett a címvédő indiai Viswanathan Anand szülővárosát, Csennajt jelölte ki. A világranglistát vezető kihívó, a norvég Magnus Carlsen és csapata tiltakozott a döntés ellen, de végül belenyugodtak, hogy Vishyvel Indiában kell megvívnia. A világranglistát fölényesen vezető Carlsen a párharc egyértelmű esélyese volt, de fiatal életkora, a páros mérkőzések terén rutintalansága, Anand közismert remek megnyitási repertoárja óvatosságra intette a 22 éves norvég nagymestert.

A párharc első két játszmája „árnyékbokszolás” volt, szabadkoztak is a küzdő felek. A harmadik összecsapástól kiéleződtek a csaták. Vishy Anand a harmadik partiban kecsegtető esélyt szalasztott el, Magnus Carlsen a negyedikben hagyott kihasználatlanul lehetőséget. Az ötödik és a hatodik partikban Magnus megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját, míg Vishy a két tarthatónak ítélt végjátékban hibázott.

 

Carlsen kétpontos vezetésének birtokában nyugodtan remizhetett kettőt, majd a kilencedik játszma bonyodalmai közepette is megőrizte hidegvérét, sorban húzta a legjobb védőlépéseket. Anand döbbenetes hibája eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, érdekes partiban lett döntetlen a befejező játszma.

Magnus Carlsen a sakkozás egyik legnagyobb egyéniségét győzte le. Viswanathan Anand 2007-ben a mexikói nyolcfős, kétfordulós világbajnoki versenyen végzett az első helyen, világbajnoki címét 2008-ban megvédte az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntőn, 6,5-4,5-re nyert. Három éve Szófiában a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot 6,5-5,5-re győzte le. Tavaly az izraeli Borisz Gelfand ellen rapid rájátszásban védte meg címét, összesítésben 8,5-7,5-re nyerte meg a kiegyenlített erők küzdelmét. Carlsen a sakktörténelem második legfiatalabb világbajnoka, csak Garri Kaszparov előzi őt meg pár hónappal.

A sakkozás 16. világbajnoka, Magnus Carlsen pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

A sakkozás világbajnokának bámulatos pályafutásának első nagy állomása  2004-ben a Wijk aan Zee-i Corus sakkfesztivál „C” nagymesterversenye volt. A fesztivál záróünnepségén nagy ováció köszöntötte  a 13 éves Magnus Carlsent. Az ismert amerikai nagymester, Ljubomir Kavalek a Washington Postban publikált cikkében fantasztikus sikeréről beszámolva a sakkozás Mozartjának nevezte el. „Mega” Magnust 2484-es Élő-pontszámával nyolcadiknak rangsorolták a 14 résztvevős (IX-es kategóriájú) tornán, ahol kilenc győzelemmel, egy vereséggel és 10,5 ponttal zárt, s ezzel meg is nyerte a viadalt. Bámulatos volt játéka, első nagymesteri normáját teljesítette, a holland Sipke Ernst elleni, áldozatokkal fűszerezett nyerése különösen káprázatos volt. 

Magnus Carlsen 1990. november 30-án Trønsbergben született. Meglepően későn, csak 8 éves korában tanult meg sakkozni, a 2001-es áprilisi Élő-listán találkozunk először a nevével, 2064 ponttal iratkozott fel. A korcsoportos világversenyeken változó sikerrel szerepelt, legjobb eredményeként 2002-ben Krétán, a 12 éven aluliak világbajnokságán ezüstérmes volt az orosz Jan Nepomnjacsij mögött. Szorgalmasan tanult edzőjétől és példaképétől, Simen Agdesteintől, a sokszoros norvég bajnok, az egykori válogatott labdarugótól.

Magnust Wijk an Zee-i sikere után egyre több versenyre hívták meg. Kitűnő memóriája, remek kombinációi, élvezetes játéka, szerény magatartása miatt rendkívül népszerű lett a versenyszervezők és rendezők körében. Reykjavíkban nagyszabású rapidversenyen az első fordulóban teljesült nagy álma, megmérkőzhetett a „királlyal”, Garri Kaszparovval. Az első partit elremizte, a másodikban kikapott Garritól, de nagyon mérges volt magára, mert látványos hibát követett el. Mindenesetre Kaszparov elismeréssel szólt játékáról, a legnagyobb tehetségnek nevezte. Nem véletlen, hogy rövidesen a sakkvilág legfiatalabb nagymestereként köszönthették. A 2004. július 1-től érvényes ranglistán már 2567 ponttal jeleskedett. Egyre erősebb tornákra kapott meghívást, állta a sarat, szélesítette a megnyitási repertoárját, javította a technikáját.

15 évesen már világbajnokjelölt

Magnus versenyről-versenyre fejlődött, növelte Élő-pontjait, újabb és újabb sikereiről lelkendezett a szaksajtó! 2005-ben, a Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán sorban vette az akadályokat, s óriási szenzációként 15 évesen világbajnokjelölt lett! A 2006. január 1-től érvényes ranglistán átlépte a 2600 Élő-pontos határt, Magnus szereplését óriási érdeklődés kísérte a Corus-B tornán. Sikerrel teljesítette célkitűzését, holtversenyes első helyével kiharcolta a jogot, hogy 2007-ben már a szuperversenyen játszhasson. De még maradjunk 2006-nál, már csak azért is, mert pályafutása Reykjavíkban újabb mérföldkőhöz érkezett. Győzni tudott a Glitnir villámversenyen, mégpedig úgy, hogy az elődöntőben 2-0-ra verte Viswanathan Anandot! Egyszerűen szárnyalt, nem sokkal később Szarajevóban, a Bosna hagyományos versenyén holtversenyben végzett az élen, a díjkiosztón a közönség hosszú perceken keresztül ünnepelte.

A torinói sakkolimpián iskolai kötelezettségei miatt csak nyolc partit játszott, 6 pontot gyűjtött, és 2820-as performance eredményt ért el. Könnyedén játszott, sűrűn rápillantott a legjobbak partijaira is, figyelte riválisait, hiszen már sorban kapta a meghívókat a szuperversenyekre.A norvég bajnokságon ismét holtversenyben végzett edzőjével, Agdesteinnel, de a két hónappal későbbi rájátszást már Magnus nyerte, s ezzel pályafutása során először bajnoki címet is ünnepelhetett. Edzéseinek irányítását a dán Peter-Heine Nielsen vette át, aki Viswanathan Anand szekundánsaként vált ismertté. Pályafutása első szuperversenyein – Moszkva, Wijk aan Zee – még kissé megilletődötten játszott, de a Morelia-Linares tornán Magnus már Anand legnagyobb riválisa volt. Versenyfutásukat a 10. forduló döntötte el, Vishy szépségdíjas partiban másodszor is legyőzte norvég riválisát. A 16 éves Magnus bemutatkozott Monacóban is, majd következett elisztai világbajnok-jelölti párharca Levon Aronjan ellen. A hatjátszmás összecsapás ádáz küzdelmet hozott, döntés csak a ráadás négy rapid, majd két snelljátszmája után született meg, az örmény sakkozó nyert.

Holtversenyben első Wijk aan Zee-ben, Bakuban, második Linaresben

Július újabb mérföldkő volt pályafutásában, az Élő-listán átlépte a 2700-as álomhatárt, majd Bielben holtverseny után tornagyőztes lett a 18-as kategóriájú tornán. A Világkupán, Hanti-Manszijszkban az elődöntőben a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól szenvedett vereséget.

A 2008-as Wijk aan Zee-i, 20-as kategóriájú tornán a rajtlistán csak a tízedik volt, de tekintélyt parancsoló, 2733-as pontszámmal. A meglepetések, váratlan fordulatok viadalán nagyszerű versenyzői erényeket csillogtatott, vesztett két partit – Lékó Pétertől és Viswanathan Anandtól kapott ki –, de nyert ötöt. Holtversenyes első helyéről a nagy riválisok is elismerten nyilatkoztak. Morelia-Linaresben, a sakktörténelem egyik legharcosabb versenyén - az 56 játszmából 25 végződött döntéssel – Magnus folytatta remeklését. Három vereségét öt győzelemmel ellensúlyozta, a győztes Anand mögött félpontos hátránnyal lett második. Nizzában, az Amber-versenyen Kramnyik, Lékó és Topalov társaságában holtversenyben másodikként végzett.  Az április 1-től érvényes világranglistán Magnus Carlsen 2765 Élő-ponttal már az ötödik. Bakuban a Grand Prix-versenysorozat első tornáján az azeri Vugar Gasimov és a kínai Wang Yue társaságában holtversenyben első.

Carlsen a miskolci párharcban legyőzte Lékó Pétert, győzött Foroszban

 

2008-ban Lékó Péterrel Miskolcon vívott rapid párharca előtt készítettem vele interjút. Kérdésemre, hogy minek tulajdonítja sorozatos sikereit, így válaszolt a 17 éves zseni: „ Összeszedetten, jól koncentrálva játszottam a viadalokon. Szeretek nyerni. Elhittem, hogy sikerrel vehetem fel a küzdelmet olyan nagymesterekkel szemben is, akik korábban bőven előttem jártak. Egyre nagyobb önbizalommal játszottam, és ennek meglett az eredménye.” A borsodi megyeszékhelyen a világranglistán ötödik Magnus Carlsen folytatta bámulatos sikersorozatát. A miskolci párharc előtt még nyeretlen volt Lékó Péter ellen, a kezdetben oly félénknek tűnő Magnus a nehéz pillanatokban, az időzavaros kapkodásokban is megőrizte hidegvérét, és hat remi mellett két nyeréssel megnyerte az összecsapást.

A norvég nagymester Foroszban nyert újabb tornát, Vaszilij Ivancsukot egy ponttal előzte meg. Mainzban Viswanathan Ananddal játszotta a Grenkeleasing rapid világbajnoki döntőt, a világbajnok 3-1-re nyert.

A Grand Slam-döntőn kettős vereséget szenvedett Veszelin Topalovtól, másfél pontos hátránnyal végzett holtversenyben a második helyen Aronjannal és Ivancsukkal, az örmény sakkozót kétszer is legyőzte, az ukránnal szemben fél pontot szerzett. Carlsen visszalépett a Grand Prix-sorozattól, a megváltozott helyszínekkel és időpontokkal magyarázta döntését, csak a szuperversenyekre akart koncentrálni.

Szenzációs siker Nankingban, Kaszparov segítette felkészülését

Sokáig féltve őrzött titokként kezelték, a norvég VG újság közölte elsőként a szenzációs hírt, hogy a sakkozás legendás világbajnoka, 2005-ben az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov lett Magnus edzője. Moszkvában kezdték a munkát, nyáron Horvátországban két hétig készültek, Norvégiában folytatták a közös munkát. A hat hónapos együttes munka meggyőzte Kaszparovot, hogy Magnus fiatal kora ellenére már nagyon közel van a csúcshoz, a nagy bajnokokra jellemző tulajdonságokkal bír.

Mintegy másfél év után 2009 őszén nyert újra tornát. Nankingban a 18 esztendős norvég nagymester az év hatodik szuperversenyén lenyűgöző teljesítménnyel ért el bámulatos eredményt. Két és félpontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt. Megnyitási repertoárján meglátszott Kaszparovnak a hatása. Magnus új nyitásokat is játszott, régebbieket sikeresen megújítottak, jól játszható állásokat kapott, az esélyeket szinte tökéletes kihasználta. Önmagáért beszél, hogy ebben a mezőnyben hat győzelmet tudott elérni. Magnus átlépte a 2800 Élő-pontos bűvös határt, teljesítményének performance-pontszáma 3002!

A Tal-emlékversenyen megőrizte veretlenségét, Kramnyik mögött Ivancsukkal holtversenyben végzett a második helyen. Magnus Carlsen fölényes győzelmével fejeződött be az V. villámsakk-világbajnokság, három ponttal előzte meg Viswanathan Anandot.

Londonban a norvég titán remek tornagyőzelemmel zárta az esztendőt. A viadal első fordulójában  Vlagyimir Kramnyik ellen elért nyeréssel jelentős lépéselőnyt szerzett nagy riválisával szemben. Első alkalommal választották az év sakkozójává, és 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is Oscar-díjas lett.

2010 januárjában világranglista-vezető

Már világranglista-vezetőként kezdte szép sikerrel, tornagyőzelemmel a 2010-es évet. Wijk aan Zee-ben Carlsen  jól játszott, látványosan csak Vlagyimir Kramnyik ellen hibázott, esélyes állását időzavarban egyenesen vesztésre rontotta. Carlsen fél ponttal megelőzte Kramnyikot és Shirovot, győzelmével megszerezte a jogot a Grand Slam-döntőn való indulásra. Az Amber-tornán Ivancsukkal osztotta az első helyet. Fölényes diadalt aratott a báznai szuperversenyen, kétpontos előnnyel nyert Radzsabov és Gelfand előtt. 2010 őszén a sakkolimpián, Hanti-Manszijszkban és a Grand Slam-döntőn nyújtott gyenge eredményeinek köszönhetően az a világranglista éllovasi pozíciót át kellett engednie Anandnak. Londonban több győzelmének köszönhetően másodszor is tornagyőztesként köszönthették.

Carlsen lemondta a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken való részvételét

Magnus Carlsen tíz hónapon keresztül a sakktörténelem legfiatalabb világranglista-vezetője volt A norvég nagymester a legesélyesebb trónkövetelőnek számított, parádés tornagyőzelmekkel kápráztatta el a világot. Magnus nehéz szívvel hozta meg döntését,  de úgy értékelte, hogy a 2008-2012-es világbajnoki ciklus nem képvisel modern és korrekt szisztémát, nem biztosít számára  elegendő motivációt, amelyre szüksége lenne, hogy a felkészülés és a meccsek során a legjobbat tudja nyújtani. A világbajnoki ciklustól való visszalépését a szisztéma nagy veszteségeként értékeltük, s egyértelműen a FIDE vezérkar döntéseinek kritikájaként. Hosszú évek alatt sem tudtak kidolgozni olyan világbajnoki rendszert, ami kiszámítható, átlátható, s nem az állandó kompromisszumok csapdájának foglya.

A 2011-es éve ismét világranglista-vezetőként Wijk aan Zee-ben Aronjannal kivívott holtversenyes harmadik hellyel indult, az amerikai Hikaru Nakamura győzött, Anand az ezüstérmes. A márciusi és a májusi listán csak a második. Az utolsó Amber-tornán Aronjan mögött második. A báznai versenyen az orosz Szergej Karjakinnal holtversenyben első, a júliusi világranglistán ismét első és azóta őrzi helyezését.

Harmadik kísérletre megnyerte a Grand Slam-döntőt, első hely a Tal-emlékversenyen

Magnus Carlsen harmadszor játszott a Grand Slam-döntőn és szereplését siker koronázta. Magnus nem játszott igazán jól, de elsősége megérdemelt volt, hiszen Ivancsukot kétszer is legyőzte. A holtversenyben az élen végzett Carlsen és Ivancsuk párharca villámpartikban dőlt el. 4-4 percük volt és 3-3 másodperc lépésenként. Carlsen 1,5-0,5-re nyert.

A VI. Tal-emlékversenyen veretlenül holtversenyben első Aronjan társaságában. Londonban sem talált legyőzőre, de a győzelmet 3 ponttal jutalmazó tornán harmadik, Kramnyik és Nakamura előzte meg.

 

Tavaly is a Tata Steel szuperversennyel kezdődött az idénye. Carlsen bár legyőzte a későbbi győztes Aronjant, hármas holtversenyben második lett. A világbajnok-jelölti verseny bizonytalan időpontja miatt júniusban rendezték meg a VII. Tal-emlékversenyt. A 22-es kategóriájú, 2776-os Élő-átlagú meglepetésekkel tarkított viadalon a 45 partiból 21 végződött döntéssel, csak Carlsen tudta megőrizni veretlenségét. Megvédte tavalyi elsőségét, a világranglistán növelte előnyét. Asztanában a rapid-világbajnokságon Szergej Karjakin, a villám-vb-n Alekszandr Griscsuk mögött lett ezüstérmes.

Meglepetéssel fejeződött be Bielben a 45. sakkfesztivál szuperversenye, a kínai Wang Hao nyerte meg a viadalt. A tornán a győzelemért 3, a döntetlenért 1 pont járt. Wang Hao három veresége ellenére hat győzelmével és egy remivel egy ponttal megelőzte a négy nyerés mellett hatot remiző világranglista-vezetőt. A klasszikus pontozás szerint Carlsen végzett az élen, kétszer is megadásra kényszerítette a kínai nagymestert.

Újabb győzelem a Grand Slam-döntőn, siker Londonban, megdöntötte Kaszparov pontrekordját

A Grand Slam-döntőn megvédte tavalyi elsőségét. Holtversenyben végzett az élen a félidőben még nagy fölénnyel vezető olasz Fabiano Caruanával. Az elsőséget eldöntő két villámpartit Magnus megnyerte.

 

A viadal mexikói első fordulójában nagy bakival vesztett Fabiano Caruana ellen, Bilbaóban behozta lemaradását, három partiban is diadalmaskodott, visszavágott Caruanának is.

Tavaly Londonban harmadik nagy tornáján lett első, moszkvai elsősége, a Grand Slam trófea elnyerése után harmadszor győzött a brit fővárosban. Veretlenül, megnyitásait jól variálva, kevéssé elemzett változatokat is vállalva, esélyeit tökéletesen kihasználva győzött. A norvég zseni Élő-pontszáma alapján megdöntötte Garri Kaszparov korábbi, 2851 pontos világcsúcsát.

Wijk aan Zee-ben másfél pontos előnnyel tornagyőztes, 2872 Élő-pont az új világcsúcs, drámai utolsó forduló a londoni vb-jelölti tornán, Magnus Carlsen lett a világbajnoki kihívó

A hollandiai Wijk aan Zee-ben a jubileumi, 75. tornán,  a Tata Steel szuperversenyen Magnus Carlsen is jubileumot ünnepelt. Tizedszer játszott, szenzációs tornagyőzelmet aratott, másfél pontos előnnyel győzött. Beállította a sakkozás 13. világbajnokának, Garri Kaszparovnak a rekordját, aki 1999-ben hasonló eredménnyel, 13 partiból 10 ponttal győzött. Kaszparov büszke lehet egykori pártfogoltjára, bár a megnyitásokra riválisainál kevesebb figyelmet fordít, de a középjátékban rendkívül kreatív, a végjátékban pedig végtelen türelemmel érvényesíti előnyét. Wijk aan Zee-ben hét játszmát nyert, saját rekordját is megdöntötte, 2872-re növelte Élő-pontját.

 

Londonban drámai utolsó fordulóval ért véget a világbajnok-jelölti verseny, amelyet végül több győzelmének köszönhetően Carlsen nyert meg és lett az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A befejező játéknapon Magnus Carlsen és riválisa, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik is vereséget szenvedett. A világranglista-vezető óriási időzavarba került az orosz Peter Szvidlerrel vívott csatájában, többször is rontott, második partiját vesztette el világossal játszva. Kramnyikot az ukrán Vaszilij Ivancsuk győzte le, az exvilágbajnok sem bírta a sorsdöntő ütközet feszültségét. A tornán remek, fordulatokban gazdag csatákat láttunk, megdöbbentő hibákat is elkövettek a szupernagymesterek, meglepő eredmények nagyban befolyásolták a végeredményt.

 

Helyezés

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Res.

Gy.

1

Magnus Carlsen

2872

NOR

* *

½ ½

1 0

½ ½

1 1

1 ½

½ 0

½ 1

1

5

2

Vlagyimir Kramnyik

2810

RUS

½ ½

* *

½ 1

½ 1

½ ½

½ 1

½ 0

½ 1

1

4

3

Peter Szvidler

2747

RUS

0 1

½ 0

* *

½ 1

½ ½

½ ½

½ 1

1 ½

8

4

4

Levon Aronjan

2809

ARM

½ ½

½ 0

½ 0

* *

1 0

½ ½

1 1

1 1

8

½

5

5

Borisz Gelfand

2740

ISR

0 0

½ ½

½ ½

0 1

* *

½ ½

½ ½

½ 1

1

2

6

Alekszandr Griscsuk

2764

RUS

0 ½

½ 0

½ ½

½ ½

½ ½

* *

½ 1

½ ½

1

1

7

Vaszilij Ivancsuk

2757

UKR

½ 1

½ 1

½ 0

0 0

½ ½

½ 0

* *

0 1

6

0

3

8

Tejmur Radzsabov

2793

AZE

½ 0

½ 0

0 ½

0 0

½ 0

½ ½

1 0

* *

4

0

1

 

Nagy megkönnyebbülést jelentett Magnus Carlsen számára, amikor befejeződött a verseny, amely oly hosszú és nehéz volt, senki nem tudott ugyanazon a színvonalon játszani a torna elejétől a végéig. Nagy örömöt jelentett a végső sikere, mindig szerette volna bizonyítani, hogy a világranglistán nem véletlenül az  első. Londoni teljesítményéről azt mondta, hogy nem mindig sikerült a maximumot kihoznia a partikból, de a fő célt, az első helyet elérte, a többi már másodlagos. „Amikor alaposabban elemzed a játékodat, megérted, hogy itt-ott jobban is játszhattál volna, más döntést is hozhattál volna. Nem minden sikerült a legjobban, de leginkább azzal vagyok elégedetlen, hogy idegen játszmák eredményétől függött a sorsom” – mondta a norvég nagymester. Az első 11 játszmájának színvonalával elégedett volt. Elkövetett hibákat is, de legtöbbnyire kontrollálta azokat.

Carlsen nem félt attól, hogy az ex-szovjet nagymesterek összefognak ellene. Profi sakkozóként tisztelik egymást, Londonban a csata tisztességes volt. Lenyűgözte őt Kramnyik fantasztikus második félidős játéka. Már az első körben is megmutatta ragyogó felkészültségét, de akkor kimaradtak az esélyek.

Norvégiában óriási érdeklődés kísérte szereplését, az újságokban nagy teret szenteltek eredményének, röviddel tornagyőzelme után már érkeztek a gratuláló táviratok. Londonból öt újságíró és két televíziós stáb is tudósított. A sakk még fokozódó népszerűségét szolgálta sikere.

Stavangerben Szergej Karjakin, Moszkvában Borisz Gelfand előzte meg Carlsent, főpróbája St.Louisban tornagyőzelemmel zárult

Az orosz Szergej Karjakin nyerte meg a norvég sakktörténelem első szuperversenyét. A világbajnoki kihívó Carlsen az utolsó előtti fordulóban váratlan vereséget szenvedett a kínai Wang Hao-tól,  megszakadt nagy sorozata, az amerikai Hikaru Nakamurával holtversenyben végzett a második helyen, a hazai torna megszervezésében fontos szerepet játszott.

Moszkvában az izraeli Borisz Gelfand győzött a VIII. Tal-emlékversenyen, a 45. születésnapját pályafutása egyik legfényesebb diadalával ünnepelte, veretlenül ért célba. Carlsen másodikként zárta szereplését, vereséget szenvedett Caruanától.

 

St. Louisban Magnus Carlsen világbajnoki döntője előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos előnnyel nyerte meg a Sinquefield Cup szuperversenyt. Az utolsó fordulóban az örmény Levon Aronjan ellen győzött. Sokáig védekeznie kellett, remiajánlatát Aronjan visszautasította, majd az örmény sakkozó már későn kínálta a békekötést.

Magnus Carlsen kiemelkedő eredményei:

2004 Corus „C” I. Dubai hv. II., a világ legfiatalabb nagymestere (13 év, 3 hónap, 27 nap), Lausanne II..

2005: Lausanne II, Gausdal I., Hanti-Manszijszk – világbajnokjelölt

2006:  Corus „B” I-II., Glitnir (villám) I., Szarajevó hv. I., Biel II-III., norvég bajnok

2007: Morelia/Linares II-III., Amber (rapid) III., Gausdal I, Biel I, Vak Világkupa II, Moszkva hv. III.

2008: Corus „A” I-II., Morelia-Linares II., Nizza (rapid) hv. II. Baku GP I-III. Forosz I., Grand Slam-döntő hv. II.

2009: Linares III., Szófia II., Dortmund hv. II., Nanking I., Moszkva hv. II., London I.

2010: Corus I., Amber hv. I., Bázna I., London I.

2011: Tata Steel hv. III., Amber II., Bázna hv. I., Grand Slam-döntő I., Moszkva hv. I., London III.,

2012: Tata Steel hv. II., Moszkva I., Biel II., Asztana (rapid, villám) II., Grand Slam-döntő I., London I.

2013: Tata Steel I., London vb-jelölti verseny I., Stavanger hv. II., Moszkva II., St. Louis I.

2013 Csennai: Világbajnoki döntő Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 3,5 - 6,5

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A sakkozás új világbajnokát ünnepeljük. Csennajban a 22 éves norvég világranglista-vezető Magnus Carlsen 6,5 – 3,5 arányú győzelmével ért véget az indiai világbajnokkal, Viswanathan Ananddal vívott párharca. A 12 játszmásra tervezett döntő tízedik partijában érdekes csatát láttunk. Magnus Carlsen játszott világossal, 65 lépés után egyeztek meg döntetlenben, ami a kihívó végső győzelmét jelentette. A világbajnoki döntők történelmében harmadszor fordult elő, hogy a címvédő játszmát sem nyerve vesztette el címét.

 

A sakktörténelem második legfiatalabb világbajnokát köszönthetjük, a november 30-án 23. életévét betöltő Magnus Carlsent pár hónappal megelőzi a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov. A párharc utolsó partijában Viswanathan Anand a szicíliai védelmet választotta, de a kétpontos előnnyel vezető norvég világranglista-vezető egy pillanatra sem adott esélyt 21 évvel idősebb, rutinos ellenfelének. Világossal a 3.Fb5+-os változatban térelőnyt szerzett sötét jól ismert „sündisznó” felállásával szemben. A 28. lépésben Anand nagy hibát vétett, ezt Carlsen csak félig használta ki, jóval előnyösebb középjáték helyett kissé előnyösebb huszárvégjátékot választotta. Magnus Carlsen végig kézben tartotta a játszma irányítását, döntetlenre vezető lebonyolítást választott.

Viswanathan Anand a sajtótájékoztatón elismerte, hogy Magnus Carlsen uralta a meccset, megérdemelt győzelmet aratott. Az indiai exvilágbajnok rövid pihenőt tart a világbajnoki döntő után, majd gondosan elemzi a játszmákat. Sajnálatát fejezte ki, hogy a meccs menete nem felelt meg az óriási elvárásnak. Az ötödik parti döntően befolyásolta a döntő kimenetelét.

Magnus Carlsen örömét fejezte ki, hogy a sakktörténelem egyik legnagyobb bajnokával játszhatott a világbajnoki címért. Reményét fejezte ki, hogy Vishy Anand sikerrel szerepel a jövő évi világbajnok-jelölti versenyen. Köszönetet mondott a világbajnoki döntő nagyszerű megszervezéséért. Zavarban volt arra a kérdésre, hogy miként ünnepelnek majd. Szülei és testvérei is a helyszínen drukkoltak sikeréért. Az északi sportok hazája a sakkozás 16. világbajnokát ünnepelheti!

 

A világbajnoki döntő 10. játszmája:

Magnus Carlsen (norvég, 2870) - Viswanathan Anand (indiai, 2775) döntetlen (Szicíliai védelem, 65)

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég) – Viswanathan Anand (indiai) 6,5 – 3,5

(Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Grünfeld védelem, 16)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Caro-Kann védelem, 25)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Réti megnyitás, 51)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 58)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 67)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

Magnus Carlsen - Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 28)

Magnus Carlsen - Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 65)

 

Hanti-Manszijszkban jövőre március 12. és 30. között rendezik meg a világbajnok-jelölti versenyt, amelynek győztese lesz Magnus Carlsen kihívója.

A viadal résztvevői:

Viswanathan Anand (indiai) a vb-döntő vesztese

Vlagyimir Kramnyik (orosz) a Világkupa győztese

Dmitrij Andrejkin (orosz) a Világkupa 2. helyezettje

Veszelin Topalov (bolgár) a Grand Prix-sorozat győztese

Sahriyar Mamedgyarov (azeri)  a Grand Prix-sorozat 2. helyezettje

Levon Aronjan (örmény) Élő-pontjai alapján

Szergej Karjakin (orosz) Élő-pontjai alapján

Peter Szvidler (orosz) a rendezői jogon, az Orosz Sakkszövetség jelöltje

 

A sakktörténelem eddigi döntői, világbajnoki versenyei

Year

 

 

 

 

1886

St.Louis/New Orleans

Steinitz - Zukertort

12,5:7,5

+10=5-5

1889

Havanna

Steintiz-Csigorin

10,5:6,5

+10=1-6

1890

New York

Steinitz-Günsberg

10,5:8,5

+6=9-4

1892

Havanna

Steinitz-Csigorin

12,5:10,5

+10=5-8

1894

Philadelphia/Montreal

Steinitz-Lasker

7:12

+5=4-10

1896

Moszkva

Lasker-Steinitz

12,5:4,5

+10=5-2

1907

New York

Lasker-Marshall

11,5:3,5

+10=7-0

1908

Düsseldorf/München

Lasker-Tarrasch

10,5:5,5

+8=5-3

1909

Párizs

Lssker-Janowski

8:2

+7=2-1

1910

Bécs

Lasker-Schlechter

5:5

+1=8-1

1921

Havanna

Lasker-Capbalanca

5:9

+0=10-4

1927

Buenos Aires

Capablanca-Aljechin

15,5:18,5

+3=25-6

1929

Hollandia/Németo.

Aljechin-Bogoljubov

15,5:9,5

+11=9-5

1934

Németország

Aljechin-Bogoljubov

15,5:10,5

+8=15-3

1935

Hollandia

Aljechin-Euwe

14,5:15,5

+8=13-9

1937

Hága

Euwe - Aljechin

9,5:15,5

+4=11-10

1948

Hága/Moszkva

Öt résztvevő, Botvinnik lett a világbajnok

14/20

+10=8-2

1951

Moszkva

Botvinnik-Bronstein

12:12

+5=14-5

1954

Moszkva

Botvinnik-Szmiszlov

12:12

+7=10-7

1957

Moszkva

Botvinnik-Szmiszlov

9,5:12,5

+3=13-6

1958

Moszkva

Szmiszlov-Botvinnik

10,5:12,5

+5=11-7

1960

Moszkva

Botvinnik-Tal

8,5:12,5

+2=13-6

1961

Moszkva

Tal-Botvinnik

8:13

+5=6-10

1963

Moszkva

Botvinnik-Petroszjan

9,5:12,5

+2=15-5

1966

Moszkva

Petroszjan - Szpasszkij

12,5:11,5

+4=17-3

1969

Moszkva

Petroszjan-Szpasszkij

10,5:12,5

+4=13-6

1972

Reykjavík

Spasszkij-Fischer

8,5:12,5

+3=11-7

1975

Fischer-Karpov

Nem játszották le

1978

Baguio City

Karpov-Korcsnoj

16,5:15,5

+6=21-5

1981

Merano

Karpov-Korcsnoj

11:7

+6=10-2

1984

Moszkva

Karpov-Kaszparov

25:23

+5=40-3

1985

Moszkva

Karpov-Kaszparov

11:13

+3=16-5

1986

London/Leningrád

Kaszparov-Karpov

12,5:11,5

+5=15-4

1987

Sevilla

Kaszparov-Karpov

12:12

+4=16-4

1990

New York/Lyon

Kaszparov-Karpov

12,5:11,5

+4=17-3

1993

London

Kaszparov-Short

12,5:7,5

+6=13-1

1993

Hollandia/Indonézia

Karpov - Timman

12,5:8,5

+6=13-2

1995

New York

Kaszparov-Anand

10,5:7,5

+4=13-1

1996

Eliszta

Karpov - Kamsky

10,5:7,5

+6=9-3

1998

Lausanne 

Karpov - Anand

3:3 (2:0)

+2=2-2

1999

Las Vegas 

Halifman - Akopjan

3,5:2,5

+2=3-1

2000

London

Kaszparov-Kramnyik

6,5:8,5

+0=13-2

2000

Teherán 

Anand - Shirov

3,5:0,5

+3=1-0

2002

Moszkva

Ponomarjov - Ivancsuk

4,5:2,5

+2=5-0

2004

Tripoli 

Kaszimdzsanov- Adams

4,5:3,5

+3=3-2

2004

Brissago

Kramnyik-Lékó

7:7

+2=10-2

2005

San Luis

8 résztvevős verseny, Topalov lett a világbajnok

10/14

+6=8-0

2006

Eliszta

Kramnyik-Topalov

6:6 (2,5:1,5)

+3=6-3

2007

Mexikó

8 résztvevős verseny, Anand lett a világbajnok

9/14

+4=10-0

2008

Bonn

Anand-Kramnyik

6,5:4,5

+3=7-1

2010

Szófia

Anannd-Topalov

6,5:5,5

+3=7-2

2012

Moszkva

Anand - Gelfand

6:6 (2,5:1,5)

+1=12-1

2013

Csennai

Anand - Carlsen

3,5:6,5

+0=7-3

 

Carlsen,M (2870) - Anand,V (2775)
Szicíliai védelem [B51]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.Fb5+ Hd7 4.d4 cxd4 5.Vxd4 a6 6.Fxd7+ Fxd7 7.c4 Hf6

A májusi norvég szuperversenyen Vishy Anand a 7...e5 8.Vd3 b5 9.Hc3 bxc4 10.Vxc4 Fe6 11.Vd3 h6 12.0-0 Hf6 13.Bd1 Fe7 folytatásban Magnus Carlsen kis előnyt ért el, remi lett a parti.

8.Fg5 e6 9.Hc3 Fe7 10.0-0 Fc6 11.Vd3 0-0 12.Hd4 Bc8 13.b3 Vc7 14.Hxc6 Vxc6

 

15.Bac1 h6 16.Fe3 Hd7 17.Fd4 Bfd8 18.h3 Vc7 19.Bfd1

A nagymesterek gondosan építették fel állásaikat, Vishy Anand az ún. "sündisznó" pozícióban várta az esetleg kínálkozó esélyt. Magnus Carlsen taktikáját meghatározta, hogy a döntetlen számára a világbajnoki cím elhódítását jelentette.

19...Va5 20.Vd2 Kf8 21.Vb2 Kg8 22.a4 Vh5 23.He2 Ff6

 

24.Bc3 Fxd4 25.Bxd4 Ve5 26.Vd2

A sötéten mozgó futók cseréje után a kihívó a d6 gyalogot támadhatta. Kétség sem fért az állás értékeléséhez, világosra kissé kedvezőbb, pozíciójában nem volt gyengeség.

26...Hf6

Jobb volt a 26...Hc5 27.Be3 Vf6 folytatás.

27.Be3

Magnus villámgyorsan húzta. 27.Bcd3 is számításba jött, a gyalogot nem lehet ütni, 27...Hxe4??-re 28.Ve3 d5 29.cxd5 exd5 30.f3 tisztet nyert volna.

27...Bd7

 

 

28.a5!

A 22 éves Carlsen az élő közvetítés tanúsága alapján nagyon nyugodtan játszotta a partit. Növelte térelőnyét, Anandnak esélye sem volt, hogy ellenjátékhoz jusson.

28...Vg5?

A meccsen az indiai világbajnok sokadik hibája. Magnus tekintetén látszott, hogy azonnal észrevette a felkínált lehetőséget...

 

29.e5! He8 30.exd6?!

Magnus gyorsan húzta. 30.Hc3 Bc6 31.Ha4 jóval erősebb volt.

30...Bc6 31.f4

Figyelmet érdemelt a 31.Vb4 Bcxd6 32.Bxd6 Bxd6 33.Vxb7 Vxa5 34.Hf4 folytatás is.

31...Vd8  

 

 

32.Bed3 Bcxd6 33.Bxd6 Bxd6 34.Bxd6 Vxd6 35.Vxd6 Hxd6

 

 

 

36.Kf2

A huszárvégjáték is Magnusnak előnyösebb, vezérszárnyi gyalogtöbblete mellett királya is aktívabb volt.

36...Kf8 37.Ke3 Ke7 38.Kd4 Kd7 39.Kc5 Kc7

 

 

40.Hc3 Hf5 41.He4 He3 42.g3 f5

 

 

 

43.Hd6 g5 44.He8+ Kd7 45.Hf6+ Ke7!?

Anand őrizetlenül hagyta a vezérszárnyat. "A király állva akart meghalni..." 45...Kc7 46.b4 (46.He8+) 46...Hf1 47.fxg5 hxg5 48.Hh7 g4 49.hxg4 fxg4 50.Hf6 Hxg3 51.Hxg4 He4+ 52.Kd4 Hd2 53.He5 változat természetesen Magnusnak kedvezett volna.

46.Hg8+

Magnus hosszasan tűnődött. 46.Hh5 Kf7 47.Kb6 Kg6 48.Kxb7 Kxh5 49.c5 gxf4 50.gxf4 e5 51.c6 exf4 (51...Hd5? 52.fxe5) 52.c7 f3 53.c8V f2 54.Ve8+ Kh4 55.Ve7+ Kh5 56.Vxe3 f1V 57.Vc5 esélyesebb volt.

46...Kf8 47.Hxh6 gxf4 48.gxf4 Kg7

 

49.Hxf5+ exf5 50.Kb6 Hg2 51.Kxb7 Hxf4 52.Kxa6 He6 53.Kb6 f4

 

 

 

54.a6 f3 55.a7 f2 56.a8V f1V 57.Vd5 Ve1 58.Vd6 Ve3+ 59.Ka6 Hc5+ 60.Kb5 Hxb3

 

 

 

61.Vc7+ Kh6 62.Vb6+ Vxb6+ 63.Kxb6 Kh5 64.h4 Kxh4 65.c5 Hxc5 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

(Fotók: Anasztazia Karlovics http://chennai2013.fide.com)

Komment 0 | Reblog! 0 |

Komment 0 | Reblog! 0 |

Csennajban a sakkvilágbajnoki döntő kilencedik játszmája a világossal játszó címvédő Viswanathan Anand számára katasztrofális vereséggel végződött. Anand mindent egy lapra tett fel, rohamra vezényelte haderejét a világranglistát vezető kihívó, Magnus Carlsen királyállása ellen. Carlsen a nehéz állásban higgadtan védekezett, majd az indiai világbajnok döbbenetes hibáját kihasználva a 28. lépést követően győztesen állhatott fel a sakkasztaltól. Magnus Carlsen 6 – 3-ra vezet, a pénteki tízedik partiban világossal játszik, fél pontra van szüksége a világbajnoki cím elhódításához.

 

Norvégiában tetőfokára hágott az izgalom, az északi sportok hazájában azt remélik, hogy a november 30-án 23. születésnapját ünneplő Magnus Carlsennek csak egy partira van szüksége ahhoz, hogy a sakkozás 16. világbajnokaként köszönthessék.

 

A Csennajban zajló világbajnoki döntőt 12 játszmásra tervezték, de a kilencedik parti után a világranglistát vezető Magnus Carlsen már 6 – 3-ra vezet. A párharc eddigi legérdekesebb összecsapását láthattuk, rendkívül bonyolult csata dúlt. A címvédő Viswanathan Anand összeszedte minden erejét, hogy világossal bonyolult küzdelemre kényszeríthesse kihívóját. A Nimzoindiai védelem Saemisch-változatában világossal a királyszárnyon kezdeményezett, Magnus a vezérszárnyon keresett ellenjátékot.

Carlsen a döntőben először került időhátrányba, Anand gyalogrohamot vezényelt, majd vezérével és bástyájával tervezett döntő csapást mérni. 23.Vf4 lépésén 40 percet gondolkodott, Magnus pontos védőlépéseket tett, gyalogja vészesen közelített az átváltozási mező felé. Vishy „beengedte” a gyalogot, de a 28. lépésben döbbenetes elnézéssel azonnali vesztőt húzott, huszárral védte sötét második vezérének sakkját, és elnézte a Ve1 lépést. Hihetetlen elkeseredés, szomorúság látszott az arcán, lélekben talán elbúcsúzott a világbajnoki címétől.

  

A világbajnoki döntő 9 játszmája:

Viswanathan Anand (indiai, 2775) - Magnus Carlsen (norvég, 2870) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 28)

 

A világbajnoki döntő állása:

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 6 – 3

(Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Grünfeld védelem, 16)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Caro-Kann védelem, 25)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Réti megnyitás, 51)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 58)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 67)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

Magnus Carlsen - Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 28)

 

Anand,V (2775) - Carlsen,M (2870)
Nimzoindiai védelem [E25]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.f3 d5 5.a3 Fxc3+ 6.bxc3 c5 7.cxd5 exd5

2008-ban Bonnban játszott világbajnoki döntő 2. partijában Vlagyimir Kramnyik a 7...Hxd5 8.dxc5 f5 9.Vc2 Hd7 10.e4 fxe4 11.fxe4 H5f6 12.c6 bxc6 13.Hf3 Va5 14.Fd2 Fa6 15.c4 Vc5 16.Fd3 Hg4 17.Fb4 Ve3+ 18.Ve2 0-0-0 19.Vxe3 Hxe3 20.Kf2 Hg4+ 21.Kg3 Hdf6?! 22.Fb1 h5 23.h3 h4+ 24.Hxh4 He5 25.Hf3 Hh5+ 26.Kf2 Hxf3 27.Kxf3 e5 folytatásban csatázott Vishy Ananddal, az érdekes összecsapás remivel végződött, világos a futópárral előnyösebben állt. A két évvel ezelőtti Tata Steel szuperversenyen Wang Hao a 8...Va5 9.e4 He7 10.Fe3 0-0 11.Vb3 Vc7 12.Fb5 Hec6 13.He2 Ha5 14.Vb4 e5 15.0-0 Fe6? változatot választotta, amire az indiai világbajnok szenzációs újítással rukkolt ki.

 

 

16.Hd4! exd4 17.cxd4 Hbc6 18.Vc3 He7 19.Bfd1 Bad8? 20.Ff2 a6 21.Fg3 Vc8 22.Ff1 b6 23.Bab1 Hb3 24.Bxb3 Fxb3 25.Vxb3 bxc5 26.d5 után Vishy remek győzelmet aratott. 26...Hg6 27.Vb6 f5 28.Fxa6 Vd7 29.Fb5 Vf7 30.exf5 Vxf5 31.Vxc5 Bc8 32.Vd4 Bfd8 33.a4 és sötét feladta.

8.e3 c4

Némi meglepetés, hogy Magnus Carlsen hamar feloldotta a centrumfeszültséget. Gyakoribb a 8...0-0, illetve a 8...Vc7 változat.

9.He2 Hc6

 

10.g4 0-0

Az 1997-es tilburgi tornán Polgár Judit más megoldást választott Garri Kaszparovval szemben: 10...h6 11.Fg2 Ha5 12.0-0 Hb3 13.Ba2 0-0 14.Hg3 Fd7 15.Ve1 Be8 16.e4 dxe4 17.fxe4 Hxg4 18.Ff4 Vh4 19.h3 Hf6 20.e5 Bad8 21.Vf2 Hh5 22.Fxh6! Be7 23.Hf5 Vxf2+ 24.Bfxf2 Be6 25.Fe3 Fc6 26.Ff1 folytatásban az orosz világbajnok nyert. A h6 lépés meggyengíti a sötét királyállást, a norvég világranglista-vezető nem aggódott a világos gyalogroham miatt.

11.Fg2 Ha5 12.0-0 Hb3 13.Ba2 b5

 Világos királyszárnyi akcióját sötét vezérszárnyi ellenjátékkal próbálta ellensúlyozta. A sakkrajongók örülhettek, a döntő eddigi legérdekesebb játszmáját követhették nyomon. Anand magabiztosnak tűnt.

14.Hg3 a5

 

15.g5 He8 16.e4 Hxc1 17.Vxc1 Ba6

 

18.e5

Vishy folytatta a sötét király elleni támadását.

18...Hc7

Számításba jött a 18...b4 19.axb4 axb4 20.Bxa6 Fxa6 21.cxb4 Vb6 22.Vc3 Hc7 23.Hf5 Bb8 folytatás.

19.f4 b4 20.axb4 axb4 21.Bxa6 Hxa6 22.f5 b3

Magnusnak félórás időhátránya volt, még 35 perce maradt a 40. lépésig, az első időellenőrzésig. Vishy 1 óra 5 perccel kezdte meg a hosszabb gondolkodást, miként folytassa a támadást? Magnus is a sakkasztalnál ült, a korábbi partik során sokszor vonult vissza a pihenőszobájába.

 

 

23.Vf4

A címvédő negyven perces gondolkodás után húzta a vezérlépést.

23...Hc7

Magnus gyorsan válaszolt.

24.f6 g6 25.Vh4

 

25...He8

A világranglista-vezető természetesen nem nézte el, hogy 25...Kh8??-ra 26.Vh6 He6 (26...Bg8 27.Bf4) 27.Bf4 azonnal nyert volna.

26.Vh6 b2

 

27.Bf4!?

Figyelmet érdemelt 27.He2 a támadási esély megőrzésével.

 27...b1V+

 

28.Hf1??

Döbbenetes hiba. A világbajnok elnézte, hogy, hogy a sötét vezér e1-ről kivédi a fenyegető bástyalépést. 28.Ff1 Vd1 29.Bh4 Vh5 30.Hxh5 gxh5 31.Bxh5 (31.Fh3 Fxh3 32.Bxh3 Vb6 33.Bxh5 Vb1+ 34.Kf2 Vf5+ 35.Kg3 Vg6) 31...Ff5 32.g6 Fxg6 33.Bg5 Va5 34.Bg3 Va3 35.h4 Kh8 36.Fg2 Va1+ 37.Kh2 Bg8 38.Fxd5 Vb2+ 39.Bg2 Vxc3 40.h5 Vxd4 41.hxg6 Vxe5+ 42.Kg1 Ve1+ állás remi lett volna.

28...Ve1! és világos feladta

 

Verőci Zsuzsa

(Fotók: http://chennai2013.fide.com)

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Csennajban a világbajnoki döntő nyolcadik játszmája 33 lépésben ért véget döntetlennel. Kétpontos vezetésének birtokában a világossal játszó kihívó Magnus Carlsen nem erőltette a játékot, a sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek. Carlsennek még másfél pontra van szüksége a világbajnoki cím elhódításához. A pihenőnap után csütörtökön játsszák a kilencedik partit, a címvédő Viswanathan Anand lesz a világos.

 

A világbajnoki döntő nyolcadik játéknapjának legérdekesebb eseménye a partit követő doppingkontroll volt, emiatt csúszott a sajtótájékoztató. De mit lehetett mondani a mai „összecsapásról”? Két sötét parti után a világranglista-vezető kihívó Magnus Carlsen játszott világossal. Sorozatban harmadszor, a párosmérkőzésen immár negyedszer a spanyol megnyitás berlini változatát láttuk, amit ezúttal a címvédő Viswanathan Anand választott.

 

Kétpontos vezetésének birtokában Magnus a legbiztonságosabb megoldást választotta, a jól ismert variban nem erőltette a játékot, sorozatos cserékkel osztoztak meg a ponton. A november 30-án 23. születésnapját ünneplő Magnus Carlsennek még másfél pontra van szüksége a világbajnoki cím elhódításához.

 

A világbajnoki döntő 8. játszmája:

Magnus Carlsen (norvég, 2870)  - Viswanathan Anand (indiai, 2775) döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

 

A világbajnoki döntő állása:

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 5 – 3

(Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Grünfeld védelem, 16)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Caro-Kann védelem, 25)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Réti megnyitás, 51)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 58)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 67)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

Magnus Carlsen - Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

 

Carlsen,M (2870) - Anand,V (2775)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.Be1 Hd6 6.Hxe5 Fe7 7.Ff1 Hxe5 8.Bxe5 0-0 9.d4 Ff6 10.Be1 Be8 11.c3

Villámgyors tempóban húzták a lépéseket, kétpontos vezetésének birtokában Magnus Carlsen a legegyszerűbb megoldást választotta. A Tal-emlékversenyen a Nakamura-Kramnyik partiban a [11.Bxe8+ Hxe8 12.c3 d5 13.Fd3 c6 14.Ff4 g6 15.Hd2 Fg7 folytatást láttuk.  A 11.Ff4 Bxe1 12.Vxe1 He8 13.Hc3 Fxd4 14.Hd5 c6 15.He7+ Kf8 16.Hxc8 Vf6 17.Vb4+ c5 18.Vd2 Bxc8 változatot a Kaszimdzsanov-Lékó játszmában a tavalyi londoni GP-n.

11...Bxe1 12.Vxe1 He8 13.Ff4 d5 14.Fd3 g6 15.Hd2 Hg7 16.Ve2 c6

 

 

17.Be1

Az első új lépés, a kihívónak nincs ellenére, hogy újabb cserékkel egyszerűsítse az állást.

17...Ff5 18.Fxf5 Hxf5 19.Hf3 Hg7 20.Fe5 He6 21.Fxf6 Vxf6 22.He5 Be8 23.Hg4 Vd8 24.Ve5 Hg7

 

25.Vxe8+ Hxe8 26.Bxe8+ Vxe8 27.Hf6+ Kf8 28.Hxe8 Kxe8 29.f4 f5 30.Kf2 b5 31.b4 Kf7 32.h3 h6 33.h4 h5 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Csennajban a világbajnoki döntő hetedik partija a 32. lépésben döntetlennel ért véget. A 12 játszmásra tervezett meccsen  Magnus Carlsen kétpontos előnnyel 4,5 – 2,5-re vezet. A negyedik és a hatodik összecsapáshoz hasonlóan spanyol megnyitást láttunk, Viswanathan Anand ismét elkerülte a berlini „végjátékot”, de erőtlen játékával nem tudott előnyt elérni. Lépésismétléssel született meg a pontosztozkodás. A döntő nyolcadik partiját kedden játsszák, Carlsen lesz a világos.

Két egymást követő vereség után a címvédő Viswanathan Anand lelkileg feladta a világbajnoki döntőt? A vasárnapi pihenőnapon szekundánsi csapatával nem tudott hatásosabb megnyitást, változatot kitalálni? A kétpontos előnnyel vezető világranglista-vezető Magnus Carlsen aligha számíthatott arra, hogy ilyen könnyen tesz újabb „fél lépést” a világbajnoki cím megszerzése felé vezető úton. A hetedik játszma újabb nagy csalódást okozott Vishy Anand oly népes szurkolótáborának.

 

A sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov a twitteren tett bejegyzésében óva intette Vishy Anandot attól, hogy megismételje azt a hibát, amit ő követett el Vlagyimir Kramnyik elleni 2000-es világbajnoki döntőjében. Olyan pozíciós állásokat játszott, ahol Kramnyik erősebb volt nála, erőltetett olyan nyitásokat, ahol nem tudott előnyt kihozni.

 

A világbajnoki döntő 7. játszmája:

Viswanathan Anand (indiai, 2775) - Magnus Carlsen (norvég, 2870)  döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

 

A világbajnoki döntő állása:

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 4,5 – 2,5

(Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Grünfeld védelem, 16)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Caro-Kann védelem, 25)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Réti megnyitás, 51)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 58)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 67)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

 

Anand,V (2775) - Carlsen,M (2870)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6

A világranglista-vezető kihívó érthetően nem változtatott a jól bevált nyitáson, a spanyol megnyitás berlini változata bevált...

4.d3

Kétpontos hátránnyal a címvédő nem vállalkozott a "berlini végjátékra". A párharcuk negyedik partijában a 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.h3 Fd7 10.Bd1 Fe7 11.Hc3 Kc8 12.Fg5 h6 13.Fxe7 Hxe7 14.Fd2 c5 15.Bad1 Fe6 változatban előnyt nem tudott elérni.

4...Fc5 5.Fxc6

Vishy Anand tért el a hatodik játszmában megjátszott 5.c3 0-0 6.0-0 Be8 7.Be1 a6 8.Fa4 b5 9.Fb3 d6 10.Fg5 Fe6 11.Hbd2 folytatástól. Magnus Carlsen ellen a végjátékban másodszor is hibázott, a bástyavégjáték az 5. partihoz hasonlóan a vesztét okozta.

5...dxc6 6.Hbd2

Anand a londoni és a zürichi szuperversenyen így játszott Vlagyimir Kramnyik, majd a norvégiai tornán Szergej Karjakin és Levon Aronjan ellen. A négy partiból szerzett 3 pont az ismétlésre ösztökélte.

 6...Fg4

Magnus az említett partikban látott 6...0-0 helyett nem sajnálná lecserélni világoson mozgó futóját.

7.h3

 

7...Fh5

Számításba jött a 7...Fxf3 8.Vxf3 Ve7 9.Hc4 Hd7 10.0-0 f6 folytatás, majd a Hf8-e6 manőver.

8.Hf1

Vishy a parti békés menetén változtathatott volna a 8.g4 Fg6 9.Hb3 Fd6 10.Ha5 Bb8 11.Fd2 0-0 12.Ve2 Hd7 13.0-0-0 folytatással.

8...Hd7 9.Hg3

 

 

9...Fxf3 10.Vxf3 g6 11.Fe3 Ve7 12.0-0-0 0-0-0 13.He2 Bhe8 14.Kb1 b6 15.h4 Kb7 16.h5 Fxe3 17.Vxe3 Hc5

 

18.hxg6 hxg6 19.g3 a5 20.Bh7

 

20...Bh8 21.Bdh1 Bxh7 22.Bxh7 Vf6 23.f4

 

 

 

23...Bh8 24.Bxh8 Vxh8 25.fxe5 Vxe5 26.Vf3

 

 

 

26...f5 27.exf5 gxf5 28.c3 He6 29.Kc2 Hg5 30.Vf2 He6 31.Vf3 Hg5 32.Vf2 He6 és döntetlen

 

 Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Komment 0 | Reblog! 0 |

Csennajban a világbajnoki döntő félidejében a kihívó Norvég Magnus Carlsen kétpontos előnnyel vezet. A 12 játszmásra tervezett párharc hatodik partijában a sötéttel játszó 22 éves világranglista-vezető másodszor is megadásra kényszerítette a címvédő indiai Viswanathan Anandot. A negyedik összecsapáshoz hasonlóan spanyol megnyitást láttunk, a világbajnok elkerülte a berlini „végjátékot”, de kissé erőtlen játékával előnyt nem tudott elérni. Vezetésének birtokában Magnus magabiztosan sakkozott, kihasználta a felkínált esélyt, a bástyavégjátékban királyával betört világos állásába, szabadgyalogja eldöntötte a küzdelmet. Magnus Carlsen 4-2-re vezet, a döntő hetedik partiját hétfőn játsszák, Viswanathan Anand ismét világos lesz.

A hazai pályán játszó Viswanathan Anand nem tudott megbirkózni az ötödik játszmában elszenvedett vereségének lélektani hatásával, a párharc hatodik összecsapásában világossal szenvedett vereséget, másodszor is bástyavégjáték okozta a vesztét. A 22 éves Magnus Carlsent láthatóan megnyugtatta a vezetés megszerzése, és ismét e5-öt húzott. A várakozásnak megfelelően spanyol megnyitás következett, ezúttal az indiai világbajnok elkerülte a korai vezércserés változatot.

A 10. lépésig az Aljechin emlékversenyen látott Anand-Aronjan partit követték, a címvédő választott más tervet. Némi értetlenséggel figyelhettük, hogy Vishy nem használta ki a mindkét szárnyon való játék lehetőségét, a sorozatos cserék után Magnus a stílusának oly megfelelő állást játszhatott. Anand gyalogot áldozott, a bástyavégjátékban aktív bástyája volt, remiben reménykedhetett. Érdekes volt a második gyalogáldozata, de Magnus királyával behatolt a világos állásba, zavart okozott Vishy soraiban. Megmagyarázhatatlan volt világos 60. lépése, sötét f szabadgyalogja feltartóztathatatlanná vált. A 67. lépést követően Anand feladta a reménytelen küzdelmet. Végtelen elkeseredettség látszott arcán, a norvég szurkolók tapsa hallatszott. Magnus Carlsen kétpontos vezetéssel zárta a félidőt.

 

A világbajnoki döntő 6. játszmája:

Viswanathan Anand (indiai, 2775) - Magnus Carlsen (norvég, 2870)  0 - 1 (Spanyol megnyitás, 67)

 

A világbajnoki döntő állása:

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 4 - 2

(Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Grünfeld védelem, 16)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen ((Caro-Kann védelem, 25)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Réti megnyitás, 51)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 58)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 67)

 

Anand,V (2775) - Carlsen,M (2870)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 Be8 7.Be1 a6 8.Fa4 b5 9.Fb3 d6 10.Fg5

Viswanathan Anand választott új utat, az Aljechin emlékversenyen Levon Aronjan ellen a 10.Hbd2 Fb6 11.Hf1 He7 12.Hg3 Hg6 13.h3 h6 14.d4 c5 15.dxe5 dxe5 16.Vxd8 Fxd8 17.a4 c4 18.Fc2 folytatást játszotta meg.

10...Fe6 11.Hbd2

Figyelmet érdemelt a 11.Fxe6 fxe6 (11...Bxe6?! 12.d4) 12.b4 Fb6 13.a4 változat.

11...h6 12.Fh4 Fxb3 13.axb3 Hb8 14.h3 Hbd7 15.Hh2 Ve7 16.Hdf1 Fb6 17.He3 Ve6 18.b4

 

 

 

18...a5 19.bxa5 Fxa5 20.Hhg4 Fb6 21.Fxf6 Hxf6 22.Hxf6+ Vxf6 23.Vg4 Fxe3 24.fxe3 Ve7

 

 

25.Bf1

Magnus Carlsennek az ötödik partiban elért győzelme nagy magabiztosságot adott. A sorozatos cserék után sötét elégedett lehetett állásával.

25...c5 26.Kh2 c4

 

 

27.d4 Bxa1 28.Bxa1 Vb7 29.Bd1 Vc6 30.Vf5 exd4 31.Bxd4 Be5 32.Vf3 Vc7 33.Kh1 Ve7 34.Vg4 Kh7 35.Vf4 g6 36.Kh2 Kg7 37.Vf3 Be6

 

 

38.Vg3

A világbajnok a gyaloghátrányos bástyavégjáték mellett döntött.

38...Bxe4 39.Vxd6 Bxe3 40.Vxe7 Bxe7 41.Bd5 Bb7 42.Bd6 f6 43.h4 Kf7

 

 

 

44.h5 gxh5 45.Bd5 Kg6 46.Kg3 Bb6 47.Bc5 f5 48.Kh4 Be6 49.Bxb5 Be4+ 50.Kh3 Kg5 51.Bb8 h4 52.Bg8+ Kh5 53.Bf8 Bf4 54.Bc8 Bg4 55.Bf8 Bg3+ 56.Kh2 Kg5 57.Bg8+ Kf4

 

 

58.Bc8

Vishy Anand elkerülte az aknamezőt, az 58.Bh8? h3! 59.gxh3 Bg6 60.Bc8 Ke3 61.Bxc4 f4 változatban nyert volna Magnus.

58...Ke3 59.Bxc4 f4

 

60.Ba4??

Megmagyarázhatatlan lépés. 60.b4 h3 61.gxh3 Bg5 62.h4 Bg8 63.Bc7 f3 64.Be7+ Kd2 65.b5 f2 66.Bf7 Ke2 67.Be7+ Kf1 68.b6 Bg2+ 69.Kh1 Bg4 70.Kh2 Bxh4+ 71.Kg3 Bc4 72.b7 Bxc3+ 73.Kh2 Bb3 74.Bf7 h5 75.Be7 h4 76.Bg7 Bb2 77.Be7 folytatás remihez vezetett volna?

60...h3! 61.gxh3 Bg6 62.c4

 

62...f3 63.Ba3+ Ke2 64.b4 f2 65.Ba2+ Kf3 66.Ba3+ Kf4 67.Ba8

 

67...Bg1! és világos feladta

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

A stavangeri viadal első fordulójában az Armageddon játszmák döntöttek
2024. 05. 28.

A Norway Chess 2024 viadalon Nakamura játszik címvédőként, Carlsen vezeti a rajtlistát 
2024. 05. 26.

A Tuxera Aquaprofit NSK tizenhatodik, sorozatban tizenötödik bajnoki címét ünnepli
2024. 05. 14.

Varsóban Magernus Carlsen győzött a GCT Superbet rapid és villámversenyen
2024. 05. 13.

Wei Yi újabb ötös nyerősorozatával két és fél ponttal előzi meg a világelső Magnus Carlsent
2024. 05. 12.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog