Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kétszeres olimpiai bajnok kínai Ding Liren a sakkozás új világbajnoka

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 30 éves Ding Liren a sakktörténelem tizenhetedik, a kínai férfi sakkozás első világbajnoka. Asztanában a világbajnoki döntő rapid rájátszásában Ding Liren 2,5 – 1,5 legyőzte az orosz Jan Nepomnjacsijt A 14 játszmás klasszikus finálé 7-7-tel fejeződött be, mindketten három-három partit nyertek, Ding Liren háromszor is kiegyenlített. A négyjátszmás rapid párharcuk három döntetlennel kezdődött meg, a világbajnoki cím sorsa a negyedik összecsapásban dőlt el, Ding Liren a bonyodalmakban, fordulatokban gazdag küzdelemben sötéttel 68 lépésben győzött.  

 

Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen önként mondott le címéről, a tavalyi világbajnok-jelölti döntő első , és második helyezettje, az orosz Jan Neponjacsij és a kínai Ding Liren mérkőzhetett meg a világbajnoki címért.

Kazahsztán fővárosában, Asztanában küzdött meg a világranglista második és harmadik helyezettje.  Kiegyenlített erők küzdelmét vártuk, hullámhegyek és hullámvölgyek jellemezték a játszmákat, a nagymesterek látványos hibákat is elkövettek, Jan Nepomnjacsij háromszor szerzett vezetést, Ding Liren háromszor egyenlített ki. Az orosz sakkozó már-már páholyban érzte magát, amikor elvesztette a 12. partit. Nagy esélyt szalasztott el az utolsó klasszikus játszmában.

Elisztában 2006-ban a címegyesítő döntőben Vlagyimir Kramnyik a rájátszásban nyert a bolgár Veszelin Topalov ellen. 2012-ben Moszkvában az indiai Viswanathan Anand és az izraeli Borisz Gelfand mérkőzése is rapid tempóban ért véget. 2016-ban Magnus Carlsen is a rájátszásban védte meg címét New Yorkban az orosz Szergej Karjakinnal szemben, majd Londonban 2018-ban az amerikai Fabiano Caruana ellen három rapidpartit nyert.

 

Az asztanai rájátszásban Ding Liren világossal játszotta az első partit. A vezérgyalog megnyitásban a kínai sakkozó kedvezőbben állt, Jan Nepomnjacsij jó taktikai érzékkel bonyolította a küzdelmet, lépésismétléssel lett döntetlen a játszma. A 25-25 perc gondolkodási idővel és a lépésenként 10-10 másodperc bónusszal mindketten jól gazdálkodtak.

 

Jan Nepomnjacsij világossal öt klasszikus partiban választotta a spanyol megnyitást, a rapid partikban sem változtatott, Ding Liren pedig egyre érdekesebb ötleteket játszott meg. Nepomnjacsij fokozatosan eltékozolta kis előnyét.

A harmadiik játszma volt a legbékésebb, Ding Liren a katalán megnyitásra emlékeztető állásból gyalogelőnyt hozott ki, de a különböző színű futók miatt nem tudta érvényesíteni.

 

Már jóslatokat lehetett hallani, hogy Jan Nepomnjacsij szívesen vállalta volna, hogy villámpartik döntsenek, de a másképp alakult a negyedik összecsapás. Az orosz sakkozó elég „mélyre ásta” a spanyol futóját, Ding Liren aktívabb állást játszhatott, majd türekmét veszítve gyalogot áldozott.

 

A küzdelem egyre izgalmasabb lett, lépésről-lépésre nőtt a feszültség. Ding Liren időhátránya ellenére is elkerülte a lépésismétlést, s ez láthatóan megzavarta Nepomnjacsijt. Nagyot hibázott, sötét szabadgyalogjai győzedelmesen törtek előre. A folytatásban azonban hiba csúszott, Nepomnjacsij tisztáldozattal örökös sakkot kényszeríthetett volna ki. A kapkodásban azonban nem találta meg a megmenekülést jelentő lehetőséget.

A 68. lépést követően Ding Liren világbajnokként könnyezett, Jan Nepomnjacsij kiviharzott a játékteremből, pályafutása második világbajnoki döntőjét vesztette el.

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Ding Liren (kínai, 2788) – Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) 9,5 – 8,5 ( 7 – 7, 2,5 – 1,5)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

Jan Nepomnjacsij – Ding Lire 1 – 0  (Spanyol megnyitás, 48)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 44)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Francia védelem, 37)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Nimzoindiai védelem, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 82)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Colle megnyitás, 38)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij  döntetlen (Nimzoindiai védelem, 90)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij  döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 35)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 47)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Angol megnyitás, 33)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren  0 - 1 (Spanyol megnyitás, 68)

 

Ding Liren pályafutásának legfontosabb versenyei, eredményei

A kétszeres olimpiai bajnok, a világranglista harmadik helyezettje, Ding Liren (Ting Li-zsen) 1992. október 24-én Vencsouban született. Négyéves korában tanult meg sakkozni. Egy évvel később már megnyerte az U6 korosztályos országos bajnokságot. Két évvel később az U10 korosztály versenyét nyerte meg, összesen hat korosztályos kínai ifjúsági bajnoki címet szerzett. Korosztályos világbajnokságokon 2002-ben és 2004-ben ezüstérmes volt. Ding Liren  2009-ben, 16 éves korában, minden idők legfiatalabbjaként nyerte meg először Kína felnőtt sakkbajnokságát, [majd ezt az eredményét megismételte 2011-ben és 2012-ben is. 2009-ben Ázsia bajnoka is lett, megkapta a nemzetközi nagymesteri címet. 2012-ben a junior világbajnokságon a holtversenyben győztes török Alexander Ipatov és Rapport Richárd mögött bronzérmes.

2011-ben a csapat-világbajnokságon ezüstérmes kínai válogatott tagja. Először játszott Világkupán, szabadkártyát kapott, de az első fordulóban kikapott a Fülöp-szigeteki Wesley So-tól. Az isztambuli sakkolimpián negyedik csapat tagja, a világbajnokságon az ismét ezüstérmes az együttessel. 2013-ban megnyerte a Danzhauban rendezett tornát, egy év múlva holtversenyben végzett az élen.

Tromsøben a fiatal erőkből álló kínai csapattal olimpiai bajnok

2014-ben hetedikként rangsorolták a kínai válogatottat, de a fiatal sakkozókból álló együttes az egyik titkos esélyesnek számított. Veretlenül értek elsőként célba, a végelszámoláskor döntőnek bizonyult válogatottunk elleni szerencsés győzelmük. A  hajrá izgalmait jól bírták, utolsó négy mérkőzésükből hármat is megnyertek, a felkínált lehetőséggel élni tudtak. Ding Liren egyéni teljesítménye a második táblán, a 10-ből 7,5 pont bronzérmet jelentett számára, a vietnami Nguyen Ngoc Truong Son és Balogh Csaba előzte meg. A Petroszjan emlékversenyen ötven százalékot ért el, mind a hét partija remivel végződött.

2015-ben a Tata Steel Chess holtversenyben második, a kínai ranglistán átvette az első helyet, amit azóta is őriz. A csapat-világbajnokságon aranyérmes a válogatottal. A Világkupán a nyolcaddöntőben honfitársa, a 16 esztendős Wei Yi győzte le.

Szabadkártyával játszhatott a Grand Chess Tour 2016 St. Louis-i viadalán. Nyolc döntetlen mellett Hikaru Nakamurától szenvedett vereséget. A bakui sakkolimpián a címvédő kínai együttes csak a 13. helyen végzett, három meccset is vesztettek. Ding Liren vezérletével javítottak a csapat-világbajnokságon, Hanti-Manszijszkban nyertek.

A Világkupa döntőjében a rájátszásban kapott ki Levon Aroniantól

A Világkupán Tbilisziben döntőt játszott az örmény Levon Aronjannal, a rájátszásban kapott ki, már világbajnok-jelöltként játszhatta az összecsapást. A küzdelmek során kétszer a „hosszabbításban” győzött, a negyeddöntőben Rapport Richárd ellen nyert, az elődöntőben Wesley So-ra mért vereséget. A kínai férfi sakkozás első világbajnok-jelöltjeként ünnepelték!

 A berlini döntőben Ding Liren lett a remikirály, 13 játszmája végződött döntetlennel, Sahrijar Mamedgyarov ellen nyert. Nehéz őt legyőzni, volt szerencséje is, Alekszandr Griscsukkal szemben nagy ziccert hibázott.

A berlini taktikájához hasonlóan a Gasimov emlékversenyen is higgadtan kivárta esélyét, a hetedik és a nyolcadik fordulóbeli győzelmével Magnus Carlsen mögött ezüstérmesként zárt, és a + 13 ponttal addigi pályafutása legmagasabb Élő-ponttal várhatta a stavangeri tornát.

Stavangerben sportbalesetet szenvedett

Az Altibox Norway Chess viadal harmadik fordulóját követő pihenőnapon a szupernagymesterek szakácsként vívtak meg egymással. A kétfős csapatok versenyében Viswanathan Anand és Ding Liren páros halétele nyerte el a zsűri tetszését. A kínai sakkozó csak komoly fájdalmak közepette segítette az exvilágbajnokot, kikapcsolódásként biciklire ült, s nagyot esett. A verseny orvosának tanácsára Fabiano Caruana elleni játszmáját a következő pihenőnapra halasztották, majd visszalépésre kényszerült, csipőtörés miatt meg is műtötték. A baleset miatt alaposan felborult a versenyprogramja, le kellett mondania a St. Louis-i 6. Sinquefield Cup-ot is. A hosszas rehabilitáció után a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval játszott felkészülési meccset, 3-1-re győzött, átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, a szeptemberi listán 2804 ponttal már a negyedik helyen állt a világranglistán.

Batumiban két mankóval is három aranyérmet szerzett

Batumiban az olimpiai bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a címvédő amerikai csapat és a négy évvel azelőtti győztes kínai együttes közötti párharcban. A világbajnoki kihívó Fabiano Caruana vezette amerikai ötösnek a mérkőzés előtt négy ponttal jobb volt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszáma (az ellenfelek ellen elért eredmény és az ellenfelek táblapontjainak szorzata), de ez semmiféle biztosítékot nem jelentett számukra. A négy döntetlen végül a kínai csapatnak kedvezett!

Az olimpiai bajnok éltáblása, Ding Liren három aranyérem boldog tulajdonosa lett. A legjobb éltáblásként is ünnepelték, a kínai csapatok nyerték a Nona Gaprindasvili kupát! A nyolcadik forduló után is csak hatodikok voltak, a kilencedik játéknapon nagyon fontos győzelmet értek el a remekül kezdő, sokáig éllovas Azerbajdzsán ellen, a tizedikben pedig vereséget mértek a meglepetések sorozatát elérő lengyelekre. Társai segítették fel a dobogó legfelső fokára a két mankó járó legjobbjukat.

A 2019-es esztendőt a Wijk ann Zee-i Tata Steel Chess viadalon kezdte, Jan Nepomnjacsij és Viswanathan Anand társaságában veretlenségét megőrizve holtversenyben harmadikként végzett.

A csapat-világbajnokságon kínai-orosz versengést vártunk, de a címvédő, a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttes a második és harmadik fordulóban elszenvedett váratlan vereségeikkel csak távcsővel figyelhette az élmezőnyt. A bronzérmes csapatban Ding Liren az éltáblán megőrizte veretlenségét. Samkirban a Gasimov emlékversenyen a kétpontos előnnyel győztes Magnus Carlsen mögött Szergej Karjakinnal osztotta a második helyet. Nem nevezett a Grand Prix 2019 sorozatra, a Grand Chess Tour 2019-re vállalta a részvételt. a zágrábi klasszikus viadalon meglepetésre két partit is vesztett, Magnus Carlsen és Wesley So győzte le, ötven százalékot ért el.

 

St. Louisban remekelt, a rájátszásban Magnus Carlsen ellen nyert

St. Louisban a 7. Sinquefield Cup viadal Ding Liren szenzációs sikerével fejeződött be. A 12 résztvevős tornán veretlenségét megőrizve Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, a rájátszásban 3-1-re legyőzte a norvég világbajnokot. A két rapidpartijuk döntetlen lett, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte.  Ding Liren a torna 325 ezer dolláros díjalapjából 82 ezer ötszáz dollárt vehetett át, Magnus Carlsen a 67 ezer ötszáz dolláros díj mellé a GCT 2019 összetett pontversenyének első helyének megszerzésével vigasztalódhatott, Ding Liren másodikként lett a londoni négyes döntő résztvevője.

A Világkupán ismét ezüstérmes, másodszor lett világbajnokjelölt

Hanti-Manszijszkban az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov győzelmével fejeződött be a Világkupa. Ding Liren másodszor is a finálé rájátszásában szenvedett vereséget, be kellett érnie az ezüstéremmel. A négyjátszmás döntőben a kínai nagymester a második parti megnyeréével előnyt szerzett, de Radzsabov kiegyenlítette hátrányát. A rájátszás döntött, ezt Radzsabov 4-2-re megnyerte,  összesítésben 6-4-re győzte le a rajtlistát vezető, a világranglistán harmadik riválisát. A csatározásukban a négy rapidparti döntetlennel ért véget, Radzsabov nagy izgalmak után a két villámjátszmában diadalmaskodott. Győztesként 110 ezer dolláros díjat vehetett át, Ding Liren 80 ezret nyert. Mindketten kiharcolták a világbajnok-jelölti döntőben a szereplés jogát.

A GCT londoni fináléjának elődöntőjében Ding Liren fölényes győzelmet aratott Levon Aronjannal szemben, a döntőben 16-12-re nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, a GCT 2019 győztese lett, a világbajnok-jelölti döntő előtti főpróbája kitűnően sikerült!

Ding Liren a koronavírus-járvány miatt két héttel a világbajnok-döntő megkezdése előtt megérkezett Jekatyerinburgba, felkészülését már a helyszínen fejezte be.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő.

Jekatyerinburgban az első forduló nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A játéknap másik győzelmét az orosz Jan Nepomnjacsij aratta, a holland Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko ellen érvényesítette a papírformát.

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vachier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt. November elsejére meg is hirdették a folytatást, de végül tavaszra halasztották.

A világbajnok-jelölti döntő félidei állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

A sakkvilág elitje online rapid viadalokon játszott

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak a félbeszakított világbajnok-jelölti döntő résztvevői közül, többek között Ding Liren is. A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét, az első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást, a kínai sakkozó másodikként jutott tovább. Az elődöntőben Magnus Carlsentől kapott ki.  

 A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com online rendezte meg hat csapat részvételével a „Nations Cup” viadalt. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. A szuperdöntőt Kína és az Egyesült Államok válogatottjai játszották, a 2-2-es eredmény a kínaiaknak kedvezett.

A Lindores Abbey viadalon Ding Liren az elődöntőben az orosz Danyil Dubovtól szenvedett vereséget.

A Chessable Masters elődöntőjében Ding Liren ismét Magnus Carlsennel játszott, a norvég világbajnok másodszor is legyőzte a világbajnokjelöltet, aki a negyeddöntőben Hikaru Nakamurára mért vereséget. A Legends of Chess viadalon meglepetésre a 10 fős mezőnyben utolsó lett.

A Magnus Carlsen Tour fináléjának elődöntőjében Magnus Carlsen és Ding Liren már harmadszor nézett virtuálisan farkasszemet.

Az elődöntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 1 (3,5 – 3,5, 2,5 – 0,5, 2,5 – 0,5, 3,5 – 2,5)

Megkezdődött a Champions Chess Tour kilenc versenyből és a döntőből álló sorozata. Ding Liren az első tornán, a Skilling Openen nem jutott be a kieséses rendszerű szakaszba.

A Danzhou 8 résztvevős, kétfordulós rapid tornán Rapport Richárd győzött, fél ponttal előzte meg Ding Lirent.

A kínai nagymester az Opera Euro viadalom sem járt sikerrel.

A világbajnok-jelölti döntőben ötödik lett

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelyet a koronavírus-járvány miatt hét forduló után szakítottak félbe, Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben állt az élen, Fabiano Caruanának egy pont volt a hátrányA.

Az orosz nagymester a 8. kör után már egyedül vezetett, a kilencedik fordulót követően Caruana, MVL és Giri triója félpontos hátránnyal „fenyegette”.  Az éllovas a tizedik fordulóban nyert, riválisai csak remiztek, egy pontra nőtt az előnye.

Griscsuk „besegített” honfitársának, MVL hátránya már másfél pont volt, Giri egyedül állt a második helyen.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték. Griscsuk másodszor is segített Jannak, Girit is megfosztotta álmaitól. Az utolsó fordulóban Ding Liren legyőzte az újdonsült világbajnoki kihívót.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

 

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

 

5

Ding Liren az FTX Crypto Cup viadalon sem tudta kvalifikálni magát, a Goldmoney Asian tornán erőfeszítéseit siker koronázta. A negyeddöntőben nagy csatában legyőzte Jan-Krzysztof Dudát, az elődöntőben Vladiszlav Artyemijev megállította. A San Francisco Masters nyolcfős versenyén az elődöntőben Levon Aronjantól kapott ki.

Az online sakkolimpián az elődöntőben kettős vereséget szenvedtek az orosz csapattól, az első meccset 3,5-2,5-re, a második összecsapást 4-2-re vesztették el, Danyil Dubov 1,5-0,5-re nyert Ding Liren ellen. A Danzhou rapid tornát megnyerte.

Ding Liren nem indult el a Világkupán, nem nevezett a FIDE Grand Swiss viadalra sem, Úgy tűnt, hogy búcsút mondhatott a világbajnok-jelöltségnek. Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltásával felszabadult egy hely a világbajnok-jelölti döntőbe. Ding Liren ekkor harmadik volt a világranglistán, de nem játszott elegendő partit. Egy hónap alatt honfitársai segítségével korrigált, 28 partit játszott le és megkapta a szabadkártyát.

Ding Liren játszott a Champions Chess Tour 2022 sorozaton. Az Airthings Masters viadalon továbbjutott, de a negyeddöntőben kikapott Vladiszlav Artyemijevtől.

A Charity Cup tornán is sikerrel játszott a kvalifikációs versenyen, a negyeddöntőben a holland Jorden Van Foreest ellen nyert, az elődöntő csúcsrangadóján Magnus Carlsen 3-1-re legyőzte.

A Chessable Masters elődöntőjében Ding Liren visszavágott Magnus Carlsennek a Chatity Cup tornán elszenvedett vereségéért, három döntetlen után megnyerte a negyedik játszmát, 2,5-1,5-re a meccst.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 negyedik online rapid versenyének döntőjében Ding Liren nagy csatában a rájátszásban nyert a 16 éves Praggnanandhaa ellen. Az indiai titán az első párharcot 2,5-1,5-re-re elvesztette, de a második mérkőzést 2,5-1,5-re megnyerte. Praggnanadhaa világossal a második partiban győzött. A  rájátszás döntött, az 5-5 perces és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal játszott kétjátszmás meccs.  Az első partiban Praggnanandhaa az idő szorításában nyert állását döntetlenre rontotta, a második összecsapásban Ding Liren legyőzte 16 éves riválisát.

Madridban Jan Nepomnjacsij szenzációs elsőségével fejeződött be a világbajnok-jelölti döntő, veretlenül, másfél pontos előnnyel diadalmaskodott. A második hely sorsát Ding Liren és Hikaru Nakamura összecsapása döntötte el, a rajtlistát vezető kínai sakkozó félpontos hátránnyal kezdte a rangadót, a kétszeres olimpiai bajnok győzelmével ezüstérmes lett.

Hatodszor rendezték meg a világbajnok-jelölti döntőt nyolc résztvevővel, kétfordulós versenyként, Jan Nepomnjacsij másodszor diadalmaskodott. Másfél pontos előnnyel, veretlenül győzött a viadalon. Hasonló magabiztos elsőséget 2014-ban Hanti-Manszijszkban Viswanathan Anand ért el, a 45 éves exvilágbajnok egypontos előnnyel, veretlenül ért célba.

Jan Nepomnjacsij a torna félidejében félpontos előnnyel vezetett, a hetedik fordulóban Rapport Richárdot fosztotta meg veretlenségétől, nagymesterünk elkerülte a lépésismétléses döntetlent.

Félidőben a torna állása:

FIDE  Világbajnik-jelölti döntő Madrid, 2022. Június 16-július 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

*

*

½

.

½

.

1

.

1

.

1

.

½

.

1

.

3002

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

½

.

1

.

1

.

5

2928

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

.

*

*

½

.

½

.

½

.

1

.

½

.

2773

4.

Ding Liren

g

CHN

2806

0

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

½

.

3

2717

5.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

3

2723

6.

Jan-Kryzsztof Duda

g

POL

27650

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

3

2725

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

2672

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

½

.

*

*

2666

A viadal második félidejében Jan Nepomnjacsij még egy győzelmet ért el, utolsó három partijában döntetlenekkel biztosította be elsőségét.

A második hely sorsa Ding Liren és Hikaru Nakamura párharcában dőlt el. A rajtlistát vezető kétszeres kínai olimpiai bajnok Szergej Karjakin eltiltásának köszönhetően kapott meghívást, márciusban rohamléptekkel pótolta a hiányzó játszmaszámot. Vízum nehézségek miatt nem tudott játszani a két Grand Prix versenyén, Berlinben és Belgrádban. Távolmaradása megkönnyítette Rapport Richárd kvalifikációját.

Ding Liren a félidőt egy veresége mellett hat döntetlennel zárta. Erőtlenül sakkozott. A második félidőben „feltámadt”, mesterhármassal tört előre, különösen fontos volt Fabiano Caruana elleni győzelme. A lendületét megtörte Tejmur Radzsabovtól elszenvedett veresége, át kellett engednie a második helyet Hikaru Nakamurának.

 

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

1

Jan Nepomnjaxsuh

2766

FID

***

1 ½

½ ½

½ ½

½ ½

1 1

1 ½

1 ½

9,5

62,00

5

2

Ding Liren

2806

CHN

0 ½

***

½ 0

½ 1

½ 1

½ ½

½ 1

½ 1

8,0

52,00

4

3

Tejmur Radzsabov

2753

AZE

½ ½

½ 1

***

0 1

0 ½

½ ½

½ ½

½ 1

7,5

52,00

3

4

Hikaru Nakamura

2760

USA

½ ½

½ 0

1 0

***

0 1

½ 1

½ 1

½ ½

7,5

50,25

4

5

Fabiano Caruana

2783

USA

½ ½

½ 0

1 ½

1 0

***

1 0

½ 0

½ ½

6,5

46,50

3

6

Alireza Firouzja

2793

FRA

0 0

½ ½

½ ½

½ 0

0 1

***

½ ½

½ 1

6,0

39,50

2

7

Jan-Krzysztof Duda

2750

POL

0 ½

½ 0

½ ½

½ 0

½ 1

½ ½

***

½ 0

5,5

38,50

1

8

Rapport Richárd

2764

HUN

0 ½

½ 0

½ 0

½ ½

½ ½

½ 0

½ 1

***

5,5

37,75

1

Az 500 ezer eurós díjalapból a győztes Nepomnjacsij 48 ezret nyert, Ding Liren 36 ezret kasszírozott, míg Radzsabov és Nakamura osztotta a 24 ezres díjat. Valamennyi résztvevő minden fél pontért 3.500 eurót kapott.

A díjak:

1.Jan Nepomnjacsij 114.500 euró (48.000 + 66.500)

2. Ding Liren 92.000 euró (36.000 + 56.000)

3. Tejmur Radzsabov 64.500 euró (12.000 + 52.500)

4. Hikaru Nakamura 64.500 (12.000 + 52.500)

5. Fabiano Caruana 45.500 euró

6. lireza Firouzja 42.000 euró

7. Jan-Krzysztof Duda  38.500 euró

8. Rapport Richárd 38.500 euró

Ding Liren a hosszú ideig őrzött világlistás második helyét a januári 85. Rata Steel Masters tornán vesztette el, a világbajnoki döntő előtti főpróbáját nagy kudarcként élhette meg, - 2 -vel 13 Élő-pontot vesztett.

A 85. Tata Steel Masters végeredménye:

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee  2012. január 13-29-
 

H.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

TB1

1

Anish Giri

2764

½

1

½

½

½

½

1

½

½

1

1

½

½

8.5

54

2

Nodirbek Abduszattorov

2713

½

1

½

½

1

½

1

½

0

½

½

½

1

8

51.25

3

Magnus Carlsen

2859

0

0

½

1

1

½

1

½

½

½

½

1

1

8

48

4

Wesley So

2760

½

½

½

½

½

½

½

½

½

½

1

1

½

7.5

47

5

Fabiano Caruana

2766

½

½

0

½

½

½

½

½

1

½

1

½

½

7

43.75

6

Parham Maghsoodloo

2719

½

0

0

½

½

1

½

1

1

½

0

½

1

7

42.5

7

Levon Aronian

2735

½

½

½

½

½

0

½

½

½

½

½

1

½

6.5

41.25

8

Rapport, Richard

2740

0

0

0

½

½

½

½

1

½

1

½

½

1

6.5

37.75

9

Rameshbabu Praggnanandhaa

2684

½

½

½

½

½

0

½

0

1

1

0

½

½

6

38.75

10

Jorden Van Foreest

2681

½

1

½

½

0

0

½

½

0

½

½

½

1

6

38.5

11

Ding Liren

2811

0

½

½

½

½

½

½

0

0

½

1

½

½

5.5

35

12

Dommaraju Gukesh

2725

0

½

½

0

0

1

½

½

1

½

0

½

½

5.5

35

13

Vincent Keymer

2696

½

½

0

0

½

½

0

½

½

½

½

½

½

5

32

14

Arjun Erigaisi

2722

½

0

0

½

½

0

½

0

½

0

½

½

½

4

25.75

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage Anna Shtourman worldchampionship.fide.com  chess24.com  chessbase.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Döntetlen a világbajnoki döntő utolsó klasszikus játszmája, rájátszás dönti el a világbajnoki cím sorsát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Asztanában  a világbajnoki döntő 14. játszmája hét és fél órai játék után a 90. lépésben döntetlennel fejeződött be. Az orosz Jan Nepomnjacsij és a kínai Ding Liren párharca 7 - 7-re áll, a világbajnoki cím sorsa a vasárnapi rájátszáson dől el. A küzdelem négyjátszmás rapid mérkőzéssel kezdődik, 25-25 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz a gondolkodási idő. Újabb egálnál villámpartik döntenének, 13-13-nál az Armageddon játszma. A 14. partiban Ding Liren ellen Jan Nepomnjacsij a Nimzoinidia Védelmet választotta. A kínai sakkozó támadóan lépett fel, de akcióját Nepomnjacsij hárította, majd kis előnybe is került. Ding Liren a 34. lépésben jelentős hibát vétett, Jan Nepomnjacsij a felkínált lehetőséggel nem tudott élni. Ding Liren gyalogáldozattal bástyavégjátékra egyszerűsített, Jan Nepomnjacsij gyalogelőnyét hosszas próbálkozás ellenére nem tudta érvényesíteni. A döntő „klasszikus” szakaszában a nagymesterek 3-3 partit nyertek. nyolcszor megosztoztak a ponton. A rapid párharcot Ding Liren kezdi világossal. Rapid és villámpartikban a fináléig 26-szor csatak, 10-7-re Jan Nepomnjacsij vezet.

A világbajnoki döntő tizennegyedik játszmája nem döntötte el a világbajnoki cím sorsát, a hét és fél órai játék után az összecsapás 90 lépéses csata végén döntetlennel fejeződött be. Vasárnap a rájátszáson dől el, hogy a kínai férfi sakkozás első világbajnokát ünneplik-e, vagy a címet 16 éves szünet után ismét orosz sakkozó nyeri el a címet.

A finálé utolsó klasszikus partijában a világossal játszó Ding Liren támadóan lépett fel a Nimzoindiai védelmet választó Jan Nepomnjacsij ellen. Tisztáldozatát nem lehetett elfogadbi, de Nepomnjacsij sikerrel befejezte haderejének fejlesztését, kissé kedvezőbb pozíciót ért el.

Ding Liren a 34. lépésben nagy hibát követett el, Jan Nepomnjacsij azonnal reagált a 34.Ke2-re 34…Bc3-mal és a világos b5 gyalog sorsa megpecsételődött.

A kritikus állásban az orosz nagymester gyorsan meghúzta a 36…e5 lépést, amire Ding Liren megkönnyebbülhetett, nehéz feladata lett volna 36…Bb3 esetén.

A párharc hajrájára Ding Liren javított az időbeosztásán, ennek is köszönhette, hogy elegendő ideje volt a 38.b6 lépé alapos átgondolására, a gyalogáldozattal bástyavégjátékra egyszerűsített, bástyája ideális helyzetben sikerrel akadályozta a szabadgyalog érvényesítését.

A kínai nagymester jól védekezett, a sötét király nem tudott játékba avatkozni. Jan Nepomnjacsij hosszasan próbálkozott, de gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni

Április 30-án a rájátszás négyjátszmás rapid párharccal kezdődik, 25-25 perc a gondolkodási idő és 10-10 másodperc bónusz lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccset játszanának. Összesítésben 13-13 esetén az Armageddon játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. A 2 millió eurós díjalapon a nagymesterek 55:45 arányban osztoznak. A rapid meccset Ding Liren kezdi világossal, korábban rapid és villámpartikban 26-szor csatak, 10-7-re az orosz sakkozónál az előny.

A világbajnoki döntő 14. játszmája:

Ding Liren (kínai, 2788) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2795)  döntetlen (Nimzoindiai védelem, 90)

A világbajnoki döntő állása:

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren  7 - 7

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

Jan Nepomnjacsij – Ding Lire 1 – 0  (Spanyol megnyitás, 48)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 44)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Francia védelem, 37)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Nimzoindiai védelem, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 82)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Colle megnyitás, 38)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij  döntetlen (Nimzoindiai védelem, 90)

Ding,Liren (2788) - Nepomnjacsij,J (2795)
FIDE Világbajnoki döntő, 2023 Asztana (14.1), 29.04.2023
Nimzoindiai védelem [E46]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.e3 0-0 5.Fd2 d5 6.a3 Fe7 7.Hf3 c5 8.dxc5 Fxc5 9.Vc2 dxc4 10.Fxc4 Hbd7 11.Bd1 Fe7 

(11...b6 12.Fd3 Fb7 13.e4 Vc7)

12.Hg5 

Ding Liren nyerésre játszott… Jobb volt 2.e4 választás.

12...h6 13.h4 Vc7 

(13...hxg5? 14.hxg5 Vb6 15.He4+-)

14.Fe2 Bd8 

(14...hxg5? 15.hxg5 g6 16.gxf6 Fxf6 17.Ve4+-; 14...b6=/+)

15.Bc1 Vb8 16.Hge4 Fb7] 15.Bc1

15...Hf8 

(15...hxg5 16.hxg5 g6 17.gxf6 Hxf6 18.e4)

16.Hge4 Hxe4 17.Hxe4 Vxc2 18.Bxc2 Fd7

19.Fb4

(19.Bc7)

19...Fxb4+ 20.axb4 Fc6 21.Hc5 Fxg2 22.Bg1 Fd5 23.e4 Fc6 24.b5 Fe8!

25.Hxb7 Bd4 26.Bc4 Bd7! 27.Hc5 Bc7 28.Bc3 Bac8

29.b4?! 

(29.Hb7=) 

29...Hd7 30.Bcg3?! 

(30.Kd2=/+

30...Hxc5 31.bxc5 Bxc5 32.Bxg7+ Kf8 33.Fd3 Bd8 34.Ke2? 

Nagy hiba a 34.Bg8+ Ke7 35.Kd2 Bd4 36.Ba1 Fxb5 37.Bxa7+ Kf6 38.Bg3 Bxd3+ 39.Bxd3 Fxd3 40.Kxd3 Bh5  folytatás helyett.

34...Bc3! 35.Bg8+ Ke7 36.B1g3

36...e5? 

Jan Nepomnjacsij a 36...Bb3! 37.Kd2 Bd4 38.Kc2 Bdb4 folytatásban remek eséllyel játszhatott volna,

37.Bh8 Bd6

38.b6! 

Ding Liren jól gazdálkodott gondolkodási idejével, volt lehetősége, hogy átgondolja az egyszerűsítéshez vezető gyalogáldozatot. 

38...Bxb6 39.Bxe8+! Kxe8 40.Fb5+ Bxb5 41.Bxc3 Kd7 42.Bf3 Ke7! 43.Bc3 a5 44.Bc7+ Kf6 45.Bc6+ Kg7 46.Ba6 Bb2+ 47.Kf3 Ba2 48.Kg3

48...h5 49.Ba8 Ba1 50.Kg2 a4 51.Ba5 f6 52.Kf3 a3 53.Ba6 Kf7

54.Ke3 Ke8 55.Ke2 Ke7 56.Kf3 Ba2 57.Ke3 Ba1 58.Ke2 Kf7 

(58...Kd7 59.Bxf6 a2 60.Ba6)

59.Kf3 Ba2 60.Ke3 Ke7 61.Kf3

61...Kd7 62.Bxf6 Bb2 63.Ba6 Bb3+ 64.Kg2 Kc7

65.f4! exf4 66.e5 Kb7 67.Ba4 Kc6 68.Ba6+ Kb5 69.Ba7 Kb6 70.Ba8 Kc5 71.Ba6 Kb5 72.Ba7 Kb6 73.Ba8 Kc6 74.Ba6+

74...Kd7 75.Kf2 Ke7 76.Kg2 Be3 77.Kf2 Bg3 78.Kf1 Bc3 79.Kf2 Be3 80.Kg2 Kd7 81.Kf2 Kc7

82.e6 Kd8 83.Ba7 Ke8 84.Kg2

84...Bxe6 85.Bxa3 Bg6+ 86.Kf2 Bg4 87.Ba5 Bxh4 88.Kf3 Ke7 89.Bf5 Ke6 90.Bxf4 Bxf4+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage Anna Shtourman worldchampionship.fide.com  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Döntetlen a világbajnoki döntő tizenharmadik játszmája, 6,5-6,5-re áll Jan Nepomnjacsij és Ding Liren párharca

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló világbajnoki döntő 13. partija a 40. lépésben döntetlennel fejeződött be. Az orosz Ja Jan Nepomnjacsij a párharc során ötödször voksolt a spanyol megnyitásra, játékán érezhető volt a 12. játszma elvesztésének hatása. A kínai Ding Liren jóval felszabadultabban játszott, kis előnye is volt a küzdelemben. Minőségáldozattal egyszerűsítette az állást, Nepomnjscsijnsk nem tetszett a pozíció, beleegyezett a lépésismétléses pontosztozkodásba. A döntő tizennegyedik játszmára szombaton kerül sor, Ding Liren lesz a világos. A sajtótájékoztatón óvatosan ítélte meg esélyeit, 7 - 7 esetén rájátszás döntené el a világbajnoki cím sorsát.

 

A világbajnoki döntő utolsó partija előtt 6,5 – 6,5-re áll Jan Nepomnjacsij és Ding Liren párharca. Egy nap pihen után szombaton játsszák a finálé utolsó partiját. Ding Liren lesz a világos, kockáztat-e a kínai nagymester, hogy eldöntse a mérkőzést, vagy a rájátszásra bízza a döntést…

2016-ban New Yorkban Magnus Carlsen és az orosz Szergej Karjakin, 2018-ban a londoni meccsen Madnus Carlsen és az amerkai Fabiano Caruana döntője is a rájátszásban dőlt el, a norvég világelső jobban bírta a rapid partik feszültségét. A 12 játszmás döntőkben Carlsen és Karjakin meccsé csak egy-egy nyerést láttunk, míg Carlsen és Caruana 12 döntetlen után rapidozott.

A tizenharmadik játszmára a két nagymester merőben eltérő mentális állapotban készülhetett. Jan Nepomnjacsij aligha tudta feledni a tizenkettedik összecsapás elvesztését, nagyon közel volt a végső sikerhez, fölényes állást rontott el, majd vétett döbbenetes hibát. Ding Liren sem titkolta, hogy vesztésre állt, csak taktikai fordulatban bízhatott. A kínai sakkozót a hetedik partiban elszenvedett veresége kínozta meg és a kilencedik összecsapás döntetlene, egyenlítési esély elszalasztása. Ding Liren időbeosztása javult a hajrára, míg Nepomnjacsij vezetésének birtokában nem vállalt kockázatot.

A orosz sakkozó ötödször választotta a spanyol megnyitást, de játéka nem volt meggyőz,ő Ding Liren előnybe is került. A 21…Be5 lépésével megkönnyítette riválisa helyzetét, minőségáldozattal egyszerűsítette az állást. Nepomnjacsij a küzdelem folytatása helyett elfogadta a lépésismétlést.   

 

A világbajnoki döntő 13. játszmája:

Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) - Ding Liren (kínai, 2788) döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

 

A világbajnoki döntő állása:

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren  6,5 – 6,5

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

Jan Nepomnjacsij – Ding Lire 1 – 0  (Spanyol megnyitás, 48)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 44)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Francia védelem, 37)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Nimzoindiai védelem, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 82)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Colle megnyitás, 38)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Nepomnjacsij,J (2795) - Ding,Liren (2788)
FIDE Világbajnoki döntő 2023, Asztana (13), 27.04.2023

Spanyol megnyitás [C84]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.d3 b5 7.Fb3 d6 8.c3 

Jan Nepomnjacsij a 11. játszmában a[8.a3 Ha5 9.Fa2 c5 10.Hc3 Fe6 11.Fg5 0-0 12.Fxf6 Fxf6 13.Hd5 g6 14.Vd2 Fg7 változatban nem tudott előnyt elérni.

8...0-0 9.h3 Fb7 10.Fe3 

A párharc ötödik partijában a 10.a4 Ha5 11.Fa2 c5 12.Fg5 folytatást láttuk.

10...Ha5 11.Fc2 c5 12.Hbd2 Be8 13.a4 h6

 

14.d4 exd4 15.cxd4 cxd4 16.Hxd4 Hc4 17.Hxc4 bxc4 18.f3 

(18.Hf5 Ff8 19.Ve2 Fxe4 20.Fxe4 Hxe4 21.Vxc4 d5 22.Vd3=)

18...Ff8! 19.Ff2 d5 20.exd5 Hxd5 21.Fe4

 

 

21...Be5?! 

Nagyobb előnyt adott a 21...Bb8-/+ 22.He2 Hb4 23.Vxd8 Bexd8 24.Fxb7 Bxb7 25.Bac1 Hd3 26.Bxc4 Bxb2 folytatás.

22.Bc1 Bc8 23.He2

(23.Vd2=)

23...Ve7 

23...Ve8=/+)

 

 

24.Vd4! f5 25.Fg3!

 

 

25...Bxe4 26.fxe4 Vxe4 27.Vxe4 fxe4 28.Bfd1 Hb4

 

 

29.Bd7 Fc5+ 30.Kh2 Fc6 31.Bc7 Bxc7 32.Fxc7 Fd5! 33.Hc3 

(33.a5+/= Hd3 34.Bd1 Fe7)

 

33...Hd3 34.Bc2 Fc6 35.a5 Kf7 36.Be2 

Jan Nepomnjacsij a 12. játszma elvesztése után nem játszotta tovább kissé előnyösebb állását, beleegyezett a lépésismétléses döntetlenbe. 36.He2!-vel folytathatta volna a küzdelmet. 

36...Hc1 37.Be1 Hd3 38.Be2 Hc1 39.Be1 Hd3 40.Be2 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage Anna Shtourman worldchampionship.fide.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnoki döntő 12. játszmáját Ding Liren drámai csatában megnyerte, kiegyenlített

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló világbajnoki döntő 12. játszmáját a világossal játszó kínai Ding Liren a 38. lépésben drámai fordulat után megnyerte, az orosz Jan Nepomnjacsij elleni párharcában kiegyenlített, 6 - 6-ra áll a 14 játszmás finálé. A tizenkettedik összecsapásban Ding Liren a Colle megnyitást választotta, hullámzó küzdelem alakult ki, Jan Nepomnjacsij jelentős előnyt ért el, de a középjátékban küzdő felek felváltva hibáztak, fordulatok egész sorát láttuk a csatájukban, amelyre a nagy tét rányomta a bélyegét. Jan Nepomnjacsij fölényes állását elrontotta, a 34. lépésben érthetetlen hibát követett el, azonnali vesztőt húzott. Négy egymást követő döntetlen után Ding Liren győzelemmel kiegyenlített. A párharc tizenharmadik partiját csütörtökön játsszák.

 

A világbajnoki döntő drámai fordulata után nyílt lett a világbajnoki címet eldöntő párharc. Jan Nepomnjacsij már szinte világbajnoknak érezhette magát oly fölényes volt a pozíciója, de a kritikus állásban az orosz nagymester keze is megremegett, elrontotta nyerést ígérő állását, majd hihetetlen hibával el is vesztette a partot.

 

Ding Liten a Colle megnyitással próbálkozott, királyszárnyi akcióját Jan Neponjacsij könnyedén harította kísérletét, a kínai sakkozó 24.c4? lépésére egyre nagyobb előnyt ért el.

Az összecsapás egyik kritikus pillanatában Nepomnjacsij kihagyta a 27---Hf3 oly kinálkozó lehetőséget, de egy lépéssel később is remek esélyt szalasztott el.

 

A nagy tét ránylmta bélyegét a csatára, felváltva hibáztak, nem találták meg a jó lépéseket. Jan Nepomnjacsij végképp elrontotta oly sokat ígérő állását, majd a 34. lépésben döbbenetes hibát vétett. Ding Liren némi csodálkozással nézett ellenfelére, majd leütötte az árván hagyott e6 gyalogot, három lépés múlva már győzelmének örülhetett, a váratlan kiegyenlítésnek.

 

A világbajnoki döntő 12. játszmája:

Ding Liren (kínai, 2788) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) 1 – 0  (Colle megnyitás, 38)

 

A világbajnoki döntő állása:

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren  6 - 6

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

Jan Nepomnjacsij – Ding Lire 1 – 0  (Spanyol megnyitás, 48)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 44)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Francia védelem, 37)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Nimzoindiai védelem, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 82)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Colle megnyitás, 38)

Ding,Liren (2788) - Nepomnjacsij,J (2795)
FIDE Világbajnoki döntő 2023, Asztana (12), 26.04.2023
Colle megnyitás [D04]

1.d4 Hf6 2.Hf3 d5 3.e3 c5 4.Hbd2 cxd4 5.exd4 Vc7 6.c3 Fd7 

(6...Hc6 7.Vc2 a6 8.Fd3 Fg4 9.h3 Fh5 10.Hh4 0-0-0 11.Hb3 e6 12.Fe3 Fd6 13.g4 Fg6 14.Hxg6 hxg6)

7. Hc6 8.0-0 Fg4 9.Be1 e6 10.Hf1 fd6 11.Fg5 0-0

 

12.Fxf6 gxf6 13.Hg3 f5 

13...Kh8 14.Kh1 (14.h3 Fxf3 15.Vxf3 f5) 14...f5)

14.h3 Fxf3 15.Vxf3 He7 16.Hh5 Kh8

 

 

17.g4 Bg8 18.Kh1 Hg6 19.Fc2 

(19.gxf5 Hh4 20.Ve3 exf5=/+; 19.Bg1=)

19...Hh4 20.Ve3 Bg6 21.Bg1

 

21...f4! 22.Vd3 Ve7 

(22...f5!?)

23.Bae1 Vg5

 

 

24.c4? 

(24.Vb5? Hf3 25.Fxg6 (25.Vxb7? Bb8-+) 25...Vh4-+; 24.a4=/+ Bag8)

24...dxc4 25.Vc3 b5! 26.a4

 

26...b4!

Jan Nepomnjacsij fölényes állásában remek döntést hozott, de a jó folyazással adós maradt.

27.Vxc4 Bag8

A természetes lépés helyett 27…Hf3 29.Vc6 Hxe1 29.Vxa8+ Bg8 30.Ve4 Hxc2 31.Vxc2 Vh4 32,Vd3 f5! után döntő előnyt érhetett volna el.

28.Vc6?

(28.Fxg6 hxg6 29.d5 (29.Vc6 gxh5 30.Vxd6 Hf3=/+) 29...e5) 

 

28...Fb8? 

Nehezen érthető lépés a 28...Hf5! helyett. Jelentős előnyt adott a 29.Fd1 a) 29.gxf5? Vxh5 30.Fxg6 Vxh3+ 31.Kg1 fxg6 (31...hxg6) b) 29.Fxf5 Vh4-/+; 29...Vh4 folytatás.

29.Vb7? 

Mi szólt a 29.Fxg6 hxg6 30.d5 Vxd5+ 31.Vxd5 exd5 32.Hf6 változat ellen?

29...Bh6?! 

(29…Hf5!), 29...f5=/+)

 30.Fe4 

Kiegyenlítődtek az esélyek. 30.Vxf7? Hf3 31.Bxh7 Rxh7 32.Vf6+ Vxf6 33.Hxf6 Bxh3+ 34.Kg2 Hxg1 35.Hxg8 Kxg8-+)

30...Bf8?

(30...f3 31.Vxf7 Hg2 32.Vxf3 Hxe1 33.Bxe1 Vh4)

31.Vxb4 Vd8 32.Vc3 Hg6 33.Fg2 Vh4 

(33...Bd6 34.Vc6 Ve7)

34.Be2

 

34...f5?? 

Megmagyarázhatatlan hiba. 34...Bg8+/= után világos kis előnyével folytatódhatott volna a küzdelem.

35.Bxe6 Bxh5 

(35...f3 36.Ff1 Bxh5 37.gxh5 Vf4 38.Bg3)

36.gxh5 Vxh5 37.d5+ Kg8 38.d6 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage Anna Shtourman worldchampionship.fide.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Döntetlen a világbajnoki döntő 11. játszmája, Jan Nepomnjacsij 6 - 5-re vezet 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló világbajnoki döntő tizenegyedik játszmája a 39. lépésben ért véget döntetlennel. Az orosz Jan Nepomnjacsij és a kínai Ding Liren párharcában negyedszer láttunk spanyol megnyitású összecsapást, a küzdő felek gyorsan döntöttek a lépésjelöltek között. Jan Nepomnjacsij a nagy adok-lapok után a negyedik pontosztozkodással megőrizte egypontos előnyét, 6 – 5-re vezet. A 14 játszmás finálé 12. partiját szerdán játsszák.

A 14 játszmás világbajnoki döntőben sorozatban a negyedik összecsapás ért véget döntetlennel. A pontosztozkodás az egypontos előnnyel vezető Jan Nepomnjacsijnak kedvezett, megőrizte vezetését. A világbajnoki címért folyó csatározás hajrájában Ding Liren a három partiból kettőben világossal játszik.

A tizenegyedik partit követő sajtótájékoztatón a kínai nagymester tűnt az elégedettebb, a 15…c4-gyel bevezetett terve bevált, a gyalogáldozatért elegendő ellenjátékot kapott.

A sorozatos cserék után kialakult bástyavégjátékban Jan Nepomnjacsijnak nem volt esélye a gyalogelőny érvényesítésére, lépésismétléssel fejezték be a játszmát, amelyben a küzdő felek gyorsan döntöttek a lépésjelöltek között.

A világbajnoki döntő 11. játszmája:

Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) - Ding Liren (kínai, 2788)  döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

A világbajnoki döntő állása:

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren  6 - 5

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

Jan Nepomnjacsij – Ding Lire 1 – 0  (Spanyol megnyitás, 48)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 44)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Francia védelem, 37)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Nimzoindiai védelem, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 82)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Nepomnjacsij,J (2795) - Ding,Liren (2788)]
FIDE Világbajnoki döntő 2023, Asztana (11.1), 24.04.2023

Spanyol megnyitás [C84]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.d3 b5 7.Fb3 d6 8.a3 

A párharc ötödik partijában a 8.c3 0-0 9.h3 Fb7 10.a4 Ha5 11.Fa2 c5 12.Fg5 folytatást láttuk.

8...Ha5 

(8...0-0 9.Hc3 Ha5 10.Fa2 Fe6 11.b4 Hc6 12.Fg5 (12.Hd5 Hd4 13.Hxd4 exd4) 12...h6 13.Fxf6 Fxf6 14.Fxe6 fxe6)

9.Fa2 c5 10.Hc3 Fe6 11.Fg5 0-0 12.Fxf6 Fxf6 13.Hd5 g6 14.Vd2 Fg7

Új ötlet a 14...Hc6 15.c3 Fg7 16.b4 He7 17.He3 Vd7 18.Hg5 Fxa2 19.Vxa2 h6 20.Hf3 a5 folytatás helyett.

15.Hg5

15...c4 

Meglepő döntés volt a gyalogáldozat, de a parti lefolyása Ding Liren elképzelését igazolta.

16.Hxe6 fxe6 17.He3 Fh6 18.Bad1 Bb8

19.dxc4 Hxc4 20.Fxc4 bxc4 21.Vxd6 Vxd6 22.Bxd6 Fxe3 23.fxe3 Bxf1+ 24.Kxf1

24...Bxb2 25.Bxe6 Bxc2 26.Bxa6 Ba2 27.Bc6 Bxa3 28.Bxc4 Bxe3 29.Kf2 Ba3

30.Bc5 

A sorozatos cserékkel egyszerűsödött az állás. A bástyavégjátékban a gyalogelőnyt nem lehet érvényesíteni. 

30...Ba2+ 31.Kf3 Ba3+ 32.Kg4 Ba2 33.Kh3 Be2 34.Bxe5 Kf7 35.Kg3 Kf6 36.Be8 Kf7 37.Be5 Kf6 38.Be8 Kf7 39.Be5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage Anna Shtourman worldchampionship.fide.com  chess24.com


 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tizenötödik bajnoki címét ünnepli a Tuxera Aquaprofit NSK

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A címvédő Tuxera Aquaprofit NSK tizenötödik, sorozatban tizennegyedik bajnoki címét ünnepli. A Szuperliga 2022/23-as idénye hétvégén kettős fordulóval fejeződött be. A nyolcadik kör szuperderbijén a Tuxera Aquaprofit 8,5 – 3,5-re legyőzte az ASE Paks együttesét, ezzel biztossá vált a címvédés, a befejező játéknap előtt 7,5 pontos előnyre tett szert, a Sentimento Ajka megelőzte a paksi csapatot. Az ezüstérem sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a rangadón az ASE Paks 8-4-re győzött, az ajkai együttes megismételte tavalyi eredményét, harmadikként zárta a szereplését. A Tuxera Aquaprofit NSK veretlenül, 11 pontos előnnyel szerezte meg tizenötödik bajnoki címét.

A címvédő Tuxera Aquaprofit NSK csapata nagy fölénnyel, hét győzelem mellett két döntetlennel szerezte meg tizenötödik  bajnoki címét, sorozatban tizennegyedszer ért elsőként a célba. A nyolcadik fordulóban a régi nagy rivális, az ASE Paks együttese ellen 8,5 – 3,5-re megnyerte a bajnoki cím sorsát eldöntő rangadót, a befejező játéknapon a Viadukt Biatorbágy csapata elleni nagy arányú nyeréssel még fölényesebbé tette a címvédését.

A Tuxera Aquaprofit NSK csapatának hosszú a „kispadja”, jól tudtak variálni a csapatösszeállításokkal, az ellenfeleknek kevés esélyük volt, hogy  konkrétan készülhessenek az egyes partikra. A bajnokcsapatban kevesebb partit játszottak idegenlégiósaik. A rajtnál a két döntetlenük meglepetést okozott, de a hajrában érvényesült nagymestereik nagy rutinja, játékereje.

Legjobb pontszerzőjük az ifjúsági Palczer Mátyás 9 partijából 8,5 pontot szerzett, Gara Tícia  8 játszmájából 7 ponttal járult hozzá az újabb sikerhez.  

A bajnokságon számos mérkőzést más-más időpontban játszottak le, elsősorban takarékossági szempontok miatt egyezkedtek a csapatok. A  hetedik fordulója után kaptunk először tiszta képet a pontos állásról, a Tuxera Aquaprofit négypontos előnnyel vezetett az ASE Paks előtt.

A tavalyi bajnokságon csak negyedik paksiak a befejező fordulóban a Sentimento Ajka legyőzésével visszahódították a második helyet, ezúttal is bronzérmes lett az ajkai gárda. 

Az Aquaréna Kőbánya SC nem tudta megismételni tavalyi sikerét, ezüstérmük után negyedikek lettek, a Haladás VSE a hajrában már nem tudott lépést tartani a dobogós helyekért küzdő riválisokkal.

A 8. forduló és az éltáblák eredményei:

Haladás VSE – Duocor-Makói SVSE  5 – 7

Vlastamil Babula (2551) – Mihók Olivér (2546) döntetlen

Németh Miklós (2469) – Sinsa Saric (2375) döntetlen

Ruck Róbert (2537) – Hujbert Flórián (2399

Dunaharaszti MTK – Dt. Hetényi Géza SK  9,5 – 2,5

Grigorjanc Szergej (2550) – Prorok Marton (2350) 1 - 0

Gonda László 2490) – William Paschall (2343) 1 – 0

Bérczes Dávid (2446) – Chanstoph Manezes (2438) döntetlen

MTK Budapest – Sentimento Ajka BSK  4 - 8

Papp Levente (2391) – Maxime Lagarde (2573) 0 – 1

Juhász Ágoston Botond (2308) – Pechas Jergus (2624) 0 – 1

Öngut Tamás Günes (2281) – Bánusz Tamás (2609)  döntetlen

ASE Paks – Tuxera Aquaprofit NSK  3,5 – 8,5

Constantin Lupulescu (2591) – Arkadij Naiditsch (2667) 0 – 1

Kozák Ádám (2538) – Andrej Volokityin (2663) döntetlen

Mircea Parligras (2567) – Balogh Csaba (2575)  döntetlen

Viadukt Biatorbágy – Aquaréna Kőbánya SC 4,5 – 7,5

Milan Pacher (2460) – Balog Imre (2596) 0 – 1

Sipos István (2456) – Marko Nenezic (2510) döntetlen

Bokros Almert (2456) – Nagy Gábor (2482) döntetlen

Az utolsó forduló és az éltáblák eredményei:

Aquaréna Kőbánya SC – Haladás VSE  6 – 6

Erdős Viktor (2591) – Vlastimil Babula (2551)  döntetlen

Balog Imre (2596) – Németh Miklós (2469) 1 – 0

Marko Nenezic (2510) – Ruck Róbert (2531)  döntetlen

Tuxera Aquaprofit NSK – Viadukt Biatorbágy  9,5 – 2,5

Arkadij Naiditsch (2667) – Milan Pacher (2460) 0 – 1

Andrej Volokityin (2663) – Sipos István (2456)  1 – 0

Balogh Csaba (2575) – Bokros Albert (2456)  döntetlen

Sentimento Ajka BSK – ASE Paks  4 – 8

Maxme Lagarde (2573) – Constantin Lupulescu (2591)  döntetlen

Pechar Jzrgus (2624) – Kozák Ádám (2538) – döntetlen

Bánusz Tamás (2609) – Mircea Parligras (2567) döntetlen

Dr Hetényi Géza SK – MTK Budapest  2,5 – 9,5

Prorok Marton (2350) – Papp Éevente (2391) 0 – 1

William Paschall )2343) - Juhász Ágoston (2308)  0 – 1

Christoph Menezes (2438) – Öngut Tamás Gunes (2281) 0 – 1

Duocor - Makói SVSE – Dunaharaszti MTK  6 – 6

Mihók Olivér (2546) – Hrvoje Stevic (2543) döntetlen

Sinisa Saric (2375) – Grigorjanc Szergej (2550) 0 – 1

Hujbert Flórián (2399) – Zoran Kovanovic (2513) 1 - 0

A Szuperliga végeredménye:

H

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

MPt

1

Tuxera Aquaprofit NSK

*

8,5

6

6

8,5

9

10,5

10

10

11

79,5

16

2

ASE Paks

3,5

*

8

6

7

7,5

8

9,5

9.5

10,5

68,5

15

3

Sentimel Ajka BSK

6

4

*

6

5

8

8,5

9,5

8.5

11

66,5

12

4

Aquaréna Kőbánya SC

6

6

6

*

6

6

6

7,5

9,5

9,5

62,5

12

5

Haladás VSE

3,5

5

7

6

*

7,5

5

7

7,5

7,5

56

11

6

Dunaharaszti MTK

3

4,5

4

6

4,5

*

6

6

8,5

9,5

54

8

7

Duocor-Makói SVSE

1,5

4

3,5

6

7

6

*

7

5,5

9

49,5

8

8

Viadukt Biatorbágy

2

2,5

2,5

4.5

5

4

5

*

8

7

40.5

4

9

MTK Budapest

2

3,5

3,5

2,5

4,5

3,5

6.5

4

*

9.5

39,5

4

10

Dr. Hetényi Géza SK

1

1,5

1

2,5

4,5

2,5

3

5

2,5

*

23.5

0

Név

Ifi

Ország

Cím

Élő

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

Össz.

1

Anand Viswanathan

IND

GM

2756

2

Fedoseev Vladimir

RUS

GM

2685

3

Shirov Alexei

ESP

GM

2673

4

Naiditsch Arkadij

GER

GM

2666

½

1

1

1

0

3.5/5

5

Oparin Grigoriy

RUS

GM

2683

6

Chigaev Maksim

RUS

GM

2641

½

0.5/1

7

Volokitin Andrej

UKR

GM

2645

1

½

1

½

1

4/5

8

Rodshtein Maxim

IZR

GM

2602

0

0/1

9

Balogh Csaba

HUN

GM

2583

½

½

½

1

½

½

½

½

½

5/9

10

Antal Gergely

HUN

GM

2571

½

½

½

½

1

1

1

½

½

6/9

11

Kántor Gergely

HUN

GM

2556

½

1

1.5/2

12

Márkus Róbert

HUN

GM

2615

½

½

½

1

1

½

1

½

1

6.5/9

13

Ivanisevic Ivan

SRB

GM

2547

½

½

0

1

1

1

4/6

14

Dragnev Valentin

AUT

GM

2544

1

1

2/2

15

Horváth Dominik

HUN

IM

2505

½

1

1.5/2

16

Martinovic Sasa

CRO

GM

2546

1

½

1.5/2

17

Aczél Gergely

HUN

GM

2474

1

½

½

1

1

1

0

1

1

7/9

18

Medvegy Zoltán

HUN

GM

2526

0

1

½

1

1

1

½

½

1

6.5/9

19

Horváth Csaba

HUN

GM

2506

½

1

½

1

½

1

½

5/7

20

Ribli Zoltán

HUN

GM

2526

½

0

1

1.5/3

21

Csonka Balázs

HUN

IM

2495

½

1

1

½

3/4

22

Stohl Igor

SVK

GM

2444

23

Jr. Galyas Miklós

HUN

IM

2452

½

1

1

2.5/3

24

Markoja Boris

SLO

IM

2454

25

Bodó Norbert

HUN

FM

2400

1

1/1

26

Palczert Mátyás

Ifi

HUN

FM

2290

1

1

1

1

1

½

1

1

1

8.5/9

27

Gara Tícia

HUN

WGM

2333

0

1

1

1

1

1

1

1

7/8

28

Jr. Gombócz Ferenc

Ifi

HUN

FM

2260

29

Krutti Valér

HUN

IM

2288

1

1/1

30

Zsirai Péter

HUN

FM

2315

31

Orsó Miklós

HUN

IM

2258

32

Bodó Bence

HUN

2259

33

Demeter Dorina

Ifi

HUN

WFM

2149

½

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: Nádasi Tamás

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij sötéttel remizett a tizedik partiban, 5,5 - 4,5-re vezet Ding Liren ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

lépésben döntetlennel fejeződött be. Az orosz Jan Nepomnjacsij a sötéttel kiharcolt remivelmegőrizte egypontos előnyét, 5,5 - 4,5-re vezet a kínai Ding Liren ellen. A fináléban sorozatban a harmadik összecsapás ért véget pontosztozkodással. Ding Liren a párharc során másodszor választotta az angol megnyitást, a kínai sakkozó már a 4. lépésben eltért a negyedik játszmától, amelyben először tudta megadásra kényszeríteni Jan Nepomnjacsijt. Érdekes küzdelem alakult ki, a stábok alaposan felkészítették a küzdő feleket. Ding Liren minimális előnye kevésnek bizonyult, a sorozatos cserék után egyenlő állás jött létre. A döntetlen az egypontos előnnyel vezető orosz nagymesternek kedvezett.

 

A szombati pihenőnap után a tizedik partival folytatódott a 14 játszmás világbajnoki döntő. Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen önként, motiváció hiányában mondott le címéről, a világranglista második és harmadik helyezettje, Jan Nepomnjacsij és Ding Liren párharcának feszültsége, az öt eldőlt összecsapás izgalmai, a fordulatokban gazdag csaták, az elpuskázott esélyek a két nagymester viaskodását a vártnál jóval izgalmasabb tették és teszik.

A finálé tizedik partijára a küzdő felek segítői minél tökéletesebb munkával próbáltak felkészülni az újabb csatára. Ding Litrn a döntő során másodszor az angol megnyitásra voksolt. de már a negyedik lépésben más változatot választott.

 

Páros mérkőzésen fokozott jelentősége van minden lépésnek, Jan Nepomnjscsi a két évvel korábbi, Magnus Carlsen elleni meccsének tanulságaiból érezhetően sokat tanult, a kritikus pillanatokban is higgadtabban sakkozik.

A tizedik játszmában kis hátrányát sikerrel menedzselte, Ding Liren gyalogelőnyé nem tudta érvényesíteni. Jan Nepomnjacsik a döntetlennel megőrizte egypontos előnyét.

A világbajnoki döntő 10. játszmája:

Ding Liren (kínai, 2788) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) döntetlen (Angol megnyitás, 45)

 

A világbajnoki döntő állása

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren  5,5 – 4,5

((Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

Jan Nepomnjacsij – Ding Lire 1 – 0  (Spanyol megnyitás, 48)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 44)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Francia védelem, 37)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Nimzoindiai védelem, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 82)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Ding,Liren (2788) - Nepomnjacsij,J (2795)]
FIDE Világbajnoki döntő 2023, Asztana (10)

Angol megnyitás [A28]
 

1.c4 Hf6 2.Hc3 e5 3.Hf3 Hc6 4.e4 

A párharc negyedik partijában a 4.e3 Fb4 5.Vc2 Fxc3 6.bxc3 d6 7.e4 0-0 8.Fe2 Hh5 9.d4 Hf4 10.Fxf4 exf4 11.0-0 folytatást láttuk.

4...Fc5 

A főváltozatnak a 4...Fb4 5.d3 d6 6.a3 (6.g3 Fc5) 6...Fc5 7.b4 Fb6 8.Ha4 (8.Fe3) 8...Fd4 9.Bb1 Fg4 10.Fe2 Fxf3 11.Fxf3 a6 számít.

5.Hxe5 Hxe5 6.d4 Fb4 7.dxe5 Hxe4

 

8.Vf3 Hxc3 9.bxc3 Fc5 10.Vg3 Kf8 11.Fe2 d6 12.Ff4 Ve7 13.Bd1 h5

 

14.0-0

Ding Liren újítása. 14.exd6 cxd6 15.Fxd6 Fxd6 16.Vxd6 Ff5 17.Vxe7+ Kxe7 18.Bd4 Fe6 folytatás már előfordult. A 14.h4 dxe5 15.Fxe5 Fg4 16.0-0 Bh6 változatban is sötét elegendő ellenjátékhoz jut.

  14...h4 15.Vd3

 

15...g5 16.exd6 cxd6 17.Fxd6 Vxd6 18.Vxd6+ Fxd6 19.Bxd6 Fe6

Világos anyagi a előnye a gyalogszerkezeti gyengeségek miatt nyerőesélyt nem adott.

2

0.f4 Ke7 21.Bd4 gxf4 22.Bfxf4 h3 23.g4

23...Bac8 24.Kf2 Bc5 25.a4 Ba5 26.Fd1 b6 27.Kg3 Bh6 28.Bfe4 Kf8 29.Bd8+ Kg7 30.Ba8

 

30...Bc5 31.Bxa7 Fxc4 32.Bae7

 

32...Bhc6 33.B7e5 Bxe5 34.Bxe5 Fb3

 

35.Fxb3 Bxc3+ 36.Kh4 Bxb3 37.Bb5 Ba3 38.Bxb6

38...Bxa4 39.Kxh3 f5! 40.gxf5 Bf4 41.Bb5 Kf6 42.Kg3 Bxf5 43.Bxf5+ Kxf5 44.h4 Kg6 45.h5+ Kxh5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage Anna Shtourman worldchampionship.fide.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Döntetlen a világbajnokli döntő kilencedik játszmája, Nepomnjacsij 5-4-re vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló világbajnoki döntőben Jan Nepomnjacsij és Ding Litrn párharcának kilencedik játszmája a 82. lépésben fejeződött be döntetlennel. Harmadszor láttunk spanyol megnyitású küzdelmet. Érdekes középjáték alakult ki, világos esélyei kedvezőbbek voltak, de Nepomnjacsij nem fogadta el riválisa minőségáldozatát, nem találta meg a jobb lehetőséget kínáló folytatást. Ding Liren gyalogot vesztett, a huszárvégjátékban az orosz sakkozó sokáig „vizsgáztatta” ellenfelét, aki pontos játékkal remizte ki az összecsapást. Jan Nepomnjacsij megőrizte egypontos előnyét, a vasárnapi tizedik játszma előtt 5 – 4-re vezet, de láthatóan bosszankodott, hogy esélyét nem tudta kihasználni.

 

A világbajnoki döntőben negyedszer született pontosztozkodás, a kilencedik játszma az eddigi leghosszabb lépésszámú volt, Jan Nepomnjacsij a huszárvégjátékban hosszasan „vizsgáztatta” Ding Lirent, a kínai sakkozó azonban gond nélkül érte el a döntetlent.

A játszmákra történő felkészüléskor a küzdő felek segítői, neves nagymesterek egész sora elemzi a kritikus változatokat, új és új ötletekkel próbálnak segíteni, dolgozzák ki a stratégiát, permanens munka folyik a stábokban és alighanem a hátországokban is.

 

Harmadszor a spanyol megnyitásban vívtak elméleti párbajt, bonyolult középjáték alakult ki, Nepomnjacsij királyszárnyi akciójára Ding Liren a vezérszárnyon keresett ellenjátékot.

 

Az orosz nagymester a 20.Fxh6 lépésén 26 percet gondolkodott, a folytatást elvétette, Ding Liren kihagyta a 24…Bc2 lehetőséget, amellyel egyenlő esélyt érhetett volna el.

A kommentátorok csapatában ma a 2018-ban Magnus Carlsen elleni világbajnoki döntőt játszó Fabiano Carana volt a sztár, az amerikai játékos sem értette, hogy Nepomnjacsij miért nem fogadta el a minőségáldozatot, az orosz sakkozó békésebb játékra törekedett.

 

Sorozatos cserék következtek, Ding Lien gyalogot vesztett, de a minimális anyag mellett az előny érvényesítésére nem volt reális lehetőség. Jan Nepomnjacsij kissé bosszús volt, hogy a partiban nem tudta esélyét kihasználni, csak egypontos előnnyel vezet a vasárnapi tizedik összecsapás előtt.

 

A világbajnoki döntő 9. játszmája:

Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) - Ding Liren (kínai, 2788) döntetlen (Spanyol megnyitás, 82)

 

A világbajnoki döntő állása

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren  5 - 4

((Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

Jan Nepomnjacsij – Ding Lire 1 – 0  (Spanyol megnyitás, 48)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 44)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Francia védelem, 37)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Nimzoindiai védelem, 45)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 82)

Nepomnjacsij,J (2795) - Ding,Liren (2788)
FIDE Világbajnoki döntő 2023, Asztana (9)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 d5 7.Hbd2 dxe4 8.dxe4 a5 9.a4 Ve7 10.Vc2 Hb8 11.Be1 Bd8 12.h3 h6 13.Hf1 c6 14.Fc4 Ha6 15.Hg3 Vc7 16.Fa2

 

 

16...b5 17.Ve2 BB8 18.Hh4! Ff8 19.Vf3 bxa4

 

 

20.Fxh6! Hc5! 

(20...Bxb2 21.Fg5 Fe7 22.Fc4+/-) 

21.Hg6 

Számításba jött a 21.Fg5 Bd3 22.Ve2 Hh7 23.Fe3 Fa6 24.Hgf5 folytatás.

21...Bxb2 

(21...gxh6? 22.Vxf6 Fg7 23.Ve7+-)

22.Hxf8 Bxf8

 

23.Fg5?! 

Figyelmet érdemelt a 23.Ve3 He6 24.Fxe6 fxe6 25.Vc1 Bxf2 26.Fe3 (26.Kxf2? Hxe4+ 27.Kg1 Hxg3) 26...Bf4 27.Vd12 folytatás.

23...Hh7! 24.Fc1 Bb5! 

Egyenlő esélyt adott a 24...Bc2! 25.Fc4 Hb3 26.Bxa4 Hxc1 (26...Bxc1 27.Bxc1 Hxc1 28.Vd1 Fd7 29.Vxc1 Ba8) 27.Ve3 Fe6 28.Bxc1 Bxc1+ 29.Vxc1 Fxc4 30.Bxc4 g6= választás.

25.Fa3 Be8 26.Fc4 Fe6

 

27.Fxe6 

Jan Nepomnjacsij nem fogadta el a minőségáldozatot. 27.Fxb5 cxb5 28.Ve3 Hd7 29.Bab1 Vc6 30.Vd3 Fc4 31.Vd2 g6 32.Bbd1 változatban a párharcban vezető orosz sakkozó jó esélyekkel játszhatott volna.

27...Hxe6 28.Hf5 c5! 29.Ve2

 

 

29...Bb3 30.Vc4 Vc6 31.Fc1 Hf6 32.Vxa4 Vxa4 33.Bxa4

 

33...Bxc3 34.Fb2 Bb3 35.Fxe5 Bb4 36.Bxa5 Bxe4 37.Bxe4 Hxe4

 

 

38.Ba4 Hd4 39.Fxd4 cxd4 40.Bxd4 g6 41.He3 Kg7 42.Bb4

 

42...Hg3 43.Bb7 

(43.h4 He2+ 44.Kh2 Hc1 45.Bd4)

43...Hf5 44.Hg4 

44.Hxf5+ gxf5 45.g3)

44...Be7 45.Bb5 Be1+ 46.Kh2 Be2 47.Bb7 Hd6 48.Ba7 Kf8 49.Kg3

 

 

49...f5 50.Kf3 Be7 51.Ba8+ Be8 52.Bxe8+ Kxe8 53.He5 g5

 

 

54.h4 gxh4 55.Kf4 h3 56.gxh3 Ke7 57.Hc6+ Kf6 58.Hd4 He4 59.f3 Hf2 60.h4 Hd3+ 61.Kg3 Kg6 62.He6 Kf6 63.Hf4

 

 

63...Hb4 64.Kf2 Ke5 65.Ke3 Hc2+ 66.Kd2 Hd4 67.Hd3+ Kf6 68.Ke3 Hc2+ 69.Kf4 Hd4 70.Kg3 He2+ 71.Kf2 Hd4 72.Hf4! Ke5 73.He2 He6 74.Kg3 Kf6 75.Kg2 Kg7 76.Kf2 f4 77.Kg1 Kg6 78.Kg2 Kh6 79.Hc1 Kh5 80.Kh3 Hd4 81.Hd3 Hxf3 82.Hxf4+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage Anna Shtourman worldchampionship.fide.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ding Liren időzavarban ismét hibázott, a döntetlennel Nepomnjacsij megőrizte egypontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló világbajnoki döntő nyolcadik játszmája a 45. lépésben döntetlennel fejeződött be. A kínai Ding Liren nyerőesélyt szalasztott el, az orosz Jan Nepomnjacsij a szerencsés remivel megőrizte egypontos előnyét, 4,5 - 3,5 vezetéssel várhatja a pénteki kilencedik összecsapást. Új megnyitás került megjátszásra, a Nimzoindiai védelemben vívott elméleti párbajt Ding Liren és Jan Nepomnjacsij. A kínai nagymester eredeti ötlettel próbált zavart kelteni riválisa soraiban, de fogást nem talált, Nepomnjacsij kedvező állást játszhatott, hibázott, nagyot változott a pozíció. Ding Liren a 26. lépésben Bd3-mal döntő előnyt érhetett volna el, később is fonalas nyerést hagyott ki. A kritikus pillanatokat Nepomnjacsij "túlélte", de még messze volt a játszma megmentésétől. Az időzavar ismét közbeszólt, Ding Liren fokozatosan rontotta el oly sokat ígérő állását, a 45. lépésben a nagymesterek békét kötöttek.

A világbajnoki döntő második félideje fordulatokban gazdag játszmával kezdődött, a nyolcadik összecsapás drámai küzdelem végén lett döntetlen. Jan Nepomnjacsij örülhetett a szerencsésnek is mondható megmenekülésének, Ding Liren szomorkodhatptt, hogy időzavarban többször is nyerőesélyt hagyott ki, egyenlítési lehetőséget szalasztott el.

A Nimzoindiai védelemben Ding Liren eredeti ötletet játszott meg, átmeneti tisztáldozattal próbált zavart kelteni riválisa soraiban. Jan Nepomnjacsij visszaverte az első próbálkozást, a 22. lépésben nagy hibát követett el, Ding Liren döntő előnybe kerülhetett volna.

Az első nyerési lehetőség kimaradt, a kínai sakkozó lépésismétléssel időt nyert, 31.Vc7 után újabb bakit követően Nepomnjacsij állása felett ismét viharfelhők gyülekeztek, az orosz sakkozó nem kis szerencsével „túlélte” a kalandot, Ding Liren a 37. lépésben végképp eltékozolta előnyét, a 45. lépés után megtörtént a békekötés.

űA világbajnoki döntő 8. játszmája:

Ding Liren (kínai, 2788) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 45)

A világbajnoki döntő állása:

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 4,5 – 3,5

((Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

Jan Nepomnjacsij – Ding Lire 1 – 0  (Spanyol megnyitás, 48)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 44)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Francia védelem, 37)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij döntrtlen (Nimzoindiai védelem, 45)

Ding,Liren (2788) - Nepomnjacsij,J (2795)
FIDE Világbajnoki döntő 2023, Asztana (8), 20.04.2023
Nimzoindiai védelem [E28]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.e3 0-0 5.a3 Fxc3+ 6.bxc3 d6 7.He2 c5 8.Hg3 Hc6 9.Ba2 b6 10.e4 Fa6 11.Fg5 h6 12.h4 hxg5 13.hxg5

13...g6! 14.gxf6 Vxf6 15.e5 dxe5

16.d5! He7

Az összecsapás egyik kritikus pillanata. Számításba jött a 16...Bad8 17.Bd2 Ha5 (17...exd5 18.cxd5 Fxf1 19.Kxf1) 18.Bd3 Hxc4 (18...Fxc4 19.Bf3) 19.Bf3; 16...exd5 17.cxd5 Fxf1 18.Kxf1 Ha5; 16...Ha5 17.He4 Vf5 változat.

17.d6 Hf5 18.He4! Vd8 19.Vd3 Kg7! 20.g4

20...Fb7! 21.Bh3 

(21.gxf5? exf5 22.Ve3 (22.Vh3? Fxe4 23.f3 Fb7-+) 22...Fxe4-+)

21...Hh4 22.g5!

22...Fxe4?

Az orosz nagymester nagyot hibázott. 22...Bh8! 23.Vg3 Fxe4 24.Vxe5+ (24.Bxh4 Fc6) 24...f6 25.Vxe4 fxg5 26.Bd3 Vf6 volt az egyenlő esélyeket adó jó folytatás.

23.Vxe4 Hf5

(23...Vxg5 24.Bxh4 Vf5 25.Fg2) 

24.Bd2! Bh8 25.Bxh8 Vxh8

26.d7? 

Döntő előnyt adott volna a 26.Bd3! Hxd6 (26...Vf8 27.Bh3) 27.Vxe5+ Kg8 28.Vxd6 folytatás.

26...Bd8 27.Vxe5+ Kh7 28.Vh2+ Kg7 29.Ve5+ Kh7 30.Vh2+ Kg7

31.Vc7! Vh4? 

(31...Vf8+/-)

32.Kd1? 

Ding Liren az időzavar árnyékában kihagyta a 32.Vxd8! Ve4+ 33.Be2 Vb1+ 34.Kd2 Vb2+ 35.Kd3 Vb1+ 36.Bc2 Vxf1+ 37.Kd2 fonalas nyerést.

32...Vxg5 33.Kc2 Ve7 

(33...Vh4!) 

34.Fg2

34...e5? 

omnjacsij is kevésbé bírta a rendkívüli feszültséget. 34...Hd4+! 35.cxd4 Bxd7 36.Vf4 cxd4 megoldotta volna a gondjait.

35.Fe4! Hh6 [35...a6+/-] 36.Vxa7 Hg4

37.Ff3? 

Az utolsó hiba, elszálltak a nyerési esélyek. 37.Vxb6 Bxd7 38.Bxd7 Vxd7 39.Vxc5 Va4+ 40.Kd2 Ve8+/-; 37.Kb3+- jó esélyt adott.

37...Hxf2! 38.Bxf2 e4 39.Be2 

(39.Fe2 Bxd7 40.Vb8 Vd6)

39...f5 40.Vxb6 Bxd7 41.Vb8 Vd6! 42.Vxd6 Bxd6 43.Fxe4 fxe4 44.Bxe4 Kf6 45.Be8 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage worldchampionship.fide.com  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kettős francia siker a Mitropa Kupán, férficsapatunk bronzérmes, női együttesönk negyedik lett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A horvát szigeten, Mali Losinjban kettős francia sikerrel fejeződött be a 40. Mitropa Kupa. A tíz férfi és női csapat körmérkőzéses viadalán férfi válogatottunk bronzérmes lett, női együttesönk negyedikként fejezte be szereplését. Az utolsó fordulóban a szlovákok elleni 2-2-vel kimaradt az ezüstérem megszerzésének lehetősége. Az olasz gárda váratlan veresége a címvédő franciák első helyét jelentette. Női együttesünk fordulatokban gazdag meccsen nyert Svájc ellen 3 – 1-re, de a szlovénok váratlan sikere miatt nem sikerült az éremszerzés. A házigazdák ezüstéremnek örülhettek.

 

Az utolsó forduló előtt a harmadik helyen álló férficsapatunk a riválisok eredményeinek függvényében előrelépésben is reménykedhetett, de a szlovákok elleni 2-2 miatt nem sikerült az ezüstérem megszerzése. A francia csapat veretlenül lett első!

Erdős Viktor és Kozák Ádám küzdelem nélküli döntetlene után Antal Gergely nyerni tudott, de Németh Miklós kikapott. Öt mérkőzésen győzött csapatunk, az olaszok elleni meccset elvesztette, sakkozóink, három találkozójuk ért véget döntetlennel. A éltáblán Erdős Viktor megőrizte veretlenségét, Kozák Ádám lett a legjobb pontszerző.

Az utolsó forduló eredményei:

Magyarország – Szlovákia  2 – 2

Erdős Viktor (2583) – Jergus Pechac (2610) döntetlen

Samir Sahidi (2508) – Kozák Ádám (2568) döntetlen

Antal Gergely (2565) – Filip Haring (2477) 1 – 0

Richard Turcan (2405) – Németh Miklós (2453) 1 – 0

Ausztria – Franciaország  1 - 3

Olaszország – Szlovénia  1 - 3

Horvátország – Csehország 1,5 – 2,5

Németország – Svájc  1,5 – 2,5

A 40. Mitropa Kupa végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Franciaország

 * 

2

3

2

3

3

3

16

23,5

0

2

Olaszország

 * 

3

3

1

3

14

22,5

0

3

Magyarország

2

 * 

2

2

3

4

13

23

0

4

Szlovákia

1

1

2

 * 

2

3

10

19

0

5

Csehország

1

2

2

 * 

3

2

2

2

9

18

0

6

Szlovénia

2

3

1

1

 * 

2

2

2

8

17

0

7

Svájc

1

½

2

2

 * 

3

8

16,5

0

8

Horvátország

2

 * 

5

16

0

9

Németország

1

½

1

2

 * 

3

5

14,5

0

10

Ausztria

1

1

0

½

2

2

1

1

 * 

2

10

0

A bronzérmes válogatottunk tagjainak eredményei

 

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Élő+/-

1

GM

Erdős Viktor

2583

½

1

1

½

½

½

½

½

5

8

2515

2,7

2

GM

Kozák Ádám

2568

1

1

½

1

½

1

0

½

5,5

8

2441

1,7

3

GM

Antal Gergely

2565

1

0

0

1

1

½

½

1

5

8

2419

-5

4

GM

Fodor Tamás

2495

½

1

0

½

½

1

1

4,5

7

2391

0,7

5

IM

Németh Miklós

2453

1

½

1

½

0

3

5

      2443

  •  0,6

n

Az utolsó fordulóban női válogatottunk szerencsés győzelmet ért el  a svájci négyes ellen, de nem sikerült a bronzérem megszerzése, a szlovénok váratlanul nyertek a játéknap előtt már aranyérmes franciákkal szemben. A házigazdák bravúros ezüstéremnek örülhetnek.

Együttesünk négy meccset nyert meg, négy találkozója lett döntetlen egy vereség melett. Terbe Julianna valamennyi találkozón játszott, húga egy hihetetlen hármas vesztőszériába került. Karácsonyi Kata nagy csalódást okozott, Demeter Dorina lett a legjobb pontszerző, Tóth Lili játékán érződött, hogy jevés tornán játszik.   

Az utolsó forduló eredményei:

Svájc – Magyarország  1 – 3

Sofiia Hryzlova (2246) – Terbe Julianna (2252) 1 – 0

Terbe Zsuzsanna (2189) – Gundula Heinatz (2203) 1 – 0

Mariia  Manko (2140) – Demeter Dorina (2171) 0 – 1

Tóth Lili (2101) – Laura Stoeei (2075) 1 - 0

Csehország – Németország  2 - 2

Ausztria – Olaszország 1,5 – 2,5

Horvátország – Szlovákia  3 - 1

Szlovénia – Franciaország 2,5 – 1,5

A 40. Mitropa Kupa végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Franciaország

 * 

3

14

21

0

2

Horvátország

 * 

3

2

2

2

3

3

3

3

13

22,5

0

3

Szlovénia

1

 * 

2

3

3

13

21,5

0

4

Magyarország

2

2

 * 

3

2

2

3

12

20,5

0

5

Ausztria

2

1

 * 

2

10

18

0

6

Csehország

2

½

2

 * 

2

2

2

2

6

15,5

0

7

Szlovákia

1

2

2

 * 

2

½

2

6

15

1

8

Olaszország

1

1

2

2

2

 * 

1

2

6

15

1

9

Németország

1

1

1

2

3

 * 

5

16

0

10

Svájc

1

1

2

2

2

 * 

5

15

0

A negyedik helyezett válogatottunk tagjainak eredményei:

T

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

j.

Élő-átlag

Rp

K

Élő+/-

1

WIM

Terbe Julianna

2252

1

½

½

0

1

½

1

1

0

5,5

9

2217

2297

20

11,6

2

WFM

Terbe Zsuzsanna

2189

1

½

0

0

0

1

½

1

4

8

2162

2162

20

-5,4

3

WFM

karácsonyi Kata

2182

0

1

1

0

½

½

0

3

7

2104

2054

40

-49,6

4

WFM

Demeter Dorina

2171

1

½

½

1

1

0

1

5

7

2032

2190

40

11,6

5

Tóth Lili

2101

1

0

½

½

1

3

5

2026

2098

40

-0,4

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mindkét válogatottunk 2-2-öt játszott a csehekkel, férficsapatunk már érmes

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A horvát szigeten, Mali Losinjban zajló 40. Mitropa Kupa nyolcasik fordulójában válogatottjaink a cseh csapatokkal mérkőztek meg és a találkozók 2-2-vel fejeződtek be. Férfi együttesünkben Fodor Tamás győzött, Erdős Viktor és Antal Gergely remizett, Kozák Ádám világossal játszva meglepetésre kikapott. Folytatódott az olasz és a francia gárdák küzdelme az első helyért, válogatottink már biztosan érmes. Női csapatunkban Terbe Julianna nyerte meg játszmáját, Terbe Zsuzsanna és Demeter Dorina döntetlent ért el, Karácsonyi Kata vereséget szenvedett. A franciák megvédték címüket, négy együttes verseng még a két dobogós helyezésért, csapatunknak Svájc legyőzésével esélye lehet éremszerzésre. Az utpésó fordulót 10 órától játsszák.

 

Az utolsó fordulóra maradt a döntés, az olasz csapat hetedik győzelmével az első helyen várja a szlovénok elleni meccsét, a franciák a sereghajtó osztrákokkal mérkőznek meg.

Férficsapatunk már biztosan érmes, váratlan volt a csehekkel szembeni pontvesztés.

A 8. forduló eredményei:

Csehország - Magyarország 2 – 2

Vlastimil Babula (2532) – Erdős Viktor (2583) döntetlen

Kozák Ádám (2568) – Jan Vykouk (2462) 0 – 1

Richard Stalmach (2417) – Antal Gergely (2565) döntetlen

Fodor Tamás (2495) – Richard Mladek (2436) 1 - 0

Franciaország – Németország 3 – 1

Svájc – Horvátország 1,5 – 2,5

Szlovákia – Olaszország 1 – 3

Szlovénia – Ausztria 2 - 2

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Olaszország

 * 

3

3

3

14

21,5

0

2

Franciaország

 * 

2

3

2

3

3

14

20,5

0

3

Magyarország

2

 * 

2

3

4

12

21

0

4

Szlovákia

1

1

 * 

2

3

9

17

0

5

Csehország

1

2

2

 * 

3

2

2

2

7

15,5

0

6

Szlovénia

2

1

1

 * 

2

2

2

6

14

1

7

Svájc

½

1

2

2

 * 

3

6

14

1

8

Horvátország

2

 * 

5

14,5

0

9

Németország

1

½

1

2

 * 

3

5

13

0

10

Ausztria

1

0

½

2

2

1

1

 * 

2

9

0

Az utolsó forduló párosítása:

Ausztria – Franciaország

Olaszország – Szlovénia

Magyarország – Szlovákia

Horvátország – Csehország

Németország - Svájc

A női csapatok versenyében a francia együttes megvédte tavalyi elsőségét. Négy válogatott reménykedhet még dobogós helyezés megszerzésében, Svájc legyőzésével esélyünk lehet éremszerzésre, kulcsfontosságú a szlovén-francia mérkőzés.

A 8. forduló eredményei:

Magyarország – Csehország 2 – 2

Terbe Julianna (2252) – Anna Lhotska (2026) 1 - 0

Natalie Kanakova (2136) – Terbe Zsuzsanna (2189) döntetlen

Karácsonyi Kata (2182) – Kristyna Novosadova (2101) 0 – 1

Anna Voriskova (1998) – Demeter Dorina (2171) döntetlen

Németország – Szlovénia 1 – 3

Franciaország – Horvátország 2,5 – 1,5

Szlovákia – Ausztria 2- 2

Olaszország – Svájc 2 - 2

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Franciaország

 * 

3

14

19,5

0

2

Horvátország

 * 

3

2

2

3

2

3

3

11

19,5

0

3

Szlovénia

1

 * 

2

3

3

11

19

0

4

Magyarország

2

2

 * 

3

2

2

10

17,5

0

5

Ausztria

2

1

 * 

2

10

16,5

0

6

Szlovákia

2

 * 

2

2

½

2

6

14

0

7

Svájc

1

2

 * 

2

2

5

14

0

8

Csehország

2

½

2

2

2

 * 

2

5

13,5

0

9

Németország

1

1

1

 * 

3

4

14

0

10

Olaszország

1

1

2

2

2

2

1

 * 

4

12,5

0

Az utolsó forduló párosítása:

Csehország – Németország

Svájc – Magyarország

Ausztria – Olaszország

Horvátország – Szlovákia

Szlovénia – Franciaország

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij harmadszor is vezetést szerzett, a világbajnoki döntő félidejében 4 - 3-ra vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló világbajnoki döntő hetedik játszmájában Jan Nepomnjacsij  37 lépésben nyert Ding Liren ellen, harmadszor került előnybe, a párharc félidejében 4 – 3-ra vezet. Az összecsapásban a kínai sakkozó a kritikus állásban teljesen leblokkolt, a minőségáldozatának esélyeit túlbecsülte, súlyos időzavarban vesztőt húzott. Nepomnjacsij az izgalmas csatában is megőrizte hidegvérét, a felkínált lehetőséggel élt. A világbajnoki címért folyó párbajban már az ötödik játszma végződött döntéssel, negyedszer világos volt a nyerő szín. A finálé nyolcadik partiját csütörtökön játsszák.

Félidejéhez érkezett a Kazahsztán fővárosában zajló világbajnoki döntő, sorozatban a harmadik játszma is döntéssel végződött, a hét partiból öt is eldőlt, ezzel a küzdő felek már sakktörténelmet írtak.

A hetedik összecsapásban új megnyitás került megjátszásra, Ding Liren a francia védelmet vetette be. Jan Nepomnjacsijt meglepetéssel érhette a kínai sakkozó választása, az óvatosságot sugárzó változatban előnyt nem tudott elérni, a centrumgyalogok cseréje után a tisztek vették át a főszerepet.

Jan Nepomnjacsij az egyenlő állásban időelőnnyel játszhatott, Ding Liren nehezebben választott a lépésjelöltek között.

A kínai nagymester minőséget áldozott, elegendő kompenzációt kapott, de ideje vészesen fogyott, a kritikus állásban teljesen leblokkolt. Peregtek a percek, majd a másodpercekkel is vívnia kellett. A fináléban az első, de a második időkontrollnál sincs bónuszidő.

Ding Liren megvédhette volna a c5 gyalogját, ehelyett a 33…Bd3-mal vesztőt húzott, az izgalmas csatában a hidegvérét megőrző Jan Nepomnjacsij a váratlanul felkínált eséllyel élt, a párharc során győzelmével harmadszor is vezetést szerzett!

Szerdán ismét pihenőnapot kapnak a világbajnoki cím megszerzéséért küzdő sakkozók, színcserével folytatódik a pásbaj. 

A világbajnoki döntő 7. játszmája:

Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) – Ding Liren (kínai, 2788) 1 – 0 (Francia védelem, 37)

A világbajnoki döntő állása:

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 4 – 3

(Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

Jan Nepomnjacsij – Ding Lire 1 – 0  (Spanyol megnyitás, 48)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 44)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Francia védelem, 37)

Nepomnjacsij,J (2795) - Ding,Liren (2788)
FIDE Világbajnoki döntő 2023 Asztana (7)
Francia védelem [C07]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hd2 c5 4.Hgf3 cxd4 5.Hxd4 Hf6 6.exd5 Hxd5 7.H2f3 Fe7 8.Fc4 Hc6 

A MEGA 2022 adatbázisban játszmát Ding Liren lépésére nem találtam. 

9.Hxc6 bxc6 10.0-0 0-0 11.Ve2 Fb7

12.Fd3 Vc7 13.Ve4 Hf6 14.Vh4 c5 15.Ff4 Vb6

16.He5 Bad8 17.Bae1 g6 

(17...Fa6!?)

18.Fg5 Bd4 19.Vh3 Vc7[

(19...Vxb2? 20.Bb1 Bxd3 21.Hxd3 (21.Bxb2 Bxh3 22.gxh3 Fa8+-) 21...Fxg2 22.Kxg2+-)

20.b3

20...Hh5 21.f4 

Nincs előny a 21.Fh6 Bfd8 22.Fc4 Bh4 23.Ve3 Hf6 változatban.

21...Fd6 

Ding Liren időhátrányban is a legtöbbet szerette volna kihozni az állásból, a lépésjelöltek közötti választásban újabb értékes perceket vesztett. íííííííííííííííííííííííííía 21...Fxg5 22.fxg5 Hf4 23.Vh6 c4 24.Hg4 f5 25.Hf6+ Bxf6 26.gxf6 cxd3 27.Bxf4 Bxf4 28.f7+ Vxf7 29.Vxf4 dxc2 30.Vc4 Fe4 31.Vc8+ Kg7 32.Bxe4 fxe4 33.Vxc2 változat esélyeit is számolnia kellett.

22.c3 Hxf4

23.Fxf4 

Jan Nepomnjacsij a 23.Bxf4 Fxe5 24.Fxg6 hxg6 25.cxd4 cxd4 26.Ff6 Fxf6 27.Bxf6 Vc5 folytatást elvetette, ellenfele időzavarában többet remélt...

23...Bxf4 24.Bxf4 Fxe5 25.Bh4 Bd8 26.Fe4 

(26.Bxh7? Bxd3-+)

26...Fxe4 27.Bhxe4 Bd5 

28.Bh4 Vd6 

(28...Ff6)

29.Ve3 h5 30.g3 Ff6 31.Bc4

31...h4!

 Ding Lirennek már csak 5 perce maradt... A döntőben az első 60 lépésnél nincsbónuszidő. 

32.gxh4 Bd2 33.Be2

Ding Liren teljesen leblokkolt, vesztőt húzott. 

33...Bd3? 

(33...Bd5)

34.Vxc5 Bd1+? 

(34...Vxc5++/- 35.Bxc5 Fxc3 36.Bc7)

35.Kg2 Vd3 36.Bf2 Kg7?

(36...Bd2 37.Bcf4)

37.Bcf4 Vxc3 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage worldchampionship.fide.com  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Mitropa Kupa hetedik fordulójában csapataink kettős győzelmet értek el

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A horvát szigeten, Mali Losinjban zajló 40. Mitropa Kupa hetedik fordulójában válogatottjaink kettős győzelmet értek el. Férficsapatunk a svájci együttes ellen nyert 2,5 – 1,5-re. Fodor Tamás győzelme mellett Erdős Viktor, Antal Gergely és Németh Miklós remizett. Az éllovas francia négyes csak 2-2-öt játszott a szlovénokkal, az olasz gárda hatodszor nyert, a több táblaponttal átvette a vezetést, a két 12 pontos csapat mögött a magyar együttes egypontos hátránnyal a harmadik. Női válogatottunk 2,5 – 1.5-re nyert a németek ellen, Terbe Julianna és Zsuzsanna győzött, Karácsonyi Kata remizett, Demeter Dorina kikapott. A franciák megőrizték egypontos előnyüket a horvátok előtt, együttesünk holtversenyben a harmadik.

 

A viadal hetedik meccsét a svájciak elleni találkozón férficsapatunk a legjobb pontszerző Kozák Ádám nélkül játszott. Fodor Tamás tudott csak nyerni, a társak három döntetlene a mérkőzés 2,5 – 1,5-ös megnyerését jelentette.

Az éllovas franciák pontot vesztettek a szlovénok ellen, az olaszok több táblapontjuknak köszönhetően átvették a vezetést, csapatunk hátránya csak egy pont a kettőssel szemben.

A 7. forduló eredményei:

Magyarország – Svájc  2,5 – 1,5

Erdős viktor (2583) – Fabian Baenziger (2409)  döntetlen

Joseph Gallagher 2444) - Antal Gergely (2565) döntetlen

Fodor Tamás (2595) – Noah Fecker (2388) 1 – 0

Davide Arcuti (2388) – Németh Miklós (2453) döntetlen

Szlovénia – Franciaország  2 - 2

Ausztria – Szlovákia  0,5 – 3,5

Olaszország – Csehország 3 - 1

Horvátország – Németország 1,5 – 2,5

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Olaszország

 * 

3

3

12

18,5

0

2

Franciaország

 * 

2

3

3

2

12

17,5

0

3

Magyarország

2

 * 

3

4

11

19

0

4

Szlovákia

1

 * 

2

3

9

16

0

5

Csehország

1

2

 * 

2

3

2

2

6

13,5

0

6

Svájc

½

1

2

 * 

2

3

6

12,5

0

7

Szlovénia

2

1

1

2

 * 

2

5

12

2

8

Németország

½

1

2

 * 

3

5

12

0

9

Horvátország

2

 * 

3

12

0

10

Ausztria

1

0

½

2

1

1

 * 

1

7

A 8. forduló párosítása:

Franciaország – Németország

Svájc – Horvátország

Csehország – Magyarország

Szlovákia – Olaszország

Szlovénia - Ausztria

Női válogatottunk holtversenyes harmadikként várja a viadal hajráját. Minden fél pontnak óriási a jelentősége, sajnálhatjuk, hogy a németelet csak 2,5 – 1.5-re tudtuk legyőzni. Terbe Julianna és Zsuzsanna nyert, Karásonyik Kata remizett, Demeter Dorina váratlan vereséget szenvedett. Csapatunk holtversenyben harmadikként várja a torna hajráját.

A forduló rangadóit a címvédő francia és a házigazda  horvát együttes zárta sikerrel, lépéselőnyt szereztek a három 9 pontos gárda előtt.

A 7. forduló eredményei:

Magyarország – Németország  2,5 – 1,5

Terbe Julianna (2252) – Luisa Bashylina (2103) 1 - 0

Dora Peglau (1974) – Terbe Zsuzsanna (2189) 0 - 1

Karácsonyi Kata (2182) – Charis Peglau (2011)  döntetlen

Maja Patricia Bushholz (1817) – Demeter Dorina (2171) 1 - 0

Csehország – Olaszország  2 - 2

Svájc – Szlovákia  2 - 2

Ausztria – Franciaország  1,5 – 2,5

Horvátország – Szlovénia 3 - 1

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Franciaország

 * 

3

12

17

0

2

Horvátország

 * 

3

2

2

3

3

2

3

11

18

0

3

Szlovénia

1

 * 

2

3

9

16

0

4

Magyarország

2

2

 * 

3

2

9

15,5

0

5

Ausztria

2

1

 * 

9

14,5

0

6

Szlovákia

 * 

½

2

2

2

5

12

0

7

Németország

1

1

 * 

3

4

13

0

8

Svájc

1

2

 * 

2

4

12

0

9

Csehország

2

½

2

2

 * 

2

4

11,5

0

10

Olaszország

1

1

2

2

1

2

 * 

3

10,5

0

A 8. forduló párosítása:

Németország – Szlovénia

Franciaország – Horvátország

Szlovákia – Ausztria

Olaszország – Svájc

Magyarország – Csehország

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Mitropa Kupa hatodik fordulójában férficsapatunk győzött, női együttesnk 2-2-öt ért el

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A horvát szigeten, Mali Losinjban zajló 40. Mitropa Kupa hatodik fordulójában férficsapatunk 3,5 – 0,5-tr legyőzte a német együttest. Kozák Ádám, Antal Gergely és Németh Miklós nyerte meg játszmáját, Fodor Tamás remizett. Az éllovas francia négyes a horvátok elleni szerencsés győzelemmel megőrizte első helyét, válogatottunk a harmadik helyen várja a hetedik kört. Női csapatunk a sereghajtó olaszokkal csak 2-2-öt játszott. Demeter Dorina nyert, Terbe Julianna és Karácsonyi Kata remizett, Terbe Zsuzsanna újabb vereséget szenvedett. A játéknap meglepetéseként az osztrákok legyőzték az éllovas szlovén együttest, a franciák átvették a vezetést.

 

A viadal hatodik játéknapján férficsapatunk nagyarányú „kötelező” győzelmet ért a németek ellen. Kozák Ádám játszott az első táblán és negyedik nyerését könyvelte el. Antal Gergely és Németh Miklós volt még eredményes, Fodor Tamás döntetlennel fejezte be partiját.

A címvédő francia együttes korántsem meggyőző győzelemmel megőrizte első helyét, az olaszok „gólarányt” javítottak.

A 6. forduló eredményei:

Németország – Magyarország 0,5 – 3,5

Roben Gideon Koellner (2421) – Kozák Ádám (2568) 0 – 1

Antal Gergely (2565) – Marius Deuer (2336) 1 – 0

Benet Hagner (2354) – Fodor Tamás (2495) döntetlen

Németh Miklós (2453) – Hussain Bespu (2332) 1 - 0

Franciaország – Horvátország  2,5 – 1,5

Svájc – Olaszország  0,5 – 3,5

Csehország – Ausztria  2 - 2

Szlovákia – Szlovénia  2,5 – 1,5

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Franciaország

 * 

2

3

3

11

15,5

0

2

Olaszország

 * 

3

10

15,5

0

3

Magyarország

2

 * 

3

4

9

16,5

0

4

Szlovákia

1

 * 

2

3

7

12,5

0

5

Csehország

2

 * 

2

3

2

2

6

12,5

0

6

Svájc

1

½

2

 * 

2

3

6

11

0

7

Szlovénia

1

1

2

 * 

2

4

10

0

8

Horvátország

2

 * 

3

10,5

0

9

Németország

½

1

2

 * 

3

3

9,5

0

10

Ausztria

1

0

2

1

1

 * 

1

6,5

0

A 7. forduló párosítása:

Szlovénia – Franciaország

Ausztria – Szlovákia

Olaszország – Csehország

Magyarország – Svájc

Horvátország - Németország

A női csapatok versenyében válogatottunk jó esélyt szalasztott el, hogy megközelítse a dobogós helyen álló együtteseket. A sereghajtó olaszokkal szemben többet reméltünk s 2-2-nél. Demeter Dorina hozta a várt győzelmet, Terbe Julianna és Karácsonyi Kata sötéttel remizett, a kétszeres bajnok Terbe Zsuzsanna már harmadszor kapott ki.

A játéknap nagy meglepetését az osztrákok győzelme jelentette, a szlovénok a váratlan vereséggel az első helyről a harmadikra csúsztak vissza, a címvédő franciák átvették a vezetést. A hetedik fordulóban az első négy helyezett egymás ellen mérkőzik meg.

A 6. forduló eredményei:

Olaszország – Magyarország  2 – 2

Marina Brunello (2340) – Terbe Julianna (2252)  döntetlen

Terbe Zsuzsanna (2189) – Elisa Cassi (2165)  0 – 1

Giulia Sala (2010) – Karácsonyi Kata (2182) döntetlen

Demeter Dorina (2171) – Melissa Maioe (1968) 1 - 0

Németország – Horvátország  1 - 3

Szlovénia – Ausztria  1,5 – 2,5

Franciaország – Svájc  2,5 – 1,5

Szlovákia – Csehország  2 - 2

H

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Franciaország

 * 

3

10

14,5

0

2

Horvátország

 * 

2

2

3

3

2

3

9

15

0

3

Szlovénia

 * 

2

3

9

15

0

4

Ausztria

2

 * 

1

9

13

0

5

Magyarország

2

2

3

 * 

2

7

13

0

6

Németország

1

1

 * 

3

4

11,5

0

7

Szlovákia

½

 * 

2

2

4

10

0

8

Svájc

1

 * 

2

3

10

0

9

Csehország

2

½

2

2

 * 

3

9,5

0

10

Olaszország

1

1

2

1

2

 * 

2

8,5

0

A 7. forduló párosítása:

Magyarország – Németország

Csehország – Olaszország

Svájc – Szlovákia

Ausztria – Franciaország

Horvátország – Szlovénia

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ding Liren világossal megnyerte a hatodik játszmát, másodszor egyenlített ki a világbajnoki döntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló világbajnoki döntő hatodik játszmájában Ding Liren szenzációs győzelmet aratott, 44 lépésben nyert Jan Nepomnjacsij ellen és a fináléban másodszor is kiegyenlített. Az ötödik összecsapás elvesztése után azonnal visszavágott vereségéért, minden elismerést megérdemel, hogy feledni tudta csalódottságát. A vezérgyalog megnyitást választotta, amely jó döntésnek bizonyult. Nepomnjacsij ismét gyorsan játszott, de pontatlanul, hibáit Ding Liren remekül használta ki. Az orosz sakkozó nem vállalta a hátrányos végjátékot, bonyodalmakra törekedett, de világos támadása nagy erővel bontakozott ki. Igazi show volt a játszma befejezése, Ding Liren tetszetős mattképet komponált, Nepomnjacsij a fenyegető vezéráldozatot nem tudta kivédeni. A 14 játszmás világbajnoki döntőben már a negyedik játszma végződött döntéssel, harmadszor világossal voltak eredményesek a küzdő felek! A hétfői pihenőnap után kedden folytatódik a finálé, Jan Nepomnjacsij játszhat világossal.

A világbajnoki döntő előtt Jan Nepomnjacsij és Ding Liren tizenhárom klasszikus játszmában mérkőzött meg, nyolcszor megosztoztak a ponton, az orosz sakkozó 3-2-re vezetett. Arra kevesen gondolhattak, hogy a világbajnoki döntő első hat partijában négy is döntéssel végződik, a párharc hatodik partijában elért győzelmével Ding Liren másodszor is kiegyenlített.

Az ötödik összecsapás utáni sajtótájékoztatón Ding Liren nem tudta leplezni csalódottságát, Jan Nepomnjacsij visszafogottan értékelte győzelmét. A kínai nagymesternek gyorsan felednie kellett a második vereségét, kitalálni, hogy milyen megnyitással tud zavart kelteni riválisa soraiban.

 

Jó döntésnek bizonyult a vezérgyalog megnyitás, megelégedett kis előnnyel. Nepomnjacsijnak stílusához híven elkerülte a vezércserét, bonyolult küzdelemre törekedett. Az orosz nagymester ismét gyorsan játszott, de ezúttal pontatlanul. Nagy reményeket fűzött a 22…e5 lépéséhez, de elnézte, lebecsölte Ding Liren válaszlépését, hátrányba került.

 

Ding Liren a felkínált lehetőséggel remekül élt, előnybe került. Az összecsapás következő kritikus állása 27.h5 után alakult ki, erősebb volt a 27.Hxb7, Nepomnjacsij elmulasztotta, hogy cserékkel csökkentse gondjait. Gyors, de hibás döntést hozott, Ding Liren növelte előnyét.

 

Jan Nepomnjacsij a 32. lépésben húzott vesztőt, Ding Liren kisebb időzavarban is tetszetős játékkal került egyre nagyobb fölénybe. Válogathatott a nyerések között, szép mattképpel tette emlékezetessé második győzelmét. Másodszor is kiegyenlített, kitűnő versenyzői tulajdonságokat csillogtatott meg. Hétfőn  pihenőnap lesz, Jan Nepomnjacsij a keddi folytatásban világos lesz.

 

A világbajnoki döntő 6. játszmája:

Ding Liren (kínai, 2788) – Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 44)

A világbajnoki döntő állása:

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren  3 – 3

(Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

Jan Nepomnjacsij – Ding Lire 1 – 0  (Spanyol megnyitás, 48)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 44)

Ding,Liren (2788) - Nepomnjacsij,J (2795)
FIDE Világbajnoki döntő 2023, Asztana (6)
Vezérgyalog megnyitás ) [D02]

1.d4 Hf6 2.Hf3 d5 3.Ff4 c5 4.e3 Hc6 5.Hbd2 cxd4 6.exd4 Ff5 7.c3 e6 8. Fb5 Fd6 9.Fxd6 Vxd6 10.0-0 0-0 11.Be1 h6

 

 

12.He5

Ding Liren új tervet választott. 12.a4 Bfc8 13.a5 Vc7 14.He5 Hxe5 15.dxe5 He4 16.Hb3 Vxe5 (16...Hc5) 17.f3 Hxc3 18.bxc3 Vxc3 19.Hd4 Fg6 Kamsky-Marcus, 2020 20.a6 bxa6 21.Bxa6 Bab8 22.Va1 folytatásban világos kedvezőbben áll.

12...He7 13.a4 a6 14.Ff1 Hd7 15.Hxd7 Vxd7 16.a5 Vc7 17.Vf3 Bfc8 18.Ba3 Fg6 19.Hb3 Hc6

 

20.Vg3! Ve7 

Jan Nepomnjacsij stílusára jellemzően elkrülte a vezércserét, nem nyerte el a tetszését a 20...Vxg3 21.hxg3 Bc7 22.Hc5változat.

21.h4 Be8 22.Hc5 e5?! 

Az orosz nagymester nagy reményt fűzött a centrumrobbantáshoz, de elnézte, lebecsülte Ding Liren válaszlépésének erejét. 22...Bac8+/=

 

23.Bb3! Hxa5 24.Bxe5 Vf6 25.Ba3 Hc4 

(25...Bxe5 26.Vxe5 Vxe5 27.dxe5 Hc4 28.Fxc4 dxc4 29.Hxb7) 

26.Fxc4 dxc4 

(26...Bxe5 27.Vxe5 (27.dxe5 Vc6 28.Fxa6 Vxc5 29.Fxb7 Bxa3 30.bxa3) 27...Vxe5 28.dxe5 dxc4 29.Hxb7)

 

 

27.h5!? 

Még erősebb volt a 27.Hxb7! Bxe5 (27...Vb6 28.Hd6 Bxe5 29.Vxe5) 28.dxe5 (28.Vxe5 Vxh4 29.Hd6) 28...Vb6 29.Hd6 Vxb2 30.Hxc4 Ve2 31.Hd6 folytatás.

27...Fc2?! 

A kapkodásért Jan Nepomnjacsijnak „fizetnie” kellett. Jobb volt a 27...Bxe5 28.Vxe5 (28.dxe5?! Vd8! 29.hxg6 (29.Vf3) 29...Vd1+ 30.Kh2 Vh5+ 31.Kg1 (31.Vh3 Vxe5+ 32.Kg1 Vxc5 33.gxf7+ Kxf7 34.Vd7+ Kg8) 31...Vd1+=) 28...Vxe5 29.dxe5 Fxh5 30.Hxb7 változat mellett dönteni.

28.Hxb7 Vb6

 

 

29.Hd6! Bxe5 30.Vxe5 Vxb2

 

31.Ba5! Kh7 

(31...Fd3 32.He8!; 31...Vxc3??-ra 32.He8 nyert volna.)

32.Bc5 

(32.Hxc4 Vxc3 33.Bc5 Va1+ (33...f6+/=) 34.Kh2 Bd8+/=; 32.Hxf7? Bf8 33.Hd6 Vb1+=; 32.Ve1!+/- Fd3 33.Hxc4 Vb3 (33...Fxc4? 34.Ve4+ f5 35.Bxf5) 34.He5)

 

32...Vc1+? 

Vesztőlépés, de Ding Liren a 32...Vxc3 33.Bc7 (33.Hxf7 Fd3+/=; 33.Bxc4 Vd2=; 33.He8 Va1+) 33...Vd2 34.Bxf7 Vc1+ 35.Kh2 Vg5 36.Bc7 folytatásbanis vígan nézhetett volna a jövőbe.

 33.Kh2 f6 34.Vg3 a5 35.Hxc4 a4

 

36.He3! Fb1 

(36...Fe4 37.Bc7! (37.Vg4 f5 38.Hxf5 Fxf5 39.Vxf5+ Kh8 40.d5) 37...Bg8 38.Vf4 Fb1 39.Ba7 a3 40.Hd5 Vxf4+ 41.Hxf4)

37.Bc7! Bg8 38.Hd5 Kh8

 

39.Ba7 

(39.He7 Be8 40.Vg4)

39...a3 40.He7 Bf8? 

40...Be8 41.Hg6+ Fxg6 42.hxg6 Vd1 43.Vf3)

41.d5!

Ding Liren válogathatott a nyerések között, kisebb tűnődés után mattképet komponált! 41.Hg6+ Fxg6 42.hxg6 Vb1 43.Bxa3 Vf5 44.Ba1+-; 41.Bb7! Vg5 42.Vxg5 fxg5 43.Bxb1 egyszerű nyerés volt.

41...a2?

(41...Vb2 42.Hf5 Vb8 43.Vxb8 Bxb8 44.He7)

 

 

42.Vc7! Kh7 43.Hg6! Bg8

 

44.Vf7! és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage worldchampionship.fide.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az ötödik fordulóban férficsapatunk a horvátok, női együttesünk a szlovákok ellen nyert 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A horvát szigeten, Mali Losinjban zajló 40. Mitropa Kupa ötödik fordulójában kettős magyar győzelem született. Férficsapatunk a horvátok ellen nyert 2,5 – 1,5-re. Antal Gergely győzött, Erdős Viktor, Kozák Ádám és Fodor Tamás remizett. A francia együttes egy meccsponttal előzi meg az olasz csapatot, válogatottunk 7 ponttal a harmadik. Javított női együttesünk is, a szlovák négyest győzték le 2,5 – 1,5-re. Terbe Julianna és Demeter Dorina nyerte meg partiját, Tóth Lili remizett, Karácsonyi Kata vereséget szenvedett. A szlovénok megőrizték első helyüket a címvédő franciák előtt, csapatunk az ötödik helyen áll.

 

A viadal ötödik játéknapján a magyar-horvát mérkőzés két gyors döntetlennel kezdődött meg, Erdős Viktor és Kozák Ádám döntetlenei után nem kellett sokat várni, hogy Antal Gergely győzelmével vezetéshez juttassa együttesünket, Fodor Tamás döntetlene bebiztosította csapatunk két meccspontját.

A fordulóban a várt eredmények születtek, a címvédő franciák egy ponttal előzik meg az olaszokat, kettővel válogatottunkat.

Az 5. forduló eredményei:

Magyarország – Horvátország 2,5 – 1,5

Erdős Viktor (2583) – Mladen Palac (2489) döntetlen

Juriva Srbis (2451) – Kozák Ádám (2568) döntetlen

Antal Gergely (2565) – Sven Tica (2438)  1 – 0

Robert Zelcic (2492) – Fodor Tamás (2495)  döntetlen

Szlovákia – Franciaország  1 - 3

Szlovénia – Csehország  1 - 3

Ausztria – Svájc  1 - 3

Olaszország – Németország 2,5 – 1,5

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Franciaország

 * 

2

3

3

9

13

0

2

Olaszország

 * 

3

8

12

0

3

Magyarország

2

 * 

3

4

7

13

0

4

Svájc

1

 * 

2

2

3

6

10,5

0

5

Csehország

2

 * 

2

3

2

5

10,5

0

6

Szlovákia

1

2

 * 

3

5

10

0

7

Szlovénia

1

2

1

 * 

2

4

8,5

0

8

Németország

2

1

 * 

3

3

9

0

9

Horvátország

2

 * 

3

9

0

10

Ausztria

1

0

1

1

 * 

0

4,5

0

A 6. forduló párosítása:

Franciaország – Horvátország

Németország – Magyarország

Svájc – Olaszország

Csehország – Ausztria

Szlovákia - Szlovénia

Női válogatottunk második győzelmét aratta, a szlovákok elleni 2,5 – 1,5-ös sikerrel változatlanul az ötödikek. Terbe Julianna és csapatunk eddigi legjobb pontszerője, Demeter Dorina nyert, Tóth Lili remizett, Karácsonyi Kata második vereségét szenvedte el.

 A szlovénok nem könnyen, de megszerezték negyedik győzelmüket, egy ponttal előzik meg a franciákat, a két csapat az utolsó fordulóban mérkőzik meg.

Az 5. forduló eredményei:

Magyarország – Szlovákia  2,5 – 1,5

Terbe Julianna (2252) – Svetlana Sucikova (2249) 1 – 0

Simona Bocsnickova (2118) – Karácsonyi Kata (2182) 1 – 0

Demeter Dorina (2171) – Monika Rojickova 2090) 1 – 0

Lucia Sevcikova (1967)Tóth Lili (2101) döntetlen

Olaszország – Németország  1 - 3

Csehország – Franciaország  1,5 – 2,5

Svájc – Szlovénia  1,5 – 2,5

Ausztria – Horvátország  2 – 2

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Szlovénia

 * 

2

3

9

13,5

0

2

Franciaország

 * 

3

8

12

0

3

Horvátország

 * 

2

2

3

2

3

7

12

0

4

Ausztria

2

 * 

1

7

10,5

0

5

Magyarország

2

2

3

 * 

6

11

0

6

Németország

1

 * 

3

4

10,5

0

7

Svájc

1

 * 

2

3

8,5

0

8

Szlovákia

½

 * 

2

3

8

0

9

Csehország

½

2

2

 * 

2

7,5

0

10

Olaszország

1

1

1

2

 * 

1

6,5

0

A 6. forduló párosítása:

Németország – Horvátország

Szlovénia – Ausztria

Franciaország – Svájc

Szlovákia – Csehország

Olaszország – Magyarország

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Jan Nepomnjacsij remek stratégiával nyerte meg a világbajnoki döntő ötödik partiját, 3-2-re vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló világbajnoki döntő ötödik játszmájában Jan Nepomnjacsij 48 lépésben nyert Ding Liren ellen és 3 – 2-re vezet. A spanyol megnyitású összecsapásban az orosz nagymester elképzelése érvényesült, remek stratégiával használta ki Ding Liren passzív játékát. Nepomnjacsijn hihetetlen gyorsan találta meg a legjobb lépéseket, királyszárnyi gyalogjainak előretörésével szemben a kínai rivális tehetetlen volt. A 14 játszmás párharc hatodik partiját vasárnap játsszák.

Az asztanai világbajnoki döntőben már a harmadik játszma ért véget döntéssel. A negyedik összecsapás elvesztése után jól jött Jan Nepomnjacsijnak a pihenőnap, felednie kellett a partiban elkövetett nagy hibát, le kellett vonnia a tanulságokat, hogy kritikus állásban jóval nagyobb türelemmel kell játszania.

A fináléban másodszor láttunk spanyol megnyitású ütközetet, az orosz nagymester tért el az első partiban látott változattól. Új ötletet játszott a 12.Fg5-tel, a d5 mező megszerzése volt a célja.

Ding Lirennek kissé idegen volt a létrejött állás, Nepomnjacsij rendkívül gyorsan hozta meg döntéseit, könnyedén találta meg a legjobb lépéseket, amelyekkel gondot okozhatott kínai riválisának.

A játszma kritikus pillanatában Ding Liren hibás cserével segítette világos királyszárnyi akciójának kibontakozását, lebecsülte a g4-g5-ös előretörésr. Nepomnjacsij a világos mezőket uralta, vezére d5-ön kitűnő pozíciót foglalt el, bástyája a negyedik soron kapcsolódott be a támadásba.

Ding Liren futója csak tehetetlen szemlélője volt az eseményeknek, a passzív védekezéssel nem tudta hárítani a világos tisztek tezszetős összjátékát, a végállásban még a király is a hadszíntérre sietett.

Jan Nepomnjacsij remek győzelmével a párharcban másodszor szerzett vezetést, Ding Liren azzal vigasztalhatta magát, hogy még bőven van ideje javítani. A vasárnapi hatodik partiban világos lesz.

A világbajnoki döntő 5. játszmája:

Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) – Ding Liren (kínai, 2788) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 48)

A világbajnoki döntő állása:

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren  3 – 2

(Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

Jan Nepomnjacsij – Ding Lire 1 – 0  (Spanyol megnyitás, 48)

Nepomnjacsij,J (2795) - Ding,Liren (2788)
FIDE Világbajnoki döntő 2023, Asztana (5)

Spanyol megnyitás [C84]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.d3 

A döntő első játszmájában Jan Nepomnjacsij a 6.Fxc6 dxc6 7.Be1 Hd7 8.d4 exd4 9.Vxd4 0-0 10.Ff4 Hc5 11.Ve3 változatot játszotta meg. Ding Liren hátrányosabb állásból végül 49 lépésben remizett.

6...b5 7.Fb3 d6 8.c3 0-0 9.h3 Fb7 10.a4 Ha5 11.Fa2 c5 12.Fg5 

Új ötlet, világos célja a d5 mező elfoglalása. 

12...h6 13.Fxf6 Fxf6 14.axb5 axb5 15.Hbd2 Hc6

16.Fd5 Bxa1 17.Vxa1 Vd7 18.Be1 Ba8 19.Vd1 Fd8 20.Hf1 He7 21.Fxb7 Vxb7 22.He3 Fb6

23.h4 Vc6 24.h5 c4

25.d4 exd4 

(25...Vxe4? 26.Hxc4 Vc6 27.Hxb6 Vxb6 28.dxe5 dxe5 29.Hxe5) 

26.Hxd4 Vc5

27.Vg4 

(27.Vf3!)

27...Ve5 28.Hf3 Ve6 29.Hf5 Hxf5?! 

Ding Liren rosszul értékelte az állást, lebecsülte világos királyszárnyi akciójának lehetőségét. 29...Vf6! volt a jó védekezés.

30.exf5 Vf6? 

(30...Vd7 31.Vf4 Fd8 32.Ve4 d5 33.He5)

31.Ve4 Bb8 32.Be2 Fc5

33.g4! Vd8 34.Vd5 Kf8 35.Kf1 Bc8 36.Be4! Bb8

37.g5! hxg5? 

A kínai nagymester kisebb időzavarba került, míg Nepomnjacsij időmilliomos volt. 37...Vd7+/- 38.gxh6 gxh6 39.Hd4

38.Bg4 Ba8 

Világos nyer a 38...f6 39.Hh4 Ke8 40.Be4+ Kd7 41.Hg6 változatban is. 

39.Hxg5 Ba1+ 40.Ke2! Ve7+ 41.He4 Ve8

42.Kf3 Va8 43.Vxa8+

(43.Vd2 Vc6 44.Vg5)

43...Bxa8

44.f6! g6 

44...gxf6 45.Hxf6 Ke7 46.Hg8+ Kf8 47.h6

45.hxg6 fxg6 46.Bxg6 Ba2

47.Kg4 Bxb2+- 48.Bh6 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage worldchampionship.fide.com  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A címvédő franciák elleni talákozókon férficsapatunk döntetlent ért el, női együttesünk vereséget szenvedett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Horvát Sakkszövetség rendezésében Mali Losinj szigeten zajló 40. Mitropa Kupa negyedik fordulójában férfocsapatunk mérkőzése a címvédő franciákkal szemben döntetlennel fejeződött be, a 2-2-es végeredménynek a gallok örülhettek. Kozák Ádám győzelmével vezetéshez juttatta együttesünket, Erdős Viktor és Németh Miklós iskedvezőbb állásban remizett, de Antal Gergely már az időkontroll után tisztet nézett el. A franciák egy meccsponttal előzik meg az olaszokat, válogatottunk a harmadik helyen áll. Női csapatunk 2,5 – 1,5-ös vereséget szenvedtek a címvédő franciáktól. Karácsonyi Kata győzött, Demeter Dorina remizett, míg a Terbe nővérek feladásra kényszerültek. A szlénok „gólarányt” is javítottak, a horvátok a második helyen, együttesünk ötödikként várja a folytatást.

 

Férficsapatunk a harmadik játéknapon az olaszoktól elszenvedett vereség után újabb rangadót játszott, a címvédő franciákkal mérkőzött meg. Az éltáblán a spanyol megnyitású játszma a 33. lépésben döntetkennel ért véget. . Erdős Viktor alighanem az időzavara aggaszthatta, az állásban kedvezőbbek voltak az esélyei.

Kozák Ádám kézben tartotta a parti irányítását, nagyobb előnye is volt korábban, amikpr a francia nagymester azonnali vesztőt húzott, nagymesterünk vezetést szerzett csapatunknak.

A francia nagymester 29…Bg8? lépésére jött a csattanós válasz!

 

30.Ff6! Ve6 31.Fxg7+ Bxg7 32.Bd6 és sötét feladta

A Caro-Kann védelmű ütközetben Antal Gergely sokáig jelentős hátránnyal játszott, időzavarban kiegyenlítette esélyeit, de az időkontroll után a 42. lépésben tisztet nézett el, szabadgyalogját Remy Degrave feltartoztatta.

 

42...Hd5?? 43.Hf7+ (43.Fxd5 c2) 43...Kg7 44.Fxd5 c2 45.Hg5+ Kf6 46.Bc7 és sötét feladta

A negyedik táblán a 39. lépésben remiztek, Németh Miklós esélyei kedvezőbbek voltak.

Az olaszok harmadik győzelmüket aratták, egy meccspont a hátrányuk a franciákkal szemben, bánhatják a második körben elszenvedett vereségüket.

A 4. forduló eredményei:

Franciaország Magyarország  2 - 2

Maxime Lagarde (2579) – Erdős Viktor (2583)  döntetlen

Kozák Ádám (2568)  - Mahel Boyer (2463) 1 – 0

Remy Degrave (2443) – Antal Gergely (2565) 1 – 0

Németh Miklós (2453) – Augustin Droin (2436) döntetlen

Horvátország – Olaszország  1,5 – 2,5

Németország – Ausztria  3 - 1

Svájc – Szlovénia  2 - 2

Csehország – Szlovákia  2 - 2

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Franciaország

 * 

2

3

7

10

0

2

Olaszország

 * 

3

6

9,5

0

3

Magyarország

2

 * 

3

4

5

10,5

0

4

Szlovákia

 * 

2

3

5

9

0

5

Svájc

1

 * 

2

2

4

7,5

1

6

Szlovénia

1

2

 * 

2

4

7,5

1

7

Csehország

2

2

 * 

2

3

7,5

0

8

Horvátország

2

 * 

3

7,5

0

Németország

1

2

 * 

3

3

7,5

0

10

Ausztria

1

0

1

 * 

0

3,5

0

Az 5. forduló párosítása:

Szlovákia – Franciaország

Szlovénia – Csehország

Ausztria – Svájc

Olaszország – Németország

Magyarország – Horvátország

Női válogatottunk két döntetlen után vereséggel folytatta szereplését. A címvédő francia csapat az első két táblán értek el sikert, csapatunkban már csak Demeter Dorina veretlen. Karácsonyi Kata győzött, Dorinának a jelentős Élő-pont különbség ellenére sem tudott egyenlíteni.  Csapatunk az ötödik helyre csúszott vissza, de túl van a nehéz találkozókon.

A szlovén és a horvát együttesek meggyőző győzelmeket arattak, az osztrákok előkelő helyezése meglepetés, de nehéz meccsek várnak rájuk.

A 4. forduló eredményei:

Franciaország – Magyarország 2,5 – 1,5

Anastasia Savina (2343) – Terbe Julianna (2252)  1 - 0

Terbe Zsuzsanna (2189) - Natacha Benmesbah (2256) 0 – 1

Anysla Thomas (2175) – Karácsonyi Kata (2182) 0 – 1

Demeter Dorina (2171) – Manon Schipke (1963)  döntetlen

Németország – Ausztria   1,5 – 2,5

Horvátország – Svájc  3 - 1

Szlovénia – Csehország  3,5 – 0,5

Szlovákia – Olaszország  2 - 2

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Szlovénia

 * 

2

3

7

11

0

2

Horvátország

 * 

2

3

2

3

6

10

0

3

Franciaország

 * 

3

6

9,5

0

4

Ausztria

 * 

1

6

8,5

0

5

Magyarország

2

2

3

 * 

4

8,5

0

6

Svájc

1

 * 

2

3

7

0

7

Szlovákia

 * 

½

2

3

6,5

0

8

Németország

1

 * 

2

7,5

0

9

Csehország

½

2

2

 * 

2

6

0

10

Olaszország

1

1

2

 * 

1

5,5

0

Az 5. forduló párosítása:

Olaszország – Németország

Magyarország – Szlovákia

Csehország – Franciaország

Svájc – Szlovénia

Ausztria – Horvátország

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Férficsapatunk vereséget szenvedett az olaszoktól, női együttesünk 2-2-öt játszott a szlovénokkal

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A horvát szigeten, Mali Losinjban zajló 40. Mitropa Kupa harmadik fordulójában férficsapatunk 2,5 – 1,5-ös vereséget szenvedett a rajtlistám második olasz együttestől. Az éltáblán Erdős Viktor sötéttel nagy csatában nyert, Kozák Ádám remizett, de Antal Gergely és Fodor Tamás kikapott. A címvédő franciák harmadik meccsüket is megnyerték, a negyedik körben francia-magyar rangadó lesz. A franciák mögött három ehyüttesnek van 4 pontja. Női csapatunk második döntetlenét érte el, a szgovénok ellen Karácsonyi Kata győzött, Terbe Julianna és Demeter Dorina döntetlene mellett Terbe Zsuzsanna vereséget szenvedett. A szlovénok megőrizték első helyüket, mégy gárdának van négy pontja

 

A viadal harmadik játéknapján férficsapatunk az előző fordulóbali elért remek győzelme után váratlan vereséget szenvedett az olasz együttestől. Az éltáblán Erdős Viktor nagy csatában sötéttel nyert Luca Moroni ellen. Kozák Ádám világossal ezúttal nem tudott előnyt elérni.

Antal Gergely az időzavarban rontotta el már egyenlő esélyeket ígérő állását. Fodor Tamás pozíciója váratlanul „kártyavárkébt’ omlott össze.

A többi találkozón is minimális győzelmek születtek. A címvédő francia négyes harmadszor is nyert, lépéselőnybe kerültek sakkozóinkkal szemben, éllovasként várhatják a negyedik kör rangadóját.

A 3. forduló eredményei:

Olaszország – Magyarország  2,5 – 1,5

Luca Moroni (2565) – Erdős Viktor (2583) 0 – 1

Kozák Ádám (2568) – Francesco Sontis (2554)  döntetlen

Danyyil Dvirnyy (2541) – Antal Gergely (2565) 1 – 0

Fodor Tamás (2495) – Lorenzo Lodici (2524) 0 - 1

Csehország – Franciaország  1.5 – 2.5

Szlovákia – Svájc  1,5 – 2,5

Szlovénia – Németország  2,5 – 1,5

Ausztria – Horvátország 1,5 – 2,5

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Franciaország

 * 

3

6

8

0

2

Magyarország

 * 

3

4

4

8,5

0

3

Olaszország

 * 

3

4

7

0

4

Szlovákia

 * 

3

4

7

0

5

Horvátország

 * 

2

3

6

0

6

Svájc

1

 * 

2

3

5,5

0

7

Szlovénia

1

2

 * 

3

5,5

0

8

Csehország

2

 * 

2

2

5,5

0

9

Németország

1

2

 * 

1

4,5

0

10

Ausztria

0

1

 * 

0

2,5

0

A 4. forduló párosítása:

Franciaország Magyarország

Horvátország – Olaszország

Németország – Ausztria

Svájc – Szlovénia

Csehország – Szlovákia

Női válogatottunk második mérkőzése fejeződött be 2-2-vel. Ezúttal a kétszeres bajnoknő, Terbe Zsizsanna „botlott”. Karácsonyi Kata javított, Terbe Julianna és Demeter Dorina remivel folytatta szereplését. A szlovénok megőrizték vezető pozíciójukat.

A 3. forduló eredményei:

Magyarország – Szlovénia  2 - 2

Terbe Julianna (2252) – Laura Umuk (2310)  döntetlen

Zala Urh (2278) – Terbe Zsuzsanna (2189)  1 – 0

Karácsonyi Kata (2182) – Lara Janzeh (2191) 1 – 0

Barbara Skuhala (2153) – Demeter Dorina (2171)  döntetlen

Szlovákia – Németország  0,5 – 3,5

Olaszország – Franciaország  1,5 – 2,5

Csehország – Horvátország  2 - 2

Svájc – Ausztria  1,5 – 2,5

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Szlovénia

 * 

2

3

5

7,5

0

2

Magyarország

2

 * 

2

3

4

7

0

3

Horvátország

2

 * 

2

3

4

7

0

4

Franciaország

 * 

3

4

7

0

5

Ausztria

1

 * 

4

6

0

6

Svájc

 * 

2

3

6

0

7

Németország

1

 * 

2

6

0

8

Csehország

2

2

 * 

2

5,5

0

9

Szlovákia

½

 * 

2

4,5

0

10

Olaszország

1

1

 * 

0

3,5

0

A 4. forduló párosítása:

Németország – Ausztria

Horvátország – Svájc

Szlovénia – Csehország

Franciaország – Magyarország

Szlovákia - Olaszország

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hatvanadik születésnapját ünnepli a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A sakkozás 13. világbajnoka, tizenöt évig koronázott királya, minden idők egyik  legsikeresebb sakkozója, Garri Kaszparov ma ünnepli 60. születésnapját. Húsz évig vezette a világranglistát, nyolcszoros olimpiai bajnok, tizenhárom szuperversenyt nyert meg. Tizenegyszer választották az év legjobbjává, vehette át a sakkozás Oscar-díját. 41 éves korában, nyolcadik linaresi elsősége után vonult vissza a profi sakkozástól. Megszámlálhatatlan tornagyőzelmével, csodálatos partijaival, a sakkozás vezérkarával vívott állandó küzdelmével, irodalmi munkásságával, a  sakk népszerűsítésért tett erőfeszítéseivel történelmet írt és ír.

 

Linaresben 2005. március 10-én Garri Kaszparov tornagyőztesként utolsó sajtótájékoztatóját tartotta. Kaszparov nyolcadszor győzött az andalúziai kisvárosban, egyszer Vlagyimir Kramnyikkal teljes holtversenyben végzett az élen. Legnagyobb sikereinek színhelyén jelentette be, hogy visszavonul. A nagy harcos, a megalkuvást nem tűrő, a kompromisszumokra nehezen kész nagymester a New in Chess holland sakkújság 2004. évi 7-es számában adott interjújában mondta: „When you have a winning position you don’t sign a peace treaty favourable to your opponent”. (Ha nyerő pozíciód van, ne írj alá olyan békét, amely ellenfelednek kedvez.)

Garri Kaszparov 1963. április 13-án Bakuban született. Tizenhét évesen már ifjúsági világbajnokságot nyert, nagymester lett, és Máltán az olimpiai bajnokságot nyert szovjet válogatott tagja volt. 1982-ben nagyszerű bugojnói első helyével végképp betört az élmezőnybe. Emlékezetes pillanat volt, amikor  az argentin Miguel Najdorf veresége után fantasztikus lelkesedéssel emelte a magasba Garri kezét: „A jövő világbajnokától kaptam ki” – jósolta a sakkozás nagy öregje, Don Miguel. Kaszparov Moszkvában megnyerte a világbajnoki zónaközi döntőt. Első világbajnok-jelölti meccsét Alekszej Beljavszkij ellen vívta meg, 6-3-ra győzött, de Viktor Korcsnoj elleni következő párviadala látszólag „léket kapott”.

A Szovjet Sakkszövetség nem engedélyezte számára, hogy a svájci nagymesterrel Amerikában játsszon, és emiatt Kaszparovot a FIDE elnöke, Florencio Campomanes  vesztesnek nyilvánította. (Hasonló döntést hozott a Nemzetközi Sakkszövetség a Ribli-Szmiszlov mérkőzést illetően is, nagymesterünk játék nélkül lett volna győztes.) Korcsnoj azonban nem akarta a zöld asztalnál megnyerni a meccset, Kaszparovval titokban találkozott, és megegyeztek abban, hogy a párharcra sor kerül. London volt a színhelye mindkét mérkőzésnek, Korcsnoj győzelemmel kezdett, de Kaszparov végül 7-4-re legyőzte nemes ellenfelét. A másik ágon a 62 éves Szmiszlov 6,5-4,5-re nyert Ribli Zoltán ellen. A döntőben Kaszparov veretlenül, 8,5-4,5-ös győzelemmel harcolta ki, hogy Anatolij Karpov kihívója lett.

Modern orosz sakkháború

A sakktörténelemben ezután megkezdődött egy időszak, amely a  K-K párharc jegyében zajlott, Kaszparov és Karpov hét év alatt öt világbajnoki döntőben csapott össze. Az elsőt, az 1984/85-ös páros mérkőzést hat győzelemig játszották volna. A csatározás 1984. szeptember 19-én kezdődött. Karpov megnyerte a 3., a 6., a 7., a 9. és a 27. játszmát, de a hatodik győzelmet nem tudta megszerezni. Kaszparov rendezte erősen megtépázott sorait, a 32., a 47. és a 48. játszmában megadásra kényszerítette Karpovot, 5-3-ra szépített. A FIDE akkori elnöke, Florencio Campomanes a küzdő felek teljes kimerültségére hivatkozással - közel féléves  csatározás után - 1985. február 15-én félbeszakította a mérkőzést.

Óriási volt az értetlenség, a felháborodás. Hosszas tárgyalássorozat után szeptemberben újra sakkasztalhoz ültek a küzdő felek, ezúttal már a régi, a 24 játszmás szisztéma szerint. Kaszparov megnyerte az első játszmát, Karpov a negyedikben egyenlített, az ötödikben átvette a vezetést. Előnyét egészen a 11. partiig őrizte, ekkor Kaszparov nyert, majd a 16. és 19. partiban aratott győzelmével előnye két pontra nőtt. Karpov a 22. játszmában elért nyerésével szépített. A világbajnoki 24. összecsapásakor Karpov mindent egy lapra tett fel, támadott, de a 22 éves kihívó zseniálisan keresztezte világos királyszárnyi akcióját, 13-11-es győzelemmel Kaszparovot a sakkozás 13. világbajnokaként köszönthették. Egy évvel később a két helyszínen, Londonban és Leningrádban megrendezett visszavágón Kaszparov 12,5-11,5-re nyert.  Kiegyenlített küzdelem folyt a nyolcadik játszmáig – egy–egy győzelem volt a tarsolyukban - , de ekkor Kaszparov magához ragadta  a kezdeményezést. Megnyerte a 14. és a 16. játszmát is, de Karpov hármas nyerősorozattal kiegyenlített! Kaszparov a 22. partiban aratott győzelemmel biztosította be sikerét, címvédését.

A negyedik K-K mérkőzést 1987-ben, Sevillában vívták. Öldöklő küzdelem folyt, Karpov megnyerte a 2. játszmát, Kaszparov a negyedikben egyenlített. Karpov szerzett ismét vezetést, Kaszparov két nyeréssel a 16. játszmáig vezetett. Karpov ekkor nyert, sőt a 23. játszmában aratott győzelmével fél pontra került a cím visszahódításához. A drámai utolsó partiban Kaszparov összeszedte minden erejét, drámai küzdelemben diadalmaskodott, és 12-12-vel megvédte címét.

Három évvel később New York és Lyon volt mérkőzésük színhelye. Kaszparov nyeréssel indított, Karpov a hetedik játszmában kiegyenlített. Sorozatos döntetlenek után a címvédő „behúzta” a 16. partit, 102 lépésben kényszerítette feladásra ellenfelét. Karpov azonnal egyenlített, Kaszparov ismét vezetést szerzett, és a 20. összecsapás is az ő javára dőlt el. Karpov még szépített a 23. partiban, de Kaszparovnak világossal a 24. játszmában csak remiznie kellett, a 12,5-11,5-es végeredménnyel harmadszor is visszaverte Karpov támadását. A világbajnoki döntőkön 144 partit vívtak, Kaszparov 21, Karpov 19 győzelmet aratott, 104-szer megosztoztak a ponton. Összesen 193 partiban mérték össze erejüket, először 1975-ben a nagymesterek és a trónkövetelők meccsén. Kaszparov 38-szor győzte le Karpovot, míg a 12 évvel idősebb előd 25 győzelmet szerzett a 129 döntetlen mellett. Kettőjük versengése, politikai felhangokkal is kísért csatározása, öt világbajnoki döntőjük nagyban befolyásolta a sakktörténelmet. Sakkolimpián négyszer vállvetve szereztek aranyérmet a szovjet válogatottal, fantasztikus csatákat, emlékezetes ütközeteket láttunk kettőjük párharcában, számos játszmájukat a sakkirodalom remekműveiként jegyzik.

Trónkövetelő Angliából és Indiából, Nigel Short és Viswanathan Anand

Garri Kaszparov  kapcsolata többször is változott a FIDE akkori elnökével, a Fülöp-szigeteki Florencio Campomanessel. Az 1992-es manilai sakkolimpián a világbajnok volt a szupersztár, egy évvel később pedig világbajnoki döntőjét Londonban az angol Nigel Short ellen már a PCA keretei között játszotta le. Az orosz világelső óriási fölényének jegyében zajlott a párharc,  Kaszparov az első, a harmadik, a negyedik, a hetedik és a kilencedik parti megnyerésével gyakorlatilag már eldöntötte a mérkőzés sorsát. Döntetlenek után még győzött a 15. játszmában, Short a 16. összecsapás megnyerésével szépített, a 12,5-7,5-ös nyerés mindennél jobban mutatta, hogy Kaszparov óriási klasszissá nőtte ki magát. Az 1994-es elnökválasztáson Kaszparov minden erejével Campomanes újjáválasztásáért korteskedett!

Az orosz profi világbajnok következő döntőjét 1995 őszén New Yorkban az indiai Viswanathan Anand ellen vívta. A mérkőzés nyolc döntetlennel indult, majd Anand győzött a 9. partiban. Kaszparov bevetette a gondosan előkészített fegyvert, a spanyol megnyitás nyílt változatában a Zajcev-Karpov változatot játszotta meg, gondos elemzés, remek bástyaáldozat, és Anandot a vereség összetörte. Gyorsan vesztett még egy partit világossal, és többé nem tudta megnehezíteni az orosz világbajnok életét, a 13. és a 14. játszmában elszenvedett vereség megpecsételte sorsát, Kaszparov 10,5-7,5-es győzelemmel ismét megvédte világbajnoki trónusát.

Kaszparov kevés kivétellel sorban nyerte a szuperversenyeket. Meglepő fordulatként 1998-ban, a linaresi szuperversenyen egyetlen győzelemmel remikirályként végzett. Ekkor 11 hónapos „önkéntes száműzetésre” ítélte magát, 1999 januárjától azonban páratlan sorozattal írta be magát a sakktörténelembe. A világranglista-vezető tíz szuperversenyen játszott, kilencszer egyedül lett első, 2000-ben, Linaresben Kramnyikkal megosztozott a dicsőségen. Ezt a sikerszériát szakította meg Lékó Péter 2003-as  linaresi tornagyőzelmével.

Vlagyimir Kramnyik taszította le a trónról Kaszparovot

Kaszparov aligha számított arra, hogy éppen pártfogoltja, Vishy Anand ellen New Yorkban játszott meccsén őt szekundánsként segítő  Vlagyimir Kramnyik fosztja meg világbajnoki címétől. A Braingames londoni világbajnoki döntő békés döntetlennel indult, a partit Kramnyik értékes újításának köszönhetően megnyerte, gyorsan kiderült, hogy a 25 éves kihívó sokkal jobban felkészült. Kaszparov tőle szokatlan hibákat követett el. Kramnyik könnyű nyerést hibázott el a negyedik játszmában, kihasználatlanul hagyta esélyét a hatodikban. Meglepetésre a címvédő repertoárja világossal korántsem tartogatott „nyerő változatokat”. A tízedik összecsapás pedig egyenesen katasztrófát jelentett, a 25. lépésben feladásra kényszerült. A hajrában Kramnyik vált kissé bizonytalanná, de kétpontos előnyét megőrizte, 8,5-6,5-ös győzelemmel elnyerte a profi világbajnoki címet, Kaszparov 15 éves uralkodásának végére tett pontot. Az 1927-ben játszott Capablanca-Lasker döntő óta nem fordult elő, hogy a címvédő még játszmát sem tudott nyerni. Kaszparov hasztalan próbálta visszavágó mérkőzésre kényszeríteni Kramnyikot.

A címétől megfosztott „király” taktikát változtatott, tárgyalásokba kezdett a FIDE vezérkarával, amely a Prágai Egyezményhez vezetett. A címegyesítésről szóló megállapodást aláírta Kramnyik, Kaszparov és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov is. Ennek értelmében Kramnyik a dortmundi világbajnok-jelölti torna győztesével, Lékó Péterrel játszotta a világbajnoki döntőt (Kramnyik 7-7-tel megvédte címét), a másik ágon  a FIDE világbajnoka, az ukrán Ruszlan Ponomarjov a világranglista-vezető Kaszparovval mérkőzött volna meg. A Ponomarjov-Kaszparov párharc körül nagy bonyodalmak keletkeztek, amely végül meglepő fordulattal ért véget, az újabb és újabb követeléssel előálló Ponomarjovot megfosztották  címétől. A FIDE Líbiában megrendezte újabb kieséses rendszerű világbajnokságát, és a meglepetésember, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov játszott volna Kaszparovval. A januárra tervezett mérkőzést elhalasztották, és ekkor Kaszparov már eldöntötte visszavonulását. A linaresi záróünnepségre tervezte ennek bejelentését, de Topalov elleni váratlan vesztésének hatására még a partit követően ezt megtette.

„A sajtótájékoztató előtt szeretnék egy rövid nyilatkozatot tenni. Ez sokak számára meglepetés lesz. Már a verseny előtt véglegesen elhatároztam, hogy Linares 2005 lesz az utolsó profi versenyem, így ma este profi pályafutásom utolsó játszmáját játszottam. Azt reméltem, hogy ez jobbra sikeredik, de az utolsó két parti nagyon nehéz volt számomra, óriási nyomás alatt játszottam, mert tudtam, hogy ez pályafutásom – amire joggal lehetek büszke – végét jelenti” – mondta elcsukló hangon.

Garri Kaszparov mindig nagy célok elérésére törekedett, oly sokszor bizonyította, hogy mindenkinél jobb sakkozó. Nem akart rossz emlékeket hagyni maga mögött, ezért halogatta a visszavonulást, pályafutása során először nyert orosz bajnokságot 2004 novemberében. Az utolsó két év eseményei azonban megérlelték benne az elhatározást. Úgy érezte, hogy sokan örültek annak, hogy nem kapta meg a lehetőséget a világbajnoki cím visszahódítására. A Dubaiban tervezett mérkőzés elhalasztása volt a döntő érv.

Kivételes játékerejére jellemző, hogy 1986-tól 2005-ben történt visszavonulásáig folyamatosan vezette a FIDE világranglistáját. Élő-pont világrekordját, a 2851-es pontot a norvég Magnus Carlsen döntötte meg, 2013. január 1-én vette át a stafétabotot 2861-gyel. (A 2851 pont az inflálódás miatt nehezen hasonlítható össze a jelenlegi pontszámokkal.)

Legjelentősebb tornagyőzelmei:

Banja Luka 1979, Bugujno 1982, Niksics 1983, Tilburg 1989, Belgrád 1989, Linares 1990, Tilburg 1991, Linares 1992, Dortmund 1992, Linares 1993, Amszterdam Euwe emlékverseny 1994, Novgorod 1994, Novgorod 1995, Las Palmas 1996, Linares 1997, Novgorod 1997, Wijk aan Zee 1999, Linares 1999, Szarajevó 1999, Wijk aan Zee 2000, Linares 2000, Szarajevó 2000, Wijk aan Zee 2001, Linares 2001, Asztana 2001, Linares 2002, Linares 2004, Linares 2005.

Kaszparov 1980, 1982, 1986 és 1988-ban volt tagja olimpiai bajnokságot nyert szovjet válogatottnak, 1992, 1994, 1996 és 2002-ben az orosz válogatottal nyert olimpiát. 2004-ben orosz szuperbajnoki címet szerzett. Európa-bajnokságon győztes szovjet válogatottban egyszer szerepelt 1980-ban. Az 1992-es debreceni Eb-n az orosz válogatottat vezette győzelemre. 11-szer választották az év legjobbjává, vehette át a sakkozás Oscar-díját: 1982-83, 1985-88, 1995-96, 1999, 2001-2002.

A norvég VG újság közölte elsőként a szenzációs hírt, hogy 2009-ben Garri Kaszparov lett Magnus Carlsen edzője. A hat hónapos együttes munka meggyőzte Kaszparovot, hogy Magnus fiatal kora ellenére már nagyon közel van a csúcshoz, a nagy bajnokokra jellemző tulajdonságokkal bír.

Az űrlap alja

Carlsen másfél év után nyert újra tornát. Nankingban a 18 esztendős norvég nagymester lenyűgöző teljesítménnyel ért el bámulatos eredményt. Két és félpontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt. Nagyon meglátszott megnyitási repertoárján Kaszparovnak a hatása. Magnus új nyitásokat is játszott, régebbieket sikeresen megújítottak, jól játszható állásokat kapott, az esélyeket szinte tökéletes kihasználta.

Valamikor 2009 májusában született meg az ötlet, hogy Garri Kaszparov és Anatolij Karpov hat hónap alatt valamennyi olyan városban újra megmérkőzzön, ahol világbajnoki döntőket vívtak. Valencia elsőként jelentkezett Sevilla helyett, és Lyon helyett Párizsban tervezték a következő meccset. Karpov egyfajta pszichológiai hadviseléssel indított: „Én nyertem a sakktörténelemben a legtöbb versenyt, Kaszparov csak a második a ragsorban…” A meccsnek Kaszparov volt az esélyese, különös tekintettel arra, hogy a megállapodásuk szerint 4 rapid, majd 8 villámpartiban mérték össze erejüket, és Karpovnak mindig is meggyűlt a baja a gondolkodási idővel. Kaszparov 3-1-re nyerte meg a rapidmecset, Karpov két partiban is túllépte a 25 perces és lépésenként 5 másodperces időkorlátot.

Következett a 8 villámjátszma, 5-5 percük volt és 2-2 másodperc lépésenként. Hiába kezdett Karpov győzelemmel, remivel folytatták, de ezután Kaszparov lendületbe jött. Ötöt nyert zsinórban,  remi az utolsóban, 6-2 a villámpartik végeredménye. Nagy médiaérdeklődés kísérte párharcukat, de a remélt nagy küzdelem elmaradt. Kissé disszonáns volt mindkettőjük nyilatkozata, ahogy a mostani éljátékosokról nyilatkoztak. Elfelejtkeztek arról, hogy jóval kiegyensúlyozottabbak lettek az erőviszonyok, az informatika térhódítása miatt már nincs orosz fölény a sakkban, sokat fiatalodott az élmezőny. A párharcuk nem folytatódott…

2010-ben Karpovot támogatta a FIDE elnöki posztjáért vívott kampányban, Kaszparov nem titkolta, hogy  az ősi rivális sikere esetén ő lenne a FIDE igazi irányítója, Karpov csak a „kinyújtott keze”. A kalmük Kirszan Iljumzsinovval szemben alulmaradtak. Négy év múlva a Nemzetközi Sakkszövetség Kongresszusán ismét Kirszan Iljumzsinovot választották meg a FIDE elnökének. A regnáló elnök 110-61-re nyerte meg a voksolást, legyőzte a sakkozás 13. világbajnokát, Garri Kaszparovot. „A küldöttek a múltra szavaztak a jövő helyett” – nyilatkozta a nagyon csalódott exvilágbajnok.

 

Garri Kaszparov a Grand Chess Tour „szülőatyja”

Garri Kaszparovot a „vereség” nem törte meg, és a FIDE elnöki poszt megszerzéséért indított kampányában többek között az élsakkozók számára jelentős díjalapú tornák szervezésére tett ígéretét jelentős szponzorok segítségével megvalósította. Szuperversenyek rendezésével már sakktörténelmet írt három város rendezte meg 2005-ben a „Golden Legaue” sorozatot. Stavanger, St. Louis és London parádés mezőnyű viadalokat szervezett, Magnus Carlsen nyerte meg az összetett versenyt.

Hét éve St. Louisban az amerikai bajnokság záróakkordjaként Hikaru Nakamura győzelmével ért véget a 6 fordulós villámverseny. A tornán az amerikai bajnokság első három helyezettje és a tizenegy éve az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov játszott. A sakkozás legendás 13. világbajnoka 53 esztendősen is felvette a harcot a fiatalokkal, az 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal vívott csatákban az egykori világelső hű volt önmagához, bosszankodott az elnézéseken, örült a nyeréseknek. Végül harmadik lett, a 18 partijából 9,5 pontot gyűjtött, Nakamura tizenegy pontot szerzett, Wesley So tízzel végzett másodikként, Fabiano Caruana 5,5-tel zárt.

2016-ban változott a sorozat elnevezése és a lebonyolítás, a Grand Chess Tour négy versenyre bővült, St. Louis és London klasszikus versenyeket rendezett, Párizsban és Leuvenben rapid-és villámversenyeken csatáztak a sakkvilág ászai. Az amerikai Wesley So diadalmaskodott, Carlsen csak rapidozott és snellezett.  Tavaly öt viadalra került sor, St. Louisban rapid-és villámversenyen is viaskodtak a meghívottak. Az „ötletgazda” szabadkártyával játszott, a nagy „visszatérő” Kaszparov nyolcadik lett az összetett versenyben, egykori világbajnoki döntős ellenfelét, Viswanathan Anandot két ponttal előzte meg. A Grand Chess Tour sorozat díjalapja 1 millió 200 ezer dollár volt!

Politikai ambíciók, irodalmi munkásság, lobbizás a sakk iskolai oktatásáért

Kaszparov politikai ambíciói is nagyok. Létrehozta az Egyesült Civil Front mozgalmat, és csatlakozott a Vlagyimir Putyin akkori elnök politikáját ellenző A Másik Oroszország koalícióhoz. 2008-ban jelölt volt az oroszországi elnökválasztáson. A rendőrség több alkalommal előállította Putyin-ellenes tüntetéseket követően.

Visszavonulása után irodalmi munkásságának jóval több időt szentelhetett. „Az Én elődeim” sorozat öt kötete óriási sikert aratott. Kaszparov számos nagy versenynek volt meghívott díszvendége. Lenyűgöző előadó, briliáns vitapartner, fantasztikus munkabírású, a sakk népszerűsítésében kimagasló a szerepe.

2013-ban februárban kétnapos konferenciát rendeztek többek között Garri Kaszparov részvételével az Európai Parlamentben a sakk oktatási és kulturális aspektusainak megvitatására. Kaszparov az írásbeli nyilatkozattal kapcsolatban kiemelte: "Meggyőződésem, hogy a sakktanításnak komoly hatása lehet az oktatásban, ez a játék segíti ugyanis a kritikus gondolkodást, valamint fejleszti a kreativitást és a döntéshozó képességet. Manapság kiemelten fontos, hogy az őket érő rengeteg információból a gyermekek képesek legyenek a hasznos információk kiszűrésére, s a probléma-megoldási minták kialakítására".

A sakk tanítása Kaszparov véleménye szerint nyitottá teszi a gyermekeket arra, hogy megfeleljenek az oktatás, s az élet egyéb kihívásaira is. Március 15-én megkapta a képviselők többségi támogatását a "Chess in School", vagyis a "Sakk az iskolában" program. A szükséges 378 EP-képviselő helyett 415-en írták alá, hogy támogatják a kezdeményezést. (Itthon Polgár Judit Sakk Alapítvány által kidolgozott képességfejlesztő sakk kerettantervnek a Nemzeti Alaptantervbe történő hivatalos befogadásával a sakk 2013-tól válaszható tantárggyá válhat az általános iskolai oktatásban.)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnoki döntő negyedik játszmájában Ding Liren minőségáldozattal került döntő előnybe, kiegyenlített

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló világbajnoki döntő negyedik Ding Liren 47 lépésben legyőzte az orosz Jan Nepomnjacsijt. Győzelmével a kínai sakkozó kiegyenlített, 2-2 a mérkőzés állása. Az angol megnyitású játszmában Ding Liren a centrumban indított akciót, Jan Nepomnjacsij a királyszárnyon próbált ellenjátékot keresni. A bonyolult középjátékban az orosz sakkozó 2 perces gondolkodás után a 28. lépésben húzott vesztőt, Ding Liren a minőségáldozattal döntő előnybe került. A 14 játszmás világbajnoki döntő ötödik partiját szombaton játsszák.

 

A párharc negyedik partijában Ding Liren az angol megnyitásra voksolt, az ún. négyfuszáros változat került megjátszásra. Jan Nepomnjacsij a Hh5-f4 manőverrel királyszárnyi akcióval próbálta ellensúlyozni Ding Liren erős gyalogcentrumát.

 

Gyalogáldozattal a világos gyalogok előre törtek, az orosz sakkozó huszárjával és a bástyák kettőzésével blokkolta a gyalogokat.

 

A kritikus állásban Nepomnjacsij mindössze 2 percet gondolkodott a végzetes 28…Hd4?? lépése előtt. Lebecsülte a minőségáldozatot? Megleoő a kitűnő taktikai vénájú sakkozótól.

Ding Liren gyorsan döntött, bőséges kompenzációt kapott, a világos gyalogok folytathatták győzedelmes útjukat. Jan Nepomnjacsij védelmet nem találhatott, királya is bajba került, Ding Liren válogathatott a nyerések között.

A pénteki pihenőnapnak most Jan Nepomnjacsij örülhet jobban, komoly lélektani előnye volt a második parti megnyerése után, ami most tovatűnt, Ding Lirennél az előny az egyenlítése után!

 

A világbajnoki döntő 4. játszmája:

Ding Liren (kínai, 2788) – Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

A világbajnoki döntő állása:

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren  2 – 2

(Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Dinf Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 47)

 

Ding,Liren (2788) - Nepomnjacsij,J (2795)
FIDE Világbajnoki döntő (4), Asztana, 13.04.2023

Angol megnyitás [A28]
 

1.c4 Hf6 2.Hc3 e5 3.Hf3 Hc6 4.e3 Fb4 5.Vc2 Fxc3 6.bxc3 d6 7.e4 0-0 8.Fe2 

Népszerű a 8.g3 a6 9.a4 folytatás is.

8...Hh5 9.d4 Hf4 10.Fxf4 exf4

 

 

11.0-0 Vf6 12.Bfe1 Be8 13.Fd3 Fg4 14.Hd2 Ha5 

(14...Bad8; 14...Vh6 15.h3 Fh5)

15.c5 dxc5

 

16.e5 Vh6! 17.d5 Bad8 18.c4 b6 19.h3 Fh5

 

20.Fe4 Be7 21.Vc3 Bde8 22.Ff3 Hb7 23.Be2 

(23.Fxh5 Vxh5 24.Hf3 Vf5)

23...f6 24.e6 Hd6 25.Bae1 Hf5 

25...Bd8 26.Fxh5 Vxh5 27.Hf3 Ve8)

26.Fxh5 

(26.Fg4!? Fxg4 27.hxg4)

26...Vxh5 27.Be4 Vh6 28.Vf3 Hd4?? 

A játszmát eldöntő hiba, Jan Nepomnjacsij lebecsülte a minőségáldozat lehetőségét, erejét: 28...g5 29.g4 Hd6 30.B4e2)

 

29.Bxd4! cxd4

 

 

30.Hb3! g5 

30...g6+/- 

31.Hxd4 Vg6

 

 

32.g4! fxg3 33.fxg3 h5 34.Hf5 Bh7 35.Ve4 Kh8

 

 

36.e7 Vf7 37.d6 cxd6 38.Hxd6 Vg8 39.Hxe8 Vxe8 40.Ve6 Kg7 41.Bf1 Bh6

 

42.Bd1 f5 43.Ve5+ Kf7 44.Vxf5+ Bf6 45.Vh7+ Ke6 46.Vg7 Bg6 47.Vf8 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage worldchampionship.fide.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fétficsapatunk 4-0-ra nyert az osztrákok ellen, női együttesünk 2-2-öt játszott a horvátokkal

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

 A horvátszigeten, Mali Losinjban zajló 40. Mitropa Kupa második fordulójában férficsapatunk 4 – 0-ra nyert az osztrák együttes ellen. Erdős Viktor, Kozák Ádám, Antal Gergely és Fodor Tamás győzött ésválogatottunk vezet a címvédő francia és a szlovák gárdák előtt. Női csapatunk 2-2-öt játszott a házigazdák négyesével, Demeter Dorina nyert, Terbe Julianna és Zsuzsanna remizett, Tóth Lili vereséget szenvedett. Két győzelemmel a szlovénok az élen, együttesünk a második helyet osztja.   

 

A 40. Mutropa Kupa második játéknapján férficsapatunk az osztrákok ellen aratott 4 – 0-s győzelmével az élre állt. Három partiban nagymestereink meggyőző nyeréséhet értek el. Erdős Viktor és Antal Gergely világossal, Kozák Ádám sötéttel kényszerítette feladásra ellenfelét. Fodor Tamásnak nagyot kellett küzdenie a győzelemért.

A többi találkozón szoros eredmények születtek, a címvédő francia négyes a forduló rangadóján az olaszok ellen nagy csatában nyertek.

A 2. forduló eredményei:

Magyarország – Ausztria 4 - 0

Erdős Viktor (2583) – Lukas Dotzer (2416) 1 – 0

Alexander Gsbhier (2297) – Kozák Ádám (2568) 0 – 1

Antal Gergely (2565) – Daniel Krisfoferitser (2254) 1 – 0

Peter Balint (2217) – Fodor Tamás (2595) 0 - 1

Franciaország – Olaszország  2,5 – 1,5

Horvátország – Szlovénia  2 - 2

Németország – Szlovákia  1 - 3

Svájc – Csehország  2 – 2

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magyarország

 * 

3

4

4

7

0

2

Franciaország

 * 

3

4

5,5

0

3

Szlovákia

 * 

3

4

5,5

0

4

Olaszország

 * 

3

2

4,5

0

5

Csehország

 * 

2

2

2

4

0

6

Horvátország

 * 

2

1

3,5

0

7

Svájc

1

2

 * 

1

3

0

Németország

1

2

 * 

1

3

0

9

Szlovénia

1

2

 * 

1

3

0

10

Ausztria

0

1

 * 

0

1

0

A 3. forduló párosítása:

Csehország – Franciaország

Szlovákia – Svájc

Szlovénia - Németország

Ausztria – Horvátország

Olaszország – Magyarország

A női csapatok versenyében két meglepetés született. Együttesünk csak 2-2-öt ért el a horvátokkal szemben. Az első két táblán a Terbe bővérek remiztek, Demeter Dorina győzelemmel mutatkozott be, Tóth Lili azonban kikapott.

A címvédő franciák váratlan vereséget szenvedtek a szlovák csapattól. A szlovénok megnyerték második mérkőzésüket is.

A 2. forduló eredményei:

Horvátország – Magyarország  2 – 2

Mirjana Medic (2181) – Terbe Julianna (2252)  döntetlen

Terbe Zsuzsanna (2189) – Ana Berke (2132) döntetlen

Tihana Ivekovic(2094) – Demeter Dorina (2171) 0 – 1

Tóth Lili (2101) – Anamarija Radikovic (2080)  0 - 1

Németország – Svájc  1,5 – 2,5

Ausztria – Csehország  2,5 – 1,5

Szlovénia – Olaszország  3 - 1

Franciaország – Szlovákia  1,5 – 2,5

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Szlovénia

 * 

3

4

5,5

0

2

Magyarország

 * 

2

3

3

5

1

3

Horvátország

2

 * 

3

3

5

1

4

Svájc

 * 

2

3

4,5

0

5

Franciaország

 * 

3

2

4,5

0

6

Szlovákia

 * 

2

4

0

7

Ausztria

1

 * 

2

3,5

0

8

Csehország

2

 * 

1

3,5

0

9

Németország

1

 * 

0

2,5

0

10

Olaszország

1

1

 * 

0

2

0

A 3. forduló párosítása:

Szlovákia – Németország

Olaszország – Franciaország

Magyarország – Szlovénia

Csehország – Horvátország

Svájc - Ausztria

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnoki döntő harmadik játszmája 30 lépésben lett döntetlen, Nepomnjacsij 2 - 1-re vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló világbajnoki döntő, az orosz Jan Nepomnjacsij és a kínai  Ding Liren párharcának harmadik játszmája a 30. lépésben döntetlennel fejeződött be. A vezércselben a Nepomnjacsij a 17. lépésben próbált új ötlettel előnybe kerülni, de Ding Liren tartotta az egyensúlyt. Az összecsapás lépésismétléssel ért véget, Nepomnjacsij megőrizte egpontos előnyét, 2 – 1-re vezet, Ding Liren a második parti elvesztése után sikerrel rendezte sorait. Csütörtökön a negyedik játszmában a kínai nagymester lesz a világos.

 

A keddi pihenőnap után a harmadik partival folytatódott Jan Nepomnjacsij és Ding Liren 14 játszmás világbajnoki döntője. A második parti elvesztése után a kínai sakkozónak jól jött a szabadnap, rendezni tudta kissé megtépázott sorait.

 

A vezércselű játszmában a küzdő felek a 17. lépésig követtek egy 2006-ban gyakorló mérkőzésen játszott Anish Giri és Ding Liren partit. Nepomnjacsij tért el, új ötlettel rukkpét ki, de előnyt nem tudott kicsiholni, Ding Liren pontos játékkal tartotta az egyensúlyt. A nagymesterk lépésosmétléssel látták be, hogy döntetlennél többet nem tudnak elérni.

 

A világbajnoki döntő 3. játszmája:

Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) – Ding Liren (kínai, 2788) döntetlen (Vezércsel, 30)

A világbajnoki döntő állása:

Jan Nrpomnjacsij – Ding Liren 2 – 1

(Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Vezércsel, 29)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 30)

Nepomnjacsij (2795) - Ding,Liren (2788)
FIDE Világbajnoki döntő 2023, Asztana (3), 12.04.2023
Vezércsel [D36]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 d5 4.cxd5 exd5 5.Fg5 c6 6.e3 h6 7.Fh4 Fe7 8.Fd3 0-0 9.Vc2 Be8 10.Hge2 Hbd7 11.0-0 a5 12.a3 Hh5 13.Fxe7 Vxe7 14.Bae1 Hf8 15.Hc1 Hf6 16.f3 He6

 

17.H1e2 

A küzdő felek a 2006-ban játszott Anish Giri és Ding Liren játszmát követték, Jan Hepomnjacsij új ötlettel próbálkozott a gyakorló meccsen látott 17.Vf2 c5 18.Fb5 Bd8 19.dxc5 Vxc5 20.Hb3 Vb6 21.Bd1 Fd7 22.Fxd7 Bxd7 23.Hd4 Be8 folytatás helyett.

17...c5 18.Fb5 Bd8 19.dxc5 Vxc5 20.Vd2 Fd7 21.Fxd7 Hxd7

 

 

22.Hd4 Hb6 23.Bd1 Hc4 24.Vf2 Bac8 25.Ha4 Ve7 26.Bfe1 Vf6 27.Hb5 Hc7 28.Hd4 He6 29.Hb5 Hc7 30.Hd4 He6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage worldchampionship.fide.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kettős magyar győzelem a Mitropa Kupa első fordulójában

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Horvát Sakkszövetség szervezésében a Losinj sziget legnagyobb településén, Mali Losinjban rendezik meg a 40. Mitropa Kupát. Tíz női és férficsapat sakkozói négy-négy táblán mérkőznek meg. Címvédőként a francia együttesek játszanak, mindkét válogatottunk bronzérmes lett. Az első fordulóban kettős, 3 – 1-es magyar győzelem született. Férficsapatunk Szlovénia ellen nyert, Kozák Ádám és Németh Miklós győzött, Erdős Viktor és Fodor Tamás remizett. Női együttesünk az osztrákok legyőzésével rajtolt, Terbe Julianna, Zsuzsanna és Tóth Lili nyert, Karácsonyi Kata kikapott.

 

I

nnsbruckban 1976-ban indult útjára a sorozat. A korábbi tornákon legeredményesebben Németország, Magyarország és Jugoszlávia szerepelt hét-hét aranyéremmel (20,16, illetve 12 éremmel), csapatunkat  1993, 1995, 1999, 2006, 2012, 2016 után négy éve is győztesként ünnepelték. Együttesünk ötször végzett a második, négyszera harmadik helyen.

Az éremtáblázat

Hely.

Ország

Arany

Ezüst

Bronz

1

Németország

7

7

6

2

Magyarország

7

5

4

3

Jugoszlávia

7

3

2

4

Horvátország

6

2

4

5

 Franciaország

4

1

3

6

Szlovénia

3

1

4

7

  Olaszország

3

5

2

8

  Ausztria

2

5

9

 Csehország

1

3

2

10

Svájc

5

5

11

Szlovákia

4

2

12

Csehország

2

1

13

Csehszlovákia

1

Hollandia

1

A rajtlistát férficsapatunk vezeti (2553), Olaszország (2546) és Franciaország (2518) előtt.

A férfi csapatunk összeállítása (2553):

Erdős Viktor, Kozák Ádám, Antal Gergy, Fodor Tamás és Németh Miklós

Válogatottunk a szlovénok elleni győzelemmel rajtolt, a két világos tábla volt a nyerő, Kozák Ádám és Németh Miklós győzött. A többi találkozón sem született meglepetés, a várt eredmények születtek.

Az első forduló eredményei:

Szlovénia – Magyarország 1 – 3

Matei Sebenik (2523) – Erdős Viktor (2583) döntetlen

Kozák Ádám (2568) – Vid Dobrovoljc (2370) 1 – 0

Matic Lavrencic (2327) – Fodor Tamás (2495) döntetlen

Németh Miklós (2453) – Jaka Brilei (2321) 1 - 0

Svájc – Franciaország 1 - 3

Csehország – Németország 2 – 2

Szlovákia – Horvátország 2,5 – 1,5

Ausztria – Olaszország 1 - 3

A

2. forduló párosítása:

Magyarország – Ausztria

Franciaország – Olaszország

Horvátország – Szlovénia

Németország – Szlovákia

Svájc - Csehország

A női csapatok versenyében hat éve rendezték meg először négy táblán a csatározásokat. Válogatottunk 2007-ben Szegeden, nyolc éve Maverhoferben és hat esztendeje Balatonszárszón győzött. Tavaly  és még ötször volt  volt harmadik a csapatunk.

Az éremtáblázat

1

  Olaszország

5

4

2

2

  Szlovénia

4

5

3

  Németország

3

5

1

4

  Magyarország

3

6

5

  Szlovákia

1

3

6

   Franciaország

1

3

7

   Horvátország

  1

2

8

Ausztria

1

1

9

Csehország

1

A rajtlistát a címvédő Franciaország (2226) vezeti együttesünk előtt Szlovénia (2253) előtt.

A női csapatuk összeállítása (2199):

Terbe Julianna, Terbe Zsuzsanna, Kaeácsonyi Kata, Demeter Dorina, Tóth Lili.

Válogatottunk a rajtlistán kilencedik osztrák négyes elleni győzelemmel kezdte meg szereplését.

Az első forduló eredményei:

Magyarország – Ausztria 3 – 1

Terbe Julianna (2252) – Denise Trippold (2152) 1 – 0

Annika Froewis (2155) – Terbe Zsuzsanna (2189) 0 – 1

Karácsonyi Kata (2182) – Veronika Exler (2123) 0 – 1

Elisabeth Hapala (2012) – Tóth Lili (2101) 0 - 1

Franciaország – Olaszország 3 – 1

Szlovákia – Szlovénia 1,5 – 2,5

Olaszország – Horvátország 1 – 3

Csehország – Svájc 2 - 2

A 2. forduló párosítása:

Németország – Svájc

Ausztria – Csehország

Horvátország – Magyarország

Szlovénia – Olaszország

Franciaország - Szlovákia

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Jan Nepomnjacsj a világbajnoki döntő második partijában sötéttel 29 lépésben győzte le Ding Lirent 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zaj világbajnoki döntő második játszmájában a sötéttel játszó orosz Jan Nepomnjacsij 29 lépésben legyőzte a kínai Ding Lirent. A vezércselű partiban Ding Liren a 4.h3-as változattal próbálta meglepni ellenfelét, aki de sikerrel oldotta meg haderejének fejlesztését. Ding Liren a bonyolult középjátékban többször is hibázott, míg Jan Nepomnjacsij gyors, kreatív játékkal megragadta a kezdeményezést. A minőségáldozatéért bőséges kompenzációt kapott, Ding Lirennek vészesen fogyott a gondolkodási ideje, mentséget már nem találhatott, a 29. lépés után feladta reménytelen állását. A 14 játszmás fináléban Jan Nepomnjacsij 1,5 – 0,5-re vezet, a harmadik partit szerdán játsszák.  

A 32 éves Jan Nepomnjacsij sötéttel aratta első győzelmét világbajnoki döntőben. Két éve Dubajban nyeretlen maradt Magnus Carlsennel vívott párharcában, hét döntetlen mellett négy partiban szenvedett vereséget. Ding Liren elleni döntőjében az első játszmában kedvező tőséget szalasztott el, a tizenharmadik vb-döntős partijában „kiütéses” győzelmet ért el.

A vezércselű összecsapásban Ding Liren a 4.h3-as változat mellett döntött, Jan Nepomnjacsij a választásnál Rapport Richárd „súgására” gyanakodott. A nagy kérdés az volt, hogy milyen irányt vesz a küzdelem, mennyire illik bele a rendszerbe.

Kezdetben Nepomnjacsij gondolkdott többet, meg kellett fontolnia, hogy miként fejleszti haderejét, és a játszma menete őt igazolta. A kínai nagymester egyre bizonytalanabbá vált, elkerülte az egyszerűsítést, bonyolult középjáték alakult ki, amelyben az orosz nagymester kreatív játéka, gyorsasága érvényesült.

A c vonalon létrehozott kötés nem váltotta bne Dig Liren reményeit, többször is hibázott, riválisa átvette a játék irányítását.

Jan Nepomnjacsij nem sokat hezitált a minőségáldozattal, bőséges kompenzációt kapott, „könnyűkézzel” sakkozott, ellenfele testbeszéde mindent elárult. A 29 lépéses győzelem fokozhatja Jan Nepomnjacsij önbizalmát, Ding Lirennek nehéz lesz feledni a világossal elszenvedett gyors vereséget.

A világbajnoki döntő második játszmája:

Ding Liren (kínai, 2788) – Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) 0 – 1 (Vezércsel, 29)

A világbajnoki döntő állása:

Ding Liren (kínai, 2788) – Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) 0,5 – 1,5

Ding Liren (2788) – Jan Nepomnjacsij (2795)
FIDE Világbajnoki döntő 2023, Asztana (2)

Vezércsel [D30]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.h3 

Ha online rapid partit játszana a világranglista harmadik helyezettje, azt gondolhatnánk, hogy az "egere" függetlenítette magát...Ding Liren meglepetésnek szánta, Jan Nepomnjacsij úgy vélte, hogy Rapport Richárd ötlete volt. Melyik folytatásban hasznos a h3 lépés? 

4...dxc4 5.e3 c5 6.Fxc4 a6 7.0-0 Hc6 8.Hc3 

8.dxc5 Vxd1 9.Bxd1 Fxc5 változatban sötétnek nincs gondja a kiegyenlítéssel.

8...b5 9.Fd3 Fb7 10.a4 b4 11.He4

11...Ha5

Gyalogáldozat, amelyet a kínai sakkozó nem fogadott el. 

12.Hxf6+ 

Ding Liren 33 percet gondolkodott, kezdeti időelőnye tovatűnt. 12.Hxc5 Fxc5 13.dxc5 Hd7 14.c6 Hxc6 15.Ve2 egyenlő álláshoz vezetett.

12...gxf6 13.e4 c4 14.Fc2 Vc7 15.Fd2 Bg8 16.Bc1 

16...0-0-0 17.Fd3?! 

Ding Liren elvestette a játék fonalát, Nepomnjacsij sokszor bizonyította, hogy bonyolult középjátékban gyorsan hozza meg a kreatív döntéseket.

17...Kb8 18.Be1?

18.Ve1=/+ f5 19.Kh1 Vb6

18...f5! 

Jan Nepomnjacsij már elégedetten kortyot kávéjából, míg Ding Liren már érezhette, hogy komoly bajba kerülhet... 

19.Fc2 

(19.Fb1 f6 20.Ve2 Vg7; 19.exf5? Bxd4-+)

19...Hc6 

ég erősebb volt a 19...f6! 20.Kh1 (20.g3? f4-+) 20...e5 21.dxe5 fxe5 22.Ve2 f4; Sötét hibázhat is, 19...fxe4?! 20.Fxe4 Hb3 21.Bc2 Hxd4?? nagy hiba, mert 22.Hxd4 Bxd4 23.Ff4! világosra lett volna előnyös. 

20.Fg5

20...Bxg5! 

Nepomnjacsij nem sokat hezitált a minőségáldozattal.

 21.Hxg5 Hxd4 22.Vh5 f6 23.Hf3? 

Nagyobb ellenállást adott a 23.Hxh7 Fc5 24.Hxf6 (24.exf5? Hf3+-+) 24...Vf4 25.Bcd1 Fb6 folytatás.

23...Hxc2 24.Bxc2 Fxe4 25.Bd2

25...Fd6! 26.Kh1 

26.Hd4-re 26… c3 27.bxc3 bxc3 28.Bdd1 c2 simán nyert.

26...c3 27.bxc3 bxc3 28.Bd4 c2 29.Vh6

(29.Bc1 Fa3)

29...e5 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage worldchampionship.fide.com  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Asztanában a 49. lépésben döntetlennel fejeződött be a világbajnoki döntő első játszmája

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Asztanában a világbajnoki döntő első játszmája a 49. lépésben döntetlennel fejeződött be. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a spanyol megnyitás ritkább változatával lepte meg a knai Ding Lirent, aki jelentős időhátrányba került. Nepomnjacsij kezdeményezéshez jutott, a parti kritikus állásában a 29.Fc7 folytatásban komoly gondokat okozhatott volna ellenfelének. Ding Liren fokozatosan kiegyenlítette esélyeit, örülhetett a döntetlennek. A játszmát követő sajtótájékoztatón derült ki, hogy Ding Liren egyik szekundánsa Rapport Richárd, akinek a kreatív játékát nagyra értékeli. Nepomnjacsij annyit árult el, hogy új sakkozókkal is bővült csapata, amelynek tagja többek között Lékó Péter is. Hétfőn játsszák a 14 játszmásra tervezett finálé második partiját.

 

Jan Nepomnjacsij és stábja 1.e4 mellett döntött a 14 játszmás világbajnoki döntő első partijában és küzdelmes döntetlennel ért véget a párharc első összecsapása, az orosz nagymeter kedvező esélyt szalasztott el.

A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren átesett a „tűzkeresztségen”, pályafutása első döntős partijában időzavarral is küszködve kiharcolta a döntetlent.

Két éve a dubaji döntöben is Nepomnjacsij a spanyol megnyitást választotta Magnus Carlsen ellen, akkor a  8.h3-as varira voksolt, a norvég világbajnok gyalogáldozatos folytatást játszott meg, az elméleti párbajban. Nepomnjacsij a 17. lépésben új tervvel rukkolt ki, az érdekes küzdelem remivel ért vget.

Nepomnjacsij ezúttal nem bocsátkozott főváltozatba, a 6. Fxc6-os megoldással lepte meg ellenfelét. Elkerülte a vezércserét, Ding Liren a 11. lépésben új tervvel próbálkozott. A sötét vezérszárny dupla gyalogja jelentette világos stratégiájának lényegét és a bástyák cseréjét követően vezérével betört a sötét állásba, kezdeményezéshez jutott.

A játszma kritikus állásában nem vállalkozott a 29.Fc7 lépésre, nem engedte meg, hogy Ding Liren vezére aktivitást kapjon, a gyors elemzések azt mutatták, hogy elszalasztotta a jó esélyt. A kínai nagymesternek sikerült megszerveznie a védelmet, kiharcolta a döntetlent.

 

A világbajnioki döntő első játszmája:

Jan Nepomnjacsij (FID, 2795) - Ding Liren (kínai, 2788)  dönzezlen (Spanyol megnyitás, 49)

Nepomnjacsij,J (2795) - Ding,Liren (2788)
FIDE Világbajnoli döntő 2023 Azstana (1)

Spanyol megnyitás [C85]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Fxc6 

A világbajnoki döntő első partijában Jan Nepomnjacsij meglepetéssel szolgált, elkerülte a főváltozatokat. 

6...dxc6 7.Be1 Hd7 8.d4 exd4 9.Vxd4 0-0 10.Ff4 Hc5 11.Ve3 

A vezércsere trán kedvezőbb a világos gyalogszerkezet, de ezt az orosz nagymester kevesellte. 11.Vxd8 Fxd8 12.Hc3 f5 13.exf5 (13.e5?! He6 14.Fd2 g5) 13...Fxf5 14.Bac1 h6 15.Fg3 Bc8 16.Hd4 Fg6 foltatásban az állás egyenlő.

 

11...Fg4

Ding Liren újítása. 11...He6 12.Fg3 Fc5 13.Vc3 Ve7 14.Hbd2 Be8 15.Bad1 változatban világos issé kedvezőbben áll.

12.Hd4

(12.He5 Fh5 13.Vh3 Fg6 14.Hc3 Fd6 15.Hxg6 hxg6 16.e5 He6 17.g3 Fb4)

12...Vd7 13.Hc3 Bad8

 

14.Hf5 He6

(14...Fxf5 15.exf5 Bfe8 16.g4 Fd6 17.Vd4 Fxf4 18.Vxf4 Vd6)

15.Hxe7+ Vxe7 16.Fg3 Fh5 17.f3 f6 18.h3 h6 19.Kh2 Ff7 20.Bad1 b6 21.a3 a5

 

22.He2 Bxd1 23.Bxd1 Bd8 24.Bd3 c5 25.Vd2 c6

 

26.Bxd8+ Hxd8 27.Vf4 b5 28.Vb8 Kh7

 

29.Fd6

Jó esélyt adott a 29.Fc7! He6 30.Fxa5 Vd7 31.Hf4 (31.Fc3 Vad1 32.Hf4 Hxf4 33.Vxf4) 31…Hd4 32.Fc3 Hxc2 33.e5 folytatás.

29...Vd7 30.Hg3 

Értékeli kellett a 30.Fxc5 Vd2 31.Hd4 He6 32.Hxe6 Fxe6 33.Vc7 Fc4 34.Ff8 Vg5 35.f4 Vg6 36.Vxc6 Ff1 37.e5 fxe5 38.Vxg6+ Kxg6 39.fxe5 Kf7 változat esélyeit, a különböző színű futók miatt sötét remiesélyével.

30...He6 31.f4 h5 32.c3

(32.Hf5 Fg6 33.He7 Fe8 34.Hc8 c4

 32...c4 

(32...h4 33.Hf5 Fg6 34.He7 Fe8)

 

33.h4 Vd8 34.Vb7 

Figyelmet érdemelt a34.Vxd8 Hxd8 35.Fe7 (35.a4 Hb7 36.Fa3) 35...Hb7 36.f5 a4 37.He2 Kg8 38.Kg3 Fe8 39.Hf4 Ha5 40.He6 Hb3 41.Kf3 Kf7 42.Fd8 Hc1 43.Hf4 folytatás.

34...Fe8 

Döntő hátrányhoz vezetett a 34...Vxd6? 35.Vxf7 Vxf4 36.Vxe6 változat.

 

35.Hf5 Vd7 36.Vb8 Vd8 37.Vxd8 Hxd8 38.Hd4 Hb7 39.e5 Kg8 40.Kg3 Fd7 41.Fc7 Hc5 42.Fxa5 Kf7 43.Fb4 Hd3 44.e6+

 

44...Fxe6 45.Hxc6 Fd7 46.Hd4 Hxb2 47.Kf3 Hd3 48.g3 Hc1 49.Ke3 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Stev Bonhage worldchampionship.fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren első világbajnoki döntőjét játssza

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazahsztán fővárosában, Asztanában látványos ünnepséggel nyitották meg a a sakkvilágbajnoki döntőt. A tavalyi világbajnok-jelölti döntő győztese, az orosz Jan Nepomnjacsij és a második helyezett, a kínai Ding Liren 14 játszmás párharcában dől el a világbajnoki cím sorsa. A norvég . Magnus Carlsen 2013-ban az indiai Viswanathan Anand legyőzésével hódította el a világbajnoki címet és négyszer megvédte trónusát kihívóival szemben, két éve Jan Nepomnjacsij próbálkozását verte vissza 7,5 – 3,5-ös győzelmével. A világranglistát fölényesen vezető Carlsen lemondott címéről, a rangsor második és harmadik helyezettje játszik az üresen maradt trónért. A finálénak 2 millió euró a díjalapja, a vasárnapi első partiban Nepomnjacsij lesz a világos, magyar idő szerint 11 órakor kezdődnek a játszmák.  

A világbajnoki döntő mindig a sakkozás kiemelt eseménye volt, ötvenhégyszer páros mérkőzésen, háromszor versenyen dőlt el a világbajnoki cím sorsa. Az asztanai párharcban a világranglista második és harmadik helyezettjének csatáját láthatjuk, a skkvilág egyelőre mérsékelt érdeklődést tanúsít a mérkőzés iránt, mert korunk legjobbja, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen motiváció hiányával magyarázva önként lemondott címéről. 1975-ben a sakkozás tizenegyedik világbajnoka, Bobby Fischer sem állt ki az orosz Anatolij Karpov elleni döntőjére, az amerikai zseni elégedetlen volt a finálé szabályzatával, követelését a FIDE visszautasította.

Az április 1-től érvényes világranglistán Jan Nepomnjacsj 2795 ponttal a második, a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren 2788 ponttal a harmadik..

A döntőig Nepomnjacsij és Ding Liren csak tizenhárom klasszikus játszmában mérkőzött meg, Nepomnjacsij 8 döntetlen mellett 3-2-re vezet. Először 2013-ban a bieli tornán viaskodtak, négy évvel korábban orosz-kínai találkozón rapid és villámpartikban néztek farkasszemet. Rapid és villámpartikban 26-szor csatak, 10-7-re az orosz sakkozónál az előny.

Asztanában április 7-én este rendezték meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, ma sajtónap lesz, vasárnap játsszák az első partit, Jan Nepomnjacsij lesz a világos.

A játéknapok: április 9, 10, 12,13, 15, 16, 18, 20, 21, 23, 24, 26, 27 és 29.  Az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 8. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, 30-30 másodperc bónuszidő is a nagymesterek rendelkezésére áll.

Döntetlen, 7-7 esetén április 30-ám rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók. Kétmillió euró a díjalap, a győztes a  hatvan százalékát kapja, amennyiben a párharc csak a rájátszásban fejeződne be, akkor 55-45 arányban osztoznak a díjalapon.

A kétszeres olimpiai bajnok, a világranglista harmadik helyezettje, Ding Liren (Ting Li-zsen) 1992. október 24-én Vencsouban született. Négyéves korában tanult meg sakkozni. Egy évvel később már megnyerte az U6 korosztályos országos bajnokságot. Két évvel később az U10 korosztály versenyét nyerte meg, összesen hat korosztályos kínai ifjúsági bajnoki címet szerzett. Korosztályos világbajnokságokon 2002-ben és 2004-ben ezüstérmes volt. Ding Liren  2009-ben, 16 éves korában, minden idők legfiatalabbjaként nyerte meg először Kína felnőtt sakkbajnokságát, [majd ezt az eredményét megismételte 2011-ben és 2012-ben is. 2009-ben Ázsia bajnoka is lett, megkapta a nemzetközi nagymesteri címet. 2012-ben a junior világbajnokságon a holtversenyben győztes török Alexander Ipatov és Rapport Richárd mögött bronzérmes.

2011-ben a csapat-világbajnokságon ezüstérmes kínai válogatott tagja. Először játszott Világkupán, szabadkártyát kapott, de az első fordulóban kikapott a Fülöp-szigeteki Wesley So-tól. Az isztambuli sakkolimpián negyedik csapat tagja, a világbajnokságon az ismét ezüstérmes az együttessel. 2013-ban megnyerte a Danzhauban rendezett tornát, egy év múlva holtversenyben végzett az élen.

Tromsøben a fiatal erőkből álló kínai csapattal olimpiai bajnok

2014-ben hetedikként rangsorolták a kínai válogatottat, de a fiatal sakkozókból álló együttes az egyik titkos esélyesnek számított. Veretlenül értek elsőként célba, a végelszámoláskor döntőnek bizonyult válogatottunk elleni szerencsés győzelmük. A  hajrá izgalmait jól bírták, utolsó négy mérkőzésükből hármat is megnyertek, a felkínált lehetőséggel élni tudtak. Ding Liren egyéni teljesítménye a második táblán, a 10-ből 7,5 pont bronzérmet jelentett számára, a vietnami Nguyen Ngoc Truong Son és Balogh Csaba előzte meg. A Petroszjan emlékversenyen ötven százalékot ért el, mind a hét partija remivel végződött.

2015-ben a Tata Steel Chess holtversenyben második, a kínai ranglistán átvette az első helyet, amit azóta is őriz. A csapat-világbajnokságon aranyérmes a válogatottal. A Világkupán a nyolcaddöntőben honfitársa, a 16 esztendős Wei Yi győzte le.

Szabadkártyával játszhatott a Grand Chess Tour 2016 St. Louis-i viadalán. Nyolc döntetlen mellett Hikaru Nakamurától szenvedett vereséget. A bakui sakkolimpián a címvédő kínai együttes csak a 13. helyen végzett, három meccset is vesztettek. Ding Liren vezérletével javítottak a csapat-világbajnokságon, Hanti-Manszijszkban nyertek.

AVilágkupa döntőjében a rájátszásban kapott ki Levon Aroniantól

A Világkupán Tbilisziben döntőt játszott az örmény Levon Aronjannal, a rájátszásban kapott ki, már világbajnok-jelöltként játszhatta az összecsapást. A küzdelmek során kétszer a „hosszabbításban” győzött, a negyeddöntőben Rapport Richárd ellen nyert, az elődöntőben Wesley So-ra mért vereséget. A kínai férfi sakkozás első világbajnok-jelöltjeként ünnepelték!

 A berlini döntőben Ding Liren lett a remikirály, 13 játszmája végződött döntetlennel, Sahrijar Mamedgyarov ellen nyert. Nehéz őt legyőzni, volt szerencséje is, Alekszandr Griscsukkal szemben nagy ziccert hibázott.

A berlini taktikájához hasonlóan a Gasimov emlékversenyen is higgadtan kivárta esélyét, a hetedik és a nyolcadik fordulóbeli győzelmével Magnus Carlsen mögött ezüstérmesként zárt, és a + 13 ponttal addigi pályafutása legmagasabb Élő-ponttal várhatta a stavangeri tornát.

Stavangerben sportbalesetet szenvedett

Az Altibox Norway Chess viadal harmadik fordulóját követő pihenőnapon a szupernagymesterek szakácsként vívtak meg egymással. A kétfős csapatok versenyében Viswanathan Anand és Ding Liren páros halétele nyerte el a zsűri tetszését. A kínai sakkozó csak komoly fájdalmak közepette segítette az exvilágbajnokot, kikapcsolódásként biciklire ült, s nagyot esett. A verseny orvosának tanácsára Fabiano Caruana elleni játszmáját a következő pihenőnapra halasztották, majd visszalépésre kényszerült, csipőtörés miatt meg is műtötték. A baleset miatt alaposan felborult a versenyprogramja, le kellett mondania a St. Louis-i 6. Sinquefield Cup-ot is. A hosszas rehabilitáció után a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval játszott felkészülési meccset, 3-1-re győzött, átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, a szeptemberi listán 2804 ponttal már a negyedik helyen állt a világranglistán.

Batumiban két mankóval is három aranyérmet szerzett

Batumiban az olimpiai bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a címvédő amerikai csapat és a négy évvel azelőtti győztes kínai együttes közötti párharcban. A világbajnoki kihívó Fabiano Caruana vezette amerikai ötösnek a mérkőzés előtt négy ponttal jobb volt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszáma (az ellenfelek ellen elért eredmény és az ellenfelek táblapontjainak szorzata), de ez semmiféle biztosítékot nem jelentett számukra. A négy döntetlen végül a kínai csapatnak kedvezett!

Az olimpiai bajnok éltáblása, Ding Liren három aranyérem boldog tulajdonosa lett. A legjobb éltáblásként is ünnepelték, a kínai csapatok nyerték a Nona Gaprindasvili kupát! A nyolcadik forduló után is csak hatodikok voltak, a kilencedik játéknapon nagyon fontos győzelmet értek el a remekül kezdő, sokáig éllovas Azerbajdzsán ellen, a tizedikben pedig vereséget mértek a meglepetések sorozatát elérő lengyelekre. Társai segítették fel a dobogó legfelső fokára a két mankó járó legjobbjukat.

A 2019-es esztendőt a Wijk ann Zee-i Tata Steel Chess viadalon kezdte, Jan Nepomnjacsij és Viswanathan Anand társaságában veretlenségét megőrizve holtversenyben harmadikként végzett.

A csapat-világbajnokságon kínai-orosz versengést vártunk, de a címvédő, a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttes a második és harmadik fordulóban elszenvedett váratlan vereségeikkel csak távcsővel figyelhette az élmezőnyt. A bronzérmes csapatban Ding Liren az éltáblán megőrizte veretlenségét. Samkirban a Gasimov emlékversenyen a kétpontos előnnyel győztes Magnus Carlsen mögött Szergej Karjakinnal osztotta a második helyet. Nem nevezett a Grand Prix 2019 sorozatra, a Grand Chess Tour 2019-re vállalta a részvételt. a zágrábi klasszikus viadalon meglepetésre két partit is vesztett, Magnus Carlsen és Wesley So győzte le, ötven százalékot ért el.

St. Louisban remekelt, a rájátszásban Magnus Carlsen ellen nyert

St. Louisban a 7. Sinquefield Cup viadal Ding Liren szenzációs sikerével fejeződött be. A 12 résztvevős tornán veretlenségét megőrizve Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, a rájátszásban 3-1-re legyőzte a norvég világbajnokot. A két rapidpartijuk döntetlen lett, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte.  Ding Liren a torna 325 ezer dolláros díjalapjából 82 ezer ötszáz dollárt vehetett át, Magnus Carlsen a 67 ezer ötszáz dolláros díj mellé a GCT 2019 összetett pontversenyének első helyének megszerzésével vigasztalódhatott, Ding Liren másodikként lett a londoni négyes döntő résztvevője.

A Világkupán ismét ezüstérmes, másodszor lett világbajnokjelölt

Hanti-Manszijszkban az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov győzelmével fejeződött be a Világkupa. Ding Liren másodszor is a finálé rájátszásában szenvedett vereséget, be kellett érnie az ezüstéremmel. A négyjátszmás döntőben a kínai nagymester a második parti megnyeréével előnyt szerzett, de Radzsabov kiegyenlítette hátrányát. A rájátszás döntött, ezt Radzsabov 4-2-re megnyerte,  összesítésben 6-4-re győzte le a rajtlistát vezető, a világranglistán harmadik riválisát. A csatározásukban a négy rapidparti döntetlennel ért véget, Radzsabov nagy izgalmak után a két villámjátszmában diadalmaskodott. Győztesként 110 ezer dolláros díjat vehetett át, Ding Liren 80 ezret nyert. Mindketten kiharcolták a világbajnok-jelölti döntőben a szereplés jogát.

A GCT londoni fináléjának elődöntőjében Ding Liren fölényes győzelmet aratott Levon Aronjannal szemben, a döntőben 16-12-re nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, a GCT 2019 győztese lett, a világbajnok-jelölti döntő előtti főpróbája kitűnően sikerült!

Ding Liren a koronavírus-járvány miatt két héttel a világbajnok-döntő megkezdése előtt megérkezett Jekatyerinburgba, felkészülését már a helyszínen fejezte be.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő

Jekatyerinburgban az első forduló nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A játéknap másik győzelmét az orosz Jan Nepomnjacsij aratta, a holland Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko ellen érvényesítette a papírformát.

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vachier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt. November elsejére meg is hirdették a folytatást, de végül tavaszra halasztották.

A világbajnok-jelölti döntő félidei állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

A sakkvilág elitje online rapid viadalokon játszott

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak a félbeszakított világbajnok-jelölti döntő résztvevői közül, többek között Ding Liren is. A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét, az első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást, a kínai sakkozó másodikként jutott tovább. Az elődöntőben Magnus Carlsentől kapott ki.  

 A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com online rendezte meg hat csapat részvételével a „Nations Cup” viadalt. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. A szuperdöntőt Kína és az Egyesült Államok válogatottjai játszották, a 2-2-es eredmény a kínaiaknak kedvezett.

A Lindores Abbey viadalon Ding Liren az elődöntőben az orosz Danyil Dubovtól szenvedett vereséget.

A Chessable Masters elődöntőjében Ding Liren ismét Magnus Carlsennel játszott, a norvég világbajnok másodszor is legyőzte a világbajnokjelöltet, aki a negyeddöntőben Hikaru Nakamurára mért vereséget. A Legends of Chess viadalon meglepetésre a 10 fős mezőnyben utolsó lett.

A Magnus Carlsen Tour fináléjának elődöntőjében Magnus Carlsen és Ding Liren már harmadszor nézett virtuálisan farkasszemet.

Az elődönto végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 1 (3,5 – 3,5, 2,5 – 0,5, 2,5 – 0,5, 3,5 – 2,5)

Megkezdődött a Champions Chess Tour kilenc versenyből és a döntőből álló sorozata. Ding Liren az első tornán, a Skilling Openen nem jutott be a kieséses rendszerű szakaszba.

A Danzhou 8 résztvevős, kétfordulós rapid tornán Rapport Richárd győzött, fél ponttal előzte meg Ding Lirent.

A kínai nagymester az Opera Euro viadalom sem járt sikerrel.

A világbajnok-jelölti döntőben ötödik lett

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelyet a koronavírus-járvány miatt hét forduló után szakítottak félbe, Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben állt az élen, Fabiano Caruanának egy pont volt a hátrányA.

Az orosz nagymester a 8. kör után már egyedül vezetett, a kilencedik fordulót követően Caruana, MVL és Giri triója félpontos hátránnyal „fenyegette”.  Az éllovas a tizedik fordulóban nyert, riválisai csak remiztek, egy pontra nőtt az előnye.

Griscsuk „besegített” honfitársának, MVL hátránya már másfél pont volt, Giri egyedül állt a második helyen.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték. Griscsuk másodszor is segített Jannak, Girit is megfosztotta álmaitól. Az utolsó fordulóban Ding Liren legyőzte az újdonsült világbajnoki kihívót.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

Ding Liren az FTX Crypto Cup viadalon sem tudta kvalifikálni magát, a Goldmoney Asian tornán erőfeszítéseit siker koronázta. A negyeddöntőben nagy csatában legyőzte Jan-Krzysztof Dudát, az elődöntőben Vladiszlav Artyemijev megállította. A San Francisco Masters nyolcfős versenyén az elődöntőben Levon Aronjantól kapott ki.

Az online sakkolimpián az elődöntőben kettős vereséget szenvedtek az orosz csapattól, az első meccset 3,5-2,5-re, a második összecsapást 4-2-re vesztették el, Danyil Dubov 1,5-0,5-re nyert Ding Liren ellen. A Danzhou rapid tornát megnyerte.

Ding Liren nem indult el a Világkupán, nem nevezett a FIDE Grand Swiss viadalra sem, Úgy tűnt, hogy búcsút mondhatott a világbajnok-jelöltségnek. Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltásával felszabadult egy hely a világbajnok-jelölti döntőbe. Ding Liren ekkor harmadik volt a világranglistán, de nem játszott elegendő partit. Egy hónap alatt honfitársai segítségével korrigált, 28 partit játszott le és megkapta a szabadkártyát.

Ding Liren játszott a Champions Chess Tour 2022 sorozaton. Az Airthings Masters viadalon továbbjutott, de a negyeddöntőben kikapott Vladiszlav Artyemijevtől.

A Charity Cup tornán is sikerrel játszott a kvalifikációs versenyen, a negyeddöntőben a holland Jorden Van Foreest ellen nyert, az elődöntő csúcsrangadóján Magnus Carlsen 3-1-re legyőzte.

A Chessable Masters elődöntőjében Ding Liren visszavágott Magnus Carlsennek a Chatity Cup tornán elszenvedett vereségéért, három döntetlen után megnyerte a negyedik játszmát, 2,5-1,5-re a meccst.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 negyedik online rapid versenyének döntőjében Ding Liren nagy csatában a rájátszásban nyert a 16 éves Praggnanandhaa ellen. Az indiai titán az első párharcot 2,5-1,5-re-re elvesztette, de a második mérkőzést 2,5-1,5-re megnyerte. Praggnanadhaa világossal a második partiban győzött. A  rájátszás döntött, az 5-5 perces és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal játszott kétjátszmás meccs.  Az első partiban Praggnanandhaa az idő szorításában nyert állását döntetlenre rontotta, a második összecsapásban Ding Liren legyőzte 16 éves riválisát.

Madridban Jan Nepomnjacsij szenzációs elsőségével fejeződött be a világbajnok-jelölti döntő, veretlenül, másfél pontos előnnyel diadalmaskodott. A második hely sorsát Ding Liren és Hikaru Nakamura összecsapása döntötte el, a rajtlistát vezető kínai sakkozó félpontos hátránnyal kezdte a rangadót, a kétszeres olimpiai bajnok győzelmével ezüstérmes lett.

Hatodszor rendezték meg a világbajnok-jelölti döntőt nyolc résztvevővel, kétfordulós versenyként, Jan Nepomnjacsij másodszor diadalmaskodott. Másfél pontos előnnyel, veretlenül győzött a viadalon. Hasonló magabiztos elsőséget 2014-ban Hanti-Manszijszkban Viswanathan Anand ért el, a 45 éves exvilágbajnok egypontos előnnyel, veretlenül ért célba.

Jan Nepomnjacsij a torna félidejében félpontos előnnyel vezetett, a hetedik fordulóban Rapport Richárdot fosztotta meg veretlenségétől, nagymesterünk elkerülte a lépésismétléses döntetlent.

Félidőben a torna állása:

FIDE  Világbajnik-jelölti döntő Madrid, 2022. Június 16-július 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

*

*

½

.

½

.

1

.

1

.

1

.

½

.

1

.

3002

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

½

.

1

.

1

.

5

2928

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

.

*

*

½

.

½

.

½

.

1

.

½

.

2773

4.

Ding Liren

g

CHN

2806

0

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

½

.

3

2717

5.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

3

2723

6.

Jan-Kryzsztof Duda

g

POL

27650

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

3

2725

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

2672

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

½

.

*

*

2666

A viadal második félidejében Jan Nepomnjacsij még egy győzelmet ért el, utolsó három partijában döntetlenekkel biztosította be elsőségét.

A második hely sorsa Ding Liren és Hikaru Nakamura párharcában dőlt el. A rajtlistát vezető kétszeres kínai olimpiai bajnok Szergej Karjakin eltiltásának köszönhetően kapott meghívást, márciusban rohamléptekkel pótolta a hiányzó játszmaszámot. Vízum nehézségek miatt nem tudott játszani a két Grand Prix versenyén, Berlinben és Belgrádban. Távolmaradása megkönnyítette Rapport Richárd kvalifikációját.

Ding Liren a félidőt egy veresége mellett hat döntetlennel zárta. Erőtlenül sakkozott. A második félidőben „feltámadt”, mesterhármassal tört előre, különösen fontos volt Fabiano Caruana elleni győzelme. A lendületét megtörte Tejmur Radzsabovtól elszenvedett veresége, át kellett engednie a második helyet Hikaru Nakamurának.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

1

Jan Nepomnjaxsuh

2766

FID

***

1 ½

½ ½

½ ½

½ ½

1 1

1 ½

1 ½

9,5

62,00

5

2

Ding Liren

2806

CHN

0 ½

***

½ 0

½ 1

½ 1

½ ½

½ 1

½ 1

8,0

52,00

4

3

Tejmur Radzsabov

2753

AZE

½ ½

½ 1

***

0 1

0 ½

½ ½

½ ½

½ 1

7,5

52,00

3

4

Hikaru Nakamura

2760

USA

½ ½

½ 0

1 0

***

0 1

½ 1

½ 1

½ ½

7,5

50,25

4

5

Fabiano Caruana

2783

USA

½ ½

½ 0

1 ½

1 0

***

1 0

½ 0

½ ½

6,5

46,50

3

6

Alireza Firouzja

2793

FRA

0 0

½ ½

½ ½

½ 0

0 1

***

½ ½

½ 1

6,0

39,50

2

7

Jan-Krzysztof Duda

2750

POL

0 ½

½ 0

½ ½

½ 0

½ 1

½ ½

***

½ 0

5,5

38,50

1

8

Rapport Richárd

2764

HUN

0 ½

½ 0

½ 0

½ ½

½ ½

½ 0

½ 1

***

5,5

37,75

1

Az 500 ezer eurós díjalapból a győztes Nepomnjacsij 48 ezret nyert, Ding Liren 36 ezret kasszírozott, míg Radzsabov és Nakamura osztotta a 24 ezres díjat. Valamennyi résztvevő minden fél pontért 3.500 eurót kapott.

A díjak:

1.Jan Nepomnjacsij 114.500 euró (48.000 + 66.500)

2. Ding Liren 92.000 euró (36.000 + 56.000)

3. Tejmur Radzsabov 64.500 euró (12.000 + 52.500)

4. Hikaru Nakamura 64.500 (12.000 + 52.500)

5. Fabiano Caruana 45.500 euró

6. lireza Firouzja 42.000 euró

7. Jan-Krzysztof Duda  38.500 euró

8. Rapport Richárd 38.500 euró

Ding Liren a hosszú ideig őrzött világlistás második helyét a januári 85. Rata Steel Masters tornán vesztette el, a világbajnoki döntő előtti főpróbáját nagy kudarcként élhette meg, - 2 -vel 13 Élő-pontot vesztett.

A 85. Tata Steel Masters végeredménye:

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee  2023. január 13-29-
 

H.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

TB1

1

Anish Giri

2764

½

1

½

½

½

½

1

½

½

1

1

½

½

8.5

54

2

Nodirbek Abduszattorov

2713

½

1

½

½

1

½

1

½

0

½

½

½

1

8

51.25

3

Magnus Carlsen

2859

0

0

½

1

1

½

1

½

½

½

½

1

1

8

48

4

Wesley So

2760

½

½

½

½

½

½

½

½

½

½

1

1

½

7.5

47

5

Fabiano Caruana

2766

½

½

0

½

½

½

½

½

1

½

1

½

½

7

43.75

6

Parham Maghsoodloo

2719

½

0

0

½

½

1

½

1

1

½

0

½

1

7

42.5

7

Levon Aronian

2735

½

½

½

½

½

0

½

½

½

½

½

1

½

6.5

41.25

8

Rapport, Richard

2740

0

0

0

½

½

½

½

1

½

1

½

½

1

6.5

37.75

9

Rameshbabu Praggnanandhaa

2684

½

½

½

½

½

0

½

0

1

1

0

½

½

6

38.75

10

Jorden Van Foreest

2681

½

1

½

½

0

0

½

½

0

½

½

½

1

6

38.5

11

Ding Liren

2811

0

½

½

½

½

½

½

0

0

½

1

½

½

5.5

35

12

Dommaraju Gukesh

2725

0

½

½

0

0

1

½

½

1

½

0

½

½

5.5

35

13

Vincent Keymer

2696

½

½

0

0

½

½

0

½

½

½

½

½

½

5

32

14

Arjun Erigaisi

2722

½

0

0

½

½

0

½

0

½

0

½

½

½

4

25.75

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Jan Nepomnjacsij második világbajnoki döntőjében világos lesz az első partiban Ding Liren ellen 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazahsztán fővárosában, Asztanában látványos ünnepséggel nyitották meg a a sakkvilágbajnoki döntőt. A tavalyi világbajnok-jelölti döntő győztese, az orosz Jan Nepomnjacsij és a második helyezett, a kínai Ding Liren 14 játszmás párharcában dől el a világbajnoki cím sorsa. A norvég . Magnus Carlsen 2013-ban az indiai Viswanathan Anand legyőzésével hódította el a világbajnoki címet és négyszer megvédte trónusát kihívóival szemben, két éve Jan Nepomnjacsij próbálkozását verte vissza 7,5 – 3,5-ös győzelmével. A világranglistát fölényesen vezető Carlsen lemondott címéről, a rangsor második és harmadik helyezettje játszik az üresen maradt trónért. A finálénak 2 millió euró a díjalapja, a vasárnapi első partiban Nepomnjacsij lesz a világos, magyar idő szerint 11 órakor kezdődnek a játszmák.  

 

A világbajnoki döntő mindig a sakkozás kiemelt eseménye volt, ötvenhégyszer páros mérkőzésen, háromszor versenyen dőlt el a világbajnoki cím sorsa. Az asztanai párharcban a világranglista második és harmadik helyezettjének csatáját láthatjuk, a skkvilág egyelőre mérsékelt érdeklődést tanúsít a mérkőzés iránt, mert korunk legjobbja, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen motiváció hiányával magyarázva önként lemondott címéről. 1975-ben a sakkozás tizenegyedik világbajnoka, Bobby Fischer sem állt ki az orosz Anatolij Karpov elleni döntőjére, az amerikai zseni elégedetlen volt a finálé szabályzatával, követelését a FIDE visszautasította.

Az április 1-től érvényes világranglistán Jan Nepomnjacsj 2795 ponttal a második, a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren 2788 ponttal a harmadik..

 

A döntőig Nepomnjacsij és Ding Liren csak tizenhárom klasszikus játszmában mérkőzött meg, Nepomnjacsij 8 döntetlen mellett 3-2-re vezet. Először 2013-ban a bieli tornán viaskodtak, négy évvel korábban orosz-kínai találkozón rapid és villámpartikban néztek farkasszemet. Rapid és villámpartikban 26-szor csatak, 10-7-re az orosz sakkozónál az előny.

Asztanában április 7-én este rendezték meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, ma sajtónap lesz, vasárnap játsszák az első partit, Jan Nepomnjacsij lesz a világos.

A játéknapok: április 9, 10, 12,13, 15, 16, 18, 20, 21, 23, 24, 26, 27 és 29.  Az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 8. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, 30-30 másodperc bónuszidő is a nagymesterek rendelkezésére áll.

Döntetlen, 7-7 esetén április 30-ám rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók. Kétmillió euró a díjalap, a győztes a  hatvan százalékát kapja, amennyiben a párharc csak a rájátszásban fejeződne be, akkor 55-45 arányban osztoznak a díjalapon.

A világbajnok-jelölti döntő győztese, Jan Nepomnjacsij pályafutásának legfontosabb versenyei, eredményei

Jan Nepomnjacsij 1990. július 14-én Brjanszkban született. 2007-ben kapta meg a nemzetközi nagymesteri címet. 2010-ben Európa-bajnok és orosz szuperbajnok, 2013-ban és 2019-ben a csapat-világbajnokságon, 2015-ben a csapat Európa-bajnokságon aranyérmes válogatott tagja volt,  2016-ban és 2018-ban a sakkolimpián bronzérmes csapatban játszott, számos tábladíjat nyert el. a világranglistán 2766 Élő-ponttal a hetedik., a tavalyi világbajnoki döntő veszteseként másodszor világbajnokjelölt.

Jan Nepomnjacsij nagyapjától négyéves korában tanult meg sakkozni. Az U10-es, majd az U12-es korcsoportban 2001-ben és 2002-ben lett aranyérmes, utóbbi viadalon Magnus Carlsent előzte meg. 2007-ben Wijk aan Zee-ben a Corus „C” nagymesterversenyén elért második helyével teljesített először nagymesteri normát, majd a drezdai Eb-n szerepelt sikerrel, a Vanya Somov emlékversenyen érte el a harmadik normát és lett nagymester.

2010-ben Európa-bajnok és megnyerte az orosz szuperbajnokságot

2008-ban az Aeroflot Opent nyerte meg és szerzett jogot a dortmundi Sparkassen szuperversenyen való indulásra, ahol veretlenül holtversenyben második volt. 2010-ben Rijekában Európa-bajnoki címet szerzett, majd az orosz szuperbajnokságon a rájátszásban Szergej Karjakint legyőzve lett első. A Világkupán a legjobb 32 között az amerikai Gata Kamskytól kapott ki. Egy év múlva a Tal-emlékversenyen holtversenyes harmadik helyet ért el. 2013-ban a rapid világbajnokságon ezüstérmes volt, az orosz szuperbajnokságon holtverseny után a második helyet szerezte meg. A csapat-világbajnokságon aranyérmes együttesben szerepelt sikerrel. A Világkupán már az első körben búcsúzni kényszerült, a 14 éves kínai Wei Yi győzte le. Egy év múlva Dubajban a villám-világbajnokságon volt ezüstérmes.

2015-ben másodszor diadalmaskodott az Aeroflot Openen, Berlinben a rapid világbajnokságon lett második. A Világkupán a legjobb 32 között az amerikai Hikaru Nakamura ellen a „hirtelen halál” parti elvesztése jelentette a végállomást. A csapat Európa-bajnokságon az aranyérmes válogatott tagja. Pályafutása nagy sikereként 2016-ban első volt a Hajnan Danzhou szuperversenyen, majd a Tal-emlékversenyen ünnepelték győztesként. A bakui sakkolimpián a bronzérmes válogatott tagja, tábláján ezüstérmes. Hetes nyerőszériával kezdett, az aranyérem sorsát eldöntő rangadón azonban kikapott Wesley So-tól. A rapid és a villám-világbajnokságon is a második helyen végzett.

Londonban holtversenyben első, Magnus Carlsent sötéttel győzte le

2017-ben a Világkupán ismét a harmadik körben szenvedett vereséget, a grúz Baadur Dzsobava bírta jobban a rájátszás feszültségét. Meghívást kapott a Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatára. Az 5. Sinquefield Cup viadalon utolsó lett, a London Chess Classic tornán holtversenyben első, Fabiano Caruanával szemben a rájátszást elvesztette. Nepomnjacsij sötéttel játszva legyőzte Magnus Carlsent, a világbajnok ellen pozitív a mérlege, hat döntetlen mellett 4-1-re vezet. Az összetett pontversenyben az amerikai Wesley So-val holtversenyben hetedik. Rijádban a rapid világbajnokságon a hármas holtverseny nem az orosz sakkozónak kedvezett, a bronzérmet vehette át. Jan Nepomnjacsij először a 2017-es Grand Prix sorozaton játszott. 18-18 résztvevő játszott a 9 fordulós svájci rendszerű viadalokon. Sardzsában az orosz nagymester hatos holtversenyben negyedik, Moszkvában 15., Genfben Alekszandr Griscsukkal holtversenyben második lett, összesítésben kilencedik lett a 24 fős mezőnyben.

2018-ban megnyerte a dortmundi Sparkassen szuperversenyt. A sakkolimpián Batumiban bronzérmes a válogatottal.

A Grand Prix 2019 összetett pontversenyének második helyezettje, világbajnokjelölt

Sikeres évet zárt 2009-ben. Wijk aan Zee-ben a harmadik helyet szerezte meg. Asztanában aranyérmes a csapat-világbajnokságon. A GP sorozatot kieséses rendszerben bonyolították le, a négy versenyen 16-16 résztvevő játszott. Moszkvában a rajtlistán harmadik 28 éves Jan Nepomnjacsij sikerével fejeződött be a Grand Prix 2019 első tornája. A viadal döntőjének rájátszásában honfitársát, Alekszandr Griscsukot győzte le a második rapidparti megnyerésével. Nepomnjacsij veretlen maradt, három párharcot rájátszásban nyert meg, az első körben az örmény Levon Aronjan elleni sikere + 1 GP pontot jelent, a 24 ezer eurós első díj mellé az összetett pontversenyben 9 ponttal várta a folytatást. Griscsuk a 14 ezer euró mellé 7 pontot gyűjtött.

Hamburgban meglepetést jelentett a lengyel Jan-Krzysztof Duda elleni veresége. Jeruzsálemben Jan Nepomnjacsij sikerével fejeződött be a sorozat utolsó viadala. A döntőben 1,5 – 0,5-re győzött a kínai Wei Yi ellen. A GP összetett pontversenyében honfitársa, Alekszandr Griscsuk mögött a második helyen végzett, s ezzel bejutott a 8 fős világbajnok-jelölti döntőbe. A fináléban az első partit sötéttel 96 lépésben nyerte meg, a második összecsapásuk örökös sakkal ért véget, 26 lépés után elsőként a kínai sakkozó gratulálhatott ellenfelének. lett.

Jan Nepomnjacsij játszott a Grand Chess Tour 2019 sorozaton. Abidjanban a rapid-és villámversenyen hetedikként végzett, Zágrábban a klasszikus viadalon holtversenyben ötödik lett. Párizsban a rapid-és villámversenyen holtversenyben harmadik. A 7. Sinquefield Cup tornán holtversenyben ötödik, Kalkuttában hatodikként fejezte be szereplését, az összetett pontversenyben a nyolcadik helyen végzett. A Világkupán a nyolcaddöntőben a kínai Yu Yangyi győzte le.

Világbajnok-jelölti döntő Jekatyerinburgban, első félidő

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette.

Az első forduló nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A játéknap másik győzelmét Jan Nepomnjacsij aratta, a holland Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko ellen érvényesítette a papírformát.

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vachier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte sz orosz sakkozót, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó egypontos előnnyel vezetett az üldöző négyes előtt.

 

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt.

A világbajnok-jelölti döntő félidei állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

A sakkvilág elitje online rapid viadalokon játszott

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak a félbeszakított világbajnok-jelölti döntő résztvevői közül, többek között Jan Nepomnjacsij is. A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét, az első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást, az orosz nagymester ötödik lett.

A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com online rendezte meg hat csapat részvételével a „Nations Cup” viadalt. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. Jan Nepomnjacsij az éltáblán kudarcot vallott, a 8 partijából csak 2 pontot ért el.

A Magnus Carlsen Chess Tour a Chessable Masters online viadallal folytatódott és Magnus Carlsen sikerével fejeződött be. A tornán a 12 résztvevőt két hatos csoportba osztották be, a kétfordulós csatározásból az első négy-négy helyezett jutott a kieséses rendszerű szakaszba, ahol két-két négyjátszmás mérkőzés megnyerése jelentette a továbbjutást, illetve döntötte el a győztest.

A negyeddöntőből Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij kettős győzelemmel jutott a torna elődöntőjébe. A norvég világelső kétszer is 2,5 – 0,5-re győzte le a világranglista második Fabiano Caruanát. Az orosz házirangadón Jan Nepomnjacsijnak is csak hat partira volt szüksége, hogy az elődöntőbe jusson. Vladiszlav Artyemijev elleni sikerével.

Az elődöntőben Nepomnjacsij a rájátszásban kapott ki Anish Giritől. Tíz résztvevő körmérkőzéses versenyével kezdődött meg a sorozat negyedik tornája, a „Legends of Chess” tornán négyen jutottak tovább. Az elődöntőben Nepomnjacsij visszavágott Girinek. A döntőben Magnus Carlsen 2 – 0-ra győzte le íz orosz sakkozót.. ű

íjan Nepomnjacsij tagja volt az online rapid sakkolimpián holtversenyben győztes orosz válogatottnak.

A Skilling Open viadallal megkezdődött a kilenc versenyből és a döntőből álló, másfél millió dollár díjalapú Champions Chess Tour sorozat.

A 16 résztvevős tornákról az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatta a küzdelmeket. Jan Nepomnjacsij negyedikként jutott tovább, a negyeddöntőben Levon Aronjant a rájátszásban győzte le, az elődöntőben Magnus Carlsentől kettős vereséget szenvedett.

Jan Nepomnjacsij másodszor orosz szuperbajnok

Moszkvában a rajtlistákat vezetők sikerével ért véget a 73. orosz bajnokság,  a résztvevők az online rapid versenyek után örültek az igazi humán összecsapásoknak.

Jan Nepomnjacsij pályafutása második bajnoki címét ünnepelhette. Legnagyobb riválisát, Szergej Karjakint a hetedik fordulóban 32 lépésben győzte le, a versenyfutásban végül félpontos előnnyel végzett az élen.

A Champions Chess Tour második versenyén, az Airthings Masters tornán Nepomnjacsij a későbbi győztes Tejmur Radzsabovtól a rájátszásban kapott ki, az Armageddon világossal nem tudott legyőzni az azeri sakkozót.

 

A világbajnok-jelölti döntőben félpontos előnnyel diadalmaskodott

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelyet a koronavírus-járvány miatt hét forduló után szakítottak félbe, Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben állt az élen.

Az orosz nagymester a 8. kör után már egyedül vezetett, a kilencedik fordulót követően Caruana, MVL és Giri triója félpontos hátránnyal „fenyegette”. félponts hátránnyal. Csak remizett Anish Giűűűűű

Nepomnjacsijt a kilencedik kör után hárman is követték félpontos hátránnyal, Caruana, MVL és Giri is „fenyegette”.

Az éllovas a tizedik fordulóban nyert Alekszejenko ellen, riválisai csak remiztek, egy pontra nőtt az előnye.

Griscsuk „besegített” honfitársának, MVL hátránya másfél pontra nőtt, Giri már egyedül állt a második helyen. A 12. fordulóban megtört a jég, nyolc világos győzelem után Nepomnjacsij és Giri is sötéttel volt eredményes.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték. Griscsuk másodszor is segített Jannak, Girit is megfosztotta álmaitól.

Nem könnyű a nagy sikert is feldolgozni, Jan Nepomnjacsij utolsó partijára már nem tudott kellő alapossággal koncentrálni. Nagy bonyodalmat vállalt, de a hajrában egyre jobban játszó Ding Liren túljárt az eszén, legyőzte a világbajnoki kihívót.

 

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

 

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

 

5

Jan Nepomnjacsijnak a világbajnoki döntőre való minél optimálisabb felkészülés érdekében át kellett terveznie a versenyprogramját. Lemondta a Grand Chess Tour sorozaton való részvételét, visszalépett a Világkupától. Kiharcolta a Meltwater Chhampions Chess Tour döntőjén való részvételi jogot, de végül nem nevezett a tízfős döntőre.

A CCT hatodik versenyén, az FTX Crypto Cup viadalon Jan Nepomnjacsj két 2-2-es párharc után a negyeddöntőben a rájátszásban nyert Fabiano Caruana ellen. Az előöntőben Wesley So-tól kettős vereséget szenvedett.

A Grand Chess Tour párizsi rapid és villámversenyén szabadkártyával játszott, nem tudott lépést tartani a nagy formában játszó Wesley So-val, aki hárompontos előnnyel győzött, Jan Nepmnjacsij senkitől sem zavartatva szerezte meg az ezüstérmet.

A világbajnoki döntő előtti főpróba, a stavangeri Altibox Norway Chess viadal Jan Nepomnjacsij jelentős kudarcával végződött. Az első félidőt még másodikként zárta, a folytatásban sokat hibázva lett negyedik a 6 főss, kétfordulós tornán. Magnus Carlsennel a két klasszikus partiban remizett, mindkét Armageddon játszmát elvesztette.

 

Magnus Carlsen negyedszer is megvédte világbajnoki címét. A Dubajban megrendezett 14 játszmásra tervezett világbajnoki döntőben a norvég világelső a tizenegyedik partiban negyedszer győzte le kihívóját, Jan Nepomnjacsijt és 7,5-3,5-ös győzelmet aratott. A 31 éves Magnus Carlsen a vártnál könnyebben védte meg világbajnoki címét. A kritikus hatodik játszmáig Jan Nepomnjacsij felvette a versenyt a norvég világbajnokkal, a 136 lépésben elszenvedett vereségét nem tudta feledni, a párosmérkőzés befejező öt partijában háromszor is kikapott. Gyalogot nézett el, futója került fogságba, a párharc utolsó ütközetében a minőségáldozat erejét becsülte le.

Magnus Carlsen a párbajuk előtt jóval nehezebb ellenfélnek gondolta volna Fabiano Caruanát, vagy a kínai Ding Lirent. A koronavírus-járvány miatt kaotikussá vált, félidőben félbeszakított, majd egy év múlva folytatott világbajnok-jelölti döntő győztese Jan Nepomnjacsij lett és a világbajnoki kihívó. Az orosz nagymesternek „köszönhetően” Magnus Carlsen rutinból megoldotta feladatát, könnyű győzelmet ért el. A sakkvilág a régi-új világbajnokot ünnepli, de sajnálhatjuk, hogy elmaradt az igazi párbaj, Nepomnjacsij megbukott a vizsgán.

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2782) 7,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Varsóban a 17 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov szenzációs elsőségével fejeződött be az Open kategóriában a rapid világbajnokság. A 13 fordulós viadalon fordulatokban gazdag összecsapások után négyes holtversenyben végzett az élen Abduszattorov, Jan Nepomnjacsij, a címvédő világbajnok Magnus Carlsen és Fabiano Caruana. A világbajnoki címért csak a Bucholz-pontszám alapján első és második helyezett, Abduszattorov és Neponjacsij mérkőzhetett meg. Az üzbég nagymester 1,5-0,5-re legyőzte orosz riválisát.

A francia Maxime Vachier-Lagrave elsőségével fejeződött be a férfi villám-világbajnokság. hihetetlenül izgalmasan alakult a 21 fordulós torna hajrája, a világbajnoki cím sorsát rájátszás döntötte el, MVL és a lengyel Jan-Krzysztof Duda párbajában a francia nagymester világossal az Armageddon játszmában elért győzelmével lett aranyérmes.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 első versenyén, az Airthings Masters viadalon a kvalifikációs tornát négypontos előnnyel nyerte meg Magnus Carlsen előtt. A negyeddöntőben a német Vincent Keymer ellen győzött, az elődöntőben honfitársát, Andrej Jeszipenkot győzte le. A döntőben Carlsentől vereséget szenvedett.

Az orosz nagymester világbajnok-jelölti döntő előtti főpróba kudarcot hozott, a kilenc partijából csak 4 pontot szerzett, de a balsiker nem hagyott mély nyomot, gyorsan feledte.

 

Madridban Jan Nepomnjacsij szenzációs elsőségével fejeződött be a világbajnok-jelölti döntő, veretlenül, másfél pontos előnnyel diadalmaskodott. Pályafutása során másodszor a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója. A második hely sorsát Ding Liren és Hikaru Nakamura összecsapása döntötte el, a rajtlistát vezető kínai sakkozó félpontos hátránnyal kezdte a rangadót, a kétszeres olimpiai bajnok győzelmével ezüstérmes lett.

Hatodszor rendezték meg a világbajnok-jelölti döntőt nyolc résztvevővel, kétfordulós versenyként, Jan Nepomnjacsij másodszor diadalmaskodott. Másfél pontos előnnyel, veretlenül győzött a viadalon. Hasonló magabiztos elsőséget 2014-ban Hanti-Manszijszkban Viswanathan Anand ért el, a 45 éves exvilágbajnok egypontos előnnyel, veretlenül ért célba.

 

Jan Nepomnjacsij a torna félidejében félpontos előnnyel vezetett, a hetedik fordulóban Rapport Richárdot fosztotta meg veretlenségétől, nagymesterünk elkerülte a lépésismétléses döntetlent.

Félidőben a torna állása:

FIDE  Világbajnik-jelölti döntő Madrid, 2022. Június 16-július 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

*

*

½

.

½

.

1

.

1

.

1

.

½

.

1

.

3002

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

½

.

1

.

1

.

5

2928

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

.

*

*

½

.

½

.

½

.

1

.

½

.

2773

4.

Ding Liren

g

CHN

2806

0

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

½

.

3

2717

5.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

3

2723

6.

Jan-Kryzsztof Duda

g

POL

27650

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

3

2725

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

2672

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

½

.

*

*

2666

A viadal második félidejében Jan Nepomnjacsij még egy győzelmet ért el, utolsó három partijában döntetlenekkel biztosította be elsőségét. A versenyzésére jellemzőek voltak a pragmatikus megoldások, jó érzékkel választott nyitásokat, energiatakarékosan sakkozott. Igazán bajban egy játszmában volt, a kilencedik körben a fontos rangadón Fabiano Caruanával szemben vesztőgyanús állását döntetlenre mentette. A +26,4 Élő-pont, teljesítményének 2909 a performance-pontszáma. A rajtlistán a negyedik volt, a tavalyi világbajnoki döntőben 7,5-3,5-ös súlyos vereséget szenvedett Magnus Carlsentől. Gyengén sikerült a főpróbája, a Grand Chess Tour bukaresti Superbet viadalán – 1-gyel végzett. Nem számított az első számú esélyesnek, az első fordulóban Ding Liren ellen sötéttel elért győzelme óriási jelentőséggel bírt. A virtuális világranglistán négy helyezést javítva a harmadik.

Nepomnjacsijnak az orosz huszárjáték jó szolgálatot tett, utolsó partijában Jan-Krzysztof Duda ellen gond nélkül remizett.

A második hely sorsa Ding Liren és Hikaru Nakamura párharcában dőlt el. A rajtlistát vezető kétszeres kínai olimpiai bajnok Szergej Karjakin eltiltásának köszönhetően kapott meghívást, márciusban rohamléptekkel pótolta a hiányzó játszmaszámot. Vízum nehézségek miatt nem tudott játszani a két Grand Prix versenyén, Berlinben és Belgrádban. Távolmaradása megkönnyítette Rapport Richárd kvalifikációját.

Ding Liren a félidőt egy veresége mellett hat döntetlennel zárta. Erőtlenül sakkozott. A második félidőben „feltámadt”, mesterhármassal tört előre, különösen fontos volt Fabiano Caruana elleni győzelme. A lendületét megtörte Tejmur Radzsabovtól elszenvedett veresége, át kellett engednie a második helyet Hikaru Nakamurának.

 

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

1

Jan Nepomnjaxsuh

2766

FID

***

1 ½

½ ½

½ ½

½ ½

1 1

1 ½

1 ½

9,5

62,00

5

2

Ding Liren

2806

CHN

0 ½

***

½ 0

½ 1

½ 1

½ ½

½ 1

½ 1

8,0

52,00

4

3

Tejmur Radzsabov

2753

AZE

½ ½

½ 1

***

0 1

0 ½

½ ½

½ ½

½ 1

7,5

52,00

3

4

Hikaru Nakamura

2760

USA

½ ½

½ 0

1 0

***

0 1

½ 1

½ 1

½ ½

7,5

50,25

4

5

Fabiano Caruana

2783

USA

½ ½

½ 0

1 ½

1 0

***

1 0

½ 0

½ ½

6,5

46,50

3

6

Alireza Firouzja

2793

FRA

0 0

½ ½

½ ½

½ 0

0 1

***

½ ½

½ 1

6,0

39,50

2

7

Jan-Krzysztof Duda

2750

POL

0 ½

½ 0

½ ½

½ 0

½ 1

½ ½

***

½ 0

5,5

38,50

1

8

Rapport Richárd

2764

HUN

0 ½

½ 0

½ 0

½ ½

½ ½

½ 0

½ 1

***

5,5

37,75

1

Az 500 ezer eurós díjalapból a győztes Nepomnjacsij 48 ezret nyert, Ding Liren 36 ezret kasszírozott, míg Radzsabov és Nakamura osztotta a 24 ezres díjat. Valamennyi résztvevő minden fél pontért 3.500 eurót kapott.

A díjak:

1.Jan Nepomnjacsij 114.500 euró (48.000 + 66.500)

2. Ding Liren 92.000 euró (36.000 + 56.000)

3. Tejmur Radzsabov 64.500 euró (12.000 + 52.500)

4. Hikaru Nakamura 64.500 (12.000 + 52.500)

5. Fabiano Caruana 45.500 euró

6. lireza Firouzja 42.000 euró

7. Jan-Krzysztof Duda  38.500 euró

8. Rapport Richárd 38.500 euró

A Grand Chess Tour 2022 harmadik versenyén, a zágrábi Superunited Coatia rapid és villámversenyén Nepomnjacsj gyengébben rapidozott, jobban snellezett. Wesley Soval holtversenyben negyedikként zárt. St. Louisban a sorozat negyedik tornáján az összetett pontversenyben ötödikként végzett.

 

A 19 éves francia Alireza Firouzja lett a 9. Sinquefield Cup győztese. Rapid rájátszás döntötte el az első hely sorsát, Firouzja 1,5-0,5-re legyőzte Jan Nepomnjacsijt, a holtversenyt eldöntő összecsapás második partijában az orosz nagymester  tisztet nézett el. Az amerikai sakkozás fellegvárában első alkalommal játszó Alireza Firouzja a rapid és villámversenyen is diadalmaskodott, megnyerte a Grand Chess Tour összetett pontversenyét is, 100 ezer dolláros extra díjat vehet át, Wesley So 50, Maxime Vachier-Lagrave 25 ezer dollárt nyert. Nepomnjacsij hatodik lett.

A sakkvilág legjobbjainak tornáját beárnyékolta az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen visszalépése. A 19 éves Hans Moke Niemann elleni vereségét nem tudta feldolgozni, megvádolta legyőzőjét, hogy nem megengedett segítséget vett igénybe, nem hitte, hogy ellenfele képes volt a nyerőesélyes állásban sorban húzni a legerősebb lépéseket. A legendás világbajnok Garri Kaszparov éles kritikát fogalmazott meg Carlsen visszalépése miatt, „vétett” a sakkrajongókkal, társaival, a szponzorokkal szemben. Carlsen visszalépésnek nagy nyertese Jan Nepomnjacsij volt, aki az első fordulóban kikapott a norvég világelsőstől, az eredményt törölték…

9. Sinquefield Cup 2022 Saint Louis 2022. szeptember 2-12.

h

Név

Ti

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Ponts

1

Jan Nepomnjacsij

GM

FID

2792

*

1

½

½

½

1

½

½

½

5

1

Alireza Firouzja

GM

FRA

2778

0

*

1

½

½

1

½

½

1

5

3

Wesley So

GM

USA

2771

½

0

*

1

½

½

1

½

½

4.5

3

Fabiano Caruana

GM

USA

2758

½

½

0

*

½

½

1

1

½

4.5

5

Leinier Dominguez Perez

GM

USA

2745

½

½

½

½

*

½

½

½

½

4

6

Aronian Levon

GM

USA

2759

0

0

½

½

½

*

½

1

½

3.5

6

Hans Moke Niemann

GM

USA

2688

½

½

0

0

½

½

*

½

1

3.5

8

Maxime Vachuer Lagrave

GM

FRA

2757

½

½

½

0

½

0

½

*

½

3

8

Sahrijar Mamedgyarov

GM

AZE

2757

½

0

½

½

½

½

0

½

*

3

10

Magnus Carlsen

GM

NOR

2861

*

0

 

A világbajnoki döntő előtti főpróbaként Jan Nepomnjacsij a düsseldorfi szuperversenyen vett részt. Az amerikai színekben versenyző háromszoros örmény olimpiai bajnok, Levon Aronian elsőségével fejeződött be a WR Chess Masters. A viadal utolsó fordulójában a holtversenyben vezető Levon Aronian és az indiai Dommaraju Gukesh gyorsan remizett, a rájátszásra bízták a döntést. Jan Nepomnjacsij nagy csatában, 82 lépésben legyőzte a német Vincent Keymert és az első helyen hármas holtverseny alakult ki. A rájátszásban a nagymesterek 10-10 perc és lépésenként 2-2 másodperc bónuszidő gondolkodási idővel küzdöttek meg. Aronian világossal nyert Gukesh ellen, majd sötéttel Nepomnjacsijt is megadásra kényszerítette. Gukesh legyőzte Nepomnjacsijt, és ellenkező színelosztással a „visszavágók” következtek volna, de csak egy partira került sor. A torna doyenje, a 40 éves Levon Aronian másodszor is vereséget mért a legfiatalabb résztvevőre, a 16 esztendős Gukeshre és ezzel megnyerte a tornát

WR Chess Masters 2023 Düsseldorf, 2023. február 16-25.

kat. XX (2731)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2793

*

½

1

½

½

1

½

½

½

½

2804

2.

Dommaraju Gukesh

g

IND

2718

½

*

½

½

½

½

½

½

1

1

2812

3.

Levon Aronian

g

USA

2736

0

½

*

½

½

½

1

1

½

1

2810

4.

Wesley So

g

USA

2766

½

½

½

*

1

0

½

½

½

½

2727

5.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2729

½

½

½

0

*

½

½

½

½

½

4

2688

6.

Vincent Keymer

g

GER

2690

0

½

½

1

½

*

½

1

0

0

4

2692

7.

Anish Giri

g

NED

2780

½

½

0

½

½

½

*

½

½

½

4

2682

8.

Nodirbek Abduszattorov

g

UZB

2734

½

½

0

½

½

0

½

*

1

½

4

2687

9.

Andrej Jeszipenko

g

FID

2675

½

0

½

½

½

1

½

0

*

½

4

2694

10.

Rameshbabu Praggnanandhaa

g

IND

2690

½

0

0

½

½

1

½

½

½

*

4

2692

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura a Chessable Masters győztese, az Armageddon játszmában sötéttel nyert Caruana ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Champions Chess Tour 2023 második versenyén, a Chessable Masters online rapid viadal szuperdöntőjében, az amerikai presztízsrangadón dHikaru Nakamura győzött. Az első mérkőzésen 3 – 1-re nyert Fabiano Caruana ellen, s ezzel kiegyenlítette az egyenes ágú verseny fináléban elszenvedett 2,5 – 0,5-ös vereségét. A bajnoki címet a rájátszás döntötte el, Nakamura győzelemmel kezdett, Caruana remek kombinációval egyenlített. Az Armageddon partiban Nakamura gyorsasága érvényesült, sötéttel remifórral játszhatott, de nyeréssel biztosította be elsőségét. A sorozat első versenyén, az Airthings Masters szuperdöntőjében Magnus Carlsentől kapott ki. Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana és Magnus Carlsen mellett az üzbég Nodirbek Abdaszuttorov előcsatározás nélkül játszhat a harmadik tornán.

 

A Chessable Masters online rapid torna szuperdöntőjében Hikaru Nakamura 3-1-es győzelemmel vágott vissza Fabiano Caruanának az egyenes ágú verseny döntőjében elszenvedett 2,5 - 0,5-ös vereségéért. A "vigaszágon" Magnus Carlsen elleni 2 - 1-es hihetetlen izgalmak után elért győzelmével harcolta ki a szuperdöntőben való szereplés jogát.

 

Az amerikai presztízsrangadón Nakamura sötéttel nyerte meg az első partit, Caruna előnyös állásban teljesen leblokkolt, jelentős időhátrányba került, s ez döntötte el a csatát.

Caruanának sötéttel sikerült egyenlítenie, de világossal elbukta a harmadik összecsapást. Nakamura a negyedik partiban világossal tudott nyerni, 3-1-es győzelmet ért el.

A bajnoki címet a rájátszás döntötte el. Fabiano Caruana a királyszárnyi támadást erőltette, Hikaru Nakamura anyagi előnyt szerezve védekezett. Caruana a váratkanul kapott remieséllyel nem tudott élni, Nakamura ellentámadása átütött.

 

A második játszmában Nakamura vezére fölösleges kalandokba bocsátkozott, Caruna kihasználta a világos királyállás gyngeségét, tetszetős kombinációval győzött, egyenlített ki.

Döntött az Armageddon parti. Hikaru Nakamura bízott a gyorsaságában, a sötét színre voksolt…

Caruanának kockáztatnia kellett, tisztet áldozott, egy pillanatban nyerőesélyt szlasztott el. Hikaru Nakamura átlendült a nehézségen, a nyeréssel a viadal győztese lett,

A szuperdöntő végeredménye:

 

Fabiano Caruana (amerikai, 2752) - Hikaru Nakamura (amerikai (2748) 1 - 3

Fabiano Caruna - Hikaru Nakamura 0 - 1

Hikaru Nakamura - Fabiano Caruana 0 - 1

Fabiano Caruana - Hikaru Nakamura 0 - 1

Hikaru Nakamura - Fabiano Catuana 1 – 0

 

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura 1 - 2

Fabiano Caruana - Hikaru Nakamura 0 - 1

Hikaru Nakamura - Fabiano Caruana 0 - 1

Armageddon játszma:

Fabiano Caruana - Hikaru Nakamura 0 – 1

A Champions Chess Tour 2023 harmadik versenyére Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana és Magnus Carlsen mellett a 18 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov kvalifikálta magát, négy hely sorsát előcsatározások döntik el.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura játssza a Chessable Masters szuperdöntpjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Champions Chess Tour 2023 második versenyén, a Chessable Masters viadalon a szuperdöntőt az amerikai Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura játssza. Az egyenes ágon vívott döntőben Caruana 2,5 – 0,5-re legyőzte Nakamurát, aki a harmadik partiban egy lépésben nézett el mattot. Nakamura a vigaszágon a döntőt Magnus Carlsen ellen játszotta. Az ötszörös világbajnok az amerikai Levon Aroniannal szemben 2 - 0-ra nyert. Nakamura és Carlsen fináléjában a két rapidpartiban döntetlen született. A szuperdöntőbe jutást az Armageddon játszma döntötte el. A küzdő felek megtették tétjeiket, Nakamura „nyert”, a sorsdöntő ütközetben sötéttel remifórral játszhatott, de csak 9 perc 17 másodperce volt a norvég világelső 15 percével szemben. Carlsen előnyös állást játszhatott, Nakamurának vészesen fogyott a gondolkodási ideje. Carlsen nyert gyalogvégjátékra egyszerűsíthetett volna, ezt elmulasztotta, Nakamura  a döntetlent ígérő folytatást hagyta ki. A másodpercekkel vívott őrült viaskodásban mindketten hibáztak, a végén Carlsen „egere” a vezért ütésbe tette, az ötszörös amerikai bajnok győzelmének örülhetett. A szuperdöntőben amerikai presztízscsatát láthatunk.

 

A Chessable Masters csütörtöki küzdelmeket Fabiano Caruana már a szuperdöntő résztvevőjeként nézhette, egyenes ágon jutott be a viadal szuperdöntőjébe, Hikaru Nakamurát 2,5 – 0,5-re győzte le. Az eredmény nem tükrözi hűen a játszmák lefolyásátt.

 

Az ötsörös bajnok Nakamura az első partiban sötéttel is megragadta a kezdeményezést, támadáshoz jutott, de a helyes folytatás helyett a kritikus állásban vesztőt húzott, Caruana vezetést szerzett.

 

A második partiban békésnek nevezbető döntetlen született, míg a harmadik összecsapásban Nakamura elkerülte a lépésismétléses döntetlent, majd egy lépésben nézett el mattot, a vereséggel a „vigaszágra” került.

A döntő eredménye:

Fabiano Caruana (amerikai, 2752) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2748) 2,5 – 0,5

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura  1 – 0

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana döntetlen

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura  1 - 0

A Champions Chess Tour 2023 első versenyén, az Airthings Masters viadalon győztes Magnus Carlsen a sorozat második tornáján már az első játéknapon „botlott”, az orosz Vladiszlav Artyemijev ellen az Armageddon partiban vezért nézett el. Az ötszörös világbajnok a vigaszágon folytathatta, a vietnami Le Qunag Liem, majd az amerikai Wesley So elleni sikere után várta őt az „ősi” rivális, a háromszoros örmény olimpiai bajnok, az amerikai színekbe átigazolt Levon Aronian.

Fantasztikus, hogy már 69 klasszikus partit játszottak, Carlsen 18-8-ra vezet. Rapid és villámpartiban is meggyőző az ötszörös világbajnok fölénye, 63 döntetlen mellet 63-28-as vezetéssel kezdhette meg az újabb párharcukat.

 

Magnus Carlsen világossal remekül játszva nyert, Aroniannak nem sikerült a szépítés sem, kettős vereséggel zárta szereplését.

Az Airthings Masters viadalon Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura a szuperdöntőt játszotta, a norvég világelső 2,5 – 1,5-re nyert, ezúttal a vigaszág fináléját vívták.

 

A párharcuk két döntetlennel kezdődött, érdekes küzdelmeket láttunk, mindketten kreatív játékkal rukkoltak ki. Nakamura az első partiban tisztet nyerhetett volna, de úgy ítéte meg, hogy jobb a békesség, a remit választotta.

A második játszmában Carlsen minősget áldozott, bőséges ellenértéket kapott, Nakamura maga kínálta a döntetlent.

 

Az Armageddon játszmában drámai fejlemények szemtanúi lehettünk. Nakamura sötéttel remifórral játszhatott, de jelentős időhátránnyal, 9 perc 17 másodperce volt Carlsen 15 percével szemben. A lebonyolítás érdekessége, hogy nincs bónuszidő!

Az ötszörös világbajnok jelentős előnyt ért el, az ötszörös amerikai Bajnok védekezésre kényszerült és gondolkodási ideje is vészesen fogyott. Carlsen a királyszárnyon akciózott, még bőven volt ideje, amikor elmulasztotta a nyert gyalogvégjátékra történő lebonyolítást.

Nakamura megmenekült, a vezérvégjátékban márt remiesélyei voltak, amikor rossz sakkot adott be, Carlsennek a szabadgyalogja sikert ígért, amikor nagyot rontott.

 

A másodpercekkel vívott őrült csata izgalmait Nakamura bírta jobban, a világelsőnek az „egere” megadta a végső tőrdöfést, ütésbe tette a vezért, Nakamura váratlan győzelmének és a szuperdöntőbe való jutásának örülhetett.

A „vigaszág” eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2839) – Levon Aronian (amerikai, 2721) 2 -  0

Magnus Carlsen – Levon Aronian  1 – 0

Levon Aronian – Magnus Carlsen 0 – 1

Hiaeru Nakamura (amerikai, 2748) – Magnus Carlsen (norvég, 2839)  2 - 1

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  döntetlen

Armageddon játszma:

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 – 1

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana és Nakamura párharc a döntőben, Carlsen és Aronian a vigaszágon mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Champions Chess Tour 2023 második versenyén, a Chessable Masters viadalán az elődöntődöntőben amerikai Fabiano Caruana az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott a fináléba. Az orosz Vladiszlav Artyemijev két döntetlen után megnyerte a hrmadik partit, de Caruana sikerrel visszavágott. A döntőben Fabiano Caruana honfitársával, Hikaru Nakamurával mérkőzik meg. Nakamura 2,5 – 1,5-re győzte le Wesley Sot, aki riválisánál többet hibázott, küzdelmüket a második játszma megnyerése döntötte el Nakamura javára. A „vigaszágón” az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen három döntetlennel jutott tovább a vietnami Le Quang Liemmel szemben, az amerikai Levon Aronian az orosz Vlagyimir Fedoszejevet győzte le. A folytatásban Carlsen 1,5 – 0,5-re nyert So ellen. Aronian az Armageddon partiban kiharcolt remivel jutott tovább és Carlsennel csatázhat.   

 

 

A Chessable Masters online rapid viadalon az első tornán, az Airthings Masters versenyen a „másodosztályban” játszó Fabiano Caruana a döntőbe jutott, sötéttel remizett az Armageddon partiban Vladiszlav Artyemijevvel. Rövid időn belül Hikaru Nakamura és Wesley So négyszer nézett farkasszemet, az ötszörös bajnok mind a négy meccset sikerrel vívta meg. Az Airthings Masters elődöntőjében az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott a döntőbe. Az American Cup tornán minkét meccset megnyerte, a torna győztese lett. A negyedik összecsapást 2,5 – 1,5-re nyerte meg.

A norvég világelső Magnus Carlsent a „vigaszágra” küldő Vladiszlav Artyemijev világossal kezdte Fabiano Caruana elleni mérkőzését, békés döntetlen született. A második összecsapást a spanyol megnyitásban vívták és Artyemijev a végjátékban könnyen nyerhető álllásban mentőövet dobott ellenfelének, Caruana nagy szerencsével kerülte el a vereséget.

 

A váratlan fordulat az amerikai sakkozót viselte meg jobban, Artyemijev élni tudott a felkínált eséllyel, 79 lépésben nyert, vezetést szerzett.

 

A vereség nem törte meg Caruanát, a második spanyol megnyitású csatában bizonyította klasszisát, megbirkózott a feladattal, egyenlített. Az Armegeddon partiban nem kockáztatott, sötéttel teljesen nyert állásban remizett és jutott a fináléba.

Hikaru Nakamura és Wesley So párharcai már sakktörténelmi jelentőségűek. Klasszikus partiban 42-szer csatáztak, So 29 döntetlen mellett 7-6-ra vezet a 2014-ben megkezdődött viaskodásukban. A 2016-ban olimpiai aranyérmes csapat két tagja különböző időkontrollok mellett Nakamuránál volt az előny, 20-13-ra vezetett, 56-szor megosztoztak a ponton.

Az újabb párbajukat Nakamura 2,5 – 1,5-re megnyerte, de a játszmák állásai alapján más eredmény is születhetett volna.

Az amerikai presztízsrangadó 105 lépéses remivel kezdődött meg. A világossal játszó Nakamura passzív védekezéssel hárította So kezdeményezését.

 

A második összecsapást So taktikai elnézése döntötte el, Nakamura a gyalognyerés után érvényesítette előnyét, vezetést szerzett.

A harmadik játszmában Wesley So nagy esélyt hagyott kihasználatlanul, a kritikus állásban könnyelmű futólépésére megváltoztak az erőviszonyok. Hikaru Nakamura két könnyűtisztet kapott a bástyáért, a technikai megoldásban nem jeleskedett.

Bővelkedett izgalmakban a negyedik parti is, So remek lehetőséghez jutott, de nem tudott élni az eséllyel, a döntetlennel Nakamura a döntőbe jutott.

 

Az elődöntő eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (FID, 2735) – Fabiano Caruana (amerikai, 2752) 2,5 – 2,5

Vladiszlav Artyemijev – Fabiano Caruana  döntetlen

Fabiano Caruana – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Fabiano Caruana  1 - 0

Fabiano Caruana – Vladiszlav Artyemijev  1 – 0

Armageddon játszma:

Vladiszlav Artyemijev – Fabiano Caruana döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2748) – Wesley So (amerikai, 2788)  2,5 – 1,5

Hikaru Nakamura – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen

 

A vigaszágon is megkezdődtek a küzdelmek. Az ötszörös világbajnok, az Airthings Masters győztese, Magnus Carlsen három döntetlennel jutott túl az első körön. Carlsen nem vállalt kockázatott, Le Quang Liemnek az Armageddon partiban világossal nem volt ellenszere a norvég világelső biztonsági játékával szemben.

 Levon Aronian sikerrel vette az első akadályt. Vlagyimir Fedoszejev világossal jobb állását fokozatosan rontotta el. Az örmények háromszoros olimpiai bajnoka, az amerikai színekbe „átigazolt” Aronian fonalas nyerést hagyott ki.

A második játszmában Aronian a korai vezércserét követően fokozatosam játszotta túl orosz ellenfelét, győzelmével folytathatta a versengést.

A „vigaszág” eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2839) – Le Quang liem (vietnami, 2661) 1,5 – 1,5

Magnus Carlsen – Le Quang Liem döntetlen

Le Quang Liem – Magnus Carlsen döntetlen

Armageddon játszma:

Le Quang Liem – Magnus Carlsen döntetlen

Vlagyimir Fedoszejev (FID, 2752) – Levon Aronian (amerikai, 2721) 0,5 – 1,5

Vlagyimir Fedoszejev – Levon Aronian  döntetlen

Levon Aronian – Vlagyimir Fedoszejev 1 – 0

A két győztes a következő körben is sikert ért el. Magnus Carlsen meggyőző nyeréssel folytatta. Levon Aronian győzelemmel kezdte a párharcot Vladiszlav Artyemijev ellen, de súlyos elnézéssel vesztette el a második partit. Az Armageddon játszmában nehéz állásból kivágta magát, majd 97. lépésben megelégedett a továbbjutását jelentő remivel. Magnus Carlsen és Levon Aronian vívja a következő meccset.

Wesley So (amerikai, 2788) – Magnus Carlsen (norvég, 2839) 0.5 – 1,5

Wesley So – Magnus Carlsen 0 – 1

Magnus Carlsen – Wesley So döntetlen

Vladiszlav Artyemijev (FID, 2735) – Levon Aronian (amerikai, 2721) 1,5 – 1,5

Vladiszlav Artyemijev – Levon Aronian 0 – 1

Levon Aronian – Vladiszlav Artyemijev 0 – 1

Vladiszlav Artyemijev – Levon Aronian döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Chessable Masters viadal első játéknapján az orosz Artyemijev legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Champions Chess Tour 2023 második versenyén, a Chessable Masters viadal első játéknapján a 8 résztvevős elsőosztályú tornán három párharcot az Armageddon játszma döntötte el, a nagy szenzációt az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen veresége jelentette. A norvég világelső az orosz Vladiszlav Artyemijev ellen a négyjátszmás meccsen kétszer kiegyenlített, de a „hirtelen halál” partiban taktikai csapást nézett el. Az amerikai Fabiano Caruana négy döntetlen után megnyerte a rájátszást a vietnami Le Quang Liemmel vívott csatában. Az amerikai Hikaru Nakamura a harmadik játszmát hihetetlen bakival bukta el, sikerült az egyenlítés az orosz Vlagyimir Fedoszejev ellen, a rájátszásban sötéttel nagy mázlival remizett, s ez továbbjutását jelentette. Az amerikai rangadón Wesley So So vereséggel kezdte Levon Aronian elleni mérkőzését, de 2,5 – 1,5-re győzött. A 235 ezer dolláros viadalon a legjobb négy között Artyemijev-Caruana és Nakamura-So párharcokra kerül sor.

 

Fordulatokban gazdag összecsapásokkal, meglepetésekkel kezdődött meg három osztályban a CCT 2023 második versenye, a Chessable Masters. A legjobbak csatáiban három mérkőzés is csak az Armageddon játszmában dőlt el. A legnagyobb szenzáció, hogy a norvég világelső Magnus Carlsen kikapott az orosz Vladiszlav Artyemijevtől, az ötszörös világbajnok a rájátszásban vezért nézett el.

 

Magnus Carlsen vereséggel kedte Vladislav Artyemijev elleni meccsét. Kedvező állását fokozatosan rontotta el, majd királyával túlzottan is bátor manőverre vállalkozott, a végén kötésbe lépett.

Nem sokáig örülhetett a vezetésnek az orosz sakkozó, a világelső sötéttel könnyen egyenlített ki.

 

A sötét szín dominanciája folytatódott, Artyemijev némi bizonytalankodás után királyszárnyi gyalogjai a király támogatásával célba értek.

A meccs megnyerésének küszöbén Artyemijev hibázott óriásit, futója elhagyta őrhelyét, Carlsen másodszor is kiegyenlített.

Magnus Carlsen az Armageddon partiban a sötét színt választotta, remifórral játszhatott, de taktikai csapást nézett el, vezért vesztett, a vesztesek ágára került, ahol Le Quang Liemmel mérkőzik meg.

 

Négy döntetlen után a rájátszás döntötte el Fabiano Caruana és Le Quang Liem csatáját is. Az amerikai nagymester az első, majd a harmadik játszmában is fölényes állásból remizett, az Armageddon játszmában szerencsésebb kézzel sakkozott.

 

Két döntetlennel indult Hikaru Nakamura és Vlagyimir Fedoszejev összecsapása, az orosz sakkozó bánhatta, hogy kitűnő esélyt szalasztott el az első partiban. Nakamura a harmadik ütközetet hihetetlen hibával vesztette el, de sikerült egyenlítenie 27 lépéses nyeréssel.

 

Az Armageddon játszmában az ötszörös amerikai bajnokra rámosolygott a szerencse,

Fedoszejev nyert nyerést hagyott ki, 127 lépésben kötöttek békét, a döntetlen Nakamurának kedvezett.

 

Az amerikai rangadón Levon Aronian győzelemmel rajtolt, de előnyét gyorsan elherdálta. Wesley So sötéttel végott vissza, majd a negyedik partiban is sötéttel volt eredményes.

 

Az első forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2839) – Vladiszlav RTYEMIJEV (OROSZ, 2735) 2 – 3

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev 0 – 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnu Carlsen 0 – 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnu Carlsen 0 – 1

Armageddon játszma:

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen 1 – 0

Fabiano Caruana (amerikai, 2752) – Le Quang Liem (vietnami, 2661) 3 – 2

Fabiano Caruana – Le Quamg Liem döntetlen

Le Quang Liem – Fabiano Caruana döntetlen

Fabiano Caruana – Le Quamg Liem döntetlen

Le Quang Liem – Fabiano Caruana döntetlen

Armageddon játszma:

Fabiano Caruana – Le Quang Liem 1 – 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2748) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2752) 2,5 – 2,5

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev döntetlen

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev 0 – 1

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura 0 - 1

Armageddon játszma:

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura döntetlen

Wesley So (amerikai, 2788) – Levon Aronian (amerikai, 2721) 2,5 – 1,5

Wesley So – Levon Aronian 0 – 1

Levon Aronian – Wesley So 0 – 1

Wesley So – Levon Aronian döntetlen

Levon Aronian – Wesley So 0 – 1

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lei Tingjie a világbajnok-jelölti döntőben 3,5 - 1,5-re legyőzte Tan Zhongyit, világbajnoki kihívó lett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 26 éves kínai Lei Tingjie 3,5 – 1,5-re legyőzte honfitársnőjét, Tan Zhongyit és a világbajnoki címért mérkőzhet meg Ju Wenjunnal.  A Csüngkingben megrendezett női világbajnok-jelölti döntő hatjátszmásra tervezett párharcban sötéttel megnyerte az ötödik partit, s ezzel a párosmérkőzést. Tan Zhongyi a negyedik összecsapás elvesztése után hátrányba került, nem tudta túltenni magát a vereségen, világossal átengedte a kezdeményezést, Lei Tingjie támadása átütött, 38 lépést követően győztesként ünnepelhették. A világbajnoki döntőt július 3. és 25. között Sanghajban és Csüngkingban rendezik meg.

A 26 éves Lei Tingjie 3,5 – 1,5-ös győzelmével fejeződött be Tan Zhongyi elleni világbajnok-jelölti döntő. Az olimpiai bajnokok csatájában a nagy tétet, az egyre fokozódó feszültséget Lei Tingjie bírta jobban.

A világbajnok-jelölti döntő thrillernek nevezett első összecsapása Tan Zhongyi sikerével ért véget. A második partiban Lei Tingjie pozíciós küzdelemben vágott vissza, egyenlített ki. Kölcsönösen jól felkészültek a harmadik partira, a pontos játék döntetlenhez vezetett, Tan Zhongyi gyalogelőnyét a különböző színű futók miatt nem tudta érvényesíteni.

A negyedik játszmában Lei Tingjie a 28. lépésben komoly hibát vétett, de Tan Zhongyi a felkínált eséllyel nem tudott élni. Korántsem volt egyszerű megtalálni a taktikai lehetőséget, a 30…Hxd5! poént, a „büntetés” elmaradt.

Lei Tingjie ellenfele időzavaros hibáit kihasználva előnybe került, a gyorsabb nyerést nem vette észre, de győzelme már nem forgott veszélyben. A fordulatokban gazdag játszmában elért nyeréssel vezetést szerzett.

Az ötödik játszma megnyitása már meglepetést okozott, Tan Zhongyi nem vállalt elméleti párbajt, a Colle megnyitásban előnyt nem tudott elérni. Lépései egyre nagyobb bizonytalanságot tükröztek, Lei Tingjie megragadta a kezdeményezést, királyszárnyi akciót indított, támadása átütött!

Női világbajnok-jelölti döntő:

Tan Zhongyi (kínai, 2526) – Lei Tingjie (kínai, 2545) 1,5 – 3,5

Tan Zhonyi – Lei Tingjie 1 – 0 (Angol megnyitás, 37)

Lei Tingjie – Tan Zhongyi 1 – 0 (Félszláv védelem, 79)

Tan Zhongyi – Lei Tingjie döntetlen (Tarrasch védelem, 40)

Lei Tingjie – Tan Zhongyi 1 – 0 (Katalán megnyitás, 58)

Tan Zhongyi – Lei Tingjie 0 – 1 (Colle megnyitás, 38)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnok-jelölti döntő negyedik játszmáját Lei Tingjie megnyerte, 2,5-1,5-re vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Csüngkingben zajló női világbajnok-jelölti döntő, Tan Zhongyi és Lei Tingjie párharcának negyedik összecsapást a világossal játszó Lei Tingjie az 58. lépésben megnyerte és a hatjátszmás páros mérkőzésen 2,5 – 1,5-re vezet. A katalán megnyitású ütközetben az elméleti párbajban Tan Zhongyi újított, a bonyolult középjátékban a 28. lépésben remek esélyt szalasztott el, hogy taktikai csapással jelentős előnyt harcoljon ki. A folytatásban Lei Tingjie gyorsabban is nyerhetett volna, végül érvényesítette anyagi előnyét és vezetést szerzett. Az ötödik partiban Tan Zhongyi lesz a világos, kockáztatnia kel,l  3-3 estén rájátszás döntené el, hogy ki lesz a regnáló világbajnoknő Ju Wenjun kihívója.

 

A világbajnok-jelölti döntő thrillernek nevezett első összecsapása Tan Zhongyi sikerével ért véget. A második partiban Lei Tingjie pozíciós küzdelemben vágott vissza, egyenlített ki.

 

Lei Tingjie a 28. lépésben komoly hibát vétett, de Tan Zhongyi a felkínált eséllyel nem tudott élni. Korántsem volt egyszerű megtalálni a taktikai lehetőséget, a 30…Hxd5! poént, a „büntetés” elmaradt.

 

Lei Tingjie ellenfele időzavaros hibáit kihasználva előnybe került, a gyorsabb nyerést nem vette észre, de győzelme már nem forgott veszélyben. A fordulatokban gazdag játszmában elért nyeréssel vezetést szerzett. Tan Zhongyi világossal játssza az ötödik partit, nagy kérdés, hogy mennyi kockázatot mer vállalni…  

Női világbajnok-jelölti döntő:

Tan Zhongyi (kínai, 2526) – Lei Tingjie (kínai, 2545) 1,5 – 2,5

Tan Zhonyi – Lei Tingjie 1 – 0 (Angol megnyitás, 37)

Lei Tingjie – Tan Zhongyi 1 – 0 (Félszláv védelem, 79)

Tan Zhongyi – Lei Tingjie döntetlen (Tarrasch védelem, 40)

Lei Tingjie – Tan Zhongyi 1 – 0 (Katalán megnyitás, 58)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen 58 pontos előnnyel vezeti az új világranglistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2023. április 1-től érvényes világranglistáján a világbajnoki címéről lemondott Magnus Carlsen 58  ponttal előzi meg az orosz Jan Nepomnjacsijt, 65 pont az előnye a világbajnoki döntő másik résztvevője, a kínai Ding Liren előtt. A top tízben az amerikai Hikaru Nakamura egy helyezést javítva az ötödik. Rapport Eichárd hármas holtversenyben a tizenegyedik. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 52 ponttal előzi meg az indiai Humpy Lonerut

A FIDE április 1-től érvényes világranglistáján a legjobbak rangsorát az American Cup eredményei befolyásolták, a győztes Hikaru Nakamura egy helyezést javítva az ötödik. Asztanában április 7-én kezdődik az orosz Jan Nepomnjacsij és a kínai Ding Liren világbajnoki döntője az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen visszalépésével árván hagyott trónusért. Carlsen nagy fölénnyel vezeti a világranglistát, 2013-ban Viswanathan Anand legyőzésével lett világbajnok és négyszer sikerrel védte meg címét.

A top 25-ben öt amerikai és három indiai nagymester, két orosz, kínai, francia és azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég,  holland, román, üzbég, , vietnami, iráni, bolgár és lengyel játékos az elit tagja, egy sakkozót a FIDE zászíója alatt szerepeltetnek.

A férfi világranglista élcsoportja:

H.

  Név

 T.

Ország

Élő-pont

Játszma

Szül.év

 1

 Carlsen, Magnus

 g

 NOR

 2853

3

 1990

 2

 Nepomnjacsij, Jan

 g

 RUS

 2795

0

 1990

 3

 Ding, Liren

 g

 CHN

 2788

0

 1992

 4

 Firouzja, Alireza

 g

 FRA

 2785

0

 2003

 5

 Nakamura, Hikaru

 g

 USA

 2775

8

 1987

 6

 Giri, Anish

 g

 NED

 2768

0

 1994

 7

 Caruana, Fabiano

 g

 USA

 2764

4

 1992

 8

 So, Wesley

 g

 USA

 2760

8

 1993

 9

 Anand, Viswanathan

 g

 IND

 2754

0

 1969

 10

 Radzsabov, Teimur

 g

 AZE

 2747

0

 1987

 11

 Aronian, Levon

 g

 USA

 2745

2

 1982

 12

 Griscsuk, Alekszandr

 g

 RUS

 2745

0

 1983

 13

 Rapport, Richárd

 g

 ROU

 2745

0

 1996

 14

 Vachier-Lagrave, Maxime

 g

 FRA

 2741

5

 1990

 15

 Dominguez Perez, Leinier

 g

 USA

 2739

4

 1983

 16

 Mamedgyarov, Sahriyar

 g

 AZE

 2738

0

 1985

 17

 Vidit, Santosh Gujrathi

 g

 IND

 2731

2

 1994

 18

 Abduszattorov, Nodirbek

 g

 UZB

 2731

0

 2004

 19

 Maghsoodloo, Parham

 g

 IRI

 2730

6

 2000

 20

 Gukesh D

 g

 IND

 2730

0

 2006

 21

 Yu, Yangyi

 g

 CHN

 2729

0

 1994

 22

 Le, Quang Liem

 g

 VIE

 2728

0

 1991

 23

 Topalov, Veszelin

 g

 BUL

 2728

0

 1975

 24

 Duda, Jan-Krzysztof

 g

 POL

 2724

0

 1998

 25

 Vityjugov, Nyikita

 g

 FID

 2724

0

 1987

 26

 Wang, Hao

 g

 CHN

 2722

0

 1989

 27

 Wei, Yi

 g

 CHN

 2722

0

 1999

 28

 Vallejo Pons, Francisco

 g

 ESP

 2712

2

 1982

 29

 Szjugirov, Szanan

 g

 RUS

 2712

0

 1993

 30

 Shankland, Sam

 g

 USA

 2711

2

 1991

 31

 Dubov, Danyiil

 g

 RUS

 2708

0

 1996

 32

 Niemann, Hans Moke

 g

 USA

 2706

0

 2003

 33

 Eljanov, Pavel

 g

 UKR

 2705

2

 1983

 34

 Harikrishna, Pentala

 g

 IND

 2704

3

 1986

 35

 Robson, Ray

 g

 USA

 2704

2

 1994

 36

 Artyemijev, Vladiszlav

 g

 RUS

 2701

0

 1998

 37

 Erigaisi Arjun

 g

 IND

 2701

0

 2003

 38

 Keymer, Vincent

 g

 GER

 2700

2

 2004

 39

 Deac, Bogdan-Daniel

 g

 ROU

 2700

0

 2001

 40

 Bu, Xiangzhi

 g

 CHN

 2694

0

 1985

 41

 Tomasevszkij, Jevgenyij

 g

 RUS

 2694

0

 1987

 42

 Szargisszjan, Gabriel

 g

 ARM

 2692

11

 1983

 43

 Xiong, Jeffery

 g

 USA

 2692

0

 2000

 44

 Amin, Bassem

 g

 EGY

 2691

4

 1988

 45

 Anton Guijarro, David

 g

 ESP

 2690

13

 1995

 46

 Praggnanandhaa R

 g

 IND

 2688

3

 2005

 47

 Adams, Michael

 g

 ENG

 2687

2

 1971

 48

 Alekszejenko, Kirill

 g

 FID

 2686

0

 1997

 49

 Predke, Alexandr

 g

 SRB

 2685

11

 2000 

 50

 Szarana, Alekszej

 g

 FID

 2685

11

 2000

 51

 Shevchenko, Kirill

 g

 ROU

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az amerikai játékosok 37 ponttal előzik meg az indiai sakkozókat. Legjobbjaink már csak a tizennegyedikek.

1.Egyesült Államok  2728

2. India  2691

3. Oroszország 2688

4. Kína 2684

5. Ukrajna 2657

6. Azerbajdzsán 2651

7. Franciaország 2641

8. Örményország 2633

9. Spanyolország 2631

10. Németország 2627

11. Hollandia 2627

12. Lengyelország 2614

13. Norvégia 2595

14. Magyarország 2593

A kétszeres olimpiai ezüstérmes Almási Zoltán visszalépett az aktív versenyzéstől, egy éve nem játszott partit, ezért nem szerepel a listán. Ez magyarázza, hogy legjobb 10 férfi sakkozónk átlaga csökkent, csak tizennegyedikek a ranglistán. Az Európa-bajnokságról a Viágkupára kijutott  Gledura Benjámin vezeti a honi rangsort.

A magyar ranglista élcsoportja:

Gledura Benjámin 2644, Berkes Ferenc 2621,  Bánusz Tamás 2615, Balog Imre 2615, Prohászka Péter 2584, Erdős Viktor 2583, Kozák Ádám 2568, Balogh Csaba 2567, Ács Péter 2566, Antal Gergely 2565Grigorjanc Szergej 2557, , Mihók Olivér 2556

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 52 ponttal előzi meg  az indiai Humpy Konerut. A hetedik helyezett, az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk először szerepel svájci színekben.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2628

 2. Humpy Koneru (indiai) 2576

3. Alekszandra Gorjacskina (FID) 2565 (- 11, 11)

4. Katyerina Lahno (orosz) 2560

5. Ju Wenjun (kínai) 2550  

6. Lei Tingjie (kínai) 2545

7. Alekszandra Kosztenjuk (svájci) 2536 (- 1)

8. Tan Zhongyi (kínai) 2526  

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2525  

10. Marija Muzicsuk (ukrán) 2515

55. Hoang Thanh Trang (magyar) 2395

89. Gara Anita (magyar) 2356 (- 3, 1)

97. Gara Tícia (magyar) 2349

Az országok rangsorában 50 pont a kínaiak előnye az indiai sakkozónők előtt, legjobbjaink a tizenkettedi helyen.

1.Kína 2469

2. India 2419

3. Georgia 2414

4. Oroszország 2408

5. Ukrajna 2396

6. Lengyelország 2371

7. Egyesült Államok 2350

8. Németország 2340

9. Franciaország 2336

10. Kazahsztán 2321

11. Azerbajdzsán 2310

12. Magyarország  2300

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2395, Gara Anita 2356, Gara Tícia 2349, Papp Petra 2343, Gaál Zsóka 2310, Marjanovics Annamária 2273, Lázárné Vajda Szidónia 2272,Terbe Julianna 2252

A juniorok világranglistáján a 19 éves francia Alireza Firouzja 54 ponttal előzi meg a 18 esztendős üzbég Nodirbek Abduszattorovot.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (francia) 2785  2003

2. Nodirbek Abduszattorov (üzbég) 2731  2004

3. Dommaraju Gukesh  (indiai) 2730  2006

4. Hans Moke  Niemann (amerikai) 2706  2003.

5. Arjun Erigaisi (indiai) 2701 2003

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Bibiszara Asszaubajevel vezeti a rangsort. A 13 éves amerikai Alice Lee harmadik a ranglistán!

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1, Bibiszara Asszaubajeva (kazah) 2440 2004

2. Savith Shri B (indiai)  2411 2007

3. Alice Lee (amerikai) 2391 (+ 29, 16) 2009

4. Nurgyul Szalimova (bolgár) 2391 (- 1, 7) 2003 

5. Leja Garifullina (FID) 2384 (+ 12, 11)  2004

17. Gaál Zsóka (magyar) 2320 (- 10, 11)  2007

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog