Help Sales ÁSZF

Nepomnjacsij remizett Griscsukkal, megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Jekatyerinburgban zajló világbajnok-jelölti döntő kilencedik fordulójában az éllovas Jan Nepomnjacsij remizett honfitársával, Alekszandr Griscsukkal, az orosz nagymester megőrizte félpontos előnyét. Az amerikai Fabiano Caruana kedvező esélyt szalasztott el az orosz Kirill Alekszejenkoval szemben, hogy befogja Nepomnjacsijt. Nehéz pillanatokat élt át a francia Maxime Vachier-Lagrave a kínai Ding Lirennel vívott csatájában, 88 lépésben mentette döntetlenre hátrányos állását. A játéknap egyetlen győzelmét a holland Anish Giri aratta, a kínai Wang Hao súlyos időzavarban sokat hibázott. Giri a nyeréssel holtversenyben másodikként várhatja a folytatást.

 

A világbajnok-jelölti döntő kilencedik játéknapján elsőként az orosz rangadó fejeződött be, Alekszandr Griscsuk és Jan Nepomnjacsij másodszor is megosztozott a ponton. Az éllovas Nepomnjacsij választása a Grünfeld védelemre esett. A centrumképzős változatban Nepomnjacsij a tőle megszokott módon gyorsan hozta meg döntéseit, Griscsuk királyszárnyi akcióval próbálkozott.

 

A parti kritikus állásában Griscsik meglepő minőségáldozatra szánta el magát. Nepomnjacsij az áldozatot nem fogadta el, a döntetlenhez vezető folytatás mellett döntött.  

 

A játéknap egyetlen győzelmét Anish Giri érte el, a nyeréssel holtversenyben a második helyre lépett előre. A katalán megnyitású partiban Wang Hao egyre nagyobb időzavarba került, a védekezés közepette többször is hibázott. Giri haderejével betört a hetedik sorra, ez eldöntötte a játszma sorsát.

 

Kecsegtető esélyt szalasztott el Fabiano Caruana, hogy befogja Jan Nepomnjacsijt. Az olasz megnyitású játszmában az amerikai nagymester kedvezőbb körülmények között is üthette volna le az áldozatul kínált gyalogot. Egy előkészítő lépésére Kirill Alekszejenko ellenjátékot kapott. A bástyavégjátékban feltartóztatta Caruana szabadgyalogját, a küzdelmük döntetlennel fejeződött be.

 

A világranglista harmadik Ding Liren messze a legjobb formájától. Maxime Vachier-Lagrave nehéz pillanatokat élt át, közelinek tűnt, hogy újabb vereséget szenvedjen. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren nem találta meg a nyerőesélyt nyújtó folytatást, MVL ellenjátékhoz jutott, a csata lépésismétléssel 88 lépésben lett döntetlen.

A 9. forduló eredményei:

Kirill Alekszejenko (orosz, 2696) – Fabiano Caruana (amerikai, 2820) döntetlen (Olasz megnyitás, 59)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2789) döntetlen (Grünfeld védelem, 41)

Anish Giri (holland, 2776)  – Wang Hao (kínai, 2763) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 39)

Ding Liren (kínai, 2791) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2758) döntetlen (Királyindiai védelem, 88)

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

Jan Nepomnjacsij (2789)

 

½ 

1 ½ 

½ 

1

½ ½ 

2

 Fabiano Caruana (2820)

½ 

 

½ 1 

½ 

1 ½ 

½ 

½ 

0

5

3

Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1

½ 0

 

½ 

½ 

½

½

1 ½ 

5

4

 Anish Giri (2776)

0 ½ 

½

½

 

1

½ 1 

½ 

½ 

5

5

 Kirill Alekszejenko (2696)

½ 

0 ½ 

½ 

0

 

½ 

½ 1 

½ 

4

6

 Wang Hao (2763)

0

½ 

½ 

½ 0 

½ 

 

½ 

1 ½ 

4

7

Alekszandr Griscsuk (2777)

½ ½ 

½ 

½ 

½ 

½ 0 

½ 

 

½ 

4

8

 Ding Liren (2791)

1

0 ½ 

½

½ 

0 ½ 

½ 

 

 

A 10. forduló párosítása:

Fabiano Caruana - Ding Liren

Maxime Vachier-Lagrave - Anish Giri

Wang Hao - Alekszandr Griscsuk

Jan Nepomnjacsij - Kirill Alekszejenko

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fabiano Caruana nagyszerű újítással nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, Jan Nepomnjacsij az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelyet a koronavírus-járvány miatt hét forduló után szakítottak félbe. A viadal nyolcadik játéknapjának rangadóját a rajtlistát vezető amerikai Fabiano Caruana és a holtversenyben vezető francia Maxime Vachier-Lagrave vívta. Caruana a szicíliai védelmű összecsapásban a 18. lépésben nagyszerű újítással lepte meg riválisát, az elméleti párbajt megnyerte, minőségelőnyét MVL hősies védekezése ellenére 74 lépésben érvényesítette. Az orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri 28 lépésben remizett, az orosz bajnok félpontos előnnyel vezet. A kínai derbin Ding Liren nem tudott visszavágni Wang Hao-nak az első körben elszenvedett vereségéért. Megszerezte első győzelmét az orosz Kirill Alekszejenko, minőségáldozata után az időzavarba került honfitársa, Alekszandr Griscsuk többször is remiesélyt kínáló folytatást hagyott ki. A világbajnok-jelölti döntő győztese lez a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.

 

Tavaly március 26-án Jekatyerinburgban a világbajnok-jelölti döntőt hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította. Az eredményeket nem törölték, az oly sok meglepetést hozó viadalon a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel várhatta a folytatást. A legnagyobb esélyesnek számító, 2018-ban Magnus Carlsennel világbajnoki döntőt játszó amerikai Fabiano Caruana csak ötven százalékot ért el, a kínai Ding Liren két vereséget is elszenvedett.

Az elmúlt több mint egy év alatt a nagymesterek kevés kivétellel csak online rapid viadalokon vettek részt. Januárban Weijk aan Zee-ben a járvány ellenére megrendezték a hagyományos Tata Steel Masters viadalt, amelyen a holland Anish Giri holtversenyben első, Fabiano Caruana harmadikként végzett. Maxime Vachier-Lagrave szereplése volt a legnagyobb rejtély, a francia nagymester önbizalmát is megtépázhatta négy veresége, - 3-mal zárt, többek között Fabiano Caruanától is kikapott.

 

A vb-jelölti döntő második félideje többek között Fabiano Caruana és Maxime Vachier-Lagrave rangadójával kezdődött meg, a nyitólépést a sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov tette meg. A nagymesterek folytatták a szicíliai védelem Najdorf-változatában megkezdett elméleti párbajukat, Caruana a 10.e5-ös változat mellett döntött és a 18. lépésben újítással lepte meg riválisát. A gondosan előkészített házielemzés, a gyalogáldozatok melletti tisztáldozat, a taktikai csapások után „elcsendesedett” a küzdelem, az amerikai nagymester minőségelőnnyel játszhatott.

 

Maxime Vachier-Lagrave hősiesen védekezett, Fabiano Caruana nagy elszántsággal próbálta feltörni MVL védelmi vonalát. A világbajnok Mahnus Carlsen is nagy érdekléődéssel követte, elemezte a rendkívül érdekes végjátékot. Caruana is pontatlankodott, MVL is hibázott a védekezésben, végül az amerikai sakkozó királya döntő erővel betört, 74 lépés után győztesként állhatott fel a sakkasztatól. Fabiano Cariuana az értékes győzelemmel beérte francia riválisát, fél pontra megközelítette az éllovas Jan Nepomnjacsijt.

 

Az orosz sakkozó a tornát kettős győzelemmel kezdte, ezúttal Anish Giri ellen a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában nem tudott előnyt kicsiholni, lépésismétléssel 28 lépésben remiztek.

 

A kínai rangadón, Wang Hao és Ding Liren partija, a skót megnyitású összecsapás örökös sakkal ért véget, Ding Liren nem tudott visszavágni a rajtnál világossal elszenvedett vereségéért. A kétszeres olimpiai bajnok, a világranglista harmadik Ding Liren egyelőre a sereghajtó!

 

Meglepetés született az orosz háziderbin, megszerezte első győzelmét a szabadkártyával játszó 23 éves Kirill Alekszejenko. A francia védelmű összecsapás fordulatos küzdelmet hozott, Alekszandr Griscsuk vesztét végül krónikus időzavara okozta. Alekszejenko minőségáldozata jó elképzelésnek bizonyult, szabadgyalogja, aktív királya gondokat jelentett Griscsuk számára, aki a védekezésben többször is hibázott, Alekszejenko legyőzte jóval esélyesebb honfitársát.

 

A 8. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2758) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 74)

Wang Hao (kínai, 2763) – Ding Liren (kínai, 2791) döntetlen (Skót megnyitás, 28)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2789) – Anish Giri (holland, 2776) döntetlen (Szicíliai védelem, 28)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2696) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) 1 – 0 (Francia védelem, 74)

Világbajnok-jelölti döntő Jekatyerinburg 2020-21

cat. XXI (2771)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2789

*

*

½

.

0

.

1

½

1

.

½

.

½

.

1

.

5

2865

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2820

½

.

*

*

½

1

½

.

½

.

1

.

½

.

0

.

2807

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2758

1

.

½

0

*

*

½

.

½

.

½

.

½

.

1

.

2822

4.

Anish Giri

g

NED

2776

0

½

½

.

½

.

*

*

½

.

1

.

½

.

½

.

4

2773

5.

Wang Hao

g

CHN

2763

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

1

½

4

2775

6.

Kirill Alekszejenko

g

RUS

2696

½

.

0

.

½

.

0

.

½

.

*

*

½

1

½

.

2738

7.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2777

½

.

½

.

½

.

½

.

½

.

½

0

*

*

½

.

2718

8.

Ding Liren

g

CHN

2791

0

.

1

.

0

.

½

.

0

½

½

.

½

.

*

*

3

2681

 

A 9. forduló párosítása:

Kirill Alekszejenko – Fabiano Caruana

Alekszandr Griscsuk – Jan Nepomnjacsij

Anish Giri – Wang Hao

Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Jekatyerinburgban folytatódik a világbajnok-jelölti döntő, Vachier-Lagrave és Nepomnjacsij vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban április 19. és 27. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő második félidejét. A nagy érdeklődéssel várt és kísért viadalt tavaly a koronavírus-járvány miatt a hetedik forduló után félbeszakították, kétszeri halasztás után hétfőn folytatódik a versengés. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel holtversenyben áll az élen. Az 500 ezer eurós összdíjazású verseny győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója, a világbajnoki döntőt november 24-től Dubajban rendezik meg.  

 

A sakktörténelemben különleges helyet kap  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. Tavaly március 17-én kezdődött meg a viadal, hét forduló után március 26-án jelentette be a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics, hogy a fokozódó járványhelyzet miatt félbeszakítják a tornát. Az oly sok meglepetést hozó versenyben Maxime Vachier-Lagrave és Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel zárta a félidőt és előnyös helyzetben kezdheti a folytatást, amelyre több mint egy évet kellett várni.

 

Ötödször dönti el nyolcfős viadal a világbajnoki kihívó személyét. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, több győzelmének köszönhetően a norvég sakkozó lett a győztes. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől. Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős exvilágbajnok veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

 

Három éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. Az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első.

Jekatyerinburgban a berlini viadalhoz képest öt új szereplő a nyolcfős mezőnyben. A tornán az amerikai Fabiano Caruana a két évvel ezelőtti világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A kínai Ding Liren a 2019-es Világkupa második helyezettjeként kvalifikálta magát. A győztes, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov lemondta részvételét, a koronavírus járvány miatt a viadal elhalasztását kérte, a versenyt azonban az eredetileg tervezett időpontban, március 17-én megkezdték. A FIDE és a rendezők ígérték, hogy maximális erőfeszítéssel biztosítják a viadal biztonságos lebonyolításáért. A francia Maxime Vachier-Lagrave örömmel vállalta Radzsabov visszalépésének köszönhetően kapott részvételi lehetőséget.

A londoni mezőnyből csak Caruana, Ding Liren és Alekszandr Griscsuk indulhatott csatába a világbajnoki kihívó jogáért, Anish Giri négy éve már bemutatkozott, Jan Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wang Hao és rendezői szabadkártyával Kirill Alekszejenko először játszott világbajnok-jelölti döntőben.

Mi is történt az első hét fordulóban?

Az első játéknap nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A nyitányon a másik győzelmet Jan Nepomnjacsij aratta, Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko elleni sikere papírforma volt.  

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

 

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vacgier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt.

A világbajnok-jelölti döntő állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

Az elmúlt egy év során a döntő résztvevői elsősorban rapid online viadalokon játszottak. Az októberi stavangeri Altibox Norway Chess hat fős, kétfordulószuperversenyen Fabiano Caruana negyedik lett. Az orosz szuperbajnokságon Jan Nepomnjacsij diadalmaskodott. Januárban a Tata Steel Masters viadalon Anish Giri holtversenyben lett első, a rájátszást elvesztette Jorden Van Foreesttel szemben. Fabiano Caruana félpontos hátránnyal holtversenyben harmadikként végzett, Maxime Vachier-Lagrave csak a tizenegyedik helyet osztotta, a világranglistán tíz helyet is rontott.

 

A nyolcadik fordulót április 19-én játsszák, a tizedik és a tizenkettedik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra április 27-én kerül sor. Játszmánként a gondolkodási idő 100-100 perc az első 40 lépésre, majd 50-50 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidővel. A résztvevők 72 órával nem régebbi negatív PCR teszttel folytathatják e versenyt. Később csak akkor tesztelik a nagymestereket, ha valaki a betegség jeleit mutatná. Pozitív teszt esetén a sakkozót kizárnák a versenyből. (A hírek szerint Wang Hao és Jan Nepomnjacsij beoltatta magát.) A parti előtt nem kötelező a kézfogás, játszma közben nem kötelező a maszk viselése.

 

A nyolcadik forduló párosítása:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2758)

Wang Hao (kínai, 2763) – Ding Liren (kínai, 2791)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2789) – Anish Giri (holland, 2776)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2696) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az indiai Praggnanandhaa másfél pontos előnnyel a Polgár Challenge viadal győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 15 éves indiai Praggnanadhaa a Challengers Chess Tour első versenyének, a Polgár Challenge viadalnak a győztese. Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik nagyszerű ötlete a négy rapid tornából és a döntőből álló sorozat, amelynek díjalapja 100 ezer dollár.  Nagy sikert hozott az első viadal, tíz női és tíz junior trónkövetelő sakkozó a körversenyen négy napon keresztül viaskodott. Polgár Judit tízfős válogatottja 96,5-88-ra legyőzte Vlagyimir Kramnyik együttesét. Praggnanadhaa másfél pontos előnnyel nyerte meg a tornát, a 3 ezer dolláros első díja mellett játszhat a Meltwater Champions Chess Tour április 24-én kezdődő ötödik versenyén.   

 

A sakkvilág húsz nagy tehetségének négy napos tornája, a remek csaták, az izgalmas, fordulatokban bővelkedő összecsapások méltán arattak nagy sikert. A trónkövetelők küzdelmeit az „ötletgazdák”, Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik elemezték, adtak tanácsokat az ifjú sakktehetségeknek. Kitűnő volt a chess24.com honlapon a közvetítés.

 

Judit és Vlagyimir is tíz-tíz sakkozót jelölt a csapatukba, öt-öt leány és fiú alkotta az együtteseket. A csapatversenyben Polgár Judit válogatottja 96,5-88-ra diadalmaskodott.

A 19 fordulós körversenyen játszmánként 10-10 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc bónusszal is gazdálkodhattak a küzdő felek. A tíz junior nem ismert „kíméletet”, a lányoknak kevés esélyt adtak, az idő szorításában a nők jóval többet hibáztak, kecsegtető lehetőségeket is kihasználatlanul hagytak. Az indiai Praggnannandhaa és az üzbég Nodirbek Abduszattorov első helyért vívott versengését a kínai olimpiai bajnoknő, Lei Tingjie döntötte el, a 17. fordulóban legyőzte a rajtlistát vezető üzbég nagymestert.

Praggnanandhaa a viadalt vereséggel kezdte, a 14 éves orosz Volodar Murzin sötéttel mattolta az indiai nagymestert, aki a váratlan vereség után 12 játszmájából 11,5 pontot szerzett és a befejező négy kör előtt félpontos előnnyel vezetett.

Az első játéknap öt fordulója után az állás:

 

Tíz kör után az indiai nagymester félpontos előnnyel vezetett:

 

A tizenkettedik fordulóban kevés hiányzott a nagy meglepetéshez, az orosz Polina Suvalova lenyerhette volna Praggnanandhaa vezérét… A 15. körben az indiai sakkozó elszenvedte második vereségét, LékóPéter tanítványa, a német Vincent Keymer győzte le.

A 15. forduló után az állás:

 

A hajrában Praggnanandhaa nem hibázott, Az utolsó fordulóban már győztesként játszhatott Abduszattorovval szemben, másfél pontos előnnyel végzett az élen.

Viswanathan Anand gratulációja:

Congrats to @rpragchess. Proud to see four of my kids from the Westbridge Anand Chess Academy in the event. Prag dominated and showed his class. But now we have some work, getting him ready for the big one!

A második helyen előált holtversenyt az egymás elleni eredményesség döntötte el. Az indiai Gukesh utolsó öt, az orosz Murzin hat partiját megnyerte, a 14 esztendős nemzetközi mester döntetlen nélkül játszotta végig a tornát. Az utolsó játéknap 40 játszmájában csak három pontosztozkodás született.

Vincent Keymer hetes nyerősorozat után dobogóra volt esélyes, utolsó partiját drámai csatában vesztette el az amerikai Christopher Yoo ellen, csak hatodik lett.

Polgár Judit csapata 15 forduló után három ponttal vezetett, a hajrában remekeltek a választottjai. Vlagyimir Kramnyik együttese a Gelfand Challenge viadalon javíthat, június 10. és 13. között rendezik meg a második versenyt.

A Polgár Challenge végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

P

1

 GM Praggnanandhaa R (2608)

 

½

½

1

0

0

½

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

15½

2

 GM Abdusattorov, Nodirbek (2627)

½

 

1

0

1

1

½

½

0

1

0

1

1

1

1

½

1

1

1

1

14

3

 GM Gukesh D (2578)

½

0

 

½

1

1

1

1

½

0

½

1

1

1

1

1

1

0

1

1

14

4

 GM Nihal Sarin (2620)

0

1

½

 

0

½

1

½

½

1

½

1

1

1

½

1

1

1

1

1

14

5

 IM Murzin, Volodar (2478)

1

0

0

1

 

1

1

0

1

0

1

1

0

1

1

1

1

1

1

1

14

6

 GM Keymer, Vincent (2591)

1

0

0

½

0

 

1

0

1

1

1

½

1

1

1

½

1

1

1

1

13½

7

 GM Liang, Awonder (2592)

½

½

0

0

0

0

 

1

½

1

1

1

1

1

0

1

1

1

1

1

12½

8

 IM Yoo, Christopher Woojin (2455)

0

½

0

½

1

1

0

 

1

0

1

½

½

1

½

1

½

1

1

1

12

9

 GM Mendonca, Leon Luke (2549)

0

1

½

½

0

0

½

0

 

1

1

½

1

½

½

1

1

1

1

1

12

10

 GM Bjerre, Jonas Buhl (2550)

0

0

1

0

1

0

0

1

0

 

1

0

½

1

1

½

½

1

1

1

10½

11

 GM Lei, Tingjie (2505)

0

1

½

½

0

0

0

0

0

0

 

1

1

½

½

1

1

1

1

1

10

12

 WGM Zhu, Jiner (2459)

0

0

0

0

0

½

0

½

½

1

0

 

½

1

1

1

1

1

1

1

10

13

 IM Salimova, Nurgyul (2397)

0

0

0

0

1

0

0

½

0

½

0

½

 

1

1

0

0

1

½

1

7

14

 IM Shuvalova, Polina (2476)

0

0

0

0

0

0

0

0

½

0

½

0

0

 

½

1

1

1

1

1

15

 IM Abdumalik, Zhansaya (2472)

0

0

0

½

0

0

1

½

½

0

½

0

0

½

 

1

0

1

0

1

16

 IM Khademalsharieh, Sarasadat (2494)

0

½

0

0

0

½

0

0

0

½

0

0

1

0

0

 

1

½

½

1

17

 IM Mammadzada, Gunay (2443)

0

0

0

0

0

0

0

½

0

½

0

0

1

0

1

0

 

½

1

1

18

 IM Yip, Carissa (2430)

0

0

1

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

½

½

 

1

1

4

19

 IM Badelka, Olga (2433)

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

½

0

1

½

0

0

 

1

3

20

 IM Saduakassova, Dinara (2500)

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

0

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nagy meglepetés a német SF Deizisau elsősége az online Rapid Klubcsapatok Európa-kupán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Nagy meglepetésre a német SF Deizisau e.V. csapatának elsőségével fejeződött be az online Rapid Klubcsapatok Európa-kupa viadal. A rajtlistán tizedik együttes az előcsatározásokból továbbjutott 10 csapat részvételével megrendezett fináléban hat győzelem mellett két döntetlent ért el a négytáblás küzdelmekben, egy vereséget szenvedett el. A hajrában a 16 esztendős Vincent Keymer remekelt. A francia Clichy Echecs 92 vívta ki az ezüstérmet, az orosz Mednyij Vszadnik lett a harmadik. A rajtlistát vezető német bajnokcsapat, az OSG Baden-Baden nem jutott be a döntőbe. A magyar színeket a 91 csapat vetélkedésében a Haladás VSE és a Hello Sakk képviselte. A szombathelyiek a csoport küzdelmekben harmadikként végeztek, kevésen múlott a továbbjutásuk, a Hello Sakk hatodik lett. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc bónusz.

 

Ötvennégy ország 523 sakkozója játszott a 27 nemzetet képviselő 91 csapatban, 178 nemzetközi nagymester is szerepelt az együttesekben. A rajtlistát az azerbajdzsáni Sahryar Mamedgyarov vezette, a német bajnokcsapatban, az OSG Baden-Baden együttesében játszó Rapport Richárd követte őt a rangsorban. Kilenc tíz résztvevős csoportot alakítottak ki, a körmérkőzéses küzdelmekből az első két-két helyezett jutott a viadal playoff szakaszába. A 18 továbbjutott csapatokat három csoportba osztották be, az első három helyezett együttes harcolta ki a döntőbe jutást, tizedikként a tavalyi Női Klubcsapatok Európa-kupa győztese, a monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo csapata kapott meghívást.

A csapatok rajtlistáját az OSG Baden-Baden vezette, a francia Maxime Vachier-Lagrave és Rapport Richárd mellett a francia Etienne Bacrot, a spanyol Alekszej Shirov és az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch játszott az együttesben. A német bajnokcsapat okozta a legnagyobb meglepetést is, nem jutott be a döntőbe. A magyar színeket a Haladás VSE és a Hello Sakk csapatai képviselték. A szombathelyieket a 33., a sakkozásunk utánpótlásából összeállított Hello Sakk együttesét az 55. helyre rangsorolták.

A rajtlista élcsoportja:

R.

FED

Csapat

Élő-átlag

Csoport

1

GER

OSG Baden Baden e.V.

2715

A

2

CZE

Novy Bor

2712

B

3

RUS

Mednyi Vsadnik

2698

C

4

ENG

4NCL Guildford

2682

D

5

AZE

Odlar Yurdu

2676

E

6

FRA

Clichy Echecs 92

2673

F

7

RUS

New Old Boys

2654

G

8

UKR

Greco-Notary Chess Team

2650

H

9

POL

Poland Hussars

2644

I

10

GER

SF Deizisau e.V.

2641

C

A körmérkőzéses csoport küzdelmekből az esélyesek kiharcolták a továbbjutást. Az OSG Baden-Baden csapatában Rapport Richárd az éltáblán igazi „vezérevezős” volt, 9 partijából 8 pontot szerzett. A Haladás VSE négyesfogata kitűnően helyt állt, kevésen múlott a nagy bravúr.

 

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Ladya Kazan

 * 

1

4

4

4

4

16

29,0

2

OSG Baden Baden e.V.

 * 

4

2

4

4

4

15

30,0

3

Haladás VSE Szombathely

3

0

 * 

3

3

3

4

14

22,5

4

La Garde du Roi

2

 * 

3

4

4

13

25,5

5

SF Berlin

0

½

1

½

 * 

3

2

4

9

16,0

6

Green Chess

0

0

1

1

 * 

3

1

2

4

7

14,5

7

Wood Green Monarchs

½

½

1

½

2

1

 * 

4

2

6

14,0

8

Bohemian Fire B

0

0

1

0

3

0

 * 

3

6

11,0

9

Chess Boys

½

0

2

 * 

4

3

14,0

10

Triesen

0

½

0

0

0

0

2

1

0

 * 

1

3,5

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Héra Imre

2610

1

½

1

0

½

½

1

1

½

6,0

9

2475

2

IM

Németh Miklós

2488

1

½

0

0

1

1

1

½

0

5,0

9

2399

3

IM

Kovács Gábor

2455

½

1

1

0

½

½

1

½

0

5,0

9

2365

4

IM

Csonka Attila István

2362

½

½

1

0

1

½

1

1

1

6,5

9

2197

Utánpótlásunk hat tehetsége játszott a Hello Sakk együttesében. A hatodikként rangsorolt sakkozóink három meccset tudtak megnyerni, egy döntetlen mellett ötször szenvedtek vereséget.

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

FM

Borhy Marcell

2403

0

½

1

1

1

0

3,5

6

2459

2

FM

Persányi Barnabás

2364

½

0

1

0

½

0

2,0

6

2428

3

IM

Krstulovic Alex

2347

½

1

1

1

0

½

0

4,0

7

2365

4

FM

Karácsonyi Gellért

2321

0

1

1

0

0

0

2,0

6

2431

5

FM

Juhász Ágoston

2356

0

0

½

0

0

0,5

5

2202

6

FM

Ongut Tamás Gunes

2314

1

½

1

0

0

½

3,0

6

2208

A playoffs folytatásban jóval nagyobb csaták dúltak. A Lagyja Kazany csapatában az éltáblán Vladiszlav Artyemijev 5-ből 4,5 pontjával remekelt. A harmadik helyen előállt holtverseny a francia együttesnek kedvezett.

Rájátszás „A” csoport

 

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Ladya Kazan

 * 

3

3

10

14,5

0

2

Hamburger Schachklub 1830

 * 

3

3

1

6

11,0

0

3

Clichy Echecs 92

1

 * 

3

4

9,5

0

4

Klub Szachowy Polonia Wroclaw

½

1

 * 

4

9,0

2

5

SV 1930 Hockenheim

1

 * 

4

9,0

0

6

Beer Sheva Chess Club

1

3

1

½

 * 

2

7,0

0

A „B” csoportban az azerbajdzsáni Odlar Yurdu és a cseh Novy Bor veretlenül vette a második akadályt. Az SF Deizisau e. V. továbbjutását sem fenyegette veszély.

Rájátszás „B” csoport

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

Odlar Yurdu

 * 

2

3

2

3

3

8

13,0

0

34

2

Novy Bor

2

 * 

2

2

3

3

7

12,0

0

28

3

SF Deizisau e.V.

1

2

 * 

3

3

7

11,5

0

23

4

C'Chartres Echecs A

2

2

1

 * 

2

3

8,5

1

18

5

Greco-Notary Chess Team

1

1

2

 * 

3

3

8,5

1

7

6

Tehsil Idman

1

1

1

1

 * 

2

6,5

0

6

A legizgalmasabb versenyfutást a „C” csoportban láttuk. Az OSG Baden-Baden csapatában már játszott Maxime Vachier-Lagrave is. A rajtlistát vezető német bajnokcsapat a harmadik körben szenvedett váratlan vereséget a 4NCL Guilford csapatától, majd a negyedik meccsükön a fehérorosz Svetlana négyesével szemben hihetetlen fiaskó volt a nagy arányú vesztés. Rapport a veretlenségét a lengyelek elleni találkozón vesztette el, 5-ből 2,5 ponttal zárta szereplését, MVL az éltáblán 4-ből 1,5 pontot gyűjtött. A szentpétervári Mednyij Vszadnik csapatában betlizett Vlagyimir Fedoszejev és Makszim Matlakov, Andrej Jeszipenko és Alekszandr Simanov eredményessége mentette meg a csapatot. A „lengyel huszároknál” Jan-Krzysztof Duda „gólerőssége” sokat jelentett.

Rájátszás „C” csoport

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Mednyi Vsadnik

 * 

2

2

6

10,5

2

2

4NCL Guildford

 * 

6

10,5

0

3

Poland Hussars

 * 

3

2

5

11,5

0

4

New Old Boys

2

1

 * 

5

10,5

0

5

Svetlana

½

½

 * 

4

8,5

2

6

OSG Baden Baden e.V.

2

2

½

 * 

4

8,5

0

Az OSG Beden-Baden váratlan kudarca után a végső győzelemre több csapat is esélyt kapott. Arra azonban senki nem számított, hogy a nagy körbeverések után az SF Deizisau kerül ki győztesen. Az idő szorításában egyre több volt a hiba, az elrontott esély, a váratlanul felcsillant lehetőség.

A második körben szenvedte el az SF Deizisau egyetlen vereségét, akkor még kevesen gondolták, hogy a Novy Bor négyese később nem tud beleszólni az érmekért vívott versengésbe.

 

Az esélytelenek nyugalmával játszó német csapat sorban szállította a szoros küzdelmekben elért győzelmeket, Fortuna is segítette előretörésüket. A hajrában a 16 esztendős Vincent Keymer mesterhármasa és Georg Meier ponterős játéka is kellett a váratlan sikerükhöz.

 

A Klubcsapatok Európa-kupa döntőjének végeredménye:

 

A győztes csapat tagjai és eredményei:

T.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Matthias Bluebaum

2670

GER

½

½

1

0

0

0

½

0

2,5

8

2714

2

GM

Alexander Donchenko

2659

GER

½

½

½

1

1

½

0

½

4,5

8

2656

3

GM

Georg Meier

2628

GER

1

½

½

1

1

1

5,0

6

2623

4

GM

Andreas Heimann

2606

GER

0

½

0

½

1,0

4

2569

5

GM

Vincent Keymer

2591

GER

½

½

1

½

1

1

1

5,5

7

2582

6

GM

Dmitrij Kollars

2598

GER

½

½

1

2,0

3

2483

 

A legjobb egyéni teljesítmények:

1.tábla:

1.Jan Krzysztof Duda (lengyel, 272, Poland Hussars)  2890

2. Jorden Van Foreest (holland, 2701, Clichy Echecs 92)  2857

3. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2687, Mednyi Vsadnik) 2823

2. tábla:

1.Gujrathi Santosh Vidit (indiai, 2726, Novy Bor) 2786

2. Makszim Matlakov (orosz, 2688), Mednyi Vsadnik) 2726

3. David Howell (angol, 2658, 4NCL Guilford) 2725

3. tábla:

1.Bartosz Socko (lengel, 2616, Poéand Hussars)  2674

2. Amin Bassem (egyiptomi, 2695,, Clichy Echecs 92) 2664

3. Nijat Abasov (azerbajdzsáni, 2664, Odlar Yurdu)  2654

4. tábla:

1. Andrej Jeszipenko (orosz, 2701, Mednyi Vsadnik) 2767

2. Gawain Jone (angol, 2670, 4NCL Guilford) 2708

3. Vasif Durarbayli (azerbajdzsáni, Odlar Yurdu) 2697

Tartalékok:

1.Vincent Keymer (német, 2591, SF Deizisau e.V.) 2812

2. Alekszandr Simanov (orosz, 2597, Mednyi Vsadnik) 2661

3. Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2598, Odlar Yurdu) 2656

Verőci Zsuzsa

Fotó:fide.com chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri a rájátszásban győzte le Nepomjacsijt, megnyerte a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A holland Anish Giri a Meltwater Champions Chess Tour Magnus Carlsen Invitational online rapid viadal győztese. A torna döntőjének második játéknapján az orosz Jan Nepomnjacsijt a rájátszásban győzte le. A négy döntetlennel véget ért első meccsük után a második találkozót is remivel kezdték, majd Giri világossal nyert, az orosz bajnok a negyedik összecsapás megnyerésével egyenlített ki. Következett a két villámjátszma, 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. Giri sokat kockáztatott a váratlan tisztáldozattal, Nepomnjacsij nyert állásban az idő szorításában vesztőt húzott! Anish Giri győzelméért a 220 ezer dolláros díjalapból 60 ezer dolláros díjat vehet át, Jan Nepomnjacsij 40 ezret nyert. Giri első helyével kiharcolta a sorozatot lezáró fináléban való részvételre. A világbajnok Magnus Carlsen az amerikai Wesley So ellen az első találkozón 3-1-re győzött, a második meccs 2-1-es vezetésénél fejeződött be, a norvég világelsőnek a sorozaton két ezüstérem után be kellett érnie a harmadik hellyel. Wesley So 140 ponttal vezeti az összetett pontversenyt, Magnus Carlsen 135, Tejmur Radzsabov 108, Anish Giri 105 ponttal áll. A Meltwater Champions Chess Tour 1,5 millió dollárral díjazott tíz versenyből álló sorozatának következő tornáját, a 100 ezer dollár díjazású, 16 résztvevős viadalt április 24. és május 2. között rendezik meg.

 

A világranglista hetedik 26 éves Anish Giri elsőségével fejeződött be a Magnus Carlsen Invitational rapid viadal, a döntőben a rájátszásban győzte le a világranglista negyedik Jan Nepomnjacsijt, A nepáli és orosz szülők gyermeke Szentpéterváron született, családjával 2008 februárja óta él Hollandiában és hamarosan a legjobbjuk lett. Kétszeres világbajnokjelölt, ötször játszott sakkolimpián a holland válogatottban, négyszer nyert bajnokságot, a szuperversenyek állandó meghívott résztvevője.

Március 13-án 16 résztvevővel kezdődött meg a Magnus Carlsen Invitational kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Anish Giri nagy versenyt vívott a világbajnok Magnus Carlsennel, végül másodikként vette az első akadályt. Egyetlen vereségét Jan Nepomnjacsijtól szenvedte el.

A folytatásban Anish Giri a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert, az első meccs 2-2-es eredménye után a második összecsapást 3-1-re nyerte meg. Az elődöntőben Wesley So-val szemben két 2,5-1,5-ös győzelemmel diadalmaskodott.

 

Jan Nepomnjacsij útja rögös volt. A körversenyből pocsék rajt – 5-ből 1,5 pont – után nagy elszántsággal próbálta rendezni sorait, három veresége ellenére ötödikként kvalifikálta magát. A negyeddöntőben javuló teljesítménnyel 2-2-es első meccset követően a második találkozón 2,5-0,5-re győzte le az amerikai Hikaru Nakamurát. Az elődöntőben drámai csatában, szerencsésebb kézzel sakkozva nyert Magnus Carlsen ellen, a rájátszásban múlta felül a norvég világelsőt.  

A döntő első játéknapján négy döntetlen született. Anish Giri az első és a harmadik játszmában is kecsegtető állását rontotta remire. A holland nagymester sötéttel a szicíliai védelem Najdorf-változatában kétszer is pontos játékkal érte el a pontosztozkodást.

 

A finálé második játéknapján is folytatták a Najdorf-változatban az elméleti párbajt, a kalandok örökös sakkal értek véget.

 

A hatodik játszmában megtört a jég, Giri rögtön támadólag lépett fel, Nepomnjacsij pontatlanságát kihasználva jelentős előnybe került, és ezúttal nem hibázott, vezetést szerzett.

 

A hetedik ütközetben Nepomnjacsij negyedszer sem bírt a Najdorf-változattal, de ez nem rendítette meg az orosz bajnokot, míg Giri egyre bizonytalanabbá vált. Vészesen fogyott a gondolkodási ideje, míg riválisa a nagy tét ellenére is „könnyű” kézzel húzott, tetszetős kiskombinációval meg is szerezte a kiegyenlítést jelentő győzelmet.

 

Az első hely sorsát két villámparti döntötte el, a nagymesterek 5-5 perccel és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal küzdöttek meg. Anish Giri a világos színt választotta, francia védelmet láttunk. A holland sakkozó a 17. lépésben váratlan tisztáldozatot hozott, csak ő hitt elgondolása sikerében, de alaposan megzavarta ellenfelét. Nepomnjacsij nehezen döntött a kínálkozó védőlépések között, majd megtámadott bástyájával rossz mezőre lépett, vesztőt húzott, Giri a meccsen másodszor került előnybe.

Az orosz bajnok a második villámpartit igazi küzdelem nélkül vesztette el, Anish Giri másodszor is nyert, a torna győztese lett!  

 

A Magnus Carlsen Invitational döntőjének végeredménye:

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 2, 2 – 2, 2 - 0

A második párharc eredménye:

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 2 – 2, 0 - 2

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri      döntetlen

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij   1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri      döntetlen  

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij     0 – 1

A rájátszás eredménye:

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij  1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri  0 - 1

Az első párharc eredménye:

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 2 - 2

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri   döntetlen

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij   döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri   döntetlen

 

A harmadik helyét vívott mérkőzésen elmaradt a várt nagy csata, a világbajnok Magnus Carlsen a sorozat két versenyén, a Skilling Open és az Opera Euro tornákon is a döntőben vereséget szenvedett Wesley So-tól. A bronzmeccsen könnyedén győzte le az amerikai olimpiai bajnokot.

Az első párharcot 3-1-re nyerte meg, sokkolta So-t, hogy 23, illetve 25 lépésben kapott ki.

A második mérkőzésen a norvég világelsőnek három játszmára volt szüksége, hogy megszerezze a bronzérmet. Győzelemmel kezdett, két döntetlennel megelégedve fejezte be a meccset. Carlsen 25, Giri 15 ezer dolláros díjat vehet át. Az összetett pontversenyben Wesley So megőrizte első helyét, 140 pontja van, míg Magnus Carlsennek 135, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 108, Anish Giri 105 pontos.

A Magnus Carlsen Invitational harmadik helyéért vívott párharc végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 – 1, 2 - 1

A második párharc eredménye:

Wesley So (amerikai, 2741) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 - 2

Wesley So – Magnus Carlsen  0 - 1  

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen  

Wesley So – Magnus Carlsen  döntetlen 

Magnus Carlsen – Wesley So  

Az első párharc eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So    1 – 0

Wesley So – Magnus Carlsen    döntetlen

Magnus Carlsen – Wesley So    döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen   0 – 1

Az összetett pontverseny állása:

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri és Nepomnjacsij négy döntetlennel kezdte a döntőt, a bronzmeccsen Carlsen 3-1-re nyert

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenyének, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalnak a döntőjében a holland Anish Giri és az orosz Jan Nepommjacsij első párharca 2-2-vel ért véget.  Összecsapásaikban négy harcos döntetlen született. Giri az első és a harmadik partiban kedvező esélyt hagyott kihasználatlanul. A harmadik helyért folyó mérkőzést a világbajnok Magnus Carlsen 3-1-re megnyerte az amerikai Wesley So ellen. A norvég világelső két villámgyőzelmet is aratott, 23, illetve 25 lépésben kényszerítette feladásra ellenfelét. Vasárnap játsszák le a második négyjátszmás páros mérkőzéseket. A fináléban 2-2-nél villámpartikra kerülne sor, ha ezek sem döntenének, következne az Armageddon parti. A világbajnok Carlsennek remifórja can.remifórja van.

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenyének döntőjét játszó Anish Giri és Jan Nepomnjacsij klasszikus partit csak nyolcat vívtak. 2011-ben a 16 éves Giri már részt vett Wijk aan Zee.ben a Tata Steel Chess szuperversenyen. A 20 esztendős Nepomnacsij legyőzte a Szentpéterváron nepáli-oroz  szülőtől született, 2008 februárja óta Hollandiában élő nagymestert, aki azóta négyszer nyert bajnokságot, ötször képviselte sakkolimpián a holland színeket.

A világranglista negyedik Jan Nepomnjacsij és a hetedik Anish Giri is játszik a tavaly megkezdődött, a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett világbajnok-jelölti tornán. A viadal félidejében Nepomnjacsij a francia Maxime Vachier-Lagrave társaságában holtversenyben vezet, Giri ötvenszázalékos. A folytatást Jekatyerinburgban április közepére tervezik.

Rapid és villámpartiban 59-szer mérték össze erejüket, az orosz nagymesternél volt az előny, 19-11-re vezetett. Tavaly a Magnus Carlsen Chess Tour Magnus Carlsen Invitational viadalán Nepomnjacsij 2,5-1,5-re győzött.  A Chessable Masters tornán az elődöntőben csatáztak, Giri nyerte az első meccset, Neponjacsij visszavágott. A harmadik összecsapásukat 2-2 után a második villámpatti döntötte el Giri javára. A döntőben kettős vereséget szenvedett Magnus Carlsentől.

A Legends of Chess viadal elődöntőjében is összecsaptak, Jan Nepomnjacsij kettős győzelemmel jutott be a döntőbe.

A Magnus Carlsen Invitational döntőjének első mérkőzésén négy döntetlen született. Az első parti szicíliai védelemként indult, majd világos számára kedvező francia védelmű küzdelemmé alakult. Anish Guri a hosszsáncot választotta, kiéleződött a csata.

Nepomnjacsij taktikai csapást engedélyezett, Giri remek esélyt kapott, de az idő szorításában nem játszott elég határozottan az aoorz bajnok ellenjátékhoz jutott, kiharcolta a döntetlent.

A szicíliai védelem Najdorf-változatában kétszer is farkasszemet néztek az ún. „mérgezett gyalog” változatban. Mindketten tökéletesen felkészültek a bonyodalmakhoz vezető folytatásokból, gyorsan peregtek a nyitás lépései.

A két parti a 14. lépésben tért el, Nepomnjacsij választott más tervet, Fd3 helyett Fc4-gyel folytatta, de Giri állta a sarat. A vezércserék után egyenlő esélyű állásokat játszottak, a végjátékokban egyikőjük sem hibázott.

A párharc harmadik játszmájában Jan Nepomnjacsij is a szicíliai védelmet választotta, Anish Giri kedvező állást ért el. A holland nagymester a királyszárnyat meggyengítő f6 lépést azonban nem használta ki.

A döntő első párharcának eredménye:

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)  2 - 2

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri  döntetlen

A világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai olimpiai bajnok Wesley So a Champions Chess Tour sorozaton kétszer döntőt játszott. Az első versenyen, a Skilling Open fináléjában az első játéknapon fordulatos csatákban mind a négy játszma döntéssel végződött, So kétszer is kiegyenlített.  A második párharcot Wesley So a rájátszásban győzte le Magnus Carlsent, aki  30. születésnapján szenvedett vereséget.

A sorozat második versenyén, az Airthings Masters viadalon mindkettőjük számára a kieséses rendszerű szakaszban a negyeddöntő jelentette a végállomást, Magnus Carlsent az orosz Daniil Dubov győzte le, Wesley So-t a francia Maxime Vachier-Lagrave „búcsúztatta”.

Az Opera Euro Rapid döntőjében az első meccsen két játszma dőlt el, Wesley So a negyedik partiban egyenlített ki, nagy bravúrral párharcaik során már ötödször.

Kalandos volt a második találkozójuk, a világbajnok hibázott többet, So 2,5-1,5-re győzött.

Magnus Carlsen statisztikája igen kedvező Wesley So-val szemben, klasszikus partiban 19-szer mérték össze erejüket, a világbajnok 5-1-re vezet. Rapid és villámpartikban 81-szer viaskodtak, Carlsen 34 döntetlen mellett 39-14-es vezetett.

A norvég világelső nem tagadta, hogy a bronzmeccs előtt nem érzett igazi motivációt, de az első játszmában aratott villámgyőzelme megváltoztatta kedélyállapotát.

A négyes huszárjátékban 4.a4-gyel rukkolt ki, So soraiban zavart okozott. A 14. lépésben hozott tisztáldozata szétrombolta az amerikai sakkozó királyállását. So 18…f6 lépésére záporoztak a pörölycsapások, 23 lépést követően Carlsen joggal mosolyoghatott.

Döntetlennel folytatták, Magnus Carlsen megszorongathatta volna ellenfelét. A harmadik ütközetben is a világbajnok eredeti elképzelést valósított meg, a korai vezércsere előrevetítette az újabb pontosztozkodást.

21...Hxb4

Az első játéknap befejező játszmájában So-t másodszor érte „megrendítő” csapás, az olasz megnyitású partiban 25 lépésben kapott ki, taktikailag ismét sebezhető volt.

A harmadik helyért folyó mérkőzés első párharcának eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Magnus Carlsen    döntetlen

Magnus Carlsen – Wesley So   döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen   0 – 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij és Giri játssza a Magnus Carlsen Invitational döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour negyedikversenyén, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon a döntőt az orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri játssza. Hihetetlen izgalmak után az orosz bajnok a rájátszásban győzte le a négyszeres világbajnok Magnus Carlsent. A első párharc elvesztése után Carlsen a második ütközet második játszmáját is elbukta. A harmadik játszmában Nepomnjacsij továbbjutását biztosító tisztáldozatot hagyott ki, a norvég világelső kiegyenlített, majd a negyedik összecsapást megnyerve 2,5-1,5-re legyőzte ellenfelét. A rájátszásban két 5-5 perces villámpartit vívtak, lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. Az első játszma jelentős fordulatok után 142 lépésben lett döntetlen. Igazi Thriller volt viaskodásuk tizedik, sorsdöntő ütközete. Carlsen kedvező esélyű állást rontott el, de nem nyugodott bele a döntetlenbe. Erőszakoskodásáért nagy árat fizetett, a vezérvégjátékban Nepomnjacsij szabadgyalogja győzedelmesen robogott az átváltozási mező felé. Nepomnjacsij szerencsésebb kézzel sakkozott, Carlsen újabb sikertelensége után elkeseredetten értékelte saját teljesítményét. Anish Giri kettős győzelemmel jutott a döntőbe. Három döntetlent követően a holland sakkozó kiskombinációval nyerte meg az amerikai olimpiai bajnok Wesley So ellen 2,5-0,5-re a második találkozót is. A döntő győztese 60 ezer dolláros díjat vehet át, és jogot szerez a sorozatot lezáró döntüben való részvételre, A két csalódott vesztes, Magnus Carlsen és Wesley So a harmadik helyért mérkőzik meg.

 

A Meltwater Champions Chess Tour Magnus Carlsen Invitational online viadalának döntőjét a orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri vívja. Az orosz bajnok drámai csatában, a rájátszásban győzte le a világbajnok Magnus. Carlsent. Az első meccsen aratott 2,5-1,5-ös győzelme után göröngyös volt a fináléba vezető útja. Carlsen visszavágott a második mérkőzésen, de a villámpartik rendkívüli izgalmaiban Nepomnjacsij szerencsésebb kézzel sakkozott, a norvég világelső hibázott többet. Anish Giri kettős győzelmet aratott a sorozaton két tornát, a Skilling Opent és az Opera Euro Rapid viadalt megnyerő amerikai Wesley So ellen.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Anish Giri (holland, 2731) – Wesley So (amerikai, 2741) 2,5 – 1,5 (0 - 1, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

 

Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen második párharca döntetlennel kezdődött meg. A spanyol megnyitású játszmában a világbajnok a 18. lépésben rukkolt ki új tervvel. A kiegyenlített erők küzdelmében az időhátrányban levő orosz sakkozónak kellett fokozottan figyelnie.

 

A második partiban Jan Nepomnjacsij a vezércselre szavazott, Magnus Carlsen a 23. lépésben jelentős előnyt biztosító lépést hagyott ki, de az orosz sakkozó továbbra is gondokkal küszködött. Nyerőesélyes állásban a világbajnok többször is hibázott, Nepomnjacsij ellenjátékhoz jutott, a világos király került bajba. Nepomnjacsijnak még fél pontra volt szüksége a döntőbe jutáshoz.

 

23.Hxd4? helyett 23.Hxg7! eldöntötte volna a továbbjutást

A harmadik összecsapás sem nélkülözte a fordulatot. Jan Nepomnjacsij a siker küszöbén botlott, a 31. lépésben az örökös sakkot biztosító huszáráldozatot nem vette észre. A világbajnok a kalandokkal fűszerezett ütközetben tisztet áldozott, összekötött szabadgyalogjai előretörését azonban elmulasztotta egy királylépéssel segíteni. Nepomnjacsij nem használta ki a váratlan lehetőséget, nem tudta megmenteni a játszmát, Carlsen kiegyenlített.

 

Törvényszerű volt, hogy a nagy esélyeket elszalasztott Jan Nepomnjacsij a negyedik játszmában nem tudott igazi ellenállást kifejteni, a pokol tornácáról megmenekült Magnus Carlsen 33 lépésben nyert. Következett a rájátszás, a két 5-5 perce és lépésenként 3-3 másodperccel vívott villámparti.

A dráma folytatódott. A spanyol megnyitású első játszma békés mederben folyt, amikor Nepomnjacsij „hosszas” gondolkodás után esélyt adott Carlsennek. Az orosz bajnoknak a bástya a bástya és huszár elleni végjátékban kellett bizonyítania, hogy tudja a védekezés technikáját. Carlsen próbálkozott, majd az „egere” ütésbe tette a bástyát… Szerencséjére huszárjával tartotta a döntetlent, 142 lépés után remiztek.

 

A második villámparti eldöntötte, hogy Jan Nepomnjacsij játszhatja a finálét Anish Girivel. Az orosz bajnok a világbajnok hathatós segítségével megnyerte az összecsapást. A vezérvégjátékban Carlsen addig erőszakoskodott, míg Nepomnjacsij szabadgyalogja elindulhatott győzedelmes útjára. Nepomnjacsij két korábbi emlékezetes párharcukhoz képest szerencsésebb kézzel sakkozott, Carlsen a megszokottnál többet hibázott.

 

Az elődöntő másik párharcában az első mérkőzést megnyerő Anish Giri nem adott esélyt Wesley So-nak, hogy visszavágjon a vereségéért.

Három döntetlennel kezdtek. A sorozat két tornáján, a Skilling Open és az Opera Euro viadalokon a döntőben Magnus Carlsent legyőző amerikai olimpiai bajnok játékából hiányzott az átütő erő.

Az első partiban még voltak halvány reményei, a másodikban Giri alaposan megszorongatta a berlini védelemben.

 

A holland nagymester jobban állt a harmadik játszmában is. A negyedik összecsapást Wesley So taktikai elnézése döntötte el. A chess24 prémium előfizetői voksoltak arra, hogy Anish Giri játszhasson a tornán, Jan Nepomnjacsijjal döntőt játszik!

A két csalódott vesztes, Magnus Carlsen és Wesley So a bronzéremért küzd meg.

 

Az elődöntő második párharcainak eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1,5 – 2,5, 1,5 – 0,5

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen   döntetlen

Magnus Carlsen – Jan Nepomjacsij     0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen   0 - 1

Magnus Carlsen – Jan Nepomjacsij   1 – 0

Rájátszás:

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Wesley So (amerikai, 2741) -  Anish Giri (holland, 2731) 2,5 – 1,5

Wesley So – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Wesley So  1 - 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij győzelemmel kezdte Carlsen elleni párharcát, Giri is 2,5 - 1,5-re nyert So ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Invitational rapid online viadal elődöntőjének első párharcában az orosz Jan Nepomnjacsij a világbajnok Magnus Carlsen, a holland Anish Giri az amerikai Wesley So ellen 2,5 – 1,5-re győzött. A norvég világelső az első partiban nyerőesélyes vezérvégjátékot remizett el, a harmadik játszmában kedvező állásban hibás kombinációval került hátrányba és vesztett. Giri világossal elszenvedett vereséggel kezdett, a harmadik és negyedik összecsapást nyerte meg. Péntekem játsszák le a második mérkőzéseket, Nepomnjacsij és Giri remifórral várhatja a „visszavágókat”.

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatában másodszor az elődöntőben csatázik a világbajnok Magnus Carlsen és az orosz bajnok Jan Nepomnjacsij. Jól ismerik egymást, hiszen versengésüket még a 2002-es U12-es Európa-bajnokságon kezdték. Az orosz sakkozó nyert, sikerét egy év múlva az U14-es korcsoportos vb-n megismételte.

Nepomnjacsij még a 2011-ees Tata Steel Chess tornán volt eredményes, négy éve a London Chess Classic viadalon már a világbajnokot kényszerítette megadásra. Magnus Carlsen egyetlen klasszikus partiban tudta legyőzni az orosz nagymestert, 2019-ben a Grand Chess 2019 zágrábi viadalán, kilencszer megosztoztak a ponton.

Rapid és villámpartiban jóval többször néztek farkasszemet, 26 döntetlen mellett Carlsen 18-7-re vezetett. Tavaly a Magnus Carlsen Chess Tour első versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a világbajnok az Armageddon parti megnyerésével vívta meg sikerrel a párharcot.

A Legends of Chess” torna kvalifikációs versenyét Magnus Carlsen ötpontos előnnyel nyerte meg Jan Nepomnjacsij előtt. A döntőt ők ketten vívták, az első párharc csak a két villámpartiban dőlt el Carlsen javára, a második meccset a norvég világelső 2,5 – 0,5-re megnyerte.

A Meltwater Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open viadalon az elődöntőben mérkőztek meg. Carlsen 2,5-1,5-győzött az első meccsen, a második találkozó 2-2-vel ért véget. Az összecsapásuk során Carlsen az első partit nyerte meg, a következő hét játszma döntetlennel fejeződött be.

Vetélkedésük 100 lépéses döntetlennel indult. Az elfogadott vezércselű partiban Jan Nepomnjacsij egyenlő esélyű állásban hibázott, a vezérvégjátékot Magnus Carlsen már nyerőeséllyel játszhatta. A sakkok elől királyával végül nem tudott kitérni.

Az orosz bajnok a nagy csatában kiharcolt döntetlen után világossal elkerülte az igazi küzdelmet, gyors döntetlennel „rápihent” a következő partira.

Az újabb elfogadott vezércselű játszmában Carlsen más változatot játszott meg, előnybe került, de elnézte Nepomnjacsij riposztját, amellyel kiegyenlített. A világbajnok nem nyugodott bele az „egálba”, hibás kombinációba kezdett. Nepomnjacsij pontos játékkal megkontrázta elképzelését, minőségelőnyét megőrizve győzött.

Az orosz bajnok a negyedik játszmában az áhított döntetlent kalandos körülmények között érte el. A világbajnok minimális anyag mellett is esélyt teremtett, Nepomnjacsij királyával végül a vezérszárnyra menekült, megnyerte az első párharcot.

Wesley So és Anish Giri 2009-ben Wijk aan Zee-ben a Corus „C”, majd egy év múlva a „B” tornán mérkőztek meg. Összesen 31 klasszikus játszmában mérték össze erejüket, So 4-3-ra vezet. Villámpartit sokat, rapidot jóval kevesebbet játszottak. Összesítésban So 28 döntetlen mellett 14-8-ra vezetett.

Párbajuk első ütközetében Giri kecsegtető állásban váratlanul elvesztette a kontrollt, hibák sorozatával 32 lépésben kapott ki.

So vezetésének birtokában a második partiba, a Grünfeld védelemben  25 lépésben remizett Girivel, a holland nagymester a veresége után rendezhette sorait.

A második spanyol megnyitású játszma nagy küzdelmet hozott, ezúttal Wesley So a feszültséget kevésbé bírta, pontatlanul védekezett, Anish Giri erőfeszítéseit siker koronázta, kiegyenlített.

A második Grünfeld védelmű játszmában So erőltette a királyszárnyi akciót, Giri biztos kézzel irányította haderejét, a kínálkozó pillanatban átvette a kezdeményezést. Az amerikai sakkozó egyre idegesebb lett, futója végzetes kötésbe került, Anish Giri 36 lépés után győzelmének örülhetett.   

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)  1,5 – 2,5

Magnus Carlsen – Jan Nepomjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Jan Nepomjacsij   0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen   döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) – Wesley So (amerikai, 2741)  2,5 – 1,5

Anish Giri – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Anish Giri   döntetlen

Anish Giri – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Anish Giri  0 - 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Magnus Carlsen Invitational elődöntőjében Carlsen-Nepomnjacsij és So-Giri párharcok lesznek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadal elődöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjak, az amerikai Wesley So a holland Anish Girivel  mérkőzik meg. Carlsen az első párharcban 2,5 – 0,5-re győzte le az örmény Levon Aronjant, a második meccsük a norvég világelső 2-1-es vezetésénél ért véget. Nepomnjacsij és az amerikai íhikaru Nakamura 2-2-vel zárta az első összecsapást, az orosz sakkozó a folytatásban 2,5-0,5-ös nyeréssel jutott tovább. So kétszer is 2,5-0,5-ös sikert könyvehetett el a FIDE színeiben játszó 17 éves Alireza Firouzjával szemben. Giri a második találkozót 3-1-re nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen.

 

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának negyik viadalán, a Magnus Carlsen Invitational torna negyeddöntőjében Magnus Carlsen és Wesley So kettős győzelemmel jutott tovább, kisebb meglepetésre Jan Nepomjacsij és Anish Giri könnyen nyerték meg a második mérkőzésüket.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 2 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Wesley So (amerikai, 2741) – Alireza Firouzja (FIDE, 2709)  2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Anish Giri (holland, 2731) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 – 2 ( 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

 

Levon Aronjan és Magnus Carlsen második mérkőzésük első játszmájában a spanyol megnyitásban csapott össze, a kisebb kézitusa utáni vezércserét követően  a világbajnok egyre nagyobb előnyt ért el. Bástyája betört a második sorra, futója uralkodott a táblán. A gyalogvégjátékban Aronjan nem tudta megakadályozni a vezérszárnyi gyalogok előretörését.

Vezetésének birtokában Magnus Carlsen világossal békés húrokat pengetve remizett, majd a berlini védelmet választotta.

 

Levon Aronjan többször is fonalas nyerést hagyott kihasználatlanul. Minőséget áldozott, de az i-re a pontot nem tudta feltenni, Magnus Carlsennek mentőövet dobott. A világbajnok 2-1-es vezetése egyúttal a párharc megnyerését jelentette.

 

Arra kevesen számítottak, hogy az első mérkőzés 2-2-es eredménye után Jan Nepomnjacsijnak csak három játszmára lesz szüksége, hogy legyőzze Hikaru Nakamurát.

Az olasz megnyitásban elért nyeréssel indított, az amerikai nagymester hibáit remekül használta ki.

A vereség megrendítette Nakamurát, világossal 28 lépésben kapott ki.

Nepomnjacsij a továbbjutás kapujában egy kissé megingott, de a vezérvégjátékban végül elérte a mérkőzés megnyerését jelentő döntetlent. Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij a Magnus Carlsen Chess Tour Legends of Chess tornán a döntőben mérkőzött meg. Az első meccset a világbajnok a rájátszásban nyerte meg, a második találkozón 1,5 – 0,5-re győzte le Nepomnjacsijt.

 

Nem tudta megnehezíteni Alireza Firouzja a két tornán is győztes Wesley So újabb sikerét. A második meccsük egy békés döntetlennel kezdődött, a folytatásban So 26 lépésben bemattolta ellenfelét.

Alireza Firouzja a párharcot lezáró partiban tisztet áldozott, Wesley So királyát fenyegette. Az amerikai nagymester nehéz pillanatokat élt át, Firouzja nem találta meg a nyerőesélyt adó folytatást, So sikeres védekezés után megnyerte a kalandos ütközetet.

 

A szicíliai védelem Najdorf-változatában folytatódott Maxime Vachier-Lagrave és Anish Giri elméleti párbaja. A döntetlen a holland sakkozónak kedvezett.

A csatájukban a hatodik játszmában újabb szicíliai védelmű ütközetet láttunk, a bonyodalmakban MVL hibázott, Giri vezetést szerzett.

A hetedik szicíliai védelmű parti döntetlenével a holland nagymester megőrizte előnyét. Az utolsó összecsapást könnyen nyerte meg.

  

 

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 - 2

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Levon Aronjan   döntetlen

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2,5 – 0,5

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura   1 - 0

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij    0 - 1  

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura   döntetlen

 Alireza Firouzja (FIDE, 2709)  - Wesley So (amerikai, 2741) 0,5 – 2,5

Alireza Firouzja – Wesley So   döntetlen

Wesley So – Alireza Firouzja   1 - 0

Alireza Firouzja – Wesley So    0 – 1

Maxime achier-Lagrave (francia, 2860) - Anish Giri (holland, 2731) 1 - 3

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri   döntetlen

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave    1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave     1 - 0   

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen és So 2,5-0,5-ös győzelemmel kezdte a Magnus Carlsen  Invitational negyeddöntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champios Chess Tour Magnus Carlsen Invitational online rapid viadal negyeddöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Wesley So győzött az első párharcban. A norvég világelsőnek és az amerikai olimpiai bajnoknak is csak három játszmára volt szüksége a sikeréhez. Carlsen ősi riválisát, az örmény Levon Aronjant meggyőző játékkal győzte le. So és a 17 esztendős Alireza Firouzja mérkőzése jóval nagyobb küzdelmet hozott, a FIDE színeiben játszó titán az idő szorításában hibázott. Az amerikai Hikaru Nakamura nyeréssel kezdte Jan Nepomnjacsij elleni meccsét, az orosz sakkozó 23 lépéses villámgyőzelemmel vágott vissza. Döntetlen után Nepomnjacsij a negyedik összecsapásban meccslabdát hibázott. A holland Anish Giri és a francia Maxime Vachier-Lagrave első párbaja két sötéttel elért nyeréssel kezdődött meg, majd két döntetlennel fejeződött be. Szerdán játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei, Carlsen és So 2-2-vel is az elődöntőbe jut.

A Champions Chess Tour negyedik viadalán a kvalifikációs körversenyből továbbjutott nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken két párharc is eldőlt, a világbajnok Magnus Carlsen és Wesley So már három parti után sikernek örülhetett.

A világbajnok Magnus Carlsen meggyőző győzelmet aratott a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan elleni első párharcában. Különböző időkontrollok mellett a mérkőzésükig már 129 partiban mérték össze erejüket.  A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. A Tal-emlékversenyen 2006-ban az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, klasszikus kontrollal 41 döntetlen mellett 18-8-ra vezetett. Aronjan négy éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt.

Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Két esztendeje a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aronjan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán és St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert. Tavaly a koronavírus-járvány miatt a stavangeri Altibox Norway Chess torna kivételével csak online rapid és villámversenyeken csatáztak.

A norvég világelső rapid és villám tempóban is eredményes ősi riválisával szemben, 30-17-re vezetett, 38 partiban megosztoztak a ponton. A kvalifikációs tornán Carlsen nyerőesélyes állását remire rontotta. A világbajnok győztesként megválaszthatta, hogy milyen színnel kezdi a párharcot, a világosra szavazott.

Az első partiban a Nimzoindiai védelemben Levon Aronjan a 14. lépésben újított, két könnyű tisztet adott a világelső bástyájáért. Dinamikus egyensúlyú állás alakult ki, ahol az örmény sakkozó kisebb hibákat követett el. Carlsen pontos játékkal érvényesítette anyagi előnyét, Aronjan 75 lépést követően kapitulált.

A vereség hatása érezhető volt Aronjan játékában, a spanyol megnyitású partiban Carlsen korai királyszárnyi akciója zavart okozott soraiban. A világbajnok térelőnye bő kárpótlást adott a gyalogszerkezeti gyengeségért, a vezércsere után Carlsen kezdeményezett, hadereje jóval aktívabb volt. Aronjan a 29. lépésben követte el a döntő hibát, huszárja végzetese kötésbe került, négy lépés után feladásra kényszerült.

Az első párharc megnyeréséhez Carlsennek még fél pontra volt szüksége, ezt a harmadik játszmában biztosította. Nyerőesélyes pozícióban „megkegyelmezett” riválisának.

Hikaru Nakamura és Jan Nepomnjacsij szuperversenyen csak tízszer mérkőzött meg, az amerikai sakkozó öt döntetlen mellett 3-2-re vezetett. Rapid és villámpartit negyvenegyet játszottak, Nakamura 14-7-es előnnyel várhatta az első páros mérkőzést.

A szicíliai védelem Najdorf-változatában Nakamura remekelt, minőségáldozata után futópárja megbénította a sötét huszárpárt, tetszetős győzelmet ért el.

Ennek tükrében is meglepő volt, hogy kedvenc berlini védelmében nem tudott megbirkózni az orosz nagymester újításával. Nepomnjacsij kettős gyalogáldozata megbénította a sötét haderőt, Nakamura a gondok közepette elnézte a kiskombinációt, csak 23 lépésig tartott a második összecsapás!

A gyors kiegyenlítés után a harmadik ütközetük pontosztozkodásssal végződött, majd a negyedik játszmában Nepomnjacsij ziccert hibázott. Nakamura hű maradt a berlini védelemhez, a sorozatos cseréket követően hátrányos futóvégjátékba keveredett. Királyávak aknamezőre lépett, Nepomnjacsij a nyerést adó a4 lépés helyett lépést ismételt!

Az összetett pontverseny éllovasa, Wesley So és a 17 éves Alreza Firouzja tavaly a Tata Steel Masters viadalon nézett először farkasszemet, az amerikai sakkozó nyeréssel indított. Rapid és villámpartit hetet játszottak, Firouzja kétszer legyőzte So-t, ötször remiztek.

Az első játszma So kezdeményezésének jegyében zajlott, az amerikai nagymester sikerét ígérte a négybástyás végjáték, de az esélyt eltékozolta. A trükkös végjátékban Firouzja királyával „aknamezőre” lépett, kimaradt a döntetlent adó folytatás.

A második összecsapásuk az olasz megnyitásban zajlott. Alireza Firouzja kis előnnyel játszhatott, Wesley So hidegvérrel védekezett. Az idő szorításában Firouzja végzetes hibát követett el, So másodszor is nyert.

A harmadik játszma döntetlenével So megnyerte az első párharcot. Firouzja sötéttel viharos támadást indított, az amerikai bajnok könnyelmű bástyalépésével esélyes tisztáldozatot engedélyezett. So királya körül viharfelhők gyülekeztek, a hatásos vezéráldozatot Firouzja nem látta. So 2,5-0,5-ös győzelme a játszmákban látottak alapján szerencsésnek mondható.   

Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave 2010-ben a bieli tornán mérkőzött meg először, azóta még harminc klasszikus partiban csatáztak, MVL 4-3-ra vezet. Rapid és villámpartiban a francia nagymester jóval sikeresebb volt, 17 döntetlen mellett 12-7-es statisztikával várta a párbajuk első felvonását.

Küzdelmükben négy szicíliai védelmű játszmát láttunk. A mérkőzést MVL győzelemmel kezdte, Giri kecsegtető esélyt hagyott kihasználatlanul. A francia nagymester királya a vezérszárnyon nyugalomra lelt, a védtelenül hagyott világos király került bajba. Anish Giri királya vándorútra kényszerült, s ennek tragikus vége lett.

MVL a második partiban meglepő hibát követett el, 30 lépést követően feladásra kényszerült.

A harmadik játszmábanellenkező oldalra sáncoltak a küzdő felek sorozatos cserék után remiztek, majd a negyedikben békés húrokat pengettek.  

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Levon Aronjan   döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 - 2

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij   1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura   1 - 0

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij     döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura     döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Alireza Firouzja (FIDE, 2709)  2,5 – 0,5

Wesley So – Alireza Firouzja   1 - 0

Alireza Firouzja – Wesley So   0 - 1

Wesley So – Alireza Firouzja   döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 - 2

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave   0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri   0 - 1

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri    döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a kvalifikációs verseny győztese, fél ponttal előzte meg Anish Girit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour Magnus Carlsen Invitational  online rapid viadal Kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett kieséses rendszerben folytatja a versengést. Az első hely sorsa a 12. fordulóban dőlt el, az orosz Jan Nepomnjacsij legyőzte Magnus Carlsennel holtversenyben vezető Anish Girit. A holland nagymester a harmadik játéknapon négyet remizett, míg a norvég világelső a négy döntetlene mellett egy játszmát nyert, fél ponttal megelőzte Girit. Az amerikai Wesley So magabiztos játékkal harmadikként zárta szereplését. A nagy taktikázás közepette az amerikai Hikaru Nakamura fél ponttal előzte meg a remekül hajrázó orosz Jan Nepomnjacsijt, a FIDE színeiben játszó Alreza Firouzját és a francia Maxime Vachier-Lagrave-t. A nyolcadik helyen előállt holtversenyt az egymás elleni eredmény döntötte el az örmény Levon Aronjan javára az orosz Szergej Karjakinnal szemben. A negyeddöntőben Magnus Carlsen-Levon Aronjan, Jan Nepomnjacsij-Hikaru Nakamura, Wesley So-Alireza Firouzja és Maxime Vachier-Lagrave-Anish Giri párharcok lesznek. Két négyjátszmás páros mérkőzésen vívnak meg, 1-1-nél rájátszás dönti el a továbbjutást.

 

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon a harmadik játéknapot taktikai döntetlenek egész sora jellemezte, a nagymesterek keveset kockáztattak, a továbbjutás biztosítása volt a céljuk.  A világbajnok Magnus Carlsen elégedett lehet, hogy nem szakadt meg a sorozata, a negyedik torna kvalifikációs versenyén is elsőként ért a célba. Anish Giri a 12. fordulóban vesztette el veretlenségét, Jan Nepomnjacsij ellen nyerést szalasztott el, elhibázott futólépése vereségéhez vezetett.

Wesley So rosszul sikerült rajtja után magabiztos játékkal lett harmadik, Hikaru Nakamura veretlenségét is megőrizve negyedikként jutott tovább. Nagyot hajrázott Jan Nepomnjacsij, Alireza Firouzja és Maxime Vachier-Lagrave „túlélték” a megingásaikat, Fortuna is pártfogolta Levon Aronjant. A holtversen nem kedvezett Szergej Karjakinnak. Meglepetés Tejmur Radzsabov sikertelensége, Daniil Dubov is búcsúzott a további küzdelmektől. Sahriyar Mamedgyarovnak egy pillanatra sem volt esélye. A debütálók közül Jorden Van Foreest méltó ellenfele volt az online sakkban jóval rutinosabb nagymestereknek.

A második játéknap után a verseny állása:

1.Anish Giri (holland, 2731) 8 pont

2. Magnus Carlsen (norvég, 2881) 7,5

3-4. Wesley So (amerikai, 2741) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 6,5

5-6. Alireza Firouzja (FID, 2703) és Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 6

7-9. Levon Aronjan (örmény, 2778), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Szergej Karjakin (orosz, 2709) 5

10-11. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) és Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 4,5

12-13. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) és Nils Grandelius (svéd, 2632) 4

14. Jorden Van Foreest (holland, 2542) 3

15. David Anton Guijarro (spanyol, 2674) 2,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 2

A harmadik játéknap első körében Magnus Carlsen némi bizonytalankodás után nyert a sereghajtó Alan Pichot ellen és befogta Hikaru Nakamurával gyorsan remiző Anish Girit.

Szergej Karjakin fokozott kockázatot vállalt, tisztet áldozott Nils Grandelius elleni partijában. A svéd nagymester a védekezésben hibázott, az orosz sakkozó javított esélyein.

Második győzelmét aratta Tejmur Radzsabov. Honfitársa remit ígérő különböző színű futós végjátékot vesztett el Jan Nepomnjacsijjal szemben.

Remekelt Jorden Van Foreest, biztos kézzel fokozta győzelemig előnyös végjátékát, Daniil Dubov lépéshátrányba került.

A 11. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Anish Giri (holland, 2731) döntetlen

Jorden Van Foreest (holland, 2542) - Daniil Dubov (orosz, 2770)  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Levon Aronjan (örmény, 2778)  döntetlen

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Wesley So (amerikai, 2741) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Alan Pichot (argentin, 2548) 1 - 0

David Anton Guijarro (spanyol, 2674) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 0 - 1

Nils Grandelius (svéd, 2632) - Szergej Karjakin (orosz, 2709)  0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 0 - 1

 

Tizenegy fordulón keresztül őrizte veretlenségét Anish Giri, a 12. körben fájdalmas vereséget szenvedett. A szicíliai védelmű összecsapásban átengedte a kezdeményezést Jan Nepomnjacsijnak, az orosz nagymester akciója fenyegetően bontakozott ki.

 

Váratlan fordulatnak lehettünk szemtanúi, Nepomnjacsij hibázott és Giri anagi előnybe kerülhetett volna  volna 28.Ff5-tel, ehelyett leütött egy „mérgezett” gyalogot, 28.Fxe6? g6! 29.f5 Kf8! után többé nem volt védelme. Magnus Carlsen remivel is átvette a vezetést.

Szergej Karjakin volt a forduló másik nagy vesztese, világossal 28 lépésben kapott ki Sahriyar Mamedgyarovtól. Előnyös állásban a támadás folytatása helyett királyának próbált menedéket találni, nagy árat fizetett a buta c3 lépéséért.

Bosszankodhatott Daniil Dubov, kedvező esélyt szalasztott el, MVL örülhetett a döntetlennek.

Tejmur Radzsabov tiszthátrányos állását 101 lépésbenmentett döntetlenre Nils Grandelius hathatós segítségével.

A többi játszmában a taktikázás játszotta a főszerepet.

A 12. forduló eredményei:

Anish Giri (8,5) - Jan Nepomnjacsij (5,5) 0 - 1

Szergej Karjakin (6) - Sahriyar Mamedgyarov (4) 0 - 1

Tejmur Radzsabov (5,5) - Nils Grandelius (4) döntetlen

Alan Pichot (2) - David Anton Guijarro (2,5) 0 - 1

Wesley So (7) - Magnus Carlsen (8,5) döntetlen

Levon Aronjan (5,5) - Alireza Firouzja (6,5)  döntetlen

Daniil Dubov (5) - Maxime Vachier-Lagrave (6,5) döntetlen

Hikaru Nakamura (7) - Jorden Van Foreest (4)  döntetlen

A tizenharmadik fordulóban három párharcban is honfitársak vívtak meg. Az előző körben elszenvedett vereség nyomot hagyott Anish Giri lelkében. Jorden Van Foreest megszorongatta a végjátékban, Girinek nagyot kellett küzdenie a remiért.

Az orosz háziderbi gyorsan pontosztozkodással ért véget, az azerbajdzsáni sakkozók becsülettel megküzdöttek a döntetlenért.

Magnus Carlsen nyerőesélyes bástyavégjátékát döntetlenre rontotta Levon Aronjan ellen. Az örmény nagymester a szerencsés fél ponttal továbbjutó helyen maradt.

A 13. forduló eredményei:

Jorden Van Foreest (4,5) - Anish Giri (8,5) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (7) - Hikaru Nakamura (7,5) döntetlen

Alireza Firouzja (7) – Daniil Dubov (5,5) döntetlen

Magnus Carlsen (9) - Levon Aronjan (6) döntetlen

David Anton Guijarro (3,5) - Wesley So (7,5) döntetlen

Nils Grandelius (4,5) - Alan Pichot (2) 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (5) - Tejmur Radzsabov (6) döntetlen

Jan Nepomnjacsij (6,5) - Szergej Karjakin (6)  döntetlen

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 9,5 pont

2. Anish Giri 9

3-4. Wesley So és Hikaru Nakamura 8

5-6. Alireza Firouzja és és Maxime Vachier-Lagrave 7,5

7. Jan Nepomnjacsij 7

8-10. Levon Aronjan, Tejmur Radzsabov és Szergej Karjakin 6,5

11. Daniil Dubov 6

12-13. Sahriyar Mamedggyarov és Nils Grandelius 5,5

14. Jorden Van Foreest 5

15. David Anton Guijarro 4

16. Alan Pichot 2

Az utolsó előtti fordulóban az élen állók sorban remiztek. Magnus Carlsen újabb esélyt hagyott kihasználatlanul. Anish Giri és Szergej Karjakin 19 lépést követőn egyeztek meg a döntetlenben.

Wesley So győzelmével bebiztosította a harmadik helyet. Oly sok kaland után Levon Aronjan is megnyugodhatott.

Tejmur Radzsabov és Jan Nepomnjacsij játszmája csak 15 lépésig tartott, lépésismétléssel remiztek.

Nehéz pillanatokat élt át Maxime Vachier-Lagrave, csodával határos módon szerezte meg a továbbjutásához égetően szükséges fél pontot Jorden Van Foreesttel szemben, a holland titán többször is fonalas nyerést hagyott ki.

A 14. forduló eredményei:

Anish Giri (9) - Szergej Karjakin (6,5)  döntetlen

Tejmur Radzsabov (6,5) - Jan Nepomnjacsij (7)  döntetlen

Alan Pichot (2) - Sahriyar Mamedgyarov (5,5)  döntetlen

Wesley So (8) - Nils Grandelius (5,5)  1 - 0

Levon Aronjan (6,5) - David Anton Guijarro (4) 1 - 0

Daniil Dubov (6) - Magnus Carlsen (9,5)  döntetlen

Hikaru Nakamura (8) - Alireza Firouzja (7,5)  döntetlen

Jorden Van Foreest (5) - Maxime Vachier-Lagrave (7,5) döntetlen

 

A befejező forduló négy gyors döntetlennel kezdődött meg. Magnus Carlsen és Hikaru Nakaura vicces kedvében 1.e4 e5 2.Ke2 Ke7 3.Ke1 Ke8 4.Ke2 Ke7 5. Ke1 Ke8 6.Ke2 Ke7 partiban remizett.

 

Tetszetős taktikai csapással nyert Jan Nepomnjacsij, az orosz sakkozó a viadal első játéknapján csak másfél pontot szerzett, fokozatosan tört előre. A tornán négy partit is vesztett.

A hajrában a mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja a továbbjutásra figyelt. Maxime Vachier-Lagrave nehéz utat járt be, bizonytalankodását két vereséggel megúszta.

Szergej Karjakin legyőzte Tejmur Radzsabovot. A nyolcadik helyen előállt holtverseny Levon Aronjannak kedvezett, az örmény sakkozó a viadal harmadik fordulójában legyőzte a korábbi világbajnoki kihívót.

Az utolsó forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (8) - Anish Giri (9,5) döntetlen

Alireza Firouzja (8) - Jorden Van Foreest (5,5)  döntetlen

Magnus Carlsen (10) - Hikaru Nakamura (8,5) döntetlen

David Anton Guijarro (4) - Daniil Dubov (6,5) 0 - 1

Nils Grandelius (5,5) - Levon Aronjan (7,5) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (6) - Wesley So (9) döntetlen

Jan Nepomnjacsij (7,5) - Alan Pichot (2,5) 1 - 0

Szergej Karjakin (7) - Tejmur Radzsabov (7) 1 - 0

 

A Magnus Carlsen Invitational kvalifikációs verseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2881) 10,5 pont

2. Anish Giri (holland, 2731) 10

3. Wesley So (amerikai, 2741) 9,5

4. Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 9

5. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 8,5

6. Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 8,5

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 8,5

8. Levon Aronjan (örmény, 2778) 8

9. Szergej Karjakin (orosz, 2709) 8

10. Daniil Dubov (orosz, 2770) 7,5

11. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 7

12. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzséni, 2761)

13-14. Nils Grandelius (svéd, 2632) és Jorden Van Foreest (holland, 2543) 6

15. Dvid Anton Guijarro (spanyol, 2674) 4

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 2,5

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

0

½

½

1

½

1

½

1

½

½

1

½

1

1

1

10½

2

 Anish Giri (2731)

1

 

1

½

0

½

½

1

½

½

½

1

½

½

1

1

10

3

 Wesley So (2741)

½

0

 

½

0

½

½

1

1

1

½

½

1

1

½

1

4

 Hikaru Nakamura (2829)

½

½

½

 

½

½

½

1

½

½

½

½

1

½

½

1

9

5

Jan Nepomnjacsij (2778)

0

1

1

½

 

½

1

0

½

0

½

1

½

0

1

1

6

 Alireza Firouzja (2703)

½

½

½

½

½

 

½

½

0

½

1

1

1

½

0

1

7

Maxime Vachier-Lagrave, (2860)

0

½

½

½

0

½

 

½

½

½

1

1

½

½

1

1

8

Levon Aronjan (2778)

½

0

0

0

1

½

½

 

1

½

½

0

½

1

1

1

8

9

Szergej Karjakin (2709)

0

½

0

½

½

1

½

0

 

½

1

0

1

1

1

½

8

10

 Daniil Dubov (2770)

½

½

0

½

1

½

½

½

½

 

0

½

1

0

1

½

11

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

½

0

0

½

0

1

 

½

½

½

1

½

7

12

Sahriyar Mamedgyarov (2761)

0

0

½

½

0

0

0

1

1

½

½

 

1

1

0

½

13

Nils Grandelius (2632)

½

½

0

0

½

0

½

½

0

0

½

0

 

1

1

1

6

14

 Jorden Van Foreest (2543)

0

½

0

½

1

½

½

0

0

1

½

0

0

 

1

½

6

15

David Anton Guijarro (2674)

0

0

½

½

0

1

0

0

0

0

0

1

0

0

 

1

4

16

 Alan Pichot (2548)

0

0

0

0

0

0

0

0

½

½

½

½

0

½

0

 

2

A negyeddöntő párosítása:

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Jan Nepomnjacsij- Hikaru Nakamura

Wesley So – Alireza Firouzja

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Folytatódott Giri és Carlsen versenyfutása, a holland sakkozó megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának negyedik tornáján, a Magnus Carlsen Invitational rapid online viadal második játéknapján a holland Anish Giri három győzelemmel és két döntetlennel megőrizte félpontos előnyét a világbajnok Magnus Carlsen előtt. A remek formában játszó Giri öt egymást követő nyerés után remizett kettőt, a kilencedik forduló után holtversenyben vezetett a norvég világelsővel. Utolsó partiját megnyerte az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen, míg Carlsen remizett az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval. Sikeres napot zártak az amerikai sakkozók, Wesley So négy, Hikaru Nakamura három és fél pontot gyűjtött, holtversenyben harmadikként várhatják a befejező játéknapot. Javított helyezésén a mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az orosz Szergej Karjakin. Rossz napot fogott ki az örmény Levon Aronjan. Sahriyar Mamedgyarov négy játszmát is vesztett, Tejmur Radzsabov kétszer kapott ki. A nyíltsisakos küzdelmekben a negyven partiból huszonhét végződött döntéssel. Hétfőn a kvalifikációs körverseny befejező öt fordulójára kerül sor, az első nyolc helyezett folytathatja a versengést a kieséses rendszerű szakaszban.

 

A Champions Chess Tour negyedik viadalán, a Magnus Carlsen Rapid torna második játéknapja, tíz forduló után a Anish Giri félpontos előnnyel vezeti a versengést, három győzelemmel és s két döntetlennel megőrizte első helyét a világbajnok Magnus Carlsennel szemben. A norvég világelső is 4 pontot gyűjtött az öt partiból.

A nyolc továbbjutó helyre többen is pályáznak. Sikeres napot zártak az amerikai sakkozók. Wesley So négy, Hikaru Nakamura három és fél pontot szerzett, holtversenyben harmadikként várhatják a befejező játéknapot. Javított Alireza Firouzja, továbbjutó helyen Maxime Vachier-Lagrave. Utolsó játszmájának megnyerésével maradt versenyben Levon Aronjan, aki nem kis szerencsével mattolta Jorden Van Foreestet. Az orosz trió, Szergej Karjakin, Daniil Dubov és Jan Nepomnjacsij is reménykedhet. Fekete napot zártak az azerbajdzsáni nagymesterek, Sahriyar Mamedgyarov négy, Tejmur Radzsabov két partit is vesztett. Láttunk remek taktikai megoldásokat, tanulságos végjátékokat, kihagyott nagy lehetőségeket, a 40 játszmából 27 végződött döntéssel.

A verseny állása öt forduló után:

1. Anish Giri (holland, 2731) 4 pont

2-3. Magnus Carlsen (norvég, 2881) és Levon Aronjan (örmény, 2778) 3,5

4-8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860), Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3

9-10. Wesley So (amerikai, 2741) és Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 2,5

11. Jorden Van Foreest (holland, 2543) 2

12-15. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778), David Anton Guijarro (spanyol, 2674), Nils Grandelius (svéd, 2632) és Szergaej Karjakin (orosz, 2709) 1,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 1

 

A torna hatodik fordulójában Anish Giri sorozatban már negyedik győzelmét könyvelhette el. A spanyol megnyitás nyílt változatában a 16. lépésben újított David Anton Guijarro ellen. Stratégiája tökéletesen bevált.

A világbajnok Magnus Carlsen csak remizett Nils Grandeiussal, a svéd nagymester biztonsági játéka bevált, a norvég világelső az egyenlő állásból nem tudott előnyt kicsiholni.

Elindult a lejtőn Sahriyar Mamedgyarov. Kecsegtető esélyű állásban rosszul kombinált, Alireza Firouzja győztesen került ki a bonyodalmakból.

 

Az első játéknap után holtversenyben második Levon Aronjan kálváriája is megkezdődött, Wesley So lendületes akcióval használta ki elhibázott gyaloglépésével meggyengített királyállás kínálta lehetőséget.

Extrém nyitásban küzdött meg a világbajnok-jelölti döntő félidejében holtversenyben vezető Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave, az ütközetben az orosz sakkozó kerekedett felül az állás feletti kontrollt elveszítő franci riválisával szemben.

Első győzelmét aratta a három évvel korábbi világbajnoki kihívó Szergej Karjakin, nagy „iszapbirkózásban” nyert a sorozaton debütáló Jorden Van Foreest ellen.

Nagy ziccert hagyott kihasználatlanul Alan Pichot, reménytelen végjátékát döntetlenre mentette Daniil Dubov. Küzdelem  nélkül osztozott meg a ponton Tejmur Radzsabov és Hikaru Nakamura.

 

A 6. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) – David Anton Guijarro (spanyol, 2674) 1 - 0

Nils Grandelius (svéd, 2632) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) - Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 0 - 1

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 1 - 0

Szergej Karjakin (orosz, 2709) - Jorden Van Foreest (holland, 2542)  1 - 0

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) döntetlen

Alan Pichot (argentin, 2548) - Daniil Dubov (orosz, 2770) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 - 0

A hetedik körben Anish Giri már sorozatban ötödik győzelmének örülhetett, harmadszor kapott ki Levon Aronjan. A holland nagymester remek formáját bizonyítva könyörtelenül használta ki a riválisok hibáit.

Sahriyar Mamedgyarov a szicíliai védelmű partiban a nyitást követően jobban állt Magnus Carlsennel szemben. Taktikailag azonban sebezhető volt, a világbajnok pillanatok alatt romba döntötte az azerbajdzsán sakkozó reményeit.

Kettős győzelmet ért el az amerikai duó. Hikaru Nakamura nyerését „papírformának” is nevezhetjük, Wesley So nagyon elkapta a fonalat, Daniil Dubov világossal a második katalán megnyitást bukta el.

Hatodszor remizett Tejmur Radzsabov. Esélyt hagyott ki Jan Nepomnjacsij, békésen megosztozott a ponton MVL és Szergej Karjakin. Az „alsóházi” rangadón Nils Grandelius győzött.

A 7. forduló eredményei:

Levon Aronjan (3,5) - Anish Giri (5) 0 - 1

Daniil Dubov (3,5) - Wesley So (3,5) 0 - 1

Hikaru Nakamura (3,5) - Alan Pichot (1,5) 1 - 0

Jorden Van Foreest (2) - Tejmur Radzsabov (3,5) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (3) - Szergej Karjakin (2,5) döntetlen

Alireza Firouzja (3,5) - Jan Nepomnjacsij (2,5) döntetlen

Magnus Carlsen (4) - Sahriyar Mamedgyarov (3) 1 - 0

David Anton Guijarro (1,5) - Nils Grandelius (2) 0 - 1

A nyolcadik fordulóban megszakadt Anish Giri nyerőszériája, Nils Grandelius ellen kedvező állását döntetlenre rontotta, előnye fél pontra csökkent Magnus Carlsennel vívott versenyfutásában.

 

Thrillerré változott Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen összecsapása. A világbajnok mentőövet dobott ellenfelének, de a sok hibával játszó orosz sakkozó nem élt a felkínált lehetőséggel. A norvég világelső tetszetős kombinációval végül megadásra kényszerítette.

 

A legnagyobb bakit Tejmur Radzsabov követte el, a játszmáig veretlen azerbajdzsáni nagymester tisztet nézett el, Maxime Vachier-Lagrave megingása után könnyű nyerésével előrelépett.

Sorozatban negyedszer szenvedett vereséget Sahriyar Mamedgyarov. Az amerikai párharcban nem „bántotta” egymást Wesley So és Hikaru Nakamura.

Életben tartotta Szergej Karjakin továbbjutási reményeit Alireza Firouzja legyőzésével. Levon Aronjan és Daniil Dubov sem volt felhőtlenül boldog a döntetlenük után.

A 8. forduló eredményei:

Anish Giri (6) - Nils Grandelius (3) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (3) - David Anton Guijarro (1,5) 0 - 1

Jan Nepomnjacsij (3) - Magnus Carlsen (5) 0 - 1

Szergej Karjakin (3) - Alireza Firouzja (4) 1 - 0

Tejmur Radzsabov (4) - Maxime Vachier-Lagrave (3,5) 0 - 1

Alan Pichot (1,5) - Jorden Van Foreest (2,5) döntetlen

Wesley So (4,5) - Hikaru Nakamura (4,5) döntetlen

Levon Aronjan (3,5) - Daniil Dubov (3,5) döntetlen

A kilencedik fordulóban hét játszmában is döntés született. Anish Giri teljessé tehette volna a „sormintát”, de nyerőesélyes pozícióját döntetlenre rontotta.

 

Magnus Carlsen befogta a holland nagymestert. Egykori világbajnoki kihívóját, Szergej Karjakint  könnyed játékkal győzte le.

 

Sikerrel zárták a kört az amerikai nagymesterek. Levon Aronjan már a 30. lépés után feladásra kényszerült Hikaru Nakamurával szemben. A lendületbe jött Wesley So ismét remekelt.

Kitűnő versenyzői tulajdonságait bizonyította Alireza Firouzja, gyorsan javított az előző fordulóbeli vereségét Tejmur Radzsabov legyőzésével kompenzálta.

Maxime Vachier-Lagrave hozta a „kötelezöt”, ahogy Jan Nepomnjacsij is. Megszakadt Sahriyar Mamedgyarov vesztőszériája.

A 9. forduló eredményei:

Daniil Dubov (4) - Anish Giri (6,5) döntetlen

Hikaru Nakamura (5) - Levon Aronjan (4) 1 - 0

Jorden Van Foreest (3) - Wesley So (5) 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (4,5) - Alan Pichot (2) 1 - 0

Alireza Firouzja (4) - Tejmur Radzsabov (4) 1 - 0

Magnus Carlsen (6)  - Szergej Karjakin (4) 1 - 0

David Anton Guijarro (2,5) - Jan Nepomnjacsij (3) 0 - 1

Nils Grandelius (3,5) - Sahriyar Mamedgyarov (3)  0 - 1

 

Győzelemmel zárta a második játéknapot Anish Giri. A taktikai ütésváltásból előnnyel került ki, két könnyűtisztje erősebb volt Sahriyar Mamedgyarov bástyájánál. Az azerbajdzsáno sakkozó bástyájának elnézésével meg is könnyítette Giri nyerését.

Magnus Carlsen békés partiban remizett Tejmur radzsabovval, félpontos hátránnyal várhatja a befejező játéknapot.

Megkezdődött a számolgatás. Wesley So és MVL is elégedett volt a döntetlennel. Meglepő volt, hogy Daniil Dubov világossal nem is próbálkozott Hikaru Nakamurával szemben, 22 lépésben remiztek.

Alireza Firouzja győzelemmel zárta a második játéknapot. Szergej Karjakin feljött ötven százalékra, Jan Nepomnjacsij még mínuszban.  

 

Fortuna kegyeibe fogadta Levon Aronjant. A háromszoros olimpiai bajnok Jorden Van Foreest hathatós segítségével megőrizte továbbjutási reményeit. A holland nagymester a nyerőesélyes vezérvégjátékban mattot nézett el.

A 10. forduló eredményei:

Anish Giri (7) - Sahriyar Mamedgyarov (4) 1 - 0

Jan Nepomnjacsij (4) - Nils Grandelius (3,5) döntetlen

Szergej Karjakin (4) - David Anton Guijarro (2,5) 1 - 0

Tejmur Radzsabov (4) - Magnus Carlsen (7) döntetlen

Alan Pichot (2) - Alireza Firouzja (5) 0 - 1

Wesley So (6) - Maxime Vachier-Lagrave (5,5) döntetlen

Levon Aronjan (4) - Jorden Van Foreest (3) 1 - 0

Daniil Dubov (4,5) - Hikaru Nakamura (6) d0ntetlen

 

A verseny állása:

1.Anish Giri (holland, 2731) 8 pont

2. Magnus Carlsen (norvég, 2881) 7,5

3-4. Wesley So (amerikai, 2741) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 6,5

5-6. Alireza Firouzja (FID, 2703) és Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 6

7-9. Levon Aronjan (örmény, 2778), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Szergej Karjakin (orosz, 2709) 5

10-11. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) és Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 4,5

12-13. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) és Nils Grandelius (svéd, 2632) 4

14. Jorden Van Foreest (holland, 2542) 3

15. David Anton Guijarro (spanyol, 2674) 2,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 2 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

Anish Giri (2731)

 

1

1

-

½

-

1

½

-

-

½

1

½

-

1

1

8

2

 Magnus Carlsen (2881)

0

 

-

-

½

1

-

-

1

1

½

1

½

1

1

-

3

Wesley So (2741)

0

-

 

½

-

½

1

1

1

0

½

-

-

1

-

1

4

 Hikaru Nakamura (2829)

-

-

½

 

-

-

1

½

½

½

½

½

1

-

½

1

5

Alireza Firouzja (2703)

½

½

-

-

 

½

-

-

0

½

1

1

1

-

0

1

6

6

Maxime Vachier-Lagrave, (2860)

-

0

½

-

½

 

-

-

½

0

1

1

½

-

1

1

6

7

 Levon Aronian (2778)

0

-

0

0

-

-

 

½

1

1

½

0

-

1

-

1

5

8

 Daniil Dubov (2770)

½

-

0

½

-

-

½

 

½

1

0

½

1

-

-

½

5

9

Szergej Karjakin (2709)

-

0

0

½

1

½

0

½

 

-

-

-

-

1

1

½

5

10

Jan Nepomnjacsij (2778)

-

0

1

½

½

1

0

0

-

 

-

-

½

0

1

-

11

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

0

0

½

1

-

-

 

-

-

½

-

½

12

Sahriyar Mamedgyarov (2761)

0

0

-

½

0

0

1

½

-

-

-

 

1

1

0

-

4

13

Nils Grandelius (2632)

½

½

-

0

0

½

-

0

-

½

-

0

 

1

1

-

4

14

 Jorden Van Foreest (2543)

-

0

0

-

-

-

0

-

0

1

½

0

0

 

1

½

3

15

 David Anton Guijarro (2674)

0

0

-

½

1

0

-

-

0

0

-

1

0

0

 

-

16

Alan Pichot (2548)

0

-

0

0

0

0

0

½

½

-

½

-

-

½

-

 

2

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri félpontos előnnyel az élen, a negyedik fordulóban legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának negyedik tornáján, a 16 résztvevős Magnus Carlsen Invitational online viadal első játéknapján öt fordulót játszottak le. Akét döntetlennel rajtoló holland Anish Giri mesterhármassal folytatta szereplését, félpontos előnnyel vezet. Giri a negyedik fordulóban legyőzte Magnus Carlsent, a világbajnok az örmény Levon Aronjan társaságában holtversenyben másodikként várhatja a folytatást. Remek csatákat vívtak a nagymesterek, a nyíltsisakos küzdelmekben a lejátszott 40 játszmából 25 fejeződött be döntéssel. Anish Giri, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az amerikai Hikaru Nakamura tudta megőrizni veretlenségét, az orosz Szergej Karjakin és az argentin Alan Pichot még nyeretlen. Vasárnap újabb öt fordulóra kerül sor. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut tovább, a negyeddöntőtőtől már kieséses rendszerben folytatódik a viadal. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz a gondolkodási idő.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tornáin mérik össze erejüket, a díjalap másfél millió dollár. A Skilling Open viadallal kezdődött meg a kilenc versenyből és a fináléból álló széria, majd az Airthings Masters tornát és az Opera Euro Rapid viadalt rendezték meg.

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenye, a Magnus carlsen Invitational torna az Airthings masters győztesének, Tejmur Radzsabovnak és Anish Girinek gyors döntetlenével kezdődött meg. A többi partiban kiélezett küzdelem folyt. A sorozat egyik újonca, a 22 éves Alan Pichot kedvezőbb állásból remizett Szergej Karjakinnal.

 

Két játszma is váratlan fordulatot vett, Levon Aronjan döntő előnybe került Sahriyar Mamedgyarovval szemben, de a kritikus állásban nem találta meg a nyerést ígérő folytatást, majd a kapkodásban el is vesztette az összecsapást.

A széria két versenyén is diadalmaskodó, a finálékban Magnus Carlsent legyőző Wesley So vereséggel rajtolt. Jan Nepomnjacsij ellen a nyitást követően kedvezően állt, adós maradt a jó folytatással adós maradt, rossz tervet választott, a kezdeményezést átengedte orosz ellenfelének, aki némi bizonytalankodás után akcióját győzelemre vezette.

A Tata Steel Masters győztese, a 21 éves Jorden Van Foreest szabadkártyával játszhat, a sorsolás nem volt hozzá kegyes, Magnus Carlsen ellen debütált. A világbajnok előnyét fokozatosan növelve győzött.

Daniil Dubov a sorozat másik újoncát, Nils Grandeliust kényszerítette megadásra. Érdekes csatában osztozott meg a pontos Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja. Hiányzott az erő Hikaru Nakamura játékából, David Anton Guijarronak nem okozott gondot. Alan Pichot is „rabolt” fél pontot Szergej Karjkintól.

Az első forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Anish Giri (holland, 2731) döntetlen

Alan Pichot (argentin, 2548) – Szergej Karjakin (orosz, 2709) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)  0 - 1

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) 0 - 1

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Nils Grandelius (svéd, 2632) 1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – David Anton Guijarro (spanyol, 2674) döntetlen

Jorden Van Foreest (holland, 2542) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) döntetlen

 

A második körben öt játszma végződött döntéssel. Két parti megnyitása is fokozott érdeklődést váltott ki. Magnus Carlsen 1.c3-mal kezdett Maxime Vachier-Lagrave ellen, de a játéknap végén az interjúban elárulta, hogy a „mousse” hibázott, az angol megnyitás helyett végül francia védelemben mérték össze erejüket. MVL sokáig jól tartotta magét, egy elhibázott királylépése azonban vereségét okozta.

Jan Nepomnjacsij az első fordulóban aratott győzelme után a királycselre voksolt a fölényes állását elvesztő Levon Aronjannal szemben. Kölcsönös pontatlankodások után Nepomnjacsij került előnybe, de ígéretes állását elrontva elvesztette az ütközetet.

Bosszankodhatott Anish Giri, túljátszotta Alireza Firouzját, ellenfele időzavarában elnézett egy kiskombinációt, örülhetett a döntetlennek.

Hikaru Nakamura rutinja érvényesült, David Anton Guijarro az egyenlő esélyű állást fokozatosan rontotta el. David Anton Guijarro bástyát nézett el, Jorden Van Foreest a kötést kihasználva nyert.

Az olasz megnyitású csatában Szergej Karjakin erőltette a királyszárnyi támadást, a jó tervet azonban rosszul valósította meg. Wesley So a tisztáldozat elfogadása után pontosan védekezett, visszaverte a támadást, anyagi előnyével nyert.

 

68...Bxf5+!

Pattkombinációval menekült meg a vereségtől Daniil Dubov, kettős gyalogelőnyét Sahriyar Mamedgyarov nem tudta érvényesíteni.

Tejmur Radzsabov két versenyen is sikerrel alkalmazott taktikával játszik, kockáztatás nélkül akar továbbjutni.

A 2. forduló eredményei:

Anish Giri - Alireza Firouzja  döntetlen

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

David Anton Guijarro - Jorden Van Foreest  0 - 1

Nils Grandelius - Hikaru Nakamura  0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov - Daniil Dubov  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Levon Aronjan  0 - 1

Szergej Karjakin - Wesley So 0 - 1

Tejmur Radzsabov - Alan Pichot  döntetlen

Fokozott érdeklődés kísérte Alireza Firouzja és Magnus Carlsen összecsapását. A 17 esztendős titán megszorongatta a világbajnokot, de kissé előnyösebb állását nem tudta döntővé fokozni, harmadik döntetlenét könyvelhette el.

Eltévedt a szicíliai védelmű viharokban Alan Pichot, Anish Giri első győzelmét aratta.

Lebecsülte Levon Aronjan minőségáldozatának erejét Szergej Karjakin, a háromszoros örmény olimpiai bajnok tetszetős játékkal nyert.

Az orosz rangadón Jan Nepomnjacsij már a nyitásban hibázott,  reménytelen állásba keveredett, Daniil Dubov meggyőző teljesítménnyel mért vereséget honfitársára.

Másodszor próbálkozott a Philidor-védelemmel Sahriyar Mamedgyarov, ezúttal választása remire jó volt Hikaru Nakamura ellen.

Sokat ígérő pozícióban Jorden Van Foreest hibák sorozatát követte el Nils Grandeliussal vívott partijában, ellenfelének egész pontot ajándékozott.

Korántsem meggyőző játékkal szerezte meg első győzelmét Maxime Vachier-Lagrave. David Anton Guijarro nyerőesélyes állásában kihagyta a támadás sikeres befejezéséhez vezető folytatást, MVL a váratlanul kapott lehetőséget kihasználta.

Óvatos küzdelemben remizett Wesley So és Tejmur Radzsabov.

A 3. forduló eredményei:

Alan Pichot - Anish Giri 0 - 1

Wesley So - Tejmur Radzsabov döntetlen

Levon Aronjan - Szergej Karjakin 1 - 0

Daniil Dubov - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Hikaru Nakamura - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

Jorden Van Foreest - Nils Grandelius 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - David Anton Guijarro 1 - 0

Alireza Firouzja - Magnus Carlsen döntetlen

 

A negyedik fordulóban Anish Giri legyőzte az éllovas Magnus Carlsent. A szicíliai védelmű összecsapásban a világbajnok nem tudott kiegyenlíteni, a hollandok legjobbja őrizte kezdeményezését a megszokottól eltérő gyalogszerkezet és aktívabb haderejének köszönhetően. Carlsen a 29. lépésben hibázott, gyalogot vesztett, Giri bástyája és futója remek összhangjának köszönhetően a norvég világelső királya bajba került, Crlsen az 58. lépésben feladásra kényszerült.

Sahriyar Mamedgyarov két könnyűtisztje erősebb volt, mint Jorden Van Foreest bástyája, amely a királyszárnyon el is tévedt, az azerbajdzsáni nagymester Girivel holtversenyben az élre állt.

Az olasz megnyitású partiban Alan Pichot előnybe került Wesley So ellen, de a második sort meggyengítő gyaloglépésére megvillant az amerikai sakkozó. A játéknap egyik leghatásosabb bástyalépésével áldozott tisztet és fejezte be sikerrel a világos király elleni akcióját.

Tejmur Radzsabov sikerrel védekezett Levon Aronjannal vívott küzdelmében, a gyaloghátrányos bástyavégjátékát 92 lépésben remizte el.

A spanyol megnyitás berlini változatában osztozott meg a ponton Jan Nepomnjacsij és Hikaru Nakamura. Gorsan remizett Szergej Karjakin és Daniil Dubov.

Váratlan volt Alireza Firouzja veresége, David Anton Guijarro jól használta ki, hogy a három döntetlennel álló nagymester nem értékelte objektíveb az állást.

Nehéz perceket is átélt Maxime Vachier-Lagrave, örülhetett, hogy Nils Grandelius kecsegtető esélyét nem tudta egész pontra váltani.

A 4. forduló eredményei:

Anish Giri - Magnus Carlsen 1 - 0

David Anton Guijarro - Alireza Firouzja 1 - 0

Nils Grandelius - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Jorden Van Foreest 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Hikaru Nakamura döntetlen

Szergej Karjakin - Daniil Dubov döntetlen

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan döntetlen

Alan Pichot - Wesley So 0 - 1

 

A tavalyi Magnus Carlsen Chess Tour első versenyén, a Magnus Carlsen Invitational torna ötödik fordulója után Anish Giri 4 ponttal vezetett. Megismételte eredményét, mesterhármasával félpontos előnnyel zárta a viadal első harmadát. Wesley So egyenló esélyű állásban vesztőt húzott, Giri kiskombinációval döntő előnyt szerzett.

 

Hét partiban is döntés született. Magnus Carlsen nagyot küzdött, hogy megtörje David Anton Guijarro ellenállását.

Négy döntetlen után megszerezte első győzelmét Tejmur Radzsabov. A katalán megnyitású partiban Daniil Dubov a 13. lépésben vétett nagy hibát, az azerbajdzsáni sakkozó gyorsabban is nyerhetett volna.

Elszenvedte harmadik vereségét Alan Pichot, feledtette a balszerencsés rajtját Levon Aronjan.

Addig jár a korsó a kútra… Sahriyar Mamedgyarov harmadik Philidor-védelmét már elbukta, MVL könnyű győzelmet aratott.

 

Harmadszor kapott ki Jan Nepomnjacsij, a bonyolult csatában Jorden Van Foreest kerekedett felül.

Megszerezte első győzelmét Alirez Firouzja, aki az első játéknapon a vártnál halványabb teljesítményt nyújtott.

Hikaru Nakamura és Szergej Karjakin játszmája csak 14 lépésig tartott.

Az 5. forduló eredményei:

Wesley So - Anish Giri 0 - 1

Levon Aronjan - Alan Pichot 1 - 0

Daniil Dubov - Tejmur Radzsabov 0 - 1

Hikaru Nakamura - Szergej Karjakin döntetlen

Jorden Van Foreest - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Alireza Firouzja - Nils Grandelius 1 - 0

Magnus Carlsen - David Anton Guijarro 1 – 0

A verseny állása:

1. Anish Giri (holland, 2731) 4 pont

2-3. Magnus Carlsen (norvég, 2881) és Levon Aronjan (örmény, 2778) 3,5

4-8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860), Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3

9-10. Wesley So (amerikai, 2741) és Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 2,5

11. Jorden Van Foreest (holland, 2543) 2

12-15. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778), David Anton Guijarro (spanyol, 2674), Nils Grandelius (svéd, 2632) és Szergaej Karjakin (orosz, 2709) 1,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 1

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Anish Giri (2731)

 

1

-

-

-

½

-

-

1

½

-

-

-

-

-

1

4

2

 Magnus Carlsen (2881)

0

 

-

-

1

-

-

-

-

½

1

-

1

-

-

-

3

 Levon Arojian, (2778)

-

-

 

0

-

½

-

-

-

-

-

1

-

-

1

1

4

 Sahriyar Mamedgyarov (2761)

-

-

1

 

0

-

½

½

-

-

1

-

-

-

-

-

3

5

 Maxime Vachier-Lagrave, (2860)

-

0

-

1

 

-

-

-

-

½

-

-

1

½

-

-

3

6

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

-

½

-

-

 

1

-

½

-

-

-

-

-

-

½

3

7

 Daniil Dubov (2770)

-

-

-

½

-

0

 

-

-

-

-

1

-

1

½

-

3

8

 Hikaru Nakamura (2829)

-

-

-

½

-

-

-

 

-

-

-

½

½

1

½

-

3

9

 Wesley So (2741)

0

-

-

-

-

½

-

-

 

-

-

0

-

-

1

1

10

 Alireza Firouzj, (2703)

½

½

-

-

½

-

-

-

 

-

-

0

1

-

-

 

11

Jorden Van Foreest (2543)

-

0

-

0

-

-

-

-

-

-

 

1

1

0

-

-

2

12

 Jan Nepomnjacsij, (2778)

-

-

0

-

-

-

0

½

1

-

0

 

-

-

-

-

13

 ,David Anton Guijarro (2674)

-

0

-

-

0

-

-

½

-

1

0

-

 

-

-

-

14

 Nils Grandelius (2632)

-

-

-

-

½

-

0

0

-

0

1

-

-

 

-

-

15

 Szergej Karjakin (2709)

-

-

0

-

-

-

½

½

0

-

-

-

-

-

 

½

16

Alan Pichot, (2548)

0

-

0

-

-

½

-

-

0

-

-

-

-

-

½

 

1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tizenhatan játszanak a Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szombaton kezdődik a másfél millió dollár díjalapú Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenye, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadal. A 16 résztvevő körmérkőzésen dönti el a 8 továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak a tornán. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 220 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és bejut a sorozatot lezáró négyes döntőbe.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A szériában hat rapid versenyre, három Masters tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcokat vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Masters versenyt tizenkét résztvevővel tervezték, az első nyolc helyezett kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. Magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek. A második tornát, a Magnus Carlsen Invitational viadalt a fokozott érdeklődésre tekintettel 16 résztvevővel rendezik meg.

 

A sorozat nyitányán, Skilling Open viadalon Wesley So egy vereséggel, kiegyensúlyozott teljesítménnyel harmadikként vette az első akadályt, a kvalifikációs körversenyt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A negyeddöntőben Magnus Carlsen a holland Anish Girit győzte le, Wesley So hátrányból fordítva az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe. Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben kevésbé meggyőző játékkal nyert, az amerikai rangadón So magabiztosan győzte le Hikaru Nakamurát.

 

A döntő első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A sakkvilág november 30-án Magnus Carlsent 30. születésnapján köszöntötte, Wesley So első nyilatkozatában bocsánatot kért a világbajnoktól, hogy elrontotta a születésnapi ünneplést.

A második párharcuk első partijában megtört a jég, Magnus Carlsen sötéttel nyert és szerzett vezetést. Sokan gondolhatták, hogy So-t megtöri a vereség, de nem így történt. A második ütközetben Carlsen a 13. lépésben tért el a döntő első játszmájában látott folytatástól. Elképzelése nem vált be, So megőrizte gyalogelőnyét és huszárpárja erősebbnek bizonyult Carlsen futópárjánál. A sötét király is akcióba lépett, sikerrel támogatta a szabadgyalog előretörését, So harmadszor is kiegyenlített.

A harmadik partiban kölcsönös hibák után megszületett a finálé első döntetlene, majd villámgyorsan remiztek a negyedik játszmában, következett a rájátszás, a két villámparti. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

Wesley So a döntő kilencedik játszmájának megnyerésével először jutott vezetéshez, Magnus Carlsen a tizedik partiban nem tudott egyenlíteni. So első helyét a 30 ezer dolláros első díj mellett az összetett pontversenyben 46 ponttal is jutalmazták, Carlsen 15 ezer dollárt és 30 pontot kapott.

 

A Skilling Open döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 2,5 – 3,5

 

A 2019-es Világkupa győztese, a koronavírus-járvány miatt a világbajnok-jelölti döntőtől visszalépő Tejmur Radzsabov diadalmaskodott a Meltwater Champions Chess Tour második tornáján, az Airthings Masters viadalon.

 

December 26-án 12 résztvevővel kezdődött meg a torna. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jutott be a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Tejmur Radzsabov veretlenségét megőrizve, egy nyeréssel és tíz döntetlennel ötödikként folytathatta a versengést.

 

A negyeddöntő legnagyobb szenzációjaként a 24 éves orosz Daniil Dubov legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az első párharcuk 2-2-vel ért véget, a második meccsen Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel búcsúztatta a norvég világelsőt.  

Tejmur Radzsabov az orosz Jan Nepomnjacsijjal vívott kiélezett nagy csatát. Az első mérkőzésük négy döntetlennel lett 2-2, a folytatásban az azerbajdzsáni nagymester megnyerte az első partit, két pontosztozkodást követően az orosz bajnok kiegyenlített, sőt a rájátszás első partiját is megnyerte. Radzsabov egy remek futólépésnek köszönhetően egyenlített ki, majd sötéttel remizte el az Armageddon játszmát.

Az elődöntőben csak hat játszmára volt szüksége, hogy Daniil Dubovot is legyőzze, 3-1-gyel alapozta meg sikerét, majd két nyeréssel már a döntőben érezhette magát.

A döntő másik résztvevője, Levon Aronjan ötvenszázalékos teljesítménnyel jutott a negyeddöntőbe, egyetlen vereségét az utolsó fordulóban szenvedte el, a spanyol David Anton Guijarro fosztotta meg veretlenségétől.

A negyeddöntőben az amerikai Hikaru Nakamurát remek játékkal győzte le, 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, majd a „visszavágón” két győzelemmel jutott az elődöntőbe. Az örök rivális Maxime Vchier-Lagrave ellen az első  meccsen 3-1-re győzött, a második találkozó 2-1-es vezetésénél ért véget.

A döntő első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt.

 

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. Mindketten hibáztak mielőtt létrejött a kritikus állás, Levon Aronjan szenzációs bástyaáldozatot hozott. Radzsabov királya körül sűrű viharfelhők gyülekeztek.

Aronjan két nyerést adó folytatás között választhatott, de rossz döntést hozott, Radzsabov kivédte a fenyegetéseket, az átélt izgalmak hatására belement a lépésismétléses remibe.

A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát.

Tejmur Radzsabovnak még fél pontra volt szüksége végső sikeréhez, ezt a harmadik partiban megszerezte. Az élő közvetítésen jól látszott, hogy mekkora feszültségben játszott, érzelmi kitöréssel reagálta le sikerét. Tejmur Radzsabov az összetett pontverseben is az élre állt.

 

Az Airthings Masters döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5, 2 - 1

 

Wesley So az Opera Euro Rapid online viadalon megismételte sikerét, a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornájához hasonlóan a fináléban a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

 

Február 14-én 16 résztvevővel kezdődött meg az Opera Euro kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Magnus Carlsen a holland Anish Girivel holtversenyben végzett az élen, Wesley So félpontos hátránnyal harmadikként vette az első akadályt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A folytatásban Magnus Carlsen kétszer is csak a sorsdöntő Armageddon parti megnyerésével jutott tovább. Az orosz Daniil Dubov, majd a francia Maxime Vachier-Lagrave is kiegyenlített az első párharcok elvesztése után. Wesley So kalandok nélkül nyerte meg két meccsét, a lengyel Jan-Krzysztof Duda, majd Tejmur Radzssabov sem tudta megnehezíteni a döntőbe jutását.

 

A döntő első játéknapján a második és a negyedik játszmában született döntés. A második ütközet fényesen bizonyította, hogy az amerikai sakkozó felkészültsége imponáló. So három gyalogért tisztet áldozott, jobban is állt, nyerési esélyei is voltak. Carlsen a tiszt visszaáldozásával fokozatosan átvette a kezdeményezést, tökéletes játékkal győzött, megszerezte a vezetést.

Carlsen vezetésének birtokában a legkevesebb kockázatot sem vállalta, So a vereség után a gond nélküli döntetlennel rendezhette sorait.

A negyedik összecsapást követően Wesley So öröme érthető volt, az alapsor gyengeségét kihasználva a világbajnok királyát védhetetlen matt elé állította. Nagy bravúr, hogy So a nyeréssel párharcaik során már ötödször egyenlített ki!

A finálé második játéknapján Wesley So játszhatta világossal az első partit. A tornán oly sok kritikus helyzetben is jó döntéseket hozó, szinte „rendelésre” nyerni képes Magnus Carlsen mit remélt a váratlan tisztáldozatával? Wesley So a látszatfenyegetéseket magabiztosan hárította, 28 lépésben nyert.

Carlsen világossal a következő ütközetben kezdeményezett, de jelentős előnyt nem tudott kicsiholni a gondolkodási idejével is jól gazdálkodó riválisával szemben.

Az amerikai sakkozó keze is megremegett előnyének birtokában. Az olasz megnyitású játszmában a 18. lépésben vesztőt húzott. A világbajnok kicsit is jobb formában azonnal rácsapott volna a felkínált taktikai lehetőségre, a tisztáldozat szétrombolta volna ellenfele királyállását. Az elszalasztott esély többé nem tért vissza, So remifórral játszhatta az utolsó partit.

Ismét az olasz megnyitás került megjátszásra, Magnus Carlsen oly sok elpuskázott lehetőség ellenére esélyt kapott, hogy döntetlenre mentse a párharcot, kiharcolja a rájátszást. So királya ellen a nyílt g vonalon sikert ígérő akciót vezethetett volna. Az amerikai nagymester megmenekült a vereségtől, nyert állásban azonban a lépésismétléses remi mellett döntött.

A bronzéremért játszott meccsen Tejmur Radzsabov kettős győzelmet aratott. Maxime Vachier-Lagrave a mai első partiban még próbált ellenállni, a négybástyás végjátékban Radzsabov végül érvényesítette előnyét.

A második partiban MVL hibájára lehetetlen magyarázatot adni, hasonló bakit még kezdőknél sem látunk…

 

Az Opera Euro Rapid döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 1,5 – 2,5

Az összetett pontverseny élcsoportja:

 

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenye. A Magnus Carlsen Invitational mezőnye parádés, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is a rajtnál. Az összetett pontverseny első nyolc helyezettje mellett négyen szabadkártyával játszanak. Ketten a chess24.com prémium előfizetőinek szavazatainak köszönhetően. Ketten az előversenyről harcolták ki a részvételi jogot.

 

A rajtlistát Magnus Carlsen vezeti, a világbajnok az összetett pontversenyben csak a harmadik. Wijk aan Zee-ben a Tata Steel Masters tornán nagy csalódást okozott hatodik helyezésével, a mutatott játékával. Még nagyobb kudarcot élt át Maxime Vachier-Lagrave, a világranglistán tíz helyezést rontott.

Az összetett pontversenyben holtversenyben vezető Wesley So két rapid torna döntőjében is remekelt Magnus Carlsen ellen. Könnyű helyzetben van Tejmur Radzsabov, az Airthings Masters győzteseként már kvalifikálta magát a sorozatot lezáró fináléba.

A Magnus Carlsen Invitational díjalapja 220 ezer dollár, a győztes 60 ezer dollárt nyer és kvalifikálja magát a fináléba.

A Magnus Carlsen Invitational résztvevői:

#

Magnus Carlsen Invitational

FED

Életkor

Élő

H

Rapid Élő

H

Kvalifikáció

1

Magnus Carlsen

NOR

30

2847

1

2881

1

Pontverseny 3.

2

Jan Nepomnjacsij

RUS

28

2791

4

2778

9

Pontverseny 7.

3

Levon Aronjan

ARM

38

2781

5

2778

8

Pontverseny 4.

4

Anish Giri

NED

26

2776

7

2731

25

Chess24 szavazás

5

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

35

2770

8

2761

13

Szabadkártya

6

Wesley So

USA

27

2770

9

2741

21

Pontverseny 1.

7

Tejmur Radzsabov

AZE

33

2765

10

2758

14

Pontverseny 2.

8

Alireza Firouzja

FID

17

2759

13

2703

34

Szabadkártya

9

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

30

2758

14

2860

2

Pontverseny 5.

10

Szergej Karjakin

RUS

31

2757

16

2709

32

Szabadkártya

11

Hikaru Nakamura

USA

33

2736

18

2829

4

Pontverseny 6.

12

Daniil Dubov

RUS

24

2710

28

2770

12

Pontverseny 8.

13

Jorden van Foreest

NED

21

2701

37

2543

314

Szabadkártya

14

David Anton Guijarro

ESP

25

2673

62

2674

64

Chess23 szavazás

15

Nils Grandelius

SWE

27

2670

66

2632

123

Előverseny

16

Alan Pichot

ARG

22

2630

144

2548

410

Előverseny

A menetrend:

 

Szombaton 17 órakor öt fordulóval kezdődik meg a csatározás.

Az első forduló párosítása:

Tejmur Radzsabov - Anish Giri

Alan Pichot – Szergej Karjakin

Wesley So – Jan Nepomnjacsij

Levon Aronjan – Sahriyar Mamedgyarov

Daniil Dubov – Nils Grandelius

Hikaru Nakamura – David Anton Guijarro

Jorden Van Foreest - Magnus Carlsen

Maxime Vachier-Lagrave – Alireza Firouzja

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Carlsen 27 pontos előnnyel vezet Caruana előtt, Rapport a 11. a rangsorban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2021. március 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen 27 pontos előnnyel vezet az amerikai Fabiano Caruana előtt. A koronavírus-járvány miatt a legjobbak csak online rapid viadalokon vettek részt, kivételt a hagyományos Wijk aan Zee-i Tata Steel Masters jelentett, amelynek végeredménye óriási meglepetésekkel szolgált. A 21 éves holland Jorden Van Foreest elsősége, a 18 esztendős orosz Andrej Jeszipenko bronzérme, Carlsen hatodik helye, a francia Maxime Vachier-Lagrave kudarca igazi szenzációk voltak. A holland Anish Giri ismét a top tízben, MVL tíz helyezést rontott.   Legjobb magyarként Rapport Richárd a 11. Almási Zoltán a 47., Berkes Ferenc a 63., Lékó Péter a 76. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 65 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára is.

A tavaly januári Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess szuperverseny után a sakkvilág ászai online rapid versenyeken mérték össze erejüket. A stavangeri hagyományos viadalt októberben különleges rendszabályokkal megrendezték,  az Orosz Sakkszövetség a tomboló járvány ellenére lebonyolította a szuperbajnokságot.

A nagy presztízsű Tata Steel Masters viadal szervezőinek nagy nehézségekkel is meg kellett birkózniuk, váratlan lemondások, megbetegedések miatt többször is változott a 14 résztvevős szuperverseny mezőnye, fiatal, feltörekvő tehetségek is játéklehetőséget kaptak, emlékezetes verseny volt.

A torna végül a holland sakkozás óriási sikerét hozta. A sok meglepetéssel tarkított 83. Tata Steel Masters viadalon a 21 éves Jorden Van Foreest elsősége, az aranyéremért vívott rájátszáson honfitársát, Anish Girit győzte le. A 18 esztendős orosz Andrej Jeszipenko harmadik helye, a világbajnok Magnus Carlsen hatodik helyezése, a világbajnok-jelölti döntő második félidejére készülő Maxime Vachier-Lagrave kudarca érdemel elsősorban említést. A címvédő Fabiano Caruana nem tudta megvédeni elsőségét, negyedik lett. Wijk aan Zee-ben 1985-ben ünnepeltek utoljára holland győztest, Jan Timman nyerte meg a Hoogovens tornát.

Magnus Carlsen előnye 27 pontra csökkent Fabiano Caruana előtt. Anish Giri ismét a top tízben, a 17 éves Alireza Firouzja már a 13. Maxime Vachier-Lagrave tíz helyezést rontott. Jorden Van Foreest és Andrej Jeszipenko a + 2700 Élő-pontosok elitjében.

Az új világranglistán Rapport Richárd a tizenegyedik a nagyon szoros mezőnyben, mindössze két pontra a tizedik helyezett Tejmur Radzsabovtól.

Négy-négy amerikai és orosz, három-három kínai és indiai, két azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, örmény, holland, magyar, francia, bolgár, lengyel és angol játékos a top 25-ben. Alireza Firouzja a FIDE színeiben szerepel.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0121

0221

0321

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2862

2862

2847

13

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2823

2823

2820

13

1992

3.

Ding Liren

kínai

2791

2791

2791

0

1992

4.

Nepomnjacsij,J

orosz

2789

2789

2789

0

1990

5.

Aronjan,L

örmény

2781

2781

2781

0

1982

6.

Griscsuk,A

            orosz

2777

2777

2777

0

1983

       7.

Giri,A

            holland

2764

2764

2776

13

1994

8.

Mamedgyarov,S

            azeri

2770

2770

2770

0

1985

9.

    So,W

amerikai

2770

2770

2770

0

1993

10.

Radzsabov,T

azeri

2765

2765

2765

0

1987

11.

Rapport,R

magyar

2759

2763

2763

0

1996

12.

Wang Hao

kínai

2763

2763

2763

0

1989

13.

    Firouzja,A

FID

2749

2749

2759

13

2003

14.

Vachier-Lagrave,M

francia

2784

2784

2758

13

1990

15.

Dominguez Perez,L

  amerikai

2758

2758

2758

0

1983

16.

Karjakin,S

orosz

2757

2757

2757

0

1990

17.

 Anand,V

indiai

2753

2753

2753

0

1969

18.

    Nakamura,H

amerikai

2736

2736

2736

0

1987

19.

    Topalov,V

bolgár

2735

2735

2735

0

1975

20.

    Wei Yi

kínai

2732

2732

2732

0

1999

21.

   Harikrishna,P

indiai

2732

2732

2730

13  

1986

22.

    Duda,J-K

   lengyel

2743

2743

2729

13

1998

23.

     Vidit, S

indiai

2726

2726

2726

0

1994

24.

     Andrejkin,D

 orosz

2725

2725

2725

0

1990

25.

      Adams,M

angol

2716

2716

2716

0

1971

47.

Almási,Z

magyar

2687

2687

2687

0

1976

63.

                         Berkes,F                                

magyar

2673

2673

2673

0

1985

        76.                    Lékó,P              magyar            2663       2663      2663         0    1979

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 17 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2730

2. Egyesült Államok 2713

3. Kína 2702

4. India 2667

5. Ukrajna 2665

6. Örményország 2657

7. Azerbajdzsán 2655

8. Magyarország 2645

9. Franciaország 2637

10. Spanyolország 2632

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2763, Almási Zoltán 2687, Berkes Ferenc 2673, Lékó Péter  2663, Gledura Benjámin 2633, Bánusz Tamás 2631, Erdős Viktor 2614, Héra Imre 2610, Papp Gábor 2599, Prohászka Péter 2581, Balogh Imre 2578

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 65 ponttal előzi meg a tavalyi világbajnoki kihívó orosz Alekszandra Gorjacskinát. A női Grand Prix 2019/20-as sorozat befejező tornáját januárban Gibraltáron a járvány miatt nem rendezték meg, nincs még tervezett időpontja. Három verseny után Gorjacsikina az élen. Az összetett pontverseny első két helyezettje lesz világbajnokjelölt, Gorjacskina már jogosult a vb-jelölti döntőn való szereplésre.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2593

3. Humpy Koneru (indiai) 2586

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2546

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2544

7. Viktorija Cmilyte (litván) 2538

8. Anna Muzicsuk (ukrán) 2535

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2524

10. Dronavalli Harika (indiai) 2515

58. Hoang Thanh Trang (magyar) 2404

85. Gara Tícia (magyar) 2379

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2404, Gara Tícia 2379, Gara Anita 2350, Lázárné Vajda Szidónia 2345, Marjanovics Annamária 2338, Papp Petra 2336, Mádl Ildikó 2321, Terbe Julianna 2269, Havanecz Bianka 2257

A juniorok világranglistáján a 17 esztendős Alireza Firouzja új riválisa a 18 esztendős orosz Andrej Jeszipenko, aki Wijk aan Zee-i sikerével belépett a + 2700 Élő-pontosok csoportjába.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (FIDE) 2759 (+ 10, 13)  2003

2. Andrej Jeszipenko (orosz) 2701 (+ 24, 13)  2002

3. Tabatabaei, M.amin (iráni)  2629  2001

4. Nodurberk Abduszattorov (üzbég) 2627  2004

 5. Bogdan-Daniel Deac (román)  2625  2001

,…

38. Kozák Ádám (magyar) 2518 2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál az orosz Polina Suvalova áll az élen. Marjanovics Annamária 14. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1. Polina Suvalova (orosz) 2476 2001

2.Zhu Jiner (kínai) 2459   2002

3. Olga Badelka (fehérorosz)  2440  2002

4. Carissa Yip (amerikai) 2423  2003

5. Nurgyul Szalimova (bolgár) 2397  2003

14. Marjanovics Annamária (magyar) 2338 2001

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

Komment 0 | Reblog! 0 |

A háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan amerikai színekben folytatja pályafutását

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A nemzetközi szaksajtóban bombasztikus hírként jelent meg, hogy a háromszoros olimpiai bajnok, többszörös világbajnokjelölt, kétszeres Világkupa-győztes, számos nagy nemzetközi tornán sikerrel szerepelt 38 éves örmény Levon Aronjan hivatalosan is bejelentette, hogy a jövőben amerikai színekben játszik. Elfogadta az amerikai sakkozás fellegvárának számító Saint Louis-i Chess Club szponzorának, Rex Sinquefieldnek a támogatását, döntésének meghozatalában a világranglista második Fabiano Caruana is segítette, bátorította.

 

Az amerikai sakkozás, az olimpiai válogatott újabb világsztárral gazdagodik. Fabiano Caruana olaszországi kitérő után 2014-től játszik ismét amerikai színekben, az egykori Fülöp-szigeteki Wesley So 2015-től él Amerikában és mindketten tagjai voltak a 2016-ban aranyérmes válogatottnak, majd három éve a gyengébb Bucholz-pontszámuk miatt lettek másodikak a kínai válogatott mögött. A kubaiak legjobbja, Leinier Dominguez Perez 2019-ben játszott először az amerikai bajnokságon.

Örményországban 2018-ban bekövetkezett változások után a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan úgy érezte, hogy korántsem kap akkora támogatást pályafutásához, mint korábban. Nem titkolta, hogy több országból is megkeresték, hogy „igazoljon át”, de sokáig ellenállt a kísértéseknek. A világranglistán március 1-től ötödik világbajnokjelölt, kétszeres Világkupa-győztes, három műfajban is világbajnoki címet szerzett Levon Aronjan háláját fejezte ki Rex Sinquefildnek a támogatásért, hogy még mindig hisz benne. Aronjan 2013-ban játszott az első Sinquefield Cup-on is, mindig is otthon érezte magát St. Louisban, az amerikai sakkozás fellegvárában megszervezett kitűnő, nagy presztízsű tornáin.

„I would like to express my gratitude to the renowned Rex Sinquefield for still believing in me today. Thanks also to Fabiano Caruana, who is America's strongest player, supports me and shares my decision to be teammates. I am very grateful to my family, relatives, friends and all the people who know my principles and understand me.”  

   

Super Grandmaster Levon Aronian to Move to Saint Louis, Represent the USA

United States to have Five Competitors Ranked Among the Top 20 Players in the World 

SAINT LOUIS (February 26, 2021) - The Saint Louis Chess Club is pleased to announce that Grandmaster (GM) Levon Aronian will relocate to Saint Louis, MO and represent the USA in future competitions. "I am sincerely proud to have had the honor of making a significant contribution to the greatest achievements of Armenian chess․ Clearly, it is impossible to reach world heights in chess without the huge amount of work done at home and through the support of my fellow countrymen. I truly appreciate the personal attention and support that I received from the third President of Armenia Serzh Sargsyan for many years." 

The 38-year-old Armenian GM first made a name for himself by winning the 1994 World Youth Chess Championship. Aronian went on to lead the Armenian national team to three Olympiad gold medals (2006, 2008, 2012) and one World Team Championship gold (2011). Throughout his career Aronian has amassed many individual victories as well, including the World Cup (2005, 2017), Linares (2006), Corus/Tata Steel (2008, 2011), Norway Chess (2017), Saint Louis Rapid & Blitz (2017, 2019) and the Sinquefield Cup (2015, 2018). 

Levon Aronian is also a world champion in three formats; he is a former Chess960 World Champion (2006, 2007), World Rapid Champion (2009), and World Blitz World Champion (2010).

"Levon played in our first-ever Sinquefield Cup in 2013. I’ve come to know him over the years to be a fierce competitor and true gentleman. He represents the best of our sport." said Rex Sinquefield, co-founder of the Saint Louis Chess Club. "When he came to us with interest in moving to Saint Louis and representing the U.S., I could think of no one better. We welcome him with open arms."

The Saint Louis Chess Club has become a second home to Aronian. After winning the 2019 Saint Louis Rapid & Blitz, he spoke fondly of his many visits to the Central West End. At the closing ceremony he remarked, "I love playing in the city of Saint Louis, where chess players are proud to be chess players and we're loved, and that is mainly thanks to the Sinquefield family."

Aronian joins dozens of other chess players who have decided to make Saint Louis, the nation’s chess capital, their home. The "Sinquefield Effect" is largely credited with the resurgence of American chess over the last decade. 

Aronian is currently ranked number five in the world, and he will join fellow world top-20 players Fabiano Caruana, Wesley So, Leinier Dominguez and Hikaru Nakamura to represent the United States.

Aronian informed the Armenian Chess Federation and his followers on Thursday, February 25, 2021 by stating, "I am very grateful to my family, relatives, friends, all the people who know my principles and understand my decision to change federations. I want to assure once again that I am connected to my homeland. By all means, I will continue to do the possible and the impossible for my country even from afar."

Levon Aronjan pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

Az örmény sakkozás legjobbja, a 2006-os torinói, a 2008-as drezdai és a 2012-es isztambuli sakkolimpián aranyérmes válogatott éltáblása, Levon Aronjan 1982. október 6-án Jerevánban született. 1994-ben a szegedi korcsoportos vb-n a 12 évesek versenyében győzött. 1999-ben örmény bajnok lett,  2001-ben a lausanne-i ifjú titánok tornáján első, egy év múlva junior világbajnokságot nyert. 2005 júliusában került be a top 10-be és egyúttal átlépte a 2700 Élő-pontos határt. A csapat-világbajnokságon bronzérmes örmény válogatott éltáblása. Hanti-Manszijszkban lenyűgöző teljesítménnyel diadalmaskodott a Világkupán. Az örmény nagymester tíz játszmát nyert meg, tíz partija döntetlennel végződött.

Torinóban olimpiai bajnok a válogatottal

2006 januárjában Wijk aan Zee-ben, a világranglista ötödik helyezettjeként pályafutása első szuperversenyén csak ötvenszázalékos, de a linaresi viadalon már tornagyőztesként ünnepelték. Az áprilisi és júliusi világranglistán Veszelin Topalov és Viswanathan Anand mögött harmadikként jegyezték. A torinói sakkolimpián az aranyérmes örmény válogatott „vezérevezőse”, jelentős szerepet játszott a szenzációs sikerben.

A fantasztikus sorozat után törvényszerű volt kis visszaesésese, de Moszkvában, a Tal-emlékversenyen hármas holtversenyben első - többek között Lékó Péterrel -, majd 2007 januárjában Wijk aan Zee-ben Veszelin Topalovval  és Tejmur Radzsabovval osztotta a dicsőséget. Májusban rapid párosmérkőzésen 4-2-re legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. Elisztában a világbajnok-jelölti párosmeccsen drámai küzdelemben, csak a hosszabbításban nyert a 16 éves norvég Magnus Carlsen ellen. A nyolc között a spanyol Alekszej Shirovval szemben egy nyeréssel és öt remivel biztosította mexikói repülőjegyét.

Másodszor is olimpiai bajnok az örmény válogatottal

Nagy reményekkel utazott Mexikóba, az egyik titkos favoritnak tartották a nyolcfős világbajnoki döntőben. Sem betegségével, sem riválisaival nem tudott sikerrel megbirkózni. Mindössze 6 pontot ért el, az orosz Alekszandr Morozeviccsel holtversenyben hatodik lett.

Gyorsan feledtette a kudarcot, 2008-ban a Corus tornán Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, egyetlen vereségét Kramnyiktól szenvedte el. Linaresben a harmadik helyet osztotta Topalovval. Remekelt Nizzában, 2,5 pontos előnnyel nyerte meg az Amber-versenyt. Nagyot bukott a szófiai M-tel versenyen, nyeretlenül, négy vereséggel utolsó lett! Sokáig nem búslakodott, Szocsiban megnyerte a Grand Prix-tornát. Amire kevesen számítottak, az örmény válogatott Drezdában megvédte olimpiai bajnoki címét. Igazi népünnepély volt az aranyérmes csapat fogadtatása. Nankingban második hellyel zárta az évet.

Grand Prix- és Grand Slam győztes

2009-ben a Corus-tornán holtversenyben második, Linaresben gyengélkedett, -1-gyel végzett. A GP-viadalon Nalcsikban ismét csúcsformában, újabb első helyet szerzett. Mainzban megnyerte a rapidtornát, Zsermukban a holtversenyes második hellyel a GP versenysorozat győztese és világbajnokjelölt lett. Bilbaóban parádézott a Grand Slam döntőn. A Tal-emlékversenyen Viswanathan Ananddal csak   a negyedik helyet osztotta, Linaresben harmadik. Sanghajban a Grand Slam kvalifikációs versenyen rájátszásban kikapott Kramnyiktól. A sakkolimpián nem rajta múlott, hogy a címvédő örmények csak nyolcadikok lettek. Moszkvában kettős sikert aratott, holtversenyben első lett a Tal-emlékversenyen, majd a villám-vb-t is megnyerte.

A 2011-es évet ismét Wijk ann Zee-ben kezdte, Carlsennel holtversenyben harmadik, majd szerencsés kézzel rapidozott a 20. Amber-tornán, övé az utolsó verseny első helye.

Kazanyban a rájátszásban kikapott Alekszandr Griscsuktól

Kazanyban, a világbajnok-jelölti páros mérkőzések első körében  gigászi csatát hozott az első számú esélyesnek tartott Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Gricsuk összecsapása. A rájátszásban nyíltsisakos küzdelem folyt, két sötéttel elért nyeréssel kezdődött a négyjátszmás meccs. Aronjan alighanem meccslabdát  hibázott a harmadik partiban. A negyedik ütközet döntött,  Aronjan tőle szokatlan módon jelentős időhátrányba került, Griscsuk kiskombinációval anyagi előnyt szerzett, megnyerte a párharcot.

Ningbóban, Moszkvában és Wijk aan Zee-ben remekelt

Aronjan a kudarcért a ningbói csapat-világbajnokságon aranyéremmel kárpótolta magát, s egyúttal sokadszor bizonyította, hogy társaival igazi csapatot alkot, veretlenül lettek elsők. Két olimpiai aranyérem után a top csapatversenyt is megnyerték.

A Grand Slam döntőn Carlsen és Ivancsuk mögött, Nakamura és Anand társaságában lett harmadik. A csapat Európa-bajnokságon az örmény válogatott az utolsó forduló előtt még vezetett, de a németektől elszenvedett váratlan vereségnek köszönhetően még a dobogóról is lecsúsztak. Aronjan az éltáblán eredményesen játszott. A nagy presztízsű Tal-emlékversenyen harmadszor végzett holtversenyben az élen. A Berger-Sonneborn pontszámmal megelőzte volna a norvég Magnus Carlsent, de a versenykiírás a több sötét partit játszót díjazta, így a világranglistát vezető Magnus lett a kedvezményezett, mindketten megőrizték veretlenségüket.

A moszkvai nagy sikert követően a London Chess Classic szuperversenyen csalódást okozott, csak ötvenszázalékos eredményt ért el. Levon a sakkot nélkülöző pihenést választotta, új energiákat gyűjtött és januárban a Tata Steel szuperversenyen, Wijk aan Zee-ben  partijai pályafutásában új színvonalat  jelentettek. Úgy érezte, hogy a nyitások alaposabb kidolgozására fordított munka is nagyon hasznos volt. Kreatívabb lett a felkészülése, nagyon fontosnak érezte a számtalan jó tanácsot, meg kell tanulnia a számítógép helyes használatát.

 

Wijk aan Zee-ben kettős győzelemmel rajtolt, Karjakin legyőzése után visszavágott Nakamurának a londoni vereségért. A harmadik fordulóban azonban kikapott a nagy riválistól, Magnus Carlsentől. A vesztés ezúttal nem törte le, higgadtan értékelte, hogy a rossz nyitást követően nagyot nem hibázott, mindent elkövetett, hogy megnehezítse Magnus nyerését. Belátta, hogy egy ilyen jó sakkozó ellen lehet partit veszíteni. A cseh David Navarával szemben érte még „baleset”, de hét játszmát tudott nyerni, s a plusz öt az első helyet jelentette számára. „Életem versenyét játszottam” – nyilatkozta a torna végén.

Zürichben hatjátszmás felkészülési páros meccset vívott az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. A sakktörténelemben még nem fordult elő, hogy hivatalos tétmeccsen kívül a legjobbak ilyen megmérettetést vállaljanak. Klasszikus gondolkodási idő mellett csatároztak, párharcuk 3-3-mal ért véget. Aronjan győzelemmel kezdett, Kramnyik a harmadik játszmában egyenlített ki.  

A májusi Élő-listán 10 pontra megközelítette Carlsent, a júniusra előrehozott Tal-emlékversenyen holtversenyben negyedik lett, 2-2 nyerés és vesztés volt a számláján az 5 remi mellett.

 

Isztambulban harmadszor olimpiai bajnok, az éltáblán is aranyérmes 

Isztambulban az örmény válogatott harmadszor diadalmaskodott. A csapat-világbajnokság megnyerésével legjobbjaik új impulzusokat kaptak. Ők sem fiatalodtak az évek során, de hitük az újabb és újabb sikerek elérésében csak erősödött. Harmadikok voltak a rajtlistán, a hetedik fordulóban a kínaiaktól elszenvedett vereséget követően rendezték soraikat, négy győzelemmel értek célba. A örmény televízió megszakította adását, hogy közölje az örömhírt, majd egyenes adásban közvetítették a záróünnepséget. Levon Aronjan 10 partijából gyűjtött 7 pont, a 2894-es performance-pontszám hűen tükrözi kitűnő teljesítményét.

„Szeretném kiemelni Levon Aronjan szerepét. Az ő tudása, a többiekhez való viszonya is a siker kulcsa. Megosztja társaival a legféltettebben őrzött megnyitási ötleteit, a gondosan kidolgozott a változatokat, aligha van erre hasonló példa a rivális együtteseknél. A többiekre is jellemző ez a hozzáállás, nincsenek titkaik egymás előtt, mert a csapat eredményessége a tét” – nyilatkozta a kapitány Arshak Petroszjan.

A londoni világbajnok-jelölti döntőben nem bírta a hajrá feszültségét, a második félidőben három partit is vesztett, Magnus Carlsen és Vlagyimir Kramnyik mögött félpontos hátránnyal a harmadik helyet osztotta Peter Szvidlerrel.

A sakkozás negyedik világbajnoka, Alekszander Aljechin emlékére megszervezett tornán Levon Aronjan vereséggel kezdett, de a folytatásban remekelt. Holtversenyben végzett az élen a veretlenségét megőrző izraeli Borisz Gelfanddal. A versenykiírás a sötéttel többet játszót részesítette előnyben, így Aronjan vehette át a győztesnek járó trófeát. Párizsban öt, Szentpéterváron négy fordulót játszottak le.

Élő-pontjai alapján biztos résztvevője volt a világbajnok-jelölti döntőnek, de játszania kellett a Világkupán. A norvégiai Tromsøben megrendezett viadal harmadik fordulójának nagy szenzációjaként a rajtlistát vezető, a világranglistán második Levon Aronjan búcsúzni kényszerült.

Tornagyőzelemmel kezdte a 2014-es esztendőt. A Tata Steel Chess szuperversenyen másfél pontos előnnyel végzett az élen. A zürichi tornán Magnus Carlsen mögött lett második. A világranglistán második 2830 Élő-pontjával, ez pályafutásának legmagasabb értékszáma!

Hanti-Manszijszkban vezette a rajtlistát, a második félidő feszültségét ezúttal sem bírta, hatodik lett.

 

A balsikert hosszas hullámvölgy követte, a rossz sorozat St. Louisban szakadt meg

Az oly hosszú, balsikerekkel kísért sorozat St. Louisban szakadt meg. A szaksajtó a kudarcok után meglepetésként értékelte veretlenül elért első helyét, egypontos előnnyel győzött. Hosszas tárgyalások, egyeztetések után az örmény sakkozók játszottak Bakuban a Világkupán, a 2. forduló szenzációja volt a 2765-ös Élő-pontjával a 9. helyre rangsorolt Aronjan veresége az ukrán Arescsenkoval szemben.

A Grand Chess Tour  londoni tornáján negyedikként végzett, az összesített pontversenyben harmadikként zárt. A januári listán már a negyedik 2792 ponttal. A vb-jelölti döntő előtti főpróbáján, az új időkontrollal megrendezett zürichi tornán feledhető játékkal lett negyedik.

A világbajnok-jelölti döntőben holtversenyben negyedik, Stavangerben második

A moszkvai vb-jelölti döntő végeredménye, a holtversenyes negyedi k hely újabb csalódás volt számára. A sok döntetlennel tarkított viadal nem felelt meg a stílusának, maga sem mert túlzott kockázatokat vállalni

Stavangerben veretlenül, Magnus Carlsent is legyőzve lett második. A Grand Chess Tour 2016-os sorozat rapid-és villámversenyein Párizsban gyengébben,  Leuvenben jobban szerepelt. St. Louisban négyes holtversenyben második. A sorozatot lezáró londoni viadalon – 1-gyel végzett, az összetett pontversenyben Viswanathan Anaddal holtversenyben végzett a negyedik helyen.

A 2017-es esztendőt is Wijk aan Zee-ben kezdte, hármas holtversenyben + 2-vel harmadik lett. A Grand Prix 2017 első versenyén Sardzsában csak 13. a tizennyolc fős mezőnyben.

 

Fölényes elsőség a GRENKE viadalon és Stavangerben is győztes

Baden-Badenben nagy sikerével ért véget az esztendő harmadik szuperversenye, a GRENKE Chess Classic torna. Kevésen múlott, hogy Aronjan ne ötös nyerősorozattal fejezze be szereplését, Fabiano Caruana ellen azonban tisztelőnyét nem tudta érvényesíteni. Másfél pontos előnnyel győzött Caruana és Magnus Carlsen előtt.

A jubileumi stavangeri tornán, az Altibox Norway Chess 2017 szuperversenyen Levon Aronjan újabb nagyszerű eredményt ért el. Veretlenül, egypontos előnnyel nyerte meg az esztendő legerősebb viadalát, ahol a világranglista első tizenkét helyezettjéből tízen álltak rajthoz. Meggyőző játékkal, esélyei tökéletes kihasználásával ért elsőként a célba. A norvég kisvárosban három döntetlennel kezdett, a negyedik játéknapon Magnus Carlsennel szemben diadalmaskodott. A hatodikban Vlagyimir Kramnyikot győzte le, majd Szergej Karjakint is megadásra kényszerítette, a vezetést többé nem engedte ki a kezéből.

A Grand Chess Tour 2017 sorozat leuveni rapid-és villámversenyén Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben lett ötödik. A St. Louis-i klasszikus tornán Szergej Karjakinnal végzett holtversenyben a negyedik helyen. A rapid-és villámverseny összetett pontversenyét megnyerte, a rapidversenyen remekelt.

 

Másodszor nyerte meg a Világkupát

A Tbilisziben megrendezett viadal rajtlistáján ötödik Levon Aronjant 12 évvel Hanti-Manszijszkban, az első Világkupán elért sikere után másodszor ünnepelték győztesként. A hét mérkőzése során négyszer ti-break megnyerésével diadalmaskodott. Nehéz meccset játszott a második körben a kínai ex-világbajnoknővel, Hou Ji-fannal. A harmadik fordulóban az orosz Makszim Matlakovot csak a villámpartikban tudta megadásra kényszeríteni.

A francia Maxime Vachier-Lagrave elleni elődöntője drámai csatában dőlt el a javára. A „hirtelen halál” parti előtt a sorsolást Vachier-Lagrave nyerte meg és a sötét színt választotta, ahol 4 perce volt Aronjan 5 percével szemben, de remifórja. Az összecsapás nagy tétje a világbajnok-jelöltség volt, a győztes vívta ki a jogot a jövő évi vb-jelölti döntőben való szereplésre. Egy lépésen múlott a parti, a cím sorsa, Vachier-Lagrave duplázhatta volna bástyáit a negyedik soron.

A döntőben Levon Aronjan megérdemelt győzelmet aratott Ding Liren ellen. Két sötét  partiban is túljátszotta túl tíz évvel fiatalabb ellenfelét, jó esélyeket szalasztott el. A négy döntetlent követően rájátszás döntött. Aronjan az első rapid partit könnyen nyerte meg, a második ütközetben a kínai sakkozó előnyösebb pozícióban pontatlanul vezette a támadást, Aronjan ellentámadása átütött, sikeres pályafutásának újabb trófeáját szerezte meg.

Igazi népünnepély volt szeptember 30-án megtartott esküvője, az ausztrál nemzetközi mesterrel, Arianne Caorlinivel már hosszú ideje alkottak egy párt. Az örmény államfő, Szerzs Szargszjan és felesége voltak a tanúik.

A világbajnok-jelölti döntő főpróbájaként Levon Aronjan Gibraltáron játszott és rájátszást követően a Tradewise Masters viadal győztese lett. A holtversenyt eldöntő csatározásban először Rapport Richárdot győzte le, majd a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen is nyert. A versenyen egy kicsit botladozott, váratlan remik tarkították szereplését. A március 1-től érvényes világranglistán Aronjan 2794 Élő-ponttal az ötödik.

A berlini világbajnok-jelölti döntő legnagyobb rejtélye Levon Aronjan mutatott játéka, a hat veresége volt. Titkos favoritnak számított, a nagy elvárás béklyóként hatott rá.

 

2019-ben Saint Louisban Levon Aronjan elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour negyedik tornája, a rapid-és villámverseny. A befejező játéknap előtt félpontos hátrányban levő Aronjan nagy izgalmak után végzett az élen, fél ponttal előzte meg a holtversenyben második triót, a kínai Ding Lirent és Yu Yangyit, valamint a francia Maxime Vachier-Lagrave-t. A torna szenzációja, hogy megszakadt a világbajnok Magnus Carlsen páratlan sikersorozata, hét idei tornagyőzelme után csak a hatodik helyen végzett.

Kiemelkedő egyéni sikerei:

2005 Világkupa I.

2006 Morelia/Linares I, Moszkva hv. I.

2007 Wijk aan Zee Corus hv. I.

2008 Wijk aan Zee  Corus hv. I., Amber (rapid) 1, Szocsi GP I., Nanking 2

2009 Wijk aan Zee Corus II., Amber (rapid) hv. I.,  Nalcsik GP I., Zsermuk GP hv. II., Bilbao I.

2010 Moszkva Tal-emlékverseny hv. I.

2011 Moszkva Tal-emlékverseny hv. I.

2012 Wijk aan Zee Tata Steel Chess I.

2013 Wijk aan Zee Tata Steel Chess II., Párizs/Szentpétervár hv. I., Bilbao I.

2014 Wijk aan Zee Tata Steel Chess I., Zürich II., Bilbao II.

2015 St. Louis I.

2016 Stavanger II., St. Louis hv. II.

2017 Baden-Baden Grenke Chess I., Stavanger I., Világkupa I

2018 Tradewise Gibraltar Masters I.

2019  St. Louis Rapid és blitz I.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wesley So az Opera Euro Rapid győztese, a második párharcot 2,5-1,5-re megnyerte Magnus Carlsen ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai Wesley So a Meltwater Chapions Chess Tour Opera Euro Rapid online viadal győztese. A torna döntőjének második játéknapján a világbajnok Magnus Carlsent 2.5 - 2,5-re legyőzte, a finálé első párharca 2-2-vel ért véget. A norvég világelső az első partiban tisztet áldozott, So védte a látszatfenyegetéseket, 28 lépésben nyert. Döntetlennel folytatták. A harmadik játszmában Carlsen fonalas nyerést hagyott ki a nagyot hibázó So ellen, aki megmenekült a vereségtől. A negyedik összecsapásban is a világbajnok eltékozolta egyenlítési lehetőségét, a rájátszás kiharcolását. Magnus Carlsen nem tudott visszavágni a sorozat első versenyén, a Skiliing Open fináléjában elszenvedett vereségéért. Wesley So sikerével az összetett pontversenyben holtversenyben áll az élen az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov társaságában. Radzsabov a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni bronztmeccset kettős győzelemmel nyert meg. So a torna 100 ezer dolláros díjalapjából 30 ezret nyert, Carlsen 15 ezret. A Meltwater Champions Chess Tour 1,5 millió dollárral díjazott tíz versenyből álló sorozatának következő tornáját, a 200 ezer dollár díjazású, 12 résztvevős Masters viadalt március 13. és 21. között rendezik meg.

 

A Fülöp-szigeteki születésű, 2016-ban a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott legjobb pontszerzője, 2019-ben a Fischer Random Chess világbajnoka, a kétszeres amerikai bajnok, a 27 esztendős Wesley So az Opera Euro Rapid online viadal győztese. Megismételte sikerét, a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornáján a fináléban is a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

Február 14-én 16 résztvevővel kezdődött meg az Opera Euro kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Magnus Carlsen a holland Anish Girivel holtversenyben végzett az élen, Wesley So félpontos hátránnyal harmadikként vette az első akadályt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

 

A folytatásban Magnus Carlsen kétszer is csak a sorsdöntő Armageddon parti megnyerésével jutott tovább. Az orosz Daniil Dubov, majd a francia Maxime Vachier-Lagrave is kiegyenlített az első párharcok elvesztése után. Wesley So kalandok nélkül nyerte meg két meccsét, a lengyel Jan-Krzysztof Duda, majd Tejmur Radzssabov sem tudta megnehezíteni a döntőbe jutását.

A döntő első játéknapján a második és a negyedik játszmában született döntés. A második ütközet fényesen bizonyította, hogy az amerikai sakkozó felkészültsége imponáló. So három gyalogért tisztet áldozott, jobban is állt, 22.Fc4 után nyerési esélyei lettek volna. Carlsen a tiszt visszaáldozásával fokozatosan átvette a kezdeményezést, tökéltes játékkal győzött, megszerezte a vezetést.

Carlsen vezetésének birtokában a legkevesebb kockázatot sem vállalta, So a vereség után a gond nélküli döntetlennel rendezhette sorait.

A negyedik összecsapást követően Wesley So öröme érthető volt, az alapsor gyengeségét kihasználva a világbajnok királyát védhetetlen matt elé állította. Nagy bravúr, hogy So a nyeréssel párharcaik során már ötödször egyenlített ki!

 

A finálé második játéknapján Wesley So játszhatta világossal az első partit. A tornán oly sok kritikus helyzetben is jó döntéseket hozó, szinte „rendelésre” nyerni képes Magnus Carlsen mit remélt a váratlan tisztáldozatával. Wesley So a látszatfenyegetéseket magabiztosan hárította, 28 lépésben nyert.

Magnus Carlsen világossal a következő ütközetben kezdeményezett, de jelentős előnyt nem tudott kicsiholni a gondolkodási idejével is jól gazdálkodó riválisával szemben.

 

18...Hxg2!Az amerikai sakkozó keze is megremegett előnyének birtokában. Az olasz megnyitású játszmában a 18. lépésben vesztőt húzott. A világbajnok kicsit is jobb formában azonnal rácsapott volna a felkínált taktikai lehetőségre, a tisztáldozat szétrombolta volna ellenfele királyállását. Az elszalasztott esély többé nem tért vissza, So remifórral játszhatta az utolsó partit.

 

Ismét az olasz megnyitás került megjátszásra, Magnus Carlsen oly sok elpuskázott lehetőség ellenére esélyt kapott, hogy döntetlenre mentse a párharcot, kiharcolja a rájátszást. So királya ellen a nyílt g vonalon sikert ígérő akciót vezethetett volna. Az amerikai nagymester megmenekült a vereségtől, nyert állásban azonban a lépésismétléses remi mellett döntött.

 

A bronzéremért játszott meccsen Tejmur Radzsabov kettős győzelmet aratott. Maxime Vachier-Lagrave a mai első partiban még próbált ellenállni, a négybástyás végjátékban Radzsabov végül érvényesítette előnyét.

A második partiban MVL hibájára lehetetlen magyarázatot adni, hasonló bakit még kezdőknél sem látunk…

 

Az Opera Euro Rapid döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 1,5 – 2,5

Az Opera Euro Rapid döntő második páros mérkőzésének eredményei:

Wesley So – Magnus Carlsen 2,5 – 1,5

Wesley So – Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Wesley So

Az Opera Euro Rapid döntő első páros mérkőzésének eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741)  2 - 2

Magnus Carlsen – Wesley So döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen 1 - 0

Az Opera Euro Rapid harmadik helyéért vívott páros mérkőzés végeredménye:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1,5 – 2,5, 0 - 2

A bronzmeccs második párharcának eredményei:

Tejmur Radzsabov – Maxime Vachier-Lagrave 2 - 0

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov  0 - 1

A bronzmeccs első játéknapjának eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1,5 – 2,5

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

 

A pontverseny állása:

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A döntő második játszmáját Carlsen nyerte, So a negyedik partiban egyenlített

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenyén, az Opera Euro Rapid online rapid döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai olimpiai bajnok Wesley So első párharca 2-2-vel ért véget.  A norvég világelső a második játszmát sötéttel nyerte meg, nehéz pillanatokat is átélt, So remek esélyt hagyott ki. Az amerikai sakkozó a negyedik összecsapásban elért győzelmével kiegyenlített. A bronzéremért folyó küzdelemben az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 2,5-1,5-ös nyeréssel kezdte a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni mérkőzését. Radzsabov világossal a második és a negyedik partiban nyert, MVL a harmadikban volt sikeres. Vasárnap játsszák le a második négyjátszmás páros mérkőzéseket. A fináléban 2-2-nél villámpartikra kerülne sor, ha ezek sem döntenének, következne az Armageddon parti. Radzsabovnak remifórja van.

 

A Meltwater Champions Chess Tour harmadik tornájának döntőjében Magnus Carlsen és Wesley So első párharca 2-2-vel ért véget. A világbajnok nem tudta megőrizni a második játszma megnyerésével megszerzett előnyét, az amerikai nagymester a norvég világelső királyát a negyedik ütközetben védhetetlen matt elé állította. A bronzmeccsen Tejmur Radzsabovnál az előny, Maxime Vachier-Lagrave elleni meccsén három partiban is a világossal játszók nyertek.

A Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open döntőjében Wesley So legyőzte Magnus Carlsent. Az első játéknapon a fordulatos csatákban mind a négy játszma döntéssel végződött, So kétszer is kiegyenlített.  A második párharcot Wesley So a rájátszásban győzte le Magnus Carlsent, aki sötéttel elért győzelmével kezdett, So sötéttel vágott vissza, a döntőben harmadszor egyenlített ki. Kölcsönös hibák után megosztoztak a ponton a harmadik ütközetben, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában.

Az első hely sorsát villámpartik döntötték el, Wesley So fölényes állását nagy kalandok után megnyerte, Magnus Carlsen világossal játszva nem tudott egyenlíteni, 30. születésnapján szenvedett vereséget.

A sorozat második versenyén, az Airthings Masters viadalon mindkettőjük számára a kieséses rendszerű szakaszban a negyeddöntő jelentette a végállomást, Magnus Carlsent az orosz Daniil Dubov győzte le, Wesley So-t a francai Maxiem Vachier-Lagrave „búcsúztatta”.

Magnus Carlsen statisztikája igen kedvező Wesley So-val szemben, klasszikus partiban 19-szer mérték össze erejüket, a világbajnok 5-1-re vezet. Rapid és villámpartikban 81-szer viaskodtak, Carlsen 31 döntetlen melletti 38-12-es mérlege is az Opera Euro Rapid döntőjének esélyeséve tette,  a norvég világelsőt  fűti a visszavágás vágya.

 

A Nimzoindiai védelmű első partiban Magnus Carlsen a 11. lépésben nagyot hibázott, Wesley So nem élt a remek lehetőséggel, jelentős előnyt érhetett volna el. A korai vezércsere után kiegyenlített küzdelemben született meg a döntetlen.

 

Érdekes csata bontakozott ki a kettős huszárjátékban. So három gyalogért tisztet áldozott, jobban is állt, 22.Fc4 után nyerési esélyei lettek volna. Carlsen a tiszt visszaáldozásával fokozatosan átvette a kezdeményezést, tökéltes játékkal győzött, megszerezte a vezetést.

A harmadik játszmában kevés említésre méltó történt, So a vereség után a gond nélküli döntetlennel rendezhette sorait.

 

Az olasz megnyitású negyedik összecsapásban Carlsen újítással próbálkozott, ötlete nem vált be. Az amerikai nagymester f5-re befészkelődött huszárját nem tűrte, minőséget áldozott, majd az alapsor gyengeségéről elfelejtkezve védhetetlen matthálóba került. Wesley So a nyeréssel párharcaik során már ötödször egyenített ki!

 

A bronzéremért folyó csatában Tejmur Radzsabov két világos partijában megadásra tudta kényszeríteni Maxime Vachier-Lagrave-t. Az angol megnyitásban vívott elméleti párbajban az azerbajdzsáni sakkozó kerekedett felül, MVL többször is hibázott.

Kétszer a szicíliai védelemben küzdöttek meg, az ún. Kalasnyikov-változatban egyszer a francia sakkozó volt eredményes.

 

A döntő első párharcának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741)  2 - 2

Magnus Carlsen – Wesley So döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen 1 - 0

A bronzmeccs első játéknapjának eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1,5 – 2,5

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov - döntetlen

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Opera Euro Rapid viadal döntőjében Magnus Carlsen és Wesley So mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenyén, az Opera Euro Rapid online viadalon a döntőt a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és az olimpiai bajnok amerikai Wesley So játssza. A norvég világelső és a kétszeres amerikai bajnok is remifórral játszotta a második páros mérkőzést. Carlsen a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen a négyjátszmás rapid mérkőzést 3-1-re elvesztette, rájátszás döntötte el a döntőbe jutást. A  első villámpartit Carlsen világossal nyerte meg, MVL egyenlített. A sorsdöntő Armageddon partit a világbajnok világossal játszotta és remek győzelmet aratott. Wesley So simán nyert az azerbajdzsáni Tejmura Radzsabovval szemben, kettős győzelemmel lett ismét döntős. Magnus Carlsen és Wesley So a Skilling Open viadal fináléjában már megmérkőzött, az amerikai nagymester a norvég világbajnokot 30. születésnapján keserítette el. A bronzéremért MVL és Radzsabov is összecsap. A döntő győztese 30 ezer dolláros díjat vehet át, a vesztes 15 ezret kap.

 

A Meltwater Champions Chess Tour Opera Euro Rapid online viadalának döntőjét a világbajnok Magnus carlsen és az amerikai Wesley So vívja. A norvég világelső szenzációs csatában nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. Carlsen az első meccsen aratott 2,5-0,5-ös győzelme után aligha gondolta, hogy mennyire göröngyös lesz a fináléba vezető útja. Wesley So könnyedén nyerte meg az Airthings Masters győztese, Tejmur Radzsabovval vívott párharcát.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Wesley So (amerikai, 2741) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

 

Maxime Vachier-Lagrave és Magnus Carlsen második párharca két döntetlennel kezdődött. Az első partiban a világbajnok gyalogot áldozott, elegendő kompenzációt nem kapott, nagyot kellett küzdeni a döntetlenért.

Két sikerrel megnyert d4-es játszmája után Carlsen a szicíliai védelemben küzdött meg riválisával, MVL gond nélkül remizett.

 

Carlsen a magabiztos kezdést követően két sokkoló vereséget szenvedett. A harmadik játszmában a világbajnok tisztet nézett el, majd a negyedikben az újabb Grünfeld védelmű összecsapásban játéka nem a megszokott volt, már hátrányos állásában a mousse is "kiesett" a kezéből, ütésbe tette a  vezérét. MVL 3-1-es sikere után a playoff döntött.

Magnus Carlsen pályafutása során oly sokszor bizonyította, hogy kritikus helyzetekben is villámgyorsan tudta rendezni sorait. Igy történt ez az első villámpartiban is, tökéletes stratégiával kényszerítette megadásra francia ellenfelét.

 

MVL nem adta fel, Carlsen másodszor is a szicíliai védelemben kapott ki. A gyalogvégjátékot Vachier-Lagrave magabiztosan vezetett győzelemre, kiegyenlített.

A világbajnok választhatott színt az Armageddon játszmában, a világos mellett döntött, 5 perce volt MVL 4 percével szemben, de nyerési kényszere. MVL Grünfeld védelme ellen a világbajnok nagyszerű stratégiával játszott, remek győzelmet aratott. Magnus Carlsen második „hirtelen halál” parti megnyerésével bizonyította oly sokszor megcsodált klasszisát.

 

Az elődöntő másik ágán, Wesley So és Tejmur Radzsabov mérkőzése csalódást okozott. Az első meccs elvesztésével az azerbajdzsáni nagymestert a javításba való hite is elhagyta. A második párharc két küzdelem nélküli döntetlennel kezdődött meg. A harmadik összecsapást So megnyerte, s ezzel bebiztosította sikerét.

 

A Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open tornán is Magnus Carlsen és Wesley So játszotta a döntőt. Az amerikai nagymester  a világbajnokot 30. születésnapján keserítette el! Aligha kétségs, hogy Carlsent fűti a visszavágás vágya! A bronzéremért lejátsszák Maxime Vachier-Lagrave és Tejmur Radzsabov mérkőzését is.

 

Az elődöntő második párharcainak eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) Magnus Carlsen (norvég, 2881)  3 – 1, 1 - 2

Maxime vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Maxime Vachier- Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier- Lagrave  0 – 1

A rájátszás:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  2  - 1

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen 1 – 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Wesley So (amerikai, 2741) 1 - 2

Tejmur Radzsabov – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Wesley So  0 – 1

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen és Wesley So nyeréssel kezdte az Opera Euro Rapid viadal elődöntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Opera Euro Rapid online viadal elődöntőjének első játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen 2,5-0,5-re győzött a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. A norvég világelső a két világossal játszott partit nyerte meg,  MVL Grünfeld védelme csődöt mondott. A másik ágon az amerikai Wesley So 2,5-1,5-re győzte le az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovot. A két győztes a pénteki második párharcot remifórral játszhatja.

 

Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave pályafutásuk során klasszikus játszmában huszonnyolcszor nézett farkasszemet. A norvég világbajnok 18 döntetlen mellett 9-2-re vezetett. A Tata Steel Masters 2021 tornán az utolsó fordulóban mérkőztek meg, MVL „vesszőfutása” folytatódott, a viadalon a negyedik vereségét szenvedte el. Az Opera Euro kvalifikációs körversenyén is a befejező körben találkoztak, békésen remiztek.

A világbajnok-jelölti döntő félidejében holtversenyben vezető francia nagymester kellemes emlékként őrizheti, hogy a Grand Chess Tour 2019 londoni döntőjének elődöntőben óriási csatában 15,5-14,5-re legyőzte Carlsent. Három különböző időkontroll mellett csatáztak, végül rájátszás döntötte el a küzdelmüket.

 

Rapid és villámpartiban ötvenháromszor csatáztak, a norvég világbajnok 19-10-re vezetett.

 

Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave az első párharcot a Grünfeld védelemben kezdték meg. A centrumképzős változatban a világbajnok az 5.Fd2-es folytatásra szavazott, korai vezércserét követően Carlsen minimális előnyt ért el. A végjátékot jelentős térelőnnyel játszhatta, MVL passzív huszárlépésére döntő fölénybe került.

Vachier-Lagrave a második ütközetben szemre szépen állt, Carlsen a kritikus pillanatban remek döntést hozott, a francia sakkozó egyre nagyobb hátrányba sodródott, a világbajnok elhibázott bástyalépésével mentőövet dobott ellenfelének.

 

MVL másodszor is a Grünfeld védelemre voksolt, Carlsen a 7.Va4+-os változatot játszotta meg. Wijk aab Zee-ben elkerülte a vezércserét, ezúttal a csere mellett döntött. Vachier-Lagrave nem állt feladata magaslatán, Carlsen esélyes minőségáldozatot hozhatott, a látványos nyerést azonban nem vette észre. A végjátékban MVL már küzdhetett a remiért, de újabb hiba eldöntötte a párharcot.

 

Wesley So és Tejmur Radzsabov a Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open tornán a negyeddöntőben mérkőzött meg. Az első meccset az azerbajdzsáni nagymester 2,5-0,5-re megnyerte, So 2,5-1,5-ös győzelemmel egyenlített, majd a rájátszásban az Argameddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott tovább. So a viadalt is megnyerte, a fináléban Magnus Carlsent győzte le. Tejmur Radzsabov az Airthings Masters tornán remekelt, első helyével már kiharcolta a sorozatot lezáró négyes döntőben való részvételi jogot.

A mai párharcukat Wesley So győzelemmel kezdte. A szicíliai védelmű játszmában az amerikai nagymester gyalogrohamal fenyegette Radzsabov királyát. Az akció veszélyesen bontakozott ki, de pontatlansága után Radzsabov megmenekülhetett volna a vereségtől, de királyával aknamezőre lépett.

 

Az azerbajdzsáni sakkozó azonnal visszavágott. A bástyavégjátékban So gyengén védekezett, Radzsabov szabadgyalogja eldöntötte a játszma sorsát.

 

A szicíliai védelmű harmadik összecsapásban Radzsabov örökös sakk reményében tisztet áldozott, So biztos kézzel hárította kísérleteit, királya a sakkok elől a sötét hadállásban talált menedékre. Másodszor Radzsabov nem tudott egyenlíteni.

 

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Maxime Vacher-Lagrave (francia, 2860) 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Maxime Vachier- Lagrave  1 - 0

Maxime vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Maxime Vachier- Lagrave  1 - 0

Wesley So (amerikai, 2741) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2,5 – 1,5

Wesley So – Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov – Wesley So  döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen az Armageddon parti megnyerésével elődöntős, Vachier-Lagrave, So és Radzsabov jutott még tovább

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Opera Euro online rapid viadal elődöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és a francia Maxime Vaxhier-Lagrave, az amerikai Wesley So és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov mérkőzik meg. Carlsen az első párharcban 2,5 – 0,5-re győzte le z orosz Daniil Dubovot, aki nagy meglepetésre visszavágott, a továbbjutást végül az Argameddon parti döntötte el a norvég világelső javára. Vachier-Lagrave 2-2-öt játszott az örmény Levon Aronjannal, ez a továbblépését jelentette. Wesley So kettős győzelemmel kvalifikálta magát a lengyel Jan-Krzyszof Dudával szemben. Radzsabov öt döntetlen után a második villámpartiban nyert a holland Anish Giri ellen.

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának harmadik viadalán, az Opera Euro torna negyeddöntőjében Weslexy So kettős győzelemmel biztosította továbbjutását, három párharc emlékezetes, fordulatokban gazdag csatákban dőlt el. Magnus Carlsen az első találkozón aratott fölényes győzelme után a második párharcban megszenvedett a továbbjutásért, Daniil Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel visszavágott. Carlsen az első villámpartiban nyert, Dubov egyenlített, az Armaheddon játszmában a világbajnok világossal győzött.

Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan második meccse 2-2-vel ért véget, a francia nagymester jutott a legjobb négy köz. Tejmur Radzsabov és Anish Giri óvatos játékkal négyet remizett, az első villámpartiban is megosztoztak a ponton, a második összecsapás az Airthings Masters győztesének, Radzsabovnak a sikerével fejeződött be.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Wesley So (amerikai, 2741) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) 2,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Anish Giri (holland, 2731) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 – 2 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0)

A világbajnok Magnus Carlsen visszavágott az Airthings Masters negyeddöntőjében Daniiel Dubovtól elszenvedett vereségéért. Arra kevesen gondoltak, hogy a norvég világelső az első találkozón aratott 2,5-0,5-ös győzelme után csak nagy izgalmak árán harcolja ki a továbbjutását.

A második párharcuk döntetlennel indult, majd Dubov sötéttel 25 lépésben mért vereséget Carlsenre, aki taktikailag sebezhető volt. Könnyelmű futólépésére hatásos volt a büntetése.

Magnus Carlsen a sokkoló veresége után a harmadik játszmát is 25 lépésben bukta el, Daniil Dubov rájátszásra kényszerítette a világbajnokot. Két villámparti következett, 5-5 őerc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal.

Carlsen világossal 28 lépésben  legyőzte az orosz sakkozót, aki 101 lépéses nyeréssel egyenlített ki. Az Armageddon játszmában a világbajnok a világos színt választotta, 5 perce volt Dubov 4 percével szemben, alaposan  megszenvedett a győzelemért, mindkettőjük arcán jól látszott, hogy mekkora feszültségben csatáztak, Carlsen jutott az eődöntőbe.

Maxime Vachier-Lagrave visszavágott Levon Aronjannak az Airthings Masters negyeddöntőjében elszenvedett vereségéért. Az első párharcban győztes MVL a második mérkőzést is nyeréssel kezdte. A háromszoros olimpiai bajnok nyerést szalasztott el.

Békésebb döntetlennel folytatták, Aronjan a szicíliai védelmű harmadik összecsapásban kiegyenlített. A negyedik játszmában MVL lépésismétléssel érte el a döntetlent, a 2-2-vel továbbjutott.

Könnyen megadta magát Jan-Krzysztof Duda. Az első párharc nagy küzdelemben dőlt el Wesley So javára, a második meccsen az amerikai nagymesternek csak két partira volt szüksége, kettős győzelemmel lett elődöntős.

Tejmur Radzsabov és Anish Giri a biztonságra helyezte a hangsúlyt, óvatos játékkal remiztek négyszer a rapid partikban. A rájátszás izgalmait az azerbajdzsáni sakkozó bírta jobban. A hatodik összecsapást nyerte meg, futópárja sikeresen támogatta szabadgyalogjainak győzedelmes előretörését.

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2,5 – 0,5, 1 – 2 (0,5 – 2,5)

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  1 - 0

A rájátszás:

Magnus Carlsen – Daniil Dubov 2 - 1

Magnus ícarlsen – Daniil Dubov 1 – 0

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 – 0

Magnus ÍCarlsen – Daniil Dubov 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 – 2 (1,5 – 2,5)

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) - Wesley So (amerikai, 2741) 0 - 2 (1,5 – 2,5)

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)  - Anish Giri (holland, 2731) 2 – 2, 1,5 – 0,5 (2 – 2)

Tejmur Radzsabov – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Tejmur Radzsabov  döntetlen

A rájátszás:

Anish Giri – Tejmu Radzsabov 0,5 – 1,5

Anish Giri – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Anish Giri 1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

,

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Opera Euro negyeddöntőjében Carlsen, Vachier-Lagrave és So megnyerte az első párharcát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champios Chess Tour Opera Euro online rapid viadal negyeddöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Wesley So győzött az első párharcban. A norvég világelsőnek csak három játszmára volt szüksége sikeréhez az orosz Daniil Dubov  elleni meccsén. Világossal megnyerte az első és a harmadik összecsapást. Maxime Vachier-Lagrave az örmény Levon Aronjant remek játékkal győzte le a második partiban, háromszor megosztoztak a ponton. A lengyel Jan-Krzysztof Duda vezetést szerzett Wesley So ellen, az amerikai sakkozó 103 lépéses nyeréssel egyenlített, majd tetszetős taktikai csapással használta ki ellenfele királyának sebezhető helyzetét. Sorozatban tizenhat döntetlen után nyert az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, előnyét azonban nem tudta megőrizni, a holland Anish Giri sötéttel vágott vissza és mentette 2-2-re a mérkőzésüket. Szerdán játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei, Carlsen, MVL és So 2-2-vel is az elődöntőbe jut.

 

A Champions Chess Tour harmadik viadalán a körversenyből továbbjutott nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken három párharc is eldőlt, sőt a világbajnok Magnus Carlsen már három parti után sikerének örülhetett.

Az Airthings Masters tornán is a negyeddöntőben mérkőzött meg Magnus Carlsen és Daniil Dubov. Az első találkozójuk 2-2vel ért véget, a világbajnok megnyerte az első partit, remivel folytatták. Dubov sötéttel egyenlített ki, majd döntetlennel zárták az első meccsüket.

A norvég világelső győzelemmel kezdte a párharcot. A kettős huszárjátékban Carlsen a vezérszárnyon kezdeményezett, Dubov a félig nyílt f vonal kínálta lehetőségben bízott. Az orosz sakkozó minőséget áldozott, Carlsen hárította a fenyegetéseket, majd Dubov tisztet nézett el.

A második játszmában Daniil Dubov kiskombinációval gyalogot nyert, a leegyszerűsödött állásban Magnus Carlsen gond nélkül biztosította a pontosztozkodást.

 

A harmadik ütközetben Dubov választása a skandináv védelemre esett, Carlsen elkerülte a divatos változatot, mindketten tisztjeiknek a legjobb mezőket keresték. A világbajnok a vezérszárnyon kezdeményezett, de nagyon figyelt Dubov királyszárnyi próbálkozására. Az orosz nagymester akciója kifulladt, a világbajnok másodszor is megadásra kényszerítette, megnyerte az első párharcot.

Már legendásak Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave összecsapásai. Természetesen a 2017-es Világkupa elődöntője viszi a prímet, az Armageddon játszmában Aronjan nyert, MVL egy lépésre volt a világbajnok-jelöltséget is biztosító döntetlentől. 2019-ben MVL a negyeddöntőben visszavágott Aronjannak. A tavalyi St. Louis-i rapid-és villámversenyen is emlékezetes volt a küzdelmük, az összetett pontversenyt végül az örmény nagymester nyerte meg. Az elmúlt tizenegy évben harmincötször viaskodtak klasszikus tempóban, MVL 5-4-re vezetett. Az eddig lejátszott 97 összes partijukból 55 végződött pontosztozkodással, Vachier-Lagrave 25-17-re vezetett, csak a rapid-és villámpartikban 20-13 volt a javára, huszonhétszer remiztek.

Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan az Airthings Masters viadalon az elődöntőben csatázott. Az örmény nagymester az első párharcot 3-1-re megnyerte, MVL nem tudott visszavágni, Aronjan 2-1-es vezetésénél a negyedik partit már nem játszották le.

Az első játszmában is MVL kezdeményezett, a második összecsapásban a francia nagymester remek játékkal győzött. A középen rekedt világos király szorongatott helyzete kínálta a taktikai lehetőségeket, amelyeket MVL tökéletesen használt ki.

 

Élvezetes küzdelmet hozott a harmadik partjuk is, MVL-nek hárítania kellett Aronjan királyszárnyi kezdeményezését. A háromszoros olimpiai bajnok egy pillanatban jelentős előnyt is elérhetett volna.

Maxime Vachier-Lagrave ellentámadása a negyedik játszmában időben érkezett, az első párharcot megnyerte.

Wesley So és Jan-Krzysztof Duda párbaja is sok érdekességgel szolgált. Az első parti döntetlene után a lengyel nagymester jutott vezetéshez, a taktikai csatározásban túljátszotta ellenfelét.

Az amerikai nagymester a harmadik játszmában 103 lépésben törte meg Duda ellenállását, aki sokáig sikerrel védelmezte hátrányos állását.

 

A maratoni küzdelemben elszenvedett veresége után Duda túlzott kockázatokat vállalt a negyedik partiban, s ez So-nak kedvezett. Tetszetős taktikai csapással nyerte meg az ütközetet, s egyúttal a az első meccset.

 

Az Airthings Masters győztese, Tejmur Radzsabov különleges szériát ért el, sorozatban tizenhat döntetlen után nyert játszmát és szerzett vezetést Anish Girivel szemben.

A holland nagymester a negyedik játszmában sötéttel vágott vissza, egyenlített ki.

 

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  1 - 0

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) 2,5 – 1,5

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So  0 - 1

Anish Giri (holland, 2731) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 - 2

Anish Giri – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Tejmur Radzsabov – Anish Giri  0 - 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen jutott elsőként az Opera Euro online rapid viadal negyeddöntőjébe

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Befejeződött a Meltwater Champions Chess Tour Opera Euro online rapid viadal Kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett kieséses rendszerben folytatja a versengést. Meglepetésekben is bővelkedett a harmadik játéknap, a versenyfutásban a világbajnok Magnus Carlsen és a holland Anish Giri 9,5-9,5 ponttal végzett az élen. Az amerikai Wesley So is gond nélkül jutott tovább, taktikusan versenyezve az örmény Levon Aronjan és a francia Maxime Vachier-Lagrave. A 16 fős mezőnyben egyedül az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov őrizte meg a veretlenségét, egy győzelem is elegendő volt, hogy biztonsági játékkal elérje célját. A lengyel Jan-Krzysztof Duda és az orosz Daniil Dubov jól hajrázott, a riválisok botlásai is komoly segítséget jelentettek. Az utolsó fordulóban az amerikai Hikaru Nakamurát éppen honfitársa, Sam Shankland győzte le, az orosz Jan Nepomnjacsij is világossal kapott ki az amerikai Lenier Dominguet Pereztől. A legnagyobb meglepetést a k világranglista harmadik, a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren utolsó helyezése jelenti, szépségtapaszként a 13. körben nyert Magnus Carlsen ellen.  A negyeddöntőben Magnus Carlsen-Daniil Dubov, Maxime Vachier-Lagrave- Levon Aronjan, Wesley So-Jan-Krzysztof Duda és Tejmur Radzsabov-Anish Giri j párharcok lesznek, két négyjátszmás mérkőzéseket vívnak.

 

A Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenyén, az Opera Euro online rapid viadalon a harmadik játéknapon izgalmas csatákban dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa. A világbajnok Magnus Carlsen elégedett lehet, hogy a holtverseny után végül elsőként „intették le” a 16 résztvevő körversenyén. Vereséggel rajtolt, de mesternégyessel tört az élre. A folytatásban a jó játékkal adós maradt. Anish Giri magabiztosan versenyzett, Wesley So is gond nélkül jutott tovább.

Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave „túlélték” a megingásaikat. A remikirály Tejmur Radzsabovnak egy nyerés is elegendő volt a továbblépéséhez. Jan-Krzysztof Duda és Daniil Dubov reménytelennek látszó helyzetből „támadtak fel”.

Biztos továbbjutónak tűnt Jan Nepomnjacsij, a hajrá izgalmait nem bírta, utolsó partiját világossal bukta el Leiner Dominguez Perezzel szemben. Hikaru Nakamurát honfitársa, Sam Shankland ütötte el a továbbjutástól.

A tizedik forduló után a verseny állása:

 

A harmadik játéknap hat döntetlennel indult, Daniil Dubov és Magnus Carlsen sötéttel elért győzelemmel kezdett. A norvég világbajnok ellen Satosh Gujrathi Vidit kecsegtető állást vesztett el, Dubov sikerében Lainier Dominguez időzavara is főszerepet játszott. Az élcsoportban számos rangagadóra került sor, a legjobb esélyt Hikaru Nakamura szalasztotta el, végül 116 lépésben lett döntetlen MVL elleni játszmája.

A 11. forduló eredményei:

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 0 - 1

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) - Sam Shankland (amerikai, 2609)  döntetlen

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) - Matthias Bluebaum (német, 2562)  döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) - Levon Aronjan (örmény, 2778)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Wesley So (amerikai, 2741)  döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) - Magnus Carlsen (norvég, 2881)  0 - 1

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Ding Liren (kínai, 2836)  döntetlen

A tizenkettedik fordulóban Jan Nepomnjacsijt kedvenc Grünfeld védelmében érte csapás. A sorozatos cserék után a sötét vezérszárnyi gyalogok védtelenné váltak, Levon Aronjan 27 lépésben nyert.

 

Nehéz szavakat találni Ding Liren 18 lépéses vereségére. Daniil Dubov a nyitásban meglepte a világranglista harmadik helyezettjét, aki a 14…Fb7 lépésért nagy árat fizetett. Dubov második nyerésével nagyot lépett előre.

A nyitásban pontatlan volt Jan-Krzysztof Duda, nem maradt el a büntetése, Leinier Dominguez Perez könnyű győzelmet aratott.

Anish Giri újabb lépést tett a továbbjutása felé, Tejmur Radzsabov tizenegyedik remijét könyvelte el, a világbajnok előnye fél pontra csökkent a holland nagymester előtt.

A 12. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Ding Liren  1 - 0

Magnus Carlsen - Tejmur Radzsabov döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Wesley So - Hikaru Nakamura döntetlen

Levon Aronjan - Jan Nepomnjacsij  1 - 0

Matthias Bluebaum - Anish Giri 0 - 1

Sam Shankland - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Leinier Dominguez Perez - Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

 

Magnus Carlsen a 13. fordulóban elszenvedte második vereségét. A nyitást extrém módon játszotta, királyszárnyi akcióval próbálkozott, Ding Liren győzelme némi túlzással szépségtapaszt jelentett a sok-sok hibájára.

Az orosz sakkozók három vereséget is elszenvedtek. Alekszandr Griscsuk már a nyitásban hátrányba került, Leinier Dominguez nem kegyelmezett.

Matthias Bluebaum francia védelme Jan Nepomnjacsij ellen is tökéletesen bevált, Nepo a vereséggel nehéz helyzetbe navigálta magát.

Remek párbajt vívott Jan-Krzysztof Duda és Daniil Dubov. A lengyel sakkozó tisztet áldozott, majd újabb áldozat csattant, a sötét királyt könnyűtisztek próbálták védeni. Duda egy pillanatban mentőövet dobott ellenfelének, aki kihagyta a remit adó folytatást, festői volt a végállás a négy vezérrel a táblán.

Anish Giri a döntetlennel beérte Magnus Carlsent. Wesley So nem használta ki a gyalogvégjátékban Santosh Gujrathi Vidit nagy bakiját.

A 13. forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (5,5)- Daniil Dubov (6,5)  1 - 0

Alekszandr Griscsuk (6) - Leinier Dominguez Perez (4) 0 - 1

Anish Giri (8) - Sam Shankland (5)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (6,5) - Matthias Bluebaum (4,5)  0 - 1

Hikaru Nakamura (6) - Levon Aronjan (7)  döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (5) - Wesley So (7,5)  döntetlen

Tejmur Radzsabov (6,5) - Maxime Vachier-Lagrave (6,5) döntetlen

Ding Liren (3,5) - Magnus Carlsen (8,5) 1 - 0

A verseny állása:

1-2. Magnus Carlsen és Anish Giri 8,5 pont

3. Wesley So 8

4. Levon Aronjan 7,5

5-6. Maxime Vachier-Lagrave és Tejmur Radzsabov 7

7-10. Jan Nepomnjacsij, Jan-Krzysztof Duda, Daniil Dubov és Hikaru Nakamura 6,5

11. Alekszandr Griscsuk 6

12-13. Sam Shankland és Santosh Gujrathi Vidit 5,5

14-15. Leinier dominguez Perez és Matthias Bluebaum 5

16- Ding Liren 4,5

 

A 14. körben a négyes holtversenyben a hetedik helyen állók közül Hikaru Nakamura és Jan-Krzysztof Duda tudott nyerni. A lengyel nagymester tetszetős kiskombinációval szerzett döntő anyagi előnyt, míg az ötszörös amerikai bajnok bástyavégjátékban győzött.

Daniil Dubov futópárral küzdött Magnus carlsen bártyájával szemben, a világbajnok nagyot védekezve harcolta ki a döntetlent, 122 lépést követően remiztek. Maxime Vachier-Lagrave bebiztosította továbbjutását, Tejmur Radzsabov tizenharmadik döntetlenével még nem érezhette páholyban magát.

A 14. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Magnus Carlsen döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Ding Liren  1 - 0

Wesley So - Tejmur Radzsabov  döntetlen

Levon Aronjan - Santosh Gujrathi Vidit döntetlen

Matthias Bluebaum - Hikaru Nakamura 0 - 1

Sam Shankland - Jan Neponjacsij  döntetlen

Leinier Dominguez Perez - Anish Giri döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Alekszandr Griscsuk  1 – 0

 

A befejező kör nagy drámáját Hikaru Nakamura veresége jelentette. Az élő közvetítésen is jól látszott, hogy honfitársa, Sam Shankland elleni hihetetlen vesztését milyen nehezen élte meg. Shankland reménytelen állásból nyerte meg a játszmát, fosztotta meg Nakamurát a továbbjutástól.

 

A döntetlenek sorát Jan Nepomnjacsij veresége szakította meg, az orosz nagymester negyedikként, 6 ponttal kezdte meg a befejező játéknapot, az öt partiból csak két döntetlenre futotta erejéből. Leinier Dominguez Perez pokoli időzavara ellenére bemattolta Nepomnjacsijt.

A riválisok botlásainak köszönhetően Tejmur Radzsabovnak a tizennegyedik remije zöld fényt adott, Daniil Dubov „elcsípte” a nyolcadik továbbjutó helyet.

Az utolsó forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk (6) - Daniil Dubov (7)  döntetlen

Anish Giri (9) - Jan-Krzysztof Duda (7,5)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (7) - Leinier Dominguez Perez (5,5) 0 - 1

Hikaru Nakamura (7,5) - Sam Shankland (6) 0 - 1

Santosh Gujrathi Vidit (6) - Matthias Bluebaum (5) döntetlen

Tejmur Radzsabov (7,5) - Levon Aronjan (8) döntetlen

Ding Liren (4,5) - Wesley So (8,5) döntetlen

Magnus Carlsen (9) - Maxime Vachier-Lagrave (8) döntetlen

 

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen félpontos előnnyel vezet So és Giri előtt, a hétfői öt fordulóban dől el nyolc továbbjutó hely sorsa

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Opera Euro rapid online viadal második játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen négy döntetlennel és a tizedik fordulóban az amerikai Hikaru Nakamura legyőzésével megőrizte félpontos előnyét. Az amerikai Wesley So és a holland Anish Giri holtversenyben a második helyen várja a befejező játéknapot, az orosz Jan Nepomnjacsij a negyedik helyezett. Hétfőn a kvalifikációs körverseny befejező öt fordulójára kerül sor, nyolcan folytathatják a versengést a kieséses rendszerű szakaszban.

 

A Champions Chess Tour harmadik viadalának, az Opera Euro Rapid torna második játéknapja, tíz forduló után a világbajnok Magnus Carlsen félpontos előnnyel vezeti a versengést, négy döntetlennel és a befejező körben Hikaru Nakamura elleni győzelmével megőrizte első helyét. A nyolc továbbjutó helyre többen is pályáznak. Sikeres napot zárt Anish Giri, két győzelmének is köszönhetően holtversenyben másodikként várhatja a folytatást. Wesley So honfitársától, a sereghajtó Leinier Dominguez Pereztől kapott ki, kétszer is beérte Carlsent. Nem úszta meg vereség nélkül Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave. Kilenc döntetlennél tart a mezőny egyetlen veretlen résztvevője, Tejmur Radzsabov. Igazi Thriller volt Ding Liren és Alekszandr Griscsuk összecsapása, láttunk remek taktikai megoldásokat, tanulságos végjátékokat, kihagyott nagy lehetőségeket, küzdelem nélküli döntetleneket. A 40 játszmából 17 végződött döntéssel.

 

A második játéknap Tejmur Radzsabov és Anish Giri gyors döntetlenével indult. Az Airthings Masters győztese jól bevált taktikáját ismétli, kockázatot nem vállal, a remikkel őrzi veretlenségét, a továbbjutás biztosítása elképzelésének fókuszában. Giri sötéttel elégedett lehetett a gond nélküli döntetlennel.

A félpontos előnnyel vezető Magnus Carlsen békés partiban osztozott meg a ponton Jan-Krzysztof Dudával.

 

Wesley So a felkínált eséllyel élni tudott, honfitársa, Sam Shankland elleni gyors győzelmével beérte a norvég világelsőt.

Nagy lehetőséget szalasztott el Santosh Gujrathi Vidit, végzetes kötésbe került Jan Nepomnjacsij huszárja. Az orosz nagymester kényszerű minőségáldozatot hozott, ellenfele hathatós segítségével megmenekült a vereségtől.

 

Igazi thriller volt Ding Liren és Alekszandr Griscsuk összecsapása. Az orosz nagymester minőséget nézett el, a kínai sakkozó simán nyerhető állásban hibák sorozatát követte el, Griscsuk reményt kapott. A kölcsönös kapkodásban mindketten nyerést hagytak ki, úgy tűnt, hogy a drámai csata döntetlennel ért véget, amikor Ding Liren sokadszor vesztőt húzott, ezúttal Griscsuk élt a lehetőséggel, első nyerésével feljött ötven százalékra.

Sokkolhatta Levon Aronjant világossal elszenvedett veresége a játszmáig nyeretlen Matthias Bluebaumtól. A háromszoros olimpiai bajnok ellen is a német sakkozó sikerrel játszotta meg kedvenc francia védelmét.

A tornát kettős győzelemmel kezdő, majd megtorpanó Maxime Vachier-Lagrave a sereghajtó Leinier Dominguez Perezre mért vereséget. Az amerikai színekbe „átigazolt” egykori kubai sakkozó más hangulatban játszhatta volna a partit, ha az ötödik körben Magnus Carlsen ellen meghúzza a nyerést adó 28.Bd4 lépést és a világbajnok királya a fenyegető mattól csak tisztvesztés árán menekülhetett volna meg, s ez biztos vereségéhez vezetett volna.

A 6. forduló eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) -  Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)  döntetlen

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Anish Giri (holland, 2731) döntetlen

Ding Liren (kínai, 2836) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784)  0 - 1

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) 1 – 0

Wesley So (amerikai, 2741) - Sam Shankland (amerikai, 2609) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Matthias Bluebaum (német, 2562) 0 - 1

 

A hetedik kör meglepetéseként az amerikai derbin Leinier Dominguez Perez nyert Wesley So ellen, aki könnyelműen leütötte a b2 „mérgezett” gyalogot. Az alapsor védtelensége is fontos szerephez jutott, Dominguez anyagi előnyét érvényesítette.

Alekszandr Griscsuk sokáig kezdeményezett Magnus Carlsennel vívott csatájában, többször is elkerülte a lépésismétléses békekötést, végül 65 lépésben osztoztak meg a ponton, a világbajnok ismét egyedül állt az élen.

Időzavarban Anish Giri többször is hibázott Ding Liren elleni nyert végjátékában, a kínai nagymester remiesélyt szalasztott el.

Levon Aronjan nem kis izgalmak után javított Sam Shankland elleni győzelmével. Az amerikai sakkozó kedvező állását eltékozolta, a bástyavégjáték döntetlent ígért, amikor rosszul értékelte a szabadgyalogok versenyfutásának esélyeit. Levon Aronjan a kritikus pillanatban mentőövet dobott ellenfelének, Shankland rossz sakkot adott a vezérvégjátékban, Aronjan királya menedéket talált.

Maratoni játszmában remizett Hikaru Nakamura és Matthias Bluebaum, 156 lépést követőn egyeztek meg a döntetlenben. Az ötszörös amerikai bajnok a kezdeti bizonytalankodása után fölényesen is állt.

A 7. forduló eredményei:

Matthias Bluebaum - Daniil Dubov döntetlen

Sam Shankland - Levon Aronjan  0 - 1

Leinier Dominguez Perez - Wesley So 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Magnus Carlsen  döntetlen

Anish Giri - Ding Liren 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Tejmur Radzsabov  döntetlen

Hikaru Nakamura - Santosh Gujrathi Vidit döntetlen

A nyolcadik fordulóban három villámgyors döntetlen is született, Magnus Carlsen és Anish Giri, Ding Liren és Jan Nepomnjacsij, valamint Tejmur radzsabov és Hikaru Nakamura sem ásta ki a harcibárdot. Maxime Vachier-Lagrave és Alekszandr Griscsuk spanyol megnyitású partija megerősítette, hogy világos nem tud előnyt kicsiholni.

Wesley So 90 lépésben nyert Jan-Krzytof Duda ellen, a lengyel sakkozó időzavarban rontott, de ellenfele is hibázott. A végjáték döntetlent ígért, amikor Duda bástyájával rossz mezőre lépett, nehezen hitt a szemének, de leginkább az „egérre” volt mérges… So a szerencsés győzelemmel beérte Carlsent.

Korántsem volt meggyőző Levon Aronjan nyerése, Leinier Dominguez Perez fokozatosan engedte ki a kezéből a játszma irányítását, rossz végjátékra egyszerűsített.

Santosh Gujrathi Vidit 30 lépésben kényszerítette megadásra Daniil Dubovot. Az orosz sakkozó hibát-hibára halmozott.

Tetszetős bástyaáldozattal rombolta szét Sam Shankland német ellenfele királyszárnyát, a kettős támadás után Matthias Bluebaum mentséget nem találhatott.

A 8. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Santosh Gujrathi Vidit  0 - 1

Tejmur Radzsabov - Hikaru Nakamura döntetlen

Ding Liren - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Magnus Carlsen - Anish Giri döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

Wesley So - Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Levon Aronjan - Leinier Dominguez Perez 1 - 0

Matthias Bluebaum - Sam Shankland 0 - 1

A verseny állása:

1-2. Wesley So és Magnus Carlsen 5,5 pont

3-5. Anish Giri, Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave 5

6-7. Levon Aronjan és Tejmur Radzsabov 4,5

8-10. Santosh Gujrathi Vidit, Alekszandr Griscsuk és Hikaru Nakamura 4

11-12. Sam Shankland és Jan-Krzysztof Duda 3,5

13-14. Daniil Dubov és Matthias Bluebaum 3

15-16. Ding Liren és Leinier Dominguez Perez 2

A holtversenyben éllovas Magnus Carlsen és Wesley So sötéttel remizett. Jan Nepomnjacsij nagyobb ambícióval  is játszhatta volna kedvező állását, a sorozatos cserék után már logikus volt a döntetlen.

So a spanyol megnyitás berlini változatában tartotta az egyensúlyt, Alekszandr Griscsuk nem tudott előnyt kicsiholni.

 

Ellenállás nélkül vesztett Maxime Vachier-Lagrave, a szicíliai védelem Richter-Rauser változatában Anish Giri jobban tájékozódott. Szánalmas volt a francia nagymester szétzilált királyállása.

Folytatódott a világranglista harmadik kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren vesszőfutása. Hikaru Nakamura meglepő lépéseket húzott, minőséget is áldozott, időzavarban Ding Liren Nakamurának „ajándékozta” a pontot.

 

Sokáig Sam Shankland esélyei voltak kedvezőbbek, a könnyűtisztvégjátékban túlságosan bízott szabadgyalogjában. Daniil Dubov nagy türelemmel játszott, jó technikával használta ki az amerikai sakkozó hibáit.

A 9. forduló eredményei:

Sam Shankland - Daniil Dubov 0 - 1

Leinier Dominguez Perez - Matthias Bluebaum  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Levon Aronjan döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Wesley So  döntetlen

Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Magnus Carlsen  döntetlen

Hikaru Nakamura - Ding Liren  1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Tejmur Radzsabov döntetlen

A második játéknap utolsó körében a várakozásnak megfelelően Wesley So és Anish Giri gyorsan remizett, csak 9 lépést húzott Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk. Megőrizte negyedik helyét Jan Nepomnjacsij. Kilencedik döntetlenét könyvelte el Tejmur Radzsabov.

 

Az érdeklődés középpontjában Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura összecsapása állt. A világbajnok a vezércselű partiban a nyitásban hátrányba került, Nakamura jobb tervet is választhatott volna. Az esélyek kiegyenlítődtek, amikor az amerikai nagymester Carlsen időzavarában hibás kombinációba kezdett, elnézte a norvég világelső riposztját, azonnal feladta a játszmát. Mgnus Carlsen félpontos előnnyel várhatja a hétfői játéknapot.

Kisebb csoda kellett Ding Liren második nyeréséhez, Santosh Gujrathi Vidit nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul. Jan-Krzysztof Duda győzelmével életben tartotta továbbjutási reményeit.

A 10. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Tejmur Radzsabov döntetlen

Ding Liren - Santosh Gujrathi Vidit  1 - 0

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Wesley So - Anish Giri  döntetlen

Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

Matthias Bluebaum - Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Sam Shankland - Leinier Dominguez Perez  döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

0

½

½

1

-

-

1

½

½

-

-

1

1

-

1

7

2

 Wesley So (2741)

1

 

½

-

½

0

-

-

1

½

-

1

1

1

-

0

3

 Anish Giri (2731)

½

½

 

1

-

1

½

0

-

½

1

½

-

-

1

-

4

Jan Nepomnjacsij (2778)

½

-

0

 

-

½

½

1

1

1

½

½

-

-

½

-

6

5

 Levon Aronjan (2778)

0

½

-

-

 

1

-

-

½

½

-

0

1

0

1

1

6

Maxime Vachier-Lagrave (2860)

-

1

0

½

0

 

-

-

½

½

-

1

½

½

-

1

7

Tejmur Radzsabov (2758)

-

-

½

½

-

-

 

½

½

½

½

½

1

½

-

½

8

 Hikaru Nakamura (2829)

0

-

1

0

-

-

½

 

½

½

½

½

-

-

1

½

5

9

 Jan-Krzysztof Duda (2774)

½

0

-

0

½

½

½

½

 

-

½

-

-

1

1

-

5

10

 Alekszandr Griscsuk (2784)

½

½

½

0

½

½

½

½

-

 

½

-

-

-

1

-

5

11

 Santosh Gujrathi Vidit (2636)

-

-

0

½

-

-

½

½

½

½

 

1

0

-

0

1

12

 Daniil Dubov (2770)

-

0

½

½

1

0

½

½

-

-

0

 

1

½

-

-

13

Sam Shankland (2609)

0

0

-

-

0

½

0

-

-

-

1

0

 

1

1

½

4

14

 Matthias Bluebaum (2562)

0

0

-

-

1

½

½

-

0

-

-

½

0

 

½

½

15

 Ding Liren (2836)

-

-

0

½

0

-

-

0

0

0

1

-

0

½

 

1

3

16

Leinier Dominguez Perez (2786)

0

1

-

-

0

0

½

½

-

-

0

-

½

½

0

 

3

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen vereséggel rajtolt, mesternégyessel folytatta, félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának harmadik tornáján, a 16 résztvevős Opera Euro Rapid online viadal első játéknapján öt fordulót játszottak le. A világbajnok Magnus Carlsen az amerikai Wesley So elleni vereséggel kezdte szereplését, de mesternégyessel félpontos előnnyel vezet So és az orosz Jan Nepomnjacsij előtt. Remek csatákat vívtak a nagymesterek, a nyíltsisakos küzdelmekben a lejátszott 40 játszmából 24 fejeződött be döntéssel. Csak az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov tudta megőrizni veretlenségét, az orosz Alekszandr Griscsuk, a német Matthias Bluebaum és az amerikai Leinier Dominguez Perez még nyeretlen. Vasárnap újabb öt fordulóra kerül sor. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut tovább, a negyeddöntőtőtől már kieséses rendszerben folytatódik a viadal. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz a gondolkodási idő.

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tornáin mérik össze erejüket, a díjalap másfél millió dollár. A Skilling Open viadallal kezdődött meg a kilenc versenyből és a fináléból álló széria, majd az Airthings Masters tornát rendezték meg.

A Skilling Open döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen vereséget szenvedett Wesley So-tól, a sorsolás szeszélye folytán a norvég világelső az első fordulóban az amerikai nagymesterrel mérkőzött meg. A szicíliai védelmű ütközetben Carlsen az ellentámadás reményében beengedte So bástyáját a hetedik sorra.

A kritikus állásban a világbajnok többször is hibázott, So sikerrel nyitotta az állást, Carlsen királya sebezhetővé vált, az 53. lépés után feladásra kényszerült.

Levon Aronjannak csak 33 lépésre volt szüksége, hogy megadásra kényszerítsen Ding Lirent, a háromszoros örmény olimpia bajnok támadásával szemben a kétszeres aranyérmes kínai sakkozó nem talált védelmet.

Wijk aan Zee-i kudarca után Maxime Vachier-Lagrave önbizalmat növelő győzelemmel rajtolt, a végjátékban Daniil Dubov döntetlenhez vezető folytatásokat hagyott ki.

Nyeréssel mutatkozott be Sam Shankland. A Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajt Jan-Krysztof Duda és Jan Nepomnjacsij. A lengyel nagymester hibázott többet, ez végül a játszma elvesztéséhez vezetett.

Az első forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2741) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Ding Liren (kínai, 2836) 1 - 0

Matthias Bluebaum (német, 2562) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

Sam Shankland (amerikai, 2609) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) 1 – 0

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 0 - 1

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Anish Giri (holland, 2731) döntetlen

A vereség „felpaprikázta” Magnus Carlsent, szép stílusban győzte le Levon Aronjant, aki a korai vezércsere után nem tudott mit kezdeni a világbajnok mindkét szárnyon vezetett akcióival.

MVL az egyes sorszámának köszönhetően második játszmáját is világossal játszhatta, Wesley So elleni győzelemmel folytatta. Remek csata volt, So a bástyavégjátékban többször is hibázott.

Az orosz háziderbit Jan Nepomnjacsij nyerte meg. Alekszandr Griscsuk példája is bizonyította, hogy az idő szorításában nehéz hátrányos végjátékot játszani. Nepo 85 lépésben érvényesítette anyagi előnyét a különböző színű futós végjátékban.

Meggyőző győzelmet aratott Tejmur Radzsabov, fokozatosan került előnybe Sam Shankland ellen. Elindult a lejtőn Leinier Dominguez Perez, javított Santosh Gujrathi Vidit.

Csak másodpercei voltak Daniil Dubovnak, amikor nyert állásban lépésismétlés mellett döntött, Anish Giri örülhetett a döntetlennek.

A szabadkártyával játszó Martthias Bluebaum második értékes döntetlenét érte el, Ding Liren gyengén rajtolt. Óvatos játékkal másodszor is remizett Hikaru Nakamura.

A 2. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Anish Giri  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Alekszandr Griscsuk 1 - 0

Hikaru Nakamura - Jan-Krzysztof Duda   döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit - Leinier Dominguez Perez 1 - 0

Tejmur Radzsabov - Sam Shankland 1 - 0

Ding Liren - Matthias Bluebaum  döntetlen

Magnus Carlsen - Levon Aronjan 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So 1 - 0

Magnus Carlsen sötéttel elért győzelmével javította a másodhúzók meglehetősen gyenge statisztikáját. Matthias Bluebaumot a 17. lépésben elkövetett hibájáért pontos játékkal büntette meg.

A kettős győzelemmel rajtoló MVL és Jan Nepomnjacsij sötéttel szenvedett vereséget. Különösen sajnálhatja a francia nagymester a botlást. Levon Aronjan a szicíliai védelmű ütközetben gyalogot áldozott, kielégítő kompenzációt nem kapott.MVL elsietett gyaloglépéssel kiengedte előnyét, sőt rövidesen már az örmény nagymester került előnybe és gyűjtötte be az egész pontot.

Anish Giri megszerezte első győzelmét, Jan Nepomnjacsij szicíliai védelme zátonyra futott. A hollandok legjobbja kiskombinációval használta ki a meggyengült sötét királyállást.

Fordulatos küzdelemben nyert Wesley So a sokat hibázó Daniil Dubov ellen. Messze a várakozás alatt sakkozik Ding Liren, a végjátékban Sam Shankland királya is főszerepet játszott.

A 3. forduló eredményei:

Wesley So - Daniil Dubov  1 - 0

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Matthias Bluebaum - Magnus Carlsen  0 - 1

Sam Shankland - Ding Liren  1 - 0

Leinier Dominguez Perez - Tejmur Radzsabov  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Hikaru Nakamura  döntetlen

Anish Giri - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Magnus Carlsen mesterhármasával már egyedül vezetett. Sam Shankland sem tudta megállítani szárnyalásába. A világbajnok a játéknap végén méltán lehetett elégedett játékával, motiváltan sakkozott, „könnyű kézzel” húzta meg a jó lépéseket.

Megszerezte első győzelmét Hikaru Nakamura, elvesztette veretlenségét Anish Giri. Könnyelmű futólépésével gyalogot vesztett, Nakamura anyagi előnyét érvényesítette.

Döntetlen született Wesley So és Levon Aronjan partijában, az amerikai nagymester örülhetett a pontosztozkodásnak.

Oly sok hiba után Ding Liren először nyert, Leinier Dominguez Perez második vereségét szenvedte el. A nyitás után Jan Nepomnjacsij fölényesen állt, bűvészkedéséért még nagyobb árat is fizethetett volna, Daniil Dubov válogathatott a nyerések között, de sorban elpuskázta a lehetőségeket, 82 lépésben végül remiztek.

MVL az előző fordulóbeli veresége hatására megtorpant, Matthias Bluebaum kecsegtető esélyt hagyott kihasználatlanul.

A 4. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Hikaru Nakamura - Anish Giri  1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

Tejmur Radzsabov - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Ding Liren - Leinier Dominguez Perez  1 - 0

Magnus Carlsen - Sam Shankland  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Matthias Bluebaum  döntetlen

Wesley So - Levon Aronjan döntetlen

Az első játéknap befejező körében hat játszma is döntéssel végződött, három partiban a sötéttel játszók nyertek. Magnus Carlsen jelentős kockázatot is vállalt a sereghajtó Leineir Dominguez Perezzel vívott csatájában. Az amerikai nagymester a középjátékban kedvező állást játszhatott, majd Carlsen váratlan királyvándorlására nem talált jó ellenszert.  A 28. lépésben Bd4-gyel a világelső királya bajba kerülhetett volna. A világbajnok a futóvégjátékban nyerést hagyott ki, Dominguez Perez nem élt a remieséllyel.

Nagy csatában győzött Wesley So, az idő szorításában Matthias Bluebaum a taktikai csapásokkal fűszerezett öldöklő küzdelemben jó esélyt is elszalasztott, a döntetlen elérése is lehetőség volt.

Hibás kombinációval Levon Aronjan elszenvedte második vereségét, oly sok rontás után Daniil Dubov először nyert.

Elvesztette veretlenségét Hikaru Nakamura, harmadik győzelmével Jan Nepomnjacsij holtversenyes másodikként zárta a játéknapot.

A nyitásban Jan-Krzysztof Duda nagy hibája büntetlen maradt, Ding Liren harmadszor kapott ki, a lengyel sakkozó első győzelmét aratta.

Értékes megnyitási újítással rukkolt ki Anish Giri, remekül vezetett akcióval tetszetős győzelmet ért el.

Negyedszer remizett Alekszandr Griscsuk és Tejmur Radzsabov, de az orosz nagymester még nyeretlen, míg az azerbajdzsáni játékos veretlen. Jó kezdés után megtorpant Maxime Vachier-Lagrave.

Az 5. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Daniil Dubov  0 - 1

Matthias Bluebaum - Wesley So  0 - 1

Sam Shankland - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Leinier Dominguez Perez - Magnus Carlsen 0 - 1

Jan-Krzysztof Duda - Ding Liren  1 - 0

Alekszandr Griscsuk - Tejmur Radzsabov döntetlen

Anish Giri - Santosh Gujrathi Vidit  1 - 0

Jan Neponjacsij - Hikaru Nakamura 1 – 0

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

0

-

-

-

-

-

-

1

1

-

-

-

-

1

1

4

2

 Wesley So (2741)

1

-

0

-

-

-

-

½

-

-

-

1

-

1

-

3

 Jan Nepomnjacsij (2778)

-

-

-

0

-

1

1

-

-

-

1

½

-

-

-

4

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

-

1

-

-

-

-

-

0

½

-

-

1

-

½

-

3

5

 Anish Giri (2731)

-

-

1

-

-

0

-

-

-

1

½

½

-

-

-

3

6

 Tejmur Radzsabov (2758)

-

-

-

-

-

-

½

-

1

-

½

-

-

½

½

3

7

 Hikaru Nakamura (2829)

-

-

0

-

1

-

½

-

-

-

½

-

-

-

½

8

 Jan-Krzysztof Duda (2774)

-

-

0

-

-

½

½

-

-

½

-

-

1

-

-

9

 Levon Aronjan (2778)

0

½

-

1

-

-

-

-

-

-

-

0

½

-

-

10

 Sam Shankland (2609)

0

-

-

½

-

0

-

-

-

1

-

-

1

-

-

11

 Santosh Gujrathi Vidit (2636)

-

-

-

-

0

-

-

½

-

0

½

-

-

-

1

2

12

 Alekszandr Griscsuk,(2784)

-

-

0

-

½

½

½

-

-

-

½

-

-

-

-

2

13

 Daniil Dubov (2770)

-

0

½

0

½

-

-

-

1

-

-

-

-

-

-

2

14

 Ding Liren (2836)

-

-

-

-

-

-

-

0

0

0

-

-

-

½

1

15

 Matthias Bluebaum (2562)

0

0

-

½

-

½

-

-

-

-

-

-

-

½

-

16

 Leinier Dominguez Perez (2786)

0

-

-

-

-

½

½

-

-

-

0

-

-

0

-

1

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik a Champions Chess Tour harmadik versenye, az Opera Euro onlina rapid torna

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szombaton kezdődik a másfél millió dollár díjalapú Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenye, az Opera Euro online rapid viadal. A 16 résztvevő körmérkőzésen dönti el a 8 továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből nyolcan is játszanak a tornán. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 100 ezer dolláros díjalapból a győztes 30 ezret nyer.

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg. Az amerikai Wesley So sikerével zárult Skilling Open viadallal kezdődött szériában hat rapid versenyre, három Masters tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül a körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már a kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcokat vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Masters versenyen tizenketten csatáznak, az első nyolc helyezett kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. Magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek.

A sorozat nyitányán, Skilling Open viadalon Wesley So egy vereséggel, kiegyensúlyozott teljesítménnyel harmadikként vette az első akadályt, a kvalifikációs körversenyt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A negyeddöntőben Magnus Carlsen a holland Anish Girit győzte le, Wesley So hátrányból fordítva az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe. Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben kevésbé meggyőző játékkal nyert, az amerikai rangadón So magabiztosan győzte le Hikaru Nakamurát.

A döntő első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A sakkvilág november 30-án Magnus Carlsent 30. születésnapján köszöntötte, Wesley So első nyilatkozatában bocsánatot kért a világbajnoktól, hogy elrontotta a születésnapi ünneplést.

A második párharcuk első partijában megtört a jég, Magnus Carlsen sötéttel nyert és szerzett vezetést. Sokan gondolhatták, hogy So-t megtöri a vereség, de nem így történt. A második ütközetben Carlsen a 13. lépésben tért el a döntő első játszmájában látott folytatástól. Nem vált be elképzelése, So megőrizte gyalogelőnyét és huszárpárja erősebbnek bizonyult Carlsen futópárjánál. A sötét király is akcióba lépett, sikerrel támogatta a szabadgyalog előretörését, So harmadszor is kiegyenlített.

A harmadik partiban kölcsönös hibák után megszületett a finálé első döntetlene, majd villámgyorsan remiztek a negyedik játszmában, következett a rájátszás, a két villámparti. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

Wesley So a döntő kilencedik játszmájának megnyerésével először jutott vezetéshez, Magnus Carlsen a tizedik partiban nem tudott egyenlíteni. So első helyét a 30 ezer dolláros első díj mellett az összetett pontversenyben 46 ponttal is jutalmazták, Carlsen 15 ezer dollárt kapott és 30 pontot.

A 2019-es Világkupa győztese, a koronavírus-járvány miatt a világbajnok-jelölti döntőtől visszalépő Tejmur Radzsabov diadalmaskodott a Meltwater Champions Chess Tour második tornáján, az Airithins Masters viadalon.

December 26-án 12 résztvevővel kezdődött meg a torna. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jutott be a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Tejmur Radzsabov veretlenségét megőrizve, egy nyeréssel és tíz döntetlennel ötödikként folytathatta a versengést. A negyeddöntő legnagyobb szenzációjaként a 24 éves orosz Daniil Dubov legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az első párharcuk 2-2-vel ért véget, a második meccsen Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel búcsúztatta a norvég világelsőt.  

Tejmur Radzsabov az orosz Jan Nepomnjacsijjal vívott kiélezett nagy csatát. Az első mérkőzésük négy döntetlennel lett 2-2, a folytatásban az azerbajdzsáni nagymester megnyerte az első partit, két pontosztozkodást követően az orosz bajnok kiegyenlített, sőt a rájátszás első partiját is megnyerte. Radzsabov egy remek futólépésnek köszönhetően egyenlített ki, majd sötéttel remizte el az Armageddon játszmát.

Az elődöntőben csak hat játszmára volt szüksége, hogy Daniil Dubovot is legyőzze, 3-1-gyel alapozta meg sikerét, majd két nyeréssel már a döntőben érezhette magát.

A döntő másik résztvevője, a 2017-es Világkupa győztese, Levon Aronjan ötvenszázalékos teljesítménnyel jutott a negyeddöntőbe, egyetlen vereségét az utolsó fordulóban szenvedte el, a spanyol David Anton Guijarro fosztotta meg veretlenségétől.

A negyeddöntőben az amerikai Hikaru Nakamurát remek játékkal győzte le, 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, majd a „visszavágón” két győzelemmel jutott az elődöntőbe. Az örök rivális Maxime Vchier-Lagrave ellen az első  meccsen 3-1-re győzött, a második találkozó 2-1-es vezetésével ért véget.

A döntő első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt.

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. Mindketten hibáztak mielőtt létrejött a kritikus állás, Levon Aronjan szenzációs bástyaáldozatot hozott. Radzsabov királya körül sűrű viharfelhők gyülekeztek.

Aronjan két nyerést adó folytatás között választhatott, de rossz döntést hozott, Radzsabov kivédte a fenyegetéseket, az átélt izgalmak hatására a belement a lépésismétléses remibe.

A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát.

Tejmur Radzsabovnak még fél pontra volt szüksége végső sikeréhez, ezt a harmadik partiban megszerezte. Az élő közvetítésen jól látszott, hogy mekkora feszültségben játszott, érzelmi kitöréssel reagálta le sikerét. Tejmur Radzsabov az összetett pontverseben is az élen áll.

Az összetett pontverseny élcsoportja:

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenye. A mezőny parádés, a világranglista első tíz helyezettjéből nyolcan is a rajtnál. Hatan szabadkártyával játszanak, ketten a chess24.com prémium előfizetőinek szavazatainak köszönhetően. Sajnálhatjuk, hogy Rapport Richárd nincs az indulók között, a magyar színeket Lékó Péter angol nyelvű kommentátorként képviseli.

A rajtlistát Magnus Carlsen vezeti, a világbajnok az összetett pontversenyben csak a negyedik. Wijk aan Zee-ben nagy csalódást okozott hatodik helyezésével, a mutatott játékával. Még nagyobb kudarcot élt át Maxime Vachier-Lagrave, a virtuális világranglistán tíz helyezést rontott ,a február 1-től érvényes ranglistán a 83. Tata Steel Masters eredményét még nem számolták el. Jan-Krzysztof Duda is megcsappant önbizalommal várhatja a rajtot, míg Anish Giri holtversenyes első helye után a pechesen elvesztett rájátszás ellenére is bizakodhat.

Könnyű helyzetben van Tejmur Radzsabov, az Airthings Masters győzteseként már kvalifikálta magát a sorozatot lezáró fináléba.

Az Opera Euro online rapid viadal résztvevői:

#

Opera Euro Rapid Résztvevők

FED

Életkor

Élő

H

Rapid Élő

H

Kvalifikáció

1

Magnus Carlsen

NOR

30

2862

1

2881

1

Pontverseny (4.)

2

Ding Liren

CHN

28

2791

3

2836

3

Premium voks

3

Jan Nepomnjacsij

RUS

30

2789

4

2778

9

Pontverseny (7.)

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

30

2784

5

2860

2

Pontverseny (7.)

5

Levon Aronjan

ARM

38

2781

6

2778

8

Pontverseny (3.)

6

Alekszandr Griscsuk

RUS

37

2777

7

2784

7

Premium voks

7

Wesley So

USA

27

2770

9

2741

21

Pontverseny (2.)

8

Tejmur Radzsabov

AZE

33

2765

10

2758

14

Pontverseny (1.)

9

Anish Giri

NED

26

2764

11

2731

25

Szabadkártya

10

Leinier Dominguez Perez

USA

37

2758

14

2786

6

Szabadkártya

11

Jan-Krzysztof Duda

POL

22

2743

19

2774

10

Szabadkártya

12

Hikaru Nakamura

USA

33

2736

20

2829

4

Pontverseny (6.)

13

Vidit Gujrathi Vidit

IND

24

2726

24

2636

116

Szabadkártya

14

Daniil Dubov

RUS

24

2710

29

2770

12

Pontverseny (8.)

15

Sam Shankland

USA

29

2691

44

2609

170

Szabadkártya

16

Matthias Bluebaum

GER

23

2670

67

2562

265

Szabadkártya

A menetrend:

A díjazás:

Szombaton 17 órakor öt fordulóval kezdődik meg a csatározás.

Az első forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubov

Wesley So – Magnus Carlsen

Levon Aronjan – Ding Liren

Matthias Bluebaum – Tejmur Radzsabov

Sam Shankland – Santosh Gujrathi Vidit

Leinier Dominguez Perez – Hikaru Nakamura

Jan-Krzysztof Duda – Jan Neponjacsij

Alekszandr Griscsuk – Anish Giri

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 21 éves  Jorden Van Foreest a Tata Steel Masters győztese, a rájátszást megnyerte Anish Giri ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Wijk aan Zee-ben nagy meglepetéssel fejeződött be a 83. Tata Steel Masters. A viadal utolsó fordulójában a játéknapot hármas holtversenyben a második helyen kezdő 21 éves holland Jorden Van Foreest  remek játékkal legyőzte a svéd Nils Grandeliust, míg éllovas honfitársa, Anish Giri csak remizett a spanyol David Anton Guijarroval. A veretlenségét megőrző Van Foreest és Giri holtversenyben végzett az élen, az első hely sorsát rájátszás döntötte el. A két villámparti döntetlen lett, az Armageddon partiban is Van Foreest sakkozott szerencsésebb kézzel, a drámai csatában Giri túllépte a gondolkodási időt. A címvédő amerikai Fabiano Caruana nem bírt a norvég Aryan Tarival, az orosz Andrej Jeszipenko nyert a sereghajtó német Alexander Donchenko ellen. Alireza Firouzja nyerőesélyes állását döntetlenre rontotta a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel vívott csatájában. A hármas holtverseny Jeszipenkonak kedvezett, a 18 éves orosz sakkozó lett a bronzérmes Caruana és Firouzja előtt. A világbajnok Magnus Carlsen győzelemmel, de csak hatodikként zárta szereplését, a francia Maxime Vachier-Lagrave negyedszer kapott ki. Döntetlennel végződött a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az indiai Pentala Harikrishna játszmája.  Wijk aan Zee-ben 1985-ben ünnepeltek utoljára holland győztest, Jan Timman nyerte meg a Hoogovens tornát.

 

Fordulatokban gazdag, izgalmas utolsó fordulóval fejeződött be a sok meglepetéssel tarkított 83. Tata Steel Masters. A 21 éves Jorden Van Foreest elsősége, a 18 esztendős Andrej Jeszipenko harmadik helye, a világbajnok Magnus Carlsen hatodik helyezése, a világbajnok-jelölti döntő második félidejére készülő Maxime Vachier-Lagrave kudarca érdemel elsősorban említést. A címvédő Fabiano Caruana nem tudta megvédeni elsőségét, negedik lett. A hagyományos torna rendezői a nehéz járvány időszakban is a viadal megrendezésére szavaztak, fiatal, feltörekvő tehetségek is játéklehetőséget kaptak, emlékezetes verseny volt.

Az utolsó fordulóra maradt a döntés, többen is pályáztak az első helyre, a dobogós helyezésekre. A tizenkettedik játéknapon meccslabdát hibázó Anish Giri és a címvédő Fabiano Caruana sötéttel játszott, Jorden Van Foreest és Alireza Firouzja a világos bábukat vezethette.

 

Jorden Van Foreest méltán aratott elismerést nagyszerű tisztáldozatával. Nils Grandelius gyorsan belátta, hogy az összekötött szabadgyalogok nagy veszélyt jelentenek számára, azonnal vissza is adta a tisztet, de a gondjai megmaradtak.

 

Jorden Van Foreest „könnyű kézzel” húzta a jó lépéseket, előnye egyre nőtt, svéd ellenfele időzavarba is került. A játszma tétjét elismerésre méltóan a holland nagymester kitűnően bírta, jól számolt, királya egyenesen h6-ig menetelt a sakkok elől. Van Foreest már a tavalyi tornán is meglepetést okozott negyedik helyezésével, elsősége óriási szenzáció. Megőrizte veretlenségét, jól játszott, teljesítményének  2832-es performance-pontszáma, a + 30,2 Élő-ponttal belépett a + 2700 Élő-pontosok elitjébe. Az első helyet eldöntő rájátszásban szerencsésebb kézzel sakkozott.

 

Anish Giri másodszor vesztett az elsőségért vívott rájátszást, 2018-ban Magnus Carlsentől kapott ki, akkor nem volt esélye, Van Foreest ellen nagy esélyt szalasztott el. Az első villámpartiban – 5 – 5 perc és lépésenként 3-3 másodperc - sötéttel nyerést szalasztott el, a másodikban gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni. Az Armageddon játszmában világossal 5 perce volt ellenfele 4 percével szemben, de nyerési kényszerrel játszott. Fölényesen állt, amikor váratlanul teljesen leblokkolt, értékes másodperceket vesztett el, a megtámadott vezérével végül nem lépett el, hanem nagyot hibázott. Van Foreest már-már páholyban érezhette magát, amikor tisztet nézett el. Az elvesztegetett másodpercekért Giri nagy árat fizetett, túllépte a gondolkodási időt. Giri négy helyet javított a világranglistán a + 12,4 Élő-pontjával.

 

A hollandok legjobbja a spanyol David Anton Guijarro ellen nehéz küzdelemben remizett, hátrányos állásban kellett védekeznie. Anton Guijarro kedvező esélyeit fokozatosan rontotta el.

 

A torna nagy meglepetése a debütáló 18 éves Andrej Jeszipenko bronzérme. Az orosz nagymester sokáig őrizte veretlenségét, a 11. fordulóban Aryan Taritól szenvedett váratlan vereséget. Utolsó partijában higgadtan kivárta, hogy a sereghajtó Alexander Donchenko hibázzon. A viadal szenzációját jelentette Magnus Carlsen elleni győzelme. A 2815-ös performance-pontszám, a + 24,1 Élő-pont őt is a 2700-as klubba juttatta.

 

A címvédő Fabiano Caruana nem tudta megismételni tavalyi nagy sikerét, kétpontos előnnyel nyerte meg a tornát. Hét győzelmével szemben idén csak három partit tudott nyerni, több esélyt is elszalasztott. A 21 esztendős Aryan Tari nem vállalt ellene bonyolult csatát, a francai védelem csereváltozatában a világranglista második amerikai nagymester csodát nem tehetett. Caruana az első két helyezetthez hasonlóan veretlen maradt, 3,4 Élő-pontot vesztett.

 

A mezőny legfiatalabb résztvevője, a 17 éves Alireza Firouzja utolsó játszmájában elszalasztotta a lehetőséget, hogy bronzérmes legyen. Radoslaw Wojtaszekkel eredeti játékfelfogásban sakkozott, nehéz volt kitalálni lépéseiket. A lengyel sakkozó jelentős hátrányba keveredett, Firouzja minőséget áldozva fokozta a nyomást, de az i-re nem tudta feltenni a pontot. Már a játszma közben tudhatta, hogy az első helyen előálló esetleges hármas holtverseny esetén sem kap esélyt a rájátszáson való részvételre, Magnus Carlsen elleni veresége rontotta le a Berger-Sonneborn pontszámát. Firouzja a nyeréssel a top tízbe kerülhetett volna, 10,2 Élő-pontot szerzett. Megnyitási repertoárja kevésbé kidolgozott, nehéz állásokban sem vesztette el a fejét, erejét megfeszítve védekezett.  

 

A befejező játéknap rangadóján Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave pályafutásuk során klasszikus játszmában huszonnyolcadszor nézett farkasszemet. A norvég világbajnok 18 döntetlen mellett 8-2-re vezetett. 2019-ben négyszer csatáztak, a GRENKE viadalon Carlsen világossal győzött, Stavangerben MVL játszhatott világossal és remizett a világelsővel. Zágrábban Carlsen hetedszer mért vereséget a francia sakkozóra és egypontos előnnyel megnyerte a Grand Chess Tour 2019 harmadik versenyét. St. Louisban nagy volt a tétje az utolsó fordulóban vívott játszmájuknak, Vachier-Lagrave győzelme esetén megelőzhette volna Carlsent, végzetes huszárlépésének köszönhetően világossal 27 lépésben kikapott.

A Grand Chess Tour 2019 londoni döntőjének elődöntőben Vachier-Lagrave óriási csatában 15,5-14,5-re legyőzte Carlsent. Három különböző időkontroll mellett csatáztak, végül rájátszás döntötte el a küzdelmüket.

 

A Wijk aan Zee-i utolsó fordulóban folytatódott Maxime Vachier-Lagrave „vesszőfutása”, negyedik vereségét szenvedte el. A Grünfeld védelemben a centrumképzős változatban a világbajnok a 7.Va4+-os varit választotta. A korai vezércsere után MVL egyre bizonytalanabbá vált, a passzív védekezés helyett minőségáldozattal próbálkozott. Magnus Carlsen lépésről-lépésre növelte előnyét, a francia sakkozó a 40. lépésben adta fel reménytelen állását, a norvég világelső harmadik győzelmét érte el, de hatodik helyezésén nem tudott javítani.

 

Magnus Carlsen a 2015-ös stavangeri tornán elért teljesítményének volt utoljára hasonlóan rossz performance-pontszámot, 15,3 Élő-pontot vesztett. A világbajnok-jelölti döntő második félidejére készülő Maxime Vachier-Lagrave önbizalmat is romboló súlyos kudarcot élt át. A viadalt a világranglista ötödik helyezettjeként kezdte, a virtuális világraglistán a tizenötödik helyre esett vissza, 26,3 Élő-pontot vesztett.

Ötven százalékon zárt Pentala Harikrishna. Meglepő, hogy a két lengyel nagymester, Jan-Krzysztof Duda ls Radoslaw Wojtaszek is nyeretlenül zrta szereplését, az újoncok közül David Anton Guijarro és Alexander Donchenko sem tudott játszmát nyerni.

Az utolsó forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) 1 – 0  (Grünfeld védelem, 40)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 63)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Szicíliai védelem, 54)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Francia védelem, 42)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Nils Grandelius (svéd, 2663) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 47)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) 0 – 1 (Angol megnyitás, 42)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) döntetlen (Félszláv védelem, 58)

Az első helyet eldöntő rájátszás végeredménye:

Jorden Van Foreest – Anish Giri 2 – 1

Jorden Van Foreest – Anish Giri döntetlen (Futójáték, 44)

Anish Giri – Jorden Van Foreest döntetlen (Spanyol megnyitás, 37)

Anish Giri – Jorden Van Foreest 0 – 1 (Vezérgyalog megnyitás, 58)

83. Tata Steel Masters Wijk aan Zee 2021. január 15-31.
 

H.

Név

Ti

FED

 Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

TB1

TPR

1

Jorden Van Foreest

GM

NED

2671

#

½

½

½

½

½

1

1

1

½

1

½

½

½

8.5

53

2839

2

Anish Giri

GM

NED

2764

½

#

½

½

½

½

½

1

1

½

½

1

1

½

8.5

52.25

2832

3

Andrej Jeszipenko

GM

RUS

2677

½

½

#

½

½

1

½

0

½

½

1

1

½

1

8

49

2815

4

Fabiano Caruana

GM

USA

2823

½

½

½

#

½

½

½

½

½

½

½

1

1

1

8

48.25

2804

5

Alireza Firouzja

GM

FID

2749

½

½

½

½

#

0

1

½

½

1

1

½

½

1

8

48

2810

6

Magnus Carlsen

GM

NOR

2862

½

½

0

½

1

#

½

½

1

½

½

½

1

½

7.5

47.25

2771

7

Pentala Harikrishna

GM

IND

2732

0

½

½

½

0

½

#

½

1

½

½

½

½

1

6.5

38.75

2724

8

Aryan Tari

GM

NOR

2625

0

0

1

½

½

½

½

#

½

½

½

½

½

½

6

38

2703

9

Nils Grandelius

GM

SWE

2663

0

0

½

½

½

0

0

½

#

1

½

½

1

1

6

34

2700

10

Jan-Krzysztof Duda

GM

POL

2743

½

½

½

½

0

½

½

½

0

#

½

½

½

½

5.5

35.75

2666

11

David Anton Guijarro

GM

ESP

2679

0

½

0

½

0

½

½

½

½

½

#

½

½

½

5

30.75

2641

12

Radoslaw Wojtaszek

GM

POL

2705

½

0

0

0

½

½

½

½

½

½

½

#

½

½

5

30.75

2639

13

Maxime Vachier-Lagrave

GM

FRA

2784

½

0

½

0

½

0

½

½

0

½

½

½

#

1

5

29.75

2633

14

Alexander Donchenko

GM

GER

2668

½

½

0

0

0

½

0

½

0

½

½

½

0

#

3.5

23

2554

A virtuális világranglista élcsoportjának állása:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2846,7 (- 15,3)

2. Fabiano Caruana (amerikai) 2819,6 (- 3,4)

3. Ding Liren (kínai) 2781

4. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2789

5. Levon Aronjan (örmény) 2781

6. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2770

7. Anish Giri (holland) 2776,4 (+ 12,4)

8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2770

9. Wesley So (amerikai) 2770

10. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni) 2765

11. Wang Hao (kínai) 2763

12. Rapport Richárd (magyar) 2782,9 (+ 3,9)

13. Alireza Firouzja (FIDE) 2759,2 (+ 10,2)

14. Leinier Dominguez Perez (amerikai) 2758

15. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2757,7 (- 26,3)

16. Szergej Karjakin (orosz) 2757

17. Viswanathan Anand (indiai) 2753

18. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2753

19. Hikaru Nakamura (amerikai) 2736

20. Veszelin Topalov (bolgár) 2735

21. Wei Yi (kínai) 2732,1 (+ 0,1)

22. Pentala Harikrishna (indiai) 2630,4 (- 1,6)

23. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2729,5 (- 13,5)

37. Jorden Van Foreest (holland) 2701,2 (+ 30,7)

38. Andrej Jeszipenko (orosz) 2701,1 (+ 24,1)

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri nyerőesélyt hagyott ki Firouzja ellen, az utolsó forduló előtt fél pont az előnye 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters viadal tizenkettedik fordulójában az éllovas Anish Giri 67 lépésben remizett Alireza Firouzjával. A holland nagymester a 61. lépésben „meccslabdát” hibázott, mentőövet dobott 17 éves riválisának. A befejező játéknap előtt Giri félpontos előnnyel vezet honfitársa, Jorden Van Foreest, Firouzja és a címvédő Fabiano Caruana előtt. Az amerikai nagymester világossal nem bírt a spanyol David Anton Guijarroval, Van Foreest az orosz Andrej Jeszipenkoval osztozott meg a ponton. A lengyel Radoslaw Wojtaszek és a világbajnok Magnus Carlsen játszmája döntetlennel fejeződött be, a norvég világelső változatlanul csak hatodik a 14 fős mezőnyben. A forduló egyetlen győzelmét az indiai Pentala Harikrishna aratta, a sereghajtó német Alexander Donchenko ellen nyert. A francia Maxime Vachier-Lagrave a lengyel Jan-Krzysztof Dudával, a svéd Nils Grandelius a norvég Aryan Tarival remizett. A befejező játéknapon Giri sötéttel játszik Anton Guijarroval, Caruana is sötéttel mérkőzik meg Tarival, Firouzja világossal Wojtaszekkel csatázik, Van Foreest ellenfele Grandelius lesz. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

 

A 83. Tata Steel Masters viadalon az első hely sorsa az utolsó fordulóban dől el. Az éllovas Anish Giri óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, hogy egy pontra növelje előnyét riválisaival szemben, már döntetlennel is célba érjen. Alireza Firouzját megfosztotta volna reményeitől, hogy harcolhasson a tornagyőzelemért. A címvédő Fabiano Caruana világossal kockáztatott David Anton Guijarro ellen, de a spanyol sakkozó állta a sarat. Jorden Van Foreest versenyben maradt a dobogóért vívott küzdelemben, az orosz Andrej Jeszipenko a döntetlennel is megőrizte félpontos előnyét a világbajnok Magnus Carlsen előtt.

 

A tizenkettedik forduló rangadóján Alireza Firoizja a francai védelmet választotta Anish Girivel vívott párbajában. Az éllovast nem tudta meglepni, a nyitásban korai vezércserét láttunk, Firouzja egyenlő esélyű állást ért el. A pozíció azonban sokkal inkább megfelelt a holland nagymester sakkozói felfogásának, nagyon szereti azokat az állásokat, ahol csak két eredmény képzelhető el, őt semmiféle veszély nem fenyegeti.

 

A békésnek tűnő küzdelem rövidesen kiéleződött, Girinek a bástyák mellett futója volt Firouzja huszárjával szemben, reménnyel tölthette el a sötét vezérszárnyi gyaloggyengeség. Mindkét király a harctérre indult, a FIDE színeiben játszó Firouzja egyre nagyobb gondokkal küszködött. A világos bástya betört a hetedik sorra, a sötét királyszárnyi gyalogok is elhullottak, az e szabadgyalog nyújtott némi ellenesélyt.

 

Giri leáldozta futóját, mindkét szárnyon összekötött szabadgyalogjai rajtra készen álltak a győzedelmes előretöréshez. Firouzja huszárjával megpróbálta a lehetetlent, a játszma során szinte az egész táblát bejárta, amikor a második időkontroll után létrejött a játszma végső kritikus állása.

 

Úgy tűnt, hogy simán nyer a 61.g4 lépés, de a huszár időben érkezett, hogy besegítsen bástyájának az a7 gyalog megsemmisítésében, ami a megmenekülést jelentette. Nagyon fájhat Anish Girinek, hogy az oly sokáig kitűnően játszott partiban nem tudta győzelemre váltani esélyeit. Nyerése esetén utolsó játszmájában a döntetlen is végső sikerét jelentette volna, Alireza Firouzja a remivel riválisa maradt.

 

A címvédő Fabiano Caruana egy házielemzését játszotta meg David Anton Guijarro ellen. A 13. Hf6+ tisztáldozatot nem lehetett elfogadni, a spanyol királyszárnya meggyengült. Anton Guijarro higgadtan védekezett, kiegyenlítette esélyeit. Caruana kockáztatott, kis hátrányba is került. Vigyáznia kellett. A döntetlennek a spanyol sakkozó mellett elsősorban Giri örülhetett, megmaradt félpontos előnye.

 

A 18 éves Andrej Jeszipenko eredeti megnyitással próbált zavart kelteni Jorden Van Foreest soraiban, a 21 esztendős holland sakkozó megtalálta az ellenesélyt, gyalogot áldozott kezdeményezésért.  A ifjú titánok csatája örökös sakkal ért véget.

 

Radoslaw Wojtaszek láthatóan a fél pont megszerzését tűzte ki célul Magnus Carlsen elleni játszmájában. A norvég világbajnok, a hétszeres Wijk aan Zee-i győztes változatlanul csak a hatodik. A virtuális világranglistán előnye Fabiano Caruana előtt 20,6 pontra csökkent, eddig 19,2 Élő-pont bánja gyenge szereplését, erőtlen játékát.

 

A forduló egyetlen győzelmét Pentala Harikrishna aratta. A sereghajtó Alexander Donchanko sokáig jól tartotta magát, az indiai sakkozó bástyájával és vezérével akciózott. Donchenko védhette volna a fenyegetéseket, időzavarban azonban nem talált mentséget. Harikrishna feljött ötven százalékra.

Maxime Vachier-Lagrave csak árnyéka önmagának, Jan-Krzysztof Duda ellen a remiért kellett megküzdenie.

Nils Grandelius és Aryan Tari az olasz megnyitásban vívott elméleti párbajt. A norvég sakkozó tisztáldozatos varit játszott meg, a játszma lépésismétléssel lett döntetlen.

 

A 12. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Orosz huszárjáték, 76)

Pentala Harikrishna indiai, 2732) - Alexander Donchenko (német, 2668) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 50)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen  (Caro-Kann védelem, 41)

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Olasz megnyitás, 30)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) (Ragozin védelem,

Anish Giri (holland, 2764) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) (Francia védelem,

Radoslaw Wojtaszek(lengyel, 2705)  - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Félszláv védelem, 35)

A verseny állása:

1.Anish Giri 8 pont

2-4. Jorden Van Foreest, Alireza Firouzja  és Fabiano Caruana 7,5

5. Andrej Jeszipenko 7

6. Magnus Carlsen 6,5

7-8. Pentala Harikrishna és Nils Grandelius 6

9. Aryan Tari 5,5

10-11. Jan-Krzysztof Duda és Maxime Vachier-Lagrave 5

12-13. Radoslaw Wojtaszek és David Anton Guijarro 4,5

14. Alexander Donchenko 3,5

83rd Tata Steel Masters Wijk aan Zee 2021. január 15-31

kat. XIX (2725)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Anish Giri

g

NED

2764

*

½

½

½

½

½

½

1

1

½

1

1

.

½

8

2850

2.

Jorden Van Foreest

g

NED

2671

½

*

½

½

½

½

1

.

1

½

½

½

1

½

2829

3.

Alireza Firouzja

g

FID

2749

½

½

*

½

½

0

1

½

½

1

½

.

1

1

2819

4.

Fabiano Caruan,

g

USA

2823

½

½

½

*

½

½

½

½

.

½

1

1

½

1

2819

5.

Andrej Jeszipenko

g

RUS

2677

½

½

½

½

*

1

½

½

0

½

½

1

1

.

7

2790

6.

Magnus Carlsen

g

NOR

2862

½

½

1

½

0

*

½

1

½

½

.

½

½

½

2737

7.

Pentala Harikrishna

g

IND

2732

½

0

0

½

½

½

*

1

½

.

½

½

½

1

6

2722

8.

Nils Grandelius

g

SWE

2663

0

.

½

½

½

0

0

*

½

1

1

½

½

1

6

2734

9.

Aryan Tari

g

NOR

2625

0

0

½

.

1

½

½

½

*

½

½

½

½

½

2695

10.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2743

½

½

0

½

½

½

.

0

½

*

½

½

½

½

5

2665

11.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2784

0

½

½

0

½

.

½

0

½

½

*

½

½

1

5

2651

12.

Radoslaw Wojtaszek

g

POL

2705

0

½

.

0

0

½

½

½

½

½

½

*

½

½

2637

13.

David Anton Guijarro

g

ESP

2679

.

0

0

½

0

½

½

½

½

½

½

½

*

½

2638

14.

Alexander Donchenko

g

GER

2668

½

½

0

0

.

½

0

0

½

½

0

½

½

*

2575

Az utolsó forduló párosítása:

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave

Alireza Firouzja - Radoslaw Wojtaszek

David Anton Guijarro - Anish Giri

Aryan Tari - Fabiano Caruana

Jorden Van Foreest - Nils Grandelius

Alexander Donchenko - Andrej Jeszipenko

Jan-Krzysztof Duda - Pentala Harikrishna

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anish Giri sötéttel remizett Magnus Carlsennel, megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters tizenegyedik fordulójában az éllovas holland Anish Guri sötéttel remizett a világbajnok Magnus Carlsennel, megőrizte félpontos előnyét. Pontosztozkodással végződött a holtversenyes második Alireza Firouzja és Fabiano Caruana összecsapása is. A címvédő amerikai nagymester kihagyott egy esélyes tisztáldozati lehetőséget, később időzavarban rontott, a remiért kellett megküzdenie 17 éves ellenfelével szemben. A játéknap meglepetéseként a norvég AryN Tari megfosztotta veretlenségétől az orosz Andrej Jeszipenkot, aki vereségével az ötödik helyre csúszott vissza. A holland Jorden Van Foreest csatlakozott Caruana és Firouzja kettőséhez, az indiai Pentala Harikrishnát győzte le. Döntetlenek születtek a lengyel Radoslaw Wojtaszek és a francai Maxime Vachier-Lagrave, a spanyol David Anton Guijarro és a svéd Nils Grandelius, a német Alexander Donchenko és a lengyel Jan-Krzysztof Duda játszmákban. A 12, fordulóban többek között Anish Giri és Alireza Firouzja küzd meg egymással.

 

A 83. Tata Steel Masters tizenegyedik fordulóban nagy érdeklődés kísérte a világbajnok Magnus Carlsen és az éllovas Anish Giri játszmáját. 2018-ban a jubileumi 80. Tata Steel Chess Masters viadalon holtversenyben végeztek az élen, a rájátszásban a norvég világelső diadalmaskodott. Két éve Carlsen félpontos előnnyel hetedszer nyerte meg az oly nagy presztízsű tornát, Giri második lett. A hollandok legjobbja tizenkét hónap Élő-pontjai átlagának köszönhetően játszhat a világbajnok-jelölti döntőben, a jekatyerinburgi viadal félidejében ötven százalékon áll.

Korábban 25 klasszikus partiban mérték össze erejüket, húsz döntetlen mellett Carlsen 4-1-re vezetett. Először 2011-ben csatáztak, óriási meglepetésre a 16 éves holland sakkozó sötéttel 22 lépésben legyőzte Carlsent.

 

A világbajnok az olasz megnyitást választotta, Giri jól felkészült és tartotta az egyensúlyt. Pontos játékkal keresztezte világos királyszárnyi kezdeményezési kísérletét. A bástyák cseréje után a zárt állásban Carlsen nem tudott fogást találni ellenfele pozícióján, lépésismétléssel ért véget a küzdelmük.

 

Anish Giri mögött félpontos hátrányban levő Alireza Firouzja és Fabiano Caruana párbaját is kitüntető figyelmet érdemelt. A tavalyi viadalon az amerikai nagymester megadásra kényszerítette a fiatal titánt, a Magnus Carlsen Chess Tour rapid versenyein is csatáztak. A stavangeri Altibox Norway Chess tornán a két klasszikus partiban megosztoztak a ponton, az első rájátszást Fiirouzja nyerte meg, a második körben Caruana visszavágott.

 

Firouzja választása is az olasz megnyitásra esett, de a nyitásban nem villogott. A címvédő átvette a kezdeményezést, a 19. lépésben esélyes tisztáldozati lehetőséget hagyott kihasználatlanul. Fabiano Caruana sokáig őrizte előnyét, időzavarban azonban hibázott és a 17 éves Alireza Firouzja vette kézbe az irányítást. Az amerikai sakkozónak kellett vigyáznia, hogy hárítsa riválisa próbálkozásait.

 

A játéknapon két győzelem született. A bombameglepetést a 21 esztendős Aryan Tari sikere jelentette. A forduló előtt holtversenyes második 18 éves Andrej Jeszipenko nagyon rossz napot fogott ki, a spanyol megnyitás javított Steinitz védelmében teljes passzívitásba került, a világos haderő uralta a táblát. A norvég sakkozó szép taktikai megoldással nyerte meg a partit, megszerezte első győzelmét, Jeszipenkot megfosztotta veretlenségétől.

 

Remekel a 21 éves Jorden Van Foreest. A torna doyenje, a 34 esztendős Pentala Harikrishna az olasz megnyitású játszmában tisztáldozatot játszott meg. Van Foreest higgadtan hárította akcióját, a tisztet kedvező pillanatban visszaáldozta, anyagi előnybe került, biztos kézzel vezette győzelemre haderejét. A holland nagymester a nyeréssel holtversenyben második helyen várhatja a hajrát.

A Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajt Radoslaw Wojtaszek és Maxime Vachier-Lagrave. A francia világbajnokjelölt minőségáldozatos változatot játszott meg, meg kellett küzdenie a remiért.

Bajba kerülhetett volna Jan-Krzysztof Duda a vezércselű partiban a sereghajtó Alexander Donchenko ellen. A német sakkozó azonban elvétette a helyes folytatást, örökös sakkal ért véget a küzdelmük.

David Anton Guijarro és Nils Grandelius a Grünfeld védelemnem osztozott meg a ponton.  

A 11. forduló eredményei:

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) döntetlen (Grünfeld védelem, 45)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Olasz megnyitás, 42)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Olasz megnyitás, 61)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Nils Grandelius (svéd, 2663) döntetlen  (Grünfeld védelem, 30)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 33)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 60)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel,  2743) döntetlen (Vezércsel, 34)

A verseny állása:

1.Anish Giri 7,5 pont

2-4. Fabiano Caruana, Jorden Van Foreest és Alireza Firouzja 7

5. Andrej Jeszipenko 6,5

6. Magnus Carlsen 6

7. Niks Grandelius 5,5

8-9. Pentala Harikrishna és Aryan Tari 5

10-11. Jan-Krzysztof Duda és Maxime vachier-Lagrave 4,5

12-13. Radoslaw Wojtaszek és David Anton Guijarro 4

14. Alexander Donhanko 3,5

 

A 12. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Jan-Krzysztof Duda

Pentala Harikrishna - Alexander Donchenko

Andrej Jeszipenko - Jorden Van Foreest

Nils Grandelius - Aryan Tari

Fabiano Caruana - David Anton Guijarro

Anish Giri - Alireza Firouzja

Radoslaw Wojtaszek - Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Döntetlen Caruana és Carlsen csúcsrangadója, Giri félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aanvezet Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters tizedik fordulójában a holland Anish Giri legyőzte a lengyel Radoslaw Wojtaszeket, magához ragadta a vezetést. A viadal csúcsrangadója, az amerikai Fabiano Caruana és a világbajnok Magnus Carlsen játszmája döntetlennel fejeződött be. Az orosz Andrej Jeszipenko a spanyol David Anton Guijarro elleni győzelmével Caruana és a svéd Nils Grandeliussal remiző Alireza Firouzja társaságában félpontos hátránnyal a második helyen áll, Carlsen csak a hatodik. A holland Jorden Van Foreest a lengyel Jan-Krzysztof Dudával osztozott meg aponton. Nagy kalandok után szerezte meg első győzelmét a francia Maxime Vachier-Lagrave, a német Alexander Donchenko fölényes állást vesztett el. Döntetlen lett az indiai Pentala Harikrishna és a norvég Aryan Tari összecsapása. Csütörtökön szünetelnek a csatározások, a szabadnapon a nagymesterek készülhetnek is a torna hajrájára, az utolsó három fordulóra.  

 

A sakkvilág fokozott érdeklődéssel várta a viadal csúcsrangadóját, a világbajnok és három évvel korábbi kihívója, a világranglista első és második helyezettje, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana  ötvennegyedik klasszikus összecsapását. A norvég világelső 37 döntetlen mellett 11-5-ös vezetéssel kezdhette a szuperderbit. A londoni világbajnoki döntőjük óta kilencedszer néztek farkasszemet.

 

A londoni finálé után 2019-ben Baden-Badenben Caruana nagyot küzdött a döntetlenért. Stavangerben is megosztoztak a ponton, az amerikai nagymester nem használta ki a norvég világbajnok nagy hibáját. A rájátszásban Caruana győzött a játszmát már tornagyőztesként játszó Carlsen ellen, megfosztotta veretlenségétől. A GCT zágrábi tornáján a spanyol megnyitás nyílt változatában a küzdelmük pattal fejeződött be.

A 7. Sinquefield Cup viadalon az amerikai nagymester gondos felkészülésének eredményeként vállalta a gyalogszerkezeti gyengeségeket, pontos védekezéssel hárította Magnus Carlsen kezdeményezési kísérletét. A FIDE Chess.com Grand Swiss viadalon az angol megnyitású játszmájuk 25 lépésben lett döntetlen. Tavaly a Tata Steel Masters viadalok történetében hetedszer mérkőztek meg, hatodszor remiztek, Carlsen 2015-ben sötéttel tudta legyőzni riválisát. Az igazi szenzációt a 82. Tata Steel Masters végeredménye jelentette, Fabianao Caruana kétpontos előnnyel lett tornagyőztes a korábban hét győzelmi trófeát is begyűjtő Magnus Carlsen előtt.

 

A tavalyi Altibox Norway Chess viadal negyedik fordulójában megszakadt egy széria, 19 döntetlennel véget ért klasszikus összecsapásuk után Carlsen világossal győzött. Caruana a gondolkodási idő szorításában passzív állásában többször is hibázott. A hat résztvevős, kétfordulós torna második félidejében remiztek, a párharc az Armageddon partiban dőlt el a világbajnok javára.

Magnus Carlsen sorozatos sikerei után a Champions Chess Tour Skilling Open döntőjében vereséget szenvedett Wesley So-tól és krízisbe került. A Speed Chess Championship elődöntőjében Maxime Vachier-Lagrave „tréfálta meg” a norvég világelsőt. Az Airthings Masters tornán a kieséses rendszerű fázis negyeddöntőjében az orosz Daniil Dubov győzte le.

A hétszeres Wijk aan Zee-i győztes idei szereplését Alireza Firouzja elleni remek nyeréssel kezdte meg, majd sorozatban hatot remizett. A 18 éves Andrej Jeszipenkótól elszenvedett veresége sokkolta rajongóit.

 

Fabiano Caruana elleni presztízscsatájában sötéttel játszott és kissé meglepte az amerikai sakkozó 1.d4 lépése. A zárt katalán megnyitásban a 15…Vf6?-tal elnézett egy kiskombinációt, Caruana gyalogot nyert. Carlsen szerencséjére az elnézés korántsem volt végzetes, Caruana sem erőltette túlságosan a játékot, megelégedett a lépésismétléses döntetlennel, amivel megőrizte egypontos előnyét a világbajnok előtt, holtversenyes másodikként várhatja a befejező három fordulót, míg Carlsen a versenyben csak a hatodik.

 

Örülhetnek a holland sakkrajongók, Anish Giri negyedik győzelmével egyedül vezeti a versenyfutást. Radolsw Wojtaszek ellen a vezérgyalog megnyitást vetette be, nem bocsátkozott szicíliai védelmű elméleti párbajba. Érdekes középjáték alakult ki, Giri kezdeményezett, a sötét gyalogszerkezet gyengeségei bizakodással tölthették el.

 

A sorozatos cseréket követően Giri bástyáinak aktivitása, a h gyalog előretörése, jó huszárja miatt őrizte előnyét, a lengyel sakkozó a 48. lépésben követett el sorsdöntő hibát, tetszetős volt a büntető kiskombináció!

 

A 18 éves Andrej Jeszipenko harmadik nyerésével holtversenyes másodikként várhatja a finálét. David Anton Guijarro elleni győzelme azonban nem hatott meggyőzőnek, a spanyol nagymester hathatósan segítette, hogy a különböző színű futók kínálta eséllyel Jeszipenko élni tudjon.

 

Az orosz sakkozó sikerrel robbantotta a sötét királyt védő gyalogállást, vezére döntő erővel avatkozott akcióba. A torna újonca eddigi teljesítményével 25 Élő-pontoz nyert, a virtuális világranglistán átlépte a 2700 Élő-pontos határt.

 

A 17 esztendős Alireza Firouzja kockáztatott Nils Grandeliussal vívott küzdelmében. A szicíliai védelem Richter-Rauser változatában a svéd játékos előnyös állást játszhatott és a döntetlenre adás pillanatában is kedvezőbben állt.  

 

Kalandos partit nyert meg Maxime Vachier-Lagrave. A Caro-Kann védelmű játszmában már a nyitásban bajba került, 14…Vc8 után a levegőben lógott újabb veresége, amikor Alexander Donchenko elkezdett hibázgatni, nem a legerősebb lépéseket húzta meg. Fokozatosan rontotta el oly kedvező esélyeit, a vezérvégjáték is még döntetlent ígért, de csalódottságában végül kikapott.

 

Jorden Van Foreest gyalogáldozatokkal ragadta meg a kezdeményezést, Jan-Krzysztof Duda örülhetett, amikor csendesedett a küzdelem, elfogytak sötét patronjai. A 21 éves holland nagymester veretlenül ötödik a versenyben, mg Duda honfitársához, Wojtaszekhez hasonlóan nyeretlen.  

Kölcsönösen a nyolcadik döntetlenüket érte el Pentala Harikrishna és Aryan Tari. A norvég sakkozó bátrabb is lehetett volna királyzárnyi akcióval.

 

A 10. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - Alexander Donchenko (német, 2668)  1 – 0 (Caro-Kann védelem, 65)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen  (Királyindiai védelem, 26)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Spanyol megnyitás, 52)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 56)

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Katalán megnyitás, 42)

Anish Giri (holland, 2764) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 49)

A verseny állása:

1.Anish Guri 7 pont

2-4. Andrej Jeszipenko, Fabiano Caruana és Alireza Firouzja 6,5

5. Jorden Van Foreest 6

6. Magnus Carlsen 5,5

7-8. Pentala Harikrishna és Nils Grandelius 6

9-11. Aryan Tari, Jan-Krzysztof Duda és Maxime Vachier-Lagrave 4

12-13. Radislaw Wojtaszek és David Anton Guijarro 3,5

14. Alexander Donchenko 3

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Anish Giri (2764)

 

½

½

-

½

-

½

1

1

½

1

1

-

½

7

2

 Andrej Jeszipenko (2677)

½

 

½

½

-

1

½

½

-

½

½

1

1

-

3

Fabiano Caruana (2823)

½

½

 

-

½

½

½

½

-

½

1

1

-

1

4

Alireza Firouzja (2749)

-

½

-

 

½

0

1

½

½

1

½

-

1

1

5

 Jorden Van Foreest (2671)

½

-

½

½

 

½

-

-

1

½

½

½

1

½

6

6

 Magnus Carlsen (2862)

-

0

½

1

½

 

½

1

½

½

-

-

½

½

7

 Pentala Harikrishna (2732)

½

½

½

0

-

½

 

1

½

-

½

½

½

-

5

8

 Nils Grandelius (2663)

0

½

½

½

-

0

0

 

-

1

1

½

-

1

5

9

 Aryan Tari (2625)

0

-

-

½

0

½

½

-

 

½

½

½

½

½

4

10

Jan-Krzysztof Duda (2743)

½

½

½

0

½

½

-

0

½

 

-

½

½

-

4

11

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

½

0

½

½

-

½

0

½

-

 

-

½

1

4

12

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

0

0

0

-

½

-

½

½

½

½

-

 

½

½

13

 David Anton Guijarro (2679)

-

0

-

0

0

½

½

-

½

½

½

½

 

½

14

 Alexander Donchenko (2668)

½

-

0

0

½

½

-

0

½

-

0

½

½

 

3

A pénteki 11. forduló párosítása:

Radoslaw Wojtaszek - Maxime Vachier-Lagrave

Magnus Carlsen - Anish Giri

Alireza Firouzja - Fabiano Caruana

David Anton Guijarro - Nils Grandelius

Aryan Tari - Andrej Jeszipenko

Jorden Van Foreest - Pentala Harikrishna

Alexander Donchenko - Jan-Krzysztof Duda

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Tata Steel Masters kilencedik fordulójában Giri és Caruana győzött, befogták Firouzját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters kilencedik fordulójában a a világbajnokjelöltek csatájában a holland Anish Giri bonyolult küzdelemben nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, aki harmadik vereségét szenvedte el. A címvédő amerikai Fabiano Caruana sötéttel győzte le a lengyel Radoslaw Wojtaszeket. Az éllovas Alireza Firouzja mesterhármasa után remizett az orosz Andrej Jeszipenkoval. Hármas holtverseny az élen, Giri, Caruana és Firouzja félpontos előnnyel vezet Jeszipenko és a holland Jorden Van Foreest előtt. A világbajnok Magnus Carlsen megszerezte második győzelmét, a svéd Nils Grandelius ellen nyert. Hatodik helyezettként sötéttel játssza Caruanával a tizedik forduló, a torna csúcsrangadóját. Döntetlen született a spanyol David Anton Guijarro és az indiai Pentala Harikrishna, a norvég Aryan tari és a lengyel Jan-Krzysztof Duda, valamint Jorden Van Foreest és a német Alexander Doncheno játszmáiban.

 

A holland tengerparti városban a pihenőnap után a kilencedik fordulóval folytatódott a 83. Tata Steel Masters. A játéknap rangadóját a két világbajnokjelölt, Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave játszotta. Tavaly Jekatyerinburgban a vb-jelölti döntő első félidejében remiztek egymással, a francia nagymester az orosz Jan Nepomnjacsijjal holtversenyben vezet hét forduló után, Giri ötven százalékot ért el a hét partiból, egy pont a hátránya.

 

Korábban még 27 klasszikus játszmában mérték össze erejüket, 3-3-ra álltak a 21 döntetlen mellett. A várakozásnak megfelelően a szicíliai védelem Najdorf-változatában vívtak meg. MVL nem kis meglepetésre a tornán még nem tudott játszmát nyerni, de két szicíliai védelmű ütközetet is elvesztett, Girivel szemben elszenvedte harmadik vereségét.

 

Az összecsapás bonyolult küzdelmet hozott, ellenkező oldalra sáncoltak, mindketten megindították akciójukat. A francia sakkozó minőséget áldozott a világos királyállás felszakítására, Giri nehezen birkózott meg a kiélezett állással, MVL kedvező ellenesélyt teremtett. A felkínált lehetőséggel nem élt, Giri a minőség visszaáldozásával bástyavégjátékra egyszerűsített. Az előnyös végjátékot remek technikával megnyerte.

 

A címvédő Fabiano Caruanától kevesen várták, hogy a királyindiai védelmet választja, a legjobbak repertoárjában nem látható 7…Fg4-es változatra szavazott. Radoslaw Wojtaszek nem tudott mit kezdeni Caruana eredeti játékával, gyalogot áldozott, az amerikai nagymester királyszárnyi támadáshoz jutott.

 

Tisztáldozatát Wojtaszek elfogadta, hatásos volt a megérdemelt büntetés. Caruana a gőzelemmel holtversenyes elsőként várhatja a torna csúcsderbijét, Magnus Carlsen elleni csatáját. Világossal játszhat, egy pont az előnye a norvég világbajnok előtt.

 

A nyolcadik kör után félpontos előnnyel vezető 17 éves Alireza Firouzja nem bírt 18 esztendős riválisával, Andrej Jeszipenkoval. A vezérgyalog megnyitású partiban a FIDE zászlója alatt játszó Firouzjának egy pillanatra sem volt esélye, hogy túljátssza a viadal hősét, a nyolcadik körben Magnus Carlsent legyőző orosz riválisát. Az éllovasi pozíciót mesterhármassal elfoglaló Firouzját a döntetlene után ketten beérték, a torna újonca veretlenül holtversenyben a negyedik.

 

Megszerezte második győzelmét Magnus Carlsen. Korántsem volt diadalmenet a nyerése, Nils Grandelius kiegyenlített a szicíliai védelmű játszmában. A jó folytatással adós maradt, átengedte a kezdeményezést, időzavarba is került. A világbajnok bizonytalankodott a nyertnek mondható állásban, a vezérvégjátékban királyának betörése döntött.

David Anton Guijarro szemre oly tetszetős pozícióba nem tudta megtörni Pentala Harikrishna ellenállását, a különböző színű futók az indiai sakkozót segítették a döntetlen elérésében.

Jorden Van Foreest ellen Alexander Donchanko a spanyol megnyitásban sikerrel tartotta az egyensúlyt. A holland titán Girihez, Caruanához és Jeszipenkóhoz hasonlóan még veretlen! Nem tudott javítani Jan-Krzysztof Duda, a lengyelek legjobbja változatlanul nyeretlen, ahogy Aryan Tari is.  

 

A 9. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2764) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 70)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 39)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Nils Grandelius (svéd, 2663) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 65)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 41)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Alexander Donchenko (német, 2668) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

 

A verseny állása:

1-3. Anish Giri, Fabiano Caruana és Alireza Firouzja 6 pont

4-5. Andrej Jeszipenko és Jorden Van Foreest 5,5

6. Magnus Carlsen 5

7-8. Pentala Harikrishna és Nils Grandelius 4,5

9-12. Jan-Krzysztof Duda, Radoslaw Wojtaszek, Aryan Tari és David Anton Guijarro 3,5

13-14. Maxime Vachier-Lagrave és Alexander Donchenko 3

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Anish Giri (2764)

 

½

-

½

½

-

½

1

½

-

1

-

1

½

6

2

 Fabiano Caruana (2823)

½

 

-

½

½

-

½

½

½

1

-

-

1

1

6

3

 Alireza Firouzja (2749)

-

-

 

½

½

0

1

-

1

-

½

1

½

1

6

4

Andrej Jeszipenko (2677)

½

½

½

 

-

1

½

½

½

1

-

-

½

-

5

 Jorden Van Foreest (2671)

½

½

½

-

 

½

-

-

-

½

1

1

½

½

6

 Magnus Carlsen (2862)

-

-

1

0

½

 

½

1

½

-

½

½

-

½

5

7

 Pentala Harikrishna (2732)

½

½

0

½

-

½

 

1

-

½

-

½

½

-

8

Nils Grandelius (2663)

0

½

-

½

-

0

0

 

1

½

-

-

1

1

9

 Jan-Krzysztof Duda (2743)

½

½

0

½

-

½

-

0

 

½

½

½

-

-

10

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

-

0

-

0

½

-

½

½

½

 

½

½

-

½

11

 Aryan Tari (2625)

0

-

½

-

0

½

-

-

½

½

 

½

½

½

12

David Anton Guijarro (2679)

-

-

0

-

0

½

½

-

½

½

½

 

½

½

13

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

0

½

½

½

-

½

0

-

-

½

½

 

-

3

14

 Alexander Donchenko, (2668)

½

0

0

-

½

½

-

0

-

½

½

½

-

 

3

A 10. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Alexander Donchenko

Jan-Krzysztof Duda - Jorden Van Foreest

Pentala Harikrishna - Aryan Tari

Andrej Jeszipenko - David Anton Guijarro

Nils Grandelius - Alireza Firouzja

Fabiano Caruana - Magnus Carlsen

Anish Giri - Radoslaw Wojtaszek

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 18 éves Jeszipenko remek játékkal legyőzte Carlsent, félpontos előnnyel Firouzja vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 83. Tata Steel Masters nyolcadik fordulójának szenzációjaként a 18 éves Andrej Jeszipenko legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az orosz nagymester a szicíliai védelmű játszmában gyalogáldozatos változatot játszott meg, majd kihasználva a norvég világelső hibáját taktikai csapással került jelentős előnybe. Jeszipenko pontos játékkal hárította Carlsen ellentámadási kísérleteit, remek játékkal kényszerítette megadásra a világbajnokot, aki a 38. lépésben nyújtott kezet legyőzőjének. A játéknap másik hőse a 17 éves Alireza Firouzja volt, sötéttel nyert az indiai Pentala Harikrishna ellen és félpontos előnnyel az élre állt. Négy fős a közvetlen üldöző boly. Az amerikai Fabiano Caruana és a holland Anish Giri egymással remizett, a holland Jorden Van Foreest a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen szerzett fél pontot, Jeszipenko a negyedik 5 pontos. Pontosztozkodások születtek a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a spanyol David Anton Guijarro, a svéd Nils Grandelius és a lengyel Radoslaw Wojtaszek, valamint a német Alexander Donchenko és a norvég Aryan Tari játszmáiban. A hétfői pihenőnap után kedden a kilencedik fordulóval folytatódik a viadal.

 

A Tata Steel Masters nyolcadik fordulójának szenzációjaként az orosz sakkozás egyik legnagyobb tehetségének tartott 18 éves Andrej Jeszipenko legyőzte a négyszeres világbajnok, a hétszeres Wijk aan Zee-i győztes Magnus Carlsent. A norvég világelső az elmúlt négy Tata Steel Masters viadalon nem talált legyőzőre, 2018-bn és 2019-ben az első helyen végzett, 2017-ben Wesley So, tavaly Fabiano Caruana nyerte meg a tornát a világbajnok előtt.

A hagyományos verseny újonca, Andrej Jeszipenko hat döntetlennel kezdte meg a szereplését, majd Radoslaw Wojtaszek legyőzésével folytatta.

 

A nyolcadik fordulóban teljesült a nagy álma, megmérkőzhetett a regnáló világbajnokkal. A FIDE facebook oldalán közölték a 2013-ban készült fényképet, a Tal-emlékversenyen a 11 esztendős Jeszipenkonak sikerült Carlsennel fotózkodnia.

 

Hét és fél év múlva  már farkasszemet nézhetett a norvég világelsővel. A viadalt győzelemmel kezdő, majd sorozatban hatot remiző Magnus Carlsen a junior világranglista második helyezettjével szemben a szicíliai védelmet választotta, Jeszipenko „élesre töltött”, gyalogáldozatos változatot játszott meg. Carlsen az áldozatot elfogadta, újított vezérlépésével, azonban az ötlet nem állta ki a próbát, tempóvesztésnek bizonyult.

A 16. lépésben a világelső nagy hibát vétett, kettős támadást bevezető taktikai csapást nézett el, az orosz titán jelentős előnybe került. Magnus Carlsen megpróbált ellenesélyt találni, kelepcébe csalni ellenfelét, de Jeszipenko megőrizte higgadtságát, határozott lépésekkel védte a látszatfenyegetéseket, s közben növelte előnyét.

 

A bástyamanőverrel lezárta a nyílt a vonalat, közbeiktatott gyaloglépése után egyre közelebb került az áhított győzelemhez. Magnus Carlsen a 38. lépés után ismerte el vereségét, nyújtott kezet legyőzőjének. „Ezt a napot soha nem felejtem el”- ezek voltak Jeszipenko első szavai. Az orosz nagymester a remek nyeréssel négyes holtversenyben a második helyre lépett előre, Magnus Carlsen ötvenszázalékos eredményével holtversenyben a hetedik.

 

A nyolcadik játéknap másik győzelmét a 17 éves Alireza Firouzja szerezte meg, sötéttel győzte le Pentala Harikrishnát. A FIDE zászlója alatt játszó, a junior világranglistát nagy fölénnyel vezető egykori iráni sakkozó eredeti játéka meglepte a nyugodt életet, a pozíciós küzdelmet kedvelő indiai nagymestert. Mindkét szárnyon kezdeményezett, világos nem talált aktív tervet, a védekezésébe több hiba is csúszott. Firouzja bástyája betört a világos állásba, a d szabadgyalog a futópár és a király segítségével matthálót hozott létre. Alireza Firouzja a tornát Magnus Carlsentől elszenvedett vereséggel kezdte, megszerezte negyedik győzelmét és félpontos előnnyel az élre állt.

 

A játéknap előtt négyen osztották az első helyet, ketten, Fabiano Caruana és Anish Giri egymással küzdött meg. Az amerikai nagymester kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni a tulipánosok első számú sakkozójával szemben.

 

Örülhettek a holland sakkrajongók Jorden Van Foreest jó játékának is. Messze a várakozás alatt szereplő Maxime Vachier-Lagrave ellen méltán aratott elismerést a 14…Fh3! taktikai megoldása. Világos remélt előnye tovatűnt, a döntetlennel a 21 éves sakkozó megőrizte előkelő helyezését, a holtversenyes másodikok négyesében a 28 éves Fabiano Caruana a rangidős.

A lengyel kettős változatlanul nyeretlen. Nils Grandelius és Radoslaw Wojtaszek hullámzó partiban osztozott meg a ponton. Jan-Krzysztof Duda időzavarban hátrányba is került David Anton Guijarroval szemben, a spanyol sakkozó eltékozolta a kedvező lehetőségeket.

Döntetlen lett a két másik nyeretlen résztvevő, Alexander Donchenko és Aryan Tari játszmája is.

 

A 8. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave(francia, 2784) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Katalán megnyitás, 36)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) döntetlen (Olasz megnyitás, 50)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) 0 - 1 (Szláv védelem, 56)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Caro-Kann védelem, 55)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 48)

 

A 83. Tata Steel Masters állása:

1.Alireza Firouzja 5,5 pont

2-5. Anish Giri, Fabiano Caruana, Andrej Jeszipenko és Jorden Van Foreest 5

6. Nils Grandelius 4,5

7-8. Pentala Harikrishna és Magnus Carlsen 4

9. Radoslaw Wojtaszek 3,5

10-13. David Anton Guijarro, Maxime Vachier-Lagrave, Aryan Tari és Jan-Krzysztof Duda 3

14. Alexander Donchenko 2,5

 

A keddi 9. forduló párosítása:

Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave

Radoslaw Wojtaszek - Fabiano Caruana

Magnus Carlsen - Nils Grandelius

Alireza Firouzja - Andrej Jeszipenko

David Anton Guijarro - Pentala Harikrishna

Aryan Tari - Jan-Krzysztof Duda

Jorden Van Foreest - Alexander Donchenko

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Tata Steel Masters hetedik fordulója után négyes holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters hetedik fordulójában öt játszma is döntéssel végződött, győztesek közül négyen holtversenyben állnak az élen. A játéknap rangadóját a világranglista második Fabiano Caruana és az ötödik Maxime Vachier-Lagrave játszotta. A szicíliai védelmű partiban Caruana tetszetős megoldást talált MVL megnyitási pontatlanságára, az amerikai nagymester remek nyerést ért el. Sikeres napot zártak a holland sakkozók. Anish Giri legyőzte az éllovas svéd Nils Grandeliust, Jorden Van Foreest a norvég Aryan Tarival szemben nyert. Fekete napjuk volt a lengyel nagymestereknek. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja nagy csatában győzött Jan-Krzysztof Duda ellen. Az orosz Andrej Jeszipenko megszerezte első győzelmét, Radoslaw Wojtaszek elvesztette veretlenségét. A világbajnok Magnus carlsen sorozatban hatodszor remizett, az indiai Pentala Harikrishna, Jeszipenko és Grandelius társaságában holtversenyben az ötödik helyen várja a folytatást. A spanyol David Anton Guijarro és a német Alexander Donchenko is megosztozott a ponton.

 

A Tata Steel Masters l hetedik fordulójában a nagymesterek fordulatos, izgalmas játszmákat vívtak, öt játszma is döntéssel végződött. Az érdeklődés középpontjában a játéknap rangadója, Fabiano Caruana és Maxime Vachier-Lagrave összecsapása állt. Küzdelmük a szicíliai védelem Najdorf-változatában igazi elméleti párbajt hozott. Az amerikai nagymester a ritkább 10.Fe2-es változatra szavazott, a torna ötödik fordulójában Nils Grandelius a 10.f5-ös változatban győzte le a túlzott kockázatot vállaló MVL-t.

 

Caruana a francia sakkozó gyanútlan lépésére gyalogáldozattal reagált, a „faltörő kos” e6 gyalog megkeserítette MVL életét. A 14…f6 reakció nem kis megdöbbenést váltott ki, „egykapus” lett a játszma. Caruana válogathatott a remek lehetőségek között, a vezércserét követően sem enyhült a sötét állás feletti vihar. Fabiano a 35. lépés után fogadhatta ellenfele gratulációját, akivel korábban 32 klasszikus partiban mérte össze erejét, 6-4-re vezetett a csata előtt.

 

A többi párharc résztvevői korántsem ismerték ilyen jól egymást, kevés partiban mérték össze erejüket, az előnyben levő sakkozók a világbajnok Magnus Carlsen kivételével érvényesítették a „papírformát”. Sikeres napot zártak a holland nagymesterek, fekete napja volt a lengyel duónak.

 

Anish Giri és Nils Grandelius szicíliai védelmű partijában a tulipánosok legjobbja irányította a játékot, majd a svéd nagymester már oly közel állt a kiegyenlítéshez, amikor elsietett egy gyalog levadászását. Az időzavar árnyékában súlyos elnézést követett el, egy közbeiktatott sakknak köszönhetően tisztet vesztett. Giri a győzelemmel letaszította az első helyről Grandeliust, a második nyeréssel holtversenyben az élre állt.

Nem kis meglepetésre honfitársa, Jorden Van Foreest is osztja vele az éllovasi pozíciót. Van Foreest jó érzékkel a spanyol megnyitásban letért az elméleti ösvényről, Aryan Tari a szokatlan állásban nem érezte magát otthonosan, megkérdőjelezhető tervet választott. A 20. lépésben vesztőt húzott, Van Foreest a világos király elleni akciót kitűnően vezette.

 

Remek csatát hozott Alireza Firouzja és Jan-Krzysztof Duda összecsapása. A vezérgyalog megnyitású ütközetben a FIDE zászlója alatt játszó Firouzja ellen Duda minőséget áldozott, elegendő kompenzációt kapott. Firouzja nem tűrte sokáig a d3-ra befészkelődött huszárt és visszaáldozta a minőséget. Duda tisztáldozattal teremtett jó esélyt, az összekötött sötét vezérszárnyi gyalogok komoly fejfájást okoztak a mezőny legfiatalabb résztvevőjének.

 

Duda időzavarba került, rontott esélyein, de az időkontroll utáni végjátékban is reális remiesélyekkel játszhatott. Az újabb időzavar azonban már végzetes volt, Firouzja tisztjei között megteremtette a harmóniát, a sötét király kelepcébe került.

 

A 18 éves Andrej Jeszipenko megfosztotta veretlenségétől Radoslaw Wojtaszeket. A nyitásban világos jobban állt, de Wojtaszek a jó folytatással adós maradt. A kisebb adok-kapok után Jeszipenko gyalogot nyert, a végjátékban érvényesítette előnyét, megszerezte első győzelmét. A lengyel duó, Duda és Wojtaszek még nyeretlen, de három vereséget begyűjtöttek.

 

A Wijk aan Zeei-i hétszeres győztes, a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a torna első félidőjében messze forma alatt játszik. Korábban esélyeit nagy biztonsággal használta ki, most türelmetlenül, pontatlanul sakkozik. Könnyen lehet, hogy ebben szerepe van a sok-sok rapid versenynek, az interneten vívott partiknak. Pentala Harikrishna ellen egy pillanatra sem volt reális esélye, hogy túljátssza ellenfelét.

A sereghajtók, David Anton Guijarro és Alexander Donchenko megosztoztak a ponton, a spanyol nagymester eltékozolta előnyét.

 

A 7. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 37)

Anish Giri (holland, 2764) - Nils Grandelius (svéd, 2663) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 39)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 42)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 56)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Alexander Donchenko (német, 2668) döntetlen  (Szicíliai védelem, 35)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 32)

A

verseny állása:

1-4. Jorden Van Foreest, Anish Giri, Fabiano Caruana és Alireza Firouzja 4,5 pont

5-8. Pentala Harikroshna, Andrej Jeszipenko, Magnus Carlsen és Nils Grandelius 4

9. Radoslaw Wojtaszek 3

10-13. Maxime Vachier-Lagrave, Aryan Tari, David Anton Guijarro és Jan-Krzysztof Duda 2,5

14. Alexander Donchenko 2

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Jorden Van Foreest (2671)

 

½

½

½

-

-

½

-

½

-

1

1

-

-

2

 Anish Giri (2764)

½

 

-

-

½

½

-

1

-

-

1

-

½

½

3

Fabiano Caruana (2823)

½

-

 

-

½

½

-

½

-

1

-

-

½

1

4

 Alireza Firouzja (2749)

½

-

-

 

-

-

0

-

-

½

½

1

1

1

5

 Pentala Harikrishna (2732)

-

½

½

-

 

½

½

1

½

½

-

-

-

-

4

6

 Andrej Jeszipenko (2677)

-

½

½

-

½

 

-

½

1

½

-

-

½

-

4

7

 Magnus Carlsen (2862)

½

-

-

1

½

-

 

-

-

-

½

½

½

½

4

8

 Nils Grandelius (2663)

-

0

½

-

0

½

-

 

-

1

-

-

1

1

4

9

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

½

-

-

-

½

0

-

-

 

-

½

½

½

½

3

10

Maxime Vachier-Lagrave (2784)

-

-

0

½

½

½

-

0

-

 

½

½

-

-

11

Aryan Tari (2625)

0

0

-

½

-

-

½

-

½

½

 

½

-

-

12

 David Anton Guijarro (2679)

0

-

-

0

-

-

½

-

½

½

½

 

-

½

13

 Jan-Krzysztof Duda (2743)

-

½

½

0

-

½

½

0

½

-

-

-

 

-

14

 Alexander Donchenko (2668)

-

½

0

0

-

-

½

0

½

-

-

½

-

 

2

A 8. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Jorden Van Foreest

Alexander Donchenko - Aryan Tari

Jan-Krzysztof Duda - David Anton Guijarro

Pentala Harikrishna - Alireza Firouzja

Andrej Jeszipenko - Magnus Carlsen

Nils Grandelius - Radoslaw Wojtaszek

Fabiano Caruana - Anish Giri

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Grandelius remizett a címvédő Caruanával, megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters hatodik fordulójában az éllovas svéd Nils Grandelius döntetlenre mentette a címvédő Fabiano Caruana elleni hátrányos állását. Grandeliust hat fős üldöző boly követi félpontos hátránnyal. A világbajnok Magnus Carlsen sorozatban ötödször is remizett, a lengyel Jan-Krzysztof Duda időzavarát nem tudta kihasználni. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja bonyolult csatában legyőzte a német Alexander Donchenkot. A holland Jorden Van Foreest megszerezte első győzelmét, a spanyol David Anton Guijarro tisztet nézett el. Az indiai Pentala Harikrishna a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel, az orosz Andrej Jesdzipenko a holland Anish Girivel osztozott meg a ponton. A francai Maxime Vachier-Lagrave mindössze 26 lépés után kötött békét a norvég Aryan Tarival. Kevés az eldőlt játszma, a 42 partiból csak tízben született döntés, heten még veretlenek, heten nyeretlenek.

 

A 83. Tata Steel Masters hatodik fordulójában az éllovas, félpontos előnnyel vezető Nils Grandelius nehéz küzdelemben, hátrányos állását megmentve remizett a címvédő Fabiano Caruanával. Az amerikai nagymester a szicíliai védelem Rossolimo-változatában érdekes tervvel rukkolt ki, eredeti állást vállalt. Grandelius sorozatos cserékkel egyszerűsítette a pozíciót, de hátrányba került.

 

 

A különböző színű futók jelentették számára a mentéget, sikerrel feltartóztatta Caruana szabadgyalogját. Az értékes döntetlennel a torna újonca megőrizte első helyét, az amerikai világbajnokjelölt a hat fős üldöző boly tagja.

 

A világbajnok Magnus Carlsen sorozatban ötödször remizett. A tavaly októberi Altibox Norway Chess viadalon a lengyel Jan-Krzysztof Duda az ötödik játéknapon legyőzte a norvég világelsőt, megszakította 125 játszmás veretlensági sorozatát.

 

Carlsen a Caro-Kann védelemben szenvedett vereséget, ezúttal az olasz megnyitásban csatáztak. Duda királyszárnyi akcióját a világbajnok pontos védekezéssel hárította, a vezércserét követően a világos állás gyalogszerkezeti gyengeségei miatt jobban állt. A lengyel sakkozót időzavar is sújtotta, Carlsen kedvező esélyeit nem tudta kihasználni.

 

A tornát vereséggel kezdő Alireza Firouzja második győzelmét érte el, a + 1-gyel álló hatos boly tagja lett. Alexander Donchenko ellen kockázatos változatot játszott meg, de elképzelése végül bevált, a bonyodalmakban a német sakkozó hibázott. Firouzja a világos alapsor gyengeségét remekül használta ki.

 

Első nyerését aratta Jorden Van Foreest, másodszor kapott ki David Anton Guijarro. A spanyol sakkozó hátrányosabb állásban tisztet nézett el.

 

Hatodszor is remizett a torna egyik újonca, a 18 esztendős Andrej Jeszipenko. A sorozatos cserékkel egyszerűsítette a pozíciót Anish Girivel szemben.

 

Hatodik döntetlenét könyvelte el Radoslaw Wojtaszek, a remivel Pentala Harikrishna az üldöző boly tagja maradt.

 

Nem tudott javítani Maxime Vachier-Lagrave, a francia világbajnokjelölt világossal mindössze 26 lépésben osztozott meg a ponton Aryan Tarival.

 

 

A 6. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Grünfeld védelem, 26)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) 1 - 0 (Spanyol megnyitás,

Alexander Donchenko(német, 2668) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) 0 – 1 (Félszláv védelem, 37)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Olasz megnyitás, 50)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Ragozin védelem, 43)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Félszláv védelem, 42)

Nils Grandelius (2663) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Szicíliai védelem, 67)

A verseny állása:

1.Nils Grandelius 4 pont

2-7. Jorden Van Foreest, Magnus Carlsen, Pentala Harikrishna, Anish Giri és Alireza Firouzja 3,5

8-9. Andrej Jeszipenko és Radoslaw Wojtaszek 3

10-12. Aryan Tari, Maxime Vachier-Lagrave és Jan-Krzysztof Duda 2,5

13. David Anton Guijarro 2

14. Alexander Donchenko 1,5

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Nils Grandeliu (2663)

 

-

-

0

½

-

-

½

-

-

1

1

-

1

4

2

 Jorden Van Foreest (2671)

-

 

½

-

½

½

½

-

½

-

-

-

1

-

3

 Magnus Carlsen (2862)

-

½

 

-

-

-

1

-

-

½

-

½

½

½

4

 Pentala Harikrishna (2732)

1

-

-

 

½

½

-

½

½

-

½

-

-

-

5

 Fabiano Caruana (2823)

½

½

-

½

 

-

-

½

-

-

-

½

-

1

6

 Anish Giri (2764)

-

½

-

½

-

 

-

½

-

1

-

½

-

½

7

 Alireza Firouzja (2749)

-

½

0

-

-

-

 

-

-

½

½

-

1

1

8

 Andrej Jeszipenko (2677)

½

-

-

½

½

½

-

 

-

-

½

½

-

-

3

9

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

-

½

-

½

-

-

-

-

 

½

-

½

½

½

3

10

 Aryan Tari (2625)

-

-

½

-

-

0

½

-

½

 

½

-

½

-

11

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

-

-

½

-

-

½

½

-

½

 

-

½

-

12

Jan-Krzysztof Duda (2743)

0

-

½

-

½

½

-

½

½

-

-

 

-

-

13

 David Anton Guijarro (2679)

-

0

½

-

-

-

0

-

½

½

½

-

 

-

2

14

 Alexander Donchenko, (2668)

0

-

½

-

0

½

0

-

½

-

-

-

-

 

A 7. forduló párosítása:

Fabiano Caruana - Maxime Vachier-Lagrave

Anish Giri - Nils Grandelius

Radoslaw Wojtaszek - Andrej Jeszipenko

Magnus Carlsen - Pentala Harikrishna

Alireza Firouzja - Jan-Krzysztof Duda

David Anton Guijarro - Alexander Donchenko

Aryan Tari - Jorden Van Foreest

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Grandelius tetszetős támadással nyert Vachier-Lagrave ellen, félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters ötödik fordulójában a svéd Nils Grandelius remekül vezetett támadással nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen és félpontos előnnyel vezet. A játéknap többi játszmája döntetlennel fejeződött be. A világbajnok Magnus Carlsen ellen a német Alexander Donchenko sikerrel védekezett, nagy csatában remizett a norvég világelsővel. A 18 éves orosz Andrej Jeszipenko az amerikai Fabiano Caruanával osztozott meg a ponton. A holland Anish Giri kis figyelmetlensége elegendő volt az indiai Pentala Harikrishnának, hogy kiegyenlítse esélyeit. Kölcsönösen kihagyott nyerőesély után lett döntetlen a spanyol David Anton Guijarro és a norvég Aryan Tari összecsapása. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja és a holland Jorden Van Foreest sem bírt egymással. A két lengyel nagymester, Radoslaw Wojtaszek és Jan-Krzysztof Duda jól ismert változatban kötött békét.
 

A pihenőnap után az ötödik fordulóval folytatódott a 83. Tata Steel Masters. A játéknap bombameglepetéseként a torna egyik újonca, a svéd Nils Grandelius tetszetős támadással győzött Maxime Vachier-Lagrave ellen. A francia világbajnokjelölt vállalta a szicíliai védelem egyik alaposan elemzett változatát, bízott saját elemzésében. A kritikus állásban jelentős kockázatot vállalt, a svéd nagymester remekül élt az eséllyel. MVL türelmetlen is volt, jobban védekezhetett volna, pontatlan lépései segítették Grandelius akciójának kibontakozását.

 

A svéd sakkozó az időzavar árnyékában is higgadt maradt, pontosan számolt. Tetszetős volt a 31.Vh4 lépése, pörölycsapás a 32.Bf6-tal bevezetett kombináció, MVL a 35. lépésben fel is adta a játszmát. Nils Grandelius győzelmével félpontos előnnyel az élre állt.

 

Az újoncok közül még ketten értek el figyelemre méltó eredményt. Az utolsó pillanatban a versenyre meghívott német Alexander Donchenko nagy csatában kiharcolta a döntetlent a világbajnok Magnus Carlsennel szemben. A norvég világelső a vezércserét követően vezérszárnyi akcióval teremtett esélyt, de egy kis pontatlansága után Donchenko ellenjátékot talált. Pontosan védekezett, jól számolt, a minőségáldozattal „megszabadult” Carlsen veszélyesnek tűnő szabadgyalogjától, eddigi pályafutása legértékesebb döntetlent érte el.

 

 

A 18 éves orosz Andrej Jeszipenko a címvédő Fabiano Caruanával remizett. Az angol megnyitású játszmában az amerikai nagymester újítást játszott meg, de Jeszipenko megtalálta az ellenszert. A 19…Heg4 lépésén 57 percet gondolkodott, de a jelentős időveszteság ellenére sem került bajba. Ügyesen hárította Caruana kezdeményezési kísérleteit.

 

 

Bosszankodhat a hollandok legjobbja, Anish Giri. Kedvezőbb pozíciójában elnézte Pentala Harikrishna huszárlépését, amivel az indiai sakkozó kiegyenlítette esélyeit, gyorsan békét is kötöttek.

 

 

Az újoncok csatájában David Anton Guijarro és Aryan Tari is fonalas nyerést hagyott ki. Először a spanyol nagymester rontott, elpuskázta a nagy lehetőséget, majd a remit ígérő állásban vesztőt húzott. Aryan Tari nem élt a felkínált eséllyel.

Alireza Firouzja és Jorden Van Foreest nem bírt egymással. A várakozásnak megfelelően a két lengyel nagymester, Radoslaw Wojtaszek és Jan-Krzysztof Duda nem bántotta egymást.

 

Az 5. forduló eredményei:

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 35)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) döntetlen (Angol megnyitás, 40)

Anish Giri (holland, 2764) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 26)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 27)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Alexander Donchenko (német, 2668) döntetlen (Szicíliai védelem, 69)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen (53)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Spanyol megnyitás, 60)

A verseny állása:

1.Nils Grandelius 3,5 pont

2-5. Pentala Harikrishna, Fabianao Caruana, Anish Giri és Magnus Carésen 3

6-9. Jorden Van Foreest, Alireza Firouzja, Radoslaw Wojtaszek és Andrej Jeszipenko 2,5

10-13. David Anton Guijarro, Maxime Vachier-Lagrave, Aryan Tari és Jan-Krzysztof Duda 2

14. Alexander Donchenko 1,5

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Nils Grandelius (2663)

 

0

-

-

-

-

-

-

½

-

0

-

1

1

2

 Pentala Harikrishna (2732)

1

 

½

½

-

-

-

-

½

-

½

-

-

-

3

3

 Fabiano Caruana (2823)

-

½

 

-

-

½

-

-

½

-

-

-

½

1

3

4

 Anish Giri (2764)

-

½

-

 

-

½

-

-

-

-

-

1

½

½

3

5

 Magnus Carlsen (2862)

-

-

-

-

 

½

1

-

-

½

-

½

-

½

3

6

Jorden Van Foreest (2671)

-

-

½

½

½

 

½

½

-

-

-

-

-

-

7

Alireza Firouzja (2749)

-

-

-

-

0

½

 

-

-

1

½

½

-

-

8

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

-

-

-

-

-

½

-

 

-

½

-

½

½

½

9

 Andrej Jeszipenko (2677)

½

½

½

-

-

-

-

-

 

-

½

-

½

-

10

David Anton Guijarro (2679)

-

-

-

-

½

-

0

½

-

 

½

½

-

-

2

11

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

½

-

-

-

-

½

-

½

½

 

-

-

-

2

12

 Aryan Tari (2625)

-

-

-

½

½

-

½

½

-

½

-

 

-

-

2

13

Jan-Krzysztof Duda (2743)

0

-

½

½

-

-

-

½

½

-

-

-

 

-

2

14

 Alexander Donchenko (2668)

0

-

0

½

½

-

-

½

-

-

-

-

-

 

A 6. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Aryan Tari

Jorden Van Foreest - David Anton Guijarro

Alexander Donchenko - Alireza Firouzja

Jan-Krzysztof Duda - Magnus Carlsen

Pentala Harikrishna - Radoslaw Wojtaszek

Andrej Jeszipenko - Anish Giri

Nils Grandelius - Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Tata Steel Masters negyedik fordulójában hét döntetlen született, ötös holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters negyedik fordulójában hét döntetlen született, ötös holtverseny az élen. Küzdelmes játszmákban születtek meg a pontosztozkodások. A világbajnok Magnus Carlsen a holland Jorden Van Foreest ellen nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét. Alireza Firouzja nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul a norvég Aryan Tarival szemben. A címvédő Fabiano Caruana jobban állt holtversenyes társa, az indiai Pentala Harikrishna ellen. A svéd Nils Grandelius az orosz Andrej Jeszipenkonak „kegyelmezett meg”. Negyedszer is remizett a francia Maxime Vachier-Lagrave, a spanyol David Anton Guijarro jól védekezett. A holland Anish Giri Grünfeld védelme remire jó volt a lengyel Jan-Krzysztof Dudával szemben. A kettős vereséggel rajtoló német Alexander Donchenko rendezte sorait, a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel remizett. A szerdai pihenőmap után csütörtökön folytatódik a pontvadászat.

 

A Tata Steel Masters negyedik fordulójában hét döntetlen született. A legnagyobb esélyt a FIDE zászlója alatt játszó Alireza Firouzja hagyta ki, a norvég Aryan Tari örülhetett a fél pontnak.

 

Az első fordulóban aratott látványos győzelme után a világbajnok Magnus Carlsen harmadszor is remizett. A holland Jorden Van Foreest hibáját kihasználva a norvég világelső gyalogot nyert, óvatlan bástyalépéssel azonban eltékozolta előnyét.

 

A holtversenyben vezető Pentala Harikrishna és Fabiano Caruana partijában az amerikai nagymester átvette a kezdeményezést, a kritikus állásban nem választotta az előnyt biztosíró tervet, az esélyek kiegyenlítődtek.

Jan-Krzysztof Duda és Anish Giri a Grünfeld védelemben vívott párbaja megerősítette a változat korábbi értékelését, világos nem tudott előnybe kerülni.

 

A fiatal titánok párharcában Alireza Firouzja kockáztatott és a bonyodalmakban túl is játszotta Aryan Tarit. Jó játékának gyümölcsét learathatta volna, ehelyett egy elhibázott huszársakkal mentőövet dobott ellenfelének.

 

Nils Grandelius az időkontroll előtti utolsó lépésével puskázta el esélyét, bástyájával a második soron gyalogot üthetett volna. Kimaradt a nagy lehetőség, Andrej Jeszipenko negyedik döntetlenét könyvelhette el.

A kettős vereséggel rajtoló, az utolsó pillanatban a „beugró” szerepet vállaló Alekszander Donchenko második fél pontját szerezte meg. A szicíliai védeelm

 ütközetben gyalogot nyert Radoslaw Wojkaszekkel szemben. A végjátékban a lengyel nagymester elegendő ellenjátékhoz jutott, negyedszer remizett.

A spanyol megnyitás Marshall támadásában viaskodott Maxime Vachier-Lagrave és David Anton Guijarro. A spaanyl nagymester a gyaloghátrányos bástyavégjátékban jól védekezett, kiharcolta a döntetlent.

A tornán eddig lejátszott 28 partiból csak hét végződött döntéssel.

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) döntetlen (Spanyol megnyitás, 80)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) döntetlen (Caro-Kann védelem, 30)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Spanyol megnyitás, 56)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Szicíliai védelem,

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Grünfeld védelem, 39)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Spanyol megnyitás, 44)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Nils Grandelius (svéd, 2663) döntetlen (Szicíliai védelem, 44)

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Pentala Harikrishna (2732)

 

½

-

-

1

½

-

½

-

-

-

-

-

-

2

 Fabiano Caruana (2823)

½

 

-

-

-

-

½

-

-

-

½

-

-

1

3

 Magnus Carlse, (2862)

-

-

 

-

-

-

½

-

1

-

-

½

½

-

4

 Anish Giri (2764)

-

-

-

 

-

-

½

-

-

-

½

-

1

½

5