Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Legends of Chess Carlsen-Szvidler és Nepomnjacsij-Giri elődöntőkkel folytatódik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online rapid viadal tíz résztvevős versenyének utolsó fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen 3 – 1-re legyőzte az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot. A norvég világelső ötpontos előnnyel végzett az élen. Az elődöntőben az orosz Peter Szvidlerrel mérkőzik meg, aki utolsó párharcát 2,5 – 1.5-re elvesztette a holland Anish Girivel szemben. Az izraeli Borisz Gelfand a „hirtelen halál” partiban nyert az orosz Jan Nepomnjacsij ellen, a négy között Giri-Nepomnjacsij találkozó lesz. Lékó Péter utolsó meccsén vereséget szenvedett a kétszeres kínai olimpiai bajnoktól, Ding Lirentől, a versengésben az utolsó helyen végzett. A két nagy rivális, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az indiai exvilágbajnok Viswanathan párbaját négy döntetlen után a „hirtelen halál” parti döntötte el Ivancsuk javára. A pihenőnap után pénteken kezdődnek az elődöntők, a négyjátszmás mérkőzésekből kettőt kell megnyerni a döntőbe jutáshoz.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour negyedik viadalán, a Legends of Chess tíz résztvevős körversenyén a világbajnok Magnus Carlsen valamennyi mérkőzését megnyerve ötpontos előnnyel végzett az élen. A norvég világelső kétszer a „hirtelen halál” partiban biztosította be győzelmét. A befejező játéknapon a továbbjutásért küzdő exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiknak sem „kegyelmezett”. Az első játszmában nyerőesélyes állását még remire rontotta, az utolsó két partit megnyerve 3 – 1-re győzte le egykori nagy riválisát. Kramnyik tavaly a Tata Steel Chess viadal zárónapján jelentette be, hogy visszavonul a profi sakkozástól, egy-egy rapid viadalon azért még játszik. Az exvilágbajnok a torna kétharmadánál még továbbjutásra állt, de utolsó három meccsét elvesztette.

Az elődöntőben Magnus Carlsen az orosz Peter Szvidlerrel mérkőzik meg. Az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok utolsó mérkőzését a holland Anish Girivel szemben elvesztette, de a világbajnok győzelmének köszönhetően negyedikként kvalifikálta magát.

Vereséggel zárt az orosz Jan Nepomnjacsij, a torna doyenje, az 52 éves izraeli Borisz Gelfand „tréfálta meg”. A „hirtelen halál” partiban Nepomnjacsijnak világossal nem volt reális nyerőesélye, Gelfand rutinosan használta ki, hogy számára a döntetlen is a győzelmet jelentette volna. Nepomnjacsij sokáig tartotta a lépést Carlsennel, a hajrában kettő meccset elbukott. A tornán gyengébb rajt után egyre jobb játékot nyújtó Girivel csatázik a döntőbe jutásért.

Kevés hiányzott az ukrán Vaszilij Ivancsuk bravúrjához, hogy elődöntőt játszhasson. Régi nagy riválisa, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand elleni győzelemmel zárta a szereplését. Négy döntetlen után az Armageddon játszmában elért döntetlen 2 pontot jelentett számára. A viadal meglepetéseként Anand hosszabb versenyzési szünet után a számára szokatlan feltételekkel nem tudott megbirkózni.

Hetedik párharcát zárta vereséggel Lékó Péter. Biztatóan kezdett, Vaszilij Ivancsuk elleni nyeréssel rajtolt, a jó folytatással adós maradt. Hosszabb szünet után játszhatott egykori nagy ellenfeleivel. Megnyitáselméleti felkészültsége most is remek, jól variálta a nyitásokat, kedvező állásait azonban sorban elrontotta, két „hirtelen halál” partit vesztett el, Ivancsuk mellett még Anadot tudta legyőzni. Sajnálhatja többek között Magnus Carlsennel szemben kihagyott óriási esélyt. A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtott.

Az utolsó forduló eredményei:

Borisz Gelfand (izraeli, 2702) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 1 (3 – 2)

Borisz Gelfand – Jan Nepomnjacsij  0 – 1 (Grünfeld védelem, 67)  0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Borisz Gelfand 0 – 1 (Szicíliai védelem, 88)

Borisz Gelfand – Jan Nepomnjacsij  döntetlen (Grünfeld védelem, 72)

Jan Nepomnjacsij – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 24)

Jan Nepomnjacsij – Borisz Gelfan 0 – 1 (Királyindiai védelem, 70)

Ding Liren (kínai, 2836) – Lékó Péter (magyar, 2710) 3 – 0 (2,5  1,5)

Ding Liren – Lékó Péter 1 – 0 (Olasz megnyitás, 65)

Lékó Péter – Ding Liren döntetlen (Olasz megnyitás, 41)

Ding Liren – Lékó Péter döntetlen (Ragozin védelem, 18)

Lékó Péter – Ding Liren döntetlen (Angol megnyitás, 46)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2686) – Viswanathan Anand (indiai, 2751) 2 – 1 (2,5 – 2,5)

Vaszilij Ivancsuk – Viswanathan Anand döntetlen (Ragozin védelem, 57)

Viswanathan Anand – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Spanyol megnyitás, 42)

Vaszilij Ivancsuk – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 41)

Viswanathan Anand – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Spanyol megnyitás, 23)

Viswanathan Anand – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Vezércsel, 59)

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Anish Giri (holland, 2731) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Peter Szvidler – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 51)

Anish Giri – Ptrer Szvidler döntetlen (Grünfeld védelem, 41)

Peter Szvidler – Anish Giri  0 – 1 (Angol megnyitás, 26)

Anish Giri – Peter Szvidler döntetlen (Pirc védelem, 42)

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) 3 – 0 (3 – 1)

Magnus Carlsen – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Olasz megnyitás, 42)

Vlagyimir Kramnyik – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 76)

Magnus Carlsen – Vlagyimir Kramnyik  1 – 0 (Vezércsel, 62)

Vlagyimir Kramnyik – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 24)

 

 

A Legends of Chess körverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BP

MP

1

Magnus Carlsen

2

3

2

3

3

23

25

2

Jan Nepomnjacsij

2

3

2

2

2

2

20½

20

3

Anish Giri

1

½

2

2

18

18

4

Peter Szvidler

1

2

17½

14

5

Vaszilij Ivancsuk

2

2

2

3

2

2

18½

13

6

Vlagyimir Kramnyik

1

2

1

2

16½

12

7

Borisz Gelfand

0

2

2

3

½

2

15

11

8

Ding Liren

½

½

1

14

9

9

Viswanathan Anand

2

2

2

½

½

2

14½

7

10

Lékó Péter

2

2

2

2

15½

6

 

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen újabb győzelmével 3 pontos előnnyel az élen, Lékó kikapott Gelfandtól

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online rapid viadal nyolcadik fordulójában az éllovas világbajnok Magnus Carlsen a „hirtelen halál” partiban sötéttel elért döntetlennel megnyerte az orosz Jan Nepomnjacsij elleni rangadót, három pontra növelte előnyét. Carlsen világossal nyerte meg a második játszmát, világossal vesztette el a negyediket. Lékó Péter az izraeli Borisz Gelfandtól a „hirtelen halál” játszma elvesztésével szenvedett vereséget, a második ütközetet Gelfand nyerte meg, nagymesterünk a harmadikban egyenlített. Az orosz rangadón Peter Szvidler legyőzte exvilágbajnok Vlagyimi Kramnyikot. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand két világos partiját is elbukta a kínai Duing Lirennel szemben, hetedik meccsét vesztette el. Az ukrán Vadszilij Ivancsuk fordított a holland Anish Giri elleni mérkőzésén, a „hirtelen halál” játszmában legyőzte 25 évvel fiatalabb ellenfelét. Lékó utolsó mérkőzését Ding Lirennel játssza. Az első négy helyezett jut tovább a kieséses rendszerű folytatásba.

A Magnus Carlsen Chess Tour negyedik versenyének nyolcadik fordulójában eldőlt, hogy a világbajnok Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij jut első két helyezettként a Legends of Chess viadal elődöntőjébe, két továbbjutó hely sorsa a körverseny befejező játéknapján dől el.

A nyolcadik fordulóban a torna első és második helyezettje, a 2 pontos előnnyel vezető világbajnok Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij  összecsapása állt az érdeklődés középpontjában. A sorozat első versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a norvég világelső a „hirtelen halál” partiban sötéttel elért döntetlennel győzte le az orosz sakkozót.

A Grand Chess 2019 zágrábi viadalán Magnus Carlsen négy vereségét követően először tudta megadásra kényszeríteni Jan Nepomnjacsijt. Az orosz sakkozó 2002-ben az U12-es Európa-bajnokságon, majd egy év múlva az U14-es korcsoportos vb-n győzte le Carlsent, majd 2011-ben a Tata Steel Chess tornán, három éve a London Chess Classic viadalon is fogadhatta a világelső gratulációját.

Rapid-és villámpartikban Jan Nepomnjacsij csak egy játszmát tudott, tizenhárom döntetlen mellett nyolcszor kikapott.

A párharcuk döntetlennel kezdődött meg, Magnus Carlsen jó esélyt szalasztott el. A második partiban a Grünfeld védelemben vívtak elméleti párbajt, a küzdelemben az orosz nagymester hibázott, a világbajnok tökéletes játékkal már a 34. lépésben győzelemnek örülhetett.

A harmadik játszmában ismét a norvég világelső diktálta a tempót, a világos király elleni akciójával tisztet is nyert, a technikai kivitelezésbe hiba csúszott, Nepomnjacsij kiharcolta a döntetlent.

Magnus Carlsen kiprovokálta, hogy Jan Nepomnjacsij korai tisztáldozatot hozzon, a világbajnok kihagyott egy taktikai esélyt, 20.Hxh7 után nem kellett volna aggódnia a meccs végeredménye miatt. A csatában Nepomnjacsij minőségáldozattal nyerőesélyes végjátékot játszhatott, kiegyenlített.

Az Armageddon játszmában Nepomnjacsijnak 5 perce volt Carlsen négy percével szemben, de nyerési kényszerrel játszott. A játszmában sok minden történt, az orosz nagymester viharos támadása sikert ígért, de kihagyta a nagy lehetőséget. Carlsen átvette a kezdeményezést, nyerhetett volna, nyert állásban adta remire a játszmát, hogy ne kelljen bajlódnia a gyorsan múló másodpercekkel.

Lékó Péter és Borisz Gelfand összecsapása is a rájátszásban dőlt el. Nagymesterünk a tornán negyedszer játszott „hirtelen halál” partit, harmadszor kapott ki, csak Vaszilij Ivancsuk ellen volt eredményes.

Első partijukat 1994-ben játszották, az Intel rapid versenye után még negyven rapid és villámpartiban mérték össze erejüket, 26 döntetlen mellett nagymesterünk 8-7-re vezetett. Miskolcon 2010-ben rapid páros mérkőzést is vívtak, az izraeli sakkozó 4,5 – 3,5-re nyert.

A klasszikus partijaik statisztikája Gelfandnak kedvezett, ötször nyert, négyszer kapott ki a 26 pontosztozkodás mellett.

A mérkőzés első játszmájában Lékó Péter gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni. Gelfand a második ütközetben megcsillogtatta remek technikáját, a bástyavégjátékban aktívabb bástyája és a harctérre induló királya eldöntötte a pont sorsát.

A vereség után Lékó Péter a szicíliai védelmű partiban a hosszas manőverezést választotta, majd lecsapott a felkínált lehetőségre, kiegyenlített.

Az elméletileg két kitűnően felkészült sakkozó a katalán megnyitásban megosztozott a ponton, s jött a ráadás, Lékóna játszott világossal. A torna doyenje jól használta ki, hogy remifórja van, Péter próbálkozásaira remekül reagált, ellentámadása átütött.

Komoly bajba került az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik honfitársától, Peter Szvidlertől elszenvedett veresége miatt. A hatodik forduló után még a harmadik helyen állt, a befejező játéknap előtt csak az ötödik és Magnus Carlsennel kell játszania.

Kramnyik felvállalta a taktikai bonyodalmakat, de többet hibázott ellenfelénél. Világossal vesztette el az első ütközetet, majd remivel folytatták.

A párbajuk harmadik játszmájában történtekre nehéz magyarázatot találni. Vlagyimir Kramnyik túljátszotta jó barátját, egykori szekundánsát, de a könnyen nyerhető állásban saját magának tette nehézzé a remélt sikert. Válogathatott a nyerések között, sorban hagyta ki azokat. Gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni.

Peter Szvidler a negyedik partiban „megkegyelmezett” riválisának, a remi is elég volt a győzelemhez.

Vaszilij Ivancsuk játékát dicsérő írásokat olvashatunk a szakportálokon. Az 51 esztendős sakkozó nagy akarattal küzd, kevés hiányzott ahhoz, hogy a továbbjutásért ia harcban legyen.

Hátrányból fordított Anish Giri ellen. Világossal a második játszmában nem talált jó tervet, a holland nagymester jól játszotta a parti befejező szakaszát. A vereség nem törte meg Ivancsukot, tetszetős játékvezetése, a világos király elleni akciója méltán kapott sok elismerést.

Nehéz pillanatokat élt át a negyedik ütközetben, Anish Giri nyerőesélyt szalasztott el. A „hirtelen halál” játszmát az 51 éves Ivancsuk nyerte meg a 25 évvel fiatalabb riválisával szemben.

A forduló legmeglepőbb eredménye az exvilágbajnok Viswanathan Anand és a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren mérkőzésén született meg. A szicíliai védelem nagy tudora az első játszmában 22 lépés után kényszerült feladásra. Sötéttel nem tudott szépíteni, majd a harmadik összecsapás eldöntötte a meccset. Ding Liren erélyesen vezette az ellentámadást, oly sok hányattatás után második meccsét nyerte meg. 

A 8. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881)  1 – 2 (2,5 – 2,5)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen döntetlen (Angol megnyitás, 54)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Grünfeld védelem, 34)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen döntetlen (Katalán megnyitás, 46)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij  0 – 1 (Pirc védelem, 60)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen döntetlen (Angol megnyitás, 50)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) – Peter Szvidler (orosz, 2742) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Vlagyimir Kramnyik – Peter Szvidler 0 – 1 (Szicíliai védelem, 46)

Peter Szvidler – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Grünfeld védelem, 45)

Vlagyimir Kramnyik – Peter Szvidler döntetlen (Szicíliai védelem, 115)

Peter Szvidler – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Caro-Kann védelem, 49)

Anish Giri (holland, 2731) – Vasziij Ivancsuk (ukrán, 2686)  1 – 2 (2 – 3)

Anish Giri – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Angol megnyitás, 46)

Vaszilij Ivancsuk – Anish Giri 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 42)

Anish Giri – Vaszilij Ivancsuk  0 – 1 (Kettős fianchetto, 50)

Vaszilij Ivancsuk – Anish Giri (döntetlen (Nimzoindiai védelem, 34)

Vaszilij Ivancsuk – Anish Giri 1 – 0 (Szláv védelem, 55)

Viswanathan Anand (indiai, 2751) – Ding Liren (kínai, 2836) 0 - 3 (0,5 – 2,5)

Viswanathan Anand – Ding Liren  0 – 1 (Szicíliai védelem, 22)

Ding Liren – Viswanathan Anand döntetlen (Királyindiai támadás, 47)

Viswanathan Anand – Ding Liren 0 – 1 (Szicíliai védelem, 40)

Lékó Péter (magyar, 2710) – Borisz Gelfand (izraeli, 2702)  1 – 2 (2 – 3)

Lékó Péter – Borisz Gelfand döntetlen (Angol megnyitás, 68)

Borisz Gelfand – Lékó Péter 1 – 0 (Ragozin védelem, 62)

Lékó Péter – Borisz Gelfand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 48)

Borisz Gelfand – Lékó Péter döntetlen (Katalán megnyitás, 51)

Lékó Péter – Borisz Gelfand 0 – 1 (Szicíliai védelem, 53)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BP

MP

1

Magnus Carlsen

2

3

-

2

3

20

22

2

Jan Nepomnjacsij

2

3

2

-

2

2

18½

19

3

Anish Giri

1

½

-

2

2

15½

15

4

Peter Szvidler

1

-

2

16

14

5

Vlagyimir Kramnyik

-

2

1

2

15½

12

6

Vaszilij Ivancsuk

2

2

2

3

2

-

16½

11

7

Borisz Gelfand

0

-

2

2

½

3

13

9

8

Lékó Péter

2

2

2

2

-

14

6

9

Viswanathan Anand

2

2

½

-

2

½

12½

6

10

Ding Liren

½

½

1

-

11½

6

Az utolsó forduló párosítása:

Borisz Gelfand – Jan Nepomnjacsij

Ding Liren – Lékó Péter

Vaszilij Ivancsuk – Viswanathan Anand

Peter Szvidler – Anish Giri

Magnus Carlsen – Vlagyimir Kramnyik

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen két pontra növelte előnyét, Nepomnjacsij  a "hirtelen halál" partiban nyert Lékó ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online viadalon a világbajnok Magnus Carlsen megnyerte hetedik mérkőzését is, az orosz Peter Szvidlert győzte le, két pontra növelte előnyét. Az orosz Jan Nepomnjacsij négy döntetlent követő „hirtelen halál” partiban nyert Lékó Péter ellen, a tornán már harmadszor bírta jobban az Armageddon párbaj fokozott feszültségét. Remekelt az ukrán Vaszilij Ivancsuk, 3-1-es diadalt aratott az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand először nyert, az izraeli Borisz Gelfand erejéből csak egy döntetlenre futotta a régi nagy rivális ellen. A holland Anish Giri már a harmadik a versenyfutásban, a kétszeres kínai olimpiai bajnok hatodszor kapott ki. A nyolcadik fordulóban Lékó Péter ellenfele Borisz Gelfand lesz. Eldőlhet a körverseny első helyének a sorsa Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen mérkőzésén. Az orosz rangadón, Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler meccsén a továbbjutás, az első négy helyezett már kieséses rendszerben csatázik tovább a 150 ezer dollár díjalapú tornán.

 

Lékó Péter és Jan Nepomnjacsij a dortmundi tornán 2008-ban mérkőztek meg először, azóta csak négy klasszikus partit játszottak, Danzhouban 2016-ban az orosz sakkozó győzött. Rapid és villámpartit csak hetet vívtak, öt remi mellett két győzelem volt a statisztika.

A mérkőzés a Semi-Tarrasch védelem egyik jól ismert változatában vívott elméleti párbajjal kezdődött. Lékó újított, Nepo láthatóan felkészülten várta az ötletet, kiegyenlített esélyeit.

A folytatásban a Nimzoindiai védelemben tesztelték egymás felkészültségét, mindketten a topon voltak. Az angol megnyitásban sem történt változás, a legjobb lépéseket húzták, harmadszor is remiztek. Az eredeti ötleteiről híres Nepomnjacsij játékában egyre inkább érezhettük, hogy nincs ellenére, ha a „hirtelen halál” parti döntene…

 

A negyedik játszma is döntetlent ígért, amikor Péter taktikai csapás lehetőségét nézte el, Nepomnjacsij nem vette észre a bakit, készülődhettek az Armageddon játszmára.

 

Nepomnjacsijnak 5 perce volt Lékó 4 percével szemben, Péternek remifórja. Au orosz nagymester agresszíven lépett fel, gyalogot áldozott, Péter kihagyott egy nagyon jó esélyt adó lehetőséget, majd Nepo fonalas nyerést. Az állás végjátékra egyszerűsödött, normál körülmények között remivel kellett volna befejeződni az összecsapásnak, az idő döntött, az orosz nagymester volt a gyorsabb.

 

A világbajnok Magnus Carlsen megszerezte heteduk győzelmét is, két pontra növete előnyét. Peter Szvidler elleni meccse három döntetlennel kezdődött, a norvég világelső az első partiban kecsegtető állást rontott el.

Komoly gondjai voltak Szvidlernek a második összecsapásban is, csak Carlsenen múlott, hogy ezt az ütközetet is megúszta. Sokunk emlékezetében élénken él, amikor 2013-ban a világbajnok-jelölti döntő utolsó fordulójában az orosz nagymester sötéttel győzte le a világbajnoki kihívói jogért küzdő 22 esztendős Carlsent, végül Vaszilij Ivancsuk segítsége is kellett, hogy Magnus döntőt játszhasson Viswanathan Ananddal, az ukrán sakkozó a rivális Vlagyimir Kramnyik ellen nyert.

Carlsen és Szvidler eddig húsz klasszikus partit játszottak, 2-2-re állnak, rapid és villámpartikban a világbajnoknál az előny, tizenegy döntetlen mellett 12-6-ra vezetett.

A negyedik játszmában Magnus Carlsen jobban figyelt, a különböző színűk mellett sem tudta a végjátékot Peter Szvidler megmenteni, az aktív világos király kulcsszerepet játszott.

 

Vaszilij Ivancsuk kettős győzelemmel kezdte az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni összecsapását. Oly hosszú és eredményes pályafutásuk alatt 48 klasszikus partiban csatáztak, Kramnyik 1993-ban a linaresi szuperversenyen győzelemmel kezdte versengésüket, még tízszer győzte le riválisát, hatszor az ukrán nagymester állt fel győztesen a sakkasztaltól. Fantasztikus csatákat vívtak a gyorsított műfajban is, 34 döntetlen mellett az exvilágbajnok 16-11-es vezetéssel várhatta a küzdelmüket. Ivancsuk az előző fordulóbeli, Szvidlertől elszenvedett veresége meggyötörhette, Kramnyik örülhetett Bprisz Gelfand elleni csata szerencsés kimenetelének.

Az exvilágbajnok az első parti végjátékában sokat hibázott, Ivancsuk a második ütközetben a sárkány-változatot vállalta, az elméleti párbajt megnyerte, ahogy a játszmát is.

 

Ivancsuk közel állt a mestrehármashoz, a mérkőzés megnyeréséhez, de egy elhibázott bástyalépése visszahozta Kramnyik reményeit, az exvilágbajnok szépített.

A döntő ütközetre Ivancsuk összeszedte magát, Kramnyik nyerési kényszerben játszott, s ez végül harmadik vereségéhez vezetett.

 

Az exvilágbajnok Viswanathan Anand és egykori világbajnok kihívója, Borisz Gelfand összecsapásai a sakktörténelem aranykorszakába tartoznak. 1989-ben a GMA Open versenyén játszottak először egymással. Az ötvenhat klasszikus játszmából Anand tízszer került ki győztesen, hatot vesztett el. Az emlékezetes moszkvai döntőjük, amelyet végül a rapid rájátszás döntött el Anand javára és védte meg címét. Raoid és villámpartijaikban 30 döntetlen született, Anand tarolt, 14-2-es vezetéssel várta a találkozót. Borisz Gelfand jó kezdés után visszaesett, Vishy Anand kezdettők fogva gyengélkedett.

 

Az első összecsapás Gelfand fölényének jegyében zajlott, Anand jó érzékkel talált ellenjátékot, de az izraeli nagymester segítségére nagy szüksége volt, hogy győzelemmel kezdje a meccset, az összekötött szabadgyalogjai célt értek.

Gelfandot a vereség láthatóan megrendítette, Anand apró hibái ellenére biztosan nyerte meg a második partit is. A harmadik játszma nyitásából Gelfand került ki jobb állással, majd az exvilágbajnok esélyei voltak kedvezőbbek, a döntetlen Anand sikerét jelentette.

Szegény embert az ág is húzza, a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren számítógépe elvesztette az internetes kapcsolatot, időtúllépéssel 23 lépésben kapott ki Anish Giritől.

A holland nagymester a második partiban bizonyítani akarta, hogy szerencsés győzelme után a sakktáblán is le tudja győzni ellenfelét. Nyerőesélyes állását elrontotta, majd nehezen nyugodott bele a döntetlenbe.

 

Ding Lirennek sikerült a harmadik partit vesztésre rontania. Anish Giri is többször hibázott, támadása átüthetett volna, ehelyett a végjátékot Ding Liren segítségével nyerte meg, győzelmével feljött a harmadik helyre.

 

A 7. forduló eredményei:

Lékó Péter (magyar, 2710) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)  1 – 2 (2 – 3)

Lékó Péter – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 42)

Jan Nepomnjacsij – Lékó Péter döntetlen (Nimzoindiai védelem, 38)

Lékó Péter – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Angol megnyitás, 39)

Jan Nepomnjacsij – Lékó Péter döntetlen (Olasz megnyitás, 35)

Jan Nepomnjacsij – Lékó Péter 1 – 0 (

Borisz Gelfand (izraeli, 2702) – Viswanathan Anand (indiai, 2751) 0 – 3 (0,5 – 2,5)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 0 –  (Bogoindiai védelem, 45)1

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  1 – 0 (Szicíliai védelem, 49)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Bogoindiai védelem, 46)

Ding Liren (kínai, 2836) – Anish Giri (holland, 2731) 0 – 3 (0,5 – 2,5)

Ding Liren – Anish Giri 0 – 1 (Katalán megnyitás, 23)

Anish Giri – Ding Liren  döntetlen (Angol megnyitás, 94)

Ding Liren – Anish Giri  0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 38)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2686) – Vlagyimir Krammyik (orosz, 2756) 3 – 0 (3 – 1)

Vaszilij Ivancsuk – Vlagyimir Kramnyik 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 57)

Vlagyimir Kramnyik – Vaszilij Ivancsuk 0 – 1 (Szicíliai védelem, 38)

Vaszilij Ivancsuk – Vlagyimir Kramnyik 0 – 1 (Angol megnyitás, 42)

Vlagyimir Kramnyik – Vaszilij Ivancsuk 0 – 1 (Olasz megnyitás, 47)

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Peter Szvidler – Magnus Carlsen döntetlen (Angol megnyitás, 57)

Magnus Carlsen – Peter Szvidler  döntetlen (Spanyol megnyitás, 69)

Peter Szvidler – Magnus Carlsen döntetlen (Angol megnyitás, 50)

Magnus Carlsen – Peter Szvidler 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 64)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

MP

1

Magnus Carlsen

.

3

-

2

3

18

20

2

Jan Nepomnjacsij

.

2

3

-

2

2

16½

18

3

Anish Giri

1

½

-

-

2

13½

14

4

Vlagyimir Kramnyik

-

2

-

1

2

14

12

5

Peter Szvidler

1

-

-

2

13½

11

6

Vaszilij Ivancsuk

2

-

3

2

-

2

14½

9

7

Borisz Gelfand

0

-

2

½

0

3

11

7

8

Viswanathan Anand

2

2

½

-

2

-

12

6

9

Lékó Péter

2

2

2

2

-

12

5

10

Ding Liren

½

½

1

-

-

9

3

 

A 8. forduló párosítása:

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen

Vlagyimir Kramnyik – Peter Szvidler

Anish Giri – Vasziij Ivancsuk

Viswanathan Anand – Ding Liren

Lékó Péter – Borisz Gelfand

 

Verőci Zsuzsa

Fotók:chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen hatodszor is nyert, Ding Liren elleni győzelmével egy ponttal vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online viadal hatodik fordulójában a holland Anish Giri 2,5 – 1,5-re legyőzte Lékó Pétert. Giri a második parti megnyerésével szerzett vezetést, Lékó remek játékkal egyenlített, de a negyedik játszmát elvesztette. A világbajnok Magnus Carlsen a kínai Ding Lirenre mért vereséget, a második játszmában elért győzelme 3 pontot ért, ismét az élre állt. Három összecsapás a „hirtelen halál” partiban ért véget, a szerencsésebb kézzel sakkozók győztek. Az orosz Jan Nepomnjacsij az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand ellen nyert, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az izraeli Borisz Gelfanddal vívott thrillernek is beillő meccset, a 2 ponttal megőrizte harmadik helyét. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk bánkódhat, az orosz Peter Szvidler örülhet a végeredmény miatt.

Lékó Péter pályafutása során Anish Girivel csak nyolc klasszikus partit játszott, hét döntetlen mellett 2015-ben a Világkupán a legjobb 32 között mérkőztek meg, a holland sakkozó a második összecsapást vilgossal nyerte meg és jutott a nyolcaddöntőbe. Rapid és villámpartit csak ötöt játszottak, két döntetlen mellett Giri 2-1-re vezetett.

Párbajuk a katalán megnyitásban békés döntetlennel kezdődött meg. A második játszmában a sorozatos cserék után a huszárvégjáték döntetlent ígért, amikor egy passzív huszárlépést követően a holland sakozó egyre jobb esélyekhez jutott, jó technikával érvényesítette előnyét.

Remek pozíciós teljesítményt nyújtott Péter a harmadik ütközetben. Mindkét szárnyon foglalkoztatta ellenfelét, majd a vezérszárnyon a nehézüteg betörése jelentette a megoldást. Kiskombináció segítségével törte fel Giri védvonalát, Lékó kiegyenlített.

A reményt adó egyenlítés után a befejező játszmában Lékó Péter a 12. lépésben vesztőt húzott. A kényszerű hosszúsáncot követően Anish Giri döntő előnyhöz jutott.

A világranglista első és harmadik helyezettje, Magnus Carlsen és Ding Liren első klasszikus partijukat 2015-ben Wijk aan Zee-ben játszották. Carlsen már kétszeres világbajnokként, Ding Liren olimpiai aranyérmesként nézett először farkasszemet, remivel kezdtek. Hat egymást követő döntetlen után Carlsen a Grand Chess Tour 2019 zágrábi viadalán először tudta megadásra kényszeríteni riválisát.

St. Louisban remi lett a partijuk. A 26 esztendős Ding Liren pályafutása egyik legnagyobb sikereként a 7. Sinquefield Cup viadal győztese lett. A torna rájátszásában 3-1-re legyőzte Magnus Carlsent. A két rapidpartijuk döntetlennel fejeződött be, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte.

A Magnus Carlsen Chess Tour első tornáján, a Magnus Carlsen Invitational nyolc résztvevő körversenyének hetedik fordulójában nem kis megdöbbenést okozott a világbajnok 1-3-as veresége Ding Lirennel szemben. A norvég világelső a négy rapidpartiban tücsköt-bogarat játszott, extrém nyitásai, extravagáns játéka azonban  Ding Lirent nem hozta zavarba, a felkínált esélyeket kihasználta és másodikként jutott az elődöntőbe, ahol a párosítás szeszélye folytán ismét megmérkőztek.

A párharcuk döntetlennel kezdődött, a második parti mindössze 33 lépésig tartott, nem kis meglepetésre a világbajnok taktikailag ismét sebezhető volt. Vezetésének birtokában Ding Liren a harmadik partiban könnyen megadta magát, a sors iróniája, hogy a kínai nagymester is 33 lépés után szüntette be ellenállását. Az internetes közvetítésen jól látszott, hogy Magnus Carlsen mennyire örült az egyenlítésnek.

A befejező játszma nem nélkülözte a fordulatokat. A bonyodalmakban hol egyik, hol a másik fél szalasztott el lehetőséget. Ding Liren elkerülte a lépésismétléses döntetlent, majd elkövette a döntő hibát, Magnus Carlsen bástyája betört a második sorra. A viadal döntőjét Magnus Carlsen kettős győzelemmel nyerte meg Anish Giri ellen.

A többi párharchoz képest Magnus Carlsen és Ding Liren négy órával korábban játszott. Lépésismétléses remivel indítottak. A folytatás már kisebb lidércálom volt a kínai sakkozó számára. A 18. lépésben újított, vagy elfelejtette a varit? Vesztőlépésnek bizonyult az új ötlet, a világbajnok 26 lépésben nyert.

A harmadik ütközetben Carlsennek gyaloghátrányos végjátékot kellett játszania, jó védekezése meghiúsította Ding Liren reményeit.  

Magnus Carlsen megnyerhette volna a negyedik partit, de megelégedett a 2,5 – 1,5 győzelemmel, egypontos előnnyel ismét egyedül áll az élen.

Három összecsapást a rájátszs, a „hirtelen halál” parti döntötte el. Igazi csemegét jelentett az exvilágbajnok Viswanathan Anand és Jan Nepomnjacsij mérkőzése. Az orosz nagymester korábbi rapid játszmáikban is sikerrel játszott Vishy ellen, nyolc döntetlen mellett 11-8-ra vezetett.

Szicíliai védelemben csatáztak először, az elméleti párbajt az orosz sakkozó nyerte, előnyös végjátékot játszhatott, Mindketten többször is pontatlankodtak a nehéz csatában, Anand sikerrel védekezett, sőt a játszmát is megnyerhette volna Nepo nagy bakijának köszönhetően.

Jan Nepomnjacsij az eltékozolt esély után királycselt játszott, a bonyodalmakban jobban kiismerte magát, 34 lépéses nyerésével vezetést szerzett.

A második szicíliai védelmű csata is élvezetes volt, a küzdelem pontosztozkodással végződött. Nepomnjacsij úgy érezhette, hogy világossal nem érheti baj…

A túlzott önbizalomért azonban nagy árat fizetett, a 14. b4 lépéséért járt a büntetés, Vishy Anand kiegyenlített.

Az Armageddon partiban Viswanathan Anand egyenlő esélyű állásban tisztet nézett el. Jan Nepomnjacsij második exvilágbajnok ellenfelét győzte le a rájátszásban.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és a világbajnoki döntős Borisz Gelfand 1993-ban a linaresi tornán mérkőztek meg először, azóta még 49 klasszikus partiban csatáztak. Kramnyik a 40 döntetlen mellett 7-3-ra vezet. Rapid és villámpartiban negyvenkilencszer vívtak meg, 24 remi mellett Kramnyiknál volt az előny 16-9-re.

Az exvilágbajnok az első játszmában nem tudta felvenni a ritmust, a vezércselű ütközetben Borisz Gelfand túljátszotta.

Világossal Kramnyik kedvező állást játszhatott, de a torna doyenje pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent.  

Óriási esélyt szalasztott el Borisz Gelfand a harmadik játszmában, nyert állásban azonban a győzelemhez vezető királylépés helyett rossz mezőre lépett, Vlagyimir Kramnyik a szerencsés ponttal kiegyenlített. A negyedik partiban Borisz Gelfand az exvilágbajnok hathatós segítségével remizett, az Armageddon döntött Kramnyik javára.

Meglepően kezdődött Vaszikij Ivancsuk és Peter Szvidler összecsapása, az orosz nagymester időtúllépéssel vesztett.

Fokozódtak a hibák, egyre inkább a nagymesterek elvesztették a kontrollt az állások felett. Vasziij Ivancsuk nagy esélyt szalasztott el, hogy megszerezze második győzelmét.

Két döntetlennel érkeztünk el a „hirtelen halál” partihoz. Hihetetlen csata folyt, a kapkodásban hibák sokasága, de oly könnyű elemzőprogram segítségével kritizálni. Órákat lehetne elemezni a hatodik forduló játszmáit boly sok volt a fordulat, az elpuskázott esély. Magnus Carlsen és Anish Giri különösebb kaland nélkül gyűjtötte be a 3 pontot, a másik három meccsen fordított eredmények is születhettek volna. Drrámai végkifejletként Ivancsuk időtúllépéssel vesztett.

A 6. forduló eredményei:

Viswanathan Anand (iindiai, 2751) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1 – 2 (2 – 3)

Viswanathan Anand – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Szicíliai védelem, 53)

Jan Nepomnjacsij – Viswanathan Anand 1 – 0 (Királycsel, 34)

Viswanathan Anand – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Szicíliai védelem, 48)

Jan Nepomnjacsij – Viswamathan Anand  0 – 1 (Szicíliai védelem, 41)

Jan Nepomnjacsij – Viswanathan Anand 1 – 0 (Angol megnyitás, 41)

Lékó Péter (magyar, 2710) – Anish Giri (holland, 2731)  0 – 3 (1,5 – 2,5)

Lékó Péter – Anish Giri  döntetlen (Katalán megnyitásban, 44)Anish Giri – Lékó Péter  1 – 0 (Angol megnyitás, 66)

Lékó Péter – Anish Giri  1 – 0 (Bogoindiai védelem, 52)

Anish Giri – Lékó Péter  1 – 0 (Királyindiai támadás, 36)

Borisz Gelfand (izraeli, 2702) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) 1 - 2 (2 - 3)

Borisz Gelfand – Vlagyimir Kramnyik 1 – 0 (Vezércsel, 41)

Vlagyimir Kramnyik – Borisz Gelfand döntetlen (Réti megnyitás, 41)

Borisz Gelfand – Vlagyimir Kramnyik 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 49)

Vlagyimir Kramnyik – Borisz Gelfand döntetlen (Colle-szisztéma, 73)

Vlagyimir Kramnyik – Borisz Gelfan 1 – 0 (Angol megnyitás, 50)

Ding Liren (kínai, 2836) – Magnus Carlsen (norvég, 2881)  0 – 3 (1,5 – 2,5)

Ding Liren – Magnus Carlsen döntetlen (Réti megnyitás, 31)

Magnus Carlsen – Ding Liren 1 – 0 (Vezércsel, 26)

Ding Liren – Magnus Carlsen  döntetlen (Grünfeld védelem, 60)

Magnus Carlsen – Ding Liren döntetlen (Szicíliai védelem, 52)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2686) – Peter Szvidler (orosz, 2742) 1 – 2 (2 – 3)

Vaszilij Ivancsuk – Peter Szvidler 1 – 0 (Grünfeld védelem, 38)

Peter Szvidler – Vaszilij Ivancsuk  1 – 0 (Angol megnyitás, 49)

Vaszilij Ivancsuk – Peter Szvidler döntetlen (Grünfeld védelem, 40)

Peter Szvidler – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Szláv védelem, 55)

Peter Szvidler – Borisz Gelfand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 56)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

MP

1

Magnus Carlsen

-

-

-

3

3

2

15½

17

2

Jan Nepomnjacsij

-

2

3

-

2

2

14½

16

3

Vlagyimir Kramnyik

-

2

-

2

-

13

12

4

Peter Szvidler

-

1

-

-

2

12

11

5

Anish Giri

1

½

-

-

2

-

11

11

6

Borisz Gelfand

0

-

2

-

-

3

10½

7

7

Vaszilij Ivancsuk

2

-

2

-

2

-

11½

6

8

Lékó Péter

2

-

2

2

-

10

4

9

Viswanathan Anand

2

½

2

-

-

2

-

3

10

Ding Liren

½

-

1

-

-

3

A 7. forduló párosítása:

Lékó Péer – Jan Nepomnjacsij

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand

Ding Liren – Anish Giri

Vaszilij Ivancsuk – Vlagyimir Krammyik

Peter Szvidler – Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lékó az olasz megnyitású párharcban legyőzte Anandot, Carlsen és Nepomnjacsij az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online viadal ötödik fordulójában Lékó Péter megnyerte az exvilágbajnok Viswanathan Annad elleni párharcának „hirtelen halál” partiját és ezzel 2-1-re a mérkőzést. Nagymesterünk a fordulatokban gazdag első játszmát elvesztette, a negyedikben egyenlített ki, három egymást követő veresége urán örülhetett a végső győzelemnek. A világbajnok Magnus Carlsen is „túlórázott”, az ukrán Vaszilij Ivancsuk kemény ellenfél volt, a norvég világelső gyorsasága döntött. Az orosz Jan Nepomnjacsij 3-1-re győzte le Peter Szvidlert, holtversenyben Carlsennel áll az élen. Sok hibával tarkított meccsen nyert az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a kínai Ding Liren ellen. A holland Anish Giri három döntetlen után kényszerítette feladásra az izraeli Borisz Gelfandot. A hatodik játéknapon Lékó Péter a hollandoklegjobbjávl mérkőzik meg.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour negyedik versenyén, a Legends of Chess online viadalon még tööben pályáznak a továbbjutást jelentő első négy hely megszerzésére, Lékó Péter három egynást követő vereség tán javított helyezésén az exvilágbajnok Viswanathan Anand elleni győzelmével.

 

Nagymesterünk első partiját az akkor már világbajnoki kihívó Anand ellen 1994-ben Münchenben játszotta, s azóta még 86 játszmában csatáztak. Vishy a különböző időbeosztású összecsapások során 25 győzelmet aratott, hétszer kapott ki 55 döntetlen mellett. Klasszikus időkontroll mellett 10-3re vezetett, 24-szer megosztoztak a ponton. Nagymesterünk emlékezetes győzelmet aratott a 2005-ös Corus tornán, amikor sötéttel a Szvesnyikov-változatban kényszerítette megadásra és a versenyt is megnyerte. Világbajnokságokon, a legerósebb szuperversenyeken vívta remek küzdelmeket, Anand 2009-ben Miskolcra is ellátogatott, a rapid párharcban 5-3-ra győzte le nagymesterünket.

Az addigi szereplésük miatt két csalódott nagymester nézett farkasszemet. Az exvilágbajnok az olasz megnyitás nagy specialistája, borítékolni lehetett választását. Volt izgalom bőven, mindketten hibázgattak a bonyolult állásban, az idő szorításában ki-kihagytak kedvező lehetőségeket. Lékó a kapkodásban nyerő helyett vesztőt húzott. A meccset követő interjúban nagymesterünk nagyon elégedetten nyilatkozott a végső sikere után, kinevette saqját magát a hihetetlen elnézése miatt. Három találkozón az utolsó partikat vesztettel, most az elsőt, joggal aggódhattunk…

A második játszmában folytatódott az olasz megnyitásban megkezdett elméleti párbaj. Péter a 33. lépésben komoly nyerőesélyt szalasztott el, szerencséjére a végjátékban Vishy sem a nyerő tervet játszotta meg.

A spanyol megnyitásban csatáztak harmadszor, Lékó Péter gondos manőverekkel egyenlítette ki esélyeit.

A negyedik játszmában bekövetkezett a remélt fordulat, az olasz megnyitás 22 lépéses győzelmet hozott Péternek, következett az Armageddon parti. Anand a sötét színt választotta, 4 perce volt Lékó 5 percével szemben,. de remifórja.

 

A negyedik olasz megnyitású ütközetben volt izgalom bőven. KKezdetben nagymesterünk esélyei voltak kedvezőbbek, rontása után az exvilágbajnok került előnybe. A idő volt a legfontosabb tényező, Anand a kapkodásban nyerést, majd remit szalasztott el, a tisztáldozata után Lékó királya eltáncolt az örökös sakk elől.

 

A világbajnok Magnus Carlsen alaposan megszenvedett a négyszeres olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk elleni győzelméért. A párbajuk első partijában az ukrán nagymester kecsegtető esélyt ért el, a kapkodásban a norvég világelső nyerést hagyott ki, végül egy elhibázott vezérlépés azonnal vesztéséhez vezetett. Ez volt a negyvenedik összecsapásuk 2005-ös első játszmájuk óta. Carlsen 14-11-re vezetett 14 döntetlen mellett. Klasszikus partikban jelentős volt Carlsen előnye, 8-3-ra álltak, nyolcszor megosztoztak a ponton.

 

Kiegyenlített küzdelemben Ivancsuk a második játszma remijével megőrizte előnyét. A harmadik ütközetben megismételték az első parti nyitását, a norvég világelső választott új tervet. Carlsen nem mutatott meggyőző játékot, eltékozolta előnyét, de az időzavar kisegítette.

 

Az elfogadott vezércselben másodszor is remiztek, következett a „hirtelen halál” játszma. A jelentős korkülönbség döntött, Ivancsuk jobban állt, de a kritikus állásban leblokkolt, nagyot rontott, a meccset végül elvesztette.

 

Az orosz rangadó, Jan Nepomnjacsij és Péter Szvidler mérkőzése egy kölcsönösen jól megjátszott spanyol megnyitásban döntetlennel indult. Ez volt a huszadik gyorsított tempójú partijuk, Nepomnjacsijnál volt az előny hat döntetlen mellett 8-5-tel. Kasszikus sakkban nyolcszor remiztek, Szvidler 3 – 1-re vezet. A második játszma is békés játékkal lett döntetlen.

A második spanyol megnyitású ütközetben Neomnjacsij higgadt játékkal várta jki esélyét, Szvidler hadereje egyre passzívabb helyzetbe kényszerült, a nyolcszoros bajnok sorozatos bakikkal került döntő hátrányba.

A negyedik összecsapásban Nepomnjacsij feltette az i-re a pontot, sötéttel simán nyert, győzelmével holtversenyben az l-re állt. A mesterhármassal kezdő Szvidler másodszor kapott ki.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik számára rosszul indult Ding Liren elleni párharca. Addig erőszakoskodott a nyerést hajszolva, hogy elbukta a partit. Ez volt kettőjük első rapidpartija, klasszikus hét játszmájukban csak remik születtek.

Az ajándékba kapott egész pont Ding Lirent zavarta meg, a második partit sok hibával játszotta meg, a 34.lépés után túllépte a gondolkodási időt.

 

Kisebb thriller volt a harmadik összecsapásuk. Vlagyimir Kramnyik könnyű győzelmét ígérte a szicíliai védelmű játszmájuk, amikor az exvilágbajnok fokozatosan rontott és a remiért kellett megküzdenie.

Az oly sok hibával tarkított meccs utolsó partijában Ding Liren bírta kevésbé a feszültséget, Vlagyimir Kramnyiké lett a 3 pont. Az orosz exvilágbajnok a sikertelen rajtot feledve már harmadik a versengésben.

 

Kevés említésre méltó történt Anish Giri és Borisz Gelfand első partijában. A holland sakkozó minimális előnnyel játszhatott, majd a torna doyenje kaphatott volna kedvezőbb lehetőséget, lépésismétléssel oldották meg a döntetlent. Ez volt eddigi küzdelmeik ötödik pontosztozkodása 1-1 nyerés mellett.

Korai vezércserével indult a hetedik összecsapásuk, Anish Giri minimális előnye kevés volt fél pontnál többhöz.

Újabb remivel folytatták, az óvatosság jellemezte a játékukat. Anish Giri higgadtan várt a kínálkozó alkalomra.

A negyedik összecsapásra csökkent Gelfand koncentrálása, Giri jól megragadta az esélyt és elkönyvelhette a 3 pontot.

 

Az 5. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij  (orosz, 2778) - Peter Szvidler (orosz, 2742)

Jan Nepomnjacsij – Peter Szvidler döntetlen (Spanyol megnyitás, 66)

Peter Szvidler – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Angol megnyitás, 38)

Jan Nepomnjacsij – Peter Szvidler 1 – 0 (Királyindiai védelem, 47)

Peter Szvidler – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Angol megnyitás, 40)

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2686) 2 – 1 (3 – 2)

Magnus Carlsen – Vaszilij Ivancsuk 0 – 1 (Bogoindiai védelem, 74)

Vaszilij Ivancsuk – Magnus Carlsen döntetlen (Elfogadott vezércsel, 61)

Magnus Carlsen – Vaszilij Ivancsuk 1 – 0 (Bogoindiai védelem, 46)

Vaszilij Ivancsuk – Magnus Carlsen döntetlen (Elfogadott vezércsel, 47)

Vaszilij Ivancsuk – Magnus Carlsen 0 – 1 (Katalán megnyitás, 36)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 - 0 (2,5 - 1,5)

Vlagyimir Kramnyik – Ding Liren 0 – 1 (Szicíliai védelem, 52)

Ding Liren – Vlagyimir Kramnyik 0 - 1 (Vezércsel, 34)

Vlagyimir Kramnyik – Ding Liren döntetlen (Szicíliai védelem, 86)

Ding Liren – Vlagyimir Kramnyik 0 – 1 (Vezércsel, 63)

Anish Giri (holland, 2731) – Borisz Gelfand (izraeli, 2702) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Anish Giri – Borisz Gelfand  döntetlen (Szicíliai védelem, 30)

Borisz Gelfand  - Anish Giri  döntetlen (Réti megnyitás, 46)

Anish Giri – Borisz Gelfand  döntetlen (Colle megnyitás, 53)

Borisz Gelfand  - Anish Giri  0 – 1 (Szláv védelem, 55)

Viswanathan Anand (indiai, 2751) – Lékó Péter (magyar, 2710) 1 – 2 (2 – 3)

Viswanathan Anand – Lékó Péter 1 – 0 (Olasz megnyitás, 57)

Lékó Péter – Viswanathan Anand döntetlen (Olasz megnyitás, 61)

Viswanathan Anand – Lékó Péter döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)

Lékó Péter – Viswanathan Anand 1 – 0 (Olasz megnyitás,22)

Lékó Péter – Viswanathan Anand 1 – 0 (Olasz megnyitás, 69)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BP

MP

1

Magnus Carlsen

-

-

-

3

3

2

-

13

14

2

Jan Nepomnjacsij

-

2

3

-

-

-

12½

14

3

Vlagyimir Kramnyik

-

2

-

-

-

11

10

4

Peter Szvidler

-

1

-

-

-

10

9

5

Anish Giri

1

½

-

-

1

-

2

8

6

Borisz Gelfand

0

-

-

-

3

-

6

7

Vassilij Ivancsuk

2

-

-

-

2

-

5

8

Lékó Péter

-

2

-

2

-

2

4

9

Ding Liren

-

½

-

1

-

-

7

3

10

Viswanathan Anand

-

½

2

-

-

2

-

2

A 6. forduló párosítása:

Viswanathan Anand – Jan Nepomnjacsij

Lékó Péter – Anish Giri

Borisz Gelfand – Vlagyimir Kramnyik

Ding Liren – Magnus Carlsen

Vaszilij Ivancsuk – Peter Szvidler

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lékó harmadszor vesztette el a negyedik játszmát, Kramnyik 2,5 - 1,5-re nyert, Carlsen az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online viadal negyedik fordulójában Lékó Péter elszenvedte harmadik vereségét. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik három döntetlen után a meccs befejező játszmájában sötéttel nyert nagymesterünk ellen. A világbajnok Magnus Carlsen a vártnál jóval könnyebben, 3 – 0-ra győzte le az izraeli Borisz Gelfandot, egyedül vezeti a tornát. Az orosz Jan Nepomnjacsij feljött a második helyre, az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen 2,5 – 1,5-re nyert. Megszerezte első győzelmét a kínai Ding Liren, az olimpiai bajnokok párharcában 2,5 – 1,5-ös sikert ért el az orosz Peter Szvidlerrel szemben. Negyedik meccsét is elvesztette az exvilágbajnok Viswanathan Anand, négy döntetlent követően a „hirtelen halál” játszmában időtúllépéssel szenvedett vereséget a holland Anish Giritől. Az ötödik fordulóban Lékó Péter és Viswanathan Anand mérkőzik meg.

 

Öt esztendő után mérkőzött meg ismét Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik. A Klubcsapatok Európa-kupáján ötvenegyedik döntetlenükben egyeztek meg. Kramnyik a kezdeti sikertelenségét sajnos éppen a brissagói világbajnoki döntőben feledtette. A 7-7-es végeredmény a címvédő orosz nagymesternek kedvezett.

 

Tizenhat éve Lékó Péter sajtófőnökeként a két világklasszis küzdelmét a helyszínen követhettem nyomon. Tudósítottam rádióban és tévében, cikkeket írtam az internetre, napilapba, illetve heti képes sportújságba. Kapcsoltak élőben és hallhattak felvételről. Örültem és bánkódtam, lelkendeztem és egyúttal próbáltam a mérkőzés menetét higgadtan értékelni.  Könnyeimmel küszködve élőben kellett közvetítenem az utolsó játszmát, Kramnyik királya menthetetlenül betört Péter állásába, a d6 előőrs huszár matt fenyegetéseket hozott létre és nagymesterünknek nem talált védelmet. Lékó Péter bámulatos higgadtsággal értékelt, szívélyesen gratulált Kramnyiknak címe megvédéséhez. Leplezni tudta csalódottságát, hogy mindössze fél pont hiányzott gyermekkori álmának megvalósításához, a világbajnoki cím elhódításához.

 

A két nagyszerűen felkészült sakkozó három és fél héten keresztül tartó küzdelmében élveztük a bonyolult csatákat, a pszichológiai hadviselést, megértettük a néha túl gyors taktikai döntetleneket. Lékó Péter az első és az utolsó játszmában szenvedett vereséget, mindkettőt nyugodtan írhatjuk a rutintalanság számlájára. Kivívta a sakkvilág elismerését, ahogy „túlélte” a negatív kezdést, és az ötödik partiban kiegyenlített, majd a 8. játszma megnyerésével vezetést szerzett. Ekkor még bátrabban kellett  volna sakkoznia, a láthatóan megrendült ellenfelet nem engedni „felállnia padlóról”. Kritikus volt a tizenkettedik összecsapás. Péter remek védekezéssel hárította Kramnyik támadását, és két gyaloggal többje volt, amikor remit kínált, s ez sorsdöntő hibának bizonyult.

Brissagó után Vlagyimir Kramnyik még megfosztotta Lékó Pétert dortmundi tornagyőzelemtől, a Sparkassen viadalon győzte le a sorsdöntő utolsó fordulóban. A legnagyobb tornákon csatáztak, a 2007-es nyolcfős világbajnoki döntőben is megmérkőztek. Sakkéletünk egyik kiemelkedő eseményeként Miskolcon nyolcjátszmás rapid párharcot is vívtak, a világbajnok 4,5 – 3,5-re győzött.  Klasszikus partik mérlege már az orosz exvilágbajnok számára kedvező, 8-4-re vezet, a brissagói kihagyott nagy lehetőséget feledni nem lehet, Lékó Péter fél pontra volt a cím elhódításától.

Rapid és villámjátszmában jelentős Kramnyik előnye, 33 döntetlen mellett 13-4-re vezetett mai párharcuk előtt.

Lékó sötéttel kezdte a párharcot és az angol megnyitású küzdelemben kedvezőbb állást játszhatott, a parti sorozatos cserék után pontosztozkodással végződött.

Érdekesen alakult a második játszmájuk is. Egyenlő esélyű állásban nagymesterünk összekötött szabadgyalogjaira építette tisztáldozatát, de elszámolta magát. Kramnyik nyerés hagyott ki, végül lépésismétléssel ért véget a csata.

 

Fordulatokban gazdag volt a harmadik összecsapásuk. Kramnyik került előnybe, de elvétette a helyes folytatást, Lékó ellenjátékhoz jutott. Az exvilágbajnok elkerülte a lépésismétléses remit, majd nagyot kellett küzdenie a fél pontért. Nagymesterünk sokáig próbálta tisztelőnyét érvényesíteni a bástya és huszár a bástya elleni végjátékban, 119 lépés után kötöttel békét.

 

A maratoni csata kimerítő volt, Péter egyenlő állásban taktikai elnézéssel került döntő hátrányba. Kramnyik tisztáldozattal került döntő előnybe. A tornán Lékó Péter negyedszer vesztette el a negyedik partit, háromszor ez a vereségét jelentette.

A papírforma Magnus Carlsen győzelmét ígérte, de arra kevesen számítottak, hogy viadal doyenje, Borisz Gelfand ilyen könnyen adja meg magát. Tizennégy klasszikus partijukból a világbajnok ötször nyert, egyet vesztett el. Rapid és villámjátszmáik során is jelentős fölényre tett szert, tizenkét döntetlen mellett 9-4-re vezetett.

 

Gelfand a Szvesnyikov-változattal próbálta meglepni Carlsent, de elképzelése nem vált be. A norvég világelső az első partiban minőséget áldozva nyert. A második játszma csak 19 lépésig tartott. Magnus Carlsen nem kegyelmezett a har,adik játszmában sem.

Mindössze nyolc klasszikus partit vívott eddig Peter Szvidlerés Ding Liren, a kétszeres kínai olimpiai bajnok háromszor nyert, egyszer kikapott az ötszörös aranyérmestől. A gyorsított műfajban csak egyszer játszotta, 2017-ben a rapid vb-n remiztek.

Ding Liren sereghajtóként kezdte a mérkőzést, három meccsén nagyon rosszul sakkozott. Kálváriája folytatódott, vereséggel kezdte a meccset a három győzelemmel rajtoló Peter Szvidlerrel szemben.

 

Szerencséjére a nyolcszoros orosz bajnok a második összecsapásban végzetes királylépést tett, Ding Liren gyalogáttöréssel, kettős támadással kiegyenlített.

Nem bírtak egymással a harmadik ütközetben, a negyedik párbajt Szvidler 29 lépésben vesztette el, Ding Liren tisztáldozattal került döntő előnybe.

Jan Nepomnjacsij és Vaszilij Ivancsuk első klasszikus partijukat 2008-ban Dortmundban játszották, azóta még kilencszer mérkőztek meg, az ukrán sakkozó két partiban legyőzte 21 évvel fiatalabb ellenfelét. Rapid és villámpartijaik az orosz nagymester előnyét mutatták, 5-3-ra vezetett két döntetlen kíséretében.

 

Nem siettette az eseményeket, három döntetlennel indítottak. A negyedik összecsapás feszültségét Ivancsuk már rosszul viselte, többször is hibázott, Nepomnjacsij kivárta az esélyét, győzelmével feljött a második helyre.

Megszerezte első pontját az exvilágbajnok Viswanathan Anand, negyedik meccsét vesztette el. Anish Giri korábbi 22 klasszikus játszmájából 19 döntetlennel végződött, a holland sakkozó kétszer győzte le 24 évvel idősebb riválisát, Vishy egyszer tudta megadásra kényszeríteni a tulipánosok legjobbját. Rapid és villámpartijaikban tizenháromszor megosztoztak a ponton, Anand kilencszer, Giri nyolcszor nyert.

 

Négy döntetlen után a „hirtelen halál” játszma döntött. Anand gyorsasága érezhetően megkopott, világossal játszott, öt perce volt Giri négy percével szemben, egyenlő állásban túllépte a gondolkodási időt, holland ellenfelének még közel egy perce volt.

 

A 4. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2686)  3 – 0 (2,5 – 1,5)

Jan Nepomnjacsij – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Spanyol megnyitás,

Vaszilij Ivancsuk – Jan Napomnjacsij döntetlen (Caro-Kann védelem, 57)

Jan Nepomnjacsij – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Spanyol megnyitás, 45)

Vaszilij Ivancsuk – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Grünfeld védelem, 41)

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Ding Liren (kínai, 2836)  0 - 3 (1,5 – 2,5)

Peter Szvidler – Ding Liren 1 – 0 (Grünfeld védelem, 50)

Ding Liren – Peter Szvidler 1 – 0 (Szláv védelem, 29)

Peter Szvidler – Ding Liren döntetlen (Grünfeld védelem, 42)

Ding Liren – Peter Szvidler 1 – 0 (Szláv védelem,

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Borisz Gelfand (izraeli, 2702)  3 - 0 (3 – 0)

Magnus Carlsen – Borisz Gelfand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 41)

Borisz Gelfand – Magnus Carlsen  0 – 1 (Grünfeld védelem, 19)

Magnus Carlsen – Borisz Gelfand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 29)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) – Lékó Péter (magyar, 2710) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Vlagyimir Kramnyik – Lékó Péter döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Lékó Péter – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Vezércsel, 59)

Vlagyimir Kramnyik – Lékó Péter döntetlen (Angol megnyitás, 119)

Lékó Péter – Vlagyimir Kramnyik 0 – 1 (Vezércsel, 41)

Anish Giri (holland, 2731) – Viswanathan Anand (indiai, 2751)  2 – 1 (3 – 2)

Anish Giri – Viswanathan Anand döntetlen (Angol megnyitás, 82)

Viswanathan Anand – Anish Giri döntetlen (Szicíliai védelem, 59)

Anish Giri – Viswanathan Anand döntetlen (Vezérindiai védelem, 44)

Viswanathan Anand – Anish Giri döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Viswanathan Anand – Anish Giri 0 – 1 (Olasz megnyitás, 45)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BP

MP

1

Magnus Carlsen

-

-

-

3

3

-

-

11

12

2

Jan Nepomnjacsij

-

-

2

-

-

-

11

3

Peter Szvidler

-

-

-

-

-

9

9

4

Vlagyimir Kramnyik

-

2

-

-

-

-

7

5

Borisz Gelfand

0

-

-

-

3

-

-

7

6

6

Anish Giri

1

½

-

-

-

-

-

2

6

5

7

Vaszilij Ivancsuk

-

-

-

-

2

-

4

8

Ding Liren

-

½

-

1

-

-

-

3

9

Lékó Péter

-

-

-

2

-

-

2

10

Viswanathan Anand

-

½

-

2

-

-

-

1

Az 5. forduló párosítása:

Jan Nepomnjacsij  Peter Szvidler

Magnus Carlsen – Vaszilij Ivancsuk

Vlagyimir Kramnyik – Ding Liren

Anish Giri – Borisz Gelfand

Viswanathan Anand – Lékó Péter

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lékó jó esélyeket hagyott kihasználatlanul Carlsen ellen, a világbajnok 2,5 - 1,5-re nyert

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour negyedik versenyén, a Legends of Chess viadal harmadik fordulójában Lékó Péter a világbajnok Magnus Carlsennel csatázott. A norvég világelső 2,5 – 1,5-re győzött. Három döntetlennel kezdtek, Lékó az első két partiban is előnyösebben állt, a harmadikban nyerőesélyt szalasztott el, Carlsen végül megnyerte a negyedik összecsapást. Az exvilágbajnokok küzdelmében Vlagyimir Kramnyik 2,5-0.5-re győzte le Viswanathan Anandot. Az orosz Peter Szvidler tartja a lépést Carlsennel, az izraeli Borisz Gelfand ellen nyert. Az orosz Jan Nepomnjacsijnak a holland Anish Girivel szemben három játszmára volt szüksége, hogy győzelemnek örülhessen. A kínai Ding Liren elszenvedte harmadik vereségét, az ukrán Vaszilij Ivancsuktól kapott ki. A torna negyedik játéknapján Vlagyimir Kramnyik lesz Lékó Péter ellenfele.

Négy év szünet után mérkőzött meg egymással Lékó Péter és Magnus Carlsen, a villám-világbajnokságon remiztek. 2006-ban a Tal-emlékversenyen küzdöttek meg először, döntetlen lett az összecsapásuk. A tíz esztendő alatt még tizenötször csatáztak, Lékó 2007-ben a Morelia/Linares szuperversenyen, majd a Corus tornán, a Morelia/Linares viadalon is megadásra kényszerítette a feltörekvő norvég titánt.

2008-ban Miskolcon nyolcjátszmás rapid párharcot vívtak, a mérkőzés előtt Lékóval szemben még nyeretlen, kezdetben oly félénknek tűnő 17 esztendős norvég csodagyerek a nehéz pillanatokban, az időzavaros kapkodásokban is megőrizte hidegvérét, és hat remi mellett két győzelemmel megnyerte az összecsapást. Klasszikus játszmában Carlsen egy év múlva a Pearl Spring tornán tudta legyőzni Lékót, Moszkvában tovább szépített az eredményen, 2015-ben a csapat Európa-bajnokságon kiegyenlített, a tíz döntetlen mellett 3-3-ra állnak.

Rapid és villámpartikban a döntetlenek domináltak, tizenhétszer megosztoztak a ponton, Magnusnál volt az előny, 3 – 1-re vezetett.

Lékó Péter számára biztatóan indult a találkozó, az első két partiban is jól megjátszott nyitásoknak köszönhetően előnyösebb állásokat játszjhatott. Magnus Carlsen a mérkőzést követő interjúban elismerte, hogy mindkétszer rosszabbul állt, de nem érezte, hogy vesztésre.

A harmadik összecsapásban nagymesterünk kitűnő nyerőesélyt szalasztott el, a világbajnoknak 33.Be1 lépésével mentövet dobott, aki kiskombinációval használta ki a váratlanul kapott lehetőséget. A negyedik játszmában a norvég világelső túljátszotta Lékó Pétert.

Az exvilágbajnokok, a sakkozás tizennegyedik és a tizenötödik világelső, Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand küzdelmei a sakktörténelem fontos epizódjai. A Tata Steel Masters viadal hetedik játéknapján Kramnyik és Anand már  kilencvenharmadszor vívtak meg egymással klasszikus gondolkodási idő mellett az 1989 óta tartó viaskodásukban. A parti előtt Kramnyik 71 döntetlen mellett 11-10-re vezetett, Vishy győzelmével kiegyenlített. Vlagyimir Kramnyik a verseny után bejelentette visszavonulását a profi sakkozástól, de elszakadni nem tudott, a FIDe elnökének, Vlagyimir Dvorkovicsnak az egyik tanácsadója, többek között az indiai válogatott szakmai irányításában is szerepet vállalt. Különböző időkontrollal a mai első partijuk a kettőszázadik. összecsapásuk volt. Vishy és Vlad 138-szor megosztozott a ponton, Anand 31-30-ra vezetett.

A jubileumi összecsapásuk fantasztikus küzdelmet hozott. Vlagyimir Lramnyik eltékozolta kedvező pozícióját, Viswanathan Anand zseniális játékkal, szemet-lelket gyönyörködtető tisztáldozattal nyert állásra tett szert. A kölcsönös időzavarban mindketten hibáztak, végül Anand nyerés helyett a 63. lépésben végzetes királylépést tett, elbukta a játszmát.

Anand balszerencsés veresége után a második partiban nem tudott ellenállást kifejteni, Kramnyik a harmadik partiban elért remivel megnyerte a meccset.

Anish Giri és Jan Nepomnjacsij a jekatyerinburgi világbajnok-jelölti döntő első fordulójában csak nyolcadszor csatázott, a holland sakkozó utolsó két partijukat megnyerésével tett előnyre szert, a GCT zágrábi tornáján sötéttel, St. Louisban világossal mért vereséget az orosz nagymesterre, aki remek játékkal egyenlített ki. Nepomnjacsij már a 8. lépésben sikeres újítást játszott meg, megragadta a kezdeményezést, jó technikával érvényesítette anyagi előnyét.

Nepomnjacsij és Giri harminchatszor viaskodott gyorsított tempóban, az orosz sakkozó 11-7-re vezetett. A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén, a Chessable Masters elődöntőjében Giri némi meglepetése 2-1-re legyőzte az esélyesebbnek tartott Nepomnajcsijt.

Anish Giri is bánkódhat, az első játszmában könnyen nyerhető állásban kezdett el bizonytalankodni, Jan Nepomjacsij a pokol tornácát is megjárva végül megnyerte az összecsapást.

A tragikus vesztésen Giri nem tudta túltenni magát, sötéttel gyorsan feladásra kényszerült, Nepomnjacsij a harmadik partiban remivel is célba ért.

A nagy korkülönbség a magyarázata, hogy a világranglista harmadik Ding Liren és Vaszilij Ivancsuk csak három klasszikus partiban mérte össze erejét, az ukrán nagymester két döntetlen után 2017-ben, Hainanban győzte le kínai sakkozót. Rapid és villámpartit is csak kilencet játszottak, Ivancsuk 4-2-re vezetett, kétszer remiztek.

Ding Liren elszenvedte harmadik vereségét is. A világos volt a nyerő szín. Vaszilij Ivancsuk a skót megnyitású játszmában elért győzelmével szerzett vezetést. A kínai nagymester még kölcsönös bakik után egyenlíteni tudott, Ivancsuk tetszetős játékkal 25 lépéses nyeréssel megszerezte első győzelmét.

Peter Szvidler és Borisz Gelfand hosszú pályafutásuk során negyven klasszikus partit vívtak, az orosz sakkozó hat győzelmével szemben az izraeli nagymester csak négy játszmában ért el sikert. Az ötszörös olimpiai bajnok Szvidler mérlege rapid és villámpartikban is kedvező volt az 1990-ben még szovjet színekben olimpiát nyert Gelfanddal szemben, 16-10 vezetett 25 döntetlen mellett. Mindketten sikerrel, kettős győzelemmel rajtoltak.

Peter Szvidler tartja a lépést Magnus Carlsennel. Az első parti békés döntetlene után a második játszmában remek esélyt hagyott kihasználatlanul. Fordulatos volt a harmadik összecsapásuk, Gelfand túlbecsülte királyszárnyi akciójának lehetőségeit. Szvidler sikerrel védekezett, vezetést szerzett. A befejező játszmában jobb pozícióban lépésismétléssel remizett.

A 3. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Grünfeld védelem, 61)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 1 – 0 (Szicíliai védelem, 28)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 85)

Viswanathan Anand (indiai, 2751)– Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) 0 – 3 (0,5 – 2,5)

Viswanathan Anand – Vlagyimir Kramnyik 0 – 1 (Francia védelem, 63)

Vlagyimir Kramnyik – Viswanathan Anand 1 – 0 (Angol megnyitás, 32)

Viswanathan Anand – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Olasz megnyitás, 40)

Lékó Péter (magyar, 2710) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 3 (1,5 – 2,5) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Lékó Péter – Magnus Carlsen döntetlen (Királyindiai védelem, 44)

Magnus Carlsen – Lékó Péter döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 41)

Lékó Péter – Magnus Carlsen döntetlen (Félszláv védelem, 41)

Magnus Carlsen – Lékó Péter 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 52)

Borisz Gelfand (izraeli, 2702) – Peter Szvidler (orosz, 2742) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Borisz Gelfand – Peter Szvidler döntetlen (Angol megnyitás, 39)

Peter Szvidler – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 41)

Borisz Gelfand – Peter Szvidler  0 – 1 (Angol megnyitás, 37)

Peter Szvidler – Borisz Gelfand  döntetlen (Szicíliai védelem, 49)

Ding Liren (kínai, 2836) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2686) 0 – 3 1,5 – 2,5

Ding Liren – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Vezérindiai védelem, 45)

Vaszilij Ivancsuk – Ding Liren 1 – 0 (Skót megnyitás, 45)

Ding Liren – Vaszilij Ivancsuk 1 – 0  (Modern Benoni védelem, 25)

Vaszilij Ivancsuk – Ding Liren 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 25)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

MP

1

Magnus Carlsen

-

-

-

-

-

3

-

8

9

2

Peter Szvidler

-

-

-

-

-

-

9

3

Jan Nepomnjacsij

-

-

-

-

2

-

-

7

8

4

Borisz Gelfand

-

-

-

-

-

-

3

7

6

5

Vaszilij Ivancsuk

-

-

-

-

-

2

-

6

4

6

Vlagyimir Kramnyik

-

-

2

-

-

-

-

6

4

7

Anish Giri

1

-

½

-

-

-

-

-

4

3

8

Lékó Péter

-

-

2

-

-

-

-

5

2

9

Viswanathan Anand

-

-

-

½

-

-

-

0

10

Ding Liren

-

-

½

1

-

-

-

-

3

0

A 4. forduló párosítása:

Jan Nepomnjacsij – Vaszilij Ivancsuk

Peter Szvidler – Ding Liren

Magnus Carlsen – Borisz Gelfand

Vlagyimir Kramnyik – Lékó Péter

Anish Giri – Viswanathan Anand

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess14.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A legendák versenyén Szvidler legyőzte Lékót, Carlsen az örökrangadón Anand ellen nyert

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online viadal második fordulójában az orosz Peter Szvidler 2,5 – 1,5-re legyőzte Lékó Pétert. Döntetlen született az első partiban, nagymesterünk világossal megnyerte a második összecsapást. Szvidler visszavágott a harmadik játszmában, majd sötéttel nyerte meg a negyedik ütközetet. Az „örökrangadón” a világbajnok Magnus Carlsen az exvilágbajnok Viswanathan Anandot  győzte le 2,5 – 1,5-re. Elszenvedte második vereségét az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, a holland Anish Giri a második partit nyerte meg. A „veteránok” csatájából az izraeli Borisz Gelfand került ki győztesen az ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben. Az orosz Jan Nepomnjacsij már a harmadik játszma után győzelmének örülhetett, a kínai Ding Liren másodszor kapott ki. A torna harmadik játéknapján Lékó Péter a világbajnok Magnus Carlsennel mérkőzik meg.

 

A Legends of Chess viadal második fordulójában az érdeklődés középpontjában az „örökrangadó”, az ötszörös és a négyszeres világbajnok ütközete állt. Viswanathan Anand és Magnus Carlsen klasszikus időkontroll mellett hatvankilencszer mérkőzött meg. A norvég világbajnok elsősorban a két világbajnoki döntőn elért sikereinek köszönhetően 12-8-ra vezet 49 döntetlen mellett. Összesítésben is Carlsen mérlege a kedvezőbb, párharcaikban 75 döntetlen született, a norvég zseni  huszonkilencszer nyert, 19 játszmát vesztett el. A 2014-ben, Szocsiban vívott második párharcuk óta klasszikus kontroll mellett tizennyolcszor csatáztak. Carlsen 2015-ben a GRENKE Chess Classic tornán győzött, Anand a stavangeri viadalon vágott vissza. A Gasimov emlékversenyen, a Sinquefield Kupán és a londoni tornán is remiztek. Négy éve csak rapidoztak és snelleztek, 2017-ben Stavangerben, St. Louisban és Londonban megosztoztak a ponton. 2018-ban Wijk aan Zee-ben, Baden-Badenben, Stavangerben és St. Louisban sem bírtak egymással.

 

A tavalyi Tata Steel Chess tornán a tizedik fordulóban csatáztak, holtversenyben álltak az élen. A norvég világelső stratégiája egyértelmű volt, hosszú küzdelemre kényszeríteni 21 évvel idősebb riválisát. Anand remiesélyekkel játszhatott, többször is jobban védekezhetett volna, majd a huszárvégjáték is döntetlent ígért, amikor fatális hibát követett el, a 74. lépés után feladásra kényszerült.

A samkiri Gasimov emlékversenyen, majd Karlsruhéban is Magnus Carlsen játszhatott világossal, Viswanathan Anandot láthatóan nyomasztotta az elmúlt két parti rossz emléke, de kisebb csoda folytán reménytelennek tűnő állását döntetlenre mentette. Stavangerben a klasszikus játszmában remiztek, a rájátszásban Carlsen győzött. Zágrábban a világbajnok  gyalogelőnyt szerzett, a végjátékban nyerőesélyt ért el, az exvilágbajnok nagy csatában kiharcolta a döntetlent. St. Louisban Viswanathan Anand nem bocsátkozott a Szvesnyikov-változatban elméleti párbajba, a Rossolimo-változat került megjátszásra. A küzdelmükben eredeti ötleteket is láttunk, a sorozatos cserék döntetlenhez vezettek.

 

Az idei Tata Steel szuperversenyen megosztoztak a ponton, a világbajnoka győztes Fabiano Caruana mögött kétpontos hátránnyal 8 pontot elérve lett második, Viswanathan Anand ötven százalékot ért el.

Rapid és villámpartiban ötvenhétszer néztek farkasszemet, Magnus Carlsen ezekben a műfajokban is fokozatosan tett szert jelentős előnyre, 26 döntetlen mellett 20-11-re vezetett, a világbajnok győzelemmel, Anand váratlan vereséggel kezdte a viadalt.

Párharcuk három döntetlennel kezdődött meg. Magnus Carlsen az első partiban nyerőesélyt szalasztott el. A spanyol megnyitású második partiban az indiai exvilágbajnok gyalogelőnyös bástyavégjátékot játszhatott, de rövid próbálkozás után belátta, hogy a világelső pontos védekezéssel tartja a döntetlent.

 

A harmadik játszmában Viswanathan Anand Ragozin védelme kiállta a próbát. A negyedik játszma döntötte el a párbajukat. Anand kissé kedvezőbb állásban könnyelmű huszárlépéssel kiskombinációs lehetőséget adott Carlsennek. A folytatásban a világbajnok fonalas mattot nem adott be, mentőövet dobott ellenfelének, aki a váratlan menekülési eséllyel nem tudott élni, királyát elérte a végzet.

 

Negyedszázada Groningenben csatázott először Lékó Péter és Peter Szvidler. Az első döntetlen után még harminc klasszikus játszmában csatáztak, az orosz nagymester hatszor volt eredményes, míg Lékó kétszer tudta megadásra kényszeríteni ellenfelét. Kezdetben számos szuperversenyen vívtak meg egymással. Lékó Péter a meghívásoknál privilégiumot élvezett, Peter Szvidlernek az erős orosz konkurencia mellett korántsem volt egyszerű helyzetben. A 2004-es brissagói világbajnoki döntőn Vlagyimir Kramnyik egyik szekundánsa volt. 2005-ben és 2007-ben is a nyolc résztvevős világbajnoki döntőn együtt játszottak, Szvidler öt olimpiai aranyérme mellett nyolcszor megnyerte hazája bajnokságát, 2011-ben a Világkupán diadalmaskodott. Az utóbbi években az egyik legelismertebb kommentátora lett a legnagyobb viadaloknak. Rapid és villámpartit tizenkilencet vívtak, Szvidler 7-5-re vezetett.

 

A mérkőzés nagymesterünk számára kedvezően indult, sötéttel kis előnyt is elért az első játszmában, az olasz megnyitású második ütközetet jó játékkal nyerte meg. Lékó Péter a harmadik partiban elhibázott bástyalépéssel tisztáldozatot engedélyezett, a folytatásban mentséget nem talált.

 

A vereség megingatta Lékót, míg Szvidler az egyenlítéssel magára talált. A felkínált gyalogáldozatot elfogadta, Péter komoly időhátrányban az anyagi egyensúly helyreállításával azonnali vesztőt húzott, Szvidler tetszetős megoldást talált, a Vg5 igazi pörölycsapás volt.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik kellemes emlékeket őrzött Anish Girivel vívott korábbi összecsapásaikról, hét döntetlen mellett 7-3-ra vezetett a tulipánosok legjobbjával szemben. A rapid és villámjátszmákban is a 19 évvel idősebb Kramnyik volt eredményesebb, tizenháromszor megosztoztak a ponton, az exvilágbajnok 6-4-es előnnyel kezdte a párharcot. Mindketten vereséggel rajtoltak, Kramnyiknak jobban fájt honfitársa, Jan Nepomnjacsijjal szemben elvesztett meccs. Anish Giri a norvég világelsőtől kapott ki.

 

Az orosz exvilágbajnok az első játszmában kedvező esélyű állást nem tudta győzelemig fokozni. Anish Giri a második partit remekül játszotta, Kramnyikot láthatóan nyomasztotta az elpuskázott esély. Giri „megúszhatta” volna a negyedik ütközet izgalmait, ha megnyeri a harmadik játszmát, többször is nyerőesélyt hagyott ki.

Anish Giri a győzelem küszöbén bizonytalanná vált, Vlagyimir Kramnyik egyenlítési lehetőséget hagyott kihasználatlanul, második meccsét vesztette el.

 

A jekatyerinburgi világbajnok-jelölti döntő hatodik fordulójában az éllovas Jan Nepomnjacsij legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok Ding Lirent, és előnyét egy pontra növelte. A kínai sakkozóval 2009-ben az orosz-kínai rapid-és villámpárharcban nézett először farkasszemet, három év múlva már a felnőtt csapatokban mérkőztek meg. Nepomnjacsij 2016-ban nem kis meglepetésre a kínai sakkozás fontos centrumában, Danzhouban nyerte meg a szuperversenyt és vereséget is mért Ding Lirenre. Három döntetlen után a kínai nagymester a GCT 2019 zágrábi viadalán egyenlített, hazai pályán Nepomnjacsij ismét vezetést szerzett.epomnjacsij ismét vezetést szerzett. Rapid és villámpartikban mindketten hétszer-hétszer voltak eredményesek, ötször remiztek.

Ding Liren számára a viadal nagy tétje, hogy elődöntőbe jutása esetén a Grand Final résztvevője lenne. Borisz Gelfand elleni veresége megingatta őt, Jan Nepomnjacsij ellen nagyon rosszul játszott. Az orosz nagymester az első partiban a kritikus állásig remekelt, majd váratlan hibája után a kínai olimpiai bajnok remizhetett volna, de rossz mezőn adott vezérével sakkot.

Nepomnjacsij vezetésének birtokában megnövekedett önbizalommal játszhatta a második partit, Ding Liren egyre feszültebb lett. Az orosz sakkozó a különböző színű futók ellenére érvényesítette előnyét, a h szabadgyalog második győzelmét biztosította. A harmadik összecsapást is megnyerhette volna, de a remivel is sikert ünnepelhetett.

A viadal két nagy „veteránja”, az 51 éves Vaszilij Ivancsuk és az 52 esztendős Borisz Gelfand 35 éve még szovjet versenyen mérkőzött meg először egymással, azóta még hatvan klasszikus partiban csatáztak. A kiegyenlített erőviszonyokat jól jellemzi összecsapásaik statisztikája, Ivancsuk 40 döntetlen mellett 11-10-re vezet. 1990-ben mindketten tagjai voltak a sakkolimpián aranyérmes szovjet csaptnak, Gelfand játszott később a fehérorosz válogatottban, majd az izraeli színeket képviselte és képviseli.

Fordulatokban gazdag volt az összecsapásuk, a magas hőfokú küzdelmük, az izgalmas csaták igazolták a várakozást. Három döntetlennel indítottak, Vaszilij Ivancsuk sötéttel a második játszmában kedvező lehetőséget hagyott kihasználatlanul. A fokozott tét rányomta bélyegét a befejező partira, Borisz Gelfand többször is előnybe kerülhetett volna, Vaszilij Ivancsuk tarthatta volna állását, de az idő szorításában döntő hibát vétett.

   

 

A 2. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 0 (2,5 – 0,5)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Skót megnyitás, 35)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Holland védelem, 59)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Caro-Kann védelem, 48)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2786) – Borisz Gelfand (izraeli, 2702) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Vaszilij Ivancsuk – Borisz Gelfand döntetlen (Félszláv védelem, 42)

Borisz Gelfand – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Grünfeld védelem, 42)

Vaszilij Ivancsuk – Borisz Gelfand döntetlen (Elfogadott vezércsel, 40)

Borisz Gelfand – Vaszilij Ivancsuk 1 – 0 (Angol megnyitás, 39)

Peter Szvidler (orosz, 2742) - Lékó Péter (magyar, 2710) 3 - 0 (2,5 - 1,5)

Peter Szvidler – Lékó Péter döntetlen (Réti megnyitás, 41)

Lékó Péter – Peter Szvidler 1 – 0 (Olasz megnyitás, 38)

Peter Szvidler – Lékó Péter 1 – 0 (Angol megnyitás, 32)

Lékó Péter – Peter Szvidler 0 – 1 (Olasz megnyitás, 35)

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Viswanathan Anand (indiai, 2751) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 44)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Ragozin védelem, 41)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 38)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) - Anish Giri (holland, 2731) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Vlagyimir Kramnyik – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 71)

Anish Giri – Vlagyimir Kramnyik 1 – 0 (Vezércsel, 37)

Vlagyimir Kramnyik – Anish Giri döntetlen (Vezércsel, 54)

Anish Giri – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Királyindiai védelem, 50)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

MP

1

Magnus Carlsen

-

-

-

3

-

-

-

-

6

2

Borisz Gelfand

-

-

-

-

-

-

-

3

6

3

Peter Szvidler

-

-

-

-

-

-

-

5

6

4

Jan Nepomnjacsij

-

-

-

-

-

2

-

-

5

5

Anish Giri

1

-

-

-

-

-

-

-

3

6

Lékó Péter

-

-

-

-

-

2

-

-

2

7

Vlagyimir Kramnyik

-

-

-

2

-

-

-

-

1

8

Vaszilij Ivancsuk

-

-

-

-

2

-

-

-

1

9

Viswanathan Anand

-

-

-

-

-

-

-

3

0

10

Ding Liren

-

1

-

½

-

-

-

-

-

0

A 3. forduló párosítása:

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Viswanathan Anand – Vlagyimir Kramnyik

Lékó Péter – Magnus Carlsen

Borisz Gelfand – Peter Szvidler

Ding Liren – Vaszilij Ivancsuk

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lékó Péter győzelemmel rajtolt, Vaszilj Ivancsukot a "hirtelen halál" partiban győzte le

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Lékó Péter az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni győzelemmel kezdte meg szereplését a Magnus Carlsen Chess Tour negyedik versenyén, a Legends of Chess tíz résztvevős online viadalán. Nagymesterünk a párharcban sötéttel megnyerte a második összecsapást, a negyedik játszmában a négyszeres olimpiai bajnok rivális a királycsel bonyodalmaiban egyenlített ki. Párbajukat a "hirtelen halál" játszma döntötte el Lékó javára, sötéttel győzött, a párharcot 3-2-re nyerte meg, 2 ponttal folytathatja a versengést. A világbajnok Magnus Carsen 3 - 1-re győzte le a holland Anish Girit. A nyitány legnagyobb meglepetéseként a torna doyenje, az 52 éves izraeli Borisz Gelfand 3-1-re nyert a világranglista harmadik kínai Ding Liren ellen. Az orosz Peter Szvidler 2,5-1,5-re győzte le a sokat hibázó indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot. A "hirtelen halál" játszma döntötte el az orosz házirangadót, Jan Nepomnjacsij a második parti elvesztése után a harmadikban bemattolta exvilágbajnok honfitársát, az Armageddon játszmát sötéttel nyerte meg. A viadal második fordulójában Lékó Péter az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlerrel küzd meg. A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és az ötszörös világelső Viswanathan Anand összecsapása lesz a játéknap slágermeccse.

 

Lékó Péter és Vaszilij Ivancsuk mai párharcuk előtt négy esztendeje a Hainan szuperversenyen mérkőzött meg utoljára. A 2004-es és a 2010-es sakkolimpián aranyérmes ukrán csapat sikerében Vaszilij Ivancsuknak oroszlánrésze volt, ahogy a 2001-es jereváni csapat-vb-n az első hely megszerzésében is. Lékó Péterrel igazán jól ismerik egymást, oly sok nagy csatát vívtak már, rapid párharcokat is játszottak. Az 1995-ös dortmundi tornán játszottak először egymással, s azóta még 38 klasszikus gondolkodási idejű játszmában csaptak össze. Ivancsuk számára kedvező a mérleg, nyolcszor győzött, Péter hatszor kényszerítette feladásra az ukrán klasszist. Bánkódunk a drezdai sakkolimpiai párbajuk miatt, Ivancsuk 127 lépésben nyert, Lékó az utolsó pillanatban rontotta a bástya és futó a bástya elleni végjátékot vesztésre. Örömmel gondolunk vissza Lékó Péter nagyszerű, a Marshall támadásban elért győzelmére a ningboi csapat-világbajnokságon 2011-ben. Remekül előkészített házivari, kettős tisztáldozat, parádés befejezés. Szuperversenyeken oly sokszor néztek farkasszemet.

 

Rapid és villámpartikban nagymesterünk volt eredményesebb, 14-szer nyert, nyolcszor kapott ki, huszonnégyszer megosztoztak a ponton. Az Amber tornákon vívtak nagy küzdelmeket, 2007-ben Lékó Péter Odesszában, a rapid Világkupa döntőjében Ivancsukot győzte le 2,5-1,5-re. Az ukrán sakkozó Munkácson visszavágott vereségéért, a 12 játszmás rapid párharcuk 6-6-tal fejeződött be – Lékó kétpontos hátrányból egyenlített – a rájátszást Ivancsuk nyerte meg. A 2007-es moszkvai villám-világbajnokságon 215 lépésben lett remi az ütközetük, szép pattkombináció mentette döntetlenre az ütközetet.

A mérkőzésük döntetlennel kezdődött meg, ahogy a többi párharcot is a fokozott óvatosság jellemezte. A második összecsapásban a spanyol megnyitásban hosszas manőverezéseket láttunk, Lékó riválisa minden kísérletét remekül hárította, majd a játszma befejező szakaszában a felkínált eséllyel jól élt, értékes győzelmével vezetést szerzett.

A harmadik partiban a Pirc védelemben nem vállalt kockázatot, a remivel megőrizte előnyös pozícióját. Vaszilij Ivancsuk a negyedik párbajban a királycselre szavazott, a bonyolult csatában kölcsönös hibák után nyerni tudott, a „hirtelen halál” átszma döntötte el küzdelmüket.

Lékó Péter a sötét színt választotta, 4 perce volt a négyszeres olimpiai bajnok öt percével szemben, de remifórja. Taktikája bevált, végig kézben tartotta a partit, Ivancsuk a nyerést hajszolva hibázott. Nagymesterünk 3-2-re megnyerte a párharcot, győzelméért 2 pontot kapott, Ivancsuk eggyel „vigasztalódhatott”.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyének, a Chessable Masters viadal döntőjében Magnus Carlsen az első játéknapon 3,5 – 2,5-re győzte le Anish Girit, a második meccsen 2,5 – 1,5-re nyerte meg és a sorozaton második fináléjában diadalmaskodott.

2018-ban a jubileumi 80. Tata Steel Chess Masters viadalon holtversenyben végeztek az élen, a rájátszásban a norvég világelső győzött. Tavaly Carlsen félpontos előnnyel hetedszer nyerte meg az oly nagy presztízsű tornát, Giri második lett. A hollandok legjobbja tizenkét hónap Élő-pontjai átlagának köszönhetően játszhat a világbajnok-jelölti döntőben, a jekatyerinburgi viadal félidejében ötvenszázalékos.

Első klasszikus összecsapásukat 2011-ben a Tata Steel Chess viadalon nem kis meglepetésre a 16 éves Anish Giri sötéttel 22 lépésben megnyerte. Magnus Carlsennek öt évet kellett várnia az egyenlítésre, sorozatban tizennégyszer remiztek, majd Carlsen magához ragadta a vezetést,  20 döntetlen mellett 4-1-re nála az előny. A rapid-és villámjátszmák statisztikája is Carlsen előnyét mutatja, tizenkétszer remiztek, Carlsen 11, Giri 6 győzelmet aratott. A Magnus Carlsen Invitational torna körversenyén Anish Giri 2,5 – 1,5-re legyőzte a világelsőt, Carlsen végül a viadal győztese lett, a döntőben Hikaru Nakamura ellen nyert.

 

A norvég világelső minden versenyén az első hely megszerzését tűzi ki célul, a nyitányon Anish Giri elleni sikere után is megerősítette, hogy számára csak a tornagyőzelem jelenti a sikert. A hollandok legjobbja nem tudta megnehezíteni a világbajnok eredményes rajtját. A két világos partiban még tartotta az egyensúlyt, a második ütközet elvesztése megpecsételte sorsát. A sakkrajongók egy kicsit meglepődhettektek, hogy Carlsen a második játszmában nem adta be a négylépéses mattot, a bőség zavarában más nyerést választott. Giri a befejező ütkzetben bevetette a királyindiai védelmet, Carlsen stratégiájával szemben azonban tehetetlen volt.

 

A 15 év korkülönbségnek is betudható, hogy az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és Jan Nepomnjacsij csak tizenhárom klasszikus partit játszott, négyszer remiztek, Nepomnjacsij 5-4-re vezet. 2008-ban Dortmundban mérkőztek meg először, majd két év múlva a sakkolimpián is remiztek. 2011-ben az orosz szuperbajnokságon Kramnyik nyert, Nepomnjacsij a Tal-emlékversenyen visszavágott. Két év múlva a szuperbajnokságon is Nepo volt sikeres, Kramnyik 2015-ben egyenlített, az orosz csb-n győzte le ellenfelét, Dortmundban ismét nyert. A Klubcsapatok Európa-kupáján kettőre növelte előnyét. Nepomnjacsij három egymást követő győzelemmel került előnybe, 2016-ban a Tal-emlékversenyen, 2018-ban Dortmundban, tavaly Wijk ann Zee-ben kényszerítette megadásra Kramnyikot.

Rapid és villámpartit mai mérkőzésükig tizenötöt játszottak, nyolcszor remiztek, Nepomnjacsij 4-3-ra vezetett.

 

Az orosz generációs párbajban az aktív sakkozástól való visszavonulását bejelentő, de szekundánsi, tréneri feladatokat szívesen vállaló, rapid és villámpartikra hadra fogható Vlagyimir Kramnyik az első játszmában nem tudta győzelemig fokozni kedvező esélyeit. Sötéttel a második parti megnyerésével vezetést szerzett. Nem kis meglepetésre világossal tálcán kínálta ellenfelének a lehetőséget, hogy megszervezze a királyszárnyi akciót, ami végül mattal végződött. A negyedik összecsapás döntetlennel végződött, az Armageddon játszma döntött, Nepomnjacsij gyorsaswága közismert, ezzel az exvilágbajnok nem tudta felvenni a versenyt, világossal elbukta a partit, Nepomnjacsij 2 pontot kasszírozott, Kramnyikot at egy pont aligha vigasztalta.

Az exvilágbajnok Viswanathan Anand a nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidler igazi mumusa, pályafutása során klasszikus játszmát még nem tudott nyerni a „madrasi tigris” ellen. Harminchat partijukból Anand hetett nyert meg az 1998-as linaresi első ütközetük óta. Kitűnő az ötszörös világbajnok mérlege az ötszörös olimpiai bajnokkal szemben, Anand kilencszer mért vereséget Szvidlerre, három partit vesztett el a 16 döntetlen mellett.

Az első játéknap egyik meglepetését Anand veresége jelentette. Játékán látszott a hosszú kihagyás, sokszor hozott rossz döntést, három döntetlen után kedvező állásban a csúnya elnézés sokkoló volt.

Az első partiban békés döntetlen született, a másodikban az exvilágbajnoknak meg kellett küzdenie a döntetlenért. Az olasz megnyitásban nem tudta meglepni ellenfelét, a negyedik összecsapásban kecsegtető állásban nem talált hatásos megoldást, a tisztelnézés a mérkőzés elvesztéséhez vezetett.

 

A világranglista harmadik, a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren és a torna doyenje, az 52 esztendős Borisz Gelfand mindössze nyolcszor mérkőzött meg. Az Aljechin emlékversenyen 2013-ban Gelfand legyőzte a sakkvilág elitjében még újonc Ding Lirent. Egy esztendő múlva a Petroszjan emlékversenyen, majd a csapat-világbajnokságon remiztek. 2015-ben négyjátszmás páros mérkőzésen a kínai nagymester 3-1-re győzött, két döntetlent követően mért kettős vereséget ellenfelére. 2017-ben a moszkvai Grand Prix viadalon is Ding Liren nyert. A gyorsított műfajban még nem csatáztak…

Borisz Gelfand a tornán elsőként fejezte be győztesként a mérkőzését. A találkozót követő interjúban nem tudta leplezni örömét, hogy legyőzte Ding Lirent. Oly csalóka az Élő-pontszám, a 15 év korkülönbség, Gelfand az „aranygeneráció” egyik legsikeresebb tagja. Edzőként, szakmai tanácsadóként is dolgozik, napra kész a megnyitáselméletben, pontos állásértékelési képességével mindig is a legjobbak közé tartozott.

Az első játszma békésnek mondható döntetlene után a második ütközet nem nélkülözte a fordulatokat, kölcsönösen hibáztak, a parti feszültségét a veterán nagymester bírta jobban. Vezetésének birtokában a rutinos, oly sok nagy csatát megélt Gelfand „elizgulta” a harmadik összecsapást, többször is komoly esélyt szalasztott el. Arra kevesen számítottak, hogy a negyedik játszma csak 16 lépésig tart, Ding Liren reménytelen állásba keveredett, a gyors kapitulációt választotta.

 

Az első forduló eredményei:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1 – 2 (2 – 3)

Vlagyimir Kramnyik – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 98)

Jan Nepomnjacsij – Vlagyimir Kramnyik 0 – 1 (Vezércsel, 36)

Vlagyimir Kramnyik – Jan Nepomnjacsij  0 – 1 (Királyindiai támadás, 35)

Jan Nepomnjacsij – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Vezércsel, 59)

Vlagyimir Kramnyik – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Réti megnyitás, 41)

Anish Giri (holland, 2731) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 3 (1 – 3)

Anish Giri – Magnus Carlsen döntetlen (Vezércsel, 37)

Magnus Carlsen – Anish Giri 1 – 0 (Ragozin védelem, 34)

Anish Giri – Magnus Carlsen  döntetlen (Vezércsel, 52)

Magnus Carlsen – Anish Giri 1 – 0 (Királyindiai védelem, 44)

Viswanathan Anand (indiai, 2751) – Peter Szvidler (orosz, 2742) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Viswanathan Anand – Peter Szvidler döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Peter Szvidler – Viswanathan Anand döntetlen (Grünfeld védelem, 63)

Viswanathan Anand – Peter Szvidler döntetlen (Olasz megnyitás, 34)

Peter Szvidler – Viswanathan Anand 1 – 0 (Királyindiai támadás, 36)

Lékó Péter (magyar, 2710) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2686) 2 – 1 (3 – 2)

Lékó Péter – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Elfogadott vezércsel, 49)

Vaszilij Ivancsuk – Lékó Péter 0 - 1  (Spanyol megnyitás, 43)

Lékó Péter – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Pirc védelem, 46)

Vaszilij Ivancsuk – Lékó Péter 1 – 0 (Királycsel, 56)

Vaszilij Ivancsuk – Lékó Péter 0 – 1 (Angol megnyitás, 79)

Borisz Gelfand (izraeli, 2702) - Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 0 (3 – 1)

Borisz Gelfand – Ding Liren döntetlen (Bogo-indiai védelem, 43)

Ding Liren – Borisz Gelfand  0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 62)

Borisz Gelfand – Ding Liren döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Ding Liren – Borisz Gelfand 0 – 1 (Szicíliai védelem, 16)

A 2. forduló párosítása:

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren

Vaszilij Ivancsuk – Borisz Gelfand

Peter Szvidler  - Lékó Péter

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand

Vlagyimir Kramnyik - Anish Giri

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lékó Péter is játszik a Magnus Carlsen Chess Tour kedden kezdődő Legends of Chess tornáján

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen és kilenc világklasszis részvételével rendezik meg a Magnus Carlsen Chess Tour  négy versenyből és a döntőből álló sorozatának negyedik tornáját, a Legends of Chess viadalt, amelyen Lékó Péter is játszik. Carlsen és a három világbajnokjelölt, a kínai Ding Liren, az orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri generációs párbajt is vív a modern sakkozás hat kiemelkedő személyiségével. Ismét látjuk a „ringben” az ötszörös világbajnok Viswanathan Anandot, a tizennegyedik világelsőt, 2000-ben Garri Kaszparovot világbajnoki címétől megfosztó orosz Vlagyimir Kramnyikot, az „aranygeneráció” két nagyszerű harcosát, az ukrán Vaszilij Ivancsukot és az izraeli Borisz Gelfandot, az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlert. Kétszeres olimpiai ezüstérmesünk 2004-ben világbajnoki döntőt játszott Kramnyikkal, a címvédőnek kedvezett a 7-7-es végeredmény. A nagymesterek a körversenyen négyjátszmás páros mérkőzéseket játszanak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma dönt. Az első négy helyezett jut tovább. Az elődöntőben és a döntőben is két párharcot kell megnyerni.  Játszmánként 15 – 15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10 – 10 másodperc bónusz.

 

A koronavírus-járvány miatt kényszerből elhalasztott, lemondott szuperversenyek helyett a sakkvilág legjobbjai sorban játsszák a kiemelkedő díjazású online versenyeket. A Magnus Carlsen Chess Tour első tornáján, a Magnus Carlsen Chess Invitational viadalon a díjalap 250 ezer dollár volt, a Lindores Abbey Challenge és a Chessable Masters viadalokon is 150-150 ezer dollárt osztottak szét a résztvevők között. A sorozatot lezáró Legends of Chess tornán is 150 ezer dolláron osztoznak a nagymesterek, végül a fináléban 300 ezer dollár lesz a díjalap.

 

Az első verseny, a Magnus Carlsen Invitational a norvég világelső elsőségével fejeződött be, a döntőben az amerikai Hikaru Nakamura ellen győzött. A Lindores Abbey Rapid Challenge viadalon változtattak a lebonyolításon, a körverseny után nyolcan kieséses rendszerben folytatták a versengést, négyjátszmás páros mérkőzésekre került sor. A döntőben az orosz Daniil Dubov a „hirtelen halál” partiban elért győzelmével nyert Hikaru Nakamura ellen. A Chessable Masters tornán a 12 résztvevőt két hatos csoportba osztották be, a kétfordulós csatározásból az első négy-négy helyezett jutott a kieséses rendszerű fázisba, ahol két-két négyjátszmás mérkőzés megnyerése jelentette a továbbjutást, illetve döntötte el a győztes személyét. Magnus Carlsen a döntőben 2–0-ra győzte le a holland Anish Girit. Az első mérkőzésen aratott 3,5 – 2,5-ös győzelme után a második meccset 2.5 – 1,5-re nyerte meg.

 

A sorozat negyedik tornája, a Legends of Chess különleges csemegét ígér. A világbajnok Magnus Carlsen mellett három világbajnokjelölt, a kínai Ding Liren, az orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri generációs párbajt is vív az elmúlt két-három évtizedben oly fényes sikereket elért „veteránokkal”. Ismét látjuk a „ringben” az ötszörös világbajnok Viswanathan Anandot, a tizennegyedik világelsőt, 2000-ben Garri Kaszparovot világbajnoki címétől megfosztó orosz Vlagyimir Kramnyikot, az „aranygeneráció” két nagyszerű harcosát, az ukrán Vaszilij Ivancsukot és az izraeli Borisz Gelfandot, az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlert.

 

Nagy örömünkre Lékó Péter is meghívást kapott, aki 2004-ben világbajnoki döntőt játszott Kramnyikkal, a címvédőnek kedvezett a 7-7-es végeredmény. Szvidler és Lékó is a korábbi tornákon kommentátorként kapott szerepet.

A Legends of Chess résztvevői:

Játékos

FED

Életkor

Klasszikus

World

Rapid

World

Blitz

World

Magnus Carlsen

NOR

29

2863

1

2881

1

2887

2

Ding Liren

CHN

27

2791

3

2836

3

2788

8

Jan Nepomnjacsij

RUS

30

2784

4

2778

9

2785

10

Anish Giri

NED

26

2764

10

2731

24

2752

22

Viswanathan Anand

IND

50

2753

15

2751

17

2785

9

Vlagyimir Kramnyik

RUS

45

2753

inaktív

2797

7

Peter Szvidler

RUS

44

2723

24

2742

20

2754

21

Vaszilij Ivancsuk

UKR

51

2678

59

2686

54

2710

35

Borisz Gelfand

ISR

52

2676

60

2702

38

2693

42

Lékó Péter

HUN

40

2663

76

2710

32

2738

27

 

A résztvevők először kilenc fordulós körversenyen mérik össze erejét. Július 21-től négy-négy partiban csatáznak majd 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A párharcok győztesei 3-3 pontot kapnak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma dönt, a nyertes 2, a vesztes 1 pontot kasszírozhat. A körverseny első négy helyezettje július 31-től már kieséses rendszerben folytatja tovább a csatározást, két mérkőzés megnyerése jelenti a továbblépést, illetve a végső győzelmet, 1-1-nél harmadik meccs dönt, augusztus 5-én ér véget a torna.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Bánusz Tamás és Papp Petra győzött a rapid bajnokságon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Ajkán rendezték meg a Rapid Magyar Bajnokságot, az V. Csaba Árpád emlékversenyt. A 13 fordulós svájci rendszerű viadalon 171 résztvevő viaskodott, 20 nemzetközi nagymester és 22 nemzetközi mester is játszott.  A rajtlistát két olimpikonunk. Berkes Ferenc és  Almási Zoltán vezette,  az izgalmas versenyfutásból az ötödik helyre rangsorolt Bánusz Tamás került ki győztesen, félpontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot. A második helyen előállt ötös holtversenyt a Bucholz-pontszámítás döntötte el, a veretlenségét megőrző Berkes lett az ezüstérmes, Kántor Gergely a bronzérmet vehette át.  A női bajnoki címet Papp Petra szerezte meg. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és 10-10 másodperc bónusz lépésenként.

 

Ajkán három napon keresztül dúltak a csaták a 2020. évi rapid bajnokságon. A 171 résztvevős mezőny 13 fordulós, svájci rendszerű tornán viaskodott. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusz. Húsz nagymester is rajthoz állt, olimpiai válogatottunkból Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Erdős Viktor, indult a 2002-es bledi olimpián ezüstérmes Ruck Róbert is. A rajtlistát Berkes vezette a kétszeres olimpiai ezüstérmes Almási előtt, a viadalon a várakozásnak megfelelőem kiélezett versenyfutást láttunk, az idő szorításában váratlan fordulatokat, meglepő eredményeket is.

A pénteki első játéknapon négy fordulóra került sor, négyen rajtoltak mesternégyessel, tizen gyűjtöttek fél ponttal kevesebbet.  Bánusz Tamás mesterhármassal kezdett, a negyedik körben vereséget szenvedett Kaczúr Flóriántól.  Almási Zoltán egyet, Berkes Ferenc kettőt remizett.

Négy forduló után az élcsoport állása:

H.

R.

Név

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

1

17

IM

Kaczur Flórián

2454

4,0

11,0

10,0

2

4

GM

Balog Imre

2626

4,0

10,5

10,0

3

9

IM

Nagy Gábor

2523

4,0

10,0

10,0

4

20

GM

Kozák Ádám

2438

4,0

9,0

10,0

5

8

GM

Antal Gergely

2537

3,5

11,0

9,5

21

GM

Korpa Bence

2427

3,5

11,0

9,5

7

3

GM

Balogh Csaba

2653

3,5

10,5

9,5

12

GM

Aczél Gergely

2506

3,5

10,5

9,5

9

6

GM

Papp Gábor

2603

3,5

10,0

9,0

10

10

GM

Czebe Attila

2517

3,5

9,5

9,5

11

59

IM

Krstulovic Alex

2108

3,5

9,5

9,0

12

25

IM

Mészáros Tamás

2401

3,5

8,0

9,5

13

2

GM

Almási Zoltán

2678

3,5

8,0

9,0

14

18

GM

Ruck Róbert

2453

3,5

8,0

8,0

Szombaton öt fordulóval folytatódott a bajnokság, reggel 9 órakor kezdődtek a küzdelmek. A négy éllovas egymás elleni játszmáik döntetlennel fejeződtek be, a tavalyi ezüstérmes Almási kikapott már a 10. lépésben remit kínáló Aczél Gergelytől. Aligha lehet jobban felbosszantani nagymesterünket, mint a küzdelemtől menekülni akaró ajánlattal, amit természetesen visszautasított, nem sokkal később tisztet nézett el, majd kedvező esélyt elmulasztva el is vesztette a játszmát. Terbe Julianna ellen válogathatott a nyerések között, de hibák sorozatával másodszor kapott ki. A hetedik forduló után öten álltak az élen, legfiatalabb nagymesterünk, Kozák Ádám, Antal Gergely, a tavalyi bronzérmes Czebe Attila, a 2018-as bajnok Erdős Viktor és Kántor Gergely, fél pont hátránya volt Berkesnek és Bűnusznak. A nyolcadik kör után Kozák félpontos előnnyel vezetett, ötfős volt a közvetlen üldöző boly. A második játéknapot sakkozásunk két nagy reménysége, Kozák és Kántor holtversenyben az élen zárta.

A 9. forduló után az élcsoport állása:

H.

R.

Név

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

1

20

GM

Kozák Ádám

2438

7,5

50,5

40,5

2

23

GM

Kántor Gergely

2424

7,5

50,5

36,5

3

8

GM

Antal Gergely

2537

7,0

56,5

39,0

4

1

GM

Berkes Ferenc

2688

7,0

54,5

35,5

5

10

GM

Czebe Attila

2517

7,0

54,0

38,5

6

5

GM

Bánusz Tamás

2614

7,0

52,5

36,5

7

7

GM

Erdős Viktor

2580

7,0

50,0

37,5

8

17

IM

Kaczur Flórián

2454

6,5

53,0

37,0

9

6

GM

Papp Gábor

2603

6,5

52,0

34,0

10

18

GM

Ruck Róbert

2453

6,5

51,0

33,5

11

11

GM

Mihók Olivér

2508

6,5

50,0

34,5

12

25

IM

Mészáros Tamás

2401

6,5

50,0

34,0

13

15

IM

Bagi Máté

2462

6,5

49,0

34,5

14

28

IM

Csonka Balázs

2324

6,5

49,0

33,0

15

13

GM

Horváth Ádám

2496

6,5

47,5

34,0

16

16

GM

Seres Lajos

2455

6,5

45,0

31,5

Vasárnap délelőtt négy fordulóval fejeződött be a viadal. A hajrában a párosításnak is egyre nagyobb lett a szerepe. A két ifjú titán nem bántotta egymást, Bűnusz fontos győzelemmel beérte a két éllovast. A tizenegyedik körben Berkes megfosztotta veretlenségétől Kozákot, öten álltak az élen 8,5 ponttal, Berkes, Bánusz, Kántor, Mihók és Erdős, öten gyűjtöttek fél ponttal kevesebbet.

Az utolsó fordulót Bánusz Tamás már félpontos előnnyel kezdhette, Mihók Olivér elleni győzelmével az élre állt, Berkes, Kaczúr, Kántor, Kozák és Erdős követte. A befejező partiját Bánusz sötéttel Kozákkal játszotta, meglepetésre a 18 éves sakkozónk 11 lépésben remizett, a riválisok is sorban gyors békét kötöttek, s ez Bánusz Tamásnak kedvezett, megnyerte a bajnokságot. A második helyen előállt ötös holtversenyt a Bucholz-pontszámítás döntötte el, Berkes Ferenc lett az ezüstérmes, Kántor Gergely a bronzérmet vehette át. Almási Zoltán  a népes 9 pontosok mezőnyében zárta szereplését, csak a 16. helyen végzett. Nagy kihagyásairól, a hihetetlen hibáiról a saját facebook-os oldalán írt.

A női bajnoki címre sokáig a legnagyobb esélyes a 12 éves Gaál Zsóka volt, aki gyengébb kezdés után mesternégyessel tört előre. Utolsó partijának elvesztésével végül a dobogóról is lecsúszott. A bajnoki címet megszerző Papp Petra a hajrában kihasználta kedvező párosítását, utolsó öt partijából 4,5 pontot szerzett.

A bajnokság díjalapja 3 millió 150 ezer forint volt, Bánusz Tamás 500 ezer, Papp Petra 150 ezer forintos díjat vehetett át.

A Magyar Rapid Bajnokság, az V. Csaba Árpád emlékverseny végeredménye:

H.

R.

Név

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

1

5

GM

Bánusz Tamás

2614

10,0

107,0

72,5

2

1

GM

Berkes Ferenc

2688

9,5

115,0

70,0

3

23

GM

Kántor Gergely

2424

9,5

109,0

71,5

4

17

IM

Kaczur Flórián

2454

9,5

109,0

70,5

5

20

GM

Kozák Ádám

2438

9,5

108,5

75,0

6

7

GM

Erdős Viktor

2580

9,5

107,5

72,0

7

11

GM

Mihók Olivér

2508

9,0

108,5

68,0

8

3

GM

Balogh Csaba

2653

9,0

106,5

66,0

9

6

GM

Papp Gábor

2603

9,0

105,0

65,5

10

28

IM

Csonka Balázs

2324

9,0

105,0

65,0

11

18

GM

Ruck Róbert

2453

9,0

104,5

65,5

12

9

IM

Nagy Gábor

2523

9,0

104,0

67,0

13

12

GM

Aczél Gergely

2506

9,0

102,0

68,0

14

21

GM

Korpa Bence

2427

9,0

101,0

63,5

15

13

GM

Horváth Ádám

2496

9,0

99,5

66,0

16

2

GM

Almási Zoltán

2678

9,0

99,5

62,0

17

19

GM

Horváth József

2438

9,0

96,0

61,0

18

27

FM

Emődi Barnabás

2339

9,0

92,5

60,0

19

8

GM

Antal Gergely

2537

8,5

111,5

70,0

20

4

GM

Balog Imre

2626

8,5

106,0

65,5

39

33

WGM

Papp Petra

2297

8,0

86,5

50,0

42

10

WIM

Juhász Barbara

2099

7,5

96,5

55,0

44

44

WIM

Kovács Klára

2196

7,5

95,5

52,0

46

103

WFM

Gaál Zsóka

1816

7,5

93,5

53,0

(171 résztvevő)

Bánusz Tamás ellenfelei és eredményei:

F.

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

1

5

90

Juhász Judit

1885

6,5

w 1

2

5

48

FM

Gelle István

2173

6,5

s 1

3

5

36

FM

Zentai Péter

2267

7,5

w 1

4

3

17

IM

Kaczur Flórián

2454

9,5

s 0

5

9

44

WIM

Kovács Klára

2196

7,5

w 1

6

6

18

GM

Ruck Róbert

2453

9,0

s 1

7

2

15

IM

Bagi Máté

2462

8,0

w ½

8

4

1

GM

Berkes Ferenc

2688

9,5

w ½

9

5

35

IM

Faragó Sándor

2271

7,0

s 1

10

3

10

GM

Czebe Attila

2517

8,0

s 1

11

1

23

GM

Kántor Gergely

2424

9,5

w ½

12

2

11

GM

Mihók Olivér

2508

9,0

w 1

13

1

20

GM

Kozák Ádám

2438

9,5

s ½

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen kettős győzelemmel nyerte meg a Chessable Masters döntőjét Anish Giri ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen a Chessable Masters győzetese. Az online viadal döntőjében 2 – 0-ra győzte le a holland Anish Girit. Az első mérkőzésen aratott 3,5 – 2,5-ös győzelme után a második meccset 2.5 – 1,5-re nyerte meg. A norvég világelső győzelemmel kezdte a mai párharcot, majd a második partiban a 14. lépésben vesztőt húzott, Giri a felkínált eséllyel nem élt, remi lett a parti. A holland nagymester sötéttel a harmadik játszmában is kedvezően állt, de előnyét nem tudta győzelemig fokozni, lépésismétléssel remiztek. Anish Giri a negyedik összecsapásban is túljátszotta a világbajnokot, nyerést adó huszárlépés helyett azonban gyalogot „rabolt”, ezzel mentőövet dobott ellenfelének. Carlsen kettős támadással kikényszerítette az örökös sakkot. A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyének 150 ezer dolláros díjalapjából a világbajnok 45 ezret nyert, Anish Giri 27 ezerrel vigasztalódhat. A sorozat következő tornáját, a Chess Legends viadalt július 21. és augusztus 5. között rendezik meg.

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén, a Chessable Masters online viadalon a világbajnok Magnus Carlsen győzött, a fináléban a holland Anish Giri ellen nyert. A tornára meghívott 12 szupernagymester először két hatos csoportba osztva mérkőzött meg, az első négy-négy helyezett már kieséses rendszerben folytatta a csatározást. Carlsen és Giri is megnyerte a csoportját.

Magnus Carlsen a negyeddöntőben az amerikai Fabiano Caruanát győzte le 2 – 0-ra, majd emlékezetes meccsen a kínai Ding Lirennel szemben is kettős győzelmet aratott. Anish Giri az orosz Alekszandr Griscsuk ellen nyert, majd drámai csatában az orosz Jan Nepomnjacsijt győzte le és jutott a döntőbe.

A világbajnok a második mérkőzést lépéselőnnyel kezdte, az első találkozót fordulatos küzdelemben végül 3,5 – 2,5-re megnyerte. Mai párharcukat Carlsen tetszetős győzelemmel kezdte. A 17. lépésben újított, királyszárnyi támadása nagy erővel bontakozott ki, Giri a sötét mezőkön meggyengült királyállását nem tudta megvédeni.

A második partiban a norvég világelső nagy hibát követett el, Anish Giri a felkínált eséllyel nem élt, 15.Vh6! lépéssel megoldhatatlan feladatok elé állította volna Magnus Carlsent. A küzdelem remivel végződött.

Giri gyorsan feledte a kihagyott esélyt, sötéttel kedvező állást ért el, jelentős időelőnyt is szerzett. Előnyét azonban nem tudta győzelemig fokozni, idejét is elpazarolta, lépésismétléssel lett döntetlen a küzdelmük.

A holland nagymester egyre jobban játszott, míg a világbajnok testbeszéde hűen tükrözte bizonytalanságát. Anish Giri a negyedik összecsapásban szépen túljátszotta Magnus Carlsent, támadása sikert, kiegyenlítést ígért, amikor nyerő huszárlépés helyett leütötte sötét f5 gyalogját, amire Carlsen villámgyorsan meghúzta a Ve2 lépést, a kettős tá,adással kikényszerített, hogy Girinek örökös sakkot kellett tartania. Sokan szívesen láttak volna egy rájátszást… Magnus Carésen csak a mérkőzés megnyerésének örülhetett, a mutatott játékának a legkevésbé.

A Magnus Carlsen Chess Tour sorozat negyedik versenyét, a Chess Legends viadalt július 21.és augusztus 5. között rendezik meg, 300 ezer dollárral díjazott négyfős Grand Final augusztus 9-én kezdődik.

A Chessable Masters döntő végeredménye:

Anish Giri (holland, 2731) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 - 2

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Anish Giri (holland, 2731) 2,5 – 1,5

Magnus Carlsen - Anish Giri 1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 34)

Anish Giri  - Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem,

Magnus Carlsen - Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 41)

Anish Giri - Magnus Carlsen döntetlen (Vezércsel, 41)

Az első mérkőzés eredménye:

Anish Giri (holland, 2731) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2,5 – 3,5

Anish Giri - Magnus Carlsen döntetlen (Katalán megnyitás, 54)

Magnus Carlsen - Anish Giri 1 – 0 (Spanyol négyeshuszárjáték, 62)

Anish Giri - Magnus Carlsen döntetlen (Félszláv védelem, 37)

Magnus Carlsen - Anish Giri 0 – 1 (Szicíliai védelem, 25)

Anish Giri – Magnus Carlsen döntetlen (Félszláv védelem, 81)

Magnus Carlsen – Anish Giri 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 56)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Chessable Masters döntőjének első mérkőzésén Magnus Carlsen 3,5-2,5-re győzte le Anish Girit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Chessable Masters online viadal döntőjének első mérkőzésén a világbajnok Magnus Carlsen 3,5 – 2,5-re legyőzte a holland Anish Girit. A norvég világelső a rapid párharc második partiját nyerte meg, Giri a negyedik összecsapást. A villámpartik döntöttek, Anish Giri gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni, az utolsó játszmában Magnus Carlsen nagy csatában győzött. Szombaton folytatódik a küzdelmük. A verseny 150 ezer dolláros díjalapjából a győztes 45 ezer, a vesztes 27 ezer dollárt kap.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyének, a Chessable Masters online viadal döntőjének első játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen 3,5 – 2,5-re megnyerte a holland Anish Giri elleni első mérkőzést. 2018-ban a jubileumi 80. Tata Steel Chess Masters viadalon holtversenyben végeztek az élen, a rájátszásban a norvég világelső diadalmaskodott. Tavaly Carlsen félpontos előnnyel hetedszer nyerte meg az oly nagy presztízsű tornát, Giri második lett. A hollandok legjobbja tizenkét hónap Élő-pontjai átlagának köszönhetően játszhat a világbajnok-jelölti döntőben, a jekatyerinburgi viadal félidejében ötvenszázalékos.

 

Első klasszikus összecsapásukat 2011-ben a Tata Steel Chess viadalon nem kis meglepetésre a 16 éves Anish Giri sötéttel 22 lépésben megnyerte. Magnus Carlsennek öt évet kellett várnia az egyenlítésre, sorozatban tizennégyszer remiztek. A Bilbao Maters második körében tudott nyerni. Két év múlva a Gasimov emlékversenyen szerzett vezetést, tavaly megismételte sikerét, majd a GCT zágrábi tornáján is győzött, 20 döntetlen mellett így már 4-1-re vezet. A rapid-és villámjátszmák statisztikája is Carlsen előnyét mutatta, tizenkétszer remiztek, Carlsen 8, Giri 5 győzelmet aratott. A Magnus Carlsen Invitational torna körversenyén Anish Giri 2,5 – 1,5-re legyőzte a világelsőt, Carlsen végül a viadal győztese lett, a döntőben Hikaru Nakamura ellen nyert.

A világbajnok „rápihenhetett” a döntőre, hiszen a kínai Ding Liren elleni meccsét már kedden győztesként fejezte be. Anish Giri „túlórázott”, Jan Nepomnjacsij legyőzéséhez három mérkőzésre volt szüksége.

 

A párharcuk első játszmájában Magnus Carlsen nyerőesélyt szalasztott el, majd fokozatosan eltékozolta kedvező állását.

 

A második ütközetben Carlsen kecsegtető esélyű végjátékot játszhatott, jobb gyalogszerkezete biztosította előnyét. Giri a parti egyik kritikus pillanatában közel 7 percet tűnődött, az elvesztegetett idő nagyon hiányzott a bástyavégjátékban, remiesélyt hagyott ki miután a világbajnok nem a legerősebb folytatást választotta.

A harmadik parti békés mederben folyt, a remivel Carlsen megőrizte előnyét.

 

A negyedik összecsapás eredménye váratlanul izgalmassá tette a mérkőzést. Anish Giri 20…Hb4! lépése komoly zavart okozott a világbajnok soraiban. Rosszul reagált, elszámolta magát, a 26. lépése után feladásra kényszerült.

Gyorsult a tempó, következtek a villámpartik. A rapid játszmák 15-15 perces és 10-10 másodperc bónusszal vívott csatákhoz képest a nagymestereknek 5-5 percük volt és 3-3 másodperc bónusz.

 

Anish Giri sajnálhatja, hogy gyalogelőnyét a bástyavégjátékban nem tudta érvényesíteni. A második villámparti eldöntötte a mérkőzés sorsát. Az érdekes csatában Carlsen minőségáldozattal jelentős előnyt szerzett, de engedélyezte ellenfelének, hogy a minőség visszaáldozásával kiegyenlítse esélyét. Az idő a küzdelem fontos szereplőjévé vált, Giri remiesélyt szalasztott el, tisztet vesztett. A kapkodásban a világbajnok is hibázott, Giri bástya a bástya és futó elleni végjátékot harcolhatott volna ki, a lehetőséget kihagyta, az 56. lépésben megállította a sakkórát. Magnus Carlsen lépéselőnnyel várhatja a szombati második mérkőzést.

 

A Chessable Masters döntő első mérkőzésének eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 - 1

Anish Giri (holland, 2731) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2,5 – 3,5

Anish Giri - Magnus Carlsen döntetlen (Katalán megnyitás, 54)

Magnus Carlsen - Anish Giri 1 – 0 (Spanyol négyeshuszárjáték, 62)

Anish Giri - Magnus Carlsen döntetlen (Félszláv védelem, 37)

Magnus Carlsen - Anish Giri 0 – 1 (Szicíliai védelem, 25)

Anish Giri – Magnus Carlsen döntetlen (Félszláv védelem, 81)

Magnus Carlsen – Anish Giri 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 56)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Chessable Masters döntőjében Magnus Carlsen és Anish Giri mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Chessable Masters döntőjét a világbajnok Magnus Carlsen és a holland Anish Giri játssza. A norvég világelső a kínai Ding Liren ellen kettős győzelemmel jutott a fonáléba, Anish Giri az orosz Jan Nepomnjacsijt a harmadik mérkőzésen 3,5 – 2,5-re győzte le. Nepomnjacsij világossal nyeréssel kezdte a harmadik párharcukat, Giri azonnal egyenlített. Két döntetlennel folytatták, a döntőbe jutást a villámpartik döntötték el Anish Giri javára. Sötéttel remizett, majd világossal matthálóba kergette az orosz sakkozó királyt. A döntő pénteken kezdődik, két négyjátszmás mérkőzés megnyerése kell a végső sikerhez, a győztes 45, a vesztes 27 ezer dolláros díjat vehet át.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén, a Chessable Masters viadal döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és a holland Anish Giri mérkőzik meg. Az elődöntőben Carlsen a kínai Ding Liren ellen kettős győzelmet aratott. Az első találkozón a második villámparti megnyerése jelentette számára a győzelmet, emlékezetes marad a párharcuk első két játszmájának történései, a világbajnok sportemberként is jelesre vizsgázott. A második meccsen könnyed játékkal diadalmaskodott, 2,5-0,5-tel jutott a fináléba.

Jóval rögösebb volt Anish Giri útja. Az első találkozót 3-1-re nyerte meg, a bonyodalmak feszültségét jobban bírta, Jan Nepomjacsij hibázott többet. Nepomnjacsij a második találkozóra összeszedte magát, három döntetlen mellett a második játszmát nyerte meg, kiegyenlített.

 

A harmadik mérkőzést Jan Nepomnjacsij győzelemmel kezdte. Az elfogadott vezércselű partiban korán kezdeményezéshez jutott, támadása egyre veszélyesebben bontakozott ki. Az orosz sakkozó döntő előnyhöz is juthatott volna, a tulipánosok legjobbja a védekezésben hibázott. A meggyengült sötét királyállás védhetetlenné vált, a 33. lépés után Giri feladásra kényszerült.

 

A holland nagymester dicséretet érdemel, hogy a két parti közötti öt percben rendezte sorait, érdekes csata zajlott. A játszma kritikus állásában Nepomnjacsij taktikai elnézését Giri tetszetős kiskombinációval büntette meg.

A küzdelmet két döntetlennel folytatták. Girinek a harmadik összecsapás során higgadta kellett védekeznie, a negyedik parti békés remi lett.

 

A döntőbe jutás a két villámpartiban dőlt el. Nepomnjacsij világossal nem tudta túljátszani ellenfelét. Giri a sorsdöntő játszmában jelentős időelőnyt szerzett, Nepomnjacsij arcán jól látszott, hogy egyre elégedetlenebb állásával, míg a holland sakkozó feszülten koncentrált. Az orosz nagymester erőltette a királyszárnyi játékot, a vezérszárnyon védtelenné vált. Anish Giri bástyája betört a hetedik sorra, válogathatott a nyerések között. Napomnjacsij királyának vesszőfutása e3-on ért véget, két lépéssel a matt előtt kapitulált. Anish Giri jutott a döntőbe.

Magnus Carlsen és Anish Giri 25 klasszikus játszmában nézett már farkasszemet, a világbajnok 4-1-re vezet 20 döntetlen mellett. Rapid és villámpartijaik mérlehe is a világbajnoknak kedvező, tizenkétszer remiztek, Carlsen 8, Giri 5 győzelmet aratott. A Magnus Carlsen Invitational tornán Anish Giri 2,5 – 1,5-re legyőzte a világelsőt.

 

Az elődöntő második párharcának végeredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2731) 1 - 2

Az elődöntő harmadik mérkőzésének végeredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2731) 1,5 – 2,5

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 33)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij  1 – 0 (Caro-Kann védelem, 54)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 52))

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 44)

Jan Nepomnjasij – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 65)

Anish Giri – Jan Napomnjacsij 1 – 0 (Grünfeld védelem, 48)

Az első mérkőzésük eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2731) 0 – 1 (1 – 3)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij  1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 27)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 39)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Pirc védelem, 35)

A második mérkőzésük eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 0 – 1 (1,5 – 2,5)

Anish Giri - Jan Nepomnjacsij döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 75)

Jan Nepomnjacsij - Anish Giri 1 – 0 (Angol megnyitás, 39)

Anish Giri - Jan Nepomnjacsij döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 67)

Jan Nepomnjacsij - Anish Giri döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlaen kettős győzelemmel döntős, Nepomnjacsij és Giri párharcát a harmadik mérkőzés dönti el

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen kettős győzelemmel jutott a Chessable Masters online viadal döntőjébe. Az elődöntő második mérkőzésén 2,5 – 0,5-re győzte le a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Lirent. A fináléban az orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri párharcának győztesével mérkőzik meg. Az orosz nagymester az első találkozó elvesztése után visszavágott, 2,5 – 1,5-ös nyeréssel egyenlített ki. Három döntetlen mellett a második partit  világossalnyerte meg.  A csütörtöki harmadik összecsapásuk dönt.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén Magnus Carlsen döntőt játszik. A norvég világbajnok az első mérkőzésen nagy csatában 3,5 – 2,5-re győzte le Ding Lirent. Küzdelmes második találkozót vártunk, de csalódnunk kellett, a párharc végeredményére döntő hatással volt a mai első játszma alakulása.

 

A királyindiai védelmű partiban a norvég világelső gyalogot áldozott, ellenjátékot kapott. Ding Liren kissé kedvezőbb állásban elkerülte a lépésismétléses döntetlent. Sokadszor gyűlt meg a baja gondolkodási idejével, a kapkodásban azonnali vesztőt húzott, végzetes vezérlépésére Magnus Carlsen a jól ismert taktikai motívummal szerezte meg győzelmét.

Magnus Carlsen világossal a Ragozin védelemben nem kockáztatott, számára a döntetlen kielégítő eredmény volt, örökös sakkal fejeződött be a második ütközet.

 

A kétszeres olimpiai bajnok igazi ellenállást a harmadik játszmában nem tudott kifejteni, hitét veszítve sakkozott. Hibák sorozatával már a 29. lépést követően feladásra kényszerült. Magnus Carlsen a mérkőzés befejezése után azonnal bekapcsolódott Anish Giri és Jan Nepomnjacsij mérkőzés kommentálásába. Nem kis szomorúsággal értékelte a harmadik parti végkifejletét, a holland sakkozó időzavarban nyerőesélyt hagyott ki.

 

Az első meccsen Giri 3-1-es győzelme nem könnyen született meg, Nepomnjacsij hibázott többet, a bonyodalmak feszültségét a holland nagymester bírta jobban.

Anish Giri kecsegtető állást ért el az első játszmában, erőteljesebb játékkal nagyobb előnyt is elérhetett volna, de csak gyalogelőnyt szerzett, amit a bástyavégjátékban nem tudott érvényesíteni.

 

A kihagyott esélyért nagy árat fizetett, Nepomnjacsij jó játékkal győzött a bizonytalanná vált Girivel szemben.

 

A holland sakkozó mindent megkísérelt az egyenlítésért, Carlsen drukkolása ellenére sem tudott kissé kedvezőbb pozíciójából nagyobb előnyt kicsiholni. Váratlanul rámosolygott a szerencse, Nepomnjacsij ellenfele időzavarában vesztőt húzott, de Giri nem élt a felkínált eséllyel.

A negyedik játszmában Jan Nepomnjacsij végig uralta a küzdelmet, nyerésre is játszhatott volna, ehelyett megegyezett a mérkőzésmegnyerését jelentő döntetlenbe. Csütörtökön folytatják a csatározásukat, nagy a tét, a győztes döntőt játszhat!

 

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 2 - 0

Ding Liren (kínai, 2836) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2,5 – 0,5

Ding Liren - Magnus Carlsen 0 – 1 (Királyindiai védelem, 66)

Magnus Carlsen  - Ding Liren döntetlen (Ragozin védelem, 33)

Ding Liren  - Magnus Carlsen 0 – 1 (Angol megnyitás, 29)

Az első mérkőzésük eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Ding Liren (kínai, 2836) 1 – 0 (3,5 – 2,5)

Magnus Carlsen – Ding Liren 1 – 0 (Ragozin védelem, 43)

Ding Liren – Magnus Carlsen  1 – 0 (4)

Magnus Carlsen – Ding Liren  döntetlen (Grünfeld védelem, 64)

Ding Liren – Magnus Carlsen döntetlen (Királyindiai védelem, 35)

Magnus Carlsen – Ding Liren döntetlen (Ragozin védelem, 83)

Ding Liren – Magnus Carlsen 0 – 1 (Angol megnyitás, 55)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2731)  1 – 1

Anish Giri (holland, 2731) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1,5 – 2,5

Anish Giri - Jan Nepomnjacsij döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 75)

Jan Nepomnjacsij - Anish Giri 1 – 0 (Angol megnyitás, 39)

Anish Giri - Jan Nepomnjacsij döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 67)

Jan Nepomnjacsij - Anish Giri döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Az első mérkőzésük eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2731) 0 – 1 (1 – 3)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij  1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 27)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 39)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Pirc védelem, 35)

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog