Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Mitropa Kupán győzelemmel rajtoltak válogatottjaink

Címkék: Mitropa Kupa

A szlovákok elleni 3-1-es győzelemmel kezdett férfi sakkválogatottunk, a házigazdák együttesét 1,5-0,5-re legyőzve rajtolt női csapatunk a horvátországi Sibenikben megrendezésre kerülő Mitropa Kupán. Tíz ország férfi sakkozói négy táblán csatáznak, a nyolc női együttes két táblán viaskodik.

A horvát tengerparti üdülőhelyen, Sibenikben harmincegyedszer rendezik meg a hagyományos csapatversenyt, amelyet férfi válogatottunk eddig négyszer nyert meg. A fiatal erőkből álló, első helyre rangsorolt csapatunk remek eséllyel pályázik arra, hogy 1993, 1995, 1999 és 2006 után ismét elhódítsa a győztesnek járó trófeát.

Válogattunk a szlovákok elleni kötelező győzelemmel kezdte meg szereplését. Az éltáblán Erdős Viktor könnyen nyert. Rapport Richárd fölényes állását egy kicsit elrontotta, de ellenfele időzavarában megszerezte az egész pontot. Bánusz Tamás már a nyitásban a maga javára dönthette volna el a partit, ehelyett elhibázott lebonyolítással anyagi hátrányba került. Fordulatos partiban, kölcsönös hibák után győzött Fodor Tamás. A szlovénok és a horvátok hozták a papírformát, meglepetés a franciák győzelme. A címvédőként játszó, de az Élő-pontszámok alapján csak ötödik német együttes felülmúlta az esélyesebb olasz négyest.

Az első forduló eredményei:

Franciaország – Ausztria  3 – 1

Svájc – Horvátország  1 – 3

Szlovénia – Csehország 3 – 1

Németország – Olaszország  3 – 1

 

Magyarország – Szlovákia  3 – 1

Erdős Viktor  (2624) - Marian Jurcik (2491) 1 – 0 (Angol megnyitás, 43)

Milna Pacher (2440) - Rapport Richárd (2577) 0 - 1 (Francia védelem, 41)

Bánusz Tamás (2582) – Stefan Mazur  (2391) 0 – 1 (Királyindiai védelem, 61)

Jozef Straka (2373) - Fodor Tamás (2502) 0 - 1 (2373) (Vezércsel, 61)

 

A 2. forduló párosítása:

Ausztria – Szlovákia

Olaszország – Magyarország

Csehország – Németország

Horvátország – Szlovénia

Franciaország - Svájc

 

Magabiztos győzelemmel rajtolt női válogatottunk. Az éltáblán gyors megegyezés született, Bea Boglárka a szicíliai védelem Richter-Rauser változatában szépen túljátszotta ellenfelét.

 Az első forduló eredményei: 

Horvátország – Magyarország 0,5 – 1,5

Mirjana Medic (2241) – Varga Klára (2193)  döntetlen (Nimzoindiai védelem, 26)

Bea Boglárka (2110) - Ana Berke (2153) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 44)

 

Ausztria – Németország 0 – 2

Csehország – Olaszország 0,5 – 1,5

Szlovákia – Szlovénia 0,5 – 1,5

 

A 2. forduló párosítása:

Magyarország – Szlovénia

Olaszország – Szlovákia

Németország – Csehország

Horvátország – Ausztria

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában a világbajnoki cím sorsát eldöntő rájátszást a címvédő Viswanathan Anand 2,5-1,5-re megnyerte kihívójával, az izraeli Borisz Gelfanddal szemben. Az indiai világbajnok három döntetlen mellett a második partiban aratott győzelemmel védte meg koronáját. A rapidpartikban  25-25 perc volt a gondolkodási idejük és 10-10 másodperc lépésenként. Anand jobban alkalmazkodott a gyorsított tempóhoz, Gelfand a kiegyenlített erők küzdelmében nehezebben döntött a lépésjelöltek között, valamennyi partiban időzavarba került. A kritikus pillanatokban Anand jobban bírta a feszültséget. A 42 éves indiai világbajnok a 2,55 millió dolláros díjalap 55 százalékát, a legyőzött 43 esztendős Gelfand a 45 százalékát kapja meg.

 

Hat éve Elisztában a címegyesítő világbajnoki döntőt is rájátszás döntötte el, Vlagyimir Kramnyik 2,5-1,5-re győzte le Veszelin Topalovot. A párharc döntetlennel kezdődött, Kramnyik vezetést szerzett, de Topalov egyenlített. A cím sorsát a negyedik játszma döntötte el, az orosz nagymester szabadgyalogja feltartóztathatatlanul robogott előre, a 45. lépést, a közbeiktatott bástyasakkot követően emelhette fel győztesként a kezét. Sokáig elemeztük az Elisztában történteket, Topalovék gyanúsítgatásait, a játék nélkül megnyert ötödik játszma okozta bonyodalmakat. A sakknak sokat ártott a WC-gate ügy, szerencse, hogy nem bíróságon fejeződött be az oly sok tanulságot hozó meccs.

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban és az internetes közvetítés segítségével szerte a világon óriási érdeklődés kíséri a világbajnoki címet eldöntő rapid rájátszást. Viswanathan Anandnak ebben a műfajban is kedvezőbb volt a mérlege Borisz Gelfanddal szemben, de a nem mindennapi feszültség, a viadal hatalmas tétje akár béklyóként is nehezedhetett a nagymesterekre. A kihívó Gelfand vezette az első partiban a világos bábukat. Mindkettőjük arcán hihetetlen feszültség látszott.

A párharc során ötödször félszláv védelmet láttunk, Anand a négyszer megjátszott 5…a6-os változat helyett más varival készült. Világos kis előnyét 19.a4-gyel eltékozolta, 19…Vf3-mal a világbajnok került előnybe. A kommentátorok hibáztatták a 21…Fxg3-as kombinációt, de Vishy jobban játszhatott volna 22…Vc4-gyel. A bonyodalmak közepette mindketten pontatlankodtak, a kisebb kapkodásban Gelfand hagyta ki az utolsó esélyt.  

 

A második partiban a párharc során harmadszor játszotta meg Vishy Anand a szicíliai védelem ellen a Rossolimo-változatot. A tizedik partihoz képest javítást talált. A korai vezércsere ellenére érdekes, bonyodalmakban gazdag középjáték alakult ki, ahol a világbajnok gyorsan játszott, míg a gyalogot áldozó kihívó ellenjátékot talált, de ez nagyon sok gondolkodási idejét emésztett fel. A kapkodásban elvétette a helyes védekezést, Vishy b szabadgyalogja eldöntötte a pont sorsát.

A harmadik összecsapás Borisz Gelfand fölényének jegyében zajlott, de Viswanathan Anand a kihívó újabb időzavarát kihasználva csodával határos módon döntetlenre mentette a játszmát. Gelfand a szláv védelmű partiban a vezérszárnyon kezdeményezett, míg Anand a királyszárnyon próbált ellenjátékot találni. A kihívó kétszer is elmulasztotta, hogy döntő előnyt érjen el, a kapkodásban a bástyavégjátékban könnyű nyerést hagyott ki.

Anandnak még fél pontra volt szüksége világbajnoki címe megvédéséhez, és ezt a negyedik rapidpartiban gond nélkül elérte. Gelfand futópárjával kényelmesen állt, de királyának bátor menővere is kevés volt az áhított egyenlítéshez.

Anand a párharcot befejező sajtótájékoztatón nem tagadta, hogy a hetedik játszma elvesztése után alig tudott aludni, hihetetlenül fontos volt, hogy azonnal egyenlített a nyolcadik összecsapásban. A rájátszás izgalmait, a partik feszültségét jobban bírta ellenfelénél, akivel nagy csatát vívott, a kiegyenlített erők küzdelmében végül nyerni tudott. Az újabb siker elérésében kitűnő szekundánsok segítették, honfitársa, Surya Sekhar Ganguly, a dán Peter Heine Nielsen, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a lengyel Radoslaw Wojtaszek. A címvédés, a 12 klasszikus játszma 6-6-os eredményével Anand 10,8 Élő-pontot vesztett, 2780,2 ponttal hatodik a virtuális világranglistán, míg Gelfand 10,8 ponto nyert és három helyet javítva a 17. a rangsorban.

Viswanathan Anand harmadszor is megvédte világbajnoki címét, amelyet 2007-ben a mexikói nyolcfős, kétfordulós világbajnoki verseny megnyerésével szerzett meg. Vlagyimir Kramnyik ellen 2008-ban meggyőző játékkal nyert. Jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait. A partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntő volt. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere eltévedhetett a bonyodalmakban. Az indiai sakkozótól nem volt idegen, hogy királya középen rekedt, érezte az állásban rejlő ellentámadási lehetőségeket. Könnyedén játszott, nem került időzavarba.

Két éve a 40 esztendős Anand megérdemelten győzött öt évvel fiatalabb,  a hazai  pálya előnyével játszó Veszelin Topalovval szemben Vishy megbirkózott a párharc előtti bonyodalmakkal, a légtérzár miatt jelentős késéssel, kalandos utazás után érkezett csak meg Szófiába. Elvesztette az első partit, azonnal egyenlített, majd a negyedik játszmát szenzációs stílusban nyerte meg. Hihetetlen hibával elbukta a nyolcadik összecsapást, „meccslabdát” hibázott a kilencedikben. A döntő csatában nagy nyugalommal játszott és kihasználta Topalov sorsdöntő hibáját.

A sakktörténelem során először rendeztek múzeumban világbajnoki döntőt. A 19. században élt Tretyjakov-fivérek magángyűjteményéből a 20. század végére az orosz festészetet, szobrászatot, rajz- és részben iparművészetet is bemutató egyik legnagyobb kulturális létesítmény lett. Műtárgyainak számát több mint 130 000-re becsülték. Állandó kiállításán többek között világhírű középkori ikonfestők, 19. századi realisták, 20. századi modern irányzatok jeles képviselőinek remekei láthatók. A szervezők kihasználták a mérkőzés adta lehetőséget, és az internetes közvetítés segítségével naponta mutatták be a leghíresebb képeket. A játszmákat neves nagymesterek, köztük Lékó Péter is kommentálta. A sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov és a 13. világelső, Garri Kaszparov is meglátogatta a párharcot. Garri nem rejtette véka alá elégedetlenségét, többet várt Anandtól és Gelfandtól.

A sakktörténelem második legnagyobb korátlagú döntőjére került sor. Az 1934-ben játszott az Aljechin-Bogoljubov párharc viszi a pálmát, ketten 86 évesek voltak, az 1963-as Botvinnik-Petroszjan világbajnoki döntő résztvevői pedig 84 évesek.

 

A rapid rájátszás eredményei:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) 1,5 - 2,5

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) – Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Félszláv védelem, 32)

Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Borisz Gelfand (izraeli, 2727) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 77)

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Szláv védelem, 63)

Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Borisz Gelfand (izraeli, 2727) döntetlen (Szicíliai védelem, 56)

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 8,5 - 7,5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 24)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 22)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 32)

Viswanathan Anand - Borisz Gelfand 1 - 0 (Szicíliai védelem, 77)

Borisz Gelfand - Viswanathan Anand döntetlen (Szláv védelem, 63)

Viswanathan Anand - Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 56)

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Félszláv védelem [D46]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 Hbd7

Vishy Anand a meccsen négyszer is az 5...a6 változatot játszotta meg. 6.b3 (A 6. partiban a 6.Vc2 c5 7.cxd5 exd5 8.Fe2 Fe6 9.0-0 Hc6 10.Bd1 cxd4 11.Hxd4 Hxd4 12.Bxd4 Fc5 13.Bd1 Ve7 változatban csatáztak. 6.c5 Hbd7 7.Vc2 b6 8.cxb6 Hxb6 9.Fd2 c5 10.Bc1 folytatást a 7. játszmában láttuk, Gelfand remek játékkal győzött.) 6...Fb4 7.Fd2 Hbd7 8.Fd3 0-0 9.0-0 Fd6 A 2. partiban 10.Bc1 (10.Vc2 e5 11.cxd5 cxd5 12.e4 exd4 13.Hxd5 Hxd5 14.exd5 Hf6 15.h3 Fd7 folytatást a 4. játszmában láttuk.) 10...e5 változatban 25 lépésben remiztek.

6.Vc2 Fd6 7.Fd3 0-0 8.0-0 e5

A főváltozatnak 8...dxc4 9.Fxc4 b5 10.Fe2 Fb7 számít, ez fordult elő az idei Tata Steel szuperversenyen a Gelfand-Topalov partiban is, remi lett a játszma.

9.cxd5 cxd5 10.e4 exd4 11.Hxd5 Hxd5 12.exd5 h6 13.b3

Újítás. Korábban a 13.Hxd4; 13.h3; 13.Be1 fordult elő.

13...He5 14.Hxe5 Fxe5 15.Be1 Be8

Világosra előnyös a 15...Vxd5 16.Fa3 Bd8 17.Fc4 Va5 18.Vg6! Vc7 19.Vh5 változat. 19.Bxe5?! Vxe5 20.Vxf7+ Kh8 21.Ff8 Fe6! 22.Fxg7+ Vxg7 23.Vxe6 d3 sötétre kedvező.

16.Fb2 Fd7 17.Vd2 Vf6 18.g3 Bac8 19.a4?!

Nehéz megérteni Gelfand döntését, óriási tempót ajándékozott a világbajnoknak. 19...Vf3! 20.Fe4 Vxb3

21.Beb1

Sötétre előnyös a 21.Fxd4 Fxd4 22.Vxd4 Bc4 23.Vd3 Vxd3 24.Fxd3 Bxe1+ 25.Bxe1 Bd4 végjáték. 

 

 

21...Fxg3!? 22.Ba3 Vb6?!

Kimaradt a 22...Vc4! 23.Bc1 Ff4! 24.Vxf4 Ve2 kettős támadás lehetősége.

23.Fxd4 Fxh2+ 24.Kxh2 Vd6+ 25.Bg3 Bxe4 26.Fxg7 Kh7?!

Egyenlő esélyeket adott a 26...Bh4+ 27.Kg2 Bg4 28.Bxg4 Fxg4 29.Fxh6 Vg6 30.Vg5 Kh7 folytatás.

 

 

27.Bxb7

Anand hibáját követően nagyot változott az állás.

 27...Bg8 28.Vxh6+?!

Gelfand a kisebb kapkodásban a remire lebonyolítást választotta. Megőrizte volna az előnyt a 28.Vd3 Vf4 29.Kg2 Bxg7 30.Bxd7 Ve5 31.d6 Bxg3+ 32.fxg3 Kg7 33.Vf3 folytatás.

28...Vxh6+ 29.Fxh6 Bxg3 30.Kxg3 Fc8! 31.Bc7 Kxh6 32.Bxc8 Bxa4 és döntetlen

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 e6 4.Fxc6 bxc6 5.b3 e5 6.Hxe5 Ve7 7.d4

Vishy Anand újítása. A 10. játszmában a 7.Fb2 d6 8.Hc4 d5 9.He3 d4 10.Hc4 Vxe4+ 11.Ve2 Vxe2+ 12.Kxe2 Fe6 változatban nem tudott előnyt elérni.

7...d6 8.Hxc6 Vxe4+ 9.Ve2 Vxe2+ 10.Kxe2

Borisz Gelfand átmeneti gyalogáldozottal a c6 huszár szorongatott helyzetét próbálta kihasználni.

10...Fb7 11.Ha5 Fxg2 12.Bg1 Fh3 13.dxc5 dxc5 14.Hc3 0-0-0 15.Ff4

Vishy jelentős időelőnnyel zárta a nyitást, 24 perce volt Borisz 14 percével szemben.

15...Fd6 16.Fxd6 Bxd6

 

17.Bg5! Hf6 18.Bxc5+

Számításba jött a 18.Hc4 Be8+ 19.Kf3 Bd4 20.Hb5 Bg4 21.Bg1 folytatás is.

18...Kb8 19.Hc4 Be8+ 20.He3 Hg4 21.Hcd5

Anand őrizte 10 perces előnyét, 16 perce maradt a 6-tal ellentétben.

21...Hxe3 22.Hxe3 Fg4+ 23.f3 Fc8

Gelfand a világos király helyzetét kihasználva ellenjátékhoz jutott.

24.Be1 Bh6 25.Bh1 Bhe6 26.Bc3 f5 27.Kd2 f4 28.Hd5 g5 29.Bd3 Be2+ 30.Kc1 Bf2 31.h4

Gelfandot váratlanul érte a lépés, másodpercei maradtak...

 

 

31...Bee2 32.Bc3 Fb7 33.Bd1 gxh4 34.Hxf4 Be8 35.Bh1 Bc8 36.Bxc8+ Fxc8 37.Bxh4 Ff5

Sötét a kapkodásban is jó remiesélyekhez jutott, de az idővel folytatott versenyfutás nagy energiákat emésztett fel.

38.Bh5 Fxc2 39.Bb5+ Ka8 40.Hd5 a6 41.Ba5 Kb7 42.Hb4 Fg6 43.Hxa6 Bxf3 44.Hc5+ Kb6 45.b4 Bf4 46.a3 Bg4 47.Kd2 h5 48.Hd7+ Kb7 49.He5 Bg2+ 50.Kc3 Fe8 51.Hd3 h4 52.Be5 Fg6 53.Hf4 Bg3+ 54.Kd4 Fc2 55.Bh5 Bxa3 56.Bxh4 Bg3

Gelfand a lépésenként kapott 10-10 másodpercekből élt...

57.Hd5 Bg5 58.b5 Ff5 59.Bh6 Fg4 60.Bf6 Bf5 61.Bb6+ Ka7 62.Bg6 Ff3 63.Bg7+ Kb8 64.Hc3 Fb7  

                                               

 

65.Kc4 Ff3 66.Kb4 Fd5 67.Ha4 Bf7 68.Bg5 Ff3 69.Hc5 Kc7

 

70.Bg6! Kd8 71.Ka5 Bf5 72.He6+ Kc8 73.Hd4 Bf8

 

74.Hxf3! Bxf3 75.Kb6 Bb3 76.Bg8+ Kd7

 

77.Bb8 és sötét feladta

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Szláv védelem [D12]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.e3 Ff5 5.Hc3 e6 6.Hh4 Fg6 7.Hxg6 hxg6 8.Fd3 Hbd7 9.0-0 Fd6 10.h3 0-0 11.Vc2

Újítás. 11.e4 dxe4 12.Hxe4 Hxe4 13.Fxe4 Vc7 14.b3 Bfd8 15.Fb2 Hf6 16.Fd3 c5 17.dxc5 Fxc5 18.Vc2 Fd4 egyenlő esélyekhez vezetett volna.

11...Ve7 12.Bd1 Bac8 13.c5 Fb8 14.f4 He8 15.b4 g5 16.Bb1 f5

Borisz Gelfand vezérszárnyi akciójára Vishy Anand a királyszárnyon próbált ellenjátékot keresni.

17.b5 gxf4 18.exf4

Még erősebbnek tűnik a közbeiktatás 18.bxc6-tal.

18...Hef6

 

19.bxc6 bxc6 20.Fa6 Bc7?! 21.Fe3 He4 22.Bb2 g5 23.Bdb1 gxf4 24.Fxf4 e5

Anandnak ismét jelentős időelőnye volt, a zavarosban próbált "halászni"...

25.Fxe5 Hxe5

 

26.Bxb8?

Borisz kihagyta a 26.Hxe4 fxe4 27.dxe5 Vxe5 28.Bxb8 lehetőséget.

26...Hg6 27.Hxe4 fxe4 28.Vf2 Vg7 29.Kh2 Bcf7 30.Vg3 Hf4 31.B8b3 Vxg3+ 32.Bxg3+ Kh7 33.Bd1 He6 34.Fe2 Bf2 35.Fg4 Hf4 36.Bb1 Bf7 37.Bb8

Gelfand órája 40 másodpercet mutatott!

37...Bxa2 38.Bc8

 

38...e3!? 39.Bxe3

Gelfandnak nem volt ideje kiszámolni a 39.Bxc6 e2 40.Be3 Kg7 (40...e1V 41.Bxe1 Bxg2+ 42.Kh1 Bd2 43.Bd1) 41.Be5 Bd2 változat adta esélyt, a kapkodásban életben hagyni a második soron az ellenfél gyalogját...

39...Bxg2+ 40.Kh1 Bd2 41.Bxc6 He6 42.Bf3 Bxf3 43.Fxf3 Hxd4 44.Bc7+ Kh6 45.Fxd5 Bc2 46.Fe4 Bc3 47.Kg2 Kg5 48.Kh2 Hf3+? 49.Fxf3 Bxf3 50.Bxa7 Bc3 51.Bc7

 

51...Kf5 52.c6 Ke6 53.h4 Kd6 54.Bc8 Ba3 55.Kg2 Be3 56.Kh2 Ba3 57.Kg2 Be3 58.h5 Be5 59.h6 Bh5 60.Bh8 Kxc6 61.Bh7??

Időben érkezett volna a világos király a 61.Kg3 Bh1 62.Kg4 Kb7 63.Kg5 Bg1+ 64.Kf6 Bf1+ 65.Kg6 Bg1+ 66.Kh7 változatban és a h gyalog nyer.

61...Kd6 62.Kg3 Ke6 63.Kg4 Bh1 és döntetlen

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Szicíliai védelem [B51]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.Fb5+ Hd7 4.d4 Hgf6 5.e5 Va5+ 6.Hc3 He4 7.Fd2 Hxc3 8.Fxd7+ Fxd7 9.Fxc3 Va6 10.exd6 exd6 11.Ve2+ Vxe2+ 12.Kxe2 f6 13.b3 Fb5+ 14.Kd2

Borisz Gelfand futópárjával kényelmesen állt.

14...Fc6 15.Bad1 Kf7 16.Kc1 Fe7 17.d5 Fd7 18.Fb2 b5 19.Hd2 a5 20.Bhe1 Bhe8 21.Be3 f5 22.Bde1 g5 23.c4 b4 24.g3 Ff8 25.Bxe8 Fxe8 26.Hf3 Kg6 27.Be6+ Kh5

 

28.h3 Ff7 29.Bf6 Fg6 30.Be6 Be8 31.Ff6 g4 32.hxg4+ Kxg4 33.Hh2+ Kh3 34.Hf3 f4 35.gxf4 Kg4 36.Hg5 Ba8 37.Be3 Kf5 38.Fb2 a4 39.He6 Fh6 40.Bh3 Fxf4+ 41.Hxf4 Kxf4 42.Ff6 Ba7 43.Be3 Fe4 44.Fh4 axb3 45.Fg3+ Kf5 46.axb3 Ba1+ 47.Kd2 Ba2+ 48.Ke1 Ba6 49.f3 Fb1 50.Kd2 h5 51.Kc1 h4 52.Fxh4 Kf4

 

53.Fg5+ Kxg5 54.Kxb1 Kf4 55.Be6 Kxf3 56.Kb2 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában a világbajnoki döntő 12. játszmája 22 lépésben döntetlennel ért véget. A címvédő Viswanathan Anand játszott világossal, a szicíliai védelem Rossolimo-változatában másodszor mérkőztek meg. Az indiai világbajnok gyalogáldozattal próbált kezdeményezéshez jutni, de Borisz Gelfand pontos játékkal, a gyalog visszaadásával, majd gyalogáldozattal elegendő ellenjátékhoz jutott. A világbajnoki cím sorsát szerdán rájátszás dönti el, a küzdelem négy rapidpartival kezdődik, szükség szerint villámpartikkal folytatódik, 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene.

„Nem a partik lépésszáma, hanem a gondolatok gazdagsága dönti el, hogy mennyire érdekes egy játszma” – értékelte az izraeli Borisz Gelfand a világbajnoki döntő utolsó partiját. Dicsérte a világbajnok Viswanathan Anand gyalogáldozatát, majd magát is, hogy hosszasabb gondolkodás után megtalálta a 10…c4 lépést, amely kapcsolatban volt a 12…Vd5 gyalogáldozattal. A címvédő meg sem próbálta, hogy ellenfele kisebb időzavarára játsszon, hanem maga kínálta a békekötést.

Május 30-án rájátszás dönti el a világbajnoki cím sorsát. Magyar idő szerint 10 órakor kezdődik a csatározás, a négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámparti következne, 5-5 perc a gondolkodási idő és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

A sajtótájékoztatón egyikük sem válaszolt arra a kérdésre, hogy a korábbi rapidpartik statisztikája kinek kedvezőbb, a korábbi párharcok emlékei nem döntenek, óriási a tét.  Azért ne feledjük, hogy a különböző gyorsított időkontrollal 33 partiban viaskodtak, Vishy 21 döntetlen mellett 11-szer nyert és csak egyszer kapott ki! A rapidmeccs első partijában Gelfand lesz a világos, játszmák között 10-10 perc szünet van. 2-2 esetén új színsorsolás a villámpartik előtt. A játszmákat a bírók írják, a nagymestereknek joguk van megnézni a játszmalapot, ez segíti többek között a háromszori tükörkép, lépésismétlés igénylését, az 50 lépéses szabályt.

Mindketten számos izgalmas rájátszást vívtak már. Gelfandnak kellemes emlék a 2009-es Világkupa döntőjének megnyerése az ukrán Ruszlan Ponomarjovval szemben. Izgalmas partik, az idő szorításában időnként nagy hibák is jellemezték küzdelmüket. A négyjátszmás rapidmeccs első partijában még óvatosak voltak a nagymesterek, Ruszlan Ponomarjov minimális előnyét Borisz Gelfand hatástalanította. A második összecsapást Gelfand megnyerte, majd nem kis szerencsével remire mentette a harmadik játszmát. Ponomarjov azonban nem adta meg magát, nagy bonyodalmak után az idegesen játszó Gelfandot sötéttel győzte le, s ezzel kiegyenlített.

Következtek a villámpartik, két-kétjátszmás meccsek. Gelfand kiütéses győzelemmel kezdett, de Ponomarjov ismét kiegyenlített. Újabb sorsolás, Gelfand volt a világos a 11. játszmában és győzelmére már nem volt válasza Ponomarjovnak, az 5-3-as végső győzelemmel az izraeli nagymester lett a világbajnokjelölt.

Gelfand a tavalyi kazanyi világbajnok-jelölti párosmérkőzések során a legjobb négy között az amerikai Gata Kamsky ellen is sikerrel vívta meg a továbbjutást eldöntő rájátszást, de megérintette őt az esetleges kiesés szele is. Két remit követően Gelfand világossal kapott ki. Az izraeli sakkozó hosszú és oly eredményes pályafutása során már átélt nehéz pillanatokat, megtanulta a kritikus helyzetek kezelését. A negyedik játszmában Kamskynak világossal remi kellett volna a döntőbejutáshoz, de a tábla másik oldalán ülő Gelfand nem adta meg magát, remek technikával győzött, kiegyenlített. A lélektani előny birtokában Borisz kettős győzelemmel zárta a villámpartikat.

Anand az 1997-es groningeni kieséses rendszerű vb-n remekül bírta a rájátszás izgalmait, különösen izgalmas volt az angol Michael Adams elleni döntője, de kifáradva 1998-ban meglepetésre Lausanne-ban Anatolij Karpovval szemben elvesztette a FIDE világbajnoki címért vívott rapid rájátszást. Nehéz elfelejteni az orosz Alekszandr Halifmannal a 2000-es vb-n csatározását. „Villámkezű” Vishy Mainzban nyolcszor nyerte meg a Grenkeleasing rapid világbajnokságot. Leonban hétszer diadalmaskodott, az Amber-tornán is hétszer győzött. Tavaly megnyerte a Botvinnik-emlékversenyt, Vlagyimir Kramnyikkal, Levon Aronjannal és Magnus Carlsennel szemben veretlenségét is megőrizve végzett az élen.

A honi sakkrajongók mindkét világklasszist élőben is láthatták rapidozni. Miskolcon Vishy 2099-ben játszott nyolcjátszmás meccset Lékó Péterrel, 5-3-ra győzött. Két éve Borisz volt Péter ellenfele, az izraeli sakkozó 4,5-3,5-ös győzelmet aratott.

 

A világbajnoki döntő 12. játszmájának eredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Borisz Gelfand (izraeli, 2727) döntetlen (Szicíliai  védelem, 22)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  6 - 6

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand (Nimzoindiai védelem, 24)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand (Szicíliai védelem, 22)

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 e6 4.Fxc6 bxc6 5.d3

A párharc tizedik partijában Vishy Anand a [5.b3 e5 6.Hxe5 Ve7 7.Fb2 d6 8.Hc4 d5 9.He3 d4 10.Hc4 Vxe4+ 11.Ve2 Vxe2+ 12.Kxe2 változatban nem tudott előnybe kerülni, a 25, lépésben maga kínálta a döntetlent.

5...He7 6.b3

A világbajnok 2003-ban, a linaresi szuperversenyen az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen sötéttel játszotta a változatot. 6.Ve2 Vc7 7.Hg5 h6 8.Hh3 g6 9.f4 Fg7 10.c4 e5 11.Hc3 d5 12.0-0 0-0 13.g4 exf4 14.Fxf4 Vd7 15.exd5 cxd5 16.Bae1 Hc6 17.Hxd5 Hd4 18.Vg2 Vxg4 19.He7+ Kh7 20.Hxc8 Vxg2+ 21.Kxg2 Baxc8 és az érdekes végjátékban végül remi született.

6...d6

Új lépés a többször látott 6...Hg6 helyett.

 

 

7.e5 Hg6

Borisz Gelfand nem fogadta el a gyalogáldozatot. 7...dxe5 8.0-0 (8.Hxe5?? Vd4) 8...f6 9.Hc3 Hd5 10.He4 Fe7 11.Fa3 változatban világosnak bizonyítania kellett volna igazát.

8.h4 Hxe5 9.Hxe5 dxe5 10.Hd2  

 

 

10...c4!

Az izraeli nagymester aktív ellenjátékot keresett. A gyalog gyors visszaadásával megoldotta világoson mozgó futójának a játékba hozatalát. A 10...Fe7 11.h5 h6 12.Vg4 0-0 13.Fb2 f6 14.Hc4 Ve8 15.Bh3 Fd8 16.Kf1 folytatásban világosnak bőséges ellenértéke van a gyalogért. A 10...Vd4 11.Bb1 Vd5 12.Vg4 f6 13.0-0 Kf7 14.He4 utáni pozíció is világosra kedvezőbb.

11.Hxc4 Fa6 12.Vf3  

 

 

12...Vd5

Gelfand csak rövid ideig gondolkodott. Már maga áldozott gyalogot, hogy futópárjának még nagyobb aktivitást biztosítson.

13.Vxd5

Anand gyorsan döntött, számításba jött 13.Vg3 Fxc4 14.bxc4 Va5+ 15.Fd2 Fb4 16.Fxb4 Vxb4+ 17.Ke2 folytatás.

13...cxd5 14.Hxe5 f6 15.Hf3

 

15...e5 16.0-0 Kf7 17.c4 Fe7 18.Fe3 Fb7 19.cxd5 Fxd5 20.Bfc1

 

20...a5 21.Fc5 Bhd8 22.Fxe7 és Anand ajánlatára döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő 11. játszmája 24 lépésben ért véget döntetlennel. A párharc során másodszor csatároztak a Nimzoindiai védelemben. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand ezúttal gond nélkül egyenlített ki, kihívója, az izraeli Borisz Gelfand futópárjával nem tudott előnybe kerülni. A döntő 12. partiját hétfőn játsszák, a címvédő Vishy Anand vezeti a világos bábukat. Újabb döntetlen esetén a világbajnoki cím sorsát május 30-án rájátszás döntené el.

 

A világbajnoki döntő kilencedik partijában a címvédő Viswanathan Anand a Nimzoindiai védelmű összecsapás során nagy küzdelemben harcolta ki a döntetlent. A párharc 11. játszmájában ismét megjátszotta a védelmet, a nyolcadik lépésben más változatot választott. Borisz Gelfand jóval több gondolkodási időt használt fel, futópárral minimális előnyt ért el. A vezércserét követően „függőgyalogjai” támadhatóvá váltak, ezt Vishy pontos játékkal használta ki, a 24. lépést követően döntetlenben egyeztek meg. A döntő 12. játszmáját hétfőn játsszák, Anand lesz a világos. Két éve Szófiában is 5,5-5,5-ös állásnál játszottak az utolsó partit, aligha követ el valamelyikük is olyan hibát, mint Veszelin Topalov, aki elkerülve a lépésismétléses remit, elvesztette az ütközetet, s ezzel a mérkőzést.

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámparti következne, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

 

A világbajnoki döntő 11. játszmájának eredménye:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Nimzoindiai  védelem, 24)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  5,5 – 5,5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand (Nimzoindiai védelem, 24)

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Nimzoindiai védelem [E54]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.e3 0-0 5.Fd3 d5 6.Hf3 c5 7.0-0 dxc4 8.Fxc4 Fd7

A párharc kilencedik játszmájában a 8...cxd4 9.exd4 b6 10.Fg5 Fb7 11.Ve2 Hbd7 12.Bac1 Bc8 13.Fd3 Fxc3 14.bxc3 Vc7 15.c4 Fxf3 16.Vxf3 Bfe8 17.Bfd1 h6 18.Fh4 Vd6 folytatást láttuk világosra nagyon kellemes állással. Borisz Gelfand 19.c5 bxc5 20.dxc5 Bxc5 21.Fh7+ Kxh7 22.Bxd6 Bxc1+ 23.Bd1 Bec8 24.h3 He5 25.Ve2 Hg6 26.Fxf6 gxf6 27.Bxc1 Bxc1+ 28.Kh2 Bc7 fonalas változat mellett döntött, de Vishy Anand sikerrel épített fel védőállást, kiharcolta a döntetlent.

9.a3 Fa5

Gyakrabban játszották a 9...Fxc3 10.bxc3 Fc6 11.He5 Fd5 12.Fe2 cxd4 13.cxd4 Hbd7 14.Hd3 Bc8 15.a4 He4 16.Fb2 Hb6 17.f3 Hc3 18.Fxc3 Bxc3 19.Vd2 Bc7 20.Hc5 Hd7 21.Hxd7 Vxd7 22.a5 Bfc8 23.Bfc1 Fc4 egyenlő álláshoz vezetett 2010-ben a Zserebuh-Feller partiban. A gyalogáldozat jön számításba a 9...cxd4-re 10.axb4 dxc3 11.bxc3 Vc7 12.Fd3-mal.

10.Ve2 Fc6 11.Bd1 Fxc3

Újítás. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov szekundánsa, Ivan Cseparinov játszotta a 11...Ve7 változatot, de 12.Fd2 Fb6 13.dxc5 Vxc5 14.b4 Fxf3 15.gxf3 Vh5 16.f4 Hg4 17.f3 Hf6 18.Kh1 Hc6 19.Bg1 után Jotov kezdeményezéshez jutott. 11...Hbd7 12.d5 exd5 13.Hxd5 Hb6 14.Hxb6 Vxb6 15.b4 cxb4 16.He5 gyalogáldozat is világos előnyét biztosítja.

12.bxc3 Hbd7 13.Fd3 Va5 14.c4  

 

 

14...cxd4

Figyelmet érdemelt 14...Fe4 15.Fb2 Fxd3 16.Bxd3 cxd4 17.exd4 folytatás, de az ún. "függőgyalogok" biztosította centrummal világos kicsit jobban áll.

15.exd4 Vh5 16.Ff4 Bac8

 

17.He5

Borisz Gelfandnak jelentős időhátránnyal (40 perce volt Anand 1 óra 40 percével szemben) a vezércserével nem vállalt kockázatot.

17...Vxe2 18.Fxe2 Hxe5 19.Fxe5 Bfd8 20.a4

A kihívó a futópár előnyével szemre kicsit kedvezőbben állt, de a címvédő gond nélkül bizonyította, hogy pozíciója könnyen tartható. 

 

 

20...He4 21.Bd3 f6! 22.Ff4

 

22...Fe8

A "függőgyalogok" támadhatóak.

23.Bb3 Bxd4 24.Fe3

Gyengébb lett volna 24.Bxb7, mert 24...Hc3 25.Fg4 Kf8 26.g3 g5 27.Bb3 Bcxc4 28.Fxe6 He2+ 29.Kf1 Bxa4 30.Bxa4 Fxa4 31.Bb8+ Ke7 32.Fe3 Kxe6 33.Kxe2 Bd7 gyalogelőnnyel zárta volna az akciót.

24...Bd7 és döntetlen. A 25.Fxa7 Hc5 26.Bb2 Hd3 27.Fxd3 Bxd3 28.Bxb7 Fxa4 29.Bb4 Fc6 30.Fe3  változat magyarázhatja a békekötést.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő tizedik játszmája a 25. lépést követően a címvédő Viswanathan Anand ajánlatára döntetlennel ért véget. Az indiai világbajnok a párharc során másodszor húzott 1.e4-gyet, a kihívó Borisz Gelfand ismét a szicíliai védelmet választotta. A Rossolimo-változat került megjátszásra, de Anand nem tudott előnyt kiharcolni. Szombaton 5-5-ös állásnál játsszák a 11. partit, Borisz Gelfand lesz a világos.

A kilencedik összecsapás izgalmai után meglepően gyors döntetlennel fejeződött a párharc tizedik ütközete. A világbajnok Viswanathan Anand elkerülte az ötödik partiban látott Szvesnyikov-változatot, szekundánsaival nem talált előnyt ígérő folytatást, vagy esetleg a párviadal 12. partijára tartogatja az igazi meglepetést?

A Rossolimo-változatban a kihívó Borisz Gelfand új gondolattal gazdagította a nyitást, átmeneti gyalogáldozattal gond nélkül egyenlítette ki esélyeit. Vezérszárnyi gyalogszerkezetének gyengeségét aktív figurajátékkal ellensúlyozta, a sorozatos cserék után Vishy Anand maga kínálta a békekötést. A döntő nyolcadik döntetlene született meg, 5-5-re módosult az eredmény.

 

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

 

A világbajnoki döntő 10. játszmájának eredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Borisz Gelfand (izraeli, 2727) döntetlen (Szicíliai  védelem, 25)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  5 - 5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5

Borisz Gelfand megismételte volna az ötödik partiban látott Szvesnyikov-változatot? Vishy Anand a Rossolimo-változat mellett döntött.

3...e6

A modern versenygyakorlatban gyakoribb a 3...g6-os változat, de a kihívónak más elképzelése volt.

4.Fxc6 bxc6 5.b3 e5

Csak "nagyítóval" találjuk ezt a lépést az adatbázisban. 5...He7; 5...f6; 5...d5 és 5...d6 a leggyakrabban játszott változat.

 

6.Hxe5

Vishy a "kihívást" elfogadta.

6...Ve7 7.Fb2 d6 8.Hc4

Világosnak 8.Hg4-re számolnia kellett volna a 8...f5 9.He3 f4 10.Hc4 Vxe4+ változattal.

8...d5

Újítás. 8...Vxe4+ 9.He3 Vg6 (9...Hf6?! 10.Fxf6 gxf6 11.Hc3 Vg6 12.Vf3 Fd7 13.0-0-0 0-0-0 14.He4) 10.0-0 Fe7 11.Vf3 Fd7 12.Be1 folytatás világosra kissé kedvezőbb.

9.He3 d4 10.Hc4 Vxe4+ 11.Ve2 Vxe2+ 12.Kxe2 Fe6 13.d3 Hf6 14.Hbd2 0-0-0 15.Bhe1

A sötét vezérszárnyi duplagyalogok adnak-e világosnak előnyt? Vishy magabiztosan húzott, bízott a megérzésében, vagy a házielemzésben?

15...Fe7

Borisz alighanem gyorsan elvetette a 15...Hd5 16.Kf1 Hb4?! lehetőséget, mert 17.a3 után vissza kellett volna térnie d5-re, hiszen 17...Hxc2? 18.Bxe6! fxe6 19.Bc1 után elveszett volna a sötét huszár, világosnak két tisztje lett volna a bástyáért.

16.Kf1 Bhe8 17.Fa3 Hd5  

 

18.He4 Hb4 19.Be2

A világbajnoknak nem nyerte el tetszését a 19.Fxb4 cxb4, mert 20.a3-ra 20...Fxc4 21.bxc4 bxa3 22.c5 f5 23.Hd6+ Fxd6 24.cxd6 Bxe1+ 25.Kxe1 a5 26.Bxa3 Be8+ 27.Kd2 Be5 következhetett volna.

19...Fxc4 20.bxc4 f5 21.Fxb4 cxb4 22.Hd2 Fd6 23.Bxe8 Bxe8 24.Hb3 c5 25.a3 és Viswanathan Anand ajánlatára döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő kilencedik játszmája a 49. lépést követően a címvédő Viswanathan Anand ajánlatára döntetlennel ért véget. Az indiai világbajnok a partiban nehéz pillanatokat is átélt, a Nimzoindiai védelmű összecsapás során a kihívó Borisz Gelfand kecsegtető állást ért el. Futópárjával nyugodtan erősíthette pozícióját, ehelyett lenyerte ellenfele vezérét. Anand sikerrel építette fel véderejét bástyája és huszárja segítségével. Csütörtökön a tizedik játszmában 4,5-4,5-ös állásnál Vishy Anand lesz a világos.

Két éve, a szófiai világbajnoki döntőben is Nimzoindiai védelmű partit láttunk, de akkor Viswanathan Anand játszott világossal. Moszkvában a kilencedik parti megnyitáselméleti párbaja a kihívó Borisz Gelfand javára dőlt el. A sajtótájékoztatón a címvédő Viswanathan Anand nem tagadta, hogy kellemetlenül érezte magát a nyitás után, ellenfele futópárjával nyugodtan építgethette volna állását. Provokálta Gelfandot, hogy a 18.c5 lépéssel lenyerje vezérét. Érdekességként megemlítem, hogy a szófiai ütközetben is felborult az anyagi egyensúly, Anandnak akkor két bástyája volt Veszelin Topalov vezérével szemben, a csata végül remivel végződött, Vishy többször is nyerést hagyott ki.

Gelfand úgy érezte, hogy kétszárnyi játékkal megbonthatja sötét védőállását, ezért választotta a konkrét folytatást. Anand pontosan védekezett, talán 33.g4 lépés világosnak jobb esélyt adott volna, és 34.f4 helyett is a 34.g4. A világbajnok 37…h5-tel csinos csapdát is felállított, a mohó gyalognyerési kísérlet világos vereségéhez vezetett volna. Anand ajánlotta a döntetlent, Gelfand rövid gondolkodás után belátta, hogy minden lehetőséget kimerített.

A párharc kilencedik partiját a tavalyi Világkupa két döntőse kommentálta. Angolul a hatszoros orosz és ötszörös olimpiai bajnok, Hanti-Manszijszkban győztes Peter Szvidler. Oroszul a kétszeres olimpiai bajnok, a Világkupán vereséget szenvedő Alekszandr Griscsuk, aki a tavalyi világbajnok-jelölti párosmérkőzések döntőjében Borisz Gelfandtól öt döntetlen után a hatodik partiban kapott ki. Érdekes volt mindkettőjüket hallgatni (Szvidler angolja egyszerűen bámulatos), egyikük sem talált nyerőesélyes változatot Gelfand számára. Hibáztatták a vezérnyerést, a futópárral az állás jobb esélyt adott volna. Sokadszor mondták el, hogy a kommentálás közben elemzőprogramot nem használnak, csak saját ötleteikre, számításaikra támaszkodnak.

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

 

A világbajnoki döntő 9. játszmájának eredménye:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  4,5 – 4,5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Nimzoindiai védelem [E54]

1.d4 Hf6

Vishy Anand megelégelte a félszáv védelmű csatákat. Jelentős javítást a hetedik, elvesztett partiban nem találtak...

2.c4 e6 3.Hc3

Borisz Gelfand vállalta a Nimzoindiai védelmet. Gondolhattunk a vezérindiai védelemre, vagy a katalán megnyitásra is.

3...Fb4 4.e3

Mindössze három egymás elleni Nimzoindiai védelmű parti. 1991-ben, a müncheni tornán Gelfand a 4.Vc2-es változatban győzött, a FIDE 2000-es Világkupáján kétszer megosztoztak a ponton.

4...0-0

Anand a Világkupán mindkétszer 4...c5-tel folytatta.

5.Fd3 d5 6.Hf3 c5 7.0-0 dxc4 8.Fxc4 cxd4 9.exd4

Tipikus állás jött létre, világosnak az izolált d4 gyalogja mellett a bástyájának nyílt, illetve félig nyílt vonala, szabadabb tisztjátéka, a huszárnak az előőrs pozíciós lehetősége e5-ön.

9...b6 10.Fg5 Fb7 11.Ve2

Gazdag a játszmatermés a 11.He5; 11.Bc1; 11.Be1 változatokban is. Vishy a 2010-es szófiai döntő 9. partijában 11.Be1-gyel folytatta. 11...Hbd7 12.Bc1 Bc8 13.Fd3 Be8 14.Ve2 Fxc3 15.bxc3 Vc7 16.Fh4 Hh5 17.Hg5 g6 18.Hh3 e5 19.f3 Vd6 20.Ff2 exd4 21.Vxe8+ Bxe8 22.Bxe8+ Hf8 23.cxd4 utáni állásban világos két bástyája erősebbnek bizonyult sötét vezérénél, de végül a fordulatos partiban Anand nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul.

11...Hbd7 12.Bac1

A kihívó gyorsabban játszott, jobban készült a varira?

12...Bc8 13.Fd3

Gelfand agresszív folytatást választott.

13...Fxc3 14.bxc3 Vc7 15.c4  

 

 

15...Fxf3

A világbajnok kissé könnyelműen átengedte a futópár előnyét.

16.Vxf3 Bfe8

Új ötlet. 16...e5-re kellemetlen a 17.Ff5 Bce8 18.c5! exd4 19.c6 He5 20.Vf4 folytatás.

17.Bfd1 h6 18.Fh4

A közvetítésen jól látható volt, hogy Borisz kedvezőbb pozíciója ellenére feszültebb volt.

18...Vd6

 

19.c5

Borisz Gelfand még erősíthette volna pozícióját, pl. 19.h3-mal. Ehelyett konkrét folytatást választott. Anand a partit követő sajtótájékoztatón bevallotta, hogy provokálta ellenfelét, hogy húzza meg a vezérnyeréshez vezető c5-öt.

19...bxc5 20.dxc5 Bxc5

 

21.Fh7+ Kxh7 22.Bxd6 Bxc1+ 23.Bd1 Bec8

A világbajnoknak bástyája, huszárja és gyalogja van a vezérért.

24.h3 He5 25.Ve2 Hg6 26.Fxf6 gxf6 27.Bxc1 Bxc1+ 28.Kh2 Bc7

A bástya a hetedik soron védekezik. Gelfand tűnődött hosszasabban, hogy miként tudja feltörni sötét védőállását. 

 

 

29.Vb2 Kg7 30.a4

Vishy érezte, hogy korántsem egyszerű döntetlenre mentenie a partit. A világos gyalog a6-ig előretörhet, majd a királyszárnyi gyalogokkal nyomulhat előre, a sötét haderő mozgásterének szűkítése tervével.

30...He7 31.a5 Hd5 32.a6 Kh7 33.Vd4

Figyelmet érdemelt 33.g4 Kg7 34.Vd4 Kh7 35.f4 Kg7 36.Kg3 változat.

 

 

33...f5 34.f4

Gelfand a g4 lépést tervezi, de azonnali 34.g4-re 34...f4 (34...fxg4 35.hxg4 Kg6 36.Ve4+ Kg7 37.Kg3) 35.h4 Kg8 36.Ve5 Kh7 változatban nem látott előrejutást.

34...Bd7 35.Kg3 Kg6 36.Vh8 Hf6 37.Vb8

 

37...h5 38.Kh4 Kh6 39.Vb2 Kg6 40.Vc3 He4

 

41.Vc8

Gelfand kikerülte a csapdát. 41.Vf3 Hf6 42.Vg3+ Kh7 után nem lehet lenyerni a h5 gyalogot! 43.Vg5?? He4 44.Vxh5+ Kg7 45.g4 a) 45.Ve2 Bd8 46.Vh5 f6 47.g4 Bh8; b) 45.Vf3 Bd8 (45...f6 46.g4 Bd8 47.gxf5 exf5 48.Vg2+) ; 45...Bd8 46.gxf5 Bh8 és sötét nyer!

41...Hf6 42.Vb8 Be7

 

43.g4 hxg4 44.hxg4 fxg4 45.Ve5

 

45...Hg8!

Az egyetlen, de bőven elegendő a hőn áhított döntetlen eléréséhez. 45...Hd5?-re 46.Vg5+ Kh7 47.f5!, illetve 45...Hh7?-re 46.f5+ Kh6 47.f6 változatokban nyert volna világos.

46.Vg5+ Kh7 47.Vxg4 f6 48.Vg2 Kh8 49.Ve4 Kg7 és Anand ajánlatára döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő nyolcadik játszmájában a címvédő Viswanathan Anand 17 lépéses villámgyőzelmet aratott, kiegyenlített. A partiban a kihívó Borisz Gelfand tért el a párharc harmadik partijában látott változattól, a bonyodalmakban azonban „villámkezű” Vishy pontosabban számolt. Az izraeli nagymester a 14. lépésben követett el fatális hibát, vezére bajba került. Anand a világbajnoki döntők történetének leggyorsabb győzelmét érte el. A 12 játszmásra tervezett döntő kilencedik partiját szerdán játsszák, Gelfand lesz a világos.

 

Nem várt, hihetetlen fordulat a moszkvai világbajnoki döntőn. A hetedik partit oly jól játszó és megérdemelt győzelmet arató Borisz Gelfand 17 lépésben vesztette el a nyolcadik játszmát. Nem tudott megbirkózni a győzelem okozta örömmel, hogy 19 év után sikerült nyernie Viswanathan Anand ellen? A világbajnok gyorsan feledni tudta a kudarcot és csak a visszavágásra koncentrált?

A nyolcadik összecsapás előtti kézfogás keveset árult el a nagymesterek lelki állapotáról, mindketten feszültnek tűntek. Gelfand meglepetéssel próbált szolgálni a nyitásban, de Anand ezúttal magabiztosabb volt, gyorsabban is játszott. A tervezett Grünfeld védelem helyett a királyindiai védelem egyik ritkább változata került megjátszásra. Az izraeli sakkozó 7…Hh5 lépésével királyszárnyi akcióban reménykedett, de az indiai világbajnok a bonyodalmakban bizonyította, hogy az ő igazi erőssége, amikor pillanatok alatt átlátja a táblát, jól és pontosan számol, a látszatfenyegetések nem ijesztik meg.

Gelfand a 14…Vf6-tal súlyos hibát követett el, a világos bástya leütésével döntő anyagi hátrányba került, a 17. lépést követően kapitulált. Anand a világbajnoki döntők történetének leggyorsabb győzelmét aratta, lélektani előnnyel várhatja a párharc szerdai, kilencedik partiját.

 

Gelfand feladásként megállította a sakkórát 

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

 

A világbajnoki döntő 8. játszmájának eredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Borisz Gelfand (izraeli, 2727) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  4 – 4

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Királyindiai védelem [E60]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.f3 c5

Borisz Gelfand tért el a párharc harmadik játszmájában látott 3...d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hb6 6.Hc3 Fg7 7.Fe3 0-0 8.Vd2 e5 9.d5 c6 folytatástól. Úgy érezte, hogy a világbajnoknak és stábjának elegendő ideje volt, hogy világos számára előnyt biztosító változatot kidolgozzon?

4.d5 d6

Vezetésének birtokában a kihívó a Volga-Benkő-cselre nem vállalkozott 4...b5-tel.

5.e4 Fg7 6.He2 0-0 7.Hec3

 

7...Hh5

Az adatbázisban nincs ez a lépés, újítás. 7...e6 lépés volt a leggyakoribb, meglepő módon sok parti végződött döntéssel.

8.Fg5 Ff6 9.Fxf6 exf6 10.Vd2  

 

 

10...f5!?

Nyíltsisakos küzdelem, ami Vishy stílusának jobban megfelel. A 10...Hd7 11.Ha3 f5 12.exf5 He5 13.0-0-0 Fxf5 14.Fe2 Fd7 15.g4 folytatásban világos jobban áll.

11.exf5 Fxf5

 

12.g4 Be8+?!

Gelfand a fonalas változat számolása közepette hibázott. 12…Vh4+ 13.Kd1 Fxb1 14.Bxb1 Hg7 15.Kc2 Hd7 16.Ve1 Vxe1 17.Bxe1 világosnak kis előnyt adott volna.

13.Kd1 Fxb1 14.Bxb1  

 

 

14...Vf6??

Fatális hiba, gyorsan megpecsételte sötét sorsát. 14...Hf6 15.Kc2 Hbd7 16.Fe2 után világos előnyéhez kétség sem férhet. A partit angolul kommentáló Lékó Péter és még sokan mások a kihívó Gelfandhoz hasonlóan elnézték Vishy 17. lépését.

15.gxh5 Vxf3+ 16.Kc2 Vxh1

 

 

17.Vf2! és sötét feladta. Vezére csak a 17…Hc6 (17…Ha6 18.Fd3 Hb4+ 19.Kd2 Hxd3 20.Kxd3) 18.dxc6 Vxc6 változatban menekülhetne meg az elfogástól, de állása oly reménytelen, hogy Gelfand nem folytatta a küzdelmet.

Verőci Zsuzsa

Komment 1 | Reblog! 0 |

Az Aquaprofit-NTSK együttese ötödször nyerte meg az első osztályú sakk-csapatbajnokságot.  Jelentős fölénnyel sorozatban negyedszer győztek, ezúttal hat ponttal előzték meg az Atomerőmű SE csapatát. A paksiak megvédték tavalyi ezüstérmüket, ahogy a sokáig vezető Haladás VSE is a bronzérmüket. Szoros küzdelemben dőlt el a negyedik helyezés sorsa, a Mátyásföld végül fél ponttal megelőzte a remekül hajrázó Hungaropharma Decs gárdáját.

A tavalyi fölényes elsőség után az Aquaprofit-NTSK a kilencedik fordulóban vette vissza a vezetést a Haladás VSE csapatától, s végül hatpontos előnnyel szerezte meg a bajnoki címet. A nagykanizsai együttes minden meccsét megnyerte, négy kétszámjegyű győzelmet is elért.  Ezúttal kevesebbet játszottak idegenlégiósaik, hiszen hosszú a „kispadjuk”. Nehéz volt kitalálni, hogy az adott meccsen milyen összeállításban szerepel együttesük. Sikerrel folytatták a sorozatot, ami az ötödik bajnoki cím mellett ez már 48 győztes meccset is jelent. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand és Polgár Judit egyszer sem állt a csapat rendelkezésére, a spanyol Alekszej Shirov egyszer játszott.

Megvédte tavalyi ezüstérmét az Atomerőmű SE. Két meccset elvesztettek, de a hajrában remekeltek. A dobogós helyek sorsát eldöntő rangadón magabiztos játékkal győzték le az éllovas szombathelyi csapatot. A Haladás a fontos meccseken gyengébb összeállításainak is köszönheti, hogy be kellett érniük ismét a harmadik hellyel. Ez a három együttes kiemelkedett a mezőnyből.

Szoros versenyben dőlt el a negyedik hely sorsa, a Mátyásföldi LTC lett a befutó, míg a Hungaropharma Decs nagy hajrája a dicséretes ötödik helyre volt elegendő. Változatos eredményeket ért el a Pénzügyőr, míg a korábbi hatszoros bajnokcsapat Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp csak hetedik lett. A Komáromi VSK és a Vasas esett ki az OB/1-ből.

 

Az utolsó forduló és az éltáblák eredményei:

Hungaropharma Decs – Komáromi VSK SE  9 – 3

(Nikola Sedlak (2589) – Bokros Albert (2452) 1 – 0

Pap Gyula (2492) – Horváth Péter (2450) 1 – 0

Milos Roganovic (2480) – Bagi Máté (2309) 1 – 0)

 

Honvéd ASE – ASS-Makói SVSE 6,5 – 5,5

(Czebe Attila (2513) – Erdős Viktor (2608) döntetlen

Hoang Thanh Trang (2446) – Mihók Olivér (2445) döntetlen

Petrán Pál (2384) – Reiss Tibor (2389) döntetlen)

 

Atomerőmű SE Paks – Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK  8 – 4

(Berkes Ferenc (2706) – Gyimesi Zoltán (2646) döntetlen

Ács Péter (2587) – Horváth Ádám (2473) döntetlen

Vladiszlav Nevednichy (2540) – Mészáros Tamás (2460) 0 – 1)

 

Aquaprofit-NTSK – Tóth László SE  10 – 2

(Ribli Zoltán (2588) – Tésik Csaba (2340) döntetlen

Pintér József (2547) – Soós Árpád (2394) 1 – 0

Héra Imre (2533)Keresztes Richárd (2273) döntetlen)

 

Pénzügyőr SE – Vasas SC 8 – 4

(Horváth Csaba (2517) – Hujbert Flórián (2387)

Balog Imre (2552) – Török Sándor (2319) 1 – 0

Antal Gergely (2531) – Boguszlavszkij Jevgenyij (2240) 0 – 1)

 

Mátyásföldi LTC – Haladás VSE  6 - 6

(Dragan Kosic (2495) – Rapport Richárd (2547) 0 – 1

Izsák Gyula (2474) – Prohászka Péter (2553) döntetlen

Zlako Ilincic (2467) – Ruck Róbert (2579) döntetlen)

 

A bajnokság végeredménye:

1.Aquaprofit-NTSK 95 pont

A bajnokcsapat pontszerzői: Alekszej Shirov 1/1, Zahar Efimenko 1/1, Arkadij Naiditsch 0,5/2, Balogh Csaba 4/7, Ivan Ivanisevic 2/2, Luka Lenic 2,5/3, Márkus Róbert 5,5/9, Portisch Lajos 1,5/3, Ribli Zoltán 4/6, Constantin Lupulescu 1/1, Pintér József 5,5/8, Héra Imre 6,5/9, Gonda László 7/10, Flumbort András 7,5/11, Bérczes Dávid 6/9, Medvegy Zoltán 8/10, Faragó Iván 4,5/5, Galyas Miklós 8/9, Gara Tícia 9/11, Gergácz Attila 1/1, Bodó Norbert 2/2, Orsó Miklós 0,5/1Kántor Gergely 6,5/11

2. Atomerőmű SE Paks  89

Az ezüstérmes csapat pontszerzői: Borki Predojevic 1/3, Berkes Frerenc 8/11, Ács Péter 3/5, Vladislav Nevednichy 5,5/9, Papp Gábor 8,5/11, Szabó Krisztián 9/10, Grószpéter Attila 7,5/11, Alin Berescu 2/2, Fodor Tamás 7,5/11, Csom István 2/4, Balázs Gábor 6,5/11, Vidéki Sándor 4,5/9, Lizák Péter 2,5/3, Györkös Lajos 6/9, Vajda Szidónia 4/7, Szabó Bence 2,5/4, Antal Tibor Kende 7/8, Tóth Lili 0/1, Dudás Eszter 2/3)

3. Haladás VSE 85

A bronzérmes csapat pontszerzői: Rapport Richárd 5,5/7, Vlastimil Babula 2,5/3, Prohászka Péter 7/11, Jan Markos 2,5/3, Ruck Róbert 7,5/11, Bánusz Tamás 6/9, Tomas Petrik 3,5/4, Tomás Polák 4,5/5, Kovács Gábor 6,5/11, Németh Miklós 7/11, Rigó Zsolt 0/1, Nagy Gábor 5,5/10, Kiss Attila 5,5/9, Michal Mészáros 2/3, Milan Rachela 1,5/3, Petényi Tamás 1/2, Csonka Attila István 6,5/10, Korpics Zsolt 0,5/1, Lakos Nikoletta 5/8, Ruck Tamás 1/4, Makk Róbert 0/1, Pergel László 0,5/1, Varga Melinda 3,5/4

4. Mátyásföldi LTC 75

5. Hungaropharma Decs 74,5

6. Pénzügyőr SE 67,5

7. Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 62,5

8. Honvéd ASE 59

9. ASS-Makói SVSE 56

10. Tóth László SE 49

11. Komáromi VSK 41,5

12. Vasas SC 31

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő hetedik partiját a kihívó izraeli Borisz Gelfand a 38. lépésben megnyerte. Ismét  félszláv védelmű összecsapást láttunk és a címvédő indiai Viswanathan Anand a középjátékban több hibát is elkövetett. Gelfand stratégiája érvényesült, hátrányosabb állásban hibázásra kényszerítette ellenfelét, 19 esztendő után tudott klasszikus gondolkodási idejű partit nyerni Ananddal szemben, a párharcban 4-3-ra vezet. A hétfői nyolcadik játszmában Anand játszik világossal.

Hat döntetlent követően Borisz Gelfand győzelmével fejeződött be a 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntő hetedik partija. A kihívó hibátlanul játszott, tökéletesen érvényesítette stratégiáját, míg a címvédő Viswanathan sokadszor „bizonyította”, hogy nem erőssége a türelmes védekezés, állását gyengítő lépésekkel megkönnyítette Gelfand feladatát.

A párharc során negyedszer is a félszláv védelem került terítékre, az izraeli nagymester új változattal készült. Anand láthatóan türelmetlenül játszott, a középjátékban több lépése is meglepte a játszmát a hivatalos honlapon (http://moscow2012.fide.com) kommentáló nagymestereket. Oroszul az izraeli Ilija Szmirin mellett az orosz Alekszandr Griscsuk segített a parti értékelésében, míg angolul Lékó Péter magyarázatait hallgathattuk. A sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov volt a mai nap VIP vendége, mindkét stúdióban vendégeskedett, de Anand számára védelmet nem talált.

A partit követő sajtótájékoztatón Gelfand meglehetősen visszafogottan nyilatkozott, de nem titkolt elégedettségének adott hangot, hogy a kidolgozott stratégiát jól megvalósította, sötét világoson mozgó futója nem találta helyét, a bástyájának a hetedik sorra történő behatolása pedig eldöntötte a pont sorsát. Nem volt hajlandó elárulni, hogy mit tartogat a rejtélyes flakon, amelyik valamennyi partira elkíséri, és meg-meghúzza a játszma közben.

Nem leplezhette csalódottságát Viswanathan Anand, de elsősorban magát okolta a vereségért. Az indiai nagymester az 1993-as bieli zónaközi döntőn szenvedett utoljára klasszikus gondolkodási idejű játszmában vereséget Gelfandtól. „Rossz állásban csak rossz lépést lehet húzni” – válaszolt a kérdésre, ami a 23…g5 lépését firtatta. Gelfand remekül játszott, míg Anand messze igazi tudása alatt. Meglátjuk, hogy a világbajnok miként tudja feledni a vereséget, hiszen hétfőn ismét sakkasztalhoz ülnek. A virtuális világranglistán Vishy Anand már csak a 6., az azeri Tejmur Radzsabov és az amerikai Hikaru Nakamura is megelőzte. A világbajnok a hét partiban 11,3 pontot vesztett, kihívója ugyanennyit nyert és a 16. helyre lépett előre.

 

A világbajnoki döntő 7. játszmájának eredménye:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) – Viswanathan Anand (indiai, 2791) 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  3 – 4

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Félszláv védelem [D45]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 a6 6.c5

A negyedik félszláv védelmű partiban a harmadik változat. 6.b3 Fb4 7.Fd2 Hbd7 8.Fd3 0-0 9.0-0 Fd6 10.Bc1 került megjátszásra a második összecsapás során. A negyedik ütközetben az izraeli kihívó a 10.Vc2-es vari mellett döntött. A hatodik partiban Borisz Gelfand a  6.Vc2 c5 7.cxd5 exd5 8.Fe2 Fe6 9.0-0 Hc6 10.Bd1 cxd4 11.Hxd4 Hxd4 12.Bxd4 Fc5 13.Bd1 Ve7 14.Ff3 0-0 folytatásban sem tudott előnyt elérni.

6...Hbd7

A sakkozás klasszikus korszakából idézhetjük az 1935-ös Euwe-Aljechin döntőn játszott 6...b6 7.cxb6 Hbd7 8.Ha4 (8.Fd3 c5 9.0-0 Fb7 10.Ha4 c4 11.Fc2 Hxb6 12.Fd2 Hbd7 13.b3 cxb3 14.axb3 a5 15.He5 Fd6 16.f4 folytatást már a 2010-es orosz csapatbajnokságon az olasz Fabiano Caruana és az orosz Szergej Bublevszkij összecsapása során fordult elő.) 8...Hxb6 9.Fd2 Hxa4 10.Vxa4 Vb6 (10...Fd7 11.He5 c5!) 11.Bc1 Fd7 12.He5 Vxb2 13.Hxd7 Hxd7 14.Fd3 Bb8 15.Ke2! után a holland sakkozó kezdeményezéshez jutott és meg is nyerte a partit.

7.Vc2 b6 8.cxb6 Hxb6

Vishy Anand újítása. 8...Vxb6 9.Ha4 Vc7 10.Fd2 Fe7 11.Bc1 Fb7 12.Fd3 a5 13.0-0 0-0 14.Bfd1 Bfc8 15.a3 Fa6 folytatás már előfordult.

9.Fd2 c5 10.Bc1

Gelfand kikerülte a csapdát. 10.dxc5 Fxc5 11.Hb5?! He4! sötétre előnyös, míg 12.Fd3? axb5 13.Fxe4 dxe4 14.Vxc5 exf3 után sötétnek tisztelőnye lett volna.

10...cxd4 11.exd4 Fd6 12.Fg5 0-0 13.Fd3 h6 14.Fh4 Fb7

A párharcot számos honlapon követhetik élőben a sakkrajongók és írhatják meg véleményüket. A playchess egyik nézője azt javasolta, hogy a Red Bull szponzorálja a párharcot, hogy energiát töltsön a nagymesterekbe...

15.0-0

 

15...Vb8

A vezérlépés alaposan meglepte Gelfandot, de a partit a honlapon élőben kommentáló nagymestereket. Oroszul az izraeli Ilija Szmirin partnere Alekszandr Griscsuk volt, s később a sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov is csatlakozott hozzájuk. A lassan "csordogáló" lépések mellett az exvilágbajnok felidézhette, hogy Garri Kaszparovval vívott első döntőjén 17 egymást követő parti lett döntetlen. (Ezt a párharcot hat győzelemig játszották volna, 48 parti, Karpov 5-3-as vezetése mellett a FIDE elnöke a nagymesterek teljes kimerültsége miatt félbeszakította a meccset.) Karpovval korábbi sakkolimpiák történéseit is felidézték, így Tolja többek között beszélt az 1980-as máltai sakkolimpiáról, ahol a kedvezőbb Bucholz-pontszámnak köszönhetően előzték meg válogatottunkat. Az akkor 17 éves Kaszparov feladata volt büntetésből a számolgatás, hiszen a csapatvezetés tiltása ellenére remire adta partiját! A skót-görög meccs eredményének számunkra kedvezőtlen alakulása segítette a szovjet válogatottat. 15...Ff4 16.Bcd1 Bc8 17.He5 Vc7 18.Fg3 Fxg3 19.hxg3 Hbd7 logikusabbnak tűnt.

16.Fg3

Érdekes lett volna a 16.Fxf6 gxf6 17.He2 Bc8 18.Vd2 Ff8 19.Bxc8 Hxc8 20.Hg3 Hd6 21.Hh5 Vd8 22.Vf4 He8 folytatás, sötétre passzív védekezés vár. 22...f5? 23.g4! fxg4 24.Vxg4+ Kh8 25.Kh1 változatban nyerne világos.

16...Bc8 17.Ve2 Fxg3 18.hxg3 Vd6 19.Bc2

Gelfand az óvatos építkezés híve. 19.He5 Vb4 20.Bfe1 Hc4 (20...Vxd4?-re 21.Hxf7 Kxf7 22.Vxe6+ Kf8 23.Fg6 Bc7 24.Hb5 nyert volna.) 21.Bc2 Hxe5 22.Vxe5 a5 egyenlő esélyeket adott volna.

19...Hbd7 20.Bfc1 Bab8 21.Ha4

 

21...He4?!

Elkötelező lépés. Figyelmet érdemelt 21...Bxc2 22.Vxc2 Bc8 23.Vxc8+?! (23.Hc5 a5 24.Vb3 Fa6 25.He1 (25.Fxa6 Vxa6 26.He1 (26.Hxa6?? Bxc1+ 27.Kh2 Hg4+ 28.Kh3 Hxf2+ 29.Kh4 Bh1+) 26...Hxc5) 23...Fxc8 24.Bxc8+ Hf8 25.Hc5 Vb6 26.He5 Vxb2 27.Hcd7 H6xd7 28.Hxd7 g6 29.Bxf8+ Kg7 változat sötétre kedvezőbb.

 22.Bxc8+ Fxc8 23.Vc2

 

23...g5?

Mi indokolta a királyszárnyi gyalogszerkezet meggyengítését? A világbajnok türelmetlen volt. Passzív, de reményteljes védekezésre kellett volna berendezkednie. A partit követő sajtótájékoztatón Anand úgy értékelte, hogy rossz állásban, csak rossz lépést lehet húzni. Gelfand jól láthatóan értetlenségét is kifejező pillantásokat vetett ellenfelére. Két jó lépés között is választhatott, 24.Vc7 és 24.Hc5 is biztató előnyt ígért. 23...Hdf6 24.He5 Fd7 25.Hc5 Fe8 26.Hxa6 Ba8 27.Hc7 Bc8 28.Fxe4 Hxe4 29.Hd3 Fd7 jobb esélyt adott volna.

24.Vc7! Vxc7

Vishy meglepetésre hosszabban tűnődött, de nem talált jobbat a vezércserénél. Hetedik soron egy bástya azonban joggal tölthette el aggodalommal.

25.Bxc7

 

25...f6?

A játszmát angolul kommentáló Lékó Pétert is szinte sokkolta Vishy Anand két gyaloglépése. Karpov az angol közvetítést is meglátogatta, értékelése megegyezett nagymesterünk elemzésével.

26.Fxe4 dxe4 27.Hd2

A címvédő állása kritikussá vált.

27...f5 28.Hc4 Hf6

 

29.Hc5 Hd5 30.Ba7 Hb4 31.He5

Lettek volna hívei a 31.Hd6 Hd5 32.b3 változatnak is.

31...Hc2?

Újabb hiba.

32.Hc6 Bxb2

 

33.Bc7!

Borisz Gelfand stratégiája diadalt aratott, sötét világosan mozgó futója az egész partiban nem találta helyét, most elveszett az ütközetben.

33…Bb1+ 34.Kh2 e3

Anand arckifejezése mindent elárult... 

 

 

35.Bxc8+ Kh7 36.Bc7+ Kh8 

 

37.He5!

Borisz Gelfand már válogathatott a nyerések között.

37...e2

 

38.Hxe6! és sötét feladta, tetszetős a matt 38…e1V-re 39.Hg6+ Kg8 40.Bg7-tel.


Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő hatodik játszmája is döntetlennel fejeződött be. A kihívó Borisz Gelfand vezette a világos bábukat, a címvédő Viswanathan Anand hű maradt a félszláv védelemhez. Az izraeli nagymester a 6. lépésben eltért a 2., majd a 4. partiban látott folytatástól. Az indiai világbajnok gyalogáldozattal fejezte be hadereje fejlesztését. Gelfand visszaadta anyagi előnyét, a sorozatos cserék teljes kiegyenlítést eredményeztek. A párharc hat remivel 3-3-ra áll, a vasárnapi 7. játszmában is Gelfand játszik világossal.

A világbajnoki döntő hatodik játéknapjának legnagyobb szenzációjaként a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov ellátogatott a Tretyjakov Képtárba. Sajtótájékoztatót is tartott, majd angolul és oroszul kommentálta a partit, nem leplezte csalódottságát, hogy kevés a feszültség a játszmákban. Korán megjósolta, hogy döntetlen lesz a hatodik összecsapás is. Úgy ítélte meg, hogy az áprilisban játszott Kramnyik-Aronjan hatjátszmás mérkőzés jóval érdekesebb volt, igaz nem volt ekkora tétje, de a presztízs nagyon fontos a legjobbak számára. Visszaemlékezett Vishy Ananddal 1995-ben vívott döntőjére, amely nyolc döntetlennel kezdődött, de érdekesebbek voltak a játszmák a pontosztozkodások ellenére.

A 12 játszmásra tervezett döntő hatodik összecsapásában folytatódott a félszláv védelemben a megnyitáselméleti párbaj. Borisz Gelfand a hatodik lépésben más változat mellett döntött, de Vishy Anand gyalogáldozattal lepte meg őt. Az izraeli nagymester gondolkodott többet, végül visszaadta anyagi előnyét, hogy gond nélkül megoldhassa futójának fejlesztését. A sorozatos cserék a „borítékolt” döntetlenhez vezettek, a mérkőzés hatodik remijéhez.

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

A világbajnoki döntő honlapján http://moscow2012.fide.com/ a sakkrajongók láthatják, hogy a játéknapokon kik kommentálják a partikat. Oroszul az izraeli Ilija Szmirin segít az eligazodásban és naponta még nevesebb nagymesterekkel konzultálhat majd. Alekszandr Griscsuk magyarázatait, ötleteit, május 20-án, 23-án és 24-én  élvezhetik a sakkbarátok. Peter Szvidler a tőle megszokott lendülettel, 21-én és 26-án kommentál. A döntő utolsó, 12. partiját Vlagyimir Kramnyik segítségével követhetjük. (A mérkőzés befejeződhet korábban is, amennyiben a küzdő felek közül valaki eléri a győzelemhez szükséges 6,5 pontot.)

Angolul a New in Chess főszerkesztője, Dirk Jan ten Geuzendam a kommentátor. Lékó Pétert 20-án és 21-én hallhatjuk, Peter Szvidlert 23-án, 24-én  és május 28-án. Vlagyimir Kramnyik 26-án lesz a vendég.

 

A világbajnoki döntő 6. játszmájának eredménye:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Félszláv  védelem, 29)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  3 – 3

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29))

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Félszláv védelem [D45]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 a6

Az indiai világbajnok harmadszor sem változtatott, maximálisan hisz a variban.

6.Vc2

A kihívó tért el a 6.b3 Fb4 7.Fd2 Hbd7 8.Fd3 0-0 9.0-0 Fd6 10.Bc1 változatot a második partiban láttuk. 10.Vc2 eltérést a negyedikben próbálta ki.

6...c5 7.cxd5 exd5 8.Fe2 Fe6 9.0-0 Hc6 10.Bd1 cxd4 11.Hxd4 Hxd4 12.Bxd4 Fc5 13.Bd1 Ve7

Az adatbázisban hét parti a változatra. A neves nagymesterek választásában kétszer 13...Bc8 kétszer a játszmában Vishy Anand által favorizált lépés történt. 13…Bc8 14.Vd3 0-0 15.b3 Vd7 16.Fb2 Ff5 17.Vd2 d4 18.Ha4 dxe3 19.Vxd7 exf2+ 20.Kf1 Hxd7 21.Hxc5 Hxc5 22.Fa3 g6 23.Bac1 b6 24.Bd6 folytatást idén Li Chao és Bu Xiangzhi idei partijában láttuk. Világos az áldozott gyalogért kezdeményezéshez jutott. Természetesen az informatikai világban egyetlen összecsapás sem maradhat titokban. Borisz Gelfand idézte fel az egyik sajtótájékoztatón, hogy Viktor Korcsnoj nyert úgy játszmát Lev Polugajevszkij ellen, hogy megvett egy újságot, ahol a dán Bent Larsen újításáról értesült, míg ellenfele nem tudta a partit. De felidézhetnék magyar példát is, amikor egy korábbi bajnokságon Pesten előbb kihozta a postás a "64" - Sahmatnoje Obozrenije heti szaklapot, ahol a Marshall támadásról jelent meg fontos elemzés, s ez eldöntötte a pont sorsát. A MEGA 2012 adatbázis előfizetőinek biztosítja a játszmaanyag gyors frissítését, és a hetenként összeállított TWIC játszmaanyag (www.chess.ok.uk/twic/twic) is a sakkozók egyik legértékesebb információs forrása.

14.Ff3

 

14...0-0

Anand újítása, gyalogáldozattal a fejlődést gyorsan befejezte. 14...Bd8 15.b3 0-0 16.Fb2 Bc8 17.Hxd5 Fxd5 18.Fxd5 Fxe3 19.Ve2 Hxd5 20.Bxd5 Fg5 21.Be5 Vf6 22.Be1 h6 változatban Luka Lenic kis előnnyel játszhatott Szergej Rublevszkij ellen.

15.Hxd5 Fxd5 16.Fxd5 Hxd5 17.Bxd5 Bac8

Az aktivitás ellensúlyozta az anyagi hátrányt.

18.Fd2

Gelfand tetszését nem nyerte el az anyagi előny megőrzése. Számolgatta a varikat, de úgy látta, hogy nehezen tudja megoldani futójának kifejlesztését. 18.Ve2 Ve4 19.Vd3 Vxd3 20.Bxd3 Bfd8 21.Bxd8+ Bxd8 22.Kf1 Bd1+ 23.Ke2 Bg1 24.g3 Fe7 sötétnek kényelmes játékot adott volna.

 

18...Fxe3 19.Fc3 Fb6 20.Vf5 Ve6 21.Vf3 f6 22.h4 Vc6 23.h5 Bfd8 24.Bxd8+  

 

 

24...Bxd8

Anand nem akarta kikerülni a gyalogszerkezet meggyengülését. 24...Fxd8 25.Vg4 reményt adott volna világosnak.

25.Vxc6 bxc6 26.Be1 Kf7 27.g4

Gelfandnak még fél órája maradt, Anand csak egy órát használt fel. A kommentárok azon „izgultak”, hogy a technikai szünet, a reklám alatt ne fejeződjön be a parti.

27...Fd4 28.Bc1 Fxc3 29.Bxc3 Bd4 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő ötödik játszmája a 27. lépésben ért véget döntetlennel. A címvédő indiai Viswanathan Anand vezette a világos bábukat, és a párharc során először 1.e4-gyel nyitott. Kihívója, az izraeli Borisz Gelfand nem kis meglepetésre a szicíliai védelemben Szvesnyikov változatot játszotta meg. Gelfand gyorsan, nagyon magabiztosan húzott, Anand nem tudott előnyt elérni, a 27. lépést követően döntetlenben egyeztek meg, 2,5-2,5 a mérkőzés állása. A pénteki hatodik partiban Gelfand lesz a világos, majd a vasárnapi hetedik játszmában is övé a kezdés joga.

 

A 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntő ötödik partija is pontosztozkodással végződött. A párharc során először láttunk 1.e4-gyes kezdőlépést, és Borisz Gelfand a szicíliai védelmet választotta. Sokan fellélegeztek, hogy végre igazán kalandos küzdelmet láthatunk majd, de a parti lefolyása csalódást okozott. A MEGA 2012-es adatbázisban 11 Gelfand játszmát találunk a Szvesnyikov változatra. Az 1998-as Rubinstein emlékversenyen Lékó Péterrel szemben játszotta meg először. A tavalyi világbajnoki-jelölti párosmérkőzés  rájátszásában, a második villámpartiban is megjátszotta az amerikai Gata Kamsky ellen, de bajban lett volna, ha Kamsky 25.Fxf7+-kot meglátja. Gelfand inkább rapidpartikban vállalkozott a Szvesnyikovra, de például a 2003-as budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen Polgár Judittal szemben bevetette. Nagymesternőnk a 9.Fxf6-os varit játszotta, Anand a pozíciós küzdelemhez vezető 9.Hd5 mellett döntött.

Sokan kommentálták a partit a playchess-en követők közül is. Az angol Nigel Short így fogalmazott: „Ha a FIDE elnöke lennék, betiltanám a berlini változatot, az orosz huszárjátékot és a Szvesnyikov változatot”. Kétségkívül az alaposan elemzett változatokat sokan nem kedvelik, kevéssé érvényesül a sakkozói intuíció, kevés a lehetőség a kreatív játékra. A moszkvai világbajnoki döntőn a nagymesterek a biztonságot helyezik előtérbe.

Gelfand nagyon magabiztosan, gyorsan játszott, míg Vishy Anand sokkal feszültebbnek tűnt. Az izraeli nagymester lépései után azonnal felállt a sakkasztaltól, sétálgatott, míg az indiai világbajnok gondolkodott. A sorozatos cserék kiegyenlített álláshoz vezettek, Gelfand 24…Ba2 húzása után már a békekötést vártuk.

 

A világbajnoki döntő 5. játszmájának eredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2791) – Borisz Gelfand (izraeli, 2727) döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  2,5 – 2,5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27))

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Szicíliai védelem [B33]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 e5

Borisz Gelfand a világbajnoki döntőre új repertoárral készült. A Szvesnyikov-változat ismét igazi meglepetést jelenthetett Vishy Anand számára.

6.Hdb5 d6 7.Fg5 a6 8.Ha3 b5 9.Hd5 Fe7 10.Fxf6 Fxf6 11.c4 b4 12.Hc2 0-0 13.g3

A legnépszerűbb folytatás. A világbajnok 2008-ban, Bilbaóban a Grand Slam-döntőn az azeri Tejmur Radzsabov ellen  a 13.Hcxb4 Hxb4 14.Hxb4 Vb6 15.Hd5 (15.Hd3 Vd4) 15...Vxb2 16.Fd3 Fd8 17.0-0 Fe6 18.Vb3 Vxb3 19.axb3 Bb8 20.Bfb1 Fxd5 21.cxd5 a5 változatban nem ért el előnyt.

13...a5 14.Fg2 Fg5 15.0-0

 

15...Fe6 16.Vd3 Fxd5

Borisz Gelfand mindent tudott a variról. 16...He7 17.Hce3 Fxe3 18.Hxe3 Vc7 19.Bad1 Bfd8 20.b3 Hc6 21.Hc2 a4 22.Bd2 axb3 23.axb3 Vb6 24.h4 Ba2 25.Bb1 h6 26.Kh2 Vc5 27.Fh3 Bda8 28.Kg2 He7 29.Fxe6 fxe6 30.Bbd1 Bf8 31.He3 Ba6 32.h5 Kh8 33.Hg4 Hg8 34.Ve3 folytatásban Jan Nepomnjacsij két éve jobban állt Artyom Tyimofejev ellen.

17.cxd5 Hb8 18.a3 Ha6 19.axb4 Hxb4 20.Hxb4 axb4  

 

 

21.h4 Fh6

A kihívó nagyon gyorsan, rendkívül magabiztosan játszott. Lépései után azonnal felállt a sakkasztaltól és sétálgatott. Anand jóval feszültebbnek tűnt.

22.Fh3 Vb6 23.Fd7

A különböző színű futók miatt a 23.Vc4 Vc5 24.Vxc5 dxc5 25.Bfb1 c4 26.Ff1 c3 27.bxc3 Bxa1 28.Bxa1 bxc3 29.Fd3 folytatás sem ígért előnyt.

23...b3 24.Fc6

 

24...Ba2! 25.Bxa2 bxa2 26.Va3

Anand nem kapott volna esélyt a 26.b3 Bb8 27.Fa4 Bc8 28.Ba1 Bc1+ 29.Bxc1 Fxc1 30.Vc2 g5 31.Vxa2 (31.Vxc1 Vd4 32.Vxg5+ Kf8 33.Vd8+ Kg7 34.Vg5+) 31...gxh4 32.gxh4 Vd8 33.Vc2 Ff4 34.b4 Vxh4 folytatásban sem.

26...Bb8 27.Vxa2 és döntetlen


Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Malmőben az olasz Fabiano Caruana fél ponttal megelőzte Lékó Pétert

Címkék: Malmő Lékó Péter

Az olasz Fabiano Caruana tornagyőzelmével ért véget a 20. Sigeman & Co nagymesterverseny. Caruana az utolsó fordulóban könnyen győzte le a svéd Jonny Hectort, s ezzel megőrizte félpontos előnyét Lékó Péterrel szemben. Nagymesterünk értékes győzelemmel zárta szereplését, a kínai Li Chao ellen sötéttel nyert. A viadalon + 6,7 Élő-pontot szerzett, a virtuális világranglistán a 22. helyre lépett előre. A befejező játéknapon a holland Anish Giri megszerezte második győzelmét, a svéd Nils Grandelius nyerőesélyt szalasztott el.

A 16-os kategóriájú tornán Lékó Péter veretlenül végzett a második helyen. Az olasz Fabiano Caruana fél ponttal előzte meg nagymesterünket. Caruana a viadal befejező játéknapján könnyű győzelmet aratott. Végső győzelméhez a korábbi fordulókban a kínai Li Chao és tegnap a svéd Nils Grandelius is hathatós segítséget nyújtott.

Lékó Péter a tőle megszokott pontos játékkal használta ki a kínai Li Chao pontatlankodását, aki elszalasztotta a minőségáldozatot. Lékó gyalogelőnyt szerzett, pozícióját lépésről lépésre javította, anyagi előnyét érvényesítve nyert. Sajnálhatjuk, hogy a rajtnál kissé bizonytalan volt, világossal nem tudott jobb eredményt elérni. A + 6,7 Élő-ponttal a virtuális világranglistán a 22. helyre lépett előre.

A holland Anish Giri játéka nem volt meggyőző, míg a svédek ifjú tehetsége, a tavalyi korcsoportos Eb-n a 18 évesek versenyében győztes Nils Grandelius teljesítménye dicséretes, ezt a 2707-es performance-pontszám is mutatja.

 

Az utolsó forduló eredményei:

Jonny Hector (svéd, 2560) – Fabiano Caruana (olasz, 2770) 0 – 1 (Bécsi megnyitás, 30)

Nils Grandelius (svéd, 2556) – Hans Tikkanen (svéd, 2566) döntetlen (Vezércsel, 60)

Li Chao (kínai, 2703) – Lékó Péter (magyar, 2723) 0 – 1 (Katalán megnyitás, 75)

Emanuel Berg (svéd, 2587) – Anish Giri (holland, 2693) 0 – 1 (Bird megnyitás, 25)

 

A verseny végeredménye:

1.Fabiano Caruana 5,5 pont

2. Lékó Péter 5

3-4. Anish Giri és Nils Grandelius 4

5. Li Chao 3

6. Hans Tikkanen 2,5

7-8. Jonny Hector és Emanuel Berg és 2

 

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Caruana, Fabiano

g

ITA

2770

*

½

1

1

½

1

1

½

2856

2.

Léko, Péter

g

HUN

2723

½

*

½

½

1

1

½

1

5

2791

3.

Giri, Anish

g

NED

2693

0

½

*

½

½

1

½

1

4

2687

4.

Grandelius, Nils

g

SWE

2556

0

½

½

*

½

½

1

1

4

2707

5.

Li, Chao

g

CHN

2703

½

0

½

½

*

0

1

½

3

2586

6.

Tikkanen, Hans

g

SWE

2566

0

0

0

½

1

*

0

1

2554

7.

Hector, Jonny

g

SWE

2560

0

½

½

0

0

1

*

0

2

2498

8.

Berg, Emanuel

g

SWE

2587

½

0

0

0

½

0

1

*

2

2495

 

Li,Chao (2703) - Lékó,P (2723)
Katalán megnyitás [E06]

1.d4 Hf6 2.Hf3 e6 3.g3 d5 4.Fg2 Fe7 5.c4 0-0 6.Fg5 Hbd7 7.0-0 c6 8.Hc3 b6 9.Fxf6 Hxf6 10.e4 dxe4 11.He5 Fb7 12.Hxe4 Vc7 13.Hxf6+ Fxf6 14.Hg4 Fe7 15.Vf3 Bab8 16.Bfe1 c5 17.d5 exd5 18.cxd5 Fd6 19.He3 Bbe8 20.h4 Fc8 21.Ff1 a6 22.a4 Fe5 23.Bad1

 

23...Fd4

A nyitásból Lékó Péter kedvező állással jött ki.

24.b3 g6 25.h5 Vd8 26.h6 Be5 27.Fc4?

Világosnak egyenlő esélyeket a 27.Bxd4 cxd4 28.Vf4 f6 29.Vxd4 minőségáldozat adott volna.

27...Bh5 28.Be2 Vd6 29.Hc2 Ff6 30.He3 Bxh6 31.Vf4 Vxf4 32.gxf4  

 

 

32...Fd4

A gyalogelőny mellett a futópár és a kedvezőbb gyalogszerkezet nyerőesélyt adott. Nagymesterünk a tőle megszokott nyugalommal, remek technikával játszotta a pozíciót.

33.Bed2 Fb7 34.Kg2 Kg7 35.Kg3 Bd8 36.Hc2 Ff6 37.He3 Fd4 38.Hc2 Fc3 39.Bd3 Ff6 40.He3 Bh5 41.B3d2 Fd4 42.Hc2 Fc3 43.Bd3 Ff6 44.b4

 

44...Fh4+ 45.Kf3 b5 46.axb5 axb5 47.Fxb5 Bdxd5 48.Ke3 Fe7 49.Bxd5 Fxd5 50.Fe2 Bh3+ 51.f3 Fb3 52.Bd7 Kf6 53.He1 Fe6 54.Bb7 cxb4 55.Hd3 Bh4 56.Fd1 h6 57.Fa4 g5 58.Fd7 Fd6 59.Fxe6 Kxe6 60.Bb6 Ke7 61.Bb7+ Ke6 62.Bb6 Kd7 63.Bb7+  

 

 

63...Kc6 64.Bxf7 Fxf4+ 65.Kd4 Fd6+ 66.f4 gxf4 67.Bf6 f3+ 68.Ke3 Kd5 69.Kxf3 b3 70.Ke2 Bh2+ 71.Ke3 Fc5+ 72.Kf4 Fd4 73.Bf8 Kc4 74.Bb8 Bh3 75.He1 Fe5+ és világos feladta

Hector,J (2560) - Caruana,F (2770)
Bécsi megnyitás [C29]

1.e4 e5 2.Hc3 Hf6 3.f4 d5 4.fxe5 Hxe4 5.Hf3 Hc6 6.Fb5 Fb4 7.0-0 0-0 8.He2 Fg4 9.Fxc6 bxc6 10.Kh1 Hg5 11.d3 f6

 Érdekes elhatározás, az éllovas a futópár előnyét tűzte ki céljául. 11...Hxf3 12.gxf3 Ff5 13.Hd4 Fd7 volt a másik logikus döntés.

12.Fxg5 fxg5 13.c3 Fe7 14.Va4 Fd7 15.Hd2 c5 16.Bxf8+ Fxf8 17.Vb3 Ff5 18.c4 Bb8 19.Vc3 d4 20.Vc2 Ve8

Az olasz nagymester stratégiája győzedelmeskedik.

21.Hg3 Fg6 22.Be1 g4 23.h3?

 

23...Ve6! 24.hxg4 Vxg4 25.Hdf1 Fe7 26.b3 Fh4 27.Vd1 Vxd1 28.Bxd1 Be8 29.He2

 

29...Fh5 30.Bd2 Fg5 és világos feladta

Berg,E (2587) - Giri,A (2693)
Bird megnyitás [A02]

1.f4 Hf6 2.b3 g6 3.Fb2 Fg7 4.e4 d6 5.Hf3 0-0 6.Fd3 Hc6 7.0-0 Hb4 8.Ve2 b6 9.a3 Hxd3 10.Vxd3 Fb7 11.Fxf6 Fxf6 12.Hc3 Fg7 13.Bae1 a5 14.Ve3 e5 15.f5 gxf5 16.exf5 f6 17.d4

 

17...d5 18.dxe5? fxe5 19.f6 Bxf6 20.Vxe5 Bg6 21.Vf5 Fxc3 22.Be6 Bg7 23.h4 Vf8 24.Vd3 Vc5+ 25.Kh1 Fa6 és világos feladta

Grandelius,N (2556) - Tikkanen,H (2566)
Vezércsel [D31]

1.d4 d5 2.Hf3 c6 3.c4 e6 4.Hc3 dxc4 5.a4 Fb4 6.e3 b5 7.Fd2 a5 8.Bb1 Vb6 9.axb5 cxb5 10.He5 Hf6 11.b3 Fxc3 12.Fxc3 Hd5 13.Fa1 c3 14.e4 Hf6 15.Fxc3 Hxe4 16.Vf3  

 

 

16...Hxc3 17.Vxf7+ Kd8 18.Vxg7 Hxb1 19.Vxh8+ Kc7 20.Vxh7+ Fd7 21.Vxb1 Vxd4 22.Vc2+ Fc6 23.Hxc6 Hxc6 24.Fe2 Vb4+ 25.Vd2 Vxb3 26.0-0 Bd8 27.Vg5 Bd5 28.Vg7+ Bd7 29.Va1 Bd2? 30.Bb1 Vc2 31.Fxb5 Bxf2 32.Vg7+ Kd6 33.Vg3+ e5 34.Fd3

 

34...Bxg2+ 35.Vxg2 Vxd3 36.Bf1 Hd4 37.h4 a4 38.h5 a3 39.Vg6+ Vxg6+ 40.hxg6 He6

 

41.Kf2?

Nyerőesélyt a 41.Bf7 a2 42.Ba7 a1V+ 43.Bxa1 Ke7 44.Ba8 Kf6 45.Ba6 Kf5 46.Kf2 Hg7 47.Ke3 folytatás adott volna.

41...Ke7 42.Ke3 Hf4 43.Bg1 a2 44.g7 Hd5+ 45.Ke4 Hf6+ 46.Kxe5 Kf7 47.Kf5 Hg8 48.Ke5 He7 49.Ba1 Hg6+ 50.Kf5 He7+ 51.Kg5 Kxg7 52.Bxa2 Kf7 53.Ba6 Hd5 54.Bd6 He7 55.Bh6 Hd5 56.Bc6 He7 57.Bd6 Hc8 58.Bg6 He7 59.Bh6 Hd5 60.Kf5 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Malmőben zajló Sigeman & Co nagymesterverseny hatodik fordulójában Lékó Péter világossal 67 lépésben nyert a svéd Emanuel Berg ellen, anyagi előnyét biztos kézzel érvényesítette. Nagymesterünk a vezető olasz Fabiano Caruana mögött félpontos hátránnyal a második helyen várja a befejező játéknapot. Caruana bonyolult csatában legyőzte a svéd Nils Grandeliust. A forduló meglepetéseként a svéd Hans Tikkanen megadásra kényszerítette a kínai Li Chaot. Lékó Péter utolsó partiját a kínai sakkozó ellen sötéttel játssza.

A torna hatodik játéknapján Lékó Péter megszerezte második győzelmét. A királyindiai védelmű játszmában jelentős térelőnyt szerzett, a svéd Emanuel Berg a gondok közepette időzavarba is került. A kalandjai anyagi veszteséggel zárultak, nagymesterünk minőségelőnyét biztos kézzel, a tőle megszokott jó technikával értékesítette.

A fordulója rangadóját a holtversenyben vezető két tizenéves vívta. Az olasz Fabiano Caruana és a svéd Nils Grandelius szicíliai védelmű ütközetében sötét sokáig remekül állta  a sarat, a bonyodalmakban azonban kihagyta a dinamikus egyensúlyhoz vezető folytatást. Grandelius taktikai bakiját Caruana kihasználta, a fontos győzelemmel félpontos előnnyel várhatja a befejező játéknapot.

A forduló meglepetését a svéd Hans Tikkanen nyerése jelentette. A kínai Li Chao lebecsülhette a sereghajtót, aki azonban szinte hibátlanul játszotta a partit. Szabadgyalogja veszélyessé vált, a futóvégjátékot Li Chao nem tudta megmenteni.

A holland Anish Giri kecsegtető állást rontott el, a svéd Jonny Hectorral szemben végül a remiért kellett megküzdenie.

 

A 6. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (olasz, 2770) – Nils Grandelius (svéd, 2556) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 42)

Hans Tikkanen (svéd, 2566) – Li Chao (kínai, 2703) 1 – 0 (Angol megnyitás, 49)

Lékó Péter (magyar, 2727) – Emanuel Berg (svéd, 2587) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 67)

Anish Giri (holland, 2693) – Jonny Hector (svéd, 2560) döntetlen (Szláv védelem, 43)

 

A verseny állása:

1.Fabiano Caruana 4,5 pont

2. Lékó Péter 4

3. Nils Grandelius 3,5

4-5. Li Chao és Anish Giri  3

6-8. Emanuel Berg,  Jonny Hector és Hans Tikkanen 2

 

Az utolsó forduló párosítása:

Jonny Hector – Fabiano Caruana

Nils Grandelius – Hans Tikkanen

Li Chao – Lékó Péter

Emanuel Berg – Anish Giri

 

Lékó,P (2723) - Berg,E (2587)
Királyindiai védelem [E62]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hf3 Fg7 4.g3 0-0 5.Fg2 c6 6.0-0 d6 7.Hc3 Vb6 8.Vc2 Va6 9.Hd2 Fe6 10.d5 cxd5 11.cxd5 Fg4 12.Hb3 Vc4 13.h3 Fd7 14.e4 Ha6 15.Fe3 Hb4 16.Vb1 a5 17.Bc1 Vd3 18.Ff1 Vxb1 19.Baxb1 a4 20.Hd2 Bac8 21.Kh2 Hh5 22.Hc4 Fxc3 23.bxc3 Hxa2 24.Bc2 b5

 

25.Hb6 Hxc3 26.Bbc1 b4 27.Hxd7 Bfd8 28.Fb5

Számításba jött a 28.Hb6 Bb8 29.Bxc3 bxc3 30.Hxa4 Bb3 31.Bxc3 Bxc3 32.Hxc3 folytatás is.

28...Bc7? 29.Fxa4 Bdxd7 30.Fxd7 Bxd7 31.Fd4 Hf6 32.Fxc3 bxc3 33.f3 h5 34.h4 Ba7 35.Bxc3 Ba2+

 

36.B1c2

A többi már csak technika kérdése volt.

36...Ba1 37.Bc7 Kf8 38.Bb7 Hg8 39.Bc8+ Kg7 40.Be8 Ba2+ 41.Kg1 Ba1+ 42.Kf2 Ba2+ 43.Ke3 Ba3+ 44.Kf4 Ba4 45.Bb5 Ba7 46.Bbb8 Hf6 47.Ba8 Bc7 48.Bec8 Bb7 49.Bcb8 Bc7

 

50.g4 hxg4 51.fxg4 Bc4 52.g5 Bxe4+ 53.Kf3 Bxh4 54.gxf6+ Kxf6 55.Bb1 Bd4 56.Ba5 g5 57.Be1 g4+ 58.Ke3 Bb4 59.Bf1+ Kg6 60.Ba7 Bb3+ 61.Kf4 Bb4+ 62.Kg3 f5 63.Bxe7 Bb3+ 64.Kg2 Bd3 65.Be8 Bxd5 66.Bg8+ Kf6 67.Bxg4 és sötét feladta

Caruana,F (2770) - Grandelius,N (2556)
Szicíliai védelem [B52]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.Fb5+ Fd7 4.Fxd7+ Vxd7 5.0-0 Hf6 6.Ve2 Hc6 7.c3 e6 8.d3 Fe7 9.Bd1 0-0 10.Hbd2 Hg4 11.d4 cxd4 12.cxd4 d5 13.e5 Hh6 14.Hb3 Hf5 15.Ff4 Vd8 16.Bac1 Bc8 17.Bc3 Fb4 18.Bcd3 Fe7 19.a3 a5 20.Hbd2 a4 21.Hb1 b5 22.g4 Hh4 23.Hxh4 Fxh4 24.Hc3 Bb8 25.Bh3 Fg5 26.Fg3 b4 27.Hxa4 bxa3 28.Vc2 h6  

 

 

29.Vxc6?! axb2

Mit tervezett Fabiano Caruana 29...Va5-re?

30.Vc2 Va5 31.f4 Bfc8 32.Hc5 Vb4 33.Vb1 Vc3?!

Nils Grandelius 33...Fe7 34.Fe1 Vc4 35.Bc3 Ve2-vel jobban állhatott volna.

34.Kg2  

 

 

34...Bxc5 35.dxc5 Bb3 36.Bf1 Ba3?

Időzavarban vesztőlépés. A svéd sakkozó 36...Fe7 37.f5 Fxc5 38.fxe6 fxe6 39.Bh5 Vd2+ 40.Kh3 Bd3 a bástyahátrány ellenére is jó esélyekkel játszhatott volna.

37.Bf2 Ba1 38.Vxb2 Ve1 39.Bh5 g6

 

40.fxg5 gxh5 41.Vb8+ Kg7 42.Bxf7+ és sötét feladta, fonalas matt volt 42.gxh6+ Kh7 43.Bxf7+ Kxh6 44.Vh8+ Kg6 45.Vxh5!

Tikkanen,H (2566) - Li,Chao (2703)
Angol megnyitás [A38]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.g3 0-0 5.Fg2 d5 6.cxd5 Hxd5 7.0-0 c5 8.Hxd5 Vxd5 9.d3 Hc6 10.Fe3 Fxb2 11.Bb1 Ff6 12.Va4 Hb4 13.Hd2 Vf5 14.a3 Hd5 15.He4 Hxe3 16.fxe3 Ve5 17.Hxf6+ exf6 18.Vf4 Ve7 19.Ve4 Vxe4 20.Fxe4 Bb8 21.Bfc1 f5 22.Ff3 Be8 23.Bxc5 Bxe3 24.Bc7 Kf8 25.Bbc1 Be8  

 

 

26.Fd5 Fe6 27.Fxb7 Be7 28.Ff3 a5 29.d4 Fb3 30.d5 Bd8 31.Bc8 Bed7 32.Bxd8+ Bxd8 33.Bc5 a4 34.Kf2 Be8 35.Bc7 Bd8 36.Bc5 Be8 37.Ba5 g5?  

 

 

38.d6! Bd8 39.Ba8 Bxa8 40.Fxa8 f6 41.Fc6 Kf7 42.Fd7! Fc2 43.Ke3 h5 44.Kd4 f4 45.gxf4 gxf4 46.Kd5 Fd1 47.Kc6 Fxe2 48.Fh3 Ke8 49.Kc7 és sötét feladta, 49…Fb5 50.Ff1 Fd7 51.Fe2 Fe6 52.Fxh5+ Kf8 53.h4 változatban simán nyer világos.

Giri,A (2693) - Hector,J (2560)
Szláv védelem [D17]

1.d4 d5 2.Hf3 Hf6 3.c4 c6 4.Hc3 dxc4 5.a4 Ff5 6.He5 e6 7.f3 Fb4 8.Hxc4 0-0 9.Kf2 Fg6

Egy fordulóval korábban Jonny Hector honfitársával, Nils Grandeliussal szemben a 9…c5 10.e4 Fg6 11.Ha2 Hc6 12.Hxb4 Hxb4 13.Vb3 Hxe4+ 14.fxe4 Fxe4 15.Fd2 Hc2 változatban csatázott, a bonyodalmakban végül kikapott.

 10.e4 Vc7 11.Vb3 c5 12.Ha2 Hc6 13.Hxb4 cxb4 14.Fe3 Bfd8 15.Bd1 Bd7 16.He5 Hxe5 17.dxe5 Bxd1 18.Vxd1 Vxe5 19.b3 h5 20.Vd4 Va5 21.Fe2 Bd8 22.Vxa7 Ve5 23.Vb6 Bd7 24.Vc5

Anish Giri 24.Vb5 Vb2 25.Bc1-gyel játszhatott volna.

24...Vb2?! 25.Fg5 Bd3 26.Vc1?!

A holland nagymester végképp kiengedte előnyét.

 

26...Bxb3

Jonny Hector a 26...Hxe4+ 27.fxe4 Vd4+ 28.Fe3 Vf6+ 29.Ff3 Fxe4 30.Vc8+ Kh7 31.Vc5 Fxf3 32.gxf3 Vb2+ 33.Kg3 h4+ 34.Kh3 Ve2 35.Vh5+ Kg8 36.Bc1 Bc3 37.Bxc3 bxc3 folytatást is választhatta volna.

27.Vxb2 Bxb2 28.Bc1 Ba2 29.Bc7  

 

 

29...Fxe4! 30.fxe4 Hxe4+ 31.Ke3 Hxg5 32.Bxb7 Ba3+ 33.Kf4 f6 34.Fxh5 Bxa4 35.Fg6 b3+ 36.Ke3 Kf8 37.Bxb3 Ke7

Hector "kínozhatta" volna ellenfelét a 37...f5 38.Bb7 Be4+ 39.Kf2 Bh4 változatban.

38.Bb7+ Kd6 39.Bxg7 Ke5 40.Fd3 He4 41.Fxe4 Bxe4+ 42.Kf3 f5 43.g4 Bxg4 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő negyedik játszmája is döntetlennel fejeződött be. A kihívó Borisz Gelfand játszott világossal és a világbajnok Viswanathan Anand már a második partiban is látott félszláv védelmet választotta. Az izraeli nagymester a 10. lépésben más változatot választott, de az indiai címvédő gond nélkül egyenlítette ki esélyeit. A kiegyenlített erők küzdelme 2-2-re áll, a csütörtöki ötödik partiban Anand játszik világossal.

 

A 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntő negyedik partijában ismét óvatos játékot láttunk. Másodszor a párharc során félszláv védelmű összecsapást, ahol világos szimbolikus előnnyel bírt. A kihívó Borisz Gelfand a 10. lépésben a gyakoribb 10.Vc2-öt játszotta meg, a címvédő Vishy Anand gyorsan és magabiztosan húzott, átmeneti gyalogáldozattal gond nélkül fejlesztette haderejét. A döntő mai partiját a hivatalos honlapon  angolul kommentáló holland Jan Timman világos állását a futópárral biztatóbbnak gondolta, de Anand gond nélkül egyenlítette ki az esélyeit.  Borisz Gelfand nem tudta kihasználni, hogy futója volt Vishy Anand huszárjával szemben. Az izraeli nagymester maga kínálta a döntetlent. A sajtótájékoztatón Gelfand nem volt hajlandó semmit elárulni a mérkőzésre kidolgozott taktikájáról, Anand is szűkszavú volt, amikor elképzeléseiről faggatták.   

 

A világbajnoki döntő 4. játszmájának eredménye:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) – Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Félszláv védelem, 34)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  2 - 2

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Félszláv védelem [D45]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 a6 6.b3 Fb4 7.Fd2 Hbd7 8.Fd3 0-0 9.0-0 Fd6 10.Vc2

A párharc második partijában Borisz Gelfand a 10.Bc1 e5 11.cxd5 cxd5 12.e4 dxe4 13.Hxe4 Hxe4 14.Fxe4 Hf6 15.dxe5 Hxe4 16.exd6 Vxd6 17.Fe3 Ff5 18.Vxd6 Hxd6 folytatásban nem tudott előnyt kicsiholni, 25 lépést követően pontosztozkodás született.

10...e5 11.cxd5 cxd5 12.e4

Nincs gondja sötétnek a 12.dxe5 Hxe5 13.Hxe5 Fxe5 14.Bad1 Fg4 15.f3 Fd7 16.He2 Bc8 17.Vb1 Vb6 folytatásban.

12...exd4 13.Hxd5 Hxd5 14.exd5 Hf6 15.h3 Fd7

Az átmeneti gyalogáldozattal Vishy Anand haderejének gyors fejlődését érte el.

16.Bad1 Be8  

 

 

17.Hxd4 Bc8 18.Vb1 h6

A harmadik játszmában a világbajnok időzavarban hibázott, ezúttal nagyon gyorsan hozta meg döntéseit. Mindössze 9 percet használt el a 18 lépésre, míg kihívója 42-öt.

19.Hf5 Fxf5 20.Fxf5  

 

 

20...Bc5 21.Bfe1 Bxd5 22.Fc3

Nem biztosított előnyt a 22.Bxe8+ Vxe8 23.Fc3 Fe5 24.Bxd5 Hxd5 25.Fd2 Fc3 folytatás.

22...Bxe1+ 23.Bxe1 Fc5

24.Vc2

A különböző színű futók mellett nem jelentett veszélyt a 24.Fxf6 gxf6 (24...Vxf6?? 25.Be8+ Ff8 26.Fh7+ Kh8 27.Bxf8 matt) 25.Ve4 Bd2 26.Vg4+ Kf8 27.Be2 Vd6 28.Fc2 Bxe2 29.Vxe2 Vf4 változat sem.; 24.b4 Fd4 25.Fxd4 Bxd4 26.Vb3 sem adott előnyt.

24...Fd4 25.Fxd4 Bxd4

 

26.Vc8

Gelfand a sötét vezérszárnyat próbálta támadni a vezércserét követően. 26.Vc3 Bd2 27.Fc2 g6 28.b4 Kg7 29.Fb3 változatban szimbolikus világos előnye.

26...g6 27.Fg4 h5 28.Vxd8+ Bxd8 29.Ff3 b6 30.Bc1 Bd6

Gyors válasz, de számításba jött  a 30...Bd2 31.a4 Hd7 32.Bc6 a5 folytatás.

31.Kf1 a5 32.Ke2

Gelfand terve, hogy esetleges bástyacserét követően aktívabb futójával elősegíti királya előretörését.

32...Hd5 33.g3

A bástyavégjátékban a címvédő aktív játékkal biztosította volna a remit. 33.Fxd5 Bxd5 34.Bc6 Be5+ 35.Kd3 Bd5+ 36.Kc4 Bd2 37.a4 Bxf2 38.Bxb6 Bxg2 39.b4 axb4 40.a5 Ba2 41.Kxb4 g5 42.Bb5 f6 43.Kb3 Ba1 változatban.

33...He7 34.Fe4 Kg7 és Gelfand ajánlatára döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lékó Péter világossal 22 lépésben remizett Anish Girivel

Címkék: Malmő Lékó Péter

A Malmőben zajló Sigeman & Co nagymesterverseny ötödik fordulójában Lékó Péter világossal 22 lépésben remizett a holland Anish Girivel. Az olasz magnyitású parti lépésismétléssel ért véget. A kínai Li Chao és olasz Fabiano Caruana bonyodalmakban bővelkedő összecsapása is pontosztozkodást hozott. A svéd Nils Grandelius legyőzte honfitársát, Jonny Hectort, holtversenyben vezet Caruana társaságában, Lékó és Li Chao félpontos hátránnyal követi a duót.

Lékó Péter harmadik világos partijában is csak döntetlent ért el, ráadásul a holland Anish Giri elleni partija mindössze 22 lépésig tartott. Az olasz megnyitású játszmában Giri már a 6. lépésben meghúzta a d5 lépést, nagymesterünk nem talált előnyhöz vezető folytatást, igazi küzdelem nélkül lett döntetlen a parti.

Bonyodalmakban bővelkedett a játéknap rangadója, a kínai Li Chao és az olasz Fabiano Caruana összecsapása. A Grünfeld védelem egyik népszerű változatában a kínai nagymester minőséget áldozott, az éllovas Caruana pontatlan védekezését azonban nem használta ki. Az ütközet örökös sakkal ért véget.

A rendezők nagy örömére a tavalyi korcsoportos Eb-n a 18 éven aluliak versenyében bajnoki címet szerzett Nils Grandelius újabb győzelmével holtversenyben vezet. Rutinos honfitársával, Jonny Hectorral a szláv védelmű csatát vívott. Hector tisztáldozattal próbált támadni, Grandelius higgadtan védekezett, királya menedéket talált, anyagi előnyét érvényesítette.

Négy vereséget követően a svéd Hans Tikkanen megszerezte első győzelmét. Ehhez honfitársa, Emanuel Berg hathatós segítséget nyújtott, hibák sorozatával gyorsan kapott ki.

 

Az 5. forduló eredményei:

Li Chao (kínai, 2703) – Fabiano Caruana (olasz, 2770) döntetlen (Grünfeld védelem, 34)

Emanuel Berg (svéd, 2587) – Hans Tikkanen (svéd, 2566) 0 – 1 (Francia védelem, 31)

Lékó Péter (magyar, 2723) – Anish Giri (holland, 2693) döntetlen (Olasz megnyitás, 22)

Nils Grandelius (svéd, 2556) – Jonny Hector (svéd, 2560) 1 – 0 (Szláv védelem, 51)

 

A verseny állása:

1.Fabiano Caruana és Nils Grandelius 3,5 pont

3-4. Lékó Péter és Li Chao 3

5. Anish Giri 2,5

6. Emanuel Berg 2

7. Jonny Hector 1,5

8. Hans Tikkanen 1

 

A 6. forduló párosítása:

Fabiano Caruana – Nils Grandelius

Hans Tikkanen – Li Chao

Lékó Péter – Emanuel Berg

Anish Giri – Jonny Hector

 

Lékó,P (2723) - Giri,A (2693)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 d5 7.exd5 Hxd5 8.Hbd2 Hf6

Meglepő, de új lépés a korábban játszott 8...Fg4; 8...a6 és 8...Hb6 helyett.

9.Ve2 Fd6 10.He4 Hxe4 11.dxe4 Vf6 12.Fe3 h6 13.Hd2 He7 14.Vf3 Vg6 15.Vg3 Vf6 16.Vf3 Vg6 17.Fb3 Kh8 18.Vg3 Vf6 19.Vf3 Vg6 20.Vg3 Vf6 21.Vf3 Vg6 22.Vg3 és döntetlen

Li Chao (2703) - Caruana,F (2770)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.Hf3 g6 3.c4 Fg7 4.Hc3 d5 5.cxd5 Hxd5 6.e4 Hxc3 7.bxc3 c5 8.Bb1 0-0 9.Fe2 Hc6 10.d5 He5 11.Hxe5 Fxe5 12.Vd2 e6 13.f4 Fc7 14.0-0 exd5 15.exd5 Fa5 16.d6 Bb8 17.Bb5

Alaposan elemezték mindkét színnel a 17.Fa3 Ff5 18.Bbd1 (18.Bbc1) változatot. A kínai nagymester minőségáldozatot tervezett.

17...Fd7

 

18.f5 Fxb5 19.Fxb5 Vh4 20.Bf4 Vg5 21.Ve1 Vd8?! 22.Ve5! Be8 23.Vd5

Jobb volt 23.Fxe8 Vxe8 24.Vd5 Bd8 25.c4 folytatás.

23…Be1+ 24.Kf2 g5

 

25.f6! h6 26.Vf5 Vxd6?

Az éllovasnak 26…Bd1 27.d7 Fxc3 28.Be4 Vxf6-tal kellett volna folytatnia.

27.Kxe1 Bd8 28.Kf2?

Mi szólt 28.Fe2 Fxc3+ (28…Vd5 29.Bf3 Fxc3+ 30.Kf1 Vxf5 31.Bxf5) 29.Kf1 a6 30.Bf3 ellen?

28...Vd1! 29.Fc4 Kh8 30.Bf3 Vxc1 31.Fd3 Vd2+ 32.Kf1 Vd1+ 33.Kf2 Vd2+ 34.Kf1 Vd1+ és döntetlen

Grandelius,N (2556) - Hector,J (2560)
Szláv védelem [D17]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 dxc4 5.a4 Ff5 6.He5 e6 7.f3 Fb4 8.Hxc4

Az ifjú titán elkerülte az "agyonelemzett" 8.e4 Fxe4 9.fxe4 Hxe4 10.Fd2 Vxd4 11.Hxe4 Vxe4+ 12.Ve2 Fxd2+ 13.Kxd2 Vd5+ 14.Kc2 (14.Kc3) változatot.

8...0-0 9.Kf2 c5 10.e4 Fg6

Érdekes bonyodalmakhoz vezet a 10...Fxc3 11.bxc3 Fxe4 12.fxe4 (12.Fa3) 12...Hxe4+ 13.Kg1 Hxc3 14.Ve1 cxd4 15.Fa3 Hc6 16.Fxf8 Vxf8 folytatás.

11.Ha2 Hc6 12.Hxb4 Hxb4 13.Vb3

 

13...Hxe4+ 14.fxe4 Fxe4 15.Fd2 Hc2 16.Bc1 Hxd4 17.Ve3 Vd5 18.Vf4 Bad8 19.He3 Vc6 20.Fc3 e5 21.Vxe5 Bfe8 22.Vg3 Vf6+ 23.Kg1 Vh6 24.Be1

Világos megőrizte tisztelőnyét, királyát többé nem fenyegeti veszély.

24...f5 25.Vf2 f4 26.Fxd4 cxd4 27.Hc4 d3 28.h4 Ff5 29.Bxe8+ Bxe8 30.Vd4 Vh5?

 

31.Hd6 Bf8 32.Vd5+ Kh8 33.Hxf5 d2 34.Vxd2 Vxf5 35.Bh3 Vc5+ 36.Vf2 Vb4 37.b3 h6 38.Bf3 a6 39.g3 b5 40.axb5 axb5 41.Bxf4 Bxf4 42.Vxf4 Vxb3 43.Vf8+ Kh7 44.Vf5+ Kg8 45.Vd3 Ve6 46.Vxb5 Ve3+ 47.Kh2 g5

 

48.Fc4+ Kf8 49.Vf5+ Ke7 50.Vh7+ Ke8 51.Fb5+ és sötét feladta

Berg,E (2587) - Tikkanen,H (2566)
Francia védelem [C12]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hc3 Hf6 4.Fg5 Fb4 5.e5 h6 6.Fe3 He4 7.Vg4 g6 8.a3 Fxc3+ 9.bxc3 c5 10.Fd3 h5 11.Vf4 g5 12.Vf3 Hxc3 13.dxc5 Hc6 14.Vg3 Va5 15.Fd2 Vxc5 16.Hf3 Fd7?! 17.Vxg5?!

Jobb volt a 17.Hxg5 0-0-0 18.0-0 Bhg8 19.Vf4 folytatás.

17...He4 18.Fxe4? dxe4 19.Vf6? Bf8 20.Hg5 Vc4 21.f3

 

21...Hd4 22.Kf2 Ve2+ 23.Kg3 exf3 24.gxf3 Hf5+ 25.Kh3 Fc6 26.Bhe1 Vxd2 27.Bad1 Vf2 28.Bd6 Vxe1 29.Bxe6+ fxe6 30.Vg6+ Kd7 31.Vxe6+ Kc7 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő harmadik játszmája a 37. lépésben döntetlennel fejeződött be. Az indiai világbajnoki Viswanathan Anand játszott világossal, kihívója, az izraeli Borisz Gelfand másodszor is a Grünfeld védelmet választotta. Anand új változatot készített elő, az érdekes küzdelemben Gelfand a 23. lépésben hibázott. A címvédő előnybe került, de a fenyegető időzavar árnyékában eltékozolta kedvező lehetőségét, két pontatlan bástyalépését követően az örökös sakk elkerülhetetlenné vált, harmadszor is remiztek a nagymesterek. A párharc keddi negyedik partijában Gelfand lesz világos.

A 12 játszmásra tervezett döntő harmadik partija igazi csatát, érdekes küzdelmet hozott. Másodszor is Grünfeld védelmű partit láttunk, Viswanathan Anand a 3.f3-as változat mellett döntött. Borisz Gelfandot nem lepte meg a világbajnok választása, jóval gyorsabban, magabiztosabban játszott. A címvédő 17.Fd4 lépése azonban gondolkodásra kényszerítette,  két kecsegtető huszárlépés közül választhatott. A játszma kritikus pillanatában kihagyta a Hb6-Bd5 lehetőséget, Anand előnybe került, a d szabadgyalog gondokat okozhatott volna Gelfandnak, ha Vishy a 34. lépésben d7-et játszotta volna.

Két pontatlan bástyalépéssel azonban kiengedte előnyét. Gelfand megkönnyebbülten vonulhatott be második bástyájával is a második sorra, az örökös sakk elkerülhetetlenné vált. A játszmát követő sajtótájékoztatón gyors elemzés követte a 34.d7 lépést, Anand érthetően kicsit csalódott volt, hogy elmulasztotta a kínálkozó folytatást.  

A világbajnoki döntő 3. játszmájának eredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2791) – Borisz Gelfand (izraeli, 2727) döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  1,5 – 1,5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Grünfeld védelem [D70]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.f3

A világbajnokot a párharc első partijában még meglepetéssel érhette a Grünfeld védelem, a centrumképzős változat helyett ezúttal más vari mellett döntött.

3...d5

Borisz Gelfand a királyindiai védelem Saemisch-változatára nem vállalkozott.

4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hb6 6.Hc3 Fg7 7.Fe3 0-0 8.Vd2 e5

Gyakrabban választották a 8...Hc6 9.0-0-0 e5  10.d5 Hd4 11.f4 változatot. Új divat 9...Vd6, de 9...f5-nek is vannak hívei.

9.d5 c6 10.h4 cxd5

Emlékezetes küzdelmet hozott az 1998-as Kramnyik-Shirov világbajnok-jelölti döntő 9. partija: 10...h5 11.Fe2 (Az alapos elemzések azt mutatták, hogy világosnak nagy támadáshoz jut 11.g4! cxd5 12.exd5 hxg4 13.h5 folytatásban.) 11...cxd5 12.exd5 H8d7 13.d6 Hf6 14.Fg5 Be8 15.Bd1 Fe6 16.Hh3 Hc4 17.Fxc4 Fxc4 18.b3 Fa6 19.Hd5 e4! következett sötét előnyével.

11.exd5 H8d7 12.h5 Hf6 13.hxg6 fxg6

 

14.0-0-0 Fd7 15.Kb1 Bc8

A kihívó gyorsan játszott, a változatot szekundánsaival, segítőivel alighanem gondosan tanulmányozta. 

 

 

16.Ka1

Az izraeli Evgeny Postny három partit is nyert világossal 16.d6-tal.  16…Ff5+ (16...Fe6 17.Hh3 Hbd5 18.Hxd5 Fxd5 19.Fg5 Fe6 20.Hf2 e4 21.Fxf6 Vxf6 22.Hxe4 Ve5 változatban a sötét futópár elég fenyegetően tekint a világos királyállásra.) 17.Ka1 e4 18.Fh6 e3 19.Fxe3 Hfd5 20.Hxd5 Bc2 21.He7+ Vxe7 22.Vxc2 Vxe3 23.Vb3+ Vxb3 24.axb3 folytatásban Grinfeld nem kapott elegendő ellenértéket az áldozott minőségért. Veszélyek leselkednek világosra a 16.Fh6? Ff5+ 17.Ka1 Hfxd5 18.Hxd5 Bc2 19.Ve1 Fxh6 20.Bxh6 Hxd5 változatban.

16...e4

Új terv. 16...Ha4 17.Hge2 e4 18.d6 Be8 (18...Va5!) 19.Fd4 exf3 20.gxf3 világosra előnyös.

17.Fd4

Vishy futólépése meglepetéssel érte Boriszt. A világbajnok 41 percet gondolkodott, míg kihívója gondolkodási idejéből csak 13 percet használt fel. 17.d6 Ha4 18.Hge2 Va5 19.Hxa4 Vxd2 20.Bxd2 Fxa4 21.Fxa7 Hd7 22.fxe4 b6 23.g3 Ba8 24.Hf4 Bfc8 változatban sötét haderejének aktivitása kompenzáció az áldozott anyagért. 17.Hxe4?-re 17...Hxe4 18.fxe4 Bxf1! 19.Bxf1 Hc4 megpecsételné világos sorsát.

17...Ha4

Számításba jött a 17...Hc4 18.Fxc4 Bxc4 19.Hge2 exf3 20.gxf3 Va5 folytatás is.

18.Hge2 Va5 19.Hxe4

A vezércsere adta a legjobb esélyt. 19.fxe4?! Hxc3 20.Fxc3 Va4 21.Vd4 Bfe8 sötétre előnyös.

19...Vxd2 20.Hxf6+ Bxf6

Gyengébb a 20...Fxf6 21.Bxd2 Fxd4 22.Bxd4 Bc2 23.b3 Fb5 24.bxa4 Fxe2 25.Fxe2 Bxe2 26.Bc1 Bxg2 27.d6 Bd8 28.Bc7 Bg3 29.Bxb7 folytatás.

21.Bxd2 Bf5 22.Fxg7 Kxg7 23.d6 Bfc5

Jobb volt 23...Hb6 24.Hc3 Bd5! 25.Bd3 Ff5 26.Bxd5 Hxd5 27.Fd3 Hxc3 28.Fxf5 gxf5 29.bxc3 Bxc3 teljes kiegyenlítéssel. Gelfand bevallotta, hogy nem látta a 24…Bd5! lehetőséget.

24.Bd1 a5 25.Bh4

Voltak hívei a 25.b3 Hb6 26.Kb2 Bc2+ 27.Ka3 folytatásnak is.

25...Bc2 26.b3

 

26...Hb2 27.Bb1 Hd3 28.Hd4 Bd2 29.Fxd3 Bxd3 30.Be1

 

30...Bd2 31.Kb1 Ff5+ 32.Hxf5+ gxf5 33.Be7+ Kg6  

 

 

34.Bc7?

Anand a fenyegető időzavar árnyékában kiengedte előnyét. Figyelmet érdemelt a 34.d7 Bd1+ (34...Bcc2 35.Bc4! Bxc4 36.bxc4 h5 37.Kc1 Bd4 38.Kb2 Kf6 39.Bh7 Ke6 40.Kc3 Bd6 41.f4) 35.Kb2 Bd2+ 36.Ka3 Bcc2 37.Ka4 Bxa2+ 38.Kb5 Bab2 39.Kb6 Bxb3+ 40.Kc7 folytatás.

34...Be8 35.Bh1?!

 

35...Bee2

Gelfand már elégedetten nézett Anandra, az örökös sakk elkerülhetetlen.

36.d7 Bb2+ 37.Kc1 Bxa2 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Malmőben Lékó Péter megszerezte első győzelmét

Címkék: Malmő Lékó Péter

A malmői nagymesterverseny negyedik fordulójában Lékó Péter megszerezte első győzelmét. A sereghajtó svéd Hans Tikkanen ellen gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez és a világos haderő passzivitását kihasználva jutott döntő előnyhöz. Az éllovas olasz Fabiano Caruana világossal csak remizett a svéd Emanuel Berggel, de megőrizte félpontos előnyét. A kínai Li Chao ellen a svéd Jonny Hector király a vesztébe rohant. A svédek reménysége, Nils Grandelius őrzi veretlenségét. Lékó ötödik partiját a holland Anish Girivel világossal játssza.

A szombati pihenőnap után a Sigeman & Co 16-os kategóriájú nagymesterversenyen folytatódott a pontvadászat. A viadal negyedik fordulójában Lékó Péter sötéttel játszva megszerezte első győzelmét. A sereghajtó svéd Hans Tikkanen ellen a Réti megnyitású partiban gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez. A világos haderő passzvitását kihasználva egyre nagyobb fölénybe került, a svéd nagymester a 40. lépést követően kapitulált.

Az olasz Fabiano Caruana két világossal elért győzelemmel rajtolt, harmadszor élvezhette a kezdés jogát, de a svéd Emanuel Berggel szemben nem tudta győzelemre vezetni hadseregét. Berg leadta vezérét bástyáért és futóért cserébe, és a világos királyt fenyegető veszélyeknek köszönhetően kiharcolta az értékes döntetlent.

A kínai Li Chao három remit követően Lékóhoz hasonlóan sötéttel nyert. A szicíliai védelmű játszmában kedvező körülmények között húzhatta meg a d5 lépést, a svéd Jonny Hector vezérének kalandozása hátrányhoz vezetett, majd király a vesztébe rohant. A szervezők aligha örülnek 15 lépéses reminek…  

 

A 4. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (olasz, 2770) – Emanuel Berg (svéd, 2587) döntetlen (Királyindiai védelem, 42)

Hans Tikkanen (svéd, 2566) – Lékó Péter (magyar, 2723) 0 – 1 (Réti megnyitás, 40)

Jonny Hector (svéd, 2560) – Li Chao (kínai, 2703) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 40)

Anish Giri (holland, 2693) – Nils Grandelius (svéd, 2556) döntetlen (Grünfeld védelem, 15)

 

A verseny állása:

1.Fabiano Caruana 3 pont

2-4. Nils Grandelius, Li Chao és Lékó Péter 2,5

5-6. Emanule Berg és Anish Giri  2

7. Jonny Hector 1,5

8. Hans Tikkanen 0

 

Az 5. forduló párosítása:

Li Chao – Fabiano Caruana

Emanuel Berg – Hans Tikkanen

Lékó Péter – Anish Giri

Nils Grandelius – Jonny Hector

 

Tikkanen,H (2566) - Lékó,P (2723)
Réti megnyitás [A13]

1.c4 Hf6 2.g3 e6 3.Fg2 d5 4.Hf3 dxc4 5.Va4+ c6 6.Vxc4 b5 7.Vc2 Fb7 8.0-0 Hbd7 9.Hc3 a6 10.a4 Bc8

Lépéscserékkel a tavalyi Tal-emlékversenyen a Szvidler-Gelfand partiban a 10...Fe7 11.d4 0-0 12.Bd1 c5 13.axb5 axb5 folytatást láttuk.

11.d3 Fe7 12.e4 0-0 13.h3 a5 14.Bd1 Fa6 15.Fe3 b4 16.Hb1 Hb8 17.Ff1 c5 18.Hbd2 Hc6 19.Hb3 Hd7 20.Bac1 Hd4 21.Fxd4 cxd4 22.Vb1

 

22...Hc5

A gyalogáldozattal Lékó Péter kezdeményezéshez jutott a passzív világos haderővel szemben.

23.Hfxd4 Vb6 24.Va2 Hxb3 25.Hxb3 Fb7 26.Fg2 e5 27.Vb1?! Fc6 28.Va1 Fd7 29.Hd2?! Bxc1 30.Bxc1 Fc5 31.Bf1 b3 32.Hc4 Vc7 33.Vd1 Bb8 34.Vh5 Fd4 35.Ba1

 

35...Bb4 36.Vd1 Vc5 37.Vd2 g6 38.Bc1? Bxa4 39.He3 Vb4 40.Ve2

 

40...Ba2! és világos feladta, a 41.Bb1 a4 42.Kh2 a3 változatban nincs mentsége.

Caruana,F (2770) - Berg,E (2587)
Királyindiai védelem [E68]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hf3 Fg7 4.g3 0-0 5.Fg2 d6 6.0-0 Hbd7 7.Hc3 e5 8.e4 a6 9.a4 Bb8 10.h3 exd4 11.Hxd4 Be8 12.Fe3 Hc5 13.Vc2 Ve7 14.Bfe1 Hfxe4!?

A svéd sakkozó elfogadta a kihívást, leadta a vezérét.

15.Hxe4   Hxe4 16.Fxe4 Vxe4 17.Fd2 Vxe1+ 18.Bxe1 Bxe1+ 19.Fxe1 Fxd4 20.Ve4 Fe5 21.Fc3 Ff5 22.Ve3 Fxc3 23.bxc3 Bc8

A bástya és futó, a világos gyalogszerkezeti gyengeségek elegendő ellenértéket jelentettek.

24.Vf3 Bb8 25.g4 Fd7 26.a5 Fc6 27.Vf6

 

27...Be8 28.f4 Be3 29.Kh2 Be2+ 30.Kg3 Be3+ 31.Kh2 Be2+ 32.Kg1 Be3 33.Vh4 Kg7 34.f5 Bf3 35.c5 h6 36.fxg6 fxg6 37.cxd6 cxd6 38.Ve7+ Bf7 39.Vxd6 g5 40.h4 gxh4 41.Kh2?!  

 

 

41...Bf1! 42.Vd4+ és döntetlen

Hector,J (2560) - Li,Chao (2703)
Szicíliai védelem [B56]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 Hc6 6.Fe3 e5 7.Hxc6 bxc6 8.Fe2 Fe7 9.0-0 0-0 10.f4 exf4 11.Bxf4 Fe6 12.Vd2 Hd7 13.Bd1 He5 14.b3 Be8 15.Ha4 Vc7 16.c4 Bad8 17.Bf2 d5 18.cxd5 cxd5 19.Bc1 Vb8 20.Vd4 dxe4 21.Vxe4 Fd5 22.Vf5

 

22...Fh4 23.g3 Hg6 24.gxh4 Bxe3 25.Vg5 Be5

Még erősebb volt a 25...Bh3 26.Hc3 f6 folytatás.

26.Vg3 Bde8 27.h5 Hf8 28.h6 He6 29.Fg4 Hg5 30.Bf5 gxh6 31.Bxe5 Vxe5 32.Vxe5 Bxe5 33.Hc3 Fb7 34.Kf2 h5 35.Fe2 Hh3+  

 

 

36.Kg3?

A világos király a vesztébe rohant.

36...Be3+ 37.Kh4 Hf4 38.Fxh5 Hg2+ 39.Kg5 Kg7 40.Fg4 f6+ és világos feladta

Giri,A (2693) - Grandelius,N (2556)
Grünfeld védelem [D80]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Fg5 He4 5.Fh4 Hxc3 6.bxc3 dxc4 7.e3 Fe6 8.Fe2 Fg7 9.Hf3 c5 10.0-0 0-0 11.Bb1 Vd7 12.dxc5 Ff5 13.Vxd7 Hxd7 14.Bxb7 Hxc5 15.Bc7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a sakkvilágbajnoki döntő második partija 25 lépés után ért véget döntetlennel. A kihívó izraeli Borisz Gelfand vezette a világos bábukat, a címvédő indiai Viswanathan Ananddal a félszláv védelemben mérkőztek meg. A világbajnok a 14. lépésben újított, a sorozatos cserék kiegyenlítéshez vezettek, majd gyors békekötéshez. A párharc harmadik játszmáját hétfőn játsszák, Anand lesz a világos.

Óvatos, puhatolózó játékkal kezdődött meg a moszkvai világbajnoki döntő. Az első játszma 24 lépéses remije után a második parti 25 lépésben fejeződött be pontosztozkodással. A félszláv védelmű partiban a kihívó Borisz Gelfand a legnépszerűbb 10.Vc2-es változat helyett a 10.Bc1-es varira szavazott. A címvédő Viswanathan Anand a 14. lépésben újított, a sorozatos cseréket követően teljes kiegyenlítést ért el. Gelfand másodszor is maga kínálta a döntetlent, amit Anand habozás nélkül fogadott el.

A világbajnoki döntő második partijának eredménye:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) – Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Félszláv védelem, 25)

 A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 1 (döntetlen, döntetlen)

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Félszláv védelem [D45]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 a6 6.b3 Fb4 7.Fd2 Hbd7 8.Fd3 0-0 9.0-0 Fd6 10.Bc1

A legnépszerűbb a 10.Vc2 folytatás. 10...h6 11.He2 Be8 12.Bad1 e5 13.dxe5 Hxe5 14.Hxe5 Fxe5 15.cxd5 cxd5 16.h3 Fd7 17.Fc3 Bc8 18.Vb2 Fxc3 19.Hxc3 Vc7 20.He2 Ve5 21.Vxe5 Bxe5 után Dmitrij Jakovenko kicsi, de tartós előnyt ért el Szergej Rublevszkij ellen tavaly a Karpov-tornán.

10...e5 11.cxd5 cxd5 12.e4 dxe4 13.Hxe4 Hxe4 14.Fxe4

 

14...Hf6

Újítás. A modern versenyek egyik utolsó partijában 14...exd4 15.Bc4 Hf6 16.Fb1 Fg4 17.Fg5 h6 18.Fh4 Fxf3 19.Vxf3 g5 20.Fg3 Fxg3 21.fxg3 Kg7 22.Vxb7 d3 23.Vb4 folytatásban Alekszandr Rjazancev előnybe került Makszim Matlakovval szemben.

15.dxe5

Borisz Gelfand a sorozatos cserék mellett döntött. 15.Fg5 exd4 16.Bc4 h6 17.Bxd4 hxg5 18.Bxd6 Ve7 19.Fb1 Fg4 20.Be1 Fxf3 21.Bxe7 Fxd1 22.Bxd1 Bfd8 is teljes kiegyenlítéshez vezetett.

15...Hxe4 16.exd6 Vxd6 17.Fe3 Ff5 18.Vxd6 Hxd6 19.Hd4 Bfe8

 

 

20.Hxf5 Hxf5 21.Fc5 h5 22.Bfd1 Bac8 23.Kf1 f6 24.Fb4 Kh7 25.Bc5 és döntetlen


Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lékó Péter az éllovas olasz Fabiano Caruanával remizett a malmői tornán

Címkék: Malmő Lékó Péter

A Malmőben zajló Sigeman & Co nagymesterverseny harmadik fordulójában Lékó Péter világossal remizett az éllovas olasz Fabiano Caruanával. A spanyol megnyitású partiban hosszas manővereket láttunk, a küzdelem 39 lépésig tartott. Könnyen nyert a holland Anish Giri, a svéd derbin Emanuel Berg védhetetlen támadást indított Jonny Hector királya ellen. A kínai Li Chao gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni a svéd Nils Grandeliussal szemben. A szombati szünnap után vasárnap folytatódik a pontvadászat, Lékó Péter a sereghajtó svéd Hans Tikkanennel szemben sötét lesz.

Harmadszor mérte össze erejét Lékó Péter és Fabiano Caruana. A drezdai sakkolimpián az olasz sakkozó a szicíliai védelem Richter-Rauser változatában maradt alul, a 2010-es Corus-tornán érdekes spanyolos ütközetet vesztett el. Caruana ezúttal a Zajcev-változatra szavazott, nagymesterünk a Karpov-Kaszparov meccseken legtöbbször látott 12.a4 helyett a 12.a3-as eltérést választotta. Hosszas manőverezést láttunk világos kis előnyével. Lékó Péter jóval többet gondolkodott ellenfelénél, de átütő tervet nem talált, a 39. lépést követően döntetlenben egyeztek meg.

Megszerezte első győzelmét a holland Anish Giri. Ehhez a sereghajtó Hand Tikkanen ehhez hathatós segítséget nyújtott. Fölöslegesen áldozott minőséget, anyagi előnyét Giri gond nélkül érvényesítette.

Látványos győzelmet aratott a svéd derbin Emanuel Berg. A szláv védelmű játszmában Jony Hector pontatlan vezérlépéssel jelentős hátrányba került, királya középen rekedt. Berg visszaáldozva a minőséget bástyájával betört a hetedik sorra, vezére és bástyája összjátékával szemben Hector tehetetlen volt, királya vándorútra kényszerült, nem menekülhetett meg a vereségtől.

Harmadszor is remizett a kínai Li Chao, a svéd Nils Grandeliushoz hasonlóan többször is hibázott. A fordulatos partiban gyalogelőnyt szerzett, de előnyét nem tudta győzelemre vezetni.

 

A 3. forduló eredményei:

Lékó Péter (magyar, 2723) – Fabiano Caruana (olasz, 2770) döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Hans Tikkanen (svéd, 2556) – Anish Giri (holland, 2693) 0 – 1 (Angol megnyitás, 44)

Emanuel Berg (svéd, 2587) – Jonny Hector (svéd, 2560) 1 – 0 (Szláv védelem, 47)

Li Chao(kínai, 2703)  – Nils Grandelius (svéd, 2556) döntetlen (Szicíliai védelem, 54)

 

A verseny állása:

1.Fabiano Caruana 2,5 pont

2. Nils Grandelius 2

3-7. Lékó Péter, Li Chao, Emanuel Berg, Anish Giri és Jonny Hector  1,5

8. Hans Tikkanen 0

 

A vasárnapi 4. forduló párosítása:

Fabiano Caruana – Emanuel Berg

Hans Tikkanen – Lékó Péter

Jonny Hector – Li Chao

Anish Giri – Nils Grandelius

 

Lékó,P (2723) - Caruana,F (2770)
Spanyol megnyitás [C93]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 d6 8.c3 0-0 9.h3 Be8 10.d4 Fb7 11.Hbd2 Ff8 12.a3

Garri Kaszparov és Anatolij Karpov a világbajnoki döntőkön legtöbbször a 12.a4 h6 változatban viaskodott.

12…h6 13.Fc2 Hb8 14.b3

Világossal leggyakrabban a 14.b4 Hbd7 15.Fb2 változatot játsszák.

14...Hbd7 15.Fb2 g6 16.a4 c6 17.Fd3 Hh5 18.g3 Fg7 19.Vc2 Vb6 20.Ff1 Bac8 21.Fg2 a5 22.Hf1 bxa4 23.bxa4

 

23...exd4 24.Hxd4 He5 25.He3 Fa6 26.Fa3 Hc4 27.Hxc4 Fxc4 28.Bab1 Va6 29.Bed1 d5  

 

 

30.exd5 cxd5 31.Hb5 Bed8

Számításba jött a 31...Be2 32.Bd2 Bce8 33.Ff1 Bxd2 34.Vxd2 Fxf1 35.Bxf1 Vc6 folytatás.

32.Bd2 Hf6 33.Fe7 Bd7 34.Fxf6 Vxf6 35.Vd1 Bcd8 36.Vf3 Vg5 37.Vd1 h5 38.h4 Ve5 39.Ff1 Ve7 és döntetlen

Tikkanen,H (2566) - Giri,A (2693)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.g3 Fg7 6.Fg2 0-0 7.0-0 Hxc3 8.bxc3 c5 9.Bb1 Hc6 10.Va4 Vc7 11.d4 Ff5 12.Ff4 Va5 13.Vxa5 Hxa5 14.Bb5 b6 15.dxc5 Fd7  

 

 

16.Bxa5?!

Semmi nem indokolta a minőségáldozatot. 16.Bbb1 Ff5 17.Bbd1 Bac8 18.Hd4 volt a helyes játék.

16...bxa5 17.He5 Fxe5 18.Fxe5 Bac8 19.Fd4 Fc6 20.Fxc6 Bxc6 21.Bb1 f6 22.f4 Kf7 23.Bb7 Ba8 24.Kf2 Bcc8 25.Bb5 Ke6 26.Bxa5 a6 27.Ke3 Kd5 28.Kd3 Bcb8 29.Ba3 Kc6 30.Bb3?! Bxb3 31.axb3 a5 32.c4 Bb8 33.Kc3 Be8 34.Kd3 Bb8 35.Kc3 h5 36.e4 Bd8 37.e5?

A svéd sakkozó megkönnyítette Anish Giri nyerését.

37...fxe5 38.fxe5 e6 39.Fe3 Bd1 40.h4 Bf1 41.Kb2 Bf3 42.Ff4

 

42...a4 43.bxa4 Kxc5 44.a5 Kxc4 és világos feladta

Berg,E (2587) - Hector,J (2560)
Szláv védelem [D17]

1.Hf3 d5 2.d4 Hf6 3.c4 c6 4.Hc3 dxc4 5.a4 Ff5 6.He5 Hbd7 7.Hxc4 Vc7 8.g3 e5 9.dxe5 Hxe5 10.Ff4 Hfd7 11.Fg2 Fe7

Alaposan elemezték mindkét színnel a 11...f6 és 11...g5 változatokat, szupernagymesterek gyakorlatában is sok érdekes partit találunk. Jonny Hector is játszotta a 11...f6-os varit.

12.Bc1 f6 13.0-0 Vb8 14.a5 a6 15.Ha4 Vc7 16.Hab6 Bd8

 

 

17.Hd5! cxd5 18.He3 Vxa5 19.Hxf5 g6 20.Hxe7 Kxe7 21.Vd4

A sötét király középen rekedt, támadható.

21...Hc6 22.Ve3+ Kf7 23.Bfd1 Hde5 24.b4 Vb5?

Jonny Hector már időzavarral is küszködött.

25.Bc5 Vxb4 26.Fxd5+ Bxd5 27.Bcxd5 Be8 28.Fxe5 Hxe5 29.Vh6 Kg8  

 

 

30.Bxe5!

A bástya betörése a hetedik sorra megpecsételte Hector sorsát.

30...fxe5 31.Bd7 Be7 32.Bd8+ Kf7 33.Vxh7+ Kf6 34.Vh8+ Kg5 35.h4+ Kf5 36.Vf8+ Ke6 37.Vg8+ Kf5

 

38.Vf8+

Kimaradt a gyorsabb nyerés 38.e4+! Vxe4 (38...Kxe4 39.Vxg6+ Kf3 40.Vd3+ Kg4 41.Bg8+) 39.Bf8+ Kg4 40.f3+-kal.

38...Ke6 39.Vg8+ Kf5 40.Bf8+ Ke4 41.Vxg6+ Kd5 42.Bd8+ Kc5 43.Bd1 a5 44.Vd6+ Kb5 45.Vd3+ Vc4 46.Bb1+ Kc5 47.Va3+ és sötét feladta

Li,Chao (2703) - Grandelius,N (2556)
Szicíliai védelem [B42]

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 a6 5.Fd3 g6 6.0-0 Fg7 7.Hb3 He7 8.c4 0-0 9.Hc3 Hbc6 10.Fe2 f5 11.c5 fxe4 12.Hxe4 b6 13.Hd6 bxc5 14.Fe3 Fxb2 15.Bb1 Fe5 16.Fxc5 Vc7 17.g3 Hd5 18.He4 d6 19.Fa3 Fb7 20.Fg4 Ve7?

 

21.Hbc5

A kínai nagymester válogathatott a jobbnál jobb folytatások között. 21.Fxe6+ Vxe6 22.Hg5 He3 23.Hxe6 Hxd1 24.Bfxd1 Bf6 25.Hg5 is előnyt adott. 21.f4 He3 22.Ve2 Hd4 23.Vxe3 Hc2 24.Fxd6 Fxd6 25.Ve2 Fxe4 26.Vxe4 is figyelmet érdemelt.

21...Fc8 22.Hxe6!? He3 23.Vb3 Hxg4? 24.Hxf8+

Jobb volt a 24.Hd8+ Kh8 25.Hxc6 Ve6 26.f3 változat.

24...Kxf8 25.Vd5 Fd7 26.Hxd6

Li elrontotta kecsegtető állását. 26.Bfc1 Ve6 27.Vxe6 Fxe6 28.Bxc6 Fd5 29.Bxd6 Fxd6 30.Hxd6 Kg8 31.Bb2 több esélyt adott.

26...Hf6 27.Vd3 Kg8 28.Bfe1 Ve6 29.Hc4 Vf5?

A svéd sakkozó hibázott. 29...Hg4 30.Fc5 Vf5 31.Vd5+ Fe6 32.Vxc6 Bc8 33.Va4 Ff7 egyenlő álláshoz vezetett volna.

30.Vxf5 Fxf5 31.Bb6 Fc3 32.Be3 Hd4 33.Bxf6 He2+ 34.Bxe2 Fxf6

Világos gyalogelőnnyel játszhatott, de előnyét nem tudta érvényesíteni.

35.Hd6 Fh3 36.He4 Fd8 37.f3 Bc8 38.Bb2 Bc6 39.Fc5 Ff5 40.Fe3 Fe7 41.Kf2 h5 42.Ke2 Kf7 43.Kd3 Bd6+ 44.Fd4 Bd5 45.Ke3 Bb5 46.Bc2 Ba5 47.Bc7 Ke6 48.Bc6+ Kd5 49.Bb6 Ba3+ 50.Bb3 Bxb3+ 51.axb3 Ff8 52.Fc3 Fh6+ 53.Kd3 g5 54.Fd2 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában a 12 játszmás világbajnoki döntő első partija a 24. lépésben döntetlennel ért véget. A címvédő indiai Viswanathan Anand játszott világossal, kihívója, az izraeli Borisz Gelfand a Grünfeld védelmet választotta, ami meglepetésként hatott. Anand ritkább változattal próbálta zavarba hozni ellenfelét, de Gelfand pontosan védekezett. Az összecsapást a hivatalos honlapon (http://moscow2012.fide.com) kommentáló nagymesterek sötét kis előnyét bizonygatták, de Gelfand 24. lépését követően békekötést ajánlott. A párharc második játszmáját szombaton magyar idő szerint 13 órától játsszák, Gelfand lesz a világos.

A viadal első partijában a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov tette meg a kezdő lépést, a meglepetést már Borisz Gelfand második lépése jelentette. A párharc előtt sokan elsősorban a szláv védelem különböző változataiban vártak megnyitáselméleti csatározást, a kihívó a Grünfeld védelmet játszotta meg. A címvédő Viswanathan Anand két éve a szófiai döntő első partijában maga játszott sötéttel Grünfeld védelmet, de világossal elkerülte az igazán éles változatokat. A 8.Fb5+, majd a 9.d5 lépés az elmélet és a sok-sok játszma tanulsága alapján nem hozza előnybe világost, s ezt a mai összecsapás is bizonyította.

 

Gelfand pontosan védekezett, majd a vezércserét követően a partit a hivatalos honlapon élőben elemző nagymesterek is sötét kis előnyéről beszéltek. Anand azonban nem aggódott különösebben, az összecsapást követő sajtótájékoztatón is elmondta, hogy a négybástyás végjátékban nem fenyegeti igazi veszély világost. Ügyesen kikerülte a határozott választ, hogy mennyire lepte meg őt a Grünfeld védelem. Gelfand láthatóan elégedett volt a parti kimenetelével, s nem izgult különösebben pályafutása első világbajnoki döntős partija közben. A 24. lépést követően békét kötöttek a nagymesterek, szombaton 13 órától a második játszma következik, Gelfand a világos.

A világbajnoki döntő első játszmájának eredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2791) – Borisz Gelfand (indiai, 2727) döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.c4 g6

Meglepetés már a második lépésben...

3.Hc3 d5

A szófiai világbajnoki döntő első partijában Vishy Anand maga játszotta a Grünfeld védelmet, saját elemzését elfelejtve "halálos" tisztáldozatot engedélyezett, vesztéssel kezdte a párharcot, amit végül 6,5-5,5-re megnyert.

4.Hf3 Fg7 5.cxd5 Hxd5 6.e4 Hxc3 7.bxc3 c5 8.Fb5+

Anand tért el a legnépszerűbb 8.Bb1 0-0 9.Fe2 változattól.

8...Hc6 9.d5

A világbajnokot láthatóan váratlanul érte Borisz Gelfand Grünfeld védelme. 9.0-0 cxd4 10.cxd4 0-0 11.Fe3 Fg4 12.Fxc6 bxc6 13.Bc1 a jól ismert és sokat játszott folytatás, sötét a partik többségében kiegyenlítést ért el. 

 

 

9...Va5 10.Bb1 a6

Előfordult a 10...Fxc3+ 11.Fd2 a6 változat is.

11.Fxc6+

Nem váltotta be világos reményeit korábbi partikban a 11.Fa4 b5 12.dxc6 Fxc3+ 13.Fd2 Fxd2+ 14.Vxd2 Vxa4 15.0-0 folytatás.

11...bxc6 12.0-0 Vxa2

Világosra lett volna előnyös a 12...Fg4 13.d6 Bd8 14.h3 (14.e5!? Fxe5 15.h3 Fxf3 16.Vxf3 Fxd6 17.Fh6 Vc7 18.Bfe1) 14...Fxf3 15.Vxf3 exd6 16.Fg5 Bc8 17.Bb7 0-0 18.Fe7 Bfe8 19.Fxd6 Vxa2 20.Bfb1 változat.

13.Bb2

 

13...Va5

Borisz Gelfand másik lehetősége a 13...Vc4 14.d6 Ba7 15.Fg5 f6 16.Fe3 Bd7 17.Hd2 Vxc3 18.Bc2 Vd3 19.dxe7 Kxe7 20.Bxc5 Bhd8 21.Vc1 volt, de világosra kedvezőbb az állás.

14.d6

Könnyű belátni, hogy 14.dxc6 0-0 15.Fg5 Vc7 16.Va4 a5 17.e5 Ba6 nem nyerhette el Vishy tetszését.

14...Ba7

Gelfand a tőle megszokott pontossággal játssza a pozíciót. 14...Fxc3? 15.dxe7 Kxe7 16.Fg5+ f6 17.e5! fxg5 18.Vd6+ Ke8 19.Vxc6+ Kf8 20.Hxg5 Fxb2 21.Vf6+ Ke8 22.Vxh8+ Kd7 23.e6+ Kc6 24.Vxb2 változatban világos visszanyeri az áldozott anyagot, míg a sötét király vesszőfutása még nem ért volna véget.

15.Fg5

Számításba jött a 15.Ff4 0-0 16.He5 Fxe5 (16...Vxc3 17.Bc2 Fxe5 18.Bxc3 Fxc3 19.dxe7 Bxe7 20.Vc2 Fe5 21.Vxc5 Bfe8) 17.Fxe5 Be8 18.dxe7 Baxe7 19.f4 Bd7 20.Vc2 folytatás.

 

 

15...exd6!

A kihívó nem esett csapdába. 15...f6 16.Bb8 0-0?! 17.He5! exd6 (17...fxe5 18.dxe7 Be8 19.Vd8) 18.Vb3+ Kh8 19.Hxc6 c4 20.Vb2 Vxg5 21.Hxa7 Fd7 22.Bxf8+ Fxf8 23.Va2 folytatásban sötétnek nincs elegendő kompenzációja a minőségért.

16.Vxd6 Bd7 17.Vxc6

Gyengébb a 17.Vb8 0-0 18.He5 Bb7 19.Bxb7 Fxb7 20.Vxb7 Fxe5 változat.

17...Vc7 18.Vxc7 Bxc7 19.Ff4 Bb7 20.Bc2 0-0 21.Fd6 Be8 22.Hd2 f5 23.f3

A világbajnok a centrum megerősítését tartotta fontosnak. 23.Fxc5 Bc7 24.Fb4 fxe4 25.Be1 Ff5 26.Ba2 Be6 27.Ba3 h5 28.h3 Bcc6 változat sötétre kedvezőbb.

 

 

23...fxe4

Figyelmet érdemelt 23...Fd7 a lépés, amelyről a mai nap angol kommentátora, Nigel Short is faggatta a nagymestereket, elfogadta álláspontjukat. 24.Bfc1 Fb5 (24...a5 25.Fxc5 a4 26.Kf2) 25.Fxc5 Fd3 folytatásban Borisz és Vishy is a pozíciót egyenlőnek minősítette. Anand véleménye, hogy a négybástyás állásban nem fenyegetheti veszély.

24.Hxe4 Ff5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtár Mihail Vrubel termében ünnepélyesen megnyitották az indiai Viswanathan Anand és az izraeli Borisz Gelfand világbajnoki döntőjét. A köszöntő beszédek után sorsoltak, a 12 játszmás párharc pénteki első partijában a címvédő Anand vezeti a világos bábukat. Az ünnepségen fiatal tehetségek koncertje, majd a világhírű orosz zongoraművész, Denisz Macujev játéka kápráztatta el a két nagymestert és a meghívott vendégeket.

A megnyitót megelőző sajtókonferencián Vishy Anand és Borisz Gelfand is készségesen válaszolt a kérdésekre. Nagyon elégedettek a párharc színhelyével, a Tretyjakov Képtár különleges környezetet biztosít párharcukhoz. Anand a korábban is sikerrel alkalmazott módszer szerint készült az összecsapásra. Jól bevált csapatán nem változtatott, a dán Peter Heine Nielsen, az üzbég Risztam Kaszimdzsanov, a lengyel Radoslaw Wojtaszek és az indiai Ganguly segítik őt a meccs idején is.

A kihívó Borisz Gelfand alaposan tanulmányozta Anand játszmáit, reméli, hogy sikerrel küzdhet meg a világbajnoki címért. Egy évig készült a meccsre, hiszen pályafutásának csúcspontja, hogy döntőt játszhat. Az osztrák Waldbachban is edzett megszokott szekundánsaival. Alekszander Huzman, Maxim Rodhstein és az ukrán Pavel Eljanov ötleteire, elképzeléseire, elemzéseire támaszkodhat, de a „tartalékok” sorában tudhatja Mihail Roizt, Borisz Avrukot is.

A megnyitón egymás mellett ült Viswanathan Anand és Borisz Gelfand. Az orosz majd a FIDE himnusza után számos beszéd hangzott el. Többek között a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov is köszöntötte a párharc két résztvevőjét, majd felhangzott  tiszteletükre hazájuk himnusza.

http://moscow2012.fide.com

A sorsolást a mérkőzés főbírója, az örmény Ashot  Vardapetyan „vezényelte le”. Anand és Gelfand pályafutásának egy-egy hadállása volt látható a demonstrációs táblán, majd a nagymestereknek egy dobozból ecsetet nyújtottak át, s ezzel kellett aláírásukkal hitelesíteni a pozíciót. Anand kézjegye világosra változott, ezzel eldőlt, hogy az első partiban, így az első félidőben a pártalan számú partikban a címvédőé a kezdés joga. A hetedik játszmában színt váltanak, az utolsó összecsapást is Anand játssza világossal. A játszmák magyar idő szerint 13 órakor kezdődnek.

Az ünnepséget koncert zárta, fiatal tehetségek mellett a világhírű orosz zongoraművész, Denisz Macujev kápráztatta el a meghívott vendégeket és a megnyitót az interneten figyelő rajongókat.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lékó Péter másodszor is remizett a malmői tornán

Címkék: Malmő Lékó Péter

Malmőben, a Sigeman & Co nagymesterverseny második fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett a svéd Jonny Hectorral. A bécsi játékban kiegyenlített küzdelem folyt, a parti 36 lépésben, lépésismétléssel fejeződött be. Megszerezte második győzelmét az olasz Fabiano Caruana, a harmadik játéknapon Lékó Péter világossal küzd meg az éllovassal. Könnyen nyert a svéd Nils Grandelius, pontosztozkodással zárult a holland Anish Giri és a kínai Li Chao partija.

Második svéd ellenfelével sem bírt Lékó Péter. A bécsi játékban nehéz csodát művelni, ha világos óvatosan játszik. Nagymesterünk jóval többet gondolkodott Jonny Hectornál, de nem tudott igazi életet lehelni az állásba. A svéd sakkozó végül kikényszerítette a lépésismétlést.

Az olasz Fabiano Caruana különösebb megerőltetés nélkül szerezte meg második győzelmét. A svéd Hans Tikkanen a 18. lépésben hibázott, tisztjei szorongatott helyzetbe kerültek, s ezt Caruana gond nélkül használta ki. A holland Anish Giri nem tudta megőrizni gyalogelőnyét, a kínai Li Chao másodszor is sötéttel remizett.

A svédek nagy reménysége, tavaly a 18 évesek korcsoportjában Európa-bajnoki címet szerzett Nils Grandelius már a nyitásból jelentős térelőnnyel került ki. Emanuel Berg elhibázott huszármanőverét kihasználva fokozta előnyét, majd kiskombinációval döntő anyagi előnyt szerzett.

 

A 2. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (olasz, 2770) – Hans Tikkanen (svéd, 2566) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 33)

Jonny Hector (svéd, 2560) – Lékó Péter (magyar, 2723) döntetlen (Bécsi játék, 36)

Nils Grandelius (svéd, 2556) - Emanuel Berg (svéd, 2587) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 41)

Anish Giri (holland, 2693) – Li Chao (kínai, 2703) döntetlen (Grünfeld védelem, 36)

 

A verseny állása:

1.Fabiano Caruana 2 pont

2-3. Nils Grandelius és Jonny Hector 1,5

4-5. Lékó Péter és Li Chao 1

6-7.Emanuel Berg, Anish Giri 0,5

8. Hans Tikkanen 0

 

A 3. forduló párosítása:

Lékó Péter – Fabiano Caruana

Hans Tikkanen – Anish Giri

Emanuel Berg – Jonny Hector

Li Chao – Nils Grandelius

 

Hector,J (2560) - Lékó,P (2723)
Bécsi játék [C26]

1.e4 e5 2.Hc3 Hc6 3.g3 Fc5 4.Fg2 d6 5.d3 Hf6 6.Hge2 a6 7.0-0 0-0 8.h3 Fe6 9.Hd5 Fxd5 10.exd5 Hd4 11.Hxd4 Fxd4 12.c3 Fb6 13.a4 a5 14.d4 exd4 15.cxd4 Be8 16.Ba3 Vd7 17.Be3 c6

A kiegyenlített állásban számításba jött a 17...h5 18.b3 Vf5 19.Bf3 Vg6 folytatás.

18.dxc6 bxc6 19.Bfe1 d5 20.Vd3 h6 21.Fd2 Bxe3 22.Fxe3 Fc7 23.Bc1 Fd6 24.Ff1

Figyelmet érdemelt a 24.Vc2 Bc8 25.Fd2 Vd8 26.Vf5 terv.

24...He4 25.Kg2 Bb8 26.Vc2 Bb6 27.Fd3 f5 28.Be1 Vf7 29.Be2 Vg6 30.Kf1 Vh5 31.Kg2 Vg6 32.Kf1 h5

 

33.Fd2 Fb4 34.Ff4 Fd6 35.Fd2 Fb4 36.Ff4 Fd6 és döntetlen

Caruana,F (2770) - Tikkanen,H (2566)
Grünfeld védelem [D76]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.g3 Fg7 4.Fg2 d5 5.cxd5 Hxd5 6.Hf3 Hb6 7.Hc3 Hc6 8.e3 0-0 9.0-0 Be8 10.Be1 a5 11.Vc2

Világossal gyakrabban választják a 11.Ve2 Fe6 12.Hd2 Hb4 13.Bd1 változatot, Fabiano Caruana sötéttel maga is megküzdött a variban a cseh Viktor Laznickával.

11...a4 12.Bd1 Ff5 13.Ve2 Ba5 14.Fd2

Az olasz nagymester kissé eltűnődött a bástyamanőverre.

14...Fe6 15.He4 Fc4 16.Ve1 Bb5 17.Fc3 Hd5 18.Hc5

 

18...a3?!

A svéd sakkozó jobban játszhatott volna 18...e5 19.Hxa4 e4 20.b3 Hxe3 21.fxe3 exf3 22.Fxf3 Fd5 23.e4 (23.Fxd5 Bxd5 24.Vf2 Fh6) 23...f5 folytatással.

19.Hd2 axb2 20.Fxb2 Ha5 21.Fa3 c6? Fajba került a futó. 22.Bdc1 Va8?! 23.Bxc4 Hxc4 24.Hxc4 Hb6 25.Hxb6 Bxb6 26.Fb4 e5 27.dxe5 Fxe5 28.Fc3 Bb5 29.Hd7 Fxc3 30.Vxc3 Be6 31.Hf6+ Kf8  

 

3

2.Hd5! Va5 33.Vh8 matt!

Grandelius,N (2556) - Berg,E (2587)
Királyindiai védelem [E62]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hf3 Fg7 4.Hc3 d6 5.g3 0-0 6.Fg2 c6 7.0-0 Vb6 8.Vc2 Ha6 9.e4 Fg4 10.Fe3 Va5 11.h3 Fxf3 12.Fxf3 e5 13.d5 cxd5 14.cxd5 Hd7

A huszár sikertelen manőverbe fogott, Nils Grandelius egyre nagyobb előnybe került.

15.Fg4 Hb6 16.Fe2 Bfc8 17.a3 Hd7?! 18.Vb1 Vd8 19.Hb5 Hdc5 20.b4 Ha4 21.Vb3 Hb6 22.a4 f5 23.a5 f4 24.Fd2 Hd7 25.Hxd6

A korcsoportos Európa-bajnok előnybe részesítette a gyalognyerést. 25.Fg4 Ve7 26.Bac1 Bxc1 27.Fe6+ Kh8 28.Bxc1 Hf6 29.Bc4 fojtogatta volna sötétet.

25...Hdc5 26.bxc5 Hxc5 27.Va3 Vxd6 28.Fb4 Ff8?

Emanuel Berg már nagy időzavarban volt.

 

 

29.Fg4! fxg3 30.fxg3 Bc7 31.Bac1 Fe7 32.Fe6+ Kh8 33.Bf7 Bf8

 

34.Bxe7! Vxe7 35.Fxc5 Vg5 36.Ve3 Vxe3+ 37.Fxe3 Bxc1+ 38.Fxc1 Kg7 39.Fg5 Bf3 40.Kg2 Bd3 41.Fe7 és sötét feladta

Giri,A (2693) - Li,Chao (2703)
Grünfeld védelem [D94]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.e3 g6 5.Hc3 Fg7 6.Fe2 0-0 7.0-0 b6 8.b3 He4 9.Fb2 Hxc3 10.Fxc3 Fb7 11.Vc2 e6 12.Bfd1 Ve7 13.Vb2 Hd7 14.cxd5 exd5 15.a4 a6 16.He1 a5 17.b4 axb4 18.Fxb4 c5 19.Fc3 Hf6 20.Ff3 Fc6 21.Vxb6 Fxa4 22.Bdc1 Hd7?! 23.Vb7 Bab8 24.Vxd5 Fb3 25.Ve4

Számításba jött a vezércsere elkerülése is, a 25.Vc6 Bfc8 26.Va6 cxd4 27.Fxd4 Bxc1 28.Bxc1 Fxd4 29.exd4 folytatás.

25...Vxe4 26.Fxe4 cxd4 27.Fxd4 Fxd4 28.exd4 Hf6 29.Fc6 Bfd8 30.Hf3 Hd5 31.g3 Hb4 32.Fe4 f5 33.Fb1 Bbc8 34.Be1 Bc3 35.He5 Bxd4 36.Ba7 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkva huszonhét évvel Anatolij Karpov és Garri Kaszparov emlékezetes világbajnoki döntője után ismét címmérkőzést rendez. A Tretyjakov képtárban május 10-én tartják meg a címvédő indiai Viswanathan Anand és kihívója, az izraeli Borisz Gelfand 12 játszmás világbajnoki döntőjének ünnepélyes megnyitóját, majd a sorsolást, másnak indulnak a sakkórák. A párharcnak 2,55  millió dollár a díjalapja, a győztes az összeg 60, a vesztes 40 százalékát kapja. A világbajnokság honlapja a http://moscow2012.fide.com, ahol élő közvetítés lesz neves nagymesterek kommentálásával.

A sakktörténelem során először rendeznek világbajnoki döntőt múzeumban. A 19. században élt Tretyjakov-fivérek magángyűjteményéből a 20. század végére az orosz festészetet, szobrászatot, rajz- és részben iparművészetet is bemutató egyik legnagyobb kulturális létesítmény lett. Műtárgyainak számát több mint 130 000-re becsülték. Állandó kiállításán többek között világhírű középkori ikonfestők, 19. századi realisták, 20. századi modern irányzatok jeles képviselőinek remekei láthatók.

Moszkvában a sakkozás 15. világbajnoka, az indiai Viswanathan Anand és kihívója, az izraeli Borisz Gelfand mérkőzik meg.  A világbajnoki döntőig 35 játszmában vívtak meg klasszikus időkontrollal. Huszonnégy döntetlen mellett Anand 6-5-re vezet. Érdekességként megemlítem, hogy Gelfand négy nyeréssel kezdett, Anand először az 1993-as linaresi tornán tudta megadásra kényszeríteni riválisát. A 2006-os Wijk aan Zee-i szuperversenyen dőlt el utoljára összecsapásuk, azóta hétszer remiztek. Különböző gyorsított időkontrollal még 33 partiban viaskodtak, Vishy 21 döntetlen mellett 11-szer nyert és csak egyszer kapott ki, így az összesített mérleg a címvédőnek kedvez, + 17, = 45, - 6-tal.

A küzdő felek a 12 játszmás párharc során két-két parti után kapnak pihenőnapot,  az első partit május 11-én játsszák.  Kivételt jelent, hogy a 11. összecsapásra május 26-án kerül sor és szükség szerint 28-án küzdenek meg a 12. partiban. A játéknapok: május 11, 12, 14, 15, 17, 18, 20, 21, 23, 24, 26, 28. Az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 7. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 2-2 óra az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, de ekkor 30-30 másodperc lépésenkénti bónuszidő is a nagymesterek rendelkezésére áll.

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

A világbajnoki döntő honlapján http://moscow2012.fide.com/ közzétették, hogy a játéknapokon kik fogják kommentálni a partikat. Oroszul az izraeli Ilija Szmirin segít az eligazodásban és naponta még nevesebb nagymesterekkel konzultálhat majd. Május 11-én és 12-én Szergej Rublevszkij, 14-én Dmitrij Jakovenko, 15-én a moldáviai Viorel Bologan lesz a párja. Alekszandr Griscsuk öt játszmát is elvállalt, 17-én, 18-án, 20-án, 23-án és 24-én  élvezhetik majd a sakkbarátok ötleteit, magyarázatait. Peter Szvidler a tőle megszokott lendülettel, 21-én és 26-án kommentál. A döntő utolsó, 12. partiját Vlagyimir Kramnyik segítségével követhetjük. (A mérkőzés befejeződhet korábban is, amennyiben a küzdő felek közül valaki eléri a győzelemhez szükséges 6,5 pontot.)

Angol nyelven a New in Chess főszerkesztője, Dirk Jan ten Geuzendam a kommentátor. Az angol Nigel Short május 11-én és 12-én, a holland Jan Timman 14-én és 15-én, a francia Joel Lautier 17-én, Peter Szvidler négyszer lesz vendég, 18-án, 23-án, 24-én  és május 28-án. Lékó Pétert 20-án és 21-én hallhatjuk, Vlagyimir Kramnyik 26-án kommentál. A mérkőzés VIP vendége lesz többek között a sakkozás 12. és 13. világbajnoka, Anatolij Karpov és Garri Kaszparov, a sokszoros világbajnokjelölt, vb-döntős Viktor Korcsnoj.

A világbajnoki döntő esélyeiről

A vb honlapján a nagymesterek közül többen is értékelték a döntő esélyeit, a párharc főszponzorának, Andrej Filitovnak az elképzelését, hogy a sakk és a művészet közelsége a sakktörténelem új fejezetét nyithatja meg.

Garri Kaszparov meglehetősen élesen fogalmazott: „A mérkőzés unikuma, hogy a modern sakktörténelemben először a hivatalos világbajnok és hivatalos kihívójának párharca nem a bolygó legerősebb sakkozóinak küzdelme lesz. A sakk és a művészet közelítését csak üdvözölni lehet.”

Emlékeztetném az olvasókat a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket követő Kaszparov interjúra, amit a New in Chess-nek adott.

„A 2011-es kazanyi világbajnok-jelölti párosmérkőzések mezőnyét Bobby Fischer éjszakai lidércnyomásként élhette volna meg. Hét „szovjet” és egy bolgár sakkozó, aki kitűnően beszél oroszul” - sommázta véleményét Kaszparov.

Hárman a négy elődöntősből – Kramnyik, Kamsky és Gelfand – közvetlenül ihatott a szovjet sakkiskola forrásából és birtokolhatta azt a komolyságot és a szolid felépítést, ami a szovjet sakkiskolát fémjelezte. A képet még teljesebbé teszi, hogy a győztes a legidősebb és a szovjet hátországból legtöbbet profitáló Borisz Gelfand lett. 1990-ben megkérdezték Botvinnniket, hogy ki lehet veszélyes a koronámra. Ivancsukot és Gelfandot nevezte meg, akkor 21 és 22 évesek voltak, Anandot és Shirovot említette még, de felhívta a figyelmet, az akkor még csak 15 éves Kramnyikra.

Kaszparov kitért arra, hogy Mihail Botvinnik 49 éves volt, amikor utolsó világbajnoki döntőjét megnyerte. Gelfand 43 éves a döntő idején, Anand betöltötte a 42. életévét, s ezzel a Steinitz-korszak után a sakktörténelem második legnagyobb korátlagú döntőjére kerül sor. 1934-ben az Aljechin-Bogoljubov párharc viszi a pálmát, ketten 86 évesek voltak, az 1963-as Botvinnik-Petroszjan világbajnoki döntő résztvevői pedig 84 évesek.

 „Én már régóta védem az álláspontomat, hogy a kemény munka mennyisége maga a tehetség, és nem valakinek a választása. Ezért öröm látni, hogy Borisz Gelfandot pályafutásában megjutalmazta a szenvedélyes munkája. Csak remélhetjük, hogy az a megtiszteltetés, hogy a legmagasabb titulusért játszhat, nem csak az ő jutalma” – fejezte be gondolatait Garri Kaszparov.

A Világkupa-győztes, hatszoros orosz bajnok Peter Szvidler azt várja, hogy mindkét nagymester tudása legjavát nyújtja majd, s ebben az esetben kitűnő lesz a meccs, mind a nézők, mind a specialisták számára. Szvidler is üdvözölte az ötletet, a döntő helyszínének megválasztását, reményét fejezte ki, hogy ez nem egyedi eset lesz. A kezdet nagyon biztató, és ezt csak támogatni lehet.

A sakkozás 14. világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik elégedetlenségét fejezte ki, hogy a világbajnoki döntő csak 12 játszmás, s ezzel minden partinak megnőtt a jelentősége. „Egy rövid mérkőzésnek a végkifejletét nehéz megjósolni. Aki ellenfelét újítással meglepi és legyőzi – megváltoztatja a mérkőzés rajzát. Minden „gólnak” nagy jelentősége lesz.” Kramnyik a világbajnoktól éles játékot vár, ezzel szemben Borisszal a játékstílusukat hasonlónak nevezte. Érdeklődéssel várja a résztvevők koncepcióját. Kramnyik is vallja, hogy a sakk népszerűsítését minden lehetséges „csatornán” keresztül el kell érni, és a döntő megrendezése egy világhírű múzeumban ennek fontos eszköze lehet.

Anatolij Karpov, a sakkozás 12. világbajnoka úgy ítéli meg, hogy korábban a két nagymester játékereje között jóval nagyobb volt a különbség. Gelfand számára a világbajnoki cím megszerzése különleges vágyat, ambíciót jelent. Anandnál talán már nincs meg ez a feszültség, amivel első döntőjét játszotta. Érthető, hogy meg akarja őrizni titulusát, de nagy kérdés, hogy a mérkőzés izgalmait mennyire bírja majd. A motivációt nagyon fontosnak tartja. Karpov úgy ítélte meg, hogy Gelfand kevésbé kötött a számítógépes technikához, mint Anand, ez jelenthet pluszt és mínuszt  is.

Karpov szívesen emlékezett vissza, hogy 1976-ban Amszterdamban játszott egy nagyon erős tornán a Van Gogh múzeumban, és nagy élvezetet jelentett számára még lépések között is egy-egy világhírű festmény megtekintése. A világelső megjegyezte, hogy akkor még gyorsan játszott, elkerülték az időzavarok. Most a világbajnoki címért folyik a versengés, hasonló kikapcsolódásra nincs lehetőség, de a nézők nagyon élvezhetik a különleges helyszín adta lehetőségeket.

Viktor Korcsnoj mindkét nagymestertől meglepetéseket vár, a számítógépes felkészülés a teória újabb fejezeteit írhatja. Emlékeztetett a szófiai világbajnoki döntő utolsó partijára, ahol Anand a Lasker-változattal lepte meg Topalovot. A múzeumi légkör, a csend alkalmas az igazi alkotásra. Korábban ezrek nézték a meccseket élőben, most milliók követhetik a partikat az internet segítségével.

A sakktörténelem eddigi döntői, világbajnoki versenyei

Year

 

 

 

 

1886

St.Louis/New   Orleans

Steinitz -   Zukertort

12,5:7,5

+10=5-5

1889

Havanna

Steinitz   - Csigorin

10,5:6,5

+10=1-6

1890

New York

Steinitz   - Günsberg

10,5:8,5

+6=9-4

1892

Havanna

Steinitz   - Csigorin

12,5:10,5

+10=5-8

1894

Philadelphia/Montreal

Steinitz   - Lasker

7:12

+5=4-10

1896

Moszkva

Lasker   - Steinitz

12,5:4,5

+10=5-2

1907

New York

Lasker   - Marshall

11,5:3,5

+10=7-0

1908

Düsseldorf/München

Lasker   - Tarrasch

10,5:5,5

+8=5-3

1909

Párizs

Lasker   - Janowski

8:2

+7=2-1

1910

Bécs

Lasker   - Schlechter

5:5

+1=8-1

1921

Havanna

Lasker   - Capablanca

5:9

+0=10-4

1927

Buenos   Aires

Capablanca   - Aljechin

15,5:18,5

+3=25-6

1929

Hollandia/Németo.

Aljechin   - Bogoljubov

15,5:9,5

+11=9-5

1934

Németország

Aljechin   - Bogoljubov

15,5:10,5

+8=15-3

1935

Hollandia

Aljechin   - Euwe

14,5:15,5

+8=13-9

1937

Hága

Euwe -   Aljechin

9,5:15,5

+4=11-10

1948

Hága/Moszkva

Öt   résztvevő, Botvinnik lett a világbajnok

14/20

+10=8-2

1951

Moszkva

Botvinnik   - Bronstein

12:12

+5=14-5

1954

Moszkva

Botvinnik   - Smyslov

12:12

+7=10-7

1957

Moszkva

Botvinnik   – Szmiszlov

9,5:12,5

+3=13-6

1958

Moszkva

Szmiszlov   - Botvinnik

10,5:12,5

+5=11-7

1960

Moszkva

Botvinnik   - Tal

8,5:12,5

+2=13-6

1961

Moszkva

Tal   - Botvinnik

8:13

+5=6-10

1963

Moszkva

Botvinnik   - Petroszjan

9,5:12,5

+2=15-5

1966

Moszkva

Petroszjan   - Szpasszkij

12,5:11,5

+4=17-3

1969

Moszkva

Petroszjan   - Szpasszkij

10,5:12,5

+4=13-6

1972

Reykjavík

Szpaszkij   - Fischer

8,5:12,5

+3=11-7

1975

Fischer   - Karpov

Nem   játszották le

1978

Baguio   City

Karpov   - Korcsnoj

16,5:15,5

+6=21-5

1981

Merano

Karpov   - Korcsnoj

11:7

+6=10-2

1984

Moszkva

Karpov   - Kaszparov

25:23

+5=40-3

1985

Moszkva

Karpov   - Kaszparov

11:13

+3=16-5

1986

London/Leningrád

Kaszparov   - Karpov

12,5:11,5

+5=15-4

1987

Sevilla

Kaszparov   - Karpov

12:12

+4=16-4

1990

New   York/Lyon

Kaszparov   - Karpov

12,5:11,5

+4=17-3

1993

London

Kaszparov   - Short

12,5:7,5

+6=13-1

1993

Hollandia/Indonézia

Karpov -   Timman

12,5:8,5

+6=13-2

1995

New York

Kaszparov   - Anand

10,5:7,5

+4=13-1

1996

Eliszta

Karpov -   Kamsky

10,5:7,5

+6=9-3

1998

Lausanne 

Karpov -   Anand

3:3 (2:0)

+2=2-2

1999

Las   Vegas 

Halifman -   Akopjan

3,5:2,5

+2=3-1

2000

London

Kaszparov   - Kramnyik

6,5:8,5

+0=13-2

2000

Teherán 

Anand -   Shirov

3,5:0,5

+3=1-0

2002

Moszkva

Ponomarjov   - Ivancsuk

4,5:2,5

+2=5-0

2004

Tripoli 

Kaszimdzsanov-   Adams

4,5:3,5

+3=3-2

2004

Brissago

Kramnyik   - Lékó

7:7

+2=10-2

2005

San Luis

8   résztvevős verseny, Topalov lett a világbajnok

10/14

+6=8-0

2006

Eliszta

Kramnyik   - Topalov

6:6   (2,5:1,5)

+3=6-3

2007

Mexikó

8   résztvevős verseny, Anand lett a világbajnok

9/14

+4=10-0

2008

Bonn

Anand   - Kramnyik

6,5:4,5

+3=7-1

2010

Szófia

Anand   - Topalov

6,5:5,5

+3=7-2

2012

Moszkva

Anand -   Gelfand

?

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lékó döntetlennel rajtolt a malmői nagymesterversenyen

Címkék: Malmő Lékó Péter

Malmőben megkezdődött a hagyományos Sigeman & Co nagymesterverseny. A sorozatban 20., ezúttal 8 résztvevős viadalon Lékó Péter képviseli a magyar színeket. A világranglistán nyolcadik olasz Fabiano Caruana 2770 ponttal a legelőkelőbben jegyzett résztvevője a 16-os kategóriájú, 2645-ös Élő-átlagú tornának. Az első fordulóban Lékó világossal remizett a svédek korcsoportos Európa-bajnokával, Nils Grandeliussal. Értékes győzelemmel rajtolt Caruana, időzavarban a holland Anish Giri többször is hibázott. Döntetlennel kezdett a kínai Li Chao, míg Jonny Hector tisztáldozatos támadása átütött. A második játéknapon Lékó sötéttel Hectorral játszik.

Az első hét versenyt 10-10 résztvevővel rendezték meg, a svéd Ferdinand Hellers kettős sikere után a holland Ivan Szokolov, a svájci Viktor Korcsnoj elsőségét ismét Hellers tornagyőzelme követte, majd a francia Joel Lautier, 1999-ben az izraeli Borisz Gelfand diadalmaskodott. 2000-ben négy résztvevővel, két fordulóban viaskodtak a meghívottak és Polgár Judit végzett az élen. Egy év múlva ismét tizen csatáztak, az amerikai Borisz Gulko győzött, majd a dicsőséglistán az angol Nigel Short, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, a dán Peter Heine Nielsen, az indiai Krishnan Sasikiran, a holland Jan Timman, a bolgár Ivan Cseparinov és a svéd Tiger Hillarp Persson nevét találjuk. Az utolsó három versenyt hat-hat résztvevővel rendezték meg, Short, a holland Anish Giri, majd tavaly a Fülöp-szigeteki So Wesley ért elsőként a célba, a dicsőséget osztotta Girivel és Tikkanennel.

Az első fordulóban Lékó Péter a svéd sakkozás nagy reménységével, Nils Grandeliussal mérkőzött meg. Grandelius tagja volt az olimpiai válogatottnak Hanti-Manszijszkban, a tavalyi Eb-n aranyérmesként ünnepelhették a 18 éven  aluliak versenyében. Agresszív stílusát jól mutatja, hogy Péter ellen a szicíliai védelem sárkány-változatát játszotta meg. Gyorsan húzott, gyalogot áldozott a támadás érdekében. A bonyodalmak végül bástyavégjátékra egyszerűsödtek, 51 lépést követően született meg a békekötés. Lékó sorsolása igen kedvező, négyszer játszhat világossal, többek között Caruana és Giri ellen is.

Az olasz Fabiano Caruana a tőle megszokott stílusban játszotta partiját a holland Anish Giri ellen. A berlini változatot elkerülve hosszas manőverezéseket láttunk, sötétnek nem volt igazi gondja, de mindketten időzavarba kerültek. A Reggio Emilía-i szenzációs elsőségét követően hullámvölgybe került Giri fölöslegesen juttatta futópárhoz ellenfelét, és állása „kártyavárként” omlott össze.

A svéd derbin Hand Tikkanen kedvezőbb pozícióval került ki a nyitásból, de a jó folytatással adós maradt. Jonny Hector tisztáldozattal jutott támadáshoz, rajtolt nyeréssel. A szicíliai védelem ún. Kalasnyikov-változatában a kínai Li Chaonak egy pillanatra sem volt esélye az egész pont megszerzésére.

 

Az első forduló eredményei:

Fabiano Caruana (olasz, 2770) – Anish Giri (holland, 2693) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 41)

Hans Tikkanen (svéd, 2566) – Jonny Hector (svéd, 2560) 0 – 1 (Angol megnyitás, 39)

Lékó Péter (magyar, 2723) – Nils Grandelius (svéd, 2556) döntetlen (Szicíliai védelem, 51)

Emanuel Berg (svéd, 2587) – Li Chao (kínai, 2703) döntetlen (Szicíliai védelem, 60)

 

A 2. forduló párosítása:

Fabiano Caruana – Hans Tikkanen

Jonny Hector – Lékó Péter

Nils Grandelius - Emanuel Berg

Anish Giri – Li Chao

 

Lékó Péter további párosítása:

III. ford.: Lékó – Caruana

IV. ford.: Tikkanen – Lékó

V. ford.: Lékó – Giri

VI. ford.: Lékó – Hector

VII. ford.: Li Chao – Lékó

Lékó,P (2723) - Grandelius,N (2556)
Szicíliai védelem [B78]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 g6 6.Fe3 Fg7 7.f3 Hc6 8.Vd2 0-0 9.Fc4 Fd7 10.0-0-0 Bc8 11.Fb3 Hxd4 12.Fxd4 b5 13.Hd5 Hxd5 14.Fxg7 Kxg7 15.exd5 a5 16.a3 Kg8 17.Bhe1 Bc5 18.Be3

A 2009-es Grand Slam-döntőn Szergej Karjakin [18.g4 b4 19.axb4 axb4 20.Vxb4 Va8 21.Kd2 Bb8 22.Ba1 Bxd5+ 23.Ke3 Be5+ 24.Kd2 változatban remizett Alekszej Shirovval.

 

18...Va8

Gyalogáldozat a támadás érdekében.

19.Bxe7 Ff5 20.g4 a4 21.Fxa4 Vxa4 22.gxf5 Bfc8 23.c3 b4

 

24.axb4

Péternek nagyon fogyott az ideje. 24.fxg6 Bxc3+ 25.bxc3 Bxc3+ 26.Vxc3 bxc3 27.gxh7+ (27.gxf7+ Kf8 28.Bb7 Va6 29.Bb3 Vc4 30.Bb4) 27...Kh8 28.Bb7 Vxa3+ 29.Kc2 Va6 30.Bb8+ Kxh7 31.Bd3 Va2+ 32.Kxc3 Vxh2 nem adott előnyt.

24...Va1+ 25.Kc2 Va4+ 26.Kc1 Va1+ 27.Kc2 Va4+ 28.Kb1

 

 

28...Bxc3! 29.Ba7 Vxb4 30.f6 Vb3?

A svéd nagymester hibázott. 30...Bb8 31.Be1 h5 (31...Bb3 32.Vxb4 B3xb4 33.Bee7 Bxb2+ 34.Kc1 Bxh2 35.Bxf7 Bc8+ 36.Kd1 Bb8) 32.Bee7 Vc4 33.Vxc3 Vxc3 34.Be8+ Kh7 35.Bxb8 Vd3+ 36.Ka2 Vxd5+ 37.Ka1 volt a helyes folytatás.

31.Ba3

Jobb volt 31.Bb7 Vc2+ 32.Vxc2 Bxc2 33.Bb8 Bxb8 34.Kxc2 folytatás.

31...Vc2+ 32.Vxc2 Bxc2 33.h4?! B2c4 34.Ba6 Bxh4 35.Bxd6 Bf4 36.Bd3 h5 37.Bc6 Bd8 38.b3 Bf5 39.d6 Bxf6 40.Kc2 h4 41.Bc4

 

41...Bdxd6 42.Bxd6 Bxd6 43.Bxh4 Kg7 44.Bc4 g5 45.b4 Kg6 46.b5 Kh5 47.Bb4 Bb6 48.Kd3 f5 49.Ke2 g4 50.Kf2 gxf3 51.Kxf3 és döntetlen

Caruana,F (2770) - Giri,A (2693)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 d6 7.h3 He7 8.d4 Fb6 9.Be1 c6 10.Fd3 Hg6 11.Fe3 Be8 12.Hbd2 h6 13.Vc2 Fd7 14.Bad1 Fc7 15.dxe5 Hxe5 16.Hxe5 dxe5 17.Ff1 Ve7 18.b4 Bed8 19.a4 Fe6 20.a5 Hd7 21.Ba1 b6 22.a6 Hf8 23.Hf3 Hg6 24.g3 Fd6 25.Bed1 Bac8 26.Bd2 Fc7 27.Bad1 Bxd2 28.Bxd2 Bd8 29.h4 Hf8 30.Bxd8 Vxd8 31.Hd2 Vc8 32.Va4 Fd6 33.Hc4 Fxc4?

A világos futópár gondokat okozott. 33...b5 34.Vd1 Fc7 35.Hd6 Vxa6 36.Hf5 Hd7 37.Vg4 Fxf5 38.Vxf5 Hf8 volt a helyes folytatás.

34.Fxc4 b5?!

 

35.Vd1!

Fabiano Caruana jelentős előnybe került.

35...Fe7 36.Fb3 He6

Kölcsönös időzavarban a holland sakkozó hibát hibára halmozott.

37.Vg4 Kf8 38.Vf5 Ff6 39.g4! Ke8

A király menekülne, de nincs védelem. 39...Fxh4-re 40.Fxe6 Vxe6 41.Vxe6 fxe6 42.Fxa7 nyert volna.

40.g5 hxg5 41.hxg5 és sötét feladta

Tikkanen,H (2566) - Hector,J (2560)
Angol megnyitás [A11]

1.Hf3 d5 2.c4 c6 3.e3 Hf6 4.Hc3 e6 5.b3 Fd6 6.Fb2 0-0 7.Fe2 e5 8.cxd5 cxd5 9.Hb5 Hc6 10.Hxd6 Vxd6 11.d4 e4 12.He5 He7 13.Vc1 Fe6 14.Fa3 Vd8 15.Vc5 Be8 16.Vb4

A nyitásból Tikkanen előnnyel jött ki.

16...Hc6 17.Hxc6 bxc6 18.h3 a5 19.Vd6 Fd7 20.0-0 Be6 21.Vf4 h6 22.Bfb1 Hh7 23.Fc5 Bf6 24.Ve5 Vc8 25.Ff1?!

Világos elnézte a tisztáldozat lehetőségét. 

 

 

25...Fxh3! 26.b4

Az áldozat elfogadására, 26.gxh3-ra 26...Hg5 27.Fg2 Hxh3+ 28.Kh2 Hxf2 29.Kg1 Hd3 30.Vh5 Bg6 következett volna.

26...Hg5 27.bxa5? Bg6 28.Kh2 Vg4 29.Bb8+ Bxb8

Még gyorsabban nyert a 29...Kh7 30.Vg3 (30.Vf4 Hf3+) 30...Vh5 31.gxh3 Bxb8 folytatás.

30.Vxb8+ Kh7 31.Vg3 Vh5 32.gxh3 Hf3+ 33.Kg2 Bxg3+ 34.fxg3 Hg5 35.Kh2 Vf3 36.Fg2 Vf2 37.Fd6 Hf3+ 38.Kh1 He1 39.a6 Vxg2 matt!

Berg,E (2587) - Li,Chao (2703)
Szicíliai védelem [B32]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 e5 5.Hb5 a6 6.Hd6+ Fxd6 7.Vxd6 Ve7 8.Vd1 Hf6 9.Hc3 d6 10.Fe2 0-0 11.Fe3 b5 12.0-0 Fb7 13.a4 Hd4 14.Fxd4 exd4 15.Vxd4 Hxe4 16.Hxe4 Fxe4 17.Bfe1 Vb7 18.axb5 axb5 19.Bxa8 Bxa8 20.Ff1 Fxc2 21.Vxd6 Fe4 22.Bc1 h6 23.h4 b4 24.Bc7 Vd5 25.Vxd5 Fxd5 26.Fc4 Ba5 27.b3 g6 28.Fxd5 Bxd5 29.Bc4 Bb5 30.Kf1 Kg7 31.Ke2 Kf6 32.Bd4 Ke5 33.Ke3 h5 34.g3 Bb7 35.Kd3 f6 36.Ke3 g5 37.Bc4 Bb5 38.Be4+ Kf5 39.Bd4 Ke6 40.Bc4 Be5+ 41.Kf3 Bf5+ 42.Kg2 Bb5 43.Be4+ Kf5 44.f3 Kg6 45.Bc4 Bb6 46.Kh3 Bb5 47.Kg2 Bb6 48.Kf2 Bb5 49.Ke3 Be5+ 50.Kf2 Bb5 51.Bd4 Bc5 52.Bxb4 Bc2+ 53.Ke3 Bc3+ 54.Ke2 Bc2+ 55.Kf1 Bc1+ 56.Kg2 Bc2+ 57.Kh3 Bf2 58.hxg5 fxg5 59.Bb6+ Kg7 60.Bb5 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov képtárban május 10-én tartják meg a címvédő indiai Viswanathan Anand és kihívója, az izraeli Borisz Gelfand 12 játszmás világbajnoki döntőjének ünnepélyes megnyitóját, majd a sorsolást. Egy nap múlva kezdődik a párharcuk 2,55  millió dolláros díjalappal, a győztes az összeg 60, a vesztes 40 százalékát kapja. Anand 2007-ben a mexikói nyolcfős, kétfordulós világbajnoki versenyen végzett az első helyen, majd címét 2008-ban megvédte az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntőn, 6,5-4,5-re nyert. Két éve Szófiában a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot 6,5-5,5-re győzte le. A nagy érdeklődéssel várt párharc előtt ismerkedjünk meg a sakkozás 15. világbajnokának, Viswanathan Anandnak a pályafutásával, legfontosabb eredményeivel.

 

„Gelfand jól ismeri a megnyitáselméletet, azt is mondhatnám, hogy az egyik legjobb teoretikus. Klasszikus a sakkfelfogása. Az elmúlt több mint húsz esztendőben sokszor játszottunk egymás ellen, jól ismerjük egymást a sakktábla mellől, de a privát életből is. Jó viszonyban vagyunk, vendégül is láttuk egymást mind Spanyolországban mind Izraelben. A mérkőzésen nagy ellenállást várok, hiszen a világ egyik legjobban felkészült játékosával találkozom” – nyilatkozta Viswanathan Anand az indiai Daily News & Analysis honlapnak.

Anand nem tagadta, hogy az utóbbi időben eredményei nem igazán biztatóak, de rossz formája a mérkőzés előtt nem hozza zavarba. A moszkvai helyszín olyan érzést ad, mintha a sakkbolygó szívében játszana. Biztos abban, hogy a meccsnek jó lesz a szervezése, a nézők pedig élvezni fogják a játszmákat.

Viswanathan Anand és Borisz Gelfand első partijukat 1989-ben a moszkvai GMA viadalon játszották, a világbajnoki döntőig 35 játszmában vívtak meg klasszikus időkontrollal. Huszonnégy döntetlen mellett Anand 6-5-re vezet. Érdekességként megemlítem, hogy Gelfand négy nyeréssel kezdett, Anand először az 1993-as linaresi tornán tudta megadásra kényszeríteni riválisát. A 2006-os Wijk aan Zee-i szuperversenyen dőlt el utoljára összecsapásuk, azóta hétszer remiztek. Különböző gyorsított időkontrollal még 33 partiban viaskodtak, Vishy 21 döntetlen mellett 11-szer nyert és csak egyszer kapott ki, így az összesített mérleg a címvédőnek kedvez, + 17, = 45, - 6-tal. 

Viswanathan Anand pályafutása

A sakkozás tizenötödik világbajnoka, Viswanathan Anand 1969. december 11-én született Chennai-ban (Madras). Hatéves korában édesanyjától tanult meg sakkozni, már kora gyermekkorában kitűnt azzal, hogy hihetetlenül gyorsan játszotta  a partijait. Anand 1987-ben ifjúsági világbajnoki címet szerzett, Vaszilij Ivancsukot fél ponttal előzte meg. 1988-ban lett nemzetközi nagymester, két évvel később a manilai világbajnoki zónaközi döntőről holtversenyes harmadikként jutott tovább. Világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Alekszej Drejev ellen nyert, a nyolc között Anatolj Karpovtól kapott ki, „villámkezű” Vishy kapkodva esélyes állásokat rontott el. Első szenzációs tornagyőzelmét 1991-92-ben Reggio Emiliában aratta, Garri Kaszparovot és Karpovot is legyőzve végzett az élen. „Barátságos” meccsen Linaresben 5-3-ra legyőzte a világranglistán előkelőbben jegyzett Vaszilij Ivancsukot.

Anand másokhoz hasonlóan az 1993-95-ös világbajnoki ciklusban két vasat tartott a tűzben, a FIDE világbajnoki címért és a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) elsőségért is harcba szállt. A FIDE versenyében nyert Artur Juszupov ellen (4,5-2,5), de hazai pályán vérzett el az amerikai Gata Kamskyval szemben, a rájátszást 4-4 után elvesztette. Több siker koronázta szereplését a PCA ciklusban, Oleg Romanisnt 5-2-re verte, Michael Adams ellen 5,5-1,5-re nyert. Kamskyval játszotta a világbajnok-jelölti döntőt, kísérte a múlt, de végül megbirkózott a feladattal, 6,5-4,5-tel kihívó lett. 1995-ben New Yorkban a világbajnoki címért mérkőzött meg Garri Kaszparovval. Anand nyolc remi után vezetést szerzett, de  Kaszparov zseniális játszmában egyenlített, majd többé nem lehetett megállítani az orosz fenomént. Kaszparov egyik szekundánsa ezen a meccsen Vlagyimir Kramnyik volt!

A „madrasi tigris” remekelt a FIDE 1997-ben, Groningenben megrendezett kieséses rendszerű világbajnokságán. Hat ellenfele, többek között Borisz Gelfand és Michael Adams legyőzésével került a döntőbe, ahol az előcsatározásoktól „megkímélt” Anatolij Karpovtól 3-3 után a rájátszásban, a rapid partikban kapott ki. Tilburgban győzött, Lékó Pétert fél ponttal előzte meg. 1999-ben Wijk aan Zee-ben fél ponttal maradt el a győztes Garri Kaszparov mögött, Linaresben Kramnyikkal osztotta a második helyet. Egy évvel később a Corus-tornán Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter társaságában lett holtversenyben második, majd a vb-re „bemelegítésként” Világkupát nyert, majd nagy álmát is valóra váltotta. 

 2000-ben FIDE világbajnoki címet szerzett

A FIDE világbajnokságán, Újdelhiben a legnehezebb pillanatokat a címvédő orosz Alekszandr Halifmannal szemben élte át. Anand éppen születésnapján került szinte reménytelen helyzetbe a rapid rájátszás során, de végül győztesként vághatta fel az ünnepi tortát. Michael Adams ellen nyert az elődöntőben. Következett a teheráni döntő, és a spanyol Alekszej Shirovval szemben „kiütéses” győzelmet aratva lett világbajnok.  Wijk aan Zee-ben a győztes Garri Kaszparovhoz hasonlóan megőrizte veretlenségét, de fél ponttal megelőzte őt a győztes exvilágbajnok. Egy évvel később Moszkvában a vb-n nem sikerült a címvédése, a rajtnál is bukdácsolt,  az elődöntőben nem bírt az ukrán Vaszilij Ivancsukkal, 2,5-1,5-ös vereséggel búcsúzni kényszerült címétől.

A váratlan kudarcot másfél éves hullámvölgy követte, nehezen tette túl magát  a nagy csalódáson, de 2003-tól ismét szárnyalt. A szakírók is értékelték sikereit 1997 és 1998 után kétszer is, 2003-ban és 2004-ben az esztendő legjobbjává választották, Oscar-díjat kapott. Wijk aan Zee-ben duplázott, 2003-ban Polgár Judit, egy év múlva Lékó Péter előtt végzett az első helyen.  Megnyerte a dortmundi szuperversenyt. Hét éve Lékó mögött másodikként végzett Wijk aan Zee-ben, ezüstérmesként zárt Szófiában is, Veszelin Topalov előzte meg. Sorban nyerte a rapid versenyeket és a rapid párosmeccseket.

A világranglistán második indiai nagymestert sokan a 2005-ös argentin világbajnokság legnagyobb esélyesének tartották, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov elleni veresége azonban alaposan keresztülhúzta számításait. Gyorsan belátta, hogy a fantasztikus formában, nagyon eredményesen sakkozó Topalovot nem tudja megszorítani, végül holtversenyben Peter Szvidlerrel második lett.

Wijk aan Zee-ben ismét első, igaz Veszelin Topalovval osztotta a dicsőséget, ötödik győzelmét aratta a holland tengerparti városkában. Monacóban az orosz Alekszander Morozeviccsel holtversenyben első. Az áprilisi ranglistán átlépte a 2800 pontos álomhatárt. Szófiában harmadik, bár az első kör után még vezetett az M-tel viadalon. A torinói sakkolimpián gyengélkedett, 25 Élő-pontja bánta bakijait. A leoni rapid tornán a döntőben legyőzte Topalovot, Mainzban az azeri Tejmur Radzsabov ellen nyert meccset.

A 2007-es évet a Corus versenyen elért ötödik helyezésével kezdte, majd remek tornagyőzelmet ünnepelt a Linares/Morelia szuperversenyen. Arra kevesen gondoltak, hogy a 16 éves Magnus Carlsen elleni kettős nyerése kellett elsőségéhez. Az Amber-versenyen ezüstérmes Kramnyik mögött. Pályafutása során először, április 1-én a világranglistán átvette a vezetést. A dortmundi versenyt holtversenyben másodikként zárta, Leonban hatodszor diadalmaskodott, a döntőben ismét Topalovot győzte le. Siker koronázta mainzi szereplését, az örmény Levon Aronjan ellen nyert, ez már a hetedik elsősége volt a német városban.

Mexikóvárosban Viswanathan Anand megkoronázta pályafutását

A 37 éves indiai nagymester remek formában harcolta végig a 8 résztvevős, 14 fordulós világbajnokságot. Felkészülése optimálisan jól sikerült, sötéttel is harcos szisztémákat játszott meg, megőrizte veretlenségét. Két partiban kellett nagyon vigyáznia, a harmadik fordulóban világossal a címvédő Vlagyimir Kramnyikkal szemben, majd a 13. játéknapon az orosz Alekszander Griscsuk ellen volt szüksége hidegvérre, pontos védekezésre. Az élbolyban végzettek ellen 1-1-re hozta meccseit, az ötven százalékot nem teljesítőkkel szemben valamennyi mini-párosmérkőzését megnyerte. Ötödször választották meg az év legjobbjává. Hazájában királynak kijáró fogadtatással köszöntötték.

 

A világbajnokság végeredménye:

Világbajnok: Viswanathan Anand (indiai) 9 pont

2-3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) és Borisz Gelfand (izraeli) 8

4. Lékó Péter (magyar) 7

5. Peter Szvidler  (orosz) 6,5

6-7. Alekszander Morozevics (orosz) és Levon Aronjan (örmény) 6

8. Alekszander Griscsuk (orosz) 5,5

Világbajnokként első igazi megmérettetése a Corus-tornán volt. A két tornagyőztest, az örmény Levon Aronjant és a norvég Magnus Carlsent  már ünnepelték, közben a világranglistát holtversenyben vezető Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik még vívta óriási csatáját. Presztízscsata volt javából összecsapásuk, ráadásul Anand számára az esetleges nyerés Wijk aan Zee-i hatodik elsőségét jelentette volna. Nagyon bíztak elemzésükben, villámgyorsan lehúzták a megnyitást. Érdekes középjáték után szemre oly tetszetős állásban nem talált más esélyt, mint tisztet áldozni, ezzel megkönnyítette Kramnyik védekezését. A remek csata pontosztozkodással zárult, Anand holtversenyben harmadik lett, egy ponttal megelőzte a csak ötven százalékot elérő Kramnyikot.

Az indiai világbajnok megvédte elsőségét a Morelia/Linares tornán. Hatalmas rutinja érvényesült a 17 éves Magnus Carlsennel vívott versenyfutásában. Vishytől szokatlan volt nizzai gyengébb szereplése az Amber-tornán. Nem sikerült megszereznie hetedik leoni tornagyőzelmét. A 4 fős rapid viadalon a döntőben Vaszilij Ivancsuktól vereséget szenvedett, a sorsdöntő partiban már a 16. lépésben tisztet nézett el. Javított Mainzban, nyolcadszor bizonyította, hogy a rapid sakkozás koronázatlan királya. A négyes tornán Carlsennel játszotta a döntőt és győzte le ifjú riválisát 3-1-re. Anand a világbajnoki döntő főpróbájaként Bilbaóban, a Grand Slam-döntőn játszott, nyeretlenül utolsóként végzett a 6 fős mezőnyben. Eredményével elvesztette első helyét a világranglistán, ideiglenesen az ötödik helyre csúszott vissza, de egy hónap múlva kiderült, hogy nem hiába hozott az „áldozatot”.

 A világbajnoki döntőn megvédte világbajnoki címét Vlagyimir Kramnyikkal szemben 

Bonnban 6,5-4,5-ös győzelmével fejeződött be Vlagyimir Kramnyik elleni sakkvilágbajnoki döntője. A 12 játszmásra tervezett párharc 11. partijában az indiai világbajnok világossal 24 lépésben remizett, ami végső sikerét jelentette. A sakkozás 15. világbajnoka megvédte „trónusát”, kihívója, a 14. világelső orosz exvilágbajnokkal szemben. A döntő előtt a szakírók egy része nagyobb esélyt szavazott Kramnyiknak, akinek nagyobb tapasztalata volt hasonló párharcokban. Anandot mindenki elsősorban tornajátékosnak tartotta, de Bonnban bizonyította, hogy remekül készült fel a csatára, jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait.

 

 A partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntőnek bizonyult. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere eltévedhetett a bonyodalmakban. Az indiai sakkozótól nem volt idegen, hogy királya középen rekedt, érezte az állásban rejlő ellentámadási lehetőségeket. Könnyedén játszott, nem került időzavarba. A segítők, a szekundánsok csapata is összecsapott. A nevek tekintetében Kramnyik stábja volt az erősebb, 4 évvel ezelőtti, brissagói kihívója Lékó Péter mellett az orosz Szergej Rublevszkij és a francia Laurent Fressinet elemzéseire, ötleteire, tanácsaira támaszkodhatott, de számos orosz sakkozó állt még készenlétben… Anandot honfitársa, Surya Shekhar Ganguly, a dán Peter Heine Nielsen, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a lengyel Radoslav Wojtaszek segítette a küzdelem során. Anand egy pillanatig sem tagadta, hogy a párbaj előtt Magnus Carlsennel is dolgozott együtt, akit a jövő nagy bajnokának tart.

 A világbajnoki döntő végeredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2783) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) 6,5-4,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Anand interjúiban számtalanszor kifejtette, hogy  felkészüléskor a számítógépnek egyre nagyobb szerepe van, korábban csak táblán elemezték a játszmákat, most a programok is segítenek. Tizennégy évvel ezelőtti interjújában nagyon pesszimistán ítélte meg a sakk jövőjét. Úgy gondolta, hogy 2010 körül kimerülnek  a lehetőségek. Belátta, hogy nem volt igaza, ahogy  a programok egyes ajtókat becsuknak, úgy újabb ajtók nyílnak ki. Igazán látványos partikat már nem is játszhatnak a programok segítsége nélkül, már nem a romantikus világban élünk, soha nem léphettünk volna előre papírral és tollal.

Nagy szerepet tulajdonít az emócióknak, de azokat tudni kell kordában tartani, nem szabad semmiféle jelzést adni az ellenfélnek hiba esetén sem, mert ezzel megkönnyítheti a feladatát. A világbajnok kerüli a konfliktusokat, szereti maga körül a nyugodt légkört. Felesége, Aruna minden versenyére elkíséri, a bonni világbajnoki döntőn hivatalosan is a menedzsere volt.

 Anand világbajnoki címének megvédése után a hosszabb pihenést választotta, illetve társadalmi kötelezettségeinek tett eleget. Többek között felszólalt a Davosi Világgazdasági Fórumon, bemutató előadásokon vett részt. A hagyományos linaresi szuperversenyen játszott először, a második fordulóbeli, az örmény Levon Aronjan elleni nagy hibáján nem tudta túltenni magát, csak ötvenszázalékos eredményt ért el. Nizzában, az Amber-tornán Kramnyikkal végzett holtversenyben a második helyen, fél ponttal gyűjtöttek kevesebbet, mint a címét megvédő Aronjan. Májusban Bakuban szerepelt az Azerbajdzsán-Világválogatott rapid találkozón. Kérésére a FIDE 2010-re halasztotta a bolgár Veszelin Topalov elleni világbajnoki döntőjét.

Miskolcon a hagyományos Lékó & ... sakkfesztivál fénypontjaként Viswanathan Anandot köszönthettük. A sors, az eredmények úgy hozták, hogy a borsodi megyeszékhelyen mindig az a világklasszis Lékó Péter új ellenfele, aki éppen pályafutása csúcsán van. Így volt ez 2007-ben, amikor Vlagyimir Kramnyik látogatott el Miskolcra, két évvel később Viswanathan Anandot láthatták „élőben” a honi sakkrajongók és az internet segítségével öt kontinens sakkrajongói kísérhették figyelemmel a játszmákat és a párharcot kísérő rendezvényeket. A Miskolci Nemzeti Színházban Viswanathan Anand 5-3-ra győzött. Vishy a párharc során a második és az ötödik partit nyerte meg, a többi összecsapás pontosztozkodással ért véget.

Mainzben megszakadt Viswanathan Anand bámulatos sorozata, nyolc sikerrel, győzelemmel megívott párosmérkőzés, illetve a körverseny utáni döntő megnyerése után elvesztette rapid világbajnoki címét. A négyes körversenyen rossz rajt után nem tudott a döntőbe bejutni, nem ismétlődhetett meg az örmény Levon Aronjan elleni 2007-es álomdöntője. A végső győzelmet Aronjan szerezte meg.

Az indiai világbajnok a Moszkvában megrendezett Tal-emlékversenyen mérsékelt teljesítményt nyújtott. A zárónap, de a verseny egyik szenzációját jelentette, hogy világossal 25 lépésben szenvedett vereséget az örmény Levon Aronjantól, s csak holtversenyes negyedik helyen zárta szereplését. A villám-világbajnokságon a norvég Magnus Carlsen mögött 3 pontos hátránnyal végzett a második helyen.

A Corus 2010 szuperverseny volt Viswanathan Anand utolsó versenye a szófiai világbajnoki döntője előtt. Arra aligha gondoltunk, hogy a torna remikirálya lesz. Vlagyimir Kramnyikot remek partiban legyőzte, de éppen a gyengékkel szemben bizonytalankodott. A „nyerővarikat” már bizonyára a szófiai világbajnoki döntőre tartogatta….

Anand megvédte világbajnoki címét, az utolsó partit sötéttel nyerte meg

A sakkozás régi-új királyát ünnepeltük. A szófiai világbajnoki döntőben a címvédő Viswanathan Anand az utolsó partit sötéttel megnyerte, viharos támadással használta ki bolgár kihívójának, Veszelin Topalovnak sorsdöntő hibáját. „Pályafutásom legnehezebb mérkőzését játszottam, ami éveket vett el az életemből” – nyilatkozta a nagyon boldog győztes.

A világbajnoki döntő Viswanathan Anand és stábja számára nagy kalanddal kezdődött. Az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár alaposan keresztülhúzta számításaikat, az oly gondosan megszervezett utazás kútba esett, Frankfurtban rekedtek. A világbajnok és az Indiai Sakkszövetség is levélben kérte a párharc rajtjának három nappal történő elhalasztását. A bolgár rendezők nem teljesítették kérését, a FIDE elnökhelyettese, a világbajnoki döntő ellenőre, a görög Georgios Makropoulos hosszas tárgyalások után döntött, egy nappal elhalasztotta a kezdést. Anand és stábja rendkívül kalandos, 40 órás utazás után csak egy nappal a hivatalos megnyitó előtt érkezett meg a bolgár fővárosba.

A meccset a kihívó Veszelin Topalov kezdhette világossal, és a címvédő a Grünfeld védelem egyik változatában a 23. lépésben azonnali vesztőt húzott. Topalov tisztáldozattal szétzúzta Anand királyállását. A vesztés felett nem volt sok idő keseregni és Vishy azonnal egyenlített. Topalov a tőle megszokott túlzott erőszakossággal játszott, elhibázott huszársakk után Anand egyre nagyobb fölénybe került. A harmadik parti remije után  a negyedik összecsapást  Vishy remek stílusban játszotta, tisztáldozattal jutott vezetéshez.

Három, korántsem békés döntetlen után - hol az egyik, hol a másik fél hagyott ki kecsegtető esélyt - Anand hihetetlen bakival bukta el a nyolcadik játszmát. A vereség nem múlt el nyomtalanul. Fölöslegesen került időzavarba a kilencedik játszmában és nyerések sorozatát hagyta ki. Úgy tűnt, hogy meccslabdát hibázott. Drukkerei nagyon aggódtak érte, ráadásul a tízedik partiban megszenvedett a remiért. Furcsa volt a 11. összecsapásuk, végül a nagyon érdekes végjáték  lépésismétléssel remi lett.

A döntés az utolsó játszmára maradt, Topalov nem titkolta, hogy nagyon elégedett azzal, hogy világossal játszhat. A hazai pálya előnyével játszó kihívó azonban nem bírta a sorsdöntő játszma feszültségét. A lélektani hadviselésben Anand erősebb volt. Egy pillanatban a lépésismétlés lehetőségét is felkínálta ellenfelének, de Topalov nem élt a lehetőséggel. „Villámkezű” Vishyvel szemben nem akart rapidozni, élénken élt emlékezetében, hogy 2006-ban Vlagyimir Kramnyik ellen kikapott a rájátszásban? Furcsa manőverekbe kezdett, majd lebecsülte a nagyátlón „leselkedő” futót. Királya magára maradt, a világbajnok haderejének koncentrált támadása ellen nem volt védelme. Anand az 56. lépése után fogadhatta ellenfele gratulációját. A kiegyenlített erők küzdelmében megérdemelt győzelmet aratott.

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2787) – Veszelin Topalov  (bolgár, 2805) 6,5 – 5,5 (0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

Fantasztikus fogadtatásban részesült hazájában, sikereinek köszönhetően a sakk egyre nagyobb elismerést és támogatást kapott. Anand a kimerítő csata után az augusztusi norvégiai Kristiansundban megrendezett rapidtornán játszott ismét és a döntőben kikapott Magnus Carlsentől. A bilbaói Grand Slam-döntőn Kramnyik, a nankingi szuperversenyen Carlsen mögött lett második. A londoni Chess Classic tornán bár legyőzte Carlsent, veretlenségét is megőrizte, de Magnus négy nyeréssel, két vesztéssel és egy remivel a 3 pontos szabály miatt megnyerte a viadalt  csak kettőt nyerő és ötöt remiző világbajnok előtt. A 2011-es esztendőt is ezüstéremmel kezdte, Wijk aan Zee-ben az amerikai Hikaru Nakamura gyűjtött fél ponttal többet. Monacóban az utolsó Amber-tornán a rapid műfajban Levon Aronjan mögött második, gyengélkedett „vakon”, összesítésben harmadik lett.

Április 9-án megszületett kisfia, aki az Akhil nevet kapta. A világbajnok felesége, Aruna a menedzseri feladatokat is ellátja Vishy mellett, minden versenyére elkísérte. Akhil érkezésével egy kicsit átalakult Anadék élete. A boldog apa bevallotta, hogy sok mindent meg kell tanulnia, de élvezni fogja a gyermek és Aruna körüli gondoskodást, mert oly régen vártak a boldog pillanatra. A pár 1996 júliusában házasodott össze, Anand szülővárosában, Chennaiban igazi népünnepély volt a lakodalom, kétezer meghívott három napig ünnepelt.

Vishy a májusi világranglistát ismét vezette, két ponttal előzte meg Magnus Carlsent. Leonban 4,5-1,5-re legyőzte Alekszej Shirovot a 60-60 perces és 30-30 másodperces gondolkodási idővel megvívott párharcban. Augusztusban döntött a FIDE vezérkara, hogy világbajnoki döntőjét kihívójával, az izraeli Borisz Gelfanddal Moszkvában kell lejátszania. Anand szülővárosa, Chennai is pályázott, de a moszkvai feltételek kedvezőbben bizonyultak a 2,55 millió dolláros díjalappal. Anand könnyed játékkal győzött a moszkvai rapidtornán, amelyen Kramnyik, Aronjan és Carlsen játszott még. Botvinnik születésének 100. évfordulójára emlékeztek meg a viadallal.

A Grand Slam-döntőn gyengén sakkozott, ötvenszázalékos eredménnyel zárta szereplését. Nagy csalódást okozott a Tal-emlékversenyen, valamennyi partija remivel végződött, csak hatodik a 10 fős szuperversenyen. A londoni szuperversenyen sem tudta túllépni az ötvenszázalékos küszöböt, egy nyerés és egy vesztés mellett hatszor megosztozott a ponton.

Anand 1984 és 2012 között 1496 partit játszott klasszikus időkontroll mellett: + 440, -265, =791. Világossal szenzációs a mérlege, 68 százalék. Sötéttel 56 százalékos sikert ért el. 1991 és 2012 között 1224 rapid és villámpartit vívott: +527-151=564. 1990-ben 92 klasszikus időkontrollú partiban csatázott. Pályafutása során 2817 volt a legmagasabb Élő-pontszáma 2011 márciusa és szeptembere között. Nyolcszor vezette a világranglistát, először 2007 áprilisában. A januári Élő-listán másfél év után 2800 pont alá csökkent a pontszáma. Idén a Bundesligában négyszer ült sakkasztalhoz, és 2 pontjával 8 Élő-pontot vesztett. A moszkvai döntőt 2791 ponttal a világranglistán negyedikként játssza. Érdekes, hogy a 2008-as bonni, Vlagyimir Kramnyikkal vívott döntőjét negyedikként, 2010-ben szófiai párharcát Veszelin Topalovval ötödikként vívta meg sikerrel.

Anand tornagyőzelmei:

Baguio City 1987

Wijk aan Zee 1989

Reggio Emilia  1991/92

Moszkva 1992

Amber (rapid), Groningen PCA 1993

Amber (rapid) 1994

Amber (rapid), Dortmund 1996

Dos Hermans, Amber (rapid), Biel, Belgrád 1997

Wijk aan Zee, Linares, Madrid, Tilburg  1998

Fujitsu Siemens Giants (rapid), Dortmund, FIDE Világkupa 2000

Merida, Mainz (rapid) 2001

Mainz (rapid) 2002

Wijk aan Zee, Mainz (rapid), Cap d’Agde (rapid) 2003

Wijk aan Zee, Dortmund, Mainz (rapid)  2004

Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid) 2005

Wijk aan Zee, Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid) 2006

Morelia/Linares, Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid), Mainz (rapid), Mexikóváros világbajnokság 2007

Morelia/Linares, Mainz (rapid) 2008

Moszkva Botvinnik emlékverseny (rapid) 2011

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A címvédő Aquaprofit rangadót nyert Szombathelyen, négypontos előnnyel vezet

Címkék: Csapatbajnokság

Az első osztályú csapatbajnokság tizedik fordulójában a címvédő Aquaprofit-NTSK csapata rangadón 7,5-4,5-re legyőzte a Haladás VSE együttesét.  Az Aquaprofit négypontos előnnyel vezet az Atomerőmű SE  előtt. Berkesék Kecskeméten 10-2-re nyertek és feljöttek a második helyre. Még három kétszámjegyű győzelem született, a Pénzügyőr, a Mátyásföldi LTC és a Hungaropharma Decs diadalmaskodott meggyőző játékkal. A zalaegerszegiek feladták pályaválasztási jogukat, minimális arányban nyertek.

Az Aquaprofit-NTSK ötödik, sorozatban negyedik bajnoki címük megszerzésének küszöbére érkezett. A címvédő együttes négypontos előnnyel várhatja a két hét múlva megrendezésre utolsó fordulót, a sereghajtó Vasassal a meccsét. A tizedik játéknap rangadóján Szombathelyen 7,5-4,5-re győzték le Haladás VSE csapatát. Hét játszma is eldőlt a nagy csatában, Prohászka Péter sötéttel nyert a német Arkadij Naiditsch ellen. A bajnokságban meglepetésre sokáig vezető szombathelyi gárda a második rangadót is elvesztette, a tabellán már csak a harmadikok.

A fordulóban négy kétszámjegyű eredmény született. A legértékesebb a Hungaropharma Decs sikere Makón. A tavalyi bajnokságban is ezüstérmes paksiak Kecskeméten könnyen nyertek idegenlégiósaik nélkül játszó Tóth László SE csapata ellen. A Pénzügyőr együttesének sem okozott gondot a komáromiak legyőzése. A Mátyásföldi LTC megerősítette negyedik helyét, a Vasas erejéből négy remire futotta. A Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp pályaválasztói jogát feladva minimális arányban nyert a Honvéd gárdájával szemben, a mérkőzésen 11 döntetlen született.

 

A 10. forduló és az éltáblák eredményei:

Komáromi VSK SE – Pénzügyőr SE  2 – 10

(Bokros Albert (2452) – Horváth Csaba (2517) 0 – 1

Horváth Péter (2450) – Balog Imre (2552) döntetlen

Csiba Dominik (2357) – Antal Gergely (2531) 0 – 1)

 

Vasas SC – Mátyásföldi LTC  2 – 10

(Hujbert Flórián (2387) – Dragan Kosic (2495) döntetlen

Török Sándor (2319) – Izsák Gyula (2474) 0 – 1

Boguszlavszkij Jevgenyij (2240) – Zlatko Ilincic (2467) 0 – 1)

 

Haladás VSE – Aquaprofit-NTSK  4,5 – 7,5

(Prohászka Péter (2553) – Arkadij Naiditsch (2707) 1 – 0

Ruck Róbert (2579) – Balogh Csaba (2662)  döntetlen

Kovács Gábor (2498) – Luka Lenic (2641) 0 – 1)

 

Tóth László SE – Atomerőmű SE Paks  2 – 10

(Tésik Csaba (2340) – Berkes Ferenc (2706) 0 – 1

Sóós Árpád (2394) – Ács Péter (2587( döntetlen

Keresztes Richárd (2273) – Vladislav Nevednichy (2540) 0 – 1)

 

Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK – Honvéd ASE  6,5 – 5,5

(Horváth József (2526) – Hoang Thanh Trang (2446) döntetlen

Horváth Ádám (2473) – Petrán Pál (2384) 1 – 0

Mészáros Tamás (2460) – Popovics Ádám (2399) döntetlen)

 

ASS-Makói SVSE – Hungaropharma Decs 1,5 – 10,5

(Mihók Olivér (2445) – Nikola Sedlak (2589) 0 – 1

Reiss Tibor (2389) – Pap Gyula (2492) 0 – 1

Mihai Grünberg (2420) – Milos Roganovic (2480) 0 – 1)

 

A bajnokság állása:

1.Aquaprofit-NTSK 85 pont

2. Atomerőmű SE Paks  81

3. Haladás VSE 79

4. Mátyásföldi LTC 69

5. Hungaropharma Decs 65,5

6. Pénzügyőr SE 59,5

7. Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 58,5

8. Honvéd ASE 52,5

9. ASS-Makói SVSE 50,5

10. Tóth László SE 47

11. Komáromi VSK 39,5

12. Vasas SC 31

 

Az utolsó forduló párosítása:

Hungaropharma Decs – Komáromi VSK SE

Honvéd ASE – ASS-Makói SVSE

Atomerőmű SE Paks – Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK

Aquaprofit-NTSK – Tóth László SE

Mátyásföldi LTC – Haladás VSE

Pénzügyőr SE – Vasas SC

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov képtárban május 10-én tartják meg a címvédő indiai Viswanathan Anand és kihívója, az izraeli Borisz Gelfand 12 játszmás világbajnoki döntőjének ünnepélyes megnyitóját, majd a sorsolást. Egy nap múlva kezdődik a párharcuk 2,55  millió dollár  díjalappal, a győztes az összeg 60, a vesztes 40 százalékát kapja. Borisz Gelfand a kazanyi világbajnok-jelölti párosmeccsek során az azeri Sahriyar Mamedgyarov, az amerikai Gata Kamsky, majd a döntőben az orosz Alekszandr Griscsuk elleni győzelemmel harcolta ki a kihívói jogot. A nagy érdeklődéssel várt párharc előtt ismerkedjünk meg a több mint két évtizede a sakkvilág elitjéhez tartozó Gelfand pályafutásával, legfontosabb eredményeivel.

 

 „A mi generációnk nagy előnye, egyik magyarázata, hogy még mindig sikereket érünk el, hogy jó alapokon tanultunk meg játszani. Később megtanultuk, hogy miként kell a számítógépes programokat hasznosan használni, míg a fiatal játékosok többsége megtanulta a programokat kezelni, de nem volt igazi tudásuk. Sokan önálló gondolkodás helyett csak megnyomják a gombokat, s várják, hogy mit mond a program” – nyilatkozta Gelfand egy sajtókonferencián. A 43 esztendős nagymester a szovjet válogatottal 1990-ben olimpiai bajnoki címet szerzett. Négyszeres világbajnokjelölt, Világkupa-győztes, számos nagy nemzetközi torna első helyezettje.

A címvédő Viswanathan Anand és a kihívó Borisz Gelfand első partijukat 1989-ben a moszkvai GMA viadalon játszották, a világbajnoki döntőig 35 játszmában vívtak meg klasszikus időkontrollal. Huszonnégy döntetlen mellett Anand 6-5-re vezet. Érdekességként megemlítem, hogy Gelfand négy nyeréssel kezdett, Anand először az 1993-as linaresi tornán tudta megadásra kényszeríteni riválisát. A 2006-os Wijk aan Zee-i szuperversenyen dőlt el utoljára összecsapásuk, azóta hétszer remiztek. Különböző gyorsított időkontrollal még 33 partiban viaskodtak, Vishy 21 döntetlen mellett 11-szer nyert és csak egyszer kapott ki, így az összesített mérleg a címvédőnek kedvez, + 17, = 45, - 6-tal. 

 

Borisz Gelfand pályafutása

Borisz Gelfand 1968. június 24-én Minszkben született. 17 évesen megnyerte a szovjet ifjúsági bajnokságot. 1987-ben aranyérmes, egy évvel később ezüstérmes volt az ifjúsági Európa-bajnokságon. 1989-ben a Nagymesterek Tanácsának (GMA) Palma de Mallorca-i versenyén vehette át a győztesnek járó trófeát. 1990 óta  a szuperversenyek állandó meghívott résztvevője. Másodikként debütált a linaresi szuperversenyen, a manilai zónaközi döntőn Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben első, és pályafutása során először lett világbajnokjelölt. Dortmundban és Tilburgban másodikként zárta szereplését. Az újvidéki sakkolimpián az aranyérmes szovjet válogatott tagja volt. Világbajnok-jelölti meccsen nyert a jugoszláv Predrag Nikolics ellen, majd a második körben az angol Nigel Short ellen vesztett.  Reggio Emiliában Viswanathan Anand mögött, Garri Kaszparovval holtversenyben második. 1992-ben Moszkvában az Aljechin-emlékversenyen első. 1993-ban Bielben megnyerte a zónaközi döntőt. Párosmérkőzésen nyert az angol Michael Adams és az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. A világbajnok-jelölti elődöntőben vezetést szerzett Anatolij Karovval szemben, de végül 6-3-ra kikapott.

Kiemelkedő egyéni eredményeként kétszer is elsőként ünnepelték a belgrádi Invest Bank versenyen (1991, 1995), 1994-ben Dos Hermanasban végzett az élen, 1996-ban Bécsben és Tilburgban lett tornagyőztes. A groningeni 1997-es vb-n remekül menetelt, a legjobb négy között Viswanathan Anandtól szenvedett vereséget. Szép sikert ért el 1998-ban Polanica Zdrojban, tornagyőzelmét két év múlva megismételte. 1998 óta él Izraelben (1994-ben és 1996-ban a fehérorosz válogatottban játszott a sakkolimpián), izraeli színekben 2000-ben, Isztambulban mutatkozott be. A vb-n Újdelhiben a 16 között a spanyol Alekszej Shirovtól szenvedett vereséget. Egy évvel később Moszkvában a nyolc között  az orosz Peter Szvidler állta útját.

2001-ben és 2002-ben is első volt az Amber-torna rapid versenyében. 2003-ban a honi sakkrajongók kétszer is láthatták Gelfandot, a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen játszott, majd az I. Marx György emlékversenyen rapid párharcban 6-2-re legyőzte Polgár Juditot. Plovdivban a csapat Európa-bajnokságon ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása. 2005 számára sikerekben gazdag esztendő, Bermudán, majd Bielben is győztesként ünnepelték. Göteborgban, a csapat Európa-bajnokságon az izraeli válogatottal ismét ezüstérmes. A Világkupán a hatodik helyen végzett, eredménye világbajnok-jelöltséget ért. Egy évvel később a torinói sakkolimpián negyedik izraeli válogatott éltábláján játszott.

A mexikói világbajnokságon holtversenyben második

2007-ben Elisztában, a világbajnok-jelöltek párharcában az első körben hat döntetlen után a rájátszásban lépett tovább az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanovval szemben, majd az amerikai Gata Kamsky legyőzésével harcolta ki a mexikói világbajnokságon a részvételi jogot. Gelfand a vb-n messze a várakozás felett szerepelt, Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben végzett a második helyen. Egyetlen vereségét nagy hibával szenvedte el.

A világbajnokság végeredménye:

Világbajnok: Viswanathan Anand (indiai) 9 pont

2-3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) és Borisz Gelfand (izraeli) 8

4. Lékó Péter (magyar) 7

5. Peter Szvidler  (orosz) 6,5

6-7. Alekszander Morozevics (orosz) és Levon Aronjan (örmény) 6

8. Alekszander Griscsuk (orosz) 5,5

 

A moszkvai Tal-emlékversenyen kilenc döntetlennel lett holtversenyben harmadik. 2008-ban a drezdai sakkolimpián a remek hajrával ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása és 10 játszmából 7,5 ponttal a legjobbja.

2009-ben megnyerte az ACP rapid Világkupát, a döntőben az orosz Peter Szvidlert győzte le. A báznai szuperversenyen másodikként végzett. Hanti-Manszijszkban  a Világkupán az első helyen emelték ki, a viadal doyenjeként megérdemelt győzelmet aratott. Jól ismert megnyitáselméleti felkészültsége nagy rutinnal párosulva aratott diadalt. Három meccsét is – többek között Polgár Judit ellen is – a rájátszásban nyert meg, a fokozott feszültséget jobban bírta riválisainál. Az elődöntőben kettős vereséget mért a még ukrán színekben játszó Szergej Karjakinra. A döntőben drámai csata után 7-5-re győzött az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen. A négyjátszmás meccsen négy döntetlen született,  következett a rapid rájátszás. Újabb remi, majd Gelfand szerzett vezetést, remi után Ponomarjov egyenlített. Villámpartik döntöttek. Gelfand nyeréssel kezdett, Ponomarjov egyenlített, majd az izraeli sakkozó két győzelemmel megnyerte a párharcot. Végső diadala világbajnok-jelöltséget is jelentett számára.

Két éve Báznában holtversenyben második, az amszterdami ifjú titánokkal vívott meccsen  rutinosan játszva a legjobb pontszerző volt, erejét is jól osztotta be, egy-két gyorsabb remivel plusz pihenőnaphoz jutott.  Gelfand játszott a Grand Prix-sorozaton. Négy versenye közül az örményországi Zsermukban holtversenyben második volt, összesítésben 11. lett. A rapid műfajban két évvel ezelőtti nagy sikere leoni tornagyőzelme, a döntőben az örmény Levon Aronjan ellen nyert. Miskolcon rapidmeccsen, teoretikus párharcban 4,5-3,5-re legyőzte Lékó Pétert. Hanti-Manszijszkban, a sakkolimpián bronzérmes izraeli válogatott éltáblása. A Tal-emlékversenyen – 2-vel végzett, a 10 fős mezőnyben nyolcadik.

 Kazanyban három párharc megnyerésével világbajnoki kihívó lett

A világbajnok-jelölti párosmérkőzések előtt hosszabb pihenőt tartott, alaposan készült. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov volt az első ellenfele. Két remivel indult csatározásuk, majd a harmadik partiban lenyűgöző stílusban játszva használta ki az Mamedgyarov hibáit. Tetszetős volt a minőségáldozata, majd az azeri sakkozó kétségbeesett támadási kísérleteit könnyedén hárította. Tisztáldozata után hat(!) gyalogja volt a bástyáért, hadereje dominált a táblán. Tankönyvbe illő szép győzelmet aratott és vezetést szerzett. A negyedik játszmában világossal remivel is a legjobb négy közé jutott.

A világbajnok-jelölti párosmérkőzések doyenje, a 42 éves Borisz Gelfand megjárta a poklot is az amerikai Gata Kamskyval vívott csatájában. Csodával határos módon menekült meg a négyjátszmás meccsük harmadik partijában, igaz egy pillanatban még nyerhetett is volna ellenfele nagy hibáját követően.

A rájátszásban rapid párharcuk két remivel indult, majd Gelfand világossal kapott ki. Az izraeli sakkozó hosszú és oly eredményes pályafutása során már átélt nehéz pillanatokat, megtanulta a kritikus helyzetek kezelését. A negyedik játszmában Kamskynak világossal remi kellett volna a döntőbejutáshoz, de a tábla másik oldalán ülő Gelfand nem adta meg magát. A szicíliai védelmű partiban Kamsky időhátrányba került, a taktikai esélyt elmulasztotta, Gelfand átvette a kezdeményezést és remek technikával győzött, kiegyenlített. A lélektani előny birtokában Borisz kettős győzelemmel zárta a villámpartikat.

Borisz Gelfand sikerekben oly gazdag pályafutásának csúcspontja volt, hogy a döntőben az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben az utolsó parti megnyerésével világbajnoki kihívó lett, megmérkőzhet Viswanathan Ananddal. Sakktörténelmi érdekesség, hogy a 40-es éveik elején járó sakkozók játszanak címmeccset, míg a fiatalabb trónkövetelők „elvéreztek” a küzdelmek során.

A hatjátszmás döntő játszmáinak színvonala elég sok kritikát kapott, a két rövid, küzdelem nélküli remi miatt háborgott a sakkvilág. A második és az ötödik partiban Griscsuk esélyes álláshoz jutott, de Gelfand jó védekezése meghiúsította nyerési kísérleteit. Már arra gondoltunk, hogy rájátszás dönti el csatájukat, amikor Gelfand megvillant, Griscsuk pedig a nagy tét súlyát nem tudta elviselni.

Borisz Gelfand rápihent a nagy sikerre, többek között lemondta a szereplését csapat-világbajnokságon is. Címvédőként, világbajnok-jelöltként nem indult a Világkupán sem. A Tal-emlékversenyen nyeretlenül, Vlagyimir Kramnyik társaságában csak holtversenyben nyolcadik. A januári Tata Steel szuperversenyen is csúnyán leszerepelt, öt játszmát is vesztett, kettőt tudott nyerni, tizedikként zárta szereplését, újabb Élő-pontokat vesztett.

Gelfand 1983 és 2012 között 1591 partit játszott klasszikus időkontroll mellett: +463, - 212, = 916. Világossal 63 százalékos az eredménye, sötéttel 52. Rapid és villámpartit 878 játszmát vívott: + 300, - 209, =369.

Pályafutásának legsikeresebb éve 1996 volt, amikor 104(!) partit játszott. Nagy, jelentős viadalok mellett idegenlégiósként a német és az osztrák csb-n is szerepelt.  A 2010 januári Élő-listán 2761 ponttal a hatodik. A ranglistán legelőkelőbben a negyedik helyen jegyezték.  A májusi világranglistán 2727 ponttal a huszadik.

Gelfand a világbajnoki döntőt a legfontosabb versenynek nevezte, s nem titkolta örömét, hogy megmérkőzhet a címért. Nagyon komolyan és hosszasan készült a párharcra, és reményét fejezte ki, hogy májusban a legjobb sakkját játssza majd.

„A moszkvai világbajnoki döntő a sakktörténelem egyik legkiemelkedőbb mérkőzése lesz, a híres Tretyjakov múzeumban, közönség előtt, a művészet képviselői előtt, a legjobb játékosokkal. Remélem, hogy a körülmények jó motivációt adnak. Anand óriási játékos, világbajnok, hosszú évek óta az egyik legjobb sakkozó, aki nagyon sok tornát nyert már meg. Jól ismerem őt, sokat játszottunk együtt, remélem, hogy megtalálom a gyengébb pontjait és sikeres lehetek a legjobb sakkommal játszva”- nyilatkozta a párharc előtt.

Gelfand tornagyőzelmei:

Manila (zónaközi döntő) 1990

Belgrád 1991

Moszkva Aljechin-emlékverseny 1992

Biel (zónaközi döntő) 1993

Dos Hermas  1994

Belgrád 1995

Bécs, Tilburg 1996

Polanica Zdroj 1998

Sigeman & Co 1999

Polanica Zdroj 2000

Amber (rapid) 2001

Amber (rapid) 2002

Pamplona 2004

Bermuda, Biel 2005

Odessza (ACP rapid Világkupa) 2009

Hanti-Manszijszk, Világkupa 2009

Leon (rapid) 2010

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A sakkvilág már a döntő lázában ég. Moszkvában a Tretyjakov képtárban május 10-én tartják meg a címvédő indiai Viswanathan Anand és kihívója, az izraeli Borisz Gelfand 12 játszmás világbajnoki döntőjének ünnepélyes megnyitóját, majd a sorsolást. A párharcnak 2,55  millió dollár a díjalapja, a győztes az összeg 60, a vesztes 40 százalékát kapja. Anand 2007-ben a mexikói nyolcfős, kétfordulós világbajnoki versenyen végzett az első helyen, majd címét 2008-ban megvédte az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntőn, 6,5-4,5-re nyert. Két éve Szófiában a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot 6,5-5,5-re győzte le. Gelfand a kazanyi világbajnok-jelölti párosmeccsek során az azeri Sahriyar Mamedgyarov, az amerikai Gata Kamsky, majd a döntőben az orosz Alekszandr Griscsuk elleni győzelemmel harcolta ki a kihívói jogot.

A sakktörténelem során először rendeznek világbajnoki döntőt múzeumban. A 19. században élt Tretyjakov-fivérek magángyűjteményéből a 20. század végére az orosz festészetet, szobrászatot, rajz- és részben iparművészetet is bemutató egyik legnagyobb kulturális létesítmény lett. Műtárgyainak számát több mint 130 000-re becsülték. Állandó kiállításán többek között világhírű középkori ikonfestők, 19. századi realisták, 20. századi modern irányzatok jeles képviselőinek remekei láthatók.

Moszkvában a sakkozás 15. világbajnoka, az indiai Viswanathan Anand és kihívója, az izraeli Borisz Gelfand mérkőzik meg.  A világbajnoki döntőig 37 játszmában vívtak meg klasszikus időkontrollal. Huszonhat döntetlen mellett Anand 6-5-re vezet. Érdekességként megemlítem, hogy Gelfand négy nyeréssel kezdett, Anand először az 1993-as linaresi tornán tudta megadásra kényszeríteni riválisát. A 2006-os Wijk aan Zee-i szuperversenyen dőlt el utoljára összecsapásuk, azóta hétszer remiztek. Különböző gyorsított időkontrollal még 33 partiban viaskodtak, Vishy 21 döntetlen mellett 11-szer nyert és csak egyszer kapott ki, így az összesített mérleg a címvédőnek kedvez, + 17, = 47, - 6-tal. 

A küzdő felek a 12 játszmás párharc során két-két parti után kapnak pihenőnapot,  az első partit május 11-én játsszák.  Kivételt jelent, hogy a 11. összecsapásra május 26-án kerül sor és szükség szerint 28-án küzdenek meg a 12. partiban. A játéknapok: május 11, 12, 14, 15, 17, 18, 20, 21, 23, 24, 26, 28. Az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 7. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 2-2 óra az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, de ekkor 30-30 másodperc lépésenkénti bónuszidő is a nagymesterek rendelkezésére áll.

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

A két szuperklasszis bemutatása előtt ismerkedjünk meg a sakkozás történetével. A nagyszerű játék az évszázadok során jelentős fejlődésen ment keresztül. A 64 kockán zajló háború az első sakk-könyveken, a figurák megváltozott menetmódján, az  első nagyszabású tornákon, a kialakult világbajnoki rendszeren keresztül hódította meg a világot, hogy korunk technikája, a számítógépes programokon keresztül az internet is felfedezze a sakkot. A világ  öt kontinensén a sakkrajongók „élőben” figyelhetik a legnagyobb tornákat, egymással játszhatnak, oszthatják meg gondolataikat, vitázhatnak.

A sakkozás története 

A sakkjáték eredete a mondák világába vész. Valószínű, hogy Indiából származik. A legrégibb forrás, amely a sakkjáték eredetét kutatóknak rendelkezésére áll, az arab el-Dsahiz-nak (868) játékokat tartalmazó könyve és az 1257-ből való arabs kódex, a régi arab sakkozás könyve, amelyet a British Múzeum őriz. A sakkozás az arabok útján jutott ezután Spanyolországba, majd Olaszországba. A sakkjáték másfél évezredes történelmében döntő fordulatot hozott a XV. század vége. Az araboktól visszafoglalt Granada falai közt nemcsak káprázatos építészeti remekművek, gyönyörű szőnyegek és nagyszerű fegyverek estek zsákmányul. Az Alhambra pompás épületei az arab szellemi élet gazdag kincseit őrizték jól felszerelt könyvtáraikban. A legerősebb spanyol játékosok a nagy arab sakkozók hátrahagyott műveit tanulmányozhatták, és innen indult el a játék világhódító útjára.

Az akkori játék, a bábok korlátozottabb mozgása mellett, a mainál hosszadalmasabb és kifejletében sokkal lassúbb volt. Ezt küszöbölte ki a játék megreformálása, amelyben egyébként magának a korszellemnek a hatása is megnyilvánult. A bábok egy részének menetmódja megváltozott, bevezették a sáncolást, a menetközben való ütést. Lucena 1497-ben, Salamancában megjelent spanyol nyelvű könyve a legrégebben nyomtatott sakk-könyv. A XVI. században hatalmas lendülettel indul fejlődésnek a sakkjáték. Nagy siker volt az 1512-ben egy portugál gyógyszerész, Damiano Rómában kiadott könyve, amely már az új szabályokat tartalmazta és megnyitási tanácsokat is adott. A művet később francia, angol és német nyelvre is lefordították, összesen nyolc kiadást ért meg. A század legjelentősebb sakkműve a spanyol Ruy Lopez könyve, a szerző sorozatban aratta győzelmeit, emlékét ma is őrzi a sakkelmélet fontos fejezete, a spanyol megnyitás.

Spanyolok, olaszok, franciák

A XVI. század a spanyol sakkozás diadalmas korszaka, a következő században az olasz mesterek  a leghíresebbek, Salvio, Carrera és a sok kiváló mester között Greco volt a legjobb. Játékát hatalmas támadókészség jellemezte, a megnyitáselmélet több változata őrzi nevét, pl. az olasz megnyitás Greco-változata. Az olasz mester könyve 1619-ben jelent meg, 150 megnyitást tárgyalt, elemzései még máig is helytállóak, végjátékai egészen kitűnő pozíciós érzékről tanúskodnak. Elemzéseiből, játszmáiból jegyzeteket is készített, amelyeket jómódú pártfogóinak eljuttatott, ez a tevékenysége a sakkfolyóiratok ősének is tekinthető.

A XVIII. században a vezető szerep az angol, francia és német mestereknek jutott. A Café de la Regence volt a legerősebb játékosok találkozóhelye. Ide járt sakkozni Diderot, Voltaire, Rousseau, Napóleon, itt aratta első sikereit a század legnagyobb sakkjátékosa, Philidor. Ő volt az első mester a sakk történetében, akinek játékát tudományosan megalapozott elvek és nem pillanatnyi ötletek irányították. Híres mondása: „a gyalog a sakkjáték lelke” új megvilágításba helyezte a legértéktelenebb báb szerepét. Művei mai is maradandó értékűek, nagyszerű végjáték elemzéseiből manapság is tanulhatunk, az egygyalogos bástyavégjátékokat, a bástya és futó bástya elleni küzdelmét Philidortól leshettük el. Az első magyar sakk-könyv 1758-ban Budán jelent meg, „Sach, vagy királyos játéknak szabott rendtartásai” címmel.

A zseniális feltaláló, Kempelen Farkas 1769-ben szerkesztette meg sakkozó automatáját, amelyben egy jó sakkozó volt elrejtve. A sakkirodalom fejlődésével egyre több kiváló játékos tűnt fel, megkezdődött a versengés, egyre több sakkversenyt szerveztek.

Londonban rendezték meg az első nemzetközi sakkversenyt

Az első nemzetközi sakkversenyt Londonban 1851-ben rendezték meg, a győztes a német Adolf Anderssen lett. A verseny kieséses rendszerű volt, korlátlan gondolkodási idő mellett. A magyar Szén József az ötödik helyen végzett. 1857-ben tűnt fel Paul Morphy (1837-1884), a zseniális amerikai sakkozó. Csak rövid ideig tündökölt, de szereplését győzelmek sorozata kísérte. Kombinációinak újszerűsége, számításainak pontossága napjainkig iskolapéldául szolgál. Morphyt fantasztikus sakkérzéke több pozíciós igazság felfedezéséhez vezette, a leglényegesebb feladatnak a fejlődést és a tisztek aktivitását tekintette. Ennek érdekében szívesen áldozott gyalogot a megnyitásban (cseljátékok), vagy a játszma kezdeti szakaszában a fejlődési előny érdekében.

1858-59-ben, Párizsban mérkőzött meg Andersennel, hét nyert játszmáig játszották a meccset, amelyet a német sakkozó győzelemmel kezdett, Morphy a harmadik játszmában egyenlített ki, majd 7-2-es nyeréssel a világ legerősebb játékosa lett, de meglepetésre 1860-ban, 23 évesen bejelentette visszavonulását. 1862-ben szervezték meg a második londoni versenyt, amely már körverseny volt. Morphy elődje és utódja, Anderssen újra győzött, s ezzel visszahódította a világelsőséget. Az osztrák Wilhelm Steinitz ezen a tornán csak a hatodik helyen végzett, de versenyről versenyre fejlődve 1866-ban joggal hívta ki Anderssent páros mérkőzésre, és 8-6-os győzelemmel átvette a stafétabotot.  

Az első világbajnokok

Steinitz pályafutását nagy sikerek és gyengébb eredmények is jellemezték, a korábbi romantikus sakkfelfogással szemben a pozíciós játékvezetés híve volt. Steinitz első hivatalos világbajnoki páros mérkőzését 1886-ban játszotta, a lengyel Zukertort ellen, a mérkőzés megnyeréséhez szükséges tizedik győzelmét a 19. játszmában érte el öt vereség mellett.  Három évvel később Csigorinnal szemben megvédte címét (10,5-6,5), majd Günsbergre mért vereséget (10,5 – 8,5). 1892-ben ismét megmérkőzött Csigorinnal, és óriási csatában megvédte címét. 23 partit vívtak, 10 nyerés mellett nyolcszor kikapott. Steinitz két évvel később az üstökösszerűen feltűnt német Emanuel Laskerrel csatázott, és a 26 éves kihívó tíz győzelem és öt vereség mellett elhódította a világbajnoki címet. A jelentős korkülönbség előnyeit Lasker jól használta ki, ellenfele hibáira könyörtelenül lecsapott, de a mérkőzés erkölcsi győztese Steinitz volt, a megnyert partijai stratégiailag megalapozottak, minőségileg jobbak, élvezhetőbbek voltak. A visszavágón Lasker két év múlva megsemmisítő vereséget mért Steinitzre, tíz partit nyert meg, és mindössze kétszer kényszerült feladásra öt döntetlen mellett.

Lasker 27 éven keresztül őrizte címét. Sokan szerettek volna vele megmérkőzni, de csak kevesen tudták teljesíteni a pénzügyi feltételeket. Többek között ezért nem hívhatta ki Laskert a magyar sakkozás nagy egyénisége, Maróczy Géza sem. A sakkozás második világbajnoka mindössze hat meccset játszott, 1907-ben Marshall ellen aratott kiütéses győzelmet, nyolc partit nyert hét döntetlen mellett.  Egy évvel később Tarrasch volt az ellenfele, nyolc győzelmet ért el, háromszor kapott ki,  ötször remiztek. Janowskival 1909-ben csatázott, hét nyerés, egy vereség, két döntetlen hűen tükrözte nagy erőfölényét. Kevésen múlott, hogy Schlechter nem tépázta meg babérjait, Lasker csak az utolsó parti megnyerésével egyenlített, szerény eredménnyel, 5-5-tel megvédte címét. Janowski ismét próbálkozott, Steinitz simán győzött, nyolc nyerés és három remi született a meccsen. Havannában 1921-ben mérkőzött meg a kubaiak legendás bajnokával, Jose Raul Capablancával és tíz döntetlen melletti négy vereséggel búcsúznia kellett címétől.  Lasker új versenyzői szemléletet honosított meg, nemcsak az ellenfél sakktáblán látható – állásbeli – gyengeségei ellen küzdött, hanem a táblán nem látható felfogásbeli fogyatékosságaival, akár jellembeli hibáival is. Riválisával szemben azt a stílust játszotta, amely legkevésbé feküdt ellenfelének.

Capablanca kevésbé látványos, biztonsági sakkot játszott. Technikai tudása olyan szédületes és lenyűgöző volt, hogy „sakkozó gépnek” is nevezték,  ellenfelei sokszor ellenállás nélkül vesztették el  a partikat. Stratégiai célkitűzéseinek megvalósításában azonban a taktikai megoldások is szerepet kaptak, a Capa-féle kiskombinációk sokszor gyönyörködtették a sakkrajongókat. Nagyszerű pozícióérzéke és taktikai készsége a végjátékban is remekült érvényesült, gyorsan találta meg az állás szellemének megfelelő legjobb lépést. Pályafutásának csúcspontja volt az 1927-es New Yorki verseny megnyerése, Aljechin, Marshall, Vidmar, Nimzovics és Spielmann játszott a tornán. Ugyanebben az évben Alekszander Aljechinnel szemben elvesztette a világbajnoki címet, három partit tudott csak nyerni, hatszor szenvedett vereséget 25 döntetlen mellett.

Aljechin Moszkvában született, hétéves korában tanult meg sakkozni, és fejlődését az első pillanattól kezdve a tudományos módszeresség jellemezte. A sakkjátékot mindig művészetnek tartotta, a kombinációkban rejlő esztétikai szépségre vágyott. Alaposan elemzett, soha nem rejtette véka alá, ha az állásban ellenfele kihagyott egy-egy jobb lehetőséget. Az 1924-es és az 1927-es New York-i tornákról írott könyvei máig is időt álló művek. Kevesen hittek abban, hogy 1927-ben legyőzheti Capablancát, hiszen a párosmérkőzés előtt még egyszer sem tudta őt megadásra kényszeríteni. Aljechin Buenos Airesben meglepte azzal  a sakkvilágot, hogy a kubai sakkozót saját fegyverével győzte le, pozíciós játékvezetése ellen Capablanca nem talált ellenszert. A nagyszerű győzelme után hihetetlen sikerszériát ért el, 1934-ig egyetlen játszmát sem vesztett! Kétszer Bogoljubovval szemben védte meg világbajnoki címét, 1929-ben + 11, - 5 és = 9-cel, majd 1934-ben + 8, - 3 és =15-tel. Meglepő, hogy Capablanca kihívását többször elutasította. Pályafutásában törés 1935-ben következett be, amikor 13 döntetlen mellett csak nyolc partit tudott nyerni a holland Max Euwe ellen, aki viszont kilencszer mért vereséget rá. 

Váratlan veresége után Aljechin éjt nappallá téve is a visszavágóra készült, amire 1937-ben került sor Hollandiában, és 11 döntetlen mellett 10-4-re győzött,  visszahódította világbajnoki címét. Ezután kezdődött életének legrögösebb szakasza. A második világháború kitörésekor Aljechin a francia sakkválogatott tagjaként Buenos Airesben játszott a sakkolimpián. A francia hadsereg összeomlása után több, a Német Sakkszövetség által rendezett versenyen vett részt, és olyan cikkek jelentek meg a neve alatt, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy támadják emberi és politikai magatartásáért. A háború befejezését Lisszabonban élte meg, és nagyon lesújtotta a hír, hogy 1946-ban az ellene emelt vádak miatt nem hívták meg a londoni versenyre. Március elején azonban kézhez kapta a meghívót Moszkvába, a Botvinnik elleni párosmérkőzésre. Ezt azonban már nem érhette meg, 1946. március 24-én, sakktáblája előtt ülve holtan találták meg. Egy nagy kívánsága azonban teljesült, világbajnokként halt meg.

A sakkozás ötödik világbajnoka, a holland Max Euwe két évig volt világelső.  Euwe-nek a világbajnoki cím hihetetlen népszerűséget szerzett, és elhódításához Maróczy Géza nyújtott számára óriási segítséget.  Nem számíthatott arra, hogy legyőzi  Aljechint, de az esélytelenség nyugalmat kölcsönzött neki. A két évvel későbbi visszavágón már görcsösen játszott, simán vesztett. Matematikusként a szisztematikus munka híve volt, megnyitásokat taglaló könyvei mellett szinte a lehetetlenre vállalkozott, amikor a középjátékokat próbálta rendszerezni. Euwe a holland sakk-kultúra megteremtésében óriási szerepet játszott, és gazdag életpályájának megkoronázásaként 1970-től nyolc évig a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE)  elnöke volt.

 A szovjet hegemónia kezdete

A FIDE 1947-es kongresszusán döntöttek, hogy Aljechin halálával megüresedett világbajnoki trónusért a kor legjobb hat sakkozója négyfordulós körversenyt játszik. Az amerikai Fine visszalépésével az öt nagymester végül „ötmenetes” versenyben döntötte el a világbajnoki cím sorsát. Az első két fordulót Hágában játszották, a befejező három kört pedig Moszkvában. Mihail Botvinnik a várakozásnak megfelelően nagy fölénnyel végzett az élen, a sakkozás hatodik világbajnokaként ünnepelhették. Szmiszlovot 3-2-re, Kereszt 4-1-re, Reshevszkyt 3,5-1,5-re és Euwe-t 3,5-1,5-re győzte le, tíz nyerés és 8 döntetlen mellett  két partit vesztett. A végeredmény: 1. Botvinnik 14, 2. Szmiszlov 11, 3-4. Keresz és Reshevszky 10,5, 5. Euwe 4 pont.

A Nemzetközi Sakkszövetség a világbajnoki meccsverseny kiírásakor szabályozta, hogy  a világbajnoknak minden harmadik évben párosmérkőzésen kell megvédenie címét a világbajnok-jelöltek versenyének győztesével. (Később világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket játszottak.) Az első ilyen tornát 1950-ben Budapesten rendezték meg. A 10 résztvevős versenyt holtverseny után David Bronstein nyerte meg, egy évvel később Botvinnikkel 12-12-re végzett, a döntetlen eredmény a címvédőnek kedvezett. A 24 játszmás mérkőzésen Bronstein a 22. parti után még vezetett, de Botvinnik egyenlített, tíz játszma dőlt el a meccsen. Bronstein ragyogó stratégiai megoldásokkal elkápráztatta a sakk híveit, a végjátékokban azonban megdöbbentő pontatlanságokat követett el. Három évvel később Botvinnik párharca Vaszilij Szmiszlovval is döntetlennel zárult, hét-hét győzelmet könyvelhettek el. 1957-ben a címvédő ismét Szmiszlovval csatázott, kihívója a nyolcadik parti megnyerésével ragadta magához a vezetést, és 12,5-9,5-ös meggyőző győzelmet aratott, hat nyerés mellett háromszor szenvedett vereséget.

Az akkori szabály szerint Botvinniknek joga volt visszavágóra, és egy év múlva 12,5-10,5-es győzelemmel visszahódította a világbajnoki címet. A sakkvilágot egy ifjú titán káprázatos támadásvezetése, intuíciós áldozatai hozták lázba. Mihail Tal a jugoszláviai világbajnok-jelöltek versenyének megnyerésével Botvinnik kihívója lett. A 39 éves címvédő tökéletes technikára épített stílusa nem bírt a 24 éves „rigai varázsló” viharos akcióival. Tal 12,5-8,5-ös győzelemmel (+ 6, - 2 ) a sakkozás nyolcadik világbajnoka lett. Botvinnik azonban nem adta meg magát, ellenfelére tökéletesen felkészülve, hatalmas akaraterővel  visszahódította az elvesztett címet. A betegséggel is küszködő Tal ellen 13-8-ra nyert. A 21 partiból 15 végződött döntéssel! Botvinnik pályafutása utolsó világbajnoki döntőjét 1963-ban vívta, Tigran Petroszjan 12,5-9,5-ös győzelemmel végleg megfosztotta címétől, az új szabályok már törölték a visszavágó mérkőzést. Maradandót alkotott játszmáinak alapos elemzésével. Könyörtelenül rámutatott saját és ellenfeleinek hibáira is, minden erejével az igazságot kereste. A Botvinnik-sakkiskolában számos tehetség bontogatta szárnyait, legismertebb tanítványa Garri Kaszparov volt. Vlagyimir Kramnyik is élvezhette a szakmai támogatását.

Vaszilij Szmiszlov világbajnokként csak egy évig „uralkodhatott”, de a sakkozás egyik legnagyobb egyéniségeként írta be magát a történelembe. Szmiszlovnak a rendkívül alapos megnyitási felkészültség az állások megítéléséhez hallatlan biztonságot adott, képes volt viharos támadásokra, pozíciós áldozatokra, gondos védekezésre, nyugodt manőverezésre. Remekül játszotta a végjátékot, egyetlen sakkozó könyvtárából sem hiányozhat a „Bástyavégjátékok elmélete” című könyv, Szmiszlov és Lövenfisch közös munkája. Sakkozói hitvallását megismerhetjük „ A harmónia keresése” című művéből. Tízszer volt tagja olimpiai bajnok szovjet válogatottnak, és 1983-ban, 62 évesen világbajnok-jelölti döntőt játszott, a 42 évvel fiatalabb trónkövetelőtől, Kaszparovtól szenvedett vereséget. 

Két pozíciós stílusú világbajnok, Botvinnik és Szmiszlov után jött a nagy taktikus, Mihail Tal. Mindenáron támadásra törekvése, lenyűgöző kombinációi, káprázatos taktikai megoldásai hihetetlenül népszerűvé tették a sakkrajongók körében. Ellenfelei rettegték váratlan megoldásait, Tal játékával újjászületett a romantikus iskola. Világbajnoki címének elvesztése után is sikert sikerre halmozott, szuperversenyek egész sorát nyerte meg, nyolcszor volt tagja olimpiai bajnok szovjet csapatnak. Zsenialitására jellemző, hogy legmagasabb Élő-pontszámát, a 2705-öt 44 éves korában érte el. Imádta a sakkot, önpusztító tempóban élt, nehéz versenyparti után is képes volt végigsnellezni az éjszakát. Tündökölt, amíg egész pályafutását végigkísérő súlyos betegsége nem győzte őt le. 

Botvinniket világbajnoki trónjától végleg az örmény származású Tigran Petroszjan fosztotta meg. Nyugodt, pozíciós játékstílusa biztonságra törekvő versenytaktikával párosult, kerülte az esetleges vereséghez vezető túlzott kockázatot. Keveset nyert, de alig vesztett játszmát. Precíz technikával a legkisebb előnyöket is képes volt nyerésig fokozni, a pozíciós minőségáldozat kedvenc fegyvere volt. Elődeihez képest kevesebb versenyt tudott megnyerni, de mindig az élmezőnyben végzett. Petroszjan 1966-ban sikerrel védte meg világbajnoki címét Borisz Szpasszkijjal szemben, 12,5-11,5-re nyert, 17 döntetlen mellett négy partiban megadásra kényszerítette kihívóját, hármat vesztett. Három évvel később már nem tudta visszaverni Szpasszkij támadását, 12,5-10,5-es vereséget szenvedett. Négy győzelme ezúttal kevésnek bizonyult ellenfele hat nyerésével szemben.

Borisz Szpasszkij a sakkozás tízedik világbajnoka 18 éves korában már nemzetközi nagymesteri címmel büszkélkedhetett, 1956-ban világbajnok-jelölti versenyen játszott, a következő két világbajnoki ciklust azonban kénytelen volt kihagyni. Mindkétszer ugyanazt a fatális hibát követte el, nem elégedett meg a zónaközi döntőt biztosító döntetlennel! 1964-ben megnyerte az amszterdami  zónaközi döntőt, Keresz, Geller és Tal legyőzésével Petroszjan kihívója lett, de elvesztette a világbajnoki döntőt. A következő ciklusban Geller, Larsen és Korcsnoj elleni mérkőzések megnyerésével ismét játszhatott a címért, és második kísérletre már teljesült nagy álma. Meglepő, hogy világelsőként egyetlen versenyt sem tudott nyerni, és Robert Fischer elleni megmérettetésére sem készült fel a legjobban. Reykjavíkban játszották a meccset, amelyet győzelemmel kezdett, majd játék nélkül megnyerte a második játszmát. Elfogadta Fischer bocsánatkérését, a Szovjet Sakkszövetség határozott utasítása ellenére végigjátszotta a mérkőzést, 12,5-8,5 arányban elvesztette a döntőt, a párharc során csak a 11. játszmában tudta még legyőzni az amerikai nagymestert. Veresége után is közel negyedszázadig a sakkozás élvonalába tartozott. 1974-ben Anatolij Karpovtól, 1977-ben Viktor Korcsnojtól világbajnok-jelölti döntőben kapott ki, 1980-ban Portisch Lajostól szenvedett vereséget. Hatszor volt tagja olimpiai bajnok szovjet válogatottnak, 1984-ben először játszott francia színekben, jelentős szerepet játszott új hazája sakkéletének fellendítésében.

Nagyon sokat köszönhetnek a sakkozók a 11. világbajnoknak, Robert Fischernek. A média fokozott érdeklődését is kivívta, hogy az amerikai nagymester szinte állandó háborúban állt a szervezőkkel, megfelelő versenyzési körülményeket, díjakat, honoráriumot követelt. Csodagyerekként tűnt fel, tizenöt évesen már nagymester és 1959-ben világbajnok-jelölti versenyen játszott. Három évvel később esélyesként csak negyedik, ez nagy csalódás volt számára. 1967-ben visszalépett a zónaközi döntőtől. Fischer 1970-ben második táblás volt a belgrádi Világválogatott-Szovjetunió csapatmérkőzésen, Petroszjant 3-1-re győzte le. Fischer a zónaközi döntőn csak Benkő Pál hathatós segítségével játszhatott, aki átadta neki indulási jogát. Palma de Mallorcán hatalmas fölénnyel, 3,5 pontos előnnyel lett első, világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Tajmanovot és Larsent 6-0-re, Petroszjant 6,5-2,5-re győzte le, és Szpasszkijtól elhódította a világbajnoki címet.

Világelsőként nagy tervei voltak, meg akarta dönteni Lasker „uralkodásának” 27 éves rekordját, de Karpov elleni világbajnoki döntőjére végül nem került sor, a lebonyolításra tett javaslatait a FIDE visszautasította. A dinamikus sakk képviselőjeként 10 győzelemig akarta játszani  a meccset, 9-9-cel megőrizte volna címét. Fischer nem vett részt több versenyen, húsz év elteltével Jugoszláviában Szpasszkijjal mérkőzött meg, az ötmillió dollár díjazású páros mérkőzésen 17,5-12,5-re győzött, 30 játszmára volt szükség, hogy elérje a tíz győzelmet. Fischer többé nem tért vissza Amerikába, sokáig élt Magyarországon is. Lejárt amerikai útlevele miatt 2004 nyarán Japánban letartóztatták. A sakkvilág összefogott kiszabadításáért, az izlandi parlament soron kívül megszavazta állampolgársági kérvényét, és Fischer új életet kezdhetett a szigetországban. Az izlandiak joggal reménykedtek abban, hogy Fischer ismét bekapcsolódik a sakkozás vérkeringésébe. Sokkolta a sakkvilágot a hír, hogy a zseniális bajnok, a 64 kockás világ egyik legnagyobb egyénisége 2008. január 18-án elhunyt.  Emlékét megőrzik fantasztikus játszmái, szemet-lelket gyönyörködtető kombinációi, káprázatos eredményei.

 Modern orosz sakkháború: Karpov-Kaszparov

Anatolij Karpov 1975-ben játék nélkül lett a 12. sakkvilágbajnok, s ez rányomta bélyegét egész pályafutására. Egyetlen nagymester sem diadalmaskodott annyi nagy tornán, mint Karpov. Újra és újra bizonyítania kellett, hogy igazi világelső, közel három évtizedig birtokolta a világbajnoki címet, illetve elvesztése után küzdött érte. 1973 és 1977, 1979-1981 között és 1984-ben választották az év sakkozójává, összesen tíz alkalommal kapta meg az Oscar-díjat.

Tizenkilenc évesen szerzett nagymesteri címet, 1973-ban megnyerte a leningrádi zónaközi döntőt, világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Polugajevszkijt (5,5-2,5), Szpasszkijt (7-4),  majd Korcsnojt győzte le (12,5-11,5). Világbajnoki címét kétszer Korcsnojjal szemben megvédte, az 1978-as döntő Baguio Cityben a sakktörténelem egyik legviharosabb meccse volt, Karpov 16,5-15,5-re nyert. Három évvel később Meranoban már 11-7-es kiütéses győzelemmel verte vissza Korcsnoj címszerzési kísérletét. Karpov elsőségét három év múlva már a bakui zseni, Garri Kaszparov veszélyeztette, akivel öt világbajnoki döntőn csapott össze. Az elsőt, az 1984/85-ös páros mérkőzést hat győzelemig játszották volna. A csatározás 1984. szeptember 19-én kezdődött. Karpov megnyerte a 3., a 6., a 7., a 9. és a 27. játszmát, de a hatodik győzelmet nem tudta megszerezni. Kaszparov rendezte erősen megtépázott sorait, a 32., a 47. és a 48. játszmában megadásra kényszerítette Karpovot, 5-3-ra szépített. A FIDE akkori elnöke, Florencio Campomanes a küzdő felek teljes kimerültségére hivatkozással - közel féléves  csatározás után - 1985. február 15-én félbeszakította mérkőzést.

Óriási volt az értetlenség, a felháborodás. Hosszas tárgyalássorozat után szeptemberben újra sakkasztalhoz ültek a küzdő felek, ezúttal már a régi, a 24 játszmás szisztéma szerint. Kaszparov megnyerte az első játszmát, Karpov a negyedikben egyenlített, az ötödikben átvette a vezetést. Előnyét egészen a 11. partiig őrizte, ekkor Kaszparov nyert, majd a 16. és 19. partiban aratott győzelmével előnye két pontra nőtt. Karpov a 22. játszmában elért nyerésével szépített. A világbajnoki 24. összecsapásakor Karpov mindent egy lapra tett fel, támadott, de a 22 éves kihívó zseniálisan keresztezte világos királyszárnyi akcióját, 13-11-es győzelemmel Kaszparovot a sakkozás 13. világbajnokaként köszönthették. Egy évvel később a két helyszínen, Londonban és Leningrádban megrendezett visszavágón Kaszparov 12,5-11,5-re nyert, 1987-ben Sevillában 12-12-vel védte meg világbajnoki címét. Karpov 1990-ben ismét megmérkőzött honfitársával, New York és Lyon volt a mérkőzés színhelye. Kaszparov az utolsó K-K mérkőzésen is 12,5-11,5-es győzelmet ért el. Kaszparov és Karpov párharca döntően befolyásolta az egész sakkpolitika alakulását.

Karpov a következő világbajnoki ciklusban meglepetésre az angol Nigel Short ellen 6-4-re elvesztette a világbajnok-jelölti párosmérkőzést. A Nemzetközi Sakkszövetséggel azonban Kaszparov – immár sokadszor – konfliktusba került, és az angol  sakkozóval a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) égisze alatt játszotta le a döntőt. Karpov ezzel újra lehetőséget kapott, hogy elvesztett – immár FIDE – világbajnoki címét visszaszerezze. Váratlan döntéssel a holland Jan Timmannal játszhatott világbajnoki döntőt, aki Short ellen elvesztette a világbajnok-jelölti döntőt. Karpovnak nem jelentett nehéz akadályt a hollandok legjobbja, 12,5-8,5-re nyert. A FIDE döntésére az ismét világelső orosz nagymesternek a következő ciklusban világbajnok-jelölti döntőn kellett kvalifikálnia magát az újabb címmérkőzésre, az izraeli Borisz Gelfand ellen 6-3-ra győzött.

1995 novemberében Kirszan Iljumzsinovot választották a FIDE elnökévé, Karpov és az amerikai Gata Kamsky döntőjét a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában rendezték meg. A konfliktusoktól sem mentes meccset Karpov 10,5-7,5-re nyerte meg. Kirszan Iljumzsinov, a Kalmük Autonóm Köztársaság elnöke fiatalos lendülettel látott munkához, és megreformálta a megváltoztathatatlannak látszó világbajnoki rendszert. Tehetős polgárként jelentős összeggel is támogatta, hogy a FIDE szélesre tárja a kapukat, a világbajnoki cím sorsa ne egy szűk elit harcában dőljön el. Kaszparov, Kramnyik és Karpov hallani sem akart arról, hogy nem élveznek semmiféle privilégiumot. Sok vita után Karpov járt a legjobban, a FIDE vezérkara végül óriási kedvezményt adott neki, csak a groningeni előcsatározások győztesével kellett megmérkőznie.  A nehéz küzdelmektől elfáradt Anandnak kevés esélyt adtak Karpovval szemben, az indiai nagymester 0-2-ről még kiegyenlített, de a rapid rájátszást elbukta. Karpov megvédte címét, de a sakkvilág erkölcsi győztesként Anandot ünnepelte.

Karpov ismét a támadások kereszttűzébe került, a következő, 1999-es  Las Vegas-i vb-n nem indult, helyette pereskedett a FIDE-vel, 50 ezer dollár bánatpénzt ítéltek meg neki. Karpov nem vállalta a részvételt Újdelhiben sem, de 2001-ben úgy gondolta, hogy hazai pályán, Moszkvában képes lesz visszahódítani címét. A kísérlet azonban csúfos kudarccal végződött, már az első fordulóban a rapid rájátszásban kikapott a kínai Zsang Pengxiangtól 3-1-re.

Garri Kaszparov, a sakkozás 13. világbajnoka tizenhét évesen már ifjúsági világbajnok, nagymester és 1980-ban Máltán az olimpiai bajnokságot nyert szovjet válogatott tagja. 1982-ben elkápráztatta a sakkrajongókat bugojnói első helyével, végképp betört az élmezőnybe, megnyerte a moszkvai világbajnoki zónaközi döntőt. Első világbajnok-jelölti meccsét Beljavszkij ellen vívta meg, 6-3-ra győzött, de Korcsnoj elleni párviadala látszólag „léket kapott”. A Szovjet Sakkszövetség nem engedélyezte számára, hogy a svájci nagymesterrel Amerikában játsszon, és emiatt Kaszparovot a FIDE elnöke vesztesnek nyilvánította. (Hasonló döntést hozott a Nemzetközi Sakkszövetség a Ribli-Szmiszlov mérkőzést illetően is, nagymesterünk játék nélkül lett volna győztes.) Korcsnoj azonban nem akart „zöld asztalnál” nyerni, Kaszparovval titokban találkozott, s megegyeztek abban, hogy a párharcra sor kerül. London volt a színhelye mindkét mérkőzésnek, Korcsnoj győzelemmel kezdett, de Kaszparov végül 7-4-re legyőzte nemes ellenfelét. (A másik ágon a 62 éves Szmiszlov 6,5-4,5-re nyert Ribli Zoltán ellen.) A döntőben Kaszparov veretlenül, 8,5-4,5-ös győzelemmel harcolta ki, hogy Karpov kihívója lett.

A K-K korszak évtizede

A sakktörténelemben ezután megkezdődött egy időszak, amelyet a  K-K párharc fémjelzett, Kaszparov és Karpov hét év alatt öt világbajnoki döntőben csapott össze. Az első, a 48 parti után Karpov 5-3-as vezetésénél félbeszakított világbajnoki döntőt követően Kaszparov 13-11-re megnyerte a második meccset, és elhódította  a világbajnoki címet. Több mint két hónapig csatáztak, Kaszparov öt, Karpov három partiban tudta feladásra kényszeríteni ellenfelét. A megállapodás szerint Karpovnak joga volt a visszavágóra, és a londoni-leningrádi összecsapásuk ismét Kaszparov győzelmét hozta. Kiegyenlített küzdelem folyt a nyolcadik játszmáig – egy–egy győzelem volt a tarsolyukban - , de ekkor Kaszparov magához ragadta  a kezdeményezést. Megnyerte a 14. és a 16. játszmát is, de Karpov hármas nyerősorozattal kiegyenlített! Kaszparov a 22. partiban aratott győzelemmel biztosította be sikerét, 12,5-11,5-ös címvédését. A negyedik K-K mérkőzést 1987-ben, Sevillában vívták. Öldöklő küzdelem folyt, Karpov megnyerte a 2. játszmát, Kaszparov a negyedikben egyenlített. Karpov szerzett ismét vezetést, Kaszparov két nyeréssel a 16. játszmáig vezetett. Karpov ekkor nyert, sőt a 23. játszmában aratott győzelmével fél pontra került a cím visszahódításához. A drámai utolsó partiban Kaszparov összeszedte minden erejét, nyert és 12-12-vel megvédte címét.

Három évvel később New York és Lyon volt a mérkőzésük színhelye. Kaszparov nyeréssel indított, Karpov a hetedik játszmában kiegyenlített. Sorozatos döntetlenek után a címvédő megnyerte a 16. partit, 102 lépésben kényszerítette feladásra ellenfelét. Karpov azonnal egyenlített, Kaszparov ismét vezetést szerzett, és a 20. összecsapás is az ő javára dőlt el. Karpov még szépített a 23. partiban, de Kaszparovnak világossal a 24. játszmában csak remiznie kellett, a 12,5-11,5-es végeredménnyel harmadszor is visszaverte Karpov támadását.

Kaszparov kapcsolata többször is megváltozott a FIDE akkori elnökével, Florencio Campomanessel. Az 1992-es manilai sakkolimpián a világbajnok volt a szupersztár, egy évvel később pedig világbajnoki döntőjét az angol Nigel Short ellen már a PCA keretei között játszotta le. Az orosz világelső óriási fölényének jegyében zajlott a párharc,  Kaszparov az első, a harmadik, a negyedik, a hetedik és a kilencedik parti megnyerésével gyakorlatilag már eldöntötte a mérkőzés sorsát. Döntetlenek után még győzött a 15. játszmában, Short a 16. összecsapás megnyerésével szépített, a 12,5-7,5-ös nyerés mindennél jobban mutatta, hogy Kaszparov óriási klasszissá nőtte ki magát. Az 1994-es elnökválasztáson Kaszparov minden erejével Campomanes újjáválasztásáért korteskedett!

 Trónkövetelő Indiából

Az orosz profi világbajnok következő döntőjét 1995 őszén New Yorkban az indiai Viswanathan Anand ellen vívta. A mérkőzés nyolc döntetlennel indult, majd Anand megnyerte a 9. partit. Kaszparov ekkor bevetette a gondosan előkészített fegyvert, a spanyol megnyitás nyílt változatában a Zajcev-Karpov változatot játszotta meg. A fantasztikus bástyaáldozat „csak” nyerőesélyes végjátékhoz vezetett, örökre tanpélda marad, hogy milyen veszélyek fenyegetik a középen rekedt királyt. Anandot a vereség összetörte, gyorsan vesztett világossal, és többé nem tudta megnehezíteni az orosz világbajnok életét, a 13. és a 14. játszmában elszenvedett kettős vereség megpecsételte sorsát, Kaszparov 10,5-7,5-es győzelemmel ismét megvédte világbajnoki trónusát 

A csaták nemcsak a sakktáblán zajlottak. Kaszparov érezte, hogy legitimmé kell tennie címét, de a PCA csődje után nem tudta megszervezni a kiválasztást biztosító ciklust. Meglepetésre az alkudozások eredményeként Kramnyik-Shirov párosmérkőzést rendeztek, váratlan eredmény született, az esélytelenebb Alekszej Shirov győzött 5,5-3,5-re. A spanyol nagymester sikere keresztülhúzta Kaszparov számításait, nem tartotta méltó ellenfélnek Shirovot, aki még egyetlen partiban sem tudta őt megadásra kényszeríteni. Kaszparov-Anand meccsről és mesés, hárommillió dolláros díjazásról szóltak a híradások. A valóság azonban nem igazolta az optimizmusát, közben Anand a remélt párosmérkőzés miatt nem játszott Las Vegasban, ahol nem kis meglepetésre Alekszandr Halifman lett a győztes, az új FIDE világbajnok.

Kaszparov kevés kivétellel sorban nyerte a szuperversenyeket. Meglepő fordulatként 1998-ban, a linaresi szuperversenyen egyetlen győzelemmel remikirályként végzett. Ekkor 11 hónapos „önkéntes száműzetésre” ítélte magát, 1999 januárjától azonban páratlan sorozattal írta be magát a sakktörténelembe. A világranglista-vezető tíz szuperversenyen játszott, kilencszer egyedül lett első, 2000-ben, Linaresben Kramnyikkal megosztozott a dicsőségen. Ezt a sikerszériát szakította meg Lékó Péter 2003-as linaresi tornagyőzelmével.

 Kramnyik letaszítja a trónról Kaszparovot

Kaszparov meglepő húzásként ellenfélként Kramnyikot választotta, és a sakkvilág biztosra vette, hogy Garri felfedezettje és pártfogoltja nem húzza keresztül a világbajnok számításait. Arra kevesen gondoltak, hogy Kaszparov játszmát sem tud nyerni 12 évvel fiatalabb riválisával szemben, és 15 éves uralkodás után két vereséggel és 13 remivel búcsút inthet címének. A FIDE versenyét Újdelhiben, majd a döntőt Teheránban rendezték meg. Anand élvezte a hazai pálya előnyét, bár a nyolc között Halifman elleni meccse kisebb krimi volt. Vishy imára kulcsolt kézzel ült a sakktáblánál, vesztett pozíciójából csodával határos módon menekült meg. A meccs nagy poénja volt, hogy Anand éppen születésnapján harcolta ki továbbjutását, az orosz címvédő nem rontotta el az ünnepi hangulatot. Anand a döntőben fölényes biztonsággal nyert Shirov ellen, a hatjátszmásra tervezett meccsen már a negyedik parti után világbajnokként ünnepelhették.

Újdelhiben a FIDE vezérkara nap mint nap az új játékidő tervezett bevezetésével bombázta az érdekelteket. Sokan tiltakoztak józan ellenérvekkel: a tv soha  nem fog  sakkversenyt közvetíteni, az internet az igazi célterület…  A szuperversenyek rendezői azonnal bejelentették, hogy nem rövidítik le a játékidőt, színvonalas partikat nem lehet állandó időzavarban játszani. A FIDE azonban nem tétovázott, saját világbajnokságán Moszkvában bevezette a 90 perc és a plusz 30 másodperces tempót, a fogadtatás meglehetősen vegyes volt. 

Kaszparov ismét hadat üzent a FIDE-nek, a vb idején játszotta Kramnyikkal a Botvinnik-emlékversenynek elnevezett meccsét. Négy klasszikus játszmát vívtak, majd hatot rapidoztak, végül 10 villámjátszmában mérték össze erejüket. Kaszparov a két döntetlennel végződött meccs után az 5-5 perces partikban 6,5-3,5-re nyert, és a sajtótájékoztatón győztesként ünnepeltette magát. A tőle megszokott vehemens módon követelte Kramnyiktól a visszavágó mérkőzés lehetőségét, míg a jóval higgadtabb címvédő kihasználva pozícióját, „előcsatározásokra” bíztatta korábbi mesterét. A Kreml báltermében közben zajlottak a csatározások, Anand az elődöntőben elvérzett az ukrán Ivancsukkal szemben. Az ukrán „házidöntőt”, Ivancsuk és Ponomarjov meccsét 2002 januárjában Moszkvában játszották le, a 19 éves Ponomarjov győzött.

A Prágai Egyezmény 

A címétől megfosztott „király” taktikát változtatott, tárgyalásokba kezdett a FIDE vezérkarával, amely a Prágai Egyezményhez vezetett. A címegyesítésről szóló megállapodást aláírta Kramnyik, Kaszparov és Iljumzsinov is. Ennek értelmében Kramnyik a dortmundi világbajnok-jelölti torna győztesével játszik világbajnoki döntőt (ennek első helyezettje lett Lékó Péter), míg a FIDE világbajnoka, az ukrán Ruszlan Ponomarjov a világranglista-vezető Kaszparovval. A két mérkőzés győztese pedig az egyesített címért küzd meg. A megállapodás időpontokat is tükrözött, de ezt nem sikerült betartani. Ráadásul a Ponomarjov-Kaszparov párharc körül nagy bonyodalmak keletkeztek, amelyek meglepő fordulattal értek véget, az újabb és újabb követeléssel előálló Ponomarjovot megfosztották  címétől.

A tiltakozások ellenére a FIDE 2004-ben Líbiában megrendezte újabb kieséses rendszerű világbajnokságát, az élmezőnyből alig játszottak. Óriási meglepetés született, az esélyesebb riválisokat sorban búcsúztató  üzbég Rusztam Kaszimdzsanov lett az új világbajnok, s Kaszparovval kellett volna megmérkőznie. Csak a bennfentesek tudhatják, hogy januárban Dubaiban végül miért nem jött létre a párharcuk.  A sértődött Kaszparov 2005-ben  linaresi tornagyőzelme után visszavonult, ebben nagy szerepe volt a FIDE halogató taktikájának.

A másik ágon kétéves huzavona után a svájci Dannemann cég szervezésében lejátszották Kramnyik és Lékó Péter meccsét. Nagymesterünk „túlélte” a negatív kezdést. Az első játszma elvesztése után kiegyenlített az ötödik partiban, majd a nyolcadik játszmában aratott csodálatos győzelmével egészen a 14. játszmáig vezetett, és fél pont hiányzott a világbajnoki cím elhódításához. A rutinos ellenfél végül fordított, drámai küzdelemben megnyerte a partit, és Vlagyimir Kramnyik a 7-7-tel megvédte a világbajnoki címét.

A FIDE 2005 áprilisában döntötte el, hogy világbajnokságát kétfordulós, körmérkőzéses rendszerben, nyolc résztvevővel rendezi meg. Vlagyimir Kramnyik ragaszkodott a prágai megállapodáshoz, és a győztessel kívánt megmérkőzni az egyesített címért. Az argentin üdülőhelyen, San Luis-ban a bolgár Veszelin Topalov az első félidői fantasztikus eredményének köszönhetően (Anand elleni remijétől eltekintve hat partijából került ki győztesként) hódította el a FIDE világbajnoki címet. Riválisai is belátták, hogy a nagyszerű formában sakkozó bolgárral nem vehetik fel a versenyt, gondoltak a jövőre is, Anand, Szvidler és Morozevics már a FDE következő döntőjére készülhetett, Lékó Péter és Polgár Judit párosmeccsekre kényszerült.

A világbajnokság végeredménye:

Világbajnok: Veszelin Topalov (bolgár) 10 pont

2. Viswanathan Anand (indiai) 8,5

3. Peter Szvidler (orosz) 8,5

4. Alekszandr Morozevics 7

5. Lékó Péter (magyar) 6,5

6. Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) 5,5

7. Michael Adams (angol) 5,5

8. Polgár Judit (magyar) 4,5

 

Újabb diplomáciai csatározás után 2006 őszén Elisztában játszották le a címegyesítő mérkőzést. A bonyodalmaktól sem mentes, pszichológiai hadviseléssel fűszerezett címegyesítő világbajnoki döntőt rapid rájátszásban az orosz Vlagyimir Kramnyik nyerte meg. Topalov hiába követelt visszavágót, erre nem került sor, sőt a bolgár exvilágbajnok az aláírt szerződés alapján elvesztette a jogot, hogy a következő 8 résztvevős vb-n játsszon. Közben többször is módosították a világbajnok-jelölti párosmeccsek időpontját, amelyeket végül május-júniusban Elisztában játszották le, a sorsolást azonban még 2006. januárjában elkészítették. Lékó Péter könnyed játékkal biztosította továbbjutását, a török Mihail Gurevicset 3,5-0,5-re győzte le, míg Polgár Judit alulmaradt a rutinos orosz Jevgenyij Barejevvel szemben, így elmaradt a legjobb nyolc között a magyar szuperrangadó. Lékó remek formában folytatta versenyzését, Barejev sem állhatta útját, elsőszámú nagymesterünk 3,5-1,5-tel lett a világbajnoki döntő résztvevője. Az esélyesek jutottak tovább, Lékó mellett az örmény Levon Aronjan, az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Alekszander Griscsuk harcolta ki a jogot, hogy Mexikóvárosban a világbajnoki címért csatázzon.

A 8 résztvevős, kétfordulós világbajnoki döntő a világranglista-vezető Viswanathan Anand győzelmével fejeződött be. A sakkozás új királya, a 37 éves indiai nagymester megőrizte veretlenségét, megcsillogtatta remek felkészülését, kiegyensúlyozott, magabiztos játékkal hódította el Vlagyimir Kramnyiktól a világbajnoki címet. Felkészülése optimálisan jól sikerült, sötéttel is harcos szisztémákat játszott meg, megőrizte veretlenségét. Két partiban kellett nagyon vigyáznia, a harmadik fordulóban világossal a címvédő Vlagyimir Kramnyikkal szemben, majd a 13. játéknapon az orosz Alekszander Griscsuk ellen volt szüksége hidegvérre, pontos védekezésre. Az élbolyban végzettek ellen 1-1-re hozta meccseit, az ötven százalékot nem teljesítőkkel szemben valamennyi mini-párosmérkőzését megnyerte.

Egypontos hátrányban végzett holtversenyben a második helyen Vlagyimir Kramnyik és Borisz Gelfand. A címvédő egyszer ingott meg, honfitársától, Alekszandr Morozevicstől kapott ki, hatásos újításai rendre beváltak. Messze a várakozás felett szerepelt a viadal doyenje, Gelfand. Egyetlen vereségét nagy bakival szenvedte el. Az izraeli nagymester is remekül felkészült a vb-re, erővel is bírta a menetelést. Lékó Péter ötvenszázalékos teljesítményt ért el, két vereségét két nyeréssel ellensúlyozta. Az ő játékából hiányzott az átütő erő, többször is időzavarba került, előnyös pozíciókat nem tudott győzelemig fokozni.

A világbajnokság végeredménye:

Világbajnok: Viswanathan Anand (indiai) 9 pont

2-3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) és Borisz Gelfand (izraeli) 8

4. Lékó Péter (magyar) 7

5. Peter Szvidler  (orosz) 6,5

6-7. Alekszandr Morozevics (orosz) és Levon Aronjan (örmény) 6

8. Alekszandr Griscsuk (orosz) 5,5

 

A szabályzat értelmében Vlagyimir Kramnyiknak joga volt párosmérkőzésen megmérkőznie az új világbajnokkal, Viswanathan Ananddal. Egy évvel trónfosztása után Kramnyik alulmaradt a bonni párharcban is, Vishy megvédte koronáját. Anand jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait, a partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntő volt. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere a bonyodalmakban eltévedhetett. Az indiai sakkozótól nem volt idegen, hogy királya középen rekedt, érezte az állásban rejlő ellentámadási lehetőségeket. Könnyedén játszott, nem került időzavarba. Szakmailag nehezen magyarázható, hogy Kramnyik miért ismételte meg az ötödik partiban a harmadik összecsapás megnyitását. Világbajnoki döntőn ritkán látható elnézéssel azonnal vesztőt húzott. 

A hajrában Kramnyik magára talált, a kilencedik partiban sötéttel nyerőesélyes állást ért el, de nem tudta egész pontra váltani esélyét. A tízedik játszmát világossal megnyerte, Anand az első meccslabdát elhibázta, de a következőt értékesítette. A két világklasszis összecsapása mellett a segítők, a szekundánsok csapata is viaskodott. A nevek tekintetében Kramnyik stábja volt az erősebb, 4 évvel ezelőtti, brissagói kihívója Lékó Péter mellett az orosz Szergej Rublevszkij a francia Laurent Fressinet elemzéseire, ötleteire, tanácsaira támaszkodhatott, de orosz sakkozók egész csapata állt még készenlétben… Anandot honfitársa, Surya Shekhar Ganguly, a dán Peter Heine Nielsen, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a lengyel Radoslav Wojtaszek segítette a küzdelem során. Anand egy pillanatig sem tagadta, hogy a párbaj előtt Magnus Carlsennel is dolgozott együtt, akit a jövő nagy bajnokának tart.

 

A világbajnoki döntő végeredménye: Viswanathan Anand (indiai, 2783) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) 6,5-4,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

 

Két éve a sakkozás régi-új királyát ünnepeltük. A szófiai világbajnoki döntőben a címvédő Viswanathan Anand az utolsó partit sötéttel megnyerte, viharos támadással használta ki bolgár kihívójának, Veszelin Topalovnak sorsdöntő hibáját. „Pályafutásom legnehezebb mérkőzését játszottam, ami éveket vett el az életemből” –nyilatkozta a nagyon boldog győztes.

A világbajnoki döntő Viswanathan Anand és stábja számára nagy kalanddal kezdődött. Az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár alaposan keresztülhúzta számításaikat, az oly gondosan megszervezett utazás kútba esett, Frankfurtban rekedtek. A világbajnok és az Indiai Sakkszövetség is levélben kérte a párharc rajtjának három nappal történő elhalasztását. A bolgár rendezők nem teljesítették kérését, a FIDE elnökhelyettese, a világbajnoki döntő ellenőre, a görög Georgios Makropoulos hosszas tárgyalások után döntött, egy nappal elhalasztotta a kezdést. Anand és stábja rendkívül kalandos, 40 órás utazás után csak egy nappal a hivatalos megnyitó előtt érkezett meg a bolgár fővárosba.

A meccset a kihívó Veszelin Topalov kezdhette világossal, és a címvédő a Grünfeld védelem egyik változatában a 23. lépésben azonnali vesztőt húzott. Topalov tisztáldozattal szétzúzta Anand királyállását. A vesztés felett Vishy nem sokat kesergett, azonnal egyenlített. Topalov a tőle megszokott túlzott erőszakossággal játszott, elhibázott huszársakk után Anand egyre nagyobb fölénybe került. A harmadik partiban szláv védelmet láttunk, pontosztozkodás született. A negyedik összecsapást  remek stílusban játszotta Vishy, tisztáldozattal jutott vezetéshez.

Három, korántsem békés döntetlen után - hol egyik, hol másik fél hagyott ki kecsegtető esélyt - Anand hihetetlen bakival bukta el a nyolcadik játszmát. A vereség nem múlt el nyomtalanul. Fölöslegesen került időzavarba a kilencedik játszmában és nyerések sorozatát hagyta ki. Úgy tűnt, hogy meccslabdát hibázott. Drukkerei nagyon aggódtak érte, ráadásul a tízedik partiban megszenvedett a remiért. Furcsa volt a 11. összecsapásuk, végül a nagyon érdekes végjáték  lépésismétléssel remi lett. A döntés az utolsó játszmára maradt, és Topalov nem titkolta, hogy nagyon elégedett azzal, hogy világossal játszhat. A hazai pálya előnyével játszó kihívó azonban nem bírta a sorsdöntő játszma feszültségét. A lélektani hadviselésben Anand erősebb volt. Egy pillanatban a lépésismétlés lehetőségét is felkínálta ellenfelének, de Topalov nem élt a lehetőséggel.

„Villámkezű” Vishyvel szemben nem akart rapidozni, élénken élt emlékezetében, hogy 2006-ban Vlagyimir Kramnyik ellen kikapott a rájátszásban? Furcsa manőverekbe kezdett, majd lebecsülte a nagyátlón „leselkedő” futót. Királya magára maradt, a világbajnok haderejének koncentrált támadása ellen nem volt védelme. Anand az 56. lépése után fogadhatta ellenfele gratulációját. A kiegyenlített erők küzdelmében megérdemelt győzelmet aratott.

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2787) – Veszelin Topalov  (bolgár, 2805) 6,5 – 5,5 (0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

 

 

Világbajnokok 

Világbajnoki címük ideje

Wilhelm   Steinitz (1836 - 1900)

(1886-1894)

Emanuel   Lasker (1868 -1941)

(1894-1921)

Jose   Roul Capablanca (1888 -1942)

(1921-1927)

Alekszander   Aljechin (1892 – 1946)

(1927-1935   és 1937-1946)

Max   Euwe (1901 - 1981)

(1935-1937)

Mihail   Botvinnik (1911 - 1995)

(1948-1957,   1958-1960, 1961-1963)

Vaszilij   Szmiszlov (1921 -2010)

(1957-1958)

Mihail   Tal (1936 – 1992)

(1960-1961)

Tigran   Petroszjan (1929 – 1984)

(1963-1969)

Borisz   Szpasszkij (1937 - )

(1969-1972)

Robert   Fischer (1943 - 2008)

(1972-1975)

Anatolij   Karpov (1951 - )

(1975-1985)

Garri   Kaszparov (1963 - )

(1985-2000)   (1993-2000 PCA)

Vlagyimir   Kramnyik (1975 -)

(2000-2007)  

Viswanathan Anand (1969 -)

(2007-)

A FIDE világbajnokai

Világbajnoki címük ideje

Anatolij Karpov (1951 - )

(1993-1999)

Alekszandr Halifman (1966 -)

(1999-2000)

Viswanathan Anand (1969 - )

(2000-2002)

Ruszlan Ponomarjov (1983 - )

(2002-2004)

Rusztam Kaszimdzsanov (1979 -)

(2004-2005)

Veszelin Topalov (1975 - )

(2005 -2006)

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szvidler bástyaáldozatos győzelme nyerte a voksolást

Címkék: Chess Informant

Megjelent a Chess Informant 113. kötete.  A könyv a 2011 szeptembertől december végéig tartó időszak versenyeinek legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, tanulságos kombinációit és végjátékait gyűjti csokorba. Döntött a nemzetközi zsűri, a 112-os kötet legjobb partijának a Világkupán játszott Kamsky-Szvidler összecsapást választotta. Az orosz Peter Szvidler látványos elterelő bástyaáldozattal büntette meg amerikai ellenfelét.  A legértékesebb megnyitáselméleti újítás díját az örmény Levon Aronjan kapta, a ningbói csapat-világbajnokságon az indiai Pentala Harikrishnát győzte le.

Kitűnő versenyek legjobb, legérdekesebb játszmáit találjuk a sakkozók körében oly népszerű Informátor 113. kötetében. Két helyszínen, Sao Pauloban és Bilbaóban  megrendezett Grand Slam-döntőn a norvég Magnus Carlsen holtverseny után a rájátszásban győzte le az ukrán Vaszilij Ivancsukot és gyarapította torna győzelmeinek számát. Moszkvában, a hagyományos Tal-emlékversenyen is Carlsent hirdették ki győztesként, több sötéttel játszott partijával előzte meg holtversenyes társát, az örmény Levon Aronjant. A „négy muskétás”, Carlsen, Aronjan, Kramnyik és Anand a londoni szuperversenyen is megmérkőzött egymással, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik remek teljesítménnyel végzett az élen.

A görögországi Porto Carrasban óriási meglepetésre a 10. helyre rangsorolt német válogatott nyerte a csapat Európa-bajnokságot az azeri csapat előtt. Együttesünk szenzációs hajrával a harmadik helyen végzett, kilenc év után szerzett ismét érmet világversenyen. A nőknél érvényesült a papírforma, az orosz négyes nyert. A Klubcsapatok Európa-kupáján is szupernagymesterek egész sora játszott, a Szentpétervár Sakkszövetség csapata Peter Szvidler vezetésével diadalmaskodott, a nők viadalán is orosz siker született. 

Még számos jelentős viadalról 222 játszmát és a megnyitási szempontból érdekes változatokat tartalmazó partik részleteit tanulmányozhatjuk.  Látványos kombinációk, tanulságos végjátékok, tanulmányok mellett színes a megnyitáselméleti cikkek gyűjteménye, a szerzők az angol megnyitás, Volga-csel, francia védelem, spanyol megnyitás, vezércsel és királyindiai védelem egy-egy érdekes változatát vették górcső alá. Az orosz olimpiai bajnok, világbajnokjelölt, fantasztikus bravúrokra is képes  Alekszandr Morozevics pályafutásának legérdekesebb játszmáit, újításait, kombinációt, végjátékait is csokorba gyűjtötték a szerkesztők. A kötet újításaként Garri Kaszparov is választott partit, az Újdelhiben játszott Paragua-Debashis ütközet nyerte el tetszését. 2012-ben már háromhavonta jelenik meg az Informátor, amely elektronikus formában is lejátszható a Chess Informant Expert program segítségével. A jelentős fejlesztésnek köszönhetően még látványosabb lett a tartalom.

Döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, a 112-es kötet legjobb partijaira hét főből álló grémium szavazott, amelynek aranyérmes olimpikonunk, Ribli Zoltán is a tagja. A voksolásnál a Világkupán játszott Kamsky-Szvidler összecsapást 61-gyel jutalmazták. Az orosz Peter Szvidler gyalogáldozattal vette tűz alá a világos gyalogcentrumot, majd a világos királyszárnyra leselkedő futópár segítségével látványos elterelő bástyaáldozattal kényszerítette feladásra amerikai ellenfelét. A második helyen  a csapat-világbajnokságon játszott Ivancsuk-Lékó parti végzett. Nagymesterünk a Marshall támadásban remek újítással, tisztáldozattal lepte meg az ukrán nagymestert. Vaszilij Ivancsuk  elkerülte a remihez vezető folytatást, végül az izgalmas ütközetet elvesztette, 42 pont. A világbajnoki kihívó izraeli Borisz Gelfand pályafutása egyik legjobb játszmájában nyert az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen. Ritkán látunk olyan anyagi összetételt, ami létrejött a partiban, az áldozott bástyáért Gelfandnak hat(!) gyalogja volt, 41 ponttal díjazták.

A legjobb partik közös jellemvonása, hogy a taktikai motívumok, az áldozatok, a bonyodalmak játszották a főszerepet. A dortmundi szuperversenyen az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik minőségáldozattal nyert az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov ellen (30). A csapat-világbajnokságon az indiai Ganguly viharos támadásával szemben Peter Szvidler nem talált védelmet, 24 lépést követően kapitulációra kényszerült (28). A kínai Li Chao látványos áldozatokkal bombázta szét a világbajnoknő, Hou Ji-fan királyállását (24). Élményt jelent az azeri Vugar Gasimov partijának is a lejátszása, az azeri Szergej Azarov volt az áldozata (19). Jól előkészített megnyitáselméleti újítás érdemel elismerést az orosz Alekszandr Morozevics előadásában a brazil Alekszandr Fierrel szemben. A sáncolását elvesztő király nem bírta ki a rohamot (18). A sort a Világkupán játszott Ponomarjov-Szvidler és a dortmundi szuperversenyen látott Kramnyik-Giri összecsapás zárja, mindkét parti 17 pontot kapott.

 

Kamsky,G (2741) - Szvidler,P (2739)

Spanyol megnyitás [C78]

Világkupa, Hanti-Manszijszk 2011

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 b5 6.Fb3 Fc5 7.a4 Bb8 8.axb5 axb5 9.c3 d6 10.d4 Fb6 11.Fe3 0-0 12.Hbd2 h6 13.h3 Be8 14.Vc2

Új terv. 14.Be1 exd4 15.cxd4 Ha5 16.Fc2 Fb7 17.d5 c6 18.b4 Hc4 19.Hxc4 bxc4 20.Fa4 Fxe3 21.Bxe3 Vb6 22.Hd2 Bed8 23.Fxc6 Fxc6 24.Hxc4 Vc7 25.dxc6 Bxb4 26.Bc1 folytatásban a cseh David Navara a francia Vladiszlav Tkacsijev ellen előnybe került a tavalyi Tata Steel nagymesterversenyen.

14...exd4 15.cxd4 Ha5

Számításba jött a 15...Fb7!? 16.d5 Hb4 17.Vc3 Fxe3 18.fxe3 c5 19.dxc6 Hxc6 folytatás is.

16.Fa2 Fb7 17.e5 Hd5 18.Fb1 g6 19.Fxh6 Hc6!

A gyalogáldozattal Peter Szvidler a világos gyalogcentrumot támadhatta.

20.exd6

 Figyelmet érdemelt a 20.Ve4 Hxd4 21.Hxd4 Bxe5 22.Vg4 Bh5 23.Fxg6 Bxh6 24.Fe4+ Kf8 25.Hf5 Bg6 26.Vf3 c6 változat.

20...Vxd6 21.He4 Vb4 22.Fa2 Hxd4 23.Hf6+!?

Gata Kamsky taktikai motívummal próbálta hárítani sötét fenyegetéseit.

23...Kh8

Természetesen a huszár nem volt üthető a kötés miatt, 23...Hxf6??-ra 24.Vxg6+ mattolt volna.

24.Hxd4?

Gata Kamsky a taktikai bonyodalmakban eltévedt. 24.Hxd5! Hxf3+ (24...Fxd5 25.Hxd4 Fxa2 26.Hc6 Vc4 27.Vxc4 Fxc4 28.Hxb8 Fxf1 29.Hd7 Fd3 30.Hxb6 cxb6 31.Fe3) 25.gxf3 Fxd5 26.Fxd5 Vh4 27.Vc3+ Fd4 (27...f6 28.Kg2 Be2 29.Vd3 Bxf2+ 30.Bxf2 Vxf2+ 31.Kh1 Vh4) 28.Vxc7 Vxh6 29.Fxf7 Vg5+ 30.Kh1 Fe5 31.Vc1 Vh4 32.Kg2 Be7 33.Fd5 Vf6 34.Vh6+ volt a helyes folytatás.

24...Hxf6 25.Hc6 Vh4! 26.Hxb8?

Látványos kombinációt engedélyezett, de már bajban volt az amerikai nagymester. 26.Fc1 Ba8 27.b4 Be4 28.Fb2?! Bxa2! 29.Bxa2 Bc4 anyagi előnyhöz vezetett volna. 26.Fe3 Bxe3! 27.fxe3 Be8 28.Bxf6 (28.Vc3 Bxe3 29.Vxf6+ Vxf6 30.Bxf6 Be1+ 31.Kh2 Bxa1 32.Fd5 Fc5) 28...Vxf6 29.Fd5 Bxe3 30.Kh1 Vh4 után sincs védelme világosnak. 

 

 

26...Be2!!

A második sorra betört bástya romokba döntötte Kamsky álmait.

27.Vc3

A bástya nem üthető, 27.Vxe2-re 27...Vg3 azonnal nyert volna.

27...Bxf2 28.Hc6

A matt nem védhető. 28.Bxf2-re 28...Vxf2+ 29.Kh1 Vxg2 matt; 28.Hd7-re 28...Bxg2+ 29.Kh1 Bg3+ 30.Kh2 Vxh3 mattol.

28...Bxf1+ és világos feladta. Nehéz kritizálni az orosz sakkozót, hogy nem a 28...Fxc6!? 29.Vxc6 Bxf1+ 30.Kh2 Hg4  mattot választotta.

Ivancsuk,V (2768) - Lékó,P (2717)

Spanyol megnyitás [C89]

Csapat-világbajnokság, Ningbo 2011

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.c3 d5 9.exd5 Hxd5 10.Hxe5 Hxe5 11.Bxe5 c6 12.d4 Fd6 13.Be1 Vh4 14.g3 Vh3 15.Ve2 Fg4 16.Vf1 Vh5 17.Hd2

A másik fővari 17.Fe3 Bae8 vagy 17....f5, mindkét színnel sokat kell tudni.

17...f5 18.c4  

 

 

18...f4!

Derült égből villámcsapás!

19.cxd5 c5!

Nagymesterünk két villámgyors lépése után Vaszilij Ivancsuk mintegy 50 percet gondolkodott. Nem hitt a szemének, hogy létezik ilyen tisztáldozat?

20.Be4!

Volt mit számolnia. 20.Vg2 Bae8 21.Be6 c4 22.Hxc4 bxc4 23.Fxf4 cxb3 24.Bxd6 bxa2 25.Fe5 Vf5 sötétre előnyös. 20.a4 c4 21.Fc2 fxg3 22.hxg3 Fxg3 23.fxg3 Bxf1+ 24.Bxf1 Be8 25.Fe4 c3! 26.bxc3 Vh3 27.Fg2 Vxg3 változatban is bajban lett volna az ukrán nagymester.

20...c4 21.Fc2 fxg3 22.hxg3 Fxg3 23.fxg3 Bxf1+ 24.Hxf1 Vh3! 25.Be3! Bf8 26.Fd2 Ff3 27.Bxf3 Bxf3 28.Fe4 Bxg3+ 29.Hxg3 Vxg3+

 

30.Fg2?

Ivancsuk kockáztatott. 30.Kf1 Vh3+ 31.Kf2 Vh2+ 32.Ke3 Vh3+ 33.Ff3 Vh6+ örökös sakkal remi lett volna.

30...Vd3! 31.Fe1 Vxd4+ 32.Ff2 Vxb2 33.Bf1 Vd2 34.Fc5 g6?!

Kimaradt a nyerés a 34...h6 35.Bf8+ Kh7 36.Fe4+ g6 37.Bf7+ Kg8 38.Bf8+ Kg7 változatban.

35.Bf8+ Kg7 36.Bf2 Vd1+ 37.Bf1 Vd2 38.Kh2

Ivancsuk nem akart lépést ismételni…

38...c3 39.Bf2 Ve1 40.Fd4+ Kh6 41.Fh3?

 

41...c2! és világos feladta

Mamedgyarov,S (2772) - Gelfand,B (2733)
Szicíliai védelem [B87]

Világbajnok-jelölti párosmérkőzés (3), Kazany 2011

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fc4 e6 7.Fb3 b5 8.0-0 Fe7 9.Vf3 Vc7 10.Vg3 0-0 11.Fh6 He8 12.Bad1 Fd7 13.f4 Hc6 14.f5 Hxd4 15.Bxd4 Kh8

Borisz Gelfand újítása a korábban látott 15...Ff6 16.Bd3 helyett. 16...Fe5 17.Vg4 b4 18.f6 g6 19.He2 a5 20.Fxf8 Kxf8 21.Vh4 a4 22.Vxh7 Va7+ 23.Kh1 Hxf6 24.Vh6+ Ke7 és Garri Kaszparov remek stílusban győzte le Alekszandr Morozevicset a 2001-es asztanai tornán.

16.Fe3

Sahriyar Mamedgyarov kihagyta a 16.f6 Fxf6 17.Bxf6 Vc5 (17...gxh6 18.Vf2 (18.Bxh6 Bg8 19.Vh4 Bg7 20.Bd3) 18...Va7 19.Kh1) 18.Fxg7+ Hxg7 19.Vf2 Ve5 20.Bf4 lehetőségét.

16...Hf6 17.Vh3

Az azeri sakkozó lebecsülte ellenfele következő lépését.

 

 

17...d5! 18.e5 Vxe5 19.Bh4 Bfc8 20.Kh1?!

Számolni kellett a 20.Fg5 Kg8 21.Fxf6 Vxf6 22.Bxh7 g6! változatot, hiszen 23.fxg6?? nem ment 23...Fc5+ miatt. Gelfand azonnal meghozta az esélyes minőségáldozatot. 

 

 

20...Bxc3! 21.bxc3 Vxc3 22.Bd4?! a5! 23.Bd3 Vc6 24.c3 a4 25.Fc2 e5!

Sötét egyre nagyobb fölénybe került. Mamedgyarov kétségbeesett kísérleteket tett állása megmentésére, de Gelfand királya teljes biztonságban érezhette magát.

26.Fg5 b4! 27.Vh4 bxc3 28.Bh3 Kg8 29.Be1 e4 30.g4 Kf8 31.Fe3 Vc4! 32.g5 Fxf5! 33.gxf6 Fxf6 34.Vh5 Fg6! 35.Vg4 Vxa2

Igazán ritka állás, Gelfand hat gyalogja van az áldozott bástyáért. A sötét haderő teljes aktivitásban, az a szabadgyalog pedig roboghat előre.

 

36.Fb1 Vc4 37.Vg2 a3 38.Fa2 Vc6 39.Bg3 Bb8 és Mamedgyarov reménytelen állásban túllépte a gondolkodási időt. 40.Fc1 Bb2! 41.Fxb2 axb2 42.Fb1 Fe5 43.Bge3 f5 és világosnak hiába van két bástyája, nem veheti fel a harcot a futóval és hat gyaloggal szemben.

Kramnyik,V (2781) - Ponomarjov,R (2764)
Királyindiai védelem [E94]

Dortmund, 2011

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.e4 d6 5.Fe2 0-0 6.Hf3 e5 7.0-0 exd4 8.Hxd4 Be8 9.f3 c6 10.Kh1 Hbd7 11.Fe3 a6

Meglepő, de újítás ebben az állásban. 11...d5 fordult elő leggyakrabban, világos mérlege nagyon kedvező.

12.Hc2 He5 13.f4 Heg4 14.Fg1 h5 15.Ff3 Fe6 16.b3 Va5 17.Ve1 b5 18.c5 b4 19.Ha4  

 

 

19...Fc4?!

Nehezen értékelhető a 19...Hxe4 20.Fxe4 Ff5 21.Fxf5 Bxe1 22.Baxe1 gxf5 23.cxd6 pozíció, a d6 gyalog okozhat kellemetlenséget sötétnek.

20.Vxb4 Vxb4 21.Hxb4 Fxf1 22.Bxf1 Hxe4 23.Hb6

A minőségáldozatért az orosz exvilágbajnok elegendő ellenértéket kapott.

23...Ba7 24.cxd6! Hxd6 25.Fxc6 Be2 26.H6d5! Hc8 27.h3 Hh6?!

Az ukrán exvilágbajnok jobban játszhatott volna 27...a5-tel.

 

28.Bc1! Hf5 29.Fb5! Hg3+ 30.Kh2 Hf1+ 31.Bxf1 axb5 32.Fxa7 Hxa7 33.Kg3 Hc8 34.Bd1 Ff8 35.Kf3 Bb2 36.g4 Kg7? 37.gxh5 Hd6 38.hxg6 fxg6 39.Hc7 Kf7 40.Hd3 Bxa2 41.He5+ Kf6 42.Hd7+ és sötét feladta

Ganguly,S (2627) - Szvidler,P (2739)
Modern védelem [B06]

Csapat-világbajnokság, Ningbo 2011

1.e4 g6 2.d4 Fg7 3.Hc3 d6 4.Fe3 a6 5.Vd2 Hd7 6.0-0-0 b5 7.h4 h6 8.f4 h5 9.Hf3 Fb7 10.Hg5 Hh6 11.e5 Hb6 12.Fd3 Vc8 13.Bhf1 Hd5 14.Hce4 0-0

Az orosz sakkozó nem érzett veszélyt. 14...Hf5!? 15.Ff2, vagy 14...Hxe3!? 15.Vxe3 Hf5 jött számításba.

15.f5! Hxf5

Peter Szvidler már foghatta a fejét. 15...Hxe3-ra 16.Vxe3 Hxf5 (16...dxe5 17.fxg6 exd4 18.Ve2) 17.Bxf5 gxf5 18.Hg3, vagy 15...gxf5-re 16.Hg3 f6!? (16...Hxe3 17.Vxe3 Hg4 18.Ve2 e6 19.Hxh5 Fh6 20.Kb1 Vd8 21.Fxf5 exf5 22.Bxf5) 17.exf6! exf6 18.Hxf5 fxg5 (18...Hg4 19.Fg1 fxg5 20.Hxg7) 19.Hxg7 Bxf1 20.Bxf1 Kxg7 21.Fxg5 Hf7 22.Ff5 nyert volna.

 

16.Bxf5!! gxf5

Szép a megoldás 16...Vxf5-re. 17.Hxd6!! Vg4!? 18.Hxb7 Hxe3 19.Vxe3 Fh6! 20.g3! f6 21.Fe2 Vf5 (21...Vc8 22.Hc5 fxg5 23.hxg5 Fg7 24.Vb3+ Bf7 (24...Kh8 25.g4 Bf2 26.Bh1 Vg8 27.He6 Bxe2 28.gxh5 Vh7 29.Vf3+-) 25.Bf1 Ve8 26.Ve6 Bb8 27.Hd7 Bd8 28.Fd3 nyer.) 22.Bf1 Vh3 23.exf6! exf6 24.Hxh3 Fxe3+ 25.Kb1 Fxd4 26.Hf4 világos előnyével.

17.Hg3 Hxe3

Hiába az anyagi előny, a király bajban. 17...dxe5-re 18.Fxf5 e6 19.Fh7+ Kh8 20.Ve2 Hf6 21.dxe5 Hg4 22.Hxh5 Hxe3 23.Hxg7 Kxg7 24.Vxe3; 17...f4-re 18.Ff5 fxe3 19.Ve2 Hf4 20.Vxe3 Hxg2 21.Vd3 Hf4 22.Vd2 Ve8 23.Vxf4 is világosra előnyös.

18.Vxe3 f4 19.Fh7+! Kh8 20.Vd3!! dxe5 21.dxe5 f6

Nincs védelem. 21...Vd8-ra 22.Ve2 f3 23.gxf3 Ve8 24.Fe4! Fxe5 (24...c6 25.f4; 24...f6 25.Fxb7 fxg5 26.hxg5 Vf7 27.Hxh5 Vxh5 28.Vg2) 25.Fxb7 Fxg3 26.Fxa8 Ff4+ 27.Kb1 Fxg5 28.f4 nyer. 

 

 

22.Fg8! f5 23.Fe6 Ve8 24.Fxf5 és sötét feladta

Hou,Ji-fan (2612) - Li,Chao (2656)
Szicíliai védelem [B67]

Danzhou 2011

1.e4 c5 2.He2 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 d6 6.Fg5 e6 7.Vd2 a6 8.0-0-0 Fd7 9.f4 b5 10.Fxf6 gxf6 11.Kb1 b4 12.Hce2 Vb6 13.Ve1 h5 14.Hxc6 Fxc6 15.f5 e5 16.Vh4 Ke7 17.Hg3 Fh6 18.Hxh5 Fg5 19.Vg4 Vc5 20.h4 Fe3 21.Bh3 a5 22.Vf3 Fd4 23.Hg3 Bhc8 24.Bd2? Fc3 25.Bd1 Fa4 26.b3

 

26...Fxb3!! 27.cxb3 a4 28.Fc4 axb3 29.Fxb3 Bxa2!!

A két remek áldozat szétbombázta a világbajnoknő királyállását.

30.Fxa2

Matthoz vezetett a 30.Kxa2 Va5+ 31.Kb1 Va1+ 32.Kc2 Fe1+ 33.Kd3 Va6+ 34.Ke3 Bc3+ 35.Bd3 Vxd3 változat.

30...b3!! 31.Fxb3 Va3 32.Kc2 Vb2+ 33.Kd3 Fa5 34.Fc4

 

34...Bxc4!! 35.He2

A király mattba sétál 35.Kxc4-cel 35… Vc2+ 36.Kb5 (36.Kd5 Vc5 matt) 36...Vc5+ 37.Ka4 (37.Ka6 Vb6 matt) 37...Vb4 változatban.

35...Vc2+ 36.Ke3 Fb6+ és világos feladta

Gasimov,V (2760) - Azarov,S (2648)
Spanyol megnyitás [C63]

Világkupa, Hanti-Manszijszk 2011

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 f5 4.d3 fxe4 5.dxe4 Hf6 6.Fe3 Fb4+ 7.c3 Fe7 8.Fxc6 bxc6?! 9.Hxe5 Fa6 10.Hd2 Bb8 11.Va4 Vc8 12.0-0-0 0-0 13.Fg5 Kh8 14.c4 c5 15.h4 Bb6 16.h5 d6

 

17.Hg6+!!

Az első ötlet természetesen 17.Hd3 lenne, de Vugar Gasimov rögtön a sötét király életére tört.

17...hxg6 18.hxg6+ Kg8 19.Va3!

A vezér a királyszárnyra kacsint...

19...Vg4?!

Gasimovnak volt mit számolnia.  19...Ve8?-ra 20.Fxf6 Bxf6 21.Bh8+! Kxh8 22.Vh3+ Kg8 23.Vh7+ Kf8 24.Vh8 matt; 19...Fd8?-ra 20.Bh4! Hg4 21.Fxd8 Bxd8 (21...Vxd8 22.Bxg4 Vf6 23.Bh1) 22.Bdh1 Hh6 23.g4 Ve6 (23...d5 24.g5 Bxg6 25.gxh6) 24.g5 Vxg6 25.gxh6 Bdb8 26.hxg7 Vxg7 27.Vd3 Vxb2+ 28.Kd1 Ve5 29.Bh5 nyer. 19...Ve6!-ra 20.Bh4! Bfb8! 21.Vf3! Hg4! (21...Ve5 22.b3 Fxc4 23.Bdh1 Kf8 24.bxc4 Ke8 25.Vf5) 22.Bxg4 Bxb2 23.Bh1 Fxg5 24.Bxg5 Bxd2 25.Kxd2 Vxc4 26.Vf7+ Vxf7 27.gxf7+ Kxf7 28.Bh3 a megoldás.

20.f4 Bfb8 21.Bh4 Ve6 22.Bdh1 Kf8 23.f5 és sötét feladta

Morozevics,A (2694) - Fier,A (2566)
Szicíliai védelem [B84]

Világkupa, Hanti-Manszijszk 2011

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hc6 5.Hc3 Vc7 6.Fe3 a6 7.Vd2 Hf6 8.0-0-0 Fe7 9.f4 d6 10.Fe2 Hxd4 11.Vxd4!? e5 12.fxe5! dxe5

 

13.Va4+! Kf8

Szépek a változatok 13...Fd7-re a 14.Bxd7!! Hxd7 (14...Vxd7 15.Fb5 axb5 16.Vxa8+ Vd8 17.Vxb7 0-0 18.Bd1 Ve8 19.Hd5 Hxd5 20.Bxd5) 15.Hd5 Vd6 16.Bd1 Bd8 17.Fg4 h5 a) 17...b5 18.Va5 0-0 (18...Vc6 19.Vc7 Vd6 20.Va7) 19.Hxe7+ Vxe7 20.Vc7 f5 21.Fxf5 Bf7 22.Fb6; b) 17...0-0 18.Hc3 Vg6 19.Fxd7 b5 20.Vb3 Vxg2 21.Vd5 Vxh2 22.Vc6; 18.Ff5 g6 19.Fb6 Fg5+ 20.Kb1 Kf8 21.Fc7 Vc6 22.Vxc6 bxc6 23.Fxd8 Fxd8 24.Fxd7 cxd5 25.Bxd5. 18.Ff5 b5 19.Va5 Vc6 20.Hxe7! Kxe7 21.Va3+ Ke8 22.Bd6 Vc4 23.Bxe6 Vxe6 24.Fxe6 fxe6 25.Vxa6 a megoldás.

14.Bhf1! Fd7

Világos előnyéhez nem férhet kétség a 14...Fe6 15.Hd5 Fxd5 (15...Hxd5 16.exd5 Fd7 17.Vb3) 16.exd5 Bd8 17.Vb3 b5 18.Kb1 folytatásban sem.

15.Vb3 Bc8 16.Kb1 Fe6 17.Hd5!? Hxe4

Világosra előnyös a 17...Vc6 18.Fg5! Hg8 (18...h6 19.Fxf6 Fxf6 20.Vb4+ Kg8 21.Hxf6+ gxf6 22.Fd3) 19.Fxe7+! Hxe7 20.c3! folytatás is.

18.Fg4

Morozevics kihagyta a jóval erősebb 18.Hxc7! Fxb3 19.Fb6! Fxc2+ (19...Fa4 20.Fg4 Fb5 21.Hxb5 Bc6 22.Fd8 Hf6 23.Ha7 Hxg4 24.Hxc6 bxc6 25.Bd7) 20.Kxc2 Fd6 21.Fg4 folytatást.

18...Vc6? 19.Fxe6 Vxe6 20.Vxb7 Hd6 21.Vxa6 f6 22.Hxe7 Kxe7 23.Fc5 Bxc5 24.Va7+ Hb7 25.Vxb7+ Ke8 26.Bd2 és sötét feladta

Ponomarjov,R (2764) - Szvidler,P (2739)
Grünfeld védelem [D85]

Világkupa, Hanti-Manszijszk 2011

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Va4+ Fd7 8.Va3 Hc6 9.Hf3 e5 10.Fe3 exd4 11.cxd4 Ve7 12.Vxe7+ Hxe7 13.Bb1 0-0-0!? 14.Fc4 f5! 15.Hg5 fxe4 16.Hf7 Hf5 17.0-0 Hxd4 18.Fxd4?! Fxd4 19.Hxh8 Bxh8

Sötétnek bőséges ellenértéke van az áldozott minőségért.

20.Fd5 b5 21.Fxe4 c5 22.g3 a5 23.Kg2 b4 24.Fd5 Kc7 25.Fc4 Kd6 26.Bfe1 a4 27.f3 Bb8 28.Be2? Ff5 29.Bd1 b3 30.axb3 axb3 31.g4 Fd7 32.Be3 b2 33.Bb3 Bxb3 34.Fxb3 Fb5 35.Fa2 Kc6 36.Bd2 Kb6 37.f4 Fc6+ 38.Kg3 Fe4 39.Bd1 Kb5 40.Be1 Fd3 41.Be7 c4 42.Bd7 c3 43.Bd5+ Fc5 és világos feladta

Kramnyik,V (2781) - Giri,A (2701)
Grünfeld védelem [D85]

Dortmund 2011

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Fe3 c5 8.Vd2 Va5 9.Bc1 cxd4 10.cxd4 Vxd2+ 11.Fxd2

A torna legfiatalabb résztvevője ellen Vlagyimir Kramnyik alapos elemzésére támaszkodott, a végjátékban sötét nagyon pontos játékkal tudja csak az egyenlő állást biztosítani.

11...0-0 12.Hf3 e6 13.h4 Hc6 14.e5 Fd7 15.Bb1 b6 16.h5 He7 17.hxg6 fxg6?! 18.Fc4 Bac8 19.Fb3 Hd5 20.Hg5 h6 21.He4 g5 22.Hd6 Bc7 23.Ke2 Bd8 24.Bh3 Fc6 25.Bbh1 Bf8 26.Bc1! Fd7 27.Bxc7 Hxc7 28.Bc3 Ha6 29.g3 Bd8 30.f4 Ff8 31.f5 Fxd6 32.exd6 Fb5+ 33.Ke3 Bxd6 34.fxe6 Kf8 35.Bc8+ Ke7 36.d5 Bd8 37.Bxd8 Kxd8 38.d6 Hc5 39.Fd5 Fd7 40.exd7 Kxd7 41.Kd4 Kxd6 42.Fb4 a5 43.Fxc5+ bxc5+ 44.Ke4 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog