Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Világkupán sorozatban harmadszor kerül sor orosz döntőre. Másodszor a fináléban az ötszörös olimpiai, hétszeres orosz bajnok Peter Szvidler, aki 2011-ben már győzni tudott a 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadalon. Először döntős Szergej Karjakin, aki még ukrán színekben nyert olimpiai bajnokságot. A 25 éves Karjakin eddigi pályafutása során elsősorban szuperversenyeken ért el nagy sikereket. A döntőbe kerüléssel már világbajnok-jelölti címet szerzett nagymesterek korábban 27 klasszikus gondolkodási idejű partiban mérték össze erejüket, Karjakin húsz döntetlen mellett 5-2-re vezet. Csütörtökön kezdődik a négyjátszmás döntő, 2-2-nél rájátszás döntene.

A bakui Világkupa két döntőse, Peter Szvidler és Szergej Karjakin már teljesítette egyik célkitűzését, ismét világbajnok-jelöltek lettek. Tavaly Szvidler a rendezők jogán játszhatott Hanti-manszijszkban a vb-jelölti versenyen. Vlagyimir Kramnyik nyerte 2013-ban a Világkupát, Karjakin ennek és Élő-pontátlagának köszönhette játékjogát.

Szvidler tizennégy évvel idősebb Karjakinnál, érthetően éremgyűjteménye gazdagabb. Öt olimpiai aranyérem, hét orosz bajnoki cím, Világkupa elsőség mellett a világbajnokságokon elért kitűnő helyezései miatt is méltán tartjuk a sakkvilág egyik legjobbjának. Döntőbeli ellenfele 2012-ben a világ legfiatalabb nagymestere lett, és a rendezők előszeretettel hívták meg a szuperversenyekre. Karjakin pályafutásának kiemelkedő sikereként tartjuk számon többek között a 2009-es Wijk aan Zee-i elsőségét, két stavangeri (2013 és 2014), Magnus Carlsen előtti tornagyőzelmét. Karjakin még ukrán színekben, 14 évesen nyert olimpiai bajnokságot, már együtt olimpiai ezüstérmet 2010-ben.

Korábban 27 partiban mérték össze erejüket, Karjakin 5-2-re vezet. Először 2007-ben, az Aeroszvit versenyen csaptak össze. Összesen különböző időkontroll mellett 43-szor mérkőztek meg, Karjakinnál az előny, 10-7 a javára a 26 döntetlen mellett.

A Világkupa döntője előtt idézzük fel a két nagymester pályafutásának legfontosabb állomásait.

Peter Szvidler

A Világkupán másodszor döntős  Peter Szvidler 1976. június 17-én Szentpéterváron született. Óriási tehetségként 1994-ben már bajnokságot nyert, sikerét még hatszor ismételte meg, 1995-ben, 1998-ban, 2003-ban, 2008-ban, 2011-ben és 2013-ban vehetett át bajnoki aranyérmet. Szvidler ötszörös olimpiai bajnok (1994, 1996, 1998, 2000, 2002). Elkápráztatta a sakkvilágot, amikor 1997-ben Garri Kaszparovot Tilburgban szenzációs játszmában legyőzve holtversenyben végzett az élen a világbajnokkal és Vlagyimir Kramnyikkal. Az egyik titkos esélyesnek számított a groningeni világbajnokságon, de az angol  Michael Adams ellen a rapid rájátszásban a 16 között óriási csatában elvérzett.

A moszkvai kieséses rendszerű vb-n elődöntős

1998-ban Dortmundban Kramnyikkal holtversenyben lett első. Az 1999-es Las Vegas-i vb-n meglepetésre már a 32 között kiesett, a macedón színekbe átigazolt bolgár Kirill Georgijev győzte le. A balsiker után egy év múlva Bielben fölényesen nyerte a hagyományos tornát. 2000-ben Újdelhiben ismét Adams állította pirosra a szemafort előtte, a rapid játszmák feszültségét ezúttal sem bírta. Egy év múlva Moszkvában visszavágott az angolnak a vereségért, öt döntetlen után a második villámpartiban győzte le. Szvidler az elődöntőig jutott, ahol a későbbi világbajnok ukrán Ruszlan Ponomarjovtól kapott ki 2,5-1,5-re. A 2004-es januári listán 2747 ponttal a negyedik helyre tornászta fel magát. A brissagói világbajnoki döntőben Kramnyik szekundánsa volt, a feladat, az izgalmak láthatóan megviselték, a januári Corus versenyen csak 11. lett. Dortmundban meglehetősen békésen sakkozva holtversenyben második, egyetlen győzelmét Lékó Péter ellen aratta.

A San Luis-i vb-n holtversenyben második

2005-ben a San Luis-i vb-n racionálisan sakkozott, gyorsan belátta, hogy Veszelin Topalovval nem tud lépést tartani miután a bolgár sakkozó megfogta őt a nyitásban. Az első félidő után Topalov mögött kétpontos hátrányban volt, de Anandot és Lékót egy ponttal megelőzte. Szvidler veretlenül játszotta végig a második kört, honfitársát, Alekszander Morozevicset legyőzte. Holtversenyben Ananddal a második helyen végzett, és ezzel jogot szerzett a 2007-es mexikói világbajnoki döntőn való részvételre, ahol ötödikként zárta szereplését.  Peter Szvidler gyengén muzsikált a Grand Prix-sorozatban, az összesítésben csak a 15. lett

Az öt olimpiai aranyérem mellett Szvidler még két ezüstérmet is szerzett, 2004-ben és 2010-ben volt tagja az ukránok mögött második helyen végzett orosz válogatottnak. (2006-ban, 2008-ban és 2014-ben az oroszok lemaradtak a dobogóról.) 1997-ben és 2005-ben játszott a csapat-világbajnokságon aranyérmes orosz csapatban, 2001-ben ezüstérmes volt az együttessel. Ningbóban csak negyedik lett az orosz ötös, két éve nem volt tagja az aranyérmes csapatnak. Európa-bajnokságon 1997-ben, 2003-ban és 2007-ben aranyérmes, 2009-ben ezüstérmes, kétszer bronzérmes volt a válogatottal. Az isztambuli sakkolimpián nem válogatták be a hajrában aranyérmes esélyét „elpuskázó” orosz csapatba, még Alekszandr Morozevics betegsége miatti visszalépése után sem kapott bizalmat az új kapitánytól, Garri Kaszparov egykori szekundánsától, Jurij Dohojantól.

Az orosz nagymester az ún. Fischer Random Chess világbajnoki címét 2003-ban Lékó Péter elleni 4,5-3,5-ös győzelemmel szerezte meg, az örmény Levon Aronyiannal szemben hasonló arányban védte meg titulusát. 2005-ben Mainzban Almási Zoltán volt a kihívója, az orosz nagymester szerencsésebb kézzel sakkozott, 5-3-ra nyert, majd ez év múlva Aronjan visszavágott a vereségéért.

Peter Szvidler a nagy honi konkurencia miatt riválisainál jóval kevesebb szuperversenyre kapott meghívást. Társai között nagy népserűségnek örvend, nem véletlen, hogy Kramnyik mellett Alekszandr Griscsuk is szekundánsnak kérte fel. Szvidler bámulatosan gyorsan számol, taktikailag nagyon erős, rendkívül képzett sakkozó, de nagy hibája, hogy a partijaira sokszor nem tud teljes erővel koncentrálni.

A szentpétervári nagymester 2003-ban az áprilisi Élő-listán lépte át a 2700 pontos álomhatárt. Legmagasabb pontszámát a 2006. januárin érte el, 2765-tel a negyedik volt a rangsorban. Pontszáma sokat hullámzott, 2008 januárban ötödikként rangsorolták 2763-mal, egy év múlva csak a 20. volt 2723-mal, majd feljött 2754-re, de 2010 novemberben csak a 23. helyen találtuk 2722-vel. A mélypontról ismét felfelé vezetett az útja.

Négy éve Hanti-Manszijszkban a Világkupán veretlenül menetelt előre, magabiztosan, jól játszott, végső sikere teljesen megérdemelt volt. Elsősége világbajnok-jelölti címet jelentett számára.

Peter Szvidler útja a győzelemig

Darcy Lima (brazil, 2493) – Peter Szvidler (orosz, 2739)  0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)

Peter Szvidler (orosz, 2739) – Nguyen Ngoc Truong Son (vietnami, 2639)  4 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0, 1 - 0)

Fabiano Caruana (olasz, 2711) - Peter Szvidler (orosz, 2739)  1 - 3 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 - 1)

Peter Szvidler (orosz, 2739)  – Gata Kamsky (amerikai, 2741) 2 – 0

Peter Szvidler (orosz, 2739)  - Polgár Judit (magyar, 2699) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Peter Szvidler (orosz,  2739) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764)  1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2739) 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A londoni vb-jelölti versenyen holtversenyben harmadik

 Szvidler játszhatott a Grand Prix 2012/13-as sorozatában, két tornán vett csak részt, a londoni világbajnok-jelölti versenyre koncentrált. Az első félidőt ötvenszázalékos eredménnyel zárta, Magnus Carlsentől világossal vereséget szenvedett, az azeri Tejmur Radzsabovot legyőzte. A hetet remiző Kramnyikkal együtt másfél pont volt a hátránya a holtversenyben vezető Carlsennel és Aronjannal szemben. A sorsdöntő utolsó fordulóban Carlsennek világossal vágott vissza. Nem rajta múlott, hogy végül mégis a norvég titán lett a világbajnoki kihívó, Vaszilij Ivancsuk fosztotta meg Kramnyikot az első helytől.

Londoni jó szereplését követően meglepetésre az Aljechin emlékversenyt utolsóként zárta.  Vlagyimir Kramnyik visszalépése után kapott meghívást a norvég szuperversenyre, + 1-gyel holtversenyben a negyedik helyen végzett. A GP-tornán Szalonikiben – 2-öt ért el, négy játszmát is vesztett.

Címvédőként játszott a Világkupán, az első körben csak rájátszásban győzte le az ukrán világbajnoknő Anna Usenyinát. A moldáviai Viorel Bologannal szemben is „pótvizsgázott”, majd a következő akadályt már jól vette, az azeri Tejmur Radzsabov ellen nyert. A vietnami Le Quang is megnehezítette továbbjutását, a negyeddöntőben már elvérzett honfitársával, Dmitrij Andrejkinnel szemben.

A rigai ACP rapid Világkupáján az elődöntőben Griscsuktól kapott ki. Nyizsnyij Novgorodban Szvidler veretlenül játszotta végig a 66. Szuperbajnokságot, a holtversenyt eldöntő párharcot megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. A varsói csapat Európa-bajnokságon a bronzérmes válogatottban a második táblán játszva 9 játszmájából 6,5 pontot szerzett.

Hanti-Manszijszkban csalódásként élte meg, hogy a világbajnok-jelölti versenyen Levon Aronjan társaságában csak hatodikként végzett. Stavangerben ötödikként zárt, a sakkolimpián Tromsőben csak ötven százalékot ért el.  Meghívást kapott a 2014/15-ös GP-sorozatra, Bakuban holtversenyes harmadik hellyel kezdett. A Szocsiban megrendezett Carlsen-Anand vb-döntő kommentátoraként remekelt, élvezettel hallgathattuk megjegyzéseit, értékeléseit. A szuperbajnokságon békésen sakkozva csak ötvenszázalékos.

Az idei évben Tbilisziben, a GP-tornán tizenegyedik,  Hanti-Manszijszkban holtversenyben hatodik, összesítésben 13. lett. Ningbóban tagja a kínai válogatottól hárompontos vereséget szenvedő csapatnak, négy döntetlen mellett Wei Yi ellen nyert. A szuperbajnokságon csak holtversenyben nyolcadik.

Bakuban nagy elszántsággal küzd, a játékával nincs teljesen megelégedve, de a kritikus pillanatokban állta a sarat. Nagyra értékelné, ha sikerülne másodszor is elhódítania az elsőséget. Két nagy esélyes, a rajtlista első bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és a negyedik holland Anish Giri ellen is nyerni tudott.

Peter Szvidler útja a döntőig:

Emre Can (török, 2531) – Peter Szvidler 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Peter Szvidler (orosz, 2727) – Liviu Dieter Nisipeanu (német, 2678)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2738) – Peter Szvidler 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Peter Szvidler – Veszelin Topalov (bolgár, 2816) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen

Peter Szvidler (orosz, 2727) – Wei Yi (kínai, 2734) 3,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen,1 – 0)

Anish Giri (holland, 2793) – Peter Szvidler 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Szergej Karjakin pályafutása

Az orosz sakkozás nagy reménysége az 1990. január 12-én született Szergej Karjakin. Az ukrán színekben 2004-ben olimpiai aranyérmes Karjakin 2009-ben folyamodott orosz állampolgársághoz, úgy érezte, hogy szakmailag sokkal több segítséget kaphat álmának megvalósításához, hogy sakkvilágbajnok legyen. Karjakin 11 éves korában a 14 évesek között lett korcsoportos Európa-bajnok, fél évvel később a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán Vaszilij Ivancsukkal vívott döntőjében Ruszlan Ponomarjov egyik szekundánsa volt, erős taktikai vénája miatt esett rá a választás, Ponomarjov 18 évesen világbajnoki címet szerzett, jóval esélyesebbnek tartott honfitársát legyőzte.

Karjakin rövidesen a Guinness Rekordok Könyvébe került be,  12 évesen és 7 hónaposan máig is minden idők legfiatalabb nagymestere lett. 2004-ben már játszott a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán, az orosz Mihail Kobalija az első fordulóban legyőzte őt. Meghívást kapott a dortmundi szuperversenyre, emlékezetes csatát vívott többek között a világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal, aki csodával határos módon, feladványszerű motívum segítségével mentette állását remire az ifjú titánnal szemben.

14 évesen az ukrán válogatottal olimpiai bajnok

Karjakin versenyről-versenyre fejlődött, és a calviai sakkolimpián bemutatkozhatott az ukrán válogatottban, 7 partijából 6,5 ponttal járult hozzá a szenzációs elsőséghez, az ukránok megszakították a szovjet-orosz együttesek 1980 óta tartó nyerőszériáját – 1978-ban Portisch Lajos vezetésével válogatottunk győzött. Wijk aan Zee-ben megnyerte a nagymesterversenyt, majd a varsói Eb-ről kvalifikálta magát a Világkupára, de az első körben a rájátszásban alulmaradt Balogh Csabával szemben.

A 2006-os évet Wijk aan Zee-ben kezdte, + 1-gyel végzett a 19-es kategóriájú szuperversenyen. A torinói sakkolimpián nem rajta múlott a jobb szereplés, 11 játszmából 8,5 pontot gyűjtött, a címvédésre nem volt esélyük. Amszterdamban az ifjú reménységek csapatát erősítette Magnus Carlsennel együtt, a „veteránok” együttesét nagyon elverték (28-22), Karjakinnak 2679, Carlsennek 2675 volt ekkor az Élő-pontja.

A 2007-es Világkupán kedvező sorsolással az elődöntőig menetelt, Alekszej Shirovval szemben „vérzett el”. A 2008. január 1-től érvényes világranglistán volt először tagja a + 2700-as klubnak, 2732-vel a 13. a rangsorban, Magnus 1 ponttal előzte meg.

Wijk aan Zee-ben tornagyőztes

A 2009-es évet parádés tornagyőzelemmel kezdte, Wijk aan Zee-ben Aronjant fél ponttal megelőzve írta be magát a győztesek sorába. Életében két nagy változás következik be. Megnősült és megkapta az orosz állampolgárságot. Úgy érezte, hogy sokkal nagyobb támogatást biztosíthatnak számára, képesnek érezte magát, hogy felvegye a versenyt az erős konkurenciával. Elsősorban Garri Kaszparov egykori szekundánsa, Jurij Dohojan szakmai segítségére számíthatott. A Grand Slam-döntőn ötven százalékot ért el. A Világkupán ismét elődöntős, a későbbi győztes Borisz Gelfanddal már nem bírt. Címvédőként a Corus versenyen először játszott orosz színekben, + 1-gyel végzett. A csapat-világbajnokságon azonban még nem játszhatott az orosz válogatottban. Szép sikerként megnyerte az ACP rapid Világkupáját, győztesként ünnepelhették a Karpov versenyen.

A sakkolimpián sikerrel debütált orosz színekben, 10-ből 8 pontot szerzett, taktikai okokból nyolc partiját is világossal játszotta, de így sem sikerült megakadályozni az ukrán bravúrt, Ivancsukék másodszor lettek aranyérmesek. A Tal emlékversenyen Aronjannal és Mamedgyarovval osztotta az első helyet. A szuperbajnokságon holtverseny után ezüstérmes. A szép sikereknek köszönhetően a 2011. január 1-től a világranglistán 2776 Élő-ponttal az ötödik helyre lépett előre, júliusban 2788 ponttal a negyedik volt.

A világkupán 2011-ben Polgár Judittól szenvedett vereséget

A báznai szuperversenyen Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen. A szuperbajnokságon bronzérmes. A Világkupán a harmadik fordulóban Polgár Judittól szenvedett vereséget. Javított a Karpov versenyen, Etienne Bacrot társaságában végzett az élen. Az Eb-n az orosz válogatott ismét nem került dobogóra, 7-ből 4,5 pont Karjakin eredménye. A Tal emlékversenyen a harmadik helyezettnek járó trófeát vehette át.

A Tata Steel Chess 2012 szuperversenyen tőle szokatlan módon négy partit is vesztett, az ötvenszázalékos eredménnyel aligha lehetett elégedett. Magnus Carlsent megelőzve rapid világbajnoki címet szerzett, a villámversenyen bronzérmes. Dortmundban Fabiano Caruana vehette át a győztesnek járó trófeát, Karjakin többször volt a tornán világos, mint olasz riválisa. A szuperbajnokságon a hatos holtversenyt eldöntő rájátszást ezüstérmesként zárta. Az isztambuli sakkolimpián veretlen maradt, 10-ből 7 pont, az örmények harmadszor is aranyérmesek, az oroszoknak csak az ezüstérem jutott. A Grand Slam-döntőn erőtlenül sakkozott, negyedik lett Carlsen, Caruana és Aronjan mögött. Taskentben holtversenyes elsőként kezdte a 2012/13-as GP sorozatot. Pekingben megnyerte a SportAccord Szellemi Világjátékok villámversenyét.

Stavangerben Carlsent megelőzve tornagyőztes

2013-ban Stavangerben, Norvégia első szuperversenyén addigi pályafutása legnagyobb sikerének örülhetett. Négyes nyerősorozattal rajtolt, a megingást is túlélve ért elsőként a célba. A 2012-es dortmundi szuperversenyen aratott holtversenyes elsősége után tíz hónapot kellett várnia az újabb sikerre, közben Élő-pontokat és a világranglistán helyezéseket is vesztett. A Világkupán a legjobb 16 között Dmitrij Andrejkintől a rájátszásban kikapott. Vlagyimir Kramnyik elsőségének köszönhetően azonban Élő-pontjaival mégis világbajnokjelölt lett! A szuperbajnokságon csak ötvenszázalékos. A csapat-világbajnokságon kalandos utat bejárva aranyérmes az orosz válogatott, Karjakin 8-ból 5,5 pontot szerzett.

A világbajnok-jelölti versenyen második, Stavangerben ismét első

A világbajnok-jelölti verseny előtt utolsó versenyét Wijk aan Zee-ben játszotta. A másfél pontos előnnyel első Levon Aronjan mögött Anish Girivel osztotta a második helyet. Hanti-Mansijszkban gyengén játszott az első félidőben,– 2-vel állt, a második körben a hét játszmából 5 pontot szerzett, egypontos hátránnyal lett második az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand mögött.

Stavangerben ismét első, veretlenségét nem tudta megőrizni, de négy győzelemmel ellensúlyozta Levon Aronjan elleni vesztését, Carlsent fél ponttal előzte meg. A tromsői sakkolimpián taktikai okokból a negyedik táblára jelölték, az orosz válogatott csak negyedik lett, Karjakin 10-ből 7 pontot gyűjtött. A 2014/15-ös Grand Prix-sorozat első versenyén, Bakuban ötös holtversenyben harmadik, a második tornán Taskentben négyes holtversenyben negyedik.

Legközelebb Zürichben látjuk versenyezni, nyeretlenül holtversenyben negyedik. A csapat-világbajnokságon a válogatottal csak negyedik. Nagy csalódásként éli meg, hogy Vlagyimir Kramnyik lemondása után nem ő, hanem a francia Maxime Vachier-Lagrave játszhat a Grand Chess Tour három tornáján. A GP utolsó versenyén Hanti-Manszijszkban csak holtversenyben hatodik, összesítésben hetedik lett. A szuperbajnokságon javuló formát mutatva ezüstérmes.

A Világkupán a 11. helyre rangsorolva jutott a döntőbe. Négy meccsét is rájátszásban nyerte meg.

Szergej Karjakin útja a döntőig:

Szergej Karjakin – Ermes Espinoza Veloz (kubai, 2495) 2 – 0

Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2662) – Szergej Karjakin 2 – 4 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Szergej Karjakin – Yu Yangyi (kínai, 2721) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720) – Szergej Karjakin 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2736) – Szergej Karjakin 2 – 4 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Pavel Eljanov (ukrán, 2717) – Szergej Karjakin 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, döntetlen)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A bakui Világkupán orosz döntő lesz. A mai rájátszásban Szergej Karjakin legyőzte az ukrán Pavel Eljanovot. Az első rapidpartiban Eljanov nyert,  Karjakin szintén világossal játszva visszavágott. Következtek a 10-10 perces játszmák. Az ukrán nagymester jobb állásban fatális hibát vétett,  de vesztése után sötéttel anyagi előnyével nyerésre állt. Karjakin kihasználta ellenfele figyelmetlenségét, háromszori tükörképpel döntetlent igényelhetett. Összesítésben 3,5 – 2,5-ös győzelemmel jutott a döntőbe, s egyúttal világbajnokjelölt lett. Peter Szvidler elleni négyjátszmás döntője csütörtökön kezdődik.

Sorozatban harmadszor lesz orosz győztese a Világkupának. Négy éve Hanti-Manszijszkban Peter Szvidler győzött, a döntőben 2,5 – 1,5-re Alekszandr Griscsukot győzte le. 2013-ban az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik diadalmaskodott, 2,5 – 1,5-re nyert Dmitrij Andrejkin ellen. Bakuban Peter Szvidler és Szergej Karjakin találkozik a fináléban. Az egyik nagy célt már mindketten teljesítették, világbajnok-jelöltként vívják meg csütörtöktől négyjátszmás csatájukat.

Az ötszörös olimpiai bajnoki Peter Szvidler „páholyból” nézhette ukrán színekben 2004-ben olimpiai bajnoki címet szerzett, öt éve honfitársa, Szergej Karjakin viaskodását egykori csapattársa, Pavel Eljanovval szemben.

A rájátszás 25-25 perces partikkal kezdődött, az elsőben Eljanov vezethette a világos bábukat. Karjakin a kritikus állásban vezérével gyalograblásra indult, Eljanov pontos játékkal használta ki a hibás akciót, tisztet nyert, vezetést szerzett.

A 25 éves Karjakin már többször bizonyította, hogy mentálisan igen jól felkészült. Nem esett kétségbe, nyugodt pozíciós játékra rendezkedett be. Időelőnye fontos tényező volt, aktív bástyája mellett futója is jobb volt ellenfele huszárjánál. Eljanov nem tudta megmenteni hátrányosabb állását.

Az újabb színsorsolás is Eljanovnak „kedvezett”, világossal kezdhette a 10-10 perces játszmákat, ahol szintén 10-10 másodperc volt lépésenként a bónuszidő. Egyenlő esélyű pozícióban Karjakin jelentős időhátrányba került, passzív lépésekkel átengedte a kezdeményezést. Az ukrán sakkozót kissé elragadta a hév, jobb végjáték helyett támadni próbált, de vesztére tette, fatális hibát vétett. Karjakin elmulasztotta a gyorsabb nyerést, de döntő anyagi előnyt szerzett.

Szergej Karjakin világossal játszhatta a mai negyedik összecsapást, de a győzelem küszöbén kis híján megbotlott. Pavel Eljanov kezdeményezéshez jutott, királyszárnyi akcióval előnyt szerzett. Hosszas manőverezés után döntőnek látszó előnybe került, a kölcsönös kapkodásban azonban ő bírta kevésbé a feszültséget, fölényes állását elrontotta, majd a végjátékban Karjakin jogosan igényelte a háromszori tükörképet, a döntetlennel megnyerte a párharcot, döntőbe jutott.

Pavel Eljanov a Világkupa egyik legnagyobb meglepetését okozta kitűnő játékával, eredményes szereplésével. Teljesítményét a 12 klasszikus játszmából szerzett 9,5 pont és a + 35,6 Élő-pont hűen tükrözi, tizenkilenc helyet javított a virtuális világranglistán!

Az elődöntő rájátszásának eredménye:

Pavel Eljanov (ukrán, 2717) – Szergej Karjakin (orosz, 2762) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0(v), 0 – 1, 0 – 1(v), döntetlen)

A döntő párosítása:

Peter Szvidler (orosz, 2727) – Szergej Karjakin (orosz, 2762)

Peter Szvidler útja a döntőig:

Emre Can (török, 2531) – Peter Szvidler 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Peter Szvidler  – Liviu Dieter Nisipeanu (német, 2678)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2738) – Peter Szvidler 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Peter Szvidler – Veszelin Topalov (bolgár, 2816) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Peter Szvidler  – Wei Yi (kínai, 2734) 3,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen,1 – 0)

Anish Giri (holland, 2793) – Peter Szvidler 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Szergej Karjakin útja a döntőig:

Szergej Karjakin – Ermes Espinoza Veloz (kubai, 2495) 2 – 0

Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2662) – Szergej Karjakin 2 – 4 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Szergej Karjakin – Yu Yangyi (kínai, 2721) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720) – Szergej Karjakin 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2736) – Szergej Karjakin 2 – 4 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Pavel Eljanov (ukrán, 2717) – Szergej Karjakin 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, döntetlen)

Eljanov,P (2717) - Karjakin,S (2762)
Királyindiai támadás [A04]

1.Hf3 Hf6 2.g3 c5 3.Fg2 Hc6 4.0-0 e5 5.e4 Fe7 6.Hc3 d6 7.d3 0-0 8.a4

Vlagyimir Kramnyik a zürichi szuperversenyen és Anish Giri Hanti-Manszijszkban is a 8.h3 lépést húzta, Karjakin az exvilágbajnok ellen a 8...Fd7 (Girivel a 8...Bb8 9.Hh2 Fd7 10.Hg4 Vc8 11.Hxf6+ Fxf6 változatban gyorsan remizett.) 9.Hd2 Hd4 10.a4 Hc6 11.Hc4 Hb4 mellett döntött, a tempóvesztést átvészelte.

8...Hb4 9.Hd2 h6 10.Hc4 Fg4 11.Vd2 Fd7 12.Hd1 Be8 13.Hde3 Ff8 14.c3 Hc6 15.f4 exf4 16.gxf4 Fe6 17.Vf2 Fxc4 18.Hxc4

eljanovkarjakin3_1701

18...d5 19.exd5 Hxd5 20.Fd2 Hf6 21.Vf3 Ha5 22.He5 Vb6 23.Bab1 Bad8 24.Kh1 Vb3?! 25.Fe1 Vxa4?

A gyalograblás nagy hiba volt.

eljanovkarjakin3_1702

26.Fh4 Bd6 27.Ba1 Vb5 28.c4 Va6 29.d4! Bxd4 30.Vc3 He4 31.Vxa5 Vxa5 32.Bxa5 Hd2 33.Bd1 Fd6 34.Ff2 Fxe5 35.fxe5 Hxc4 36.Fxd4 Hxa5 37.Fc3 Hc4 38.e6 Bxe6 39.Bd8+ Kh7 40.Fd5 és sötét feladta

Karjakin,S (2762) - Eljanov,P (2717)
Angol megnyitás [A11]

1.Hf3 d5 2.g3 Fg4 3.Fg2 c6 4.c4 e6 5.cxd5 Fxf3 6.Fxf3 cxd5 7.0-0 Hc6 8.d4 Hf6 9.Hc3 Fe7 10.e3 0-0 11.Fd2 Bc8 12.Bc1 Hd7 13.He2 Hb6 14.Hf4 Hc4 15.Fc3 Fb4 16.b3 Hb6 17.Fb2 Ve7 18.Hd3 Fa3 19.Fxa3 Vxa3 20.Hc5 Bc7

karjakineljanov4_1703

21.Hxb7 Bxb7 22.Bxc6 Vxa2 23.Vd3 Hd7 24.Bb1 a5 25.Fd1 Hf6 26.Fc2 g6 27.f3 Va3 28.Vc3 Vb4 29.Vxb4 axb4 30.Ba1 h5 31.h4 Be8 32.Kf2 Bee7 33.Ke2 Bec7 34.Bxc7 Bxc7 35.Kd2 Bb7 36.Ba8+ Kg7 37.Fd3 Hd7 38.e4 dxe4 39.Fxe4 Bb6 40.Ba4

karjakineljanov4_1704

40...e5 41.Ke3 Kf6

Az ukrán nagymester hosszas gondolkodás után húzta. 41...exd4+ 42.Kxd4 Bd6+ 43.Kc4 f5 (43...Bd1 44.Bxb4 f5) 44.Fa8 Hb6+ 45.Kc5 Hxa4+ 46.Kxd6 Hb2 47.f4 Hd3 48.Fd5 nem nyerte el a tetszését.

42.dxe5+ Kxe5 43.Ba5+ Kd6 44.Kd4 Bb8?!

Eljanov időhátrányban is volt, védelmet sem találhatott.

45.Fd5 f6 46.Ba6+ Ke7 47.f4 Hb6 48.Ba7+ Kd6 49.Ff7 Bc8

karjakineljanov4_1705

50.Ba6 Kc6 51.Fxg6 Kb7 52.Ba5 Bc3 53.Fe4+ Kb8 54.Bb5 Ka7 55.Bxh5 és sötét feladta

Eljanov,P (2717) - Karjakin,S (2762)
Királyindiai támadás [A04]

1.Hf3 Hf6 2.g3 c5 3.Fg2 Hc6 4.0-0 e5 5.e4 Fe7 6.Hc3 d6 7.d3 0-0 8.a4 Hb4 9.h3 Be8 10.Be1 Fd7 11.Hd2 Fc6 12.Hc4 Ff8 13.Fg5 h6 14.Fxf6 Vxf6 15.Ha5 Fd7 16.Hb5 Vd8 17.Hc4 Fe6 18.c3 Hc6 19.He3 a6 20.Ha3 Bb8 21.Hd5 He7 22.Hc4 b5 23.axb5 axb5 24.Hce3 Hxd5 25.Hxd5 g6 26.Ba7 Fxd5 27.exd5 Vb6 28.Va1 c4 29.dxc4 bxc4 30.Be2

eljanovkarjakin5_1706

30...Bb7 31.Ba6 Vb3 32.g4

A 10 perces partikat angolul már Peter Szvidler is kommentálta, meglepte őt a választás.

32...Bb6 33.Ba5 Bb7 34.Fe4 Vb6 35.Ba6 Vd8 36.Va4 Vb8 37.Kg2 Bd8?! 38.Vxc4 Bxb2 39.Bxb2 Vxb2 40.Ba7 Vb6

eljanovkarjakin5_1707

41.Bc7 Fg7 42.h4?!

Pavel Eljanov jelentős időelőnyben volt, de kevesellte a 42.Vc6 Vxc6 43.dxc6 d5 44.Bb7 Ff8 45.Fc2 Bc8 46.Fa4 folytatás kínálta esélyt.

42...Ff6 43.h5??

eljanovkarjakin5_1708

43...Fh4 44.Kh3 Vxf2

Gyorsan nyert a 44...Fxf2 45.Kg2 (45.Kh2 Fe1 46.Fg2 Fd2) 45...Fe1 folytatás.

45.Vd3 gxh5 46.gxh5 Fg5 47.Vg3 Vf1+ 48.Vg2 Vf4 49.Vg4 Ve3+ 50.Kg2 Bb8 51.Bc8+ Bxc8 52.Vxc8+ Kg7 53.Vc4 Vd2+ 54.Kh3

eljanovkarjakin5_1709

54...Vd1 55.Vd3 Vxh5+ 56.Kg2 Vg4+ 57.Kh1 Fh4 58.Ff5 Vg5 59.Vf3 Fe1 60.Fc2 Fd2 61.c4 Vh4+ 62.Kg2 Vxc4 63.Vf5 Vxd5+ 64.Fe4 Ve6 65.Vh7+ Kf8 és világos feladta

Karjakin,S (2762) - Eljanov,P (2717)
Szabálytalan megnyitás [A40]

1.Hf3 c5 2.c4 g6 3.d4 Fg7 4.d5 d6 5.Hc3 Fxc3+ 6.bxc3 f5 7.g3 Hf6 8.Fg2 Va5 9.Vb3 Hbd7 10.Hd2 Hb6 11.0-0 Fd7 12.Be1 Va4 13.Ff1

Szergej Karjakin vezetésének birtokában nem vállalkozott a 13.e4 fxe4 14.Hxe4 Hxe4 15.Bxe4 Ff5 16.Be1 jobb folytatásra. Passzívan kezdett játszani, ez Eljanov malmára hajtotta a vizet.

13...He4 14.e3 0-0-0 15.Fd3 Hxd2 16.Fxd2 e5 17.f4

karjakineljanov6_1710

17...e4 18.Fe2 h6 19.Kf2 g5 20.h4 Bdg8 21.Bh1 gxf4 22.exf4 Bg7 23.h5? Bhg8 24.Bhg1 Va6

Sötét előbb is elkerülhette volna a vezércserét, ahogy világosnak is cserélnie kellett volna.

25.a4 Fe8 26.Fe1 Hd7 27.Ke3 Hf6 28.Bh1

karjakineljanov6_1711

28...Va5 29.Ff2 b6 30.Bh3 Kd8 31.Fe1 Ke7 32.Ff2 Kf8 33.Fe1 Be7 34.Bh1 Bgg7 35.Ba3 Kg8 36.Ff2 Kh8 37.Fe1 Bg8 38.Ff2 Beg7 39.Bh3 Va6 40.Vd1?

karjakineljanov6_1712

40...Hg4+ 41.Fxg4 fxg4 42.Bh1 Vxc4 43.Ve2 Vxd5 44.Bd1 Ve6 45.c4 Bd7

Mi szólt 45...Fxh5 ellen?

46.Bd5 Ff7 47.Fe1 Ve8 48.Bf5 Kh7 49.Fc3 Fe6 50.Bf6 Bf7 51.Bg6 Bxg6 52.hxg6+ Kxg6 53.Ba1 h5 54.Bd1 Bd7 55.Vh2 Vd8

A c4 gyalogot is be lehetett volna gyűjteni, kapkodtak a nagymesterek.

56.Fa1 d5? 57.cxd5 Bxd5 58.Vb2 Bd3+ 59.Ke2

karjakineljanov6_1713

59...Vd4 60.Vxd4 cxd4 61.Bxd3 Fc4 62.Fxd4 exd3+ 63.Ke3 Kf5 64.Fc3 a5 65.Fe1 Ke6

Eljanov a 65…Fb3 66.Kxd3 Fxa4 67.Ff2 Fb5+ 68.Kd4 Fe8 69.Kd5 b5 folytatással megőrizte volna nyerőesélyét.

66.Fc3 Kf5 67.Fe1 Kf6 68.Fd2 Kg6 69.Fc3 Kf5 és döntetlen, Karjakin jogoan igényelte háromszori tükörkép miatt!

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az orosz Peter Szvidler döntőbe jutott a bakui Világkupán. Az elődöntő első partiját sötéttel megnyerte a holland Anish Giri ellen, a másodikban világossal gond nélkül remizett. Szvidler döntősként egyúttal ismét világbajnok-jelölti címet szerzett. Az orosz Szergej Karjakin és az ukrán Pavel Eljanov párharcának második játszmája is döntetlennel ért véget, kedden rájátszás dönti el küzdelmüket, a továbbjutó világbajnokjelölt lesz. A négyjátszmás döntő csütörtökön kezdődik.

Az ötszörös olimpiai és hétszeres orosz bajnok, a 2011-es Világkupa győztese, a 2005-ös és 2007-es világbajnokság, a 2013-as és 2014-es világbajnok-jelölti verseny résztvevője, a 39 éves orosz Peter Szvidler elsőként jutott be a bakui Világkupa döntőjébe, és ismét világbajnokjelölt lett! Veretlenül harcolta végig a hat fordulót, az elődöntőben visszaverte a 18 esztendővel fiatalabb holland Anish Giri támadását, sötéttel megnyerte az első játszmát, a másodikban gond nélkül remizett.

Meglepetésként Giri a várt szicíliai védelem helyett Caro-Kann védelmet játszott, Szvidler a legtöbbször játszott fővarit elkerülve korán vezért cserélt, az egyenlő állásban a holland titánnak egy pillanatra sem volt reális esélye az előnybe kerülésre.

Szvidler a rajtlistán az augusztus 1-től érvényes 2739-es Élő-pontszámával a 16. volt, koncentráltan, esélyeit kihasználva vette sorban az akadályokat.

A rajtlistán negyedik Anish Giri veresége ellenére még reménykedhet a világbajnok-jelölti címben, hiszen ketten Élő-pontszámuk alapján jogosultak lesznek a vb-jelölti versenyen való részvételre. Az egyik helyre a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov pályázik, vezeti az erre esélyesek 9 hónapos súlyozott Élő-pontszámos listáját. Giri az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal és Alekszandr Griscsukkal harcol a második helyért. A Klubcsapatok Európa-kupáján és a csapat Európa-bajnokságon való szereplés dönt, a decemberi tornák eredményei már nem befolyásolják ezt a rangsort.

Sokan gondolták, hogy a lélektani előny az orosz Szergej Karjakin oldalán van, hiszen az ukrán Pavel Eljanov hathatós segítségével remire mentette párharcuk első partiját, a másodikban a világos bábukat vezette. Az öldöklő csata után azonban Karjakin nem kockáztatott, gyorsan remizett, rájátszás dönti el küzdelmüket.

Két 25-25 perces rapidpartival kezdődik a rájátszás, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű játszma következne és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor két villámpartit (5-5 perc és 3-3 másodperc) játszanak. Ha még mindig egál az eredmény, akkor a „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő a továbbjutáshoz.

Az elődöntő eredményei:            

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Anish Giri

NED

2793

0-1

1/2

Peter Szvidler

RUS

2727

2

Pavel Eljanov

UKR

2717

1/2

1/2

Szergej Karjakin

RUS

2762

Szvidler,P (2727) - Giri,A (2793)
Caro-Kann védelem [B18]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Hd2 dxe4 4.Hxe4 Ff5 5.Hg3 Fg6 6.Hh3

A pszichológiai hadviselésben Peter Szvidler elkerülte a nagyon divatos főváltozatokat.

6...Hf6 7.Hf4 e5 8.dxe5

A frankfurti rapidversenyen 1999-ben Szvidler a 8.Hxg6 hxg6 9.dxe5 lépéssorrendet választotta Lékó Péter ellen.

8...Va5+

Világosra előnyös a 8...Vxd1+ 9.Kxd1 Hg4 10.Hxg6 hxg6 11.Ke2 Hxe5 (11...Hd7 12.h3 Hgxe5 13.f4 Hc4 14.Kf3) 12.f4 Hc4 13.Kf3 folytatás.

9.c3 Vxe5+ 10.Ve2 Hbd7 11.Hxg6 hxg6

szvidlergiri_1698

12.Ff4 Vxe2+ 13.Fxe2

A megnyitás nem is alakulhatott volna ideálisabban Szvidler számára. Anish Girinek a legkisebb esélyese sem volt arra, hogy az egyenlő állásban valami csodát kitaláljon, különös tekintettel arra, hogy oly sok nagy csatát megélt, fantasztikus sikereket elért ellenféllel szemben kellett volna nyerésre játszania...

13...Fc5 14.Ff3 0-0-0 15.0-0 Hd5 16.Fxd5 cxd5 17.Bad1 Hf8 18.Bfe1 He6 19.Fe3 b6 20.Bd3 Kb7 21.Bed1 Kc6 22.He2 Bh4

szvidlergiri_1699

23.Hd4+ Fxd4 24.Fxd4 b5 25.g3 Bh5 26.Fxa7 Ba8 27.Fe3 Bxa2 28.B1d2 Be5 29.h4 Ba4 30.Kg2 f6 31.Fd4 Bh5 32.Be3 Kd7 33.Bed3 Kd6 34.Fe3 Kc6 35.Bd1 Ba2 36.B1d2 Ba8 37.Bd1 Ba4 38.B1d2 Ba2 39.Kf1 Ba1+ 40.Bd1 Ba2 41.B1d2 Be5 42.Fd4 Bh5 43.Fe3 Ba8 44.Bd1 Ba4 45.B3d2 Ba2 46.b3 Bxd2 47.Bxd2 b4 48.cxb4 Kb5

szvidlergiri_1700

49.Fc5 Hxc5 50.bxc5 Kxc5 51.Ke2 g5 és döntetlen

Karjakin,S (2762) - Eljanov,P (2717)
Angol megnyitás [A29]

1.c4 Hf6 2.Hc3 e5 3.Hf3 Hc6 4.g3 Fb4 5.Fg2 0-0 6.0-0 e4 7.Hg5 Fxc3 8.bxc3 Be8 9.f3 exf3 10.Hxf3 Ve7 11.e3 He5 12.Hh4 d6 13.d3 Hg6 14.Hxg6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Bakuban zajló Világkupán az elődöntő első játszmáira került sor. Négy éve már Világkupát nyert orosz Peter Szvidler sötéttel legyőzte a támadási esélyeit túlbecsülő 21 esztendős holland Anish Girit. Megszakadt Giri nagy sorozata, 33 klasszikus gondolkodási idejű partiban őrizte veretlenségét, utoljára éppen Szvidlertől Hanti-Manszijszkban szenvedett vereséget. A másik ágon az ukrán Pavel Eljanov kecsegtető esélyt szalasztott el az orosz Szergej Karjakinnal szemben, 77 lépés után egyeztek meg döntetlenben. Hétfőn ellenkező színelosztással játsszák le a második partikat, 1-1-nél rájátszás döntene.

Az elődöntő doyenje, a 39 éves orosz Peter Szvidler és a legfiatalabb, a 21 esztendős holland Anish Giri megőrizte veretlenségét a Világkupa első öt fordulójában. Szvidler 2 klasszikus partit megnyert 8 döntetlen mellett, két rapidpartiban győzött négy döntetlennel, két 10 perces játszmából egyszer tudott nyerni, a kínai Wei Yi elleni csatározását ez döntötte el az orosz nagymester javára.

Anish Giri háromszor győzött, hétszer megosztozott a ponton. A három nyeréséből egyet sajnos éppen Lékó Péter ellen ért el, a Vk-n ez volt az eddigi legjobb partija. Kétszer kellett „pótvizsgáznia”, mind a négy rapid partiját győzelemre vezette.

Korábban hétszer csatáztak, 2010-ben először, a francia csapatbajnokságon Szvidler legyőzte a 16 éves Girit, pár hónappal később Amszterdamban már kétszer remiztek a „Veteránok” és „Ifjú titánok” meccsen.  Következő három játszmájukban  pontosztozkodás született, Giri a GP-versenyen Tbilisziben először nyert, Szvidler a GP-tornán, Hanti-Manszijszkban legyőzte Girit.

Az elődöntő első partijában Anish Giri vezethette a világos bábukat, és rutintalanságát mutatta, hogy a spanyol megnyitás rejtelmeit oly pontossággal ismerő Peter Szvidler ellen a téttel nem tudott megbirkózni, túlzott elszántsággal vetette magát a küzdelembe. Egyenlő esélyű pozícióban túlértékelte támadási lehetőségeit. Giri a 30. lépését követően döntetlent ajánlott, de Szvidler a küzdelem mellett döntött. Ellenfele gyalogáldozatait Szvidler „megköszönte”, a látszatfenyegetéseket hárítva vezetést szerzett. Giri utoljára partit éppen Szvidler ellen vesztett május 20-án, azóta 33 partit vereség nélkül játszott végig, a sorozat most megszakadt.

A másik ágon orosz-ukrán párharcra kerül sor, Szergej Karjakin és Pavel Eljanov 2004-ben még együtt lettek ukrán színekben olimpiai bajnokok, Karjakin 2010-től az orosz válogatott tagja.  A 25 éves Karjakin a Vk során már a második fordulóban gondokkal küszködött, az amerikai Alekszandr Oniscsuk ellen vereséggel kezdett, megcsapta a korai kieséses szele, de volt ereje javítani, „rendelésre” nyerni. A legjobb teljesítmény a kínai Yu Yangyi ellen nyújtotta a harmadik körben. Honfitársát, Dmitrij Andrejkint két gyors döntetlen után a rapid rájátszásban győzte le, az azeri Sahriyar Mamedgyarovval szemben fordulatos csatában, a „pótvizsgán” jutott az elődöntőbe.  A 10 klasszikus játszmából négyet nyert meg, egyet vesztett az öt remi mellett, a 25 perces rapidokban egyszer győzött hat döntetlennel, a 10 percesekben elemében volt, mind a négyet sikerrel vívta meg.

A Világkupán Eljanov szenzációs formában sakkozik, a kazah Rinat Jumabajevet, a török Alekxander Ipatovot és az orosz Alekszandr Griscsukot is 2-0-ra győzte le. Az orosz Dmitrij Jakovenkóval szemben két döntetlen után a „pótvizsgán” diadalmaskodott, majd a rajtlistán második Hikaru Nakamurára mért vereséget. Kitűnő teljesítményének ékes bizonyítéka, hogy a 10 klasszikus játszmájából elért 8,5(!) pontjával + 34,4 Élő-pontnál tartott, a virtuális világranglistán tizennyolc helyet javítva a tizennegyedikként kezdte az elődöntőt!

Két évvel ezelőtt Tromsőben a legjobb 32 között mérkőztek meg egymással, csatájukat két remivel kezdték, majd a rájátszásban Karjakin a második villámparti megnyerésével jutott a nyolcaddöntőbe. Tizenegy klasszikus időkontrollal játszott partijuk mérlege Karjakinnak kedvezett, 4-1-re vezetett a hat döntetlen mellett. Bakuban a  párharc első partijában Eljanov világossal játszott, a vezérindiai védelmű partiban Karjakin meglepő hibát vétett, Eljanov jelentős előnybe került. A vezércsere helyett még jobb folytatás is rendelkezésére állt, végül gyalogelőnnyel játszhatott. Az orosz sakkozóra nehéz védekezés várt, az ukrán nagymester a végjátékot időzavarban játszotta, nyerést nem talált.

Az elődöntő eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Anish Giri

NED

2793

0-1

Peter Szvidler

RUS

2727

2

Pavel Eljanov

UKR

2717

1/2

Szergej Karjakin

RUS

2762

Giri,A (2793) - Szvidler,P (2727)
Spanyol megnyitás [C92]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.c3 d6 9.h3 Fb7 10.d4 Be8 11.Hbd2 exd4 12.cxd4 Hd7

Anish Girit a változat nem érhette meglepetéssel, hiszen Peter Szvidler a júliusi Kína-Oroszország találkozón Yu Yangyi és az orosz szuperbajnokságon Alekszandr Motiljev ellen is megjátszotta.

13.Hf1 Ha5 14.Fc2 Ff6 15.Bb1

Yu és Motiljev is a 15.Ff4 Hf8 16.Hg3 mellett döntött. Szvidler 16...g6 (Motiljevel a 16...He6 17.Fd2 Hc4 18.Fc3 c5 19.e5 dxe5 20.dxe5 Fe7 változatban remizett.) 17.Bb1 c5 18.d5 Hc4 folytatást választotta a kínai sakkozóval szemben.

15...c5 16.d5 Hc4 17.b3 Hce5 18.H3h2 Hg6 19.Hg3 Fc8 20.Bf1 Hb6 21.Hg4 Fxg4 22.hxg4 h6 23.Hf5 He7 24.He3 b4 25.g3

Giri csak a királyszárnyra nézett. Sötét ellenjátékát keresztezhette volna a 25.a3 bxa3 (25...a5 26.Fd3) 26.Fxa3 a5 27.Fb2 folytatással.

25...a5 26.Kg2

giriszvidler_1687

26...a4 27.bxa4 Vd7 28.Vd3 Hg6 29.Hf5?! Hxa4 30.Fxa4? Bxa4 31.Bh1 He7

giriszvidler_1688

32.g5?

Giri rendkívül ideges volt, hátrányos állásában gyalogokat áldozott...

32...hxg5 33.He3 Bxa2 34.Fd2 Hg6 35.Hf5 He5 36.Ve2

giriszvidler_1689

36...g6 37.Hh6+

Reménytelen volt a 37.He3 g4 is.

37...Kg7 38.Hf5+?! Kg8 39.Hh6+ Kg7

giriszvidler_1690

40.Hf5+?!   

Ötödször lépett a huszár f5-re, a második áldozatot Szvidler már elfogadta.

40...gxf5 41.Vh5 Hg6 és világos feladta

Eljanov,P (2717) - Karjakin,S (2762)
Vezérindiai védelem [E15]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fa6 5.b3 Fb4+ 6.Fd2 Fe7 7.Fg2 c6 8.Fc3 d5 9.He5 Hfd7 10.Hxd7 Hxd7 11.Hd2 0-0 12.0-0 Bc8 13.Be1

Játszmák százait találjuk a 13.e4 c5 (13...b5) 14.exd5 exd5 15.dxc5 dxc4 16.c6 cxb3 17.Be1 b2 (17...Fb5) változatokra.

13...c5 14.cxd5 exd5 15.Bc1 cxd4 16.Fxd4 Hc5 17.Fb2

eljanovkarjakin_1691

17...d4?

Szergej Karjakin egyenlő esélyű állásban érthetetlen döntést hozott.

18.Hf3 d3? 19.exd3 Hxd3 20.Bxc8 Vxc8 21.Bxe7 Hxb2

eljanovkarjakin_1692

22.Vd7?!

Aligha menthette volna meg Karjakin a partit a 22.Vd2 Hd3 23.Bxa7 Hc5 (23...Bd8 24.Hd4!) 24.Hd4 Vd8 25.h4 változatban.

22...Vc1+ 23.Be1 Vc8 24.Vxc8?! Bxc8 25.Fh3 Bd8 26.He5 g6 27.Ff1 Fxf1 28.Kxf1 a5 29.Be3 f6 30.Hg4 Kf7 31.Bc3 h5 32.He3 Hd3 33.Bc7+ Ke6

eljanovkarjakin_1693

34.Bb7 Hc1 35.Bxb6+ Kf7 36.Bb7+ Ke6 37.Bb6+ Kf7 38.a4 Bd3

eljanovkarjakin_1694

39.b4 axb4 40.Bxb4 Ba3 41.Hc4 Ba1 42.Kg2 Hd3 43.Bb7+ Ke6 44.Bb6+ Ke7 45.a5 Ba4 46.Bc6 He1+ 47.Kf1 Hf3 48.Bc7+ Ke6 49.Ke2

eljanovkarjakin_1695

49...Hxh2 50.Kd3 Hf3 51.Bc6+ Kf5 52.Kc3 g5 53.Bc5+ Ke6 54.Kb3 Ba1 55.Kb2 Ba4 56.Kb3 Ba1 57.Kb2 Ba4

eljanovkarjakin_1696

58.Hb6 Bb4+ 59.Ka3 Bb1 60.Ka2 Bb4 61.Bc6+ Kf5 62.a6 He5

eljanovkarjakin_1697

63.Bxf6+

Pavel Eljanov nagy időzavarban volt.

63...Kxf6 64.Hd5+

Az ukrán nagymester nem bízott a 64.a7 Bxb6 65.a8V Hf7 66.Vf3+ Kg6 67.Vd3+ Kg7 utáni állás sikerében.

64...Ke6 65.Hxb4 Hd7! 66.Hd3 Kd6 67.a7 Hb6 68.Kb3 Kc7 69.Kc3 Kb7 70.Kd4 Kxa7 71.Ke4 Hc4 72.He5 Hb2 73.Hf7 h4 74.Hxg5 hxg3 75.fxg3 Kb7 76.g4 Kc8 77.Kf5 Hd1 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Bakuban zajló Világkupa negyeddöntőjének rájátszása orosz sikerekkel zárult. Peter Szvidler három kecsegtető pozíciót is remire rontott a kínai Wei Yi ellen, de végül a negyedik partit hátrányosabb állásból megnyerte, összesítésben 3,5-2,5-re győzte le 16 esztendős ellenfelét. Szergej Karjakin az azeri Sahriyar Mamedgyarovot búcsúztatta. Két döntetlennel kezdtek, majd az első 10-10 perces játszmát Mamedgyarov gyengén játszotta, végül időtúllépéssel vesztett. Karjakin előnyének birtokában áttörhetetlen védőállást épített ki a negyedik partiban, a kapkodásban Mamedgyarov elnézte futóját, Karjakin 4-2-vel került az elődöntőbe. A vasárnap kezdődő párharcokban a holland Anish Giri küzd meg Peter Szvidlerrel, a másik ágon az ukrán Pavel Eljanov és Szergej Karjakin csatázik majd.

Fordulatos, izgalmakban bővelkedő játszmák döntötték el az elődöntőbe jutásért vívott két párharcot. A generációk csatájában a 39 éves Peter Szvidler a 16 esztendős kínai Wei Yi-vel viaskodott, a másik párbajt az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Szergej Karjakin vívta. A klasszikus gondolkodási idejű játszmákban megosztoztak a pontokon, következett a rapid rájátszás.

Két 25-25 perces és lépésenkénti 10-10 másodperces bónusszal indultak a küzdelmek, még tegnap eldőlt, hogy Szvidler, illetve Mamedgyarov játszik világossal. Wei Yi a Grünfeld védelem nagy tudósa, Peter Szvidler ellen ritkább változatot választott, az orosz nagymester a 18. lépésben minőséget áldozott. Wei Yi jobban is védekezhetett volna, Szvidler esélyt szalasztott el.

Sahriyar Mamedgyarov a spanyol megnyitású partiban a berlini változatot választotta, Szergej Karjakin minimális előnyét nem tudta győzelemig fokozni.

Rövid pihenő után ellenkező színelosztással ismét megmérkőztek. Wei Yi az olasz megnyitású partiban hátrányba került, Szvidler kezdeményezett, de jelentős időelőnyével sem használta ki az állás nyújtotta lehetőséget, a gyalogelőnyös vezérvégjátékban maga kínálta a döntetlent.

Szergej Karjakin a Nimzoindiai védelemre szavazott, Mamedgyarov a nyitásban meglepte, kedvező állást játszhatott. A sorozatos cseréket követően az azeri sakkozó biztató előnyt ért el, a minőségáldozatos folytatására azonban Karjakin ellenjátékot talált, kiremizte a partit.

Újabb színsorsolás után következtek a 10-10 perces játszmák, 10-10 másodperc bónusszal lépésenként. Szvidler világossal kezdett, jelentős előnybe került, de ismét rontott, Wei Yi harmadszor is jelentős időhátrányból remizett.

Szergej Karjakinnak világossal a második spanyol megnyitás meghozta az annyira remélt győzelmét. Sahriyar Mamedgyarov bírta kevésbé a feszültséget, talán a nagy elvárás miatt is ezt a partit gyengén játszotta. Gyalogot vesztett, halvány reményei támadtak, de leblokkolt, túllépte a gondolkodási időt.

Három esélyes állás elrontása után Szvidler hátrányba került a negyedik összecsapás során. Wei Yi azonban lépésről-lépésre engedte ki előnyét, majd gyalogot vesztett. Futópárja elegendő ellenértéket adott, de a végjátékban rutintalansága kiütközött, az ötszörös olimpiai bajnok, hétszeres orosz bajnok, a 2011-es Világkupán győztes Peter Szvidler nagyon fáradtan, de örömmel állhatott fel a sakkasztaltól, elődöntős lett.

Vezetésének birtokában Szergej Karjakin áttörhetetlen védőállást épített ki. Sahriyar Mamedgyarov mindent megpróbált az egyenlítésért, de fogást nem talált, a kapkodásban végül elnézte futóját. Karjakin az elődöntőben Pavel Eljanovval mérkőzik meg, 2004-ben mindketten tagjai voltak az olimpiai aranyérmes ukrán válogatottnak. Karjakin 2010-től játszik orosz színekben. A szentpétervári Peter Szvidler a 21 esztendős holland Anish Girivel küzd meg, akinek édesanyja szentpétervári születésű!

                                

A negyeddöntő rájátszásai:

Peter Szvidler (orosz, 2727) – Wei Yi (kínai, 2734) 3,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(v), döntetlen, (döntetlen(v), 1 – 0)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2736) – Szergej Karjakin (orosz, 2762) 2 – 4 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(v), döntetlen, 0 – 1(s), 0 – 1)

Az elődöntő párosítása:

Anish Giri (holland, 2793) – Peter Svidler (orosz, 2727)

Pavel Eljanov (ukrán, 2717) – Szergej Karjakin (orosz, 2762)

Szvidler,P (2727) - Wei,Yi (2734)
Grünfeld védelem [D97]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Hf3 Fg7 5.Vb3 dxc4 6.Vxc4 0-0 7.e4 Fe6

A divatos változatok helyett ritkább vari a Grünfeld védelem tudósa ellen.

8.Vd3 c5 9.d5 Fg4 10.Hg5 h6 11.h3 Fc8 12.Hf3 e6 13.dxe6 Fxe6 14.Fe3 Ve7 15.Bd1 Hc6 16.Vd6 Vxd6 17.Bxd6 c4

szvidlerwei3_1673

18.Bxe6!? fxe6 19.Fxc4 Bfe8?!

A jobb 19...Kf7 20.Hb5 He8 21.Ke2 a6 22.Hbd4 Fxd4 23.Hxd4 Hxd4+ 24.Fxd4 Hd6 25.Fd3 folytatásban világosnak gyalogja és futópárja van a minőségért cserébe.

20.Hb5 Ha5 21.Fd3 Bec8 22.Ke2 Hc4 23.Hxa7! Hxe3 24.Hxc8 Hxg2 25.He7+ Kf7

szvidlerwei3_1674

26.Hxg6 Kxg6 27.Bg1 Bxa2 28.Bxg2+ Kf7 29.He5+ Kf8 30.Hg6+ Kf7 31.Hf4 Bxb2+

Pontosabb volt 31...b5, nem engedni a futót c4-re.

32.Ke3 Ff8 33.Fc4 Bb6 34.Hxe6!? Bxe6?

Wei Yi 34...Bb4 35.Kd3 b5 36.Fd5 Hxd5 37.exd5 Bb3+ 38.Ke4 Bxh3-mal jobban védekezhetett volna.

35.e5

Peter Szvidler nagy lehetőséget hagyott ki 35.f4 b5 36.Fxe6+ Kxe6 37.Kd4 Hd7 38.Bg6+ Ke7 39.e5 b4 40.Kc4 változatban.

35...Hd7 36.f4 b5 37.Fxe6+ Kxe6 38.Bd2 b4?! 39.f5+ Kxf5 40.Bxd7 Kxe5 41.Kd3 Kf6 42.Bd5 Ke6 43.Bb5 Kf6 44.Ke4 Fe7 45.Kf4 Fd6+ 46.Ke4 Fe7 47.Kf4 Fd6+ 48.Kg4 Ke6 49.Kh5? Kd7 50.Kxh6 Kc6 51.Bf5 b3 52.Bf1 Kc5 53.h4 b2 54.Bb1 Fe5 55.Kg6 Kc4 56.Bxb2 és döntetlen

Wei,Yi (2734) - Szvidler,P (2727)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.d3 Hf6 5.h3 d6 6.c3 a6 7.Fb3 Fa7 8.Hbd2 h6 9.Ve2 Fe6 10.Fxe6 fxe6 11.Hf1 0-0 12.Hg3 Ve8 13.Fe3 Fxe3 14.Vxe3 Hh5 15.Hxh5 Vxh5 16.0-0 He7 17.Kh2 Bf6 18.d4 Baf8 19.Hg1 Hg6 20.g3 Vg5 21.Ve2

weiszvidler4_1675

21...h5 22.dxe5 dxe5 23.Bad1 h4 24.Bd3 hxg3+ 25.Bxg3 Vh4

Pontosabb volt 25...Vh6 26.a4 Hf4 27.Vc2 c5 és Hh5 és Vf4+ gondolattal.

26.Ve3 Vh5 27.Bg4 Hf4 28.Vg3 Vh7 29.Bg5? B8f7

Kimaradt a 29...Bd8 30.f3 (30.Bxe5 Bd3 31.Vg4 Bd2 32.Bg5 Hd3) 30...Bh6 31.Bf2 Bd1 lehetőség.

30.Bd1 Vh6 31.Vg4 Kh7 32.Bd8 g6 33.f3 Hh5 34.Vg2 Bf8 35.Bd7+ B6f7 36.Bd1 Vg7 37.Vg4 Vf6 38.h4 Hf4 39.Kh1?! Kg7 40.Bd2 Bh8 41.Vg3 Bh6 42.c4 Kf8 43.b3 Bfh7 44.Bh2 Ke8 45.Bg4 Kd7 46.Vf2 Kc8 47.He2 Hxe2 48.Vxe2 Bxh4 49.Bhxh4 Bxh4+ 50.Bxh4 Vxh4+ 51.Kg2 Vg5+ 52.Kh2 Kd7 53.Vd3+ Ke7 54.Vc3 Vf4+ és döntetlen

Szvidler,P (2727) - Wei,Yi (2734)
Grünfeld védelem [D97]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Hf3 Fg7 5.Vb3 dxc4 6.Vxc4 0-0 7.e4 Fe6 8.Vb5 Fd7 9.Vb3 c5 10.d5 Vb6 11.Fc4 Fg4 12.Fe3 Hbd7 13.Hd2 He5 14.h3 Fc8 15.Fe2 e6

szvidlerwei5_1679

16.Vxb6

A vezéreket is tartani lehetett volna, 16.f4 Hed7 (16...Vxb3 17.axb3 Hed7 18.dxe6 fxe6 19.Hb5) 17.dxe6 fxe6 18.Vc2 folytatással, amely még többet ígért.

16...axb6 17.f4 Hed7 18.dxe6 fxe6 19.Fc4 Hb8 20.0-0 Hc6 21.e5 He8 22.a3 g5 23.fxg5

Peter Szvidler fölényes állását fokozatosan rontotta el. 23.Fb5 gxf4 24.Bxf4 Bxf4 25.Fxf4 Hc7 26.Hc4 Hxb5 27.Hxb5 tartotta volna az előnyt.

23...Hxe5 24.Fe2 Hd6 25.g4 Fd7 26.Hce4 Hxe4 27.Hxe4 Fc6 28.Hf6+ Kh8 29.Fd2 Hg6 30.Fc3 e5 31.Kh2?! h6 32.Hh5 hxg5 33.Fd3 Hh4 34.Hxg7? Hf3+ 35.Kg3 Kxg7 36.Ff5 Hd4 37.Bae1 Bae8 38.Be3 Bf7 39.Bfe1

szvidlerwei5_1680

39...Bxf5 40.gxf5 Hxf5+ 41.Kg4 Hxe3+ 42.Bxe3 Kf6 43.Be1 Fd7+ 44.Kg3 Ff5 45.h4 gxh4+ 46.Kxh4 Fd3?! 47.Kg4 Ff5+ 48.Kf3 Fd7 49.Bxe5! Bxe5 és döntetlen

Wei,Yi (2734) - Szvidler,P (2727)
Larsen megnyitás [A01]

1.b3 e5 2.Fb2 Hc6 3.e3 Hf6 4.Fb5 Fd6 5.He2 0-0 6.0-0 Be8 7.Hg3 a6 8.Fe2 Ff8 9.c4 d5 10.cxd5 Hxd5 11.Hc3 Fe6 12.Bc1 Hdb4 13.d3 Vd7 14.a3 Hd5 15.Hce4 a5 16.Hg5 Hb6 17.Hxe6 Vxe6 18.Fg4 Vd6 19.Vc2 Hd5 20.Bfd1 Bed8 21.Ff3 g6 22.He4 Ve6

weyszvidler6_1681

23.Hc5

Wei Yi először állt jól a rájátszás során. 23.Vc4 Fe7 24.h3 Bab8 25.Vb5 után nehéz pillanatok vártak volna Peter Szvidlerre.

23...Fxc5 24.Vxc5 Ba6 25.Vc4 Bb6 26.g3 Hde7 27.Vxe6 fxe6

weyszvidler6_1682

28.b4?! axb4 29.axb4 Hd5 30.Fc3 Bd7 31.d4 exd4 32.Fxd4 Bxb4 33.Fc5 Ba4 34.Fe2 Ba5 35.e4 Hf6 36.Bxd7 Hxd7 37.Fe3 Kf7

A futópár jó ellenesélyt nyújtott a kínai nagymesternek a gyaloghátrányért.

38.Bb1 Hd8 39.f4 b6 40.Bd1 Ke7 41.f5 exf5 42.exf5 Hf7 43.Ff4?! Hde5 44.Bc1 c6 45.Fe3 b5 46.Fc5+ Kf6 47.fxg6 hxg6 48.Bf1+ Ke6 49.Fd1 Hg5 50.Fb3+ Hc4 51.Kg2? Ba8?! 52.Fb4 He4 53.Be1 Kd5 54.Bd1+ Ke5 55.Be1

weyszvidler6_1683

55...Kd4 56.Bd1+ Ke3 57.Bc1? c5 58.Be1+ Kd4 59.Bd1+ Ke5 60.Fxc4 bxc4 61.Fe1 Ba3 62.Kf1 Ba2 63.Bc1 Kd4 64.Bd1+ Ke3 65.Bc1 Kd3 66.Bd1+ Hd2+ 67.Fxd2 Bxd2 68.Ke1 c3 és világos feladta

Karjakin,S (2762) - Mamedgyarov,S (2736)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.h3 Ke8 10.Hc3 Fe6 11.g4 He7 12.Hd4 Fd7 13.f4 h5 14.f5 hxg4 15.hxg4 Bh4 16.Bf4 Hd5 17.Hxd5 cxd5 18.Hf3 Bh8 19.Fe3 c5 20.c3

Karjakinmami3_1671

20...g5 21.Hxg5 Fh6 22.Bf2 Bg8 23.Bh2 Fxg5 24.Fxg5

Karjakinmami3_1672

24...Fxf5 25.gxf5 Bxg5+ 26.Bg2 Bxg2+ 27.Kxg2 Ke7 28.Bd1 Bg8+ 29.Kf3 Bg5 30.Kf4 Bg2 31.Bxd5 b6 32.b3

A kevesebb gondolkodási idővel rendelkező Sahriyar Mamedgyarovnak nehezebb dolga lett volna a 32.f6+ Ke8 33.a4 Bxb2 34.a5 Bb3 35.axb6 axb6 36.Bd6 Bxc3 37.Bxb6 Bc4+ 38.Kf5 Bc1 39.Ke4 Bd1 40.Bb8+ Kd7 41.Bb7+ Ke8 42.Be7+ Kf8 43.Bc7 változatban.

32...Bf2+ 33.Ke4 Be2+ 34.Kf3 Bxa2 35.Bd3 Ba1 36.Ke4 Be1+ 37.Kd5 f6 38.exf6+ Kxf6 39.Bf3 Be5+ 40.Kc6 c4 41.bxc4 Bc5+ 42.Kb7 Bxc4 43.Kxa7 b5 és döntetlen

Mamedgyarov,S (2736) - Karjakin,S (2762)
Nimzoindiai védelem [E21]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.Hf3 b6 5.Fd2 Fb7 6.g3 c5 7.dxc5 Fxc5 8.Fg2 0-0 9.0-0 d5 10.cxd5 Hxd5 11.Vc2 Hd7 12.Hxd5

Figyelmet érdemelt a 12.Hg5 H7f6 13.Hxd5 exd5 14.Fc3 Vc8! 15.e3 Fb4 16.Bfc1 Fxc3 17.Vxc3 Vxc3 18.Bxc3 Bfc8 19.Bac1 Bxc3 20.Bxc3 Bc8 21.Bxc8+ Fxc8 22.Hf3 folytatás.

12...Fxd5 13.Hg5 g6 14.Bad1 Fxg2?!

Jobb volt a 14...Bc8 15.Vb1 Ve7 16.He4 a5 változatot választani.

15.Kxg2 Fe7 16.He4 Vc8 17.Vxc8 Bfxc8 18.Fg5 Hc5?!

mami41_1685

19.Fxe7 Hxe4 20.f3 Bc7 21.Fd8 Bcc8 22.Fh4 Hc5 23.Bd2

Kimaradt a 23.Ff6 a5 24.Bd2 jobb lehetőség.

23...Kg7 24.Bfd1 e5 25.Bd6 He6

mami41_1686

26.Bxe6 fxe6 27.Bd7+ Kg8 28.Ff6 Bc2! 29.Bg7+ Kf8 30.Bxh7 Bxe2+ 31.Kh3 e4 32.Kg4 exf3 33.Kxf3 Bc2 34.Kg4 Bc5 35.Bh8+ Kf7 36.Bxa8 Kxf6 37.Bxa7 Bc2 38.b4 Bc4+ és döntetlen

Karjakin,S (2762) - Mamedgyarov,S (2736)
Spanyol megnyitás [C84]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 d6 5.0-0 Fe7 6.c3 0-0 7.Be1 a6 8.Fa4 b5 9.Fc2 d5 10.Hbd2 d4 11.h3 Hd7 12.Fb3 Fb7 13.Fd5 dxc3 14.bxc3 Fd6 15.Hb3 Hb6?! 16.c4! Ha4 17.Fd2 Ve7 18.Vc2 bxc4 19.dxc4 Fb4 20.Fxc6 Fxc6 21.Fxb4 Vxb4 22.Hxe5 Vd6 23.Hxc6 Vxc6 24.Hd4

Szergej Karjakinnak a gyalogelőnye mellett óriási időelőnye is volt.

24...Vc5 25.Hb3 Ve5 26.Bad1 Bfe8 27.Be3 Bab8 28.Bd5 Vb2 29.Vxb2 Hxb2 30.c5 Hc4 31.Be2 a5 32.Bd4 a4 33.Bxc4 axb3 34.axb3 Bxb3 35.Bd2 Kf8 36.f3 Bb5 és sötét túllépte a gondolkodási időt, világos nyert!

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A bakui Világkupán az ukrán Pavel Eljanov és a holland Anish Giri elődöntős. Eljanov az amerikai Hikaru Nakamura ellen sötéttel elremizte a második partit, 1,5-0,5-tel jutott tovább. A francia Maxime Vachier-Lagrave már a megnyitásban gyalogot áldozott, Giri ellenfele időzavarát kihasználva bástyavégjátékban érvényesítette anyagi előnyét, 1,5-0,5-tel lépett tovább. Az orosz Peter Szvidler és a kínai Wei Yi, valamint az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Szergej Karjakin találkozókon pénteken rájátszás dönt.

Bakuban szenzációs formában sakkozik az ukrán Pavel Eljanov. Az amerikai Hikaru Nakamura elleni párharcának második játszmájában sötéttel remizett. Eljanov 1,5-0,5-ös győzelemmel jutott tovább, és a vasárnap kezdődő elődöntőben az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Szergej Karjakin meccs győztesével mérkőzik meg, világossal játssza a kétjátszmás mérkőzés első partiját.

A 2004-ben és 2010-ben olimpiai aranyérmes válogatott tagja a Világkupán a kazah Rinat Jumabajevet, a török Alekxander Ipatovot és az orosz Alekszandr Griscsukot is 2-0-ra győzte le. Az orosz Dmitrij Jakovenkóval szemben két döntetlen után a „pótvizsgán” diadalmaskodott, majd a rajtlistán második Nakamurára mért vereséget. Kitűnő teljesítményének ékes bizonyítéka, hogy a 10 klasszikus játszmájából elért 8,5(!) pontjával + 34,4 Élő-pontnál tart, a virtuális világranglistán tizennyolc helyet javítva a tizennegyedik! Eldőlt, hogy a két amerikai nagymester, Fabiano Caruana  és Hikaru Nakamura a Grand Prix-sorozaton elért első és második helyével lett világbajnokjelölt.

Kevésbé látványos, de eredményes a 21 éves holland Anish Giri szereplése, de ő is megőrizte eddig veretlenségét. A francia Maxime Vachier-Lagrave a Grünfeld védelmű partiban korán gyalogot áldozott, a cserék után Giri nyugodtan játszhatott anyagi előnyével. A bástyavégjátékban Vachier-Lagrave remiesélyt szalasztott el. Giri szabadgyalogja eldöntötte a parti, így a továbbjutás sorsát.

Meglepetésre az orosz Szergej Karjakin kedvező pozícióban már a 14. lépésben remit kínált az azeri Sahriyar Mamedgyarovnak. Pénteken folytatják csatározásukat, ahogy az orosz Peter Szvidler és a kínai Wei Yi is.

Két 25-25 perces rapidpartival kezdődnek a rájátszások, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű játszma következne és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor villámpartikat (5-5 perc és 3-3 másodperc) játszanak. Ha még mindig egál az eredmény, akkor a „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő a továbbjutáshoz.

A negyeddöntő eredményei:

                                          

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Peter Szvidler

RUS

2727

1/2

1/2

Wei Yi

CHN

2734

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

1/2

0-1

Anish Giri

NED

2793

2

Pavel Eljanov

UKR

2717

1-0

1/2

Hikaru Nakamura

USA

2814

3

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

1/2

1/2

Szergej Karjakin

RUS

2762

A negyeddöntő rájátszásai:

Peter Szvidler (orosz, 2727) – Wei Yi (kínai, 2734)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2736) – Szergej Karjakin (orosz, 2762)

Az elődöntő párosítása:

Anish Giri (holland, 2793) – Peter Svidler (orosz, 2727)-Wei Yi (kínai, 2734)

Pavel Eljanov (ukrán, 2717) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2736)-Szergej Karjakin (orosz, 2762)

Giri,A (2793) - Vachier-Lagrave,M (2744)
Grünfeld védelem [D94]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hf3 Fg7 4.e3 0-0 5.Fe2 b6 6.0-0 Fb7 7.Hc3 d5 8.cxd5 Hxd5 9.Fd2 c5 10.dxc5 Hxc3 11.Fxc3 Fxc3 12.bxc3 Hd7

Világosra előnyös a 12...bxc5 13.Va4 Fc6 14.Vh4 folytatás.

13.cxb6 axb6 14.Vd4 Vc7 15.Bfb1 Ba5 16.Vb4 e6 17.Ve7 Vd8 18.Vxd8 Bxd8

girivachier_1664

19.Bd1

Anish Giri gyalogelőnyével gond nélkül játszhatott.

19...Fc6 20.Hd4 Fa4 21.Bdb1 e5 22.Hb3 Ba7 23.Hd2 Bc8 24.c4 Fc6 25.Bb2 Kg7 26.f3 Be8 27.Kf2 e4 28.Hb3 exf3 29.gxf3 Fa4 30.Bd1 Be5

girivachier_1665

31.Bd5 Bxd5 32.cxd5 Fxb3 33.axb3 Kf6 34.f4 g5

girivachier_1666

35.Bc2 gxf4 36.exf4 Ke7 37.Bc6 Hf6 38.Ff3 Bd7 39.Bxb6 Hxd5 40.Fxd5 Bxd5 41.Kg3 h5

girivachier_1667

42.Kh4 Bf5 43.Bb4 Bd5 44.Bc4 Kf6 45.b4 Kg6 46.Bc6+ f6 47.Bc2 Bb5 48.Bb2 Kf5 49.Kg3

girivachier_1668

49...Ke4 50.Bb1 Kd3 51.Kf3 Kc2 52.Ba1 Bxb4

girivachier_1669

53.Ba5 Bb3+ 54.Ke4 h4 55.Kf5 Kd3?

Maxime Vachier-Lagrave időzavarban volt. A helyes védekezés 55...Bb4 56.Ba6 Kd3 57.Bxf6 Ke3 58.Kg4 h3 59.Kg3 Ke4 60.Be6+ Kf5 61.Be5+ Kf6 62.Bh5 Bc4 63.Bxh3 Kg6 folytatás lett volna, az f és h gyalog nem nyer, ha sötét jól tudja a "leckét".

56.Kxf6 Ke4 57.f5 h3 58.Ba4+ Kf3 59.Kg5 Bb5

girivachier_1670

60.Ba2 Bb4 61.f6 Bg4+ 62.Kf5 Bf4+ 63.Ke6 Be4+ 64.Kd6 Bd4+ 65.Ke7 Be4+ 66.Kf8 Bb4 67.f7 Bf4 68.Bb2 Ba4 69.Bb6 és sötét feladta

Nakamura,H - Eljanov,P (2717)
Angol megnyitás [A13]

1.c4 Hf6 2.g3 e6 3.Fg2 d5 4.Hf3 dxc4 5.Va4+ Fd7 6.Vxc4 c5 7.He5 Vc8 8.0-0 Hc6 9.Hxd7 Vxd7 10.Hc3 Fe7 11.Va4 Bc8 12.d3 0-0 13.Fe3 Bfd8 14.Bac1 b6 15.Bfd1 h6 16.h3 He8 17.Hb5 Ff6 18.b3 Hd6 19.Hxd6 Vxd6 20.Fxc6 Vxc6 21.Vg4 Kf8

nakamuraeljanov_1662

22.Bc4

Minimális előnyt adott a 22.d4 Fe7 23.Bd3 Va8 24.dxc5 Bxd3 25.exd3 Fxc5 26.d4 Fe7 27.Bxc8+ Vxc8 28.d5 Ff6 29.dxe6 fxe6 30.Va4 változat.

22...Vd5 23.Bdc1 h5 24.Vf4 Fb2 25.B1c2 Fe5 26.Ve4 Vxe4 27.Bxe4 Fd6 28.Bh4 g6 29.Bhc4 Bb8

nakamuraeljanov_1663

30.d4 cxd4 31.Bxd4 Ke8 32.Kg2 Bb7 33.Bdc4 Ke7 34.Fg5+ f6 35.Fe3 Bdd7 36.Bc8 Bd8 37.B8c4 Bdd7 38.Ba4 Bbc7 39.Bxc7 Bxc7 40.h4 e5 41.f4 Ke6 42.fxe5 Fxe5 43.Ff4 és döntetlen

Wei,Yi (2734) - Szvidler,P (2727)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.d3 Hf6 5.h3 d6 6.c3 0-0 7.Fg5 h6 8.Fh4 g5 9.Fg3 Hh5 10.Fh2 Vf6 11.Hbd2 Hf4 12.Fxf4 gxf4 13.Ve2 Kh8 14.0-0-0 Bg8 15.Bdg1 Fd7 16.g4 fxg3 17.Bxg3 He7 18.d4 Fb6 19.Vd3 Bad8 20.Bxg8+ Kxg8 21.Ve3 Hc6 22.Bg1+ Kh7 23.Vd3 Bg8

Peter Szvidler elkerülte a csapdát. 23...exd4 -re 24.e5+ Vf5 25.Ve2 Vf4 26.e6! Fxe6 (26...fxe6 27.Hg5+!) 27.Fxe6 dxc3 28.Vd3+ Kh8 29.Vxc3+ He5 30.Fd5 döntő előnyt adott volna.

24.Bxg8 Kxg8 25.dxe5 Hxe5 26.Hxe5 Vxe5 27.Vf3 Ve7 28.h4 Kg7 és döntetlen

Karjakin,S (2762) - Mamedgyarov,S (2736)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Hbd7 5.Ff4 dxc4 6.e3 b5 7.Hxb5 Fb4+ 8.Hc3 Hd5 9.Vc2 H7b6 10.Fg3 0-0 11.Fe2 c5 12.0-0 cxd4 13.Hxd4 Fb7 14.Ff3 Vd7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworld2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A bakui Világkupa negyeddöntőjében az ukrán Pavel Eljanov győzelemmel kezdte az amerikai Hikaru Nakamura elleni párharcát. Eljanov bástyája és két gyalogja erősebbnek bizonyult Nakamura két könnyűtisztjével szemben, az ukrán nagymester fél pontra az elődöntőtől. Nagy csatában döntetlennel ért véget az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Szergej Karjakin összecsapása, Karjakinnak kellett a pontosztozkodásért megküzdenie a korán minőséget áldozó Mamedgyarovval szemben. Az orosz Peter Szvidler és a kínai Wei Yi játszmája lépésismétléssel fejeződött be, nem bírt egymással a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri sem.

Az ukrán Pavel Eljanov lépéselőnyben az amerikai Hikaru Nakamurával vívott párharcában. A negyeddöntő első partijában Eljanov két könnyűtisztet adott ellenfele bástyáért és két gyalogjáért. Nakamura fokozatosan került egyre nagyobb hátrányba, a világos bástyák aktivitását növelő manőverekkel szemben tehetetlen volt. A király betörése tette teljessé világos stratégiáját, tetszetős győzelmet ért el. A nagy kérdés, hogy Nakamura tud-e egyenlíteni, számára a tét kisebb, hiszen a Világkupa végeredményétől függetlenül már világbajnokjelölt.

Érdekes csatát hozott az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Szergej Karjakin küzdelme. A hazai pálya előnyét élvező Mamedgyarov korán minőséget áldozott, elegendő kompenzációt kapott. Karjakinra nehéz védekezés várt, kisebb kalandok után hárította ellenfele nyerési kísérleteit, 88 lépés után nyújtottak egymásnak békejobbot.

A generációk összecsapása, a 39 éves orosz Peter Szvidler és a 16 esztendős kínai Wei Yi partija lépésismétléssel ért véget döntetlennel.

Megosztozott a ponton a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri. Az orosz huszárjáték jó szolgálatot tett a sötéttel játszó Girinek.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Peter Szvidler

RUS

2727

1/2

Wei Yi

CHN

2734

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

1/2

Anish Giri

NED

2793

2

Pavel Eljanov

UKR

2717

1-0

Hikaru Nakamura

USA

2814

3

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

1/2

Szergej Karjakin

RUS

2762

Eljanov,P (2717) - Nakamura,H (2814)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 d5 2.Hf3 Hf6 3.c4 e6 4.g3 Fe7 5.Fg2 0-0 6.0-0 dxc4 7.Vc2 a6 8.a4 Fd7 9.Vxc4 Fc6 10.Fg5 Fd5 11.Vc2 Fe4 12.Vc1

Világossal Hikaru Nakmura a St. Lousi-i Grand Chaess Tour versenyen a 12.Vd1 c5 13.dxc5 Fxc5 14.Vxd8 Bxd8 15.Hbd2 Fc6 16.Hb3 Fe7 17.Ha5 folytatást választotta Viswanathan Anand ellen.

12...h6 13.Fxf6 Fxf6 14.Bd1 a5 15.Hbd2 Fh7

Az amerikai nagymester a futó megőrzése mellett döntött. 15...Fxf3 16.Fxf3 c6 17.Hc4 Hd7 változatnak vannak hívei.

16.Hb3 c6 17.Vc3 Fe7 18.Hc5 Vc7 19.He5 Ha6?!

Hakamura úgy ítélte meg, hogy világosnak nem ad előnyt a bástya és két gyalog a két könnyűtisztért cserébe. Kedvenc témám volt oktatáskor a figurák relatív ereje, a játszma gyarapította a gyűjteményemet.

eljanovnaka_1649


20.Hxb7! Vxb7 21.Fxc6 Vc7?! 22.Fxa8 Vxc3 23.bxc3 Bxa8 24.Hc6 Fd8 25.Hxd8 Bxd8 26.f3 Bc8 27.Ba3 Fg6 28.Kf2 Bb8 29.Bd2 f6

eljanovnaka_1650

30.Baa2

Pavel Eljanov megszerzi a b nyílt vonal feletti uralmat.

30...Bb3 31.Bab2 Bxc3 32.Bb5 Fc2 33.Bxa5

Világos jó cserét csinált, a sötét tisztek közti együttműködés nem harmonikus.

33...Hc7 34.Ba7 f5 35.a5 Kh7 36.Bb7 Bc4 37.Bb6 Fa4

eljanovnaka_1651

38.a6 Fc6 39.a7 Fd5 40.Ba2 Bxd4

eljanovnaka_1652

41.Bc2 Ha8 42.Ba6 Bd1 43.h4 h5 44.Ke3 Bg1 45.Kf4 Bg2 46.Bd6 Bg1 47.Bc8 Ba1

eljanovnaka_1654

48.Kg5! Bxa7 49.Bdd8 g6 50.Bh8+

Azonnal nyert az 50.Kf6 Kh6 51.Bh8+ Bh7 52.Bcg8 folytatás.     

50...Kg7 51.Bcg8+ Kf7 52.Bxg6

Pavel Eljanov válogathatott a nyerések között. 52.Bd8 Ke7 53.Bxd5 befejezte volna a partit.

52...Ba6 53.Bh7+ Kf8 54.Kxh5 Hb6 55.Kg5 Hc4 56.h5 Hd6 57.Bf6+ Kg8 58.Bd7 és sötét feladta

Szvidler,P (2727) - Wei,Yi (2734)
Panov támadás [D42]

1.c4 c5 2.Hf3 Hf6 3.Hc3 Hc6 4.e3 e6 5.d4 d5 6.cxd5 Hxd5 7.Fd3 Fe7 8.0-0 0-0 9.Ve2 cxd4 10.exd4 Fd7

A ChessBase MEGA 2015 adatbázisában nem találtam játszmát erre a lépésre. 10...Hf6; 10...Hdb4 és 10...Ff6 számtalanszor előfordult.

11.Ve4 g6 12.Fh6 Be8 13.Bac1 Ff6 14.Hxd5 exd5 15.Vf4

Sötét visszanyeri a gyalogot a 15.Vxd5 Fe6 16.Vxd8 Bexd8 17.Fc4 Fxc4 18.Bxc4 Hxd4 változatban.

15...Fh8 16.Bfe1 Bxe1+ 17.Bxe1 Vf6 18.Vc7 Vd8 19.Vf4 Vf6 20.Vc7 Vd8 21.Vf4 Vf6 és döntetlen

Vachier-Lagrave,M (2741) - Giri,A (2793)
Orosz huszárjáték [C42]

1.e4 e5 2.Hf3 Hf6 3.Hxe5 d6 4.Hf3 Hxe4 5.Hc3 Hxc3 6.dxc3 Fe7 7.Fe3 0-0 8.Vd2 Hd7 9.0-0-0 c6

Anish Giri szekundánsával, az olimpiai aranyérmes ukrán válogatott kapitányával, Vlagyimir Tukmakovval a Világkupán jól variálták a nyitásokat. Ezúttal az orosz huszárjátékra voksoltak a szicíliai védelem helyett. Népszerűségben a 9...c6 csak a harmadik a rangsorban, talán ezért is esett rá a választásuk.

10.Kb1 d5 11.c4 Hb6 12.cxd5 Hxd5 13.Fc4 Fe6 14.Bhe1 Fb4 15.c3 Fe7 16.Fb3 Va5 17.Hd4 Fd7

vachiergiri_1648

18.Fc2 Bfe8 19.Hb3 Vc7 20.Fc5

Maxime Vachier-Lagrave a 20.Fd4 Bad8 21.h3 Ff8 22.Bxe8 Fxe8 változatban sem látott esélyt. 20.Ff4 Hxf4 21.Vxd7 Vxd7 22.Bxd7 Ff8 23.Be4 Bxe4 24.Fxe4 Be8 után minimális lett volna világos előnye.

20...Fxc5 21.Hxc5 Bxe1 22.Bxe1 Be8 23.Bxe8+ Fxe8 24.Ve2 Kf8 25.g3 Hf6 26.Ve3 b6 és döntetlen

Mamedgyarov,S (2736) - Karjakin,S (2762)
Nimzoindiai védelem [E52]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.Hf3 b6 5.e3 Fb7 6.Fd3 0-0 7.0-0 d5 8.cxd5 exd5 9.a3 Fd6 10.b4 a6 11.Vb3 Ve7 12.Ba2

Sahriyar Mamedgyarov új tervvel próbálkozott a 12.Bb1 Hbd7 13.a4 illetve a; 12.b5 axb5 13.Hxb5 helyett.

12...Hbd7 13.Be2 b5 14.Hd2 He4

mamikarjakin_1655

15.Hxd5   

Az azeri nagymester minőséget áldozott.

15...Fxd5 16.Vxd5 Hc3 17.Vc6 Hxe2+ 18.Fxe2 Hb6 19.e4 a5 20.Fxb5 axb4 21.a4 Ve6 22.Vc2 Ff4 23.d5 Ve7 24.Fc6 Ba7 25.g3 Fe5 26.Hf3 Fc3

mamikarjakin_1656

27.Fg5

Számításba jött a 27.Fe3 Vf6 28.Kg2 Bb8 29.Bb1 Ba5 30.Hd2 folytatás.

27...Vd6 28.Fe3 Ba5 29.Hd4 Hc4 30.Ff4 Vf6 31.Hb3 Ba6 32.Fb5?! Ha3 33.Ve2 Hxb5 34.Vxb5 Bfa8 35.Fxc7 Bxa4 36.d6

mamikarjakin_1657

36...Fe5?!

Szergej Karjakin az idő szorításában hibázott. 36...Ve5 37.Hc5 B4a7 38.Vc6 h5 a bonyolult állásban egyenlő esélyeket adott volna.

37.Hc5 Fxd6 38.Fxd6 Ba2 39.Ff4 Vc3 40.Fe3 h6 41.Bc1 Ba1 42.Bxa1 Bxa1+ 43.Kg2 Kh7

mamikarjakin_1658

44.Ve8!? Vc4    

Szergej Karjakinnak a tetszését nem nyerte el a 44...Ba2 45.Vxf7 Vxe3 46.Vxa2 Vxc5 47.Ve6 Vb5 48.Vb3 Vb7 49.Kf3 gyaloghátrányos vezévégjáték.

45.Hd7 Vf1+ 46.Kf3 Vd1+ 47.Kf4 Vd6+ 48.Kf3 Vd1+ 49.Kf4 Vd6+

mamikarjakin_1659

50.e5?!

A bonyolult küzdelemben mindketten elfáradtak. 50.Kg4 Ve6+ 51.Vxe6 fxe6 52.Hc5 g5 53.Kf3 Be1 54.Fd4 Bd1 55.Ke3 végjátékban Karjakinra még védekezés várt volna.

50...g5+ 51.Kg4 Ve6+?!

Sötét már jobban állhatott volna az 51...h5+ 52.Kh3 (52.Kxh5?? Vg6+ 53.Kg4 f5+) 52...Ve6+ 53.Vxe6 fxe6 54.Hf8+ Kh6 változatban.

52.Vxe6 fxe6 53.Hc5 Kg6 54.Kf3 Kf7 55.Ke2 Bh1 56.Fd2 Bb1 57.Kd3 b3 58.Fe3 Kg6 59.Hxe6

mamikarjakin_1660

59...Kf5 60.Hd4+ Kxe5 61.Kc3 Ke4 62.Hxb3 Bh1 63.Hd2+ Kf5 64.Hf3 Ke4 65.Hd2+ Kf5 66.Kd3 Bxh2 67.Ke2 Bh1 68.Hf1 h5 69.f3 h4 70.g4+ Kg6 71.f4 gxf4 72.Fxf4 Bg1 73.He3 Ba1 74.Hf5 h3 75.Hh4+ Kf6 76.Hf3 Ba2+ 77.Ke3 Bg2 78.Hh2 Kg6 79.Kf3 Bg1 80.Fe3 Bg2 81.Hf1 Kh7 82.Ff2 Kg6 83.He3 Bh2 84.Kg3 Bh1 85.Hf5 h2 86.Hh4+ Kh7 87.Hf3

mamikarjakin_1661

87...Bg1+ 88.Kxh2 Bxg4 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Bakuban zajló Világkupa mai játéknapján a nyolcaddöntő rájátszásaira került sor, négy továbbjutó helyért csatáztak. A holland Anish Giri a lengyel Radoslaw Wojtaszek ellen kettős győzelmet ért el. Az ukrán Pavel Eljanov az orosz Dmitrij Jakovenkót búcsúztatta. Az orosz Szergej Karjakin visszavágott honfitársának, Dmitrij Andrejkinnek a két évvel ezelőtti viadalon elszenvedett vereségéért. A legnagyobb csatát a kínai házirangadón láttuk, hihetetlen izgalmak után a 16 esztendős Wei Yi három döntetlen után a második 10-10 perces partiban óriási időzavarban is állta a sarat a hét évvel idősebb riválisával szemben. Ding Liren túlbecsülte lehetőségeit, Wei Yi jutott a negyeddöntőbe, az orosz Peter Szvidler lesz az ellenfele. A francia Maxime Vachier-Lagrave a negyedik kiemelt Girivel, Eljanov a másodikként rangsorolt amerikai Hikaru Nakamurával, az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellenfele Karjakin lesz.

A Világkupán négyen páholyból nézték a nyolcaddöntő rájátszását. Az amerikai Hikaru Nakamura, az orosz Peter Szvidler, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az azeri Sahriyar Mamedgyarov pihenhetett, mentálisan készülhetett a negyeddöntőre. Vártak ellenfeleikre, akikre a rapid rájátszás szokásos izgalmai vártak. Küzdelem az ellenféllel, birkózás az oly gyorsan pergő percekkel, másodpercekkel, a nagy téttel.

Három párharc már a 25-25 perces és a lépésenkénti 10-10 másodperces partikban eldőlt. A holland Anish Giri könnyű győzelemmel kezdett. Sötéttel kisebb gondok után behúzta a második játszmát is.

A Világkupán nagy ambícióval játszó ukrán Pavel Eljanov az orosz Dmitrij Jakovenko előtt állította pirosra a szemafort. Az első parti remije után a másodikban világossal korán megragadta a kezdeményezést, szabadgyalogja nagy gondokat okozott ellenfelének, gyorsabban is nyerhetett volna. Jakovenko még reménykedhet a világbajnok-jelöltségben, de ehhez Nakamurának döntőt kellene játszania, a Grand Prix-sorozat harmadik helyezettjeként a világbajnok-jelölti verseny résztvevője lenne…

Az orosz derbin Szergej Karjakin visszavágott Dmitrij Andrejkinnek a tromsői, hasonlóan a nyolcaddöntőben elszenvedett vereségéért. Sorsdöntő volt az első összecsapás, Andrejkin tisztáldozatáért bőséges ellenértéket kapott. A kapkodásban mindketten hibáztak, a döntő bakit Andrejkin követte el. Világossal egy pillanatig sem volt esélye, Karjakin nyert állásban kínált döntetlent.

A kínai derbi a hosszabbításban dőlt el a 16 éves Wei Yi javára. Az ifjú titán kezdte világossal a csatározást, a spanyol megnyitású partiban Ding Liren esélyt hagyott ki. A második ütközet már jóval több izgalmat hozott, az angol megnyitású partiban mindketten jobban játszhattak volna, esélyt szalasztottak el, örökös sakkal ért véget a küzdelem. Új sorsolással jöhettek a 10-10 perces és a lépésenkénti 10-10 másodperces játszmák. Örökös sakkal zárult a taktikai trükkökben gazdag harmadik parti. A sorsdöntő játszma igazi drámai csatát hozott. Ding Liren döntő előnyt érhetett volna el, Wei Yi pokoli időzavarba került, a lépésenként kapott 10-10 másodpercekből élt, de hihetetlenül nyugodtan játszott, nem borogatta a figurákat… Ding Liren remizhetett volna, de üldözte a nyerést, már kölcsönös kapkodásban vesztőt húzott, a 16 éves Wei Yi a negyeddöntőben a rangidős Peter Szvidlerrel mérkőzik meg.

A nyolcaddöntő rájátszásai:

Anish Giri (holland, 2793) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2741) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0(v), 1 – 0)

Ding Liren (kínai, 2782) – Wei Yi (kínai, 2734) 2,5 – 3,5 (1 - 0, 0 – 1, döntetlen(s), döntetlen, döntetlen(s), 0 – 1)

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2748) – Pavel Eljanov (ukrán, 2717)  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(v), 0 – 1)

Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720) – Szergej Karjakin (orosz, 2762)  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1(s), döntetlen)

A negyeddöntő párosítása:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Peter Szvidler

RUS

2727

Wei Yi

CHN

2734

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

Anish Giri

NED

2793

2

Pavel Eljanov

UKR

2717

Hikaru Nakamura

USA

2814

3

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

Szergej Karjakin

RUS

2762

Giri,A (2793) - Wojtaszek,R (2741)
Angol megnyitás [A18]

1.c4 Hf6 2.Hc3 e6 3.e4 d5 4.cxd5 exd5 5.e5 He4 6.Hf3 Ff5 7.d4 Fb4 8.Fd2 Fxc3 9.Fxc3 0-0 10.Fe2 c5 11.dxc5 Hxc3 12.bxc3 Fe4 13.0-0 Hd7 14.Hd4 Hxc5 15.f3 Fg6 16.Hb5 Be8?! 17.f4 [17.Vd4] 17...Fe4? 18.Hd6 Be7

19.c4 dxc4 20.Fxc4 Fc6 21.Vc2 He6 22.Bad1 Vb6+ 23.Kh1 g6 24.f5 Hd4 25.Vd2 Hxf5 26.Bxf5! gxf5 27.Hxf5 és sötét feladta

Eljanov,P (2717) - Jakovenko,D (2748)
Vezérindiai védelem [E15]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fa6 5.b3 d5 6.Fg2 Fb4+ 7.Fd2 Fxd2+ 8.Vxd2 c6 9.Hc3 Hbd7 10.He5 Hxe5 11.dxe5 Hd7 12.f4 0-0 13.0-0 Ve7 14.Bfd1 Bad8 15.cxd5 exd5?!

16.e4 dxe4 17.Vd6 Vxd6 18.Bxd6 Hc5 19.Hxe4 Hxe4 20.Fxe4 Bxd6 21.exd6 Bd8 22.Bd1 c5 23.Fc6 Kf8 24.Kf2 g6 25.g4 c4 26.Ke3 c3 27.Bd4 c2?! 28.Kd2 Fe2 29.g5 Fg4 30.Fe4 Ke8 31.Fxc2 Kd7 32.b4 b5 33.Fd3 Kc6 34.a3 a6 35.Fe4+ Kb6 36.Ke3 Fe6 37.h4 a5 38.Fd3 axb4 39.axb4 Be8 40.Kf3 Kc6 41.f5! Fd7 42.Fe4+ Kb6 43.Kf4 Ka6 44.Bd2 Kb6 45.Bd4 Ka6 46.Fd5 Fxf5 47.Fxf7 Bf8 48.d7 Bd8 49.Ke5 és sötét feladta

Karjakin,S (2762) - Andrejkin,D (2720)
Grünfeld védelem [D79]

1.c4 c6 2.Hf3 d5 3.g3 g6 4.Fg2 Fg7 5.cxd5 cxd5 6.d4 Hf6 7.Hc3 0-0 8.He5 Hc6 9.0-0 Ff5 10.Fe3 Bc8 11.Bc1 Fe6 12.Hd3 Ff5 13.He5 e6 14.h3 h5 15.f3 Hxe5 16.dxe5 Hd7

Dmitrij Andrejkin jól érezte a tisztáldozat nyújtotta esélyt.

17.g4 hxg4 18.hxg4 Fxg4 19.fxg4 Hxe5 20.Fd4 Vh4 21.Ve1 Vxg4 

22.Bd1 Hf3+

Még jobb volt a 22...Hd3 23.Bxd3 Fxd4+ 24.e3 Fb6 folytatás.

23.Bxf3 Fxd4+ 24.Kf1 Fe5 25.Vd2 Bc4 26.Ve3 Fg7 27.Vxa7 Bb4 28.b3 Bc8 29.Bdd3

Érdekes taktikai lehetőség volt, de nem adott előnyt a 29.Hxd5 exd5 30.Fh3 kísérlet a 30...Vh4 31.Fxc8 Bd4 32.Bdd3 Vh1+ 33.Kf2 Vh2+ 34.Ke1 Vh4+ 35.Kd2 Fh6+ 36.e3 (36.Kc2 Ve1) 36...Vh2+ örökös sakk miatt.

29...Vg5 30.Hd1 Bg4? 31.Vxb7 Bf8 32.He3?

Karjakin viszonozta a szívességet. 32.Bf2 mindent védett.

32...Fd4 33.Bxd4 Bxd4 34.Vc7 Bd2 35.a4 Bb2 36.Hd1 Bb1 37.Bd3 Bc1 38.Vh2 Bfc8

Számításba jött a 38...Vf6+! 39.Ke1 Bfc8 40.Vg3 B8c2 folytatás.

39.Kf2 Vf6+ 40.Ff3 e5?

A kapkodásban hiba.

41.He3 d4 42.Hg4!? Vg5 43.Hxe5 B8c3?

44.Vh8+! Kxh8 45.Hxf7+ Kg7 46.Hxg5 Bxd3 47.exd3 Bc3 48.a5 Bxd3 49.a6 Bd2+ 50.Ke1 Ba2 51.He6+ Kf6 52.Hc5 Ba5 53.b4 Ba2 54.b5 és sötét feladta

Wei,Yi (2734) - Ding,Liren (2782)
Futójáték [C24]

1.e4 e5 2.Fc4 Hf6 3.d3 c6 4.Hf3 d5 5.Fb3 Fb4+ 6.Fd2 Fxd2+ 7.Vxd2 dxe4 8.Hxe5 0-0 9.dxe4 Ve7 10.Vf4 Hh5 11.Fxf7+ Kh8

12.Vg3!

Tetszetős lépés, a ChassBase MEGA 2015 bázisában egy partit már találunk a változatra.

12...Bxf7

Szép a matt 12...Hxg3??-ra 13.Hg6+ hxg6 14.hxg3+-kal.

13.Hxf7+ Vxf7 14.Vd6 Fe6 15.Hc3 Hd7 16.0-0-0 Be8 17.Bhf1 Fc4 18.Bfe1 He5 19.b3 Fa6 20.Kb1 h6 21.f3 Hf4 22.Bd2 Kh7 23.Bed1 Be6 24.Vb8 Vf6 25.Ha4 Fe2 26.Bc1 b6 27.Hc3 Fa6 28.Bcd1 Hc4 29.bxc4 Vxc3 30.Vxf4 Vb4+ 31.Ka1 Vc3+ és döntetlen

Ding,Liren (2782) - Wei,Yi (2734)
Angol megnyitás [A34]

1.c4 Hf6 2.Hc3 c5 3.g3 g6 4.Fg2 Fg7 5.e3 0-0 6.Hge2 e6 7.b3 d5 8.Fa3 Va5 9.Ha4 Hbd7 10.0-0 a6 11.Vc1 He4? 12.d4 b6 13.Fb2 cxd4 14.cxd5 exd5 15.Fxd4 b5 16.Fxg7 Kxg7 17.Hac3 Fb7 18.Vb2 Hdf6 19.Hxe4 dxe4

20.Bfd1?

Ding Liren nyerhetett volna a vonalnyitással, a 20.f3! Vb6 21.fxe4 Bae8 22.Bf2 Fxe4 23.Baf1 Ff5 24.g4 folytatással.

20...Vb6 21.Bd4 Bad8 22.Bad1 Kg8 23.Hc3 Bxd4 24.Bxd4 Bd8 25.Vd2 Bxd4 26.exd4 Ve6 27.Vf4 Vc6 28.h3 Kg7 29.Hd1 Vc2 30.He3 Vxa2

31.Vc7?

Wei Yi nagy időzavarban volt, Ding Liren kevesellte a 31.Hf5+ gxf5 32.Vg5+ Kf8 33.Vxf6 Vxb3 34.Vd8+ örökös sakkot.

31...Fa8 32.Vb8 Va1+

Sötétre volt előnyös a 32...Fc6 33.Vd6 Fd7 folytatás.

33.Kh2 Ve1

34.Vf4

Ding Lirennek is fogyott az ideje. A 34.Vxa8 Vxf2 35.Hg4 Hxg4+ 36.hxg4 e3 37.Vf3 Ve1 38.Vf1 Vb4 39.Vf4 Vxb3 40.Ve5+ Kg8 41.d5 Vd3 változatban sötétnek elegendő ellenjátéka van a tisztért cserébe.

34...Vc3 35.Hf5+ gxf5 36.Vg5+ Kf8 37.Vxf6 Fc6 38.Vd6+ Kg7 39.d5 Fe8 40.b4

40...Vf6 41.Vc7 h6 42.h4 f4? 43.Fxe4 fxg3+ 44.Kxg3 Kf8 45.Vc5+ Kg8 46.d6 Fd7 47.f3 Vg7+ 48.Kf2 Vf6 49.h5 Vf4 50.Vd4 Vh2+ 51.Ke1 Vxh5 52.Vf6 Vg5

53.Ve7?   

A kölcsönös kapkodásban vesztőlépés. Még mindig remi volt az 53.Vxg5+ hxg5 54.Kf2 f5 55.Fd5+ Kg7 56.Ke3 Kf6 57.Kd4 folytatás.

53...Vxe7 54.dxe7 Kg7 55.Ff5 Fc6 56.Fe4 Fe8 57.Fb7 Kf6 58.Fxa6 Kxe7 59.Fb7 Kd6 60.Kf2 Fc6 61.Fc8 Kd5 62.f4 Kc4 63.f5 Kxb4 64.f6 Fd5 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Csillaghullás a bakui Világkupa nyolcaddöntőjében. A rajtlista első, harmadik és ötödik helyezettje, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, a világbajnokjelölt amerikai Fabiano Caruana és a szintén amerikai színekben versenyző Wesley So is elbúcsúzott a további küzdelmektől. Topalov kicsit kedvezőbb állását fokozatosan rontotta el, már vesztett állásban remizett, a 2011-es győztes orosz Peter Szvidler 1,5-0,5-re győzött. Nagy az öröm a házigazdáknál, Sahriyar Mamedgyarov negyeddöntős. A francia Maxime Vachier-Lagrave csapdát állított, ebbe So belesétált, nehéz végjátékban Maxime győzött. Az amerikai Hikaru Nakamura remivel jutott tovább. A kínai derbin a 16 éves Wei Yi kiegyenlített, rájátszás dönti el Ding Lirennel szembeni csatáját. Kedden még három továbbjutó hely sorsáért rapidoznak, az orosz Dmitrij Andrejkin és Szergej Karjakin, az orosz Dmitrij Jakovenko és az ukrán Pavel Eljanov, valamint a holland Anish Giri és a lengyel Radoslaw Wojtaszek. A Világkupa két döntőse lesz világbajnokjelölt.

A meglepetések Világkupáján a rajtlista első tíz helyezettjéből csak az amerikai Hikaru Nakamura jutott a negyeddöntőbe, a holland Anish Giri és az orosz Dmitrij Jakovenko sikeres „pótvizsgával” még folytathatja a csatározást.

A Grand Prix-sorozat második helyezettje, így már világbajnokjelölt Nakamura kvalifikálta elsőként magát. Az angol Michael Adams ellen a spanyol megnyitás berlini változatában remizett, s ez továbbjutását jelentette. Érthetően örömmel írta a twitter oldalára, hogy pihenőnaphoz jutott, készülhet a folytatásra.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot láthatóan megviselte tegnapi veresége, játékából hiányzott az a dinamizmus, amit megszoktunk tőle. Az orosz Peter Szvidlerrel spanyol megnyitásban vívott meg, kis előnye volt, de kisebb időzavarban hibázott, a 42. lépésben pedig egyenesen vesztőt húzott, de alighanem döntetlent ajánlott a kritikus pillanatban. Szvidler „megkegyelmezett” ellenfelének, elfogadta a békejobbot, fonalasan nyerhetett volna, de a remi is számára a negyeddöntőt jelentette. Topalov kedvező Élő-pontszámának köszönhetően jó eséllyel pályázik a világbajnok-jelöltségre, a 2015. január 1. és december 1. közötti tizenkét Élő-lista súlyozott átlagának két legjobbja játszhat a világbajnok-jelölti versenyen.

Nagy az öröm a házigazdáknál, Sahriyar Mamedgyarov a spanyol megnyitás nyílt változatában az amerikai Fabiano Caruanával szemben kicsit megszenvedett a remiért, de a felkínált lehetőséggel élni tudott. Caruana a Grand Prix-sorozat győzteseként már világbajnokjelölt, így talán kevésbé kesereg a kiesése miatt.

Az ismét formába lendült francia Maxime Vachier-Lagrave a negyedik továbbjutott nagymester. Az angol megnyitású partiban az amerikai Wesley So kicsit jobban állt, de leütötte a „mérgezett” d5 gyalogot, tisztet vesztett. Technikai nehézségekkel meg kellett küzdenie, de So újabb hibája már a győzelmét jelentette.

Óriási csata zajlott a kínai derbin. Az idén csapat-világbajnokságot nyert együttes két játékosa, a 16 esztendős Wei Yi és a tavaly már olimpiai bajnoki címet is szerzett 23 éves Ding Liren összecsapása nem nélkülözte a hibákat, ki a nyerést, ki a döntetlent hagyta ki. Ding Liren már remit ígérő pozícióban királyával aknamezőre lépett, kedden folytatódik a párharcuk.

A holland Anish Giri és a lengyel Radoslaw Wojtaszek és az orosz Dmitrij Jakovenko és az ukrán Pavel Eljanov is folytatja a csatározásukat.

Két éve Tromsőben az orosz Dmitrij Andrejkin a nyolcaddöntő rájátszásában kettős győzelmet aratott honfitársa Szergej Karjakin ellen! Megismétlődik az eredmény, vagy Karjakin visszavág?

Kedden két 25-25 perces rapidpartival kezdődik a csatározás, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű játszma következne és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor villámpartikat (5-5 perc és 3-3 másodperc) játszanak. Ha még mindig egál az eredmény, akkor a „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő a továbbjutáshoz.

A nyolcaddöntő eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Peter Szvidler

RUS

2727

1-0

1/2

Veszelin Topalov

BUL

2816

8

Ding Liren

CHN

2782

1-0

0-1

Wei Yi

CHN

2734

4

Anish Giri

NED

2793

1/2

1/2

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

5

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

1/2

1-0

Wesley So

USA

2773

2

Hikaru Nakamura

USA

2814

1-0

1/2

Michael Adams

ENG

2742

7

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

1/2

1/2

Pavel Eljanov

UKR

2717

3

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

1-0

1/2

Fabiano Caruana

USA

2808

6

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

1/2

1/2

Szergej Karjakin

RUS

2762

A nyolcaddöntő rájátszásai:

Ding Liern (kínai, 2782) – Wei Yi (kínai, 2734)

Anish Giri (holland, 2793) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2741)

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2748) – Pavel Eljanov (ukrán, 2717)

Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720) – Szergej Karjakin (orosz, 2762)

A negyeddöntő párosítása:

Peter Szvidler (orosz, 2727) - Ding Liren (kínai, 2782)-Wei Yi (kínai, 2734)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2741) – Anish Giri (holland, 2793)-Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2741)

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2748)-Pavel Eljanov (ukrán, 2717) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2814)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2736) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720)-Szergej Karjakin (orosz, 2762)

Topalov,V (2816) - Szvidler,P (2727)
Spanyol megnyitás [C84]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.d3 b5 7.Fb3 d6 8.a3 Ha5 9.Fa2 c5 10.Hc3 Fe6 11.Fxe6 fxe6 12.He2 Hc6 13.Hg3 0-0 14.c3 Vd7 15.Ve2 Bad8 16.Bd1 d5 17.b4 h6

Számításba jött a 17...dxe4 18.Hxe4 c4 folytatás.

18.Fd2 Bfe8 19.h3 Fd6 20.Fe1 Vc7 21.Bdc1 Vd7 22.bxc5 Fxc5 23.a4 bxa4 24.Bxa4 a5 25.Va2 Fb6

topaszvidler_1632

26.c4 dxe4 27.dxe4 Fc7 28.c5 Vd3 29.Fc3 Vb5 30.Bb1 Va6 31.Hd2 Bd3 32.Vc2 Bed8 33.Hc4 Va7 34.Hb6 Va6 35.Va2

Veszelin Topalov a 35.Fe1 Hd7 36.Hxd7 B3xd7 37.Va2 Hd4 38.Fxa5 Ba8 változatban sem táplálhatott túlzott reményeket.

topaszvidler_1633

35...Bd1+ 36.Bxd1 Bxd1+ 37.Kh2 Kf7 38.Fxa5 Vb5 39.Hc4?! Hxa5 40.Hxa5 Vxc5 41.Hb3? Vc3

topaszvidler_1634

42.Ba7?? és döntetlen. Topalov vesztőt húzott, Szvidler "megkegyelmezett" ellenfelének. 42…Ve1! 43.Bxc7+ Kg6 44.Hf1 (44.He2 Hh5) 44...Vxf1 45.Hc5 Vg1+ 46.Kg3 Hh5+ 47.Kh4 Hf4 48.g3 Hg2+ 49.Kg4 Bd6 50.Va4 Vxf2 fonalasan nyert volna.

Adams,M (2742) - Nakamura,H (2814)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.h3 Ke8 10.Hc3 h5 11.He2 b6 12.Bd1 Fa6 13.Hf4 Fb7 14.a4

Michael Adams újított a tavalyi világbajnoki döntő kilencedik partijához képest, ahol Magnus Carlsen a 14.e6 Fd6 15.exf7+ Kxf7 16.Hg5+ Kf6 17.He4+ Kf7 18.Hg5+ lépésismétlést választotta Viswanathan Anand ellen.

14...Fe7

adamsnakamura_1611

15.e6 Fd6 16.exf7+ Kxf7 17.Hg5+ Kf6 18.He4+ Kf7 19.Hg5+ Kf6 20.He4+ Kf7 21.a5 c5 22.Hxd6+ cxd6 23.c4 Fa6 24.b3

Megkönnyítette Hikau Nakamura feladatát. 24.Bd5 g6 25.g4 Hd4 (25...hxg4 26.hxg4 Fxc4 27.gxf5 g5 28.Bxd6 gxf4 29.Fxf4) 26.Bxd6 hxg4 27.hxg4 g5 28.axb6 axb6 29.Hh5 Fxc4 30.Bf6+ Ke7 31.Bxa8 Bxa8 32.Fxg5 He6 33.Fh4 Kd7 34.Fg3 némi esélyt adott volna.

24...b5 25.cxb5 Fxb5 26.b4 cxb4 27.Bb1 Bac8 28.Bxb4 Bc5 29.Fb2 Fc6 30.a6 Ba5 31.He2 Be8 32.Hd4 Hxd4 33.Bbxd4 Bg5 34.Bf4+ Kg8 35.g4 hxg4 36.hxg4 Be4 37.Bxe4 Fxe4 38.Bxd6 Bxg4+ 39.Kf1 Bg6 40.Bd7 Bxa6 41.Bxg7+ Kf8 és döntetlen

Caruana,F (2808) - Mamedgyarov,S (2736)
Spanyol megnyitás [C83]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Hxe4 6.d4 b5 7.Fb3 d5 8.dxe5 Fe6 9.Hbd2 Hc5 10.c3 Fe7 11.Fc2 d4 12.Hb3 d3 13.Fb1 Hxb3 14.axb3 Ff5 15.Be1 0-0 16.Fe3

Fabiano Caruana a stavangeri Grand Chess Tour versenyen Anish Giri és a tavalyi samkiri Vugar Gasimov emlékversenyen Hikaru Nakamura ellen is a 16.b4 Vd7 17.h3 folytatást választotta.

16...Vd5 17.b4 Vd7 18.h3 Bfd8 19.g4 Fe6 20.Ff4 h5 21.Be3

caruanamami_1612

21...Fxg4!?

Világosra lett volna előnyös a 21...hxg4 22.Bxd3 Ve8 23.hxg4 Fxg4 24.Ve2 változat is.

22.Vxd3

Az amerikai nagymester a 22.Bxd3 Ve6 (22...Fxf3 23.Vxf3 Ve6 24.Bxd8+ Bxd8 25.Bxa6) 23.hxg4 Vxg4+ 24.Fg3 h4 25.Vc2 g6 26.Kg2 hxg3 27.fxg3 folytatást is választhatta volna.

22...Vxd3 23.Fxd3 Fe6 24.Kh2

Jobb volt a 24.Hg5 Fd5 25.Fh7+ Kf8 26.e6 Fxg5 27.Fxg5 f6 28.Ff4 választás.

24...Fd5 25.Bg1

caruanamami_1613

25...a5!

Az ellenjáték a legjobb pillanatban érkezett. Sahriyar Mamedgyarov pontosan számolt, a világos bástyák g vonali kettőzésére talált mentséget.

26.Fxb5 axb4 27.e6 fxe6 28.Fxc6 Fxc6 29.He5

caruanamami_1614

29...Fd6! 30.Beg3 Bd7 31.Hxd7 Fxf4 32.Hf6+ Kf7 33.Hxh5 Fxg3+ 34.Bxg3 g6 35.Hf4 Ba1 36.Bg5 bxc3 37.bxc3 Fe4 38.Be5 Bh1+ 39.Kg3 Bg1+ 40.Kh2 Bh1+ és döntetlen

So,W (2773) - Vachier-Lagrave,M (2744)
Angol megnyitás [A33]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 e6 6.Ff4 d5 7.e3 Fb4 8.Fe2 0-0 9.0-0 Fxc3 10.bxc3 Be8 11.Fg5 h6 12.Fxf6 Vxf6 13.cxd5 exd5 14.Vb3 Bd8 15.Ff3 Ha5 16.Vb5 Vb6 17.Vxb6 axb6 18.Bfb1 Hc4 19.Bb4 Ba3 20.Hb5 Ba5 21.h3 Fd7 22.Fxd5?

Wesley So leütötte a „mérgezett” gyalogot, mohóságáért nagy árat fizetett.

sovachier_1616

22...He5!

Az ötödik soron a világos könnyűtisztek bajba kerültek.

23.Be4 Hg6 24.Fxf7+ Kxf7 25.Hd6+ Kg8 26.Hxb7 Fc6 27.Bd4 Bxd4 28.Hxa5 Bd6 29.Hxc6 Bxc6

Maxime Vachier-Lagrave tisztelőnnyel zárta az akciót, anyagi előnyének érvényesítéséért még technikai nehézségeket le kellett győznie.

sovachier_1617

30.a4 Bxc3 31.a5 bxa5 32.Bxa5 Bc1+ 33.Kh2 Bc2 34.Kg3 Hf8 35.h4 Hd7 36.Kf3 Kh7 37.Bf5 Hc5 38.g4 Hd3 39.Kg3 g6 40.Bf7+ Kg8 41.Bf6 Kg7 42.g5?!

So jobban védekezhetett volna 42.Ba6-tal. 42...Hxf2 (42...Bc7 43.Bd6) 43.Ba7+ Kf6 44.Ba6+ Ke5 45.Bxg6 He4+ 46.Kh3 Be2 47.Bxh6 Bxe3+ 48.Kg2 Kf4 49.Bh7 Be2+ 50.Kh3 és az amerikai sakkozó a végjátékot jó technikával kiremizheti.

42…h5 43.f3

sovachier_1618

43...He1 44.e4 Bc3 45.Kf2 Hd3+ 46.Kg3 He5 47.Kg2 Bc6 48.Bxc6 Hxc6 49.f4 Kf7 50.Kf3 Ke6 51.Ke3 Kd6 52.Kd2 Kc5 53.Kd3 Kb4

Három lépés múlva a francia nagymester megtalálta a nyerő manővert.

54.Kd2 Kc4 55.Ke3 Kc5 56.Kd3

sovachier_1619

56...Hd8 57.Ke3 Hf7 58.Kd3 Hd6 59.Ke3 Kc4 60.f5

sovachier_1620

60...He8!

Döntetlenhez vezetett a 60...gxf5 61.Kf4 fxe4 62.g6 He8 63.Kxe4 Hg7 64.Ke5 változat.

61.fxg6 Hg7 62.e5 Kd5 63.Kf4 Kd4 64.e6 Kd5! 65.e7 Ke6 66.Ke4 Kxe7 67.Ke5 Ke8 68.Kd5 Kd7 és világos feladta

Wei,Yi (2734) - Ding,Liren (2782)
Spanyol megnyitás [C77]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.d3 b5 7.Fb3 d6 8.a3 0-0 9.Hc3 h6 10.h3 Be8 11.Fd2 Ff8 12.a4 Bb8 13.axb5 axb5 14.Be1 Fe6 15.Hd5 Hd7 16.c3 He7 17.He3 Fxb3 18.Vxb3 Hg6 19.g3 Hc5 20.Vc2 Vd7 21.b4 He6 22.d4 exd4 23.cxd4 c5 24.d5 Hd4 25.Hxd4 cxd4 26.Hf5 He5 27.Kg2 Bbc8 28.Vb3 d3 29.Ba2 Ba8

Ding Liren elmulasztotta a 29...g6 30.Hxh6+ (30.He3 Fg7) 30...Fxh6 31.Fxh6 f5 32.Ff4 fxe4 33.Bxe4 Vf5 34.Be3 Bc2 lehetőséget.

30.Bea1 Bxa2 31.Bxa2 Vc8?! 32.He3 g6?!

weiding_1621

33.Fc3 h5 34.Fxe5 Bxe5 35.Vxd3 Ve8 36.Be2 Fg7

Taktika védte az e4 gyalogot. 36...Bxe4??-re 37.Hg4 következett volna.

37.Hc2 f5 38.f3 fxe4 39.fxe4 Be7 40.Hd4 Fxd4 41.Vxd4 Be5 42.Vd3 Kh7 43.Vc2 Ve7 44.h4 Kg7 45.Vd3 Kh7 46.Kh2 Kg7 47.Vd4 Kh7 48.Be3

weiding_1622

48...g5 49.hxg5 Vxg5 50.Bf3 Be7 51.Bf4 Vg6 52.Bf6 Vg5 53.Vf2 Kg7 54.Bxd6 h4 55.Kh3 hxg3 56.Vf5 Vxf5+ 57.exf5 Be4 58.Bg6+ Kf7 59.Bxg3 Bxb4 60.Bd3 Bc4 61.d6

weiding_1623

61...Bc8?

Ding Liren remizhetett volna a 61...Ke8 62.d7+ Kd8 63.Kg3 Bc7 változatban.

62.Kg4 Kf6 63.Kf4 b4 64.Ke4 Bb8 65.Kd5?

Könnyen nyert a 65.Bb3 lépés.

65...b3 66.d7 b2

weiding_1624

67.Bb3 Bxb3 68.d8V+ Kxf5 69.Vd7+ Kg5 70.Ve7+ Kg4 71.Ve4+ Kg3 72.Vg6+ Kh4?

Aknamezőre lépett a király. 72...Kf4 73.Ve4+ Kg3 74.Ve1+ Kf4 75.Vb1 Bb7 76.Kc4 Ke5 folytatásban sötét remizhetett volna.

73.Vb1 Kg5

Kíváncsiak lettünk volna a kapkodásban Wei Yi technikájára a 73...Bb7 74.Kc6 Bf7 75.Vxb2 Kg5 76.Vg2+ Kf5 77.Vc2+ Kf6 78.Kd6 folytatás esetén.

74.Kc4 Bb8 75.Vg1+ Kf5 76.Vc5+ Kg4 77.Vd4+ Kf3 78.Vf6+ Ke4 79.Ve6+ Kf3 80.Vf5+ és sötét feladta

Wojtaszek,B (2741) - Giri,A (2793)
Szláv védelem [D11]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.e3 Fg4 5.cxd5 Fxf3 6.Vxf3 cxd5 7.Fd3 Hc6 8.0-0 e6 9.a3 Fe7 10.b4 0-0 11.Fb2 Vd7 12.Hd2 a5 13.b5 Ha7 14.a4 Fb4 15.Hb3 Hc8 16.Bfc1 Hb6 17.Fc3 Fxc3 18.Bxc3 Bfc8 19.Bxc8+ Vxc8 20.Vd1 Vd8 21.Ve1 Hc8 22.f3 He7 23.Bc1 b6 24.Vc3 Bc8 25.Vd2 Bxc1+ 26.Vxc1 Vd6 27.Vc2 g6 28.Hc1 e5 29.dxe5 Vxe5 30.Vd2 Va1 31.Fc2 d4 32.exd4 Hed5 33.Kf2 Hb4 és döntetlen

Karjakin,S (2762) - Andrejkin,D (2720)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.Be1 Hd6 6.Hxe5 Fe7 7.Ff1 Hf5 8.Hf3 0-0 9.d4 d5 10.c3 Fd6 11.Fd3 Be8 12.Bxe8+ Vxe8 13.Hbd2 Fd7 14.Hf1 b6 15.Vc2 g6 16.Fg5 Vf8 17.Ff6 Be8 18.h3 Ff4 19.H1h2 Hd6 20.Hg4 He4 21.Fh4 h5 22.Hf6+ Hxf6 23.Fxf6 Vd6 24.Fg5 Kg7 25.Fxf4 Vxf4 26.Fb5 Hb8 27.Fxd7 és döntetlen

Eljanov,P (2717) - Jakovenko,D (2748)
Katalán megnyitás [E08]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 Fb4+ 4.Fd2 Fe7 5.Fg2 d5 6.Hf3 0-0 7.0-0 c6 8.Vc2 Hbd7 9.Bd1 b6 10.Ff4 Fb7 11.He5 Hh5 12.Fd2 Hhf6 13.Ff4 Hh5 14.Fd2 Hhf6 15.cxd5

Pavel Eljanov a küzdelem mellett döntött, elkerülte a korai lépésismétléses remit.

15...cxd5 16.Hc6 Fxc6 17.Vxc6 Bc8 18.Vb5 He8 19.Va4 Hd6 20.Ha3 Vc7 21.e3 Vb7 22.Ff1 Hb8 23.Hb5 a6 24.Hxd6 Fxd6 25.Fd3 g6 26.Vb3 Bc7 27.Bdc1 Bfc8 28.Bc3 Hc6 29.a4 Ha5 30.Bxc7 Bxc7 31.Vd1 Hc6 32.Ve2 a5 33.Fc3 Vb8 34.Vd1 Vd8 35.Ff1 Fe7 36.Ve2 Vd6 37.Fg2 Ff6 38.h4 h5 39.Vb5 Hb4 40.Ve2 Ve7 41.Vd1 Kg7 42.Ba3 Bc8 43.Bb3 Vd6 44.Fd2 Bc7 45.Ff3 Vf8 46.Kg2 Fe7 47.Bc3 Vd8 48.Vb3 Bd7 49.Fe2 Bc7 50.Fe1 Fd6 51.Bxc7 Vxc7 52.Vc3 Ha2 53.Vxc7 Fxc7 54.f3 f5 55.Fd2 Hb4 56.g4 hxg4 57.fxg4 fxg4 58.Fxg4 Kf7 59.Fe2 Hc6 60.Kh3 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 1 | Reblog! 0 |

A bakui Világkupa nyolcaddöntőjében négyen kezdtek győzelemmel. Az orosz Peter Szvidler fordulatokban gazdag nagy csatában nyert a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellen. A kínai derbin Ding Liren  diadalmaskodott, Wei Yu többször is hibázott. Az amerikai Hikaru Nakamura pozíciós küzdelemben győzött az angol Michael Adamsszel szemben. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov extravagáns játékkal az amerikai Fabiano Caruanát kényszerítette megadásra. Döntetlennel  ért véget a holland Anish Giri és a lengyel Radoslaw Wojtaszek, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Wesley So, az orosz Dmitrij Jakovenko és az ukrán Pavel Eljanov, valemint az orosz Dmitrij Andrejkin és Szergej Karjakin játszmája. Hétfőn ellenkező színelosztással játsszák le a második partikat, 1-1-nél rájátszás dönt a továbbjutásról.

A világos szín volt a nyerő a Világkupa nyolcaddöntőjének első játéknapján. Kitüntető érdeklődés kísérte az alaposan megfiatalodott mezőnyben a 39 éves orosz Peter Szvidler és a 40 esztendős bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov párharcát. Ők ketten jól ismerik egymást, először 1998-ban, Linaresben csatáztak, s azóta még 28 klasszikus gondolkodási idejű partiban mérték össze erejüket. A statisztika Topalovnak kedvezőbb, tízszer nyert Szvidler ellen, tizenháromszor megosztoztak a ponton.

Az ötszörös olimpiai bajnok, a négy évvel ezelőtti Világkupa győztese, Peter Szvidler szépített, idegölő, fordulatokban bővelkedő, hibákkal is tarkított küzdelemben legyőzte Veszelin Topalovot. A szicíliai védelmű játszmában az ún. sündisznó állást láttuk, világosnak térelőnye volt, a sötét pozíció védhetőségét oly sok parti bizonyította már. Szvidler nyugodtan manőverezett, míg Topalov h gyalogjával nyomult előre, amit végül beáldozott. Szvidler elkerülte e lépésismétléses remit, az exvilágbajnok türelmét veszítve veszélyes szabadgyalogot engedélyezett ellenfelének.

Az időkontroll után már csak 30-30 perc gondolkodási idejük volt és a lépésenkénti 30-30 másodperc, a bonyodalmak fokozódtak. Szvidler azonnali nyerést hagyott ki, majd Topalov az időzavar fenyegető hatása alatt azonnal húzott, de vesztőt! Már megmenthette volna a partit, ehelyett a csatában mattot kapott.

Eredeti játékvezetéssel rukkolt ki az azeri Sahriyar Mamedgyarov. Az amerikai Fabiano Caruana az egyik legjobban felkészült nagymester, az ismeretlen állásban nehezen találta fel magát. Önként gyengítette meg királyállását, időzavarban nem talált védelmet a nagy erővel rohamozó világos haderővel szemben, Mamedgyarov tetszetős motívummal mattolta volna ellenfelét.

Az amerikai Hikaru Nakamura és az angol Michael Adams meglepő módon csak kilencedszer mérkőzött meg egymással, ennek némi magyarázata, hogy Nakamura 28, míg Adams 43 éves. Nakamura pozíciós küzdelmet vállalt, Adams jó lehetőséget szalasztott el, jelentős időhátrányba került, pontatlanul védekezett, vereséget szenvedett.

A 32 között a legnagyobb csatában Nakamura és az orosz Jan Nepomnjacsij ütközete dőlt el, a „hirtelen halál” partiban nyert az amerikai nagymester. A játszma után Nepomnjacsij óvott, azt sérelmezte, hogy ellenfele szabálytalanul sáncolt, két kézzel, sőt a videó tanúsága alapján először a bástyához nyúlt. Nepomnjacsij parti közben nem reklamált, aligha képzelhető el, hogy a szabálytalannak minősíthető lépés miatt a főbíró, az azeri Faik Gasanov ezért játszmavesztéssel sújtotta volna Nakamurát (villámpartiban a szabálytalan lépés a szabályzat szerint azonnal veszít), de figyelmeztetés járt volna, ez még csak növelte volna a fokozott feszültséget. Az óvást a zsűri elutasította, de Nepomnjacsijnak visszafizették az 500 dolláros óvási díjat.

A kínai derbin Ding Liren nyert a mindössze 16 esztendős Wei Yi ellen. Megnyitáselméleti párbaj után érdekes adok-kapok taktikai összecsapást láttunk, ahol mindketten kecsegtető esélyt szalasztottak el. Wei Yi még az utolsó pillanatban is védekezhetett volna jobban, hátrányból kezdi a hétfői második partit.

Négy játszmában pontosztozkodás született. Az orosz házirangadón mindössze 12 lépést húzott Dmitrij Andrejkin és Szergej Karjakin.

A holland Anish Giri és a lengyel Radoslaw Wojtaszek a szicíliai védelem Najdorf-változatában remizett. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Wesley So a spanyol megnyitás anti-berlini változatában kötött békét. Az ukrán Pavel Eljanov kisebb izgalmak után bástyavégjátékban kényszerítette ki a döntetlent az orisz Dmitrij Jakovenkóval szemben.

A nyolcaddöntő első játszmáinak eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Peter Szvidler

RUS

2727

1-0

Veszelin Topalov

BUL

2816

8

Ding Liren

CHN

2782

1-0

Wei Yi

CHN

2734

4

Anish Giri

NED

2793

1/2

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

5

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

1/2

Wesley So

USA

2773

2

Hikaru Nakamura

USA

2814

1-0

Michael Adams

ENG

2742

7

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

1/2

Pavel Eljanov

UKR

2717

3

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

1-0

Fabiano Caruana

USA

2808

6

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

1/2

Szergej Karjakin

RUS

2762

Szvidler,P (2727) - Topalov,V (2816)
Szicíliai védelem [B51]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.Fb5+ Hd7 4.0-0 Hgf6 5.Be1 a6 6.Ff1 b6 7.d4 cxd4 8.Hxd4 Fb7 9.c4 e6 10.Hc3 Fe7 11.f3 Bc8 12.Fe3 0-0 13.Vd2 Vc7 14.Bac1 Vb8 15.Kh1 Bfe8

Az ún sündisznó állásban világosnak térelőnye van, sötét pozíciójában nincs igazi gyengeség, nagy stratégiai küzdelem alakul ki.

16.a3 Fd8 17.Fg1 h5 18.b3 He5 19.f4 Hed7 20.b4 Va8 21.Fd3 Fe7 22.h3 Bc7

23.Be2

Peter Szvidler tartotta az állást, manőverezett. 23.e5 dxe5 (23...Hh7? 24.Hxe6 fxe6 25.exd6) 24.fxe5 Hh7 25.Fh2 Hdf8 26.He4 nagyobb előnyt adott volna.

23...h4 24.Ff2 Hh5 25.Hf3 Hg3+ 26.Fxg3 hxg3 27.Ve1 Hf6 28.Vxg3 Hh5 29.Vg4 Hf6 30.Vg3 Hh5 31.Vg4 Hf6 32.Vh4

A Világkupán Szvidler nagy elszántsággal játszik, elkerülte a lépésismétléses döntetlent.

32...g6 33.Hg5 Vd8 34.Bd1 Hh5 35.Vg4 e5?! 36.Hd5 Fxd5 37.exd5 Fxg5 38.fxg5 Hf4 39.Bc2 b5?

Veszelin Topalov türelmét vesztette.

40.c5 Hxd3 41.Bxd3 e4 42.Bd4 e3 43.c6 Be5 44.h4 Bce7 45.Be2 Vb6 46.g3 a5 47.Kg2 axb4 48.axb4 Va7 49.Bd3 Be4 50.Vc8+ Kh7

51.Vd8! Bxb4 52.Bd1 Bbe4 53.Vxd6 Va4 54.Bde1?!

Szvidler azonnali nyerést hagyott ki az 54.Bc1 Vd4 55.c7 Vd3 56.Bee1 B4e6 57.dxe6 Vxd6 58.c8V változatban.

54...Vc4 55.h5?! gxh5 56.Vh6+ Kg8 57.g6

57...fxg6??

A bolgár exvilágbajnok kisebb időzavarban azonnal húzott, és sorsdöntő hibát vétett. 57...f5! 58.Bxe3 (58.d6? Vxc6 59.dxe7?? Bh4+ 60.Kf1 Vh1#; 58.Kg1 Vxd5 59.Vxh5 Vd6) 58...Bxe3 59.Bxe3 Vc2+ 60.Kh3 Vd1 remi lehetett volna.

58.Vxg6+ Bg7 59.Vxh5 Vd4 60.Ba2 Bf4 61.Ba8+ Bf8 62.Bxf8+ Kxf8

63.Vh8+

Az orosz nagymester válogathatott a nyerések között. 63.Bf1+ Ke7 64.d6+ Kxd6 65.Bd1 is egyszerű volt.

63...Kf7 64.Bf1+ Ke7?

Topalov mattba lépett, de 64...Kg6 65.Ve8+ Kg5 66.Vd8+ Kg6 67.Vd6+ Kg5 68.c7 Bxc7 69.Vd8+ Kh6 70.Bf6+ Vxf6 71.Vxf6+ is könnyen nyert.

65.Vf8 matt!

Mamedgyarov,S (2736) - Caruana,F (2808)
Királyindiai védelem [E60]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Fg5

Sahriyar Mamedgyarov nem először játszotta ezt a változatot.

3...He4

A samkiri Vugar Gasimov emlékversenyen Maxime Vachier-Lagrave ellen Grünfeld védelem alakult ki, 3...Fg7 4.Hc3 d5 -tel, 5.Fxf6 Fxf6 6.cxd5 c5 7.Hf3 cxd4 8.Hxd4 Vb6 következett, remi lett a játszma.

4.Ff4 c5 5.Vc2

A dubaji villám-vb-n az azeri nagymester az 5.f3 Va5+ 6.Hd2 Hxd2 7.Fxd2 Vb6 8.Fc3 Fg7 9.e3 Hc6-tal folytatta Levon Aronjan ellen.

5...Va5+ 6.Hd2 f5 7.f3 Hf6 8.d5 d6 9.e4?! Ha6 10.He2 fxe4 11.fxe4 Fg7

Számításba jött a 11...Hb4 12.Vb1 Fg7 13.a3 Ha6 14.Vc2 0-0 folytatás is.

12.Hc3 0-0 13.Fe2 Hh5

Figyelmet érdemelt a 13...Hg4 14.Fg5 Fd4 15.Bf1 Fd7 folytatás.

14.Fg5

14...Vd8?!

Az alaposan megnyitási rendszereiről ismert, kitűnő felkészültségű Fabiano Caruanát meglepte ellenfele extravagáns játéka. 14...Hf4 15.0-0 Hxe2+ 16.Hxe2 Fg4 volt a logikus változat.

15.Fxh5 gxh5 16.Hf3 h6 17.Fe3 Fg4 18.0-0 e6?! 19.Vd2 Kh7 20.Bad1 e5?!

A centrum lezárásával Caruana szabad kezet adott a királyszárnyi támadáshoz. 20...Fxf3 21.gxf3 Fxc3 22.bxc3 e5 23.Fxh6 Bg8+ 24.Kh1 Vf6 25.Fe3 Baf8 26.Ve2 nehezebb feladat elé állította volna világost.

21.Bf2 Hc7 22.Bdf1 Bb8 23.h3 Fd7 24.He2 h4 25.Kh2 b6?

Nehezen érthető lépés, az előkészítés után miért nem 25...b5 jött?

26.g3 hxg3+?!

Caruana időzavarba is került, királya pedig nagy bajba.

27.Hxg3 Bg8 28.Hh5 He8 29.Hxg7 Hxg7 30.Fxh6 Hh5 31.Hg5+ Kg6 32.Bg1

32...Ve7 33.Hf7+ Kh7 34.Fg5 Ve8 35.Ve2 Hg7

36.Bf6 Bf8 37.Bh6+ Kg8 38.Ff6 Bxf7

Tetszetős 38...Vxf7-re is a 39.Vh5.

39.Vh5 és sötét feladta

Nakamura,H (2814) - Adams,M (2742)
Bogoindiai védelem [E11]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.g3 Fb4+ 5.Fd2 Fe7 6.Fg2 0-0 7.0-0 Hbd7 8.Hc3 dxc4 9.e4 c5 10.Ff4 Hb6 11.a4 cxd4 12.Hxd4 Fc5 13.Hdb5 Vxd1 14.Baxd1 Fd7 15.Hc7 Bac8

Jobb volt a 15...Bad8 ellépés, 16.a5 Ha4 17.e5 Hg4 sötétre előnyös.

16.a5 Ha4 17.e5 Hxc3 18.bxc3 Hd5 19.Hxd5 exd5 20.Fxd5 Fc6 21.Fxc6 Bxc6 22.Bd7 Ba6 23.Bxb7 Bxa5 24.e6

24...g5

Nehéz döntés volt, Michael Adams időhátrányban volt. 24...fxe6 25.Bd1 Ba8 (25...Bf7 26.Bd8+ Ff8 27.Bbb8 g5 28.Fd6 Baf5 29.f4) 26.Fb8 Ff8 27.Bd8 nem nyerte el a tetszését.

25.Fxg5 fxe6 26.Ff4 Bf7?!

Számításba jött a 26...Ba2 27.Bc7 Bf5 folytatás.

27.Bb8+ Bf8 28.Bb2 Ba3 29.Fe5 Bb3 30.Be2 Bb5 31.Ff4 Kf7 32.Bd1 Bb7 33.Bde1 Bb6 34.Kg2 Bc8 35.Be4 Bb2 36.Fe3 Fxe3 37.B1xe3

37...Bc5 38.Bxe6 Bf5 39.Be7+ Kf8 40.Be8+ Kf7 41.B3e7+ Kg6 42.Bg8+ Kf6 43.Bf8+ Kxe7 44.Bxf5 Kd6 45.Ba5 Bb7 46.g4 Kc6 47.Ba4 Kc5 48.h4 Bd7 49.g5 Kb5 50.Bb4+ Kc5 51.Bb8 a5 52.Ba8 Kb6 53.h5 Bd3 54.h6 és sötét feladta

Ding,Liren (2782) - Wei,Yi (2734)
Angol megnyitás [A16]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.h4 Fg7 6.h5 Hc6 7.g3 Fg4 8.h6 Fxc3 9.dxc3 Vd6 10.Fg2 0-0-0 11.Hg5

Alig három hete a kínai csapatbajnokságon Wang Yue a 11.Va4 Ve6 12.0-0 f6 13.Vc4 Fh3 14.Fxh3 Vxh3 15.a4 g5 után hátrányba került Wei Yi ellen.

11...He5 12.Va4 Hb6 13.Vd4 f6 14.Ff4 Vxd4 15.cxd4 Hc6! 16.Hf7 Hxd4 17.Bc1 e5 18.Bh4! exf4?

A taktikai villongásban Wei Yi hibázott. A 18...Fxe2 19.Hxh8 (19.Fe3 Ff3 20.Fxd4 Fxg2 21.Fxb6 axb6 22.Ba4 Kb8 23.Hxh8 Bxh8 24.Bd1 Ff3) 19...Bxh8 20.Fe3 Ff3 21.Fh3+ Hf5 22.Fxb6 axb6 23.Bc3 Fc6 változatban sötétnek kielégítő játéka van a minőségért.

19.Hxd8?

Ding Liren a 19.Bxg4 f3 20.Ff1 Bhe8 21.Hxd8 Bxd8 (21...Hxe2 22.Fxe2 Bxe2+ 23.Kf1 Kxd8 24.Bf4) 22.Be4 fxe2 23.Fxe2 Hxe2 24.Bxe2 folytatásban minőségelőnyének értékesítésében bízhatott volna.

19...f3! 20.exf3 Hxf3+ 21.Fxf3 Be8+ 22.Kd2 Fxf3 23.Hf7

23...Fc6

Wei Yi kedvezően állhatott volna 23...Be2+ 24.Kd3 Be7 25.Hd6+ Kd8 után a világos király helyzete nem éppen rózsás d3-on!

24.b4 a6 25.a4 Hxa4 26.Be1 Hb6 27.Bg4 Bg8 28.Be7! Hd5

29.Hd6+! cxd6 30.Bxh7 g5 31.Be4 Bg6?!

Pontatlan védekezés. 31...Hc7 32.Bee7 He8 33.Kc3 Kd8 34.Kd4 g4 után nem látni, hogy világos miként tud előrejutni.

32.Be6 g4 33.Bxd6 Hxb4 34.Bh8+ Kc7 35.Bd4 Hd5 36.h7 Bh6 37.Bxg4 He7 38.Bg7 Kd7 39.Bf8 és sötét feladta

Giri,A (2793) - Wojtaszek,R (2741)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3 e5 7.Hf3 Fe7 8.Fc4 0-0 9.0-0 Fe6

Radoslaw Wojtaszek korábbi játszmáiban a 9...Vc7, illetve a 9...Hc6 változatot részesítette előnybe.

10.Fxe6 fxe6 11.Ha4 Hg4 12.Vd3 Hxe3 13.Vxe3 b5 14.Hb6 Ba7 15.Hd5 Bb7 16.Vd2 Vd7

Veszelin Topalov a 16...Hc6 17.Bad1 Bd7 18.Vc3 Hb8 19.Hxe7+ Vxe7 folytatásban hátrányba került Vaszilij Ivancsuk ellen.

17.Hxe7+ Vxe7 18.Bad1 Bb6 19.He1 Hd7 20.Hd3 Hf6 21.f3 Vc7 22.c3 a5 23.Ve3 Bc6 24.Bd2 Bb8 25.a3 Vb6 26.Vxb6 Bbxb6 27.Ba1 Bc4 28.Hf2 Kf7 29.Hd1 a4 30.He3 Bc8 31.Bad1 Ke7 32.h4 Hd7 33.g3 Hc5 34.Kg2 Bf8 35.h5 Hb3 és döntetlen

Vachier-Lagrave,M (2744) - So,W (2773)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.Be1 Hd6 6.Hxe5 Fe7 7.Ff1 Hxe5 8.Bxe5 0-0 9.Hc3 Ff6 10.Be1 Be8 11.Hd5 Bxe1 12.Vxe1 b6 13.d3 Fb7 14.Hxf6+ Vxf6 15.Vb4 Hf5 16.c3 Be8 17.Fd2 c5 18.Vf4 h6 19.Be1 Bxe1 20.Fxe1 d6 21.h4 g6

A gyalogáldozat elfogadására, 21...Hxh4-re 22.Vxf6 gxf6 23.Fd2 Hf5 24.Ff4 következett volna, a sötét táborban két gyengeség is van.

22.Fd2 h5 23.Va4 a6 24.Vd7 Ve7 25.Vxe7 Hxe7 26.Ff4 Hf5 27.f3 f6 28.Kf2 Kf7 29.g4 Hxh4 30.Fxd6 Hxf3 31.gxh5 Hg5 32.hxg6+

Maxime Vachier-Lagrave kisebb tűnődés után döntött. 32.h6 He6 (32...f5 33.Kg3) 33.d4 cxd4 34.cxd4 b5 35.Fd3 Fd5 36.h7 Kg7 37.Fxg6 Hg5 38.Ff8+ Kh8 39.a3 Hxh7 után is remi lett volna a játszma.

32...Kxg6 33.Ke3 He6 34.d4 cxd4+ 35.cxd4 b5 36.Fd3+ f5 37.Fc2 Kg5 38.Fb3 f4+ 39.Kd3 Kf5 40.d5 Hg5 41.Kd4 és döntetlen

Jakovenko,D (2748) - Eljanov,P (2717)
Angol megnyitás [A13]

1.c4 Hf6 2.Hf3 e6 3.g3 d5 4.Fg2 d4 5.0-0 c5 6.e3 Hc6 7.exd4 cxd4 8.d3 Fc5 9.Fg5 h6 10.Fxf6 Vxf6 11.Hbd2 Vd8 12.Ve2 0-0 13.He5 Hxe5 14.Vxe5 Vd6 15.Vxd6 Fxd6 16.Bfc1 a5 17.c5 Fe7 18.a3 a4 19.Bc4 Bd8 20.Bac1 Ba5 21.f4 g5 22.He4 Bb5 23.B1c2 Bb3 24.Ff1 Fd7 25.Bxd4 f5 26.Hd6 Fc6 27.Fg2 Ff6 28.Bb4 Bxd3 29.Fxc6 bxc6 30.Bxa4 Fe7 31.Ba6 Fxd6 32.cxd6 B8xd6 33.Baxc6 Bd1+ 34.Kf2 Bxc6 35.Bxc6 Bd2+ 36.Ke3 Bxb2 37.Bxe6 Bxh2 38.fxg5 hxg5 39.Bg6+ Kh7 40.Bxg5 Ba2 41.Bxf5 és döntetlen

Andrejkin,D (2720) - Karjakin,S (2762)
Nimzoindiai védelem [E49]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.e3 0-0 5.Fd3 d5 6.Hge2 dxc4 7.Fxc4 c5 8.0-0 Hc6 9.a3 Fxc3 10.bxc3 Vc7 11.Fa2 b6 12.Fb2 Fa6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Bakuban zajló Világkupán a legjobb 32 között a rájátszásokra került sor, a nagymesterek hét továbbjutó helyért küzdöttek meg. A legnagyobb meglepetést a címvédő orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik veresége jelentette, honfitársával, Dmitrij Andrejkinnel szemben remire rontotta az első rapidpartit, a második játszmát elvesztette. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov továbbjutott, a „hirtelen halál” parti megnyerésével az amerikai Hikaru Nakamura is folytathatja a csatározást. Az amerikai Wesley So, az angol Michael Adams, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Peter Szvidler is sikerrel vívta meg a rájátszást. Vasárnaptól már a nyolcaddöntő küzdelmeire kerül sor, a Világkupa első két helyezettje lesz világbajnokjelölt. A 16 között négy orosz, három amerikai, két kínai nagymester mellett egy-egy angol, azeri, bolgár, francia, holland, lengyel és ukrán sakkozó küzdhet tovább.

Bakuban ma délután hét továbbjutó helyért küzdöttek meg a rájátszás során. A versenykiírás értelmében két 25-25 perces rapidpartival kezdődött a csatározás, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű játszma következett és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntött, akkor villámpartikat (5-5 perc és 3-3 másodperc) játszottak. Egy összecsapást a „hirtelen halál” játszma döntötte el, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő lett volna a továbbjutáshoz.

A párharcok rendkívüli izgalmas csatákban dőltek el. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov feladata látszott a legkönnyebbnek, a kínai junior világbajnok Lu Shanglei Élő-pontszámára nézve aligha kételkedhettünk a rajtlistát vezető Topalov továbbjutásában. Az exvilágbajnok könnyedén nyerte meg az első rapidpartit, a másodikat azonban „elszórakozta”, kecsegtető pozíciója után meglehetősen érdekes anyagi összetétel mellett a remiért kellett megküzdenie. Két könnyűtisztje volt a kínai sakkozó bástyája és tisztjével szemben, majd futója maradt a bástya ellenében, de királya a jó sarokban, az exvilágbajnok 102 lépést követően lett nyolcaddöntős.

Az ötszörös olimpiai bajnok, hétszeres orosz bajnok, a 2011-es Világkupa győztese az azeri Tejmur Radzsabovra mért vereséget. Az első játszmában minőségáldozattal épített ki védvonalat, világossal jóval nyugodtabban játszott, mint a hazai pályán fokozott nyomás mellett küzdő Radzsabov. A nyolcaddöntő egyik slágermeccse a Szvidler-Topalov összecsapás.

A számítógép képernyője előtt az internetes közvetítést nézve lehetetlen érzékelni, átérezni, hogy mekkora a nagymesterekben a feszültség egy-egy sorsdöntő partiban, különösen a rájátszásban. Sokszor leírtam, hogy játékosként nem, de világbajnokságok főbírójaként hihetetlen érzelmi hullámzásokat láttam már, éltem meg a kieséses rendszerű lebonyolítás miatt. Oly könnyű kritizálni, különösen, ha még „vitriollal” egyesek le is öntik a billentyűzetet, osztják az észt. A kieséses rendszerű világbajnokságok, majd az örökébe lépett Világkupák mindig is sok meglepetést hoztak. Egy-egy lépés, egy-egy rossz döntés, időzavaros hiba, kihagyott lehetőség eldönthetik a párharcok sorsát, ki a mennybe jut, a másik fél a „pokolban” érezheti magát.

Nincs ez másképp Bakuban sem, erről az örmény Levon Aronjan nyilatkozott a második forduló után. A 32 közötti párharcok legnagyobb vesztése a címvédő, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik volt, aki igazi sportemberként dicsérte legyőzőjét, honfitársát, Dmitrij Andrejkint, aki kihasználta bizonytalanságát, csodával határos módon megmentette vesztett állását. Kramnyik a csalódottságával nem tudott megbirkózni, kikapott a második partiban, a címvédő búcsúzni kényszerült. Két éve Andrejkint a Világkupa döntőjében legyőzte, a legyőzött visszavágott. A sakkozás tizennegyedik világbajnoka számára különösen fájó ez a vereség, hiszen a világbajnok-jelöltségért szállt csatába, lemondta a Grand Chess Tour sorozaton való részvételét is, most már alighanem sajnálja döntését.

Az amerikai Wesley So a második rapidpartit sötéttel nyerte meg, a vietnami Le Quang Liem összességében elégedett lehet a Vk-n nyújtott teljesítményével.

A francia Maxime Vachier-Lagrave láthatóan túljutott a hullámvölgyön, már St. Louisban is jól játszott. Némi szerencsével megúszta az első rapidpartit, a 10-10 perces összecsapások során jobban bírta a feszültséget, mint Tromsőben hozzá hasonlóan elődöntős orosz Jevgenyij Tomasevszkij.

Az angol Michael Adams sokadszorra bizonyította, hogy „kora” ellenére mentálisan nagyon erős. A kubai Leinier Dominguez Perez ellen kétszer remizett a klasszikus partikban, kétszer megosztozott a ponton a 25-25 perces rapidban, újabb két döntetlen a 10-10 perces játszmákban, de a snellben jobb volt, kettős győzelemmel jutott a nyolcaddöntőbe. A 42 esztendős angol nagymester második nagyon izgalmas "pótvizsgáját" teljesítette sikrrel!

A mai rájátszás legizgalmasabb küzdelmét az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Jan Nepomnjacsij vívta. Négy döntetlent követően gyorsultak fel az események. Nakamura szerzett vezetést, de Nepomnjacsij egyenlített, az igazsághoz hozzátartozik, hogy hátrányos állásból. Az orosz nagymester nyerte a hetedik játszmát, de előnyét nem tudta megtartani. A továbbjutást a „hirtelen halál” parti döntötte el Nakamura javára.

A 32 között a rájátszások eredményei:

1.Veszelin Topalov (bolgár, 2816) – Lu Shanglei (kínai, 2599)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0(v), döntetlen)

2. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2705) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2814)  4 – 5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(s), döntetlen, 0 - 1(s), 1 – 0, 1 – 0(v), 0 – 1, 0 – 1(v))

5. Wesley So (amerikai, 2773) – Le Quang Liem (vietnami, 2697) 2,5 – 1,5 döntetlen, döntetlen, döntetlen(v), 1 – 0)

6. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(s), 1 – 0)

12. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2744) – Jevgenyij Tomasevszkij 4 – 2 (orosz, 2758)  döntetlen, döntetlen, döntetlen(s), döntetlen, 1 – 0(v), 1 – 0)

15. Michael Adams (angol, 2742) – Leinier Dominguez Perez (kubai, 2732) 5 – 3 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(s), döntetlen, döntetlen(v), döntetlen, 1 – 0(v), 1 – 0)

16. Tejmur Radzsabov (azeri, 2738) – Peter Szvidler (orosz, 2727) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(v), 0 – 1)

A nyolcaddöntő párosítása:

1. Peter Szvidler (orosz, 2727) – Veszelin Topalov (bolgár, 2816)

2.Hikaru Nakamura (amerikai, 2814) – Michael Adams (angol, 2742)

3.Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2736) – Fabiano Caruana (amerikai, 2808)

4. Anish Giri (holland, 2793) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2741)

5. Wesley So (amerikai, 2773) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2744)

6. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720) – Szergej Karjakin (orosz, 2762)

7. Dmitrij Jakovenko (orosz, 2748) - Pavel Eljanov (ukrán, 2717)

8. Ding Liren (kínai, 2782) – Wei Yi (kínai, 2734)

Kramnyik,V (2777) - Andrejkin,D (2720)
Réti megnyitás [A09]

1.Hf3 d5 2.g3 g6 3.c4 d4 4.b4 Fg7 5.d3 e5 6.Hbd2 He7 7.Fg2 0-0 8.0-0 h6 9.a4 a5 10.b5 c5 11.bxc6 Hexc6 12.Fa3 Hb4 13.He1 H8a6 14.Hc2 Be8 15.Fxb4 axb4 16.Hb3 Ba7 17.Vd2 Ve7 18.a5 Ff5 19.e3 dxe3 20.Hxe3 Fe6 21.Hd5 Vg5 22.Ve3 Vxe3 23.fxe3 e4 24.Bad1 exd3 25.Bxd3 Kh8 26.Bfd1 Fe5 27.Hb6 Fc7 28.Fd5 Kg7 29.Fxe6 Bxe6 30.Hd4

kramnyikandrejkin3_1586

30...Bd6??

Dmitrij Andrejkin nagy hibája után eldőltnek tűnt a parti sorsa. 30...Be5 31.Hb5 Fxb6 32.axb6 Ba8 33.Bd7 Hc5 egyenlő esélyeket ígért.

31.Hc8 Ba8 32.Hxd6 Fxd6 33.He6+!?

Még jobb volt a 33.Hf5+! gxf5 34.Bxd6 Hc5 35.Bb6 Bxa5 36.Bxb4 He4 37.Bb5 folytatás.

33...fxe6 34.Bxd6 Hc5 35.Bb6 Bxa5 36.Bxb4 Ba2 37.Bb5 He4 38.Bxb7+ Kf6 39.Bf1+ Ke5 40.Bb5+ Kd6 41.Bb6+ Ke5 42.Bb5+ Kd6 43.Bd1+ Ke7 44.Bb7+ Kf6 45.Bb8

kramnyikandrejkin3_1587

45...Kg5 46.Bf8 Be2 47.Bc1 Hc5 48.Ba1 e5 49.Be8 Hd3 50.c5 Kg4 51.Bd1 e4

kramnyikandrejkin3_1588

52.Bxe4+?

A címvédő egyre nagyobb időzavarba került, nyerést hagyott ki a 52.c6 Bc2 (52...Kf3 53.Bf1+ Kxe3 54.c7) 53.c7 Bxc7 54.Bxe4+ Kf3 55.Be6 g5 56.Bxh6 változatban.

52...Kf3 53.Bf4+ Hxf4 54.Bf1+ Kxe3 55.Bxf4 Bc2 56.Bf6 g5 57.Bxh6 g4 58.Be6+ Kf3 59.Bf6+ Ke3 60.Be6+ Kf3 61.Bf6+ Ke3 62.h3 gxh3 63.Kh1 Bxc5 64.Kh2 Bh5 65.g4 Bh4 66.g5 Bg4 67.g6 Ke4 68.Kxh3 Bg1 69.Kh4 Ke5 70.Ba6 és döntetlen

Andrejkin,D (2720) - Kramnyik,V (2777)
Skót megnyitás [C45]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.d4 exd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hxc6 bxc6 6.Ve2 Ve7 7.Hc3

Az első rapidpartiban elszalasztott nyerés után a megrendült honfitárs ellen nagy ötlet volt elkerülni a fővarit.

7...Ve6 8.a3 a5 9.Ff4 Fc5 10.0-0-0 0-0?! 11.Fxc7 Be8 12.e5 Hg4 13.He4 Fa7?

andrejkinkramnyik4_1589

14.Kb1!?

Bajban lett volna az exvilágbajnok címvédő a 14.h3 Hxe5 15.Hd6 Be7 16.Kb1 Hg6 17.Vd2 folytatásban.

14...d5 15.exd6 Vxe4 16.Vxe4 Bxe4 17.f3 Hf2 18.fxe4 Hxd1

andrejkinkramnyik4_1590

19.Fa6 Fxa6 20.Bxd1 Fc5 21.a4 Fe2 22.Bd2 Ff1 23.g3 f6 24.d7 Fe7 25.d8V+ Fxd8 26.Bxd8+ Bxd8 27.Fxd8 Kf7 28.Fxa5 Ke6 29.Fb6 Ke5 30.b3 Kxe4 31.c4 Kd3? 32.a5 Fh3 33.a6 Fc8 34.a7 Fb7 35.Kb2 f5 36.Ka3 g5 37.Kb4 f4 38.gxf4 gxf4 39.Fg1 Fa8

andrejkinkramnyik4_1591

40.Kc5 Kc3 41.b4 f3 42.b5 cxb5 43.cxb5 Kb3 44.b6 Ka4 45.Kd6 Kb5 46.Kc7 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A bakui Világkupán a legjobb 32 között Lékó Péter elvesztette a holland Anish Girivel vívott párharcának második játszmáját. A katalán megnyitású partiban Giri minimális előnyt ért el, Lékó a fokozódó feszültségben nem talált jó védelmet, időzavarában ellenfele bástyája és huszárja betört állásába, ez eldöntötte a parti sorsát, Giri jutott a nyolcaddöntőbe. Giri mellett az amerikai Fabiano Caruana, az ukrán Pavel Eljanov, a kínai Ding Liren és Wei Yi, az orosz Dmitrij Jakovenko és Szergej Karjkin, a lengyel Radoslaw Wojtaszek és az azeri Sahriyar Mamedgyarov már a folytatásra készülhet. Hét továbbjutó hely sorsa a szombati rájátszáson dől el.

A Világkupa harmadik fordulójában Lékó Péter a holland Anish Giri elleni párharcának második játszmájának elvesztésével búcsúzni kényszerült a további küzdelmektől. A katalán megnyitású partiban a 21 esztendős Giri minimális előnnyel játszhatott, kezdeményezése nagymesterünket védekezésre kényszerítette, és a fokozódó bizonytalanság közepette Péter időzavarba került. Elegendő volt egy-két apró hiba, világos növelte előnyét, jelentős térelőnyt szerzett. A tulipánosok legjobbja bástyájával és huszárjával behatolt sötét állásába, ez eldöntötte a parti, s ezzel a továbbjutás sorsát. A rajtlistán negyedik Giri a nyolcaddöntőben folytathatja a csatározást.

Giri mellett még nyolcan vették „pótvizsga” nélkül a harmadik akadályt. Elsőként az orosz Dmitrij Jakovenko biztosította továbbjutását. A 32 között korelnök ukrán Vaszilij Ivancsuk sötéttel nem tudott igazi ellenállást kifejteni.

Az orosz Alekszandr Griscsuk kettős vereséggel búcsúzott, az első játszma tragikus elvesztése után egy pillanatig sem volt esélye a fordításra az ukrán Pavel Eljanovval szemben.

Az amerikai Fabiano Caruana profi sakkozóhoz méltóan oldotta meg feladatát. Bánkódhatnak a kínaiak, hiába nyert Ding Liren és Wei Yi, a legjobb 16 között egymás ellen játszanak.

Joggal örülhet az orosz Szergej Karjakin, a kezdeti bizonytalankodás után a kínai Yu Yangyit biztosan győzte le, a kettős vereséget ellenfele egy jól időzített döntetlen ajánlattal kerülte el.

A lengyel Radoslaw Wojtaszek a perui Julio Granda Zuniga előtt állította pirosra a szemafort, kicsit bosszankodhat, hogy elszalasztotta a látványos nyerést, de ellenfele besegített.

Az azeri rendezők már örülhetnek Sahriyar Mamedgyarov továbbjutásának, Tejmur Radzsabov és a négy évvel korábbi győztes orosz Peter Szvidler rájátszása nagy izgalmakat ígér.

Két éve az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és Dmitrij Andrejkin döntőt játszott, ezúttal a rapid műfajban igen sikeres Andrejkinnel szemben nem lesz könnyű dolga a címvédőnek. A sorsolás hozzájuk sem kegyes, a győztes Karjakinnal mérkőzik meg.

A tavalyi junior világbajnok kínai Lu Shanglei okozhat kellemetlen perceket a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovnak, ahogy az amerikai Hikaru Nakamura sem mehet biztosra az orosz Jan Nepomnjacsij ellen. A vietnami Le Quang Liem sem esélytelen az amerikai Wesley So-val szemben. Az angol Michael Adams és a kubai Leinier Dominguez Perez csatája is teljesen nyílt.

Szombaton két 25-25 perces rapidpartival kezdődik a csatározás, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű játszma következne és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor villámpartikat (5-5 perc és 3-3 másodperc) játszanak. Ha még mindig egál az eredmény, akkor a „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő a továbbjutáshoz.

A harmadik forduló eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Veszelin Topalov

BUL

2816

1/2

1/2

Lu Shanglei

CHN

2599

2

Jan Nepomnjacsij

RUS

2705

1/2

1/2

Hikaru Nakamura

USA

2814

3

Fabiano Caruana

USA

2808

1-0

1/2

Anton Kovalyov

CAN

2616

4

Lékó Péter

HUN

2707

1/2

0-1

Anish Giri

NED

2793

5

Wesley So

USA

2773

1/2

1/2

Le Quang Liem

VIE

2697

6

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

1/2

1/2

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2777

7

Alekszandr Griscsuk

RUS

2771

0-1

0-1

Pavel Eljanov

UKR

2717

8

Gadir Guszejnov

AZE

2634

1/2

0-1

Ding Liren

CHN

2782

9

Alekszander Arescsenko

UKR

2661

1/2

0-1

Wei Yi

CHN

2734

10

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2726

1/2

0-1

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

11

Szergej Karjakin

RUS

2762

1-0

1/2

Yu Yangyi

CHN

2721

12

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

1/2

1/2

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2758

13

Julio Granda Zuniga

PER

2667

1/2

0-1

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

14

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

1-0

1/2

S. P. Sethuraman

IND

2640

15

Michael Adams

ENG

2742

1/2

1/2

Leinier Dominguez Perez

CUB

2732

16

Tejmur Radzsabov

AZE

2738

1/2

1/2

Peter Szvidler

RUS

2727

A 32 között a rájátszások:

1.Veszelin Topalov (bolgár, 2816) – Lu Shanglei (kínai, 2599)

2. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2705) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2814)

5. Wesley So (amerikai, 2773) – Le Quamg Liem (vietnami, 2697)

6. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777)

12. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2744) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2758)

15. Michael Adams (angol, 2742) – Leinier Domunguez Perez (kubai, 2732)

16. Tejmur Radzsabov (azeri, 2738) – Peter Szvidler (orosz, 2727)

A nyolcaddöntő párosítása:

1.Tejmur Radzsabov (azeri, 2738)-Peter Szvidler (orosz, 2727) – Veszelin Topalov (bolgár, 2816)-Lu Shanglei (kínai, 2599)

2.Hikaru Nakamura (amerikai, 2814)-Jan Nepomnjacsij (orosz, 2705) – Michael Adams (angol, 2742)-Leinier Dominguez Perez (kubai, 2732)

3.Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2736) – Fabiano Caruana (amerikai, 2808)

4. Anish Giri (holland, 2793) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2741)

5. Wesley So (amerikai, 2773)-Le Quang Liem (vietnami, 2697) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2744)-Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2758)

6. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720)-Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) – Szergej Karjakin (orosz, 2762)

7. Dmitrij Jakovenko (orosz, 2748) - Pavel Eljanov (ukrán, 2717)

8. Ding Liren (kínai, 2782) – Wei Yi (kínai, 2734)

Giri,A (2793) - Lékó,P (2707)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Fg2 Fe7 5.Hf3 0-0 6.0-0 dxc4 7.Vc2 a6 8.a4 Fd7 9.Vxc4 Fc6 10.Fg5 Fd5 11.Vc2 Fe4 12.Vd1 c5 13.dxc5 Fxc5 14.Hbd2

A Grand Chess Tour második versenyén, St. Louisban Hikaru Nakamura a 14.Vxd8 Bxd8 15.Hbd2 Fc6 16.Hb3 Fe7 17.Ha5 h6 18.Fe3 változatot választotta Viswanathan Anand ellen, megnyerte a partit.

14...Fc6 15.He5 Fxg2 16.Kxg2 Fe7 17.Bc1 Hbd7 18.Hxd7 Vxd7 19.Hf3 Vxd1 20.Bfxd1 Bfc8

girileko_1571

21.He5

Anish Giri minimális előnyt ért el, joggal bízhattunk abban, hogy Péter kiremizi a pozíciót.

21...h6 22.Fd2 Bd8 23.Hd3 Bdc8 24.f4 Kf8 25.Kf3 Hd7 26.Fe3 Ke8 27.Fd4 Ff6 28.Fxf6 Hxf6

girileko_1572

29.He5 Ke7 30.e4 Bxc1 31.Bxc1 He8 32.Hd3 a5 33.Bc5 Kd6?! 34.Bc3 Ba6

girileko_1573

35.e5+ Ke7 36.Hc5 Bb6 37.Bd3! Bxb2 38.Bd7+ Kf8 39.Hxb7 Bb3+?! 40.Kg4 Bb4?

Az időzavar utolsó lépése azonnal vesztett.

girileko_1574

41.Hd8 Kg8 42.Be7 f5+ 43.Kh5 Kh7 44.Bxe8 Bb2 45.h3 Bh2 46.Kh4 és sötét feladta

Lu,Shanglei (2599) - Topalov,V (2816)
Ponziani megnyitás [C44]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.c3 d5 4.Fb5 dxe4 5.Hxe5 Vd5 6.Va4 Hge7 7.f4 exf3 8.Hxf3 a6 9.Fe2 Ff5

A bolgár exvilágbajnok készülhetett a Ponziani megnyitásra, két hónapja Ni Hua a 9...Hg6 10.Vb3?! (10.0-0) 10...Vxb3 11.axb3 Hf4 12.Fb5 Bb8 13.Fxc6+ bxc6 14.d4 Hd3+ 15.Kd2 Ff5 folytatást játszotta meg Lu ellen.

10.0-0 0-0-0 11.d4 Vd7 12.b4 f6 13.Ha3

lutopa_1575

13...Hd5 14.Fd2 Be8 15.Bfe1 Hb6 16.Vb3 Fe6 17.c4

lutopa_1576

17...Hxd4 18.Hxd4 Vxd4+ 19.Fe3 Vd7 20.Ff3 Va4 21.Fxb6 Vxb3 22.axb3 cxb6

lutopa_1577

23.Bxe6 Bxe6 24.Fg4 Kd7 25.Be1 Fxb4 26.Bxe6 Fxa3 27.Bxf6+ Ke7 28.Be6+ Kf7 29.Kf1 h5 30.Ff5 Bh6 31.Bxh6 gxh6 és döntetlen

Wei,Yi (2734) - Arescsenko,A (2661)
Szicíliai védelem [B97]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fg5 e6 7.f4 Vb6 8.Vd2 Vxb2 9.Bb1 Va3 10.e5 h6

Az adatbázisban három Wei Yi parti, ahol sötéttel játszotta a varit.

11.Fh4 dxe5 12.fxe5 g5 13.exf6 gxh4 14.Fe2 Va5 15.0-0 Hd7

weyares_1578

16.Bbd1

A kínai nagymester meglepetése az oly sokat játszott 16.Kh1 Vg5 17.Bf4 e5 18.Hd5 exd4 19.Vxd4 Kd8 helyett.

16...h3 17.g3 Fb4 18.Ve3 Fxc3

weyares_1579

19.Hxe6 Ve5?

Alekszander Arescsenko a 19...fxe6 20.Vxe6+ Kd8 21.Ve7+ Kc7 22.Vd6+ Kd8 23.f7 Fg7 24.f8V+ Bxf8 25.Bxf8+ Fxf8 26.Vxf8+ Kc7 27.Vd6+ Kd8 28.Fg4 Vb5 változatban valamit elszámolt, miként tudja világos fokozni támadását, vagy remiznie kell?

20.Hc7+ Kf8 21.Vxe5 Fxe5 22.Hxa8 Hxf6 23.Hb6 Kg7 24.Hxc8 Bxc8 25.Bf5 Fb8 26.Bdf1 Fa7+ 27.Kh1 Fd4 28.Fd3 Bc6

weyares_1580

29.g4 Bc7 30.g5 hxg5 31.Bxg5+ Kf8 32.Bg3 Hd5 33.Bxh3 He3 34.Bf4 Fa7 35.Be4 Hd1 36.Bh8+ Kg7 37.Bh7+ Kf8 38.Bc4 Fc5 39.Fg6 és sötét feladta

Wojtaszek,R (2741) - Granda Zuniga,J (2667)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.Fe2 dxc4 8.0-0 a6 9.a4 Hh5 10.Fxc4 Hxf4 11.exf4 c6 12.Ve2 Va5 13.Fb3 Bd8 14.Bfd1 g6 15.He4 Hf6 16.Heg5 Hd5 17.g3 Fd7 18.h4 h5 19.He5 Fe8 20.Vf3 Ff8

wojtaszekgranda_1583

21.g4 hxg4 22.Hxg4 Fg7 23.h5 gxh5 24.He5 Hf6

wojtaszekgranda_1584

25.f5! Bxd4 26.Bxd4?

A lengyel nagymester kihagyta a 26.fxe6 Vxe5 27.exf7+ Fxf7 28.Hxf7 Vf4 29.He5+ Kh7 30.Bxd4 Vxd4 (30...Vg5+ 31.Kf1 Vxe5 32.Vd3+ Kh8 33.Bd8+ Bxd8 34.Vxd8+ Ve8 35.Vxe8+ Hxe8 36.Bd1) 31.Vf5+ Kh8 32.Hg6+ Kh7 33.Hf8+ Kh8 34.Vh7+ Hxh7 35.Hg6  csodás matt lehetőségét.

26...Vxe5 27.Bad1 Hd5 28.Fc2 exf5 29.Vxh5 Hf4? 30.Vh7+ Kf8 31.Hf3

wojtaszekgranda_1585

31...Ve2? 32.Bxf4!? Vxc2 33.Bd2 Vb1+ 34.Kg2 c5 35.Bxf5 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A bakui Világkupán a harmadik forduló, a legjobb 32 közötti első játszmákra került sor. Lékó Péter világossal a szicíliai védelemben vívott elméleti párbajt a holland Anish Girivel, 29 lépés után kötöttek békét. A tizenhat párharcból négyen kezdhetik előnnyel a pénteki második összecsapást. Az amerikai Fabiano Caruna győzelméhez kétség sem férhetett, az orosz Alekszandr Griscsuk világossal szenvedett el oly fájdalmas vereséget, az ukrán Pavel Eljanov elleni partija hihetetlen fordulatos volt, az időzavar döntő tényező volt. Az orosz Szergej Karjakin remek megnyitáselméleti felkészülésének eredményeként is nyert a kínai Yu Yangyi ellen, az azeri Sahriyar Mamedgyarov az indiai S.P. Sethuraman nagy bakiját használta ki.

Hatodik klasszikus gondolkodási partijukat vívta Lékó Péter és a holland Anish Giri. Korábbi öt partijuk is döntetlennel ért véget, megszületett az újabb pontosztozkodás. A szicíliai védelmű összecsapás igazi elméleti párbaj volt, mindketten kitűnően felkészültek, a csapdákat elkerülve a 29. lépés után egyeztek meg döntetlenben.

A legjobb 32 között még további 11 párharc első partija végződött döntetlennel. A rajtlistát vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov fonalas nyerést is kihagyott a tavalyi junior világbajnok Lu Shanglei ellen, a végjátékban az ifjú titán jól védekezett.

Az orosz Jan Nepomnjacsij és a már világbajnokjelölt amerikai Hikaru Nakamura az elfogadott vezércselű játszmában korán vezért cserélt, sok izgalmat nem hozhatott a küzdelmük.

Az amerikai Fabiano Caruana érvényesítette a papírformát, a nyerés kivitelezése joggal nyerte el tetszésünket.

Két éve a Világkupán orosz döntőt láttunk, a párharc első partijában aratott győzelmével Vlagyimir Kramnyik 2,5-1,5-re legyőzte Dmitrij Andrejkint. Ezúttal már a 32 között összecsapnak, döntetlennel indítottak.

A játéknap drámai csatáját az orosz Alekszandr Griscsuk és az ukrán Pavel Eljanov vívta. A középjátékban a kiegyenlítéshez közeli állás alakult ki, az időzavar azonban döbbenetes fordulatokat hozott. Eljanov hibájára Griscsuk azonnali nyerést hagyott ki, majd az ukrán nagymester ismét tálcán kínálta a győzelem lehetőségét. Griscsuk ezúttal sem tudott élni az eséllyel, királya bajba került, Eljanov már nem hibázott.

A sorsolás szeszélye folytán a kínai nagymesterek sötéttel kezdték a meccseket, Lu-hoz hasonlóan Ding Liren és Wei Yi is remizett, de Yu Yangyi az elméleti párbajt elbukta az orosz Szergej Karjakinnal szemben.

A kisebb-nagyobb harcok árán megszületett döntetlenek sorozatát még az azeri Sahriyar Mamedgyarov szakította meg, ehhez az indiai S. P. Sethuraman hathatós segítséget nyújtott, az időkontroll előtt vesztőt húzott!

A harmadik fordulóban az első játszmák eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Veszelin Topalov

BUL

2816

1/2

Lu Shanglei

CHN

2599

2

Jan Nepomnjacsij

RUS

2705

1/2

Hikaru Nakamura

USA

2814

3

Fabiano Caruana

USA

2808

1-0

Anton Kovalyov

CAN

2616

4

Lékó Péter

HUN

2707

1/2

Anish Giri

NED

2793

5

Wesley So

USA

2773

1/2

Le Quang Liem

VIE

2697

6

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

1/2

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2777

7

Alekszandr Griscsuk

RUS

2771

0-1

Pavel Eljanov

UKR

2717

8

Gadir Guszejnov

AZE

2634

1/2

Ding Liren

CHN

2782

9

Alekszander Arescsenko

UKR

2661

1/2

Wei Yi

CHN

2734

10

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2726

1/2

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

11

Szergej Karjakin

RUS

2762

1-0

Yu Yangyi

CHN

2721

12

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

1/2

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2758

13

Julio Granda Zuniga

PER

2667

1/2

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

14

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

1-0

S. P. Sethuraman

IND

2640

15

Michael Adams

ENG

2742

1/2

Leinier Dominguez Perez

CUB

2732

16

Tejmur Radzsabov

AZE

2738

1/2

Peter Szvidler

RUS

2727

Pénteken ellenkező színelosztással játsszák le a második partikat.

 

Lékó,P (2707) - Giri,A (2793)
Szicíliai védelem [B80]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3 Hg4 7.Fc1 Hf6 8.f3 e6

Anish Giri a 2012-es londoni GP-n a 8...e5 9.Hb3 Fe6 10.Fe3 h5 11.Vd2 Hbd7 12.Hd5 Fxd5 13.exd5 g6 14.0-0-0 Hb6 15.Kb1 Hbxd5 16.Fg5 Fe7 17.g3 0-0 változatban remizett Lékó Péterrel.

9.Fe3 b5 10.Vd2 Hbd7 11.g4 h6 12.0-0-0 b4 13.Hce2 Vc7 14.h4 d5 15.Ff4 e5 16.Fh2 dxe4 17.g5 hxg5 18.hxg5 Bxh2 19.Bxh2 exd4 20.Bh4

lekogiri1_1554

20...Hg4

Alekszandr Griscsuk a londoni GP-versenyen a 20...b3 21.axb3 Hc5 22.Hxd4 Hd5 23.fxe4 Hb4 24.g6 után a partiban látott 24.c3 helyett döntő hátrányba kerülhetett volna.

21.Bxg4 Hc5 22.Bh4 d3 23.Hd4 Fb7 24.Bh8 0-0-0

lekogiri1_1555

25.g6 fxg6 26.fxe4 Fxe4 27.Hb3 Hxb3+ 28.axb3 Fe7

lekogiri1_1556

29.Fxd3

Sötétnek bőséges kompenzációja van a minőségért a 29.Bxd8+ Vxd8 30.Fh3+ Kb7 31.Bg1 Vb6 32.Bg4 Ff5 33.Vg2+ Kb8 34.Bg3 d2+ 35.Kd1 Ve6 változatban, ennek ékes bizonyítéka a 36.Ve2 (36.Kxd2?! Vd6+ 37.Kc1 Ve5) 36...Fxc2+ 37.Kxd2 Vd6+ 38.Kxc2 Vxg3 39.Vxe7 Vxh3 40.Vxb4+ változat.

29...Bxh8 és döntetlen

Griscsuk,A (2771) - Eljanov,P (2717)
Katalán megnyitás [E03]

1.c4 Hf6 2.Hf3 e6 3.g3 d5 4.Fg2 dxc4 5.Va4+ Hbd7 6.Vxc4 c5 7.0-0 b6 8.Hc3 Fb7 9.d4 Bc8 10.Vd3

Népszerű a 10.Bd1 a6 11.dxc5 Fxc5 12.Vh4 folytatás.

10...cxd4 11.Hxd4 Fxg2 12.Kxg2 Fb4 13.Hdb5 a6 14.Hd6+ Fxd6 15.Vxd6 Ve7 16.Vd3

Alekszandr Griscsuk kevesellte a 16.Ff4 e5 17.Vxe7+ Kxe7 18.Fe3 szerény előnyt.

16...b5 17.Ff4 e5 18.Fg5 h6 19.Hd5 Ve6 20.Fxf6 Hxf6

griscsukeljanov_1565

21.Hxf6+ Vxf6

Az állás a legkevésbé sem ígérte a későbbi bonyodalmakat.

22.Va3 Bc2 23.b3 Vc6+ 24.Kg1 Vc5 25.Vxa6 0-0 26.a4 Bxe2 27.a5

Alekszandr Griscsuk a 27.Bac1 Vd5 28.Vxb5 Vxb5 29.axb5 Bb8 30.Bc5 Be4 31.Bd1 után nem kockáztatta volna a végső, oly fájdalmas végeredményt.

griscsukeljanov_1566

27...e4 28.Bae1 Bxe1 29.Bxe1 f5 30.Ve6+ Kh7 31.Bd1 Bf6 32.Vd5 Vc2 33.Bd2 Vc3 34.Ba2 Ve1+ 35.Kg2 f4

Az orosz nagymester a szokott időzavarában küszködött, erre játszott rá Pavel Eljanov.

36.a6 f3+ 37.Kh3 Bg6??

Vesztőlépés a 37...e3 38.Ve4+ Bg6 39.Vxf3 exf2 40.Bxf2 Bxa6 helyett.

griscsukeljanov_1567

38.Kh4??

Nehezen hihettük el ezt a lépést a simán nyerő 38.a7 Vg1 39.Vf5 Vg2+ 40.Kh4 Vxh2+ 41.Vh3 helyett.

38...Vb4?

A hibára az ukrán nagymester is bakival válaszolt. 38...e3 39.Vxf3 exf2 40.Bxf2 Bxa6 remi lett volna.

39.Kh3?

Pánik felső fokon. 39.Vf5 Vxb3 (39...e3+ 40.Kh5) 40.Ba1 Vc3 41.Kh5 Vxa1 42.Vxg6+ Kg8 43.Ve8+ Kh7 44.Vxe4+ nyert volna.

39...Bg5!

Bajban a világos király!

40.Vf7 Vc5?!

Azonnal nyert a 40...Ve1! 41.Ve7 Bg6 megoldás.

41.g4 Vc1 42.a7

griscsukeljanov_1568

42...h5! 43.Vxh5+ Bxh5+ 44.gxh5 Vc8+ 45.Kg3 Va8 46.Ba6 Kg8 47.b4 Kf8 48.Kf4 Ke7 49.Ke3? Kd7 50.Kd4 Kc7 51.Ke3 Kb7 52.Ba5 Kb6 53.Ba3 Kc6 54.Ba5 Kd6 55.Kd4? Vd5+ 56.Ke3 Ke5 és világos feladta

Karjakin,S (2762) - Yu,Yangyi (2721)
Szicíliai védelem [B45]

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hc6 5.Hc3 Hf6 6.Hxc6 bxc6 7.e5 Hd5 8.He4 Vc7 9.f4 Vb6 10.c4 Fb4+ 11.Ke2 f5 12.exf6 Hxf6 13.Fe3 Vd8 14.Hd6+ Fxd6 15.Vxd6 Fb7

karjakinyu_1557

16.Bd1

Szergej Karjakin jól ismerhette az idei kínai bajnokságon játszott Lu Shanglei és Yu Yangyi partiját. 16.Kd3 c5 17.Kc2 Bc8 (17...He4) 18.Fd3 Vb6 19.Vxb6 axb6 20.Bhe1 Fxg2 21.Bg1 Fe4 22.Bxg7 Fg6 23.Fxg6+ hxg6 24.Bg1 Bxh2+ 25.Kc1 Ba8 folytatásban világos kis hátránnyal küzdött, végül kiharcolta a döntetlent.

16...Bc8 17.g4 c5

Világos előnyéhez kétség sem fér a 17...Hxg4 18.Fc5 Hf6 19.Bg1 Kf7 20.Ve5 folytatásban, a sötét haderő teljes passzivitásban.

18.Bg1 Bf8 19.f5 Vb6 20.fxe6 dxe6

karjakinyu_1558

21.g5 Hd5 22.Vxb6 Hxb6 23.Ke1 Hd7 24.Fe2 Ke7 25.Bd3 Fe4 26.Ba3 Bc7 27.Kd2 e5 28.Bf1 Bb8

karjakinyu_1559

29.Kc3 Bb6 30.Bd1 Bbc6 31.Fg4 Hb6

karjakinyu_1560

32.Ba5 g6 33.b3

Számításba jött a 33.Be1 Ff5 (33...Hd7 34.Fxd7 Kxd7 35.Ff2) 34.Fxf5 gxf5 35.Ff4 Hd7 36.Fxe5 folytatás.

33...Ff5 34.Fe2 Hd7 35.a3 Fe6 36.h4 Ff7? 37.Ff3 Bb6?

karjakinyu_1561

38.Bxd7+ Kxd7 39.Fxc5 e4 40.Fg4+ és  feladta

Mamedgyarov,S (2736) - Sethuraman,S P (2640)
Caro-Kann védelem [B13]

1.c4 c6 2.e4 d5 3.exd5 cxd5 4.d4 Hf6 5.Hc3 Hc6 6.Fg5 dxc4 7.Fxc4 Vxd4 8.Vxd4 Hxd4 9.0-0-0 e5 10.f4 Fg4 11.Hf3 Fxf3 12.gxf3 Bc8 13.fxe5 Bxc4 14.exf6 He6 15.Bhe1 g6 16.Kb1 Fb4

mamiset_1562

17.Bxe6+!

Az azeri nagymester a megnyitási párbajban újított.

17...fxe6 18.f7+ Kxf7 19.Bd7+ Kf8 20.Bd8+ Kg7 21.Bd7+ Kf8 22.He4 h6 23.Bd8+ Kf7 24.Bxh8 hxg5 25.Bh7+ Kf8 26.Hxg5 Fe7 27.Hxe6+ Ke8 28.a3 b5 29.Bg7 a5 30.f4 b4 31.axb4 Ff6 32.Bxg6 Kf7 33.f5 Bxb4 34.Bg2 Fe5?! 35.Hd8+ Kf6 36.Hc6 Bf4 37.Be2 Fc7 38.He7 Bf1+ 39.Ka2 Ff4?! 40.Hd5+ Kxf5??

Az időzavar utolsó lépése azonnal vesztett.

mamiset_1563

41.Be8! és sötét feladta

Caruana,F (2808) - Kovalyov,A (2616)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3 Hg4 7.Fc1 Hf6 8.f3 e5 9.Hb3 Fe6 10.Fe3 h5 11.Vd2 Hbd7 12.Hd5 Fxd5 13.exd5 Vc7 14.c4 a5 15.a4 b6 16.Fe2 g6 17.0-0 Fg7 18.Bae1 0-0 19.h3 Bfe8 20.g4 Bab8 21.g5 Hh7 22.Vc2 Hc5 23.Hxc5 dxc5 24.Kg2 Vd8 25.h4 Bb7 26.Fd3 Hf8 27.Ff2 Bbe7 28.Fg3 Vd6 29.Be4 Hd7 30.Bfe1 Kf8 31.Vb3 Fh8 32.Vb5 Fg7 33.B4e3 Fh8 34.B1e2 Fg7 35.Fe4 Bc8 36.Fc2 Bee8 37.Vb3 Bed8 38.Be4 Be8 39.B4e3 Bed8 40.Vc3 Kg8 41.Ve1 Bf8 42.Be4 f5 43.gxf6 Bxf6

caruanakova_1564

44.Bxe5 Hxe5 45.Fxe5 Vf8 46.Fxf6 Vxf6 47.Vg3 Bf8 48.Fxg6 Vd4 49.b3 Vd1 50.Be7 Kh8 51.Fd3 Vd2+ 52.Kh3 Vb2 53.Fe4 Va1 54.Vg2 Bf4 55.Vg5 Bxe4 56.Vxh5+ Kg8 57.Bxe4 Vf1+ 58.Kg4 Vg2+ 59.Kf5 Vc2 60.Kg6 Vg2+ 61.Vg4 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Világkupa harmadik fordulójában, a legjobb 32 között Lékó Péter a rajtlistán negyedik holland Anish Girivel mérkőzik meg, nagymesterünk játszik világossal a csütörtöki első partiban. A mai rájátszáson 15 továbbjutó helyért csatáztak, Giri könnyen győzte le a tavalyi kontinensbajnokot, az orosz Alekszandr Motiljevet. Óriási meglepetésre kiesett a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan, mindkét rapid partit elvesztette az ukrán Alekszandr Arescsenko ellen. A többi esélyes nem hibázott, fordulatos partikban, kisebb-nagyobb izgalmak után biztosították továbbjutásukat. Egy összecsapást a „hirtelen halál” parti döntötte el, az angol Michael Adams bírta jobban a tétet.

Tizenöt továbbjutó hely sorsa dőlt el a mai rájátszáson. A nagy taktikázásra, a fokozott óvatosságra jellemzően tizenkét párharc során csak döntetlenek születtek a klasszikus gondolkodási idejű partikban, a döntést a gyorsított tempójú játszmákra bízták. Az amerikai Alekszandr Oniscsuk, a cseh Viktor Laznicka és a kínai Wei Yi az első parti megnyerése után elvesztették a második ütközetet, az orosz Szergej Karjakin, az angol Michael Adams és meglepetésre az ukrán Juri Vovk folytathatta a csatározást.

A küzdelmek a két 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperces bónusz idejű partikkal kezdődtek.

Megkülönböztetett figyelemmel kísértük a holland Anish Giri és az orosz Alekszandr Motiljev küzdelmét. A rajtlistán negyedik Giri az első rapid partiban a világos bábukat vezette, Motiljev a 16. lépésben nagyot hibázott, súlyos anyagi veszteséget szenvedett, ellenállás nélkül vesztett. Giri a második partit is megnyerte, a 21 esztendős holland nagymester lesz Lékó Péter ellenfele a legjobb 32 között, sakkozónk világossal kezd. Giri különleges szériát tudhat magáénak, a Gran Chess Tour sorozat mindkét versenyét veretlenül játszotta végig.

Az első partik során a legnagyobb szenzációt az ukrán Alekszander Arescsenko sötéttel elért győzelme jelentette az örmény Levon Aronjannal szemben. Huszárvégjátékban, óriási kapkodásban 101 lépésben érvényesítette gyalogelőnyét. A St. Louis-i győztes, a háromszoros olimpiai bajnok nem tudott sötéttel javítani, kettős vereséggel búcsúzott a további küzdelmektől. Két éve Aronjan a harmadik fordulóban esett ki.

Nyolcan biztosították kisebb-nagyobb izgalmakkal továbbjutásukat, az amerikai párbajban Hikaru Nakamura a második rapidpartiban győzött. Az egyiptomi Bassem Amin nagy ellenállást fejtett ki, az orosz Dmitrij Jakovenko volt a szerencsésebb. A 2011-es győztes orosz Peter Szvidler magabiztos játékot nyújtott, ahogy az azeri Tejmur Radzsabov is. Nagy csatában kapott ki a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan, az azeri Sahriyar Mamedgyarov messzire juthat. A vietnami Le Quang Liem is készülhet a folytatásra.

A következő körben 10-10 perces és 10-10 másodperces kétjátszmás csaták következtek. Az orosz Szergej Karjakin, Jevgenyij Tomasevszkij és Alekszandr Griscsuk nagyot küzdött a továbblépésért. Öt döntetlen után nyert a kínai Yu Yangyi.

Három helyért folytatódott az öldöklő küzdelem, 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperces összecsapásokra került sor. Az orosz Jan Jan Nepomnjacsij és a kínai Wei Yi örülhetett. Az angol Michael Adams a cseh Viktor Laznicka elleni párbaja a „hirtelen halál” partiban dőlt el Adams javára. Kettőjük csatájában a kilenc játszma közül hét(!) végződött döntéssel.

A 2. forduló rájátszásai:

2. Hikaru Nakamura (amerikai, 2814) – Samuel Shankland (amerikai, 2656) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(s), 1 – 0)

4. Anish Giri (holland, 2793) – Alekszandr Motiljev (orosz, 2649)  3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0(v), 1 – 0)

7. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2674) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771)  2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(s), döntetlen, döntetlen(v), 0 – 1)

9. Alekszander Arescsenko (ukrán, 2661) - Levon Aronjan (örmény, 2765)  3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0(s), 1 – 0)

10. Dmitrij Jakovenko (orosz, 2748) – Bassem Amin (egyiptomi, 2636)  2,5 – 1,5 döntetlen, döntetlen, döntetlen(s), 1 – 0)

11. Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2662) – Szergej Karjakin (orosz, 2762)  2 – 4 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen(s), döntetlen, 0 – 1(s), 0 – 1)

12. Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2758) – Nguyen Ngoc Truong Son (vietnami, 2634)  3,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(s), döntetlen, 1 – 0(v), döntetlen)

15. Viktor Laznicka (cseh, 2676) – Michael Adams (angol, 2742)  4 – 5 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1(v), 1 – 0, 0 – 1(v), 1 – 0, döntetlen(s), döntetlen, 0 – 1(s)

16. Peter Szvidler (orosz, 2727) – Liviu Dieter Nisipeanu (német, 2678)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0(v), döntetlen)

17. Ilia Szmirin (izraeli, 2655) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2738)  1 – 3 (döntetlen, döntetlen, 0 -1(s), 0 – 1)

19. Hou Ji-fan (kínai, 2671) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2736)  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1(s), döntetlen)

22. Yu Yangyi (kínai, 2721) – Igor Liszij (orosz, 2671)  3,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(v), döntetlen, döntetlen(s), 1 – 0)

24. Wei Yi (kínai, 2734) – Juri Vovk (ukrán, 2624) 4,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen(v), döntetlen, 0 – 1(v), 1 – 0, 1 - 0(s), döntetlen)

28. Nyikita Vityjugov (orosz, 2725) – Le Quang Liem (vietnami, 2697)  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(s), 0 – 1)

31. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2705) – Laurent Fressinet (francia, 2702)  4,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen(s), döntetlen, döntetlen(v), döntetlen, döntetlen(v), 1 – 0)

Csütörtöktől a legjobb 32 között már rangadókkal folytatódnak a csatározások. A sorsolás szeszélye folytán a két évvel ezelőtti finálé két résztvevője, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és Dmitrij Andrejkin is megmérkőzik egymással. A harmadik körbe 16 ország nagymesterei jutottak, többek között nyolc orosz, négy kínai és három-három amerikai, azeri és ukrán sakkozó.

A 32 között a párosítás:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Veszelin Topalov

BUL

2816

Lu Shanglei

CHN

2599

2

Jan Nepomnjacsij

RUS

2705

Hikaru Nakamura

USA

2814

3

Fabiano Caruana

USA

2808

Anton Kovalyov

CAN

2616

4

Lékó Péter

HUN

2707

Anish Giri

NED

2793

5

Wesley So

USA

2773

Le Quang Liem

VIE

2697

6

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2777

7

Alekszandr Griscsuk

RUS

2771

Pavel Eljanov

UKR

2717

8

Gadir Guszejnov

AZE

2634

Ding Liren

CHN

2782

9

Alekszander Arescsenko

UKR

2661

Wei Yi

CHN

2734

10

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2726

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

11

Szergej Karjakin

RUS

2762

Yu Yangyi

CHN

2721

12

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2758

13

Julio Granda Zuniga

PER

2667

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

14

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

S. P. Sethuraman

IND

2640

15

Michael Adams

ENG

2742

Leinier Dominguez Perez

CUB

2732

16

Tejmur Radzsabov

AZE

2738

Peter Szvidler

RUS

2727

Ebből a táblázatból már a folytatás is kiderül, 1-16, 8-9, 4-13, 5-12, 2-15, 7-10, 3-14, 6-11 a nyolcaddöntő párosítása.

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Veszelin Topalov

BUL

2816

Lu Shanglei

CHN

2599

16

Tejmur Radzsabov

AZE

2738

Peter Szvidler

RUS

2727

8

Gadir Guszejnov

AZE

2634

Ding Liren

CHN

2782

9

Arescsenko Alekszander

UKR

2661

Wei Yi

CHN

2734

4

Lékó Péter

HUN

2707

Anish Giri

NED

2793

13

Julio Granda Zuniga

PER

2667

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

5

Wesley So

USA

2773

Le Quang Liem

VIE

2697

12

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2758

2

Jan Nepomnjacsij

RUS

2705

Hikaru Nakamura

USA

2814

15

Michael Adams

ENG

2742

Leinier Dominguez Perez

CUB

2732

7

Alekszandr Griscsuk

RUS

2771

Pavel Eljanov

UKR

2717

10

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2726

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

3

Fabiano Caruana

USA

2808

Anton Kovalyov

CAN

2616

14

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

S. P. Sethuraman

IND

2640

6

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2777

11

Szergej Karjakin

RUS

2762

Yu Yangyi

CHN

2721

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Bakuban zajló kieséses rendszerű Világkupa második fordulójában Lékó Péter megnyerte a kínai Wen Yang elleni párharcának második játszmáját, 1,5-0,5-ös győzelemmel a legjobb 32 között folytathatja a csatározást. A negyedik helyen kiemelt holland Anish Giri és a tavalyi kontinensbajnok orosz Alekszandr Motiljev meccs győztese lesz az ellenfele, Péter a csütörtöki első partiban a világos bábukat vezetheti. Balogh Csaba nem bírt az ötödik helyre rangsorolt amerikai Wesley So-val, kettős vereséggel búcsúzott a további küzdelmektől. Tizenöt továbbjutó hely sorsa dől el a szerdai rájátszáson, nagy esélyesek is „pótvizsgáznak”.

Lékó Péter nagy küzdelemben, igazi spanyol megnyitású csatározásban nyerte meg a kínai Wen Yang elleni párharcának második partiját, és jutott a legjobb 32 közé. A játszma a jól megszokott mederben zajlott, alighanem a nyitást mindkét színnel kedvelők elégedettek lehettek az állással. A nagyobb rutin azonban Péter esélyeit növelte, az időkontroll után már egyértelműen kedvezőbbek volta esélyei. A hosszas tűnődés jogos aggodalommal tölthette el drukkereit, és felbátoríthatta ellenfelét, hogy a zavarosban „halászhat”. A parti kulcslépése volt a 44.c4!, kiskombináció segítségével nyitotta a c vonalat, a világos bástyák pedig megkeserítették Wen Yang életét.

Péter a kapkodásban is uralta a játszmát, nem engedélyezett ellenjátékot, megelégedett a gyalogelőnyös végjátékkal, ahol királyának előrenyomulása döntőnek bizonyult. Még mindig vigyázó szemeinket a partira vetettük, amikor kiderült, hogy Péter partija volt az egyik, amelyet a rendezők késéssel közvetítették, de megbocsátjuk a döntésüket, a legfontosabb, hogy Lékó Péter a legjobb 32 között folytathatja a küzdelmet. A harmadik körben a holland Anish Giri és az orosz Alekszandr Motiljev párharc győztese vár rá, az első partiban világos lesz.

Az első játszmát Balogh Csaba az amerikai Wesley So ellen világossal vesztette el,  kevés reménye volt, hogy az ötödik helyre rangsorolt riválissal szemben fordítani tud. A kissé extravagánsan játszott angol megnyitásban So korán jelentős fölénybe került, válogathatott a nyerések között, kettős győzelemmel jutott tovább.

Az amerikai Hikaru Nakamura és Samuel Shankland gyorsan remizett, a már világbajnokjelölt, a rajtlistán második Nakamura a rájátszásra hagyta a döntést. A rangsorban negyedik Anish Giri is „pótvizsgázik” Alekszandr Motiljevvel szemben. Az első továbbjutó helyet az azeri Gadir Guszejnov vívta ki, a cseh David Navara nem tudott visszavágni az első partiban elszenvedett vereségéért.

A rajtlistát vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov gond nélkül nyert világossal, a címvédő orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és a kínai Ding Liren sötéttel elért döntetlennel biztosította a továbblépést, készülhetnek a folytatásra. A két évvel ezelőtti Világkupa döntőse, Dmitrij Andrejkin is sikerrel vette a második akadályt, de nyolc orosz nagymester rapidozik. Az angol Michael Adams kiegyenlített, meglepetésre a kínai Wei Yi elbukta a második partit, küzdenie kell a továbblépéshez. Búcsúzni kényszerült az indiai Pentala Harikrishna, a cseh David Navara és a kínai Wang Hao. Tizenöt továbbjutó hely sorsa a szerdai rájátszáson dől el.

A 2. forduló eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Szergej Zsigalko

BLR

2657

1/2

0-1

Veszelin Topalov

BUL

2816

2

Hikaru Nakamura

USA

2814

1/2

1/2

Samuel Shankland

USA

2656

3

Rauf Mamedov

AZE

2657

0-1

1/2

Fabiano Caruana

USA

2808

4

Anish Giri

NED

2793

1/2

1/2

Alekszandr Motiljev

RUS

2649

5

Balogh Csaba

HUN

2659

0-1

0-1

Wesley So

USA

2773

6

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2777

1-0

1/2

Lazaro Bruzon Batista

CUB

2659

7

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2659

1/2

1/2

Alekszandr Griscsuk

RUS

2771

8

Ding Liren

CHN

2782

1-0

1/2

Erneszto Inarkijev

RUS

2660

9

Arescsenko Alekszander

UKR

2661

1/2

1/2

Levon Aronjan

ARM

2765

10

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

1/2

1/2

Amin Bassem

EGY

2636

11

Alekszander Oniscsuk

USA

2662

1-0

0-1

Szergej Karjakin

RUS

2762

12

Jevgenyi Tomasevszkij

RUS

2758

1/2

1/2

Nguyen Ngoc Truong Son

VIE

2634

13

Julio Granda Zuniga

PER

2667

1-0

1-0

C.Henriquez Villagra

CHI

2511

14

Pentala Harikrishna

IND

2737

1/2

0-1

S. P. Sethuraman

IND

2640

15

Viktor Laznicka

CZE

2676

1-0

0-1

Michael Adams

ENG

2742

16

Peter Szvidler

RUS

2727

1/2

1/2

Liviu-Dieter Nisipeanu

GER

2678

17

Ilia Szmirin

ISR

2655

1/2

1/2

Tejmur Radzsabov

AZE

2738

18

L.Dominguez Perez

CUB

2732

1-0

1/2

Hrant Melkumjan

ARM

2622

19

Hou Ji-fan

CHN

2671

1/2

1/2

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

20

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

1-0

1/2

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2675

21

Gabriel Szargiszjan

ARM

2679

1/2

0-1

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

22

Yu Yangyi

CHN

2721

1/2

1/2

Igor Liszij

RUS

2671

23

Maxim Rodhstein

ISR

2673

0-1

1/2

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2726

24

Wei Yi

CHN

2734

1-0

0-1

Juri Vovk

UKR

2624

25

Gadir Guszejnov

AZE

2634

1-0

1/2

David Navara

CZE

2728

26

Pavel Eljanov

UKR

2717

1-0

1-0

Alexander Ipatov

TUR

2625

27

Anton Korobov

UKR

2700

0-1

1/2

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

28

Nyikita Vityjugov

RUS

2725

1/2

1/2

Le Quang Liem

VIE

2697

29

Wen Yang

CHN

2620

1/2

0-1

Lékó Péter

HUN

2707

30

Sandro Mareco

ARG

2599

1/2

0 - 1

Anton Kovalyov

CAN

2616

31

Jan Nepomnjacsij

RUS

2705

1/2

1/2

Laurent Fressinet

FRA

2702

32

Lu Shanglei

CHN

2599

1-0

1/2

Wang Hao

CHN

2712

A 2. forduló rájátszásai:

2. Hikaru Nakamura (amerikai, 2814) – Samuel Shankland (amerikai, 2656)

4. Anish Giri (holland, 2793) – Alekszandr Motiljev (orosz, 2649)

7. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771)

9. Alekszander Arescsenko (ukrán, 2661) - Levon Aronjan (örmény, 2765)

10. Dmitrij Jakovenko (orosz, 2748) – Bassem Amin (egyiptomi, 2636)

11. Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2662) – Szergej Karjakin (orosz, 2762)

12. Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2758) – Nguyen Ngoc Truong Son (vietnami, 2634)

15. Viktor Laznicka (cseh, 2676) – Michael Adams (angol, 2742)

16. Peter Szvidler (orosz, 2727) – Liviu Dieter Nisipeanu (német, 2678)

17. Ilia Szmirin (izraeli, 2655) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2738)

19. Hou Ji-fan (kínai, 2671) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2736)

22. Yu Yangyi (kínai, 2721) – Igor Liszij (orosz, 2671)

24. Wei Yi (kínai, 2734) – Juri Vovk (ukrán, 2624)

28. Nyikita Vityjugov (orosz, 2725) – Le Quang Liem (vietnami, 2697)

31. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2705) – Laurent Fressinet (francia, 2702)

Lékó,P (2707) - Wen,Yang (2620)
Spanyol megnyitás [C78]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 b5 6.Fb3 Fb7 7.Be1 Fc5 8.c3 d6 9.d4 Fb6 10.Fe3 0-0 11.Hbd2 h6 12.h3 Be8 13.d5 He7 14.Fxb6 cxb6 15.Fc2 Fc8

A játszma jól ismert ösvényen haladt, ebben az állásban a kínai ellenfél ritkább tervet valósított meg a 15...Hg6 16.Fd3 Hf4 (16...Bc8 helyett).  16.Fd3 Fd7 17.b4 Vb8 18.Bc1 Hg6 19.Ff1 Hf4 20.Kh2 Bc8 21.g3 Hg6

A spanyol megnyitást világossal kedvelők, de a sötét szín hívei is elszántak a nagy csatára hasonló pozícióban.

lekowen_1538

22.Ve2 a5 23.a3 axb4 24.axb4 Ba2 25.Vd3 Va7 26.Bc2 Ba3 27.Bec1 He7 28.Hh4 Hg6 29.Hg2 Vb8 30.He3 Bc7 31.Hb1 Ba4 32.Fg2 Bc8 33.Hd2 Bc7

lekowen_1539

34.Hf5 Bc8 35.Vf3 He8 36.h4

Péter a világoson mozgó futóját játékba tudta hozni.

36...Bc7 37.Fh3 Vd8 38.Hf1 He7 39.H1e3 Hxf5 40.Fxf5 Bca7

lekowen_1541

41.Kg2 Egy kicsit megijedtem, hogy Péter milyen hosszú gondolkodás után húzott, a parti befejezésig csak 30-30 perc és 30-30 másodperc a rendelkezésre álló gondolkodási idő. A pozíció már egyértelműen biztató volt!

41...Ba8 42.Fxd7 Vxd7 43.Hf5 Vd8?!

lekowen_1542

44.c4!

Kiskombinációs lehetőséggel összekötött remek vonalnyitás, a bástyák a c vonalon főszerephez jutottak.

44...Bxb4 45.cxb5 Kf8

Szép a megoldás 45...Bxb5-re 46.Bc8! lépéssel hála az f5-ön posztoló huszárnak.

46.Vd3

Kacérkodtam a 46.Ve2, illetve a 46.Vg4 lépéssel is.

46...Bba4?!

Yang láthatóan elvesztette a fonalat, Péter időzavarára próbált játszani.

47.Bc6 g6 48.Hxh6 Kg7 49.Hg4

Kevesebbet kellett volna izgulni, ha nagymesterünk a 49.Ve3 Ba3 50.Vg5 mellett döntött volna.

49...f5 50.He3 Bxe4

lekowen_1543

51.B1c4! Hf6 52.Bc7+ Kg8 53.B4c6 Hd7 54.Hc4 Hc5

lekowen_1544

55.Vc2 Bd4 56.Hxb6 Hd3

lekowen_1545

57.Hxa8

Újabb értékes percek után az oly simának látszó 57.Vc3 Hf4+ 58.gxf4 Vxh4 59.Hxa8 Bxf4 helyett, de a kapkodásban be lehet nézni valami trükköt. Péter a biztos megoldást választotta, gyalogelőnyös végjátékot.

57...He1+ 58.Kf1 Hxc2 59.Bc8 Bd1+ 60.Ke2 Hd4+ 61.Kxd1 Hxc6 62.Bxd8+ Hxd8

lekowen_1546

63.Hb6 Kf7 64.Hc4 Ke7 65.Kd2 Kd7 66.Kc3 Hf7 67.b6 g5

lekowen_1547

68.h5 g4 69.Kb4 és sötét feladta

So,W (2773) - Balogh,Cs (2659)
Angol megnyitás [A36]

1.c4 e5 2.Hc3 c5 3.g3 Hc6 4.Fg2 g6 5.a3 Hge7 6.He4 Hf5 7.d3 Fe7 8.e3 h5 9.He2 Kf8 10.H2c3 Kg7 11.Hd5 a5 12.0-0 d6

sobalogh_1548

13.d4 cxd4 14.exd4 Hcxd4 15.Hxe7 Hxe7 16.Fg5 f5 17.Ff6+ Kf7

sobalogh_1549

18.f4 fxe4 19.fxe5 Hf3+ 20.Fxf3 exf3 21.Fxh8 Vb6+ 22.Bf2 Fg4 23.exd6 Bd8

sobalogh_1550

24.c5 Vxc5 25.Vb3+ Hd5 26.Fe5 a4 27.Vxa4 Be8 28.Vd4 Vxd4 29.Fxd4 Be4 30.Fc5 Ke6 31.Bd1 b6 32.Fb4 Hxb4 33.axb4 Kd7 34.h3 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A bakui Világkupán a második forduló első partijait játszották le. Lékó Péter sötéttel remizett a kínai Wen Yanggal, Balogh Csaba világossal elvesztette a rajtlista ötödik amerikai Wesley So elleni küzdelmet. A játéknapon sok taktikai jellegű gyors döntetlen született, a legjobbak közül az amerikai Fabiano Caruana, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és a kínai Ding Liren kezdte győzelemmel a párharcukat. Meglepetés az orosz Szergej Karjakin, az amerikai Michael Adams, a cseh David Navara, a kínai Wang Hao veresége. Kedden ellenkező színelosztással játsszák le a második partikat, tizenöten várják előnnyel az összecsapásokat.

A kieséses rendszerű lebonyolításra jellemzően gyors taktikai döntetlenekkel kezdődtek meg a legjobb 64 közötti csatározások. Lékó Péter a kínai Wen Yanggal a katalán megnyitásban mérkőzött meg, korábban nagymesterünk a német Georg Meierrel már remizett a variban, ezúttal is pontosztozkodás született.

Ritkán látjuk a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot 11 lépésben remizni, az amerikai Hikaru Nakamura 18 lépés után fogott kezet honfitársával, Samuel Shanklanddal. A holland Anish Giri is csak jelképes időt töltött a sakktáblánál, az orosz Alekszandr Motiljevvel 17 lépést követően kötött békét. Az amerikai Fabiano Caruana küzdelmes partiban nyert.

Balogh Csabához nem volt éppen kegyes a sorsolás, a rajtlista ötödik Wesley So második ellenfele. A spanyol megnyitású partiban egyenlő esélyű állásban Csaba nem talált jó tervet, míg So nyugodtan manőverezhetett. Megjavította király helyzetét, huszárjának is jobb mezőt talált, feltörte Balogh védőállását. A bástyavégjátékban bástyája betört, a vezérszárnyi gyalogokat többé nem lehetett védeni.

A címvédő exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik 117 lépésben győzött, ehhez a kubai Lazaro Bruzon Batista hathatós ínyújtott, remit ígérő végjátékban azonnali vesztőt húzott. A bástya a bástya és futó elleni küzdelemben sokáig jól védekezett, de végül az idő szorításában elkövetette a fatális hibát.

A kínai ifjú titánok jó napot zártak, Ding Liren és Wei Yi is magabiztos nyeréssel kezdett, meglepő a tavalyi junior világbajnok Lu Shanglei sikere a jóval esélyesebb honfitárs Wang Hao ellenében.

A meglepetések sorát az orosz Szergej Karjakin veresége nyitotta meg, Viktor Laznicka az angol Michael Adams elleni győzelme enyhítette a cseh szurkolók bánatát, első számú sakkozójuk, David Navara kikapott az azeri Gadir Guszejnovtól.

Elégedett lehetett a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan az azeri Sahriyar Mamedgyarov elleni remivel. A két évvel ezelőtti Világkupa döntőse, az orosz Dmitrij Andrejkin nagy lépést tett a továbbjutás felé. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk is sötéttel győzött. Tizenöten kezdik előnnyel a keddi második játszmákat.

                                                                 

A 2. forduló első játszmáinak eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Szergej Zsigalko

BLR

2657

1/2-1/2

Veszelin Topalov

BUL

2816

2

Hikaru Nakamura

USA

2814

1/2-1/2

Samuel Shankland

USA

2656

3

Rauf Mamedov

AZE

2657

0-1

Fabiano Caruana

USA

2808

4

Anish Giri

NED

2793

1/2-1/2

Alekszandr Motiljev

RUS

2649

5

Balogh Csaba

HUN

2659

0-1

Wesley So

USA

2773

6

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2777

1-0

Lazaro Bruzon Batista

CUB

2659

7

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2659

1/2-1/2

Alekszandr Griscsuk

RUS

2771

8

Ding Liren

CHN

2782

1-0

Erneszto Inarkijev

RUS

2660

9

Arescsenko Alekszander

UKR

2661

1/2-1/2

Levon Aronjan

ARM

2765

10

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

1/2-1/2

Amin Bassem

EGY

2636

11

Alekszander Oniscsuk

USA

2662

1-0

Szergej Karjakin

RUS

2762

12

Jevgenyi Tomasevszkij

RUS

2758

1/2-1/2

Nguyen Ngoc Truong Son

VIE

2634

13

Julio Granda Zuniga

PER

2667

1-0

C.Henriquez Villagra

CHI

2511

14

Pentala Harikrishna

IND

2737

1/2-1/2

S. P. Sethuraman

IND

2640

15

Viktor Laznicka

CZE

2676

1-0

Michael Adams

ENG

2742

16

Peter Szvidler

RUS

2727

1/2-1/2

Liviu-Dieter Nisipeanu

GER

2678

17

Ilia Szmirin

ISR

2655

1/2-1/2

Tejmur Radzsabov

AZE

2738

18

Leinier Dominguez Perez

CUB

2732

1-0

Hrant Melkumjan

ARM

2622

19

Hou Ji-fan

CHN

2671

1/2-1/2

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

20

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

1-0

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2675

21

Gabriel Szargiszjan

ARM

2679

1/2-1/2

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

22

Yu Yangyi

CHN

2721

1/2-1/2

Igor Liszij

RUS

2671

23

Maxim Rodhstein

ISR

2673

0-1

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2726

24

Wei Yi

CHN

2734

1-0

Juri Vovk

UKR

2624

25

Gadir Guszejnov

AZE

2634

1-0

David Navara

CZE

2728

26

Pavel Eljanov

UKR

2717

1-0

Alexander Ipatov

TUR

2625

27

Anton Korobov

UKR

2700

0-1

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

28

Nyikita Vityjugov

RUS

2725

1/2-1/2

Le Quang Liem

VIE

2697

29

Wen Yang

CHN

2620

1/2-1/2

Lékó Péter

HUN

2707

30

Sandro Mareco

ARG

2599

1/2-1/2

Anton Kovalyov

CAN

2616

31

Jan Nepomnjacsij

RUS

2705

1/2-1/2

Laurent Fressinet

FRA

2702

32

Lu Shanglei

CHN

2599

1-0

Wang Hao

CHN

2712

Wen,Yang (2620) - Lékó,P (2707)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Fg2 Fe7 5.Hf3 0-0 6.0-0 dxc4 7.He5 Hc6 8.Fxc6 bxc6 9.Hxc6 Ve8 10.Hxe7+ Vxe7 11.Va4 e5 12.dxe5 Vxe5 13.Vxc4 Fe6 14.Vc2 Ff5 15.Vd2 Fh3 16.Be1 Bad8 17.Ve3

Georg Meier a 17.Vc3 Vd5 18.f3 Bfe8 19.Ha3 Vb7 20.Vb3 Va6 21.Vb5 Ve6 22.Vb3 Va6 lépésismétléses remit választotta Lékó Péter ellen.

17...Vd5 18.f3 Hg4 19.Vc3 Vb7 20.Ff4 és döntetlen

Balogh,Cs (2659) - So,W (2773)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 d6 7.h3 He7 8.Fa4 a6 9.Hbd2 Fa7 10.d4 Hg6 11.Be1 c5 12.d5 c4 13.Fc2 b5 14.Hf1 Fd7 15.Fe3 Vc7 16.H3h2 a5 17.Hg4 Hxe4 18.Fxe4 f5 19.Fc2 fxg4 20.hxg4 a4 21.a3 He7 22.Fxa7 Vxa7 23.He3 Bf6 24.f3 Baf8 25.Fe4 h6 26.g3 Fe8 27.Kg2 Fg6 28.Ve2 Vd7 29.Bf1 Ve8 30.Vc2 Fxe4 31.Vxe4 Vg6 32.Vxg6 Hxg6 33.Bf2 He7 34.Baf1 g5 35.Bd2 Kf7 36.Bdd1 Ke8 37.Bd2 Kd7 38.Bff2 Kc7 39.Bf1 Kb6 40.Bdd1 Kc5 41.Bd2

baloghso_1528

41...B6f7 42.Bdd1 Hg8 43.Bd2 Hf6 44.Bh1 Bh7 45.Bdd1 Bfh8 46.Bh2

baloghso_1529

46...h5 47.gxh5 Bxh5 48.Bxh5 Bxh5 49.Bd2 Bh8 50.Bd1 Bg8 51.Bd2

baloghso_1530

51...e4 52.fxe4 Hxe4 53.Bd4 Hf6 54.Hg4 Hxg4 55.Bxg4 Be8 56.Kf3 Be5 57.Be4 Bf5+ 58.Kg4

baloghso_1531

58...Bf2 59.Kxg5 Bxb2 60.g4 Bb3 61.Be3 Bxa3 62.Kf6 Ba1 63.Bf3 a3 64.g5 Bg1 65.Bf2 b4 66.cxb4+ Kxb4 67.Ke6 Kb3 és világos feladta

Guszejnov,G (2634) - Navara,D (2728)
Caro-Kann védelem [B19]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Hd2 dxe4 4.Hxe4 Ff5 5.Hg3 Fg6 6.h4 h6 7.Hf3 Hd7 8.h5 Fh7 9.Fd3 Fxd3 10.Vxd3 e6 11.Fd2 Hgf6 12.0-0-0 Fe7 13.He4 Hxe4 14.Vxe4 Hf6 15.Vd3 c5 16.Kb1 cxd4 17.Hxd4 0-0?!

guszejnovnavara_1532

18.Fxh6 gxh6 19.Vg3+ Kh8 20.Hxe6 fxe6 21.Bxd8 Baxd8 22.Ve3 Hg8 23.Vxa7 Ff6 24.f3 He7 25.Ve3 Fg7 26.Vxe6 Hd5 27.c3 Bfe8 28.Vf5?! Be2 29.Bc1 Bxg2 30.a3 b5 31.Vf7 Hf6 32.Vb7 Bd5 33.f4 Kh7 34.Be1 Bdd2

guszejnovnavara_1533

35.Vxb5 Hd5 36.Ka1 Bgf2 37.Ve8 Hxf4 38.Ve4+ Kh8 39.Va8+ Kh7 40.Ve4+ Kh8 41.Vf5 Bd8 42.Vb5 Bd5 43.Be8+ Kh7 44.Vc4 Bxh5 45.Vg8+ Kg6 46.Be7 Bh1+ 47.Ka2 Hh5 48.Ve6+ Hf6 49.Vf7+ Kf5 50.Vxg7 Bhh2 51.Bb7 és sötét feladta

Korobov,A (2700) - Andrejkin,D (2720)
Szláv védelem [D15]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 a6 5.e3 Ff5 6.Fd3 Fxd3 7.Vxd3 e6 8.0-0 Fb4 9.Fd2 0-0 10.Bfd1 a5 11.a3 Fxc3 12.Fxc3 He4 13.Fe1 a4 14.Ve2 Be8 15.Bac1 Hd7 16.He5 f6 17.Hd3 Hd6 18.c5 Hb5 19.Hb4 Hf8 20.f3 Hg6 21.Fg3 Vd7 22.e4 dxe4 23.fxe4 Bad8 24.Vc4 He7 25.Fh4 Kh8 26.Ff2 f5 27.exf5 Hxf5 28.Hd3?!

korobovandrejkin_1534

28...Hbxd4 29.He5 Vc7 30.Be1 Bd5 31.Vxa4 Bed8 32.Hd3 h6 33.Hb4 Be5 34.Bcd1 Bf8 35.Hd3 He2+ 36.Kh1

korobovandrejkin_1535

36...Hfg3+ 37.hxg3?

Anton Korobov 37.Fxg3 Hxg3+ 38.Kg1-gyel védekezhetett volna.

37...Bh5+ 38.Vh4

korobovandrejkin_1536

38...Bxf2! 39.Vxh5 Hxg3+ 40.Kg1 Bxg2+ 41.Kxg2 Hxh5 42.He5 Kh7 43.Bd7 Va5 44.Bc1 Hf6 45.Bd3 Hd5 46.Kf3 Vd8 47.Be1 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Bakuban zajló Világkupán az első forduló rájátszásaira került sor. Balogh Csaba az azeri Eltaj Safarli elleni párharcában a két 25-25 perces rapidpartiban remizett, majd megnyerte az első 10-10 perces játszmát, végül döntetlennel kiharcolta a 3,5-2,5-ös győzelmet, továbbjutott a legjobb 64 közé. Balogh következő ellenfele a rajtlistán ötödik amerikai Wesley So lesz, világossal kezdi a kétjátszmás meccset. Lékó Péter sötéttel játszik a kínai Wen Yanggal. A rájátszás során a legnagyobb meglepetést a 2009-es Világkupán győztes izraeli Borisz Gelfand kiesése jelentette.

Huszonnégy továbbjutó hely sorsa dőlt el a mai rájátszáson. Balogh Csaba jól bírta a nagy idegfeszültséggel járó rapid partikat. Az azeri Eltaj Safarlival a két 25-25 perces és lépésenkénti 10-10 másodperces ütközete döntetlennel végződött. A remisorozatot az első 10-10 perces és 10-10 másodperces játszma törte meg, Csaba világossal győzött, majd a hatodik partiban a pontosztozkodás a továbbjutását jelentette. A 64 között az ötödik helyre rangsorolt amerikai Wesley So lesz az ellenfele. Lékó Péter már nyugodtan készülhetett Wen Yang elleni meccsére, a kínai sakkozó az első körben lett Igor Kovalenkot győzte le.

A nagy esélyesek közül ki könnyebben, ki nehezebben vette az első akadályt. A legnagyobb szenzációt az izraeli Borisz Gelfand búcsúja jelentette, a 2009-es Világkupa győztese 47 évesen nem tudott megbirkózni a 19 esztendős chilei Christobal Henriquez Villagraval. A „pótvizsgára” kényszerült orosz nagymesterek továbbjutottak.

Az élcsoportban az első forduló rájátszásai:

7 Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) – Yusup Atabajev (türkmén, 2428) 5 – 3 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen 1 – 0, 1 – 0)

10 Ilia Ilijusenok (orosz, 2491) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2748) 3 – 5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

12 Ziaur Rahman (bangladesi, 2500) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2758) 1 – 3 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

13 Borisz Gelfand (izraeli, 2741) – Christobal Henriquez Villagra (chilei, 2511) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

17 Tejmur Radzsabov (azeri, 2738) – Samuel Sevian (amerikai, 2556)  3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 - 0)

18 Frederico Perez Ponsa (argentin, 2563) – Leinier Dominguez Perez (kubai, 2732) 1,5 – 2,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 0 -1)

25 David Navara (cseh, 2728) – Tamir Nabaty (izraeli, 2597) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

28 Samvel Ter-Sahakjan (örmény, 2601) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2725) 1 – 3 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

31 Laurent Fressinet (francia, 2702) – Ante Brkic (horvát, 2597) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

32 Lu Shanglei (kínai, 2599) – Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2692) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

33 Wang Hao (kínai, 2712) – Milos Perunovic (szerb, 2616) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0)                                                                             

34 Zhao Jun (kínai, 2621) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2705) 1 – 3 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

60 Eltaj Safarli (azeri, 2657) – Balogh Csaba (magyar, 2659) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

A második forduló párosítása:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Szergej Zsigalko

BLR

2657

Veszelin Topalov

BUL

2816

2

Hikaru Nakamura

USA

2814

Samuel Shankland

USA

2656

3

Rauf Mamedov

AZE

2657

Fabiano Caruana

USA

2808

4

Anish Giri

NED

2793

Alekszandr Motiljev

RUS

2649

5

Balogh Csaba

HUN

2659

Wesley So

USA

2773

6

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2777

Lazaro Bruzon Batista

CUB

2659

7

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2659

Alekszandr Griscsuk

RUS

2771

8

Ding Liren

CHN

2782

Erneszto Inarkijev

RUS

2660

9

Arescsenko Alekszander

UKR

2661

Levon Aronjan

ARM

2765

10

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

Amin Bassem

EGY

2636

11

Alekszander Oniscsuk

USA

2662

Szergej Karjakin

RUS

2762

12

Jevgenyi Tomasevszkij

RUS

2758

Nguyen Ngoc Truong Son

VIE

2634

13

Julio Granda Zuniga

PER

2667

C.Henriquez Villagra

CHI

2511

14

Pentala Harikrishna

IND

2737

S. P. Sethuraman

IND

2640

15

Viktor Laznicka

CZE

2676

Michael Adams

ENG

2742

16

Peter Szvidler

RUS

2727

Liviu-Dieter Nisipeanu

GER

2678

17

Ilia Szmirin

ISR

2655

Tejmur Radzsabov

AZE

2738

18

L. Dominguez Perez

CUB

2732

Hrant Melkumjan

ARM

2622

19

Hou Ji-fan

CHN

2671

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

20

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2675

21

Gabriel Szargiszjan

ARM

2679

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

22

Yu Yangyi

CHN

2721

Igor Liszij

RUS

2671

23

Maxim Rodhstein

ISR

2673

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2726

24

Wei Yi

CHN

2734

Juri Vovk

UKR

2624

25

Gadir Guszejnov

AZE

2634

David Navara

CZE

2728

26

Pavel Eljanov

UKR

2717

Alexander Ipatov

TUR

2625

27

Anton Korobov

UKR

2700

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

28

Nyikita Vityjugov

RUS

2725

Le Quang Liem

VIE

2697

29

Wen Yang

CHN

2620

Lékó Péter

HUN

2707

30

Sandro Mareco

ARG

2599

Anton Kovalyov

CAN

2616

31

Jan Nepomnjacsij

RUS

2705

Laurent Fressinet

FRA

2702

32

Lu Shanglei

CHN

2599

Wang Hao

CHN

2712

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Bakuban zajló Világkupán Lékó Péter sikerrel vette az első akadályt, az orosz Alekszej Goganov elleni 1,5-0,5-ös győzelemmel a legjobb 64 közé jutott. A párharc második partijában Lékó sötéttel szicíliai védelmű partiban remizett. A második körben a kínai Wen Yang (2620) lesz az ellenfele, aki a lett Igor Kovalenkot győzte le hasonló arányban. Balogh Csaba második játszmája is döntetlennel zárult az azeri Eltaj Safarlival szemben, vasárnap rájátszás dönti el a továbbjutó személyét. Meglepetés, hogy az előkelően rangsorolt orosz nagymesterek közül Alekszandr Griscsuk, Dmitrij Jakovenko, Jevgenyij Tomasevszkij és Nyikita Vityjugov is „pótvizsgázik”, az izraeli Borisz Gelfand sem bírt chilei ellenfelével.

Bakuban Lékó Péter a második körre készülhet, a Világkupa első fordulójában az orosz Alekszej Goganovval szemben 1,5-0,5-ös győzelmet aratott. Bizonyára sokakat meglepett, hogy nagymesterünk az első parti megnyerése után a második összecsapás során a szicíliai védelem Najdorf-változata, az izraeli Borisz Gelfand és a francia Maxime Vachier-Lagrave által is kultivált vari mellett döntött a 6-h3-as változatban. Goganov láthatóan jól ismerte az eltérést, Péternek némi veszélyeket is hárítania kellett, miután huszárja játékba avatkozott, már nem volt többé gond a továbbjutást jelentő döntetlen elérése. Vasárnap lehet egy kicsit pihenni és készülni a következő ellenfélre, a kínai Wen Yang (2620) az esélyesebbnek tartott, de kissé túlzott önbizalommal bíró lett Igor Kovalenko ellen nyert, akit többek között a Zalakarosi Sakkfesztivál kétszeres győzteseként ismerhetünk. Lékó az első partiban sötéttel játszik.

Balogh Csaba az azeri Eltaj Safarlival másodszor is megosztozott a ponton. A szicíliai védelem Szvesnyikov változatában nagymesterünk minimális előnyt ért el, majd gyalogot is nyert, de a különböző színű futók mellett nem volt nyerőesélye.

A 128 résztvevős viadalon a rajtlista első hat helyezettje gond nélkül jutott túl az első fordulón, csak a holland Anish Giri nem aratott kettős győzelmet jóval gyengébb ellenfelével szemben. A 2011-es Világkupa döntőse, Alekszandr Griscsuk pótvizsgázni” kényszerül, a türkmén Yusup Atabajev keményen ellenállt, két remit harcolt ki. Az azeri rendezők Tejmur Radzsabov miatt „aggódhatnak”.

Az orosz szakvezetést aligha töltheti el örömmel, hogy válogatottjaik közül Dmitrij Jakovenko, Jevgenyij Tomasevszkij, Nyikita Vityjugov és Jan Nepomnjacsij is „pótvizsgázni” kényszerül. A címvédő Vlagyimir Kramnyik nem kegyelmezett a perui Cori T. Deysinek, aki váratlanul kapott játéklehetőséget, bátyja a junior vb-n való részvételt választotta. Az angol Michael Adams sötéttel játszva érte el a továbbjutást jelentő győzelmet az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsukkal szemben. A kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan két döntetlent követően rájátszásban küzd meg a brazil Rafael Leitao-val. A 2009-es győztes izraeli Borisz Gelfand is gyakorolhatja a rapid sakkozást…Nagy meglepetés a kínai Ni Hau korai búcsúja, a 2007-es Világkupán győztes amerikai Gata Kamsky is csomagolhat, a nagy tehetségnek tartott Ray Robson bakui kirándulása is rövidre sikeredett.

Vasárnap 24 továbbjutó helyért csatáznak. A küzdelem két 25-25 perces rapidpartival, lépésenként plusz 10-10 másodperccel kezdődik. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű partival folytatódik a csatározás, és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc) következnek. Ha még mindig egál az eredmény, akkor „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc bónusszal, utóbbinak a döntetlen is elegendő a továbbjutáshoz.

Az élcsoportban az első forduló eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Veszelin Topalov

BUL

2816

1-0

1-0

Oladapo Adu

NGR

2241

2

Phiri Richmond

BAN

2252

0-1

0-1

Hikaru Nakamura

USA

2814

3

Fabiano Caruana

USA

2808

1-0

1-0

Amir Zaibi

TUN

2330

4

Arthur Seegwany

UGA

2357

1/2-1/2

0-1

Anish Giri

NED

2793

5

Wesley So

USA

2773

1-0

1-0

Parham Maghasoodloo

IRI

2447

6

Cori T. Deysi

PER

2419

0-1

0-1

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2777

7

Alekszandr Griscsuk

RUS

2771

1/2-1/2

1/2-1/2

Yusup Atabajev

TKM

2428

8

Tomas Krnan

CAN

2440

0-1

1/2-1/2

Ding Liren

CHN

2782

9

Levon Aronjan

ARM

2765

1-0

1-0

Michael Wiedenkeller

LUX

2453

10

 Ilia Iljiusenok

RUS

2491

1/2-1/2

1/2-1/2

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

11

Szergej Karjakin

RUS

2762

1-0

1-0

Ermes Espinoza Veloz

CUB

2495

12

Ziaur Rahman

BAN

2500

1/2-1/2

1/2-1/2

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2758

13

Borisz Gelfand

ISR

2741

1/2-1/2

1/2-1/2

C. Henriquez Villagra

CHI

2511

14

Max Illingworth

AUS

2517

0-1

0-1

Pentala Harikrishna

IND

2737

15

Michael Adams

ENG

2742

1/2-1/2

1-0

Marija Muzicsuk

UKR

2528

16

Emre Can

TUR

2531

0-1

1/2-1/2

Peter Szvidler

RUS

2727

17

Tejmur Radzsabov

AZE

2738

1/2-1/2

1/2-1/2

Samuel Sevian

USA

2556

18

Frederico Perez Ponsa

ARG

2563

1-0

0-1

L. Dominguez Perez

CUB

2732

19

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

1-0

1/2-1/2

Pouya Idani

IRI

2569

20

Babu M. R. Lalith

IND

2557

1/2-1/2

0-1

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

21

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

1-0

1/2-1/2

I. Reynalo Ortiz Suarez

CUB

2577

22

Viorel Iordachescu

MDA

2583

0-1

0-1

Yu Yangyi

CHN

2721

23

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2726

1-0

1/2-1/2

Ahmed Adly

EGY

2596

24

Saleh A. R. Salem

UAE

2610

0-1

1/2-1/2

Wei Yi

CHN

2734

25

David Navara

CZE

2728

1/2-1/2

1/2-1/2

Tamir Nabaty

ISR

2597

26

Rinat Jumabajev

KAZ

2606

0-1

0-1

Pavel Eljanov

UKR

2717

27

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

1-0

1/2-1/2

Zhou Jianchao

CHN

2606

28

Samvel Ter-Sahakjan

ARM

2601

1/2-1/2

1/2-1/2

Nyikita Vityjugov

RUS

2725

29

Lékó Péter

HUN

2707

1-0

1/2-1/2

Alekszej Goganov

RUS

2603

30

Sandro Mareco

ARG

2599

1-0

1/2-1/2

Ni Hua

CHN

2704

31

Laurent Fressinet

FRA

2702

1/2-1/2

1/2-1/2

Ante Brkic

CRO

2597

32

Lu Shanglei

CHN

2599

1-0

0-1

A. Mojszejenko

UKR

2692

33

Wang Hao

CHN

2712

1-0

0-1

Milos Perunovic

SRB

2616

34

Zhao Jun

CHN

2621

1/2-1/2

1/2-1/2

Jan Nepomnjacsij

RUS

2705

..

60

Eltaj Safarli

AZE

2657

1/2-1/2

1/2-1/2

Balogh Csaba

HUN

2659

Az élcsoportban az első forduló rájátszásai:

7 Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) – Yusup Atabajev (türkmén, 2428)

10 Ilia Ilijusenok (orosz, 2491) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2748)

12 Ziaur Rahman (bangladesi, 2500) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2758)

13 Borisz Gelfand (izraeli, 2741) – Christobal Henriquez Villagra (chilei, 2511)

17 Tejmur Radzsabov (azeri, 2738) – Samuel Sevian (amerikai, 2556)

18 Frederico Perez Ponsa (argentin, 2563) – Leinier Dominguez Perez (kubai, 2732)

25 David Navara (cseh, 2728) – Tamir Nabaty (izraeli, 2597)

28 Samvel Ter-Sahakjan (örmény, 2601) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2725)

31 Laurent Fressinet (francia, 2702) – Ante Brkic (horvát, 2597)

32 Lu Shanglei (kínai, 2599) – Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2692)

33 Wang Hao (kínai, 2712) – Milos Perunovic (szerb, 2616)

34 Zhao Jun (kínai, 2621) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2705)

60 Eltaj Safarli (azeri, 2657) – Balogh Csaba (magyar, 2659)

Goganov,A (2603) - Lékó,P (2707)
Szicíliai védelem [B91]

1.e4 c5

Az első fordulóban elért győzelem után bizonyára sokakat meglepett Péter döntése, a szicíliai védelem.

2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.h3 e5 7.Hde2 h5

Nagy divatnak örvend, nagymesterünk alapos készüléssel töltötte a versenymentes időszakot.

8.g3 Hbd7

Borisz Gelfand a 8...b5-ös változat híve. Maxime Vachier-Lagrave a 8...Fe6 9.Fg2 Hbd7 lépéssorrendet kedveli.

9.Fg2 Fe7 10.0-0 0-0 11.a4 b6 12.Hd5 Hxd5 13.Vxd5 Bb8 14.Hc3 Fb7 15.Vd1

goganovleko_1523

15...h4 16.Hd5 Fg5 17.f4 Fh6 18.He3 hxg3 19.Hf5 Fxf4 20.Fxf4 exf4

goganovleko_1524

21.Vxd6 Hf6 22.Vxf4 Hh5 23.Vg4 g6 24.Bad1 Vc7 25.Bd7 Vc5+ 26.Kh1

goganovleko_1525

26...Fc8 27.He7+ Vxe7 28.Bxe7 Fxg4 29.hxg4 Hg7

goganovleko_1526

30.Bd7?

Világos csak a 30.e5 Bbe8 (30...Bbc8 31.Fd5 Bxc2 32.Bfxf7; 30...Bbd8 31.c4 Bd2 32.Fd5 g2+ 33.Fxg2 He6 34.Bf6) 31.Bxe8 Bxe8 32.Fd5 Bxe5 33.Fxf7+ Kh7 34.Bf6 Bg5 35.Bf4 változatban táplálhatott volna némi reményeket.

30...He6 31.e5 g5! 32.Bd3 és döntetlen

Balogh,Cs (2659) - Safarli,E (2657)
Szicíliai védelem [B33]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 e5 6.Hdb5 d6 7.Fg5 a6 8.Ha3 b5 9.Hd5 Fe7 10.Fxf6 Fxf6 11.c4 b4 12.Hc2 0-0 13.g3 a5 14.Fg2 Fg5 15.0-0 Fe6 16.Vd3 Fxd5 17.cxd5 Hb8 18.h4 Fh6 19.a3 Ha6 20.axb4 Hxb4 21.Hxb4 axb4 22.Ba6 Bxa6 23.Vxa6 Vb8 24.Fh3 b3 25.Vc4 Fd2 26.Bd1 Fb4 27.Bd3 Fc5

baloghsafarli_1527

28.Bxb3

Balogh Csaba gyalogot nyert, de a különböző színű futók miatt az anyagi előny értékesítésére alig volt remény...

28...Va7 29.Ve2 Bb8 30.Bxb8+ Vxb8 31.Va6 g6 32.Vc8+ Vxc8 33.Fxc8 h6 34.Kf1 g5 35.h5 Kf8 36.Ke2 Ke7 37.Fb7 Kd8 38.Fc6 Fd4 39.b3 Fc5 40.f3 Fd4 41.Fb5 Fc5 42.Ke1 Fb4+ 43.Kd1 Fc5 44.Ke2 Fb4 45.Kf2 Fc5+ 46.Kg2 Ke7 47.Kh3 Kf6 48.Kg4 Fe3 49.Fd7 Fd2 50.Fc8 Fe3 51.b4 Fd2 52.b5 Fa5 53.f4 gxf4 54.gxf4 exf4 55.Kxf4 Fd2+ 56.Kf3 Fa5 57.Kf4 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Bakuban megkezdődött a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupa. Lékó Péter az orosz Alekszej Goganov elleni meccsének első partijában a világos bábukat vezette, a francia védelmű játszmában túljátszotta ellenfelét, biztató győzelemmel rajtolt. Balogh Csaba sötéttel kezdte az azeri Eltaj Safarlival a párharcát, döntetlenre mentette a bástyavégjátékot. Kevés kivétellel a legjobbak érvényesítették a papírformát, de meglepetéseket is láthattunk. Szombaton ellenkező színelosztással játsszák le a második partikat, 1-1 esetén rájátszás dönt a továbbjutásról.

Csütörtökön este tartották meg a Világkupa megnyitó ünnepségét, és került sor a színsorsolásra is. A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov a világos bábukat húzta ki a rajtlistát vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov számára, így a páratlan rajtszámú sakkozók világossal játszhattak az első partikban. A gondos előkészületek ellenére is volt némi idegeskedés, a Világkupa résztvevői közül többen is kisebb kalandok árán jutottak el Bakuba, a Lufthansa pilóták sztrájkja okozott gondot.

A technikai értekezleten a rendezők az utóbbi időben tapasztalt, különböző trükkös csalások miatt arra kérték a sakkozókat, hogy a versenyteremben ne hordjanak karórát, és ne használják saját tollaikat, hanem a szervezők által rendelkezésükre bocsátottal írják a játszmákat. A rendezők bejelentették, hogy fenntartják a jogot, hogy egyes partikat az interneten csak késéssel közvetítsenek. Oly szomorú vélt, vagy valós veszélyek miatt hasonló óvintézkedésekről olvasni. A sakkozók már több éve csak a repülőterekről ismert biztonsági kapukon keresztül léphetnek be a versenyterembe.

Lékó Péter világossal kezdte az orosz Alekszej Goganov elleni meccsét. A francia védelmű játszmában nagymesterünk új gondolattal lepte meg ellenfelét, a gyalogáldozatért kezdeményezést kapott, ellenfele királya középen rekedt. Az anyagi egyensúly helyreállítása után a vezércserével sem könnyebbedett az orosz sakkozó helyzete, Lékó Péter fölényes állását biztos kézzel vezette győzelemre.

A legjobbak az első körben Élő-pontjaiknak köszönhetően gyengébb ellenfeleket kaptak, de meglepetések is születtek. A nigériai Adu Olapadu becsülettel helytállt a rajtlistát vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval szemben, nehezen adta meg magát. A Világkupa első győzelmét az amerikai Fabiano Caruana aratta. A legnagyobb szenzációt az ugandai Arthur Seegwany döntetlene jelentette, a holland Anish Giritől rabolt fél pontot, 158 lépést játszottak! Az orosz Alekszandr Griscsuk erejéből is csak remire futotta, ahogy honfitársai, Dmitrij Jakovenko és Jevgenyij Tomasevszkij sem bírtak ellenfeleikkel. Az izraeli Borisz Gelfand sem tündökölt.

Az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk remek játékkal rukkolt ki az angol Michael Adams Aellen. A kubai Leinier Dominguer Perez és a kínai Ni Hua vereséggel kezdett.

A  „derékhadnál” jóval kiegyensúlyozottabb Élő-pontokkal sorsolták össze a résztvevőket, a 60. helyre rangsorolt Balogh Csaba sötéttel a 69. azeri Eltaj Safarlival küzdött meg, Az angol megnyitású partiban Safarli irányított, kezdeményezett, gyalogot is nyert. A bástyavégjátékban kecsegtető esélyét azonban időzavarban nem tudta kihasználni, a lépésismétléses remit választotta.

Az élcsoportban az első forduló első játszmáinak eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Veszelin Topalov

BUL

2816

1-0

Oladapo Adu

NGR

2241

2

Phiri Richmond

BAN

2252

0-1

Hikaru Nakamura

USA

2814

3

Fabiano Caruana

USA

2808

1-0

Amir Zaibi

TUN

2330

4

Arthur Seegwany

UGA

2357

1/2-1/2

Anish Giri

NED

2793

5

Wesley So

USA

2773

1-0

Parham Maghasoodloo

IRI

2447

6

Cori T. Deysi

PER

2419

0-1

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2777

7

Alekszandr Griscsuk

RUS

2771

1/2-1/2

Yusup Atabajev

TKM

2428

8

Tomas Krnan

CAN

2440

0-1

Ding Liren

CHN

2782

9

Levon Aronjan

ARM

2765

1-0

Michael Wiedenkeller

LUX

2453

10

 Ilia Iljiusenok

RUS

2491

1/2-1/2

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

11

Szergej Karjakin

RUS

2762

1-0

Ermes Espinoza Veloz

CUB

2495

12

Ziaur Rahman

BAN

2500

1/2-1/2

Jevgenyi Tomasevszkij

RUS

2758

13

Borisz Gelfand

ISR

2741

1/2-1/2

C. Henriquez Villagra

CHI

2511

14

Max Illingworth

AUS

2517

0-1

Pentala Harikrishna

IND

2737

15

Michael Adams

ENG

2742

1/2-1/2

Marija Muzicsuk

UKR

2528

16

Emre Can

TUR

2531

0-1

Peter Szvidler

RUS

2727

17

Tejmur Radzsabov

AZE

2738

1/2-1/2

Samuel Sevian

USA

2556

18

Frederico Perez Ponsa

ARG

2563

1-0

L. Dominguez Perez

CUB

2732

19

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

1-0

Pouya Idani

IRI

2569

20

Babu M. R. Lalith

IND

2557

1/2-1/2

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

21

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

1-0

I. Reynalo Ortiz Suarez

CUB

2577

22

Viorel Iordachescu

MDA

2583

0-1

Yu Yangyi

CHN

2721

23

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2726

1-0

Ahmed Adly

EGY

2596

24

Saleh A. R. Salem

UAE

2610

0-1

Wei Yi

CHN

2734

25

David Navara

CZE

2728

1/2-1/2

Tamir Nabaty

ISR

2597

26

Rinat Jumabajev

KAZ

2606

0-1

Pavel Eljanov

UKR

2717

27

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

1-0

Zhou Jianchao

CHN

2606

28

Samvel Ter-Sahakjan

ARM

2601

1/2-1/2

Nyikita Vityjugov

RUS

2725

29

Lékó Péter

HUN

2707

1-0

Alekszej Goganov

RUS

2603

30

Sandro Mareco

ARG

2599

1-0

Ni Hua

CHN

2704

31

Laurent Fressinet

FRA

2702

1/2-1/2

Ante Brkic

CRO

2597

32

Lu Shanglei

CHN

2599

1-0

A. Mojszejenko

UKR

2692

33

Wang Hao

CHN

2712

1-0

Milos Perunovic

SRB

2616

34

Zhao Jun

CHN

2621

1/2-1/2

Jan Nepomnjacsij

RUS

2705

..

60

Eltaj Safarli

AZE

2657

1/2-1/2

Balogh Csaba

HUN

2659

Lékó,P (2707) - Goganov,A (2603)
Francia védelem [C18]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hc3 Fb4 4.e5 c5 5.a3 Fxc3+ 6.bxc3 He7 7.h4 Vc7 8.h5 h6 9.Bb1

Új gondolat a korábban többször játszott 9.Hf3 és 9.Fd2 helyett.

9...Hbc6 10.Vg4 Hf5 11.Fd3 cxd4 12.cxd4 Hcxd4

lekogoga_1514

13.Fb2 Va5+

A huszár kelepcében a 13...Hxc2+ 14.Kd2 változatban.

14.Kf1 Vc5 15.Fxd4

 Kellemes gond volt választani a 15.c3 Hc6 16.Fxf5 exf5 17.Vxg7 Vf8 18.Vf6 illetve a partiban látott folytatás között.

15...Hxd4 16.Vxg7 Vf8

lekogoga_1515

17.Vf6 Bg8 18.Bh4 Hc6 19.Hf3 b6 20.Bf4

Számításba jött a 20.Ba4 Fb7 21.Bf4 Vg7 22.Vxg7 Bxg7 23.Bf6 folytatás is.

20...Fd7 21.Be1 He7 22.Hd4 Vg7 23.g3 Vxf6 24.Bxf6 Bh8

lekogoga_1516

25.Be3 Hg8 26.Bf4 Ke7 27.Bef3 Fe8 28.Bg4 Bc8 29.Bg7 Bc3 30.Bf4 Kd8

lekogoga_1517

31.Hxe6+ Kc8 32.Hd4 és sötét feladta

Safarli,E (2657) - Balogh,Cs (2659)
Angol megnyitás [A25]

1.c4 e5 2.g3 Hc6 3.Fg2 Fc5 4.Hc3 a6 5.e3 d6 6.Hge2 Fa7 7.d4 Hge7 8.0-0 exd4 9.Hxd4 Hxd4 10.exd4 0-0 11.Fg5 h6 12.Fxe7 Vxe7 13.b4 Bb8 14.Be1 Vf6 15.Be4 Fe6 16.Bf4 Vd8 17.Vd3 Be8 18.a4 Vd7

safarlibalogh_1518

19.b5 Fh3 20.Fxh3 Vxh3 21.Hd5 c6 22.He3 Ve6 23.a5 axb5 24.cxb5 Ba8

safarlibalogh_1519

25.Bb1!?

Még nagyobb előnyt adott a 25.a6 Fb6 26.Bb1 c5 27.d5 Vd7 28.Hc4 folytatás.

25...d5 26.bxc6 Vxc6 27.Vf5 Be7 28.Hxd5 Bd7 29.Hb6 Fxb6 30.Bxb6 Vd5

safarlibalogh_1520

31.Bb5 Vxf5 32.Bfxf5 Bad8 33.Kg2 g6 34.Bfc5 Kg7 35.d5 Be8

safarlibalogh_1521

36.d6 Bxd6 37.Bxb7 Be2 38.Bc3 Bf6 39.Bf3 Ba2 40.Bxf6 Kxf6 41.Bb6+ Ke5 42.a6 h5 43.Kf3 g5 44.Ke3 g4 45.Kd3 f5

safarlibalogh_1522

46.Kc4 f4 47.Kb3

Szerencsére Eltaj Safarlinak meggyűlt a baja a gondolkodási idővel.

47...Ba1 48.Bb5+

Aggódhattunk volna 48.gxf4+ Kxf4 49.Bb4+ Kf3 50.Ba4 Bb1+ 51.Kc4 Bb8 52.a7 Ba8 53.Ba2 h4 54.Kc5 Kg2 55.f4+ Kf3 56.f5 g3 57.hxg3 hxg3 58.Kb6 g2 59.Bxg2 Kxg2 60.Kb7 Bf8 61.a8V Bxf5 után, a nagy a kapkodásban nem könnyű a nyerés, láttunk már szupernagymestereket is megbukni a vizsgán.

 48...Kf6 49.Bb6+ Ke5 50.Bb5+ Kf6 51.Bb6+ Ke5 és

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.bakuworldcup2015.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Bakuban szeptember 10. és október 5. között rendezik meg a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupát. A viadalon két magyar résztvevőnek drukkolhatunk, Lékó Péter Élő-pontjai alapján kapott meghívást, Balogh Csaba a 2014-es Európa-bajnokságon vívta ki az indulási jogot. A rajtlistát a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov vezeti, két amerikai nagymester követi, Hikaru Nakamura és Fabiano Caruana. A címvédő orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot hatodikként rangsorolták, a sorsolást az augusztus 1-én érvényes Élő-pontszámok alapján készítették el. Lékó Péter a 29., Balogh Csaba a 60. minden idők legerősebb Világkupáján, amelynek döntősei lesznek világbajnokjelöltek. A világranglista első 25 helyezettjéből huszonketten játszanak! A megnyitó ünnepséget és a színsorsolást szeptember 10-én tartják meg, másnap magyar idő szerint 12 órakor indulnak a sakkórák. A Vk honlapja: www.bakuworldcup2015.com/

Azerbajdzsán fővárosa rendezi meg 2016-ban a 42. sakkolimpiát, a Világkupa főpróba is a sakkozás legnagyobb ünnepe előtt. Az azeriek már sokszor bizonyították, hogy szeretik és értik a sakkot, tisztelik, becsülik a sakkozókat, ennek kiváló példájaként szolgálnak a samkiri Vugar Gasimov emlékversenyek, amelyeknek szervezése a legnagyobb elismerést vívta ki.

A hatodik Világkupa az eddigi legerősebb mezőnyű. A top 25-ből huszonketten játszanak! Hárman, a bolgár Veszelin Topalov és két amerikai sakkozó, Hikaru Nakamura és Fabiano Caruana a + 2800 Élő-pontos szuperelit tagjai. Harminchat nagymester 2700 vagy több Élő-pontos. A szabályzat értelmében csak az a nagymester játszhat kedvező Élő-pontátlagával a jövő évi világbajnok-jelölti versenyen, aki részt vesz a Világkupán, illetve játszott a 2014/15-ös Grand Prix-sorozaton.

A jövő évi világbajnok-jelölti verseny résztvevője már a világbajnoki döntő vesztese, Viswanathan Anand, a Grand Prix-sorozat első és második helyezettje, Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura. A Világkupa két döntőse is világbajnokjelölt lesz, Caruana vagy Nakamura sikere esetén a GP-ről jutna tovább az orosz Dmitrij Jakovenko. (Nakamura és Caruana a „papírforma alapján az elődöntőben találkozna.) Ketten játszhatnak Élő-pontjuk alapján, a 2015. január 1. és december 1. közötti 12 ranglista súlyozott pontszáma számít. Kilenc hónap után Veszelin Topalovnak 2804, az orosz Alekszandr Griscsuknak 2787, a holland Anish Girinek 2784, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiknak 2781, az amerikai Wesley So-nak 2779, az örmény Levon Aronjannak 2774 az átlaga. Még nem számolták be a 3. Sinquefield Kupát, a Világkupa, a Klubcsapatok Európa-kupája és a Csapat Európa-bajnokság még javíthat, ronthat a legjobbak átlagán. A világbajnok-jelölti verseny rendezője jelölhet egy résztvevőt, a 2015. Július 1-től érvényes listán minimum 2725 pontjának kellett lennie. A pontszámok ismeretében Azerbajdzsán, Kína és Oroszország pályázhat rendezésre.

Bakuban az előző Világkupáról az első négy helyezett, az orosz Vlagyimir Kramnyik, Dmitrij Andrejkin, Jevgenyij Tomasevszkij és a francia Maxime Vachier-Lagrave játszhat. A női világbajnoknő, az ukrán Marija Muzicsuk, két junior világbajnok, a kínai Yu Yangyi és Lu Shanglei is résztvevő. Tizenkilencen ún. súlyozott Élő-pontszámok alapján kaptak meghívást, Lékó Péter 16. ebben a rangsorban. Negyvenhatan a 2014-es és a 2015-ös Európa-bajnokságról harcolták ki a részvételi jogot. Húsz-húsz helyet kapott az amerikai és az ázsiai zóna, hatan Afrikát képviselik. A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov öt szabadkártyával rendelkezett. A kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan, az azeri Gadir Guszejnov, a lett Igor Kovelenko, a luxemburgi Max Wiedenkeller és az orosz Erneszto Inarkijev élvezte támogatását. Négy sakkozót az azeri rendezők jelöltek.

A sorsolást az augusztus 1-én érvényes Élő-pontszámok alapján készítették el, a sorsolási táblázatban már a szeptember 1-től érvényes pontszámokat szerepeltetem. Lékó Péter az első körben a 100. helyre rangsorolt orosz Alekszej Goganovval (2603), a rajtlistán 60. Balogh Csaba az azeri Eltaj Safarlival (2657) mérkőzik meg. A sorsolási táblázatból láthatjuk, hogy Lékó remélt győzelme esetén a lett Igor Kovalenko és a  kínai Wen Yang párharc győztesével, Balogh az amerikai Wesley So ágán van. A 128 résztvevős torna első két helyezettje lesz világbajnokjelölt. A teljes nettó díjalap 1millió 280 ezer dollár, a győztes 96 ezret kap.

A rajtlista élcsoportja az augusztus 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján:

Veszelin Topalov (bolgár, 2816), Hikaru Nakamura (amerikai, 2814), Fabiano Caruana (amerikai, 2808), Anish Giri (holland, 2793), Wesley So (amerikai, 2779), Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771), Ding Liren (kínai, 2770), Levon Aronjan (örmény, 2765), Dmitrij Jakovenko (orosz, 2759), Szergej Karjakin (orosz, 2753), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2747), Borisz Gelfand (izraeli, 2741), Pentala Harikrishna (indiai, 2740), Michael Adams (angol, 2740), Peter Szvidler (orosz, 2739), Tejmur Radzsabov (azeri, 2738), Leinier Dominguez Perez (kubai, 2736), Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2735), Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2733), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731), Yu Yangyi (kínai, 2726), Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2726), Wei Yi (kínai, 2725), David Navara (cseh, 2724), Pavel Eljanov (ukrán, 2723), Dmitrij Andrejkin (orosz, 2720), Nyikita Vityjugov (orosz, 2719), Lékó Péter (magyar, 2714), …Balogh Csaba (magyar, 2659)

Szeptember 10-én a megnyitó ünnepségen tartják meg a színsorsolást is, eldől, hogy Veszelin Topalov világossal, vagy sötéttel kezdi-e az első párharcát, a páratlan rajtszámúak követik az ő beosztását, a párosok ellenkező színnel játszanak. A második fordulóban ellenkező a színelosztás, az alacsonyabb értékszámú sakkozó győzelemmel átveszi a magasabban jegyzett sakkozó beosztását.

Az élcsoportban az első forduló párosítása:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Veszelin Topalov

BUL

2816

Oladapo Adu

NGR

2241

2

Phiri Richmond

BAN

2252

Hikaru Nakamura

USA

2814

3

Fabiano Caruana

USA

2808

Amir Zaibi

TUN

2330

4

Arthur Seegwany

UGA

2357

Anish Giri

NED

2793

5

Wesley So

USA

2773

Parham Maghasoodloo

IRI

2447

6

Cori T. Deysi

PER

2419

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2777

7

Alekszandr Griscsuk

RUS

2771

Yusup Atabajev

TKM

2428

8

Tomas Krnan

CAN

2440

Ding Liren

CHN

2782

9

Levon Aronjan

ARM

2765

Michael Wiedenkeller

LUX

2453

10

 Ilia Iljiusenok

RUS

2491

Dmitrij Jakovenko

RUS

2748

11

Szergej Karjakin

RUS

2762

Ermes Espinoza Veloz

CUB

2495

12

Ziaur Rahman

BAN

2500

Jevgenyi Tomasevszkij

RUS

2758

13

Borisz Gelfand

ISR

2741

C. Henriquez Villagra

CHI

2511

14

Max Illingworth

AUS

2517

Pentala Harikrishna

IND

2737

15

Michael Adams

ENG

2742

Marija Muzicsuk

UKR

2528

16

Emre Can

TUR

2531

Peter Szvidler

RUS

2727

17

Tejmur Radzsabov

AZE

2738

Samuel Sevian

USA

2556

18

Frederico Perez Ponsa

ARG

2563

L. Dominguez Perez

CUB

2732

19

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2736

Pouya Idani

IRI

2569

20

Babu M. R. Lalith

IND

2557

Radoslaw Wojtaszek

POL

2741

21

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2744

I. Reynalo Ortiz Suarez

CUB

2577

22

Viorel Iordachescu

MDA

2583

Yu Yangyi

CHN

2721

23

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2726

Ahmed Adly

EGY

2596

24

Saleh A. R. Salem

UAE

2610

Wei Yi

CHN

2734

25

David Navara

CZE

2728

Tamir Nabaty

ISR

2597

26

Rinat Jumabajev

KAZ

2606

Pavel Eljanov

UKR

2717

27

Dmitrij Andrejkin

RUS

2720

Zhou Jianchao

CHN

2606

28

Samvel Ter-Sahakjan

ARM

2601

Nyikita Vityjugov

RUS

2725

29

Lékó Péter

HUN

2707

Alekszej Goganov

RUS

2603

30

Sandro Mareco

ARG

2599

Ni Hua

CHN

2704

31

Laurent Fressinet

FRA

2702

Ante Brkic

CRO

2597

32

Lu Shanglei

CHN

2599

A. Mojszejenko

UKR

2692

33

Wang Hao

CHN

2712

Milos Perunovic

SRB

2616

34

Zhao Jun

CHN

2621

Jan Nepomnjacsij

RUS

2705

..

60

Eltaj Safarli

AZE

2657

Balogh Csaba

HUN

2659

Az előkelő helyen jegyzett nagymesterek számára az első forduló „sétagaloppnak” ígérkezik, érdekesebb párosítások a derékhadnál alakultak ki. A két-kétjátszmás találkozókon azért az esélyesebb nagymesterek nem mehetnek biztosra. Egy-egy elnézés, időzavaros hiba, vagy éppen a rapid rájátszás okozhat nagy meglepetéseket.  Erről Vaszilij Ivancsuk tudna a legtöbbet mesélni, aki 2005-ben a második, nyolc éve a harmadik, hat éve a második kört nem „élte túl.” 2009-ben az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Alekszandr Morozevics is csomagolhatott a második forduló után. Két éve akkor a világranglistán második Levon Aronjan a harmadik körben búcsúzott, a világklasszisok közül többen „pótvizsgáztak”.

A résztvevőknek 90-90 perc gondolkodási idejük van az első 40 lépésre, majd még 30-30 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől még 30-30 másodperc extraidő is rendelkezésükre áll. 1-1 esetén a rájátszás következik, két 25-25 perces rapidparti plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű partival folytatódik a csatározás, és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc) következnek. Ha még mindig egál az eredmény, akkor „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő.

Az elődöntő előtt szeptember 26-án, majd a négyjátszmás döntő előtt szeptember 30-án lesz szabadnap, október 5-én avatnak győztest, rendezik meg a záróünnepséget.

A Világkupák eddigi története

A világbajnoki rendszer 1993 óta zajló válságának a 2002-es Prágai Egyezmény csak látszólag vetett véget, igazi megoldás csak három év múlva született a 8 résztvevős világbajnoki döntő megrendezésével. Az időhúzás nagy „vezéráldozatot” is követelt, a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov a linaresi verseny győzteseként bejelentette az aktív sakkozástól a visszavonulását. Megreformálták a világbajnoki rendszert, és a 2005-ben, Hanti-Manszijszkban megrendezett első Világkupa a világbajnoki ciklus részévé vált. A 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadalon a rapid rájátszásban az örmény Levon Aronjan mindkét játszmát megnyerte az ukrán FIDE exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov ellen. Az egykori junior világbajnok addigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el, veretlen maradt, + 18,2 Élő-pontot is gyűjtött a 100 ezer dolláros első díja mellé. Kiegyensúlyozott teljesítménnyel, veretlenül nyerte meg a versenyt. Ponomarjov közel három éves hullámvölgy után szerepelt sikerrel. A francia Etienne Bacrot lett a harmadik, kölcsönös hibák után győzte az orosz Alekszandr Griscsukot. A nagy szenzációt a 15 éves norvég Magnus Carlsen szereplése jelentette, jogot szerzett   a 2007-ben Elisztában megrendezett 16 résztvevős világbajnok-jelölti párharcokban való részvételre, ahonnan négyen, Lékó Péter, Levon Aronjan, Borisz Gelfand és Alekszandr Griscsuk jutott ki a mexikói világbajnoki döntőre.

A döntő végeredménye:

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2704) – Levon Aronjan (örmény, 2724)  1 – 3 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 - 1)

A 3. – 4. helyért:

Etienne Bacrot (francia, 2725) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2720)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

A 9. – 10. helyért:

Magnus Carlsen (norvég, 2570) – Gata Kamsky  (amerikai, 2690)  1 – 3 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 0 -1)

Az első fordulóban aratott szenzációs győzelmek után nagymestereink a második körben búcsúra kényszerültek. Balogh Csaba az ukrán Szergej Karjakin elleni sikere után Alekszander Arescsenkóval szemben már nem talált védelmet. Cao Sang előtt a kínai Xu Yun állította pirosra a szemafort.

Cao Sang (magyar, 2538) – Andrej Volokityin (ukrán, 2666)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Balogh Csaba (magyar, 2567) – Szergej Karjakin (ukrán, 2658) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Cao Sang (magyar, 2538) – Xu Jun (kínai, 2582)   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Balogh Csaba (magyar, 2567) – Arescsenko (ukrán, 2653)   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Két év múlva a 128 fős mezőnyben a 11. helyre rangsorolt amerikai Gata Kamsky győzelmével fejeződött be a Világkupa. A spanyol Alekszej Shirov elleni döntőt 2,5-1,5-re nyerte meg. A 33 éves amerikai sakkozó a bolgár Veszelin Topalovval vívhatott nyolcjátszmás világbajnok-jelölti döntöt, a párharc győztese (Topalov)  az indiai Viswanathan Ananddal a világbajnoki címért mérkőzhetett meg. Balogh Csaba és Héra Imre az első körben szenvedett vereséget, Almási Zoltán a legjobb 32 között az orosz Dmitrij Jakovenkotól kapott ki.

A döntő végeredménye:

Alekszej Shirov (spanyol, 2739) – Gata Kamsky (amerikai, 2714) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Nagymestereink eredményei:

Wen Yang (kínai, 2515) - Almási Zoltán (magyar, 2691)   0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Almási Zoltán (magyar, 2691) – Bartosz Socko (lengyel, 2646)  2 – 0

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710)  -  Almási Zoltán (magyar, 2691)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Szergej Rublevszkij (orosz, 2676) - Héra Imre (magyar, 2544)  1,5 – 0,5  (1 – 0, döntetlen)

Balogh Csaba (magyar, 2561) – Vladiszlav Tkacsijev (francia, 2661)  0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

2009-ben a Világkupa döntőjének rájátszását drámai  csata után a 41 esztendős izraeli Borisz Gelfand 5-3-ra megnyerte a 26 esztendős FIDE exvilágbajnok ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen. Összesítésben Gelfand 7-5-re győzött és világbajnokjelölt lett. Izgalmas partik, az idő szorításában nagy hibák is jellemezték a játszmákat. A világbajnoki címért 1990 óta harcoló Gelfand sikerekben gazdag pályafutásának egyik legnagyobb sikerét érte el. Az első helyen kiemelt nagymester a viadal doyenje volt, megérdemelt győzelmet aratott. Jól ismert megnyitáselméleti felkészültsége nagy rutinnal párosult.

Polgár Judit az első körben erőnyerő volt, a szlovén a szlovén Dusko Pavasovic lábtörése miatt lemondta részvételét. A második fordulóban  nagymesternőnk a román Liviu-Dieter Nisipenu ellen nagy izgalmak után a villámpartikban biztosította a továbbjutását. A 32 között Borisz Gelfanddal csatázott. Az első parti elvesztését követően világossal remek győzelmet aratott, a rájátszást azonban 2,5-0,5-re elvesztette a későbbi győztessel szemben.

A Világkupa döntője:

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) – Borisz Gelfand (izraeli, 2758) 5 – 7 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 0 -1, 0 – 1)

Polgár Judit eredményei:

Polgár Judit (magyar, 2680) – Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2677)   4,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen (s), 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0 (v), döntetlen)

Borisz Gelfand (izraeli, 2758)  - Polgár Judit (magyar, 2680)  3,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0 (s), döntetlen,  1 – 0)

2011-ben immár negyedszer volt Hanti-Manszijszk a házigazda, s először született orosz győzelem, Peter Szvidler hódította el az elsőséget a negyedik Világkupán. Szvidler a 96 ezer eurós első díj mellé még 20 Élő-pontot is gyűjtött. Szép siker Alekszandr Griscsuk második helyezése. A harmadik világbajnok-jelölti címet az ukrán derbin Vaszilij Ivancsuk harcolta ki, Ruszlan Ponomarjovval szemben 2,5-1,5-re megnyerte a mérkőzést.

A döntő végeredménye:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2739) 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A 3. helyért vívott párharc végeredménye:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán 2764) 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Négy magyar résztvevője volt a viadalnak. Polgár Judit bravúros szerepléssel a nyolcaddöntőig jutott, itt a későbbi győztes Peter Szvidlertől kapott ki. A 32 között a rajtlistán első orosz Szergej Karjakint győzte le.  A nyolcaddöntőben a kubai Leinier Dominguez Perezt rájátszásban, óriási csatában múlta felül. Lékó Péter nagy meglepetésre már az első körben búcsúzott, Almási Zoltán és Berkes Ferenc a 64 között szenvedett vereséget.

Nagymestereink eredményei:

Jimenez Fidel Coralles (kubai, 2585) - Polgár, Judit (magyar, 2699) 0 - 2

Polgár Judit (magyar, 2699) - Szergej Movszeszjan (örmény, 2700) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Polgár Judit (magyar, 2699) –Szergej Karjakin (orosz, 2788) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

Polgár Judit (magyar, 2699) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2719) 4,5 - 3,5 (0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, 0 - 1, döntetlen, 1 - 0)

Peter Szvidler (orosz, 2739) - Polgár Judit (magyar, 2699) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Almási Zoltán (magyar, 2726) – Essam El Gindy (egyiptomi, 2510)  2 - 0

Mircea-Emilian Parligras (román, 2636) - Almási Zoltán (magyar, 2726) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

Berkes Ferenc (magyar, 2696) – Sandro Mareco (argentin, 2597) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Zahar Efimenko (ukrán, 2706) - Berkes Ferenc (magyar, 2696) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Lékó Péter (magyar, 2717) – Samuel Shankland (amerikai, 2539) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Az orosz exvilágbajnok 38 éves Vlagyimir Kramnyik győzött a norvégiai Tromsøben az V. Világkupán. Honfitársával, a 23 esztendős Dmitrij Andrejkinnel vívta a négyjátszmás döntőt, 2,5 – 1,5-re megnyerte a párharcot. Ez a cím még hiányzott a 2000-2007 között világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, Grand Slam-győztes, oly sok szuperverseny első helyezettjének gyűjteményéből! Kramnyik veretlenül játszotta végig a viadalt.

Sikerét a versenykiírásnak is köszönhette, hiszen játszania kellett ahhoz, hogy kedvező Élő-átlagával világbajnokjelölt lehessen. „Túlteljesítette” az elvárást, nemcsak játszott, hanem meg is nyerte a Világkupák addigi történetének legerősebb viadalát. Győzelmének a 23 éves Szergej Karjakin is örülhetett, Élő-pontjával a 2014-es világbajnok-jelölti verseny résztvevője lett.

A döntő végeredménye:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2727) 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A hatalmas meglepetésekkel tarkított viadalon Lékó Péter az első akadályt sikerrel vette, Polgár Judit azonban az első parti elvesztése után többször is kihagyta a kiegyenlítést biztosító nyerést  a kubai I. R. Suarez Ortiz ellen.

A második forduló után már szegényebbek lettünk egy álommal, eldőlt, hogy a világbajnok-jelölti versenynek nem lesz magyar résztvevője. A sorsolása Lékó Péternek igen kedvező volt, hiszen könnyű ellenféllel kezdett, a norvég Leif Erlend Johannessennel. Gond nélkül jutott tovább, de a második körben a perui Julio Granda Zuniga útját állta.

Az első forduló eredményei:

15. Lékó Péter (magyar, 2744) - Leif Erlend Johannessen (norvég, 2519) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

42. I. R. Suarez Ortiz (kubai, 2609) - Polgár Judit (magyar, 2696) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

A 2. forduló eredménye:

15. Julio Granda Zunga (perui, 2664)  – Lékó Péter (magyar, 2744) 1.5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

A Világkupa harmadik fordulójának óriási szenzációjaként a háromszoros olimpiai bajnok, Grand Prix-győztes, a világranglista második helyezettje, Tromsøben a rajtlistát vezető, a 2005-ös viadal nyertese, az örmény Levon Aronjan búcsúzni kényszerült. A rájátszásban kapott ki a két évvel korábbi ezüstérmes orosz Alekszandr Griscsuk is. A negyedik kört nem „élte túl” az amerikai Hikaru Nakamura és az azeri Sahriyar Mamedgyarov, rájátszás után az orosz Szergej Karjakin is pakolhatott. A negyeddöntő jelentette a címvédő Peter Szvidler és az olasz Fabiano Caruana számára a „végállomást”.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

St. Louisban az örmény Levon Aronjan nyerte meg a 3. Sinquefield Kupát, a verseny a „Grand Chess Tour” második tornája volt. A befejező játéknapon Aronjan sötéttel remizett a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval. Döntetlennel ért véget az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és a norvég világbajnok Magnus Carlsen is. A világelsőnek kedvezett a második helyen előállt holtverseny, ez díjban és pontokban is megmutatkozott, a negyedik helyen áll az összesített pontversenyben, három pont a hátránya a vezető Topalovval szemben. Az amerikai Hikaru Nakamura fordulatos játszmában győzte le az orosz Alekszandr Griscsukot, ezzel harmadikként zárta szereplését. Megosztozott a ponton a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri. Az amerikai derbi Fabiano Caruana remire rontotta Wesley So elleni csatáját. Egy hét múlva kezdődik Bakuban a Világkupa, a sorozat utolsó versenyét Londonban rendezik meg december 3. és 15. között.

A 3. Sinquefield Kupa utolsó fordulójában gyorsan eldőlt az első hely sorsa. A háromszoros olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan tökéletes felkészülés eredményeként gond nélkül remizett a stavangeri győztessel, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval. Az örmény nagymester remek formában játszotta végig a versenyt, hosszú hullámvölgynek vetett véget sikere, a tavalyi Tata Steel Chess szuperverseny óta először nyert tornát. A virtuális világranglistán ismét a top 10-ben, az egyik nagy esélyese a szeptember 10-én kezdődő Világkupának. Topalov kettős győzelemmel rajtolt, de előnyét elherdálta, gyengébb szereplése ellenére vezeti az összetett pontversenyt, Aronjan feljött a harmadik helyre.

A norvég világbajnok Magnus Carlsen ismét csalódást okozott, elsősorban kissé erőtlen játéka, két veresége újabb figyelmeztető jel a világelső számára. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal a spanyol megnyitás berlini változatában remizett. A második helyen előállt négyes holtverseny a világelsőnek kedvezett (első kritérium a győzelmek száma volt, majd az egymás elleni eredmény, végül a Berger pontszám), az összetett pontversenyben a negyedik, három pont a hátránya Topalovval szemben. Kiélezett küzdelem várható a sorozatot lezáró londoni versenyen.

Vegyes képet mutat az amerikai Hikaru Nakamura szereplése is. A befejező játéknapon fordulatos partiban nyert az orosz Alekszandr Gricsuk ellen, a fontos győzelemmel harmadik lett. Emlékezetes marad Wesley So elleni parádés nyerése. Griscsuk jóval eredményesebb lehetne, ha szabadulna krónikus időzavaraitól.

A francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri megosztozott a ponton. Giri a tornagyőztes Aronjanhoz hasonlóan megőrizte veretlenségét, Stavangerben sem vesztett játszmát. Vachier-Lagrave formája sokat javult.

Az exvilágbajnok Viswanathan Anand két sötéttel elszenvedett vereséggel rajtolt, a torna doyenjének erejéből ezután csak hét döntetlenre futotta. Stavangeri nagyszerű játéka után nagy csalódást okozott.

Tavalyi bámulatos győzelme után immár amerikai színekben játszó Fabiano Caruana sokat hibázott, időzavarai döntően befolyásolták eredményét. A „házirangadón” Wesley So ellen is kecsegtető állást rontott el.

Magnus Carlsen és Viswanathan Anand kivételével valamennyien játszanak a bakui 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupán, a rajtlistát Veszelin Topalov vezeti!

Az utolsó forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2814) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 77)

Viswanathan Anand (indiai, 2816) - Magnus Carlsen (norvég, 2853) döntetlen  (Spanyol megnyitás, 36)

Veszelin Topalov (bolgár, 2816) - Levon Aronjan (örmény, 2765) döntetlen (Ragozin védelem, 31)

Fabiano Caruana (amerikai, 2808) - Wesley So (amerikai, 2779) döntetlen (Angol megnyitás, 50)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731) – Anish Giri (holland, 2793) döntetlen (Spanyol megnyitás, 44)

A 3. Sinquefield Kupa végeredménye:

1.Levon Aronjan 6 pont

2-5. Magnus Carlsen,  Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave és Anish Giri  5

6-7. Alekszandr Griscsuk és Veszelin Topalov 4,5

8-9. Fabiano Caruana és Viswanathan Anand 3,5

10. Wesley So 3

3. Sinquefield Cup, St. Louis 2015. augusztus 23-szeptember 2.

kat. XXII (2795)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Levon Aronjan

g

ARM

2765

*

½

1

½

½

½

1

1

½

1

6

2918

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2853

½

*

½

1

½

0

0

1

½

1

5

2827

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2814

0

½

*

½

½

1

0

½

1

1

5

2831

4.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2731

½

0

½

*

½

½

1

½

½

1

5

2840

5.

Anish Giri

g

NED

2793

½

½

1

½

*

1

½

½

½

½

5

2833

6.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2771

½

1

0

½

0

*

½

1

1

0

2797

7.

Veszelin Topalov

g

BUL

2816

½

1

1

0

½

½

*

0

½

½

2793

8.

Fabiano Caruana

g

USA

2808

0

0

½

½

½

0

1

*

½

½

2715

9.

Viswanathan Anand

g

IND

2816

½

½

0

½

½

0

½

½

*

½

2714

10.

Wesley So

g

USA

2779

0

0

0

0

½

1

½

½

½

*

3

2676

A pontverseny állása

Név

1

2

3

Pont

1

Topalov

13

4

17

2

Nakamura

8

8

16

3

Aronjan

2

13

15

4

Carlsen

4

10

14

5

Giri

7

6

13

6

Anand

10

2

12

7

Vachier-Lagrave

5

7

12

8

Caruana

6

3

9

9

Grischuk

3

5

8

10

Hammer

1

1

11

So

1

1

1 - Stavanger, 2 - Saint Louis, 3 - London

A Grand Chess Tour díjazása:

Összetett pontverseny:

Helyezés

Díj

1.

$75, 000

2.

$50, 000

3.

$25, 000

Versenyenként a díjazás

 Helyezés

Díj

Helyezés

Díj

1.

$75, 000

6.

$20, 000

2.

$50, 000

7.

$15, 000

3.

$40, 000

8.

$15, 000

4.

$30, 000

9.

$15, 000

5.

$25, 000

10.

$15, 000

(Holtverseny esetén sem a pontokat, sem a díjakat nem osztják.)

A virtuális világanglista élcsoportjának állása:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2850.1 (- 2,9)

2.Hikaru Nakamura (amerikai) 2816.2 (+ 2.2)

3. Veszelin Topalov (bolgár) 2813.1 (- 2.9)

4. Viswanathan Anand (indiai) 2803.1 (- 12.9)

5. Anish Giri (holland) 2798.1 (+ 5.1)

6. Fabiano Caruana (amerikai) 2796.1 (- 11.9)

7. Levon Aronjan (örmény) 2784.1 (+ 19.1)

8. Ding Liren (kínai) 2782

9. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2777

10. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2774.1 (+ 3.1)

11. Szergej Karjakin (orosz) 2762

12. Wesley So (amerikai) 2760.1 (- 12.9)

13. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2758 (+ 14)

14. Jevgenyij Tomasevszkij (orosz) 2758

15. Li Chao (kínai) 2756

39. Lékó Péter (magyar) 2707

Topalov,V (2816) - Aronjan,L (2765)
Ragozin védelem [D39]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fb4 5.Fg5 dxc4 6.Va4+ Hc6 7.a3 Fxc3+ 8.bxc3 Vd5 9.Fxf6 gxf6 10.Hd2 b5 11.Vc2 a6 12.e4 Vd7 13.g3 Fb7 14.Fg2 He7

Levon Aronjan nagyon gyorsan, „kottából”  játszott, érezhetően az állást elemezte.

15.0-0 0-0 16.Bfd1 Bad8 17.a4 c5 18.axb5 axb5 19.Hf3 Vc7 20.Bab1

topaaronjan_1498

20...f5 21.exf5 Hxf5 22.Bxb5 Fxf3 23.Fxf3 cxd4 24.Vc1 dxc3

topaaronjan_1499

25.Bxf5 Bxd1+ 26.Fxd1 exf5 27.Vg5+ Kh8 28.Vf6+ Kg8 29.Vg5+ Kh8 30.Vf6+ Kg8 31.Vg5+ és döntetlen

Anand,V (2816) - Carlsen,M (2853)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.h3 h5 10.Hc3 Fe7 11.Bd1+ Ke8 12.He2 Hh4 13.Hxh4 Fxh4 14.f3 Ff5 15.Hd4

A tavalyi pekingi Szellemi Világjátékokon Lékó Péter a 15.c3 Fc2 16.Bd2 Ff5 17.g4 Fe6 változatot játszotta meg Tejmur Radzsabov ellen.

15...Fg6 16.Ff4 Fe7 17.g4 Bd8 18.Kg2 hxg4 19.hxg4 Fc5 20.c3 Fxd4 21.Bxd4 Bxd4 22.cxd4 Ke7 23.Bc1 Ke6 24.Fe3 f6 25.exf6 gxf6 26.Fd2 Bd8 27.Fc3 Kf7 28.Kg3 Be8 29.Bh1 Fd3 30.Be1 Bxe1 31.Fxe1 Fc4 32.a3 b6 33.Kf4 a5 34.Ke3 a4 35.Fg3 b5 36.Fxc7 és döntetlen

Nakamura,H (2814) - Griscsuk,A (2771)
Szicíliai védelem [B51]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.Fb5+ Hd7 4.0-0 a6 5.Fd3 Hgf6 6.c3 b5 7.Fc2 Fb7 8.Be1 Bc8 9.a4 b4 10.a5 Vc7 11.d3 bxc3 12.bxc3 e6 13.h3 Fe7 14.Ff4 0-0 15.Hbd2 Fc6 16.Hc4 Fb5 17.Hfd2

Számításba jött a [17.e5 Hxe5! (17...dxe5?! 18.Hfxe5! Hd5 (18...Va7) 19.Hg6! Vd8 (19...Hxf4 20.Hxe7+ Kh8 21.Hxc8) 20.Hxf8 Hxf4 21.Hxd7) 18.Hfxe5 Hd5 19.Fg3 folytatás.

17...Bfd8 18.Fg3 He8 19.Kh2 Bb8 20.He3 He5 21.Ve2 Hc6 22.Hb3 He5 23.Hd2 Hc6 24.Hdc4

Érthetően Hikaru Nakamurát a lépésismétléses döntetlen nem elégítette ki.

24...Hf6 25.Kh1 He5 26.f4

 Jobb volt a 26.Ha3 lépés.

26...Hxc4 27.dxc4 Fc6 28.Hd1 g6

Alekszandr Griscsuk kedvezőbb gyalogszerkezetével kicsit jobban állt.

29.Fh2 Hh5 30.Ve3 Fh4 31.g3 Fe7 32.Kg1 Be8 33.e5 Hg7

Figyelmet érdemelt a 33...Fa8 34.g4 f5!! 35.exf6 (35.gxh5 Vc6) 35...Hxf6 folytatás.

34.g4 f5 35.exf6 Fxf6 36.Hf2 Fh4 37.Be2 Fxf2+?! 38.Bxf2 Bf8 39.Fg3 Bbe8 40.Kh2 Bf7 41.Bd1 Bd7 42.Bfd2

Futópárjával már az amerikai nagymester állt jobban.

42...Vd8 43.h4 Bf8 44.Bf2 Kh8

nakamuragriscsuk_1500

45.Bb1 Vxa5 46.h5 gxh5 47.f5 exf5 48.gxf5 Vd8?

A legjobb esélyt a 48...He8 49.Bb8 h4! 50.Fxh4 Bdf7 folytatás adta volna.

49.f6 He8

Világos támadása átütött volna a 49...Bxf6 50.Bxf6 Vxf6 51.Bb8+ Bd8 52.Vd3! változatban is.

50.Fh4 Bdf7 51.Vh6 Bg8

nakamuragriscsuk_1501

52.Be1

Nakamura nyerhetett volna az 52.Bg1 Bxg1 (52...Vc7 53.Bxg8+ Kxg8 54.Bf5 Kh8 55.Bf1) 53.Kxg1+- Hc7 54.Vg7+! változatban.

52...d5 53.Vxh5 Vd6+ 54.Be5 d4 55.cxd4?!

Világos ismét pontatlan volt. 55.Fg3! Hxf6 56.Vxf7 Hg4+ 57.Kg1 Vh6 58.Vxh7+ Vxh7 59.Fxh7 Kxh7 60.Be7+ Bg7 61.Bxg7+ Kxg7 62.Bf4 tartotta volna az előnyt.

55...Vxd4 56.Be7 Bxe7 57.fxe7 Vd6+

Griscsuk kihagyta az 57...Vg7! 58.Fg5 Ve5+ lehetőséget.

58.Kh3

nakamuragriscsuk_1502

58...Fd7+

Kimaradt az 58...Ve6+! 59.Ff5 (59.Vf5 Bg6 60.Vxe6 Bxe6) 59...Ve3+ lehetőség.

59.Ff5 Vd3+ 60.Bf3 Fxf5+ 61.Vxf5 Vxf5+ 62.Bxf5 Kg7

Sötétnek gyalogelőnye van, de tisztjei passzívak.

63.Fg3 h6 64.Fe5+ Kh7 65.Bf7+ Kg6

nakamuragriscsuk_1503

66.Bf8 Kh7 67.Ff4 a5 68.Fxh6 a4 69.Fe3 a3 70.Fxc5 a2 71.Fd4 Hc7 72.Fa1 He8

nakamuragriscsuk_1504

73.c5 Hc7 74.c6 He8 75.Kh4 Hc7 76.Kh5 He8 77.c7! és sötét feladta

Caruana,F (2808) - So,W (2779)
Angol megnyitás [A30]

1.Hf3 Hf6 2.c4 b6 3.g3 c5 4.Fg2 Fb7 5.0-0 g6 6.d4 cxd4 7.Vxd4 Fg7 8.Hc3 d6 9.Fe3 Hbd7 10.Bac1 Bc8 11.b3 a6 12.Bfd1 0-0 13.Vh4 Be8 14.Fh3 Bc7 15.g4 Va8 16.Fd4 h6 17.g5 hxg5 18.Hxg5 e6 19.Fe3 Vb8 20.Ff4 Ff8

caruanaso_1505

21.Bxd6

Fabiano Caruana nagyobb előnyt érhetett volna el a 21.Fxd6 Fxd6 22.Bxd6 Bxc4 23.bxc4 Vxd6 24.Vh8+! Kxh8 25.Hxf7+ Kg7 26.Hxd6 Bh8 27.Fxe6 folytatással.

21...e5 22.Bxd7 exf4 23.Bcd1 Fg7 24.B7d3

Caruana a 24.B7d6! Fa8 25.Vxf4 Bce7 26.e4 Fxe4 27.Bxf6 Vxf4 28.Bxf4 Fxc3 29.Fd7 változatban megőrizte volna kedvező esélyeit.

24...Bce7 25.Fg2 Fxg2 26.Kxg2 Hh5 27.Hd5 Bxe2 28.Vg4 Vd6

Wesley So a nehézségeken túljutott.

29.Vf3 Vc5 30.B3d2 B2e5 31.h4 b5 32.Bc2 b4 33.Bcd2 a5 34.Vg4 Fh6 35.Kf1 Bf5 36.Hf3 Fg7

Mindketten időzavarban voltak.

37.Vg2 a4 38.Bd3 Va5 39.Hg5 axb3 40.axb3 Ff8 41.Vf3 Fc5 42.He4 Kg7 43.Hxc5 Vxc5 44.Bd4 Kh6 45.Vd3 Kh7 46.Vf3 Be6 47.Kg1 Va5 48.Kg2 Kh6 49.B1d3 Vd8 50.Vg4 és döntetlen

Vachier-Lagrave,M (2731) - Giri,A (2793)
Spanyol megnyitás [C78]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 b5 6.Fb3 Fc5 7.c3 d6 8.d4 Fb6 9.Fe3 0-0 10.Hbd2 h6 11.h3 Be8 12.Be1 Bb8 13.a3 Ha5 14.Fa2 exd4 15.Fxd4 Hc6 16.Fxb6 Bxb6 17.c4 b4 18.c5 dxc5 19.e5 Hh7

Számításba jött a 19...Hh5 20.He4 Ve7 (20...Vxd1 21.Baxd1 b3 22.Fb1 c4 23.Hc3 Hf4 24.Be4) 21.Hf6+ Hxf6 22.exf6 Vd8 változatot választani.

20.He4 Vxd1 21.Baxd1 b3

Figyelmet érdemelt a 21...bxa3 22.bxa3 Bb2 23.Fc4 Hf8 24.Hxc5 Bc2 25.Bc1 Hxe5 26.Hxe5 Bxe5 folytatás.

22.Fb1 c4 23.Hc3 Hf8 24.Fe4 He7 25.Ha4 Bb5 26.Hd4 Ba5 27.Hc3 g5 28.Ff3 He6 29.Hc6 Hxc6 30.Fxc6 Bf8 31.Fd5 Hf4 32.Fxc4 Fe6 33.Fxe6 Hxe6 34.Be3 Kg7 35.He2 Bb8 36.Hd4 Hxd4 37.Bxd4 Be8 38.f4 gxf4 39.Bxf4 Bexe5 40.Bxb3 Bab5 41.Bbf3 f5 42.b4 a5 43.Bc3 c5 44.bxc5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://grandchesstour.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

St. Louisban a „Grand Chess Tour” második versenyének utolsó fordulója előtt Levon Aronjan egypontos előnnyel vezet. A nyolcadik játéknapon remizett az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal. A norvég világbajnok Magnus Carlsen nyerőesélyes állását remire rontotta az amerikai Hikaru Nakamurával szemben. A holland Anish Giri megküzdött a döntetlenért az amerikai Fabiano Caruanával vívott csatájában. Pontosztozkodás született az orosz Alekszandr Griscsuk és a francia Maxime Vachier-Lagrave, valamint az amerikai Wesley So és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov partijában is. A befejező játéknapon Topalov-Aronjan és Anand-Carlsen rangadókat is nyomon követhetünk magyar idő szerint 19 órától.

A torna nyolcadik fordulójának játszmáit az exvilágbajnok Garri Kaszparov is nagy érdeklődéssel követte. Minden állásban volt ötlete, elképzelése, a tőle megszokott vehemenciával mutatott rá a hibákra. Jó ideig optimistán nézte a norvég világbajnok Magnus Carlsen partiját, a nagy feszültséggel magyarázta gyengébb teljesítményét. Tőle mindenki győzelmet vár, ennek elviselésére a 24 éves világelső nem mindig képes. Az első fordulóban Veszelin Topalovtól elszenvedett veresége után magára talált, hogy reményeit Alekszandr Griscsuk elleni vesztéssel elrontsa.

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura klasszikus időkontroll mellett már huszonkilencedszer mérkőztek meg. Az eddigi 28 partijukban Magnus hihetetlen eredményességgel dominált, 11-0-ra vezetett 17 döntetlen mellett. Világossal egészen fantasztikus a norvég világbajnok mérlege, nyolcszor nyert, hatszor megosztozott a ponton az amerikai bajnokkal. Sötéttel Magnus három partit nyert, tizenegyszer remiztek.

A „Grand Chess Tour első versenyén, Stavangerben kilenc hónap után csatáztak ismét. Egy magabiztos Nakamura és a rettenetes rajtot vett Carlsen. Szolid megnyitást követően Magnus a korai lépésismétléses remit elutasította, gyalogot is nyert, de a bástyavégjátékban az amerikai nagymester pontos védekezéssel kiharcolta a remit.

Carlsen St. Loiusban oly közel volt tizenkettedik nyeréséhez, de a győzelem küszöbén kapkodott. Nakamura hátrányos végjátékba kényszerült, érdekes, hogy a 25. lépésig a török Atalik ellemzése nyomán haladtak, az értékelés pedig világos határozott előnyét ígérte. Így is történt, a gyenge gyalogok, az aktív világos futópár, szabadgyalog, s7zóval minden adott volt a sikerhez. Nakamura küszködött, de a váratlanul felkínált ellenesélyt sikerrel ragadta meg. Az amerikai nagymester bástyájával sikerrel védekezett a futópárral szemben, Carlsennek megmaradt az egypontos hátránya, és a befejező fordulóban sötét lesz az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal szemben, akitől Stavangerben nem kis meglepetésre kikapott.

A viadalon egypontos előnnyel vezető örmény Levon Aronjan óvatos játékkal remizett az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal. Még nem ünnepelhet, hiszen sötéttel a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval csatázik az utolsó fordulóban.

A holland Anish Giri saját magának nehezítette meg az életet. Az amerikai Fabiano Caruana Grünfeld védelmére nagy csodát nem tudott kitalálni, egyenlő esélyű állás jött létre. Giri hibáját követően Caruanának esélyei támadtak, de a nem éppen csúcsformában levő nagymester ezekkel nem tudott élni.

Döntetlennel zárult az amerikai Wesley So és Veszelin Topalov partija is, nem bírt egymással Alekszandr Griscsuk és a francia Maxime Vachier-Lagrave sem.

A 8. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731) döntetlen (Királyindiai védelem, 30)

Anish Giri (holland, 2793) – Fabiano Caruana (amerikai, 2808)  döntetlen (Grüfeld védelem, 69)

Wesley So (amerikai, 2779)  – Veszelin Topalov (bolgár, 2816) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 50)

Levon Aronjan (örmény, 2765) – Viswanathan Anand (indiai, 2816) döntetlen (Angol megnyitás, 31)

Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2814)  döntetlen (Vezércsel, 95)

A verseny állása:

1.Lavon Aronjan 5,5 pont

2-5. Anish Giri, Alekszandr Griscsuk, Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave 4,5

6-7. Veszelin Topalov és Hikaru Nakamura 4

8-9. Fabiano Caruana és Viswanathan Anand 3

10. Wesley So 2,5

3. Sinquefield Cup, St. Louis 2015. augusztus 23-szeptember 2.

kat. XXII (2795)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Levon Aronjan

g

ARM

2765

*

½

½

½

½

.

1

1

½

1

2932

2.

Anish Giri

g

NED

2793

½

*

1

½

.

½

½

½

½

½

2846

3.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2771

½

0

*

1

½

½

.

1

1

0

2838

4.

Magnus Carlsen

g

NOR

2853

½

½

0

*

1

0

½

1

.

1

2829

5.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2731

½

½

.

0

*

1

½

½

½

1

2846

6.

Veszelin Topalov

g

BUL

2816

.

½

½

1

0

*

1

0

½

½

4

2796

7.

Hikaru Nakamura

g

USA

2814

0

½

.

½

½

0

*

½

1

1

4

2796

8.

Fabiano Caruana

g

USA

2808

0

½

0

0

½

1

½

*

½

.

3

2707

9.

Viswanathan Anand

g

IND

2816

½

½

0

.

½

½

0

½

*

½

3

2696

10.

Wesley So

g

USA

2779

0

½

1

0

0

½

0

.

½

*

2658

Az utolsó forduló párosítása:

Hikaru Nakamura - Alekszandr Griscsuk

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen

Veszelin Topalov - Levon Aronjan

Fabiano Caruana - Wesley So

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri

Aronjan,L (2765) - Anand,V (2816)
Angol megnyitás [A29]

1.c4 e5 2.Hc3 Hf6 3.Hf3 Hc6 4.g3 Fb4 5.Fg2 0-0 6.0-0 e4 7.Hg5 Fxc3 8.bxc3 Be8 9.f3 exf3 10.Hxf3 d5 11.d4 dxc4

Baden-Badenben a GRENKE szuperversenyen Michael Adams a 11...h6 12.cxd5 Vxd5 13.e3 Ff5 változat mellett döntött Levon Aronjannal szemben.

12.Fg5 h6 13.Fxf6 Vxf6 14.e4

Nem ad világosnak előnyt a 14.He5 Ve6 15.Fxc6 (15.Hxf7 Bf8) 15...bxc6 16.Bxf7 (16.Hxf7 Ve3+) 16...c5 folytatás.

14...Fg4 15.Va4 Vd6 16.Bae1

Számításba jött a 16.Vxc4 Bad8 folytatás. 16...Bxe4? 17.Hg5 He5 18.Hxe4 Hxc4 19.Hxd6 Hxd6 20.Bae1 világos előnyével.

16...Bab8 17.Vxc4 b5

aronjananand_1488

18.e5

Az éllovas a végjátékra való lebonyolítás mellett döntött.

18...bxc4 19.exd6 cxd6 20.Bxe8+ Bxe8 21.Hd2 Ha5 22.He4 Bd8 23.Bb1 d5 24.Hc5 Fe6 25.Bb5 Hc6 26.Ha6

Sötét ellenjátékot kap a [26.Bb7 Bb8 27.Bc7 Bb1+ 28.Kf2 Bb2+ 29.Kf1 Bb6 folytatásban.

26...Bd7 27.a4 Kf8 28.Hc5 Bc7 29.Ha6 Bd7 30.Hc5 Bc7 31.Ha6 és döntetlen

Carlsen,M (2853) - Nakamura,H (2814)
Vezércsel [D37]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hc3 Fe7 4.Ff4 Hf6 5.e3 0-0 6.a3 c5

Garri Kaszparov jobbnak tartja a 6...b6! lépést.

7.dxc5 Fxc5 8.Hf3 Hc6 9.Vc2 Va5 10.Bd1 Fe7 11.Fe2 He4

A fordulót figyelemmel követő Kaszparov megjegyezte, hogy 2009-es közös munkájuk idején elemezték a 11...dxc4 12.Fxc4 Hh5 13.0-0 Hxf4 14.exf4 változatot, amely világosnak kis előnyt ad.

12.cxd5 Hxc3 13.Vxc3 Vxc3+ 14.bxc3 exd5 15.Bxd5 Fxa3

carlsennakamura_1489

16.Hd4 Hxd4 17.exd4 b6 18.Kd2 Fe6

Nincs jobb, 18...Fb7-re 19.Bd7 Fxg2? (19...Fc6 20.Bc7 Bfc8 21.Bxc8+ Bxc8 22.Ba1) 20.Ba1 után már fel is lehet adni.

19.Bb5 Fd7 20.Bb3 Fe7 21.Ff3 Fa4 22.Bb2 Bad8 23.Ba1 b5

carlsennakamura_1490

24.Fc6 a6 25.Fb7 Fd6 26.Fe3 a5

Hikaru Nakamura nagy nehézségek árán megőrizte az anyagi egyensúlyt, de gyenge gyalogjai miatt Garri már beírta a pontot Magnusnak.

27.Fc6 Bb8 28.d5 Bfd8 29.Kd3 Ff8 30.Fd4 f6 31.Ke4

Az ellenfél felé jelzés, hogy még a király is akciózhat.

31...Fd6

carlsennakamura_1491

32.c4

Komplikációk nélkül adott döntő előnyt a 32.Fa7 Bbc8 33.Fb6 Bf8 34.Fxa5 folytatás.

32...Fb4 33.Fa7

Teljesen megbénította volna a sötét állást a 33.g4! Bdc8 34.f4 Kf7 35.f5 terv.

33...f5+ 34.Kf3

A világbajnok tetszését nem nyerte el a 34.Kxf5 Fc3 35.Baa2 Bf8+ 36.Ke4 Fxb2 37.Bxb2 Bbe8+ 38.Fxe8 Bxe8+ 39.Kd3 Ba8 folytatás.

34...Bbc8 35.cxb5 Fxb5 36.Fxb5 Fc3 37.Bab1

Világos lenyerhette volna az a5 gyalogot a 37.Bba2 Fxa1 38.Bxa1 Bxd5 39.Bxa5 Kf8 40.Fb6 változatban, de nagy kérdés, hogy az állás nyerhető-e.

37...Fxb2 38.Bxb2 Bxd5

carlsennakamura_1492

39.Fe3?

Kaszparov megdöbbent a hibán, és már a döntetlen végeredmény mellett tette le a voksát. 39.Fa4 után nyernie kellene világosnak, mert fennmarad a bástya a táblán.

39...Bb8! 40.Fc4 Bxb2 41.Fxd5+ Kh8 42.Fd4 Bb1 43.Ke2 a4 44.g3 a3 45.Kd2 h5 46.h4 Kh7 47.Fc4 g6 48.Kc2

carlsennakamura_1493

48...Be1?!

Egyszerűbb remi volt a 48...Bb8-as terv, amely elvágva tartja a királyt.

49.Fe3 f4 50.Fxf4 a2 51.Fxa2 Be2+ 52.Kb3 Bxf2 53.Fb1 Be2 54.Kc4 Kg7

carlsennakamura_1494

55.Kd5 Be1 56.Fc2 Be2 57.Fd3 Be1 58.Fe4 Bd1+ 59.Ke5 Be1 60.Fd2 Be2 61.Fc3 Kh6 62.Fb4 Bf2 63.Fc5 Bf1 64.Fb4 Bf2 65.Fe7 Bf1 66.Ff6 Bg1 67.Fg5+ Kg7 68.Ff4 Be1 69.Kd5 Bd1+ 70.Ke6 Be1 71.Ke5 Be2 72.Kd5 Be1 73.Fd3 Kh7 74.Kd4 Kg7 75.Fe3 Ba1 76.Ke4 Ba4+ 77.Kf3 Ba3 78.Fb5 Bb3 79.Fe8 Bb1 80.Fc6 Bb4 81.Fd2 Bb6 82.Fc3+ Kh6 83.Fd5 Bb1 84.Kf4 Bf1+ 85.Ke5 Bg1 86.Fd2+ Kg7 87.Ff4 Be1+ 88.Kd6 Kf6 89.Ff3 Kf5 90.Kd5 Bf1 91.Fe4+ Kg4 92.Fxg6 Bxf4 93.gxf4 Kxf4 94.Fxh5 Kg3 95.Fd1 Kxh4 és döntetlen

Giri,A (2793) - Caruana,F (2808)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Fe3 c5 8.Bc1 0-0 9.Vd2 e5 10.Hf3 cxd4 11.cxd4 exd4 12.Hxd4 Fd7 13.Fc4 Hc6 14.Hf3 Fg4 15.Vxd8 Baxd8 16.0-0 Bfe8 17.Bb1

Garri Kaszparov a 17.Hg5 He5?! (17...Be7! 18.h3 Fc8 19.Fc5 Bc7) 18.Fb3! h6 19.f4 hxg5 20.fxe5 Fe6 21.Fxg5 Bd4 22.Fxe6 fxe6 23.Ff6 folytatás mellett tette le a voksát.

17...Ha5 18.Fd5 Fe6 19.Fxe6 Bxe6 20.Fxa7 Ba8 21.Fd4 Fxd4 22.Hxd4 Bxe4

giricaruana_1495

23.Hf3    

Az egyenlő állásban Anish Giri saját magának nehezítette meg a feladatát.

23...Be2 24.a4 Be4 25.Bfc1 Bxa4 26.h3 Be8 27.Bc7 h6 28.Bb5 Be2 29.He5 Ba1+ 30.Kh2 Bxf2 31.Hg4 Bff1 32.Hxh6+ Kg7 33.Hg4 Bh1+ 34.Kg3 Bhb1 35.Bd5 Bd1 36.Bb5 Bd6 37.He5 Bf6

giricaruana_1496

38.Bc3?!

Pontatlan. 38.Hg4 Ba3+ 39.Kh2 Bf5 40.Bb4 jobb volt.

38...Bf5 39.Bcc5 b6

Kimaradt a 39...Ba3+! 40.Kh2 Bb3! 41.Bxa5 b6 42.Bcb5 bxa5 43.Bxb3 Bxe5 lehetőség, amely több esélyt kínált.

40.Bxb6 Bg5+ 41.Kf2 Ba2+

giricaruana_1497

42.Kf1?

Játék a tűzzel. 42.Kf3! Bgxg2 (42...Ba3+ 43.Kf4 Bf5+ 44.Ke4 Hb3 45.Bc2) 43.Bbb5! volt a remit adó folytatás.

42...Bgxg2 43.Bxa5 Bxa5 44.Kxg2 Bxe5 45.h4 Be6 46.Bb7 Kf6 47.Ba7 Be3 48.Ba5 Be5 49.Ba7 Be4 50.Kg3 Ke6 51.Ba5 f6 52.Ba6+ Kf5 53.Ba5+ Be5 54.Ba3 Bd5 55.Bf3+ Ke6 56.Be3+ Be5 57.Ba3 Be4 58.Ba6+ Kf5 59.Ba5+ Be5 60.Ba3 Bd5 61.Bf3+ Ke6 62.Be3+ Kf7 63.Ba3 Bd4 64.Ba6 Ke7 65.Ba3 Ke6 66.Be3+ Kf5 67.Bf3+ Ke5 68.Be3+ Be4 69.Ba3 és döntetlen

So,W (2779) - Topalov,V (2816)
Nimzoindiai védelem [E46]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.e3 0-0 5.Hge2 d5 6.a3 Fd6 7.c5 Fe7 8.b4 b6 9.Fb2 a5 10.Hf4 axb4 11.axb4 Bxa1 12.Vxa1 Hc6 13.Hd3 bxc5 14.bxc5 He4

Az exvilágbajnok elégedetlen ezzel a lépéssel és a 14...Fb7 15.Fe2 Vd7 16.0-0 Ba8 17.Vc1 Fa6 változatot javasolta.

15.Fe2 Fd7 16.f3 Hxc3 17.Fxc3

Veszelin Topalov kis előnyt adott világosnak.

17...Va8 18.Kd2 Bb8 19.Vxa8 Bxa8 20.Ba1 Bxa1 21.Fxa1 Kf8 22.Fc3 Ke8 23.g4 g6 24.f4 h6 25.h3 Ff6 26.Ff3 Fc8 27.Fd1 Fd7 28.He1 Ha7 29.Fa5 Fd8 30.Hf3 Fb5 31.Fc3 Hc6 32.Ke1 Hb8 33.Fc2 Hd7 34.Fa5 Hf6 35.g5 hxg5 36.fxg5 Hd7 37.h4 Hb8 38.He5 Hc6 39.Hxc6 Fxc6 40.Kf2 Kd7 41.Kg3 Fe7 42.Kf4 Fb5 43.Ke5 c6 44.Fd1 Fd3 45.Fb6 Ff1 46.Fa7 Fd3 47.Fb8 Fb1 48.Fd6 Fd8 49.Fb8 Fd3 50.Fd6 Fb1 és döntetlen

Griscsuk,A (2771) - Vachier-Lagrave,M (2731)
Királyindiai védelem [E60]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.g3 Fg7 4.Fg2 c5 5.d4 cxd4 6.Hxd4 0-0 7.Hc3 Vc7 8.Hd5 Hxd5

A francia nagymester Magnus Carlsen ellen a 8...Vxc4 9.Hxe7+ Kh8 10.Hxc8 Bxc8 változatban kísérletezett, jobbnak látta visszatérni a kevésbé rizikós fővarira.

9.cxd5 Vb6 10.Hb3 d6 11.0-0 Ha6 12.Fe3 Vb4 13.Fd2 Va4 14.Ha5 Vxd1 15.Baxd1 Fxb2

Figyelmet érdemelt a 15...Fg4 lépés is.

16.Bb1 Ff6 17.Hxb7 Kg7 18.Ha5 Hc5 19.Bfc1 Fa6 20.Kf1 Bfb8 21.Bb4 Bxb4 22.Fxb4 Bb8 23.a3 Fb5 24.Ff3 Ha6 25.Hc6 Bb7 26.Ha5 Bb6 27.Fd2 Hc5 28.Fb4 Ha6 29.Fd2 Hc5 30.Fb4 Ha6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://grandchesstour.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

A stavangeri viadal első fordulójában az Armageddon játszmák döntöttek
2024. 05. 28.

A Norway Chess 2024 viadalon Nakamura játszik címvédőként, Carlsen vezeti a rajtlistát 
2024. 05. 26.

A Tuxera Aquaprofit NSK tizenhatodik, sorozatban tizenötödik bajnoki címét ünnepli
2024. 05. 14.

Varsóban Magernus Carlsen győzött a GCT Superbet rapid és villámversenyen
2024. 05. 13.

Wei Yi újabb ötös nyerősorozatával két és fél ponttal előzi meg a világelső Magnus Carlsent
2024. 05. 12.

Varsóban Wei Yi nyerte meg a rapid tornát,  a villámversennyel folytatdik a Grand Chess Tour 2024 első viadala 
2024. 05. 11.

A Superbet Poland viadalon hat forduló után Carlsen és Wei Yi tversenyben vezet
2024. 05. 10.

Varsóban a Superbet rapidverseny első játéknapja után a román Sevcsenko mesterhármassal áll az élen 
2024. 05. 09.

Varsóban szerdán kezdődik a Grand Chess Tour 2024 első versenye, Carlsen címvédőként játszik
2024. 05. 07.

A 17 éves indiai világbajnoki kihívó, Gukesh D hatodik az új világranglistán
2024. 05. 02.

Az azerbajdzsáni Ulvijja Fatalijeva az új Európa-bajnok, egypontos előnnyel győzött
2024. 04. 30.

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog