Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az isztambuli sakkolimpia záróünnepségén az örmény válogatott kapitánya, Arshak Petroszjan harmadszor vehette át a győztesnek járó Hamilton Russel aranyserleget, vezetésével harmadszor lett olimpiai bajnok az együttes. Az olimpia tanulságairól, a rendkívül kiélezett hajráról, a fantasztikus fogadtatásról, az örmény sakkozás vélt és valós titkairól már Szegeden beszélgettem az aranykapitánnyal, Lékó Péter apósával. „A győzelem a következő versenyre is impulzust ad, a győztes hite nagy erő” – vallja a csapatára oly büszke nemzetközi nagymester.

A világsajtót bejárták a képek, a videók, hogy Jerevánban miként fogadták az aranycsapatot.

Isztambulból az elnöki különgéppel utaztunk haza, ennek egyik oka az volt, hogy közvetlenül a záróünnepség utáni menetrendszerinti járatra volt helyfoglalásunk, másképp még négy napot a török városban tölthettünk volna. A hosszúra nyúlt ünnepség fantasztikus pillanata volt, amikor kapitányként harmadszor emelhettem a magasba a győztesnek járó Hamilton Russel aranykupát, és másnap utaztunk. A repülőgépen már készítették az interjúkat, forgattak a tévéstábok. Este érkeztünk meg Jerevánba, a repülőtéren ünnepélyesen fogadtak bennünket, majd nyitott limuzinokkal érkeztünk meg a Szabadság térre. az Operaházhoz. Az utat is megtöltötték a lelkes ünneplők, a téren több tízezres tömeg várta a válogatottunkat. Üdvözlő beszédek, kulturális program után az államfő, Szerzs Szargszjan nagyszabású fogadást adott, ahol a csapattagok, a sikeres szereplést elősegítő stáb tagjai kitüntetéseket vehettek át, a legmagasabb rangút válogatottunk éltáblásának, Levon Aronjannak és nekem nyújtotta át. Ez a fogadtatás, az ünneplés még inkább kötelez bennünket, hogy a jövőben is minden megtegyünk a sikeres szereplés érdekében. Nagyon jól tudjuk, hogy ez egyre nagyobb kihívás, túlságosan is erős a konkurencia, nagyon sok jó csapat verseng. Számos programon, találkozón vettünk részt, interjúk sokaságát adtuk, együtt is megünnepeltük a harmadik aranyérmet. Szegedre visszaérkezve kezdem csak kipihenni az olimpia és az aranyérmes fogadtatás oly kellemes fáradtságát.

A sakkolimpia előtti edzőtáborban az államelnök, Szerzs Szargszjan meglátogatta a csapatot.

Az olimpia előtt 11 napos edzőtábort tartottunk egy ismert sportbázisban, ahol kitűnő körülmények vártak bennünket. A megszokott időbeosztást követtük, a délelőtt mindig a sporté volt. Valamennyien látogattuk a nagyszerű uszodát, aztán kinek-kinek mihez volt kedve, asztalitenisz, futball, ebéd után valamikor 4 órakor kezdtünk sakkozni. A szokásos műsor, érdekes megnyitási változatok, a legújabb partik, feladványt fejtettek, vagy éppen snelleztek a játékosok, ez pár órát tartott. A korábbi hagyományokhoz híven ellátogatott hozzánk az államelnök úr. A válogatottnak, az örmény sakkozásnak sokat jelent, hogy a sakkszövetség elnökeként is jelentős támogatást nyújt, érdeklődése, kitüntető figyelme erősíti a híres csapatszellemet. Az edzőtábor után a csapattagok pár napot családjuk körében tölthettek, majd a csapat egy nappal a hivatalos megnyitó előtt elutazott Isztambulba, hogy legyen idő egy kis pihenésre.

Miként segíted a játékosokat, a versenyprogram összeállításában mennyire egyeztetsz velük. Levon Aronjan külön klasszist képvisel, ő válogathat a jobbnál jobb tornák között.

Szeretném azt leszögezni, hogy én a csapatversenyeken vagyok kapitány. A válogatott nagyon erős játékosokból áll. Az éltáblán Levon Aronjan, aki jelenleg második a világranglistán és úgy gondolom, hogy reális eséllyel pályázik arra, hogy a jövő évi világbajnok-jelölti versenyt megnyerve világbajnoki kihívó legyen. Még három nagymester van, akinek Élő-pontja 2700 körül van, így nyugodtan mondhatom, hogy nagyszerű csapatom van. Tavaly óta ismét az örmény válogatottban játszik Szergej Movszeszjan, így mind a négy táblán erősek vagyunk. Nyolc évvel ezelőtt fogadtuk el elnökünk, Szerzs Szargszjan javaslatára a válogatási szisztémát, Élő-pontszám szerint az első négy kerül be a csapatba és a bajnok, ez megnöveli a bajnokság jelentőségét, és a lehetőség mindenki számára adott. Először fordult elő, hogy a honi ranglista első öt helyezettje játszott, Tigran L Petroszjan nyerte a bajnokságot. Ez a szisztéma minden vitát kizár, az eredmények ismeretében nyugodtan mondhatom, hogy bevált. A játékosoknak előre egyeztetett programja van, ennek középpontjában a legfontosabb csapatverseny áll. Az edzőtáboroknak célja, hogy erősítse azt a nagyszerű hangulatot, amely a csapatot jellemzi. A cél közös, a minél eredményesebb szereplés. Már hosszú évek óta szinte ugyanabban az összeállításban játszunk, nagyon fontos, hogy túl azon, hogy erős sakkozók, jó emberek is. Nincs intrika, nincs olyan vitás kérdés, amit együtt ne tudnánk megoldani. A csapatban baráti, családias az atmoszféra.

Ez lenne az örmény válogatott eredményességének a titka?

Egy mindenkiért, mindenki egyért, ez a mi jelszavunk. Hosszú évek óta vagyok együtt a csapattal, és mindig megcsodálom, amilyen fegyelmezetten játszanak. Sokszor megkérdeznek, hogy egyéni versenyeken Levont leszámítva miért nem tudnak hasonló nagy sikereket elérni? A válaszom, hogy azokat a hibákat, amelyeket elkövetnek egyéni tornákon, nem követnek el csapatban játszva és fokozott felelősséggel küzdve. Fontos, hogy elvesztett mérkőzés után sincs rossz hangulat, nem keressük a bűnöst. Kikaptunk a kínai csapattól, röviden megbeszéltük a történeteket, még négy forduló volt hátra, mind a négy meccset meg kellett nyernünk. Láttuk a következő forduló párosítását, rögtön a feladatra koncentráltunk. Pillanatok alatt szétosztottuk a feladatokat. Ki mit fog játszani, ki kivel készül. Szeretném kiemelni Levon Aronjan szerepét. Az ő tudása, a többiekhez való viszonya is a siker kulcsa. Megosztja társaival a legféltettebben őrzött megnyitási ötleteit, a gondosan kidolgozott a változatokat, aligha van erre hasonló példa a rivális együtteseknél. A többiekre is jellemző ez a hozzáállás, nincsenek titkaik egymás előtt, mert a csapat eredményessége a tét. Sokszor a konkrét felkészülésre kevés az idő, gyorsan, összeszedetten kell dolgozni. Nehéz meccseket játszunk, sorban jönnek a riválisokkal való összecsapások. Érdekes, hogy éppen a kínaiak ellen vesztettünk, pedig ellenük minden igen sikeresek voltunk, mintegy 3 óra alatt vége volt a mérkőzésnek.

Hogy érzed magad a mérkőzések közben? Mennyire izgulsz egyes kritikus állásban, amikor kívülről oly könnyű látni a jó lépést?

Csak a játékosaim háta mögül nézhetem a partikat, így arcomról nem olvasható le az izgalom, vagy éppen a nyugodtság. A jelentős csapatversenyekre mi nem úgy utazunk, hogy határozott elvárások lennének a játékosok felé. Mindenki a tudása legjavát akarja nyújtani. Érthető, hogy éremesélyes csapatként dobogós helyezés megszerzésére törekszünk, a legjobb, ha harcolhatunk az aranyéremért. Stressz nélkül lehetetlen nézni a játszmákat. Példaként említem Akopjan partiját a németek ellen, egy lépésben nyerhetett volna, kis túlzással mindenki látta, csak ő nem, végül nehezen győzött, ahogy a mérkőzést is megnyertük. Szeretném a játékosok egyéni teljesítményét elemezni. Aronjant már dicsértem, fantasztikusan tudja a csapattagokat lelkesíteni, húzza magával a társakat, emellett még remekül is játszott, az éltáblán a legjobb performance-pontszámmal büszkélkedhet, igazi éltáblás volt.

 

Aronjan kikapott Kramnyiktól, a végén 2-2 lett az oroszokkal a csúcsrangadó. Hogy élte meg a vereségét? 

Semmi különös nem történt, majd holnap javítok, volt a reakciója és beváltotta „fenyegetését”, három játszmát is nyert a hajrában. Szergej Movszeszjan a második táblán csak ötvenszázalékos lett, de megnyerte mind a két fontos partiját. Legyőzte Alekszandr Griscsukot, ami a döntetlenhez volt elég az oroszokkal szemben, az utolsó fordulóban pedig Almási Zoltán ellen nyert, ami az aranyérmet jelentette, tehát a legfontosabb meccseken tudását maximumát nyújtotta. A tavalyi csapat-világbajnokságon is eredményes volt, így őt is csak dicsérni tudom. Vlagyimir Akopjan rutinos, nagyszerű sakkozó, öt győzelem, öt döntetlen a mérlege. Számomra az ő játékában legfontosabb a stabilitás. Gabriel Szargiszjan a csapat lelke, nagy a bizalmam benne. Számtalanszor már előfordult, hogy még betegen, lázasan is játékra jelentkezett. Ez különösen akkor volt érdekes, amikor még két tartalékkal játszottunk. A csapatért minden felelősséget vállal. Ezúttal + 3 a mérlege, de játszmáiban több volt. Pihenőnap nélkül játszott, soha nem volt kétségem, ha játékra kész, akkor a csapatban a helye. Idén egyéni versenyein is sikeresen szerepelt. Petroszjan többet játszott, mint azt a tartalékunktól megszokhatták, három partijából 2,5 pontot hozott. Az én taktikám közismert, ha  csapatnak jól megy a játék, akkor nem kell cserélni. A csapatversenyen fokozott a játékos felelőssége, a gyengébb forma, a rossz eredmény a többiek eredményét is rontja. Együttesünk mellett fontos szerepe van az orvosunknak, aki sokat segít, ha kell masszíroz, ha kell, akkor villámgyorsan orvosolja a kisebb megfázásokat, egyéb problémákat. A delegációnk vezetője, Tavadjan Hracsik megoldotta a válogatott körül az összes szervezési kérdést. Szekundánsként Arman Pashikjan is segítette az eredményes szereplésünket. A számítógépes háttérrel a sakkozás nagyon sokat változott, én jobban szerettem a régi sakkot, több volt a játék. A sakkozás dinamikája változott meg, most a megnyitások, az elméleti felkészülés rabol el sok időt, vált oly fontossá.

Az aranyérem megszerzésének esélyéhez az oroszok amerikaiak elleni veresége is kellett, Kramnyik és Griscsuk vesztett.

A hajrában nehéz meccseket játszottunk. Mi megszenvedtünk a németek legyőzéséért, az oroszok alig bírtak az argentinokkal. A kínaiak az utolsó fordulóban kaptak ki az ukránoktól. Az olimpiák történetének legizgalmasabb finise volt, több csapatnak is volt esélye. Nem a többiekkel kellett törődni, hanem a saját pontokat kellett begyűjteni. Mindig is vallottam, hogy a riválisok elleni csata egy-egy táblán dől el. Korántsem jelenti ez, hogy csak a világos partikra koncentrálunk, erre jó példa a hollandok elleni találkozó, ahol Aronjan és Akopjan is sötéttel tudott győzni. Aronjan egészen zseniálisan játszott Giri ellen, ahogy mondani szoktuk, egy levegővétellel nyerte meg a játszmát. Csak a szovjet és az orosz válogatott ért el oly sorozatot, hogy az olimpia mellett a csapat-világbajnokságot és a kontinensbajnokságot is megnyerte. Az elkötelezettség, a tökéletes koncentrálás, a türelem a siker kulcsa. A győzelem a következő versenyre is impulzust ad, a győztes hite nagy erő. 

Mi lesz jövőre? Csapat-világbajnokságot és csapat Európa-bajnokságot is rendeznek.

Szinte hihetetlen, hogy novemberben az Eb-t, decemberben pedig a vb-t rendezik meg. A két viadal között 12 nap szünet van. Ki állítja össze a programot? A csapatversenyek nagyon sok energiát emésztenek fel.

Hány éve vagy az örmény válogatott kapitánya, meddig tervezed a munkádat folytatni? Az elmúlt év legjobb kapitányaként a Mihail Botvinnikről elnevezett díjat kaptad meg.

A jereváni sakkolimpián, 1996-ban voltam először kapitány és kétszer hiányoztam, 1998-ban nem voltam a csapattal és 2004-ben, amikor Péter világbajnoki döntőt játszott Kramnyikkal. Amíg segíteni tudok, amíg van energiám, addig folytatom. Ami a díjat illeti, ezt elsősorban játékosaimnak köszönhetem.

Az örmény iskolákban bevezették a kötelező sakkoktatást.

Tavaly indult be a program, az összes iskolában a másodiktól a negyedik osztályig. A szervező munkában óriási feladatot vállalt Smbat Lputjan nagymester. Elkészültek a tankönyvek, a tanításhoz nem kellenek nagymesterek, jól képzett mester-jelöltek foglalkoznak a gyerekekkel, akik rendes tantárgyként tanulják a sakkot, az alapokat tanulják meg, osztályozzák is a teljesítményüket. Kétszer egy évben a Botvinnik iskola mintájára a legtehetségesebbek külön képzést is kapnak, nem véletlen, hogy ifjú sakkozóink a különböző korcsoportos világversenyeken egyre szebb eredményeket érnek el. A mennyiségből minőség születik, az örmény sakkozásnak sok tehetsége van, gondolok itt Hrant Melkumjanra, Robert Hovhanniszjanra, Samvel Ter-Sahakjanra. Nem tudom megítélni, hogy milyen gyorsan fejlődnek tovább, mikor lesznek válogatottak. Engem kevésbé érdekel, hogy esetleg a külföldi riválisok gyorsabban gyűjtögetik az Élő-pontjaikat, nem a pontok döntik el az egyes partik sorsát. A csapatért való küzdeni tudás, az elkötelezettség sokkal fontosabb, ezt bizonyítják sikereink, ez az örmény sakkozás titka.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az isztambuli sakkolimpia hetedik fordulójában férficsapatunk Fülöp-szigetek elleni találkozója döntetlennel ért véget. Almási Zoltán győzött, Lékó Péter és Balogh Csaba remizett, Berkes Ferenc nyerőesélyes állást vesztett el. Fontos rangadót nyert és vezet az orosz válogatott, Alekszandr Griscsuk volt a nyerőemberük az azeriekkel szemben. A  kínai együttes az örményeket verte 2,5-1,5-re. Válogatottunk a nyolcadik játéknapon a németekkel küzd meg. Női együttesünk fordulatos mérkőzésen a montenegrói csapat ellen 2,5-1,5-re nyert. Papp Petra győzött, Hoang Thanh Trang, Gara Tícia és Rudolf Anna döntetlent ért el, az üzbégek a következő ellenfelek. A lengyelek nagy esélyt szalasztottak el a címvédő oroszok ellen, hármas holtverseny az élen, a kínai, az orosz és a lengyel csapat gyűjtött 12-12 meccspontot. A nyolcadik játéknapon kétfrontos orosz-ukrán összecsapás lesz.

 

Nagy esélyt szalasztott el férficsapatunk, csak 2-2-öt ért el a Fülöp-szigeteki együttes ellen. A mérkőzés az éltáblán viszonylag gyors remivel kezdődött. So Wesley és Lékó Péter a spanyol megnyitás Marshall támadásában osztozott meg a ponton. Almási Zoltán nagy örömünkre játékba lendült, újabb győzelmet aratott. Oliver Barbosa a Caro-Kann védelmet játszotta meg, nagymesterünk tartós kezdeményezéshez jutott. Az időzavar végén kicsit rontott, de szerencsére ellenfele nem találta meg a legjobb folytatást. A h szabadgyalog végül eldöntötte a pont sorsát.

A harmadik táblán Berkes Ferenc az újdonsült rekorderrel, Eugene Torrével küzdött meg. Az egykori világbajnokjelölt,  Ribli Zoltántól 1983-ban párosmérkőzésen 6-4-re vereséget szenvedő veterán sakkozó 21. olimpiáját játssza. Berkes szépen túljátszotta, kecsegtető folytatások között válaszhatott, de rossz tervet gondolt ki, majd Torre életben hagyott h gyalogja megkeserítette életét. Torre minőségáldozattal került előnybe, és nagy bánatunkra győzelmével kiegyenlített.

Balogh Csaba pozíciója is jóval kedvezőbb volt, de a végjátékban hiba csúszott a kivitelezésbe. A következő ellenfél a német együttes, még veretlenek.

Rangadót nyert az orosz válogatott. Legjobbjuk, Alekszandr Griscsuk győzelme jelentette a két meccspontot, Eltaj Safarli nem bírta ki a nyomást. Tejmur Radzsabov ötös nyerősorozatot követően remizett Vlagyimir Kramnyikkal és mindössze 0,4 pont választja el a 2800 Élő-pontos „klubtagságtól”.

Megbotlott az örmény csapat, az oroszok elleni rangadó hőse, Szergej Movszeszjan ezúttal nagyot hibázott. Az ukránoknál Vaszilij Ivancsuk remekelt. Kihasználta a kedvező párosítást az amerikai négyes.

 

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

Fülöp-szigetek (10, 17,5) – Magyarország (10, 16) 2 - 2

Wesley So (2652) – Lékó Péter (2737)  döntetlen (Spanyol megnyitás, 34)

Almási Zoltán (2713) – Oliver Barbosa (2554)  1 – 0 (Caro-Kann védelem, 53)

Eugene Torre (2469) – Berkes Ferenc (2685)  1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 81)

Balogh Csaba (2668) – Mark Paragua (2508)  döntetlen (Caro-Kann védelem, 43)

 

Azerbajdzsán (11, 19,5) – Oroszország (11, 16,5)  1,5 – 2,5

Tejmur Radzsabov (azeri, 2788) – Vlagyimir Kramnyik (2797)  döntetlen

Eltaj Safarli (2620) – Alekszandr Griscsuk (2763)  0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov (2729) – Szergej Karjakin (2785) döntetlen

Rauf Mamedov (2634) – Dmitrij Jakovenko (2722)  döntetlen

 

Kína (10, 18) – Örményország (11, 16,5)  2,5 – 1,5

Wang Hao (2726) – Levon Aronjan (2816)  döntetlen

Wang Yue (2685) – Szergej Movszeszjan (2698)  1 - 0

Ding Liren (2695) – Vlagyimir Akopjan (2687)  döntetlen

Bu Xiangzhi (2670) – Gabriel Szaragiszjan (2693)  döntetlen

 

Ukrajna (10, 17) – Spanyolország (10, 17,5)  2,5 – 1,5

Moldávia (9, 18,5) – Németország (9, 16)  1,5 – 2,5

Argentína (9, 15) – India (9, 16)  2 - 2

Egyesült Államok (9, 17) – Törökország (9, 16)  3,5 – 0,5

Izrael (9, 14,5) – Franciaország (9, 16)  2 - 2

Grúzia (9, 16,5) – Anglia (9, 15)  1,5 – 2,5

Mexikó (9, 16) – Üzbegisztán (9, 17)  1 - 3

Olaszország (9, 16,5) – Makedónia (9, 16)  1,5 – 2,5

 

Az élcsoport állása

 

Helyezés

Rajtlista

Ország

Ford.

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

1

Oroszország

RUS

7

6

1

0

13

165.0

19.0

2

6

Kína

CHN

7

6

0

1

12

165.0

20.5

3

2

Ukrajna

UKR

7

6

0

1

12

144.5

19.5

4

3

Örményország

ARM

7

5

1

1

11

154.5

18.0

5

5

Egyesült Államok

USA

7

4

3

0

11

147.5

20.5

6

4

Magyarország

HUN

7

5

1

1

11

147.0

18.0

7

7

Azerbajdzsán

AZE

7

5

1

1

11

141.5

21.0

8

14

Németország

GER

7

4

3

0

11

141.0

18.5

9

33

Üzbegisztán

UZB

7

5

1

1

11

137.0

20.0

10

35

Fülöp-szigetek

PHI

7

5

1

1

11

134.0

19.5

11

11

Anglia

ENG

7

4

3

0

11

133.0

17.5

12

49

Makedónia

MKD

7

5

1

1

11

123.0

18.5

13

15

Kuba

CUB

7

5

0

2

10

144.5

21.0

14

13

India

IND

7

3

4

0

10

141.0

18.0

15

18

Spanyolország

ESP

7

5

0

2

10

131.5

19.0

16

30

Lettország

LAT

7

5

0

2

10

125.0

18.0

17

8

Franciaország

FRA

7

4

2

1

10

125.0

18.0

18

25

Románia

ROU

7

5

0

2

10

123.0

19.5

19

20

Szerbia

SRB

7

4

2

1

10

123.0

19.5

20

19

Horvátország

CRO

7

4

2

1

10

123.0

16.0

21

16

Lengyelország

POL

7

5

0

2

10

120.0

18.5

22

29

Argentína

ARG

7

4

2

1

10

119.5

17.0

23

9

Hollandia

NED

7

5

0

2

10

116.5

19.0

24

12

Izrael

ISR

7

4

2

1

10

113.0

16.5

25

28

Szlovénia

SLO

7

5

0

2

10

112.0

16.0

 

 

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása

 

Ország

Pont

MP

:

MP

Pont

Ország

1

Oroszország

19

13

:

12

19½

Ukrajna

2

Kína

20½

12

:

11

21

Azerbajdzsán

3

Örményország

18

11

:

11

20

Üzbegisztán

4

Makedónia

18½

11

:

11

20½

Egyesült Államok

5

Németország

18½

11

:

11

18

Magyarország

6

Anglia

17½

11

:

11

19½

Fülöp-szigetek

7

Franciaország

18

10

:

10

21

Kuba

8

India

18

10

:

10

19½

Szerbia

9

Spanyolország

19

10

:

10

16½

Izrael

10

Lettország

18

10

:

10

19

Hollandia

11

Románia

19½

10

:

10

17

Argentína

12

Horvátország

16

10

:

10

18½

Lengyelország

13

Görögország

20

9

:

10

16

Szlovénia

 

 

Női sakkolimpia

 

 

Fordulatos mérkőzésen végül győzött női válogatottunk a jóval szerényebb Élő-pontokkal rendelkező montenegrói együttes ellen. Hoang Thanh Trang ezúttal nem tudott előnybe kerülni, Gara Tícia a remiért küzdött meg. Rudolf Anna óriási időzavarban végül megmenekült a vereségtől, az újoncként remekül helytálló Papp Petra győzelme 2 meccspontot jelentett.

 

Nagy esélyt szalasztottak el a lengyelek, az oroszok örülhetnek, hogy megúszták az oly gyanús mérkőzést, amelyet nagy arányban is elveszíthettek volna. A kínaiak a grúzokra mértek vereséget, némi komplikációval négy remi született az ukrán-francia meccsen.

 

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

Magyarország (9, 17) – Montenegró (9, 16)  2,5 – 1,5

Hoang Thanh Trang (2464) – Jovana Vojinovic (2337)  döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 38)

Alekszandra Milovic (2181) – Gara Tícia (2385)  döntetlen (Szicíliai védelem, 68)

Rudolf Anna (2289) – Tijana Blagojevic (2004)  döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)

Kristina Bacic (1801) – Papp Petra (2302)  0 – 1 (Vezérgyalog megnyitás, ?)

 

Oroszország (11, 18,5) – Lengyelország (11, 19)  2 - 2

Valentyina Gunyina (2507) – Monika Socko (2467)  döntetlen

Nagyezsda Koszinceva (2524) – Iweta Rajlich (2412)  döntetlen

Alekszandra Kosztenjuk (2489) – Jolanta Zawadzka (2377)  0 - 1

Natalija Pogonyina (2448) – Karina Szczepkowska (2375)  1 - 0

 

Grúzia (10, 18,5) – Kína (10, 18,5)  1,5 – 2,5

Nana Dzagnidze (2547) – Hou Ji-fan (2599)  döntetlen

Bela Hotenasvili (2509) – Ju Wenjun (2528)  1 - 0

Lela Zsavahasvili (2458) – Huang Qian (2449) 0 - 1

Nino Hurcidze (2444) – Ding Yixin (2424)  0 - 1

 

Ukrajna (10, 17,5) – Franciaország (10, 19)  2 - 2

Szerbia (9, 16,5) – Vietnam (10, 16,5)  2 - 2

Spanyolország (9, 16) – Görögország (9, 15)  2,5 – 1,5

Észtország (9, 16,5) – India (9, 15,5)  1 - 3

Üzbegisztán (9, 15,5) – Peru (9, 16)  2,5 – 1,5

Szlovákia (9, 14,5) – Irán (8, 17,5)  0,5 – 3,5

 

Az élcsoport állása

 

Helyezés

Rajtlista

Ország

 

Ford.

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

1

Kína

CHN

7

5

2

0

12

168.5

21.0

2

2

Oroszország

RUS

7

5

2

0

12

165.5

20.5

3

7

Lengyelország

POL

7

5

2

0

12

160.5

21.0

4

4

Ukrajna

UKR

7

4

3

0

11

160.5

19.5

5

14

Franciaország

FRA

7

5

1

1

11

146.0

21.0

6

12

Magyarország

HUN

7

5

1

1

11

144.0

19.5

7

28

Vietnam

VIE

7

5

1

1

11

133.5

18.5

8

6

India

IND

7

5

1

1

11

133.0

18.5

9

11

Spanyolország

ESP

7

5

1

1

11

130.0

18.5

10

35

Üzbegisztán

UZB

7

5

1

1

11

124.5

18.0

11

3

Grúzia

GEO

7

4

2

1

10

144.5

20.0

12

5

Egyesült Államok

USA

7

4

2

1

10

142.5

20.0

13

19

Szerbia

SRB

7

4

2

1

10

137.5

18.5

14

10

Románia

ROU

7

5

0

2

10

130.0

19.0

15

8

Örményország

ARM

7

5

0

2

10

129.0

17.5

16

13

Bulgária

BUL

7

4

2

1

10

128.5

19.0

 

 

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása

 

Ország

Pont

MP

:

MP

Pont

Ország

1

Lengyelország

21

12

:

12

21

Kína

2

Oroszország

20½

12

:

11

19½

Ukrajna

3

Franciaország

21

11

:

11

18½

Spanyolország

4

Üzbegisztán

18

11

:

11

19½

Magyarország

5

Vietnam

18½

11

:

11

18½

India

6

Szerbia

18½

10

:

10

20

Grúzia

7

Fülöp-szigetek

18½

10

:

10

20

Egyesült Államok

8

Örményország

17½

10

:

10

19

Románia

9

Bulgária

19

10

:

10

18

Csehország

10

Litvánia

19

10

:

10

21

Irán

11

Svájc

18

10

:

10

19½

Kazahsztán

 

So, W (2652) - Lékó,P (2737)
Spanyol megnyitás [C89]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.c3 d5 9.exd5 Hxd5 10.Hxe5 Hxe5 11.Bxe5 c6 12.d4 Fd6 13.Be1 Vh4 14.g3 Vh3 15.Be4 g5 16.Vf1 Vh5 17.Hd2 f5 18.Fd1 Vh6 19.Be1 f4 20.He4 Fc7 21.a4

Peter Szvidler 2007-ben Lékó Péter ellen a 21.Ff3 Fh3 22.Vd3 Bf7 23.Fd2 Baf8 24.Fh1 Bg7 25.Ff3 Bgf7 26.Fh1 Bg7 folytatásban remizett lépésismétléssel.

21...Fh3 22.Ve2 Ff5 23.Hc5

 

23...Bae8 24.Vxe8 Bxe8 25.Bxe8+ Kf7 26.Be1 Vh3! 27.He4 Fxe4 28.Bxe4 fxg3 29.fxg3 Fxg3 30.hxg3 Vxg3+ 31.Kh1 Vh3+ 32.Kg1 Vg3+ 33.Kh1 Vh3+ 34.Kg1 és döntetlen

 

Almási,Z (2713) - Barbosa,O (2554)
Caro-Kann védelem [B12]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Ff5 4.Hd2 e6 5.Hb3 Hd7 6.Hf3 a6 7.Fe2 He7 8.0-0 Hc8 9.He1 Fg6 10.Hd3 Vc7 11.Hf4 He7 12.Fd2 c5 13.c3 cxd4 14.Hxg6 hxg6 15.cxd4 Hc6 16.Bc1 Vb6 17.Fe3 Fe7 18.Fd3

 

18...0-0-0 19.Vf3 Bdf8 20.Bc3 Kb8 21.Bfc1 Fb4 22.B3c2 Fe7 23.Bd2 Ka8 24.h3 Va7 25.a3 Fd8  

 

 

26.Ve2 Vb6 27.Bc3 Fe7 28.Vf3 g5 29.Bdc2 f6 30.Ve2 Hdb8 31.exf6 gxf6 32.Hc5 Fxc5 33.Bxc5 Bc8

 

34.b4 Ha7 35.Vd2 Hd7 36.Bxc8+ Bxc8 37.Bxc8+ Hxc8 38.g3 Hd6 39.Ve2 Vc7 40.Vh5

Számításba jött a 40.h4 gxh4 41.gxh4 e5 42.h5 e4 43.Fxa6 folytatás.

40...Vc3 41.Vg6 Ka7

 

42.h4 gxh4 43.gxh4 Vxa3 44.Kh2 a5? 45.bxa5 Hf8 46.Vg3 Vxd3  

 

 

47.Vxd6 Hg6 48.Vb6+ Ka8 49.Vd8+ Ka7 50.Vxf6 Ve4 51.Kg3 Vb1 52.f3 Vd3 53.Ff2 és sötét feladta

 

Torre,E (2469) - Berkes,F (2685)
Vezérgyalog megnyitás [D02]

1.d4 d5 2.Hf3 e6 3.Ff4 Fd6 4.Fg3 Hf6 5.Hbd2 b6 6.e3 Fb7 7.Fb5+ c6 8.Fd3 c5 9.c3 Hc6 10.0-0 0-0 11.He5 He7 12.Vc2 Bc8 13.Bae1 c4 14.Fe2 b5 15.Fh4 He4 16.Fxe7 Vxe7 17.f3 Hxd2 18.Vxd2 f6 19.Hg4 e5 20.Fd1 e4 21.f4  

 

 

21...b4 22.Hf2 Bc6 23.Fg4 Bb8 24.Ve2 Bb6 25.Ff5 g6 26.Fh3 Fc6 27.Bd1 Kg7 28.Bd2 a5 29.Hd1 a4 30.f5 g5 31.Fg4 a3 32.bxa3 bxa3 33.g3 h6 34.Kg2 Fc7 35.Bh1 Vd6 36.Fh5 Fd7 37.Fg6 Bh8 38.Vh5 Bb1 39.Bf1 Ve7 40.Hf2 Bxf1 41.Kxf1 Fa4 42.Hd1 Kf8 43.Kg2 Vg7 44.Bf2 Ke7 45.h4  

 

 

45...Bb8

Biztosra vettük Fecó győzelmét...

46.Bf1 g4

Számításba jött a 46...gxh4 47.gxh4 Fc2 48.Vg4 Bb1 49.Hf2 Bb2 50.Ba1 Fd3 folytatás.

47.Vxg4 Bb1 48.Hf2 Bb2 49.Ba1 Vg8 50.Kg1 Kd7

Nagymesterünk félt világos esetleges ellenjátékától? 50...Fa5 51.Vf4 (51.Hxe4 dxe4 52.Vxe4+ Kd6 53.Vf4+ Kd7) 51...Vb8 nyert volna.

51.Hh3 h5 52.Vxh5 Fxg3 53.Vg4 Fh2+

A veterán ellenfélnek volt kevesebb ideje. 53...Fd6 54.Fh5 Vxg4+ 55.Fxg4 Fb3! 56.axb3 (56.h5 Bxa2 57.Bxa2 Fxa2 58.h6 Ff8) 56...cxb3 nyerést adott volna.

54.Kh1 Vb8 55.Ff7 Vg3

Gyorsan meghúzott, elhibázott vezércsere.

56.Vxg3 Fxg3 57.Fxd5  

 

 

57...Fb3?!

A tisztáldozatos ötletet láthattuk az előző változatból, de most hiba volt.

58.axb3!?

Torre kihagyta az 58.h5 Fd6 59.Hf4 Bxa2 60.Bxa2 Fxa2 61.h6 Ff8 62.h7 Fg7 63.He2 Fb3 64.Hc1 a2 65.Hxa2 Fxa2 66.Kg2 Ke7 67.Fxe4 lehetőséget.

58...a2 59.Bxa2 Bxa2 60.bxc4 Be2

 

61.h5 Bxe3 62.h6 Be2 63.Kg1 Bh2 64.h7 Bxh3 65.Kg2 Bxh7 66.Kxg3 e3? 67.Kf3 Bh3+ 68.Ke2 Kc7

 

69.Ff3 Kb6 70.Kxe3 Bg3 71.c5+ Kb5 72.c6 Bg7 73.Kd3 Ba7 74.Fd5 Bg7 75.c4+ Kb4?

 

76.Fe6 Bc7 77.Fd7 Ba7 78.c5 Bc7 79.Ke4 Kc4 80.Fe6+ Kb4 81.Kd5 és sötét feladta

 

Balogh,Cs (2668) - Paragua,M (2508)
Caro-Kann védelem [B12]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Ff5 4.h4 h5 5.c4 e6 6.Hc3 He7 7.Hge2 Fg4 8.Fg5 Vb6 9.Vd2 Hd7 10.Hg3 f6 11.exf6 gxf6 12.Fe3 Hf5 13.Hxf5 Fxf5 14.cxd5 cxd5 15.Bc1 Bc8 16.Fd3 Fxd3 17.Vxd3 Kf7 18.0-0 Fg7 19.He2 f5 20.Hf4 Hf6 21.f3 Va6 22.Vxa6 bxa6 23.Kf2 a5 24.Ke2 Bhe8 25.Kd3 Ff8 26.Bxc8 Bxc8 27.Bc1 Bxc1 28.Fxc1 a4 29.a3 Fd6 30.He2 Hd7 31.Ff4 Fe7 32.g3 Hb6 33.Hc3 Fd8 34.Fb8 a6 35.Ff4 Ke8 36.Fh6 Fc7 37.He2 Hc4 38.Fc1 Kd7 39.Kc2 Fb6 40.Fd2 Fc7 41.Fg5 Fb6 42.Fd2 Fc7 43.Fg5 Fb6 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kramnyik győzelmet remélt az örmények elleni meccsen

Címkék: 40. sakkolimpia Isztambul

Az isztambuli sakkolimpia egyik legnagyobb érdeklődéssel várt rangadóját a viadal hatodik fordulójában tegnap játszották. Az éltáblán Vlagyimir Kramnyik remek tisztáldozattal győzte le Levon Aronjant, de a második táblán Szergej Movszeszjan némi meglepetésre nyert az időzavarba került Alekszandr Griscsuk ellen. Az azeri együttes újabb győzelemmel befogta a két remiző riválist. A mai játéknapon azeri-orosz, kínai-örmény találkozókra kerül sor, férficsapatunk a Fülöp-szigetek együttesével küzd meg.

Vlagyimir Kramnyik értékes győzelme után érthetően elégedetten vállalkozott egy rövid sajtótájékoztatóra. Még bízott abban, hogy sikerül az egyik legnagyobb riválisukat legyőzniük. Érezte, hogy a mérkőzés végső kimenetele szempontjából a második tábla lesz a döntő, nem izgatta, hogy Alekszandr Griscsuk időzavarba került, és az sem, hogy nagyon bonyolult volt az állás. Aronjan elleni partiját úgy értékelte, hogy a vártnál könnyebben tudott nyerni riválisával szemben. A megnyitásból Levon egy kicsit kellemetlen állással jött ki, majd elnézte a Hxb7-es tisztáldozatot, vagy talán a Vb6 lépést. Kramnyik bevallotta, hogy próbált nagyon pontosan számolni, hiszen korábbi két partijában, de különösen a kínai Wang Hao ellen sima nyerést hagyott ki. Érezte, hogy mennyire fontos a játszmája.

Aronjan ellen idén már játszott egy hatjátszmás meccset, rapidoztak és villámpartiban is összemérték erejüket. Megküzdöttek egymással a moszkvai Tal-emlékversenyen is. Mindig megpróbált valami új ötletet előhozni. A pihenőnapot a szállodában töltötte, semmi városnézés, vagy lazítás, pihent, aludt és készült a partira, hiszen az olimpia végeredménye szempontjából oly fontos volt a meccs. Kramnyik nem titkolta, hogy végre meg akarják nyerni az olimpiát. Jól sikerült a pihenőnap előtti közös vacsora, séta Isztambul centrumában, a bowling-parti, de másnap már a játszmára koncentrált. Utoljára a két évvel ezelőtti sakkolimpián játszott a gyorsított időbeosztással (90-90 perc az első 40 lépésre, majd 30-30 perc a játszma befejezésére és az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc extraidő).

Az exvilágbajnok hetedik olimpiáján játszik, dicsérte a csapaton belüli jó atmoszférát, segítenek egymásnak, biztatják egymást, de könnyebbnek tartja az egyéni tornákon való játékot. Jurij Dohojant a legjobb kapitánynak tartja, aki a női válogatottjukat is nagy sikerek elérésében segítette, örül annak, hogy ezúttal a férficsapat vezetője. Eddig jól alakultak az eredmények, de még messze nincs vége a versenynek.

Versenyprogramjáról elárulta, hogy ismét játszik a londoni szuperversenyen, valószínű, hogy Wijk aan Zee-ben is rajthoz áll és a márciusi világbajnok-jelöltek versenye lesz a legnagyobb kihívás. Májusban egy új toptornán vesz részt.

 

Három fontos mérkőzés mai szereposztása:

Fülöp-szigetek (10, 17,5) – Magyarország (10, 16)

Wesley So (2652) – Lékó Péter (2737)

Almási Zoltán (2713) – Oliver Barbosa (2554)

Eugene Torre (2469) – Polgár Judit (2698)

Balogh Csaba (2668) – Mark Paragua (2508)

 

Azerbajdzsán (11, 19,5) – Oroszország (11, 16,5)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2788) – Vlagyimir Kramnyik (2797)

Eltaj Safarli (2620) – Alekszandr Griscsuk (2763)

Sahriyar Mamedgyarov (2729) – Szergej Karjakin (2785)

Rauf Mamedov (2634) – Dmitrij Jakovenko (2722)

 

Kína (10, 18) – Örményország (11, 16,5)

Wang Hao (2726) – Levon Aronjan (2816)

Wang Yue (2685) – Szergej Movszeszjan (2698)

Ding Liren (2695) – Vlagyimir Akopjan (2687)

Bu Xiangzhi (2670) – Gabriel Szaragiszjan (2693)

 

Az örmények elleni mérkőzés 2-2-vel végződött, a második táblán Szergej Movszeszjan és Alekszandr Griscsuk királyindiai védelmű összecsapása az örmény nagymester javára dőlt el. Isztambulban először vesztett partit az orosz válogatott egyik tagja.

 

Movszeszjan,S (2698) - Griscsuk,A (2763)
Királyindiai védelem [E92]

1.c4 g6 2.e4 Fg7 3.d4 d6 4.Hc3 Hf6 5.Hf3 0-0 6.h3 e5 7.d5 a5 8.Fg5 Ha6 9.Fe2 Ve8 10.Hd2 Hd7 11.a3 h6 12.Fh4 Hb6 13.g4 a4 14.f3 Hc5 15.Vc2 c6 16.Ff2 Fd7 17.0-0-0 cxd5 18.exd5 f5 19.Kb1 Bc8 20.Fe3 Vd8 21.h4 e4!

Alekszandr Griscsuk remekül megérezte az ellenjáték lehetőségét.

22.fxe4 fxg4 23.h5 g5

Úgy tűnt, hogy minden rendben sötét állásával, Movszeszjan érdekes megoldást talált.

 

 

24.Fxc5! Bxc5 25.e5! Ff5 26.Fd3 Fxd3 27.Vxd3 Fxe5 28.Vg6+ Fg7 29.Hce4

 

29...Bxc4! 30.Hxc4 Hxc4 31.Bdf1

A játszma kritikus pillanata, Griscsuk már időzavarban volt, a pontos számításra már nem maradt elegendő ideje.

 

31...g3?!

Rossz döntés. 31...Kh8 32.Bxf8+ Vxf8 33.Be1 Fe5 34.Hg3 Vg7 35.Ve8+ Vg8 36.Ve6!! Vxe6 37.dxe6 után sötét nem tudna megbirkózni a szabadgyalog erejével, de  31...Hxa3+! 32.Ka2! (32.bxa3 Vb6+ 33.Kc1 Vb2+ 34.Kd1 Vb1+ 35.Ke2 Vb5+) 32...Hc4 33.Bxf8+ Vxf8 34.Be1 He5 35.Ve6+ Kh7  36.Hxd6 Vf3! -mal sötét megőrizte volna az ellenjáték lehetőségét.

32.Bxf8+ Vxf8

 

33.Be1! He5

Már érezhetően bajban az orosz nagymester. 33...g2 -re 34.Hf6+ Vxf6 35.Be8+ Vf8 36.Bxf8+ Kxf8 37.Vf5+ Kg8 38.Ve6+ Kf8 39.Vg4 nyert volna.

 34.Ve6+ Kh8 35.Hxg3 Hd3 36.Bf1 Hf4 37.Vd7 Vf6  38.Vc8+ Kh7 39.Vc2+ Kg8 40.Hf5 Hxh5 41.Be1! Hf4 42.Be7 Ff8 43.Bxb7 Hxd5

 

44.Vc8! Hf4?! 45.Ka1! He6 46.Hxd6 g4 47.He4 Vf1+ 48.Ka2 Hg7

 

49.Vc6 Vf5 50.Hf6+ Kh8 51.Bf7 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Isztambulban zajló 40. sakkolimpia hatodik fordulójában férficsapatunk 3-1-re legyőzte a lengyel válogatottat. Almási Zoltán bemattolta Mateusz Bartelt, Polgár Judit is mattra állította ellenfelét. Lékó Péter világossal, Berkes Ferenc sötéttel remizett. A játéknap szuperrangadója, az orosz-örmény találkozó 2-2-vel ért véget, két döntetlen mellett Vlagyimir Kramnyik legyőzte Levon Aronjant, de Alekszandr Griscsuk kikapott Szergej Movszeszjantól. Női együttesünk 2-2-öt játszott a spanyolokkal, Hoang Thanh Trang győzött, Gara Tícia és Papp Petra remizett, míg Gara Anita vereséget szenvedett. Nagy izgalmak után 2-2 lett a kínai-orosz csúcstalálkozó. A hetedik fordulóban férficsapatunk a Fülöp-szigetek együttese ellen játszik, a nők Montenegróval mérik össze erejüket.

Remek győzelmet aratott férfi válogatottunk, nagymestereink magabiztos játékkal nyertek 3-1-re a lengyelekkel szemben. Lékó Péter az indiai világbajnok Viswanathan Anand egyik szekundánsával, a nagy teoretikusnak számító Radoslaw Wojtaszekkel a szicíliai védelem Najdorf-változatában remizett. A lengyel sakkozó új tervvel rukkolt ki, Péter állása szemre nagyon tetszetős volt, de sötét végül kiegyenlítette esélyeit.

Almási Zoltán számára lélektanilag is fontos volt, hogy az előző fordulóban elszenvedett vereséget után ismét sötéttel játszva győzni tudott. Az idei Aeroflot-torna első helyezettjével, Mateusz Bartellel az angol megnyitásban csatázott, a 17. lépésig nagymesterünk tavalyi, a spanyol Francisco Vallejo Pons elleni partiját követték. Bartel tért el, de fokozatosan átengedte a kezdeményezést, állásában gyengeségek keletkeztek és ezt Almási Zoli remekül használta ki. Anyagi előnyt szerzett, majd második gyalogelőnye után csak türelemmel kellett fölényes pozícióját győzelemre vezetni, be is mattolta Bartelt.

Polgár Judit meglepetéssel készült Gariusz Swiercz ellen, a szicíliai védelem Najdorf-változatában ritkább folytatás mellett döntött. Ellenkező oldalra sáncoltak, Judit a sötét királyra támadt. A meggyengült királyállását Swiercz elkeseredett minőségáldozattal próbálkozott, védhetetlen matt előtt kapitulált.

Berkes Ferenc a lengyelek legjobb pontszerzőjével, Bartlomiej Maciejával a Caro-Kann védelemben osztozott meg a ponton. Kiegyenlített küzdelem folyt, Fecó tisztáldozatot hozott, bőséges ellenértéket kapott.

Óriási érdeklődés kísérte a játéknap csúcsrangadóját, az orosz-örmény összecsapást. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a játszmát követő sajtótájékoztatón elárulta, hogy a szabadnap előtti estén az orosz csapat a belvárosban jó hangulatú vacsorán vett részt, majd nagy bowling csatát is vívtak. A kellemes kikapcsolódás után új tervet talált Levon Aronjan elleni partijára készülve. Tisztet áldozott a partiban, játéka elnyerte az Isztambulba érkezett Garri Kaszparov tetszését is, aki fokozott érdeklődéssel nézte honfitársai küzdelmét.  Kramnyik győzelme azonban kevés volt a végső sikerhez, meglepetésre Alekszandr Griscsuk kikapott Szergej Movszeszjantól, míg a másik két játszma döntetlennel fejeződött be.

Az azeriek éltáblása, Tejmur Radzsabov ötödik győzelmét is megszerezte, érvényesítették a paírformát a horvátokkal szemben elért 3-1-es nyeréssel. Jutalmul a hetedik fordulóban az oroszokkal játszhatnak. Az örmények a kínai négyessel csatáznak. Négy döntetlen született az amerikai-német meccsen.

 

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

Magyarország (8, 13) – Lengyelország (8, 14,5)  3 - 1

Lékó Péter (2737) – Radoslaw Wojtaszek (2717)  döntetlen (Szicíliai védelem, 31)

Mateusz Bartel (2654) – Almási Zoltán (2713)  0 – 1 (Angol megnyitás, 63)

Polgár Judit (2698) – Dariusz Swiercz (2594)  1 – 0 (Szicíliai védelem, 32)

Macieja Bartlomiej (2594) – Berkes Ferenc (2685)  döntetlen (Caro-Kann védelem, 33)

 

Oroszország (10, 14,5) – Örményország (10, 14,5)  2 - 2

Vlagyimir Kramnyik (2797)  - Levon Aronjan (2816)  1 - 0

Alekszandr Griscsuk (2763) – Szergej Movszeszjan (2698)  0 - 1

Szergej Karjakin (2785) – Vlagyimir Akopjan (2687)  döntetlen       

Dmitrij Jakovenko (2722) – Gabriel Szargiszjan (2693)  döntetlen

 

Azerbajdzsán (9, 16,5) – Horvátország (9, 13)  3 - 1

Tejmur Radzsabov (2788) – Ivan Saric (2638)  1 - 0

Eltaj Safarli (2620) – Mladen Palac (2599)  döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (2729) – Ante Brkic (2587)  1 - 0

Rauf Mamedov (2634) – Zdenko Kozul (2616)  döntetlen

                                           

Németország (8, 14) – Egyesült Államok (8, 15)  2 - 2

(Arkadij Naiditsch (2712) – Hikaru Nakamura (2778)  döntetlen

Igor Henkin (2656) – Gata Kamsky (2746)  döntetlen)

 

Csehország (8, 14) – Spanyolország (8, 15)  1,5 – 2,5

Fülöp-szigetek (8, 15) – Bulgária (8, 13,5)  2,5 – 1,5

Bosznia-Hercegovina (8, 13,5) - Kína (8, 14,5)  0,5 – 3,5

Anglia (8, 13) – Olaszország (8, 14)  2 - 2

India (8, 14) – Izrael (8, 12,5)  2 - 2

                 

Az élcsoport állása

 

Hely.

Rajtl.

Ország

Team

Ford.

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

1

Oroszország

RUS

6

5

1

0

11

121.0

16.5

2

3

Örményország

ARM

6

5

1

0

11

118.0

16.5

3

7

Azerbajdzsán

AZE

6

5

1

0

11

107.0

19.5

4

6

Kína

CHN

6

5

0

1

10

119.0

18.0

5

35

Fülöp-szigetek

PHI

6

5

0

1

10

108.0

17.5

6

2

Ukrajna

UKR

6

5

0

1

10

105.0

17.0

7

4

Magyarország

HUN

6

5

0

1

10

105.0

16.0

8

18

Spanyolország

ESP

6

5

0

1

10

92.5

17.5

9

14

Németország

GER

6

3

3

0

9

106.5

16.0

10

23

Moldávia

MDA

6

4

1

1

9

105.0

18.5

11

13

India

IND

6

3

3

0

9

102.0

16.0

12

5

Egyesült Államok

USA

6

3

3

0

9

97.0

17.0

13

8

Franciaország

FRA

6

4

1

1

9

97.0

16.0

14

11

Anglia

ENG

6

3

3

0

9

95.5

15.0

15

38

Mexikó

MEX

6

4

1

1

9

91.5

16.0

16

19

Horvátország

CRO

6

4

1

1

9

91.5

14.0

17

29

Argentína

ARG

6

4

1

1

9

90.5

15.0

18

26

Grúzia

GEO

6

4

1

1

9

90.0

16.5

19

31

Törökország

TUR

6

4

1

1

9

88.5

16.0

20

33

Üzbegisztán

UZB

6

4

1

1

9

87.5

17.0

21

22

Olaszország

ITA

6

4

1

1

9

85.5

16.5

22

12

Izrael

ISR

6

4

1

1

9

84.0

14.5

23

49

Makedónia

MKD

6

4

1

1

9

80.5

16.0

 

Az élcsoportban a 7. forduló párosítása

 

No.

Ország

Pont

MP

:

MP

Pont

Ország

1

Azerbajdzsán

19½

11

:

11

16½

Oroszország

2

Kína

18

10

:

11

16½

Örményország

3

Fülöp-szigetek

17½

10

:

10

16

Magyarország

4

Ukrajna

17

10

:

10

17½

Spanyolország

5

Moldávia

18½

9

:

9

16

Németország

6

Argentína

15

9

:

9

16

India

7

Egyesült Államok

17

9

:

9

16

Törökország

8

Izrael

14½

9

:

9

16

Franciaország

9

Grúzia

16½

9

:

9

15

Anglia

10

Mexikó

16

9

:

9

17

Üzbegisztán

11

Olaszország

16½

9

:

9

16

Makedónia

 

Női sakkolimpia

A spanyolok ellen többet reméltünk a 2-2-es döntetlennél. Az éltáblán Hoang Thanh Trang szépen túljátszotta egykor grúz színekben játszó Ana Matnadzét. A sötéttel játszó Gara Tíciának meg kellett küzdenie a remiért, míg nővére, Anita meglepetésre világossal szenvedett vereséget. Papp Petra partija fejeződött be elsőként lépésismétléses remivel.

A csúcstalálkozó, a kínai-orosz összecsapás 2-2-vel végződött. Meglepő volt, hogy Tatjana Koszinceva a világbajnoknő Hou Ji-fan ellen a spanyol megnyitású partiban a Marshall támadást játszotta meg, de kevésbé volt tájékozott a variban, időzavarba is került. Hou Ji-fan vezetéshez juttatta együttesét és a második táblán Nagyezsda Koszinceva királya körül Zhao Xue tisztáldozata után látszólag viharfelhők gyülekeztek, de Nagyezsda időzavarban is megőrizte hidegvérét, a támadást hárította.  

A lengyelek folytatták jó szereplésüket, a várakozáson felül szereplő szerb csapatot nagy arányban győzték le, holtversenyben az élre kerültek, az oroszokkal mérkőznek meg. A grúzok korántsem mutatnak kirobbanó formát. Az ukránok „gólarányt” is javítottak.

 

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei: 

Magyarország (8, 15) – Spanyolország (8, 14)  2 - 2

Hoang Thanh Trang (2464) – Ana Matnadze (2422)  1 – 0 (Grünfeld védelem, 56)

Olga Alekszandrova (2417) – Gara Tícia (2385)  döntetlen (Grünfeld védelem, 62)

Gara Anita (2306) – Monica Calzetta Ruiz (2276)  0 – 1 (Szicíliai védelem, 64)

Yudania Hernandez Estevez (2252) – Papp Petra (2302)  döntetlen (Szicíliai védelem, 28)

 

Kína (9, 16,5) – Oroszország (10, 16,5)  2 - 2

Hou Ji-fan (2599) – Tatjana Koszinceva (2530)  1 - 0

Zhao Xue (2549) – Nagyezsda Koszinceva (2524)  0 - 1

Ju Wenjun (2528) – Alekszandra Kosztenjuk (2489)  döntetlen

Huang Qian (2449) – Natalija Pogonyina (2448)  döntetlen

 

Lengyelország (9, 15,5) – Szerbia (9, 16)  3,5 – 0,5

Monika
Socko (2467) – Natasa Bojkovic (2392)  1 - 0

Iweta Rajlich (2412) – Maria Manakova (2304)  1 - 0

Jolanta Zawadzka (2377) – Andzselija Stojanovic (2277)  döntetlen

Karina Szczepkowska (2375) – Ana Benderac (2266)  1 - 0

 

Szlovákia (9, 13) – Grúzia (8, 14)  1,5 – 2,5

Ukrajna (8, 14) – Azerbajdzsán (8, 15,5)  3,5 – 0,5

Franciaország (8, 16) – Fülöp-szigetek (8, 14,5)  3 - 1

Csehország (8, 14,5) – Vietnam (8, 13,5)  1 - 3

Montenegró (8, 14,5) – Észtország (8, 14,5)  2 - 2

Görögország (7, 12,5) – Fehéroroszország (7, 13,5)  2,5 – 1,5

India (7, 12,5) – Németország (7, 13,5)  3 - 1

 

Az élcsoport állása

 

Hely.

Rajtl.

Ország

 

Ford.

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

2

Oroszország

RUS

6

5

1

0

11

121.0

18.5

2

7

Lengyelország

POL

6

5

1

0

11

119.0

19.0

3

1

Kína

CHN

6

4

2

0

10

126.5

18.5

4

4

Ukrajna

UKR

6

4

2

0

10

120.0

17.5

5

3

Grúzia

GEO

6

4

2

0

10

116.5

18.5

6

14

Franciaország

FRA

6

5

0

1

10

103.5

19.0

7

28

Vietnam

VIE

6

5

0

1

10

88.5

16.5

8

12

Magyarország

HUN

6

4

1

1

9

109.5

17.0

9

18

Görögország

GRE

6

4

1

1

9

103.5

15.0

10

19

Szerbia

SRB

6

4

1

1

9

99.0

16.5

11

11

Spanyolország

ESP

6

4

1

1

9

92.5

16.0

12

20

Szlovákia

SVK

6

4

1

1

9

92.0

14.5

13

6

India

IND

6

4

1

1

9

88.0

15.5

14

49

Észtország

EST

6

4

1

1

9

84.5

16.5

15

35

Üzbegisztán

UZB

6

4

1

1

9

84.0

15.5

16

42

Montenegró

MNE

6

4

1

1

9

82.0

16.0

17

37

Peru

PER

6

4

1

1

9

78.5

16.0

 

Az élcsoportban a 7. forduló párosítása

 

No.

Ország

Pont

MP

:

MP

Pont

Ország

1

Oroszország

18½

11

:

11

19

Lengyelország

2

Grúzia

18½

10

:

10

18½

Kína

3

Ukrajna

17½

10

:

10

19

Franciaország

4

Szerbia

16½

9

:

10

16½

Vietnam

5

Magyarország

17

9

:

9

16

Montenegró

6

Spanyolország

16

9

:

9

15

Görögország

7

Észtország

16½

9

:

9

15½

India

8

Üzbegisztán

15½

9

:

9

16

Peru

9

Szlovákia

14½

9

:

8

17½

Irán

 

Lékó,P (2737) - Wojtaszek,R (2717)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.f3 e5 7.Hb3 Fe6 8.Fe3 Hbd7 9.Vd2 h5 10.Hd5 Fxd5 11.exd5 g6 12.Fe2 Fg7 13.0-0 0-0 14.Ha5 Bb8

Az adatbázisban 19 játszmát találhatunk 14...Vc7-re, Radoslaw Wojtaszek új tervvel rukkolt ki.

15.c4 e4 16.f4 Hg4 17.Fxg4 hxg4 18.f5 Vh4 19.Fg5 Vh8

A vezérnek kissé meglepő hely, az esélyek egyenlőek.

20.Bab1 Fe5 21.Ff4 Bfe8 22.fxg6 fxg6 23.Hb3 Bf8 24.Fxe5 Hxe5 25.Ve3 Hxc4 26.Vxe4 He5 27.Hd4 Vh6 28.He6 Bxf1+ 29.Bxf1 Bc8 30.Ve2 Bc1 31.b3 és döntetlen

 

Bartel,M (2654) - Almási,Z (2713)
Angol megnyitás [A30]

1.Hf3 Hf6 2.c4 b6 3.g3 c5 4.Fg2 Fb7 5.0-0 g6 6.Hc3 Fg7 7.d4 cxd4 8.Vxd4 d6 9.Fe3 Hbd7 10.Bac1 Bc8 11.b3 0-0 12.Vh4 a6 13.Bfd1 Bc7 14.Fh3 Vb8 15.g4 e6 16.g5 He8 17.Hd4 Hc5 18.Vg3

A tavalyi SportAccord világjátékon a spanyol Francisco Vallejo Pons nagymesterünk ellen a 18.b4 Hd7 19.Hxe6 fxe6 20.Fxe6+ Kh8 21.Hd5 folytatást játszotta meg.

18...Fe5 19.f4 Fg7 20.Fg2 e5 21.Hf3 exf4 22.Vxf4 f6 23.Hd5 Fxd5 24.cxd5 Be7 25.Hd4 fxg5 26.Vxg5 Ff6 27.Vg3 Fxd4 28.Fxd4 Hg7 29.b4 Hf5 30.Vg4 Hd7 31.Fa1 b5 32.Kh1 Va7 33.Bf1  

 

 

33...Ve3

A világos táborban sok a gyengeség, egyértelmű sötét előnye.

34.Bc2 He5 35.Fxe5 Bxe5 36.Bf3?

 

36...Bxd5! 37.Bf1 Bd4 38.Vh3 Vxh3 39.Fxh3 Bxb4 40.Bc6 Ba4 41.e4 He7 42.Bxf8+ Kxf8 43.Bxd6  

 

 

43...Bxa2

Kettős gyalogelőny, Zolinak nem okozott nehézséget, hogy győzelemre vezesse haderejét.

44.Bf6+ Kg7 45.Bb6 Be2 46.Bxa6 Bxe4 47.Bb6 b4 48.Kg1 h5 49.Kf2 Bf4+ 50.Kg3 Bd4 51.Fe6 Kf6 52.Fc8+ Kg5 53.Bb5+ Hf5+ 54.Kf3 Bf4+ 55.Kg2 Bc4 56.Fe6 Be4 57.Fd7 Kf4 58.Bb6 Bd4 59.Fe8 Hh4+ 60.Kh3 g5 61.Fb5 Be4 62.Bf6+ Ke5 63.Bh6

 

63...Be3 matt!

 

Polgár,J (2698) - Swiercz,D (2594)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Vf3

Judit alaposan meglepte ellenfelét a ritkább változattal.

6...g6 7.h3 Fg7 8.Fe3 Fd7 9.Hd5 0-0 10.0-0-0 Hc6 11.Kb1 He5 12.Hxf6+ Fxf6 13.Vg3 Va5 14.Hb3 Vc7 15.f4 Hc6 16.h4 Bfc8 17.c3 h5 18.Fe2 Fg7 19.Vf2 a5? 20.Fb6 Vb8 21.a3 a4 22.Hd4 Hxd4 23.Fxd4 e5 24.fxe5 dxe5 25.Fb6 Fe6

 

26.g4! hxg4 27.h5 gxh5 28.Bxh5 Ba6?

Teljes pánik sötét soraiban, a meggyengült királyállás miatt már nagy bajban volt.

29.Fxa6 bxa6 30.Bg5 Vb7

 

31.Vf6 Vxe4+ 32.Ka1 és sötét feladta

 

Macieja,B (2594) - Berkes,F (2685)
Caro-Kann védelem [B14]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.c4 Hf6 5.Hc3 e6 6.Hf3 Fb4 7.cxd5 Hxd5 8.Vc2 Hc6 9.Fd3 Fa5 10.a3 h6 11.0-0 0-0 12.Ha4 Fd7 13.Hc5 Fb6 14.Fe3 Bc8 15.Hxb7 Ve7 16.Hc5

 

16...Hxd4 17.Fxd4 Fxc5 18.Vd2 Fxd4 19.Hxd4 Vf6 20.Bfc1 a5 21.b4 axb4 22.axb4 Bxc1+ 23.Bxc1 Bb8 24.b5 Hf4 25.Ff1 Vg5 26.Bd1 Fxb5 27.Hxb5 Bxb5 28.h4 Vd5 29.Ve1 Va8 30.g3 Bf5!? 31.gxf4 Bxf4 32.Fg2 Bg4 33.Vf1 Va5 és döntetlen

 

Kramnyik,V (2797) - Aronjan,L (2816)
Szláv védelem [D10]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.cxd5 cxd5 5.Ff4 Hc6 6.e3 a6 7.Fd3 g6 8.h3 Ff5 9.Hf3 Fxd3 10.Vxd3 Fg7 11.0-0 0-0 12.Bfc1 e6 13.Ha4 He4 14.Hc5 Hxc5 15.Bxc5 Vd7 16.Bac1 Bfc8 17.a3 Ff8 18.B5c2 f6 19.Hd2 Fd6 20.Fxd6 Vxd6 21.Hb3 Bc7?

Levon Aronjan elnézte Vlagyimir Kramnyik huszáráldozatos lehetőségét.

22.Ha5! Bac8

 

23.Hxb7! Bxb7 24.Vxa6 Bbc7 25.b4 Vd7

 

26.Vb6

Az örmény éltáblás a kötésből nem menekülhetett.

26...Ve8 27.b5 Hxd4 28.Bxc7 He2+ 29.Kh1 Hxc1 30.Bxc8 Vxc8

 

31.Vc6! Vd8 32.b6 Kf7 33.Vc7+ Ke8 34.Va7 d4

 

35.b7 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Isztambulban zajló 40. sakkolimpia harmadik fordulójában férfi válogatottunk 3-1-re legyőzte Svájc együttesét. Polgár Judit és Berkes Ferenc nyert, Lékó Péter és Almási Zoltán remizett. Női csapatunk 3-1-re kikapott a lengyelektől, a két sötét táblán vesztettük el, Hoang Thanh Trang és Rudolf Anna kapott ki, Gara Tícia és Papp Petra döntetlent ért el. Kedvező férficsapatunk párosítása, a negyedik mérkőzést Szlovákiával játsszák, női válogatottunk Izlanddal mérkőzik meg.

Férficsapatunk gond nélkül érvényesítette a papírformát a svájci négyessel szemben. Betegség miatt Viktor Korcsnoj az utolsó pillanatban lemondta szereplését, Yannick Pelletier rendkívül elégedett volt, hogy fél pontot elrabolt Lékó Pétertől. Gyors remivel ért véget Almási Zoltán olasz megnyitású partija, Joseph Gallagher nagyon örült a lépésismétléses döntetlennek. Polgár Judit világossal, Berkes Ferenc sötéttel biztos kézzel hozta az elvárt győzelmet, harmadik meccsét is megnyerte válogatottunk. A párosításra nem panaszkodhatunk, negyedik ellenfélként a szlovákok következnek.

Az Egyesült Államok és Azerbajdzsán négyese „gólarányt” is javított, a franciák győztes gólját Maximme Vachier-Lagrave szerezte, A bolgárok exvilágbajnoka, Veszelin Topalov kényszerült megadásra. A játéknap rangadóját a címvédő ukránok és a bronzérmes izraeli csapat játszotta, három partiban is döntés született, az éltáblán a két „veterán” nagymester, Vaszilij Ivancsuk és Borisz Gelfand megosztozott a ponton.

Az orosz válogatottban Európa-bajnokuk, Dmitrij Jakovenko volt a nyerőember, Vlagyimir Kramnyik és Alekszej Shirov két királyig játszott. Az örményeknél Levon Aronjan győzelme jelentette a két meccspontot, taroltak a németek. Tizenhárom csapat nyerte meg mindhárom meccsét.

 

Az élcsoportban a 3. forduló eredményei:

Magyarország (4, 5,5) – Svájc (4, 6,5)  3 - 1

Lékó Péter (2737) – Yannick Pelletier (2595)  döntetlen

Joseph Gallagher (2513) – Almási Zoltán (2713)  döntetlen

Polgár Judit (2698) – Oliver Kurmann (2469)  1 - 0

Richard Forster (2459) – Berkes Ferenc (2685)  0 - 1

 

Szlovákia (4, 8) – Bosznia-Hercegovina (4, 6,5)  2 - 2

Venezuela (4, 6,5) – Egyesült Államok (4, 7,5)  0,5 – 3,5

Faroe-szigetek (4, 6,5) – Azerbajdzsán (4, 7,5)  0,5 – 3,5

 

Franciaország (4, 7,5) – Bulgária (4, 6)  2,5 – 1,5

(Maxime Vachier-Lagrave (2686) - Veszelin Topalov (2752)   1 - 0

Anglia (4, 6) – Kuba (4, 7,5)  3 - 1

 

Ukrajna (4, 7) – Izrael (4, 6)  2,5 – 1,5

Vaszilij Ivancsuk (2769) – Borisz Gelfand (2738)  döntetlen

Ruszlan Ponomarjov (2734) – Maxim Rodshtein (2642)  1 - 0

Andrej Volokityin (2709) – Evgeny Postny (2638)  1 - 0

Pavel Eljanov (2693) – Borisz Avrukh (2605)  0 - 1

 

Örményország (4, 7) – Spanyolország (4, 6)  2,5 – 1,5

(Levon Aronjan (2816) - Francisco Vallejo Pons (2697)

Szlovénia (4, 6) – India (4, 7) 1 - 3         

Irán (4, 7,5) – Németország (4, 6)  0 - 4

Románia (4, 6) – Kína (4, 7)  1 - 3

Kazahsztán (4, 6) – Fülöp-szigetek (4, 6,5) 0 - 4

Argentína (4, 6) – Kanada (4, 7)  2 - 2

 

Oroszország (4, 6,5) – Lettország (4, 6)  2,5 – 1,5

(Vlagyimir Kramnyik (2797) – Alekszej Shirov (2706)  döntetlen)

 

Az élcsoport állása:

1.Egyesült Államok 6 meccspont, 28 olimpiai Berger-pont, 11 pont

2. Kína 6, 28, 10

3. Németország 6, 26, 10

4. Azerbajdzsán 6, 24,5, 11

5. Franciaország 6, 24, 10

6. India 6, 24, 10

7. Magyarország 6, 24, 8,5

8. Fülöp-szigetek 6, 23,5, 10,5

9. Ukrajna 6, 22, 9,5

10. Oroszország 6, 22, 9

11. Anglia 6, 22, 9

12. Lengyelország 6, 20, 11

13. Örményország 6, 18, 9,5

 

Az élcsoportban a 4. forduló párosítása:

Egyesült Államok (6, 11) – India (6, 10)

Oroszország (6, 9) – Kína (6, 10)

Azerbajdzsán (6, 11) – Németország (6, 10)

Franciaország (6, 10) – Anglia (6, 9)

Fülöp-szigetek (6, 10,5) – Örményország (6, 9,5)

Ukrajna (6, 9,5) – Lengyelország (6, 11)

Szlovákia (5, 10) – Magyarország (6, 8,5)

Csehország (5, 8) – Norvégia (5, 9)

Kanada (5, 9) – Mongólia (5, 8,5)

Argentína (5, 8) – Mexikó (5, 8,5)

Törökország (5, 8,5) – Horvátország (5, 8)

Bosznia-Hercegovina (5, 8,5) – Szerbia (5, 9)

Montenegró (5, 8) – Görögország (4, 9)

 

Női sakkolimpia

 

Női válogatottunknak nehéz ellenfél jutott, a lengyelek titkos éremesélyesek, kiegyensúlyozott csapatuk van. Az éltáblán a francia védelem bonyodalmaiban Hoang Thanh Trang eltévedt, a másik sötét partiban Rudolf Anna szenvedett vereséget. A két világos játszmában döntetlenek születtek, a lengyelek 3-1-es győzelemnek örülhettek.

Fokozott izgalmakat hozott a kínai-ukrán összecsapás. A világbajnoknő Hou Ji-fan nyerése jelentette a rajtlistán első kínaiak számára a kiegyenlítést. Nagyon megizzadtak a grúzok a németek elleni találkozón, szerencsével mentették 2-2-re a meccset. Javítottak az oroszok, kiütéses győzelmet arattak a szerbek. Nyolc csapat százszázalékos.

 

Az élcsoportban a 3. forduló eredményei:

Lengyelország (4, 8) – Magyarország (4, 7)  3 - 1

Monika Socko (2467) – Hoang Thanh Trang (2464)  1 – 0 (Francia védelem, 40)

Gara Tícia (2385) – Iweta Rajlich (2412)  döntetlen (Szicíliai védelem, 86)

Jolanta Zawadzka (2377) – Rudolf Anna (2289)  1 – 0 (Kettős fianchetto, 50)

Karina Szczepkowska (2375) – Papp Petra (2302)  döntetlen (Spanyol megnyitás, 53)

 

Kína (4, 8) – Ukrajna (4, 7)  2 - 2

Hou Ji-fan (2599) – Katyerina Lahno (2542)  1 - 0

Zhao Xue (2549) – Marija Muzicsuk (2466)  0 - 1

Ju Wenjun (2528) – Natalija Zsukova (2442)  döntetlen

Huang Qiang (2449) – Anna Usenyina (2433)  döntetlen

 

Grúzia (4, 8) – Németország (4, 7)  2 - 2

Ausztria (4, 7) – Franciaország (4, 8)  1 - 3

Szerbia (4, 8) – Spanyolország (4, 6,5)  3,5 – 0,5

Szlovénia (4, 6,5) – Kazahsztán (4, 8) 2 - 2

Oroszország (4, 7,5) – Mongólia (4, 6,5)  3,5 – 0,5

Egyesült Államok (4, 7,5) – Üzbegisztán (4, 6,5)  2 - 2

Örményország (4, 6) – India (4, 7,5)  1,5 – 2,5

Románia (4, 6) – Csehország (4, 7,5)  1,5 – 2,5

Hollandia (4, 6) – Lettország (4, 7,5)  2 - 2

Szlovákia (4, 6) – Izrael (4, 7,5)  2,5 – 1,5

Argentína (4, 6) – Törökország (4, 7,5)  2,5 – 1,5

 

Az élcsoport állása:

1.India 6, 26, 10

2. Oroszország 6, 24,5, 11

3. Csehország 6, 24, 10

4. Szlovákia 6, 24, 8,5

5. Szerbia 6, 22, 11,5

6. Argentína 6, 22, 8,5

7. Lengyelország 6, 20, 11

8. Franciaország 6, 22, 11

9. Kína 5, 26, 10

10. Grúzia 5, 26, 10

11. Németország 5, 26, 9

12. Egyesült Államok 5, 24, 9,5

13. Lettország 5, 24, 9,5

14. Ukrajna 5, 24, 9

26. Magyarország 4, 20, 8

 

Az élcsoportban a 4. forduló párosítása:

India (6, 10) – Szerbia (6, 11,5)

Csehország (6, 10) – Oroszország (6, 11)

Szlovákia (6, 8,5) – Lengyelország (6, 11)

Franciaország (6, 11) – Argentína (6, 8,5)

Németország (5, 9) – Kín (5, 10)

Kuba (5, 9) – Grúzia (5, 10)

Egyesült Államok (5, 9,5) – Szlovénia (5, 8,5)

Lettország (5, 9,5) – Fehéroroszország (5, 8,5)

Ukrajna (5, 9) – Hollandia (5, 8)

Kazahsztán (5, 10) – Görögország (5, 8,5)

Üzbegisztán (5, 8,5) – Bulgária (5, 9,5)

Magyarország (4, 8) – Izland (4, 7,5)

 

Lékó,P (2737) - Pelletier,Y (2595)
Nimzoindiai védelem [E43]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.e3 0-0 5.Fd3 c5 6.Hf3 b6 7.0-0 Fb7 8.Ha4 Ha6 9.a3 Fa5 10.b3 d6 11.Fb2 Fc6 12.Hc3 Fxc3 13.Fxc3 Fe4 14.Fe2 Hc7 15.b4 cxd4 16.exd4 a6 17.Hd2 Fb7 18.Hb3 b5 19.Ha5 Bb8 20.Hxb7 Bxb7 21.c5 Hfd5 22.Fb2 Vd7 23.Vd2 Ba8 24.Ff3 Bba7 25.Fc3 Bb8 26.Fb2 Bba8 27.Fc3 Bb8 28.Fb2 és döntetlen

 

Gallagher,J (2513) - Almási,Z (2713)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.c3 Hf6 5.d4 exd4 6.cxd4 Fb4+ 7.Fd2 Fxd2+ 8.Hbxd2 d5 9.exd5 Hxd5 10.Vb3 Ha5 11.Va4+ Hc6 12.Vb3 Ha5 13.Va4+ Hc6 és döntetlen

 

Polgár,J (2698) - Kurmann,O (2469)
Szicíliai védelem [B42]

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 a6 5.Fd3 Fc5 6.Hb3 Fe7 7.Vg4 g6 8.Ve2 d6 9.c4 Hc6 10.Hc3 He5 11.0-0 Vc7 12.Fe3 Hf6 13.Bac1 Hxd3 14.Vxd3 0-0 15.Fg5 Hg4 16.Fxe7 Vxe7 17.Vg3 Hf6 18.Bfd1 e5 19.Vd3 Bd8 20.Ha4 Fe6 21.Hb6 Bab8 22.a4 Hh5 23.Bc3 Hf4 24.Vd2 h5 25.Hc1 h4 26.He2 Vg5?! 27.Hxf4 exf4 28.Bd3 Kh7

 

29.h3 Ve5 30.b4 Vxe4 31.Bd4 Vc6? 32.Vxf4 Kg7

 

33.Bxd6 Bxd6 34.Bxd6 Ve8 35.Vxh4 és sötét feladta

 

Forster,R (2459) - Berkes,F (2685)
Réti megnyitás [A11]

1.c4 Hf6 2.g3 c6 3.Fg2 d5 4.Hf3 dxc4 5.Vc2 b5 6.a4 Ha6 7.axb5 cxb5 8.b3 Hb4 9.Vc3 Hfd5 10.Vb2 e6 11.Ha3 Fa6 12.Hd4 Vb6 13.Hdxb5?

 

13...cxb3 14.Hc3 Fc5 15.0-0 Hxc3 16.Vxc3 Bc8 17.Vf3 Hc6 18.Fb2 Hd4 19.Ve4 Hxe2+ 20.Kh1 Fd4 21.Fxd4 Hxd4 22.Bfc1 0-0 23.Bc3 b2 24.Bb1 He2 25.Bc2 Vb3 26.Ff3 Bxc2 27.Hxc2 Fd3 28.Bxb2 Fxe4 29.Bxb3 Fxc2 30.Bb4 a5 31.Bc4 Fb3 32.Bh4 Hc1 33.Fe4 f5 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog