Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lékó harmadszor vesztette el a negyedik játszmát, Kramnyik 2,5 - 1,5-re nyert, Carlsen az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online viadal negyedik fordulójában Lékó Péter elszenvedte harmadik vereségét. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik három döntetlen után a meccs befejező játszmájában sötéttel nyert nagymesterünk ellen. A világbajnok Magnus Carlsen a vártnál jóval könnyebben, 3 – 0-ra győzte le az izraeli Borisz Gelfandot, egyedül vezeti a tornát. Az orosz Jan Nepomnjacsij feljött a második helyre, az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen 2,5 – 1,5-re nyert. Megszerezte első győzelmét a kínai Ding Liren, az olimpiai bajnokok párharcában 2,5 – 1,5-ös sikert ért el az orosz Peter Szvidlerrel szemben. Negyedik meccsét is elvesztette az exvilágbajnok Viswanathan Anand, négy döntetlent követően a „hirtelen halál” játszmában időtúllépéssel szenvedett vereséget a holland Anish Giritől. Az ötödik fordulóban Lékó Péter és Viswanathan Anand mérkőzik meg.

 

Öt esztendő után mérkőzött meg ismét Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik. A Klubcsapatok Európa-kupáján ötvenegyedik döntetlenükben egyeztek meg. Kramnyik a kezdeti sikertelenségét sajnos éppen a brissagói világbajnoki döntőben feledtette. A 7-7-es végeredmény a címvédő orosz nagymesternek kedvezett.

 

Tizenhat éve Lékó Péter sajtófőnökeként a két világklasszis küzdelmét a helyszínen követhettem nyomon. Tudósítottam rádióban és tévében, cikkeket írtam az internetre, napilapba, illetve heti képes sportújságba. Kapcsoltak élőben és hallhattak felvételről. Örültem és bánkódtam, lelkendeztem és egyúttal próbáltam a mérkőzés menetét higgadtan értékelni.  Könnyeimmel küszködve élőben kellett közvetítenem az utolsó játszmát, Kramnyik királya menthetetlenül betört Péter állásába, a d6 előőrs huszár matt fenyegetéseket hozott létre és nagymesterünknek nem talált védelmet. Lékó Péter bámulatos higgadtsággal értékelt, szívélyesen gratulált Kramnyiknak címe megvédéséhez. Leplezni tudta csalódottságát, hogy mindössze fél pont hiányzott gyermekkori álmának megvalósításához, a világbajnoki cím elhódításához.

 

A két nagyszerűen felkészült sakkozó három és fél héten keresztül tartó küzdelmében élveztük a bonyolult csatákat, a pszichológiai hadviselést, megértettük a néha túl gyors taktikai döntetleneket. Lékó Péter az első és az utolsó játszmában szenvedett vereséget, mindkettőt nyugodtan írhatjuk a rutintalanság számlájára. Kivívta a sakkvilág elismerését, ahogy „túlélte” a negatív kezdést, és az ötödik partiban kiegyenlített, majd a 8. játszma megnyerésével vezetést szerzett. Ekkor még bátrabban kellett  volna sakkoznia, a láthatóan megrendült ellenfelet nem engedni „felállnia padlóról”. Kritikus volt a tizenkettedik összecsapás. Péter remek védekezéssel hárította Kramnyik támadását, és két gyaloggal többje volt, amikor remit kínált, s ez sorsdöntő hibának bizonyult.

Brissagó után Vlagyimir Kramnyik még megfosztotta Lékó Pétert dortmundi tornagyőzelemtől, a Sparkassen viadalon győzte le a sorsdöntő utolsó fordulóban. A legnagyobb tornákon csatáztak, a 2007-es nyolcfős világbajnoki döntőben is megmérkőztek. Sakkéletünk egyik kiemelkedő eseményeként Miskolcon nyolcjátszmás rapid párharcot is vívtak, a világbajnok 4,5 – 3,5-re győzött.  Klasszikus partik mérlege már az orosz exvilágbajnok számára kedvező, 8-4-re vezet, a brissagói kihagyott nagy lehetőséget feledni nem lehet, Lékó Péter fél pontra volt a cím elhódításától.

Rapid és villámjátszmában jelentős Kramnyik előnye, 33 döntetlen mellett 13-4-re vezetett mai párharcuk előtt.

Lékó sötéttel kezdte a párharcot és az angol megnyitású küzdelemben kedvezőbb állást játszhatott, a parti sorozatos cserék után pontosztozkodással végződött.

Érdekesen alakult a második játszmájuk is. Egyenlő esélyű állásban nagymesterünk összekötött szabadgyalogjaira építette tisztáldozatát, de elszámolta magát. Kramnyik nyerés hagyott ki, végül lépésismétléssel ért véget a csata.

 

Fordulatokban gazdag volt a harmadik összecsapásuk. Kramnyik került előnybe, de elvétette a helyes folytatást, Lékó ellenjátékhoz jutott. Az exvilágbajnok elkerülte a lépésismétléses remit, majd nagyot kellett küzdenie a fél pontért. Nagymesterünk sokáig próbálta tisztelőnyét érvényesíteni a bástya és huszár a bástya elleni végjátékban, 119 lépés után kötöttel békét.

 

A maratoni csata kimerítő volt, Péter egyenlő állásban taktikai elnézéssel került döntő hátrányba. Kramnyik tisztáldozattal került döntő előnybe. A tornán Lékó Péter negyedszer vesztette el a negyedik partit, háromszor ez a vereségét jelentette.

A papírforma Magnus Carlsen győzelmét ígérte, de arra kevesen számítottak, hogy viadal doyenje, Borisz Gelfand ilyen könnyen adja meg magát. Tizennégy klasszikus partijukból a világbajnok ötször nyert, egyet vesztett el. Rapid és villámjátszmáik során is jelentős fölényre tett szert, tizenkét döntetlen mellett 9-4-re vezetett.

 

Gelfand a Szvesnyikov-változattal próbálta meglepni Carlsent, de elképzelése nem vált be. A norvég világelső az első partiban minőséget áldozva nyert. A második játszma csak 19 lépésig tartott. Magnus Carlsen nem kegyelmezett a har,adik játszmában sem.

Mindössze nyolc klasszikus partit vívott eddig Peter Szvidlerés Ding Liren, a kétszeres kínai olimpiai bajnok háromszor nyert, egyszer kikapott az ötszörös aranyérmestől. A gyorsított műfajban csak egyszer játszotta, 2017-ben a rapid vb-n remiztek.

Ding Liren sereghajtóként kezdte a mérkőzést, három meccsén nagyon rosszul sakkozott. Kálváriája folytatódott, vereséggel kezdte a meccset a három győzelemmel rajtoló Peter Szvidlerrel szemben.

 

Szerencséjére a nyolcszoros orosz bajnok a második összecsapásban végzetes királylépést tett, Ding Liren gyalogáttöréssel, kettős támadással kiegyenlített.

Nem bírtak egymással a harmadik ütközetben, a negyedik párbajt Szvidler 29 lépésben vesztette el, Ding Liren tisztáldozattal került döntő előnybe.

Jan Nepomnjacsij és Vaszilij Ivancsuk első klasszikus partijukat 2008-ban Dortmundban játszották, azóta még kilencszer mérkőztek meg, az ukrán sakkozó két partiban legyőzte 21 évvel fiatalabb ellenfelét. Rapid és villámpartijaik az orosz nagymester előnyét mutatták, 5-3-ra vezetett két döntetlen kíséretében.

 

Nem siettette az eseményeket, három döntetlennel indítottak. A negyedik összecsapás feszültségét Ivancsuk már rosszul viselte, többször is hibázott, Nepomnjacsij kivárta az esélyét, győzelmével feljött a második helyre.

Megszerezte első pontját az exvilágbajnok Viswanathan Anand, negyedik meccsét vesztette el. Anish Giri korábbi 22 klasszikus játszmájából 19 döntetlennel végződött, a holland sakkozó kétszer győzte le 24 évvel idősebb riválisát, Vishy egyszer tudta megadásra kényszeríteni a tulipánosok legjobbját. Rapid és villámpartijaikban tizenháromszor megosztoztak a ponton, Anand kilencszer, Giri nyolcszor nyert.

 

Négy döntetlen után a „hirtelen halál” játszma döntött. Anand gyorsasága érezhetően megkopott, világossal játszott, öt perce volt Giri négy percével szemben, egyenlő állásban túllépte a gondolkodási időt, holland ellenfelének még közel egy perce volt.

 

A 4. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2686)  3 – 0 (2,5 – 1,5)

Jan Nepomnjacsij – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Spanyol megnyitás,

Vaszilij Ivancsuk – Jan Napomnjacsij döntetlen (Caro-Kann védelem, 57)

Jan Nepomnjacsij – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Spanyol megnyitás, 45)

Vaszilij Ivancsuk – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Grünfeld védelem, 41)

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Ding Liren (kínai, 2836)  0 - 3 (1,5 – 2,5)

Peter Szvidler – Ding Liren 1 – 0 (Grünfeld védelem, 50)

Ding Liren – Peter Szvidler 1 – 0 (Szláv védelem, 29)

Peter Szvidler – Ding Liren döntetlen (Grünfeld védelem, 42)

Ding Liren – Peter Szvidler 1 – 0 (Szláv védelem,

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Borisz Gelfand (izraeli, 2702)  3 - 0 (3 – 0)

Magnus Carlsen – Borisz Gelfand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 41)

Borisz Gelfand – Magnus Carlsen  0 – 1 (Grünfeld védelem, 19)

Magnus Carlsen – Borisz Gelfand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 29)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) – Lékó Péter (magyar, 2710) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Vlagyimir Kramnyik – Lékó Péter döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Lékó Péter – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Vezércsel, 59)

Vlagyimir Kramnyik – Lékó Péter döntetlen (Angol megnyitás, 119)

Lékó Péter – Vlagyimir Kramnyik 0 – 1 (Vezércsel, 41)

Anish Giri (holland, 2731) – Viswanathan Anand (indiai, 2751)  2 – 1 (3 – 2)

Anish Giri – Viswanathan Anand döntetlen (Angol megnyitás, 82)

Viswanathan Anand – Anish Giri döntetlen (Szicíliai védelem, 59)

Anish Giri – Viswanathan Anand döntetlen (Vezérindiai védelem, 44)

Viswanathan Anand – Anish Giri döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Viswanathan Anand – Anish Giri 0 – 1 (Olasz megnyitás, 45)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BP

MP

1

Magnus Carlsen

-

-

-

3

3

-

-

11

12

2

Jan Nepomnjacsij

-

-

2

-

-

-

11

3

Peter Szvidler

-

-

-

-

-

9

9

4

Vlagyimir Kramnyik

-

2

-

-

-

-

7

5

Borisz Gelfand

0

-

-

-

3

-

-

7

6

6

Anish Giri

1

½

-

-

-

-

-

2

6

5

7

Vaszilij Ivancsuk

-

-

-

-

2

-

4

8

Ding Liren

-

½

-

1

-

-

-

3

9

Lékó Péter

-

-

-

2

-

-

2

10

Viswanathan Anand

-

½

-

2

-

-

-

1

Az 5. forduló párosítása:

Jan Nepomnjacsij  Peter Szvidler

Magnus Carlsen – Vaszilij Ivancsuk

Vlagyimir Kramnyik – Ding Liren

Anish Giri – Borisz Gelfand

Viswanathan Anand – Lékó Péter

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog