Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nepomnjacsij és Caruana is hátrányból fordított, a "hirtelen halál" partiban sötéttel nyertek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” online rapid szuperverseny második fordulójának második játéknapján az orosz Jan Nepomnjacsij és az amerikai Fabiano Caruana is hátrányból fordítva nyerte meg mérkőzését. A „hirtelen halál” partiban sötéttel nyertek. Nepomnjacsij a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni találkozóját vereséggel kezdte, majd szerencsével döntetlenre mentette a második összecsapást. Fonalas nyerést is kihagyott a harmadik partiban, örökös sakkot engedélyezett. A negyedik játszmában sötéttel győzött, a sorsdöntő ütközet csak 20 lépésig tartott. A világranglista második amerikai Fabiano Caruana és a harmadik kínai Ding Liren két döntetlennel indított. A kétszeres olimpiai bajnok taktikai csapással a második játszmában győzhetett volna, majd világossal előnyt szerzett. A negyedik játszmában a sorsdöntő pillanatokban hibázott, Caruana egyenlített, majd kiskombinációval a maga javára döntötte el a meccset. A világbajnok Magnus Carlsen és Fabiano Caruana holtversenyben áll az élen, egymás ellen mérkőznek meg a szerdai játéknapon, Alireza Firouzja és Hikaru Nakamura találkozójára kerül még sor.

 

A sakktörténelem eddigi legerősebb online rapid versenyének második fordulójának második játéknapján két nagy rangadót is láttunk. A fordulatokban gazdag összecsapások csak a rájátszásban dőltek el. A világbajnok-jelölti döntő első félidejének utolsó fordulójának derbijét az éllovas Jan Nepomnjacsij és az őt egypontos hátránnyal követő Maxime Vachier-Lagrave vívta. A 29 éves nagymesterek tizennegyedik klasszikus partijukat játszották, MVL mérlege igen kedvező volt, hét döntetlen mellett 5-1-re vezetett orosz riválisával szemben.

 

A Grand Prix 2019 negyedik viadalán, Jeruzsálemben az elődöntőben csatáztak, a tét a világbajnok-jelöltség volt és a 11 addig lejátszott partijukban nyeretlen Jan Nepomnjacsij világossal megnyerte az első összecsapást, a második remi lett. Úgy tűnt, hogy MVL a vereséggel búcsút mondhatott álmainak, de az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov visszalépésének köszönhetően játszhat(ott) Jekatyerinburgban. Az oly fontos rangadón MVL tökéletes játékkal hatodszor győzütt és holtversenyes elsőként várhatják a bizonytalan idejű folytatást. Rapid-és villámjátszmákat tizenhatot vívtak, 5-5-re álltak ha döntetlen mellett.

Jan Nepomnjacsijt láthatóan bosszantotta jekatyerinburgi veresége, és világossal azonnali akcióra szánta el magát. Házielemzést játszott meg, tisztet is áldozott, de elképzelésének végrehajtásába hiba csúszott, fokozatosan vesztette el krzdeményezését. MVL hárította a fenyegetéseket, kisebb időzavarban is uralta a bonyodalmakat, sötéttel elért fontos győzelemmel kezdte a párharcukat.

A második játszmában folytatták a vb-jelölti döntőben a francia védelemben megkezdett elméleti párbajukat. MVL tért el az említett partitól, az érdekes pozícióban az orosz sakkozó „összedrótozta” állását, majd egy könnyelmű huszárlépéssel tisztáldozatot engedélyezett. Vachier-Lagrave oly közel került második győzelméhez, de a rendkívül gyorsan játszó ellenfelével szemben időzavarban eltékozolta előnyét.

 

A harmadik összecsapás kisebb krimi volt. MVL a kihagyott nagy esély után megingott, és a bonyodalmak közepette először csak kiengedte előnyét, időzavarban nem vett észre egy fonalasan döntetlenhez vezető áldozatot. Királya körül viharfelhők gyülekeztek, a kapkodó Nepomnjacsij könnyű nyerést hagyott ki, mentőövet dobott ellenfelének, örökös sakkot engedélyezett. Nepomnjacsij testbeszéde mindent elárult, sokan gondolták, hogy a rontásával eldőlt a mérkőzés sorsa.

MVL a szerencsés fél ponttal megőrizte vezetését, de a negyedik játszmát világossal rossz felfogásban játszotta. Nepomnjacsij a sokktól magához tért, a parti irányítását kézben tartotta, futópárjának köszönhetően gyalogelőnyét győzelemre vezette.

A mérkőzést a „hirtelen halál” játszma döntötte el. Maxime Vachier-Lagrave a világos színt választotta, 5 perce volt Nepomnjacsij 4 percével szemben, de nyerési kényszerrel játszotta a partit. Hihetetlen befejezése volt a fordulatokban gazda párharcuknak, MVL 20 lépésben szenvedett vereséget.

 

A világranglista második Fabiano Caruana és a harmadik kínai Ding Liren mérkőzése is nagy csatában dőlt el.  A vb-jelölti döntőn a harmadik fordulóban vívtak meg,  meglepő módon csak tizedszer csatáztak a klasszikus időkontroll mellett. Fabiano Caruana 2015-ben, majd egy év múlva is a Tata Steel Chess tornán is vereséget mért a legjobbakkal még csak „ismerkedő” kínai sakkozóra. A két évvel ezelőtti világbajnok-jelölti döntőn kétszer megosztoztak a ponton, Ding Liren tavaly Stavangerben, majd a 7. Sinquefield Cup viadalom elért győzelmével kiegyenlített.

Jekatyerinburgban Ding Liren kettős vereséggel rajtolt, különösen fájdalmas lehetett, honfitársa, Wang Hao elleni kudarca. Sikerrel rendezte sorait, a legnagyobb rivális, Caruana elleni győzelmével jelezte, hogy nem vesztette el minden reményét a világbajnoki kihívói címért folyó oly hosszú versengésben. Mindkettőjük mérsékelt teljesítményét a torna meglepetéseként értékelhettük, a vb-jelölti döntő félidejében Caruana csak ötven százalékot ért el, míg Ding Liren – 1-gyel áll. Eddig csak hat rapid-és villámpartit játszottak, a kínai sakkozó három remi mellett 2-1-re vezetett.

 

A küzdelmük egy óvatos döntetlennel kezdődött, pontosztozkodással folytatódott. Ding Liren taktikai csapással döntő előnybe kerülhetett volna, de a kiskombinációt a kétszeres olimpiai bajnok nem vette észre.

A harmadik játszma hullámzott, hol egyik, hol másik nagymester esélye tűnt kedvezőbbnek. Kölcsönös pontatlankodás után Caruana vezére veszélyes vizekre tévedt, jelentős hibát követően Caruana egyre nagyobb bajba került, vereségével nehéz helyzetbe került.

Ding Liren vezetésének birtokában nyugodtan játszhatta volna a negyedik partit, a végjátékban azonban nagy bakit követett el. Caruana szabadgyalogja eldöntötte a játszma sorsát.

A sorsoláskor Fabiano Caruana a sötét színt választotta, bízott abban, hogy kevesebb gondolkodási idejével remifórjának köszönhetően állja majd a sarat. Ding Lirent megingatta a negyedik csata elvesztése, időelőnye nem játszott szerepet. Ding Liren érthetően elkerülte a lépésismétlést, passzívan elrendezett hadereje sebezhető volt, kiskombinációval Fabiano Caruana megnyerte a sorsdöntő csatát. Az amerikai nagymester holtversenyben az élen áll, mindkét meccsén Fortuna is támogatta.

 

A 2. forduló második játéknapjának eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 – 1 (3 – 2)

Jan Nepomnjacsij – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Angol megnyitás, 56)

Maxime Vachier-Lagrave – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Francia védelem, 62)

Jan Nepomnjacsij – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Szicíliai védelem, 58)

Maxime Vachier-Lagrave – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Szicíliai védelem, 75)

Maxime Vachier-Lagrave – Jan Neponjacsij 0 - 1

Ding Liren (kínai, 2836) - Fabiano Caruan (amerikai, 2773) 1 – 2 (2 – 3)

Ding Liren – Fabiano Caruana döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 35)

Fabiano Caruana – Ding Liren döntetlen (Szicíliai védelem, 73)

Ding Liren – Fabiano Caruana  1 – 0 (Grünfeld védelem, 44)

Fabiano Caruana – Ding Liren 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 64)

Ding Liren – Fabiano Caruana 0 – 1 (Angol megnyitás, 36)

 

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

1

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

***

2

3

5

4,5

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

***

2

3

5

4,5

3

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

***

1

3

4

5

4

GM

Ding Liren

2836

CHN

1

***

3

4

4,5

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

1

***

3

4

4,5

6

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

0

2

***

2

4,5

7

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

0

***

0

3

8

GM

Anish Giri

2731

NED

0

0

***

0

2,5

A 3. forduló párosítása:

Szerda: Fabiano Caruana – Magnus Carlsen

              Alireza Firouzja – Hikaru Nakamura

Csütörtök: Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren

                   Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Verőci Zsuzsa

 

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Az új világranglistán Magnus Carlsen 36 ponttal előzi meg Fabiano Caruanát
2023. 12. 02.

Fabiano Caruana a 10. Sinquefield Cup győztese
2023. 12. 01.

St. Louisban az utolsó fordulóra maradt a döntés, az első helyen előálló holtversenyt rájátszás döntené el
2023. 11. 30.

Caruana 25 lépésben győzte le Sot, Dominguez Perezzel holtversenyben vezet
2023. 11. 29.

A Sinquefield Cup hatodik fordulójában So, Caruana és Dominguez Perez is győzött
2023. 11. 28.

St. Louisban Aronian aratta a második győzelmet, a címvédő Firouzja ellen nyert
2023. 11. 26.

St. Louisban az első győzelmet So aratta, a Sinquefield Cup negyedik fordulójában Rapport ellen nyert
2023. 11. 25.

A Sinquefield Cupelső harmadában 13 döntetlen született, Duda betegség miatt visszalépett
2023. 11. 24.

Yt. Louisban Caruana vezeti a 10. Sinquefield Cup Rajtlistáját, Firouzja játszik vímvédőként
2023. 11. 22.

A meglepetések Európa-bajnokságán a bolgár női és a szerb férfi válogatott lett aranyérmes
2023. 11. 21.

Férficsapatunk remek győzelmet ért el a svédek ellen, női együttesünk kikapott a románoktól
2023. 11. 20.

Kettős vereség a hetedik fordulóban, sokat hibáztak sakkozóunk
2023. 11. 19.

Női válogatunk legyőzte a szlovénokat, férficsapatunk döntetlent játszott a lengyelekkel
2023. 11. 18.

Férficsapatunk győzött Izrael ellen, női együttesünk vereséget szenvedett a grúzoktől
2023. 11. 16.

A csapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában férfi válogatottunk győzött, női csapatunk vereséget szenvedett
2023. 11. 15.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog