Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Carlsen nagy csatában 3-2-re nyert Nakamura ellen, Ding Liren 2,5-1,5-re győzte le  Firouzját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” nyolc résztvevős online rapid szuperverseny első fordulójának első játéknapján a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen 3-2-re győzte le az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurát. A mérkőzést a norvég világelső világossal elért győzelemmel kezdte, Nakamura egyenlített, bemattolta a „király” királyát. Carlsen ismét vezetést szerzett, de nem tudta megtartani előnyét. A találkozó 2 – 2 után a „hirtelen halál” partival fejeződött be, Carlsen sötéttel nyert, 2 pontot ért a győzelme, Nakamura egyet kapott. A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren 2,5-1,5-re győzött a FIDE színeiben játszót 16 éves Alireza Firouzja ellen. Három döntetlen mellett Ding Liren megnyerte a meccs második partiját, Firouzja kecsegtető állást rontott el, a kínai nagymester 3, legyőzött ellenfele 0 ponttal várhatja a folytatást. Vasárnap újabb két párharcra kerül sor, az amerikai Fabiano Caruana az orosz Jan Nepomnjacsijjal, a francia Maxime Vachier-Lagrave a holland Anish Girivel mérkőzik meg.

 

Nagy érdeklődés kísérte a sakktörténelem első online szuperversenyének első játéknapját. A viadal ötletgazdája, Magnus Carlsen már az első játéknapon csatába indult, régi riválisával, Hikaru Nakamurával küzdött meg. Ők etten már negyven klasszikus játszmában csaptak össze. Négy éve Bilbaóban, a IX. Chess Masters Final  első fordulójában szakadt meg egy hihetetlen sorozat, Nakamura pályafutása során először tudta legyőzni Carlsent, 12 vereség és 18 döntetlen után sötéttel nyert a nagyon csalódott világbajnok ellen. Érdekesség, hogy a tornán Nakamurának ez volt az egyetlen győzelme, kilencet remizett, míg a norvég világelső rendezte sorait, megnyerte a versenyt.

Három esztendeje St. Louisban a világbajnok gyalogelőnyös végjátékot játszhatott, könnyű nyerést is elhibázott, a 94. lépés után pecsételték meg kézfogással a békekötést. Londonban Nakamura oly közel volt második győzelméhez, de anyagi előnyének érvényesítésében nem jeleskedett. A huszonnegyedik döntetlenük 2018-ban Stavangerben született meg, majd a 6. Sinquefield Cup-on Carlsen megszerezte tizenharmadik győzelmét, a döntetlent ígérő végjátékot a norvég világelső 97 lépésben nyerte meg. A GCT 2019 zágrábi tornáján Carlsen tizennegyedszer mért vereséget az ötszörös amerikai bajnokra. A 7. Sinquefield Cup viadalon jubileumi, huszonötödik remijüket láttuk.

Az eddigi rapid-és villámjátszmákban is meggyőző volt a négyszeres világbajnok fölénye, 37 döntetlen mellett 39-16-os vezetéssel várhatta a torna nyitó mérkőzésének számító párharcot.

 

A nyolc résztvevő hétfordulós körversennyel kezdi meg a tornát, négy-négy játszmás találkozókra kerül sor. A győztes mérkőzés 3 pontot ér, a rájátszásban kivívott siker 2 pontot, ekkor a legyőzött ellenfél 1 ponttal "vigasztalódhat". Az első négy helyezett már kieséses rendszerben folytatja a csatározást. 

 

A négyjátszmás mérkőzés első partijában Magnus Carlsen játszott világossal, Hikaru Nakamura a vezércselű ütközet nyitásában nem jeleskedett. A világbajnok pozíciós előnyét kihasználva gyalogot nyert. Nakamura egy pillanatban jó remiesélyhez juthatott volna, a futóvégjátékban már nem volt lehetősége a döntetlen kiharcolására, Carlsen győzelemig fokozta előnyét, kitűnő technikával nyert. A világbajnok jól beosztotta gondolkodási idejét, a 15 percet és a lépésenkénti 10 másodperc bónuszidőt, míg riválisának nemcsak az állással gyűlt meg a baja.

Rövid szünet után folytatódott a viaskodásuk. A spanyol megnyitású játszmában Magnus Carlsen jól megjátszotta az ismert változatot, de elmulasztott egy fontos védőlépést. Hikaru Nakamura támadása a meggyengült sötét királyállás ellen nagy erővel bontakozott ki, a norvég világelső nem talált védelmet, királya mattot kapott, Nakamura kiegyenlített.

A harmadik ütközetben Nakamura tért el az első partiban látott folytatástól. A vezércserét követően úgy tűnt, hogy kissé hátrányosabb végjátékát döntetlenre tudja menteni, amikor lebecsülte Carlsen vezérszárnyi gyalogáttörésének erejét, a világbajnok királya betört a sötét állásba, kis megingás után érvényesítette előnyét, ismét vezetést szerzett.

A negyedik összecsapásukban Magnus Carlsen választása a szicíliai védelemre esett, és kedvező pozícióban sorozatban hozott rossz döntéseket. Elszámolta magát, a minőségért nem kapott elegendő ellenértéket, Nakamura szabadgyalogja feltartóztathatatlanná vált, az amerikai nagymester másodszor is kiegyenlített.

A mérkőzés mind a négy játszmájában a világossal játszók voltak eredményesek, a találkozó sorsa a „hirtelen halál” játszmában dőlt el Magnus Carlsen javára. A világbajnok játszott sötéttel, 4 perce volt Nakamura 5 percével szemben, de remifórja. Carlsen ismét a szicíliai védelmet választotta, s ezúttal jó döntésnek bizonyult. Az amerikai nagymester kénytelen volt támadni, a bonyodalmak közepette elkerülte a vereségét jelentő lépésismétlést, „botladozó” királya bajba került, a 32. lépés után feladásra kényszerült. Magnus Carlsen 3-2-es győzelméért 2 pontot kapott, Hikaru Nakamura a rájátszásban elszenvedett vereségéért 1 pontot.

 

A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren és Alireza Firouzja tavaly a Világkupán a legjobb 32 között mérkőzött meg. A két klasszikus játszmájuk döntetlennel fejeződött be, a rapid rájátszásban a kínai nagymester kettős győzelemmel biztosította továbbjutását.

Ding Liren világossal kezdte párharcukat, a Nimzoindiai védelmű parti óvatos játékot hozott, kiegyenlített erők küzdelmét és döntetlen született.

Annál több volt az izgalom a második összecsapásukban, a szicíliai védelmű csatában Alireza Firouzja került előnybe, többször is kitűnő esélyt nyújtó folytatást szalasztott el. Ding Liren átvette a kezdeményezést, a világos király elleni akciója sikert hozott, vezetést szerzett.

A kecsegtető esélyű pozíció elvesztése láthatóan megzavarta a 16 esztendős titánt, a harmadik játszmában egyre nagyobb hátrányba került. Ding Liren válogathatott a nyerések között, a kölcsönös kapkodásban a küzdelmük örökös sakkal ért véget, a döntés a negyedik játszmára maradt.

Ding Liren sötéttel érte el a célul kitűzött döntetlent és 2,5-1,5-re megnyerte a mérkőzést. Győzelméért 3 pontot kapott, Alireza Firouzja 0 ponttal várhatja a hétfői, Magnus Carlsen elleni összecsapását, Ding Liren kedden Fabiano CXaruanával küzd meg.

 

Az első forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3 - 2

(Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Vezércsel, 67)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 45)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Vezércsel, 56)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 31)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 32)

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Ding Liren (kínai, 2836) 1,5 – 2,5

(Ding Liren – Alireza Firouzja döntetlen (Nimzoindiai védelem, 42)

Alireza Firouzja – Ding Liren 0 – 1 (Szicíliai védelem, 45)

Ding Liren – Alireza Firouzja döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 42)

Alireza Firouzja – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 47)

A torna vasárnap az amerikai Fabiano Caruana és az orosz Jan Nepomnjacsij, valamint a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri mérkőzésekkel folytatódik.

Verőci Zsuzsa

 

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog