Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Döntetlen Carlsen és Aronjan első párharca, Nakamura 3-1-re legyőzte Mamedgyarovot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour New in Chess Classic rapid online viadal elődöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan párharca 2-2-vel ért véget. Két döntetlen után a harmadik partiban az örmény nagymester a gyalogvégjátékban fatális hibát követett el, a norvég világelsőnek „ajándékozta” a pontot. A negyedik játszma igazi thriller volt. Aronjan fölényes állását elrontotta, a másodpercekkel való viaskodás közepette futópárjával megkeserítette a világbajnok életét, aki a védekezésben hibázott. Aronjan tisztet nyert, kiegyenlített! Az amerikai Hikaru Nakamura 3-1-re győzte le az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovot. Nyeréssel kezdett, Mamedgyarov remek játékkal egyenlített. A harmadik partiban az azeri sakkozó minőséget nézett el, a negyedikben kockáztatott, ezt Nakamura kihasználta.  

A világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan első párharca 2-2-vel fejeződött be. Különböző időkontrollok mellett a mérkőzésükig már 135 partiban mérték össze erejüket.  A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. A Tal-emlékversenyen 2006-ban az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, klasszikus kontrollal 41 döntetlen mellett 18-8-ra vezetett. Aronjan négy éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt.

Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Két esztendeje a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aronjan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán és St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a stavangeri Altibox Norway Chess torna kivételével csak online rapid és villámversenyeken csatáztak. A sorozat negyedik tornáján, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a negyeddöntőben mérkőztek meg, a világbajnok kettős győzelmet aratott, 2,5 – 0,5 és 2-1-es nyerésekkel jutott az elődöntőbe.

A norvég világelső rapid és villám tempóban is eredményes ősi riválisával szemben, 33-17-re vezetett, 41 partiban megosztoztak a ponton. A kvalifikációs tornán remiztek. A világbajnok győztesként megválaszthatta, hogy milyen színnel kezdi a párharcot, a világosra szavazott.

A párharc olasz megnyitású ütközettel kezdődött, Levon Aronjan a megszokott 5…Hf6 helyett az 5…Vf6 mellett döntött. Az örmény nagymester terve, a királyszárnyi gyalogjainak előretörésére Magnus Carlsen előnybe került, de elnézte d5 gyalogját. A világbajnok a vezérvégjátékban örökös sakkal őrizte meg a tornán már 24 játszma óta tartó veretlenségét.

Kiegyenlített küzdelmet láttunk a második játszmában, Aronjan előnye csak minimális volt, a döntetlen logikus.

Élvezetes csatát hozott a harmadik játszma, amely döntetlent ígért a végjátékban. Levon Aronjan hosszassabb tűnődés után a gyalogvégjátéko választotta, a 43. lépésben azonban hihetetlen hibát vétett f6-tal. Magnus Carlsen alig hitt a szemének, hogy a sima remi helyett az „ajándékba” kapott ponttal vezetést szerzett.

Az elődöntőket kommentáló Lékó Péter nem véletlenül tette fel a költői kérdést, hogy miként fogja Levon a  drámai vereség után a negyedik partit játszani…

A negyedik összecsapás igazi thriller volt. Levon Aronjan az oly fájó vesztést látszólag gyorsan feledte, jól játszva jelentős előnyt ért el. Időelőnye is volt, amikor egyre bizonytalanabbá vált. Az előnye fogyóban volt, a gondolkodási ideje még inkább, Aronjan többször is az utolsó másodperben húzott. Az izgalmas pillanatok után az örmény sakkozó ismét rendezte sorait, kihasználta az állás kínálta lehetőséget, Carlsen pontatlan védekezését. Futópárja megkeserítette a norvég világelső életét, a kölcsönös kapkodásban Carlsen királya bajba került, Levon Aronjan megérdemelt győzelmet aratott, kiegyenlített!

Hikaru Nakamura és Sahriyar Mamedgyarov először Lausanne-ben, a Fiatal Mesterek versenyén mérte össze először erejét,  az amerikai nagymester győzelemmel kezdett. Azóta még 18 klasszikus játszmában csatáztak, összesítésben 9 döntetlen mellett 5-5-re állnak. Rapid-és villámpartit huszonnyolcat vívtak, Nakamura 15-4-re vezetett, kilencszer remiztek. A kvalifikációs versenyen holtversenyben végeztek, Nakamura legyőzte riválisát, így másodikként jutott tovább.

A párharc Caro-Kann védelmű játszmával indult, Hikaru Nakamura kézben tartotta az irányítást, tisztet nyert, tanulságos végjátékban érvényesítette előnyét. A végjátékot látva Lékónak rögtön eszébe jutott, hogy 2014-ben, a tromsői olimpián Mamedgyarov nyert meg hasonló állást Nakamura ellen!

A második partiban az amerikai nagymestert meglepetéssel érte Mamedgyarov által a Nimzóindiai védelemben választott változat. A 2018-ban játszott Veszelin Topalov és Ding Liren páros mérkőzésén láttuk a folytatást, Nakamura kétségbeesetten próbálta emlékeiben megtalálni a partit, jelentős időhátrányba került, az azerbajdzsáni sakkozó kitűnő játékkal győzött.

A harmadik összecsapásban Mamedgyarov egyenlő esélyű állásban minőséget nézett el, Nakamura nyerése csak idő kérdése volt.

Hikaru Nakamurának volt ideje, hogy felkészüljön a második partiban már látott varira, a 18. lépésben az ismert folytatást játszotta meg. Sahriyar Mamedgyararov az egyenlítés reményében mindent egy lapra tett fel, az amerikai sakkozó királyát áldozatokkal támadta. A bonyodalmakban remizhetett volna, ezt elkerülve elszenvedte harmadik vereségét. Hikaru Nakamura a második meccset remifórral játszhatja.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  2 - 2

Magnus Carlsen – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan - Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Levon Aronjan 1 - 0

Levon Aronjan - Magnus Carlsen  1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) 3 - 1

Hikaru Nakamura – Sahriyar Mamedgyarov  1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov – Hikaru Nakamura    1 - 0

Hikaru Nakamura – Sahriyar Mamedgyarov   1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov - Hikaru Nakamura     0 – 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A New in Chess Classic elődöntőjében Carlsen és Aronjan, Mamedgyarov és Nakamura csatázik 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour ötödik versenyén, a New in Chess Classic online rapid viadal elődöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen az örmény Levon Aronjannal, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov az amerikai Hikaru Nakamurával mérkőzik meg. Carlsen első párharcában az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen négy döntetlen született, a második meccsen a norvég világelső 2,5-1,5-re nyert. Aronjan kettős győzelemmel jutott az elődöntőbe, a verseny előtt az összetett pontversenyben vezető amerikai Wesley So-t 3-1-re győzte le a második találkozó 2-1-es vezetésénél fejeződött be. Mamedgyarov 3-1-es sikere után a két sötét partit megnyerve 2,5-0,5-tel bizonyította remek formáját, Alireza Firouzjának nem volt esélye. A legnagyobb csata Nakamura és a vietnami Le Quang Liem meccsén bontakozott ki. Le tetszetős tisztáldozattal jutott nyerést ígérő támadáshoz, de nagy fordulatokat követően a szerencse rámosolygott Nakamurára, még meg is nyerte a partit. A harmadik összecsapásban Le előpuskázta a második nyerőesélyét. Az ötszörös amerikai bajnok 2,5-1,5, majd a 2-1-es nyeréssel lett elődöntős.

 

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának ötödik viadalán, a New in Chess Classic torna negyeddöntőjében Levon Aronjan, Sahriyar Mamedgyarov és Hikaru Nakamura kettős győzelemmel jutott az elődöntőbe. A világbajnok ?agnus Carlsen 2-2 után a második összecsapást 2,5-1,5-re nyerte meg az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)  2 – 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Wesley So (amerikai, 2741) - Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 - 3 (0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, 0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) - Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 3 – 1 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Le Quang Liem (vietnami, 2744) 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A negyeddöntő második játéknapján Tejmur radzsabov és Magnus Carlsen viaskodásukat a Ragozin védelem egyik éles változatában folytatták. A varit mindketten jól tudták, nem hibáztak. Radzsabov a bástyacserével beleegyezett az ötödik pontosztozkodásba.

 

A hatodik összecsapás döntötte el a találkozót. Radzsabov nem választott jó nyitást, Carlsen jelentős fölénybe került, előnyét tökéletes játékkal érvényesítette.

 

A vereség után az azerbajdzsáni nagymester nem tudta megnehezíteni Carlsen végső sikerét, világossal erőtlen volt, a negyedik partiban a norvég világelső nyerést adó minőségáldozat helyett lépésismétlést kényszerített ki. Magnus Carlsen a sorozatban negyedszer elődöntős.

 

Magabiztos játékkal a legjobb négy között Levon Aronjan. Az olimpiai bajnokok csatájában kettős győzelmet ért el a torna előtt az összetett versenyben vezető, két tornát is megnyerő Wesley So ellen.

Mérkőzésük két döntetlennel indult, az első partiban So kezdeményezett, Aronjan védekezésre kényszerült, de teljesítette feladatát.

Az amerikai nagymesternek világossal nem volt reális esélye. A harmadol összecsapásuk eldöntötte a párharcot. Aronjan végig kézben tartotta az irányítást, meggyőző győzelmet aratott.

 

Kettős győzelemmel jutott az elődöntőbe Sahriyar Mamedgyarov is. A 17 esztendős Alireta Firouzja az első meccsükön még közel egyenrangú ellenfele volt, a folytatásban könnyen megadta magát. Mamedgyarov mindkét sötét partiját megnyerte a taktikailag sebezhető Firouzja ellen.

A negyeddöntőben a legizgalmasabb csata Hikaru Nakamura és Le Quang Liem mérkőzésén alakult ki. Az ötszörös amerikai bajnok az első találkozót nyeréssel kezdte, majd három remivel győzte le a sorozat újoncát.

 

Le Quang Liem világossal játszhatta az első partit és tetszetős tisztáldozattal jutott nyerés ígérő támadáshoz. Szemet-lelket gyönyörködtető változatok, taktikai csapások fűszerezték a küzdelmet, Le többször is nyerhetett volna. Jelentős fordulatokat követően ismét Le sikerét vártuk, amikor elpuskázta a lehetőséget, sőt vesztőt húzott, Nakamura szerencsés győzelmet ért el.

 

A második játszmában nem alakult ki igazi küzdelem, a harmadik összecsapás Le sikerét ígérte. Gyalogot nyert, a négybástyás végjáték megnyerése a gyalogszerkezeti gyengeségek miatt nem bizonyult egyszerű technikai feladatnak. A passzív védekezésre kényszerült Nakamurára ismét rámosolygott a szerencse, döntetlenre mentette reménytelennek tűnő állását, s ezzel megnyerte a második meccset is.

A tornán Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura még veretlen, az eddig lejátszott 23 partiból a világbajnok hetet nyert meg a 16 döntetlen mellett. Az amerikai olimpiai bajnok hatszor volt eredményes, 17-szer remizett.   

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1,5 – 2,5

Tejmur Radzsabov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Wesley So (amerikai, 2741) 2 - 1

Levon Aronjan – Wesley So   döntetlen

Wesley So – Levon Aronjan   döntetlen

Levon Aronjan – Wesley So   1 - 0

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) 0,5 – 2,5

Alireza Firouzja – Sahriyar Mamedgyarov    0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov – Alireza Firouzja   döntetlen

Alireza Firouzja – Sahriyar Mamedgyarov   0 – 1

Le Quang Liem (vietnami, 2744) -  Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1 - 2

Le Quang Liem – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Le Quang Liem  döntetlen

Le Quang Liem – Hikaru Nakamura  döntetlen

A negyeddöntők végeredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 – 2, 2,5 – 1,5

Wesley So (amerikai, 2741) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 – 3, 1 – 2

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) – Alireza Firuzja (FIDE, 2703) 3 – 1, 2,5 – 0,5

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Le Quang Liem (vietnami, 2744) 2,5 – 1,5, 2 - 1

 

Az elődöntő párosítása:

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Sahriyar Mamedgyarov – Hikaru Nakamura

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A New in Chess Classic negyeddöntőjében Aronjan, Mamedgyarov és Nakamura megnyerte az első párharcot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour New in Chess Classic online rapid viadal negyeddöntőjében az örmény Levon Aronjan, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az amerikai Hikaru Nakamura győzött az első párharcban. Aronjan négy eldőlt partiban nyert 3-1-re az amerikai Wesley So ellen. Mamedgarov a 17 éves Alireza Firouzjával csatázott, a 3-1-es győzelme nem tükrözi hűen a játszmák lefolyását. Nakamura 2,5-1,5-tel kezdett a vietnami Le Quang Liemmel szemben. A világbajnok Magnus Carlsen és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsavov óvatos játéka négy döntetlenhez vezetett. Szerdán játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei, Aronjan, Mamedgyarov és Nakamura 2-2-vel is az elődöntőbe jut.

 

A Champions Chess Tour ötödik viadalán, a New in Chess Classic tornán a kvalifikációs körversenyből továbbjutott nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken három párharc is eldőlt, Levon Aronjan, Sahriyar Mamedgyarov és Hikaru Nakamura lépéselőnyben várhatja a visszavágókat.

 

A világbajnok Magnus Varlsen és Tejmur Radzsabov találkozóját az óvatosság jellemezte. A norvég világelső korábban 26 rapid-és villámpartiban mérte össze erejét az azeri sakkozóval, tíz döntetlen mellett 10-6-ra vezetett. Carlsen világossal nem tudott gondokat okozni riválisának, aki a világos partijaiban eljutott a kezdeményezésig.

 

Rosszul indult Wesley So számára Levon Aronjan elleni meccse. Az első játszmában a mousse megtréfálta, ütésbe tette a bástyát, az örmény nagymester ajándékba kapta a pontot.

 

A második összecsapásban Aronjan huszárjai játszották a főszerepet, tetszetős összjátékuk jutalmaként a háromszoros olimpiai bajnok 2-0-s vezetéshez jutott. So szépített a harmadik parti megnyerésével, Aronjan könnyen nyerte meg a negyedik ütközetet.

 

Sahriyar Mamedgyarov is 3-1-es győzelemmel kezdte Alireza Firouzja elleni párharcát, az eredmény azonban nem tükrözi hűen a küzdelmük hevességét. Az első összecsapásban a 17 éves sakkozó az idő szorításában pontatlanul védekezett.

Örülhetett a döntetlennek Mamedgyarov a második partiban, vezérének kényszerű leadása után gyanús volt az állása, Firouzja az eséllyel nem tudott élni.

 

A harmadik ütközetben először Firouzja hagyott kihasználatlanul taktikai lehetőséget, majd Mamedgyarov közel került a mérkőzés megnyeréséhez a remek huszársakkal, a kettős támadás kínálta csapással. Nyerőesélyét azonban eltékozolta. Firouzja a negyedik játszmában kezdeményezett, királyszárnyi akcióját azonban pontatlanul vezette.

 

A Champions Chess Tour sorozaton először játszó Le Quang Liem vereséggel kezdte Hikaru Nakamura elleni meccsét. Az ötszörös amerikai bajnok rutinja a kapkodásban érvényesült. A folytatásban kiegyenlítődtek az erőviszonyok, a vietnami sakkozót gyorsasága jól segítette.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)  2 - 2

Magnus Carlsen – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Magnus Carlsen  döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  1 - 3

Wesley So – Levon Aronjan   0 - 1

Levon Aronjan – Wesley So   1 - 0

Wesley So – Levon Aronjan   1 - 0

Levon Aronjan – Wesley So   1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) - Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 3 - 1

Sahriyar Mamedgyarov – Alireza Firouzja  1 - 0

Alireza Firouzja – Sahriyar Mamedgyarov    döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Alireza Firouzja   döntetlen

Alireza Firouzja – Sahriyar Mamedgyarov   0 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Le Quang Liem (vietnami, 2744)

Hikaru Nakamura – Le Quang Liem  1 - 0

Le Quang Liem – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Le Quang Liem  döntetlen

Le Quang Liem – Hikaru Nakamura  döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ding Liren legyőzte a tornagyőztes Nepomnjacsijt, Vachier-Lagrave az ezüstérmes. Giri lett a harmadik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban befejeződött a világbajnok-jelölti döntő. Az utolsó fordulóban három játszma is döntéssel végződött. A kínai Ding Liren legyőzte a torna első helyezettjét, a világbajnoki kihívói jogot szerzett orosz Jan Nepomnjacsijt. A francia Maxime Vachier-Lagrave könnyen nyert a kínai Wang Hao ellen. MVL számára kedvezően alakultak a riválisok eredményei, a holland Anish Giri világossal kapott ki az orosz Kirill Alekszejenkotól, az amerikai Fabiano Caruana csak remizett az orosz Alekszandr Griscsukkal. Vachier-Lagrave lett az ezüstérmes, Giri végzett a harmadik helyen. A viadal díjalapja 500 ezer euró volt.

 

Jekatyerinburgban 2020. március 17-én játszották a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő első fordulóját, a viadal utolsó partijait 2021. április 27-én. A koronavírus-járvány tönkretette az oly nagy érdeklődéssel várt tornát, amelynek győztese, az orosz Jan Nepomnjacsij tudott legjobban megbirkózni a szokatlan körülményekkel és győztesként kiharcolta a világbajnoki kihívói jogot.

Tavaly az első játéknap nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A nyitányon a másik győzelmet Jan Nepomnjacsij aratta, Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nyert Fabiano Caruana is, Kirill Alekszejenko elleni sikere papírforma volt.  

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

 

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vachier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt.

A világbajnok-jelölti döntő állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

A torna több mint egy év után folytatódott, április 19-én indultak újra a sakkórák. Jan Nepomnjacsij a 8. kör után már egyedül állt az élen. Csak remizett Anish Girivel, de Fabiano Caruana nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen.

Nepomnjacsijt a kilencedik kör után hárman is követték félpontos hátránnyal, Caruana, MVL és Giri is „fenyegette” az orosz szuperbajnokot.

 

A tizedik fordulóban Nepomnjacsij nyert Alekszejenko ellen, riválisai csak remiztek, egy pontra nőtt az előnye.

Pihenőnap után folytatódott a pontvadászat. Griscsuk „besegített” honfitársának, MVL hátránya másfél pontra nőtt, Giri már egyedül állt a második helyen.

A 12. fordulóban megtört a jég, nyolc világos győzelem után Nepomnjacsij és Giri is sötéttel volt eredményes. A holland nagymester Caruanára mért csapást!

 

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték. Griscsuk másodszor is segített Jannak, Girit is megfosztotta álmaitól.

 

Nem könnyű a nagy örömet is feldolgozni, Jan Nepomnjacsij utolsó partijára már nem tudott kellő alapossággal koncentrálni. Nagy bonyodalmat vállalt, de a hajrában egyre jobban játszó Ding Liren túljárt az eszén, legyőzte a világbajnoki kihívót. A kínai sakkozó  mesterhármasával visszahódította a világranglistán a harmadik helyet.

A Griscsuk elleni vereség láthatóan megviselte Anish Girit, kiengedte a kezéből a biztosnak látszó második helyet, világossal szenvedett vereséget Kirill Alekszejenkotól.

 

Az ezüstérmet Maxime Vachier-Lagrave veheti át, a finisben Wang Hao árnyéka volt önmagának.

A három évvel korábbi világbajnoki kihívó, a rajtlistát vezető Fabiano Caruna leszorult a dobogóról, világossal nem bírt Alekszandr Griscsukkal.

 

 

Az utolsó forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) döntetlen (Szicíliai védelem, 65)

Anish Giri (holland, 2776) – Kirill Alekszejenko (orosz, 2696) 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 56)

Ding Liren (kínai, 2791) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2789) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 35)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2758) – Wang Hao (kínai, 2763) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 29)

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

 

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

 

½  ½ 

8

 Wan, Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

 

5

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen egypontos előnnyel, veretlenül nyerte meg a kvalifikációs New in Chess Classic viadalt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour New in Chess Classic  online rapid viadal Kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett kieséses rendszerben folytatja a versengést. A norvég világelső egypontos előnnyel, veretlenül végzett az élen. Az amerikai Hikaru Nakamura sem talált legyőzőre, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov harmadikként kvalifikálta magát. A kezdeti bizonytalankodás után az amerikai Wesley So és az örmény Levon Aronjan sem hibázott a hajrában. A FIDE színeiben játszó 17 éves Aleireza Firouzja némi megingás után lépett tovább, a vietnami Le Quang Liem továbbjutása nem forgott veszélyben. Az azerbajdzsáni Tejmur radzsabov nyolcadikként jutott tovább, jutalmul Magnus Carlsennel mérkőzik meg a negyeddöntőben. A 15 éves indiai Praggnanandhaa a jövőben több rutinnal sok borsot törhet a legjobbak orra alá. Az öt évvel korábbi világbajnoki kihívó, az orosz Szergej Karjakin ezúttal is csalódást okozott, halovány teljesítményt nyújtott.  A negyeddöntőben Magnus Carlsen-Tejmur Radzsabov, Levon Aronjan-Wesley So, Jan Sahriyar Mamedgyarov-Alireza Firouzja és Le Quang Liem-Hikaru Nakamura párharcok lesznek. Két négyjátszmás páros mérkőzésen vívnak meg, 1-1-nél rájátszás dönti el a továbbjutást.

 

A Meltwater Champions Chess Tour ötödik versenyén, a New in Chess Classic online rapid viadalon a harmadik játéknapot taktikai döntetlenek egész sora jellemezte, a nagymesterek keveset kockáztattak, a továbbjutás biztosítása volt a céljuk.  A világbajnok Magnus Carlsen elégedett lehet, hogy nem szakadt meg a sorozata, az ötödik torna kvalifikációs versenyén is elsőként ért a célba. Megőrizte veretlenségét, nagy bajban volt a lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen és a 15 esztendős tinisztár, Praggnanandhaa ellen gyaloghátrányos bástyavégjátékot kellett döntetlenre mentenie.

Okosan versenyzett Hikaru Nakamura, a szerencsével sem állt hadilábon Sahriyar Mamedgyarov. Wesley So rosszul sikerült rajtja után magabiztos játékkal lett negyedik, Levon Aronjannak sikerült nyernie a befejező fordulóban. Világossal sebezhető a 17 éves Alireza Firouzja, a szabadkártyás Le Quang Liem továbbjutása nem forgott veszélyben. Kis híján eltaktikázta a továbblépését Tejmur Radzsabov. Az indiai csodagyerek méltó ellenfele volt az online sakkban jóval rutinosabb nagymestereknek.

 

Tíz forduló után a verseny állása:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2881) 7 pont

2-3. Alireza Firouzja (FIDE, 2703) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 6,5

4-6. Le Quang Liem (vietnami, 2744), Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzáni, 2761) és Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 6

7-9. Aryan Tari (norvég, 2531), Levon Aronjan (örmény, 2778) és Wesley So (amerikai, 2741) 5,5

10. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) 5

11-12. Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) és Praggnanandhaa (indiai, 1781) 4,5

13-14. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) és Szergej Karjakin (orosz, 2709) 3,5

15. Gawain Jones (angol, 2615) 3

16. Johan-Sebastian Christiansen (norvég, 2521) 1,5  

A harmadik játéknap Alireza Firoizja és Magnus Carlsen csatájával kezdődött, a 17 éves nagymester a kritikus állásban nagyot hibázott.

Hikaru Nakamura hozta a kötelező győzelmet. Santosh Gujrathi Vidit sorozatban harmadik partiját bukta el.

Wesley So holtversenyes társa, Aryan Tari ellen nyert, Jan-Krzysztof Duda „ráhangolt” a világbajnok elleni csatára.

A 11. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Gawain Jones (angol, 2615) 1 - 0

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Magnus Carlsen (norvég, 2881)  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) - Johan-Sebastian Christiansen (norvég, 2521) 1 - 0

Praggnanandhaa (indiai, 1781) - Levon Aronjan (örmény, 2778) 0 - 1

Wesley So (amerikai, 2741) - Aryan Tari (norvég, 2531) 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

Szergej Karjakin (orosz, 2709) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) 1 - 0

Le Quang Liem (vietnami, 2744) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) döntetlen

Fordulatokban gazdag volt Magnus Carlsen és Jan-Krzysztof Duda összecsapása. A lengyel nagymester gyalogáldozattal próbálta leszerelni a norvég világelső királyszáryi kezdeményezését. Terve bevált, ellenesélyhez jutott. Carlsen többször is hibázott, megcsapata a vesztés szele, de Duda kihagyta a kínálkozó nyerőesélyt, végül kapitulálnia kellett.

Negyedszer is vesztett Santosh Gujrathi Vidit, fontos partit nyert Sahriyar Mamedgyarov. Gyors remik is születtek, ellenben Praggnanandhaa 89, Leinier Dominguez Perez 139 lépésben nyert.

A 12. forduló eredményei:

Gawain Jones (3) - Leinier Dominguez Perez (5) 0 - 1

Santosh Gujrathi Vidit (5) - Le Quang Liem (6,5) 0 - 1

Tejmur Radzsabov (6,5) - Szergej Karjakin (4,5) döntetlen

Aryan Tari (5,5) - Sahriyar Mamedgyarov  (6,5) 0 - 1

Levon Aronjan (6,5) - Wesley So (6,5)  döntetlen

Johan-Sebastian Christiansen (1,5) – Praggnanandhaa  (4,5) 0 - 1

Magnus Carlsen (8) - Jan-Krzysztof Duda (4,5) 1 - 0

Hikaru Nakamura (7,5) - Alireza Firouzja (6,5) döntetlen

A 15 esztendős Praggnanandhaa alaposan megszorongatta a kissé könnyelműen játszó Magnus Carlsent, a bástyavégjátékban a világbajnoknak a remiért kellett küzdenie.

A 13. forduló után a kvalifikációs versenyen továbbjutott nyolc nagymester foglalta el az első nyolc helyet. Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan még veszélyeztetve érezhette magát.

A 13. forduló eredményei:

Alireza Firouzja (7) - Gawain Jones (3) 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda (4,5) - Hikaru Nakamura (8) döntetlen

Praggnanandhaa (4,5) - Magnus Carlsen (9) döntetlen

Wesley So (7) - Johan-Sebastian Christiansen (1,5) 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (7,5) - Levon Aronjan (7) döntetlen

Szergej Karjakin (5)  - Aryan Tari (5,5) 0 - 1

Le Quang Liem (7,5) - Tejmur Radzsabov  (7) döntetlen

Leinier Dominguez Perez (6) - Santosh Gujrathi Vidit (5) döntetlen

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 9,5 pont

2. Hikaru Nakamura 8,5

3-6. Le Quang Liem, Wesley So, Alireza Firouzja és Sahriyar Mamedgyarov 8

7-8. Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan 7,5

9-10. Aryan Tari és Leinier Dominguez Perez 6,5

11. Praggnanandhaa 6

12. Santoss Gujrathi 5,5

13-14. Jan-Krzysztof Duda és Szergej Karjakin 5

15. Gawain Jones 3

16. Johan-Sebastien Christiansen 1,5

A taktikai döntetlenek mellett Alireza Firouzja veresége érdemel kiemelést, világossal elképesztő a repertoárja, a vezérgyalog megnyitásban nehéz csodákat művelni.

Levon Aronjan elnézéséért drága árat fizethetett volna, de Szergej Karjakin a tornán csak árnyéka volt önmagának.

A 14. forduló eredményei:

Gawain Jones (3) – Santosh Gujrathi Vidit (5,5) 0 - 1

Tejmur Radzsabov (7,5) – Leinier Dominguez Perez (6,5) döntetlen

Aryan Tari (6,5) - Le Quang Liem (8) döntetlen

Levon Aronjan (7,5) - Szergej Karjakin (5) döntetlen

Johan-Sebastian Christiansen (1,5) - Sahriyar Mamedgyarov (8)  0 - 1

Magnus Carlsen (9,5) – Wesley So (8)  döntetlen

Hikaru Nakamura (8,5) – Praggnanandhaa (6)  döntetlen

Alireza Firouzja (8) - Jan-Krzysztof Duda (5)  0 - 1

Az utolsó fordulóban a világossal játszó Sahriyar Mamedgyarov némi kísérletet tett Magnus Carlsen elleni partijában, a döntetlennel végül harmadik lett. A norvég világbajnokegypontos előnnyel, veretlenül vgzett az élen. Hikaru Nakamura sem talált legyőzőre.

Levon Aronjan hárította a továbbjutáást fenyegető veszélyt, Le Quang Liem ellen sötéttel meggyőző győzelmet aratott. Leinier Dominguez Perez jó hajrája későnek bizonyult.

Az utolsó forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (6) - Gawain Jones (3) 1 - 0

Praggnanandhaa (6,5) - Alireza Firouzja (8) döntetlen

Wesley So (8,5) - Hikaru Nakamura (9) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (9) - Magnus Carlsen (10)  döntetlen

Szergej Karjakin (5,5) - Johan-Sebastian Christiansen (1,5)

Le Quang Liem (8,5) - Levon Aronjan (8)  0 - 1

Leinier Dominguez Perez (7) - Aryan Tari (7) 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit (6,5) - Tejmur Radzsabov (8) döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

Magnus Carlsen (2881)

 

½

½

½

½

1

1

½

1

1

½

½

1

½

1

½

10½

2

 Hikaru Nakamura (2829)

½

 

1

½

½

½

½

½

½

1

½

½

½

½

1

1

3

Sahriyar Mamedgyarov (2761)

½

0

 

0

½

1

0

½

1

1

1

½

1

1

½

1

4

 Wesley So (2741)

½

½

1

 

½

0

½

½

½

1

1

1

0

1

0

1

9

5

 Levon Aronjan (2778)

½

½

½

½

 

0

1

½

½

½

½

1

1

½

1

½

9

6

 Alireza Firouzja (2703)

0

½

0

1

1

 

½

½

1

0

½

½

0

1

1

1

7

 Le Quang Liem (2744)

0

½

1

½

0

½

 

½

½

½

1

1

0

½

1

1

8

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

½

½

½

 

½

1

½

0

½

½

1

1

9

Leinier Dominguez Perez (2786)

0

½

0

½

½

0

½

½

 

1

½

1

½

½

1

1

8

10

Aryan Tari (2531)

0

0

0

0

½

1

½

0

0

 

½

1

1

1

½

1

7

11

Santosh Gujrathi Vidit (2636)

½

½

0

0

½

½

0

½

½

½

 

½

1

0

1

1

7

12

 Praggnanandhaa R (1781)

½

½

½

0

0

½

0

1

0

0

½

 

1

1

½

1

7

13

 Jan-Krzysztof Duda (2774)

0

½

0

1

0

1

1

½

½

0

0

0

 

½

1

1

7

14

 Szergej Karjakin (2709)

½

½

0

0

½

0

½

½

½

0

1

0

½

 

1

1

15

 Gawain Jones (2615)

0

0

½

1

0

0

0

0

0

½

0

½

0

0

 

½

3

16

Johan-Sebastian Christiansen (2521)

½

0

0

0

½

0

0

0

0

0

0

0

0

0

½

 

 

A negyeddöntő párosítása:

Magnus Carlsen – Tejmur Radzsabov

Levon Aronjan - Wesley So –

Sahriyar Mamedgyarov – Alireza Firouzja

Le Quang Liem - Hikaru Nakamura

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Jan Nepomnjacsij a világbajnok-jelölti döntő győztese, Magnus Carlsen kihívója

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az orosz Jan Nepomnjacsij a Jekatyerinburgban zajló világbajnok-jelölti döntő győztese, elsőségével a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója lett. A 13. fordulóban Nepomnjacsij és a francia Maxime Vachier-Lagrave összecsapása döntetlennel fejeződött be. A holland Anish Giri vereséget szenvedett az orosz Alekszandr Griscsuktól, Az utolsó forduló eredményétől függetlenül Nepomnjacsij célba ért, az esetleges holtversemyt az egymás elleni elleni eredmény döntené el, az orosz szuperbajnok 1,5-0,5-re megnyerte Giri elleni párharcot. Az amerikai Fabiano Caruana nyert a kínai Wang Hao ellen. Nyerőesélyes állásban hibázott az orosz Kirill Alekszejenko, elnézte a kínai Ding Liren bástyalépését. A dobogós helyek sorsa a befejező játéknapon dől el.

Jekatyerinburgban egy fordulóval a befejezés előtt eldőlt, hogy Jan Nepomnjacsij lett a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója. A 13. forduló előtt a kétszeres orosz szuperbajnok félpontos előnnyel vezetett Anish Giri előtt.

A világbajnok-jelölti döntő tavalyi első félidejének befejező játéknapján Nepomnjacsij egypontos előnnyel játszhatta Maxime Vachier-Lagrave elleni összecsapást, de sötéttel vereséget szenvedett, holtversenyben elsőként várhatta több mint egy évvel később a folytatást.

Jan Nepomnjacsij nem tudott visszavágni a vereségéért, de a döntetlen is elegendő volt eddigi pályafutásának legnagyobb sikeréhez. MVL kockáztatott a nyitás megválasztásával, Nepomnjacsij kecsegtető állást játszhatott, bőven volt arra is ideje, hogy elégedetten nyugtázza, hogy a nagy rivális Anish Giri egyre reménytelenebb pozícióba keveredett Alekszandr Griscsuk ellen.

Jan Nepomnjacsij előnyösebb állásában kínálta a döntetlent, csak keveset kellett várnia, hogy Griscuk megnyerje a partiját, s ezzel eldőlt az első hely sorsa. Az esetleges holtversenyt az egymás elleni eredmény döntené el, Jan Nepomnjacsij a kétjátszmás párharcot 1,5-0,5-re megnyerte Giri ellen!

A fokozódó terhet a hollandok legjobbja nem bírta. Nem választott szerencsés kézzel megnyitást, Griscsuk jó stratégiával játszott, kényszerítette Girit, hogy próbáljon ellenesélyt teremteni, de ez az orosz sakkozónak kedvezett. Griscsuk ezúttal a gondolkodási idejével is jól gazdálkodott, győzelmével „besegített” Nepomnjacsijnak.

A tornát tavaly jól kezdő kínai Wang Hao a hajrában „elgyengült”. A három évvel korábbi világbajnoki kihívó, Fabiano Caruana a nyeréssel harcolhat a dobogós helyezésért.

Kecsegtető esélyt szalasztott el Kirill Alekszejenko. Hátrányos állásában Ding Liren tisztáldozatra szánta el magát, kétségbeesett kísérlete az orosz nagymester elhibázott futólépésére bevált. A küzdelmet Ding Liren „csendes” bástyalépése eldöntötte.

A 13. forduló eredményei:

Wang Hao (kínai, 2763) - Fabiano Caruana (amerikai, 2820) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 42)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2789) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2758) döntetlen (Angol megnyitás, 42)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2696) - Ding Liren (kínai, 2791) 0 – 1 (Olasz megnyitás, 61)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) - Anish Giri (holland, 2776) 1 – 0 (Vezérindiai védelem, 51)

Világbajnok-jelölti döntő Jekatyerinburg

cat. XXI (2771)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2789

*

*

1

½

½

½

0

½

½

½

1

.

1

1

½

1

2877

2.

Anish Giri

g

NED

2776

0

½

*

*

½

1

½

½

½

0

½

1

½

1

1

.

2833

3.

Fabiano Caruana

g

USA

2820

½

½

½

0

*

*

½

1

½

.

1

½

½

1

1

½

7

2792

4.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2758

1

½

½

½

½

0

*

*

½

0

1

½

½

.

½

1

7

2813

5.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2777

½

½

½

1

½

.

½

1

*

*

½

0

½

½

½

0

2767

6.

Ding Liren

g

CHN

2791

0

.

½

0

1

½

1

0

½

1

*

*

0

½

½

1

6

2738

7.

Wang, Hao

g

CHN

2763

0

0

½

0

½

0

½

.

½

½

1

½

*

*

½

½

5

2687

8.

Kirill Alekszejenko

g

RUS

2696

½

0

0

.

0

½

½

0

½

1

½

0

½

½

*

*

2672

Az utolsó forduló párosítása:

Fabiano Caruana – Alekszandr Griscsuk

Anish Giri – Kirill Alekszejenko

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij

Maxime Vachier-Lagrave – Wang Hao

A világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij pályafutása

A Grand Prix 2019 sorozat második helyezettjeként világbajnokjelölt Jan Nepomnjacsij 1990. július 14-én Brjanszkban született. 2007-ben kapta meg a nemzetközi nagymesteri címet. 2010-ben Európa-bajnok és orosz szuperbajnok, 2013-ban és 2019-ben a csapat-világbajnokságon, 2015-ben a csapat Európa-bajnokságon aranyérmes válogatott tagja volt, 2016-ban és 2018-ban a sakkolimpián bronzérmes csapatban játszott, számos tábladíjat nyert el. A világbajnok-jelölti döntőt a világranglistán 2774 Élő-ponttal a hatodikként kezdte, a második félidőben 2789 ponttal már harmadik volt. A virtuális világranglistán Nepomnjacsij a harmaik 2797 Élő-ponttal.

Jan Nepomnjacsij nagyapjától négyéves korában tanult meg sakkozni. Az U10-es, majd az U12-es korcsoportban 2001-ben és 2002-ben lett aranyérmes, utóbbi viadalon Magnus Carlsent előzte meg. 2007-ben Wijk aan Zee-ben a Corus „C” nagymesterversenyén elért második helyével teljesített először nagymesteri normát, majd a drezdai Eb-n szerepelt sikerrel, a Vanya Somov emlékversenyen érte el a harmadik normát és lett nagymester.

2010-ben Európa-bajnok és megnyerte az orosz szuperbajnokságot

2008-ban az Aeroflot Opent nyerte meg és szerzett jogot a dortmundi Sparkassen szuperversenyen való indulásra, ahol veretlenül holtversenyben második volt. 2010-ben Rijekában Európa-bajnoki címet szerzett, majd az orosz szuperbajnokságon a rájátszásban Szergej Karjakint legyőzve lett első. A Világkupán a legjobb 32 között az amerikai Gata Kamskytól kapott ki. Egy év múlva a Tal-emlékversenyen holtversenyes harmadik helyet ért el. 2013-ban a rapid világbajnokságon ezüstérmes volt, az orosz szuperbajnokságon holtverseny után a második helyet szerezte meg. A csapat-világbajnokságon aranyérmes együttesben szerepelt sikerrel. A Világkupán már az első körben búcsúzni kényszerült, a 14 éves kínai Wei Yi győzte le. Egy év múlva Dubajban a villám-világbajnokságon volt ezüstérmes.

2015-ben másodszor diadalmaskodott az Aeroflot Openen, Berlinben a rapid világbajnokságon lett második. A Világkupán a legjobb 32 között az amerikai Hikaru Nakamura ellen a „hirtelen halál” parti elvesztése jelentette a végállomást. A csapat Európa-bajnokságon az aranyérmes válogatott tagja. Pályafutása nagy sikereként 2016-ban első volt a Hajnan Danzhou szuperversenyen, majd a Tal-emlékversenyen ünnepelték győztesként. A bakui sakkolimpián a bronzérmes válogatott tagja, tábláján ezüstérmes. Hetes nyerőszériával kezdett, az aranyérem sorsát eldöntő rangadón azonban kikapott Wesley So-tól. A rapid és a villám-világbajnokságon is a második helyen végzett.

Londonban holtversenyben első, Magnus Carlsent sötéttel győzte le

2017-ben a Világkupán ismét a harmadik körben szenvedett vereséget, a grúz Baadur Dzsobava bírta jobban a rájátszás feszültségét. Meghívást kapott a Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatára. Az 5. Sinquefield Cup viadalon utolsó lett, a London Chess Classic tornán holtversenyben első, Fabiano Caruanával szemben a rájátszást elvesztette. Nepomnjacsij sötéttel játszva legyőzte Magnus Carlsent, a világbajnok ellen pozitív a mérlege, hat döntetlen mellett 4-1-re vezet. Az összetett pontversenyben az amerikai Wesley So-val holtversenyben hetedik. Rijádban a rapid világbajnokságon a hármas holtverseny nem az orosz sakkozónak kedvezett, a bronzérmet vehette át. Jan Nepomnjacsij először a 2017-es Grand Prix sorozaton játszott. 18-18 résztvevő csatázott a 9 fordulós svájci rendszerű viadalokon. Sardzsában az orosz nagymester hatos holtversenyben negyedik, Moszkvában 15., Genfben Alekszandr Griscsukkal holtversenyben második lett, összesítésben kilencedik lett a 24 fős mezőnyben.

2018-ban megnyerte a dortmundi Sparkassen szuperversenyt. A sakkolimpián Batumiban bronzérmes a válogatottal.

A Grand Prix 2019 összetett pontversenyének második helyezettje, világbajnokjelölt

Wijk aan Zee-ben a harmadik helyet szerezte meg. Asztanában aranyérmes a csapat-világbajnokságon. A GP sorozatot kieséses rendszerben bonyolították le, a négy versenyen 16-16 résztvevő játszott. Moszkvában a rajtlistán harmadik 28 éves Jan Nepomnjacsij sikerével fejeződött be a Grand Prix 2019 első tornája. A viadal döntőjének rájátszásában honfitársát, Alekszandr Griscsukot győzte le a második rapidparti megnyerésével. Nepomnjacsij veretlen maradt, három párharcot rájátszásban nyert meg, az első körben az örmény Levon Aronjan elleni sikere + 1 GP pontot jelentett, a 24 ezer eurós első díj mellé az összetett pontversenyben 9 ponttal várta a folytatást. Griscsuk a 14 ezer euró mellé 7 pontot gyűjtött.

Hamburgban Alekszandr Griscsuk elsőségével fejeződött be a Grand Prix 2019 harmadik tornája. A döntőben 3,5-2,5-re győzött a lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen. A hamburgi viadal első körének legnagyobb meglepetését Jan Nepomnjacsij veresége jelentette, Jan-Krzysztof Dudától kapott ki.

Jeruzsálemben Jan Nepomnjacsij sikerével fejeződött be a sorozat utolsó viadala. A döntőben 1,5 – 0,5-re győzött a kínai Wei Yi ellen. A GP összetett pontversenyében honfitársa, Alekszandr Griscsuk mögött a második helyen végzett, s ezzel bejutott a 8 fős világbajnok-jelölti döntőbe. A fináléban az első partit sötéttel 96 lépésben nyerte meg, a második összecsapásuk örökös sakkal ért véget, 26 lépés után elsőként a kínai sakkozó gratulálhatott ellenfelének.

Jan Nepomnjacsij játszott a Grand Chess Tour 2019 sorozaton. Abidjanban a rapid-és villámversenyen hetedikként végzett, Zágrábban a klasszikus viadalon holtversenyben ötödik lett. Párizsban a rapid-és villámversenyen holtversenyben harmadik. A 7. Sinquefield Cup tornán holtversenyben ötödik, Kalkuttában hatodikként fejezte be szereplését, az összetett pontversenyben a nyolcadik helyen végzett. A Világkupán a nyolcaddöntőben a kínai Yu Yangyi győzte le.

Tavaly a világbajnok-jelölti döntő első félidejét holtversenyes elsőként zárta. A koronavírus-járvány miatt a sakkvilág ászaival csak az online rapid tornákon mérkőzhetett meg. A Magnus Carlsen Chess Tour Legends of Chess viadalon döntőt játszott Magnus Carlsennel, elvesztette a párharcot.

Decemberben másodszor nyerte meg az orosz szuperbajnokságot, betegség miatt lemondta részvételét a Tata Steel Masters 2021 tornán. A Champions Chess Tour sorozaton az összetett pontversenyben jelenleg az ötödik.

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A New in Chess Classic online rapid viadalon tíz forduló után Magnus Carlsen félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának ötödiktornáján, a New in Chess Classic rapid online viadal második játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen két győzelmet és három döntetlent ért el, félpontos előnnyel vezet. A norvég világelsőhöz hasonlóan az amerikai Hikaru Nakamura is megőrizte veretlenségét. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzjával holtversenyben másodikként várja a folytatást. Sikeres napot zárt a vietnami Le Quang Liem. Az első játéknap után vezető azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov fatális elnézéssel kapott ki a 15 esztendős indiai Praggnanandhaa-tól. Sikeres napot zárt a norvég Aryan Tari, változatos teljesítményt nyújtott az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az örmény Levon Aronjan. Az amerikai Wesley So-nak is nagyot kell küzdenie a továbbjutásért. A nyíltsisakos küzdelmekben a negyven partiból huszonkettő végződött döntéssel. Hétfőn a kvalifikációs körverseny befejező öt fordulójára kerül sor, az első nyolc helyezett folytathatja a versengést a kieséses rendszerű szakaszban.

 

A Champions Chess Tour ötödik versenyén, a New in Chess Classic viadalon a nyolc továbbjutó helyre többen is pályáznak. A világbajnok Magnus Carlsen elégedetten értékelte eddigi teljesítményét, veretlenségét megőrizve félpontos előnnyel vezet. A 17 éves Alireza Firouzja a gyengébb nyitásai után a középjátékokat remekül játszotta meg, emlékezetes marad az örmény Levon Aronjan elleni győzelme, b2-ig üldözte a háromszoros olimpiai bajnok királyát. Hikaru Nakamura a norvég világelsőhöz hasonlóan megőrizte veretlenségét. Sikeres napot zárt a vietnami Le Quang Liem, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovot Fortuna is támogatta.

Gyengén teljesített az első játéknap után vezető honfitársa, Tejmur Radzsabov, csak remizgetett, majd fatális hibát vétett a 15 éves indiai Praggnanandhaa ellen. A két versenyen is győztes amerikai Wesley So-nak és Aronjannak még nagyot kell küzdenie a továbbjutásért. Az indiai Santosh Gujrathi Vidit utolsó két partiját elvesztette. A várakozást felülmúló a norvég Aryan Tari helyezése. Láttunk remek taktikai megoldásokat, tanulságos végjátékokat, kihagyott nagy lehetőségeket, a 40 játszmából 22 végződött döntéssel.

 

A torna hatodik fordulójában a norvég derbin Aryan Tari időzavarban remek remiesélyt szalasztott el Magnus Carlsennel szemben, az elhibázott vezércserét követően tudta csak honfitársát a világbajnok megadásra kényszeríteni. Carlsen győzelmével beérte Tejmur Radzsabovot, aki küzdelem nélkül remizett Hikaru Nakamurával.

Szergej Karjakin már a 8. lépésben nagyot hibázott, Wesley So nyerése a gyalognyerés után csak idő kérdése volt.

Megkezdte felzárkózását Le Quan Liem, a mezőny tinisztárja, Praggnanandhaa könnyen megadta magát.

Megszerezte első fél pontját a norvég Johan-Sebastien Christiansen, nagy csatában remizett Levon Aronjannal.

A 6. forduló eredményei:

Gawain Jones (angol, 2615) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) döntetlen

Szergej Karjakin (orosz, 2709) - Wesley So (amerikai, 2741) 0 - 1

Le Quang Liem (vietnami, 2744) - Praggnanandhaa (indiai, 1781) 1 - 0

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) - Alireza Firouzja (FIDE, 2703) döntetlen

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Hikaru Nakamura (2829) döntetlen

Aryan Tari (norvég, 2531) - Magnus Carlsen (norvég, 2881)  0 - 1

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Johan-Sebastian Christiansen (norvég, 2521) döntetlen

A holtversenyben élen álló Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov döntetlennel folytatta. Levon Aronjan sötéttel kissé kedvezőbb állást játszhatott a világbajnokkal szemben. Az azerbajdzsáni nagymester kecsegtető lehetőséget hagyott kihasználatlanul.

Igazi Thriller volt Sahriyar Mamedgyarov és Szergej Karjakin játszmája, a végjátékban mindketten nyerést hagytak ki, az utolsó hibát a korábbi világbajnoki kihívó követte el.

A váratlan fordulatokat sem nélkülözte Praggnanandhaa  és Leinier Dominguez Perez összecsapása. A 15 éves sakkozó előnybe is kerülhetett volna, ha pontosan vezeti a királyszárnyi gyalogok rohamát.

Javított helyezésén Santosh Gujrathi Vidit, a lengyel Jan-Krzysztof Duda árnyéka volt önmagának.

 

A 7. forduló eredményei:

Johan-Sebastian Christiansen (0,5) - Gawain Jones  (2,5) döntetlen

Magnus Carlsen (4,5) - Levon Aronjan  (3,5) döntetlen

Hikaru Nakamura (3,5)  - Aryan Tari  (2,5) 1 - 0

Alireza Firouzja (4) - Tejmur Radzsabov (4,5) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (3) - Santosh Gujrathi Vidit (3,5) 0 - 1

Praggnanandhaa (3) - Leinier Dominguez Perez (2.5) 0 - 1

Wesley So (3) - Le Quang Liem (3) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (3) - Szergej Karjakin (1,5) 1 - 0

A nyolcadik kör egyik meglepetését Johs-Sebastirn Christiansen pontrablása jelentette, Magnus Carlsen a nyerőesélyes bástyavégjátékban nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét.

 

A bombameglepetésről Aryan Tari gondoskodott, remekül játszott Alireza Firouzja ellen, a hajrában elért mesterhármasa nagy bravúr volt.

Első győzelmét aratta Szergej Karjakin. A bástyavégjátékban nagyot hibázott Sahriyar Mamedgyarov, Le Quang Liem királya akadálytalanul törhetett be sötét állásába.

Levon Aronjan nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét Hikaru Nakamura ellen. Az indiai derbin Praggnanandhaa döntetlenre mentette hátrányos végjátékát.

A 8. forduló eredményei:

Gawain Jones (3) - Szergej Karjakin (1,5)  0 - 1

Le Quang Liem (3,5) - Sahriyar Mamedgyarov (4) 1 - 0

Leinier Dominguez Perez (3,5) - Wesley So (3,5)  döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (4,5) – Praggnanandhaa (3) döntetlen

Tejmur Radzsabov (5) - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Aryan Tari (2,5) - Alireza Firouzja (4,5) 1 - 0

Levon Aronjan (4) - Hikaru Nakamura (4,5) döntetlen

Johan-Sebastian Christiansen (1) - Magnus Carlsen (5) döntetlen

A verseny állása:

1-2. Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov 5,5

3-4. Hikaru Nakamura és Santosh Gujrathi Vdit 5

5-7. Alireza Firouzja, Le Quang Liem és Levon Aronjan 4,5

8-10. Wesley So, Leinier Dominguez Perez és Sahriyar Mamedgyarov 4

11-13. Pragnanandhaa, Jan-Krzysztof Duda és Aryan Tari 3,5

14. Gawain Jones 3

15. Szergej karjakin 2,5

16. Johan-Sebastian Christiansen 1,5

 

A kilencedik fordulóban hét játszma is döntéssel végződött. A szenzációt a holtversenyes éllovas Tejmur Radzsabov veresége jelentette. Praggnanandhaa jól játszotta partit, megszorongatta ellenfelét, aki már a nehézségeken túljutva követett el fatális hibát.

Magnus Carlsen győzelmével átvette a vezetést. Hikaru Nakamura érvényesítette a „papírformát”.

Hihetetlen vándorútra kényszerült Levon Aronjan királya, Alireza Firouzja tisztáldozata parádés befejezést tett lehetővé, a háromszoros olimpiai bajnok a 33. lépés után kényszerült feladásra.

Jan-Krzysztof Duda szinte ajándékba adta a pontot Aryan Tarinak. Tajtikai csapást nézett el Leinier Dominguez Perez, ezzel sokat segített Sahriyar Mamedgyarovnak.

A továbbjutási reményeinek életben tartásához oly fontos győzelmet ért el Wesley So, elvesztette veretlenségét Santosh Gujrathi Vidt.

A 9. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (5,5) – Gawain Jones (3) 1 - 0

Hikaru Nakamura (5) - Johan-Sebastian Christiansen (1,5) 1 - 0

Alireza Firouzja (4,5) - Levon Aronjan (4,5) 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda (3,5) - Aryan Tari (3,5) 0 - 1

Praggnanandhaa (3,5) - Tejmur Radzsabov (5,5) 1 - 0

Wesley So (4) - Santosh Gujrathi Vidit (5) 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (4) - Leinier Dominguez Perez (4) 1 - 0

Szergej Karjakin(2,5) – Le Quang Liem (4,5) döntetlen

A második játéknap befejező körében az első hely volt a tétje Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura összecsapásának. Az amerikai nagymester kissé előnyösebb végjátékot játszhatott a világbajnok ellen. A döntetlennel Carlsen megőrizte első helyét.

A 17 esztendős Alireza Firouzja holtversenyes másodikként várhatja a folytatást.

Aryan Tari sorozatban harmadik nyerésével továbbjutó helyen! Levon Aronjan gyalogáldozatokkal indított támadást Jan-Krzysztof Duda középen rekedt királya ellen, akciója sikerrel zárult.

Alaposan elrontotta a hajrát Santosh Gujrathi Vidit, második vereségét szenvedte el, Sahriyar Mamedgyarov ötödször nyert.

Le Quang Liem az újabb nyeréssel megkoronázta mai teljesítményét, az öt partiból 4 pontot szerzett.

A 10. forduló eredményei:

Gawain Jones (3) - Le Quang Liem (5) 0 - 1

Leinier Dominguez Perez (4) - Szergej Karjakin (3)  döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (5) - Sahriyar Mamedgyarov (5) 0 - 1

Tejmur Radzsabov (5,5) - Wesley So (5)  döntetlen

Aryan Tari (4,5) – Praggnanandhaa (4,5) 1 - 0

Levon Aronjan (4,5) - Jan-Krzysztof Duda (3,5) 1 - 0

Johan-Sebastian Christiansen (1,5) - Alireza Firouzja (5,5) 0 - 1

Magnus Carlsen (6,5) - Hikaru Nakamura (6) döntetlen

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2881) 7 pont

2-3. Alireza Firouzja (FIDE, 2703) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 6,5

4-6. Le Quang Liem (vietnami, 2744), Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzáni, 2761) és Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 6

7-9. Aryan Tari (norvég, 2531), Levon Aronjan (örmény, 2778) és Wesley So (amerikai, 2741) 5,5

10. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) 5

11-12. Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) és Praggnanandhaa (indiai, 1781) 4,5

13-14. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) és Szergej Karjakin (orosz, 2709) 3,5

15. Gawain Jones (angol, 2615) 3

16. Johan-Sebastian Christiansen (norvég, 2521) 1,5

 

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

-

½

1

-

½

1

½

-

½

1

-

-

½

1

½

7

2

 Alireza Firouzja (2703)

-

 

-

½

0

½

0

1

1

½

1

-

-

1

-

1

3

 Hikaru Nakamura (2829)

½

-

 

½

1

½

1

½

-

½

½

-

-

½

-

1

4

 Le Quang Liem (2744)

0

½

½

 

1

-

-

-

½

-

-

1

0

½

1

1

6

5

 Sahriyar Mamedgyarov,(2761)

-

1

0

0

 

-

-

-

0

1

1

½

1

1

½

-

6

6

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

-

-

 

1

½

½

-

-

0

½

-

1

1

6

7

 Aryan Tari (2531)

0

1

0

-

-

0

 

½

-

½

-

1

1

-

½

1

8

Levon Aronjan (2778)

½

0

½

-

-

½

½

 

-

½

½

-

1

-

1

½

9

 Wesley So (2741)

-

0

-

½

1

½

-

-

 

1

½

1

0

1

0

-

10

 Santosh Gujrathi Vidit (2636)

½

½

½

-

0

-

½

½

0

 

-

½

1

-

-

1

5

11

 Leinier Dominguez Perez (2786)

0

0

½

-

0

-

-

½

½

-

 

1

½

½

-

1

12

 Praggnanandhaa R (1781)

-

-

-

0

½

1

0

-

0

½

0

 

1

1

½

-

13

Jan-Krzysztof Duda (2774)

-

-

-

1

0

½

0

0

1

0

½

0

 

½

-

-

14

 Szergej Karjakin (2709)

½

0

½

½

0

-

-

-

0

-

½

0

½

 

1

-

15

 Gawain Jones (2615)

0

-

-

0

½

0

½

0

1

-

-

½

-

0

 

½

3

16

 Johan-Sebastian Christiansen, (2521)

½

0

0

0

-

0

0

½

-

0

0

-

-

-

½

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A New in Chess Classic rapid online viadal első játéknapja után Radzsabov félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának ötödik tornáján, a 16 résztvevős New in Chess Classic online rapid viadal első játéknapján öt fordulót játszottak le. A kettős győzelemmel rajtoló azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov félpontos előnnyel vezet a világbajnok Magnus Carlsen és a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja előtt. Remek csatákat vívtak a nagymesterek, a nyíltsisakos küzdelmekben a lejátszott 40 játszmából 22 fejeződött be döntéssel. Radzsabov, Carlsen, az amerikai Hikaru Nakamura, az örmény Levon Aronjan és az indiai Santosh Gujrathi Vidit  tudta megőrizni veretlenségét. A mezőny legfiatalabb résztvevője, a Polgár Challenge győztese, a 15 éves indiai Praggnanandhaa remekült debütált, 3 pontja van, többek között legyőzte az orosz Szergej Karjakint. Meglepetés az amerikai Wesley So három veresége. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut tovább, a negyeddöntőtől már kieséses rendszerben folytatódik a viadal. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz a gondolkodási idő.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tornáin mérik össze erejüket, a díjalap másfél millió dollár. A Skilling Open viadallal kezdődött meg a kilenc versenyből és a fináléból álló széria, majd az Airthings Masters tornát, az Opera Euro Rapid viadalt, a Magnus Carlsen Invitatioanal  rendezték meg.

A New in Chess Classic torna az Airthings Masters győztesének, Tejmur Radzsabovnak gyors győzelmével kezdődött meg.

A széria két versenyén is diadalmaskodó, a finálékban Magnus Carlsent legyőző Wesley So vereséggel rajtolt. Alireza Firouzja ellen a nyitás után jobban állt, a kalandos partiban mindketten hibáztak, az utolsó bakit az amerikai sakkozó követte el.

Fölényes állásból remizett Magnus Carlsen, hősiesen védekezett Szergej Karjakin. Győzelemmel kezdett Hikaru Nakamura a spanyol megnyitás nylt változatával próbálkozó Sahriyar Mamedgyarovot győzte le.

 

A szenzációt a 15 esztendős indiai Praggnanandhaa sikeres bemutatkozása jelentette. Jan-Krzysztof Duda a nyitásból jelentős fölénnyel került ki, figyelmetlenségéért nagy árat fizetett, az ifjú titán rácsapott a felkínált lehetőségre.

Az első forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Gawain Jones (angol, 2615) 1 - 0

Aryan Tari (norvég, 2531) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) döntetlen

Johan-Sebastian Christiansen (norvég, 2521) – Le Quang Liem (vietnami, 2744)  0 - 1

Magnus Carlsen (norvég, 2881) -  Szergej Karjakin (orosz, 2709) döntetlen

Hikaru Nakamura (2829) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) 1 - 0

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) – Wesley So (amerikai, 2741)  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) – Praggnanandhaa (indiai, 1781) 0 - 1

 

Sokkoló vereséggel folytatta szereplését Wesley So. A „mérgezett” gyalog leütésével Jan-Krzysztof Duda nagy kockázatot vállalt, az amerikai nagymester oly könnyűnek látszó nyerést hagyott ki, a csúnya hibája után a 20. lépésben kapitulálti

Érvényesült a norvég világelső kivételes technikája, a torna újonca, Le Quang Liem nem tudta megmenteni a végjátékot.

Javított Sahriyar Mamedgyarov. A megnyitási repertoárján nem sokat javított Alireza Firouzja, simán vesztett.

Radzsabov második játszmáját is megnyerte, mindkét nyerése „papírforma” volt. Az indiai tinisztár állta a sarat a szicíliai védelmű ütközetben. Nehezen lendült játékba Levon Aronjan.  

A 2. forduló eredményei:

Gawain Jones – Praggnanandhaa  döntetlen

Wesley So - Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov - Alireza Firouzja  1 - 0

Szergej Karjakin - Hikaru Nakamura  döntetlen

Le Quang Liem - Magnus Carlsen 0 - 1

Leinier Dominguez Perez - Johan-Sebastian Christiansen  1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Levon Aronjan döntetlen

Tejmur Radzsabov - Aryan Tari  1 - 0

Az éllovas Tejmur Radzsabov sötéttel gond nélkül remizett Levon Aronjannal. Egy óvatlan királylépés okozta az amerikai Leinier Dominguez Perez vesztét, Magnus Carlsen beérte Radzsabovot.

Javított Alireza Firouzja, elindult a „lejtőn” Szergej Karjakin. Tetszetős győzelmet aratott Sahriyar Mamedgyarov, a lengyel sakkozó árván hagyott királya a taktikai csapások ellen védtelen volt.

Megszerezte első győzelmét Wesley So, a Grünfeld védelmű ütközetben Praggnanandhaa a bonyodalmakban eltévedt.

Bosszankodhatott Hikaru Nakamura, kecsegtető állásból végül 93 lépésben remizett Le Quang Liemmel.

Harmadszor kapott ki a norvég Johan-Sebastian Christiandr, először nyert az indiai Santosh Gujrathi Vidit.

A 3. forduló eredményei:

Aryan Tari - Gawain Jones  döntetlen

Levon Aronjan - Tejmur Radzsabov  döntetlen

Johan-Sebastian Christiansen - Santosh Gujrathi Vidit  0 - 1

Magnus Carlsen - Leinier Dominguez Perez  1 - 0

Hikaru Nakamura - Le Quang Liem döntetlen

Alireza Firouzja - Szergej Karjakin  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Sahriyar Mamedgyarov  0 - 1

Praggnanandhaa - Wesley So  0 - 1

 

A negyedik körben csak két játszma végződött döntéssel. Folytatódott Wesley So „vesszőfutása”. Pokoli hibát vétett a nyitásban, 22 lépésre feladásra kényszerült.

Tejmur Radzsabov a kötelező győzelemmel ismét egyedül állt az élen. Santosh Gujrathi Vidit sokáig előnnyel játszhatott Magnus Carlsen ellen. A végjátékban nagyot küzdött a döntetlenért.

Bonyolult csata végén Sahriyar Mamedgyarov örülhetett a döntetlennek. Praggnanandhaa hoggadtan védekezett, előnyét azonban nem tudta győzelemig fokozni.

A 4. forduló eredményei:

Gawain Jones - Wesley So  1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov – Praggnanandhaa döntetlen

Szergej Karjakin - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Le Quang Liem - Alireza Firouzja döntetlen

Leinier Dominguez Perez - Hikaru Nakamura döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit - Magnus Carlsen döntetlen

Tejmur Radzsabov - Johan-Sebastian Christiansen 1 - 0

Aryan Tari - Levon Aronjan döntetlen

Az első játéknap befejező körében mérkőzött meg Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov. Az azerbajdzsáni nagymester jelentős időhátrányban is sikerrel védte meg pozícióját és zárta elsőként a napot.

Alireza Firouzja a Fortuna kegyeltje. Leinier Dominguez Perez a középjátékban nem tudta felvenni a versenyt a FIDE színeiben játszó sakkozóval, aki a nyitás után nagy hátrányban volt.

Ötven százalékon zárt Jan-Krzysztof Duda, „egykapus” volt Le Quang Liem elleni partija. Javított oly tragikus mérlegén Wesley So, végzetes kötésbe lépett Sahriyar Mamedgyarov.

Megszerezte első győzelmét Levon Aronjan, 104 lépésben érvényesítette gyalogelőnyét Gawain Jones ellen.

 

A forduló nagy szenzációját Praggnanandhaa győzelme jelentette. A 15 éves nagymester tisztet áldozott, Szergej Karjakin sebezhető helyzetű királya volt a célpontja. A kalandos állásban Karjakin nézett el egy taktikai csapást, Praggnananandhaa ünnepelhetett.

Az 5. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Gawain Jones  1 - 0

Johan-Sebastian Christiansen - Aryan Tari  0 - 1

Magnus Carlsen - Tejmur Radzsabov  döntetlen

Hikaru Nakamura - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Alireza Firouzja - Leinier Dominguez Perez  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Le Quang Liem  1 - 0

Praggnanandhaa - Szergej Karjakin 1 - 0

Wesley So - Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

A verseny állása:

1.Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 4 pont

2-3. Alireza Firouzja (FIDE, 2703) és Magnus Carlsen (norvég, 2881) 3,5

4-7. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636), Levon Aronjan (örmény, 2778), Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) és Praggnanandhaa (indiai, 2781) 3

8-10. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdusáni, 2761), Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) és Aryan Tari (norvég, 2531) 2,5

11-14. Gawain Jone (angol, 2615), Wesley So (amerikai, 2741), Le Quang Liem (vietnami, 2744) és Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) 2

15. Szergej Karjakin (orosz, 2709) 1,5

16. Johan-Sebastian Christiansen (norvég, 2521) 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij és Giri is sötéttel győzött, az orosz bajnok félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Jekatyerinburgban zajló világbajnok-jelölti döntő 12. fordulójában mind s négy játszma döntéssel végződött. Jan Nepomnjacsij sötéttel győzte le a kínai Wang Hao-t, az orosz bajnok félpontos előnyel vezet a holland Anish Giri előtt, aki remek játékkal sötéttel nyert az amerikai Fabiano Caruana ellen. A francia Maxime Vachier-Lagrave az orosz Kirill Alekszejenko elleni sikerével harmadikként várhatja a folytatást. A kínai Ding Liren az orosz Alekszandr Griscsukot győzte le. A hétfői 13. fordulóban többek között Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave második összecsapására kerül sor.  

A világbajnok-jelölti döntő 12. fordulójában megtört a jég, két játszmában is a sötéttel játszók voltak eredményesek. A félpontos előnnyel vezető Jan Nepomnjacsij másodszor is vereséget mért a kínai Wang Hao-ra. Az orosz bajnok az orosz huszárjátékot választotta, a kínai nagymester a korai vezércsere mellett döntött.

Neponjacsij a kiegyenlített állást nagy önbizalommal játszotta, gyorsan döntött, míg Wang Hao a döntetlent „ígérő” pozícióban egy-két passzív lépéssel segített ellenfelének. A minimális anyag mellett is Nepomnjacsij kezdeményezett, a kínai nagymester passzív védekezéssel nem tudta hárítani az éllovas bástyájának és huszárjának harmonikus összjátékával létrejött fenyegetéseket. Wang Hao az 59. lépésben követte el a döntő hibát, elhibázott huszárlépése után adta fel reménytelen állását. Nepomnjacsij megőrizte félpontos előnyét a rivális Anish Giri előtt, akivel szemben az esetleges holtverseny is az orosz bajnok előségét jelentené, a holland sakkozó ellen 1,5-0,5-re megnyerte a párharcukat!

A játéknapon Fabiano Caruana és Anish Giri összecsapását kísérte a legnagyobb érdeklődés. A három évvel korábbi világbajnoki kihívó amerikai nagymester félpontos hátrányban volt Girivel szemben, nyerési kényszerben játszotta a partit. A szicíliai védelmű csatában Caruana a sötét állás gyengeségét, a d6 gyalogot vette tűz alá, Giri ügyesen megszervezte a védelmét. A játszma egyik döntő pillanata volt Giri 20…Vf8 lépése, Caruana joggal érezte, hogy a kezdeményezése kifulladt, nem talált jó tervet.

Anish Giri remekül játszva használta ki a lélektani előnyét, előnybe került, gyalogot is nyert. A 40. lépésben még kihagyta a nyerést jelentő f5 lépést, de két lépéssel később már meghúzta a nyerőt, kiskombinációval tette fel az i-re a pontot.

A második félidőben oly sokat hibázó Maxime Vachier-Lagrave legyőzte Kirill Alekszejenkot. A Caro-Kann védelem ellen a 3.f3-as változatot játszotta meg, a sorozatos cserék ellenére őrizte előnyét, a futóvégjátékot kitűnő technikával nyerte meg.

Hosszas manőverező küzdelmet láttunk Ding Liren és Alekszandr Griscsuk játszmájában. Az orosz sakkozó vesztette el a türelmét, az időkontroll után követett el döntő hibát.

A második félidőben lejátszott húsz partiból tíz végződött döntéssel, a világossal játszók 8-2-re vezetnek.

A 12. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) - Anish Giri (holland, 2776) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 45)

Ding Liren(kínai, 2791) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) 1 – 0 (Vezércsel,

Maxime Vachier-Lagrave(ftancia, 2758) - Kirill Alekszejenko (orosz, 2696) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 39)

Wang Hao (kínai, 2763) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2789) 0 – 1 (Orosz huszárjáték, 59)

Világbajnok-jelölti döntő Jekatyerinburg

kat. XXI (2771)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2789

*

*

1

½

0

.

½

½

½

½

1

1

1

.

½

1

8

2893

2.

Anish Giri

g

NED

2776

0

½

*

*

½

½

½

1

½

.

½

1

½

1

1

.

2871

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2758

1

.

½

½

*

*

½

0

½

0

½

.

1

½

½

1

2802

4.

Fabiano Caruana

g

USA

2820

½

½

½

0

½

1

*

*

½

.

½

.

0

½

1

½

6

2763

5.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2777

½

½

½

.

½

1

½

.

*

*

½

½

½

0

½

0

2737

6.

Wang Hao

g

CHN

2763

0

0

½

0

½

,

½

.

½

½

*

*

1

½

½

½

5

2713

7.

Ding Liren

g

CHN

2791

0

.

½

0

0

½

1

½

½

1

0

½

*

*

½

.

5

2716

8.

Kirill Alekszejenko

g

RUS

2696

½

0

0

.

½

0

0

½

½

1

½

½

½

.

*

*

2695

A hétfői 13. forduló párosítása:

Wang Hao - Fabiano Caruana

Jan Nepomnjacsij - Maxime Vachier-Lagrave

Kirill Alekszejenko - Ding Liren

Alekszandr Griscsuk - Anish Giri

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij remizett Caruanával, Giri legyőzte Ding Lirent, fél pont a hátránya

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Jekatyerinburgban zajló világbajnok-jelölti döntő 11. fordulójának rangadója, az éllovas orosz Jan Nepomnjacsij és az amerikai Fabiano Caruana összecsapása döntetlennel fejeződött be. Az orosz bajnok a skót négyeshuszárjátékot választotta, kockázatot nem vállalt, a három évvel korábbi világbajnoki kihívónak nem adott esélyt. A holland Anish Giri tetszetős tisztáldozattal győzte le a készeres kínai olimpiai bajnokot, Ding Lirent. Giri fél pontra megközelítette Nepomnjacsijt. Első győzelmét aratta az orosz Alekszandr Griscsuk, kalandos partiban nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. Pontosztozkodás született az orosz Kirill Alekszejenko és a kínai Wang Hao játszmájában. A viadal győztese lesz a világbajnok Magnus carlsen kihívója.

 

Jekatyerinburgban a pihenőnap után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő. A 11. forduló rangadóját az éllovas Jan Nepomnjacsij és a három évvel korábbi világbajnoki kihívó, a világranglista második Fabiano Caruana vívta. Az orosz bajnok a biztonságot tűzte zászlajára, a skót négyeshuszárjátékban a legkisebb kockázatot sem vállakta, riválisának nem adott esélyt.

 

Jan Nepomnjacsij előnye fél pontra csökkent Anish Girivel szemben. A holland nagymester tetszetős tisztáldozattal győzte le a kétszeres olimpiai bajnok Ding Lirent. A kínai nagymester a spanyol megnyitás ritkább változatában többször is hibázott, esélyes folytatásokat is figyelmen kívül hafyott. Giri tisztáldozata után állása kártyavárként omlott össze. A virtuális világranglistán Nepomnjacsij a harmadik, Anish Giri a negyedik, a sereghajtó Ding Liren az ötödik helyre esett vissza.

 

Megszerezte első győzelmét Alekszandr Griscsuk. A szicíliai védelmű csatára saját bevallása szerint is sokat készült, új gondolatot játszott meg Maxime Vachier-Lagrave ellen. Az orosz nagymester a különböző oldalra történt sáncolás után gyalogot áldozott, majd minőséget is a királyszárnyi akció sikere érdekében.

 

A pontos folytatással Griscsuk adós maradt, MVL kiegyenlítette esélyeit, de ellenfele időzavarában ismét hibázott. Griscsuk kihagyta a nyerést, MVL sikeresen védekezhetett volna, bőségesen volt gondolkodási ideje, hogy a közbeiktatott futósakkal remiesélyhez jusson, kihagyta a lehetőséget. A tavalyi első félidőt Jan Nepomnjacsijjal holtversenyben az élen zárta, a folytatásban a négy partijából csak 1 pontot szerzett.  

Pontosztozkodás született Kirill Alekszejenko és Wang Hao játszmájában. A fordulatos küzdelem végül örökös sakkal ért véget.

 

A 11. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2789) - Fabiano Caruana (amerikai, 2820) döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 41)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2696) - Wang Hao (kínai, 2763) döntetlen (Kettős huszárjáték, 55)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2758) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 48)

Anish Giri (holland, 2776) - Ding Liren (kínai, 2791) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 29)

Világbajnok-jelölti döntő Jekatyerinburg

kat. XXI (2771)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2789

*

*

1

½

½

½

½

½

0

.

1

.

½

1

1

.

7

2870

2.

Anish Giri

g

NED

2776

0

½

*

*

½

.

½

.

½

½

½

1

1

.

½

1

2837

3.

Fabiano Caruana

g

USA

2820

½

½

½

.

*

*

½

.

½

1

½

.

1

½

0

½

6

2798

4.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2777

½

½

½

.

½

.

*

*

½

1

½

½

½

0

½

.

2764

5.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2758

1

.

½

½

½

0

½

0

*

*

½

.

½

.

1

½

2780

6.

Wang Hao

g

CHN

2763

0

.

½

0

½

.

½

½

½

.

*

*

½

½

1

½

5

2732

7.

Kirill Alekszejenko

g

RUS

2696

½

0

0

.

0

½

½

1

½

.

½

½

*

*

½

.

2719

8.

Ding Liren

g

CHN

2791

0

.

½

0

1

½

½

.

0

½

0

½

½

.

*

*

4

2670

 

A 12. forduló párosítása:

Fabiano Caruana - Anish Giri

Ding Liren - Alekszandr Griscsuk

Maxime Vachier-Lagrave - Kirill Alekszejenko

Wang Hao - Jan Nepomnjacsij

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour ötödik versenye, a New in Chess Classic

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour ötödik versenye, a New in Chess Classic online rapid viadal. A 16 résztvevő körmérkőzésen dönti el a 8 továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből öten játszanak a tornán, az összetett pontversenyben az amerikai Wesley So öt ponttal előzi meg Carlsent. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 100 ezer dolláros díjalapból a győztes 30 ezret nyer.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A szériában hat rapid versenyre, három Masters tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcokat vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Masters versenyt tizenkét résztvevővel tervezték, az első nyolc helyezett kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. Magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek. A második tornát, a Magnus Carlsen Invitational viadalt a fokozott érdeklődésre tekintettel 16 résztvevővel rendezték meg.

 

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour ötödik versenye. A nagy presztízsű holland sakkmagazin, a New in Chess a torna névadó szponzora. A mezőny parádés, a világranglista első tíz helyezettjéből öten is a rajtnál. A világbajnok-jelöti döntő miatt „igazoltan” hiányzik Jan Nepomnjacsij, Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave. Az összetett pontverseny első nyolc helyezettjéből öten indulnak a csatába,  kilencen szabadkártyával játszanak, Alireza Firouzja a chess24.com prémium előfizetőinek szavazatainak köszönhetően szerepelhet. A 15 éves indiai  Praggnanandhaa a Polgár Challenge torna megnyerésévek harcolták ki a részvételi jogot.

 

A rajtlistát Magnus Carlsen vezeti, a világbajnok az összetett pontversenyben a második. Wijk aan Zee-ben a Tata Steel Masters tornán nagy csalódást okozott hatodik helyezésével, a mutatott játékával. A világbajnok az Altibox Norway Chess viadal óta nem tudott versenyt nyerni!

Az összetett pontversenyben Wesley So az élen, két rapid torna döntőjében is remekelt Magnus Carlsen ellen. Könnyű helyzetben van Tejmur Radzsabov, az Airthings Masters győzteseként már kvalifikálta magát a sorozatot lezáró fináléba.

A világbajnok-jelölti döntő miatt a kvalifikációs versenyen a fordulókat 19 órától játsszák!

Az összetett pontverseny élcsoportjának állása:

 

A New in Chess Classic viadal résztvevői:

 

#

New in Chess Classic résztvevői

FED

Életkor

Élő

H.

Rapid Élő

H.

Kvalifikáció

1

Magnus Carlsen

NOR

30

2847

1

2881

1

Pontverseny 2.

2

Levon Aronjan

ARM

38

2781

5

2778

8

Pontverseny 6.

3

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

36

2770

8

2761

13

Szabadkártya

4

Wesley So

USA

27

2770

9

2741

21

Pontverseny 1.

5

Tejmur Radzsabov

AZE

34

2765

10

2758

14

Pontverseny 3.

6

Alireza Firouzja

FID

17

2759

13

2703

34

Premium chess24

7

Leinier Dominguez Perez

USA

37

2758

14

2786

6

Szabadkártya

8

Szergej Karjakin

RUS

31

2757

16

2709

32

Szabadkártya

9

Hikaru Nakamura

USA

33

2736

18

2829

4

Pontverseny 8.

10

Jan-Krzysztof Duda

POL

22

2729

22

2774

10

Szabadkártya

11

Santosh Gujrathi Vidit

IND

26

2726

23

2636

111

Szabadkártya

12

Le Quang Liem

VIE

30

2709

31

2744

19

Szabadkártya

13

Gawain Jones

ENG

33

2670

67

2615

153

Szabadkártya

14

Aryan Tari

NOR

21

2639

120

2531

350

Szabadkártya

15

Johan-Sebastian Christiansen

NOR

22

2618

175

2521

389

Szabadkártya

16

Praggnanandhaa

IND

15

2608

207

1781

A Polgár Challenge győztese

Az első forduló párosítása:

Tejmur Radzsabov – Gawain Jones

Aryan Tari – Santosh Gujrathi Vidit

Levon Aronjan – Leinier Dominguez Perez

Johan-Sebastian Christiansen – Le Quang Liem

Magnus Carlsen -  Szergej Karjakin

Hikaru Nakamura – Sahriyar Mamedgyarov

Alireza Firouzja – Wesley So

Jan-Krzysztof Duda - Praggnanandhaa

 

 

 

A sorozat nyitányán, a Skilling Open viadalon Wesley So egy vereséggel, kiegyensúlyozott teljesítménnyel harmadikként vette az első akadályt, a kvalifikációs körversenyt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A negyeddöntőben Magnus Carlsen a holland Anish Girit győzte le, Wesley So hátrányból fordítva az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe. Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben kevésbé meggyőző játékkal nyert, az amerikai rangadón So magabiztosan győzte le Hikaru Nakamurát.

A döntő első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A sakkvilág november 30-án Magnus Carlsent 30. születésnapján köszöntötte, Wesley So első nyilatkozatában bocsánatot kért a világbajnoktól, hogy elrontotta a születésnapi ünneplést.

A második párharcuk első partijában megtört a jég, Magnus Carlsen sötéttel nyert és szerzett vezetést. Sokan gondolhatták, hogy So-t megtöri a vereség, de nem így történt. A második ütközetben Carlsen a 13. lépésben tért el a döntő első játszmájában látott folytatástól. Elképzelése nem vált be, So megőrizte gyalogelőnyét és huszárpárja erősebbnek bizonyult Carlsen futópárjánál. A sötét király is akcióba lépett, sikerrel támogatta a szabadgyalog előretörését, So harmadszor is kiegyenlített.

A harmadik partiban kölcsönös hibák után megszületett a finálé első döntetlene, majd villámgyorsan remiztek a negyedik játszmában. Következett a rájátszás, a két villámparti. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

Wesley So a döntő kilencedik játszmájának megnyerésével először jutott vezetéshez, Magnus Carlsen a tizedik partiban nem tudott egyenlíteni. So első helyét a 30 ezer dolláros első díj mellett az összetett pontversenyben 46 ponttal is jutalmazták, Carlsen 15 ezer dollárt és 30 pontot kapott.

 

A Skilling Open döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 2,5 – 3,5

 

A 2019-es Világkupa győztese, a koronavírus-járvány miatt a világbajnok-jelölti döntőtől visszalépő Tejmur Radzsabov diadalmaskodott a Meltwater Champions Chess Tour második tornáján, az Airthings Masters viadalon.

December 26-án 12 résztvevővel kezdődött meg a torna. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jutott be a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Tejmur Radzsabov veretlenségét megőrizve, egy nyeréssel és tíz döntetlennel ötödikként folytathatta a versengést. A negyeddöntő legnagyobb szenzációjaként a 24 éves orosz Daniil Dubov legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az első párharcuk 2-2-vel ért véget, a második meccsen Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel búcsúztatta a norvég világelsőt.  

Tejmur Radzsabov az orosz Jan Nepomnjacsijjal vívott kiélezett nagy csatát. Az első mérkőzésük négy döntetlennel lett 2-2, a folytatásban az azerbajdzsáni nagymester megnyerte az első partit, két pontosztozkodást követően az orosz bajnok kiegyenlített, sőt a rájátszás első partiját is megnyerte. Radzsabov egy remek futólépésnek köszönhetően egyenlített ki, majd sötéttel remizte el az Armageddon játszmát.

Az elődöntőben csak hat játszmára volt szüksége, hogy Daniil Dubovot is legyőzze, 3-1-gyel alapozta meg sikerét, majd két nyeréssel már a döntőben érezhette magát.

A döntő másik résztvevője, Levon Aronjan ötvenszázalékos teljesítménnyel jutott a negyeddöntőbe, egyetlen vereségét az utolsó fordulóban szenvedte el, a spanyol David Anton Guijarro fosztotta meg veretlenségétől.

A negyeddöntőben Hikaru Nakamurát remek játékkal győzte le, 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, majd a „visszavágón” két győzelemmel jutott az elődöntőbe. Az örök rivális Maxime Vchier-Lagrave ellen az első  meccsen 3-1-re győzött, a második találkozó 2-1-es vezetésénél ért véget.

A döntő első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt.

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. Mindketten hibáztak mielőtt létrejött a kritikus állás, Levon Aronjan szenzációs bástyaáldozatot hozott. Radzsabov királya körül sűrű viharfelhők gyülekeztek.

Aronjan két nyerést adó folytatás között választhatott, de rossz döntést hozott, Radzsabov kivédte a fenyegetéseket, az átélt izgalmak hatására belement a lépésismétléses remibe.

A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát.

Tejmur Radzsabov végső sikerét a harmadik játszmában elért döntetlen biztosította be.

 

Az Airthings Masters döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5, 2 - 1

 

Wesley So az Opera Euro Rapid online viadalon megismételte sikerét, a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornájához hasonlóan a fináléban a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

Február 14-én 16 résztvevővel kezdődött meg az Opera Euro kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Magnus Carlsen a holland Anish Girivel holtversenyben végzett az élen, Wesley So félpontos hátránnyal harmadikként vette az első akadályt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A folytatásban Magnus Carlsen kétszer is csak a sorsdöntő Armageddon parti megnyerésével jutott tovább. Daniil Dubov, majd Maxime Vachier-Lagrave is kiegyenlített az első párharcok elvesztése után. Wesley So kalandok nélkül nyerte meg két meccsét, a lengyel Jan-Krzysztof Duda és Tejmur Radzssabov sem tudta megnehezíteni a döntőbe jutását.

A döntő első játéknapján a második és a negyedik játszmában született döntés. A második ütközet fényesen bizonyította, hogy az amerikai sakkozó felkészültsége imponáló. So három gyalogért tisztet áldozott, jobban is állt, nyerési esélyei is voltak. Carlsen a tiszt visszaáldozásával fokozatosan átvette a kezdeményezést, tökéletes játékkal győzött, megszerezte a vezetést.

Carlsen vezetésének birtokában a legkevesebb kockázatot sem vállalta, So a vereség után a gond nélküli döntetlennel rendezhette sorait.

A negyedik összecsapást követően Wesley So öröme érthető volt, az alapsor gyengeségét kihasználva a világbajnok királyát védhetetlen matt elé állította. Nagy bravúr, hogy So a nyeréssel párharcaik során már ötödször egyenlített ki!

A finálé második játéknapján Wesley So játszhatta világossal az első partit. A tornán oly sok kritikus helyzetben is jó döntéseket hozó, szinte „rendelésre” nyerni képes Magnus Carlsen mit remélt a váratlan tisztáldozatával? So a látszatfenyegetéseket magabiztosan hárította, 28 lépésben nyert.

Carlsen világossal a következő ütközetben kezdeményezett, de jelentős előnyt nem tudott kicsiholni a gondolkodási idejével is jól gazdálkodó riválisával szemben.

Az amerikai sakkozó keze is megremegett előnyének birtokában. Az olasz megnyitású játszmában a 18. lépésben vesztőt húzott. A világbajnok kicsit is jobb formában azonnal rácsapott volna a felkínált taktikai lehetőségre, a tisztáldozat szétrombolta volna ellenfele királyállását. Az elszalasztott esély többé nem tért vissza, So remifórral játszhatta az utolsó partit.

Magnus Carlsen oly sok elpuskázott lehetőség ellenére esélyt kapott, hogy döntetlenre mentse a párharcot, kiharcolja a rájátszást. So királya ellen a nyílt g vonalon sikert ígérő akciót vezethetett volna. Az amerikai nagymester megmenekült a vereségtől, nyert állásban azonban a lépésismétléses remi mellett döntött.

A bronzéremért játszott meccsen Tejmur Radzsabov kettős győzelmet aratott.

 

Az Opera Euro Rapid döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 1,5 – 2,5

 

A holland Anish Giri győzött a Meltwater Champions Chess Tour Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon.

Március 13-án 16 résztvevővel kezdődött meg a Magnus Carlsen Invitational kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Anish Giri nagy versenyt vívott a világbajnok Magnus Carlsennel, végül másodikként zárt. Egyetlen vereségét Jan Nepomnjacsijtól szenvedte el.

A folytatásban Anish Giri a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen győzött, az első meccs 2-2-es eredménye után a második összecsapást 3-1-re nyerte meg. Az elődöntőben Wesley So-val szemben két 2,5-1,5-ös győzelemmel diadalmaskodott.

Jan Nepomnjacsij útja rögös volt. A körversenyből pocsék rajt – 5-ből 1,5 pont – után nagy elszántsággal próbálta rendezni sorait, három veresége ellenére ötödikként kvalifikálta magát. A negyeddöntőben javuló teljesítménnyel 2-2-es első meccset követően a második találkozón 2,5-0,5-re győzte le Hikaru Nakamurát. Az elődöntőben drámai csatában, szerencsésebb kézzel sakkozva nyert Magnus Carlsen ellen, a rájátszásban múlta felül a norvég világelsőt.  

A döntő első játéknapján négy döntetlen született. Anish Giri az első és a harmadik játszmában is kecsegtető állását rontotta remire. A holland nagymester sötéttel a szicíliai védelem Najdorf-változatában kétszer is pontos játékkal érte el a pontosztozkodást.

A hatodik játszmában megtört a jég, Giri rögtön támadólag lépett fel, Nepomnjacsij pontatlanságát kihasználva jelentős előnybe került, és ezúttal nem hibázott, vezetést szerzett. Nepomnjacsij a nyolcadik partiban egenlített ki.

Az első hely sorsát két villámparti döntötte el, a nagymesterek 5-5 perccel és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal küzdöttek meg. Anish Giri a világos színt választotta, francia védelmet láttunk. A holland sakkozó a 17. lépésben váratlan tisztáldozatot hozott, csak ő hitt elgondolása sikerében, de alaposan megzavarta ellenfelét. Nepomnjacsij nehezen döntött a kínálkozó védőlépések között, majd megtámadott bástyájával rossz mezőre lépett, vesztőt húzott, Giri a meccsen másodszor került előnybe. Az orosz bajnok a második villámpartit igazi küzdelem nélkül vesztette el, Anish Giri másodszor is nyert.  

 

Anish Giri győzelméért a 220 ezer dolláros díjalapból 60 ezer dolláros díjat vehet át, Jan Nepomnjacsij 40 ezret nyert. Giri első helyével kiharcolta a sorozatot lezáró fináléban való részvételre.

A harmadik helyért vívott mérkőzésen a világbajnok Magnus Carlsen az amerikai Wesley So ellen az első találkozón 3-1-re győzött, a második meccs 2-1-es vezetésénél fejeződött be, a norvég világelsőnek a sorozaton két ezüstérem után be kellett érnie a harmadik hellyel.

 

A Magnus Carlsen Invitational döntőjének végeredménye:

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 2, 2 – 2, 2 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com chessbase.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij legyőzte Alekszejenkot, egy pontra növelte előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Jekatyerinburgban zajló világbajnok-jelölti döntő tizedik fordulójában az éllovas Jan Nepomnjacsij könnyű győzelmet aratott honfitársa, Kirill Alekszejenko elle. Az orosz nagymester a 31 lépéses nyerésével egy pontra növelte előnyét az üldöző trióval szemben. Az olimpiai bajnokok csatájában az amerikai Fabiano Caruana nem tudott visszavágni Ding Lirennek az első félidőben elszenvedett vereségéért. Pontosztozkodás született a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri játszmájában is. Fordulatokban gazdag küzdelemben remizett a kínai Wang Hao és az orosz Alekszandr Griscsuk. A csütörtöki pihenőnap után pénteken többek között Jan Nepomnjacsij és Fabiano Caruana összecsapásával folytatódik a viadal.

 

A világbajnok-jelölti döntő tizedik fordulója után Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel vezet. A viadal második félidejében első győzelmét aratta, honfitárss, Kirill Alekszejenko ellen 31 lépésben nyert. A 23 éves nagymester meglehetősen tájékozatlan volt az angol megnyitásban, a centrumfeszültség feloldása után Nepomnjacsij tisztjeit harmonikusan fejleszthette, ideális mezőket foglalhattak el.

 

A sötét király elleni akció nagy erővel bontakozott ki, Alekszejenko királya gyorsan bajba került. Nepomnjacsij a pihenőnap után egyik nagy riválisa, Fabiano Caruana ellen a világos bábukat vezetheti, ahogy a 13. játéknapon Maxime Vachier-Lagrave ellen is övé a kezdés joga. Az utolsó fordulóban mérkőzik meg Ding Lirennel…

 

A holtversenyben második trió döntetlennel folytatta. Az olimpiai bajnokok, a világranglista második és harmadik helyezettje, Fabiano Caruana és Ding Liren spanyol megnyitású ütközetében a kínai nagymester újított. A három évvel korábbi világbajnoki kihívó örülhetett a döntetlennek, nem tudott visszavágni a tavalyi első félidőben elszenvedett vereségéért.

 

Maxime Vachier-Lagrave és Anish Giri a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában vívott elméleti párbajt. A holland nagymester gyalogot áldozott, a francia rivális gyalogszerkezete jelentett kompenzációt. Giri időzavarban ellenjátékhoz jutott, MVL sorozatos cserék engedélyezésével kiengedte előnyét.

 

Fordulatokban gazdag összecsapást láttunk Wang Hao és Alekszandr Griscsuk játszmájában. A francia védelmű partiban az orosz sakkozó a 11. lépése előtt egy órát gondolkodott! Taktikai lehetőségek egész tárházát kínálta az állás, Wang Hao fölöslegesen áldozta le vezérét, szabadgyalogja nem ért célba, Griscsuk kivédte akcióját. Időzavarban azonban eltékozolta előnyét, az időkontroll után maga kínálta a békekötést.

 

A 10. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) - Ding Liren (kínai, 2791) döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2758) - Anish Giri (holland, 2776) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)

Wang Hao (kínai, 2763) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) döntetlen (Francia védelem, 41)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2789) - Kirill Alekszejenko (orosz, 2696)  1 – 0 (Angol megnyitás, 31)

Világbajnok-jelölti döntő 2020 Jekatyerinburg

kat. XXI (2771)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2789

*

*

½

.

0

.

1

½

1

½

½

1

.

½

1

2873

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2820

½

.

*

*

½

1

½

.

½

.

½

.

0

½

1

½

2796

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2842

1

.

½

0

*

*

½

½

½

.

½

.

1

½

½

.

2816

4.

Anish Giri

g

NED

2776

0

½

½

.

½

½

*

*

½

1

½

.

½

.

1

.

2806

5.

Wan Hao

g

CHN

2763

0

.

½

.

½

.

½

0

*

*

½

½

1

½

½

.

2739

6.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2777

½

½

½

.

½

.

½

.

½

½

*

*

½

.

½

0

2728

7.

Ding Liren

g

CHN

2805

½

0

.

1

½

0

½

.

0

½

½

.

*

*

½

.

4

2700

8.

Kirill Alekszejenko

g

RUS

2698

½

0

0

½

½

.

0

.

½

.

½

1

½

.

*

*

4

2714

 

A pénteki 11. forduló párosítása:

Jan Nepomnjacsij - Fabiano Caruana

Kirill Alekszejenko - Wang Hao

Alekszandr Griscsuk - Maxime Vachier-Lagrave

Anish Giri - Ding Liren

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij remizett Griscsukkal, megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Jekatyerinburgban zajló világbajnok-jelölti döntő kilencedik fordulójában az éllovas Jan Nepomnjacsij remizett honfitársával, Alekszandr Griscsukkal, az orosz nagymester megőrizte félpontos előnyét. Az amerikai Fabiano Caruana kedvező esélyt szalasztott el az orosz Kirill Alekszejenkoval szemben, hogy befogja Nepomnjacsijt. Nehéz pillanatokat élt át a francia Maxime Vachier-Lagrave a kínai Ding Lirennel vívott csatájában, 88 lépésben mentette döntetlenre hátrányos állását. A játéknap egyetlen győzelmét a holland Anish Giri aratta, a kínai Wang Hao súlyos időzavarban sokat hibázott. Giri a nyeréssel holtversenyben másodikként várhatja a folytatást.

 

A világbajnok-jelölti döntő kilencedik játéknapján elsőként az orosz rangadó fejeződött be, Alekszandr Griscsuk és Jan Nepomnjacsij másodszor is megosztozott a ponton. Az éllovas Nepomnjacsij választása a Grünfeld védelemre esett. A centrumképzős változatban Nepomnjacsij a tőle megszokott módon gyorsan hozta meg döntéseit, Griscsuk királyszárnyi akcióval próbálkozott.

 

A parti kritikus állásában Griscsik meglepő minőségáldozatra szánta el magát. Nepomnjacsij az áldozatot nem fogadta el, a döntetlenhez vezető folytatás mellett döntött.  

 

A játéknap egyetlen győzelmét Anish Giri érte el, a nyeréssel holtversenyben a második helyre lépett előre. A katalán megnyitású partiban Wang Hao egyre nagyobb időzavarba került, a védekezés közepette többször is hibázott. Giri haderejével betört a hetedik sorra, ez eldöntötte a játszma sorsát.

 

Kecsegtető esélyt szalasztott el Fabiano Caruana, hogy befogja Jan Nepomnjacsijt. Az olasz megnyitású játszmában az amerikai nagymester kedvezőbb körülmények között is üthette volna le az áldozatul kínált gyalogot. Egy előkészítő lépésére Kirill Alekszejenko ellenjátékot kapott. A bástyavégjátékban feltartóztatta Caruana szabadgyalogját, a küzdelmük döntetlennel fejeződött be.

 

A világranglista harmadik Ding Liren messze a legjobb formájától. Maxime Vachier-Lagrave nehéz pillanatokat élt át, közelinek tűnt, hogy újabb vereséget szenvedjen. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren nem találta meg a nyerőesélyt nyújtó folytatást, MVL ellenjátékhoz jutott, a csata lépésismétléssel 88 lépésben lett döntetlen.

A 9. forduló eredményei:

Kirill Alekszejenko (orosz, 2696) – Fabiano Caruana (amerikai, 2820) döntetlen (Olasz megnyitás, 59)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2789) döntetlen (Grünfeld védelem, 41)

Anish Giri (holland, 2776)  – Wang Hao (kínai, 2763) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 39)

Ding Liren (kínai, 2791) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2758) döntetlen (Királyindiai védelem, 88)

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

Jan Nepomnjacsij (2789)

 

½ 

1 ½ 

½ 

1

½ ½ 

2

 Fabiano Caruana (2820)

½ 

 

½ 1 

½ 

1 ½ 

½ 

½ 

0

5

3

Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1

½ 0

 

½ 

½ 

½

½

1 ½ 

5

4

 Anish Giri (2776)

0 ½ 

½

½

 

1

½ 1 

½ 

½ 

5

5

 Kirill Alekszejenko (2696)

½ 

0 ½ 

½ 

0

 

½ 

½ 1 

½ 

4

6

 Wang Hao (2763)

0

½ 

½ 

½ 0 

½ 

 

½ 

1 ½ 

4

7

Alekszandr Griscsuk (2777)

½ ½ 

½ 

½ 

½ 

½ 0 

½ 

 

½ 

4

8

 Ding Liren (2791)

1

0 ½ 

½

½ 

0 ½ 

½ 

 

 

A 10. forduló párosítása:

Fabiano Caruana - Ding Liren

Maxime Vachier-Lagrave - Anish Giri

Wang Hao - Alekszandr Griscsuk

Jan Nepomnjacsij - Kirill Alekszejenko

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fabiano Caruana nagyszerű újítással nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, Jan Nepomnjacsij az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelyet a koronavírus-járvány miatt hét forduló után szakítottak félbe. A viadal nyolcadik játéknapjának rangadóját a rajtlistát vezető amerikai Fabiano Caruana és a holtversenyben vezető francia Maxime Vachier-Lagrave vívta. Caruana a szicíliai védelmű összecsapásban a 18. lépésben nagyszerű újítással lepte meg riválisát, az elméleti párbajt megnyerte, minőségelőnyét MVL hősies védekezése ellenére 74 lépésben érvényesítette. Az orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri 28 lépésben remizett, az orosz bajnok félpontos előnnyel vezet. A kínai derbin Ding Liren nem tudott visszavágni Wang Hao-nak az első körben elszenvedett vereségéért. Megszerezte első győzelmét az orosz Kirill Alekszejenko, minőségáldozata után az időzavarba került honfitársa, Alekszandr Griscsuk többször is remiesélyt kínáló folytatást hagyott ki. A világbajnok-jelölti döntő győztese lez a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.

 

Tavaly március 26-án Jekatyerinburgban a világbajnok-jelölti döntőt hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította. Az eredményeket nem törölték, az oly sok meglepetést hozó viadalon a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel várhatta a folytatást. A legnagyobb esélyesnek számító, 2018-ban Magnus Carlsennel világbajnoki döntőt játszó amerikai Fabiano Caruana csak ötven százalékot ért el, a kínai Ding Liren két vereséget is elszenvedett.

Az elmúlt több mint egy év alatt a nagymesterek kevés kivétellel csak online rapid viadalokon vettek részt. Januárban Weijk aan Zee-ben a járvány ellenére megrendezték a hagyományos Tata Steel Masters viadalt, amelyen a holland Anish Giri holtversenyben első, Fabiano Caruana harmadikként végzett. Maxime Vachier-Lagrave szereplése volt a legnagyobb rejtély, a francia nagymester önbizalmát is megtépázhatta négy veresége, - 3-mal zárt, többek között Fabiano Caruanától is kikapott.

 

A vb-jelölti döntő második félideje többek között Fabiano Caruana és Maxime Vachier-Lagrave rangadójával kezdődött meg, a nyitólépést a sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov tette meg. A nagymesterek folytatták a szicíliai védelem Najdorf-változatában megkezdett elméleti párbajukat, Caruana a 10.e5-ös változat mellett döntött és a 18. lépésben újítással lepte meg riválisát. A gondosan előkészített házielemzés, a gyalogáldozatok melletti tisztáldozat, a taktikai csapások után „elcsendesedett” a küzdelem, az amerikai nagymester minőségelőnnyel játszhatott.

 

Maxime Vachier-Lagrave hősiesen védekezett, Fabiano Caruana nagy elszántsággal próbálta feltörni MVL védelmi vonalát. A világbajnok Mahnus Carlsen is nagy érdekléődéssel követte, elemezte a rendkívül érdekes végjátékot. Caruana is pontatlankodott, MVL is hibázott a védekezésben, végül az amerikai sakkozó királya döntő erővel betört, 74 lépés után győztesként állhatott fel a sakkasztatól. Fabiano Cariuana az értékes győzelemmel beérte francia riválisát, fél pontra megközelítette az éllovas Jan Nepomnjacsijt.

 

Az orosz sakkozó a tornát kettős győzelemmel kezdte, ezúttal Anish Giri ellen a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában nem tudott előnyt kicsiholni, lépésismétléssel 28 lépésben remiztek.

 

A kínai rangadón, Wang Hao és Ding Liren partija, a skót megnyitású összecsapás örökös sakkal ért véget, Ding Liren nem tudott visszavágni a rajtnál világossal elszenvedett vereségéért. A kétszeres olimpiai bajnok, a világranglista harmadik Ding Liren egyelőre a sereghajtó!

 

Meglepetés született az orosz háziderbin, megszerezte első győzelmét a szabadkártyával játszó 23 éves Kirill Alekszejenko. A francia védelmű összecsapás fordulatos küzdelmet hozott, Alekszandr Griscsuk vesztét végül krónikus időzavara okozta. Alekszejenko minőségáldozata jó elképzelésnek bizonyult, szabadgyalogja, aktív királya gondokat jelentett Griscsuk számára, aki a védekezésben többször is hibázott, Alekszejenko legyőzte jóval esélyesebb honfitársát.

 

A 8. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2758) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 74)

Wang Hao (kínai, 2763) – Ding Liren (kínai, 2791) döntetlen (Skót megnyitás, 28)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2789) – Anish Giri (holland, 2776) döntetlen (Szicíliai védelem, 28)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2696) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) 1 – 0 (Francia védelem, 74)

Világbajnok-jelölti döntő Jekatyerinburg 2020-21

cat. XXI (2771)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2789

*

*

½

.

0

.

1

½

1

.

½

.

½

.

1

.

5

2865

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2820

½

.

*

*

½

1

½

.

½

.

1

.

½

.

0

.

2807

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2758

1

.

½

0

*

*

½

.

½

.

½

.

½

.

1

.

2822

4.

Anish Giri

g

NED

2776

0

½

½

.

½

.

*

*

½

.

1

.

½

.

½

.

4

2773

5.

Wang Hao

g

CHN

2763

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

1

½

4

2775

6.

Kirill Alekszejenko

g

RUS

2696

½

.

0

.

½

.

0

.

½

.

*

*

½

1

½

.

2738

7.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2777

½

.

½

.

½

.

½

.

½

.

½

0

*

*

½

.

2718

8.

Ding Liren

g

CHN

2791

0

.

1

.

0

.

½

.

0

½

½

.

½

.

*

*

3

2681

 

A 9. forduló párosítása:

Kirill Alekszejenko – Fabiano Caruana

Alekszandr Griscsuk – Jan Nepomnjacsij

Anish Giri – Wang Hao

Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Jekatyerinburgban folytatódik a világbajnok-jelölti döntő, Vachier-Lagrave és Nepomnjacsij vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban április 19. és 27. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő második félidejét. A nagy érdeklődéssel várt és kísért viadalt tavaly a koronavírus-járvány miatt a hetedik forduló után félbeszakították, kétszeri halasztás után hétfőn folytatódik a versengés. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel holtversenyben áll az élen. Az 500 ezer eurós összdíjazású verseny győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója, a világbajnoki döntőt november 24-től Dubajban rendezik meg.  

 

A sakktörténelemben különleges helyet kap  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. Tavaly március 17-én kezdődött meg a viadal, hét forduló után március 26-án jelentette be a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics, hogy a fokozódó járványhelyzet miatt félbeszakítják a tornát. Az oly sok meglepetést hozó versenyben Maxime Vachier-Lagrave és Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel zárta a félidőt és előnyös helyzetben kezdheti a folytatást, amelyre több mint egy évet kellett várni.

 

Ötödször dönti el nyolcfős viadal a világbajnoki kihívó személyét. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, több győzelmének köszönhetően a norvég sakkozó lett a győztes. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől. Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős exvilágbajnok veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

 

Három éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. Az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első.

Jekatyerinburgban a berlini viadalhoz képest öt új szereplő a nyolcfős mezőnyben. A tornán az amerikai Fabiano Caruana a két évvel ezelőtti világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A kínai Ding Liren a 2019-es Világkupa második helyezettjeként kvalifikálta magát. A győztes, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov lemondta részvételét, a koronavírus járvány miatt a viadal elhalasztását kérte, a versenyt azonban az eredetileg tervezett időpontban, március 17-én megkezdték. A FIDE és a rendezők ígérték, hogy maximális erőfeszítéssel biztosítják a viadal biztonságos lebonyolításáért. A francia Maxime Vachier-Lagrave örömmel vállalta Radzsabov visszalépésének köszönhetően kapott részvételi lehetőséget.

A londoni mezőnyből csak Caruana, Ding Liren és Alekszandr Griscsuk indulhatott csatába a világbajnoki kihívó jogáért, Anish Giri négy éve már bemutatkozott, Jan Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wang Hao és rendezői szabadkártyával Kirill Alekszejenko először játszott világbajnok-jelölti döntőben.

Mi is történt az első hét fordulóban?

Az első játéknap nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A nyitányon a másik győzelmet Jan Nepomnjacsij aratta, Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko elleni sikere papírforma volt.  

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

 

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vacgier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt.

A világbajnok-jelölti döntő állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

Az elmúlt egy év során a döntő résztvevői elsősorban rapid online viadalokon játszottak. Az októberi stavangeri Altibox Norway Chess hat fős, kétfordulószuperversenyen Fabiano Caruana negyedik lett. Az orosz szuperbajnokságon Jan Nepomnjacsij diadalmaskodott. Januárban a Tata Steel Masters viadalon Anish Giri holtversenyben lett első, a rájátszást elvesztette Jorden Van Foreesttel szemben. Fabiano Caruana félpontos hátránnyal holtversenyben harmadikként végzett, Maxime Vachier-Lagrave csak a tizenegyedik helyet osztotta, a világranglistán tíz helyet is rontott.

 

A nyolcadik fordulót április 19-én játsszák, a tizedik és a tizenkettedik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra április 27-én kerül sor. Játszmánként a gondolkodási idő 100-100 perc az első 40 lépésre, majd 50-50 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidővel. A résztvevők 72 órával nem régebbi negatív PCR teszttel folytathatják e versenyt. Később csak akkor tesztelik a nagymestereket, ha valaki a betegség jeleit mutatná. Pozitív teszt esetén a sakkozót kizárnák a versenyből. (A hírek szerint Wang Hao és Jan Nepomnjacsij beoltatta magát.) A parti előtt nem kötelező a kézfogás, játszma közben nem kötelező a maszk viselése.

 

A nyolcadik forduló párosítása:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2758)

Wang Hao (kínai, 2763) – Ding Liren (kínai, 2791)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2789) – Anish Giri (holland, 2776)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2696) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az indiai Praggnanandhaa másfél pontos előnnyel a Polgár Challenge viadal győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 15 éves indiai Praggnanadhaa a Challengers Chess Tour első versenyének, a Polgár Challenge viadalnak a győztese. Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik nagyszerű ötlete a négy rapid tornából és a döntőből álló sorozat, amelynek díjalapja 100 ezer dollár.  Nagy sikert hozott az első viadal, tíz női és tíz junior trónkövetelő sakkozó a körversenyen négy napon keresztül viaskodott. Polgár Judit tízfős válogatottja 96,5-88-ra legyőzte Vlagyimir Kramnyik együttesét. Praggnanadhaa másfél pontos előnnyel nyerte meg a tornát, a 3 ezer dolláros első díja mellett játszhat a Meltwater Champions Chess Tour április 24-én kezdődő ötödik versenyén.   

 

A sakkvilág húsz nagy tehetségének négy napos tornája, a remek csaták, az izgalmas, fordulatokban bővelkedő összecsapások méltán arattak nagy sikert. A trónkövetelők küzdelmeit az „ötletgazdák”, Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik elemezték, adtak tanácsokat az ifjú sakktehetségeknek. Kitűnő volt a chess24.com honlapon a közvetítés.

 

Judit és Vlagyimir is tíz-tíz sakkozót jelölt a csapatukba, öt-öt leány és fiú alkotta az együtteseket. A csapatversenyben Polgár Judit válogatottja 96,5-88-ra diadalmaskodott.

A 19 fordulós körversenyen játszmánként 10-10 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc bónusszal is gazdálkodhattak a küzdő felek. A tíz junior nem ismert „kíméletet”, a lányoknak kevés esélyt adtak, az idő szorításában a nők jóval többet hibáztak, kecsegtető lehetőségeket is kihasználatlanul hagytak. Az indiai Praggnannandhaa és az üzbég Nodirbek Abduszattorov első helyért vívott versengését a kínai olimpiai bajnoknő, Lei Tingjie döntötte el, a 17. fordulóban legyőzte a rajtlistát vezető üzbég nagymestert.

Praggnanandhaa a viadalt vereséggel kezdte, a 14 éves orosz Volodar Murzin sötéttel mattolta az indiai nagymestert, aki a váratlan vereség után 12 játszmájából 11,5 pontot szerzett és a befejező négy kör előtt félpontos előnnyel vezetett.

Az első játéknap öt fordulója után az állás:

 

Tíz kör után az indiai nagymester félpontos előnnyel vezetett:

 

A tizenkettedik fordulóban kevés hiányzott a nagy meglepetéshez, az orosz Polina Suvalova lenyerhette volna Praggnanandhaa vezérét… A 15. körben az indiai sakkozó elszenvedte második vereségét, LékóPéter tanítványa, a német Vincent Keymer győzte le.

A 15. forduló után az állás:

 

A hajrában Praggnanandhaa nem hibázott, Az utolsó fordulóban már győztesként játszhatott Abduszattorovval szemben, másfél pontos előnnyel végzett az élen.

Viswanathan Anand gratulációja:

Congrats to @rpragchess. Proud to see four of my kids from the Westbridge Anand Chess Academy in the event. Prag dominated and showed his class. But now we have some work, getting him ready for the big one!

A második helyen előált holtversenyt az egymás elleni eredményesség döntötte el. Az indiai Gukesh utolsó öt, az orosz Murzin hat partiját megnyerte, a 14 esztendős nemzetközi mester döntetlen nélkül játszotta végig a tornát. Az utolsó játéknap 40 játszmájában csak három pontosztozkodás született.

Vincent Keymer hetes nyerősorozat után dobogóra volt esélyes, utolsó partiját drámai csatában vesztette el az amerikai Christopher Yoo ellen, csak hatodik lett.

Polgár Judit csapata 15 forduló után három ponttal vezetett, a hajrában remekeltek a választottjai. Vlagyimir Kramnyik együttese a Gelfand Challenge viadalon javíthat, június 10. és 13. között rendezik meg a második versenyt.

A Polgár Challenge végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

P

1

 GM Praggnanandhaa R (2608)

 

½

½

1

0

0

½

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

15½

2

 GM Abdusattorov, Nodirbek (2627)

½

 

1

0

1

1

½

½

0

1

0

1

1

1

1

½

1

1

1

1

14

3

 GM Gukesh D (2578)

½

0

 

½

1

1

1

1

½

0

½

1

1

1

1

1

1

0

1

1

14

4

 GM Nihal Sarin (2620)

0

1

½

 

0

½

1

½

½

1

½

1

1

1

½

1

1

1

1

1

14

5

 IM Murzin, Volodar (2478)

1

0

0

1

 

1

1

0

1

0

1

1

0

1

1

1

1

1

1

1

14

6

 GM Keymer, Vincent (2591)

1

0

0

½

0

 

1

0

1

1

1

½

1

1

1

½

1

1

1

1

13½

7

 GM Liang, Awonder (2592)

½

½

0

0

0

0

 

1

½

1

1

1

1

1

0

1

1

1

1

1

12½

8

 IM Yoo, Christopher Woojin (2455)

0

½

0

½

1

1

0

 

1

0

1

½

½

1

½

1

½

1

1

1

12

9

 GM Mendonca, Leon Luke (2549)

0

1

½

½

0

0

½

0

 

1

1

½

1

½

½

1

1

1

1

1

12

10

 GM Bjerre, Jonas Buhl (2550)

0

0

1

0

1

0

0

1

0

 

1

0

½

1

1

½

½

1

1

1

10½

11

 GM Lei, Tingjie (2505)

0

1

½

½

0

0

0

0

0

0

 

1

1

½

½

1

1

1

1

1

10

12

 WGM Zhu, Jiner (2459)

0

0

0

0

0

½

0

½

½

1

0

 

½

1

1

1

1

1

1

1

10

13

 IM Salimova, Nurgyul (2397)

0

0

0

0

1

0

0

½

0

½

0

½

 

1

1

0

0

1

½

1

7

14

 IM Shuvalova, Polina (2476)

0

0

0

0

0

0

0

0

½

0

½

0

0

 

½

1

1

1

1

1

15

 IM Abdumalik, Zhansaya (2472)

0

0

0

½

0

0

1

½

½

0

½

0

0

½

 

1

0

1

0

1

16

 IM Khademalsharieh, Sarasadat (2494)

0

½

0

0

0

½

0

0

0

½

0

0

1

0

0

 

1

½

½

1

17

 IM Mammadzada, Gunay (2443)

0

0

0

0

0

0

0

½

0

½

0

0

1

0

1

0

 

½

1

1

18

 IM Yip, Carissa (2430)

0

0

1

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

½

½

 

1

1

4

19

 IM Badelka, Olga (2433)

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

½

0

1

½

0

0

 

1

3

20

 IM Saduakassova, Dinara (2500)

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

0

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nagy meglepetés a német SF Deizisau elsősége az online Rapid Klubcsapatok Európa-kupán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Nagy meglepetésre a német SF Deizisau e.V. csapatának elsőségével fejeződött be az online Rapid Klubcsapatok Európa-kupa viadal. A rajtlistán tizedik együttes az előcsatározásokból továbbjutott 10 csapat részvételével megrendezett fináléban hat győzelem mellett két döntetlent ért el a négytáblás küzdelmekben, egy vereséget szenvedett el. A hajrában a 16 esztendős Vincent Keymer remekelt. A francia Clichy Echecs 92 vívta ki az ezüstérmet, az orosz Mednyij Vszadnik lett a harmadik. A rajtlistát vezető német bajnokcsapat, az OSG Baden-Baden nem jutott be a döntőbe. A magyar színeket a 91 csapat vetélkedésében a Haladás VSE és a Hello Sakk képviselte. A szombathelyiek a csoport küzdelmekben harmadikként végeztek, kevésen múlott a továbbjutásuk, a Hello Sakk hatodik lett. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc bónusz.

 

Ötvennégy ország 523 sakkozója játszott a 27 nemzetet képviselő 91 csapatban, 178 nemzetközi nagymester is szerepelt az együttesekben. A rajtlistát az azerbajdzsáni Sahryar Mamedgyarov vezette, a német bajnokcsapatban, az OSG Baden-Baden együttesében játszó Rapport Richárd követte őt a rangsorban. Kilenc tíz résztvevős csoportot alakítottak ki, a körmérkőzéses küzdelmekből az első két-két helyezett jutott a viadal playoff szakaszába. A 18 továbbjutott csapatokat három csoportba osztották be, az első három helyezett együttes harcolta ki a döntőbe jutást, tizedikként a tavalyi Női Klubcsapatok Európa-kupa győztese, a monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo csapata kapott meghívást.

A csapatok rajtlistáját az OSG Baden-Baden vezette, a francia Maxime Vachier-Lagrave és Rapport Richárd mellett a francia Etienne Bacrot, a spanyol Alekszej Shirov és az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch játszott az együttesben. A német bajnokcsapat okozta a legnagyobb meglepetést is, nem jutott be a döntőbe. A magyar színeket a Haladás VSE és a Hello Sakk csapatai képviselték. A szombathelyieket a 33., a sakkozásunk utánpótlásából összeállított Hello Sakk együttesét az 55. helyre rangsorolták.

A rajtlista élcsoportja:

R.

FED

Csapat

Élő-átlag

Csoport

1

GER

OSG Baden Baden e.V.

2715

A

2

CZE

Novy Bor

2712

B

3

RUS

Mednyi Vsadnik

2698

C

4

ENG

4NCL Guildford

2682

D

5

AZE

Odlar Yurdu

2676

E

6

FRA

Clichy Echecs 92

2673

F

7

RUS

New Old Boys

2654

G

8

UKR

Greco-Notary Chess Team

2650

H

9

POL

Poland Hussars

2644

I

10

GER

SF Deizisau e.V.

2641

C

A körmérkőzéses csoport küzdelmekből az esélyesek kiharcolták a továbbjutást. Az OSG Baden-Baden csapatában Rapport Richárd az éltáblán igazi „vezérevezős” volt, 9 partijából 8 pontot szerzett. A Haladás VSE négyesfogata kitűnően helyt állt, kevésen múlott a nagy bravúr.

 

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Ladya Kazan

 * 

1

4

4

4

4

16

29,0

2

OSG Baden Baden e.V.

 * 

4

2

4

4

4

15

30,0

3

Haladás VSE Szombathely

3

0

 * 

3

3

3

4

14

22,5

4

La Garde du Roi

2

 * 

3

4

4

13

25,5

5

SF Berlin

0

½

1

½

 * 

3

2

4

9

16,0

6

Green Chess

0

0

1

1

 * 

3

1

2

4

7

14,5

7

Wood Green Monarchs

½

½

1

½

2

1

 * 

4

2

6

14,0

8

Bohemian Fire B

0

0

1

0

3

0

 * 

3

6

11,0

9

Chess Boys

½

0

2

 * 

4

3

14,0

10

Triesen

0

½

0

0

0

0

2

1

0

 * 

1

3,5

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Héra Imre

2610

1

½

1

0

½

½

1

1

½

6,0

9

2475

2

IM

Németh Miklós

2488

1

½

0

0

1

1

1

½

0

5,0

9

2399

3

IM

Kovács Gábor

2455

½

1

1

0

½

½

1

½

0

5,0

9

2365

4

IM

Csonka Attila István

2362

½

½

1

0

1

½

1

1

1

6,5

9

2197

Utánpótlásunk hat tehetsége játszott a Hello Sakk együttesében. A hatodikként rangsorolt sakkozóink három meccset tudtak megnyerni, egy döntetlen mellett ötször szenvedtek vereséget.

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

FM

Borhy Marcell

2403

0

½

1

1

1

0

3,5

6

2459

2

FM

Persányi Barnabás

2364

½

0

1

0

½

0

2,0

6

2428

3

IM

Krstulovic Alex

2347

½

1

1

1

0

½

0

4,0

7

2365

4

FM

Karácsonyi Gellért

2321

0

1

1

0

0

0

2,0

6

2431

5

FM

Juhász Ágoston

2356

0

0

½

0

0

0,5

5

2202

6

FM

Ongut Tamás Gunes

2314

1

½

1

0

0

½

3,0

6

2208

A playoffs folytatásban jóval nagyobb csaták dúltak. A Lagyja Kazany csapatában az éltáblán Vladiszlav Artyemijev 5-ből 4,5 pontjával remekelt. A harmadik helyen előállt holtverseny a francia együttesnek kedvezett.

Rájátszás „A” csoport

 

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Ladya Kazan

 * 

3

3

10

14,5

0

2

Hamburger Schachklub 1830

 * 

3

3

1

6

11,0

0

3

Clichy Echecs 92

1

 * 

3

4

9,5

0

4

Klub Szachowy Polonia Wroclaw

½

1

 * 

4

9,0

2

5

SV 1930 Hockenheim

1

 * 

4

9,0

0

6

Beer Sheva Chess Club

1

3

1

½

 * 

2

7,0

0

A „B” csoportban az azerbajdzsáni Odlar Yurdu és a cseh Novy Bor veretlenül vette a második akadályt. Az SF Deizisau e. V. továbbjutását sem fenyegette veszély.

Rájátszás „B” csoport

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

Odlar Yurdu

 * 

2

3

2

3

3

8

13,0

0

34

2

Novy Bor

2

 * 

2

2

3

3

7

12,0

0

28

3

SF Deizisau e.V.

1

2

 * 

3

3

7

11,5

0

23

4

C'Chartres Echecs A

2

2

1

 * 

2

3

8,5

1

18

5

Greco-Notary Chess Team

1

1

2

 * 

3

3

8,5

1

7

6

Tehsil Idman

1

1

1

1

 * 

2

6,5

0

6

A legizgalmasabb versenyfutást a „C” csoportban láttuk. Az OSG Baden-Baden csapatában már játszott Maxime Vachier-Lagrave is. A rajtlistát vezető német bajnokcsapat a harmadik körben szenvedett váratlan vereséget a 4NCL Guilford csapatától, majd a negyedik meccsükön a fehérorosz Svetlana négyesével szemben hihetetlen fiaskó volt a nagy arányú vesztés. Rapport a veretlenségét a lengyelek elleni találkozón vesztette el, 5-ből 2,5 ponttal zárta szereplését, MVL az éltáblán 4-ből 1,5 pontot gyűjtött. A szentpétervári Mednyij Vszadnik csapatában betlizett Vlagyimir Fedoszejev és Makszim Matlakov, Andrej Jeszipenko és Alekszandr Simanov eredményessége mentette meg a csapatot. A „lengyel huszároknál” Jan-Krzysztof Duda „gólerőssége” sokat jelentett.

Rájátszás „C” csoport

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Mednyi Vsadnik

 * 

2

2

6

10,5

2

2

4NCL Guildford

 * 

6

10,5

0

3

Poland Hussars

 * 

3

2

5

11,5

0

4

New Old Boys

2

1

 * 

5

10,5

0

5

Svetlana

½

½

 * 

4

8,5

2

6

OSG Baden Baden e.V.

2

2

½

 * 

4

8,5

0

Az OSG Beden-Baden váratlan kudarca után a végső győzelemre több csapat is esélyt kapott. Arra azonban senki nem számított, hogy a nagy körbeverések után az SF Deizisau kerül ki győztesen. Az idő szorításában egyre több volt a hiba, az elrontott esély, a váratlanul felcsillant lehetőség.

A második körben szenvedte el az SF Deizisau egyetlen vereségét, akkor még kevesen gondolták, hogy a Novy Bor négyese később nem tud beleszólni az érmekért vívott versengésbe.

 

Az esélytelenek nyugalmával játszó német csapat sorban szállította a szoros küzdelmekben elért győzelmeket, Fortuna is segítette előretörésüket. A hajrában a 16 esztendős Vincent Keymer mesterhármasa és Georg Meier ponterős játéka is kellett a váratlan sikerükhöz.

 

A Klubcsapatok Európa-kupa döntőjének végeredménye:

 

A győztes csapat tagjai és eredményei:

T.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Matthias Bluebaum

2670

GER

½

½

1

0

0

0

½

0

2,5

8

2714

2

GM

Alexander Donchenko

2659

GER

½

½

½

1

1

½

0

½

4,5

8

2656

3

GM

Georg Meier

2628

GER

1

½

½

1

1

1

5,0

6

2623

4

GM

Andreas Heimann

2606

GER

0

½

0

½

1,0

4

2569

5

GM

Vincent Keymer

2591

GER

½

½

1

½

1

1

1

5,5

7

2582

6

GM

Dmitrij Kollars

2598

GER

½

½

1

2,0

3

2483

 

A legjobb egyéni teljesítmények:

1.tábla:

1.Jan Krzysztof Duda (lengyel, 272, Poland Hussars)  2890

2. Jorden Van Foreest (holland, 2701, Clichy Echecs 92)  2857

3. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2687, Mednyi Vsadnik) 2823

2. tábla:

1.Gujrathi Santosh Vidit (indiai, 2726, Novy Bor) 2786

2. Makszim Matlakov (orosz, 2688), Mednyi Vsadnik) 2726

3. David Howell (angol, 2658, 4NCL Guilford) 2725

3. tábla:

1.Bartosz Socko (lengel, 2616, Poéand Hussars)  2674

2. Amin Bassem (egyiptomi, 2695,, Clichy Echecs 92) 2664

3. Nijat Abasov (azerbajdzsáni, 2664, Odlar Yurdu)  2654

4. tábla:

1. Andrej Jeszipenko (orosz, 2701, Mednyi Vsadnik) 2767

2. Gawain Jone (angol, 2670, 4NCL Guilford) 2708

3. Vasif Durarbayli (azerbajdzsáni, Odlar Yurdu) 2697

Tartalékok:

1.Vincent Keymer (német, 2591, SF Deizisau e.V.) 2812

2. Alekszandr Simanov (orosz, 2597, Mednyi Vsadnik) 2661

3. Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2598, Odlar Yurdu) 2656

Verőci Zsuzsa

Fotó:fide.com chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog