Help Sales ÁSZF

Negyven éve a Máltai Sakkolimpián az utolsó forduló döntötte el az aranyérmek sorsát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Negyven esztendeje, december 6-án játszottuk a máltai Mediterrán Kongresszusi Központ nagytermében a sakkolimpia utolsó fordulóját. A magyar és szovjet női és férfi  válogatottak hihetetlen versenyfutása jellemezte az olimpiát. A zárónapon dőlt csak el az aranyérmek sorsa. Két arany vagy két ezüst? Egy arany és egy ezüst? Két perccel a játékidő vége előtt a két aranyérem látszott biztosnak, aztán egy-egy hiba, s az aranyak ezüstökké váltak. Portisch Lajos vezetésével férfi csapatunk a szovjet válogatottal holtversenyben az élen végzett, de a Bucholz-pontszámítás Karpovéknak kedvezett. Női együttesünk félpontos hátránnyal végzett a második helyen. Mindkét válogattunk megőrizte veretlenségét, férfi csapatunk 11 fordulón keresztül egyedül vezette a mezőnyt, női együttesünk 8 fordulón át állt az élen. December 7-én, a záróünnepségen hatalmas tapssal, lelkesen ünnepelték a világ sakkozói az ezüstérmes magyar válogatottakat.

Nem kis meglepetést okozott, amikor a FIDE elfogadta Málta jelentkezését a IX. női és a XXIV. Férfi sakkolimpia megrendezésére, hiszen korábban a szigetország nem szervezett hasonló méretű sportversenyt. Szerencsére időben kiderült, hogy a szervezők által biztosított szálláshelyek 10-30 kilométerre vannak Valettától (ránk naponta közel 60 kilométeres utazás várt volna). Az akkori Sporthivatal, az OTSH támogatta a jogos kérést, hogy  a minél jobb szereplés érdekében Valettában lakhassunk. A versenyzők és a szakmai stáb egy része a Phoenicia Hotelbe költözött be, a kísérők másik része a jóval szerényebb Cumberland szállodában lakott, amely azonban pár perce volt a versenyteremtől, esténként még függőelemzésre is kitűnően használható volt. (Természetesen a szovjet csapatok sem bízták a véletlenre a szereplésüket, a mi szállodánktól öt percree laktak.) A szervezésben óriási segítséget nyújtott a hivatalos kiküldetésben Máltán dolgozó Vereczkey Béla, aki fáradtságot nem kímélve segített a legapróbb ügyek megoldásában is. A jól sikerült edzőtáborok után válogatottjaink remek hangulatban voltak, Portisch Lajos, Ribli Zoltán, Sax Gyula, Csom István, Faragó Iván és Pintér József összeállítású férfi, a Verőci Zsuzsa, Ivánka Mária, Porubszky Mária és Csonkics Tünde alkotta női válogatott is az éremszerzés reális esélyével várhatta a rajtot. Mindkét csapatunkat a második helyre rangsorolták.

November 19-én a miniszterelnöki palota előtti Castille téren gyülekeztek a női és férfi sakkolimpia csapatai, a város mintegy egy kilométer hosszú főutcáján, a Republic Streeten át a lelkes máltaiak sorfala között a Mediterrán Kongresszusi Központba, az olimpia színhelyére vonultunk. Az első sorban a magyar válogatottak, a két évvel korábbi Buenos Aires-i sakkolimpia arany – és ezüstérmes csapatai, majd ABC-sorrendben a többi ország együttesei. Másnap megkezdődött a 14 fordulós viadal, amelynek főesélyesei a szovjet válogatottak voltak. A lebonyolítás igen megterhelő tempójú volt, a fordulók 15 órakor kezdődtek, az ötórás játékidő elteltével be nem fejezett partikat 22-24 óra között folytatták, szükség szerint másnap délelőtt még újabb két órát is játszották volna. 12 óráig kellett leadni az aznapi csapatösszeállításokat, korántsem volt egyszerű a készülés, hiszen ellenfelünk csapatát csak az utolsó pillanatban ismertük meg.

A szovjet férfi válogatott már a rajtnál lépéshátrányba került, másfél pontot elhullajtottak Venezuela ellen, holott az alapcsapattal ültek sakkasztalhoz. Ez bizonytalanná tette a rutinos nagymestereiket is. Nálunk a kapitány, Bilek István nemzetközi nagymester, a kilencszeres olimpikon a korábbi hagyományokat folytatta, mindkét újonc, Faragó és Pintér is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. A szovjeteknél a 17 éves Garri Kaszparov  a második játéknapon szállt be a „ringbe”. Elkezdődött a versenyfutás, az ötödik fordulóban egy döntetlen erejéig megbotlott a szovjet együttes, legjobbjuk, Kaszparov szenvedett vereséget. A kalandos parti nem kis viharokat kavart. Időzavarban Georgijevnek gyorsabban járt a keze, mint az esze, s váratlanul a kritikus állásban a tervezett második lépést húzta meg. Lett is nagy kalamajka, a bíró végül úgy ítélte meg, hogy egyértelműen „ujjhiba” történt, s engedélyezte, hogy a bolgár visszaüsse a futót a bástyavesztés helyett. Kaszparov sportszerűen belenyugodott a döntésbe, a szovjet vezetés azonban még sokáig háborgott. A hetedik fordulóban  Portischék másfél pontos előnnyel kezdhették a szovjetek elleni rangadót, a tervezett 2-2 megszületett, de Sax kecsegtető állásban nyerőesélyes folytatást hagyott ki Tal ellen.

Kezdődhetett a második félidő, egyre elkeseredettebb küzdelem folyt, a kilencedik forduló után válogatottunk előnye két és fél pontra nőtt, a szovjetek csak 2-2-öt játszottak a csehekkel. A tizedik játéknapon a mieink botlottak, a hollandok elleni szerény 2-2 megadta az esélyt Karpovéknak a felzárkózásra, a 11. fordulót befejezve a szovjetek befogtak minket. A sakk mellett a matematika is előtérbe került, az első számítások alapján még fölényes Bucholzunk volt. Jöttek a balszerencsés párosítások, korábbi ellenfeleink egymás ellen is játszottak, így a Bucholzunk alig javult.

Az utolsó forduló előtt óriási volt a találgatás a párosítást illetően. Fortuna istenasszonya nem fogadta férfi válogatottunkat kegyeibe, az erősebb Izlandot jelölte ellenfélül, míg a szovjeteknek a papíron gyengébb dánokat. Mindenki tudta, hogy csak 4-0, vagy legrosszabb esetben egy 3,5-0,5-ös győzelem adhat esélyt az aranyéremre. És eljött a sorsdöntő csaták napja. A női és férfi élcsapatok viszonylag közel játszottak egymáshoz, de arra azért ritkán adódott lehetőség, hogy átbandukoljak megnézni a partikat, lefoglalt bennünket a magunk csatája. A bíróknak nem volt könnyű dolguk, hogy rendet tartsanak a magyar és a szovjet csapatok meccsei körül, mindenki arra volt kíváncsi, hogy miként alakul a drámai versenyfutás.

Biztatónak tűnt, hogy nagyon mérgesen szaladgált a „nagyfőnök”, a Szovjet Központi Sakk-klub rettegett igazgatója, Viktor Baturinszki.. Kegyetlenül leszidta Kaszparovot, hogy a tiltás ellenére remire adta a partiját. A dán sakkozó kínálta a békekötést, de a szovjet kapitány határozottan továbbjátszásra szólította fel Garrit. Neki azonban nem tetszett az állás, s hosszas gondolkodásba kezdett, majd amikor csak 2 perc gondolkodási ideje  maradt, elfogadta a remiajánlatot, ebből lett a balhé. Kaszparovot ezután beosztották Bucholz-számításra, az ifjú titán fel s alá rohangált a teremben. Remekül tartotta magát Jakobsen is az éltáblán Karpov ellen, míg nálunk minden tökéletesnek tűnt. Portisch Lajos professzori módon oktatta Olafssont, Ribli Zoltán simán verte Arnasont, Pintér már a megnyitásban kétvállra fektette ellenfelét. Sax Gyula is biztatóan állt, de hatalmas időzavarban királya örökös sakkba került. Két perccel a játékidő letelte előtt még a mienk volt az aranyérem. A szovjetek is 3,5-0,5-re nyertek, és döbbenettel nézhettük, hogy riválisunk korábbi ellenfelei jól szerepeltek, a mieink pedig gyengébben. Görögország-Skócia 3,5-0,5? A skótok legjobbja már az utolsó forduló előtt hazautazott, talán ezen múlott az aranyérem! A papíron már feketén-fehéren állt, a szovjetek Bucholza 449,5, míg a mienk 448 pont. A szovjetek visszahódították a győztesnek járó Hamilton-Russel aranyserleget.

Kiemelkedően szerepelt a két együttes első táblása, Portisch Lajos és Anatolij Karpov. Mindketten veretlenek maradtak, Portisch 13 partiból 9,5, Karpov 12-ből 9 pontot szerzett. Meglepetésre Lev Polugajevszkij játszmát sem tudott nyerni, katasztrofális 3 pontja 7 játszmából, ezzel szemben Ribli Zoltán 13-ból 8,5 pontot gyűjtött. A harmadik táblán is mi voltunk a jobbak, Sax Gyula 12-ből 7,5, az exvilágbajnok Mihail Tal 6-ból 3,5 pont. Csom István remekelt, veretlenül 9-ből 7 pontot ért el, a legjobb negyedik táblás különdíját is elnyerte. A szovjet csapat legidősebb játékosa, Jefim Geller éppen a döntő pillanatokban hozta magát, 9-ből 6,5 pontot szerzett. Kevesebb szerephez jutottak a magyar tartalékok, a szovjeteknél kulcsemberekké váltak. Faragó Iván négyszer játszott és 2 pontja kevés volt az üdvösséghez, Jurij Balasov tízszer játszott és 7,5 pontot gyűjtött. Kiemelkedő eredményt ért el Pintér József, a magyar válogatott másik újonca 5-ből 4,5 ponttal. Negyven év távlatából is úgy érzem, hogy többször kellett volna őt bizalmat kapnia. A szovjet csapat hatodik embere, Garri Kaszparov a legjobb egyéni eredményt érte el 12-ből 9,5 ponttal, de neki is voltak megingásai. 

Fordulónként az eredmények:

Skócia – Magyarország  0 - 4 (Portisch, Csom, Faragó  és Pintér nyert)

SzovjetunióVenezuela 2,5 – 1,5 (Karpov 1, Polugajevszkij, Tal és Geller remizett)

MagyarországNorvégia  3,5 – 0,5 (Portisch 1, Ribli remi, Sax 1, Csom 1)

 Görögország – Szovjetunió 0,5 – 3,5 (Polugajevszkij remi, Geller 1, Balasov 1, Kaszparov 1)

SvédországMagyarország 1 – 3 (Portisch remi, Ribli 1, Sax remi, Csom 1)

 SzovjetunióAusztria  3,5 – 0,5 (Polugajevszkij remi, Tal 1, Balasov 1, Kaszparov 1)

MagyarországIzrael 2,5 – 1,5 (Ribli remi, Sax 0, Faragó 1, Pintér 1)

 Jugoszlávia Szovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Geller remi, Balasov remi Kaszparov 1)

Magyarország – Anglia 2,5 – 1,5 (Portisch 1, Ribli 1, Sax remi, Faragó 0)

Hollandia – Szovjetunió 1 – 3 (Karpov remi, Geller remi, Balasov 1, Kaszparov 1)

Szovjetunió – Magyarország 2 – 2 (Karpov – Portisch, Ribli-Polugajevszkij, Tal – Sax és Csom – Kaszparov remi)

Magyarország – Jugoszlávia 2 – 2 (Portisch, Ribli, Sax és Csom remi)

Anglia Szovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Polugajevszkij remi, Balasov remi, Kaszparov 1)

MagyarországFinnország 3,5 – 0,5 (Portisch 1, Ribli remi, Sax 1, Csom 1)       Szovjetunió – Csehszlovákia 2 – 2 (Karpov 1, Polugajevszkij 0,Tal remi, Geller remi) 

Hollandia – Magyarország 2 – 2 (Portisch remi, Ribli remi, Sax 1, Faragó 0)

Izland Szovjetunió 0,5 – 3,5 (Karpov 1, Geller 1, Balasov remi, Kaszparov 1)

 Magyarország – Csehszlovákia 2 – 2 (Portisch, Ribli, Sax és Csom remi)

 SzovjetunióEgyesült Államok 2,5 – 1,5 (Karpov 1, Tal 1, Balasov remi, Kaszparov 1)

RomániaMagyarország 1 – 3 (Portisch remi, Ribli remi, Sax 1, Pintér 1)

SzovjetunióArgentína 3,5 – 0,5 (Karpov 1, Geller remi, Balasov 1, Kaszparov 1)

MagyarországBulgária 2,5 – 1,5 (Portisch 1, Ribli remi,  Sax remi, Csom remi)

RomániaSzovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Geller 1, Balasov remi, Kaszparov remi)

IzlandMagyarország 0,5 – 3,5 (Portisch 1, Ribli 1, Sax remi, Pintér 1)       

SzovjetunióDánia 3,5 – 0,5 (Karpov 1, Geller 1, Balasov 1, Kaszparov remi)

Előrehaladási táblázat

Magyarország

 4

7,5

10,5

13

16

18,5

20,5

22,5

26

28

30

33

35,5

39

Szovjetunió

2,5

 6

9,5

12

14

17

19

21,5

23,5

27

29,5

33

35,5

39

A férfi olimpia végeredménye:

1.Szovjetunió  (Anatolij Karpov 9/12, Lev Polugajevszkij 3/7, Mihail Tal 3,5/6, Jefim Geller 6,5/9, Jurij Balasov 7,5/10, Garri Kaszparov 9,5/12) 39 pont

2. Magyarország  (Portisch Lajos 9,5/13, Ribli Zoltán 8,5/13, Sax Gyula 7,5/12, Csom István 7/9, Faragó Iván 2/4, Pintér József 4,5/5) 39

3. Jugoszlávia  (Ljubojevic 7,5/13, Ivkov 5,5/8, Parman 4,5/8, Kurajica 3,5/7, Marjanovic 7,5/12, Nikolic 6,5/8) 35

4. Egyesült Államok 34

5. Csehszlovákia 33

6. Anglia 32,5

(82 csapat)

A női sakkolimpia előtt e sorok írója is azt jósolta, hogy a szovjet csapatnak előre oda lehet adni az aranyérmet, ha együtt tudunk maradni a szovjet lányokkal, biztosan leszünk másodikak… Remekül kezdtünk, a Bulgáriától 2-1-es vereséget szenvedett szovjet csapat egyre bizonytalanabbá vált. Nekünk pedig nőtt az önbizalmunk, itt-ott a szerencse is támogatott minket, a harmadik fordulótól a tizedikig vezettünk, majd a 12. játéknap után ismét félpontos előnyünk volt. Ozsváth András, a Magyar Sakkélet főszerkesztője a Magyar Rádiót is tudósította Máltáról, s volt lehetőségünk ugratni őt, hogy nem ítélte meg jól függőjátszmáink várható végeredményét. Osi örömmel elviselte a „bakijait”, a nagy riválist azonban érthetően bosszantotta, hogy nem tudtak „meglógni” tőlünk. Először állt tiszta grúz nagyságokból az olimpiai válogatottjuk, világbajnok, exvilágbajnok és világbajnok-jelöltek játszottak. A feszült pillanatokban azonban az ő kezük is megremegett.

Balszerencsésen alakult a hajrában a párosításunk, az utolsó fordulóra félpontos hátránnyal ültünk asztalhoz, de reális reményekkel az aranyérem megszerzésére. Pár perccel a befejezés előtt úgy látszott, hogy sikerül az óriási bravúr és elsők leszünk, de aztán minden rosszra fordult. Porubszky Mari elvitte huszárját c5-ről, a szovjet Nana Alekszandrija a „halál torkából” szabadult. Megmaradt a félpontos különbség, és kicsordultak az egyik oldalon az öröm, míg nálunk az elkeseredés könnycseppjei.

Összehasonlítva az első helyért nagy csatát vívott két csapat játékosainak teljesítményét, örömmel állapíthatom meg, hogy kitűnően helyt álltunk. A világbajnoknő Maja Csiburdanidze döntő érdemeket szerzett a nehezen kivívott első hely megszerzésében, 13-ból 11,5 ponttal az abszolút legjobb eredményt érte el. Veretlenül, 13-ból 10 ponttal méltó partnere voltam a világelsőnek, Csiburdanidze mögött a második lettem a táblán. Külön öröm is ért, hogy az izraeli Glaz elleni partim elnyerte a legjobb játszmáért kitűzött különdíjat. Az exvilágbajnoknő Nona Gaprindasvili 12-ből 9,5 pontja százalékban megelőzte Ivánka 14-ből 11 pontját, Mari is ezüstérmet kapott a tábláján. A szovjet csapat leggyengébb embere Nana Alekszandrija volt, háromszor is kapitulációra kényszerült, 8-ból 4 pontja könnyen végzetes lehetett volna a társak számára. Porubszky Mária 11-ből 8 pontja felülmúlta a várakozást, ő is különdíjat kapott. A szovjet csapat másik nyerőembere Nana Joszeliani volt, újoncként 9-ből 7,5 pontot gyűjtött, a legjobb volt a tartalékok között. Csonkics Tünde kevesebb szerephez jutott, 4-ből 3 pontja megfelelő, de krónikus időzavarai elég sok idegességet okoztak mind a csapattársaknak, mind a vezetésnek. Csapatunk egészen fantasztikus, 76 százalékos eredményt ért el, ez elegendő minden verseny megnyeréséhez, de ezúttal be kellett érnünk az ezüstéremmel.

Fordulónként az eredmények: 

Magyarország  - Kolumbia 2,5 – 0,5 (Verőci 1, Ivánka remi, Porubszky 1)

FinnországSzovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Alekszandrija nyert)

SvájcMagyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Porubszky nyert)

SzovjetunióIndia 3 – 0 (Csiburdanidze, Alekszandrija és Joszeliani nyert)

MagyarországEgyesült Államok 2,5 – 0,5 (Ivánka remi, Porubszky 1, Csonkics 1)

BulgáriaSzovjetunió 2 – 1 (Gaprindasvili remi, Alekszandrija 0, Joszeliani remi)

MagyarországBulgária 3 – 0 (Verőci, Ivánka és Porubszky nyert)

Szovjetunió – NSZK 2 – 1 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 0, Joszeliani 1)

Szovjetunió – Magyarország 1,5 – 1,5 (Csiburdanidze-Verőci remi, Ivánka-Alekszandrija 1 – 0, Joszeliani - Porubszky 1 – 0)

Románia – Magyarország 1,5 – 1,5 (Verőci remi, Ivánka 1, Csonkics 0)

SpanyolországSzovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani nyert)

 Magyarország – NSZK 2,5 – 0,5 (Verőci remi, Ivánka 1, Porubszky 1)

 Szovjetunió – Románia 2,5 – 0,5 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 1, Alekszandrija remi)

Magyarország – Lengyelország 1,5 – 1,5 (Verőci, Ivánka, Porubszky mind remi)

Izrael – Szovjetunió 1 – 2 (Csiburdanidze remi, Gaprindasvili 1, Joszeliani remi)

Spanyolország – Magyarország 1 – 2 (Verőci remi, Ivánka remi, Porubszky 1)

Lengyelország – Szovjetunió 1 –2 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 1, Alekszandrija 0)

Hollandia – Magyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Csonkics nyert)

Szovjetunió – Anglia 3 – 0 (Csiburdanidze, Gaprindasvili, Joszeliani nyert)

Magyarország – Izrael 2 – 1 (Verőci 1, Ivánka 1, Porubszky 0)

Ausztrália – Szovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani nyert)

Franciaország – Magyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Csonkics nyert)

Szovjetunió – Kína 1,5 – 1,5 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani remizett)

Jugoszlávia – Magyarország 1 – 2 (Verőci remi, Ivánka remi, Porubszky 1)

Egyesült Államok – Szovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Alekszandrija nyert)

Magyarország – Kína 2 – 1 (Verőci 1, Ivánka remi, Porubszky remi)

Szovjetunió – Jugoszlávia 2 –1 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili remi, Alekszandrija remi)

    

Előrehaladási táblázat

Szovjetunió

3

 6

7

9

10,5

13,5

16

18

20

23

26

27,5

30,5

32,5

Magyarország

2,5

5,5

8

11

12,5

14

16,5

18

20

23

25

28

30

32

A női olimpia végeredménye:

1.Szovjetunió (Maja Csiburdanidze 11,5/13, Nona Gaprindasvili 9,5/12, Nana Alekszandrija 4/8, Nana Joszeliani 7,5/9) 32,5 pont

2. Magyarország (Verőci Zsuzsa 10/13, Ivánka Mária 11/14, Porubszky Mária 8/11, Csonkics Tünde 3/4) 32

3. Lengyelország (Erenska 9/13, Szmacinska 3/7, Wiese 6,5/11, Brustman 8/11) 26,5

4. Románia 26

5. Német Szövetségi Köztársaság 24

6. Kína 24

(42 csapat)

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Carlsen negyedszer az Altibox Norway Chess torna győztese, Rapport nyolc fordulóig vezetve harmadik lett
2021. 09. 18.

Címvédőként az orosz válogatott győzött az Online Sakkolimpián
2021. 09. 17.

Carlsen visszavágott Karjakinnak, átvette a vezetést, Rapport az Armageddon partiban kikapott Nepomnjacsijtól
2021. 09. 17.

Carlsen 77 lépésben nyert Rapport ellen, fél pontra csökkentette hátrányát
2021. 09. 16.

Az Online Sakkolimpián a címvédő orosz válogatott és az amerikai csapat játssza a döntőt
2021. 09. 15.

Rapport szenzációs játékkal győzte le Karjakint, a virtuális világranglistán már a hatodik
2021. 09. 15.

Válogatottunk nagy csatában szenvedett kétszer minimális vereséget az orosz csapattól
2021. 09. 14.

Rapport győzelemmel kezdte a stavangeri torna második félidejét, 3 pontra növelte előnyét
2021. 09. 14.

Rapport az Altibox Norway Chess viadal félidejében egypontos előnnyel vezet, Karjakin legyőzte Carlsent
2021. 09. 13.

Nepomnjacsij legyőzte Karjakint, másfél pontra megközelítette Rapportot, akivel vasárnap mérkőzik meg
2021. 09. 11.

Válogatottunk bejutott az Online Sakkolimpia negyeddöntőjébe, az orosz csapattal hétfőn mérkőzik meg
2021. 09. 11.

öRapport remek játékkal legyőzte Firouzját, két és fél pontra növelte előnyét Carlsen előtt
2021. 09. 11.

Rapport nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul Carlsen ellen, egypontos előnnyel vezet
2021. 09. 10.

Az Online Sakkolimpián hat forduló után válogattunk Indiával együtt 11 meccspontos
2021. 09. 10.

Rapport Richárd nyerőesélyes állásból remizett Szergej Karjakinnal, a párharcot két döntetlennel megnyerte
2021. 09. 09.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog