Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Giri a rájátszásban győzte le Nepomjacsijt, megnyerte a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A holland Anish Giri a Meltwater Champions Chess Tour Magnus Carlsen Invitational online rapid viadal győztese. A torna döntőjének második játéknapján az orosz Jan Nepomnjacsijt a rájátszásban győzte le. A négy döntetlennel véget ért első meccsük után a második találkozót is remivel kezdték, majd Giri világossal nyert, az orosz bajnok a negyedik összecsapás megnyerésével egyenlített ki. Következett a két villámjátszma, 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. Giri sokat kockáztatott a váratlan tisztáldozattal, Nepomnjacsij nyert állásban az idő szorításában vesztőt húzott! Anish Giri győzelméért a 220 ezer dolláros díjalapból 60 ezer dolláros díjat vehet át, Jan Nepomnjacsij 40 ezret nyert. Giri első helyével kiharcolta a sorozatot lezáró fináléban való részvételre. A világbajnok Magnus Carlsen az amerikai Wesley So ellen az első találkozón 3-1-re győzött, a második meccs 2-1-es vezetésénél fejeződött be, a norvég világelsőnek a sorozaton két ezüstérem után be kellett érnie a harmadik hellyel. Wesley So 140 ponttal vezeti az összetett pontversenyt, Magnus Carlsen 135, Tejmur Radzsabov 108, Anish Giri 105 ponttal áll. A Meltwater Champions Chess Tour 1,5 millió dollárral díjazott tíz versenyből álló sorozatának következő tornáját, a 100 ezer dollár díjazású, 16 résztvevős viadalt április 24. és május 2. között rendezik meg.

 

A világranglista hetedik 26 éves Anish Giri elsőségével fejeződött be a Magnus Carlsen Invitational rapid viadal, a döntőben a rájátszásban győzte le a világranglista negyedik Jan Nepomnjacsijt, A nepáli és orosz szülők gyermeke Szentpéterváron született, családjával 2008 februárja óta él Hollandiában és hamarosan a legjobbjuk lett. Kétszeres világbajnokjelölt, ötször játszott sakkolimpián a holland válogatottban, négyszer nyert bajnokságot, a szuperversenyek állandó meghívott résztvevője.

Március 13-án 16 résztvevővel kezdődött meg a Magnus Carlsen Invitational kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Anish Giri nagy versenyt vívott a világbajnok Magnus Carlsennel, végül másodikként vette az első akadályt. Egyetlen vereségét Jan Nepomnjacsijtól szenvedte el.

A folytatásban Anish Giri a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert, az első meccs 2-2-es eredménye után a második összecsapást 3-1-re nyerte meg. Az elődöntőben Wesley So-val szemben két 2,5-1,5-ös győzelemmel diadalmaskodott.

 

Jan Nepomnjacsij útja rögös volt. A körversenyből pocsék rajt – 5-ből 1,5 pont – után nagy elszántsággal próbálta rendezni sorait, három veresége ellenére ötödikként kvalifikálta magát. A negyeddöntőben javuló teljesítménnyel 2-2-es első meccset követően a második találkozón 2,5-0,5-re győzte le az amerikai Hikaru Nakamurát. Az elődöntőben drámai csatában, szerencsésebb kézzel sakkozva nyert Magnus Carlsen ellen, a rájátszásban múlta felül a norvég világelsőt.  

A döntő első játéknapján négy döntetlen született. Anish Giri az első és a harmadik játszmában is kecsegtető állását rontotta remire. A holland nagymester sötéttel a szicíliai védelem Najdorf-változatában kétszer is pontos játékkal érte el a pontosztozkodást.

 

A finálé második játéknapján is folytatták a Najdorf-változatban az elméleti párbajt, a kalandok örökös sakkal értek véget.

 

A hatodik játszmában megtört a jég, Giri rögtön támadólag lépett fel, Nepomnjacsij pontatlanságát kihasználva jelentős előnybe került, és ezúttal nem hibázott, vezetést szerzett.

 

A hetedik ütközetben Nepomnjacsij negyedszer sem bírt a Najdorf-változattal, de ez nem rendítette meg az orosz bajnokot, míg Giri egyre bizonytalanabbá vált. Vészesen fogyott a gondolkodási ideje, míg riválisa a nagy tét ellenére is „könnyű” kézzel húzott, tetszetős kiskombinációval meg is szerezte a kiegyenlítést jelentő győzelmet.

 

Az első hely sorsát két villámparti döntötte el, a nagymesterek 5-5 perccel és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal küzdöttek meg. Anish Giri a világos színt választotta, francia védelmet láttunk. A holland sakkozó a 17. lépésben váratlan tisztáldozatot hozott, csak ő hitt elgondolása sikerében, de alaposan megzavarta ellenfelét. Nepomnjacsij nehezen döntött a kínálkozó védőlépések között, majd megtámadott bástyájával rossz mezőre lépett, vesztőt húzott, Giri a meccsen másodszor került előnybe.

Az orosz bajnok a második villámpartit igazi küzdelem nélkül vesztette el, Anish Giri másodszor is nyert, a torna győztese lett!  

 

A Magnus Carlsen Invitational döntőjének végeredménye:

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 2, 2 – 2, 2 - 0

A második párharc eredménye:

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 2 – 2, 0 - 2

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri      döntetlen

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij   1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri      döntetlen  

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij     0 – 1

A rájátszás eredménye:

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij  1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri  0 - 1

Az első párharc eredménye:

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 2 - 2

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri   döntetlen

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij   döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri   döntetlen

 

A harmadik helyét vívott mérkőzésen elmaradt a várt nagy csata, a világbajnok Magnus Carlsen a sorozat két versenyén, a Skilling Open és az Opera Euro tornákon is a döntőben vereséget szenvedett Wesley So-tól. A bronzmeccsen könnyedén győzte le az amerikai olimpiai bajnokot.

Az első párharcot 3-1-re nyerte meg, sokkolta So-t, hogy 23, illetve 25 lépésben kapott ki.

A második mérkőzésen a norvég világelsőnek három játszmára volt szüksége, hogy megszerezze a bronzérmet. Győzelemmel kezdett, két döntetlennel megelégedve fejezte be a meccset. Carlsen 25, Giri 15 ezer dolláros díjat vehet át. Az összetett pontversenyben Wesley So megőrizte első helyét, 140 pontja van, míg Magnus Carlsennek 135, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 108, Anish Giri 105 pontos.

A Magnus Carlsen Invitational harmadik helyéért vívott párharc végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 – 1, 2 - 1

A második párharc eredménye:

Wesley So (amerikai, 2741) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 - 2

Wesley So – Magnus Carlsen  0 - 1  

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen  

Wesley So – Magnus Carlsen  döntetlen 

Magnus Carlsen – Wesley So  

Az első párharc eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So    1 – 0

Wesley So – Magnus Carlsen    döntetlen

Magnus Carlsen – Wesley So    döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen   0 – 1

Az összetett pontverseny állása:

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri és Nepomnjacsij négy döntetlennel kezdte a döntőt, a bronzmeccsen Carlsen 3-1-re nyert

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenyének, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalnak a döntőjében a holland Anish Giri és az orosz Jan Nepommjacsij első párharca 2-2-vel ért véget.  Összecsapásaikban négy harcos döntetlen született. Giri az első és a harmadik partiban kedvező esélyt hagyott kihasználatlanul. A harmadik helyért folyó mérkőzést a világbajnok Magnus Carlsen 3-1-re megnyerte az amerikai Wesley So ellen. A norvég világelső két villámgyőzelmet is aratott, 23, illetve 25 lépésben kényszerítette feladásra ellenfelét. Vasárnap játsszák le a második négyjátszmás páros mérkőzéseket. A fináléban 2-2-nél villámpartikra kerülne sor, ha ezek sem döntenének, következne az Armageddon parti. A világbajnok Carlsennek remifórja can.remifórja van.

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenyének döntőjét játszó Anish Giri és Jan Nepomnjacsij klasszikus partit csak nyolcat vívtak. 2011-ben a 16 éves Giri már részt vett Wijk aan Zee.ben a Tata Steel Chess szuperversenyen. A 20 esztendős Nepomnacsij legyőzte a Szentpéterváron nepáli-oroz  szülőtől született, 2008 februárja óta Hollandiában élő nagymestert, aki azóta négyszer nyert bajnokságot, ötször képviselte sakkolimpián a holland színeket.

A világranglista negyedik Jan Nepomnjacsij és a hetedik Anish Giri is játszik a tavaly megkezdődött, a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett világbajnok-jelölti tornán. A viadal félidejében Nepomnjacsij a francia Maxime Vachier-Lagrave társaságában holtversenyben vezet, Giri ötvenszázalékos. A folytatást Jekatyerinburgban április közepére tervezik.

Rapid és villámpartiban 59-szer mérték össze erejüket, az orosz nagymesternél volt az előny, 19-11-re vezetett. Tavaly a Magnus Carlsen Chess Tour Magnus Carlsen Invitational viadalán Nepomnjacsij 2,5-1,5-re győzött.  A Chessable Masters tornán az elődöntőben csatáztak, Giri nyerte az első meccset, Neponjacsij visszavágott. A harmadik összecsapásukat 2-2 után a második villámpatti döntötte el Giri javára. A döntőben kettős vereséget szenvedett Magnus Carlsentől.

A Legends of Chess viadal elődöntőjében is összecsaptak, Jan Nepomnjacsij kettős győzelemmel jutott be a döntőbe.

A Magnus Carlsen Invitational döntőjének első mérkőzésén négy döntetlen született. Az első parti szicíliai védelemként indult, majd világos számára kedvező francia védelmű küzdelemmé alakult. Anish Guri a hosszsáncot választotta, kiéleződött a csata.

Nepomnjacsij taktikai csapást engedélyezett, Giri remek esélyt kapott, de az idő szorításában nem játszott elég határozottan az aoorz bajnok ellenjátékhoz jutott, kiharcolta a döntetlent.

A szicíliai védelem Najdorf-változatában kétszer is farkasszemet néztek az ún. „mérgezett gyalog” változatban. Mindketten tökéletesen felkészültek a bonyodalmakhoz vezető folytatásokból, gyorsan peregtek a nyitás lépései.

A két parti a 14. lépésben tért el, Nepomnjacsij választott más tervet, Fd3 helyett Fc4-gyel folytatta, de Giri állta a sarat. A vezércserék után egyenlő esélyű állásokat játszottak, a végjátékokban egyikőjük sem hibázott.

A párharc harmadik játszmájában Jan Nepomnjacsij is a szicíliai védelmet választotta, Anish Giri kedvező állást ért el. A holland nagymester a királyszárnyat meggyengítő f6 lépést azonban nem használta ki.

A döntő első párharcának eredménye:

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)  2 - 2

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri  döntetlen

A világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai olimpiai bajnok Wesley So a Champions Chess Tour sorozaton kétszer döntőt játszott. Az első versenyen, a Skilling Open fináléjában az első játéknapon fordulatos csatákban mind a négy játszma döntéssel végződött, So kétszer is kiegyenlített.  A második párharcot Wesley So a rájátszásban győzte le Magnus Carlsent, aki  30. születésnapján szenvedett vereséget.

A sorozat második versenyén, az Airthings Masters viadalon mindkettőjük számára a kieséses rendszerű szakaszban a negyeddöntő jelentette a végállomást, Magnus Carlsent az orosz Daniil Dubov győzte le, Wesley So-t a francia Maxime Vachier-Lagrave „búcsúztatta”.

Az Opera Euro Rapid döntőjében az első meccsen két játszma dőlt el, Wesley So a negyedik partiban egyenlített ki, nagy bravúrral párharcaik során már ötödször.

Kalandos volt a második találkozójuk, a világbajnok hibázott többet, So 2,5-1,5-re győzött.

Magnus Carlsen statisztikája igen kedvező Wesley So-val szemben, klasszikus partiban 19-szer mérték össze erejüket, a világbajnok 5-1-re vezet. Rapid és villámpartikban 81-szer viaskodtak, Carlsen 34 döntetlen mellett 39-14-es vezetett.

A norvég világelső nem tagadta, hogy a bronzmeccs előtt nem érzett igazi motivációt, de az első játszmában aratott villámgyőzelme megváltoztatta kedélyállapotát.

A négyes huszárjátékban 4.a4-gyel rukkolt ki, So soraiban zavart okozott. A 14. lépésben hozott tisztáldozata szétrombolta az amerikai sakkozó királyállását. So 18…f6 lépésére záporoztak a pörölycsapások, 23 lépést követően Carlsen joggal mosolyoghatott.

Döntetlennel folytatták, Magnus Carlsen megszorongathatta volna ellenfelét. A harmadik ütközetben is a világbajnok eredeti elképzelést valósított meg, a korai vezércsere előrevetítette az újabb pontosztozkodást.

21...Hxb4

Az első játéknap befejező játszmájában So-t másodszor érte „megrendítő” csapás, az olasz megnyitású partiban 25 lépésben kapott ki, taktikailag ismét sebezhető volt.

A harmadik helyért folyó mérkőzés első párharcának eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Magnus Carlsen    döntetlen

Magnus Carlsen – Wesley So   döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen   0 – 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij és Giri játssza a Magnus Carlsen Invitational döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour negyedikversenyén, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon a döntőt az orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri játssza. Hihetetlen izgalmak után az orosz bajnok a rájátszásban győzte le a négyszeres világbajnok Magnus Carlsent. A első párharc elvesztése után Carlsen a második ütközet második játszmáját is elbukta. A harmadik játszmában Nepomnjacsij továbbjutását biztosító tisztáldozatot hagyott ki, a norvég világelső kiegyenlített, majd a negyedik összecsapást megnyerve 2,5-1,5-re legyőzte ellenfelét. A rájátszásban két 5-5 perces villámpartit vívtak, lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. Az első játszma jelentős fordulatok után 142 lépésben lett döntetlen. Igazi Thriller volt viaskodásuk tizedik, sorsdöntő ütközete. Carlsen kedvező esélyű állást rontott el, de nem nyugodott bele a döntetlenbe. Erőszakoskodásáért nagy árat fizetett, a vezérvégjátékban Nepomnjacsij szabadgyalogja győzedelmesen robogott az átváltozási mező felé. Nepomnjacsij szerencsésebb kézzel sakkozott, Carlsen újabb sikertelensége után elkeseredetten értékelte saját teljesítményét. Anish Giri kettős győzelemmel jutott a döntőbe. Három döntetlent követően a holland sakkozó kiskombinációval nyerte meg az amerikai olimpiai bajnok Wesley So ellen 2,5-0,5-re a második találkozót is. A döntő győztese 60 ezer dolláros díjat vehet át, és jogot szerez a sorozatot lezáró döntüben való részvételre, A két csalódott vesztes, Magnus Carlsen és Wesley So a harmadik helyért mérkőzik meg.

 

A Meltwater Champions Chess Tour Magnus Carlsen Invitational online viadalának döntőjét a orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri vívja. Az orosz bajnok drámai csatában, a rájátszásban győzte le a világbajnok Magnus. Carlsent. Az első meccsen aratott 2,5-1,5-ös győzelme után göröngyös volt a fináléba vezető útja. Carlsen visszavágott a második mérkőzésen, de a villámpartik rendkívüli izgalmaiban Nepomnjacsij szerencsésebb kézzel sakkozott, a norvég világelső hibázott többet. Anish Giri kettős győzelmet aratott a sorozaton két tornát, a Skilling Opent és az Opera Euro Rapid viadalt megnyerő amerikai Wesley So ellen.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Anish Giri (holland, 2731) – Wesley So (amerikai, 2741) 2,5 – 1,5 (0 - 1, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

 

Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen második párharca döntetlennel kezdődött meg. A spanyol megnyitású játszmában a világbajnok a 18. lépésben rukkolt ki új tervvel. A kiegyenlített erők küzdelmében az időhátrányban levő orosz sakkozónak kellett fokozottan figyelnie.

 

A második partiban Jan Nepomnjacsij a vezércselre szavazott, Magnus Carlsen a 23. lépésben jelentős előnyt biztosító lépést hagyott ki, de az orosz sakkozó továbbra is gondokkal küszködött. Nyerőesélyes állásban a világbajnok többször is hibázott, Nepomnjacsij ellenjátékhoz jutott, a világos király került bajba. Nepomnjacsijnak még fél pontra volt szüksége a döntőbe jutáshoz.

 

23.Hxd4? helyett 23.Hxg7! eldöntötte volna a továbbjutást

A harmadik összecsapás sem nélkülözte a fordulatot. Jan Nepomnjacsij a siker küszöbén botlott, a 31. lépésben az örökös sakkot biztosító huszáráldozatot nem vette észre. A világbajnok a kalandokkal fűszerezett ütközetben tisztet áldozott, összekötött szabadgyalogjai előretörését azonban elmulasztotta egy királylépéssel segíteni. Nepomnjacsij nem használta ki a váratlan lehetőséget, nem tudta megmenteni a játszmát, Carlsen kiegyenlített.

 

Törvényszerű volt, hogy a nagy esélyeket elszalasztott Jan Nepomnjacsij a negyedik játszmában nem tudott igazi ellenállást kifejteni, a pokol tornácáról megmenekült Magnus Carlsen 33 lépésben nyert. Következett a rájátszás, a két 5-5 perce és lépésenként 3-3 másodperccel vívott villámparti.

A dráma folytatódott. A spanyol megnyitású első játszma békés mederben folyt, amikor Nepomnjacsij „hosszas” gondolkodás után esélyt adott Carlsennek. Az orosz bajnoknak a bástya a bástya és huszár elleni végjátékban kellett bizonyítania, hogy tudja a védekezés technikáját. Carlsen próbálkozott, majd az „egere” ütésbe tette a bástyát… Szerencséjére huszárjával tartotta a döntetlent, 142 lépés után remiztek.

 

A második villámparti eldöntötte, hogy Jan Nepomnjacsij játszhatja a finálét Anish Girivel. Az orosz bajnok a világbajnok hathatós segítségével megnyerte az összecsapást. A vezérvégjátékban Carlsen addig erőszakoskodott, míg Nepomnjacsij szabadgyalogja elindulhatott győzedelmes útjára. Nepomnjacsij két korábbi emlékezetes párharcukhoz képest szerencsésebb kézzel sakkozott, Carlsen a megszokottnál többet hibázott.

 

Az elődöntő másik párharcában az első mérkőzést megnyerő Anish Giri nem adott esélyt Wesley So-nak, hogy visszavágjon a vereségéért.

Három döntetlennel kezdtek. A sorozat két tornáján, a Skilling Open és az Opera Euro viadalokon a döntőben Magnus Carlsent legyőző amerikai olimpiai bajnok játékából hiányzott az átütő erő.

Az első partiban még voltak halvány reményei, a másodikban Giri alaposan megszorongatta a berlini védelemben.

 

A holland nagymester jobban állt a harmadik játszmában is. A negyedik összecsapást Wesley So taktikai elnézése döntötte el. A chess24 prémium előfizetői voksoltak arra, hogy Anish Giri játszhasson a tornán, Jan Nepomnjacsijjal döntőt játszik!

A két csalódott vesztes, Magnus Carlsen és Wesley So a bronzéremért küzd meg.

 

Az elődöntő második párharcainak eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1,5 – 2,5, 1,5 – 0,5

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen   döntetlen

Magnus Carlsen – Jan Nepomjacsij     0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen   0 - 1

Magnus Carlsen – Jan Nepomjacsij   1 – 0

Rájátszás:

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Wesley So (amerikai, 2741) -  Anish Giri (holland, 2731) 2,5 – 1,5

Wesley So – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Wesley So  1 - 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij győzelemmel kezdte Carlsen elleni párharcát, Giri is 2,5 - 1,5-re nyert So ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Invitational rapid online viadal elődöntőjének első párharcában az orosz Jan Nepomnjacsij a világbajnok Magnus Carlsen, a holland Anish Giri az amerikai Wesley So ellen 2,5 – 1,5-re győzött. A norvég világelső az első partiban nyerőesélyes vezérvégjátékot remizett el, a harmadik játszmában kedvező állásban hibás kombinációval került hátrányba és vesztett. Giri világossal elszenvedett vereséggel kezdett, a harmadik és negyedik összecsapást nyerte meg. Péntekem játsszák le a második mérkőzéseket, Nepomnjacsij és Giri remifórral várhatja a „visszavágókat”.

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatában másodszor az elődöntőben csatázik a világbajnok Magnus Carlsen és az orosz bajnok Jan Nepomnjacsij. Jól ismerik egymást, hiszen versengésüket még a 2002-es U12-es Európa-bajnokságon kezdték. Az orosz sakkozó nyert, sikerét egy év múlva az U14-es korcsoportos vb-n megismételte.

Nepomnjacsij még a 2011-ees Tata Steel Chess tornán volt eredményes, négy éve a London Chess Classic viadalon már a világbajnokot kényszerítette megadásra. Magnus Carlsen egyetlen klasszikus partiban tudta legyőzni az orosz nagymestert, 2019-ben a Grand Chess 2019 zágrábi viadalán, kilencszer megosztoztak a ponton.

Rapid és villámpartiban jóval többször néztek farkasszemet, 26 döntetlen mellett Carlsen 18-7-re vezetett. Tavaly a Magnus Carlsen Chess Tour első versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a világbajnok az Armageddon parti megnyerésével vívta meg sikerrel a párharcot.

A Legends of Chess” torna kvalifikációs versenyét Magnus Carlsen ötpontos előnnyel nyerte meg Jan Nepomnjacsij előtt. A döntőt ők ketten vívták, az első párharc csak a két villámpartiban dőlt el Carlsen javára, a második meccset a norvég világelső 2,5 – 0,5-re megnyerte.

A Meltwater Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open viadalon az elődöntőben mérkőztek meg. Carlsen 2,5-1,5-győzött az első meccsen, a második találkozó 2-2-vel ért véget. Az összecsapásuk során Carlsen az első partit nyerte meg, a következő hét játszma döntetlennel fejeződött be.

Vetélkedésük 100 lépéses döntetlennel indult. Az elfogadott vezércselű partiban Jan Nepomnjacsij egyenlő esélyű állásban hibázott, a vezérvégjátékot Magnus Carlsen már nyerőeséllyel játszhatta. A sakkok elől királyával végül nem tudott kitérni.

Az orosz bajnok a nagy csatában kiharcolt döntetlen után világossal elkerülte az igazi küzdelmet, gyors döntetlennel „rápihent” a következő partira.

Az újabb elfogadott vezércselű játszmában Carlsen más változatot játszott meg, előnybe került, de elnézte Nepomnjacsij riposztját, amellyel kiegyenlített. A világbajnok nem nyugodott bele az „egálba”, hibás kombinációba kezdett. Nepomnjacsij pontos játékkal megkontrázta elképzelését, minőségelőnyét megőrizve győzött.

Az orosz bajnok a negyedik játszmában az áhított döntetlent kalandos körülmények között érte el. A világbajnok minimális anyag mellett is esélyt teremtett, Nepomnjacsij királyával végül a vezérszárnyra menekült, megnyerte az első párharcot.

Wesley So és Anish Giri 2009-ben Wijk aan Zee-ben a Corus „C”, majd egy év múlva a „B” tornán mérkőztek meg. Összesen 31 klasszikus játszmában mérték össze erejüket, So 4-3-ra vezet. Villámpartit sokat, rapidot jóval kevesebbet játszottak. Összesítésban So 28 döntetlen mellett 14-8-ra vezetett.

Párbajuk első ütközetében Giri kecsegtető állásban váratlanul elvesztette a kontrollt, hibák sorozatával 32 lépésben kapott ki.

So vezetésének birtokában a második partiba, a Grünfeld védelemben  25 lépésben remizett Girivel, a holland nagymester a veresége után rendezhette sorait.

A második spanyol megnyitású játszma nagy küzdelmet hozott, ezúttal Wesley So a feszültséget kevésbé bírta, pontatlanul védekezett, Anish Giri erőfeszítéseit siker koronázta, kiegyenlített.

A második Grünfeld védelmű játszmában So erőltette a királyszárnyi akciót, Giri biztos kézzel irányította haderejét, a kínálkozó pillanatban átvette a kezdeményezést. Az amerikai sakkozó egyre idegesebb lett, futója végzetes kötésbe került, Anish Giri 36 lépés után győzelmének örülhetett.   

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)  1,5 – 2,5

Magnus Carlsen – Jan Nepomjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Jan Nepomjacsij   0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen   döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) – Wesley So (amerikai, 2741)  2,5 – 1,5

Anish Giri – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Anish Giri   döntetlen

Anish Giri – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Anish Giri  0 - 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Magnus Carlsen Invitational elődöntőjében Carlsen-Nepomnjacsij és So-Giri párharcok lesznek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadal elődöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjak, az amerikai Wesley So a holland Anish Girivel  mérkőzik meg. Carlsen az első párharcban 2,5 – 0,5-re győzte le az örmény Levon Aronjant, a második meccsük a norvég világelső 2-1-es vezetésénél ért véget. Nepomnjacsij és az amerikai íhikaru Nakamura 2-2-vel zárta az első összecsapást, az orosz sakkozó a folytatásban 2,5-0,5-ös nyeréssel jutott tovább. So kétszer is 2,5-0,5-ös sikert könyvehetett el a FIDE színeiben játszó 17 éves Alireza Firouzjával szemben. Giri a második találkozót 3-1-re nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen.

 

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának negyik viadalán, a Magnus Carlsen Invitational torna negyeddöntőjében Magnus Carlsen és Wesley So kettős győzelemmel jutott tovább, kisebb meglepetésre Jan Nepomjacsij és Anish Giri könnyen nyerték meg a második mérkőzésüket.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 2 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Wesley So (amerikai, 2741) – Alireza Firouzja (FIDE, 2709)  2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Anish Giri (holland, 2731) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 – 2 ( 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

 

Levon Aronjan és Magnus Carlsen második mérkőzésük első játszmájában a spanyol megnyitásban csapott össze, a kisebb kézitusa utáni vezércserét követően  a világbajnok egyre nagyobb előnyt ért el. Bástyája betört a második sorra, futója uralkodott a táblán. A gyalogvégjátékban Aronjan nem tudta megakadályozni a vezérszárnyi gyalogok előretörését.

Vezetésének birtokában Magnus Carlsen világossal békés húrokat pengetve remizett, majd a berlini védelmet választotta.

 

Levon Aronjan többször is fonalas nyerést hagyott kihasználatlanul. Minőséget áldozott, de az i-re a pontot nem tudta feltenni, Magnus Carlsennek mentőövet dobott. A világbajnok 2-1-es vezetése egyúttal a párharc megnyerését jelentette.

 

Arra kevesen számítottak, hogy az első mérkőzés 2-2-es eredménye után Jan Nepomnjacsijnak csak három játszmára lesz szüksége, hogy legyőzze Hikaru Nakamurát.

Az olasz megnyitásban elért nyeréssel indított, az amerikai nagymester hibáit remekül használta ki.

A vereség megrendítette Nakamurát, világossal 28 lépésben kapott ki.

Nepomnjacsij a továbbjutás kapujában egy kissé megingott, de a vezérvégjátékban végül elérte a mérkőzés megnyerését jelentő döntetlent. Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij a Magnus Carlsen Chess Tour Legends of Chess tornán a döntőben mérkőzött meg. Az első meccset a világbajnok a rájátszásban nyerte meg, a második találkozón 1,5 – 0,5-re győzte le Nepomnjacsijt.

 

Nem tudta megnehezíteni Alireza Firouzja a két tornán is győztes Wesley So újabb sikerét. A második meccsük egy békés döntetlennel kezdődött, a folytatásban So 26 lépésben bemattolta ellenfelét.

Alireza Firouzja a párharcot lezáró partiban tisztet áldozott, Wesley So királyát fenyegette. Az amerikai nagymester nehéz pillanatokat élt át, Firouzja nem találta meg a nyerőesélyt adó folytatást, So sikeres védekezés után megnyerte a kalandos ütközetet.

 

A szicíliai védelem Najdorf-változatában folytatódott Maxime Vachier-Lagrave és Anish Giri elméleti párbaja. A döntetlen a holland sakkozónak kedvezett.

A csatájukban a hatodik játszmában újabb szicíliai védelmű ütközetet láttunk, a bonyodalmakban MVL hibázott, Giri vezetést szerzett.

A hetedik szicíliai védelmű parti döntetlenével a holland nagymester megőrizte előnyét. Az utolsó összecsapást könnyen nyerte meg.

  

 

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 - 2

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Levon Aronjan   döntetlen

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2,5 – 0,5

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura   1 - 0

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij    0 - 1  

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura   döntetlen

 Alireza Firouzja (FIDE, 2709)  - Wesley So (amerikai, 2741) 0,5 – 2,5

Alireza Firouzja – Wesley So   döntetlen

Wesley So – Alireza Firouzja   1 - 0

Alireza Firouzja – Wesley So    0 – 1

Maxime achier-Lagrave (francia, 2860) - Anish Giri (holland, 2731) 1 - 3

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri   döntetlen

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave    1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave     1 - 0   

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen és So 2,5-0,5-ös győzelemmel kezdte a Magnus Carlsen  Invitational negyeddöntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champios Chess Tour Magnus Carlsen Invitational online rapid viadal negyeddöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Wesley So győzött az első párharcban. A norvég világelsőnek és az amerikai olimpiai bajnoknak is csak három játszmára volt szüksége a sikeréhez. Carlsen ősi riválisát, az örmény Levon Aronjant meggyőző játékkal győzte le. So és a 17 esztendős Alireza Firouzja mérkőzése jóval nagyobb küzdelmet hozott, a FIDE színeiben játszó titán az idő szorításában hibázott. Az amerikai Hikaru Nakamura nyeréssel kezdte Jan Nepomnjacsij elleni meccsét, az orosz sakkozó 23 lépéses villámgyőzelemmel vágott vissza. Döntetlen után Nepomnjacsij a negyedik összecsapásban meccslabdát hibázott. A holland Anish Giri és a francia Maxime Vachier-Lagrave első párbaja két sötéttel elért nyeréssel kezdődött meg, majd két döntetlennel fejeződött be. Szerdán játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei, Carlsen és So 2-2-vel is az elődöntőbe jut.

A Champions Chess Tour negyedik viadalán a kvalifikációs körversenyből továbbjutott nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken két párharc is eldőlt, a világbajnok Magnus Carlsen és Wesley So már három parti után sikernek örülhetett.

A világbajnok Magnus Carlsen meggyőző győzelmet aratott a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan elleni első párharcában. Különböző időkontrollok mellett a mérkőzésükig már 129 partiban mérték össze erejüket.  A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. A Tal-emlékversenyen 2006-ban az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, klasszikus kontrollal 41 döntetlen mellett 18-8-ra vezetett. Aronjan négy éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt.

Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Két esztendeje a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aronjan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán és St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert. Tavaly a koronavírus-járvány miatt a stavangeri Altibox Norway Chess torna kivételével csak online rapid és villámversenyeken csatáztak.

A norvég világelső rapid és villám tempóban is eredményes ősi riválisával szemben, 30-17-re vezetett, 38 partiban megosztoztak a ponton. A kvalifikációs tornán Carlsen nyerőesélyes állását remire rontotta. A világbajnok győztesként megválaszthatta, hogy milyen színnel kezdi a párharcot, a világosra szavazott.

Az első partiban a Nimzoindiai védelemben Levon Aronjan a 14. lépésben újított, két könnyű tisztet adott a világelső bástyájáért. Dinamikus egyensúlyú állás alakult ki, ahol az örmény sakkozó kisebb hibákat követett el. Carlsen pontos játékkal érvényesítette anyagi előnyét, Aronjan 75 lépést követően kapitulált.

A vereség hatása érezhető volt Aronjan játékában, a spanyol megnyitású partiban Carlsen korai királyszárnyi akciója zavart okozott soraiban. A világbajnok térelőnye bő kárpótlást adott a gyalogszerkezeti gyengeségért, a vezércsere után Carlsen kezdeményezett, hadereje jóval aktívabb volt. Aronjan a 29. lépésben követte el a döntő hibát, huszárja végzetese kötésbe került, négy lépés után feladásra kényszerült.

Az első párharc megnyeréséhez Carlsennek még fél pontra volt szüksége, ezt a harmadik játszmában biztosította. Nyerőesélyes pozícióban „megkegyelmezett” riválisának.

Hikaru Nakamura és Jan Nepomnjacsij szuperversenyen csak tízszer mérkőzött meg, az amerikai sakkozó öt döntetlen mellett 3-2-re vezetett. Rapid és villámpartit negyvenegyet játszottak, Nakamura 14-7-es előnnyel várhatta az első páros mérkőzést.

A szicíliai védelem Najdorf-változatában Nakamura remekelt, minőségáldozata után futópárja megbénította a sötét huszárpárt, tetszetős győzelmet ért el.

Ennek tükrében is meglepő volt, hogy kedvenc berlini védelmében nem tudott megbirkózni az orosz nagymester újításával. Nepomnjacsij kettős gyalogáldozata megbénította a sötét haderőt, Nakamura a gondok közepette elnézte a kiskombinációt, csak 23 lépésig tartott a második összecsapás!

A gyors kiegyenlítés után a harmadik ütközetük pontosztozkodásssal végződött, majd a negyedik játszmában Nepomnjacsij ziccert hibázott. Nakamura hű maradt a berlini védelemhez, a sorozatos cseréket követően hátrányos futóvégjátékba keveredett. Királyávak aknamezőre lépett, Nepomnjacsij a nyerést adó a4 lépés helyett lépést ismételt!

Az összetett pontverseny éllovasa, Wesley So és a 17 éves Alreza Firouzja tavaly a Tata Steel Masters viadalon nézett először farkasszemet, az amerikai sakkozó nyeréssel indított. Rapid és villámpartit hetet játszottak, Firouzja kétszer legyőzte So-t, ötször remiztek.

Az első játszma So kezdeményezésének jegyében zajlott, az amerikai nagymester sikerét ígérte a négybástyás végjáték, de az esélyt eltékozolta. A trükkös végjátékban Firouzja királyával „aknamezőre” lépett, kimaradt a döntetlent adó folytatás.

A második összecsapásuk az olasz megnyitásban zajlott. Alireza Firouzja kis előnnyel játszhatott, Wesley So hidegvérrel védekezett. Az idő szorításában Firouzja végzetes hibát követett el, So másodszor is nyert.

A harmadik játszma döntetlenével So megnyerte az első párharcot. Firouzja sötéttel viharos támadást indított, az amerikai bajnok könnyelmű bástyalépésével esélyes tisztáldozatot engedélyezett. So királya körül viharfelhők gyülekeztek, a hatásos vezéráldozatot Firouzja nem látta. So 2,5-0,5-ös győzelme a játszmákban látottak alapján szerencsésnek mondható.   

Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave 2010-ben a bieli tornán mérkőzött meg először, azóta még harminc klasszikus partiban csatáztak, MVL 4-3-ra vezet. Rapid és villámpartiban a francia nagymester jóval sikeresebb volt, 17 döntetlen mellett 12-7-es statisztikával várta a párbajuk első felvonását.

Küzdelmükben négy szicíliai védelmű játszmát láttunk. A mérkőzést MVL győzelemmel kezdte, Giri kecsegtető esélyt hagyott kihasználatlanul. A francia nagymester királya a vezérszárnyon nyugalomra lelt, a védtelenül hagyott világos király került bajba. Anish Giri királya vándorútra kényszerült, s ennek tragikus vége lett.

MVL a második partiban meglepő hibát követett el, 30 lépést követően feladásra kényszerült.

A harmadik játszmábanellenkező oldalra sáncoltak a küzdő felek sorozatos cserék után remiztek, majd a negyedikben békés húrokat pengettek.  

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Levon Aronjan   döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 - 2

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij   1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura   1 - 0

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij     döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura     döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Alireza Firouzja (FIDE, 2709)  2,5 – 0,5

Wesley So – Alireza Firouzja   1 - 0

Alireza Firouzja – Wesley So   0 - 1

Wesley So – Alireza Firouzja   döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 - 2

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave   0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri   0 - 1

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri    döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a kvalifikációs verseny győztese, fél ponttal előzte meg Anish Girit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour Magnus Carlsen Invitational  online rapid viadal Kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett kieséses rendszerben folytatja a versengést. Az első hely sorsa a 12. fordulóban dőlt el, az orosz Jan Nepomnjacsij legyőzte Magnus Carlsennel holtversenyben vezető Anish Girit. A holland nagymester a harmadik játéknapon négyet remizett, míg a norvég világelső a négy döntetlene mellett egy játszmát nyert, fél ponttal megelőzte Girit. Az amerikai Wesley So magabiztos játékkal harmadikként zárta szereplését. A nagy taktikázás közepette az amerikai Hikaru Nakamura fél ponttal előzte meg a remekül hajrázó orosz Jan Nepomnjacsijt, a FIDE színeiben játszó Alreza Firouzját és a francia Maxime Vachier-Lagrave-t. A nyolcadik helyen előállt holtversenyt az egymás elleni eredmény döntötte el az örmény Levon Aronjan javára az orosz Szergej Karjakinnal szemben. A negyeddöntőben Magnus Carlsen-Levon Aronjan, Jan Nepomnjacsij-Hikaru Nakamura, Wesley So-Alireza Firouzja és Maxime Vachier-Lagrave-Anish Giri párharcok lesznek. Két négyjátszmás páros mérkőzésen vívnak meg, 1-1-nél rájátszás dönti el a továbbjutást.

 

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon a harmadik játéknapot taktikai döntetlenek egész sora jellemezte, a nagymesterek keveset kockáztattak, a továbbjutás biztosítása volt a céljuk.  A világbajnok Magnus Carlsen elégedett lehet, hogy nem szakadt meg a sorozata, a negyedik torna kvalifikációs versenyén is elsőként ért a célba. Anish Giri a 12. fordulóban vesztette el veretlenségét, Jan Nepomnjacsij ellen nyerést szalasztott el, elhibázott futólépése vereségéhez vezetett.

Wesley So rosszul sikerült rajtja után magabiztos játékkal lett harmadik, Hikaru Nakamura veretlenségét is megőrizve negyedikként jutott tovább. Nagyot hajrázott Jan Nepomnjacsij, Alireza Firouzja és Maxime Vachier-Lagrave „túlélték” a megingásaikat, Fortuna is pártfogolta Levon Aronjant. A holtversen nem kedvezett Szergej Karjakinnak. Meglepetés Tejmur Radzsabov sikertelensége, Daniil Dubov is búcsúzott a további küzdelmektől. Sahriyar Mamedgyarovnak egy pillanatra sem volt esélye. A debütálók közül Jorden Van Foreest méltó ellenfele volt az online sakkban jóval rutinosabb nagymestereknek.

A második játéknap után a verseny állása:

1.Anish Giri (holland, 2731) 8 pont

2. Magnus Carlsen (norvég, 2881) 7,5

3-4. Wesley So (amerikai, 2741) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 6,5

5-6. Alireza Firouzja (FID, 2703) és Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 6

7-9. Levon Aronjan (örmény, 2778), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Szergej Karjakin (orosz, 2709) 5

10-11. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) és Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 4,5

12-13. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) és Nils Grandelius (svéd, 2632) 4

14. Jorden Van Foreest (holland, 2542) 3

15. David Anton Guijarro (spanyol, 2674) 2,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 2

A harmadik játéknap első körében Magnus Carlsen némi bizonytalankodás után nyert a sereghajtó Alan Pichot ellen és befogta Hikaru Nakamurával gyorsan remiző Anish Girit.

Szergej Karjakin fokozott kockázatot vállalt, tisztet áldozott Nils Grandelius elleni partijában. A svéd nagymester a védekezésben hibázott, az orosz sakkozó javított esélyein.

Második győzelmét aratta Tejmur Radzsabov. Honfitársa remit ígérő különböző színű futós végjátékot vesztett el Jan Nepomnjacsijjal szemben.

Remekelt Jorden Van Foreest, biztos kézzel fokozta győzelemig előnyös végjátékát, Daniil Dubov lépéshátrányba került.

A 11. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Anish Giri (holland, 2731) döntetlen

Jorden Van Foreest (holland, 2542) - Daniil Dubov (orosz, 2770)  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Levon Aronjan (örmény, 2778)  döntetlen

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Wesley So (amerikai, 2741) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Alan Pichot (argentin, 2548) 1 - 0

David Anton Guijarro (spanyol, 2674) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 0 - 1

Nils Grandelius (svéd, 2632) - Szergej Karjakin (orosz, 2709)  0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 0 - 1

 

Tizenegy fordulón keresztül őrizte veretlenségét Anish Giri, a 12. körben fájdalmas vereséget szenvedett. A szicíliai védelmű összecsapásban átengedte a kezdeményezést Jan Nepomnjacsijnak, az orosz nagymester akciója fenyegetően bontakozott ki.

 

Váratlan fordulatnak lehettünk szemtanúi, Nepomnjacsij hibázott és Giri anagi előnybe kerülhetett volna  volna 28.Ff5-tel, ehelyett leütött egy „mérgezett” gyalogot, 28.Fxe6? g6! 29.f5 Kf8! után többé nem volt védelme. Magnus Carlsen remivel is átvette a vezetést.

Szergej Karjakin volt a forduló másik nagy vesztese, világossal 28 lépésben kapott ki Sahriyar Mamedgyarovtól. Előnyös állásban a támadás folytatása helyett királyának próbált menedéket találni, nagy árat fizetett a buta c3 lépéséért.

Bosszankodhatott Daniil Dubov, kedvező esélyt szalasztott el, MVL örülhetett a döntetlennek.

Tejmur Radzsabov tiszthátrányos állását 101 lépésbenmentett döntetlenre Nils Grandelius hathatós segítségével.

A többi játszmában a taktikázás játszotta a főszerepet.

A 12. forduló eredményei:

Anish Giri (8,5) - Jan Nepomnjacsij (5,5) 0 - 1

Szergej Karjakin (6) - Sahriyar Mamedgyarov (4) 0 - 1

Tejmur Radzsabov (5,5) - Nils Grandelius (4) döntetlen

Alan Pichot (2) - David Anton Guijarro (2,5) 0 - 1

Wesley So (7) - Magnus Carlsen (8,5) döntetlen

Levon Aronjan (5,5) - Alireza Firouzja (6,5)  döntetlen

Daniil Dubov (5) - Maxime Vachier-Lagrave (6,5) döntetlen

Hikaru Nakamura (7) - Jorden Van Foreest (4)  döntetlen

A tizenharmadik fordulóban három párharcban is honfitársak vívtak meg. Az előző körben elszenvedett vereség nyomot hagyott Anish Giri lelkében. Jorden Van Foreest megszorongatta a végjátékban, Girinek nagyot kellett küzdenie a remiért.

Az orosz háziderbi gyorsan pontosztozkodással ért véget, az azerbajdzsáni sakkozók becsülettel megküzdöttek a döntetlenért.

Magnus Carlsen nyerőesélyes bástyavégjátékát döntetlenre rontotta Levon Aronjan ellen. Az örmény nagymester a szerencsés fél ponttal továbbjutó helyen maradt.

A 13. forduló eredményei:

Jorden Van Foreest (4,5) - Anish Giri (8,5) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (7) - Hikaru Nakamura (7,5) döntetlen

Alireza Firouzja (7) – Daniil Dubov (5,5) döntetlen

Magnus Carlsen (9) - Levon Aronjan (6) döntetlen

David Anton Guijarro (3,5) - Wesley So (7,5) döntetlen

Nils Grandelius (4,5) - Alan Pichot (2) 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (5) - Tejmur Radzsabov (6) döntetlen

Jan Nepomnjacsij (6,5) - Szergej Karjakin (6)  döntetlen

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 9,5 pont

2. Anish Giri 9

3-4. Wesley So és Hikaru Nakamura 8

5-6. Alireza Firouzja és és Maxime Vachier-Lagrave 7,5

7. Jan Nepomnjacsij 7

8-10. Levon Aronjan, Tejmur Radzsabov és Szergej Karjakin 6,5

11. Daniil Dubov 6

12-13. Sahriyar Mamedggyarov és Nils Grandelius 5,5

14. Jorden Van Foreest 5

15. David Anton Guijarro 4

16. Alan Pichot 2

Az utolsó előtti fordulóban az élen állók sorban remiztek. Magnus Carlsen újabb esélyt hagyott kihasználatlanul. Anish Giri és Szergej Karjakin 19 lépést követőn egyeztek meg a döntetlenben.

Wesley So győzelmével bebiztosította a harmadik helyet. Oly sok kaland után Levon Aronjan is megnyugodhatott.

Tejmur Radzsabov és Jan Nepomnjacsij játszmája csak 15 lépésig tartott, lépésismétléssel remiztek.

Nehéz pillanatokat élt át Maxime Vachier-Lagrave, csodával határos módon szerezte meg a továbbjutásához égetően szükséges fél pontot Jorden Van Foreesttel szemben, a holland titán többször is fonalas nyerést hagyott ki.

A 14. forduló eredményei:

Anish Giri (9) - Szergej Karjakin (6,5)  döntetlen

Tejmur Radzsabov (6,5) - Jan Nepomnjacsij (7)  döntetlen

Alan Pichot (2) - Sahriyar Mamedgyarov (5,5)  döntetlen

Wesley So (8) - Nils Grandelius (5,5)  1 - 0

Levon Aronjan (6,5) - David Anton Guijarro (4) 1 - 0

Daniil Dubov (6) - Magnus Carlsen (9,5)  döntetlen

Hikaru Nakamura (8) - Alireza Firouzja (7,5)  döntetlen

Jorden Van Foreest (5) - Maxime Vachier-Lagrave (7,5) döntetlen

 

A befejező forduló négy gyors döntetlennel kezdődött meg. Magnus Carlsen és Hikaru Nakaura vicces kedvében 1.e4 e5 2.Ke2 Ke7 3.Ke1 Ke8 4.Ke2 Ke7 5. Ke1 Ke8 6.Ke2 Ke7 partiban remizett.

 

Tetszetős taktikai csapással nyert Jan Nepomnjacsij, az orosz sakkozó a viadal első játéknapján csak másfél pontot szerzett, fokozatosan tört előre. A tornán négy partit is vesztett.

A hajrában a mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja a továbbjutásra figyelt. Maxime Vachier-Lagrave nehéz utat járt be, bizonytalankodását két vereséggel megúszta.

Szergej Karjakin legyőzte Tejmur Radzsabovot. A nyolcadik helyen előállt holtverseny Levon Aronjannak kedvezett, az örmény sakkozó a viadal harmadik fordulójában legyőzte a korábbi világbajnoki kihívót.

Az utolsó forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (8) - Anish Giri (9,5) döntetlen

Alireza Firouzja (8) - Jorden Van Foreest (5,5)  döntetlen

Magnus Carlsen (10) - Hikaru Nakamura (8,5) döntetlen

David Anton Guijarro (4) - Daniil Dubov (6,5) 0 - 1

Nils Grandelius (5,5) - Levon Aronjan (7,5) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (6) - Wesley So (9) döntetlen

Jan Nepomnjacsij (7,5) - Alan Pichot (2,5) 1 - 0

Szergej Karjakin (7) - Tejmur Radzsabov (7) 1 - 0

 

A Magnus Carlsen Invitational kvalifikációs verseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2881) 10,5 pont

2. Anish Giri (holland, 2731) 10

3. Wesley So (amerikai, 2741) 9,5

4. Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 9

5. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 8,5

6. Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 8,5

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 8,5

8. Levon Aronjan (örmény, 2778) 8

9. Szergej Karjakin (orosz, 2709) 8

10. Daniil Dubov (orosz, 2770) 7,5

11. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 7

12. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzséni, 2761)

13-14. Nils Grandelius (svéd, 2632) és Jorden Van Foreest (holland, 2543) 6

15. Dvid Anton Guijarro (spanyol, 2674) 4

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 2,5

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

0

½

½

1

½

1

½

1

½

½

1

½

1

1

1

10½

2

 Anish Giri (2731)

1

 

1

½

0

½

½

1

½

½

½

1

½

½

1

1

10

3

 Wesley So (2741)

½

0

 

½

0

½

½

1

1

1

½

½

1

1

½

1

4

 Hikaru Nakamura (2829)

½

½

½

 

½

½

½

1

½

½

½

½

1

½

½

1

9

5

Jan Nepomnjacsij (2778)

0

1

1

½

 

½

1

0

½

0

½

1

½

0

1

1

6

 Alireza Firouzja (2703)

½

½

½

½

½

 

½

½

0

½

1

1

1

½

0

1

7

Maxime Vachier-Lagrave, (2860)

0

½

½

½

0

½

 

½

½

½

1

1

½

½

1

1

8

Levon Aronjan (2778)

½

0

0

0

1

½

½

 

1

½

½

0

½

1

1

1

8

9

Szergej Karjakin (2709)

0

½

0

½

½

1

½

0

 

½

1

0

1

1

1

½

8

10

 Daniil Dubov (2770)

½

½

0

½

1

½

½

½

½

 

0

½

1

0

1

½

11

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

½

0

0

½

0

1

 

½

½

½

1

½

7

12

Sahriyar Mamedgyarov (2761)

0

0

½

½

0

0

0

1

1

½

½

 

1

1

0

½

13

Nils Grandelius (2632)

½

½

0

0

½

0

½

½

0

0

½

0

 

1

1

1

6

14

 Jorden Van Foreest (2543)

0

½

0

½

1

½

½

0

0

1

½

0

0

 

1

½

6

15

David Anton Guijarro (2674)

0

0

½

½

0

1

0

0

0

0

0

1

0

0

 

1

4

16

 Alan Pichot (2548)

0

0

0

0

0

0

0

0

½

½

½

½

0

½

0

 

2

A negyeddöntő párosítása:

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Jan Nepomnjacsij- Hikaru Nakamura

Wesley So – Alireza Firouzja

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Folytatódott Giri és Carlsen versenyfutása, a holland sakkozó megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának negyedik tornáján, a Magnus Carlsen Invitational rapid online viadal második játéknapján a holland Anish Giri három győzelemmel és két döntetlennel megőrizte félpontos előnyét a világbajnok Magnus Carlsen előtt. A remek formában játszó Giri öt egymást követő nyerés után remizett kettőt, a kilencedik forduló után holtversenyben vezetett a norvég világelsővel. Utolsó partiját megnyerte az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen, míg Carlsen remizett az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval. Sikeres napot zártak az amerikai sakkozók, Wesley So négy, Hikaru Nakamura három és fél pontot gyűjtött, holtversenyben harmadikként várhatják a befejező játéknapot. Javított helyezésén a mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az orosz Szergej Karjakin. Rossz napot fogott ki az örmény Levon Aronjan. Sahriyar Mamedgyarov négy játszmát is vesztett, Tejmur Radzsabov kétszer kapott ki. A nyíltsisakos küzdelmekben a negyven partiból huszonhét végződött döntéssel. Hétfőn a kvalifikációs körverseny befejező öt fordulójára kerül sor, az első nyolc helyezett folytathatja a versengést a kieséses rendszerű szakaszban.

 

A Champions Chess Tour negyedik viadalán, a Magnus Carlsen Rapid torna második játéknapja, tíz forduló után a Anish Giri félpontos előnnyel vezeti a versengést, három győzelemmel és s két döntetlennel megőrizte első helyét a világbajnok Magnus Carlsennel szemben. A norvég világelső is 4 pontot gyűjtött az öt partiból.

A nyolc továbbjutó helyre többen is pályáznak. Sikeres napot zártak az amerikai sakkozók. Wesley So négy, Hikaru Nakamura három és fél pontot szerzett, holtversenyben harmadikként várhatják a befejező játéknapot. Javított Alireza Firouzja, továbbjutó helyen Maxime Vachier-Lagrave. Utolsó játszmájának megnyerésével maradt versenyben Levon Aronjan, aki nem kis szerencsével mattolta Jorden Van Foreestet. Az orosz trió, Szergej Karjakin, Daniil Dubov és Jan Nepomnjacsij is reménykedhet. Fekete napot zártak az azerbajdzsáni nagymesterek, Sahriyar Mamedgyarov négy, Tejmur Radzsabov két partit is vesztett. Láttunk remek taktikai megoldásokat, tanulságos végjátékokat, kihagyott nagy lehetőségeket, a 40 játszmából 27 végződött döntéssel.

A verseny állása öt forduló után:

1. Anish Giri (holland, 2731) 4 pont

2-3. Magnus Carlsen (norvég, 2881) és Levon Aronjan (örmény, 2778) 3,5

4-8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860), Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3

9-10. Wesley So (amerikai, 2741) és Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 2,5

11. Jorden Van Foreest (holland, 2543) 2

12-15. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778), David Anton Guijarro (spanyol, 2674), Nils Grandelius (svéd, 2632) és Szergaej Karjakin (orosz, 2709) 1,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 1

 

A torna hatodik fordulójában Anish Giri sorozatban már negyedik győzelmét könyvelhette el. A spanyol megnyitás nyílt változatában a 16. lépésben újított David Anton Guijarro ellen. Stratégiája tökéletesen bevált.

A világbajnok Magnus Carlsen csak remizett Nils Grandeiussal, a svéd nagymester biztonsági játéka bevált, a norvég világelső az egyenlő állásból nem tudott előnyt kicsiholni.

Elindult a lejtőn Sahriyar Mamedgyarov. Kecsegtető esélyű állásban rosszul kombinált, Alireza Firouzja győztesen került ki a bonyodalmakból.

 

Az első játéknap után holtversenyben második Levon Aronjan kálváriája is megkezdődött, Wesley So lendületes akcióval használta ki elhibázott gyaloglépésével meggyengített királyállás kínálta lehetőséget.

Extrém nyitásban küzdött meg a világbajnok-jelölti döntő félidejében holtversenyben vezető Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave, az ütközetben az orosz sakkozó kerekedett felül az állás feletti kontrollt elveszítő franci riválisával szemben.

Első győzelmét aratta a három évvel korábbi világbajnoki kihívó Szergej Karjakin, nagy „iszapbirkózásban” nyert a sorozaton debütáló Jorden Van Foreest ellen.

Nagy ziccert hagyott kihasználatlanul Alan Pichot, reménytelen végjátékát döntetlenre mentette Daniil Dubov. Küzdelem  nélkül osztozott meg a ponton Tejmur Radzsabov és Hikaru Nakamura.

 

A 6. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) – David Anton Guijarro (spanyol, 2674) 1 - 0

Nils Grandelius (svéd, 2632) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) - Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 0 - 1

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 1 - 0

Szergej Karjakin (orosz, 2709) - Jorden Van Foreest (holland, 2542)  1 - 0

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) döntetlen

Alan Pichot (argentin, 2548) - Daniil Dubov (orosz, 2770) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 - 0

A hetedik körben Anish Giri már sorozatban ötödik győzelmének örülhetett, harmadszor kapott ki Levon Aronjan. A holland nagymester remek formáját bizonyítva könyörtelenül használta ki a riválisok hibáit.

Sahriyar Mamedgyarov a szicíliai védelmű partiban a nyitást követően jobban állt Magnus Carlsennel szemben. Taktikailag azonban sebezhető volt, a világbajnok pillanatok alatt romba döntötte az azerbajdzsán sakkozó reményeit.

Kettős győzelmet ért el az amerikai duó. Hikaru Nakamura nyerését „papírformának” is nevezhetjük, Wesley So nagyon elkapta a fonalat, Daniil Dubov világossal a második katalán megnyitást bukta el.

Hatodszor remizett Tejmur Radzsabov. Esélyt hagyott ki Jan Nepomnjacsij, békésen megosztozott a ponton MVL és Szergej Karjakin. Az „alsóházi” rangadón Nils Grandelius győzött.

A 7. forduló eredményei:

Levon Aronjan (3,5) - Anish Giri (5) 0 - 1

Daniil Dubov (3,5) - Wesley So (3,5) 0 - 1

Hikaru Nakamura (3,5) - Alan Pichot (1,5) 1 - 0

Jorden Van Foreest (2) - Tejmur Radzsabov (3,5) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (3) - Szergej Karjakin (2,5) döntetlen

Alireza Firouzja (3,5) - Jan Nepomnjacsij (2,5) döntetlen

Magnus Carlsen (4) - Sahriyar Mamedgyarov (3) 1 - 0

David Anton Guijarro (1,5) - Nils Grandelius (2) 0 - 1

A nyolcadik fordulóban megszakadt Anish Giri nyerőszériája, Nils Grandelius ellen kedvező állását döntetlenre rontotta, előnye fél pontra csökkent Magnus Carlsennel vívott versenyfutásában.

 

Thrillerré változott Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen összecsapása. A világbajnok mentőövet dobott ellenfelének, de a sok hibával játszó orosz sakkozó nem élt a felkínált lehetőséggel. A norvég világelső tetszetős kombinációval végül megadásra kényszerítette.

 

A legnagyobb bakit Tejmur Radzsabov követte el, a játszmáig veretlen azerbajdzsáni nagymester tisztet nézett el, Maxime Vachier-Lagrave megingása után könnyű nyerésével előrelépett.

Sorozatban negyedszer szenvedett vereséget Sahriyar Mamedgyarov. Az amerikai párharcban nem „bántotta” egymást Wesley So és Hikaru Nakamura.

Életben tartotta Szergej Karjakin továbbjutási reményeit Alireza Firouzja legyőzésével. Levon Aronjan és Daniil Dubov sem volt felhőtlenül boldog a döntetlenük után.

A 8. forduló eredményei:

Anish Giri (6) - Nils Grandelius (3) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (3) - David Anton Guijarro (1,5) 0 - 1

Jan Nepomnjacsij (3) - Magnus Carlsen (5) 0 - 1

Szergej Karjakin (3) - Alireza Firouzja (4) 1 - 0

Tejmur Radzsabov (4) - Maxime Vachier-Lagrave (3,5) 0 - 1

Alan Pichot (1,5) - Jorden Van Foreest (2,5) döntetlen

Wesley So (4,5) - Hikaru Nakamura (4,5) döntetlen

Levon Aronjan (3,5) - Daniil Dubov (3,5) döntetlen

A kilencedik fordulóban hét játszmában is döntés született. Anish Giri teljessé tehette volna a „sormintát”, de nyerőesélyes pozícióját döntetlenre rontotta.

 

Magnus Carlsen befogta a holland nagymestert. Egykori világbajnoki kihívóját, Szergej Karjakint  könnyed játékkal győzte le.

 

Sikerrel zárták a kört az amerikai nagymesterek. Levon Aronjan már a 30. lépés után feladásra kényszerült Hikaru Nakamurával szemben. A lendületbe jött Wesley So ismét remekelt.

Kitűnő versenyzői tulajdonságait bizonyította Alireza Firouzja, gyorsan javított az előző fordulóbeli vereségét Tejmur Radzsabov legyőzésével kompenzálta.

Maxime Vachier-Lagrave hozta a „kötelezöt”, ahogy Jan Nepomnjacsij is. Megszakadt Sahriyar Mamedgyarov vesztőszériája.

A 9. forduló eredményei:

Daniil Dubov (4) - Anish Giri (6,5) döntetlen

Hikaru Nakamura (5) - Levon Aronjan (4) 1 - 0

Jorden Van Foreest (3) - Wesley So (5) 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (4,5) - Alan Pichot (2) 1 - 0

Alireza Firouzja (4) - Tejmur Radzsabov (4) 1 - 0

Magnus Carlsen (6)  - Szergej Karjakin (4) 1 - 0

David Anton Guijarro (2,5) - Jan Nepomnjacsij (3) 0 - 1

Nils Grandelius (3,5) - Sahriyar Mamedgyarov (3)  0 - 1

 

Győzelemmel zárta a második játéknapot Anish Giri. A taktikai ütésváltásból előnnyel került ki, két könnyűtisztje erősebb volt Sahriyar Mamedgyarov bástyájánál. Az azerbajdzsáno sakkozó bástyájának elnézésével meg is könnyítette Giri nyerését.

Magnus Carlsen békés partiban remizett Tejmur radzsabovval, félpontos hátránnyal várhatja a befejező játéknapot.

Megkezdődött a számolgatás. Wesley So és MVL is elégedett volt a döntetlennel. Meglepő volt, hogy Daniil Dubov világossal nem is próbálkozott Hikaru Nakamurával szemben, 22 lépésben remiztek.

Alireza Firouzja győzelemmel zárta a második játéknapot. Szergej Karjakin feljött ötven százalékra, Jan Nepomnjacsij még mínuszban.  

 

Fortuna kegyeibe fogadta Levon Aronjant. A háromszoros olimpiai bajnok Jorden Van Foreest hathatós segítségével megőrizte továbbjutási reményeit. A holland nagymester a nyerőesélyes vezérvégjátékban mattot nézett el.

A 10. forduló eredményei:

Anish Giri (7) - Sahriyar Mamedgyarov (4) 1 - 0

Jan Nepomnjacsij (4) - Nils Grandelius (3,5) döntetlen

Szergej Karjakin (4) - David Anton Guijarro (2,5) 1 - 0

Tejmur Radzsabov (4) - Magnus Carlsen (7) döntetlen

Alan Pichot (2) - Alireza Firouzja (5) 0 - 1

Wesley So (6) - Maxime Vachier-Lagrave (5,5) döntetlen

Levon Aronjan (4) - Jorden Van Foreest (3) 1 - 0

Daniil Dubov (4,5) - Hikaru Nakamura (6) d0ntetlen

 

A verseny állása:

1.Anish Giri (holland, 2731) 8 pont

2. Magnus Carlsen (norvég, 2881) 7,5

3-4. Wesley So (amerikai, 2741) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 6,5

5-6. Alireza Firouzja (FID, 2703) és Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 6

7-9. Levon Aronjan (örmény, 2778), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Szergej Karjakin (orosz, 2709) 5

10-11. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) és Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 4,5

12-13. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) és Nils Grandelius (svéd, 2632) 4

14. Jorden Van Foreest (holland, 2542) 3

15. David Anton Guijarro (spanyol, 2674) 2,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 2 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

Anish Giri (2731)

 

1

1

-

½

-

1

½

-

-

½

1

½

-

1

1

8

2

 Magnus Carlsen (2881)

0

 

-

-

½

1

-

-

1

1

½

1

½

1

1

-

3

Wesley So (2741)

0

-

 

½

-

½

1

1

1

0

½

-

-

1

-

1

4

 Hikaru Nakamura (2829)

-

-

½

 

-

-

1

½

½

½

½

½

1

-

½

1

5

Alireza Firouzja (2703)

½

½

-

-

 

½

-

-

0

½

1

1

1

-

0

1

6

6

Maxime Vachier-Lagrave, (2860)

-

0

½

-

½

 

-

-

½

0

1

1

½

-

1

1

6

7

 Levon Aronian (2778)

0

-

0

0

-

-

 

½

1

1

½

0

-

1

-

1

5

8

 Daniil Dubov (2770)

½

-

0

½

-

-

½

 

½

1

0

½

1

-

-

½

5

9

Szergej Karjakin (2709)

-

0

0

½

1

½

0

½

 

-

-

-

-

1

1

½

5

10

Jan Nepomnjacsij (2778)

-

0

1

½

½

1

0

0

-

 

-

-

½

0

1

-

11

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

0

0

½

1

-

-

 

-

-

½

-

½

12

Sahriyar Mamedgyarov (2761)

0

0

-

½

0

0

1

½

-

-

-

 

1

1

0

-

4

13

Nils Grandelius (2632)

½

½

-

0

0

½

-

0

-

½

-

0

 

1

1

-

4

14

 Jorden Van Foreest (2543)

-

0

0

-

-

-

0

-

0

1

½

0

0

 

1

½

3

15

 David Anton Guijarro (2674)

0

0

-

½

1

0

-

-

0

0

-

1

0

0

 

-

16

Alan Pichot (2548)

0

-

0

0

0

0

0

½

½

-

½

-

-

½

-

 

2

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri félpontos előnnyel az élen, a negyedik fordulóban legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának negyedik tornáján, a 16 résztvevős Magnus Carlsen Invitational online viadal első játéknapján öt fordulót játszottak le. Akét döntetlennel rajtoló holland Anish Giri mesterhármassal folytatta szereplését, félpontos előnnyel vezet. Giri a negyedik fordulóban legyőzte Magnus Carlsent, a világbajnok az örmény Levon Aronjan társaságában holtversenyben másodikként várhatja a folytatást. Remek csatákat vívtak a nagymesterek, a nyíltsisakos küzdelmekben a lejátszott 40 játszmából 25 fejeződött be döntéssel. Anish Giri, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az amerikai Hikaru Nakamura tudta megőrizni veretlenségét, az orosz Szergej Karjakin és az argentin Alan Pichot még nyeretlen. Vasárnap újabb öt fordulóra kerül sor. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut tovább, a negyeddöntőtőtől már kieséses rendszerben folytatódik a viadal. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz a gondolkodási idő.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tornáin mérik össze erejüket, a díjalap másfél millió dollár. A Skilling Open viadallal kezdődött meg a kilenc versenyből és a fináléból álló széria, majd az Airthings Masters tornát és az Opera Euro Rapid viadalt rendezték meg.

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenye, a Magnus carlsen Invitational torna az Airthings masters győztesének, Tejmur Radzsabovnak és Anish Girinek gyors döntetlenével kezdődött meg. A többi partiban kiélezett küzdelem folyt. A sorozat egyik újonca, a 22 éves Alan Pichot kedvezőbb állásból remizett Szergej Karjakinnal.

 

Két játszma is váratlan fordulatot vett, Levon Aronjan döntő előnybe került Sahriyar Mamedgyarovval szemben, de a kritikus állásban nem találta meg a nyerést ígérő folytatást, majd a kapkodásban el is vesztette az összecsapást.

A széria két versenyén is diadalmaskodó, a finálékban Magnus Carlsent legyőző Wesley So vereséggel rajtolt. Jan Nepomnjacsij ellen a nyitást követően kedvezően állt, adós maradt a jó folytatással adós maradt, rossz tervet választott, a kezdeményezést átengedte orosz ellenfelének, aki némi bizonytalankodás után akcióját győzelemre vezette.

A Tata Steel Masters győztese, a 21 éves Jorden Van Foreest szabadkártyával játszhat, a sorsolás nem volt hozzá kegyes, Magnus Carlsen ellen debütált. A világbajnok előnyét fokozatosan növelve győzött.

Daniil Dubov a sorozat másik újoncát, Nils Grandeliust kényszerítette megadásra. Érdekes csatában osztozott meg a pontos Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja. Hiányzott az erő Hikaru Nakamura játékából, David Anton Guijarronak nem okozott gondot. Alan Pichot is „rabolt” fél pontot Szergej Karjkintól.

Az első forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Anish Giri (holland, 2731) döntetlen

Alan Pichot (argentin, 2548) – Szergej Karjakin (orosz, 2709) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)  0 - 1

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) 0 - 1

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Nils Grandelius (svéd, 2632) 1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – David Anton Guijarro (spanyol, 2674) döntetlen

Jorden Van Foreest (holland, 2542) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) döntetlen

 

A második körben öt játszma végződött döntéssel. Két parti megnyitása is fokozott érdeklődést váltott ki. Magnus Carlsen 1.c3-mal kezdett Maxime Vachier-Lagrave ellen, de a játéknap végén az interjúban elárulta, hogy a „mousse” hibázott, az angol megnyitás helyett végül francia védelemben mérték össze erejüket. MVL sokáig jól tartotta magét, egy elhibázott királylépése azonban vereségét okozta.

Jan Nepomnjacsij az első fordulóban aratott győzelme után a királycselre voksolt a fölényes állását elvesztő Levon Aronjannal szemben. Kölcsönös pontatlankodások után Nepomnjacsij került előnybe, de ígéretes állását elrontva elvesztette az ütközetet.

Bosszankodhatott Anish Giri, túljátszotta Alireza Firouzját, ellenfele időzavarában elnézett egy kiskombinációt, örülhetett a döntetlennek.

Hikaru Nakamura rutinja érvényesült, David Anton Guijarro az egyenlő esélyű állást fokozatosan rontotta el. David Anton Guijarro bástyát nézett el, Jorden Van Foreest a kötést kihasználva nyert.

Az olasz megnyitású csatában Szergej Karjakin erőltette a királyszárnyi támadást, a jó tervet azonban rosszul valósította meg. Wesley So a tisztáldozat elfogadása után pontosan védekezett, visszaverte a támadást, anyagi előnyével nyert.

 

68...Bxf5+!

Pattkombinációval menekült meg a vereségtől Daniil Dubov, kettős gyalogelőnyét Sahriyar Mamedgyarov nem tudta érvényesíteni.

Tejmur Radzsabov két versenyen is sikerrel alkalmazott taktikával játszik, kockáztatás nélkül akar továbbjutni.

A 2. forduló eredményei:

Anish Giri - Alireza Firouzja  döntetlen

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

David Anton Guijarro - Jorden Van Foreest  0 - 1

Nils Grandelius - Hikaru Nakamura  0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov - Daniil Dubov  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Levon Aronjan  0 - 1

Szergej Karjakin - Wesley So 0 - 1

Tejmur Radzsabov - Alan Pichot  döntetlen

Fokozott érdeklődés kísérte Alireza Firouzja és Magnus Carlsen összecsapását. A 17 esztendős titán megszorongatta a világbajnokot, de kissé előnyösebb állását nem tudta döntővé fokozni, harmadik döntetlenét könyvelhette el.

Eltévedt a szicíliai védelmű viharokban Alan Pichot, Anish Giri első győzelmét aratta.

Lebecsülte Levon Aronjan minőségáldozatának erejét Szergej Karjakin, a háromszoros örmény olimpiai bajnok tetszetős játékkal nyert.

Az orosz rangadón Jan Nepomnjacsij már a nyitásban hibázott,  reménytelen állásba keveredett, Daniil Dubov meggyőző teljesítménnyel mért vereséget honfitársára.

Másodszor próbálkozott a Philidor-védelemmel Sahriyar Mamedgyarov, ezúttal választása remire jó volt Hikaru Nakamura ellen.

Sokat ígérő pozícióban Jorden Van Foreest hibák sorozatát követte el Nils Grandeliussal vívott partijában, ellenfelének egész pontot ajándékozott.

Korántsem meggyőző játékkal szerezte meg első győzelmét Maxime Vachier-Lagrave. David Anton Guijarro nyerőesélyes állásában kihagyta a támadás sikeres befejezéséhez vezető folytatást, MVL a váratlanul kapott lehetőséget kihasználta.

Óvatos küzdelemben remizett Wesley So és Tejmur Radzsabov.

A 3. forduló eredményei:

Alan Pichot - Anish Giri 0 - 1

Wesley So - Tejmur Radzsabov döntetlen

Levon Aronjan - Szergej Karjakin 1 - 0

Daniil Dubov - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Hikaru Nakamura - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

Jorden Van Foreest - Nils Grandelius 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - David Anton Guijarro 1 - 0

Alireza Firouzja - Magnus Carlsen döntetlen

 

A negyedik fordulóban Anish Giri legyőzte az éllovas Magnus Carlsent. A szicíliai védelmű összecsapásban a világbajnok nem tudott kiegyenlíteni, a hollandok legjobbja őrizte kezdeményezését a megszokottól eltérő gyalogszerkezet és aktívabb haderejének köszönhetően. Carlsen a 29. lépésben hibázott, gyalogot vesztett, Giri bástyája és futója remek összhangjának köszönhetően a norvég világelső királya bajba került, Crlsen az 58. lépésben feladásra kényszerült.

Sahriyar Mamedgyarov két könnyűtisztje erősebb volt, mint Jorden Van Foreest bástyája, amely a királyszárnyon el is tévedt, az azerbajdzsáni nagymester Girivel holtversenyben az élre állt.

Az olasz megnyitású partiban Alan Pichot előnybe került Wesley So ellen, de a második sort meggyengítő gyaloglépésére megvillant az amerikai sakkozó. A játéknap egyik leghatásosabb bástyalépésével áldozott tisztet és fejezte be sikerrel a világos király elleni akcióját.

Tejmur Radzsabov sikerrel védekezett Levon Aronjannal vívott küzdelmében, a gyaloghátrányos bástyavégjátékát 92 lépésben remizte el.

A spanyol megnyitás berlini változatában osztozott meg a ponton Jan Nepomnjacsij és Hikaru Nakamura. Gorsan remizett Szergej Karjakin és Daniil Dubov.

Váratlan volt Alireza Firouzja veresége, David Anton Guijarro jól használta ki, hogy a három döntetlennel álló nagymester nem értékelte objektíveb az állást.

Nehéz perceket is átélt Maxime Vachier-Lagrave, örülhetett, hogy Nils Grandelius kecsegtető esélyét nem tudta egész pontra váltani.

A 4. forduló eredményei:

Anish Giri - Magnus Carlsen 1 - 0

David Anton Guijarro - Alireza Firouzja 1 - 0

Nils Grandelius - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Jorden Van Foreest 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Hikaru Nakamura döntetlen

Szergej Karjakin - Daniil Dubov döntetlen

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan döntetlen

Alan Pichot - Wesley So 0 - 1

 

A tavalyi Magnus Carlsen Chess Tour első versenyén, a Magnus Carlsen Invitational torna ötödik fordulója után Anish Giri 4 ponttal vezetett. Megismételte eredményét, mesterhármasával félpontos előnnyel zárta a viadal első harmadát. Wesley So egyenló esélyű állásban vesztőt húzott, Giri kiskombinációval döntő előnyt szerzett.

 

Hét partiban is döntés született. Magnus Carlsen nagyot küzdött, hogy megtörje David Anton Guijarro ellenállását.

Négy döntetlen után megszerezte első győzelmét Tejmur Radzsabov. A katalán megnyitású partiban Daniil Dubov a 13. lépésben vétett nagy hibát, az azerbajdzsáni sakkozó gyorsabban is nyerhetett volna.

Elszenvedte harmadik vereségét Alan Pichot, feledtette a balszerencsés rajtját Levon Aronjan.

Addig jár a korsó a kútra… Sahriyar Mamedgyarov harmadik Philidor-védelmét már elbukta, MVL könnyű győzelmet aratott.

 

Harmadszor kapott ki Jan Nepomnjacsij, a bonyolult csatában Jorden Van Foreest kerekedett felül.

Megszerezte első győzelmét Alirez Firouzja, aki az első játéknapon a vártnál halványabb teljesítményt nyújtott.

Hikaru Nakamura és Szergej Karjakin játszmája csak 14 lépésig tartott.

Az 5. forduló eredményei:

Wesley So - Anish Giri 0 - 1

Levon Aronjan - Alan Pichot 1 - 0

Daniil Dubov - Tejmur Radzsabov 0 - 1

Hikaru Nakamura - Szergej Karjakin döntetlen

Jorden Van Foreest - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Alireza Firouzja - Nils Grandelius 1 - 0

Magnus Carlsen - David Anton Guijarro 1 – 0

A verseny állása:

1. Anish Giri (holland, 2731) 4 pont

2-3. Magnus Carlsen (norvég, 2881) és Levon Aronjan (örmény, 2778) 3,5

4-8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860), Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3

9-10. Wesley So (amerikai, 2741) és Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 2,5

11. Jorden Van Foreest (holland, 2543) 2

12-15. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778), David Anton Guijarro (spanyol, 2674), Nils Grandelius (svéd, 2632) és Szergaej Karjakin (orosz, 2709) 1,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 1

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Anish Giri (2731)

 

1

-

-

-

½

-

-

1

½

-

-

-

-

-

1

4

2

 Magnus Carlsen (2881)

0

 

-

-

1

-

-

-

-

½

1

-

1

-

-

-

3

 Levon Arojian, (2778)

-

-

 

0

-

½

-

-

-

-

-

1

-

-

1

1

4

 Sahriyar Mamedgyarov (2761)

-

-

1

 

0

-

½

½

-

-

1

-

-

-

-

-

3

5

 Maxime Vachier-Lagrave, (2860)

-

0

-

1

 

-

-

-

-

½

-

-

1

½

-

-

3

6

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

-

½

-

-

 

1

-

½

-

-

-

-

-

-

½

3

7

 Daniil Dubov (2770)

-

-

-

½

-

0

 

-

-

-

-

1

-

1

½

-

3

8

 Hikaru Nakamura (2829)

-

-

-

½

-

-

-

 

-

-

-

½

½

1

½

-

3

9

 Wesley So (2741)

0

-

-

-

-

½

-

-

 

-

-

0

-

-

1

1

10

 Alireza Firouzj, (2703)

½

½

-

-

½

-

-

-

 

-

-

0

1

-

-

 

11

Jorden Van Foreest (2543)

-

0

-

0

-

-

-

-

-

-

 

1

1

0

-

-

2

12

 Jan Nepomnjacsij, (2778)

-

-

0

-

-

-

0

½

1

-

0

 

-

-

-

-

13

 ,David Anton Guijarro (2674)

-

0

-

-

0

-

-

½

-

1

0

-

 

-

-

-

14

 Nils Grandelius (2632)

-

-

-

-

½

-

0

0

-

0

1

-

-

 

-

-

15

 Szergej Karjakin (2709)

-

-

0

-

-

-

½

½

0

-

-

-

-

-

 

½

16

Alan Pichot, (2548)

0

-

0

-

-

½

-

-

0

-

-

-

-

-

½

 

1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tizenhatan játszanak a Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szombaton kezdődik a másfél millió dollár díjalapú Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenye, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadal. A 16 résztvevő körmérkőzésen dönti el a 8 továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak a tornán. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 220 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és bejut a sorozatot lezáró négyes döntőbe.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A szériában hat rapid versenyre, három Masters tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcokat vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Masters versenyt tizenkét résztvevővel tervezték, az első nyolc helyezett kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. Magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek. A második tornát, a Magnus Carlsen Invitational viadalt a fokozott érdeklődésre tekintettel 16 résztvevővel rendezik meg.

 

A sorozat nyitányán, Skilling Open viadalon Wesley So egy vereséggel, kiegyensúlyozott teljesítménnyel harmadikként vette az első akadályt, a kvalifikációs körversenyt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A negyeddöntőben Magnus Carlsen a holland Anish Girit győzte le, Wesley So hátrányból fordítva az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe. Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben kevésbé meggyőző játékkal nyert, az amerikai rangadón So magabiztosan győzte le Hikaru Nakamurát.

 

A döntő első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A sakkvilág november 30-án Magnus Carlsent 30. születésnapján köszöntötte, Wesley So első nyilatkozatában bocsánatot kért a világbajnoktól, hogy elrontotta a születésnapi ünneplést.

A második párharcuk első partijában megtört a jég, Magnus Carlsen sötéttel nyert és szerzett vezetést. Sokan gondolhatták, hogy So-t megtöri a vereség, de nem így történt. A második ütközetben Carlsen a 13. lépésben tért el a döntő első játszmájában látott folytatástól. Elképzelése nem vált be, So megőrizte gyalogelőnyét és huszárpárja erősebbnek bizonyult Carlsen futópárjánál. A sötét király is akcióba lépett, sikerrel támogatta a szabadgyalog előretörését, So harmadszor is kiegyenlített.

A harmadik partiban kölcsönös hibák után megszületett a finálé első döntetlene, majd villámgyorsan remiztek a negyedik játszmában, következett a rájátszás, a két villámparti. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

Wesley So a döntő kilencedik játszmájának megnyerésével először jutott vezetéshez, Magnus Carlsen a tizedik partiban nem tudott egyenlíteni. So első helyét a 30 ezer dolláros első díj mellett az összetett pontversenyben 46 ponttal is jutalmazták, Carlsen 15 ezer dollárt és 30 pontot kapott.

 

A Skilling Open döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 2,5 – 3,5

 

A 2019-es Világkupa győztese, a koronavírus-járvány miatt a világbajnok-jelölti döntőtől visszalépő Tejmur Radzsabov diadalmaskodott a Meltwater Champions Chess Tour második tornáján, az Airthings Masters viadalon.

 

December 26-án 12 résztvevővel kezdődött meg a torna. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jutott be a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Tejmur Radzsabov veretlenségét megőrizve, egy nyeréssel és tíz döntetlennel ötödikként folytathatta a versengést.

 

A negyeddöntő legnagyobb szenzációjaként a 24 éves orosz Daniil Dubov legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az első párharcuk 2-2-vel ért véget, a második meccsen Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel búcsúztatta a norvég világelsőt.  

Tejmur Radzsabov az orosz Jan Nepomnjacsijjal vívott kiélezett nagy csatát. Az első mérkőzésük négy döntetlennel lett 2-2, a folytatásban az azerbajdzsáni nagymester megnyerte az első partit, két pontosztozkodást követően az orosz bajnok kiegyenlített, sőt a rájátszás első partiját is megnyerte. Radzsabov egy remek futólépésnek köszönhetően egyenlített ki, majd sötéttel remizte el az Armageddon játszmát.

Az elődöntőben csak hat játszmára volt szüksége, hogy Daniil Dubovot is legyőzze, 3-1-gyel alapozta meg sikerét, majd két nyeréssel már a döntőben érezhette magát.

A döntő másik résztvevője, Levon Aronjan ötvenszázalékos teljesítménnyel jutott a negyeddöntőbe, egyetlen vereségét az utolsó fordulóban szenvedte el, a spanyol David Anton Guijarro fosztotta meg veretlenségétől.

A negyeddöntőben az amerikai Hikaru Nakamurát remek játékkal győzte le, 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, majd a „visszavágón” két győzelemmel jutott az elődöntőbe. Az örök rivális Maxime Vchier-Lagrave ellen az első  meccsen 3-1-re győzött, a második találkozó 2-1-es vezetésénél ért véget.

A döntő első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt.

 

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. Mindketten hibáztak mielőtt létrejött a kritikus állás, Levon Aronjan szenzációs bástyaáldozatot hozott. Radzsabov királya körül sűrű viharfelhők gyülekeztek.

Aronjan két nyerést adó folytatás között választhatott, de rossz döntést hozott, Radzsabov kivédte a fenyegetéseket, az átélt izgalmak hatására belement a lépésismétléses remibe.

A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát.

Tejmur Radzsabovnak még fél pontra volt szüksége végső sikeréhez, ezt a harmadik partiban megszerezte. Az élő közvetítésen jól látszott, hogy mekkora feszültségben játszott, érzelmi kitöréssel reagálta le sikerét. Tejmur Radzsabov az összetett pontverseben is az élre állt.

 

Az Airthings Masters döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5, 2 - 1

 

Wesley So az Opera Euro Rapid online viadalon megismételte sikerét, a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornájához hasonlóan a fináléban a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

 

Február 14-én 16 résztvevővel kezdődött meg az Opera Euro kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Magnus Carlsen a holland Anish Girivel holtversenyben végzett az élen, Wesley So félpontos hátránnyal harmadikként vette az első akadályt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A folytatásban Magnus Carlsen kétszer is csak a sorsdöntő Armageddon parti megnyerésével jutott tovább. Az orosz Daniil Dubov, majd a francia Maxime Vachier-Lagrave is kiegyenlített az első párharcok elvesztése után. Wesley So kalandok nélkül nyerte meg két meccsét, a lengyel Jan-Krzysztof Duda, majd Tejmur Radzssabov sem tudta megnehezíteni a döntőbe jutását.

 

A döntő első játéknapján a második és a negyedik játszmában született döntés. A második ütközet fényesen bizonyította, hogy az amerikai sakkozó felkészültsége imponáló. So három gyalogért tisztet áldozott, jobban is állt, nyerési esélyei is voltak. Carlsen a tiszt visszaáldozásával fokozatosan átvette a kezdeményezést, tökéletes játékkal győzött, megszerezte a vezetést.

Carlsen vezetésének birtokában a legkevesebb kockázatot sem vállalta, So a vereség után a gond nélküli döntetlennel rendezhette sorait.

A negyedik összecsapást követően Wesley So öröme érthető volt, az alapsor gyengeségét kihasználva a világbajnok királyát védhetetlen matt elé állította. Nagy bravúr, hogy So a nyeréssel párharcaik során már ötödször egyenlített ki!

A finálé második játéknapján Wesley So játszhatta világossal az első partit. A tornán oly sok kritikus helyzetben is jó döntéseket hozó, szinte „rendelésre” nyerni képes Magnus Carlsen mit remélt a váratlan tisztáldozatával? Wesley So a látszatfenyegetéseket magabiztosan hárította, 28 lépésben nyert.

Carlsen világossal a következő ütközetben kezdeményezett, de jelentős előnyt nem tudott kicsiholni a gondolkodási idejével is jól gazdálkodó riválisával szemben.

Az amerikai sakkozó keze is megremegett előnyének birtokában. Az olasz megnyitású játszmában a 18. lépésben vesztőt húzott. A világbajnok kicsit is jobb formában azonnal rácsapott volna a felkínált taktikai lehetőségre, a tisztáldozat szétrombolta volna ellenfele királyállását. Az elszalasztott esély többé nem tért vissza, So remifórral játszhatta az utolsó partit.

Ismét az olasz megnyitás került megjátszásra, Magnus Carlsen oly sok elpuskázott lehetőség ellenére esélyt kapott, hogy döntetlenre mentse a párharcot, kiharcolja a rájátszást. So királya ellen a nyílt g vonalon sikert ígérő akciót vezethetett volna. Az amerikai nagymester megmenekült a vereségtől, nyert állásban azonban a lépésismétléses remi mellett döntött.

A bronzéremért játszott meccsen Tejmur Radzsabov kettős győzelmet aratott. Maxime Vachier-Lagrave a mai első partiban még próbált ellenállni, a négybástyás végjátékban Radzsabov végül érvényesítette előnyét.

A második partiban MVL hibájára lehetetlen magyarázatot adni, hasonló bakit még kezdőknél sem látunk…

 

Az Opera Euro Rapid döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 1,5 – 2,5

Az összetett pontverseny élcsoportja:

 

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenye. A Magnus Carlsen Invitational mezőnye parádés, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is a rajtnál. Az összetett pontverseny első nyolc helyezettje mellett négyen szabadkártyával játszanak. Ketten a chess24.com prémium előfizetőinek szavazatainak köszönhetően. Ketten az előversenyről harcolták ki a részvételi jogot.

 

A rajtlistát Magnus Carlsen vezeti, a világbajnok az összetett pontversenyben csak a harmadik. Wijk aan Zee-ben a Tata Steel Masters tornán nagy csalódást okozott hatodik helyezésével, a mutatott játékával. Még nagyobb kudarcot élt át Maxime Vachier-Lagrave, a világranglistán tíz helyezést rontott.

Az összetett pontversenyben holtversenyben vezető Wesley So két rapid torna döntőjében is remekelt Magnus Carlsen ellen. Könnyű helyzetben van Tejmur Radzsabov, az Airthings Masters győzteseként már kvalifikálta magát a sorozatot lezáró fináléba.

A Magnus Carlsen Invitational díjalapja 220 ezer dollár, a győztes 60 ezer dollárt nyer és kvalifikálja magát a fináléba.

A Magnus Carlsen Invitational résztvevői:

#

Magnus Carlsen Invitational

FED

Életkor

Élő

H

Rapid Élő

H

Kvalifikáció

1

Magnus Carlsen

NOR

30

2847

1

2881

1

Pontverseny 3.

2

Jan Nepomnjacsij

RUS

28

2791

4

2778

9

Pontverseny 7.

3

Levon Aronjan

ARM

38

2781

5

2778

8

Pontverseny 4.

4

Anish Giri

NED

26

2776

7

2731

25

Chess24 szavazás

5

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

35

2770

8

2761

13

Szabadkártya

6

Wesley So

USA

27

2770

9

2741

21

Pontverseny 1.

7

Tejmur Radzsabov

AZE

33

2765

10

2758

14

Pontverseny 2.

8

Alireza Firouzja

FID

17

2759

13

2703

34

Szabadkártya

9

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

30

2758

14

2860

2

Pontverseny 5.

10

Szergej Karjakin

RUS

31

2757

16

2709

32

Szabadkártya

11

Hikaru Nakamura

USA

33

2736

18

2829

4

Pontverseny 6.

12

Daniil Dubov

RUS

24

2710

28

2770

12

Pontverseny 8.

13

Jorden van Foreest

NED

21

2701

37

2543

314

Szabadkártya

14

David Anton Guijarro

ESP

25

2673

62

2674

64

Chess23 szavazás

15

Nils Grandelius

SWE

27

2670

66

2632

123

Előverseny

16

Alan Pichot

ARG

22

2630

144

2548

410

Előverseny

A menetrend:

 

Szombaton 17 órakor öt fordulóval kezdődik meg a csatározás.

Az első forduló párosítása:

Tejmur Radzsabov - Anish Giri

Alan Pichot – Szergej Karjakin

Wesley So – Jan Nepomnjacsij

Levon Aronjan – Sahriyar Mamedgyarov

Daniil Dubov – Nils Grandelius

Hikaru Nakamura – David Anton Guijarro

Jorden Van Foreest - Magnus Carlsen

Maxime Vachier-Lagrave – Alireza Firouzja

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog