Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Carlsen fair play játékát dicséri a sakkvilág, 3,5 - 2,5-re győzte le Ding Liren, Anish Giri 3-1-re nyert

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Chessable Masters elődöntőjének első mérkőzésén a világbajnok Magnus Carlsen 3,5 – 2,5-re győzte le a kínai Ding Lirent. Az első partiban a kétszeres olimpiai bajnok technikai hiba miatt vesztett, megszakadt az internetes kapcsolata. A norvég világelső nem örült az „ajándék pontnak”,  „vezéráldozattal” egyenlített. Két döntetlennel folytatták, majd a villámpartik következtek, ahol érvényesült Carlsen gyorsasága, az ötödik ütközetben még kihagyta a nyerést, a hatodik összecsapás a javára dőlt el. A holland Anish Giri 3-1-es nyeréssel kezdte az orosz Jan Nepomnjacsij elleni párharcát. A második játszmában tetszetős kombinációval használta ki az orosz nagymester taktikai hibáját, majd a negyedik parti bonyodalmaiban is jobban bírta a feszültséget. A 150 ezer dollár összdíjazású viadalon szerdán a nagymesterek másodszor is megmérkőznek, két mérkőzést kell nyerni a döntőbe jutáshoz.  

 

A világranglista első és harmadik helyezettje, Magnus Carlsen és Ding Liren első klasszikus partijukat 2015-ben Wijk aan Zee-ben játszották. Carlsen már kétszeres világbajnokként, Ding Liren olimpiai aranyérmesként nézett először farkasszemet, remivel kezdtek. Hat egymást követő döntetlen után Carlsen a Grand Chess Tour 2019 zágrábi viadalán először tudta megadásra kényszeríteni riválisát.

 

St. Louisban remi lett a partijuk. A 26 esztendős Ding Liren pályafutása egyik legnagyobb sikereként a 7. Sinquefield Cup viadal győztese lett. A torna rájátszásában 3-1-re legyőzte Magnus Carlsent. A két rapidpartijuk döntetlennel fejeződött be, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte.

2017-ben St. Louisban a „Champions Showdown” viadalon Magnus Carlsen fölényes győzelmével ért véget a világbajnokjelölt Ding Liren elleni párharca, 67-25-re nyert. A kínai nagymester hiába állt jobban több partiban is, Carlsen gyorsaságával nem tudta felvenni a versenyt, a világelső az esélyeit hibátlanul használta ki.

A Magnus Carlsen Chess Tour első tornáján, a Magnus Carlsen Invitational nyolc résztvevő körversenyének hetedik fordulójában nem kis megdöbbenést okozott a világbajnok 1-3-as veresége Ding Lirennel szemben. A norvég világelső a négy rapidpartiban tücsköt-bogarat játszott, extrém nyitásai, extravagáns játéka azonban  Ding Lirent nem hozta zavarba, a felkínált esélyeket kihasználta és másodikként jutott az elődöntőbe, ahol a párosítás szeszélye folytán ismét megmérkőztek.

A párharcuk döntetlennel kezdődött, a második parti mindössze 33 lépésig tartott, nem kis meglepetésre a világbajnok taktikailag ismét sebezhető volt. Vezetésének birtokában Ding Liren a harmadik partiban könnyen megadta magát, a sors iróniája, hogy a kínai nagymester is 33 lépés után szüntette be ellenállását. Az internetes közvetítésen jól látszott, hogy Magnus Carlsen mennyire örült az egyenlítésnek.

A befejező játszma nem nélkülözte a fordulatokat. A bonyodalmakban hol egyik, hol a másik fél szalasztott el lehetőséget. Ding Liren elkerülte a lépésismétléses döntetlent, majd elkövette a döntő hibát, Magnus Carlsen bástyája betört a második sorra.

A Lindores Abbey Challenge viadal körversenyén megosztoztak a ponton. Az elődöntőben Carlsen meglepetésre kikapott Hikaru Nakamurától, míg Ding Liren a későbbi győztes Daniil Dubovtól.

 

Magnus Carlsen a mai elődöntőig rapid-és villámpartit – beleszámítva az online viadalon vívott küzdelmeiket is – 23-12-re vezetett 23 döntetlen mellett.

 

A Chessable Masters elődöntőjének első mérkőzése a nagy csaták mellett Magnus Carlsen fair play játékáról, sportemberi nagyságáról is emlékezetes marad. Az első partiban a világbajnok nyerőesélyes bástyavégjátékot játszhatott, de eltékozolta a kedvező lehetőségeit. A technika ördöge közbeszólt, Ding Liren internetes kapcsolata megszakadt, a szabályok értelmében vesztesnek nyilvánították.

Magnus Carlsen az ajándékba kapott pontra a kommentátorokat, a kommentelőket is meglepő, de általános elismerést arató húzással reagált, a harmadik lépésben „beáldozta” vezérét, a találkozó 1-1-gyel folytatódott. A találkozó után adott interjújában Magnus Carlsen úgy értékelt, hogy az egyetlen korrekt megoldást választotta, de egyúttal kockázatot is vállalt…

Magnus Carlsen: "I have immense respect for Ding as a chess player and as a human being and I thought against him this was the only correct way... I might have kicked myself if I'd lost one of these last two games, but I think it was the right thing to do!"

A harmadik összecsapás során Carlsen végig irányította a küzdelmet, Ding Liren nagyot küzdött a remiért.

A világbajnok a negyedik partiban kockáztatott a királyindiai védelemmel, Ding Liren jobb eséllyel játszhatott, a különböző színű futók miatt megosztoztak a ponton.

 

Következtek a villámjátszmák, az 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónuszidővel vívott csaták izgalmasan alakultak. Ding Liren minőségáldozattal dinamikus egyensúlyú állást játszhatott, de az idő szorításában hibázott. A kínai sakkozó elkeseredett küzdelmet folytatott, a bónuszként kapott másodpercek tartották életben. Carlsen nyerést hagyott ki, Ding Liren hősies védekezéssel megmentette a játszmát.

 

A hatodik összecsapásban is az idő játszotta a főszerepet. Ding Liren kedvező állást játszhatott, de áttörést nem tudott elérni. A sorozatos cserék után egyenlő esélyek mellett dúlt a csata, míg a kapkodásban az olimpiai bajnok hibázott.

 

Jan Nepomnjacsij és Anish Giri nyolc klasszikus játszmában mérte össze erejét, kétszer megosztoztak a ponton, mindketten három-három játszmát nyertek. Rapid és villámpartiban huszonhatszor csatáztak, az orosz nagymester 12 döntetlen mellett 9 – 5-re vezetett. A Magnus Carlsen Invitational viadalon Nepomnjacsij 2,5 – 1,5-re nyert Giri ellen. Chessbrah May Invitational tornán Anish Giri volt sikeres, 3-1-re győzött. A Chessable előcsatározásaiban kétszer remiztek.

Az orosz nagymester párharcuk első partijában kecsegtető esélyt hagyott kihasználatlanul, majd fordult a kocka, Anish Giri ellenjátékot kapott, a küzdelem végül elcsendesedett.

 

A második játszmában Anish Giri tetszetős győzelmet aratoot, szerzett vezetést. Jan Nepomnjacsij elhibázott bástyalépésére dördült a huszáráldozat, a világos haderő tökéletes harmóniában támadta az orosz sakkozó királyállását, tökéletesen vezette az akciót.

 

Nehéz jelzőt találni a harmadik összecsapásuk pontos leírására, őrült egy parti volt. Giri jó darabig jól állta a rohamot, de eltévedt a bonyodalmakban. Nepomnjacsij egy csendes királylépéssel nyerhetett volna, ehelyett örökös sakkot engedélyezett.

 

Nepomnjacsij mindent egy lapra tett fel, Giri a győzelem küszöbén bizonytalanná vált. Az orosz nagymester támadása biztatóan bontakozott ki, de elvétette a helyes folytatást, Anish Giri ellentámadása sikerrel zárult.

 

Az elődöntő első mérkőzéseinek eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 1 - 0

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 3,5 – 2,5

Magnus Carlsen – Ding Liren 1 – 0 (Ragozin védelem, 43)

Ding Liren – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Ding Liren  döntetlen (Grünfeld védelem, 64)

Ding Liren – Magnus Carlsen döntetlen (Királyindiai védelem, 35)

Magnus Carlsen – Ding Liren döntetlen (Ragozin védelem, 83)

Ding Liren – Magnus Carlsen 0 – 1 (Angol megnyitás, 55)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2731)  0 - 1

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2731) 1 - 3

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij  1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 27)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 39)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Pirc védelem, 35)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Chessable Masters viadalon Ding Liren legyőzte Nakamurát, az elődöntőben Carlsennel mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Chessable Masters online viadal negyeddöntőjének mai játéknapján a kínai Ding Liren 2,5 – 0,5-re legyőzte az amerikai Hikaru Nakamurát. Győzelmével 2-1-re megnyerte az izgalmas párharcot és az elődöntőbe jutott, ahol a világbajnok Magnus Carlsennel mérkőzik meg. A másik ágon a holland Anish Giri és az orosz Jan Nepomnjacsij küzd meg. A 150 ezer dollár összdíjazású tornán két mérkőzés megnyerésével lehet a döntőbe jutni.

 

A negyeddöntő utolsó párharcában elmaradt a várt nagy küzdelem. Az olimpiai bajnokok csatájában a világranglista harmadik Ding Liren már a harmadik játszma után az elődöntőbe jutását ünnepelhette. A kínai nagymester nyerte a párbajuk első felvonását, Nakamura fordulatokban gazdag küzdelemben egyenlített ki, a „hirtelen halál” partiban elért győzelmével harmadik mérkőzésre kényszerítette Ding Lirent.

A mai párharcuk döntetlennel kezdődött meg, a katalán megnyitású játszmában békésnek nevezhető küzdelem bontakozott ki.

 

Folytatták a spanyol megnyitásban az elméleti párbajukat. Ding Liren jól felkészült, új tervet játszott meg a korábbi villámpartijukhoz képest. Hikaru Nakamura nem talált jó tervet, míg riválisa vezérszárnyi akciójával megragadta a kezdeményezést. Tetszetős huszárlépésével anyagi előnyt szerzett. Nakamura két könnyűtisztjével nem tudott hatásos védvonalat felépíteni.

 

A hátrányba került Nakamura a harmadik partiban a királyindiai védelem mellett döntött, kockáztatott, de Ding Liren többé nem hibázott. Második győzelmével megnyerte a meccset. Az elődöntőben Magnus Carlsennel csatázik.

 

A negyeddöntő utolsó párharcának végeredménye:

Ding Liren (kínai, 2836) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 - 1

Ding Liren (kínai, 2836) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829)  2,5 – 0,5

Ding Liren – Hikaru Nakamura  döntetlen (Katalán megnyitás, 28)

Hikaru Nakamura – Ding Liren 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 63)

Ding Liren – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Királyindiai védelem, 41)

Az első mérkőzésük eredményei:

Ding Liren (kínai, 2836) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829)  2,5 – 1,5 (1 – 0)

Ding Liren – Hikaru Nakamura  döntetlen (Angol megnyitás, 94)

Hikaru Nakamura – Ding Liren 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 80)

Ding Liren – Hikaru Nakamura  döntetlen (Holland védelem, 64)

Hikaru Nakamura – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 48)

A második mérkőzésük eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Ding Liren (kínai, 2836) 4 – 3 (1 – 0)

Hikaru Nakamura - Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

Ding Liren - Hikaru Nakamura 0 – 1 (Elfogadott vezércsel, 56)

Hikaru Nakamura - Ding Liren döntetlen (Szicíliai védelem, 34)

Ding Liren - Hikaru Nakamura 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 62)

Hikaru Nakamura - Ding Liren 0 – 1 (Réti megnyitás, 59)

Ding Liren – Hikaru Nakamura 0 - 1 (Holland védelem, 50)

Hikaru Nakamura - Ding Liren 1 – 0 (Angol megnyitás, 29)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anish Giri 26. születésnapját Alekszandr Griscsuk elleni győzelmével ünnepelte

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Chessable Masters online viadal negyeddöntőjéből a holland Anish Giri kettős győzelemmel jutott a torna elődöntőjébe. A 26. születésnapját ünneplő Giri a második mérkőzésen 3-1-re győzte le az orosz Alekszandr Griscsukot, kétszer sötéttel nyert. Az elődöntőben az orosz Jan Nepomnjacsijjal küzd meg. Az amerikai Hikaru Nakamura és a kínai Ding Liren párharcáot a harmadik meccs dönti el. Nakamura az izgalmakban bővelkedő találkozón a „hirtelen halál” partiban nyert, s ezzel kiegyenlített, hétfőn harmadszor is összecsapnak, a győztes a világbajnok Magnus Carlsennel mérkőzik meg.

 

A Chessable Masters online viadalon Anish Giri az elődöntőbe jutásával, Alekszandr Griscsuk legyőzésével ünnepelte 26. születésnapját. A világbajnok Magnus Carlsen is felsőfokon dicsérte a tulipánosok legjobbjának a második partiban látott remek technikáját. Az olimpiai bajnokok, Hikaru Nakamura és Ding Liren párharca csak a harmadik mérkőzésen dől el, az amerikai nagymester hihetetlenül izgalmas csatában egyenlített ki.

A második mérkőzésük spanyol megnyitású ütközettel kezdődött meg, kölcsönös pontatlanságok végén lett döntetlen az összecsapás.

 

Bíztatóan állt Ding Liren a második partiban, de ellenfelének kedvező cseréket engedélyezett. A világos király a vezérszárnyon nem talált nyugalmat, Nakamura tetszetős játékkal használta ki a felkínált esélyt, hadereje koncentrált akciójával vezetést szerzett.

Lépésismétléssel ért véget a harmadik összecsapás. Remek csatát hozott a negyedik játszma. Nakamura hitetlenkedve nézte a végállást, a bástyavégjáték döntetlent ígért, amikor fatális hibát követett el. Ding Liren kiegyenlített, a thriller folytatódott.

 

Következtek a villámpartik, 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal viaskodtak. Nakamura nem tudta feledni az előző partiban elkövetett súlyos bakit. Ding Liren higgadtan védekezett, majd vezérszárnyi szabadgyalogjai feltartóztathatatlanul robogtak előre, a kínai nagymester vezetést szerzett.

 

A hátrányba került Nakamura a holland védelmet hívta segítségül. Elképzelése bevált, jól játszható állát ért el. Kiskombinációjára Ding Liren rosszul reagált, a végjátékot Nakamura pontos játékkal megnyerte, kiegyenlített.

 

A mérkőzést eldöntő Argameddon partit Nakamura magabiztosan játszotta meg, Ding Liren huszárjai többször is rossz mezőre léptek, 29 lépés után feladásra kényszerült.

 

Magnus Carlsen nagy érdeklődéssel kísérte barátjának, Anish Girinek a mérkőzését. Alekszandr Griscsukkal szemben a holland sakkozó előnnyel kezdte a „visszavágót”, a hét döntetlennel véget ért első találkozón a „hirtelen halál” partiban elért remi nagy jelentőséggel bírt.

Anish Giri 26. születésnapját szép sikerrel ünnepelte, 3-1-re győzte le Griscsukot. Kiegyenlített erők küzdelmét láttuk az első játszmában. Giri stílusához híven nem kockáztatott.

 

A második ütközetben Anish Giri remekelt, kitűnő technikával érvényesítette előnyét. A második sorra betört bástyáival szemben Alekszandr Griscsuk nem találhatott védelmet.

Vezetésének birtokában Giri nem villogott a harmadik játszmában, Griscsuk gyalogot nyert, de a négy a három gyalog elleni bástyavégjátékban előnyét nem tudta érvényesíteni.

 

A befejező összecsapásban Griscsuk mindent egy lapra tett fel, az olasz megnyitásban hosszúra sáncolt. Egy óvatlan vezérlépésére Anish Giri remek kombinációval válaszolt, 29 lépésben győzött, elődöntőbe jutásának örülhetett.

 

A negyeddöntő két mérkőzésének eredményei:

Ding Liren (kínai, 2836) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Ding Liren (kínai, 2836) 4 – 3 (1 – 0)

Hikaru Nakamura - Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

Ding Liren - Hikaru Nakamura 0 – 1 (Elfogadott vezércsel, 56)

Hikaru Nakamura - Ding Liren döntetlen (Szicíliai védelem, 34)

Ding Liren - Hikaru Nakamura 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 62)

Hikaru Nakamura - Ding Liren 0 – 1 (Réti megnyitás, 59)

Ding Liren – Hikaru Nakamura 0 - 1 (Holland védelem, 50)

Hikaru Nakamura - Ding Liren 1 – 0 (Angol megnyitás, 29)

Az első mérkőzésük:

Ding Liren (kínai, 2836) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829)  2,5 – 1,5 (1 – 0)

Ding Liren – Hikaru Nakamura  döntetlen (Angol megnyitás, 94)

Hikaru Nakamura – Ding Liren 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 80)

Ding Liren – Hikaru Nakamura  döntetlen (Holland védelem, 64)

Hikaru Nakamura – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 48)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Anish Giri (holland, 2731) 0 - 2

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Anish Giri (holland, 2731) 1 - 3

Anish Giri - Alekszandr Griscsuk döntetlen (Grünfeld védelem, 46)

Alekszandr Griscsuk - Anish Giri 0 – 1 (Szláv védelem, 46)

Anish Giri - Alekszandr Griscsuk döntetlen (Caro-Kann védelem, 84)

Alekszandr Griscsuk - Anish Giri 0 – 1 (Olasz megnyitás, 29)

Az első mérkőzésük:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Anish Giri (holland, 2731) 3,5 – 3,5 (0 – 1)

Alekszandr Grissuk – Anish Giri  döntetlen (Bécsi megnyitás, 30)

Anish íGiri – Alekszandr Griscsuk döntetlen (Olasz megnyitás, 59)

Alekszandr Grissuk – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 42)

Anish íGiri – Alekszandr Griscsuk  döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)

Alekszandr Griscsuk – Anish Giri döntetlen (Elfogadott vezércsel, 35)

Anish Giri – Alekszandr Griscsuk döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 42)

Alekszandr Griscsuk – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 100)

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Chessable Masters online viadalon Carlsen és Nepomnjacsij kettős győzelemmel elődöntős

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Chessable Masters online viadal negyeddöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij kettős győzelemmel jutott a torna elődöntőjébe. A norvég világelső másodszor is 2,5 – 0,5-re győzte le a világranglista második amerikai Fabiano Caruanát. A mai párharcuk döntetlennel kezdődött, Carlsen remek játékkal nyerte meg a második összecsapást. Caruana a befejező játszmában nem tudott élni kedvező esélyével. Az orosz házirangadón Jan Nepomnjacsijnak is csak hat partira volt szüksége, hogy az elődöntőbe jusson. Vladiszlav Artyemijev a mai második és harmadik partiban is kecsegtető esélyt szalasztott el, honfitársától másodszor is 2,5-0,5-ös vereséget szenvedett. Carlsen a legjobb négy között a kínai Ding Liren és az amerikai Hikaru Nakamura mérkőzés győztesével mérkőzik meg. Nepomnjacsij ellenfele a holland Anish Giri és az orosz Alekszandr Griscsuk párharc nyertese lesz.

 

Arra kevesen számítottak, hogy a Chessable Masters negyeddöntőjében a norvég világbajnok Magnus Carlsen és az orosz Jan Nepomnjacsij is a két négyjátszmásra tervezett párharcokban már hat parti után biztosítják az elődöntőbe jutásukat.

 

A két évvel korábbi világbajnoki kihívó amerikai Fabiano Caruana nem tudta megnehezíteni Magnus Carlsen továbbjutását. A második meccsen Caruana kezdett világossal, a Nimzoindiai védelmű játszmában a nyitásban nem villogott, gyalogszerkezeti gyengesége miatt Carlsen átvette a kezdeményezést. Gyalogot nyert, de a bástyavégjátékban előnyét nem tudta érvényesíteni.

 

A második összecsapást a norvég világelső tökéletesen játszotta meg. A hetedik sorra betört bástyájával, az f6-g7 gyalogokra kifejtett nyomással, a haderő tökéletes harmóniájával szemben Caruana tehetetlen volt.

 

A harmadik játszmában az amerikai nagymester előtt felcsillant az egyenlítés reménye. A Saemisch-változat jó választásnak bizonyult, előnybe került. Caruana a kecsegtető lehetőségek között eltévedt, Carlsen ellenjátékhoz jutott. A világos király bizonytalan helyzete, a kétségbeesett királyvándorlás nem maradhatott büntetés nélkül.

 

Magnus Carlsen a kedden kezdődő elődöntőben a kínai Ding Liren és az amerikai Hikaru Nakamura párharc győztesével mérkőzik meg, Ding Liren az első meccset 2,5 – 1,5-re megnyerte.

 

Az orosz rangadót Jan Nepomnjacsij kezdte kedvezőbb helyzetben. Az első játéknapon minden „összeesküdött” Vladiszlav Artyemijev ellen. Az internet hibája miatt elvesztett első játszma, a harmadikban a csúnya elnézés miatt simán elbukta a meccset. A második mérkőzésen a partikban a kritikus pillanatokig jól játszott, de a gondolkodási idejével rosszul gazdálkodott.

A mai mérkőzés első játszmájában Jan Nepomnjacsij pontos védekezéssel hárította kezdeményezését. Jó választásnak bizonyult a Jaenisch-csel. A legjobbak repertoárjában ritkán fordul elő, Nepomnjacsij érthető módon a 4.d3-as változatra voksolt.

 

A bonyodalmakban a 22 éves orosz sakkozó előnybe került, a kecsegtető lehetőségek között azonban nem találta meg a nyerést ígérő folytatást. Nepomnjacsij „összedrótozta” állását, Artyemijev több hibát követően mattot nézett el.

 

A harmadik játszmában is Artyemijev a Larsen megnyitásban szép reményeket táplálhatott. A meggyengült sötét királyállás remek célpont lett, de elhibázott huszárlépésére Nepomnjacsij megvillant, tetszetős vonalzáró futólépése eldöntötte a mérkőzést. Jan Nepomnjacsij a legjobb négy között a holland Anish Giri és az orosz Alekszandr Griscsuk párharc győztesével küzd meg. Girinél az előny, a hét döntetlen a tulipánosok legjobbjának kedvezett, megnyerte a „hirtelen halál” játszmát.

 

A negyeddöntő első két párharcának végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 2 – 0

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0,5 – 2,5

Fabiano Caruana  - Magnus Carlsen döntetlen (Nimzoindiai védelem, 54)

Magnus Carlsen - Fabiano Caruana 1 – 0 (Vezércsel, 45)

Fabiano Caruana  - Magnus Carlsen 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 50)

Az első mérkőzés:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 2,5 – 0,5 Magnus Carlsen – Fabiano Caruana  1 – 0 (Vezércsel, 48)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 0 – 1 (Olasz megnyitás, 64)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Szicíliai védelem, 52)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2769) 2 – 0

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2769) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)  0,5 – 2,5

Vladiszlav Artyemijev - Jan Nepomnjacsij döntetlen (56)

Jan Nepomnjacsij - Vladiszlav Artyemijev 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 38)

Vladiszlav Artyemijev - Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Larsen megnyitás, 27)

Az első mérkőzés:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2769) 2,5 – 0,5

Jan Nepomnjacsij – Vladiszlav Artyemijev 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 47)

Vladiszlav Artyemijev – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 54)

Jan Nepomnjacsij – Vladiszlav Artyemijev 1 – 0 (Szicíliai védelem, 59)

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ding Liren nagy csatában nyert Nakamura ellen, Giri a "hirtelen halál" partiban sötéttel remizett Griscsukkal

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Chessable Masters online viadalon a kieséses rendszerű negyeddöntőben két újabb párharc első mérkőzéseit játszották le. Az olimpiai bajnokok, a kínai Ding Liren és az amerikai Hikaru Nakamura küzdelmét a második játszma döntötte el, három döntetlen mellett Ding Liren sötéttel nyerte meg az ütközetet, 2,5 – 1,5-ös győzelmet aratott. A jekatyerinburgi világbajnok-jelölti döntő két résztvevőjének, az orosz Alekszandr Griscsuknak és a holland Anish Girinek a párharcában hét döntetlen született, a „hirtelen halál” játszma döntetlene a sötéttel játszó Girinek kedvezett, szerzett vezetést.  A két találkozó második mérkőzéseire vasárnap kerül sor, a továbbjutáshoz két meccset kell megnyerni. Szombaton Magnus Carlsen és az amerikai Fabiano Caruana küzd meg másodszor,  a norvég világbajnok riválisát az első meccsen 2,5 – 0,5-re győzte le. Az orosz házirangadót Jan Nepomnjacsij várja kedvező helyzetből, Vladiszlav Artyemijev ellen 2,5 – 0,5-re nyert.

 

A második játéknapon a kétszeres és az egyszeres olimpiai bajnok, a kínai Ding Liren és az amerikai Hikeru összecsapása volt a slágermeccs. Első klasszikus partijukat csak 2016-ban a Sinquefield Cup-on játszották, az amerikai nagymester 28 lépéses győzelmet ért el. Azóta még hatszor küzdöttek meg, hat pontosztozkodás született.

Rapid és villámpartikban húszszor mérték össze erejüket, 5-2-re Nakamura vezetett. A Magnus Carlsen Chess Tour első versenyén, a Magnus Carlsen Invitational tornán a négyjátszmás mérkőzésen négy döntetlen után Nakamura sötéttel megnyerte a „hirtelen halál” játszmát, s ez a körmérkőzéses viadalon számára 2 meccspontot jelentett, Ding Liren egyet kapott.

 

A mai összecsapásuk egy maratoni döntetlennel kezdődött meg. A nagy küzdelemben kölcsönösen hibákat is vétettek, hol Ding Liiren, hol Nakamura szalasztott el kedvező esélyt. Az amerikai sakkozó a 47. lépésben nyerést hagyott ki, majd gyalogelőnyös végjátékra egyszerűsített. A különböző színű futók segítségével Ding Liren hősies védekezéssel döntetlenre mentette a játszmát.

 

A második ütközetben folytatták az előző mérkőzésükön a spanyol megnyitásban megkezdett elméleti párbajukat. A kínai nagymester nagy türelemmel játszotta a partit, hosszas manőverezéssel okozott kisebb kellemetlenséget ellenfelének. Az idő szorításában a különböző színű futók mellett Nakamura többször is hibázott, a sötét bástya betörése pedig megpecsételte sorsát.

 

Ding Liren közel állt hozzá, hogy a harmadik partiban megszerezze második győzelmét. Remek csatát láttunk, a fordulatos küzdelemben a végjátékban a világos király betörése eldönthette volna a meccs sorsát. Az elhibázott huszárcsere mentőövet dobott Nakamurának.

Az amerikai sakkozónak világossal kockáztatnia kellett, a spanyol megnyitású ütlözetben Ding Liren jól állta a sarat, előnybe is került, de nyerőesélyét nem tudta kihasználni, a döntetlennel is vezetéssel várhatja a vasárnapi „visszavágót”.

 

A jekatyerinburgi világbajnok-jelölti döntő két résztvevője, Alekszandr Griscsuk és Anish Giri csatázott a játéknap másik párharcában. Májusban a Chessbrah villámversenyen is összemérték erejüket, a holland nagymester 2,5 – 1,5-re nyert az orosz sakkozó ellen.

Tizenöt klasszikus játszmájukból Giri kettőt nyert meg, egyet elvesztett. A huszonhárom rapid és villámpartjukban Griscsuk mérlehe a kedvezőbb, 4-3-ra vezetett.

Korábbi összecsapásaik során is sokszor megosztoztak a ponton. Ez a tendencia folytatódott, hét döntetlen született, Anish Giri örülhetett. A mérkőzésük egy békés remivel kezdődött.

 

Olasz megnyitással folytatták, Griri túljátszotta Griscsukot. A végjáték a győzelmét ígérte, de az orosz nagymester kisebb csodával feltartóztatta világos szabadgyalogjait, döntetlenre mentette a játszmát.

Alekszandr Griscsuk az angol megnyitással próbálkozott, az elméleti felkészültségéről híres Anish Girinek nem okozott nehézséget a váltás, gond nélkül remizett.

A spanyol megnyitású ütközetben sem bírtak egymással. A Lindores Abbey Rapid Challenge tornán 2 – 2 után azonnal a „hirtelen halál” játszmában döntötték el győztes személyét, a Chessable Masters versenyen két villámpartival folytatták. A nagymestereknek 5 – 5 percük volt és 3 – 3 másodpercük lépésenként. A tempó gyorsult, az eredmény nem változott, kétszer is megosztoztak a ponton, csak a kapkodás jelentett némi izgalmat.

 

Az Armageddon játszmában Anish Giri a sötét színt választotta, 4 perce volt Alekszandr Griscsuk 5 percével szemben. Időhátrányát gyorsan kiegyenlítette, az orosz nagymester nem tudott előnyt kicsiholni. A parti befejező lépéseket óriási kapkodásban húzták, remek technikára vall, hogy megbirkóztak a feladattal, a döntetlen Girinek kedvezett.

 

A negyeddöntő második játéknapjának eredményei:

Ding Liren (kínai, 2836) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829)  2,5 – 1,5 (1 – 0)

Ding Liren – Hikaru Nakamura  döntetlen (Angol megnyitás, 94)

Hikaru Nakamura – Ding Liren 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 80)

Ding Liren – Hikaru Nakamura  döntetlen (Holland védelem, 64)

Hikaru Nakamura – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 48)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Anish Giri (holland, 2731) 3,5 – 3,5 (0 – 1)

Alekszandr Grissuk – Anish Giri  döntetlen (Bécsi megnyitás, 30)

Anish íGiri – Alekszandr Griscsuk döntetlen (Olasz megnyitás, 59)

Alekszandr Grissuk – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 42)

Anish íGiri – Alekszandr Griscsuk  döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)

Alekszandr Griscsuk – Anish Giri döntetlen (Elfogadott vezércsel, 35)

Anish Giri – Alekszandr Griscsuk döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 42)

Alekszandr Griscsuk – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 100)

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 2,5 - 0,5-re győzte le Caruanát az első mérkőzésen, Nepomnjacsij is nyeréssel kezdett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Chessable Masters online viadalon megkezdődtek a kieséses rendszerű negyeddöntők küzdelmei. Az első játéknapon a csúcsrangadót Magnus Carlsen 2,5 – 0,5-re nyerte meg az amerikai Fabiano Caruana ellen. A norvég világbajnok kettős győzelemmel kezdett, a harmadik partiban nyerőesélyt szalasztott el. Az orosz derbin Jan Nepomnjacsij is 2,5 – 0,5-re nyerte az első mérkőzést Vladiszlav Artyemijevvel szemben.  . A két találkozó második mérkőzéseit szombaton játsszák le, a továbbjutáshoz két meccset kell megnyerni. Pénteken a kínai Ding Liren és az amerikai Hikaru Nakamura, a másik ágon az orosz Alekszandr Griscsuk és a holland Anish Giri összecsapásaira kerül sor

Megkezdődtek a negyeddöntők küzdelmei. A kieséses rendszerű lebonyolításban a küzdő felek négy-négyjátszmás párharcot vívnak, két mérkőzés megnyerése szükséges a továbbjutáshoz, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma dönt, világosnak 5, sötétnek 4 perce van, utóbbinak remifórja. A rapid partikban 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusz.

A Saint Louis  Chess Club szervezésében megrendezett Clutch Chess International kieséses rendszerű viadal döntőjében a világranglista első két helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és két évvel korábbi kihívója, Fabiano Caruana vívta a döntőt. Carlsen és Caruana másfél év elteltével játszott  12 játszmás döntőt. A londoni világbajnoki fináléban a klasszikus játszmákban 12 döntetlen született, Carlsen három rapidparti megnyerésével védte meg címét. A Clutch Chess International online viadalon 12 rapid játszmában mérték össze erejüket, 10 – 10 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 5 – 5 másodperc a bónuszidő. Klasszikus partiban a fináléig ötvenegyszer viaskodta, a világbajnok 36 döntetlen mellett 10 – 5-re vezetett. Rapid-és villámpartit harmincötöt játszottak, hétszer megosztoztak a ponton, Carlsen 19-szer megadásra kényszerítette Caruanát, kilencszer az amerikai nagymester győzött.

A Clutch Chess International döntőjében párharcuk szenzációs küzdelem, váratlan fordulatok után drámai végjátékban dőlt el a norvég világelső javára. A rapidpartik izgalmai mellett  a remek díjazású tornán a különleges pontozás még fokozta a csaták hevességét. Az első négy és a 7-10. játszmákban a győzelem 1-1 pontot ért, a döntetlen felet. Az ötödik és a hatodik partiban elért siker két pontot jelentett és egyet a döntetlen. A 11. és a 12. játszma megnyerése hárommal fizetett és másfél pont járt a remiért. A teljes díjalap 265 ezer dollár volt!

A félidőben 4 – 4-re álltak, Fabiano Caruana a 11. partiban elért győzelmével kétpontos vezetést szerzett, de a világbajnok a 12. játszma megnyerésével 3 pontot gyűjtött, 9,5-8,5-re legyőzte nagy riválisát. Magnus Carlsen pályafutása során sokadszor bizonyította, hogy a kritikus pillanatokban képes a nagy bajnokhoz méltó sportemberi tulajdonságait megcsillogtatni. Zseniális támadásvezetéssel nyerte meg a sorsdöntő csatát. A Chessable negyeddöntője előtt Carlsen a rapidpartijaik alapján 24-13-ra vezetett tíz döntetlen mellett.

Fokozott érdeklődéssel vártuk a sakkvilág két legjobbjának újabb csúcsrangadóját, de csalódnunk kellett. Magnus Carlsen könnyed játékkal már három játszma után megnyerte első mérkőzésüket.

A világbajnok tökéletes biztonsággal használta ki esélyeit, kettős győzelemmel kezdett, a harmadik partiban nyerőesélyt szalasztott el.    

A vezércselű első játszmában Carlsen újított korábbi partijukhoz képest. A világbajnok vezérszárnyi akciója egyre nagyobb előnyt ért el, Caruana tétova királylépése csak meggyorsította vereségét.

Caruana az olasz megnyitással próbálkozott a második összecsapásukban. A korai vezércsere, majd további cserék után a különböző színű futók melletti állás inkább döntetlent ígért, de Fabiano Caruana láthatóan megingott az első parti elvesztésétől, sorozatban húzta a gyengébb lépéseket, míg a norvég világelső különösebb megerőltetés nélkül került fölénybe, a szabadgyalogok biztosították a második győzelmét is.

Magnus Carlsennek még fél pontra volt szüksége, hogy megnyerje az első meccset. Fabiano Caruana a 13…Ve7 lépésével alaposan benézte a 14.Hd5! csapást. A világbajnok csak kicsit bosszankodott, hogy „elszórakozta” a játszmát.

A két orosz nagymester korábban csak egy klasszikus és három villámpartiban mérte össze erejét, három döntetlen mellett Jan Nepomnjacsij egyszer sikerre vezette haderejét.

A párharcot Nepomnjacsij kezdte világossal, a spanyol megnyitású csatában remek taktikai csapással ért el nyert állást. Váratlanul hibázott, Vladiszlav Artyemijev megmenekülhetett a vereségtől, de időtúllépéssel vesztett. Nepomnjacsijnak örökös sakkot kellett volna tartania.

Artyemijev a Grünfeld védelmű partiban komoly esélyt szalasztott el, gyalogelőnyét a bástyavégjátékban nem tudta érvényesíteni. Nepomnjacsij pattkombinációval remizett.

A harmadik játszma korán eldőlt, Artyemijev csúnya elnézéssel ellenállás nélkül vesztett.

A negyeddöntő első játéknapjának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 2,5 – 0,5 (1 – 0)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana  1 – 0 (Vezércsel, 48)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 0 – 1 (Olasz megnyitás, 64)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Szicíliai védelem, 52)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2769) 2,5 – 0,5 (1 – 0)

Jan Nepomnjacsij – Vladiszlav Artyemijev 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 47)

Vladiszlav Artyemijev – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 54)

Jan Nepomnjacsij – Vladiszlav Artyemijev 1 – 0 (Szicíliai védelem, 59)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Chessable Masters negyeddönzőjében Carlsen és Caruana csatázik 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén, a Chessable Masters viadalon a „B” csoport küzdelmeivel befejeződtek a selejtezők, kialakult a negyeddöntő nyolcfős mezőnye. A holland Anish Giri magabiztos játékkal, veretlenü végzett az élen. A kínai Ding Liren, az orosz Jan Nerpomnjacsij és az amerikai Fabiano Caruana nagy adok-kapok csatározásban biztosította továbbjutását. Öt forduló után holtversenyben vezető francia Maxime Vachier-Lagrave utolsó négy partiját elvesztette.  A negyeddöntő csúcsrangadóját a világbajnok Magnus Carlsen és két évvel korábbi kihívója, Fabiano Caruana játssza. Anish Giri az orosz Alekszandr Griscsukkal küzd meg, orosz derbit is láthatunk, Vladiszlav Artyemijev és Jan Nepomnjacsij összecsapást. Ding Liren az amerikai Hikaru Nakamurával néz majd farkasszemet. A szerdai pihenőnap után csütörtökön kezdődnek a párharcok, a kieséses rendszerű lebonyolításban a küzdő felek négy-négyjátszmás párharcot vívnak, két mérkőzés megnyerése szükséges a továbbjutáshoz, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma dönt.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén megváltozott lebonyolítási rendszer mellett dúlnak a csaták. A 12 meghívott résztvevőt két hatfős csoportba osztották be, a kétfordulós versenyekről az első négy-négy helyezett a negyeddöntőben már kieséses rendszerben folytatja a csatározást

A „B” csoportban nagy adok-kapok küzdelmet láttunk. A holland Anish Giri meggyőző játékkal veretlenül végzett az élen. kínai Ding Liren, az orosz Jan Nepomnjacsij és az amerikai Fabiano Caruana nagy csatában harcolta ki a továbblépést, fordulóról-fordulóra változott a sorrend. Óriási meglepetésre az első játéknap után holtversenyben vezető francia Naxime Vachier-Lagrave utolsó négy partiját elveszítve jutott a kieséses sorsára.  A 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal zajló küzdelmekben az idő szorításában sok volt a hiba, a 15 partiból hét összecsapás végződött döntéssel.

A második játéknapot három döntetlen vezette be. Bosszankodhatott Fabiano Caruana, többször is fonalas nyerést hagyott ki Ding Lirennel szemben. Tejmur Radzsabov kedvező végjátékát nem tudta győzelemig fokozni, míg a holtversenyes duó, Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave békésen osztozott a ponton.

A 6. forduló eredményei:

Ding Liren (kínai, 2836) - Fabiano Caruana (amerikai, 2773) döntetlen (Réti megnyitás, 51)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) döntetlen (Semi Tarrasch védelem, 84)

Anish Giri (holland, 2731) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen (Félszláv védelem, 30)

A hetedik fordulóban „vérfürdő” volt. Anish Giri előnyös állásban szorongatta Ding Lirent, a kínai nagymester szívósan védekezett, de jelentős időhátránya végül megpecsételte sorsát, már döntetlen ígérő pozícióban túllépte a gondolkodási időt.

MVL elindult a lejtőn. Ígéretes állását fokozatosan rontotta el, majd a kapkodásban el is vesztette a játszmát Tejmur Radzsabov ellen.

 

Korántsem játszott hibátlanul Jan Nepomnjacsij, a passzív védekezésre kényszerített Fabiano Caruana érzékeny vereséget szenvedett riválisától.

A 7. forduló eredményei:

Anish Giri - Ding Liren 1 – 0 (Szicíliai védelem, 36)

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov 0 – 1 (Grünfeld védelem, 52)

Jan Nepomnjacsij - Fabiano Caruana 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 38)

 

Ding Liren és Fabiano Caruana a vereséget követően azonnal javított. A kínai nagymester a kockázatos nyitást felvállaló Nepomnjacsijt büntette, Caruana a teljesen összeomlott MVL-re mért csapást. Anish Giri döntetlennel egypontos előnyt szerzett.

A 8. forduló eredményei:

Ding Liren - Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Királyindiai védelem, 48)

Fabiano Caruana -  Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0 (Szláv védelem, 43)

Tejmur Radzsabov - Anish Giri döntetlen (Ragozin védelem, 40)

A verseny állása:

1.Anish Giri 5 pont

2-4. Ding Liren, Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij 4

5-6. Tejmur Radzsabov és Maxime Vachier-Lagrave 3,5

A kilencedik körben eldőlt, hogy a Chessable Maters rajtlistájának második helyezettje, Maxime Vachier-Lagrave nem juthat tovább. Az extrém nyitása nem váltotta be reményeit, Ding Liren a nyeréssel a második helyre lépett előre.

Anish Giri biztos kézzel remizett. Fabiano Caruana és Tejmur Radzsabov bonyodalmakban gazdag csatájában az amerikai sakkozó hagyott ki oly kecsegtető esélyt.

 

A 9. forduló eredményei:

Ding Liren - Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0 (Szabálytalan megnyitás, 33)

Jan Nepomnjacsij - Anish Giri döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)

Fabiano Caruana - Tejmur Radzsabov döntetlen (Királyindiai védelem, 53)

Az utolsó fordulóban gyorsan remizett Anish Giri és Fabiano Caruana. A holland nagymester elégedetten ünnepelheti 26. születésnapját, Caruana biztosította továbbjutását. Jan Nepomnjacsij ellen MVL megpróbálta a lehetetlent, elhibázott akcióját az orosz sakkozó megkontrázta és negyeddöntős lett.

 

A két évvel korábbi Világkupa győztese, Tejmur Radzsabov ezúttal nem bírt Ding Lirennel, az ötven százaléka kevés volt a továbbjutáshoz.

Az utolsó forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov - Ding Liren döntetlen (Réti megnyitás, 58)

Anish Giri - Fabiano Caruana döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 29)

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 35)

 

A „B” csoport végeredménye:

H.

 

Név

Rtg

FED

1

2

3

4

5

6

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

Anish Giri

2731

NED

***

½ 1

½ ½

1 ½

½ ½

½ ½

6,0

0,0

2

29,25

4,0

2

Ding Liren

2836

CHN

½ 0

***

½ 1

½ ½

½ ½

½ 1

5,5

1,5

2

26,00

3,0

3

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

½ ½

½ 0

***

0 1

1 ½

½ 1

5,5

0,5

3

25,75

2,5

4

Fabiano Caruana

2773

USA

0 ½

½ ½

1 0

***

1 ½

0 1

5,0

0,0

3

24,25

2,5

5

Tejmur Radzsabov

2758

AZE

½ ½

½ ½

0 ½

0 ½

***

½ 1

4,5

0,0

1

22,00

3,0

6

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

½ ½

½ 0

½ 0

1 0

½ 0

***

3,5

0,0

1

18,75

3,0

 

A Chessable Masters negyeddöntői csütörtökön kezdődnek. A négy-négyjátszmás párharcokból két mérkőzés megnyerése jelenti a továbblépést. A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyének 150 ezer dollár a díjalapja, a győztes 45 ezret nyer.

A negyeddöntő párosítása:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773)

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2769) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Ding Liren (kínai, 2836)

Anish Giri (holland, 2731) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784)

A további menetrend:

Csütörtök

Június 25.

Negyeddöntő

1-2 pár: első meccsek

Péntek

Június 26.

Negyeddöntő

3-4 pár: első meccsek

Szombat

Június 27.

Negyeddöntő

1-2 pár: második meccsek

Vasárnap

Június 28.

Negyeddöntő

3-4 pár: második meccsek

Hétfő

Június 29.

Negyeddöntő

1-1 esetén a döntők

Kedd

Június 30.

Elődöntő

Első meccsek

Szerda

Július 1.

Elődöntő

Második meccsek

Csütörtök

Július 2.

Elődöntő

1-1 esetén a döntő

Péntek

Július 3.

Döntő

Első meccs

Szombat

Július 4.

Döntő

Második meccs

Vasárnap

Július 5.

Döntő

1-1 esetén a döntő mérkőzés

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen holtverseny után elsőként jutott a Chessable Masters negyeddöntőjébe

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén, a Chessable Masters viadalon befejeződtek az „A” csoport küzdelmei. A kétfordulós hatfős csatározásban holtversenyben végzett az élen a világbajnok Magnus Carlsen és az orosz Vladiszlav Artyemijev. A norvég világelső kedvezőbb Berger-Sonneborn pontszámának köszönhetően elsőként zárta a „selejtezőt”, az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Alekszandr Griscsuk jutott még a kieséses rendszerű negyeddöntőbe. Az első játéknap után második orosz Daniil Dubov, a Lindores Abbey Challenge torna győztese búcsúzott a további küzdelmektől. Kedden a „B” csoportban dől el a négy továbbjutó hely sorsa.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén megváltozott lebonyolítási rendszer mellett dúlnak a csaták. A 12 meghívott résztvevőt két hatfős csoportba osztották be, a kétfordulós versenyekről az első négy-négy helyezett a negyeddöntőben már kieséses rendszerben folytathatja a küzdelmeket.

 

A mai játéknapon az „A” csoportban játszották le a „selejtező” befejező öt fordulóját, a 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal zajló küzdelmekben az idő szorításában sok volt a hiba, a 15 partiból hat összecsapás végződött döntéssel.

Az első játéknap után félpontos előnnyel vezető orosz Vladiszlav Artyemijev győzelemmel folytatta szereplését. Az orosz derbin Alekszandr Griscsuk és Daniil Dubov megosztozott a ponton.

 

A világbajnok Magnus Carlsen holtversenyes társát, Hikaru Nakamurát győzte le. Az amerikai nagymester megsemmisítő vereséget szenvedett mumusától, a norvég világelsőtől, akit a Magnus Carlsen Chess Tour második tornáján, a Lindores Abbey Challenge viadal elődöntőjében meglepetésre a „hirtelen halál” partiban megadásra kényszerített.

A 6. forduló eredményei:

Pentala Harikrishna (indiai, 2690) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2769) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 47)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) - Daniil Dubov (orosz, 2770) döntetlen (Szicíliai védelem, 43)

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1 – 0 (Vezércsel, 28)

 

A hetedik fordulóban Daniil Dubov visszavágott honfitársának, Vladiszlav Artyemijevnek az első körben elszenvedett vereségéért. A torna egyik kommentátora, az amerikai Yasser Seirawan az orosz nagymester játékát a 183 éve született Paul Morphy zsenialitásához hasonlította. Dubov győzelmével holtversenyben az élre állt, Artyemijev társaságában fél ponttal előzte meg Magnus Carlsent. A továbbjutásért küzdő duó párharcában pontosztozkodás született, Alekszandr Griscsuk és Hikaru Nakamura egy ponttal követte a norvég világelsőt, aki csak remizett a sereghajtó Pentala Harikrishnával.

A 7. forduló eredményei:

Magnus Carlsen – Pentala Harikrishna  döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 67)

Hikaru Nakamura – Alekszandr Griscsuk döntetlen (Ragozin védelem, 41)

Daniil Dubov – Vladiszlav Artyemijev 1 – 0 (Vezércsel, 34)

A nyolcadik fordulóban a nagymesterek „rápihentek” a hajrára, a három döntetlennel végződött parti izgalommentes volt.

A 8. forduló eredményei:

Pentala Harikrishna – Daniil Dubov  döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 36)

Vladiszlav Artyemijev – Hikaru Nakamura  döntetlen (41)

Alekszandr Griscsuk – Magnus Carlsen  döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

A chess-news.ru honlapon megjelent interjújában Daniil Dubov nem titkolta csalódottságát, hogy a világranglista első húsz helyezettje egyfajta „klánt” alkot, a szuperversenyekre nagyon nehéz meghívást kapni, egy-egy esély eltékozolása után pedig sokat kell várni az újabb lehetőségre. Dubov azért nem panaszkodhat, hiszen a Grand Prix 2019 sorozaton bizonyíthatott, és a Magnus Carlsen Chess Tour sorozatra is a 2018-as rapid világbajnok meghívást kapott.

 

Az első körben bonyolult csatában vereséget mért Magnus Carlsenre, a visszavágón a világbajnok 25 lépésben oktatta ki az orosz sakkozót, hogy nem lehet össze-vissza húzni a sakktáblán. Dubov botlásának riválisai is örülhettek, Carlsen holtversenyben az élre került.

A 9. forduló eredményei:

Pentala Harikrishna – Hikaru Nakamura döntetlen (Lett-csel, 43)

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  0 – 1 (Katalán megnyitás, 25)

Vladiszlav Artyemijev – Alekszandr Griscsuk döntetlen (Réti megnyitás, 41)

 

A befejező fordulóban Hikaru Nakamura a csalódott Daniil Dubovot legyőzte, visszavágott a Lindores Abbey Challenge viadal döntőjének elvesztéséért, és gyors győzelemmel biztosította továbbjutását. Alekszandr Griscsuk is kihasználta a felkínált esélyt, folytathatja a csatározást. A holtversenyben vezető Magnus Carlsen és Vladiszlav Artyemijev megosztozott a ponton, a világbajnok a másik csoport negyedik helyezettjével küzd meg a negyeddöntőben.

Az utolsó forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk – Pentala Harikrishna 1 – 0 (Benoni védelem, 30)

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev döntetlen (Angol megnyitás, 41)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 1 – 0 (Szicíliai védelem, 27)

Az „A” csoport végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magnus Carlsen

2881

NOR

***

½ ½

½ 1

½ ½

0 1

1 ½

6,0

1,0

3

28,00

2

Vladiszlav Artyemijev

2769

RUS

½ ½

***

½ ½

½ ½

1 0

1 1

6,0

1,0

3

27,00

3

Hikaru Nakamura

2829

USA

½ 0

½ ½

***

½ ½

½ 1

½ ½

5,0

2,5

1

24,50

4

Alekszandr Griscsuk

2784

RUS

½ ½

½ ½

½ ½

***

½ ½

0 1

5,0

2,0

1

25,00

5

Daniil Dubov

2770

RUS

1 0

0 1

½ 0

½ ½

***

1 ½

5,0

1,5

3

24,00

6

Pentala Harikrishna

2690

IND

0 ½

0 0

½ ½

1 0

0 ½

***

3,0

0,0

1

15,50

A keddi küzdelmek előtt a „B” csoport állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

***

½

1

½

½

½

3,0

0,5

1

7,25

GM

Anish Giri

2731

NED

½

***

1

½

½

½

3,0

0,5

1

7,25

3

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

0

0

***

½

1

1

2,5

1,5

2

5,25

4

GM

Ding Liren

2836

CHN

½

½

½

***

½

½

2,5

1,0

0

6,25

5

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

½

½

0

½

***

1

2,5

0,5

1

5,75

6

GM

Tejmur Radzsabov

2758

AZE

½

½

0

½

0

***

1,5

0,0

0

4,25

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave és Giri holtversenyben az élen, fél pont az előnyük

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén, a Chessable Masters viadalon a „B” csoport első öt fordulójának küzdelmeire került sor. A francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri egy-egy győzelmet elérve félpontos előnnyel vezet. Mindketten az amerikai Fabiano Caruana ellen nyertek. A 15 lejátszott  partiból csak öt összecsapás végződött döntéssel. Hétfőn az „A” csoportban ellenkező színelosztással mérkőznek meg ismét a nagymesterek. A kétfordulós csatározásokból az első négy-négy helyezett jut be a negyeddöntőbe, ahol már kieséses rendszerben folytatódnak a párharcok.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén megváltozott lebonyolítási rendszer mellett dúlnak a csaták. A 12 meghívott résztvevőt két hatfős csoportba osztották be, a kétfordulós versenyekről az első négy-négy helyezett a negyeddöntőben már kieséses rendszerben folytathatja a küzdelmeket.

A mai játéknapon a „B” csoportban játszották le az első öt fordulót, a 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal zajló küzdelmekben az idő szorításában sok volt a hiba, a játszmákban érezhető volt, hogy a kiegyenlített erők küzdelmében a taktikázás főszerepet játszott, csak öt partiban született döntés. A csoport hat résztvevője közül öten is megküzdöttek egymással Jekatyerinburgban a világbajnok-jelölti döntőben, a tornát a koronavírus-járvány miatt félidőben megszakították, A folytatásról még mindig nincs információ, ahogy nem dőlt el, hogy az utolsó pillanatban visszalépett Tejmur Radzsabovot miként kárpótolják. Az azerbajdzsáni nagymester helyett meghívott Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben Jan Nepomnjacsijjal az élen áll.

A nyitányon a világranglista második és harmadik helyezettje, Fabiano Caruana és Ding Liren. Kölcsönös pontatlankodás után Caruana szalasztott el kitűnő esélyt.

Győzelemmel rajtolt Jan Nepomnjacsij, bosszankodhatott Tejmur Radzsabov, mert a jó érzékkel választott minőségáldozat után a folytatást elhibázta.

Maxime Vachier-Lagrave a Bird megnyitással próbálkozott, elképzelése nem vált be, Anish Giri előnybe is kerülhetett volna, végül megosztoztak a ponton.

Az első forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Ding Liren (kínai, 2836) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 44)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1 – 0  (Vezérindiai védelem, 57)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Anish Giri (holland, 2731) döntetlen  (Bird megnyitás, 32)

 

A mai játéknapon Fabiano Caruana tetszetős kombinációja aratta az egyik legnagyobb elismerést. Jan Nepomnjacsij sűrűn csóválta a fejét a 35.Be8! lépés után, mentséget nem találhatott.

Ding Liren és Anish Giri angol megnyitású partija nem hozta lázba a sakkrajongókat. Tejmur Radzsabov és MVL bástyavégjátékában sok érdekességet fedezhettünk fel. Nehéz végjátékát játszani az idő szorításában, ennek ékes bizonyítéka volt az a játszma, Radzsabov követte el az utolsó hibát, kiengedte a nyerést.

A 2. forduló eredményei:

Ding Liren - Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 37)

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Szláv védelem, 59)

Fabiano Caruana - Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 64)

 

A harmadik forduló szenzációjaként Maxime Vachier-Lagrave bemattolta Fabiano Caruanát, az amerikai nagymesternek aligha tetszett a szép mattkép.

Ding Liren örülhetett Jan Nepomnjacsij elleni döntetlenének, az orosz sakkozó kecsegtető lehetőségeket szalasztott el.

Az utóbbi évek versenyeinek remikirálya, Anish Giri harmadik döntetlenét könyvelte el.

A 3. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij - Ding Liren döntetlen (Ragozin védelem, 47)

Maxime Vachier-Lagrave - Fabiano Caruana 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 50)

Anish Giri - Tejmur Radzsabov döntetlen (Holland védelem, 45)

 

Fordulatos csatát hozott Tejmur Radzsabov és Fabiano Caruana küzdelme. Az azerbajdzsáni sakkozó a játszma befejező szakaszában vállalta a bástya a bástya és futó elleni végjátékot, ami végül 114 lépésben vesztett el egy buta hibát követően.

Negyedszer is remizett Ding Liren, MVL a gyaloghátrányos bástyavégjátékban gond nélkül gyűjtötte be a fél pontot. Anish Giri is folytatta remisorozatát.

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Ding Liren  döntetlen (Angol megnyitás, 54)

Anish Giri - Jan Nepomnjacsij döntetlen (Katalán megnyitás, 42)

Tejmur Radzsabov - Fabiano Caruana 0 – 1 (Angol megnyitás, 114)

 

Az ötödik fordulóban sokkoló volt Fabiano Caruana világossal elszenvedett 26 lépéses veresége. Az előző fordulóbeli 114 lépéses nyerésért nagy árat fizetett, Anish Giri ellen az újítása nem vált be, a folytatásban sem jeleskedett, majd tisztet nézett el. A holland sakkozó a váratlan ajándékkal holtversenyben az élre állt.

Ding Liren ötödször is remizett. Jan Nepomnjacsij nem tudta megtörni MVL ellenállását. Kedden játsszák a csoportban a második kör partijait.

Az 5. forduló eredményei:

Ding Liren - Tejmur Radzsabov döntetlen (Tarrasch védelem, 28)

Fabiano Caruana - Anish Giri 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 26)

Jan Nepomnjacsij - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Spanyol megnyitás, 57)

 

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

***

½

1

½

½

½

3,0

0,5

1

7,25

GM

Anish Giri

2731

NED

½

***

1

½

½

½

3,0

0,5

1

7,25

3

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

0

0

***

½

1

1

2,5

1,5

2

5,25

4

GM

Ding Liren

2836

CHN

½

½

½

***

½

½

2,5

1,0

0

6,25

5

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

½

½

0

½

***

1

2,5

0,5

1

5,75

6

GM

Tejmur Radzsabov

2758

AZE

½

½

0

½

0

***

1,5

0,0

0

4,25

A hétfői küzdelmek előtt az „A” csoport állása:

 

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

Pts.

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

RUS

***

1

½

½

½

1

3,5

0,0

2

8,00

2

GM

Daniil Dubov

2770

RUS

0

***

1

½

½

1

3,0

0,0

2

6,25

3

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

½

0

***

½

½

1

2,5

0,5

1

5,50

4

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

½

½

½

***

½

½

2,5

0,5

0

6,25

5

GM

Alekszandr Griscsuk

2784

RUS

½

½

½

½

***

0

2,0

0,0

0

5,75

6

GM

Pentala Harikrishna

2690

IND

0

0

0

½

1

***

1,5

0,0

1

3,25

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az első játéknap, öt forduló után Artyemijev félpontos előnnyel vezet, Dubov legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén, a Chessable Masters viadalon az „A” csoport első öt fordulójának küzdelmeire került sor. Az orosz Vladiszav Artyemijev félpontos előnnyel vezet honfitársa, Daniil Dubov előtt. A világbajnok Magnus Carlsen sok hibával játszva csak ötvenszázalékos az amerikai Hikaru Nakamura társaságában. Meglepetésre a lejátszott 15 partiból csak hat összecsapás végződött döntéssel. Vasárnap a „B” csoportban is megkezdődnek a küzdelmek. A hatfős, kétfordulós csatározásokból az első négy-négy helyezett jut be a negyeddöntőbe, ahol már kieséses rendszerben folytatódnak a párharcok.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenyén megváltozott lebonyolítási rendszer mellett kezdődtek meg a csatározások. A 12 meghívott résztvevőt két hatfős csoportba osztották be, a kétfordulós viadalokról az első négy-négy helyezett a negyeddöntőben már kieséses rendszerben folytathatja a küzdelmeket.

A mai játéknapon az „A” csoportban az első öt fordulót játszották le, a 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal folyó csatákban számos meglepetés született, az idő szorításában sok volt a hiba, a feszültséget legjobban a két legfiatalabb nagymester bírta a legjobban, a 22 éves Vladiszlav Artyemijev és a 24 esztendős Daniil Dubov vezeti a versenyfutást.

A nyitányon a világbajnok Magnus Carlsen nem tudta gyalogelőnyét érvényesíteni a szívósan védekező Hikaru Nakamurával szemben.

Vladiszlav Artyemijev tetszetős pozíciós játékkal kényszerítette megadásra Pentala Harikrishnát, míg az orosz rangadón, Daniil Dubov és Alekszandr Griscsuk partijában pontosztozkodás született.

Az első forduló eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2769) – Pentala Harikrishna (indiai, 2690) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 40)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) döntetlen (Vezércsel, 42)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) döntetlen (Szicíliai védelem, 73)

 

31.Bxa4! Hxa4 32.Va7 kettős támadás nyert volna!

A norvég világelső híveinek ereiben meghűlt a vér, amikor kedvencük könnyelmű futólépésére Harikrishna kiskombinációval döntő előnybe kerülhetett volna. A kettős támadás motívumával az indiai nagymester kétszer is élhetett volna, ehelyett a kapkodásban végül a partit elbukta.

 

Fordulatos volt az orosz ifjú nagymesterek összecsapása. A jó taktikus hírében álló Dubov, a Lindores Abbey Challenge viadal győztese kedvezőbb állásban vesztőt húzott és 30 lépés után feladásra kényszerült.

Alekszandr Griscsuk és Hikaru Nakamura spanyol megnyitású partija békés döntetlennel zárult.

A 2. forduló eredményei:

Pentala Harikrishna – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 85)

Alekszandr Griscsuk – Hikaru Nakamura döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)

Vladiszlav Artyemijev – Daniil Dubov 1 – 0 (Vezércsel, 30)

 

A harmadik körben Magnus Carlsen nem kis szerencsével, elsősorban Alekszandr Griscsuk hathatós segítségével menekült meg a vereségtől. Az orosz nagymester nem tanul saját hibáiból, képtelen jól beosztani gondolkodási idejét, a kapkodásban pedig szinte törvényszerűen hibázik, nagy ziccert hagyott ki.

Veresége után gyorsan javított Dubov, Harikrishna harmadszor kapott ki. Az éllovas Artyemijev aligha számíthatott arra, hogy Nakamura világossal a gyors lépésismétlést választja.

A 3. forduló eredményei:

Daniil Dubov – Pentala Harikrishna 1 – 0 (Vezérindiai védelem, 60)

Hikaru Nakamura – Vladiszlav Artyemijev döntetlen (Szláv védelem, 15)

Magnus Carlsen – Alekszandr Griscsuk döntetlen (Caro-Kann védelem, 54)

Daniil Dubov folytatta Magnus Carlsen elleni remek sorozatát, harmadszor győzte le online tornán a világbajnokot. A bonyolult csatában Carlsen többször is hibázott, Dubov jelentős időhátránya ellenére a felkínált eséllyel remekült élt.

Negyedszer is csak remizett Hikaru Nakamura, ahogy Alekszandr Griscsuk sem tudott előnybe kerülni honfitársával szemben.

A 4. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Pentala Harikrishna döntetlen (Szicíliai védelem, 37)

Magnus Carlsen – Daniil Dubov 0 - 1 (Vezérgyalog megnyitás, 46)

Alekszandr Griscsuk – Vladiszlav Artyemijev döntetlen (Vezércsel, 46)

Komoly esélyt szalasztott el Magnus Carlsen az éllovas Vladiszlav Artyemijev elleni játszmájában. Elhibázott volt a végjátékra egyszerűsítés, a különböző színű futóknak köszönhetően megőrizte veretlenségét és első helyét.

A három vereséggel rajtoló Pentala Harikrishna megszerezte első győzelmét. Alekszandr Griscsuk sokadszor bűnhődött meg az idő szorításában elkövetett bakijáért.

Daniil Dubov a katalán megnyitásban az elméleti párbajt megnyerte Hikaru Nakamura ellen, de kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni.

Az 5. forduló eredményei:

Pentala Harikrishna – Alekszandr Griscsuk 1 – 0 (Olasz megnyitás, 28)

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  döntetlen (Réti megnyitás, 78)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura  döntetlen (Katalán megnyitás, 44)

Az „A” csoport állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

Pts.

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

RUS

***

1

½

½

½

1

3,5

0,0

2

8,00

2

GM

Daniil Dubov

2770

RUS

0

***

1

½

½

1

3,0

0,0

2

6,25

3

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

½

0

***

½

½

1

2,5

0,5

1

5,50

4

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

½

½

½

***

½

½

2,5

0,5

0

6,25

5

GM

Alekszandr Griscsuk

2784

RUS

½

½

½

½

***

0

2,0

0,0

0

5,75

6

GM

Pentala Harikrishna

2690

IND

0

0

0

½

1

***

1,5

0,0

1

3,25

Vasárnap a „B” csoportban az első öt fordulóra kerül sor.

 

Az első forduló párosítása:

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Ding Liren (kínai, 2836)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Anish Giri (holland, 2731)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik a Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenye, a Chessable Masters

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen és tizenegy világklasszis részvételével rendezik meg a Magnus Carlsen Chess Tour  online négy versenyből és a döntőből álló sorozatának harmadik tornáját, a Chessable Masterst. Az első viadal, a Magnus Carlsen Invitational verseny a norvég világelső elsőségével fejeződött be, a döntőben az amerikai Hikaru Nakamura ellen győzött. A Lindores Abbey Rapid Challenge viadalon változtattak a lebonyolításon, a körverseny után nyolcan folytatták kieséses rendszerben a versengést, négyjátszmás páros mérkőzésekre került sor. A döntőben az orosz Daniil Dubov a „hirtelen halál” partiban elért győzelmével nyert Hikaru Nakamura ellen. A Chessable Masters tornán a 12 résztvevőt két hatos csoportba osztották be, a kétfordulós csatározásból az első négy-négy helyezett jut a kieséses rendszerű fázisba, ahol két-két négyjátszmás mérkőzés megnyerése jelenti a továbbjutást, illetve dönti el a győztes személyét. Játszmánként 15 – 15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10 – 10 másodperc bónusz.

A koronavírus-járvány miatt kényszerből elhalasztott, lemondott szuperversenyek helyett a sakkvilág legjobbjai sorban játsszák a kiemelkedő díjazású online versenyeket. A Magnus Carlsen Chess Tour első tornáján, a Magnus Carlsen Chess Invitational viadalon a díjalap 250 ezer dollár volt, a Lindores Abbey versenyen 150 ezer dollárt osztottak szét a résztvevők között. A sorozatot lezáró két versenyen is 150-150 ezer dolláron osztoznak majd a nagymesterek, végül a fináléban 300 ezer dollár lesz a jutalom.

A Chessable Masters résztvevői:

Játékos

FED

Életkor

Klasszikus

World

Rapid

World

Blitz

World

Magnus Carlsen

NOR

29

2863

1

2881

1

2887

2

Fabiano Caruana

USA

27

2835

2

2773

11

2711

35

Ding Liren

CHN

27

2791

3

2836

3

2788

8

Jan Nepomnjacsij

RUS

29

2784

4

2778

9

2785

10

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

29

2778

5

2860

2

2822

3

Alekszandr Griscsuk

RUS

36

2777

6

2774

7

2799

14

Tejmur Radzsabov

AZE

33

2765

9

2758

15

2757

18

Anish Giri

NED

25

2764

10

2731

24

2752

22

Hikaru Nakamura

USA

32

2736

18

2829

4

2900

1

Pentala Harikrishna

IND

34

2719

26

2690

51

2663

65

Vladiszlav Artyemijev

RUS

22

2716

29

2769

13

2783

12

Daniil Dubov

RUS

24

2699

38

2770

12

2720

32

 

A tizenkét résztvevőt két hatfős csoportba osztották be, a kétfordulós viadalról az első négy-négy helyezett jut a kieséses rendszerű fázisba. A nagymesterek a Lindores Abbey Chess Challenge viadalhoz hasonlóan négyjátszmás páros mérkőzéseket játszanak, két párharc megnyerése biztosítja a továbbjutást, illetve a verseny megnyerését.

A teljes program, magyar idő szerint 16 órakor kezdődnek a küzdelmek.

Day

Date

Stage

Event

Saturday

June 20

Prelims

Group A: Rounds 1-5

Sunday

June 21

Prelims

Group B: Rounds 1-5

Monday

June 22

Prelims

Group A: Rounds 6-10

Tuesday

June 23

Prelims

Group B: Rounds 6-10

Wednesday

June 24

REST DAY

Thursday

June 25

Quarterfinals

Pairs 1-2: 1st set

Friday

June 26

Quarterfinals

Pairs 3-4: 1st set

Saturday

June 27

Quarterfinals

Pairs 1-2: 2nd set

Sunday

June 28

Quarterfinals

Pairs 3-4: 2nd set

Monday

June 29

Quarterfinals

All pairs: 3rd set (if required)

Tuesday

June 30

Semi-finals

1st set

Wednesday

July 1

Semi-finals

2nd set

Thursday

July 2

Semi-finals

3rd set (if required)

Friday

July 3

Final

1st set

Saturday

July 4

Final

2nd set

Sunday

July 5

Final

3rd set (if required)

 

Az első forduló párosítása:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2769) – Pentala Harikrishna (indiai, 2690)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881)

 

Az első forduló párosítása:

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Ding Liren (kínai, 2836)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Tejmuur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Anish Giri (holland, 2731)

A díjazás:

 

A tornák győztesei kvalifikálják magukat a 300 ezer dollár díjazású Grand Final versenybe. Ha valaki kettő, vagy több versenyt nyer, akkor segédpontok döntenek, 10 pontot kap a döntőben vesztes, hetet kapnak az elődöntősök, hármat a negyeddöntőbe jutottak.

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A fordulatokban gazdag döntőben Magnus Carlsen 9,5 - 8,5-re győzte le Fabiano Caruanát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen a Clutch Chess International győztese. Nagy izgalmak után 9,5 – 8,5-re nyerte meg az amerikai Fabiano Caruana elleni párharcát. A norvég világelső a nyolc résztvevős, kieséses rendszerű online viadal döntőjének utolsó partija előtt kétpontos hátrányban volt Caruanával szemben, a clutch játszmában elért remek győzelmével érte el újabb sikerét. A világranglista első és második helyezettjének fordulatokban gazdag 12 játszmás mérkőzésén kilenc összecsapás is döntéssel végződött. Június 20-án kezdődik a Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenye, a 12 résztvevős ChessAble Masters.

 

A Saint Louis  Chess Club szervezésében megrendezett Clutch Chess International kieséses rendszerű viadal döntőjében a világranglista első két helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és két évvel korábbi kihívója, Fabiano Caruana párharca szenzációs küzdelme váratlan fordulatok után drámai végjátékban dőlt el a norvég világelső javára. A 10-10 perces és lépésenként 5 – 5 másodperc bónusszal játszott partik izgalmai mellett  a remek díjazású tornán a különleges a pontozás még fokozta a csaták hevességét. A 12 játszmás páros mérkőzéseken az első négy és a 7-10. játszmákban a győzelem 1-1 pontot ért, a döntetlen felet. Az ötödik és a hatodik partiban elért siker két pontot jelentett és egyet a döntetlen. A 11. és a 12. játszma megnyerése hárommal fizetett és másfél pont járt a remiért. A teljes díjalap 265 ezer dollár volt!

Magnus Carlsen és Fabiano Caruana másfél év elteltével játszott ismét 12 játszmás döntőt. A londoni világbajnoki döntőben a klasszikus játszmákban 12 döntetlen született, Carlsen három rapidparti megnyerésével védte meg címét. A Clutch Chess International online viadalon 12 rapid játszmában mérték össze erejüket, kilenc összecsapásuk végződött döntéssel.

 

Félidőben 4 – 4-re állt a párbajuk, a második játéknapot Magnus Carlsen sötéttel elért győzelmével kezdte. A párharcban ez volt az egyetlen sötéttel elért nyerés! Folytatódott a szicíliai védelmű elméleti párbajuk, Carlsen meggyőző győzelmet aratott.

A nyolcadik partiban pontosztozkodás született. Caruana megszorongatta a világbajnokot, aki örülhetett a döntetlennek.

A kilencedik összecsapásban elért győzelmével a párharcuk során Fabiano Caruana harmadszor egyenlített ki. Magnus Carlsen minőségáldozattal próbálta leszerelni világos királyszárnyi akcióját, az amerikai nagymester érvényesítette anyagi előnyét.

A fináléban Caruana másodszor választotta az orosz huszárjátékot, másodszor is vesztesként hagyta el a küzdőteret. Magnus Carlsen visszavette a vezetést és következtek a clutch játszmák. Az amerikai versenyeket az interneten rendszeresen kommentáló, az interjúkat készítő Maurice Ashley nagymester ötlete, a partik különleges pontozása fokozta a két befejező összecsapás jelentőségét.

 

Az ötödik szicíliai védelmű csatában Caruana huszárjai voltak a főszereplők, az amerikai nagymester tetszetős játékkal győzte le a világbajnokot és a döntő ütközet előtt kétpontos előnyt szerzett.

 

19.Bxe6!!

Magnus Carlsen pályafutása során sokadszor bizonyította, hogy a kritikus pillanatokban képes a nagy bajnokhoz méltó sportemberi tulajdonságait megcsillogtatni. Zseniális támadásvezetéssel nyerte meg a sorsdöntő csatát.  

 

 A Clutch Chess International döntője:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 9,5 – 8,5

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 65)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Vezércsel, 63)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 57)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 57)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 40)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 1 – 0 (Angol megnyitás, 31)

Első játéknap:

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Angol megnyitás, 67)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 66)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 37)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen  1 – 0 (Szicíliai védelem, 50)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana  1 – 0 (Orosz huszárjáték, 57)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 54)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Clutch Chess International döntőjének félidejében döntetlenre áll Carlsen és Caruana párharca

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az első játéknap hat játszmája után 4 – 4-re áll a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Fabiano Caruana párharca a Clutch Chess International döntőjében. Két döntetlennel kezdődött a csatározásuk, a norvég világelső az első partiban nyerőesélyt szalasztott el. Carlsen tetszetős játékkal nyerte meg a harmadik partit, Caruana azonnal egyenlített. Az első clutch ütközetben az amerikai sakkozó döntetlent ígérő állást vesztett el, a hatodikban Carlsen hibázott nagyot, közel állt ahhoz, hogy négy pontra növelje előnyét, Caruana kiskombinációval szerzett döntő anyagi előnyt. A torna győztes 50, a vesztes 35 ezer dolláros díjat vehet át, a clutch partikban elért győzelmet még külön is díjazzák. A viadal utolsó hat partiját magyar idő szerint 20 órától játsszák, 9 – 9 esetén rájátszás döntene.

 

A Saint Louis  Chess Club szervezésében zajló Clutch Chess International kieséses rendszerű viadal döntőjében a világranglista első két helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és két évvel korábbi kihívója, Fabiano Caruana párharca az első játéknap hat játszmája után 4 – 4-re áll. A remek díjazású tornán különleges a pontozás. A 12 játszmás páros mérkőzéseken az első négy és a 7-10. játszmákban a győzelem 1-1 pontot ér, a döntetlen felet. Az ötödik és a hatodik partiban elért siker két pontot jelent és egyet a döntetlen. A 11. és a 12. játszma megnyerése hárommal fizet és másfél pont jár a remiért.

A díjazás is különleges. A torna győztese 50 ezer dollárt nyer, a döntő vesztese 35, az elődöntősök 25, az első körben búcsúzok 15 ezret kaptak. A clutch partiban elért győzelmeket még külön is díjazzák az ötödik és a hatodik játszmában 2 ezer, a 11. és a 12.  partiban 3 ezer dollár a jutalom. A teljes díjalap 265 ezer dollár!

Magnus Carlsen és Fabiano Caruana másfél év elteltével ismét 12 játszmás döntőt játszik. A londoni világbajnoki döntőben a klasszikus játszmákban 12 döntetlen született, Carlsen három rapidparti megnyerésével védte meg címét. A Clutch Chess International online viadalon 12 rapid játszmában mérik össze erejüket, 10 – 10 perc a gondolkodási idő és lépésenként 5 – 5 másodperc bónuszidő. Klasszikus partiban eddig ötvenegyszer viaskodta, a világbajnok 36 döntetlen mellett 10 – 5-re vezet. Rapid-és villámpartit harmincötöt játszottak, hétszer megosztoztak a ponton, Carlsen 19-szer megadásra kényszerítette Caruanát, kilencszer az amerikai nagymester győzött.

A Clutch Chess International viadalon félidőben korábbi egyetlen párharc sem állt döntetlenre.  Magnus Carlsen a hatodik játszma elvesztése után rendkívül frusztráltam értékelt. Jobb sakkozó tartja magát, jobban is sakkozott, ellenfele az utolsó játszmában egyáltalában nem értette az állás lényegét, mindennműű megerőltetés nélkül ért el nyert állást, elismerte, hogy ellenfele erős sakkozó, aki remekül küzdött. Vasárnap a befejező hat játszmára kerül sor, 9-9 esetén rájátszás döntene.

A mérkőzés két döntetlennel kezdődött meg. Magnus Carlsen az első partiban lépésről-lépésre növelte előnyét, a nyerőesélyt azonban az idő szorításában eltékozolta.

A spanyol megnyitású második csata kiegyenlített erők küzdelmében ért véget pontosztozkodással.

 

25.f5!

A harmadik partiban Magnus Carlsen zseniálisan vezette királyszárnyi támadást, a döntő áttörést biztosító 25.f5! lépése lenyűgöző volt, Fabiano Caruana védelmet nem találhatott.

 

Carlsen vezetésének birtokában kissé könnyelművé vált, s ezért a negyedik partiban nagy árat fizetett, kiskombinációt nézett el, Caruana a felkínált eséllyel remekül élt, kiegyenlített.

Következtek a clutch partik, ahol a győzelem 2 pontot ért. Caruana sikerrel hárította a világbajnok kezdeményezési kísérletét, a vezérvégjáték már döntetlent ígért, amikor a kapkodásban vesztésre rontotta a játszmát.

 

Az első játéknap befejező játszmája emlékezetes marad. Kevés hiányzott, hogy a norvég világelső megduplázza vezetését, de kissé „elszórakozta” a partit, fölöslegesen került jelentős időhátrányba. Caruana előtt felcsillant a remény, a másodpercekkel is nagy versenyfutásban kiskombinációval fordított, anyagi előnyét érvényesítette.

 

A Clutch Chess International döntőjének eredményei:  

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 4 - 4

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana döntetlen (Angol megnyitás, 67)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 66)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 37)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen  1 – 0 (Szicíliai védelem, 50)

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana  1 – 0 (Orosz huszárjáték, 57)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 54)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen könnyedén győzte le Aronjant, Caruana négypontos hátrányból fordítva nyert So ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen és két évvel korábbi kihívója, az amerikai Fabiano Caruana játssza a Clutch Chess International döntőjét. A norvég világelső  12 – 6-ra győzte le az örmény Levon Aronjant, Caruana négypontos hátrányból 9,5 – 8,5-re nyert honfitársa, Wesley So ellen. A 12 játszmás finálé győztese 50 ezer, a vesztese 35 ezer dollárt nyer, a clutch partikban elért győzelmeket külön is díjazzák.

A Saint Louis  Chess Club szervezésében zajló Clutch Chess International kieséses rendszerű viadal döntőjét a világranglista első két helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és két évvel korábbi kihívója, Fabiano Caruana vívja. Az elődöntő első játéknapja, hat játszma után Magnus Carlsen és Wesley So négypontos előnnyel vezetett. Carlsen a folytatásban megnyerte a hetedik és a nyolcadik partit, majd négy döntetlennel biztosította be 12 – 6-os győzelmét. Caruana nagy bravúrral fordított, a tizenegyedik, a clutch játszmában hihetetlen izgalmak végén győzött, 9,5 – 8,5 arányú sikerrel harcolta ki a döntőbe jutását.

A remek díjazású tornán különleges a pontozás. A 12 játszmás páros mérkőzéseken az első négy és a 7-10. játszmákban a győzelem 1-1 pontot ér, a döntetlen felet. Az ötödik és a hatodik partiban elért siker két pontot jelent és egyet a döntetlen. A 11. és a 12. játszma megnyerése hárommal fizet és másfél pont jár a remiért.

A díjazás is különleges. A torna győztese 50 ezer dollárt nyer, a döntő vesztese 35, az elődöntősök 25, az első körben búcsúzok 15 ezret kapnak. A győzelmeket még külön is díjazzák az ötödik és a hatodik játszmában 2 ezer, a 11. és a 12.  partiban elért nyerés 3 ezret ér. Ha az ötödik, a hatodik és a tizenegyedik partiban nem születik döntés, akkor a tizenkettedik játszmában megszerzett győzelmet 10 ezerrel jutalmazzák! A teljes díjalap 265 ezer dollár!

A háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan nem tudta megnehezíteni Magnus Carlsen győzelmét. Nyeretlen maradt, kecsegtető esélyeit nem tudta kihasználni. A második játéknapon a hetedik partiban fölényes állást ért el, anyagi előnybe is került. Carlsen királyának váratlan manővere megzavarta, sorozatos hibák után még el is vesztette a partit.

Az újabb vereség láthatóan kedvét szegte, a nyolcadik partit 34 lépésben vesztette el. A világbajnok kiskombinációval tette fel az i-re a pontot.

Magnus Carlsen hatpontos előnyének birtokában két könnyebb remivel folytatta, majd a clutch játszmában megingást követően örülnie kellett a döntetlennek. Békés döntetlennel fejezték be párbajukat, Magnus Carlsen veretlenül nyerte meg a találkozót.

Az amerikai derbin hihetetlen fordulattal folytatódott a csata, Fabiano Caruana kettős győzelemmel két pontra csökkentette hátrányát. Wesley So világossal bukta el a hetedik partit, majd a Grünfeld védelemben vívott küzdelemből is Caruana került ki győztesen.

Úgy tűnt, hogy So a kilencedik összecsapás megnyerésével megnyugodhatott, ehelyett 26 lépésben szenvedett vereséget, két pontra csökkent az előnye.

Fabiano Caruana előtt felcsillant a remény, a clutch partik közül az egyiket meg kellett nyernie, majd még egy remivel a fináléba juthatott. A tizenegyedik játszma hihetetlenül izgalmasan alakult. Caruana korán anyagi előnyt szerzett, közelinek tűnt a győzelme, amikor egyre nagyobbak lettek a technikai nehézségei, a percek, majd a másodpercek is gyorsan fogytak. A kapkodásban kimaradtak a nyerő változatok, So összekötött szabadgyalogjai vészesen robogtak előre, amikor nagyot hibázott, Caruana a fordulatokban oly gazdag játszma megnyerésével átvette a vezetést.

Wesley So a befejező partira már nem tudta összeszedni magát, a küzdelmüket lépésismétlés zárta le, Fabiano Caruana jutott a döntőbe.

Magnus Carlsen és Fabiano Caruana másfél év elteltével ismét 12 játszmás döntőt játszik. A londoni világbajnoki döntőben a klasszikus játszmákban 12 döntetlen született, Carlsen három rapidparti megnyerésével védte meg címét. A Clutch Chess International online viadalon 12 rapid játszmában mérik össze erejüket. Klasszikus partiban eddig ötvenegyszer viaskodta, a világbajnok 36 döntetlen mellett 10 – 5-re vezet. Rapid-és villámpartit harmincötöt játszottak, hétszer megosztoztak a ponton, Carlsen 19-szer megadásra kényszerítette Caruanét, kilencszer az amerikai nagymester győzött.

Az előöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2773) 12 - 6

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 0 – 1 (Nimzovics védelem, 50)

Magnus Carlsen – Levon Aronjan  1 – 0 (Angol megnyitás, 34)

Levon Aronjan – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 39)

Magnus Carlsen – Levon Aronjan döntetlen (Réti megnyitás, 43)

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  döntetlen (Szicíliai védelem, 62)

Magnus Carlsen – Levon Aronjan döntetlen (Spanyol megnyitás, 54)

Az első játéknap:

Magnus Carlsen – Levon Aronjan 1 – 0 (Réti megnyitás, 37)

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 0 - 1 (Aljechin védelem, 37)

Magnus Carlsen – Levon Aronjan döntetlen (Angol megnyitás, 70)

Levon Aronjan – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 57)

Magnus Carlsen – Levon Aronjan 1 – 0 (Angol megnyitás, 46)

Levon Aronjan – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Wesley So (amerikai, 2741) 9,5 – 8,5

Wesley So – Fabiano Caruana  0 – 1 (Szláv védelem, 53)

Fabiano Caruana – Wesley So  1 – 0 (Grünfeld védelem, 42)

Wesley So – Fabiano Caruana 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 58)

Fabiano Caruana – Wesley So  1 – 0 (Caro-Kann védelem, 26)

Wesley So – Fabiano Caruana 0 – 1 (Szláv védelem, 81)

Fabiano Caruana – Wesley So döntetlen (Nimzoindiai védelem, 28)

Az első játéknap:

Fabiano Caruana – Wesley So 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 32)

Wesley So – Fabiano Caruana 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 78)

Fabiano Caruana – Wesley So  döntetlen (Spanyol megnyitás, 52)

Wesley So – Fabiano Caruana döntetlen (Oroz huszárjáték, 55)

Fabiano Caruana – Wesley So 0 – 1 (Evans-csel, 53)

Wesley So – Fabiano Caruana döntetlen (Szicíliai védelem, 49)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az elődöntőben Carlsen és So az első játéknap után négypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Clutch Chess International online viadal elődöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen az örmény Levon Aronjan, az amerikai derbin Wesley So is Fabiano Caruana ellen 6 – 2-es vezetéssel zárta az első játéknapot. Mindketten kettős győzelemmel kezdtek, majd az első clutch partiban elért nyeréssel fokozták előnyüket.

A Saint Louis  Chess Club szervezésében zajló Clutch Chess International „Champions Showdown” kieséses rendszerű viadal elődöntőjében az első játéknap, hat játszma után Magnus Carlsen és Wesley So négypontos előnyt szerzett. A remek díjazású tornán különleges a pontozás. A 12 játszmás páros mérkőzéseken az első négy és a 7-10. játszmákban a győzelem 1-1 pontot ér, a döntetlen felet. Az ötödik és a hatodik partiban elért siker két pontot jelent és egyet a döntetlen. A 11. és a 12. játszma megnyerése hárommal fizet és másfél pont jár a remiért.

A díjazás is különleges. A torna győztese 50 ezer dollárt nyer, a döntő vesztese 35, az elődöntősök 25, az első körben búcsúzok 15 ezret kapnak. A győzelmeket még külön is díjazzák az ötödik és a hatodik játszmában 2 ezer, a 11. és a 12.  partiban elért nyerés 3 ezret ér. Ha az ötödik, a hatodik és a tizenegyedik partiban nem születik döntés, akkor a tizenkettedik játszmában megszerzett győzelmet 10 ezerrel jutalmazzák! A teljes díjalap 265 ezer dollár!

Magnus Carlsen és Levon Aronjan már hatvannégy klasszikus játszmában mérte össze erejét, 40 döntetlen mellett a világbajnok 17-7-re vezet! A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. A Tal-emlékversenyen 2006-ban az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, a 7. Sinquefield Cup viadal előtt 37 döntetlen mellett 16-7-re vezetett. Aronjan három éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt. Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. A tavalyi idei GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri tornán Aronjan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán Aronjan megtalálta az ellenjátékot biztosító folytatást. A GCT londoni fináléjában mindketten világossal voltak eredményesek.

Rapid és villámpartit hatvanötöt vívtak, a Lindores Abbey viadalon Magnus Carlsen 22 lépéses villámgyőzelmet aratott, a statisztika az előnyét mutatja, 26 döntetlen mellett 22-17-re vezetett.

Levon Aronjan a Réti megnyitású első partiban kecsegtető állást ért el, a második sorra betört bástyái miatt Magnus Carlsen joggal aggódhatott. Egy elhibázott gyalognyerés, majd egy könnyelmű vezérlépés után az örmény nagymester többé védelmet nem találhatott.

A norvég világelső a második játszmában az Aljechin védelmet választotta, a vereségtől megingott háromszoros olimpiai bajnok simán vesztett. Középen rekedt királyának sebezhető helyzetét Carlsen remekül használta ki.

Magnus Carlsennek a végjátékban jó esélyei voltak, hogy harmadszor is nyerjen, gyalogelőnyét azonban nem tudta győzelemig fokozni.

Bosszankodhatott Levon Aronjan, oly sokat ígérő állásában rossz megoldást választott, eltékozolta előnyét, de a játszma végén örülhetett is, hogy vereség nélkül megúszta a kalandokat, örökös sakk lett a csata vége.

Két pontot ért Magnus Carlsennek az első clutch játszma megnyerése. A világbajnok tetszetős játékkal használta ki Levon Aronjan királyának helyzetét, a nehézüteg, a vezér és a bástya sikeres összjátékának köszönhetően négy pontra növelte előnyét.

Az első játéknapot lezáró hatodik játszmában Carlsen közel volt negyedik győzelméhez, nyerőesélyes állásában mentőövet dobott Aronjannak, örökös sakkal ért véget az összecsapás.

Wesley So és Fabiano Caruana a Clutch Chess első tornáján, a legjobb négy amerikai sakkozó viadalán a döntőt játszotta. A május 26-29. között megszervezett viadalon az elődöntőben Caruana kiütéses győzelmet aratott Leinier Dominguez Perez ellen, 15-3 arányú győzelemmel jutott a döntőbe. Nagy csatában dőlt el So és Hikaru Nakamura párharca, So 9,5 – 8,5-ös sikerrel jutott tovább. A 100 ezer dollárral díjazott versenyen a fináléban So és Caruana viaskodása 9-9-cel fejeződött be, So lett a győztes, mert a küzdelmükben egy clutch partit megnyert. Az amerikai tornák jól ismert kommentátora, Maurice Ashley büszke lehet ötletére, hiszen a 12 játszmás párbajokban a különleges pontozásnak köszönhetően az utolsó ütközetig nyílt a küzdelem.

So és Caruana klasszikus partiban huszonnyolcszor viaskodott, Caruana 22 döntetlen mellett 4-2-re vezet. So a gyors műfajban többször is megmutatta zsenialitását, tizenhétszer megosztoztak a ponton, Caruana húsz vereséget szenvedett el, csak tízszer tudta legyőzni riválisát.

A negyeddöntőben Fabiano Caruana világossal vesztette el Leinier Dominguez Perez ellen az első játszmát, Wesley So is sötéttel elért győzelemmel kezdte meg a párharcukat. Caruana már a nyitásban nagyot hibázott. So megengedte, hogy rendezze sorait, az újabb bakik azonban már végzetesek voltak.

A második partiban sokáig egyenlőek voltak az esélyek, az idő szorításában Fabiano Caruana hibázott, Wesley So nagy türelemmel játszott végjátékban második győzelmét aratta, a sötét gyaloggyengeségek eldöntötték a játszma sorsát.

So a spanyol megnyitás anti-berlini változatában megküzdött a remiért, Caruana sokat ígérő állását elrontotta, nem sikerült a szépítés.

Caruana másodszor is az orosz huszárjátékot választotta, So nyerőesélyes állást rontott remire.

A clutch játszmában Caruana az Evans-cselt játszotta meg, remek esélyt szalasztott el, hogy kiegyenlítsen. A küzdelem kritikus pillanataiban ismét a világranglista második helyezettje hibázott. So a felkínált lehetőséget kihasználva négy pontra növelte előnyét.

Wesley So a második clutch játszmában kedvező esélyt szalasztott el, Fabiano Caruana örülhetett a döntetlennek.

Az elődöntő első játéknapjának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2773) 6 – 2

Magnus Carlsen – Levon Aronjan 1 – 0 (Réti megnyitás, 37)

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 0 - 1 (Aljechin védelem, 37)

Magnus Carlsen – Levon Aronjan döntetlen (Angol megnyitás, 70)

Levon Aronjan – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 57)

Magnus Carlsen – Levon Aronjan 1 – 0 (Angol megnyitás, 46)

Levon Aronjan – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 - 6

Fabiano Caruana – Wesley So 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 32)

Wesley So – Fabiano Caruana 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 78)

Fabiano Caruana – Wesley So  döntetlen (Spanyol megnyitás, 52)

Wesley So – Fabiano Caruana döntetlen (Oroz huszárjáték, 55)

Fabiano Caruana – Wesley So 0 – 1 (Evans-csel, 53)

Wesley So – Fabiano Caruana döntetlen (Szicíliai védelem, 49)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen-Aronjan és So-Caruana elődöntők a Clutch Chess International viadalon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Clutch Chess International online viadal elődöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen az örmény Levon Aronjannal, az amerikai Wesley So honfitársával, Fabiano Caruanával mérkőzik meg. Az amerikai derbin Caruana 10,5 – 7,5-re győzte le Leinier Dominguez Perezt. A sötét szín volt a nyerő, négy játszmában is a sötéttel játszó nagymester nyert, a két clutch játszma döntetlen lett, Caruana megőrizte az első játéknapon szerzett hárompontos előnyét. Hihetetlen izgalmak után jutott az elődöntőbe Aronjan, 10 – 8-ra győzte le az orosz Alekszandr Griscsukot. Az utolsó parti előtt Griscsuk átvette a vezetést, de Aronjan a clutch partiban elért győzelmével fordítani tudott. A szerdai pihenőnap után csütörtökön folytatódnak a csatározások, a 12 játszmás páros mérkőzéseket két nap alatt játsszák le.

A Saint Louis  Chess Club szervezésében zajló Clutch Chess International „Champions Showdown” kieséses rendszerű viadal negyeddöntőjében a keddi két találkozón is két elődöntős hely sorsa dőlt el. Az amerikai Fabiano Caruana és az örmény Levon Aronjan nagy izgalmak után győzött. A remek díjazású tornán különleges a pontozás. A 12 játszmás páros mérkőzéseken az első négy és a 7-10. játszmákban a győzelem 1-1 pontot ér, a döntetlen felet. Az ötödik és a hatodik partiban elért siker két pontot jelent és egyet a döntetlen. A 11. és a 12. játszma megnyerése hárommal fizet és másfél pont jár a remiért.

A díjazás is különleges. A torna győztese 50 ezer dollárt nyer, a döntő vesztese 35, az elődöntősök 25, az első körben búcsúzok 15 ezret kapnak. A győzelmeket még külön is díjazzák az ötödik és a hatodik játszmában 2 ezer, a 11. és a 12.  partiban elért nyerés 3 ezret ér. Ha az ötödik, a hatodik és a tizenegyedik partiban nem születik döntés, akkor a tizenkettedik játszmában megszerzett győzelmet 10 ezerrel jutalmazzák! A teljes díjalap 265 ezer dollár!

Az amerikai házirangadó második félidejét Fabiano Caruana hárompontos előnnyel kezdhette Leinier Dominguez Perez ellen, de vereséggel rajtolt. Folytatták a Nimzoindiai védelemben megkezdett elméleti párbajukat. Caruana óvatlanul elkerülte időben a vezércserét, később bánhatta. Gyalogot vesztett, Dominguez a végjátékot jó technikával megnyerte.

Fabiano Caruana hű maradt a Caro-Kann védelemhez, a világranglista második helyezettje a tizedik lépésben újított, ezzel meglepte ellenfelét. Caruana gyalogot áldozott, világos gyaloggyengeségeit vette tűz alá, prózai eszközökkel lépésről-lépésre növelve előnyét ismét három ponttal vezetett.

A világos szín kálváriája folytatódott párharcuk kilencedik és tizedik játszmájában is. Caruana a Nimzoindiai védelemben szenvedett érzékeny vereséget, Dominguez nagy türelemmel játszotta előnyösebb végjátékát, hosszas manőverezés után lépéskényszerbe hozta Caruanát, két pontra csökkentette hátrányát.

Fabianao Caruana nem maradt adósa, a Caro-Kann védelem ismét pontot hozott. A játszmában azonban komoly gondjai voltak, Dominguez jelentős előnyt ért el, de a helyes folytatást elvétve végül kapitulációra kényszerült.

Következtek a clutch partik, és Caruanának hiába volt 3 pont az előnye, a különleges pontozás miatt nyílt volt a küzdelem. Caruana a katalán megnyitást választotta, némi bizonytalankodás után esélyes minőségáldozattal előnyösebb állást játszhatott. A vezércsere nem bizonyult bölcs gondolatnak, Domingueznel döntetlen esélyei támadtak. Időzavarban hibázott, Caruana nyerhetett volna és bebiztosíthatta volna továbbjutását, ehelyett a remivel esélyt adott riválisának.

Ismét a Caro-Kann védelemre szavazott, némi kalandokat követően Leinier Dominguez Perez nem látott reális esélyt, hogy a királyszárnyi akciója célt érhet, lépésismétléssel megosztoztak a ponton.

Fabiano Caruana az elődöntőben olimpiai aranyérmes csapattársával, Wesley So-val mérkőzik meg.   

Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk párharcának első hat játszmáját is váratlan fordulatok, elpuskázott esélyek, kihagyott lehetőségek jellemezték, az örmény nagymester kétpontos előnyt szerzett, de ehhez az orosz sakkozó hathatós segítséget nyújtott, rosszul osztotta be gondolkodási idejét, a kapkodásban többször is hibázott.

A párharcuk viszonylag békés döntetlennel folytatódott, majd a nyolcadik játszmában Griscsuk holland védelme pontot ért. Aronjan vezére elkalandozott, kiskombinációval az orosz nagymester döntő fölénybe került, kevesen múlott azonban, hogy ne rontsa remire az összecsapást, egy pontra csökkentette hátrányát.

A kilencedik játszmában újabb csapás érte. Ismételten meggyűlt a baja a gyorsan fogyó gondolkodási idejével, tétovázott, tisztjei között megszűnt a harmónia, az alapsor gyengeségét Aronjan kihasználta.

Mindketten sokat hibáztak a királyindiai védelmű ütközetben, az egyre fokozódó feszültség rányomta bélyegét a csatára. Aronjan elvétette a játék fonalát, Griscsuk a kalandozások után  nyerést ígérő végjátékra egyszerűsített. Aronjannak bástyájával huszár és három gyalog ellen kellett küzdenie. A feladat reménytelennek tűnt, de Griscsuk az idő szorításában sorban hagyta ki a nyerést adó változatokat. Az örmény sakkozónak sikerült bástyáját aktivizálnia és megakadályozni a szabadgyalogok további menetelését. A döntetlennek köszönhetően Aronjan kétpontos előnnyel várhatta a clutch partikat.

Alekszandr Griscsuk oly sok baki után remekül játszotta meg a tizenegyedik játszmát, győzelmével átvette a vezetést, hiszen a nyerése három pontot ért.

Az oly sokáig vezető Levon Aronjan nehéz helyzetbe került, de gyorsan rendezte sorait. Kockáztatnia kellett, elképzelése bevált. Griscsuk ideje ismét elfogyott, 18 másodperce maradt csak, amikor vesztőt húzott. Aronjan kettős tisztáldozattal rombolta szét az orosz nagymester királyállását, győzelmével az elődöntőbe jutott, ahol a világbajnok Magnus Carlsennel csatázik majd.

A negyeddöntő negyedik játéknapjának eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) –10,5 – 7,5

Fabiano Caruana – Leinier Dominguez Perez  0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 58)

Leinier Dominguez Perez – Fabiano Caruana 0 – 1 (Caro-Kann védelem, 36)

Fabiano Caruana – Leinier Dominguez Perez  0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 81)

Leinier Dominguez Perez – Fabiano Caruana  0 – 1 (Caro-Kann védelem, 38)

Fabiano Caruana – Leinier Dominguez Perez  döntetlen (Katalán megnyitás, 106)

Leinier Dominguez Perez – Fabiano Caruana döntetlen (Caro-Kann védelem, 36)

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) 10 - 8

Alekszandr Griscsuk - Levon Aronjan  döntetlen (Katalán megnyitás, 37)

Levon Aronjan -  Alekszandr Griscsuk 0 - 1 (Holland védelem, 48)

Alekszandr Griscsuk - Levon Aronjan 0 – 1 (Katalán megnyitás, 40)

Levon Aronjan -  Alekszandr Griscsuk döntetlen (Királyindiai védelem, 112)

Alekszandr Griscsuk - Levon Aronjan  1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 46)

Levon Aronjan -  Alekszandr Griscsuk  1 – 0 (Szicíliai védelem, 29)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Clutch Chess International online viadalon Carlsen és So jutott az elődöntőbe

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Clutch Chess International online viadalon a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Wesley So bejutott az elődöntőbe. A norvég világelső a 19 éves Jeffery Xiong ellen 11,5 – 6,5-re győzött. A párharc sorsa az utolsó, a clutch partiban dőlt el. Xiong a hetedik játszma megnyerésével kiegyenlített, a kilencedik partiban remit ígérő állást vesztett el. Magnus Carlsen az elődöntőben az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk mérkőzés győztesével játszik. Wesley So 13 – 5-re nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, 7-5-ös vezetésnél mindkét clutch játszmában győzött, a nyerések 3-3 pontot értek. So az amerikai derbi, Fabiano Caruana és Leinier Dominguez Perez összecsapásának győztesével küzd meg az elődöntőben. A mai hat-hat partit Aronjan 5-3-as, Caruana 5,5-2,5-ös vezetéssel kezdi.  

 

A Saint Louis  Chess Club szervezésében zajló Clutch Chess International „Champions Showdown” kieséses rendszerű viadal negyeddöntőjében két elődöntős hely sorsa már eldőlt, Magnus Carlsen és Wesley So továbbjutott. A remek díjazású tornán különleges a pontozás. A 12 játszmás páros mérkőzéseken az első négy és a 7-10. játszmákban a győzelem 1-1 pontot ér, a döntetlen felet. Az ötödik és a hatodik partiban elért siker két pontot jelent és egyet a döntetlen. A 11. és a 12. játszma megnyerése hárommal fizet és másfél a remi.

A díjazás is különleges. A győztes 50 ezer dollárt nyer, a döntő vesztese 35, az elődöntősök 25, az első körben búcsúzok 15 ezret kapnak. A győzelmeket még külön is díjazzák az ötödik és a hatodik játszmában 2 ezer, a 11. és a 12.  játszmában elért nyerés 3 ezret ér. Ha az ötödik, a hatodik és a tizenegyedik partiban nem születik döntés, akkor a tizenkettedik játszmában megszerzett győzelmet 10 ezerrel jutalmazzák! A teljes díjalap 265 ezer dollár!

Az első játéknapon az amerikai Jeffery Xiong az ötödik játszma magnyerésével tette szorossá a világbajnok Magnus Carlsen elleni mérkőzését, a norvég világelső mesterhármassal kezdett, de csak 4,5 – 3,5-ös vezetéssel zárta a félidőt. Az amerikai Wesley So a clutch partiban elért győzelmének köszönhetően 5,5 – 2,5-ös állással várhatta a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni mérkőzésének folytatását.

 

Jeffery Xiong a hetedik partiban a skót megnyitást választotta, Magnus Carlsen a 31. lépésben követett el nagy hibát, többé védelmet már nem találhatott. A 19 éves amerikai nagymester győzelmével kiegyenlített.

Remek csatát hozott a nyolcadik ütközet. A norvég világbajnok nyerőesélyes állást tékozolt el ellenfele súlyos időzavarában. Xiong az idő szorításában is kiremizte a huszár a bástya elleni végjátékot.

 

Sorsdöntőnek bizonyult a kilencedik játszma. A szicíliai védelmű összecsapásban Carlsen a 13. lépésben minőséget áldozott, ezzel jelentős kockázatot vállalt. Xiong a kiegyenlítése után egyre feszültebb lett, nehezebben választott a lépésjelöltek között, meggyűlt a baja a gondolkodási idővel. Előnyösebb állását elrontotta, majd a kapkodásban rosszul értékelte a gyalogvégjátékot, Carlsen ismét vezetést szerzett.

A vereség „megfogta” az amerikai titánt, a tizedik partit 25 lépésben elvesztette, önként beengedte a világbajnok huszárját az oly fontos d5 centrális mezőre.

Magnus Carlsen kétpontos előnynek birtokában sem lehetett biztos a sikerében, a továbbjutásában, hiszen következett a párharcot lezáró két clutch játszma, ahol a győzelem három pontot ért. A megingás után Xiong rendezte sorait, a Szvesnyikov-változatban megszorongatta a világbajnokot, a gyalogelőnyét azonban nem tudta értékesíteni.

Az utolsó partiban az amerikai sakkozónak sötéttel nem volt esélye, hogy a szicíliai védelem Alapin-változatában csodát műveljen. A percek, a másodpercek gyorsan múltak, Magnus Carlsen halálos nyugalommal játszott, könnyű győzelmet aratott. A jelentősnek mondható pontkülönbség nem tükrözi hűen a mérkőzés lefolyását. Az amerikai ranglistán ötödik Jeffery Xiong a vártnál jóval nagyobb ellenállást tanúsított, ezt Magnus Carlsen is elismerte.

 

Wesley So és Maxime Vachier-Lagrave mérkőzése két döntetlennel folytatódott. A francia nagymester világossal kedvezőbb esélyű pozícióból döntetlennél többet nem tudott elérni. Az amerikai sakkozó a nyolcadik játszmában hagyott ki kecsegtető esélyt.

A kilencedik játszmában megtört a jég, Maxime Vachier-Lagrave a párharc során először tudta megadásra kényszeríteni So-t. Az amerikai sakkozó áldozott minőséget, MVL a legjobb pillanatban áldozta vissza és előnyös végjátékot játszhatott, pontos játékkal érvényesítette előnyét. So előnye két pontra csökkent, kevés hiányzott, hogy a tizedik partiban újabb meglepetés érje.

MVL a korai vezércsere ellenére veszélyes akciót kezdett a hosszúra sáncolt világos király ellen. Több helyen is jobban játszhatott volna. So a legjobb pillanatban lendülhetett ellentámadás, az alapsor gyengeségét kihasználva mentette döntetlenre a játszmát.

 

A döntés a két clutch játszmára maradt. MVL az olasz megnyitású partiban a 19. lépésben jelentős előnyt biztosító folytatást hagyott ki. So átvette a kezdeményezést. Minőségáldozata után az összekötött szabadgyalogok robogtak az átváltozási mezők felé, amikor So elnézte az egyiket, de látványos megoldást talált, győzelmével az elődöntőbe jutott. Ráadásként Wesley So az utolsó partit 15 lépésben nyerte meg.

 

A negyeddöntők harmadik játéknapjának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jeffery Xiong (amerikai, 2730)  11,5 – 6,5

Jeffery Xiong – Magnus Carlsen  1 – 0 (Skót megnyitás, 38)

Magnus Carlsen – Jeffery Xiong döntetlen (Francia védelem, 104)

Jeffery Xiong – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 47)

Magnus Carlsen – Jeffery Xiong 1 – 0 (Szabálytalan megnyitás, 25)

Jeffery Xiong – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 73)

Magnus Carlsen – Jeffery Xiong 1 – 0 (Szicíliai védelem, 30)

Wesley So (amerikai, 2741) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 13 - 5

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So döntetlen (Katalán megnyitás, 65)

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen  (Szláv védelem, 44)

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  1 – 0 (Angol megnyitás, 62)

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Királyindiai védelem, 38)

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  0 – 1 (Olasz megnyitás, 59)

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0 (Nimzovics védelem, 15)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nagy izgalmak, kihagyott esélyek a második játéknapon, Caruana és Aronjan vezet hat-játszma után

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Clutch Chess International online viadalon a negyeddöntőben újabb két párharcra került sor. Az amerikai derbin Fabiano Caruana vereséggel kezdte Leinier Dominguez Perez elleni mérkőzését, majd a harmadik játszmában ellenfele súlyos elnézésének köszönhetően kiegyenlített, nyeréssel folytatta és megnyerte az ötödik „clutch” partit, 5,5 – 2,5-ös vezetéssel várhatja a szerdai hat játszmát. Az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk küzdelme bővelkedett a kihagyott lehetőségekben, elpuskázott esélyekben, zseniális megoldásokban. A vereséggel rajtoló Aronjan végül 5-3-as vezetést szerzett köszönhetően a 2 pontot érő „clutch” játszma megnyerésének. A mai játéknapon a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Jeffery Xiong, az amerikai Wesley So és a francia Maxime Vachier-Lagrave mérkőzések befejező hat partiját játsszák le. Az izgalmakat fokozhatja, hogy a 11. és a 12. játszmában elért győzelem 3 pontot ér!

 

A Saint Louis  Chess Club szervezésében zajló Clutch Chess International „Champions Showdown” kieséses rendszerű viadal negyeddöntőjében újabb két mérkőzés hat-hat partiját játszották le. A remek díjazású tornán különleges a pontozás. A 12 játszmás páros mérkőzéseken az első négy és a 7-10. játszmákban a győzelem 1-1 pontot ér, a döntetlen felet. Az ötödik és a hatodik partiban elért siker két pontot jelent és egyet a döntetlen. A 11. és a 12. játszma megnyerése hárommal fizet és másfél a remi.

A díjazás is különleges. A győztes 50 ezer dollárt nyer, a döntő vesztese 35, az elődöntősök 25, az első körben búcsúzok 15 ezret kapnak. A győzelmeket még külön is díjazzák az ötödik és a hatodik játszmában 2 ezer, a 11. és a 12.  játszmában elért nyerés 3 ezret ér. Ha az ötödik, a hatodik és a tizenegyedik partiban nem születik döntés, akkor a tizenkettedik játszmában megszerzett győzelmet 10 ezerrel jutalmazzák! A teljes díjalap 265 ezer dollár!

Az első játéknapon az amerikai Jeffery Xiong az ötödik játszma magnyerésével tette szorossá a világbajnok Magnus Carlsen elleni mérkőzését, a norvég világelső mesterhármassal kezdett, de csak 4,5 – 3,5-ös vezetéssel zárta a félidőt. Az amerikai Wesley So a clutch partiban elért győzelmének köszönhetően 5,5 – 2,5-ös állással várhatja a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni mérkőzésének folytatását.

A második játéknapon az amerikai házirangadón Fabiano Caruana az ötödik játszma megnyerésével növelte három pontra az előnyét Leinier Dominguez  Perezzel szemben. Hihetetlen fordulatok, rendkívüli izgalmak után Levon Aronjan örülhetett.

Az amerikai derbit  Leinier Dominguez Perez tetszetős győzelemmel kezdte, kettős gyalogáldozattal ragadta meg a kezdeményezést a Caro-Kann védelem útvesztőiben kissé járatlannak tűnő Fabiano Caruana ellen. Dominguez válogathatott a nyerések között.

A második játszmában megkezdték a Nimzoindiai védelemben elméleti párbajukat. Caruana kis előnyt ért el, a küzdelmük bástya és futó a bástya elleni végjátékban 95 lépésben lett döntetlen.

 

42...Bxe5+ 43.Kfe Bxe2+! 44.Kxe2 Fg4+ 45.Kd2 Fxd1 és világos feladta

A harmadik összecsapás óriási változást hozott. Egyenlő esélyű végjátékban Dominguez Perez fatális hibát követett el, Caruana kiskombinációval kiegyenlített.

A vereség „megfogta” az egykori kubai sakkozót, gyengén játszva került egyre nagyobb hátrányba. Gyalogszerkezeti gyengeségeit a világranglista második Caruana tökéletesen használta ki, vezetést szerzett.

A párharcokat a jól összeszokott trió, Jennifer Shahade, Yasser Seirawan és Maurice Ashley kommentálja, egyik ámulatból a másikba estek a fordulatokban gazdag játszmákat kísérve. Megoszlott a véleményük, hogy az előnyt szerzett Fabiano Caruana sötéttel a jól fizető clutch partiban milyen megnyitást választ, meglepődtek a Caro-Kann védelmen. Caruana tért el az első partiban látott változattól, a vereségektől meggyötört Dominguez Perez 35 lépés után már kapitulációra kényszerült. Caruana előnyét 3 pontra növelte.

 

A hatodik összecsapás örökös sakkos döntetlennel fejeződött be. Fabiano Caruana visszafogottan örült hárompontos előnyének. Dominguez Perez sikertelenségét részben rutintalanságával magyarázta, az online versenyzés számára újszerű feladat, de próbál javítani a második félidőben.

Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk küzdelme minden képzeletet felülmúlt. Mindketten sokat hibáztak, az orosz nagymester elsősorban magát okolhatja, hogy hátrányba került. Állandó időzavarai károsan befolyásolták teljesítményét, a játszmák befejező szakaszában legtöbbször a lépésenként kapott 5-5 másodpercekből élt.

A háromszoros örmény olimpiai bajnok számára rosszul indult a mérkőzés. Gondos felkészülésének eredményeként egyre nagyobb előnybe került, de váratlanul elvesztette a fonalat, Griscsuk minőségáldozattal végül megnyerte az oly reménytelennek tűnő partit.

Kevés hiányzott ahhoz, hogy növelje előnyét. Zseniális bástyaáldozata után Aronjan királya körül viharfelhők gyülekeztek. Az orosz nagymester sokáig tépelődött, hogy melyik huszárlépéssel fokozza támadásának erejét, a gyengébbet választotta, Aronjan nagy nehézségek után kiharcolta a döntetlent.

 

A kimaradt esély rányomta bélyegét a harmadik játszmára. Aronjan egyszerűbb eszközökkel növelhette volna előnyét, az örmény sakkozó minőséget áldozott. Griscsuk a kapkodásban többször is hibázott, királya matthálóba került.

Alekszandr Griscsuk a negyedik ütközetben kecsegtető esélyű állást tékozolt el, következtek a „clutch” partik. Két bástyavégjáték, amelyeket a késői órában is oly sokan követtek a világhálón.

Az ötödik játszmában Levon Aronjan kiskombinációval gyalogot nyert, Alekszandr Griscsuk elmulasztotta a helyes védekezést. Az örmény nagymester túl korán szöktette szabadgyalogját, a végjáték döntetlent ígért, amikor Griscsuk a 74. lépésben végzetes királylépést húzott. A büntetés azonban elmaradt, Aronjan a nyerést adó motívumot nem vette észre.

Alig fújták ki magukat a nagymesterek, ismét a számítógépeik elé ülhettek. A hatodik játszma izgalmai döbbenetesek voltak. Alekszandr Griscsuk kezdeményezett, kissé kedvezőbben állt, amikor az idő múlásával egyre kevésbé tudta objektíven értékelni az állást. Levon Aronjan bástyája életre kelt, világos vezérszárnyi gyengeségei támadhatóak. Szabadgyalogok versenyfutása, elpuskázott nyerés, kimaradt döntetlenre mentési esély, újabb pontatlanságok mindkét oldalon. Aronjan némi bizonytalankodás után megnyerte a vezér a bástya elleni végjátékot, a 133. lépésben bemattolta Griscsukot és kétpontos vezetést szerzett.

A negyeddöntő második játéknapjának eredményei:

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 2,5 – 5,5

Leinier Dominguez Perez – Fabiano Caruana 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 49)

Fabiano Caruana – Leinier Dominguez Perez döntetlen (Nimzoindiai védelem, 95)

Leinier Dominguez Perez – Fabiano Caruana 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 45)

Fabiano Caruana – Leinier Dominguez Perez 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 43)

Leinier Dominguez Perez – Fabiano Caruana  0 – 1 (Caro-Kann védelem, 35)

Fabiano Caruana – Leinier Dominguez Perez döntetlen (Nimzoindiai védelem, 44)

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) 5 - 3

Levon Aronjan – Alekszandr Griscsuk  0 – 1 (Semi-Tarrasch védelem, 73)

Alekszandr Griscsuk – Levon Aronjan döntetlen (Nimzoindiai védelem, 59)

Levon Aronjan – Alekszandr Griscsuk  1 – 0 (Félszláv védelem, 43)

Alekszandr Griscsuk – Levon Aronjan döntetlen (Katalán megnyitás, 58)

Levon Aronjan – Alekszandr Griscsuk  döntetlen (Félszláv védelem, 82)

Alekszandr Griscsuk – Levon Aronjan 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 133)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Megkezdődött a Clutch Chess International, Carlsen 4,5-3,5-re vezet  Xiong, So 5,5-2,5-re MVL ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A sakkvilág legjobbjai újabb online rapid versenyen játszanak. A Saint Louis Chess Club szervezésében nyolcan csatáznak a kieséses rendszerű Clutch Chess International viadalon. A világbajnok Magnus Carlsen ismét a „ringben”, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan mellett négy amerikai sakkozó, Fabiano Caruana, Wesley So, Leinier Dominguez Perez és Jeffery Xiong csatázik. A rapid pontszámok határozták meg a párosítást, a tizenkét játszmás párharcokban 10-10 perc a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc bónusz. A teljes díjalap 265 ezer dollár. Az első játéknapon két találkozó első hat játszmájára került sor, Magnus Carlsen 4,5 – 3,5-re vezet Jeffery Xiong ellen, Wesley So 5,5 – 2,5-ös vezetéssel várhatja Maxime Vachier-Lagrave elleni mérkőzésének hétfői újabb hat összecsapását. A mai napon Alekszandr Griscsuk és Levon Aronjan, Leinier Dominguez Perez és Fabiano Caruana meccsek hat-hat partiját játsszák le.

A Magnus Carlsen Chess Tour harmadik versenye, az Online Chess Masters június 20-án kezdődő 12 résztvevős viadal előtt a sakkvilág legjobbjai újabb kieséses rendszerű tornán mérik össze erejüket. A Saint Louis  Chess Club szervezésében zajló „Champions Showdown” viadalon pazar a mezőny, remek a díjazás. Különleges a pontozás. A 12 játszmás páros mérkőzéseken az első négy és a 7-10. játszmákban a győzelem 1-1 pontot ér, a döntetlen felet. Az ötödik és a hatodik partiban elért siker kettőt és egyet a döntetlen. A 11. és a 12. játszma megnyerése hárommal fizet és másfél a remi.

A díjazás is különleges. A győztes 50 ezer dollárt nyer, a döntő vesztese 35, az elődöntősök 25, az első körben búcsúzok 15 ezret kapnak. A győzelmeket még külön is díjazzák az ötödik és a hatodik játszmában 2 ezer, a 11. és a 12.  játszmában elért nyerés 3 ezret ér. Ha az ötödik, a hatodik és a tizenegyedik partiban nem születik döntés, akkor a tizenkettedik játszmában megszerzett győzelmet 10 ezerrel jutalmazzák! A teljes díjalap 265 ezer dollár!

A negyeddöntő párosítása:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jeffery Xiong (amerikai, 2730)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2786) – Levon Aronjan (örmény, 2778)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Weslex So (amerikai, 2741)

Leinier Diminguez Perez (amerikai, 2786) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773)

A világbajnok Magnus Carlsen mesterhármassal kezdte a 19 esztendős Jegffery Xiong elleni első napi küzdelmeit, de a norvég világelső játéka korántsem volt meggyőző az első két megnyert játszmában.

Az első partiban világossal nagy kockázatot vállalt a „gyalograblással”, huszárja kötésbe került, az amerikai nagymester számolt jobban. Xiong többször is nagyobb előnyéhez vezető folytatást szalasztott el, Carlsen ellenjátékhoz jutott, majd elkerülte a lépésismétléses döntetlent. Kockáztatásáért nagy árat is fizethetett volna, az amerikai nagymester 33…Fd5!-tel nyerést hagyott ki. Fordult a kocka, Carlsen megnyerte a játszmát.

A második partiban a világbajnok előnyös végjátékban mentőövet dobott ellenfelének, de Xiong a váratlanul kapott eséllyel nem tudott élni, kihagyta a döntetlent biztosító folytatást.

A harmadik ütközetben Magnus Carlsen remekelt, tisztáldozattal rombolta szét Jeffery Xiong királyállását, akciója igen tetszetős megoldással vezetett győzelméhez.

Carlsen előnyös állást rontott el a negyedik játszmában, Xiong tisztet is nyerhetett volna, végül megszületett az első döntetlen.

Az ötödik partiban megtört a jég, Jeffery Xiong oly sok „baklövés” után legyőzte Magnus Carlsent. A világbajnok gyengén játszotta a szicíliai védelmű összecsapást, Xiong a végjátékban érvényesítette anyagi előnyét, győzelme a különleges szabályok szerint 2 pontot ért!

A játéknap befejező játszmájában Carlsen nem tudta győzelemig fokozni előnyösebb pozícióját, a döntetlennel egypontos előnnyel várhatja a hétfői folytatást.

Wesley So és Maxime Vachier-Lagrave mérkőzése három döntetlennel indult. Az amerikai nagymester bosszankodhatott, három esélyes állást rontott el. Különösen meglepő volt az első játszmában elkövetett sok hibája, MVL kisebb csoda folytán remizett.

MVL döntetlent ígérő végjátékban ügyetlenkedett, végül remi lett a második parti is. A harmadik játszma csak 26 lépésig tartott.

A második Nimzoindiai védelmű csata Wesley So javára dőlt el. MVL az érdekes ütök-kapok ütközetben a gyalogáldozatért ellenjátékot kapott, de a jó folytatással adós maradt. Az amerikai nagymester kedvezőbb esélyeit győzelemig fokozta a gyengén védekező francia sakkozóval szemben.

A világossal elszenvedett vereség megtörte MVL-t, az ötödik játszmában kevés ellenállást tanúsítva kapott ki, ráadásul So-nak a nyerés két pontot ért!

A játéknapot lezáró partiban MVL királyszárnyi akcióval próbálkozott, So biztos kézzel hárította a támadási kísérletet, előnybe is került, végül pontosztozkodás született. Wesley So hárompontos előnyt szerzett, de ne feledjük, hogy a 11. és a 12. játszmában a nyerés 3 ponttal „fizet”!

A negyeddöntő első játéknapjának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jeffery Xiong (amerikai, 2730)  4,5 – 3,5

Magnus Carlsen – Jeffery Xiong 1 – 0 (Caro-Kamm védelem, 59)

Jeffery Xiong – Magnus Carlsen 0 – 1 (Félszláv védelem, 68)

Magnus Carlsen – Jeffery Xiong 1 – 0 (Szicíliai védelem, 44)

Jeffery XiongMagnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 53)

Magnus Carlsen – Jeffery Xiong 0 – 1 (Szicíliai védelem, 50)

Jeffery XiongMagnus Carlsen döntetlen (Félszláv védelem, 58)

Wesley So (amerikai, 2741) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 5,5 – 2,5

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen (Szláv védelem, 70)

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen (Nimzoindiai védelem, 73)

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen (Szláv vádelem, 26)

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 45)

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave  1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 44)

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen (Angol megnyitás, 57)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chessbase.com és chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge győztese, a "hirtelen halál" partiban nyert Nakamura ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az orosz Daniil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge győztese. A 24 esztendős Dubov a viadal fináléjának harmadik mérkőzésén 3 – 2-re legyőzte az amerikai Hikaru Nakamurát. A döntő első meccsét az ötszörös amerikai bajnok nyerte meg 2,5 – 1,5-re, Dubov sikerrel egyenlített ki, a harmadik összecsapás döntött. Gyors döntetlennel kezdtek, Dubov sötéttel megnyerte a második játszmát, Nakamura azonnal egyenlített, majd remiztek a negyedik partiban, a döntést a „hirtelen halál” játszmára bízták. Nakamura a sötét színt választotta, 4 perce volt Dubov 5 percével szemben, de remifórja. A bécsi megnyitásban Nakamura már a 12. lépésben nagyot hibázott, az orosz sakkozó lendületes játékkal könnyű győzelmet aratott. Győztesként 45 ezer dolláros díjat vehet át, Nakamura 27 ezerrel vigasztalódhat. Daniil Dubov kiharcolta a Magnus Carlsen Chess Tour döntőjében a részvételi jogot.

 

A 24 esztendős Daniil Dubov nagy sikerével fejeződött be a Magnus Carlsen Chess Tour második versenye, a Lindores Abbey Rapid Challenge viadal. A torna döntőjének harmadik mérkőzésén 3 – 2-re győzte le Hikaru Nakamurát, a „hirtelen halál” játszmában nyerte meg az izgalmas finálét.

 

A 12 résztvevős viadal körversenyével kezdődött meg a csatározás, Hikaru Nakamura magabiztos győzelmet aratott, az első nyolc helyezett folytathatta már kieséses rendszerben a viadalt. A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen csak az utolsó fordulóban biztosította be továbblépését, Daniil Dubov szinte reménytelen helyzetből jutott tovább.

A legjobb nyolc között Hikaru Nakamura az örmény Levon Aronjant győzte le. Magnus Carlsen gond nélkül mért vereséget az amerikai Wesley So-ra. A kínai párharcot Ding Liren nagy küzdelemben nyerte meg Yu Yangyival szemben. Az orosz házirangadón Daniil Dubov 1 – 1 után a harmadik mérkőzésen 3 – 0-ra győzte le Szergej Karjakint.

 

Az elődöntőben Dubov folytatta remeklését,  kettős győzelmet ért el a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Lirennel szemben. Az orosz nagymester eredeti ötleteivel zavart okozott a nyugodtabb játékmenetet kedvelő ellenfele soraiban.

Kevesen hittek abban, hogy Magnus Carlsen ellen az első mérkőzésen elszenvedett „kiütéses” veresége után Hikaru Nakamura rendezni tudja sorait és mumusa elleni 2,5 – 1,5-ös győzelmével kiharcolja a harmadik találkozót. Döntetlennel kezdtek, majd Nakamura szerzett vezetést a rossz nyitást választó világbajnokkal szemben. A norvég világelső egyenlített, majd remi után a „hirtelen halál” játszma döntött az ötszörös amerikai bajnok javára, Carlsen fölényes állást rontott vesztésre.

 

A világbajnok legyőzése nagy önbizalmat adott Hikaru Nakamurának, Daniil Dubov ellen a finálét 2,5 – 1,5-ös győzelemmel kezdte. A 2018-as rapid világbajnok rendezte sorait és a második meccs megnyerésével kiegyenlített.

Az elsőséget a mai harmadik mérkőzés döntötte el. A találkozó 25 lépéses döntetlennel kezdődött meg. Nakamura a második játszma középjátékában sokszor hibázva került egyre nagyobb hátrányba, Dubov a felkínált eséllyel kitűnően élt.

Világossal azonban a harmadik partit bizonytalanul játszotta, ezt rutinos ellenfele kihasználta, huszárjainak összjátéka igen tetszetős volt. A negyedik játszma az óvatosság jegyében telt, a két nagymester a döntetlennel az Armageddon játszmára bízta a döntést.

 

Hikaru Nakamura a várakozásnak megfelelően a sötét színt választotta, a viadalon kétszer is sikeres volt, Levon Aronjan és Magnus Carlsen sem tudott világossal nyerni. Daniil Dubov jó érzékkel a bécsi megnyitásra voksolt, meglepte ellenfelét, aki már a 12. lépésben nagyot hibázott. Dubov könnyed játékkal került döntő előnybe, győzelme után a világhálón fogadhatta a gratulációkat. Elsőségével nemcsak tekintélyes, 45 ezer dolláros díjat nyert, hanem kiharcolta a részvételi jogot a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatot lezáró döntőben, amelynek 300 ezer dollár lesz a díjalapja. Magnus Carlsen a Magnus Carlsen Invitational első helyezettjeként már szintén döntős, két hely sorsa a következő két tornán dől el. A sakkvilág legjobbjai legközelebb június 20-tól csatáznak.

 

A Lindores Abbey Rapid Challenge döntőjének harmadik mérkőzése:

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3 – 2 (2 – 1)

Daniil DubovHikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 25)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 0 – 1 (Szicíliai védelem, 44)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 0 - 1 (Angol megnyitás, 53)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov döntetlen (Szicíliai védelem, 39)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Bécsi megnyitás, 45)

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Dubov kiegyenlített, sötéttel nyerte meg az első partit Nakamura ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lindores Abbey Rapid Challenge döntőjében, az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Daniil Dubov párharcát a harmadik találkozó dönti el. A második mérkőzésen Dubov sötéttel nyerte meg az első partit, három döntetlennel megőrizte előnyét, 2,5 – 1,5-ös győzelemmel vágott vissza az első meccsen elszenvedett vereségéért. A finálé győztese a 150 ezer dolláros díjalapból 45 ezret nyer és egyúttal jogot szerez a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának döntőjében való részvételre.

A 2018-as rapid világbajnok Daniil Dubov a viadal döntőjének első mérkőzésén az első két parti elvesztésével döntő hátrányba került, Hikaru Nakamura győzelmét a harmadik játszmában elszenvedett veresége sem veszélyeztette.

A mai második meccset a 24 esztendős orosz nagymester sötét színnel kezdte. Érthetően szakított a Philidor védelemmel, kész volt a bonyolult szicíliai védelmű küzdelemre. Hikaru Nakamura az Alapin-változatot részesítette előnybe, Dubov a 16. lépésben tért el a korábban látott folytatástól. Az orosz sakkozó kecsegtető állást ért el, a végjátékban „egykapus” játék alakult ki, Dubov élni tudott a felkínált eséllyel, győzelmével vezetést szerzett.

Daniil Dubov a nyerés után világossal nem vállalt kockázatot, békés döntetlennel őrizte előnyét.

A harmadik ütközetben is a szicíliai védelem került terítékre, Nakamura az elméleti párbajt elkerülte, de a szolid változatban nem volt esélye, hogy túljátssza riválisát

A döntés a negyedik játszmára maradt, Hikaru Nakamura a holland védelmet választotta és királyszárnyi gyalogrohammal próbálkozott, majd a vezérszárnyra terelődött a küzdelem. Daniil Dubov a kritikus állásban megtalálta a legjobb esélyt, a kockáztató ellenféllel szemben egy pillanatban nyerhetett is volna, de számára a döntetlen is a mérkőzés megnyerését jelentette. A szerdai harmadik találkozó dönti el a párharcukat. A tét nagy, a 45 ezer dollár a 27 ezerrel szemben, de még nagyobb kihívást jelent, hogy a győztes jogot szerez a Magnus Carlsen Chess Tour 300 ezer dollár összdíjazású döntőben való részvételre. A négyszeres világbajnok az első torna megnyerésével, a Magnus Carlsen Invitational győzteseként már döntős, a viadal fináléban éppen Hikaru Nakamurát győzte le.

A Lindores Abbey Rapid Challenge döntőjének második mérkőzése:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 1,5 – 2,5 (1 – 1)

Hikaru Nakamura - Daniil Dubov 0 – 1 (Szicíliai védelem, 57)

Daniil Dubov - Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 37)

Hikaru Nakamura - Daniil Dubov döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

Daniil Dubov - Hikaru Nakamura döntetlen (Holland védelem, 72)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura a döntő első mérkőzésén 2,5 - 1,5-re legyőzte Dubovot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lindores Abbey Rapid Challenge döntőjében Hikaru Nakamura 2,5 – 1,5-re legyőzte Daniil Dubovot a párharcuk első mérkőzésén. Az ötszörös amerikai bajnok kettős győzelemmel kezdte a meccset, a 2018-as rapid világbajnok orosz nagymester a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtott. Dubov a harmadik partiban szépített, a negyedik összecsapásuk döntetlennel fejeződött be. A döntő győztese 45 ezer dolláros díjat nyer, és játszhat a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatát lezáró Grand Final viadalon, amelynek 300 ezer dollár a díjalapja.

 

Daniil Dubov és Hikaru Nakamura a tavalyi moszkvai Grand Prix viadalon a legjobb nyolc között csatázott. A két klasszikus játszmában remiztek, a rapid rájátszást az amerikai nagymester 1,5 – 0,5-re megnyerte. Rapidpartiban összesítve tízszer vívtak meg, Nakamura 5 döntetlen mellett 4-1-re vezetett orosz ellenfelével szemben.

A Lindores Abbey Rapid Challenge körversenyén megosztoztak a ponton. Daniil Dubov eddigi pályafutása legnagyobb sikerét 2018-ban érte el, Szentpéterváron a King Salman rapid világbajnokságon elért első helyével, Nakamura a bronzérmet vehette át. A torna után derült ki, hogy Dubov többek között a világbajnok Magnus Carlsen edzőpartnere volt, azóta is jó barátságban vannak. A mérkőzést oroszul kommentáló Szergej Sipov a párharc beharangozójában Nakamura esélyeit ítélte kedvezőbbnek. A döntő győztese 45 ezer dollárt kasszírozhat, míg a vesztes 27 ezerrel vigasztalódhat. A mérkőzés nagy tétje, hogy a győztes bejut a Magnus Carlsen Chess Tour 300 ezer dolláros díjazású döntőjébe.

Daniil Dubov a döntő első két játszmájában a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtott, Hikaru Nakamura két könnyű győzelmet aratott. Az első partiban az orosz sakkozó rosszul számolt, gyaloghátrányos állását nem tudta megmenteni.

A tornán Dubovnak kritikus helyzetekben a Philidor védelem ellenfeleinek köszönhetően segítséget nyújtott, túlértékelték világos esélyeit. Nakamura vezetésének birtokában nyugodt játékkal gond nélkül nyert.

A mérkőzésen szinte reménytelen helyzetbe került Dubov a harmadik partiban szépített, az angol megnyitás jó választásnak bizonyult, Nakamurát a biztos vezetés már elbizakodottá is tette.

Az ötszörös amerikai bajnok a befejező ütközetben esélyt sem adott ellenfelének. Dubov a szicíliai védelmet választotta, de a 3.Fb5+-os változatban Nakamura tartotta az egyensúlyt.

 

A döntő első mérkőzésének eredménye:

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1.5 – 2,5 ( 0 – 1)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Vezércsel, 46)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 1 – 0 (Philidor védelem, 57)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Angol megnyitás, 44)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog