Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dubov bemattolta Carlsen királyát, Radzsabovval játszik az elődöntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal elődöntőjében az orosz Daniil Dubov az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg. A másik ágon a francia Maxime Vachier-Lagrave az örmény Levon Aronjannal csatázik. A negyeddöntő második játéknapjának szenzációjaként a 24 éves Daniil Dubov 2,5-0,5-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, a sorsdöntő partiban bemattolta a norvég világelsőt. Elsőként kettős győzelemmel Levon Aronjan jutott a legjobb négy közé. Két párharcot rájátszás döntött el. Maxime Vachier-Lagrave az amerikai Wesley So, Tejmur Radzsabov  az orosz Jan Nepomnjacsij ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második viadalán, az Airthings Masters torna negyeddöntőjében Levon Aronjan kettős győzelemmel biztosította továbbjutását, három párharc emlékezetes, fordulatokban gazdag csatákban dőlt el. Daniil Dubov ünnepelhetett, bemattolta a világbajnok Magnus Carlsent,  két továbbjutó hely sorsa a rájátszásban dőlt el.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 2 – 2 (1 – 0, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 – 1 (döntetlen, 1 - 0, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Jan Nepommjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 – 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Felfokozott érdeklődés kísérte Daniil Dubov és a világbajnok Magnus Carlsen összecsapását. Az első mérkőzésük játszmái is izgalmasan alakultak, a „visszavágó” drámai fordulatai minden képzeletet felülmúltak.

 

Magnus Carlsen a 19. lépésben hibázott, minőségáldozatra kényszerült. Daniil Dubov nyerőesélyes állásban egyre bizonytalanabban játszott, jelentős időhátrányba is került, a világbajnok ellenjátékhoz jutott. Dubov az őrült kapkodás közepette bástyáival betört a hetedik sorra, a világelső királyát fenyegette, amikor Carlsen nem találta meg az egyetlen védőlépést. A „király” királya nem tudott a matthálóból megmenekülni.

A második összecsapásuk Carlsen elképzelése mentén alakult, a pozíciós küzdelemben 24 éves ellenfele sebezhető volt. A világbajnok a bástyavégjátékban azonban nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét.

 

A katalán megnyitásban ütköztek meg harmadszor, Carlsen kockázatos változatot választott, Dubov a 18. lépésben tűz alá vehette volna a sötét vezérszárnyi gyalogokokat, de elmulasztotta a kínálkozó lehetőséget. Drukkereiben meghűlt a vér, amikor a 27. lépésben tisztet nézett el. Magnus Carlsen válogathatott a nyerések között, amikor szinte leblokkolt, időelőnyét is elpazarolta, királya körül váratlanul viharfelhők gyülekeztek, 34…Ve7?? lépése megpecsételte sorsát. Daniil Dubov két kezét a magasba emelte, ünnepelhetett, legyőzte Magnus Carlsent!

Az első játéknapon Wesley So világossal Maxime Vachier-Lagrave szicíliai védelme ellen túlzott kockázatokat vállalt, a bonyodalmakban sebezhető volt, 3-1-re elbukta a meccset.

A visszavágóra stratégiát váltott, a Grünfeld védelemben pozíciós küzdelemre kényszerítette MVL-t. A francia nagymester sokáig jól védekezett, de sz idő szorításában végül nem tudta sikeresen feltartóztatni So szabadgyalogját. az amerikai nagymester nyeréssel kezdte a második meccsüket.

A spanyol megnyitás berlini változatában MVL nem tudott előnyt kicsiholni, a harmadik játszmájuk csak 9 lépésig tartott, aligha növelte So népszerűségét a lépésismétléses remi.

Maxime Vachier-Lagrave a negyedik partiban kockáztatott, hogy kiegyenlítsen, elkerülje a rájátszást. Kalandos összecsapásuk 104 lépésben lett döntetlen, mindketten komoly esélyeket hagytak kihasználatlanul. Következett a rájátszás, két 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal a két villlámparti.

Wesley So negyedszer döntött a berlini változat mellett, de ezúttal ledőlt a „berlini fal”.

 

A hátrányba került So lendületes támadással egyenlített ki. Az Armageddon játszmában a magasabb Élő-pontos Naxime Vachier-Lagrave választhatott színt, a sötét mellett voksolt, 4 perce volt So 5 percével szemben, de remifórja. A Skilling Open győztese világossal előnyösebb végjátékát nem tudta megnyerni, Vachier-Lagrave a döntetlennel az elődöntőbe jutott.

 

A legkönnyebben Levon Aronjan lett a legjobb négyes tagja. Hikaru Nakamura ellen az első mérkőzésüket is magabiztos játékkal nyerte meg. Az olimpiai bajnokok párharcában a háromszoros győztes örmény nagymester a folytatásban is jeleskedett. Kettős győzelemmel zárta a meccsüket, Nakamurának egy pillanatra sem adott esélyt.

 

Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov első mérkőzésén négy küzdelmes döntetlen született. A második párharcot az azerbajdzsáni sakkozó győzelemmel kezdte, az orosz bajnok jó esélyt szalasztott el a következő összecsapásukban.

Békésnek mondható döntetlennel folytatták, majd szinte feje tetejére állt a világ a negyedik játszmában. Tejmur a királyindiai védelmű csatában nagy támadáshoz jutott, Nepomnjacsij királyának élete csak hajszálon függött, amikor váratlanul az akció kifulladt, a csalódott Radzsabov a tarthatónak tűnő végjátékot elbukta, Nepomnjacsij kiegyenlített, sőt győzelemmel kezdte a rájátszást is.

 

Tejmur Radzsabovnak nem sok választása maradt a második villámpartira, extrém nyitással rosszabb állást vállalt, majd rámosolygott a szerencse. Nepomnjacsij elnézte a 21…Fe3!! szenzációs taktikai csapást. Radzsabov a sötéttel elért győzelmével kiegyenlített.

Jan Nepomnjacsij az Armageddon játszmában a világos színt választotta, Tejmur Radzsabov másodszor is a királyindiai védelemre szavazott, a döntetlennel pedig célba ért.

  

 

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2,5 – 0,5 (2 – 2)

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  döntetlen

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2741) -  Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 3,5 – 3,5 (1 – 3)

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen  

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen 

    

Rájátszás:

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  1 - 0  

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave    1 - 0

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 0 (2,5 – 1,5)

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura 1 - 0

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  0 - 1 

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) -  Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 3,5 – 3,5 (2 – 2)

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij   döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  1 - 0 

Rájátszás:

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters negyeddöntőjében Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave győzelemmel kezdett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal negyeddöntőjében a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan győzött az első négyjátszmás párharcban. Fekete napot zártak az amerikai nagymesterek, Wesley So és Hikaru Nakamura. Az előcsatározásból csak csodával határos módon továbbjutó MVL mindkét sötét partiját megnyerte So ellen, 3-1-es győzelmet ért el. Aronjan 2,5-1,5-re győzte le Nakamurát, három döntetlen mellett a második partiban diadalmaskodott, a negyedik ütközetben megkegyelmezett ellenfelének. A világbajnok Magnus Carlsen győzelemmel kezdte az orosz Daniil Dubov elleni párharcát, aki remit ígérő bástyavégjátékban hibázott óriást. A harmadik összecsapás során a norvég világelső leütött egy „mérgezett’ gyalogot, az orosz titán támadása átütött, Carlsen nem tudta leplezni csalódottságát veresége és a 2-2-es eredmény miatt. Négy döntetlen született az orosz Jan Nepomnjacsij és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov küzdelmes meccsén. Szerdán játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei, Vachier-Lagrave és Aronjan 2-2-vel is továbbjutnak.

A Champions Chess Tour második viadalán a körversenyből továbbjutó nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken kétpárharc is eldőlt, Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan győzelmet ünnepelhetett.

Az Airthings Masters előcsatározásai során a 9. fordulóig remek teljesítményt nyújtó Daniil Dubov a hajrában elszenvedett két veresége miatt csak a drámai „végjátékban” végül nyolcadikként kvalifikálta magát, jutalomként a negyeddöntőben a világbajnok Magnus Carlsennel mérkőzhet meg. Korábban 10 rapid és villámpartiban mérték össze erejüket, a norvég világelső 4-3-ra vezetett.

Magnus Carlsen a megszokottnál halványabb teljesítménnyel a sok taktikai döntetlennel fűszerezett kvalifikációs körversenyen az első helyen végzett. Dubov elleni mérkőzését győzelemmel kezdte, kis előnyét a végjátékban eltékozolta. A 24 éves Dubov sokáig jól játszotta a bástyavégkátékot, majd vesztőt húzott, a 72 lépésben feladásra kényszerült.

Dubovot a vereség nem törte le, világossal alaposan megszorongatta a világbajnokot, Carlsen nagyot küzdött a remiért.

A harmadik játszmában Dubov sötéttel győzte le Carlsent. A világbajnok az egyenlő esélyű állásban leütött egy „mérgezett gyalogot”. A vezére messze eltávolodott a frontvonaltó, Dubov 31…f5! lépése után többé védelmet nem találhatott, a sötét nehézüteg akciója átütött.

A negyedik összecsapás békésebb légkörben folyt, 2-2-vel ért véget első találkozójuk.

A rajtlistán második Maxime Vachier-Lagrave a körversenyen az utolsó játszmájáig nyeretlen volt, de két partit is vesztett. MVL utolsó partiját Alekszandr Griscsuk ellen megnyerte, a riválisok bakijai miatt végül hetedikként jutott tovább. A Skilling Open győztese, Wesley So pragmatikus játékkal, veretlenül másodikként hozta a „kötelező”. Korábban 43 rapid és villámpartiban csatáztak, So 10-9-re vezetett.

Az első párharcukra a spanyol megnyitás berlini változatéban és a szicíliai védelem Najdorf-változatában vívott elméleti párbajt. MVL világossal nem tudott előnyt kicsiholni, míg sötéttel kétszer is vereséget márt So-ra.

Remek csatát hozott a második összecsapásuk, mindketten bíztak házielemzésükben, a bonyodalmakat aligha lehetett volna vállalni alapos felkészültség nélkül. Taktikai adok-kapok felsőfokon, So végzetét egy könnyelmű bástyalépése okozta, MVL kiskombinációval szerzett vezetést.

Az idei amerikai bajnokság győztese, a vírusjárvány miatt rapid versenyként megrendezett viadal első helyezettje a negyedik partiban fokozott kockázatot vállalt, királya mesteréges sáncolása nem tudta megoldani gondjait. A francia nagymester előnyös állást játszhatott, a 3-1-es győzelme önbizalmat adhat a „visszavágóra”. Wesley So a Skilling Open negyeddöntőjét is vereséggel kezdte Tejmur Radzsabovval szemben.

Levon Aronjan sikerrel vívta meg Hikaru Nakamura elleni első csatáját. Sokadszor néztek farkasszemet, rapid és villámpartiban hetvennégyszer viaskodtak, az amerikai nagymester meggyőző fölénnyel, 29-11-re vezetett.

Izgalommentes döntetlen lett az első játszmájuk, pozíciós küzdelmet láttunk a második partiban. Aronjan térelőnyének köszönhetően előkészíthette a királyszárnyi akcióját. Vezért nyert két bástya ellenében, az állást pontosan értékelte, vezérének aktivitása győzelemhez vezetett.

A párharcuk első meccse két döntetlennel ért véget, Aronjan a negyedik játszmában „megkegyelmezett” riválisának.

Négy döntetlen született Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov küzdelmében, a partik korántsem voltak békés hangulatúak. Korábban 11-szer mérkőztek meg, csak kétszer osztoztak meg a ponton, Nepomnjacsij ötször, Radzsabov négyszer nyert.

Tejmur Radzsabov kedvező esélyt szalasztott el a nyitányon, 73 lépésben remiztek. Egyenlő esélyű küzdelmet láttunk a folytatásban. A Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajuk is döntetlennel ért véget.

A negyedik összecsapásuk 104 lépésig tartott, a jó huszár a rossz futó elleni végjátékban Nepomnjacsij pontos védekezéssel harcolta ki a döntetlent.

A negyeddöntő első mérkőzéseinek eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2 - 2

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  1 - 0

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Magnus Carlsen döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Wesley So (amerikai, 2741)  3 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So    döntetlen

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave    0 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  1,5 – 2,5

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)  2 - 2

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters viadalon nagy izgalmak után dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal kvalifikációs versenyének harmadik játéknapján, a befejező három fordulóban fordulatokban gazdag játszmákban dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa. A kilencedik körben az élen álló hat nagymesterből csak az amerikai Hikari Nakamura tudott nyerni, az orosz rangadón Jan Nepomnjacsij legyőzte Daniil Dubovot. A félpontos előnnyel vezető Nakamura tizedik partiját elbuta a világbajnok Magnus Carlsennel szemben, a norvég világelső várhatta az első helyről az utolsó fordulót. A nyeretlen francia Maxime Vachier-Lagrave megragadta az esélyt, a holland Anish Giri elleni nyerése végül a továbbjutását jelentette Dubov veresége ellenére folytathatja a versengést. A holtversenyeket az azonos pontcsoportban végzettek egymás elleni eredménye döntötte el, Magnus Carlsen lett a győztes. A negyeddöntőben Magnus Carlsen-Daniil Dubov, Tejmur Radzsabov-Jan Nepomnjacsij, Hikaru Nakamura-Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave- Wesley So párharcok lesznek, két-két négyjátszmás mérkőzés dönt.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az Airthings Masters viadalon a kvalifikációs körversenyt befejező három fordulóban fordulatokban gazdag küzdelmekben dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa.

 

Hatan zárták holtversenyben az első helyen a második játéknapot, Hikaru Nakamura a kilencedik körben elért győzelmével egyedül állt az élen. Az amerikai sakkozó tetszetős taktikai csapással került döntő előnybe David Anton Guijarroval szemben.

 

Az orosz rangadón Daniil Dubov fölöslegesen bocsátkozott kalandokba Jan Nepomnjacsij elleni csatájában, elszenvedte második vereségét, az idei bajnok a fontos nyeréssel megelőzte honi riválisát.

A világbajnok Magnus Carlsen és Alekszandr Griscsuk küzdelme 114 lépésig tartott. A norvég világelső a bástyavégjátékban nem tudta gyalogelőnyét érvényesíteni a nagy időzavarban is jól védekező ellenfelével szemben.

Levon Aronjan sem találta előnyösebb állásában a nyerést ígérő lehetőséget. Wesley So és Tejmur Radzsabov gyors remivel „rápihentek” a hajrára.

 

Megragadta az esélyt Anish Giri, a szicíliai védelmű ütközetben Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert. Úgy tűnt, hogy MVL második vesztésével búcsút mondhatott továbbjutási reményeinek.

A  9. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - David Anton Guijarro (spanyol, 2667)  1 - 0

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Pentala Harikrisna (indiai, 2705) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) -  Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

A verseny állása:

1.Hikaru Nakamura 5,5 pont

2-6. Levon Aronjan, Tejmur Radzsabov, Wesley So, Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen 5

7-8. Daniil Dubov és Alekszandr Griscsuk 4,5

9-10. Anish Giri és Pentala Harikrishna 4

11. Maxime Vachier-Lagrave 3,5

12. David Anton Guijarro 3

A tizedik kör egyetlen győzelmét Magnus Carlsen aratta, Hikaru Nakamura döntetlent ígérő állásban húzott vesztőt, futója végzetes kötésbe került. A világbajnok átvette a vezetést.

Tejmur Radzsabov bebiztosíthatta volna negyeddöntőbe jutását MVL ellen, a francia nagymester a poklokat is megjárva menekült meg a vereségtől.

A döntetlenek Wesley So-nak, Jan Nepomnjacsijnak és Levon Aronjannak kedveztek. Anish Giri és Alekszandr Griscsuk pontosztozkodásának az orosz nagymester örülhetett jobban.

A 10. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov döntetlen

Pentala Harikrisna - Wesley So  döntetlen

Daniil Dubov - Levon Aronjan  döntetlen

David Anton Guijarro - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura 1 - 0

Anish Giri - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 6 pont

2-6. Hikaru Nakamura, Levon Aronjan, Wesley So, Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov 5,5

7-8. Daniil Dubov és Alekszandr Griscsuk 5

9-10. Anish Giri és Pentala Harikrishna 4,5

11. Maxime Vachier-Lagrave 4

12. David Anton Guijarro 3,5

 

Az utolsó fordulóban gyorsan remizett Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen, a világbajnok a megszokottnál halványabb teljesítménnyel végül az első helyen végzett, az orosz bajnok révbe ért.

 

Úgy tűnt, hogy Daniil Dubov számára Wesley Ao elleni veresége a végállomást jelenti, de a kedvező eredmények megsegítették a mezőny legfiatalabb résztvevőjét. A sötét alapsor gyengeségét So remekül használta ki.

Hikaru Nakamura pontos játékkal érvényesítette anyagi előnyét Anish Giri ellen, a hollandok legjobbja búcsúzni kényszerült. Nem veszélyeztette Levon Aronjan továbbjutását váratlan veresége. Tejmur Radzsabovnak nem kellett kockáztatnia Penta Harikrishnával szemben.

 

A tíz fordulón át nyeretlen Maxime Vachier-Lagrave sötéttel győzte le Alekszandr Griscsukot, a nyerés az utolsó előtti helyről a hetedikre „repítette”. Az azonos pontcsoportban végzettek sorrendjét az egymás elleni eredmények, majd a több győzelem döntötte el.

Az utolsó forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Hikaru Nakamura -  Anish Giri  1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Magnus Carlsen döntetlen

Levon Aronjan - David Anton Guijarro  0 - 1

Wesley So - Daniil Dubov 1 - 0

Tejmur Radzsabov - Pentala Harikrisna döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

½

1

½

½

½

½

1

½

½

½

½

2

 Wesley So (2741)

½

 

½

½

½

½

½

1

½

½

1

½

3

 Hikaru Nakamura (2829)

0

½

 

½

½

½

½

½

½

1

1

1

4

Jan Nepomnjacsij (2778)

½

½

½

 

½

½

1

1

½

0

½

½

6

5

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

 

½

½

½

½

½

½

1

6

6

 Levon Aronjan (2778)

½

½

½

½

½

 

½

½

½

½

1

0

7

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

½

½

0

½

½

 

½

½

1

0

½

5

8

 Daniil Dubov (2770)

0

0

½

0

½

½

½

 

½

½

1

1

5

9

 Pentala Harikrishna (2705)

½

½

½

½

½

½

½

½

 

½

0

½

5

10

Alekszandr Griscsuk (2784)

½

½

0

1

½

½

0

½

½

 

½

½

5

11

 Anish Giri (2731)

½

0

0

½

½

0

1

0

1

½

 

½

12

David Anton Guijarro (2667)

½

½

0

½

0

1

½

0

½

½

½

 

A negyeddöntőben kedden és szerdán két-két négyjátszmás párharcokra kerül sor.

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters online rapid viadalon nyolc forduló után hatan az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal nyolcadik fordulója után hatos holtverseny az élen. A világbajnok Magnus Carlsen, az amerikai Hikaru Nakamura, az örmény Levon Aronjan, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, az amerikai Wesley So és az orosz Daniil Dubov gyűjtött 4,5-4,5 pontot. A második játéknap 24 játszmájából csak három végződött döntéssel. A norvég világelső egyetlen győzelmét az ötödik körben aratta, Dubov ellen nyert. Nagy taktikai harc folyik, a nagymesterek keveset kockáztatnak. A 12 résztvevő körversenyéről az első nyolc helyezett jut a torna kieséses rendszerű fázisába. Hétfőn három fordulóval ér véget a kvalifikációs torna, a küzdelem két-két négyjátszmás párharcokkal folytatódik. A verseny díjalapja 200 ezer dollár, a győztes 60 ezret nyer.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az Airthings Masters viadal második játéknapján lejátszott 24 partiból csak három összecsapás dőlt el, a kiegyenlített erők küzdelmében a nagymesterek kevés kockázatot vállaltak. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut a kieséses rendszerű folytatásba.

 

Az ötödik fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen megszerezte első győzelmét. Daniil Dubov kissé hátrányosabb állását sokáig jól védte, a gyaloghátrányos végjátékban azonban nagy hibát követett el.

Anish Giri feledtette eddigi szerény teljesítményét, jó játékkal fosztotta meg veretlenségétól Pentala Harikrishnát. Gyors remi lett az amerikai rangadó. Jan Nepomnjacsij és Levon Aronjan a skót megnyitásban vívott elméleti párbajt. Tejmutr Radzsabov kecsegtető esélyt szalasztott el. MVL-nek négy a három elleni bástyavégjátékban a remiért kellett küzdenie.

Az 5 forduló eredményei:

David Anton Guijarro (spanyol, 2667) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Daniil Dubov (orosz, 2770)  1 - 0

Anish Giri (holland, 2731) - Pentala Harikrisna (indiai, 2705) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Wesley So (amerikai, 2741)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Levon Aronjan (örmény, 2778) döntetlen

 

A hatodik forduló utánmár hatan osztották az első helyet. Daniil Dubov a világbajnoktól elszenvedett veresége után Anish Girire mért csapást. A holland sakkozó „feltámadása” csak egy fordulóig tartott.

David Anton Guijarro egy pillanatra sem adott esélyt Magnus Carlsennek. Az „ősi riválispk” csatájában Levon Aronjan a középjátékban rontott, MVL a kínálkozó lehetőséggel nem tudott élni. Wesley So került minden kockázatot, megőrizte félpontos előnyét az egyik nagy riválissal, Jan Nepomnjacsijjal szemben. Hikaru Nakamura sorozatban ötödször remizett.

A 6. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronjan  döntetlen

Wesley So - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Tejmur Radzsabov - Hikaru Nakamura  döntetlen

Pentala Harikrisna - Alekszandr Griscsuk  döntetlen 

Daniil Dubov -  Anish Giri  1 - 0

David Anton Guijarro - Magnus Carlsen  döntetlen

Arra kevesen számítottak, hogy a következő két fordulóban valamennyi játszma döntetlennel érjen véget. A hetedik körben a holtversenyben vezetők közül Levon Aronjan és Wesley So egymás elleni remivel mindketten elégedettek lehettek. Még mindig nyeretlen Maxime Vachier-Lagrave, a világbajnok Magnus Carlsen békés varit játszott meg. Az orosz derbin Daniil Dubov megtartotta félpontos előnyét Alekszandr Griscsuk előtt, ahogy Tejmur Radzsabov is visszaverte Jan Nepomnjacsij próbálkozásait. Hikaru Nakamura is pragmatikusan sakkozott. A két sereghajtó, Anish Giri és David Anton Guijarro nem tudta csökkenteni ponthátrányát.

A 7. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Anish Giri - David Anton Guijarro  döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Daniil Dubov  döntetlen

Hikaru Nakamura - Pentala Harikrisna  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Tejmur Radzsabov döntetlen

Levon Aronjan - Wesley So  döntetlen

 

A játéknap befejező fordulójában az éllovasok, Daniil Dubov és Hikaru Nakamura, Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan a remikkel megtartották pozíciójukat. Anish Giri kicsit „megizzasztotta” Magnus Carlsent. Az orosz bajnok Jan Nepomnjacsij ellen Pentala Harikrishna kis előnyből remizett. Wesley So a spanyol megnyitásban biztos kézzel tartotta az egyensúlyt. David Anton Guijarro és Alekszandr Griscsuk megnyitáselméleti párbaja 20 lépésig tartott.

 

Nyolc forduló után öten még veretlenek, hárman nyeretlenek. A 48 játszmából mindössze tíz összecsapásban született döntés.

A 8. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So  döntetlen

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan  döntetlen

Pentala Harikrisna - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Daniil Dubov - Hikaru Nakamura  döntetlen

David Anton Guijarro - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Magnus Carlsen - Anish Giri döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Magnus Carlsen  (2881)

 

-

½

½

½

1

-

-

½

½

½

½

2

 Hikaru Nakamura (2829)

-

 

½

½

½

½

1

½

½

½

-

-

3

 Levon Aronjan, (2778)

½

½

 

½

½

-

½

½

½

-

1

-

4

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

 

-

½

½

½

-

-

½

1

5

 Wesley So (2741)

½

½

½

-

 

-

½

½

½

-

1

½

6

 Daniil Dubov (2770)

0

½

-

½

-

 

½

-

½

½

1

1

7

 Alekszandr Griscsuk (2784)

-

0

½

½

½

½

 

1

-

½

-

½

4

8

 Jan Nepomnjacsij (2778)

-

½

½

½

½

-

0

 

1

½

½

-

4

9

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

½

½

-

½

½

-

0

 

½

-

½

10

 Pentala Harikrishna (2705)

½

½

-

-

-

½

½

½

½

 

0

½

11

 Anish Giri (2731)

½

-

0

½

0

0

-

½

-

1

 

½

3

12

 David Anton Guijarro (2667)

½

-

-

0

½

0

½

-

½

½

½

 

3

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters első játéknapja után ötös holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters első játéknapja, négy forduló után ötös holtverseny az élen. Az amerikai Hikaru Nakamura, az örmény Levon Aronjan, az orosz Daniil Dubov, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az amerikai Wesley So egy-egy nyeréssel holtversenyben vezet. A világbajnok Magnus Carlsen négy döntetlennel rajtolt, az első fordulóban egylépéses nyerést puskázott el Aronjannal szemben. A 12 résztvevő körversenyéről az első nyolc helyezett jut a torna kieséses rendszerű fázisába. Vasárnap újabb négy fordulóra kerül sor.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az online rapid Airthings Masters viadal első játéknapján lejátszott 24 partiból csak hét összecsapás dőlt el, a kiegyenlített erők küzdelmében a nagymesterek kevés kockázatot vállaltak. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut a kieséses rendszerű folytatásba.

Az első forduló egyetlen győzelmét Hikaru Nakamura aratta. Alekszandr Griscsuk a bástyavégjátékban többször is hibázott, döntetlenhez vezető folytatásokat hagyott ki, de az amerikai nagymester sem játszott hibátlanul.

 

A nyitány legnagyobb bakijait a világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan küzdelmében láttuk. Az örmény nagymester bástyát nézett el, a norvég világelső az egylépéses nyerést nem vette észre.

 

David Anton Guijarro megszorongatta a Skilling Open győztesét, Wesley So-t. a többi partiban békésebb pontosztozkodások történtek.

Az első forduló eredményei:

Pentala Harikrisna (indiai, 2705) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

David Anton Guijarro (spanyol, 2667) – Wesley So (amerikai, 2741) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) döntetlen

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 - 1

A folytatásban elmaradt a remélt nagy csata Wesley So és Magnus Carlsen partijában, az amerikai nagymester az óvatosság jegyében kezelte a királyindiai védelmet. Az orosz rangadón javított Alekszandr Griscsuk.

 

A szicíliai védelem bonyodalmaiban Levon Aronjan kerekedett felül. Tejmur Radzsabov szabadgyalogja sikerrel nyomult előre. MVL és Hikaru Nakamura olasz megnyitásában sötét kerülhetett volna előnybe. Pentala Harikrishna és Daniil Dubov játszmája örökös sakkal ért váget.

A 2. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Hikaru Nakamura döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Alekszandr Griscsuk  0 - 1

Levon Aronjan - Anish Giri  1 - 0

Wesley So – Magnus Carlsen döntetlen

Tejmur Radzsabov - David Anton Guijarro  1 - 0

Pentala Harikrisna - Daniil Dubov  döntetlen

A harmadik fordulóban Anish Giri világossal 25 lépésben vesztett Wesley So ellen. Tejmur Radzsabov nagyot küzdött a döntetlenért Magnus Carlsennel szemben, a világbajnok nem tudta feltörni passzív állását. Alekszandr Griscsuk és Levon Aronjan remije 18 lépésben született meg. Daniil Dubov és MVL élvezetes küzdelemben osztozott meg a ponton. Hikaru Nakamura nem tudta kihasználni Jan Nepomnjacsij hibáját. Kölcsönös pontos játékkal remizett David Anton Guijarro és Pentala Harikrishna.

A 3. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

David Anton Guijarro - Pentala Harikrisna  döntetlen

Magnus Carlsen - Tejmur Radzsabov döntetlen

Anish Giri - Wesley So  0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Levon Aronjan  döntetlen

Hikaru Nakamura - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

A negyedik körben elsőként Pentala Harikrishna és Magnus Carlsen játszmája fejeződött be, a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában mindössze 24 lépésben remiztek. Levon Aronjan és Hikaru Makamura sem élezte ki a küzdelmet. Két egymást követő vereség után Anish Giri megállt a lejtőn.

 

MVL nyerőesélyt szalasztott el Jan Nepomnjacsij ellen, az orosz nagymester a szerencsés győzelemmel ötven százalékon zárta a játéknapot. Daniil Dubov tisztáldozattal élezte ki a küzdelmet, David Anton Guijarro elszenvedte második vereségét.

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Levon Aronjan - Hikaru Nakamura  döntetlen

Wesley So - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Tejmur Radzsabov - Anish Giri  döntetlen

Pentala Harikrisna - Magnus Carlsen  döntetlen

Daniil Dubov - David Anton Guijarro 1 - 0

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Hikaru Nakamura (2829)

 

½

-

-

-

1

-

-

½

½

-

-

2

 Levon Aronjan (2778)

½

 

-

-

-

½

½

-

-

-

1

-

3

 Daniil Dubov (2770)

-

-

 

½

-

-

-

½

-

½

-

1

4

 Tejmur Radzsabov (2758)

-

-

½

 

-

-

½

-

-

-

½

1

5

 Wesley So (2741)

-

-

-

-

 

½

½

-

-

-

1

½

6

Alekszandr Griscsuk (2784)

0

½

-

-

½

 

-

-

1

-

-

-

2

7

Magnus Carlsen (2881)

-

½

-

½

½

-

 

½

-

-

-

-

2

8

Pentala Harikrishna (2705)

-

-

½

-

-

-

½

 

-

½

-

½

2

9

 Jan Nepomnjacsij (2778)

½

-

-

-

-

0

-

-

 

1

½

-

2

10

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

-

½

-

-

-

-

½

0

 

-

-

11

 Anish Giri (2731)

-

0

-

½

0

-

-

-

½

-

 

-

1

12

 David Anton Guijarro (2667)

-

-

0

0

½

-

-

½

-

-

-

 

1

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik a Champions Chess Tour Airthings Masters online rapid viadala

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

December 26. és január 3. között rendezik meg a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozat első Major versenyét, a 12 résztvevős Airthings Masters viadalt. Először körmérkőzés dönti el a nyolc továbbjutót, a csatározás kieséses rendszerben folytatódik. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 200 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és biztosítja a döntőbe jutását. Szombaton 15 órakor tööbek között Magnus Carlsen és Levon Aronjan összecsapással kezdődik torna, az első két nap négy fordulóra kerül sor, hétfőn három körrel ér véget a kvalifikációs viadal.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg, az amerikai Wesley So sikerével zárult Skilling Open viadallal kezdődött szériában hat rapid versenyre, három Major tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül a körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már a kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Major versenyen tizenketten csatáznak, magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek.

A Skilling Open fináléjában Wesley So legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, aki 30. születésnapján szenvedett vereséget, az Airthings Masters viadalon a norvég világelső visszavágásra készül.  

A pontverseny állása:

 

#

Az Airthings Masters résztvevői

FED

Élő

H.

Rapid

H.

Életkor

1

Magnus Carlsen

NOR

2862

1

2881

1

30

2

Jan Neponjacsij

RUS

2784

4

2778

9

30

3

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2784

5

2860

2

30

4

Levon Aronjan

ARM

2781

6

2778

8

38

5

Alekszandr Griscsuk

RUS

2777

7

2784

7

37

6

Wesley So

USA

2770

9

2741

21

27

7

Tejmur Radzsabov

AZE

2765

10

2758

14

33

8

Anish Giri

NED

2764

11

2731

24

26

9

Hikaru Nakamura

USA

2736

20

2829

4

33

10

Pentala Harikrishna

IND

2732

22

2705

34

34

11

Daniil Dubov

RUS

2702

37

2770

12

24

12

David Anton Guijarro

ESP

2675

60

2667

72

25

A díjazás:

 

A menetrend:

 

Szombaton 15 órakor négy fordulóval kezdődik meg a csatározás.

 

Az első forduló párosítása:

Pentala Harikrisna – Maxime Vachier-Lagrave

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov

David Anton Guijarro – Wesley So

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Alekszandr Griscsuk – Hikaru Nakamura

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Cercle d'Echecs de Monte-Carlo az Európa-kupa győztese, a Hello Sakk a hetedik helyen végzett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttese győzött az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupáján. A rajtlistát vezető csapat éltábláján a világranglista második orosz Alekszandra Gorjacskina játszott, még négy nemzet nagymesternői alkották az együttest. Két orosz gárda végzett még a dobogón, az UGRA és a GAMBIT Volgográd. A magyar színeket képviselő Hello Sakk a hetedik helyen fejezte be szerelését, olimpiai válogatottunk tagjai három mérkőzést nyertek meg, két találkozójuk döntetlennel ért véget, négy meccset vesztettek el.

 

A döntő második játéknapja két nagy meglepetéssel kezdődött meg. A német SK Schwäbisch Hall 3-1-re legyőzte a rajtlistát is vezető, élen álló monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttesét. A GAMBIT Volgográd az ukrán olimpiai válogatott tagjaiból összeállított Kijev Sakkszövetség csapatára mért vereséget.

Rosszul kezdte a finálé folytatását a Hello Sakk négyese, négy forduló után az utolsó helyen áll azerbajdzsáni Odlar Yurdu csapatától szenvedett vereséget. Különösen fájó volt éltáblásunk, Hoang Thanh Trang veresége, Gunaj Mammadzada támadását vezéráldozattal fejezte be. Gara Tícia kecsegtető állást rontott el.

Az 5. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  UGRA

  Poland Hussars

:

2

  GAMBIT Volgográd

  Kyiv Chess Federation - Greco

3

:

1

3

  SK Schwäbisch Hall

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

3

:

1

4

  Clichy-Echecs-92

  TREMBLAY EN FRANCE

3

:

1

5

  Odlar Yurdu

  Hello Sakk

3

:

1

Odlar Yurdu (azerbajdzsáni) – Hello Sakk 3 – 1

Gunaj Mammadzada (2443) – Hoang Thanh Trang (2404) 1 – 0

Papp Petra (2336) – Gulnar Mammadova (2382) döntetlen

Hanim Balajeva (2376) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) döntetlen

Gara Tícia (2383) – Turkan Mamediarova (2309) 0 - 1

A nem várt vereség megingatta nagymesternőinket, a „lengyel huszárok” elleni találkozó is nagyon rosszul kezdődött, Hoang Thanh Trang 19 lépésben kapott ki. Gara Anita hosszú csatában maradt alul, Papp Petra elvesztette veretlenségét, Tícia nyerőesélyes állását a kapkodásban elremizte.

Nehezen nyert a monacói gárda, az ukránok taroltak. A Gambit Volgográd újabb rangadót vívott meg sikerrel. Kétpontos előnnyel vezetett a monacói gárda, a két orosz csapat és a lengyel együttes a második helyet osztotta. A Hello Sakk a tizedik helyre csúszott vissza.

A 6. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  Hello Sakk

:

½

2

  TREMBLAY EN FRANCE

  Odlar Yurdu

1

:

3

3

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Clichy-Echecs-92

:

4

  Kyiv Chess Federation - Greco

  SK Schwäbisch Hall

4

:

0

5

  UGRA

  GAMBIT Volgogáad

:

Poland Hussars (lengyel) – Hello Sakk 3,5 – 0,5

Jolanta Zawadzka (2399) – Hoang Thanh Trang (2404) 1 – 0

Gara Anita (2350) – Anna Kubicka (2256) 0 – 1

Julia Antolak (2307) – Papp Petra (2336) 1 – 0

Gara Tícia (2383) – Klaudia Kulon (2347) döntetlen

A döntő hetedik fordulójában a Hello Sakk megszerezte második győzelmét, a francia ellenfél csapatában amerikai, indiai, kazh és üzbég sakkozónő játszott. Trang „mélyrepülése” folytatódott, társai javítottak.

Az UGRA lépéselőnyt szerzett a második helyért vívott versengésben. Mind a négy játszmában döntés született az orosz és a lengyel csapat vetélkedésében.

A 7. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  GAMBIT Volgográd

  Poland Hussars

2

:

2

2

  SK Schwäbisch Hall

  UGRA

:

3

  Clichy-Echecs-92

  Kyiv Chess Federation - Greco

1

:

3

4

  Odlar Yurdu

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

:

5

  Hello Sakk

  TREMBLAY EN FRANCE

3

:

1

Hello Sakk - TREMBLAY EN FRANCE  (francia) 3 – 1

Hoang Thanh Trang (2404) - Gulrukhbegim Tokhirjonova (2378) 0 – 1

Nandhidhaa P V (2365) – Papp Petra (2336) 0 - 1

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Gulmira Dauletova (2365) 1 – 0

Nafisa Muminova (2274) – Gara Tícia (2383) 0 - 1

 

A Cercle d’Echecs de Monte-Carlo a viadal nyolcadik körében a Hello Sakk elleni győzelmével bebiztosította első helyét. Elisabeth Paehtz 19 lépéses villámgyőzelmet aratott. Az első két táblán nagymesternőink jól tartották magukat neves ellenfeleikkel szemben.  Tícia a hátrányos bástyavégjátékot nem tudta megmenteni. A dobogós helyezésekért vívott versengésben az UGRA lépéshátrányba került váratlan vereségével.

A 8. forduló eredményei:

T.

  Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  TREMBLAY EN FRANCE

2

:

2

2

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Hello Sakk

3

:

1

3

  Kyiv Chess Federation - Greco

  Odlar Yurdu

:

4

  UGRA

  Clichy-Echecs-92

:

5

  GAMBIT Volgográd

  SK Schwäbisch Hall

3

:

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo (monacói) – Hello Sakk 3 – 1

Alekszandra Gorjacskina (2593) – Hoang Thanh Trang (2404) döntetlen

Gara Anita (2350) – Nana Dzagnidze (2524) döntetlen

Elisabeth Paetz (2467) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 1 – 0

Gara Tícia (2383) – Monika Socko (2411) 0 - 1

 

Az utolsó forduló előtt a verseny állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 * 

2

3

1

13

18,5

143,5

2

GAMBIT Volgográd

 * 

3

2

2

3

10

18,0

138,0

3

Kyiv Chess Federation - Greco

1

 * 

3

3

2

4

9

18,5

138,0

4

Poland Hussars

2

2

1

 * 

3

2

9

17,5

137,5

5

UGRA

 * 

2

9

17,5

135,5

6

Clichy-Echecs-92

1

1

 * 

3

2

7

15,0

111,5

7

Odlar Yurdu

 * 

3

3

6

16,0

122,5

8

TREMBLAY EN FRANCE

2

2

2

1

1

 * 

1

2

6

13,5

108,0

9

Hello Sakk

1

2

½

½

2

1

3

 * 

6

12,5

92,5

10

SK Schwäbisch Hall

3

1

0

2

 * 

5

13,0

109,0

 

Oly sok megpróbáltatás, időzavarban kecsegtető állásokban elkövetetett hibák után a Hello Sakk értékes győzelemmel zárta szereplését, a Kijev Sakkszövetség csapata elleni siker szép fegyvertény volt. Ezúttal az ukrán nagymesternők voltak sebezhetőek. Anna Muzicsuk nagy hibával vesztett, Gara Tícia nyerést ígérő végjátékban remizett. A vereséggel az ukránok leszorultak a dobogóról. Az UGRA nagy arányú győzelmével végül ezüstérmes lett, a lengyelek nagy esélyt szalasztottak el, A bronzérmes GAMBIT Volgográd együttesében az éltáblán remekelt Valentyina Gunyina, 9 játszmából 7 pontot szerzett.

Az utolsó forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  SK Schwäbisch Hall

  Poland Hussars

2

:

2

2

  Clichy-Echecs-92

  GAMBIT Volgográd

2

:

2

3

  Odlar Yurdu

  UGRA

½

:

4

  Hello Sakk

  Kyiv Chess Federation - Greco

:

5

  TREMBLAY EN FRANCE

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

2

:

2

Hello Sakk - Kyiv Chess Federation – Greco (ukrán) 2,5 – 1,5

Gara Anita (2350) – Anna Muzicsuk (2535) 1 – 0

Marija Muzicsuk (2544) – Papp Petra (2336) döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Julija Oszmak (2438) döntetlen

Natalija Buksza (2413) – Gara Tícia (2383) döntetlen

Az online Női Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo (MNC)

 * 

2

3

2

1

14

20,5

176,5

2

UGRA (RUS)

 * 

2

11

21,0

175,0

3

GAMBIT Volgográd (RUS)

 * 

2

3

2

2

3

11

20,0

171,0

4

Poland Hussars (POL)

2

2

 * 

1

3

2

2

10

19,5

168,5

5

Kyiv Chess Federation – Greco (UKR)

1

3

 * 

3

2

4

9

20,0

167,5

6

Clichy-Echecs-92 (FRA)

2

1

1

 * 

2

3

8

17,0

150,5

7

Hello Sakk (HUN)

1

½

2

½

2

 * 

3

1

8

15,0

127,0

8

TREMBLAY EN FRANCE (FRA)

2

2

2

2

1

1

 * 

1

2

7

15,5

149,5

9

Odlar Yurdu (AZE)

½

3

3

 * 

6

16,5

145,5

10

SK Schwäbisch Hall (GER)

3

1

2

0

2

 * 

6

15,0

142,5

A győztes csapat

T.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Aleksztandra Gorjacskina

2593

RUS

½

½

½

1

½

½

½

½

1

5,5

9

2450

2

GM

Nana Dzagnidze

2524

GEO

½

1

1

½

0

1

½

½

5,0

8

2434

3

GM

Pia Cramling

2459

SWE

½

1

0

1

0

½

3,0

6

2375

4

IM

Elisabeth Paehtz

2467

GER

½

½

½

0

1

1

1

4,5

7

2341

5

GM

Monika Socko

2421

POL

½

1

0

0

1

0

2,5

6

2339

A Hello Sakk csapatában az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Hoang Thanh Trang

2404

0

0

1

0

0

0

0

½

1,5

8

2463

2

IM

Gara Anita

2350

½

0

0

½

1

2,0

5

2443

3

WGM

Papp Petra

2336

1

½

½

½

0

1

½

4,0

7

2422

4

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

0

½

½

½

1

0

½

3,0

7

2416

5

WGM

Gara Tícia

2383

0

1

½

1

0

½

1

0

½

4,5

9

2345

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Klubcsapatok Európa-kupájának döntőjében a Hello Sakk  ötödikként zárta az első játéknapot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupája döntőjének első játéknapját az olimpiai válogatottunk tagjaiból álló Hello Sakk együttese az ötödik helyen zárta. Nagymesternőik egy győzelem és két döntetlen mellett egy vereséget szenvedtek el. A négy fordulóban számos meglepetés született, a rajtlistát is vezető Cercle d'Echecs de Monte-Carlo csapata áll az élen.

 

A női sakkozás legjobbjai játszanak a Klubcsapatok Európa-kupájának döntőjében. A negyvenkét csapat kvalifikációs küzdelméből az esélyes együttesek jutottak a fináléba, az első játéknapon négy fordulóra került sor. A magyar színeket képviselő Hello Sakk csapata hat győzelem mellett az orosz UGRA négyesétől elszenvedett, balszerencsés vereséggel magabiztos játékkal jutott a döntőbe. A sorsolás szeszélye folytán a finálé első meccsét a két olimpiai bajnokkal, Natalija Pogonyinával és Olga Girjával felálló orosz együttessel vívták, ezúttal csak Gara Anita tudott fél pontot rabolni az ellenféltől.

Az első kör meglepetését a monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo és a Kijevi Sakkszövetség csapatainak pontvesztése jelentette. Az idegenlégiósokat felvonultató monacói gárda négyet remizett, az ukrán női olimpiai válogatottból az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk kapott ki.

Az első forduló eredményei:

T.

  Csapat

  CsapatTeam

Res.

:

Res.

1

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Poland Hussars

2

:

2

2

  Kyiv Chess Federation - Greco

  TREMBLAY EN FRANCE

2

:

2

3

  UGRA

  Hello Sakk

:

½

4

  GAMBIT Volgograd

  Odlar Yurdu

:

5

  SK Schwäbisch Hall

  Clichy-Echecs-92

:

UGRA (orosz) – Hello Sakk 3,5 – 0,5

Natalija Pogonyina (2474) – Hoang Thanh Trang (2404) 1 – 0

Gara Anita (2350) – Olga Girja (2464) döntetlen

Olga Badelka (2440) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 1 – 0

Gara Tícia (2383) - Dinara Dorgyijeva (2334) 0 - 1

 

 

A második körben a Hello Sakk 2-2-es döntetlent ért el az Élő-pontok alapján esélyesebb orosz Volgograd csapata ellen. A háromszoros olimpiai és kontinensbajnok Valentyina Gunyina 95 lépéses győzelme a keserves kiegyenlítést jelentette az orosz csapat számára.

A finálé rangadóját a monacói csapat nyerte meg, három döntetlen mellett a viadal doyenje, a svéd Pa Cramling aratta a két meccspontot jelentő győzelmet. A „lengyel huszárok” remekeltek, az UGRA pontot vesztett.

A 2. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  Clichy-Echecs-92

3

:

1

2

  Odlar Yurdu

  SK Schwäbisch Hall

:

3

  Hello Sakk

  GAMBIT Volgográd

2

:

2

4

  TREMBLAY EN FRANCE

  UGRA

2

:

2

5

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Kyiv Chess Federation - Greco

:

Hello Sakk – GAMBIT Volgográd (orosz) 2 – 2

Hoang Thanh Trang (2404) – Valentyina Gunyina (2451) 0 – 1

Marie Sebag (2438) – Gara Anita (2350) 1 - 0

Papp Petra (2336) – Anasztaszia Bodnaruk (2423) 1 – 0

Nurgyul Salimova (2397) – Gara Tícia (23839 0 - 1

A harmadik fordulóban olimpikonjaink remek győzelmet arattak, okos, fegyelmezett játékkal nyertek. Két veresége után Hoang Thanh Trang fölényes biztonsággal győzte le a grúz olimpikont, Lela Dzsavahisvilit. A második táblán a grúz Meri Arabidze túl sokat kockáztatott, Papp Petra az idő szorításában nem tudta nyerőesélyét kihasználni.  Vajda Szidónia némi nehézség árán tartotta állását, Gara Tícia jobb pozícióból remizett.

Az ukrán sakkozónők javítottak, a monacói együttes újabb rangadót nyert. A kiegyenlített erőviszonyokat jól mutatja, hogy négy találkozón is minimális győzelem született.

A 3. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Kyiv Chess Federation - Greco

  Poland Hussars

3

:

1

2

  UGRA

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

:

3

  GAMBIT Volgograd

  TREMBLAY EN FRANCE

:

4

  SK Schwäbisch Hall

  Hello Sakk

:

5

  Clichy-Echecs-92

  Odlar Yurdu

:

SK Schwäbisch Hall (német) – Hello Sakk 1,5 – 2,5

Lela Dzsavahisvili (2473) – Hoang Thanh Trang (2404) 0 – 1

Papp Petra (2336) – Meri Arabidze (2437) döntetlen

Deimante Daulyte-Cornette (2400) – Lázárné Vajad Szidónia (2345) döntetken

Lilit Mkrtchian (2388) – Gara Tícia (2383) döntetlen

Az első játéknapot a Hello Sakk értékes döntetlennel zárta.  A francia Clichy-Echess-92 csapatában az iráni Sarasadat Khademalsharieh mögött a legutóbbi orosz bajnokság holtversenyes harmadik helyezettjei játszottak. Az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk hosszasan próbálkozott, hogy gyalogelőnyét valami csoda folytán érvényesítse. Szidónia jól megszervezte a véderőt. Petra Grünfeld védelmével szemben Alina Kaslinszkaja nem tudott előnyt kicsiholni. Tícia könnyedén szerezte meg a kiegyenlítést biztosító nyerést.

Az idén világbajnoki döntőt játszó orosz Alekszandra Gorjacskina vezetésével a monacói gárda újabb rangadót nyert, az ukrán olimpikonok második vereségüket szenvedték el, Marija Muzicsuk volt a „bűnös”.

A 4. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  Odlar Yurdu

:

2

  Hello Sakk

  Clichy-Echecs-92

2

:

2

3

  TREMBLAY EN FRANCE

  SK Schwäbisch Hall

2

:

2

4

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  GAMBIT Volgograd

:

5

  Kyiv Chess Federation - Greco

  UGRA

:

Hello Sakk – Clichy-Echecs-92 (francia) 2 – 2

Hoang Thanh Trang (2404) – (2494) 0 – 1

Alina Kaslinszkaja (2494) – Papp Petra (2336) döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Alekszandra Kosztenjuk (2471) döntetlen

Natacha Benmesbah (2223) – Gara Tícia (2383) 0 - 1

A verseny állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 * 

2

7

9,5

37,5

2

UGRA

 * 

2

5

9,5

42,0

3

Poland Hussars

2

 * 

1

3

5

8,5

31,0

4

TREMBLAY EN FRANCE

2

 * 

2

2

5

8,5

29,5

5

Hello Sakk

½

 * 

2

2

4

7,0

22,0

6

Kyiv Chess Federation - Greco

3

2

 * 

3

8,0

43,0

7

GAMBIT Volgograd

2

 * 

3

7,5

31,0

8

SK Schwäbisch Hall

2

 * 

3

7,5

25,5

9

Clichy-Echecs-92

1

2

 * 

3

7,0

23,5

10

Odlar Yurdu

 * 

2

7,0

24,0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Hello Sakk együttese döntős a női Klubcsapatok Európa-kupáján, olimpikonjaink érvényesítették a papírformát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Hello Sakk együttese bejutott az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupájának döntőjébe. A viadalra nevezett 42 csapatot öt csoportba osztották be, az első két helyezettek folytathatják a csatározást. A Hello Sakk csapatában olimpikonjaink játszottak, Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Papp Petra, Lázárné Vajda Szidónia és Gara Tícia összeállításban az orosz UGRA mögött a magyar ötös a második helyen végzett, hat győzelem mellett az orosz csapattól szenvedett balszerencsés vereségez. A fináléban hétfőn és kedden a tíz együttes körmérkőzésen dönti el a bajnoki trófea, a dobogós helyek sorsát.

 

A második játéknapot a magyar színeket képviselő Hello Sakk együttese holtversenyes másodikként kezdte, a negyedik körben a német SC Bad Königshofen 1957 négyese ellen elért győzelemmel nagy lépést tett a döntőbe vezető úton. Világossal játszó nagymesternőink a vezérgyalog megnyitásban értek el sikert, a két sötét partiban is kínálkozó volt az esély az egész pontok begyűjtésére.

A 4. forduló eredményei:

T.

   Csapat

 Csapat

Res.

:

Res.

1

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

  Gonzen

1

:

3

2

  Huginn

  Asnieres Le Grand Echiquier

2

:

2

3

  UGRA

  Wood Green England

:

½

4

  Hello Sakk

  SC Bad Königshofen 1957

3

:

1

Hello Sakk – SC Bad Königshofen (német) 3 - 1

Hoang Thang Trang (2404) – Dina Belenkaya (2293)  1 - 0

Alexandra Obolentseva (2305) – Papp Petra (2336)  döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Olga Babiy (2287)  1 - 0

Tatiana Melamed (2336) – Gara Tícia (2383) döntetlen

A Wood Green sem tudta megállítani a lendületbe jött csapatunkat. A mérkőzés remekül indult Hoang Thanh Trang villámgyőzelmével, Gara Tícia sem adott esélyt ellenfelének.

Az 5. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  SC Bad Königshofen 1957

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

4

:

0

2

  Wood Green England

  Hello Sakk

1

:

3

3

  Asnieres Le Grand Echiquier

  UGRA

0

:

4

4

  Gonzen

  Huginn

:

Wood Green England (angol) – Hello Sakk 1 – 3

Jovanka Houska (2381) – Hoang Thanh Trang (2404) 0 – 1

Gara Anita (2350) – Katarzyna Toma (2289) döntetlen

Akshaxa Kalaiyalahan (21499 – Papp Petra (2336) döntetlen

Gara Tícia (2383) - Louise Head (2090)  1 – 0

A hatodik körben a Hello Sakk bebiztosította a döntőbe jutását. A franciA ellenfél csapatában Mathilde Broly előtt felcsillant a remény, hogy szépíthet az eredményen, a rutin Gara Anitát segítette.  

 

A 6. fordul eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

  Huginn

1

:

3

2

  UGRA

  Gonzen

4

:

0

3

  Hello Sakk

 Asnieres Le Grand Echiquier

:

½

4

  SC Bad Königshofen 1957

  Wood Green England

3

:

1

Hello Sakk – Asnieres Le Grand Echiquier (francia) 3,5 – 0,5

Hoang Thanh Trang (2404) – Pauline Guichard (2415) döntetlen

Mathilde Broly (2150) – Gara Anita (2350)  0 - 1

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Anne Moingt (2076) 1 - 0

Malina Nicoara (2066) – Gara Tícia (2383) 0 – 1

A befejező fordulóban a Hello Sakk megszerezte hatodik győzelmét, érvényesítette a papírformát, rajtlista másodiként kvalifikálta magát a döntőbe. Az igazi küzdelem most kezdődik!

 

A 7. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Wood Green England

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

:

2

  Asnieres Le Grand Echiquier

  SC Bad Königshofen 1957

1

:

3

3

  Gonzen

  Hello Sakk

1

:

3

4

  Huginn

  UGRA

0

:

4

Gonzen (svájci) - Hello Sakk 1 – 3

Ghazal Hakimifard (2265) – Gara Anita (2350) 1 – 0

Papp Petra (2336) – Camille De Seroux (2137)  1 – 0

Gilda Thode (1987) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 0 – 1

Gara Tícia (2383) – Olga Kurapova (1927) 1 - 0

 

A „C” csoport végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

UGRA

 * 

3

4

4

4

4

4

14

26,5

153,0

2

Hello Sakk

1

 * 

3

4

3

3

3

12

20,5

112,5

3

SC Bad Königshofen 1957

0

1

 * 

3

3

3

4

10

16,5

70,0

4

Huginn

0

0

1

 * 

3

2

3

7

11,5

44,0

5

Wood Green England

½

1

1

1

 * 

6

12,0

56,5

6

Gonzen

0

1

 * 

3

3

4

11,5

55,5

7

Asnieres Le Grand Echiquier

0

½

1

2

½

1

 * 

3

7,5

37,0

8

Železničarski šahovski klub Maribor Poli

0

1

0

1

1

 * 

0

6,0

36,5

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Hoang Thanh Trang

2404

1

½

1

1

½

4,0

5

2339

2

IM

Gara Anita

2350

1

½

½

1

0

3,0

5

2161

3

WGM

Papp Petra

2336

1

½

½

½

½

1

4,0

6

2168

4

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

1

0

1

1

1

1

5,0

6

2125

5

WGM

Gara Ticia

2383

0

1

½

1

1

1

4,5

6

2012

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Klubcsapatok Európa-kupáján a Hello Sakk együttese két nyeréssel és egy balszerencsés vereséggel rajtolt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A kvalifikációs csoportküzdelmekkel megkezdődött az online rapid Női Klubcsapatok-kupája. Az első játéknapon az öt csoportban a negyvenkét csapat három fordulót játszott le. A magyar színeket képviselő Hello Sakk együttes két kötelező győzelem mellett az orosz UGRA csapata ellen balszerencsésen 3-1-re elvesztette a rangadót. A csoportok első két helyezettje jut a döntőbe.  Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc a gondolkodási idő.

A Női Klubcsapatok Európa-kupájának első játéknapján a magyar színeket képviselő, olimpikonjaink alkotta Hello Sakk csapat könnyű győzelemmel kezdte meg szereplését. Az izlandi Hugin négyeséből egy pillanatra csak Lenka Ptacnikova jelentett némi veszélyt, de a jelentős időelőnnyel játszó Hoang Thanh Trang is begyűjtötte az egész pontot.

Az első forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  UGRA

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

4

:

0

2

  Hello Sakk

  Huginn

4

:

0

3

  SC Bad Königshofen 1957

  Gonzen

:

4

  Wood Green England

  Asnieres Le Grand Echiquier

:

½

Hello Sakk (magyar) – Huginn (izlandi)  4 – 0

Hoang Thanh Trang (2404) – Lenka Ptacnikova (2130) 1 – 0

Hallgerdur - Thorsteinsdottir (2009) – Gara Anita (2350) 0 – 1

Papp Petra (2336) - Johanna Bjorg Johannsdottir (1935) 1 - 0

Lilja Gretarsdottir 81984) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 0 - 1

A második körben csapatunk a csoportküzdelem rangadóját játszotta az orosz UGRA ellen. Az ellenfél együttesében az első két táblán olimpiai bajnoknők szerepeltek, Natalija Pogonyina és Olga Girja, idegenlégiósuk, a 18 éves fehérorosz Olga Badelka  a junior világranglista ötödik helyezettje. Az éltáblán kiegyenlített erők küzdelmében döntetlen született Pogonyina és Hoang Thanh Trang játszmájában. Papp Petra kedvező esélyű állást remizett el Girjával szemben. Badelka győzelmével vezetéshez jutott az orosz csapat, amikor azt vártuk, hogy Gara Tícia kiegyenlít. Az online sakk átka azonban Ticit utolérte, nyert állásban  ütésbe tette bástyáját.

A 2. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

  Asnieres Le Grand Echiquier

:

2

  Gonzen

  Wood Green England

:

3

  Huginn

  SC Bad Königshofen 1957

1

:

3

4

  UGRA

  Hello Sakk

3

:

1

UGRA (orosz) – Hello Sakk (magyar)  3 – 1

Natalija Pogonyina (2474) – Hoang Thanh Trang (2404) döntetlen

Papp Petra (2336) – Olga Girja (2464)  döntetlen

Olga Badelka (2440) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 1 – 0

Gara Tícia (2383) – Dinara Dorgyijeva (2334) 0 - 1

A harmadik fordulóban a balszerencsés vereség után csapatunk hozta a „kötelező” győzelmet, meccspontok alapján holtversenyben  második helyen várja a vasárnapi folytatást.

A 3. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Hello Sakk

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

3

:

1

2

  SC Bad Königshofen 1957

  UGRA

0

:

4

3

  Wood Green England

  Huginn

1

:

3

4

  Asnieres Le Grand Echiquier

  Gonzen

1

:

3

Hello Sakk (magyar) -   Železničarski šahovski klub Maribor Poli (szlovén) 3 – 1

Gara Anita (2350) – Karmen Mar (2093) döntetlen

Misa Hrenic (2020) – Papp Petta (2336) döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Narcisa Mihevc-Mohr (1974) 1 – 0

Meta Heric (1318) – Gara Tícia (2383) 0 - 1

A „C” csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

UGRA

 * 

3

4

4

6

11,0

28,0

2

Hello Sakk

1

 * 

4

3

4

8,0

14,0

3

Wood Green England

 * 

1

4

7,0

14,0

4

SC Bad Königshofen 1957

0

 * 

3

4

5,5

11,0

5

Gonzen

 * 

3

2

6,0

18,0

6

Huginn

0

3

1

 * 

2

4,0

16,0

7

Asnieres Le Grand Echiquier

½

1

 * 

2

4,0

4,0

8

Železničarski šahovski klub Maribor Poli

0

1

 * 

0

2,5

7,0

Az első játéknap legnagyobb meglepetését a rajtlistát vezető monacói Cercle d’echecs de Monte-Carlo botlása jelentette. Az „A” csoportban a második körben a Tremblay En France fiatal idegenlégiós erőkből álló együttese 2,5-1,5-re nyert,

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupája

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Negyvenkét csapat részvételével szombaton kezdődik az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupája. A magyar színeket a Hello Sakk együttese képviseli, Papp Gábor szövetségi kapitány irányításával Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Gara Anita, Lázárné Vajda Szidónia és Papp Petra összeállítású csapat nyolcadik a rajtlistán, amelyet a monacói Cercle d’echecs de Monte-Carlo négyese vezet a Kijev Sakkszövetség együttese előtt. Olimpiai bajnoknők, exvilágbajnoknők, a női sakkozás legjobbjai játszanak a viadalon. A 42 csapatot öt csoportba osztották be, az első két helyezettek jutnak a körmérkőzéses döntőbe. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc.

 

A női sakkozás legjobbjainak részvételével rendezik meg az online rapid Női Európa-kupát. Negyvenkét csapat nevezett a rangos viadalra, amelynek rajtlistáját a monacói Cercle d’echecs de Monte-Carlo együttese vezeti. Az éltáblán a világranglista második orosz Alekszandra Gorjacskina játszik. A legnagyobb rivális Kijev Sakkszövetség csapatában a Muzicsuk testvérek, Marija és Anna játszanak. A rangsorban nyolcadik a magyar színeket képviselő Hello Sakk,  a csapatban olimpikonjaink, Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Gara Anita, Lázárné Vajda Szidónia és Papp Petra.

A rajtlista élcsoportja:

R.

FED

Csapat

Élő

1

MNC

Cercle d’echecs de Monte-Carlo

2511

2

UKR

Kijev Sakkszövetség - Greco

2483

3

RUS

UGRA

2428

4

RUS

GAMBIT Volgográd

2427

5

GER

SK Schwabisch Hall

2425

6

FRA

Clichy-Echecs-92

2421

7

AZE

Odlar Yurdu

2378

8

HUN

Hello Sakk

2359

9

ENG

Wood Green

2340

10

FRA

TREMBLAY EN FRANCE

2334

 

A résztvevő csapatokat a klasszikus Élő-pontszámok alapján öt csoportba osztották be, az előcsatározásból az első két helyezettek jutnak a körmérkőzéses fináléba. A Hello Sakk az Ugra mögött a második a „C” csoportban. Szombaton három, vasárnap négy fordulóra kerül sor, hétfőn és kedden a döntőt rendezik meg.

Név

Élő

FED

Csapat

 

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

2593

RUS

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 

2

GM

Marija Muzicsuk

2544

UKR

Kyiv Chess Federation - Greco

 

3

GM

Anna Muzicsuk

2535

UKR

Kyiv Chess Federation - Greco

 

4

GM

Nana Dzagnidze

2524

GEO

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 

5

IM

Alina Kaslinszkaja

2494

RUS

Clichy-Echecs-92

 

6

IM

Sarasadat Khademalsharieh

2494

IRI

Clichy-Echecs-92

 

7

WGM

Natalija Pogonyina

2474

RUS

UGRA

 

8

IM

Lela Dzsavahisvili

2473

GEO

SK Schwäbisch Hall

 

9

GM

Alekszandrija Kosztenjuk

2471

RUS

Clichy-Echecs-92

 

10

IM

Elisabeth Paehtz

2467

GER

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 

11

WGM

Olga Girja

2464

RUS

UGRA

 

12

GM

Pia Cramling

2459

SWE

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 

13

GM

Valentyina Gunyina

2451

RUS

GAMBIT Volgograd

 

14

IM

Gunay Mammadzada

2443

AZE

Odlar Yurdu

 

15

IM

Olga Badelka

2440

BLR

UGRA

 

16

IM

Julija Oszmak

2438

UKR

Kyiv Chess Federation - Greco

 

17

GM

Marie Sebag

2438

FRA

GAMBIT Volgograd

 

18

IM

Meri Arabidze

2437

GEO

SK Schwäbisch Hall

 

 

27

GM

Hoang Thanh Trang

2404

HUN

Hello Sakk

 

33

WGM

Gara Tícia

2383

HUN

Hello Sakk

 

46

IM

Gara Anita

2350

HUN

Hello Sakk

49

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

HUN

Hello Sakk

 

51

WGM

Papp Petra

2336

HUN

Hello Sakk

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gorjacskina és Nepomnjacsij az orosz szuperbajnokságok győztesei

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Moszkvában a sakkozás hatodik világbajnoka, Mihail Botvinnik nevét viselő Központi Sakk-klubban december 5. és 16. között rendezték meg a 73. férfi és a 70. női szuperbajnokságot. A rajtlistákat vezetők sikerével értek véget a küzdelmek, a világranglista ötödik Jan Nepomnjacsij és a női rangsorban második Alekszandra Gorjacskina  vehette át a bajnoki trófeát. Az online viadalok után a résztvevők érthetően örültek az igazi humán összecsapásoknak, a férfiak viadalán 6 és fél millió, a nők versengésében 3,5 millió rubelt osztottal szét a sakkozók között.

 

A világranglista ötödik Jan Nepomnjacsij pályafutása második bajnoki címét ünnepelheti. A rajtlistát vezető nagymesternek a várakozásnak megfelelően legnagyobb riválisa a 2016-ban Magnus Carlsennel világbajnoki döntőt játszott Szergej Karjakin volt. Kiélezett versenyfutásukban a hetedik fordulóban mérkőztek meg, Jan 32 lépésben vereséget mért riválisára. Az egypontos hátrányba került Karjakin a kilencedik körben váratlan segítséget kapott Daniil Dubovtól, aki legyőzte Nepomnjacsijt.

A tizedik fordulóban a holtversenyben Vezető Jan és Szergej is nyert, a döntés az utolsó partikra maradt. Nemnjacsij küzdelem nélkül remizett Csigajevvel, míg Karjakin a sikerre vágyó Dubovval csatázott.

 

Az olasz megnyitás ritka változatában Dubov mindent egy lapra tett fel, kockáztatott. Karjakin sokáig jól tájékozódott a bonyodalmakban, de végül eltévedt, Dubov 19.Vxg6! lépése igazi pörölycsapás volt, remek győzelmet aratott. A bronzéremért vívott versengésben  a veretlenségét megőrző Vlagyimir Fedoszejev ért célba, Dubov elsősorban az első két helyezett elleni győzelmével remekelt. Fedoszejev, Dubov és Artyemijev triója az orosz sakkozás sikeres jövőjét jelentheti.

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Jan Nepomnjacsij (2784)

 

1

½

0

½

½

½

½

1

1

1

1

2

 Szergej Karjakin (2752)

0

 

½

0

½

1

1

1

½

1

½

1

7

3

 Vlagyimir Fedoszejev (2674)

½

½

 

1

½

½

½

½

½

1

½

½

4

Daniil Dubov (2702)

1

1

0

 

0

½

½

½

1

½

1

½

5

 Makszim Csigajev (2619)

½

½

½

1

 

1

½

½

½

0

0

1

6

6

 Vladiszlav Artyemijev (2711)

½

0

½

½

0

 

½

½

1

1

½

1

6

7

 Peter Szvidler (2723)

½

0

½

½

½

½

 

½

½

½

½

1

8

 Nyikita Vityjugov (2720)

½

0

½

½

½

½

½

 

½

½

1

½

9

 Andrej Jeszipenko (2686)

0

½

½

0

½

0

½

½

 

½

1

1

5

10

 Makszim Matlakov (2698)

0

0

0

½

1

0

½

½

½

 

1

1

5

11

 Alekszej Goganov (2594)

0

½

½

0

1

½

½

0

0

0

 

½

12

 Mihail Antipov Al. (2611)

0

0

½

½

0

0

0

½

0

0

½

 

2

 


A női bajnokságon rájátszás döntötte el a cím sorsát. A 19 éves Polina Suvalova oly sok sikert elért, nagy csatákban is edződött riválisokkal szemben tartotta a lépést. Az utolsó forduló előtt félpontos előnnyel vezetett, remizett, míg a világranglista második Alekszandra Gorjacskina nyert. A párharcuk két 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperces csatákkal folytatódott, két döntetlen után Gorjacskina sötéttel remizett az Armageddon partiban, ez pályafása második bajnoki címét jelentette.

A harmadik helyen előállt holtverseny az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuknak kedvezett, a címvédő Olga Girja nagyot bukott, a legnagyobb rejtély Valentyina Gunyina, aki nem oly régen a világbajnoki címről álmodozott háromszoros olimpia bajnokként.

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 GM Alekszandra Gorjacskina (2593)

 

½

½

½

½

½

1

½

1

1

1

1

8

2

 IM Polina Suvalova (2456)

½

 

1

1

1

½

0

1

½

1

½

1

8

3

 GM Alekszandra Kosztenjuk (2471)

½

0

 

0

½

1

0

1

½

1

1

1

4

 IM Marina Guszeva (2359)

½

0

1

 

0

0

1

0

1

1

1

1

5

 IM Alina Kaslinszkaja (2494)

½

0

½

1

 

½

1

½

½

0

1

1

6

 WGM Leja Garifullina (2348)

½

½

0

1

½

 

½

½

½

½

1

1

7

 IM Alisza Galljamova, (2438)

0

1

1

0

0

½

 

0

1

1

½

1

6

8

 WGM Natalija Pogonyina (2474)

½

0

0

1

½

½

1

 

½

0

1

1

6

9

 WGM Olga Girja (2464)

0

½

½

0

½

½

0

½

 

0

1

½

4

10

 GM Valentyina Gunyina (2451)

0

0

0

0

1

½

0

1

1

 

0

0

11

 WFM Julia Grigorijeva (2290)

0

½

0

0

0

0

½

0

0

1

 

½

12

 WFM Tatyjana Getman (2302)

0

0

0

0

0

0

0

0

½

1

½

 

2

Verőci Zsuzsa

Fotók: ruchess.ru

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters online rapid viadal rajtlistáját Magnus Carlsen vezeti

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

December 26. és január 3. között rendezik meg a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozat első Major versenyét, a 12 résztvevős Airthings Masters viadalt. Először körmérkőzés dönti el a nyolc továbbjutót, a csatározás kieséses rendszerben folytatódik. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 200 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és biztosítja a döntőbe jutását.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg, az amerikai Wesley So sikerével zárult Skilling Open viadallal kezdődőtt szériában hat rapid versenyre, három Major tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül a körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már a kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Major versenyen tizenketten csatáznak, magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek.

A Skilling Open fináléjában Wesley So legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, aki 30. születésnapján szenvedett vereséget, az Airthings Masters viadalon a norvég világelső visszavágásra készül.  

A pontverseny állása:

 

#

Az Airthings Masters résztvevői

FED

Élő

H.

Rapid

H.

Életkor

1

Magnus Carlsen

NOR

2862

1

2881

1

30

2

Jan Neponjacsij

RUS

2784

4

2778

9

30

3

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2784

5

2860

2

30

4

Levon Aronjan

ARM

2781

6

2778

8

38

5

Alekszandr Griscsuk

RUS

2777

7

2784

7

37

6

Wesley So

USA

2770

9

2741

21

27

7

Tejmur Radzsabov

AZE

2765

10

2758

14

33

8

Anish Giri

NED

2764

11

2731

24

26

9

Hikaru Nakamura

USA

2736

20

2829

4

33

10

Pentala Harikrishna

IND

2732

22

2705

34

34

11

Daniil Dubov

RUS

2702

37

2770

12

24

12

David Anton Guijarro

ESP

2675

60

2667

72

25

A díjazás:

 

A menetrend:

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hikaru Nakamura harmadszor a Speed Chess Championship győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Harmadszor az amerikai Hikaru Nakamura a Speed Chess Championship győztese. A 16 résztvevős, kieséses rendszerű viadal döntőjében a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen 18,5-12,5-re nyert. Az 5-5 perces játszmákat a címvédőként játszó Nakamura 5,5-4,5-ös vezetéssel zárta, a 3-3 perces küzdelmeik 5-5-tel végződtek, az 1-1 perces csatákban Nakamura 8-3-as sikert ért el.

 

November 1. és december 12. között kimagasló díjazással rendezték meg a Speed Chess Championship viadalt. A párharcokat három különböző kontroll mellett játszották. Kilencven percig 5-5 perccel csatáztak, egy órán keresztül 3-3 perc volt a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívtak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhattak a nagymesterek.

 

A 16 résztvevő kieséses rendszerű tornájának döntőjébe a címvédő Hikaru Nakamura az örmény Haik Haik Martiroszjan, a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev és honfitársa, Wesley So legyőzésével jutott. Maxime Vachier-Lagrave az indiai Nihal Sarin és az örmény Levon Aronjan elleni sikere után a világbajnok Magnus Carlsennel szemben diadalmaskodott.

 

Hikaru Nakamura és Maxime Vachier-Lagrave klasszikus időkontrollal huszonkétszer nézett farkasszemet, az amerikai nagymester ötször diadalmaskodott és még veretlen a francia sakkozóval szemben.

Rapid és villámpartit kilencvenhetet vívtak, Nakamura 33-22-re vezetett. A Grand Chess Tour 2018-as londoni fináléjában döntőt játszottak, 15-13-ra nyert az amerikai nagymester. Az idei online rapid viadalokon a Magnus Carlsen Invitational és a Skilling Open tornán is megmérkőztek. A Champions Chess Tour első versenyén a negyeddöntőben Nakamura az első párharcot elvesztette, sikerült egyenlítenie, majd az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel lett elődöntős.  

A Speed Chess Championship döntő:

Hikaru Nalamura (amerikai, 2900) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2822) 18,5 – 12,5 (5,5 – 4,5, 5 – 5, 8 – 3)

 

A finálé fordulatokban gazdag első partival kezdődött meg, Hikaru Nakamura tisztáldozata kölcsönös pontatlanságok után vezetett sikeréhez. Maxime Vachier-Lagrave a második játszmában nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét, majd újabb döntetlennel folytatták. A spanyol megnyitás berlini változatában vívott első elméleti párbajban MVL nyert, kiegyenlített, az ötödik partiban elért győzelmével már vezetést szerzett.

MVL kedvező esélyt szalasztott el a hatodik játszmában, Nakamura mesterhármassal „büntette meg”. Két szicíliai védelmű összecsapás is a javára dőlt el. Az amerikai nagymester válogathatott a nyerések között a tizedik partiban, 3 pontos vezetés helyett csak egypontos előnnyel várhatta a folytatást.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura      döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave     1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura     0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave     1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura     1 - 0

 

A párharc tizedik játszmájának elvesztése bizonytalanná tette Nakamurát, de úgy tűnt, hogy ismét uralja a meccset a 13. partiban aratott villámgyőzelmével.  MVL-t a 19 lépéses vereség nem törte meg, két nyeréssel válaszolt. Az amerikai sakkozó sem tétlenkedett,  „ütés-váltás” után a 3-3 őerces küzdelmek 5-5-tel értek véget.

 

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    döntetlen

 

A címvédő Hikaru Nakamura kettős vereséggel kezdte a Bullet Chess partikat, Maxime Vaxhier-Lagrave átvette a vezetést, a párharcuk ötödik játszmája óta először volt előnyben. A partik villámgyorsan követték egymást és az őrült tempó fokozott feszültségét Nakamura bírta jobban. Öt játszmát nyert zsinórban, a franca sakkozó különösen fájlalhatta a találkozó 26. partijának elvesztését. Nakamurának már minden sikerült az oly sokáig egyenrangú riválisával szemben. Fölényes győzelmet aratott, de a végeredmény nem tükrözi hűen az emlékezetes párharc izgalmakban bővelkedő, fordulatos játszmáinak menetét. A villámsakkban Hikaru Nakamura harmadszor lett a Speed Chess Championship győztese.

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave 13-11-re legyőzte Carlsent, Nakamurával vívja a Speed Chess Championship döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Speed Chess Championship döntőjét az amerikai Hikaru Nakamura és a francia Maxime Vachier-Lagrave játssza. A viadal második elődöntőjében Vachier-Lagrave 13-11-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A norvég világelső kettős nyeréssel kezdett, a hatodik parti után már MVL vezetett, 4,5-3,5-re megnyerte az 5-5 perces játszmákkal vívott első harmadot. A 3-3 perces ütközetekben a világos volt a nyerő szín, hét győzelem is született, Vachier-Lagrave két pontra növelte előnyét. Az 1-1 perces csatákban MVL már négypontos előnnyel is vezetett, Carlsen három játszmát nyert zsinórban, de a 24. összecsapás a francia nagymester győzelmével végződött. A finálé ma 18 órakor kezdődik.

 

A Speed Chess Championship párharcait három különböző időkontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak a nagymesterek.

Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave pályafutásuk során 28 klasszikus partit játszott. A norvég világbajnok 18 döntetlen mellett 8-2-re vezet a francia sakkozóval szemben. 2005-ben, Lausanne-ban a fiatal mesterek versenyén csatáztak először.

A tavalyi Grand Chess Tour londoni fináléjának elődöntőjében vívott meg az összetett pontversenyben fölényes elsőséget szerzett Magnus Carlsen és az utolsó pillanatban a továbbjutást kiharcoló Maxime Vachier-Lagrave. A három időkontrollal vívott összecsapásukat thrillernek is nevezhettük, hihetetlen izgalmak után MVL 15,5 – 14,5-re megnyerte a párharcot.

A Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon a világbajnok visszavágott a vereségéért. Rapid és villámpartikban ötvenegyszer néztek farkasszemet, Carlsen 22 döntetlen mellett 19-10-re vezetett.

 

A Speed Chess Championship második elődöntője:

Magnus Carlsen (norvég, 2886) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2822) 11 – 13 (3,5 – 4,5, 3,5 – 4,5, 4 – 4)

Magnus Carlsen a mérkőzést kettős győzelemmel kezdte, az első parti csak 27 lépésig tartott. A világbajnok a harmadik partiban közel állt az újabb nyeréshez, majd az elpuskázott lehetőségek után túllépte a gondolkodási időt. A norvég világelső a negyedik játszmában rossz döntést hozott, vezéréért nem kapott elegendő kompenzációt, MVL a felkínált eséllyel élni tudott, kiegyenlített.

 

A váratlan fordulat egyre bizonytalanabbá tett Carlsent, míg MVL hátrányos állásaiból is kivágta magát, jobban gazdálkodott a gondolkodási idővel. Megmenekült a vereségtől az ötödik ütközetben, a hatodik megnyerésével átvette a vezetést. A párharc első harmadát lezáró két partiban is Carlsennél volt az előny, de kihasználatlanul hagyta az esélyeket.

 

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  1 – 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   döntetlen

 

Gyorsult a tempó, a 3-3 perces összecsapásokban hétszer is világos indult és nyert. Volt kaland bőven, Carlsen a negyedik csatában ütésbe tette a vezérét, az utolsó játszmában tisztet nézett el. Maxime Vachier-Lagrave két pontra növelte előnyét.

A 3 - 3 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   1 - 0

 

Magnus Carlsen nem tudta túltenni magát a csalódásokon, újabb két vereséggel már négy pontra nőtt a hátránya. A győzelem kapujában Maxime Vachier-Lagrave kis híján megbotlott, Carlsen zsinórban háromszor is nyert. Tetőfokára hágott az izgalom, az utolsó partiban azonban MVL megállt a lejtőn, legyőzte a világbajnokot, a döntőbe jutott.

Az 1 - 1 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave     döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen    döntetlen

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen    0 - 1

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   1 - 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Speed Chess Championship elődöntőjében Hikaru Nakamura győzelemmel ünnepelte születésnapját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Speed Chess Championship első elődöntőjében a 33. születésnapját ünneplő Hikaru Nakamura visszavágott Wesley So-nak a  Skilling Open online rapid viadal elődöntőjében elszenvedett vereségéért. A címvédőként játszó Nakamura 13,5 – 12,5-re nyerte meg az amerikai rangadót. Az 5-5 perces partikban  Nakamura egypontos előnyt szerzett, So a 3 – 3 perces összecsapásokban kiegyenlített. Nakamura az 1-1 perces játszmákban gyorsabb volt honfitársánál, akit tavaly a döntőben győzött le.  A világbajnok Magnus Carlsen pénteken játssza mérkőzését a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, a döntőt december 13-án rendezik meg.

 

A Speed Chess Championship párharcait három különböző kontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak a nagymesterek.

Az amerikai presztízsrangadó előtt az ötszörös bajnok Hikaru Nakamura mérlege volt kedvezőbb, rapid és villámpatikban 36 döntetlen mellett 16-9-re vezetett az idei bajnok Wesley So ellen. A Skilling Open online rapid viadal elődöntőjében So legyőzte Nakamurát, majd a fináléban a 30. születésnapját ünneplő Magnus Carlsen ellen is nyert. So nem tudta megakadályozni, hogy Nakamura 33. születésnapján győzelmet arasson

 A Speed Chess Championship első elődöntője:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2900) Wesley So (amerikai, 2816) 13,5 – 12,5 (5 – 4, 3,5 – 4,5, 5 – 4)

Küzdelmük két döntetlennel kezdődött meg, Wesley So kettős győzelemmel folytatta. Hikaru Nakamira két világossal elért nyeréssel ledolgozta hátrányát. Mindkét ütközetben a spanyol megnyitásban volt eredményes, a nyolcadik partit sötéttel nyerte meg. So az utolsó partiban komoly esélyt szalasztott el, hogy döntetlenre mentse párharcuk első szakaszát.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Wesley S   1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura   döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   döntetlen

Gyorsult a tempó, So két nyerést is  a spanyol megnyitásban ért el, Nakamura világossal könnyű nyerést szalasztott el. A kihagyás nem törte meg a címvédőt, szépített, majd három döntetlennel folytatták. So gyors győzelemmel kétpontos előnyt szerzett, de az utolsó 3 perces összecsapásuk Nakamura sikerét hozta, az összetett pontversenyben 8,5-8,5-re álltak.

 

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Wesley So – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Wesley So   0 - 1

Wesley So – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura   döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So   döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Wesley So  1 - 0

A Bullet Chess kilenc játszmájában Wesley So hibázott többet, Hikaru Nakamura hárompontos előnnyel is vezetett hat parti után, Különösen fájó volt So számára a negyedik játszma elvesztése, a remit ígérő bástyavégjátékban a 106. lépésben húzott vesztőt. So szépített, Nakamura a hetedik játszma megnyerésével bebiztosította végső győzelmét, So későn hajrázott.

 

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura   döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So   1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura   0 – 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   0 – 1

Wesley So – Hikaru Nakamura   0 – 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   0 – 1

Wesley So - Hikaru Nakamura  1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport Richárd címvédőként győzött Danzhouban, az online rapid versenyen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Danzhouban Rapport Richárd nagyszerű elsőségével fejeződött be a tizenegyedszer megrendezett szuperverseny. A címvédőként játszó nagymesterünk veretlenül végzett az élen a 8 résztvevős, kétfordulós online rapid viadalon.

Danzhouban a hagyományos viadal történetében harmadszor köszönthettek nem kínai győztest, az orosz Jan Nepomnjacsij 2016-os sikere után Rapport Richárd címvédőként veretlenül végzett az élen a koronavírus-járvány miatt online rapid viadalon.

A 24 esztendős nagymesterünk a kiegyensúlyozott mezőnyben, elsősorban a kínai sakkozókkal vívott csatákban remek stratégiával játszott. Rapport a tornát  a kétszeres olimpiai bajnok, világbajnokjelölt Ding Liren elleni sikerével alapozta meg, az első fordulóban a bonyodalmakban a világranglista harmadik sakkozó hibázott nagyot. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónussszal is gazdálkodhattak a nagymesterek.  

A 11. Danzhou szuperverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Rapport Richárd (HUN, 2727)

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

1  1 

½  ½

½  1 

9

2

 Ding Liren (CHN, 2836)

0  ½ 

1  ½ 

1  ½

1 0 

½  1

1  ½

½  ½

3

 Alekszandr Griscsuk (RUS, 2784)

½  ½ 

0  ½ 

1  ½ 

1 ½ 

½ ½ 

½  ½

½ ½ 

4

 Anish Giri (NED, 2731)

½  ½ 

0 ½ 

0  ½ 

0  ½

½  ½ 

1  1 

1  1 

5

Wei Yi (CHN, 2752)

½  ½ 

0  1 

0 ½ 

1  ½ 

½ 0 

½  ½

½  ½ 

6

 Yu Yangyi (CHN, 2738)

0 0 

½  0 

½  ½ 

½  ½ 

½  1 

1  0 

½  ½ 

6

7

 Wang Hao (CHN, 2750)

½ ½ 

0 ½

½  ½ 

0 0 

½ ½ 

0  1 

1  0 

8

 Veszelin Topalov (BUL, 2707)

½  0 

½  ½ 

½  ½ 

0 0 

½ ½ 

½ ½ 

0 1 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Negyven éve a Máltai Sakkolimpián az utolsó forduló döntötte el az aranyérmek sorsát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Negyven esztendeje, december 6-án játszottuk a máltai Mediterrán Kongresszusi Központ nagytermében a sakkolimpia utolsó fordulóját. A magyar és szovjet női és férfi  válogatottak hihetetlen versenyfutása jellemezte az olimpiát. A zárónapon dőlt csak el az aranyérmek sorsa. Két arany vagy két ezüst? Egy arany és egy ezüst? Két perccel a játékidő vége előtt a két aranyérem látszott biztosnak, aztán egy-egy hiba, s az aranyak ezüstökké váltak. Portisch Lajos vezetésével férfi csapatunk a szovjet válogatottal holtversenyben az élen végzett, de a Bucholz-pontszámítás Karpovéknak kedvezett. Női együttesünk félpontos hátránnyal végzett a második helyen. Mindkét válogattunk megőrizte veretlenségét, férfi csapatunk 11 fordulón keresztül egyedül vezette a mezőnyt, női együttesünk 8 fordulón át állt az élen. December 7-én, a záróünnepségen hatalmas tapssal, lelkesen ünnepelték a világ sakkozói az ezüstérmes magyar válogatottakat.

Nem kis meglepetést okozott, amikor a FIDE elfogadta Málta jelentkezését a IX. női és a XXIV. Férfi sakkolimpia megrendezésére, hiszen korábban a szigetország nem szervezett hasonló méretű sportversenyt. Szerencsére időben kiderült, hogy a szervezők által biztosított szálláshelyek 10-30 kilométerre vannak Valettától (ránk naponta közel 60 kilométeres utazás várt volna). Az akkori Sporthivatal, az OTSH támogatta a jogos kérést, hogy  a minél jobb szereplés érdekében Valettában lakhassunk. A versenyzők és a szakmai stáb egy része a Phoenicia Hotelbe költözött be, a kísérők másik része a jóval szerényebb Cumberland szállodában lakott, amely azonban pár perce volt a versenyteremtől, esténként még függőelemzésre is kitűnően használható volt. (Természetesen a szovjet csapatok sem bízták a véletlenre a szereplésüket, a mi szállodánktól öt percree laktak.) A szervezésben óriási segítséget nyújtott a hivatalos kiküldetésben Máltán dolgozó Vereczkey Béla, aki fáradtságot nem kímélve segített a legapróbb ügyek megoldásában is. A jól sikerült edzőtáborok után válogatottjaink remek hangulatban voltak, Portisch Lajos, Ribli Zoltán, Sax Gyula, Csom István, Faragó Iván és Pintér József összeállítású férfi, a Verőci Zsuzsa, Ivánka Mária, Porubszky Mária és Csonkics Tünde alkotta női válogatott is az éremszerzés reális esélyével várhatta a rajtot. Mindkét csapatunkat a második helyre rangsorolták.

November 19-én a miniszterelnöki palota előtti Castille téren gyülekeztek a női és férfi sakkolimpia csapatai, a város mintegy egy kilométer hosszú főutcáján, a Republic Streeten át a lelkes máltaiak sorfala között a Mediterrán Kongresszusi Központba, az olimpia színhelyére vonultunk. Az első sorban a magyar válogatottak, a két évvel korábbi Buenos Aires-i sakkolimpia arany – és ezüstérmes csapatai, majd ABC-sorrendben a többi ország együttesei. Másnap megkezdődött a 14 fordulós viadal, amelynek főesélyesei a szovjet válogatottak voltak. A lebonyolítás igen megterhelő tempójú volt, a fordulók 15 órakor kezdődtek, az ötórás játékidő elteltével be nem fejezett partikat 22-24 óra között folytatták, szükség szerint másnap délelőtt még újabb két órát is játszották volna. 12 óráig kellett leadni az aznapi csapatösszeállításokat, korántsem volt egyszerű a készülés, hiszen ellenfelünk csapatát csak az utolsó pillanatban ismertük meg.

A szovjet férfi válogatott már a rajtnál lépéshátrányba került, másfél pontot elhullajtottak Venezuela ellen, holott az alapcsapattal ültek sakkasztalhoz. Ez bizonytalanná tette a rutinos nagymestereiket is. Nálunk a kapitány, Bilek István nemzetközi nagymester, a kilencszeres olimpikon a korábbi hagyományokat folytatta, mindkét újonc, Faragó és Pintér is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. A szovjeteknél a 17 éves Garri Kaszparov  a második játéknapon szállt be a „ringbe”. Elkezdődött a versenyfutás, az ötödik fordulóban egy döntetlen erejéig megbotlott a szovjet együttes, legjobbjuk, Kaszparov szenvedett vereséget. A kalandos parti nem kis viharokat kavart. Időzavarban Georgijevnek gyorsabban járt a keze, mint az esze, s váratlanul a kritikus állásban a tervezett második lépést húzta meg. Lett is nagy kalamajka, a bíró végül úgy ítélte meg, hogy egyértelműen „ujjhiba” történt, s engedélyezte, hogy a bolgár visszaüsse a futót a bástyavesztés helyett. Kaszparov sportszerűen belenyugodott a döntésbe, a szovjet vezetés azonban még sokáig háborgott. A hetedik fordulóban  Portischék másfél pontos előnnyel kezdhették a szovjetek elleni rangadót, a tervezett 2-2 megszületett, de Sax kecsegtető állásban nyerőesélyes folytatást hagyott ki Tal ellen.

Kezdődhetett a második félidő, egyre elkeseredettebb küzdelem folyt, a kilencedik forduló után válogatottunk előnye két és fél pontra nőtt, a szovjetek csak 2-2-öt játszottak a csehekkel. A tizedik játéknapon a mieink botlottak, a hollandok elleni szerény 2-2 megadta az esélyt Karpovéknak a felzárkózásra, a 11. fordulót befejezve a szovjetek befogtak minket. A sakk mellett a matematika is előtérbe került, az első számítások alapján még fölényes Bucholzunk volt. Jöttek a balszerencsés párosítások, korábbi ellenfeleink egymás ellen is játszottak, így a Bucholzunk alig javult.

Az utolsó forduló előtt óriási volt a találgatás a párosítást illetően. Fortuna istenasszonya nem fogadta férfi válogatottunkat kegyeibe, az erősebb Izlandot jelölte ellenfélül, míg a szovjeteknek a papíron gyengébb dánokat. Mindenki tudta, hogy csak 4-0, vagy legrosszabb esetben egy 3,5-0,5-ös győzelem adhat esélyt az aranyéremre. És eljött a sorsdöntő csaták napja. A női és férfi élcsapatok viszonylag közel játszottak egymáshoz, de arra azért ritkán adódott lehetőség, hogy átbandukoljak megnézni a partikat, lefoglalt bennünket a magunk csatája. A bíróknak nem volt könnyű dolguk, hogy rendet tartsanak a magyar és a szovjet csapatok meccsei körül, mindenki arra volt kíváncsi, hogy miként alakul a drámai versenyfutás.

Biztatónak tűnt, hogy nagyon mérgesen szaladgált a „nagyfőnök”, a Szovjet Központi Sakk-klub rettegett igazgatója, Viktor Baturinszki.. Kegyetlenül leszidta Kaszparovot, hogy a tiltás ellenére remire adta a partiját. A dán sakkozó kínálta a békekötést, de a szovjet kapitány határozottan továbbjátszásra szólította fel Garrit. Neki azonban nem tetszett az állás, s hosszas gondolkodásba kezdett, majd amikor csak 2 perc gondolkodási ideje  maradt, elfogadta a remiajánlatot, ebből lett a balhé. Kaszparovot ezután beosztották Bucholz-számításra, az ifjú titán fel s alá rohangált a teremben. Remekül tartotta magát Jakobsen is az éltáblán Karpov ellen, míg nálunk minden tökéletesnek tűnt. Portisch Lajos professzori módon oktatta Olafssont, Ribli Zoltán simán verte Arnasont, Pintér már a megnyitásban kétvállra fektette ellenfelét. Sax Gyula is biztatóan állt, de hatalmas időzavarban királya örökös sakkba került. Két perccel a játékidő letelte előtt még a mienk volt az aranyérem. A szovjetek is 3,5-0,5-re nyertek, és döbbenettel nézhettük, hogy riválisunk korábbi ellenfelei jól szerepeltek, a mieink pedig gyengébben. Görögország-Skócia 3,5-0,5? A skótok legjobbja már az utolsó forduló előtt hazautazott, talán ezen múlott az aranyérem! A papíron már feketén-fehéren állt, a szovjetek Bucholza 449,5, míg a mienk 448 pont. A szovjetek visszahódították a győztesnek járó Hamilton-Russel aranyserleget.

Kiemelkedően szerepelt a két együttes első táblása, Portisch Lajos és Anatolij Karpov. Mindketten veretlenek maradtak, Portisch 13 partiból 9,5, Karpov 12-ből 9 pontot szerzett. Meglepetésre Lev Polugajevszkij játszmát sem tudott nyerni, katasztrofális 3 pontja 7 játszmából, ezzel szemben Ribli Zoltán 13-ból 8,5 pontot gyűjtött. A harmadik táblán is mi voltunk a jobbak, Sax Gyula 12-ből 7,5, az exvilágbajnok Mihail Tal 6-ból 3,5 pont. Csom István remekelt, veretlenül 9-ből 7 pontot ért el, a legjobb negyedik táblás különdíját is elnyerte. A szovjet csapat legidősebb játékosa, Jefim Geller éppen a döntő pillanatokban hozta magát, 9-ből 6,5 pontot szerzett. Kevesebb szerephez jutottak a magyar tartalékok, a szovjeteknél kulcsemberekké váltak. Faragó Iván négyszer játszott és 2 pontja kevés volt az üdvösséghez, Jurij Balasov tízszer játszott és 7,5 pontot gyűjtött. Kiemelkedő eredményt ért el Pintér József, a magyar válogatott másik újonca 5-ből 4,5 ponttal. Negyven év távlatából is úgy érzem, hogy többször kellett volna őt bizalmat kapnia. A szovjet csapat hatodik embere, Garri Kaszparov a legjobb egyéni eredményt érte el 12-ből 9,5 ponttal, de neki is voltak megingásai. 

Fordulónként az eredmények:

Skócia – Magyarország  0 - 4 (Portisch, Csom, Faragó  és Pintér nyert)

SzovjetunióVenezuela 2,5 – 1,5 (Karpov 1, Polugajevszkij, Tal és Geller remizett)

MagyarországNorvégia  3,5 – 0,5 (Portisch 1, Ribli remi, Sax 1, Csom 1)

 Görögország – Szovjetunió 0,5 – 3,5 (Polugajevszkij remi, Geller 1, Balasov 1, Kaszparov 1)

SvédországMagyarország 1 – 3 (Portisch remi, Ribli 1, Sax remi, Csom 1)

 SzovjetunióAusztria  3,5 – 0,5 (Polugajevszkij remi, Tal 1, Balasov 1, Kaszparov 1)

MagyarországIzrael 2,5 – 1,5 (Ribli remi, Sax 0, Faragó 1, Pintér 1)

 Jugoszlávia Szovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Geller remi, Balasov remi Kaszparov 1)

Magyarország – Anglia 2,5 – 1,5 (Portisch 1, Ribli 1, Sax remi, Faragó 0)

Hollandia – Szovjetunió 1 – 3 (Karpov remi, Geller remi, Balasov 1, Kaszparov 1)

Szovjetunió – Magyarország 2 – 2 (Karpov – Portisch, Ribli-Polugajevszkij, Tal – Sax és Csom – Kaszparov remi)

Magyarország – Jugoszlávia 2 – 2 (Portisch, Ribli, Sax és Csom remi)

Anglia Szovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Polugajevszkij remi, Balasov remi, Kaszparov 1)

MagyarországFinnország 3,5 – 0,5 (Portisch 1, Ribli remi, Sax 1, Csom 1)       Szovjetunió – Csehszlovákia 2 – 2 (Karpov 1, Polugajevszkij 0,Tal remi, Geller remi) 

Hollandia – Magyarország 2 – 2 (Portisch remi, Ribli remi, Sax 1, Faragó 0)

Izland Szovjetunió 0,5 – 3,5 (Karpov 1, Geller 1, Balasov remi, Kaszparov 1)

 Magyarország – Csehszlovákia 2 – 2 (Portisch, Ribli, Sax és Csom remi)

 SzovjetunióEgyesült Államok 2,5 – 1,5 (Karpov 1, Tal 1, Balasov remi, Kaszparov 1)

RomániaMagyarország 1 – 3 (Portisch remi, Ribli remi, Sax 1, Pintér 1)

SzovjetunióArgentína 3,5 – 0,5 (Karpov 1, Geller remi, Balasov 1, Kaszparov 1)

MagyarországBulgária 2,5 – 1,5 (Portisch 1, Ribli remi,  Sax remi, Csom remi)

RomániaSzovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Geller 1, Balasov remi, Kaszparov remi)

IzlandMagyarország 0,5 – 3,5 (Portisch 1, Ribli 1, Sax remi, Pintér 1)       

SzovjetunióDánia 3,5 – 0,5 (Karpov 1, Geller 1, Balasov 1, Kaszparov remi)

Előrehaladási táblázat

Magyarország

 4

7,5

10,5

13

16

18,5

20,5

22,5

26

28

30

33

35,5

39

Szovjetunió

2,5

 6

9,5

12

14

17

19

21,5

23,5

27

29,5

33

35,5

39

A férfi olimpia végeredménye:

1.Szovjetunió  (Anatolij Karpov 9/12, Lev Polugajevszkij 3/7, Mihail Tal 3,5/6, Jefim Geller 6,5/9, Jurij Balasov 7,5/10, Garri Kaszparov 9,5/12) 39 pont

2. Magyarország  (Portisch Lajos 9,5/13, Ribli Zoltán 8,5/13, Sax Gyula 7,5/12, Csom István 7/9, Faragó Iván 2/4, Pintér József 4,5/5) 39

3. Jugoszlávia  (Ljubojevic 7,5/13, Ivkov 5,5/8, Parman 4,5/8, Kurajica 3,5/7, Marjanovic 7,5/12, Nikolic 6,5/8) 35

4. Egyesült Államok 34

5. Csehszlovákia 33

6. Anglia 32,5

(82 csapat)

A női sakkolimpia előtt e sorok írója is azt jósolta, hogy a szovjet csapatnak előre oda lehet adni az aranyérmet, ha együtt tudunk maradni a szovjet lányokkal, biztosan leszünk másodikak… Remekül kezdtünk, a Bulgáriától 2-1-es vereséget szenvedett szovjet csapat egyre bizonytalanabbá vált. Nekünk pedig nőtt az önbizalmunk, itt-ott a szerencse is támogatott minket, a harmadik fordulótól a tizedikig vezettünk, majd a 12. játéknap után ismét félpontos előnyünk volt. Ozsváth András, a Magyar Sakkélet főszerkesztője a Magyar Rádiót is tudósította Máltáról, s volt lehetőségünk ugratni őt, hogy nem ítélte meg jól függőjátszmáink várható végeredményét. Osi örömmel elviselte a „bakijait”, a nagy riválist azonban érthetően bosszantotta, hogy nem tudtak „meglógni” tőlünk. Először állt tiszta grúz nagyságokból az olimpiai válogatottjuk, világbajnok, exvilágbajnok és világbajnok-jelöltek játszottak. A feszült pillanatokban azonban az ő kezük is megremegett.

Balszerencsésen alakult a hajrában a párosításunk, az utolsó fordulóra félpontos hátránnyal ültünk asztalhoz, de reális reményekkel az aranyérem megszerzésére. Pár perccel a befejezés előtt úgy látszott, hogy sikerül az óriási bravúr és elsők leszünk, de aztán minden rosszra fordult. Porubszky Mari elvitte huszárját c5-ről, a szovjet Nana Alekszandrija a „halál torkából” szabadult. Megmaradt a félpontos különbség, és kicsordultak az egyik oldalon az öröm, míg nálunk az elkeseredés könnycseppjei.

Összehasonlítva az első helyért nagy csatát vívott két csapat játékosainak teljesítményét, örömmel állapíthatom meg, hogy kitűnően helyt álltunk. A világbajnoknő Maja Csiburdanidze döntő érdemeket szerzett a nehezen kivívott első hely megszerzésében, 13-ból 11,5 ponttal az abszolút legjobb eredményt érte el. Veretlenül, 13-ból 10 ponttal méltó partnere voltam a világelsőnek, Csiburdanidze mögött a második lettem a táblán. Külön öröm is ért, hogy az izraeli Glaz elleni partim elnyerte a legjobb játszmáért kitűzött különdíjat. Az exvilágbajnoknő Nona Gaprindasvili 12-ből 9,5 pontja százalékban megelőzte Ivánka 14-ből 11 pontját, Mari is ezüstérmet kapott a tábláján. A szovjet csapat leggyengébb embere Nana Alekszandrija volt, háromszor is kapitulációra kényszerült, 8-ból 4 pontja könnyen végzetes lehetett volna a társak számára. Porubszky Mária 11-ből 8 pontja felülmúlta a várakozást, ő is különdíjat kapott. A szovjet csapat másik nyerőembere Nana Joszeliani volt, újoncként 9-ből 7,5 pontot gyűjtött, a legjobb volt a tartalékok között. Csonkics Tünde kevesebb szerephez jutott, 4-ből 3 pontja megfelelő, de krónikus időzavarai elég sok idegességet okoztak mind a csapattársaknak, mind a vezetésnek. Csapatunk egészen fantasztikus, 76 százalékos eredményt ért el, ez elegendő minden verseny megnyeréséhez, de ezúttal be kellett érnünk az ezüstéremmel.

Fordulónként az eredmények: 

Magyarország  - Kolumbia 2,5 – 0,5 (Verőci 1, Ivánka remi, Porubszky 1)

FinnországSzovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Alekszandrija nyert)

SvájcMagyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Porubszky nyert)

SzovjetunióIndia 3 – 0 (Csiburdanidze, Alekszandrija és Joszeliani nyert)

MagyarországEgyesült Államok 2,5 – 0,5 (Ivánka remi, Porubszky 1, Csonkics 1)

BulgáriaSzovjetunió 2 – 1 (Gaprindasvili remi, Alekszandrija 0, Joszeliani remi)

MagyarországBulgária 3 – 0 (Verőci, Ivánka és Porubszky nyert)

Szovjetunió – NSZK 2 – 1 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 0, Joszeliani 1)

Szovjetunió – Magyarország 1,5 – 1,5 (Csiburdanidze-Verőci remi, Ivánka-Alekszandrija 1 – 0, Joszeliani - Porubszky 1 – 0)

Románia – Magyarország 1,5 – 1,5 (Verőci remi, Ivánka 1, Csonkics 0)

SpanyolországSzovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani nyert)

 Magyarország – NSZK 2,5 – 0,5 (Verőci remi, Ivánka 1, Porubszky 1)

 Szovjetunió – Románia 2,5 – 0,5 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 1, Alekszandrija remi)

Magyarország – Lengyelország 1,5 – 1,5 (Verőci, Ivánka, Porubszky mind remi)

Izrael – Szovjetunió 1 – 2 (Csiburdanidze remi, Gaprindasvili 1, Joszeliani remi)

Spanyolország – Magyarország 1 – 2 (Verőci remi, Ivánka remi, Porubszky 1)

Lengyelország – Szovjetunió 1 –2 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 1, Alekszandrija 0)

Hollandia – Magyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Csonkics nyert)

Szovjetunió – Anglia 3 – 0 (Csiburdanidze, Gaprindasvili, Joszeliani nyert)

Magyarország – Izrael 2 – 1 (Verőci 1, Ivánka 1, Porubszky 0)

Ausztrália – Szovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani nyert)

Franciaország – Magyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Csonkics nyert)

Szovjetunió – Kína 1,5 – 1,5 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani remizett)

Jugoszlávia – Magyarország 1 – 2 (Verőci remi, Ivánka remi, Porubszky 1)

Egyesült Államok – Szovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Alekszandrija nyert)

Magyarország – Kína 2 – 1 (Verőci 1, Ivánka remi, Porubszky remi)

Szovjetunió – Jugoszlávia 2 –1 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili remi, Alekszandrija remi)

    

Előrehaladási táblázat

Szovjetunió

3

 6

7

9

10,5

13,5

16

18

20

23

26

27,5

30,5

32,5

Magyarország

2,5

5,5

8

11

12,5

14

16,5

18

20

23

25

28

30

32

A női olimpia végeredménye:

1.Szovjetunió (Maja Csiburdanidze 11,5/13, Nona Gaprindasvili 9,5/12, Nana Alekszandrija 4/8, Nana Joszeliani 7,5/9) 32,5 pont

2. Magyarország (Verőci Zsuzsa 10/13, Ivánka Mária 11/14, Porubszky Mária 8/11, Csonkics Tünde 3/4) 32

3. Lengyelország (Erenska 9/13, Szmacinska 3/7, Wiese 6,5/11, Brustman 8/11) 26,5

4. Románia 26

5. Német Szövetségi Köztársaság 24

6. Kína 24

(42 csapat)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Speed Chess Championship elődöntőjében Carlsen-Vachier-Lagrave és Nakamura-So párharcok lesznek 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Speed Chess Championship viadalon két negyeddöntőt játszottak le. A világbajnok Magnus Carlsen az orosz Vladiszlav Artyemijevet 13,5 – 9,5-re győzte le. A párharc 5-5 perces nyolc partijában a norvég világelső kétpontos vezetést szerzett. A gyorsabb tempóban, a 3-3 perces játszmák után összesítésben már 5 pont volt az előnye, Artyemijev a bullet chess partikban aratott részsikert.  Az amerikai Hikaru Nakamura kiütéses győzelmet aratott, 21,5 – 5,5-re nyert a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev ellen. Az 5-5 perces villámpartikban 8-0-s sikert ért el. December 11-én az első elődöntőben amerikai rangadó lesz, Hikaru Nakamura és Wesley So mérkőzik meg, december 12-én Magnus Carlsen és a francia Maxime Vachier-Lagrave küzdelmére kerül sor. A két párharc győztese december 13-án játssza a döntőt.

A Speed Chess Championship párharcait három különböző kontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak a nagymesterek.

Magnus Carlsen és Vladiszlav Artyemijev korábban klasszikus partiban a januári Tata Steel Chess szuperversenyen megosztoztak a ponton, két villámjátszmában a norvég világelső volt eredményes, egyszer remiztek. A Magnus Carlsen Tour Chessable viadalán két összecsapásul döntetlennel fejeződött be.

Magnus Carlsen (norvég, 2886) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2783) 13,5 – 9,5 (5 – 3, 5 – 2, 3,5 – 4,5)

A 22 éves Vladiszlav Artyemijev győzelemmel kezdte a meccset, 75 lépés után a világbajnok feladta a reménytelen küzdelmet. Magnus Carlsen azonnal visszavágott, majd döntetlennel folytatták. Újabb ütésváltás következett, a küzdő felek világossal voltak eredményesek, remiztek a hatodik játszmában.

Carlsen két gyors győzelemmel zárta az 5-5 perces játszmákat, az orosz sakkozó sorsdöntő hibákat vétett. Különösen gyengén játszott a nyolcadik partiban, világossal 26 lépésben vesztett.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen 0 - 1

Gyorsult a tempó, négy összecsapás után Magnus Carlsen előnye változatlanul 2 pont volt. Megnyerte az ötödik játszmát, majd vesztésre ítélt pozícióját is, végül 5 pontos előnnyel várhatta a bullet chess partikat.  

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen   0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev   1 - 0

Magnus Carlsen a nagy kapkodásokban 8 évvel fiatalabb ellenfelével szemben minimális vereséget szenvedett az 1-1 perces partikban.

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev    döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen    döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev   1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen   1 - 0

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev    0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen     0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev      döntetlen

A címvédőként játszó, a FIDE blitz világranglistáját vezető Hikaru Nakamura erődemonstrációt tartott, Vlagyimit Fedoszejevet 21,5 – 5,5.re győzte le. Jóval gyorsabb volt ellenfelénél, esélyeit tökéletesen használta ki. Nakamira kellemetlen emléket őrzött Fedoszejevvel szemben, 2017-ben a kieséses rendszerVilágkupán a legjobb 32 között 1,5-0,5-re kikapott a fehérorosz sakkozótól. Egy-egy rapid és villámpartijukban remiztek

Nakamura az első ütközetben mattolta a sötét királyt, érvényesítette minőségelőnyét a másodikban. Némi bizonytalankodás már harmadol nyerését könyvelte el. Az olasz megnyitású csata is a javára dőlt el. Fedoszejev nem tudott megállni a lejtőn, Nakamura gyakorlatilag 8 pontos előnyével megnyerte a meccset.   

Hikaru Nakamura (amerikai, 2900) – Vlagyimir Fedoszejev (fehérorosz, 2756) 21,5 5,5 (8 – 0, 6 – 3, 7,5 – 2,5)

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev  1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev  1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev   1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura     0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura       0 - 1

A 3 – 3 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura      döntetlen

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura      döntetlen

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     0 - 1

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura     1 - 0

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura      0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev      1 - 0

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura      0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev       döntetlen

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura       0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev       0 - 1

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura        0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev        1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura        0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev        1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura       1 - 0        0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com       

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave a Speed Chess negyeddöntőjében legyőzte Aronjant

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Negyedszer rendezik meg a Speed Chess Championship online viadalt. A 16 résztvevős főversenyen nyolcan meghívás alapján kezdték meg a csatározást, nyolcan kiharcolták a részvételi jogot. A kieséses rendszerű tornán a sakkvilág sztárjai három időkontrollal is megmérkőznek, az 5-5, a 3-3 és 1-1 perces csatákban lépésenként még 1-1 másodpercet is kapnak a nagymesterek. A nyolcaddöntőben a címvédő amerikai  Hikaru Nakamura, a világbajnok Magnus Carlsen, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az amerikai Wesley So magabiztos győzelmet ért el. Az örmény Levon Aronjan, az orosz Vladiszlav Artyemijev, a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev sikere kisebb meglepetés, a lengyel Jan-Krzysztof Duda az amerikai Fabiano Caruanát búcsúztatta. Elsőként Wesley So jutott az elődöntőbe, Dudát 16-10-re győzte le. Maxime Vachier-Lagrave is sikerrel vette a második akadályt, Levon Aronjan ellen 14,5-12,5-re nyert. Csütörtökön 14 órától Magnus Carlsen és Vladiszlav Artyemijev, 18 órától Hikaru Nakamura és Vlagyimir Fedoszejev mérkőzésekre kerül sor.

 

A Champions Chess Tour első versenye, a Skilling Open online rapid viadal után folytatódnak a Speed Chess Championship negyeddöntőjének küzdelmei. Wesley So jutott elsőként az elődöntőbe, Jan-Krzysztof Duda elleni párharcát korábban 16-10-re nyerte meg. Hét 5-5 perces partit játszottak, Duda 4-3-as vezetéssel várhatta a 3-3 perces csatákat. Egy óra alatt kilencszer mérkőztek meg, So ötös nyerősorozatának is köszönhetően 8-1-re nyerte ezt a szalaszt. Duda az 1-1 perces játszmákban 5-4-es részsikert ért el. So az elődöntőben honfitársa, Hikaru Nakamura és a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev találkozó győztesével mérkőzik meg.

Wesley So (amerikai, 2816) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2799) 16 – 10 (3 – 4, 8 – 1,  4 – 5)

Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan 2009-ben, a francia-örmény válogatott mérkőzésen küzdött meg először, 38 klasszikus játszmában viaskodtak, 29 döntetlen mellett MVL 5-4-re vezet. Rapid és villámpartit már ötvenet játszottak, a francia nagymester jelentős előnyt szerzett, 20-9-re vezetett mai párharcuk előtt.

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2822) – Levon Aronjan (örmény, 2739) 14,5 – 12,5 (4,5 – 3,5, 4,5 – 5,5, 5,5 – 3,5)

Az első játszma viharos csatában lett döntetlen, Maxime Vachier-Lagrave előnyös állásban bástyát nézett el, tipikusan az onlini sakk hibája. Levon Aronjan  az „ajándékot” nem fogadta el, nagy nehézségek árán remizte ki a partit.

 

A kölcsönös bakik MVL-t viselték meg kevésbé. Nyeréssel folytatta, időelőnyével jól gazdálkodott. Aronjan valamennyi játszmában jelentős időhátrányba került, ennek is köszönhetően a harmadik játszmában nyerések sorozatát hagyta ki. A negyedik ütközetben mattolhatta volna ellenfelét.

Aronjannak nagyon kapkodnia kellett az ötödik játszmában is, a hatodik összecsapásban megtört a jég, a háromszoros olimpiai bajnok kiegyenlített, Döntetlennel zárult a meccs első fejezete.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan   döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

 

Egy órán keresztül viaskodtak a gyorsabb tempó mellett. Két döntetlennel indítottak, MVL gyorsasága érvényesült a harmadik partiban. Aronjan már a nyitásban durva hibát vétett, majd másodszor is kikapott. MVL hárompontos előnyre tett szert, de Aronjan nem adta meg magát. Három világos játszmában is eredményes  volt, kiegyenlített.

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan    döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan    döntetle

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

A párharc 9-9-re állt, következtek az 1 perces partik. Fél óra alatt 9 játszmára volt idő. Maxime Vachier-Lagrave négy összecsapás után már 3 ponttal vezetett, előnyét ezúttal nem tékozolta el. Vachier-Lagrave 14,5 – 12,5-ös győzelemmel jutott az elődöntőbe, ahol a világbajnok Magnus Carlsen és az  orosz Vladiszlav Artyemijev párharc győztesével mérkőzik meg.

Az 1 – 1 perces játszmák eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  0 - 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan    döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan   1 - 0

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave    0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan     0 - 1

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

So a Skilling Open online rapid viadal győztese, Carlsen a 30. születésnapján szenvedett vereséget

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai Wesley So a Skilling Open online rapid viadal győztese. A torna döntőjének második játéknapján a rájátszásban nyerte meg a világbajnok Magnus Carlsen elleni párharcot, 3,5 - 2,5-re győzte le a norvég világelsőt. A finálé első meccsén csak a világossal játszók voltak eredményesek, Carlsen sötéttel győzött az első partiban. A világbajnok előnyét azonban nem tudta megőrizni, So sötéttel vágott vissza, a döntőben harmadszor egyenlített ki. Kölcsönös hibák után megosztoztak a ponton a harmadik ütközetben, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában. Az első hely sorsát villámpartik döntötték el, játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. Wesley So fölényes állását nagy kalandok után megnyerte, Magnus Carlsen világossal játszva nem tudott egyenlíteni, 30. születésnapján szenvedett vereséget. So a torna 100 ezer dolláros díjalapjából 30 ezret nyert, Carlsen 15 ezret. A Champions Chess Tour 1,5 millió dollárral díjazott tíz versenyből álló sorozatának első tornája nagyon sikeres volt, várjuk a folytatást.

A Fülöp-szigeteki születésű, 2016-ban a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott legjobb pontszerzője, 2019-ben a Fischer Random Chess világbajnoka, a 27 esztendős Wesley So a Skilling Open online rapid viadal győztese. Egy hónapja másodszor szerzett amerikai bajnoki címet, a koronavírus-járvány miatt rapid versenyként megrendezett tornán. A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első viadalán a fináléban a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

November 22-én 16 résztvevővel kezdődött meg a Skiiling Open kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Wesley So egy vereséggel, kiegyensúlyozott teljesítménnyel harmadikként vette az első akadályt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

űA negyeddöntőben Magnus Carlsen a holland Anish Girit győzte le, Wesley So hátrányból fordítva az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe. Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben kevésbé meggyőző játékkal nyert, az amerikai rangadón So magabiztosan győzte le Hikaru Nakamurát.

A döntő első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A sakkvilág november 30-án Magnus Carlsent 30. születésnapján köszöntötte, Wesley So első nyilatkozatában bocsánatot kért a világbajnoktól, hogy elrontotta a születésnapi ünneplést.

A második párharcuk első partijában megtört a jég, Magnus Carlsen sötéttel nyert és szerzett vezetést. A Caro-Kann védelmű játszmában kisebb taktikai ütésváltás után So a vezércserével hibázott, a norvég világbajnok minőségáldozattal került előnybe, azt fokozva győzött.

Sokan gondolhatták, hogy So-t megtöri a vereség, de nem így történt. A második ütközetben a Semi-Tarrasch védelem került ismét terítékre, Carlsen a 13. lépésben tért el a döntő első játszmájában látott folytatástól. Nem vált be elképzelése, So megőrizte gyalogelőnyét és huszárpárja erősebbnek bizonyult Carlsen futópárjánál. A sötét király is akcióba lépett, sikerrel támogatta a szabadgyalog előretörését, So harmadszor is kiegyenlített.

A harmadik partiban Magnus Carlsen ismét a Caro-Kann védelemre szavazott, de a nyitásban nem villogott, Wesley So gyalogot nyert és biztatóan állt. A 18. lépéspár sorsdöntőnek bizonyult, az amerikai sakkozó nagyot hibázott Fb5-tel, a világbajnok nem vette észre a riposzt lehetőségét, Hf4 döntő előnyt adott volna. So a minőségért elegendő kompenzációt kapott, lépésismétléssel megszületett a finálé első döntetlene, majd villámgyorsan remiztek a negyedik játszmában, következett a rájátszás, a két villámparti. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

Magnus Carlsen hű maradt a Caro-Kann védelemhez, Wesley So a 3.e5-ös változathoz. A világbajnok rosszul tette, hogy időben nem sáncolt, a vezérszárnyon So gyalogjai egyre veszélyesebbé váltak. So a nyerőesélyes állásban elvesztette a fonalat, váratlanul ellenesélyt adott riválisának, ideje is vészesen fogyott. Úgy tűnt, hogy Carlsen megmenekül a vereségtől, amikor ő hibázott, a kényszerű bástyacsere után már nem tudta feltartóztatni So szabadgyalogját.

Wesley So a döntő kilencedik játszmájának megnyerésével először jutott vezetéshez, Magnus Carlsen a tizedik partiban nem tudott egyenlíteni. So elnézett egy kiskombinációt, Carlsen szabadgyalogjait azonban sikerrel blokkolta, nyerőesélyhez jutott, de sorozatos cserékkel egyszerűsített, a végállásban csak két király volt a táblán, így ért véget a Skilling Open!

Wesley So első helyét a 30 ezer dolláros első díj mellett az összetett pontversenyben 46 ponttal is jutalmazták, Magnus Carlsen 15 ezer dollárt kapott és 30 pontot.

A Skilling Open döntő második párharcának eredménye:

Wesley So (amerikai, 2741) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 3,5 – 2,5

Wesley So Magnus Carlsen  0 – 1 (Caro-Kann védelem, 47)

Magnus Carlsen – Wesley So 0 – 1 (Semi-Tarrasch védelem, 61)

Wesley So – Magnus Carlsen döntetlen (Caro-Kann védelem, 31)

Magnus Carlsen – Wesley So düntetlen (Spanyol megnyitás, 23Ö

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 44)

Magnus Carlsen – Wesley So döntetlen (Elfogadott vezércsel, 46)

A Skilling Open döntő első játékmapjának eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 - 2

Magnus Carlsen – Wesley So 1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 43)

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Olasz megnyitás, 93)

Magnus Carlsen – Wesley So 1 – 0 (Ragozin-védelem, 35)

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem 35)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24. com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog