Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Drámai végjátékban Anish Giri a 85. Tata Steel Masters győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Wijk aan Zee-ben drámai utolsó fordulóval fejeződött be a 85. Tata Steel Masters. A 14 résztvevős torna befejező játéknapján a tizenkét fordulón keresztül vezető 18 éves Nodirbek Abduszattorovot sötéttel győzte le a holland  Jorden Van Foreest. A nagy rivális, az olimpiai bajnokot félpontos hátránnyal "üldöző" holland Anish Giri ellen Rapport Richárd végzetes királylépéssel vereséget szenvedett, a tulipánosok legjobbja félpontos előnnyel veretlenül lett a viadal győztese, A címvédő, a nyolcszoros Wijk aan Zee-i győztes Magnus Carlsen megnyerte utolsó partiját az indiai Arjun Erigaisivel szemben, a norvég világelső Abduszattorovval holtversenyben másodikként végzett. Negyedikként veretlenül az amerikai Wesley So zárta a szereplését. Az iráni Parham Maghsoodloo sötéttel nyert a torna doyenje, az amerikai Levon Aronian ellen, a finisben elért mesterhármasával az amerikai Fabiano Caruanával az ötödik helyet osztja. Rapport ötvenszázalékos eredményével Aroniannal holtversenyben hetedik lett. A nagy sikert elért Abduszattorov mellett nem okozott csalódást a 17 éves indiai Praggnanandhaa, a 16 éves indiai Gukesh és a 18 esztendős német Vincent Keymer rossz rajt után talált magára, a 19 éves indiai Arjun Erigaisi öt vereséget szenvedett el. A világbajnoki döntő előtt a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren komoly presztízsvesztése a mindössze 5,5 pont.

 

Fordulatokban gazdag, izgalmakban bővelkedő utolsó fordulóval fejeződött be az esztendő első szuperversenye, a 85. Tata Steel Masters. Hazai pályán a 28 éves Anish Giri pályafutása egyik legértékesebb diadalát aratta, veretlenül lett a torna győztese.

A hollandok legjobbja 2011-ben játszhatott először a Masters viadalon, két második és egy negyedik helyezés után öt esztendeje veretlenül Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, a rájátszást elvesztette a világbajnokkal szemben. 2019-ben félpontos hátránnyal lett második. 2021-ben a holland sakkozás kiemelkedő sikereként honfitársával, Jorden Van Foreesttel holtversenyben lett első, de a rájátszásban alulmaradt.  Tizenharmadszor játszott a legjobbak tornáján és elsőként ért célba.

 

A nyitányon Anish Giri az amerikai Fabiano Caruanával remizett, majd az indiai Gukesht győzte le. Döntetlen az iráni Parham Maghsoodlloval, pályafutása során másodszor nyert Magnus Carlsen ellen, tizenkét évet várt a bravúrra. Négy remivel folytatta, az indiai Praggnanandhaa és Arjun Erigaisi, az amerikai Levon Aronian és a német Vincent Keymer elleni játszmáiban szerzett fél pontot. A kilencedik fordulóban sötéttel nyert a kínai Ding Lirennel szemben, majd remizett az amerikai Wesley Soval és az éllovas Nodirbek Abduszattorovval.

 

Az utolsó előtti fordulóban nézett farkasszemet honfitársával és kritikus helyzetbe navigálta magát. Elfogadta a minőségáldozatot, királyát egyre nagyobb veszélyek fenyegették, Jorden Van Foreest azonban mentőövet dobott, a döntetlennel félpontos hátránnyal kezdhette az utolsó játéknapot.

 

A befejező játéknapon Rapport Richárd ellen világossal játszhatott, a román színekben játszó ellenfele jó hangulatban kezdhette a küzdelmet, Ding Lirent győzte le tizenkettedik partijában. Rapport a szicíliai védelmet választotta, de mellékvari mellett döntött, d6 gyalogjának gyengesége okozott némi nehézséget. Giri előnye fokozatosan tovatűnt, amikor a huszársakkra hihetetlen elnézéssel reagált.

 

A végzetes királylépés eldöntötte a játszma sorsát, és Girinek kitűnő esélye lett, hogy befogja az éllovas Nodirbek Abduszattorovot és rájátszás döntse el az első hely sorsát.

 

A 18 éves Abduszattorov kevéssé bírta az utolsó forduló feszültségét, Jorden Van Foreest főszereplővé vált. Az üzbég olimpiai bajnok az ütközet kritikus pillanataiban rossz döntéseket hozott, a holland nagymester átvette a játszma irányítását és győzelme Anish Giri elsőségét jelentette. Abduszattorov 12 fordulón keresztül az élen állt, Giri az ötödik körig tartotta vele a lépést, Magnus Carlsen elleni nyerésével lépéselőnyt szerzett.

A tizenegyedik fordulóban nem kis szerencsével megmentette Vincent Keymerrel szemben a reménytelennek ítélt bástyavégjátékot. A versenysorozaton debütáló Nodirbek Abduszattorov holtversenyes második helyével is óriási sikert ért el, 20 Élő-pontot gyűjtött, tizenkét helyet javított a világranglistán, tizennyolcadik a rangsorban.

 

Győzelemmel zárta a szereplését a címvédő Magnus Carlsen, az indiai Arjun Erigaisi ellen eredeti nyitással tette bonyolulttá a partit, két gyalogért tisztet is áldozott, hogy feltörje ellenfele hadállását. A nyolcszoros tornagyőztesnek Anish Giri, majd Nodirbek Abduszattorov elleni vereségei után nem volt reális esélye, hogy megszerezze az áhított kilencedik trófeát is.

 

A megszokottnál többet hibázott, a lehetőségeit nem tudta maximálisan kihasználni. Vesztett 7 Élő-pontot, 59 ponttal előzi meg „kihívóját”, Jan Nepomnjacsijt, akivel azonban nem akart másodszor megmérkőzni a világbajnoki címe megvédésért, inkább lemondott arról, ezzel nem kis káoszt okozott a sakkvilágban.

 

Veretlenségét megőrizve fejezte be negyedikként szereplését Wealey So. Kockázatot nem vállalt, Praggnanandhaa az elméleti párbajban méltó ellenfele volt.

 

Gyors lépésismétléses döntetlennel fejeződött be Fabiano Caruana és Ding Liren játszmája. A 2020-as viadalon oly nagyszerű első helyet elért Caruana játékából hiányzott az ázütő erő, Carlsen elleni veresége kedvét is szegte. A világbajnoki döntőre készülő Ding Liren nagy csalódást okozott.

 

A hajrában elért mesterhármassal Caruanával holtversenyben ötödik lett Parham Maghsoodloo, bátran vállalta a bonyodalmakban gazdag állásokat. Minőségáldozattal lepte meg a torna doyenjét, Levon Aroniant és fosztotta meg veretlenségétől a háromszoros örmény olimpiai bajnokot, aki Amerikába történt „átigazolása” után komoly hullámvölgybe került.

 

Rapport Richárd a torna első három helyezettjétől szenvedett vereséget, ötven százalékon zárt, a tavalyi viadalon sokkal érdekesebb sakkot játszott, eredményesebb is volt.

 

A tinédzserek ötöséből Nodirbek Abduszattorov mellett Praggnanandhaa mutatta a legjobb teljesítményt, jó kezdés után megtorpant, háromszor is kikapott, de a hajrára feljavult. Gukesh És Vincent Keymer a rossz kezdés után magukra találtak, sok tanulsággal szolgált számukra a torna. Arjun Erigaisi öt vereséget is elszenvedett, prdig hatos remiszériával rajtolt.

A tornán lejátszott 91 partiból harminckettőben született döntés. Anish Giri és Wesley So őrizte meg a veretlenségét, Vincent Keymer és Arjun Erigaisi maradt nyeretlen.

 

Az utolsó eredményei:

Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) - Wesley So (amerikai, 2760) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 52)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Magnus Carlsen (norvég, 2859) 0 – 1  (Királyindiai védelem, 50)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) 0 – 1  (Szicíliai védelem, 59)

Vincent Keymer (német, 2696) - Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) (Nimzoindiai  védelem, 31)

Ding Liren (kínai, 2811) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766) döntetlen (Spanyol megnyitás, 19)

Anish Giri (holland, 2764) - Rapport Richárd (román, 2740) 1 – 0 (Szicíliai védelem,

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) - Jorden Van Foreest (holland, 2681) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 49)

 

A 85. Tata Steel Masters végeredménye:

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee  2012. január 13-29-
 

H.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

TB1

1

Anish Giri

2764

½

1

½

½

½

½

1

½

½

1

1

½

½

8.5

54

2

Nodirbek Abduszattorov

2713

½

1

½

½

1

½

1

½

0

½

½

½

1

8

51.25

3

Magnus Carlsen

2859

0

0

½

1

1

½

1

½

½

½

½

1

1

8

48

4

Wesley So

2760

½

½

½

½

½

½

½

½

½

½

1

1

½

7.5

47

5

Fabiano Caruana

2766

½

½

0

½

½

½

½

½

1

½

1

½

½

7

43.75

6

Parham Maghsoodloo

2719

½

0

0

½

½

1

½

1

1

½

0

½

1

7

42.5

7

Levon Aronian

2735

½

½

½

½

½

0

½

½

½

½

½

1

½

6.5

41.25

8

Rapport, Richard

2740

0

0

0

½

½

½

½

1

½

1

½

½

1

6.5

37.75

9

Rameshbabu Praggnanandhaa

2684

½

½

½

½

½

0

½

0

1

1

0

½

½

6

38.75

10

Jorden Van Foreest

2681

½

1

½

½

0

0

½

½

0

½

½

½

1

6

38.5

11

Ding Liren

2811

0

½

½

½

½

½

½

0

0

½

1

½

½

5.5

35

12

Dommaraju Gukesh

2725

0

½

½

0

0

1

½

½

1

½

0

½

½

5.5

35

13

Vincent Keymer

2696

½

½

0

0

½

½

0

½

½

½

½

½

½

5

32

14

Arjun Erigaisi

2722

½

0

0

½

½

0

½

0

½

0

½

½

½

4

25.75

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: tatasteelchess.com chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az utolsó fordulóra maradt a döntés, Abduszattorov előnye fél pont

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 85. Tata Steel Masters 12. fordulójában az éllovas 18 éves Nodirnek Abduszattorov sötéttel remizett az amerikai Wesley Soval, az üzbég olimpiai bajnok megőrizte félpontos előnyét a holland Anish Giri előtt, egy pont a hátránya a holtversenyes harmadik Magnus Carlsennek és Sonak. A játéknapon holland derbire került sor, Jorden Van Foreest minőségáldozata után nyerőfolytatást hagyott ki, 26.Bc1! után nem lett volna sötétnek védelme, majd többször is hibázva dobott mentőövet honfitársának. A nyolcszoros Wijk aan Zee-i tornagyőztes, a címvédő Magnus Carlsen is kihagyott egy taktikai csapást, a 17 éves indiai Praggnanandhaa fantasztikus csatában kiremizte a norvég világelsőt. Rapport Richárd remek győzelmet ért el a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Lirennel szemben, a nyeréssel holtversenyben ötödik az amerikai duó, Levon Aronian és Fabiano Caruana társaságában. A torna doyenje nem kis szerencsével mentette döntetlenre partiját a legfiatalabb résztvevő, a 16 éves indiai Gukesh ellen. Caruana nem bírt a 18 esztendős német Vincent Keymerrel. Az iráni Parham Maghsoodloo az indiai Arjun Erigaisire mért vereséget. Az utolsó fordulóban többek között Abduszattorov-Van Foreest, Giri-Rapport, Praggnanandhaa-So és Erigaisi-Carlsen összecsapásokra kerül sor, az első helyen előálló holtversenyt rájátszás döntené el.

A 85. Tata Steel Masters 12. fordulójában kiélezett küzdelmeket láttunk, kihagyott lehetőségek is jellemezték a csatákat, Rapport Richárd és Parham Maghsoodloo harmadik győzelmét aratta, a versenyben vezető Nodirbek Abduszattorov félpontos előnnyel várhatja a sorsdöntő befejező játéknapot.

A 18 éves üzbég olimpiai bajnok sötéttel remizett Wessley Soval, az elfogadott vezércsel másodszor is bevált, az amerikai nahymester a korai vezércserét követően nem tudott előnyt kicsiholni.

Fokozott érdeklődés kísérte a holland derbit, 2021-ben Jorden Van Foreest és Anish Giri holtversenyben végzett az éle, a rájátszásban Van Foreest volt a szerencsésebb. Az idei viadalon a vártnál gyengébben szerepel, de fogadkozott az összecsapás előtt fogadkozott, hogy javítani fog.

Ígéretét beváltotta, a második helyen álló honfitárs a poklokat is megjárva mentette döntetlenre a játszmájukat. Van Foreest minőséget áldozott, Giri vezére a vezérszárnyon kalandozott, a c3-ra betört huszár veszélyes helyzetbe került, s közben a királyállás is sebezhetővé vált.

Van Foreest a 26.Bc1! lépésével döntő előnybe kerülhetett volna, később is áldozhatott volna f7-en, de valamit nem értékelt pontosan, és az érdekes bástyavégjátékban Giri végül mentséget talált, megőrozte második helyét.

Kecsegtető esélyt szalasztott el a címvédő Magnus Carlsen, a 17 éves Rameshbabu  Praggnanandhaa hatalmas küzdelemben rabolt fél pontot a norvég világelsőtől. Carlsen is kihagyott egy taktikai csapást, vagy kevesellte a gyalognyerést?

Az indiai titán az előző négy fordulóban elszenvedett három veresége után a „király” elleni összecsapásra rendezte sorait és a nyitásban átélt nehézségeket követően a bonyolult közlpjátékban már méltó ellenfél volt.

Egy pillanatban három vezér is volt a táblán, sötét királya látszólag szorongatptt helyzetbe került, de Praggnanandhaa kivédte az ötszörös világbajnok akcióját. A vezérvégjátékban mindketten szöktették szabadgyalogjukat, célba is értek, de az örökös sakk ellen Carlsen királya nem tudott kitérni.

Rapport Richérd tizenharmadik klasszikus partiját játszotta Ding Liren ellen, a kétszeres kínai olimpiai bajnok 3-1-re vezetett, a román színekben játszó nagymester a szicíliai védelmű ütközetben szépített, 42 lépésben nyert.

A korai vezércsere után egyenlő esélyű állás jött létre, Ding Liren új tervvel próbálkozott, eltekintett a sáncolástól. A játszma menete nagyot változott a kínai sakkozó 25…d5 lépésére, nyílt az állás, a sötét király helyzete bizonytalanná vált.

Kölcsönös időzavarban már hátrányos állásban húzott vesztőt Ding Liren, festői képet mutatott Rapport Richárd két huszárjának helyzete, a minőségvesztésre Ding Liren azonnal kapitulált. Rapport a két amerikai sakkozó, Lavon Aronian és Fabiano Caruana társaságában holtversenyben az ötödik helyen várja Anish Giri elleni partiját. A virtuális világranglistán Ding Liren már csak a harmadik, világbajnoki döntős riválisa, Jan Nepomnjacsij megelőzte őt, Rapport az értékes győzelemmel három helyet javítva a tizenharmadik.

A viadal oly sok generációs párbajából is kiemelkedett a torna doyenje, a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian és a legfiatalabb résztvevő, a 16 esztendős Dommaraju Gukesh párharca. Aronian a középjátékban kötésnek köszönhetően gyalogot vesztett és nagy veszély fenyegette 11 fordulón keresztül őrzött veretlenségét,

A bástyvégjátékban mindketten hibáztak, Aronian vesztőt is húzott, de Gukesh az összekötött szabadgyalogok közül nem a b gyaloggal tört előre, rutinos ellenfele kiharcolta a döntetlent.

A 18 éves Vincent Keymer a spanyol megnyitású partiban érdekes ötlettel rukkolt ki,  a 11…d5 lépésre a MEGA 2023 adatbázisban csak egy játszmát találtam. A nem éppen csúcsformában sakkozó Fabiano Caruana kis előmyét gyorsan kiengedte, kilencedik döntetlrnt könyvelhette el.

A játéknapon Parham Maghsoodloo megszerezte harmadik győzelmét, a hat döntetlennel rajtoló Arjun Erigaisi negyedik vereségét szenvedte el. A nagyok mezőnyében debütáló tinédzserek a 12 forduló során 14 partit vesztettek, Gukesh is négyszer kapott ki, Praggnanandhaa és Keymer háromszor kényszerült feladásra, hárman nyeretlenek, csak Gukesh tudott két partit nyerni. A versenyen eddig lejátszott 84 játszmából csak 28 végződött döntéssel.

A 12. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2760) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 44)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Ragozin védelem, 79)

Rapport Richárd (román, 2740) - Ding Liren (kínai, 2811) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 42)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766) - Vincent Keymer (német, 2696) döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) - Levon Aronian (amerikai, 2735) döntetlen (Ragozin védelem, 72)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 47)

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 67)

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee, 2023. január 13-29.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Nodirbek Abduszattorov

g

UZB

2713

*

½

1

½

½

½

1

1

½

½

½

.

½

1

8

2873

2.

Anish Giri

g

NED

2764

½

*

1

½

½

½

.

½

½

1

1

½

½

½

2834

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2859

0

0

*

½

½

1

1

1

½

½

½

½

1

.

7

2789

4.

Wesley So

g

USA

2760

½

½

½

*

½

½

½

½

.

1

½

½

1

½

7

2801

5.

Levon Aronian

g

USA

2735

½

½

½

½

*

½

½

.

½

½

½

½

1

½

2772

6.

Fabiano Caruana

g

USA

2766

½

½

0

½

½

*

½

½

½

1

.

1

½

½

2762

7.

Rapport Richárd

g

ROU

2740

0

.

0

½

½

½

*

½

1

½

1

½

½

1

2768

8.

Parham Maghsoodloo

g

IRI

2719

0

½

0

½

.

½

½

*

1

0

½

1

½

1

6

2743

9.

Praggnanandhaa R

g

IND

2684

½

½

½

.

½

½

0

0

*

0

1

1

½

½

2715

10.

Gukesh D

g

IND

2725

½

0

½

0

½

0

½

1

1

*

0

½

.

½

5

2689

11.

Ding Liren

g

CHN

2811

½

0

½

½

½

.

0

½

0

1

*

½

½

½

5

2676

12.

Jorden Van Foreest

g

NED

2681

.

½

½

½

½

0

½

0

0

½

½

*

½

1

5

2691

13.

Vincent Keymer

g

GER

2696

½

½

0

0

0

½

½

½

½

.

½

½

*

½

2659

14.

Arjun Erigaisi

g

IND

2722

0

½

.

½

½

½

0

0

½

½

½

0

½

*

4

2607

Az utolsó forduló párosítása:

Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) - Wesley So (amerikai, 2760)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Magnus Carlsen (norvég, 2859)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719)

Vincent Keymer (német, 2696) - Dommaraju Gukesh (indiai, 2725)

Ding Liren (kínai, 2811) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766)

Anish Giri (holland, 2764) - Rapport Richárd (román, 2740)

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) - Jorden Van Foreest (holland, 2681)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com  tatsteelchess.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az élcsoportban döntetlenek születtek, Abduszattorov megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 85. Tata Steel Masters 11. fordulójában a félpontos előnnyel vezető 18 éves Nodirnek Abduszattorov sötéttel remizett a második helyezett holland Anish Girivel. Az üzbég olimpiai bajnok egy ponttal előzi meg a címvédő Magnus Carlsent és az amerikai Wesley So, akik egymás ellen játszva osztoztak meg a ponton. A szombati 12. játéknapon So világos lesz Abduszattorov ellen. A viadalon még négyen veretlenek, Abduszattorov, Giri és So mellett az amerikai Levon Aronian sem talált legyőzőre, óvatos játékkal remizett Fabiano Caruanával. Döntetlen lett a német Vincent Keymer és Rapport Richárd játszmája is, Rapport hetedik a versengésben. Mínuszban a világbajnoki döntőjére készülő kínai Ding Liren, a holland Jorden Van Foreest házielemzéssel lepte meg. Az indiai háziderbin Arjun Erigaisi és Gukesh sem bírt egymással. Egyetlen játszma végződött döntéssel, a tornán sikeresen rajtoló indiai Praggnanandhaa harmadik vereségét szenvedte el, legyőzője, az iráni Parham Maghsoodloo hármas holtversenyben nyolcadik.

 

Két fordulóval a 85. Tata Steel Masters befejezése előtt a versenysorozaton debütáló 18 esztendős Nodirbek Abduszattorov félpontos előnnyel vezet. A 11. játéknapon az elfogadott vezércselt választotta a második helyezett Anish Girivel szemben és a sorozatos cserék után létrejött végjátékban megakadályozta a holland nagymester királyának betörését és a célul kitűzött döntetlent elérte. Az üzbég olimpiai bajnokra a következő fordulóban is nagy feladat vár, a holtversenyes harmadik, egypontos hátrányban levő Wesley So ellen is sötéttel kell felvennie a küzdelmet, utolsó partiját világossal Jorden Van Foreesttel világossal játssza.

 

A viadal másik rangadóján is pontosztozkodás született. Magnus Carlsen és Wesley So huszadik klasszikus partijukban néztek farkasszemet, a címvédő 5-1-es vezetéssel kezdhette az összecsapást. Nyolc esztendeje a Tata Steel Masters tornán vívtak meg először, remivel indítottak. A norvég világelső a 2. Sinquefield Cup-on győzte le először, majd 2017-ben megismételte sikerét. 2018-ban Wijk aan Zee-ben is nyert, Wesley So a Norway Chess viadalon szépített. 2019-ben és 2020-ban is a Sinquefield Cup tornákon Carlsen győzött. Rapid és villámpartiban 130-szor csatáztak, az ötszörös világbajnok 54-22-re vezet.

A Nimzoindiai védelmű játszmájukban Carlsen minimális előnnyel játszhatott, de Wesley So gondos védekezéssel tartotta az egyensúlyt, két királyig játszott a két nagy rivális.

 

A 14 fős mezőnyben négyen még veretlenek, Abduszattorov, Giri és So mellett Levon Aronian sem talált a 11 forduló során legyőzőe. Fabiano Caruana ellen tizedik döntetlenét könyvelhette el, a két amerikai nagymester az ötödik helyet osztja.

 

Döntetlennel folytatta szereplését Rapport Richárd is. A 18 éves Vincent Keymer kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni. Rapport ötven százalékkal hetedik a versengésben.

 

Remekül sikerült rajtja után a 17 éves Praggnanadhaa utolsó négy partijából hármat is elvesztett. Parham Maghsoodloo jó érzékkel használta ki az indiai titán formahanyatlását, győzelmével beérte. Tetszetős taktikai csapással fejezte be a szicíliai védelemben vívott küzdelmüket.

 

A 83. Tata Steel Masters győztese, Jorden Van Foreest házielemzéssel lepte meg a virtuális világranglistán még második kétszetes kínai olimpiai bajnok Ding Lirent és értékes döntetlent ért el. A világbajnoki döntőjére készülő Din Liren eddig 16,8 Élő-pontos mínuszban van, 1,2 ponttal előzi csak meg az orosz Jan Nepomnjacsijt.

Az indiai derbin nem bírt egymással Arjun Erigaisi és Dommaraju Gukesh. nm bírt egymással.

A 11. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Wesley So (amerikai, 2760) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 58)

Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 52)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Dommaraju Gukesh (indiai, 2725)döntetlen  (Spanyol megnyitás, 45)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766) döntetlen (Tarrasch védelem, 39)

Vincent Keymer (német, 2696) - Rapport Richárd (román, 2740) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 41)

Ding Liren (kínai, 2811) - Jorden Van Foreest (holland, 2681) döntetlen (Szláv védelem, 33)

Anish Giri (holland, 2764) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713)döntetlen  (Elfogadott vezércsel, 29)

 

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee, 2023. január 13-29.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Nodirbek Abduzsattorov

g

UZB

2713

*

½

1

.

½

½

1

½

½

1

½

.

1

½

2880

2.

Anish Giri

g

NED

2764

½

*

1

½

½

½

.

½

1

½

1

.

½

½

7

2846

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2859

0

0

*

½

½

1

1

.

½

1

½

½

.

1

2802

4.

Wesley So

g

USA

2760

.

½

½

*

½

½

½

.

½

½

1

½

½

1

2812

5.

Levon Aronian

g

USA

2735

½

½

½

½

*

½

½

½

½

.

.

½

½

1

6

2781

6.

Fabiano Caruana

g

USA

2766

½

½

0

½

½

*

½

½

.

½

1

1

½

.

6

2772

7.

Rapport, Richard

g

ROU

2740

0

.

0

½

½

½

*

1

.

½

½

½

1

½

2732

8.

Praggnanandhaa R

g

IND

2684

½

½

.

.

½

½

0

*

1

0

0

1

½

½

5

2697

9.

Ding Liren

g

CHN

2811

½

0

½

½

½

.

.

0

*

½

1

½

½

½

5

2696

10.

Parham Maghsoodloo

g

IRI

2719

0

½

0

½

.

½

½

1

½

*

0

1

.

½

5

2709

11.

Gukesh D

g

IND

2725

½

0

½

0

.

0

½

1

0

1

*

½

½

.

2682

12.

Jorden Van Foreest

g

NED

2681

.

.

½

½

½

0

½

0

½

0

½

*

1

½

2682

13.

Arjun Erigaisi

g

IND

2722

0

½

.

½

½

½

0

½

½

.

½

0

*

½

4

2632

14.

Vincent Keymer

g

GER

2696

½

½

0

0

0

.

½

½

½

½

.

½

½

*

4

2642

A 12. forduló párosítása:

Wesley So (amerikai, 2760) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Anish Giri (holland, 2764)

Rapport Richárd (román, 2740) - Ding Liren (kínai, 2811)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766) - Vincent Keymer (német, 2696)

Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) - Levon Aronian (amerikai, 2735)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722)

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com tatasteelchess.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen negyedik győzelmével egy pontra megközelítette Abduszattorovot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 85. Tata Steel Masters tizedik fordulójában az éllovas 18 éves Nodirnek Abduszattprov sötéttel remizett a kínai Ding Lirennel. Az üzbég olimpiai bajnok megőrizte félpontos előnyét a holland Anish Giri előtt, aki az amerikai Wesley Soval osztozott meg a ponton.A címvédő Magnus Carlsen sötéttel nyert az iráni Parham Maghsoodloo ellen, a norvég világelső befogta Sot, egy pont a hátránya Abduszattorovval szemben. Az indiai tinédzserek rangadóján a 16 éves Gukesh legyőzte 17 éves honfitársát, Praggnanandhaat. Rapport Richárd alig egy órai játékkal remizett az amerikai Levon Aroniannal. Három egymást követő vereségét követően az indiai Arjun Erigaisi az amerikai Fabiano Caruanával megosztozott a ponton. A 18 esztendős Vincent Keymer ismét "túlórázott, a német sakkozó második nyerőesélyes bástyavégjátékát rontotta döntetlenre. A holland Jorden Van Foreest örülhetett a 96 lépésben kiharcolt fél pontnak. A pihenőnap után a pénteki 11. fordulóban többek között Carlsen-So és Abduszattorov-Giri párharcokra kerül sor.

A 85. Tata Steel Masters tizedik fordulójában a címvédő Magnus Carlsen újabb győzelmet aratott, utolsó négy partijából 3,5 pontot szerzett. Az iráni Parham Maghsoodloo elleni nyerésével befogta Wesley Sot és egy pontra megközelítette az éllovas Nodirbek Abduszattorovot.

A nyolcszoros Wijk aan Zee-i tornagyőztes 11…c5 lépésére Magshoodloo 12.g4-gyel élezte ki a küzdelmet. A norvég világelső gyalogot áldozott, kisebb adok-kapok után sorozatos cserékkel egyszerűsödött az állás, az iráni sakkozó jelentős időhátrányba került.

Világos szabadgyalogját Carlsen sikerrel feltatóztatta, majd lenyerve anyagi előnyt szerzett. Szabadgyalogja a király támogatásával akadálytalanul tört előre és biztosította be az ötszörös világbajnok negyedik győzelmét.

A 18 éves üzbég olimpiai bajnok és a kétszeres aranyérmes Ding Liren spanyol megnyitású partijában a sokszor megjátszottváltozatban békésen remizett. Abduszattorovnak az előző fordulóbeli szerencsés döntetlene után jól jött a „pihentető” pontosztozkodás. Ding Lirent is megviselte Anish Giritől elszenvedett veresége.

A viadal második és harmadik helyezettje, Anish Giri és Wesley So sem kockáztatott, a katalán megnyitásra mindketten alaposan felkészültek.

Alig egy óráig tartott Rapport Richárd és Levon Aronjan spanyol megnyitású partija, dupla pihenőnaphoz jutottak a torna hajrája előtt. A torna doyenje kilencedik remijét könyvelte el, Rapport holtversenyben hetedik ötven százalékával.

Három egymást követő vereség után fél pontot szerzett Arjun Erigaisi, A spanyol megnyitást választó Fabiano Caruana nem tudott előnyt kicsiholni.

Nagy csatát hozott az indiai tinédzserek összecsapása. A 16 éves Dommaraju Gukesh katasztrofális rajtja után összeszedte magát, rendezte sorait. Egy évvel idősebb Rameshbabu  Praggnanandhaa hét partit jól játszott meg, Rapport elleni veresége bizonytalanná tette.

A titánok rangadója bonyodalmakban gazdag ütközet volt, a taktikai csapásokban bővelkedő játszmában mindketten bíztak a házielemzésükben. Gukesh jelentős hibája, a 16.Bg2 büntetlen maradt, Praggnanandhaa döntő előnyt érhetett volna el. A kihagyott nagy esély megbosszulta magát, Gukesh magához ragadta a kezdeményezést, második győzelmével elkerült az utolsó helyről.

Ismét 7 órás partit játszott Vincent Keymer, második nyerőesélyes végjátékát rontotta döntetlenre. Jorden Van Foreest jobb állásban óvatlan királylépésével taktikai esélyt adott a német nagymesternek, a sorozatos cserék Keymer előnyéhez vezettek.

A bástyavégjátékban a holland sakkozó védekezett pontatlanul, Keymer növelte előnyét, de a kivitelezésbe hiba csúszott, Van Foreest aikerrel aktivizálta bástyájét és 96 lépésben döntetlenre mentette a játszmát.

A 10. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2760) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Katalán megnyitás, 34)

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) - Ding Liren (kínai, 2811) döntetlen (Spanyol megnyitás, 27)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Vincent Keymer (német, 2696)döntetlen  (Spanyol megnyitás, 96)

Rapport Richárd (román, 2740 - Levon Aronian (amerikai, 2735) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722) döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) - Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) 1 – 0  (Angol megnyitás, 40)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Magnus Carlsen (norvég, 2859) 0 – 1 (Vezércsel, 56)

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee, 2023. január 13-29.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Nodirbek Abduszattorov,

g

UZB

2713

*

.

1

.

½

½

½

1

½

½

1

.

1

½

7

2894

2.

Anish Giri

g

NED

2764

.

*

1

½

½

½

½

.

1

1

½

.

½

½

2857

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2859

0

0

*

.

½

1

.

1

½

½

1

½

.

1

6

2807

4.

Wesley So

g

USA

2760

.

½

.

*

½

½

.

½

½

1

½

½

½

1

6

2807

5.

Levon Aronian

g

USA

2735

½

½

½

½

*

.

½

½

½

.

.

½

½

1

2779

6.

Fabiano Caruana

g

USA

2766

½

½

0

½

.

*

½

½

.

1

½

1

½

.

2772

7.

Praggnanandhaa R

g

IND

2684

½

½

.

.

½

½

*

0

1

0

.

1

½

½

5

2735

8.

Rapport, Richárd

g

ROU

2740

0

.

0

½

½

½

1

*

.

½

½

½

1

.

5

2736

9.

Ding Liren

g

CHN

2811

½

0

½

½

½

.

0

.

*

1

½

.

½

½

2701

10.

Gukesh D

g

IND

2725

½

0

½

0

.

0

1

½

0

*

1

½

.

.

4

2677

11.

Parham Maghsoodloo

g

IRI

2719

0

½

0

½

.

½

.

½

½

0

*

1

.

½

4

2679

12.

Jorden Van Foreest

g

NED

2681

.

.

½

½

½

0

0

½

.

½

0

*

1

½

4

2668

13.

Arjun Erigaisi

g

IND

2722

0

½

.

½

½

½

½

0

½

.

.

0

*

½

2625

14.

Vincent Keymer

g

GER

2696

½

½

0

0

0

.

½

.

½

.

½

½

½

*

2634

A pénteki 11. forduló párosítása:

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Wesley So (amerikai, 2760)

Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Dommaraju Gukesh (indiai, 2725)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766)

Vincent Keymer (német, 2696) - Rapport Richárd (román, 2740)

Ding Liren (kínai, 2811) - Jorden Van Foreest (holland, 2681)

Anish Giri (holland, 2764) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com  tatasteelchess.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri legyőzte Ding Lirent, Rapport 25 lépésben nyert, Abduszattorov előnye fél pontra csökkent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 85. Tata Steel Masters kilencedik fordulója után Nodirbek Abduszattorov a holland Anish Giri előtt félpontos előnnyel vezet. A 18 évesek rangadóján az üzbég olimpiai bajnok 89 lépésben mentette döntetlenre reménytelennek tűnő bástyavégjátékát a német Vincent Keymerrel szemben. Keymer a 80. lépésben rontotta remire nyert végjátékát.Anish Giri sötéttel győzte le Ding Lirent, a kétszeres kínai olimpiai bajnok kockáztatott, de a a bonyodalmakban rosszul számolt. Rapport Richárd sötéttel 25 lépésben nyert az indiai Arjun Erihaisi ellen, akit felkészületlenül ért a királyszárnyi gyors akció. Rapport győzelmével feljött ötven százalékra.A mezőny legfiatalabb tagja, a 16 éves indiai Gukesh sötéttel remizte ki a címvédő Magnus Carlsent. A 17 esztendős indiai Praggnanandhaa az amerikai Fabiano Caruanával osztozott meg a ponton. Az amerikai Wesley So harmadik a versengésben, kedvező esélyű állását remire rontotta az iráni Parham Maghsoolodloo elleni partjában. Nyolcadik döntetlenét könyvelte el a torna doyejge, az amerikai színekben játszó háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian.

 

A 85. Tata Steel Masters viadalon a pihenőnap után izgalmas, fordulaltos játszmákkal folytatódott a pontvadászat. A kilencedik fordulóban kétszer a sötéttel játszók voltak eredményesek, Anish Giri a kétszeres olimpiai bajnok Ding Lirenre mért vereséget, Rapport Richárd második győzelmét érte el, 25 lépésben nyert Arjun Erigaisi ellen. A hollandok legjobbja fél pontra megközelítette az éllovas Nodirnek Abduszattorovot, Rapport feljött ötven százalékra.

 

Ding Liren és Anish Giri huszonhetedik klasszikus játszmájukat vívták, a holland nagymester 21 döntetlen mellett 3-2-re vezetett.  Giri holtversenyes másodikként sötéttel vette fel a küzdelmet a tornán a vártnál jóval szerényebb teljesítményt nyújtó Ding Liren ellen, csak ötven százalékot ért el a nyolca partijából.

 

Jan Nepomnjacsij elleni világbajnoki döntőjére készülő kínai sakkozó az angol megnyitású partiban 13.g4 lépésével élezte ki a küzdeémet, többször is jobb esélyt adó folytatást mellőzött. Egy könnyelmű gyaloglépését Giri kiskombinációval Giri gyalogot nyert, Ding Liren királyszárnyi akcióját könnyedén hárította, 37 lépésben győzött. DngLiren második veresége után csak az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen + 2800 Élő-pontos, a norvég világelső egyelőre – 9,9 pontnál tart, Giri a virtuális világranglistán az ötödik a + 12,9 pontnak köszönhetően.

 

A tornán eddig lejátszott 63 partiból 23 végződött döntéssel, a leggyorsabb győzelmet Rapport Richárd érte el, Arjun Erigaisi ellen 25 lépésben nyert. A román színekben játszó Rapport a Nimzoundiai védelmű ütközetben alaposan meglepte ellenfelét a gyors királyszárnyi akcióval, aki sorozatban húzta a rossz lépéseket. A sötét haderő tisztjei fenyegetően sorakoztak fel, Rapport bástyája betört a második sorra és ez eldöntötte az addig is egyoldalú küzdelmet. Arjun Erigaisi sorozatban harmadik partiját bukta el.

 

A fordulóban a legnagyobb csatát a 18 évesek rangadóján láttuk, Vincent Keymer és Nodrbek Abduszattorov 89 lépés után kötött békét. Az üzbég olimpiai bajnok a német nagymester hathatós segítségével mentette döntetlenre reménytelennek tűnő bástyavégjátékát.

Abduszattorov a vezércserével próbálta egyszerűsíteni az állást, de Lékó Péter tanítványa gyalogáldozattal megragadta a kezdeményezést. A játszma alapos elemzést igényel, mindkét sakkozó ta nagy feszültségben többször is hibázott. Keymer szosítása engedett, Abduszattorov pontatlanul védekezett.

 

Közelinek tűnt a német nagymester első nyerése, de a 80. lépésben bástyájával rossz mezőre lépett, vízszintesen vágta el a sötét királyt, 80.Bb6 helyett 80.Bf8 volt a győzelmet jelentő terv kulcslépése.

Nodirbek Abduszattorv megőrizte első helyét, de előnye fél pontra csökkent, Vincent Keymer még nyeretlen a tornán.

 

A verseny legfiatalabb résztvevője, a 16 éves Dommaraju Gukesh láthatón nagyon örült a címvédő Magnus Carlsennel szemben sötéttel kiharcolt döntetlennek. A norvég világelső szemre tetszetős állásából sem tudta megtörni az indiai titán ellenállását, sőt már hátrányos pozícióba navigálta magát. Magnus Carsen változatlanul négyes holtversenyben csak a negyedik.

 

Wesley So harmadik a versengésben, jó esélyt szalasztott el Parham Maghsoodloo elleni partijában. A 2017-ben tornagyőztes So a „felkínált” eséllyel nem tudott élni.

 

A 17 éves Rameshbabu  Praggnanandhaa a nyolcadik körben Rapport Richárdtóé elszenvedett veresége után rendezte sorait, Fabiano Caruanával szemben végog kézben tartotta a partit, eddigi szereplése minden elismerést megérdemel.

 

Nyolcadszor remizett a torna doyenje, a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian. Az amerikai színekben játszó nagymester, Abduszattorov, Giri  és So még veretlen.

A 9. forduló eredményei:

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Wesley So (amerikai, 2760) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 31)

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) döntetlen (Ragozon védelem, 46)

Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766) döntetlen (Ragozin védelem, 59)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Rapport Richárd (román, 2740) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 25)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Jorden Van Foreest (holland, 2681) döntetlen (Félszláv védelem, 31) döntetlen (

Vincent Keymer (német, 2696) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) döntetlen (Tarrasch védelem, 89)

Ding Liren (kínai, 2811) - Anish Giri (holland, 2764) 0 – 1 (Angol megnyitás, 38)

 

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee , 2023. január 13-29.

ckt. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Nodirbek Abduszattorov

g

UZB

2713

*

.

.

½

½

½

1

1

1

.

.

1

½

½

2904

2.

Anish Giri

g

NED

2764

.

*

.

½

½

½

1

.

½

1

.

½

½

1

6

2871

3.

Wesley So

g

USA

2760

.

.

*

½

½

.

.

½

½

½

½

½

1

1

2812

4.

Fabiano Caruana

g

USA

2766

½

½

½

*

.

½

0

½

½

.

1

.

.

1

5

2781

5.

Levon Aronian

g

USA

2735

½

½

½

.

*

½

½

.

.

½

½

½

1

.

5

2786

6.

Praggnanandhaa R

g

IND

2684

½

½

.

½

½

*

.

0

.

1

1

½

½

.

5

2779

7.

Magnus Carlsen

g

NOR

2859

0

0

.

1

½

.

*

1

.

½

½

.

1

½

5

2779

8.

Rapport Richárd

g

ROU

2740

0

.

½

½

.

1

0

*

½

.

½

1

.

½

2736

9.

Parham Maghsoodloo

g

IRI

2719

0

½

½

½

.

.

.

½

*

½

1

.

½

0

4

2696

10.

Ding Liren

g

CHN

2811

.

0

½

.

½

0

½

.

½

*

.

½

½

1

4

2697

11.

Jorden Van Foreest

g

NED

2681

.

.

½

0

½

0

½

½

0

.

*

1

.

½

2665

12.

Arjun Erigaisi

g

IND

2722

0

½

½

.

½

½

.

0

.

½

0

*

½

.

3

2606

13.

Vincent Keymer

g

GER

2696

½

½

0

.

0

½

0

.

½

½

.

½

*

.

3

2626

14.

Gukesh D

g

IND

2725

½

0

0

0

.

.

½

½

1

0

½

.

.

*

3

2632

A 10. forduló párosítása:

Wesley So (amerikai, 2760) - Anish Giri (holland, 2764)

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) - Ding Liren (kínai, 2811)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Vincent Keymer (német, 2696)

Rapport Richárd (román, 2740 - Levon Aronian (amerikai, 2735)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722)

Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) - Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Magnus Carlsen (norvég, 2859)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com  tatasteelchess.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen sötéttel legyőzte Caruanát, Rapport nyert Praggnanandhaa ellen, Abduszattorov előnye egy pont

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 85. Tata Steel Masters nyolcadik fordulójában Magnus Carlsen sötéttel legyőzte az amerikai Fabiano Caruanát és a nyeréssel már négyes holtversenyben a negyedik helyen áll. Caruana a spanyol megnyitású partiban a 22. lépésben követett el döntő hibát, a 33. lépést követően feladásra kényszerült, elvesztette veretlenségét. Rapport Richárd megszerezte első győzelmét, a 17 éves indiai Praggnannadhaa első vereségét szenvedte el. Rapport gyalogáldozattal ragadta meg a kezdeményezést, lendületes támadással érte el sikerét. A 18 esztendős Nodirbek Abduszattorov a torna doyenje, az amerikai Levon Aronian elleni döntetlennel megőrizte egypontos előnyét a holland Anish Giri és az amerikai Wesley So előtt, riválisai is remiztek. A holland Jorden Van Foreest első győzelmét aratta, az indiai Arjun Erigaisi hat döntetlen után másodszor kapott ki. A verseny legfiatalabb résztvevője, a 16 éves indiai Gukesh is először nyert, ezúttal időzavarában ellenfele, az iráni Parham Maghsoodloo hibázott. A hétfői pihenőnap után kedden a kilencedik fordulóval folytatódik a torna.

A sakkvilág fokozott érdeklődéssel várta a 85. Tata Steel Masters egyik csúcsrangadóját, a világrlső és az öt évvel korábbi kihívója, a világranglista jrérnlrgi hatodik helyezettje, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana ötvenötödik klasszikus összecsapását. A norvég világelső 38 döntetlen mellett 11-5-ös vezetéssel kezdhette a szuperderbit. A londoni világbajnoki döntőjük óta tizenegyedszer néztek farkasszemet.

A londoni finálé után 2019-ben Baden-Badenben Caruana nagyot küzdött a döntetlenért. Stavangerben is megosztoztak a ponton, az amerikai nagymester nem használta ki a norvég világbajnok nagy hibáját. A rájátszásban Caruana győzött a játszmát már tornagyőztesként játszó Carlsen ellen, megfosztotta veretlenségétől. A GCT zágrábi tornáján a spanyol megnyitás nyílt változatában a küzdelmük pattal fejeződött be.

A 7. Sinquefield Cup viadalon az amerikai nagymester gondos felkészülésének eredményeként pontos védekezéssel hárította Magnus Carlsen kezdeményezési kísérletét. A FIDE Chess.com Grand Swiss viadalon 25 lépésben lett döntetlen a játszmájuk.

Három éve Wijk aan Zee-ben már hetedszer mérkőztek meg, hatodszor remiztek, Carlsen 2015-ben sötéttel tudta legyőzni riválisát. Az igazi szenzációt a 82. Tata Steel Masters végeredménye jelentette, Fabianao Caruana kétpontos előnnyel lett tornagyőztes a korábban hét győzelmi trófeát is begyűjtő Magnus Carlsen előtt.

A 2020-as Altibox Norway Chess viadal negyedik fordulójában megszakadt egy széria, 19 döntetlennel véget ért klasszikus összecsapásuk után Carlsen világossal győzött. Két éve a hétszeres Wijk aan Zee-i győztes csak hatodikként végzett, Caruana holtversenyben harmadik lett, nyerőesélyt szalasztott el a világbajnokkal szemben.

A tavalyi viadalon Fabiano Caruana világossal sebezhető volt, Anish Giritől és Rapport Richárdtól is kikapott, sötéttel nyert három játszmát. Magnus Carlsennel a 12. fordulóban mérkőzött meg, a norvég világelső már döntetlennel is tornagyőztes lett volna, de nem „kegyelmezett” az időzavarba került Caruanának. Magnus Carlsen ötödik győzelmével nyolcadszor vehette át a győztesnek járó trófeát, Megőrizte veretlenségét, egyetlen partiban sem volt veszélyben, taktikusan, okosan versenyzett.

A címvédő három fordulós megingása Rapport Richárd elleni győzelmével ért véget, Fabiano Caruana holtversenyes másodikként készülhetett a rangadórara, bosszankodhatott, hogy Parham Maghsoodlooval vívott maratoni csatájában a vezérvégjátékban gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni.

A spanyol megnyitás Anti-Marshall változatában kezdődött meg a küzdelmük, Caruana 18.f4 lépéséhez nagy reményeket fűzött, Carlsen 21…Fc6! közbeiktatott lépését nem látta, vagy rosszul értékelte. A meglepetés ereje hatott, az amerikai sakkozó a 22. lépésben vesztőt húzott.

A norvég világelső akciója nagy erővel bontakozott ki, lépései pörölycsapásként hatottak. A gyorsabb nyerést Carlsen kihagyta, de a nagyon csalódott Caruana már igazi ellenállást nem tudott kifejteni, a 33. lépés után elismerte vereségét. Magnus Carlsen győzelmével négyes holtversenyben már a negyedik, másfél pont a hátránya az éllovas Nodirbek Abduszattorovval szemben.

A 18 éves üzbég olimpiai bajnok a torna doyenjével, a 40 éves háromszoros örmény olimpiai aranyérmes Levon Aroniannal mérkőzött meg. Abduszattorov nem kockáztatott, az amerikai nagymester elleni döntetlennel megőrizte egypontos előnyét Anish Giri és Wesley So előtt.

A játéknapon Fabiano Caruana mellett a 17 éves Rameshbabu  Praggnanandhaa  is elvesztette veretlenségét, Rapport Richárd első győzelmét aratta. A román színekben játszó Rapport az olasz megnyitásban 8.Hf1-gyel új tervet játszott meg, gyalogot áldozott, hosszúr sáncolt.

Praggnanandhaa királya egyre bizonytalanabbul érezte magát, Rapport tisztjei egyre aktívabb pozíciót foglaltak el, majd elindult a centrumáttörés kombinálva a félig nyílt g vonali fenyegetéssel. Az indiai titán királya menekülőre fogta, de nyugalmat nem lelt, a 32.e6+ megpecsételte sorsát.

Rappport 40. lépése után már nem húzott, rezignáltan várta, hogy túllépje a gondolkodási idejét és megállapítsák vereségét.

Meglepetést okozott, hogy Anish Giri kissé kedvezőbb állását remire adta Vincent Keymer ellen. Pontosztozkodás született Wesley So és Ding Liren partijában is, a kétszeres kínai olimpiai bajnok csak ötvenszázalékos.

Fordulatokban gazdag csatát láttunk Dommaraju Gukesh és Parham Maghsoodloo partijában. Az indiai sakkozó menetrendszerű időzavarában elrontotta kedvező esélyű állását, iráni ellenfele a felkínált lehetőséggel nem tudott élni. Már az időkontroll után kölcsönösen hibáztak, az utolsó bakit Maghsoodloo követte el, ez vereségéhez vezetett. A verseny legfiatalabb résztvevője, a 16 éves Gukesh négy vesztés után első nyerését érte el.

Először győzött Jorden Van Fireest is, Arjun Erigaisi hatos remiszériáját követően másodszor kapott ki. A bonyolult küzdelemben Erigaisi már az időzavaros kapkodás után k9vetett el döntő hibát.

A 8. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2760) - Ding Liren (kínai, 2811) döntetlen (Caro-Kann védelem, 42)

Anish Giri (holland, 2764) - Vincent Keymer (német, 2696)döntetlen (Olasz megnyitás, 28)

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) - Levon Aronian (amerikai, 2735) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 54)

Rapport Richárd (román, 2740) - Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) 1 - 0 (Olasz megnyitás, 40)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766) - Magnus Carlsen (norvég, 2859) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 33)

Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 49)

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee, 2023. január 13-29.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Nodirbek Abduszattorov

g

UZB

2713

*

.

.

½

½

½

1

.

1

1

1

.

.

½

6

2936

2.

Anish Giri

g

NED

2764

.

*

.

½

½

½

1

.

.

½

½

.

½

1

5

2833

3.

Wesley So

g

USA

2760

.

.

*

½

.

½

.

½

½

.

½

½

1

1

5

2829

4.

Levon Aronia,

g

USA

2735

½

½

½

*

½

.

½

½

.

.

½

.

1

.

2794

5.

Praggnanandhaa R

g

IND

2684

½

½

.

½

*

.

.

1

0

.

½

1

½

.

2775

6.

Fabiano Caruana

g

USA

2766

½

½

½

.

.

*

0

.

½

½

.

1

.

1

2788

7.

Magnus Carlsen

g

NOR

2859

0

0

.

½

.

1

*

½

1

.

.

½

1

.

2781

8.

Ding Liren

g

CHN

2811

.

.

½

½

0

.

½

*

.

½

½

.

½

1

4

2737

9.

Rapport, Richárd

g

ROU

2740

0

.

½

.

1

½

0

.

*

½

.

½

.

½

2695

10.

Parham Maghsoodloo

g

IRI

2719

0

½

.

.

.

½

.

½

½

*

.

1

½

0

2694

11.

Arjun Erigaisi

g

IND

2722

0

½

½

½

½

.

.

½

.

.

*

0

½

.

3

2643

12.

JordenVan Foreest

g

NED

2681

.

.

½

.

0

0

½

.

½

0

1

*

.

½

3

2659

13.

Vincent Keymer

g

GER

2696

.

½

0

0

½

.

0

½

.

½

½

.

*

.

2615

14.

Gukesh D

g

IND

2725

½

0

0

.

.

0

.

0

½

1

.

½

.

*

260

A keddi 9. forduló párosítása:

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Wesley So (amerikai, 2760)

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Dommaraju Gukesh (indiai, 2725)

Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Rapport Richárd (román, 2740)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Jorden Van Foreest (holland, 2681)

Vincent Keymer (német, 2696) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713)

Ding Liren (kínai, 2811) - Anish Giri (holland, 2764)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com  tatasteelchess.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Abduszattorov negyedik győzelmével egy pontra növelte előnyét, Carlsen nyert Rapport ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 85. Tata Steel Masters hetedik fordulójában az éllovas üzbég Nodirbek Abduszattorov negyedik győzelmét aratta, megfosztotta veretlenségétől az indiai Arjun Erigaisit. A 18 éves olimpiai bajnok egypontos előnnyel vezet. Négyes holtverseny a második helyen. A holland Anish Giri gyorsan remizett az amerikai Levon Aroniannal. Az amerikai Fabiano Caruana nehéz pillanatokat is átélt az iráni Parham Maghsoodloo elleni csatájában, majd a vezérvégjátékban a gyalogelőnye már nyerését ígérte, de az időzavarban hibázott, 105 lépésben remizett.  A 17 éves indiai Praggnanandhaa a holland Jorden Van Foreest, az amerikai Wesley So az indiai és az amerikai Wesley So az indiai Gukesh ellen győzött, befogták Girit és Caruanát. A címvédő ötszörös világbajnok Magnus Carlsen ellen Rapport Richárd tisztet áldozott, a támadását hibás vezérsakkal folytatta, a norvég világelső hárította a látszatfenyegetéseket, a nyeréssel immár ötvenszázalékos, Rapport második vereségét szenvedte el. A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren döntetlenre mentette hátrányos végjátékát a 18 éves német Vincent Keymerrel szemben. Carlsennel holtversenyben a nyolcadik helyen áll, egymással küzdenek meg a nyolcadik körben.

 

A 85. Tata Steel Masters hetedik fordulójában a 18 éves Nodirbek Abduszattorov negyedik győzelmét aratta, a torna második félideje elött egy pontra növelte előnyét a holtversenyben második négyfős üldöző boly előtt.

Az üzbég olimpiai bajnok megfosztotta veretlenségétől a 19 esztendős Arjun Erigaisit. Az orosz huszárjátékban az indiai nagymester ellen kiegyenlítette esélyeit, majd átvette a kezdeményezést. A meggyenbült világos királyállás jó célpont volt, szabadgyalogja a második sorig tört előre. Abduszattorov jobban bírta az összecsapás egyre fokozódó feszültségét, tetszetős taktikai motívummal nyerte meg a partit.

Abduszattorov eddigi szenzációs eredményének hű tükre a 2975-ös performance-pontszám, a virtuális világranglistán tizenhárom helyet javítva a tizenhetedik a + 23,1 Élő-pontjának köszönhetően.

A játéknapon még három játszma fejeződött be döntéssel, a forduló előtt Abduszattorovot félpontos hátránnyal követő Anish Giri és Fabiano Caruana remizett, a 17 éves Praggnanandhaa és Wesley So győzött. A címvédő norvég világbajnok Magnus Carlsen két veresége és egy döntetlen után második nyerését érte el.

A nyolcszoros tornagyőztes ellen Rapport Richárd választása az orosz huszárjátékra esett, az ötszörös világbajnok a főváltozatokat elkerülve a 4.Hd3-as vari mellett döntött, amit többek között a dubaji világbajnoki döntő tozedik játszmájában Jan Nepomnjacsij ellen is megjátszott.

A román színekben szereplő Rapport gyorsan kiélezte a küzdelmet, a tisztáldozatot készítette elő. Az első hibát a 14…Hxd3+-kal követte el, jobb volt a 14…Fxd3 folytatás.

Öt lépéssel később a 19…Vh4+ gyakorlatilag vesztőlépés volt, Carlsen a látszatfenyegetéseket hárította, királya biztonságba került, tisztelőnye megmaradt. Rapport Richárd második vereségét szenvedte el, Magnus Carlsen második nyerésével holtversenyben a nyolcadik.

A 16 éves Dommaraju Gukesh negyedszer kapőtt ki. A spanyol megnyitású partiban sokáig biztatóan állt Wesley So ellen, de vészesen fogyott a gondolkodási ideje, majs súlyos időzavarában pozíciója a hibái után kártyavárként omlott össze.

A 2021-es viadal első helyezettje, Jorden Van Foreest harmadszor kényszerült feladásra. A 17 éves Rameshbabu  Praggnanandhaa tetszetős pozíciós teljesítménnyel győzte le a passzívan védekező ellenfelét.

A vezérszárnyon sikerrel áttört, tisztjeinek harmonikus összjátékának köszönhetően egyre nagyobb előnybe került, szabadgyalogja győzedelmesen tört előre.

Három játszma végződött döntetlennel, Levon Aronian És Anish Giri gyorsan remizett, két partiban nagy csatában született meg a pontosztozkodás.

A 18 éves Vincent Keymer nehéz pillanatokat is okozott a világranglista második, világbajnoki döntőjére készülő Ding Lirennek. A német nagymester esélyes bástyavégjátékot játszhatott, a kétszeres kínai olimpiai bajnok végül döntetlenre mentette hátrányos állását.

Maratoni csatában, 105 lépést követően pattal ért véget Parham Maghsoodloo és Fabiano Caruana ütközete. Az iráni sakkozó kecsegtető pozícióját fokozatosan rontotta el, Caruana a kalandok után gyalogelőnyös vezérvégjátékban küzdhetett a győzelemért, de időzavarban nem tudta kihasználni a felkínált esélyt.

A 7. forduló eredményei:

Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) - Wesley So (amerikai, 2760) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 34)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766) döntetlen (Ragozin védelem, 105)

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Rapport Richárd (román, 2740) 1 – 0  (Orosz huszárjáték, 36)

Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) - Jorden Van Foreest (holland, 2681) 1 – 0 (Szláv védelem,

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) 0 – 1 (Orosz huszárjáték, 43)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Olasz megnyitás, 21)

Vincent Keymer (német, 2696) - Ding Liren (kínai, 2811) döntetlen (Angol megnyitás, 58)

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee, 2023. január 13-29.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Nodirbek Abduszattorov

g

UZB

2713

*

½

.

½

.

.

1

.

1

1

1

.

.

½

2975

2.

Praggnanandhaa R

g

IND

2684

½

*

½

.

.

½

.

1

.

½

.

½

1

.

2833

3.

Anish Giri

g

NED

2764

.

½

*

½

.

½

½

.

1

½

.

.

.

1

2846

4.

Fabiano Caruana

g

USA

2766

½

.

½

*

½

.

½

.

.

.

½

.

1

1

2830

5.

Wesley So

g

USA

2760

.

.

.

½

*

½

.

.

.

½

½

1

½

1

2825

6.

Levon Aronian

g

USA

2735

.

½

½

.

½

*

.

½

½

½

.

1

.

.

4

2806

7.

Parham Maghsoodloo

g

IRI

2719

0

.

½

½

.

.

*

½

.

.

½

½

1

.

2738

8.

Ding Liren

g

CHN

2811

.

0

.

.

.

½

½

*

½

½

.

½

.

1

2734

9.

Magnus Carlsen

g

NOR

2859

0

.

0

.

.

½

.

½

*

.

1

1

½

.

2734

10.

Arjun Erigaisi

g

IND

2722

0

½

½

.

½

½

.

½

.

*

.

½

.

.

3

2687

11.

Rapport, Richárd

g

ROU

2740

0

.

.

½

½

.

½

.

0

.

*

.

½

½

2644

12.

Vincent Keymer

g

GER

2696

.

½

.

.

0

0

½

½

0

½

.

*

.

.

2

2597

13.

Jorden Van Foreest

g

NED

2681

.

0

.

0

½

.

0

.

½

.

½

.

*

½

2

2592

14.

Gukesh D

g

IND

2725

½

.

0

0

0

.

.

0

.

.

½

.

½

*

2517

A 8. forduló párosítása:

Wesley So (amerikai, 2760) - Ding Liren (kínai, 2811)

Anish Giri (holland, 2764) - Vincent Keymer (német, 2696)

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) - Levon Aronian (amerikai, 2735)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722)

Rapport Richárd (román, 2740) - Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766) - Magnus Carlsen (norvég, 2859)

Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com tatsteelchess.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A hatodik fordulóban Caruana és So nyert, Abduszattorov megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk ann Zee-ben zajló 85. Tata Steel Masters hatodik fordulójában az éllovas üzbég Nodirbek Abduszattorov az indiai Rameshbabu  Praggnanandhaa elleni döntetlennel megőrizte félpontos előnyét a holland Anish Giri előtt, aki az indiai Arjun Erigaisivel remizett. Az amerikai Fabiano Caruana a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 16 éves indiai Dommaraju Gukesh legyőzésével beérte Girit. A játéknapon még az amerikai Wesey So győzött, a német Vincent Keymer is harmadik vereségét szenvedte el, So ötös remiszériája után először nyert. A címvédő, a nyolcszoros tornagyőztes Magnus Carlsen két egymást követő kudarca, két partijának elvesztése után csak remizett a holland Jorden Van Foreesttel. Megosztoztak a ponton az olimpiai bajnokok, a kínai Ding Liren és az amerikai Levon Aronian is, ez a háromszoros örmény aranyérmes Aroniannak kedvezett. Még   nyeretlen a román színekben játszó Rapport Richárd, az iráni Parham Maghsoodloo elleni partijában kis előnye kevésnek bizonyult. Rapport az ötszörös világbajnok norvég világelsőhöz hasonlóan 2,5 pontos, a hetedik fordulóban Carlsennel sötéttel mérkőzik meg.

Az esztendő első szupersenye, a nagy presztízsű torna az Amszterdamban, a Johan Jruijff Arénában lejátszott ötődik forduló után Wijk aan Zee-ben folytatódott. A hatodik játéknapon két korábbi tornagyőztes, a két amerikai olimpiai bajnok, Wesley So és Fabiano Caruana nyert és javított pozícióján.

A viadal éllovasa, a félpontos előnnyel vezető 18 éves üzbég olimpiai bajnok Nodirbek Abduszattorov két győzelem után Praggnanandhaa elleni döntetlennel folytatta szereplését és a remivel is megőrizte első helyét. A spanyol megnyitás nyílt változatát választotta 17 éves indiai titán, az érdekes középjátékban Abduszattorov elszalasztotta az előnyéhez vezető folytatást, összecsapásuk 53 lépésben zárult békekötéssel.

Nagy csatában ért véget pontosztozkodással Anish Giri és Arjun Erigaisi játszmája. A félszláv védelemben vívott elméleti párbajukban a holland nagymester esélyei kedvezőbbek voltak, a 19 éves indiai sakkozó nagyot küzdött, hogy hatodik döntetlenét könyvelhesse el.

Második győzelmét aratta Fabiano Caruana, harmadik vereségét szenvedte el a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 16 éves Gukesh. A nyílt versenyeken oly sok sikert elért Gukesh számára a Tata Steel Masters torna egyelőre csalódást okozott. Fabiano Caruana elleni partijában könnyen megadta magát, a nagyátlón létrehozott fenyegetéssel az amerikai nagymester döntő előnyt ért el. Győzelmével beérte Girit.

Ötös remiszériája után Wesley So megszerezte első győzelmét, a 18 esztendős Vincent Keymer is harmadszor kapott ki. A német sakkozó sokáig sikeresen védelmezte hadállását, a végjátékban gyalogot vesztett, So anyagi előnyét biztos kézzel érvényesítette, csatlakozott a holtverysenes negyedik helyen álló Praggnanadhaa és Levon Aronian kettőséhez.

Az olimpiai bajnokok rangadóján, a kínai Ding Liren és az amerikai Levon Aronian párharcában döntetlen született. Az olasz megnyitású ütközetben Ding Liren kezdeményezett, Aronian sikerrel hárította próbálkozásait.

A viadalon a címvédő, nyolcszoros tornagyőztes Magnus Carlsen kettős veresége jelentette az eddigi legnagyobb szenzációt. Az ötszörös világbajnok a két vesztés után Jorden Van Foreest ellen a szicíliai védelmet választotta. A 2021-es torna első helyezettje sorozatos cserékkel egyszerűsítette az állást, a végjátékban pontos játékkal harcolta ki a döntetlent.

A norvég világelső a hetedik fordulóban holtversenyes társával, Rapport Richárddal világossal mérkőzik meg. Rapport még nyeretlen, a hatodik játéknapon Parham Maghsoodlooval remizett. A szicíliai védelem főváltozatait elkerülve a középjátékban kis előnyt ért el, de az iráni nagymester jól védekezett.

A 6. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2760) - Vincent Keymer (német, 2696) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 51)

Ding Liren (kínai, 2811) - Levon Aronian (amerikai, 2735) döntetlen (Olasz megnyitás, 48)

Anish Giri (holland, 2764) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722) döntetlen (Félszláv védelem,

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) - Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) döntetlen (Spanyol megnyitás, 53)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Magnus Carlsen (norvég, 2859) döntetlen (Szicíliai védelem, 54)

Rapport Richárd (román, 2740) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) döntetlen (Szicíliai védelem, 33)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766)  - Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) 1 – 0 (Ragozin védelem, 36)

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee, 2023. január 13-29.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Nodirbek Abduszattorov

g

UZB

2713

*

½

.

½

.

.

.

.

1

1

1

.

.

½

2941

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2766

½

*

½

.

.

½

.

.

.

½

.

1

.

1

4

2855

3.

Anish Giri

g

NED

2764

.

½

*

½

.

.

½

.

½

.

1

.

.

1

4

2870

4.

Praggnanandhaa R

g

IND

2684

½

.

½

*

½

.

½

1

.

.

.

.

½

.

2797

5.

Levon Aronian

g

USA

2735

.

.

.

½

*

½

½

½

.

.

½

.

1

.

2812

6.

Wesley So

g

USA

2760

.

½

.

.

½

*

½

.

.

½

.

½

1

.

2780

7.

Arjun Erigaisi

g

IND

2722

.

.

½

½

½

½

*

½

.

.

.

.

½

.

3

2741

8.

Ding Liren

g

CHN

2811

.

.

.

0

½

.

½

*

½

.

½

.

.

1

3

2740

9.

Parham Maghsoodloo

g

IRI

2719

0

.

½

.

.

.

.

½

*

½

.

1

½

.

3

2734

10.

Rapport Richárd

g

ROU

2740

0

½

.

.

.

½

.

.

½

*

.

½

.

½

2670

11.

Magnus Carlsen

g

NOR

2859

0

.

0

.

½

.

.

½

.

.

*

½

1

.

2676

12.

Jorden Van Foreest

g

NED

2681

.

0

.

.

.

½

.

.

0

½

½

*

.

½

2

2636

13.

Vincent Keymer

g

GER

2696

.

.

.

½

0

0

½

.

½

.

0

.

*

.

2553

14.

Gukesh D

g

IND

2725

½

0

0

.

.

.

.

0

.

½

.

½

.

*

2552

A 7. forduló párosítása:

Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) - Wesley So (amerikai, 2760)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766)

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Rapport Richárd (román, 2740)

Rameshbabu  Praggnanandhaa (indiai, 2684) - Jorden Van Foreest (holland, 2681)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Anish Giri (holland, 2764)

Vincent Keymer (német, 2696) - Ding Liren (kínai, 2811)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com tatasteelchess.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Újabb szenzáció a Tata Steel Masters viadalon, Abduszattorov sötéttel legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 85. Tata Steel Masters ötödik fordulóját Amszterdamban, a Johan Kruijff Arénában játszották le. A játéknap nagy szenzációjaként a címvédő, a nyolcszoros tornagyőztes Magnus Carlsen elszenvedte második vereségét, a 18 éves üzbég olimpiai bajnok Nodirbek Abduszattorov sötéttel győzte le az ötszörös világbajnokot. Carlsen minőségáldozattal próbálkozott, Abduszattorov a bonyodalmakban jobban számolt a világbajnoknál, a vezérvégjátékban szabadgyalogja célba ért. Abduszattorov félpontos előnnyel áll az élen. Első győzelmét aratta a torna doyenje, a 40 éves háromszoros örmény olimpiai bajnok, az amerikai színekben játszó Levon Aronian, a német Vincent Keymer másodszor kapott ki. A holland Jorden Van Foreest is másodszor vesztett, az iráni Parham Maghsoodloo először nyert. Döntetlen lett az amerikai rangadó, Fabiano Caruana és Wesley So játszmája. A 17 éves indiai Praggnanandhaa a holland Anish Girivel remizett. Az indiai Arjun Erigaisi szép mentést talált a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Lirennel szemben. Megosztozott a ponton a 16 éves indiai Gukesh és Rapport Richárd.

 

A 85. Tata Steel Masters ötödik fordulóját a híres Johan Kruijff Arénában rendezték meg. A labdarúgásnak Magnus Carlsen elkötelezett híve, a Real Madrid nagy drukkere, maga is szívesen focizik, imád gólt lőni!

 

A torna ötödik játéknapján azonban az ő „hálóját” zörgette meg Nodirbek Abduszattorov, a 18 éves üzbég olimpiai bajnok sötéttel győzte le a címvédőt, a nyolcszoros tornagyőztest. Tavaly Magnus Carlsen másfél pontos előnnyel, veretlenül lett első, nem titkolt szándékkal kezdte meg tizenhatodik szereplését a legjobbal versenyén, hogy a kilencedik trófeát is megszerezze. Egymást követő két veresége sokklóan hatott, utoljár2015-ben a stavangeri viadalon érte hasonló „baleset”.

 

Magnus Carlsen minőségáldozattal bonyolult küzdelemre törekedett, Nodirbek Abduszattorov a taktikai csatározás közepette kitúnően értékelte az állás kínálta lehetőségeket, jobban számolt a világbajnoknál.

 

Carlsen a döntő hibát a 43. lépésben követte el, a vezérvégjátékban az üzbég titán pontos játékkal növelte előnyét, b szabadgyalogja győzedelmesen tört előre, az ötszörös világbajnok a 60. lépés után feladta reménytelen állását. A Wijk aan Zee-ben debütáló Nodirbek Abduszattorov félpontos előnnyel az élen.

 

A torna doyenje, a háromszoros örmény olimpiai bajnok, az amerikai színekben játszó Levon Aronian megszerezte első győzelmét. A 18 esztendős Vincent Keymer hősiesen védekezett a hátrányos végjátékában, remiesélyt is elszalasztott. Aronian hosszas manőverezés után végül megtalálta a nyerést adó tervet.

 

Az iráni Parham Maghsoodloo a 2021-ban nagy meglepetésre győztes Jorden Van Foreestre mért vereséget, feljött ötven százalékra.

 

Négy játszma pontosztozkodással fejeződött be. Az amerikai rangadón Fabiano Caruanának kellett megküzdenie a remiért.

 

Az előző forduló két hőse, Praggnandhaa és Anish Giri nem bírt egymással,

 

Közelinek tűnt a kétszeres olimpiau bajnok Ding Liren győzelme, de Arjun Erigaosi szép mentséget talált, ötödik remijét könyvelhette el.

 

A FIDE honlapján friss hír, hogy Jan Nepomnjacsij és Ding Liren április 7. és május 1. között Asztanában mérkőzik meg a világbajnoki címért, 2 millió ruró lesz a meccs díjalapja.

 

Kiegyenlített erők küzdelmét láttuk a két nyeretlen résztvevő, Gukesh és Rapport Richárd játszmájában.

 

A 5. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2766)  - Wesley So (amerikai, 2760) döntetlen (Skót megnyitás, 41)

Dommaraju Gukesh (indiai, 2725) - Rapport Richárd (román, 2740) döntetlen (Grünfeld védelem, 47)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Jorden Van Foreest (holland, 2681) 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 45)

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) 0 – 1 (Angol megnyitás, 60)

Rameshbabu  Praggnanandhaa R (indiai, 2684) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Olasz megnyitás, 47)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Ding Liren (kínai, 2811) döntetlen (Olasz megnyitás, 37)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Vincent Keymer (német, 2696) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 79)

 

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee, 2023. január 13-29.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Nodirbek Abduzsattorov

g

UZB

2713

*

.

.

½

.

.

.

1

.

1

1

.

½

.

4

3001

2.

Anish Giri,

g

NED

2764

.

*

½

½

.

.

.

½

.

1

.

.

1

.

2899

3.

Praggnanandhaa R

g

IND

2684

.

½

*

.

½

½

.

.

1

.

.

½

.

.

3

2817

4.

Fabiano Caruana

g

USA

2766

½

½

.

*

.

.

½

.

.

.

½

.

.

1

3

2803

5.

Levon Aronian

g

USA

2735

.

.

½

.

*

½

½

.

.

½

.

1

.

.

3

2816

6.

Arjun Erigaisi

g

IND

2722

.

.

½

.

½

*

½

.

½

.

.

½

.

.

2737

7.

So, Wesley

g

USA

2760

.

.

.

½

½

½

*

.

.

.

½

.

.

½

2728

8.

Parham Maghsoodloo

g

IRI

2719

0

½

.

.

.

.

.

*

½

.

.

½

.

1

2733

9.

Ding Liren

g

CHN

2811

.

.

0

.

.

½

.

½

*

½

.

.

1

.

2741

10.

Magnus Carlsen

g

NOR

2859

0

0

.

.

½

.

.

.

½

*

.

1

.

.

2

2671

11.

Rapport Richárd

g

ROU

2740

0

.

.

½

.

.

½

.

.

.

*

.

½

½

2

2657

12.

Vincent Keymer

g

GER

2696

.

.

½

.

0

½

.

½

.

0

.

*

.

.

2594

13.

Gukes, D

g

IND

2725

½

0

.

.

.

.

.

.

0

.

½

.

*

½

2592

14.

Jorden Van Foreest

g

NED

2681

.

.

.

0

.

.

½

0

.

.

½

.

½

*

2593

A 6 forduló párosítása:

Wesley So (amerikai, 2760) - Vincent Keymer (német, 2696)

Ding Liren (kínai, 2811) - Levon Aronian (amerikai, 2735)

Anish Giri (holland, 2764) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722)

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) . Rameshbabu  Praggnanandhaa R (indiai, 2684)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Magnus Carlsen (norvég, 2859)

Rapport Richárd (román, 2740) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766)  - Gukesh D (indiai, 2725)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com  tazastellchess.com

 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri legyőzte Carlsent, a 17 éves Praggnanandhaa sötéttel nyert Ding Liren ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 85. Tata Steel Masters negyedik fordulójában két szenzációs eredmény is született. A holland Anish Giri a nyolcszoros tornagyőztes, címvédőként játszó Magnus Carlsent 35 lépésben legyőzte. Giri 2011-ben 16 éves korában sötéttel nyert Magnus Carlsennel szemben, 12 évet kellett várnia, hogy hat elvesztett parti és 22 döntetlen után fogadhassa a láthatón frusztrált Carlsen gratulációját. Még nagyobb meglepetést okozott a 17 éves indiai Praggnanadhaa, remekül megjátszott végjátékban a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren ellen sötéttel 73 lépésben nyert. A 18 éves üzbég olimpiai bajnok Nodirbek Abduszattorov bemattolta az iráni Parham Meghsoodloot és Girivel holtversenyben az élen áll. A többi játszma döntetlennel fejeződött be, az amerikai Wesley So és Levon Aronian negyedszer remizett. Meglepő volt, hogy az amerikai Fabiano Caruana előnyösebb állást adott remire a román színekben játszó Rapport Richárd ellen. A német Vincent Keymer  az indiai Arjun Erigaisivel osztozott meg a ponton, nem bírt egymással a  holland Jorden Van Foreest és az indiai Gukesh. A szerdai szabadnap után csütörtökön az ötödik fordulóra kerül sor.

 

A 85. Tata Steel Masters negyedik fordulójában a világranglista első és második helyezettje, az ötszrös világbajnok Magnus Carlsen és a kétszeres olimpiai bajnok Ding Lire is vereséget szenvedett.

 

2011-ben a 16 éves Anish Giri sötéttel 22 lépésben sötéttel győzte le Magnus Carlsent. A norvég világelsővel még 28 klasszikus partiban mérte össze erejét, hatszor kikapott a 22 döntetlen mellett. Tizenkét év után fogadhatta Carlsen gratulációját, a nyolcszoros tornagyőztes címvédő a 35. lépést követően feladásra kényszerült.

 

A vezérindiai védelem jól ismert gyalogáldozatos változatában vívtak elméleti párbajt, meglepő volt, hogy a világbajnok vállalta a varit. A vezércseré után Carlsen huszármabnővere nem bizonyult jó ötletnek, lebecsülte Giri 23.b4 lépésének erejét, 23…Bxd7? növelte gondjait.

 

Anish Giri egyre fölényesebb állásában nem tudott hibázni, magabiztos játékkal vezette győzelemre haderejét.

 

Még nagyobb meglepetést okozott a 17 éves indiai Praggnanandhaa nyerése Ding Lirennel szemben. Tavaly a kétszeres olimpiai bajnok nyert Praggnanandhaa ellen,  a Meltwater Champions Chess Tour viadalain 13 partiban vívtak meg, Ding Liren ötöt négyet nyert meg, az indiai zseni háromszor volt eredményes.  

 

Ding Liren az olasz megnyitásban sorozatos cserékkel egyszerű pozícióra törekedett, bízott rutinjában az ifjú titán ellen .Elképzelése nem vált be, Praggnanandhaa az egyenlő esélyű állásban fokozatosan átvette a kezdeményezést, világos gyalogszerkezete sebezhető volt.

 

Praggnanandhaa királya is akcióba lépett, a bástya és huszár összjátéka gyalognyeréshez vezetett, a h szabadgyalog készen állt az előretörésre. Az indiai nagymester eddigi pályafutása legértékesebb győzelmét aratta.

 

A játéknapon a 18 éves olimpiai bajnok Nodirbek Abduszattorov második nyerését könyvelhette el, holtversenyben Anish Girivel félpontos előnnyel vezet. A spanyol megnyitású ütközetben Parham Maghsoodloo sokáig jól állta a sarat, Abduszattorov nehéz csatában sikerült rést ütni az iráni sakkozó állásán. Az üzbég nagymester vezérének és bástyájának sikeres összjátékának áldozatul esett a sötét király, mattot kapott.

 

Négy játszma döntetlennel fekeződött be. Az amerikai derbin megosztozott a ponton Wesley So és Levon Aronian, a negyedik fél pontjukat szerezték meg.

 

A tavalyi torna tizedik fordulójában Rapport Richárd sötéttel nagyszerű győzelmet ért el Fabiano Caruanával szemben. Ezúttal világossal játszhatott, a vezércselú játszmában kis előnye elfogyott, az amerikai nagymester egyre kedvezőbb pozíciót ért el. Mindenkit meglepett, amikor váratlanul döntetlen lett az összecsapás.

Kiegyenlített erők küzdelmében remizett a két tinédzser, Vincent Keymer és Arjun Erigaisi. Második fél pontját könyvelhette el a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 16 éves Gukesh, a szicíliai védelmű játszmában 32 lépés után kötött békét Jorden Van Foreesttel.

 

 

A 4. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2760) - Levon Aronian (amerikai, 2735) döntetlen (Angol megnyitás, 44)

Vincent Keymer (német, 2696) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 45)

Ding Liren (kínai, 2811) - Rameshbabu  Praggnanandhaa R (indiai, 2684) 0 – 1  (Olasz megnyitás, 73)

Anish Giri (holland, 2764) - Magnus Carlsen (norvég, 2859) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 35)

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 64)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Gukesh D (indiai, 2725) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)

Rapport Richárd (román, 2740) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766) döntetlen (Vezércsel, 38)

 

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee, 2023. január 13-29.

kcat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Anish Giri

g

NED

2764

*

.

½

.

.

.

1

.

.

½

.

.

.

1

3

2960

2.

Nodirbek Abduzsattorov

g

UZB

2713

.

*

½

.

.

.

.

.

.

1

1

.

.

½

3

2930

3.

Fabiano Caruana

g

USA

2766

½

½

*

.

.

.

.

.

.

.

½

.

1

.

2819

4.

Praggnanandhaa R

g

IND

2684

.

.

.

*

½

½

.

.

1

.

.

½

.

.

2836

5.

Levon Aronian

g

USA

2735

.

.

.

½

*

½

½

½

.

.

.

.

.

.

2

2756

6.

Arjun Erigaisi

g

IND

2722

.

.

.

½

½

*

.

½

.

.

.

½

.

.

2

2718

7.

Magnus Carlsen

g

NOR

2859

0

.

.

.

½

.

*

.

½

.

.

1

.

.

2

2751

8.

Wesley So

g

USA

2760

.

.

.

.

½

½

.

*

.

.

½

.

½

.

2

2719

9.

Ding Liren

g

CHN

2811

.

.

.

0

.

.

½

.

*

½

.

.

.

1

2

2746

10.

Parham Maghsoodloo

g

IRI

2719

½

0

.

.

.

.

.

.

½

*

.

½

.

.

2659

11.

Rapport Richárd

g

ROU

2740

.

0

½

.

.

.

.

½

.

.

*

.

½

.

2643

12.

Vincent Keymer

g

GER

2696

.

.

.

½

.

½

0

.

.

½

.

*

.

.

2659

13.

Jorden Van Foreest

g

NED

2681

.

.

0

.

.

.

.

½

.

.

½

.

*

½

2660

14.

Gukesh D

g

IND

2725

0

½

.

.

.

.

.

.

0

.

.

.

½

*

1

2549

A csütörtöki 5. forduló párosítása:

Fabiano Caruana (amerikai, 2766)  - Wesley So (amerikai, 2760)

Gukesh D (indiai, 2725) - Rapport Richárd (román, 2740)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Jorden Van Foreest (holland, 2681)

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713)

Rameshbabu  Praggnanandhaa R (indiai, 2684) - Anish Giri (holland, 2764)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Ding Liren (kínai, 2811)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Vincent Keymer (német, 2696)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com tatasteelchess.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Döntetlen Carlsen és Ding Liren rangadója, Caruana győzött, ötös holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 85. Tata Steel Masters harmadik fordulója után ötös holtverseny az élen. A  játéknapon hat döntetlen mellett, az egyetlen győzelmet az amerikai Fabiano Caruana aratta. A holland Jorden Van Foreest gyalogot nézett el, ezzel, megkönnyítette ellenfele sikerét. A forduló rangadója, a világranglista első és második helyezettje, Magnus Carlsen és Ding Liren összecsapása békés döntetlennel zárult. A pontosztozkodással véget ért küzdelmekben az indiai Praggnanandhaa  a német Vincent Krymer,  az amerikai Levon Aronian az indiai Arjun Erigaisi  ellen szalasztott el kecsegtető lelehetőséget. Rapport Richárd és az amerikai Wesley So játszmája csak 25 lépésig tartott. Döntetln született az ifjú titánok meccsén is, az indai Gukesh nem tudott visszavágni a tavalyi sakkolimpián oly fájdalmas vereségéért az üzbég Nodirbek Abduszattorovnak. A debütáns iráni Parham Maghsoodloo a hollandok első számú sakkozójával, Anish Girivel remizett.

A világranglista első és második helyezettke, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren csak a tizenegyedikpartijukat játszották, a norvég világelső 9 döntetlen mellet egyszer nyert a világbajnoki döntőre készülő kínai nagymestert. Rapid és villámpartikban 97-szer viaskodta, Carlsem 38-21-re vezetett,

A norvég világelső a vezérgyalog megnyitás mellett voksolt, az ún. London szisztémában előnyt nem tudott elérni, Ding Liren gond nélkül remizett.

A játéknapon az egyetlen győzelmet a 2020-ban tornagyőztes Fabiano Caruana a két éve nagy meglepetésre első Jorden Van Foreestre mért vereséget. A holland nagymester az orosz huszárjátékban 7…f5 lépésével új irányba terelte a játszmát. íívn Foreest királyszárnyi akciójára Caruana jól reagált, a meggyengült sötét királyállás taktikai megoldást is kínált. Az amerikai sakkozó minőségáldozattal növelte előnyét, meggyőző győzelmet aratott.

A tavalyi sakkolimpián a tizedik fordulóban dőlt el az aranyérem sorsa, a 2-2-es végeredmény Üzbegisztánnak kedvezett India „B” válogatottjával szemben. Az éltáblán Gukesh nyerést ígérő állását egyenkő esélyűre rontotta, majd időzavarban el is vesztette Nodirbek Abduszattorov ellen, csak bronzérmesek lettek.

A 16 éves Gukesh nem tudott visszavágni az oly fájdalmas vereségéért, a 18 esztendős Abduszattorov a remivel megőrizte holtversenyes első helyét. Gukesh a a két vesztése után rendezte sorait

Harmadszor is remizett Parham Maghsoodloo, az olasz megnyitású játszmában kiegyenlített erők küzdelmében osztozott meg a ponton Anish Girivel.

Lépéscserékkel az angol megnyitással indult partiban Rapport Richárd és Wesley So a Caro-Kann védelemben folytatta, a 25. lépést követően békét is kötöttek.

Megküzdött a döntetlenért Arjun Erigaisi, a torna doyenje, Levon Aronian kedvező pozícióját nem tudta győzelemig fokozni,

A fordulóban utoljára Praggnanandhaa és Vincent Keymer csatája fejeződött be. Az indiai és a német tinédzser összecsapásában az indiai nagymester kezében volt a kezdeményezés, kecsegtető esélyű végjátékot játszhatott, Keymer higgadt védekezéssel harcolta ki a döntetlent.

A 3. forduló eredményei:

Rapport Richárd (román, 2740) - Wesley So (amerikai, 2760) döntetlen (Caro-Kann védelem, 25)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766) - Jorden Van Foreest (holland, 2681) 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 46)

Gukesh D (indiai, 2725) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) döntetlen (Bogoindiai védelem, 44)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Olasz megnyitás, 30)

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Ding Liren (kínai, 2811) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 37)

Praggnanandhaa R (indiai, 2684) - Vincent Keymer (német, 2696) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 78)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Levon Aronian (amerikai, 2735 döntetlen (Nimzoindiai védelem, 61)

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee, 2023. január 13-29.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2766

*

.

.

½

½

.

.

.

.

.

.

.

1

.

2

2844

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2859

.

*

½

.

.

½

.

.

.

.

1

.

.

.

2

2872

3.

Ding Liren

g

CHN

2811

.

½

*

.

.

.

½

.

.

.

.

.

.

1

2

2892

4.

Anish Giri

g

NED

2764

½

.

.

*

.

.

½

.

.

.

.

.

.

1

2

2861

5.

Nodirbek Abdusattorov,

g

UZB

2713

½

.

.

.

*

.

.

.

.

.

.

1

.

½

2

2868

6.

Levon Aronian

g

USA

2735

.

½

.

.

.

*

.

½

½

.

.

.

.

.

2755

7.

Parham Maghsoodloo

g

IRI

2719

.

.

½

½

.

.

*

.

.

.

½

.

.

.

2757

8.

Arjun Erigaisi

g

IND

2722

.

.

.

.

.

½

.

*

½

½

.

.

.

.

2726

9.

Praggnanandhaa, R

g

IND

2684

.

.

.

.

.

½

.

½

*

.

½

.

.

.

2717

10.

Wesley So

g

USA

2760

.

.

.

.

.

.

.

½

.

*

.

½

½

.

2714

11.

Vincent Keymer

g

GER

2696

.

0

.

.

.

.

½

.

½

.

*

.

.

.

1

2629

12.

Rapport Richárd

g

ROU

2740

.

.

.

.

0

.

.

.

.

½

.

*

½

.

1

2593

13.

Jorden Van Foreest

g

NED

2681

0

.

.

.

.

.

.

.

.

½

.

½

*

.

1

2630

14.

Gukesh, D

g

IND

2725

.

.

0

0

½

.

.

.

.

.

.

.

.

*

½

2489

A 4. forduló párosítása:

Wesley So (amerikai, 2760) - Levon Aronian (amerikai, 2735)

Vincent Keymer (német, 2696) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722)

Ding Liren (kínai, 2811) - Praggnanandhaa R (indiai, 2684)

Anish Giri (holland, 2764) - Magnus Carlsen (norvég, 2859)

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Gukesh D (indiai, 2725)

Rapport Richárd (román, 2740) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com  tatsteelchess.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen és Giri nyert a második fordulóban, négyes holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 85. Tata Steel Chess Masters második fordulójában is két játszma végződött döntéssel. A nyolcszoros győztes, címvédőként játszó Magnus Carlsen sötéttel nyert a 18 éves német Vincent Keymer ellen. Az ötszörös világbajnok minőségáldozata után nem a legerősebb folytatást választotta, 65 lépésben tudta csak megtörni Keymer ellenállását. A holland Anish Giri újítása bevált, a 16 esztendős indiai Gukesh ellen látványos taktikai csapásokkal aratott gyors győzelmet. A kínai Ding Liren nyerést szalasztott el az iráni Parham Maghsoodlooval vívott csatájában. A 18 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét az amerikai Fabiano Caruanával szemben. Döntetlennel ért véget a holland Jorden Van Foreest és Rapport Richárd játszmája, az amerikai Wesley So nem bírt az indiai Arjun Erigaosivel, az amerikai Levon Aronian és a 17 éves Praggnanandhaa is megosztozott a ponton. Négyes holtversenyben áll az élen Magnus Carlsen,  Nodirbek Abduszattorov, Ding Liren és Anish Giri. A harmadik forduló slágermeccsét a világranglista első és második helyezettje, Magnus Carlsen és Ding Liren játssza.

 

A 85. Tata Steel Masters második játéknapján elsőként Levon Aronian és Praggnanandhaa játszmája fejeződött be. íía kezdőlépést a sakkfesztivál díszvendége, az exvilágbajnok ötszörös győztes, Viswanathan Anand  tette meg. A 17 éves indiai nagymester a spanyol megnyitás nyílt változatát játszotta meg. Aronian a 8.Hxe5-ös vari mellett döntött a 8.dxe5 helyett. Gyorsan peregtek a lépések, a két jól felkészült sakkozó a 32. lépést követően egyezett meg a döntetlenben. Érdekességként megjegyzem, hogy Anand és Aronian különböző időkontrollok mellett 116 játszmában mérte össze erejét, az 52 éves exvilágbajnok, a FIDE alelnöke kilencedik a világranglistán.

 

A holland sakkrajongók Anish Giri remek győzelmének örülhettek. Giri új tervvel lepte meg a 16 esztendős Gukesht, bádtyájának e vonalon történt duplázása után a sötét királyszárny elleni akció nagy erővel bontakozott ki. A tisztáldozatot újabb taktikai csapás követte. Giri vezért nyert, a 27. lépést követően fogadhatta Gukesh fratulációját. Az indiai titán kettős vereséggel rajtolt.

 

Egyre nagyobb fölénybe került Magnus Carlsen a 18 éves Vincent Keymerrel szemben. A címvédő nyolcszoros győztes norvég világelső a Grünfeld védelmű partiban nehéz feladat elé állította német ellenfelét, aki nagy időzavarba is került.

 

Carlsen minőségáldozata után nem a legerélyesebb folytatás mellett döntött, az állás bástyavégjátékra egyszerűsödött, Keymer szívósan védekezett, de nem tudta megakadályozni, hogy a világbajnok érvényesítse anyafi előnyét.

 

Nagy esélyt szalasztott el a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren, hogy kettős győzelemmel rajtoljon. Parham Maghsoodloo elleni spanyol megnyitású ütközetben taktikai adok-kapok után két bástyája harcolt az iráni sakkozó bástyája és futópárjával szemben, majd bástya és három összekötött szabadgyalogja a bástys és futó ellen nyerőesélyt adott.

 

Ding Liren az első időkontroll után a 42. lépésén 50 percet gondolkodott, az eltékozolt percek nagyon hiányoztak a folytatásban. Időzavarban a 60. lépésben nyerést hagyott ki, Maghsoodloo sikerrel tartóztatta fel a a szabadgyalogokat, 79 lépés után kötöttek békét.

A 82. Tata Steel Masters győztese, Fabiano Caruana nagyot küzdött a remiért a 18 éves Nodirbek Abduszattorovval szemben. Az üzbég olimpiai bajnok a bástyavégjátékban gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni.

Kedvező esélyű állást játszhatott Wesley So, de fokozatosan kicsúszott kezéből a kezdeményezés, Arjun Erigaisi is második remijét könyvelhette el.

Jelents időelőnnyel játszhatott kecsegtető pozíciót Rapport Richátd, a 2021-es torna győztese, Jorden Van Foreest kiharcolta a döntetlent.

 

A 2. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2760) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722) döntetlen (Angol megnyitás, 48)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Praggnanandhaa R (indiai, 2684) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

Vincent Keymer (német, 2696) - Magnus Carlsen (norvég, 2859) 0 – 1 (Grünfeld védelem, 65)

Ding Liren (kínai, 2811) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) döntetlen (Spanyol megnyitás, 79)

Anish Giri (holland, 2764) - Gukesh D (indiai, 2725) 1 – 0 (Ragozin védelem, 27Ö

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766) döntetlen (Ragozin védelem, 54)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Rapport Richárd (román, 2740) döntetlen (Orosz huszárjáték, 55)

 

85. Tata Steel Masters Wijk aan Zee , 2023. január 13-29.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2859

*

.

.

.

.

½

.

.

.

.

.

.

1

.

2908

2.

Nodirbek Abduszattorov

g

UZB

2713

.

*

.

.

½

.

.

.

.

.

.

1

.

.

2946

3.

Ding, Liren

g

CHN

2811

.

.

*

.

.

.

.

.

½

.

.

.

.

1

2915

4.

Anish Giri

g

NED

2764

.

.

.

*

½

.

.

.

.

.

.

.

.

1

2938

5.

Fabiano Caruana

g

USA

2766

.

½

.

½

*

.

.

.

.

.

.

.

.

.

1

2738

6.

Levon Aronian

g

USA

2735

½

.

.

.

.

*

.

.

.

½

.

.

.

.

1

2771

7.

Wesley So

g

USA

2760

.

.

.

.

.

.

*

½

.

.

½

.

.

.

1

2701

8.

Arjun Erigaisi

g

IND

2722

.

.

.

.

.

.

½

*

.

½

.

.

.

.

1

2722

9.

Parham Maghsoodloo

g

IRI

2719

.

.

½

.

.

.

.

.

*

.

.

.

½

.

1

2753

10.

Praggnanandhaa R

g

IND

2684

.

.

.

.

.

½

.

½

.

*

.

.

.

.

1

2728

11.

Jorden Van Foreest

g

NED

2681

.

.

.

.

.

.

½

.

.

.

*

½

.

.

1

2750

12.

Rapport Richárd

g

ROU

2740

.

0

.

.

.

.

.

.

.

.

½

*

.

.

½

2504

13.

Vincent Keymer

g

GER

2696

0

.

.

.

.

.

.

.

½

.

.

.

*

.

½

2596

14.

Gukesh D

g

IND

2725

.

.

0

0

.

.

.

.

.

.

.

.

.

*

0

A 3. forduló párosítása:

Rapport Richárd (román, 2740) - Wesley So (amerikai, 2760)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766) - Jorden Van Foreest (holland, 2681)

Gukesh D (indiai, 2725) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Anish Giri (holland, 2764)

Magnus Carlsen (norvég, 2859) - Ding Liren (kínai, 2811)

Praggnanandhaa R (indiai, 2684) - Vincent Keymer (német, 2696)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722) - Levon Aronian (amerikai, 2735)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com  tatasteelchess.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Tata Steel Masters  első fordulójában Abduszattorov és Ding Liren győzött 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Wijk aan Zee-ben megkezdődött az esztendő első szuperversenye, a 85. Tata Steel Chess Masters. Az első fordulóban két játszma végződött döntéssel. A kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világbajnoki döntőjére készülő Ding Liren sötéttel nyert a 16 éves indiai Gukesh ellen. A tavalyi sakkolimpián nagy meglepetésre aranyérmes üzbég válogatott éltáblása, a 18 éves Nodirnek Abduszattorov a román színekben játszó Rapport Richárdot sötéttel győzte le. A nyitány szuperrangadója, a nyolcszoros győztes címvédő, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros örmény olimpiai bajnok amerikai Levon Aronian összecsapása lépésismétléses remivel ért véget. Pontosztozkodás született a holland Jorden Van Foreest és az amerikai Wesley So, az amerikai Fabiano Caruana és a holland Anish Giri, az iráni Parham Maghsoodloo és a német Vincent Keymer és az indiai Praggnanandhaa és Arjun Erigaisi játszmáiban.

A 85. Tata Steel Masters első fordulójának csúcsrangadóját az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros örmény olimpiai bajnok, egy éve amerikai színekben játszó Levon Aronian vívta. Különböző időkontrollok mellett az összecsapásukig már 205 partiban mérték össze erejüket.  A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronian 2,5-1,5-re nyert a 14 éves Magnus ellen. 2006-ban a Tal-emlékversenyen az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül a villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, klasszikus kontrollal 43 döntetlen mellett 18-8-ra vezetett. Aroniannak azonban  többször is sikerült borsot törnie Carlsen orra alá. Hat éve a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt.

Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította „ősi” riválisát a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Két esztendeje a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aronian óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán és St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert.

Három éve a koronavírus-járvány miatt a stavangeri Altibox Norway Chess torna kivételével csak online rapid és villámversenyeken csatáztak. A hetvenedik klasszikus játszmájukat tavaly a 9. Sinquefield Cup viadal második fordulójában játszották, sorozatos cserék után a békés mederben folyt játszmában megosztoztak a ponton.

Utoljára a Meltwater Champions Chess Tour Generation Cup viadalán mérkőztek meg, Magnus Carlsen a kvalifikációs versenyen legyőzte Levon Aroniant, majd a negyeddöntőben 3-1-es   győzelemmel tovább javította a tekintélyt parancsoló statisztikáját a rapid és a blitz műfajban, 62 döntetlen mellett 45-28-ra vezet.

Wijk aan Zee-ben a katalán megnyitás egyik népszerű változatában csatáztak. Aronian jóval gyorsabban döntött a lépésjelöltek között, Carlsen megfontoltan próbálta a legjobb esélyt adó folytatást megtalálni. A címvédő előnybe is került, de a sötét király elleni akciójának esélyeit túlértékelte. Aronian ellentámadása időben bontakozott ki. A norvég világelső elégedetlen volt az eredménnyel, hogy lépésismétléssel döntetlen lett az ütközet.

A nyitányon két játszma fejeződött be döntéssel, a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren és a tavalyi sakkolimpián nagy meglepetésre aranyérmes üzbég válogatott éltáblása, Nodirbek Abduszattorov is sötéttel nyert.

A világbajnoki döntőjére készülő Ding Liren a 16 éves Gukesh ellen a vezérindiai védelemre voksolt és választása jó döntésnek bizonyult. Az indiai titán nem talált jó tervet, hátrányba került, a rutinos kínai sakkozó tetszetős taktikai megoldással nyert.

A tavalyi viadalhoz hasonlóan Rapport Richárd vereséggel kezdte a szereplését, Jan-Krzysztof Dudától kapott ki, de sikeres hajrával végül holtversenyben másodikként végzett. Nodirbek Abduszattorov ellen a bácsi megnyitásban egy ritkán látott változattal próbált zavart kelteni ellenfele soraiban.

Abduszattorov érdekes középjáték után előnyös végjátékra egyszerűsíthetett, a bástyavégjátékban gyalogelőnyt szerzett. Az időkontroll után szabagyalogok harcában az üzbég sakkozó Rapport nagy hibáját kihasználva a vártnál könnyebben érvényesítette előnyét.

Carlsenék döntetlene mellett még négy partiban született pontosztozkodás. Esélyt szalasztott el Anish Giri, sötéttel kedvezőbb állásból remizett Fabiano Caruanával.

Örülhetett a reminek Jorden Van Foreest, bosszankodhatott Wesley So. A két debütáns, Parham Maghsoodloo és Vincent Keymer küzdelmében a német nagymester nem tudott élni a kecsegtető lehetőséggel.

Az indiai háziderbin Praggnanandhaa és Arjun Erigaisi a Grünfeld védelemben vívott elméleti párbaja is döntetlennel ért véget.

Az első forduló eredményei:

Jorden Van Foreest (holland, 2681) – Wesley So (amerikai, 2760) döntetlen (Katalán megnyitás, 49)

Rapport Richárd (román, 2740) – Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) 0 – 1 (Bécsi megnyitás, 47)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766) – Anish Giri (holland, 2764)  döntetlen (Angol megnyitás, 31)

Gukesh D (indiai, 2725) – Ding Liren (kínai, 2811) 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 38)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) – Vincent Keymer (német, 2696) döntetlen (Angol megnyitás, 33)

Magnus Carlsen (norvég, 2859) – Levon Aronian (amerikai, 2735) döntetlen (Katalán megnyitás, 41)

Praggnanandhaa R (indiai, 2684) – Arjun Erigaisi (indiai, 2722) döntetlen (Grünfeld védelem, 41)

A 2. forduló párosítása:

Wesley So (amerikai, 2760) - Arjun Erigaisi (indiai, 2722)

Levon Aronian (amerikai, 2735) - Praggnanandhaa R (indiai, 2684)

Vincent Keymer (német, 2696) - Magnus Carlsen (norvég, 2859)

Ding Liren (kínai, 2811) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719)

Anish Giri (holland, 2764) - Gukesh D (indiai, 2725)

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) - Fabiano Caruana (amerikai, 2766)

Jorden Van Foreest (holland, 2681) - Rapport Richárd (román, 2740)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com  tatasteelchess.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik a 85. Tata Steel Masters, a nyolcszoros győztes Carlsen címvédőként vezeti a rajtlistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Wijk aan Zee-ben január 13. és 29. között rendezik meg a hagyományos versenysorozat nyolcvanötödik tornáját, a Tata Steel Masters szuperversenyt. Pénteken este tartják meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, szombaton indulnak a sakkórák a nagy érdeklődéssel várt viadalon. A 20-as kategóriájú, 2741-es Élő-átlagú tornán a rajtlistát a nyolcszoros győztes norvég világbajnok Magnus Carlsen címvédőként vezeti. A világranglista első tíz helyezettjéből öten a rajtnál, Carlsen régi riválisai mellett tinédzser korú trónkövetelők is meghívást kaptak. Szenzációs csatákat ígér a nagy presztízsű sorozat legfiatalabb korátlagú mezőnye. A A torna hivatalos honlapja a www.tatasteelchess.com, ahol élő internetes közvetítés lesz és még számos portálon követhető lesz a 2023-as év első nagy versenye.

 

A hagyományos versenyt a Hoogovens Művek főszponzorként 2000-ig támogatta, a privatizáció után lett a brit Corus a fesztivál névadója, és egyúttal főtámogatója. Tizenkét éve az indiai Tata Steel vette át a sakkozás kiemelt mecénásának szerepét. A holland tengerparti városka a versenyek idején két és fél hétig a sakk lázában ég. A koronavírus-járvány miatt két esztendeig elmaradtak a sakkfesztivál remek hangulatú kísérő versenyei, a 14 résztvevős szuperversenyt és a Challenger tornát a nehéz időszakban fokozott egészségügyi intézkedések közepette is megrendezték, idén ismét a teljes programra sor kerül.   

A klasszikus, a 14 résztvevős Masters méltán népszerű a sakkozók és a sakkrajongók körében is, egy-egy váratlan vereség kijavítására bőven van lehetőség, harcosabbak is a játszmák.

A tavalyi mezőnyből csak hatan a rajtnál, nagy visszatérő többek között Levon Aronian, Ding Liren,  és Wesley So, öten először bizonyíthatnak!  A világranglista első tíz helyezettjéből öten játszanak.

 

A 32 éves ötszörös világbajnok, világranglista-vezető Magnus Carlsen fényes sikerekkel övezett pályafutása 2004-ben éppen Wijk aan Zee-ben kezdődött meg. A „C” nagymesterversenyt a 13 esztendős norvég titán 13-ból 10,5 pontos szenzációs eredménnyel és játékkal nyerte meg. Négy évvel később már a szuperversenyen diadalmaskodott, sikerét még hétszer ismételte meg, 2010-ben, 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban, 2018-ban, 2019-be és tavaly is tornagyőztesként ünnepelhették, nyolc elsőségével előzi meg az ötször győztes indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot. A norvég világelső tizenkiledszer a Wijk aan Zee-i „ringben”.

A Tata Steel Masters 2023 résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2859, 1)

Ding Liren (kínai, 2811, 2)

Fabiano Caruana (amerikai, 2766, 6)

Anish Giri (holland, 2764, 7)

Wesley So amerikai, 2760, 8)

Rapport Richárd (román, 2740, 15)

Levon Aronian (amerikai, 2735, 17)

Dommaraju Gukesh (indiai, 2725, 24)

Arjun Erigaisi (indiai, 2722, 26)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719, 29)

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713, 30)

Vincent Keymer (német, 2696, 43)

Rameshbabu Praggnanandhaa (indiai, 2684)

Jorden Van Foreest (holland, 2681)

A fordulók 14 órakor kezdődnek. Az első 40 lépésre 100-100 perc a gondolkodási idő, a következő 20 lépésre 50-50, majd a parti befejezéséig még 15-15 perc, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc bónuszidővel. A tornán január 14-én lesz az első forduló. Három szabadnapot is kapnak a nagymesterek, 18-án lesz első pihenőnap, január 23-án is szünetelnek a csatározások.  A hajrá előtt, január 26-án kapnak még pihenőt a résztvevők, majd a befejező három fordulóval zárul a torna. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

Aligha kétséges, hogy Magnus Carlsen kilencedik elsőségére tör, régi riválisok és tinédzser korú trónkövetelők lesznek az ellenfelei.

 

A világranglistán második Ding Liren negyedszer szerepel a Tata Steel Masters viadalon. 2015-ben és 2016-ban másofik, 2019-ben harmadik volt a versengésben. A 30 éves kínai sakkozó idén az orosz Jan Nepomnjacsijjal a világbajnoki címért játszhat Magnus Carlsen visszalépése miatt. Három hónappal a párharc kezdési időpontja előtt még nincs a döntőnek helyszíne.

 

A rajtlistán harmadik Fabiano Caruana a világbajnokhoz hasonlóan a „C” nagymesterversenyen kezdett, 2008-ban kétpontos előnnyel győzött. Két évvel később már a legjobbakkal csatázhatott, 2012-ben a győztes Levon Aronjan mögött Carlsennel és Tejmur Radzsabovval holtversenyben második volt. Három kevésbé sikeres szereplése után 2016-ban Ding Liren társaságában lett második, öt esztendeje nagy kudarcként – 3-mal végzett, a balsiker után megnyerte a világbajnok-jelölti döntőt és a címért vívott párharcban 12 döntetlen után a rapid rapid rájátszásban kapott ki Magnus Carlsentől.

 

Három éve Fabiano Caruana szenzációs elsőségével fejeződött be a 82. Tata Steel Masters. A 27 éves amerikai nagymester kétpontos előnnyel nyerte meg az esztendő első szuperversenyét a hétszeres győztes, címvédő Magnus Carlsen előtt. 2021-ben második volt, tavaly meglepetésre csak hetedikként végzett, tizenegyedik fellépésére készül.

 

A hollandok legjobbja, a 28 éves Anish Giri végigjárta  a lépcsőfokokat, a „C” és a „B” nagymesterversenyeken keresztül vezetett az útja az elitbe. A szuperversenyen 2011-ben játszhatott először, két második és egy negyedik helyezés után öt esztendeje veretlenül Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, a rájátszást elvesztette a világbajnokkal szemben. 2019-ben fél pont hátránnyal lett második. 2021-ben a holland sakkozás kiemelkedő sikereként holtversenyben lett első, de a rájátszást elvesztette Jorden Van Foreest ellen. Tavaly negyedikként zárta a szereplését, Tizenharmadszor játszik hazai pályán a legjobbak tornáján.

 

Hetedszer látjuk Wijk aan Zee-ben versenyezni a 29 esztendős Wesley Sot. Legnagyobb sikerét 2017-ben érte el, a nagy győztesek sorába lépett. A többi eredménye is figyelemreméltó, első fellépésekor 2014-ben negyedik hellyel mutatkozott be, egy év múlva ezüstérmes, 2016-ban negyedik, tornagyőzelme után 2018-ban és 2020-ban harmadikként zárta a szereplését.

 

A román színeket képviselő Rapport Richárd ötödször játszik a nagy presztízsű versenyen. 2013-ban holtversenyben volt első a „B” nagymesterversenyen, 2014-ben bemutatkozott a szuperversenyen, a 11 partiból 3,5 pontot gyűjtött, két győzelem mellett öt vereséget szenvedett el. 2017-ben nagy szenzáció volt Magnus Carlsen elleni győzelme, de öt partit elvesztett. Különösen sajnálhatta a későbbi tornagyőztes Wesley So elleni kihagyását, fonalas nyeréseket szalasztott el. 2019-ben Rapport Richárd ötven százalékot elérve lett hármas holtversenyben hetedik. Emlékezetes marad Jan-Krzysztof Duda elleni zseniális kombinációja, az első két helyezettől szenvedett vereséget.

Tavaly remekül sikerült Rapport Richárd a Grand Prix sorozat előtti főpróbája, az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovval holtversenyben második lett.

 

A torna doyenje, a 40 éves Levon Aronian hat év után játszik ismét, örmény színekben négyszer győzött a Tata Steel Masters viadalon. 2007-ben, 2008-ban (holtversenyben Carlsennel), 2012-ben és 2014-ben remekelt, két második helyezést is szerzett, utolsó szereplésekor 2017-ben harmadik volt. Levon Aronian tavaly óta az amerikai sakkozást képviseli, eredményei látványosan visszaestek, a világranglistán csak a 17. helyen áll.

 

Két éve a 83. Tata Steel Masters viadalon óriási meglepetésre a 21 éves Jorden Van Foreest  diadalmaskodott. A veretlenségét megőrző Van Foreest és Anish Giri holtversenyben végzett az élen, az első hely sorsát rájátszás döntötte el. A két villámparti döntetlen lett, az Armageddon partiban is Van Foreest sakkozott szerencsésebb kézzel, a drámai csatában Giri túllépte a gondolkodási időt. Jorden Van Foreest már 2020-ban is meglepetést okozott negyedik helyezésével, tavaly ötödik volt.

 

Az indiai sakkozás egyik nagy ígérete, a 17 éves Praggnanandhaa tavalyi első szereplésén nem vallott szégyent, honfitársaival az elmúlt egy év alatt sokat fejlődött, sikereik Viswanathan Anand fémjelezte sakkiskolákban folyó nagyszerű munkát dicséri. Arjun Erigaisi tavaly megnyerte a nagymesterversenyt, Gukesh sikert sikerre halmozott.

 

Olimpiai bajnokként debütál Nodirbek Abduszattorov, előszőr kapott meghívást Lékó Péter tanítványa, Vincent Keymer. A lengyel Jan-Krzysutof Duda lemondta részvételét, az iráni Parham Magshoodloo nagy lehetőséget kapott.

 

Magnus Carlsen tavaly tizenötödször játszott s Tata Steel Masters viadalon, másfél pontos előnnyel lett első, nyolcadszor vehette át a győztesnek járó trófeát.

84.  Tata Steel Masters Wijk aan Zee, 2022. január 14-30.

H.

 Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

TB1

1

Magnus Carlsen

2865

1

1

1

½

½

½

1

½

½

½

1

½

1

9.5

60.25

2

Sahrijar Mamedgyarov

2767

0

½

½

½

1

½

½

1

1

½

1

½

½

8

49

3

Rapport Richárd

2763

0

½

½

½

1

½

1

0

½

½

1

1

1

8

47.25

4

Anish Giri

2772

0

½

½

½

0

1

1

½

½

1

½

½

1

7.5

44.5

5

Szergej Karjakin

2743

½

½

½

½

1

0

½

½

1

0

1

½

½

7

45.25

6

Jorden Van Foreest

2702

½

0

0

1

0

0

½

½

1

1

1

1

½

7

41.75

7

Andrej Jeszipenko

2714

½

½

½

0

1

1

½

½

½

½

0

½

½

6.5

42.75

8

Fabiano Caruana

2792

0

½

0

0

½

½

½

1

½

½

1

1

½

6.5

37.75

9

Jan-Krzysztof Duda

2760

½

0

1

½

½

½

½

0

½

½

½

½

½

6

39.25

10

Santosh Gujrathi Vidit

2727

½

0

½

½

0

0

½

½

½

1

0

1

1

6

35.5

11

Sam Shankland

2708

½

½

½

0

1

0

½

½

½

0

½

½

½

5.5

36

12

Praggnanandhaa R.

2612

0

0

0

½

0

0

1

0

½

1

½

1

1

5.5

30

13

Nils Grandelius

2672

½

½

0

½

½

0

½

0

½

0

½

0

1

4.5

28.5

14

Danyil Dubov

2720

0

½

0

0

½

½

½

½

½

0

½

0

0

3.5

23.25

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 2022-es év legfontosabb versenyeinek, eseményeinek összefoglalója  V.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány okozta két nehéz év után kiemelkedő versenyekben gazdag esztendőt zártunk, a 2022-es évet azonban beárnyékolta az orosz-ukrán háború. A FIDE Etikai Bizottsága politikai szerepvállalása miatt az orosz Szergej Karjakint hat hónapra eltiltotta hivatalos versenyeken való részvételtől. Moszkva kényszerű visszalépése után Csennaj rendezte meg a 44. sakkolimpiát. Óriási meglepetésre a kínai és az orosz csapatok távollétében a férfi válogatottak küzdelmében  az üzbég együttes lett aranyérmes az örmény és India „B” csapata előtt. Válogatottunk remekül hajrázva nyolcadikként zárta szereplését. A női sakkolimpián az ukránok értek elsőként a célba, Georgia együttese lett az ezüstérmes, India legjobbjai a harmadikok. Női válogatottunk a tizenegyedik helyen végzett. A Grand Prix három versenyből álló sorozatáról az amerikai Hikaru Nakamura és Rapport Richárd vívta ki a világbajnok-jelöltséget. Sokkolta a honi sakkéletet, a sportközvéleményt, hogy Rapport Richérd a FIDE-nél országváltást kezdeményezett, pályafutását román sakkozóként folytatja… A madridi 8 fős világbajnok-jelölti döntőben az orosz Jan Nepomnjacsij diadalmaskodott, Rapport még magyar színeket képviselve nyolcadik lett. Magnus Carlsen lemondott világbajnoki címéről, az üresen maradt trónusért Nepomnjacsij jövőre a kínai Ding Lirennel mérkőzik meg. A női világbajnok-jelölti döntő kínai sikert hozott, Tan Zhongyi és Lei Tingjie hatjátszmás párharcban dönti el, hogy ki hívhatja ki a regnáló világbajnoknőt, a kínai Ju Wenjunt.  A Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatán a 19 éves francia Alireza Firouzja bravúros St. Louis-i tornagyőzelmeivel megnyerte az összetett pontversenyt. A Meltwater Champions Chess Tour online rapid sorozaton nyolc versenyt rendeztek meg, Magnus Carlsen remekelt, győzött a fináléban és a pontversenyben is. A norvég világelsőt Wijk aan Zee-ben nyolcadszor, Stavangerben ötödször ünnepelték tornagyőzteskén, Almatiban a rapid és a vilám-világbajnoki címet is megszerezte. Kozák Ádám a junior világbajnokságon, Karácsonyi Kata a korcsoportos Európa-bajnokságon lett ezüstrmes. A magyar bajnokságon Terbe Zsuzsanna megvédte bajnoki címét, Prohászka Péter először győzött.  A Tuxera Aquaprofit NSK tizennegyedik, sorozatban tizenharmadik bajnoki címét ünnepelhette. A 2022-es esztendő  utolsó három hónapjának legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

A tiroli Zilleral-völgyben fekvő Mayrhofenben megrendezett 37. Klubcsapatok Európa-kupán a cseh Novy Bor együttese szenzációs teljesítménnyel, mind a hét ellenfelét legyőzve nyerte meg a 70 csapat 7 fordulós svájci rendszerű viadalát. A Novy Bor a befejező játéknapon a francia Asnieres Le Grand Echiquier gárdáját 3,5-2.5-re győzte le, az indiai Pentala Harikeishna a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert, megszakadt honfitársa, Santosh Gujrathi Vidit nyerősorozata, hat győzelem után kikapott az orosz Andrej Jeszipenkotól. A francia Clishy-Echecs-92 kétpontos hátránnyal lett második, a német Schachclub Viernheim 1934e.V. 11 pontot gyűjtve végzett a harmadik helyen. A rajtlistán első román CSU ASE Superbet csak hatodikként zárta szereplését. Az éltáblán az exvilágbajnok Viswanathan Anand 6 partijából 3,5 pontot szerzett, a román színekben játszó Rapport Richárd a másodikon 2,5 pontot! A Sentimento Ajka BSK utolsó meccsén 3-3-at ért el a Moravska Slavia Brno hatosával szemben, a csapat  15. helyet szerezte meg.

A Sentimento Ajka BSK együttese hat döntetlennel zárta szereplését, a 15. helyen végzett. A magyar sakkozókkal felálló Dunaszerdahely 3,5-2,5-ös nyerést ért el a Bayern München ellen és a 12. helyet szerezte meg.

A 37. Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

2

CZE

Novy Bor Chess club

7

7

0

0

14

244,5

30,5

174,5

174,5

2

5

FRA

Clichy-Echecs-92

7

5

2

0

12

233,5

31,5

169

142,5

3

6

GER

Schachclub Viernheim 1934e.V.

7

5

1

1

11

206

27

176

132,8

4

3

FRA

Asnieres Le Grand Echiquier

7

4

2

1

10

214

27

179

120

5

10

ISR

Beer Sheva Chess Club

7

5

0

2

10

206

27

159

101,5

6

1

ROU

CSU ASE Superbet

7

4

2

1

10

205,5

25,5

186,5

128

7

7

NOR

Offerspill Chess Club

7

5

0

2

10

202,5

27,5

174,5

112,5

8

4

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

7

4

2

1

10

200,5

29

169,5

115,3

9

14

ISR

Kfar Saba Chess Club

7

5

0

2

10

190

26,5

153

105

10

9

AZE

Vugar Gashimov

7

5

0

2

10

188

27

162

109,5

11

13

TUR

Gokturk Satranc Spor Kulubu

7

4

2

1

10

178

26

161,5

107,8

12

19

SVK

SK Dunajska Streda

7

5

0

2

10

138

22,5

158

105,5

13

8

ESP

Silla - València Origin of Chess

7

4

1

2

9

194,5

29

158,5

91

14

16

CZE

Moravská Slavia Brno

7

4

1

2

9

183

27,5

157,5

97,3

15

11

HUN

Sentimento Ajka BSK

7

3

3

1

9

171

25,5

167,5

98,3

(70 csapat)

A 17 női csapat versenyében meglepetés született, a veretlenségét megőrző osztrák ASVOe Pamhagen diadalmaskodott. Az Európa-bajnok örmény Elina Danieljan és az ukrán exvilágbajnok Anna Usenyina a csapat két nagy sztárja. Egypontos hátránnyal lett második a román CSU ASE Superbet, kedvezőbb Berger-Sonneborn-pontszámmal előzték meg a nagy favorit monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttesét.

A 26. Európakupa végeredménye:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

AUT

ASVOe Pamhagen

7

5

2

0

12

135,5

18,5

111

94,5

2

2

ROU

CSU ASE Superbet

7

5

1

1

11

121,5

17,5

109,5

83,8

3

1

MNC

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

7

5

1

1

11

118

16,5

112,5

86,3

4

5

POL

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

7

3

2

2

8

110,5

15,5

110,5

60,3

5

6

AUT

SK Erste Bank Baden

7

3

2

2

8

109

15,5

104,5

52

6

4

AZE

Odlar Yurdu

7

4

0

3

8

105

16,5

104,5

53

(17 csapat)

 

A bakui sakkolimpián aranyérmes, 2018-ban világbajnoki kihívó Fabiano Caruana pályafutása második amerikai bajnoki címét ünnepelhette. Félpontos előnnyel, veretlenül végzett az élen. Az ezüstérmes Ray Robson is megőrizte veretlenségét, a bronzérmes Leinier Dominguez Perez sem talált legyőzőre. A holtversenyes harmadik 19 éves Awonder Liand a sereghajtó Eishan Moradiabitól szenvedett vereséget. A címvédő Wesley So csak ötödik lett, a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian óriási meglepetésre tizedik. A világbajnok Magnus Carlsen cégét 100 millió dolláros kártérítésre perlő, a csalással megvádolt Hans Moke Niemann sikeres hajrával 7 pontot gyűjtve hetedikként zárta szereplését. A bajnokságon lejátszott 91 partiból csak 29 végződött döntéssel. A női bajnokságon rájátszás döntött, az Armageddon játszmát Jennifet Yu nyerte meg Irina Krush ellen.

Fabiano Caruana 2016-ban sikerrel debütált az amerikai bajnokságon, Wesle Sot egy ponttal megelőzve lett első. A következő bajnoki címre hat évet kellett várnia, 2017-ben Wesley So ünnepelhetett. Egy év múlva meglepetésre Sam Shankland győzött, majd Hiakaru Nakamura ötödször lett bajnok. Az elmúlt két évben Weley So végzett az élen.

Fabiano Caruana két döntetlennel rajtolt, két nyeréssel folytatta, a negyedik forduló után már egyedül állt az élen és többé nem adta ki a kezéből a vezető pozícióját, a harmadik és hetedik forduló között 4,5 pontot szerzett, a nagy sorozatnak köszönhetően a folytatásban hat döntetlen is elegendővolt elsőségéhe.

A bajnokság végeredménye:

H.

Név

Élő-pont

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

1

GM Fabiano Caruana

2763

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

1 

1 

8.5

2

GM Ray Robson

2690

½ 

x

½ 

½ 

1 

½ 

1 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

8.0

3.

GM Leinier Dominguez Perez

2747

½ 

½ 

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

1 

7.5

4

GM Awonder Liang

2608

½ 

½ 

½ 

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

1 

½ 

1 

0 

7.5

5

GM Wesley So

2774

½ 

0 

½ 

½ 

x

1 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

0 

1 

1 

7.0

6

GM Sam Shankland,

2712

½ 

½ 

½ 

½ 

0 

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

1 

7.0

7

GM Hans Moke Niemann

2699

0 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

½ 

1 

½ 

0 

1 

1 

1 

7.0

8

GM Jeffery Xiong

2690

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

½ 

7.0

9

GM Samuel Sevian

2684

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

0 

½ 

x

½ 

1 

½ 

½ 

1 

7.0

10

GM Levon Aronian

2755

½ 

½ 

½ 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

0 

½ 

½ 

1 

6.0

11

GM Dariusz Swiercz

2652

0 

½ 

½ 

0 

½ 

½ 

1 

½ 

0 

1 

x

0 

½ 

½ 

5.5

12

GM Christopher Woojin Yoo

2563

½ 

½ 

0 

½ 

1 

0 

0 

0 

½ 

½ 

1 

x

0 

1 

5.5

13

GM Aleksandr Lenderman

2535

0 

½ 

½ 

0 

0 

½ 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

x

1 

5.5

14

GM Elshan Moradiabadi

2534

0 

0 

0 

1 

0 

0 

0 

½ 

0 

0 

½ 

0 

0 

x

2.0

 

A 24 éves lengyel Jan-Krzysztof Duda elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour 2022 nyolcadik versenye, az Aimchess Rapid online viadal. Duda a döntőben az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov ellen a második mérkőzésük rájátszásában mindkét villámpartit megnyerte. Duda az első párharcban 3-1-re győzött, de Mamedgyarovnak sikerült visszavágnia, a második meccsen 2,5-0,5-re diadalmaskodott. Az első játszmában Duda nyerőesélyes állást vesztett el, megingott, bukta a második összecsapást is, majd remivel az azerbajdzsáni nagymester kiharcolta a rájátszást. Jan-Krzysztof Duda rendezte megtépázott sorait, a két 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal vívott játszmákban nem adott esélyt ellenfelének, kettős győzelemmel a torna győztese lett. A 150 ezer dolláros díjalapból a 25 ezer dolláros első díj mellett még 7 ezer dolláros bónuszt is kapott. Az oslói Esports Cup viadalon elért első helye után másodszor köszönthették győztesként.

A 16 résztvevős kvalifikációs versenyen is remekelt Jan-Krzysztof Duda, elsőként jutott a negyeddöntőbe. az indiai Santosh Gujrathi Vidit ellen 2,5 – 0,5-re nyert. Az elődöntőben Magnus Carlsent búcsúztatta. Rapport Richárd hetedikként kvalifikálta magát, az indiai Gukesht a legjobb nyolc között 2,5 – 1,5-re legyőzte. Az elődöntőben a rájátszásban kapott ki Sahrijar Mamedgxarovtól.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2902) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754)  1 - 3 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Rapport Richárd (román, 2735) – Sahrijar mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) 2,5 – 3,5 (2 – 2, 0,5 - 1,5 /1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1, döntetlen/

Az Aimchess Rapid döntő végeredménye:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2612) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) 1 – 3, 2,5 – 0,5, 0 – 2

 

Kettős azerbajdzsáni siker született a Szardínia-szigetén, Cala Gonone Dorgaliban megrendezett junior világbajnokságon. 120 résztvevő csatázott  az Open kategóriában a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon, ahol nagyszerű magyar siker született, Kozák Ádám ezüstérmes lett. A rajtlistán tizennegyedik Kozák félpontos előnnyel vezetett az utolsó forduló előtt, de drámai csatában, 75 lépésben vereséget szenvedett indiai ellenfelétől, Leon Luke Mendonca megfosztotta veretlenségétől.Nnagymesterünket. Nyolc ponttal ötös holtverseny alakult ki az első helyen, az aranyérmet végül az azerbajdzsáni Abdulla Gadimbayli szerezte meg, fél Bucholz-ponttal előzte meg Kozák Ádámot. Nagymesterünk kitűnő teljesítményének hű tükre a + 18,3 Élő-pont, a 2654-es performance-pontszám.

Harmadikként a grúz Nikolozi Kacsarava végzett. Az első számú esélyes, az orosz Andrej Jeszipenko fél ponttal kevesebbet ért el, hatodik lett. A 15 éves Gaál Zsóka 5 ponttal a 79. helyen végzett.

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

w

we

Élg+/-

1

18

IM

Abdulla Gadimbavl

AZE

2499

8

0

71,5

77

8

5,54

24,6

2

14

GM

Kozák Ádám

HUN

2516

8

0

71,5

76,5

7

5,17

18,3

3

15

IM

Nikolozi Kacsarava

GEO

2512

8

0

70,5

75

8

5,97

20,3

4

9

GM

Francesco Sonis

ITA

2531

8

0

67,5

73

8

6,43

15,7

5

4

GM

Leon Luke Mendonca

IND

2558

8

0

65,5

69,5

8

7,47

5,3

6

1

GM

Andrej Jeszipenko

FID

2668

7,5

0

71

77

7,5

8,09

-5,9

7

2

GM

Arszenij Nyesztorov

FID

2567

7,5

0

65

70

7,5

7,52

-0,2

8

22

IM

Ihor Szamunenkov

UKR

2473

7,5

0

63,5

68,5

7,5

6,05

14,5

9

16

GM

Momcsil Petkov

BUL

2511

7,5

0

60,5

64,5

7,5

6,82

6,8

10

13

IM

Artur Datvtvan

ARM

2517

7,5

0

59

64

7,5

7,48

0,

A 20 éven aluli lányok világbajnokságán hatvanhatan játszottak, a rajtlistát a bolgár Nurgyul Szalimova vezette, de 7 pontjával csak nyolcadik lett. Az első helyen eőállt holtverseny az azerbajdzsáni Govhar Beygullayevának kedvezett, aki veretlenségét az utolsó fordulóban vesztette el. A nyolcadik körben sorsdöntő győzelmet aratott holtversenyes társa, a kazah Serikbay Assel ellen.

A magyar színeket képviselő Gömböcz Zsófia 5,5 ponttal a 31. helyen végzett, öt győzelmet ért el, de öt vereséget is elszenvedett.

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

K

Élő+/-

1

4

WGM

Govhar Beygullayeva

AZE

2356

8,5

1

71,5

77,5

20

25,6

2

16

WIM

Asser Serikbay

KAZ

2181

8,5

0

69,5

74,5

20

68,8

3

2

WIM

Meruert Kamalidenova

KAZ

2376

8

0

70

75

10

1,3

4

13

WIM

Zala Urh

SLO

2221

8

0

69,5

73,5

20

45,6

5

25

FM

Iweta Jarocka

POL

2089

8

0

64,5

68,5

20

71,6

6

15

FM

Liya Kurmangaliyeva

KAZ

2199

8

0

64

68,5

20

34

7

10

FM

Lara Schulze

GER

2266

7,5

0

62

65,5

20

11

 

A női világbajnok-jelölti döntőt új lebonyolításban rendezik meg, a nyolc résztvevő a korábbi kétfordulós verseny helyett páros mérkőzéseken vívja meg csatáit. Két négyfős csoportot alakítottak ki, a politika, az orosz-ukrán háború is befolyásolta a csoportok kialakítását.

A nyolc résztvevő különböző tornákról harcolták ki a világbajnok-jelöltséget. Az orosz Alekszandra Gorjacskina az előző ciklusban világbajnoki kihívó volt. Az indiai Humpy Koneru és az orosz Katyerina Lahno a Grand Prix 2019/21-es sorozatról. az orosz Alekszandra Kosztenjuk a Világkupa győzteseként, a kínai Tan Zhongyi és az ukrán Anna Muzicsuk elődöntősként lett világbajnokjelölt. A kínai Lei Tingjie a Grand Swiss győzteseként kvalifikálta magát. Az ukrán Marija Muzicsuk Élő-pontjainak köszönheti a meghívást.

 

Monte-Carloban a kínai Lei Tingjie sikerével fejeződött be a világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjának fináléja. Az ukrán Anna Muzicsuk ellen a párharcuk negyedik játszmáját 42 lépésben nyerte meg, 2,5-1,5-re győzte le riválisát.

A párharcok eredményei:

Humpy Koneru (indiai, 2574) – Anna Muzicsuk, 2534) 3,5 – 4,5 (2 – 2, 1,5 – 2,5)  /1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1/

Lei Tingjie (kínai, 2535) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2527) 2,5 -  1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjának döntője:

Anna Muzicsuk (ukrán, 2534) – Lei Tingjie (kínai, 2535) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

 

Az üzbegisztáni Xivában rendezték meg a „B” csoport küzdelmeit. Három orosz nagymesternő és a kínai Tan Zhongyi csatázott. A kiegyenlített erők küzdelmét, a négyjátszmás párharcokat fokozott óvatosság jellemezte, minden lépésnek nagy tétje volt.

Az előző világbajnoki ciklusban Alekszandra Gorjacskina a világbajnoki címért küzdött meg a kínai Ju Wenjunnal, a rájátszásban szenvedett vereséget. Alekszandra Kosztenjuk 2088-ban Nalcsikban a kieséses rendszerű világbajnokság fináléjában a kínai Hou Ji-fan ellen nyert. Az orosz presztízsrangadón Gorjacskina három döntetlen mellett a harmadik parti megnyerésével jutott tovább.

Még izgalmasabban alakult a 2018-ban világbajnoki döntőt játszó Tan Zhongyi és Katyerina Lahno összecsapása. A rájátszás fokozott tétjét a kínai nagymesternő viselte jobban, az első rapid játszmában legyőzte riválisát.

A párharcok eredményei:

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2521) - Alekszandra Gorjacskina (orosz,  2584) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Tan Zhongyi (kínai, 2514) - Katyerina Lahno (orosz, 2563)  4,5  3,5 döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A fináléban nagy csatában Tan Zhongyi legyőzte az esélyesebbnek tartott Alekszandra Gorjacskinát és honfitársnőjével Lei Tingjiével hatjátszmás mérkőzést vív a kihívó jogáért. A győztes játszjat a címért a regnáló világbajnoknővel, Ju Wenjunnal.

A világbajnok-jelölti döntő „B” csoportjának döntője:

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2584) - Tan Zhongyi (kínai, 2514)  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

 

Reykjavíkban a Fischer Random Chess világbajnokság döntőjét a legjobb négy között a világbajnok Magnus Carlsent legyőzőorosz Jan Nepomjacsij és az előcsatározásokban veretlenségét megőrző amerikai Hikaru Nakamura vívta. A fináléban Nakamura 3-2-re legyőzte Nepomnjacsijt.

A mérkőzést az amerikai nagymester sötéttel elért nyeréssel kezdte, majd döntetlennel folytatták. Nepomjcasij a harmadik játszmában sötéttel győzött, kiegyenlített, a negyedik partiban gyorsan remiztek. A világbajnoki címet az Armageddon játszma döntötte el, Nakamurának világossal 15 perce volt, Nepomnjacsijnak 13, de számára a döntetlen sikert jelentett volna. Nakamura 48 lépésben megnyerte az összecsapást. Első helyéért 150 ezer dolláros díjat vehetett át, Neponjacsij 85 ezerrel vigasztalódhatott a 400 ezer dolláros díjalapból. A bronzmérkőzésen Magnus Carlsen elvesztette az első játszmát Nodirbek Abduszattorovval szemben, mesterhármassal végül 3 - 1-re legyőzte a 18 éves üzbég sakkozót. Az ötödik helyért vívott meccsen az orosz Vlagyimir Fedoszejev 3-1-re nyert a címvédő amerikai Wesley So ellen. A hetedik helyet a német Matthias Bluemann szerezte meg, az izlandi Hjorvar Steinn Gretarssont 3-1-re győzte le.

 

A Fischer Random Chess világbajnokság döntőjének végeredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2793)- Hikaru Nakamura (amerikai, 2768) 2 – 3 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 0 - 1)

A bronzmérkőzés végeredménye:

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) – Magnus Carlsen (norvég, 2856) 1 – 3 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 0 – 1)

Az 5. helyért vívott párharc végeredménye:

Vlagyinir Fedoszejev (orosz, 2688) Wesley So (amerikai, 2774) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

A 7. helyért vívott párharc végeredménye:

Hjorvar Steinn Gretaesson (izlandi, 2533) – Matthias Bluemann (német, 2647) 1 – 3 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

 

San Franciscoban Magnus Carlsen szenzációs elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour 2022 döntője. A norvég világelső a befejező fordulóban a lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen 3-1-re nyert, valamennyi ellenfelét legyőzve 7 pontos előnnyel végzett az élen. A mesterhármassal rajtoló Duda végül csak negyedikként végzett, négy meccsét is elbukta sorozatban. Az amerikai Wesley So lett az ezüstérmes, utolsó mérkőzésén az Armageddon játszmában kapott ki a holland Anish Giritől. A vietnami Le Quang Liem szerezte meg a harmadik helyet, az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovot 3-1-re győzte le. Nagy csatát vívott a két indiai titán, a 17 éves Praggnanandhaa 2,5-1,5-ös nyeréssel megfosztotta jobb helyezés reményétől két évvel idősebb honfitársát. A nyolc versenyből és a fináléból álló sorozat remek díjazása a legjobbak számára is érthetően vonzóvá tette a részvételt. A 15-15-15 perces játszmák a lépésenként 10-10 másodperc bónusszal vívott csaták, a sakkrangóknak nagy élményt nyújtottak, élvezetes kommentárok segítették őket az összecsapások jobb megértésében. Magnus Carlsen hét tornán és a döntőben játszott, ötször ünnepelték győztesként, újabb trófea került páratlan sikerekben gazdag gyűjteményébe.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 döntőjének végeredménye:

 

 

Bakuban az üzbég Nodirbek Abduszattorov elsőségével fejeződött be a 8. Vugar Gasimov emlékverseny. A 18 éves olimpiai bajnok ötpontos előnnyel végzett az élen az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov és Rauf Mamedov előtt. Rapport Richárd negyedik lett, fél ponton múlott dobogós helyezése.

A rapid tornán Abduszattorov rajt-cél   győzelmet aratott, kétpontos előnnyel várhatta a kétfordulós villámversenyt.

H.

  Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Nodirbek Abduszattorov (2713)

 

2

2

1

1

2

1

1

2

2

14

2

 Francisco Vallejo Pons (2716)

0

 

1

2

2

1

1

2

2

1

12

3

 Rauf Mamedov (2646)

0

1

 

1

2

1

2

2

2

1

12

4

 Wang Hao (2722)

1

0

1

 

1

1

2

1

2

1

10

5

 Rapport Richárd (2740)

1

0

0

1

 

1

1

0

2

2

8

6

 Sahrijar Mamedgyarov (2740)

0

1

1

1

1

 

2

1

1

0

8

7

 Abdulla Gadimbajli (2524)

1

1

0

0

1

0

 

2

1

1

7

8

 Gukesh D (2725)

1

0

0

1

2

1

0

 

0

2

7

9

 Sam Shankland (2710)

0

0

0

0

0

1

1

2

 

2

6

10

 Aydin Szulejmanli (2543)

0

1

1

1

0

2

1

0

0

 

6

A villámverseny első játéknapja után Nodirbek Abduszattorov az összetett pontversenyben három és félpontos előnnyel vezetett, a második félidőben még fölényesebbé tette sikerét.

A 8. Vugar Gasimov emlékverseny végeredménye:

1.Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) 25,5 pont

2. Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2740) 20,5

3. Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2646) 20,5

4. Rapport Richárd (román, 2740) 20

5. francisco Vallejo Pons (spanyol, 2710) 19,5

6. Wang Hao (kínai, 2722) 19

7. Sam Shankland (amerikai, 2710) 17

8. Gukesh D (indiai, 2725) 15

9. Abdulla Gadimbayli (azerbajdzsáni, 2524) 12

10. Aydin Szuleymanli (azerbajdzsáni, 2543) 11

 

Terbe Zsuzsanna és Prohászka Péter elsőségével fejeződött be a 66. női és a 71. férfi sakkbajnokság. Terbe utolsó partiját elvesztette Erdős Boglárkával szemben, aki nagy hajrával lett bronzérmes. Terbe Julianna testvére mögött kétpontos hátránnyal végzett a második helyen. Férfi sakkozóink viadalán Prohászka kölcsönös időzavarban túljátszotta Korpa Bencét, győzelmével első bajnok címét ünnepelhette. Grigorjanc Szergej lett a második, Kozák Ádám a bronzérmes. A bajnokság első öt helyezettje megőrizte veretlenségét.  az

Egyperces gyászszünettel kezdődtek meg a bajnokságók utolsó fordulói, a résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek meg a 76 éves korában kedd hajnalban elhunt Faragó Iván nemzetközi nagymesterről, az 1980-as máltai sakkolimpián ezüstérmes csapat tagjáról.

 

A 71. férfi bajnokság végeredménye:

H.

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

GM

Prohászka Péter

2563

*

½

½

½

½

1

1

1

½

1

17

4

0

26,00

2

GM

Grigorjanc Szergej

2553

½

*

½

½

½

½

1

½

1

1

15

3

0

24,00

3

GM

Kozák Ádám

2549

½

½

*

½

½

1

½

½

½

1

13

2

0

22,75

4

GM

Berkes Ferenc

2645

½

½

½

*

½

½

1

½

½

½

11

1

0,5

21,75

5

GM

Nagy áabor

2488

½

½

½

½

*

½

½

½

½

1

11

1

0,5

21,00

6

GM

Horváth Csaba

2501

0

½

0

½

½

*

0

1

1

½

10

2

0

16,50

7

GM

Korpa Bence

2516

0

0

½

0

½

1

*

½

0

1

9

2

0

13,25

8

GM

Fodor Tamás Jr.

2506

0

½

½

½

½

0

½

*

½

1

9

1

0

16,25

9

GM

Papp Gábor

2557

½

0

½

½

½

0

1

½

*

0

8

1

0

16,50

10

GM

Horváth Ádám

2485

0

0

0

½

0

½

0

0

1

*

5

1

0

8,00

H.

 

Név

Élő

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

Élő+/-

1

GM

Prohászka Péter

2563

17

4

0

26,00

16,2

2

GM

Grigorjanc Szergej

2553

15

3

0

24,00

12,7

3

GM

Kozák Ádám

2549

13

2

0

22,75

8,2

4

GM

Berkes Ferenc

2645

11

1

0,5

21,75

-9,6

5

GM

Nagy Gábor

2488

11

1

0,5

21,00

11,7

6

GM

Horváth Csaba

2501

10

2

0

16,50

-0,1

7

GM

Korpa Bence

2516

9

2

0

13,25

-7,1

8

GM

Fodor Tamás Jr.

2506

9

1

0

16,25

-0,9

9

GM

Papp Gábor

2557

8

1

0

16,50

-13

10

GM

Horváth Ádám

2485

5

1

0

8,00

-18,1

 

A 66. női bajnokság végeredménye:

H.

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

WFM

Terbe Zsuzsanna

2151

*

½

0

½

½

½

1

1

1

1

16

4

0

24,00

2

WIM

Terbe Julianna

2283

½

*

1

½

½

½

½

1

1

0

14

3

0

24,00

3

WFM

Erdős Boglárka

2157

1

0

*

0

0

½

1

0

1

1

13

4

0

18,00

4

WFM

Karácsonyi Kata

2161

½

½

1

*

½

0

0

½

1

1

13

3

0

21,00

5

WFM

Iván-Gál Hanna Krisztina

2161

½

½

1

½

*

½

1

½

½

½

13

2

0

23,75

6

WFM

Demeter Dorina

2174

½

½

½

1

½

*

½

½

1

0

12

2

0

22,50

7

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2224

0

½

0

1

0

½

*

½

0

1

9

2

0

15,25

8

WIM

Havanecz Bianka

2202

0

0

1

½

½

½

½

*

½

½

9

1

0

17,00

9

WFM

Szente-Varga Fruzsina

2071

0

0

0

0

½

0

1

½

*

1

8

2

1

11,25

10

WIM

Dudás Eszter

2112

0

1

0

0

½

1

0

½

0

*

8

2

0

15,25

H.

Név

Élő

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

K

Élő+/-

1

WFM

Terbe Zsuzsanna

2151

16

4

0

24,00

20

35

2

WIM

Terbe Julianna

2283

14

3

0

24,00

20

-10,6

3

WFM

Erdős Boglárka

2157

13

4

0

18,00

20

3,4

4

WFM

Karácsonyi Kata

2161

13

3

0

21,00

40

25,2

5

WFM

Iván-Gál Hanna Krisztina

2161

13

2

0

23,75

20

22,6

6

WFM

Demeter Dorina

2174

12

2

0

22,50

40

17,6

7

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2224

9

2

0

15,25

20

-34,8

8

WIM

Havanecz Bianka

2202

9

1

0

17,00

20

-19

9

WFM

Szente-Varga Fruzsina

2071

8

2

1

11,25

20

-3,6

10

WIM

Dudás Eszter

2112

8

2

0

15,25

20

-14,4

 

Magnus Carlsen remekelt Almatiban, megnyerte a rapid és a villám-világbajnokságot is

 

Almatiban a norvég világelső Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be az Open kategóriában a rapid világbajnokság. A 13 fordulós viadalon fordulatokban gazdag összecsapások után Carlsen félpontos előnnyel végzett az élen, negyedszer ünnepelhették világbajnokként. Nagyszerű sikerként ezüstérmes lett a 18 éves német Vincent Keymer, harmadikként a remekül hajrázó amerikai Fabiano Caruana ért célba. A román színekben játszó Rapport Richárd nyolcadikként fejezte be a sok meglepetéssel is szolgáló 178 résztvevős versenyt. A női világbajnoki cím sorsa rájátszásban dőlt el, a kínai Tan Zhongyi a kazah Dinara Szaduakasszova ellen 1,5-0,5-re  nyert. Szenzáció a 15 éves indiai Savitai Shri B harmadik helye. 

A rapid világbajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2834

10

100

107

2660

0

2

54

GM

Vincent Keymer

GER

2590

9,5

102,5

107,5

2682

0

3

8

GM

Fabiano Caruana

USA

2747

9,5

96,5

101,5

2649

0

4

14

GM

Danyil Dubov

FID

2712

9

103

109

2669

0

5

37

GM

Arjun Erigaisi

IND

2628

9

102,5

107,5

2711

0

6

11

GM

Vlagyimir Fedoszejev

FID

2741

9

100

105,5

2668

0

7

12

GM

Vladiszlav Artyemijev

FID

2727

9

99,5

106,5

2638

0

8

2

GM

Rapport Richárd

ROU

2802

9

85,5

91

2591

0

9

38

GM

Sarin Nihal

IND

2628

8,5

96,5

102,5

2655

0

10

20

GM

Nodirbek Abduszattorov

UZB

2676

8,5

96,5

101,5

2676

0

11

60

GM

Rauf Mamedov

AZE

2578

8,5

96,5

101,5

2629

0

12

15

GM

Anish Giri

NED

2708

8,5

96

102,5

2634

0

13

4

GM

Jan-Krzysztof Duda

POL

2791

8,5

95

101

2627

0

14

6

GM

Jan Nepomnjacsij

FID

2766

8,5

95

100,5

2629

0

A női világbajnoki cím sorsa rájátszásban dőlt el, a kínai Tan Zhongyi a kazah Dinara Szaduakasszova ellen 1,5-0,5-re  nyert. Szenzáció a 15 éves indiai Savitai Shri B harmadik helye.

A női rapid világbajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

3

GM

Tan Zhongyi

CHN

2502

8,5

73,5

79

2363

0

2

9

IM

Dinara Szaduakasszova

KAZ

2435

8,5

65,5

70

2269

0

3

36

WIM

,Savithi Shri B

IND

2311

8

69

72

2347

0

4

4

GM

Alekszandra Gorjacskina

FID

2484

8

68,5

73

2353

0

5

8

GM

Zsanszaja Abdumalik

KAZ

2448

8

67,5

71

2334

0

6

7

GM

Humpy Koneru

IND

2468

8

66

70,5

2353

0

7

60

IM

Alina Bivot

FID

2179

7,5

71,5

76,5

2376

0

8

11

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2405

7,5

69

73

2348

0

9

1

GM

Alekszandra Kosztenjuk

FID

2537

7,5

64

68,5

2334

0

10

45

IM

Darja Csarocskina

FID

2259

7,5

57

59

2319

0

Almatiban a klasszikus sakkozás ötszörös világbajnoka, Magnus Carlsen a villámsakkban is megmutatta különleges képességeit, egypontos előnnyel lett világbajnok, megismételte két korábbi diadalát, Dubaj (2014) és Moszkva (2019) után harmadszor duplázott! Hazai pályán a 18 éves Bibiszara Asszaubajeva megvédte a villámsakk világbajnoki címét. Remek csaták, fordulatokban gazdag játszmákkal fejeződött be a villám-világbajnokság. Öt napig Kazahsztán második legnagyobb városában zajló rapid és blitz-világbajnokság állt a sakkvilág érdeklődésének középpontjában. Az első játéknap, 12 forduló után az amerikai Hikaru Nakamura vezette a versengést, a folytatásban érvényesült Magnus Carlsen technikája, gyorsasága, a 9 forduló során legnagyobb riválisánál 2 ponttal többet ért el. Magnus Carlsen két világbajnoki címéért 120 ezer dolláros díjat vehetett át. Hikaru Nakamurának be kellett érnie az ezüstéremmel, meglepetés az örmény Haik M. Martiroszjan harmadik helyezése. Rapport Richárd sikeres hajrával kilencedikként ért célba.

A villám-világbajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

3

GM

Magnus Carlsen

NOR

2830

16

264

274

2721

0

2

1

GM

Hikaru Nakamur

USA

2909

15

272,5

283

2726

0

3

13

GM

Haik M. Martiroszjan

ARM

2745

15

258

267,5

2677

0

4

7

GM

Anish Giri

NED

2792

14,5

268

277

2711

0

5

9

GM

Jan-Krzysztof Duda

POL

2773

14,5

262,5

273,5

2698

0

6

6

GM

Danyil Dubov

FID

2792

14,5

258

267

2692

0

7

18

GM

Alekszej Szarana

FID

2708

14,5

234,5

242

2599

0

8

15

GM

Vlagyimir Fedoszejev

FID

2733

14

256,5

265,5

2688

0

9

31

GM

Rapport Richárd

ROU

2654

14

247

255,5

2644

0

10

5

GM

Vladiszlav Artyemijev

FID

2803

13,5

260,5

270

2690

0

11

14

GM

Dmitrij Andrejkin

FID

2735

13,5

251,5

261

2637

0

12

8

GM

Jan Nepomnjacsij

FID

2782

13,5

250,5

259,5

2676

0

13

59

GM

Vincent Keymer

GER

2600

13,5

248,5

257

2693

0

14

38

GM

Salem A. R. Saleh

UAE

2633

13,5

222

230,5

2555

0

15

2

GM

Fabiano Caruana

USA

2847

13

250,5

259,5

2643

0

16

116

GM

Denisz Lazavik

FID

2484

13

248

257

2694

0

17

46

GM

Pentala Harikrishna

IND

2617

13

242

250

2601

0

18

19

GM

Sarin Nihal

IND

2702

13

239,5

248,5

2606

0

19

25

GM

Nodirbek Abduszattorov

UZB

2666

13

235,5

243,5

2584

0

 

Fordulatokban gazdag volt a női világbajnokság is. A hajrában váratlan eredmények születtek. A sokáig magabiztosan vezető orosz Polina Suvalova a finisben vált bizonytalanná. Félpontos előnnyel vezetett a 16. forduló előtt, de kikapott az indiai Humpy Konerutól és "csak" bronzérmes lett, legyőzője zárta másodikként a viadalt. A hazai pályán játszó 18 éves Bibiszara Asszaubajeva bravúros ötös nyerősorozattal megvédte tavalyi szenzációs elsőségét.

A női villám-világbajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

12

IM

Bibiszara Asszaubajeva,

KAZ

2404

13

164,5

170,5

2375

0

2

4

GM

Humpy Koneru

IND

2474

12,5

148,5

155,5

2260

0

3

22

IM

Polina Suvalova,

FID

2361

12

171

178,5

2398

0

4

2

GM

Tan Zhongyi,

CHN

2510

12

169

175

2389

0

5

11

IM

Mari Arabidze

GEO

2404

11,5

155,5

161,5

2326

0

6

1

GM

Katyerina Lahno

FID

2522

11

165,5

172,5

2343

0

7

8

GM

Nana Dzagnidze,

GEO

2416

11

163

170,5

2346

0

8

23

IM

,Olga Badelka

FID

2337

11

161,5

168

2324

0

9

14

GM

Elisabeth Paehtz,

GER

2396

11

158

165

2314

0

10

17

IM

Gunaj Mammadzada,

AZE

2383

11

155,5

161,5

2315

0

11

7

GM

Antoaneta Sztefanova,

BUL

2427

11

155

162

2315

0

12

9

GM

Zsanszaja Abdumalik,

KAZ

2413

11

138,5

145

2223

0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 2022-es év legfontosabb versenyeinek, eseményeinek összefoglalója IV.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány okozta két nehéz év után kiemelkedő versenyekben gazdag esztendőt zártunk, a 2022-es évet azonban beárnyékolta az orosz-ukrán háború. A FIDE Etikai Bizottsága politikai szerepvállalása miatt az orosz Szergej Karjakint hat hónapra eltiltotta hivatalos versenyeken való részvételtől. Moszkva kényszerű visszalépése után Csennaj rendezte meg a 44. sakkolimpiát. Óriási meglepetésre a kínai és az orosz csapatok távollétében a férfi válogatottak küzdelmében  az üzbég együttes lett aranyérmes az örmény és India „B” csapata előtt. Válogatottunk remekül hajrázva nyolcadikként zárta szereplését. A női sakkolimpián az ukránok értek elsőként a célba, Georgia együttese lett az ezüstérmes, India legjobbjai a harmadikok. Női válogatottunk a tizenegyedik helyen végzett. A Grand Prix három versenyből álló sorozatáról az amerikai Hikaru Nakamura és Rapport Richárd vívta ki a világbajnok-jelöltséget. Sokkolta a honi sakkéletet, a sportközvéleményt, hogy Rapport Richérd a FIDE-nél országváltást kezdeményezett, pályafutását román sakkozóként folytatja… A madridi 8 fős világbajnok-jelölti döntőben az orosz Jan Nepomnjacsij diadalmaskodott, Rapport még magyar színeket képviselve nyolcadik lett. Magnus Carlsen lemondott világbajnoki címéről, az üresen maradt trónusért Nepomnjacsij jövőre a kínai Ding Lirennel mérkőzik meg. A női világbajnok-jelölti döntő kínai sikert hozott, Tan Zhongyi és Lei Tingjie hatjátszmás párharcban dönti el, hogy ki hívhatja ki a regnáló világbajnoknőt, a kínai Ju Wenjunt.  A Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatán a 19 éves francia Alireza Firouzja bravúros St. Louis-i tornagyőzelmeivel megnyerte az összetett pontversenyt. A Meltwater Champions Chess Tour online rapid sorozaton nyolc versenyt rendeztek meg, Magnus Carlsen remekelt, győzött a fináléban és a pontversenyben is. A norvég világelsőt Wijk aan Zee-ben nyolcadszor, Stavangerben ötödször ünnepelték tornagyőzteskén, Almatiban a rapid és a vilám-világbajnoki címet is megszerezte. Kozák Ádám a junior világbajnokságon, Karácsonyi Kata a korcsoportos Európa-bajnokságon lett ezüstrmes. A magyar bajnokságon Terbe Zsuzsanna megvédte bajnoki címét, Prohászka Péter először győzött.  A Tuxera Aquaprofit NSK tizennegyedik, sorozatban tizenharmadik bajnoki címét ünnepelhette. A 2022-es esztendő  harmadik negyedévének legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 nyolc versenyből és a fináléból álló sorozatának ötödik tornáján, az FTX Road to Miami viadalon az amerikai színekben játszó háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian sikerével fejeződött be.

A 16 résztvevő kvalifikációs versenyén a 21 éves amerikai Samuel Sevian egy ponttal előzte meg a 19 esztendős indiai Arjun Erigaisit, Rapport Richárd negyedikként harcolta ki a továbbjutását. A negyeddöntőben Raport az amerikai Jeffery Xiongot a rájátszásban győzte le.

Az elődöntő eredményei:

Wei Yi (kínai, 2729) – Rapport Richárd (magyar, 2727) 2,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Levon Aronian (amerikai, 2748) Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2790) 3 – 1 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

A torna döntőjében Levon Aronian kettős győzelmet aratott Wei Yi ellen. Az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg 16 évvel fiatalabb ellenfelével szemben. A kínai sakkozó a második és a harmadik partiban is győzelmet szalasztott el, Aronjan három döntetlen után a negyedik partit nyerte meg. A második mérkőzésük első játszmában döntetlent ígérő állásban, egyszerű bástyavégjátékban Wei Yi fatális hibát vétett. A második összecsapásban Aronian bebiztosíthatta volna végső sikerét, de remire rontotta nyerőesélyes pozícióját. Wei Yi a harmadik partiban még többet kockáztatott, Aronian 26 lépésben győzött és nyerte meg az MCCT ötödik versenyét.

Az FTX Road to Miami döntő végeredménye:

Levon Aronian (amerikai, 2748) - Wei Yi (kínai, 2729) 2,5 – 1,5, 2,5 – 0,5

Zágrábban az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2022 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia rapid és villámverseny. A norvég világelső félpontos előnnyel végzett az élen. A 9 fordulós rapid tornán holtversenyes második volt, a villámverseny első játéknapja után másfél pontos előnnyel állt az élen. A viadal utolsó fordulója előtt már a verseny győztese volt, némi szépséghiba, hogy utolsó két partiját is elvesztette. Magnus Carlsen a 175 ezer dolláros díjalapból 40 ezret nyert. A dobogós helyek sorsa nagy küzdelemben dőlt el, a villámverseny első játéknapján gyengén snellező francia duó, Alireza Firouzja és Maxime Vachier-Lagrave kettőse nagy hajrával szerezte meg az ezüst és a bronzérmet. Az amerikai Wesley So lecsúszott a dobogóról. A világbajnoki kihívó orosz Jan Nepomnjacsij nem tudott javítani. A holland Jorden Van Foreest a rapid torna megnyerésé után a gyorsabb tempót már nem bírta.

SuperUnited Rapid 2022 Zágráb  2022. július 20-24.

kat. XXI (2756)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Jorden Van Foreest

g

NED

2678

*

0

0

1

½

1

1

1

½

1

6

2889

2.

Wesley So

g

USA

2773

1

*

½

½

½

½

½

½

1

½

2833

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2864

1

½

*

½

½

½

0

½

1

1

2823

4.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

½

½

*

½

½

1

½

1

1

2831

5.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2760

½

½

½

½

*

0

1

½

½

1

5

2798

6.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

0

½

½

½

1

*

0

1

0

1

2754

7.

Sahrijar Mamedgyarov

g

AZE

2759

0

½

1

0

0

1

*

½

½

½

4

2712

8.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2754

0

½

½

½

½

0

½

*

½

½

2675

9.

Ivan Saric

g

CRO

2680

½

0

0

0

½

1

½

½

*

0

3

2638

10.

Veszelin Topalov

g

BUL

2728

0

½

0

0

0

0

½

½

1

*

2592

A SuperUnited Croatia rapid és villámverseny végeredménye:

Miamiban Magnus Carlsen győzött a Meltwater Champions Chess Tour 2022 hatodik versenyén, az FTX Crypto Cup online rapid viadalon. Az utolsó fordulóban a 17 éves indiai Praggnanandhaa 2-2 után a rájátszásban 2 - 0-ra legyőzte Carlsent, szenzációs sikerként a második helyen végzett. Magnus Carlsen az idei sorozaton harmadik tornagyőzelmét szerezte meg. A versengésben két meccset a rájátszásban vesztett el, Praggnanandhaa mellett a lengyel Jan-Krzysztof Duda nyert a norvég világelső ellen. A francia Alireza Firouzja az amerikai Levon Aroniant legyőzve lett a harmadik. Győzelemmel zárta szereplését a vietnami Le Quang Liem és Jan-Krzysztof Duda, a sikertelen rajtot követően jól hajráztak. A 210 ezer dollár díjalapú nyolc résztvevős viadalon a nagymesterek 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal négyjátszmás párharcokat vívtak, a győzelem 3 pontot ért, 2-2-nél rájátszás döntött, a villámpartik győztese 2 pontot kapott, a vesztes egyet.

Az FTX Crypto Cup végeredménye:

St. Louisban a 19 éves francia Alireza Firouzja szenzációs sikerével fejeződött be a Grand Chess Tour 2022 negyedik viadala, a rapid és villámverseny. A rapid tornán honfitársával, Maxime Vachier-Lagraveve holtversenyben végzett az élen.  A villámverseny első játéknapja után az összetett pontversenyben 3 pontos előnnyel vezetett. A visszavágókon Firouzja csak két döntetlent engedélyezett riválisainak, az összetett pontversenyt ötpontos előnnyel nyerte meg a címvédő amerikai Hikaru Nakamura előtt.  Firouzja a blitz világranglistán az élre állt, az amerikai sakkozás fellegvárában 100 pontot gyűjtött. Firouzja a 175 ezer dolláros díjalapból 40 ezret nyert. Az amerikai Fabiano Caruana és MVL osztotta a harmadik helyet, az orosz Jan Nepomnjacsuj zárt ötödikként. A GCT összetett pontversenyében Maxime Vachier Lagrave állt az élen a sorozatot lezáró 9. Sinquefield Cup előtt, amelynek rajtlistáját Magnus Carlsen vezette.

H.

Név

Fed.

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2763

x

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

1 

½ 

½ 

½ 

5.5

2

Alireza Firouzja

FRA

2704

½ 

x

½ 

½ 

½ 

1 

0 

½ 

1 

1 

5.5

3

Sam Shankland

USA

2616

½ 

½ 

x

1 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

5.0

4

Jan Nepomnjacsij

FID

2795

½ 

½ 

0 

x

½ 

1 

½ 

½ 

½ 

½ 

4.5

5

Jeffery Xiong

USA

2725

½ 

½ 

1 

½ 

x

0 

1 

½ 

½ 

0 

4.5

6

Sahrijar Mamedgyarov

AZE

2695

0 

0 

½ 

0 

1 

x

1 

½ 

1 

½ 

4.5

7

Fabiano Caruana

USA

2776

0 

1 

½ 

½ 

0 

0 

x

½ 

½ 

1 

4.0

8

Levon Aronian

USA

2728

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

½ 

0 

4.0

9

Leinier Dominguez Perez

USA

2705

½ 

0 

½ 

½ 

½ 

0 

½ 

½ 

x

1 

4.0

10

Hikaru Nakamura

USA

2837

½ 

0 

0 

½ 

1 

½ 

0 

1 

0 

x

3.5

St. Louisban Alireza Firouzja győzött a 9. Sinquefield Cup viadalon. Rapid rájátszás döntötte el az első hely sorsát, Firouzja 1,5-0,5-re legyőzte az orosz Jan Nepomnjacsijt. A viadal utolsó fordulójában Nepomnjacsij nyerőesélyes állását remire rontotta az amerikai Hans Moke Niemann ellen, kihagyta a torna megnyerésének lehetőségét. A holtversenyt eldöntő rájátszás második partijában tisztet nézett el. Holtversenyben harmadikként végzett az amerikai olimpiai bajnok kettős, Wesley So és Fabiano Caruana. Az amerikai sakkozás fellegvárában aratott kettős elsőségével Alireza Firouzja megnyerte a Grand Chess Tour összetett pontversenyét is, 100 ezer dolláros extra díjat vehet át, Wesley So 50, Maxime Vachier-Lagrave 25 ezer dollárt nyert.

A sakkvilág legjobbjainak tornáját beárnyékolta az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen visszalépése. A 19 éves Hans Moke Niemann elleni vereségét nem tudta feldolgozni, megvádolta legyőzőjét, hogy nem megengedett segítséget vett igénybe, nem hitte, hogy ellenfele képes volt a nyerőesélyes állásban sorban húzni a legerősebb lépéseket. A legendás világbajnok Garri Kaszparov éles kritikát fogalmazott meg Carlsen visszalépése miatt, „vétett” a sakkrajongókkal, társaival, a szponzorokkal szemben. Carlsen visszalépésnek nagy nyertese Jan Nepomnjacsij volt, aki az első fordulóban kikapott a norvég világelsőstől, az eredményt törölték. Számos cikk, elemzés foglalkozott a Niemann-sztorival, pro és kontra születtek az írások…

9. Sinquefield Cup 2022 Saint Louis 2022. szeptember 2-12.

h

Név

Ti

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Jan Nepomnjacsij

GM

FID

2792

*

1

½

½

½

1

½

½

½

5

1

Alireza Firouzja

GM

FRA

2778

0

*

1

½

½

1

½

½

1

5

3

Wesley So

GM

USA

2771

½

0

*

1

½

½

1

½

½

4.5

3

Fabiano Caruana

GM

USA

2758

½

½

0

*

½

½

1

1

½

4.5

5

Leinier Dominguez Perez

GM

USA

2745

½

½

½

½

*

½

½

½

½

4

6

Aronian Levon

GM

USA

2759

0

0

½

½

½

*

½

1

½

3.5

6

Hans Moke Niemann

GM

USA

2688

½

½

0

0

½

½

*

½

1

3.5

8

Maxime Vachuer Lagrave

GM

FRA

2757

½

½

½

0

½

0

½

*

½

3

8

Sahrijar Mamedgyarov

GM

AZE

2757

½

0

½

½

½

½

0

½

*

3

10

Magnus Carlsen

GM

NOR

2861

*

0

Rájátszás:

Jan Nepomnjacsij – Alireza Firouzja  döntetlen

Alireza Firouzja – Jan Nepomnjacsij 1 – 0

A Grand Chess Tour 2022 végeredménye:

Prágában a lengyel Monika Socko győzött a 22. Európa-bajnokságon. A 44 éves tizenháromszoros olimpikon, nyolcszoros lengyel bajnok veretlenségét megőrizve félpontos előnnyel ért elsőként a célba. A háromgyermekes édesanya férje és edzője a korábbi olimpikon, jelenlegi szövetségi kapitány Bartosz Socko. Szép sikert ünnepelhet az azerbajdzsáni sakkozás is, Gunay Mammadzada lett az ezüstérmes, Ulviyya Fataliyeva a bronzérmet vehette át. Az első kilenc helyezett harcolta ki a jövő évi Világkupán a részvételi jogot. Lázárné Vajda Szidónia döntetéennel fejezte be szereplését, 6,5 ponttal a 37. helyen végzett. Gaál Zsóka hatodszor győzött, de a viadalom öt vereséget is elszenvedett, 6 pontjával az ötvenedik helyet szerezte meg. A tavalyi bajnok Terbe Zsuzsanna vereséggel zárt, 5 pontjával a 81. helyen zárt a 123 résztvevős, 11 fordulós tornán.

A kontinensviadal rajtlistán hetedik Monika Socko nagyszerű sikerével ért véget a 11 fordulós torna. Socko megőrizte veretlenségét, a negyedik fordulótól kezdve hol holtversenyben, hol egyedül vezette a versenyfutást. Sorsdöntő volt a viadal kilencedik fordulójában a nagy rivális Gunay Mammadzada elleni 30 lépéses győzelme, a hajrában két döntetlennel is első lett.

Az Eb hajrájában lengyel, azerbajdzsáni, örmény és ukrán párharcok döntötték el a bajnoki cím, a dobogós és a továbbjutó helyek sorsát. Az utolsó fordulóban az éltáblákon döntetlenek születtek, nem kockáztattak, vereségért nagy árat lehetett fizetni.

A grúzok legjobbjainak kudarca a viadal nagy meglepetése, úgy tűnik, hogy a Csennaiban ezüstérmes csapat tagjai sok energiát elvesztette az éremért vívott harcban. A rajtlistát vezető Nana Dzagnidze 7 pontjával a 16. helyen zárta szereplését.

Prágában csak hárman képviselték női sakkozásunkat. Lázárné Vajda Szidónia és a 15 éves Gaál Zsóka játékán is látszott a fáradtság jele, gyors döntetlenek, váratlan vereségek akadályozták jobb helyezés elérését. Szidónia döntetlennel, Zsóka győzelemmel. Zsuzsanna vereséggel búcsúzott a cseh fővárostól.

A 22. Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

K

Élő+/-

1

7

GM

Monika Socko

POL

2423

8,5

0

68,5

73

10

18,6

2

5

IM

Gunay Mammadzada

AZE

2466

8

0

71

75,5

10

9,6

3

9

WGM

Ulviyya Fataliyeva

AZE

2413

8

0

69,5

74,5

10

13,5

4

24

IM

Lilit Mkrtchian

ARM

2362

8

0

67

72

10

16,9

5

25

IM

Aleksandra Maltsevskaya

POL

2360

8

0

65,5

70

10

19,9

6

13

IM

Irina Bulmaga

ROU

2403

8

0

56

59,5

10

-0,4

7

8

GM

Anna Usenyina

UKR

2423

7,5

0

69,5

74,5

10

7,6

8

21

IM

Anna M. Szargszjan

ARM

2378

7,5

0

64

69

10

5,5

9

28

IM

Marina Brunello

ITA

2341

7,5

0

62,5

67

10

16,5

10

12

IM

Nurgyul Szalimova

ECX

2404

7,5

0

61,5

66,5

10

1,2

11

15

WGM

Teodora Injac

SRB

2389

7,5

0

61,5

65,5

10

-0,5

12

2

IM

Lela Zsavahasvili

GEO

2476

7,5

0

60

64

10

-11,2

13

33

Eline Toesbetrs

NED

2324

7,5

0

59,5

64

20

16,4

,,,

,,,

R.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

H.

K

Élő+/-

35

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2313

HUN

½

1

½

½

½

½

1

0

½

1

½

6,5

37

10

-8,70

36

WIM

Gaál Zsóka

2313

HUN

1

1

0

1

0

0

0

1

1

0

1

6

50

20

-32,40

68

WFM

Terbe Zsuzsanna

2196

HUN

0

0

1

0

½

½

1

1

0

1

0

5

81

20

-38,20

Magnus Carlsen a Generation Cup győztese. Az indiai Arjun Erigaisi elleni fináléban az első mérkőzést 2,5-0,5-re nyerte meg, a második párharcban kettős győzelmet aratott, a tervezett nyolc parti helyett már öt játszma után győztesként ünnepelhették. Az ötszörös világbajnok régi riválisai és új kihívóival szemben is megvédte elsőségét, a sorozaton negyedszer lett első.

A Meltwater Champions Chss Tour hetedik tornáján, a Julius Baer Generation Cup online rapid viadal kvalifikációs versenyén Magnus Carlsen erődemonstrációt tartott, 9(!) pontos előnnyel végzett az élen. Riválisai a taktikai döntetleneket sem nélkülöző,  adok-kapok összecsapásokban fokozatosan kerültek egyre nagyobb hátrányba a világbajnokkal szemben. A továbbjutó helyekért vívott csatákban az ifjú titánok jól bírták a csalódásokat is.

A negyeddöntőben Magnus Carlsen 3-1-re győzte le Levon Aroniant. A második helyen továbbjutott  19 éves Arjun Erigaisi a vietnami Le Quang Liem ellen a rájátszásban harcolta ki a d9ntőbe jutást.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2837) – Vincent Keymer (német, 2701)  3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Le Quang Liem (vietnami, 2791) – Arjun Erigaisi (indiai, 2740) 2 – 4 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 - 1)

A Generation Cup döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2837) – Arjun Erigaisi (indiai, 2740)  2,5 – 0,5, 2 – 0

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mi történt Csennaiban? A 44. sakkolimpián borult a papírforma

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Csennaiban az üzbég férfi és az ukrán női válogatott elsőségével fejeződött be a 44. sakkolimpia. Férficsapatunk jól hajrázva a nyolcadik helyen végzett, női együttesünk tizenegyedikként zárta a szereplését. Az oly sok meglepetést hozó Open olimpián az örmények lettek az ezüstérmesek, a holtverseny az üzbégeknek kedvezett, az indiai tinédzser együttes a bronzérmes. A szupernagymestereket felvonultató, a rajtlistát fölényesen vezető amerikai gárda csak ötödikként végzett. A női csapatok versengésében holtverseny után a grúzok lettek a másodikok, India a harmadik.  A trónkövetelők nem tisztelték a sztárokat, a tinédzserek jobban bírták a partik izgalmait, a hajrá fokozott feszültségét A négy éve Batumiban kettős sikert elért kínai válogatottak a koronavírus-járvány miatt nem játszottak, az orosz és a fehérorosz  csapatok az ukrán-orosz háború miatt nem indulhattak.

 

Joggal nevezzük a sakkolimpiát a sakkozás legnagyobb ünnepének. Csennaiban négy év szünet után mérhette össze erejét a sakkvilág  krémje és küzdöttek a sakkot szerető „amatőrök”. Ki több, ki kevesebb sikerrel alkalmazkodott a kicsit fesztiváli hangulathoz. Fordulatokban gazdag mérkőzéseken, a végsőkig kiélezett rangadókon dőlt el az olimpiai bajnoki címek, a dobogós helyezések sorsa. A látványos díjkiosztón ünnepelték a legjobbakat, a szerényebb helyezést elért, de kategóriájukban győzteseket, a tábladíjasokat. A függöny legördült, az előadás véget ért. Csennai emlékezetes sakkolimpiát rendezett, látta vendégül az öt kontinens sakkozóit.

Mi is történt Csennaiban? Mit tudnak az ifjú titánok, hogy sikerrel vették fel a versenyt az esélyesebbnek tartott top játékosokkal szemben?  Milyen buktatói vannak a svájci rendszerű lebonyolításnak, miként lehet gyorsan felejteni egy-egy mérkőzés kudarcát, nem bosszankodva a párosításon?

A svájci rendszer különlegessége, hogy valamennyi együttes a saját versenyét játssza, megmérkőznek ugyanazon ellenfelekkel, de jelentős különbségek is előfordulnak. Egyes csapatok könnyebb utat járnak be, mások végig az élmezőnyben csatáznak, fordulóról-fordulóra a legerősebb ellenfelekkel küzdenek meg, a hajrában egyetlen botlásért is súlyos árat fizetnek. Mindenki tudja, hogy a 11 fordulós lebonyolítás mellett óriási a párosítás jelentősége, kis szerencsével nagyot lehet előre lépni, vagy éppen szerényebb helyezést elérni. A csapatonként lejátszott 44 partiból bőven találunk látványos nyeréseket, pazar megoldásokat, kritikus összecsapásokat, kihagyott, elpuskázott lehetőségeket, időzavarban elrontott esélyeket, a sírból visszahozott fél és egész pontokat.

A férfi sakkolimpián a címvédő kínai és az orosz csapat távollétében abszolút favorit volt a 2016-ban győztes, négy éve ezüstérmes amerikai válogatott. Fabiano Caruana, Levon Aronian és Wesley So triójának eredményei, rutinja, Élő-pontszáma tekintélyt parancsoló volt.  Tinédzserek és a  háromszoros olimpiai bajnok örmény válogatott legjobbját, Aroniant elveszítve is készen álltak, hogy a meglepetések olimpiáján bravúrok sorozatával sakktörténelmet  írjanak. A rajtlistán tizennegyedik üzbégek, a tizenkettedik örmények é a 11.s India „csikócsapata” állhatott fel a dobogóra

 

A 19. helyre rangsorolt válogatottunk  korántsem készülhetett optimális körülmények között. A Rapport-sztori hosszú időn át uralta a médiát, egy hónappal az olimpia rajtja előtt megtartott sajtótájékoztatóról írt cikkek túlzott optimizmust sugároztak. A csapatot sújtotta Gledura Benjámin megbetegedése, akit végül kihagytak a végleges összeállításból, nehéz döntés lehetett, Benji gyorsan meggyógyult a Covid-ból és el is utazott Csennaiba, de már késő volt, újabb változtatásra nem volt lehetőség. Ács Péternek játékos-kapitányként kellett helytállnia. Erdős Viktor második, Berkes Ferenc nyolcadik olimpiáján vett részt, Bánusz Tamás és Kántor Gergely első fellépésére készült, Ács Péter tagja volt a 2002-ben Bledben ezüstérmes csapatunknak és kényszerből 18 év után állt ismét a válogatott rendelkezésére. Érthető aggódással vártuk a híreket, figyeltük a játszmákat, tisztes helytállásban reménykedtünk.

Némi bizonytalanságot leszámítva együttesünk két könnyű győzelemmel rajtolt, váratlan volt a mongolok elleni pontvesztés, majd a kubai csapattól elszenvedett vereség. Montenegró legyőzésével zárult az olimpia első félideje, 9 meccsponttal a 23. helyen állt a válogatottunk.

A pihenőnap után az osztrákok elleni meccset nagy öröm volt kommentálni a HelloSakk műsorában, olyan simák, egyenesvonalúak voltak a játszmák, hogy bőven volt idő felidézni korábbi olimpiai sztorikat, történéseket, tanulságokat. Pesszimistán 2,5-1,5-ös győzelmet vártam, ehelyett 4-0-ra vertük a sógorókat. Örülhettünk Kántor Gergely első győzelmének, reméltük, hogy feledni tudja korábbi botlásait.

Reméltük a jó folytatást, de a hollandok megálljt parancsoltak. A nyitások után még optimisták voltunk, Erdős Viktor biztatóan állt Anish Giri ellen, de időzavarban a hollandok legjobbja felülkerekedett. Kántotr Gergely h3 lépésével tálcán kínálta ellenfelének a viharos támadás lehetőségét.

A szlovénok legyőzése profi munka volt, Erdős 19 lépésben juttatta vezetéshez csapatunkat az ukránokkal szemben, 2-2 lett a vége. Irán legyőzése a várakozáson felüli nyolcadik helyet jelentette.

Csapatunk eredményei, ellenfeleink rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Sri Lanka (119, 68, 12) – Magyarország (19, 8, 16) 1 – 3

Magyarország – Banglades (66, 65, 12) 4 – 0

Mongólia (45, 35, 14)- Magyarország 2 – 2

Kuba (32, 19, 15) - Magyarország   3 – 1

Magyarország – Dominikai Köztársaság (74, 88, 11)   3,5 – 0,5

Magyarország – Montenegró (39, 22, 15)  2,5 – 1,5

Ausztria (33, 23, 15) - Magyarország 0 – 4

Hollandia (7, 11, 15) - Magyarország  3 – 1

Magyarország – Szlovénia (41, 50, 13) 3 – 1

Magyarország – Ukrajna (8, 29, 14) 2 – 2

Irán (13, 26, 14) - Magyarország 1,5 – 2,5

Elgondolkodtató, hogy együttesünk egyetlen csapattal sem mérkőzött meg, amelyik a top tízben végzett, erre egyedül a hollandokkal volt esélyünk. Csapatunk jól hajrázott, erejét megfeszítve küzdött, örülhetünk a nyolcadik helynek, de mindössze két évünk van, hogy a hazai rendezésű olimpiára megfelelő támogatás mellett ütőképes csapatot állítsunk ki.

A válogatott tagjainak eredményei

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

J,

Perf.

Élő+/-

1

Erdős Viktor

2586

1

1

½

0

1

½

1

0

1

1

0

7

11

2589

7,8

2

BerkesFerenc

2649

1

1

½

1

½

1

½

½

½

½

7

10

2614

2,3

3

Bánusz Tamás

2611

½

1

1

½

1

1

½

1

½

1

8

10

2752

17,4

4

Kántor Gergely

2582

½

½

0

½

1

0

0

2,5

7

2351

-20,4

5

Ács Péter

2575

1

0

1

½

½

1

4

6

2527

   -2,6
 

Nagymestereink az első három táblán remek eredményeket értek el. Erdős Viktor „vezérevezősként” harcos partikat játszott. Berkes Ferenc a tőle megszokott biztos játékot nyújtotta. Bánusz Tamás sikeresen debütált, a legjobb pontszerző lett, saját tábláján negyedik helyezést ért el.  Kántor Gergely nem bírta z olimpia fokozott feszültségét, három fájó vereség mellett csak egy partit nyert. Ács Péter 18 év után kényszerből lett csapattag, a ketts nehéz feladattal megbirkózott. Sakkozóink hét játszmában szenvedtek vereséget, húsz partit tudtak nyerni.

Az olimpiai bajnoki cím sorsa a befejező fordulóban dőlt el, de az utolsó három körben az élmezőnyben a csapatok rangadók egész sorát játszották. Kiélezett küzdelmek, időzavaros kapkodások, elpuskázott esélyek, nagy mentések jellemezték a csatákat, a fiatalok, jobban bírták a fokozódó feszültséget, egy-egy lépés döntött győzelemről, vagy vereségről.

Hihetetlen volt az örmények eredményessége, az üzbég és  indiai tinédzserek bámulatos sikere, a szupernagyterekből álló amerikai csapat botladozása.

 

A kilencedik fordulóban az üzbégek megfosztották veretlenségétől az örmény együttest, átvették a vezetést. Az utolsó előtti körben India „csikócsapata” nyerésre állt az üzbégek ellen, az éltáblán a nyolcas nyerősorozattal kezdő, majd Sahrijar Mamedgyarovval remiző  16 éves Gukesh partija nyerést ígért a 17 esztendős Nodirbek Abduszattorovval szemben, majd egyenlő lett az állás, végül Gukesh veresége, a 2-2 véget vetett az indiaiak bajnoki álmainak. Az utolsó fordulóban az érmekre pályázók sorban nyertek, a holtverseny az üzbégeknek kedvezett a háromszoros olimpiai bajnok örmény csapattal szemben. India „B” válogatottjának be kellett érnie a bronzéremmel. Az első táblán Gukesh lett az aranyérmes, Abduszattorov a második, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen csak a bronzérmet vehette át.

 

A rajtlistát fölényesen vezető amerikai válogatottnak nem volt esélye, hogy érvényesítse a papírformát. Gyenge láncszem volt a csapatban először játszó háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian, a 2018-ban világbajnoki kihívóra, Fabiano Caruanára nem lehetett ráismerni, a csapat érdekében fölösleges kockázatokat vállalt, három játszmát is vesztett. Caruana 18,3, Aronian 16,4 Élő-pontot vesztett el. Megingott Leinier Dominguez Perez is, sam Shankland fatális hibát vétett, csak Wesley So bírta a gyűrődést.

 

A 44. Open sakkolimpia végeredménye:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

14

Üzbegisztán

11

8

3

0

19

435

33

154

2

12

Örményország

11

9

1

1

19

382,5

28,5

159

3

11

India 2

11

8

2

1

18

427,5

32,5

155

4

2

India

11

7

3

1

17

409

29

158

5

1

Egyesült Államok

11

7

3

1

17

352

26,5

157

6

48

Moldávia

11

7

3

1

17

316,5

28,5

135

7

6

Azerbajdzsán

11

7

2

2

16

351,5

27,5

153

8

19

Magyarország

11

7

2

2

16

341,5

28,5

139

9

5

Lengyelország

11

6

4

1

16

322,5

27

141

10

35

Litvánia

11

7

2

2

16

297

27

132

11

7

Hollandia

11

6

3

2

15

362,5

29

148

12

4

Spanyolország

11

7

1

3

15

356,5

28,5

150

13

15

Franciaország

11

5

5

1

15

353

28

147

14

10

Anglia

11

7

1

3

15

348,5

28

14

(188 csapat)

Az aranyérmes üzbég válogatott tagjainak eredményei

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

J.

Perf.

Élő+/-

1

Nodirbek Abduszattorov

2688

1

1

1

1

1

0

1

½

½

1

½

8,5

11

2803

21,1

2

Nodirbek Jakobbojev

2620

1

1

½

½

1

½

1

1

½

½

½

8

11

2759

20,6

3

Javohir  Szindorev

2629

1

1

1

0

1

½

½

1

0

½

6,5

10

2655

7,7

4

Jahongir Vahidov

2564

1

½

1

1

½

1

½

1

6,5

8

2813

25,1

5

Samszidain Vohidob

2552

1

½

1

1

3,5

4

2755

9,9

Az ezüstérmes örmény csapat tagjainak eredményei

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

J.

Perf.

Élő+/-

1

Gabriel Szargiszjan

2698

½

½

½

½

0

1

1

½

1

1

6,5

10

2795

13,4

2

Hrant Melkumjan

2634

1

½

1

1

½

0

½

½

½

½

6

10

2713

10,9

3

Samuel Ter-Sahakjan

2625

1

½

1

½

1

0

½

0

4,5

8

2584

-1

4

Manuel Petrouzjan

2610

1

1

½

½

½

3,5

5

2558

1

5

Robert Hovhanniszjan

2591

1

1

1

½

½

1

1

½

0

1

½

8

11

2679

17,8

A bronzérmes India B csapat tagjainak eredményei

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

J.

Perf.

Élő+/-

1

Gukesh D

2684

1

1

1

1

1

1

1

1

½

0

½

9

11

2867

26,2

2

Nighal Sarin

2651

1

1

1

½

½

1

½

½

½

1

7,5

10

2774

18,8

3

Praggnanandhaa R

2648

1

1

½

0

1

½

1

1

½

6,5

9

2767

14,5

4

Adhiban B.

2598

1

1

1

0

½

½

4

6

2594

3,1

5

Raunak Sadhwani

2611

1

1

1

½

0

1

0

1

5,5

8

2642

7,1

Az üzbég csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Üzbegisztán (14, 1, 19) – Nepál (107, 86, 11) 4 – 0

Feroer-szigetek (60, 108, 10)- Üzbegisztán 0 – 4

Üzbegisztán – Szlovénia (41, 50, 13)  3 - 1

Egyesült Államok (1, 5, 17) – Üzbegisztán 2 – 2

Üzbegisztán – Szlovákia (34,39, 14)  4 – 0

Üzbegisztán – India (2, 4, 17) 2 – 2

Peru (37, - Üzbegisztán 0 – 4

Németország (9, 18, 15) - Üzbegisztán 1,5 – 2,5

Üzbegisztán – Örményország (12, 2, 19) 3 – 1

India 2 (11, 3, 18) – Üzbegisztán 2 – 2

Üzbegisztán – Hollandia (7, 11, 15) 2,5 – 1,5

Az örmény csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Örményország (12, 2, 19) – Madagaszkár (104, 77, 12)  4 - 0

Andorra (58, 52, 13) - Örményország 1 – 3

Örményország – Egyiptom (38,36, 14)  2,5 – 1,5

Örményország – Ausztria (22, 23, 15) 3 – 1

Anglia (10, 14, 15)   - Örményország 1.5 – 2,5

India 2 (11, 3, 18) – Örményország 1,5 – 2,5

Örményország – Egyesült Államok (1, 5, 17) 2 – 2

Örményország – India (2, 4, 17) 2,5 – 1,5

Üzbegisztán (14, 1, 19) – Örményország 3 – 1

Azerbajdzsán (6, 7, 16) - Örményország 1 – 3

Örményország – Spanyolország (4, 12, 15) 2,5 – 1,5

India 2 csapatának eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Egyesült Arab Emírségek (103, 78, 12) - India 2 (11, 3, 18) 0 – 4

India 2 – Észtország (57, 56, 13)  4 – 0

Svájc (36, 51, 13) - India 2 0 – 4

India 2 – Olaszország (26, 47, 13)  3 – 1

Spanyolország (4, 12, 15) – India 2  1,5 – 2,5

India 2 – Örményország (12, 2, 19) 1,5 – 2,5

Kuba (32, 19, 15) – India 2 0,5 – 3,5

Egyesült Államok (1, 5, 17) – India 2  1 – 3

India 2 – Azerbajdzsán (6, 7, 16)  2 – 2

India 2 – Üzbegisztán (14, 1, 19)  2 – 2

Németország (9, 18, 15) – India 2  1 - 3

Tábladíjasok

1.tábla

H.

 

Név

Élő

Csapat

Perf.

J.

1

GM

Gukesh, D.

2684

India 2

2867

11

2

GM

Nodirbek Abduszattorov

2688

Üzbegisztán

2803

11

3

GM

Magnus Carlsen

2864

,Norvégia

2803

9

2. tábla

H.

 

Név

Élő

Csapat

Perf.

J.

1

GM

Nihal Sarin

2651

India 2

2774

10

2

GM

Nikolaos Theodorou

2575

Görögország

2764

9

3

GM

Nodirbek Jakubboev

2620

Üzbegisztán

2759

11

3. tábla

H.

 

Név

Élő

Csapat

Perf.

J.

1

GM

David W L Howell

2650

Anglia

2898

8

2

GM

Arjun Erigaisi

2689

India

2767

11

3

GM

Praggnanandhaa, R.

2648

India 2

2767

9

4. tábla

H.

 

Név

Élő

Csapat

Perf.

J-

1

GM

Jakhongir Vakhido

2564

Üzbegisztán

2813

8

2

GM

Paulius Pultinevicius

2539

Litvánia

2787

10

3

GM

Jaime Santos Latasa

2675

Spanyolország

2729

10

5. tábla

H.

 

Név

Élő

Csapat

Perf.

J.

1

GM

Mateusz Barte,

2597

Lengyelország

2778

10

2

GM

Robert Hovhanniszjan

2591

Örményország

2679

11

3

GM

Vologyimir Oniscsuk

2612

Ukrjine

2642

9

Női sakkolimpia

A négy éve bravúros ötödik helyezést elért, a tavalyi csapat Európa-bajnokságon az utolsó fordulóban a negyedik helyért is küzdő női csapatunkat a tizenkettedik helyre rangsorolták. A négy évvel ezelőtti együtteshez képest Gara Anita nem vállalta a szereplést, nagyon bíztunk a debütáló 15 éves Gaál Zsókában. Papp Gábor kapitány bízott abban, hogy a hajrában együttese reális eséllyel küzd majd a jó helyezésért…

 

Az első három fordulóban volt okunk az örömre, hoztuk a kötelező győzelmeket. Korán jött a nagy meccs, a rajtlistát vezető India elleni összecsapás. A minimális vereség a játszmák menete alapján reális volt, a svédek legyőzése öömteli.

A Vietnam elleni vesztés nagy csapás volt, Gara Tícia játékára a fölényes állásból elszenvedett veresége a további partijaira is rányomte bályedét.

Hoang Thanh Trang biztos kézzel tartotta az első táblát, Lázárné Vajda Szidónia a kezdeti bizonytalansága után feljavult. Csapatunk itvániaelleni nyeréssel felzárkózott, hidegzuhanyként hatott a mongoloktól elszenvedett vereség.

A hajrában a mesterhármassal sikerült az előretörés, nagyobb arányban kellet volna nyerni.

Hoang Thanh Tran veretlenségét megőrizve érte el eredményét. Gara Tícia súlyos hibáknak „köszönheti” az ötven százalékat. Lázárné Vajda Szidónia a hajrára javult fel.

A csapat motorja a 15 éves Gaál Zsóka volt, nyolc győzelem és két vereség pályafutása első olimpiáján nagy siker, újoncként megbirkózott a világverseny különleges hangulatával. Terbe Julianna kevés játéklehetőséget kapott.

  

Válogatottunk tagjainak eredményei

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

J.

Perf.

K

Élő+/-

1

GM

Hoang Thanh Trang

2376

½

1

½

½

½

½

½

½

1

1

6,5

10

2438

10

8,4

2

WGM

Gara Tícia

2367

1

½

½

1

0

½

1

0

½

0

5

10

2200

20

-34,2

3

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2313

½

½

½

1

0

1

1

½

5

8

2210

10

-5,8

4

WIM

Gaál Zsóka

2313

1

1

1

0

1

1

0

1

1

1

8

10

2345

20

17,2

5

WIM

Terbe Julianna

2291

1

1

½

1

½

0

4

6

2106

20

-15,6

 

Csapatunk eredményei, ellenfeleink rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Magyarország (12, 11, 16) – Panama (91, 80, 11)  3,5 – 0,5

Írország (51, 59, 12) - Magyarország 1 – 3

Magyarország – Kolumbia (33, 41, 13)  3 – 1

India (1, 4, 17) – Magyarország 2,5 – 1,5

Magyarország – Svédország (34, 40, 13) 3,5 – 0,5

Vietnam (24, 53, 12) - Magyarország 2,5 – 1,5

Magyarország – Litvánia (42, 18, 15) 2,5 – 1,5

Mongólia (28,15, 15)  - Magyarország 2,5 – 1,5

Magyarország – Fülöp-szigetek (39, 37, 13) 2,5 – 1,5

Magyarország – Olaszország (25, 29, 14)  3,5 – 0,5

Anglia (21, 32, 14) - Magyarország 1,5 – 2,5

 

Tizenhat évvel torinói sikerük után lett ismét aranyérmes az ukrán válogatott. Mariaj és Anna Muzicsukkal fémjelezett együttes második volt a rajtlistán, a háború miatt rendkívüli körülmények között készülhettek fel a viadalra. Anna a hívásomat Valenciában fogadta, ahol Marijával együtt vészelik át a pokolian nehéz időszakot. Az exvilágbajnoknő Anna Usenyina tagja volt a Torinóban győztes csapatnak is. Három győzelemmel rajtoltak, majd nem bírtak az azeriekkel és a románokkal. Dobogós helyezésért küzdöttek a hajrában, amikor az élen álló indiai válogatott kikapott a lengyelektől, az utolsó körben nagy meglepetésre az amerikai négyes fosztotta meg a házigazdák együttesét a biztosnak érzett aranyéremtől.

Az ukrán válogatott veretlenül ért elsőként a célba, a grúzok elvesztették Indiával szemben a fontos rangadót, az utolsó fordulóban a lengyelek legyőzésével holtversenyben végeztek az ukránokkal, de az olimpiai Berger-Sonneborn pontszán nem nekik kedvezett. A két utolsó mérkőzés elvesztése után India első számú csapata örülhetett a bronzéremnek is.

 

A női sakkolimpia végeredménye:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

2

Ukrajna

11

7

4

0

18

413,5

30,5

157

2

3

Georgia

11

8

2

1

18

392

29

158

3

1

India

11

8

1

2

17

396,5

29

160

4

7

Egyesült Államok

11

8

1

2

17

390

31,5

143

5

10

Kazahsztán

11

8

1

2

17

352

28

149

6

4

Lengyelország

11

7

2

2

16

396

30

155

7

6

Azerbajdzsán

11

7

2

2

16

389

29,5

156

8

11

India 2

11

7

2

2

16

369,5

30

146

9

15

Bulgária

11

7

2

2

16

361

29,5

147

10

8

Németország

11

8

0

3

16

344,5

29

140

11

12

Magyarország

11

8

0

3

16

340,5

28,5

138

12

9

Örményország

11

8

0

3

16

333

28,5

143

13

18

Szerbia

11

8

0

3

16

326

28

139

14

22

Szlovákia

11

7

2

2

16

277

24,5

144

(162 csapat)

Az aranyérmes ukrán válogatott tagjainak eredményei

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

J.

Perf.

Élő+/-

1

GM

Marija Muzicsuk

2540

0

1

½

1

½

½

½

½

½

1

6

10

2513

-3

2

GM

Anna Muzicsuk

2529

1

1

1

½

1

1

½

0

½

½

7

10

2472

-2,5

3

GM

Anna Usenyina

2423

1

1

1

½

1

½

½

1

1

7,5

9

2528

15,9

4

IM

Natalija Buksza

2401

1

1

1

0

½

1

½

1

½

½

7

10

2406

5,8

5

IM

Julija Oszmak

2420

1

1

1

0

0

3

5

2149

-11,2

 

Az ezüstérmes grúz csapat tagjainak eredményei

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

J.

Perf.

Élő+/-

1

GM

Nana Dzagnidze

2531

1

½

1

½

0

½

1

½

½

½

6

10

2486

-4,8

2

GM

Nino Bacsiasvili

2466

1

1

0

½

½

½

1

1

1

1

7,5

10

2504

10,6

3

IM

Lela Zsavahasvili

2476

1

½

1

1

0

1

1

½

½

½

7

10

2431

-0,8

4

IM

Salome Melia

2384

1

1

½

1

½

½

0

4,5

7

2329

-0,7

5

IM

Meri Arabidze

2426

1

0

½

1

½

0

1

4

7

2204

-12,6

A bronzérmes indiai csapat tagjainak eredményei

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

J.

Perf.

Élő+/-

1

GM

Humpy Koneru

2586

1

½

½

½

1

0

½

½

1

½

6

10

2440

-11,8

2

GM

Dronavalli Harika

2517

½

½

½

½

½

½

½

3,5

7

2411

-9,9

3

IM

Vaishali R

2442

1

1

1

½

½

1

1

½

0

½

½

7,5

11

2452

6,4

4

IM

Sachdev Tania

2399

1

1

½

1

1

½

1

½

½

1

0

8

11

2441

11,6

5

IM

Bhakty ulkarni

2373

1

1

1

1

0

4

5

2379

2,9

Az ukrán csapat eredményei, ellenfeleink rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Ukrajna (2, 1, 18) – Dél-Afrika (81, 100, 10)  4 – 0

Törökország (41, 43, 13) - Ukrajna  1 – 3

Ukrajna – Szlovákia (31, 14, 16)  4 – 0

Bulgária (15, 9, 16) - Ukrajna  1,5 – 2,5

Ukrajna – Azerbajdzsán (6, 7, 16) 2 – 2

Románia (20, 23, 14) - Ukrajna  2 – 2

Ukrajna – Hollandia (17, 20, 15) 3,5 – 0,5

India (1, 4, 17) – Ukrajna  2 – 2

Ukrajna – Georgia (3, 2, 18)  2 – 2

Németország (8, 10, 16) - Ukrajna 1,5 – 2,5

Ukrajna – Lengyelország (4, 6, 16)  3 - 1

A grúz csapat eredményei, ellenfeleink rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Irak (82, 65, 12)Georgia (2, 2, 18)  0 – 4

Georgia – Litvánia (42, 18, 15)  2,5 – 1,5

Csehország (23, 16, 15) - Georgia 1,5 – 2,5

Georgia – India 3 (16, 17, 15) 3 – 1

India 2 (11, 17, 15) - Georgia  1 – 3

India (1, 3, 17) – Georgia 3 – 1

Georgia – Románia (20, 23, 14) 2,5 – 1,5

Georgia – Örményország (9,12,16)  2,5 – 1,5

Ukrajna (2, 1, 18) – Georgia 2 – 2

Georgia – Lengyelország (4, 6, 16) 2 – 2

Azerbajdzsán (5, 7, 16) – Georgia 1 – 3

Az indiai csapat eredményei, ellenfeleink rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Tádzsikisztán (8, 78, 11) - India (1, 3, 17) 0 - 4

India – Argentína (40,34, 14)  3,5 – 0,5

Anglia (21, 32, 14) – India 1 – 3

India – Magyarország (12, 11, 16) 2,5 – 1,5

Franciaország (5, 22, 14) - India 1,5 – 2,5

India – Georgia (3, 2. 18) 3 – 1

Azerbajdzsán (5, 7, 16) – India  1,5 – 2,5

India – Ukrajna (2, 1. 18)  2 - 2

Lengyelország (4, 6, 16) – India  2,5 – 1,5

India – Egyesült Államok (7, 17, 4) 1 – 3

Tábladíjasok

1.tábla

H.

 

Név

Élő

Csapat

Perf.

J.

1

GM

Pia Cramling

2459

Svédország

2532

11

2

Eline Roebers

2344

Hollandia

2532

10

3

GM

Zsanszaja Abdumalik

2495

Kazahsztán

2529

9

2. tábla

H.

 

Név

Élő

Csapat

Perf.

J.

1

GM

Nino Bacsiasvili

2466

Georgia

2504

10

2

GM

Anna Muzicsuk

2529

Ukrajna

2472

10

3

WGM

Hanim Balajayeva

2344

Azerbajdzsán

2454

9

 

3. tábla

H.

 

Név

Élő

Csapat

Perf.

J.

1

WIM

Oliwia Kiolbasa

2376

Lengyelország

2565

11

2

GM

Anna Usenyina

2423

Ukrajna

2528

9

3

IM

Vaishali R

2442

India

2452

   11

4. tábla

H.

 

Név

Élő

Csapat

Perf.

J.

1

WCM

Bat-Erdene Mungunzul

2163

Mongólia

2460

10

2

FM

Maria Malicka

2393

Lengyelország

2453

9

3

IM

Sachdev Tania

2399

India

2441

11

5. tábla

H.

 

Név

Élő

Csapat

Perf.

J.

1

WGM

Jana Schneider

2342

Németország

2414

10

2

WGM

Ulviyya Fataliyeva

2372

Azerbajdzsán

2312

8

3

WGM

Deshmukh Divya

2319

India 2

2298

9

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes fidechess.com chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 2022-es év legfontosabb versenyeinek, eseményeinek összefoglalója  II.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány okozta két nehéz év után kiemelkedő versenyekben gazdag esztendőt zártunk, a 2022-es évet azonban beárnyékolta az orosz-ukrán háború. A FIDE Etikai Bizottsága politikai szerepvállalása miatt az orosz Szergej Karjakint hat hónapra eltiltotta hivatalos versenyeken való részvételtől. Moszkva kényszerű visszalépése után Csennaj rendezte meg a 44. sakkolimpiát. Óriási meglepetésre a kínai és az orosz csapatok távollétében a férfi válogatottak küzdelmében  az üzbég együttes lett aranyérmes az örmény és India „B” csapata előtt. Válogatottunk remekül hajrázva nyolcadikként zárta szereplését. A női sakkolimpián az ukránok értek elsőként a célba, Georgia együttese lett az ezüstérmes, India legjobbjai a harmadikok. Női válogatottunk a tizenegyedik helyen végzett. A Grand Prix három versenyből álló sorozatáról az amerikai Hikaru Nakamura és Rapport Richárd vívta ki a világbajnok-jelöltséget. Sokkolta a honi sakkéletet, a sportközvéleményt, hogy Rapport Richérd a FIDE-nél országváltást kezdeményezett, pályafutását román sakkozóként folytatja… A madridi 8 fős világbajnok-jelölti döntőben az orosz Jan Nepomnjacsij diadalmaskodott, Rapport még magyar színeket képviselve nyolcadik lett. Magnus Carlsen lemondott világbajnoki címéről, az üresen maradt trónusért Nepomnjacsij jövőre a kínai Ding Lirennel mérkőzik meg. A női világbajnok-jelölti döntő kínai sikert hozott, Tan Zhongyi és Lei Tingjie hatjátszmás párharcban dönti el, hogy ki hívhatja ki a regnáló világbajnoknőt, a kínai Ju Wenjunt.  A Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatán a 19 éves francia Alireza Firouzja bravúros St. Louis-i tornagyőzelmeivel megnyerte az összetett pontversenyt. A Meltwater Champions Chess Tour online rapid sorozaton nyolc versenyt rendeztek meg, Magnus Carlsen remekelt, győzött a fináléban és a pontversenyben is. A norvég világelsőt Wijk aan Zee-ben nyolcadszor, Stavangerben ötödször ünnepelték tornagyőzteskén, Almatiban a rapid és a vilám-világbajnoki címet is megszerezte. Kozák Ádám a junior világbajnokságon, Karácsonyi Kata a korcsoportos Európa-bajnokságon lett ezüstrmes. A magyar bajnokságon Terbe Zsuzsanna megvédte bajnoki címét, Prohászka Péter először győzött.  A Tuxera Aquaprofit NSK tizennegyedik, sorozatban tizenharmadik bajnoki címét ünnepelhette. A 2022-es esztendő  második negyedévének legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 második versenyén, a Charity Cup viadalon Magnus Carlsen győzött.  A torna döntőjében Magnus Carlsen az első mérkőzést 2,5-0,5-re nyerte meg a lengyel világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda ellen. A párharc második meccsét is győzelemmel kezdte, sőt a második összecsapásban döntő előnyt érhetett volna el, de nagy hibája után Duda kiegyenlített, a harmadik partiban 26 lépésben nyert a világelsővel szemben. Döntetlen született a negyedik ütközetben, az első hely sorsa a rájátszásban dőlt el. Magnus Carlsen a villámpartikban 2-0-ra legyőzte Dudát, a sorozat második versenyén is győztesként ünnepelhették.

A Charity Cup viadalon a 16 résztvevő körmérkőzéses kvalifikációs versenyen a vietnami Le Quang Liem rajt-cél győzelmet aratott, hárompontos előnnyel végzett az élen. A világbajnok Magnus Carlsen a 13. fordulóban nyerést hagyott ki Le ellen, be kellett érnie a második hellyel. Debütált a sorozaton Rapport Richárd, de a körversenyről nem tudott továbbjutni, a holtverseny nem nagymesterünknek kedvezett.

Az elődöntő eredményei:

Le Quang Liem (vietnami, 2723) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Ding Liren (kínai, 2799)  3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

A Charity Cup döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 2,5 – 0,5, 1,5 – 2,5, 2 - 0

Berlinben az amerikai Wesley So győzött a FIDE Grand Prix 2022 harmadik tornáján.  A 16 résztvevő küzdelmében a csoportmérkőzések után a legjobb négy párharcának döntőjében honfitársát, Hikaru Nakamurát 2,5-1,5-re győzte le. A két klasszikus játszmában döntetlenek születtek, a rapid rájátszásban az első összecsapásuk fordulatos küzdelemben lett döntetlen, mindketten esélyt hagytak ki. A második partiban So világossal nyert, a viadal győzteseként ünnepelhették. A Grand Prix összetett pontversenyében Hikaru Nakamura 23 ponttal végzett az első helyen, Rapport Richárd 20 ponttal másodikként lett világbajnokjelölt. Wesley So 17 ponttal harmadikként zárta a szereplését.

Berlinben a csoportmérkőzések során Wesley So megőrizte veretlenségét, egy győzelemmel és öt döntetlennel honfitársával, Sam Shanklanddal holtversenyben végzett, a rájátszásban biztosította az elődöntőbe jutását. A legjobb négy között az iráni Amin Tatabaei ellen megnyerte az első klasszikus játszmát, de 21 éves riválisa kiegyenlített. A rájátszásban ismét So bírta jobban a feszültséget.

Hikaru Nakamura a nagy rivális Levon Aronjan elleni vereséggel rajtolt, a második körben visszavágott legyőzőjének. Az elsőséget az utolsó forduló döntötte el, Aronjan kikapott, Nakamura győzelemmel megnyerte a csoportot és az elődöntőbe jutása egyúttal a világbajnok-jelölti címet is jelentette számára. Az elődöntőben Nakamura az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovot a rájátszásban győzte le.

A csoportmérkőzések eredményei:

A csoport:

1.Hikaru Nakamura (amerikai, 2750) 4 pont

2. Grigorij Oparin (FID, 2674) 3,5

3. Levon Aronian (amerikai, 2785) 3

4. Andrej Jeszipenko (FID, 2723) 1,5

B csoport:

1.Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2776) 3,5

2. Vincent Keymer (német, 2655) 3,5

3. Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2756) 3

4. Danyil Dubov (FID, 2711) 2

Rájátszás:

Sahrijar Mamedgyarov – Vincent Keymer 3 – 1 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 1 – 0)

C csoport:

1.Wesley So (amerikai, 2778) 3,5

2. Sam Shankland (amerikai, 2704) 3,5

3. Alekszandr Predke (FID, 2692)  2,5

4. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2761) 2,5

Rájátszás:

Wesley So – Sam Shankland 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

D csoport:

1.Moha Amin Tabatabaei (iráni, 2623( 3,5 pont

2. Nyikita Vityjugov (FID, 2726) 3

3. Yu Yangyi (kínai, 2713) 3

4. Anish Giri (holland, 2771) 2,5

Az elődöntő eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2750) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2776)   3 – 1 (1 – 1, 2 – 0)

Hikaru Nakamura – Sahrijar Mamedgyarov döntetlen (Orosz huszárjáték, 30)

Sahrijar Mamedgyarov – Hikaru Nakamura  döntetlen (Vezércsel, 51)

Rájátszás:

Hikaru Nakamura – Sahrijar Mamedgyarov 1 – 0

Sahrijar Mamedgyarov – Hikaru Nakamura 0 - 1

Wesley So (amerikai, 2772) – Moha Amin Tabatabaei (iráni, 2623)  3 – 1 (1 – 1, 2 – 0)

Wesley So – Moha Amin Tabatabaei  1 – 0 (Vezércsel, 43)

Moha Amin Tabatabaei – Wesley So 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 30)

Rájátszás:

Moha Amin Tabatabaei – WesleySo  0 – 1

Wesley So – Moha Amin Tabatabaei  1 - 0

A berlini Grand Prix döntő végeredménye:

Wesley So (amerikai, 2772) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2750) 2,5 – 1,5 (1 – 1, 1,5 – 0,5)

Wesley So – Hikaru Nakamura döntetlen (Nimzoindiai védelem, 30)

Hikaru Nakamura – Wesley So döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)

Rájátszás:

Hikaru Nakamura – Wesley So  döntetlen (Bécsi megnyitás, 56)

Wesley So – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 65)

A Grand Prix élcsoportjának végeredménye:

H.

Név

Berlin

Belgrád

Berlin

Pontszám

Díj

1.

Hikaru Nakamura (amerikai)

13

10

23

€42,000

2.

Rapport Richárd (magyar)

7

13

20

€36,000

3.

Wesley So (amerikai)

4

13

17

€27,000

4.

Levon Aronjan (amerikai)

10

2

12

€25,000

5.

Dmitrij Andrejkin (orosz)

10

10

€18,000

6.

Amin Tabatabaei (iráni)

3

7

10

€20,000

7.

Sahrijar Mamedgyarov (azeri)

3

7

10

€20,000

8.

Leinier Domínguez Perez (amerikai)

7

2

9

€19,000

9.

Sam Shankland (amerikai)

4

4

8

€18,000

10.

Maxime Vachier-Lagrave (francia)

7

1

8

€18,000

Saint Louisban Fabiano Caruana sikerével fejeződött be a 8 résztvevős American Cup. A különleges lebonyolítású viadalon Caruana a döntőben 1,5 – 0,5-re győzte le Levon Aronjant, világossal a második játszmát nyerte meg. A 200 ezer dolláros díjalapból Caruana 60 ezer dollárt nyert, az 50 ezres első díj mellett még 10 ezer dollár bónuszt is kapott, a küzdelmek során egyetlen párharcot sem vesztett el.

A „vigaszágon” Levon Aronjan és  Leinier Dominguez Perez vívott meg a kihívó jogáért, a háromszoros örmény olimpiai bajnok sakkouott szerenxaésebb kézzel.

Levon Aronjan (2785) – Leinier Dominguez Perez (2756) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

A rajtlista első és második helyezettje, Levon Aronjan és Fabiano Caruna kétjátszmás döntőjében az amerikai színekbe „átigazolt” Aronian kezdett világossal. Az olasz megnyitású játszmában Aronjan kezdeményezett, kecsegtető esélyei voltak, Caruana végül kiharcolta a döntetlent.

Az angol megnyitású második partiban dinamikus egyensúly alakult ki a sakktáblán, Aronjan követett el jelentős hibát, a végjátékban Caruana már jó esélyekkel küzdhetett a győzelemért, aktív haderejének köszönhetően értékesítette gyalogelőnyét.

Az American Cup döntőjének végeredménye:

Levon Arnjan (2785) – Fabiano Caruaba (2781) 0,5 – 1,5

Levon Aronjan – Fabiano Cariana döntetlen (Olasz megnyitás, 52)

Fabiano Caruana – Levon Aronjan 1 – 0 (Angol megnyitás, 53)

Osloban emlékezetes utolsó fordulóval fejeződött be a Meltwater   Chess Tour 2022 harmadik versenye, az Esports Cup. A fordulatokban gazdag finisben a remekül hajrázó Jan-Krzysztof Duda lett a torna győztese. A befejező forduló előtt négyen is eséllyel pályáztak az első helyre, Az utolsó játéknapon a holtversenyben vezető Magnus Carlsen és az indiai Praggnanandhaa is vereséget szenvedett. Az ötszörös világbajnokot az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov, az indiai zsenit a holland Anish Giri győzte le 2,5 - 0,5-re. Jan-Krzysztof Duda érvényesítette a papírformát, a kanadai Eric Hansennek csak egy döntetlent engedélyezett. Riválisai meccsein számára kedvező eredmények születtek. A vietnami Le Quang Liem rájátszásban nyert a holland Jorden Van Foreest ellen, a 3,5 - 2,5-ös győzelemmel másodikként zárta a szereplését.  A versenyen végig az élen álló Praggnanadhaa és Magnus Carlsen holtversenyben a harmadik helyen végzett.

Az Esports Cup végeredménye:

Korzikán kettős francia sikerrel fejeződött be a 39. Mitropa Kupa. A kilenc férfi és tíz női csapat körmérkőzéses csapatversenyén a negyedik helyre rangsorolt válogatottjaink bronzérmesek lettek.

Egyéni eredmények:

H

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

P

J

Élő-átlag

we

K

Élő+/-

1

GM

Erdős Viktor

2604

0

1

1

½

½

½

½

4,0

7

2543

4,07

10

-0,7

2

GM

Kozák Ádám

2535

½

½

½

1

½

0

1

0

4,0

8

2452

4,86

10

-8,6

3

IM

Németh Miklós

2451

½

1

1

½

1

0

½

1

5,5

8

2427

4,25

10

12,5

4

FM

Csiki Endre

2399

½

½

½

0

½

2,0

5

2391

2,55

20

-11,0

5

FM

Pásti Áron

2400

0

1

1

½

2,5

4

2340

2,30

10

T

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J

Élő-átlag

we

K

Élő+/-

1

WIM

Gaál Zsóka

2319

0

½

½

½

1

½

1

½

0

4,5

9

2290

4,84

20

-6,8

2

WFM

Terbe Zsuzsanna

2194

½

½

0

1

1

½

1

0

4,5

8

2208

3,88

20

12,4

3

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2207

½

1

1

½

½

½

1

0

1

6,0

9

2148

5,21

20

15,8

4

WFM

Deneter Dorina

2219

1

½

0

1

½

3,0

5

2111

3,22

40

-8,8

5

WFM

Karácsonyi Kata

2058

0

½

½

1

1

3,0

5

2032

2,58

40

16,8

Bukarestben a francia Maxime Vachier-Lagrave sikerével ért véget a Grand Chess Tour 2022 első versenye, a Superbet Chess Classic Románia. A torna utolsó fordulójában a félpontos előnnyel vezető amerikai kettős, Levon Aronjan és Wesley So is remizett. A francia rangadón Maxime Vachier-Lagrave sötéttel legyőzte Alireza Firouzját, a győzelemmel befogta Aronjant és Sot. Az elsőséget rapid rájátszás döntötte el, MVL nagy izgalmak után So és Aronjan ellen is nyert. Rapport Richárd nyerőesélyes állást rontott el döntetlenre az orosz Jan Nepomnjacsij ellen, holtversenyben kilencedikként zárta szereplését. Nyeretlen maradt, két világos partijában nagy elnézéssel szenvedett vereséget.

Rapport világranglista ötödikként, a rajtlistán harmadikként kezdte meg szereplését és nem tudta túltenni magát Bogdan-Daniel Deac elleni vereségén, az időkontroll előtti utolsó lépésével elkövetett elnézésen. MVL ellen is egy huszárlépés okozta vesztését. Tizenkét Élő-ponttal lett szegényebb, a virtuális világranglistán a nyolcadik helyre csúszott vissza.

Világbajnok-jelölti riválisai is szerény teljesítménnyel rukkoltak ki. Fabiano Caruana ötven százalékon zárt, Nepomjacsij és Firouzja mínuszban maradt. A viadalon a 45 lejátszott partiból csak 14 végződött döntéssel, Rapport az egyedüli nyeretlen.

  

Superbet Chess Classic Bukarest, 2022. május 5-14.

kat. XXI (2761)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Vachier-Lagrave, Maxime

g

FRA

2750

*

½

0

½

1

½

1

½

1

½

2842

2.

Wesley So

g

USA

2766

½

*

½

½

½

½

½

1

½

1

2839

3.

Levon Aronjan

g

USA

2765

1

½

*

½

1

½

½

½

1

½

2840

4.

Fabiano Caruana

g

USA

2671

½

½

0

*

½

½

½

½

1

½

2758

5.

Leinier Dominguez Perez,

g

USA

2753

½

0

½

1

*

1

0

½

½

1

2762

6.

Bogdan-Daniel Deac

g

ROU

2786

½

½

0

½

0

*

½

½

½

1

2771

7.

Alireza Firouzja

g

FRA

2804

0

½

½

½

1

½

*

0

½

½

4

2713

8.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2773

½

½

½

½

½

½

1

*

½

0

4

2717

9.

Rapport Richárd

g

HUN

2776

0

½

½

½

½

0

½

½

*

½

2679

10.

Sahrijar Mamedgyarov

g

AZE

2759

½

0

½

½

0

0

½

1

½

*

2681

A rájátszás eredményei:

Wesley So – Levon Aronjan 1 – 0

Maxime Vachier-Lagrave  - Wesley So 1 – 0

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1

Varsóban a lengyel Jan-Krzysztof Duda elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2022 öt versenyből álló sorozatának második viadala, a 10 résztvevős Superbet rapid és villámverseny. Az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand elsőségével ért véget rapidverseny. Anand egypontos előnnyel végzett az élen.   A viadal utolsó fordulójában Rapport Richárd tetszetős taktikai csapással legyőzte Anandot, a második helyen zárta a szereplését.

A rapidverseny végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Viswanathan Anand (2751)

0

1

2

2

1

2

2

2

2

14

2

 Rapport Richárd (2776)

2

 

0

0

1

2

2

2

2

2

13

3

 Jan-Krzysztof Duda (2750)

1

2

0

2

0

2

1

2

2

12

4

 Wesley So (2766)

0

2

2

1

1

1

2

1

1

11

5

 Levon Aronjan (2765)

0

1

0

1

2

1

1

2

2

10

6

 Fabiano Caruana (2786)

1

0

2

1

0

1

1

1

2

9

7

 Radoslaw Wojtaszek (2696)

0

0

0

1

1

1

1

2

1

7

8

 Kirill Sevcsenko (2644)

0

0

1

0

1

1

1

1

2

7

9

 Anton Korobov (2671)

0

0

0

1

0

1

0

1

2

5

10

 David Gavrilescu (2518)

0

0

0

1

0

0

1

0

0

2

Hihetetlenül izgalmas finisben a 24 éves lengyel világbajnokjelölt a rapidversenyben elért harmadik helye után a villámversenyen ledolgozta a hátrányát,  nagy versenyfutás végén ért elsőként a célba. Az amerikai Levon Aronjan és Fabiano Caruana lettek a legfőbb riválisai, Anand kevésbé bírta a tempót. Az utolsó forduló előtt Aronjan és Duda holtversenyben vezetett, Aronjan remizett Caruanával, míg Duda nagy kalandok, után nyert az ukrán Kirill Sevcsenko ellen, a torna győztese lett. A 175 ezer dolláros díjalapból 40 ezret nyert. A rapidversenyben elért 13 pontjához Rapport Richárd a villámversenyen a 18 partiból csak hat és felet gyűjtött, hatodik lett.  

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

Jan-Krzysztof Duda (2750)

2  ½  ½ 

1  0  1 

0  ½  0 

0  0  1 

2  ½  1 

2  1  1 

2  1  0 

1  1  1 

2  1  1 

24

2

 Levon Aronjan (2765)

0  ½  ½ 

0  ½  1 

2  ½  ½ 

1  ½  1 

1  1  1 

1  1  ½ 

2  1  ½ 

1  1  1 

2  1  ½ 

23½

3

 Viswanathan Anand (2751)

1  1  0 

2  ½  0 

1  0  ½ 

2  1  ½ 

0  ½  1 

2  ½  1 

2  ½  0 

2  1  1 

2  0  ½ 

23½

4

 Fabiano Caruana (2786)

2  ½  1 

0  ½  ½ 

1  1  ½ 

1  1  1 

0  1  1 

1  1  0 

1  1  1 

1  1  0 

2  1  1 

23

5

 Wesley So (2766)

2  1  0 

1  ½  0 

0  0  ½ 

1  0  0 

2  1  1 

1  0  ½ 

1  1  1 

2  1  ½ 

1  ½  1 

20½

6

 Rapport Richárd (2776)

0  ½  0 

1  0  0 

2  ½  0 

2  0  0 

0  0  0 

2  0  1 

2  1  0 

2  ½  1 

2  1  1 

19½

7

Radoslaw Wojtaszek (2696)

0  0  0 

1  0  ½ 

0  ½  0 

1  0  1 

1  1  ½ 

0  1  0 

2  ½  0 

1  ½  ½ 

1  ½  0 

13½

8

 Anton Korobov (2671)

0  0  1 

0  0  ½ 

0  ½  1 

1  0  0 

1  0  0 

0  0  1 

0  ½  1 

1  0  1 

2  0  1 

12½

9

 Kirill Sevcsenko (2644)

1  0  0 

1  0  0 

0  0  0 

1  0  1 

0  0  ½ 

0  ½  0 

1  ½  ½ 

1  1  0 

2  ½  0 

11½

10

David Gavrilescu (2518)

0  0  0 

0  0  ½ 

0  1  ½ 

0  0  0 

1  ½  0 

0  0  0 

1  ½  1 

0  1  0 

0  ½  1 

A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren győzött a Chessable Masters viadalon. A Meltwater Champions Chess Tour 2022 negyedik online rapid versenyének döntőjében nagy csatában a rájátszásban nyert a 16 éves Praggnanandhaa ellen. Az indiai titán az első párharcot 2,5-1,5-re elvesztette, de a második mérkőzést 2,5-1,5-re megnyerte, a rájátszásban a rutin döntött.

A Chessable Masters kvalifikációs versenyét Ding Liren és Praggnanandhaa is 25-25 ponttal zárta. Ding Liren öt győzelmet aratott, veretlen maradt, Praggnanadhaa hétszer nyert, négy vereséget is elszenvedett. Döntőbe jutása az MCCTsorozat legnagyobb szenzációja volt, az indiai zseni nehéz állásokban is megőrizte hidegvérét. A kieséses rendszerű szakaszban  a kínai Wei Yi ellen 2,5-1,5-re győzött, a holland Anish Girit a rájátszásban múlta felül, 3,5-2,5-ös nyerése jelentette számára a finálét.

Ding Liren a negyeddöntőben Sahrijar Mamedgyarovot 2,5-1,5-re győzte le, az elődöntőben világbajnok Magnus Carlsent három döntetlen után a negyedik partiban kényszerítette feladásra.

A Chessable Masters döntő végeredménye:

Praggnanandhaa (indiai, 2706) – Ding Liren (kínai, 2753)  1,5 – 2,5,  2,5 – 1,5, 0,5 – 1,5

Stavangerben Magnus Carlsen diadalmaskodott a Norway Chess 2022 szuperversenye. A tizedszer megrendezett tornán ötödször, sorozatban negyedszer győzött.

A különleges lebonyolítású tornán a klasszikus játszmáknak fokozott volt a jelentőségük, a győzelemért járó 3 pont igen csábító.

Magnus Carlsen elégedett volt a tornán mutatott játékával, hogy három klasszikus partit is nyert, az első hat fordulóban jobban játszott, mint a viadal hajrájában. A sakkolimpiáig nem játszik több versenyen, pihenésre, feltöltődésre van szüksége.

Öröm volt látni ismét a sakktáblánál Viswanathan Anandot. Az ötszörös világbajnok 52 évesen is Magnus Carlsen legnagyobb riválisa volt, balszerencsésen vesztette el Wesley So elleni meccsét, tragikus volt elnézése Mamedgyarovval szemben, ezért a második hely elvesztésével fizetett.

10. Norway Chess 2022 Stavanger   2022. május 31-június 10.

H

Név

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen

NOR

2864

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

16½

2

Sahrijar Mamedgyarov

AZE

2770

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

15½

3

Viswanathan Anand

IND

2751

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

14½

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2750

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

14

5

Wesley So

USA

2766

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

12½

6

Anish Giri

NED

2761

1  0 

1  0 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

12

7

Veszelin Topalov

BUL

2730

1  0 

1  0 

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

8

Aryan Tari

NOR

2654

1  ½ 

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

9

Tejmur Radzsabov

AZE

2753

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

8

10

,Wang Hao

CHN

2744

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

1  ½ 

1  0 

7

Madridban az orosz Jan Nepomnjacsij szenzációs elsőségével fejeződött be a világbajnok-jelölti döntő. A torna győztese veretlenül, másfél pontos előnnyel diadalmaskodott. Pályafutása során másodszor lett a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója. A második hely sorsát Ding Liren és Hikaru Nakamura összecsapása döntötte el, a rajtlistát vezető kínai sakkozó félpontos hátránnyal kezdte a rangadót, a kétszeres olimpiai bajnok győzelmével ezüstérmesként zárta a szereplését. A befejező játéknapon Rapport Richárd elszenvedte negyedik vereségét. A nyerést hajszolva kapott ki a remekül hajrázó Tejmur Radzsabovtól, aki győzelmével Nakamurával holtversenyben végzett a harmadik helyen. Még magyar színekben játszó Rapport Jan-Krzysztof Dudával az utolsó helyet osztotta. A torna félidejében második helyen álló, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó Fabiano Caruana csak az ötödik helyet szerezte meg, a 19 éves Alireza Firouzja hatodikként végzett.

Hatodszor rendezték meg a világbajnok-jelölti döntőt nyolc résztvevővel, kétfordulós versenyként, Jan Nepomnjacsij másodszor diadalmaskodott. Másfél pontos előnnyel, veretlenül győzött a viadalon. Hasonló magabiztos elsőséget 2014-ben Hanti-Manszijszkban Viswanathan Anand ért el, a 45 éves exvilágbajnok egypontos előnnyel, veretlenül ért célba.

Jan Nepomnjacsij a torna félidejében félpontos előnnyel vezetett, a hetedik fordulóban Rapport Richárdot fosztotta meg veretlenségétől, nagymesterünk elkerülte a lépésismétléses döntetlent.

Félidőben a torna állása:

FIDE  Világbajnik-jelölti döntő Madrid, 2022. Június 16-július 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

*

*

½

.

½

.

1

.

1

.

1

.

½

.

1

.

3002

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

½

.

1

.

1

.

5

2928

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

.

*

*

½

.

½

.

½

.

1

.

½

.

2773

4.

Ding Liren

g

CHN

2806

0

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

½

.

3

2717

5.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

3

2723

6.

Jan-Kryzsztof Duda

g

POL

27650

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

3

2725

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

2672

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

½

.

*

*

2666

A folytatásban Jan Nepomnjacsij még egy győzelmet ért el, utolsó három partijában döntetlenekkel biztosította be elsőségét. A versenyzésére jellemzőek voltak a pragmatikus megoldások, jó érzékkel választott nyitásokat, energiatakarékosan sakkozott. Igazán bajban egy játszmában volt, a kilencedik körben a fontos rangadón Fabiano Caruanával szemben vesztőgyanús állását döntetlenre mentette. A +26,4 Élő-pont, teljesítményének 2909 a performance-pontszáma. A rajtlistán a negyedik volt, a tavalyi világbajnoki döntőben 7,5-3,5-ös súlyos vereséget szenvedett Magnus Carlsentől. Gyengén sikerült a főpróbája, a Grand Chess Tour bukaresti Superbet viadalán – 1-gyel végzett. Nem számított az első számú esélyesnek, az első fordulóban Ding Liren ellen sötéttel elért győzelme óriási jelentőséggel bírt. A virtuális világranglistán négy helyezést javítva a harmadik.

A második hely sorsa Ding Liren és Hikaru Nakamura párharcában dőlt el. A rajtlistát vezető kétszeres kínai olimpiai bajnok Szergej Karjakin eltiltásának köszönhetően kapott meghívást, márciusban rohamléptekkel pótolta a hiányzó játszmaszámot. Vízum nehézségek miatt nem tudott játszani a két Grand Prix versenyén, Berlinben és Belgrádban. Távolmaradása megkönnyítette Rapport Richárd kvalifikációját.

Ding Liren a félidőt egy veresége mellett hat döntetlennel zárta. Erőtlenül sakkozott. A második félidőben mesterhármassal tört előre, különösen fontos volt Fabiano Caruana elleni győzelme. A lendületét megtörte Tejmur Radzsabovtól elszenvedett veresége, át kellett engednie a második helyet Hikaru Nakamurának.

Félpontos hátránnyal kezdte az ötszörös amerikai bajnokkal a derbit. A nagy tét rányomta bélyegét összecsapásukra, a feszültséget Ding Liren bírta jobban. Az egyenlő állásból kisebb előnyt ért el, Nakamura egyre idegesebb lett, passzív védekezése megkönnyítette riválisa feladatát.

Rapport Richárd a második fordulóban könnyű nyerést hagyott kihasználatlanul Alireza Firouzjával szemben, egyetlen nyerését a nyolcadik körben Jan-Krzysztof Duda ellen érte el, feljött ötven százalékra. Ekkor felcsillantak a remények jó helyezés elérésére, a folytatásban azonban háromszor is kikapott.

Befolyásolhatta sikertelenségét a sakkvilágot is megdöbbentő hír, hogy a jövőben román színekben akar versenyezni. A  honi sajtóban is a felkínált szponzori szerződés, az „országváltás” volt a fő téma, sakkozásunk helyzete, érvek és ellenérvek csatáztak, a legkevésbé a világbajnok-jelölti döntőről szóltak a hírek. Pályafutása során először játszott hasonló erősségű tornán, túlzottak voltak a remények szereplésével kapcsolatban. Lékó Péter a brissagói világbajnoki páros mérkőzése után kétszer 8 fős világbajnoki döntőt játszott, sokat tudna mesélni arról, hogy 2005-ben miként befolyásolta játékát Veszelin Topalov elleni első fordulós veresége.

A rajtlistán második Alireza Firouzja is rutintalansága „áldozata” lett, túlzott reményekkel érkezett a spanyol fővárosba, négy veresége ennek ékes bizonyítéka.

A világbajnok-jelölti döntő 56 játszmájából 23 végződött döntéssel, világossal 14-szer voltak eredményesek, a sötéttel játszók a finisben javítottak.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

1

Jan Nepomnjaxsuh

2766

FID

***

1 ½

½ ½

½ ½

½ ½

1 1

1 ½

1 ½

9,5

62,00

5

2

Ding Liren

2806

CHN

0 ½

***

½ 0

½ 1

½ 1

½ ½

½ 1

½ 1

8,0

52,00

4

3

Tejmur Radzsabov

2753

AZE

½ ½

½ 1

***

0 1

0 ½

½ ½

½ ½

½ 1

7,5

52,00

3

4

Hikaru Nakamura

2760

USA

½ ½

½ 0

1 0

***

0 1

½ 1

½ 1

½ ½

7,5

50,25

4

5

Fabiano Caruana

2783

USA

½ ½

½ 0

1 ½

1 0

***

1 0

½ 0

½ ½

6,5

46,50

3

6

Alireza Firouzja

2793

FRA

0 0

½ ½

½ ½

½ 0

0 1

***

½ ½

½ 1

6,0

39,50

2

7

Jan-Krzysztof Duda

2750

POL

0 ½

½ 0

½ ½

½ 0

½ 1

½ ½

***

½ 0

5,5

38,50

1

8

Rapport Richárd

2764

HUN

0 ½

½ 0

½ 0

½ ½

½ ½

½ 0

½ 1

***

5,5

37,75

1

Az 500 ezer eurós díjalapból a győztes Nepomnjacsij 48 ezret nyert, Ding Liren 36 ezret kasszírozott, míg Tejmur Radsabov és Hikaru Nakamura osztotta a 24 ezres díjat. Valamennyi résztvevő minden fél pontért 3.500 eurót kapott..

A díjak:

1.Jan Nepomnjacsij 114.500 euró (48.000 + 66.500)

2. Ding Liren 92.000 euró (36.000 + 56.000)

3. Tejmur Radzsabov 64.500 euró (12.000 + 52.500)

4. Hikaru Naamura 64.500 (12.000 + 52.500)

5. Fabiano Caruana 45.500 euró

6.Alireza Firouzja 42.000 euró

7. Jan-Krzysztof Duda  38.500 euró

8. Rapport Richárd 38.500 euró

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 2022-es év legfontosabb versenyeinek, eseményeinek összefoglalója  I.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány okozta két nehéz év után kiemelkedő versenyekben gazdag esztendőt zártunk, a 2022-es évet azonban beárnyékolta az orosz-ukrán háború. A FIDE Etikai Bizottsága politikai szerepvállalása miatt az orosz Szergej Karjakint hat hónapra eltiltotta hivatalos versenyeken való részvételtől. Moszkva kényszerű visszalépése után Csennaj rendezte meg a 44. sakkolimpiát. Óriási meglepetésre a kínai és az orosz csapatok távollétében a férfi válogatottak küzdelmében  az üzbég együttes lett aranyérmes az örmény és India „B” csapata előtt. Válogatottunk remekül hajrázva nyolcadikként zárta szereplését. A női sakkolimpián az ukránok értek elsőként a célba, Georgia együttese lett az ezüstérmes, India legjobbjai a harmadikok. Női válogatottunk a tizenegyedik helyen végzett. A Grand Prix három versenyből álló sorozatáról az amerikai Hikaru Nakamura és Rapport Richárd vívta ki a világbajnok-jelöltséget. Sokkolta a honi sakkéletet, a sportközvéleményt, hogy Rapport Richérd a FIDE-nél országváltást kezdeményezett, pályafutását román sakkozóként folytatja… A madridi 8 fős világbajnok-jelölti döntőben az orosz Jan Nepomnjacsij diadalmaskodott, Rapport még magyar színeket képviselve nyolcadik lett. Magnus Carlsen lemondott világbajnoki címéről, az üresen maradt trónusért Nepomnjacsij jövőre a kínai Ding Lirennel mérkőzik meg. A női világbajnok-jelölti döntő kínai sikert hozott, Tan Zhongyi és Lei Tingjie hatjátszmás párharcban dönti el, hogy ki hívhatja ki a regnáló világbajnoknőt, a kínai Ju Wenjunt.  A Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatán a 19 éves francia Alireza Firouzja bravúros St. Louis-i tornagyőzelmeivel megnyerte az összetett pontversenyt. A Meltwater Champions Chess Tour online rapid sorozaton nyolc versenyt rendeztek meg, Magnus Carlsen remekelt, győzött a fináléban és a pontversenyben is. A norvég világelsőt Wijk aan Zee-ben nyolcadszor, Stavangerben ötödször ünnepelték tornagyőzteskén, Almatiban a rapid és a vilám-világbajnoki címet is megszerezte. Kozák Ádám a junior világbajnokságon, Karácsonyi Kata a korcsoportos Európa-bajnokságon lett ezüstrmes. A magyar bajnokságon Terbe Zsuzsanna megvédte bajnoki címét, Prohászka Péter először győzött.  A Tuxera Aquaprofit NSK tizennegyedik, sorozatban tizenharmadik bajnoki címét ünnepelhette. A 2022-es esztendő első három hónapjának legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

A Nemzetközi Sakkszövetség 2022. január 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistáját Magnus Carlsen vezette, 61 ponttal előzte meg a 18 éves Alireza Firouzját, akit egyetlen méltó ellenfélnek tekintett, akivel 2023-ban megmérkőzne a világbajnoki  címéért. Firouzjára a kihívó jogáért meg kellett nyernie a 8 fős világbajnok-jelölti döntőt… Legjobb magyarként Rapport Richárd 2758 ponttal a 14. volt a

A top tíz rangsora:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2865

2. Alireza Firouzja (francia) 2804

3. Ding Liren (kínai) 2799

4. Fabiano Caruana (amerikai) 2792

5. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2773

6. Levon Aronjan (örmény) 2772

7. Anish Giri (holland) 2772

8. Wesley So (amerikai) 2772

9. Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2767

10. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2764

Wijk aan Zeeben az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen másfél pontos előnnyel lett a 84. Tata Steel Chess Masters győztese. A norvég világelső veretlenül diadalmaskodott, nyolcadszor ünnepelték a nagy presztízsű torna győzteseként. Kijutott az elismerésből a holtversenyben másodikként végzett azerbajdzsáni Sahriajr Mamedgyarovnak és Rapport Richárdnak is.

A 31 éves Magnus Carlsen fényes sikerekkel övezett pályafutása 2004-ben éppen Wijk aan Zee-ben kezdődött meg. A „C” nagymesterversenyt a 13 esztendős norvég titán 13-ból 10,5 pontos szenzációs eredménnyel és játékkal nyerte meg. Négy évvel később már a szuperversenyen diadalmaskodott, sikerét hetedszer ismételte meg, 2010, 2013, 2015, 2016, 2018ban és 2019 után ismét tornagyőztesként ünnepelhették, nyolc elsőségével előzi meg az ötször győztes indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot. Magnus Carlsen tizenkilencedszer játszott Wijk aan Zee-ben.

Dubajban világbajnoki címét az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben 7,5 – 3,5-ös győzelemmel védte meg, nem sokáig ült babérjain, taktikus versenyzéssel, legnagyobb riválisait legyőzve másfél pontos előnnyel nyerte meg a 84. Tata Steel Chess Masters viadalt.

Magnus Carlsen világbajnoki címe megszerzése óta a harminckettedik szuperversenyén mérkőzött meg  riválisaival, tizenhatszor nem sikerült megszereznie az első helyet, meglepetésre hazai pályán, Stavangerben ötször(!) előzték meg. A norvég világbajnok nagyon ambicionálta, hogy megszerezze nyolcadik Wijk aan Zee-i elsőségét, 2020-ban Fabiano Caruana, tavaly Jorden Van Foreest vehette át a győztesnek járó trófeát.

Remekül sikerült Rapport Richárd főpróbája a február 3-án Berlinben kezdődő három versenyből álló Grand Prix 2022 sorozat előtt. Nagymesterünk gyorsan feledte az első fordulóban Jan-Krzysztof Duda elleni vereségét, a második körben a címvédő Jorden Van Foreest ellen nyert. Emlékezetes marad Nils Grandeliust megadásra kényszerítő elterelő bástyaáldozata. Az ötödik forduló után Praggnanandhaa elleni győzelmének köszönhetően hármas holtversenyben az élen állt. Hatodik partiját sötéttel játszva elvesztette Magnus Carlsennel szemben, remizett Sahrijar Mamedgyarovval és Szergej Karjakinnal, a nyolcadik forduló után az ötödik helyen állt. Santosh Gujrathi Vidit elleni döntetlennel folytatta. A tizedik fordulóban szenzációs győzelmet aratott, Fabiano Caruanát sötéttel győzte le. Danyil Dubov visszalépésével játék nélkül kapta meg a pontot, de ne feledjük, hogy többek között Anish Giri és Magnus Carlsen is. Visszaverte Andrej Jeszipenko próbálkozásait, majd Girivel gyorsan remizett, bebiztosította holtversenyes második helyét. Nyert 5,7 Élő-pontot, a tizedik a világranglistán!

Sahrijar Mamedgyarov egyetlen vereségét Magnus Carlsentől szenvedte el. A torna kezdetén Fortuna is segítette, később a megszerzett pontok miatt már nem kellett kockáztatnia.

A negyedik helyezett Anish Girinek gyengén sikerült a rajtja, öt forduló után csak 2 pontja volt, amikor legyőzte Fabiano Caruanát, mesternégyessel tört előre. A tizenegyedik körben érte a nagy csapás, kikapott Jorden Van Foreesttől, honfitársa fosztotta meg a jobb helyezéstől.

Két korábbi győztes, Szergej Karjakin és Jorden Van Foreest holtversenyben ötödikként végzett. Mindketten győztek az utolsó fordulóban. Az orosz nagymester a legkisebb kockázatot sem vállalva nyert az egyenlő állásban többször is hibázó Santosh Gujrathi Vidit ellen, aki a hajrá izgalmait kevéssé bírta. Karjakin nem lehet elégedetlen helyezésével.

A címvédő Jorden Van Foreest négy vereséget is elszenvedett, de öt győzelmet ért el. Utolsó partijában az amerikai olimpiai bajnok Sam Shanklandot győzte le, szép fegyvertény volt.

A viadal egyik nagy meglepetése Fabiano Caruana sikertelensége. Amióta kölcsönös megegyezéssel „szakított” szekundánsával, legfőbb szakmai segítőjével, Rusztam Kaszimdzsanovval, eredményei látványosan gyengültek. A világbajnok-jelöltséget a Grand Swiss második helyezettjeként kiharcolta, de korántsem volt meggyőző a játéka. Menetrendszerű időzavaraiban a megszokottnál többet hibázik.

A 16 éves Praggnanandhaa remek győzelemmel zárta szereplését. Technikai nehézségekkel is megbirkózva nyert Andrej Jeszipenkoval szemben. Az ifjú titán számára nagy megmérettetés volt a torna, nem vallott szégyent. Az orosz sakkozó nem tudta megismételni tavalyi sikerét.

Csalódást okozott a Világkupa győztese, a világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda, az amerikai olimpiai bajnok Sam Shankland is. Nils Grandeliunak felvillanásai voltak. Danyil Dubov kényszerű visszalépése rányomta bélyegét a versenyre.

84.  Tata Steel Masters Wijk aan Zee, 2022. január 14-30.

H.

Magnus Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

TB1

1

Magnus Carlsen

2865

1

1

1

½

½

½

1

½

½

½

1

½

1

9.5

60.25

2

Sahrijar Mamedgyarov

2767

0

½

½

½

1

½

½

1

1

½

1

½

½

8

49

3

Rapport Richárd

2763

0

½

½

½

1

½

1

0

½

½

1

1

1

8

47.25

4

Anish Giri

2772

0

½

½

½

0

1

1

½

½

1

½

½

1

7.5

44.5

5

Szergej Karjakin

2743

½

½

½

½

1

0

½

½

1

0

1

½

½

7

45.25

6

Jorden Van Foreest

2702

½

0

0

1

0

0

½

½

1

1

1

1

½

7

41.75

7

Andrej Jeszipenko

2714

½

½

½

0

1

1

½

½

½

½

0

½

½

6.5

42.75

8

Fabiano Caruana

2792

0

½

0

0

½

½

½

1

½

½

1

1

½

6.5

37.75

9

Jan-Krzysztof Duda

2760

½

0

1

½

½

½

½

0

½

½

½

½

½

6

39.25

10

Santosh Gujrathi Vidit

2727

½

0

½

½

0

0

½

½

½

1

0

1

1

6

35.5

11

Sam Shankland

2708

½

½

½

0

1

0

½

½

½

0

½

½

½

5.5

36

12

Praggnanandhaa R.

2612

0

0

0

½

0

0

1

0

½

1

½

1

1

5.5

30

13

Nils Grandelius

2672

½

½

0

½

½

0

½

0

½

0

½

0

1

4.5

28.5

14

Danyil Dubov

2720

0

½

0

0

½

½

½

½

½

0

½

0

0

3.5

23.25

Berlinben az amerikai Hikaru Nakamura győzött a FIDE Grand Prix 2022 három versenyből álló sorozatának első tornáján.  A 16 résztvevő küzdelmében a csoportmérkőzések után a legjobb négy párharcának döntőjében Levon Aronjant 3-1-re győzte le. A két klasszikus játszmában döntetlenek születtek, a rapid rájátszásban Nakamura 2-0-ra nyert Hikaru Nakamura 13 GP-ponttal zárta a viadalt, 24 ezer eurós díjat nyert, Levon Aronjan 10 ponttal és 18 ezer euróval vigasztalódhatott. Rapport Richárd elődöntésként 7 pontot kapott és 12 ezer eurót. Nakamura 27 hónapos szünet után játszott ismét klasszikus partikat, a GP-sorozaton a FIDE elnökének, Arkagyij Dvorkovicsnak köszönhetően játszhatott, szabadkártyát kapott.

Nakamura a csoportmérkőzések során az utolsó fordulóban került bajba, a továbbjutást az orosz Andrej Jeszipenkoval szemben nagy izgalmak után az ifjú rivális hathatós segítségével harcolta ki.

Az elődöntőben Rapport Richárd ellen nyert 1,5 – 0,5-re, nagymesterünk játékán érezhető volt a fáradtság, a Wijk aan Zee-i torna, a nehéz csatában kiharcolt továbbjutás rányomta bélyegét játékára, a kritikus állásban rossz döntést hozott. A fináléban újdonsült honi riválisával, Levon Aronjannal mérkőzött meg.

A csoportmérkőzések utolsó fordulója előtt Rapport Richárd félpontos hátránnyal a harmadik helyen állt és sötéttel kellett megküzdenie Vlagyimir Fedoszejevvel. Nagymesterünk az első körben szenzációs győzelmet ért el, a tisztáldozata, a kreatív játéka méltán aratott nagy elismerést.

Rapport a huszárvégjátékban 76 lépésben legyőzött a rájátszásban Radoslaw Wojtaszekkel szemben kiharcolta az elődöntőbe jutást, a küzdelmek kieséses rendszerben folytatódtak.

A csoportmérkőzések végeredménye:

A csoport:

1.Hikaru Nakamura (amerikai, 2736) 4 pont

2. Andrej Jeszipenko (orosz, 2714) 3,5

3. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764) 3

4. Etienne Bacrot (francia, 2642) 1,5

B csoport:

1-2. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2686) és Rapport Richárd (magyar, 2763) 3,5 pont

3. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2704) 3

4. Grigorij Oparin (orosz, 2681) 2

A rájátszásban Rapport Richárd 1,5-0,5-re legyőzte Wojteszeket.

C csoport:

1.Levon Aronjan (amerikai, 2772) 4,5 pont

2-3. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2727) és Danyil Dubov (orosz, 2720) 3

4. Vincent Keymer (német, 2664) 1,5

D csoport:

1-2. Wesley So (amerikai, 2772) és Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2752) 4 pont

3. Pentala Harikrishna (indiai, 2717) 2,5

4. Alexei Shirov (spanyol, 2704) 1,5

A rájátszásban Leinier Dominguez Perez 1,5 – 0,5-re győzött Wesley So ellen.

Az elődöntő eredménye:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2736) – Rapport Richárd (magyar, 2763) 1,5 – 0,5

Hikaru Nakamura– Rapport Richárd 1 – 0 (Vezércsel, 71)

Rapport Richárd – Hikaru Nakamura (döntetlen (Réti megnyitás, 30)

Levon Aronjan (amerikai, 2772) – Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2752) 1,5 – 0,5

Levon Aronjan – Leinier Dominguez Perez 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 41)

Leinier Dominguez Perez – Levon Aronjan  döntetlen (Kettős huszárjáték, 31)

A döntő végeredménye:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2736) – Levon Aronjan (amerikai, 2772) 3 – 1

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan döntetlen (Spanyol megnyitás, 54)

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura döntetlen (Olasz megnyitás, 29)

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 61)

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Olasz megnyitás, 50)

Megkezdődött a Meltwater Xhampions Chess Tour 2022 nyolc versenyből álló sorozata. Az első tornán, az Airthings Masters viadalon a világbajnok Magnus Carlsen győzött. A döntőben az orosz Jan Nepomnjacsij elleni első párharca négy döntetlennel 2-2-vel ért véget. A második mérkőzés is remivel kezdődött, a második játszmában Nepomnjacsij elszámolta magát, a tisztáldozatért nem kapott elegendő kompenzációt. A harmadik ütközetben Nepomnjacsij  meglepte Carlsent, a norvég világelső jelentős időhátrányba is került. Jan Nepomnjacsij a kritikus állásban vesztőt húzott, Magnus Carlsen 2,5-0,5-ös győzelmet aratott.

Az online rapid viadalon a 16 résztvevő körmérkőzéses kvalifikációs verseny Jan Nepomnjacsij elsőségével fejeződött be. Nepomnjacsij 4 pontos előnnyel végzett az élen, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen lett a második. A sok váratlan eredménnyel tarkított versengésben a győzelem 3 pontot ért, ez különösen izgalmassá tette az összecsapásokat.

A negyeddöntő eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2773) – Vincent Keymer (német, 2664)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2714) – Eric Hansen (kanadai, 2606)  3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Ding Liren (kínai, 2799) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2700)  1,5 – 2,5 (1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Le Quang Lien (vietnami, 2709)  2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Az elődöntő eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2773) – Andrej Jeszipenko (orosz, 2714) 2,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Magnus Carlsen (2865) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2700) 2,5 – 0,5 (1 . 0, 1 – 0, döntetlen)

Az Airthings Masters döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2773) 2 – 2, 2,5 – 0,5

Rapport Richárd szenzációs elsőségével fejeződött be a Grand Prix 2022 második versenye, a belgrádi torna. Nagymesterünk a viadal döntőjében 1,5 – 0,5-re legyőzte a FIDE zászlója alatt játszó orosz Dmitrij Andrejkint. Párharcuk első játszmája a 37. lépésben döntetlennel ért véget, a második összecsapást Rapport Richárd 46 lépésben nyerte meg. Rapport a kritikus állásban elkerülte a lépésismétléses döntetlent, minőséget áldozott, ellenfelének feladta a leckét. Andrejkin a bonyodalmakban nem találta meg a helyes védekezést, nagymesterünk az örökös sakkot kikerülve a torna győztese lett. Rapport Richárd a Grand Prix összetett pontversenyében vezet, óriási esélye van, hogy megszerzi a világbajnok-jelöltséget jelentő első két hely valamelyikét. A címek sorsa a március 21-én kezdődő berlini GP-viadalon dől el.

A 25 éves Rapport Richárd pályafutása egyik legnagyobb sikereként megnyerte a belgrádi Grand Prix-viadalt. Veretlenül, taktikusan versenyezve, esélyeit remekül kihasználva lett a 16 fős torna győztese. A csoportmérkőzéseken döntő volt az indiai Santosh Gujrathi Vidit elleni kettős győzelme.

Az elődöntőben a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen diadalmaskodott. Az első játszmában túljátszotta a tavalyi világbajnok-jelölti döntő ezüstérmesét. A második összecsapás izgalmaiban is higgadt maradt, a felkínált eséllyel élni tudott, döntetlenre mentette az ütközetet.

A döntő első partijában Dmitrij Andrejkin óvatos játéka nem vezethetett sikerre, Rapport Richárd tökéletes felkészüléssel gond nélkül remizett.

A második összecsapásuk is békés küzdelemnek indult, többen már elkönyvelték a lépésismétléses döntetlent, amikor Ricsi hosszas gondolkodás után minőséget áldozott. Pontosan számolt, egészséges kockázatot vállalt, feladat a leckét ellenfelének.

A bonyodalmakban az idő egyre inkább szorította Andrejkint, nem találta meg a helyes védekezést. Óvatlan királylépése után már viharfelhők is gyülekeztek a királya körül, amikor a döntő hibát elkövetette, a remélt örökös sakkból Ricsi királya ellépkedett, a vezére pedig védte a nagyátlót.

A belgrádi Grand Prix döntő végeredménye:

Dmitrij Andrejkin (FIDE, 2724) – Rapport Richárd (magyar, 2762) 0,5 – 1,5

Dmitrij Andrejkin – Rapport Richárd döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 37)

Rapport Richárd – Dmitrij Andrejkin 1 – 0 (Vezércsel, 46)

A csoportmérkőzések során elsőként Rapport Richárd  jutott a legjobb négy közé. Rapport kétszer is legyőzte legnagyobb riválisát, a tornát két nyeréssel kezdő Santosh Gujratji Viditet. Az első félidőt az indiai sakkozóval holtversenyben zárta, a sorsdöntő játszmát az ötödik fordulóban nyerte meg, kockáztatott, stratégiája bevált.

A holland Anish Giri nagymesterünkhöz hasonlóan 4 ponttal végzett az élen. azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovval küzdött meg, tetszetős

A csoportmérkőzések eredményei:

A csoport:

1. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2724)4 pont

2.Sam Shankland (amerikai, 2704) 3,5

3. Etienne Bacrot (francia, 2642) 2,5

4. Alekszandr Griscsuk (2758) 2

B csoport:

1.Anish Giri (holland, 2771) 4 pont

2. Nyikita Vityjugov (orosz, 2726) 3

3. Moha Amin Tabatabajev (iráni, 2623) 3

4. Pentala Harikrishna (indiai, 2716) 2

C csoport:

1.Rapport Richárd (magyar, 2762) 4 pont

2. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2723) 3

3. Alexei Shirov (spanyol, 2691) 2,5

4. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2704) 2,5

D csoport:

1.Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2761)   3,5

2, Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2776) 3

3. Alekszandr Predke (orosz, 2682) 3

4, Yu Yangyi (kínai, 2713) 2,5

Az elődöntő eredményei:

Anish Giri (holland, 2771) – Dmitrij Andrejkin (FIDE, 2724) 1 – 1, 0,5 – 1,5

Anish Giri – Dmitrij Andrejkin döntetlen (Szicíliai védelem 33)

Dmitrij Andrejkin – Anish Giri döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 32)

Rájátszás:

Dmitrij Andrejkin – Anish Giri döntetlen

Anish Giri – Dmitrij Andrejkin 0 - 1

Rapport Richárd (magyar, 2762) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2761) 1,5 – 0,5

Rapport Richárd  - Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0 (Grünfeld védelem, 37)

Maxime Vachier-Lagrave – Rapport Richárd döntetlen (Spanyol megnyitás, 66)

A Grand Prix összetett pontversenyében Rapport Richárd vezet, de riválisai csak egy versenyen játszottak, a berlini harmadik torna dönt. Kedvező, hogy az amerikai Hikaru Nakamura és Levon Aronjan, valamint Andrejkin is egy csoportba nyert beosztást. Az amerikai Leinier Dominguez Perez az első berlini viadalon elődöntős volt. A pontverseny első két helyezettje kvalifikálja magát a 8 fős világbajnoki döntőbe.

A szlovén üdülőhelyen, Terme Catezben  a rajtlistán huszadik német Matthias Bluebaum elsőségével fejeződött be a 22. Európa-bajnokság. A német nagymesterrel azonos pontszámmal a háromszoros olimpiai bajnok örmény Gabriel Szargiszjan lett a második, a horvát Ivan Saric végzett a harmadik helyen.  Negyven ország 315 sakkozója játszott a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon, az első húsz helyezett kvalifikálta magát a 2023-ban megrendezésre kerülő Világkupára. A mezőnyben 126 nemzetközi nagymester is szerepelt, a magyar színeket a második fordulótól tízenhárman képviselték, nyolcszoros bajnokunk, Berkes Ferenc a rajtnál, a tavalyi első ezüstérmes olimpikonunk, Ács Péter a második forduló után lépett vissza. A kontinensviadal hajrájában sakkozóink közül többen is koronavírus fertőzést kaptak. Orosz és fehérorosz sakkozók a kontinensviadalon nem játszhattak.

Kellemetlen közjátékkal kezdődött meg a kontinensviadal. Berkes Ferenc és Ács Péter gyors covid-tesztje és még sokan másoké is pozitív eredményt hozott, nagymestereinket azonnal karanténba zárták, a PCR-teszt eredménye pedig késett, mindkettőjüket az első fordulóban játék nélkül vesztesnek nyilvánították. A PCR-teszt negatív lett, de az eredményen nem változtattak. Berkes pályafutása során először lépett vissza egy tornától, tizenharmadik volt a rajtlistán, reális eséllyel a továbbjutásra. Ács Péter lejátszotta második partiját, de végül ő is a visszalépés mellett döntött.

A 22. Európa-bajnokságon  a rajtlistán huszadik, a német rangsorban ötödik 24 éves Matthias Bluebaum veretlenségét megőrizve végzett az első helyen. A 11 fordulós svájci rendszerű viadalon első játszmája döntetlennel ért véget, hatos nyerősorozattal fordulóról fordulóra javított helyezésén. Az ötödik kör után már holtversenyben vezetett, a hatodik fordulótól már egyedül állt az élen, négy döntetlennel is célba ért.  Az utolsó forduló előtt beérte őt az örmény Gabriel Szargiszkan, de a holtverseny a német sakkozónak kedvezett. A bronzérmes horvát Ivan Saric sem talált legyőzőre. Az utolsó forduló előtt még többen pályáztak a bajnoki címre, a dobogós helyezésekre, sokan reménykedtek a Világkupára való kijutást biztosító helyezésre. A matematika is fontos szerepet játszott, folyt a számolgatás, hogy a várható holtversenyek kinek kedveznek.

A 22. Európa-bajnokság végeredménye.

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Perf.

Élő+/-

1

20

Matthias Bluebaum

GER

2642

8,5

2594

69,0

74,0

2785

20,4

2

7

Gabriel Szargiszjan

ARM

2681

8,5

2578

72,5

77,5

2772

13,1

3

4

Ivan Saric

CRO

2687

8,0

2589

73,0

78,5

2742

8,2

4

9

Ivan Cseparinov

ECX

2672

8,0

2585

69,5

74,0

2742

9,7

5

17

Jaime SantoshLatasa

ESP

2648

8,0

2546

70,5

76,5

2705

8,0

6

35

Mustafa Yilmaz

TUR

2624

8,0

2530

64,0

69,0

2688

9,5

7

26

Ruszlan Ponomarjov

UKR

2636

8,0

2523

59,5

64,5

2680

6,4

8

32

Vaszif Durarbajli

AZE

2628

8,0

2509

67,0

73,0

2669

5,9

A kontinensviadal hajrájában sakkozóinknak nemcsak az ellenfelekkel, hanem a koronavírus fertőzéssel is meg kellett küzdeniük. A szervezők csak a viadal megkezdése előtt teszteltek, illetve fogadták el a 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet. A verseny során többen is megbetegedtek, a fertőzés pedig terjedt. A megbetegedés miatt Gaál Zsóka, Erdős Viktor, Papp Gábor és Prohászka Péter utolsó két partiját már nem tudta lejátszani, Kozák Ádám és Kántor Gergely tesztje az utolsó forduló előtt lett pozitív.

R.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

H.

Perf,

K

Élő+/-

13

GM

Berkes Ferenc

2659

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0,0

0

10

0,00

42

GM

Erdős Viktor

2607

½

1

½

½

½

½

½

½

½

0

0

5,0

190

2469

10

-16,00

52

GM

Ács Péter

2591

0

½

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0,5

314

0

10

-4,20

58

GM

Kántor Gergely

2587

1

1

½

0

1

½

1

0

½

0

0

5,5

143

2555

10

-3,70

68

GM

Papp Gábor

2574

1

½

0

1

1

0

½

0

1

0

0

5,0

192

2516

10

-5,50

70

GM

Prohászka Péter

2573

½

1

1

½

½

½

½

1

½

0

0

6,0

98

2635

10

9,20

90

GM

Kozák Ádám

2525

1

1

½

0

½

½

1

½

1

½

0

6,5

81

2528

10

2,60

162

FM

Pásti Áron

2398

0

1

0

0

½

1

1

½

1

½

½

6,0

141

2285

10

-14,00

193

FM

Pásztor Balázs

2338

½

0

0

1

1

½

0

½

1

½

0

5,0

202

2309

20

-7,60

194

WIM

Gaál Zsóka

2336

0

1

½

½

0

1

½

0

0

0

0

3,5

278

2326

20

-4,00

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen és Hou Ji-fan vezeti a világranglistákat

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2023. január 1-től érvényes világranglistáján a világbajnoki címérőé lemondott Magnus Carlsen 48 ponttal előzi meg a kínai Ding Lirent. A legjobbak nem játszottak klasszikus partikat, a rapid és a blitz rangsort az Almatiban megrendezett világbajnokság eredményei befolyásolták.  A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 62 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

 

A FIDE január 1-től érvényes világranglistáján a legjobbak rangsorában nem történtek változások, klasszikus partikat nem játszottak. Almatinan a rapid és villám-világbajnoksággal zárták az esztendőt.

Nagy érdeklődéssel várjuk az új esztendő első nagy versenyét, január 13. és 29. között megrendezésre kerülő 85. Tata Steel Masters viadalt. A holland tengerparti városban, Wijk aan Zee-ben remek csatákat ígér a szenzációs mezőny, amelynek rajtlstáját Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből öten játszanak. Az ötszörös világbajnoknak régi riválisaival és tinédzser trónkövetelőkkel is meg kell küzdenie.

Magnus Carlsen (norvég) 2859, Ding Litrn (kínaiÖ 2811, Fabiano Caruana (amerikai) 2766, Anish Giri (holland) 2764, Wesley So (amerikai) 2760, Rapport Richárd (román) 2740, Levon Aronian (amerikai) 2735, Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2731, Dommaraju Gukesh (indiI) 2725, Arjun Erigaisi (indiai) 2722, Nodirbek Abduszattorov  (üzbég) 2713, Vincent Keymer (német) 2696, Rameshbabu Praggnananhaa (indiai) 2684, Jorden Van Foreest (holland) 2681

A top 25-ben öt amerikai és orosznagymester, három indiai a legjobbak között. Két kínai, francia és azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég,  holland, román, lengyel, bolgár és vietnami játékos az elit tagja.

A férfi világranglista élcsoportja: 

                    

H.

Név

Title

FED

Élő

J.

Szül. év

 1

 Carlsen, Magnus

 g

 NOR

 2859

 0

 1990

 2

 Ding, Liren

 g

 CHN

 2811

 0

 1992

 3

 Nepomniachtchi, Ian

 g

 RUS

 2793

 0

 1990

 4

 Firouzja, Alireza

 g

 FRA

 2785

 0

 2003

 5

 Nakamura, Hikaru

 g

 USA

 2768

 0

 1987

 6

 Caruana, Fabiano

 g

 USA

 2766

 0

 1992

 7

 Giri, Anish

 g

 NED

 2764

 0

 1994

 8

 So, Wesley

 g

 USA

 2760

 0

 1993

 9

 Anand, Viswanathan

 g

 IND

 2754

 0

 1969

 10

 Karjakin, Sergey

 g

 RUS

 2747

 0

 1990

 11

 Radjabov, Teimour

 g

 AZE

 2747

 0

 1987

 12

 Grischuk, Alexander

 g

 RUS

 2745

 0

 1983

 13

 Dominguez Perez, Leinier

 g

 USA

 2743

 0

 1983

 14

 Mamedyarov, Shakhriyar

 g

 AZE

 2740

 0

 1985

 15

 Rapport, Richard

 g

 ROU

 2740

 0

 1996

 16

 Vachier-Lagrave, Maxime

 g

 FRA

 2737

 0

 1990

 17

 Aronian, Levon

 g

 USA

 2735

 0

 1982

 18

 Vidit, Santosh Gujrathi

 g

 IND

 2730

 0

 1994

 19

 Yu, Yangyi

 g

 CHN

 2729

 19

 1994

 20

 Andreikin, Dmitry

 g

 FID

 2729

 0

 1990

 21

 Duda, Jan-Krzysztof

 g

 POL

 2729

 0

 1998

 22

 Le, Quang Liem

 g

 VIE

 2728

 0

 1991

 23

 Topalov, Veselin

 g

 BUL

 2728

 0

 1975

 24

 Gukesh D

 g

 IND

 2725

 0

 2006

 25

 Vitiugov, Nikita

 g

 FID

 2723

 0

 1987

 26

 Erigaisi Arjun

 g

 IND

 2722

 0

 2003

 27

 Wang, Hao

 g

 CHN

 2722

 0

 1989

 28

 Wei, Yi

 g

 CHN

 2722

 0

 1999

 29

 Maghsoodloo, Parham

 g

 IRI

 2719

 0

 2000

 30

 Abdusattorov, Nodirbek

 g

 UZB

 2713

 0

 2004

 31

 Sjugirov, Sanan

 g

 RUS

 2712

 0

 1993

 32

 Vallejo Pons, Francisco

 g

 ESP

 2710

 9

 1982

 33

 Shankland, Sam

 g

 USA

 2710

 0

 1991

 34

 Dubov, Daniil

 g

 RUS

 2708

 0

 1996

 35

 Niemann, Hans Moke

 g

 USA

 2706

 19

 2003

 36

 Eljanov, Pavel

 g

 UKR

 2706

 0

 1983

 37

 Harikrishna, Pentala

 g

 IND

 2705

 0

 1986

 38

 Robson, Ray

 g

 USA

 2702

 0

 1994

 39

 Artemiev, Vladislav

 g

 RUS

 2701

 0

 1998

 40

 Deac, Bogdan-Daniel

 g

 ROU

 2700

 0

 2001

 41

 Sargissian, Gabriel

 g

 ARM

 2699

 0

 1983

 42

 Bu, Xiangzhi

 g

 CHN

 2698

 0

 1985

 43

 Keymer, Vincent

 g

 GER

 2696

 0

 2004

 44

 Tomashevsky, Evgeny

 g

 RUS

 2694

 0

 1987

 45

 Xiong, Jeffery

 g

 USA

 2692

 0

 2000

 46

 Adams, Michael

 g

 ENG

 2688

 0

 1971

 47

 Sevian, Samuel

 g

 USA

 2687

 0

 2000

 48

 Alekseenko, Kirill

 g

 FID

 2686

 19

 1997

 49

 Tabatabaei, M. Amin

 g

 IRI

 2686

 18

 2001

 50

 Wojtaszek, Radoslaw

 g

 POL

 2686

 0

 1987

 51

 Amin, Bassem

 g

 EGY

 2684

 4

 1988

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az amerikai sakkozók 16 ponttal előzik meg az orosz játékosokat. Legjobbjaink a tizenharmadikok.

1.Egyesült Államok  2727  

2. Oroszország 2711

3. India 2694

4. Kína 2689

5, Ukrajna 2662

6. Azerbajdzsán 2652

7. Franciaország 2642

8. Örményország 2635

9. Spanyolország 2632

10. Hollandia 2628

10. Németirszág  2623

12. Lengyelország 2617

13. Magyarország 2608

A magyar ranglista élcsoportja:

Almási Zoltán 2677,  Gledura Benjámin 2639, Berkes Ferenc 2633,  , Bánusz Tamás 2613, Balog Imre 2609, Erdős Viktor 2588, Ács Péter 2582, Balogh Csaba 2575,  Prohászka Péter 2574, Grigorjanc Szergej 2569, Antal Gergely 2561

A rapid világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2839

2. Ding Liren (kínai) 2829

3. Jan-Krtysztof Duda (lengyel) 2782

4. Wesley So (amerikai) 2780

5. Rapport Richárd (román) 2766

6. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2782

7. Jan Nepomnjacsij (FID) 2761

8. Fabiano Caruana (amerikai) 2758

9. Vlagyimir Fedoszejev (FID) 2758

10. Peter Szvidler (FID) 2758

A blitz világranglista élcsportja:

1.Alireza Firouzja (francia) 2904

2. Hikaru Nakamura (amerikai) 2879

3. Magnus Carlsen (norvég) 2852

4. Fabiano Caruana (amerikai) 2812

5. Levin Aronian (amerikai) 2809

6. Anish Giri (golland) 2807

7. Danyil Dubov (FID) 2802

8. Vladiszlav Artyemijev (FID) 2800

9. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2790

10. Yu Yangyi (kínai) 2783

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 62 ponttal előzi meg  az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2638

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2576 (- 8, 8)  

3. Humpy Koneru (indiai) 2572

4. Katyerina Lahno (orosz) 2560 (- 3, 4)

5. Ju Wenjun (kínai) 2555

6. Lei Tingjie (kínai) 2545

7. Tan Zhongyi (kínai) 2530 (+12, 8)  

8. Marija Muzicsuk (ukrán) 2523

9. Anna Muzicsuk (ukrán) 2522

10. Alekszandra Kosztenjuk (orosz) 2519 (- 1, 4)

62. Hoang Thanh Trang (magyar) 2384  (1)

84. Gara Anita (magyar) 2363 (+ 5, 3)

Az országok rangsorában 22 pont a kínaiak előnye az oroszok előtt. Női sakkozóink a tizenkettedi helyen.

1.Kína 2476

2. Oroszország 2454

3. Georgia 2412

4. India 2406

5. Ukrajna 2397

6. Lengyelország 2383

7. Németország 2342

8. Egyesült Államok 2342

9. Franciaország 2333

10, Azerbajdzsán 2328

11. Kazahsztán 2330

12. Magyarország  2300

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2384, Gara Anita 2363, Papp Petra 2347, Gara Tícia 2334, Lázárné Vajda Szidónia 2297, Gaál Zsóka 2294, Marjanovics Annamária 2269, , Terbe Julianna 2269

A rapid világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2618

2. Ju Wenjun (kínai) 2598

3. Alekszabadra Kosztenjuk )FID) 2524

4. Tan Zhongyi (kínai) 2517

5. Lai Tingjie (kínai) 2517

6. Alekszandra Gorjacskina (FID) 2488

7. Katyerina Lahno (FID) 2485

8. Nana Dzagnidze (grúz) 2473

9. Marija Muzicsuk (ukrán) 2470

10, Humpy Koneru (indiai) 2469

A blitz világranglista élcsoportja:

1.Tan Zhongyi (kínai) 2519

2. Nana Dzagnidze (grúz) 2508

3. Alekszandra Gorjacskina (FID) 2471

4. Alekszandra Kosztenjuk (FUD) 2353

5. Anna Muzicsuk (ukrán, 2452)

6. Humpy Koneru (indiai) 2448

7. Marija Muzicsuk (ukrán) 2443

8. Bibiszara Asszaubajeva (kazah) 2440

9. Marie Seag (francia) 2440

10. Ann Matnadze Bujiasvili (spanyol) 2435

A juniorok világranglistáján a 19 éves Alireza Firouzja 60 ponttal előzi meg a 16 esztendős indiai Gukest, öten + 2700 Élő-pontosok.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (francia) 2785  2003

2. Gukesh D  (indiai) 2725 2006

3. Erigaisi Arjun (indiai) 2722  2003

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég) 2713  2004

5. Hans Moke  Niemann (ameroikai) 2706 2003

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Bibiszara Asszaubajevel először vezeti a rangsort.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1, Bibiszara Asszaubajeva (kazah) 2440 2004

2. Savith Shri B (indiai)  2411 2007

3. Lu Miaoyi (kínai) 2399   2010

4. Nurgyul Szalimova (bikgár) 2387  2003

5. Gohvar Beydullayeva (azerbajdzsáni) 2387  2003

18. Gaál Zsóka (magyar) 22294 (+ 16, 11)  2007

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog