Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Carlsen megnyerte So elleni első párharcát, Artyemijev 3-0-ra győzte le Girit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Goldmoney Asian Rapid online viadal negyeddöntőjének első párharcában a világbajnok Magnus Carlsen és az orosz Vladiszlav Artyemijev győzött. A norvég világelső az első partit kölcsönös nagy hibák után nyerte meg Wesley So ellen, az amerikai nagymester a második játszmában egyenlített. Carlsen a harmadik ütközetben ismét vezetést szerzett, So nem tudott visszavágni. Nagy meglepetésre Artyemijev a sokat hibázó holland Anish Girit 3-0-ra győzte le. Az örmény Levon Aronjan és Eriagisi Arjun küzdelmében a 17 éves indiai sakkozó a második összecsapásban diadalmaskodott, a kvalifikációs verseny győztese a harmadikban kiegyenlített. Négy döntetlen született a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a kínai Dinf Liren meccsén. Duda az első és a negyedik játszmában nyerőesélyt szalasztott el.  Szerdán játsszák a visszavágókat, Carlsen és Artyemijev 2-2-vel is az

 

A Champions Chess Tour hetedik viadalán, a Goldmoney Asian Rapid online tornán a kvalifikációs körversenyből továbbjutott nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. Az első párharcok után Magnus Carlsen és Vladiszlav Artyemijev lépéselőnyben várhatja a visszavágókat.

 

A kvalifikációs versenyen Levon Aronjan veretlenül végzett az első helyen, a nagy meglepetésre továbbjutó 17 éves Eriagisi Arjunnal szemben az első páros mérkőzésen nem tudott előnyt kicsiholni.

Aronjan világossal kezdte a párharcot, az angol megnyitású játszmában a háromszoros olimpiai bajnok fokozatosa túljátszotta az ifjú titánt, aki passzív védekezésre kényszerült.

 

Az összecsapás kritikus állásában a háromszoros olimpiai bajnok tetszetős nyerést hagyott ki, lecserélte huszárját, amelyik a győzelme kulcsa lehetett volna.

 

A második partiban Aronjan a Nimzoindii védelmet választotta, Arjuk királyszárnyi akciót kezdeményezett. Az örmény nagymester rosszul reagált a támadásra, majd jelentős bakija után királyállása felett viharfelhők gyülekeztek. Az indiai sakkozó „csak” gyalogot nyert. Aronjan ellenjátékhoz jutott, az újabb hiba azonban már végzetes volt, Erigaisi vezetést szerzett.

Levon Aronjan az angol megnyitású harmadik ütközetben pozíciós küzdelemre kényszerítette ellenfelét, a futópárral előnyös állást játszhatott. Eriagisi egy pillanatban remek remiesélyhez jutott, ezt kihagyta, a világos király betörés eldöntötte a parti sorsát, a háromszoros olimpiai bajnok kiegyenlített, majd a negyedik játszmában megosztoztak a ponton.

 

A negyeddöntő slágerneccse Magnus Carlsen és Wesley So párbaja. So és Carlsen a CCT sorozaton háromszor a döntőben vívott meg. A Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open fináléjában küzdöttek meg először, So a 2-2-es első mérkőzés után a második találkozón 3,5-2,5-re győzött. A harmadik torna, az Opera Euro döntőjében az első találkozójuk is 2-2 lett, a második meccset So 2,5-1,5-re megnyerte. A sorozat negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a harmadik helyért küzdöttek meg, a világbajnok 3-1-es, majd 2-1-es nyeréssel lett bronzérmes.

A hatodik verseny, az FTX Crypto Cup döntőjében az első párharcuk 2-2-vel ért véget, a második párbajuk igazi thriller volt. Carlsen világossal megnyerte az első partit, So azonnal egyenlített. Harcos döntetlennel folytatták, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában. Következett a rájátszás két villámpartija. Az amerikai nagymester sötéttel az alapsor gyengeségét kihasználó kiskombinációval vezért nyert, összecsapásaik során először szerzett vezetést. Carlsen sötéttel visszavágott, az első hely sorsát eldöntő  Armageddon játszmát a négyszeres világbajnok világossal megnyerte.

Az összetett pontverseny első és második helyezettje már a legjobb nyolc között farkasszemet néz egymással. So taktikusan versenyezve, keveset kockáztatva lett az előcsatározásokban a negyedik, Carlsen sokat hibázva csak ötödikként zárt.

 

A párharcuk egy „őrült” partival kezdődött meg. Magnus carlsen fölényes állásban a 21. lépésben végzetes gyalograblással tisztet nézett el. Wesley So a váratlanul ajándékba kapott lehetőséggel nem tudott élni.

 

Kimaradtak az előnyt fokozó lépések, a pontatlankodásai után már a világbajnok került előnybe, So a 32. lépésben vesztőt húzott, futója bánta a kiskombinációt.

 

Az amerikai nagymesternek nem lehetett könnyű, hogy a váratlan csapás után koncentráljon a második partiban. Az olasz megnyitású partiban kezdeményezett, Carlsen a passzív védekezést választotta, majd „szabadulási” kísérlete nagy hiba volt, a bástyavégjátékban nem is vizsgáztatta ellenfelét.

 

Carlsen másodszor is az angol megnyitásra voksolt, meglepően a küzdelem hevében sok volt a kölcsönös hiba. A világos bástyák betörtek a nyolcadik sorra, ezzel már So nem tudott megbirkózni. A bástyák és a huszár összjátéka matthálót szőtt az amerikai sakkozó királya köré, a világbajnok másodszor is vezetést szerzett. Wesley So a negyedik partiban kedvezőbb pozíciójában nem tudta feltörni Magnus Carlsen védőállását.

Jan-Krzysztof Duda és Ding Liren első mérkőzésén négy döntetlen született, ennek a kínai plimpiai bajnok örülhetett. A kvalifikációs versenyről nem kis szerencsével jutott Duda a negyeddöntőbe., Ding Liren egyetlen vereségét éppen a lengyel nagymestertől szenvedte el a 14. fordulóban.

Az első játszmában Duda tetszetős játékkal, majd minőségáldozattal nyerőesélyes állást ért el, de az i-re a pontot nem tudta feltenni, fonalas nyerést hagyott ki. Ding Liren a felkínált lehetőséggel élt, döntetlenre mentette oly reménytelen állását.

 

A második partiban Dudának kellett a fél pontért nagyot küzdenie, ez 87 lépésben sikerült. A folytatás békésebb volt, erőt gyűjtöttek a negyedik játszmára.

A lengyel nagymester sötéttel is előnybe került a világranglista harmadik sakkozóval szemben. Támadáshoz jutott, de kedvező esélyeiven nem tudott élni, Ding Liren másodszor menekült meg a vereségtől.

 

A sorozat újonca, a 23 éves Vladiszlav Artyemijev az előversenyen megbízhatóan játszott, esélyeit szinte tökéletesen használta ki. Anish Giri gyengébben sakkozott, továbbjutása azért nem forgott veszélyben.

Arra ki számított, hogy az első párharcuk Giri számára egy rémálommal ér fel? Jobban állt az első partiban, de hibát hibára halmozva vesztett.

Vesszőfutása folytatódott a második ütközetben. Leütötte a „mérgezett” gyalogot, a büntetéssel Artyemihev nem késlekedett.

Anish Giri a „hosszúsáncot” nem tudta elkerülni, hiába a tökéletes elméleti felkészültség, amikor a kritikus állásokban megmagyarázhatatlan hibákat követett el.

 

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2781) – Eriagisi Arjun (indiai, 2567) 2 – 2

Levon Aronjan – Eriagisi Arjun döntetlen

Eriagisi Arjun – Levon Aronjan 1 - 0

Levon Aronjan – Eriagisi Arjun  1 - 0

Eriagisi Arjun – Levon Aronjan  döntetlen

 

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Wesley So (amerikai, 2770 2,5 – 1,5

Magnus Carlsen – Wesley So 1 - 0

Wesley So – Magnus Carlsen   1 - 0

Magnus Carlsen – Wesley So 1 - 0

Wesley So – Magnus Carlsen   döntetlen  

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2729) – Ding Liren (kínai, 2799) 2 - 2

Jan-Krzysztof Duda – Ding Liren  döntetlen

Ding Liren – Jan-krzysztof Duda   döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Ding Liren  döntetlen

Ding Liren – Jan-krzysztof Duda   döntetlen

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Anish Giri (holland, 2780)  3 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Anish Giri 1 – 0

Anish Giri – Vladiszlav Artyemijev  0 – 1

Vladiszlav Artyemijev – Anish Giri 1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Aronjan a kvalifikációs verseny győztese, a negyeddöntő slágermeccse So és Carlsen összecsapása

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az örmény Levon Aronjan elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour Goldmoney Asian Rapid  online viadal kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett kieséses rendszerben folytatja a versengést. A háromszoros olimpiai bajnok kitűnő formában veretlenül játszotta végig a tornát. Remek siker a 23 éves orosz Vladiszlav Artyemijev második helyezése, a kínai Ding Liren sokáig tartotta a lépést Aronjannal. A biztos továbbjutás érdekében az amerikai Wesley So nem kockáztatott, remikkel araszolt előre. A világbajnok Magnus Carlsen csak ötödik lett. Nagy izgalmak után jutott tovább a lengyel Jan-Krzysztof Duda, nem villogott a holland Anish Giri. Óriási meglepetés a 17 esztendős indiai Eriagasi Arjun magabiztos versenyzéssel kivívott sikere. A 18 esztendős Alireza Firouzjának a holtverseny nem kedvezett. A küzdelmek két-két négyjátszmáspáros mérkőzésekkel folytatódnak, 1-1 esetén rájátszás dönt. A negyeddöntő slágermeccse Wesley So és Magnus Carlsen összecsapása lesz. A sorozaton háromszor a döntőben mérkőztek meg, egyszer a harmadik helyért játszottak. Levon Aronjan ellenfele Ajrun Erigaisi, érdekes csatát ígér Ding Liren és Jan-Krzysztof Duda meccse, Anish Giri és Vladiszlav Artyemijev párharca.

 

A Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid viadalon nagy küzdelmekben, kiélezett csatákban dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa. Remekelt Levon Aronjan, várakozáson felül teljesített Vladsizlav Artyemijev, magabiztsan juott tovább Ding Lire, „takaréklángon” sakkozott Wesley So. A világbajnok Magnus Carlsen csak ötödikként kvalifikálta magát, igazi slágermeccset vív már a negyeddöntőben Wesley So-val. Fortuna is segítette Jan-Krzysztof Dudát, nem villogott Anish Giri, óriási meglepetés a 17 éves Erigaisi Ajrun továbbjutása. Érdekesen alakultak a befejező játéknap küzdelmei, a sorrend változott, de a tíz forduló után bejutó helyen állók jutottak a negyeddöntőbe.

A Goldmoney Asian Rapid állása tíz forduló után:

1-2. Levon Aronjan (örmény, 2781) és Ding Liren (kínai, 2799) 7 pont

3-4. Wesley So (amerikai, 2770) és Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 6,5

5-6. Magnus Carlsen (norvég, 2847) és Anish Giri (holland, 2780) 6

7. Erigaisi Arjun (indiai, 2567) 5,5

8. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2729) 5

9-12. Salem A. R, Saleh (Egyesült Arab Emírségekbeli, 2682), Daniil Dubov (orosz, 2759), Alireza Firouza (FIDE, 2759) és Peter Szvidler (orosz, 2714) 4,5

13-14. Gukesh D (indiai, 2578) és Santosh Gujrathi vidit (indiai, 2726) 4

15. Hou Ji-fan (kínai, 2658) 2,5

16. Baskaran Adhiban (indiai, 2660) 2

 

A harmadik játéknapot a két éllovas győzelemmel kezdte. Alireza Firouzja a bécsi megnyitást választotta, de nem tudta megleni Levon Aronjant. A remélt támadás már kifulladni látszott, amikor az örmény ngymester taktikai csapást nézett el. Szerencsájáre a 18 éves ellenfél már időzavarban volt, a felkínált lehetőséet nem vette észre, 30 lépés után feladásra kényszerült.

Ding Liren játszmájában nem volt hasonló fordulat, Salem A R Saleh fokozatosan került egyre nagyobb hátrányba.

A döntetlen kedvező eredmény volt Anish Giri és Vladiszlav Artyemijev számára is.

A világbajnok Magnus Carlsen fölénes állását elrontotta, Ha Baskira Adhiban bátrabb, akkor a norvég világelső még nagyobb bajba kerülhetett volna, a küzdelem lépésismétléssel lett döntetlen.

A nyolcadik helyen álló Jan-Krzysztof Duda könnyen győzte le Daniil Dubovot. Megkezdte a felzárkózást Santosh Gujrathi Vidit. Óvatosra vette a tempót Wesley So, a 17 éves Arjun Erigaisi elleni partija 11 lépésig tartott. A generációs csatában is pontosztozkodás született, az ötszörös olimpiai bajnokkal, Peter Szvidlerrel remizett a 15 esztendős Gukesh. Az indiai sakkiskolákat, neves edzők munkáját dicséri a sok-sok tehetség.

A 11. forduló eredményei:

Alireza Firouzja (FIDE, 2759) - Levon Aronjan (örmény, 2781) 0 – 1

Hou Ji-fan (kínai, 2658) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) 0 - 1

Wesley So (amerikai, 2770) - E. Arjun (indiai, 2567) döntetlen

Peter Szvidler (orosz, 2714) - Gukesh D (indiai, 2578) döntetlen

Salem A R Saleh (Egyesült Arab Emírségekbeli, 2682) - Ding Liren kínai, 2799) 0 - 1

Magnus Carlsen (norvég, 2847) - Baskaran Adhiban (indiai, 2660) döntetlen

Anish Giri (holland, 2780) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2729) - Daniil Dubov (orosz, 2714) 1 - 0

Izgalmas összecsapást nyert meg Levon Aronjan. A középjátékban Daniil Dubov esélyei kedvezőbbek voltak, de a bonyodalmakban eltévedt az orosz sakkozó. Levon Aronjan félpontos előnyre tett szert, Ding Liren és Magnus Carlsen játszmája küzdelem nélküli döntetlennel ért véhet.

Egyenlő esélyű középjátékot követően Jan-Krzysztof Duda a végjátékba nagyot hibázott, ezt Vladiszlav Artyemijev tökéletes játékkal használt ki.

 

A kör meglepetését Anish Giri veresége jelentette. A 27. születésnapját ünneplő nagymester a 22. lépésben húzott vesztőt, Baskaran Adhiban szebben is nyerhetett volna.

Salem A R Saleh a 17. lépésben ütésbe tette a vezérét, Gukesh könnyű ponthoz jutott. Aireza Firuzja 124 lépésben nyert Hou Ji-fan ellen.

A 12. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Daniil Dubov  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev - Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Baskaran Adhiban - Anish Giri 1 - 0

Ding Liren - Magnus Carlsen döntetlen

Gukesh D - Salem A R Saleh  1 - 0

E. Arjun - Peter Szvidler döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit - Wesley So  döntetlen

Alireza Firouzja - Hou Ji-fan 1 - 0

A 13. fordulóban az olasz megnyitásban bontakozott ki érdekes csata Hou Ji-fan és Levon Aronjan játszmájában. Az exvilágbajnoknő rosszul választtt két bástyalépés közül, az éllovas átvette a kezdeményezést, de előnyét nem tudta döntővé fokozni.

A 15 éves Gukesh sokáig kedvezőbben állt Magns Carlsen ellen. Fokozatosan rontott, a bástyavégjátékban gyaloghátránya volt, de 87 lépésben kiharcolta a döntetlent!

Érdekesen alakult az orosz nagymesterek ütközete, mindketten kihagytak jobb esélyt nyújtó folytatásokat, Vadiszlav Artyemijev őrizte harmadik helyét.

Fordulatokban gazdag volt Jan-Krzysztof Duda és Baskaran Adhiban ütközete. A lengyel nagymester a vesztéssel nehéz helyzetbe került. Santosh Gujrathi Vidit lépett előre a továbbjutást jelentő nyolcadik helyre.

A 13. forduló eredményei:

Hou Ji-fan - Levon Aronjan döntetlen

Wesley So - Alireza Firouzja döntetlen

Peter Szvidler - Santosh Gujrathi Vidit  0 - 1

Salem A R Saleh - E. Arjun  döntetlen

Magnus Carlsen - Gukesh D döntetlen

Anish Giri - Ding Liren döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Baskaran Adhiban  0 - 1

Daniil Dubov - Vladiszlav Artyemijev döntetlen

A verseny állása:

1.Levon Aronjan 9,5

2. Ding Liren 9

3. Vladiszlav Artyemijev 8,5

4. Wesley So 8

5. Magnus Carlsen 7,5

6-7. Anish Giri és Erigaisi Arjun 7

8. Santosh Gujrathi Vidit 6,5

9-11. Alireza Firouzja, Jan-Krzysztof Duda és Gukesh D 6

12. Peter Szvidler 5,5

13-14. Salem A R Saleh és Daniil Dubov 5

15. Baskaran Adhiban 4,5

16. Hou Ji-fan 3

Az utolsó előtti körben Jan-Krzysztof Duda megfosztotta veretlenségétől Ding Lirent. A kínai nagymester óvatlan vezérlépésére Duda fogságba ejtette világos futóját, anyagi előnyét biztos kézzel érvényesítette, feléledtek továbbjutási reményei.

Levon Aronjan előnye egy pontra nőtt. Vladiszlav Artyemijev nagyot küzdött, hogy elkerülje a vereséget, a huszárvégjátékban ehhez az éllovastól segítséget kapott.

A torna doyenje, Peter Szvidler már túl volt a nehézségeken, amikor Alireza Firoizja ellen vesztőt húzott.

Nem remegett meg a keze Erigaisi Arjunnak, a világbajnok Mahus Carlsennel szemben remizett és a továbbjutása biztossá vált, Anish Girivel osztotta a hatodik helyet. Hárman, Duda, Firouzja és Santosh Gujrathi Vidit várták 7-7 ponttal a befejező csatákat, de csak egy kiadó hely volt még.

A 14. forduló eredményei:

Levon Aronjan (9,5) - Vladiszlav Artyemijev (8,5)  döntetlen

Baskaran Adhiban (4,5) - Daniil Dubov (5)  döntetlen

Ding Liren (9) - Jan-Krzysztof Duda (6)  0 - 1

Gukesh D (6) - Anish Giri (7) döntetlen

E. Arjun (7) - Magnus Carlsen (7,5) döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (6,5) - Salem A R Saleh (5) döntetlen

Alireza Firouzja (6) - Peter Szvidler (5,5) 1 - 0

Hou Ji-fan (3) - Wesley So (8) döntetlen

 

Levon Aronjan veretlenül nyerte meg a kvalifikációs versenyt. A háromszoros olimpiai bajnok fél ponttal előzte meg a várakozáson felüli teljesítményt nyújtó Vladiszlav Artyemijevet. Elégedett lehet Ding Liren is a biztos továbbjutásával.

A párizsi győztes Wesley So „takaréklángon’ sakkozott, taktikus döntetlenekkel a biztos továbblépést célozta meg. Számítáásba azonban, hogy hiba csúszott, mert vége az „aranyéletnek”, a negyeddöntőben Magnus Carlsennel mérkőzik meg. A Champions Chess Tour sorozatban már ötödször játszanak páros mérkőzést, háromszor döntőztek, egyszer a harmadik helyért vívtak meg. A negyeddöntő slágermeccse lesz az összecsapásuk.

Ötös remiszéria után győzött Magnus carlsen, a nyert végjátékban ezúttal is hibázott, de Santosh Gujrathi Vidit nem élt a lehetőséggel.

 

Hihetetlen izgalmak után dőlt el, hogy Jan-Krzysztof Duda folytathatja a versengést. A nyitásban ült az újítása Gukesh ellen, de nagy hiba után reménytelen állásba került. Gukesh a kapkodásban többször is nyerést hagyott ki, majd a remit is, a thrillernek beillő összecsapást Duda megnyerte.

Győzelmet aratott Alireza Firouzja is, de a holtverseny Dudának kedvezett.

Gyorsan békét kötött Anish Giri és Erigaisi Arjun, kiszámolták, hogy ez mindkettőjük számára ideális, a nyolc közé jutottak. A 17 éves Erigaisi Arjun fantasztikus sikert ért el.

Az olimpiai bajnokok ütközetében Peter Szvidler nem „kegyelmezett” Hou Ji-fannak.

Az utolsó forduló eredményei:

Wesley So (8,5) - Levon Aronjan (10)  döntetlen

Peter Szvidler (5,5) - Hou Ji-fan (3,5) 1 - 0

Salem A R Saleh (5,5) - Alireza Firouzja (7)  0 - 1

Magnus Carlsen (8)  - Santosh Gujrathi Vidit (7) 1 - 0

Anish Giri (7,5) – E. Arjun (7,5) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (7) - Gukesh D (6,5) 1 - 0

Daniil Dubov (5,5) - Ding Liren (9)  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev (9) - Baskiran Adhiban (5) 1 – 0

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Levon Aronjan (2781)

 

½

½

1

½

½

½

1

1

½

½

1

1

½

1

½

10½

2

 Vladiszlav Artyemijev (2704)

½

 

0

½

0

1

½

1

1

½

½

1

½

1

1

1

10

3

 Ding Liren (2799)

½

1

 

½

½

0

½

½

1

½

1

½

½

1

1

½

4

Carlsen, Magnus (2847)

0

½

½

 

½

½

½

½

0

1

1

½

1

1

½

1

9

5

 Wesley So (2770)

½

1

½

½

 

1

0

½

½

½

½

½

½

1

1

½

9

6

Jan-Krzysztof Duda (2729)

½

0

1

½

0

 

½

½

1

½

½

1

1

0

0

1

8

7

 Anish Giri (2780)

½

½

½

½

1

½

 

½

1

½

0

½

1

½

0

½

8

8

 Erigaisi Arjun (2567)

0

0

½

½

½

½

½

 

½

1

½

½

1

½

½

1

8

9

 Alireza Firouzja (2759)

0

0

0

1

½

0

0

½

 

½

1

1

½

1

1

1

8

10

Santosh Gujrathi Vidit  (2726)

½

½

½

0

½

½

½

0

½

 

1

0

0

½

1

1

7

11

Peter Szvidler (2714)

½

½

0

0

½

½

1

½

0

0

 

½

½

0

1

1

12

 Gukesh D (2578)

0

0

½

½

½

0

½

½

0

1

½

 

0

1

½

1

13

Daniil Dubov (2714)

0

½

½

0

½

0

0

0

½

1

½

1

 

0

½

1

6

14

 Salem, A.R. Saleh (2682)

½

0

0

0

0

1

½

½

0

½

1

0

1

 

0

½

15

 Baskaran Adhiban  (2660)

0

0

0

½

0

1

1

½

0

0

0

½

½

1

 

0

5

16

Hou Ji-fan (2658)

½

0

½

0

½

0

½

0

0

0

0

0

0

½

1

 

 

A negyeddöntő párosítása:

Levon Aronjan - Ajrun Erigaisi

Wesley So - Magnus Carlsen

Ding Liren - Jan-Krzysztof Duda

Anish Giri - Vladiszlav Artyemijev

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Levon Aronjan és Ding Liren félpontos előnnyel vezet, Magnus Carlsen kikapott Aronjantól

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid viadal második játéknapja, tíz forduló után holtversenyben vezet az örmény Levon Aronjan és a kínai Ding Liren. Az olimpiai bajnokok megőrizték veretlenségüket, előnyük fél pont az amerikai Wesley So és az orosz Vladiszlav Artyemijev előtt. Aronjan a hatodik fordulóban legyőzte  a világbajnok Magnus Carlsent, aki a holland Anish Girivel holtversenyben az ötödik helyen áll. Váratlan eredmények egész sora született, a nyolc továbbjut helyért nagy csata dúl.

A Champions Chess Tour hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid viadalon a nyolc továbbjutó helyre többen is pályáznak. Az első játéknap után öten álltak az élen, Levon Aronjan és Ding Liren tudta csak megőrizni veretlenségét. Az összetett pontversenyben is vezető világbajnok Magnus Carlsen a 18 éves Alireza Firouzja elleni vereséggel kezdte szereplését, nem a tőle megszokott lendülettel érte utól riválisait. Láttunk remek taktikai megoldásokat, tanulságos végjátékokat, kihagyott nagy lehetőségeket, a 40 játszmából 23 végződött döntéssel.

A Goldmoney Asian Rapid viadal állása öt forduló után:

1-5. Magnus Carlsen (norvég, 2847), Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704), Daniil Dubov (orosz, 2714), Ding Liren (kínai, 2799) és Levon Aronjan (örmény, 2781), 3,5

6-8. Wesley So (amerikai, 2770), Anish Giri (holland, 2780) és Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2729) 3

9-10. Erigaisi Arjun (indiai, 2567) és Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) 2,5

11-12. Peter Szvidler (orosz, 2714) és Salem A. R. Saleh (Egyesült Arab Emírségekbeli, 2682)  2

13. Alireza Firouzja (FIDE, 2759) 1,5

14-16. Hou Ji-fan (kínai, 2658), Gukesh D (indiai, 2578) és Baskaran Adhiban (indiai, 2660) 1 pont

A hatodik forduló rangadóját Levon Aronjan és Magnus Carlsen játszotta. Az örmény nagymester a szicíliai védelem Rossolimo változatában a 6. lépésben gyalogot áldozott, a sötét haderő „megsebbzett” gyalogszerkezete, a haderő passzivitása jelentett kompenzációt. Aronjan kedvező körülmények között nyerte vissza a gyalogot, jelentős időelőnyhöz is jutott.

A norvég világelső egyre reménytelenebb állásba került, Aronjan vezérszárnyi gyalogjai lendületbe jöttek, Carlsen gyalogáldozattal próbált némi aktivitást elérni, de kísérlete nem járt eredménnyel, elszenvedte második vereségét.

Az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan sokat hibázott, Vladiszlav Artyemijev és Aronjan vezette a versengést. Alireza Firouzja hozta a kötelező győzelmet.

A 6. forduló eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2781) - Magnus Carlsen (norvég, 2847) 1 - 0

Anish Giri (holland, 2780) - Salem A R Saleh (Egyesült Arab Emírségekbeli, 2682) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2729) - Peter Szvidler (orosz, 2714) döntetlen

Daniil Dubov (orosz, 2714) - Wesley So (amerikai, 2770)  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) - Hou Ji-fan (kínai, 2658) 1 - 0

Baskaran Adhiban (indiai, 2660) - Alireza Firouzja (FIDE, 2759) 0 - 1

Ding Liren kínai, 2799) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) döntetlen

Gukesh D (indiai, 2578) – E. Arjun (indiai, 2567) döntetlen

A hetedik körben Anish Giri óriási esélyt szalasztott el, hogy vereséget mérjen Magnus Carlsenre. A norvég világelső előnyösebb pozícióban lebecsülte a holland sakkozó vezéráldozatos lehetőségét, amivel kiegyenlített, majd a világbajnok vesztőt húzott.

Giri fonalasan nyerhetett volna 24…Hxf2-vel, sőt később még kínálkozott lehetőség, de az is kimaradt. Magnus Carlsen örökös sakkal mentette döntetlenre a játszmát.

Eriagisi Arjun alaposan megszorongatta Levon Aronjant, az indiai sakkozó a végjátékban kedvezőbb állásban hibázott, Aronjan egyedül vezetett.

A remélt előretörésében Ding Liren megállította Alireza Firouzját. Fontos rangadót nyert Wesley So is. Megszerezte első győzelmét Hou Ji-fan és a 15 esztendős Gukesh! Lendületbe jött Salem S. R. Saleh

A 7. forduló eredményei:

E. Arjun - Levon Aronjan 0 - 1

Santosh Gujrathi Vidit - Gukesh D 0 - 1

Alireza Firouzja - Ding Liren  0 - 1

Hou Ji-fan - Baskiran Adhiban 1 - 0

Wesley So - Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Peter Szvidler - Daniil Dubov  döntetlen

Salem A R Saleh - Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Magnus Carlsen - Anish Giri  döntetlen

Az átélt izgalmak után az éllovas Levon Aronjan jobbnak látta a békés megoldást, 9 lépésben remizett Anish Girivel.

Jan-Krzysztof Duda is a biztonságot tűzte ki célul, a sorozatos cserékkel szemben Magnus Carlsen tehetetlen volt.

Az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan értékes döntetlent harcolt ki Ding Liren ellen. Wesley So nyeréssel folytatta, Daniil Dubov könnyelmű játékáért nagy árat fizetett.

Az ifjú titánok párharcában Alireza Firouzja győzött, az indiai derbin Eriagisi diadalmaskodott.

A 8. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Anish Giri döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Magnus Carlsen  döntetlen

Daniil Dubov - Salem A R Saleh  0 - 1

Vladiszlav Artyemijev - Peter Szvidler döntetlen

Baskiran Adhiban - Wesley So 0 - 1

Ding Liren - Hou Ji-fan  döntetlen

Gukesh D - Alireza Firouzja  0 - 1

E. Arjun - Santosh Gujrathi Vidit  1 - 0

A verseny élcsoportjának állása:

1.Levon Aronjan 6

2-3. Ding Liren és Wesley So 5,5

4. Vladiszlav Artyemijev 5

5-8. Salem A.R. Saleh, Magnus Carlsen, Anish Giri és Daniil Dubov 4,5

9-10. Erigaisi Arjun és Jan-Krzysztof Duda 4

A kilencedik fordulóban Magnus Carlsen rossz sorozata megszakadt, legxőzte Daniil Dubovot. A spanyol megnyitású csastában az orosz nagymester a gyalogáldozatáért bőséges kompenzációt kapott, de többsz9r is elvétette a helyes folytatást. A bástyavégjátékban megkönnyítette a világbajnok nyerését.

A torna első három helyezettje remivel folytatta, Vladiszlav Artyemijev újabb nyeréssel tartotta a lépést velük.

A 15 éves Gukesh megszerezte első győzelmét, Hou Ji-fan királya a szcíliai védelem Szvesnyikov-változatában középen rekedt, a büntetés nem maradt el.

A 9. forduló eredményei:

Santosh Gujrathi Vidit - Levon Aronjan  döntetlen

Alireza Firouzja - E. Arjun döntetlen

Hou Ji-fan - Gukesh D  0 - 1

Wesley So - Ding Liren  döntetlen

Peter Szvidler - Baskiran Adhiban  1 - 0

Salem A R Saleh - Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Magnus Carlsen - Daniil Dubov 1 - 0

Anish Giri - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

A második játéknap befejező fordulójában Levon Aronjan ismét remizett, Dig Liren legyőzte Peter Szvidlert, ezzel beérte az örmény nagymestert.

Vladiszlav Artyemijev célkitűzését teljesítette, kiremizte Magnus Carlsent. Figyelmet érdemel, hogy Gukesh fél pontot „rabolt” Wesley So-tól.

Győzelemmel zárt Anish Giri, Daniil Dubov királyszárnyi támadását pontatlanul vezette, majd elnézte vezéért.

Nem bírja a tempót Hou Ji-fan, hatodik vereségét szenvedte el. Eriagisi hetedik helyezése nagy meglepetés. Baskaran Adhiban először nyert, Salem A R Saleh a hajrában másodszor kapott ki.

A 10. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Daniil Dubov - Anish Giri  0 - 1

Vladiszlav Artyemijev - Magnus Carlsen  döntetlen

Baskiran Adhiban - Salem A R Saleh 1 - 0

Ding Liren - Peter Szvidler 1 - 0

Gukesh D - Wesley So döntetlen

E. Arjun - Hou Ji-fan 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Alireza Firouzja döntetlen

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

Levon Aronjan (2781)

½

-

-

1

½

1

½

½

-

-

½

1

½

-

1

7

2

Ding Liren (2799)

½

½

1

-

-

½

-

-

-

1

1

½

½

½

1

7

3

 Wesley So (2770)

-

½

1

½

0

-

1

1

½

-

½

½

-

-

1

4

Vladiszlav Artyemjev (2704)

-

0

0

½

-

1

-

1

-

1

½

1

½

1

-

5

 Magnus Carlsen (2847)

0

-

½

½

½

-

½

1

1

0

1

-

-

1

-

6

6

 Anish Giri (2780)

½

-

1

-

½

-

½

½

1

1

0

-

½

½

-

6

7

 Erigaisi Arjun (2567)

0

½

-

0

-

-

½

-

1

½

-

½

1

1

½

8

Jan-Krzysztof Duda (2729)

½

-

0

-

½

½

½

0

-

1

½

-

½

1

-

5

9

 Salem A.R. Saleh (2682)

½

-

0

0

0

½

-

1

1

-

1

-

-

½

0

10

 Daniil Dubov (2714)

-

-

½

-

0

0

0

-

0

½

½

1

1

1

-

11

 Alireza Firouzja (2759)

-

0

-

0

1

0

½

0

-

½

-

1

½

-

1

12

 Peter Szvidler (2714)

½

0

½

½

0

1

-

½

0

½

-

-

-

-

1

13

 Gukesh D (2578)

0

½

½

0

-

-

½

-

-

0

0

-

1

1

½

4

14

Santosh Gujrath Vidit i (2726)

½

½

-

½

-

½

0

½

-

0

½

-

0

-

1

4

15

 Hou Ji-fan (2658)

-

½

-

0

0

½

0

0

½

0

-

-

0

-

1

16

 Baskaran Adhiban (2660)

0

0

0

-

-

-

½

-

1

-

0

0

½

0

0

2

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Goldmoney Asian Rapid viadal első játéknapja, öt forduló után ötös holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid online viadal kvalifikációs tornájának első játéknapja, öt forduló után ötös holtverseny az élen. A kínai Ding Liren és az örmény Levon Aronjan veretlenül gyűjtött 3,5 pontot. A világbajnok Magnus Carlsen a 18 éves, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzjától az első fordulóban kalandos partiban vereséget szenvedett, az orosz Vladiszlav Artyemijev és Daniil Dubov is egyszer-egyszer kényszerült feladásra.  A párizsi tornagyőztes amerikai Wesley So a holland Anish Giritól kapott ki, a tulipánosok legjobbját az orosz Peter Szvidler győzte le, a lengyel Jan-Krzysztof Duda szerzett még 3 pontot. Vasárnap újabb öt fordulóra kerül sor. Az eddig lejátszott 40 partiból 23 végződött döntéssel.

A tavalyi Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tornáin mérik össze erejüket, a díjalap 1,6 millió dollár. A kilenc versenyből és a fináléból álló széria hetedik viadalán, a Goldmoney Asian Rapid versenyén a világranglista első tíz helyezettjéből négyen is játszanak, a pontversenyt is vezető világbajnok Magnus Carlsen olimpiai bajnokokkal, sokszoros világbajnok-jelöltekkel, tehetséges ifjú titánokkal csatázik.

A kvalifikációs verseny első fordulójában a 18 éves Alireza Firouzja kalandos partiban legyőzte a norvég világelsőt. Carlsen a középjátékban túljátszotta ellenfelét, Firouzja időzavarba is került, de a könnyelművé vált világbajnokot vezérszárnyi akciójával megzavarta. Carlsen többször is hibázott, Firouzja tisztáldozata után egyre nagyobbak lettek a gondjai, majd a remihez vezető folytatást is kihagyta, végül feladásra kényszerült.

Ding Liren „egykapus” partiban nyert Vladiszlav Artyemijev ellen. Némi bizonytalankodás után Levon Aronjan is begyűjtötte az egész pontot a sorozat egyik újonca, az indiai Baskaran Adhibannal szemben.

A Grand Chess Tour 2021 párizsi rapid-és villámversenyén parádés eredményt elért Wesley So-nak „megkegyelmezett” Peter Szvidler, az idő szorításában örökös sakkot engedélyezett.

Csodával határos módon menekült meg a vereségtől Anish Giri, Santosh Gujrathi Vidit nyert állásban királyával rossz mezőre lépett.

A kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan döntetlennel mutatkozott be. A 15 éves indiai Gukesh rutintalansága segített Daniil Dubovnak, 17 esztendős Arjun remivel kezdett.

Az első forduló eredményei:

Baskaran Adhiban (indiai, 2660) – Levon Aronjan (örmény, 2781) 0 - 1

Ding Liren (kínai, 2799) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704)  1 - 0

Gukesh D (indiai, 2578) – Daniil Dubov (orosz, 2714)  0 - 1

E. Arjun (indiai, 2567) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2729) döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) – Anish Giri (holland, 2780) döntetlen

Alireza Firouzja (FIDE, 2759) – Magnus Carlsen (norvég, 2847)  1 - 0

Hou Ji-fan (kínai, 2658) – Salem A R Saleh (Egyesült Arab Emírségekbeli, 2682) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2770) – Peter Szvidler (orosz, 2714) döntetlen

A nagyon csalódott Magnus Carlsen összeszedte magát és a női világranglistát vezető exvilágbajnoknőt, Hou Ji-fant fokozatosan játszotta túl az elfogadott vezárcselű partiban.

A szicíliai védelem Rossolimo változatában Anish Giri újítást vetett be Alireza Firouzja ellen, a bonyodalmakban riválisa hibázott, a játszma csak 30 lépésig tartott.

Másodszor is győzött Ding Liren, egyedül állt az élen.

Salem A. R. Saleh nyíltsisakos játékkal próbálta meglepni Wesley So-t, a tisztáldozat után az amerikai sakkozó óvatlan volt, ellenfele remizhetett volna!

Érezhetően Daniil Dubov lebecsülte a 17 éves Arjunt, ezért nagy árat fizetett. Honfitársa, Vladiszlav Artyemijev jól kidolgozott stratégiával nyert.

Nagy küzdelemben osztozott meg a ponton Jan-Krzysztof Duda és Santosh Gujrathi Vidit. A régi riválisok, Len Aronjan és Peter Szvidler nem bírtak egymással.

A 2. forduló eredményei:

Levon Aronjan – Peter Szvidler döntetlen

Salem A R Saleh – Wesley So  0 - 1

Magnus Carlsen – Hou Ji-fan  1 - 0

Anish Giri – Alireza Firouzja  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Santosh Gujrathi Vidit döntetlen

Daniil Dubov – E. Arjun  0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Gukesh D  1 - 0

Baskiran Adhiban – Ding Liren 0 - 1

A harmadik körben a Champions Chess Tour sorozaton háromszor is döntőt játszott Wesley So és Magnus Carlsen villámgyorsan remizett.

Alireza Firouzja kecsegtető előnyt szerzett Jan-Krzysztof Duda elleni partijában, de nem talált meggyőző tervet, a különböző színű futók mellett már a lengyel nagymester „nyúzhatta” az állást. Az idő szorításában Frouzja döntő hibát követett el.

Javított Daniil Dubov az előző fordulóbeli kisiklása után. Peter Szvidler gyalogszerkezeti gyengeségeit nem tudta megvédeni Salem A. R. Saleh nehéztüzérségével szemben.

Fölényes állását remire rontotta Anish Giri, az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan nehéz küzdelemben harcolta ki a döntetlent.

Arjun és Vladiszlav Artyemjev a Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajt. Az indiai nagymester sokáig jól játszotta a partit, a vezércserét követően egy gyalograblás után sötét futópárja ellen már nem volt védelme.

Az olimpiai bajnokok ütközetében Ding Liren kísrleteit Levon Aronjan biztos kézzel hárította. Az indiai derbi örökös sakkal lett döntetlen.

A 3. forduló eredményei:

Ding Liren - Levon Aronjan  döntetlen

Gukesh D - Baskiran Adhiban  döntetlen

E. Arjun - Vladiszlav Artyemijev  0 - 1

Santosh Gujrathi Vidit - Daniil Dubov 0 - 1

Alireza Firouzja - Jan-Krzysztof Duda 0 - 1

Hou Ji-fan - Anish Giri döntetlen

Wesley So - Magnus Carlsen döntetlen

Peter Szvidler - Salem A R Saleh 0 - 1

A negyedik fordulóban Wesley So a spanyol megnyitás berlini védelmében óvatlan volt, a 22. lépésben vesztőt húzott. Anish Giri leáldozta vezérét és bajba került az amerikai sakkozó vezére, majd a királya is, 29 lépés után So kapitulált.

Magnus Carlsen eredeti gondolatot játszott meg Peter Szvidler ellen, az orosz sakkozó kihasználva a világbajnok erőtlen játékát egyenlő esélyeket ért el. A huszárokkal azonban rosszul bánt, Carlsen azonnali nyerést hagyott ki, az alapsor gyengesége végül eldöntötte a játszma sorsát.

Elszenvedte második vereségét Hou Ji-fan. Gyalogszerkezeti gyengeségeit Jan-Krzysztof Duda pontos játékkal használta ki.

A nyitásban Levon Aronjan jelentős előnyt szerzett, eltékozolva esélyeit csak döntetlenre futotta erejéből Salem A. R. Saleh ellen.

Ding Liren a huszárvégjátékban könnyű nyerést hagyott ki Gukesh ellen, elhibázott tisztáldozata után a mezőny legfiatalabb tagja, Gukesh kiremizte a kétszeres olimpiai bajnokot.

Megállt a lejtőn Alireza Firouzja, kiegyenlített erpk küzdelmében remizett Vladsizlav Artyemijev és Santosh Gujrathi Vidit.

A 4. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Salem A R Saleh döntetlen

Magnus Carlsen - Peter Szvidler 1 - 0

Anish Giri - Wesley So 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Hou Ji-fan 1 - 0

Daniil Dubov - Alireza Firouzja döntetlen

Vladiszlav Artyemijev - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Baskiran Adhiban - E. Arjun döntetlen

Ding Liren - Gukesh D döntetlen

Az első játéknap utolsó fordulójában hét játszmában is döntés született. Peter Szvidler az olasz megnyitású partiban 29 lépésben győzte le Anish Girit, megfosztva a holland nagymestert a veretlenségétől.

A világbajnok Magnus Carlsen ötös holtversenyben az első helyen várhatja a folytatást, nem volt éppen hibátlan Salem A. R. Saleh elleni játéka.

Alaposan megizzasztotta Gukesh a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjant. A támadást azonban nem vezette kellő eréllyel. Aronjan rendezte sorait, a végjátékban jól kombinálta a király elleni akciót és királyszárnyi gyalogjainak előretörését.

Nem tudta megőrizni egyedüli elsőségét Ding Liren, Arjun fél pontot rabolt az éllovastól.

Taktikailag ismét sebezhető volt Alireza Firouzja, harmadik vereségét szenvedte el, Vladiszlav Artyemjev eddig remekül sáfárkodott a lehetőségeivel.

A női világranglistát vezető Hou Ji-fan is harmadszor kapott ki, ellenfelei jóval rutinosabbak az online sakkban.

Meggyőző győzelmet aratott Wesley So. Az indiai derbit Santosh Gujrathi Vidit nyerte.

Az 5. forduló eredményei:

Gukesh D - Levon Aronjan 0 - 1

E. Arjun - Ding Liren döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit - Baskiran Adhiban 1 - 0

Alireza Firouzja - Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Hou Ji-fan - Daniil Dubov 0 - 1

Wesley So - Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Peter Szvidler - Anish Giri 1 - 0

Salem A R Saleh - Magnus Carlsen 0 - 1

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Carlsen, Magnus (2847)

 

-

-

-

-

½

-

-

-

-

1

1

0

1

-

-

2

Artyemijev, Vladiszlav (2704)

-

 

-

0

-

-

-

-

1

½

-

-

1

-

1

-

3

 Dubov, Daniil (2714)

-

-

 

-

-

-

-

-

0

1

-

-

½

1

1

-

4

 Ding, Liren (2799)

-

1

-

 

½

-

-

-

½

-

-

-

-

-

½

1

5

 Aronjan, Levon (2781)

-

-

-

½

 

-

-

-

-

-

½

½

-

-

1

1

6

 So, Wesley (2770)

½

-

-

-

-

 

0

1

-

-

½

1

-

-

-

-

3

7

 Giri, Anish (2780)

-

-

-

-

-

1

 

-

-

½

0

-

1

½

-

-

3

8

Duda, Jan-Krzysztof (2729)

-

-

-

-

-

0

-

 

½

½

-

-

1

1

-

-

3

9

 Erigaisi Arjun (2567)

-

0

1

½

-

-

-

½

 

-

-

-

-

-

-

½

10

 Vidit, Santosh Gujrathi (2726)

-

½

0

-

-

-

½

½

-

 

-

-

-

-

-

1

11

 Szvidler, Peter (2714)

0

-

-

-

½

½

1

-

-

-

 

0

-

-

-

-

2

12

Salem, A.R. Saleh (2682)

0

-

-

-

½

0

-

-

-

-

1

 

-

½

-

-

2

13

 Firouzja, Alireza (2759)

1

0

½

-

-

-

0

0

-

-

-

-

 

-

-

-

14

 Hou, Ji-fan (2658)

0

-

0

-

-

-

½

0

-

-

-

½

-

 

-

-

1

15

 Gukesh D (2578)

-

0

0

½

0

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

½

1

16

 Adhiban, B. (2660)

-

-

-

0

0

-

-

-

½

0

-

-

-

-

½

 

1

Verőci Zsuzsa

Fotó: ches24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenyén Magnus Carlsen vezeti a rajtlistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenye, a Goldmoney Asian Rapid Cup online viadal. A 16 résztvevő körmérkőzésen dönti el a 8 továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből öten is játszanak a tornán. Kitüntető érdeklődéssel várjuk a női világranglistát vezető exvilágbajnoknő, Hou Ji-fan szereplését. Az összetett pontversenyben Magnus Carlsen a New in Chess Classic és az FTX Crypto Cup viadalok megnyerésének köszönhetően az élen áll. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A szériában hat rapid versenyre, három Masters tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcokat vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Masters versenyt tizenkét résztvevővel tervezték, az első nyolc helyezett kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. Magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek. A második tornát, a Magnus Carlsen Invitational és az FTX Crypto Cup Masters viadalokat a fokozott érdeklődésre tekintettel 16 résztvevővel rendezték meg.

 

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenye. A sorozaton a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen részvétele mágnesként vonzza a tőkeerős szponzorokat.  A mezőny parádés, a világranglista első tíz helyezettjéből öten a rajtnál. A legjobbak túlzsúfolt versenyprogramja miatt a pontverseny első nyolc helyezettjéből négyen játszanak, heten szabadkártyával. Kitüntető érdeklődés kíséri majd a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan szereplését. Ketten a chess24.com prémium előfizetőinek szavazatainak köszönhetően szerepelhetnek, hárman kvalifikációs tornákról jutottak be.

A rajtlistát Magnus Carlsen vezeti, a világbajnok a New in Chess Classic torna első helyével megszakított egy meglepően hosszú, nehezen feldolgozott, torna győzelem  nélküli hat versenyből álló sorozatot, majd a Crypto Cup döntőjét is megnyerte Wesley So ellen. Az összetett pontversenyben is átvette az éllovasi pozíciót.

A második helyezett Wesley So két rapid torna döntőjében is remekelt Magnus Carlsen ellen, nagyszerű párizsi sikere csak növelte önbizalmát. Könnyű helyzetben van Anish Giri, aki a Magnus Carlsen Invitational viadalon diadalmaskodott, s ezzel már a finálé résztvevője.

Az összetett pontverseny élcsoportjának állása:

 

 

A Goldmoney Asian Rapid Cup résztvevői:

#

Goldmoney Asian Rapid Cup

FED

Életkor

Élő-pont

Helyezés

Kvalifikáció

1

Magnus Carlsen

NOR

30

2847

1

Pontverseny 1.

2

Ding Liren

CHN

28

2799

3

Szabadkártya

3

Levon Aronjan

ARM

38

2781

5

Pontverseny 7.

4

Anish Giri

NED

26

2780

6

Pontverseny 4.

5

Wesley So

USA

27

2770

9

Pontverseny 2.

6

Alireza Firouzja

FID

17

2759

13

Szabadkártya

7

Jan-Krzysztof Duda

POL

23

2729

21

Szabadkártya

8

Vidit Gujrathi

IND

26

2726

22

Szabadkártya

9

Daniil Dubov

RUS

25

2714

28

Prémium szavazás

10

Peter Szvidler

RUS

45

2714

29

Prémium szavazás

11

Vladiszlav Artyemijev

RUS

23

2704

36

Szabadkártya

12

Salem Saleh

UAE

28

2682

54

Szabadkártya

13

Baskaran Adhiban

IND

28

2660

80

India 2.

14

Hou Ji-fan

CHN

27

2658

84

Szabadkártya

15

Gukesh D

IND

15

2578

317

Gelfand Challenge 1,)

16

Arjun Erigaisi

IND

17

2567

360

India 1.

A játéknapok:

 

A díjazás:

 

A sorozat nyitányán, a Skilling Open viadalon Wesley So egy vereséggel, kiegyensúlyozott teljesítménnyel harmadikként vette az első akadályt, a kvalifikációs körversenyt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A negyeddöntőben Magnus Carlsen a holland Anish Girit győzte le, Wesley So hátrányból fordítva az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe. Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben kevésbé meggyőző játékkal nyert, az amerikai rangadón So magabiztosan győzte le Hikaru Nakamurát.

A döntő első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A sakkvilág november 30-án Magnus Carlsent 30. születésnapján köszöntötte, Wesley So első nyilatkozatában bocsánatot kért a világbajnoktól, hogy elrontotta a születésnapi ünneplést.

A második párharcuk első partijában megtört a jég, Magnus Carlsen sötéttel nyert és szerzett vezetést. Sokan gondolhatták, hogy So-t megtöri a vereség, de nem így történt. A második ütközetben Carlsen a 13. lépésben tért el a döntő első játszmájában látott folytatástól. Elképzelése nem vált be, So harmadszor is kiegyenlített.

A harmadik partiban kölcsönös hibák után megszületett a finálé első döntetlene, majd villámgyorsan remiztek a negyedik játszmában. Következett a rájátszás, a két villámparti. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

Wesley So a döntő kilencedik játszmájának megnyerésével először jutott vezetéshez, Magnus Carlsen a tizedik partiban nem tudott egyenlíteni.

 

A Skilling Open döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 2,5 – 3,5

 

A 2019-es Világkupa győztese, a koronavírus-járvány miatt a világbajnok-jelölti döntőtől visszalépő Tejmur Radzsabov diadalmaskodott a Meltwater Champions Chess Tour második tornáján, az Airthings Masters viadalon.

December 26-án 12 résztvevővel kezdődött meg a torna. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jutott be a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Tejmur Radzsabov veretlenségét megőrizve, egy nyeréssel és tíz döntetlennel ötödikként folytathatta a versengést. A negyeddöntő legnagyobb szenzációjaként a 24 éves orosz Daniil Dubov legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az első párharcuk 2-2-vel ért véget, a második meccsen Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel búcsúztatta a norvég világelsőt.  

A negyeddöntőben Tejmur Radzsabov az orosz Jan Nepomnjacsijjal vívott kiélezett nagy csatát. Az első mérkőzésük négy döntetlennel lett 2-2, a folytatásban az azerbajdzsáni nagymester megnyerte az első partit, két pontosztozkodást követően az orosz bajnok kiegyenlített, sőt a rájátszás első partijában is győzött. Radzsabov egy remek futólépésnek köszönhetően egyenlített ki, majd sötéttel remizte el az Armageddon játszmát.

Az elődöntőben Radzsabovnak csak hat játszmára volt szüksége, hogy Daniil Dubovot is legyőzze, 3-1-gyel alapozta meg sikerét, majd két nyeréssel már a döntőben érezhette magát.

A döntő másik résztvevője, Levon Aronjan ötvenszázalékos teljesítménnyel jutott a negyeddöntőbe, ahol Hikaru Nakamurát remek játékkal győzte le, 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, majd a „visszavágón” két győzelemmel lett elődöntős. Az örök rivális Maxime Vchier-Lagrave ellen az első  meccsen 3-1-re győzött, a második találkozó 2-1-es vezetésénél ért véget.

A döntő első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt.

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát. Tejmur Radzsabov végső sikerét a harmadik játszmában elért döntetlen jelentette.

 

Az Airthings Masters döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5, 2 - 1

 

Wesley So az Opera Euro Rapid online viadalon megismételte sikerét, a sorozat első tornájához hasonlóan a fináléban Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

Február 14-én 16 résztvevővel kezdődött meg az Opera Euro kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Magnus Carlsen a holland Anish Girivel holtversenyben végzett az élen, Wesley So félpontos hátránnyal harmadikként vette az első akadályt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A folytatásban Magnus Carlsen kétszer is csak a sorsdöntő Armageddon parti megnyerésével jutott tovább. Daniil Dubov, majd Maxime Vachier-Lagrave is kiegyenlített az első párharcok elvesztése után. Wesley So kalandok nélkül nyerte meg két meccsét, a lengyel Jan-Krzysztof Duda és Tejmur Radzssabov sem tudta megnehezíteni a döntőbe jutását.

A döntő első játéknapján a második és a negyedik játszmában született döntés. A második ütközetben So három gyalogért tisztet áldozott, jobban is állt, nyerési esélyei is voltak. Carlsen a tiszt visszaáldozásával fokozatosan átvette a kezdeményezést, tökéletes játékkal győzött, megszerezte a vezetést.

Carlsen vezetésének birtokában a legkevesebb kockázatot sem vállalta, So a vereség után a gond nélküli döntetlennel rendezhette sorait.

A negyedik összecsapást követően Wesley So öröme érthető volt, az alapsor gyengeségét kihasználva a világbajnok királyát védhetetlen matt elé állította. Nagy bravúr, hogy So a nyeréssel párharcaik során már ötödször egyenlített ki!

A finálé második játéknapján Wesley So játszhatta világossal az első partit. A tornán oly sok kritikus helyzetben is jó döntéseket hozó, szinte „rendelésre” nyerni képes Magnus Carlsen mit remélt a váratlan tisztáldozatával? So a látszatfenyegetéseket magabiztosan hárította, 28 lépésben nyert.

Carlsen világossal a következő ütközetben kezdeményezett, de jelentős előnyt nem tudott kicsiholni a gondolkodási idejével is jól gazdálkodó riválisával szemben.

Az amerikai sakkozó keze is megremegett előnyének birtokában. Az olasz megnyitású játszmában a 18. lépésben vesztőt húzott. A világbajnok kicsit is jobb formában azonnal rácsapott volna a felkínált taktikai lehetőségre, a tisztáldozat szétrombolta volna ellenfele királyállását. Az elszalasztott esély többé nem tért vissza, So remifórral játszhatta az utolsó partit.

Magnus Carlsen oly sok elpuskázott lehetőség ellenére esélyt kapott, hogy döntetlenre mentse a párharcot, kiharcolja a rájátszást. So királya ellen a nyílt g vonalon sikert ígérő akciót vezethetett volna. Az amerikai nagymester megmenekült a vereségtől, nyert állásban azonban a lépésismétléses remi mellett döntött.

A bronzéremért játszott meccsen Tejmur Radzsabov kettős győzelmet aratott.

 

Az Opera Euro Rapid döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 1,5 – 2,5

A holland Anish Giri győzött a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon.

 

Március 13-án 16 résztvevővel kezdődött meg a Magnus Carlsen Invitational kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Anish Giri nagy versenyt vívott a világbajnok Magnus Carlsennel, végül másodikként zárt. Egyetlen vereségét Jan Nepomnjacsijtól szenvedte el.

A folytatásban Anish Giri a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen győzött, az első meccs 2-2-es eredménye után a második összecsapást 3-1-re nyerte meg. Az elődöntőben Wesley So-val szemben két 2,5-1,5-ös győzelemmel diadalmaskodott.

Jan Nepomnjacsij útja rögös volt. A körversenyből pocsék rajt – 5-ből 1,5 pont – után nagy elszántsággal próbálta rendezni sorait, három veresége ellenére ötödikként kvalifikálta magát. A negyeddöntőben javuló teljesítménnyel 2-2-es első meccset követően a második találkozón 2,5-0,5-re győzte le Hikaru Nakamurát. Az elődöntőben drámai csatában, szerencsésebb kézzel sakkozva nyert Magnus Carlsen ellen, a rájátszásban múlta felül a norvég világelsőt.  

A döntő első játéknapján négy döntetlen született. Anish Giri az első és a harmadik játszmában is kecsegtető állását rontotta remire. A holland nagymester sötéttel a szicíliai védelem Najdorf-változatában kétszer is pontos játékkal érte el a pontosztozkodást.

A hatodik játszmában megtört a jég, Giri rögtön támadólag lépett fel, Nepomnjacsij pontatlanságát kihasználva jelentős előnybe került, és ezúttal nem hibázott, vezetést szerzett. Nepomnjacsij a nyolcadik partiban azonban kiegyenlített.

Az első hely sorsát két villámparti döntötte el, Anish Giri a világos színt választotta, francia védelmet láttunk. A holland sakkozó a 17. lépésben váratlan tisztáldozatot hozott, csak ő hitt elgondolása sikerében, de alaposan megzavarta ellenfelét. Nepomnjacsij nehezen döntött a kínálkozó védőlépések között, majd megtámadott bástyájával rossz mezőre lépett, vesztőt húzott. Giri a meccsen másodszor került előnybe. Az orosz bajnok a második villámpartit igazi küzdelem nélkül vesztette el, Anish Giri másodszor is nyert.  

Anish Giri első helyével kiharcolta a sorozatot lezáró fináléban való részvételi jogot.

A harmadik helyért vívott mérkőzésen Magnus Carlsen az amerikai Wesley So ellen az első találkozón 3-1-re győzött, a második meccs 2-1-es vezetésénél fejeződött be, a norvég világelsőnek a sorozaton két ezüstérem után be kellett érnie a harmadik hellyel.

 

A Magnus Carlsen Invitational döntőjének végeredménye:

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 2, 2 – 2, 2 - 0

 

Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a New in Chess Classic online rapid viadal. Carlsen a finálé első párharcában 3-1-re győzte le Hikaru Nakamurát, a második mérkőzésük 2-2-vel ért véget.  A norvég világelső a sorozaton harmadszor játszott döntőt, kétszer a fináléban vereséget szenvedett Wesley So-tól. A világbajnok győzelmével az összetett pontversenyben is átvette a vezetést. A harmadik helyért vívott mérkőzésen az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov az első párharc 2-2-es eredménye után a második meccset 2,5-0,5-re nyerte meg az örmény Levon Aronjan ellen. A bronzmeccs külön érdekessége, hogy a hét lejátszott partiból sötét hatszor győzött!

Április 24-én 16 résztvevővel kezdődött meg a kvalifikációs verseny, Carlsen rajt-cél győzelmet aratott, Nakamura másodikként jutott tovább.

A folytatásban Magnus Carlsen az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen nyert, az első meccs 2-2-es eredménye után a második összecsapásban 2,5-1,5-re győzött.  Az elődöntőben Levon Aronjannal szemben 2-2-es első párharcot követően 3-1-es nyeréssel lett döntős.

Hikaru Nakamura a vietnami Le Quang Liem ellen kétszer is nyert, 2,5-1,5, majd 2-1 biztosította számára a továbbjutást. Az elődöntőt Sahriyar Mamedgyarovval vívta, 3-1-es nyeréssel kezdett, de a második mérkőzést 3 – 0-ra elvesztette. A rájátszásban a két villámparti remi lett, Nakamura az Armageddon parti megnyerésével jutott a fináléba, a sorozaton először lett döntős.

A finálé első párharcát a harmadik játszma döntötte el. Magnus Carlsen tisztet áldozott, Hikaru Nakamura jól megszervezte a védekezést, sőt előnybe is kerülhetett volna. Az amerikai nagymester a 46. lépésben hibázott nagyot, a vezérvégjátékot a norvég világelső kitűnő technikával 90 lépésben megnyerte. A negyedik játszma is Carlsen győzelmét hozta, a hullámzó küzdelemben ismét Nakamura hibázott.

A második párharc első játszmájában Hikaru Nakamura a középjátékban túljátszotta a bizonytalankodó Magnus Carlsent. Az amerikai nagymester a bőség zavarában a nyerést adó lépésjelöltek között nehezen választott, majd egyenesen vesztőt húzott. A világbajnok a váratlan „ajándékkal” nem élt, Nakamura megszerezte első győzelmét.

A játszma befejező szakaszában történtek mindkettőjüket „megviselték”, a második partiban 24 lépésben remiztek. A lépésismétléssel az amerikai sakkozó hibázott, előnyös állást játszhatott volna.

A harmadik összecsapás ismét döntőnek bizonyult. Nakamura túl sokat kockáztatott,  Carlsen minőségáldozattal megkontrázta akcióját, döntő előnyt ért el, kiegyenlített.

Nakamurának sötéttel kellett volna nyernie, hogy kikényszerítse a rájátszást, erre nem volt esélye, Carlsen nyert állásban fogadta el a döntetlen ajánlatát, s ezzel a torna győztese lett.

A világbajnok érthetően nagyon boldogan értékelte sikerét, hiszen hat egymást követő hat tornán nem ünnepelték őt győztesként. A Champions Chess Tour négy viadalán kétszer második, egyszer harmadik volt, az Airthings Masters negyeddöntőjében szenvedett vereséget az orosz Daniil Dubovtól. A Speed Chess Championship elődöntőjében legyőzte őt Maxime Vachier-Lagrave, de a norvég világelsőnek legjobban a Tata Steel Masters tornán elért hatodik helye fájhatott.

 

A New in Chess Classic döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3 – 1, 2 - 2

A harmadik helyért Sahriyar Mamedgyarov és Levon Aronjan mérkőzött meg. Az első párharcukban a sötét volt a nyerő szín, az örmény nagymester nagy esélyt szalasztott el a negyedik játszmában. A második mérkőzésükre nem írtak más forgatókönyvet, folytatódott a sötét szín sikeressége. Levon Aronjan világossal mélyen tudása alatt játszotta meg a két spanyol megnyitású partit.

A harmadik helyet eldöntő mérkőzés végeredménye:

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2769 – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2 – 2, 2,5 – 0,5

 

Magnus Carlsent hihetetlen csata után az FTX Crypto Cup online rapid viadalon is győztesként köszönthették. A Meltwater Champions Chess Tour hatodik versenyének döntőjében Wesley So ellen diadalmaskodott. Carlsen és So első párharca 2-2-vel ért véget, a második párbajuk igazi thriller volt. Carlsen világossal megnyerte az első partit, So azonnal egyenlített. Harcos döntetlennel folytatták, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában. Következett a rájátszás két villámpartija. Az amerikai nagymester sötéttel az alapsor gyengeségét kihasználó kiskombinációval vezért nyert, összecsapásaik során először szerzett vezetést. Carlsen sötéttel visszavágott, az első hely sorsa az Armageddon játszmában dőlt el.

So a sötét színt választotta, így remifórral játszhatott, de Carlsen többé nem hibázott. Hihetetlen volt a világbajnok emocionális reakciója, a győzelem feletti öröme.  Magnus Carlsen és Wesley So a sorozaton harmadszor mérkőzött meg a döntőben, kétszer az amerikai sakkozó győzött. A világbajnokot a New in Chess Classic viadalon elért sikere után ismét tornagyőztes, az összetett pontversenyben növelte előnyét, a harmadik Mastets torna megnyerésével a orosz Jan Nepomnjacsij az első párharc 2-2-es eredménye után a második meccset 2,5-1,5-re nyerte meg Tejmur Radzsabov ellen.

Május 23-án 16 résztvevővel kezdődött meg a kvalifikációs verseny, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába.

Wesley So magabiztos játékkal jutott be az FTX Crypto Cup döntőjébe. Kiegyensúlyozott teljesítményét jól mutatta, hogy okos versenyzéssel veretlenül játszotta végig a kvalifikációs versenyt. A negyeddöntőben a francia Maxime Vachier Lagrave ellen kettős győzelmet ért el, az elődöntőben a világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsijjal szemben higgadt védekezéssel hárította riválisa támadási kísérleteit, két sötét parti megnyerése kettős győzelmét jelentette. A 29 lejátszott partijában nem talált legyőzőre.

Jóval rögösebb volt Magnus Carlsen útja a fináléig. A kvalifikációs versenyen csak az utolsó fordulóban tudta bebiztosítani továbbjutását, hatodikként Hikaru Nakamurával küzdött meg a negyeddöntőben. Négy eldőlt játszmával lett 2-2az első meccsük, a második találkozón kétszer sötét volt eredményes, 2-2 után a világbajnok a rájátszást nyerte meg. Tejmur Radzsabovval szemben is 2-2 lett az első meccse, a második párharcban 3-1-re győzött. Magnus Carlsen az előcsatározások során hat játszmában is vereséget szenvedett.

Wesley So és Magnus Carlsen a Champions Chess Tour sorozaton harmadszor vívott meg a döntőben. A CCT első versenyén, a Skilling Open fináléjában küzdöttek meg először, So a 2-2-es első mérkőzés után a második találkozón 3,5-2,5-re győzött. A harmadik torna, az Opera Euro döntőjében az első találkozójuk is 2-2 lett, a második meccset So 2,5-1,5-re megnyerte. A sorozat negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a harmadik helyért küzdöttek meg, a világbajnok 3-1-es, majd 2-1-es nyeréssel lett bronzérmes.

 

Az FTX Crypto Cup döntő végeredménye:

Wesley So (amerikai, 2770) – Magnus Carlsen (norvég, 2847) 2 – 2, 2 – 2, 1 - 2

A bronzmérkőzés végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 2 – 2, 1,5 – 2,5

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Párizsban Wesley So 3 pontos előnnyel diadalmaskodott, Rapport Richárd holtversenyben ötödik lett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Párizsban az amerikai Wesley So szenzációs elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának második viadala, a 10 résztvevős rapid-és villámverseny. So hárompontos előnnyel végzett az élen. Megnyerte a rapid tornát, a villámverseny első játéknapja után félpontos előnnyel vezetett a nagy rivális orosz Jan Nepomnjacsij előtt. A második "félidőben" szárnyalt, az utolsó fordulóban Nepomnjacsijt is legyőzte. A világbajnoki kihívó a hajrában nem tudta megnehezíteni So sikerét. Nagy harc dúlt a harmadik helyért, végül a francia Maxime Vachier-Lagrave és a FIDE színeiben játszó 18 éves Alireza Firouzja a nagy adok-kapok után holtversenyben végzett. Remekül hajrázott Rapport Richárd. Hetedikként kezdte a mai játéknapot, a finisben a dobogós helyért is küzdhetett. Wesley So a 150 ezer dolláros díjalapból 37.500 dollárt nyert, vezeti az összetett pontversenyt. A GCT következő tornáját, a rapid-és villámversenyt Zágrábban július 5. és 12. között rendezik meg.

 

A villámverseny második játéknapja előtt az összetett pontversenyben félpontos előnnyel vezetett Wesley So, külön versenyt vívott az elsőségért a világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsijjal.

A Grand Chess Tour Párizs rapid-és villámverseny állása:

1.Wesley So (amerikai, 2770) 17,5 (12, 5,5)

2. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 17 (11, 6)

3. Peter Szvidler (orosz, 2714) 14 (9, 5)

4. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) 13,5 (9, 4,5)

5. Alireza Firouzja (FIDE, 2759) 13,5 (7, 6,5)

6. Levon Aronjan (örmény, 2781) 12,5 (8, 4,5)

7. Rapport Richárd (magyar, 2763) 12 (8, 4)

8. Fabiano Caruana (amerikai, 2820) 11,5 (8, 3,5)

9. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) 11 (8, 3)

10. Etienne Bacrot (francia, 2678) 10

11. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2753) 2,5

Rapport Richárd harmadszor is remizett Jan Nepomnjacsijjal. Nagy esélyt szalasztott el Wesley So, hogy növelje előnyét riválisával szemben, de Fabiano Caruana ellen nem tudta érvényesíteni anyagi előnyét. Hibás kombinációval Vlagyimir Kramnyik könnyen megadata magát MVL elleni szicíliai védelmű párbajában. Alireta Firouzja 99 lépésben másodszor is megadásra kényszerítette Tejmur Radzsabovot, hármas holtverseny alakult ki a harmadik helyen.

A 10. forduló eredményei:

Rapport Richárd (magyar, 2763) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2770) - Fabiano Caruana (amerikai, 2820)  döntetlen

Alireza Firouzja (FIDE, 2759) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) 1 - 0

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2753) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) 0 - 1

Levon Aronjan (örmény, 2781) - Peter Szvidler (orosz, 2714) döntetlen

 

Korán passzív állásba került Rapport Richárd, ezt Levon Aronjan a vezérszárnyi akcióval használta ki. Visszavágott Peter Szvidler exvilágbajnok honfitársának, Vlagyimir Kramnyiknak, a címvédő MVL holtversenyes társának, Alireza Firouzjának. Gyorsan remizett Wesley So, esélyt hagyott ki Fabiano Caruana.

A 11. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Rapport Richárd 1 - 0

Peter Szvidler - Vlagyimir Kramnyik  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Alireza Firouzja 1 - 0

Tejmur Radzsabov - Wesley So döntetlen

Fabiano Caruana  - Jan Nepomnjacsij döntetlen

 

A 12. fordulóban is sorra dőltek el a játszmák. Rapport Richárd veresége után javított Fabiano Caruana legyőzésével, a gyorsaság főszerepet játszott. Wesley So egy pontra növelte előnyét MVL elleni nyerésével, Nepomnjacsij nem bírt Radzsabovval. Alireza Firouzja ismét hármas holtversenyben a harmadik volt. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik harmadszor is vesztett, Levon Aronjan megközelítette a bronzérmes triót.

A 12. forduló eredményei:

Rapport Richárd - Fabiano Caruana 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Tejmur Radzsabov döntetlen

Wesley So - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Alireza Firouzja - Peter Szvidler 1 - 0

Vlagyimir Kramnyik - Levon Aronjan 0 – 1

Az élcsoport állása:

1.Wesley So  19,5

2. Jan Nepomnjacsij 18,5

3-5. Maxime Vachier-Lagrave, Alireza Firouzja és Peter Szvidler 15,5

6. Levon Aronjan 15

7. Rapport Richárd 13,5

 

Megszakadt Vlagyimir Kramnyik vesztőszériája, Rapport Richárd remizett az exvilágbajnokkal. Az éllovas Wesley So remizett, az üldöző Jan Nepomnjacsij rangadót nyert, fél pontra csökkentette hátrányát. A másodpercekkel való őrült viaskodás közepette Alireza Firouzja döntetlenre mentette Levon Aronjan elleni összecsapását, 138 lépés után fogtak kezet. Fabiano Caruana a villámversenyen másodszor győzött.

A 13. forduló eredményei:

Vlagyimir Kramnyik - Rapport Richárd döntetlen

Levon Aronjan - Alireza Firouzja döntetlen

Peter Szvidler - Wesley So döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Tejmur Radzsabov - Fabiano Caruana 0 - 1

 

Fordulatokban bővelkedtek a 14. forduló játszmái. Az idő szorításában Tejmur Radzsabov nyerőesélyes állásban „önmattba” lépett, Rapport Richárd fél pontra megközelítette Levon Aronjant. Az éllovas So villámgyőzelmet aratott a háromszoros olimpiai bajnok ellen, Nepomnjacsij tartotta a félpontos távolságot, ezt Szvidler bánta. Firozja egy pontra növelte előnyét MVL és Szvidler előtt.

A 14. forduló eredményei:

Rapport Richárd - Tejmur Radzsabov 1 - 0

Fabiano Caruana - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Peter Szvidler 1 - 0

Wesley So - Levon Aronjan 1 - 0

Alireza Firouzja - Vlagyimir Kramnyik 1 - 0

 

Rapport Richárd visszavágott Alireza Firouzjának az első körben elszenvedett vereségéért. A szicíliai védelem bonyodalmaiban Firouzja leáldozta vezérét, elegendő kompenzációt kapott, de nagy hibával anyagi hátrányba került. Ricsi kevesebb izgalommal is megnyerhette volna a játszmát, nagy snellezés után 90 lépésben győzött.

Wesley So ismét egy pontra növelte előnyét, Fabiano caruana kezdett formába lendülni, Peter Szvidler búcsút mondhatott a dobogós helyezés reményének.

A 15. forduló eredményei:

Alireza Firouzja - Rapport Richárd  0 - 1

Vlagyimir Kramnyik - Wesley So 0 - 1

Levon Aronjan - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Peter Szvidler - Fabiano Caruana 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov 1 - 0

Az élcsoport állása:

1.Wesley So 22 pont

2. Jan Nepomnjacsij 21

3-4. Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja 17

5-7. Levon Aronjan, Rapport Richárd és Peter Szvidler 16

 

Rapport Richárd a címvédő Maxime Vachier-Lagrave ellen nagy eséllyel küzdött a mesterhármasért, anyagi előnyt szerzett, sajnos a különböző színű futók miatt a francia sakkozó döntetlenre mentette a játszmát.

Wesley So másfél pontra növelte előnyét, egyenlő állásban Alireza Firouzja tisztet nézett el, a kötésből az éllovas vezére sakkal léphetett ki.

 

Jan Nepomnjacsij 18 lépés után belátta, hogy ezúttal nem talál fogást Vlagyimir Kramnyik berlini változatán.

Fabiano Caruana nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, Levon Aronjan többször is feladásra állt. A hajrában Peter Szvidler sokat hibázott.

 

A 16. forduló eredményei:

Rapport Richárd - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Tejmur Radzsabov - Peter Szvidler 1 - 0

Fabiano Caruana - Levon Aronjan döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Vlagyimir Kramnyik döntetlen

Wesley So - Alireza Firouzja  1 - 0

 

Az utolsó előtti forduló eldöntötte az első hely sorsát. Wesley So és Rapport Richárd gyorsan békét kötött,  Jan Nepomnjacsij francia védelme „léket kapott”, Alireza Firouzja tökéletes játékkal győzte le a világbajnoki kihívót. Levon Aronjan 30 lépésben kapott ki a hajrára „feltámadt” Tejmur Radzsabovtól.  Az exvilágbajnok megvillant, Vlagyimir Kramnyik tetszetős játékkal győzte le Fabiano Caruanát.

A 17. forduló eredményei:

Wesley So - Rapport Richárd döntetlen

Alireza Firouzja - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Vlagyimir Kramnyik - Fabiano Caruana 1 - 0

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Peter Szvidler döntetlen

 

Az emlékezetes viadal utolsó köre is remek csatákat hozott. Rapport Richárd küzdelmes partiban osztozott meg a ponton Peter Szvidlerrel. Nagymesterünk a villámverseny második napján kiemelkedő eredményt ért el, formája a zágrábi rapid-és villámverseny előtt biztató.

 

A tornagyőztes Wesley So fantasztikus teljesítményét megkoronázta Jan Nepomnjacsij elleni győzelmével, hárompontos előnnyel nyerte meg a viadalt. Utolsó öt játszmájából 4 pontot ért el. A párizsi rapid-és villámversenyen lejátszott 27 partiból csak egy vereséget szenvedett el!

A dobogós helyért vvívott csatában Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja is vereséget szenvedett, MVL-nek jobban fájhatott, hiszen nyerésre állt.

Vlagyimir Kramnyik megnyerte két utolsó játszmáját, a tudása nem kopott, csak a gyors tempó fogott ki rajra oly sok ütközetben.

 

Az utolsó forduló eredményei:

Rapport Richárd - Peter Szvidler döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronjan 0 - 1

Tejmur Radzsabov - Vlagyimir Kramnyik 0 - 1

Fabiano Caruana - Alireza Firouzja  1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Wesley So 0 - 1

 

A rapidverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Wesley So (2770)

 

1

1

2

1

2

1

1

2

1

12

2

 Jan Nepomnjacsij (2792)

1

 

2

0

1

1

2

2

1

1

11

3

 Etienne Bacrot (R) (2678)

1

0

 

2

1

2

0

1

2

1

10

4

 Maxime Vachier-Lagrave (2760)

0

2

0

 

0

1

1

2

1

2

9

5

 Peter Szvidler (2714)

1

1

1

2

 

0

2

1

0

1

9

6

Fabiano Caruana (2820)

0

1

0

1

2

 

1

1

1

1

8

7

 Levon Aronjan (2781)

1

0

2

1

0

1

 

1

1

1

8

8

 Tejmur Radzsabov (2765)

1

0

1

0

1

1

1

 

1

2

8

9

 Rapport Richárd (2763)

0

1

0

1

2

1

1

1

 

1

8

10

 Alireza Firouzja (2759)

1

1

1

0

1

1

1

0

1

 

7

A villámverseny végeredménye:

GCT Blitz Párizs 2021  
 

H.

Név

Ti

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

TB1

TB2

1

Wesley So

GM

USA

2816

**

11

½1

01

½½

11

½½

½½

½1

12.5

0

8

2

Alireza Firouzja

GM

FID

2770

00

**

11

10

10

00

½1

11

11

11

0

10

3

Jan Nepomnjacsij

GM

RUS

2785

½0

00

**

½½

½1

½1

10.5

0

6

4

Levon Aronjan

GM

ARM

2739

10

**

½1

01

½½

10

½1

9.5

1.5

6

5

Rapport Richárd

GM

HUN

2759

½½

01

½½

½0

**

½½

½1

½1

9.5

0.5

4

6

Maxime Vachier-Lagrave

GM

FRA

2822

00

01

½0

10

½½

**

½1

11

9

0

6

7

Fabiano Caruana

GM

USA

2711

½½

11

½½

½0

**

½1

01

½0

8.5

0

4

8

Peter Szvidler

GM

RUS

2754

½½

½0

½0

½0

**

10

01

8

0

4

9

Tejmur Radzsabov

GM

AZE

2757

00

01

½0

½0

10

01

**

10

6

0

4

10

Vlagyimir Kramnyik

GM

RUS

2797

½0

00

½0

00

½1

10

01

**

5.5

0

3

 

 

A rapid-és villámverseny díjazása:

Helyezés

Díj

Helyezés

Díj

1.

$37,500

6.

$10,000

2.

$25,000

7.

$9,000

3.

$20,000

8.

$8,000

4.

$15,000

9.

$7,000

5.

$12,500

10.

$6,000

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  Chess2

Komment 0 | Reblog! 0 |

​​​​​​​So és Nepomnjacsij külön versenyt vív, az amerikai sakkozó félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Párizsban a Grand Chess Tour 2021 második tornáján a villámverseny első játéknapja, kilenc forduló után az összetett pontversenyben az amerikai Wesley So félpontos előnnyel vezet az orosz Jan Nepomnjacsij előtt. Külön versenyt vívnak az első helyért, három és fél, illetve három ponttal előzik meg a harmadik helyezett orosz Peter Szvidlert. Rapport Richárd nyert az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben, vesztett a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja és Szvidler ellen, a többi játszmája döntetlennel fejeződött be, a hetedik helyen áll. Az 5-5 perces és lépésenként 2-2 másodperces bónuszidővel játszott partikban klasszikus a pontozás, 1 pontot ér a győzelem. Kedden ellenkező színelosztással játsszák a második partikat. A torna díjalapja 150 ezer dollár, az összetett pontverseny győztese 37.500 dollárt nyer.

 

Remek csatákat, jelentős fordulatokat, meglepő elnézéseket, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket is láttunk a Grand Chess Tour 2021 öt versenyből és a döntőből álló sorozatának második állomásán, a francia fővárosban zajló viadalon. A háromnapos rapidverseny után még nagyobb sebességre kapcsoltak a sakkvilág ászai, játszmánként 5-5 perc és 2-2 másodperc gondolkodási idővel a villámversenyen kilenc fordulóra került sor. A rapidversenyen elért elsőségével Wesley So egypontos előnnyel várhatta a folytatást, Rapport Richárd négyes holtversenyben hatodikként kezdte a villámpartikat. A rapidtornán harmadik helyezést elért Etienne Bacrot helyett az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik játszott.

 

A rapidverseny végeredménye:

1.Wesley So (amerikai, 2770) 12

2. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 11

3. Etienne Bacrot (francia, 2678) 10

4-5. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) és Peter Szvidler (orosz, 2714) 9

6-9. Fabiano Caruana (amerikai, 2820), Levon Aronjan (örmény, 2781), Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) és Rapport Richárd (magyar, 2763) 8

10. Alireza Firouzja (FIDE, 2759) 7 pont.

Wesley So és Jan Nepomnjacsij döntetlennel kezdte meg a nagy menetelést, a rapidversenyen nyeretlen Alireza Firouzja győzelemmel rajtolt, Vlagyimir Kramnyik baja meggyűlt a gyorsan fogyó gondolkodási idővel.

Az első forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) - Rapport Richárd (magyar, 2763) döntetlen

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) - Wesley So (amerikai, 2770) döntetlen

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) - Alireza Firouzja (FIDE, 2759) 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2753) 1 - 0

Peter Szvidler (orosz, 2714) - Levon Aronjan (örmény, 2781) 0 - 1

 

A második körben csak egy döntetlen született, Rapport Richérd és Levon Aronjan osztozott meg a ponton. So és Nepomnjacsij nyeréssel folytatta, Alireza Firouzja a címvédő MVL-re mért csapást. Az orosz derbi Vlagyimir Kramnyik remek támadással győzött, Peter Szvidler másodszor kapott ki.

 

A 2. forduló eredményei:

Rapport Richárd - Levon Aronjan döntetlen

Vlagyimir Kramyik – Peter Szvidler 1 - 0

Alireza Firouzja - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Wesley So - Tejmur Radzsabov 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Fabiano Caruana  1 – 0

Folytatódott So és Nepomnjacsij versenyfutása, sötéttel is eredményesek voltak. Rapport 74 lépésben remizett Fabiano Caruanával.

A 3. forduló eredményei:

Fabiano Caruana - Rapport Richárd döntetlen

Tejmur Radzsabov - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So 0 - 1

Peter Szvidler - Alireza Firouzja döntetlen

Levon Aronjan – Vlagyimir Kramnyik döntetlen

A negyedik fordulóban Rapport Richárd gyorsabb volt az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiknál. aki előnyösebb állásban túllépte a gondolkodási időt. Alireza Firouzja újabb nyerést könyvelhetett el. Nagymesterünk hármas holtversenyben a harmadik helyen állt.

A 4. forduló eredményei:

Rapport Richárd - Vlagyimir Kramnyik 1 - 0

Alireza Firouzja - Levon Aronjan 1 - 0

Wesley So - Peter Szvidler döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Fabiano Caruana - Tejmur Radzsabov 0 - 1

Az élcsoport állása:

1.Wesley So  15 pont

2. Jan Nepomnjacsij 14

3-5. Rapport Richárd, Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja 10,5

6-7. Levon Aronjan és Peter Szvidler 10

 

A Grand Chess Tour 2021 sorozaton a bukaresti tornán is veretlenségét megőrző Wesley So 22 játszma után kényszerült feladásra, Levon Aronjan győzelmének köszönhetően Jan Nepomnjacsij fél pontra csökkentette hátrányát. Fabiano Caruana és Vlagyimir Kramnyik sem tud megbirkózni a tempóval, harmadik vereségüket szenvedték el, Rapport negyedszer remizett.  

Az 5. forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov - Rapport Richárd döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Fabiano Caruana 1 - 0

Peter Szvidler – Jan Nepomnjacsij döntetlen

Levon Aronjan -  Wesley So 1 - 0

Vlagyimir Kramnyik - Alireza Firouzja 0 - 1

 

A 18 éves Alireza Firouzja a hatodik körben ötödik győzelmét érte el, Rapport Richárd sem tudta megállítani szárnyalásában. Jan Nepomnjacsij a hosszas „üldözés” után beérte Wesley So-t.

 

A 6. forduló eredményei:

Rapport Richárd - Alireza Firouzja 0 – 1

Wesley So - Vlagyimir Kramnyik döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Levon Aronjan 1 – 0

Fabiano Caruana -  Peter Szvidler döntetlen

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

 

A hetedik fordulóban Firuzja elszenvedte első vereségét. Túlértékelte támadási esélyeit, So hidegvérrel hárította a látszatfenyegetéseket, 32 lépésben nyert. Rapport hatodszor remizett. Nepomnjacsij és So előnye 4 pontra nőtt!

A 7. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Rapport Richárd döntetlen

Peter Szvidler - Tejmur Radzsabov 1 – 0

Levon Aronjan - Fabiano Caruana döntetlen

Vlagyimir Kramnyik - Jan Nepomnjacsij 0 – 1

Alireza Firouzja - Wesley So 0 - 1

Az élcsoport állása:

1-2. Jan Nepomnjacsij és Wesley So 16,5 pont

3-4. Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja 12,5

5. Peter Szvidler 12

6-7. Levon Aronjan és Rapport Richárd 11,5

 

A nyolcadik körben Jan Nepomnjacsij már a nyitásban nyert állást ért el Alireza Firouzja ellen, de a világbajnoki kihívó hibás kombinációt játszott meg, a 18 éves rivális királya elmenekült a veszélyes zónából, megfordította a játszmát. Wesley So örülhetett a váratlan fordulatnak, Rapport Richárd elleni remijével is félpontos előnyt szerzett. Peter Szvidler fontos rangadót nyert.

A 8. forduló eredményei:

Rapport Richárd – Wesley So  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Alireza Firouzja 0 – 1

Fabiano Caruana - Vlagyimir Kramnyik döntetlen

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan 0 – 1

Maxime Vachier-Lagrave - Peter Szvidler 0 - 1

Az utolsó fordulóra maradt a nagy összecsapás, Wesley So és Jan Nepomnjacsij küzdelme döntetlennel ért véget, az amerikai nagymester megőrizte félpontos előnyét. Első győzelmét aratta Fabiano Caruana, ezt Alireza Firouzja bánta, a villámverseny első hat fordulójában 5,5 pontot szerzett, a hajrában kettőt vesztett. Rapport Richárd ügyesen kivédte Peter Szvidler királyszárnyi akcióját, a d szabadgyalog erejét azonban lebecsülte, az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok győzelmével a harmadik helyről várja a folytatást.

A 9. forduló eredményei:

Peter Szvidler - Rapport Richárd 1 – 0

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Vlagyimir Kramnyik - Tejmur Radzsabov 0 – 1

Alireza Firouzja - Fabiano Caruana 0 - 1

Wesley So - Jan Nepomnjacsij döntetlen

GCT Blitz Párizs 2021

cat. XXI (2768)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

Alireza Firouzja

g

FID

2759

*

*

1

.

0

.

½

.

1

.

1

.

1

.

0

.

1

.

1

.

2934

2.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2792

0

.

*

*

½

.

½

.

1

.

½

.

½

.

1

.

1

.

1

.

6

2890

3.

Wesley So

g

USA

2770

1

.

½

.

*

*

½

.

0

.

1

.

½

.

½

.

1

.

½

.

2847

4.

Peter Szvidle

g

RUS

2714

½

.

½

.

½

.

*

*

0

.

1

.

1

.

½

.

1

.

0

.

5

2816

5.

Levon Aronjan

g

ARM

2781

0

.

0

.

1

.

1

.

*

*

0

.

½

.

½

.

1

.

½

.

2766

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2760

0

.

½

.

0

.

0

.

1

.

*

*

½

.

1

.

½

.

1

.

2768

7.

Rapport Richárd

g

HUN

2763

0

.

½

.

½

.

0

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

1

.

4

2725

8.

Fabiano Caruana

g

USA

2820

1

.

0

.

½

.

½

.

½

.

0

.

½

.

*

*

0

.

½

.

2681

9.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2765

0

.

0

.

0

.

0

.

0

.

½

.

½

.

1

.

*

*

1

.

3

2643

10.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2753

0

.

0

.

½

.

1

.

½

.

0

.

0

.

½

.

0

.

*

*

2603

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

R

P

1

Wesley  So (2770)

 

1  ½ 

1  ½ 

2  1 

1  1 

1  0 

2  ½ 

2  ½ 

1  1 

1 

½ 

18

17½

2

Jan Nepomnjacsij (2792)

1  ½ 

 

1  ½ 

0  ½ 

1  0 

2  1 

1  ½ 

1  1 

2  1 

2 

1 

18

17

3

 Peter Szvidler (2714)

1  ½ 

1  ½ 

 

2  1 

1  ½ 

2  0 

0  1 

0  ½ 

1  1 

1 

0 

18

14

4

Maxime Vachier-Lagrave (2760)

0  0 

2  ½ 

0  0 

 

2  0 

1  1 

1  ½ 

1  1 

2  ½ 

0 

1 

18

13½

5

 Alireza Firouzja (2759)

1  0 

1  1 

1  ½ 

0  1 

 

1  1 

1  1 

1  0 

0  1 

1 

1 

18

13½

6

 Levon Aronjan (2781)

1  1 

0  0 

0  1 

1  0 

1  0 

 

1  ½ 

1  ½ 

1  1 

2 

½ 

18

12½

7

 Rapport Richard (2763)

0  ½ 

1  ½ 

2  0 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

 

1  ½ 

1  ½ 

0 

1 

18

12

8

 Fabiano Caruana (2820)

0  ½ 

1  0 

2  ½ 

1  0 

1  1 

1  ½ 

1  ½ 

 

1  0 

0 

½ 

18

11½

9

 Tejmur Radzsabov (2765)

1  0 

0  0 

1  0 

0  ½ 

2  0 

1  0 

1  ½ 

1  1 

 

1 

1 

18

11

10

 Etienne Bacrot (R) (2678)

1 

0 

1 

2 

1 

0 

2 

2 

1 

 

9

10

11

 Vlagyimir Kramnyik (B) (2753)

½ 

0 

1 

0 

0 

½ 

0 

½ 

0 

 

9

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wesley So egypontos előnnyel nyerte meg a párizsi rapidversenyt, villámpartikkal folytatódik a viadal 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Párizsban az amerikai Wesley So elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2021 második tornájának rapidversenye. So veretlenül, egypontos előnnyel végzett az élen. A befejező játéknapon először sötéttel honfitársa, Fabiano Caruana ellen nyert, majd a címvédő francia Maxime Vachier-Lagrave a 27. lépés után feladásra kényszerült. So a francia Etienne Bacrot ellen remivel célba ért. A világbajnoki kihívó orosz Jan Nepomnjacsij lett a második, Bacrot a harmadik. Ötven százalékot ért el MVL és az orosz Peter Szvidler. Négyes holtversenyben hatodikként zárt Rapport Richárd, aki a harmadik játéknapot Szvidler elleni 18 lépéses villámgyőzelemmel kezdte, majd az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval remizett. Az utolsó fordulóban remekül vezetett támadás után többször is nyerést hagyott ki Fabiano Caruanával szemben, az összecsapás örökös sakkal ért véget. Hétfőn és kedden a kétfordulós, klasszikus pontozású villámversennyel folytatódik a viadal, játszmánként 5-5 perc a gondolkodási idő és lépésenként 2-2 másodperc bónusz. Bacrot helyett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik játszik. Az összesített eredmény alapján osztják majd a díjakat, a 150 ezer dolláros díjalapból a győztes 37.500 dollárt nyer.

 

A rapidverseny befejező három fordulója előtt hármas holtversenyben vezetett az amerikai duó, Fabiano Caruana és Wesley So a világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij társaságában.

Hat forduló után a verseny állása:

1-3. Fabiano Caruana (amerikai, 2820), Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) és Wesley So (amerikai, 2770)  7

4-8. Levon Aronjan (örmény, 2781), Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760), Peter Szvidler (orosz, 2714) és Etienne Bacrot (francia, 2678) 6

9. Alireza Firouzja (FIDE, 2759) 5

10. Rapport Richárd (magyar, 2763) 4 pont

 

A harmadik játéknapot Rapport Richárd 18 lépéses villámgyőzelemmel kezdte. A királyindiai védelmű partiban Ricsi azonnal támadólag lépett fel az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnokkal, Peter Szvidlerrel szemben. A torna doyenje a 14. lépésben új tervet játszott meg, gyorsan kiderült, hogy elgondolása komoly hibának bizonyult, négy lépés múlva már feladásra is kényszerült, kiskombináció eldöntötte a küzdelmüket.

 

A hetedik fordulóban még egy játszmában született döntés. A második játéknap után holtversenyben vezető két amerikai sakkozó presztízsrangadóján Wesley So sötéttel 29 lépésben győzte le Fabiano Caruanát, aki fölöslegesen vállalt bonyodalmakat, allaposan elszámolta magát.

Döntetlennel fejeződött be Jan Nepomnjacsij és Alireza Firouzja olasz megnyitású partija. Nem bírt egymással a két ősi rivális, Levon Aronjan és Maxime vachier-Lagrave. Nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul Etienne Bacrot, nem kis szerencsével Tejmur Radzsabov megmentette a reménytelennek ítélt végjátékot.   

A 7. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) - Wesley So (amerikai, 2770) 0 - 1

Etienne Bacrot (francia, 2678) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) döntetlen

Rapport Richárd (magyar, 2763) - Peter Szvidler (orosz, 2714) 1 - 0

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) - Alireza Firouzja FIDE, 2759)  döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2781) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760)  döntetlen

Rapport Richárd sikerrel megbirkózott Tejmur Radzsabov elleni partijában a kisebb nehézségekkel, a sorozatos cserék kiegyenlítéshez vezettek.

 

A nyolcadik körben az éllovas Wesley So újabb győzelmet aratott, Maxime Vachier-Lagrave kedvenc Grünfeld védelmében szenvedett 27 lépéses vereséget. MVL 26…Bd8? lépésére tetszetős taktikai csapás következett 27..Bc8-cal. Az amerikai sakkozó két pontra növelte előnyét.

Fabiano Caruanát alaposan megzavarta Wesley So elleni veresége, Etienne Bacrot szicíliai védelme is kifogott rajta, a bonyodalmakban hibázott. A francia nagymester holtversenyben a második helyre jött fel.

Az orosz derbi, Peter Szvidler és Jan Nepomnjacsij francia védelmű ütközete 26 lépésben lett döntetlen.

 

Alireza Firouzja és Levon Aronjan összecsapása igazi thriller volt. A háromszoros olimpiai bajnok nyerések egész sorozatát hagyta ki, majd váratlanul vesztőt húzott. A 18 éves ellenfél rossz mezőre lépett királyával, a bástyavégjátékban 122 lépés után kötöttek békét.

A 8. forduló eredményei:

Wesley So - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Alireza Firouzja - Levon Aronjan döntetlen

Peter Szvidler - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Tejmur Radzsabov - Rapport Richárd döntetlen

Fabiano Caruana - Etienne Bacrot 0 - 1

 

Az utolsó forduló összecsapásait fantasztikus küzdelmek jellemezték. Rapport Richárd óriási esélyt szalasztott el, hogy legyőzze Fabiano Caruanát. Nagymesterünk 36.d4! lépése ámulatba ejtette a sakkrajongókat, sokkolta az amerikai sakkozót. Ricsi a kapkodásban több nyerést is kihagyott, majd egy pillanatra bajba is kerülhetett volna, de Caruana örült, hogy örökös sakkal elkerülte sorozatban harmadik vesztését. Rapport fokozatosan lendült játékba, holtversenyes hatodikként várhatja a folytatást, a 18 villámpartit.

 

Wesley So hű maradt a spanyol megnyitás berlini változatához, Etienne Bacrot ellen pontosan védekezett, a lépésismétléses remivel egypontos előnnyel, veretlenül lett a rapidverseny győztese.

Láthatóan Levon Aronjan nem tudta túltenni magát az előző fordulóban Firouzja elleni nagy kihagyásán. A Grünfeld védelmű játszmában a 14. lépésben vesztőt húzott, amit Peter Szvidler könyörtelenül kihasznált.

Hihetetlen csata dúlt Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov partijában. A világbajnoki kihívó tisztáldozatos támadása után közelinek érezhette győzelmét, de a vezérnyerés után engedte, hogy az azerbajdzsáni nagymester rendezze sorait, kiegyenlítette esélyeit, sőt előnybe is kerülhetett volna. Az idő szorításában kölcsönösen pontatlankodtak, Nepomnjacsij végül 91 lépésben győzött, másodikként zárta a viadalt.

Nem nélkülözte a fordulatokat Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja összecsapása sem. MVL kedvező esélyeit eltékozolta, a 18 esztendős rivális átvette a kezdeményezést, előnybe került, de ő is hibázott. A végjáték már döntetlent ígért, amikor Firouzja elvétette a helyes védekezést, elszenvedte második vereségét, nyeretlenül lett utolsó.  

Az utolsó forduló eredményei:

Etienne Bacrot - Wesley So döntetlen

Rapport Richárd - Fabiano Caruana döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Tejmur Radzsabov 1 - 0

Levon Aronjan - Peter Szvidler 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - Alireza Firouzja 1 - 0

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Wesley So (2770)

 

1

1

2

1

2

1

1

2

1

12

2

 Jan Nepomnjacsij (2792)

1

 

2

0

1

1

2

2

1

1

11

3

 Etienne Bacrot (R) (2678)

1

0

 

2

1

2

0

1

2

1

10

4

 Maxime Vachier-Lagrave (2760)

0

2

0

 

0

1

1

2

1

2

9

5

 Peter Szvidler (2714)

1

1

1

2

 

0

2

1

0

1

9

6

Fabiano Caruana (2820)

0

1

0

1

2

 

1

1

1

1

8

7

 Levon Aronjan (2781)

1

0

2

1

0

1

 

1

1

1

8

8

 Tejmur Radzsabov (2765)

1

0

1

0

1

1

1

 

1

2

8

9

 Rapport Richárd (2763)

0

1

0

1

2

1

1

1

 

1

8

10

 Alireza Firouzja (2759)

1

1

1

0

1

1

1

0

1

 

7

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Grand Chess Tour 2021 párizsi rapidversenyén hat forduló után hármas holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Párizsban zajló Grand Chess Tour 2021 rapidversenyén hat forduló után az amerikai Fabiano Caruana, az orosz Jan Nepomnjacsij és az amerikai Wesley So holtversenyben vezet. Egy ponttal előzik meg az öt fős üldöző bolyt. Caruana és So megőrizte veretlenségét, Nepomnjacsij hatodik játszmáját súlyos elnézéssel vesztette el a címvédő Maxime Vachier-Lagrave ellen. Rapport Richárd a második játéknapon háromszor remizett, az örmény Levon Aronjannal sötéttel, Maxime Vachier-Lagrave-vel világossal, a hatodik körben sötéttel Alireza Firouzjával  osztozott meg a ponton. A kettős vereséggel rajtoló nagymesterünk egyelőre még nyeretlen, az utolsó helyen várja a befejező három fordulót.  A rapidversenyen a győzelem 2 pontot ér, a döntetlen egyet. Vasárnap 14 órától játsszák a torna utolsó három fordulóját, majd hétfőn és kedden a nagymesterek kétfordulós villámversenyen is összemérik erejüket már a klasszikus pontozás szerint. Az összetett pontverseny győztese 37 ezer ötszáz dollárt nyer a 150 ezer dolláros díjalapból.

 

A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának második tornáján, a párizsi rapidverseny első játéknapja, három forduló után négyes holtversenyben állt az élen Jan Nepomnjacsij, LevonAronjan, Wesley So és Peter Szvidler. Egy-egy győzelmet értek el, a lejátszott 15 partiból 7 végződött döntéssel.

Három forduló után a verseny állása:

1-4. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792), Levon Aronjan (örmény, 2781), Wesley So (amerikai, 2770) és Peter Szvidler (orosz, 2714) 4 pont

5-7. Fabiano Caruana (amerikai, 2820), Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) és Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) 3

8-9. Alireza Firouzja (FIDE, 2759) és Etienne Bacrot (francia, 2678) 2

10. Rapport Richárd (magyar, 2763) 1

A második játéknapot Rapport Richárd sötéttel Levon Aronjan elleni döntetlennel kezdte, egyenlő erők küzdelmében logikus volt a pontosztozkodás.

A negyedik fordulóban csapott össze a két francia nagymester, meglepetés született, Maxime Vachier-Lagrave jó esélyt is kihasználatlanul hagyott, majd a bástyavégjáték döntetlent ígért, amikor MVL nagyot hibázott, Etienne Bacrot legyőzte honfitársát.

Érdekes csatát láttunk a holtversenyben vezető Wesley So és Jan Nepomnjacsj játszmájában. So az előnyt, Nepomnjacsij a biztos remit hagyta ki, pontosztozkodás lett a vége.

 

Joggal bosszankodhatott a 18 éves Alireza Firouzja. Válogathatott a nyerések között Fabiano Caruana elleni összecsapása során, de az idő szorításában többször is mentőövet dobott a világranglista második ellenfelének, aki a „pokol tornácát” is megjárva 84 lépésben mentette döntetlenre az ütközetet.

Péter Szvidler és Tejmur Radzsabov küzdelme örökös sakkal ért véget. A nyolcszoros orosz bajnok bástyaáldozattal kényszerítette ki a békekötést.

A 4. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2770) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792)  döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2781) - Rapport Richárd (magyar, 2763)  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) - Etienne Bacrot (francia, 2678) 0 - 1

Alireza Firouzja FIDE, 2759) - Fabiano Caruana (amerikai, 2820) döntetlen

Peter Szvidler (orosz, 2714) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765)  döntetlen

Nagyon biztatóan alakult Rapport Richárd játszmája Maxime Vachier-Lagrave ellen. A 19.d5 folytatásban igen kedvezőek lettek volna nagymesterünk esélyei, MVL fokozatosan egyenlített ki.

 

Nagy árat fizetett Levon Aronjan könnyelmű gyalograblásáért, Jan Nepomnjacsij pazarul vezette a meggyengült sötét királyállás ellen a támadást. A tisztáldozatot a vízszintes kötést kihasználó Bd5 lépés igen tetszetős volt. Nepomnjacsij győzelmével egyedül állt az élen.

Fabiano Caruana megfosztotta veretlenségétől Peter Szvidlert. Az ötszörös orosz olimpiai bajnok egyenlő esélyű állásban végzetes bástyalépést tett, kötésbe lépett.

Elhamarkodott minőségáldozattal tékozolta el kitűnő esélyeit Wesley So, örökös sakkal ért véget Tejmur Radzsabov elleni játszmája.

A különböző színű futók segítették Alireza Firouzját a döntetlen eléréséhez Etienne Bacrot ellen.

Az 5. forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov - Wesley So döntetlen

Fabiano Caruana - Peter Szvidler  1 - 0

Etienne Bacrot - Alireza Firouzja  döntetlen

Rapport Richárd - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Levon Aronjan 1 - 0

A második játéknapot Rapport Richárd harmadik döntetlenével zárta. A szicíliai védelmű partijában Alireza Firouzja elkerülte az elméleti párbajt, a gyors vezércsere után igen érdekes bástyavégjátékban folytatódott a küzdelmük, mindketten bíztak szabadgyaloguk sikerében, a csatájuk végül lépésismétléssel fejeződött be.

 

Az éllovas Jan Nepomnjacsij fölényes állását rontotta vesztésre MVL ellen. A francia védelmű párbajban a francia sakkozó minden hidat felégetve indult rohamra a világbajnoki kihívóval szemben. Nepo döntő előnyhöz jutott, de könnyelművé vált, benézte MVL 26.Hd7! lépését, azonnal feladásra kényszerült. A  két amerikai nagymester, Fabiano Caruana és Wesley So örülhetett ballépésének, beérték őt.

So ötödik döntetlenét könyvelte el. Caruna jóval nagyobb kalandok árán a torna kétharmada után honfitársához hasonlóan megőrizte veretlenségét.

Ötven százalékon a két szabadkártyás, Peter Szvidler és Etienne Bacrot, az öt fős üldöző boly tagjaiként várják a befejező játéknapot.

 

A 6. forduló eredményei:

Wesley So - Levon Aronjan döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Alireza Firouzja - Rapport Richárd döntetlen

Peter Szvidler - Etienne Bacrot döntetlen

Tejmur Radzsabov - Fabiano Caruana döntetlen

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Fabiano Caruana (2820)

 

1

-

1

1

1

2

-

1

-

7

2

 Jan Nepomnjacsij Ian (2792)

1

 

1

2

-

0

-

2

-

1

7

3

 Wesley So (2770)

-

1

 

1

1

-

1

-

1

2

7

4

 Levon Aronjan (2781)

1

0

1

 

1

-

-

2

-

1

6

5

 Tejmur Radzsabov (2765)

1

-

1

1

 

0

1

-

2

-

6

6

 Maxime Vachier-Lagrave (2760)

1

2

-

-

2

 

0

0

-

1

6

7

 Peter Szvidler (2714)

0

-

1

-

1

2

 

1

1

-

6

8

 Etienne Bacrot (R) (2678)

-

0

-

0

-

2

1

 

1

2

6

9

 Alireza Firouzja (2759)

1

-

1

-

0

-

1

1

 

1

5

10

 Rapport Richárd (2763)

-

1

0

1

-

1

-

0

1

 

4

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Grand Chess Tour 2021 párizsi rapidversenyén három forduló után négyes holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Párizsban megkezdődött a Grand Chess Tour 2021 második versenye. A rapid torna első játéknapján három fordulót játszottak le, 4-4 ponttal holtversenyben vezet az orosz Jan Nepomnjacsij, az örmény Levon Aronjan, Wesley So és az orosz Peter Szvidler. Sötéttel elszenvedett kettős vereséggel kezdte szereplését Rapport Richárd, a francia Etienne Bacrot és So győzte le nagymesterünket. A harmadik körben remizett a világbajnoki kihívó Nepomnjacsijjal. A viadalon a győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ér. Szombaton újabb három fordulóra kerül sor a 25-25 perccel és 10-10 másodperc bónusszal zajló küzdelmekben. 

 

Vereséggel kezdte meg szereplését a Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának második viadalát Rapport Ruchárd. A szabadkártyával játszó Etienne Bacrot ellen a Caro-Kann Védelmű partiban új ötletet játszott meg, elképzelése azonban nem vákt be. Hátrányos állás mellett jelentős időhátrányba is került. A francia nagymester a vezérszárnyi akciójával döntő előnybe került. Kihagyta a gyorsabb nyerést, első számú sakkozónk a bástyavégjátékban nem tudta megmenteni a játszmát.

A torna doyenje, a szabadkártyás ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidler a címvédő Maxime Vachier-Lagrave elleni győzelemmel rajtolt. A francia védelmű ütközetben a nyolcszoros orosz bajnok kezdeményezett, hosszas manővereket láttunk, végül Szvidlernek sikerült a királyszárnyi áttörés. A kapkodásban MVL tisztáldozattal ellenjátékot talált, kölcsönös potatlankodások után Szvidler királya a sakkok elől menedéket talált, a sötét szabadgyalogokat pedig sikerrel feltartóztatta, 89 lépésben nyert!

 

Igazi thriller volt Alireza Firouzja és Wesley So összecsapása. Az olasz megnyitású ütközetben az amerikai sakkozó kezdeményezéshez jutott, de pontatlan játékának köszönhetően eltékozolta jó esélyeit, majd reménytelen helyzetbe került. A torna legfiatalabb résztvevője, a 18. születésnapját ünneplő Firouzja fonalas nyerések egész sorát hagyta ki, So vezérének leadásával hárította a nagy veszélyeket, de a döntetlen eléréséhez ellenfelétől hathatós segítséget kapott.

Fabiano Caruana nem tudta feltörni Jan Nepomnjacsij védőállását. A Ragozin védelem jól ismert remivarijában osztozott meg a ponton Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan.

Az első forduló eredményei:

Alireza Firouzja FIDE, 2759) - Wesley So (amerikai, 2770) döntetlen

Peter Szvidler (orosz, 2714) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) 1 - 0

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) - Levon Aronjan (örmény, 2781) döntetlen

Fabiano Caruana (amerikiai, 2820) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) döntetlen

Etienne Bacrot (francia, 2678) - Rapport Richárd (magyar, 2763) 1 - 0

Nagymesterünk a váratlan vereség után második partiját is sötéttel játszotta. Wesley So ellen a Nimzoindiai védelemre esett a választása. Egyenlő esélyeket ígért a jó folytatás, sajnos a választott terv után So támadást indíthatott Ricsi királya ellen, a hetedik sorra betört bástya és a vezér összjátéka kiskombinációval fejezte be az ütközetet.

Maxime Vachier-Lagrave a ritkán vesztő Tejmur Radzsabovra mért vereséget. A sötét királyállást felszakító tisztáldozat nyerést ígért, amikor MVL hibázott, szerencséjére Radzsabov a váratlan menekülési lehetőséggel nem élt, a címvédő megszerezte a 2 pontot.

A világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij a szicíliai védelmű parti nyitásában nem nem villogott Etienne Bacrot ellen. A francia sakkozó 20…f5 lépésével vesztőt húzott, öt lépés múlva kapitulált is.

Kölcsönös óvatosság jellemezte Levon Aronjan és Fabiano Caruana játszmáját. A generációs párbajban Alireza Firouzja többször is jelentős előnyt adó folytatást szalasztott el, Peter Szvidler örülhetett, hogy döntetlennel megúszta az összecsapást.

 

A 2. forduló eredményei:

Wesley So - Rapport Richárd 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Etienne Bacrot  1 - 0

Levon Aronjan - Fabiano Caruana  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov 1 - 0

Alireza Firouzja - Peter Szvidler  döntetlen

 

Rapport Richárd harmadik partiját remekül játszotta Jan Nepomnjacsij ellen. Nagymesterünk az angol megnyitású ütközetben gyalogelőnyt is szerzett, az orosz világbajnoki kihívónak meg kellett küzdenie a remiért.

Már a nyitás korai szakaszában hibázott Etienne Bacrot, de Levon Aronjan nem a leghatásosabb folytatást választotta. Bacrot könnyelműen elfogadta a tisztáldozatot, vezéért nem kapott elegendő ellenértéket.

Kölcsönösen pontatlankodott Fabiano Caruana és MVL. A nyitásban az amerikai nagymester nagy előnyt érhetett volna el, a folytatásban a francia sakkozó esélyei voltak jobbak. A kalandos parti végül pontosztozkodással zárult.

Békésebb döntetlennel ért véget a holtversenyben vezető Peter Szvidler és Wesley So játszmája.

Alireza Firouzja 18. születésnapján nagy hibával szenvedett vereséget Tejmur Radzsabovtól.

A 3. forduló eredményei:

Peter Szvidler - Wesley So döntetlen

Tejmur Radzsabov - Alireza Firouzja 1 - 0

Fabiano Caruana - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Etienne Bacrot - Levon Aronjan 0 - 1

Rapport Richárd - Jan Nepomnjacsij döntetlen

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

Jan Nepomnjacsij (2792)

 

-

-

-

1

-

-

-

2

1

4

2

 Levon Aronjan (2781)

-

 

-

-

1

1

-

-

2

-

4

3

Wesley So (2770)

-

-

 

1

-

-

-

1

-

2

4

4

 Peter Szvidler (2714)

-

-

1

 

-

-

2

1

-

-

4

5

Fabiano Caruana (2820)

1

1

-

-

 

-

1

-

-

-

3

6

 Tejmur Radzsabov (2765)

-

1

-

-

-

 

0

2

-

-

3

7

Maxime Vachier-Lagrave (2760)

-

-

-

0

1

2

 

-

-

-

3

8

 Alireza Firouzja (2759)

-

-

1

1

-

0

-

 

-

-

2

9

 Etienne Bacrot (R) (2678)

0

0

-

-

-

-

-

-

 

2

2

10

 Rapport Richárd (2763)

1

-

0

-

-

-

-

-

0

 

1

Verőci Zsuzsa

Fotó: kasparovchess.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport Richárd is játszik a Grand Chess Tour 2021 párizsi rapid-és villámversenyén

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Párizsban folytatódik a Grand Chess Tour 2021 sorozat. A Bukarestben megrendezett Superbet Chess Classic torna  után a francia fővárosban június 18. és 22. között rapid-és villámversenyen csatáznak a sakkvilág ászai, köztük Rapport Richárd. A tíz résztvevő először körmérkőzéses rapidversenyen vesz részt, majd kétfordulós villámversenyre kerül sor. A 150 ezer dolláros díjalapból a győztes 37.500 dollárt nyer. A rapid partikban a győzelem két, a döntetlen egy pontot ér, a villámjátszmáknál a klasszikus pontozás érvényesül. A rapidversenyen naponta három fordulóra kerül sor, szombaton 14 órakor kezdődik a viadal, játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc a bónuszidő. Címvédőként a francia Maxime Vachier-Lagrave játszik.

 

A Grand Chess Tour 2021-es sorozata öt versenyből áll, ma este  Párizsban az első rapid-és villámverseny megnyitóját és a sorsolást tartották meg, szombaton indulnak a sakkórák. A sorozat nyitányaként Bukarestben a Superbet Chess Classic viadalon az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov diadalmaskodott, Párizsban nem látjuk őt versenyezni. A bukaresti viadalon a világranglista második Fabiano Caruana nyolcadik helye volt a bombameglepetés, de a francia fővárosban címvédőként játszó Maxime Vachier-Lagrave is nagy kudarcot élt át. Rapport Richárd az utolsó pillanatban betegség miatt lemondta részvételét. Szabadkártyával játszik a világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij, aki a világbajnok-jelölti döntő megnyerése után a sorozattól visszalépett. Címvédőként Maxime vachier-Lagrave játszik.

A Párizs Grand Chess Tour rapidversenyének résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820, 2773)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) - szabadkártya

Levon Aronjan (örmény, 2781, 2778)

Wesley So (amerikai, 2770, 2742)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765, 2758)

Rapport Richárd (magyar, 2763, 2727)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760, 2960)

Alireza Firouzja (FIDE, 2759, 2703) – szabadkártya

Peter Szvidler (orosz, 2714, 2742) - szabadkártya

Etienne Bacrot (francia, 2678, 2667) - szabadkártya

Az első forduló párosítása:

Alireza Firouzja - Wesley So

Peter Szvidler - Maxime Vachier-Lagrave

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan

Fabiano Caruana - Jan Nepomnjacsij

Etienne Bacrot - Rapport Richárd

Párizsban június 18-án 14 órától a körmérkőzéses rapidverseny első három fordulójára kerül sor, a tervek szerint 15 óra 30 és 17 óra  még a kezdési időpont, 19-én és 20-án is három-három fordulót bonyolítanak le. Játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A győzelemért két, a döntetlenért egy pont jár. A villámverseny kétfordulós, június 21-én és 22-én a nagymesterek 9-9 fordulóban csapnak össze, a kombinált versenyben holtverseny esetén osztják a pontokat, az első helyet rájátszás döntené el.

A rapid-és villámverseny díjazása:

Helyezés

Díj

Helyezés

Díj

1.

$37,500

6.

$10,000

2.

$25,000

7.

$9,000

3.

$20,000

8.

$8,000

4.

$15,000

9.

$7,000

5.

$12,500

10.

$6,000

A GCT 2021 tornák helyszínei és az időpontok:

Bukarest, Superbet Chess Classic, június 5-14. 10 résztvevő, 325 ezer dollár volt a díjalap – Sahrixar Mamedgyarov győzött

Párizs,  június 18-22. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 150 ezer dollár a díjalap

Zágráb, július 5-12. 10 résztvevős rapid-és villámverseny, 150 ezer dollár díjalap

St. Louis, augusztus 9-16. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 150 ezer dollár a díjalap.

8. Sinquefield Cup (St. Louis), augusztus 16-28.  10 résztvevő, 325 ezer dollár a díjalap

Az összetett pontverseny első három helyezettje még 175 ezer dolláron osztozik, 100, 50 és 25 ezer a dobogón végzettek jutalma.

 

Párizsban ötödször csatáznak a sakkvilág ászai. Az amerikai Hikaru Nakamura győzelmével ért véget a Grand Chess Tour 2016 négy versenyből álló sorozatának első tornája. A tíz résztvevő először 9 fordulón keresztül rapidpartikat játszott, majd a villámversenyen mini páros meccseken vívtak meg. Nakamura megőrizte a rapid műfajban szerzett egypontos előnyét. A világbajnok Magnus Carlsen kétszer is legyőzte az amerikai nagymestert, de csak a második helyen ért célba. Maxime Vachier-Lagrave szép sikere a bronzérem, meglepetés volt Wesley So negyedik helyezése.

 

Négy éve a francia fővárosban a Grand Chess Tour 2017 öt versenyből álló sorozatának első viadalán Magnus Carlsen győzött. Maxime Vachier-Lagrave a villámversenyen remekelt, ledolgozta hárompontos hátrányát a világelsővel szemben, az elsőséget eldöntő rájátszást Carlsen 1,5-0,5-re megnyerte. A harmadik helyen a címvédő Hikaru Nakamura végzett.

 

2018-ban Hikaru Nakamura másodszor diadalmaskodott. A villámverseny második játéknapján Nakamura kiegyenlítette egypontos hátrányát Szergej Karjakinnal szemben, a hajrában az orosz nagymester két partit is vesztett. Nakamura egypontos előnnyel nyerte meg a 18 fordulós viadalt, a pontversenyben is az élen végzett, másfél ponttal előzte meg Karjakint, kettővel honfitársát, a rapidverseny győztesét, Wesley So-t.

 

Két éve Maxime Vachier-Lagrave elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2019 harmadik tornája, a rapid-és villámverseny. Az utolsó játéknap előtt kétpontos előnnyel vezető MVL nagy izgalmak után végzett az élen, fél ponttal előzte meg az okos taktikával játszó exvilágbajnok Viswanathan Anandot. Az orosz duó, Jan Nepomjacsij és Alekszandr Griscsuk holtversenyben végzett a harmadik helyen, nem tudták kihasználni a hajrában Vachier-Lagrave váratlan vereségei nyújtotta esélyeket.

A rapidversenyen a győzelem 2 pontot ért!

GCT Rapid Párizs, 2019. július 27-29.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2812

*

½

0

½

1

1

½

1

1

1

13

2.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2744

½

*

1

½

0

1

1

½

1

½

6

12

3.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2757

1

0

*

0

1

1

1

0

½

½

5

10

4.

Viswanathan Anand

g

IND

2735

½

½

1

*

½

½

½

0

½

1

5

10

5.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2731

0

1

0

½

*

0

½

1

½

1

9

6.

Fabiano Caruana

g

USA

2817

0

0

0

½

1

*

1

1

½

½

9

7.

Hikaru Nakamura

g

USA

2853

½

0

0

½

½

0

*

1

1

½

4

8

8.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2810

0

½

1

1

0

0

0

*

0

1

7

9.

Daniil Dubov

g

RUS

2771

0

0

½

½

½

½

0

1

*

½

7

10.

Anish Giri

g

NED

2769

0

½

½

0

0

½

½

0

½

*

5

GCT Blitz Párizs, 2019 július 31-augusztus 1.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

1.

Viswanathan Anand

g

IND

2730

*

*

1

½

½

1

½

1

1

1

0

½

0

½

½

1

1

½

0

0

10.5

2.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2778

0

½

*

*

0

½

½

1

0

1

1

½

1

1

1

1

0

1

½

0

10.5

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2902

½

0

1

½

*

*

½

½

0

1

1

0

1

0

1

0

½

1

1

1

10.5

4.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2815

½

0

½

0

½

½

*

*

1

1

0

1

½

1

½

0

1

½

1

½

10.0

5.

Fabiano Caruana

g

USA

2772

0

0

1

0

1

0

0

0

*

*

1

1

0

1

½

1

1

½

1

1

10.0

6.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2778

1

½

0

½

0

1

1

0

0

0

*

*

0

½

1

½

0

1

½

½

8.0

7.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2948

1

½

0

0

0

1

½

0

1

0

1

½

*

*

0

½

0

0

1

1

8.0

8.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2733

½

0

0

0

0

1

½

1

½

0

0

½

1

½

*

*

½

1

½

½

8.0

9.

Anish Giri

g

NED

2770

0

½

1

0

½

0

0

½

0

½

1

0

1

1

½

0

*

*

0

1

7.5

10.

Daniil Dubov

g

RUS

2642

1

1

½

1

0

0

0

½

0

0

½

½

0

0

½

½

1

0

*

*

7.0

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Sahriyar Mamedgyarov veretlenül, egypontos előnnyel a Superbet Chess Classic győztese 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Bukarestben az azerbajdzsán Sahriyar Mamedgyarov elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának első viadala, a Superbet Chess Classic. Mamedgyarov veretlenül egypontos előnnyel ért célba. Győzelmének 90 ezer dollár a jutalma és 13 GCT-pont. Hármas holtversenyben végzett a második helyen az örmény Levon Aronjan, az orosz Alekszandr Griscsuk és az amerikai Wesley So. A holland Anish Giri és Mamedgyarov és So mellett veretlenségét megőrző azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ötvenszázalékos eredményt ért el. A legnagyobb meglepetést a világranglista második, a rajtlistát vezető amerikai Fabiano Caruana nyolcadik helye jelenti, csalódást okozott a francia Maxime Vachier-Lagrave is. A sorozat következő viadalát Párizsban rendezik meg június 18. és 22. között, a rapid-és villámversenyen Rapport Richárd is játszik.

 

A Grand Chess Tour 2021 első versenyén Sahriyar Mamedgyarov pályafutása egyik legjelentősebb sikerét érte el. Az első számú azerbajdzsáni nagymester a tornát négy döntetlennel kezdte, majd mesterhármassal ragadta magához a vezetést. Sorsdöntő volt a hetedik körben Fabiano Caruana elleni, sötéttel elért győzelme. Teljesítményének 2873-as performance-pontszáma hűen tükrözi sikerét, a + 12,4 Élő-ponttal a világranglistán az ötödik helyre lépett előre.

A holtversenyben második helyen végzett trió más-más utat járt be. Levon Aronjan négy döntetlen után az ötödik fordulóban vereséget szenvedett Sahriyar Mamedgyarovtól, két győzelemmel javított pozícióján. Riválisát, Alekszandr Griscsukot is megfosztotta veretlenségétől. Az orosz sakkozó az online versenyeken sokat hibázott, ezúttal rutinját is kihasználva keveset kockáztatott. Wesley So megőrizte veretlenségét, egyetlen győzelmét a presztízsrangadón Caruana ellen érte el.

A torna remikirálya címet Tejmur Radzsabov kilenc döntetlennel érdemelte ki. Anish Giri játékából is hiányzott az átütő erő.

Nagy meglepetés Fabiano Caruana kudarca. A befejező játéknapon kockáztatott, hogy elérje az ötven százalékot. A 19 éves Bogdan-Daniel Deac a kritikus állásban meg is lephette volna a világranglista második helyezettjét, aki – 14,4 Élő-ponttal zárta szereplését.

Maxime Vachier-Lagrave a top tízbe való visszajutást tűzte ki céljául, eredményével 11,4 Élő-pontot vesztett, négy helyezést rontva csak a 16. a rangsorban.

A hazai pályán küzdő két román nagymester a verseny megrendezésével nagy esélyt kapott, hogy megmérkőzhetett a sakkvilág ászaival. Sajnálhatjuk, hogy Rapport Richárd betegsége miatt visszalépett a részvételtől. A világranglistán 11. nagymesterünk a Világkupán való indulást is lemondta.  

Az utolsó forduló eredményei:

Constantin Lupulescu (román, 2656) - Wesley So (amerikai, 2656) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 36)

Levon Aronjan (örmény, 2781) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) - Bogdan-Daniel Deac (román, 2627) döntetlen (Réti megnyitás, 74)

Anish Giri (holland, 2780) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776) döntetlen (Olasz megnyitás, 42)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 25)

A Superbet Chess Classic végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Sahriyar Mamedgyarov (2770)

 

1

½

½

½

½

½

1

1

½

6

2

 Levon Aronjan (2781)

0

 

1

½

½

½

1

½

½

½

5

3

 Alekszandr Griscsuk (2776)

½

0

 

½

½

½

1

½

1

½

5

4

Wesley So (2770)

½

½

½

 

½

½

½

1

½

½

5

5

 Anish Giri (2780)

½

½

½

½

 

½

½

½

0

1

6

Tejmur Radzsabov (2765)

½

½

½

½

½

 

½

½

½

½

7

 Bogdan-Daniel Deac (2627)

½

0

0

½

½

½

 

½

½

1

4

8

 Fabiano Caruana (2820)

0

½

½

0

½

½

½

 

1

½

4

9

 Constantin Lupulescu (2656)

0

½

0

½

1

½

½

0

 

½

10

 Maxime Vachier-Lagrave (2760)

½

½

½

½

0

½

0

½

½

 

 

 

A virtuális világranglista élcsoportja:

1.Magnau Carlsen (norvég) 2847

2. Fabiano Caruana (amerikai) 2805,6 (- 14,4)

3. Ding Kiren (kínai) 2799

4. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2792

5. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2782,4 (+ 12,4)

6. Levon Aronjan  (örmény) 2781,7 (+ 0,7)

7. Aleksazndr Griscsuk (orosz) 2777,6 (+ 2,6)

8. Anish Giri (holland) 2776,1 (- 3,9)

9. Wesley So (amerikai) 2772,4 (+ 2,4)

10. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni) 2763,1 (- 1,9)

11. Rapport Richárd (magyar) 2763

Verőci Zsuzsa

Fotó: Chess24.com grandchesstour.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Superbet Chess Classic viadalon Mamedgyarov döntetlennel is megőrizte egypontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bukarestben zajló Superbet Chess Classic viadal utolsó fordulója előtt Sahriyar Mamedgyarov egypontos előnnyel vezet. A nyolcadik játéknapon az azerbajdzsáni nagymester a Grünfeld védelem jól ismert változatában lépésismétléssel remizett a holland Anish Girivel. Az orosz Alekszandr Griscsuk az amerikai Fabiano Caruanával osztozott meg a ponton, az amerikai Wesley So játszmája a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen fejeződött be döntetlennel. Az örmény Levon Aronjan legyőzte a román Bogdan-Daniel Deacot, holtversenyben másodikként várhatja az utolsó fordulót. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsanov nyolcadszor is remizett.

 

A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának első tornáján Dahriyar Mamedgyarov fél pontra a tornagyőzelmétől. Mesterhármasa után a nyolcadik játéknapon a Grünfeld védelem jól ismert változatában remizett Anish Girivel. Hasonló megoldást már láttunk, a harmadik fordulóban Tejmur Radzsabov és Maxime Vachier-Lagrave is ebben a variban tért ki a küzdelem elől.

Mamedgyarov megőrizte egypontos előnyét, két legfőbb riválisa, Wesley So és Alekszandr Griscsuk erejéből is csak döntetlenre futotta. So ellen a még nyeretlen MVL az angol megnyitású partiban pontos játékkal ért el egyenlő esélyeket.

 

Jóval izgalmasabb volt Alekszandr Griscsuk összecsapása Fabiano Caruanával. Az amerikai nagymester a spanyol megnyitású ütközetben előnybe került, de eltékozolta kedvező esélyét, majd a döntetlenért kellett megküzdenie.

 

Levon Aronjan második győzelmével beérte So-t és Griscsukot. A 19 éves Bogdan-Daniel Deac a döntetlen elérését tűzte ki céljául, de a cserék erőltetése Aronjannak kedvezett. A végjátékban a háromszoros olimpiai bajnok hibázott, mentőövet dobott ellenfelének, aki a váratlan ajándékkal nem tudott élni.

Nyolcadszor is remizett Tejmur Radzsabov, előnyös pozícióban nem találta meg a jó folytatást Constantin Lupulescuval szemben.

 

A 8. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2770) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) döntetlen (Angol megnyitás, 40)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) - Anish Giri (holland, 2780)  döntetlen (Grünfeld védelem, 25)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776) - Fabiano Caruana (amerikai, 2820) öntetlen (Spanyol megnyitás, 66)

Bogdan-Daniel Deac (román, 2627) - Levon Aronjan (örmény, 2781) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 62)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) - Constantin Lupulescu (román, 2656) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Sahriyar Mamedgyarov (2770)

 

1

½

½

½

½

½

1

1

-

2

 Levon Aronjan (2781)

0

 

1

½

½

-

1

½

½

½

3

 Alekszandr Griscsuk (2776)

½

0

 

½

-

½

1

½

1

½

4

 Wesley So (2770)

½

½

½

 

½

½

½

1

-

½

5

 Anish Giri (2780)

½

½

-

½

 

½

½

½

0

1

4

6

 Tejmur Radzsabov (2765)

½

-

½

½

½

 

½

½

½

½

4

7

 Bogdan-Daniel Deac (2627)

½

0

0

½

½

½

 

-

½

1

8

 Fabiano Caruana (2820)

0

½

½

0

½

½

-

 

1

½

9

 Constantin Lupulescu (2656)

0

½

0

-

1

½

½

0

 

½

3

10

 Maxime Vachier-Lagrave (2760)

-

½

½

½

0

½

0

½

½

 

3

Az utolsó forduló párosítása:

Constantin Lupulescu - Wesley So

Levon Aronjan - Tejmur Radzsabov

Fabiano Caruana - Bogdan-Daniel Deac

Anish Giri - Alekszandr Griscsuk

Maxime Vachier-Lagrave - Sahriyar Mamedgyarov

Verőci Zsuzsa

Fotó: chessbase.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mamedgyarov sötéttel győzte le Caruanát, egypontos előnnyel áll az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bukarestben zajló Superbet Chess Classic viadal hetedik fordulójában Sahriyar Mamedgyarov sötéttel játszva győzte le az amerikai Fabiano Caruanát. Az azerbajdzsáni nagymester a nyitásban meglepte a világranglista második Caruanát, megragadta a kezdeményezést, remek teljesítményt nyújtva nyert, egypontos előnnyel vezet. Az örmény Levon Aronjan az orosz Alekszandr Griscsukra mért vereséget, megfosztotta veretlanségétől. Megszerezte első győzelmét a holland Anish Giri, a francia Maxime Vachier-Lagrave második vereségét szenvedte el. Az azerbajdzsái Tejmur Radzsabov hetedszer is remizett, az amerikai Wesley So holtversenyben Griscsukkal a második helyen áll. A román presztízsrangadó is pontosztozkodással végződött.

A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának első tornáján Sahriyar Mamedgyarov két fordulóval a befejezés előtt egypontos előnnyel vezet.

A hetedik játéknapon az azerbajdzsáni sakkozó a spanyol négyeshuszárjátékban 9…g5 újítással lepte meg Fabiano Caruanát. A világranglista második amerikai sakkozó rosszul reagált a gyaloglépésre, 10.Hd5! előnyéhez vezetett volna. Mamedgyarov megragadta a kezdeményezést, remekül játszva került előnybe.

40...Bh1+!

Tetszetős kiskombinációval tette fel az i-re a pontot!

A forduló előtt holtversenyben élen álló Alekszandr Griscsuk elszenvedte első vereségét. A hatodik körben Levon Aronjan kikapott Mamedgyarovtól, az örmény nagymester megbüntette a lejobb Élő-pontos orosz sakkozót pontatlan játékáért. A meggyengült sötét királyállás védhetetlen volt a világos haderő koncentrált támadásával szemben.

Megszerezte első győzelmét Anish Giri, a francia Maxime Vachier-Lagrave árnyéka önmagának, másodszor kapott ki.  

Hetedszer is remizett Tejmur radzsabov, minimális előnyét Wesley So pontos játékkal ellensúlyozta.

A román presztízsrangadón is pontosztozkodás született. Bogdan-Daniel Deac nem tudta feltörni Constantin Lupulesci védőállását.

A 7. forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) - Wesley So (amerikai, 2770) döntetlen (Ragozin védelem, 38)

Constantin Lupulescu (román, 2656) - Bogdan-Daniel Deac (román, 2627) döntetlen (Angol megnyitás, 75)

Levon Aronjan (örmény, 2781) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776) 1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 29)

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) 0 – 1 (Spanyol négyeshuszárjáték, 48)  

Anish Giri (holland, 2780) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) 1 – 0 (Angol megnyitás, 50)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Sahriyar Mamedgyarov (2770)

½

½

½

1

-

½

1

1

-

5

2

 Alekszandr Griscsuk (2776)

½

½

1

0

-

½

-

1

½

4

3

Wesley So (2770)

½

½

½

½

½

½

1

-

-

4

4

Bogdan-Daniel Deac (2627)

½

0

½

-

½

½

-

½

1

5

 Levon Aronjan (2781)

0

1

½

-

½

-

½

½

½

6

 Anish Giri (2780)

-

-

½

½

½

½

½

0

1

7

 Tejmur Radzsabov (2765)

½

½

½

½

-

½

½

-

½

8

 Fabiano Caruana (2820)

0

-

0

-

½

½

½

1

½

3

9

 Constantin Lupulescu (2656)

0

0

-

½

½

1

-

0

½

10

Maxime Vachier-Lagrave (2760)

-

½

-

0

½

0

½

½

½

A 8. forduló párosítása:

Wesley So - Maxime Vachier-Lagrave

Sahriyar Mamedgyarov - Anish Giri

Alekszandr Griscsuk - Fabiano Caruana

Bogdan-Daniel Deac - Levon Aronjan

Tejmur Radzsabov - Constantin Lupulescu

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mamedgyarov megfosztotta veretlenségétől Aronjant, Griscsukkal holtversenyben az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bukarestben zajló Superbet Chess Classic viadal hatodik fordulójában az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov megfosztotta veretlenségétől az örmény Levon Aronjant. Az orosz Alekszandr Griscsuk a román Constantin ílupulescu ellen nyert. A két győztes félpontos előnnyel áll az élen. Az amerikai Fabiano Caruana nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni párbajában, MVL a spanyol megnyitás egyik érdekes változatában elfelejtette a varit. Az amerikai Wesley So nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét a holland Anish Girivel szemben. Hatodszor is remizett az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, a 19 éves román Bogdan-Daniel Deac a torna kétharmada után ötvenszázalékos.

 

A Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatának első viadalán, a Superbet Chess Classic torna hatodik fordulója után Alekszandr Griscsuk és Sahriyar Mamedgyarov félpontos előnnyel vezet.

 

Sahriyar Mamedgyarov fontos rangadót nyert meg, Levon Aronjan öt döntetlene után a kedvenc Ragozin védelmében szenvedett vereséget. A játszma kritikus állásában a háromszoros olimpiai bajnok kiskombinációt nézett el, gyalogot vesztett, a meggyengült királyállás kínálta esélyt Mamedgyarov tökéletesen használta ki.

 

Az online rapid tornákon a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtó Alekszandr Griscsuk rutinját a bukaresti viadalon kitűnően kamatoztatja. A szicíliai védelem Richter-Rauser változatában hárította Constatin Lupulescu támadásik kisérletét, a sötét királyszárny gyengeségei végzetesnek bizonyultak. Lupulescu 27 lépés után már fel is adta reménytelen állását.

 

Maxime Vachier-Lagrave és Fabiano Caruana a spanyol megnyitás egyik érdekes változatában vívott elméleti párbajt. A francia nagymester elfelejtette a varit, 18.f4 újításáért nagy árat kellett volna, hogy fizessen. A világranglista második Caruana azonban kihagyta a lehetőséget, hogy csak fél pont legyen a hátránya az éllovas duóval szemben.

Lépéshátrányba került Wesley So, gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni Anish Girivel vívott csatájában.

Hatodszor is remizett Tejmur Radzsabov, a 19 éves Bogdan-Daniel Deac újabb értékes fél pontot szerzett.

 

A 6. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2770) - Anish Giri (holland, 2780) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 82)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) - Fabiano Caruana (amerikai, 2820) döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) - Levon Aronjan (örmény, 2781) 1 – 0 (Ragozin védelem, 40)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776) - Constantin Lupulescu (román, 2656) 1 – 0 (Szicíliai véelem, 27)

Bogdan-Daniel Deac (román, 2627) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) döntetlen (Spanyol megnyitás, 47)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Alekszandr Griscsuk (2776)

 

½

½

1

-

½

-

½

-

1

4

2

 Sahriyar Mamedgyarov (2770)

½

 

½

½

-

½

-

-

1

1

4

3

 Wesley So(2770)

½

½

 

½

1

-

½

-

½

-

4

 Bogdan-Daniel Deac (2627)

0

½

½

 

-

½

½

1

-

-

3

5

 Fabiano Caruana (2820)

-

-

0

-

 

½

½

½

½

1

3

6

Tejmur Radzsabov (2765)

½

½

-

½

½

 

½

½

-

-

3

7

 Anish Giri (2780)

-

-

½

½

½

½

 

-

½

0

8

Maxime Vachier-Lagrave (2760)

½

-

-

0

½

½

-

 

½

½

9

 Levon Aronjan (2781)

-

0

½

-

½

-

½

½

 

½

10

 Constantin Lupulescu (2656)

0

0

-

-

0

-

1

½

½

 

2

A 7. forduló párosítása:

Tejmur Radzsabov - Wesley So

Constantin Lupulescu - Bogdan-Daniel Deac

Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk

Fabiano Caruana - Sahriyar Mamedgyarov  

Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Superbet ötödik fordulója után hármas holtversenyben vezet So, Griscsuk és Mamedgyarov

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bukarestben zajló Superbet Chess Classic ötödik fordulójában az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov kihasználta a román Constantin Lupulescu időzavarát, királyszárnyi akciója sikerhez vezetett. Mamedgyarov győzelmével az amerikai Wesley So és az orosz Alekszazndr Griscsuk társaságában holtversenyben az élen áll. So a román Bogdan-Daniel Deaccal, Griscsuk az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval remizett. Döntetlennel értek véget az amerikai Fabiano Caruana és a holland Anish Giri, az örmény Levon Aronjan és a francia Maxime Vachier-Lagrave játszmái. A csütörtöki pihenőnap után pénteken folytatódik a viadal.

 

A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának első tornáján az öt fordulóban lejátszott 25 partiból csak 6 fejeződött be döntéssel. Az ötödik játéknapon Sahriyar Mamedgyarov megszerezte első győzelmét, Constantin Lupulescu az angol megnyitású partiban időzavarba került.

 

A félig nyílt g vonalon a sötét nehéztisztek fenyegetően vonultak fel, Lupulescu a kapkodásban elnézhette, hogy a tervezett 36.Hf5-re Mamedgyarov a 36…Bf3! tetszetős lépéssel nyert volna.

 

Fabiano Caruana és Anish Giri már a harmincnegyedik klasszikus játszmájukat vívták, huszonnyolcadszor osztoztak meg a ponton, 3-3 győzelmet arattak. A világranglista második amerikai nagymester a spanyol megnyitás berlini változatában elkerülte a korai vezércserét, terve kis előnyhöz vezetett, de teljes sikert nem tudott elérni, ötven százalékot ért csak el a öt forduló során, míg Giri – 1-gyel várja a folytatást.

A 19 éves Bogdan-Daniel Deac elméleti felkészültsége elismerést érdemel, Wesley So ellen ért el értékes döntetlent.

Tejmur Radzsabov a vezércselben a 20. lépésben próbált ki új tervet, Alekszandr Griscsuk tartotta az egyensúlyt, küzdelmük örökös sakkal fejeződött be.   

Már legendásak Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave összecsapásai. Természetesen a 2017-es Világkupa elődöntője viszi a prímet, de két éve a 7. St. Louis-i versenyfutásuk is emlékezetes marad. Tizenkét év alatt harmincnyolcszor viaskodtak klasszikus tempóban, MVL 5-4-re vezet. Aronjan kedvező esélyű pozíciót játszhatott, de előnyét kiengedte, ötödik döntetlenét könyvelte el, MVL mínusszal zárta a félidőt.

Az 5. forduló eredményei:

Bogdan-Daniel Deac (román, 2627) - Wesley So (amerikai, 2770) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 37)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776) döntetlen (Vezércsel, 35)

Constantin Lupulescu (román, 2656) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) 0 – 1 (Angol megnyitás, 38)

Levon Aronjan (örmény, 2781) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 46)

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) - Anish Giri (holland, 2780) döntetlen (Spanyol megnyitás, 45)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

Wesley So (2770)

 

½

½

½

1

-

½

-

-

-

3

2

 Alekszandr Griscsuk (2776)

½

 

½

1

-

½

-

-

½

-

3

3

 Sahriyar Mamedgyarov (2770)

½

½

 

½

-

½

-

1

-

-

3

4

 Bogdan-Daniel Deac (2627)

½

0

½

 

-

-

-

-

1

½

5

 Fabiano Caruana (2820)

0

-

-

-

 

½

½

1

-

½

6

 Tejmur Radzsabov (2765)

-

½

½

-

½

 

-

-

½

½

7

 Levon Aronjan (2781)

½

-

-

-

½

-

 

½

½

½

8

 Constantin Lupulescu (2656)

-

-

0

-

0

-

½

 

½

1

2

9

 Maxime Vachier-Lagrave (2760)

-

½

-

0

-

½

½

½

 

-

2

10

 Anish Giri (2780)

-

-

-

½

½

½

½

0

-

 

2

A pénteki 6. forduló párosítása:

Wesley So - Anish Giri

Maxime Vachier-Lagrave - Fabiano Caruana

Sahriyar Mamedgyarov - Levon Aronjan

Alekszandr Griscsuk - Constantin Lupulescu

Bogdan-Daniel Deac - Tejmur Radzsabov

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Superbet viadalon az amerikai rangadón So legyőzte Caruanát, Griscsukkal holtversenyben vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bukarestben zajló Superbet Chess Classic negyedik fordulójában az amerikai rangadón Wesley So az angol megnyitású partiban legyőzte Fabiano Caruanát. A játéknapon három döntetlen után az orosz Alekszandr Griscsuk is először nyert, a román Bogdan-Daniel Deac elszenvedte első vereségét. Döntetlennel fejeződött be a holland Anish Giri és az örmény Levon Aronjan, a francia Maxime Vachier-Lagrave és a román Constantin Lupulescu játszmája. Az azerbajdzsáni háziderbin a szokásos pontosztozkodás született Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov találkozóján. So és Griscsuk félpontos előnnyel az élen.

 

A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatán az első klasszikus tornán, a Superbet Chess Classic viadalon a rajtlistát a világranglista második Fabiano Caruana vezeti. A torna negyedik fordulójában honfitársával, olimpiai bajnokcsapat társával, Wesley So-val mérkőzött meg.

Korcsoportos vb-n 2004-ben mérkőztek meg először, So nyeréssel kezdett, tíz évvel később a Tata Steel Masters viadalon már a szupernagymesterek tornáján csatáztak. A bukaresti összecsapásáig huszonhétszer csaptak össze, Caruana 4-2-re vezetett 21 döntetlen mellett. So győzelmével javított a statisztikán.

 

So a játszma korai szakaszában megragadta a kezdeményezést, Caruana nem tudta megnehezíteni riválisa feladatát, hogy döntővé fokozza előnyét.

 

Három küzdelem nélküli döntetlen után Alekszandr Griscsuk megszerezte első győzelmét, a versenyen „beugróként” szereplő Bogdan-Daniel Deac atöbbstör is elmulasztotta a döntetlen eléréséhez vezető folytatást.

Nem tudott javítani Anish Giri a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan elleni mérlegén. Hét veresége mellett 19-szer megosztoztak a ponton. Megszületett a huszadik pontosztozkodásuk is. Giri minimális előnye kevés volt a szépítéshez.

Maxime Vachier-Lagrave a hollandok legjobbjának társaságában a sereghajtó. Constantin Lupulescu francia védelme kiállta a próbát, a román nagymester gondos felkészülés eredményeként remizett.

Az azerbajdzsáni házirangadón a korábbi játszmáikhoz hasonlóan gyors döntetlen született.  

A 4. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2770) - Fabiano Caruana (amerikai, 2820) 1 - 0 (Angol megnyitás, 52)

Anish Giri (holland, 2780) - Levon Aronjan (örmény, 2781) döntetlen (Katalán megnyitás, 34)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) - Constantin Lupulescu (román, 2656) döntetlen (Francia védelem, 45)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) döntetlen (Királyindiai védelem, 21)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776) - Bogdan-Daniel Deac (román, 2627) 1 - 0 (Vezércsel, 62)

H.

Mév

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Wesley So (2770)

 

½

1

-

-

½

½

-

-

-

2

 Alekszandr Griscsuk (2776)

½

 

-

-

1

½

-

-

½

-

3

 Fabiano Caruana (2820)

0

-

 

1

-

-

½

½

-

-

2

4

 Constantin Lupulescu (2656)

-

-

0

 

-

-

½

-

½

1

2

5

 Bogdan-Daniel Deac (2627)

-

0

-

-

 

½

-

-

1

½

2

6

 Sahriyar Mamedgyarov (2770)

½

½

-

-

½

 

-

½

-

-

2

7

Levon Aronjan (2781)

½

-

½

½

-

-

 

-

-

½

2

8

 Tejmur Radzsabov (2765)

-

-

½

-

-

½

-

 

½

½

2

9

 Maxime Vachier-Lagrave (2760)

-

½

-

½

0

-

-

½

 

-

10

Anish Giri (2780)

-

-

-

0

½

-

½

½

-

 

Az 5. forduló párosítása:

Bogdan-Daniel Deac - Wesley So

Tejmur Radzsabov - Alekszandr Griscsuk

Constantin Lupulescu - Sahriyar Mamedgyarov

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave

Fabiano Caruana - Anish Giri

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Superber Chess Classic harmadik fordulójában Lupulescu legyőzte Girit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bukarestben zajló Superbet Chess Classic harmadik fordulójában meglepetésre a román Constantin Lupulescu legyőzte a holland Anish Girit, aki a játszma kritikus állásában vesztőt húzott. A többi parti döntetlennel fejeződött be. Az örmény Levon Aronjan kedvezően állt az amerikai Fabiano Caruana ellen, de nem talált győzelemhez vezető folytatást. A 19 éves román Bogdan-Daniel Deac az azerbajdzsáni Sahryar Mamedgyarovval remizett. Békés húrokat pengetett az orosz Alekszandr Griscsuk és az amerikai Wesley So, jól ismert változatban osztozott meg a ponton az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és a francia Maxime Vachier-Lagrave.

 

A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának első viadalán, a bukaresti Superbet Chess Classic torna harmadik fordulójában Constantin Lupulescu győzelme okozott meglepetést. A sötéttel játszó Anish Giri az angol megnyitású partiban kezdeményezéshez jutott, de túlzott reményeket fűzött a 21…Fe4 lépéséhez, a omán nagymester higgadtan védekezett.

 

A bonyodalmakban a holland sakkozó túlértékelte esélyeit, a 31. lépésben vesztőt húzott. A világos nehéztisztek betörése eldöntötte a játszma sorsát.

 

A világranglista második Fabiano Caruana és az ötödik helyezett Levon Aronjan már negyvenhetedik klasszikus játszmájukat vívták. 2008-ban a drezdai sakkolimpián játszottak először egymással, az örmény nagymester kezdett nyeréssel, az akkor még olasz színekben játszó Caruana ellen. Azóta még nyolcszor győzött, de tizenháromszor vereséget szenvedett, huszonnégy partijuk végződött döntetlennel.

 

Az elfogadott vezércselű összecsapásban Aronjan kecsegtető elényt ért el, nem véletlenül nyilatkozta a játszam után Caruna, hogy rossz volt az állása. A rövidesen amerikai színekben szereplő Aronjan nem talált előnye fokozásához vezető folytatást, megszületett a jubileumi 25. döntetlenük.

A versenyen „beugróként” játszó 19 éves Bogdan-Daniel Deac a katalán megnyitásban küzdött meg Sahriyar Mamedgyarovval, az esélyesnek számító azerbajdzsáni nagymester nem tudott előnyt kicsiholni.

 

Nem alakult ki igazi küzdelem Tejmur Radzsabov és Maxime Vachier-Lagrave játszmájában, jól ismert változatban örökös sakkal osztoztak meg a ponton.

Tartalékolta erejét Alekszandr Griscsuk és Wesley So is.

A 3. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776) - Wesley So (amerikai, 2770) döntetlen (Spanyol megnyitás, 23)

Bogdan-Daniel Deac (román, 2627) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770)  döntetlen (Katalán megnyitás, 48)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) döntetlen (Grünfeld védelem, 25)

Constantin Lupulescu (román, 2656) - Anish Giri (holland, 2780) 1 – 0 (Angol megnyitás, 39)

Levon Aronjan (örmény, 2781) - Fabiano Caruana (amerikai, 2830) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 34)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Fabiano Caruana (2820)

 

-

½

-

-

-

½

1

-

-

2

2

 Bogdan-Daniel Deac (2627)

-

 

-

-

-

½

-

-

½

1

2

3

 Levon Aronjan (2781)

½

-

 

-

½

-

-

½

-

-

4

 Alekszandr Griscsuk (2776)

-

-

-

 

½

½

-

-

-

½

5

Wesley So (2770)

-

-

½

½

 

½

-

-

-

-

6

 Sahriyar Mamedgyarov (2770)

-

½

-

½

½

 

-

-

-

-

7

 Tejmur Radzsabov (2765)

½

-

-

-

-

-

 

-

½

½

8

 Constantin Lupulescu (2656)

0

-

½

-

-

-

-

 

1

-

9

 Anish Giri (2780)

-

½

-

-

-

-

½

0

 

-

1

10

 Maxime Vachier-Lagrave (2760)

-

0

-

½

-

-

½

-

-

 

1

A 4. forduló párosítása:

Wesley So - Fabiano Caruana

Anish Giri - Levon Aronjan

Maxime Vachier-Lagrave - Constantin Lupulescu

Sahriyar Mamedgyarov - Tejmur Radzsabov

Alekszandr Griscsuk - Bogdan-Daniel Deac

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A GCT Superbet Chess Classic viadalon a 19 éves Deac sötéttel nyert Vachier-Lagrave ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bukarestben zajló Grand Chess Tour 2021 első tornáján, a Superbet Chess Classic második fordulójában a 19 éves román Bogdan-Daniel Deac sötéttel nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. A nyílt spanyol megnyitású partiban MVL kedvező állásban nagyot hibázott, ezt Deac tökéletesen használta ki. A viadal első győzelmét a világranglsta második amerikai Fabiano Caruana aratta, a román Constantin Lupulescu francia védelme nem állta ki a próbát. Pontosztozkodások születettek az amerikai Wesley So és az örmény Levon Aronjan, a holland Anish Giri és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, valamit az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Alekszandr Griscsuk játszmáiban.

 

A GCT 2021-es sorozatának első versenyén a második fordulóban Rapport Richárd visszalépése miatt a tornára meghívott Bogdan-Daniel Deac sötéttel nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen.

A 19 éves román nagymester a nyílt spanyol megnyitást játszotta meg világbajnokjelölt ellenfelével szemben, aki öt éven át a top tíz tagja volt. A januári Wijk aan Zee-i oly balszerencsés szereplésével nyolc helyezést rontott a rangsorban, a vb-jelölti döntőn elért második helyének köszönhetően javított, 12. volt a világranglistán, és legfőbb célként jelölte meg, hogy ismét a top tízbe jusson.

 

Deac ellen váratlanul megbotlott. Kecsegtető állásban egy lépéssel korábban is megjátszhatta volna a g4 lépést, de a választott folytatásban is őrizhette volna előnyét. Elhibázott vezérlépése után nagyot fordult a játszma menete, 30…Bf5! után nagy bajba került, ellenállás nélkül adta meg magát.

 

A tornán az első győzelmet Fabiano Caruana aratta, Canstantin Lupulescu francia védelme a békésnek tűnő változatban gyorsan „zátonyra futott”, az amerikai nagymester 28 lépésben könyvelhette el a nyerését.

A játéknapon három rangadóra került sor. A nagymesterek óvatosak voltak, a lépésismétléses döntetlen volt a divat, igazi küzdelmek nem alakultak ki.

 

A 2. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2770) - Levon Aronjan (örmény, 2781) döntetlen (Ragozin védelem, 30)

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) - Constantin Lupulescu (román, 2656) 1 – 0 (Francia védelem, 28)

Anish Giri (holland, 2780) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) döntetlen (Katalán megnyitás, 30)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) - Bogdan-Daniel Deac (román, 2627) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 44)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776) döntetlen (Szicília védelem, 31)

 

A 3. forduló párosítása:

Alekszandr Griscsuk - Wesley So

Bogdan-Daniel Deac - Sahriyar Mamedgyarov

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier-Lagrave

Constantin Lupulescu - Anish Giri

Levon Aronjan - Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Superbet Chess Classic első fordulójában öt döntetlen született

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Bukarestben megkezdődött a Grand Chess Tour 2021 első versenye, a Superbet Chess Classic viadal. A torna első fordulójában öt döntetlen született. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov az amerikai Fabiano Caruanával, az orosz Alekszandr Griscsuk a francia Maxime Vachier-Lagarave-vel, a román Constantin Lupulescu az örmény Levon Aronjannal gyorsa megosztozott a ponton. Nem bírt egymással az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az amerikai Wesley So sem. Rapport Richárd visszalépése után meghívott 19 éves román Bogdan-Daniel Deas nyerőesélyt szalasztott el a holland Anish Girivel szemben.

 

A román fővárosban a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak a Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának első tornáján. A Superbet klasszikus viadal nyitányát az óvatos játék jellemezte. Három játszma gyorsan döntetlennel fejeződött be.

Tejmur Radzsabov és Fabiano Caruana 18 lépésben remizett, a lépésismétlés elől egyikük sem akart kitérni.

Az első számú román sakkozó, Constantin Lupulescu és Levon Aronjan játszmája örökös sakkal ért véget.

 

Alekszandr Griscsuk és Maxime Vachier-Lagrave a Grünfeld védelem jól ismert változatában vívott elméleti párbaja is pontosztozkodással végződött.

Kiegyenlített erők küzdelmét hozta Sahriyar Mamedgyarov és Wesley So összecsapása is. Az amerikai nagymesterek gyorsan kellett akklimatizálódnia Magnus Carlsennel vívott Crypto Cup online rapid döntője után.

Nagy érdeklődés kísérte a versenyre Rapport Richárd visszalépése miatt az utolsó pillanatban meghívott 19 éves Bogdan-Daniel Deac bemutatkozását.

 

A levegőben lógott a meglepetés, Anish Giri kényszertű minőségáldozata után a román nagymester jelentős előnyt ért el.

 

A kritikus állásban azonban nem látta, hogy 29.Be5! Vxg3 után a 30.Bh5! lépéssel döntő előnyt érhetett volna el. A vezércserével a hollandok legjobbja megkönnyebbülhetett, ellenjátékhoz jutott, kiharcolta a döntetlent.

A sorozat két klasszikus versenyén 325-325 ezer dollár a díjalap. A három rapid-és villámversenyen 150-150 ezer  ezer dollárt osztanak szét a nagymesterek között. Az összetett pontverseny első három helyezettje még 175 ezer dolláron osztozik, a győztes 100 ezret kap.

A klasszikus versenyek díjazása:

Helyezés

Díj

Helyezés

Díj

1.

$90,000

6.

$20,000

2.

$60,000

7.

$17,500

3.

$45,000

8.

$15,000

4.

$30,000

9.

$12,500

5.

$25,000

                  10.

$10,000

 

Az első forduló eredményei:

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) – Wesley So (amerikai, 2770)  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 46)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) döntetlen (Grünfeld védelem, 40)

Bogdan-Daniel Deac (román, 2627) – Anish Giri (holland, 2780)  döntetlen (Félszláv védelem, 47)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765)  – Fabiano Caruana (amerikai, 2820) döntetlen (Ragozin védelem, 18)

Constantin Lupulescu (román, 2656) – Levon Aronjan (örmény, 2781) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 29)

 

A 2. forduló párosítása:

Wesley So - Levon Aronjan

Fabiano Caruana - Constantin Lupulescu

Anish Giri - Tejmur Radzsabov

Maxime Vachier-Lagrave - Bogdan-Daniel Deac

Sahriyar Mamedgyarov - Alekszandr Griscsuk

Verőci Zsuzsa

Fotó: grand chess tour.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Bukarestben kezdődik a GCT 2021 sorozat, Rapport Richárd visszalépett a tornától

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Folytatódik a nagy sikerű Grand Chess Tour sorozat. Bukarestben június 5. és 14. között rendezik meg a GCT 2021 első tornáját, a Superbet Chess Classic viadalt. A rajtlistát a világranglista második amerikai Fabiano Caruana vezeti. Rapport Richárd az utolsó pillanatban betegség miatt lemondta részvételét. A torna díjalapja 325 ezer dollár, a győztes 90 ezret kap. Az új idényben öt versenyre kerül sor, két klasszikus és három rapid-és villámversenyt szerveznek. Az összetett pontverseny első három helyezettje 175 ezer dolláron osztozik, a győztes 100 ezret nyer. A GCT 2021 sorozaton a világbajnoki döntőre készülő címvédő Magnus Carlsen és kihívója. Jan Nepomnjacsij csak egy-egy versenyen játszik.  

 

A Grand Chess Tour 2021-es sorozatában öt versenyt rendeznek meg, Bukarestben és St. Louis-ban 10 résztvevős klasszikus tornát, Párizsban, Zágrábban és  St. Louisban rapid-és villámversenyen vesznek részt a meghívottak. A GCT v 2015-ben kezdődött sorozata során először kapott meghívást első számú sakkozónk, Rapport Richárd, a kínai Ding Liren lépett vissza. Nagymesterünk az utolsó pillanatban betegség miatt azonban lemondta részvételét a bukaresti viadalon.

A túlzsúfolt versenyprogram, a világbajnoki döntő miatt a regnáló világbajnok Magnus Carlsen nem vesz részt az idei sorozaton, a szervezők reménykednek, hogy a norvég világelső elvállalja a 8. Sinquefild Cup-on való részvételt.

Kihívója, az orosu Jan Nepomnjacsij is megkezdte felkészülését. Az orosz sakkozó nem titkolódzik, elárulta, hogy Lékó Péter is tagja lett a szekundánsi csapatának, nagymesterünk már a világbajnok-jelölölti döntő idején is segítette eddigi pályafutása legnagyobb sikerének elérésében.

A Superbet Chess Classic résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820)

Levon Aronjan (örmény, 2781)

Anish Giri (holland, 2780)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776)

Wesley So (amerikai, 2770)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760)

Constantin Lupulescu (román 2656)

Bogdan-Danuel Deac (román, 2627)

Párizsban június 17. és 22. között rendezik meg a rapid-és villámversenyt, a mezőny már ismert. Érdekesség, hogy az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik szabadkártyával játszik a villámversenyen, a francia Etienne Bacror a rapid tornán.

A résztvevők:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820)

Levon Aronhjan (örmény, 2781)

Wesley So (amerikai, 2770)

Tejmur radzsabov (azerbajdzsáni, 2765)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760)

Rapport Richárd (magyar, 2763)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – szabadkártya

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2753) – szabadkártya

Etienne Bacrot (francia, 2678) – szabadkártya

Alireza Firouzja (FIDE, 2759) – szabadkártya

Peter Szvidler (orosz, 2714) - szabadkártya

 

A sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov ötletére 2015-ben rendezték meg először a Grand Chess Tour sorozatot. Három nagy torna szervezői csatlakoztak a kezdeményezéshez, Stavanger, St. Louis és London rendezett GCT tornát, az összetett pontversenyt Magnus Carlsen nyerte meg. Öt éve a világelső csak a párizsi és a leuveni kombinált rapid-és villámversenyt vállalta, a norvégok kiléptek a sorozatból, St. Louis és London emlékezetes klasszikus viadalokat szervezett meg. Wesley So a két tornán elért kitűnő első helyezésével a sorozat győztese lett.

 

Négy esztendeje a program St. Louis-ban rapid-és villámversennyel bővült, amelynek szenzációját Garri Kaszparov részvétele jelentette. Carlsen Párizsban és Leuvenben győzött, St. Louis-ban a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan, Londonban az amerikai Fabiano Caruana diadalmaskodott. Az összetett versenyt Carlsen nyerte.

 

2018-ban zsúfolt versenyprogramjára, a világbajnoki döntőjére hivatkozással Magnus Carlsen csak a 6. Sinquefield Cup-on játszott, holtversenyben végzett az élen kihívója, Fabiano Caruana és Levon Aronjan társaságban. A londoni döntőben Hikaru Nakamura győzött, Maxime Vachier-Lagrave ellen nyerte meg a finálét.

 

A Grand Chess Tour 2019 sorozat hét versenye után dőlt el az összetett pontverseny, a 12 meghívott nagymester öt-öt tornán vett részt. Az első négy helyezett jutott a londoni fináléba.

Az első tornát Abidjanban rendezték meg, a rapid-és villámversenyen Magnus Carlsen győzött.

Zágrábban klasszikus tornán csatáztak a sakkvilág ászai, a norvég világbajnok folytatta bámulatos sorozatát, az év hetedik fellépésén is győztesként ünnepelték. Párizsban a rapid-és villámversenyen hazai pályán fordulatos küzdelemben Maxime Vachier-Lagrave ért elsőként a célba.

Saint Louisban az örmény Levon Aronjan elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour negyedik tornája, a rapid-és villámverseny.

A torna szenzációjaként megszakadt a világelső Magnus Carlsen páratlan sikersorozata, csak a hatodik helyen végzett. A szabadkártyával játszó Rapport Richárd hetedikként zárta szereplését.

Ding Liren és Magnus Carlsen holtversenyben végzett az élen a 7. Sinquefield Cup-on. A rájátszásban a kínai nagymester 3-1-re legyőzte a norvég világbajnokot. Ding Liren veretlenségét megőrizve lett a torna győztese.

Bukarest volt a hatodik verseny színhelye. A Superbet rapid-és villámversenyen Levon Aronjan nagy izgalmak után az orosz Szergej Karjakinnal holtversenyben végzett az élen, a rájátszásban 1,5-0.5-re legyőzte riválisát.

Kalkuttában Magnus Carlsen fölényes elsőségével fejeződött be a Tata Steel Chess India rapid-és villámverseny, a Grand Chess Tour 2019 hetedik tornája. A norvég világelső saját rekordját javította meg a 27 ponttal. A viadalon dőlt el, hogy Magnus Carlsen, Ding Liren és Levon Aronjan mellett Maxime Vachier-Lagrave örülhetett a végeredménynek, lett a londoni döntő negyedik résztvevője.

 

A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren lett a Grand Chess Tour 2019 sorozat győztese. A londoni fináléban 16-12-re nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen.  A harmadik helyért vívott csatában is elmaradt az igazi küzdelem. A világbajnok Magnus Carlsen 17-11-re győzte le Levon Aronjant.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudták megrendezni a már meghirdetett versenyeket. A sakkvilág legjobbjainak részvételével kitűnő díjazással megrendezett viadalokat kitüntető érdeklődés kísérte, és a szervezők tehetős szponzoroknak köszönhetően a folytatás mellett döntöttek.

A GCT 2021 tornák helyszínei és az időpontok:

Bukarest, Superbet  Chess Classic, június 5-14. 10 résztvevő, 325 ezer follár a díjalap

Párizs,  június 17-13. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 150 ezer dollár a díjalap

Zágráb, július 5-12. 10 résztvevős rapid-és villámverseny, 150 ezer dollár díjalap

St. Louis, augusztus 9-16. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 150 ezer dollár a díjalap.

8. Sinquefield Cup (St. Louis), augusztus 16-28.  10 résztvevő, 325 ezer dollár a díjalap

Bukarestben, a Hotel Sheratonban  június 5-én helyi idő szerint 15 órakor kezdődik a viadal. Játszmánként 90-90 perc a gondolkodási idő az első 40 lépésre, majd a parti befejezéséig 30-30 perc idő és lépésenként 30-30 másodperc bónuszidő. A 325 ezer dolláros díjalapból a győztes 90 ezret nyer, 20 GCT pontot kap. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszással eldöntenék.  

Az első forduló párosítása:

Sahriyar Mamedgyarov – Wesley So

Alekszandr Griscsuk – Maxime Vachier-Lagrave

Bogdan-Daniel Deac – Anish Giri

Tejmur Radzsabov – Fabiano Caruana

Constantin Lupulescu – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A GP-n Marija Muzicsuk az ezüstérmes, Katyerina Lahno lett világbajnokjelölt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Gibraltáron a kazah Zsanszaja Abdumalik szenzációs sikerével fejeződött ne a 2019/20-as Grand Prix sorozat utolsó versenye. A 21 esztendős Abdumalik veretlenül, másfél pontos előnnyel nyerte meg a viadalt, utolsó partijában remizett az ukrán Anna Muzicsukkal. A második helyért dúlt az orosz Katyerina Lahno és az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk y  csatája, a döntetlennel Marija lett a második, Katyerina a tornán szerzett GP pontokkal az indiai Humpy Koneru mögött harmadik a pontversenyben, s ezzel világbajnokjelölt. A nagy rivális grúz Nana Dzagnidze többször is elrontotta nyerőesélyes pozícióját az orosz Valentyina Gunyina ellen, 135 lépésben kötöttek békét. A női sakkot hosszú évek óta kiemelten támogató Gibraltár emlékezetes versenyt rendezett, a koronavírus-járvány miatt egy évig kellett várniuk a GP résztvevőinek, hogy lejátszhassák a sorozat utolsó tornáját.

 

A gibraltári GP verseny utolsó fordulójának nagy tétje a világbajnok-jelölti cím volt. Két játszma állt az érdeklődés középpontjában. A kétszeres olimpiai bajnok, a 2018-es kieséses rendszerű világbajnokság ezüstérmese, az orosz Katyerina Lahno és az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk mérkőzött meg, a grúz Nana Dzagnisze kedvező végeredmény esetén reménykedhetett, ha legyőzi az orosz Valentyina Gunyinát.

 

Elsőként Katyerian és Marija partija fejeződött be, az orosz nagymesternő kecsegtető esélyű állását eltékozolta, az exvilágbajnoknő két lépéssel a döntetlenre adás előtt esélyes minőségáldozatot hozhatott volna. A döntetlennel Mariaj Muzicsuk megőrizte második helyét, de a nagyon fáradt Katyerina Lahno a világbajnok-jelöltségnek örülhetett. Az összetett pontversenyben az indiai Humpy Koneru mögött harmadikként végzett, a GP győztese, az orosz Alekszandra Gorjacskina már világbajnoki döntősként kvalifikálta magát a 8 fős, kétfordulós fináléra, amelynek első helyezettje lesz a regnáló világbajnoknő, a kínai Ju Wenjun kihívója.

 

Nana Dzagnidze játékára alighanem rányomta bélyegét, hogy tudta a rangadó eredményét. Többször is nyerést hagyott ki, majd Valentyina Gunyina sem használta ki a remiesélyeit. Küzdöttek egymással, a gyorsan múló gondolkodási idővel az idő szorításával, a végjáték buktatóival. Az összecsapásuk 135 lépésben lett döntetlen, Dzagnidze végül csak holtversenyes ötödik lett, Gubyina a tornán először remizett, a háromszoros olimpiai bajnok hat vereséget is elszenvedett.

 

A torna győztesének, Zsanszaja Abdumaliknak nem volt esélye a világbajnok-jelölti címre, mert a sorozatra nem kapott meghívást, „beugróként” remek, hogy két versenyen való szereplésével negyedik lett a pontversenyeben. A világranglistán nyolc helyezést javított, férfi nagymesteri címet szerzett, 32,6 Élő-pontot gyűjtött, teljesítményének performance pontszáma 2699!

Sikeresen debütált a 20 éves azerbajdzsáni Gunaj Mammadzade, a Muzicsuk testvérekkel nem volt szerencséje. 17 Élő-pont jó játékának a jutalma, 2554 a performance pontszáma.

Az utolsó fordulóban két játszma végződött döntéssel. A bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova egyre kevésbé bír a fiatalokkal. A rossz rajt megpecsételte az orosz Alina Kasinszkaja sorsát, öt vereséget is elszenvedett. Sztefanovát szép stílusban győzte le.

A sereghajtók „derbijét” a kazah Dinara Szaduakasszova nyerte meg, öt vereség és – 17 Élő-pont a számláján. A torna másik újonca, a román Irina Bulmaga nyolcszor is megadásra kényszerült, 27 Élő-pontja bánta állandó időzavarait.

Az utolsó forduló eredményei:

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2494) -  Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2470)  1 – 0 (Vezércsel, 47)

Valentyina Gunyina (orosz, 2421) - Nana Dzagnidze (grúz, 2524) döntetlen (Bogo-indiai védelem, 135)

Katyerina Lahno (orosz, 2546) - Marija Muzicsuk ukrán, 2544) döntetlen (Caro-Kann védelem, 31)

Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) - Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2472) döntetlen (Spanyol megnyitás, 20)

Dinara Szaduakasszova (kazah, 2500) - Irina Bulmaga (román, 2440)  1 – 0 (Királyindiai védelem, 62)

Elisabeth Paehtz (német, 2456) - Gunaj Mammadzada (azerbajdzsáni, 2443) döntetlen (Grünfeld védelem, 31)

 

A Grand Prix verseny végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 IM Abdumalik, Zhsnszaja (2472)

 

½

½

½

1

1

½

1

1

1

1

½

2

 GM Muzicsuk, Marija (2544)

½

 

1

½

½

½

½

0

½

1

1

1

7

3

 IM Mammadzada, Gunaj (2443)

½

0

 

1

½

½

0

1

½

1

½

1

4

 GM Lahno, Katyerina (2546)

½

½

0

 

½

½

½

1

½

1

½

1

5

 IM Paehtz, Elisabeth (2456)

0

½

½

½

 

1

½

1

½

0

½

1

6

6

 GM Dzagnidze, Nana (2524)

0

½

½

½

0

 

½

½

1

½

1

1

6

7

 GM Muzicsuk, Anna (2535)

½

½

1

½

½

½

 

0

½

1

0

½

8

 IM Kaslinszkaja, Alina (2494)

0

1

0

0

0

½

1

 

1

0

½

1

5

9

 GM Sztefanova, Antoaneta (2470)

0

½

½

½

½

0

½

0

 

1

1

0

10

 GM Gunyina, Valentyina (2421)

0

0

0

0

1

½

0

1

0

 

1

1

11

 IM Szaduakasszova, Dinara (2500)

0

0

½

½

½

0

1

½

0

0

 

1

4

12

 IM Bulmaga, Irina (2440)

½

0

0

0

0

0

½

0

1

0

0

 

2

A 2019/20 Grand Prix végeredménye:

H.

Név

Szkolkovo

Monaco

Lausanne

Gibraltár

Total

1

Alekszanadra Gorjacskina

120

133⅓

145

398⅓

2

Humpy Konaru (IND)

160

133⅓

293⅓

3

Katyerina Lahno (RUS)

90

90

100

280

4

Zsanszaja Abdumalik (KAZ)

110

160

270

5

Nana Dzagnidze (GEO)

35

145

75

255

6

Mariaj Muzicsuk (UKR)

60

60

130

250

7

Anna Muzicsuk (UKR)

80

85

60

225

8

Alekszandra Kosztenjuk (RUS)

45

133⅓

15

193⅓

9

Dronavalli Harika(IND)

60

60

60

180

9

Alina Kaslinszkaja (RUS)

45

85

50

180

11

Elisabeth Paehtz (GER)

75

20

75

170

12

Ju Wenjun (CHN)

120

35

155

13

 Valentyina Gunyina (RUS

75

10

35

120

13

 Antoaneta Sztefanova (BUL)

25

60

35

120

15

 Pia Cramling (SWE)

10

60

35

105

16

 Gunaj Mammadzada (AZE)

100

100

17

 Mariae Sebag (FRA)

25

15

40

18

 Zhao Xue (CHN)

35

35

19

 Dinara Szaduakasszova(KAZ)

20

20

20

 Irina Bulmaga (ROU)

10

10


 

Versenyenként a díjak és a GP pontok:

H.

Versenydíj
euró

Grand Prix
pontok

1

15 000

160

2

12 000

130

3

10 000

110

4

8 000

90

5

6 750

80

6

5 750

70

7

5 000

60

8

4 500

50

9

4 000

40

10

3 500

30

11

3 000

20

12

2 500

10

A pontverseny első nyolc helyezettje még 80 ezer eurón is osztozik, a győztes ebből 20 ezret nyert.

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 21 éves Zsanszaja Abdumalik a gibraltári Grand Prix viadal győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Gibraltáron a Grand Prix 2019/20 négy versenyből álló sorozatának negyedik tornáján a kazah Zsanszaja Abdumalikot egy fordulóval a befejezés előtt már a viadal győzteseként köszöntötték. A 21 esztendős Abdumalik a tizedik körben világossal villámgyorsan remizett az orosz Katyerina Lahnóval, a döntetlennel másfél pontos előnnyel játszhatja az utolsó partiját. Az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk aratta az egyetlen győzelmet, az orosz Valentyina Gunyina hatodik vereségét szenvedte el. Az azerbajdzsáni Gunaj Mammadzada és Lahno félpontos hátránnyal követi Muzicsukot. Az utolsó játéknap slágermeccse Katyerina Lahno és Marija Muzicsuk összecsapása lesz.

A mesterhármas után Zsanszaja Abdumalik szalonremivel is célba ért, eddigi pályafutása legnagyobb sikere a Grand Prix tornán elért első helye. A korábbi kétszeres korcsoportos világbajnok a sorozat harmadik versenyén Lausanne-ban bronzérmes volt, hosszabb hullámvölgy végére tett pontot sikere. A tíz forduló során megőrizte veretlenségét. Rezgett a léc Valentyina Gunyina elleni partijában, a kritikus pillanatokban riválisaival ellentétben megőrizte hidegvérét. Káprázatos eredményével elérte a férfi nagymesteri minősítést.

A második hely, az összetett pontversenyben a helyezések sorsa a befejező játéknapon dől el. Az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk lépéselőnybe került Valentyina Gunyina legyőzésével, utolsó partiját sötéttel játssza a félpontos hátrányban levő Katyerina Lahno ellen.

Nana Dzagnidze egyrészt drukkolhat Muzicsuk sikeréért, de a szerencsés végkifejlethez saját játszmáját is meg kell nyernie. Anna Muzicsuk a csodával határos módon elkerülte a vereséget Irina Bulmagával szemben.  

A mezőny legfiatalabb tagja, a 20 éves Gunaj Mammadzada értékes GP-pontokat szerezhet meg a világbajnok-jelöltségért küzdők elől.

A 10. forduló eredményei:

Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2470) - Elisabeth Paehtz (német, 2456) döntetlen (Vezércsel, 77)

Gunaj Mammadzada (azerbajdzsáni, 2443) - Dinara Szaduakasszova (kazah, 2550) döntetlen (Bogo-indiai védelem, 37)

Irina Bulmaga (román, 2440) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) döntetlen (Francia védelem, 38)

Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2472) - Katyerina Lahno (orosz, 2546) döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2544) - Valentyina Gunyina (orosz, 2421) 1 – 0 (Szláv védelem, 61)

Nana Dzagnidze (grúz, 2524) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2494) döntetlen (Angol megnyitás, 42)

A verseny állása:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 IM Abdumalik, Zsanszaja (2472)

½

½

½

1

1

-

1

1

1

1

½

8

2

 GM Muzicsuk, Marija (2544)

½

1

-

½

½

½

½

1

0

1

1

3

 IM Mammadzada, Gunaj (2443)

½

0

1

-

½

0

½

1

1

½

1

6

4

 GM Lahno, Katyerina (2546)

½

-

0

½

½

½

½

1

1

½

1

6

5

 IM Paehtz, Elisabeth (2456)

0

½

-

½

1

½

½

0

1

½

1

6

 GM Dzagnidze, Nana (2524)

0

½

½

½

0

½

1

-

½

1

1

7

 GM Muzicsuk, Anna (2535)

-

½

1

½

½

½

½

1

0

0

½

5

8

 GM Sztefanova, Antoaneta (2470)

0

½

½

½

½

0

½

1

-

1

0

9

 GM Gunyina, Valentyina (2421)

0

0

0

0

1

-

0

0

1

1

1

4

10

 IM Kasliszskaja, Alina (2494)

0

1

0

0

0

½

1

-

0

½

1

4

11

 IM Szaduakasszova, Dinara (2500)

0

0

½

½

½

0

1

0

0

½

-

3

12

 IM Bulmaga, Irina (2440)

½

0

0

0

0

0

½

1

0

0

-

2

A Grand Prix összetett pontverseny állása 10 forduló eredményei alapján

FED

Pont

Gibraltár

Total

1

Alekszandra Gorjacskina

RUS

398

0

398

2

Humpy Koneru

IND

293

0

293

3

Katyerina Lahno

RUS

180

100

280

4

Zsanszaja Abdumalik

KAZ

110

160

270

5

Nana Dzagnidze

GEO

180

75

255

6

Marija Muzicsuk

UKR

120

130

250

7

Anna Muzicsuk

UKR

165

60

225

8

Alekszandra Kosztenjuk

RUS

193

0

193

Alekszandra Gorjacskina a tavalyi világbajnoki döntő veszteseként már világbajnokjelölt. Zsasszaja Abdumalik tartalékként került be a GP sorozatba, eredménye nem számít be a pontversenybe.

Az utolsó forduló párosítása:

Alina Kaslinszkaja -  Antoaneta Sztefanova

Valentyina Gunyina - Nana Dzagnidze

Katyerina Lahno - Marija Muzicsuk

Anna Muzicsuk - Zsanszaja Abdumalik

Dinara Szaduakasszova - Irina Bulmaga

Elisabeth Paehtz - Gunaj Mammadzada

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Abdumalik 133 lépésben nyert, mesterhármasával két pontra növelte előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Gibraltáron zajló Grand Prix viadal kilencedik fordulójában a kazah Zsanszaja Abdu,alik 133 lépésben legyőzte az orosz Valentyina Gunyinát, mesterhármasával két pontra növelte előnyét. A háromszoros olimpiai bajnok nyert állását először remire rontotta, majd erőszakoskodásáért nagy árat fizetett. Abdumalik mögött három fős az üldöző boly. Az azerbajdzsáni Gunaj Mammadzada vereséget szenvedett az ukrán Anna Muzicsuktól, Az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk az orosz Alina Kaslinszkajától kapott ki. Az orosz Katyerina Lahno legyőzte a román Irina Vulmagát. A grúz Nana Dzagnidze a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova ellen nyert, remizett a kazah Dinara Szaduakasszova és a német Elisabeth Paehtz. A tizedik kör slágermeccse Zsanszaja Abdumalik és Katyerina Lahno összecsapása lesz.

 

A 2019/20-as Grand Prix sorozat befejező tornájának kilencedik fordulójában az éllovas Zsanszaja Abdumalik megjárta a „poklok tornácát” is, hogy Valenytina Gunyinával vívott csata végén, 133 lépés után győztesként állhasson fel a sakkasztaltól, mesterhármasával két pontra növelte előnyét. A háromszoros orosz olimpiai bajnok elrontotta az abszolút nyert állását, eltékozolta óriási előnyét. A 21 esztendős Abdumalik a 46. lépésben maga is kihagyott egy remek lehetőséget.

 

„Állóháború” alakult ki, a pozíció döntetlent ígért, de Gunyina ebben nem akart belenyugodni, erőszakoskodott, s erre ráfizetett. Akazah sakkozónő sikerrel megvalósította a királyszárnyi gyalogáttörést, a b szabadgyalogja pedug célba ért.

A riválisok aligha örültek Abdumalik újabb nyerésének, Marija Muzicsuk és Gunaj Mammadzada ráadásul meg is botlott, Katyerian Lahno befogta őket.

Az ukrán exvilágbajnoknő kalandos partiban már reménykedhetett a döntetlenben, amikor azonnali vesztt húzott.

 

Mammadzada Marijától elszenvedett veresége után Annától is kikapott. Az egész játszmát hátránnyal játszotta, de a gyalogvégjátékban váratlanul rámosolyoghatott volna a szerencse, de elhibázott gyaloglépése megfosztotta őt a döntetlen elérésének lehetőségétől.

Könnyen győzött Katyerina Lahno a sereghajtó Irina Bulmaga ellen, Nana Dzagnidze a nyeréssel életben tartotta a magas helyezés és fontos GP-pontok megszerzésének reményét.    

A 9. forduló eredményei:

Nana Dzagnidze (grúz, 2524) – Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2470) 1 – 0 (Félszláv védelem, 42)

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2494) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2544) 1 – 0 (Félszláv védelem, 37)

Valentyina Gunyina (orosz, 2421) – Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2472) 0 – 1 (Elfogadott vezércsel, 133)

Katyerina Lahno (orosz, 2546) – Irina Bulmaga (román, 2440) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 35)

Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) – Gunaj Mammadzada (azerbajdzsáni, 2500) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 58)

Dinara Szaduakasszova (kazah, 2500) – Elisabeth Paehtz (német, 2456) döntetlen (Katalán megnyitás, 30)

A verseny állása:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 IM Abdumalik, Zsanszaja (2472)

 

½

½

-

1

1

-

1

1

1

1

½

2

 IM Mammadzada, Gunaj (2443)

½

 

0

1

-

½

0

½

1

1

-

1

3

 GM Muzicsuk, Marija (2544)

½

1

 

-

½

½

½

½

-

0

1

1

4

 GM Lahno, Katyerina (2546)

-

0

-

 

½

½

½

½

1

1

½

1

5

 IM Paehtz, Elisabeth (2456)

0

-

½

½

 

1

½

-

0

1

½

1

5

6

 GM Dzagnidze, Nana (2524)

0

½

½

½

0

 

½

1

-

-

1

1

5

7

 GM Muzicsuk, Anna (2535)

-

1

½

½

½

½

 

½

1

0

0

-

8

 GM Sztefanova, Antoaneta (2470)

0

½

½

½

-

0

½

 

1

-

1

0

4

9

 GM Gunyina, Valentyina (2421)

0

0

-

0

1

-

0

0

 

1

1

1

4

10

 IM Kaslinszkaja, Alina (2494)

0

0

1

0

0

-

1

-

0

 

½

1

11

 IM Szaduakasszova, Dinara (2500)

0

-

0

½

½

0

1

0

0

½

 

-

12

 IM Bulmaga, Irina (2440)

½

0

0

0

0

0

-

1

0

0

-

 

A 10. forduló párosítása:

Antoaneta Sztefanova - Elisabeth Paehtz

Gunaj Mammadzada - Dinara Szaduakasszova

Irina Bulmaga - Anna Muzicsuk

Zsanszaja Abdumalik - Katyerina Lahno

Marija Muzicsuk - Valentyina Gunyina

Nana Dzagnidze - Alina Kaslinszkaja

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Armageddon játszma döntött, Magnus Carlsen az FTX Crypto Cup online rapid viadal győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Magnus Carlsen az FTX Crypto Cup online rapid viadal győztese. A négyszeres norvég világbajnok a Meltwater Champions Chess Tour hatodik versenyének döntőjében az amerikai olimpiai bajnok Wesley So ellen diadalmaskodott. Carlsen és So első párharca 2-2-vel ért véget, a második párbajuk igazi thriller volt. Carlsen világossal megnyerte az első partit, So azonnal egyenlített. Harcos döntetlennel folytatták, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában. Következett a rájátszás két villámpartija. Az amerikai nagymester sötéttel az alapsor gyengeségét kihasználó kiskombinációval vezért nyert, összecsapásaik során előszöt vezetést szerzett. Carlsen sötéttel visszavágott, az első hely sorsa az Armageddon játszmában dőlt el. So a sötét színt választotta, így remidórral játszhatott, de Carlsen többé nem hibázott. Hihetetlen volt a világbajnok emocionális reakciója, a győzelem feletti öröme.  Magnus Carlsen és Wesley So a sorozaton harmadszor mérkőzött meg a döntőben, kétszer az amerikai sakkozó győzött. A világbajnokot a New in Chess Classic viadalon elért sikere után ismét győztesként ünnepelték, az összetett pontversenyben növelte előnyét, a harmadik Mastets torna megnyerésével a soroazatot lezáró döntő résztvevője lett. A harmadik helyért vívott mérkőzésen az orosz Jan Nepomnjacsij az első párharc 2-2-es eredménye után a második meccset 2,5-1,5-re nyerte meg az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen. A sorozat hetedik tornáját  június 24. és július 2.. között rendezik meg.

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be az FTX Crypto Cup online rapid viadal. A döntőben az amerikai olimpiai bajnok Wesley So ellen az első párharc 2-2-es eredménye után a második mérkőzést az Armageddon partiban elért győzelmével 4-3-ra nyerte meg. 

Május 23-án 16 résztvevővel kezdődött meg a kvalifikációs verseny, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába.

Wesley So magabiztos játékkal jutott be az FTX Crypto Cup döntőjébe. Kiegyensúlyozott teljesítményét jól mutatta, hogy okos versenyzéssel veretlenül játszotta végig a kvalifikációs versenyt. A negyeddöntőben a francia Maxime Vachier Lagrave ellen kettős győzelmet ért el, az elődöntőben a világbajnoki kihívó orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben higgadt védekezéssel hárította riválisa támadási kísérleteit, két sötét parti megnyerése kettős győzelmét jelentette. A 29 lejátszott partijában nem talált legyőzőre.

Jóval rögösebb volt Magnus Carlsen útja a fináléig. A kvalifikációs versenyen csak az utolsó fordulóban tudta bebiztosítani továbbjutását, hatodikként az amerikai Hikaru Nakamurával küzdött meg a negyeddöntőben. Négy eldőlt játszmával lett 2-2- az első meccsük, a második találkozón kétszer sötét volt eredményes, 2-2 után a rájátszást nyerte meg a világbajnok. Tejmur Radzsabovval szemben is 2-2 lett az első meccse, a második párharcot 3-1-re nyerte meg. Magnus Carlsen az előcsatározások során hat játszmában is vereséget szenvedett.

Wesley So és Magnus Carlsen a Champions Chess Tour sorozaton harmadszor vívott meg a döntőben. A CCT első versenyén, a Skilling Open fináléjában küzdöttek meg először, So a 2-2-es első mérkőzés után a második találkozón 3,5-2,5-re győzött. A harmadik torna, az Opera Euro döntőjében az első találkozójuk is 2-2 lett, a második meccset So 2,5-1,5-re megnyerte. A sorozat negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a harmadik helyért küzdöttek meg, a világbajnok 3-1-es, majd 2-1-es nyeréssel lett bronzérmes.

A döntő első párharca rosszul indult Wesley So számára, világossal szenvedett vereséget. Vezetésének birtokában a világbajnok világossal békés húrókat pengetett. A harmadik játszmában azonban meglepetés érte, So tökélezes felkészüláse, királyszárnyi akciója ellen nem volt ellenszere. A negyedik parti pontosztozkodással végződ9tt.

Az FTX Crypto Cup döntő első párharcának eredményei:

Wesley So (amerikai, 2770) – Magnus Carlsen (norvég, 2847) 2 – 2 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

A finálé második mérkőzését Magnus carlsen győzelemmel kezdte. Az elfogadott vezércselű játszmában a korai vezércsere után a világbajnok stílusának ideális állás jött létre. Wesley So-nak esélye sem volt, a norvég világelső lépésről-lépésre növelte előnyét, a sötét tábor gyalogszerkezeti gyengeségei végzetesek bizonyultak.

Wesley So-t a vereség nem rendítette meg, a szicíliai védelem Rossolimo-változatában visszavágott, a döntő során másodszor is kiegyenlített. Magnus Carlsen egyre nagyobb hátrányba került, az amerikai nagymester taktikai csapással minőséget nyert, anyagi előnyét boiztos kézzel érvényesítette.

A harmadik összecsapásuk a Semi-tarrasch védelem elméleti párbajában zajlott, So ponzos védekezéssel hárította Carlsen kezdeményezési kísérleteit, időben érkezett az ellenjátéka, a remek csata pontosztozkodással végződött. A negyedik játszma döntetlene után következhetett a rájátszás, a két villámparti, 5-5 perc gondolkodási idővel, 3-3 másodperc bónusszal.

27...Bc6

Magnus Carlsen oly széles megnyitási repertoárjából az új fegyvert vetette be, 1.b4-gyel nyitott. A küzdelmet sokáig egyenlő esélyek jellemezték, a világbajnok huszárjainak sikeres manővereinek köszönhetően kis előnyt ért el, majd drámai fordulat történt, Carlsen taktikai csapást nézett el, az alapsor gyengesége miatt elvesztette vezérét, csak egy bástyát kapott cserébe, So a teljesen összeomló világbajnok ellen vezetést szerzett, a második villámpartit világossal játszhatta…

A világbajnok a rövid szünetben az ingét pólóra cserélte, frissítőt vett magához, és a szicíliai védelmet választotta. Wesley So a győzelem küszöbén egyre bizonytalanabbá vált, eltékozolta kedvező esélyeit, Magnus Carlsen lendületbe jött, nagy lelki erővel játszva fordítani tudott, kiegyenlített.

Az elsőséget az Armageddon játszma döntötte el. So választhatott színt, remifórral a sötétet választotta, 4 perce volt Carlsen 5 percével szemben. A csatában azonban Carlsen egy pillanatra sem adott esélyt, tökéletes játékkal győzte le nagy riválisát. Hihetetlen volt Magnus Carlsen emocionális reakciója, győzelme feletti öröme, Wesley So higgadtan vette fogadta, hogy mekkora esélyt szalasztott el, a harmadik fináléjukban a drámai csatában alul maradt.  

Az FTX Crypto Cup döntő második párharcának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Wesley So (amerikai, 2770)  2 – 2, 2 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen  döntetlen

Rájátszás:

Magnus Carlsen – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Magnus Carlsen  0 – 1

Magnus Carlsen – Wesley So 1 - 0

A harmadik helyért vívott mérkőzésen Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov az első játéknapot négy gyors döntetlennel tudta le. A második párharcuk már igazi csatákat hozott. Döntőnek bizonyult, hogy az azerbajdzsáni nagymesternek rendszeresen meggyűlt a baja a gyorsan fogyó gondolkodási idővel. Az orosz világbajnoki kihívó győzelemmel kezdett, Radzsabov 95 lépéses nyeréssel egyenlített ki, az idő szorításában kellett megnyernie az ütközetet. Nepomnjacsij a harmadik összecsapásban ismét megadásra kényszerítette Radzsabovot, majd némi nehézség árán kiharcolta a bronzérmet jelentő döntetlent.

Az FTX Crypto Cup bronzmeccs második párharcának eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) 2,5 – 1,5

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij   1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   1 - 0

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij     döntetlen

Az összetett pontverseny állása:

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog