Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fantasztikus éve volt a sakkozásnak, rangos tornákban, remek párharcokban gazdag esztendőt zártunk. Új világbajnoka van a férfi sakkozásnak, a norvég Magnus Carlsen a címvédő Viswanathan Anandot szülővárosában, Csennajban fosztotta meg világbajnoki címétől. A kínai Hou Ji-fan hazai földön hódította vissza a világbajnoki címet az ukrán Anna Usenyinától. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzött a Világkupán. Belgrádban szenzációs magyar siker született. Hoang Thanh Trang veretlenül, olimpiai és világbajnokok, kontinensbajnokok legyőzésével lett Európa-bajnok. A lengyelországi Legnicában tízes holtverseny után az ukrán Alekszander Mojszejenko nyerte a kontinensbajnokságot. Az orosz válogatott győzött a férfi csapat-világbajnokságon, ukrán sikerrel zárult a női együttesek viadala. Varsóban az azeri férficsapat és az ukrán női válogatott elsőségével ért véget a sakkcsapat Európa-bajnokság. A lengyel fővárosban Rapport Richárd győzött a rapid Európa-bajnokságon. Hanti-Manszijszkban a rapid vb-n az azeri Sahriyar Mamedgyarov, a villám-vb-n a vietnami Le Quang Liem diadalmaskodott. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a Grand Prix-sorozat győztese, a második helyezett Mamedgyarov is kiharcolta a világbajnok-jelöltséget. A világranglistát fölényesen vezető Magnus Carlsen nagy évet zárt, a londoni világbajnok-jelölti verseny győzteseként lett világbajnoki kihívó, a 75. Tata Steel szuperversenyen másfél pontos előnnyel végzett az élen. St. Louisban a a novemberi világbajnoki döntő előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos előnnyel nyerte meg a Sinquefield Cup szuperversenyt. Gara Anita negyedszer, Berkes Ferenc ötödször lett magyar bajnok. Az Aquaprofit-NTSK együttese jelentős fölénnyel sorozatban ötödször nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A 2013-as esztendő utolsó három hónapjában játszott legfontosabb versenyek, események krónikája.

Az óév „hajrájának” top párharcát a szülővárosában játszó 43 éves címvédő Viswanathan Anand és kihívójának, a 21 évvel fiatalabb norvég Magnus Carlsen világbajnoki döntője jelentette.

A sakkvilág nem titkolt értetlenséggel fogadta, amikor a FIDE a világbajnoki döntő helyszínéül semleges pálya helyett a címvédő indiai Viswanathan Anand szülővárosát, Csennajt jelölte ki. A világranglistát vezető kihívó, a norvég Magnus Carlsen és csapata tiltakozott a döntés ellen, de végül belenyugodtak, hogy Vishyvel Indiában kell megvívnia. A világranglistát fölényesen vezető Carlsen a párharc egyértelmű esélyese volt, de fiatal életkora, a páros mérkőzések terén még rutintalansága, Anand közismert remek megnyitási repertoárja óvatosságra intette a 22 éves norvég nagymestert.

 

Csennajban a világranglistát vezető Magnus Carlsen játszmát sem veszítve, 6,5 – 3,5 arányban legyőzte a hazai pályán játszó Viswanathan Anandot, elhódította a világbajnoki címet. A 22 éves kihívó megbirkózott az esélyesség terhével, a párharc első négy partijában még kissé bizonytalan volt, az ötödik játszmájától kezdve irányította a küzdelmeket. Megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját, olyan állásokat játszott, ahol az ő akarata érvényesült.

A párharc első két játszmája „árnyékbokszolás” volt, szabadkoztak is a küzdő felek. A harmadik összecsapástól kiéleződtek a csaták. Anand a harmadik partiban kecsegtető esélyt szalasztott el, Carlsen a negyedikben hagyott ki ígéretes lehetőséget. Az ötödik és a hatodik partikban Magnus megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját, míg Vishy két tarthatónak ítélt végjátékban is hibázott.

Carlsen kétpontos vezetésének birtokában nyugodtan remizhetett kettőt, majd a kilencedik játszma bonyodalmai közepette is megőrizte hidegvérét, sorban húzta a legjobb védőlépéseket. Anand döbbenetes hibája eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, érdekes partiban lett döntetlen a befejező csata.

 

Magnus Carlsen a modern sakkozás egyik legnagyobb egyéniségével szemben vívta meg sikerrel párharcát. Viswanathan Anand 2007-ben a mexikói nyolcfős, kétfordulós világbajnoki versenyen végzett az első helyen, világbajnoki címét 2008-ban megvédte az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntőn, 6,5-4,5-re nyert. 2010-ben Szófiában a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot nagy küzdelemben 6,5-5,5-re győzte le. 2012-ben az izraeli Borisz Gelfand ellen rapid rájátszásban védte meg címét, összesítésben 8,5-7,5-re nyerte meg a kiegyenlített erők küzdelmét. Carlsen a sakktörténelem második legfiatalabb világbajnoka, csak Garri Kaszparov előzi őt meg pár hónappal.

Viswanathan Anand a döntő utolsó partiját követő sajtótájékoztatón elismerte, hogy Magnus Carlsen uralta a meccset, megérdemelt győzelmet aratott. Sajnálatát fejezte ki, hogy a meccs menete nem felelt meg az óriási elvárásnak. Az ötödik partiban elkövetett hibája döntően befolyásolta a párharc végső kimenetelét, amelyet csak tetézett a 9. játszmában elkövetett fatális elnézése.

Magnus Carlsen a nagy öröm közepette sem feledkezett el arról, hogy dicsérje ellenfelét. Megtiszteltetésnek érezte, hogy a világbajnoki címért a sakktörténelem egyik legnagyobb bajnokával játszhatott. Reményét fejezte ki, hogy Vishy Anand sikerrel szerepel a jövő évi világbajnok-jelölti versenyen. Köszönetet mondott a világbajnoki döntő nagyszerű megszervezéséért. Segítőit, szekundánsi csapatát még a sikerrel megvívott meccs után sem nevezte meg, honfitársával, gyerekkori barátjával, Jon Hammerrel is csak a skype segítségével tartotta a kapcsolatot, és Jon csak a „koronázási ünnepségre” érkezett meg Csennajba. Magnus igazi hátországát családja biztosította, szülei és testvérei is a helyszínen buzdították. Anand csapatának tagja volt Lékó Péter is.

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég) – Viswanathan Anand (indiai) 6,5 – 3,5

(Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Grünfeld védelem, 16)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Caro-Kann védelem, 25)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Réti megnyitás, 51)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 58)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 67)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

Magnus Carlsen - Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 28)

Magnus Carlsen - Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 65)

 

A versenyekben oly gazdag október kiemelkedő eseménye volt a Nyizsnyij Novgorodban olimpiai bajnokok, exvilágbajnokok, kontinensbajnokok részvételével is megrendezett 66. férfi és a 63. női orosz szuperbajnokság.  A viadalt megelőző sajtótájékoztatón az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik kijelentette, hogy jó szereplésre motiválja őt, hogy pályafutása során még nem nyert bajnokságot.

A vaskos meglepetésektől sem mentes viadalon Peter Szvidler diadalmaskodott. A befejező játéknapon fordulatokban gazdag játszmában Jan Nepomnajcsij legyőzte az időzavarban nagyot hibázó Vlagyimir Kramnyikot. Az első helyen előállt holtversenyt rapid rájátszás döntötte el, Szvidler 1,5-0,5-re nyert Nepomnjacsij ellen, pályafutása hetedik bajnoki címét ünnepelhette,  Kramnyik a vesztéssel még dobogóra sem került. Nyikita Vityjugov lett a bronzérmes. A nők versenyében Gunyina fél ponttal megelőzte az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjukot, a címvédő Natalija Pogonyina érdemelte ki a bronzérmet. 

 

Bilbaóban rendezték meg a VI. Grand Slam-döntőt.  A háromszoros olimpiai bajnok, az Aljechin emlékverseny győztese, az örmény Levon Aronjan,  a pekingi GP-verseny első helyezettje, az azeri Sahriyar Mamedgyarov, a dortmundi szuperversenyen diadalmaskodó angol Michael Adams és a bieli első francia Maxime Vachier-Lagrave játszott a kétfordulós viadalon. A tornán a szófiai szabályok érvényesek, remizni csak a  főbíró engedélyével lehet, a győzelem 3, a döntetlen  1 pontot ért.

Veretlenül ért elsőként célba Levon Aronjan. Korántsem meggyőző teljesítménnyel másodszor diadalmaskodott a Grand Slam-döntőn. Sorsdöntőnek bizonyult a torna ötödik fordulójában az angol Michael Adams elleni győzelme.

A viadal doyenje, a 42 esztendős Adams ezüstérmesként újabb Élő-pontokat is gyűjtött. A szokatlan időkontrollal, a 90-90 perc az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a parti befejezéséig és a 41. lépéstől 30-30 másodperc bónuszidővel legkevésbé a francia Maxime Vachier-Lagrave tudott megbirkózni, időzavaraiban nagy hibákat követett el. A Grand Prix-sorozat ezüstérmese, az azeri Sahriyar Mamedgyarov komoly csalódást okozott.

 

VI.   Bilbao Masters Final 2013. október 7-12.

kat. XXI   (2762)

1

2

3

4

1.

Levon Aronjan

g

ARM

2795

*

*

½

1

½

½

½

1

4

2876

2.

Michael Adams

g

ENG

2753

½

0

*

*

½

½

1

1

2822

3.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2759

½

½

½

½

*

*

0

½

2706

4.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2742

½

0

0

0

1

½

*

*

2

2644

 

Az Élő-pontszámok változása:

Levon Aronjan + 6,4, Michael Adams + 6, Sahriyar Mamedgyarov – 4,6, Maxime Vachier-Lagrave – 7,8

 

A bukaresti szuperversenyen Fabiano Caruana rajt-cél győzelmet aratott. A párizsi GP-versenyen holtversenyben végzett az élen, a román fővárosban fáradtan is teljesítette az elvárást. A kínai Wang Hao a hajrában „megtáltosodott”, kettős győzelemmel a második helyen zárta szereplését. Nagy csalódás az azeri Tejmur Radzsabov és az ukrán Ruszlan Ponomarjov mutatott játéka, eredménytelenségük. A román Liviu-Dieter Nisipeanu számára siker az ötven százalék.

A verseny végeredménye:

1.Fabiano Caruana (olasz, 2779) 5 pont

2. Wang Hao (kínai, 2733) 4,5

3. Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2674) 4

4. Tejmur Radzsabov (azeri, 2723) 3,5

5. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2751) 3

 

Rangos csapatversenyek egész sora következett, a nagy sorozatot a Klubcsapatok Európa-kupája nyitotta meg.  Rodoszon a G-Team Novy Bor együttesének szenzációs sikerével fejeződött be a 29. Klubcsapatok Európa-kupája. A rajtlistán ötödik cseh csapat a befejező játéknapon izgalmas meccsen nyert a Minszk elleni 4,5-1,5-re, egy meccsponttal előzte meg az orosz Malahit gárdáját. A címvédő, a rajtlistát vezető azeri SOCAR harmadikként fejezte be szereplését. A francia Clichy Echecs 92 negyedik lett, legjobb pontszerzője Rapport Richárd 7-ből 5,5 pontot gyűjtött. A Jugra hatodikként végzett, Lékó Péter 7-ből 4,5 pontot szerzett. A Haladás VSE szép győzelemmel búcsúzott, a 19. helyet szerezték meg az 53 csapat küzdelmében.

 

A 29. Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

Hely.

FED

 

Csapat

Ford.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

CZE

G-Team     Novy Bor

7

6

1

0

13

236.0

28.5

2

RUS

Malahit

7

5

2

0

12

211.0

32.0

3

AZE

SOCAR

7

5

1

1

11

244.0

29.0

4

FRA

Clichy     Echecs 92

7

5

1

1

11

206.0

29.0

5

RUS

Szentpétervár

7

5

1

1

11

199.5

29.0

6

RUS

Jugra

7

5

0

2

10

204.0

28.5

7

RUS

PGMB-Rosztov

7

5

0

2

10

195.5

28.0

8

BLR

Minszk

7

5

0

2

10

187.0

27.5

9

SUI

Reichenstein     SSB

7

5

0

2

10

174.5

29.0

     …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

HUN

Haladás     VSE Szombathely

7

3

2

2

8

126.0

25.0

 

Óriási fölénnyel szerezte meg ötödik elsőségét a Cercle d’Echecs de Monte-Carlo együttese. A női sakkozás szupersztárjait felvonultató  csapat hét győzelemmel végzett az élen, nem volt igazi riválisuk a mezőnyben.

Meglepetés a Jugra második helye, az esélyesebb SHSM Nase Naszledije az utolsó pillanatban csípte el a bronzérmet. A csapat Európa-bajnokság előtt csak Natalija Pogonyina eredményével lehet elégedett a szakvezetés, a bajnoknő Valentyina Gunyina három vereséget is szenvedett.

 

Varsóban az azeri férficsapat és az ukrán női válogatott elsőségével ért véget a sakkcsapat Európa-bajnokság. Férfi együttesünk az utolsó fordulóban fontos nyerést ért el, 3-1-re legyőzte Fehéroroszország gárdáját, hetedikként rangsorolva végül az ötödik helyen zárta szereplését. Az utolsó játéknapon női válogatottunk 2-2-öt játszott az örményekkel, a hatodik helyet szerezte meg.

 

A stratégiai elgondolás, a taktikai célú táblasorrend szép eredményt hozott, még jobb összeállítás mellett csapatunk éremért küzdhetett volna. Fájlaljuk a kihagyott esélyeket, az elszalasztott lehetőségeket. Egy-egy parti lefolyása, végeredménye mindig döntően befolyásolja a párosítást is, amelynek a svájci rendszerű lebonyolításban oly fontos a szerepe. Válogatottunk az aranyérmes azeriekkel, az ezüstös franciákkal, a negyedik örményekkel, a hatodik grúzokkal, a tízedik angolokkal is megmérkőzött. Kiemelkedő Balogh Csaba szereplése, aki a taktikai táblasorrendnek „köszönhetően” a második táblán játszott, az Eb előtt a barcelonai 14-es kategóriájú torna első helyével is önbizalmat szerzett. Csaba veretlenül 8 partiból 5 pontjával 14,4 Élő-pontot is gyűjtött. Almási Zoltán hasonló eredménnyel lett tábladíjas a harmadikon. Polgár Judit a legeredményesebb pontszerző volt 8-ből 5,5 ponttal.

 

A rajtlistán hatodik, a 2009-es győztes azeri válogatott veretlenül, másodszor szerzett Európa-bajnoki címet. A befejező játéknapon a háromszoros olimpiai bajnok örményekkel 2-2-öt értek el, negyedik mérkőzésük végződött döntetlennel. Az orosz FIDE exvilágbajnok Alekszandr Halifman irányította azeri válogatott „árnyékként” követte az éllovas franciákat, majd számukra a legjobb pillanatban ért véget az Eb, az oroszokkal nem kerültek szembe. Az utolsó játéknap előtt még vezető francia együttes elszenvedte első vereségét, az oroszok elleni rangadó nagy tétjét riválisuknál kevésbé jól viselték, de az ezüstérem is nagy siker számukra.

A világbajnok-jelöltekből, szupernagymesterekből álló, a rajtlistát vezető orosz csapat végül oly sok kaland után bronzérmesként zárta szereplését. A törököktől elszenvedett váratlan vereség után a „külső körön” kapaszkodtak fel, a poklok tornácát is megjárva végül érmet szereztek.

A háromszoros olimpiai bajnok, két éve csapat-világbajnok örmény válogatott nagymestereiből hiányzott az átütő erő. A hajrában felzárkóztak, de az utolsó két meccsen felcsillant eséllyel nem tudtak élni.

 

A 19. férfi csapat Európa-bajnokság végeredménye:

 

Hely.

Rajtl.

 

Ország

Ford.

    + 

    = 

    - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

6

Azerbajdzsán

9

5

4

0

14

212.0

21.0

178.5

2

3

Franciaország

9

5

3

1

13

210.5

20.5

181.5

3

1

Oroszország

9

6

1

2

13

202.0

22.5

177.0

4

2

Örményország

9

5

3

1

13

195.5

20.0

172.0

5

7

Magyarország

9

4

4

1

12

200.5

21.5

171.0

6

14

Grúzia

9

4

4

1

12

178.5

20.0

177.0

7

15

Görögország

9

4

3

2

11

199.5

20.5

178.0

8

9

Csehország

9

4

3

2

11

192.5

20.5

179.0

9

4

Ukrajna

9

4

3

2

11

188.5

20.5

173.5

10

5

Anglia

9

3

5

1

11

184.5

20.0

176.0

11

8

Hollandia

9

5

1

3

11

167.0

23.5

144.5

12

13

Olaszország

9

4

3

2

11

142.0

19.0

169.5

 

Európa-bajnok: Azerbajdzsán (Sahriyar Mamedgyarov 4,5/8, Tejmur Radzsabov 4,5/8, Eltaj Sfarli 2,5/6, Rauf Mamedov 5,5/8, Gadir Guszejnov 4/6) 14 Meccspont, 212 Berger, 21 pont

2. Franciaország (Etienne Bacrot 3,5/8, Maxime Vachier-Lagrave 5,5/9, Romain Edouard 5/8, Vladiszlav Tkacsijev 5/8, Hicham Hamdouchi 1,5/3) 13, 210,5, 20,5)

3. Oroszország (Alekszandr Griscsuk 4,5/8, Peter Szvidler 6,5/9, Dmitrij Andrejkin 4,5/7, Alekszandr Morozevics 3,5/6, Jevgenyij Tomasevszkij 3,5/6)

5. Magyarország (Erdős Viktor 3/7, 2658, 2652, - 0,7, Balogh Csaba 5/8, 2630, 2702, + 14,4, Almási Zoltán 5/8, 2710, 2705, - 0,7, Polgár Judit 5,5/8, 2689, 2721, + 3,7, Bánusz Tamás 3/5, 2593, 2626, + 2,3) 12, 200,5, 21,5

 

A magyar csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Magyarország – Dánia (26, 27, 8)  3 – 1

Grúzia (14, 6, 12) – Magyarország 2 – 2

Magyarország – Spanyolország (11, 19, 9) 3 – 1

Azerbajdzsán (6, 1, 14) – Magyarország 2 – 2

Magyarország – Franciaország (3, 2, 13) 2 – 2

Örményország (2, 4, 13) – Magyarország 2,5 – 1,5

Magyarország – Svájc (31, 32, 7) 3 – 1

Anglia (5, 10, 11) – Magyarország 2 – 2

Magyarország – Fehéroroszország (17, 15, 10) 3 – 1

 

Jól hajrázott női válogatottunk is. A sokáig éremre pályázó örményekkel szemben elért 2-2-vel a hatodik helyen végzett a nyolcadikra rangsorolt együttesünk. A viadal során volt ok örömre és bánatra, a hajrára magára talált éltáblásunk, Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang, Papp Petra a legnehezebb pillanatokban tartotta a lelket a társakban. Rudolf Anna ötös nyerősorozattal döntő érdemeket szerzett a várakozáson felüli helyezés elérésében. 

Presztízsvereséget szenvedett a már Európa-bajnokként asztalhoz ülő ukrán válogatott, a címvédő, háromszoros kontinensbajnok orosz együttes ezüstérmet szerzett. Az ukránok rajt-cél győzelmet arattak, az oroszok reménytelennek látszó helyzetből törtek előre. A házigazdák nagy örömére a lengyel csapat bronzérmes lett, az ún. olimpiai Berger pontszám jól mutatja, hogy a párosító program kegyeltjei voltak. A grúzoknak ezúttal nem sikerült az éremszerzés, az örmények sokáig két éremben reménykedtek.

 

A 10. női csapat Európa-bajnokság végeredménye:

 

Hely.

Rajtl.

 

Ország

Ford.

    + 

    = 

    - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Ukrajna

9

7

1

1

15

222.5

24.0

2

2

Oroszország

9

6

2

1

14

267.5

25.0

3

4

Lengyelország

9

6

2

1

14

203.0

21.5

4

3

Grúzia

9

4

4

1

12

226.0

23.0

5

6

Örményország

9

5

2

2

12

215.5

24.0

6

8

Magyarország

9

4

3

2

11

173.5

21.0

7

5

Németország

9

5

1

3

11

167.0

20.0

8

16

Litvánia

9

5

1

3

11

164.0

20.5

9

13

Lengyelorszá3

9

5

1

3

11

160.0

19.0

10

18

Csehország

9

5

1

3

11

158.0

21.0

11

9

Spanyolország

9

5

1

3

11

157.0

19.0

 

Európa-bajnok: Ukrajna (Katyerina Lahno 6/9, Anna Usenyina 6,5/8, Maria Muzicsuk 6,5/8, Natalija Zsukova 3/7, Inan Gaponenko 2/4) 15, 222,5, 24

2. Oroszország (Valentyina Gunyina 6/9, Alekszandra Kosztenjuk 7,5/8, Natalija Pogonyina 4,5/7, Olga Girja 4,5/7, Alekszandra Gorjacskina 2,5/) 14, 267,5, 25

3. Lengyelország (Monika Socko 5/9, Jolanta Zawadzka 4,5/8, Joanna Majdan-Gajewska 3,5/6, Iweta Rajlich 1,5/4, Karina Szczepkowska-Horowska 7/9) 14, 203, 21,5

6. Magyarország (Hoang Thanh Trang 5,5/9, 2511, 2443, - 7,1, Gara Tícia 1,5/5, 2351, 2100, - 23,4, Gara Anita 2,5/6, 2311, 2224, - 7,2, Papp Petra 5/8, 2300, 2274, - 1,6, Rudolf Anna 6,5/8, 2281, 2395, + 20,9)  11, 173,5, 21

 

A magyar csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Magyarország – Fehéroroszország (24, 21, 8) 2 – 2

Izland (32, 31, 3) – Magyarország 1 – 3

Magyarország – Szerbia (12, 16, 9) 1,5 – 2,5

Magyarország – Görögország (21, 26, 7) 2 – 2

Törökország (28, 22, 8) – Magyarország 1,5 – 2,5

Románia (10, 12, 10) – Magyarország  1,5 – 2,5

Magyarország – Oroszország (2, 2, 14) 1,5 – 2,5

Lengyelország2 (25, 13, 10) – Magyarország 0 – 4

Magyarország – Örményország (6, 5, 12) 2 – 2

 

Antalyában Oroszország válogatottja negyedszer nyerte meg a csapat-világbajnokságot. Az első helyre rangsorolt együttes nem járt be könnyű utat, a második fordulóban 3-1-re kikapott a Hikaru Nakamura vezette amerikai négyestől, és három meccspont volt a hátrányuk az ukránokkal szemben. A hatodik fordulóban azonban a hollandok óriási meglepetésre legyőzték az éllovas ukránokat, az utolsó előtti fordulóban Ivancsukék elleni szuperrangadó nagy tétjével, fokozott feszültségével Kramnyikék megbirkóztak..

 

Érdekes utat járt be a kínai csapat. A második fordulóban az ukránoktól, a harmadikban az oroszoktól szenvedtek vereséget, de az örmények elleni nyeréssel elkezdték a kapaszkodást, hatos nyerősorozattal fordulóról-fordulóra törtek előre. Az ezüstéremhez a befejező játéknapon a törököket győzték le.

Az ukránok kevésbé bírták a hajrát, a hollandok elleni megingás az addig oly magabiztos nagymestereket elbizonytalanította. Az oroszok elleni vereséggel már a bronzérmet is veszélyeztették, de az örményeket legyőzve végül megismételték két évvel ezelőtti harmadik helyezésüket. Az orosz, a kínai és az ukrán csapat kiemelkedett a mezőnyből.

Vegyes képet mutat az amerikai csapat szereplése, csak négy meccset tudtak nyerni, hármat elvesztettek, kétszer remiztek. A címvédő, a háromszoros olimpiai bajnok örmény válogatott csalódást okozott, a csapat Európa-bajnokság után ismét érem nélkül maradt. A németektől elszenvedett vereség letaglózta az örmény nagymestereket.

Jól küzdöttek a hollandok, változó formában játszottak a németek. A tartalékos azeri csapat is kemény diónak bizonyult. A török és az egyiptomi sakkozók számára jó tanulási lehetőség volt a sakkvilág legjobbjaival való játék, sakkozóik részsikereket azért elértek.  A 9 fordulós viadalon nem maradt veretlen csapat, sok szoros eredmény született, a rangadók kevés kivétellel eldőltek.

 

A IX. csapat-világbajnokság végeredménye:

 

Hely.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

1

Oroszország

*

1

2

3

15

23

2

Kína

*

3

3

3

14

22

3

Ukrajna

*

3

14

21

4

Egyesült Államok

3

*

2

3

2

10

20½

5

Örményország

2

*

1

2

3

3

10

20

6

Hollandia

½

2

½

*

1

3

9

17

7

Németország

½

1

1

3

*

3

3

8

17

8

Azerbajdzsán

1

2

3

1

*

4

7

18

9

Törökország

1

1

2

1

½

1

*

3

12

10

Egyiptom

1

½

1

1

0

*

0

 

1. Oroszország (Vlagyimir Kramnyik 4,5/8 (2793, 2726, - 6), Szergej Karjakin 5,5/8, (2756, 2785, + 3), Alekszandr Griscsuk 4/7 (2785, 2721, - 6), Jan Nepomnjacsij 5,5/7 (2721, 2858, + 11), Nyikita Vityjugov  3,5/6 (2741, 2689, - 4) 15 meccspont, 23 pont

2. Kína (Li Chao 4/8 (2679, 2682, + 1),  Ding Liren 5/8 (2711, 2745, + 3), Wang Yue 3,5/6 (2725, 2728, + 1), Bu Xiangzhi 5/7 (2683, 2844, + 15), Yu Yangyi 4,5/7 (2668, 2691, + 3) 14, 22

3.Ukrajna (Vaszilij Ivancsuk 5/8 (2731, 2805, + 8), Anton Korobov 5,5/8 (2713, 2801, + 10), Alekszander Mojszejenko 4/7 (2709, 2673, - 3), Jurij Krivorucsko 4/7 (2701, 2675, - 2), Alekszander Arescsenko 2,5/6 (2720, 2571, - 12) 14, 21

 

Gyulán Berkes Ferenc egypontos előnnyel nyerte meg a 63. férfi bajnokságot, ötödik bajnoki aranyérmét ünnepelhette. A hajrában mesterhármassal ért célba. A bajnokság doyenje, Horváth Csaba végzett a második helyen, a bronzérmet Pap Gyula szerezte meg, a mesternégyessel rajtoló Gonda László leszorult a dobogóról.

 

A bajnokság végeredménye:

1.Berkes Ferenc (Atomerőmű SE Paks) 7,5 pont

2. Horváth Csaba (Pénzügyőr SE) 6,5

3. Pap Gyula (Decs) 6

4. Gonda László (Dunaharaszti MTK) 5,5

5. Bánusz Tamás (Aquaprofit-NTSK) 5,5

6. Czebe Attila (Csuti Antal SK Zalaegerszeg) 4,5

7. Nagy Gábor (Haladás VSE) 3,5

8. Medvegy Zoltán (Mátyásföldi LTC) 2,5

9. Horváth Ádám (Csuti Antal SK Zalaegerszeg) 2

10.Tóth Ervin (Decs) 1,5

 

Hévízen Gara Anita fölényes elsőségével fejeződött be a 61. női bajnokság. A negyedik bajnoki címét megszerző Anita másfél pontos előnnyel győzött. Két legnagyobb riválisával, válogatott társaival, a címvédő Papp Petrával és Rudolf Annával remizett, hat győzelmet aratott. Az ezüstérmes Petra is megőrizte veretlenségét, de kicsit túl sok döntetlene született. Anna a befejező játéknapon megnyerte a bronzéremért vívott csatát Varga Klárával szemben.

A bajnokság végeredménye:

1.Gara Anita (Pénzügyőr SE) 7,5 pont

2. Papp Petra (Budapesti Titánok) 6

3. Rudolf Anna (Decs) 5,5

4. Varga Klára (Hűvösvölgyi Sakkiskola SC) 5

5. Havanecz Bianka (Aquaprofit-NTSK) 5

6. Göcző Melinda (Pásztói SE) 4

7. Varga Melinda (Haladás VSE) 3

8. Dudás Eszter (Atomerőmű SE Paks) 3

9. Erdős Boglárka (Dunaharaszti MTK) 3

10. Juhász Barbara (ASS-Makói SVSE) 3

 

 

Az évet jelentős rapidtornák zárták. Varsóban nagyszerű magyar sikerrel fejeződött be a rapid Európa-bajnokság. Legfiatalabb nagymesterünk, a 17 éves Rapport Richárd nyerte meg a 11 fordulós, svájci rendszerű viadalt, amelyen 747 sakkozó játszott, többek között 47 nemzetközi nagymester, összesen 125 nemzetközi címviselő. A 11 fordulós svájci rendszerű tornán játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként még 10-10 másodperc bónusszal. A rajtlistán 11. Rapport hetes nyerőszériája után a második játéknapon taktikus játékkal ért elsőként a célba, jobb mezőnyátlagának köszönhetően a bajnoki címet jelentette számára. Malahov az ezüstérmes, az örmény Tigran L. Peroszjan végzett a harmadik helyen.

 

A rapid Európa-bajnokság végeredménye:

1.Rapport Richárd (magyar, 2687, 2661) 9,5 pont

2. Vlagyimir Malahov (orosz, 2716, 2756) 9,5

3. Tigran L. Petroszjan (örmény, 2648, 2637) 9,5

4-10. Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2713, 2678), Anton Korobov (ukrán, 2713, 2752), Baadur Zsobava (grúz, 2705, 2678), Bartosz Socko (lengyel, 2500, 2661), Ivan Salgado Lopez (spanyol, 2597, 2620), Igor Liszij (orosz, 2666, 2640) és Michal Krasenkow (lengyel, 2500, 2600) 9

 

Pekingben rendezték meg a SportAccord Szellemi Világjátékokat. Három műfajban csatározott a 16 női és férfi nagymester, A rapidversenyeken kínai és orosz győzelem született. A férfi tornán az utolsó fordulóig vezetett Lékó Péter, végül ezüstérmes lett. Utolsó partiját a kínai Wang Yue ellen elvesztette, kettőjük holtversenyét ez döntötte el a kínai sakkozó javára. Az orosz Alekszandr Griscsuk megismételte tavalyi harmadik helyét. A női tornán veretlenül végzett az élen az Valentyina Gunyina, fél ponttal előzte meg a kínai világbajnoknőt, Hou Ji-fant, a bronzérmet a kínai Ju Wenjun vehette át.  

 

A villámsakkban két-kétjátszmás párharcokat láttunk. A női tornán kétpontos előnnyel győzött Hou Ji-fan, Valentyina Gunyina az ezüstérmes, a szlovén Anna Muzicsuk végzett a harmadik helyen. A férfiak versenyében szinte fordulóról-fordulóra változott a sorrend. Az orosz Szergej Karjakin és az örmény Levon Aronjan holtversenyes elsősége Karjakinnak kedvezett. A francia Maxime Vachier-Lagrave nagy hajrával bronzérmes lett, a második játéknapot éllovasként záró azeri Sahriyar Mamedgyarov leszorult a dobogóról. Lékó Péter a a 15. helyen zárta a versenyt.

Kínai és orosz győzelem született a „Basque” tornán, a párhuzamosan két partiban folyó viadalon. Zhao Xue és Szergej Karjakin ért elsőként a célba. Sahriyar Mamedgyarov nagy hajrával lett a második, az ukrán Ruszlan Ponomarjov a harmadik. Lékó Péter utolsó lett az öt fordulós svájci rendszerű viadalon. A nők versenyében teljes volt a kínai siker, Hou Ji-fan az ezüstérmes, szerzett, Ju Wenjun a bronzérmet szerezte meg. A férfiaknál hét, a nőknél három ország sakkozói osztoztak az érmeken.

 

Az amerikai Hikaru Nakamura győzelmével ért véget a 16 résztvevős London Chess Classic 2013 rapid szuperverseny. A döntőben az izraeli Borisz Gelfand ellen megnyerte az első játszmát, a másodikban elért döntetlennel nyerte meg a viadalt. A rajtlistát a rapid Élő-pontok alapján vezető Nakamura vezette, veretlenül ért elsőként célba. Polgár Judit nehéz csoportba került, Nakamurával és Gelfanddal szemben nem volt igazi esélye a továbbjutásra. A győzelmet 3 ponttal jutalmazták, remiért 1 pont járt. A csoportküzdelmek után az egyenes kiesési szakaszban számos meglepetést láttunk, a rapidsakkra jellemző, az idő szorításában elkövetett hibák is befolyásolták az eredményeket.

A nyolc között már összecsapott a két exvilágbajnok, az orosz Vlagyimir Kramnyik és az indiai Viswanathan Anand. A meccset Kramnyik sötéttel elért gyors győzelmével döntötte el a maga javára. Az elődöntőben hiába játszotta szépen túl Nakamurát, eltékozolta előnyét, majd remi helyett fatális hibával vesztett. Remekül szervezett versenyt követhettünk nyomon az internetes közvetítés segítségével. A partikat szórakoztató kommentárok kísérték, a partik után a nagymesterek is szívesen osztották meg gondolataikat.

A negyeddöntő eredményei:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) - Viswanathan Anand (indiai, 2794) 1,5 – 0,5

 

Michael Adams (angol, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2789) 3 - 1

 

Nigel Short (angol, 2711) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2812) 0,5 – 1,5

 

Fabiano Caruana (olasz, 2783) – Borisz Gelfand (izraeli, 2718)  1 – 3

 

Az elődöntő eredményei:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2812)  0,5 – 1,5

 

Borisz Gelfand (izraeli, 2718) - Michael Adams (angol, 2746) 1,5 – 0,5

 

 

A döntő:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2812) – Borisz Gelfand (izraeli, 2718) 1,5 – 0,5

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fantasztikus éve volt a sakkozásnak, rangos tornákban, remek párharcokban gazdag esztendőt zártunk. Új világbajnoka van a férfi sakkozásnak, a norvég Magnus Carlsen a címvédő Viswanathan Anandot szülővárosában, Csennajban fosztotta meg világbajnoki címétől. A kínai Hou Ji-fan hazai földön hódította vissza a világbajnoki címet az ukrán Anna Usenyinától. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzött a Világkupán. Belgrádban szenzációs magyar siker született. Hoang Thanh Trang veretlenül, olimpiai és világbajnokok, kontinensbajnokok legyőzésével lett Európa-bajnok. A lengyelországi Legnicában tízes holtverseny után az ukrán Alekszander Mojszejenko nyerte a kontinensbajnokságot. Az orosz válogatott győzött a férfi csapat-világbajnokságon, ukrán sikerrel zárult a női együttesek viadala. Varsóban az azeri férficsapat és az ukrán női válogatott elsőségével ért véget a sakkcsapat Európa-bajnokság. A lengyel fővárosban Rapport Richárd győzött a rapid Európa-bajnokságon. Hanti-Manszijszkban a rapid vb-n az azeri Sahriyar Mamedgyarov, a villám-vb-n a vietnami Le Quang Liem diadalmaskodott. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a Grand Prix-sorozat győztese, a második helyezett Mamedgyarov is kiharcolta a világbajnok-jelöltséget. A világranglistát fölényesen vezető Magnus Carlsen nagy évet zárt, a londoni világbajnok-jelölti verseny győzteseként lett világbajnoki kihívó, a 75. Tata Steel szuperversenyen másfél pontos előnnyel végzett az élen. St. Louisban a a novemberi világbajnoki döntő előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos előnnyel nyerte meg a Sinquefield Cup szuperversenyt. Gara Anita negyedszer, Berkes Ferenc ötödször lett magyar bajnok. Az Aquaprofit-NTSK együttese jelentős fölénnyel sorozatban ötödször nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A 2013-as esztendő júliustól szeptember végéig rendezett legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája, a gazdag játszmatermésből egy kis ízelítő.

Az év második felének első világranglistáján a világbajnoki kihívó norvég Magnus Carlsen 49 ponttal előzte meg az örmény Levon Aronjant. A további sorrendben az előző rangsorhoz képest jelentős változások történtek. Az olasz Fabiano Caruana hat(!) helyet javítva már a harmadik volt. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a Tal emlékversenyen 19 pontot vesztett,  leszorult a dobogóról. Az orosz Aekszandr Griscsuk megelőzte honfitársát, Szergej Karjakint. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand csak nyolcadik a rangsorban. Az izraeli Borisz Gelfand három év után ismét az első tízben.  Lékó Péter a 18., Almási Zoltán a 41., Polgár Judit az 52. a listán.  Rapport Richárd tizenöt helyet lépett előre, az 54., megelőzte Berkes Ferencet. A női világranglistát hatvanhatodszor vezette Polgár Judit!

 

A top tíz rangsora:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2862

2. Levon Aronjan (örmény) 2813

3. Fabiano Caruana (olasz) 2796

4. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2784

5. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2780

6. Szergej Karjakin (orosz) 2776

7. Hikaru Nakamura (amerikai) 2775

8. Viswanat6han Anand (indiai) 2775

9. Borisz Gelfand (izraeli) 2773

10. Veszelin Topalov (bolgár) 2767

 

 

Pekingben  július 3. és 16. között rendezték meg a férfiak 2012/13-as Grand Prix-sorozatának ötödik versenyét. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov győzött, pályafutása egyik legszebb sikerét érte el, félpontos előnnyel végzett az élen. A hatodik fordulóban fogta be a mesterhármassal rajtoló orosz Szergej Karjakint. A versenyen elszenvedett két vereségét öt győzelemmel ellensúlyozta, megérdemelt az elsősége.  Az orosz Alekszandr Griscsuk második helyezésével megőrizte esélyét, hogy világbajnokjelölt legyen a GP-ről, ahogy az olasz Fabiano Caruana is reménykedhetett még, hogy megszerzi az összetett pontverseny második helyét. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov holtversenyes harmadik helyével eldőlt, hogy megnyerte a GP-sorozatot, világbajnokjelölt lett.

Lékó Péter a mezőnyben egyedül őrizte meg veretlenségét, a sorozatban a legjobb helyezését érte el. Tíz döntetlen mellett Karjakint tudta legyőzni. Örvendetes, hogy 7,4 Élő-pontot is szerzett, teljesítményének 2789-es performance-pontszáma tekintélyt parancsoló. Péter korrekt sakkot játszik, riválisainál kevesebbet kockáztat, de nem is hullámoznak annyira a játszmái. Pekingben a 66 partiból 30 végződött döntéssel, 21-9-re a világossal játszók voltak eredményesebbek.

 

A Grand Prix-verseny végeredménye:

 

Hely.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

Res.

Gy.

SB

1

S.   Mamedgyarov

2761

AZE

*

0

1

½​

1

½​

0

1

½​

1

1

½​

7

0

5

37.00

2

A.   Griscsuk

2780

RUS

1

*

½​

½​

½​

1

½​

½​

0

½​

½​

1

6½​

0

3

35.25

3

V. Topalov

2767

BUL

0

½​

*

½​

1

½​

1

0

1

½​

½​

½​

6

½​

3

31.75

4

Lékó Péter

2737

HUN

½​

½​

½​

*

1

½​

½​

½​

½​

½​

½​

½​

6

½​

1

32.75

5

S.   Karjakin

2776

RUS

0

½​

0

0

*

½​

1

1

½​

1

½​

½​

5½​

2½​

3

28.75

6

Y. Wang

2705

CHN

½​

0

½​

½​

½​

*

½​

½​

½​

1

0

1

5½​

1½​

2

28.75

7

A.   Morozevics

2736

RUS

1

½​

0

½​

0

½​

*

½​

1

½​

0

1

5½​

1

3

29.75

8

A. Giri

2734

NED

0

½​

1

½​

0

½​

½​

*

1

0

½​

1

5½​

1

3

28.75

9

B. Gelfand

2773

ISR

½​

1

0

½​

½​

½​

0

0

*

½​

1

½​

5

1½​

2

27.75

10

H. Wang

2752

CHN

0

½​

½​

½​

0

0

½​

1

½​

*

½​

1

5

1

2

26.00

11

V.   Ivancsuk

2733

UKR

0

½​

½​

½​

½​

1

1

½​

0

½​

*

0

5

½​

2

28.25

12

G. Kamsky

2763

USA

½​

0

½​

½​

½​

0

0

0

½​

0

1

*

3½​

0

1

19.75

 

A teljesítmények a performance-pontszámok tükrében:

Sahriyar Mamedgyarov 2853, Alekszandr Griscsuk 2814, Veszelin Topalov 2786, Lékó Péter 2789, Szergej Karjakin 2749, Wang Yue 2756, Alekszandr Morozevics 2753, Anish Giri 2753, Borisz Gelfand 2713, Wang Hao 2715, Vaszilij Ivancsuk 2717, Gata Kamsky 2617

 

Az Élő-pontszámok változása:

Sahriyar Mamedgyarov + 13,5, Alekszandr Griscsuk + 5,2, Lékó Péter + 7,4, Veszelin Topalov + 2,3, Szergej Karjakin – 4, Anish Giri + 2,9, Alekszandr Morozevics + 2,6, Wang Yue + 7,7, Borisz Gelfand – 8,6, Vaszilij Ivancsuk – 1,8, Wang Hao – 5,2, Gata Kamsky – 22

 

Bielben négyes holtversennyel ért véget az esztendő hetedik szuperversenye. A francia Maxime Vachier-Lagrave a befejező játéknapon legyőzte a kínai Ding Lirent, ezzel befogta az utolsó játéknap előtt még vezető nagymestert. Rájátszás döntötte el a helyezések sorsát. Vachier-Lagrave először 2-0-ra legyőzte Ding Lirent, majd  a döntőben az ukrán Alekszander Mojszejenko ellen nyert 1,5-0,5-re. A 22 éves francia sakkozót négy éve már ünnepelték tornagyőztesként. A francia Etienne Bacrot egyedül maradt veretlen a mezőnyben, gyanús állásokat is megmentve a klasszikus pontszámítás alapján az élen végzett.

Rapport Richárd többször is kecsegetető esélyt hagyott kihasználatlanul. Kockáztatott, bonyolult állásokra törekedett, négy vereséget szenvedett a hat döntetlen mellett, 17 Élő-pontot vesztett. Az orosz Jan Nepomnjacsij egy pillanatig nem volt versenyben dobogós helyezésért.

 

Breisacher   emlékverseny, Biel július 22-augusztus 2.

kat. XIX   (2709)

1

2

3

4

5

6

1.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2719

*

*

½

0

½

½

0

1

1

1

½

½

14

2743

2.

Alekszander Mojszejenko

g

UKR

2699

½

1

*

*

½

½

½

0

½

0

1

1

14

2747

3.

Etienne Bacrot

g

FRA

2714

½

½

½

½

*

*

1

½

½

½

1

½

14

2780

4.

Ding Liren

g

UKR

2714

1

0

½

1

0

½

*

*

½

½

½

1

14

2744

5.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2717

0

0

½

1

½

½

½

½

*

*

½

½

10

2671

6.

Rapport Richárd

g

HUN

2693

½

½

0

0

0

½

½

0

½

½

*

*

6

2563

 

A klasszikus pontozás szerint a verseny végeredménye:

1.Etienne Bacrot (francia) 6 pont

2-4. Maxime Vachier-Lagrave (francia), Ding Liren (kínai) és Alekszander Mojszejenko (ukrán) 5,5

5. Jan Nepomnjacsij (orosz)  4,5

6. Rapport Richárd (magyar) 3

 

Az angol Michael Adams elsőségével fejeződött be a 41. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny. Adams és a tízszeres dortmundi győztes orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik fej-fej melletti küzdelmet vívott, „leiskolázták” a mezőnyt, ketten tíz partit nyertek a tizennyolc eldőlt partiból. A versenyfutásból az angol nagymester került ki győztesen.  Kramnyik éppen honfitársától, Dmitrij Andrejkintől szenvedett vereséget a viadal hetedik fordulójában. Adams pályafutása egyik legjobb versenyét játszotta, könnyedén gyűjtötte be a pontokat, tökéletes biztonsággal érvényesítette kedvezőbb állásait. A 2923-as performance-pontszám, a + 20,9 Élő-pont tökéletesen jellemzi kitűnő teljesítményét.

Kramnyik érdekes sakkot játszott, feledtetni tudta moszkvai fiaskóját, visszahódította a világranglistán a harmadik helyet. Lékó Péter ötvenszázalékos eredménnyel holtversenyben harmadik lett. Kevés pihenője volt a pekingi GP-verseny után, fásultság látszott a játékán, számos jobb állásból nem tudta kihozni a maximumot. A címvédőként indult olasz Fabiano Caruanára rá sem lehetett ismerni, három partit is vesztett, közel 17 Élő-pontot bukott el.

 

41.   Sparkassen Chess-Meeting, Dortmund 2013. 07.26-08.4.             (kat. XIX. 2709)

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Michael Adams

g

ENG

2740

*

½

1

½

1

1

1

½

1

½

7

2923

2.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2784

½

*

½

1

1

1

0

1

½

1

2886

3.

Arkadij Naiditsch

g

GER

2710

0

½

*

0

1

½

1

0

1

½

2709

4.

Lékó Péter

g

HUN

2737

½

0

1

*

½

½

½

½

½

½

2706

5.

Wang Hao

g

CHN

2752

0

0

0

½

*

1

½

1

0

1

4

2666

6.

Fabiano Caruana

g

ITA

2796

0

0

½

½

0

*

1

½

½

1

4

2661

7.

Dmitrij Andrejkin

g

RUS

2727

0

1

0

½

½

0

*

½

1

½

4

2669

8.

Georg Meier

g

GER

2752

½

0

1

½

0

½

½

*

½

½

4

2681

9.

Igor Henkin

g

GER

2605

0

½

0

½

1

½

0

½

*

½

2642

10.

Daniel Fridman

g

GER

2629

½

0

½

½

0

0

½

½

½

*

3

2598

 

Az Élő-pontszámok változása:

Michael Adams + 20,9, Vlagyimir Kramnyik + 10, Arkadij Naiditsch – 0,1, Lékó Péter – 3,8, Wang Hao – 10,9, Fabiano Caruana – 16,7, Dmitrij Andrejkin – 7,4, Georg Meier + 8, Igor Henkin + 4, Daniel Fridman – 4

 

A Belgrádban megrendezett XIV. Európa-bajnokságon szenzációs magyar siker született. Hoang Thanh Trang veretlenül, olimpiai és világbajnokok, kontinensbajnokok legyőzésével Európa-bajnok lett. A 11 fordulós svájci rendszerű torna utolsó fordulója előtt egypontos előnnyel vezetett. Sorsdöntő partija a két évvel korábbi kontinensbajnok litván Viktorija Cmilyte ellen 59 lépésben döntetlennel ért véget. Olimpiai válogatottunk éltáblása a rajtlistán csak 14. volt, de mentális felkészültségben felülmúlta riválisait, a végjátékokat kitűnően játszotta. Hét győzelemmel és négy döntetlennel pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el. A grúz Salome Melia 150 lépéses döntetlennel harcolta ki az ezüstérmet, az örmény Lilit Mkrtchian a bronzérmes.

A tavalyi Európa-bajnokságról tizennégyen már kvalifikálták magukat a jövő évi világbajnokságra, a legjobbaknak az idei viadalon már nem a továbbjutással kellett foglalkozniuk, ezért is meglepő a rajtlistát vezető szlovén Anna Muzicsuk, a grúz Nana Dzagnidze, az ukrán Katyerina Lahno, az orosz Tatjana Koszinceva mérsékelt szereplése.

 

A XIV. Európa-bajnokság végeredménye:

Európa-bajnok: Hoang Thanh Trang (magyar, 2467, 2421) 9 pont

2. Salome Melia (grúz, 2428, 2452) 8

3. Lilit Mkrtchian (örmény, 2454, 2404) 8

4. Viktorija Cmilyte (litván, 2489, 2393) 8

5. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2489, 2393) 8

6. Bela Hotenasvili (grúz, 2512, 2388) 8

7. Monika Socko (lengyel, 2435, 2360) 8

8-20. Alina Kaslinszkaja (orosz, 2334, 2433), Meri Arabidze (grúz, 2320, 2432), Natalija Pogonyina (orosz, 2478, 2407), Bajra Kovanova (orosz, 2371, 2398), Anna Muzicsuk (szlovén, 2594, 2393), Olga Girja (orosz, 2437, 2391), Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2497, 2362), Kubra Ozturk (török, 2293, 2360), Pia Cramling (svéd, 2523, 2356), Lela Zsavahasvili (grúz, 2465, 2324), Jekatyerina Atalik (ECU, 2430, 2319), Sophie Milliet (francia, 2396, 2298), Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2385, 2280) 7,5

82. Papp Petra (magyar, 2276, 2277) 5,5

 

A norvégiai Tromsøben augusztus 10. és szeptember 3. között rendezték meg a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupát. A viadalon két magyar résztvevőnek drukkolhattunk, Lékó Péter Élő-pontjai alapján kapott meghívást, Polgár Juditnak a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov szabadkártyát adott. A rajtlistát az örmény Levon Aronjan vezette az olasz Fabiano Caruana mögött az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik volt a harmadik. A címvédő orosz Peter Szvidler a 13., Lékó Péter a 15., Polgár Judit a 42. minden idők legerősebb Világkupáján, amelynek első két helyezettje harcolta ki a világbajnok-jelöltséget. A világranglista top 25 helyezettjéből huszonketten játszottak! Harminchét nagymesternek van 2700 vagy több Élő-pontja. Az új szabályzat értelmében csak az a nagymester játszhat kedvező Élő-pontátlagával a jövő évi világbajnok-jelölti versenyen, aki részt vett a Világkupán, illetve játszott a Grand Prix-sorozaton.

Az orosz exvilágbajnok, a 38 éves Vlagyimir Kramnyik győzelmével ért véget a a több mint három hétig tartó csatározás. Kramnyik  honfitársával, a 23 esztendős Dmitrij Andrejkinnel vívott négyjátszmás döntő negyedik játszmájában kedvezőbb állásból remizett, 2,5 – 1,5-re megnyerte a párharcot. Ez a cím még hiányzott a 2000-2007 között világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, Grand Slam-győztes, oly sok szuperverseny első helyezettjének gyűjteményéből!

A Világkupák történetében másodszor köszönthettek orosz győztest. Két évvel ezelőtt Hanti-Manszijszkban Peter Szvidler diadalmaskodott, Tromsøben az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ért elsőként a célba. Sikerét a versenykiírásnak is köszönheti, hiszen játszania kellett ahhoz, hogy kedvező Élő-átlagával világbajnokjelölt legyen. „Túlteljesítette” az elvárást, nemcsak játszott, hanem veretlenül meg is nyerte a 128 résztvevő, a Világkupák eddigi történetének legerősebb viadalát. Háromszor ”túlóráznia” kellett, de a rapid rájátszás izgalmait teher nélkül játszva ellenfeleinél jobban bírta. Győztesként lett ismét világbajnokjelölt, s ezzel a 23 éves Szergej Karjakin számára biztosította a részvételi jogot a jövő évi világbajnok-jelölti versenyen. Kramnyik érthetően örült sikerének, különösen annak, hogy júniusi moszkvai fiaskója után ismét sikert ünnepelhetett. Sokszor próbálták már „temetni”, de képes volt a megújulásra, stílusváltásra. A teljes díjalap 1millió 600 ezer dollár volt, Kramnyik nettó 96 ezret kapott.

 

Vlagyimir Kramnyik útja a győzelemig:

 

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784) – Gillian Bwalya (zambiai) 2 – 0

Mihail Kobalija (orosz, 2651) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784)  - Alekszander Arescsenko (ukrán, 2709) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 - 0)

Vaszilj Ivancsuk (ukrán, 2731)  - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784)  0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784)  - Anton Korobov (ukrán, 2720) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2719) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784)  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784) - Dmitrij Andrejkin (orosz, 2727) 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A hatalmas meglepetésekkel tarkított viadalon Lékó Péter az első akadályt sikerrel vette, Polgár Judit azonban az első parti elvesztése után többször is kihagyta a kiegyenlítést biztosító nyerést  a kubai I. R. Suarez Ortiz ellen.

A második forduló után már szegényebbek lettünk egy álommal, eldőlt, hogy a jövő évi világbajnok-jelölti versenynek nem lesz magyar résztvevője. A sorsolási táblázata Lékó Péternek igen kedvező volt, hiszen könnyű ellenféllel kezdett, a norvég Leif Erlend Johannessennel. Gond nélkül jutott tovább, de a második körben a perui Julio Granda Zuniga útját állta.

Az első forduló eredményei:

15. Lékó Péter (magyar, 2744) - Leif Erlend Johannessen (norvég, 2519) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

42. I. R. Suarez Ortiz (kubai, 2609) - Polgár Judit (magyar, 2696) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

 

A 2. forduló eredménye:

15. Julio Granda Zunga (perui, 2664)  – Lékó Péter (magyar, 2744) 1.5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

 

A Világkupa harmadik fordulójának óriási szenzációjaként a háromszoros olimpiai bajnok, Grand Prix-győztes, a világranglista második helyezettje, Tromsøben a rajtlistát vezető, a 2005-ös viadal nyertese, az örmény Levon Aronjan búcsúzni kényszerült. Az orosz Jevgenyij Tomesevszkijjel szemben világossal elvesztett játszma után nem tudott visszavágni, bonyodalmakban gazdag partiban ellenfele örökös sakkal kiharcolta továbbjutását. A rájátszásban búcsúzni kényszerült a két évvel korábbi ezüstérmes orosz Alekszandr Griscsuk is. A negyedik körben kapott ki az amerikai Hikaru Nakamura és rájátszás után az orosz Szergej Karjakin is. A negyeddöntő jelentette a címvédő Peter Szvidler és az olasz Fabiano Caruana számára a "végállomást".

 

A nyolcaddöntő eredményei:

1. Alekszandr Morozevics (orosz, 2739) - Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2706)  3,5 – 4,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, döntetlen)

2. Fabiano Caruana (olasz, 2796) - Julio Granda  Zuniga (perui, 2664)  2 - 0

3. Vaszilj Ivancsuk (ukrán, 2731)  - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784)  0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

4. Le Quang Liem (vietnami, 2702)   - Peter Szvidler (orosz, 2746) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

5. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2716)   - Szergej Karjakin (orosz, 2772) 3 - 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 - 0)

6. Hikaru Nakamura (amerikai, 2772) – Anton Korobov (ukrán, 2720)  0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2719) - Borisz Gelfand (izraeli, 2764) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

8. Gata Kamsky (amerikai, 2741) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2775) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

 

A negyeddöntő eredményei:

1. Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2706)  -  Gata Kamsky (amerikai, 2741) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

2. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2719) - Fabiano Caruana (olasz, 2796) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

3. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784)  - Anton Korobov (ukrán, 2720) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

4.   Dmitrij Andrejkin (orosz, 2716) - Peter Szvidler (orosz, 2746)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

 

Az elődöntő eredményei:

1.Dmitrij Andrejkin (orosz, 2716) - Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2706)   2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)

2.Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2719) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784)  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

A döntő:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784) - Dmitrij Andrejkin (orosz, 2727) 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

 

A 19 esztendős kínai Hou Ji-fan visszahódította a világbajnoki címet. Taizhou-ban a 10 játszmásra tervezett világbajnoki döntő hetedik partijában világossal 40 lépésben nyert a címvédő ukrán Anna Usenyina ellen, három sötéttel elért győzelem után világossal is nyerni tudott. Kilenc és fél hónap után 5,5 – 2,5-ös győzelmével ismét a női sakkozás világbajnoknője lett. Megérdemelt Hou Ji-fan fölényes sikere, megbirkózott az esélyesség terhével, jobban készült ellenfelénél, jól gazdálkodott gondolkodási idejével, szekundánsi csapata is eredményesebben segítette őt.

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Anna Usenyina (ukrán, 2500) – Hou Ji-fan (kínai, 2609) 1,5 – 5,5

 

St. Louisban a 22 éves norvég Magnus Carlsen a novemberi világbajnoki döntője előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos előnnyel nyerte meg a Sinquefield Cup szuperversenyt. Magnus Carlsent tizennyolcadik szuperversenyén ünnepelhették  egyedül, vagy holtversenyben elsőként, fantasztikus sikerek övezik pályafutását. A világranglistát vezető, világbajnoki kihívó Carlsen számára jó előjel, hogy a döntő előtti utolsó tornáját megnyerte, utolsó partijában is győzni tudott, bár nehéz perceket is átélt. A győzelem felett érzett érthető örömében sem tagadta, hogy Levon Aronjan túljátszotta őt, de a nehéz állásban jól védekezett. Remiajánlatát Aronjan visszautasította, majd az örmény sakkozó már későn kínálta a békekötést. Magnus átvette a kezdeményezést, ellenfele nagy hibáját kihasználva begyűjtötte az egész pontot. Carlsen szereplését óriási érdeklődés kísérte, 8 Élő-pontot is kasszírozott, a 170 ezer dolláros díjalapból 70 ezret kapott.

 

A rajtnál aratott kettős győzelmével Hikaru Nakamura kissé ráijesztett Carlsenre, és első partijukban meg is izzasztotta a világranglista-vezetőt. Nakamura szép sikerként könyvelhette el a második helyet, négy helyezést javított a világranglistán.

 

Sinquefield Cup  St.  Louis 2013. szept. 9-15.

kat. XXII (2797)

1

2

3

4

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2862

*

*

½

½

½

1

1

1

2966

2.

Hikaru Nakamura

g

USA

2772

½

½

*

*

1

0

1

½

2863

3.

Levon Aronjan

g

ARM

2813

½

0

0

1

*

*

½

½

2734

4.

Gata Kamsky

g

USA

2741

0

0

0

½

½

½

*

*

2625

 

Az Élő-pontszámok változása:

Magnus Carlsen + 8, Hikaru Nakamura + 7,8, Levon Aronjan – 6,8, Gata Kamsky – 9

 

Rigában az orosz Alekszandr Griscsuk győzelmével fejeződött be az ACP Kupa, a Profi Sakkozók Szövetségének 16 résztvevős, kieséses rendszerű rapidtornája. Az elődöntőben Griscsuk honfitársa, Peter Szvidler ellen nyert, majd a döntőben Jan Nepomnjacsijjal szemben rájátszásban, a „hirtelen halál” partiban elért győzelemmel hódította el a trófeát.

A Lett Sakkszövetség kitűnően rendezte meg a viadalt, a Rietumu Banka főszponzorként állta a költségeket, 75 ezer dollár volt a torna díjalapja. Neves nagymesterek kommentálták a partikat, remek volt az élő közvetítés, élvezetes verseny volt, csak sajnálhatjuk, hogy magyar résztvevő nélkül zajlott a viadal.

A negyeddöntő eredményei:

1.Alekszandr Griscsuk (orosz, 2830, 2785) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2735, 2701) 2 - 0

2. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2721, 2756) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2822, 2775)  2 - 0

3. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2804, 2717) – Vlagyimir Malahov (orosz, 2745, 2707) 3 – 1 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

4. Tejmur Radzsabov (azeri, 2760, 2733) - Peter Szvidler (orosz, 2761, 2746) 0,5 – 1,5 (0 - 1, döntetlen)

 

Az elődöntő eredményei:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2830, 2785) – Peter Szvidler (orosz, 2761, 2746) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2721, 2756) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2807, 2717) 1 – 3  (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 0 – 1) 

 

A döntő:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2830, 2785) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2807, 2717) 3 – 2 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0)

 

Az indiai Humpy Koneru nyerte meg a Taskentben megrendezett Grand Prix-versenyt. A sorozat harmadik tornáján a rajtlistán első Koneru egypontos előnnyel végzett az élen, az összetett pontversenyben átvette a vezetést. Esélyeshez méltó, magabiztos játékkal nyerte meg második versenyét. Hat győzelem mellett egy partit elvesztett, de ez riválisainak botlásai miatt nem veszélyeztette elsőségét.

A grúz Bela Hotenasvili genfi nagyszerű elsősége, majd a dilijani torna utolsó helye után holtversenyben másodikként fejezte be szereplését. Három vereségét hat győzelemmel javította ki. Az ukrán Katyerina Lahno örülhet  a holtversenyes második helynek, kiköszörülte a genfi csorbát.

Különleges versenyt játszott a rajtlistán második kínai Zhao Xue. A hármas vesztőszéria után nagy lelkierővel talpra állt, és mesterhármassal fejezte be szereplését. A két exvilágbajnoknő, a bolgár Antoaneta Sztefanova és az orosz Alekszandra Kosztenjuk összesen nyolc partit vesztett, egy pillanatra sem tudtak beleszólni a magas helyezésekért vívott versengésbe.

 

A Grand Prix-verseny végeredménye:

1.Humpy Koneru (indiai, 2607) 8 pont

2. Bela Hotenasvili (grúz, 2514) 7

3. Katyarina Lahno (ukrán, 2532) 7

4. Zhao Xue (kínai, 2570) 6,5

5. Dronavalli Harika (indiai, 2475) 6,5

6. Ju Wenjun (kínai, 2535) 6

7. Olga Girja (orosz, 2439) 5,5

8. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2495) 5,5

9. Elina Danieljan (örmény, 2470) 5

10. Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2496) 4,5

11. Nafisza Muminova (üzbég, 2293) 3

12. Gulishan Nahbajeva (kazah, 2307) 1,5

 

 

A párizsi Grand Prix-versenyen holtversenyben végzett az élen az olasz Fabiano Caruana és az izraeli Borisz Gelfand. A francia fővárosban dőlt el, hogy ki lesz a jövő évi világbajnok-jelölti verseny hetedik résztvevője. A novemberi Anand-Carlsen világbajnoki döntő vesztese, a Világkupáról az orosz Vlagyimir Kramnyik és Dmitrij Andrejkin, Élő-pontszáma alapján az örmény Levon Aronjan és az orosz Szergej Karjakin mellett a GP-sorozat győztese, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov már páholyból nézhette a tornát. Az összetett pontverseny ezüstérmese harcolta még ki a részvételi jogot.   Az azeri Sahriyar Mamedgyarov abban reménykedhetett, hogy az orosz Alekszandr Griscsuk vagy az olasz Fabiano Caruana nem tudja megnyerni a viadalt. Reményei beváltak, izgalmakban bővelkedő versenyen Caruana csak holtversenyben lett első, összesítésben tíz ponttal kevesebbet gyűjtött Mamedgyarovnál. A nagymesterek négy versenyen szerepeltek, a legjobb három eredményük számított.

 

A párizsi GP-verseny végeredménye:

1.Fabiano Caruana (olasz, 2779) 7 pont

2. Borisz Gelfand (izraeli, 2764) 7

3. Hikaru Nakamura (amerikai, 2772) 6,5

4. Etienne Bacrot (francia, 2723) 6,5

5. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2785) 5,5

6. Leinier Dominguez Perez (kubai, 2757) 5,5

7. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2731) 5

8. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2756) 5

9. Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2703) 5

10. Wang Hao (kínai, 2736) 5

11. Laurent Fressinet (francia, 2708) 4,5

12. Anish Giri (holland, 2737) 3,5

 

A teljesítmények a performance-pontszámok tükrében:

Fabiano Caruana 2849, Borisz Gelfand 2850, Hikaru Nakamura 2814, Etienne Bacrot 2814, Alekszandr Griscsuk 2745, Leinier Dominguez Perez 2742, Vaszilij Ivancsuk 2717, Ruszlan Ponomarjov 2709, Jevgenyij Tomasevszkij 2716, Wang Hao 2716, Laurent Fressinet 2681, Anish Giri 2598

 

Az Élő-pontszámok változása:

Fabiano Caruana + 9,5, Borisz Gelfand + 11,9, Hikaru Nakamura + 5,6, Etienne Bacrot + 14, Alekszandr Griscsuk – 6,7, Leinier Dominguez Perez – 2, Vaszilij Ivancsuk – 2,3, Ruszlan Ponomarjov - Jevgenyij Tomasevszkij + 2,2, Wang Hao – 3,4, Laurent Fressinet – 3,6, Anish Giri – 18,4

 

A Grand Prix pontverseny végeredménye:

1.Veszelin Topalov (bolgár) 410 pont (140, 170, 45, 100)

2. Sahriyar Mamedgyarov  (azeri) 390  (140, 80, 20, 170)

3. Fabiano Caruana (olasz) 380 (80, 100, 125, 155)

4. Borisz Gelfand (izraeli) 325 (140, 30, 30, 155)

5. Alekszandr Griscsuk (orosz) 315 (90, 85, 140, 75)

6. Hikaru Nakamura (amerikai) 300 (15, 140, 60, 100)

7-8. Alekszandr Morozevics (orosz) 280 (140, 75, 25, 65) és Leinier Dominguez Perez (kubai) 280 (35, 20, 170, 75)

9-10. Szergej Karjakin (orosz) 255 (140, 50, 65) és Wang Hao (kínai) 255 (70, 140, 30, 45)

11. Ruszlan Ponomarjov 235 (50, 100, 85, 45)

12. Lékó Péter (magyar) 230 (80, 50, 50, 100)

13. Gata Kamsky (amerikai) 210 (10, 75, 125, 10)

14. Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) 185 (35, 80, 20, 70)

15-16 Anish Giri  (holland) 130 (15, 50, 65, 10) és Vaszilij Ivancsuk  (ukrán) 95 (55, 10, 30, 45)

17. Etienne Bacrot (francia) 125 (25, 100)

18. Peter Szvidler (orosz) 95 (50, 45)

19. Michael Adams (angol) 55

20. Wang Yue (kínai) 30

21. Tejmur Radzsabov (azeri) 20

22. Laurent Fressinet (francia) 20

 

Kramnyik,V (2784) - Andrejkin,D (2727)
Vezércsel [D58]

FIDE Világkupa, Tromsø 2013

1.d4 e6 2.c4 Hf6 3.Hf3 d5 4.Fg5 Fe7 5.Hc3 h6 6.Fh4 0-0 7.e3 b6 8.Fd3 dxc4 9.Fxc4 Fb7 10.0-0 Hbd7 11.Ve2 a6 12.Bfd1 Hd5 13.Fg3 Hxc3 14.bxc3 Fd6

15.e4 Fxg3 16.hxg3 b5 17.Fd3 Hb6 18.Ve3

Sötét tervezett huszármanőverét segítette a vezérlépés.

18...Ha4 19.Fc2 Hb2 20.Bdb1 Hc4 21.Vc1

21...c5 22.a4 cxd4 23.cxd4 Bc8 24.axb5 axb5 25.Ve1 Fc6 26.Bb4 Ba8 27.Bd1 Ba3 28.d5!?

Az exvilágbajnok a fonalas lebonyolítást tervezte. A vezérért cserébe elegendő ellenértéket kapott.

28...exd5 29.exd5 Be8

30.dxc6! Bxe1+ 31.Hxe1 Vc7 32.Bxb5 g6 33.Bc5 He5 34.Fe4

Vlagyimir Kramnyik megerősítette a c6 szabadgyalog helyzetét. Dmitrij Andrejkin helyzetét kisebb időzavar is nehezítette.

34...Hg4?! 35.Hd3 Kg7 36.Ff3 Hf6

37.Hb4 h5 38.Bdc1 Ba7 39.Hd5 Hxd5 40.Fxd5 Vd8?!

 

 

41.c7

 Vlad fontos döntést hozott, a hetedik sorra betörő bástyákkal szemben a vezér tehetetlennek bizonyult.

41...Bxc7 42.Bxc7 Vxd5 43.Be1 Kh6 44.Bee7 f6 45.Bed7 Va5

A 23 éves nagymester ismét időzavarba került, a játszma végéig csak 6 perce maradt és a lépésenkénti 30-30 másodperc.

 

46.f4 g5 47.Kh2 Kg6 48.fxg5 Kxg5?!

49.Bh7

Kramnyik már válogathatott a nyerések között.

49...f5 50.Bcg7+ Kf6 51.Ba7 Vb4 52.Ba6+ Ke5 53.Bxh5 Vb1

54.Ba5+ Kf6 55.Baxf5+ Kg6 56.Bfg5+ Kf6 57.Bb5 Vc2 58.Bh6+ Kg7 59.Bbb6 Vc5 60.Bbg6+ Kf8 61.Bh7 Vf5 62.Bgg7 Ve6 63.Be7 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fantasztikus éve volt a sakkozásnak, rangos tornákban, remek párharcokban gazdag esztendőt zártunk. Új világbajnoka van a férfi sakkozásnak, a norvég Magnus Carlsen a címvédő Viswanathan Anandot szülővárosában, Csennajban fosztotta meg világbajnoki címétől. A kínai Hou Ji-fan hazai földön hódította vissza a világbajnoki címet az ukrán Anna Usenyinától. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzött a Világkupán. Belgrádban szenzációs magyar siker született. Hoang Thanh Trang veretlenül, olimpiai és világbajnokok, kontinensbajnokok legyőzésével lett Európa-bajnok. A lengyelországi Legnicában tízes holtverseny után az ukrán Alekszander Mojszejenko nyerte a kontinensbajnokságot. Az orosz válogatott győzött a férfi csapat-világbajnokságon, ukrán sikerrel zárult a női együttesek viadala. Varsóban az azeri férficsapat és az ukrán női válogatott elsőségével ért véget a sakkcsapat Európa-bajnokság. A lengyel fővárosban Rapport Richárd győzött a rapid Európa-bajnokságon. Hanti-Manszijszkban a rapid vb-n az azeri Sahriyar Mamedgyarov, a villám-vb-n a vietnami Le Quang Liem diadalmaskodott. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a Grand Prix-sorozat győztese, a második helyezett Mamedgyarov is kiharcolta a világbajnok-jelöltséget. A világranglistát fölényesen vezető Magnus Carlsen nagy évet zárt, a londoni világbajnok-jelölti verseny győzteseként lett világbajnoki kihívó, a 75. Tata Steel szuperversenyen másfél pontos előnnyel végzett az élen. St. Louisban a a novemberi világbajnoki döntő előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos előnnyel nyerte meg a Sinquefield Cup szuperversenyt. Gara Anita negyedszer, Berkes Ferenc ötödször lett magyar bajnok. Az Aquaprofit-NTSK együttese jelentős fölénnyel sorozatban ötödször nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A 2013-as esztendő áprilistól júliusig tartó legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája, a gazdag játszmatermésből egy kis ízelítő.

Az esztendő áprilistól júliusig tartó időszakában többek között három szuperversenyre került sor, a legjobbak egymás elleni csatározásai mindig az érdeklődés középpontjában állnak. Párizsban és Szentpéterváron az Aljechin emlékverseny került megrendezésre. Stavangerben a norvég sakkozás első gálaversenyét követhettük nyomon. Moszkvában a VIII. Tal emlékverseny csatáit élvezhettük. Két-két női és férfi GP-versenyre is sor került. A lengyelországi Legnicában a férfi Eb küzdelmeire figyelhettünk.

 

A nagy sorozat  a svájci Zugban kezdődött meg. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov fölényes elsőségével ért véget a hat versenyből álló Grand Prix-sorozat harmadik tornája. A befejező játéknapon Topalov a sokat kockáztató orosz Szergej Karjakinra mért vereséget, és az amerikai Hikaru Nakamurát másfél ponttal előzte meg. Topalov remek eredményével 22 Élő-pontot is kasszírozott,  és a május 1-től érvényes világranglistán már negyedikként jegyezhettük! Lékó Péter Topalovtól elszenvedett balszerencsés veresége mellett ellenfeleivel tíz játszmájában megosztozott a ponton.

 

A Grand Prix-verseny végeredménye:

1.Veszelin Topalov (bolgár, 2771) 8 pont

2. Hikaru Nakamura (amerikai, 2767) 6,5

3. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2733) 6

4. Fabiano Caruana (olasz, 2772) 6

5. Gata Kamsky (ameriaki, 2741) 5,5

6. Alekszandr Morozevics (orosz, 2758) 5,5

7. Szergej Karjakin (orosz, 2786) 5

8. Anish Giri (holland, 2727) 5

9. Lékó Péter (magyar, 2744) 5

10. Tejmur Radzsabov (azeri, 2793) 4,5

11. Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2709) 4,5

12. Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2766) 4,5

 

Havannában szép magyar siker született. A 48. Capablanca emlékversenyen nyolcszoros bajnokunk Almási Zoltán győzött. A befejező játéknapon mindhárom játszma döntetlennel ért véget, Almási félpontos előnnyel végzett az élen. Teljesítménye 2800 performance-pontszámot jelent, 15 Élő-pontot szerzett és ezzel ismét a + 2700 Élő-pontosok klubjának a tagja lett.

 

Hely.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

Pont

SB

1

Almási Zoltán

2689

HUN

* *

½ 0

½ ½

½ ½

1 1

1 1

27,50

2

Yuniesky Quesada Perez

2608

CUB

½ 1

* *

½ ½

1 ½

½ 0

½ 1

6

29,00

3

Leinier Dominguez Perez

2723

CUB

½ ½

½ ½

* *

½ 1

½ ½

½ 1

6

27,75

4

Dmitrij Andrejkin

2727

RUS

½ ½

0 ½

½ 0

* *

½ 1

½ ½

21,50

5

Erneszto Inarkijev

2688

RUS

0 0

½ 1

½ ½

½ 0

* *

½ ½

4

20,25

6

Pentala Harikrishna

2705

IND

0 0

½ 0

½ 0

½ ½

½ ½

* *

3

14,50

 

Az Aquaprofit-NTSK együttese hatodszor nyerte meg az első osztályú sakk-csapatbajnokságot.  Jelentős fölénnyel sorozatban ötödször győztek, ezúttal hat és fél ponttal előzték meg az Atomerőmű SE csapatát. Ezúttal csak egy kétszámjegyű nyerést értek el, nagy sorozat, 55 sikerrel megvívott mérkőzés után a legnagyobb riválistól, az Atomerőmű együttesétől vereséget szenvedtek, de bajnoki címük egy pillanatra sem forgott veszélyben.  Jóval kevesebbet játszottak idegenlégiósaik, hiszen hosszú a „kispadjuk”. Nehéz volt kitalálni, hogy az adott meccsen milyen összeállításban szerepel együttesük. A paksiak megvédték tavalyi ezüstérmüket, ahogy a Haladás VSE is harmadik helyüket, de ezúttal a bronzérem sorsa szoros küzdelemben dőlt el. Remekül hajrázott a Makó, szép sikerrel zárt a Pénzügyőr.

A bajnokság végeredménye:

1.Aquaprofit-NTSK (Balogh Csaba 4/7, Ivan Ivanisevic 4,5/6, Luka Lenic 1,5/3, Márkus Róbert 4/7, Ribli Zoltán 6/8, Constantin Lupulescu 1/2, Pintér József 4/7, Bánusz Tamás 7/9, Bérczes Dávid 6/9, Flumbort András 5/8, Medvegy Zoltán 5/8, Galyas Miklós 5,5/8, Gara Tícia 4,5/8, Bodó Norbert 3,5/4, Krutti Valér 1,5/2, Kántor Gergely 6,5/9, Zsirai Péter 1/2, Havanecz Bianka 1/1) 71,5 pont

2. Atomerőmű SE 65

3. Haladás VSE 57,5

4. ASS-Makói SVSE 56,5

5. Pénzügyőr SE 56

6. Mátyásföldi LTC 53,5

7. Hungaropharma Decs 48

8. Dunaharaszti MTK 46,5

9. Tóth László SE 44,5

10. BEAC 41

 

Sorozatban nyolcadszor nyerte meg az OSG Baden-Baden a Bundesligát. Az együttesben ezúttal nem játszott az indiai világbajnok Viswanathan Anand és a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen sem. Az örmény Levon Aronjan is csak két partit vállalt, de nélkülük is  a 16 csapat nyolc táblás, körmérkőzéses viadalán valamennyi mérkőzésüket megnyerték.  A Werder Bremen csapatában remekelt a 17 éves Rapport Richárd, 12 Élő-pontot szerzett, 2739 teljesítményének performance-pontszáma.

Az orosz csapatbajnokságon holtversenyben végzett a Peter Szvidler vezette Szentpétervári Sakkszövetség és Szergej Karjakinnal az éltáblán a Malahit csapata. A több táblapont döntött Szvidlerék javára. A bronzérmes a Jugra együttese lett, Lékó Péter hat remivel zárta vendégjátékát a sakkozás fellegvárának számító Hanti-Manszijszkot képviselő gárdában.

 

A sakkozás negyedik világbajnoka, Alekszander Aljechin emlékére megszervezett tornát a vereséggel kezdő örmény Levon Aronjan nyerte meg. A remek szervezésű viadal bővelkedett meglepő eredményekben, érdekes csatákban. Csak a verseny doyenje, a 44 éves izraeli Borisz Gelfand őrizte meg veretlenségét Párizsban öt, Szentpéterváron négy fordulót játszottak le, nagy érdeklődés kísérte a tornát, kitűnő volt az internetes közvetítés, remek kommentárokat is hallgathattunk, érdekesek voltak a partikat követő sajtótájékoztatók.

 

A versenykiírás a sötéttel többet játszót részesít előnyben, így Aronjan vehette át a győztesnek járó trófeát. A harmadik helyen Anand végzett, majd ötös holtversenyben az ötvenszázalékos eredményt elérők. A párizsi szakaszt meglepetésre a francia Maxime Vachier-Lagrave zárta vezetéssel, a Néva-partján utolsó két partiját elvesztette. A regnáló világbajnok Viswanathan Anand Szentpéterváron sakkozott jobban. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a megszokottnál többet hibázott, még nem heverte ki a londoni világbajnok-jelölti verseny hajrájának izgalmait. Londonban az egyik legérdekesebb sakkot játszó orosz Peter Szvidler nagyot betlizett, utolsó helye a viadal legnagyobb meglepetése.

 

Aljechin emlékverseny, Párizs-Szentpétervár 2013. április 21- május  1.                    

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Levon Aronjan

g

ARM

2809

*

½

½

½

½

½

1

1

0

1

2816

2.

Borisz Gelfand

g

ISR

2739

½

*

½

1

½

½

½

½

1

½

2824

3.

Viswanathan Anand

g

IND

2783

½

½

*

0

½

1

½

½

1

½

5

2780

4.

Michael Adams

g

ENG

2727

½

0

1

*

½

½

0

½

½

1

2747

5.

Nyikita Vityjugov

g

FRA

2712

½

½

½

½

*

½

0

1

½

½

2749

6.

Laurent Fressinet

g

FRA

2706

½

½

0

½

½

*

1

½

½

½

2749

7.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2801

0

½

½

1

1

0

*

½

½

½

2740

8.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

7222

0

½

½

½

0

½

½

*

1

1

2747

9.

Ding Liren

g

CHN

2707

1

0

0

½

½

½

½

0

*

½

2672

10.

Peter Szvidler

g

RUS

2747

0

½

½

0

½

½

½

0

½

*

3

2625

 

Genfben a grúz Bela Hotenasvili bravúros gőzelmével fejeződött be a 2013/14-es női GP-sorozat első versenye. A nagymesternő meghálálta a Grúz Sakkszövetség bizalmát, az ötödik torna rendezőjeként jelölték őt a sorozatban való részvételre. Taktikai csatározásokban otthonosan mozgott, hét győzelmet aratott Élő-pontjait tekintve jóval erősebb ellenfelekkel szemben. Fortuna is díjazta harcos sakkját. Hotenasvili teljesítette a férfi nagymesteri szintet, a + 26 ponttal a világranglista nyolcadik helyére lépett előre! Elsőségének a 60 ezer eurós díjalapból 10 ezer a jutalma és 160 pont.

A szlovén Anna Muzicsuk megőrizte veretlenségét, de csak négy partiban tudta megadásra kényszeríteni riválisait. A tornán 21,8 Élő-pontot vesztett a kínai exvilágbajnoknő, Hou Ji-fan, helyezése a verseny legnagyobb meglepetése.

 

A Grand Prix-verseny végeredménye:

1.Bela Hotenasvili (grúz, 2505) 8 pont

2. Anna Muzicsuk (szlovén, 2585) 7,5

3. Tatjana Koszinceva (orosz, 2517) 6,5

4. Nana Dzagnidze (grúz, 2545) 6,5

5. Ju Wenjun (kínai, 2544) 6

6. Anna Usenyina (ukrán, 2491) 6

7. Katyerina Lahno (ukrán, 2548) 5,5

8. Hou Ji-fan (kínai, 2617) 5

9. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2491) 5

10. Viktorija Cmilyte (litván, 2522) 4,5

11. Tuvshintugs Batchimeg (mongol, 2298) 3,5

12. Olga Girja (orosz, 2463) 2

 

A lengyelországi Legnicában váratlan eredményekben gazdag utolsó fordulóval ért véget a XIV. Európa-bajnokság. A befejező játéknapon az éllovas ukrán Alekszander Mojszejenko vereséget szenvedett a korábbi kontinensbajnok orosz Jan Nepomnjacsijtól és tízes holtversenyben végzett az élen. Az ukrán sakkozó vesztése ellenére Európa-bajnok lett, magasabb Élő-pontszámú ellenfelekkel mérkőzött meg, mint riválisai. Nagy szériát szakított meg Mojszejenko. sorozatban négyszer orosz sakkozó győzelmével ért véget a kontinensbajnokság. Ezüstérmes az orosz Jevgenyij Alekszejev, a bronzérmet honfitársa, Jevgenyij Romanov érdemelte ki. Az utolsó játéknapon Balogh Csaba kikapott az örmény Hrant Melkumjantól, a 32. helyen végzett. Berkes Ferenc remizett és  a 34. helyen zárta szerepelését. Ruck Róbert a 46., Almási Zoltán az 52., Papp Gábor az 56. lett a népes mezőnyben. Az Európa-bajnokságról huszonhárman kvalifikálták magukat a norvégiai Tromsöben augusztus 10-től megrendezésre kerülő kieséses rendszerű Világkupára, amelyen Lékó Péter Élő-pontszáma alapján meghívott résztvevő.

 

A XIV. Európa-bajnokság végeredménye:

1.Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2698) 8 pont

2. Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2700) 8

3. Jevgenyij Romanov (orosz, 2640) 8

4-10. Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2628), Constantin Lupulescu (román, 2634), Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2695), Szergej Movszeszjan (örmény, 2693), Alekszej Drejev (orosz, 2654) és Hrant Melkumjan (örmény, 2622) 8

11-26. Anton Korobov (ukrán, 2705), Igor Liszij (orosz, 2641), Alekszandr Simanov (orosz, 2639), Alekszander Arescsenko (ukrán, 2709), Pavel Eljanov (ukrán, 2702), Martyin Kravcsiv (ukrán, 2595), Daniil Dubov (orosz, 2622), Markus Ragger (osztrák, 2666),… 7,5

32. Balogh Csaba (magyar, 2644, + 3) 7

34. Berkes Ferenc (magyar, 2688, - 0,9) 7

46. Ruck Róbert (magyar, 2570, + 5,2) 7

52. Almási Zoltán (magyar, 2695, - 3,2) 7

56. Papp Gábor (magyar, 2570, + 11,7) 7

121. Pap Gyula (magyar, 2539,  - 8,1) 6

142. Fodor Tamás (magyar, 2475, + 5,4) 5,5

272. Antal Tibor Kende (magyar, 2349, - 16,8) 2,5

 

Stavangerben az orosz Szergej Karjakin nyerte meg a norvég sakktörténelem első szuperversenyét. A 23 éves Karjakin pályafutása legnagyobb sikerének nevezte norvégiai tornagyőzelmét. A villámversenyen aratott sikere után remek elgondolással az 5-ös rajtszámot választva, négyes nyerősorozattal rajtolva, későbbi megingást is túlélve ért elsőként a célba. A tavalyi dortmundi szuperversenyen aratott holtversenyes elsősége után tíz hónapot kellett várnia az újabb sikerre. Három utolsó versenyén nem jeleskedett, Élő-pontokat is vesztett, de Stavangerben elkapta a fonalat. A kínai Wang Hao óriási meglepetésre a világbajnoki kihívó Magnus Carlsen után a regnáló világbajnok indiai Viswanathan Anandot is legyőzte.

 

 

Supreme   Masters 2013, 2013. május 8-18.

kat. XXI   (2766)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2767

*

0

1

0

1

½

1

½

1

1

6

2891

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2868

1

*

½

½

½

½

0

½

1

1

2835

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2775

0

½

*

½

0

1

1

½

1

1

2845

4.

Peter Szvidler

g

RUS

2769

1

½

½

*

½

½

0

½

½

1

5

2809

5.

Levon Aronjan

g

ARM

2813

0

½

1

½

*

½

½

½

½

1

5

2804

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2783

½

½

0

½

½

*

0

1

1

1

5

2807

7.

Wang Hao

g

CHN

2743

0

1

0

1

½

1

*

½

½

0

2769

8.

Veszelin Topalov

g

BUL

2793

½

½

½

½

½

0

½

*

½

½

4

2720

9.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2745

0

0

0

½

½

0

½

½

*

1

3

2643

10.

Jon Ludvig Hammer

g

NOR

2608

0

0

0

0

0

0

1

½

0

*

2511

 

Nagy meglepetésre a kubai Leinier Dominguez Perez győzött a Szalonikiben megrendezett, a hat versenyből álló Grand Prix-sorozat negyedik tornáján. Dominguez Perez számára döntő fordulatot jelentett, amikor a viadal negyedik fordulójában totál vesztett állásból legyőzte az ukrán Vaszilij Ivancsukot. A szerencsés győzelem szárnyakat adott neki, és szereplésére a koronát a bolgár Veszelin Topalov elleni nyeréssel tette fel. A fordulatokban gazdag utolsó fordulóban a félpontos előnnyel vezető, tíz játéknapon keresztül veretlenségét őrző amerikai Gata Kamsky kikapott az olasz Fabiano Caruanától. A tornán Kamsky hol egyedül, hol holtversenyben vezetett, mutatott teljesítményével, játszmáinak színvonalával megérdemelte volna a nagyobb sikert. Caruana két utolsó partijának megnyerésével harcolta ki a dobogós helyezést.

 

A Grand Prix-verseny végeredménye:

1.Leinier Dominguez Perez (kubai, 2723) 8 pont

2. Fabiano Caruana (olasz, 2774) 7,5

3. Gata Kamsky (amerikai, 2741) 7,5

4. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2742) 6

5. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2779) 6

6. Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2699) 5,5

7. Hikaru Nakamura (amerikai, 2775) 5

8-9. VeszelinTopalov (bolgár, 2793) és Peter Szvidler (orosz, 2769) 4,5

10. Etienne Bacrot (francia, 2725) 4

11. Alekszandr Morozevics (orosz, 2760) 4

12. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2755) 3,5

 

Malmőben Rapport Richárd elsőségével ért véget a 21. Sigeman & Co nagymesterverseny. Tizenhárom évvel Polgár Judit elsősége után ünnepeltek ismét magyar győztest. A torna utolsó játéknapján legfiatalabb nagymesterünk sötéttel könnyű győzelmet aratott a sereghajtó svéd Jonny Hector ellen. A forduló előtt holtversenyben vezető holland Ivan Szokolov elvesztette veretlenségét, kikapott a svéd Nils Grandeliustól. Az angol Nigel Short remizett a norvég Hans Tikkanennel. A hármas holtversenyt az egymás elleni eredmény döntötte el, Rapport nyert Short ellen, remizett Grandeliussal, így a győztesnek járó trófeát vehette át.

 

A verseny végeredménye:

 

Hely.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

1

Rapport Richárd

2674

HUN

*

1

½

½

½

0

1

1

4.5

1.5

2

Nigel Short

2681

ENG

0

*

1

½

1

½

1

½

4.5

1.0

3

Nils Grandelius

2556

SWE

½

0

*

1

½

½

1

1

4.5

0.5

4

Ivan Szokolov

2642

NED

½

½

0

*

½

1

1

½

4.0

0.5

5

Loek van Wely

2689

NED

½

0

½

½

*

1

½

1

4.0

0.5

6

Hans Tikkanen

2537

SWE

1

½

½

0

0

*

½

1

3.5

0.0

7

Emanuel Berg

2561

SWE

0

0

0

0

½

½

*

1

2.0

0.0

8

Jonny Hector

2512

SWE

0

½

0

½

0

0

0

*

1.0

0.0

 

Az azeri Sahriyar Mamedgyarov a rapid sakkozás új világbajnoka. Hanti-Manszijszkban 16 ország 58 sakkozójának 15 fordulós, svájci rendszerű viadalának harmadik játéknapján ötös nyerősorozattal előzte meg a tíz kör után kétpontos(!) előnnyel vezető orosz Jan Nepomnjacsijt. A bronzérmes a tavalyi villámvilágbajnok, az orosz Alekszandr Griscsuk. A vb díjalapja 200 ezer dollár volt, a győztes 40 ezer dollárt nyert. Játszmánként 15-15 perc gondolkodási idejük volt a résztvevőknek és lépésenként 10-10 másodperc.

 

A világbajnokság végeredménye:

1.Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2726) 11,5 pont

2. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2762) 11

3. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2825) 10,5

4. Le Quang Liem (vietnami, 2681) 10

5-14. Gadir Guszejnov (azeri, 2640), Ildar Hairullin (orosz, 2683), Dmitrij Andrejkin (orosz, 2692), Szergej Movszeszjan (örmény, 2680), Denisz Hiszmatullin (orosz, 2674), Erneszto Inarkijev (orosz, 2696), Ivan Cseparinov (bolgár, 2678), Alekszandr Rjazancev (orosz, 2616), Nyikita Vityjugov (orosz, 2719) és Rauf Mamedov (azeri, 2712) 9

 

A vietnami Le Quang Liem győzelmével ért véget a villám-világbajnokság. A címvédőként rajtoló orosz Alekszandr Griscsuk félpontos hátránnyal lett második, az ukrán Ruszlan Ponomarjov a bronzérmes. Tizennyolc ország 60 sakkozója csatázott a 15 fordulós svájci rendszerű viadalon, ahol két-kétjátszmás meccseket játszottak. Játszmánként 3-3 perc és lépésenként 2-2 másodperc volt a gondolkodási idő. A világbajnokság díjalapja 200 ezer dollár volt, a győztes 40 ezret kapott.

 

A villám-világbajnokság végeredménye:

1.Le Quang Liem (vietnami, 2771) 20,5 pont

2. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2858) 20

3. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2743) 20

4. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2813) 20

5-6. Nguyen Ngoc Truong Son (vietnami, 2665) és Rauf Mamedov (azeri, 2718) 19,5

7-8. Daniil Dubov (orosz, 2655) és Szergej Movszeszjan (örmény, 2696) 18

9. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2824) 17,5

10-13. Vladiszlav Tkacsijev (francia, 2657), Ilia Szmirin (izraeli, 2650), Gabriel Szargiszjan (örmény, 2723) és Vlagyimir Akopjan (örmény, 2691) 17

14-18. Jevgenyij Najer (orosz, 2633), Alekszej Drejev (orosz, 2711), Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2777), Gata Kamsky (amerikai, 2634) és Borisz Gracsev (orosz, 2590) 16,5

 

Kijevben az orosz Szergej Karjakin győzelmével fejeződött be a Sberbank meghívásos rapidversenye. A 10 fős mezőnyben Lékó Péter a harmadik helyet szerezte meg. A körmérkőzéses versenyen a nagymestereknek játszmánként 25-25 perc gondolkodási idejük volt és lépésenként még 10-10 másodperc.

Lékó Péter három remivel kezdte a viaskodást, a második játéknapon kettős győzelemmel már hármas holtversenyben a második helyen várta a befejező partikat. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov félpontos előnnyel vezetett, Karjakin, Lékó és Zsigalko előtt, annak ellenére, hogy a negyedik fordulóban fatális elnézéssel  22 lépésben kikapott Karjakintól.

Hetedik partijában sötéttel gond nélkül remizett Topalovval, de a nyolcadikban fölényes állásban hibázott, a sereghajtó német Arkadij Naiditsch a maga javára fordította az összecsapást.

A verseny végeredménye:

1.Szergej Karjakin (orosz) 6,5 pont

2. Veszelin Topalov (bolgár) 6

3. Lékó Péter (magyar) 5

4. Szergej Zsigalko (fehérorosz) 5

5-7. Pavel Eljanov (ukrán), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz) és Anton Korobov (ukrán) 4,5

8. Alekszander Arescsenko (ukrán) 4

9. Anatolij Karpov (orosz) 4

10. Arkadij Naiditsch (német) 2

 

 

 

 

Moszkvában az izraeli Borisz Gelfand győzött a VIII. Tal-emlékversenyen. A torna befejezése után egy nappal a 45. születésnapját ünneplő Gelfand veretlenül ért célba, pályafutása egyik legfényesebb diadalát aratta. „A játszmáim minőségét tekintve elégedett lehetek, visszagondolva utóbbi versenyeimre, Moszkvában játszottam a legjobban” – értékelte teljesítményét a szovjet válogatottal 1990-ben olimpiai bajnoki címet szerzett nagymester, aki tavaly világbajnoki döntőt játszott, négyszeres világbajnok-jelölt, Világkupa-győztes, egy fantasztikus pályafutás újabb nagyszerű eredményét érte el. Az Aljechin-emlékversenyen az örmény Levon Aronjannal osztotta az első helyet, megőrizte veretlenségét, Moszkvában sem talált legyőzőre. Joggal lehet büszke az amerikai Hikaru Nakamura elleni győzelmére.  A világranglista-vezető, világbajnoki kihívó norvég Magnus Carlsen eredményéről elégedetten, játékáról kritikusan nyilatkozott. Természetesen örült annak, hogy a világbajnoki döntő előtti utolsó partijukat megnyerte Vishy Anand ellen, hogy legyőzte Vlagyimir Kramnyikot is. A 22-es kategóriájú, 2776-os Élő-átlagú tornán 17 játszma végződött döntéssel, 11-6-ra a sötéttel játszók voltak eredményesebbek. A legnagyobb szenzáció Anand és Kramnyik szereplése, három-három partit vesztettek.

 

VIII.   Tal-emlékverseny, Moszkva 2013.június 12-23.

kat. XXII   (2777)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Borisz Gelfand

g

ISR

2755

*

½

1

½

½

1

½

1

½

½

6

2900

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2864

½

*

0

½

½

1

½

1

½

1

2847

3.

Fabiano Caruana

g

ITA

2774

0

1

*

½

½

0

½

1

1

½

5

2816

4.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2753

½

½

½

*

½

1

½

½

½

½

5

2818

5.

Dmitrij Andrejkin

g

RUS

2713

½

½

½

½

*

½

½

½

½

1

5

2823

6.

Hikaru Nakamura

g

USA

2784

0

0

½

0

1

*

1

0

1

1

2777

7.

Szergej Karjakin

g

RUS

2782

½

½

½

½

½

0

*

½

½

½

4

2739

8.

Alekszandr Morozevics

g

RUS

2760

0

½

0

½

½

1

½

*

0

½

2701

9.

Viswanathan Anand

g

IND

2786

½

0

0

½

½

0

½

1

*

½

2698

10.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2803

½

0

½

½

0

0

½

½

½

*

3

2655

 

Az örményországi Dilijanban az indiai Humpy Koneru végzett az első helyen a Grand Prix-sorozat második tornáján. A rajtlistát vezető Koneru egypontos előnnyel, legnagyobb riválisát, a szlovén Anna Muzicsukot is legyőzve veretlenül ért célba. A szlovén Anna Muzicsuk a befejező játéknapon fonalas nyerést hagyott ki az örmény Elina Danieljan ellen, elmulasztotta, hogy egyedül végezzen a második helyen, ezt a pontversenyben 10 pontja bánta. Ketten Humpyval kiemelkedtek a mezőnyből, riválisaiknál jóval kevesebbet hibáztak.

Az ukrán világbajnoknő Anna Usenyina ötvenszázalékos eredménye újabb csalódás, ahogy a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova is gyengén játszott. A sorozat első versenyén, Genfben remeklő, szenzációs elsőséget szerzett grúz Bela Hotenasvili az utolsó helyen végzett.

 

A Grand Prix-verseny végeredménye:

1.Humpy Koneru (indiai, 2597) 8 pont

2. Anna Muzicsuk (szlovén, 2593) 7

3. Nana Dzagnidze (grúz, 7)

4. Tatjana Koszinceva (orosz, 2526) 6

5. Anna Usenyina (ukrán, 2499) 5,5

6. Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2531) 5

7. Tuvshintugs Batchimeg (mongol, 2316) 5

8. Dronavalli Harika (indiai, 2492) 5

9. Olga Girja (orosz, 2436) 4,5

10. Viktorija Cmilyte (litván, 2511) 4,5

11. Elina Danieljan (örmény, 2475) 4,5

12. Bela Hotenasvili (grúz, 2531) 4

 

 

 

Genfben az azeri Sahriyar Mamedgyarov nyerte meg az első Geneva Chess Masters rapidversenyt, a nyolc meghívott résztvevő között Polgár Judit is  csatázott. A két négyes csoportból  a legmagasabb értékszámúak jutottak tovább. Az elődöntők is a várt eredményeket hozták.  A döntőben Mamedgyarov az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot 1,5-0,5-re győzte le. Az első partiban világossal kényszerítette megadásra a nagyot hibázó Kramnyikot, majd remivel bebiztosította elsőségét. Mamedgyarov Hanti-Manszijszkban rapid világbajnoki címet szerzett, Genfben újabb sikert ért el.

 

Az "A" csoport végeredménye:

1.Sahriyar Mamedgyarov 8 pont

2. Vlagyimir Kramnyik 5

3. Yannick Pelletier 4

4. Polgár Judit 1

 

A "B" csoport végeredménye:

1.Hikaru Nakamura 8 pont

2. Etienne Bacrot 6

3. Alekszandra Kosztenjuk 3

4. Romain Edourd 1

 

Az elődöntő eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2784) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2803) 1,5 – 2,5

 

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2753) – Etienne Bacrot (francia, 2725) 2,5 – 1,5

 

A döntő:

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2753) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2803) 1,5 – 0,5

 

Karjakin,S (2786) - Mamedgyarov,S (2766)
Caro-Kann védelem [B19]
Genf Grand Prix 2013

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Hc3 dxe4 4.Hxe4 Ff5 5.Hg3 Fg6 6.h4 h6 7.Hf3 Hd7 8.h5 Fh7 9.Fd3 Fxd3 10.Vxd3 e6 11.Fd2 Hgf6 12.0-0-0 Fe7 13.Kb1 Vb6 14.Bhe1 0-0 15.Hf5 Fb4?!

 

16.Hxh6+!

A tisztáldozattal Szergej Karjakin felszakította Sahriyar Mamedgyarov királyállását, alapos házielemzés előzhette meg a bátor döntést. 16.Fxb4 Vxb4 17.a3 Vb6 18.He3 (18.He7+) fordult elő a korábbi partikban.

16...gxh6 17.c3 Fa3 18.Fc1 Bfe8 19.g4 Hh7 20.c4 Ff8

 

21.g5 hxg5 22.Hxg5 Hxg5 23.Fxg5 Kh8? 24.Bg1!

A sötét királyállás ezer sebből vérzik.

24...Vc7 25.Vf3 f6 26.Ff4 Fd6 27.Vg3 Hc5?

Meg kellett volna próbálni a 27...Bg8 28.Fxd6 Bxg3 29.Fxc7 Bxg1 30.Bxg1 Bg8 31.Be1 e5 32.dxe5 Hxe5 33.Fxe5 fxe5 34.Bxe5 Bg7 folytatást, természetesen sötét helyzete aggasztó.

28.Fxd6 Vh7+ 29.Ka1 He4 30.Vh4 Bg8 31.f3 Hg5 32.Vf4 Vf5 33.Vxf5 exf5 34.Fe7 Hxf3 35.Bgf1 Bg3

36.d5 cxd5 37.cxd5 Kg7 38.Bd3 Kf7 39.Fd6 Hh2 40.Fxg3 és sötét feladta

 

Carlsen,M (2864) - Anand,V (2786)
Nimzoindiai védelem [E46]
Tal emlékverseny, Moszkva 2013

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.e3 0-0 5.Hge2 d5 6.a3 Fe7 7.cxd5 Hxd5 8.Fd2 Hd7 9.g3 b6 10.Hxd5 exd5 11.Fg2 Fb7

 

12.Fb4

Újítás a 12.0-0 Be8 13.Vc2 Fd6 folytatáshoz képest, amit a Milov-Cseparinov partiban láttunk.

12...Hf6 13.0-0 Be8 14.Bc1 c6 15.Fxe7 Bxe7 16.Be1 Vd6 17.Hf4 Fc8?!

Vishy lépése nem nyerte el a partit kommentálók elismerését, de a látszólag oly egyszerű pozícióban korántsem könnyű sötéttel jó tervet találni. 17...h6 18.Va4 Bc7 19.Be2 a5 20.Bec2 nyomás alatt tartotta volna a sötét tábort.

18.Va4 Bc7 19.f3! Fe6 20.e4 dxe4?!

A világbajnok lépésről lépésre rontott állásán. 20...Vd7 21.Hxe6 Vxe6 22.e5 He8 23.Bc3 is világosra lett volna előnyös.

21.fxe4 Vd7

 

22.d5! cxd5 23.Vxd7 Bxd7 24.Hxe6 fxe6 25.Fh3! Kh8 26.e5! Hg8 27.Fxe6 Bdd8?

 

28.Bc7 d4 29.Fd7! és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fantasztikus éve volt a sakkozásnak, rangos tornákban, remek párharcokban gazdag esztendőt zártunk. Új világbajnoka van a férfi sakkozásnak, a norvég Magnus Carlsen a címvédő Viswanathan Anandot szülővárosában, Csennajban fosztotta meg világbajnoki címétől. A kínai Hou Ji-fan hazai földön hódította vissza a világbajnoki címet az ukrán Anna Usenyinától. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzött a Világkupán. Belgrádban szenzációs magyar siker született. Hoang Thanh Trang veretlenül, olimpiai és világbajnokok, kontinensbajnokok legyőzésével lett Európa-bajnok. A lengyelországi Legnicában tízes holtverseny után az ukrán Alekszander Mojszejenko nyerte a kontinensbajnokságot. Az orosz válogatott győzött a férfi csapat-világbajnokságon, ukrán sikerrel zárult a női együttesek viadala. Varsóban az azeri férficsapat és az ukrán női válogatott elsőségével ért véget a sakkcsapat Európa-bajnokság. A lengyel fővárosban Rapport Richárd győzött a rapid Európa-bajnokságon. Hanti-Manszijszkban a rapid vb-n az azeri Sahriyar Mamedgyarov, a villám-vb-n a vietnami Le Quang Liem diadalmaskodott. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a Grand Prix-sorozat győztese, a második helyezett Mamedgyarov is kiharcolta a világbajnok-jelöltséget. A világranglistát fölényesen vezető Magnus Carlsen nagy évet zárt, a londoni világbajnok-jelölti verseny győzteseként lett világbajnoki kihívó, a 75. Tata Steel szuperversenyen másfél pontos előnnyel végzett az élen. St. Louisban a a novemberi világbajnoki döntő előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos előnnyel nyerte meg a Sinquefield Cup szuperversenyt. Gara Anita negyedszer, Berkes Ferenc ötödször lett magyar bajnok. Az Aquaprofit-NTSK együttese jelentős fölénnyel sorozatban ötödször nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A 2013-as esztendő első három hónapjának legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája, a gazdag játszmatermésből egy kis ízelítő.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a 2013. január 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistáját a norvég Magnus Carlsen nagy fölénnyel vezette. Londoni elsőségével megdöntötte a sakkozás 13. világbajnokának, Garri Kaszparovnak a rekordját, 2861 pontja volt, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik 51 pontos lemaradással követte őt. Az örmény Levon Aronjan lecsúszott a harmadik helyre. Az olasz Fabiano Caruana megőrizte ötödik helyét, remek évet tudhat maga mögött, amit a + 45 pont is hűen tükröz. Carlsen + 26, Kramnyik + 9, Aronjan – 3, Radzsabov + 20, Karjakin + 11 pontot gyűjtött, míg a regnáló világbajnok indiai Viswanathan Anand 27 pontot vesztett! Lékó Péter a 19., Berkes Ferenc a 44., Polgár Judit az 50., Almási Zoltán az 58. volt a listán.  A női világranglistát hatvanadszor vezette Polgár Judit!

 

A top tíz rangsora:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2861

2. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2810

3. Levon Aronjan (örmény) 2802

4. Tejmur Radzsabov (azeri) 2793

5. Fabiano Caruana (olasz) 2781

6. Szergej Karjakin (orosz) 2780

7. Viswanathan Anand (indiai) 2772

8. Veszelin Topalov (bolgár) 2771

9. Hikaru Nakamura (amerikai) 2769

10. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 2766

 

75. Tata Steel Chess 2013 szuperverseny

 

A hollandiai Waijk aan Zee-ben emlékezetes versengést láttunk a jubileumi, 75. tornán. Szupernagymesterek, ismert sakkozók, veterán, sok nagy sikert megélt nagymesterek mellett a feltörekvő tehetségek is csatáztak, és a különböző tornákon még amatőrök népes serege.  A tőkeerős  főszponzor, az indiai Tata Steel biztos hátteret biztosít, a szervezők remélik, hogy újabb ötéves szerződést köthetnek a céggel.

 

Az idei szuperversenyen a norvég Magnus Carlsen is jubileumot ünnepelt, tizedszer vett részt a viadalon, szenzációs tornagyőzelmet aratott. Beállította a sakkozás 13. világbajnokának, Garri Kaszparovnak a rekordját, aki 1999-ben hasonló eredménnyel, 13 partiból 10 ponttal győzött. Kaszparov büszke lehet egykori pártfogoltjára, érdekes sakkot játszik, a megnyitásokra riválisainál kevesebb figyelmet fordít, de középjátékban rendkívül kreatív, a végjátékban pedig végtelen türelemmel érvényesíti előnyét. Wijk aan Zee-ben hét játszmát nyert, Élő-pontjait kerekítve 11-gyel növelte, saját rekordját is megdöntötte.

A címvédőként rajtoló háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan egyetlen vereségét az indiai világbajnok Viswanathan Anandtól szenvedte el. Látványos partiban kapott ki, a házielemzés ellen nem volt védelme. Az elért eredménynél több volt Anand partijaiban, a zárónapon fájdalmas vereséget szenvedett a kínai Wang Haotól. A hajrában tört előre az orosz Szergej Karjakin.

Lékó Péter ötödik helyét jó eredményként értékelhetjük, de nagyobb bátorsággal még többet érhetett volna el. Értékes a + 9,3 Élő-pont, amivel megközelítette a legszűkebb elitet. Megszakadt az olasz Fabiano Caruana nagy sikersorozata, nyolc helyezést rontott a sok-sok hibával tarkított játékával.

 

A 75. Tata Steel Chess 2013 szuperverseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2861) 10 pont

2. Levon Aronjan (örmény, 2802) 8,5

3-4. Viswanathan Anand (indiai, 2772) és Szergej Karjakin (orosz, 2780) 8

5. Lékó Péter (magyar, 2735) 7,5

6. Hikaru Nakamura (amerikai, 2769) 7

7. Pentala Harikrishna (indiai, 2698) 6,5

8-10. Anish Giri (holland, 2720), Wang Hao (kínai, 2752) és Loek van Wely (holland, 2679) 6

11. Hou Ji-fan (kínai, 2603) 5,5

12. Fabiano Caruana (olasz, 2781) 5

13. Erwin L’Ami (holland, 2627) 4

14. Ivan Szokolov (holland, 2663) 3

 

Az Élő-pontszámok változása:

Carlsen + 11, Aronjan + 7, Anand + 7, Karjakin + 6, Lékó + 9, Nakamura -2, Harikrishna + 7, Giri – 3, Wang Hao – 9, Van Wely + 5, Hou Ji-fan + 14, Caruana – 25, L’Ami – 5, Szokolov – 22

 

Nagyszerű magyar siker született a nagymesterversenyen. Rapport Richárd a viadal utolsó fordulójában taktikai bonyodalmakban gazdag játszmában sötéttel győzte le a boszniai Predrag Nikolicot. Holtversenyes társai közül Arkadij Naiditsch nyerni tudott, így nagymesterünk a rajtlistán első német sakkozóval holtversenyben végzett az élen. Naiditsch már biztosan meghívott volt a jövő évi szuperversenyre, Ricsi pedig reménykedhetett, meg is kapta a nagy lehetőséget. Rapport Richárd remek teljesítményét hűen tükrözi a + 25 Élő-pont, a 2761-es performance-pontszám.

 

A Tata Steel Chess 2013 nagymesterverseny végeredménye:

1-2. Arkadij Naiditsch (német, 2708) és Rapport Richárd (magyar, 2621) 9 pont

3-4. Jan Smeets (holland, 2615) és Szergej Movszeszjan (örmény, 2688) 8,5

5. Daniil Dubov (orosz, 2600) 7,5

6-7. Romain Edouard (francia, 2686) és Jan Timman (holland, 2566) 6,5

8. Szergej Tivjakov (holland, 2655) 6,5

9. Makszim Turov (orosz, 2630) 6

10. Robert van Kampen (holland, 2581) 5,5

11-12. Nils Grandelius (svéd, 2572) és Predrag Nikolic (boszniai, 2619) 4,5

13. Alekszander Ipatov (török, 2587) 4

14. Sipke Ernst (holland, 2556) 3,5

 

Gibraltáron az orosz Nyikita Vityjugov elsőségével fejeződött be a Tradewise Sakkfesztivál mestercsoportja. Vityjugov négyes holtversenyben végzett az élen a francia Maxime Vachier-Lagrave, az indiai Chanda Sandipan és a címvédő angol Nigel Short társaságában. Az első helyet eldöntő rájátszáson az orosz sakkozó először indiai riválisát győzte le, majd Nigel Short is megadásra kényszerült. Heten gyűjtöttek fél ponttal kevesebbet, a kínai Zhao Xue lett a legeredményesebb női sakkozó. Hoang Thanh Trang  a negyedik pontcsoportban végzett 6,5 ponttal, Rudolf Anna 5,5-tel fejezte be szereplését.

A 11. Tradewise mesterverseny végeredménye:

1. Nyikita Vityjugov (orosz, 2694) 8 pont

2. Nigel Short (angol, 2690) 8

3-4. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2711) és Chanda Sandipan (indiai, 2590) 8

5-11. David Navara (cseh, 2710), Gata Kamsky (amerikai, 2740), Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2758), Yu Yangyi (kínai, 2688), Ivan Salgado Lopez (spanyol, 2606), Daniel Fridman (német, 2667) és Zhao Xue (kínai, 2554) 7,5

12-24. Michael Adams (angol, 2725), Kiril Georgijev (bolgár, 2643), Le Quang Liem (vietnami, 2705), Gawain Jones (angol, 2632), Ruben Felgaer (argentin, 2557), Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2723, - 10,2), Alekszej Shirov (lett, 2708), Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2516), Valentyina Gunyina (orosz, 2490), Anna Muzicsuk (szlovén, 2582),… 7

30. Hoang Thanh Trang (magyar, 2469) 6,5

97. Rudolf Anna (magyar, 2312, 2218, - 16,5)

 

Baden-Badenben az indiai világbajnok Viswanathan Anand győzelmével ért véget a Grenke Chess Classic szuperverseny. Anand ötéves szünet után nyert szuperversenyt. Az indiai sakkozó az elmúlt években elsősorban a világbajnoki küzdelmekre, a páros mérkőzésekre koncentrált, többször is „beáldozta” a tornákat, hogy a címmeccsekre tartogassa a megnyitási újításait, itt-ott „félgőzzel” játszott. Baden-Badenben három győzelem, a + 3 is elegendő volt sikeréhez.

Két fordulóval a befejezés előtt Fabiano Caruana már-már páholyban érezhette magát, egypontos előnnyel vezetett. A tornán Fortuna sokszor kisegítette nehéz helyzetekben, a hajrában már nem volt szerencséje, az angol Michael Adams vereséget mért rá, a befejező játéknapon elrontotta a német Daniel Fridman ellen oly kecsegtető állását.

Érdekes versenyt kísérhettünk nyomon, a szervezés méltó volt ahhoz a kitüntető szerephez, amit a hétszeres bajnokcsapat OSG Baden-Baden betölt a nemzetközi sakkéletben. Remek élő közvetítés, elemzés segítette a sakkrajongóknak a minél jobb tájékozódást.

 

GRENKE Chess Classic Baden-Baden 2013. február 7-17.

kat. XIX (2714)

1

2

3

4

5

6

1.

Viswanathan Anand

g

IND

2780

*

*

½

½

½

½

½

½

1

1

½

1

2811

2.

Fabiano Caruana

g

ITA

2757

½

½

*

*

1

½

½

0

1

1

½

½

6

2778

3.

Georg Meier

g

GER

2640

½

½

0

½

*

*

½

½

0

1

½

1

5

2729

4.

Michael Adams

g

ENG

2725

½

½

½

1

½

½

*

*

0

½

½

½

5

2712

5.

Arkadij Naiditsch

g

GER

2716

0

0

0

0

1

0

1

½

*

*

½

1

4

2642

6.

Daniel Fridman

g

GER

2667

½

0

½

½

½

0

½

½

½

0

*

*

2614

 

Zürichben a 20 esztendős olasz Fabiano Caruana győzelmével fejeződött be az esztendő harmadik szuperversenye. Caruana a befejező fordulóban világossal legyőzte az izraeli Borisz Gelfandot és egypontos előnnyel nyerte meg a viadalt. A torna csúcsrangadója, Viswanathan Anand és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik csatája 27 lépésben dőlt el a világbajnok javára. Kramnyik taktikai elnézését követően könnyen adta meg magát. Caruana eddigi pályafutása legszebb sikerét érte el, Kramnyik és Gelfand számára a két hét múlva kezdődő világbajnok-jelölti verseny előtti főpróba sok tanulsággal szolgált.

 

Zürich   Chess Challenge,  2013. február 23-március   1.

kat. XXI.   (2772)

1

2

3

4

1.

Fabiano   Caruana

g

ITA

2757

*

*

½

1

½

½

½

1

4

2897

2.

Viswanathan   Anand

g

IND

2780

½

0

*

*

½

1

½

½

3

2769

3.

Vlagyimir   Kramnyik

g

RUS

2810

½

½

½

0

*

*

½

½

2701

4.

Borisz   Gelfand

g

ISR

2740

½

0

½

½

½

½

*

*

2724

 

Asztanában az ukrán válogatott nyerte meg a IV. női csapat-világbajnokságot. A rajtlistán első ukrán együttes legjobb összeállításában nagyszerű sikert ért el. A 2006-os torinói sakkolimpián elért szenzációs elsőségük, a 2008-as drezdai ezüstérmük, 2012-es bronzérmük, két világbajnoki, egy Eb harmadik helyezés után ismét aranyérmes lett a csapat. A torinói olimpiai bajnokcsapatban is játszott Katyerina Lahno, Anna Usenyina, Natalija Zsukova és Inna Gaponenko, csak a táblasorrend változott, akkor Natalija volt az éltáblás. Anna Usenyina világbajnoki címe után az ukrán női sakkozás újabb diadalt aratott.

Az ukrán együttes veretlenül ért célba, a kezdeti bizonytalankodást követően a három nagy riválissal vívott meccsre „összerázódtak”, sorsdöntőnek bizonyult a címvédő kínai négyes legyőzése. Teljesítményük dicsérete, hogy a négy alapember tábladíjas is lett. A válogatott körül a vb előtt nem voltak látványos ügyek, míg a legnagyobb riválisoknak számító kínai és orosz csapatok legjobbjaik nélkül vettek részt.

A háromszoros világbajnok kínai együttesben nem játszott az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a világranglistán ötödik Zhao Xue. A kétszeres olimpiai bajnok orosz csapat felkészülését komoly vihar zavarta meg, a Koszinceva nővérek „megzsarolták” a szövetséget, hogy nem hajlandóak játszani, ha Szergej Rublevszkij a kapitány. A vezetés nem engedett követelésüknek, a tartalékos válogatott harmadikként végzett.

 

Helyezés

Ország

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

SB.

1

UKRAJNA

*

3

2

3

3

2

4

16

24½

136,25

2

KÍNA

1

*

2

3

3

3

4

15

25½

118,00

3

OROSZORSZÁG

2

2

*

2

3

4

13

24

104,75

4

GRÚZIA

1

1

2

*

2

3

3

12

21½

87,50

5

INDIA

1

2

*

2

3

2

9

18

62,25

6

EGYESÜLT ÁLLAMOK

½

½

2

*

2

2

2

8

15½

63,00

7

KAZAHSZTÁN

1

1

1

2

*

2

3

6

15½

36,00

8

ROMÁNIA

2

1

½

1

2

2

2

*

2

2

6

14½

47,25

9

FRANCIAORSZÁG

0

½

½

½

2

2

*

4

12

24,00

10

TÖRÖKORSZÁG

0

0

1

1

2

½

*

1

9

7,25

 

 

Világbajnok-jelölti verseny, London

Londonban drámai utolsó fordulóval ért véget a világbajnok-jelölti verseny, amelyet végül több győzelmének köszönhetően a norvég Magnus Carlsen nyert meg, és lett az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A befejező játéknapon Carlsen és riválisa, Vlagyimir Kramnyik is vereséget szenvedett. A világranglista-vezető óriási időzavarba került az orosz Peter Szvidlerrel vívott csatájában, többször is rontott, második partiját vesztette el világossal játszva. Kramnyikot az ukrán Vaszilij Ivancsuk győzte le, az orosz exvilágbajnok sem bírta a sorsdöntő ütközet feszültségét. Az örmény Levon Aronjan nyeréssel zárta szereplését, Szvidler mögött a negyedik helyen végzett. A tornán remek, fordulatokban is gazdag csatákat láttunk, megdöbbentő hibákat is elkövettek a szupernagymesterek, meglepő eredmények nagyban befolyásolták a végeredményt.

 

Helyezés

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Res.

Gy.

1

Magnus   Carlsen

2872

NOR

* *

½ ½

1 0

½ ½

1 1

1 ½

½ 0

½ 1

1

5

2

Vlagyimir   Kramnyik

2810

RUS

½ ½

* *

½ 1

½ 1

½ ½

½ 1

½ 0

½ 1

1

4

3

Peter   Szvidler

2747

RUS

0 1

½ 0

* *

½ 1

½ ½

½ ½

½ 1

1 ½

8

4

4

Levon   Aronjan

2809

ARM

½ ½

½ 0

½ 0

* *

1 0

½ ½

1 1

1 1

8

½

5

5

Borisz   Gelfand

2740

ISR

0 0

½ ½

½ ½

0 1

* *

½ ½

½ ½

½ 1

1

2

6

Alekszandr   Griscsuk

2764

RUS

0 ½

½ 0

½ ½

½ ½

½ ½

* *

½ 1

½ ½

1

1

7

Vaszilij   Ivancsuk

2757

UKR

½ 1

½ 1

½ 0

0 0

½ ½

½ 0

* *

0 1

6

0

3

8

Tejmur   Radzsabov

2793

AZE

½ 0

½ 0

0 ½

0 0

½ 0

½ ½

1 0

* *

4

0

1

 

A teljesítmények performance-pontszámai:

Magnus Carlsen 2854, Vlagyimir Kramnyik 2863, Peter Szvidler 2842, Levon Aronjan 2833, Borisz Gelfand 2764, Alekszandr Griscsuk 2761, Vaszilij Ivancsuk 2741, Tejmur Radzsabov 2628

 

A teljesítmények az Élő-pontszámok tükrében:

Magnus Carlsen - 4, Vlagyimir Kramnyik + 10, Peter Szvidler + 18,6, Levon Aronjan + 5, Borisz Gelfand + 5,2,  Alekszandr Griscsuk 0, Vaszilij Ivancsuk – 3,4, Tejmur Radzsabov – 31,4(!)

 

Norvégiában óriási érdeklődés kísérte Magnus Carlsen londoni szereplését, elsősége, a világbajnoki kihívói jog megszerzése az északi sportok hazájában még népszerűbbé tette a sakkozást. Londoni teljesítményéről azt mondta, hogy nem mindig sikerült a maximumot kihoznia a partikból, de a fő célt, az első helyet elérte, a többi már másodlagos. „Amikor alaposabban elemzed a játékodat, megérted, hogy itt-ott jobban is játszhattál volna, más döntést is hozhattál volna. Nem minden sikerült a legjobban, de leginkább azzal vagyok elégedetlen, hogy idegen játszmák eredményétől függött a sorsom” – mondta a norvég nagymester.

Három utolsó partija Ivancsuk, Radzsabov és Szvidler ellen kritikusak voltak, míg korábbi játszmáiban durva hibákat nem követett el, ezekben az összecsapásokban az egyik hiba követte a másikat. Ennek oka a fáradtság is lehetett. Erős ellenfelek, óriási feszültség. A második félidőben magára talált Kramnyik, ekkor Carlsennél már a fáradtság jelei mutatkoztak.

Carlsen nem félt attól, hogy az ex-szovjet nagymesterek összefognak ellene. Profi sakkozóként tisztelik egymást. Lenyűgözte őt Kramnyik fantasztikus második félidei teljesítménye. Már az első körben is megmutatta ragyogó felkészültségét, de kimaradtak az esélyek.

Magnus Carlsen utolsó partijában nyerésre játszott, nem akarta, hogy a másik játszmától függjön a sorsa, egy pillanatig sem hitte, hogy világossal második partiját is elbukhatja. Azt senki sem gondolta, hogy Kramnyik is vereséget szenved, s így lesz holtverseny a végén. A 12. fordulóig nem úgy nézett ki, hogy ez pályafutása legnehezebb kihívása lesz, számára tipikusan alakult a verseny, semmi túlzottan eredetit nem mutatott, + 4-gyel állt, de utána többet hibázott, mint korábbi versenyei közül bármelyiken. Három forduló alatt még nem vesztett két partit, ráadásul mindkettőt világossal.

A holtversenyt eldöntő szabályzatról Magnus így nyilatkozott: „Nem lett volna rossz, ha rapid rájátszásra kerül sor, ahogy ez a világbajnokságon is történt. A résztvevők tudták a szabályzatot előre, ennek szellemében játszottak. Legközelebb talán másképp lesz.”  Magnus Carlsen a világbajnoknak adott privilégiumot nem először bírálta, helyeselte, hogy körverseny döntött a kihívó személyéről, mert ez több esélyt ad a legerősebb játékosnak, hogy nyerjen. Ha már a világbajnok két évig ül a trónon, komoly szisztéma kell, amelyik eldönti, hogy ki a kihívó.

Anandot nagy sakkozónak tartja, de érez magában elegendő energiát, hogy teljes odaadással készüljön fel a párharcra, bízik abban, hogy van esélye a győzelemre. Jó segítői csapatot szeretne kialakítani, vannak ajánlatai, elképzelései.

Vishy Anand nagy érdeklődéssel követte a tornát

A 2007 óta világbajnok, Vlagyimir Kramnyik, Veszelin Topalov és Borisz Gelfand elleni párharcokban címét megvédő Viswanathan Anand fokozott érdeklődéssel kísérte a viadalt, és benyomásairól a The Indian Express-nek nyilatkozott.

„A sakktörténelem legjobb világbajnok-jelölti versenye volt. Még nem fordult elő, hogy az utolsó játéknapig, a játéknap utolsó órájáig bármi történhetett, ez tette egyszerűen hihetetlenné a tornát. Az első három-négy napban már azt gondoltam, hogy Aronjannal játszom majd – ez nem azt jelentette, hogy már terveztem, de gondolataim már ebben az irányba kóboroltak. Ezután Magnus határozottan megragadta az esélyt, és ez tartósnak tűnt a 12. fordulóig, amikor Kramnyik nyert, Carlsen vesztett - nyilatkozta a világbajnok.

Anand nagy szimpátiát érzett Kramnyik iránt, megérdemelte volna a győzelmet,  játéka elnyerte tetszését. A versenyre sokat változott a sakkja és stílusa. Magnus a tőle megszokott teljesítményt nyújtotta, de Vlad hihetetlen mércével sakkozott, naponta új ötlettel jelentkezett,  játszott. Szimpátiát érzett irányába, mint generációs testvére iránt. A holtversenyt eldöntő szabály miatt a sorsdöntő partit a komfort zónáján kívül játszotta, túlzott rizikót vállalt.   

 

Aronjan,L (2802) - Anand,V (2772)
Félszláv védelem [D46]
Tata Steel Chess, Wijk aan Zee 2013

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 e6 5.e3 Hbd7 6.Fd3 dxc4 7.Fxc4 b5 8.Fd3 Fd6

A két világklasszis a különböző viadalokon alaposan megismerte egymást, jól tudták, hogy összecsapásaikon az új gondolatok, a meglepetést okozó új elképzelések még az ő szintjükön is döntőek lehetnek.

9.0-0 0-0 10.Vc2 Fb7 11.a3 Bc8 12.Hg5

A háromszoros olimpiai bajnokra jellemző agresszivitás. A londoni Grand Prix-tornán a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a 12.b4 lépést húzta és a világbajnok egyik szekundánsa, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov zseniális ötlettel lepte meg: 12...c5 13.bxc5 Fxf3 14.gxf3 Hxc5 15.dxc5 Bxc5 16.f4 Hd5 17.Fb2 Hxc3 18.Fxc3 Vc7 19.Bfc1 Bc8 20.Fxh7+ Kh8 21.Fd3 Bxc3 22.Vxc3 Vxc3 23.Bxc3 Bxc3 24.Fxb5 Fxa3 folytatásban a 37. lépés után döntetlenben egyeztek meg.

12...c5 13.Hxh7

13...Hg4!

A világbajnok feladta a leckét egyik potenciális kihívójának. Semmi kétség, hogy a változatot Anand segítőivel alaposan elemezte és bőséges ellenjátékot találtak.

14.f4

A sakktábla mellett nem könnyű a helyes megoldást megtalálni. 14.Hxf8??-ra 14...Vh4 15.h3 Vxh3! elég látványos megoldás. 14.h3 volt a jó folytatás. 14...Fh2+ 15.Kh1 Vh4 16.d5 (16.Fe4 Fxe4 17.Vxe4 f5 18.Vxe6+ Kxh7 19.Vxd7 Fb8 20.Kg1 Fh2+ 21.Kh1 Fb8) 16...Bfd8 17.f4 b4 18.axb4 (18.Fe2 bxc3 19.Fxg4 Fxd5 20.Kxh2 Vxh7 21.Vxh7+ Kxh7=) 18...cxb4 19.Fe2 Hde5 20.Hg5 Fxd5 21.e4 Fc4 22.Fxc4 Hxc4 23.Ve2 bxc3 24.bxc3 Fg3 25.Vxg4 Vxg4 26.hxg4 a5 27.e5 Bd3 28.He4 Bcd8 egyenlő esélyt adott.

14...cxd4 15.exd4?!

Aronjan elnézte Anand következő zseniális lépését. 15.Hxf8 Fxf8 16.h3! (16.exd4? Hdf6 17.Ve2 Vxd4+ 18.Kh1 Fc5 19.Fxb5 g6! 20.Fd2 Kg7 21.h4 Bh8 22.Fe1 Ve3) 16...dxc3 17.hxg4 Hf6 18.Bd1 Vb6 19.g5 Hd5 egyenlő esélyű álláshoz vezetett volna.

 

15...Fc5!

A sakkrangóknak nagy öröm, amikor a legjobbak küzdelmeiben taktikai csapásokban gazdag ütközetet látnak. Aronjan láthatóan nem készült fel arra, hogy az oly sokáig a top nagymesterekkel szemben eredménytelen világelső ekkora meglepetéssel szolgált.

16.Fe2?

Jobb volt, de sötétre volt előnyös a 16.dxc5 Hxc5 17.Hxf8 Vd4+ 18.Kh1 Hxd3 19.h3 Hdf2+ 20.Bxf2 Hxf2+ 21.Kh2 Kxf8 22.Vh7 Hd3 23.Vh8+ Ke7 24.Vh4+ Vf6 25.Vg3 Vf5 változat is.

 

16...Hde5! 17.Fxg4 Fxd4+ 18.Kh1 Hxg4 19.Hxf8

 

 

19...f5! 20.Hg6 Vf6 21.h3 Vxg6 22.Ve2 Vh5 23.Vd3

 

 

23...Fe3! és világos feladta

 

Carlsen,M (2872) - Gelfand,B (2740)
Szicíliai védelem [B30]
Világbajnok-jelölti verseny, London 2013

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 e6 4.0-0 Hge7 5.Be1 a6 6.Ff1 d5 7.exd5

A torna 6. fordulójában Alekszandr Griscsuk a szolid  7.d3-as varit választotta Borisz Gelfand ellen. Meglepő módon az izraeli nagymester hosszabban tűnődött, eljátszott a 7...Vxd5 lehetőség gondolatával?

7...Hxd5 8.d4 Hf6 9.Fe3 cxd4 10.Hxd4 Fd7 11.c4 Hxd4 12.Fxd4 Fc6 13.Hc3 Fe7 14.a3 a5 15.Vd3 0-0 16.Bad1 Vc7 17.Fe5 Vb6

18.Vg3! Bfd8 19.Bxd8+ Vxd8 20.Bd1 Vb6 21.Fd4 Vb3 22.Bd3!

Magnus nyomás alatt tartotta a viadal doyenjét, újabb és újabb választás elé állította. Pontosan és ellenfelénél jóval gyorsabban számolt, értékelt.

22...Vc2

23.b4! axb4 24.axb4 Hh5 25.Ve5 Ff6 26.Vxh5 Fxd4 27.Bxd4 Vxc3

 


28.Va5!

Az alapsor gyengeségét kihasználó vezérlépés volt világos tervének poénja.

28...Bf8 29.Vb6 e5 30.Bd1 g6 31.b5 Fe4 32.Vf6?!

Számításba jött a [32.h4 Fc2 33.Bd6, illetve a 32.Bd7 Ff5 33.Bxb7 Ve1 34.Bb8 terv.

32...h5?! 33.h4 Ff5 34.Bd5 Vc1

35.Vxe5 Fe6 36.Bd4 Ba8 37.Ve2 Kh7 38.Bd1 Vc3 39.Ve4

39...Ba1?

Időzavaros hiba. 39...Ba7 40.b6 Ba2 41.Vxb7 Vb2 42.Vf3 Vxb6 43.Vf6 Vb2 44.Vxb2 Bxb2 45.Bc1 Kg7 46.c5 Kf6 47.c6 Fc8 48.c7 Ke7 változatban világosnak technikai nehézségekkel kellett volna megbirkóznia.

40.Bxa1 Vxa1 41.c5! Vc3 42.Vxb7 Ve1 43.b6 Fc4

 

44.Vf3 Vxf1+ 45.Kh2 Vb1 46.b7 Vb5 47.c6 Fd5 48.Vg3! és sötét feladta

 

Kramnyik,V (2810) - Szvidler,P (2747)
Grünfeld védelem [D85]
Világbajnok-jelölti verseny, London 2013

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Hf3 c5 8.Fe3 Va5 9.Vd2 Hc6 10.Bc1 cxd4 11.cxd4 Vxd2+ 12.Kxd2 0-0 13.d5 Bd8 14.Kc2

Az exvilágbajnok meglepte honfitársát a királylépéssel, a statisztika alapján világossal többször játszották a 14.Ke1 Ha5 15.Fg5 Fd7 változatot.

14...He5

Újítás, 14...Ha5 15.Fg5 folytatás fordult már elő.

15.Hxe5 Fxe5 16.Fc4 Fd7 17.f4 Fd6 18.Kb3 f6 19.a4 Bdc8 20.h4

Vlagyimir Kramnyik mindkét szárnyon kezdeményezett, jelentős időelőnye volt.

20...Bab8 21.Fb5 Fxb5 22.axb5 a6 23.b6 Kf7 24.h5 Bxc1 25.hxg6+ Kxg6 26.Fxc1 Bg8 27.g4 h6 28.Bh5 Kf7

29.e5 Fc5 30.e6+ Kf8 31.Bh4 Kg7?!

Hátrányos állásban Peter Szvidler már nem talált jó védelmet, királylépése azonban megkönnyítette Kramnyik nyerését. 31...Fxb6 32.f5 Fc7 (32...Ff2 33.Bh2 Fc5 34.Fxh6+ Ke8 35.g5) 33.Fxh6+ Ke8 34.Fe3 sem ígért sok jót számára.

32.f5 Bd8 33.Fxh6+ Kg8 34.Kc4 Fxb6

 

 

 

35.g5! Ff2 36.Bg4 Kh7 37.gxf6 exf6 38.e7 Bc8+ 39.Kb3 Fc5 40.Bc4 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog