Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lékó Péter győzelemmel rajtolt, Vaszilj Ivancsukot a "hirtelen halál" partiban győzte le

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Lékó Péter az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni győzelemmel kezdte meg szereplését a Magnus Carlsen Chess Tour negyedik versenyén, a Legends of Chess tíz résztvevős online viadalán. Nagymesterünk a párharcban sötéttel megnyerte a második összecsapást, a negyedik játszmában a négyszeres olimpiai bajnok rivális a királycsel bonyodalmaiban egyenlített ki. Párbajukat a "hirtelen halál" játszma döntötte el Lékó javára, sötéttel győzött, a párharcot 3-2-re nyerte meg, 2 ponttal folytathatja a versengést. A világbajnok Magnus Carsen 3 - 1-re győzte le a holland Anish Girit. A nyitány legnagyobb meglepetéseként a torna doyenje, az 52 éves izraeli Borisz Gelfand 3-1-re nyert a világranglista harmadik kínai Ding Liren ellen. Az orosz Peter Szvidler 2,5-1,5-re győzte le a sokat hibázó indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot. A "hirtelen halál" játszma döntötte el az orosz házirangadót, Jan Nepomnjacsij a második parti elvesztése után a harmadikban bemattolta exvilágbajnok honfitársát, az Armageddon játszmát sötéttel nyerte meg. A viadal második fordulójában Lékó Péter az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlerrel küzd meg. A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és az ötszörös világelső Viswanathan Anand összecsapása lesz a játéknap slágermeccse.

 

Lékó Péter és Vaszilij Ivancsuk mai párharcuk előtt négy esztendeje a Hainan szuperversenyen mérkőzött meg utoljára. A 2004-es és a 2010-es sakkolimpián aranyérmes ukrán csapat sikerében Vaszilij Ivancsuknak oroszlánrésze volt, ahogy a 2001-es jereváni csapat-vb-n az első hely megszerzésében is. Lékó Péterrel igazán jól ismerik egymást, oly sok nagy csatát vívtak már, rapid párharcokat is játszottak. Az 1995-ös dortmundi tornán játszottak először egymással, s azóta még 38 klasszikus gondolkodási idejű játszmában csaptak össze. Ivancsuk számára kedvező a mérleg, nyolcszor győzött, Péter hatszor kényszerítette feladásra az ukrán klasszist. Bánkódunk a drezdai sakkolimpiai párbajuk miatt, Ivancsuk 127 lépésben nyert, Lékó az utolsó pillanatban rontotta a bástya és futó a bástya elleni végjátékot vesztésre. Örömmel gondolunk vissza Lékó Péter nagyszerű, a Marshall támadásban elért győzelmére a ningboi csapat-világbajnokságon 2011-ben. Remekül előkészített házivari, kettős tisztáldozat, parádés befejezés. Szuperversenyeken oly sokszor néztek farkasszemet.

 

Rapid és villámpartikban nagymesterünk volt eredményesebb, 14-szer nyert, nyolcszor kapott ki, huszonnégyszer megosztoztak a ponton. Az Amber tornákon vívtak nagy küzdelmeket, 2007-ben Lékó Péter Odesszában, a rapid Világkupa döntőjében Ivancsukot győzte le 2,5-1,5-re. Az ukrán sakkozó Munkácson visszavágott vereségéért, a 12 játszmás rapid párharcuk 6-6-tal fejeződött be – Lékó kétpontos hátrányból egyenlített – a rájátszást Ivancsuk nyerte meg. A 2007-es moszkvai villám-világbajnokságon 215 lépésben lett remi az ütközetük, szép pattkombináció mentette döntetlenre az ütközetet.

A mérkőzésük döntetlennel kezdődött meg, ahogy a többi párharcot is a fokozott óvatosság jellemezte. A második összecsapásban a spanyol megnyitásban hosszas manőverezéseket láttunk, Lékó riválisa minden kísérletét remekül hárította, majd a játszma befejező szakaszában a felkínált eséllyel jól élt, értékes győzelmével vezetést szerzett.

A harmadik partiban a Pirc védelemben nem vállalt kockázatot, a remivel megőrizte előnyös pozícióját. Vaszilij Ivancsuk a negyedik párbajban a királycselre szavazott, a bonyolult csatában kölcsönös hibák után nyerni tudott, a „hirtelen halál” átszma döntötte el küzdelmüket.

Lékó Péter a sötét színt választotta, 4 perce volt a négyszeres olimpiai bajnok öt percével szemben, de remifórja. Taktikája bevált, végig kézben tartotta a partit, Ivancsuk a nyerést hajszolva hibázott. Nagymesterünk 3-2-re megnyerte a párharcot, győzelméért 2 pontot kapott, Ivancsuk eggyel „vigasztalódhatott”.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyének, a Chessable Masters viadal döntőjében Magnus Carlsen az első játéknapon 3,5 – 2,5-re győzte le Anish Girit, a második meccsen 2,5 – 1,5-re nyerte meg és a sorozaton második fináléjában diadalmaskodott.

2018-ban a jubileumi 80. Tata Steel Chess Masters viadalon holtversenyben végeztek az élen, a rájátszásban a norvég világelső győzött. Tavaly Carlsen félpontos előnnyel hetedszer nyerte meg az oly nagy presztízsű tornát, Giri második lett. A hollandok legjobbja tizenkét hónap Élő-pontjai átlagának köszönhetően játszhat a világbajnok-jelölti döntőben, a jekatyerinburgi viadal félidejében ötvenszázalékos.

Első klasszikus összecsapásukat 2011-ben a Tata Steel Chess viadalon nem kis meglepetésre a 16 éves Anish Giri sötéttel 22 lépésben megnyerte. Magnus Carlsennek öt évet kellett várnia az egyenlítésre, sorozatban tizennégyszer remiztek, majd Carlsen magához ragadta a vezetést,  20 döntetlen mellett 4-1-re nála az előny. A rapid-és villámjátszmák statisztikája is Carlsen előnyét mutatja, tizenkétszer remiztek, Carlsen 11, Giri 6 győzelmet aratott. A Magnus Carlsen Invitational torna körversenyén Anish Giri 2,5 – 1,5-re legyőzte a világelsőt, Carlsen végül a viadal győztese lett, a döntőben Hikaru Nakamura ellen nyert.

 

A norvég világelső minden versenyén az első hely megszerzését tűzi ki célul, a nyitányon Anish Giri elleni sikere után is megerősítette, hogy számára csak a tornagyőzelem jelenti a sikert. A hollandok legjobbja nem tudta megnehezíteni a világbajnok eredményes rajtját. A két világos partiban még tartotta az egyensúlyt, a második ütközet elvesztése megpecsételte sorsát. A sakkrajongók egy kicsit meglepődhettektek, hogy Carlsen a második játszmában nem adta be a négylépéses mattot, a bőség zavarában más nyerést választott. Giri a befejező ütkzetben bevetette a királyindiai védelmet, Carlsen stratégiájával szemben azonban tehetetlen volt.

 

A 15 év korkülönbségnek is betudható, hogy az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és Jan Nepomnjacsij csak tizenhárom klasszikus partit játszott, négyszer remiztek, Nepomnjacsij 5-4-re vezet. 2008-ban Dortmundban mérkőztek meg először, majd két év múlva a sakkolimpián is remiztek. 2011-ben az orosz szuperbajnokságon Kramnyik nyert, Nepomnjacsij a Tal-emlékversenyen visszavágott. Két év múlva a szuperbajnokságon is Nepo volt sikeres, Kramnyik 2015-ben egyenlített, az orosz csb-n győzte le ellenfelét, Dortmundban ismét nyert. A Klubcsapatok Európa-kupáján kettőre növelte előnyét. Nepomnjacsij három egymást követő győzelemmel került előnybe, 2016-ban a Tal-emlékversenyen, 2018-ban Dortmundban, tavaly Wijk ann Zee-ben kényszerítette megadásra Kramnyikot.

Rapid és villámpartit mai mérkőzésükig tizenötöt játszottak, nyolcszor remiztek, Nepomnjacsij 4-3-ra vezetett.

 

Az orosz generációs párbajban az aktív sakkozástól való visszavonulását bejelentő, de szekundánsi, tréneri feladatokat szívesen vállaló, rapid és villámpartikra hadra fogható Vlagyimir Kramnyik az első játszmában nem tudta győzelemig fokozni kedvező esélyeit. Sötéttel a második parti megnyerésével vezetést szerzett. Nem kis meglepetésre világossal tálcán kínálta ellenfelének a lehetőséget, hogy megszervezze a királyszárnyi akciót, ami végül mattal végződött. A negyedik összecsapás döntetlennel végződött, az Armageddon játszma döntött, Nepomnjacsij gyorsaswága közismert, ezzel az exvilágbajnok nem tudta felvenni a versenyt, világossal elbukta a partit, Nepomnjacsij 2 pontot kasszírozott, Kramnyikot at egy pont aligha vigasztalta.

Az exvilágbajnok Viswanathan Anand a nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidler igazi mumusa, pályafutása során klasszikus játszmát még nem tudott nyerni a „madrasi tigris” ellen. Harminchat partijukból Anand hetett nyert meg az 1998-as linaresi első ütközetük óta. Kitűnő az ötszörös világbajnok mérlege az ötszörös olimpiai bajnokkal szemben, Anand kilencszer mért vereséget Szvidlerre, három partit vesztett el a 16 döntetlen mellett.

Az első játéknap egyik meglepetését Anand veresége jelentette. Játékán látszott a hosszú kihagyás, sokszor hozott rossz döntést, három döntetlen után kedvező állásban a csúnya elnézés sokkoló volt.

Az első partiban békés döntetlen született, a másodikban az exvilágbajnoknak meg kellett küzdenie a döntetlenért. Az olasz megnyitásban nem tudta meglepni ellenfelét, a negyedik összecsapásban kecsegtető állásban nem talált hatásos megoldást, a tisztelnézés a mérkőzés elvesztéséhez vezetett.

 

A világranglista harmadik, a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren és a torna doyenje, az 52 esztendős Borisz Gelfand mindössze nyolcszor mérkőzött meg. Az Aljechin emlékversenyen 2013-ban Gelfand legyőzte a sakkvilág elitjében még újonc Ding Lirent. Egy esztendő múlva a Petroszjan emlékversenyen, majd a csapat-világbajnokságon remiztek. 2015-ben négyjátszmás páros mérkőzésen a kínai nagymester 3-1-re győzött, két döntetlent követően mért kettős vereséget ellenfelére. 2017-ben a moszkvai Grand Prix viadalon is Ding Liren nyert. A gyorsított műfajban még nem csatáztak…

Borisz Gelfand a tornán elsőként fejezte be győztesként a mérkőzését. A találkozót követő interjúban nem tudta leplezni örömét, hogy legyőzte Ding Lirent. Oly csalóka az Élő-pontszám, a 15 év korkülönbség, Gelfand az „aranygeneráció” egyik legsikeresebb tagja. Edzőként, szakmai tanácsadóként is dolgozik, napra kész a megnyitáselméletben, pontos állásértékelési képességével mindig is a legjobbak közé tartozott.

Az első játszma békésnek mondható döntetlene után a második ütközet nem nélkülözte a fordulatokat, kölcsönösen hibáztak, a parti feszültségét a veterán nagymester bírta jobban. Vezetésének birtokában a rutinos, oly sok nagy csatát megélt Gelfand „elizgulta” a harmadik összecsapást, többször is komoly esélyt szalasztott el. Arra kevesen számítottak, hogy a negyedik játszma csak 16 lépésig tart, Ding Liren reménytelen állásba keveredett, a gyors kapitulációt választotta.

 

Az első forduló eredményei:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1 – 2 (2 – 3)

Vlagyimir Kramnyik – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 98)

Jan Nepomnjacsij – Vlagyimir Kramnyik 0 – 1 (Vezércsel, 36)

Vlagyimir Kramnyik – Jan Nepomnjacsij  0 – 1 (Királyindiai támadás, 35)

Jan Nepomnjacsij – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Vezércsel, 59)

Vlagyimir Kramnyik – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Réti megnyitás, 41)

Anish Giri (holland, 2731) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 3 (1 – 3)

Anish Giri – Magnus Carlsen döntetlen (Vezércsel, 37)

Magnus Carlsen – Anish Giri 1 – 0 (Ragozin védelem, 34)

Anish Giri – Magnus Carlsen  döntetlen (Vezércsel, 52)

Magnus Carlsen – Anish Giri 1 – 0 (Királyindiai védelem, 44)

Viswanathan Anand (indiai, 2751) – Peter Szvidler (orosz, 2742) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Viswanathan Anand – Peter Szvidler döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Peter Szvidler – Viswanathan Anand döntetlen (Grünfeld védelem, 63)

Viswanathan Anand – Peter Szvidler döntetlen (Olasz megnyitás, 34)

Peter Szvidler – Viswanathan Anand 1 – 0 (Királyindiai támadás, 36)

Lékó Péter (magyar, 2710) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2686) 2 – 1 (3 – 2)

Lékó Péter – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Elfogadott vezércsel, 49)

Vaszilij Ivancsuk – Lékó Péter 0 - 1  (Spanyol megnyitás, 43)

Lékó Péter – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Pirc védelem, 46)

Vaszilij Ivancsuk – Lékó Péter 1 – 0 (Királycsel, 56)

Vaszilij Ivancsuk – Lékó Péter 0 – 1 (Angol megnyitás, 79)

Borisz Gelfand (izraeli, 2702) - Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 0 (3 – 1)

Borisz Gelfand – Ding Liren döntetlen (Bogo-indiai védelem, 43)

Ding Liren – Borisz Gelfand  0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 62)

Borisz Gelfand – Ding Liren döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Ding Liren – Borisz Gelfand 0 – 1 (Szicíliai védelem, 16)

A 2. forduló párosítása:

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren

Vaszilij Ivancsuk – Borisz Gelfand

Peter Szvidler  - Lékó Péter

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand

Vlagyimir Kramnyik - Anish Giri

Verőci Zsuzsa

 

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog