Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Giri nyerőesélyt hagyott ki Firouzja ellen, az utolsó forduló előtt fél pont az előnye 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters viadal tizenkettedik fordulójában az éllovas Anish Giri 67 lépésben remizett Alireza Firouzjával. A holland nagymester a 61. lépésben „meccslabdát” hibázott, mentőövet dobott 17 éves riválisának. A befejező játéknap előtt Giri félpontos előnnyel vezet honfitársa, Jorden Van Foreest, Firouzja és a címvédő Fabiano Caruana előtt. Az amerikai nagymester világossal nem bírt a spanyol David Anton Guijarroval, Van Foreest az orosz Andrej Jeszipenkoval osztozott meg a ponton. A lengyel Radoslaw Wojtaszek és a világbajnok Magnus Carlsen játszmája döntetlennel fejeződött be, a norvég világelső változatlanul csak hatodik a 14 fős mezőnyben. A forduló egyetlen győzelmét az indiai Pentala Harikrishna aratta, a sereghajtó német Alexander Donchenko ellen nyert. A francia Maxime Vachier-Lagrave a lengyel Jan-Krzysztof Dudával, a svéd Nils Grandelius a norvég Aryan Tarival remizett. A befejező játéknapon Giri sötéttel játszik Anton Guijarroval, Caruana is sötéttel mérkőzik meg Tarival, Firouzja világossal Wojtaszekkel csatázik, Van Foreest ellenfele Grandelius lesz. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

 

A 83. Tata Steel Masters viadalon az első hely sorsa az utolsó fordulóban dől el. Az éllovas Anish Giri óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, hogy egy pontra növelje előnyét riválisaival szemben, már döntetlennel is célba érjen. Alireza Firouzját megfosztotta volna reményeitől, hogy harcolhasson a tornagyőzelemért. A címvédő Fabiano Caruana világossal kockáztatott David Anton Guijarro ellen, de a spanyol sakkozó állta a sarat. Jorden Van Foreest versenyben maradt a dobogóért vívott küzdelemben, az orosz Andrej Jeszipenko a döntetlennel is megőrizte félpontos előnyét a világbajnok Magnus Carlsen előtt.

 

A tizenkettedik forduló rangadóján Alireza Firoizja a francai védelmet választotta Anish Girivel vívott párbajában. Az éllovast nem tudta meglepni, a nyitásban korai vezércserét láttunk, Firouzja egyenlő esélyű állást ért el. A pozíció azonban sokkal inkább megfelelt a holland nagymester sakkozói felfogásának, nagyon szereti azokat az állásokat, ahol csak két eredmény képzelhető el, őt semmiféle veszély nem fenyegeti.

 

A békésnek tűnő küzdelem rövidesen kiéleződött, Girinek a bástyák mellett futója volt Firouzja huszárjával szemben, reménnyel tölthette el a sötét vezérszárnyi gyaloggyengeség. Mindkét király a harctérre indult, a FIDE színeiben játszó Firouzja egyre nagyobb gondokkal küszködött. A világos bástya betört a hetedik sorra, a sötét királyszárnyi gyalogok is elhullottak, az e szabadgyalog nyújtott némi ellenesélyt.

 

Giri leáldozta futóját, mindkét szárnyon összekötött szabadgyalogjai rajtra készen álltak a győzedelmes előretöréshez. Firouzja huszárjával megpróbálta a lehetetlent, a játszma során szinte az egész táblát bejárta, amikor a második időkontroll után létrejött a játszma végső kritikus állása.

 

Úgy tűnt, hogy simán nyer a 61.g4 lépés, de a huszár időben érkezett, hogy besegítsen bástyájának az a7 gyalog megsemmisítésében, ami a megmenekülést jelentette. Nagyon fájhat Anish Girinek, hogy az oly sokáig kitűnően játszott partiban nem tudta győzelemre váltani esélyeit. Nyerése esetén utolsó játszmájában a döntetlen is végső sikerét jelentette volna, Alireza Firouzja a remivel riválisa maradt.

 

A címvédő Fabiano Caruana egy házielemzését játszotta meg David Anton Guijarro ellen. A 13. Hf6+ tisztáldozatot nem lehetett elfogadni, a spanyol királyszárnya meggyengült. Anton Guijarro higgadtan védekezett, kiegyenlítette esélyeit. Caruana kockáztatott, kis hátrányba is került. Vigyáznia kellett. A döntetlennek a spanyol sakkozó mellett elsősorban Giri örülhetett, megmaradt félpontos előnye.

 

A 18 éves Andrej Jeszipenko eredeti megnyitással próbált zavart kelteni Jorden Van Foreest soraiban, a 21 esztendős holland sakkozó megtalálta az ellenesélyt, gyalogot áldozott kezdeményezésért.  A ifjú titánok csatája örökös sakkal ért véget.

 

Radoslaw Wojtaszek láthatóan a fél pont megszerzését tűzte ki célul Magnus Carlsen elleni játszmájában. A norvég világbajnok, a hétszeres Wijk aan Zee-i győztes változatlanul csak a hatodik. A virtuális világranglistán előnye Fabiano Caruana előtt 20,6 pontra csökkent, eddig 19,2 Élő-pont bánja gyenge szereplését, erőtlen játékát.

 

A forduló egyetlen győzelmét Pentala Harikrishna aratta. A sereghajtó Alexander Donchanko sokáig jól tartotta magát, az indiai sakkozó bástyájával és vezérével akciózott. Donchenko védhette volna a fenyegetéseket, időzavarban azonban nem talált mentséget. Harikrishna feljött ötven százalékra.

Maxime Vachier-Lagrave csak árnyéka önmagának, Jan-Krzysztof Duda ellen a remiért kellett megküzdenie.

Nils Grandelius és Aryan Tari az olasz megnyitásban vívott elméleti párbajt. A norvég sakkozó tisztáldozatos varit játszott meg, a játszma lépésismétléssel lett döntetlen.

 

A 12. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Orosz huszárjáték, 76)

Pentala Harikrishna indiai, 2732) - Alexander Donchenko (német, 2668) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 50)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen  (Caro-Kann védelem, 41)

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Olasz megnyitás, 30)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) (Ragozin védelem,

Anish Giri (holland, 2764) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) (Francia védelem,

Radoslaw Wojtaszek(lengyel, 2705)  - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Félszláv védelem, 35)

A verseny állása:

1.Anish Giri 8 pont

2-4. Jorden Van Foreest, Alireza Firouzja  és Fabiano Caruana 7,5

5. Andrej Jeszipenko 7

6. Magnus Carlsen 6,5

7-8. Pentala Harikrishna és Nils Grandelius 6

9. Aryan Tari 5,5

10-11. Jan-Krzysztof Duda és Maxime Vachier-Lagrave 5

12-13. Radoslaw Wojtaszek és David Anton Guijarro 4,5

14. Alexander Donchenko 3,5

83rd Tata Steel Masters Wijk aan Zee 2021. január 15-31

kat. XIX (2725)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Anish Giri

g

NED

2764

*

½

½

½

½

½

½

1

1

½

1

1

.

½

8

2850

2.

Jorden Van Foreest

g

NED

2671

½

*

½

½

½

½

1

.

1

½

½

½

1

½

2829

3.

Alireza Firouzja

g

FID

2749

½

½

*

½

½

0

1

½

½

1

½

.

1

1

2819

4.

Fabiano Caruan,

g

USA

2823

½

½

½

*

½

½

½

½

.

½

1

1

½

1

2819

5.

Andrej Jeszipenko

g

RUS

2677

½

½

½

½

*

1

½

½

0

½

½

1

1

.

7

2790

6.

Magnus Carlsen

g

NOR

2862

½

½

1

½

0

*

½

1

½

½

.

½

½

½

2737

7.

Pentala Harikrishna

g

IND

2732

½

0

0

½

½

½

*

1

½

.

½

½

½

1

6

2722

8.

Nils Grandelius

g

SWE

2663

0

.

½

½

½

0

0

*

½

1

1

½

½

1

6

2734

9.

Aryan Tari

g

NOR

2625

0

0

½

.

1

½

½

½

*

½

½

½

½

½

2695

10.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2743

½

½

0

½

½

½

.

0

½

*

½

½

½

½

5

2665

11.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2784

0

½

½

0

½

.

½

0

½

½

*

½

½

1

5

2651

12.

Radoslaw Wojtaszek

g

POL

2705

0

½

.

0

0

½

½

½

½

½

½

*

½

½

2637

13.

David Anton Guijarro

g

ESP

2679

.

0

0

½

0

½

½

½

½

½

½

½

*

½

2638

14.

Alexander Donchenko

g

GER

2668

½

½

0

0

.

½

0

0

½

½

0

½

½

*

2575

Az utolsó forduló párosítása:

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave

Alireza Firouzja - Radoslaw Wojtaszek

David Anton Guijarro - Anish Giri

Aryan Tari - Fabiano Caruana

Jorden Van Foreest - Nils Grandelius

Alexander Donchenko - Andrej Jeszipenko

Jan-Krzysztof Duda - Pentala Harikrishna

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anish Giri sötéttel remizett Magnus Carlsennel, megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters tizenegyedik fordulójában az éllovas holland Anish Guri sötéttel remizett a világbajnok Magnus Carlsennel, megőrizte félpontos előnyét. Pontosztozkodással végződött a holtversenyes második Alireza Firouzja és Fabiano Caruana összecsapása is. A címvédő amerikai nagymester kihagyott egy esélyes tisztáldozati lehetőséget, később időzavarban rontott, a remiért kellett megküzdenie 17 éves ellenfelével szemben. A játéknap meglepetéseként a norvég AryN Tari megfosztotta veretlenségétől az orosz Andrej Jeszipenkot, aki vereségével az ötödik helyre csúszott vissza. A holland Jorden Van Foreest csatlakozott Caruana és Firouzja kettőséhez, az indiai Pentala Harikrishnát győzte le. Döntetlenek születtek a lengyel Radoslaw Wojtaszek és a francai Maxime Vachier-Lagrave, a spanyol David Anton Guijarro és a svéd Nils Grandelius, a német Alexander Donchenko és a lengyel Jan-Krzysztof Duda játszmákban. A 12, fordulóban többek között Anish Giri és Alireza Firouzja küzd meg egymással.

 

A 83. Tata Steel Masters tizenegyedik fordulóban nagy érdeklődés kísérte a világbajnok Magnus Carlsen és az éllovas Anish Giri játszmáját. 2018-ban a jubileumi 80. Tata Steel Chess Masters viadalon holtversenyben végeztek az élen, a rájátszásban a norvég világelső diadalmaskodott. Két éve Carlsen félpontos előnnyel hetedszer nyerte meg az oly nagy presztízsű tornát, Giri második lett. A hollandok legjobbja tizenkét hónap Élő-pontjai átlagának köszönhetően játszhat a világbajnok-jelölti döntőben, a jekatyerinburgi viadal félidejében ötven százalékon áll.

Korábban 25 klasszikus partiban mérték össze erejüket, húsz döntetlen mellett Carlsen 4-1-re vezetett. Először 2011-ben csatáztak, óriási meglepetésre a 16 éves holland sakkozó sötéttel 22 lépésben legyőzte Carlsent.

 

A világbajnok az olasz megnyitást választotta, Giri jól felkészült és tartotta az egyensúlyt. Pontos játékkal keresztezte világos királyszárnyi kezdeményezési kísérletét. A bástyák cseréje után a zárt állásban Carlsen nem tudott fogást találni ellenfele pozícióján, lépésismétléssel ért véget a küzdelmük.

 

Anish Giri mögött félpontos hátrányban levő Alireza Firouzja és Fabiano Caruana párbaját is kitüntető figyelmet érdemelt. A tavalyi viadalon az amerikai nagymester megadásra kényszerítette a fiatal titánt, a Magnus Carlsen Chess Tour rapid versenyein is csatáztak. A stavangeri Altibox Norway Chess tornán a két klasszikus partiban megosztoztak a ponton, az első rájátszást Fiirouzja nyerte meg, a második körben Caruana visszavágott.

 

Firouzja választása is az olasz megnyitásra esett, de a nyitásban nem villogott. A címvédő átvette a kezdeményezést, a 19. lépésben esélyes tisztáldozati lehetőséget hagyott kihasználatlanul. Fabiano Caruana sokáig őrizte előnyét, időzavarban azonban hibázott és a 17 éves Alireza Firouzja vette kézbe az irányítást. Az amerikai sakkozónak kellett vigyáznia, hogy hárítsa riválisa próbálkozásait.

 

A játéknapon két győzelem született. A bombameglepetést a 21 esztendős Aryan Tari sikere jelentette. A forduló előtt holtversenyes második 18 éves Andrej Jeszipenko nagyon rossz napot fogott ki, a spanyol megnyitás javított Steinitz védelmében teljes passzívitásba került, a világos haderő uralta a táblát. A norvég sakkozó szép taktikai megoldással nyerte meg a partit, megszerezte első győzelmét, Jeszipenkot megfosztotta veretlenségétől.

 

Remekel a 21 éves Jorden Van Foreest. A torna doyenje, a 34 esztendős Pentala Harikrishna az olasz megnyitású játszmában tisztáldozatot játszott meg. Van Foreest higgadtan hárította akcióját, a tisztet kedvező pillanatban visszaáldozta, anyagi előnybe került, biztos kézzel vezette győzelemre haderejét. A holland nagymester a nyeréssel holtversenyben második helyen várhatja a hajrát.

A Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajt Radoslaw Wojtaszek és Maxime Vachier-Lagrave. A francia világbajnokjelölt minőségáldozatos változatot játszott meg, meg kellett küzdenie a remiért.

Bajba kerülhetett volna Jan-Krzysztof Duda a vezércselű partiban a sereghajtó Alexander Donchenko ellen. A német sakkozó azonban elvétette a helyes folytatást, örökös sakkal ért véget a küzdelmük.

David Anton Guijarro és Nils Grandelius a Grünfeld védelemnem osztozott meg a ponton.  

A 11. forduló eredményei:

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) döntetlen (Grünfeld védelem, 45)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Olasz megnyitás, 42)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Olasz megnyitás, 61)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Nils Grandelius (svéd, 2663) döntetlen  (Grünfeld védelem, 30)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 33)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 60)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel,  2743) döntetlen (Vezércsel, 34)

A verseny állása:

1.Anish Giri 7,5 pont

2-4. Fabiano Caruana, Jorden Van Foreest és Alireza Firouzja 7

5. Andrej Jeszipenko 6,5

6. Magnus Carlsen 6

7. Niks Grandelius 5,5

8-9. Pentala Harikrishna és Aryan Tari 5

10-11. Jan-Krzysztof Duda és Maxime vachier-Lagrave 4,5

12-13. Radoslaw Wojtaszek és David Anton Guijarro 4

14. Alexander Donhanko 3,5

 

A 12. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Jan-Krzysztof Duda

Pentala Harikrishna - Alexander Donchenko

Andrej Jeszipenko - Jorden Van Foreest

Nils Grandelius - Aryan Tari

Fabiano Caruana - David Anton Guijarro

Anish Giri - Alireza Firouzja

Radoslaw Wojtaszek - Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Döntetlen Caruana és Carlsen csúcsrangadója, Giri félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aanvezet Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters tizedik fordulójában a holland Anish Giri legyőzte a lengyel Radoslaw Wojtaszeket, magához ragadta a vezetést. A viadal csúcsrangadója, az amerikai Fabiano Caruana és a világbajnok Magnus Carlsen játszmája döntetlennel fejeződött be. Az orosz Andrej Jeszipenko a spanyol David Anton Guijarro elleni győzelmével Caruana és a svéd Nils Grandeliussal remiző Alireza Firouzja társaságában félpontos hátránnyal a második helyen áll, Carlsen csak a hatodik. A holland Jorden Van Foreest a lengyel Jan-Krzysztof Dudával osztozott meg aponton. Nagy kalandok után szerezte meg első győzelmét a francia Maxime Vachier-Lagrave, a német Alexander Donchenko fölényes állást vesztett el. Döntetlen lett az indiai Pentala Harikrishna és a norvég Aryan Tari összecsapása. Csütörtökön szünetelnek a csatározások, a szabadnapon a nagymesterek készülhetnek is a torna hajrájára, az utolsó három fordulóra.  

 

A sakkvilág fokozott érdeklődéssel várta a viadal csúcsrangadóját, a világbajnok és három évvel korábbi kihívója, a világranglista első és második helyezettje, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana  ötvennegyedik klasszikus összecsapását. A norvég világelső 37 döntetlen mellett 11-5-ös vezetéssel kezdhette a szuperderbit. A londoni világbajnoki döntőjük óta kilencedszer néztek farkasszemet.

 

A londoni finálé után 2019-ben Baden-Badenben Caruana nagyot küzdött a döntetlenért. Stavangerben is megosztoztak a ponton, az amerikai nagymester nem használta ki a norvég világbajnok nagy hibáját. A rájátszásban Caruana győzött a játszmát már tornagyőztesként játszó Carlsen ellen, megfosztotta veretlenségétől. A GCT zágrábi tornáján a spanyol megnyitás nyílt változatában a küzdelmük pattal fejeződött be.

A 7. Sinquefield Cup viadalon az amerikai nagymester gondos felkészülésének eredményeként vállalta a gyalogszerkezeti gyengeségeket, pontos védekezéssel hárította Magnus Carlsen kezdeményezési kísérletét. A FIDE Chess.com Grand Swiss viadalon az angol megnyitású játszmájuk 25 lépésben lett döntetlen. Tavaly a Tata Steel Masters viadalok történetében hetedszer mérkőztek meg, hatodszor remiztek, Carlsen 2015-ben sötéttel tudta legyőzni riválisát. Az igazi szenzációt a 82. Tata Steel Masters végeredménye jelentette, Fabianao Caruana kétpontos előnnyel lett tornagyőztes a korábban hét győzelmi trófeát is begyűjtő Magnus Carlsen előtt.

 

A tavalyi Altibox Norway Chess viadal negyedik fordulójában megszakadt egy széria, 19 döntetlennel véget ért klasszikus összecsapásuk után Carlsen világossal győzött. Caruana a gondolkodási idő szorításában passzív állásában többször is hibázott. A hat résztvevős, kétfordulós torna második félidejében remiztek, a párharc az Armageddon partiban dőlt el a világbajnok javára.

Magnus Carlsen sorozatos sikerei után a Champions Chess Tour Skilling Open döntőjében vereséget szenvedett Wesley So-tól és krízisbe került. A Speed Chess Championship elődöntőjében Maxime Vachier-Lagrave „tréfálta meg” a norvég világelsőt. Az Airthings Masters tornán a kieséses rendszerű fázis negyeddöntőjében az orosz Daniil Dubov győzte le.

A hétszeres Wijk aan Zee-i győztes idei szereplését Alireza Firouzja elleni remek nyeréssel kezdte meg, majd sorozatban hatot remizett. A 18 éves Andrej Jeszipenkótól elszenvedett veresége sokkolta rajongóit.

 

Fabiano Caruana elleni presztízscsatájában sötéttel játszott és kissé meglepte az amerikai sakkozó 1.d4 lépése. A zárt katalán megnyitásban a 15…Vf6?-tal elnézett egy kiskombinációt, Caruana gyalogot nyert. Carlsen szerencséjére az elnézés korántsem volt végzetes, Caruana sem erőltette túlságosan a játékot, megelégedett a lépésismétléses döntetlennel, amivel megőrizte egypontos előnyét a világbajnok előtt, holtversenyes másodikként várhatja a befejező három fordulót, míg Carlsen a versenyben csak a hatodik.

 

Örülhetnek a holland sakkrajongók, Anish Giri negyedik győzelmével egyedül vezeti a versenyfutást. Radolsw Wojtaszek ellen a vezérgyalog megnyitást vetette be, nem bocsátkozott szicíliai védelmű elméleti párbajba. Érdekes középjáték alakult ki, Giri kezdeményezett, a sötét gyalogszerkezet gyengeségei bizakodással tölthették el.

 

A sorozatos cseréket követően Giri bástyáinak aktivitása, a h gyalog előretörése, jó huszárja miatt őrizte előnyét, a lengyel sakkozó a 48. lépésben követett el sorsdöntő hibát, tetszetős volt a büntető kiskombináció!

 

A 18 éves Andrej Jeszipenko harmadik nyerésével holtversenyes másodikként várhatja a finálét. David Anton Guijarro elleni győzelme azonban nem hatott meggyőzőnek, a spanyol nagymester hathatósan segítette, hogy a különböző színű futók kínálta eséllyel Jeszipenko élni tudjon.

 

Az orosz sakkozó sikerrel robbantotta a sötét királyt védő gyalogállást, vezére döntő erővel avatkozott akcióba. A torna újonca eddigi teljesítményével 25 Élő-pontoz nyert, a virtuális világranglistán átlépte a 2700 Élő-pontos határt.

 

A 17 esztendős Alireza Firouzja kockáztatott Nils Grandeliussal vívott küzdelmében. A szicíliai védelem Richter-Rauser változatában a svéd játékos előnyös állást játszhatott és a döntetlenre adás pillanatában is kedvezőbben állt.  

 

Kalandos partit nyert meg Maxime Vachier-Lagrave. A Caro-Kann védelmű játszmában már a nyitásban bajba került, 14…Vc8 után a levegőben lógott újabb veresége, amikor Alexander Donchenko elkezdett hibázgatni, nem a legerősebb lépéseket húzta meg. Fokozatosan rontotta el oly kedvező esélyeit, a vezérvégjáték is még döntetlent ígért, de csalódottságában végül kikapott.

 

Jorden Van Foreest gyalogáldozatokkal ragadta meg a kezdeményezést, Jan-Krzysztof Duda örülhetett, amikor csendesedett a küzdelem, elfogytak sötét patronjai. A 21 éves holland nagymester veretlenül ötödik a versenyben, mg Duda honfitársához, Wojtaszekhez hasonlóan nyeretlen.  

Kölcsönösen a nyolcadik döntetlenüket érte el Pentala Harikrishna és Aryan Tari. A norvég sakkozó bátrabb is lehetett volna királyzárnyi akcióval.

 

A 10. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - Alexander Donchenko (német, 2668)  1 – 0 (Caro-Kann védelem, 65)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen  (Királyindiai védelem, 26)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Spanyol megnyitás, 52)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 56)

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Katalán megnyitás, 42)

Anish Giri (holland, 2764) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 49)

A verseny állása:

1.Anish Guri 7 pont

2-4. Andrej Jeszipenko, Fabiano Caruana és Alireza Firouzja 6,5

5. Jorden Van Foreest 6

6. Magnus Carlsen 5,5

7-8. Pentala Harikrishna és Nils Grandelius 6

9-11. Aryan Tari, Jan-Krzysztof Duda és Maxime Vachier-Lagrave 4

12-13. Radislaw Wojtaszek és David Anton Guijarro 3,5

14. Alexander Donchenko 3

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Anish Giri (2764)

 

½

½

-

½

-

½

1

1

½

1

1

-

½

7

2

 Andrej Jeszipenko (2677)

½

 

½

½

-

1

½

½

-

½

½

1

1

-

3

Fabiano Caruana (2823)

½

½

 

-

½

½

½

½

-

½

1

1

-

1

4

Alireza Firouzja (2749)

-

½

-

 

½

0

1

½

½

1

½

-

1

1

5

 Jorden Van Foreest (2671)

½

-

½

½

 

½

-

-

1

½

½

½

1

½

6

6

 Magnus Carlsen (2862)

-

0

½

1

½

 

½

1

½

½

-

-

½

½

7

 Pentala Harikrishna (2732)

½

½

½

0

-

½

 

1

½

-

½

½

½

-

5

8

 Nils Grandelius (2663)

0

½

½

½

-

0

0

 

-

1

1

½

-

1

5

9

 Aryan Tari (2625)

0

-

-

½

0

½

½

-

 

½

½

½

½

½

4

10

Jan-Krzysztof Duda (2743)

½

½

½

0

½

½

-

0

½

 

-

½

½

-

4

11

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

½

0

½

½

-

½

0

½

-

 

-

½

1

4

12

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

0

0

0

-

½

-

½

½

½

½

-

 

½

½

13

 David Anton Guijarro (2679)

-

0

-

0

0

½

½

-

½

½

½

½

 

½

14

 Alexander Donchenko (2668)

½

-

0

0

½

½

-

0

½

-

0

½

½

 

3

A pénteki 11. forduló párosítása:

Radoslaw Wojtaszek - Maxime Vachier-Lagrave

Magnus Carlsen - Anish Giri

Alireza Firouzja - Fabiano Caruana

David Anton Guijarro - Nils Grandelius

Aryan Tari - Andrej Jeszipenko

Jorden Van Foreest - Pentala Harikrishna

Alexander Donchenko - Jan-Krzysztof Duda

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Tata Steel Masters kilencedik fordulójában Giri és Caruana győzött, befogták Firouzját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters kilencedik fordulójában a a világbajnokjelöltek csatájában a holland Anish Giri bonyolult küzdelemben nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, aki harmadik vereségét szenvedte el. A címvédő amerikai Fabiano Caruana sötéttel győzte le a lengyel Radoslaw Wojtaszeket. Az éllovas Alireza Firouzja mesterhármasa után remizett az orosz Andrej Jeszipenkoval. Hármas holtverseny az élen, Giri, Caruana és Firouzja félpontos előnnyel vezet Jeszipenko és a holland Jorden Van Foreest előtt. A világbajnok Magnus Carlsen megszerezte második győzelmét, a svéd Nils Grandelius ellen nyert. Hatodik helyezettként sötéttel játssza Caruanával a tizedik forduló, a torna csúcsrangadóját. Döntetlen született a spanyol David Anton Guijarro és az indiai Pentala Harikrishna, a norvég Aryan tari és a lengyel Jan-Krzysztof Duda, valamint Jorden Van Foreest és a német Alexander Doncheno játszmáiban.

 

A holland tengerparti városban a pihenőnap után a kilencedik fordulóval folytatódott a 83. Tata Steel Masters. A játéknap rangadóját a két világbajnokjelölt, Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave játszotta. Tavaly Jekatyerinburgban a vb-jelölti döntő első félidejében remiztek egymással, a francia nagymester az orosz Jan Nepomnjacsijjal holtversenyben vezet hét forduló után, Giri ötven százalékot ért el a hét partiból, egy pont a hátránya.

 

Korábban még 27 klasszikus játszmában mérték össze erejüket, 3-3-ra álltak a 21 döntetlen mellett. A várakozásnak megfelelően a szicíliai védelem Najdorf-változatában vívtak meg. MVL nem kis meglepetésre a tornán még nem tudott játszmát nyerni, de két szicíliai védelmű ütközetet is elvesztett, Girivel szemben elszenvedte harmadik vereségét.

 

Az összecsapás bonyolult küzdelmet hozott, ellenkező oldalra sáncoltak, mindketten megindították akciójukat. A francia sakkozó minőséget áldozott a világos királyállás felszakítására, Giri nehezen birkózott meg a kiélezett állással, MVL kedvező ellenesélyt teremtett. A felkínált lehetőséggel nem élt, Giri a minőség visszaáldozásával bástyavégjátékra egyszerűsített. Az előnyös végjátékot remek technikával megnyerte.

 

A címvédő Fabiano Caruanától kevesen várták, hogy a királyindiai védelmet választja, a legjobbak repertoárjában nem látható 7…Fg4-es változatra szavazott. Radoslaw Wojtaszek nem tudott mit kezdeni Caruana eredeti játékával, gyalogot áldozott, az amerikai nagymester királyszárnyi támadáshoz jutott.

 

Tisztáldozatát Wojtaszek elfogadta, hatásos volt a megérdemelt büntetés. Caruana a gőzelemmel holtversenyes elsőként várhatja a torna csúcsderbijét, Magnus Carlsen elleni csatáját. Világossal játszhat, egy pont az előnye a norvég világbajnok előtt.

 

A nyolcadik kör után félpontos előnnyel vezető 17 éves Alireza Firouzja nem bírt 18 esztendős riválisával, Andrej Jeszipenkoval. A vezérgyalog megnyitású partiban a FIDE zászlója alatt játszó Firouzjának egy pillanatra sem volt esélye, hogy túljátssza a viadal hősét, a nyolcadik körben Magnus Carlsent legyőző orosz riválisát. Az éllovasi pozíciót mesterhármassal elfoglaló Firouzját a döntetlene után ketten beérték, a torna újonca veretlenül holtversenyben a negyedik.

 

Megszerezte második győzelmét Magnus Carlsen. Korántsem volt diadalmenet a nyerése, Nils Grandelius kiegyenlített a szicíliai védelmű játszmában. A jó folytatással adós maradt, átengedte a kezdeményezést, időzavarba is került. A világbajnok bizonytalankodott a nyertnek mondható állásban, a vezérvégjátékban királyának betörése döntött.

David Anton Guijarro szemre oly tetszetős pozícióba nem tudta megtörni Pentala Harikrishna ellenállását, a különböző színű futók az indiai sakkozót segítették a döntetlen elérésében.

Jorden Van Foreest ellen Alexander Donchanko a spanyol megnyitásban sikerrel tartotta az egyensúlyt. A holland titán Girihez, Caruanához és Jeszipenkóhoz hasonlóan még veretlen! Nem tudott javítani Jan-Krzysztof Duda, a lengyelek legjobbja változatlanul nyeretlen, ahogy Aryan Tari is.  

 

A 9. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2764) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 70)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 39)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Nils Grandelius (svéd, 2663) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 65)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 41)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Alexander Donchenko (német, 2668) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

 

A verseny állása:

1-3. Anish Giri, Fabiano Caruana és Alireza Firouzja 6 pont

4-5. Andrej Jeszipenko és Jorden Van Foreest 5,5

6. Magnus Carlsen 5

7-8. Pentala Harikrishna és Nils Grandelius 4,5

9-12. Jan-Krzysztof Duda, Radoslaw Wojtaszek, Aryan Tari és David Anton Guijarro 3,5

13-14. Maxime Vachier-Lagrave és Alexander Donchenko 3

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Anish Giri (2764)

 

½

-

½

½

-

½

1

½

-

1

-

1

½

6

2

 Fabiano Caruana (2823)

½

 

-

½

½

-

½

½

½

1

-

-

1

1

6

3

 Alireza Firouzja (2749)

-

-

 

½

½

0

1

-

1

-

½

1

½

1

6

4

Andrej Jeszipenko (2677)

½

½

½

 

-

1

½

½

½

1

-

-

½

-

5

 Jorden Van Foreest (2671)

½

½

½

-

 

½

-

-

-

½

1

1

½

½

6

 Magnus Carlsen (2862)

-

-

1

0

½

 

½

1

½

-

½

½

-

½

5

7

 Pentala Harikrishna (2732)

½

½

0

½

-

½

 

1

-

½

-

½

½

-

8

Nils Grandelius (2663)

0

½

-

½

-

0

0

 

1

½

-

-

1

1

9

 Jan-Krzysztof Duda (2743)

½

½

0

½

-

½

-

0

 

½

½

½

-

-

10

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

-

0

-

0

½

-

½

½

½

 

½

½

-

½

11

 Aryan Tari (2625)

0

-

½

-

0

½

-

-

½

½

 

½

½

½

12

David Anton Guijarro (2679)

-

-

0

-

0

½

½

-

½

½

½

 

½

½

13

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

0

½

½

½

-

½

0

-

-

½

½

 

-

3

14

 Alexander Donchenko, (2668)

½

0

0

-

½

½

-

0

-

½

½

½

-

 

3

A 10. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Alexander Donchenko

Jan-Krzysztof Duda - Jorden Van Foreest

Pentala Harikrishna - Aryan Tari

Andrej Jeszipenko - David Anton Guijarro

Nils Grandelius - Alireza Firouzja

Fabiano Caruana - Magnus Carlsen

Anish Giri - Radoslaw Wojtaszek

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 18 éves Jeszipenko remek játékkal legyőzte Carlsent, félpontos előnnyel Firouzja vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 83. Tata Steel Masters nyolcadik fordulójának szenzációjaként a 18 éves Andrej Jeszipenko legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az orosz nagymester a szicíliai védelmű játszmában gyalogáldozatos változatot játszott meg, majd kihasználva a norvég világelső hibáját taktikai csapással került jelentős előnybe. Jeszipenko pontos játékkal hárította Carlsen ellentámadási kísérleteit, remek játékkal kényszerítette megadásra a világbajnokot, aki a 38. lépésben nyújtott kezet legyőzőjének. A játéknap másik hőse a 17 éves Alireza Firouzja volt, sötéttel nyert az indiai Pentala Harikrishna ellen és félpontos előnnyel az élre állt. Négy fős a közvetlen üldöző boly. Az amerikai Fabiano Caruana és a holland Anish Giri egymással remizett, a holland Jorden Van Foreest a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen szerzett fél pontot, Jeszipenko a negyedik 5 pontos. Pontosztozkodások születtek a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a spanyol David Anton Guijarro, a svéd Nils Grandelius és a lengyel Radoslaw Wojtaszek, valamint a német Alexander Donchenko és a norvég Aryan Tari játszmáiban. A hétfői pihenőnap után kedden a kilencedik fordulóval folytatódik a viadal.

 

A Tata Steel Masters nyolcadik fordulójának szenzációjaként az orosz sakkozás egyik legnagyobb tehetségének tartott 18 éves Andrej Jeszipenko legyőzte a négyszeres világbajnok, a hétszeres Wijk aan Zee-i győztes Magnus Carlsent. A norvég világelső az elmúlt négy Tata Steel Masters viadalon nem talált legyőzőre, 2018-bn és 2019-ben az első helyen végzett, 2017-ben Wesley So, tavaly Fabiano Caruana nyerte meg a tornát a világbajnok előtt.

A hagyományos verseny újonca, Andrej Jeszipenko hat döntetlennel kezdte meg a szereplését, majd Radoslaw Wojtaszek legyőzésével folytatta.

 

A nyolcadik fordulóban teljesült a nagy álma, megmérkőzhetett a regnáló világbajnokkal. A FIDE facebook oldalán közölték a 2013-ban készült fényképet, a Tal-emlékversenyen a 11 esztendős Jeszipenkonak sikerült Carlsennel fotózkodnia.

 

Hét és fél év múlva  már farkasszemet nézhetett a norvég világelsővel. A viadalt győzelemmel kezdő, majd sorozatban hatot remiző Magnus Carlsen a junior világranglista második helyezettjével szemben a szicíliai védelmet választotta, Jeszipenko „élesre töltött”, gyalogáldozatos változatot játszott meg. Carlsen az áldozatot elfogadta, újított vezérlépésével, azonban az ötlet nem állta ki a próbát, tempóvesztésnek bizonyult.

A 16. lépésben a világelső nagy hibát vétett, kettős támadást bevezető taktikai csapást nézett el, az orosz titán jelentős előnybe került. Magnus Carlsen megpróbált ellenesélyt találni, kelepcébe csalni ellenfelét, de Jeszipenko megőrizte higgadtságát, határozott lépésekkel védte a látszatfenyegetéseket, s közben növelte előnyét.

 

A bástyamanőverrel lezárta a nyílt a vonalat, közbeiktatott gyaloglépése után egyre közelebb került az áhított győzelemhez. Magnus Carlsen a 38. lépés után ismerte el vereségét, nyújtott kezet legyőzőjének. „Ezt a napot soha nem felejtem el”- ezek voltak Jeszipenko első szavai. Az orosz nagymester a remek nyeréssel négyes holtversenyben a második helyre lépett előre, Magnus Carlsen ötvenszázalékos eredményével holtversenyben a hetedik.

 

A nyolcadik játéknap másik győzelmét a 17 éves Alireza Firouzja szerezte meg, sötéttel győzte le Pentala Harikrishnát. A FIDE zászlója alatt játszó, a junior világranglistát nagy fölénnyel vezető egykori iráni sakkozó eredeti játéka meglepte a nyugodt életet, a pozíciós küzdelmet kedvelő indiai nagymestert. Mindkét szárnyon kezdeményezett, világos nem talált aktív tervet, a védekezésébe több hiba is csúszott. Firouzja bástyája betört a világos állásba, a d szabadgyalog a futópár és a király segítségével matthálót hozott létre. Alireza Firouzja a tornát Magnus Carlsentől elszenvedett vereséggel kezdte, megszerezte negyedik győzelmét és félpontos előnnyel az élre állt.

 

A játéknap előtt négyen osztották az első helyet, ketten, Fabiano Caruana és Anish Giri egymással küzdött meg. Az amerikai nagymester kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni a tulipánosok első számú sakkozójával szemben.

 

Örülhettek a holland sakkrajongók Jorden Van Foreest jó játékának is. Messze a várakozás alatt szereplő Maxime Vachier-Lagrave ellen méltán aratott elismerést a 14…Fh3! taktikai megoldása. Világos remélt előnye tovatűnt, a döntetlennel a 21 éves sakkozó megőrizte előkelő helyezését, a holtversenyes másodikok négyesében a 28 éves Fabiano Caruana a rangidős.

A lengyel kettős változatlanul nyeretlen. Nils Grandelius és Radoslaw Wojtaszek hullámzó partiban osztozott meg a ponton. Jan-Krzysztof Duda időzavarban hátrányba is került David Anton Guijarroval szemben, a spanyol sakkozó eltékozolta a kedvező lehetőségeket.

Döntetlen lett a két másik nyeretlen résztvevő, Alexander Donchenko és Aryan Tari játszmája is.

 

A 8. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave(francia, 2784) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Katalán megnyitás, 36)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) döntetlen (Olasz megnyitás, 50)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) 0 - 1 (Szláv védelem, 56)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Caro-Kann védelem, 55)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 48)

 

A 83. Tata Steel Masters állása:

1.Alireza Firouzja 5,5 pont

2-5. Anish Giri, Fabiano Caruana, Andrej Jeszipenko és Jorden Van Foreest 5

6. Nils Grandelius 4,5

7-8. Pentala Harikrishna és Magnus Carlsen 4

9. Radoslaw Wojtaszek 3,5

10-13. David Anton Guijarro, Maxime Vachier-Lagrave, Aryan Tari és Jan-Krzysztof Duda 3

14. Alexander Donchenko 2,5

 

A keddi 9. forduló párosítása:

Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave

Radoslaw Wojtaszek - Fabiano Caruana

Magnus Carlsen - Nils Grandelius

Alireza Firouzja - Andrej Jeszipenko

David Anton Guijarro - Pentala Harikrishna

Aryan Tari - Jan-Krzysztof Duda

Jorden Van Foreest - Alexander Donchenko

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Tata Steel Masters hetedik fordulója után négyes holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters hetedik fordulójában öt játszma is döntéssel végződött, győztesek közül négyen holtversenyben állnak az élen. A játéknap rangadóját a világranglista második Fabiano Caruana és az ötödik Maxime Vachier-Lagrave játszotta. A szicíliai védelmű partiban Caruana tetszetős megoldást talált MVL megnyitási pontatlanságára, az amerikai nagymester remek nyerést ért el. Sikeres napot zártak a holland sakkozók. Anish Giri legyőzte az éllovas svéd Nils Grandeliust, Jorden Van Foreest a norvég Aryan Tarival szemben nyert. Fekete napjuk volt a lengyel nagymestereknek. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja nagy csatában győzött Jan-Krzysztof Duda ellen. Az orosz Andrej Jeszipenko megszerezte első győzelmét, Radoslaw Wojtaszek elvesztette veretlenségét. A világbajnok Magnus carlsen sorozatban hatodszor remizett, az indiai Pentala Harikrishna, Jeszipenko és Grandelius társaságában holtversenyben az ötödik helyen várja a folytatást. A spanyol David Anton Guijarro és a német Alexander Donchenko is megosztozott a ponton.

 

A Tata Steel Masters l hetedik fordulójában a nagymesterek fordulatos, izgalmas játszmákat vívtak, öt játszma is döntéssel végződött. Az érdeklődés középpontjában a játéknap rangadója, Fabiano Caruana és Maxime Vachier-Lagrave összecsapása állt. Küzdelmük a szicíliai védelem Najdorf-változatában igazi elméleti párbajt hozott. Az amerikai nagymester a ritkább 10.Fe2-es változatra szavazott, a torna ötödik fordulójában Nils Grandelius a 10.f5-ös változatban győzte le a túlzott kockázatot vállaló MVL-t.

 

Caruana a francia sakkozó gyanútlan lépésére gyalogáldozattal reagált, a „faltörő kos” e6 gyalog megkeserítette MVL életét. A 14…f6 reakció nem kis megdöbbenést váltott ki, „egykapus” lett a játszma. Caruana válogathatott a remek lehetőségek között, a vezércserét követően sem enyhült a sötét állás feletti vihar. Fabiano a 35. lépés után fogadhatta ellenfele gratulációját, akivel korábban 32 klasszikus partiban mérte össze erejét, 6-4-re vezetett a csata előtt.

 

A többi párharc résztvevői korántsem ismerték ilyen jól egymást, kevés partiban mérték össze erejüket, az előnyben levő sakkozók a világbajnok Magnus Carlsen kivételével érvényesítették a „papírformát”. Sikeres napot zártak a holland nagymesterek, fekete napja volt a lengyel duónak.

 

Anish Giri és Nils Grandelius szicíliai védelmű partijában a tulipánosok legjobbja irányította a játékot, majd a svéd nagymester már oly közel állt a kiegyenlítéshez, amikor elsietett egy gyalog levadászását. Az időzavar árnyékában súlyos elnézést követett el, egy közbeiktatott sakknak köszönhetően tisztet vesztett. Giri a győzelemmel letaszította az első helyről Grandeliust, a második nyeréssel holtversenyben az élre állt.

Nem kis meglepetésre honfitársa, Jorden Van Foreest is osztja vele az éllovasi pozíciót. Van Foreest jó érzékkel a spanyol megnyitásban letért az elméleti ösvényről, Aryan Tari a szokatlan állásban nem érezte magát otthonosan, megkérdőjelezhető tervet választott. A 20. lépésben vesztőt húzott, Van Foreest a világos király elleni akciót kitűnően vezette.

 

Remek csatát hozott Alireza Firouzja és Jan-Krzysztof Duda összecsapása. A vezérgyalog megnyitású ütközetben a FIDE zászlója alatt játszó Firouzja ellen Duda minőséget áldozott, elegendő kompenzációt kapott. Firouzja nem tűrte sokáig a d3-ra befészkelődött huszárt és visszaáldozta a minőséget. Duda tisztáldozattal teremtett jó esélyt, az összekötött sötét vezérszárnyi gyalogok komoly fejfájást okoztak a mezőny legfiatalabb résztvevőjének.

 

Duda időzavarba került, rontott esélyein, de az időkontroll utáni végjátékban is reális remiesélyekkel játszhatott. Az újabb időzavar azonban már végzetes volt, Firouzja tisztjei között megteremtette a harmóniát, a sötét király kelepcébe került.

 

A 18 éves Andrej Jeszipenko megfosztotta veretlenségétől Radoslaw Wojtaszeket. A nyitásban világos jobban állt, de Wojtaszek a jó folytatással adós maradt. A kisebb adok-kapok után Jeszipenko gyalogot nyert, a végjátékban érvényesítette előnyét, megszerezte első győzelmét. A lengyel duó, Duda és Wojtaszek még nyeretlen, de három vereséget begyűjtöttek.

 

A Wijk aan Zeei-i hétszeres győztes, a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a torna első félidőjében messze forma alatt játszik. Korábban esélyeit nagy biztonsággal használta ki, most türelmetlenül, pontatlanul sakkozik. Könnyen lehet, hogy ebben szerepe van a sok-sok rapid versenynek, az interneten vívott partiknak. Pentala Harikrishna ellen egy pillanatra sem volt reális esélye, hogy túljátssza ellenfelét.

A sereghajtók, David Anton Guijarro és Alexander Donchenko megosztoztak a ponton, a spanyol nagymester eltékozolta előnyét.

 

A 7. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 37)

Anish Giri (holland, 2764) - Nils Grandelius (svéd, 2663) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 39)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 42)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 56)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Alexander Donchenko (német, 2668) döntetlen  (Szicíliai védelem, 35)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 32)

A

verseny állása:

1-4. Jorden Van Foreest, Anish Giri, Fabiano Caruana és Alireza Firouzja 4,5 pont

5-8. Pentala Harikroshna, Andrej Jeszipenko, Magnus Carlsen és Nils Grandelius 4

9. Radoslaw Wojtaszek 3

10-13. Maxime Vachier-Lagrave, Aryan Tari, David Anton Guijarro és Jan-Krzysztof Duda 2,5

14. Alexander Donchenko 2

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Jorden Van Foreest (2671)

 

½

½

½

-

-

½

-

½

-

1

1

-

-

2

 Anish Giri (2764)

½

 

-

-

½

½

-

1

-

-

1

-

½

½

3

Fabiano Caruana (2823)

½

-

 

-

½

½

-

½

-

1

-

-

½

1

4

 Alireza Firouzja (2749)

½

-

-

 

-

-

0

-

-

½

½

1

1

1

5

 Pentala Harikrishna (2732)

-

½

½

-

 

½

½

1

½

½

-

-

-

-

4

6

 Andrej Jeszipenko (2677)

-

½

½

-

½

 

-

½

1

½

-

-

½

-

4

7

 Magnus Carlsen (2862)

½

-

-

1

½

-

 

-

-

-

½

½

½

½

4

8

 Nils Grandelius (2663)

-

0

½

-

0

½

-

 

-

1

-

-

1

1

4

9

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

½

-

-

-

½

0

-

-

 

-

½

½

½

½

3

10

Maxime Vachier-Lagrave (2784)

-

-

0

½

½

½

-

0

-

 

½

½

-

-

11

Aryan Tari (2625)

0

0

-

½

-

-

½

-

½

½

 

½

-

-

12

 David Anton Guijarro (2679)

0

-

-

0

-

-

½

-

½

½

½

 

-

½

13

 Jan-Krzysztof Duda (2743)

-

½

½

0

-

½

½

0

½

-

-

-

 

-

14

 Alexander Donchenko (2668)

-

½

0

0

-

-

½

0

½

-

-

½

-

 

2

A 8. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Jorden Van Foreest

Alexander Donchenko - Aryan Tari

Jan-Krzysztof Duda - David Anton Guijarro

Pentala Harikrishna - Alireza Firouzja

Andrej Jeszipenko - Magnus Carlsen

Nils Grandelius - Radoslaw Wojtaszek

Fabiano Caruana - Anish Giri

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Grandelius remizett a címvédő Caruanával, megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters hatodik fordulójában az éllovas svéd Nils Grandelius döntetlenre mentette a címvédő Fabiano Caruana elleni hátrányos állását. Grandeliust hat fős üldöző boly követi félpontos hátránnyal. A világbajnok Magnus Carlsen sorozatban ötödször is remizett, a lengyel Jan-Krzysztof Duda időzavarát nem tudta kihasználni. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja bonyolult csatában legyőzte a német Alexander Donchenkot. A holland Jorden Van Foreest megszerezte első győzelmét, a spanyol David Anton Guijarro tisztet nézett el. Az indiai Pentala Harikrishna a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel, az orosz Andrej Jesdzipenko a holland Anish Girivel osztozott meg a ponton. A francai Maxime Vachier-Lagrave mindössze 26 lépés után kötött békét a norvég Aryan Tarival. Kevés az eldőlt játszma, a 42 partiból csak tízben született döntés, heten még veretlenek, heten nyeretlenek.

 

A 83. Tata Steel Masters hatodik fordulójában az éllovas, félpontos előnnyel vezető Nils Grandelius nehéz küzdelemben, hátrányos állását megmentve remizett a címvédő Fabiano Caruanával. Az amerikai nagymester a szicíliai védelem Rossolimo-változatában érdekes tervvel rukkolt ki, eredeti állást vállalt. Grandelius sorozatos cserékkel egyszerűsítette a pozíciót, de hátrányba került.

 

 

A különböző színű futók jelentették számára a mentéget, sikerrel feltartóztatta Caruana szabadgyalogját. Az értékes döntetlennel a torna újonca megőrizte első helyét, az amerikai világbajnokjelölt a hat fős üldöző boly tagja.

 

A világbajnok Magnus Carlsen sorozatban ötödször remizett. A tavaly októberi Altibox Norway Chess viadalon a lengyel Jan-Krzysztof Duda az ötödik játéknapon legyőzte a norvég világelsőt, megszakította 125 játszmás veretlensági sorozatát.

 

Carlsen a Caro-Kann védelemben szenvedett vereséget, ezúttal az olasz megnyitásban csatáztak. Duda királyszárnyi akcióját a világbajnok pontos védekezéssel hárította, a vezércserét követően a világos állás gyalogszerkezeti gyengeségei miatt jobban állt. A lengyel sakkozót időzavar is sújtotta, Carlsen kedvező esélyeit nem tudta kihasználni.

 

A tornát vereséggel kezdő Alireza Firouzja második győzelmét érte el, a + 1-gyel álló hatos boly tagja lett. Alexander Donchenko ellen kockázatos változatot játszott meg, de elképzelése végül bevált, a bonyodalmakban a német sakkozó hibázott. Firouzja a világos alapsor gyengeségét remekül használta ki.

 

Első nyerését aratta Jorden Van Foreest, másodszor kapott ki David Anton Guijarro. A spanyol sakkozó hátrányosabb állásban tisztet nézett el.

 

Hatodszor is remizett a torna egyik újonca, a 18 esztendős Andrej Jeszipenko. A sorozatos cserékkel egyszerűsítette a pozíciót Anish Girivel szemben.

 

Hatodik döntetlenét könyvelte el Radoslaw Wojtaszek, a remivel Pentala Harikrishna az üldöző boly tagja maradt.

 

Nem tudott javítani Maxime Vachier-Lagrave, a francia világbajnokjelölt világossal mindössze 26 lépésben osztozott meg a ponton Aryan Tarival.

 

 

A 6. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Grünfeld védelem, 26)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) 1 - 0 (Spanyol megnyitás,

Alexander Donchenko(német, 2668) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) 0 – 1 (Félszláv védelem, 37)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Olasz megnyitás, 50)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Ragozin védelem, 43)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Félszláv védelem, 42)

Nils Grandelius (2663) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Szicíliai védelem, 67)

A verseny állása:

1.Nils Grandelius 4 pont

2-7. Jorden Van Foreest, Magnus Carlsen, Pentala Harikrishna, Anish Giri és Alireza Firouzja 3,5

8-9. Andrej Jeszipenko és Radoslaw Wojtaszek 3

10-12. Aryan Tari, Maxime Vachier-Lagrave és Jan-Krzysztof Duda 2,5

13. David Anton Guijarro 2

14. Alexander Donchenko 1,5

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Nils Grandeliu (2663)

 

-

-

0

½

-

-

½

-

-

1

1

-

1

4

2

 Jorden Van Foreest (2671)

-

 

½

-

½

½

½

-

½

-

-

-

1

-

3

 Magnus Carlsen (2862)

-

½

 

-

-

-

1

-

-

½

-

½

½

½

4

 Pentala Harikrishna (2732)

1

-

-

 

½

½

-

½

½

-

½

-

-

-

5

 Fabiano Caruana (2823)

½

½

-

½

 

-

-

½

-

-

-

½

-

1

6

 Anish Giri (2764)

-

½

-

½

-

 

-

½

-

1

-

½

-

½

7

 Alireza Firouzja (2749)

-

½

0

-

-

-

 

-

-

½

½

-

1

1

8

 Andrej Jeszipenko (2677)

½

-

-

½

½

½

-

 

-

-

½

½

-

-

3

9

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

-

½

-

½

-

-

-

-

 

½

-

½

½

½

3

10

 Aryan Tari (2625)

-

-

½

-

-

0

½

-

½

 

½

-

½

-

11

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

-

-

½

-

-

½

½

-

½

 

-

½

-

12

Jan-Krzysztof Duda (2743)

0

-

½

-

½

½

-

½

½

-

-

 

-

-

13

 David Anton Guijarro (2679)

-

0

½

-

-

-

0

-

½

½

½

-

 

-

2

14

 Alexander Donchenko, (2668)

0

-

½

-

0

½

0

-

½

-

-

-

-

 

A 7. forduló párosítása:

Fabiano Caruana - Maxime Vachier-Lagrave

Anish Giri - Nils Grandelius

Radoslaw Wojtaszek - Andrej Jeszipenko

Magnus Carlsen - Pentala Harikrishna

Alireza Firouzja - Jan-Krzysztof Duda

David Anton Guijarro - Alexander Donchenko

Aryan Tari - Jorden Van Foreest

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Grandelius tetszetős támadással nyert Vachier-Lagrave ellen, félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters ötödik fordulójában a svéd Nils Grandelius remekül vezetett támadással nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen és félpontos előnnyel vezet. A játéknap többi játszmája döntetlennel fejeződött be. A világbajnok Magnus Carlsen ellen a német Alexander Donchenko sikerrel védekezett, nagy csatában remizett a norvég világelsővel. A 18 éves orosz Andrej Jeszipenko az amerikai Fabiano Caruanával osztozott meg a ponton. A holland Anish Giri kis figyelmetlensége elegendő volt az indiai Pentala Harikrishnának, hogy kiegyenlítse esélyeit. Kölcsönösen kihagyott nyerőesély után lett döntetlen a spanyol David Anton Guijarro és a norvég Aryan Tari összecsapása. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja és a holland Jorden Van Foreest sem bírt egymással. A két lengyel nagymester, Radoslaw Wojtaszek és Jan-Krzysztof Duda jól ismert változatban kötött békét.
 

A pihenőnap után az ötödik fordulóval folytatódott a 83. Tata Steel Masters. A játéknap bombameglepetéseként a torna egyik újonca, a svéd Nils Grandelius tetszetős támadással győzött Maxime Vachier-Lagrave ellen. A francia világbajnokjelölt vállalta a szicíliai védelem egyik alaposan elemzett változatát, bízott saját elemzésében. A kritikus állásban jelentős kockázatot vállalt, a svéd nagymester remekül élt az eséllyel. MVL türelmetlen is volt, jobban védekezhetett volna, pontatlan lépései segítették Grandelius akciójának kibontakozását.

 

A svéd sakkozó az időzavar árnyékában is higgadt maradt, pontosan számolt. Tetszetős volt a 31.Vh4 lépése, pörölycsapás a 32.Bf6-tal bevezetett kombináció, MVL a 35. lépésben fel is adta a játszmát. Nils Grandelius győzelmével félpontos előnnyel az élre állt.

 

Az újoncok közül még ketten értek el figyelemre méltó eredményt. Az utolsó pillanatban a versenyre meghívott német Alexander Donchenko nagy csatában kiharcolta a döntetlent a világbajnok Magnus Carlsennel szemben. A norvég világelső a vezércserét követően vezérszárnyi akcióval teremtett esélyt, de egy kis pontatlansága után Donchenko ellenjátékot talált. Pontosan védekezett, jól számolt, a minőségáldozattal „megszabadult” Carlsen veszélyesnek tűnő szabadgyalogjától, eddigi pályafutása legértékesebb döntetlent érte el.

 

 

A 18 éves orosz Andrej Jeszipenko a címvédő Fabiano Caruanával remizett. Az angol megnyitású játszmában az amerikai nagymester újítást játszott meg, de Jeszipenko megtalálta az ellenszert. A 19…Heg4 lépésén 57 percet gondolkodott, de a jelentős időveszteság ellenére sem került bajba. Ügyesen hárította Caruana kezdeményezési kísérleteit.

 

 

Bosszankodhat a hollandok legjobbja, Anish Giri. Kedvezőbb pozíciójában elnézte Pentala Harikrishna huszárlépését, amivel az indiai sakkozó kiegyenlítette esélyeit, gyorsan békét is kötöttek.

 

 

Az újoncok csatájában David Anton Guijarro és Aryan Tari is fonalas nyerést hagyott ki. Először a spanyol nagymester rontott, elpuskázta a nagy lehetőséget, majd a remit ígérő állásban vesztőt húzott. Aryan Tari nem élt a felkínált eséllyel.

Alireza Firouzja és Jorden Van Foreest nem bírt egymással. A várakozásnak megfelelően a két lengyel nagymester, Radoslaw Wojtaszek és Jan-Krzysztof Duda nem bántotta egymást.

 

Az 5. forduló eredményei:

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 35)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) döntetlen (Angol megnyitás, 40)

Anish Giri (holland, 2764) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 26)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 27)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Alexander Donchenko (német, 2668) döntetlen (Szicíliai védelem, 69)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen (53)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Spanyol megnyitás, 60)

A verseny állása:

1.Nils Grandelius 3,5 pont

2-5. Pentala Harikrishna, Fabianao Caruana, Anish Giri és Magnus Carésen 3

6-9. Jorden Van Foreest, Alireza Firouzja, Radoslaw Wojtaszek és Andrej Jeszipenko 2,5

10-13. David Anton Guijarro, Maxime Vachier-Lagrave, Aryan Tari és Jan-Krzysztof Duda 2

14. Alexander Donchenko 1,5

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Nils Grandelius (2663)

 

0

-

-

-

-

-

-

½

-

0

-

1

1

2

 Pentala Harikrishna (2732)

1

 

½

½

-

-

-

-

½

-

½

-

-

-

3

3

 Fabiano Caruana (2823)

-

½

 

-

-

½

-

-

½

-

-

-

½

1

3

4

 Anish Giri (2764)

-

½

-

 

-

½

-

-

-

-

-

1

½

½

3

5

 Magnus Carlsen (2862)

-

-

-

-

 

½

1

-

-

½

-

½

-

½

3

6

Jorden Van Foreest (2671)

-

-

½

½

½

 

½

½

-

-

-

-

-

-

7

Alireza Firouzja (2749)

-

-

-

-

0

½

 

-

-

1

½

½

-

-

8

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

-

-

-

-

-

½

-

 

-

½

-

½

½

½

9

 Andrej Jeszipenko (2677)

½

½

½

-

-

-

-

-

 

-

½

-

½

-

10

David Anton Guijarro (2679)

-

-

-

-

½

-

0

½

-

 

½

½

-

-

2

11

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

½

-

-

-

-

½

-

½

½

 

-

-

-

2

12

 Aryan Tari (2625)

-

-

-

½

½

-

½

½

-

½

-

 

-

-

2

13

Jan-Krzysztof Duda (2743)

0

-

½

½

-

-

-

½

½

-

-

-

 

-

2

14

 Alexander Donchenko (2668)

0

-

0

½

½

-

-

½

-

-

-

-

-

 

A 6. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Aryan Tari

Jorden Van Foreest - David Anton Guijarro

Alexander Donchenko - Alireza Firouzja

Jan-Krzysztof Duda - Magnus Carlsen

Pentala Harikrishna - Radoslaw Wojtaszek

Andrej Jeszipenko - Anish Giri

Nils Grandelius - Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Tata Steel Masters negyedik fordulójában hét döntetlen született, ötös holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters negyedik fordulójában hét döntetlen született, ötös holtverseny az élen. Küzdelmes játszmákban születtek meg a pontosztozkodások. A világbajnok Magnus Carlsen a holland Jorden Van Foreest ellen nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét. Alireza Firouzja nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul a norvég Aryan Tarival szemben. A címvédő Fabiano Caruana jobban állt holtversenyes társa, az indiai Pentala Harikrishna ellen. A svéd Nils Grandelius az orosz Andrej Jeszipenkonak „kegyelmezett meg”. Negyedszer is remizett a francia Maxime Vachier-Lagrave, a spanyol David Anton Guijarro jól védekezett. A holland Anish Giri Grünfeld védelme remire jó volt a lengyel Jan-Krzysztof Dudával szemben. A kettős vereséggel rajtoló német Alexander Donchenko rendezte sorait, a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel remizett. A szerdai pihenőmap után csütörtökön folytatódik a pontvadászat.

 

A Tata Steel Masters negyedik fordulójában hét döntetlen született. A legnagyobb esélyt a FIDE zászlója alatt játszó Alireza Firouzja hagyta ki, a norvég Aryan Tari örülhetett a fél pontnak.

 

Az első fordulóban aratott látványos győzelme után a világbajnok Magnus Carlsen harmadszor is remizett. A holland Jorden Van Foreest hibáját kihasználva a norvég világelső gyalogot nyert, óvatlan bástyalépéssel azonban eltékozolta előnyét.

 

A holtversenyben vezető Pentala Harikrishna és Fabiano Caruana partijában az amerikai nagymester átvette a kezdeményezést, a kritikus állásban nem választotta az előnyt biztosíró tervet, az esélyek kiegyenlítődtek.

Jan-Krzysztof Duda és Anish Giri a Grünfeld védelemben vívott párbaja megerősítette a változat korábbi értékelését, világos nem tudott előnybe kerülni.

 

A fiatal titánok párharcában Alireza Firouzja kockáztatott és a bonyodalmakban túl is játszotta Aryan Tarit. Jó játékának gyümölcsét learathatta volna, ehelyett egy elhibázott huszársakkal mentőövet dobott ellenfelének.

 

Nils Grandelius az időkontroll előtti utolsó lépésével puskázta el esélyét, bástyájával a második soron gyalogot üthetett volna. Kimaradt a nagy lehetőség, Andrej Jeszipenko negyedik döntetlenét könyvelhette el.

A kettős vereséggel rajtoló, az utolsó pillanatban a „beugró” szerepet vállaló Alekszander Donchenko második fél pontját szerezte meg. A szicíliai védeelm

 ütközetben gyalogot nyert Radoslaw Wojkaszekkel szemben. A végjátékban a lengyel nagymester elegendő ellenjátékhoz jutott, negyedszer remizett.

A spanyol megnyitás Marshall támadásában viaskodott Maxime Vachier-Lagrave és David Anton Guijarro. A spaanyl nagymester a gyaloghátrányos bástyavégjátékban jól védekezett, kiharcolta a döntetlent.

A tornán eddig lejátszott 28 partiból csak hét végződött döntéssel.

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) döntetlen (Spanyol megnyitás, 80)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) döntetlen (Caro-Kann védelem, 30)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Spanyol megnyitás, 56)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Szicíliai védelem,

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Grünfeld védelem, 39)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Spanyol megnyitás, 44)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Nils Grandelius (svéd, 2663) döntetlen (Szicíliai védelem, 44)

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Pentala Harikrishna (2732)

 

½

-

-

1

½

-

½

-

-

-

-

-

-

2

 Fabiano Caruana (2823)

½

 

-

-

-

-

½

-

-

-

½

-

-

1

3

 Magnus Carlse, (2862)

-

-

 

-

-

-

½

-

1

-

-

½

½

-

4

 Anish Giri (2764)

-

-

-

 

-

-

½

-

-

-

½

-

1

½

5

 Nils Grandelius (2663)

0

-

-

-

 

-

-

½

-

-

1

-

-

1

6

Maxime Vachier-Lagrave (2784)

½

-

-

-

-

 

-

½

½

-

-

½

-

-

2

7

 Jorden Van Foreest  (2671)

-

½

½

½

-

-

 

-

-

½

-

-

-

-

2

8

 Andrej Jezsipenko (2677)

½

-

-

-

½

½

-

 

-

-

½

-

-

-

2

9

 Alireza Firouzja (2749)

-

-

0

-

-

½

-

-

 

-

-

1

½

-

2

10

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

-

-

-

-

-

-

½

-

-

 

-

½

½

½

2

11

 Jan-Krzysztof Duda (2743)

-

½

-

½

0

-

-

½

-

-

 

-

-

-

12

 David Anton Guijarro  (2679)

-

-

½

-

-

½

-

-

0

½

-

 

-

-

13

 Aryan Tari (2625)

-

-

½

0

-

-

-

-

½

½

-

-

 

-

14

 Alexander Donchenko (2668)

-

0

-

½

0

-

-

-

-

½

-

-

-

 

1

A csütörtöki 5. forduló párosítása:

Nils Grandelius - Maxime Vachier-Lagrave

Fabiano Caruana - Andrej Jeszipenko

Anish Giri - Pentala Harikrishna

Radoslaw Wojtaszek - Jan-Krzysztof Duda

Magnus Carlsen - Alexander Donchenko

Alireza Firouzja - Jorden Van Foreest

David Anton Guijarro - Aryan Tari

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ötös holtverseny az élen, Caruana nagy esélyt szalasztott el

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters harmadik fordulója után ötös holtverseny az élen. A játéknapon sor került a norvég rangadóra és a világbajnok Magnus Carlsen világossal játszva csak remizett a rajtlistán utolsó honfitársával, Aryan Tarival. Az amerikai Fabiano Caruana kecsegtető esélyű állását remire rontotta a lengyel Jan-Krzyszto Duda ellen. Az indiai Pentala Harikrishna sötéttel győzte le az éllovas svéd Nils Grandeliust. A FIDE zászlója alatt játszó Alireza Firouzja hosszas manőverezés után kényszerítette megadásra a spanyol David Anton Guijarrot. Pontosztozkodások születetek a holland Anish Giri és a német Alexander Donchenko, az orosz Andrej Jeszipenko és a francia Maxime Vachier.Lagrave, a lengyel Radoslaw Wojtaszek és a holland Jorden Van Foreest játszmákban.

A viadal harmadik játéknapján két játszma végződött döntéssel. Pantala Harikrishna az éllovas Nils Grandelius legyőzésével ötös holtversenyben vezet, a FIDE zászlója alatt játszó Alireza Firouzja pozíciós küzdelemben David Anton Guijarrot kényszerítette megadásra.  Nagy esélyt szalasztott el a címvédő Fabiano Cruana.

A kettős győzelemmel rajtoló Nils Grandelius a francia védelem 3.e5-ös változatában elvétette a helyes folytatást, Pentala Harikrishna rutinosan kihasználta az esélyt. A bástyák cseréje utám az indiai sakkozó lépésről-lépésre növelte előnyét, vereséget mért az éllovasra.

A norvég rangadón nem kis meglepetésre a világbajnok Magnus Carlsen nem bírt honfitársával, Aryan Tarival. A tavalyi stavangeri Altibox viadalon Tari megilletődötten játszott, a torna sok tanulsággal szolgált számára.

A címvédő Fabiano Caruana sajnálhatja, hogy a zseniális 16.He6! lépéssel megalapozott támadása nem végződött teljes sikerrel. Az akciót az amerikai nagymester minőségelőnnyel zárta, de elég egy pontatlanság és Jan-Krzysztof Duda döntetlenre mentette a végjátékot.

Hosszas pozíciós küzdelemben Alireza Firouzja megtörte David Anton Guijarro ellenállását. A 17 éves nagymester győzelmével az ötven százalékosok csoportjába lépett.

A decemberi orosz szuperbajnokságon nyeretlen, de három vereséget is elszenvedő Andrej Jeszipenko harmadszor is remizett. Maxime Vachier-Lagrave kedvező esélyeit kihasználatlanul hagyta.

A holland sakkozás kétszeres világbajnokjelöltje, Anish Giri játékából hiányzott  az átütő erő a két vereséggel kezdő német Alexander Donchenko elleni partijában.

Harmadszor is remizett Radoslaw Wojtaszek és Jorden Van Foreest, a döntetlennek a holland sakkozó örülhetett jobban. Összességében a harmadik fordulóban a nagymesterek Fabiano Caruana kivételével kevés kockázatot vállaltak.   

A 3. forduló eredményei:

Andrej Jeszipenko (2677) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) döntetlen (Szicíliai védelem, 33)

Nils Grandelius (svéd, 263) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) 0 – 1 (Francia védelem, 38)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Orosz huszárjáték, 51)

Anish Giri (holland, 2764) - Alexander Donchenko (német, 2668) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 42)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen (Vezércsel, 40)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Semi-Tarrasch Védelem, 56)

Alireza Firouzja (norvég, 2749) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 61)

A verseny állása:

1 – 5. Pentala Harikrishna, Magnus Carlsen, Anish Giri, Fabiano Caruana és Nils Grandelius2 pont

6-10. Maxime Vachier-Lagrave, Jorden Van Foreest, Andrej Jeszipenko, Alireua Firuzja és Radoslaw Wojtaszek 1,5

11-13. Jan-Krzysztof Duda, David Anton Guijarro és Aryan Tari 1

14. Alexander Donchenko 0,5

A 4. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - David Anton Guijarro

Aryan Tari - Alireza Firouzja

Jorden Van Foreest - Magnus Carlsen

Alexander Donchenko - Radoslaw Wojtaszek

Jan-Krzysztof Duda - Anish Giri

Pentala Harikrishna - Fabiano Caruana

Andrej Jeszipenko - Nils Grandelius

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nils Grandelius kettős győzelemmel az élen, Carlsen remizett, Caruana nyert a második játéknapon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters második fordulójában két sötéttel elért győzelem született. A svéd Nils Grandelius a lengyel Jan-Krzysztof Dudára mért vereséget, az élre állt. A címvédő Fabiano Caruana tetszetős támadással nyert a német Alexander Donchenko ellen. A világbajnok Magnus Carlsen kedvezőbb esélyű végjátékban nem tudta megtörni a spanyol David Anton Guijarro ellenállását. A FIDE zászlója alatt játszó Alireza Firouzja kiskombinációval érte el a döntetlent Maxime Vachier-Lagrave ellen. A norvég Aryan Tari nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel szemben. A holland derbni Jorden Van Foreesdt és Anish Giri is megosztozott a ponton, az indiai Pentala Harikrishna nem bírt a torna egyik újoncával, az orosz Andrej Jeszipenkóval.

 

A második játéknapon a címvédő Fabiano Caruana megszerezte első győzelmét. Az utolsó pillanatban a versenyre meghívott Alexander Donchenko elszenvedte második vereségét. A német nagymester az orosz Daniil Dubov helyére „ugrott be’, aki pozitív tesztje miatt kényszerült lemondani a tornát.

 

A szláv védelmű játszmában Donchenko hosszúra sáncolt, míg Caruana királya középen is biztonságban érezte magát. A német sakkozó rosszul értékelte az állást, királya került bajba, Caruana támadása nagy erővel bontakozott ki, tetszetős taktikai csapására ellenfele védelmet nem találhatott. Caruana győzelme nyerte el a forduló játszmája díjat.

 

Nils Grandeliusnak sem volt sok ideje a felkészülésre, a svéd nagymester az orosz Jan Nepomnjacsij visszalépésének köszönheti a meghívást. Kettős győzelemmel rajtolt. A stavangeri Altibox viadalon is gyenge formát mutató Jan-Krzysztof Duda az angol megnyitásban nem jeleskedett, Grandelius királyszárnyi akcióval előnybe került. Az f3-ig előre nyomult gyalogot csak tisztvesztéssel lehetett megsemmisíteni, ellenesélyhez Duda nem jutott.

 

A tavalyi Challengers viadal győztese, a spanyol David Anton Guijarro nagy küzdelemben remizett Magnus Carlsennel. A négyszeres világbajnok, hétszeres győzte Carlsen kész volt kalandokra a szicíliai védelemben, Anton békésebb vizekre evezett a korai vezércserével.

 

A vezérek nélküli középjáték is szolgált érdekességekkel, a norvég világelső kezdeményezett, a spanyol sakkozó jól védekezett, ellenjátékot talált. A világbajnok gyalogot nyert, a minimális anyag miatt kevés esélye volt előnyének érvényesítésére. Egy-két pontatlan lépést követően Antonnak gondjai támadtak, de végül kikarcolta az oly értékes döntetlent.

 

Alireza Firouzja a várakozásnak megfelelően a kedvenc Caro-Kann védelmet játszotta meg Maxime Vachier-Lagrave ellen, de játéka korántsem volt meggyőző. A francia világbajnokjelölt kecsegtető esélyt szalasztott el, Firouzja kiskombinációval kikényszerítette a döntetlent.

A viadal egyik újonca, a junior világranglista második helyezettje, a 18 éves orosz Andrej Jeszipenko is a Caro-Kann védelemre szavazott aPentala Harikrishnával vívott partijában. Korai vezércserét láttunk, az ifjú titán biztos kézzel tartotta az egyensúlyt.

 

A holland derbin az orosz huszárjátékban osztozott meg a ponton Jorden Van Foreest és Anish Giri. Világos elkerülte a gyors lépésismétléses remit, később Van Foreestnek hárítania kellett Giri kezdeményezési kísérletét.

 

Radoslaw  Wojtaszek   nagyot küzdött, hogy döntetlenre mentse Aryan Tari elleni gyaloghátrányos állását. A különböző színű futók mellett a norvég sakkozó nyomást fejtett ki a sötét királyállásra, de a védelmi vonalat nem tudta áttörni.

 

 

A 2. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) döntetlen (Caro-Kann védelem, 35)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen  (Szicíliai védelem, 69)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Szicíliai védelem, 68)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Orosz huszárjáték, 43)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) 0 – 1 (Szláv védelem, 32)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Nils Grandelius (svéd, 2663) 0 – 1 (Angol megnyitás, 40)

Pentala Harikrishna(2732) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) döntetlen (Caro-Kann védelem, 47)

 

A verseny állása:

1.Nils Grandelius 2 pont

2-4. Magnus Carlsen, Anish Giri és Fabiano Caruana 1,5

5-10. Pentala Harikrishna, David Anton Guijarro, Maxime Vachier-Lagrave, Radoslaw Wojtaszek, Andrej Jeszipenko és Jorden Van Foreest 1

11-13. Alireza Firouzja, Jan-Krzysztof Duda és Aryan Tari 0,5

14. Alexander Donchenko 0

A 3. forduló párosítása:

Andrej Jeszipenko - Maxime Vachier-Lagrave

Nils Grandelius - Pentala Harikrishna

Fabiano Caruana - Jan-Krzysztof Duda

Anish Giri - Alexander Donchenko

Radoslaw Wojtaszek - Jorden Van Foreest

Magnus Carlsen - Aryan Tari

Alireza Firouzja - David Anton Guijarro

Verőci Zsuzsa

Fotók: tatasteelchess.com  Jurriaan Hoefsmit  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A női sakkozás hatodik világbajnoka, Maja Csiburdanidze 60. születésnapját ünnepli

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A női sakkozás hatodik világbajnoka, a grúz Maja Csiburdanidze ma ünnepli 60. születésnapját. 1978-ban Nona Gaprindasvilitől hódította el a címet, négy páros mérkőzésen sikerrel védte meg koronáját, 1991-ben a kínai Hszie Csün győzte le. Csiburdanidze ötször a szovjet csapat, négyszer a grúz válogatott éltáblásaként lett olimpiai aranyérmes.

Maja Csiburdanidze a grúziai Kutaisziben 1961. január 17-én született. 1976-ban Tbilisziben zónaközi döntőt játszhatott, a holtversenyes második hely világbajnok-jelölti címet jelentett számára. 1977-ben szovjet bajnoki címet szerzett, világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Nana Alekszandriját 5,5-4,5-re győzte le, a szovjet Jelena Ahmilovszkaja  ellen 6,5-5,5-re nyert. A világbajnok-jelölti döntőben Alla Kusnyirral küzdött meg, 7,5-6,5-ös győzelme kihívói jogot jelentett.

Az 1978-as döntőben Nona Gaprindasvili 16 éves uralkodásának vetett véget, 8,5-6,5-ös győzelemmel a legfiatalabb világbajnoknőként ünnepelték. Három évvel később világelsőségét Nana Alekszandrijával szemben 8-8-as eredménnyel védte meg, Irina Levityina ellen 1984-ben 8,5-5,5-tel, majd Jelena Ahmilovszkaja  kísérletét Maja 8,5-5,5-tel verte vissza. 1988-ban Nana Joszeliani lett a kihívója, Maja nehéz meccsen nyert 8,5-7,5-re.

A kínai Hszie Csün 1991-ben fosztotta meg Csiburdanidzét világbajnoki címétől, 8,5-6,5-ös győzelemmel hódította el a koronát. Csiburdanidze az elvesztett világelsőséget többé nem tudta visszaszerezni, sokáig a sakknak is hátat fordított, de visszatérése után ismét régi fényében tündökölt. Csiburdanidze 1978-1986 között ötször volt éltáblása olimpiai bajnoki címet szerzett szovjet női csapatnak, 1992-1996 között háromszor a grúz válogatottat vezette győzelemre, 2008-ban a drezdai  sakkolimpián visszahódították az olimpiai bajnoki címet.

Maja Csiburdanidze tizenöt sakkolimpián játszott, 167 játszmában vívott meg ellenfeleivel, 89 győzelme mellett 79 játszmája végződött döntetlennel, öt vereséget szenvedett el, 125,5 pontot szerzett. Gyorsan és pontosan számolta a változatokat, hidegvérrel védte a nehéz állásokat, kitűnő technikával érvényesítette előnyét – ez jellemezte Csiburdanidze játékát, aki 1977-ben kapta meg a női nagymesteri címet és 1984-ben a férfiak között is nagymester lett.

1978-ban a világbajnokjelölt Maja Csiburdanidze játszott az V.  Alföldy László emlékversenyen. Amikor 2019-ben Tbilisziben találkoztunk Nona Gaprindasvili születésnapi partiján, felemlegettük a tornán játszott partinkat. Tisztet áldoztam, Maja királya kényszerű vándorútra indult… Válogathattam a nyerések között, de időzavarban sorban hagytam ki a még kínálkozóbb lehetőségeket, örökös sakk lett az összecsapás vége. (Többé nem volt hasonló esélyem, hogy legyőzzem Maját, akivel a sakktáblán kívül mindig is jó baráti viszonyban voltunk és vagyunk!)

Verőci Zsuzsa (2290) – Maja Csiburdanidze (2340)
V. Alföldy László emlékverseny Budapest, 1978

20.Fxh7+! Kxh7 21.He4 f6 22.c4

Számításba jött a 22.Hbc5 Hxc2 23.Hxb7 Vd7 24.Hbc5 folytatás is.

22...Fxd6 23.cxd5 Hxd5 24.Hbc5 Fc8 25.Hxd6 Vxd6 26.He4 Vd8 27.Vh4+ Kg8 28.Bf3 Bb8 29.Bg3 Bf8 30.Bh3 e5

30...Bb5-re 31.Vh7+ Kf7 32.Bh6 Bg8 33.Fxf6 Hxf6 34.Hxf6 Bf5 35.Qg6+ Ke7 36.Vxf5 gxh6 37.Hxg8+ Vxg8 38.Vc5+ Kf6 39.Ve5+ Kf7 40.f5 nyert.

31.Vh7+ Kf7 32.Bg3 Hxf4 33.Vxg7+

Még erősebb volt a 33.Bxg7+! Ke6 34.Hg5+ fxg5 (34...Kd6 35.Vc2 Bb5 36.Fc5+ Bxc5 37.He4+ Ke6 38.Hxc5+ Kd5 39.Bd1+) 35.Be7+ Kd6 36.Fxe5+ Kd5 37.Ve4+ Kc5 38.Bc1+ Kb5 39.Vc6+ Ka5 40.Fc3+ Bb4 41.Ba1# választás.

33...Ke6

34.Hg5+!?

A bőség zavara. 34.Fxe5! Kxe5 35.Hxf6+ Kd6 36.He4+ Ke6 37.Hg5+ Kd6 38.Ve5+ Kc6 39.Bc1+ volt a nyerés.

34...Kd5 35.Fxe5

A 35.Fa7 Bxb2 36.Bc3 Ff5 37.Bd1+ Hd3 38.Bdxd3+ Fxd3 39.Bxd3+ Kc6 40.Bxd8 (40.Bc3+ Kd6 41.Fc5+ Kd5 42.Vg6 Kc6 43.Ve4+ Vd5 44.Fa3+ Kb6 45.Vxd5) 35.Bxe5+ tetszetősen nyert.

35...Bb7 36.Bd1+ Kc4

37.Bc3+?

Az utolsó nyerés a 37.Bc1+ Kb4 38.Vh6 Bd7 39.Fc3+ Kb5 40.Fe1 Kb6 41.Hh7 Bff7 42.Bgc3 volt.

37...Kb5 38.Bb3+ Kc4 39.Bc3+ Kb5 40.Bb3+ Kc4 és döntetlen

Maja Csiburdanidze a 14 résztvevős tornán 11 ponttal lett első, én 10,5 ponttal második, az eredményem a nemzetközi nagymester cím elnyerését jelentette. Egyik legemlékezetesebb sikeremet 1983-ban, Belgrádban értem el, Maja Csiburdanidze előtt nyertem meg a tornát. Sakkolimpiákon négyszer küzdöttünk meg, négyszer megosztoztunk a ponton. Nemzetközi tornákon hétszer csatáztunk, Maja 1983-ban Szmederevska Palankán sötéttel győzött le.

A női sakkozás egyik legnagyobb egyéniségének megnyílt a Sakkakadémiája. A nagy grúz csapatból Nana Alekszandrija és Nana Joszeliani is a Grúz Sakkszövetségben edzőként, instruktorként dolgozik, míg az ötszörös világbajnoknő Nona Gaprindasvili 79 évesen is versenyez, számára a sakkpartik jelentik az örömöt.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen tetszetős huszáráldozattal győzte le az időzavarban vesztőt húzó Firouzját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Wijk aan Zee-ben a világbajnok Magnus Carlsen győzelemmel kezdte a Tata Steel Masters viadalt. A norvég világelső kockáztatott a FIDE zászlója alatt játszó 17 éves Alireza Firouzja ellen, két gyalogot, majd minőséget is áldozott. Az idő szorításában Firouzja vesztőt húzott, Carlsen remek tisztáldozattal rombolta szét ellenfele királyállását. Jól rajtoltak a holland nagymesterek, Anish Giri legyőzte a norvég Aryan Tarit,  sötéttel harcolt ki döntetlent Jorden Van Foreest a címvédő amerikai Fabiano Caruanával szemben. A tornán debütálók küzdelmét a svéd Nils Grandelius nyerte meg a német Alexander Donchenko ellen. Pontosztozkodások születettek az indiai Pentala Harikrishna és a francia Maxime Vachier-Lagrave, a lengyel Radoslaw Wojtaszek és a spanyol David Anton Guijarro, az orosz Andrej Jeszipenko és a lengyel Jan-Krzysztof Duda játszmákban.

 

Tavaly Wijk aan Zee-ben, a  82. Tata Steel Chess szuperverseny kilencedik fordulójában a sakkvilág fokozott érdeklődéssel várta a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és a torna újonca, a junior világranglistát vezető, a holtversenyes éllovas 16 esztendős Alireza Firouzja csatáját. A stratégiai küzdelemben a norvég világelső jobban kiismerte magát, mint ifjú ellenfele. A FIDE zászlója alatt játszó Firouzja nem talált jó tervet, tehetetlenül nézte, hogy Carlsen gyalogot nyert, a 39. lépésben adta fel a reménytelen küzdelmet. Az Altibox Norway Chess viadal első körében a klasszikus játszmában remiztek, a második összecsapás során Firouzja döntetlen ígérő gyalogvégjátékban királyával aknamezőre lépett az oppozíciót tartó lépés helyett.  

Tavaly Magnus Carlsennek zsúfolt volt a versenyprogramja, a stavangeri torna már a tizenkettedik volt, nyolcszor egyedül, kétszer holtversenyben végzett az élen. Az idényt lezáró három viadalon már nem volt ennyire sikeres, a Skilling Open döntőjében Wesley So éppen a 30. születésnapját ünneplő világelsőt legyőzte.  A Speed Chess Championship viadal elődöntőjében Maxime Vachier-Lagrave állta az útját. Az Airthings Masters torna negyeddöntőjében Daniil Dubovtól szenvedett vereséget.

 

A mai első forduló slágermeccsét Magnus Carlsen és Alireza Firouzja vívta. A hétszeres tornagyőztes Carlsen utóbbi hét szereplése alkalmából döntetlennel rajtolt, ez a sorozat szakadt most meg. A vezércselű összecsapásban Firouzja sikerrel megbirkózott a nyitás kisebb nehézségeivel. A világbajnok elkerülte a lépésismétléses döntetlent, gyalogot áldozott, majd újabbat, sokat kockáztatott az áhított győzelem megszerzésért. Firouzja jól állta a sarat, a felkínált lehetőség, az esély egyre idegesebbé tette.

 

Egy óvatlan gyaloglépése után Carlsen minőséget áldozott, a 17 éves titán elvétette a védekezést, az idő szorításában vesztőt húzott. Magnusd Carlsen tetszetős tisztáldozattal rombolta szét ellenfele királyállását, Firouzja három lépéssel a matt előtt kapitulált.

 

A rendezők örömére jól kezdtek a hazai nagymesterek. Anish Giri a spanyol megnyitás jól ismert tisztáldozatos változatában csatázott a norvég Aryan Tarival. A változatot többek között Carlsen is megjátszotta tavaly a Magbus Carlsen Chess Tour Lindores Abbey versenyén Hikaru Nakamura ellen, Tarinak megtetszett a honfitárs választása.

 

A zárt állásban nehéz pozíciós küzdelem bontakozott ki, Giri nagy türelemmel manőverezett, kereste a sötét állás megbontásának lehetőségét. Erőfeszítéseit végül siker koronázta, vezére betört Tari állásába, majd csattant a huszáráldozat.

 

Értékes döntetlennel rajtolt Jorden Van Foreest, a címvédő Fabiano Caruanától „rabolt” fél pontot. Carauna sokáig nem talált fogást a holland sakkozó állásán, időzavarba is került, majd az időkontroll után hagyott ki nyerőesélyt adó folytatást. Többé már nem volt hasonló lehetősége, Jorden megtalálta a döntetlenhez vezető utat.

Az indiai Pentala Harikrishna sokáig előnyben játszott Maxime Vachier-Lagrave ellen, a francia nagymester a különböző színű futós végjátékban talált mentséget.

A debütálók küzdelmében a svéd Nils Grandelius győzött, a német Alexander Donchenko ellen. A lengyel Radoslaw Wojtaszek nem tudta gyalogelőnyét érvényesíteni a spanyol David Anton Guijarroval vívott partijában. Az orosz Andrej Jeszipenko és a lengyel Jan-Krzysztof Duda az orosz huszárjátékban osztozott meg a ponton.

 

Az első forduló eredményei:

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) döntetlen (Szicíliai védelem, 64)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Orosz huszárjáték, 30)

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Alexander Donchenko (2668) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 47)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 56)

Anish Giri (holland, 2764) - Aryan Tari (norvég, 2625) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 47)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) döntetlen (Vezérindiai védelem, 67)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) 1 – 0 (Vezércsel, 40)

A 2. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Alireza Firouzja

David Anton Guijarro - Magnus Carlsen

Aryan Tari - Radoslaw Wojtaszek

Jorden Van Foreest - Anish Giri

Alexander Donchenko - Fabiano Caruana

Jan-Krzysztof Duda - Nils Grandelius

Pentala Harikrishna - Andrej Jeszipenko

Verőci Zsuzsa

Fotók: tatasteelchess.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Tata Steel Masters viadalon Caruana játszik címvédőként, Carlsen vezeti a rajtlistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Wijk aan Zee-ben január 16. és 31. között rendezik meg a hagyományos versenysorozat nyolcvanharmadik tornáját, a Tata Steel Masters 2021 szuperversenyt. Ma este tartották meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, szombaton indulnak a sakkórák a nagy érdeklődéssel várt viadalon. A 19-es kategóriájú, 2725-es Élő-átlagú viadalon a rajtlistát a hétszeres győztes norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti, címvédőként az amerikai Fabiano Caruana játszik. A világranglista első tíz helyezettjéből hárman a rajtnál, a koronavírus-járvány miatt többször is változott a mezőny, fiatal trónkövetelők is meghívást kaptak. Az első fordulóban többek között összecsap  Magnus Carlsen és Alireza Firouzja. A torna hivatalos honlapja a www.tatasteelchess.com, ahol élő internetes közvetítés lesz.

 

A hagyományos versenyt a Hoogovens Művek főszponzorként 2000-ig támogatta, a privatizáció után lett a brit Corus a fesztivál névadója, és egyúttal főtámogatója. Tíz éve az indiai Tata Steel vette át a sakkozás kiemelt mecénásának szerepét. A holland tengerparti városka a versenyek idején két és fél hétig a sakk lázában ég, majd rövid pihenő után már a következő viadalra készül. A koronavírus-járvány az idei tornára sajnos átírta a forgatókönyvet, a remek hangulatú, világhíres sakkfesztivál oly sok versenye elmarad, a 14 résztvevős szuperversenyt a nehéz időszakban fokozott biztonsági intézkedések közepette is megrendezik.  A klasszikus, a 14 résztvevős lebonyolítású torna méltán népszerű a sakkozók és a sakkrajongók körében is, egy-egy váratlan vereség kijavítására bőven van lehetőség, harcosabbak is a játszmák.

A világranglista első tíz helyezettjéből hárman játszanak, Jan Nepomnjacsij pár nappal a kezdés előtt mondta le részvételét, korábban Levon Aronjan is visszalépett.

 

Tizenkilenc döntetlen után Carlsen hazai pályáan legőzte aruanát

A 30 éves négyszeres világbajnok, világranglista-vezető Magnus Carlsen fényes sikerekkel övezett pályafutása 2004-ben éppen Wijk aan Zee-ben kezdődött meg. A „C” nagymesterversenyt a 13 esztendős norvég titán 13-ból 10,5 pontos szenzációs eredménnyel nyerte meg. Négy évvel később már a szuperversenyen diadalmaskodott, sikerét még hatszor ismételte meg, 2010-ben, 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban, 2018-ban és 2019-ben is tornagyőztesként ünnepelhették, hét elsőségével előzi meg az ötször győztes indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot, aki idén nem vállalta a részvételt. A norvég világelső tizenhetedszer játszik a viadalon.

A világranglistán második Fabiano Caruana a világbajnokhoz hasonlóan a „C” nagymesterversenyen kezdett, 2008-ban kétpontos előnnyel győzött. Két évvel később már a legjobbakkal csatázhatott, 2012-ben a győztes Levon Aronjan mögött Carlsennel és Tejmur Radzsabovval holtversenyben második volt. Három kevésbé sikeres szereplése után 2016-ban Ding Liren társaságában lett második, két esztendeje nagy kudarcként – 3-mal végzett, a balsiker után megnyerte a világbajnok-jelölti döntőt.

 

Tavaly Fabiano Caruana szenzációs elsőségével fejeződött be a 82. Tata Steel Masters. A 27 éves amerikai nagymester kétpontos előnnyel nyerte meg az esztendő első szuperversenyét a hétszeres győztes, címvédő Magnus Carlsen előtt. Caruana 19,6 Élő-pontot is gyűjtött, 20,8 pontra megközelítette a rangsort vezető norvég világelsőt.

82. Tata Steel Masters, Wijk aan Zee 2020. január 11-26.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2822

*

½

½

½

1

½

1

1

1

½

1

½

1

1

10.0

2945

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2872

½

*

½

½

½

½

½

½

1

½

½

1

½

1

8.0

2817

3.

Wesley So

g

USA

2765

½

½

*

½

½

½

1

½

1

½

½

½

½

½

7.5

2795

4.

Jorden Van Foreest

g

NED

2644

½

½

½

*

1

½

½

½

½

0

0

1

1

½

7.0

2777

5.

Daniil Dubov

g

RUS

2683

0

½

½

0

*

½

½

½

½

½

1

½

1

1

7.0

2774

6.

Anish Giri

g

NED

2768

½

½

½

½

½

*

½

½

0

½

½

½

½

1

6.5

2738

7.

Viswanathan Anand

g

IND

2758

0

½

0

½

½

½

*

½

1

1

½

½

½

½

6.5

2739

8.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2758

0

½

½

½

½

½

½

*

½

½

½

½

1

½

6.5

2739

9.

Alireza Firouzja

g

FID

2723

0

0

0

½

½

1

0

½

*

1

1

½

½

1

6.5

2742

10.

Jeffery Xiong

g

USA

2712

½

½

½

1

½

½

0

½

0

*

1

½

½

0

6.0

2713

11.

Vladiszlav Artyemijev

g

RUS

2731

0

½

½

1

0

½

½

½

0

0

*

1

½

1

6.0

2712

12.

Nyikita Vityjugov

g

RUS

2747

½

0

½

0

½

½

½

½

½

½

0

*

½

½

5.0

2653

13.

Yu Yangyi

g

CHN

2726

0

½

½

0

0

½

½

0

½

½

½

½

*

½

4.5

2631

14.

Vladiszlav Kovalev

g

BLR

2660

0

0

½

½

0

0

½

½

0

1

0

½

½

*

4.0

2605

A világranglista ötödik Maxime Vachier-Lagrave csak harmadszor a Wijk aan Zee-i „ringben”. 2011-ben az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal az ötödik helyet osztotta, 2015-ben négyes holtversenyben második volt. A francia sakkozóhoz hasonlóan Anish Giri, Wesley So és Ding Liren gyűjtött fél ponttal kevesebbet, mint a győztes Magnus Carlsen. MVL számára a torna főpróba a világbajnok-jelölti döntő márciusi második félideje előtt, Jan Nepomnjacsijjal holtversenyben egypontos előnnyel áll az élen.

A hollandok legjobbja, a 26 éves Anish Giri végigjárta  a lépcsőfokokat, a „C” és a „B” nagymesterversenyeken keresztül vezetett az útja az elitbe. A szuperversenyen 2011-ben játszhatott először, két második és egy negyedik helyezés után három esztendeje veretlenül Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, a rájátszást elvesztette a világbajnokkal szemben. 2019-ben fél pont hátránnyal lett második, tavaly négyes holtversenyben ötven százalékkal hatodik volt.

 

Tavaly debütált Alireza Firouzja, a hajrában rontotta el esélyeit. Stavangerben megszorongatta Magnus Carlsent. A 17 éves nagymester ötödik a rajtlistán.

Harmadszor a mezőnyben a 22 esztendős lengyel Jan-Krzysztof Duda. 2014-ben a Challengers viadalon nem kísérte szerencse játékát, az elmúlt években hihetetlenül sokat fejlődött.2019-ben – 2-vel zárt, tavaly ötven százalékon.

Az indiai Pentala Harikrishna negyedszer játszhat, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov visszalépésével kapott lehetőséget. A lengyel Radoslaw Wojtaszek is „beugró”, Jan Nepomnjacsij lemondása segítette őt a részvételhez, harmadszor látogat a holland tengerparti városba.

Jorden van Foreest harmadszor vizsgázhat a legjobbak ellen. Tavaly a rajtlistán utolsó 20 éves sakkozó előkekő helyezése, a holtversenyes negyedik helye a torna egyik legnagyobb meglepetése volt.

Öt újonc a mezőnyben. A spanyol David Anton Guijarro a Challengers viadal győzteseként játszhat. Az orosz Andrej Jeszipenko 2019-ben holtversenyes második a Challengers tornán volt. A lemondások kedvezményezettje  a svéd Nils Grandelius és a norvég Aryan Tari. A német Alexander Donchenko az orosz Daniil Dubovot váltja, akinek a tesztje pozitív lett.

A 83. Tata Steel Masters 2021 résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2862)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784)

Anish Giri (holland, 2764)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732)

Radoslaw Wojtaszek (holland, 2705)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677)

Jorden Van Foreest (holland, 2671)

Alexander Donchenko (német, 2668)

Nils Grandelis (svéd, 2663)

Aryan Tari (norvég, 2625)

A fordulók 14 órakor kezdődnek, az utolsó játéknapon, január 26-án 12 órakor indulnak a sakkórák. Az első 40 lépésre 100-100 perc a gondolkodási idő, a következő 20 lépésre 50-50, majd a parti befejezéséig még 15-15 perc, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc bónuszidővel. A tornán január 16-án lesz az első forduló. Három szabadnapot is kapnak a nagymesterek, 20-án lesz első pihenőnap, január 25-én is szünetelnek a csatározások.  A hajrá előtt, január 28-án kapnak még pihenőt a résztvevők, majd a befejező három játéknappal zárul a torna. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt villámpartikkal eldöntenék.

Az első forduló párosítása:

Pentala Harikrishna - Maxime Vachier-Lagrave –

Andrej Jeszipenko - Jan-Krzysztof Duda

Nils Grandelius - Alexander Donchenko

Fabiano Caruana - Jorden Van Foreest

Anish Giri - Aryan Tari

Radoslaw Wojtaszek - David Anton Guijarro

Magnus Carlsen - Alireza Firouzja

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Egy rendhagyó év legfontosabb versenyeinek összefoglalója IV.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. Rendhagyó esztendőként jegyzi majd a sakktörténelem. Elhalasztották a moszkvai sakkolimpiát, félbeszakították a világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.  Nem rendezték meg a Grand Chess Tour sorozatot, számos szuperversenyt, kontinensbajnokságot. Januárban még lejátszották a női világbajnoki döntőt, a kínai Ju Wenjun rájátszásban, összesítve 8,5 – 7,5 arányban védte meg címét az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben. Wijk aan Zee-ben a 82. Tata Steel Masters viadalon az amerikai Fabiano Caruana kétpontos előnnyel diadalmaskodott. Lausanne-ban a grúz Nana Dzagnidze győzött a Grand Prix 2019/20 sorozat harmadik tornáján. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyben vezet a vb-jelölti döntő félidőjében. Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelentett. Magnus Carlsen remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornákat hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását. A négy versenyből álló sorozat záróakkordjaként a Grand Final a norvég világelső győzelmével fejeződött be. A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com rendezte meg hat csapat részvételével a rapid online négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáját, a szuperdöntőt Kína nyerte meg az USA válogatottjával szemben. A 163 csapat részvételével megrendezett rapid Online Sakkolimpia döntőjében az internetes kapcsolat megszakadása miatt  két győztest hirdettek, az orosz és az indiai válogatott is aranyérmes lett. A versengésben válogatottunk kitűnően helyt állt, a negyeddöntőben az oroszok legjobbjaitól szenvedett vereséget. A Tungsram Aquaprofit NSK együttese sorozatban tizenkettedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A Magyar Sakkszövetség sikeres pályázatával Budapest elnyerte a 2024-es sakkolimpia megrendezésének jogát. A 2020-as esztendő negyedik negyedévének legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

Stavangerben október 5. és 16. között rendezték meg az Altibox Norway Chess 2020 szuperversenyt. A hat résztvevős, kétfordulós viadal rajtlistáját címvédőként a világbajnok Magnus Carlsen vezette, érdeklődéssel vártuk összecsapásait a 2018-as viadal győztesével, a világranglista második amerikai Fabiano Caruanával és a 2017-es első helyezett örmény Levon Aronjannal. A nyolcadszor megrendezett tornán debütált a lengyel Jan-Krzysztof Duda, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja és a norvég Aryan Tari. A koronavírus-járvány miatt a rendezők különleges óvintézkedéseket tettek, a résztvevők a verseny előtt tíz napig karanténban voltak és kétszer tesztelték őket. A tornán a győzelem 3 pontot ért, döntetlen esetén „hirtelen halál” parti döntött, világosnak 10, sötétnek 7 perce volt, utóbbinak remifórja, a győztes másfél, a vesztes egy pontot kapott.

 

A torna ötödik fordulójának szenzációjaként a 22 éves Jan-Krzysztof Duda legyőzte Magnus Carlsent. Megszakadt a norvég világelső 125 játszmás veretlenségi sorozata! Magnus Carlsent egy fordulóval a befejezés előtt már az Altibox Norway Chess 2020 szuperverseny győzteseként fogadhatta a gratulációkat.

A befejező játéknapon Carlsen elszenvedte második vereségét, világossal kapott ki Levon Aronjantól. A bástyavégjátékban többször is hibázott. Aronjan a győzelemmel végül a harmadik helyen végzett. Ezüstérmesként a mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja zárta szereplését, eddigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el, a világbajnok mögött mindössze egy ponttal lemaradva lett második. Még jobban megnehezíthette volna Carlsen elsőségét, ha az első körben kihasználja az Armageddon partiban a nyerőesélyét, vagy a második klasszikus játszmájukban királyával nem lép aknamezőre.

A tornát kettős győzelemmel kezdő Fabiano Caruana a jó folytatással adós maradt, végül nem került dobogóra.

 

Az Altibox Norway Chess 2020 végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

J

P

1

 Magnus Carlsen (2863)

 

1½ 3

1½  0

3 1½ 

0 3 

3 3 

13

19½

2

 Alireza Firouzja (2728)

1 0

 

1½ 1½

1½  1 

3 3 

3 3 

15

18½

3

 Levon Aronjan (2767)

1 3

1  1 

 

3 0 

3 1 

3  1½

15

17½

4

 Fabiano Caruana (2828)

0 1 

1  1½ 

0 3 

 

3 1½

3 1½

15

15½

5

Jan-Krzysztof Duda (2757)

3 0 

0 0

0 1½ 

0 1

 

1 3 

13

6

 Aryan Tari (2633)

0 0

0 0 

0 1

1½ 0 

 

13

 

Saint Louisban a 27 éves Wesley So sikerével fejeződött be az online amerikai bajnokság. A rapid versenyként megrendezett viadalon rajt-cél győzelmet aratott, emlékezetes marad Jeffery Xionggal és Ray Robsonnal vívott versenyfutása. So ötös nyerősorozattal rajtolt, a nyolcadik forduló után hármas holtversenyben álltak az élen. So a következő körben megnyerte Xiong ellen a sorsdöntő csatát, félpontos előnnyel pályafutása második bajnoki címét ünnepelhette. A címvédő, az ötszörös bajnok Hikaru Nakamura formán kívül sakkozott, hetedik lett.

A világjárvány miatt október 26. és 29. között megrendezett bajnokságon a díjalap 150 ezer dollár volt, So 40 ezret nyert. A 25-25 perces játszmákban kiélezett küzdelmeket láttunk, fordulatokban is gazdag csatákat. Jó döntésnek bizonyult, hogy megrendezték a viadalt. Wesley So is reményét fejezte ki, hogy jövőre már a megszokott mederben küzdhetnek meg a bajnoki címért.  

A bajnokság végeredménye: 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Wesley So (2741)

 

1

½

½

1

1

½

½

1

1

1

1

9

2

Jeffery Xiong (2730)

0

 

1

1

½

1

1

½

½

1

1

1

3

 Ray Robson (2605)

½

0

 

½

1

1

1

1

0

1

½

1

4

Leinier Dominguez Perez (2786)

½

0

½

 

½

½

½

0

1

1

1

½

6

5

 Sam Shankland (2609)

0

½

0

½

 

1

0

½

1

½

1

½

6

Awonder Liang (2397)

0

0

0

½

0

 

1

½

½

1

1

1

7

 Hikaru Nakamura (2829)

½

0

0

½

1

0

 

½

½

½

1

½

5

8

Samuel Sevian (2571)

½

½

0

1

½

½

½

 

½

½

0

½

5

9

 Aleksandr Lenderman (2642)

0

½

1

0

0

½

½

½

 

0

½

1

10

 Dariusz Swiercz (2649)

0

0

0

0

½

0

½

½

1

 

½

½

11

 Alejandro Ramirez (2579)

0

0

½

0

0

0

0

1

½

½

 

½

3

12

 Elshan Moradiabadi (2566)

0

0

0

½

½

0

½

½

0

½

½

 

3

 

November 22-én a Skilling Open viadallal megkezdődött a tíz versenyből álló, másfél millió dollár díjalapú Champions Chess Tour sorozat. Hat rapid versenyre, három Masters viadalra kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A díjalap másfél millió dollár.

A 16 résztvevős tornákról az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt. A három Masters tornán tizenketten játszanak.

A Skilling Open kvalifikációs versenyén a harmadik játéknapon izgalmas csatákban dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa. A világbajnok Magnus Carlsen elégedett volt, hogy a holtverseny után végül elsőként „intették le” a 16 résztvevő körversenyén, a mutatott játékát kritikusan értékelte. Hikaru Nakamura az első öt fordulóban gyengélkedett. Az idei amerikai bajnok Wesley So taktikusan játszva jutott tovább, Jan Nepomnjacsij többször is fölöslegesen kapkodott. Levon Aronjan remekül hajrázott, Tejmur Radzsabov is jól finiselt. Váratlan kisiklások veszélyeztették Maxime Vachier-Lagrave és Anish Giri továbblépését, végül a thrillernek is beillő hajrá nekik kedvezett. A 17 éves Alireza Firouzja a 13. forduló után holtversenyben az élen állt, utolsó két partiját elvesztette. Búcsúzott a második játéknapot holtversenyes másodikként záró Ding Liren.

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

½

½

0

½

1

½

½

1

½

½

1

1

½

0

1

9

2

 Hikaru Nakamura (2829)

½

 

½

1

½

½

½

½

1

0

½

½

1

½

1

½

9

3

 Wesley So (2741)

½

½

 

½

1

½

½

½

0

1

½

½

½

½

½

1

4

 Jan Nepomnjacsij (2778

1

0

½

 

½

1

½

½

½

½

½

½

0

1

½

1

5

Levon Aronjan (2778)

½

½

0

½

 

0

½

1

0

1

½

1

½

½

1

1

6

 Tejmur Radzsabov (2758)

0

½

½

0

1

 

1

½

1

½

0

½

0

½

1

1

8

7

Maxime Vachier-Lagrave  (2860)

½

½

½

½

½

0

 

½

½

1

½

½

1

0

½

1

8

8

 Anish Giri (2731)

½

½

½

½

0

½

½

 

0

1

½

1

½

½

1

½

8

9

 Alireza Firouzja (2703)

0

0

1

½

1

0

½

1

 

0

1

½

1

½

1

0

8

10

 Le Quang Liem (2744)

½

1

0

½

0

½

0

0

1

 

½

½

1

1

1

½

8

11

 Ding Liren (2836)

½

½

½

½

½

1

½

½

0

½

 

½

1

½

½

0

12

 Santosh Gujrathi Vidit (2636)

0

½

½

½

0

½

½

0

½

½

½

 

1

1

0

½

13

 David Anton Guijarro (2667)

0

0

½

1

½

1

0

½

0

0

0

0

 

1

1

1

14

 Peter Szvidler  (2742)

½

½

½

0

½

½

1

½

½

0

½

0

0

 

½

½

6

15

 Szergej Karjakin (2709)

1

0

½

½

0

0

½

0

0

0

½

1

0

½

 

1

16

 Jan-Krzysztof Duda (2774)

0

½

0

0

0

0

0

½

1

½

1

½

0

½

0

 

A negyeddöntő második játéknapján Magnus Carlsen a holland Anish Giri ellen négy döntetlennel biztosította be továbbjutását. Három párharcban az első meccseiket elvesztők fordítani tudtak. a rájátszásban jobban bírták a feszültséget. Jan Nepomnjacsij a két villámpartit nyerte meg Levon Aronjan ellen. Wesley So az Armageddon partiban sötéttel remizett Tejmur Radzsabovval, s ez a továbbjutását jelentette. Hikaru Nakamura és MVL páharcában is az amerikai sakkozónak kedvezett a sötét szín.

A negyeddöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Anish Giri (holland, 2741) 3 - 1, 2 - 2

Magnus Carlsen – Anish Giri 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Anish Giri - Magnus Carlsen 2 – 2 (négy döntetlen)

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2,5 - 1,5, 3,5 - 3,5

Levon Aronjan – Jan Nepomnjacsij 2,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Jan Nepomnjacsij - Levon Aronjan 3 - 1 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Levon Aronjan – Jan Nepomnjacsij  0 – 2

Wesley So (amerikai, 2741) Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 - 2, 3,5 - 3,5

Wesley So – Tejmur Radzsabov 0,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Tejmur Radzsabov - Wesley So (amerikai, 2741) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Tejmur Radzsabov – Wesley So 1,5 – 1,5 (három döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860)Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2,5 - 1,5, 3,5 - 3,5 

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Hikaru Nakamura– Maxime Vachier-Lagrave) 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Maxime Vachier-Lagrave - Hikaru Nakamura 1,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen)

 

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és az olimpiai bajnok Wesley So jutott a viadal döntőjébe. A norvég világelső és a kétszeres amerikai bajnok is remifórral játszotta a második páros mérkőzést. Carlsen vereséggel kezdte a második párharcot Jan Nepomnjacsij ellen, azonnal egyenlített, majd két döntetlennel biztosította be a döntőbe jutását. Az amerikai rangadón So négy döntetlennel érte el célját, három összecsapást is megnyerhetett volna.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2,5 - 1,5, 2 - 2

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Jan Nepomnjacsij - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2 – 2 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Wesley So (amerikai, 2741) 1,5 - 2,5, 2 - 2

Hikaru Nakamura - Wesley So (amerikai, 2741) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Wesley So -  Hikaru Nakamura 2 – 2 (négy döntetlen)

 

Wesley So a Skilling Open online rapid viadal döntőjében legyőzte Magnus Carlsent. A finálé első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A második meccset Carlsen sötéttel elért győzelemmel kezdte, So sötéttel vágott vissza, a döntőben harmadszor egyenlített ki. Kölcsönös hibák után megosztoztak a ponton a harmadik ütközetben, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában. Az első hely sorsát villámpartik döntötték el, játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. Wesley So fölényes állását nagy kalandok után megnyerte, Magnus Carlsen világossal játszva nem tudott egyenlíteni, 30. születésnapján szenvedett vereséget. So a torna 100 ezer dolláros díjalapjából 30 ezret nyert, Carlsen 15 ezret.

A Skilling Open döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 - 2, 3,5 - 2,5

Magnus Carlsen – Wesley So 2 – 2 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 0 – 1)

Wesley So – Magnus Carlsen 3,5 – 2,5 (0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

 

Negyedszer rendezték meg a Speed Chess Championship online viadalt. November 1-én kezdődött a torna, a finálét csak december 12-én játszották le. A 16 résztvevős kieséses rendszerű főversenyen nyolcan meghívás alapján kezdték meg a csatározást, nyolcan kiharcolták a részvételi jogot. A kieséses rendszerű tornán a sakkvilág sztárjai három időkontrollal is megmérkőztek. Kilencven percig 5-5 perccel csatáztak, egy órán keresztül 3-3 perc volt a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett víaskodtak, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhattak a nagymesterek.

A nyolcaddöntőben a címvédő amerikai Hikaru Nakamura, a világbajnok Magnus Carlsen, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az amerikai Wesley So magabiztos győzelmet ért el. Az örmény Levon Aronjan, az orosz Vladiszlav Artyemijev, a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev sikere kisebb meglepetés, a lengyel Jan-Krzysztof Duda az amerikai Fabiano Caruanát búcsúztatta.

A negyeddöntőből Wesley So jutott elsőként az elődöntőbe, Jan-Krzysztof Duda elleni párharcát 16-10-re nyerte meg. Az ősi riválisok csatájában Maxime Vachier-Lagrave Magnus nagy küzdelem után 14,5-12,5-ös győzelemmel jutott tovább, az 1-1 perces játszmák előtt 9-9-re állt a mérkőzésük. Carlsen 13,5 – 9,5-re győzte le Vladiszlav Artyemijevet. A címvédő Hikaru Nakamura kiütéses győzelmet aratott, 21,5 – 5,5-re nyert Vlagyimir Fedoszejev ellen.

A viadal első elődöntőjében a 33. születésnapját ünneplő Hikaru Nakamura visszavágott Wesley So-nak a  Skilling Open online rapidverseny elődöntőjében elszenvedett vereségéért. A címvédőként játszó Nakamura 13,5 – 12,5-re nyerte meg az amerikai rangadót. Az 5-5 perces partikban Nakamura egypontos előnyt szerzett, So a 3 – 3 perces összecsapásokban kiegyenlített. Nakamura az 1-1 perces játszmákban gyorsabb volt honfitársánál, akit tavaly a döntőben győzött le.

Maxime Vachier-Lagrave ellen Magnus Carlsen a mérkőzést kettős győzelemmel kezdte, a harmadik partiban közel állt az újabb nyeréshez, majd az elpuskázott lehetőségek után túllépte a gondolkodási időt, MVL a negyedik összecsapást is megnyerte.

A váratlan fordulat egyre bizonytalanabbá tett Carlsent, míg MVL hátrányos állásaiból is kivágta magát, jobban gazdálkodott a gondolkodási idővel. A francia nagymester 13-11-re nyerte meg a mérkőzést.

 

Harmadszor nyerte meg Hikaru Nakamura a Speed Chess Championship viadalt. A torna döntőjében Maxime Vachier-Lagrave ellen 18,5-12,5-re nyert. Az 5-5 perces játszmákat a címvédőként játszó Nakamura 5,5-4,5-ös vezetéssel zárta, a 3-3 perces küzdelmeik 5-5-tel végződtek, az 1-1 perces csatákban Nakamura 8-3-as sikert ért el.

 

Negyvenkét csapat részvételével rendezték meg az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupája. A magyar színeket a Hello Sakk együttese képviselte, Papp Gábor szövetségi kapitány irányításával Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Gara Anita, Lázárné Vajda Szidónia és Papp Petra összeállítású csapat nyolcadik volt a rajtlistán, amelyet a monacói Cercle d’echecs de Monte-Carlo négyese vezetett a Kijev Sakkszövetség együttese előtt. Olimpiai bajnoknők, exvilágbajnoknők, a női sakkozás legjobbjai játszanak a viadalon. A 42 csapatot öt csoportba osztották be, az első két helyezettek jutottak a körmérkőzéses döntőbe. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc.

A negyvenkét csapat kvalifikációs küzdelméből az esélyes együttesek jutottak a fináléba. A Hello Sakk csapata hat győzelem mellett az orosz UGRA négyesétől elszenvedett, balszerencsés vereséggel magabiztos játékkal jutott a döntőbe.

A „C” csoport végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

UGRA

 * 

3

4

4

4

4

4

14

26,5

153,0

2

Hello Sakk

1

 * 

3

4

3

3

3

12

20,5

112,5

3

SC Bad Königshofen 1957

0

1

 * 

3

3

3

4

10

16,5

70,0

4

Huginn

0

0

1

 * 

3

2

3

7

11,5

44,0

5

Wood Green England

½

1

1

1

 * 

6

12,0

56,5

6

Gonzen

0

1

 * 

3

3

4

11,5

55,5

7

Asnieres Le Grand Echiquier

0

½

1

2

½

1

 * 

3

7,5

37,0

8

Železničarski šahovski klub Maribor Poli

0

1

0

1

1

 * 

0

6,0

36,5

A döntő első játéknapját az olimpiai válogatottunk tagjaiból álló Hello Sakk együttese az ötödik helyen zárta. Nagymesternőink egy győzelem és két döntetlen mellett egy vereséget szenvedtek el. A négy fordulóban számos meglepetés született, a rajtlistát is vezető Cercle d'Echecs de Monte-Carlo csapata állt az élen.

A döntő két nagy meglepetéssel folytatódott. A német SK Schwäbisch Hall 3-1-re legyőzte a rajtlistát is vezető, élen álló monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttesét. A GAMBIT Volgográd az ukrán olimpiai válogatott tagjaiból összeállított Kijev Sakkszövetség csapatára mért vereséget.

A sereghajtó azerbajdzsáni együttestől elleni váratlan kudarc megingatta olimpikonjainkat, kikaptak a „lengyel huszároktól” is. A hetedik körben együttesünk megszerezte a második győzelmét. A monacói gárda a nyolcadik fordulóban csapatunk legyőzésével bebiztosította első helyét.

Oly sok megpróbáltatás, időzavarban kecsegtető állásokban elkövetetett hibák után a Hello Sakk értékes győzelemmel zárta szereplését, a Kijev Sakkszövetség csapata elleni siker szép fegyvertény volt. Ezúttal az ukrán nagymesternők voltak sebezhetőek. Anna Muzicsuk nagy hibával vesztett, Gara Tícia nyerést ígérő végjátékban remizett. A vereséggel az ukránok leszorultak a dobogóról. Az UGRA nagy arányú győzelmével végül ezüstérmes lett, a lengyelek nagy esélyt szalasztottak el. A bronzérmes GAMBIT Volgográd együttesében az éltáblán remekelt Valentyina Gunyina, 9 játszmából 7 pontot szerzett.

 

Az online Női Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo (MNC)

 * 

2

3

2

1

14

20,5

176,5

2

UGRA (RUS)

 * 

2

11

21,0

175,0

3

GAMBIT Volgográd (RUS)

 * 

2

3

2

2

3

11

20,0

171,0

4

Poland Hussars (POL)

2

2

 * 

1

3

2

2

10

19,5

168,5

5

Kyiv Chess Federation – Greco (UKR)

1

3

 * 

3

2

4

9

20,0

167,5

6

Clichy-Echecs-92 (FRA)

2

1

1

 * 

2

3

8

17,0

150,5

7

Hello Sakk (HUN)

1

½

2

½

2

 * 

3

1

8

15,0

127,0

8

TREMBLAY EN FRANCE (FRA)

2

2

2

2

1

1

 * 

1

2

7

15,5

149,5

9

Odlar Yurdu (AZE)

½

3

3

 * 

6

16,5

145,5

10

SK Schwäbisch Hall (GER)

3

1

2

0

2

 * 

6

15,0

142,5

A győztes csapat

T.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Aleksztandra Gorjacskina

2593

RUS

½

½

½

1

½

½

½

½

1

5,5

9

2450

2

GM

Nana Dzagnidze

2524

GEO

½

1

1

½

0

1

½

½

5,0

8

2434

3

GM

Pia Cramling

2459

SWE

½

1

0

1

0

½

3,0

6

2375

4

IM

Elisabeth Paehtz

2467

GER

½

½

½

0

1

1

1

4,5

7

2341

5

GM

Monika Socko

2421

POL

½

1

0

0

1

0

2,5

6

2339

 

A Hello Sakk csapatában az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Hoang Thanh Trang

2404

0

0

1

0

0

0

0

½

1,5

8

2463

2

IM

Gara Anita

2350

½

0

0

½

1

2,0

5

2443

3

WGM

Papp Petra

2336

1

½

½

½

0

1

½

4,0

7

2422

4

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

0

½

½

½

1

0

½

3,0

7

2416

5

WGM

Gara Tícia

2383

0

1

½

1

0

½

1

0

½

4,5

9

2345

 

Danzhouban a hagyományos viadal történetében harmadszor köszönthettek nem kínai győztest, az orosz Jan Nepomnjacsij 2016-os sikere után Rapport Richárd címvédőként veretlenül végzett az élen a koronavírus-járvány miatt online rapid viadalon.

A 24 esztendős nagymesterünk a kiegyensúlyozott mezőnyben elsősorban a kínai sakkozókkal vívott csatákban remek stratégiával játszott. Rapport a tornát a kétszeres olimpiai bajnok, világbajnokjelölt Ding Liren elleni sikerével alapozta meg. Az első fordulóban a bonyodalmakban a világranglista harmadik sakkozó hibázott nagyot. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal is gazdálkodhattak a nagymesterek.

  

A 11. Danzhou szuperverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Rapport Richárd (HUN, 2727)

 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

1  1 

½  ½

½  1 

9

2

 Ding Liren (CHN, 2836)

0  ½ 

 

1  ½ 

1  ½

1 0 

½  1

1  ½

½  ½

3

 Alekszandr Griscsuk (RUS, 2784)

½  ½ 

0  ½ 

 

1  ½ 

1 ½ 

½ ½ 

½  ½

½ ½ 

4

 Anish Giri (NED, 2731)

½  ½ 

0 ½ 

0  ½ 

 

0  ½

½  ½ 

1  1 

1  1 

5

Wei Yi (CHN, 2752)

½  ½ 

0  1 

0 ½ 

1  ½ 

 

½ 0 

½  ½

½  ½ 

6

 Yu Yangyi (CHN, 2738)

0 0 

½  0 

½  ½ 

½  ½ 

½  1 

 

1  0 

½  ½ 

6

7

 Wang Hao (CHN, 2750)

½ ½ 

0 ½

½  ½ 

0 0 

½ ½ 

0  1 

 

1  0 

8

 Veszelin Topalov (BUL, 2707)

½  0 

½  ½ 

½  ½ 

0 0 

½ ½ 

½ ½ 

0 1 

 

 

Gaál Zsóka ezüstérmes az online rapid korcsoportos világbajnokság U14 lányok versenyében. Sakkozásunk egyik legnagyobb tehetsége a 13 éves Zsóka, aki ötödik kiemeltként kapott meghívást a 16 fős döntőbe.

Két-kétjátszmás párharcokat vívtak, 1-1-nél az Armageddon parti döntötte el a továbbjutást. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc. A kieséses rendszerű csatározásban Zsóka az első körben az orosz Veronika Subenkova ellen 2-0-ra győzött. A legjobb nyolc között az amerikai Yan Ruiyanggal csatázott, két döntetlen után a "hirtelen halál" partiban Zsóka bírta jobban a feszültséget, az elődöntőbe jutott.

Az amerikai Wu Rochelle sem tudta megállítani szárnyalásában, kettős győzelemmel jutott a fináléba. A döntőben a holland Eline Roebers ellen Zsóka világossal játszotta az első partit, ellenfele várakozáson felüli teljesítménnyel rukkolt ki és szerzett vezetést.

A visszavágón a holland kislány is egyre idegesebben játszott, míg Zsóka tetszetős kiskombinációval került döntő előnybe, amikor fatális elnézéssel mentőövet dobott ellenfelének. Lépésismétléssel megmenekült a vereségtől és 1,5-0,5-ös győzelmével világbajnok lett, Gaál Zsóka az ezüstérmet vehette át.

 

Moszkvában a sakkozás hatodik világbajnoka, Mihail Botvinnik nevét viselő Központi Sakk-klubban december 5. és 16. között rendezték meg a 73. férfi és a 70. női szuperbajnokságot. A rajtlistákat vezetők sikerével értek véget a küzdelmek, a világranglista ötödik Jan Nepomnjacsij és a női rangsorban második Alekszandra Gorjacskina  vehette át a bajnoki trófeát. Az online viadalok után a résztvevők érthetően örültek az igazi humán összecsapásoknak, a férfiak viadalán 6 és fél millió, a nők versengésében 3,5 millió rubelt osztottal szét a sakkozók között.

A világranglista ötödik Jan Nepomnjacsij pályafutása második bajnoki címét ünnepelhette. A rajtlistát vezető nagymesternek a várakozásnak megfelelően legnagyobb riválisa a 2016-ban Magnus Carlsennel világbajnoki döntőt játszott Szergej Karjakin volt. Kiélezett versenyfutásukban a hetedik fordulóban mérkőztek meg, Nepomnjacsij 32 lépésben vereséget mért riválisára. Az egypontos hátrányba került Karjakin a kilencedik körben váratlan segítséget kapott Daniil Dubovtól, aki legyőzte az éllovast. A befejező játéknapon Dubov legyőzte Karjakint is, Nepomnjacsij félpontos előnnyel lett bajnok.

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Jan Nepomnjacsij (2784)

 

1

½

0

½

½

½

½

1

1

1

1

2

 Szergej Karjakin (2752)

0

 

½

0

½

1

1

1

½

1

½

1

7

3

 Vlagyimir Fedoszejev (2674)

½

½

 

1

½

½

½

½

½

1

½

½

4

Daniil Dubov (2702)

1

1

0

 

0

½

½

½

1

½

1

½

5

 Makszim Csigajev (2619)

½

½

½

1

 

1

½

½

½

0

0

1

6

6

 Vladiszlav Artyemijev (2711)

½

0

½

½

0

 

½

½

1

1

½

1

6

7

 Peter Szvidler (2723)

½

0

½

½

½

½

 

½

½

½

½

1

8

 Nyikita Vityjugov (2720)

½

0

½

½

½

½

½

 

½

½

1

½

9

 Andrej Jeszipenko (2686)

0

½

½

0

½

0

½

½

 

½

1

1

5

10

 Makszim Matlakov (2698)

0

0

0

½

1

0

½

½

½

 

1

1

5

11

 Alekszej Goganov (2594)

0

½

½

0

1

½

½

0

0

0

 

½

12

 Mihail Antipov Al. (2611)

0

0

½

½

0

0

0

½

0

0

½

 

2

A női bajnokságon rájátszás döntötte el a cím sorsát. A 19 éves Polina Suvalova oly sok sikert elért, nagy csatákban is edződött riválisokkal szemben tartotta a lépést. Az utolsó forduló előtt félpontos előnnyel vezetett, remizett, míg a világranglista második Alekszandra Gorjacskina nyert. A párharcuk két 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperces csatákkal folytatódott, két döntetlen után Gorjacskina sötéttel remizett az Armageddon partiban, ez pályafása második bajnoki címét jelentette. A harmadik helyen előállt holtverseny az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuknak kedvezett.

 

December 26. és január 3. között rendezték meg a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozat második tornáját, a 12 résztvevős Airthings Masters viadalt. Először körmérkőzés döntötte el a nyolc továbbjutót, a csatározás kieséses rendszerben folytatódott. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezette, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszottak. A negyeddöntőtől a tornán két négyjátszmás párharcokra került sor.

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

½

1

½

½

½

½

1

½

½

½

½

2

 Wesley So (2741)

½

 

½

½

½

½

½

1

½

½

1

½

3

 Hikaru Nakamura (2829)

0

½

 

½

½

½

½

½

½

1

1

1

4

Jan Nepomnjacsij (2778)

½

½

½

 

½

½

1

1

½

0

½

½

6

5

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

 

½

½

½

½

½

½

1

6

6

 Levon Aronjan (2778)

½

½

½

½

½

 

½

½

½

½

1

0

7

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

½

½

0

½

½

 

½

½

1

0

½

5

8

 Daniil Dubov (2770)

0

0

½

0

½

½

½

 

½

½

1

1

5

9

 Pentala Harikrishna (2705)

½

½

½

½

½

½

½

½

 

½

0

½

5

10

Alekszandr Griscsuk (2784)

½

½

0

1

½

½

0

½

½

 

½

½

5

11

 Anish Giri (2731)

½

0

0

½

½

0

1

0

1

½

 

½

12

David Anton Guijarro (2667)

½

½

0

½

0

1

½

0

½

½

½

 

 

A negyeddöntő szenzációjaként a 24 éves Daniil Dubov az első mérkőzés döntetlene után a második párharcban 2,5-0,5-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A sorsdöntő partiban Dubov bemattolta a norvég világelsőt. Elsőként Hikaru Nakamura elleni kettős győzelmével Levon Aronjan jutott a legjobb négy közé. Két párharcot rájátszás döntött el. Maxime Vachier-Lagrave és Tejmur Radzsabov  is a párbajt eldöntő Armageddon játszmában sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe. MVL a Skilling Open győztesét, Wesley So-t „búcsúztatta”, Radzsabov visszavágott Jan Nepomnjacsijnak.

A negyeddöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770 1 - 3

Magnus Carlsen – Daniil Dubov 2 – 2 (1 – 0, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Daniil Dubov - Magnus Carlsen 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So 3 – 1 (döntetlen, 1 - 0, döntetlen, 1 – 0)

Wesley So (amerikai, 2741)Maxime Vachier-Lagrave 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So 1,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 0 - 4

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Levon Aronjan - Hikaru Nakamura 2 - 0

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov 2 – 2 ( 4 döntetlen)

Tejmur Radzsabov -  Jan Nepomnjacsij 2 - 2 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij 1,5 – 1,5

Az Airthings Masters döntőjébe a 2017-es Világkupa győztese, Levon Aronjan  és a 2019-es Világkupa első helyezettje, Tejmur Radzsabov jutott.  Az elődöntő első párharcában Radzsabov 3-1-re győzte le Daniil Dubovot, a második meccsen kettős győzelmet aratott. Levon Aronjan 3-1-es nyeréssel várhatta Maxime Vachier-Lagrave ellen a „visszavágót”, két döntetlen után a harmadik partit 113 lépésben nyerte meg, a 2-1-gyel révbe ért.

Az elődöntő eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 3 – 1, 2 - 0

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  0 - 2

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 – 3, 1 - 2

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan 1 – 3 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 2 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

 

Tejmur Radzsabov lett az Airthings Masters online rapid viadal győztese. A döntő első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt, lépésismétlése helyett gyalogot áldozott, elképzelése nem vált be, Radzsabov pontos játékkal kivédte a látszatfenyegetéseket, majd anyagi előnyét érvényesítette.

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. Mindketten hibáztak mielőtt létrejött a kritikus állás, Levon Aronjan szenzációs bástyaáldozatot hozott. Radzsabov királya körül sűrű viharfelhők gyülekeztek. Aronjan két nyerést adó folytatás között választhatott, de rossz döntést hozott, Radzsabov kivédte a fenyegetéseket, az átélt izgalmak hatására a belement a lépésismétléses remibe.

A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát. Az azerbajdzsáni nagymesternek még fél pontra volt szüksége végső sikeréhez, ezt a harmadik partiban megszerezte.

Radzsabov a 60 ezer dolláros első díj mellé részvételi jogot is szerzett a Meltwater Champions Chess Tour sorozatot lezáró fináléban. Az összetett pontversenyben is az élre állt.

Az Airthings Masters döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5, 2 – 1

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov 1 – 2 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

A harmadik helyért vívott csatát Maxime Vachier-Lagrave nyerte meg. Az első párharcot Daniil Dubov hathatós segítségével mentette döntetlenre, mind a négy parti döntéssel végződött. A visszavágón is az orosz nagymester hibázott többet. MVL 2,5-1,5-re győzte le Dubovot

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Egy rendhagyó év legfontosabb versenyeinek összefoglalója III.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. Rendhagyó esztendőként jegyzi majd a sakktörténelem. Elhalasztották a moszkvai sakkolimpiát, félbeszakították a világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.  Nem rendezték meg a Grand Chess Tour sorozatot, számos szuperversenyt, kontinensbajnokságot. Januárban még lejátszották a női világbajnoki döntőt, a kínai Ju Wenjun rájátszásban, összesítve 8,5 – 7,5 arányban védte meg címét az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben. Wijk aan Zee-ben a 82. Tata Steel Masters viadalon az amerikai Fabiano Caruana kétpontos előnnyel diadalmaskodott. Lausanne-ban a grúz Nana Dzagnidze győzött a Grand Prix 2019/20 sorozat harmadik tornáján. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyben vezet a vb-jelölti döntő félidőjében. Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelentett. Magnus Carlsen remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornákat hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását. A négy versenyből álló sorozat záróakkordjaként a Grand Final a norvég világelső győzelmével fejeződött be. A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com rendezte meg hat csapat részvételével a rapid online négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáját, a szuperdöntőt Kína nyerte meg az USA válogatottjával szemben. A 163 csapat részvételével megrendezett rapid Online Sakkolimpia döntőjében az internetes kapcsolat megszakadása miatt  két győztest hirdettek, az orosz és az indiai válogatott is aranyérmes lett. A versengésben válogatottunk kitűnően helyt állt, a negyeddöntőben az oroszok legjobbjaitól szenvedett vereséget. A Tungsram Aquaprofit NSK együttese sorozatban tizenkettedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A Magyar Sakkszövetség sikeres pályázatával Budapest elnyerte a 2024-es sakkolimpia megrendezésének jogát. A 2020-as esztendő harmadik negyedévének legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

A koronavírus járvány miatt az utolsó pillanatig bizonytalan volt a hagyományos Biel Sakkfesztivál sorsa, a rendezők hosszas tárgyalások után a nagy sikerű fesztivál megrendezése mellett döntöttek. A sakkozók nagyon örültek a lehetőségnek, hogy végre szemtől-szembe csatázhattak.

 

A lengyel Radoslaw Wojtaszek elsőségével ért véget az 53. Biel Sakkfesztivál nagymesterversenye, a Triathlon torna. A nyolc résztvevő három különböző műfajban is összemérte erejét, a tornáknak eltérő volt a pontozása. A klasszikus versenyen a győzelem 4, a döntetlen másfél pontot ért, a rapid tornán a nyerésért két pontot lehetett kasszírozni, egyet a döntetlenért.

Az első hely sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, az izgalmas hajrában Wojtaszek félpontos előnnyel végzett az élen.

A klasszikus körversenyen Pentala Harikrishna remekelt, egy ponttal szerzett többet, mint a viadal doyenje, Michael Adams.

A rapidversenyen Eadoslaw Wojtaszek dominált, Lékó Péter tanítványa, Vincent Keymer szép sikert ért el. A kétfordulós villámversenyen Wojtaszek és Adams ellenállhatatlanul gyűjtögette a pontokat.

Az összetett verseny végeredménye:

H.

Név

J

Klasszikus

Rapid

Blitz

Pont

1

GM Radoslaw Wojtaszek

28

14

12

11

37

2

GM Pentala Harikrishna

28

20.5

10

6

36.5

3

GM Michael Adams

28

16.5

8

11

35.5

4

GM Vincent Keymer

28

13.5

10

4.5

28

5

GM Arkadij Naiditsch

28

11

5

6.5

22.5

6

GM David Antón Guijarro

28

9.5

4

8.5

22

7

GM Romain Édouard

28

10

4

3.5

17.5

8

GM Noël Studer

28

7

3

5

15

 

A világbajnok Magnus Carlsen és kilenc világklasszis részvételével rendezték meg a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből és a döntőből álló sorozatának negyedik tornáját, a Legends of Chess viadalt, amelyre Lékó Péter is meghívást kapott. Carlsen és a három világbajnokjelölt, a kínai Ding Liren, az orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri generációs párbajt is vívott a modern sakkozás hat kiemelkedő személyiségével. Ismét láthattuk a „ringben” az ötszörös világbajnok Viswanathan Anandot, a tizennegyedik világelsőt, 2000-ben Garri Kaszparovot világbajnoki címétől megfosztó orosz Vlagyimir Kramnyikot, az „aranygeneráció” két nagyszerű harcosát, az ukrán Vaszilij Ivancsukot és az izraeli Borisz Gelfandot, az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlert. Kétszeres olimpiai ezüstérmesünk 2004-ben világbajnoki döntőt játszott Kramnyikkal, a címvédőnek kedvezett a 7-7-es végeredmény. A nagymesterek a körversenyen négyjátszmás páros mérkőzéseken csatáztak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma döntött. Az első négy helyezett jut tovább. Az elődöntőben és a döntőben is két párharcot kellett megnyerni.  Játszmánként 15 – 15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10 – 10 másodperc bónusz.

A körversenyen Magnus Carlsen valamennyi mérkőzését megnyerve ötpontos előnnyel végzett az élen. A norvég világelső kétszer a „hirtelen halál” partiban biztosította be győzelmét. A befejező játéknapon a továbbjutásért küzdő exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiknak sem „kegyelmezett”. Az első játszmában nyerőesélyes állását még remire rontotta, az utolsó két partit megnyerve 3 – 1-re győzte le egykori nagy riválisát. Kramnyik tavaly a Tata Steel Chess viadal zárónapján jelentette be, hogy visszavonul a profi sakkozástól, egy-egy rapid viadalon azért még játszik. Az exvilágbajnok a torna kétharmadánál még továbbjutásra állt, de utolsó három meccsét elvesztette. Honfitársa, Peter Szvidler profitált az exvilágbajnok vereségéből, az elődöntőbe jutott.

Jan Nepomnjacsij sokáig tartotta a lépést Carlsennel, a hajrában két meccset bukott el. A tornán gyengébb rajt után egyre jobb játékot nyújtott Anish Giri.

Kevés hiányzott az ukrán Vaszilij Ivancsuk bravúrjához, hogy elődöntőt játszhasson. Régi nagy riválisa, Viswanathan Anand elleni győzelemmel zárta a szereplését. Négy döntetlen után az Armageddon játszmában elért döntetlen 2 pontot jelentett számára. A viadal meglepetéseként Anand hosszabb versenyzési szünet után a számára szokatlan feltételekkel nem tudott megbirkózni.

Hét párharcot zárt vereséggel Lékó Péter. Biztatóan kezdett, Vaszilij Ivancsuk elleni nyeréssel rajtolt, a jó folytatással adós maradt. Hosszabb szünet után játszhatott egykori nagy ellenfeleivel. Megnyitáselméleti felkészültsége most is remek, jól variálta a nyitásokat, kedvező állásait azonban sorban elrontotta, két „hirtelen halál” partit vesztett el, Ivancsuk mellett még Anadot tudta legyőzni. Sajnálhatja többek között Magnus Carlsennel szemben kihagyott óriási esélyt. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtott.

A Legends of Chess körverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BP

MP

1

Magnus Carlsen

2

3

2

3

3

23

25

2

Jan Nepomnjacsij

2

3

2

2

2

2

20½

20

3

Anish Giri

1

½

2

2

18

18

4

Peter Szvidler

1

2

17½

14

5

Vaszilij Ivancsuk

2

2

2

3

2

2

18½

13

6

Vlagyimir Kramnyik

1

2

1

2

16½

12

7

Borisz Gelfand

0

2

2

3

½

2

15

11

8

Ding Liren

½

½

1

14

9

9

Viswanathan Anand

2

2

2

½

½

2

14½

7

10

Lékó Péter

2

2

2

2

15½

6

A Legends of Chess online rapid viadal elődöntőjében Magnus Carlsen könnyed játékkal kétszer is 2,5 – 0,5-re győzte le Peter Szvidlert. A másik ágon Jan Nepomnjacsij és Anish Giri párharcát a harmadik összecsapás döntötte el. Az első találkozón az orosz nagymester meggyőző győzelmet aratott. A második mérkőzésen Nepomnjacsij a második partit megnyerve szerzett vezetést, Giri a szicíliai védelem bonyodalmaiban túljátszotta ellenfelét, kiegyenlített. 2-2 után következtek a villámpartik, Nepomnjacsij ismét előnyt szerzett, Giri remek játékkal másodszor is kiegyenlített, majd a „hirtelen halál” partiban is győzött, a rájátszás következett.

Jan Nepomnjacsij öt döntetlen után a második villámjátszmát nyerte meg, 3,5 – 2.5-ös győzelmével, 2-1-es sikerével harcolta ki a döntőbe jutást.

Az elődöntő eredményei:

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2 (0,5 – 2,5, 0,5 – 2,5)

Peter Szvidler – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Magnus Carlsen – Peter Szvidler 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0 döntetlen)

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1 - 2

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 0,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1 0 – 1)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 3 – 4 (döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Magnus Carlsen a Legends of Chess online rapid viadal döntőjében 2 – 0-ra győzte le Jan Nepomnjacsijt. A finálé első játéknapján nagy csata dúlt, a norvég világbajnok csak a két villámjátszmában elért győzelmével nyerte meg az orosz sakkozó ellen az összecsapást 4 – 2-re. Nepomnjacsij csalódottságán nem tudta túltenni magát, a második mérkőzésen nem tudta megnehezíteni a világbajnok újabb sikerét.

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatán az „ötletgazda” Magnus Carlsen harmadik tornagyőzelmét ünnepelhette.

A Legends of Chess döntő végeredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2 – 4 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Ajkán rendezték meg a Rapid Magyar Bajnokságot, az V. Csaba Árpád emlékversenyt. A 13 fordulós svájci rendszerű viadalon 171 résztvevő viaskodott, 20 nemzetközi nagymester és 22 nemzetközi mester is játszott.  A rajtlistát két olimpikonunk. Berkes Ferenc és Almási Zoltán vezette,  az izgalmas versenyfutásból az ötödik helyre rangsorolt Bánusz Tamás került ki győztesen, félpontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot. A második helyen előállt ötös holtversenyt a Bucholz-pontszámítás döntötte el, a veretlenségét megőrző Berkes lett az ezüstérmes, Kántor Gergely a bronzérmet vehette át.  A női bajnoki címet Papp Petra szerezte meg. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és 10-10 másodperc bónusz lépésenként.

A Magyar Rapid Bajnokság, az V. Csaba Árpád emlékverseny végeredménye:

H.

R.

Név

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

1

5

GM

Bánusz Tamás

2614

10,0

107,0

72,5

2

1

GM

Berkes Ferenc

2688

9,5

115,0

70,0

3

23

GM

Kántor Gergely

2424

9,5

109,0

71,5

4

17

IM

Kaczur Flórian

2454

9,5

109,0

70,5

5

20

GM

Kozák Ádám

2438

9,5

108,5

75,0

6

7

GM

Erdős Viktor

2580

9,5

107,5

72,0

7

11

GM

Mihók Olivér

2508

9,0

108,5

68,0

8

3

GM

Balogh Csaba

2653

9,0

106,5

66,0

9

6

GM

Papp Gábor

2603

9,0

105,0

65,5

10

28

IM

Csonka Balázs

2324

9,0

105,0

65,0

11

18

GM

Ruck Róbert

2453

9,0

104,5

65,5

12

9

IM

Nagy Gábor

2523

9,0

104,0

67,0

13

12

GM

Aczél Gergely

2506

9,0

102,0

68,0

14

21

GM

Korpa Bence

2427

9,0

101,0

63,5

15

13

GM

Horváth Ádám

2496

9,0

99,5

66,0

16

2

GM

Almási Zoltán

2678

9,0

99,5

62,0

17

19

GM

Horváth József

2438

9,0

96,0

61,0

18

27

FM

Emődi Barnabás

2339

9,0

92,5

60,0

19

8

GM

Antal Gergely

2537

8,5

111,5

70,0

20

4

GM

Balog Imre

2626

8,5

106,0

65,5

39

33

WGM

Papp Petra

2297

8,0

86,5

50,0

42

10

WIM

Juhász Barbara

2099

7,5

96,5

55,0

44

44

WIM

Kovács Klára

2196

7,5

95,5

52,0

46

103

WFM

Gaál Zsóka

1816

7,5

93,5

53,0

(171 résztvevő)

 

Augusztus 9-én kezdődött meg a Magnus Carlsen Chess Tour befejező viadala, a négy résztvevős Grand Final. Négy verseny eredményei döntötték el a fináléba jutást. A világbajnok Magnus Carlsen három tornán diadalmaskodott, a Magnus Carlsen Invitational, a Chessable Masters és a Legends of Chess versenyt is megnyerte. Az orosz Daniil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge első helyét szerezte meg. Az amerikai Hikaru Nakamura és a kínai Ding Liren értékes helyezéseiknek köszönhetően játszhattak. Az „öt szettes” elődöntők után a két győztes hét mérkőzést játszott.

Az első mérkőzések a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren és az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura győzelmével értek véget. Ding Liren és Magnus Carlsen párharcát a „hirtelen halál” parti döntetlene döntötte el a kínai nagymester javára.

Daniil Dubov nagy esélyt szalasztott el Nakamurával szemben, a párbajban végül a második villámparti döntött.

A második mérkőzés megnyerésével Magnus Carlsen kiegyenlített. Az első játéknap fordulatokban gazdag, küzdelmes játszmái után a második mérkőzés összecsapásai némi csalódást okoztak. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren kitűnő rajtja, váratlan győzelme után sokat hibázva szenvedett vereséget Magnus Carlsentől. A világbajnok nagy pontossággal használta ki a felkínált esélyeket.

Hikaru Nakamura másodszor is győzött, Daniil Dubov nem tudott zavart okozni az ötszörös amerikai bajnok soraiban. Nakamura a harmadik találkozót is megnyerte, elsőként jutott a Grand Final döntőjébe.

Az első mérkőzés elvesztése, majd két összecsapás magabiztos megnyerése után sokan biztosra vették, hogy Magnus Carlsen a továbbjutáshoz szükséges harmadik győzelmét is könnyen gyűjti be. A párharc forgatókönyve azonban másként alakult, fordulatokban gazdag összecsapások végén a norvég világbajnok örülhetett, de nem lehetett felhőtlenül elégedett, maga is csodálkozott, hogy miként tudott megmenekülni a vereségtől.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Varlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 1

Ding Liren – Magnus Carlsen 3,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen)

Magnus Carlsen – Ding Liren 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Ding Liren – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Magnus Carlsen – Ding Liren 3,5 – 2,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 – 3

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 2,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

 

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozat Grand Finals Kiva finálé győztese. A norvég világelső a hét szettes döntőben 4 – 3-ra győzte le az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurát.

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyéből Magnus Carlsen három tornát nyert meg, egyetlen vereségét a Lindores Abbey Challenge viadal elődöntőjében Hikaru Nakamurától szenvedte el.

Magnus Carlsen a Grand Finals Kiva fináléjában óriási csata, fordulatokban gazdag küzdelem után visszavágott az amerikai nagymesternek. A végsőkig kiélezett hét szettes döntőben a norvég világbajnok háromszor is hátrányból egyenlített, a hetedik mérkőzésen is „rendelésre” tudott nyerni, miután elvesztette az első villámpartit. A sorsdöntő „hirtelen halál” partiban színt választhatott, sötétre szavazott, remifórral játszhatott, és a döntetlen a végső sikerét jelentette. Magnus Carlsen győztesként a döntő 300 ezer dolláros díjalapjából 140 ezret nyert, Hikaru Nakamura 80 ezer dolláros díjat vehetett át.

A Grand Finals Kiva döntő végeredménye:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlen (norvég, 2881) 

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 3,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 3,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 4 – 3 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 3 – 1 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 3,5 – 3,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen)

 

A Nemzetközi Sakkszövetség a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztotta a moszkvai sakkolimpiát, július 22. és augusztus 30. között online rapid sakkolimpiát rendezett. A 163 nevezett csapatot a 2018-ban Batumiban megrendezett sakkolimpia eredményeit figyelembe véve öt csoportba osztották be, válogatottunk a másodikba lett besorolva. Hat táblán dúltak a csaták, fordulónként 2-2 férfi és női sakkozó mellett 1-1 U20-as leány és fiú alkotta a csapatot. A kilenc fordulós körversenyből az első három helyezett folytathatta a versengést az elit csoportban. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz volt a gondolkodási idő.

A top csapatok rangsorát az orosz válogatott vezette, szuperklasszisok alkották az együttest, Alekszandr Griscsuk, Jan Nepomnjacsij, Daniil Dubov, Vladiszlav Artyemijev, Alekszandra Gorjacskina, Katyerina Lahno, Alekszandra Kosztenjuk is játékra jelentkezett.

A kínai válogatottban Ding Liren, Yu Yangyi, Wei Yi, Bu Xiangzhi a férfi négyes, Hou Ji-fan, Ju Wenjun, Tan Zhongyi, Lei Tingjie a női szakasz.

A rangsorban harmadik amerikai együttesben Wesley So volt a legjobb, nélkülözték Fabiano Caruanát és Hikaru Nakamurát. Az ukránoknál nem játszottak a Muzicsuk nővérek, a négyszeres olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk játszott az éltáblán.

Az örményeknél Levon Aronjan, az azerbajdzsáni csapatban Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov volt a sztár. India nevezte az ötszörös világbajnok Viswanathan Anadot, remek a női kettősük, Humpy Koneru és Dronavalli Harika, az ifjúsági sakkozóik is ponterőseknek ígérkeztek.

Válogatottunk összeállítása:

Férfiak: Gledura Benjámin (2619), Erdős Viktor (2580), Bánusz Tamás (2614), Balog Imre (2626)

Nők: Hoang Thanh Trang (2338), Papp Petra (2297), Gara Tícia (2274), Gara Anita (2279)

U20 lányok: Gaál Zsóka (1816), Demeter Dorina (1885)

U20 fiúk: Kozák Ádám (2438), Persányi Barnabás (2019)

Kapitányként Papp Gábor segítette a felkészülést.

Csoportelsőként, nyolc győzelemmel és egy vereséggel jutott be válogatottunk az online sakkolimpia legjobb csapatainak versenyére. Sakkozóink az első hely sorsát eldöntő rangadón 4-2-re legyőzték a rajtlistát vezető angol együttest, ezzel megerősítették vezető pozíciójukat. Váratlan volt csapatunk minimális veresége Ecuador együttesével szemben. Szerencsére a kisiklás nem veszélyeztette első helyünket.

A top divízióban válogatottunk folytatta remek szereplését, csoportjában másodikként harcolta ki a továbbjutást, a rájátszásban a német együttessel küzdött meg a negyeddöntőbe jutásért.

A B csoport végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Azerbajdzsán

 * 

5

4

5

3

14

36,5

0

2

Magyarország

1

 * 

4

2

4

4

4

6

14

32,0

0

3

Ukrajna

2

 * 

3

5

4

13

35,5

0

4

Kazahsztán

 * 

3

4

6

4

5

13

34,0

0

5

Spanyolország

2

4

3

 * 

6

13

33,5

0

6

Hollandia

2

3

 * 

4

9

29,0

0

7

Szlovákia

1

2

½

2

2

 * 

8

23,5

0

8

Franciaország

2

½

0

 * 

4

6

4

19,5

0

9

Norvégia

½

2

1

2

2

 * 

4

2

17,0

0

10

Dél-Afrika

½

0

2

1

0

½

0

2

 * 

0

8,5

0

Nagyszerű sikerként válogatottunk a német csapat legyőzésével az Online Sakkolimpia negyeddöntőjébe jutott. A kétfordulós párharcot együttesünk 3,5 – 2,5 arányú győzelemmel kezdte, Gara Tícia és Kozák Ádám folytatta eredményes szereplését, nyeréseik kellettek a sikerhez. A második meccsen a németek hasonló arányban vágtak vissza, Papp Petra és ismét legfiatalabb nagymesterünk, Kozák Ádám győzött, de sakkozóink a három vereséget is elszenvedtek. A továbbjutást egy Armageddon játszma döntötte el, Bánusz Tamás és Dennis Wagner vívott meg. Az idei rapid bajnok Bánusznak 5 perce volt Wagner 4 percével szemben, de nyernie kellett a sikerhez. Bánusz drámai küzdelemben teljesítette feladatát!

 

A viadal negyeddöntőjében a rajtlistát vezető orosz csapat összesítésben 3-1-re legyőzte válogatottunkat. Az első mérkőzést a szuperklasszisokból álló együttes 5 – 1-re nyerte meg, a második találkozó 3-3-mal ért véget, válogatottunk közel állt a bravúrhoz, hogy kiharcolja a sorsdöntő „hirtelen halál” parti játszásának lehetőségét.

T.

1

  Oroszország

Élő

-

2

  Magyarország

Élő

5 : 1

1.1

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

-

GM

Erdős Viktor

2580

1 - 0

1.2

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Gledura Benjámin

2619

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

1 - 0

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

IM

Gara Anita

2279

1 - 0

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

-

GM

Kozák Ádám

2438

½ - ½

1.6

WGM

Polina Suvalova

2379

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

1 - 0

T.

2

  Magyarország

Élő

-

1

  Oroszország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Bánusz Tamás

2614

-

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

0 - 1

1.2

GM

Gledura Benjámin

2619

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

½ - ½

1.3

WGM

Papp Petra

2297

-

GM

Katyerina Lahno

2521

1 - 0

1.4

WGM

Gara Tícia

2274

-

GM

Valentyina Gunyina

2427

1 - 0

1.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

GM

Alekszej Szarana

2618

½ - ½

1.6

WFM

Demeter Dorina

1885

-

WGM

Polina Suvalova

2379

0 - 1

A versengésben válogatottunk kitűnően helyt állt. Csapatunkban kiváló eredményt ért el Kozák Ádám, aki 19 partijából 15,5 pontot szerzett, Gara Tícia 11 játszmájából 9 pontot ért el. Az Amerikában tanuló Gledura Benjámin 9-ből 8 pontot gyűjtött, az időeltolódás miatt nem játszott többet.

 

 

Az Online Sakkolimpiának végül két győztese lett, a döntő két résztvevője, a párharcot 3 – 1-re „megnyerő” orosz válogatott és a második meccset az internetes kapcsolat megszakadása miatt „elvesztő” indiai csapat is aranyérmet kap, így döntött a FIDE orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics. A két ifjúsági táblán történt a hiba, objektíven az állások másfél pontot ígértek az egypontos hátrányban levő indiai együttesnek, azonnal megóvták a két vesztést.

T.

1

    India

Élő

-

2

    Oroszország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

-

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

½ - ½

1.2

GM

Pentala Harikrishna

2690

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

½ - ½

1.3

GM

Humpy Koneru

2483

-

GM

Katyerina Lahno

2521

½ - ½

1.4

GM

Dronavalli Harika

2450

-

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

½ - ½

1.5

GM

Praggnanandhaa, R

1781

-

GM

Alekszej Szarana

2618

½ - ½

1.6

WIM

Deshmukh Divya

1775

-

WGM

Polina Suvalov,

2379

½ - ½

T.

2

   Oroszország

Élő

-

1

  India

Élő

4½:1½

1.1

GM

Jan Nepomnjacsij,

2778

-

GM

Viswanathan Anand

2751

½ - ½

1.2

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

GM

Humpy Koneru

2483

1 - 0

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

GM

Dronavalli Harika

2450

½ - ½

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

-

GM

Sarin Nihal

2418

1 - 0

1.6

WGM

Polina Suvalova

2379

-

WIM

Deshmukh Divya

1775

1 - 0

A címvédő Tungsram Aquaprofit NSK tizenharmadik, sorozatban tizenkettedik bajnoki címét ünnepelte. A koronavírus-járvány miatt öthónapos késéssel fejeződött be az első osztályú csapatbajnokság.  Augusztus 30-án, majd szeptember 13-án játszották le a két utolsó fordulót. A halasztás legkevésbé a hét forduló után nyolc és félpontos előnnyel vezető címvédő Tungsram Aquaprofit NSK csapatát zavarta meg. Idegenlégiósaik nélkül is kettős győzelmet értek el. Hazai pályán a háromszor is ezüstérmes, a mérkőzésre tartalékosan kiálló DVTK elleni 8-4-es sikerrel bebiztosították újabb bajnoki címüket. A befejező játéknapon a tíz döntetlen mellett Medvegy Zoltán és Galyas Miklós győzelmével 7-5-re nyertek az ezüstéremre pályázó ASE Paks ellen. A paksiak a minimális vereséggel végül csak a harmadik helyen végeztek az idényben hat győzelemmel és egy döntetlennel 13 meccspontot elérő HVSE-Infraplan mögött. A paksiak háromszor kaptak ki.

A Tungsram Aquaprofit NSK csapatának hosszú a kispadja, jól tudtak variálni a csapatösszeállításokkal. A bajnokcsapatban ezúttal jóval kevesebb partit játszottak idegenlégiósaik. Legjobb pontszerzőik, Medvegy Zoltán és Gara Tícia 9 játszmájukból 7-7 pontot szerzett, Kántor Gergely 9-ből 6,5 pontot gyűjtött. Jelentős fölényüket jól mutatja a 12 pontos előnnyel megnyert bajnokság, az idény során sakkozóik mindössze hét partit vesztettek a lejátszott 108 játszmából.

Szabó László NB1 bajnokság végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

MP

 

1

Tungsram Aquaprofit NSK

*

8

7

8

9,5

6,5

7,5

8

9,5

9

73

18

 

2

HVSE-Infraplan

4

*

6,5

7,5

5,5

7,5

6

7

9

8

61

13

 

3

ASE Paks

5

5,5

*

5

10

6,5

7

7,5

8

6,5

 61

12

4

DVTK

4

4,5

7

*

5,5

6

6

6

8,5

9,5

57

9

 

5

Morihana PSE

2,5

6

2

6,5

*

6

7

8

8,5

8,5

55,5

13

 

6

Aquaréna Kőbánya SC

5,5

4,5

5,5

6

6

*

6

6

6

9,5

55

7

 

7

Dunaharaszti MTK

4,5

6

5

6

5

6

*

5,5

3,5

8

49,5

5

 

8

Duocor-Makói SVSE

4

5

3,5

6

4

6

6,5

*

5,5

7,5

48

6

 

9

MTK Budapest

2,5

3

4

3,5

3,5

6

8,5

6,5

*

7,5

45

7

 

10

Maróczy SE

3

4

5,5

2,5

3,5

2,5

4

4,5

4.5

*

34

0

 

A sakkozás amerikai fellegvára, St. Louis szeptember 11. és 19. között szupersztárok részvételével két online tornát rendezett. A „Champions Showdown” első viadalán, a Chess 9LX (Fischer Random Chess) versenyen a rajtlistát vezető Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura holtversenyben végzett az élen. Fél ponttal előzték meg az örmény Levon Aronjant és az amerikai Fabiano Caruanát. A két győztes a 150 ezer dolláros díjalapból 31 ezer 500 dollárt nyert. A sakkozás legendás világbajnoka, Garri Kaszparov a nyolcadik helyen végzett. Játszmánként 20-20 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc.

A Chess9LX verseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen (2881)

 

½

½

1

0

1

½

½

1

1

6

2

Hikaru Nakamura (2829)

½

 

½

1

½

1

0

1

½

1

6

3

Levon Aronjan (2778)

½

½

 

½

½

0

1

½

1

1

4

Fabiano Caruana (2773)

0

0

½

 

½

1

1

1

½

1

5

Wesley So (2741)

1

½

½

½

 

½

½

½

1

0

5

6

Maxime Vachier-Lagrave (2860)

0

0

1

0

½

 

1

½

1

0

4

7

Leinier Dominguez Perez (2786)

½

1

0

0

½

0

 

½

½

1

4

8

Garri Kaszparov (2783)

½

0

½

0

½

½

½

 

0

1

9

Peter Szvidler (2742)

0

½

0

½

0

0

½

1

 

½

3

10

Alireza Firouzja (2703)

0

0

0

0

1

1

0

0

½

 

A rapidverseny az amerikai Wesley So elsőségével fejeződött be, egy ponttal előzte meg Magnus Carlsent. A norvég világelső az utolsó forduló előtt még egypontos előnnyel az élen állt, de vereséget szenvedett az orosz Alekszandr Griscsuktól, míg So remek technikával győzött az indiai Pentala Harikrishna ellen. Wesley So megőrizte veretlenségét, a versenyen a győzelemért 2 pont járt.

A rapidverseny végeredménye:

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

 Wesley So (2741)

 

1

1

1

1

2

2

2

2

1

13

2

 Magnus Carlsen (2881)

1

 

0

0

2

2

2

1

2

2

12

3

 Jan Nepomnjacsij (2778)

1

2

 

1

2

1

2

0

0

1

10

4

 Alekszandr Griscsuk (2784)

1

2

1

 

1

0

0

2

2

1

10

5

 Hikaru Nakamura, (2829)

1

0

0

1

 

2

1

1

1

2

9

6

 Levon Aronjan (2778)

0

0

1

2

0

 

1

1

2

2

9

7

 Pentala Harikrishna (2705)

0

0

0

2

1

1

 

2

2

1

9

8

 Jeffery Xiong (2730)

0

1

2

0

1

1

0

 

1

1

7

9

 Leinier Dominguez Perez (2786)

0

0

2

0

1

0

0

1

 

2

6

10

Alireza Firouzja (2703)

1

0

1

1

0

0

1

1

0

 

5

Magnus Carlsen és Wesley So holtversenyes elsőségével fejeződött be a Saint Louis rapid és villámverseny.  Az utolsó játéknap előtt Carlsen félpontos előnnyel vezetett, Hikaru Nakamura elleni vesztéssel kezdett. A 12. fordulóban legyőzte So-t, attól kezdve végig az élen állt az amerikai sakkozóval vívott versengésben. Biztos győztesnek látszott, amikor So mesterhármassal befogta a norvég világelsőt.  Három ponttal előzték meg a harmadik helyezett Nakamurát. A világbajnok Magnus Carlsen a koronavírus-járvány kirobbanása óta a kilencedik online viadalon játszott, hatszor torna győztesként, kétszer holtversenyes elsőként zárta szereplését. A győztes duó 45-45 ezer dolláros díjat kapott a 250 ezer dolláros díjalapból.

 

A Saint Louis rapid és villámverseny végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Magnus Carlsen (2863)

 

1 ½ 1

2 1 0

0 1 ½

2 1 ½

0 0 ½

2 0 1

1 1 1

2 1 ½

2 1 ½

24

2

 Wesley So (2770)

1 ½ 0

 

1 ½ ½

1 ½ ½

2 ½ 1

1 1 1

2 1 1

2 0 ½

2 ½ 1

1 ½ ½

24

3

 Hikaru Nakamura (2829)

0 0 1

1 ½ ½

 

1 1 ½

2 1 ½

0 0 ½

1 ½ ½

1 ½ 1

1 1 1

2 1 1

21

4

 Alekszandr Griscsuk (2777)

2 0 ½

1 ½ ½

1 0 ½

 

0 ½ 0

1 ½ 1

0 1 ½

2 ½ ½

2 1 ½

1 ½ 0

18½

5

 Levon Aronjan (2773)

0 0 ½

0 ½ 0

0 0 ½

2 ½ 1

 

1 ½ 1

1 ½ 1

1 0 ½

2 ½ ½

2 1 1

18½

6

 Jan Nepomnjacsij (2784)

2 1 ½

1 0 0

2 1 ½

1 ½ 0

1 ½ 0

 

2 ½ ½

0 ½ 0

0 1 ½

1 0 1

18

7

 Pentala Harikrishna (2732)

0 1 0

0 0 0

1 ½ ½

2 0 ½

1 ½ 0

0 ½ ½

 

2 1 1

2 0 ½

1 0 0

15½

8

 Jeffery Xiong (2709)

1 0 0

0 1 ½

1 ½ 0

0 ½ ½

1 1 ½

2 ½ 1

0 0 0

 

1 0 ½

1 1 1

15½

9

 Leinier Dominguez Perez (2758)

0 0 ½

0 ½ 0

1 0 0

0 0 ½

0 ½ ½

2 0 ½

0 1 ½

1 1 ½

 

2 ½ 0

12½

10

Alireza Firouzja (2728)

0 0 ½

1 ½ ½

0 0 0

1 ½ 1

0 0 0

1 1 0

1 1 1

1 0 0

0 ½ 1

12½

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Egy rendhagyó év legfontosabb versenyeinek összefoglalója  II.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. Rendhagyó esztendőként jegyzi majd a sakktörténelem. Elhalasztották a moszkvai sakkolimpiát, félbeszakították a világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.  Nem rendezték meg a Grand Chess Tour sorozatot, számos szuperversenyt, kontinensbajnokságot. Januárban még lejátszották a női világbajnoki döntőt, a kínai Ju Wenjun rájátszásban, összesítve 8,5 – 7,5 arányban védte meg címét az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben. Wijk aan Zee-ben a 82. Tata Steel Masters viadalon az amerikai Fabiano Caruana kétpontos előnnyel diadalmaskodott. Lausanne-ban a grúz Nana Dzagnidze győzött a Grand Prix 2019/20 sorozat harmadik tornáján. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyben vezet a vb-jelölti döntő félidőjében. Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelentett. Magnus Carlsen remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornákat hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását. A négy versenyből álló sorozat záróakkordjaként a Grand Final a norvég világelső győzelmével fejeződött be. A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com rendezte meg hat csapat részvételével a rapid online négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáját, a szuperdöntőt Kína nyerte meg az USA válogatottjával szemben. A 163 csapat részvételével megrendezett rapid Online Sakkolimpia döntőjében az internetes kapcsolat megszakadása miatt  két győztest hirdettek, az orosz és az indiai válogatott is aranyérmes lett. A versengésben válogatottunk kitűnően helyt állt, a negyeddöntőben az oroszok legjobbjaitól szenvedett vereséget. A Tungsram Aquaprofit NSK együttese sorozatban tizenkettedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A Magyar Sakkszövetség sikeres pályázatával Budapest elnyerte a 2024-es sakkolimpia megrendezésének jogát. A 2020-as esztendő második negyedévének  legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen sakktörténelmet írt az április 18-án megkezdődött nyolc résztvevős, online rapidverseny ötletével, s annak megszervezésével. A norvég világelső meghívását legnagyobb riválisai fogadták el, a 250 ezer dolláros díjalapú Magnus Carlsen Invitational viadalon a sakkvilág szupersztárjai játszottak.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak Jekatyerinburgban a világbajnok-jelölti döntőn, amelyet az egyre nagyobb járvány miatt félidőben, hét forduló után félbeszakítottak, még nincs időpontja a folytatásnak. Az eredményeket nem törölték, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel holtversenyben áll az élen. Az amerikai Fabiano Caruana, a kínai Ding Liren és a holland Anish Giri is elfogadta a meghívást. Az amerikai Hikaru Nakamura a rapid világranglista negyedik helyezettje, a 16 esztendős, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja az év nagy felfedezettje, a torna megkezdése előtt két nappal a Banter Blitz fináléjában 8,5-7,5-re legyőzte Magnus Carlsent.

A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét. Négy-négy partiban csatáztak 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A párharcok győztesei 3-3 pontot kaptak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma döntött, a nyertes 2, a vesztes 1 pontot kasszírozhatott. A körverseny első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta a csatározást.

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

MP

 Pont 

1

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

***

2

1

1

3

3

3

2

15

16,5

2

GM

Ding Liren

2836

CHN

1

***

3

1

3

3

2

2

15

16

3

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

2

0

***

3

2

3

0

3

13

14,5

4

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

2

2

0

***

3

3

0

3

13

14,5

5

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

0

0

1

0

***

2

3

2

8

13

6

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

0

0

0

1

***

3

3

7

11,5

7

GM

Anish Giri

2731

NED

0

1

3

3

0

0

***

0

7

12,5

8

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

1

1

0

0

1

0

3

***

6

13,5

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

MP

Pont

1

Hikaru Nakamura

2

2

2

2

15

16½

2

Ding Liren

2

3

2

2

2

15

16

3

Magnus Carlsen

2

1

3

2

13

14½

4

Fabiano Caruana

2

2

1

3

13

14½

5

Jan Nepomnjacsij

2

2

2

8

13

6

Alireza Firouzja

½

1

2

7

11½

7

Anish Giri

2

1

7

12½

8

Maxime Vachier-Lagrave

2

2

2

3

6

13½

Az elődöntő első játléknapján az amerikai örökrangadón Hikaru Nakamura 4-2-re legyőzte Fabiano Caruanát, visszavágott a körversenyen elszenvedett vereségéért. Két döntetlen után Nakamura sötéttel megnyerte a harmadik játszmát, Caruana tisztáldozatos támadása a negyedik ütközetben átütött. Két villámjátszmával folytatták, a sokkal gyorsabban játszó Nakamura mindkét játszmát megnyerte, elsőként jutott a döntőbe.

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 4 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1)

A viadal második elődöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen hátrányból fordítva 2,5 – 1,5-re győzte le a kétszeres kínai olimpiai bajnokot, Ding Lirent. Az első parti döntetlene után Ding Liren világossal játszva szerzett vezetést. Magnus Carlsen ellenfele hathatós segítségének köszönhetően kettős győzelemmel vágott vissza a torna körversenyének hetedik fordulójában elszenvedett vereségéért.

Magnus Carlsen (norvég, 2881)Ding Liren (kínai, 2836) 2,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Magnus Carlsen lett a „Magnus Carlsen Invitational” online rapid szuperverseny győztese. A 8 résztvevős, meghívásos viadal döntőjében a norvég világbajnok 2,5 – 1,5-re győzte le az amerikai Hikaru Nakamurát. A finálé első játszmájában Carlsen 84 lépésben nyert, Nakamura a másodikban egyenlített. Az ötszörös amerikai bajnok a harmadik összecsapás során már a nyitásban gondokkal küszködött, a norvég világelső tökéletesen értékelte az állás nyújtotta lehetőségeket, másodszor is vezetést szerzett. Ez már a tornán a hetedik játszmájuk volt, ahol a világossal játszó győzött. A sorozat nem folytatódott, Nakamura nyerőesélyes állást remizett el. Magnus Carlsen győztesként 70 ezer dollárt nyert, Hikaru Nakamura 45 ezerrel vigasztalódott a 250 ezer dolláros díjalapból.

A „Magnus Carlsen Invitational” döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com május 5. és 10. között online rendezte meg hat csapat részvételével a „Nations Cup” viadalt. A szuperdöntőben a kétszeres olimpiai bajnok Kína az USA csapatával szemben 2-2-es döntetlennel hódította el a bajnoki trófeát. A négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáján a rajtlistát a kínai együttes vezette Európa válogatottja előtt. Oroszország, az Egyesült Államok, India és a Világválogatott (Rest of World) csapatai szerepeltek még. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. A FIDE a női sakkozás fokozott támogatásának jegyében kötelezővé tette a női táblát, a legjobbak vállalták el a játékot. Játszmánként 25-25 perc volt a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A 180 ezer dolláros díjalapból a győztes 24, a vesztes 12 ezer dollárt nyert. A hat résztvevő csapatot 24-24 ezer dolláros honoráriummal díjazták.

A kétfordulós tornán dominált a kínai csapat, nyolc győzelem és egy döntetlen mellett meglepetésre az utolsó mérkőzésüket vesztették el az USA együttesével szemben. Az izgalmas hajrában Európa és az Egyesült Államok sakkozói csatáztak a körverseny második helyéért, amelyet végül Fabiano Caruana remek teljesítményének is köszönhetően az amerikai csapat szerzett meg, a szuperdöntőben összemérhette erejét a kínai válogatottal.

A körverseny során a kínai csapatban az éltáblás Ding Liren magabiztos játékkal maradt veretlen. A második táblán voltak gondjaik, Yu Yangyi és a női világranglista első és negyedik helyezettje, az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a világbajnoknő Ju Wenjun remek teljesítményt nyújtottak, ők négyen egyetlen játszmát vesztettek el.

Az amerikai együttesben Fabiano Caruana eredményes játékával tartotta életben a reményeket, a hajrában Wesley So feljavult, a női tábla érzékeny pontjuk volt. Szerencséjükre a nagy riválisoknál is többen a várakozás alatt szerepeltek, ez különösen érvényes volt az orosz gárdára. A kommentátori szerepkörben ezúttal is kitűnő teljesítményt nyújtó nyolcszoros orosz és ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidlert sokan szívesen látták volna játékosként. Nagymestereik sorban betliztek, Jan Nepomnjacsij az éltáblán ért el csúfos eredményt (2/8), Szergej Karjakin erőtlenül sakkozott, Dmitrij Andrejkin sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A FIDE Chess.com Nemzetek Kupa körmérkőzéses versenyének végeredménye:

  

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

TP

MP

1

Kína

4

5

25½

17

2

USA

4

22

13

3

Európa

21½

13

4

Oroszország

5

19

8

5

India

3

4

17½

5

6

Rest of the World

3

4

14½

4

H.

Csapat

1a

1b

2a

2b

3a

3b

4a

4b

5a

5b

6a

6b

 MP

 BP

1

Kína

3

2

3

17

25.5

2

USA

1

3

2

3

13

22

3

Európa

1

3

2

2

2

13

21.5

4

Oroszország

2

1

2

2

3

2

8

19

5

India

2

2

2

5

17.5

6

Rest of the World

1

½

1

2

1

2

4

14.5

Az első két helyezett csapatban az egyéni eredmények:

Kína: Ding Liren 5,5/8, Wang Hao 2,5/6, Wei Yi  3,5/7, Yu Yangyi 6,5/9, Hou Ji-fan 4/5, Ju Wenjun 3,5/5

USA: Hikaru Nakamura 5,5/10, Fabiano Caruana 6,5/8, Wesley So 5,5/8, Leinier Dominguez Perez 1/4, Irina Krush 3,5/8, Anna Zatonskih 0/2

A szuperdöntőt Kína remifórral játszhatta. A szakvezetés számára nem kis gondot jelenthetett, hogy sötéttel kit játszassanak Fabiano Caruanával szemben, választásuk Wei Yi-re és a skandináv védelemre esett. A rapid műfajban is egyre sikeresebb Caruana gond nélkül nyert. Érdekes csata bontakozott ki az éltáblán, Ding Liren az olasz megnyitásban nem tudta túljátszani Hikaru Nakamurát.

A kínai csapat legjobb pontszerzője, Yu Yangyi az utolsó forduló rangadóján kikapott Wesley So-tól, tökéletes játékkal vágott vissza. Tisztáldozata után az amerikai nagymester védelmet nem találhatott. A női táblán örökös sakkal ért véget Irina Krush és Hou Ji-fan játszmája.

A Nemzetek Kupája szuperdöntője:

Kína – USA 2 - 2

Ding Liren  (2836) - Hikaru Nakamura (2829) döntetlen (Olasz megnyitás, 38)

Fabiano Caruana (2773) – Wei Yi (2752) 1 – 0 (Skandináv védelem, 43)

Yu Yangyi (2738) - Wesley So (2741)  1 – 0 (Ragozin védelem, 34)

Irina Krush (2392) - Hou Ji-fan (2621) döntetlen (Francia védelem, 37)

A 24 éves Daniil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge győztese. A viadal fináléjának harmadik mérkőzésén 3 – 2-re legyőzte Hikaru Nakamurát. Május 19. és június 3. között a világbajnok Magnus Carlsen és tizenegy világklasszis részvételével rendezték meg új lebonyolítással a Magnus Carlsen Chess Tour  online négy versenyből és a döntőből álló sorozatának második tornáját. A körverseny után nyolcan folytatták kieséses rendszerben a versengést, négy-négyjátszmás páros mérkőzésekre került sor.

A kvalifikációs körversenyen Hikaru Nakamura veretlenül végzett az élen, Magnus Carlsen meglepetésre három partit is vesztett, csak négyet tudott megnyerni, ötödikként jutott s kieséses rendszerű szakaszba. Magnus Carlsen csak az utolsó fordulóban tudta továbbjutását biztosítani, a 16 éves Alireza Firouzját győzte le.

Lindores Abbey Prelim chess24.com INT 2020. május 19-21. 
Final Standings:

Név

Ti

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pts

TB1

TB2

TB3

Hikaru Nakamura

GM

USA

2829

*

1

½

½

½

½

½

1

½

1

1

½

7.5

0

4

39.75

Szergej Karjakin

GM

RUS

2709

0

*

1

½

½

½

½

½

½

1

1

1

7

0

4

34.25

Yu Yangyi

GM

CHN

2738

½

0

*

0

1

1

1

0

½

½

½

1

6

2

4

30.75

Wesley So

GM

USA

2741

½

½

1

*

½

½

0

½

½

½

½

1

6

2

2

31.5

Magnus Carlsen

GM

NOR

2881

½

½

0

½

*

½

0

1

1

1

0

1

6

1

4

31.25

Ding Liren

GM

CHN

2836

½

½

0

½

½

*

1

½

0

½

1

1

6

1

3

30.25

Daniil Dubov

GM

RUS

2770

½

½

0

1

1

0

*

½

1

½

0

½

5.5

1.5

3

31

Levon Aronjan

GM

ARM

2778

0

½

1

½

0

½

½

*

½

1

½

½

5.5

1

2

28.75

Alekszandr Griscsuk

GM

RUS

2784

½

½

½

½

0

1

0

½

*

0

1

1

5.5

0.5

3

28.5

Alireza Firouzja

GM

FID

2703

0

0

½

½

0

½

½

0

1

*

1

½

4.5

0

2

22.5

Jan-Krzysztof Duda

GM

POL

2774

0

0

½

½

1

0

1

½

0

0

*

½

4

0

2

21.5

Wei Yi

GM

CHN

2752

½

0

0

0

0

0

½

½

0

½

½

*

2.5

0

0

13.5

A negyeddöntőben a küzdő felek négy-négyjátszmás párharcokat vívtak, két mérkőzés megnyerése jelentette a továbblépést. Hikaru Nakamura elsőként biztosította az elődöntőbe jutását. Első mérkőzésén hátrányból fordítva a „hirtelen halál” játszma megnyerésével szerzett vezetést Levon Aronjannal szemben. A második találkozójuk már izgalommentes volt. Magnus Carlsen mindkétszer könnyen nyert Wesley So ellen. Két párharcban a továbbjutás a harmadik mérkőzésen dőlt el. Az orosz derbin Daniil Dubov 3-0-ra győzte le Szergej Karjakint, aki a második partiban nyert állásban bástyát nézett el. A kínai nagymesterek párbajában Ding Liren nagy küzdelem után nyert, 2 – 2 után a „hirtelen halál” partiban sötéttel remizett, ez végső sikerét jelentette.

A negyeddöntő eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 - 2

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura 2 – 3 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan 3 – 1 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Yu Yangyi (kínai, 2738) – Ding Liren (kínai, 2836) 1 - 2

Yu Yangyi – Ding Liren 3 – 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Ding Liren – Yu Yangyi  2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Yu Yangyi – Ding Liren 2,5 – 2,5 (döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Szergej Karjakin (orosz, 2709) 2 – 1

Daniil Dubov – Szergej Karjakin 3 – 0

Szergej Karjakin – Daniil Dubov 3 – 2 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Daniil Dubov – Szergej Karjakin 3 – 0

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 0

Magnus Carlsen – Wesley So 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Wesley So – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Daniil Dubov kettős győzelemmel jutott a fináléba, Ding Liren ellen nyert. Az elődöntő másik párharca nagy csatában dőlt el, Hikaru Nakamura a négyszeres világbajnok Magnus Carlsent győzte le. A norvég világelső az első mérkőzésen 3 – 0-ra győzött, a második meccsen az ötszörös amerikai bajnok 2,5 – 1,5-ös nyeréssel kiegyenlített. Párbajuk a harmadik találkozón dőlt el. Döntetlen született az első partiban, Nakamura remek játékkal győzött a második játszmában, Carlsen egyenlített a harmadikban, majd megosztoztak a ponton a negyedik összecsapásban. A „hirtelen halál” játszma döntött, Carlsen fölényes pozíciót rontott el, majd bástyát nézett el.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1 – 2

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 3 – 0

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 2 – 3 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Ding Liren (kínai, 2836) 2 – 0

Daniil Dubov – Ding Liren 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0)

Ding Liren – Daniil Dubov 0,5 – 2,5 (0 – 1, 0 – 1, döntetlen)

Daniil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge győztese. A viadal fináléjának harmadik mérkőzésén 3 – 2-re legyőzte Hikaru Nakamurát. A döntő első meccsét az ötszörös amerikai bajnok nyerte meg 2,5 – 1,5-re, Dubov sikerrel egyenlített ki, következett a harmadik összecsapás. Gyors döntetlennel kezdtek, Dubov sötéttel megnyerte a második játszmát, Nakamura azonnal egyenlített, majd remiztek a negyedik partiban, a döntést a „hirtelen halál” játszmára bízták. Nakamura a sötét színt választotta, 4 perce volt Dubov 5 percével szemben, de remifórja. A bécsi megnyitásban Nakamura már a 12. lépésben nagyot hibázott, az orosz sakkozó lendületes játékkal könnyű győzelmet aratott. Győztesként 45 ezer dolláros díjat vehetett át, Nakamura 27 ezerrel vigasztalódhat. Daniil Dubov kiharcolta a Magnus Carlsen Chess Tour döntőjében a részvételi jogot.

A döntő végeredménye:

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 1

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 1,5 – 2,5 (0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Daniil DubovHikaru Nakamura 3 – 2 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Magnus Carlsen győzött a Clutch Chess International viadalon. Nagy izgalmak után 9,5 – 8,5-re nyerte meg Fabiano Caruana elleni párharcát. A sakkvilág legjobbjai június 6. és 14. között újabb online rapid versenyen játszottak. A Saint Louis Chess Club szervezésében nyolcan csatáztak a kieséses rendszerű viadalon. A világbajnok Magnus Carlsen ismét „ringbe” lépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan mellett négy amerikai sakkozó, Fabiano Caruana, Wesley So, Leinier Dominguez Perez és Jeffery Xiong kapott meghívást. A rapid pontszámok határozták meg a párosítást, a tizenkét játszmás párharcokban 10-10 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc bónusz, a teljes díjalap pedig 265 ezer dollár.

A „Champions Showdown” viadalon pazar volt a mezőny, remek a díjazás, különleges a pontozás. A 12 játszmás páros mérkőzéseken az első négy és a 7-10. játszmákban a győzelem 1-1 pontot ért, a döntetlen felet. Az ötödik és a hatodik partiban elért siker kettőt és egyet a döntetlen. A 11. és a 12. játszma megnyerése hárommal fizetett és másféllel a remiért.

A díjazás is különleges. A győztes 50 ezer dollárt nyert, a döntő vesztese 35, az elődöntősök 25, az első körben búcsúzok 15 ezret kaptak. A győzelmeket még külön is díjazták az ötödik és a hatodik játszmában 2 ezer, a 11. és a 12.  játszmában elért nyerés 3 ezret kamatozott.

Az első körben Magnus Carlsen a 19 éves Jeffery Xiong ellen 11,5 – 6,5-re győzött. A párharc sorsa az utolsó, a clutch partiban dőlt el. Xiong a hetedik játszma megnyerésével kiegyenlített, a kilencedik partiban remit ígérő állást vesztett el. Wesley So 13 – 5-re nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, 7-5-ös vezetésnél mindkét clutch játszmában győzött, a nyerések 3-3 pontot értek.

Az amerikai derbin Fabiano Caruana 10,5 – 7,5-re győzte le Leinier Dominguez Perezt. A sötét szín volt a nyerő, négy játszmában is a sötéttel játszó nagymester nyert, a két clutch játszma döntetlen lett, Caruana megőrizte az első játéknapon szerzett hárompontos előnyét. Hihetetlen izgalmak után jutott az elődöntőbe Levon Aronjan, 10 – 8-ra győzte le az orosz Alekszandr Griscsukot. Az utolsó parti előtt Griscsuk átvette a vezetést, de Aronjan a clutch partiban elért győzelmével fordítani tudott.

A negyeddöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jeffery Xiong (amerikai, 2730) 11,5 – 6,5

(1 – 0, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1*, döntetlen*, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen*, 1 – 0*)

Wesley So (amerikai, 2741) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 13 – 5

(döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0*, döntetlen*, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0*, 1 – 0*)

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) 10 – 8

(0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen*, 1 – 0*, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1*, 1 – 0*)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 7,5 – 10,5

(1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1, 0 – 1*, döntetlen*, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen*, döntetlen*)

A Clutch Chess International kieséses rendszerű viadal döntőjébe a világranglista első két helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és két évvel korábbi kihívója, Fabiano Caruana jutott. Az elődöntő első játéknapja, hat játszma után Magnus Carlsen és Wesley So négypontos előnnyel vezetett. Carlsen a folytatásban megnyerte a hetedik és a nyolcadik partit, majd négy döntetlennel biztosította be 12 – 6-os győzelmét. Caruana nagy bravúrral fordított, a tizenegyedik, a clutch játszmában hihetetlen izgalmak végén győzött, 9,5 – 8,5 arányú sikerrel harcolta ki a döntőbe jutását.

Az elődöntő eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Wesley So (amerikai, 2741) 9,5 – 8,5

(0 – 1, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1*, döntetlen*, 1 – 0, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0*, döntetlen*)

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 12 – 6

(1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0*, döntetlen*, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen*, döntetlen*)

Magnus Carlsen a döntőben nagy izgalmak után 9,5 – 8,5-re nyerte meg Fabiano Caruana elleni párharcát. A norvég világelső az online viadal fináléjának utolsó partija előtt kétpontos hátrányban volt, a clutch játszmában elért remek győzelmével érte el újabb sikerét. A fordulatokban gazdag 12 játszmás mérkőzésen kilenc összecsapás is döntéssel végződött.

A Clutch Chess International döntője:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 9,5 – 8,5

(döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0*, 0 – 1*, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 0 – 1*, 1 – 0*)

A Magnus Carlsen Chess Tour a Chessable Masters online viadallal folytatódott és Magnus Varlsen sikerével fejeződött be. A tornán a 12 résztvevőt két hatos csoportba osztották be, a kétfordulós csatározásból az első négy-négy helyezett jutott a kieséses rendszerű szakaszba, ahol két-két négyjátszmás mérkőzés megnyerése jelentette a továbbjutást, illetve döntötte el a győztes személyét. Játszmánként 15 – 15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10 – 10 másodperc bónusz.

Az „A” csoport végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magnus Carlsen

2881

NOR

***

½ ½

½ 1

½ ½

0 1

1 ½

6,0

1,0

3

28,00

2

Vladiszlav Artyemijev

2769

RUS

½ ½

***

½ ½

½ ½

1 0

1 1

6,0

1,0

3

27,00

3

Hikaru Nakamura

2829

USA

½ 0

½ ½

***

½ ½

½ 1

½ ½

5,0

2,5

1

24,50

4

Alekszandr Griscsuk

2784

RUS

½ ½

½ ½

½ ½

***

½ ½

0 1

5,0

2,0

1

25,00

5

Daniil Dubov

2770

RUS

1 0

0 1

½ 0

½ ½

***

1 ½

5,0

1,5

3

24,00

6

Pentala Harikrishna

2690

IND

0 ½

0 0

½ ½

1 0

0 ½

***

3,0

0,0

1

15,50

A „B” csoport végeredménye:

H.

 

Név

Rtg

FED

1

2

3

4

5

6

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

Anish Giri

2731

NED

***

½ 1

½ ½

1 ½

½ ½

½ ½

6,0

0,0

2

29,25

4,0

2

Ding Liren

2836

CHN

½ 0

***

½ 1

½ ½

½ ½

½ 1

5,5

1,5

2

26,00

3,0

3

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

½ ½

½ 0

***

0 1

1 ½

½ 1

5,5

0,5

3

25,75

2,5

4

Fabiano Caruana

2773

USA

0 ½

½ ½

1 0

***

1 ½

0 1

5,0

0,0

3

24,25

2,5

5

Tejmur Radzsabov

2758

AZE

½ ½

½ ½

0 ½

0 ½

***

½ 1

4,5

0,0

1

22,00

3,0

6

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

½ ½

½ 0

½ 0

1 0

½ 0

***

3,5

0,0

1

18,75

3,0

A Chessable Masters online viadal negyeddöntőjéből a világbajnok Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij kettős győzelemmel jutott a torna elődöntőjébe. A norvég világelső kétszer is 2,5 – 0,5-re győzte le a világranglista második Fabiano Caruanát. Az orosz házirangadón Jan Nepomnjacsijnak is csak hat partira volt szüksége, hogy az elődöntőbe jusson. Vladiszlav Artyemijev kecsegtető esélyt szalasztott el a második meccsen.

Anish Giri az elődöntőbe jutásával, Alekszandr Griscsuk legyőzésével ünnepelte 26. születésnapját. Az olimpiai bajnokok csatájában Ding Liren nyerte a párbaj első felvonását, Hikaru Nakamura fordulatokban gazdag küzdelemben egyenlített ki, a „hirtelen halál” partiban elért győzelmével harmadik mérkőzésre kényszerítette Ding Lirent, aki a találkozót könnyedén nyerte meg.

A negyeddöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 2 – 0

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Ding Liren (kínai, 2836) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 1

Ding Liren – Hikaru Nakamura 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Hikaru Nakamura – Ding Liren 4 – 3 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Ding Liren – Hikaru Nakamura 2,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Anish Giri (holland, 2731) 0 – 2

Alekszandr Griscsuk – Anish Giri  3,5 – 3,5 (6 döntetlen után Giri sötéttel remizett az Armageddon játszmában)

Anish Giri – Alekszandr Griscsuk 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2769) 2 – 0

Jan Nepomnjacsij – Vladiszlav Artyemijev 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Vladiszlav Artyemijev – Jan Nepomnjacsij 0,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Magnus Carlsen kettős győzelemmel jutott a Chessable Masters online viadal döntőjébe. A norvég világbajnok az első mérkőzésen nagy csatában 3,5 – 2,5-re győzte le Ding Lirent. A meccs a nagy csaták mellett Magnus Carlsen fair play játékáról, sportemberi nagyságáról is emlékezetes marad. Az első partiban a világbajnok nyerőesélyes bástyavégjátékot játszhatott, de eltékozolta a kedvező lehetőségeit. A technika ördöge közbeszólt, Ding Liren internetes kapcsolata megszakadt, a szabályok értelmében vesztesnek nyilvánították.

Magnus Carlsen az ajándékba kapott pontra meglepő, de általános elismerést arató húzással reagált, a harmadik lépésben „beáldozta” vezérét, a találkozó 1-1-gyel folytatódott. A találkozó után adott interjújában Magnus Carlsen úgy értékelt, hogy az egyetlen korrekt megoldást választotta, de egyúttal kockázatot is vállalt… A párharc végül gyorsan eldőlt Carlsen javára.

Jóval rögösebb volt Anish Giri útja. Az első találkozót 3-1-re nyerte meg, a bonyodalmak feszültségét jobban bírta, Jan Nepomjacsij hibázott többet. Nepomnjacsij a második találkozóra összeszedte magát, kiegyenlített. A harmadik mérkőzésük a két villámpartiban dőlt el. Nepomnjacsij világossal nem tudta túljátszani ellenfelét, Giri a sorsdöntő játszmában jól vizsgázott.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 2 – 0

Magnus Carlsen – Ding Liren 3,5 – 2,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Ding Liren – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2731) 1 – 2

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 1 – 3 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1 döntetlen, döntetlen)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 2,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Magnus Carlsen kettős győzelemmel nyerte meg a Chessable Masters viadalt. Anish Giri nagy küzdelemre kényszerítette. A világbajnok újabb elsőségének örülhetett, a mutatott játékának kevésbé. Az első mérkőzés a második villámpartiban dőlt el Carlsen javára. Giri a második párharc során kecsegtető esélyeket szalasztott el.

A Chessable Masters döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Anish Giri (holland, 2731) 2 – 0

Magnus Carlsen – Anish Giri 3,5 – 2,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0)

Anish Giri – Magnus Carlsen 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Egy rendhagyó év legfontosabb versenyeinek összefoglalója I. 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. Rendhagyó esztendőként jegyzi majd a sakktörténelem. Elhalasztották a moszkvai sakkolimpiát, félbeszakították a világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.  Nem rendezték meg a Grand Chess Tour sorozatot, számos szuperversenyt, kontinensbajnokságot. Januárban még lejátszották a női világbajnoki döntőt, a kínai Ju Wenjun rájátszásban, összesítve 8,5 – 7,5 arányban védte meg címét az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben. Wijk aan Zee-ben a 82. Tata Steel Masters viadalon az amerikai Fabiano Caruana kétpontos előnnyel diadalmaskodott. Lausanne-ban a grúz Nana Dzagnidze győzött a Grand Prix 2019/20 sorozat harmadik tornáján. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyben vezet a vb-jelölti döntő félidőjében. Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelentett. Magnus Carlsen  remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornákat hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását. A négy versenyből álló sorozat záróakkordjaként a Grand Final a norvég világelső győzelmével fejeződött be. A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com rendezte meg hat csapat részvételével a rapid online négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáját, a szuperdöntőt Kína nyerte meg az USA válogatottjával szemben. A 163 csapat részvételével megrendezett rapid Online Sakkolimpia döntőjében az internetes kapcsolat megszakadása miatt  két győztest hirdettek, az orosz és az indiai válogatott is aranyérmes lett. A versengésben válogatottunk kitűnően helyt állt, a negyeddöntőben az oroszok legjobbjaitól szenvedett vereséget. A Tungsram Aquaprofit NSK együttese sorozatban tizenkettedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A Magyar Sakkszövetség sikeres pályázatával Budapest elnyerte a 2024-es sakkolimpia megrendezésének jogát. A 2020-as esztendő első három hónapjának legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

A Nemzetközi Sakkszövetség 2020. január 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistáját Magnus Carlsen vezette, 50 ponttal előzte meg Fabiano Caruanát. Legjobb magyarként Rapport Richárd 2758 ponttal a 14. volt a rangsorban.

A top tíz rangsora:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2872

2. Fabiano Caruana (amerikai) 2822

3. Ding Liren (kínai) 2805

4. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2777

5. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2774

6. Levon Aronjan (örmény) 2773

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2770

8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2770

9. Anish Giri (holland) 2768

10. Wesley So (amerikai) 2765

 

Vlagyivosztokban a kínai világbajnoknő Ju Wenjun győzelmével fejeződött be a világbajnoki döntő. A rájátszáson a címvédő 2,5-1,5-re  nyerte meg a rapid meccset kihívójával, az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben, összesítésben a nagy küzdelemben 8,5-7,5-re győzött. A párharc váratlan fordulataival is emlékezetes marad. A 20 esztendős Alekszandra Gorjacskina remekül felkészült a fináléra, alaposan megnehezítette Ju Wenjun címvédését, a kritikus pillanatokban a rutintalansága érezhető volt, nagy esélyeket szalasztott el. A döntő győzteseként Ju Wenjun 275 ezer eurós díjat vehetett át, Alekszandra Gorjacskina 225 ezerrel vigasztalódhatott. A Sanghajban és Vlagyivosztokban megrendezett világbajnoki döntő, a megalkuvás nélküli összecsapások hathatósan segíthetik, hogy a jövőben a női sakkozás még nagyobb népszerűséget, elismertséget vívjon ki.

 

A címvédő Ju Wenjun hazai pályán, szülővárosában, Sanghajban nem tudott előnyt elérni kihívójával, Alekszandra Gorjacskinával szemben, a világbajnoki döntő hatodik partija után 3-3-ra állt a párharcuk. A 20 esztendős Gorjacskina a finálé első hat játszmájában a jóval rutinosabb kínai világbajnoknő egyenrangú ellenfele volt, sőt az első és a harmadik partiban is kecsegtető esélyt szalasztott el. A negyedik ütközet elvesztése után azonnal egyenlített

A női világbajnokságok történetében először döntötte el rájátszás a világbajnoki cím sorsát, amikor páros mérkőzésen csatáztak a titulusért. 1981-ben Maja Csiburdanidze világbajnokként haszonélvezője volt a régi szabályzatnak, Nana Alekszandrija ellen 8-8-cal megvédte címét.

A 12 játszmás klasszikus szakasz 6-6-tal ért véget. Gorjacskina méltó ellenfél volt, a párbajra remekül felkészült, rutintalansága is okozhatta, hogy a kritikus helyzetekben többet hibázott ellenfelénél. A nyolcadik játszma megnyerése után óriási lehetőséget hagyott kihasználatlanul, kettőre növelhette volna előnyét, de a vereség után a következő parti elvesztésével már hátrányba került.

 

Igazi bravúrként a nyerési kényszer alatt képes volt a 12. parti megnyerésére, a tie-break kiharcolására. A rapid párharcot Ju Wenjun kezdte világossal. A 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperces csatában a világbajnoknő rendkívül bizonytalan volt, egyre nagyobb hátrányba került, Gorjacskina válogathatott a nyerések között. A nagy lehetőség kapujában azonban botlott, a világbajnoknő nagyon örülhetett a döntetlennek. A második ütközetben is az orosz nagymesternő kezdeményezett, az esélyt másodszor is elpuskázta.

 

A világbajnoki cím sorsát a rapid rájátszás harmadik játszmája döntötte el. A két rontás után Alekszandra Gorjacskinának megremegett a keze, Ju Wenjun a felkínált eséllyel élt, a címvédő nem hagyta kihasználatlanul a meccslabdát. Az időzónai eltérés miatti korai időpont ellenére is bizonyára sokan nézték a párbajt, hihetetlenül izgalmas élőben figyelni a küzdelmet, a játékosok testbeszédét, látni az oly gyorsan múló perceket, majd a másodperceket. A feszültséget Ju Wenjun bírta jobban.

A női világbajnoki döntő végeredménye:

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2578) – Ju Wenjun (kínai, 2584) 7.5 – 8,5

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Katalán megnyitás, 97)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Alekszandra Gorjacskina (2578) – Ju Wenjun (kínai, 2584) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 85)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Szláv védelem, 63)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 – 0 (Angol megnyitás, 51)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 105)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 67)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 - 0  (Vezércsel, 45)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Réti megnyitás, 62)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 0 – 1 (Vezércsel, 62)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 60)

Rájátszás:

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Réti megnyitás, 67)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Vezércsel, 71)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Réti megnyitás, 76)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Vezércsel, 77)

 

Wijk aan Zee-ben Fabiano Caruana szenzációs sikerével fejeződött be az esztendő első szuperversenye, a 82. Tata Steel Masters. Az amerikai nagymester nyolcadszor játszott a hagyományos viadalon, először vehette át a győztesnek járó trófeát. Megérdemelt az elsősége, a hét nyert játszma, a + 19,6 Élő-pont, a 2945-ös performance-pontszám hűen tükrözi kitűnő teljesítményét. Caruana már tornagyőztesként játszotta utolsó partiját a 21 éves orosz Vladiszlav Artyemijev ellen, a többiek már régen befejezték játszmájukat, amikor az amerikai sakkozó elszántan küzdött a nyerésért, királya a hosszas vándorlás után menedéket talált. A március 15-én Jekatyerinburgban kezdődő világbajnok-jelölti döntőt még nagyobb önbizalommal várhatta…

 

A hétszeres győztes, a címvédőként játszó világbajnok, Magnus Carlsen eredménye, játéka csalódás, a hetes remiszéria, a tíz döntetlen figyelmeztető jel, egyértelműen a túljátszottságát mutatja. Hiányoztak a tőle megszokott friss ötletek, a középjátékokban a jó megoldások.

A harmadik helyezett amerikai Wesley So a biztonságot tűzte ki célul, csak két játszmát nyert, partijaiban nem voltak fordulatok.

A rajtlistán utolsó 20 éves Jorden Van Foreest előkelő helyezése, a holtversenyes negyedik helye a torna egyik legnagyobb meglepetése. A befejező játszmában nagyot harcolt a döntetlenért világbajnokjelölt honfitársa, Anish Giri ellen. Az orosz Daniil Dubov taktikája bevált, számos partiban elkerülte az igazi küzdelmet, a két vereségét három győzelemmel kompenzálta.

Az ötven százalékot elért négy nagymester közül Anish Giri lehet a legkevésbé elégedett, a vb-jelölti döntő előtti  főpróbája nem sikerült, az átütő erő ezúttal is hiányzott a játékából.

A torna doyenje, az 50 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand nem tudta túltenni magát a csalódottságán, Fabiano Caruana elleni nyerést ígérő állásának elvesztésén.

A 21 esztendős lengyel Jan-Krzysztof Duda 11 döntetlene meglepő. A 16 éves Alireza Firouzja a nyolcadik forduló után holtversenyben az élen állt, Magnus Carlsen elleni veresége döntötte romba álmait, a hármas vesztőszériát egyértelműen rutintalanságának köszönheti. Az Iránt elhagyó, a viadalon a FIDE zászlója alatt játszó tehetségre nagy feladat is vár, meg kell találnia a megoldást, hogy a jövőben hol éljen.

A 19 esztendős amerikai Jeffery Xiong és a 21 éves Vladiszlav Artyemijev is nagy esélyt kapott, újoncként nem okoztak csalódást. Az orosz Nyikita Vityjugov, de különösen a kétszeres kínai olimpiai bajnok Yu Yangyi komoly kudarcot szenvedett el, mindketten nyeretlenek maradtak. A fehérorosz Vladiszlav Kovalev is gyengén játszott.

A versenyen lejátszott 91 partiból 32 végződött döntéssel, világossal 25-ször voltak eredményesek.

 

A 82. Tata Steel Masters végeredménye:

82. Tata Steel Masters, Wijk aan Zee 2020. január 11-26.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

 

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2822

*

½

½

½

1

½

1

1

1

½

1

½

1

1

10.0

2945

 

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2872

½

*

½

½

½

½

½

½

1

½

½

1

½

1

8.0

2817

 

3.

Wesley So

g

USA

2765

½

½

*

½

½

½

1

½

1

½

½

½

½

½

7.5

2795

 

4.

Jorden Van Foreest

g

NED

2644

½

½

½

*

1

½

½

½

½

0

0

1

1

½

7.0

2777

 

5.

Daniil Dubov

g

RUS

2683

0

½

½

0

*

½

½

½

½

½

1

½

1

1

7.0

2774

 

6.

Anish Giri

g

NED

2768

½

½

½

½

½

*

½

½

0

½

½

½

½

1

6.5

2738

 

7.

Viswanathan Anand

g

IND

2758

0

½

0

½

½

½

*

½

1

1

½

½

½

½

6.5

2739

 

8.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2758

0

½

½

½

½

½

½

*

½

½

½

½

1

½

6.5

2739

 

9.

Alireza Firouzja

g

FID

2723

0

0

0

½

½

1

0

½

*

1

1

½

½

1

6.5

2742

 

10.

Jeffery Xiong

g

USA

2712

½

½

½

1

½

½

0

½

0

*

1

½

½

0

6.0

2713

 

11.

Vladiszlav Artyemijev

g

RUS

2731

0

½

½

1

0

½

½

½

0

0

*

1

½

1

6.0

2712

 

12.

Nyikita Vityjugov

g

RUS

2747

½

0

½

0

½

½

½

½

½

½

0

*

½

½

5.0

2653

 

13.

Yu Yangyi

g

CHN

2726

0

½

½

0

0

½

½

0

½

½

½

½

*

½

4.5

2631

 

14.

Vladiszlav Kovalev

g

BLR

2660

0

0

½

½

0

0

½

½

0

1

0

½

½

*

4.0

2605

 

A gibraltári hagyományos nyílt verseny izgalmas utolsó forduló, majd még érdekesebb rájátszás után fejeződött be. A rajtlistán 22. orosz David Paravjan vehette át az első helyezettnek járó trófeát és a 30 ezer fontos díjat.

A befejező játéknapon a holtversenyben vezető ötösből négyen egymás ellen küzdöttek meg, döntetlenek születtek. Az iráni Parham Maghsoodloo nehéz párosítást kapott, a francia Maxime Vachier-Lagrave győzelmével közel került a rájátszáshoz, de a végelszámoláskor Paravjan a perfonca-pontszámban egy ponttal megelőzte MVL-t.

Az első négy helyezett kapott jogot a rájátszásra, az első hely eldöntésére. Az orosz derbin David Paravjan és Andrej Jeszipenko párharcában a két rapidparti, a két villámjátszma sem hozott döntést, a „hirtelen parti” feszültségét Paravjan bírta jobban.

A kínai világbajnokjelölt Wang Hao az orosz Daniil Juffát 2-0-ra győzte le. Az első hely sorsát eldöntő párbajban Paravjan sötéttel nyerte meg az első játszmát, majd világossal remizett. A 21 esztendős David Paravjan veretlenül játszotta végig a 10 fordulós tornát, a hajrában három döntetlen is elegendő volt a nagy meglepetést okozó holtversenyes első helyéhez. A rájátszás kínálta eséllyel remekül élt.

A női résztvevők külön díjazású versengésében a kínai exvilágbajnoknő Tan Zhonyi volt a legeredményesebb, 6,5 pontja 20 ezer fontot ért, megelőzte honfitársnőjét, a szintén 6,5 pontos Ting Jiét. A svéd Pia Cramling és az ukrán Anna Muzicsuk 6 pontot gyűjtött.

Sakkozásunk nagy reménysége, Kozák Ádám a sikeres kezdés után adós maradt a jó folytatással. A rangos, nagy presztízsű viadalon még  két sakkozónk képviselte színeinket. Böröcz István (2337) 4,5 ponttal a 151., a 14 éves Csiki Endre 4 ponttal a 179. helyen végzett a 250 fős mezőnyben.

A Gibraltár International  Chess Festival Masters végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

1

16

GM

Andrej Jeszipenko

RUS

2654

7,5

2809

2

3

GM

Wang Hao

CHN

2758

7,5

2792

3

46

GM

Danill Juffa

RUS

2566

7,5

2774

4

22

GM

David Paravjan

RUS

2629

7,5

2760

5

2

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2770

7,5

2759

6

5

GM

David Navara

CZE

2717

7,5

2711

7

28

GM

Mustafa Yilmaz

TUR

2607

7,5

2701

8

13

GM

Parham Maghsoodlo

IRI

2674

7,0

2743

56

GM

Jan Werle

NED

2545

7,0

2743

10

4

GM

Veszelin Topalov

BUL

2738

7,0

2710

11

48

GM

Chopra Aryan

IND

2562

7,0

2709

12

27

GM

Mihail Kobalija

RUS

2609

7,0

2684

13

29

GM

Murali Karthikeyan

IND

2606

7,0

2671

14

10

GM

Mihail Adams

ENG

2694

7,0

2668

15

6

GM

Le Quang Liem

VIE

2713

7,0

2667

16

12

GM

Gawain Jones

ENG

2679

7,0

2654

17

14

GM

Ivan Saric

CRO

2655

7,0

2649

18

GM

Krishnan Sasikiran

IND

2648

7,0

2649

19

34

GM

Jules Moussard

FRA

2600

7,0

2647

20

31

GM

Pragnanandhaa R

IND

2602

7,0

2632

21

23

GM

Bogdam-Daniel Deac

ROU

2626

7,0

2627

22

75

GM

Tan Zhongyi

CHN

2493

7,0

2600

23

25

GM

Daniele Vocaturo

ITA

2622

7,0

2567

81

65

GM

Kozák Ádám

HUN

2523

5,5

2491

Az első helyet eldöntő rájátszás:

Andrej Jeszipenko (orosz, 2654) – David Paravjan (orosz, 2629) 2 – 3 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

 Daniil Juffa (orosz, 2566) – Wang Hao (kínai, 2758) 0 – 2

Wang Hao – David Paravjan 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

 

Saint Louisban az indiai Humpy Koneru elsőségével fejeződött be a 2. Cairns Cup. Az utolsó fordulóban Koneru remizett honfitársnőjével, Dronavalli Harikával és félpontos előnnyel végzett az élen. Az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk a kínai világbajnoknő Ju Wenjun elleni vereségével holtversenyben harmadik lett, Ju Wenjun győzelmével ezüstérmesként zárta szereplését. Az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk a 16 éves Carissa Yippel remizett. Az orosz derbin a címvédő Valentyina Gunyina többször is nyerést szalasztott el Katyerina Lahnóval szemben. Az amerikai Irina Krush megszerezte első győzelmét, a sokat kockáztató grúz Nana Dzagnidze kettős vereséggel tékozolta el kedvezőbb esélyeit. A remekül szervezett verseny kimagasló díjazású volt, Koneru a 180 ezer dolláros díjalapból 45 ezret nyert, a virtuális világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan mögött a második helyre lépett előre.

A 2. Cairns Cup végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Humpy Koneru

2580

IND

*

½

1

0

½

½

½

1

1

1

6,0

0,0

4

2,5

2

GM

Ju Wenjun

2583

CHN

½

*

1

½

½

1

½

0

½

1

5,5

0,0

5

3,5

3

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2504

RUS

0

0

*

1

0

½

½

1

1

1

5,0

1,0

4

1,5

4

GM

Marija Muzicsuk

2552

UKR

1

½

0

*

½

½

½

½

½

1

5,0

0,0

4

2,5

5

GM

Dronavalli Harika

2518

IND

½

½

1

½

*

½

½

½

½

0

4,5

0,5

5

3,0

6

GM

Katyerina Lahno

2552

RUS

½

0

½

½

½

*

½

1

½

½

4,5

0,5

4

2,0

7

GM

Irina Krush

2422

USA

½

½

½

½

½

½

*

0

1

0

4,0

1,0

5

3,0

8

WGM

Yip Carissa

2412

USA

0

1

0

½

½

0

1

*

0

1

4,0

1,0

5

2,0

9

GM

Nana Dzagnidze

2515

GEO

0

½

0

½

½

½

0

1

*

1

4,0

1,0

4

2,0

10

GM

Valentyina Gunyina

2461

RUS

0

0

0

0

1

½

1

0

0

*

2,5

0,0

5

1,5

 

Lausanne-ban a grúz Nana Dzagnidze győzött a négy versenyből álló Grand Prix 2019/20-as sorozat harmadik tornáján. Az orosz Alekszandra Gorjacskinával holtversenyben végzett az élen, de több győzelmének köszönhetően Dzagnidze vehette át a győztesnek járó  trófeát, a GP pontokon és a pénzdíjon megosztoztak. Nana Dzagnidze sikerével esélyessé vált a világbajnok-jelölti cím megszerzésére, a GP összetett pontversenyének első két helyezettje szerez jogot a 2021-re tervezett 8 fős vb-jelölti döntőben való indulásra, Alekszandra Gorjacskina helyezését nem veszik figyelembe, a vb-döntő veszteseként már indulási jogot szerzett.  Az összetett pontversenyben Gorjacskina átvette a vezetést.

Kellemes meglepetés a 19 esztendős Zsanszaja Abdumalik harmadik helyezése, a kínai Zhao Xue kényszerű távolmaradása miatt az utolsó pillanatban kapott meghívást, „beugróként” remekelt.

A holtversenyes negyedikek, Alina Kaslinszkaja és Anna Muzicsuk némi csalódottságot is érezhettek. Az orosz nagymesternő a világbajnoknő Ju Wenjun elleni elnézését bánhatja, az ukrán sakkozónő Dzagnidzétől elszenvedett veresége miatt kesereghet.

Az ötven százalékot elért trió más-más utat járt be. Az exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova a rajtnál gyengélkedett, Dronavalli Harika jól kezdett, míg az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk remiszériája közben hibázgatott is, a felkínált eséllyel nem tudott élni.

A világbajnoknő Ju Wenjun három játszmát is vesztett, gyenge szereplésében alighanem lélektani tényezők is szerepet játszottak, a koronavírus-járvány, szerettei miatti aggódás rányomta bélyegét játékára.

 

A Lausanne-i Grand Prix végeredménye

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Nana Dzagnidze

2509

GEO

*

½

1

½

1

½

0

½

1

½

½

1

7,0

0,5

4

37,25

2

GM

Alekszandra Gorjacskina

2579

RUS

½

*

½

½

½

1

½

½

1

½

1

½

7,0

0,5

3

36,50

3

IM

Zsanszaja Abdumalik

2461

KAZ

0

½

*

½

½

1

½

½

½

1

1

½

6,5

0,0

3

33,25

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2485

RUS

½

½

½

*

½

½

½

½

0

½

1

1

6,0

0,5

2

31,75

5

GM

Anna Muzicsuk

2535

UKR

0

½

½

½

*

½

½

½

½

½

1

1

6,0

0,5

2

30,50

6

GM

Antoaneta Sztefanova

2453

BUL

½

0

0

½

½

*

1

1

½

½

½

½

5,5

2,0

2

29,00

7

GM

Dronavalli Harika

2517

IND

1

½

½

½

½

0

*

½

1

½

0

½

5,5

0,5

2

31,25

8

GM

Marija Muzicsuk

2551

UKR

½

½

½

½

½

0

½

*

½

½

1

½

5,5

0,5

1

29,50

9

GM

Ju Wenjun

2583

CHN

0

0

½

1

½

½

0

½

*

½

½

½

4,5

0,5

1

24,00

10

GM

Pia Cramling

2475

SWE

½

½

0

½

½

½

½

½

½

*

0

½

4,5

0,5

0

25,50

11

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2482

RUS

½

0

0

0

0

½

1

0

½

1

*

½

4,0

0,5

2

20,50

12

GM

Marie Sebag

2443

FRA

0

½

½

0

0

½

½

½

½

½

½

*

4,0

0,5

0

21,50

A pontverseny állása:

1.Alekszandra Gorjacskina (orosz) 398 (120, 133, 145)

2. Humpy Koneru (indiai) 293 (160, 133)

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz) 193 (45, 133, 15)

4-5. Nana Dzagnidze (grúz) 180 (35, 145) és Katyerina Lahno (orosz) 180 (90, 90)

6. Dronavalli Harika (indiai) 180 (60, 60, 60)

7. Anna Muzicsuk (ukrán) 165 (85, 80)

8. Ju Wenjun (kínai) 155 (120, 35)

9. Alina Kaslinszkaja (orosz) 130 (45, 85)

10. Marija Muzicsuk (ukrán) 120 (60, 60)

11. Pia Cramling (svéd) 105 (10, 60, 35)

12. Elisabeth Paehtz (német) 95 (75, 20)

13-14. Valentyina Gunyina (orosz) 85 (75, 10) és Antoaneta Sztefanova (bolgár) 85 (25, 60)

15. Marie Sebag (francia) 40 (25, 15)

16. Zha Xue (kínai) 35

Zsanszaja Abdumanlik (kazah) 85

 

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A tornán az amerikai Fabiano Caruana a két évvel ezelőtti világbajnoki döntő veszteseként játszhatott. A kínai Ding Liren a 2019-es Világkupa második helyezettjeként kvalifikálta magát. A győztes azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov lemondta részvételét, a koronavírus járvány miatt a viadal elhalasztását kérte, a versenyt azonban az eredetileg tervezett időpontban, március 16-án megkezdték. A FIDE és a rendezők ígérték, hogy maximális erőfeszítéssel biztosítják a viadal biztonságos lebonyolításáért. A francia Maxime Vachier-Lagrave örömmel vállalta Radzsabov visszalépésének köszönhetően kapott részvételi lehetőséget. A két évvel ezelőtti mezőnyből csak Caruana, Ding Liren és AlekszandrGriscsuk indulhatott csatába a világbajnoki kihívó jogáért, Anish Giri négy éve már bemutatkozott, Jan Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wang Hao és rendezői szabadkártyával Kirill Alekszejenko először játszott világbajnok-jelölti döntőben.

Jekatyerinburgban az első forduló nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A játéknap másik győzelmét az orosz Jan Nepomnjacsij aratta, a holland Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko ellen érvényesítette a papírformát.

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vacgier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

 

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt. November elsejére meg is hirdették a folytatást, de végül tavaszra halasztották.

A világbajnok-jelölti döntő állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tejmur Radzsabov az Airthings Masters győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov az Airthings Masters online rapid viadal győztese. A döntő első párharcában 2,5 – 1,5-re győzte le az örmény Levon Aronjant, a második találkozón a 2-1-es eredmény a végső sikerét jelentette. Aronjan az első partiban nyerést hagyott ki, Radzsabov világossal nagy türelemmel játszva nyert, a harmadik játszmájukban döntetlen született. Radzsabov a 60 ezer dolláros első díj mellé  részvételi jogot is szerzett a Meltwater Champions Chess Tour sorozatot lezáró fináléban. Radzsabov az összetett pontversenyben is az élre állt. A bronzmeccsen nagy kalandok után a francia Maxime Vachier-Lagrave legyőzte az orosz Daniil Dubovot. Az első játéknapon meccsük 2-2-vel ért véget, a második találkozón MVL 2,5 – 1,5-re nyert. A sorozat következő tornáját, a 16 résztvevős online rapid viadalt február 6. és 14. között rendezik meg.

 

A 2019-es Világkupa győztese, a koronavírus-járvány miatt a világbajnok-jelölti döntőtől visszalépő Tejmur Radzsabov diadalmaskodott a Meltwater Champions Chess Tour második tornáján, az Airithins Masters viadalon.

 

December 26-án 12 résztvevővel kezdődött meg az Airthings Masters. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jutott be a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Tejmur Radzsabov veretlenségét megőrizve, egy nyeréssel és tíz döntetlennel ötödikként folytathatta a versengést. A negyeddöntő legnagyobb szenzációjaként a 24 éves orosz Daniil Dubov legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az első párharcuk 2-2-vel ért véget, a második meccsen Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel búcsúztatta a norvég világelsőt.  

Tejmur Radzsabov az orosz Jan Nepomnjacsijjal vívott kiélezett nagy csatát. Az első mérkőzésük négy döntetlennel lett 2-2, a folytatásban az azerbajdzsáni nagymester megnyerte az első partit, két pontosztozkodást követően az orosz bajnok kiegyenlített, sőt a rájátszás első partiját is megnyerte. Radzsabov egy remek futólépésnek köszönhetően egyenlített ki, majd sötéttel remizte el az Armageddon játszmát.

Az elődöntőben csak hat játszmára volt szüksége, hogy Daniil Dubovot is legyőzze, 3-1-gyel alapozta meg sikerét, majd két nyeréssel már a döntőben érezhette magát.

 

A döntő másik résztvevője, Levon Aronjan ötvenszázalékos teljesítménnyel jutott a negyeddöntőbe, egyetlen vereségét az utolsó fordulóban szenvedte el, a spanyol David Anton Guijarro fosztotta meg veretlenségétől.

A negyeddöntőben az amerikai Hikaru Nakamurát remek játékkal győzte le, 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, majd a „visszavágón” két győzelemmel jutott az elődöntőbe. Az örök rivális Maxime Vchier-Lagrave ellen az első  meccsen 3-1-re győzött, a második találkozó 2-1-es vezetése mellett ért véget.

A döntő első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt, lépésismétlése helyett gyalogot áldozott, elképzelése nem vált be, Radzsabov pontos játékkal kivédte a látszatfenyegetéseket, majd anyagi előnyét érvényesítette.

 

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. Mindketten hibáztak mielőtt létrejött a kritikus állás, Levon Aronjan szenzációs bástyaáldozatot hozott. Radzsabov királya körül sűrű viharfelhők gyülekeztek.

 

Aronjan két nyerést adó folytatás között választhatott, de rossz döntést hozott, a 29.Be6? lépésére Radzsabov kivédte a fenyegetéseket, a vezérét bőséges kompenzációt kapott, az átélt izgalmak hatására a belement a lépésismétléses remibe.

 

A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát.

Tejmur Radzsabovnak még fél pontra volt szüksége végső sikeréhez, ezt a harmadik partiban megszerezte. Az élő közvetítésen jól látszott, hogy mekkora feszültségben játszott, érzelmi kitöréssel reagálta le sikerét. Tejmur Radzsabov az összetett pontverseben is az élen áll.

 

Az Airthings Masters döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5, 2 - 1

Az Airthings Masters döntő második párharcának eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1 - 2

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan 1 - 0

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Az Airthings Masters döntő első játéknapjának eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov  0 - 1

 

A harmadik helyért vívott csatát Maxime Vachier-Lagrave nyerte meg. Az első párharcot Daniil Dubov hathatós segítségével mentette döntetlenre. A visszavágón is az orosz nagymester hibázott többet. Az első partiban nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, MVL a fordulatokban gazdag játszmát végül megnyerte. Dubov kezdeményezett a második játszmában is, MVL megküzdött a remiért.

A harmadik összecsapást a 24 éves orosz sakkozó remekül játszotta, élmény volt nyomon követni erőtől duzzadó játékát. Úgy tűnt, hogy rájátszás döntheti el a bronzérem sorsát, amikor Vachier-Lagrave a sorsdöntő ütközetben megvillant, győzelmet aratott, a 25 ezer dolláros díj mellé még a pontversenyben is fontos plusz pontokat gyűjtött.

A bronzmérkőzés végeredménye:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 2 – 2, 2,5 – 1,5

Az Airthings Masters harmadik helyéért vívott második mérkőzés eredményei:

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubov   döntetlen

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubo   1 - 0

Az Airthings Masters harmadik helyéért vívott párharc első játéknapjának eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2 - 2

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubo   1 - 0

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  0 – 1

 

A Meltwater Champions Chess Tour sorozat harmadik versenyét február 6. és 14. között rendezik meg. A 16 résztvevős tornán az Airthings Masters első nyolc helyezettje automatikusan részvételi jogot nyert.

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters döntőjének első párharcát Radzsabov 2,5-1,5-re megnyerte Aronjan ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid döntőjének első párharcát az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 2,5-1,5-re megnyerte az örmény Levon Aronjannal szemben. Az első három játszmában pontosztozkodás született. A negyedik ütközetben Aronjan túlfeszítette a húrt, gyalogáldozatáért nem kapott elegendő kompenzációt, Radzsabov anyagi előnyét győzelemig fokozta. A finálé győztese a 60 ezer dolláros első díj mellett játszhat a Champions Chess Tour sorozatot lezáró döntőben. A harmadik helyért folyó meccset az orosz Daniil Dubov kettős győzelemmel kezdte, a francia Maxime Vachier-Lagrave ellenfele hathatós segítségével kiegyenlített.

Az Airthings Masters döntőjét játszó 33 éves Tejmur Radzsabov és a 38 esztendős Levon Aronjan először 16 éve, az Európa-bajnokságon nézett farkasszemet. Döntetlennel indítottak, s azóta még 28 klasszikus játszmában mérték össze erejüket. Csatáztak a legjelentősebb szuperversenyeken, sakkolimpiákon, csapat Európa-bajnokságokon. Eddigi találkozóikon Aronjan volt az eredményesebb, 5-3-ra vezetett. Rapid és villámpartot csak tizennyolcat vívtak, Radzsabov mérlege volt kedvezőbb 6-5-tel. Az utóbbi években Radzsabov  inkább az üzleti életben jeleskedett, gondosan válogatja meg, hogy melyik tornára fogadja el a meghívást. A 2019-es Világkupán elért sikere is jól bizonyította, hogy játékereje nem csökkent. A koronavírus-járvány miatt lemondta a világbajnok-jelölti döntőben részvételét. Jekatyerinburgban a járvány ellenére elkezdték a tornát, a félidőben azonban megszakították, a folytatást márciusban tervezik, Tejmur Radzsabov pert indított a FIDE ellen.

A döntő első játszmájában  folytatták az Airthings Masters kvalifikációs versenyén a Ragozin védelemben megkezdett elméleti párbajt. Tejmur Radzsabov kezdeményezett, Levon Aronjan védekezésre kényszerült. Az azerbajdzsáni nagymester gyalogot nyert, Aronjan aktív játékkal ellensúlyozta anyagi hátrányát, 45 lépést követően remiztek.

A második ütközetben Levon Aronjan került előnybe. A szicíliai védelem Rossolimo-változatában, gyalogot is nyert. A vezércsere könnyített Tejmur Radzsabov helyzetén, ellenesélyt teremtett. A játszma lépésismétléssel ért véget.

A harmadik összecsapásukban ismét a Ragozin védelem került megjátszásra. Aronjana  a17. lépésben tárt el az első partiban látott folytatástól, érdekes csata bontakozott ki, ahol világos kezdeményezését Aronjan pontos védekezéssel hárította, harmadszor is megosztoztak a ponton.

A játéknap utolsó játszmájában Radzsabov a berlini változatra voksolt, Aronjan túlfeszítette a húrt. Lépésismétlés helyett gyalogáldozat mellett döntött. Tejmur Radzsabov a felkínált eséllyel élni tudott, gondosan megszervezte a védekezését, majd pontos játékkal egyre nagyobb előnybe került, anyagi előnyét érvényesítette, megnyerte az első szettet, remifórral várhatja a folytatást.

Az Airthings Masters döntő első játéknapjának eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov  0 - 1

A bronzmeccsen Daniil Dubov az első két játszmában feledni tudta csalódottságát, kettős győzelemmel rajtolt. Tetszetős minőségáldozattal  sötéttel nyert, majd világossal a második ütközetet is. Maxime vachier-Lagarave közel állt hozzá, hogy simán elbukja az első párharcot.

A francia nagymester a harmadik játszmára összeszedte magát és szépített. A negyedik összecsapásban történtek minden képzeletet felülmúltak. Dubov válogathatott a nyerések között, de „megelégedett” minőségelőnnyel. A végjátékban MVL esélyei lépésről-lépésre javultak, míg az orosz sakkozó egyre bizonytalanabbá vált, végül elvesztette a partit, MVL ellenfele hathatós segítségével egyenlített ki.

Az Airthings Masters harmadik helyéért vívott párharc első játéknapjának eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2 - 2

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubo   1 - 0

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  0 – 1

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Magnus Carlsen változatlanul 39 pontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2021. január 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen 39 pontos előnnyel vezet az amerikai Fabiano Caruana előtt. A koronavírus-járvány miatt a legjobbak csak online rapid viadalokon vettek rést, kivételt képez, hogy Moszkvában megrendezték az orosz szuperbajnokságot. Jan Neponjacsij megerősítette negyedik helyét, Szergej Karjakin két helyezést javított. Legjobb magyarként Rapport Richárd a 13. Almási Zoltán a 48., Berkes Ferenc a 63., Lékó Péter a 78. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 65 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

 

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára is, többek között jövőre halasztották a tokiói olimpiát. A Nemzetközi Sakkszövetség jövő tavaszra halasztotta a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő második félidejét. A döntő győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Elmaradt a moszkvai sakkolimpia, csak 2022-ben lesz.

A női GP-sorozat negyedik tornáját Gibraltáron januárban rendezik meg. Nem szakad meg a hagyományos Wijk aan Zee-i szuperversenyek sorozata, a holland szervezők hosszas egyeztetések után a 83. Tata Steel tornát többek között a világbajnok Magnus Carlsen és a címvédő Fabiano Caruana részvételével megrendezik, a fesztivál azonban elmarad.

A tavaly januári Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess szuperverseny után a sakkvilág ászai online rapid versenyeken mérték össze erejüket. Magnus Carlsen nevével fémjelzett Magnus Carlsen Chess Tour és más kitűnő díjazású viadalok nem pótolták az igazi sakkcsemegéket, a szemtől-szembe való viaskodást. Magnus Carlsen a tíz online viadalból hetet megnyert, kétszer holtversenyben volt első, egyszer csak az elődöntőig jutott. Megkezdődött a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozata. Az első viadalt, a Skilling Open tornán Wesley So diadalmaskodott, a fináléban Magnus Carlsent győzte le. Az Airthings Masters verseny döntőjét Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan játssza. A norvég világelső a negyeddöntőben kikapott az orosz Daniil Dubovtól.

A stavangeri hagyományos viadalt októberben különleges rendszabályokkal megrendezték,  az Orosz Sakkszövetség a tomboló járvány ellenére lebonyolította a szuperbajnokságot. Jan Nepomnjacsij és Szergej Karjakin versenyfutásából a világranglista negyedik Nepomnjacsij került ki győztesen, az ezüstérmes Karjakin két helyezést javított.

 

Szép sikert ért el Rapport Richárd, veretlenül megnyerte Danzhouban a hagyományos tornát, címvédőként végzett az élen az online rapid viadalon. Az új világranglistán Rapport Richárd változatlanul a tizenharmadik a nagyon szoros mezőnyben, mindössze hat pontra a tizedik helyezett Tejmur Radzsabovtól. Nem kis szomorúsággal láthatjuk, hogy Ricsi nem játszik Wijk aan Zee-ben.

Öt orosz, négy amerikai, három kínai és indiai, két azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, francia, örmény, holland, magyar, bolgár és lengyel sakkozó a top 25-ben. Alireza Firouzja a FIDE színeiben szerepel.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

1120

1220

0121

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2862

2862

2862

0

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2823

2823

2823

0

1992

3.

Ding Liren

kínai

2791

2791

2791

0

1992

4.

Nepomnjacsij,J

orosz

2784

2784

2789

11

1990

5.

Vachier-Lagrave,M

francia

2778

2784

2784

0

1990

6.

Aronjan,L

örmény

  2781

2781

2781

0

1982

            7.

Griscsuk,A

             orosz

 2777

2777

2777

0

1983

8.

Mamedgyarov,S

            azeri

   2764

2770

2770

0

1985

9.

                  So,W

amerikai

2770

2770

2770

0

1993

10.

Radzsabov,T

azeri

 2765

2765

2765

0

1987

11.

Giri,A

holland

2764

2764

2764

0

1994

12.

Wang Hao

kínai

  2763

2763

2763

0

1989

13.

              Rapport,R

magyar

2759

2759

2759

0

1996

14.

Dominguez Perez,L

  amerikai

2758

2758

2758

0

1983

15.

Karjakin,S

orosz

  2752

2752

2757

11

1990

16.

 Anand,V

indiai

  2753

2753

2753

0

1969

17.

 Kramnyik,V

orosz

2753

2753

2753

0

1975

18.

               Firouzja,A

FID

2749

2749

2749

0

2003

19.

Duda,J-K

   lengyel

  2743

2743

2743

0

1998

20.

Nakamura,H

amerikai

   2736

2736

2736

0

1987

21.

               Topalov,V

bolgár

2735

2735

2735

0

1975

22.

              Harikrishna,P

indiai

2732

2732

2732

0  

1986

23.

                   Wei Yi

kínai

2732

2732

2732

0

1999

24.

   Vidit, S

indiai

2726

2726

2726

0

1994

25.

               Andrejkin,D

 orosz

2726

2725

2725

0

1990

46.

Almási,Z

magyar

2687

2687

2687

0

1976

63.

                         Berkes,F                                

magyar

2673

2673

     2673       

0

1985

      78.                    Lékó,P                             magya      2663    2663   2663        0    1979        

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 23 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2736

2. Egyesült Államok 2713

3. Kína 2702

4. India 2670

5. Ukrajna 2666

6. Örményország 2661

7. Azerbajdzsán 2656

8. Magyarország 2645

9. Franciaország 2640

10. Lengyelország 2632

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2759, Almási Zoltán 2687, Berkes Ferenc 2673, Lékó Péter  2663, Gledura Benjámin 2633, Bánusz Tamás 2631, Erdős Viktor 2614, Héra Imre 2610, Papp Gábor 2601, Prohászka Péter 2581, Balogh Imre 2578

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 65 ponttal előzi meg a harmadik bajnoki címét megszerző orosz Alekszandra Gorjacskinát. A női Grand Prix 2019/20-as sorozat befejező tornáját januárban Gibraltáron rendezik meg. Három verseny után Gorjacsikina az élen.

 

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2593 (11)

3. Humpy Koneru (indiai) 2586

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2546

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2544

7. Viktorija Cmilyte (litván) 2538

8. Anna Muzicsuk (ukrán) 2535

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2524

10. Dronavalli Harika (indiai) 2515

58. Hoang Thanh Trang (magyar) 2404

86. Gara Tícia (magyar) 2379

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2404, Gara Tícia 2379, Gara Anita 2350, Lázárné Vajda Szidónia 2345, Marjanovics Annamária 2338, Papp Petra 2336, Mádl Ildikó 2321, Terbe Julianna 2269, Havanecz Bianka 2257

A juniorok világranglistáján a 17 esztendős Alireza Firouzja növelte előnyét, legnagyobb riválisai „kiöregedtek”.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (FIDE) 2749  2003

2. Andrej Jeszipenko (orosz) 2677  2002

3. Tabatabaei, M.amin (iráni)  2629  2001

4. Nodurberk Abduszattorov (üzbég) 2627  2004

 5. Bogdan-Daniel Deac (román)  2625  2001

,…

34. Kozák Ádám (magyar) 2518 2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál az orosz Polina Suvalova áll az élen. Marjanovics Annamária 13. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1. Polina Suvalova (orosz) 2476 2001

2.Zhu Jiner (kínai) 2459   2002

3. Olga Badelka (fehérorosz)  2440  2002

4. Carissa Yip (amerikai) 2421  2003

5. Anna Szargszjan (örmény) 2402  2001

13. Marjanovics Annamária (magyar) 2338 2001

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A két legutóbbi Világkupa győztesei, Radzsabov és Aronjan mérkőzik meg az  Airthings Masters döntőjében

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal döntőjét a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov vívja. A 2017-es Világkupa győztese és a 2019-es Világkupa első helyezettje csatázik. Radzsabov az első párharcban 3-1-re győzte le Daniil Dubovot, az orosz nagymester nem tudott visszavágni, az azerbajdzsáni sakkozó kettős győzelemmel jutott a döntőbe. Levon Aronjan 3-1-es nyeréssel várhatta a franca Maxime Vachier-Lagrave ellen s második meccset két döntetlenután a harmadik partit 113 lépésben nyerte meg, a 2-1-gyel révbe ért. Lejátsszák a bronzmeccset is, MVL és Dubov mérkőzését. A 200 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és kvalifikációt a Champions Chess Tour döntőjébe.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján Levon Aronjan és Tejmur Radzsabov szombaton és vasárnap játssza a döntőt. Az elődöntőben az első párharcukat 3-1-re megnyerték, Maxime Vachier-Lagrave és Daniil Dubov nem tudott visszavágni, az örmény sakkozó három, az azerbajdzsáni sakkozó két partiban biztosította be döntőbe jutását. A finálééban a 2017-es és a 2019-es Világkupa győztesei mérkőznek meg. A győztes a 60 ezer dolláros első díj mellé még kivívja a sorozatot lezáró döntőben való részvételi jogot is.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 – 3 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

 

Daniil Dubov a vezércsel ritkán játszott változatával próbált zavart kelteni Tejmur Radzsabov soraiban, az 5.g4-es varival azonban nem tudott célt érni. Radzsabov a középen rekedt világos király helyzetét kihasználva gyorsabb nyerést is elmulasztott.

A kedvezőbb végjátékban Radzsabov pontosan számolt,  kevés gondolkodási idő mellett is megcsillogtatta remek technikáját.

 

Tejmur Radzsabov vezetésének birtokában még nagyobb önbizalommal játszhatta a második partit, Daniil Dubov a taktikai adok-kapok közepette egyre nagyobb hátrányba került, némi meglepetésre küzdelmük második párharca két játszmában eldőlt  Radzsabov javára.

 

Maxime Vachier-Lagrave sem tudta megnehezíteni Levon Aronjan döntőbe jutását. Az első partiban a korai vezércserét követően a különböző színű futók Aronjan elképzeléseit támogatták.

A francia nagymester a második ütközetben ismét megnyitáselméleti párbajba bocsátkozott a spanyol megnyitás berlini változatában. MVL kis előnyéből fél pontnál többet nem tudott kihozni, a különböző színű futók Aronjant segítették célja elérésében.

A második párharcuk harmadik játszmájának megnyerésével Levon Aronjan a döntőbe jutott. MVL futópárjával sokáig sikerrel akadályozta Aronjan anyagi előnyének érvényesítését, az örmény nagymester végül 113 lépésben győzött, jól tudta módszert, hogy futóval és huszárral miként kell mattot adni.

Az elődöntő második párharcainak eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 0 - 2

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov  1 – 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 – 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters elődöntőjében Aronjan és Radzsabov 3-1-es győzelemmel kezdett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal elődöntőjének első játéknapján az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 3-1-re legyőzte az orosz Daniil Dubovot. Két döntetlen után Radzsabov kétszer is megadásra kényszerítette a negyeddöntőben a világbajnok Magnus Carlsen ellen sikeres Dubovot. Az örmény Levon Aronjan sötéttel nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni párharcának első játszmáját. Nyerést szalasztott el a második ütközetben, tisztelnézése ellenére a negyedik partiban is diadalmaskodott, 3-1-re győzte le riválisát. Pénteken Radzsabov és Aronjan remifórral játszhatja a második mérkőzést.

 

A Champions Chess Tour második versenyének, az Airthings Masters viadal elődöntőjének első párharcaiban az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az örmény Levon Aronjan remekelt, meggyőző játékkal nyerték meg meccseiket 3-1-re.

 

Az utóbbi években oly keveset versenyző Tejmur Radzsabov és a negyeddöntőben Magnus Carlsent legyőző Daniil Dubov mindössze hat klasszikus partit játszott egymással, az azerbajdzsáni nagymester egy partit nyert meg az akkor 18 éves ellenfelével szemben. 2019-ben a Grand Prix-sorozat hamburgi versenyén az első fordulóban mérkőztek meg, Dubov s rájátszásban 4,5-3,5-re nyerte meg a mérkőzésüket. Rapid-és villámpartit hetet játszottak, az orosz nagymester kétszer győzött.

Daniil Dubov bocsánatot kért Magnus Carlsentől, hogy kissé látványosan ünnepelte győzelmét! A sikert sem könnyű elviselni, Tejmur Radzsabov rutinos játékosként remekül használta ki, hogy Dubov még nem dolgozta fel a világbajnok elleni győzelmét.

Az első játszma az erők felmérésének jegyében zajlott, a pozíciós küzdelemben egyenlő erők csatáját láttuk. Tejmur Radzsabov sötéttel is tartotta az egyensúlyt.

 

A harmadik játszmában megtört a jég. Radzsabov kis előnnyel játszhatott, gyalogelőnyt is szerzett, a kapkodásban Dubov helyreállította az anygi egyensúlyt. Jó huszár a rossz futó elleni végjátékban Radzsabov új erőre kapott, bástyája és huszárja remek összjátéka anyagi előnyéhez vezetett, szép sorban elhullottak Dubov királyszárnyi gyalogjai.

 

A negyedik ütközetben Tejmur Radzsabov a Kalasnyikov-változatot játszotta meg. A taktikai csapásokkal fűszerezett összecsapás során állta a sarat, a kiegyenlítésért küzdő Dubov többször is hibázott.

 

Már legendásak Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave összecsapásai. Természetesen a 2017-es Világkupa elődöntője viszi a prímet, az Armageddon játszmában Aronjan nyert, MVL egy lépésre volt a világbajnok-jelöltséget is biztosító döntetlentől. 2019-ben MVL a negyeddöntőben visszavágott Aronjannak. A tavalyi St. Louis-i rapid-és villámversenyen is emlékezetes marad a küzdelmük, az összetett pontversenyt végül az örmény nagymester nyerte meg. Az elmúlt tizenegy évben harmincötször viaskodtak klasszikus tempóban, MVL 5-4-re vezetett. Az eddig lejátszott 88 összes partijukból 50 végződött pontosztozkodással, Vachier-Lagrave 25-13-ra vezetett, csak a rapid-és villámpartikban 20-9 volt a javára, huszonkétszer remiztek.

Maxime Vachier-Lagrave az Airthings Masters kvalifikációs tornájáról nem kis szerencsével jutott tovább, Levon Aronjan az utolsó partiját vesztette el, de ekkor már negyeddöntős volt. Ne feledjük, hogy az első partijában Magnus Carlsen ellen bástyát nézett el, a norvég világbajnok a prózai gyalogsakkot azonban nem adta be.

Az első játszmában a spanyol megnyitás berlini változatában vívtak elméleti párbajt. MVL huszármanővereire Aronjan előnybe került, 27.Haxa7 után a huszár fogságba került. Aronjan anyagi előnyét kitűnő technikával érvényesítette.

 

Aronjan nagy esélyt hagyott ki a második partiban, azonnali nyerést hagyott ki, MVL végül nagy nehézségek árán megmenekült a vereségtől.

A háromszoros olimpiai bajnokot az elpuskázott lehetőség nem viselte meg, a „berlini falat” másodszor sem tudta ledönteni MVL.

 

Vachier-Lagrave a negyedik játszmában fokozott kockázatot vállalt, a királyindiai védelmet választotta. Aronjan kézben tartotta az irányítást, amikor csökkent a koncentrációja. A torna kitűnő komentátora. Lékó Péter éppen megemlítette, hogy a c6 gyalogot nem lehet leütni a 41…Vxf3+ miatt, amikor Levon beleesett a csapdába, tisztet nézett el. A váratlan elnézés utáni remiesélyt MVL nem használta ki, Aronjan meggyőző játékkal nyerte meg 3-1-re a párharcuk első felvonását.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) Daniil Dubov (orosz, 2770) 3 - 1

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov  döntetlen

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov  1 - 0

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 - 3

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan 0 - 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog