Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A 6. forduló után Nakamura, Carlsen, Caruana és Ding Liren már elődöntős

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Carlsen Invitational” online rapid szuperverseny utolsó fordulója előtt mér eldőlt, hogy a világbajnok Magnus Carlsen mellett két amerikai nagymester, Hikaru Nakamura és Fabiano Caruana, valamint a kínai Ding Liren harcolta ki az elődöntőbe jutást. A hatodik forduló második játéknapján az olimpiai bajnokok rangadóján Nakamura négy döntetlen után a „hirtelen halál” partiban elért nyerésével 3-2-re győzte le Ding Lirent. Ötödik győzelmét aratta Caruana, 2,5 – 1,5-ös győzelmet ért el a bfrancia Maxime Vachier-Lagrave ellen. A befejező játéknapon egy időben játsszák a mérkőzéseket, a körverseny végeredménye dönti el az elődöntő párosítását.

 

A játéknapon az egyszeres és a kétszeres olimpiai bajnok, Hikaru Nakamura és Ding Liren összecsapásának a végső helyezés szempontjából volt jelentősége. Első klasszikus partijukat csak 2016-ban a Sinquefield Cup-on játszották, az amerikai nagymester 28 lépéses győzelmet ért el. Azóta még hatszor küzdöttek meg, hat pontosztozkodás született.

Rapid-és villámpartikban 11-szer mérték össze erejüket, 4-1-re Nakamura vezetett.

Spanyol megnyitású küzdelemmel indult a csatározásuk. Hosszas manőverezéseket láttunk, kiegyenlített erők küzdelmét, majd Ding Liren elnézett egy huszárlépést, hátrányba került, de Nakamura rontott, eltékozolta előnyét.

A második partiban Ding Liren hagyott ki kecsegtető esélyt, időben is jobban állt, Nakamura nagyot küzdött a remiért.

A két fordulatos játszma után óvatosabbak lettek a nagymesterek, két izgalommentes döntetlennel az Armageddon partira bízták a döntést.

 

Nakamurának kedvezett a színelosztás, sötéttel remifórral játszhatott. Ding Lirennk egy pillanatra sem volt esélye, egy elhibázott királylépés vesztét okozta, végzetes kötésbe került.

Fabianao Caruana és Maxime Vachier-Lagrave jól ismerik egymást. Korábban 32 klasszikus partiban mérték össze erejüket, az amerikai nagymesternél volt az előny, 6-4-re vezetett. A jekatyerinburgi világbajnok-jelölti döntőben huszonkettedszer remiztek.

Rapid-és villámpartikban harmincháromszor csatáztak, a statisztika MVL jelentős előnyét mutatta, tíz döntetlen mellett 17-6-ra vezetett.

A viadal előtt az esélyek latolgatásakor MVL elődöntőbe jutását jósoltuk, de gyenge és lassú játéka, sebezhető nyitásai miatt minimális reménye maradt, nyernie kellett volna Fabiano Caruana ellen és váratlan eredményeknek is kellett volna születniük. A párharc rosszul kezdte. Fabiano Caruana korai gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, kecsegtető lehetőséghez. MVL védekezésre kényszerült, majd a kritikus pillanatban azonnal vesztőt húzott.

A francia nagymesternek a második játszmában nem volt reális esélye a szépítésre, Caruana biztos kézzel játszotta a partit.

A harmadik ütközet eldöntötte a mérkőzés sorsát. A holland védelmű partiban MVL jó esélyhez jutott, de meglepetésre nem használta ki a lehetőséget, 28…Hgxf2-vel kecsegtető előnnyel játszhatott volna. MVL később is többször pontatlankodott, a tartható gyaloghátrányos vezérvégjátékot 103 lépésben elvesztette.

Vachier-Lagrave a befejező játszmában szépített, Caruana hibázott többet, harmadikként kezdheti utolsó meccsét Anish Girivel szemben.

 

 

A 6. forduló második játéknapjának eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Ding Liren (kínai, 2836) 2 – 1 (3 – 2)

Hikaru Nakamura – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 56)

Ding Liren – Hikaru Nakamura döntetlen (Katalán megnyitás, 54)

Hikaru Nakamura – Ding Liren döntetlen döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)

Ding Liren – Hikaru Nakamura döntetlen (Katalán megnyitás, 38)

Ding Liren – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Angol megnyitás, 29)

             

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0 (Szláv védelem, 47)

Maxime Vachier – Fabiano Caruana döntetlen (Vezércsel, 41)

Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0 (Holland védelem, 103)

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana 1 – 0 (Angol megnyitás, 45)

 

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

MP

 Pont 

1

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

***

1

1

2

3

3

3

13

14,5

2

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

2

***

3

2

3

3

0

13

13,5

3

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

2

0

***

2

3

3

3

13

13

4

GM

Ding Liren

2836

CHN

1

1

***

3

3

2

2

12

13

5

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2778

0

1

0

0

***

2

3

6

11

6

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

0

0

0

***

3

3

6

9,5

7

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

0

0

1

1

0

***

3

5

11,5

8

GM

Anish Giri

2731

NED

0

3

1

0

0

0

***

4

10

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

MP

1

Hikaru Nakamura

2

2

2

.

14½

13

2

Magnus Carlsen

2

3

.

2

13½

13

3

Fabiano Caruana

2

1

2

3

.

13

13

4

Ding Liren

2

.

2

2

2

13

12

5

Jan Nepomnjacsij

2

-

2

11

6

6

Alireza Firouzja

½

1

-

6

7

Maxime Vachier-Lagrave

.

2

2

3

11½

5

8

Anish Giri

.

2

1

10

4

 

Az utolsó forduló párosítása:

Ding Liren – Magnus Carlsen

Jan Nepomnjacsij – Alireza Firouzja

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura

Anish Giri – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen megnyerte a "hirtelen halál" partit, Nepomnjacsij kezében volt a döntetlen volna 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Carlsen Invitational” onlina rapid szuperverseny hatodik fordulójának első játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen a „hirtelen halál” játszmában elért győzelmével 3-2-re megnyerte az orosz Jan Nepomnjacsij elleni mérkőzését. A párharcot a norvég világelső sokkoló vereséggel kezdte, majd a második partiban nyert állásban örökös sakkot engedélyezett ellenfelének. Carlsen a harmadik ütközetben egyenlített, majd döntetlen után jöhetett a rájátszás. Jan Nepomnjacsij döntetlent ígérő végjátékban a 77. lépésben húzott vesztőt, Magnus Carlsennek még két lépésre volt szüksége a nyeréshez, a 2 ponttal átvette a vezetést. Legnagyobb riválisai közül az amerikai Hikaru Nakamura a kínai Ding Lirennel csatázik, az amerikai Fabiano Caruana a francia Maxime Vachier-Lafrave ellen küzd meg. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja 2,5 – 1,5-re legyőzte a holland Anish Girit.

A Grand Chess 2019 zágrábi viadalán Magnus Carlsen négy vereségét követően először tudta megadásra kényszeríteni Jan Nepomnjacsijt. Az orosz sakkozó 2002-ben az U12-es Európa-bajnokságon, majd egy év múlva az U14-es korcsoportos vb-n győzte le Carlsent, majd 2011-ben a Tata Steel Chess tornán, három éve a London Chess Classic viadalon is fogadhatta a világelső gratulációját.

A horvát fővárosban holtversenyes elsőként néztek farkasszemet, a szicíliai védelem ritkább változatában csatáztak. Nepomnjacsij  a kritikus állásban elvesztette a kontrollt, elbukta a rangadót. St. Louisban megosztoztak a ponton, ez volt a hatodik döntetlenük. Rapid-és villámpartikban Jan Nepomnjacsij nem tudott nyerni, tíz döntetlen mellett hétszer kikapott.

A mai első partijuk sokkolta a sakkvilágot. A világbajnok extrém ötlettel próbálkozott, majd a hetedik lépésben hozott tisztáldozatát az orosz sakkozó könnyedén megkontrázta, 28 lépésben a norvég világelső feladásra kényszerült.

A váratlan vereséget követően Magnus Carlsen választása a Nimzovics védelemre esett, Jan Nepomnjacsij szemre igen tetszetős állást játszhatott. Kis előnyét azonban elvesztette, és Carlsen váratlanul átvette a kezdeményezést. Nepomnjacsij többször is pontatlankodott, majd reménytelen állásba keveredett. Magnus Carlsen könnyelmű királylépésével mentőövet dobott az orosz sakkozónak, örökös sakkot engedélyezett. A világbajnok testbeszéde mindent elárult, nagyon mérges volt az újabb hihetetlen bakija miatt.

A harmadik játszmára összeszedte magát, fokozatosan került egyre meggyőzőbb fölénybe, Nepomnjacsij hadserege teljes passzivitásban várta a „kivégzést”. A kiegyenlítést követően Carlsen sötéttel nem erőltette a játékot, jöhetett a rájátszás.

77...Fb8? (remizett a 77...Ke7 és a 77...Fc7 is) 78.Hc5 Fa7 79.He6+ és sötét feladta

Az Armageddon partiban Carlsen játszott világossal, így nyernie kellett. Bízott a technikájában, nem kerülte el a cseréket, a végjáték döntetlent ígért. A kapkodásban Nepomnjacsij bakizott, megsemmisülve ült a számítógépe előtt, de Carlsen arcán sem látszott öröm.

Kevés figyelem irányult a játéknap másik találkozójára, Alireza Firouzja és Anish Giri meccsére. A játszmákban derekasan küzdött a mezőny két legfiatalabb résztvevője, de sokat is hibáztak.

A 16 éves Firouzja győzelemmel kezdte a párharcot, fokozatosan került egyre nagyobb előnybe. A második ütközet fordulatokban igen gazdag volt. A FIDE zászlaja alatt játszó egykori iráni sakkozó győzelmét vártuk, amikor hibás kombinációba kezdett, Giri került előnybe, de kevesebb ideje maradt. Lépésről-lépésre változott az állás értékelése, Firouzja remit, Giri nyerőesélyes folytatásokat hagyott ki, végül a holland sakkozó örülhetett.

A harmadik parti is bővelkedett fordulatokban, sokáig Giri esélyei voltak jobbak, de a kapkodásban ő hibázott, gyalograblásáért büntetésül mattot kapott. A befejező játszma békés mederben folyt, Firouzja második mérkőzését nyerte meg.  

A 6. forduló első játéknapjának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 1 (3 – 2)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Szicíliai védelem, 28)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen döntetlen (Nimzovics védelem, 55)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Trompowsky támadás, 56)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 42)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 79)

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) – Anish Giri (holland, 2731)  3 – 0 (2,5 – 1,5)

Alireza Firouzja – Anish Giri 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 57)

Anish Giri – Alireza Firouzja  1 – 0 (Caro-Kann védelem, 55)

Alireza Firouzja – Anish Giri  1 – 0 (Grünfeld védelem, 61)

Anish Giri – Alireza Firouzja  döntetlen (Caro-Kann védelem, 40)

A szerdai játéknapon a holtversenyben álló amerikai Hikaru Nakamura és a kínai Ding Liren mérkőzik meg. Az amerikai Fabiano Caruana a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen biztosíthatja be az elődöntőbe jutását.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana nyerte az amerikai örökrangadót, hármas holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Carlsen Invitational” online rapid szuperverseny ötödik fordulójának második játéknapján az amerikai örökrangadót Fabiano Caruana a „hirtelen halál” partiban elért győzelmével nyerte meg 3-2-re Hikaru Nakamura ellen. Caruana győzelemmel kezdett, Hikaru Nakamura egyenlített, majd két döntetlen született. Az Armageddon csata a szokásos izgalmak közepette dőlt el Caruana javára. A kínai Ding Lire 2,5 – 1,5-re győzte le a sokat hibázó, kapkodba játszó orosz Jan Nepomnjacsijt. A világos volt a nyerő szín, döntetlen a rajtnál, majd a kétszeres olimpiai bajnok nyert, Nepomnjacsij egyenlített, de az utolsó partiban a hetedik sorra betört világos bástyák eldöntötték a 3 pont sorsát. Hikaru Nakamura, Magnus Carlsen és Ding Liren az élen 11 ponttal, Fabiano Caruana 10 ponttal áll, Maxime Vachier-Lagrave és Jan Nepomnjacsij csak 5 pontot gyűjtött. A keddi játéknapon Carlsen-Nepomnjacsij, Firouzja-Giri párharcokra kerül sor.

A torna egyik fénypontja volt az amerikai örökrangadó, Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura összecsapása. Klasszikus játszmában már negyvenhatszor csatáztak, Caruana a kezdeti sikertelenségei után fokozatosan javított mérlegén, 7-6-os vezetést ért el. Tavaly a GCT zágrábi viadalán Caruana remek győzelmet aratott. A vezércsere divatos változatában Hikaru Nakamura „öngyilkos” gyalograblását tökéletes játékkal büntette meg. St. Louisban és a Grand Swiss viadalán is remiztek.

A rapid-és villámpartikban Hikaru Nakamura statisztikája lenyűgöző volt, 46 győzelme mellett csak 16-szor kapott ki, 22 játszmájuk lett döntetlen.

A párharcot Fabiano Caruana győzelemmel kezdte. Hikaru Nakamura hű maradt a vezércselhez, érdekes csata bontakozott ki. A játszma kritikus pillanataiban Nakamura hibázott, a világos nehéztüzérség betörése okozott gondokat, Caruana tetszetős befejezéssel „mattolta” a sötét királyt.

Az elfogadott vezércselben folytatták viaskodásukat, a játszma huszárvégjátékban dőlt el Nakamura javára, kiegyenlített.

A harmadik ütközetben ismét a vezércsel volt terítéken, kölcsönös jó játék után született meg a pontosztozkodás. Az elfogadott vezércselű negyedik játszmában sem bírtak egymással.

A „hirtelen halál” játszma előtt Nakamura esélyei tűntek kedvezőbbnek. Sötéttel játszott, 4 perce volt Caruana 5 percével szemben, de remifórja. Harmadszor is a vezércselben vívtak elméleti párbajt is, Fabiano Caruana a fordulatos partiban jól osztotta be a gondolkodási idejét, a döntő pillanatban sikeres akcióba kezdett, a d szabadgyalog győzelméhez vezetett, egy pontra megközelítette az élen álló triót.

A viadal negatív meglepetése Jan Nepomnjacsij játéka. Az egyik esélyesnek számított, a négy közé jutását jósoltuk. A klasszikus partikban hét döntetlen mellett 2-1-re vezetett Ding Liren ellen. A jekatyerinburgi világbajnok-jelölti döntőben legyőzte a kétszeres kínai olimpiai bajnokot. A rapid-és villámpartikban is eredményes volt, 6-3-ra vezetett, kétszer remiztek.

Döntetlennel indult a párbajuk. A spanyol megnyitású ütközetben Ding Liren királya időben érkezett, hogy „letartóztassa” Nepomnjacsij szabadgyalogját.

A kommentátorokat is sokkolta Nepomnjacsij 24…g5 lépése a második partiban. Ding Liren megköszönte az „ajándékot”, gond nélkül nyert és szerzett vezetést.

A harmadik ütközetük csak 23 lépésig tartott, Ding Liren könnyelműségét Nepomnjacsij taktikai csapással büntette, a röntgenhatás szép példáját láttuk.

Jan Nepomnjacsij nem tudott parancsolni idegeinek a sorsdöntő negyedik játszmában. Nehezen megmagyarázható módon hagyta a világos bástyapárt a hetedik soron „garázdálkodni”. Ding Liren fonalas mattot kihagyott, de válogathatott a nyerések között. A fontos győzelemmel a kínai nagymester gyakorlatilag bebiztosította továbbjutását.

Az 5. forduló második játéknapjának eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2836) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 1 (3 – 2)

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Vezércsel, 47)

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 55)

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura döntetlen (Vezércsel, 42)

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana döntetlen (Elfogadott vezércsel, 41)

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura 1 - 0 (Vezércsel, 50)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Ding Liren (kínai, 2836) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 57)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Grünfeld védelem, 34)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 23)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Királyindiai támadás, 45)

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

1

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

***

1

1

3

3

3

11

12,5

2

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

2

***

3

3

0

3

11

11,5

3

GM

Ding Liren

2836

CHN

***

1

2

3

2

3

11

11

4

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

2

0

2

***

3

3

10

10,5

5

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

0

1

***

1

3

5

10

6

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2778

0

0

0

2

***

3

5

9

7

GM

Anish Giri

2731

NED

0

3

1

0

0

***

4

8,5

8

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

0

0

0

3

***

3

7

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

MP

1

Hikaru Nakamura

2

-

2

-

12½

11

2

Magnus Carlsen

2

-

3

-

11½

11

3

Ding Liren

-

-

2

2

2

11

11

4

Fabiano Caruana

2

1

2

-

-

3

10½

10

5

Maxime Vachier-Lagrave

-

2

-

2

3

10

5

6

Ian Nepomnjacsij

-

2

-

9

5

7

Anish Giri

2

-

1

-

4

8

Alireza Firouzja

½

1

-

-

7

3

A 6. forduló párosítása:

Kedd: Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij

           Alireza Firouzja – Anish Giri

Szerda: Hikaru Nakamura – Ding Liren

              Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri legyőzte az óriási hibát elkövető Carlsent, Firouzja nyert Vachier-Lagrave ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Carlsen Invitational” online rapid szuperversen ötödik fordulójának első játéknapján két nagy meglepetés is született. A holland Anish Giri az éllovas világbajnok Magnus Carlsent győzte le 2,5 – 1,5-re. Az első játszma döntetlene után a norvég világelső a második játszmát durva elnézéssel vesztette el, majd két pontosztozkodással Giri megnyerte a mérkőzést. A 16 esztendős Alireza Firouzja a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen győzött 2,5 – 1,5-re, küzdelmüket a harmadik összecsapás döntötte el, a FIDE színeiben játszó titán sötéttel nyert. A hétfői játéknapon az amerikai szuperrangadóra kerül sor, Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura összecsapását kísérhetjük figyelemmel. Az orosz Jan Nepomnjacsij a kínai Ding Lirennel mérkőzik meg.

  

 

Az év első szuperversenyének nyitányán gyors döntetlennel fejeződött be a címvédő Magnus Carlsen és Anish Giri játszmája. 2018-ban a jubileumi 80. Tata Steel Chess Masters viadalon holtversenyben végeztek az élen, a rájátszásban a norvég világbajnok diadalmaskodott. Tavaly Carlsen félpontos előnnyel hetedszer nyerte meg az oly nagy presztízsű tornát, Giri második lett. A hollandok legjobbja tizenkét hónap Élő-pontjai átlagának köszönhetően játszhat a világbajnok-jelölti döntőben, a jekatyerinburgi viadal félidejében ötvenszázalékos.

Első összecsapásukat 2011-ben a Tata Steel Chess viadalon nem kis meglepetésre a 16 éves Anish Giri sötéttel 22 lépésben megnyerte. Magnus Carlsennek öt évet kellett várnia az egyenlítésre, sorozatban tizennégyszer remiztek. A Bilbao Maters második körében tudott nyerni. Két év múlva a Gasimov emlékversenyen szerzett vezetést, tavaly megismételte sikerét, majd a GCT zágrábi tornáján is győzött, 20 döntetlen mellett így már 4-1-re vezetett. A rapid-és villámjátszmák statisztikája is a norvég világbajnok előnyét mutatta, kilenc pontosztozkodás született, Carlsen 8-4-gyel éllovasként várhatta a mai mérkőzésüket. Anish Giri a viadalon 14 játszmás nyeretlenségi sorozata szakadt meg Ding Liren elleni nyerésével, de a meccst végül a „hirtelen halál” partiban a remivel elvesztette.

A mérkőzés döntetlennel indult, aligha kesergett ezért Carlsen, a katalán megnyitásban pontos játékkal egyenlített ki.

 

25.f3?? Hxd3+ 26.Vxd3 Vc1+

A jól kidolgozott, de elsősorban a biztonságot jelentő repertoárral a top tízbe tartozó Anish Giri választása a második játszmában a Ragozin védelemre esett. Magnus Carlsen új ötletet játszott meg, a bonyodalmakban gazdag állásban joggal hihettük, hogy a békésebb pozíciókat kedvelő holland sakkozó lesz bizonytalanabb. Giri azonban sikerrel birkózott meg a feladattal, minőségáldozata jó esélyt adott. Magnus Carlsen nagy bakija sokkolta a sakkvilágot, a viadalon már nem az első taktikai elnézésének köszönhetően szenvedett vereséget,

A Grünfeld védelem egyik klasszikus változata került megjátszásra a harmadik játszmában. Az emlékezetes 1987-es sevillai Karpov-Kaszparov világbajnoki döntőjének ötödik összecsapása jutott eszünkbe, és úgy tűnt, hogy Anish Giri be is írhatja a mérkőzés megnyerését jelentő pontot. Carlsen testbeszéde mindent elárult, nagy viharok dúltak a világelső lelkében, mindössze 2 perce maradt a 27. lépést követően, míg Giri időmilliomos volt a tízzel. A tulipánosok legjobbja rossz döntést hozott, a partiban a döntetlenért kellett megküzdenie.

 

A mérkőzés megnyerését jelentő döntetlent Anish Giri a vártnál jóval könnyebben érte el. A szicíliai védelem Najdorf-változatában tetszetős huszárlépés biztosította be a lépésismétléses (örökös sakkos) remit.   

Az egyik favoritnak tartott Maxime Vachier-Lagrave két balsikerű, a „ hirtelen halál” parti elvesztésével elbukott meccs mellett ma elszenvedte második vereségét. Játszmát sem tudott nyerni a 16 éves Alireza Firouzjával vívott csatájában.

Korábban nem játszottak egymással, az első játszmában, a Nimzoindiai védelmű ütközetben a francia nagymester tisztáldozattal próbált rést találni Firouzja állásán, de döntetlennél többet nem tudott elérni.

A francia nagymester hű maradt a szláv védelemhez, Alireza Firouzja jó felkészülését dicséri, hogy kézben tartotta a kezdeményezést, kis előnye azonban kevés volt az egész pont megszerzéséhez.

 

A találkozó harmadik ütközete, a második Nimzoindiai védelmű parti döntötte el a 3 meccspont sorsát. Az egyenlő esélyű állásban MVL többször is hibázott, Firouzja hibátlan játékkal használta ki a felkínált esélyt, vezetést szerzett.

A negyedik játszma fordulatokban gazdag csata után ért véget döntetlennel. Maxime Vachier-Lagrave egyenlítési esélyét ellenfele időzavarában nem tudta kihasználni, anyagi előnyét nem tudta érvényesíteni. Alireza Firouzja első meccsét nyerte meg.  

 

Az 5. forduló első játéknapjának eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 3 – 0 (2.5 – 1,5)

Anish Giri – Magnus Carlsen döntetlen (Katalán megnyitás, 41)

Magnus Carlsen – Anish Giri  0 – 1 (Ragozin védelem, 33)

Anish Giri – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 70)

Magnus Carlsen – Anish Giri döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Maxime Vachier-Lagrave – Alireza Firouzja  döntetlen (Nimzoindiai védelem, 42)

Alireza Firouzja – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Szláv védelem, 41)

Maxime Vachier-Lagrave – Alireza Firouzja  0 – 1 8Nimzoindiai védelem, 35)

Alireza Firouzja – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Szláv védelem, 87)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

J.

MP

Pont

1

Magnus Carlsen

xx..x

2

3

-

-

5

11

11½

2

Hikaru Nakamura

2

-

-

-

4

10

10½

3

Fabiano Caruana

1

-

2

-

-

2

4

8

4

Ding Liren

-

-

2

2

-

2

4

8

5

Maxime Vachier-Lagrave

-

-

2

2

3

5

5

10

6

Jan Nepomnjacsij

-

-

2

-

4

5

7

Anish Giri

-

2

1

-

5

4

8

Alireza Firouzja

½

1

-

-

5

3

7

A hétfői játéknapon az amerikai szuperrangadóra kerül sor, Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura összecsapását kísérhetjük figyelemmel. Az orosz Jan Nepomnjacsij a kínai Ding Lirennel szemben kísérelheti meg a javítást.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura legyőzte Nepomnjacsijt, egy pont a hátránya Carlsennel szemben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” online rapid szuperverseny negyedik fordulójának második játéknapján az amerikai Hikaru Nakamura 2,5 – 1,5-re legyőzte az orosz Jan Nepomnjacsijt. Az ötszörös bajnok a párharcot gyors győzelemmel kezdte, majd három döntetlennel is elérte célját, a győzelemért járó3 meccspontot. A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren csak a rájátszásban, a „hirtelen halál” partiban tudta bebiztosítani sikerét a holland Anish Girivel szemben. A második partit megnyerte, de Giri egyenlített. Ding Liren az ún. Armageddon partit sötéttel játszott, a döntetlen a mérkőzés megnyerését jelentette számára. A vasárnapi játéknapon az egypontos előnnyel vezető Magnus Carlsen ötödik meccsét Anish Girivel játssza, a francia Maxime Vachier-Lagrave továbbjutási reményeit a 16 éves Alireza Firoizjával szemben próbálhatja meg életben tartani.

Az ötszörös amerikai Bajnok Hikaru Nakamura és Jan Nepomnjacsij mindössze tíz klasszikus játszmában mérte össze erejét. Némi magyarázat, hogy Nakamura a nagy előretörése után hullámvölgybe került, míg az orosz nagymesternek a honi riválisokkal is meg kellett küzdenie, hogy meghívást kapjon a szuperversenyekre és a GP 2019 sorozatról kiharcolja a világbajnok-jelöltséget. Nakamura öt döntetlen mellett 3-2-re vezetett. 2011-ben a Tata Steel Chess viadalon vívtak meg először, Nakamura nyert. 2015-ben a Világkupán a legjobb 32 között kisebb thriller volt az összecsapásuk. Négy döntetlent követően gyorsultak fel az események. Nakamura szerzett vezetést, de Nepomnjacsij egyenlített, az igazsághoz hozzátartozik, hogy hátrányos állásból. Az orosz nagymester nyerte a hetedik játszmát, de előnyét nem tudta megtartani. A továbbjutást a „hirtelen halál” parti döntötte el Nakamura javára.

2017-ben Zürichben, majd a GP moszkvai viadalán is az amerikai sakkozó győzött, Nepomnjacsij a Sinquefield Cup-on volt eredményes, tavaly is St. Louisban feladásra kényszerítette riválisát. Rapid-és villámversenyeken Nakamura jóval eredményesebb volt, 14 döntetlen mellett 10-4-es vezetéssel várhatta a mai küzdelmüket, amejy a játéknap slágermeccsének számított.

Hikaru Nakamura 33 lépéses győzelemmel kezdte párharcukat. Jan Nepomnjacsij hű maradt a francia védelemhez, ez kevésbé lett volna baj, ha ham játszik fölöslegesen villámtempóban. A meggondolatlanságáért nagy árat fizetett, bástyinak tévelygéseit Nakamura a nyílt b vonalon felvonultatott ütege célt ért.

Az ötszörös amerikai bajnok hű maradt a vezércselhez, játszmáról játszmára javította sötét játékát. Nepomnjacsij előnyt nem tudott kiharcolni, sőt egyre nagyobb hátrányba került. A huszárvégjátékban Nakamura könnyűnek látszó nyerést hagyott ki.

Nepomnjacsij érthető módon szakított a francia védelemmel, de a szicíliai védelemben sem állt a feladata magaslatán. Csak ellenfelének köszönhette, hogy nem dőlt el a 3 meccspont sorsa a játszmában. Nakamura fölényes állást rontott remire.

A mérkőzést lezáró negyedik partiban Jan Nepomnjacsij nem talált fogást Hikaru Nakamura állásán, sőt az amerikai nagymester előnybe is került, de nem forszírozta az eseményeket. A 2,5 – 1,5-ös győzelmével egy pont a hátránya Magnus Carlsennel szemben, kettőjük párharcára a hatodik fordulóban kerül sor.

A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren harmadszor játszott „hirtelen halál” partit, másodszor győztesen fejezte be a sorsdöntő összecsapást. Anish Giri elleni találkozóján nem mutatott meggyőző játékot a sereghajtó Anish Girivel szemben. Ismerve a holland nagymester stílusét aligha meglepő, hogy 25 klasszikus partijukban 21 döntetlen született és mindketten két-két partit nyertek. Gyorsított műfajban csak négyszer viaskodta, három pontosztozkodás mellett Ding Liren egy játszmát nyert.

Kölcsönösen óvatos játékkal indult a meccsük.  A második játszmában a Grünfeld védelemben vívtak elméleti párbajt, de Giri elképzelésébe hiba csúszott, a 26. lépésben elkövetett baki után Ding Liren erőteljes játékkal büntetett, 33 lépéses győzelmével vezetést szerzett.

Kevesen hitték, hogy a mérkőzés még tartogat fordulatot, de a kisebb csoda bekövetkezett, Anish Giri 14 nyeretlen játszma után sötéttel győzött. Ding Liren erőtlen játéka büntetést érdemelt, Giri kiegyenlített.

Levegőben lógott a meglepetés, de Giri a Semi-Tarrasch védelemben nem tudott élni a felkínált eséllyel, a 22.Bf4 alapos fejtörést okozhatott volna ellenfelének. Kölcsönös pontatlankodások és a döntetlen után jöhetett a rájátszás. Ding Liren remifórral játszhatott. A spanyol megnyitású ütközetben a döntetlen elérése nem okozott gondot. Ding Liren holtversenyen harmadik Fabiano Caruana társaságában, kettőjüknek 3 pont az előnyük Maxime Vachier-Lagrave és Jan Nepomnjacsij előtt. A körverseny első négy helyezetthe jut tovább az elődöntőbe, ahol már kieséses rendszerben folytatják a csatározást.

A 4. forduló második játéknapjának eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Francia védelem védelem, 33)

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura döntetlen (Vezércsel, 68)

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Szicíliai védelem, 40)

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura döntetlen (Vezércsel, 66)

Ding Liren (kínai, 2836) – Anish Giri (holland, 2731) 2 – 1 (3 - 2)

Ding Liren – Anish Giri öntetlen (Tarrasch védelem, 42)

Anish Giri – Ding Liren  0 – 1 (Grünfeld védelem, 33)

Ding Liren – Anish Giri 0 – 1 (Királyindiai védelem,

Anish Giri – Ding Liren döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 43)

Anish Giri – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 58)

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

1

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

***

2

3

3

3

11

10

2

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

1

***

3

3

3

10

10,5

3

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

0

***

2

3

3

8

8,5

4

GM

Ding Liren

2836

CHN

1

***

2

2

3

8

8,5

5

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

0

1

***

1

3

5

8,5

6

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2778

0

0

2

***

3

5

7.5

7

GM

Anish Giri

2731

NED

0

1

0

0

***

1

6

8

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

0

0

0

***

0

4,5

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

Mp

Pont

1

Magnus Carlsen

2

3

-

-

-

11

10

2

Hikaru Nakamura

2

-

-

-

10

10,5

3

Fabiano Caruana

1

-

2

-

-

3

8

8,5

4

Ding Liren

-

-

2

2

-

2

8

8,5

5

Maxime Vachier-Lagrave

-

-

2

2

3

-

5

8,5

6

Jan Nepomnjacsij

-

-

2

-

5

7,5

7

Anish Giri

-

-

2

1

-

1

6

8

Alireza Firouzja

½

1

-

-

-

0

4,5

Az 5. forduló párosítása:

Vasárnap: Anish Giri – Mgnus Carlsen

                  Maxime Vachier-Lagrave – Alireza Firouzja

Hétfő: Fabiano Caruama – Hikaru Nakamura

           Jan Nepomnjacsij – Ding Liren

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen újabb győzelmével megerősítette éllovasi pozícióját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” online rapid szuperverseny negyedik fordulójának első játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-re nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. A norvég világelső az első és a negyedik játszmában is nyerőesélyes állást rontott el remire, a harmadik összecsapásban 32 lépésben kényszerítette feladásra a rajtlista második helyezettjét. A győzelemmel Carlsen megerősítette vezető pozícióját. Az amerikai Fabiano Caruana 3-1-es győzelmének örülhetett a 16 esztendős Alireza Firouzjával vívott küzdelmében. Caruana megnyerte az első két partit, de elvesztette a harmadik ütközetet. Firouzja jó esélyt szalasztott el a negyedik játszmában. A szombati játéknapon az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Jan Nepomnjacsijjal, a kínai Ding Liren a holland Anish Girivel mérkőzik meg.

A tavalyi Grand Chess Tour londoni fináléjának elődöntőjében csatázott az összetett pontversenyben fölényes elsőséget szerzett Magnus Carlsen és az utolsó pillanatban a továbbjutást kiharcoló Maxime Vachier-Lagrave. A három időkontrollal vívott összecsapásukat thrillernek is nevezhetjük, hihetetlen izgalmak után MVL 15,5 – 14,5-re megnyerte a párharcot. MVL öt döntetlen után a második villámpartiban szerzett vezetést, Carlsen azonnal egyenlített, majd megosztoztak a ponton. Rájátszás döntött, hihetetlenül izgalmas volt a kilencedik összecsapásuk, Vachier-Lagrave 83 lépésben nyert, majd remivel jutott a döntőbe. Magnus Carlsen a „sérelemért” meggyőző játékkal vágott vissza.

Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave pályafutásuk során 28 klasszikus partit játszott. A norvég világbajnok 18 döntetlen mellett 8-2-re vezet a francia sakkozóval szemben. 2005-ben, Lausanne-ban a fiatal mesterek versenyén csatáztak először, Magnus kettős győzelmet aratott. MVL 2011-ben Bielben szépített, négy év múlva Carlsen a Gasimov emlékversenyen és St. Louisban is vereséget mért riválisára, aki három éve megnyerte az 5. Sinquefield Kupát és a világbajnokot sötéttel kényszerítette megadásra. Bielben, a kétfordulós Accentus nagymesterversenyen Carlsen 1,5-0,5-re megnyerte a mini meccsüket, három év szünet után győzött a világelső.

Tavaly hatszor csatáztak, a GRENKE viadalon Carlsen világossal győzött, Stavangerben MVL játszhatott világossal és remizett a világelsővel. Zágrábban Carlsen hetedszer mért vereséget barátjára és egypontos előnnyel megnyerte a Grand Chess Tour 2019 harmadik versenyét. St. Louisban nagy volt a tétje az utolsó fordulóban vívott játszmájuknak, Vachier-Lagrave győzelme esetén megelőzhette volna Carlsent, végzetes huszárlépésének köszönhetően világossal 27 lépésben kikapott. Különböző időkontrollok mellett még negyvenötször néztek farkasszemet, Carlsen 18 döntetlen mellett 17-10-re vezetett.

A norvég világbajnok kezdeti bizonytalankodása után egyre jobban játszik, Vachier-Lagrave ellen mind a négy partiban az ő kezében volt kezdeményezés, a sakktáblán az ő akarata érvényesült. A francia nagymestert alighanem nagyon megviselte Ding Lirentől elszenvedett veresége, a 16 lépéses vesztés a sorsdöntő „hirtelen halál” partiban.

A szicíliai védelmű első játszmában MVL elsietett centrum robbantási kísérletére előnybe került, a kritikus pillanatban azonban kihagyta a győzelemhez vezető folytatást.

Maxime Vachier-Lagrave a második ütközetben világossal a remiért kapaszkodott, gyalogszerkezeti gyengeségeit nagy nehézségek árán megvédte.

A harmadik összecsapás eldöntötte a 3 meccspont sorsát. MVL szláv védelme zátonyra futott. Magnus Carlsen kiskombinációval döntő előnyt ért el, 32 lépés után fogadhatta francia riválisa gratulációját.

Magnus Carlsen a mérkőzés megnyerése mellett még „gólarányt” is javíthatott volna, ha nyerőesélyes bástyavégjátékát győzelemig vezényli. MVL két rájátszásban elvesztett meccse után 0 ponttal zárta a találkozót, bravúrra lesz szüksége, hogy kiharcolja a továbbjutáshoz szükséges első négy helyezés valamelyikét. Magnus Carlsen sikerével megerősítette éllovasi pozícióját.

A 16 esztendős Alireza Firouzja az idei Tata Steel Chess viadalon mérkőzött meg először Fabiano Caruanával. A tornán a debütáló Firouzja kezdetben remekelt, a hajrát már kevésbé bírta, az amerikai nagymesterrel szemben izgalmas partiban szenvedett vereséget. A visszavágás nem sikerült.

Fabiano Caruana kettős győzelemmel kezdte a meccset, ehhez ellenfele hathatós segítséget nyújtott. Az első partiban egyenlő esélyű állásban Firouzja egy elhibázott vezérsakkal ajándékozta az egész pontot Caruanának.

A sokkoló vereség hatása alatt Firouzja a második ütközetben ellenállás nélkül adta meg magát, és úgy tűnt, hogy Fabiano Caruana könnyedén szerzi meg a 3 pontot.

Az amerikai nagymester keze is megremegett a harmadik összecsapás során, többször is elérhette volna a célul kitűzött döntetlent, de a kapkodásban hibázva kikapott. A döntés az utolsó játszmára maradt.

Alireza Firouzja derekasan küzdött, Fabiano Caruana addig „ügyetlenkedett”, míg a FIDE színeiben játszó titán előnybe került. Ideje azonban vészesen fogyott, kihagyta a nyerőesélyt kihasználó folytatást, majd vesztésre rontotta oly kecsegtető állását. Firouzja negyedik vereségét szenvedte el, Caruana javított helyezésén.

A 4. forduló első játéknapjának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Szicíliai védelem, 51)

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen döntetlen (Királyindiai védelem, 61)

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0 (Szláv védelem, 32)

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 73)

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 0 – 3 (1 – 3)

Alireza Firouzja – Fabiano Caruana 0 – 1 (Szláv védelem, 39)

Fabiano Caruana – Alireza Firouzja  1 – 0 (Szláv védelem, 37)

Alireza Firouzja – Fabiano Caruana 1 – 0 (Vezércsel, 63)

Fabiano Caruana – Alireza Firouzja 1 – 0 (Királyindiai védelem, 40)

A szombati játéknapon Hikaru Nakamra és Jan Nepomnjacsij összecsapása lesz a sláger, Ding Lire a sereghajtó Anish Girivel mérkőzik meg.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hat válogatott részvételével rendezik meg online a Nemzetek Kupáját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com május 5. és 10. között online rendezi meg hat csat részvételével a „Nations Cup” viadalt. A négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáján a rajtlistát a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttes vezeti Európa válogatottja előtt. Oroszország, az Egyesült Államok, India és a Világválogatott (Rest of World) előtt. Parádés a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszanak a rapidtornán. Legendás exvilágbajnokok kapitányként fémjelzik a viadalt, Garri Kaszparov az európai, Vlagyimir Kramnyik az indiai válogatott szakvezetőjeként szerepel. Játszmánként 25-25 perc lesz a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal, a szuperdöntőben az első két helyezett csapat ismét összeméri erejét a 180 ezer dolláros díjazású versenyen.  

 

A „Magnus Invitational” online rapid szuperverseny után a sakkvilág szupersztárjainak újabb nagy tornáját rendezik meg. A FIDE és a chess.com az 1970-ben, Belgrádban megrendezett Szovjetunió-Világválogatott mérkőzés sikerére is emlékezve szervezi meg a „Nemzetek Kupáját”. Belgrádban Bobby Fischer résvétele volt a nagy szenzáció, a Nemzetek Kupája viadalon hat csapat küzd meg négy táblán, kétfordulós lebonyolításban, az első két helyezett a szuperdöntőben ismét megmérkőzik.

Kína, Európa, Oroszország, az Egyesült Államok, India és a „Rest of World” válogatottjaiban a legjobbak játszanak, parádés a szereposztás, exvilágbajnok, olimpiai bajnok, világbajnok-jelöltek, oly sok nagy csatát megvívott nagymesterek küzdenek meg egymással. Az indiai együttes éltábláján az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand játszik, sakkozásunk két legendája, Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik csapatkapitányként vállalt szerepet, Kaszparov az európai négyest (hatost) segíti, míg Kramnyik az indiai csapat szakvezetője lesz. A 180 ezer dollár díjalapú tornán játszmánként 25-25 perc lesz a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc. A FIDE a női sakkozás fokozott támogatásának jegyében kötelezővé teszi a női táblát, a legjobbak vállalták el a játékot. A chess.com honlap mellett még számos weblapon közvetítik majd a játszmákat.

 

A rajtlistát a kétszeres olimpiai bajnok Kína vezeti. 2014-ben Tromsőben és két esztendeje Batuminan diadalmaskodtak. A világranglista harmadik Ding Liren játszik az éltáblán, az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a világbajnoknő Ju Wenjun a női páros.

Kína (2718):

Ding Liren  2836

Wang Hao 2750

Wei Yi 2752

Hou Ji-fan 2621

Yu Yangyi 2738

Ju Wenjun 2610

  

 

Európa csapatában a nagy hiányzó a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen, a szenzáció, hogy a sakkozás 13. világbajnok, Garri Kaszparov szerepet vállalt, kapitányként irányítja a norvég világelső nélkül is szupersztárokból áll az együttes.

Európa (2687):

Maxime Vachier-Lagrave 2860

Levon Aronjan 2778

Anish Giri 2731

Anna Muzicsuk 2533

Jan-Krzysztof Duda 2774

Nana Dzagnidze 2447

 

Az orosz csapatban nem vállalta a részvételt a Griscsuk házaspár, Alekszandr és Katyerina Lahno. Az éltáblán Jan Nepomnjacsij, bizalmat kapott Vladiszlav Artyemijev és hosszú idő után először látjuk Szergej Karjakint. A női táblán a világbajnoki kihívó Alekszandra Gorjacskina.

Oroszország (2662):

Jan Nepomnjacsij 2778

Vladiszlav Artyemijev 2769

Szergej Karjakin 2709

Alekszandra Gorjacskina 2502

Dmitrij Andrejkin 2740

Olga Girja 2471 

 

Az Egyesült Államok a legerősebb összeállításában veszi fel a küzdelmet. A kubai színekből „átigazolt” Leinier Dominguez Perez csak tartalék a nagy hármas, a 2016-ban olimpiai bajnokságot nyert trió mögött.

Egyesült Államok (2641):

Fabiano Caruana 2773

Hikaru Nakamura 2829

Wesley So 2741

Irina Krush 2392

Leinier Dominguez Perez 2758

Anna Zatonskih 2327

 

India csapatában az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand az éltáblás, a kapitány Vlagyimir Kramnyik. Az orosz exvilágbajnokot az olimpiai válogatott felkészülését is segíti, az ifjú titánokkal is rendszeres edzéseket tart, akik még ezen a viadalon nem kaptak játéklehetőséget.

India (2606):

Viswanathan Anand 2751

Santosh Gujrathi Vidit 2636

Pantala Harikrishna 2690

Humpy Koneru 2483

Baskaran Adhiban 2624

Dronavalli Harika 2450

 

A FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a „Rest of World” együttes kapitánya. S

Rest of World (2598):

Tejmur Radzsabov 2758

Alireza Firouzja 2703

Bassen Amin 2608

Marija Muzicsuk 2506

Jorge Cori 2599

Dinara Szaduakassziva 2412

Verőci Zsuzsa

Fotók: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ding Liren a "hirtelen halál" partit 16 lépésben nyerte meg Vachier-Lagrave ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” online rapid szuperverseny harmadik fordulójának második játéknapján a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren négy döntetlen után a „hirtelen halál” játszma megnyerésével 3-2-re győzött a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, 2 pontot kapott győzelméért. Az orosz Jan Nepomnjacsij 2,5 – 1,5-re nyert Anish Girivel szemben. A holland nagymester időzavarban jó esélyeket szalasztott el. Három forduló után a világbajnok Magnus Carlsen áll az élen 8 ponttal, az amerikai Hikaru Nakamura 7, Ding Liren 6 ponttal követi. Jan Nepomnjacsij, Maxime Vachier-LAgrave és az amerikai Fabino Caruana 5 pontos. A hétfordulós körverseny első négy helyezettje jut tovább a 250 ezer dolláros díjazású viadalon, ahol a győztes 70 ezret nyer. A negyedik forduló pénteki játéknapján Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave, Alireza Firouzja és Fabiano Caruana mérkőzik meg.

 

A mai játéknapon fokozott érdeklődés kísérte Maxime Vavhier-Lagrave és Ding Liren mérkőzését. A világbajnok-jelölti döntőben tizenhetedszer csatáztak. Először 2012-ben a SPICE Kupán néztek farkasszemet, két remivel indítottak, majd MVL az Aljechin emlékversenyen legyőzte Ding Lirent, Bielben ütés-váltást láttunk kettőjük között. 2015-ben a Tata Stell Chess viadalon ismét a francia nagymester volt eredményes, négy döntetlen következett. 2018-ban a sencseni tornán MVL történelmi győzelmet aratott, a kínai a kínai sakkozó 100 játszmás veretlenségi sorozatát szakította meg. Tavaly a Grand Chess Tour londoni fináléjában a kínai sakkozó nyert francia riválisával szemben. MVL jekatyerinburgi győzelmével 5-2-re növelte előnyét.

Vachier-Lagrave rapid-és villámjátszmákban is sikerrel vette fel a harcot kínai ellenfelével szemben, 11 döntetlen mellett 8-4-es vezetéssel várhatta összecsapásukat, de a St. Louis-i torna, majd a GCT döntője is bizonyította, hogy Ding Liren egyre jobb a gyorsabb műfajban is.

 

A párharc vezércselű játszmával kezdődött. MVL futópárjával kedvezőbben állt, de nem látott előnyét fokozó folytatást, a különböző színű futós végjáték már döntetlen lett.

A második ütközetben mindketten esélyt hagytak kihasználatlanul. MVL gyalognyerés után rossz lebonyolítást választott, bajba is kerülhetett volna, végül másodszor is remi lett a csatájuk.

Nem hozta lázba a sakkrajongókat a harmadik játszma. Vachier-Lagrave minimális előnye kevés volt, hogy megtörje Ding Liren ellenállását.

 

Ding Liren a negyedik partiban alaposan megszorongatta MVL-t. Vezérszárnyi gyalogtöbblete, haderejének aktivitása bőven okozott fejfájást ellenfelének. A kínai sakkozó áttörést azonban nem tudott elérni, negyedszer is megosztoztak a ponton. Készülhettek a sorsdöntő csatára, amely csak 14 lépésig tartott. A „hirtelen halál” játszmában MVL játéka inkább emlékeztetett egy rajtengedélyesére. Óriási hiba a nyitásban, majd 16 lépést követően kapituláció, Ding Liren 2 pontot kapott és harmadik helyezettként pihenheti ki a meccs izgalmait.

 

Anish Giri klasszikus játszmákban kedvező eredménnyel dicsekedhetett Jan Nepomnjacsij ellen. Jekatyerinburgban csak nyolcadszor csatáztak, a holland sakkozó utolsó két partijuk megnyerésével előnyre tett szert, a GCT zágrábi tornáján sötéttel, St. Louisban világossal mért vereséget az orosz nagymesterre. A világbajnok-jelölti döntőben Nepomnjacsij remek technikával nyert, kiegyenlített. Girinek rapid-és villámjátszmákban azonban meggyűlt a baja, hét döntetlen mellett 2-7-re állt.

Grünfeld védelmű partival indítottak, a centrumképzős változatban vívtak elméleti párbajt, Jan Nepomnjacsij sikerrel védte meg kedvenc nyitását.

 

Jan Nepomnjacsij játékstílusát hűen jellemezte a második összecsapásuk. Minőségáldozattal teremtett esélyt az időzavarral küszködő Anish Girivel szemben. A tulipánosok legjobbja kiremizhette volna a végjátékot, de az idő szorításában rosszul számolt, világos „a” szabadgyalogjának előrenyomulása eldöntötte a pont sorsát.

A második Grünfeld védelmű játszmában Anish Giri egyenlítési esélyt hagyott kihasználatlanul. A kritikus állásban az alapsort bástyájával védte, egy gyaloglépés megoldhatatlan feladat elé állította volna Jan Nepomnjacsijt, aki a döntetlennel megőrizte vezetését.

A befejező partiban az orosz nagymester nem villogott, villámgyorsan húzott. A játszma végén 19 perc 29 másodpercet mutatott az ő oldalán a digitális sakkóra, kezdéskor 15 percük volt. Gyaloghátrányos végjátékát gond nélkül remizte ki, és könyvelte el a 3 pontot, Anish Giri harmadik meccsét is elvesztette.

 

A 3. forduló második játéknapjának eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Ding Liren (kínai, 2836) 1 – 2 (2 – 3)

Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren döntetlen (Vezércsel, 46)

Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Szláv védelem, 63)

Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren döntetlen (Nimzoindiai védelem, 58)

Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Szláv védelem, 44)

Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0 (Szláv védelem, 16)

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij  döntetlen (Grünfeld védelem, 29)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 1 – 0 (Angol megnyitás, 77)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 47)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Szicíliai védelem, 73)

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

1

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

***

2

3

3

8

7

2

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

1

***

2

3

3

7

8

3

GM

Ding Liren

2836

CHN

***

2

1

3

6

5

4

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

***

2

0

3

5

7

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

1

1

***

3

5

7

6

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

0

2

3

***

5

6

7

GM

Anish Giri

2731

NED

0

0

0

***

0

4

8

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

0

0

0

***

0

3,5

 

A 4. forduló párosítása:

Péntek: Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave

              Alireza Firouzja – Fabiano Caruana

Szombat: Hikaru Nakamura - Jan Nepomnjacsij

                 Ding Liren – Anish Giri

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 3-1-re legyőzte Caruanát, Nakamura 3,5-0,5-re nyert Firouzja ellen 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” online rapid szuperverseny harmadik fordulójának első játéknapján a viadal csúcsrangadóján a világbajnok Magnus Carlsen 3-1-re legyőzte a világranglista második helyezettjét, az amerikai Fabiano Caruanát. A norvég világelső sötéttel 32 lépésben megnyerte az első játszmát, majd világossal a második össszecsapást, két döntetlennel biztosította be győzelmét holtversenyes társával szemben és egyedül áll az élen. Az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura 3,5-0,5-re győzte le a 16 éves Alireza Firouzját, a kalandos partikban az ifjú titán sokat hibázott. A második játéknapon a francia Maxime Vchier-Lagrave a kínai Ding Lirennel, a holland Anish Giri az orosz Jan Nepomnjacsijjal mérkőzik meg.

A sakkvilág fokozott érdeklődéssel várta a csúcsrangadót, a világbajnok és két évvel korábbi kihívója, a világranglista első és második helyezettje, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana  összecsapását. A klasszikus játszmáik alapján norvég világelső 35 döntetlen mellett 10-5-re vezetett, A londoni világbajnoki döntőjük óta klasszikus játszmában hétszer néztek farkasszemet.

Tavaly Baden-Badenben Caruana nagyot küzdött a döntetlenért. Stavangerben is megosztoztak a ponton, az amerikai nagymester nem használta ki a norvég világbajnok nagy hibáját. A rájátszásban Caruana győzött a játszmát már tornagyőztesként játszó Carlsen ellen, megfosztotta veretlenségétől. Zágrábban nem folytatták a világbajnoki döntőn a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában megkezdett elméleti párbajukat,  a spanyol megnyitás nyílt változatában a küzdelmük pattal fejeződött be.

A 7. Sinquefield Cup viadalon az amerikai nagymester az elfogadott vezércselű játszmában újított. A gondos felkészülés eredményeként vállalta a gyalogszerkezeti gyengeségeket, pontos védekezéssel hárította Magnus Carlsen kezdeményezési kísérletét. A FIDE Chess.com Grand Swiss viadalon az angol megnyitású játszmájuk 25 lépésben lett döntetlen. Az idei Tata Steel Masters viadalon összecsapásuk hőfoka csalódást okozott, Magnus Carlsen a vezércselben nem tudott előnyt elérni, Fabiano Caruana a 28 lépéses remivel elégedett lehetett.

Rapid-és villámpartikban is jelentős volt a norvég világbajnok előnye, 17-9-re vezetett öt döntetlen mellett. Emlékezetes marad, hogy londoni világbajnoki döntőjük klasszikus játszmáiban született 12 döntetlen után Magnus Carlsen három rapidparti megyerésével védte meg címét.

A párharc első játszmájában Magnus Carlsen választása, az Aljechin védelem meglepetést okozott, Fabiano Caruana nehezen döntött, hogy a királyszárnyi akciót miként vezesse. A világbajnok átvette a kezdeményezést, ellentámadása 32 lépéses győzelmét eredményezte.

Magnus Carlsen a második partiban is meggyőző győzelmet aratott. A végjátékban Futópárjának erejével, királyának aktivitásával szemben az amerikai nagymester tehetetlen volt.

Carlsen kettős győzelme után már zsebben érezhette a 3 pontot. Caruana a spanyol megnyitású játszmában nem talált fogást a világelsőn, a csata örökös sakkal fejeződött be.

Fabiano Caruana nem tudott szépíteni a befejező játszmában, a rangadót Magnus Carlsen meggyőző játékkal nyerte meg és éllovasként várhatja a folytatást. A negyedik fordulóban a francia Maxime Vachier-Lagrave lesz az ellenfele.

A 16 éves Alireza Firouzja és az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura először csatázott egymással. Az ifjú titán ellen Nakamura vállalta a vezércsel a tornán ,már háromszor megjátszott változatát. Firouzja előnnyel játszhatta a partit, kölcsönös időzavarban a technika ördöge közbeszólt és megmentette Nakamurát. Az internetes kapcsolat megszakadt, hosszú hezitálás, egyeztetés után a játszmában döntetlent állapítottak meg, ami kellemetlenül érintette a nyerőesélyes Firouzját.

Az incidens megzavarta Firouzját, a katalán megnyitású játszmában kihagyta az egyenlő esélyt nyújtó lehetőségeket.

A harmadik összecsapás során a FIDE színeiben játszó nagymester egyenlítési lehetőséget hagyott kihasználatlanul, majd a végjátékot még el is vesztette, ezzel eldőlt a 3 pont sorsa.

A befejező játszma csak 14 lépésig tartott, Firouzja taktikai csapást nézett el, Hikaru Nakamura „gólarányt” is javítva második meccsét nyerte meg.

A 3. forduló első játéknapjának eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Magnus Carlsen (norvég, 2881)  0 – 3 (1 – 3)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 0 – 1 (Aljechin védelem, 32)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 40)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 36)

Alireza Firouzja (FIDE, 2703)Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 – 3 (0,5 – 3,5)

Alireza Firouzja – Hikaru Nakamura döntetlen (Vezércsel, 45)

Hikaru Nakamura – Alireza Firouzja 1 – 0 (Katalán megnyitás, 38)

Alireza Firouzja – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Vezércsel, 93)

Hikaru Nakamura – Alireza Firouzja 1 – 0 (Skandináv védelem, 14)

A csütörtöki játéknapon a francia Maxime Vachier-Lagrave a kínai Ding Lirennel mérkőzik meg, a holland Anish Giri az orosz Jan Nepomnjacsijjal csatázik.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij és Caruana is hátrányból fordított, a "hirtelen halál" partiban sötéttel nyertek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” online rapid szuperverseny második fordulójának második játéknapján az orosz Jan Nepomnjacsij és az amerikai Fabiano Caruana is hátrányból fordítva nyerte meg mérkőzését. A „hirtelen halál” partiban sötéttel nyertek. Nepomnjacsij a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni találkozóját vereséggel kezdte, majd szerencsével döntetlenre mentette a második összecsapást. Fonalas nyerést is kihagyott a harmadik partiban, örökös sakkot engedélyezett. A negyedik játszmában sötéttel győzött, a sorsdöntő ütközet csak 20 lépésig tartott. A világranglista második amerikai Fabiano Caruana és a harmadik kínai Ding Liren két döntetlennel indított. A kétszeres olimpiai bajnok taktikai csapással a második játszmában győzhetett volna, majd világossal előnyt szerzett. A negyedik játszmában a sorsdöntő pillanatokban hibázott, Caruana egyenlített, majd kiskombinációval a maga javára döntötte el a meccset. A világbajnok Magnus Carlsen és Fabiano Caruana holtversenyben áll az élen, egymás ellen mérkőznek meg a szerdai játéknapon, Alireza Firouzja és Hikaru Nakamura találkozójára kerül még sor.

 

A sakktörténelem eddigi legerősebb online rapid versenyének második fordulójának második játéknapján két nagy rangadót is láttunk. A fordulatokban gazdag összecsapások csak a rájátszásban dőltek el. A világbajnok-jelölti döntő első félidejének utolsó fordulójának derbijét az éllovas Jan Nepomnjacsij és az őt egypontos hátránnyal követő Maxime Vachier-Lagrave vívta. A 29 éves nagymesterek tizennegyedik klasszikus partijukat játszották, MVL mérlege igen kedvező volt, hét döntetlen mellett 5-1-re vezetett orosz riválisával szemben.

 

A Grand Prix 2019 negyedik viadalán, Jeruzsálemben az elődöntőben csatáztak, a tét a világbajnok-jelöltség volt és a 11 addig lejátszott partijukban nyeretlen Jan Nepomnjacsij világossal megnyerte az első összecsapást, a második remi lett. Úgy tűnt, hogy MVL a vereséggel búcsút mondhatott álmainak, de az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov visszalépésének köszönhetően játszhat(ott) Jekatyerinburgban. Az oly fontos rangadón MVL tökéletes játékkal hatodszor győzütt és holtversenyes elsőként várhatják a bizonytalan idejű folytatást. Rapid-és villámjátszmákat tizenhatot vívtak, 5-5-re álltak ha döntetlen mellett.

Jan Nepomnjacsijt láthatóan bosszantotta jekatyerinburgi veresége, és világossal azonnali akcióra szánta el magát. Házielemzést játszott meg, tisztet is áldozott, de elképzelésének végrehajtásába hiba csúszott, fokozatosan vesztette el krzdeményezését. MVL hárította a fenyegetéseket, kisebb időzavarban is uralta a bonyodalmakat, sötéttel elért fontos győzelemmel kezdte a párharcukat.

A második játszmában folytatták a vb-jelölti döntőben a francia védelemben megkezdett elméleti párbajukat. MVL tért el az említett partitól, az érdekes pozícióban az orosz sakkozó „összedrótozta” állását, majd egy könnyelmű huszárlépéssel tisztáldozatot engedélyezett. Vachier-Lagrave oly közel került második győzelméhez, de a rendkívül gyorsan játszó ellenfelével szemben időzavarban eltékozolta előnyét.

 

A harmadik összecsapás kisebb krimi volt. MVL a kihagyott nagy esély után megingott, és a bonyodalmak közepette először csak kiengedte előnyét, időzavarban nem vett észre egy fonalasan döntetlenhez vezető áldozatot. Királya körül viharfelhők gyülekeztek, a kapkodó Nepomnjacsij könnyű nyerést hagyott ki, mentőövet dobott ellenfelének, örökös sakkot engedélyezett. Nepomnjacsij testbeszéde mindent elárult, sokan gondolták, hogy a rontásával eldőlt a mérkőzés sorsa.

MVL a szerencsés fél ponttal megőrizte vezetését, de a negyedik játszmát világossal rossz felfogásban játszotta. Nepomnjacsij a sokktól magához tért, a parti irányítását kézben tartotta, futópárjának köszönhetően gyalogelőnyét győzelemre vezette.

A mérkőzést a „hirtelen halál” játszma döntötte el. Maxime Vachier-Lagrave a világos színt választotta, 5 perce volt Nepomnjacsij 4 percével szemben, de nyerési kényszerrel játszotta a partit. Hihetetlen befejezése volt a fordulatokban gazda párharcuknak, MVL 20 lépésben szenvedett vereséget.

 

A világranglista második Fabiano Caruana és a harmadik kínai Ding Liren mérkőzése is nagy csatában dőlt el.  A vb-jelölti döntőn a harmadik fordulóban vívtak meg,  meglepő módon csak tizedszer csatáztak a klasszikus időkontroll mellett. Fabiano Caruana 2015-ben, majd egy év múlva is a Tata Steel Chess tornán is vereséget mért a legjobbakkal még csak „ismerkedő” kínai sakkozóra. A két évvel ezelőtti világbajnok-jelölti döntőn kétszer megosztoztak a ponton, Ding Liren tavaly Stavangerben, majd a 7. Sinquefield Cup viadalom elért győzelmével kiegyenlített.

Jekatyerinburgban Ding Liren kettős vereséggel rajtolt, különösen fájdalmas lehetett, honfitársa, Wang Hao elleni kudarca. Sikerrel rendezte sorait, a legnagyobb rivális, Caruana elleni győzelmével jelezte, hogy nem vesztette el minden reményét a világbajnoki kihívói címért folyó oly hosszú versengésben. Mindkettőjük mérsékelt teljesítményét a torna meglepetéseként értékelhettük, a vb-jelölti döntő félidejében Caruana csak ötven százalékot ért el, míg Ding Liren – 1-gyel áll. Eddig csak hat rapid-és villámpartit játszottak, a kínai sakkozó három remi mellett 2-1-re vezetett.

 

A küzdelmük egy óvatos döntetlennel kezdődött, pontosztozkodással folytatódott. Ding Liren taktikai csapással döntő előnybe kerülhetett volna, de a kiskombinációt a kétszeres olimpiai bajnok nem vette észre.

A harmadik játszma hullámzott, hol egyik, hol másik nagymester esélye tűnt kedvezőbbnek. Kölcsönös pontatlankodás után Caruana vezére veszélyes vizekre tévedt, jelentős hibát követően Caruana egyre nagyobb bajba került, vereségével nehéz helyzetbe került.

Ding Liren vezetésének birtokában nyugodtan játszhatta volna a negyedik partit, a végjátékban azonban nagy bakit követett el. Caruana szabadgyalogja eldöntötte a játszma sorsát.

A sorsoláskor Fabiano Caruana a sötét színt választotta, bízott abban, hogy kevesebb gondolkodási idejével remifórjának köszönhetően állja majd a sarat. Ding Lirent megingatta a negyedik csata elvesztése, időelőnye nem játszott szerepet. Ding Liren érthetően elkerülte a lépésismétlést, passzívan elrendezett hadereje sebezhető volt, kiskombinációval Fabiano Caruana megnyerte a sorsdöntő csatát. Az amerikai nagymester holtversenyben az élen áll, mindkét meccsén Fortuna is támogatta.

 

A 2. forduló második játéknapjának eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 – 1 (3 – 2)

Jan Nepomnjacsij – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Angol megnyitás, 56)

Maxime Vachier-Lagrave – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Francia védelem, 62)

Jan Nepomnjacsij – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Szicíliai védelem, 58)

Maxime Vachier-Lagrave – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Szicíliai védelem, 75)

Maxime Vachier-Lagrave – Jan Neponjacsij 0 - 1

Ding Liren (kínai, 2836) - Fabiano Caruan (amerikai, 2773) 1 – 2 (2 – 3)

Ding Liren – Fabiano Caruana döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 35)

Fabiano Caruana – Ding Liren döntetlen (Szicíliai védelem, 73)

Ding Liren – Fabiano Caruana  1 – 0 (Grünfeld védelem, 44)

Fabiano Caruana – Ding Liren 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 64)

Ding Liren – Fabiano Caruana 0 – 1 (Angol megnyitás, 36)

 

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

1

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

***

2

3

5

4,5

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

***

2

3

5

4,5

3

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

***

1

3

4

5

4

GM

Ding Liren

2836

CHN

1

***

3

4

4,5

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

1

***

3

4

4,5

6

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

0

2

***

2

4,5

7

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

0

***

0

3

8

GM

Anish Giri

2731

NED

0

0

***

0

2,5

A 3. forduló párosítása:

Szerda: Fabiano Caruana – Magnus Carlsen

              Alireza Firouzja – Hikaru Nakamura

Csütörtök: Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren

                   Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen visszavágott Firouzjának a Banter Blitz Cup fináléjában elszenvedett vereségéért

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” online rapid szuperverseny második fordulójának első játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-re nyert a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja ellen. A norvég világelső világossal elért győzelemmel kezdte a párharcot, a második ütközetben fatális bástyalépéssel őrizetlenül hagyta az alapsort, a 16 éves rivális mattal fenyegethette Carlsent, kiegyenlített. Magnus Carlsen világossal ismét vezetést szerzett, majd a párbaj utolsó játszmája lépésismétléssel lett döntetlen, a világbajnok visszavágott a Banter Blitz Cup fináléjában elszenvedett vereségéért. Az amerikai Hikaru Nakamura az első játszmában aratott győzelmével nyerte meg a holland Anish Girivel vívott mérkőzését, a három döntetlennel véget ért partiban Giri kezdeményezett, de nem tudta kihasználni esélyét. Kedden újabb két párharccal folytatódik a küzdelem, az orosz Jan Nepomnjacsij és a francia Maxime Vachier-Lagrave, valamint a kínai Ding Liren és az amerikai Fabiano Caruana összecsapásait kísérhetjük figyelemmel.

 

Öt napja óriási szenzációként a 16 éves Alireza Firouzja 8,5-7,5-re legyőzte Magnus Carlsent a Banter Blitz Cup döntőjében. A norvég világbajnoknak sikerült többször is kiegyenlítenie, a 12. játszma megnyerésével a vezetést is átvette, de a hajrában az egykori iráni sakkozó volt a higgadtabb, „trükkös” játéka érvényesült az idegesen, sok hibával játszó Carlsen ellen. A világbajnok hét hónap után, 131 mérkőzés megnyerése után szenvedett vereséget a nagy népszerűségnek örvendő online sorozaton.

Csak öt napot kellett várni, hogy Magnus Carlsen visszavágjon. Világossal kezdte a párharcot és a Ragozin védelmű partiban nem túl meggyőzően játszott nyitás után a támadást erőltető Firouzját 34 lépésben megadásra kényszerítette.

 

Érdekesen alakult a második összecsapásuk. A szicíliai védelmű ütközetben a világbajnok gyalog, majd minőségáldozattal élezte ki az állást. Bőséges ellenértéket kapott, a világos gyalogszerkezet gyengeségeit kihasználva előnybe is került, amikor váratlan fordulat szemtanúi lehettünk. Végzetes bástyalépésével őrizetlenül jagyta az alapsprt, amit Firouzja trükkös vezérlépéssel használt ki, tetszetős volt a mattkép, de Carlsennek a legkevésbé sem tetszett. Feldúlva pattant fel a sakktáblától. Alekszandr Griscsuk egyenesen svindlinek nevezte a 16 éves titán trükkjét.

 

A harmadik játszmára Magnus Carlsen összeszedte a gondolatait, egy pillanattól eltekintve meggyőző játékkal oktatta ellenfelét. Szép stratégiai teljesítményt nyújtott az egy bakitól eltekintve.

Érdekesen alakult a negyedik összecsapásuk. A spanyol megnyitású játszmában Carlsen kézben tartotta az irányítást, Alireza Firouzjának nem volt egy pillanatra sem esélye. A norvég világelső a 2,5 – 1,5-ös győzelmével átvette a vezetést, de a 3 ponttal álló riválisok egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. Joggal bízhatunk abban, hogy a keddi játszmák kommentálásába bekapcsolódik majd, szórakoztatóak Peter Szvidlerrel váltott apróbb „csörtéi”.  

 

Jóval kevesebb figyelmet kapott Hikaru Nakamura és Anish Giri találkozója. 2011-ben, Wijk aan Zee-ben mérkőztek meg először egymással, a 17 éves holland sakkozó remizett jóval rutinosabb ellenfelével szemben. Egyre többször találkoztak szuperversenyeken, Nakamura 3-1-es vezetése után sorozatban tizenegyszer remiztek, majd Giri szépített, Nakamura 2016-ban a Sinquefield Cup-on növelte előnyét, egy év múlva Stavangerben is nyert, így állnak most 5-2-re 26 döntetlennel. Az ötszörös amerikai bajnok a rapid-és villámpartikban is felülmúlta riválisát, 13 pontosztozkodással 12-4-es vezetéssel várta a meccsüket.

Anish Giri nem választotta meg szerencsés kézzel az első játszmájukban a nyitást. Az ötszörös amerikai bajnok különösebb megerőltetés nélkül nyerte meg a partit. A győzelmét követően Hikaru Nakamura nem nyújtott jó játékot, passzívan sakkozott. Anish Giri nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét a különböző színű futók miatt. Sötéttel a szláv védelmű partiban is kedvezőbben állt, kezdeményezett a befejező ütközetben is, de nem tudta feltörni Nakamura védőállását.

 

A 2. forduló első játéknapjának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 3 - 0 (2,5 – 1,5)

Magnus Carlsen – Alireza Firouzja 1 – 0 (Ragozin védelem, 34)

Alireza Firouzja – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 43)

Magnus Carlsen – Alireza Firouzja 1 – 0 (Ragozin védelem, 58)

Alireza Firouzja – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Anish Giri (holland, 2731) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Hikaru Nakamura – Anish Giri 1 – 0 (Királyindiai védelem, 42)

Anish Giri – Hikaru Nakamura  döntetlen (Vezércsel, 67)

Hikaru Nakamura – Anish Giri döntetlen (Szláv védelem, 41)

Anish Giri – Hikaru Nakamura döntetlen (Olasz megnyitás, 52)

 

Kedden újabb két összecsapással folytatódik a viadal. A világbajnok-jelölti döntő félidejében holtversenyben élen álló orosz Jan Nepomnjacsij és a francia Maxime Vachier-Lagrave küzd meg, míg a másik csatában a világranglista harmadik és második helyezettje, a kínai Ding Liren és az amerikai Fabiano Caruana párharcára kerül sor.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana izgalmas mérkőzésen nyert Nepomnjacsij ellen, Vachier-Lagrave legyőzte Girit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” nyolc résztvevős online rapid szuperverseny első fordulójának második játéknapján az amerikai Fabiano Caruana fordulatokban gazdag mérkőzésen győzte le 2,5 – 1,5-re az orosz Jan Nepomnjacsijt. Az orosz nagymester a párharc első és második játszmájában is nyerőesélyt szalasztott el, három döntetlen után Caruana a negyedik összecsapást sötéttel nyerte meg. A  francia Maxime Vachier-Lagrave kettős győzelemmel kezdte a holland Anish Giri elleni meccsét, majd két döntetlennel érte el 3-1-es sikerét. MVL, Caruana és Ding Liren áll az élen 3-3 ponttal. Hétfőn a második fordulóból két párharcra kerül sor, a világbajnok Magnus Carlsen a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzjával, az amerikai Hikaru Nakamura a holland Anish Girivel mérkőzik meg.

A viadal második játéknapján kitüntető érdeklődés kísérte Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij összecsapását. Tizennégy éve a 4. Young Stars of the World (a világ fiatal sztárjainak) viadalán mérkőztek meg először, párbajukban döntetlen született. Meglepő, hogy azóta csak hétszer küzdöttek meg klasszikus időkontrollal, négy pontosztozkodás után az orosz nagymester a GCT zágrábi tornáján legyőzte a világranglista második helyezettjét, a 7. Sinquefield Cup viadalon küzdelmük döntetlennel fejeződött be. Jekatyerinburgban, a világbajnok-jelölti döntő első félidejében is remiztek. Rapid-és villámjátszmát tizenhármat játszottak, az orosz sakkozó 7-2-re vezetett, négy csatájuk lett döntetlen.

A négyjátszmás mérkőzést Fabiano Caruana kezdte világossal, és Jan Nepomnjacsij francia védelmére bonyolult küzdelem alakult ki. A kalandok közepette az amerikai nagymester hibázott, Nepomnjacsij tisztet nyerhetett volna, a végjátékot is nyerőeséllyel játszhatta, de a kecsegtető lehetőséget elszalasztotta, Caruana szívós védekezéssel döntetlenre mentette a játszmát.

Nehéz pillanatokat élt át Fabiano Caruana a második partiban is, a spanyol megnyitású ütközetben meggyengült királyállása felett viharfelhők gyülekeztek, de az orosz sakkozó a támadás folytatása helyett gyalogot rabolt, mentőövet dobott ellenfelének, aki a sorozatos cserékkel másodszor is megmenekült a fenyegető vereségtől. A világbajnok Magnus Carlsen is besegített a kommentálásba, nehezen hitte el, hogy Nepomnjacsij két óriási esélyt is kihasználatlanul hagyott.

Az átélt izgalmak után Caruana békés vizekre evezett a francia védelmű játszmában, izgalommentes döntetlen született. A mérkőzés követésébe bekapcsolódott Nepomnjacsij honfitársa, Alekszandr Griscsuk is, ő a „hirtelen halál” játszmára lett volna kíváncsi…

Erre azonban nem került sor. Jan Nepomnjacsij kis előnnyel játszhatott volna, ehelyett elvesztette a játék fonalát, Fabiano Caruana átvette a kezdeményezést. A világos haderő teljes passzivitásba kényszerült, számos pontatlansága után vezérét két bástyáért kénytelen volt leadni. Caruana a győzelem küszöbén bizonytalanná vált, gyors nyerést is kihagyott, a kisebb kapkodásban Nepomnjacsij megkönnyítette győzelmét, végül mattba lépett. Fabiano Caruana győzelmével 3 pontot szerzett, a játékával a legkevésbé sem lehetett elégedett, Jan Nepomnjacsij joggal bosszankodott.

Jóval kevesebb izgalommal gyűjtötte be a 3 pontot Maxime Vachier-Lagrave. Anish Girivel 2010-ben a bieli tornán néztek először farkasszemet, a 16 esztendős holland sakkozó remivel indított. Ezt követően három-három játszmában tudtak győzelmet elkönyvelni 23 döntetlen mellett. A gyorsított tempó MVL-nek kedvezett, tízszer nyert, ötször megadásra kényszerült, 11 parti békés véget ért.

Vachier-Lagrave első partijukban a Nimzoindiai védelemben sötétre veszélytelennek tartott változat mellett voksolt, és számítása bevált. Giri pontatlanságaira a különböző színű futók ellenére pontos játékkal sikerrel mutatott rá. Bástyája és futója egyre nagyobb teret biztosított akciójához, királyának betörése eldöntötte a játszma sorsát.

Giri a vereség hatására megingott, a második partit világossal ellenállás nélkül vesztette el, már a 26. lépést követően feladásra kényszerült.

A kettős győzelem kissé elbizakodottá tette a francia nagymestert, a befejező két játszmában meg kellett küzdenie a döntetlenekért. Giri a bástyavégjátékban nem tudta győzelemig fokozni gyalogelőnyét. A negyedik játszmában is kedvezőbben állt.  

Az első forduló második játéknapjának eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Fabiano Caruana – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Francia védelem, 69)

Jan Nepomnjacsij – Fabiano Caruana döntetlen (Spanyol megnyitás, 68)

Fabiano Caruana – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Francia védelem, 30)

Jan Nepomnjacsij – Fabiano Caruana 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 73)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Anish Giri (holland, 2731) 3 – 0 (3 – 1)

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 59)

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Félszláv védelem, 26)

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri döntetlen (Szicíliai védelem, 92)

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Katalán megnyitás, 47)

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

***

3

3

3

2

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

***

3

3

2,5

GM

Ding Liren

2836

CHN

***

3

3

2,5

4

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

***

2

2

2

5

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

1

***

1

2

6

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

***

0

1,5

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

0

***

0

1.5

8

GM

Anish Giri

2731

NED

0

***

0

1

A 2. forduló párosítása:

Hétfő: Magnus Carlsen – Alireza Firouzja

          Hikaru Nakamura – Anish Giri

Kedd: Jan Nepomnjacsij – Maxime Vachier-Lagrave

           Ding Liren – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen nagy csatában 3-2-re nyert Nakamura ellen, Ding Liren 2,5-1,5-re győzte le  Firouzját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” nyolc résztvevős online rapid szuperverseny első fordulójának első játéknapján a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen 3-2-re győzte le az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurát. A mérkőzést a norvég világelső világossal elért győzelemmel kezdte, Nakamura egyenlített, bemattolta a „király” királyát. Carlsen ismét vezetést szerzett, de nem tudta megtartani előnyét. A találkozó 2 – 2 után a „hirtelen halál” partival fejeződött be, Carlsen sötéttel nyert, 2 pontot ért a győzelme, Nakamura egyet kapott. A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren 2,5-1,5-re győzött a FIDE színeiben játszót 16 éves Alireza Firouzja ellen. Három döntetlen mellett Ding Liren megnyerte a meccs második partiját, Firouzja kecsegtető állást rontott el, a kínai nagymester 3, legyőzött ellenfele 0 ponttal várhatja a folytatást. Vasárnap újabb két párharcra kerül sor, az amerikai Fabiano Caruana az orosz Jan Nepomnjacsijjal, a francia Maxime Vachier-Lagrave a holland Anish Girivel mérkőzik meg.

 

Nagy érdeklődés kísérte a sakktörténelem első online szuperversenyének első játéknapját. A viadal ötletgazdája, Magnus Carlsen már az első játéknapon csatába indult, régi riválisával, Hikaru Nakamurával küzdött meg. Ők etten már negyven klasszikus játszmában csaptak össze. Négy éve Bilbaóban, a IX. Chess Masters Final  első fordulójában szakadt meg egy hihetetlen sorozat, Nakamura pályafutása során először tudta legyőzni Carlsent, 12 vereség és 18 döntetlen után sötéttel nyert a nagyon csalódott világbajnok ellen. Érdekesség, hogy a tornán Nakamurának ez volt az egyetlen győzelme, kilencet remizett, míg a norvég világelső rendezte sorait, megnyerte a versenyt.

Három esztendeje St. Louisban a világbajnok gyalogelőnyös végjátékot játszhatott, könnyű nyerést is elhibázott, a 94. lépés után pecsételték meg kézfogással a békekötést. Londonban Nakamura oly közel volt második győzelméhez, de anyagi előnyének érvényesítésében nem jeleskedett. A huszonnegyedik döntetlenük 2018-ban Stavangerben született meg, majd a 6. Sinquefield Cup-on Carlsen megszerezte tizenharmadik győzelmét, a döntetlent ígérő végjátékot a norvég világelső 97 lépésben nyerte meg. A GCT 2019 zágrábi tornáján Carlsen tizennegyedszer mért vereséget az ötszörös amerikai bajnokra. A 7. Sinquefield Cup viadalon jubileumi, huszonötödik remijüket láttuk.

Az eddigi rapid-és villámjátszmákban is meggyőző volt a négyszeres világbajnok fölénye, 37 döntetlen mellett 39-16-os vezetéssel várhatta a torna nyitó mérkőzésének számító párharcot.

 

A nyolc résztvevő hétfordulós körversennyel kezdi meg a tornát, négy-négy játszmás találkozókra kerül sor. A győztes mérkőzés 3 pontot ér, a rájátszásban kivívott siker 2 pontot, ekkor a legyőzött ellenfél 1 ponttal "vigasztalódhat". Az első négy helyezett már kieséses rendszerben folytatja a csatározást. 

 

A négyjátszmás mérkőzés első partijában Magnus Carlsen játszott világossal, Hikaru Nakamura a vezércselű ütközet nyitásában nem jeleskedett. A világbajnok pozíciós előnyét kihasználva gyalogot nyert. Nakamura egy pillanatban jó remiesélyhez juthatott volna, a futóvégjátékban már nem volt lehetősége a döntetlen kiharcolására, Carlsen győzelemig fokozta előnyét, kitűnő technikával nyert. A világbajnok jól beosztotta gondolkodási idejét, a 15 percet és a lépésenkénti 10 másodperc bónuszidőt, míg riválisának nemcsak az állással gyűlt meg a baja.

Rövid szünet után folytatódott a viaskodásuk. A spanyol megnyitású játszmában Magnus Carlsen jól megjátszotta az ismert változatot, de elmulasztott egy fontos védőlépést. Hikaru Nakamura támadása a meggyengült sötét királyállás ellen nagy erővel bontakozott ki, a norvég világelső nem talált védelmet, királya mattot kapott, Nakamura kiegyenlített.

A harmadik ütközetben Nakamura tért el az első partiban látott folytatástól. A vezércserét követően úgy tűnt, hogy kissé hátrányosabb végjátékát döntetlenre tudja menteni, amikor lebecsülte Carlsen vezérszárnyi gyalogáttörésének erejét, a világbajnok királya betört a sötét állásba, kis megingás után érvényesítette előnyét, ismét vezetést szerzett.

A negyedik összecsapásukban Magnus Carlsen választása a szicíliai védelemre esett, és kedvező pozícióban sorozatban hozott rossz döntéseket. Elszámolta magát, a minőségért nem kapott elegendő ellenértéket, Nakamura szabadgyalogja feltartóztathatatlanná vált, az amerikai nagymester másodszor is kiegyenlített.

A mérkőzés mind a négy játszmájában a világossal játszók voltak eredményesek, a találkozó sorsa a „hirtelen halál” játszmában dőlt el Magnus Carlsen javára. A világbajnok játszott sötéttel, 4 perce volt Nakamura 5 percével szemben, de remifórja. Carlsen ismét a szicíliai védelmet választotta, s ezúttal jó döntésnek bizonyult. Az amerikai nagymester kénytelen volt támadni, a bonyodalmak közepette elkerülte a vereségét jelentő lépésismétlést, „botladozó” királya bajba került, a 32. lépés után feladásra kényszerült. Magnus Carlsen 3-2-es győzelméért 2 pontot kapott, Hikaru Nakamura a rájátszásban elszenvedett vereségéért 1 pontot.

 

A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren és Alireza Firouzja tavaly a Világkupán a legjobb 32 között mérkőzött meg. A két klasszikus játszmájuk döntetlennel fejeződött be, a rapid rájátszásban a kínai nagymester kettős győzelemmel biztosította továbbjutását.

Ding Liren világossal kezdte párharcukat, a Nimzoindiai védelmű parti óvatos játékot hozott, kiegyenlített erők küzdelmét és döntetlen született.

Annál több volt az izgalom a második összecsapásukban, a szicíliai védelmű csatában Alireza Firouzja került előnybe, többször is kitűnő esélyt nyújtó folytatást szalasztott el. Ding Liren átvette a kezdeményezést, a világos király elleni akciója sikert hozott, vezetést szerzett.

A kecsegtető esélyű pozíció elvesztése láthatóan megzavarta a 16 esztendős titánt, a harmadik játszmában egyre nagyobb hátrányba került. Ding Liren válogathatott a nyerések között, a kölcsönös kapkodásban a küzdelmük örökös sakkal ért véget, a döntés a negyedik játszmára maradt.

Ding Liren sötéttel érte el a célul kitűzött döntetlent és 2,5-1,5-re megnyerte a mérkőzést. Győzelméért 3 pontot kapott, Alireza Firouzja 0 ponttal várhatja a hétfői, Magnus Carlsen elleni összecsapását, Ding Liren kedden Fabiano CXaruanával küzd meg.

 

Az első forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3 - 2

(Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Vezércsel, 67)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 45)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Vezércsel, 56)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 31)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 32)

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Ding Liren (kínai, 2836) 1,5 – 2,5

(Ding Liren – Alireza Firouzja döntetlen (Nimzoindiai védelem, 42)

Alireza Firouzja – Ding Liren 0 – 1 (Szicíliai védelem, 45)

Ding Liren – Alireza Firouzja döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 42)

Alireza Firouzja – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 47)

A torna vasárnap az amerikai Fabiano Caruana és az orosz Jan Nepomnjacsij, valamint a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri mérkőzésekkel folytatódik.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik a 8 résztvevős Magnus Invitational rapid szuperverseny

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen sakktörténelmet ír a szombaton kezdődő nyolc résztvevős, online rapidverseny ötletével, s annak megszervezésével. A norvég világelső meghívását legnagyobb riválisai fogadták el, a 250 ezer dolláros díjalapú viadalon a sakkvilág szupersztárjai játszanak. Az amerikai Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura, a kínai Ding Liren, az orosz Jan Nepomnjacsij, a francia Maxime Vachier-Lagrave, a holland Anish Giri és a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja csatázik majd Carlsennel. A viadal hétfordulós körversennyel kezdődik, négy-négy partiban 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónuszidővel viaskodnak majd, az első négy helyezett már kieséses rendszerben folytatja a csatározást. A győztes 70 ezer dollárt nyer.

 

A koronavírus-járvány miatt sorban maradnak el a versenyek. A Grand Chess Tour 2020 sorozatot már lemondták a szervezők, de ígéretet tettek, hogy jövőre folytatódik az oly népszerű versenysorozat. Még kérdéses a St. Louis-i 8. Sinquefield Cup augusztusi megrendezése. A hagyományos stavangeri Altibox Norway Chess tornát októberre halasztották.

 

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak Jekatyerinburgban a világbajnok-jelölti döntőn, amelyet az egyre nagyobb járvány miatt félidőben, hét forduló után félbeszakítottak, még nincs időpontja a folytatásnak. Az eredményeket nem törölték, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel holtversenyben áll az élen. Az amerikai Fabiano Caruana, a kínai Ding Liren és a holland Anish Giri is elfogadta a meghívást. Az amerikai Hikaru Nakamura a rapid világranglista negyedik helyezettje, a 16 esztendős, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja az év nagy felfedezettje, két napja a Banter Blitz fináléjában 8,5-7,5-re legyőzte Magnus Carlsent.

A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen méri össze erejét. Négy-négy partiban csatáznak majd 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A párharcok győztesei 3-3 pontot kapnak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma dönt, a nyertes 2, a vesztes 1 pontot kasszírozhat. A körverseny első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatja a csatározást, május 3-án ér véget a torna.

A résztvevők:   

Játékos

Classical

World #

Rapid

World #

Blitz

World #

Magnus Carlsen

2863

1

2881

1

2887

2

Fabiano Caruana

2835

2

2773

11

2711

35

Ding Liren

2791

3

2836

3

2788

8

Jan Nepomnjacsij

2784

4

2778

9

2785

9

Maxime Vachier-Lagrave

2778

5

2860

2

2822

3

Anish Giri

2764

10

2731

24

2752

22

Hikaru Nakamura

2736

18

2829

4

2900

1

Alireza Firouzja

2728

21

2703

37

2750

24

Az első forduló párosítása:

Szombat: Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura

                  Alireza Firouzja – Ding Liren

Vasárnap: Fabiano Caruana – Jan Nepomnjacsij

                   Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri

A viadalt a chess24.com élőben közvetíti, a játszmákat kilenc nyelven kommentálják majd és elemzőprogram is segíti majd a küzdelmek figyelemmel követését. Az első hat fordulóban naponta két-két mérkőzést rendeznek meg, a hetedik játéknapon a négy meccset egyszerre bonyolítják le. A közvetítéseket a nagymesterekkel készített interjúk is színesítik majd. Az első játszmákat 16 órakor kezdik.

 

Magnus Carlsen számára rosszul sikerült a főpróba, a Banter Blitz Cup viadalon hét hónap, 131 megnyert mérkőzés után az „álomdöntőt” elvesztette Alireza Firouzjával szemben. A 16 éves titán 8,5-7,5-re győzte le a világelsőt. Magnus Carlsen csak egyszer vezetett a párharcuk során, a 12. parti után, de Firouzja a befejező négy játszmából hármat is megnyert, egyszer kapott ki.

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog