Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dubov bemattolta Carlsen királyát, Radzsabovval játszik az elődöntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal elődöntőjében az orosz Daniil Dubov az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg. A másik ágon a francia Maxime Vachier-Lagrave az örmény Levon Aronjannal csatázik. A negyeddöntő második játéknapjának szenzációjaként a 24 éves Daniil Dubov 2,5-0,5-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, a sorsdöntő partiban bemattolta a norvég világelsőt. Elsőként kettős győzelemmel Levon Aronjan jutott a legjobb négy közé. Két párharcot rájátszás döntött el. Maxime Vachier-Lagrave az amerikai Wesley So, Tejmur Radzsabov  az orosz Jan Nepomnjacsij ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második viadalán, az Airthings Masters torna negyeddöntőjében Levon Aronjan kettős győzelemmel biztosította továbbjutását, három párharc emlékezetes, fordulatokban gazdag csatákban dőlt el. Daniil Dubov ünnepelhetett, bemattolta a világbajnok Magnus Carlsent,  két továbbjutó hely sorsa a rájátszásban dőlt el.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 2 – 2 (1 – 0, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 – 1 (döntetlen, 1 - 0, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Jan Nepommjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 – 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Felfokozott érdeklődés kísérte Daniil Dubov és a világbajnok Magnus Carlsen összecsapását. Az első mérkőzésük játszmái is izgalmasan alakultak, a „visszavágó” drámai fordulatai minden képzeletet felülmúltak.

 

Magnus Carlsen a 19. lépésben hibázott, minőségáldozatra kényszerült. Daniil Dubov nyerőesélyes állásban egyre bizonytalanabban játszott, jelentős időhátrányba is került, a világbajnok ellenjátékhoz jutott. Dubov az őrült kapkodás közepette bástyáival betört a hetedik sorra, a világelső királyát fenyegette, amikor Carlsen nem találta meg az egyetlen védőlépést. A „király” királya nem tudott a matthálóból megmenekülni.

A második összecsapásuk Carlsen elképzelése mentén alakult, a pozíciós küzdelemben 24 éves ellenfele sebezhető volt. A világbajnok a bástyavégjátékban azonban nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét.

 

A katalán megnyitásban ütköztek meg harmadszor, Carlsen kockázatos változatot választott, Dubov a 18. lépésben tűz alá vehette volna a sötét vezérszárnyi gyalogokokat, de elmulasztotta a kínálkozó lehetőséget. Drukkereiben meghűlt a vér, amikor a 27. lépésben tisztet nézett el. Magnus Carlsen válogathatott a nyerések között, amikor szinte leblokkolt, időelőnyét is elpazarolta, királya körül váratlanul viharfelhők gyülekeztek, 34…Ve7?? lépése megpecsételte sorsát. Daniil Dubov két kezét a magasba emelte, ünnepelhetett, legyőzte Magnus Carlsent!

Az első játéknapon Wesley So világossal Maxime Vachier-Lagrave szicíliai védelme ellen túlzott kockázatokat vállalt, a bonyodalmakban sebezhető volt, 3-1-re elbukta a meccset.

A visszavágóra stratégiát váltott, a Grünfeld védelemben pozíciós küzdelemre kényszerítette MVL-t. A francia nagymester sokáig jól védekezett, de sz idő szorításában végül nem tudta sikeresen feltartóztatni So szabadgyalogját. az amerikai nagymester nyeréssel kezdte a második meccsüket.

A spanyol megnyitás berlini változatában MVL nem tudott előnyt kicsiholni, a harmadik játszmájuk csak 9 lépésig tartott, aligha növelte So népszerűségét a lépésismétléses remi.

Maxime Vachier-Lagrave a negyedik partiban kockáztatott, hogy kiegyenlítsen, elkerülje a rájátszást. Kalandos összecsapásuk 104 lépésben lett döntetlen, mindketten komoly esélyeket hagytak kihasználatlanul. Következett a rájátszás, két 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal a két villlámparti.

Wesley So negyedszer döntött a berlini változat mellett, de ezúttal ledőlt a „berlini fal”.

 

A hátrányba került So lendületes támadással egyenlített ki. Az Armageddon játszmában a magasabb Élő-pontos Naxime Vachier-Lagrave választhatott színt, a sötét mellett voksolt, 4 perce volt So 5 percével szemben, de remifórja. A Skilling Open győztese világossal előnyösebb végjátékát nem tudta megnyerni, Vachier-Lagrave a döntetlennel az elődöntőbe jutott.

 

A legkönnyebben Levon Aronjan lett a legjobb négyes tagja. Hikaru Nakamura ellen az első mérkőzésüket is magabiztos játékkal nyerte meg. Az olimpiai bajnokok párharcában a háromszoros győztes örmény nagymester a folytatásban is jeleskedett. Kettős győzelemmel zárta a meccsüket, Nakamurának egy pillanatra sem adott esélyt.

 

Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov első mérkőzésén négy küzdelmes döntetlen született. A második párharcot az azerbajdzsáni sakkozó győzelemmel kezdte, az orosz bajnok jó esélyt szalasztott el a következő összecsapásukban.

Békésnek mondható döntetlennel folytatták, majd szinte feje tetejére állt a világ a negyedik játszmában. Tejmur a királyindiai védelmű csatában nagy támadáshoz jutott, Nepomnjacsij királyának élete csak hajszálon függött, amikor váratlanul az akció kifulladt, a csalódott Radzsabov a tarthatónak tűnő végjátékot elbukta, Nepomnjacsij kiegyenlített, sőt győzelemmel kezdte a rájátszást is.

 

Tejmur Radzsabovnak nem sok választása maradt a második villámpartira, extrém nyitással rosszabb állást vállalt, majd rámosolygott a szerencse. Nepomnjacsij elnézte a 21…Fe3!! szenzációs taktikai csapást. Radzsabov a sötéttel elért győzelmével kiegyenlített.

Jan Nepomnjacsij az Armageddon játszmában a világos színt választotta, Tejmur Radzsabov másodszor is a királyindiai védelemre szavazott, a döntetlennel pedig célba ért.

  

 

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2,5 – 0,5 (2 – 2)

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  döntetlen

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2741) -  Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 3,5 – 3,5 (1 – 3)

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen  

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen 

    

Rájátszás:

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  1 - 0  

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave    1 - 0

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 0 (2,5 – 1,5)

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura 1 - 0

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  0 - 1 

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) -  Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 3,5 – 3,5 (2 – 2)

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij   döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  1 - 0 

Rájátszás:

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters negyeddöntőjében Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave győzelemmel kezdett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal negyeddöntőjében a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan győzött az első négyjátszmás párharcban. Fekete napot zártak az amerikai nagymesterek, Wesley So és Hikaru Nakamura. Az előcsatározásból csak csodával határos módon továbbjutó MVL mindkét sötét partiját megnyerte So ellen, 3-1-es győzelmet ért el. Aronjan 2,5-1,5-re győzte le Nakamurát, három döntetlen mellett a második partiban diadalmaskodott, a negyedik ütközetben megkegyelmezett ellenfelének. A világbajnok Magnus Carlsen győzelemmel kezdte az orosz Daniil Dubov elleni párharcát, aki remit ígérő bástyavégjátékban hibázott óriást. A harmadik összecsapás során a norvég világelső leütött egy „mérgezett’ gyalogot, az orosz titán támadása átütött, Carlsen nem tudta leplezni csalódottságát veresége és a 2-2-es eredmény miatt. Négy döntetlen született az orosz Jan Nepomnjacsij és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov küzdelmes meccsén. Szerdán játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei, Vachier-Lagrave és Aronjan 2-2-vel is továbbjutnak.

A Champions Chess Tour második viadalán a körversenyből továbbjutó nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken kétpárharc is eldőlt, Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan győzelmet ünnepelhetett.

Az Airthings Masters előcsatározásai során a 9. fordulóig remek teljesítményt nyújtó Daniil Dubov a hajrában elszenvedett két veresége miatt csak a drámai „végjátékban” végül nyolcadikként kvalifikálta magát, jutalomként a negyeddöntőben a világbajnok Magnus Carlsennel mérkőzhet meg. Korábban 10 rapid és villámpartiban mérték össze erejüket, a norvég világelső 4-3-ra vezetett.

Magnus Carlsen a megszokottnál halványabb teljesítménnyel a sok taktikai döntetlennel fűszerezett kvalifikációs körversenyen az első helyen végzett. Dubov elleni mérkőzését győzelemmel kezdte, kis előnyét a végjátékban eltékozolta. A 24 éves Dubov sokáig jól játszotta a bástyavégkátékot, majd vesztőt húzott, a 72 lépésben feladásra kényszerült.

Dubovot a vereség nem törte le, világossal alaposan megszorongatta a világbajnokot, Carlsen nagyot küzdött a remiért.

A harmadik játszmában Dubov sötéttel győzte le Carlsent. A világbajnok az egyenlő esélyű állásban leütött egy „mérgezett gyalogot”. A vezére messze eltávolodott a frontvonaltó, Dubov 31…f5! lépése után többé védelmet nem találhatott, a sötét nehézüteg akciója átütött.

A negyedik összecsapás békésebb légkörben folyt, 2-2-vel ért véget első találkozójuk.

A rajtlistán második Maxime Vachier-Lagrave a körversenyen az utolsó játszmájáig nyeretlen volt, de két partit is vesztett. MVL utolsó partiját Alekszandr Griscsuk ellen megnyerte, a riválisok bakijai miatt végül hetedikként jutott tovább. A Skilling Open győztese, Wesley So pragmatikus játékkal, veretlenül másodikként hozta a „kötelező”. Korábban 43 rapid és villámpartiban csatáztak, So 10-9-re vezetett.

Az első párharcukra a spanyol megnyitás berlini változatéban és a szicíliai védelem Najdorf-változatában vívott elméleti párbajt. MVL világossal nem tudott előnyt kicsiholni, míg sötéttel kétszer is vereséget márt So-ra.

Remek csatát hozott a második összecsapásuk, mindketten bíztak házielemzésükben, a bonyodalmakat aligha lehetett volna vállalni alapos felkészültség nélkül. Taktikai adok-kapok felsőfokon, So végzetét egy könnyelmű bástyalépése okozta, MVL kiskombinációval szerzett vezetést.

Az idei amerikai bajnokság győztese, a vírusjárvány miatt rapid versenyként megrendezett viadal első helyezettje a negyedik partiban fokozott kockázatot vállalt, királya mesteréges sáncolása nem tudta megoldani gondjait. A francia nagymester előnyös állást játszhatott, a 3-1-es győzelme önbizalmat adhat a „visszavágóra”. Wesley So a Skilling Open negyeddöntőjét is vereséggel kezdte Tejmur Radzsabovval szemben.

Levon Aronjan sikerrel vívta meg Hikaru Nakamura elleni első csatáját. Sokadszor néztek farkasszemet, rapid és villámpartiban hetvennégyszer viaskodtak, az amerikai nagymester meggyőző fölénnyel, 29-11-re vezetett.

Izgalommentes döntetlen lett az első játszmájuk, pozíciós küzdelmet láttunk a második partiban. Aronjan térelőnyének köszönhetően előkészíthette a királyszárnyi akcióját. Vezért nyert két bástya ellenében, az állást pontosan értékelte, vezérének aktivitása győzelemhez vezetett.

A párharcuk első meccse két döntetlennel ért véget, Aronjan a negyedik játszmában „megkegyelmezett” riválisának.

Négy döntetlen született Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov küzdelmében, a partik korántsem voltak békés hangulatúak. Korábban 11-szer mérkőztek meg, csak kétszer osztoztak meg a ponton, Nepomnjacsij ötször, Radzsabov négyszer nyert.

Tejmur Radzsabov kedvező esélyt szalasztott el a nyitányon, 73 lépésben remiztek. Egyenlő esélyű küzdelmet láttunk a folytatásban. A Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajuk is döntetlennel ért véget.

A negyedik összecsapásuk 104 lépésig tartott, a jó huszár a rossz futó elleni végjátékban Nepomnjacsij pontos védekezéssel harcolta ki a döntetlent.

A negyeddöntő első mérkőzéseinek eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2 - 2

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  1 - 0

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Magnus Carlsen döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Wesley So (amerikai, 2741)  3 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So    döntetlen

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave    0 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  1,5 – 2,5

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)  2 - 2

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters viadalon nagy izgalmak után dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal kvalifikációs versenyének harmadik játéknapján, a befejező három fordulóban fordulatokban gazdag játszmákban dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa. A kilencedik körben az élen álló hat nagymesterből csak az amerikai Hikari Nakamura tudott nyerni, az orosz rangadón Jan Nepomnjacsij legyőzte Daniil Dubovot. A félpontos előnnyel vezető Nakamura tizedik partiját elbuta a világbajnok Magnus Carlsennel szemben, a norvég világelső várhatta az első helyről az utolsó fordulót. A nyeretlen francia Maxime Vachier-Lagrave megragadta az esélyt, a holland Anish Giri elleni nyerése végül a továbbjutását jelentette Dubov veresége ellenére folytathatja a versengést. A holtversenyeket az azonos pontcsoportban végzettek egymás elleni eredménye döntötte el, Magnus Carlsen lett a győztes. A negyeddöntőben Magnus Carlsen-Daniil Dubov, Tejmur Radzsabov-Jan Nepomnjacsij, Hikaru Nakamura-Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave- Wesley So párharcok lesznek, két-két négyjátszmás mérkőzés dönt.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az Airthings Masters viadalon a kvalifikációs körversenyt befejező három fordulóban fordulatokban gazdag küzdelmekben dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa.

 

Hatan zárták holtversenyben az első helyen a második játéknapot, Hikaru Nakamura a kilencedik körben elért győzelmével egyedül állt az élen. Az amerikai sakkozó tetszetős taktikai csapással került döntő előnybe David Anton Guijarroval szemben.

 

Az orosz rangadón Daniil Dubov fölöslegesen bocsátkozott kalandokba Jan Nepomnjacsij elleni csatájában, elszenvedte második vereségét, az idei bajnok a fontos nyeréssel megelőzte honi riválisát.

A világbajnok Magnus Carlsen és Alekszandr Griscsuk küzdelme 114 lépésig tartott. A norvég világelső a bástyavégjátékban nem tudta gyalogelőnyét érvényesíteni a nagy időzavarban is jól védekező ellenfelével szemben.

Levon Aronjan sem találta előnyösebb állásában a nyerést ígérő lehetőséget. Wesley So és Tejmur Radzsabov gyors remivel „rápihentek” a hajrára.

 

Megragadta az esélyt Anish Giri, a szicíliai védelmű ütközetben Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert. Úgy tűnt, hogy MVL második vesztésével búcsút mondhatott továbbjutási reményeinek.

A  9. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - David Anton Guijarro (spanyol, 2667)  1 - 0

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Pentala Harikrisna (indiai, 2705) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) -  Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

A verseny állása:

1.Hikaru Nakamura 5,5 pont

2-6. Levon Aronjan, Tejmur Radzsabov, Wesley So, Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen 5

7-8. Daniil Dubov és Alekszandr Griscsuk 4,5

9-10. Anish Giri és Pentala Harikrishna 4

11. Maxime Vachier-Lagrave 3,5

12. David Anton Guijarro 3

A tizedik kör egyetlen győzelmét Magnus Carlsen aratta, Hikaru Nakamura döntetlent ígérő állásban húzott vesztőt, futója végzetes kötésbe került. A világbajnok átvette a vezetést.

Tejmur Radzsabov bebiztosíthatta volna negyeddöntőbe jutását MVL ellen, a francia nagymester a poklokat is megjárva menekült meg a vereségtől.

A döntetlenek Wesley So-nak, Jan Nepomnjacsijnak és Levon Aronjannak kedveztek. Anish Giri és Alekszandr Griscsuk pontosztozkodásának az orosz nagymester örülhetett jobban.

A 10. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov döntetlen

Pentala Harikrisna - Wesley So  döntetlen

Daniil Dubov - Levon Aronjan  döntetlen

David Anton Guijarro - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura 1 - 0

Anish Giri - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 6 pont

2-6. Hikaru Nakamura, Levon Aronjan, Wesley So, Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov 5,5

7-8. Daniil Dubov és Alekszandr Griscsuk 5

9-10. Anish Giri és Pentala Harikrishna 4,5

11. Maxime Vachier-Lagrave 4

12. David Anton Guijarro 3,5

 

Az utolsó fordulóban gyorsan remizett Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen, a világbajnok a megszokottnál halványabb teljesítménnyel végül az első helyen végzett, az orosz bajnok révbe ért.

 

Úgy tűnt, hogy Daniil Dubov számára Wesley Ao elleni veresége a végállomást jelenti, de a kedvező eredmények megsegítették a mezőny legfiatalabb résztvevőjét. A sötét alapsor gyengeségét So remekül használta ki.

Hikaru Nakamura pontos játékkal érvényesítette anyagi előnyét Anish Giri ellen, a hollandok legjobbja búcsúzni kényszerült. Nem veszélyeztette Levon Aronjan továbbjutását váratlan veresége. Tejmur Radzsabovnak nem kellett kockáztatnia Penta Harikrishnával szemben.

 

A tíz fordulón át nyeretlen Maxime Vachier-Lagrave sötéttel győzte le Alekszandr Griscsukot, a nyerés az utolsó előtti helyről a hetedikre „repítette”. Az azonos pontcsoportban végzettek sorrendjét az egymás elleni eredmények, majd a több győzelem döntötte el.

Az utolsó forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Hikaru Nakamura -  Anish Giri  1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Magnus Carlsen döntetlen

Levon Aronjan - David Anton Guijarro  0 - 1

Wesley So - Daniil Dubov 1 - 0

Tejmur Radzsabov - Pentala Harikrisna döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

½

1

½

½

½

½

1

½

½

½

½

2

 Wesley So (2741)

½

 

½

½

½

½

½

1

½

½

1

½

3

 Hikaru Nakamura (2829)

0

½

 

½

½

½

½

½

½

1

1

1

4

Jan Nepomnjacsij (2778)

½

½

½

 

½

½

1

1

½

0

½

½

6

5

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

 

½

½

½

½

½

½

1

6

6

 Levon Aronjan (2778)

½

½

½

½

½

 

½

½

½

½

1

0

7

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

½

½

0

½

½

 

½

½

1

0

½

5

8

 Daniil Dubov (2770)

0

0

½

0

½

½

½

 

½

½

1

1

5

9

 Pentala Harikrishna (2705)

½

½

½

½

½

½

½

½

 

½

0

½

5

10

Alekszandr Griscsuk (2784)

½

½

0

1

½

½

0

½

½

 

½

½

5

11

 Anish Giri (2731)

½

0

0

½

½

0

1

0

1

½

 

½

12

David Anton Guijarro (2667)

½

½

0

½

0

1

½

0

½

½

½

 

A negyeddöntőben kedden és szerdán két-két négyjátszmás párharcokra kerül sor.

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters online rapid viadalon nyolc forduló után hatan az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal nyolcadik fordulója után hatos holtverseny az élen. A világbajnok Magnus Carlsen, az amerikai Hikaru Nakamura, az örmény Levon Aronjan, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, az amerikai Wesley So és az orosz Daniil Dubov gyűjtött 4,5-4,5 pontot. A második játéknap 24 játszmájából csak három végződött döntéssel. A norvég világelső egyetlen győzelmét az ötödik körben aratta, Dubov ellen nyert. Nagy taktikai harc folyik, a nagymesterek keveset kockáztatnak. A 12 résztvevő körversenyéről az első nyolc helyezett jut a torna kieséses rendszerű fázisába. Hétfőn három fordulóval ér véget a kvalifikációs torna, a küzdelem két-két négyjátszmás párharcokkal folytatódik. A verseny díjalapja 200 ezer dollár, a győztes 60 ezret nyer.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az Airthings Masters viadal második játéknapján lejátszott 24 partiból csak három összecsapás dőlt el, a kiegyenlített erők küzdelmében a nagymesterek kevés kockázatot vállaltak. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut a kieséses rendszerű folytatásba.

 

Az ötödik fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen megszerezte első győzelmét. Daniil Dubov kissé hátrányosabb állását sokáig jól védte, a gyaloghátrányos végjátékban azonban nagy hibát követett el.

Anish Giri feledtette eddigi szerény teljesítményét, jó játékkal fosztotta meg veretlenségétól Pentala Harikrishnát. Gyors remi lett az amerikai rangadó. Jan Nepomnjacsij és Levon Aronjan a skót megnyitásban vívott elméleti párbajt. Tejmutr Radzsabov kecsegtető esélyt szalasztott el. MVL-nek négy a három elleni bástyavégjátékban a remiért kellett küzdenie.

Az 5 forduló eredményei:

David Anton Guijarro (spanyol, 2667) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Daniil Dubov (orosz, 2770)  1 - 0

Anish Giri (holland, 2731) - Pentala Harikrisna (indiai, 2705) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Wesley So (amerikai, 2741)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Levon Aronjan (örmény, 2778) döntetlen

 

A hatodik forduló utánmár hatan osztották az első helyet. Daniil Dubov a világbajnoktól elszenvedett veresége után Anish Girire mért csapást. A holland sakkozó „feltámadása” csak egy fordulóig tartott.

David Anton Guijarro egy pillanatra sem adott esélyt Magnus Carlsennek. Az „ősi riválispk” csatájában Levon Aronjan a középjátékban rontott, MVL a kínálkozó lehetőséggel nem tudott élni. Wesley So került minden kockázatot, megőrizte félpontos előnyét az egyik nagy riválissal, Jan Nepomnjacsijjal szemben. Hikaru Nakamura sorozatban ötödször remizett.

A 6. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronjan  döntetlen

Wesley So - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Tejmur Radzsabov - Hikaru Nakamura  döntetlen

Pentala Harikrisna - Alekszandr Griscsuk  döntetlen 

Daniil Dubov -  Anish Giri  1 - 0

David Anton Guijarro - Magnus Carlsen  döntetlen

Arra kevesen számítottak, hogy a következő két fordulóban valamennyi játszma döntetlennel érjen véget. A hetedik körben a holtversenyben vezetők közül Levon Aronjan és Wesley So egymás elleni remivel mindketten elégedettek lehettek. Még mindig nyeretlen Maxime Vachier-Lagrave, a világbajnok Magnus Carlsen békés varit játszott meg. Az orosz derbin Daniil Dubov megtartotta félpontos előnyét Alekszandr Griscsuk előtt, ahogy Tejmur Radzsabov is visszaverte Jan Nepomnjacsij próbálkozásait. Hikaru Nakamura is pragmatikusan sakkozott. A két sereghajtó, Anish Giri és David Anton Guijarro nem tudta csökkenteni ponthátrányát.

A 7. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Anish Giri - David Anton Guijarro  döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Daniil Dubov  döntetlen

Hikaru Nakamura - Pentala Harikrisna  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Tejmur Radzsabov döntetlen

Levon Aronjan - Wesley So  döntetlen

 

A játéknap befejező fordulójában az éllovasok, Daniil Dubov és Hikaru Nakamura, Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan a remikkel megtartották pozíciójukat. Anish Giri kicsit „megizzasztotta” Magnus Carlsent. Az orosz bajnok Jan Nepomnjacsij ellen Pentala Harikrishna kis előnyből remizett. Wesley So a spanyol megnyitásban biztos kézzel tartotta az egyensúlyt. David Anton Guijarro és Alekszandr Griscsuk megnyitáselméleti párbaja 20 lépésig tartott.

 

Nyolc forduló után öten még veretlenek, hárman nyeretlenek. A 48 játszmából mindössze tíz összecsapásban született döntés.

A 8. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So  döntetlen

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan  döntetlen

Pentala Harikrisna - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Daniil Dubov - Hikaru Nakamura  döntetlen

David Anton Guijarro - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Magnus Carlsen - Anish Giri döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Magnus Carlsen  (2881)

 

-

½

½

½

1

-

-

½

½

½

½

2

 Hikaru Nakamura (2829)

-

 

½

½

½

½

1

½

½

½

-

-

3

 Levon Aronjan, (2778)

½

½

 

½

½

-

½

½

½

-

1

-

4

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

 

-

½

½

½

-

-

½

1

5

 Wesley So (2741)

½

½

½

-

 

-

½

½

½

-

1

½

6

 Daniil Dubov (2770)

0

½

-

½

-

 

½

-

½

½

1

1

7

 Alekszandr Griscsuk (2784)

-

0

½

½

½

½

 

1

-

½

-

½

4

8

 Jan Nepomnjacsij (2778)

-

½

½

½

½

-

0

 

1

½

½

-

4

9

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

½

½

-

½

½

-

0

 

½

-

½

10

 Pentala Harikrishna (2705)

½

½

-

-

-

½

½

½

½

 

0

½

11

 Anish Giri (2731)

½

-

0

½

0

0

-

½

-

1

 

½

3

12

 David Anton Guijarro (2667)

½

-

-

0

½

0

½

-

½

½

½

 

3

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters első játéknapja után ötös holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters első játéknapja, négy forduló után ötös holtverseny az élen. Az amerikai Hikaru Nakamura, az örmény Levon Aronjan, az orosz Daniil Dubov, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az amerikai Wesley So egy-egy nyeréssel holtversenyben vezet. A világbajnok Magnus Carlsen négy döntetlennel rajtolt, az első fordulóban egylépéses nyerést puskázott el Aronjannal szemben. A 12 résztvevő körversenyéről az első nyolc helyezett jut a torna kieséses rendszerű fázisába. Vasárnap újabb négy fordulóra kerül sor.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az online rapid Airthings Masters viadal első játéknapján lejátszott 24 partiból csak hét összecsapás dőlt el, a kiegyenlített erők küzdelmében a nagymesterek kevés kockázatot vállaltak. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut a kieséses rendszerű folytatásba.

Az első forduló egyetlen győzelmét Hikaru Nakamura aratta. Alekszandr Griscsuk a bástyavégjátékban többször is hibázott, döntetlenhez vezető folytatásokat hagyott ki, de az amerikai nagymester sem játszott hibátlanul.

 

A nyitány legnagyobb bakijait a világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan küzdelmében láttuk. Az örmény nagymester bástyát nézett el, a norvég világelső az egylépéses nyerést nem vette észre.

 

David Anton Guijarro megszorongatta a Skilling Open győztesét, Wesley So-t. a többi partiban békésebb pontosztozkodások történtek.

Az első forduló eredményei:

Pentala Harikrisna (indiai, 2705) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

David Anton Guijarro (spanyol, 2667) – Wesley So (amerikai, 2741) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) döntetlen

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 - 1

A folytatásban elmaradt a remélt nagy csata Wesley So és Magnus Carlsen partijában, az amerikai nagymester az óvatosság jegyében kezelte a királyindiai védelmet. Az orosz rangadón javított Alekszandr Griscsuk.

 

A szicíliai védelem bonyodalmaiban Levon Aronjan kerekedett felül. Tejmur Radzsabov szabadgyalogja sikerrel nyomult előre. MVL és Hikaru Nakamura olasz megnyitásában sötét kerülhetett volna előnybe. Pentala Harikrishna és Daniil Dubov játszmája örökös sakkal ért váget.

A 2. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Hikaru Nakamura döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Alekszandr Griscsuk  0 - 1

Levon Aronjan - Anish Giri  1 - 0

Wesley So – Magnus Carlsen döntetlen

Tejmur Radzsabov - David Anton Guijarro  1 - 0

Pentala Harikrisna - Daniil Dubov  döntetlen

A harmadik fordulóban Anish Giri világossal 25 lépésben vesztett Wesley So ellen. Tejmur Radzsabov nagyot küzdött a döntetlenért Magnus Carlsennel szemben, a világbajnok nem tudta feltörni passzív állását. Alekszandr Griscsuk és Levon Aronjan remije 18 lépésben született meg. Daniil Dubov és MVL élvezetes küzdelemben osztozott meg a ponton. Hikaru Nakamura nem tudta kihasználni Jan Nepomnjacsij hibáját. Kölcsönös pontos játékkal remizett David Anton Guijarro és Pentala Harikrishna.

A 3. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

David Anton Guijarro - Pentala Harikrisna  döntetlen

Magnus Carlsen - Tejmur Radzsabov döntetlen

Anish Giri - Wesley So  0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Levon Aronjan  döntetlen

Hikaru Nakamura - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

A negyedik körben elsőként Pentala Harikrishna és Magnus Carlsen játszmája fejeződött be, a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában mindössze 24 lépésben remiztek. Levon Aronjan és Hikaru Makamura sem élezte ki a küzdelmet. Két egymást követő vereség után Anish Giri megállt a lejtőn.

 

MVL nyerőesélyt szalasztott el Jan Nepomnjacsij ellen, az orosz nagymester a szerencsés győzelemmel ötven százalékon zárta a játéknapot. Daniil Dubov tisztáldozattal élezte ki a küzdelmet, David Anton Guijarro elszenvedte második vereségét.

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Levon Aronjan - Hikaru Nakamura  döntetlen

Wesley So - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Tejmur Radzsabov - Anish Giri  döntetlen

Pentala Harikrisna - Magnus Carlsen  döntetlen

Daniil Dubov - David Anton Guijarro 1 - 0

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Hikaru Nakamura (2829)

 

½

-

-

-

1

-

-

½

½

-

-

2

 Levon Aronjan (2778)

½

 

-

-

-

½

½

-

-

-

1

-

3

 Daniil Dubov (2770)

-

-

 

½

-

-

-

½

-

½

-

1

4

 Tejmur Radzsabov (2758)

-

-

½

 

-

-

½

-

-

-

½

1

5

 Wesley So (2741)

-

-

-

-

 

½

½

-

-

-

1

½

6

Alekszandr Griscsuk (2784)

0

½

-

-

½

 

-

-

1

-

-

-

2

7

Magnus Carlsen (2881)

-

½

-

½

½

-

 

½

-

-

-

-

2

8

Pentala Harikrishna (2705)

-

-

½

-

-

-

½

 

-

½

-

½

2

9

 Jan Nepomnjacsij (2778)

½

-

-

-

-

0

-

-

 

1

½

-

2

10

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

-

½

-

-

-

-

½

0

 

-

-

11

 Anish Giri (2731)

-

0

-

½

0

-

-

-

½

-

 

-

1

12

 David Anton Guijarro (2667)

-

-

0

0

½

-

-

½

-

-

-

 

1

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik a Champions Chess Tour Airthings Masters online rapid viadala

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

December 26. és január 3. között rendezik meg a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozat első Major versenyét, a 12 résztvevős Airthings Masters viadalt. Először körmérkőzés dönti el a nyolc továbbjutót, a csatározás kieséses rendszerben folytatódik. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 200 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és biztosítja a döntőbe jutását. Szombaton 15 órakor tööbek között Magnus Carlsen és Levon Aronjan összecsapással kezdődik torna, az első két nap négy fordulóra kerül sor, hétfőn három körrel ér véget a kvalifikációs viadal.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg, az amerikai Wesley So sikerével zárult Skilling Open viadallal kezdődött szériában hat rapid versenyre, három Major tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül a körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már a kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Major versenyen tizenketten csatáznak, magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek.

A Skilling Open fináléjában Wesley So legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, aki 30. születésnapján szenvedett vereséget, az Airthings Masters viadalon a norvég világelső visszavágásra készül.  

A pontverseny állása:

 

#

Az Airthings Masters résztvevői

FED

Élő

H.

Rapid

H.

Életkor

1

Magnus Carlsen

NOR

2862

1

2881

1

30

2

Jan Neponjacsij

RUS

2784

4

2778

9

30

3

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2784

5

2860

2

30

4

Levon Aronjan

ARM

2781

6

2778

8

38

5

Alekszandr Griscsuk

RUS

2777

7

2784

7

37

6

Wesley So

USA

2770

9

2741

21

27

7

Tejmur Radzsabov

AZE

2765

10

2758

14

33

8

Anish Giri

NED

2764

11

2731

24

26

9

Hikaru Nakamura

USA

2736

20

2829

4

33

10

Pentala Harikrishna

IND

2732

22

2705

34

34

11

Daniil Dubov

RUS

2702

37

2770

12

24

12

David Anton Guijarro

ESP

2675

60

2667

72

25

A díjazás:

 

A menetrend:

 

Szombaton 15 órakor négy fordulóval kezdődik meg a csatározás.

 

Az első forduló párosítása:

Pentala Harikrisna – Maxime Vachier-Lagrave

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov

David Anton Guijarro – Wesley So

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Alekszandr Griscsuk – Hikaru Nakamura

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Cercle d'Echecs de Monte-Carlo az Európa-kupa győztese, a Hello Sakk a hetedik helyen végzett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttese győzött az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupáján. A rajtlistát vezető csapat éltábláján a világranglista második orosz Alekszandra Gorjacskina játszott, még négy nemzet nagymesternői alkották az együttest. Két orosz gárda végzett még a dobogón, az UGRA és a GAMBIT Volgográd. A magyar színeket képviselő Hello Sakk a hetedik helyen fejezte be szerelését, olimpiai válogatottunk tagjai három mérkőzést nyertek meg, két találkozójuk döntetlennel ért véget, négy meccset vesztettek el.

 

A döntő második játéknapja két nagy meglepetéssel kezdődött meg. A német SK Schwäbisch Hall 3-1-re legyőzte a rajtlistát is vezető, élen álló monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttesét. A GAMBIT Volgográd az ukrán olimpiai válogatott tagjaiból összeállított Kijev Sakkszövetség csapatára mért vereséget.

Rosszul kezdte a finálé folytatását a Hello Sakk négyese, négy forduló után az utolsó helyen áll azerbajdzsáni Odlar Yurdu csapatától szenvedett vereséget. Különösen fájó volt éltáblásunk, Hoang Thanh Trang veresége, Gunaj Mammadzada támadását vezéráldozattal fejezte be. Gara Tícia kecsegtető állást rontott el.

Az 5. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  UGRA

  Poland Hussars

:

2

  GAMBIT Volgográd

  Kyiv Chess Federation - Greco

3

:

1

3

  SK Schwäbisch Hall

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

3

:

1

4

  Clichy-Echecs-92

  TREMBLAY EN FRANCE

3

:

1

5

  Odlar Yurdu

  Hello Sakk

3

:

1

Odlar Yurdu (azerbajdzsáni) – Hello Sakk 3 – 1

Gunaj Mammadzada (2443) – Hoang Thanh Trang (2404) 1 – 0

Papp Petra (2336) – Gulnar Mammadova (2382) döntetlen

Hanim Balajeva (2376) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) döntetlen

Gara Tícia (2383) – Turkan Mamediarova (2309) 0 - 1

A nem várt vereség megingatta nagymesternőinket, a „lengyel huszárok” elleni találkozó is nagyon rosszul kezdődött, Hoang Thanh Trang 19 lépésben kapott ki. Gara Anita hosszú csatában maradt alul, Papp Petra elvesztette veretlenségét, Tícia nyerőesélyes állását a kapkodásban elremizte.

Nehezen nyert a monacói gárda, az ukránok taroltak. A Gambit Volgográd újabb rangadót vívott meg sikerrel. Kétpontos előnnyel vezetett a monacói gárda, a két orosz csapat és a lengyel együttes a második helyet osztotta. A Hello Sakk a tizedik helyre csúszott vissza.

A 6. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  Hello Sakk

:

½

2

  TREMBLAY EN FRANCE

  Odlar Yurdu

1

:

3

3

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Clichy-Echecs-92

:

4

  Kyiv Chess Federation - Greco

  SK Schwäbisch Hall

4

:

0

5

  UGRA

  GAMBIT Volgogáad

:

Poland Hussars (lengyel) – Hello Sakk 3,5 – 0,5

Jolanta Zawadzka (2399) – Hoang Thanh Trang (2404) 1 – 0

Gara Anita (2350) – Anna Kubicka (2256) 0 – 1

Julia Antolak (2307) – Papp Petra (2336) 1 – 0

Gara Tícia (2383) – Klaudia Kulon (2347) döntetlen

A döntő hetedik fordulójában a Hello Sakk megszerezte második győzelmét, a francia ellenfél csapatában amerikai, indiai, kazh és üzbég sakkozónő játszott. Trang „mélyrepülése” folytatódott, társai javítottak.

Az UGRA lépéselőnyt szerzett a második helyért vívott versengésben. Mind a négy játszmában döntés született az orosz és a lengyel csapat vetélkedésében.

A 7. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  GAMBIT Volgográd

  Poland Hussars

2

:

2

2

  SK Schwäbisch Hall

  UGRA

:

3

  Clichy-Echecs-92

  Kyiv Chess Federation - Greco

1

:

3

4

  Odlar Yurdu

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

:

5

  Hello Sakk

  TREMBLAY EN FRANCE

3

:

1

Hello Sakk - TREMBLAY EN FRANCE  (francia) 3 – 1

Hoang Thanh Trang (2404) - Gulrukhbegim Tokhirjonova (2378) 0 – 1

Nandhidhaa P V (2365) – Papp Petra (2336) 0 - 1

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Gulmira Dauletova (2365) 1 – 0

Nafisa Muminova (2274) – Gara Tícia (2383) 0 - 1

 

A Cercle d’Echecs de Monte-Carlo a viadal nyolcadik körében a Hello Sakk elleni győzelmével bebiztosította első helyét. Elisabeth Paehtz 19 lépéses villámgyőzelmet aratott. Az első két táblán nagymesternőink jól tartották magukat neves ellenfeleikkel szemben.  Tícia a hátrányos bástyavégjátékot nem tudta megmenteni. A dobogós helyezésekért vívott versengésben az UGRA lépéshátrányba került váratlan vereségével.

A 8. forduló eredményei:

T.

  Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  TREMBLAY EN FRANCE

2

:

2

2

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Hello Sakk

3

:

1

3

  Kyiv Chess Federation - Greco

  Odlar Yurdu

:

4

  UGRA

  Clichy-Echecs-92

:

5

  GAMBIT Volgográd

  SK Schwäbisch Hall

3

:

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo (monacói) – Hello Sakk 3 – 1

Alekszandra Gorjacskina (2593) – Hoang Thanh Trang (2404) döntetlen

Gara Anita (2350) – Nana Dzagnidze (2524) döntetlen

Elisabeth Paetz (2467) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 1 – 0

Gara Tícia (2383) – Monika Socko (2411) 0 - 1

 

Az utolsó forduló előtt a verseny állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 * 

2

3

1

13

18,5

143,5

2

GAMBIT Volgográd

 * 

3

2

2

3

10

18,0

138,0

3

Kyiv Chess Federation - Greco

1

 * 

3

3

2

4

9

18,5

138,0

4

Poland Hussars

2

2

1

 * 

3

2

9

17,5

137,5

5

UGRA

 * 

2

9

17,5

135,5

6

Clichy-Echecs-92

1

1

 * 

3

2

7

15,0

111,5

7

Odlar Yurdu

 * 

3

3

6

16,0

122,5

8

TREMBLAY EN FRANCE

2

2

2

1

1

 * 

1

2

6

13,5

108,0

9

Hello Sakk

1

2

½

½

2

1

3

 * 

6

12,5

92,5

10

SK Schwäbisch Hall

3

1

0

2

 * 

5

13,0

109,0

 

Oly sok megpróbáltatás, időzavarban kecsegtető állásokban elkövetetett hibák után a Hello Sakk értékes győzelemmel zárta szereplését, a Kijev Sakkszövetség csapata elleni siker szép fegyvertény volt. Ezúttal az ukrán nagymesternők voltak sebezhetőek. Anna Muzicsuk nagy hibával vesztett, Gara Tícia nyerést ígérő végjátékban remizett. A vereséggel az ukránok leszorultak a dobogóról. Az UGRA nagy arányú győzelmével végül ezüstérmes lett, a lengyelek nagy esélyt szalasztottak el, A bronzérmes GAMBIT Volgográd együttesében az éltáblán remekelt Valentyina Gunyina, 9 játszmából 7 pontot szerzett.

Az utolsó forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  SK Schwäbisch Hall

  Poland Hussars

2

:

2

2

  Clichy-Echecs-92

  GAMBIT Volgográd

2

:

2

3

  Odlar Yurdu

  UGRA

½

:

4

  Hello Sakk

  Kyiv Chess Federation - Greco

:

5

  TREMBLAY EN FRANCE

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

2

:

2

Hello Sakk - Kyiv Chess Federation – Greco (ukrán) 2,5 – 1,5

Gara Anita (2350) – Anna Muzicsuk (2535) 1 – 0

Marija Muzicsuk (2544) – Papp Petra (2336) döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Julija Oszmak (2438) döntetlen

Natalija Buksza (2413) – Gara Tícia (2383) döntetlen

Az online Női Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo (MNC)

 * 

2

3

2

1

14

20,5

176,5

2

UGRA (RUS)

 * 

2

11

21,0

175,0

3

GAMBIT Volgográd (RUS)

 * 

2

3

2

2

3

11

20,0

171,0

4

Poland Hussars (POL)

2

2

 * 

1

3

2

2

10

19,5

168,5

5

Kyiv Chess Federation – Greco (UKR)

1

3

 * 

3

2

4

9

20,0

167,5

6

Clichy-Echecs-92 (FRA)

2

1

1

 * 

2

3

8

17,0

150,5

7

Hello Sakk (HUN)

1

½

2

½

2

 * 

3

1

8

15,0

127,0

8

TREMBLAY EN FRANCE (FRA)

2

2

2

2

1

1

 * 

1

2

7

15,5

149,5

9

Odlar Yurdu (AZE)

½

3

3

 * 

6

16,5

145,5

10

SK Schwäbisch Hall (GER)

3

1

2

0

2

 * 

6

15,0

142,5

A győztes csapat

T.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Aleksztandra Gorjacskina

2593

RUS

½

½

½

1

½

½

½

½

1

5,5

9

2450

2

GM

Nana Dzagnidze

2524

GEO

½

1

1

½

0

1

½

½

5,0

8

2434

3

GM

Pia Cramling

2459

SWE

½

1

0

1

0

½

3,0

6

2375

4

IM

Elisabeth Paehtz

2467

GER

½

½

½

0

1

1

1

4,5

7

2341

5

GM

Monika Socko

2421

POL

½

1

0

0

1

0

2,5

6

2339

A Hello Sakk csapatában az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Hoang Thanh Trang

2404

0

0

1

0

0

0

0

½

1,5

8

2463

2

IM

Gara Anita

2350

½

0

0

½

1

2,0

5

2443

3

WGM

Papp Petra

2336

1

½

½

½

0

1

½

4,0

7

2422

4

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

0

½

½

½

1

0

½

3,0

7

2416

5

WGM

Gara Tícia

2383

0

1

½

1

0

½

1

0

½

4,5

9

2345

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Klubcsapatok Európa-kupájának döntőjében a Hello Sakk  ötödikként zárta az első játéknapot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupája döntőjének első játéknapját az olimpiai válogatottunk tagjaiból álló Hello Sakk együttese az ötödik helyen zárta. Nagymesternőik egy győzelem és két döntetlen mellett egy vereséget szenvedtek el. A négy fordulóban számos meglepetés született, a rajtlistát is vezető Cercle d'Echecs de Monte-Carlo csapata áll az élen.

 

A női sakkozás legjobbjai játszanak a Klubcsapatok Európa-kupájának döntőjében. A negyvenkét csapat kvalifikációs küzdelméből az esélyes együttesek jutottak a fináléba, az első játéknapon négy fordulóra került sor. A magyar színeket képviselő Hello Sakk csapata hat győzelem mellett az orosz UGRA négyesétől elszenvedett, balszerencsés vereséggel magabiztos játékkal jutott a döntőbe. A sorsolás szeszélye folytán a finálé első meccsét a két olimpiai bajnokkal, Natalija Pogonyinával és Olga Girjával felálló orosz együttessel vívták, ezúttal csak Gara Anita tudott fél pontot rabolni az ellenféltől.

Az első kör meglepetését a monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo és a Kijevi Sakkszövetség csapatainak pontvesztése jelentette. Az idegenlégiósokat felvonultató monacói gárda négyet remizett, az ukrán női olimpiai válogatottból az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk kapott ki.

Az első forduló eredményei:

T.

  Csapat

  CsapatTeam

Res.

:

Res.

1

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Poland Hussars

2

:

2

2

  Kyiv Chess Federation - Greco

  TREMBLAY EN FRANCE

2

:

2

3

  UGRA

  Hello Sakk

:

½

4

  GAMBIT Volgograd

  Odlar Yurdu

:

5

  SK Schwäbisch Hall

  Clichy-Echecs-92

:

UGRA (orosz) – Hello Sakk 3,5 – 0,5

Natalija Pogonyina (2474) – Hoang Thanh Trang (2404) 1 – 0

Gara Anita (2350) – Olga Girja (2464) döntetlen

Olga Badelka (2440) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 1 – 0

Gara Tícia (2383) - Dinara Dorgyijeva (2334) 0 - 1

 

 

A második körben a Hello Sakk 2-2-es döntetlent ért el az Élő-pontok alapján esélyesebb orosz Volgograd csapata ellen. A háromszoros olimpiai és kontinensbajnok Valentyina Gunyina 95 lépéses győzelme a keserves kiegyenlítést jelentette az orosz csapat számára.

A finálé rangadóját a monacói csapat nyerte meg, három döntetlen mellett a viadal doyenje, a svéd Pa Cramling aratta a két meccspontot jelentő győzelmet. A „lengyel huszárok” remekeltek, az UGRA pontot vesztett.

A 2. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  Clichy-Echecs-92

3

:

1

2

  Odlar Yurdu

  SK Schwäbisch Hall

:

3

  Hello Sakk

  GAMBIT Volgográd

2

:

2

4

  TREMBLAY EN FRANCE

  UGRA

2

:

2

5

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Kyiv Chess Federation - Greco

:

Hello Sakk – GAMBIT Volgográd (orosz) 2 – 2

Hoang Thanh Trang (2404) – Valentyina Gunyina (2451) 0 – 1

Marie Sebag (2438) – Gara Anita (2350) 1 - 0

Papp Petra (2336) – Anasztaszia Bodnaruk (2423) 1 – 0

Nurgyul Salimova (2397) – Gara Tícia (23839 0 - 1

A harmadik fordulóban olimpikonjaink remek győzelmet arattak, okos, fegyelmezett játékkal nyertek. Két veresége után Hoang Thanh Trang fölényes biztonsággal győzte le a grúz olimpikont, Lela Dzsavahisvilit. A második táblán a grúz Meri Arabidze túl sokat kockáztatott, Papp Petra az idő szorításában nem tudta nyerőesélyét kihasználni.  Vajda Szidónia némi nehézség árán tartotta állását, Gara Tícia jobb pozícióból remizett.

Az ukrán sakkozónők javítottak, a monacói együttes újabb rangadót nyert. A kiegyenlített erőviszonyokat jól mutatja, hogy négy találkozón is minimális győzelem született.

A 3. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Kyiv Chess Federation - Greco

  Poland Hussars

3

:

1

2

  UGRA

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

:

3

  GAMBIT Volgograd

  TREMBLAY EN FRANCE

:

4

  SK Schwäbisch Hall

  Hello Sakk

:

5

  Clichy-Echecs-92

  Odlar Yurdu

:

SK Schwäbisch Hall (német) – Hello Sakk 1,5 – 2,5

Lela Dzsavahisvili (2473) – Hoang Thanh Trang (2404) 0 – 1

Papp Petra (2336) – Meri Arabidze (2437) döntetlen

Deimante Daulyte-Cornette (2400) – Lázárné Vajad Szidónia (2345) döntetken

Lilit Mkrtchian (2388) – Gara Tícia (2383) döntetlen

Az első játéknapot a Hello Sakk értékes döntetlennel zárta.  A francia Clichy-Echess-92 csapatában az iráni Sarasadat Khademalsharieh mögött a legutóbbi orosz bajnokság holtversenyes harmadik helyezettjei játszottak. Az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk hosszasan próbálkozott, hogy gyalogelőnyét valami csoda folytán érvényesítse. Szidónia jól megszervezte a véderőt. Petra Grünfeld védelmével szemben Alina Kaslinszkaja nem tudott előnyt kicsiholni. Tícia könnyedén szerezte meg a kiegyenlítést biztosító nyerést.

Az idén világbajnoki döntőt játszó orosz Alekszandra Gorjacskina vezetésével a monacói gárda újabb rangadót nyert, az ukrán olimpikonok második vereségüket szenvedték el, Marija Muzicsuk volt a „bűnös”.

A 4. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  Odlar Yurdu

:

2

  Hello Sakk

  Clichy-Echecs-92

2

:

2

3

  TREMBLAY EN FRANCE

  SK Schwäbisch Hall

2

:

2

4

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  GAMBIT Volgograd

:

5

  Kyiv Chess Federation - Greco

  UGRA

:

Hello Sakk – Clichy-Echecs-92 (francia) 2 – 2

Hoang Thanh Trang (2404) – (2494) 0 – 1

Alina Kaslinszkaja (2494) – Papp Petra (2336) döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Alekszandra Kosztenjuk (2471) döntetlen

Natacha Benmesbah (2223) – Gara Tícia (2383) 0 - 1

A verseny állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 * 

2

7

9,5

37,5

2

UGRA

 * 

2

5

9,5

42,0

3

Poland Hussars

2

 * 

1

3

5

8,5

31,0

4

TREMBLAY EN FRANCE

2

 * 

2

2

5

8,5

29,5

5

Hello Sakk

½

 * 

2

2

4

7,0

22,0

6

Kyiv Chess Federation - Greco

3

2

 * 

3

8,0

43,0

7

GAMBIT Volgograd

2

 * 

3

7,5

31,0

8

SK Schwäbisch Hall

2

 * 

3

7,5

25,5

9

Clichy-Echecs-92

1

2

 * 

3

7,0

23,5

10

Odlar Yurdu

 * 

2

7,0

24,0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Hello Sakk együttese döntős a női Klubcsapatok Európa-kupáján, olimpikonjaink érvényesítették a papírformát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Hello Sakk együttese bejutott az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupájának döntőjébe. A viadalra nevezett 42 csapatot öt csoportba osztották be, az első két helyezettek folytathatják a csatározást. A Hello Sakk csapatában olimpikonjaink játszottak, Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Papp Petra, Lázárné Vajda Szidónia és Gara Tícia összeállításban az orosz UGRA mögött a magyar ötös a második helyen végzett, hat győzelem mellett az orosz csapattól szenvedett balszerencsés vereségez. A fináléban hétfőn és kedden a tíz együttes körmérkőzésen dönti el a bajnoki trófea, a dobogós helyek sorsát.

 

A második játéknapot a magyar színeket képviselő Hello Sakk együttese holtversenyes másodikként kezdte, a negyedik körben a német SC Bad Königshofen 1957 négyese ellen elért győzelemmel nagy lépést tett a döntőbe vezető úton. Világossal játszó nagymesternőink a vezérgyalog megnyitásban értek el sikert, a két sötét partiban is kínálkozó volt az esély az egész pontok begyűjtésére.

A 4. forduló eredményei:

T.

   Csapat

 Csapat

Res.

:

Res.

1

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

  Gonzen

1

:

3

2

  Huginn

  Asnieres Le Grand Echiquier

2

:

2

3

  UGRA

  Wood Green England

:

½

4

  Hello Sakk

  SC Bad Königshofen 1957

3

:

1

Hello Sakk – SC Bad Königshofen (német) 3 - 1

Hoang Thang Trang (2404) – Dina Belenkaya (2293)  1 - 0

Alexandra Obolentseva (2305) – Papp Petra (2336)  döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Olga Babiy (2287)  1 - 0

Tatiana Melamed (2336) – Gara Tícia (2383) döntetlen

A Wood Green sem tudta megállítani a lendületbe jött csapatunkat. A mérkőzés remekül indult Hoang Thanh Trang villámgyőzelmével, Gara Tícia sem adott esélyt ellenfelének.

Az 5. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  SC Bad Königshofen 1957

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

4

:

0

2

  Wood Green England

  Hello Sakk

1

:

3

3

  Asnieres Le Grand Echiquier

  UGRA

0

:

4

4

  Gonzen

  Huginn

:

Wood Green England (angol) – Hello Sakk 1 – 3

Jovanka Houska (2381) – Hoang Thanh Trang (2404) 0 – 1

Gara Anita (2350) – Katarzyna Toma (2289) döntetlen

Akshaxa Kalaiyalahan (21499 – Papp Petra (2336) döntetlen

Gara Tícia (2383) - Louise Head (2090)  1 – 0

A hatodik körben a Hello Sakk bebiztosította a döntőbe jutását. A franciA ellenfél csapatában Mathilde Broly előtt felcsillant a remény, hogy szépíthet az eredményen, a rutin Gara Anitát segítette.  

 

A 6. fordul eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

  Huginn

1

:

3

2

  UGRA

  Gonzen

4

:

0

3

  Hello Sakk

 Asnieres Le Grand Echiquier

:

½

4

  SC Bad Königshofen 1957

  Wood Green England

3

:

1

Hello Sakk – Asnieres Le Grand Echiquier (francia) 3,5 – 0,5

Hoang Thanh Trang (2404) – Pauline Guichard (2415) döntetlen

Mathilde Broly (2150) – Gara Anita (2350)  0 - 1

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Anne Moingt (2076) 1 - 0

Malina Nicoara (2066) – Gara Tícia (2383) 0 – 1

A befejező fordulóban a Hello Sakk megszerezte hatodik győzelmét, érvényesítette a papírformát, rajtlista másodiként kvalifikálta magát a döntőbe. Az igazi küzdelem most kezdődik!

 

A 7. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Wood Green England

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

:

2

  Asnieres Le Grand Echiquier

  SC Bad Königshofen 1957

1

:

3

3

  Gonzen

  Hello Sakk

1

:

3

4

  Huginn

  UGRA

0

:

4

Gonzen (svájci) - Hello Sakk 1 – 3

Ghazal Hakimifard (2265) – Gara Anita (2350) 1 – 0

Papp Petra (2336) – Camille De Seroux (2137)  1 – 0

Gilda Thode (1987) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 0 – 1

Gara Tícia (2383) – Olga Kurapova (1927) 1 - 0

 

A „C” csoport végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

UGRA

 * 

3

4

4

4

4

4

14

26,5

153,0

2

Hello Sakk

1

 * 

3

4

3

3

3

12

20,5

112,5

3

SC Bad Königshofen 1957

0

1

 * 

3

3

3

4

10

16,5

70,0

4

Huginn

0

0

1

 * 

3

2

3

7

11,5

44,0

5

Wood Green England

½

1

1

1

 * 

6

12,0

56,5

6

Gonzen

0

1

 * 

3

3

4

11,5

55,5

7

Asnieres Le Grand Echiquier

0

½

1

2

½

1

 * 

3

7,5

37,0

8

Železničarski šahovski klub Maribor Poli

0

1

0

1

1

 * 

0

6,0

36,5

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Hoang Thanh Trang

2404

1

½

1

1

½

4,0

5

2339

2

IM

Gara Anita

2350

1

½

½

1

0

3,0

5

2161

3

WGM

Papp Petra

2336

1

½

½

½

½

1

4,0

6

2168

4

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

1

0

1

1

1

1

5,0

6

2125

5

WGM

Gara Ticia

2383

0

1

½

1

1

1

4,5

6

2012

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Klubcsapatok Európa-kupáján a Hello Sakk együttese két nyeréssel és egy balszerencsés vereséggel rajtolt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A kvalifikációs csoportküzdelmekkel megkezdődött az online rapid Női Klubcsapatok-kupája. Az első játéknapon az öt csoportban a negyvenkét csapat három fordulót játszott le. A magyar színeket képviselő Hello Sakk együttes két kötelező győzelem mellett az orosz UGRA csapata ellen balszerencsésen 3-1-re elvesztette a rangadót. A csoportok első két helyezettje jut a döntőbe.  Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc a gondolkodási idő.

A Női Klubcsapatok Európa-kupájának első játéknapján a magyar színeket képviselő, olimpikonjaink alkotta Hello Sakk csapat könnyű győzelemmel kezdte meg szereplését. Az izlandi Hugin négyeséből egy pillanatra csak Lenka Ptacnikova jelentett némi veszélyt, de a jelentős időelőnnyel játszó Hoang Thanh Trang is begyűjtötte az egész pontot.

Az első forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  UGRA

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

4

:

0

2

  Hello Sakk

  Huginn

4

:

0

3

  SC Bad Königshofen 1957

  Gonzen

:

4

  Wood Green England

  Asnieres Le Grand Echiquier

:

½

Hello Sakk (magyar) – Huginn (izlandi)  4 – 0

Hoang Thanh Trang (2404) – Lenka Ptacnikova (2130) 1 – 0

Hallgerdur - Thorsteinsdottir (2009) – Gara Anita (2350) 0 – 1

Papp Petra (2336) - Johanna Bjorg Johannsdottir (1935) 1 - 0

Lilja Gretarsdottir 81984) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 0 - 1

A második körben csapatunk a csoportküzdelem rangadóját játszotta az orosz UGRA ellen. Az ellenfél együttesében az első két táblán olimpiai bajnoknők szerepeltek, Natalija Pogonyina és Olga Girja, idegenlégiósuk, a 18 éves fehérorosz Olga Badelka  a junior világranglista ötödik helyezettje. Az éltáblán kiegyenlített erők küzdelmében döntetlen született Pogonyina és Hoang Thanh Trang játszmájában. Papp Petra kedvező esélyű állást remizett el Girjával szemben. Badelka győzelmével vezetéshez jutott az orosz csapat, amikor azt vártuk, hogy Gara Tícia kiegyenlít. Az online sakk átka azonban Ticit utolérte, nyert állásban  ütésbe tette bástyáját.

A 2. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

  Asnieres Le Grand Echiquier

:

2

  Gonzen

  Wood Green England

:

3

  Huginn

  SC Bad Königshofen 1957

1

:

3

4

  UGRA

  Hello Sakk

3

:

1

UGRA (orosz) – Hello Sakk (magyar)  3 – 1

Natalija Pogonyina (2474) – Hoang Thanh Trang (2404) döntetlen

Papp Petra (2336) – Olga Girja (2464)  döntetlen

Olga Badelka (2440) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 1 – 0

Gara Tícia (2383) – Dinara Dorgyijeva (2334) 0 - 1

A harmadik fordulóban a balszerencsés vereség után csapatunk hozta a „kötelező” győzelmet, meccspontok alapján holtversenyben  második helyen várja a vasárnapi folytatást.

A 3. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Hello Sakk

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

3

:

1

2

  SC Bad Königshofen 1957

  UGRA

0

:

4

3

  Wood Green England

  Huginn

1

:

3

4

  Asnieres Le Grand Echiquier

  Gonzen

1

:

3

Hello Sakk (magyar) -   Železničarski šahovski klub Maribor Poli (szlovén) 3 – 1

Gara Anita (2350) – Karmen Mar (2093) döntetlen

Misa Hrenic (2020) – Papp Petta (2336) döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Narcisa Mihevc-Mohr (1974) 1 – 0

Meta Heric (1318) – Gara Tícia (2383) 0 - 1

A „C” csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

UGRA

 * 

3

4

4

6

11,0

28,0

2

Hello Sakk

1

 * 

4

3

4

8,0

14,0

3

Wood Green England

 * 

1

4

7,0

14,0

4

SC Bad Königshofen 1957

0

 * 

3

4

5,5

11,0

5

Gonzen

 * 

3

2

6,0

18,0

6

Huginn

0

3

1

 * 

2

4,0

16,0

7

Asnieres Le Grand Echiquier

½

1

 * 

2

4,0

4,0

8

Železničarski šahovski klub Maribor Poli

0

1

 * 

0

2,5

7,0

Az első játéknap legnagyobb meglepetését a rajtlistát vezető monacói Cercle d’echecs de Monte-Carlo botlása jelentette. Az „A” csoportban a második körben a Tremblay En France fiatal idegenlégiós erőkből álló együttese 2,5-1,5-re nyert,

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupája

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Negyvenkét csapat részvételével szombaton kezdődik az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupája. A magyar színeket a Hello Sakk együttese képviseli, Papp Gábor szövetségi kapitány irányításával Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Gara Anita, Lázárné Vajda Szidónia és Papp Petra összeállítású csapat nyolcadik a rajtlistán, amelyet a monacói Cercle d’echecs de Monte-Carlo négyese vezet a Kijev Sakkszövetség együttese előtt. Olimpiai bajnoknők, exvilágbajnoknők, a női sakkozás legjobbjai játszanak a viadalon. A 42 csapatot öt csoportba osztották be, az első két helyezettek jutnak a körmérkőzéses döntőbe. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc.

 

A női sakkozás legjobbjainak részvételével rendezik meg az online rapid Női Európa-kupát. Negyvenkét csapat nevezett a rangos viadalra, amelynek rajtlistáját a monacói Cercle d’echecs de Monte-Carlo együttese vezeti. Az éltáblán a világranglista második orosz Alekszandra Gorjacskina játszik. A legnagyobb rivális Kijev Sakkszövetség csapatában a Muzicsuk testvérek, Marija és Anna játszanak. A rangsorban nyolcadik a magyar színeket képviselő Hello Sakk,  a csapatban olimpikonjaink, Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Gara Anita, Lázárné Vajda Szidónia és Papp Petra.

A rajtlista élcsoportja:

R.

FED

Csapat

Élő

1

MNC

Cercle d’echecs de Monte-Carlo

2511

2

UKR

Kijev Sakkszövetség - Greco

2483

3

RUS

UGRA

2428

4

RUS

GAMBIT Volgográd

2427

5

GER

SK Schwabisch Hall

2425

6

FRA

Clichy-Echecs-92

2421

7

AZE

Odlar Yurdu

2378

8

HUN

Hello Sakk

2359

9

ENG

Wood Green

2340

10

FRA

TREMBLAY EN FRANCE

2334

 

A résztvevő csapatokat a klasszikus Élő-pontszámok alapján öt csoportba osztották be, az előcsatározásból az első két helyezettek jutnak a körmérkőzéses fináléba. A Hello Sakk az Ugra mögött a második a „C” csoportban. Szombaton három, vasárnap négy fordulóra kerül sor, hétfőn és kedden a döntőt rendezik meg.

Név

Élő

FED

Csapat

 

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

2593

RUS

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 

2

GM

Marija Muzicsuk

2544

UKR

Kyiv Chess Federation - Greco

 

3

GM

Anna Muzicsuk

2535

UKR

Kyiv Chess Federation - Greco

 

4

GM

Nana Dzagnidze

2524

GEO

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 

5

IM

Alina Kaslinszkaja

2494

RUS

Clichy-Echecs-92

 

6

IM

Sarasadat Khademalsharieh

2494

IRI

Clichy-Echecs-92

 

7

WGM

Natalija Pogonyina

2474

RUS

UGRA

 

8

IM

Lela Dzsavahisvili

2473

GEO

SK Schwäbisch Hall

 

9

GM

Alekszandrija Kosztenjuk

2471

RUS

Clichy-Echecs-92

 

10

IM

Elisabeth Paehtz

2467

GER

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 

11

WGM

Olga Girja

2464

RUS

UGRA

 

12

GM

Pia Cramling

2459

SWE

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 

13

GM

Valentyina Gunyina

2451

RUS

GAMBIT Volgograd

 

14

IM

Gunay Mammadzada

2443

AZE

Odlar Yurdu

 

15

IM

Olga Badelka

2440

BLR

UGRA

 

16

IM

Julija Oszmak

2438

UKR

Kyiv Chess Federation - Greco

 

17

GM

Marie Sebag

2438

FRA

GAMBIT Volgograd

 

18

IM

Meri Arabidze

2437

GEO

SK Schwäbisch Hall

 

 

27

GM

Hoang Thanh Trang

2404

HUN

Hello Sakk

 

33

WGM

Gara Tícia

2383

HUN

Hello Sakk

 

46

IM

Gara Anita

2350

HUN

Hello Sakk

49

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

HUN

Hello Sakk

 

51

WGM

Papp Petra

2336

HUN

Hello Sakk

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gorjacskina és Nepomnjacsij az orosz szuperbajnokságok győztesei

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Moszkvában a sakkozás hatodik világbajnoka, Mihail Botvinnik nevét viselő Központi Sakk-klubban december 5. és 16. között rendezték meg a 73. férfi és a 70. női szuperbajnokságot. A rajtlistákat vezetők sikerével értek véget a küzdelmek, a világranglista ötödik Jan Nepomnjacsij és a női rangsorban második Alekszandra Gorjacskina  vehette át a bajnoki trófeát. Az online viadalok után a résztvevők érthetően örültek az igazi humán összecsapásoknak, a férfiak viadalán 6 és fél millió, a nők versengésében 3,5 millió rubelt osztottal szét a sakkozók között.

 

A világranglista ötödik Jan Nepomnjacsij pályafutása második bajnoki címét ünnepelheti. A rajtlistát vezető nagymesternek a várakozásnak megfelelően legnagyobb riválisa a 2016-ban Magnus Carlsennel világbajnoki döntőt játszott Szergej Karjakin volt. Kiélezett versenyfutásukban a hetedik fordulóban mérkőztek meg, Jan 32 lépésben vereséget mért riválisára. Az egypontos hátrányba került Karjakin a kilencedik körben váratlan segítséget kapott Daniil Dubovtól, aki legyőzte Nepomnjacsijt.

A tizedik fordulóban a holtversenyben Vezető Jan és Szergej is nyert, a döntés az utolsó partikra maradt. Nemnjacsij küzdelem nélkül remizett Csigajevvel, míg Karjakin a sikerre vágyó Dubovval csatázott.

 

Az olasz megnyitás ritka változatában Dubov mindent egy lapra tett fel, kockáztatott. Karjakin sokáig jól tájékozódott a bonyodalmakban, de végül eltévedt, Dubov 19.Vxg6! lépése igazi pörölycsapás volt, remek győzelmet aratott. A bronzéremért vívott versengésben  a veretlenségét megőrző Vlagyimir Fedoszejev ért célba, Dubov elsősorban az első két helyezett elleni győzelmével remekelt. Fedoszejev, Dubov és Artyemijev triója az orosz sakkozás sikeres jövőjét jelentheti.

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Jan Nepomnjacsij (2784)

 

1

½

0

½

½

½

½

1

1

1

1

2

 Szergej Karjakin (2752)

0

 

½

0

½

1

1

1

½

1

½

1

7

3

 Vlagyimir Fedoszejev (2674)

½

½

 

1

½

½

½

½

½

1

½

½

4

Daniil Dubov (2702)

1

1

0

 

0

½

½

½

1

½

1

½

5

 Makszim Csigajev (2619)

½

½

½

1

 

1

½

½

½

0

0

1

6

6

 Vladiszlav Artyemijev (2711)

½

0

½

½

0

 

½

½

1

1

½

1

6

7

 Peter Szvidler (2723)

½

0

½

½

½

½

 

½

½

½

½

1

8

 Nyikita Vityjugov (2720)

½

0

½

½

½

½

½

 

½

½

1

½

9

 Andrej Jeszipenko (2686)

0

½

½

0

½

0

½

½

 

½

1

1

5

10

 Makszim Matlakov (2698)

0

0

0

½

1

0

½

½

½

 

1

1

5

11

 Alekszej Goganov (2594)

0

½

½

0

1

½

½

0

0

0

 

½

12

 Mihail Antipov Al. (2611)

0

0

½

½

0

0

0

½

0

0

½

 

2

 


A női bajnokságon rájátszás döntötte el a cím sorsát. A 19 éves Polina Suvalova oly sok sikert elért, nagy csatákban is edződött riválisokkal szemben tartotta a lépést. Az utolsó forduló előtt félpontos előnnyel vezetett, remizett, míg a világranglista második Alekszandra Gorjacskina nyert. A párharcuk két 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperces csatákkal folytatódott, két döntetlen után Gorjacskina sötéttel remizett az Armageddon partiban, ez pályafása második bajnoki címét jelentette.

A harmadik helyen előállt holtverseny az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuknak kedvezett, a címvédő Olga Girja nagyot bukott, a legnagyobb rejtély Valentyina Gunyina, aki nem oly régen a világbajnoki címről álmodozott háromszoros olimpia bajnokként.

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 GM Alekszandra Gorjacskina (2593)

 

½

½

½

½

½

1

½

1

1

1

1

8

2

 IM Polina Suvalova (2456)

½

 

1

1

1

½

0

1

½

1

½

1

8

3

 GM Alekszandra Kosztenjuk (2471)

½

0

 

0

½

1

0

1

½

1

1

1

4

 IM Marina Guszeva (2359)

½

0

1

 

0

0

1

0

1

1

1

1

5

 IM Alina Kaslinszkaja (2494)

½

0

½

1

 

½

1

½

½

0

1

1

6

 WGM Leja Garifullina (2348)

½

½

0

1

½

 

½

½

½

½

1

1

7

 IM Alisza Galljamova, (2438)

0

1

1

0

0

½

 

0

1

1

½

1

6

8

 WGM Natalija Pogonyina (2474)

½

0

0

1

½

½

1

 

½

0

1

1

6

9

 WGM Olga Girja (2464)

0

½

½

0

½

½

0

½

 

0

1

½

4

10

 GM Valentyina Gunyina (2451)

0

0

0

0

1

½

0

1

1

 

0

0

11

 WFM Julia Grigorijeva (2290)

0

½

0

0

0

0

½

0

0

1

 

½

12

 WFM Tatyjana Getman (2302)

0

0

0

0

0

0

0

0

½

1

½

 

2

Verőci Zsuzsa

Fotók: ruchess.ru

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters online rapid viadal rajtlistáját Magnus Carlsen vezeti

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

December 26. és január 3. között rendezik meg a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozat első Major versenyét, a 12 résztvevős Airthings Masters viadalt. Először körmérkőzés dönti el a nyolc továbbjutót, a csatározás kieséses rendszerben folytatódik. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 200 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és biztosítja a döntőbe jutását.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg, az amerikai Wesley So sikerével zárult Skilling Open viadallal kezdődőtt szériában hat rapid versenyre, három Major tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül a körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már a kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Major versenyen tizenketten csatáznak, magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek.

A Skilling Open fináléjában Wesley So legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, aki 30. születésnapján szenvedett vereséget, az Airthings Masters viadalon a norvég világelső visszavágásra készül.  

A pontverseny állása:

 

#

Az Airthings Masters résztvevői

FED

Élő

H.

Rapid

H.

Életkor

1

Magnus Carlsen

NOR

2862

1

2881

1

30

2

Jan Neponjacsij

RUS

2784

4

2778

9

30

3

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2784

5

2860

2

30

4

Levon Aronjan

ARM

2781

6

2778

8

38

5

Alekszandr Griscsuk

RUS

2777

7

2784

7

37

6

Wesley So

USA

2770

9

2741

21

27

7

Tejmur Radzsabov

AZE

2765

10

2758

14

33

8

Anish Giri

NED

2764

11

2731

24

26

9

Hikaru Nakamura

USA

2736

20

2829

4

33

10

Pentala Harikrishna

IND

2732

22

2705

34

34

11

Daniil Dubov

RUS

2702

37

2770

12

24

12

David Anton Guijarro

ESP

2675

60

2667

72

25

A díjazás:

 

A menetrend:

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hikaru Nakamura harmadszor a Speed Chess Championship győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Harmadszor az amerikai Hikaru Nakamura a Speed Chess Championship győztese. A 16 résztvevős, kieséses rendszerű viadal döntőjében a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen 18,5-12,5-re nyert. Az 5-5 perces játszmákat a címvédőként játszó Nakamura 5,5-4,5-ös vezetéssel zárta, a 3-3 perces küzdelmeik 5-5-tel végződtek, az 1-1 perces csatákban Nakamura 8-3-as sikert ért el.

 

November 1. és december 12. között kimagasló díjazással rendezték meg a Speed Chess Championship viadalt. A párharcokat három különböző kontroll mellett játszották. Kilencven percig 5-5 perccel csatáztak, egy órán keresztül 3-3 perc volt a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívtak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhattak a nagymesterek.

 

A 16 résztvevő kieséses rendszerű tornájának döntőjébe a címvédő Hikaru Nakamura az örmény Haik Haik Martiroszjan, a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev és honfitársa, Wesley So legyőzésével jutott. Maxime Vachier-Lagrave az indiai Nihal Sarin és az örmény Levon Aronjan elleni sikere után a világbajnok Magnus Carlsennel szemben diadalmaskodott.

 

Hikaru Nakamura és Maxime Vachier-Lagrave klasszikus időkontrollal huszonkétszer nézett farkasszemet, az amerikai nagymester ötször diadalmaskodott és még veretlen a francia sakkozóval szemben.

Rapid és villámpartit kilencvenhetet vívtak, Nakamura 33-22-re vezetett. A Grand Chess Tour 2018-as londoni fináléjában döntőt játszottak, 15-13-ra nyert az amerikai nagymester. Az idei online rapid viadalokon a Magnus Carlsen Invitational és a Skilling Open tornán is megmérkőztek. A Champions Chess Tour első versenyén a negyeddöntőben Nakamura az első párharcot elvesztette, sikerült egyenlítenie, majd az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel lett elődöntős.  

A Speed Chess Championship döntő:

Hikaru Nalamura (amerikai, 2900) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2822) 18,5 – 12,5 (5,5 – 4,5, 5 – 5, 8 – 3)

 

A finálé fordulatokban gazdag első partival kezdődött meg, Hikaru Nakamura tisztáldozata kölcsönös pontatlanságok után vezetett sikeréhez. Maxime Vachier-Lagrave a második játszmában nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét, majd újabb döntetlennel folytatták. A spanyol megnyitás berlini változatában vívott első elméleti párbajban MVL nyert, kiegyenlített, az ötödik partiban elért győzelmével már vezetést szerzett.

MVL kedvező esélyt szalasztott el a hatodik játszmában, Nakamura mesterhármassal „büntette meg”. Két szicíliai védelmű összecsapás is a javára dőlt el. Az amerikai nagymester válogathatott a nyerések között a tizedik partiban, 3 pontos vezetés helyett csak egypontos előnnyel várhatta a folytatást.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura      döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave     1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura     0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave     1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura     1 - 0

 

A párharc tizedik játszmájának elvesztése bizonytalanná tette Nakamurát, de úgy tűnt, hogy ismét uralja a meccset a 13. partiban aratott villámgyőzelmével.  MVL-t a 19 lépéses vereség nem törte meg, két nyeréssel válaszolt. Az amerikai sakkozó sem tétlenkedett,  „ütés-váltás” után a 3-3 őerces küzdelmek 5-5-tel értek véget.

 

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    döntetlen

 

A címvédő Hikaru Nakamura kettős vereséggel kezdte a Bullet Chess partikat, Maxime Vaxhier-Lagrave átvette a vezetést, a párharcuk ötödik játszmája óta először volt előnyben. A partik villámgyorsan követték egymást és az őrült tempó fokozott feszültségét Nakamura bírta jobban. Öt játszmát nyert zsinórban, a franca sakkozó különösen fájlalhatta a találkozó 26. partijának elvesztését. Nakamurának már minden sikerült az oly sokáig egyenrangú riválisával szemben. Fölényes győzelmet aratott, de a végeredmény nem tükrözi hűen az emlékezetes párharc izgalmakban bővelkedő, fordulatos játszmáinak menetét. A villámsakkban Hikaru Nakamura harmadszor lett a Speed Chess Championship győztese.

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave 13-11-re legyőzte Carlsent, Nakamurával vívja a Speed Chess Championship döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Speed Chess Championship döntőjét az amerikai Hikaru Nakamura és a francia Maxime Vachier-Lagrave játssza. A viadal második elődöntőjében Vachier-Lagrave 13-11-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A norvég világelső kettős nyeréssel kezdett, a hatodik parti után már MVL vezetett, 4,5-3,5-re megnyerte az 5-5 perces játszmákkal vívott első harmadot. A 3-3 perces ütközetekben a világos volt a nyerő szín, hét győzelem is született, Vachier-Lagrave két pontra növelte előnyét. Az 1-1 perces csatákban MVL már négypontos előnnyel is vezetett, Carlsen három játszmát nyert zsinórban, de a 24. összecsapás a francia nagymester győzelmével végződött. A finálé ma 18 órakor kezdődik.

 

A Speed Chess Championship párharcait három különböző időkontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak a nagymesterek.

Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave pályafutásuk során 28 klasszikus partit játszott. A norvég világbajnok 18 döntetlen mellett 8-2-re vezet a francia sakkozóval szemben. 2005-ben, Lausanne-ban a fiatal mesterek versenyén csatáztak először.

A tavalyi Grand Chess Tour londoni fináléjának elődöntőjében vívott meg az összetett pontversenyben fölényes elsőséget szerzett Magnus Carlsen és az utolsó pillanatban a továbbjutást kiharcoló Maxime Vachier-Lagrave. A három időkontrollal vívott összecsapásukat thrillernek is nevezhettük, hihetetlen izgalmak után MVL 15,5 – 14,5-re megnyerte a párharcot.

A Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon a világbajnok visszavágott a vereségéért. Rapid és villámpartikban ötvenegyszer néztek farkasszemet, Carlsen 22 döntetlen mellett 19-10-re vezetett.

 

A Speed Chess Championship második elődöntője:

Magnus Carlsen (norvég, 2886) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2822) 11 – 13 (3,5 – 4,5, 3,5 – 4,5, 4 – 4)

Magnus Carlsen a mérkőzést kettős győzelemmel kezdte, az első parti csak 27 lépésig tartott. A világbajnok a harmadik partiban közel állt az újabb nyeréshez, majd az elpuskázott lehetőségek után túllépte a gondolkodási időt. A norvég világelső a negyedik játszmában rossz döntést hozott, vezéréért nem kapott elegendő kompenzációt, MVL a felkínált eséllyel élni tudott, kiegyenlített.

 

A váratlan fordulat egyre bizonytalanabbá tett Carlsent, míg MVL hátrányos állásaiból is kivágta magát, jobban gazdálkodott a gondolkodási idővel. Megmenekült a vereségtől az ötödik ütközetben, a hatodik megnyerésével átvette a vezetést. A párharc első harmadát lezáró két partiban is Carlsennél volt az előny, de kihasználatlanul hagyta az esélyeket.

 

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  1 – 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   döntetlen

 

Gyorsult a tempó, a 3-3 perces összecsapásokban hétszer is világos indult és nyert. Volt kaland bőven, Carlsen a negyedik csatában ütésbe tette a vezérét, az utolsó játszmában tisztet nézett el. Maxime Vachier-Lagrave két pontra növelte előnyét.

A 3 - 3 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   1 - 0

 

Magnus Carlsen nem tudta túltenni magát a csalódásokon, újabb két vereséggel már négy pontra nőtt a hátránya. A győzelem kapujában Maxime Vachier-Lagrave kis híján megbotlott, Carlsen zsinórban háromszor is nyert. Tetőfokára hágott az izgalom, az utolsó partiban azonban MVL megállt a lejtőn, legyőzte a világbajnokot, a döntőbe jutott.

Az 1 - 1 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave     döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen    döntetlen

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen    0 - 1

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   1 - 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Speed Chess Championship elődöntőjében Hikaru Nakamura győzelemmel ünnepelte születésnapját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Speed Chess Championship első elődöntőjében a 33. születésnapját ünneplő Hikaru Nakamura visszavágott Wesley So-nak a  Skilling Open online rapid viadal elődöntőjében elszenvedett vereségéért. A címvédőként játszó Nakamura 13,5 – 12,5-re nyerte meg az amerikai rangadót. Az 5-5 perces partikban  Nakamura egypontos előnyt szerzett, So a 3 – 3 perces összecsapásokban kiegyenlített. Nakamura az 1-1 perces játszmákban gyorsabb volt honfitársánál, akit tavaly a döntőben győzött le.  A világbajnok Magnus Carlsen pénteken játssza mérkőzését a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, a döntőt december 13-án rendezik meg.

 

A Speed Chess Championship párharcait három különböző kontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak a nagymesterek.

Az amerikai presztízsrangadó előtt az ötszörös bajnok Hikaru Nakamura mérlege volt kedvezőbb, rapid és villámpatikban 36 döntetlen mellett 16-9-re vezetett az idei bajnok Wesley So ellen. A Skilling Open online rapid viadal elődöntőjében So legyőzte Nakamurát, majd a fináléban a 30. születésnapját ünneplő Magnus Carlsen ellen is nyert. So nem tudta megakadályozni, hogy Nakamura 33. születésnapján győzelmet arasson

 A Speed Chess Championship első elődöntője:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2900) Wesley So (amerikai, 2816) 13,5 – 12,5 (5 – 4, 3,5 – 4,5, 5 – 4)

Küzdelmük két döntetlennel kezdődött meg, Wesley So kettős győzelemmel folytatta. Hikaru Nakamira két világossal elért nyeréssel ledolgozta hátrányát. Mindkét ütközetben a spanyol megnyitásban volt eredményes, a nyolcadik partit sötéttel nyerte meg. So az utolsó partiban komoly esélyt szalasztott el, hogy döntetlenre mentse párharcuk első szakaszát.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Wesley S   1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura   döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   döntetlen

Gyorsult a tempó, So két nyerést is  a spanyol megnyitásban ért el, Nakamura világossal könnyű nyerést szalasztott el. A kihagyás nem törte meg a címvédőt, szépített, majd három döntetlennel folytatták. So gyors győzelemmel kétpontos előnyt szerzett, de az utolsó 3 perces összecsapásuk Nakamura sikerét hozta, az összetett pontversenyben 8,5-8,5-re álltak.

 

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Wesley So – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Wesley So   0 - 1

Wesley So – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura   döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So   döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Wesley So  1 - 0

A Bullet Chess kilenc játszmájában Wesley So hibázott többet, Hikaru Nakamura hárompontos előnnyel is vezetett hat parti után, Különösen fájó volt So számára a negyedik játszma elvesztése, a remit ígérő bástyavégjátékban a 106. lépésben húzott vesztőt. So szépített, Nakamura a hetedik játszma megnyerésével bebiztosította végső győzelmét, So későn hajrázott.

 

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura   döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So   1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura   0 – 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   0 – 1

Wesley So – Hikaru Nakamura   0 – 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   0 – 1

Wesley So - Hikaru Nakamura  1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport Richárd címvédőként győzött Danzhouban, az online rapid versenyen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Danzhouban Rapport Richárd nagyszerű elsőségével fejeződött be a tizenegyedszer megrendezett szuperverseny. A címvédőként játszó nagymesterünk veretlenül végzett az élen a 8 résztvevős, kétfordulós online rapid viadalon.

Danzhouban a hagyományos viadal történetében harmadszor köszönthettek nem kínai győztest, az orosz Jan Nepomnjacsij 2016-os sikere után Rapport Richárd címvédőként veretlenül végzett az élen a koronavírus-járvány miatt online rapid viadalon.

A 24 esztendős nagymesterünk a kiegyensúlyozott mezőnyben, elsősorban a kínai sakkozókkal vívott csatákban remek stratégiával játszott. Rapport a tornát  a kétszeres olimpiai bajnok, világbajnokjelölt Ding Liren elleni sikerével alapozta meg, az első fordulóban a bonyodalmakban a világranglista harmadik sakkozó hibázott nagyot. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónussszal is gazdálkodhattak a nagymesterek.  

A 11. Danzhou szuperverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Rapport Richárd (HUN, 2727)

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

1  1 

½  ½

½  1 

9

2

 Ding Liren (CHN, 2836)

0  ½ 

1  ½ 

1  ½

1 0 

½  1

1  ½

½  ½

3

 Alekszandr Griscsuk (RUS, 2784)

½  ½ 

0  ½ 

1  ½ 

1 ½ 

½ ½ 

½  ½

½ ½ 

4

 Anish Giri (NED, 2731)

½  ½ 

0 ½ 

0  ½ 

0  ½

½  ½ 

1  1 

1  1 

5

Wei Yi (CHN, 2752)

½  ½ 

0  1 

0 ½ 

1  ½ 

½ 0 

½  ½

½  ½ 

6

 Yu Yangyi (CHN, 2738)

0 0 

½  0 

½  ½ 

½  ½ 

½  1 

1  0 

½  ½ 

6

7

 Wang Hao (CHN, 2750)

½ ½ 

0 ½

½  ½ 

0 0 

½ ½ 

0  1 

1  0 

8

 Veszelin Topalov (BUL, 2707)

½  0 

½  ½ 

½  ½ 

0 0 

½ ½ 

½ ½ 

0 1 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Negyven éve a Máltai Sakkolimpián az utolsó forduló döntötte el az aranyérmek sorsát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Negyven esztendeje, december 6-án játszottuk a máltai Mediterrán Kongresszusi Központ nagytermében a sakkolimpia utolsó fordulóját. A magyar és szovjet női és férfi  válogatottak hihetetlen versenyfutása jellemezte az olimpiát. A zárónapon dőlt csak el az aranyérmek sorsa. Két arany vagy két ezüst? Egy arany és egy ezüst? Két perccel a játékidő vége előtt a két aranyérem látszott biztosnak, aztán egy-egy hiba, s az aranyak ezüstökké váltak. Portisch Lajos vezetésével férfi csapatunk a szovjet válogatottal holtversenyben az élen végzett, de a Bucholz-pontszámítás Karpovéknak kedvezett. Női együttesünk félpontos hátránnyal végzett a második helyen. Mindkét válogattunk megőrizte veretlenségét, férfi csapatunk 11 fordulón keresztül egyedül vezette a mezőnyt, női együttesünk 8 fordulón át állt az élen. December 7-én, a záróünnepségen hatalmas tapssal, lelkesen ünnepelték a világ sakkozói az ezüstérmes magyar válogatottakat.

Nem kis meglepetést okozott, amikor a FIDE elfogadta Málta jelentkezését a IX. női és a XXIV. Férfi sakkolimpia megrendezésére, hiszen korábban a szigetország nem szervezett hasonló méretű sportversenyt. Szerencsére időben kiderült, hogy a szervezők által biztosított szálláshelyek 10-30 kilométerre vannak Valettától (ránk naponta közel 60 kilométeres utazás várt volna). Az akkori Sporthivatal, az OTSH támogatta a jogos kérést, hogy  a minél jobb szereplés érdekében Valettában lakhassunk. A versenyzők és a szakmai stáb egy része a Phoenicia Hotelbe költözött be, a kísérők másik része a jóval szerényebb Cumberland szállodában lakott, amely azonban pár perce volt a versenyteremtől, esténként még függőelemzésre is kitűnően használható volt. (Természetesen a szovjet csapatok sem bízták a véletlenre a szereplésüket, a mi szállodánktól öt percree laktak.) A szervezésben óriási segítséget nyújtott a hivatalos kiküldetésben Máltán dolgozó Vereczkey Béla, aki fáradtságot nem kímélve segített a legapróbb ügyek megoldásában is. A jól sikerült edzőtáborok után válogatottjaink remek hangulatban voltak, Portisch Lajos, Ribli Zoltán, Sax Gyula, Csom István, Faragó Iván és Pintér József összeállítású férfi, a Verőci Zsuzsa, Ivánka Mária, Porubszky Mária és Csonkics Tünde alkotta női válogatott is az éremszerzés reális esélyével várhatta a rajtot. Mindkét csapatunkat a második helyre rangsorolták.

November 19-én a miniszterelnöki palota előtti Castille téren gyülekeztek a női és férfi sakkolimpia csapatai, a város mintegy egy kilométer hosszú főutcáján, a Republic Streeten át a lelkes máltaiak sorfala között a Mediterrán Kongresszusi Központba, az olimpia színhelyére vonultunk. Az első sorban a magyar válogatottak, a két évvel korábbi Buenos Aires-i sakkolimpia arany – és ezüstérmes csapatai, majd ABC-sorrendben a többi ország együttesei. Másnap megkezdődött a 14 fordulós viadal, amelynek főesélyesei a szovjet válogatottak voltak. A lebonyolítás igen megterhelő tempójú volt, a fordulók 15 órakor kezdődtek, az ötórás játékidő elteltével be nem fejezett partikat 22-24 óra között folytatták, szükség szerint másnap délelőtt még újabb két órát is játszották volna. 12 óráig kellett leadni az aznapi csapatösszeállításokat, korántsem volt egyszerű a készülés, hiszen ellenfelünk csapatát csak az utolsó pillanatban ismertük meg.

A szovjet férfi válogatott már a rajtnál lépéshátrányba került, másfél pontot elhullajtottak Venezuela ellen, holott az alapcsapattal ültek sakkasztalhoz. Ez bizonytalanná tette a rutinos nagymestereiket is. Nálunk a kapitány, Bilek István nemzetközi nagymester, a kilencszeres olimpikon a korábbi hagyományokat folytatta, mindkét újonc, Faragó és Pintér is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. A szovjeteknél a 17 éves Garri Kaszparov  a második játéknapon szállt be a „ringbe”. Elkezdődött a versenyfutás, az ötödik fordulóban egy döntetlen erejéig megbotlott a szovjet együttes, legjobbjuk, Kaszparov szenvedett vereséget. A kalandos parti nem kis viharokat kavart. Időzavarban Georgijevnek gyorsabban járt a keze, mint az esze, s váratlanul a kritikus állásban a tervezett második lépést húzta meg. Lett is nagy kalamajka, a bíró végül úgy ítélte meg, hogy egyértelműen „ujjhiba” történt, s engedélyezte, hogy a bolgár visszaüsse a futót a bástyavesztés helyett. Kaszparov sportszerűen belenyugodott a döntésbe, a szovjet vezetés azonban még sokáig háborgott. A hetedik fordulóban  Portischék másfél pontos előnnyel kezdhették a szovjetek elleni rangadót, a tervezett 2-2 megszületett, de Sax kecsegtető állásban nyerőesélyes folytatást hagyott ki Tal ellen.

Kezdődhetett a második félidő, egyre elkeseredettebb küzdelem folyt, a kilencedik forduló után válogatottunk előnye két és fél pontra nőtt, a szovjetek csak 2-2-öt játszottak a csehekkel. A tizedik játéknapon a mieink botlottak, a hollandok elleni szerény 2-2 megadta az esélyt Karpovéknak a felzárkózásra, a 11. fordulót befejezve a szovjetek befogtak minket. A sakk mellett a matematika is előtérbe került, az első számítások alapján még fölényes Bucholzunk volt. Jöttek a balszerencsés párosítások, korábbi ellenfeleink egymás ellen is játszottak, így a Bucholzunk alig javult.

Az utolsó forduló előtt óriási volt a találgatás a párosítást illetően. Fortuna istenasszonya nem fogadta férfi válogatottunkat kegyeibe, az erősebb Izlandot jelölte ellenfélül, míg a szovjeteknek a papíron gyengébb dánokat. Mindenki tudta, hogy csak 4-0, vagy legrosszabb esetben egy 3,5-0,5-ös győzelem adhat esélyt az aranyéremre. És eljött a sorsdöntő csaták napja. A női és férfi élcsapatok viszonylag közel játszottak egymáshoz, de arra azért ritkán adódott lehetőség, hogy átbandukoljak megnézni a partikat, lefoglalt bennünket a magunk csatája. A bíróknak nem volt könnyű dolguk, hogy rendet tartsanak a magyar és a szovjet csapatok meccsei körül, mindenki arra volt kíváncsi, hogy miként alakul a drámai versenyfutás.

Biztatónak tűnt, hogy nagyon mérgesen szaladgált a „nagyfőnök”, a Szovjet Központi Sakk-klub rettegett igazgatója, Viktor Baturinszki.. Kegyetlenül leszidta Kaszparovot, hogy a tiltás ellenére remire adta a partiját. A dán sakkozó kínálta a békekötést, de a szovjet kapitány határozottan továbbjátszásra szólította fel Garrit. Neki azonban nem tetszett az állás, s hosszas gondolkodásba kezdett, majd amikor csak 2 perc gondolkodási ideje  maradt, elfogadta a remiajánlatot, ebből lett a balhé. Kaszparovot ezután beosztották Bucholz-számításra, az ifjú titán fel s alá rohangált a teremben. Remekül tartotta magát Jakobsen is az éltáblán Karpov ellen, míg nálunk minden tökéletesnek tűnt. Portisch Lajos professzori módon oktatta Olafssont, Ribli Zoltán simán verte Arnasont, Pintér már a megnyitásban kétvállra fektette ellenfelét. Sax Gyula is biztatóan állt, de hatalmas időzavarban királya örökös sakkba került. Két perccel a játékidő letelte előtt még a mienk volt az aranyérem. A szovjetek is 3,5-0,5-re nyertek, és döbbenettel nézhettük, hogy riválisunk korábbi ellenfelei jól szerepeltek, a mieink pedig gyengébben. Görögország-Skócia 3,5-0,5? A skótok legjobbja már az utolsó forduló előtt hazautazott, talán ezen múlott az aranyérem! A papíron már feketén-fehéren állt, a szovjetek Bucholza 449,5, míg a mienk 448 pont. A szovjetek visszahódították a győztesnek járó Hamilton-Russel aranyserleget.

Kiemelkedően szerepelt a két együttes első táblása, Portisch Lajos és Anatolij Karpov. Mindketten veretlenek maradtak, Portisch 13 partiból 9,5, Karpov 12-ből 9 pontot szerzett. Meglepetésre Lev Polugajevszkij játszmát sem tudott nyerni, katasztrofális 3 pontja 7 játszmából, ezzel szemben Ribli Zoltán 13-ból 8,5 pontot gyűjtött. A harmadik táblán is mi voltunk a jobbak, Sax Gyula 12-ből 7,5, az exvilágbajnok Mihail Tal 6-ból 3,5 pont. Csom István remekelt, veretlenül 9-ből 7 pontot ért el, a legjobb negyedik táblás különdíját is elnyerte. A szovjet csapat legidősebb játékosa, Jefim Geller éppen a döntő pillanatokban hozta magát, 9-ből 6,5 pontot szerzett. Kevesebb szerephez jutottak a magyar tartalékok, a szovjeteknél kulcsemberekké váltak. Faragó Iván négyszer játszott és 2 pontja kevés volt az üdvösséghez, Jurij Balasov tízszer játszott és 7,5 pontot gyűjtött. Kiemelkedő eredményt ért el Pintér József, a magyar válogatott másik újonca 5-ből 4,5 ponttal. Negyven év távlatából is úgy érzem, hogy többször kellett volna őt bizalmat kapnia. A szovjet csapat hatodik embere, Garri Kaszparov a legjobb egyéni eredményt érte el 12-ből 9,5 ponttal, de neki is voltak megingásai. 

Fordulónként az eredmények:

Skócia – Magyarország  0 - 4 (Portisch, Csom, Faragó  és Pintér nyert)

SzovjetunióVenezuela 2,5 – 1,5 (Karpov 1, Polugajevszkij, Tal és Geller remizett)

MagyarországNorvégia  3,5 – 0,5 (Portisch 1, Ribli remi, Sax 1, Csom 1)

 Görögország – Szovjetunió 0,5 – 3,5 (Polugajevszkij remi, Geller 1, Balasov 1, Kaszparov 1)

SvédországMagyarország 1 – 3 (Portisch remi, Ribli 1, Sax remi, Csom 1)

 SzovjetunióAusztria  3,5 – 0,5 (Polugajevszkij remi, Tal 1, Balasov 1, Kaszparov 1)

MagyarországIzrael 2,5 – 1,5 (Ribli remi, Sax 0, Faragó 1, Pintér 1)

 Jugoszlávia Szovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Geller remi, Balasov remi Kaszparov 1)

Magyarország – Anglia 2,5 – 1,5 (Portisch 1, Ribli 1, Sax remi, Faragó 0)

Hollandia – Szovjetunió 1 – 3 (Karpov remi, Geller remi, Balasov 1, Kaszparov 1)

Szovjetunió – Magyarország 2 – 2 (Karpov – Portisch, Ribli-Polugajevszkij, Tal – Sax és Csom – Kaszparov remi)

Magyarország – Jugoszlávia 2 – 2 (Portisch, Ribli, Sax és Csom remi)

Anglia Szovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Polugajevszkij remi, Balasov remi, Kaszparov 1)

MagyarországFinnország 3,5 – 0,5 (Portisch 1, Ribli remi, Sax 1, Csom 1)       Szovjetunió – Csehszlovákia 2 – 2 (Karpov 1, Polugajevszkij 0,Tal remi, Geller remi) 

Hollandia – Magyarország 2 – 2 (Portisch remi, Ribli remi, Sax 1, Faragó 0)

Izland Szovjetunió 0,5 – 3,5 (Karpov 1, Geller 1, Balasov remi, Kaszparov 1)

 Magyarország – Csehszlovákia 2 – 2 (Portisch, Ribli, Sax és Csom remi)

 SzovjetunióEgyesült Államok 2,5 – 1,5 (Karpov 1, Tal 1, Balasov remi, Kaszparov 1)

RomániaMagyarország 1 – 3 (Portisch remi, Ribli remi, Sax 1, Pintér 1)

SzovjetunióArgentína 3,5 – 0,5 (Karpov 1, Geller remi, Balasov 1, Kaszparov 1)

MagyarországBulgária 2,5 – 1,5 (Portisch 1, Ribli remi,  Sax remi, Csom remi)

RomániaSzovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Geller 1, Balasov remi, Kaszparov remi)

IzlandMagyarország 0,5 – 3,5 (Portisch 1, Ribli 1, Sax remi, Pintér 1)       

SzovjetunióDánia 3,5 – 0,5 (Karpov 1, Geller 1, Balasov 1, Kaszparov remi)

Előrehaladási táblázat

Magyarország

 4

7,5

10,5

13

16

18,5

20,5

22,5

26

28

30

33

35,5

39

Szovjetunió

2,5

 6

9,5

12

14

17

19

21,5

23,5

27

29,5

33

35,5

39

A férfi olimpia végeredménye:

1.Szovjetunió  (Anatolij Karpov 9/12, Lev Polugajevszkij 3/7, Mihail Tal 3,5/6, Jefim Geller 6,5/9, Jurij Balasov 7,5/10, Garri Kaszparov 9,5/12) 39 pont

2. Magyarország  (Portisch Lajos 9,5/13, Ribli Zoltán 8,5/13, Sax Gyula 7,5/12, Csom István 7/9, Faragó Iván 2/4, Pintér József 4,5/5) 39

3. Jugoszlávia  (Ljubojevic 7,5/13, Ivkov 5,5/8, Parman 4,5/8, Kurajica 3,5/7, Marjanovic 7,5/12, Nikolic 6,5/8) 35

4. Egyesült Államok 34

5. Csehszlovákia 33

6. Anglia 32,5

(82 csapat)

A női sakkolimpia előtt e sorok írója is azt jósolta, hogy a szovjet csapatnak előre oda lehet adni az aranyérmet, ha együtt tudunk maradni a szovjet lányokkal, biztosan leszünk másodikak… Remekül kezdtünk, a Bulgáriától 2-1-es vereséget szenvedett szovjet csapat egyre bizonytalanabbá vált. Nekünk pedig nőtt az önbizalmunk, itt-ott a szerencse is támogatott minket, a harmadik fordulótól a tizedikig vezettünk, majd a 12. játéknap után ismét félpontos előnyünk volt. Ozsváth András, a Magyar Sakkélet főszerkesztője a Magyar Rádiót is tudósította Máltáról, s volt lehetőségünk ugratni őt, hogy nem ítélte meg jól függőjátszmáink várható végeredményét. Osi örömmel elviselte a „bakijait”, a nagy riválist azonban érthetően bosszantotta, hogy nem tudtak „meglógni” tőlünk. Először állt tiszta grúz nagyságokból az olimpiai válogatottjuk, világbajnok, exvilágbajnok és világbajnok-jelöltek játszottak. A feszült pillanatokban azonban az ő kezük is megremegett.

Balszerencsésen alakult a hajrában a párosításunk, az utolsó fordulóra félpontos hátránnyal ültünk asztalhoz, de reális reményekkel az aranyérem megszerzésére. Pár perccel a befejezés előtt úgy látszott, hogy sikerül az óriási bravúr és elsők leszünk, de aztán minden rosszra fordult. Porubszky Mari elvitte huszárját c5-ről, a szovjet Nana Alekszandrija a „halál torkából” szabadult. Megmaradt a félpontos különbség, és kicsordultak az egyik oldalon az öröm, míg nálunk az elkeseredés könnycseppjei.

Összehasonlítva az első helyért nagy csatát vívott két csapat játékosainak teljesítményét, örömmel állapíthatom meg, hogy kitűnően helyt álltunk. A világbajnoknő Maja Csiburdanidze döntő érdemeket szerzett a nehezen kivívott első hely megszerzésében, 13-ból 11,5 ponttal az abszolút legjobb eredményt érte el. Veretlenül, 13-ból 10 ponttal méltó partnere voltam a világelsőnek, Csiburdanidze mögött a második lettem a táblán. Külön öröm is ért, hogy az izraeli Glaz elleni partim elnyerte a legjobb játszmáért kitűzött különdíjat. Az exvilágbajnoknő Nona Gaprindasvili 12-ből 9,5 pontja százalékban megelőzte Ivánka 14-ből 11 pontját, Mari is ezüstérmet kapott a tábláján. A szovjet csapat leggyengébb embere Nana Alekszandrija volt, háromszor is kapitulációra kényszerült, 8-ból 4 pontja könnyen végzetes lehetett volna a társak számára. Porubszky Mária 11-ből 8 pontja felülmúlta a várakozást, ő is különdíjat kapott. A szovjet csapat másik nyerőembere Nana Joszeliani volt, újoncként 9-ből 7,5 pontot gyűjtött, a legjobb volt a tartalékok között. Csonkics Tünde kevesebb szerephez jutott, 4-ből 3 pontja megfelelő, de krónikus időzavarai elég sok idegességet okoztak mind a csapattársaknak, mind a vezetésnek. Csapatunk egészen fantasztikus, 76 százalékos eredményt ért el, ez elegendő minden verseny megnyeréséhez, de ezúttal be kellett érnünk az ezüstéremmel.

Fordulónként az eredmények: 

Magyarország  - Kolumbia 2,5 – 0,5 (Verőci 1, Ivánka remi, Porubszky 1)

FinnországSzovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Alekszandrija nyert)

SvájcMagyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Porubszky nyert)

SzovjetunióIndia 3 – 0 (Csiburdanidze, Alekszandrija és Joszeliani nyert)

MagyarországEgyesült Államok 2,5 – 0,5 (Ivánka remi, Porubszky 1, Csonkics 1)

BulgáriaSzovjetunió 2 – 1 (Gaprindasvili remi, Alekszandrija 0, Joszeliani remi)

MagyarországBulgária 3 – 0 (Verőci, Ivánka és Porubszky nyert)

Szovjetunió – NSZK 2 – 1 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 0, Joszeliani 1)

Szovjetunió – Magyarország 1,5 – 1,5 (Csiburdanidze-Verőci remi, Ivánka-Alekszandrija 1 – 0, Joszeliani - Porubszky 1 – 0)

Románia – Magyarország 1,5 – 1,5 (Verőci remi, Ivánka 1, Csonkics 0)

SpanyolországSzovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani nyert)

 Magyarország – NSZK 2,5 – 0,5 (Verőci remi, Ivánka 1, Porubszky 1)

 Szovjetunió – Románia 2,5 – 0,5 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 1, Alekszandrija remi)

Magyarország – Lengyelország 1,5 – 1,5 (Verőci, Ivánka, Porubszky mind remi)

Izrael – Szovjetunió 1 – 2 (Csiburdanidze remi, Gaprindasvili 1, Joszeliani remi)

Spanyolország – Magyarország 1 – 2 (Verőci remi, Ivánka remi, Porubszky 1)

Lengyelország – Szovjetunió 1 –2 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 1, Alekszandrija 0)

Hollandia – Magyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Csonkics nyert)

Szovjetunió – Anglia 3 – 0 (Csiburdanidze, Gaprindasvili, Joszeliani nyert)

Magyarország – Izrael 2 – 1 (Verőci 1, Ivánka 1, Porubszky 0)

Ausztrália – Szovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani nyert)

Franciaország – Magyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Csonkics nyert)

Szovjetunió – Kína 1,5 – 1,5 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani remizett)

Jugoszlávia – Magyarország 1 – 2 (Verőci remi, Ivánka remi, Porubszky 1)

Egyesült Államok – Szovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Alekszandrija nyert)

Magyarország – Kína 2 – 1 (Verőci 1, Ivánka remi, Porubszky remi)

Szovjetunió – Jugoszlávia 2 –1 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili remi, Alekszandrija remi)

    

Előrehaladási táblázat

Szovjetunió

3

 6

7

9

10,5

13,5

16

18

20

23

26

27,5

30,5

32,5

Magyarország

2,5

5,5

8

11

12,5

14

16,5

18

20

23

25

28

30

32

A női olimpia végeredménye:

1.Szovjetunió (Maja Csiburdanidze 11,5/13, Nona Gaprindasvili 9,5/12, Nana Alekszandrija 4/8, Nana Joszeliani 7,5/9) 32,5 pont

2. Magyarország (Verőci Zsuzsa 10/13, Ivánka Mária 11/14, Porubszky Mária 8/11, Csonkics Tünde 3/4) 32

3. Lengyelország (Erenska 9/13, Szmacinska 3/7, Wiese 6,5/11, Brustman 8/11) 26,5

4. Románia 26

5. Német Szövetségi Köztársaság 24

6. Kína 24

(42 csapat)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Speed Chess Championship elődöntőjében Carlsen-Vachier-Lagrave és Nakamura-So párharcok lesznek 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Speed Chess Championship viadalon két negyeddöntőt játszottak le. A világbajnok Magnus Carlsen az orosz Vladiszlav Artyemijevet 13,5 – 9,5-re győzte le. A párharc 5-5 perces nyolc partijában a norvég világelső kétpontos vezetést szerzett. A gyorsabb tempóban, a 3-3 perces játszmák után összesítésben már 5 pont volt az előnye, Artyemijev a bullet chess partikban aratott részsikert.  Az amerikai Hikaru Nakamura kiütéses győzelmet aratott, 21,5 – 5,5-re nyert a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev ellen. Az 5-5 perces villámpartikban 8-0-s sikert ért el. December 11-én az első elődöntőben amerikai rangadó lesz, Hikaru Nakamura és Wesley So mérkőzik meg, december 12-én Magnus Carlsen és a francia Maxime Vachier-Lagrave küzdelmére kerül sor. A két párharc győztese december 13-án játssza a döntőt.

A Speed Chess Championship párharcait három különböző kontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak a nagymesterek.

Magnus Carlsen és Vladiszlav Artyemijev korábban klasszikus partiban a januári Tata Steel Chess szuperversenyen megosztoztak a ponton, két villámjátszmában a norvég világelső volt eredményes, egyszer remiztek. A Magnus Carlsen Tour Chessable viadalán két összecsapásul döntetlennel fejeződött be.

Magnus Carlsen (norvég, 2886) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2783) 13,5 – 9,5 (5 – 3, 5 – 2, 3,5 – 4,5)

A 22 éves Vladiszlav Artyemijev győzelemmel kezdte a meccset, 75 lépés után a világbajnok feladta a reménytelen küzdelmet. Magnus Carlsen azonnal visszavágott, majd döntetlennel folytatták. Újabb ütésváltás következett, a küzdő felek világossal voltak eredményesek, remiztek a hatodik játszmában.

Carlsen két gyors győzelemmel zárta az 5-5 perces játszmákat, az orosz sakkozó sorsdöntő hibákat vétett. Különösen gyengén játszott a nyolcadik partiban, világossal 26 lépésben vesztett.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen 0 - 1

Gyorsult a tempó, négy összecsapás után Magnus Carlsen előnye változatlanul 2 pont volt. Megnyerte az ötödik játszmát, majd vesztésre ítélt pozícióját is, végül 5 pontos előnnyel várhatta a bullet chess partikat.  

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen   0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev   1 - 0

Magnus Carlsen a nagy kapkodásokban 8 évvel fiatalabb ellenfelével szemben minimális vereséget szenvedett az 1-1 perces partikban.

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev    döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen    döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev   1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen   1 - 0

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev    0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen     0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev      döntetlen

A címvédőként játszó, a FIDE blitz világranglistáját vezető Hikaru Nakamura erődemonstrációt tartott, Vlagyimit Fedoszejevet 21,5 – 5,5.re győzte le. Jóval gyorsabb volt ellenfelénél, esélyeit tökéletesen használta ki. Nakamira kellemetlen emléket őrzött Fedoszejevvel szemben, 2017-ben a kieséses rendszerVilágkupán a legjobb 32 között 1,5-0,5-re kikapott a fehérorosz sakkozótól. Egy-egy rapid és villámpartijukban remiztek

Nakamura az első ütközetben mattolta a sötét királyt, érvényesítette minőségelőnyét a másodikban. Némi bizonytalankodás már harmadol nyerését könyvelte el. Az olasz megnyitású csata is a javára dőlt el. Fedoszejev nem tudott megállni a lejtőn, Nakamura gyakorlatilag 8 pontos előnyével megnyerte a meccset.   

Hikaru Nakamura (amerikai, 2900) – Vlagyimir Fedoszejev (fehérorosz, 2756) 21,5 5,5 (8 – 0, 6 – 3, 7,5 – 2,5)

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev  1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev  1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev   1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura     0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura       0 - 1

A 3 – 3 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura      döntetlen

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura      döntetlen

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     0 - 1

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura     1 - 0

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura      0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev      1 - 0

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura      0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev       döntetlen

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura       0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev       0 - 1

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura        0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev        1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura        0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev        1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura       1 - 0        0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com       

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave a Speed Chess negyeddöntőjében legyőzte Aronjant

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Negyedszer rendezik meg a Speed Chess Championship online viadalt. A 16 résztvevős főversenyen nyolcan meghívás alapján kezdték meg a csatározást, nyolcan kiharcolták a részvételi jogot. A kieséses rendszerű tornán a sakkvilág sztárjai három időkontrollal is megmérkőznek, az 5-5, a 3-3 és 1-1 perces csatákban lépésenként még 1-1 másodpercet is kapnak a nagymesterek. A nyolcaddöntőben a címvédő amerikai  Hikaru Nakamura, a világbajnok Magnus Carlsen, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az amerikai Wesley So magabiztos győzelmet ért el. Az örmény Levon Aronjan, az orosz Vladiszlav Artyemijev, a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev sikere kisebb meglepetés, a lengyel Jan-Krzysztof Duda az amerikai Fabiano Caruanát búcsúztatta. Elsőként Wesley So jutott az elődöntőbe, Dudát 16-10-re győzte le. Maxime Vachier-Lagrave is sikerrel vette a második akadályt, Levon Aronjan ellen 14,5-12,5-re nyert. Csütörtökön 14 órától Magnus Carlsen és Vladiszlav Artyemijev, 18 órától Hikaru Nakamura és Vlagyimir Fedoszejev mérkőzésekre kerül sor.

 

A Champions Chess Tour első versenye, a Skilling Open online rapid viadal után folytatódnak a Speed Chess Championship negyeddöntőjének küzdelmei. Wesley So jutott elsőként az elődöntőbe, Jan-Krzysztof Duda elleni párharcát korábban 16-10-re nyerte meg. Hét 5-5 perces partit játszottak, Duda 4-3-as vezetéssel várhatta a 3-3 perces csatákat. Egy óra alatt kilencszer mérkőztek meg, So ötös nyerősorozatának is köszönhetően 8-1-re nyerte ezt a szalaszt. Duda az 1-1 perces játszmákban 5-4-es részsikert ért el. So az elődöntőben honfitársa, Hikaru Nakamura és a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev találkozó győztesével mérkőzik meg.

Wesley So (amerikai, 2816) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2799) 16 – 10 (3 – 4, 8 – 1,  4 – 5)

Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan 2009-ben, a francia-örmény válogatott mérkőzésen küzdött meg először, 38 klasszikus játszmában viaskodtak, 29 döntetlen mellett MVL 5-4-re vezet. Rapid és villámpartit már ötvenet játszottak, a francia nagymester jelentős előnyt szerzett, 20-9-re vezetett mai párharcuk előtt.

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2822) – Levon Aronjan (örmény, 2739) 14,5 – 12,5 (4,5 – 3,5, 4,5 – 5,5, 5,5 – 3,5)

Az első játszma viharos csatában lett döntetlen, Maxime Vachier-Lagrave előnyös állásban bástyát nézett el, tipikusan az onlini sakk hibája. Levon Aronjan  az „ajándékot” nem fogadta el, nagy nehézségek árán remizte ki a partit.

 

A kölcsönös bakik MVL-t viselték meg kevésbé. Nyeréssel folytatta, időelőnyével jól gazdálkodott. Aronjan valamennyi játszmában jelentős időhátrányba került, ennek is köszönhetően a harmadik játszmában nyerések sorozatát hagyta ki. A negyedik ütközetben mattolhatta volna ellenfelét.

Aronjannak nagyon kapkodnia kellett az ötödik játszmában is, a hatodik összecsapásban megtört a jég, a háromszoros olimpiai bajnok kiegyenlített, Döntetlennel zárult a meccs első fejezete.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan   döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

 

Egy órán keresztül viaskodtak a gyorsabb tempó mellett. Két döntetlennel indítottak, MVL gyorsasága érvényesült a harmadik partiban. Aronjan már a nyitásban durva hibát vétett, majd másodszor is kikapott. MVL hárompontos előnyre tett szert, de Aronjan nem adta meg magát. Három világos játszmában is eredményes  volt, kiegyenlített.

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan    döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan    döntetle

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

A párharc 9-9-re állt, következtek az 1 perces partik. Fél óra alatt 9 játszmára volt idő. Maxime Vachier-Lagrave négy összecsapás után már 3 ponttal vezetett, előnyét ezúttal nem tékozolta el. Vachier-Lagrave 14,5 – 12,5-ös győzelemmel jutott az elődöntőbe, ahol a világbajnok Magnus Carlsen és az  orosz Vladiszlav Artyemijev párharc győztesével mérkőzik meg.

Az 1 – 1 perces játszmák eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  0 - 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan    döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan   1 - 0

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave    0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan     0 - 1

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

So a Skilling Open online rapid viadal győztese, Carlsen a 30. születésnapján szenvedett vereséget

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai Wesley So a Skilling Open online rapid viadal győztese. A torna döntőjének második játéknapján a rájátszásban nyerte meg a világbajnok Magnus Carlsen elleni párharcot, 3,5 - 2,5-re győzte le a norvég világelsőt. A finálé első meccsén csak a világossal játszók voltak eredményesek, Carlsen sötéttel győzött az első partiban. A világbajnok előnyét azonban nem tudta megőrizni, So sötéttel vágott vissza, a döntőben harmadszor egyenlített ki. Kölcsönös hibák után megosztoztak a ponton a harmadik ütközetben, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában. Az első hely sorsát villámpartik döntötték el, játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. Wesley So fölényes állását nagy kalandok után megnyerte, Magnus Carlsen világossal játszva nem tudott egyenlíteni, 30. születésnapján szenvedett vereséget. So a torna 100 ezer dolláros díjalapjából 30 ezret nyert, Carlsen 15 ezret. A Champions Chess Tour 1,5 millió dollárral díjazott tíz versenyből álló sorozatának első tornája nagyon sikeres volt, várjuk a folytatást.

A Fülöp-szigeteki születésű, 2016-ban a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott legjobb pontszerzője, 2019-ben a Fischer Random Chess világbajnoka, a 27 esztendős Wesley So a Skilling Open online rapid viadal győztese. Egy hónapja másodszor szerzett amerikai bajnoki címet, a koronavírus-járvány miatt rapid versenyként megrendezett tornán. A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első viadalán a fináléban a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

November 22-én 16 résztvevővel kezdődött meg a Skiiling Open kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Wesley So egy vereséggel, kiegyensúlyozott teljesítménnyel harmadikként vette az első akadályt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

űA negyeddöntőben Magnus Carlsen a holland Anish Girit győzte le, Wesley So hátrányból fordítva az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe. Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben kevésbé meggyőző játékkal nyert, az amerikai rangadón So magabiztosan győzte le Hikaru Nakamurát.

A döntő első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A sakkvilág november 30-án Magnus Carlsent 30. születésnapján köszöntötte, Wesley So első nyilatkozatában bocsánatot kért a világbajnoktól, hogy elrontotta a születésnapi ünneplést.

A második párharcuk első partijában megtört a jég, Magnus Carlsen sötéttel nyert és szerzett vezetést. A Caro-Kann védelmű játszmában kisebb taktikai ütésváltás után So a vezércserével hibázott, a norvég világbajnok minőségáldozattal került előnybe, azt fokozva győzött.

Sokan gondolhatták, hogy So-t megtöri a vereség, de nem így történt. A második ütközetben a Semi-Tarrasch védelem került ismét terítékre, Carlsen a 13. lépésben tért el a döntő első játszmájában látott folytatástól. Nem vált be elképzelése, So megőrizte gyalogelőnyét és huszárpárja erősebbnek bizonyult Carlsen futópárjánál. A sötét király is akcióba lépett, sikerrel támogatta a szabadgyalog előretörését, So harmadszor is kiegyenlített.

A harmadik partiban Magnus Carlsen ismét a Caro-Kann védelemre szavazott, de a nyitásban nem villogott, Wesley So gyalogot nyert és biztatóan állt. A 18. lépéspár sorsdöntőnek bizonyult, az amerikai sakkozó nagyot hibázott Fb5-tel, a világbajnok nem vette észre a riposzt lehetőségét, Hf4 döntő előnyt adott volna. So a minőségért elegendő kompenzációt kapott, lépésismétléssel megszületett a finálé első döntetlene, majd villámgyorsan remiztek a negyedik játszmában, következett a rájátszás, a két villámparti. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

Magnus Carlsen hű maradt a Caro-Kann védelemhez, Wesley So a 3.e5-ös változathoz. A világbajnok rosszul tette, hogy időben nem sáncolt, a vezérszárnyon So gyalogjai egyre veszélyesebbé váltak. So a nyerőesélyes állásban elvesztette a fonalat, váratlanul ellenesélyt adott riválisának, ideje is vészesen fogyott. Úgy tűnt, hogy Carlsen megmenekül a vereségtől, amikor ő hibázott, a kényszerű bástyacsere után már nem tudta feltartóztatni So szabadgyalogját.

Wesley So a döntő kilencedik játszmájának megnyerésével először jutott vezetéshez, Magnus Carlsen a tizedik partiban nem tudott egyenlíteni. So elnézett egy kiskombinációt, Carlsen szabadgyalogjait azonban sikerrel blokkolta, nyerőesélyhez jutott, de sorozatos cserékkel egyszerűsített, a végállásban csak két király volt a táblán, így ért véget a Skilling Open!

Wesley So első helyét a 30 ezer dolláros első díj mellett az összetett pontversenyben 46 ponttal is jutalmazták, Magnus Carlsen 15 ezer dollárt kapott és 30 pontot.

A Skilling Open döntő második párharcának eredménye:

Wesley So (amerikai, 2741) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 3,5 – 2,5

Wesley So Magnus Carlsen  0 – 1 (Caro-Kann védelem, 47)

Magnus Carlsen – Wesley So 0 – 1 (Semi-Tarrasch védelem, 61)

Wesley So – Magnus Carlsen döntetlen (Caro-Kann védelem, 31)

Magnus Carlsen – Wesley So düntetlen (Spanyol megnyitás, 23Ö

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 44)

Magnus Carlsen – Wesley So döntetlen (Elfogadott vezércsel, 46)

A Skilling Open döntő első játékmapjának eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 - 2

Magnus Carlsen – Wesley So 1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 43)

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Olasz megnyitás, 93)

Magnus Carlsen – Wesley So 1 – 0 (Ragozin-védelem, 35)

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem 35)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24. com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Skilling Open döntőjének első párharca 2-2-vel ért véget, So kétszer is kiegyenlített Carlsen ellen 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Skilling Open online rapid viadal döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai olimpia bajnok Wesley So első párharcában a világos volt a nyerő szín. Négy győzelem is született, 2-2-vel ért véget a finálé első mérkőzése. Carlsen kezdett világossal, őrizte kis előnyét, So a végjátékban hibázott nagyot. Igazi thrillervolt a második összecsapásuk, az amerikai nagymester nyerést hagyott ki, mentőövet dobott a norvég világelsőnek. So elkerülte az örökös sakkot, a játszma az őrült kapkodásban is remit ígért, Carlsen azonban királyával matthálóba „menekült”, So 93 lépés után mosolyoghatott. A világbajnok gyorsan rendezte sorait, ismét vezetést szerzett, de So másodszor is kiegyenlített. Hétfőn játsszák le a második négyjátszmás páros mérkőzést, Carlsen szeretné győzelemmel ünnepelni 30. születésnapját! 2-2-nél villámpartikra kerülne sor, ha ezek sem döntenének, következne az Armageddon parti.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozata Skilling Open viadalának döntője, Magnus Carlsen és Wesley So első párharca izgalmas, fordulatokban gazdag küzdelmet hozott, mind a négy játszma döntéssel végződött.  Tavaly ők ketten vívták a FIDE első Fischer Random Chess világbajnokság döntőjét, nem kis meglepetésre Wesley So 13.5-2.5-re legyőzte Magnus Carlsent.

 

2017-ben Wesley So egypontos előnnyel nyerte meg Magnus Carlsen előtt a Tata Steel Chess tornát. Idén kettőjük holtversenyes elsőségével fejeződött be a Saint Louis rapid és villámverseny.  

Carlsen statisztikája igen kedvező So-val szemben, klasszikus partiban 19-szer mérték össze erejüket, a világbajnok 5-1-re vezet. Rapid és villámpartikban 68-szor viaskodtak, Carlsen 26 döntetlen melletti 35-7-es mérlege is a Skilling Open döntőjének egyértelmű esélyesévé tette. Az első játéknap játszmái nem igazolták jelentős fölényét.

 

A párharc nyitányán a Semi-Tarrasch védelemben csatáztak. Carlsen kezdeményezett, szabadgyalogja, haderejének aktivitása az amerikai nagymestert védekezésre kényszerítette, aki sokáig állta a sarat, a különböző színű futók miatt reálisak voltak a fél pont megszerzésének reményei.

 

A világbajnok 32.g5+ lépésével feladta  a leckét riválisának, aki hosszabb tűnődés után elszámolta magát. Mindkettőjük szabadgyalogja elérte az átváltozási mezőt, de a sakkadást Carlsen kezdte, fonalas nyeréshez vezetett vezérének és bástyájának hatásos együttműködése, összjátéka.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik is bekapcsolódott a játszmák figyelésébe, osztotta meg ötleteit a kommentáló párossal, az indiai Tania Sachdevvel és Lékó Péterrel. A thrillerré alakuló küzdelmet döbbenettel figyelték, mindkét király sorsáért aggódtak, a végén So-nak volt oka az örömre, Carlsen nem tudta leplezni csalódottságát, sokáig sikeresen menekülő királyával matthálóba lépett.

Addig azonban oly sok minden történt a csatájukban. Az olasz megnyitásban Carlsen követte Hikaru Nakamura sokszor megjátszott 9…a5-ös változatát, amely ellen világossal ő is megküzdött. A világbajnok óvatlanul kinyitotta az a vonalat, a bástyák cseréje után So fölénybe került. Az amerikai sakkozó még erősebb folytatást is választhatott volna, Carlsen rossz helyre lépett királyával. So könnyen nyerhetett volna, ehelyett mentőövet dobott ellenfelének.

 

Örökös sakkal a döntetlent vártuk, amikor az amerikai nagymester a küzdelem folytatása mellett döntött. Kevesebb ideje volt, a másodpercekkel viaskodott, ás az online sakkban a kapkodásban nehéz az egérrel a jó mezőre varázsolni a figurákat. Őrült kapkodás kezdődött, Carlsen királya sikerrel ellépett a látszatfenyegetések elől, So kétségbeesetten próbálkozott. Erőfeszítéseit végül Carlsen hathatós segítségével koronázta siker, a világbajnok királya aknamezőre lépett, matthálóba került. So a 93. lépést követően mosolyoghatott, Carlsen reakcióját a videós közvetítésnek köszönhetően jól láttuk.

 

A vereség nem törte meg Carlsent, gyorsan rendezte sorait. So vált bizonytalanná, többször is jobban játszhatott volna. A világbajnok is pontatlankodott, de királyának előretörése, a sötét állás gyengeségei ismét vezetéshez juttatták.

 

Az első játéknap befejező partijában So-nak sikerült meglepnie a norvég világelsőt a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában. Az érdekes középjátékban Carlsen nem találta meg a jó tervet 29…Ff5 lépése elhibázott volt, majd tisztet nézett el.

A Skilling Open döntő első játékmapjának eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 - 2

Magnus Carlsen – Wesley So 1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 43)

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Olasz megnyitás, 93)

Magnus Carlsen – Wesley So 1 – 0 (Ragozin-védelem, 35)

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem 35)

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Skilling Open döntőjét Magnus Carlsen és Wesley So játssza

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Skilling Open online rapid viadal döntőjét a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és az olimpiai bajnok amerikai Wesley So vívja. A norvég világelső és a kétszeres amerikai bajnok is remifórral játszotta a második páros mérkőzést. Carlsen az orosz Jan Nepomnjscsij ellen a második párharcuk első partiját fordulatokban gazdag küzdelemben elvesztette, a következő játszmában kiegyenlített, majd két döntetlennel biztosította be a döntőbe jutását. Az amerikai rangadón So négy döntetlennel érte el célját, három összecsapást is megnyerhetett volna. A döntő győztese 30 ezer dolláros díjat vehet át, a vesztes 15 ezret kap.

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornáján Magnus Carlsen és Wesley So vasárnap és hétfőn játssza a döntőt. Az elődöntőben az első párharcukat megnyerték, Jan Nepomnjacsij és Hikaru Nakamura ezúttal nem tudott fordítani, a 2 – 2-es eredmények Carlsennek és So-nak kedveztek.

Jan Nepomnjacsij az első összecsapást fordulatokban gazdag csatában megnyerte. A spanyol megnyitású küzdelemben az időhátránnyal küzdő Magnus Carlsen tisztáldozattal vállalt óriási bonyodalmakat. Jan Nepomnjacsij vétette el a helyes védekezést.

Carlsen az idő szorításában sem vette észre a nyerést ígérő csendes vezérlépést, a felfedett sakk fenyegetéssel nyerhetett volna. A világos király a választott folytatásra megmenekült veszélyeztetett helyzetéből, Nepomnjacsij mattolta be a „király” királyát.

A vereség után a világbajnok a szicíliai védelem Alapin-változatát választotta, kedvező esélyt kapott. A pontos folytatással azonban adós maradt, Nepomnjacsij már túl volt a nehezén, döntetlent ígérő állásban húzott végzetes vezérlépést, döntő anyagi hátrányba került, Carlsen kiegyenlített.

Jan Nepomnjacsij az újabb nagy csalódással már nem tudott megbirkózni, Magnus Carlsen többé nem engedte ki kezéből a meccset, két döntetlennel jutott a döntőbe. Carlsen és Nepomnjacsij a Magnus Carlsen Chess Tour negyedik tornáján, a Legends of Chess viadalon döntőt játszott, a világbajnok nyerte a párharcot.

Az amerikai rangadó, Wesley So és Hikaru Nakamura párharcának első játszmája is meglepő fordulattal ért véget. Mindketten hitetlenkedve nézték a monitorjukat, Só nyert állásban örökös sakkot engedélyezett ellenfelének.

A második ütközetben történtek is sokkolóan hatottak. So válogathatott a nyerések között, amikor nemcsak mentőövet dobott riválisának, hanem a döntetlenért is meg kellet küzdenie.

Az átélt kalandok után So nem vállalt semmiféle kockázatot a harmadik játszmában, a negyedik partiben tisztelőnnyel remizett.

Az elődöntő második párharcainak eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2 - 2

Jan Nepomnjacsij - Magnus Calsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij Magnus Calsen döntetlen

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij döntetlen

Az első párharc eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Wesley So (amerikai, 2741) -  Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 - 2

Wesley SoHikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So döntetlen

Wesley SoHikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So döntetlen

Az első párharc eredménye:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Wesley So (amerikai, 2741) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 2,5 - 1,5-re megnyerte az első párharcot, Nepomnjacsij két partiban is nyerősélyt hagyott ki  

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Skilling Open rapid online viadal elődöntőjének első párharcában a világbajnok Magnus Carlsen az orosz Jan Neponjacsij, az amerikai rangadón a kétszeres bajnok Wesley So az ötszörös győztes Hikaru Nakamura ellen 2,5 – 1,5-re győzött. A norvég világelső 26 lépéses könnyű nyeréssel kezdett a nagyot hibázó Nepomnjacsijjal szemben. A következő két játszmában ellenfele hathatós segítségével menekült meg a vereségtől. So a második partiban játszotta túl riválisát. Szombaton játsszák le a második mérkőzéseket, Carlsen és So remifórral várhatja a „visszavágókat”.

 

A Skillin Open kvalifikációs körversenyének első fordulójában Magnus Carlsen nyert állásban ütésbe tett vezérét Jan Nepomnjacsij ellen. Akkor Vb4 volt a végzetes húzás, az elődöntő első ütközetében az orosz nagymester 15…Vb8? húzása jelentette a „végállomást”. Nepo kedvenc Grünfeld védelmében szenvedett gyors vereséget.

16.d6! exd6 17.f4 következett és sötét tisztet vesztett

Carlsennek ez volt a rapid összecsapásaik során a 16. győzelme Nepomnjacsijja. szemben, 19 döntetlen mellett ötször kényszeróét feladásra.

 

50.Hg6? Hd5 51.Hxf4 Hd3+ 52.Ke4 Hxg2! 53.Hxg2 Kc5 és döntetlen

A norvég világbajnok a második ütközetben a szicíliai védelem sárkány-változatában ideális állást ért el, de koncentrációja csökkent, átengedte a kezdeményezést, A huszárvégjáték reménytelennek tűnt, amikor Nepomnjacsij hibás huszárlépésével mentőövet dobott a világelsőnek.

Jan Nepomnjacsij a harmadik partiban is a Grünfeld védelemre szavazott és a bonyodalmakban jelentős előnyt ért el a bizonytalankodó, időhátrányba is kerülő Magnus Carlsennel szemben. A nyerőesélyes bástyavégjátékban ismét hibázott, a világbajnok másodszor is nagy bajban volt, de az orosz sakkozó „kisegítette”.

A spanyol megnyitás berlini változatában semmi említésre méltó nem történt, a sorozatos cserék pontosztozkodáshoz vezettek.

Az amerikai presztízscsatában Wesley So akarata érvényesült, jobban kidolgozott megnyitásainak is köszönhetően nyerte meg az első párharcot. Korábban 52 rapid partiban mérték össze erejüket, Hikaru Nakamura 28 döntetlen mellett 16-8-ra vezetett.

Az ötszörös amerikai bajnok a bécsi megnyitásban nem tudta meglepni az idei bajnokság győztesét. A koronavírus-járvány miatt rapid verseny volt a 12 résztvevős viadal, amelyen csak  Fabiano Caruana nem vett részt.

 

35.Fxf6!

A Skilling Open tornán is nagy népszerűségnek örvendő olasz megnyitásban So kerekedett felül. A meggyengült sötét királyállás ellen tetszetős tisztáldozattal indított döntő támadást.

So sötéttel gönd nélkül remizett a harmadik játszmában. Nakamura a negyedik ütközetben a holland védelemmel próbálkozott, So jobb állásban adta remire a játszmát.     

 

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2,5 – 1,5

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij Magnus Calsen döntetlen

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij döntetlen

Jan Nepomnjacsij Magnus Calsen döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Wesley So (amerikai, 2741) 1,5 – 2,5

Hikaru Nakamura – Wesley So döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura 1 - 0   

Hikaru Nakamura – Wesley So döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Skilling Open Carlsen-Nepomnjacsij és Nakamura-So párharcokkal folytatódik   

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Skilling Open online rapid viadal elődöntőjében az orosz Jan Neponjacsij a világbajnok Magnus Carlsennel mérkőzik meg. A másik ágon amerikai rangadó lesz, Hikaru Nakamura és Wesley So csatázik. A negyeddöntő második játéknapján Magnus Carlsen a holland Anish Giri ellen négy döntetlennel biztosította be továbbjutását. Három párharcban az első meccseiket elvesztők fordítani tudtak. a rájátszásban jobban bírták a feszültséget. Jan Nepomnjacsij 3-1-re nyert az örmény Levon Aronjan ellen, a villámpartikban kettős győzelmet aratott. Wesley So 2,5 - 1,5-ös nyeréssel vágott vissza az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovnak. A két villámpartiban megosztoztak a ponton, az Armageddon partiban So sötéttel remizett, s ez a továbbjutását jelentette. Hikaru Nakamura 2,5-0,5-ös győzelemmel harcolta ki a rájátszást,  egy-egy nyerés után az Armageddon partiban Nakamura sötéttel harcolta ki a döntetlent.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első viadalán, a Skilling Open torna negyeddöntőjében az első mérkőzések győztesei közül csak a világbajnok Magnus Carlsen őrizte meg előnyét, jutott az elödöntőbe. Három párharcot a rájátszás döntötte el.

A negyeddöntő első párharcainak eredménye:

Magnus Carlsen – Anish Giri 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Levon Aronjan – Jan Nepomnjacsij 2,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Wesley So – Tejmur Radzsabov 0,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A negyeddöntő második játéknapján Anish Giri az olasz megnyitást választotta a világbajnok Magnus Carlsen elleni küzdelmének első partijában. A holland nagymester megragadta a kezdeményezést, a norvég világelső pontos játékkal hárította kísérleteit.

A második összecsapás során Carlsen előnybe került, Giri ellentámadása időben érkezett, lépésismétléssel ért véget a csata.

A harmadik partiban a spanyol megnyitás berlini változatában vívtak meg. A különböző színű futós végjátékban Anish Giri nem tudta feltörni Magnus Carlsen védőállását. A világbajnoknak világossal nem okozott nehézséget a negyedik döntetlen elérése. Magnus Carlsen a negyeddöntőben csak egy játszmát tudott megnyerni, Anish Giri sajnálhatja az első játszmájukban elszalasztott nyerőesélyt.

Jan Nepomnjacsij az első párharc elvesztése miatt hátrányból kezdte Levon Aronjan elleni párbaját. Az orosz nagymester a nyitányon az olasz megnyitást választotta, Levon Aronjan könnyelmű futólépéséért nagy árat fizetett, megtámadott vezére nem talált mentséget. A bástya és könnyűtiszt nem volt elegendő kompenzáció. Nepomnjacsij érvényesítette anyagi előnyét.

A második összecsapás hihetetlen izgalmak után ért véget döntetlennel. Levon Aronjan többször is nyerést szalasztott el, Jan Nepomnjacsij többször is a remit hagyta ki, az öldöklő csatában 80 lépés után remiztek. A csalódott háromszoros örmény olimpiai bajnoknak többé nem volt esélye.

Nepomnjacsijt is megviselte a fordulatokban oly gazdag összecsapás, világossal békésen remizett, erőt gyűjtött a folytatásra. Az orosz sakkozó a negyedik partiban sötéttel indított viharos támadást, a látványos nyerése végképp megtörte ellenfelét.

 

A rájátszásban két villámparti döntött Jan Nepomjacsij javára, az 5-5 perces és 3-3 másodperc bónusszal vívott játszmákban, kettős győzelmet aratott. Levon Aronjan kevésbé bírta a feszültséget, világossal elszenvedett veresége megpecsételte sorsát. Az utolsó partiban kétségbeesett támadását Nepomnjacsij könnyedén kontrázta meg, az elődöntőben az orosz nagymester Magnus Carlsennel mérkőzik meg.

Wesley So és Tejmur Radzsabov párharcát az azerbajdzsáni sakkozó két nagy hibája döntötte el az idei amerikai bajnok javára. Békés döntetlennel indítottak, majd So a második játszmában eltékozolta előnyét, Radzsabov kikínlódta a remit ígérő bástyavégjátékot, amikor királyával aknamezőre lépett.

Radzsabovot láthatóan megviselte a vereség, világossal 15 lépésben remizett, sötéttel nagyot küzdött a remiért, következett a rájátszás.    

Az első villámpartiban 95 lépésig gyötörték egymást. A második ütközetben Radzsabov kedvező esélyt szalasztott el. Az Armageddon parti döntött, Tejmur Radzsabovnak  5, Wesley So-nak 4 perce volt, de remifórja. A tavalyi Világkupa győztese a 22. lépésben bástyát nézett el, So nem „kockáztatott”, lépésismétléssel kihasználta, hogy döntetlennel is az elődöntőbe jutott.

Az elődöntőben amerikai presztízscsata lesz, Hikaru Nakamura is az Armageddon játszmában elért döntetlenével nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen.

 

A párbajuk első partijában Nakamura a francia nagymestert a szicíliai védelem Najdorf-változatában könnyedén győzte le, MVL 27 lépés után kényszerült feladásra.

Döntetlennel folytatták, a harmadik játszmában MVL kedvenc változatában elszenvedte második vereségét, a negyedik rapid partira már nem került sor.

 

Maxime Vachier-Lagrave remek játékkal nyerte meg az első villámpartit, zseniálisan vezette a támadását. Az ötszörös amerikai bajnok a második ütközetben kisebb meglepetésre elkerülte a szicíliai védelmet, a Trompowski támadásban vágott vissza. Az Armageddon partiban sötéttel kiharcolta a döntetlent, továbbjutott.

 

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Anish Giri (holland, 2741) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2 - 2

Anish Giri - Magnus Carlsen föntetlen

Magnus Carlsen - Anish Giri  döntetlen

Anish Giri - Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen - Anish Giri  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Levon Aronjan (örmény, 2778) 3 - 1

Jan Nepomnjacsij - Levon Aronjan 1 - 0

Levon Aronjan - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Rájátszás:

Levon Aronjan – Jan Nepomnjacsij 0 - 2

Levon Aronjan – Jan Nepomnjacsij 0 – 1

Jan Nepomnjacsij – Levon Aronjan 1 - 0

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Wesley So (amerikai, 2741) 1,5 – 2,5

Tejmur Radzsabov  – Wesley So döntetlen

Wesley So –Tejmur Radzsabov 1 - 0

Tejmur Radzsabov  – Wesley So döntetlen

Wesley So –Tejmur Radzsabov döntetlen

Rájátszás:

Tejmur Radzsabov – Wesley So 1,5 – 1,5

Tejmur Radzsabov – Wesley So döntetlen

Wesley So – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Wesley So döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2,5 – 0,5

Hikaru Nakamura - Maxime  Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura  - Maxime – Vachier-Lagrave 1 - 0

Rájátszás

Maxime Vachier-Lagrave - Hikaru Nakamura 1,5 – 1,5

Maxime Vachier-Lagrave - Hikaru Nakamura 1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen, Aronjan, Radzsabov és Vachier-Lagrave nyerte az első párharcokat 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Skilling Open online rapid viadal negyeddöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és a francia Maxime Vachier-Lagrave győzött az első négyjátszmás párharcban. A norvég világelső három döntetlen után a negyedik játszmában megcsillogtatta remek technikáját a holland Anish Girivel szemben, aki az első összecsapás során kitűnő nyerőesélyt szalasztott el. Levon Aronjan az orosz Jan Nepomnjacsij elleni párbajában vereséget szenvedett a második játszmában, kettős győzelemmel fordított. Tejmur Radzsabov két sötét partiban diadalmaskodott az amerikai Wesley So ellen, akinek erejéből csak egy döntetlenre futotta. MVL az amerikai Hikaru Nakamurával szemben megnyerte az első játszmát, előnyét három döntetlennel megőrizte. Csütörtökön játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei 2-2-vel is továbbjutnak.

 

A Champions Chess Tour első viadalán a körversenyből továbbjutó nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken négy párharc is eldőlt, sőt az azerbajdzsni Tejmur Radzsabov már három parti után is győzelmet ünnepelhetett.

A Skilling Open előcsatározásai során a 12. fordulóig remek teljesítményt nyújtó Anish Giri drámai hajrában végül nyolcadikként kvalifikálta magát, jutalomként a negyeddöntőben a világbajnok Mahnus Carlsennel mérkőzhet meg. Korábban 40 rapid és villámpartiban mérték össze erejüket, a borvég világelső 21 döntetlen mellett tizenháromszor nyert, hat partit vesztett el. Utoljára a Chess Legends tornán csaptak össze, Carlsen 3-1-re győzte le a tulipánosok legjobbját.

 

Az első játszmában  a Ragozin védelem egyik ritka változatában vívtak meg. Giri kétes tervet választott, Carlsen jelentős előnyt is elérhetett volna, majd váratlanul komoly hibát vétett. Újabb pontatlanságai után már reménytelennek tűnt az állása, amikor Giri a vezércserével eltékozolta döntő előnyét, mentőövet dobott barátjának.

 

A kalandos remit két békésebb követte, majd a negyedik ütközetben Magnus Carlsen megvillantotta kitűnő technikáját Giri állásának gyalogszerkezeti gyengeségei végzetesnek bizonyultak.

Az örmény Levon Aronjan jó kezdés után a körverseny második napján hibát-hibára halmozott, de nagy hajrával végül révbe ért. Az orosz Jan Nepomnjacsij elleni meccsén a második partit elvesztette, de kettős győzelemmel fordítani tudott. Jól ismerik egymás erősségeit is gyengéit, csak rapid és villámpartit már hetvenötöt játszottak, a háromszoros olimpiai bajnok 30-22-re vezetett, 23-szor remiztek.

 

Vezetésének birtokában Nepomnjacsij koncentrációja csökkent, nagyon benézte Aronjan trükkös 44.Hg4 lépése kínálta taktikai csapás lehetőségét. A vesztést követően a negyedik játszmában Aronjan erőszakos támadási kísérletére nem talált gyógyírt.

A tavalyi Világkupa győztese, Tejmur Radzsabov már három összecsapás után győzelmének örülhetett. A körversenyen megosztoztak a ponton. Az azerbajdzsáni sakkozó időhátrányban is jobban megbirkózott a bonyodalmakkal, mint az amerikai Wesley So, aki mindkét világos partijában vereséget szenvedett. Az első játszmában So tisztáldozat után elkerülte a lépésismétléses döntetlent, Radzsabov az idő szorításában is tetszetősen vezette az ellentámadást és jutott vezetéshez. A harmadik ütközetben az olimpiai bajnok királyával vándorútra indult, meg is bűnhődött a nehezen érthető manőverért, mattot kapott.

Régi riválisok Maxime Vachier-Lagrave és Hikaru Nakamura, ennek ékes bizonyítéka a 86 rapid és villámparti, a mérleg az ötszörös amerikai bajnoknak kedvezett, 30-20-ra vezetett. Külön érdekessége párharcaiknak, hogy klasszikus játszmát MVL nem tudott Nyerni Nakamura ellen, 19 döntetlen mellett ötször szenvedett vereséget.

 

Mindketten elkötelezett hívei a spanyol megnyitás berlini változatának, párharcuk elméleti párbajjal kezdődött. MVL szépen túljátszotta Nakamurát, minőséget nyert, anyagi előnyét érvényesítette.

A francia nagymester átvészelte a második összecsapás nehéz pillanatait, nagyot csatáztak a harmadik partiban is, az újabb pontosztozkodás MVL-nek kedvezett, aki a negyedik játszmában korán jelentős előnybe került, a végjátékban a remiért megküzdött.

Csütörtökön játsszák le a visszavágókat, Carlsen, Aronjan, Radzsabov és MVL remifórral játszik. Az első meccsen vereséget szenvedők a mérkőzés megnyerésével kiharcolhatják a rájátszást, két villámjátszma következne, szükség szerint az Armageddon parti döntene.

 

 

 

A negyeddöntő első fordulójának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Anish Giri (holland, 2741) 2,5 – 1,5

Magnus Carlsen – Anish Giri döntetlen

Anish Giri – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Anish Giri döntetlen

Anish Giri – Magnus Carlsen 0 - 1

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2,5 . 1,5

Levon Aronjan – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Levon Aronjan 0 - 1

Wesley So (amerikai, 2741) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 0,5 – 2,5

Wesley So – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Tejmur Radzsabov – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Tejmur Radzsabov 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829)

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave

Verőci ízsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a Skilling Open körverseny győztese, kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Befejeződött a Skilling Open online rapid viadal körversenye, az első nyolc helyezett kieséses rendszerben folytatja tovább a versengést. Meglepetésekben is bővelkedett a harmadik játéknap, a versenyfutásban a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Hikaru Nakamura 9-9 ponttal végzett az élen. Az amerikai Wesley So kiegyensúlyozott teljesítménnyel, az orosz Jan Nepomnjacsij kisebb kalandok árán jutott tovább, míg az örmény Levon Aronjan jó hajrájának köszönheti továbblépését. A 8 pontosok otös holtversenyét az egymás elleni eredmények döntötték el az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri javára. A negyeddöntőben Magnus Carlsen és Anish Giti, Hikaru Nakamura és Maxime Cachier-Lagrave, Wesley So és Tejmur Radzsabov, Levon Aronjan és Jan Nepomnjacsij párharcok lesznek, két négyjátszmás mérkőzéseket vívnak.

A Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open online rapid viadalon a harmadik játéknapon izgalmas csatákban dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa. A világbajnok Magnus Carlsen elégedett volt, hogy a holtverseny után végül elsőként „intették le” a 16 résztvevő körversenyén, a mutatott játékát kritikusan értékelte. Hikaru Nakamura az első öt fordulóban gyengélkedett. Az idei amerikai bajnok Wesley So taktikusan játszva jutott tovább, Jan Nepomnjacsij többször is fölöslegesen kapkodott. Levon Aronjan remekül hajrázott, Tejmur Radzsabov is jól finiselt. Váratlan kisiklások veszélyeztették Maxime Vachier-Lagrave és Anish Giri továbblépését, végül a thrillernek is beillő hajrá nekik kedvezett. Tíz forduló után vezető Giri erejéből a befejező játéknapon csak két döntetlenre futotta. A 17 éves Alireza Firouzja a 13. forduló után holtversenyben az élen állt, utolsó két partiját elvesztette. Búcsúzott a második játéknapot holtversenyes másodikként záró Ding Liren.

A harmadik játéknap nyitányán a világbajnok Magnus Carlsen alaposan benézte Hikaru Nakamura kiskombinációját. A norvég világelső minőséget vesztett, de amerikai ellenfele anyagi előnyét nem tudta érvényesíteni. Tejmur Radzsabov sikerrel indított, Levon Aronjan biztos kézzel irányította haderejét. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren királyát Alireza Firouzja bemattolta. Béjésen remizett Wesley So és Maxime Vachier-Lagrave, nem kockáztatott az éllovas Anish Giri. Nyerést hagyott ki Jan Nepomnjacsij.

A 11. forduló eredménye:

Wesley So (amerikai, 2751, 6) -  Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860, 5,5) döntetlen

Peter Szvidler (orosz, 2742, 4) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636, 3,5)  0 - 1

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778, 5,5) - Le Quang Liem (vietnami, 2744, 4,5) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881, 6) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829, 5,5)  döntetlen

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758, 5) - Szergej Karjakin (orosz, 2709, 4,5) 1 - 0

David Anton Guijarro (spanyol, 2667, 5) - Anish Giri (holland, 2731, 6,5)  döntetlen

Alireza Firouzja (FIDE, 2703, 5) - Ding Liren (kínai, 2836, 6) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778, 4,5) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774, 3) 1 - 0

A 12. fordulóban igazi krimi volt Anish Giri és Alireta Firouzja szicíliai védelmű ütközete. Az éllovas holland sakkozó nyerőesélyes állását egyenesen vesztésre rontotta. A bonyodalmat „élve” megúszó 17 éves Firouzja a bástyavégjátékot már kitűnően játszotta. Ötös holtverseny alakult ki az éle, öten üldözték a vezetőket félpontos hátránnyal.

A 12. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (6) - Jan-Krzysztof Duda (3) 1 - 0

Ding Liren (6) - Levon Aronjan (5,5) döntetlen

Anish Giri (7) - Alireza Firouzja (6) 0 - 1

Szergej Karjakin (4,5) - David Anton Guijarro (5,5) 0 - 1

Hikaru Nakamura (6) - Tejmur Radzsabov (6) döntetlen

Le Quang Liem (5) - Magnus Carlsen (6,5) döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (4,5) - Jan Nepomnjacsij (6) döntetlen

Wesley So (6,5) - Peter Szvidler (4) döntetlen

A verseny állása:

1-5. Alireza Firouzja, Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri és Wesley So 7 pont

6-10. Ding Liren, David Anton Guijarro, Hikaru Nakamura, Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov 6,5

11. Levon Aronjan 6

12. Le Quang Liem 5,5

13. Santosh Gujrathi Vidit 5

14-15. Szergej Karjakin és Peter Szvidler 4,5

16. Jan-Krzysztof Duda 3

A 13. forduló bővelkedett váratlan eredményekben. Anish Giri elszenvedte második vereségét, Levon Aronjan már joggal bízhatott a továbbjutásában. Tévedések vígjátéka volt egy pillanatban Peter Szvidler és Maxime Vachier-Lagrave összecsapása, a várt örökös sakkos döntetlen helyett mindketten vesztőt húztak, a francia nagymester hibázott másodikként, nagyon fájó volt a veresége. Az esélytelenek nyugalmával hátszó sereghajtó Jan-Krzysztof Duda meglepte Ding Lirent. A világbajnok Magnus Carlsen győzelmével tartotta a lépést Alireza Firouzjával, Hikaru Nakamura megfosztotta David Anton Guijarrot továbbjutási reményeitől.

A 13. forduló eredményei:

Peter Szvidler (4,5) - Maxime Vachier-Lagrave (7) 1 - 0

Jan Nepomnjacsij (6,5) - Wesley So (7) döntetlen

Magnus Carlsen (7) - Santosh Gujrathi Vidit (5) 1 - 0

Tejmur Radzsabov (6,5) - Le Quang Liem (5,5) döntetlen

David Anton Guijarro (6,5) - Hikaru Nakamura (6,5) 0 - 1

Alireza Firouzja (7) - Szergej Karjakin (4,5) 1 - 0

Levon Aronjan (6) - Anish Giri (7) 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda 3) - Ding Liren (6,5) 1 – 0

Az utolsó előtti körben Magnus Carlsen nem kockáztatott. Hikaru Nakamura megbüntette Alireza Firouzját könnyelmű bástyalépéséért, tetszetős kiskombinációval került döntő fölénybe. Levon Aronjan újabb nyerésével már célba ért, Jan Nepomnjacsij is megkönnyebbedhetett. Tejmur Radzsabov, Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave reménykedhetett…

A 14. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (7) - Ding Liren (6,5) döntetlen

Anish Giri (7)  - Jan-Krzysztof Duda (4) döntetlen

Szergej Karjakin (4,5) - Levon Aronjan (7) 0 - 1

Hikaru Nakamura (7,5) - Alireza Firouzja (8) 1 - 0

Le Quang Liem (6) - David Anton Guijarro (6,5) 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit (5) - Tejmur Radzsabov (7) döntetlen

Wesley So (7,5) - Magnus Carlsen (8) döntetlen

Peter Szvidler (5,5) - Jan Nepomnjacsij (7) 0 – 1

Az utolsó forduló előtt az élcsoport állása:

1-2. Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura 8,5 pont

3-6. Alireza Firouzja, Jan Nepomnjacsij, Wesley So és Levon Aronjan 8

7-9. Tejmur Radzsabov, Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave 7,5

10-11. Le Quang Liem és Ding Liren 7

Az utolsó fordulóban sorban születtek a taktikus döntetlenek, az érdeklődés középpontjába Alireza Firouzja és Le Quang Liem játszmája került. A világossal játszó Firouzja rossz stratégiával játszotta a partit, remivel továbbjutott volna, világossal azonban hátrányba került és váratlan vesztésével kialakult holtverseny nem neki kedvezett. A vietnami nagymester győzelme Maxime Vachier-Lagrave és Anish Giri továbbjutását jelentette.

Az utolsó forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (8) - Maxime Vachier-Lagrave (7,5) döntetlen

Magnus Carlsen (8,5) - Peter Szvidler (5,5) döntetlen

Tejmur Radzsabov (7,5) - Wesley So (8) döntetlen

David Anton Guijarro (6,5) - Santosh Gujrathi Vidit (5) 0 - 1

Alireza Firouzja (8) - Le Quang Liem (7) 0 - 1

Levon Aronjan (8) - Hikaru Nakamura (8,5) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (4,5) - Szergej Karjakin (4,5) 0 - 1

Ding Liren (7) - Anish Giri (7,5) döntetlen

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

½

½

0

½

1

½

½

1

½

½

1

1

½

0

1

9

2

 Hikaru Nakamura (2829)

½

½

1

½

½

½

½

1

0

½

½

1

½

1

½

9

3

 Wesley So (2741)

½

½

½

1

½

½

½

0

1

½

½

½

½

½

1

4

 Jan Nepomnjacsij (2778

1

0

½

½

1

½

½

½

½

½

½

0

1

½

1

5

Levon Aronjan (2778)

½

½

0

½

0

½

1

0

1

½

1

½

½

1

1

6

 Tejmur Radzsabov (2758)

0

½

½

0

1

1

½

1

½

0

½

0

½

1

1

8

7

Maxime Vachier-Lagrave  (2860)

½

½

½

½

½

0

½

½

1

½

½

1

0

½

1

8

8

 Anish Giri (2731)

½

½

½

½

0

½

½

0

1

½

1

½

½

1

½

8

9

 Alireza Firouzja (2703)

0

0

1

½

1

0

½

1

0

1

½

1

½

1

0

8

10

 Le Quang Liem (2744)

½

1

0

½

0

½

0

0

1

½

½

1

1

1

½

8

11

 Ding Liren (2836)

½

½

½

½

½

1

½

½

0

½

½

1

½

½

0

12

 Santosh Gujrathi Vidit (2636)

0

½

½

½

0

½

½

0

½

½

½

1

1

0

½

13

 David Anton Guijarro (2667)

0

0

½

1

½

1

0

½

0

0

0

0

1

1

1

14

 Peter Szvidler  (2742)

½

½

½

0

½

½

1

½

½

0

½

0

0

½

½

6

15

 Szergej Karjakin (2709)

1

0

½

½

0

0

½

0

0

0

½

1

0

½

1

16

 Jan-Krzysztof Duda (2774)

0

½

0

0

0

0

0

½

1

½

1

½

0

½

0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anish Giri öt döntetlennel is megőrizte első helyét, Szergej Karjakin legyőzte Magnus Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Skilling Open rapid online viadal második játéknapján az éllovas Anish Giri öt döntetlennel is megőrizte félpontos előnyét. A hetedik fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen befogta a holland nagymestert, a kilencedik körben egymás elleni összecsapásuk döntetlennel ért véget. A norvég világelső a tizedik fordulóban vereséget szenvedett az orosz Szergej Karjakintól. A kínai Ding Liren nyolc döntetlen után kettős győzelemmel holtversenyben második, az amerikai Wesley So megtartotta előkeló helyezését. Kedden a 16 résztvevős körverseny befejező öt fordulójára kerül sor, nyolcan folytathatják a versengést a kieséses rendszerű szakaszban.

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első viadalának második játéknapja, tíz forduló után Anish Giri félpontos előnnyel vezeti a versengést, öt döntetlennel is megőrizte első helyét. A nyolc továbbjutó helyre többen is pályáznak. A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren nyolc döntetlen után kettős nyeréssel holtversenyben második a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Wesley So társaságában. Előretört a francia Maxime Vachier-Lagrave, mesterhármassal javított az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, kalandos versenyt játszik az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Jan Nepomnjacsij, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja, nehéz helyzetbe navigálta magát az örmények háromszoros olimpiai bajnoka, Levon Aronjan. Az első játéknapot sereghajtóként záró egykori világbajnoki kihívó, az orosz Szergej Karjakin a norvég világelsőre mért vereséget.   

A hatodik fordulóban Anish Giri kedvező esélyű állását nem tudta győzelemig fokozni, Wesley So örülhetett a döntetlennek. Az „ősi” riválisok, Levon Aronjan és  Magnus Carlsen megosztoztak a ponton. Megszerezte első győzelmét a rajtlista második Maxime Vachier-Lagrave. A tavalyi Világkupa győztese, Tejmur Radzsabov is megkezdte felzárkózását, Alireza már a 22. lépés után feladásra kényszerült. A forduló legnagyobb hibáját Hikaru Nakamura követte el, nyerést is kihagyott, majd taktikai csapást nézett el. A Grünfeld védelem nagy specialistája, Jan Nepomnjacsij könnyen győzte le a gyengén muzsikáló Jan-Krzysztof Dudát. Szergej Karjakin első nyerését könyvelhette el.

A 6. forduló eredménye:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - David Anton Guijarro (spanyol, 2667) 1 - 0

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 0 - 1

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 0 - 1

Ding Liren (kínai, 2836) - Peter Szvidler (orosz, 2742) döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) - Wesley So (amerikai, 2751)  döntetlen

Szergej Karjakin (orosz, 2709) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) 1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Le Quang Liem (vietnami, 2744) 0 - 1

A hetedik körben Magnus Carlsen a lengyel sakkozó elleni sikerével beérte Anish Girit. Lendületbe jött MVL és Tejmur Radzsabov. Az első játéknapon erején felül teljesítő David Anton Guijarro  hathatós segítségével javított Alireza Firouzja. Santosh, Gujrathi Vidit második bátya a bástya és futó elleni végjátékra már „készült”, 135 lépésben remizett Nakamurával.

A 7. forduló eredményei:

Le Quang Liem - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Santosh Gujrathi Vidit - - Hikaru Nakamura döntetlen

Wesley So - Szergej Karjakin döntetlen

Peter Szvidler - Anish Giri  föntetlen

Jan Nepomnjacsij - Ding Liren döntetlen

Magnus Carlsen - Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan 1 - 0

David Anton Guijarro - Alireza Firouzja  0 - 1

  

A verseny állása:

1-2. Magnus Carlsen és Anish Giri 5 pont

3. Jan Nepomnjacsij 4,5

4-5. Maxime Vachier.Lagrave és Wesley So 4

6-11. Tejmur Radzsabov, David Anton Guijarro, Alireza Firouzja, Hikaru Nakamura, Ding Liren és Levon Aronjan 3,5

12-13. Le Quang Liem és Peter Szvidler 3

14. Szergej Karjakin 2,5

15-16. Santosh Gujrathi Vidit és Jan-Krzysztof Duda 2

A nyolcadik fordulóban csak egy játszma végződött döntéssel, Jan-Krzysztof Duda sorozatban harmadszor kapott ki, Tejmur Radzsabov tetszetős támadással már mesterhármasnál tartott. Nyolcadszor is remizett Ding Liren, az élen a helyzet nem változott, Magnus Valsen és Anish Giri holtversenyben vezette a nagyon izgalmas versenyfutást, a nyolc továbbjutó helyért a versengést.

A 8. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Alireza Firouzja  döntetlen

Levon Aronjan - David Anton Guijarro  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Tejmur Radzsabov 0 - 1

Ding Liren - Magnus Carlsen  döntetlen

Anish Giri - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Szergej Karjakin - Peter Szvidler  döntetlen

Hikaru Nakamura - Wesley So  döntetlen

Le Quang Liem - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Az éllovasok összecsapása Magnus Carlsen kezdeményezése jegyében zajlott, Anish Girinek pontos védekezéssel sikerült kiharcolnia az értékes döntetlent. Ding Liren nyolc döntetlennel kivárta a kedvező esélyt, Tejmur Radzsabovot állította meg. Levon Aronjan egyre nehezebb helyzetbe került, Alireza Firouzja 27 lépésben nyert. Duda vesszőfutása folytatódott.

A 9. forduló eredményei:

Santosh Gujrathi Vidit - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Wesley So - Le Quang Liem  1 - 0

Peter Szvidler - Hikaru Nakamura döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Szergej Karjakin  döntetlen

Magnus Carlsen - Anish Giri  döntetlen

Tejmur Radzsabov - Ding Liren  0 - 1

David Anton Guijarro - Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Alireza Firouzja - Levon Aronjan  1 - 0

A második játéknap befejező körének nagy meglepetéseként Szergej Karjakin legyőzte Magnus Carlsent, a világbajnok riválisai örülhettek a norvég világelső  váratlan vereségének. Carlsen elszámolta magát vezérének leáldozásával, Karjakin nem hibázott, kihasználta a felkínált esélyt. Fontos győzelmet ért el Hikaru Nakamura, megállt a lejtőn Jan-Krzysztof Duda, ezt Alireza Firouzja bánta. Ding Liren megvillantotta klasszisát, holtversenyben másodikként várhatja a folytatást.

A 10. forduló eredményei_

Maxime Vachier-Lagrave (5) - Levon Aronjan (4)  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (2)  - Alireza Firouzja (5) 1 - 0

Ding Liren (5) - David Anton Guijarro (5) 1 - 0

Anish Giri (6) - Tejmur Radzsabov (4,5)  döntetlen

Szergej Karjakin (3,5) - Magnus Carlsen (6) 1 - 0

Hikaru Nakamura (4,5) - Jan Nepomnjacsij (5,5)  1 - 0

Le Quang Liem (3,5) - Peter Szvidler (4) 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit (3) - Wesley So (5,5)  döntetlen

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Anish Giri  (2731)

-

½

½

½

½

½

½

-

-

1

-

1

½

1

-

2

Ding Liren (2836)

-

½

½

½

-

½

1

1

-

½

-

½

½

½

-

6

3

 Magnus Carlsen (2881)

½

½

-

-

½

0

1

1

1

-

½

0

-

-

1

6

4

Wesley So (2741)

½

½

-

½

-

-

-

½

0

1

1

½

-

½

1

6

5

 Hikaru Nakamura (2829)

½

½

-

½

½

1

-

-

-

0

-

1

½

½

½

6

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

-

½

-

½

-

0

1

½

1

½

½

-

½

-

7

 Jan Nepomnjacsij (2778)

½

½

1

-

0

-

1

0

½

-

½

½

-

-

1

8

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

0

0

-

-

1

0

0

1

-

1

-

½

-

1

5

9

 David Anton Guijarro (2667)

-

0

0

½

-

0

1

1

0

-

½

-

1

-

1

5

10

 Alireza Firouzja (2703)

-

-

0

1

-

½

½

0

1

-

1

-

½

½

0

5

11

 Le Quang Liem (2744)

0

½

-

0

1

0

-

-

-

-

0

1

1

½

½

12

 Levon Aronjan (2778)

-

-

½

0

-

½

½

0

½

0

1

-

½

1

-

13

 Szergej Karjakin (2709)

0

½

1

½

0

½

½

-

-

-

0

-

½

1

-

14

Peter Szvidler (2742)

½

½

-

-

½

-

-

½

0

½

0

½

½

-

½

4

15

 Santosh Gujrathi Vidit (2636)

0

½

-

½

½

½

-

-

-

½

½

0

0

-

½

16

 Jan-Krzysztof Duda (2774)

-

-

0

0

½

-

0

0

0

1

½

-

-

½

½

3

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Skilling Open online rapidverseny ötödik fordulója után Anish Giri félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornáján, a 16 résztvevős Skilling Open online viadal első játéknapján öt fordulót játszottak le. A holland Anish Giri félpontos előnnyel vezet a világbajnok Magnus Carlsen és a spanyol David Anton Guijarro előtt. A norvég világelső vereséggel rajtolt, az orosz Jan Nepomnjacsij ellen nyert állásban hibázott óriásit. Girihez hasonlóan az amerikai Hikaru Nakamura is megőrizte veretlenségét, de csak egy partit fejezett be győztesként.  A kínai Ding Liren öt döntetlennel rajtolt. Hétfőn újabb öt fordulóval folytatódik a verseny. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz a gondolkodási idő.

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Champions Chess Tour tíz versenyből álló 2020-2021-es sorozatán mérik össze erejüket. A norvég világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg, a a Skilling Open viadallal megkezdődő szériában hat rapid versenyre, három főversenyre kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A díjalap másfél millió dollár.

A tornán elsőként Szergej Karjakin és Ding Liren játszmája fejeződött be, 24 lépésben lépésismétléssel osztoztak meg a ponton. Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave kis késéssel követte a remiző párost. Nem sokat kellett várni a viadal első szenzációjára, a világbajnok Magnus Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsij elleni partijában nyert állásban hibázott óriásit, vezérét ütésbe tette, a norvég világelsőt is elérte az online sakkozás átka, a mouse-slipping. Carlsen szerette volna minél gyorsabban megnyerni a játszmát, de egy mezővel „eltévedt” a mouse,

Az örmény Levon Aronjan kezdett még győzelemmel, a vietnami Le Quang Liem remit hagyott ki. Az indiai Santosh Gujrathi Vidit kecsegtető esélyű állást rontott remire a mezőny legfiatalabb résztvevője, a FIDE színeiben játszó 17 éves Alireza Firouzja ellen, öt döntetlen született az első körben.

Az első forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Szergej Karjakin (orosz, 2709) – Ding Liren (kínai, 2836) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) döntetlen

Le Quang Liem (vietnami, 2744) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 0 – 1

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2751) – David Anton Guijarro (spanyol, 2667) döntetlen

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) dümtetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 - 0

A második fordulóban Magnus Carlsent újabb csalódás érte. a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni küzdelmében nem találta meg a győzelmet ígérő folytatást. Alireza Firouzja az amerikai Wesley So-ra mért vereséget, a kritikus állásban az olimpiai bajnok hibázott nagyot, 35 lépés után feladásra kényszerült. Második győzelmét aratta Aronjan és Nepomnjacsij, először nyert a holland Anish Giri, az orosz Szergej Karjakin megkezdte „mélyrepülését”. A torna doyenje, az ötszörös olimpiai bajnok orosz Peter Szvidler Grünfeld védelme elbukott a vizsgán.

A 2. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Magnus Carlsen döntetlen

Tejmur Radzsabov - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

David Anton Guijarro - Peter Szvidler 1 - 0

Alireza Firouzja - Wesley So 1 - 0

Levon Aronjan - Santosh Gujrathi Vidit 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Le Quang Liem döntetlen

Ding Liren - Hikaru Nakamura  döntetlen

Anish Giri - Szergej Karjakin 1 - 0

A harmadik körben a két éllovas, Aronjan és Nepomnjacsij is vereséget szenvedett. Az orosz nagymestert David Anton Guijarro meglepően könnyen győzte le, So előző fordulóbeli kisiklásáért a háromszoros örmény olimpiai bajnok elleni sikerével vigasztalódott. Magnus Carlsen a rossz rajt után első nyerésével javított helyezésén.  A verseny egyik angol nyelvű kommentátora, Lékó Péter is csodálkozott Hikaru Nakamira és Anish Giri remijén, a hollandok legjobbja kedvezőbb állásban kötött békét az ötszörös amerikai bajnokkal.

A 3. forduló eredményei:

Szergej Karjakin - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Hikaru Nakamura - Anish Giri  döntetlen

Le Quang Liem - Ding Liren döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Wesley So - Levon Aronjan 1 - 0

Peter Szvidler - Alireza Firouzja döntetlen

Jan Nepomnjacsij - David Anton Guijarro 0 - 1

Magnus Carlsen - Tejmur Radzsabov 1 - 0

A negyedik fordulóban Magnus Carlsen a meglepetésre élen álló David Antont győzte le, a spanyol sakkozó érezhetően megilletődötten játszott, nem tudott jól reagálni a világbajnok újítására.

Anish Giri a végjátékban kihasználta a futópár erejét, a vietnami Le Quang Liem az idő szorításában rosszul védekezett, a holland nagymester az élre állt. Három döntetlent követően nyert Hikaru Nakamura, három remi után elvesztette veretlenségét Maxime Vachier-Lgrave és Jan-Krzysztof Duda. Joggal bosszankodhatott Alireza Firouzja, válogathatott a nyerések között, de a kapkodásban mentőövet dobott Jan Nepomnjacsijnak.

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov 0 - 1

David Anton Guijarro - Magnus Carlsen 0 - 1

Alireza Firouzja - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Levon Aronjan - Peter Szvidler döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Wesley So 0 - 1

Ding Liren - Santosh Gujrathi Vidit döntetlen

Anish Giri - Le Quang Liem 1 - 0

Szergej Karjakin - Hikaru Nakamura 0 - 1

Anish Giri 93 lépéses győzelemmel őrizte meg éllovasi pozícióját, az indiai Santosh Gujrathi Vidit nem tudta megmenteni a bástya és futó a bástya elleni végjátékot. Magnus Carlsen a különböző színű futók ellenére is érvényesítette anyagi előnyét Alireza Firouzja ellen. Elszenvedte harmadik vereségét Szergej Karjakin. Az első játéknapot a „nagyok” között bemutatkozó David Anton Guijarro a világbajnokkal holtversenyben a második helyen zárta. A körverseny első nyolc helyezettje jut a viadal kieséses rendszer   fázisába, ahol négy két-két játszmás párharcokra kerül sor.

Az 5. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Le Quang Liem - Szergej Karjakin 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Anish Giri 0 - 1

Wesley So - Ding Liren döntetlen

Peter Szvidler - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Levon Aronjan döntetlen

Magnus Carlsen - Alireza Firouzja 1 - 0

Tejmur Radzsabov - David Anton Guijarro  0 - 1

Skilling Open Prelim chess24.com INT (INT), 2020.november 22-30.

cat. XXI (2757)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

5

6

1.

Anish Giri

g

NED

2764

*

.

.

.

.

½

.

.

.

½

.

.

1

1

.

1

4

2981

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2862

.

*

1

.

0

.

.

1

.

½

.

.

.

.

1

.

2900

3.

David Anton Guijarro

g

ESP

2675

.

0

*

½

1

.

.

.

.

.

1

.

.

.

1

.

2929

4.

Wesley So

g

USA

2770

.

.

½

*

.

.

1

0

½

.

.

1

.

.

.

.

3

2819

5.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2784

.

1

0

.

*

.

½

½

.

.

.

.

.

.

1

.

3

2838

6.

Hikaru Nakamura

g

USA

2736

½

.

.

.

.

*

.

.

½

½

.

½

.

.

.

1

3

2838

7.

Levon Aronjan

g

ARM

2781

.

.

.

0

½

.

*

.

.

.

½

.

1

1

.

.

3

2814

8.

Alireza Firouzja

g

FID

2749

.

0

.

1

½

.

.

*

.

.

½

.

.

½

.

.

2773

9.

Ding Liren

g

CHN

2791

.

.

.

½

.

½

.

.

*

.

.

.

½

½

.

½

2738

10.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2784

½

½

.

.

.

½

.

.

.

*

.

.

.

.

0

½

2

2703

11.

Peter Szvidler

g

RUS

2723

.

.

0

.

.

.

½

½

.

.

*

½

.

.

½

.

2

2670

12.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2743

.

.

.

0

.

½

.

.

.

.

½

*

½

½

.

.

2

2660

13.

Le Quang Liem

g

VIE

2709

0

.

.

.

.

.

0

.

½

.

.

½

*

.

.

1

2

2694

14.

Santosh Gujrathi Vidit

g

IND

2726

0

.

.

.

.

.

0

½

½

.

.

½

.

*

.

.

2616

15.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2765

.

0

0

.

0

.

.

.

.

1

½

.

.

.

*

.

2616

16.

Szergej Karjakin

g

RUS

2752

0

.

.

.

.

0

.

.

½

½

.

.

0

.

.

*

1

2516

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen is játszik a a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornáján

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Vasárnap a Skilling Open online viadallal megkezdődik a tíz versenyből álló, másfél millió dollár díjalapú Champions Chess Tour sorozat. A 16 résztvevő körmérkőzése dönti el a 8 továbbjutót, akik már kieséses rendszerben vívják csatáikat. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak a tornán. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 100 ezer dolláros díjalaból a győztes 30 ezret nyer.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg, a vasárnap a Skilling Open viadallal kezdődő szériában hat rapid versenyre, három főversenyre kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A díjalap másfél millió dollár.

A 16 résztvevő a rapid tornákon három napon keresztül a körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már a kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt. A három főversenyen tizenketten csatáznak.

 

A Skilling Open résztvevői

FED

Klasszikus

H

Rapid

H

Életkor

1

Magnus Carlsen

NOR

2862

1

2881

1

29

2

Ding Liren

CHN

2791

3

2836

3

28

3

Jan Nepomnjacsij

RUS

2784

4

2778

9

30

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2784

5

2860

2

30

5

Levon Aronjan

ARM

2781

6

2778

8

38

6

Wesley So

USA

2770

9

2741

21

27

7

Tejmur Radzsabov

AZE

2765

10

2758

14

33

8

Anish Giri

NED

2764

11

2731

24

26

9

Szergej Karjakin

RUS

2752

17

2709

33

30

10

Alireza Firouzja

FID

2749

18

2703

36

17

11

Jan-Krzysztof Duda

POL

2743

19

2774

10

22

12

Hikaru Nakamura

USA

2743

20

2829

4

32

13

Santosh Gujrathi Vidit

IND

2726

25

2636

120

26

14

Peter Szvidler

RUS

2723

26

2742

20

44

15

Liem Quang Le

VIE

2709

29

2744

19

29

16

David Anton Guijarro

ESP

2675

62

2667

72

25

 

A körversenyen naponta 18 órai kezdettel 5-5 fordulóra kerül sor, pihenőnap nincs a tornán, a kieséses szakaszt hat nap alatt játsszák le. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc. A Skilling Open versenyen 100 ezer dolláron osztoznak a nagymesterek és gyűjthetnek értékes pontokat az összetett pontversenyben. Az első nyolc helyezett automatikusan meghívást kap a következő tornára, az összetett pontverseny első tíz helyezettje szerez jogot a döntőben való indulásra, ahol 300 ezer dollár lesz a díjalap.

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wesley So jutott elsőként a Speed Chess Championship elődöntőjébe, ötös nyerősorozattal remekelt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai Wesley So jutott elsőként a Speed Chess Championship elődöntőjébe. A lengyel Jan-Krzysztof Duda elleni párharcát 16-10-re nyerte meg. Hét 5-5 perces partit játszottak, Duda 4-3-as vezetéssel várhatta a 3-3 perces csatákat. Egy óra alatt kilencszer mérkőztek meg, So ötös nyerősorozatának is köszönhetően 8-1-re nyerte ezt a szalaszt. Duda az 1-1 perces játszmákban 5-4-es részsikert ért el. So az elődöntőben honfitársa, Hikaru Nakamura és a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev találkozó győztesével mérkőzik meg. A negyeddöntőben még a világbajnok  Magnus Carlsen és az orosz Vladiszlav Artyemijev, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan összecsapásaira kerül sor. A döntőt december 13-án rendezik meg.  

 

November 1. és december 13. között kimagasló díjazással rendezik meg a Speed Chess Championship viadalt, a 16 fős főversenyen 100 ezer dollárt osztanak szét a nagymesterek között. Nyolcan meghívás alapján játszanak, nyolcan előversenyen vívták ki a részvételi jogot.

A párosítást a FIDE blitz pontszámai határozták meg. A rajtlistát a címvédő Hikaru Nakamura vezeti a világbajnok Magnus Carlsen előtt.  A párharcokat három különböző kontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, a nagymesterek lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak.

 

Wesley So (amerikai, 2816) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2799) 16 – 10 (3 – 4, 8 – 1,  4 – 5)

Jan-Krzysztof Duda és Wesley So párharca 118 lépéses remivel kezdődött meg, a lengyel nagymester többször is nyerhetett volna, de a másodpercekkel való viaskodásban eltékozolta a lehetőséget.

Az amerikai nagymester a második ütközetben jóval több gondolkodási idő mellett, egyenlő esélyű állásban húzott vesztőt.

Úgy tűnt, hogy So azonnal kiegyenlít, de hibás bástyalépéssel elhibázta a támadás vezetését, elkerülte az örökös sakkot, Duda királya védelmet talált. A lengyel sakkozó mind a három partiban jelentős időhátrányba került, de a kritikus helyzetben félelmetes sebességre kapcsolt.

Wesley So szépített a negyedik játszmában. Jan-Krzysztof a jól megjátszott nyitás után rossz tervet választott, gyalogot vesztett, mentséget nem találhatott. Gyorsan peregtek a játszmák, szünet nélkül játszották a partikat. Kalandok nélküli Döntetlennel folytatták. Duda a hatodik ütközetben elért győzelmével két pontra növelte előnyét.

A hetedik partiban Duda kecsegtető pozícióját elrontotta, majd a döntetlent ígérő végjátékban hibázott nagyot. A lengyel nagymester 4-3-as vezetése mellett ért véget az első kör, letelt a másfél óra. A 3 – 3 perces és lépésenként 1-1 másodperc bónusszal vívott játszmák előtt mintegy 20 perces pihenőt kaptak a küzdő felek.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 1 – 0

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 1 - 0

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Egy órán keresztül viaskodtak a gyorsabb tempó mellett. Wesley So kettős győzelemmel kezdett. Jan-Krzysztof Duda számára különösen sokkoló volt világossal 20 lépéses veresége.

Két döntetlennel folytatták, majd So fantasztikus ötös nyerősorozatot ért el. Nyitásai ültek, idejével jobban gazdálkodott, Duda nem tudott igazi ellenállást kifejteni. Wesley So 12-5-ös vezetéssel várhatta a párharc befejező félórás szakaszát, az 1-1 perces játszmákat.     

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 0 – 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So döntetlen

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Az ún. bullet chess, az 1-1 perces összecsapásokban Jan-Krzysztos 5-4-es győzelmet ért el.

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 1 - 0

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A negyeddöntőkkel folytatódik a Speed Chess Championship,  Nakamura játszik címvédőként

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Negyedszer rendezik meg a Speed Chess Championship online viadalt. A 16 résztvevős főversenyen nyolcan meghívás alapján kezdték meg a csatározást, nyolcan kiharcolták a részvételi jogot. A kieséses rendszerű tornán a sakkvilág sztárjai három időkontrollal is megmérkőznek, az 5-5, a 3-3 és 1-1 perces csatákban lépésenként még 1-1 másodpercet is kapnak a nagymesterek. A nyolcaddöntőben a címvédő amerikai  Hikaru Nakamura, a világbajnok Magnus Carlsen, a francia Maxme Vachier-Lagrave, az amerikai Wesley So magabiztos győzelmet ért el. Az örmény Levon Aronjan, az orosz Vladiszlav Artyemijev, a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev sikere kisebb meglepetés, a lengyel Jan-Krzysztof Duda az amerikai Fabiano Caruanát búcsúztatta. A negyeddöntőben Nakamura-Fedoszejev, Carlsen-Artyemijev, Wesley So- Jan-Krzyszof Duda és Maxime Vachier-Lagrave-Levon Aronjan összecsapások lesznek. So és Duda  csütörtökön játssza az első párharcot, majd december 3-án mérkőzik meg Nakamura és Fedoszejev, a további program még nem ismert.  A döntőt december 13-án rendezik meg.  

 

November 1, és december 13, között kimagasló díjazással rendezik meg a Speed Chess Championship viadalt, a 16 fős főversenyen 100 ezer dollárt osztanak szét a nagymesterek között. Nyolcan meghívás alapján játszanak, nyolcan előversenyen vívták ki a részvételi jogot.

Név

FED

Élő-pontszám (2020 nov.)

Világranglista

Magnus Carlsen

NOR

2862

1

Fabiano Caruana

USA

2823

2

Ian Nepomnjacsij

RUS

2784

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2784

5

Levon Aronjan

ARM

2781

6

Wesley So

USA

2770

9

Anish Giri

NED

2764

11

Alireza Firouzja

FIDE

2749

18

Jan-Krzysztof Duda

POL

2743

19

Hikaru Nakamura

USA

2736

20

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2708

33

Vlagyimir Fedoszejev

BLR

2676

59

Parham Maghsoodloo

IRI

2676

62

Nodirbek Abduszattorov

UZG

2627

152

Haik Martiroszjan

ARM

2622

165

Nihal Sarin

IND

2620

171

A párosítást a FIDE blitz pontszámai határozták meg. A rajtlistát a címvédő Hikaru Nakamura vezeti a világbajnok Magnus Carlsen előtt.  A párharcokat három különböző kontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak a nagymesterek.

Az első összecsapást november 1-én Maxime Vachier-Lagrave és Nihal Sarin játszotta, a francia világbajnokjelölt 16,5-11,5-re győzte le indiai ellenfelét.

 

Egy nappal később kezdte meg szereplését a 2017-es viadal első helyezettje, a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen. A junior világbajnok Parham Maghsoodloo ellen a rajtja nem volt meggyőző, az ötödik játszma után 2,5-2,5-re állt a a meccsük. A norvég világelső rendezte sorait, négyes nyerősorozattal zárta az 5 perces villámpartikat. Gyorsult a tempó, Carlsen ellenállhatatlan volt a 3 perces játszmákból hetet megnyert, csak a nyolcadik parti lett döntetlen. Az 1 perces, a bullet chess 12 összecsapásából az iráni sakkozó kétszer nyert, összesítésben Magnus Carlsen 24-5-ös „kiütéses” győzelmet ért el.

November 4-én óriási csatában született meg a torna első meglepetése, a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev a rájátszás utolsó partijában diadalmaskodva nyert a FIDe színeiben játszó Alireza Firouzja ellen. Az első kört Fedoszejev  5,5-3,5-re nyerte meg. A 3 perces 8 partiban hátrányát egy pontra csökkentette, az 1 percben dúló küzdelemben kiegyenlített, 12,5-12,5 után jött a négy játszmás playoff, a fehéroros sakkozó volt a szerencsésebb.

Négy napot kellett várni a következő párharcra, a tavalyi viadal győztese, Wesley So nem adott esélyt a legfiatalabb résztvevőnek, az üzbég Nodirbek Abduszattorovnak, 18-10-re nyert.

 

A várt nagy küzdelmet hozta a világranglista negyedik Jan Nepomnjacsij és a hatodik Levon Aronjan összecsapása. Aronjanék kilenc 5 perces partit játszottak, az örmény sakkozó 4,5-3,5-ös vezetéssel várhatta a folytatást. Briliáns megoldások mellett az idő szorításában sok volt a hiba is, magas hőfokon dőltek el a csaták. A 3 perces párbajok 4,5-4,5-tel értek véget. Aronjan remekül kezdte az egy perces játszmákat, 4-1-gyel, s ezzel már 4 ponttal vezetett. A továbbjutás küszöbén azonban csökkent a koncentrációja, kettőt is vesztett, de végül 5-3-ra megnyerte a harmadik kört, 14-11-gyel jutott a negyeddöntőbe.

A címvédő, a kétszeres győztes Hikaru Nakamura 21-5-re győzte le az örmény Haik Martiroszjant.

 

November 15-én játszották le a világranglista második Fabiano Caruana és Jan-Krzysztof Duda összecsapását. A lengyel sakkozó a blitz világranglistán a hatodik, míg Caruana csak a 35. Az amerikai nagymester remekelt a rajtnál, 4-1-es vezetéssel kezdte a párbajt, de teljesen leblokkolt. Négy játszmát vesztett sorozatban, Duda  átvette a vezetést. A 3 perces partikban 4-4-re végeztek. A bullet partikban Caruana tehetetlen volt Duda gyorsaságával szemben, a lengyelek legjobbja 8 játszmát is nyert, csak egyetlen vereséget szenvedett, összesítésben 17-9-re győzött.

 

November 16-án Anish Giri és Vladiszlav Artyemijev párharcával fejeződtek be  a nyolcaddöntő küzdelmei. Az orosz nagymester 5,5-3,5-ös vezetéssel várhatta a második kört, öt parti is döntetlennel fejeződött be. A folytatásban hét játszma is döntéssel végződött, Artyemijev három pontra növelte előnyét, 4,5-3,5-tel zárta a 3 perces ütközeteket. Artyemijev uralta az egy perces összecsapásokat is, 6,5-3,5-re nyert, összesítésben 15,5-11,5-ös győzelemmel harcolta ki, hogy a negyeddöntőben megmérkőzhet Magnus Varlsennel.

 

A negyeddöntő első párharcát csütörtökön Wesley So és Jan-Krzysztof Duda vívja. Nagy rangadó lesz Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan találkozója. A legkedvezőbb Hikaru Nakamura sorsolása, Vlagyimir Fedoszejevvel mérkőzik meg.

Verőci Zsuzsa

Fotók: chessbase.com chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Magnus Carlsen 39 ponttal előzi meg Fabiano Caruamát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2020. november 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen 39 pontos előnnyel vezet az amerikai Fabiano Caruana előtt. A hagyományos stavangeri Altibox Norway Chess viadalt a koronavírus-járvány miatt különleges biztonsági intézkedések mellett  rendezték meg. A hat résztvevős kétfordulós tornán Carlsen elsőségével egy pontot vesztett, Caruana gyengébb szereplésével ötöt. Az örmény Levon Aronjan eredményes szereplésével a hatodik helyre lépett előre, a 17 éves Alireza Firouzja  már a 18. legjobbak kevés kivétellel csak online versenyeken vettek részt.  Legjobb magyarként Rapport Richárd a 13. Almási Zoltán a 46., Berkes Ferenc a 65., Lékó Péter a 78. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 66 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

 

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára is, többek között jövőre halasztották a tokiói olimpiát. A Nemzetközi Sakkszövetség jövő tavaszra halasztotta a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő második félidejét. A döntő győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója,

A NOB döntése után röviddel a FIDE is lépett, a sakkolimpiát jövőre halasztották. A májusra tervezett, a női GP-sorozat negyedik tornáját Gibraltáron januárban rendezik meg. Az amerikai bajnokságot online rapidversenyként bonyolították le, Wesley So-nak remek elsősége Élő-pontokat így nem jelentett. A FIDE megrendezte az online rapid sakkolimpiát.

A Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess szuperverseny után a sakkvilág ászai online rapid versenyeken mérték össze erejüket. Magnus Carlsen nevével fémjelzett Magnus Carlsen Chess Tour és más kitűnő díjazású viadalok nem pótolták az igazi sakkcsemegéket, a szemtől-szembe való viaskodást. Magnus Carlsen a tíz online viadalból hetet megnyert, kétszer holtversenyben volt első, egyszer csak az elődöntőig jutott.

A stavangeri hagyományos viadalt októberben különleges rendszabályokkal megrendezték,  a torna előtt a játékosok, a riporterek és a bírók tíz napig karanténban voltak és kétszer tesztelték őket. A hat résztvevő kétfordulós tornán csatázott. A különleges pontozású és lebonyolítású versenyen Magnus Carlsen diadalmaskodott, a 17 esztendős Alireza Firouzja volt a legnagyobb riválisa. A címvédőként játszó norvég világelső már a torna győzteseként az utolsó fordulóban kikapott Levon Aronjantól. A háromszoros örmény olimpiai bajnok a világranglistán a hatodik helyre lépett előre, Firouzja 21 Élő-pontot nyert. A 2018-as viadal első helyezettje, Fabiano Caruana kitűnő rajtja után adós maradt a jó folytatással.  

Az új világranglistán Rapport Richárd változatlanul a tizenharmadik a nagyon szoros mezőnyben, mindössze hat pontra a tizedik helyezett Tejmur Radzsabovtól. Öt orosz, négy amerikai, három kínai és indiai, két azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, francia, örmény, holland, magyar, bolgár és lengyel sakkozó a top 25-ben. Alireza Firouzja a FIDE színeiben szerepel.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0920

1020

1120

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2863

2863

2862

10

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2835

2828

2823

10

1992

3.

Ding Liren

kínai

2791

2791

2791

0

1992

4.

Nepomnjacsij,J

orosz

2784

2784

2784

0

1990

5.

Vachier-Lagrave,M

francia

2778

2784

2784

0

1990

6.

Aronjan,L

örmény

  2773

2767

2781

10

1982

            7.

Griscsuk,A

             orosz

 2777

2777

2777

0

1983

8.

Mamedgyarov,S

            azeri

   2764

2770

2770

0

1985

9.

               So,W

amerikai

2770

2770

2770

0

1993

10.

Radzsabov,T

azeri

 2765

2765

2765

0

1987

11.

Giri,A

holland

2764

2764

2764

0

1994

12.

Wang Hao

kínai

  2763

2763

2763

0

1989

13.

              Rapport,R

magyar

2760

2759

2759

0

1996

14.

         Dominguez Perez,L

  amerikai

2758

2758

2758

0

1983

15.

 Anand,V

indiai

   2753

2753

2753

0

1969

16.

 Kramnyik,V

orosz

2753

2753

2753

0

1975

17.

Karjakin,S

orosz

2752

2752

2752

0

1990

18.

                Firouzja,A

FID

2728

2728

2749

10

2003

19.

Duda,J-K

   lengyel

  2755

2755

2743

10

1998

20.

Nakamura,H

amerikai

  2736

2736

2736

0

1987

21.

               Topalov,V

bolgár

2735

2735

2735

0

1975

22.

             Harikrishna,P

indiai

2732

2732

2732

0  

1986

23.

                Wei Yi

kínai

2732

2732

2732

0

1999

24.

Andrejkin,D

 orosz

2726

2726

2726

0

1990

25.

                  Vidit, S

indiai

2726

2726

2726

0

1994

46.

Almási,Z

magyar

2687

2687

2687

0

1976

65.   

        Berkes,F                                           

magyar

2661

2665

     2673       

8

1985

        78.                    Lékó,P                    magyar       2663     2663   2663             0    1979

 

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 22 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2735

2. Egyesült Államok 2713

3. Kína 2702

4. India 2670

5. Ukrajna 2665

6. Örményország 2660

7. Azerbajdzsán 2656

8. Magyarország 2645

9. Franciaország 2643

10. Lengyelország 2635

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2759, Almási Zoltán 2687, Berkes Ferenc 2665, Lékó Péter  2663, Gledura Benjámin 2633 (+ 13), Bánusz Tamás 2631 (+ 3), Erdős Viktor 2614, Héra Imre 2610, Papp Gábor 2601 (- 1), Prohászka Péter 2581 ( - 11), Balogh Csaba 2578

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 66 ponttal előzi meg a második helyre előrelépett Alekszandra Gorjacskinát. A női Grand Prix 2019/20-as sorozat befejező tornáját jövő januárban Gibraltáron rendezik meg. Három verseny után Gorjacsikna az élen, az indiai Humpy Koneru a tornán második helyezéssel is megnyerheti a sorozatot.  

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2592 (+ 10, 9)

3. Humpy Koneru (indiai) 2586

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2546

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2544

7. Viktorija Cmilyte (litván) 2538

8. Anna Muzicsuk (ukrán) 2535

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2524

10. Dronavalli Harika (indiai) 2515

58. Hoang Thanh Trang (magyar) 2404

77. Gara Tícia (magyar) 2383 (+ 13, 11)

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2404, Gara Tícia 2383 (+ 13), Gara Anita 2350, Lázárné Vajda Szidónia 2345, Marjanovics Annamária 2338, Papp Petra 2336, Mádl Ildikó 2321, Terbe Julianna 2269 (+ 9) Havanecz Bianka 2257 (+ 4)

A juniorok világranglistáján a 17 esztendős Alireza Firouzja növelte előnyét, 40 ponttal előzi meg Jeffery Xiongot.

A legjobb juniorok:

1. Alireza Firouzja (FIDE) 2749 (+ 21, 10) 2003

2. Jeffery Xiong (amerikai) 2709  2000

3. Andrej Jeszipenko (orosz) 2683  2002

4. Parham Maghsoodlou (iráni) 2676  2000

5. Samuel Sevian (amerikai) 2660  2000

48. Kozák Ádám (magyar) 2518 (+ 16, 18)  2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Zsanszaja Abdumalik 19 pontos előnnyel áll az élen. Marjanovics Annamária 19. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1.Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2478 2000

2.Zhu Jiner (kínai) 2459   2002

3. Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni) 2443  2000

4. Polina Suvalova (orosz) 2441 2001

5. Olga Badelka (fehérorosz)  2425  2002

16. Marjanovics Annamária (magyar) 2338 2001

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wesley So második amerikai bajnoki címét ünnepelheti, Jeffery Xiong az ezüstérmes

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Saint Louisban a 27 éves Wesley So sikerével fejeződött be az online amerikai bajnokság. A rapid versenyként megrendezett viadalon rajt-cél győzelmet aratott, emlékezetes marad Jeffery Xionggal és Ray Robsponnal vívott versenyfutása. A nyolcadik forduló után hármas holtversenyben álltak az élen, So a következő körben megnyerte Xiong ellen a sorsdöntő csatát, félpontos előnnyel pályafutása második bajnoki címét ünnepelheti. Xiong szerezte meg az ezüstérmet, Robson a bronzérmet vehette át. A címvédő, az ötszörös bajnok Hikaru Nakamura hetedik lett. A bajnokság díjalapja 150 ezer dollár volt, So 40 ezret nyert. 

 

A 27 éves Wesley So pályafutása második amerikai bajnoki címét ünnepelheti. Fülöp-szigetek egykori legjobbja 2012 óta él az Egyesült Államokban. A 2016-os esztendő hozta meg számára a nagy áttörést, megnyerte a Grand Chess Tour sorozat szuperversenyét St. Louisban. A bakui sakkolimpián először játszhatott az amerikai válogatottban, a csapattal aranyérmes lett, harmadik táblásként is a legjobbnak bizonyult. 2017 januárjában a Tata Steel szuperverseny megnyerésével átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, majd az amerikai bajnokságon is az első helyen végzett, a rájátszásban múlta felül Aleksandr Oniscsukot. Tavaly a FIDE Fischer Random Chess vb-n a döntőben legyőzte Magnus Carlsent, világbajnoki címet szerzett.

A koronavírus-járvány miatt az idei bajnokságot online rendezték meg, a 12 résztvevő rapid versenyén ötös nyerősorozattal rajtolt, a kilencedik fordulóban a nagy rivális Jeffery Xiong legyőzésével egypontos előnnyel várhatta a befejező játéknapot.

A tizedik fordulóban hat döntetlen született. Wesley So sötéttel gond nélkül remizett Ray Robsonnal. Legnagyobb riválisa, Jeffery Xiong kecsegtető esélyt szalasztott el Aleksandr Lendermannal vívott játszmájában.

A negyedik helyért folyó küzdelemben Leinier Dominguez Perez és Samuel Shankland megosztozott a ponton.

A hibát hibára halmozó címvédőnek, Hikaru Nakamurának nagyot kellett küzdenie a fél pontért, ehhez Dariusz Swiercz hathatós segítséget nyújtott.

  

A 10. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (2736, 2829) - Dariusz Swiercz (2649, 2641) döntetlen

Leinier Dominguez Perez (2758, 2786) - Samuel Shankland (2691, 2609) döntetlen

Samuel Sevian (2660, 2571) - Awonder Liang (2592, 2397) döntetlen

Elshan Moradiabadi (2555, 2566) - Alejandro Ramirez (2567, 2579) döntetlen

Jeffery Xiong (2709, 2730) - Aleksandr Lenderman (2634, 2642)  döntetlen

Ray Robson (2673, 2605) - Wesley So (2770, 2741) döntetlen

 

Az utolsó fordulóban Wesley So a második bajnoki címéhez szükséges döntetlent érte el Hikaru Nakamurával szemben. Az ötszörös bajnok mínuszban végzett, a rapid rajtlistát vezető Nakamura mindössze két játszmát tudott megnyerni, három partiban feladásra kényszerült. Wesley So kitűnő teljesítményének hű tükre a 9 pont.

 

A második helyért kiélezett csata folyt. Alejandro Ramirez meglepte Jeffery Xiongot, előnybe is került, de esélyeit eltékozolta, majd tisztet nézett el. Xiong a junior bajnokságon második lett, huszadik születésnapját újabb ezüstéremmel ünnepelheti.

Az emlékezetes versenyfutást Ray Robson bronzérmesként zárta. Aleksandr Lenderman éppen utolsó partijában játszott jól.

A bajnokság rajtja pocsékul sikerült Leinier Dominguez Perez számára, negyedik helyezésével ennek ismeretében elégedett lehet. A két évvel korábbi bajnok Samuel Shankland is a hajrában jeleskedett.

A legfiatalabb résztvevő, a 17 éves Awonder Liang ötven százaléka elismerést érdemel, a versenyben domináló triótól kapott ki, s ne feledjük, hogy So ellen nyerőesélyt szalasztott el, míg Nakamurát legyőzte.

A világjárvány miatt rapid versenyként négy nap alatt megrendezett bajnokságon a díjalap 150 ezer dollár volt. A 25-25 perces játszmákban kiélezett küzdelmeket láttunk, fordulatokban is gazdag csatákat. Jó döntésnek bizonyult, hogy megrendezték a viadalt. Wesley So is reményét fejezte ki, hogy jövőre már a megszokott mederben küzdhetnek meg a bajnoki címért.  

 

Az utolsó forduló eredményei:

Wesley So - Hikaru Nakamura döntetlen

Aleksandr Lenderman - Ray Robson 1 - 0

Alejandro Ramirez - Jeffery Xiong 0 - 1

Awonder Liang - Elshan Moradiabadi 1 - 0

Samuel Shankland - Samuel Sevian döntetlen

Dariusz Swiercz - Leinier Dominguez Perez 0 – 1

 

A bajnokság végeredménye: 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Wesley So (2741)

 

1

½

½

1

1

½

½

1

1

1

1

9

2

Jeffery Xiong (2730)

0

 

1

1

½

1

1

½

½

1

1

1

3

 Ray Robson (2605)

½

0

 

½

1

1

1

1

0

1

½

1

4

Leinier Dominguez Perez (2786)

½

0

½

 

½

½

½

0

1

1

1

½

6

5

 Sam Shankland (2609)

0

½

0

½

 

1

0

½

1

½

1

½

6

Awonder Liang (2397)

0

0

0

½

0

 

1

½

½

1

1

1

7

 Hikaru Nakamura (2829)

½

0

0

½

1

0

 

½

½

½

1

½

5

8

Samuel Sevian (2571)

½

½

0

1

½

½

½

 

½

½

0

½

5

9

 Aleksandr Lenderman (2642)

0

½

1

0

0

½

½

½

 

0

½

1

10

 Dariusz Swiercz (2649)

0

0

0

0

½

0

½

½

1

 

½

½

11

 Alejandro Ramirez (2579)

0

0

½

0

0

0

0

1

½

½

 

½

3

12

 Elshan Moradiabadi (2566)

0

0

0

½

½

0

½

½

0

½

½

 

3

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az amerikai bajnokság utolsó játéknapja előtt Wesley So egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai bajnokság negyedik játéknapja, a befejező két forduló előtt Wesley So egypontos előnnyel vezet Jeffery Xiong és Ray Robson előtt. A viadal kilencedik körében So nagy csatában nyert az időzavarban hibázó Xiong ellen. A trió külön versenyt vív, eldöntheti a bajnoki cím sorsát a Robson-So játszma, amely a tizedik fordulóban kerül sorra.

 

Az online amerikai bajnokság második játéknapja, hat forduló után Wesley So félpontos előnnyel vezetett két riválisa, Jeffery Xiong és Ray Robson előtt. A hetedik körben Xiong és Robson győzni tudott, míg So játszmája Samuel Sevian ellen a spanyol megnyitás nyílt változatában döntetlennel fejeződött be.

 

A 19 éves Jeffery Xiong a címvédő Hikaru Nakamurával mérkőzött meg és 33 lépés után már holtversenyes elsőként fogadhatta az ötszörös bajnok kapitulációját. Nakamura a Pirc védelemben a vezércserét követően is komoly gondokkal küszködött, Xiong bástyája betört a sötét állásba, döntő előnyt biztosított. Kiskombináció gyorsan el is döntötte a játszma sorsát.

Ray Robson tetszetős kombinációja méltán aratott elismerést. A tisztáldozat után Elshan Moradiabadi csak passzív szemlélőként nézhette a világos huszárok akcióját. Robson gyorsabban is nyerhetett volna.

Első győzelmét aratta az oly sok hibával játszó Leinier Dominguez Perez. Nagy esélyt szalasztott el a 17 esztendős Awonder Liang, a két évvel korábbi bajnok Samuel Shankland nehéz perceket élt át, de fordítani tudott. Bosszankodhatott Dariusz Swierxz, könnyen nyerhető végjátékban hibázott.

A 7. forduló eredményei:

Jeffery Xiong (2709, 2730) - Hikaru Nakamura (2736, 2829) 1 - 0

Ray Robson (2673, 2605) - Elshan Moradiabadi (2555, 2566) 1 - 0

Wesley So (2770, 2741)Samuel Sevian (2660, 2571) döntetlen

Aleksandr Lenderman (2634, 2642) - Leinier Dominguez Perez (2758, 2786) 0 - 1

Alejandro Ramirez (2567, 2579) -  Dariusz Swiercz (2649, 2641)  döntetlen

Awonder Liang (2592, 2397) - Samuel Shankland (2691, 2609) 0 - 1

A nyolcadik körben Jeffery Xiong és Ray Robson rangadójára is sor került. Xiong remekelt, magabiztos győzelemmel tartotta a lépést Wesle So-val, aki gond nélkül érvényesítette a papírformát Moradiabadival szemben.

Hikaru Nakamura eredeti játékvezetése zavart okozott Samuel Shankland soraiban. A címvédő elképzelése bevált, a bizonytalankodó Shankland engedte, hogy világos támadása sikerrel bontakozzon ki.

Leinier Dominguez Perez folytatta előretörését, Samuel Savian kecsegtető esélyt szalasztott el. Awonder Liang 28 lépésben nyert.

A 8. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Samuel Shankland 1 - 0

Dariusz Swiercz - Awonder Liang 0 - 1

Leinier Dominguez Perez  - Alejandro Ramirez 1 - 0

Samuel Sevian – Aleksandr Lenderman döntetlen

Elshan Moradiabadi - Wesley So 0 - 1

Jeffery Xiong - Ray Robson  1 - 0 

 

A bajnokság csúcspontja volt a holtversenyben vezető Wesley So és Jeffery Xiong összecsapása. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában csatáztak, küzdelmük a különböző oldalra történt sáncolás után éleződött ki.

Xiong 19…b4 lépésével kitűnő ellenesélyt kapott, magas hőfokon dúlt az összecsapás, Xiongnak egyre fogyó gondolkodási ideje okozott gondot. So végjátékra egyszerűsített, 19 éves riválisa a másodpercekkel való viaskodás közepette is állta a sarat. Oly közel került a döntetlen eléréséhez, amikor a kapkodásban hibázott, minőséget vesztett, a jobb védekezés esélyét is elszalasztotta. Wesley So győzelmével egypontos előnnyel várhatja a befejező játéknapot.

Újabb vereséget szenvedett a címvédő Hikaru Nakamura, nem lehet ráismerni a rapid műfajban oly eredményes ötszörös bajnokra, hibát hibára halmozva játszik. Ray Robson győzelmével beérte Xiongot. Döntő jelentőségű lesz a tizedik fordulóban Wesley So elleni ütközete, világossal játszik majd.

Kölcsönös hibák jellemezték Awonder Liang és Leinier Dominguez Perez játszmáját, a pontosztozkodással mindketten elégedetlenek lehettek az elpuskázott lehetőségek miatt.

Örülhetett a döntetlennek Samuel Shankland, nem tudta anyagi előnyét érvényesíteni Dariusz Swiercz. Nagyon örült első győzelmének Alejandro Ramirez. Sorozatban negyedszer kapott ki az öt döntetlennel rajtoló  Elshan Moradiabadi.

  

A 9. forduló eredményei:

Ray Robson - Hikaru Nakamura  1 - 0

Wesley So - Jeffery Xiong 1 - 0

Aleksandr Lenderman1 - 0

Alejandro Ramirez - Samuel Sevian 1 - 0

Awonder Liang - Leinier Dominguez Perez döntetlen

Samuel Shankland - Dariusz Swiercz  döntetlen

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Wesley So (2741)

 

1

-

½

1

-

½

1

1

1

1

1

8

2

Jeffery Xiong (2730)

0

 

1

1

½

1

½

1

1

-

-

1

7

3

 Ray Robson (2605)

-

0

 

½

1

1

1

1

1

-

½

1

7

4

Leinier Dominguez Perez (2786)

½

0

½

 

-

½

0

½

-

1

1

½

5

 Sam Shankland (2609)

0

½

0

-

 

0

-

1

½

1

1

½

6

 Hikaru Nakamura (2829)

-

0

0

½

1

 

½

0

-

½

1

½

4

7

 Samuel Sevian (2571)

½

½

0

1

-

½

 

-

½

½

0

½

4

8

Awonder Liang (2397)

0

0

0

½

0

1

-

 

1

½

1

-

4

9

 Dariusz Swiercz (2649)

0

0

0

-

½

-

½

0

 

1

½

½

3

10

 Aleksandr Lenderman (2642)

0

-

-

0

0

½

½

½

0

 

½

1

3

11

 Alejandro Ramirez (2579)

0

-

½

0

0

0

1

0

½

½

 

-

12

 Elshan Moradiabadi (2566)

0

0

0

½

½

½

½

-

½

0

-

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az amerikai bajnokságon So, Xiong és Robson külön versenyt vív, So előnye fél pont

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az online amerikai bajnokság hatodik fordulója után Wesley So félpontos előnnyel vezet Jeffery Xiong és Ray Robson előtt. A trió külön versenyt vív, a címvédő Hikaru Nakamurának két pont a hátránya a második helyen holtversenyben álló duó mögött. A rapid tempóban zajló ütközetekben az idő szorításában sok a fordulat, elpuskázott lehetőség. A 150 ezer dollár díjalapú viadalon szerdán újabb három fordulóra kerül sor.

 

Az első játéknapot mesterhármasának köszönhetően félpontos előnnyel záró Wesley So a negyedik fordulóban újabb győzelmet aratott. A két évvel korábbi bajnok Samuel Shankland újítása a Nimzoindiai védelem Saemisch-változatában nem vált be. So remekül használta ki a taktikai lehetőséget, bástyaáldozattal döntő előnybe került. A pontos folytatással azonban adós maradt, Shankland sikerrel védekezhetett volna, ehelyett vesztőt húzott, királyának kényszerű vándorútja vereségéhez vezetett.

So legfőbb riválisai, Jeffery Xiong és Ray Robson sem tétlenkedtek, mindketten harmadszor nyertek. Leinier Dominguez Perez az angol megnyitásban túlértékelte támadási esélyeit. Xiong hárította a látszatfenyegetéseket, ellentámadása a 30. lépésben már győzelmet ért.

Kártyavárként omlott össze Dariusz Swiercz állása két jelentős hiba után, Robson vezérének második sorra való betörése megpecsételte a bajnokság újoncának sorsát.

Megszerezte első győzelmét a címvédő Hikaru Nakamura. Az amerikai versenyeken elsősorban kommentátorként szereplő Alejandro Ramirez már a 10. lépésben bakizott, csak idő kérdése volt, hogy az ötszörös bajnok miként gyűjti be első egész pontját.

Negyedszer is remizett a viadal másik újonca, Elshan Moradiabadi. A középjátékban állása többet is ígért, Samuel Sevian örülhetett a döntetlennek.

A mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Awonder Liang nyerést szalasztott el Aleksandr Lendermannal szemben. A rutinos ellenfél eltékozolta kezdeményezését, Liang oly közel volt, hogy három vereség után győzelemnek örülhessen, az idő szorításában többször is kihagyta a ziccert. A bástya és huszár a bástya elleni végjátékot Lenderman 119 lépésben remizte ki.

A 4. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (2736, 2829) - Alejandro Ramirez (2567, 2579)  1 - 0

Awonder Liang (2592, 2397) - Aleksandr Lenderman (2634, 2642) döntetlen

Samuel Shankland (2691, 2609) - Wesley So (2770, 2741)  0 - 1

Dariusz Swiercz (2649, 2641) -  Ray Robson 0 - 1

Leinier Dominguez Perez (2758, 2786) - Jeffery Xiong (2709, 2730) 0 - 1

Samuel Sevian (2660, 2571) - Elshan Moradiabadi (2555, 2566) döntetlen

 

Wesley So ötödik győzelmével egy pontra növelte előnyét. A Grünfeld védelem centrumképzős változatában Dariusz Swiercz nem talált ellenszert az éllovas újításával szemben. Világos lendületes királyszárnyi akciója célt ért.

Nem bírt egymással a junior világranglista második és ötödik helyezettje, Jeffery Xiong és Samuel Sevian. Világos kissé kedvezőbb esélyeivel nem tudott élni.

A spanyol megnyitás jól ismert változatában osztozott meg a ponton Ray Robson és Leinier Dominguez Perez.

Ötödször is remizett Elshan Moradiabadi, tisztáldozattal kényszerítette ki az örökös sakkot Hikaru Nakamurával szemben.

Megszerezte első győzelmét Samuel Shankland. Tetszetős királyszárnyi támadással kényszerítette feladásra Aleksandr Lendermant.

 

A kölcsönös tévedések, elpuskázott lehetőségek, kihagyott azonnali nyerések „vígjátéka” volt Alejandro Ramirez és Awonder Liang küzdelme. Ramirez hibázott utoljára…

Az 5. forduló eredményei:

Elshan Moradiabadi - Hikaru Nakamura döntetlen

Jeffery Xiong - Samuel Sevian döntetlen

Ray Robson - Leinier Dominguez Perez  döntetlen

Wesley So - Dariusz Swiercz 1 - 0

Aleksandr Lenderman - Samuel Shankland 0 - 1

Alejandro Ramirez - Awonder Liang 0 - 1

A második játéknap utolsó körében egyetlen döntetlen született. Leinier Dominguez Perez és Wesley So békésen remizett. Jeffery Xiong és Ray Robson győzelmeikkel fél pontra csökkentették hátrányukat.

 

38...Ke8??

Samuel Sevian a királyindiai védelmű partiban hosszúra sáncolt Ray Robson ellen, elhibázott ötlet volt. Robson támadása nagy erővel bontakozott ki, győzelme biztosnak látszott. A kapkodásban hihetetlen fordulatokat láttunk, Robson többször is nyerhetett volna. Végzetes királylépésére Samuel Sevian hagyott ki nyerést! A 38...Ke8-ra 39.Hf5-tel böntethetett volna. Drámai volt a befejezés.

A középjátékban Elshan Moradiabadi kedvező állást játszhatott Jeffery Xiong ellen, de fokozatosan rontott, végül elszenvedte első vereségét.

 

A legnagyobb szenzációt Hikaru Nakamura veresége jelentette. A címvédő világossal kapott ki Awonder Liangtól, aki a Caro-Kann védelmű ütközetben pontos játékkal rukkolt ki. Nakamura lebecsülte 17 éves ellenfelének lehetségeit, s ezért nagy árat fizetett.

Samuel Shankland kettős győzelmével feljött ötven százalékra. Dariusz Swiercz megszerezte első győzelmét. Nyert állásban nagyot hibázott, de Alejandro Ramirez nem használta ki, nem mentette döntetlenre a játszmát.

A bajnokságon Wesley So, Jeffery Xiong és Ray Robson külön versenyt vív, egymás elleni találkozóikat érdeklődéssel várhatjuk. Az ötszörös bajnok Hikaru Nakamura címvédési álmairól lemondhatott, a második helyet osztó duóval szemben is 2 pont a hátránya.

A 6. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Awonder Liang 0 - 1

Samuel Shankland - Alejandro Ramirez 1 - 0

Dariusz Swiercz - Aleksandr Lenderman 1 - 0

Leinier Dominguez Perez - Wesley So döntetlen

Samuel Sevian - Ray Robson 0 - 1

Elshan Moradiabadi -  Jeffery Xiong 0 - 1

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Wesley So (2741)

 

-

-

-

1

-

-

1

½

1

1

1

2

 Jeffery Xiong (2730)

-

 

-

-

½

½

1

1

1

1

-

-

5

3

 Ray Robson (2605)

-

-

 

-

1

1

-

1

½

1

-

½

5

4

 Hikaru Nakamura (2829)

-

-

-

 

-

½

½

0

½

-

½

1

3

5

 Sam Shankland (2609)

0

½

0

-

 

-

½

-

-

-

1

1

3

6

 Samuel Sevian (2571)

-

½

0

½

-

 

½

-

1

½

-

-

3

7

 Elshan Moradiabadi (2566)

-

0

-

½

½

½

 

-

½

½

-

-

8

 Awonder Liang (2397)

0

0

0

1

-

-

-

 

-

-

½

1

9

 Leinier Dominguez Perez (2786)

½

0

½

½

-

0

½

-

 

-

-

-

2

10

 Dariusz Swiercz (2649)

0

0

0

-

-

½

½

-

-

 

1

-

2

11

Aleksandr Lenderman (2642)

0

-

-

½

0

-

-

½

-

0

 

½

12

 Alejandro Ramirez (2579)

0

-

½

0

0

-

-

0

-

-

½

 

1

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wesley So mesterhármassal rajtolt az online amerikai bajnokságon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai bajnokság első játéknapja, három forduló után Wesley So mesterhármassal vezet. A koronavírus-járvány miatt a viadalt online rapid versenyként rendezik meg, játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc bónusszal is gazdálkodhat a 12 nagymester. A legjobbak közül csak a világranglista második Fabiano Caruana mondta le részvételét. A címvédő, az ötszörös bajnok Hikaru Nakamura három döntetlennel rajtolt. A bajnokság díjalapja 150 ezer dollár, a győztes 40 ezret kap.

 

Megkezdődött az amerikai bajnokság. A koronavírus-járvány miatt az amerikai sakkozás fellegvárában, St. Louisban márciusban nem tudták megrendezni a viadalt, az Amerikai Sakkszövetség végül úgy döntött, hogy rendhagyó módon a 12 résztvevős tornát online rapid versenyként bonyolítja le. Címvédőként Hikaru Nakamura játszik, a nagy hiányzó a világranglista második Fabiano Caruana, aki a világbajnok-jelölti döntő második félidejére készült, amelynek a tervezett folytatási időpontja november elseje volt, az utolsó pillanatban halasztották jövő tavaszra.

A 150 ezer dolláros díjalapból a bajnok negyven ezret kap, ezúttal nem tűzték ki a „Fischer bónusz” díjat, amelynek feltétele százszázalékos eredmény volt, a 64 ezer dolláros díjat még senki nem nyerte el. Bobby Fischer 1963-ban 11 játszmájából 11 győzelemmel lett bajnok!

 

A

z utolsó hat bajnokságon senkinek nem sikerült megvédenie címét. 2014-ben Gata Kamsky győzött, egy év múlva Hikaru Nakamura negyedik bajnoki címét ünnepelhette, 2016-ban Fabiano Caruana diadalmaskodott, 2017-ben Wesley So-t köszönthették. Két esztendeje nagy meglepetés volt Samuel Shankland sikere a jóval esélyesebb nagy trió, Fabiano Caruana, Wesley So és Hikaru Nakamura hármasa előtt. Tavaly Nakamura ötödször lett bajnok, fél ponttal előzte meg Caruanát és Dominguez Perezt, az első három helyezett megőrizte veretlenségét

A 11 fordulót négy nap alatt játsszák le, játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő és lépésenként 5 – 5 másodperc.

 

92...Fb5??

Az első fordulóban Wesley So 99 lépésben nyert Aleksandr Lenderman ellen, aki a 92. lépésben húzott vesztőt a döntetlent ígérő állásban. A rapid pontszámok alapján a rajtlistán első és második Hikaru Nakamura és Leinier Dominguez Perez a spanyol megnyitás berlini változatában osztozott meg a ponton.

A junior bajnokságon az abszolút esélyes Jeffery Xiong holtversenyben végzett az élen, John Burke (2538) a rájátszást az Armageddon játszma megnyerésével lett bajnok. Samuel Sevian félpontos hátránnyal harmadikként zárta szereplését.

A „nagyok” között a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 17 éves Awonder Liang elleni magabiztos győzelemmel rajtolt. A Lengyel Sakkszövetség engedélyezte, hogy egykori játékosuk. Dariusz Swiercz  „átigazoljon” amerikai színekbe, Samuel Seviannal a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában remizett, a bástyavégjátékban vesztőt húzott, de bakija büntetlen maradt.

A debütáló egykori iráni Elshan Moradiabadi ellen a két évvel korábbi bajnok Samuel Shanklandnak a remiért kellett megküzdenie. A kapkodásban Ray Robson a gyalogvégjátékban nyerhetett volna.

Az első forduló eredményei:

Leinier Dominguez Perez (2758, 2786) – Hikaru Nakamura (2736, 2829) döntetlen

Samuel Sevian (2660, 2571) – Dariusz Swiercz (2649, 2641) döntetlen

Elshan Moradiabadi (2555, 2566) – Samuel Shankland (2691, 2609) döntetlen

Jeffery Xiong (2709, 2730) – Awonder Liang (2592, 2397) 1 – 0

Ray Robson (2673, 2605) – Alejandro Ramirez (2567, 2579) döntetlen

Wesley So (2770, 2741) – Aleksandr Lenderman (2634, 2642) 1 - 0

Wesley So második győzelmét is döntetlent ígérő állásból érte el, Alejandro Ramirez a végjátékban nem jeleskedett.

 

53.Kf4?

A címvédő Hikaru Nakamura kecsegtető pozícióját elrontotta Aleksandr Lenderman ellen, fonalas nyerést is kihagyott, csak 144 lépés után látta be, hogy gyalogelőnyét nem tudja egész pontra váltani.

A junior világranglista ötödik helyezettje, Samuel Sevian pontos játékkal használta ki Leinier Dominguez Perez hibáját, értékes győzelmet aratott.

Awonder Liang újítási kísérlete nem vált be, Ray Robson átvette a kezdeményezést, 32 lépésben nyert.

Óvatos játékkal remizett Samuel Shankland és Jeferry Xiong. A két újonc, Dariusz Swiercz és Elshan Moradiabadi is megosztozott a ponton, az egykori lengyel nagymester lehetett kevésbé elégedett a fél ponttal.

A 2. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Aleksandr Lenderman döntetlen

Alejandro Ramirez – Wesley So 0 - 1

Awonder Liang – Ray Robson  0 - 1

Samuel Shankland – Jeffery Xiong  döntetlen

Dariusz Swiercz – Elshan Moradiabadi döntetleni

Leinier Dominguez Perez – Samuel Sevian 0 - 1

Levegőben lógott a nagy meglepetés, Wesley So könnyelmű játékkal jelentős hátrányba került Awonder Lianggal szemben. Az ifjú titán nagy esélyt szalasztott el, majd az idő szorításában egyenlő állásban húzott vesztőt. Wesley So mesterhármassal zárta az első játéknapot.

Ray Robson könnyű győzelmet ért el, Samuel Shankland a szicíliai védelem Richter-Rauser változatában nem tudott igazi ellenállást kifejteni, királya bajba került.

Remek csatát hozott Jeffery Xiong és Dariusz Swiercz megnyitáselméleti párbaja a Szvesnyikov-változatban. Sötét királyszárnyi próbálkozásait Xiong hárította, a kalandokat anyagi előnnyel zárta.

Harmadszor is remizett a címvédő, az ötszörös bajnok Hikaru Nakamura. A spanyol megnyitás berlini változatában Samuel Sevian kiskombinációval egyszerűsítette az állást.

Nyolcan nyeretlenek az első játéknap után. Meglepő, hogy Leinier Dominguez Perez mennyire nem érzi az online sakkot. Két maratoni küzdelem után Aleksandr Lenderman harmadik partija csak 42 lépésig tartott.

A 3. forduló eredményei:

Samuel Sevian – Hikaru Nakamura döntetlen

Elshan Moradiabadi – Leinier Dominguez Perez döntetlen

Jeffery Xiong – Dariusz Swiercz 1 - 0

Ray Robson – Samuel Shankland  1 - 0

Wesley So – Awonder Liang 1 – 0

Aleksandr Lenderman – Alejandro Ramirez döntetlen

 

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Wesley So (2741)

 

-

-

-

-

-

-

-

1

-

1

1

3

2

 Jeffery Xiong (2730)

-

 

-

-

-

-

-

1

-

½

-

1

3

Ray Robson (2605)

-

-

 

-

-

-

-

-

-

1

½

1

4

 Samuel Sevian (2571)

-

-

-

 

½

-

1

½

-

-

-

-

2

5

 Hikaru Nakamura (2829)

-

-

-

½

 

-

½

-

½

-

-

-

6

 Elshan Moradiabadi (2566)

-

-

-

-

-

 

½

½

-

½

-

-

7

 Leinier Dominguez Perez (2786)

-

-

-

0

½

½

 

-

-

-

-

-

1

8

 Dariusz Swiercz (2649)

-

0

-

½

-

½

-

 

-

-

-

-

1

9

 Aleksandr Lenderman (2642)

0

-

-

-

½

-

-

-

 

-

½

-

1

10

Sam Shankland (2609)

-

½

0

-

-

½

-

-

-

 

-

-

1

11

 Alejandro Ramirez (2579)

0

-

½

-

-

-

-

-

½

-

 

-

1

12

 Awonder Liang (2397)

0

0

0

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen utolsó játszmáját elvesztette Aronjan ellen, Firouzja egypontos hátránnyal lett második

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Stavangerben befejeződött az Altibox Norway Chess 2020 szuperverseny. A viadal utolsó fordulójában a torna győzteseként játszó Magnus Carlsen világossal szenvedett vereséget az örmény Levon Aronjantól. A norvég világbajnok a bástyavégjátékban többször is hibázott, 59 lépés után belátta, hogy a háromszoros olimpiai bajnok összekötött szabadgyalogjaival szemben tehetetlen. Aronjan a győzelemmel végül a harmadik helyen végzett. Ezüstérmesként a mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja zárta szereplését, a befejező játéknapon a lengyel Jan-Krisztof Dudát győzte le. Az amerikai Fabiano Caruana a norvég Aryan Tari ellen az Armageddon partit nyerte meg. A világbajnok-jelölti döntőt csak jövő tavasszal folytatják, félidőben holtversenyben vezet az orosz Jan Nepomnjacsij és a francia Maxime Vachier-Lagrave.

 

A hagyományos torna befejező játéknapján a 2017-es viadal győztese, Levon Aronjan és a tornagyőztes Magnus Carlsen már hatvanhatodik csatájukat vívták. A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. A Tal-emlékversenyen 2006-ban az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, az Altibox Norway Chess viadal előtt 40 döntetlen mellett 17-7-re vezetett. Aronjan három éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt. Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert. Idén a koronavírus-járvány miatt csak online rapid és villámversenyeken csatáztak.

Levon Aronjan és Magnus Carlsen első játszmája békés döntetlennel fejeződött be. Az ősi riválisok lépésismétléssel remiztek. Húsz perces szünet után az Armageddon partival folytatták, Aronjannak 10 perce volt Carlsen 7 percével szemben, de sötétnek remifórja.

 

A háromszoros örmény olimpiai bajnok kedvező esélyt szalasztott el, majd az esélyek kiegyenlítődtek, Aronjan időelőnye is tovatűnt. A nyerési kényszer miatt elkerülte a döntetlenhez vezető folytatást, a másodpercekkel való viaskodás közepette bástyát nézett el. Magnus Carlsen győzelméért másfél pontot kapott, Levon Aronjan egyet.

 

Magnus Carlsen és Levon Aronjan a vezércselben csapott össze. Az örmény sakkozó elégedett lehetett a nyitás után kialakult állással, a középjátékban előnybe is került. Érdekes bástyavégjátékban folytatódott a csatájuk, Aronjan eltékozolta előnyét, Carlsen a jobb védekezés lehetőségét. Az idő szorításában a norvég világelső fatális hibát követett el, Aronjan összekötött szabadgyalogjait többé nem tudta feltartóztatni, a világbajnok a viadalon elszenvedte második vereségét. Levon Aronjan a győzelemmel végül hullámzó teljesítménnyel a harmadik helyen végzett. Magnus Carlsen alkalmazkodott legjobban a szokatlan időbeosztáshoz, de a megszokottnál többet hibázott.

 

A mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja rddigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el, a világbajnok mögött minössze egy ponttal lemaradva lett ezüstérmes. Még jobban megnehezíthette volna Carlsen elsőségét, ja az első körben kihasználja az Armageddon partiban a nyerőesélyét, vagy a második klasszikus játszmájukban királyával nem lép aknamezőre. Jan-Kryysztof Dudát jó játékkal sikerült megadásra kényszerítenie. A lengyelek legjobbja egyértelműen csalódást okozott.

A tornát kettős győzelemmel kezdő Fabiano Caruana a jó folytatással adós maradt, végül nem került dobogóra. Aryan Tarit csak az Armageddon játszmában tudta legyőzni. A 21 éves norvég sakkozónak túl erős volt a mezőny.

A norvég rendezők nehéz helyzetbe kerültek, amikor a FIDE vezérkara kitűzte a világbajnoki döntő folytatásának időpontját, kényszerből döntöttek a hat résztvevős lebonyolítás mellett. A koronavírus-járvány miatti kényszerű 10 napos karantén, a nézők nélküli versenyterem, az elszigeteltség fokozott terhet rótt a sakkozókra. A holland Anish Giri le is mondta részvételét. A legfrissebb információ szerint a vb-jelölti döntő második félidőjét jövő tavaszta halasztották. Csak remélhetjük, hogy a nagy összefogás eredményeként sikerül megtalálni a vírus elleni vakcinát, és az élet visszatér a normál kerékvágásba.

 

Az utolsó forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Levon Aronjan (örmény, 2767) 0 – 1 (Vezércsel, 59)

Fabiano Caruana (amerikai, 2828) – Aryan Tari (norvég, 2633) döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Alireza Firouzja (FIDE, 2728) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 39)

Armageddon játszma:

Fabiano Caruana – Aryan Tari (Spanyol megnyitás, 38)

 

Az Altibox Norway Chess 2020 végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Magnus Carlsen (2863)

 

1½ 3

1½  0

3 1½ 

0 3 

3 3 

13

19½

2

 Alireza Firouzja (2728)

1 0

 

1½ 1½

1½  1 

3 3 

3 3 

15

18½

3

 Levon Aronjan (2767)

1 3

1  1 

 

3 0 

3 1 

3  1½

15

17½

4

 Fabiano Caruana (2828)

0 1 

1  1½ 

0 3 

 

3 1½

3 1½

15

15½

5

Jan-Krzysztof Duda (2757)

3 0 

0 0

0 1½ 

0 1

 

1 3 

13

6

 Aryan Tari (2633)

0 0

0 0 

0 1

1½ 0 

 

13

Magnus Carlsen idén a járvány kirobbanása óta 11 versenyen vett részt, ebből tíz online viadal volt. Csak a Lindores Abbey viadalon nem lett első.

Sikerei és versenydíjai:

MC Inv: $70.000

Clutch: $75.000

Steinitz Mem: $4500

 Lindores: $15000

Chessable Masters: $45.000

Legends of Chess: $45.000

Grand Final: $140,000

StL Rapid & Blitz: $45,000

Chess 9LX: $31,250

chess24 Banter Series: $12.000

Norway Chess: $73,700

Összese: $556,450

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen az Altibox Norway Chess 2020 szuperverseny győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen egy fordulóval a befejezés előtt már az Altibox Norway Chess 2020 szuperverseny győztese. A viadal kilencedik fordulójában sötéttel 69 lépésben nyert a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja ellen. A 17 esztendős rivális a döntetlent ígérő gyalogvégjátékban királyával aknamezőre lépett. Firouzja veresége ellenére megőrizte második helyét. Az örmény Lavon Aronjan nem kis szerencsével elkerülte a klasszikus partiban a vereséget, az Armageddon partit megnyerte a norvég Aryan Tarival szemben. Az amerikai Fabiano Caruana is a „hirtelen halál” partiban győzte le a lengyel Jan-Krzysztof Dudát. Az utolsó fordulóban többek között Levon Aronjan és Magnus Carlsen második összecsapására kerül sor.

 

Megvédte tavalyi elsőséget a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen. A norvég világelső idén a tizenkettedik tornáján játszott, nyolcszor egyedül, kétszer holtversenyben az élen végzett. Az online rapid versenyeken tarolt, az esztendő második szuperversenyén a kezdeti bizonytalankodás után simén nyerte meg a tornát.

 

A kilencedik fordulóban a rendkívül idegesen játszó Alireza Firouzja ellen kecsegtető állásából nem hozta ki a maximumot, a 17 éves rivális döntetlent ígérő gyalogvégjátékban követett el fatális hibát, királyával aknamezőre lépett, nem tartotta az oppozíciót.

 

A háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan túlzottan agresszíven próbált zavart kelteni a sereghajtó Aryan Tari soraiban. A norvég nagymester megbüntethette volna a torna doyenjét a kockáztatásáért, de az idő szorításában többször is hibázott.

Az Armageddon játszma gyorsan eldőlt Aronjan javára. Tari sikertelen tisztáldozatot hozott.

 

Élvezetes szicíliai védelmú csatát hozott Jan-Krzysztof Duda és Fabiano Caruana összecsapása. Mindketten pontosan játszottak, Caruana bástyaáldozattal „egyszerűsített” egyenló esélyű végjátékra.

A „hirtelen halál” partit Caruana tetszetős támadással nyerte meg.

 

A 9. forduló eredményei:

Alireza Firouzja (FIDE, 2728) - Magnus Carlsen (norvég, 2863) 0 – 1 (Királyindiai támadás, 69)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) - Fabiano Caruana (amerikai, 2828) döntetlen (Szicíliai védelem, 63)

Aryan Tari (norvég, 2633) - Levon Aronjan (örmény, 2767) döntetlen Caro-Kann védelem, 50)

Armageddon játszmák:

Jan-Krzysztof Duda – Fabiano Caruana 0 – 1 (Réti megnyitás, 30)

Aryan Tari – Levon Aronjan 0 – 1 (Skót megnyitás, 34)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Magnus Carlsen (2863)

 

1½ 3

1½ 

3 1½ 

0 3 

3 3 

12

19½

2

 Alireza Firouzja (2728)

1 0

 

1½ 1½

1½  1 

3 3 

14

15½

3

 Levon Aronjan (2767)

1  1 

 

3 0 

3 1 

3  1½

14

14½

4

 Fabiano Caruana (2828)

0 1 

1  1½ 

0 3 

 

3 1½

3  

13

14

5

Jan-Krzysztof Duda (2757)

3 0 

0

0 1½ 

0 1

 

1 3 

12

6

 Aryan Tari (2633)

0 0

0 0 

0 1

1½ 0 

 

11

Az utolsó forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Fabiano Caruana – Aryan Tari

Alireza Firouzja – Jan-Krzysztof Duda

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24,com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana az Armageddon partibn legyőzte Firouzját, Carlsen átvette a vezetést

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess szuprtverseny nyolcadik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen másodszor is legyőzte honfitársát, Aryan Tarit. A norvég világelső a nyerésért kapott 3 ponttal átvette a vezetést. A játéknap előtt éllovas 17 éves Alireza Firouzja a klasszikus játszmában elért döntetlene után az Armageddon partit elvesztette az amerikai Fabiano Caruanával szemben. A viadal csütörtöki kilencedik fordulóban eldőlhet az első hely sorsa, Alireza Firouzja egypontos hátránnyal játszik Magnus Carlsen ellen. Az örmény Levon Aronjan negyedik Armageddon partiját vesztette el, kilapott a lengyel Jan-Krzysztof Dudától.

 

Az esztendő második szuperversenyén címvédőként játszó Magnus Carlsen a nyolcadik forduló után ismét az élen áll. A világbajnok a negyedik játéknap után vezette a versenyfutást, de Jan-Krzysztof elleni kisiklása miatt át kellett engednie az éllovasi pozíciót.

 

A mai játéknapon Magnus Carlsen honfitársát, Aryan Tarit győzte le, Igazi iskolajátékot mutatott, könnyű lépésekkel erősítette tisztjeinek helyzetét. Bástyája betört a nyolxadik sorra, huszárja domináns pozíciót foglalt el d5-ön, végül tetszetős kombináció volt a csattanó.

A norvég világelső nemcsak papírforma győzelmével lehetett elégedett, de a rivális 17 éves Alireza Firouzja vereségével is. Fabiano Caruana visszavágott az első körben az Armageddon parti elvesztéséért. Két Caro-Kann védelmű játszmát láttunk, a világranglista második amerikai nagymester mindkétszer a 3.f3-as változatra voksolt.

 

Az első ütközetben is kedvező állást ért el, de fokozatosan eltékozolta előnyét, Firouzja kevés ideje ellenére kiharcolta a döntetlent. Az Armageddon partiban a FIDE színeiben játszó Firouzja türelmetlen volt, gyalogot áldozott, ellenjátékot nem kapott, világos királyszárnyi támadása nagy erővel bontakozott ki. Caruana a gyorsabb nyerést elhibázta, Firouzja jobban védekezhetett volna. Fabiano Caruana a nyeréssel harcban áll dobogós helyezésért.

 

Negyedik Armageddon játszmáját vesztette el Levon Aronjan. A klasszikus partiban Jan-Krzysztof Dudával küzdelem nélkül remizett. Nyerési kényszer mellett játszotta a „hirtelen halál” ütközetet. Duda kisebb nehézségek után kiegyenlített, a végjátékban Aronjan remi állásban kockáztatott, ez vereségéhez vezetett.  

 

A 8. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Aryan Tari (norvég, 2633) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 45)

Levon Aronjan (örmény, 2767) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)

Fabiano Caruana (amerikai, 2828) - Alireza Firouzja (FIDE, 2728) (Caro-Kann védelem,

Armageddon játszmák:

Levon Aronjan – Jan-Krzysztof Duda 0 – 1 (Francia védelem, 71)

Fabiano Caruana – Alireza Firouzja 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 49)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Magnus Carlsen (2863)

 

1½ 

3 1½ 

0 3 

3 3 

11

16½

2

 Alireza Firouzja (2728)

 

1½  1½ 

1½  1 

3 3 

13

15½

3

 Levon Aronjan (2767)

1  1 

 

3 0 

3 1 

12

13

4

 Fabiano Caruana (2828)

0 1 

1  1½ 

0 3 

 

11

12½

5

Jan-Krzysztof Duda (2757)

3 0 

0

0 1½ 

0

 

1 3 

10

6

 Aryan Tari (2633)

0 0

0 0 

1½ 0 

 

9

A csütörtöki 9. forduló párosítása:

Alireza Firouzja - Magnus Carlsen

Jan-Krzysztof Duda - Fabiano Caruana

Aryan Tari - Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen az Armageddon partit nyerte meg Caruana ellen, Firouzja is a rájátszásban győzte le Aronjant 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess szuperverseny hetedik fordulójában két párharc is az Armageddon játszmában dőlt el. A viadal csúcsrangadóján a világbajnok Magnus Carlsen legnagyobb riválisára, az amerikai Fabiano Caruanára mért vereséget. A parti befejező szakaszában a norvég világelső snellezett jobban. A 17 éves Alireza Firouzja megőrizte éllovasi pozícióját, az örmény Levon Aronjan nagy esélyt szalasztott el. A FIDE színeiben játszó egykori iráni sakkozó másodszor nyert a háromszoros olimpiai bajnok ellen, aki harmadik „hirtelen halál” partiját vesztette el. A lengyel Jan-Krzysztof Duda visszavágott a norvég Aryan Tarinak az első körben elszenvedett vereségéért.

Másodszor vívta a viadal csúcsrangadóját a világbajnok és 2018-as kihívója, a világranglista első és második helyezettje, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana,  ötvenharmadik klasszikus párharcukra került sor. A norvég világelső 36 döntetlen mellett 11-5-ös vezetéssel kezdhette a szuperderbit. A londoni világbajnoki döntőjük óta nyolcadszor néztek farkasszemet.

Tavaly Baden-Badenben Caruana nagyot küzdött a döntetlenért. Stavangerben is megosztoztak a ponton, az amerikai nagymester nem használta ki a norvég világbajnok nagy hibáját. A rájátszásban Caruana győzött a rangadüt már tornagyőztesként játszó Carlsen ellen, megfosztotta veretlenségétől. A GCT-tornán Zágrábban is remiztek.

A 7. Sinquefield Cup viadalon az amerikai sakkozó gondos felkészülés eredményeként vállalta a gyalogszerkezeti gyengeségeket, pontos védekezéssel hárította Magnus Carlsen kezdeményezési kísérletét. A FIDE Chess.com Grand Swiss viadalon az angol megnyitású játszmájuk 25 lépésben lett döntetlen. Idén a Tata Steel Masters viadalon 28 lépésben remiztek. Az igazi szenzációt a torna végeredménye jelentette, Caruana kétpontos előnnyel lett tornagyőztes a korábban hét győzelmi trófeát is begyűjtő Carlsen előtt. Fabiano Caruana öt esztendeje éppen Stavangerben győzte le utoljára klasszikus játszmában Magnus Carlsent. A norvég világbajnok a gyorsított műfajban rendkívül sikeres statisztikát mondhat magáénak, 12 döntetlen mellett 29-13-ra vezetett.

Az Altibox Norway Chess torna első körében Carlsen világossal vereséget mért a játszmát éllovasként kezdő Caruanára. Az amerikai játékos nem találta meg a norvég világelső stratégiájának ellenszerét, Carlsen kis előnyét ellenfele bakijainak is köszönhetően győzelemig fokozta.  

A szicíliai védelem Rossolimo-változatában csatáztak. Magnus Carlsen jelentős időhátrányba került, Fabianao Caruana kezdeményezett. A kritikus pozícióban a világbajnok remekül védekezett, hárította a nagy rivális kísérleteit. A kiélezett csata lépésismétléssel lett döntetlen, következett a rájátszás.

Az Armegeddon partiban a norvég világbajnoknak remifórja volt, ez rányomta bélyegét küzdelmükre. Carlsennek csak 7 perce volt Caruana 10 percével szemben, de a spanyol megnyitású ütközetben gyorsan elfogyott a világos haderő minden lehetősége. Carlsen jelentős előnyét eltékozolta, de a párharc megnyerését egy pillanatra sem veszélyeztette, másfél pontot kapott.

A 17 esztendős Alireza Firouzja megőrizte éllovasi pozícióját, másodszor is megnyerte Levon Aronjan ellen az Armegeddon játszmát. A klasszikus ütközetben a Grünfeld védelmű összecsapásuk bonyolult csatában ért véget döntetlennel.

A rájátszásban Firouzja volt a szerencsésebb. Aronjannak nem lesz könnyű felednie a 42…Bc3! kihagyott kiskombinációt, amellyel a maga javára dönthette volna el a párbajt. A „hirtelen halál” parti nagy snellezés után dőlt el, Levon Aronjan időtúllépéssel vesztett.

Jan-Krzysztof Duda visszavágott Aryan Tarinak az első körben elszenvedett vereségéért. Az ifjú titánok párharcában a norvég nagymester gyorsan megadásra kényszerült.

A 7. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2828) - Magnus Carlsen (norvég, 2863) döntetlen (Szicíliai védelem, 39)

Alireza Firouzja (FIDE, 2728) - Levon Aronjan (örmény, 2767) döntetlen (Grünfeld védelem, 59)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) - Aryan Tari (norvég, 2633) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 27)

Armageddon játszmák:

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen  0 – 1 (Spanyol megnyitás, 52)

Alireza Firouzja – Levon Aronjan 1 – 0 (Skót négyeshuszárjáték, 61)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Alireza Firouzja (2728)

1

1½ 1½ 

1½ 

3 3 

11

14½

2

 Magnus Carlsen (2863)

1½ 

1½ 

3 1½ 

0 3 

10

13½

3

 Levon Aronjan (2767)

1 1 

3 0 

3

10

12

4

 Fabiano Caruana (2828)

0 1   

0 3 

3

9

11

5

 Jan-Krzysztof Duda (2757)

3 0 

0

1 3 

8

7

6

 Aryan Tari (2633)

0 0 

0

0

1½ 0 

8

A 8. forduló párosítása:

Magnus Carlsen - Aryan Tari

Levon Aronjan - Jan-Krzysztof Duda

Fabiano Caruana - Alireza Firouzja

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen visszavágott Dudának, Caruana kiegyenlített Aronjannal szemben, Firouzja az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess szuperverseny hatodik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen visszavágott a lengyel Jan-Krzysztof Dudának az első kör befejező játéknapján elszenvedett vereségéért. A norvég világelső 26 lépésben nyert, a 22 éves ellenfél az állás nyitásával Carlsent támadáshoz juttatta. Az amerikai Fabiano Caruana is kiegyenlített az örmény Levon Aronjannal szemben. A félidei éllovas súlyos időzavarban hibázott. A 17 esztendős Alireja Firouzja átvette a vezetést, másodszor is legyőzte a norvég Aryan Tarit. A hetedik játéknapon Fabiano Caruana és Magnus Carlsen másodszor mérkőzik meg.

 

Az esztendő második szuperversenyén a szokatlan időbeosztás mellett a sorsolás is eltér a kétfordulós körversenyek megszokott rendjétől. A torna hatodik fordulójában az első félidő utolsó játéknapján látott párosítással folytatódott a pontvadászat, a nagymesterek ellenkező színelosztással ismét farkasszemet néztek. (Hasonló viadalokon az első forduló párosításával játszottak…)

Az ötödik forduló szenzációjától, Jan-Krzysztof Duda győzelmétől volt hangos a sajtó, a 22 éves Lengyel sakkozó a világbajnok Magnus Carlsen 125 játszmás veretlenségi sorozatát szakította meg. Duda csak rövid ideig örülhetett nagy sikerének, amely gyógyírt jelentett várakozáson aluli addigi játékára.

 

Duda nem sokáig örülhetett felhőtlenül győzelmének, a „megsebzett király” gyors győzelemmel vágott vissza. A lengyel nagymester az állás nyitása mellett voksolt, de ezzel megkönnyítette a világos haderő gyors mozgósítását. Pontatlanságok sora után Duda védelmet már nem találhatott, 26 lépés után feladásra kényszerült. Magnus Carlsen győzelmével a második helyre lépett előre.

 

A játéknap rangadóját Levon Aronjan és Fabiano Caruana játszotta. Az örmény nagymester az első körben sötéttel győzte le a világranglista második helyezettjét. Éllovasként várhatta a derbit, a szicíliai védelem Alapin-változatában kedvező esélyhez jutott, de nem a jó tervet választotta, ráadásul vészesen fogyott a gondolkodási ideje. A kritikus állásban a másodpercek fogságában nem találta meg az egyenlő esélyeket biztosító lebonyolítást, Caruana revansot vett.

 

A 17 esztendős Alireza Firouzja átvette a vezetést. Kedvenc Caro-Kann védelmében a nyitást kis hátránnyal zárta Aryan Tarival szemben. A norvég sakkozó eltékozolta előnyét, átengedte a kezdeményezést, amivel Firouzja remekül élt. A félig nyílt g vonalon felvonultak bástyái, a világos király bajba került.

 

      

A 6. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) 1 – 0 (Félszláv védelem, 26)

Levon Aronjan (örmény, 2767) - Fabiano Caruana (amerikai, 2828) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 38)

Aryan Tari (norvég, 2633) - Alireza Firouzja (FIDE, 2728) 0 – 1 (Caro-Kann védelem, 34)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

J.

P

1

 Alireza Firouzja (2728)

 

1½ 

1½ 

3 3 

9

13

2

Magnus Carlsen (2863)

1½ 

 

1½ 

0 3 

8

12

3

 Levon Aronjan (2767)

 

3 0 

8

11

4

 Fabiano Caruana (2828)

0

0 3 

 

3

7

10

5

Jan-Krzysztof Duda (2757)

 

3 0 

 

 1

7

4

6

 Aryan Tari (2633)

0 0 

1½ 

 

7

A 7. forduló párosítása:

Fabiano Caruana - Magnus Carlsen

Alireza Firouzja - Levon Aronjan

Jan-Krzysztof Duda - Aryan Tari

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Megszakadt Carlsen 125 játszmás veretlenségi sorozata, Duda legyőzte a világbajnokot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess szuperverseny ötödik fordulójának szenzációjaként a 22 éves Jan-Krzysztof Duda legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Megszakadt a norvég világelső 125 játszmás veretlenségi sorozata. Carlsen minőséget áldozott, de pontatlanul folytatta, Duda egyre nagyobb előnybe került. A világbajnok megpróbált ellenfele időzavarára játszani. A lengyel sakkozó a nagy feszültségben nem hibázott, Carlsen a 63. lépés után adta fel a játszmát. Az örmény Levon Aronjan sötéttel mért vereséget az amerikai Fabiano Caruanára. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja a norvég Aryan Tarit játszotta túl. A torna félidejében Aronjan az élen, Firouzja is megelőzi Carlsent. Vasárnap megkezdődik a viadal második félideje, ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek a nagymesterek.

 

A lengyel sport nagy napja volt a mai. A Roland Garros női döntőjében a 19 éves Iga Swiatek 6-4, 6-1-re győzött az amerikai Sofia Kenin ellen. Négy óra múlva első számú sakkozójuk, a 22 éves Jan-Krzysztof Duda megszakította a világbajnok Magnus Carlsen 125 játszmás veretlenségi sorozatát és vereséget mért a norvég világelsőre.

Csak negyedszer néztek farkasszemet klasszikus partiban. 2015-ben a katari nyílt versenyen a kétszeres világbajnok Carlsen  legyőzte a lengyel titánt, tavaly a Tata Steel Chess tornán a már négyszeres világbajnok ismét nyert, idén megosztoztak a ponton. 2018-ban Szentpéterváron a villám-világbajnokságon emlékezetes versenyfutás végén Carlsen fél ponttal megelőzte Dudát.

 

Némi meglepetésre Magnus Carlsen a Caro-Kann védelmet választotta, gyalogot áldozott, majd minőséget is. Kezdeményezéshez jutott, de mintegy félórás gondolkodás után 21…h4 lépése nem bizonyult jó döntésnek.

 

Jan-Krzysztof Duda nagy fölénybe került a 25…f5? lépésre, de gondolkodási ideje gyorsan fogyott. A világbajnok megpróbált rájátszani időzavarára. A szokatlan időkontroll, a 40 lépésre két óra, majd a 41. lépéstől csak 10-10 másodperc bónusz érthetően feszültté tette a lengyel sakkozót, akinek az idő szorításában a világbajnok trükkös kísérleteivel is meg kellett küzdenie. A feladatot végül megoldotta, meglepő volt, hogy Magnus Carlsen jelentős anyagi hátránya ellenére csak a 63. lépésben adta fel a játszmát. A torna első négy fordulójában oly sokat hibázó Duda nagy skalpot gyűjtött be, vereségével Carlsen a félidőt a harmadik helyen zárta.   

 

A 2018-ban győztes Fabiano Caruana és az egy évvel korábbi első helyezett Levon Aronjan már negyvenötödik klasszikus játszmájukat vívták. 2008-ban a drezdai sakkolimpián játszottak először egymással, az örmény nagymester kezdett nyeréssel, az akkor még olasz színekben játszó Caruana ellen. Azóta még hétszer győzött, de tizenkétszer vereséget szenvedett, huszonnégy partijuk végződött döntetlennel. Stavangerben hatodszor csaptak össze, három remi mellett 1-1-re álltak. Rapid és villámpartikban Aronjannál volt az előny, 16-8-ra vezetett, tizenötször megosztoztak a ponton.

A Nimzoindiai védelmű partiban Caruana választása a Saemisch-változatra esett, Aronjan láthatóan jól érezte magát a változatban, amelyet világossal tavaly Douglasban Magnus Carlsen ellen világossal játszott meg. A vezércserét követően Aronjan kis előnyt ért el, Caruana minőségáldozata nem hozta meg a kívánt eredményt. Levon Aronjan pontos játékkal fokozta előnyét, értékes győzelmével átvette a vezetést.

 

A legfiatalabb résztvevő, a 17 éves Alireza Firouzja a második helyen zárta a félidőt. Az olasz megnyitású parti középjátékában túljátszotta Aryan Tarit, nyert bástyavégjátékra egyszerűsített, királyának hadszíntérre lépése eldöntötte a játszma sorsát.

 

Az 5. forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) – Magnus Carlsen (norvég, 2863) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 63)

Alireza Firouzja (FIDE, 2728) – Aryan Tari (norvég, 2633) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 50)

Fabiano Caruana (amerikai, 2828) – Levon Aronjan (örmény, 2767) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 52)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

J.

P

1

 Levon Aronjan (2767)

 

3

7

11

2

 Alireza Firouzja (2728)

 1½

 

1

1½ 

8

10

3

 Magnus Carlsen s (2863)

1½ 

1½ 

 

7

9

4

Fabiano Caruana (2828)

0

 

6

7

5

 Jan-Krzysztof Duda (2757)

0

0

3

 

1

6

4

6

 Aryan Tari (2633)

1½ 

 

6

A 6. forduló párosítása:

Magnus Carlsen - Levon Aronjan

Fabiano Caruana - Aryan Tari

Alireza Firouzja - Jan-Krzysztof Duda

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Altibox szuperverseny csúcsrangadóján Carlsen legyőzte Caruanát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess szuperverseny negyedik fordulójának csúcsderbijén a világbajnok Magnus Carlsen legyőzte két évvel korábbi kihívóját, az amerikai Fabiano Caruanát. A norvég világelső 2018-ban, a stavangeri tornán tudta utoljára legyőzni első számú riválisát, sorozatban 19 klasszikus játszmájuk végződött döntetlennel. Ezúttal Carlsen stratégiája tökéletesen érvényesült, kis előnyét fokozatosan növelte az idő szorításában többször is hibázó Caruanával szemben. A 17 esztendős Alireza Firouzja az első parti döntetlene után megnyerte az Armageddon játszmát Levon Aronjan ellen, az örmények háromszoros olimpiai bajnoka fonalas nyeréseket hagyott ki. A sereghajtók összecsapásán a hazai pályán játszó Aryan Tari legyőzte a teljesen formán kívül sakkozó lengyel Jan-Krzytof Dudát. A pihenőnapot követően szombaton az ötödik fordulóval folytaódik a pontvadászat.

 

A sakkvilág fokozott érdeklődéssel várta a viadal csúcsrangadóját, a világbajnok és tavalyi kihívója, a világranglista első és második helyezettje, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana  ötvenkettedik klasszikus összecsapását. A norvég világelső 36 döntetlen mellett 10-5-ös vezetéssel kezdhette a szuperderbit. A londoni világbajnoki döntőjük óta hetedszer néztek farkasszemet.

Tavaly Baden-Badenben Caruana nagyot küzdött a döntetlenért. Stavangerben is megosztoztak a ponton, az amerikai nagymester nem használta ki a norvég világbajnok nagy hibáját. A rájátszásban Caruana győzött a játszmát már tornagyőztesként játszó Carlsen ellen, megfosztotta veretlenségétől. Zágrábban nem folytatták a világbajnoki döntőn a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában megkezdett elméleti párbajukat,  a spanyol megnyitás nyílt változatában a küzdelmük pattal fejeződött be.

A 7. Sinquefield Cup viadalon az amerikai nagymester az elfogadott vezércselű játszmában újított. A gondos felkészülés eredményeként vállalta a gyalogszerkezeti gyengeségeket, pontos védekezéssel hárította Magnus Carlsen kezdeményezési kísérletét. A FIDE Chess.com Grand Swiss viadalon az angol megnyitású játszmájuk 25 lépésben lett döntetlen. A Tata Steel Masters viadalon hetedszer mérkőztek meg, Carlsen öt döntetlen mellett 2015-ben sötéttel tudta legyőzni riválisát. Magnus Carlsen a vezércselben nem tudott előnyt elérni, Fabiano Caruana a 28 lépéses remivel elégedett lehetett. Az igazi szenzációt a torna végeredménye jelentette, Caruana kétpontos előnnyel lett tornagyőztes a korábban hét győzelmi trófeát is begyűjtő Carlsen előtt.

A norvég világbajnok a gyorsított műfajban rendkívül sikeres statisztikát mondhat magáénak, 12 döntetlen mellett 29-13-ra vezet. A mai játszmájuk előtt 19 klasszikus összecsapásaik döntetlennel fejeződtek be, többek között a londoni világbajnoki  döntőben tizenkétszer megosztoztak a ponton.

 

Mai ütközetükben Magnus Carlsen elképzelése tökéletesen bevált. A Nimzoindiai védelmű játszmában kis előnnyel játszhatott, gyorsan, könnyedén húzta a lépéseket, míg Fabiano Caruana egyre görcsösebb lett, gondolkodási ideje is vészesen fogyott. Az amerikai nagymester passzív védekezésre kényszerült, a világbajnok magabiztosan javítgatta állását. Caruana az idő szorításában többször is hibázott, Carlsen a felkínált eséllyel élt, győzelmével átvette a vezetést. Sokan gondoljuk, hogy az időbeosztás, a 40 lépésre a két óra gondolkodási idő, majd a lépésenként kapott 10-10 másodperc a norvég világelső számára ideális.  

A torna doyenje, a 38 éves Levon Aronjan és a legfiatalabb résztvevő, Alireza Firouzja első klasszikus partiját játszotta. Rapid és villámpartit nyolcat vívtak, az örmény sakkozó 4-1-re vezetett. A Caro-Kann védelmű játszmában az örmények klasszisa kis előnyt ért el, de kockáztatás nélküli játéka csak remire volt jó.

 

Következett a rájátszás, Alireza Firouzja a 12. lépésben választott más folytatást. Nem panaszkodhatott állására, de vészesen fogyott a gondolkodási ideje, világos támadása egyre nagyobb erővel bontakozott ki. Aronjan válogathatott a nyerések között, de sorban hagyta ki a győzelmet ígérő lehetőségeket. Firouzja fordítani tudott, remifórja is megnyugtatta, Aronjan második Armageddon partiját is elvesztette.

A sereghajtók, a három vesztéssel rajtoló Aryan Tari és Jan-Krzysztof Duda találkozóján sok volt a hiba. A klasszikus játszmában kedvező esélyt szalasztott el. A „hirtelen halál” parti a tévedések vígjátéka volt, Duda tisztelőnyös állást vesztett el.

 

A 4. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Fabiano Caruana (amerikai, 2828) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 51)

Levon Aronjan (örmény, 2767) – Alireza Firouzja (FIDE, 2728) döntetlen (Caro-Kann védelem, 31)

Aryan Tari (norvég, 2633) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)

Armageddon játszmák:

Levon Aronjan – Alireza Firouzja 0 – 1 (Caro-Kann védelem, 56)

Aryan Tari – Jan-Krzysztof Duda 1 – 0 (Szicíliai védelem, 65)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

P

1

 Magnus Carlsen (2863)

 

1½ 

 1½

3

9

2

 Levon Aronjan (2767)

 

3

8

3

 Alireza Firouzja (2728)

1½ 

 

7

4

 Fabiano Caruana (2828)

0

 

3

3

7

5

 Aryan Tari (2633)

0

 

1½ 

6

 Jan-Krzysztof Duda (2757)

0

0

 

1

A szombati 5. forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen

Alireza Firouzja – Aryan Tari

Fabiano Caruana – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Firouzja az Armageddon partiban legyőzte Caruanát, Aronjan holtversenyben az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2020 szuperverseny harmadik fordulójában a 17 éves Alireza Firouzja a klasszikus játszma döntetlene után az Armageddon partit megnyerte az éllovas amerikai Fabiano Caruana ellen. Az örmény Levon Aronjan a lengyel Jan-Krzysztof Duda elleni győzelmével beérte Caruanát. A világbajnok Magnus Carlsen tetszetős bástyalépéssel került döntő előnybe honfitársa, Aryan Tari ellen, egy pontra megközelítette a vezető duót. A viadal negyedik fordulójában Magnus Carlsen és Fabiano Caruana összecsapására kerül sor.

 

A 21 éves Aryan Tari pályafutása során először játszhatott világbajnok honfitársával, Magnus Carlsennel. A világelső választása a szicíliai védelemben a Richter-Rauser változatra esett. A nyitásban Tari bizonyította jó felkészültségét, a helyes folytatással azonban adós maradt. Carlsen támadása a félig nyílt b vonalon egyre veszélyesebbé vált.

 

A kritikus állásban Tari könnyelmű bástyalépésére a világbajnok zseniális megoldást talált, a tetszetős 26…Be1! méltán aratott elismerést. Magnus Carlsen biztos kézzel vezette a világos király elleni akciót és a tornán első klasszikus játszmáját nyerte meg.

 

A harmadik játéknapon elsőként Jan-Krzysztof Duda és Levon Aronjan játszmája fejeződött be. A lengyel nagymester kettős veresége után a biztonságot tűzte zászlajára, egyenlő esélyű bástyavégjátékot játszhatott. A háromszoros örmény olimpiai bajnok igen gyorsan döntött a lépésjelöltek között, míg Duda egyre többet tűnődött, a kritikus állásban már időzavarban volt, elvétette a helyes védekezést, elszenvedte harmadik vereségét.

 

A legfiatalabb résztvevő, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja és az éllovas Fabiano Caruana első partija pontosztozkodással ért véget, jöhetett a ráadás, ahol Caruanának remifórja volt, igaz 7 perce Firouzja 10 percével szemben. A bonyolult középjátékban a világranglista második Fabiano Caruana hibázott többször is, világos összekötött szabadgyalogjait csak anyagi veszteséggel tudta feltartóztatni. Alireza Firouzja a kapkodásban ezúttal nem hibázott, érvényesítette anyagi előnyét.

 

A 3. forduló eredményei:

Aryan Tari (norvég, 2633) – Magnus Carlsen (norvég, 2863) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 45)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) – Levon Aronjan (örmény, 2767) 0 – 1 (Spanyol négyeshuszárjáték, 61)

Alireza Firouzja (FIDE, 2728) – Fabiano Caruana (amerikai, 2828) döntetlen (Királyindiai támadás, 36

Armageddon játszma:

Alireza Firouija – Fabiano Caruana 1 – 0 (Colle szisztéma, 73)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

P

1

 Levon Aronjan (2767)

 

7

2

 Fabiano Caruana (2828)

 

7

3

 Magnus Carlsen (2863)

1½ 

 

1½ 

6

4

 Alireza Firouzja (2728)

 

3 

5

 Jan-Krzysztof Duda, (2757)

0

 

0

6

 Aryan Tari (2633)

0

 

0

 

A 4. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana

Levon Aronjan – Alireza Firouzja

Aryan Tari – Jan-Krzysztof Duda

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana az élen, Aronjan győzelemmel ünnepelte születésnapját, Carlsen szerencsével nyert Firouzja ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2020 viadal második játéknapján a világranglista második amerikai Fabiano Caruana megszerezte második győzelmét. A lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen az időzavaros kapkodásban végül 94 lépésben nyert, Duda elszenvedte második vereségét. A háromszoros ürmény olimpiai bajnok Levon Aronjan győzelemmel ünnepelte 38. születésnapját, a norvég Aryan Tari másodszor kapott ki. A világbajnok Magnus Carlsen a viadal legfiatalabb résztvevője, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja ellen megnyerte az Armageddon partit, a 17 éves titán óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, időtúllépéssel vesztett. Caruana 6 ponttal az élen, Aronjan és Firouzja 4 pontos, Carlsen negyedik 3 ponttal.

 

A Wijk aan Zee-i 82. Tata Steel Chess szuperverseny kilencedik fordulójában a sakkvilág fokozott érdeklődéssel várta a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és a torna újonca, a junior világranglistát vezető, a  holtversenyes éllovas 16 esztendős Alireza Firouzja csatáját. A stratégiai küzdelemben a norvég világelső jobban kiismerte magát, mint ifjú ellenfele. A FIDE zászlaja alatt játszó Firouzja nem talált jó tervet, tehetetlenül nézte, hogy Carlsen gyalogot nyert, a 39. lépésben adta fel a reménytelen küzdelmet. Rapid és villámpartikban a tavalyi villám-vb-n nem kevés vihart kavart játszmának is köszönhetően Carlsen egy döntetlen mellett 6 – 1-re vezetett.

 

A norvég világbajnok ellen Alireza Firouzja a vezércselű klasszikus játszmában védekezésre kényszerült, de a nehéz feladatot végül megoldotta, kiharcolta a döntetlent.

A címvédő Magnus Carlsennek másodszor is Armageddon partit kellett játszania. Firouzja sokáig remekül küzdött, a kockáztatni kényszerülő Magnus Carlsen jelentős hátrányba került, csak a 17 éves titán rutintalanságában bízhatott. Alireza Firouzja előnyét eltékozolta, a döntetlen, s ezzel a párharc megnyerése még mindig a kezében volt, amikor időtúllépéssel vesztett. Carlsem másodszor is másfél pontot kasszírozott, Firouzja eggyel zárta a világbajnokkal vívott párbajt.

 

A torna doyenje, Levon Aronjan 38. születésnapját győzelemmel ünnepelhette. Aryan Tari a spanyol megnyitás Marshall támadásának elismert szakértője ellen megnyitáselméleti párbajba bocsátkozott. Újítást játszott meg, de a jó folytatással adós maradt. A különböző színű futók mellett Aronjannak sikerült haderejét tökéletesen aktivizálnia és nyerésig fokoznia állását.

 

A világranglista második Fabiano Caruana az időzavaros kapkodásban végül érvényesítette anyagi előnyét. Jan-Krzysztof Duda ellen két tisztet nyert bástya ellenében, de komoly technikai nehézségeket kellet legyőznie, hogy megszerezze a 3 pontot. A szokatlan időbeosztás, a 40 lépésre 2 órás gondolkodási idő után Dudához hasonlóan a lépésenként kapott 10-10 másodpercekből élt, a játszma legnehezebb szakaszára, a végjátékra van a küzdő feleknek a legkevesebb idejük.

A 2. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Alireza Firouzja (FIDE, 2728) döntetlen (Vezércsel, 52)

Fabiano Caruana (amerikai, 2828) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) 1 – 0 (Szláv védelem, 94)

Levon Aronjan (örmény, 2767) - Aryan Tari (norvég, 2633) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 48)

Armageddon játszma:

Magnus Carlsen – Alireza Firouzja 1 – 0 (Vezércsel, 47)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

P

1

 Fabiano Caruana (2828)

 

6

2

 Alireza Firouzja (2728)

 

4

3

 Levon Aronjan (2767)

 

4

4

 Magnus Carlsen (2863)

1½ 

1½ 

 

3

5

 Jan-Krzysztof Duda (2757)

 0

0

 

0

6

 Aryan Tari (2633)

0

 

0

A 3. forduló párosítása:

Aryan Tari – Magnus Carlsen

Jan-Krzysztof Duda – Levon Aronjan

Alireza Firouzja – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen az Armageddon partiban győzte le Aronjant, Caruana és Firouzja győzött a klasszikus partiban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Stavangerben megkezdődött az esztendő második szuperversenye, az Altibox Norway Chess 2020 viadal. Az első játéknap rangadóját a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan és a címvédőként játszó négyszeres világbajnok Magnus Carlsen játszotta. A klasszikus partiban békés döntetlen született, az Armageddon játszma döntött. A sötéttel játszó norvég világelsőnek remifórja volt, míg világosnak 10 perce sötét 7 percével szemben, a kapkodásban Aronjan döntetlen helyett bástyát nézett el. Carlsen másfél ponttal rajtolt, Aronjan eggyel. A világranglista második amerikai Fabiano Caruana a norvég Aryan Tari ellen győzött. Kalandos partiban a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja is sötéttel nyert a lengyel Jan-Krzysztof Dudával szemben, a győzelem a tornán 3 pontot ér.

 

A hagyományos torna első fordulójában a 2017-es viadal győztese, Levon Aronjan és a címvédő Magnus Carlsen már hatvanötödik csatájukat vívták. A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. A Tal-emlékversenyen 2006-ban az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

 

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, az Altibox Norway Chess viadal előtt 40 döntetlen mellett 17-7-re vezetett. Aronjan három éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt. Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Tavaly a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aronjan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán Aronjan megtalálta az ellenjátékot biztosító folytatást, St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert. Idén a koronavírus-járvány miatt csak online rapid és villámversenyeken csatáztak.

Levon Aronjan és Magnus Carlsen első játszmája békés döntetlennel fejeződött be. Az ősi riválisok lépésismétléssel remiztek. Húsz perces szünet után az Armageddon partival folytatták, Aronjannak 10 perce volt Carlsen 7 percével szemben, de sötétnek remifórja.

 

A háromszoros örmény olimpiai bajnok kedvező esélyt szalasztott el, majd az esélyek kiegyenlítődtek, Aronjan időelőnye is tovatűnt. A nyerési kényszer miatt elkerülte a döntetlenhez vezető folytatást, a másodpercekkel való viaskodás közepette bástyát nézett el. Magnus Carlsen győzelméért másfél pontot kapott, Levon Aronjan egyet.

A másik két összecsapás is a sötéttel játszók sikerét hozta, Fabiano Caruana és Alireza Fitrouzja is 3-3 ponttal zárta az első játéknapot.

 

A világranglista második amerikai nagymester a szicíliai védelem Paulsen-változatában gyalogot áldozott, aktív tisztjátékot remélt ellenértékként. A 21 esztendős Aryan Tari többször is elmulasztotta, hogy jobb tervet játsszon meg, az idő szűkében végül döntő hibát vétett. A gondolkodási idő az első 40 lépésre 2 óra, majd lépésenként 10-10 másodperc, nem könnyű alkalmazkodni a szokatlan időbeosztáshoz.

 

Győzelemmel rajtolt a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 17 éves Alireza Firouzja. A Caro-Kann védelmű összecsapásban Jan-Krzysztof Duda elfogadta a gyalogáldozatot, a FIDE színeiben játszó egykori iráni sakkozó bőséges ellenjátékot kapott. A lengyel nagymester minőséget áldozott, Firouzja pontatlankodott, kiegyenlítődtek az esélyek, amikor a kapkodásban Duda taktikailag sebezhetőnek bizonyult, az előretört sötét gyalogok Firouzja nyerését eredményezték.

 

Az első forduló eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2767) – Magnus Carlsen (norvég, 2863) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 30)

Aryan Tari (norvég, 2633) – Fabiano Caruana (amerikai, 2828) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 55)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) – Alireza Firouzja (FIDE, 2728) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 52)

Armageddon játszma:

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 0 – 1 (Vezércsel, 37)

 

A verseny állása:

1-2. Fabiano Caruana és Alireza Firouzja 3 pont

3. Magnus Carlsen 1,5

4. Levon Aronjan 1

4-5. Jan-Krzysztof Duda és Aryan Tari 0

A 2. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Alireza Firouzja

Fabiano Caruana - Jan-Krzysztof Duda

Levon Aronjan - Aryan Tari

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tíz nap karantén, két tesztelés után hétfőn kezdődik a stavangeri szuperverseny, Carlsen a címvédő

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Stavangerben október 5. és 16. között rendezik meg az Altibox Norway Chess 2020 szuperversenyt. A hat résztvevős, kétfordulós viadal rajtlistáját címvédőként a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, érdeklődéssel várjuk összecsapásait a 2018-as viadal győztesével, a világranglista második amerikai Fabiano Caruanával és a 2017-es első helyezett örmény Levon Aronjannal. A hagyományos tornán debütál a lengyel Jan-Krzysztof Duda, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja és a norvég Aryan Tari. A koronavírus-járvány miatt a rendezők különleges óvintézkedéseket tettek, a résztvevők a verseny előtt tíz napig karanténban voltak és kétszer tesztelték őket. A tornán a győzelem 3 pontot ér, döntetlen esetén „hirtelen halál” parti dönt, világosnak 10, sötétnek 7 perce van, utóbbinak remifórja, a győztes másfél, a vesztes egy pontot kap.

 

A norvég városban sorozatban nyolcadszor rendezik meg a tornát. 2013-ban indult útjára sorozat, az első verseny szervezésében az akkor még csak világbajnokjelölt Magnus Carlsen is nagy szerepet vállalt. Carlsen bámulatos sikerekben gazdag pályafutása, világbajnoki címe tette az északi sportok hazájában  a sakkot oly népszerűvé, a média óriási teret szentel versenyei követésére. A koronavírus-járvány miatt halasztották a tornát októberre, a hat résztvevő kétfordulós rendszerben vív meg.  

A Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess szuperverseny után a sakkvilág ászai online rapid versenyeken mérték össze erejüket. Magnus Carlsen nevével fémjelzett Magnus Carlsen Chess Tour és más kitűnő díjazású viadalok nem pótolták az igazi sakkcsemegéket, a szemtől-szembe való viaskodást. Magnus Carlsen a tíz online viadalból hetet megnyert, kétszer holtversenyben volt első, egyszer csak az elődöntőig jutott.

A szervezők különleges rendszabályokkal készültek a nagy érdeklődéssel várt viadalra. A játékosok, a riporterek és a bírók tíz napig karanténban voltak és kétszer tesztelték őket. A nehéz időszakban különböző ajándékokkal próbálták oldani a feszültséget. A nagymestereknek játék közben nem kell maszkot viselniük, 1 méter távolságban ülnek majd egymástól. A versenyteremben nem lesznek nézők, a TV 2 közvetíti a tornát, a chess24.com honlapon Polgár Judot és Vlagyimir Kramnyik elemzi majd a játszmákat.

Szeptember utolsó hetében Stavangerben ötven új fertőzöttet találtak, amely a legmagasabb szám a járvány kirobbanása óta.

Magnus Carlsen világbajnoki címe megszerzése óta a harmincharmadik szuperversenyén mérkőzik meg  riválisaival, tizenötször nem sikerült megszereznie az első helyet, meglepetésre Stavangerben ötször(!) előzték meg. A norvég világelső 2018 júliusban, a bieli tornán Sahriyar Mamedgyarovtól szenvedett utoljára vereséget, veretlenségi sorozata klasszikus játszmákat tekintve már 106 partinál tart!

Az Altibox Norway Chess 2020 résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég)  2863

Fabiano Caruana (amerikai) 2828

Levon Aronjan (örmény) 2767

Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2757

Alireza Firouzja (FIDE) 2728

Aryan Tari (norvég) 2633


 

A szervezők már tavaly is hadat üzentek a döntetleneknek, az utóbbi években a szuperversenyeken túl sok volt a pontosztozkodással végződött játszma. Stavangerben idén a győzelem 3 pontot ér, döntetlen esetén „hirtelen halál” partit kell játszani, a rájátszásban elért nyerés másfél pontot ér, a vesztes egy pontot kap. Különleges az időbeosztás, az első 40 lépésre két-két óra a gondolkodási idő, majd a 41. lépéstől lépésenként 10-10 másodperc. Az Armegeddon partiban világosnak 10, sötétnek 7 perce van, a 41. lépéstől plusz 3-3 másodperc. A 30 lépés előtt tiltott a döntetlen ajánlat. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

 

A viadalon a címvédő Magnus Carlsen és Fabiano Caruana újabb összecsapása igazi show-t ígér. Idén Wijk aan Zee-ben az amerikai nagymester kétpontos előnnyel nyerte meg a tornát Carlsen előtt. A 2017-ben győztes Levon Aronjan valamennyi versenyen játszott, a 2018-ban első helyen végzett Caruana hatodszor fogadta el a meghívást. Jan-Krzysztof Duda, Alireza Firouzja és Aryan Tari debütál. A november 1-én folytató világbajnok-jelölti döntő nagyban befolyásolta a mezőny összetételét.

Az első fordulót október 5-én 17 órától játsszák, az utolsót október 16-án, október 9-én és október 14-én pihenőnap lesz. A viadal győztese 60 ezer eurót nyer, a második helyezett 35 ezer, a harmadik 21 ezer eurós díjat vehet át.

Stavangeri sakktörténelem

Szergej Karjakin addigi pályafutásának legnagyobb sikere volt a 2013-ban az első stavangeri tornán elért elsősége. Négyes nyerősorozattal rajtolva, a megingást is túlélve ért győztesként a célba. A 2012-es dortmundi szuperversenyen aratott holtversenyes elsősége után tíz hónapot kellett várnia az újabb sikerre. Élő-pontokat és a világranglistán helyezéseket is vesztett, de a norvég városban elkapta a fonalat. A kínai Wang Hao a hajrában főszereplővé vált. Carlsen elleni meglepő győzelme után az utolsó fordulóban a regnáló világbajnok Viswanathan Anandot is megadásra kényszerítette.

 

Supreme Masters 2013, Stavanger, 2013. május 8-18.

kat. XXI (2766)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2767

*

0

1

0

1

½

1

½

1

1

6

2891

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2868

1

*

½

½

½

½

0

½

1

1

2835

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2775

0

½

*

½

0

1

1

½

1

1

2845

4.

Peter Szvidler

g

RUS

2769

1

½

½

*

½

½

0

½

½

1

5

2809

5.

Levon Aronjan

g

ARM

2813

0

½

1

½

*

½

½

½

½

1

5

2804

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2783

½

½

0

½

½

*

0

1

1

1

5

2807

7.

Wang Hao

g

CHN

2743

0

1

0

1

½

1

*

½

½

0

2769

8.

Veszelin Topalov

g

BUL

2793

½

½

½

½

½

0

½

*

½

½

4

2720

9.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2745

0

0

0

½

½

0

½

½

*

1

3

2643

10.

Jon Ludvig Hammer

g

NOR

2608

0

0

0

0

0

0

1

½

0

*

2511

A címvédő Szergej Karjakin elsőségével fejeződött be a No Logo Norway Chess 2014 szuperverseny. Karjakin az utolsó fordulóban sötéttel győzte le az olasz Fabiano Caruanát, mesterhármast elérve fél ponttal megelőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A viadal nagy vesztese az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik volt, az ötödik forduló után még az első helyről álmodozhatott, utolsó négy partijából csak fél pontot szerzett. A tornát vereséggel kezdő Alekszandr Griscsuk bronzérmesként zárta szereplését.

No Logo Norway Chess 2014 Stavanger, 2014. június 3-13.

kat. XXI (2774)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2771

*

½

1

1

½

0

½

1

1

½

6

2894

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2881

½

*

½

½

½

1

½

½

½

1

2841

3.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2792

0

½

*

0

1

1

½

½

1

½

5

2810

4.

Fabiano Caruana

g

ITA

2791

0

½

1

*

½

½

1

½

0

½

2772

5.

Veszelin Topalov

g

BUL

2772

½

½

0

½

*

½

½

0

1

1

2774

6.

Levon Aronjan

g

ARM

2815

1

0

0

½

½

*

½

½

½

½

4

2731

7.

Peter Szvidler

g

RUS

2753

½

½

½

0

½

½

*

½

½

½

4

2738

8.

Anish Giri

g

NED

2752

0

½

½

½

1

½

½

*

0

½

4

2738

9.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2783

0

½

0

1

0

½

½

1

*

½

4

2735

10.

Simen Agdestein

g

NOR

2628

½

0

½

½

0

½

½

½

½

*

2711

 

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nyerte meg a Grand Chess Tour három versenyből álló sorozatának első tornáját, a stavangeri viadalt. Topalov elsősége mellett a + 18 Élő-pontnak is örülhetett, óriási lépést tett a világbajnok-jelöltség felé vezető úton. Remekül játszott az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, hatalmas rutinját érvényesítette, veretlenségét megőrizte. Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave elleni partijai klasszikus példaként vonulnak be a sakktörténelembe. A támadásban résztvevő tisztek közötti harmonikus összhang a sakkot szeretők népes táborának, profiknak és amatőröknek is nagyszerű élményt nyújtott. A négyszeres amerikai bajnok Hikaru Nakamura jó formában, fölösleges kockázatokat kerülve sakkozott. A legfiatalabb résztvevő, a 21 éves holland Anish Giri is megőrizte veretlenségét.

A viadal számos meglepetéssel is szolgált. A világbajnok Magnus Carlsen hazai pályán óriási kudarcot szenvedett el, „vesszőfutása” az első fordulóban kezdődött éppen Topalov elleni nyert állásának elvesztésével, amelyet a szokatlan időbeosztásnak, s ennek nem ismeretének köszönhetett. Ezúttal legnagyobb erényének számító középjátékban is sebezhetőnek bizonyult. Mindenki pályafutásában van abszolút mélypont, ezt Magnus Stavangerben élte meg. A kilenc szupernagymester és a rendezők által jelölt Jon Ludvig Hammer küzdelmében hatan is mínuszban végeztek.

Norway Chess 2015 Stavanger, 2015. június 16-26.

kat. XXII (2782)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Veszelin Topalov

g

BUL

2798

*

½

½

0

½

1

1

1

1

1

2946

2.

Viswanathan Anand

g

IND

2804

½

*

½

½

½

1

1

½

½

1

6

2899

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2802

½

½

*

½

1

½

½

½

1

1

6

2900

4.

Anish Giri

g

NED

2773

1

½

½

*

½

½

½

1

½

½

2861

5.

Fabiano Caruana

g

ITA

2805

½

½

0

½

*

½

1

½

0

½

4

2741

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2723

0

0

½

½

½

*

½

½

1

½

4

2749

7.

Magnus Carlsen

g

NOR

2876

0

0

½

½

0

½

*

1

1

0

2693

8.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2781

0

½

½

0

½

0

½

*

½

1

2702

9.

Levon Aronjan

g

ARM

2780

0

½

0

½

1

0

0

½

*

½

3

2692

10.

Jon Ludvig Hammer

g

NOR

2677

0

0

0

½

½

½

1

0

½

*

3

2590

Négy éve elmaradt a presztízscsata, a kétszeres győztes, a moszkvai világbajnok-jelölti versenyen elért elsőségével világbajnoki kihívói jogot szerzett Szergej Karjakin tizenkét nappal a kezdés előtt fáradtságra hivatkozással lemondta részvételét. A kínai Li Chao meghívására került sor, aki az áprilisra tervezett esküvőjét is elhalasztotta!

 

A 25 esztendős Magnus Carlsen hazai pályán először diadalmaskodott. Szuperversenyen huszonhatodik egyedüli, vagy holtversenyes elsőségét ünnepelhette. A nyolcadik játéknapon Levon Aronjantól elszenvedett veresége után némi pánik volt soraiban, de nagy bajnokhoz méltóan a befejező játéknapon higgadtan játszott. Pavel Eljanov elmulasztotta, hogy aktív ellenjátékot keressen. Carlsen a viadalon emlékezetes győzelmet ért el az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen, a nyeréssel „üzent” orosz kihívójának, Szergej Karjakinnak is.

Aronjan megőrizte veretlenségét, pragmatikusan sakkozott, Carlsen legyőzése nagy fegyvertény volt. Maxime Vachier-Lagrave ismételten bizonyította klasszisát, a tornán nem talált legyőzőre, megszorongatta Carlsent is. Az egyedüli harmadik helyhez hiányzott a svéd Nils Grandelius elleni siker.

A moszkvai világbajnok-jelölti versenyen mutatott gyenge játéka után a címvédő Veszelin Topalov higgadtan értékelte esélyeit, nem kockáztatott.

Altibox Norway Chess 2016, Stavanger 2016. április 18-30.

kat. XXI (2770)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2851

*

0

½

½

1

½

1

½

1

1

6

2886

2.

Levon Aronjan

g

ARM

2784

1

*

½

½

½

½

½

½

1

½

2848

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2788

½

½

*

½

½

½

½

1

½

½

5

2811

4.

Veszelin Topalov

g

BUL

2754

½

½

½

*

½

½

½

½

½

1

5

2814

5.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2801

0

½

½

½

*

½

1

½

½

1

5

2809

6.

Li Chao b

g

CHN

2755

½

½

½

½

½

*

0

½

1

½

2771

7.

Pentala Harikrishna

g

IND

2763

0

½

½

½

0

1

*

1

½

½

2770

8.

Anish Giri

g

NED

2790

½

½

0

½

½

½

0

*

1

½

4

2724

9.

Pavel Eljanov

g

UKR

2765

0

0

½

½

½

0

½

0

*

1

3

2645

10.

Nils Grandelius

g

SWE

2649

0

½

½

0

0

½

½

½

0

*

2617

 

A háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan szenzációs elsőségével ért véget az Altibox Norway Chess 2017 szuperverseny. Veretlenül, egypontos előnnyel végzett az élen. A 70 ezer eurós első díj mellett a 15,5 Élő-pontnak is örülhetett.

A jubileumi tornán a világranglista első tizenkét helyezettjéből tízen álltak rajthoz. Levon Aronjan meggyőző játékkal, esélyei tökéletes kihasználásával győzött. A norvég városban ötödször megrendezett viadalon három döntetlennel kezdett, a negyedik játéknapon Magnus Carlsennel szemben diadalmaskodott. A hatodikban Vlagyimir Kramnyikot győzte le, majd Szergej Karjakint is megadásra kényszerítette, a vezetést többé nem engedte ki a kezéből. A befejező játéknapon pontos játékkal tartotta az egyensúlyt Wesley So ellenében. Az amerikai nagymester a torna remikirálya lett a kilenc döntetlenével.

Aronjan elsőségét csak Hikaru Nakamura veszélyeztethette volna, de az amerikai szuperrangadón Fabiano Caruna a szicíliai védelem bonyodalmaira jobban felkészült, házielemzéssel rukkolt ki. Caruana első győzelmét érte el, Nakamura elvesztette veretlenségét.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a tornán harcos sakkot játszott, öt partija is döntéssel végződött, két vereségét három nyeréssel ellensúlyozta. A dobogós helyezésről álmodozó, a vártnál jobban játszó Anish Giri ellen villámgyőzelmet aratott, s beérte Nakamurát.

Magnus Carlsen hazai pályán címvédőként szenvedett el súlyos presztízsvereséget. Wijk aan Zee-i második helye, Baden-Badenben a holtversenyes második helyezése már figyelmeztető jel lehetett számára, de hasonló kisiklásra senki nem gondolt. A korábbi kétszeres győztes Szergej Karjakin utolsó helye is komoly meglepetés. Időzavaraiban sokat hibázott, különösen fájó lehetett számára Carlsen elleni veresége. A kiegyenlített erők küzdelmében a viadal 45 játszmájából csak 14 végződött döntéssel.

Az Altibox Norway Chess 2017 szuperverseny végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

Perf.

1

Levon Aronjan

2793

ARM

*

½

1

½

½

½

½

½

1

1

6

2918

2

Hikaru Nakamura

2785

USA

½

*

½

0

½

1

1

½

½

½

5

2837

3

Vlagyimir Kramnyik

2808

RUS

0

½

*

½

½

1

0

1

1

½

5

2834

4

Fabiano Caruana

2808

USA

½

1

½

*

½

½

½

0

½

½

2796

5

Wesley So

2812

USA

½

½

½

*

*

½

½

½

½

½

2796

6

Anish Giri

2771

NED

½

0

0

½

½

*

1

1

½

½

2800

7

Maxime Vachier-Lagrave

2796

FRA

½

0

1

½

½

0

*

½

½

½

4

2759

8

Viswanathan Anand

2786

IND

½

½

0

1

½

0

½

*

½

½

4

2760

9

Magnus Carlsen

2832

NOR

0

½

0

½

½

½

½

½

*

1

4

2755

10

Szergej Karjakin

2781

RUS

0

½

½

½

½

½

½

½

0

*

2721

 

A világbajnoki kihívó amerikai Fabiano Caruana győzött az Altibox Norway Chess 2018 szuperversenyen. Az utolsó forduló előtt még hatan pályáztak az elsőségre. Caruana honfitársa, Wesley So ellen drámai csatában győzött, félpontos előnnyel végzett az élen. A torna doyenje, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand sötéttel nyert az orosz Szergej Karjakin ellen és a világbajnok Magnus Carlsennel és az amerikai Hikaru Nakamurával holtversenyben a második helyen végzett. Fabiano Caruana 2018-ban másodszor nyert versenyt Magnus Carlsen előtt!

Az amerikai nagymester Magnus Carlsen elleni vereséggel rajtolt, az ötödik fordulóban érte el első győzelmét, Szergej Karjakint fosztotta meg veretlenségétől. Utolsó két partiját megnyerte, s ez elegendő volt újabb nagy sikeréhez. Fabiano Caruana Wijk aan Zee-i fiaskóját leszámítva hat versenyéből négyet megnyert, háromszor megelőzte Magnus Carlsent.

A világbajnok remekül rajtolt, egypontos előnnyel is vezetett, Wesley So elleni veresége után szerény teljesítményt nyújtott.

A modern sakktörténelem egyik legnagyobb egyénisége, az ötszörös világbajnok Vishy Anand sokadszor bizonyította, hogy még mindig tartja a lépést jóval fiatalabb riválisaival szemben, holtversenyes második helye minden elismerést megérdemel.

Ding Liren sportbalesete, kényszerű visszalépése nagyban befolyásolta az esztendő fénypontjának tartott verseny lefolyását. A tornán lejátszott 36 partiból 11 végződött döntéssel, Sahriyar Mamedgyarov és Maxime Vachier-Lagrave nyeretlen maradt.

Az Altibox Norway Chess 2018 végeredménye:

H.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

Perf.

1

Fabiano Caruana

2822

*

0

½

1

1

½

½

½

1

5

2875

2

Magnus Carlsen

2843

1

*

½

½

0

1

½

½

½

4.5

2828

3

Hikaru Nakamura

2769

½

½

*

½

½

½

½

½

1

4.5

2836

4

Viswanathan Anand

2760

0

½

½

*

½

½

½

1

1

4.5

2838

5

Wesley So

2778

0

1

½

½

*

½

½

½

½

4

2792

6

Levon Aronjan

2764

½

0

½

½

½

*

1

½

½

4

2793

7

Sahriyar Mamedgyarov

2808

½

½

½

½

½

0

*

½

½

3.5

2745

8

Maxime Vachier-Lagrave

2789

½

½

½

0

½

½

½

*

0

3

2703

9

Szergej Karjakin

2782

0

½

0

0

½

½

½

1

*

3

2703

 

Magnus Carlsen hárompontos előnnyel nyerte meg az Altibox Norway Chess 2019 viadalt. A norvég világbajnok az utolsó fordulóban elvesztette a presztízsrangadót Fabiano Caruanával szemben. A klasszikus játszmában az amerikai nagymester Carlsen nagy hibájára nem találta meg a fonalas nyerést, a rájátszásban győzte le a világelsőt. Holtversenyben második helyen végzett Yu Yangyi és Levon Aronjan.

Alighanem sokat fognak még vitázni az új pontozási rendszerről, az Armageddon parti időbeosztásáról, sötét remifórjáról. A tornán lejátszott 45 klasszikus partiból 11 végződött döntéssel, s kaptak a nagymesterek 2-2 pontot győzelmükért.  A rájátszás során, az ún. Armageddon partiból  huszonegyszer nyert valamelyik fél, tizenháromszor a sötéttel elért döntetlen jelentette a másfél pontot. Magnus Carlsen, Yu Yangyi, Fabiano Caruana és Ding Liren kétszer győzött, Sahriyar Mamedgyarov, Levon Aronjan és Wesley So tudott egy-egy klasszikus játszmát megnyerni. Levon Aronjan, Fabiano Caruana, Viswanathan Anand és Maxime Vachier-Lagrave vesztett egy-egy játszmát, Yu Yangyi és Alekszandr Griscsuk kettőt, Sahriyar Mamedgyarov hármat.

7. Norway Chess 2019 Stavanger, 2019.június 3-14.
 

H.

Név

Ti

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen

GM

2875

 X

2

½ 1

½ 0

½ 1

½ 1

½ 1

½ 1

½ 1

2

13½

2

Yu Yangyi

GM

2738

0

 X

½ 0

½ 1

0

½ 1

½ 1

½ 1

2

2

10½

3

Levon Aronjan

GM

2752

½ 0

½ 1

 X

0

½ 1

½ 1

½ 0

½ 1

2

½ 1

10½

4

Fabiano Caruana

GM

2819

½ 1

½ 0

2

 X

½ 0

0

2

½ 1

½ 0

½ 1

10

5

Wesley So

GM

2754

½ 0

2

½ 0

½ 1

 X

½ 0

½ 1

½ 0

½ 1

½ 1

10

6

Ding Liren

GM

2805

½ 0

½ 0

½ 0

2

½ 1

 X

½ 0

½ 0

2

½ 0

7

Maxime Vachier-Lagrave

GM

2779

½ 0

½ 0

½ 1

0

½ 0

½ 1

 X

½ 0

½ 1

½ 1

8

8

Viswanathan Anand

GM

2767

½ 0

½ 0

½ 0

½ 0

½ 1

½ 1

½ 1

 X

0

½ 1

8

9

Sahriyar Mamedgyarov

GM

2774

½ 0

0

0

½ 1

½ 0

0

½ 0

2

 X

½ 0

10

Alekszandr Griscsuk

GM

2775

0

0

½ 0

½ 0

½ 0

½ 1

½ 0

½ 0

½ 1

 X

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Magnus Carlsen 35 ponttal előzi meg Fabiano Caruanát, Rapport Richárd a 13. 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2020. október 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen 35 pontos előnnyel vezet az amerikai Fabiano Caruana előtt. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban a legjobbak kevés kivétellel csak online versenyeken vettek részt. Az októberi  listán a Bundesliga eredményei befolyásolták a rangsort. A francia Maxime Vachier-Lagrave a negyedik helyre lépett előre.  Legjobb magyarként Rapport Richárd a 13. Almási Zoltán a 44., Berkes Ferenc a 72., Lékó Péter a 77. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 72 ponttal előzi meg az indiai Humpy Konerut.

 

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára is, többek között jövőre halasztották a tokiói olimpiát. A Nemzetközi Sakkszövetség vezérkara úgy döntött, hogy az egyre fokozódó járvány ellenére Jekatyerinburgban a meghirdetett időpontban megrendezik a világbajnok-jelölti döntőt. A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett le is játszottak hét fordulót, amikor a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetés után félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

 

Magszületett a döntés, a viadalt november 1-én Jekatyerinburgban folytatják. Lázás tárgyalások folynak, hogy az oroszországi kedvezőtlen koronavírus-járvány helyzet miatt esetleg Tbiliszi lenne a második félidő házigazdája, de más városokkal is folynak a megbeszélések. A döntő győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója,

Nem született döntés, hogy a tavalyi Világkupa győztesét, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovot miként kárpótolják, aki az egyre fenyegetőbb járvány miatt mondta le részvételét, a „beugró”, a francia Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben vezet a hét játéknap után.

A NOB döntése után röviddel a FIDE is lépett, a sakkolimpiát jövőre rendezik meg. A májusra tervezett, a női GP-sorozat negyedik tornáját őszre halasztották. Az Európai Sakkszövetség is gyorsan döntött, az Európa-bajnokságot decemberben rendezik meg, az amerikai bajnokságot rapidversenyként rendezik meg október 25. és 29. között. Lemondták a Grand Chess Tour 2020 küzdelmeit.  A legjobbak azonban nem unatkoztak, Élő-pontjaikat nem veszélyeztetve kitűnő díjazású online tornákon játszottak, a Magnus Carlsen Tour és a többi viadal csatáit követhettük nyomon. A FIDE megrendezte az online rapid sakkolimpiát.

 

Tavasszal félbeszakították a Bundesliga küzdelmeit is, amelyet végül hét csapat részvételével megtartott folytatásban fejeztek be. Az OSG Baden-Baden együttese tizennegyedik bajnoki címét ünnepelhette. A csapat tagja volt Rapport Richárd is, aki többek között Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan társaságában vehette át második aranyérmét. Caruana gyengébb teljesítményt nyújtott, 7 Élő-pontot vesztett, Magnus Carlsennel szemben 35 pontra nőtt a hátránya az október 1-től érvényes ranglistán. MVL a negyedik helyre lépett előre. Ismét a top tízben az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov.

 

Rapport Richárd változatlanul a tizenharmadik a nagyon szoros mezőnyben, mindössze hat pontra a tizedik helyezett Tejmur Radzsabovtól. Öt orosz, négy amerikai, három kínai és indiai, két azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, francia, örmény, holland, magyar, lengyel és bolgár sakkozó a top 25-ben. Alireza Firouzja a FIDE színeiben szerepel.

 

Október 5. és 16. között Stavangerben rendezik meg az Altobox Norway Chess 2020 hat résztvevős, kétfordulós szuperversenyt. A világbajnok Magnus Carlsen ismét farkasszemet néz Fabiano Caruanával és Levon Aronjannal. Nagy esélyt kapott Jan-Krzysztof Duda és Alireza Firouzja. A norvég világelső honfitársa, Aryan Tari a hatodik meghívott. Különleges a pontozás, a győzelem 3 pontot ér, döntetlennél Armageddon parti dönt, ekkor a nyerés csak másfél pont, a vesztes eggyel vigasztalódhat. A torna két kommentátora Polgár Judot és Vlagyimir Kramnyik.

 

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0820

0920

1020

 J.

 Sz.

 

1.

Carlsen,M

norvég

2863

2863

2863

0

1990

 

2.

Caruana,F

amerikai

2835

2835

2828

5

1992

 

3.

Ding Liren

kínai

2791

2791

2791

0

1992

 

4.

Vachier-Lagrave,M

francia

2778

2778

2784

5

1990

 

5.

Nepomnjacsij,J

orosz

2784

2784

2784

0

1990

 

6.

Griscsuk,A

             orosz

 2777

2777

2777

0

1983

            7.

Mamedgyarov,S

            azeri

   2764

2764

2770

4

1985

 

8.

      So,W

amerikai

2770

2770

2770

0

1993

 

9.

Aronjan,L

örmény

  2773

2773

2767

4

1982

 

10.

Radzsabov,T

azeri

 2765

2765

2765

0

1987

 

11.

Giri,A

holland

2764

2764

2764

0

1994

 

12.

Wang Hao

kínai

  2763

2763

2763

0

1989

 

13.

    Rapport,R

magyar

2760

2760

2759

7

1996

 

14.

Dominguez Perez,L

  amerikai

2758

2758

2758

0

1983

 

15.

Duda,J-K

   lengyel

  2753

2753

2755

2

1998

 

16.

 Anand,V

indiai

   2753

2753

2753

0

1969

 

17.

Karjakin,S

orosz

2752

2752

2752

0

1990

 

18.

Nakamura,H

amerikai

  2736

2736

2736

0

1987

 

19.

   Topalov,V

bolgár

2735

2735

2735

0

1975

 

20.

   Hariukrishna,P

indiai

2732

2732

2732

8  

1986

 

21.

    Wei Yi

kínai

2732

2732

2732

0

1999

 

22.

   Firouzja,A

FID

2728

2728

2728

0

2003

 

23.

Andrejkin,D

 orosz

2726

2726

2726

0

1990

 

24.

   Vidit, S

indiai

2721

2726

2726

0

1994

 

25.

  Szvidler,P

orosz

2723

2723

2723

0

1976

 

44.

Almási,Z

magyar

2687

2687

2687

0

1976

 

72.

.                  Berkes,F                                 

magyar

2661

2661

     2665        

13

1985

 

        76.                    Lékó,P                    magyar               2663       2663        2663             0  1979

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 15 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2730

2. Egyesült Államok 2715

3. Kína 2702

4. India 2668

5. Ukrajna 2663

6. Örményország 2659

7. Azerbajdzsán 2647

8. Magyarország 2644

9. Franciaország 2643

10. Lengyelország 2633

A honi rangsorban Berkes Ferenc megelőzte Lékó Pétert, a harmadik helyre lépett előre.

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2759, Almási Zoltán 2687, Berkes Ferenc 2665, Lékó Péter  2663, , Bánusz Tamás 2628, Gledura Benjámin 2620, Erdős Viktor 2614, Héra Imre 2610, Papp Gábor 2602, Prohászka Péter 2592, Balogh Csaba 2578

A női világranglistán a top tízben nem történt változás. Az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 72 ponttal előzi meg az indiai Humpy Konerut.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Humpy Koneru (indiai) 2586

3. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2582

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2546

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2544

7. Anna Muzicsuk (ukrán) 2535

8. Nana Dzagnidze (grúz) 2524

9. Dronavalli Harika (indiai) 2515

10. Tan Zhongyi (kínai) 2510

54. Hoang Thanh Trang (magyar) 2404

88. Gara Tícia (magyar) 2370

A magyar ranglistán Hoang Thanh Trang 34 ponttal előzi meg Gara Tíciát. A 13 esztendős Gaál Zsóka 2200 Élő-pontjával a 12. a rangsorban.

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2404, Gara Tícia 2370, Gara Anita 2350, Lázárné Vajda Szidónia 2345, Marjanovics Annamária 2338, Papp Petra 2336, Mádl Ildikó 2321, Terbe Julianna 2260, Havanecz Bianka 2253

A juniorok világranglistáján a 17 esztendős Alireza Firouzja változatlanul 19 ponttal előzi meg Jeffery Xiongot.

A legjobb juniorok:

1. Alireza Firouzja (FIDE) 2728 2003

2. Jeffery Xiong (amerikai) 2709  2000

3. Andrej Jeszipenko (orosz) 2682

4. Parham Maghsoodlou (iráni) 2676  2000

5. Samuel Sevian (amerikai) 2660  2000

59. Kozák Ádám (magyar) 2502  2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Zsanszaja Abdumalik 19 pontos előnnyel áll az élen. Marjanovics Annamária tizenhatodik a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1.Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2478 2000

2.Zhu Jiner (kínai) 2459   2002

3. Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni) 2443  2000

4. Polina Suvalova (orosz) 2441 2001

5. Olga Badelka (fehérorosz)  2425  2002

16. Marjanovics Annamária (magyar) 2338 2001

96. Gaál Zsóka (magyar) 2200  2007

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a chess24Banter Blitz győztese, a döntőben 5,5 - 3,5-re nyert Wesley So ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen sikerével fejeződött be a chess24 Banter Blitz viadal. A kieséses rendszerű torna döntőjében a