Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legendák versenyén Szvidler legyőzte Lékót, Carlsen az örökrangadón Anand ellen nyert

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online viadal második fordulójában az orosz Peter Szvidler 2,5 – 1,5-re legyőzte Lékó Pétert. Döntetlen született az első partiban, nagymesterünk világossal megnyerte a második összecsapást. Szvidler visszavágott a harmadik játszmában, majd sötéttel nyerte meg a negyedik ütközetet. Az „örökrangadón” a világbajnok Magnus Carlsen az exvilágbajnok Viswanathan Anandot  győzte le 2,5 – 1,5-re. Elszenvedte második vereségét az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, a holland Anish Giri a második partit nyerte meg. A „veteránok” csatájából az izraeli Borisz Gelfand került ki győztesen az ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben. Az orosz Jan Nepomnjacsij már a harmadik játszma után győzelmének örülhetett, a kínai Ding Liren másodszor kapott ki. A torna harmadik játéknapján Lékó Péter a világbajnok Magnus Carlsennel mérkőzik meg.

 

A Legends of Chess viadal második fordulójában az érdeklődés középpontjában az „örökrangadó”, az ötszörös és a négyszeres világbajnok ütközete állt. Viswanathan Anand és Magnus Carlsen klasszikus időkontroll mellett hatvankilencszer mérkőzött meg. A norvég világbajnok elsősorban a két világbajnoki döntőn elért sikereinek köszönhetően 12-8-ra vezet 49 döntetlen mellett. Összesítésben is Carlsen mérlege a kedvezőbb, párharcaikban 75 döntetlen született, a norvég zseni  huszonkilencszer nyert, 19 játszmát vesztett el. A 2014-ben, Szocsiban vívott második párharcuk óta klasszikus kontroll mellett tizennyolcszor csatáztak. Carlsen 2015-ben a GRENKE Chess Classic tornán győzött, Anand a stavangeri viadalon vágott vissza. A Gasimov emlékversenyen, a Sinquefield Kupán és a londoni tornán is remiztek. Négy éve csak rapidoztak és snelleztek, 2017-ben Stavangerben, St. Louisban és Londonban megosztoztak a ponton. 2018-ban Wijk aan Zee-ben, Baden-Badenben, Stavangerben és St. Louisban sem bírtak egymással.

 

A tavalyi Tata Steel Chess tornán a tizedik fordulóban csatáztak, holtversenyben álltak az élen. A norvég világelső stratégiája egyértelmű volt, hosszú küzdelemre kényszeríteni 21 évvel idősebb riválisát. Anand remiesélyekkel játszhatott, többször is jobban védekezhetett volna, majd a huszárvégjáték is döntetlent ígért, amikor fatális hibát követett el, a 74. lépés után feladásra kényszerült.

A samkiri Gasimov emlékversenyen, majd Karlsruhéban is Magnus Carlsen játszhatott világossal, Viswanathan Anandot láthatóan nyomasztotta az elmúlt két parti rossz emléke, de kisebb csoda folytán reménytelennek tűnő állását döntetlenre mentette. Stavangerben a klasszikus játszmában remiztek, a rájátszásban Carlsen győzött. Zágrábban a világbajnok  gyalogelőnyt szerzett, a végjátékban nyerőesélyt ért el, az exvilágbajnok nagy csatában kiharcolta a döntetlent. St. Louisban Viswanathan Anand nem bocsátkozott a Szvesnyikov-változatban elméleti párbajba, a Rossolimo-változat került megjátszásra. A küzdelmükben eredeti ötleteket is láttunk, a sorozatos cserék döntetlenhez vezettek.

 

Az idei Tata Steel szuperversenyen megosztoztak a ponton, a világbajnoka győztes Fabiano Caruana mögött kétpontos hátránnyal 8 pontot elérve lett második, Viswanathan Anand ötven százalékot ért el.

Rapid és villámpartiban ötvenhétszer néztek farkasszemet, Magnus Carlsen ezekben a műfajokban is fokozatosan tett szert jelentős előnyre, 26 döntetlen mellett 20-11-re vezetett, a világbajnok győzelemmel, Anand váratlan vereséggel kezdte a viadalt.

Párharcuk három döntetlennel kezdődött meg. Magnus Carlsen az első partiban nyerőesélyt szalasztott el. A spanyol megnyitású második partiban az indiai exvilágbajnok gyalogelőnyös bástyavégjátékot játszhatott, de rövid próbálkozás után belátta, hogy a világelső pontos védekezéssel tartja a döntetlent.

 

A harmadik játszmában Viswanathan Anand Ragozin védelme kiállta a próbát. A negyedik játszma döntötte el a párbajukat. Anand kissé kedvezőbb állásban könnyelmű huszárlépéssel kiskombinációs lehetőséget adott Carlsennek. A folytatásban a világbajnok fonalas mattot nem adott be, mentőövet dobott ellenfelének, aki a váratlan menekülési eséllyel nem tudott élni, királyát elérte a végzet.

 

Negyedszázada Groningenben csatázott először Lékó Péter és Peter Szvidler. Az első döntetlen után még harminc klasszikus játszmában csatáztak, az orosz nagymester hatszor volt eredményes, míg Lékó kétszer tudta megadásra kényszeríteni ellenfelét. Kezdetben számos szuperversenyen vívtak meg egymással. Lékó Péter a meghívásoknál privilégiumot élvezett, Peter Szvidlernek az erős orosz konkurencia mellett korántsem volt egyszerű helyzetben. A 2004-es brissagói világbajnoki döntőn Vlagyimir Kramnyik egyik szekundánsa volt. 2005-ben és 2007-ben is a nyolc résztvevős világbajnoki döntőn együtt játszottak, Szvidler öt olimpiai aranyérme mellett nyolcszor megnyerte hazája bajnokságát, 2011-ben a Világkupán diadalmaskodott. Az utóbbi években az egyik legelismertebb kommentátora lett a legnagyobb viadaloknak. Rapid és villámpartit tizenkilencet vívtak, Szvidler 7-5-re vezetett.

 

A mérkőzés nagymesterünk számára kedvezően indult, sötéttel kis előnyt is elért az első játszmában, az olasz megnyitású második ütközetet jó játékkal nyerte meg. Lékó Péter a harmadik partiban elhibázott bástyalépéssel tisztáldozatot engedélyezett, a folytatásban mentséget nem talált.

 

A vereség megingatta Lékót, míg Szvidler az egyenlítéssel magára talált. A felkínált gyalogáldozatot elfogadta, Péter komoly időhátrányban az anyagi egyensúly helyreállításával azonnali vesztőt húzott, Szvidler tetszetős megoldást talált, a Vg5 igazi pörölycsapás volt.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik kellemes emlékeket őrzött Anish Girivel vívott korábbi összecsapásaikról, hét döntetlen mellett 7-3-ra vezetett a tulipánosok legjobbjával szemben. A rapid és villámjátszmákban is a 19 évvel idősebb Kramnyik volt eredményesebb, tizenháromszor megosztoztak a ponton, az exvilágbajnok 6-4-es előnnyel kezdte a párharcot. Mindketten vereséggel rajtoltak, Kramnyiknak jobban fájt honfitársa, Jan Nepomnjacsijjal szemben elvesztett meccs. Anish Giri a norvég világelsőtől kapott ki.

 

Az orosz exvilágbajnok az első játszmában kedvező esélyű állást nem tudta győzelemig fokozni. Anish Giri a második partit remekül játszotta, Kramnyikot láthatóan nyomasztotta az elpuskázott esély. Giri „megúszhatta” volna a negyedik ütközet izgalmait, ha megnyeri a harmadik játszmát, többször is nyerőesélyt hagyott ki.

Anish Giri a győzelem küszöbén bizonytalanná vált, Vlagyimir Kramnyik egyenlítési lehetőséget hagyott kihasználatlanul, második meccsét vesztette el.

 

A jekatyerinburgi világbajnok-jelölti döntő hatodik fordulójában az éllovas Jan Nepomnjacsij legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok Ding Lirent, és előnyét egy pontra növelte. A kínai sakkozóval 2009-ben az orosz-kínai rapid-és villámpárharcban nézett először farkasszemet, három év múlva már a felnőtt csapatokban mérkőztek meg. Nepomnjacsij 2016-ban nem kis meglepetésre a kínai sakkozás fontos centrumában, Danzhouban nyerte meg a szuperversenyt és vereséget is mért Ding Lirenre. Három döntetlen után a kínai nagymester a GCT 2019 zágrábi viadalán egyenlített, hazai pályán Nepomnjacsij ismét vezetést szerzett.epomnjacsij ismét vezetést szerzett. Rapid és villámpartikban mindketten hétszer-hétszer voltak eredményesek, ötször remiztek.

Ding Liren számára a viadal nagy tétje, hogy elődöntőbe jutása esetén a Grand Final résztvevője lenne. Borisz Gelfand elleni veresége megingatta őt, Jan Nepomnjacsij ellen nagyon rosszul játszott. Az orosz nagymester az első partiban a kritikus állásig remekelt, majd váratlan hibája után a kínai olimpiai bajnok remizhetett volna, de rossz mezőn adott vezérével sakkot.

Nepomnjacsij vezetésének birtokában megnövekedett önbizalommal játszhatta a második partit, Ding Liren egyre feszültebb lett. Az orosz sakkozó a különböző színű futók ellenére érvényesítette előnyét, a h szabadgyalog második győzelmét biztosította. A harmadik összecsapást is megnyerhette volna, de a remivel is sikert ünnepelhetett.

A viadal két nagy „veteránja”, az 51 éves Vaszilij Ivancsuk és az 52 esztendős Borisz Gelfand 35 éve még szovjet versenyen mérkőzött meg először egymással, azóta még hatvan klasszikus partiban csatáztak. A kiegyenlített erőviszonyokat jól jellemzi összecsapásaik statisztikája, Ivancsuk 40 döntetlen mellett 11-10-re vezet. 1990-ben mindketten tagjai voltak a sakkolimpián aranyérmes szovjet csaptnak, Gelfand játszott később a fehérorosz válogatottban, majd az izraeli színeket képviselte és képviseli.

Fordulatokban gazdag volt az összecsapásuk, a magas hőfokú küzdelmük, az izgalmas csaták igazolták a várakozást. Három döntetlennel indítottak, Vaszilij Ivancsuk sötéttel a második játszmában kedvező lehetőséget hagyott kihasználatlanul. A fokozott tét rányomta bélyegét a befejező partira, Borisz Gelfand többször is előnybe kerülhetett volna, Vaszilij Ivancsuk tarthatta volna állását, de az idő szorításában döntő hibát vétett.

   

 

A 2. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 0 (2,5 – 0,5)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren 1 – 0 (Skót megnyitás, 35)

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Holland védelem, 59)

Jan Nepomnjacsij – Ding Liren döntetlen (Caro-Kann védelem, 48)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2786) – Borisz Gelfand (izraeli, 2702) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Vaszilij Ivancsuk – Borisz Gelfand döntetlen (Félszláv védelem, 42)

Borisz Gelfand – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Grünfeld védelem, 42)

Vaszilij Ivancsuk – Borisz Gelfand döntetlen (Elfogadott vezércsel, 40)

Borisz Gelfand – Vaszilij Ivancsuk 1 – 0 (Angol megnyitás, 39)

Peter Szvidler (orosz, 2742) - Lékó Péter (magyar, 2710) 3 - 0 (2,5 - 1,5)

Peter Szvidler – Lékó Péter döntetlen (Réti megnyitás, 41)

Lékó Péter – Peter Szvidler 1 – 0 (Olasz megnyitás, 38)

Peter Szvidler – Lékó Péter 1 – 0 (Angol megnyitás, 32)

Lékó Péter – Peter Szvidler 0 – 1 (Olasz megnyitás, 35)

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Viswanathan Anand (indiai, 2751) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 44)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Ragozin védelem, 41)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 38)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) - Anish Giri (holland, 2731) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Vlagyimir Kramnyik – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 71)

Anish Giri – Vlagyimir Kramnyik 1 – 0 (Vezércsel, 37)

Vlagyimir Kramnyik – Anish Giri döntetlen (Vezércsel, 54)

Anish Giri – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Királyindiai védelem, 50)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

MP

1

Magnus Carlsen

-

-

-

3

-

-

-

-

6

2

Borisz Gelfand

-

-

-

-

-

-

-

3

6

3

Peter Szvidler

-

-

-

-

-

-

-

5

6

4

Jan Nepomnjacsij

-

-

-

-

-

2

-

-

5

5

Anish Giri

1

-

-

-

-

-

-

-

3

6

Lékó Péter

-

-

-

-

-

2

-

-

2

7

Vlagyimir Kramnyik

-

-

-

2

-

-

-

-

1

8

Vaszilij Ivancsuk

-

-

-

-

2

-

-

-

1

9

Viswanathan Anand

-

-

-

-

-

-

-

3

0

10

Ding Liren

-

1

-

½

-

-

-

-

-

0

A 3. forduló párosítása:

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Viswanathan Anand – Vlagyimir Kramnyik

Lékó Péter – Magnus Carlsen

Borisz Gelfand – Peter Szvidler

Ding Liren – Vaszilij Ivancsuk

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog