Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megszakadt az internetes kapcsolat, Oroszország és India is aranyérmes az Online Sakkolimpián

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpiának két győztese van, a döntő két résztvevője, a párharcot 3 – 1-re „megnyerő” orosz válogatott és a második meccset az internetes kapcsolat megszakadása miatt „elvesztő” indiai csapat is aranyérmet kap, így döntött a FIDE orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics. A két ifjúsági táblán történt a hiba, objektíven az állások másfél pontot ígértek az egypontos hátrányban levő indiai együttesnek, azonnal megóvták a két vesztést. Csak remélhetjük, hogy a koronavírus rövidesen mattot kap, és a sakkozók küzdelmei az igazi sakktáblán zajlanak majd.

A 163 csapat részvételével megrendezett Online Sakkolimpia döntője a várakozásnak megfelelően nagy küzdelmet hozott, váratlan végeredmény született. Két győztese van a több mint egy hónapig tartó viadalnak. A sakkvilág legjobbjai is vállalták a kihívásokat, fordulatokban gazdag partikban dőltek el a csaták, meglepő eredmények egész sorát is elkönyvelhettük. A 15-15 perces játszmák, lépésenként 5-5 másodperc bónusszal vívott küzdelmek sok érdekességgel szolgáltak  

A versengésben válogatottunk kitűnően helytállt, a 2-es divízióból hét győzelemmel és két vereséggel másodikként jutott a top csapatok versenyének „selejtezőjébe”, ahol a németek legyőzésével negyeddöntős lett. Az első helyre rangsorolt orosz csapattal szemben a találkozó első mérkőzését 5 – 1-re elvesztette, de a visszavágón 3-3-mat ért el. Csapatunkban kiváló eredményt ért el legfiatalabb nagymesterünk, Kozák Ádám, aki 19 partijából 15,5 pontot szerzett, Gara Tícia 11 játszmájából 9 pontot ért el. Az Amerikában tanuló Gledura Benjámin 9-ből 8 pontot gyűjtött, az időeltolódás miatt nem játszott többet.

A döntőbe a várakozásnak megfelelően Oroszország csapata veretlenül jutott, India útja már korántsem volt ennyire tükörsima, de a fontos meccseken jól bírták az izgalmas pillanatok fokozott feszültségét.

A finálét is jól kezdték, jó döntésnek bizonyult, hogy az éltáblán Santosh Gujrathi Vidit játszott Jan Nepomnjacsijjal szemben. Az indiai sakkozó a Grünfeld védelemben meglepte ellenfelét, láthatóan kottából játszott, komoly esélyt szalasztott el, örökös sakk lett a vége. Vladiszlav Artyemijev nem tudott előnyt kicsiholni Pentala Harikrishna ellen. Humpy Koneru az idő szorításában nyerést hagyott ki, Katyerina Lahno örökös sakkal menekült meg.

Az orosz csapatban Alekszandra Kosztenjuk előnye fokozatosan elfogyott, az ifiknél is pontosztozkodások születtek, a 3-3-mas eredménynek az orosz együttes örülhetett.

A második meccsre az oroszok három új erőt vetettek be, az indiai szakvezetés kettőt cserélt. Az éltáblán az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand tartotta az egyensúlyt Jan Nepomnjacsijjal szemben. Békésen remizett Santosh Gujrathi Vidit és Daniil Dubov, majd Dronavalli Harika és Alekszandra Kosztenjuk is megosztozott a ponton.

Alekszandra Gorjacskina szorongatta Humpy Konerut, A lányoknál Deshmukh Divya egyre nagyobb fölénybe került, míg Sarin Nihal a kezdeti nehézségeken túlkutott. Ekkor történt a drámai fordulat, a két ifi tábla elvesztette az internetes kapcsplatot. A chess.com szervere mondta fel a szolgálatot, vagy Indiában történt a hiba? Váratlanul beírték a két orosz győzelmet, amely az aranyérmet jelentette számukra. Gorjacsina már nyugodtan játszhatott és nyert is. (Az orosz csapat együtt játszott, pontosan tudták az eredményeket…)

Az indiai szakvezetés azonnal megóvta a két elvesztett partit és ezzel a végeredményt. Idegtépő várakozás után született meg a döntés, hogy tekintettel a tisztázatlan állásokra, a nehezen rekonstruálható körülményekre mindkét válogatott aranyérmet kap. A második meccs újrajátszása is számításba jött.

T.

1

    India

Élő

-

2

    Oroszország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

-

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

½ - ½

1.2

GM

Pentala Harikrishna

2690

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

½ - ½

1.3

GM

Humpy Koneru

2483

-

GM

Katyerina Lahno

2521

½ - ½

1.4

GM

Dronavalli Harika

2450

-

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

½ - ½

1.5

GM

Praggnanandhaa, R

1781

-

GM

Alekszej Szarana

2618

½ - ½

1.6

WIM

Deshmukh Divya

1775

-

WGM

Polina Suvalov,

2379

½ - ½

T.

2

   Oroszország

Élő

-

1

  India

Élő

4½:1½

1.1

GM

Jan Nepomnjacsij,

2778

-

GM

Viswanathan Anand

2751

½ - ½

1.2

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

GM

Humpy Koneru

2483

1 - 0

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

GM

Dronavalli Harika

2450

½ - ½

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

-

GM

Sarin Nihal

2418

1 - 0

1.6

WGM

Polina Suvalova

2379

-

WIM

Deshmukh Divya

1775

1 - 0

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

India és Oroszország játssza az Online Sakkolimpia döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpián India és Oroszország vívja a viadal döntőjét. Az elődöntőben az orosz csapat az amerikai együttes ellen az első mérkőzést 3,5 – 2,5-re nyerte meg, a második meccs 3 – 3-mal ért véget. Kalandos játszmákban született meg összesítésben a 3 – 1-es orosz győzelem, az idő szorításában, a nagy tétnek köszönhetően izgalmas csatákat láttunk. A finálé nagy küzdelmet ígér.

 

A várakozásnak megfelelően kiegyenlített erők csatájában született meg az oly szoros végeredmény, az orosz győzelem. Az éltáblán Alekszandr Griscsuk és Wesley So játszmája csak 23 lépésig tartott. Az orosz csapat az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk győzelmével jutott vezetéshez. A világbajnoki döntős Alekszandra Gorjacskina is érvényesítette előnyét Anna Zatonskih ellen. Andrej Jeszipenko remire rontotta oly kecsegtető állását, a másik oldalon Sam Shankland hibázott „gólhelyzetben”. Annie Wang nyeréssel szépített. A minimális győzelem után az orosz kapitány a második meccsre becserélte Jan Nepomnjacsijt, míg az amerikaiak Carissa Yip beállításával bíztak a javításban.

 

Fokozott érdeklődés kísérte az éltáblán So és Griscsuk olasz megnyitású küzdelmét. Az amerikai nagymester újítása meglepte az orosz sakkozót, aki jelentős időhátrányba is került, gyalogot is vesztett. So kitűnő minőségáldozattal, meggyőző játékkal győzött. Nem állt fényesen Nepomnjacsij sem, de Shankland az idő szorításában huszárjával aknamezőre lépett, Nepomnjacsij többé nem hibázott. Értékes győzelmet ért el Carissa Yip, az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk egyenlített. Másodszor is bakizott Andrej Jeszipenko, fölényes pozícióját ezúttal egyenesen vesztésre rontotta. A kétszeres korcsoportos világbajnok Polina Suvalova győzelme kellett a 3-3-as eredményhez, amely a rajtlistát vezető orosz válogatott számára a döntőbe jutást jelentette.

 

T.

1

    Oroszország

Élő

-

2

    Egyesült Államok

Élő

3½:2½

1.1

GM

Alekszandr Griscsuk

2784

-

GM

Wesley So

2741

½ - ½

1.2

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Sam Shankland

2609

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

IM

Anna Zatonskih

2327

1 - 0

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

WGM

Tatev Abrahamyan

2358

1 - 0

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

-

GM

Jeffery Xiong

2730

½ - ½

1.6

WGM

Polina Suvalova

2379

-

IM

Annie Wang

2384

0 - 1

T.

2

    Egyesült Államok

Élő

-

1

    Oroszország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Wesley So

2741

-

GM

Alekszandr Griscsuk

2784

1 - 0

1.2

GM

Sam Shankland

2609

-

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

0 - 1

1.3

IM

Carissa Yip

2421

-

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

1 - 0

1.4

IM

Anna Zatonskih

2327

-

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

0 - 1

1.5

GM

Jeffery Xiong

2730

-

GM

Andrej Jeszipenko

2629

1 - 0

1.6

IM

Annie Wang

2384

-

WGM

Polina Suvalova

2379

0 - 1

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

India döntős az Online Sakkolimpián, a "hirtelen halál" játszma döntött

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpián az indiai válogatott jutott elsőként a viadal döntőjébe. A lengyel csapattal vívott párharcot az Armageddon parti döntötte el a javukra, az első számú női sakkozók vívtak meg, Humpy Koneru sötéttel nyert. Az első mérkőzésen a lengyel együttes 4-2-re győzött, az indiai csapat 4,5-1,5-ös sikerrel vágott vissza, döntött a „hirtelen halál” játszma. A mások ágon Oroszország és az Egyesült Államok összecsapása 18 órakor kezdődik.

A párharc esélyesének tartott indiai válogatott számára rosszul indult a lengyelek elleni elődöntő. Az első mérkőzésen a lengyel csapat magabiztos játékkal 4 – 2-re győzött. Az éltáblán az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand a szicíliai védelmű csatában vereséget szenvedett Jan-Krzysztof Dudától. A lengyel nagymesternek ez volt a tizedik pontja a 11 partijából! Radoslaw Wojtaszek bemattolta az indiai együttes egyik legjobbját, Santosh Gujrathi Viditet. A női táblákon nem érvényesült az indiai fölény, az ifik 1-1-gyel zártak.

A visszavágóra az indiai válogatott az ifi táblákon cserélt, a lengyeleknél Grzegorz Gajewski váltotta Wojtaszeket. Rossz elképzelésnek bizonyult, Vidit bemattolta. A női táblákon ezúttal érvényesült a papírforma. A fiúknál megszakadt nagymestereik veretlensége. Az indiai csapat már megnyerte a meccset, amikor az éltáblán még dúlt Duda és Anand csatája. A lengyel sakkozó közel állt a szépítéshez, de végül időzavarban ő hibázott, elvesztette veretlenségét. A „hirtelen halál” partiban az első számú női sakkozók vívtak meg.

A játszmákat az indiai stúdióban egyre nagyobb hevességgel és egyre elképesztőbb hangzavarban kommentálták. Az izgalmak a tetőfokára hágtak, amikor elkezdődött Monika Socko és Humpy Koneru katalán megnyitású összecsapása, 4 perc mellett Konerunak volt remifórja, Socko 5 perccel és nyerési kényszerrel játszott. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov próbálta csillapítani a hangulatot az állás objektív értékelésével. Socko a negyeddöntőben az azeriek ellen megnyerte a „hirtelen halál” partit, ezúttal ez a bravúr nem sikerült, a  pozíciója elromlott, a gondolkodási idő is kiegyenlítődött, majd a világos király bajba került, India jutott a döntőbe.

T.

1

    India

Élő

-

2

    Lengyelország

Élő

2 : 4

1.1

GM

Viswanathan Anand

2751

-

GM

Jan-Krzysztof Duda

2774

0 - 1

1.2

GM

Santosh Gujrathi Vidit,

2636

-

GM

Radoslaw Wojtaszek

2662

0 - 1

1.3

GM

Humpy Koneru

2483

-

GM

Monika Socko

2321

½ - ½

1.4

GM

Dronavalli Harika

2450

-

IM

Karina Cyfka

2330

½ - ½

1.5

GM

Sarin Nihal

2418

-

IM

Igor Janik

2531

1 - 0

1.6

WIM

Deshmukh Divya

1775

-

WIM

Alicja Sliwicka

2059

0 - 1

T.

2

    Lengyelország

Élő

-

1

    India

Élő

1½:4½

1.1

GM

Jan-Krzysztof Duda

2774

-

GM

Viswanathan Anand

2751

0 - 1

1.2

GM

Grzegorz Gajewski

2515

-

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

0 - 1

1.3

GM

Monika Socko

2321

-

GM

Humpy Koneru

2483

0 - 1

1.4

IM

Karina Cyfka

2330

-

GM

Dronavalli Harika

2450

0 - 1

1.5

IM

Igor Janik

2531

-

GM

Praggnanandhaa, R

1781

1 - 0

1.6

WIM

Alicja Sliwicka

2059

-

WIM

Agrawal Vantika

1729

½ - ½

T.

2

   Lengyelország

Élő

-

1

    India

Élő

0 : 1

1.1

GM

Monika Socko

2321

-

GM

Humpy Koneru

2483

0 - 1

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

India - Lengyelország és Oroszország - Egyesült Államok elődöntők az Online Sakkolimpián

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpia elődöntőjében India-Azerbajdzsán és Oroszország -Egyesült Államok mérkőzésekre kerül sor. A rajtlistát vezető orosz csapat válogatottunk ellen 3 – 1-re győzött, az amerikai együttes kettős győzelemmel búcsúztatta az ukrán gárdát. India egy meccset nyert az örmények ellen, az elutasított óvás miatt a második találkozóra Aronjanék nem álltak ki. A „hirtelen halál” parti döntötte el Lengyelország javára az Azerbajdzsán elleni küzdelmet.

 

Befejeződtek a negyeddöntők csatái, szombaton az elődöntőkkel folytatódik az Online Sakkolimpia. A top divízió B csoportját válogatottunk előtt az első helyen végzett azeri csapat egy nappal tovább készülhetett a negyeddöntőre, míg a lengyel együttes a bolgárok elleni kettős győzelemmel kvalifikálta magát.

A lengyelek a nagy formában játszó Jan-Krzysztof Duda vezetésével 4-2-es sikerrel kezdték az azeriek elleni párharcot, meglepetésre a második összecsapást naghyobb arányban bukták el. A pontarány nem döntötte el a továbbjutást, hanem a „hirtelen halál” parti rendkívüli izgalmai. A sorsolás után női párbaj következett, a rutinos lengyel olimpikon, Monika Socko világossal megnyerte a döntő csatát.

T.

1

   Azerbajdzsán

Élő

-

2

   Lengyelország

Élő

2 : 4

1.1

GM

Sahriyar Mamedgyarov

2761

-

GM

Jan-Krzysztof Duda

2774

0 - 1

1.2

GM

Rauf Mamedov

2691

-

GM

Radoslaw Wojtaszek

2662

0 - 1

1.3

IM

Gunaj Mammadzada

2280

-

GM

Monika Socko

2321

½ - ½

1.4

IM

Gulnar Mammadova

2400

-

IM

Karina Cyfka

2330

0 - 1

1.5

GM

Vugar Asadli

2309

-

IM

Szymon Gumularz

2277

½ - ½

1.6

WGM

Hanim Balajajeva

2093

-

WIM

Alicja Sliwicka

2059

1 - 0

T.

2

    Lengyelország

Élő

-

1

    Azerbajdzsán

Élő

1½:4½

1.1

GM

Jan-Krzysztof Duda

2774

-

GM

Tejmur Radzsabov

2758

½ - ½

1.2

GM

Radoslaw Wojtaszek

2662

-

GM

Rauf Mamedov

2691

0 - 1

1.3

GM

Monika Socko

2321

-

IM

Gunaj Mammadzada

2280

0 - 1

1.4

IM

Karina Cyfka

2330

-

WGM

Ulvijja Fatalijeva

2310

0 - 1

1.5

IM

Szymon Gumularz

2277

-

GM

Vugar Asadli

2309

0 - 1

1.6

WIM

Alicja Sliwicka

2059

-

WGM

Hanim Balajajeva

2093

1 - 0

T.

2

   Lengyelország

Élő

-

1

   Azerbajdzsán

Élő

1 : 0

1.1

GM

Monika Socko

2321

-

IM

Gunaj Mammadzada

2280

1 - 0

 

A negyeddöntő előcsatározásai során a legnagyobb meglepetést az ukrán válogatott sikere jelentette, Kína elleni bravúros győzelme. A folytatásban már nem jeleskedett az ukrán csapat, az Egyesült Államok Wesley So vezetésével kettős győzelmet aratott.

T.

1

    Egyesült Államok

Élő

-

2

    Ukrajna

Élő

4½:1½

1.1

GM

Wesley So

2741

-

GM

Vaszilij Ivancsuk

2686

1 - 0

1.2

GM

Sam Shankland

2609

-

GM

Anton Korobov

2794

½ - ½

1.3

IM

Carissa Yip

2421

-

IM

Julija Oszmak

2356

1 - 0

1.4

IM

Anna Zatonskih

2327

-

GM

Natalija Zsukova

2312

½ - ½

1.5

GM

Jeffery Xiong

2730

-

GM

Kirill Sevcsenko

2425

½ - ½

1.6

IM

Annie Wang

2384

-

FM

Marija Berdnyk

2169

1 - 0

T.

2

    Ukrajna

Élő

-

1

    Egyesült Államok

Élő

2 : 4

1.1

GM

Anton Korobov

2794

-

GM

Wesley So

2741

0 - 1

1.2

GM

Evgeny Stembuliak

2444

-

GM

Sam Shankland

2609

0 - 1

1.3

IM

Julija Oszmak

2356

-

IM

Anna Zatonskih

2327

½ - ½

1.4

IM

Inna Gaponenko,

2375

-

WGM

Tatev Abrahamyan

2358

1 - 0

1.5

GM

Kirill Sevcsenko

2425

-

GM

Xiong Jeffery

2730

½ - ½

1.6

WIM

Nadija Spanko

2069

-

IM

Annie Wang

2384

0 - 1

Az elődöntő párosítása és a kezdési időpontok:

India – Lengyelország  11 óra

Oroszország – Egyesült Államok 18 óra

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk az orosz csapat ellen a második mérkőzésen  döntetlent elérve szépen búcsúzott

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpia negyeddöntőjében a rajtlistát vezető orosz csapat összesítésben 3-1-re legyőzte válogatottunkat. Az első mérkőzést a szuperklasszisokból álló együttes 5 – 1-re nyerte meg, a második találkozó 3-3-mal ért véget, válogatottunk közel állt a bravúrhoz, hogy kiharcolja a sorsdöntő „hirtelen halál” parti játszásának lehetőségét. Az orosz csapat az elődöntőben az Ukrajna ellen kettős győzelmet elérő USA együttesével mérkőzik meg. Elsőként India jutott az elődöntőbe, az első meccsen 3,5 – 2,5-re győzte le az örmény csapatot, a második találkozót nem játszották le. India az Azerbajdzsán-Lengyelország mérkőzés győztesével játszik a legjobb négy között.

 

Az Online Sakkolimpián a várakozáson felül szereplő válogatottunk az első helyen kiemelt orosz csapattól elszenvedett vereséggel búcsúzott a további küzdelmektől. A szuperklasszisokból álló orosz együttessel szemben sakkozóink az első mérkőzésen is sokáig jól tartották magukat, az idő szorításában azonban nem tudtak lépést tartani ellenfeleikkel.

Nehéz volt kitalálni az orosz csapat összeállítását, különösen, hogy a női táblákon ki fog játszani. Gara Anita világossal gyorsan vesztett az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjukkal szemben, Erdős Viktor a világ egyik legjobb rapid játékosával, Jan Nepomnjacsijjal nem tudta felvenni a versenyt.

Kozák Ádám a játszmáig százszázalékos, 5 partiját megnyerő Andrej Jeszipenkoval megosztozott a ponton, Gledura Benjámin a 2018-as rapid Európa-bajnok Daniil Dubovval remizett. Hoang Thanh Trang idén januárbam világbajnoki döntőt játszó Alekszandra Gorjacskinától kapott ki. Gaál Zsóka a kétszer is korcsoportos világbajnoki címet szerző Polina Suvalova ellen biztatóan állt, de a kapkodásban a rutinosabb sakkozónő nyert.

A visszavágóra Papp Gábor hármat cserélt, a női táblákon a változtatás teljes sikert hozott az új szereplőkkel, az olimpiai bajnokokkal, Katyerina Lahnóval és Valentyina Gunyinával szemben. Papp Petra és Gara Tícia is remek játékkal győzött.

Gledura Benjámin és Kozák Ádám másodszor is remizett. Az éltáblán Bánusz Tamás egyenlő esélyeket ígérő állásban kezdett el hibázni, amit Jan Nepomnjacsij kihasznált. Polina Suvalova megnyerte második partiját is, a 3-3-mal az orosz csapat összesítésben 3 – 1-re megnyerte a mérkőzést, az amerikai együttessel játszik az elődöntőben.

T.

1

  Oroszország

Élő

-

2

  Magyarország

Élő

5 : 1

1.1

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

-

GM

Erdős Viktor

2580

1 - 0

1.2

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Gledura Benjámin

2619

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

1 - 0

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

IM

Gara Anita

2279

1 - 0

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

-

GM

Kozák Ádám

2438

½ - ½

1.6

WGM

Polina Suvalova

2379

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

1 - 0

T.

2

  Magyarország

Élő

-

1

  Oroszország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Bánusz Tamás

2614

-

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

0 - 1

1.2

GM

Gledura Benjámin

2619

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

½ - ½

1.3

WGM

Papp Petra

2297

-

GM

Katyerina Lahno

2521

1 - 0

1.4

WGM

Gara Tícia

2274

-

GM

Valentyina Gunyina

2427

1 - 0

1.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

GM

Alekszej Szarana

2618

½ - ½

1.6

WFM

Demeter Dorina

1885

-

WGM

Polina Suvalova

2379

0 - 1

 

A negyeddöntő első összecsapása váratlan véget ért, az indiai csapat egy mérkőzés megnyerésével lett elődöntős. Az örmény együttes elleni találkozón az éltáblán Viswanathan Anand és Levon Aronjan az orosz huszárjátékban osztozott meg a ponton, az ötszörös világbajnoknak kellett a remiért megküzdenie. Az indiai csapatban Santosh Gujrathi Vidit legjobb pontszerzője. Elina Danieljan 108 lépésben győzött Humpy Koneru ellen, a vezérvégjátékban kölcsönös pontatlankodás után kikerülte az örökös sakkot. Az indiai U20-as páros a csapat sikerének fontos láncszemei, a lányok sikerszériája megszakadt.

A minimális indiai győzelem után érdeklődéssel vártuk a visszavágót, amire nem került sor. Az örmény szakvezetés megóvta a Nihal-Martiroszjan partit, ahol megszakadt az internetes kapcsolat, és az örmény sakkozót vesztesnek nyilvánították. Az óvást a zsűri elutasította, az örmény együttes nem játszotta le a második meccset.

T.

1

  India

Élő

-

2

  Örményország

Élő

3½:2½

1.1

GM

Viswanathan Anand

2751

-

GM

Levon Aronjan

2778

½ - ½

1.2

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

-

GM

Gabriel Szargisszjan

2693

1 - 0

1.3

GM

Humpy Koneru

2483

-

GM

Elina Danieljan

2358

0 - 1

1.4

GM

Dronavalli Harika

2450

-

IM

Lilit Mkrtchian

2306

1 - 0

1.5

GM

Sarin Nihal

2418

-

GM

Haik M. Martiroszjan

2278

1 - 0

1.6

WIM

Agrawal Vantika

1729

-

WGM

Anna M.Sargszjan

2304

0 - 1

T.

2

  Örményország

Élő

-

1

  India

Élő

0 : 6

1.1

GM

Levon Aronjan

2778

-

GM

Viswanathan Anand

2751

- - +

1.2

GM

Gabriel Szargisszjan

2693

-

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

- - +

1.3

GM

Elina Danieljan

2358

-

GM

Humpy Koneru

2483

- - +

1.4

IM

Lilit Mkrtchian

2306

-

GM

Dronavalli Harika

2450

- - +

1.5

GM

Haik M.Martiroszjan

2278

-

GM

Praggnanandhaa, R

1781

- - +

1.6

WGM

Anna M.Szargszjan

2304

-

WIM

Agrawal Vantika

1729

- - +

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Online Sakkolimpia negyeddöntőjében pénteken 16 órakor kezdődik az orosz-magyar mérkőzés

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpia negyeddöntőjébe jutásért vívott párharcokban egy nagy meglepetés született, a tartalékos ukrán válogatott legyőzte a rajtlistán második kínai együttest. A kétfordulós mérkőzésen nem bírtak egymással a csapatok, két 3-3-as eredmény született. Az Armageddon partit ezúttal két ifjúsági sakkozó játszotta, Kirill Sevcsenko győzelmével a legjobb nyolc közé juttatta az ukránokat. Az örmények kettős győzelemmel jutottak tovább a görögökkel szemben. A lengyelek a bolgárokat győzték le kétszer. A negyeddöntőben 16 órakor kezdődik az orosz-magyar mérkőzés. India-Örményország, Azerbajdzsán-Lengyelország és Egyesült Államok-Ukrajna összecsapásokra kerül még sor.

A negyeddöntőbe jutásért vívott négy mérkőzésen egy nagy meglepetés született, a tartalékos ukrán csapat legyőzte a legerősebb összeállításában szereplő kínai együttest. A kínaiak a férfi és a női táblákon érvényesítették a „papírformát”, a két világos táblán Ding Liren és Hou Ji-fan nyert. Az exvilágbajnoknő gyanúsan állt Inna Gaponenko ellen, míg Natalija Zsukova fonalasan nyerhetett volna a világbajnoknő Ju Wenjun ellen. Két ifjúsági sakkozójuk az India elleni csoportmérkőzéshez hasonlóan vereséget szenvedett.

A kínai kapitány a visszavágón nem játszatta Hou Ji-fant és Ju Wenjunt, a világbajnoki döntős Tan Zhongyi vesztése felborította elképzelését. Kirill Sevcsenko hetes nyerőszéria után először remizett, Zhu Jiner egyenlíteni tudott, a játszmák állása ukrán sikert ígért…

Sorsolás döntötte el, hogy két ifjúsági sakkozó vívta meg a „hirtelen halál” partit, Kirill Sevcsenko 87 lépéses nyerése az ukránok továbbjutását jelentette.

T.

1

  Kína

Élő

-

2

  Ukrajna

Élő

3 : 3

1.1

GM

Ding Liren

2836

-

GM

Vaszilij Ivancsuk

2686

1 - 0

1.2

GM

Wei Yi

2752

-

GM

Anton Korobov

2794

½ - ½

1.3

GM

Hou Ji-fan

2621

-

IM

Inna Gaponenko

2375

1 - 0

1.4

GM

Ju Wenjun

2610

-

GM

Natalija Zsukova

2312

½ - ½

1.5

GM

Liu Yan

2427

-

GM

Kirill Sevcsenko

2425

0 - 1

1.6

WIM

Ning Kaiyu

1884

-

FM

Marija Berdnyk

2169

0 - 1

T.

2

  Ukrajna

Élő

-

1

  Kína

Élő

3 : 3

1.1

GM

Vaszilij Ivancsuk

2686

-

GM

Ding Liren

2836

½ - ½

1.2

GM

Anton Korobov

2794

-

GM

Yu Yangyi

2738

½ - ½

1.3

IM

Julija Oszmak

2356

-

GM

Tan Zhongyi

2501

1 - 0

1.4

IM

Inna Gaponenko

2375

-

GM

Lei Tingjie

2527

½ - ½

1.5

GM

Kirill Sevcsenko

2425

-

GM

Liu Yan

2427

½ - ½

1.6

FM

Marija Berdnyk

2169

-

WGM

Zhu Jiner

2326

0 - 1

T.

2

  Ukrajna

Élő

-

1

  Kína

Élő

1 : 0

1.1

GM

Kirill Sevcsenko

2425

-

GM

Liu Yan

2427

1 - 0

A top divízió D csoportjában meglepetésre a görög csapat csak a táblapontok miatt szorult a második helyre az USA együttese mögött, két ponttal megelőzték a lengyeleket. Az örmények csak harmadikként jutottak tovább. A bukdácsolás után Levon Aronjan vezetésével összeszedték magukat, 4,5 – 1,5-ös győzelemmel nagyot léptek a továbbjutás felé, majd minimális nyeréssel azt el is érték.

T.

1

  Görögország

Élő

-

2

  Örményország

Élő

1½:4½

1.1

GM

Dimitrios Mastrovasilis

2534

-

GM

Levon Aronjan

2778

0 - 1

1.2

GM

Stelios Halkias

2576

-

GM

Gabriel Szargisszjan

2693

0 - 1

1.3

IM

Stavroula Tsolakidou

2302

-

GM

Elina Danieljan

2358

1 - 0

1.4

WGM

Anna-Maria Botsari

2222

-

IM

Lilit Mkrtchian

2306

0 - 1

1.5

IM

Nikolas Theodorou

2559

-

GM

Haik M.Martiroszjan

2278

½ - ½

1.6

FM

Anastasia Avramidou

2052

-

WGM

Anna M. Sargszjan

2304

0 - 1

T.

2

  Örményország

Élő

-

1

  Görögország

Élő

3½:2½

1.1

GM

Levon Aronjan

2778

-

GM

Hristos Banikas

2615

1 - 0

1.2

GM

Gabriel Szargisszjan

2693

-

GM

Stelios Halkias

2576

½ - ½

1.3

GM

Elina Danieljan

2358

-

IM

Stavroula Tsolakidou

2302

0 - 1

1.4

IM

Lilit Mkrtchian

2306

-

WGM

Anna-Maria Botsari

2222

½ - ½

1.5

GM

Haik Martiroszjan

2278

-

IM

Nikolas Theodorou

2559

½ - ½

1.6

WGM

Anna M.Szargszjan

2304

-

FM

Anastasia Avramidou

2052

1 – 0

Meglepetésként könyvelhettük el a top divízió C csoportjában a bolgárok szereplését. A valamennyi ellenfelét legyőző orosz válogatott mögött másodikként jutottak tovább. A lengyelekkel már nem bírtak, Jan-Krzysztof Duda és Radoslaw Wojtaszek négy nyerése döntőnek bizonyult. A lengyelek a női táblákon csak egy pontot szereztek. Az első meccset csak minimális arányban nyerték meg, a második párharcot 4-2-re, valamennyi játszma a „visszavágón” döntéssel végződött.

T.

1

  Bulgária

Élő

-

2

  Lengyelország

Élő

2½:3½

1.1

GM

Alekszander Delcsev

2630

-

GM

Jan-Krzysztof Duda

2774

0 - 1

1.2

GM

Ivajlo Encsev

2484

-

GM

Radoslaw Wojtaszek

2662

0 - 1

1.3

GM

Antoaneta Sztefanova

2461

-

GM

Monika Socko

2321

1 - 0

1.4

IM

Nurgyul Szalimova

2085

-

IM

Karina Cyfka

2330

1 - 0

1.5

IM

Martin Petrov

2393

-

IM

Szymon Gumularz

2277

0 - 1

1.6

WIM

Viktoria Radeva

2052

-

WIM

Alicja Sliwicka

2059

½ - ½

T.

2

  Lengyelország

Élő

-

1

  Bulgária

Élő

4 : 2

1.1

GM

Jan-Krzysztof Duda

2774

-

GM

Alekszander Delcsev

2630

1 - 0

1.2

GM

Radoslaw Wojtaszek

2662

-

GM

Ivajlo Encsev,

2484

1 - 0

1.3

GM

Monika Socko

2321

-

GM

Antoaneta Sztefanova

2461

1 - 0

1.4

IM

Karina Cyfka

2330

-

IM

Nurgyul Szalimova

2085

0 - 1

1.5

IM

Szymon Gumularz

2277

-

IM

Martin Petrov

2393

1 - 0

1.6

WIM

Alicja Sliwicka

2059

-

WIM

Viktoria Radeva

2052

0 - 1

A pénteki negyeddöntő párosítása és a kezdési időpontok:

India – Örményország  13 óra

Azerbajdzsán – Lengyelország 18 óra

Oroszország – Magyarország 16 óra

Egyesült Államok – Ukrajna 19 óra

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Online Sakkolimpián válogatottunk a németek legyőzésével negyeddöntős 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Nagyszerű sikerként válogatottunk a német csapat legyőzésével az Online Sakkolimpia negyeddöntőjébe jutott. A kétfordulós párharcot együttesünk 3,5 – 2,5 arányú győzelemmel kezdte, Gara Tícia és Kozák Ádám folytatta eredményes szereplését, nyeréseik kellettek a sikerhez. A második meccsen a németek hasonló arányban vágtak vissza, Papp Petra és ismét legfiatalabb nagymesterünk, Kozák Ádám győzött, de sakkozóink a három vereséget is szenvedtek. A továbbjutást egy Armageddon játszma döntötte el, Bánusz Tamás és Dennis Wagner vívott meg. Az idei rapid bajnok Bánusznak 5 perce volt Wagner 4 percével szemben, de nyernie kellett a sikerhez. Bánusz drámai küzdelemben teljesítette feladatát! Csapatunk a negyeddöntőben a rajtlistát vezető orosz válogatottal mérkőzik meg, a top divízió C csoportjában Griscsukék valamennyi meccsüket megnyerték.  

Minden várakozást felülmúló szerepléssel válogatottunk negyeddöntős az Online Sakkolimpián. A 2-es divízióban a hatodik helyre rangsorolt csapatunk másodikként jutott be a playoff-ba, a csoportelsőségre is esélyes volt.

Az A csoportban a két szuperklasszisokat felvonultató indiai és kínai együttesek mögött a németek biztosan szerezték meg a harmadik helyet. A sorsolás a B2 – A3 párharcot jelentette, magyar-német összecsapást.

A szakvezetőknek volt három napjuk, hogy eldöntsék kiket küldenek a kétfordulós csatába, egyedül abban lehettünk biztosak, hogy a legjobb pontszerzőnk, Kozák Ádám játszik.

Az első fordulóban a páratlan táblákon játszottak világossal sakkozóink. A két férfi táblán remik születtek, a női táblákon ütés-váltás zajlott, Gara Tícia nyert, Papp Petra kikapott. Kozák ismét remekelt, Demeter Dorina remijével megnyertük a meccset.

 

T.

1

  Magyarország

Élő

-

2

  Németország

Élő

3½:2½

1.1

GM

Erdős Viktor

2580

-

GM

Dennis Wagner

2454

½ - ½

1.2

GM

Bánusz Tamás

2614

-

GM

Daniel Fridman,

2610

½ - ½

1.3

WGM

Papp Petra

2297

-

IM

Elisabeth Paehtz

2369

0 - 1

1.4

WGM

Gara Tícia

2274

-

FM

Lara Schulze,

2125

1 - 0

1.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

IM

Roven Vogel

2506

1 - 0

1.6

WFM

Demeter Dorina

1885

-

WIM

Annmarie Muetsch,

2188

½ - ½

A csapatkapitány Papp Gábor a második mérkőzésre játékra jelölte Hoang Thanh Trangot és Gaál Zsókát, de mindketten vereséget szenvedtek, Erdős Viktor is kikapott. Papp Petra javított, Kozák Ádám pedig ismét nyert, riválisaink visszavágtak. A továbbjutást a kapitányok által kijelölt sakkozók egy „hirtelen halál” játszmája döntötte el. Bánusz Tamás világossal drámai csatában hozta a „kötelező” nyerést, válogatottunk ezzel folytatta menetelését, a negyeddöntőbe jutott.

T.

2

  Németország

Élő

-

1

  Magyarország

Élő

3½:2½

1.1

GM

Dennis Wagner,

2454

-

GM

Erdős Viktor

2580

1 - 0

1.2

GM

Daniel Fridman

2610

-

GM

Bánusz Tamás

2614

½ - ½

1.3

IM

Elisabeth Paehtz

2369

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

1 - 0

1.4

FM

Lara Schulze

2125

-

WGM

Papp Petra

2297

0 - 1

1.5

IM

Roven Vogel

2506

-

GM

Kozák Ádám

2438

0 - 1

1.6

WIM

Annmarie Muetsch

2188

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

1 - 0

T.

1

  Magyarország

Élő

-

2

  Németország

Élő

1 : 0

1.1

GM

Bánusz Tamás

2614

-

GM

Dennis Wagner

2454

 1 - 0

A negyeddöntőben az orosz válogatott lesz az ellenfelünk. Olimpiai bajnokok, világbajnoki döntős, világbajnok-jelöltek, szupernagymesterek alkotják a csapatot.

Az orosz válogatott összeállítása és az egyéni eredmények

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Alekszandr Griscsuk

2784

1

½

1

½

½

3,5

5

2594

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

1

½

1

½

3,0

4

2505

3

GM

Katyerina Lahno

2521

0

1

½

1

2,5

4

2310

4

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

1

1

1

½

½

4,0

5

2258

5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

1

1

1

1

1

5,0

5

2187

6

WGM

Polina Suvalova

2379

½

1

1

½

1

4,0

5

2064

7

GM

Daniil Dubov

2770

1

1

1

½

3,5

4

2508

8

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

0

1

1

1

1

4,0

5

2273

9

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

1

1

1

0

½

3,5

5

2053

10

GM

Valentyina Gunyina

2427

1

1

1

½

3,5

4

1959

11

GM

Alekszej Szarana

2618

1

1

1

1

4,0

4

2267

12

WIM

Margarita Potapova

2184

0

1

1

1

3,0

4

1651

Különböző időpontokban játsszák le a három továbbjutó helyért a mérkőzéseket. Kína-Ukrajna, Bulgária-Lengyelország és Görögország-Örményország párharcokra kerül sor.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

India, Azerbajdzsán, Oroszország és az Egyesült Államok  negyeddöntős, négy helyet rájátszás dönt el

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpián befejeződtek a C és a D csoport küzdelmei is. A top divízió rajtlistáját is vezető orosz csapat mind a kilenc mérkőzését megnyerte, ötpontos előnnyel végzett az élen. Meglepetésre a bolgár együttes lett a második, az örmények nem kis izgalmak után harmadikként folytathatják a küzdelmeket. Az Egyesült Államok csapata a harmadik játéknapon nem villogott, vereség a lengyelektől, döntetlen Peruval, majd Kanada elleni nyeréssel lett meg a csoportgyőzelem. A görög ezüstérem nagy meglepetés, a lengyelek nehezen, de továbbjutottak, Peru az utolsó fordulóig bizakodhatott. A rájátszásban Bulgári-Lengyelország és Görögország-Örményország a párosítás.

Négy válogatott nézheti páholyból a csütörtöki rájátszásokat. India, Azerbajdzsán, Oroszország és az Egyesült Államok csoportgyőztesként már negyeddöntős, négy helyért kétfordulós párharcok következnek.

Kína-Ukrajna, Magyarország-Németország, Bulgária-Lengyelország és Görögország-Örményország a play-off párosítása.

A top divízió C csoportjában az abszolút favorit orosz válogatott valamennyi mérkőzését megnyerve végzett az élen, erődemonstrációt is mutat a 43,5 pont. Nagy az erőfölényük az ifi táblákon is, a 18 partiból tizenhatot gyűjtöttek.

Váratlan a bolgárok második helyezése, csak az oroszoktól kaptak ki. A sorsdöntő ütközetben 5-1-re nyertek az angolok ellen. Az örmények két vereséggel kezdték a befejező játéknapot, a románok az utolsó fordulóban vesztették el reményüket, az orosz együttes nem „kegyelmezett”. 

A C csoport végeredménye:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Oroszország

 * 

5

5

6

6

18

43,5

0

2

Bulgária

 * 

4

3

5

3

3

6

13

34,5

0

3

Örményország

 * 

4

5

6

6

12

37,5

0

4

Románia

2

2

 * 

4

4

5

12

33,0

0

5

Horvátország

3

½

 * 

5

4

5

6

6

11

33,5

0

6

Anglia

1

1

1

 * 

10

25,0

0

7

Törökország

½

3

2

2

 * 

5

7

25,5

0

8

Egyiptom

1

3

1

2

1

1

 * 

5

5

21,0

0

9

Marokkó

0

½

0

1

0

1

 * 

4

2

9,5

0

10

Algéria

0

0

0

½

0

½

2

 * 

0

6,0

0

A D csoportban váratlanul izgalmas lett a hajrá. Az amerikai csapat 3 pontos előnnyel vezetett hat forduló után, de a lengyelektől elszenvedett vereséggel, majd a Peru elleni döntetlennel „engedélyezték”, hogy a görögök meccspontban befogják őket. A harmadik hely sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, Peru csak 3-3-at játszott az argentinokkal. A lengyelek a befejező játéknapon mesterhármast értek el, nehezen, de továbbjutottak.   

A D csoport végeredménye:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Egyesült Államok

 * 

5

3

5

5

5

4

15

39,5

0

2

Görögország

1

 * 

5

4

3

4

15

32,0

0

3

Lengyelország

 * 

5

3

4

13

33,0

0

4

Peru

3

 * 

4

4

3

6

4

12

32,5

0

5

Olaszország

1

1

 * 

4

5

2

6

10

29,5

0

6

Kanada

½

1

2

2

 * 

4

4

3

7

21,5

0

7

Brazília

1

2

3

2

1

 * 

1

5

21,5

2

8

Argentína

1

3

3

4

2

 * 

3

5

21,5

0

9

Kuba

½

0

2

5

 * 

3

5

20,5

0

10

Paraguay

2

2

2

2

0

3

3

3

 * 

3

18,5

0

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Remek sikerként válogatottunk második lett a csoportjában, a negyeddöntőbe jutásért a németekkel mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpia top divíziójában válogatottunk folytatta remek szereplését, csoportjában másodikként harcolta ki a továbbjutást, a rájátszásban a német együttessel küzd meg a negyeddöntőbe jutásért. A harmadik játéknapot csapatunk a rivális Kazahsztán elleni nehéz csatában megnyert meccsel kezdte, sorozatban ez már az ötödik sikerrel megvívott mérkőzése volt. A nyolcadik körben a spanyoloktól elszenvedett vereség után Norvégia elleni győzelem végül az ezüstérmet jelentette. Az első helyen Azerbajdzsán végzett, csapatunkhoz hasonlóan 14 meccspontot ért el, de sakkozóik több pontot gyűjtöttek. Ukrajna lett a harmadik, Kínával mérkőznek meg a továbbjutásért. Az A csoportban az első helyet eldöntő rangadón India 4 – 2-re legyőzte Kínát. A kétfordulós meccseket csütörtökön rendezik meg, pénteken a negyeddöntőkre kerül sor.

 

A befejező játéknap első körében válogatottunk a riválissá előlépett Kazahsztán együttesét nagy csata után legyőzte és megőrizte vezető pozícióját. Az első két táblán nagymestereink hátrányos állásban szívós védekezéssel kiharcolták a döntetlent. Hoang Thanh Trang holland védelme zátonyra futott, Gara Tícia győzelme egyenlített a női párharcban. Az oly értékes két meccspontot Kozák Ádám győzelme hozta meg, taktikában felülmúlta ellenfelét.

Ukrajna a hollandok elleni sikerrel, Azerbajdzsán a spanyol csapat legyőzésével továbbjutó helyen várhatta a folytatást.

A csoportgyőzelem kapujában botlott csapatunk. Öt sorozatban megnyert mérkőzés  után elszenvedte második vereségét. A spanyol együttes továbbjutási esélyeit Azerbajdzsántól elszenvedett vereségével reálisan elvesztette, jóval kevesebb téttel játszhatták a meccset. A másodszor spanyol színeket választó, a Lettországból visszaigazolt Alekszej Shirov volt az egyik nyerőemberük, sajnos Gara Tícia szicíliai védelme sem bírta ki a nyomást.

A vesztéssel együttesünk a harmadik helyre csúszott vissza. Ukrajna átvette a vezetést, Azerbajdzsán „gólarányt” is javítva ezüstérmes.

A befejező forduló is tartogatott meglepetéseket. Az ukránok elszenvedték második vereségüket, szerencséjükre a minimális vesztés nem veszélyeztette továbbjutásukat, de jutalmul a rájátszásban Kína hatosával nézhetnek farkasszemet. Az azeriek két legjobbjuk nélkül játszottak a franciákkal, megszenvedtek a győzelemért.

Válogatottunk számára adott volt a feladat, a norvégok legyőzése a továbblépést jelentette. Sakkozóink örülhetnek az ukránok kisiklásának, hét győzelemmel és két vereséggel végül a győztes Azerbajdzsánnal azonos meccsponttal lettek ezüstérmesek és elkerülték a kínai csapatot.

Csapatunkban kimagasló teljesítményt nyújtott Kozák Ádám, végigjátszotta kilenc fordulót, 6,5 pontot ért el. Papp Gábor próbált egyenlő terhelést adni a játékosoknak, a németek ellen reális esélyünk van a továbbjutásra. Siker esetén a negyeddöntőben a rajtlistát vezető orosz együttessel küzdhetnének meg.

A befejező játéknap eredményei:

T.

6

  Kazahsztán

Élő

-

2

  Magyarország

Élő

2½:3½

3.1

GM

Jumabajev, Rinat

2562

-

GM

Erdős Viktor

2580

½ - ½

3.2

GM

Khusnutdinov, Rustam

2523

-

GM

Bánusz Tamás

2614

½ - ½

3.3

FM

Assaubayeva, Bibisara

2321

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

1 - 0

3.4

IM

Nakhbayeva, Guliskhan

2270

-

WGM

Gara Tícia

2274

0 - 1

3.5

IM

Makhnev, Denis

2453

-

GM

Kozák Ádám

2438

0 - 1

3.6

WFM

Kamalidenova, Meruert

1875

-

WFM

Demeter Dorina

1885

½ - ½

T.

2

  Magyarország

Élő

-

7

  Spanyolország

Élő

2 : 4

3.1

GM

Erdős Viktor

2580

-

GM

Anton Guijarro, David

2718

½ - ½

3.2

GM

Balog Imre

2626

-

GM

Shirov, Alexei

2629

0 - 1

3.3

WGM

Papp Petra

2297

-

IM

Matnadze, Ana

2361

½ - ½

3.4

WGM

Gara, Tícia

2274

-

IM

Vega Gutierrez, Sabrina

2243

0 - 1

3.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

GM

Henderson de La Fuente, Lance

2177

½ - ½

3.6

WFM

Gaál Zsóka

1816

-

IM

Garcia Martin, Marta

2097

½ - ½

T.

8

  Norvégia

Élő

2

  Magyarország

Élő

2 : 4

4.1

GM

Urkedal, Frode Olav Olsen

2491

-

GM

Bánusz Tamás

2614

½ - ½

4.2

IM

Gullaksen, Eirik

2335

-

GM

Gledura Benjámin

2619

0 - 1

4.3

WIM

Stanford, Sheila Barth

2133

-

WGM

Papp Petra

2297

0 - 1

4.4

WGM

Dolzhikova, Olga

2109

-

IM

Gara Anita

2279

1 - 0

4.5

FM

Abdrlauf, Elham

2255

-

GM

Kozák Ádám

2438

½ - ½

4.6

Langvik, Ulrikke

1629

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

0 - 1

A B csoport végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Azerbajdzsán

 * 

5

4

5

3

14

36,5

0

2

Magyarország

1

 * 

4

2

4

4

4

6

14

32,0

0

3

Ukrajna

2

 * 

3

5

4

13

35,5

0

4

Kazahsztán

 * 

3

4

6

4

5

13

34,0

0

5

Spanyolország

2

4

3

 * 

6

13

33,5

0

6

Hollandia

2

3

 * 

4

9

29,0

0

7

Szlovákia

1

2

½

2

2

 * 

8

23,5

0

8

Franciaország

2

½

0

 * 

4

6

4

19,5

0

9

Norvégia

½

2

1

2

2

 * 

4

2

17,0

0

10

Dél-Afrika

½

0

2

1

0

½

0

2

 * 

0

8,5

0

Az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Erdős Viktor

2580

0

1

0

½

½

2,0

5

2626

2

GM

Bánusz Tamás

2614

1

½

1

½

½

3,5

5

2529

3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

½

0

1

0

0

1,5

5

2246

4

WGM

Papp Petra

2297

0

1

½

1

2,5

4

2247

5

GM

Kozák Ádám

2438

1

½

1

1

0

1

1

½

½

6,5

9

2298

6

WFM

Gaál Zsóka

1816

0

½

1

½

1

3,0

5

1960

7

GM

Gledura Benjámin

2619

1

1

1

3,0

3

2439

8

GM

Balog Imre

2626

1

0

1

1

0

3,0

5

2417

9

WGM

Gara Tícia

2274

0

1

1

1

0

3,0

5

2096

10

IM

Gara Anita

2279

½

1

½

0

2,0

4

2122

12

WFM

Demeter Dorina

1885

0

1

½

½

2,0

4

1868

Az A csoportban az azonnali negyeddöntőbe jutásért zajlott az utolsó fordulóban India és Kína szuperrangadója. Két döntetlennel indult a csata, az éltáblán Santosh Gujrathi Vidit remizett Ding Lirennel. Megosztozott a ponton a két ősi nagy rivális, világbajnoki döntőt is játszó Humpy Koneru és Hou Ji-fan. További döntetlenek után a derbi a két ifi táblán dőlt el és az indiai sakkozók a sokkal gyengébb rapid pontszámaik ellenére remekeltek. India csoportgyőztesként negyeddöntős!

 

T.

6

  India

Élő

4

  Kína

Élő

4 : 2

2.1

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

-

GM

Ding Liren

2836

½ - ½

2.2

GM

Pentala Harikrishna

2690

-

GM

Yu Yangyi

2738

½ - ½

2.3

GM

Humpy Koneru

2483

-

GM

Hou Ji-fan

2621

½ - ½

2.4

GM

Dronavalli Harika

2450

-

GM

Ju Wenjun

2610

½ - ½

2.5

GM

Praggnanandhaa R

1781

-

GM

Liu Yan

2427

1 - 0

2.6

WIM

Deshmukh Divya

1775

-

WGM

Zhu Jiner

2326

1 - 0

A harmadik helyet végül a német csapat szerezte meg. Utolsó két mérkőzésüket elvesztették, Indiától és Üzbegisztántól is 4,5 – 1,5-re kaptak ki. Irán a váratlanul kapott eséllyel nem tudott élni, Mongólia ellen a befejező körben 3,5-2,5-ös vereséggel elpuskázta a továbbjutási lehetőséget, negyedikként zárt.

A FIDE honlapján a második játéknap összefoglalójából tudhattuk meg, hogy az indiai együttes Mongólia elleni kisiklásának, a 3-3-as végeredménynek technikai hiba volt az oka, Vidit és Koneru vereségeit az internetes kapcsolat megszakadása okozta.

Az A csoport végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

India

 * 

4

4

3

4

4

6

17

39,5

0

2

Kína

2

 * 

4

5

5

6

16

39,0

0

3

Németország

 * 

3

6

11

28,5

0

4

Irán

2

2

 * 

3

5

4

9

30,0

0

5

Mongólia

3

 * 

3

2

4

2

6

8

27,5

1

Grúzia

2

1

3

3

 * 

4

2

8

27,5

1

7

Indonézia

3

4

2

 * 

3

6

8

27,0

0

8

Üzbegisztán

½

1

1

2

3

 * 

7

22,5

0

9

Vietnam

2

2

4

4

 * 

6

6

27,0

0

10

Zimbabwe

0

0

0

½

0

½

0

½

0

 * 

0

1,5

0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kína, Oroszország és az Egyesült Államok csapatai mind a hat mérkőzésüket megnyerték

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpia top divíziójában négy csoportban zajlanak a küzdelmek. A B csoportban kellemes meglepetése a rajtlistán hatodik válogatottunk vezet, három csoportban a legesélyesebb csapatok állnak az élen. Kína, Oroszország és az Egyesült Államok együttesei mind a hat mérkőzésüket megnyerték. A második és harmadik helyezésekért izgalmas csaták várnak a továbbjutásban reménykedő csapatokra.  

Az A csoportban folytatódott a két nagy rivális, Kína és Indiai versenyfutása. Az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand vezetésével az indiai csapat a hatodik fordulóig táblapontokban megelőzte a kínai együttest, de a mongolok nem kis meglepetésre hat döntéssel végződött összecsapás során pontot raboltak. Kína és India a körverseny utolsó fordulójában mérkőzik meg, Anandéknak még a harmadik helyen álló németekkel is játszaniuk kell. A csoportgyőztes a negyeddöntőbe jut, a második és harmadik helyezett a B csoport második és harmadik helyezettjével küzd meg a negyeddöntőbe jutásért, A2 – B3, B2 – A3 lesz a párosítás, kétfordulós mérkőzés dönt.

Az A csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Kína

 * 

4

5

5

12

26,5

0

2

India

 * 

4

3

4

6

11

27,0

0

3

Németország

 * 

3

9

19,5

0

4

Irán

2

2

 * 

5

6

20,5

0

5

Indonézia

 * 

3

6

5

18,0

0

6

Üzbegisztán

1

½

1

3

 * 

5

14,5

0

7

Mongólia

3

 * 

2

3

6

4

18,0

0

8

Vietnam

2

4

 * 

4

4

17,5

0

9

Grúzia

1

3

3

2

 * 

4

17,0

0

10

Zimbabwe

0

½

0

½

0

½

 * 

0

1,5

0

A C csoportban az abszolút favorit orosz válogatott hibátlan teljesítménnyel az élen. Az örményekkel a rangadót a nyolcadik fordulóban játsszák. Az első játéknapon remeklő horvátok visszaestek, a románok javítottak, de nehéz három ellenfél vár rájuk. Az angolokat nem törte meg az oroszoktól elszenvedett súlyos vereség, a továbbjutásért nagy csata lesz. Holtversenynél a táblapontok döntenek.   

A C csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Oroszország

 * 

5

6

6

12

30,5

0

2

Örményország

 * 

4

6

6

10

27,5

0

3

Románia

2

 * 

2

4

4

8

23,0

0

4

Anglia

1

 * 

1

8

18,0

0

5

Bulgária

4

 * 

3

3

3

7

18,0

0

6

Horvátország

½

5

3

 * 

6

5

18,5

0

7

Egyiptom

2

3

 * 

1

5

5

18,0

0

8

Törökország

½

2

3

5

 * 

3

14,5

0

9

Marokkó

0

0

0

1

 * 

4

2

6,5

0

10

Algéria

0

0

½

½

2

 * 

0

4,5

0

A D csoportban az amerikai csapat esélyeshez méltó teljesítményt nyújt. A görögöknek a sorsolása kedvezőnek tűnik. Peru még mindig megelőzi a jóval esélyesebb lengyeleket, sorsdöntő lehet az amerikai együttessel az összecsapásaik. A negyeddöntőbe jutásért C2 – D3, D2 – C3 csaták lesznek.

A D csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Egyesült Államok

 * 

5

5

5

5

4

12

28,5

0

2

Görögország

1

 * 

3

9

19,0

0

3

Peru

 * 

4

4

6

8

22,5

0

4

Lengyelország

 * 

5

3

4

7

20,5

0

5

Olaszország

1

 * 

5

2

6

18,5

0

6

Kanada

2

1

 * 

4

3

4

5

15,5

0

7

Brazília

1

3

1

 * 

1

5

15,0

0

8

Argentína

1

3

4

2

 * 

3

4

14,5

0

9

Paraguay

2

2

2

3

3

 * 

2

13,5

0

10

Kuba

0

2

5

 * 

2

12,5

0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk az Online Sakkolimpián mesterhármassal vezeti a csoportját, nagyszerű győzelem az ukránok ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Válogatottunk az Online Sakkolimpia top divíziójának második játéknapján mesterhármast ért el, és csoportelsőként várja a csoportküzdelmeket lezáró vasárnapi három fordulót. Dél-Afrika elleni 6-0-s győzelem után együttesünk remekelt a rajtlistát vezető ukránokkal szemben, a 4-2-es nyeréssel holtversenyben az élre állt. A hatodik fordulóban csapatunk Szlovákiát is 4-2-re győzte le, egy meccsponttal előzi meg Ukrajna, Spanyolország és Kazahsztán együtteseit. A csoportelső a negyeddöntőbe jut, a második és harmadik helyezett az A csoport második és harmadik helyezettjével vív kétfordulós meccset a negyeddöntőbe jutásért, ahol már kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

 

A második játéknapot válogatottunk Dél-Afrika elleni papírforma győzelemmel kezdte. A 6-0-s könnyű siker jó felvezetésnek bizonyult az ukránok elleni rangadó előtt. A forduló rangadóját Azerbajdzsán és Ukrajna játszotta. Az éltáblán Sahriyar Mamedgyarov legyőzte Vaszilij Ivancsukot, a férfiak két tábláján még az azeriek nyertek, de a női táblákon és az ifiknél is az ukránok győztek. A spanyolok fontos derbit nyertek a hollandok ellen.

A viadal ötödik fordulójában csapatunk szenzációs győzelmet ért el az első helyre rangsorolt ukrán együttes ellen. Vaszilij Ivancsuk nélkül ültek a monitorhoz, de Anton Korobov jól helyettesítette a „veteránt” az éltáblán. Bánusz Tamás kiegyenlített, Kozák Ádám oly sikeres sorozata megszakadt, de a női triónk 3-0-s nyerése a nagyszerű siker kulcsa volt. A győzelemmel válogatottunk holtversenyben az élre állt. A riválisok sorban megnyerték meccseiket.

Csapatunk a várakozáson felül rajtoló, az ötödik fordulóban Azerbajdzsántól 5-1-es vereséget szenvedő szlovákok legyőzésével zárta mai szereplését. Ezúttal férfi sakkozóink voltak eredményesek, válogatottunk a 4-2-es győzelemmel csoportelsőként  várja a befejező három fordulót. A hatodik kör meglepetését Kazahsztán győzelme jelentette, Azerbajdzsán a vereséggel az ötödik helyre esett vissza. A top divízió négy csoportjából az elsők a negyeddöntőbe jutnak, a második és harmadik helyezettek négy helyért megvívnak, két-két meccset játszanak A2 – B3, B2 – A3, C2 – D3, D2 – C3 párosításban.

  

A negyedik-hatodik forduló eredményei:

T.

2

  Magyarország

Élő

-

3

  South Africa

Élő

6 : 0

5.1

GM

Erdős Viktor

2580

-

IM

Mabusela, Johannes Manyedi

2297

1 - 0

5.2

GM

Balog Imre

2626

-

FM

De Abreu, Roberto N

2066

1 - 0

5.3

WGM

Gara Tícia

2274

-

WIM

February, Jesse Nikki

1839

1 - 0

5.4

IM

Gara Anita

2279

-

WIM

Van Zyl, Charlize

1686

1 - 0

5.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

FM

Mhango, Banele

2035

1 - 0

5.6

WFM

Demeter Dorina

1885

-

WCM

Marais, Nina

1685

1 - 0

T.

4

  Ukrajna

Élő

-

2

  Magyarország

Élő

2 : 4

2.1

GM

Anton Korobov

2794

-

GM

Erdős Viktor

2580

1 - 0

2.2

GM

Vlagyimir Oniscsuk

2714

-

GM

Bánusz Tamás

2614

0 - 1

2.3

IM

Julija Oszmak

2356

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

0 - 1

2.4

IM

Natalija Buksza

2213

-

WGM

Papp Petra

2297

0 - 1

2.5

GM

Kirill Sevcsenko

2425

-

GM

Kozák Ádám

2438

1 - 0

2.6

FM

Marija Berdnyk

2169

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

0 - 1

T.

2

  Magyarország

Élő

-

5

  Szlovákia

Élő

4 : 2

4.1

GM

Gledura Benjámin

2619

-

IM

Gazik, Viktor

2438

1 - 0

4.2

GM

Balog Imre

2626

-

GM

Ftacnik, Lubomir

2499

1 - 0

4.3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

-

WGM

Movsesian, Julia

2271

0 - 1

4.4

IM

Gara Anita

2279

-

WGM

Cibickova, Zuzana

2291

½ - ½

4.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

FM

Sahidi, Samir

2380

1 - 0

4.6

WFM

Demeter Dorina

1885

-

WFM

Ferkova, Dominika

1820

½ - ½

A B csoport állása:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magyarország

 * 

4

1

4

4

6

10

22,5

0

2

Ukrajna

2

 * 

3

5

4

9

23,0

0

Kazahsztán

 * 

4

3

4

6

9

23,0

0

4

Spanyolország

3

 * 

9

21,5

0

5

Azerbajdzsán

5

 * 

5

8

24,0

0

6

Szlovákia

2

2

1

 * 

6

17,5

0

7

Hollandia

2

3

 * 

5

19,0

0

8

Norvégia

1

2

 * 

4

2

12,5

0

9

Franciaország

½

0

 * 

6

2

12,0

0

10

Dél-Afrika

0

2

½

½

2

0

 * 

0

5,0

0

Egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Erdős Viktor

2580

0

1

0

1,0

3

2616

2

GM

Bnusz Tams

2614

1

½

1

2,5

3

2544

3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

½

0

1

0

1,5

4

2228

4

WGM

Papp Petra

2297

0

1

1,0

2

2247

5

GM

Kozák Ádám

2438

1

½

1

1

0

1

4,5

6

2300

6

WFM

Gaál Zsóka

1816

0

½

1

1,5

3

2024

7

GM

Gledura Benjámin

2619

1

1

2,0

2

2491

8

GM

Balog Imre

2626

1

0

1

1

3,0

4

2364

9

WGM

Gara Tícia

2274

0

1

1

2,0

3

1989

10

IM

Gara Anita

2279

½

1

½

2,0

3

2126

12

WFM

Demeter Dorina

1885

0

1

½

1,5

3

1866

A harmadik játéknap párosítása:

7. forduló: Ukrajna – Hollandia

                 Szlovákia – Dél-Afrika

                 Kazahsztán – Magyarország

                Spanyolország – Azerbajdzsán

                Norvégia – Franciaország

8. forduló: Hollandia – Franciaország

                Azerbajdzsán – Norvégia

                Magyarország – Spanyolország

                Dél-Afrika – Kazahsztán

                Ukrajna – Szlovákia

9. forduló: Szlovákia – Hollandia

                 Kazahsztán – Ukrajna

                 Spanyolország – Dél-Afrika

                 Norvégia – Magyarország

                 Franciaország - Azerbajdzsán

            

   

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Online Sakkolimpia  top divíziójában válogatottunk két győzelemmel és egy vereséggel rajtolt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Megkezdődtek a küzdelmek az Online Sakkolimpia legjobb csapatainak versenyében, a top divízióban. A negyven együttest négy tízes csoportba osztották be, a 9 fordulós körversenyből az első három helyezettek jutnak tovább, a csoportgyőztesek egyenesen a kieséses rendszerű folytatás negyeddöntőjébe. Az első játéknapot válogatottunk a franciák ellen nehéz küzdelemben kiharcolt minimális győzelemmel kezdte, majd Azerbajdzsán hatosával szemben csak két döntetlenre futotta sakkozóink erejéből. A vereséget gyorsan feledtették, a hollandokkal vívott rangadót 4 – 2-re megnyerték. A 6 pontos Azerbajdzsán, az 5 pontot szerzett Ukrajna mögött csapatunk a szintén 4 pontos szlovákokhoz hasonlóan, a negyedik helyen várja a folytatást.

A top divízió nyitányán nagyon nehezen született meg válogatottunk minimális győzelme a franciák ellen. Férfi sakkozóink 3 pontot hoztak, Kozák Ádám hetedik játszmáját is megnyerte, de a női táblákon csak fél pontot szereztünk. Az első körben két rangadóra is sor került. Azerbajdzsán minimális arányban győzte le Hollandiát. Az éltáblán Sahriyar Mamedgyarov világossal kapott ki Anish Giritől. A rajtlista első ukránok 3-3-at játszottak a spanyolokkal, négy döntetlen mellett a női táblákon egy-egy győzelem született.

A második körben súlyos vereséget szenvedtünk az azerbajdzsáni együttestől. Mamedgyarov nélkül nyertek 5 – 1-re. Kozák Ádám először remizett. Gara Anita szemre oly tetszetős állásából is csak fél pontot ért el. A forduló meglepetését a spanyolok veresége jelentette, a szlovákoktól kaptak ki. Az ukránoknál a norvégok ellen az éltáblán Vaszilij Ivancsuk botlott. Kazahsztán az ifi táblákon mentette meg a meccset a hollandokkal szemben.

A harmadik fordulóban csapatunk a hollandok ellen újabb rangadót játszott és gyorsan feledtette az azeri fiaskót. Gyors helycserék az éltáblákon és ennek másfél pont lett az eredménye. Bánusz Tamás jól védekezve kiremizte a hollandok legjobbját, Anish Girit. A második táblán Gledura Benjámin sötéttel ért el oly fontos győzelmet. Nem megy a játék olimpiai válogatottunk éltáblásának, Hoang Thanh Trangnak, Gara Tícia lendületes támadása azonban célt ért. Kozák Ádám ismét remekelt, nyolcadik győzelmét könyvelhette el.

Azerbajdzsán és Ukrajna „gólarányt” is javított, a spanyol gárda Kazahsztán elleni győzelemmel korrigálta az előző fordulóbeli kisiklását.

Az első három forduló eredményei:

T.

2

  Magyarország

Élő

-

9

   Franciaország

Élő

3½:2½

2.1

GM

Bánusz Tamás

2614

-

IM

Maurizzi, Marc Andria

2186

1 - 0

2.2

GM

Balog Imre

2626

-

FM

Razafindratsima, Timothe

2199

1 - 0

2.3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

-

WFM

Afraoui, Anaelle

1966

½ - ½

2.4

WGM

Gara Tícia

2274

-

Afraoui, Solenn

1823

0 - 1

2.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

FM

Bressy, Theo

2180

1 - 0

2.6

WFM

Gaál Zsóka

1816

-

Rollot, Florence

1944

0 - 1

T.

1

  Azerbajdzsán

Élő

-

2

  Magyarország

Élő

5 : 1

5.1

GM

Radzsabov, Tejmur

2758

-

GM

Erdős Viktor

2580

1 - 0

5.2

GM

Mamedov, Rauf

2691

-

GM

Balog Imre

2626

1 - 0

5.3

IM

Mammadzada, Gunaj

2280

-

WGM

Papp Petra

2297

1 - 0

5.4

IM

Mammadova, Gulnar

2400

-

IM

Gara Anita

2279

½ - ½

5.5

GM

Asadli, Vugar

2309

-

GM

Kozák Ádám

2438

½ - ½

5.6

WGM

Balajajeva, Hanim

2093

-

WFM

Demeter Dorina

1885

1 - 0

T.

2

  Magyarország

Élő

-

10

  Hollandia

Élő

4 : 2

1.1

GM

Bánusz Tamás

2614

-

GM

Giri, Anish

2731

½ - ½

1.2

GM

Gledura Benjámin

2619

-

GM

Van Foreest, Jorden

2543

1 - 0

1.3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

-

WGM

Haast, Anne

2318

0 - 1

1.4

WGM

Gara Tícia

2274

-

WIM

Ratsma, Rosa

2306

1 - 0

1.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

IM

Vrolijk, Liam

2470

1 - 0

1.6

WFM

Gaál Zsóka

1816

-

Van Foreest, Machteld

1960

½ - ½

A B csoport állása:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Azerbajdzsán

 * 

5

6

14,0

0

2

Ukrajna

 * 

3

5

5

13,5

0

3

Szlovákia

 * 

2

4

10,0

0

4

Magyarország

1

 * 

4

4

8,5

0

5

Kazahsztán

4

 * 

3

3

9,5

0

6

Spanyolország

3

 * 

3

9,0

0

7

Franciaország

½

 * 

6

2

9,0

0

8

Norvégia

1

 * 

4

2

6,5

0

9

Hollandia

2

3

 * 

1

7,5

0

10

Dél-Afrika

½

0

2

 * 

0

2,5

0

A második játéknap párosítása:

4. ford.: Hollandia – Spanyolország

             Norvégia – Kazahsztán

             Franciaország – Szlovákia

             Azerbajdzsán – Ukrajna

             Magyarország – Dél-Afrika

5. ford.: Dél-Afrika – Hollandia

             Ukrajna – Magyarország

             Szlovákia – Azerbajdzsán

             Kazahsztán – Franciaország

             Spanyolország – Norvégia

6. ford.: Hollandia – Norvégia

             Franciaország – Spanyolország

             Azerbajdzsán – Kazahsztán

             Magyarország – Szlovákia

             Dél-Afrika – Ukrajna

Az A csoport első játéknapjának küzdelmei már korábban befejeződtek. A várakozásnak megfelelően kínai-indiai versenyfutás alakult ki, a német csapat is három győzelemmel rajtolt. A többi csoport mérkőzéseire későbbi időpontokban kerül sor.

Az A csoport állása:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

India

 * 

4

6

6

15,5

0

2

Kína

 * 

4

5

6

13,5

0

3

Németország

 * 

6

11,5

0

4

Vietnam

2

 * 

4

4

4

10,0

0

5

Indonézia

 * 

6

2

10,0

0

6

Irán

2

 * 

2

8,0

0

7

Üzbegisztán

½

1

 * 

2

7,0

0

8

Grúzia

2

 * 

3

1

7,5

0

9

Mongólia

2

3

 * 

1

6,5

0

10

Zimbabwe

0

0

½

 * 

0

0,5
 

A C csoportban az első fordulóban a várt eredmények születtek. A második körben a horvátok 5-1-re győzték le az angolokat. A bolgár csapat az örményeket tréfálta meg. Az orosz együttes a harmadik fordulóban csak minimális arányban tudta legyőzni a horvátokat. Öt csapat is 4 pontos.

A C Csoport állása:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Oroszország

 * 

6

13,5

0

2

Horvátország

 * 

5

6

4

13,5

0

3

Egyiptom

 * 

2

5

4

11,5

0

4

Örményország

 * 

4

4

11,0

0

5

Anglia

1

 * 

4

9,0

0

Bulgária

 * 

4

4

9,0

0

7

Románia

4

2

2

 * 

2

8,0

0

8

Marokkó

0

1

 * 

4

2

5,0

0

9

Törökország

½

 * 

0

4,5

0

10

Algéria

½

2

 * 

0

4,0

0

Az Egyesült Államok csapata meggyőző mesterhármassal rajtolt. A második forduló meglepetéseként Peru 6-0-ra győzte le Kubát. A harmadik körben a lengyelek kikaptak a görögöktől.

 

A D csoport állása:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Egyesült Államok

 * 

5

5

4

6

14,0

0

2

Peru

 * 

4

6

4

12,5

0

3

Lengyelország

 * 

5

4

11,0

0

4

Olaszország

1

 * 

5

4

10,5

0

5

Görögország

1

 * 

3

3

7,5

0

6

Argentína

3

 * 

2

3

2

8,0

0

7

Kanada

2

1

4

 * 

2

7,0

0

8

Kuba

0

 * 

5

2

6,5

2

9

Brazília

1

1

 * 

2

6,5

0

10

Paraguay

2

3

 * 

1

6,5

0

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a Chess Tour Finals győztese, a "hirtelen halál" partiban sötéttel remizett Hikaru Nakamurával

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozat Grand Finals Kiva finálé győztese. A norvég világelső a hét szettes döntőben 4 – 3-ra győzte le az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurát. A hetedik mérkőzés 3,5 – 3,5-tel ért véget, a döntetlen Carlsennek kedvezett, a sorsdöntő „hirtelen halál” partiban sötéttel remizett. A Mai párharcuk első partiját Carlsen sötéttel nyerte meg, döntetlennel folytatták. A harmadik ütközetben Nakamura agresszív játékkal egyenlített ki, majd megosztoztak a ponton. Két villámpartival folytatták, Hikaru Nakamura szerzett vezetést, Magnus Carlsen nagy izgalmak után egyenlített. A világbajnok az Armageddon játszmára a sötét színt választotta, a döntetlennel végül megnyerte a fordulatokban oly gazdag párbajt. Magnus Carlsen győztesként 140 ezer dollárt nyert, Hikaru Nakamura 80 ezer dolláros díjat vehet át.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyéből Magnus Carlsen három tornát nyert meg, egyetlen vereségét a Lindores Abbey Challenge viadal elődöntőjében Hikaru Nakamurától szenvedte el.

A négyszeres világbajnok a Grand Finals Kiva fináléjában óriási csata, fordulatokban gazdag küzdelem után visszavágott az ötszörös amerikai bajnoknak. A végsőkig kiélezett hét szettes döntőben Carlsen háromszor is hátrányból egyenlített, a hetedik mérkőzésen is „rendelésre” tudott nyerni, miután elvesztette az első villámpartit. A sorsdöntő „hirtelen halál” partiban színt választhatott, sötétre szavazott, remifórral játszhatott, és a döntetlen a végső győzelmét jelentette.

 

A mai párharc első játszmájában folytatták a spanyol megnyitásban megkezdett elméleti párbajt. Hikaru Nakamura világossal bennragadt a rajtnál, a világbajnok meggyőző győzelmet aratott.

A hátrányba került amerikai nagymester választása a szicíliai védelemre esett, Carlsen a Rossolimo-változatra voksolt, jól tette. Kezdeményezéshez jutott, gyalogot is nyert, a futóvégjátékban Nakamura kiharcolta a döntetlent.

 

A harmadik összecsapás spanyol megnyitásában Hikaru Nakamura gyors királyszárnyi akciót kezdeményezett, Magnus Carlsen nem jól reagált. Világos támadása egyre veszélyesebben bontakozott ki, kölcsönösen bakiztak, a végső hibát a világbajnok követte el, Nakamura kiegyenlített.

Érdekes küzdelmet láttunk a negyedik partiban. Carlsen a gyalogáldozatért kezdeményezést kapott, a bástyavégjátékban Nakamura jól játszva elérte a pontosztozkodást.

 

Két villámpartival folytatták, újabb spanyolos csata végén Hikaru Nakamura örülhetett, vezetést szerzett.

 

Rövid pihenő következett a visszavágó és Magnus Carlsen sikerrel egyenlített ki. A nagy kapkodásban Hikaru Nakamura nagy esélyt szalasztott el, a világbajnok az idő szorításában is kihasználta a felkínált esélyt.

 

A „hirtelen halál” parti döntötte el a gigászi csatát. Magnus Carlsen ezúttal a sötét színt választotta, remifórral játszhatott. Hikaru Nakamurának nem volt igazi esélye, a világbajnok kiépítette a védvonalat. A döntetlennel a sorozat névadóját, szervezőjét ünnepelhetik győztesként.

 

Hikaru Nakamura minden dicséretet megérdemel, jól felkészült a párbajra, méltó ellenfélként nagy küzdelemben maradt alul. A sakkvilág szupersztárjai kitűnően szervezett, kiemelkedő díjazású, remekül közvetített online versenyeken vehettek részt, de nagyon várjuk már az igazi tornákat!  

 

A Grand Finals Kiva döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 4 - 3 (1,5 – 2,5, 3,5 – 2,5, 2,5 – 3,5, 2,5 – 1,5, 3 – 4, 3 – 1, 3,5 – 3,5)

 

A döntő hetedik mérkőzése:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 - 1 (3,5 – 3,5)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 1  (Spanyol megnyitás, 43)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Szicíliai védelem, 74)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 31)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 67)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 51)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 - 0 (Angol megnyitás, 43 )

Hikaru Najamura - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 67)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Pénteken kezdődnek a top csapatok küzdelmei, a csoportok első három helyezettje jut tovább

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Péntektől a top divízió küzdelmeivel folytatódik az online sakkolimpia. A negyven csapatot négy tízes csoportba osztották be. Válogatottunk többek között Ukrajnával, Azerbajdzsánnal, Kazahsztánnal, Hollandiával és Spanyolországgal került egy csoportba, együttesünk a tizenkét nevezett sakkozó Élő-átlagával hatodik a rajtlistán. A csoportgyőztesek a negyeddöntőbe jutnak,  a második és harmadik helyezettek megmérkőznek a továbbjutásért, a nyolc között kieséses rendszerben folynak majd a küzdelmek, két-két meccsek döntenek.  Az összecsapások hat táblán zajlanak, 2-2 férfi és nő, egy-egy 20 éven aluli fiú és lány csatázik mérkőzésekként. A játékidő 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónuszidő, augusztus 21. és 23. között naponta 3-3 fordulóra kerül sor.  

Válogatottunk csoportgyőztesként jutott a negyven csapat részvételével pénteken kezdődő top divízióba. Öt együttes a legutóbbi sakkolimpián Batumiban a Gaprindasvili Cup pontszámítás alapján kapott kiemelést, Kína, Oroszország, Ukrajna, Egyesült Államok és India élvezte férfi-és női csapataik jó eredményeinek gyümölcsét. Négy kontinens öt-öt együttesnek adhatott szabadkártyát, tizenöt csapat a 2. divízióból biztosította továbbjutását.

Válogatottunkat a „B” csoportba osztották be, a rajtlistán a hatodikak. Ukrajna, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Hollandia és Spanyolország 12 fős csapatának magasabb az Élő-pontátlaga. Az ukránoknál Vaszilij Ivancsuk a nagy sztár, a Muzicsuk nővérek nem játszanak. Az azerbajdzsáni együttesben Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov a két szuperklasszis, a hollandoknál Anish Giri.

Válogatottunk legjobb pontszerzője legfiatalabb nagymesterünk, a 18 éves Kozák Ádám volt, hatszor játszott, hat győzelmet ért el. Kitűnően szerepeltek a lányok, kilenc játszmájukból Gaál Zsóka és Demeter Dorina csak egy döntetlent engedélyeztek ellenfeleiknek. Az éltáblán Erdős Viktor remek eredményt ért el, Gledura Benjámin hozta a kötelező győzelmeket. A női négyesből Papp Petra és Gara Tícia tűnt ki.

Az egyéni eredmények

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Erdős Viktor

2580

1

1

½

1

½

1

5,0

6

2488

2

GM

Bánusz Tamás

2614

1

½

1

0

0

2,5

5

2391

3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

0

½

½

1

½

2,5

5

2065

4

WGM

Papp Petra

2297

1

½

1

1

½

4,0

5

2173

5

GM

Kozák Ádám

2438

1

1

1

1

1

1

6,0

6

2118

6

WFM

Gaál Zsóka

1816

1

½

1

1

1

4,5

5

1861

7

GM

Gledura Benjámin

2619

1

1

1

1

4,0

4

2221

8

GM

Balog Imre

2626

1

1

½

2,5

3

2283

9

WGM

Gara Tícia

2274

1

1

1

1

4,0

4

1832

10

IM

Gara Anita

2279

1

1

0

1

3,0

4

1738

11

FM

Persányi Barnabás

2019

1

0

0

1,0

3

2025

12

WFM

Demeter Dorina

1885

1

1

1

1

4,0

4

1548

A B csoport táblázata:

R.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Azerbajdzsán (2434)

 * 

0

0,0

2

Magyarország (2347)

 * 

0

0,0

3

Dél-Afrika (1928)

 * 

0

0,0

4

Ukrajna (2468)

 * 

0

0,0

5

Szlovákia (2267)

 * 

0

0,0

6

Kazahsztán   (2395)

 * 

0

0,0

7

Spanyolország (2375)

 * 

0

0,0

8

Norvégia  (2220)

 * 

0

0,0

9

Franciaország (2084)

 * 

0

0,0

10

Hollandia  (2387)

 * 

0

0,0

A rajtlista legjobbjai:

Anton Korobov (ukrán, 2794)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)

Anish Giri (holland, 2731)

David Anton Guijarro (spanyol, 2718)

Vlagyimir Oniscsuk (ukrán, 2714)

Gadir Guszejnov (azerbajdzsáni, 2692)

Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2691)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2686)

Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2656)

Erwin L’Ami (holland, 2647)

Alekszej Shirov (spanyol, 2629)

Balog Imre (magyar, 2626)

Gledura Benjámin (magyar, 2619)

Bánusz Tamás (magyar, 2614)

Erdős Viktor (magyar, 2580)

Az első játéknap párosítása, 13, 14 és 15 órakor kezdődnek a küzdelmek:

1.ford.: Azerbajdzsán – Hollandia

             Magyarország – Franciaország

             Dél-Afrika – Norvégia

             Ukrajna – Spanyolország

             Szlovákia – Kazahsztán

2.ford.:  Hollandia – Kazahsztán

             Spanyolország – Szlovákia

             Norvégia – Ukrajna

             Franciaország – Dél-Afrika

             Azerbajdzsán – Magyarország

3.ford.: Magyaország – Hollandia

            Dél-Afrika – Azerbajdzsán

            Ukrajna – Franciaország

            Szlovákia – Norvégia

            Kazahsztán - Spanyolország

            

Az „A” csoportban Kína a legnagyobb favorit, Ding Liren, Yu Yangyi, Wei Yi, Bu Xiangzhi a férfi négyes, Hou Ji-fan, Ju Wenjun, Tan Zhongyi, Lei Tingjie a női szakasz. Indiai nevezte az ötszörös világbajnok Viswanathan Anadot, remek a női kettősük, Himpy Koneru és Dronavalli Harika, az ifjúsági sakkozóik is ponterősek lehetnek. Vietnam és Irán küzd eséllyel a továbbjutásért.

A top csapatok rangsorát is vezető orosz válogatott „C” csoport abszolút favoritja. Szuperklasszisok alkotják az együttest, Alekszandr Griscsuk, Jan Nepomnjacsij, Daniil Dubov, Vladiszlav Artyemijev, Alekszandra Gorjacskina, Katyerina Lahno, Alekszandra Kosztenjuk is játékra jelentkezett. Az örmények Levon Aronjan vezetésével játszanak, a románok, a törökök és az angolok reménykedhetnek.

A rangsorban harmadik amerikai együttesben Wesley So a legjobb, nélkülözik Fabiano Caruanát és Hikaru Nakamurát. A „D” csoport legnagyobb esélyesei, Kuba és Lengyelország továbbjutása lenne még a papírforma.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Grand Finals Kiva döntőjében a hetedik mérkőzés dönt, Magnus Carlsen 3-1-re nyerte meg a hatodik meccset

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour Grand Finals Kiva döntőjében, a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Hikaru Nakamura párharcában a hetedik mérkőzés dönt. A norvég világelső az összecsapásuk során harmadszor is kiegyenlített, a hatodik mérkőzést 3 – 1-re megnyerte. Carlsen győzelemmel kezdte a mai meccset, a bonyolult csatában az amerikai nagymester hibázott többet. A második ütközetben létrejött bástyavégjátékban Nakamura nyerőesélyt szalasztott el, majd 17 lépéses remivel folytatták. A negyedik játszmában Nakamura a nyerési kényszer miatt vesztett. A csütörtöki hetedik szett dönti el a fordulatos párbajt, a győztes 140 ezer dolláros díjat vehet át, a vesztes 80 ezerrel vigasztalódhat.

A sakkozás tizenhatodik világbajnoka, a norvég Magnus Carlsen sokadszor bizonyította klasszisát, a Grand Finals Kiva döntőjében harmadszor is kiegyenlített az amerikai Hikaru Nakamura elleni párharcában. Az izgalmak fokozódnak, lassan minden lépésnek fokozott jelentősége lesz, az idő szorításában kell a legjobb megoldásokat megtalálni. A végeredménytől függetlenül Nakamurát már minden dicséret megilleti. Mumusával, Carlsennel szemben tartja a lépést, oly kedvezőtlen mérlege ellenére remek felkészüléssel, okos taktikával nagy küzdelemre kényszeríti a Magnus Carlsen Chess Tour névadóját, aki a koronavírus-járvány nehéz időszakában a szupernagymesterek számára megszervezte a kitűnő díjazású sorozatot, és élvezhettük a legjobbak küzdelmeit.

A hatodik játéknap előtt Hikaru Nakamura 3 – 2-re vezetett, az ötödik mérkőzés finisében a sötét szín volt a nyerő, négy döntetlen után háromszor is a sötéttel játszók diadalmaskodtak.

A mai mérkőzést Magnus Carlsen világossal játszva kezdte, a Nimzoindiai védelmű összecsapásban az amerikai nagymester sokáig remekül reagált a varira, majd fölöslegesen taktikai bonyodalmakba bocsátkozott. Carlsen tisztáldozata után elvétette a helyes védekezést, az ütközet még számos érdekességgel szolgált, hol Carlsen, hol Nakamura hibázott, a nagy kalandok végén Carlsen örülhetett.

A második ütközet a spanyol megnyitásban zajlott. Nakamura szorongatta a világbajnokot, gyalogot is nyert. A bástyavégjátékban nyerőesélye volt, amikor az idő szorításában elvétette az oly kecsegtető folytatást, Carlsen döntetlenre mentette reménytelennek tűnő állását.

Az izgalmak a világbajnokot is megviselték, a 17 lépéses remivel próbálta rendezni sorait, következett a negyedik játszma.

Újabb spanyolos csata, Hikaru Nakamura a nyerési kényszer mellett jóval idegesebb volt riválisánál, aki higgadtan védte hadállását. A kritikus pillanatban Nakamura vesztőt húzott, Carlsen 3-1-es győzelemmel kiegyenlített.

A Grand Finals Kiva döntő állása:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3 - 3 (1,5 – 2,5, 3,5 – 2,5, 2,5 – 3,5, 2,5 – 1,5, 3 – 4, 3 - 1)

A döntő hatodik mérkőzése:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1 – 0 (3 – 11,5)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 41)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 70)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura döntetlen (Spanyol megnyitás, 17)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 40)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hikaru Nakamura harmadszor vezet Magnus Carlsen ellen, megnyerte a "hirtelen halál" partit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour hét szettes Grand Finals Kiva döntőjében az amerikai Hikaru Nakamura 3 – 2-re vezet a világbajnok Magnus Carlsen ellen. A párharc ötödik mérkőzésén a rapid partikban négy döntetlen született, két villámpartival folytatták, amelyek rendkívül izgalmasan alakultak, A norvég világelső sötéttel nyerte meg az első összecsapást, a másodikat azonban óriási csata után az ötszörös amerikai bajnok győzött. A „hirtelen halál” partiban Carlsen a világos színt választotta, 5 perce volt Nakamura négyével szemben, de nyerési kényszere. Egy pillanatra sem volt esélye, Nakamura gyorsan és jól játszott, győzött, 4-3-ra megnyerte a meccset. A döntőben harmadszor szerzett vezetést. A végső győzelemhez négy nyerés kell, a győztes 140 ezer dolláros díjat vehet át, a vesztes 80 ezerrel vigasztalódhat.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatában a világbajnok Magnus Carlsen három tornát is megnyert, egyetlen vereségét a Lindores Abbey Challenge viadal elődöntőjében Hikaru Nakamurától szenvedte el. A Grand Finals Kiva hét szettes döntőjében az ötödik játéknap után az ötszörös amerikai bajnok 3-2-re vezet a norvég világelsővel szemben, harmadszor ragadta magához a vezetést.

A párharc ötödik mérkőzésén a négy rapid partiban kisebb-nagyobb küzdelemben születtek meg a döntetlenek.

 

A spanyol megnyitású első játszmában Magnus Carlsen kedvező esélyt szalasztott el, Hikaru Nakamurát a vezérvégjátákban váratlan királymanőver mentette meg.

Az amerikai nagymester az olasz megnyitásban jó játékkal egyenlítette ki esélyét, izgalom nélkül remizett. A második spanyol megnyitású játszma békés pontosztozkodással ért véget.

Jóval érdekesebb volt a negyedik összecsapás, a vezérgyalog megnyitásban Carlsen kis előnyhöz jutott, de Nakamura jól védekezett. Érvényesült az amerikai sakkozó stratégiája, hogy a villámpartikban nagyobb esélye lehet a világbajnokkal szemben.

Magnus Carlsen az Aljechin védelmet választotta, sokakat meglepett a döntése, Hikaru Nakamura a négygyalogos változatra szavazott. A világbajnok korán átvette a kezdeményezést, huszárjai sikerrel támadták világos vezérszárnyi gyalogjait. Nakamura királyszárnyi támadással próbálkozott, de akciója kevés sikerrel kecsegtetett. A nagy kapkodásban egyszer állt közel a fél pont megszerzéséhet, de ezt elpuskázva hátrányba került.

 

Kevesen gondolták, hogy világossal Magnus Carlsen nem biztosítja be győzelmét, Hikaru Nakamura nem adta meg magát, a kedvenc királyindiai védelme jó fegyvernek bizonyult. Nakamura a visszafogottan játszó Carlsen ellen minőséget áldozott, remek esélyhez jutott. A kölcsönös kapkodásban mindketten hibáztak, majd az állás bástyavégjátékra egyszerűsödött, amelyet Nakamura némi bizonytalankodás után megnyert, kiegyenlített.

 

A láthatóan frusztrált Carlsen meglepetésre a „hirtelen halál” partiban a világos színt választotta, 5 perce volt riválisa 4 percével szemben, Nakamurának remifórja. A világbajnoknak egy pillanatra sem volt reális esélye, Nakamura gyorsan és jól játszott, meg is nyerte a partit, egyúttal a meccset is. Az oly izgalmas finisben sötét volt a nyerő szín.

 

A Grand Finals Kiva döntő állása:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 3 – 2 (2,5 – 1,5, 2,5 – 3,5, 3,5 – 2,5, 1,5 – 2,5, 4 - 3)

 

A döntő ötödik mérkőzése:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 – 0 (4 – 3)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 54)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Olasz megnyitás, 44)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen (Spanyol megnyitás, 32)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 46)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 - 1 (Aljechin védelem, 58)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 - 1 (Királyindiai védelem, 80)

Magnus Carlsen – Hikaru Najamura 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 53)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen 2,5-1,5-re megnyerte a döntő negyedik mérkőzését, kiegyenlített

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának befejező viadalán, a Grand Finals Kiva döntőjében a hét szettesre tervezett párharc negyedik mérkőzése után a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Hikaru Nakamura összecsapása 2-2-re áll. A norvég világelső a mai meccsen az első partiban kedvező esélyével még nem tudott élni, a második játszma is pontosztozkodással ért véget. Carlsen a harmadik ütközetben túljátszotta riválisát, a negyedik partiban nem volt ellenére a döntetlen, nem kockáztatott, kiegyenlített. Négy mérkőzést kell megnyerni a végső győzelemhez, a győztes jutalma 140 ezer dollár lesz, a vesztes 80 ezerrel vigasztalódhat.

 

Négy játéknap, négy mérkőzés után döntetlenre áll a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának hét szettesre tervezett döntője, a világbajnok Magnus Carlsen és az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura párharca. Nakamura kétszer vezetést szerzett, a norvég világelső kétszer is kiegyenlített.

A mai negyedik mérkőzésükön Magnus Carlsen világbajnokhoz méltóan kézben tartotta a játszmákat, a 2,5 – 1,5-ös győzelme nem tükrözi híven a játszmák menetét, Hikaru Nakamurának egy pillanatra sem adott esélyt.

 

A párbajuk angol megnyitású ütközettel kezdődött, Nakamura új ötlete nem váltotta be a hozzáfűzött reményeit. Hátrányos állásban taktikai elnézése után reménytelen pozícióba keveredett, Carlsen mentőövet dobott ellenfelének.

A szerencsés megmenekülést követően Hikaru Nakamura békés húrokat pengetett, a sorozatos cserék végén nem is születhetett más eredmény, mint újabb döntetlen.

 

A harmadik összecsapásban Magnus Carlsen oly fontos győzelmet aratott. Az olasz megnyitású csatában a világbajnok 24.Hxg6! után már fokozott elégedettséggel nézhette számítógépének képernyőjét, az amerikai sakkozó gyorsan meg is adta magát.

 

A vereség letörte Nakamurát, míg Carlsen vezetésének birtokában felszabadultan játszott. A norvég világbajnok nem kockáztatott, nyerőesélyes állásában békés megoldás híve volt, a döntetlennel is megnyerte a meccset, s ezzel kiegyenlített.

 

A Grand Final döntő állása:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 - 2 (1,5 – 2,5, 3,5 – 2,5, 2,5 – 3,5, 2,5 – 1,5)

A döntő negyedik mérkőzése:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1 – 0 (2,5 – 1,5)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 63)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura 1 – 0 (Olasz megnyitás, 36)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk csoportelsőként jutott be az online sakkolimpián a legjobbak versenyébe

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Válogatottunk csoportelsőkét jutott a rapid online sakkolimpia top divíziójába. Sakkozóink a harmadik játéknapon a rivális angolok elleni 4-2-es győzelemmel megerősítették éllovasi pozíciójukat, a nyolcadik fordulóban váratlan vereséget szenvedtek Ecuador együttesétől. A minimális vesztés nem veszélyeztette első helyüket, Bolívia elleni 6-0-s győzelemmel zárták szereplésüket. A harmadik helyen Argentína kvalifikálta magát a legjobbak versenyébe. Csapatunk legjobb pontszerzője Kozák Ádám volt, aki hat játszmát nyert.

Csoportelsőként, nyolc győzelemmel és egy vereséggel jutott válogatottunk az online sakkolimpia legjobb csapatainak versenyébe. Sakkozóink az első hely sorsát eldöntő rangadón 4-2-re legyőzték a rajtlistát vezető angol együttest, ezzel megerősítették vezető pozíciójukat. A hetedik forduló nagy meglepetéseként a harmadik helyért folyó csatározásban Argentína 5,5-0,5-ös nyeréssel Ecuador továbbjutási reményeit akadályozták meg. Ennek az eredménynek a tükrében is váratlan volt csapatunk minimális veresége Ecuador együttesével szemben. Szerencsére a kisiklás nem veszélyeztette első helyünket.

Válogatottunk legjobb pontszerzője legfiatalabb nagymesterünk, a 18 éves Kozák Ádám volt, hatszor játszott, hat győzelmet ért el. Kitűnően szerepeltek a lányok, kilenc játszmájukból Gaál Zsóka és Demeter Dorina csak egy döntetlent engedélyeztek ellenfeleiknek. Az éltáblán Erdős Viktor remek eredményt ért el, Gledura Benjámin hozta a kötelező győzelmeket. A női négyesből Papp Petra és Gara Tícia tűnt ki. A játékidő játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz.

A legjobbak versenyében 40 csapat játszik, öt együttest emeltek ki a legutóbbi sakkolimpián a Gaprindasvili Cup végeredménye alapján, négy kontinens öt-öt csapatot jelölhetett ki a részvételre, tizenöten a 2-es divízióból jutottak be. A negyven együttest négy tízes csoportban osztják be, augusztus 21. és 23.között lesznek a 9 fordulós körversenyek, az első három helyezettek jutnak a kieséses rendszerű szakaszba, ahol két-két meccsekre kerül sor.  A csoportgyőztesek már negyeddöntősök lesznek. A döntőt augusztus 30-án rendezik meg.

A hetedik-kilencedik forduló eredményei:

T.

8

  Anglia

Élő

-

9

  Magyarország

Élő

2 : 4

5.1

GM

Adams, Michael

2689

-

GM

Erdős Viktor

2580

½ - ½

5.2

GM

Howell David W L

2624

-

GM

Bánusz Tamás

2614

1 - 0

5.3

IM

Houska, Jovanka

2317

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

½ - ½

5.4

IM

Hunt, Harriet V

2391

-

WGM

Papp, Petra

2297

0 - 1

5.5

IM

Wadsworth, Matthew J

2189

-

GM

Kozák Ádám

2438

0 - 1

5.6

Jaufarally, Nadia

1613

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

0 - 1

T.

10

  Ecuador

Élő

-

9

Magyarország

Élő

3½:2½

1.1

GM

Matamoros Franco, Carlos S.

2499

-

GM

Bánusz, Tamás

2614

1 - 0

1.2

IM

Munoz Sanchez, Miguel

2276

-

GM

Gledura Benjamin

2619

0 - 1

1.3

IM

Fierro Baquero, Martha L.

2304

-

WGM

Papp Petra

2297

½ - ½

1.4

WGM

Heredia Serrano, Carla

2162

-

IM

Gara Anita

2279

1 - 0

1.5

CM

Mendoza Criollo, Carlos David

2058

-

FM

Persányi Barnabás

2019

1 - 0

1.6

Miranda Vargas, Analia Karen

1520

-

WFM

Demeter Dorina

1885

0 - 1

T.

9

  Magyarország

Élő

-

1

  Bolívia

Élő

6 : 0

5.1

GM

Erdős Viktor

2580

-

GM

Zambrana, Oswaldo

2464

1 - 0

5.2

GM

Gledura Benjámin

2619

-

IM

Gemy, Jose Daniel

2316

1 - 0

5.3

WGM

Gara Tícia

2274

-

WIM

Cordero, Daniela

1981

1 - 0

5.4

IM

Gara Anita

2279

-

Mollo Figueroa, Nicole

1156

1 - 0

5.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

CM

Bolanos, Fernando

2272

1 - 0

5.6

WFM

Gaál Zsóka

1816

-

WFM

Mamani, Anahi

1832

1 - 0

Az E csoport végeredménye

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magyarország

 * 

4

5

5

5

6

5

6

16

43,0

0

2

Anglia

2

 * 

4

4

16

37,0

0

3

Argentína

1

 * 

4

2

5

5

12

33,0

0

4

Kolumbia

1

2

 * 

3

4

5

11

30,0

0

5

Ecuador

2

½

3

 * 

4

5

11

29,5

0

6

Mexikó

1

½

4

½

 * 

5

3

3

4

10

24,5

0

7

Bolívia

0

2

1

2

1

 * 

5

4

18,5

2

8

Costa Rica

1

½

1

3

 * 

3

4

18,5

0

9

Montenegró

2

3

 * 

2

3

20,0

0

10

Skócia

0

1

1

2

1

3

4

 * 

3

16,0

0

Az egyéni eredmények

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Erdős Viktor

2580

1

1

½

1

½

1

5,0

6

2488

2

GM

Bánusz Tamás

2614

1

½

1

0

0

2,5

5

2391

3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

0

½

½

1

½

2,5

5

2065

4

WGM

Papp Petra

2297

1

½

1

1

½

4,0

5

2173

5

GM

Kozák Ádám

2438

1

1

1

1

1

1

6,0

6

2118

6

WFM

Gaál Zsóka

1816

1

½

1

1

1

4,5

5

1861

7

GM

Gledura Benjámin

2619

1

1

1

1

4,0

4

2221

8

GM

Balog Imre

2626

1

1

½

2,5

3

2283

9

WGM

Gara Tícia

2274

1

1

1

1

4,0

4

1832

10

IM

Gara Anita

2279

1

1

0

1

3,0

4

1738

11

FM

Persányi Barnabás

2019

1

0

0

1,0

3

2025

12

WFM

Demeter Dorina

1885

1

1

1

1

4,0

4

1548

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hikaru Nakamura másodszor győzte le Magnus Carlsent, a hét szettes fináléban 2 - 1-re vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Grand Finals Kiva döntő harmadik mérkőzésén az amerikai Hikaru Nakamura 3,5 – 2,5-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent és a hét szettes párharcban 2 – 1-re vezet. A norvég világelső az első játszmában sötéttel nyert, majd világossal 17 lépésben megelégedett a lépésismétléses döntetlennel. A harmadik spanyol megnyitású partiban az ötszörös amerikai bajnok remekelt, kiegyenlített. A negyedik ütközetben megosztoztak a ponton, másodszor döntöttek villámpartik. Nakamura a negyedik spanyol partiban 22 lépésben győzött, a hatodik összecsapás 73 lépésben remivel végződött, Carlsen nagy kiegyenlítési esélyt szalasztott el, igazi thriller volt az ütközet. A végső győzelemhez négy mérkőzést kell megnyerni, a finálé győztesének 140 ezer dollár lesz a jutalma, a vesztes 80 ezret kap.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának döntőjében Hikaru Nakamura 2-1-re vezet Magnus Carlsennel szemben. A harmadik mérkőzésüket a második párharchoz hasonlóan a villámjátszmák döntötték el, de ezúttal az ötszörös amerikai bajnok nyert, 3,5 – 2,5-ös győzelmével a hét szettesre tervezett fináléban másodszor szerzett vezetést. Négyszer is a spanyol megnyitásban vívtak elméleti párbajt, Nakamura az első játszma elvesztése után a harmadik ütközetben remekelt, az ötödikben 22 lépésben nyert, Carlsen a második partiban gyors lépésismétléssel kitért a küzdelem elől.

 

Magnus Carlsen az első játszmában elért sikere után aligha gondolt arra, hogy a harmadik játéknapot vereséggel zárja. Tesztelték az anti-berlini változatot, Carlsen a Lindores Abbey Challenge viadal elődöntőjében látott varitól eltért. Nakamura meggyengítette királyállását, ezt a világbajnok kihasználta, anyagi előnyt szerzett, amit érvényesített.

Meglepetésre a második játszmában a világbajnok elkerülte a küzdelmet, a 17 lépéses remiért a harmadik játszmában „megfizetett”.

 

Hikaru Nakamura remekül játszott, gyalogáldozata után a sötét állás gyalogszerkezeti gyengeségei végzetesnek bizonyultak, Magnus Carlsen a bástyacsere után a különböző színű futók mellett sem tudta megakadályozni vereségét.

 

Döntetlennel folytatták, a döntést rábízták a villámpartikra. A párbajuk ötödik játszmája sokkolta a sakkrajongókat, a norvég világelső 22 lépés után feladásra kényszerült.

 

Világossal Magnus Carlsennek nyernie kellett volna, hogy kikényszerítse a „hirtelen halál” partit. Minden adott volt, gyalogelőnyt szerzett, időelőnye is volt, de fokozatosan kiengedte előnyét, Hikaru Nakamura nagyot küzdött, kiharcolta a mérkőzés megnyerését jelentő döntetlent.

 

 

A Grand Finals Kiva döntő állása:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2 – 1 (2,5 – 1,5, 2,5 – 3,5, 3,5 – 2,5)

 

A döntő harmadik mérkőzése:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 – 0 (3,5 – 2,5)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 45)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Spanyol megnyitás, 17)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 39)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 45)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 22)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 73)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk hat győzelemmel az élről várja az angolok elleni rangadót

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Három győzelemmel folytatta válogatottunk a rapid online sakkolimpián a szereplését. Sakkozóink Kolumbia együttesét 5-1-re, Montenegró csapatát 4,5-1,5-re győzték le, a hatodik fordulóban a skótokkal szemben 6-0-ra nyertek. Válogatottunkhoz hasonlóan az angolok is hat győzelmet értek el, de a mérkőzéseik során  három ponttal kevesebbet gyűjtöttek. Az első hely sorsát eldöntő rangadóra a hetedik fordulóban kerül sor,  az első három helyezett csapat folytathatja a top csoportban a küzdelmet.

Válogatottunk három győzelemmel folytatta szereplését, megerősítette vezető pozícióját. Kolumbia sakkozói két döntetlent tudtak elérni, Montenegró másfél pontot szerzett a hattáblás csatában. A második játéknapot lezáró hatodik körben a skótok „kiütéses” vereséget szenvedtek. A jelentős erőfölényt jól szemlélteti, hogy  eddig lejátszott 36 partiból sakkozóink mindössze két partit vesztettek el, legfiatalabb nagymesterünk, a 18 éves Kozák Ádám a legjobb pontszerzőnk, mind a négy partiját megnyerte.

A játékidő játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz. A 163 nevezett csapatot öt csoportba osztották be, három verseny már befejeződött, válogatottunk továbbjutását már biztosra vehetjük.

A negyedik-hatodik forduló eredményei:

T.

9

   Magyarország

Élő

-

5

  Kolumbia

Élő

5 : 1

3.1

GM

Erdős Viktor

2580

-

GM

Ruiz Castillo, Joshua Daniel

2452

½ - ½

3.2

GM

Balog Imre

2626

-

GM

Barrientos, Sergio E

2428

1 - 0

3.3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

-

WIM

Castrillon Gomez, Melissa

2150

½ - ½

3.4

WGM

Papp Petra

2297

-

WIM

Franco Valencia, Angela

2197

1 - 0

3.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

IM

Avila Pavas, Santiago

2274

1 - 0

3.6

WFM

Gaál Zsóka

1816

-

CM

Toro Castaneda, Elizabeth

1897

1 - 0

T.

6

  Montenegró

Élő

-

9

  Magyarország

Élő

1½:4½

4.1

GM

Djukic, Nikola

2584

-

GM

Bánusz Tamás

2614

0 - 1

4.2

FM

Tomic, Aleksandar

2393

-

GM

Balog Imre

2626

½ - ½

4.3

WIM

Milovic, Aleksandra

2029

-

WGM

Gara Tícia

2274

0 - 1

4.4

Koljevic, Nikolina

1755

-

IM

Gara Anita

2279

0 - 1

4.5

Pobor, Milo

1988

-

FM

Persányi Barnabás

2019

1 - 0

4.6

Popovic, Mateja

1610

-

WFM

Demeter Dorina

1885

0 - 1

T.

9

  Magyarország

Élő

-

7

  Skócia

Élő

6 : 0

2.1

GM

Erdős Viktor

2580

-

FM

Gourlay, Iain

2342

1 - 0

2.2

GM

Gledura, Benjámin

2619

-

Shafi, Declan

2166

1 - 0

2.3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

-

WFM

Cooke, Suzie G.

1915

1 - 0

2.4

IM

Gara Anita

2279

-

Roy, Ali

1879

1 - 0

2.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

FM

Abdulla, Murad

2167

1 - 0

2.6

WFM

Demeter, Dorina

1885

-

Espinosa Cancino, Monica

1563

1 - 0

A verseny állása:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magyarország

 * 

5

5

5

6

5

12

30,5

0

2

Anglia

 * 

4

12

25,5

0

3

Ecuador

2

 * 

4

5

8

22,5

0

4

Kolumbia

1

 * 

4

5

8

19,5

0

5

Mexikó

1

½

 * 

4

5

3

7

17,0

0

6

Argentína

1

2

 * 

5

5

6

19,0

0

7

Montenegró

2

 * 

2

2

13,0

0

8

Bolívia

2

1

1

 * 

2

11,5

0

9

Skócia

0

1

1

4

 * 

2

10,0

0

10

Costa Rica

1

3

1

 * 

1

11,5

0

Az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Erdős Viktor

2580

1

1

½

1

3,5

4

2444

2

GM

Bánusz Tamás

2614

1

½

1

2,5

3

2277

3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

0

½

½

1

2,0

4

2003

4

WGM

Papp Petra

2297

1

½

1

2,5

3

2057

5

GM

Kozák Ádám

2438

1

1

1

1

4,0

4

2062

6

WFM

Gaál Zsóka

1816

1

½

1

2,5

3

1953

7

GM

Gledura Benjámin

2619

1

1

2,0

2

2145

8

GM

Balog Imre

2626

1

1

½

2,5

3

2283

9

WGM

Gara Tícia

2274

1

1

1

3,0

3

1782

10

IM

Gara Anita

2279

1

1

2,0

2

1817

11

FM

Persányi Barnabás

2019

1

0

1,0

2

2009

12

WFM

Demeter Dorina

1885

1

1

1

3,0

3

1557

Válogatottunk a viadal hetedik fordulójában mérkőzik meg a rajtlistát vezető angol csapattal, amelynek éltábláján Michael Adams játszik. A nyolcadik körben sakkozóink Ecuador együttesével játszanak, majd Bolívia csapatával szemben zárják a 2-es csoport küzdelmeit és készülhetnek a top csapatokkal való megmérkőzésre.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen a második villámpartiban elért győzelmével egyenlített ki Nakamura elleni párharcában

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának döntőjének mai játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen 3,5 – 2.5-re megnyerte a második mérkőzést az amerikai Hikaru Nakamura ellen, kiegyenlített. Az ötszörös amerikai bajnok sikerével kezdődött a második játéknap, a norvég világelső a taktikai bonyodalmakban hibázott. Nakamura lélektani előnyét nem használta ki, világossal 14 lépésben remizett. Carlsen kalandos partiban kiegyenlített, Nakamura másodszor is elkerülte a küzdelmet, bízott a villámpartikban. Döntetlen született az első játszmában, a második összecsapás során Nakamura már hátrányos állásban azonnali vesztőt húzott. A hét szettes fináléban négy mérkőzés megnyerésével lehet elhódítani a 140 ezer dolláros első díjat, a vesztes 80 ezret kap.

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen győzelmével ért véget Hikaru Nakamura elleni Grand Finals Kiva döntőjének második mérkőzése, a norvég világelső a 3,5 – 2,5-ös sikerével a hét szettesre tervezett párharcban kiegyenlített.

Az ötszörös amerikai bajnok meglepetésre 2,5 – 1,5-re megnyerte az első párharcot, az idő szorításában a világbajnok többet hibázott, a játszmák feszültségét Hikaru Nakamura jobban bírta.

A második összecsapás első partijában az első szett második játszmájának nyitását ismételték meg, Magnus Carlsen a 8. lépésben választott más változatot. A taktikai ütésváltást Nakamura bírta jobban, Carlsen időzavarban hibázott, az amerikai nagymester másodszor nyert sötéttel a világbajnokkal szemben.

Nem könnyű magyarázatot találni Nakamura döntésére, a megingott Carlsennel szemben világossal 14 lépésben remizett…

Magnus Carlsent a könnyű döntetlen lélegzetvételhez juttatta és a világbajnok „rendelésre” nyerni tudott. Az angol megnyitású ütközetben nagy csatában megadásra kényszerítette ellenfelét.

Nakamura másodszor is világossal a lépésismétléses döntetlenre voksolt, következtek a villámpartik. A párharc döntetlennel kezdődött, a második összecsapásban Hikaru Nakamura gyengén játszott, hátrányos állásban a 29. lépésben vesztőt húzott, az alapsor gyengesége és bástyája védtelensége eldöntötte a második mérkőzés sorsát.  

A Grand Final döntő állása:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 – 1 (2,5 – 1,5, 2,5 – 3.5)

A döntő második mérkőzése:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1 – 0 (3,5 – 2,5)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura 0 – 1 (Elfogadott vezércsel, 45)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura 1 – 0 (Angol megnyitás, 59)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura döntetlen (Vezércsel, 75)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 29)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk három 5-1-es győzelemmel rajtolt az online sakkolimpián

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Három győzelemmel kezdte meg válogatottunk a rapid online sakkolimpián a szereplését. Sakkozóink Costa Rica, Mexikó és Argentína együtteseivel szemben is 5 – 1-re nyertek, három forduló után vezetik a csoportot, a 9 fordulós körverseny első három helyezettje folytathatja majd a top csoportban a küzdelmet.

 

Válogatottunk a rajtnál érvényesítette a papírformát, három 5-1-es győzelemmel mutatkozott be. A lejátszott 18 partiból sakkozóink egyetlen vereséget szenvedtek, Hoang Thanh Trang kapott ki váratlanul Cosra Rica-i ellenfelétől. Mexikó együttesének két döntetlent sikerült elcsípnie. Idei rapid bajnokaink, Bánusz Tamás és Papp Petra remiztek. Argentína hatosával szemben Hoang Thanh Trang és Gaál Zsóka osztozott meg a ponton ellenfeleivel.

A játékidő játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz. A 163 nevezett csapatot öt csoportba osztották be, három verseny már befejeződött, válogatottunk a 2-es csoportban küzd a továbbjutásért, amelyet az első három helyezett harcolja ki.

Az első három forduló eredményei:

T.

2

  Costa Rica

Élő

-

9

  Magyarország

Élő

1 : 5

2.1

IM

Valdes Romero, Leonardo

2432

-

GM

Erdős Viktor

2580

0 - 1

2.2

FM

Jimenez Garcia, Emmanuel

2114

-

GM

Bánusz, Tamás

2614

0 - 1

2.3

WIM

Hernandez Alvarez, Tania Regla

2041

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

1 - 0

2.4

WIM

Rodriguez Arrieta, Maria Elena

1905

-

WGM

Papp Petra

2297

0 - 1

2.5

Quesada Leon, Joshua

1702

-

GM

Kozák Ádám

2438

0 - 1

2.6

WFM

Salazar Gould, Melanie

1968

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

0 - 1

T.

9

  Magyarország

Élő

-

3

  Mexikó

Élő

5 : 1

4.1

GM

Bánusz Tamás

2614

-

FM

Diaz Rosas, Julio Cesar

2134

½ - ½

4.2

GM

Balog, Imre

2626

-

FM

Gracia Alvarez, Gerardo An

2029

1 - 0

4.3

WGM

Papp Petra

2297

-

WIM

Guerrero Rodriguez, Alejandra

2068

½ - ½

4.4

WGM

Gara Tícia

2274

-

Guillen Cristobal, Sandra N

1569

1 - 0

4.5

FM

Persányi Barnabás

2019

-

Lima Martinez, Alejandro

2030

1 - 0

4.6

WFM

Demeter Dorina

1885

-

WCM

Mellado Reyes, Rebeca

1498

1 - 0

T.

4

  Argentína

Élő

-

9

  Magyarország

Élő

1 : 5

3.1

GM

Pichot, Alan

2548

-

GM

Erdős Viktor

2580

0 - 1

3.2

IM

Varacalli, Francisco

2124

-

GM

Gledura Benjámin

2619

0 - 1

3.3

WFM

Francisco Guecamburu, Candela Be

1904

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

½ - ½

3.4

Encina, Guadalupe

1749

-

WGM

Gara Tícia

2274

0 - 1

3.5

FM

Kapitanchuk, Tomas

2103

-

GM

Kozák Ádám

2438

0 - 1

3.6

WFM

Borda Rodas, Anapaola S.

1994

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

½ - ½

Az E csoport állása:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magyarország

 * 

5

5

5

6

15,0

0

2

Ecuador

 * 

4

6

13,0

0

3

Anglia

 * 

6

12,5

0

4

Kolumbia

 * 

5

4

11,0

0

5

Skócia

1

 * 

4

2

7,5

0

6

Argentína

1

 * 

2

7,0

0

7

Mexikó

1

½

 * 

5

2

6,5

0

8

Bolívia

1

 * 

2

6,0

0

9

Montenegró

2

2

 * 

0

6,5

0

10

Costa Rica

1

 * 

0

5,0

0

Válogatottunk szombaton 18 órakor Kolumbia együttesével, 19 órakor Montenegró csapatával, 20 órakor a skótok hatosával mérkőzik meg.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Grand Final első mérkőzésén Hikaru Nakamura 2,5 - 1,5-re legyőzte Magnus Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai Hikaru Nakamura győzelemmel kezdte s világbajnok Magnus Carlsen ellen a Grand Final hét szettes mérkőzését. Az első párharcban az ötszörös amerikai bajnok 2,5 – 1,5-re győzte le a norvég világelsőt. A párbajuk remek csatában született döntetlennel kezdődött. A második ütközetben a világossal játszó Carlsen túlértékelte esélyeit. Jelentős időhátrányban többször is hibázott, minőségáldozata nem váltotta be reményeit, Nakamura vezetést szerzett. A harmadik játszma eldönthette volna a mai meccsüket, Hikaru Nakamura nyerőesélyt szalasztott el, a kapkodásban a remiért küzdött meg. A negyedik összecsapás során Magnus Carlsen a különböző színű futók miatt nem tudta érvényesíteni anyagi előnyét. A végső győzelemhez négy mérkőzést kell megnyerni, a győztes 140 ezer dollárt kap, a vesztes 80 ezerrel vigasztalódhat.

 

Az álomdöntő első játéknapján Hikaru Nakamura játszott jobban. Meglepő volt, hogy Magnus Carlsen rendszeresen jelentős időhátrányba került.

A Magnus Carlsen Chess Tour második versenyén, a Lindores Abbey Challenge viadalon  Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura az elődöntőben mérkőzött meg. A három szettes találkozó első meccsén Carlsen 3 – 0-ra győzött. Kevesen hittek abban, hogy a „kiütéses” veresége után Nakamura rendezni tudja sorait és mumusa, a négyszeres világbajnok elleni 2,5 – 1,5-ös győzelmével kiharcolja a harmadik találkozót, életben tartja döntőbe jutási reményeit. A sorsdöntő harmadik mérkőzésen Nakamura a második parti megnyerésével szerzett vezetést, Carlsen egyenlített, majd a „hirtelen halál” partiban a szerencsésebb amerikai sakkozó nyert.

 

A mai párharcuk egy remek szicíliai védelmű összecsapással kezdődött. A taktikai bonyodalmakban gazdag küzdelem döntetlennel ért véget.

 

Rövid pihenő után folytatódott a párbaj, Hikaru Nakamura elég rizikós változatot választott, de elképzelése bevált. Magnus Carlsen minőségáldozattal próbált a sötét király ellen akciót összehozni, dinamikus egyensúlyú pozíció alakult ki. A világbajnok időhátránya ellenére nem a döntetlent ígérő lebonyolítást választotta, elvétette a játék fonalát, ezért nagy árat fizetett.

 

Magnus Carlsen a vereségtől megingott, Hikaru Nakamura a harmadik csatában meccslabdát hibázott. Hihetetlenül izgalmas, fordulatokban gazdag volt az összecsapás miután Nakamura nyerőesélyes állásban taktikai lehetőséget nézett el. A végjátékban a rendkívüli küzdelem végül pontosztozkodással fejeződött be.

 

A negyedik játszmában Magnus Carlsen stílusának fekvő pozíció alakult ki, de ezúttal „rendelésre” nem tudott nyerni. Hikaru Nakamura a különböző színű futóknak köszönhetően döntetlenre mentette a partit, a hét szettes meccset így győzelemmel kezdte.  

 

A Grand Final első mérkőzése:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 – 0 (2,5 – 1,5)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 49)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Elfogadott vezércsel, 56)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 64)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 71)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk pénteken megkezdi szereplését az online sakkolimpián

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség a koronavírus-járvány miatt jövőre halasztotta a moszkvai sakkolimpiát, július 22. és augusztus 30. között online rapid sakkolimpiát rendez. A 163 nevezett csapatot a 2018-ban Batumiban megrendezett sakkolimpia eredményeit figyelembe véve öt csoportba osztották be, válogatottunk a másodikba lett besorolva, pénteken megkezdi a küzdelmeket. Hat táblán dúlnak a csaták, fordulónként 2-2 férfi és női sakkozó mellett 1-1 U20-as leány és fiú alkotja a csapatot. A kilenc fordulós körversenyből az első három helyezett folytathatja a versengést az elit csoportban. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz a gondolkodási idő. Augusztus 14. és 16.között naponta három-három fordulóra kerül sor.

A viadalon három csoportban már befejeződtek a küzdelmek, a legjobb helyezést elért csapatok folytathatták a küzdelmeket. Az online sakkolimpián a második csoport csatáival már élesednek a küzdelmek, egyes válogatottakban már szupernagymesterek is a számítógépük elé ülnek. Az ötven csapatot öt tízes csoportba osztották be. Az első három helyezettek jutnak be a döntőbe, ahol többek között a tíz kiemelt együttessel is csatázhatnak.

Válogatottunk férfi csapatunk gyenge olimpiai szereplésének köszönhetően lett besorolva a 2. csoportba a Gaprindasvili Cup pontszámítás alapján.

Válogatottunk ellenfelei: Anglia, Kolumbia, Ecuador, Argentína,  , Bolívia, Skócia, Montenegró, Mexikó, Costa Rica.

Válogatottunk összeállítása:

Férfiak: Gledura Benjámin (2619), Erdős Viktor (2580), Bánusz Tamás (2614), Balog Imre (2626)

Nők: Hoang Thanh Trang (2338), Papp Petra (2297), Gara Tícia (2274), Gara Anita (2279)

U20 lányok: Gaál Zsóka (1816), Demeter Dorina (1885)

U20 fiúk: Kozák Ádám (2438), Persányi Barnabás (2019)

Kapitányként Papp Gábor segíti a felkészülést.

A csoportmérkőzések három napján a küzdelmek 18 órakor kezdődnek, 19 órakor és 20 órakor játsszák a következő meccseket. Pénteken Costa Rica, Mexikó és Argentína lesz az ellenfelünk. A Hello Sakk portálon kétszeres olimpiai ezüstérmesünk, Almási Zoltán és Gara Anita élőben kommentálja majd a patijainkat.

A top csapatok rangsorát az orosz válogatott vezeti, szuperklasszisok alkotják az együttest, Alekszandr Griscsuk, Jan Nepomnjacsij, Daniil Dubov, Vladiszlav Artyemijev, Alekszandra Gorjacskina, Katyerina Lahno, Alekszandra Kosztenjuk is játékra jelentkezett.

A kínai válogatottban Ding Liren, Yu Yangyi, Wei Yi, Bu Xiangzhi a férfi négyes, Hou Ji-fan, Ju Wenjun, Tan Zhongyi, Lei Tingjie a női szakasz.

A rangsorban harmadik amerikai együttesben Wesley So a legjobb, nélkülözik Fabiano Caruanát és Hikaru Nakamurát. Az ukránoknál nem játszanak a Muzicsuk nővérek, a négyszeres olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk a „vezérevezős”.

Az örményeknél Levon Aronjan a sztár, az azerbajdzsáni csapatban Sahrixasr Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov. Indiai nevezte az ötszörös világbajnok Viswanathan Anadot, remek a női kettősük, Himpy Koneru és Dronavalli Harika, az ifjúsági sakkozóik is ponterősek lehetnek.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura játssza a Magnus Carlsen Chess Tour döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának befejező viadalán, a négyfős Grand Final döntőjében a négyszeres norvég világbajnok Magnus Carlsen és az ötszörös amerikai Bajnok Hikaru Nakamura mérkőzik meg. A norvég világelső 3 – 1-re győzte le a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Lirent, a negyedik mérkőzést 3,5 – 2,5-re nyerte meg. Carlsen magabiztos győzelemmel kezdte a mai párharcot, majd a második ütközetben királyát bemattolta riválisa. A harmadik és a negyedik partiban is a világbajnoknak kellett a remiért megküzdenie. Az első villámparti remi lett, a döntő csatában Ding Liren nyerőesélyes állásban vétett fatális hibát, Carlsen a reménytelen helyzetből elért győzelemmel a döntőbe jutott. A fináléban hét szettes meccset vív Nakamurával, négy meccset kell megnyerni a 140 ezer dolláros első díjért, a vesztes 80 ezer dollárral vigasztalódhat.

 

Az első mérkőzés elvesztése, majd két összecsapás magabiztos megnyerése után sokan biztosra vették, hogy a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyéből három tornán is diadalmaskodó Magnus Carlsen számára nem jelent gondot, hogy a kínai Ding Lirennel szemben a harmadik győzelmét is megszerezze. A mai párharcuk forgatókönyve azonban másként alakult, fordulatokban gazdag összecsapások végén a norvég világbajnok örülhetett, de nem lehetett felhőtlenül elégedett, maga is csodálkozott, hogy miként tudott megmenekülni a vereségtől.

 

A negyedik összecsapásuk első partijában Magnus Carlsent a nyitásban meglepte Ding Liren, de a világbajnok intuíciós érzékével tökéletesen megoldotta feladatát, a végjátékban dominált, vezetést szerzett.

 

A második játszmában Carlsen nem választotta szerencsés kézzel a királyindiai védelmet, a harmadik mérkőzésen taktikailag sebezhető kínai nagymester megvillant. A meneküléssel próbálkozó sötét király mattot kapott.

A váratlan vereség megingatta a világbajnokot. Világossal hátrányos végjátékban kellett nagyot küzdenie a remiért.

A bonyolult csatában úgy tűnt, hogy Ding Liren meccslabdát hibázott a negyedik játszmában, az idő szorításában nem könnyű megtalálni a legjobb lépéseket. A döntetlennek, a 2-2-es eredménynek Carlsen örülhetett.

 

A villámpartikkal folytatódott a csatározásuk. Carlsen időhátrányban kedvező állásban lépést ismételt. A hatodik összecsapás Carlsen javára dőlt el, Ding Liren nyerőesélyes állásban fatális hibát követett el, az alapsor gyengeségét a világbajnok kihasználta, a nyeréssel a döntőbe jutott.

A Magnus Carlsen-Ding Liren elődöntő negyedik mérkőzésének eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Ding Liren (kínai, 2836) 1 – 0 (3,5 – 2,5)

Magnus Carlsen - Ding Liren 1 – 0 (Félszláv védelem, 45)  

Ding Liren - Magnus Carlsen 1 – 0 (Királyindiai védelem, 31)

Magnus Carlsen - Ding Liren döntetlen (Elfogadott vezércsel, 53)

Ding Liren - Magnus Carlsen döntetlen (Királyindiai védelem, 47)

Magnus Carlsen - Ding Liren döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 33)

Ding Liren - Magnus Carlsen 0 – 1 (Bogoindiai védelem, 45)

A Magnus Carlsen-Ding Liren elődöntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 1 (3,5 – 3,5, 2,5 – 0,5, 2,5 – 0,5, 3,5 – 2,5)

 

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura ősi riválisok. Már negyven klasszikus játszmában csatáztak. Négy éve Bilbaóban, a IX. Chess Masters Final  első fordulójában szakadt meg egy hihetetlen sorozat, Nakamura pályafutása során először tudta legyőzni Carlsent, 12 vereség és 18 döntetlen után sötéttel nyert a nagyon csalódott világbajnok ellen. Érdekesség, hogy a tornán Nakamurának ez volt az egyetlen győzelme, kilencet remizett, míg a norvég világelső rendezte sorait, megnyerte a versenyt.

Három esztendeje Londonban Nakamura oly közel volt második győzelméhez, de anyagi előnyének érvényesítésében nem jeleskedett. A huszonnegyedik döntetlenük 2018-ban Stavangerben született meg, majd a 6. Sinquefield Cup-on Carlsen megszerezte tizenharmadik győzelmét, a döntetlent ígérő végjátékot a norvég világelső 97 lépésben nyerte meg. A GCT 2019 zágrábi tornáján Carlsen tizennegyedszer mért vereséget az ötszörös amerikai bajnokra. A 7. Sinquefield Cup viadalon jubileumi, huszonötödik remijüket láttuk.

A sakktörténelem első online szuperversenyének, a Magnus Carlsen Invitational viadal első játéknapján mérkőzött meg Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura. A világossal játszók „taroltak”, mind a négy partiban győzelmet szereztek. A párharcot a „hirtelen halál” játszma döntötte el a világbajnok javára, sötéttel nyert. A nyolc résztvevős verseny döntőjét is ők ketten vívták, Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-ös győzelemmel lett a torna győztese.

A Lindores Abbey Invitational körversenyén küzdelmük döntetlennel fejeződött be, a norvég világelső esélyes állást rontott remire.

A viadal elődöntőjében az első mérkőzést Magnus Carlsen 3 – 0-ra nyerte meg, kikövezettnek tűnt a döntőbe vezető útja. A második összecsapás Nakamura sikerét hozta, visszavágott, 2,5 – 1,5-re nyert. Párharcuk a harmadik találkozón dőlt el. Döntetlen született az első partiban, Nakamura remek játékkal győzött a második játszmában, Carlsen egyenlített a harmadikban, majd megosztoztak a ponton a negyedik összecsapásban. A „hirtelen halál” játszma döntött, Carlsen fölényes pozíciót rontott el, majd bástyát nézett el.

A Chessable Masters tornán a csoportmérkőzésen remiztek, a negyeddöntőben Nakamura kikapott Ding Lirentől, Magnus Carlsen lett a viadal győztese.

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura rapid és villámpartiban már 116-szor mérték össze erejüket, a világbajnok 45 döntetlen mellett 49-22-re vezet.

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura 3-0-ra győzte le Dubovot, elsőként jutott a döntőbe, Carlsen 2-1-re vezet Ding Liren ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour befejező versenyén, a Grand Finals  online viadalon az amerikai Hikaru Nakamura már döntős, 3 – 0-ra győzte le az orosz Daniil Dubovot. A harmadik mérkőzést 2,5 – 1,5-re nyerte meg, a harmadik partiban diadalmaskodott. A világbajnok Magnus Carlsen a harmadik összecsapást 2,5-0,5-re nyerte meg a kínai Ding Lirennel szemben. Békés döntetlennel kezdtek, majd a szicíliai védelem bonyodalmaiban a norvég világelső mindkét színnel túljátszotta a kétszeres olimpiai bajnokot, Carlsennek még egy mérkőzést kell megnyernie a döntőbe jutáshoz. A finálé már hét szettes lesz, a 300  ezer dolláros díjalapból a győztes 300 ezret kap, ehhez négy párharcban kell legyőznie ellenfelét.

 

Az amerikai Hikaru Nakamura elsőként jutott a Grand Final döntőjébe. A világbajnok Magnus Carlsent egy mérkőzés megnyerése választja attól, hogy az ötszörös bajnokkal a Magnus Carlsen Chess Tour online viadalon négy torna után a végső győzelemért megmérkőzzön.

Magnus Carlsen az első mérkőzés elvesztése után rendezte sorait, míg a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren mintha megijedt volna a lehetőségtől, hogy megszorongathatja a norvég világelsőt.

A második találkozó elvesztése után a harmadik meccset világossal gyors remivel kezdte, lépésismétléssel osztoztak meg a ponton.

 

A második összecsapás szicíliai védelmű bonyodalmaiban a világbajnok jelentős előnyt ért el. A bástyaáldozatos nyerést még kihagyta, a végjátékban leckét adott a világranglista harmadik helyezettjének.

 

A meccsen a harmadik csata is döntéssel végződött. Magnus Carlsen a szicíliai védelmű partiban jelentős időhátrányba került, Ding Liren nem tudott élni a felkínált lehetőséggel. A kritikus állásban taktikai csapást nézett el. A világbajnok tetszetős tisztáldozattal rombolta szét világos királyállását, a remek győzelemmel a párharcban már vezetést szerzett.

A négyfős finálé legfiatalabb tagja, a sorozat második versenyének, a Lindores Abbey Challenge győztese, a 24 esztendős Daniil Dubov az első mérkőzés elvesztése után nem tudta megnehezíteni az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura sikerét.

A rutinos olimpiai bajnok magabiztosan kivárta esélyét. Az angol megnyitású ütközetben biztos kézzel tartotta az egyensúlyt.

A második játéknapon a szicíliai védelem Szvesnyikov-változat nem vált be, Dubov visszatért a Richter-Rauser változathoz, Nakamurán múlott, hogy döntetlen lett a játszma.

 

A nyerési kényszer sürgette Dubovot, kedvező állását rontotta el, Nakamura a felkínált eséllyel tökéletes játékkal élt, vezetést szerzett.

 

A párharcot lezáró negyedik ütközetben Hikaru Nakamura „megkegyelmezett” ellenfelének, könnyen nyerhető állásban lépésismétléses döntetlennel bebiztosította győzelmét, a döntőbe jutását.  

 

Az elődöntő harmadik mérkőzésének eredményi:

Ding Liren (kínai, 2836) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 - 1 (0,5 –2,5)

Ding Liren - Magnus Carlsen döntetlen (Királyindiai védelem, 22)

Magnus Carlsen – Ding Liren 1 – 0 (Szicíliai védelem, 55)

Ding Liren -  Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 29)

A párharc állása:

Magnus Carlsen – Ding Lire  2 – 1 (3,5-3,5, 2,5-0,6, 2,5-0,5)

Az elődöntő harmadik mérkőzésének eredmánye:

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 – 1 (1,5 – 2,5)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 67)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov döntetlen (Szicíliai védelem, 33)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Angol megnyitás, 68)  

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov döntetlen (Szicíliai védelem, 34)

A párharc végeredménye:

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 3 – 0 (3,5-2,5, 3-1, 2,5-1,5)

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com chessbase.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 2,5-0,5-ös győzelemmel egyenlített ki Ding Liren ellen, Nakamura másodszor is legyőzte Dubovot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour befejező versenye, a Grand Final online viadal elődöntőjének második mérkőzései a világbajnok Magnus Carlsen  és az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura győzelmével értek véget. Magnus Carlsen visszavágott a kínai Ding Lirennek az első meccsük váratlan elvesztésért, 2,5 – 0,5-re győzött. A norvég világelső kettős nyeréssel kezdett, a kritikus pillanatokban a kétszeres olimpiai bajnok sokat hibázott. Carlsen nyerést ígérő pozícióban lépésismétléssel biztosította be a kiegyenlítést jelentő győzelmét. Hikaru Nakamura már 2 – 0-ra vezet az orosz Daniil Dubov ellen, a második találkozót 3 – 1-re nyerte meg. Az első két játszmában döntetlen született, a harmadik ütközetben a szicíliai védelem bonyodalmaiban Nakamura jobban kiismerte magát, vezetést szerzett. Dubov a negyedik játszmában világossal gyenge játékkal kapott ki. A döntőbe jutáshoz az öt mérkőzés közül hármat kell megnyerni. A viadal díjalapja 300 ezer dollár, a győztes 140 ezret nyer.

 

Az első játéknap fordulatokban gazdag, küzdelmes játszmái után a második mérkőzés összecsapásai némi csalódást okoztak. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren kitűnő rajtja, váratlan győzelme után sokat hibázva szenvedett vereséget Magnus Carlsentől. A világbajnok nagy pontossággal használta ki a felkínált esélyeket,

Mai párharcuk a Semi-Tarrasch védelemben vívott elméleti párbajjal kezdődött meg. Mindketten bíztak felkészülésükben, Ding Liren a középjátékban jelentős időelőnyt is szerzett.

 

A világbajnok hosszas tűnődés után lépte a 23.Bb1-et, Ding Liren 10 másodperc után rosszul reagált, elvesztette magabiztosságát, időelőnye is tovatűnt, állása elromlott, később sem találta meg a nagyobb ellenálláshoz vezető lépéseket, Magnus Carlsen menekülési esélyt nem adott.

Az olasz megnyitású második partiban Magnus Carlsen gyalogot áldozott, Ding Liren pozíciója kecsegtetőnek tűnt, de elvétette a helyes folytatást. Hiba volt a vezércsere. A világbajnok már „könnyű kézzel” áldozott minőséget, a kínai nagymester az egyre nagyobb gondok súlya alatt összeomlott, másodszor is feladásra kényszerült.

 

Magnus Carlsent csak fél pont választotta el a mérkőzés megnyerésétől. Fölényes állásban nem kockáztatott, lépésismétléssel bebiztosította győzelmét, a visszavágást, a kiegyenlítést.

Hikaru Nakamura már 2-0-ra vezet Daniil Dubovval szemben. A második mérkőzésre az orosz sakkozó a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatával próbált zavart kelteni az ötszörös amerikai bajnok soraiban. Nakamura az első partiban is bizonyította, hogy alaposan készült, kézben tartotta a partit, gyalogelőnyét végül nem tudta értékesíteni, egy pillanatban nyerhetett volna.

Az angol megnyitású második ütközetben felcsillant a remény Dubov előtt. Időzavarban azonban nem találta meg a jó esélyt nyújtó folytatást, Nakamura ellenjátéka időben érkezett.

 

Dubov a második sötét partijában is a Szvesnyikov-változatnak szavazott bizalmat, Nakamura javította világos játékát, a bonyodalmakban szabadgyalogja megkeserítette az orosz sakkozó életét, aki ismét időhátrányba került. Nakamura könnyű nyerés helyett tetszetős kiskombinációval fejezte be a csatát, szerzett vezetést.

A negyedik játszmában Dubovnak az egyenlítésért kockáztatnia kellett, többször is hibázott, Nakamura könnyedén hárította a látszatfenyegetéseket, elégedetten nyilatkozott a második győzelme után, még egy nyerésre van szüksége, hogy döntőt játszhasson.  

 

Az elődöntő második mérkőzéseinek eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Ding Liren (kínai, 2836) 1 – 0 (2,5 – 0,5)

Magnus Carlsen - Ding Liren 1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 46)

Ding Liren - Magnus Carlsen 0 – 1 (Olasz megnyitás, 36)

Magnus Carlsen - Ding Liren döntetlen (Királyindiai védelem, 34)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 1 – 0 (3 – 1)

Hikaru Nakamura - Daniil Dubov döntetlen (Szicíliai védelem, 91)

Daniil Dubov - Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 61)

Hikaru Nakamura - Daniil Dubov 1 – 0 (Szicíliai védelem, 43)

Daniil Dubov - Hikaru Nakamura 0 – 1 (Bécsi megnyitás,

 

A párharcok állása:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Ding Liren (kínai, 2836) 1 – 1 (3,5 – 3,5, 2,5 – 0,5)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 2 – 0 (3,5 – 2,5, 3 – 1)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ding Liren megnyerte Magnus Carlsen elleni első meccsét, Hikaru Nakamura legyőzte Daniil Dubovot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Grand Final online viadal elődöntőjének első mérkőzései a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren és az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura győzelmével értek véget. Ding Liren világossal nyeréssel kezdte a világbajnok Magnus Carlsen elleni meccsét, a norvég világelső a második partiban egyenlített. Két döntetlennel folytatták, 2-2 után a villámjátszmák következtek. Carlsen időtúllépéssel vesztette el az ötödik ütközetet, majd remek játékkal hozta a kötelező nyerést, az első párharcukat a „hirtelen halál” parti döntötte el Ding Liren javára, sötéttel könnyen nyerhető állásban a győzelmét jelentő örökös sakkra szavazott, a 3,5-3,5 a mérkőzés megnyerését jelentette. Az orosz Daniil Dubov világossal villámgyőzelemmel rajtolt, a második játszmában fölényes állást vesztett el. Hikaru Nakamura sötéttel szerzett vezetést, Dubov sötéttel egyenlített. Az első villámparti remi lett, a másodikban Nakamura győzött,  3,5 – 2,5-ös győzelmet aratott. A döntőbe jutáshoz az öt mérkőzés közül hármat kell megnyerni. A viadal díjalapja 300 ezer dollár, a győztes 140 ezret nyer.

Fordulatokban gazdag küzdelmekkel kezdődött meg a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának döntője, a négy résztvevős Grand Final. A torna elődöntőjében öt-öt mérkőzésre kerül sor, a döntőbe jutáshoz három meccset kell megnyerni. Az első játéknapon a kínai Ding Liren és az amerikai Hikaru Nakamura győzött, lépéselőnyt szereztek riválisaikkal szemben.

A világranglista első és harmadik helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren találkozója igazi thriller volt. A sorozat harmadik versenyén, a Chessable Masters tornán is az elődöntőben mérkőztek meg, a döntőbe jutást ott két találkozó megnyerése jelentette. Carlsen az első meccsen 3,5 – 2,5-re győzött, majd sima 2,5-0,5-tel jutott a döntőbe.

A mai párharcukban Ding Liren az első partiban alaposan meglepte a világbajnokot, aki a szicíliai védelmű összecsapás során egyre nagyobb hátrányba került. A különböző színű futók sem menthették meg a vereségtől, a kínai sakkozó szabadgyalogjainak előrenyomulását nem tudta megakadályozni.

A váratlan vereség után Magnus Carlsen azonnal támadásba lendült, gyalogot áldozott, megragadta a kezdeményezést, a játszma csak 24 lépésig tartott.

A harmadik összecsapás nem várt izgalmakat hozott, a játszma kritikus állásában közvetítési hiba borzolta a kedélyeket. Carlsen számítógépén Ding Liren 26.Be2 lépése nem jelent meg, a világbajnok nem húzott, az első döntés szerint időtúllépéssel vesztett. Megkezdődtek az egyeztetések, természetesen a hiba kijavítása után a küzdelem folytatódott. A világbajnok rontott, Ding Liren előnybe került, de elmézte Carlsen parádriposztját, örökös sakk lett a vége.

Magnus Carlsen a negyedik partiban elkerülte a küzdelmet, nagyon bízott magában, hogy a villámpartikban megszerzi a győzelmet. Nagy csalódás volt számára, hogy a remélt gyorsaság helyett időtúllépéssel vesztett. Nem könnyű a rapid partik 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusz után alkalmazkodni az 5-5 perc és 3-3 másodperces tempóhoz.

A világbajnok pályafutása során sokadszor „rendelésre” tudott nyerni, a tisztáldozata után létrejött végjátékban tetszetős játékkal győzött. A „hirtelen halál” játszmára maradt a döntés.

A mérkőzését már győztesen befejező Hikaru Nakamura némi értetlenséggel fogadta, hogy Carlsen a világos színt választotta, 5 perce volt Ding Liren 4 percével szemben, de sötétnek remifórja. A norvég világelső rosszul játszotta a partit, gyorsan hátrányba, elnézések súlyosbították helyzetét, majd Ding Liren nyert állásban a győzelmét jelentő örökös sakkot választotta.

A mezőny legfiatalabb tagja, a 24 éves Daniil Dubov villámgyőzelemmel kezdte Hikaru Nakamura elleni meccsét. A Lindores Abbey Challenge torna döntőjében az ötszörös amerikai bajnok megnyerte az első meccset, Dubov kiegyenlített, majd a harmadik találkozón a „hirtelen halál” parti megnyerésével elhódította az első helyet. Nakamura súlyos hibák sorozata után már a 17. lépésben kapitulálni kényszerült.

Nagy esélyt szalasztott el az orosz nagymester a második játszmában. Bátran vállalta a szicíliai védelem bonyodalmait a láthatóan megingott ellenfelével szemben, de az i-re nem tudta feltenni a pontot. Többször is nem a legjobb folytatást választotta, 32…Ke7 lépése „öngyilkosság” volt.

A rutinos Nakamura a váratlan fordulat, a szerencsés győzelem után a harmadik partiban remekelt, érthetően büszke volt teljesítményére.

Dubovot a két vereség nem törte meg, rendezte sorait, a bizonytalanná vált Nakamurát kitűnően vezetett játszmában kényszerítette megadásra, a tisztáldozata a világos haderőt teljes passzivitásba kényszerítette. Következtek a villámpartik. Dubov világossal nem tudott előnyt kicsiholni.

A második villámjátszmában ő hibázott többet, gyalogot nézett el, Nakamura szabadgyalogjai eldöntötték a mérkőzés sorsát.

Az elődöntő első mérkőzéseinek eredményei:

Ding Liren (kínai, 2836) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 – 0 (3,5 – 3,5)

Ding Liren - Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 44)

Magnus Carlsen – Ding Liren 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 24)

Ding Liren -  Magnus Carlsen döntetlen (Caro-Kann védelem, 43)

Magnus Carlsen – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Ding Liren - Magnus Carlsen 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 46)

Magnus Carlsen – Ding Liren 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 46)

Magnus Carlsen – Ding Liren döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 41)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 – 1 (2,5 – 3,5)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 17)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 1 – 0 (Szicíliai védelem, 34)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 47)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 0 – 1 (Szicíliai védelem, 63)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura döntetlen (Katalán megnyitás, 43)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 1 – 0 (Szicíliai védelem, 58)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen-Ding Liren és Dubov-Nakamura párharcok a Grand Final elődöntőjében

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Vasárnap kezdődik a Magnus Carlsen Chess Tour befejező viadala, a négy résztvevős Grand Final. Négy verseny eredményei döntötték el a fináléba jutást. A világbajnok Magnus Carlsen három tornán diadalmaskodott, a Magnus Carlsen Invitational, a Chessable Masters és a Legends of Chess versenyt is megnyerte. Az orosz Daniil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge első helyét szerezte meg. Az amerikai Hikaru Nakamura és a kínai Ding Liren értékes helyezéseiknek köszönhetően játszhatnak. Az „öt szettes” elődöntőkben Magnus Carlsen és Ding Liren, Daniil Dunov és Hikaru Nakamura párharcokra kerül sor. A döntőben a két győztes hét mérkőzést játszik, a torna díjalapja 300 ezer dollár, a győztes 140 ezer dollárt nyer. Lékó Péter az amerikai Yasser Seirawan és az indiai Tania Sachdev társaságában angol nyelvű kommentátor lesz a www.chess24.com portálon.

 

A koronavírus-járvány miatt sorban maradtak el a versenyek. A top nagymesterek oly sikeres sorozatának következő állomása, a Grand Chess Tour 2020 is elmaradt, de a szervezők ígéretet tettek, hogy jövőre folytatódik az oly népszerű versenysorozat.

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornákat hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását. A négy versenyből álló sorozat záróakkordjaként vasárnap kezdődik a négy résztvevős Grand Final.

 

A világbajnok nem csak a szervezésben jeleskedett, hanem bizonyította, hogy a rapid műfajban is ő a király. Három tornán is diadalmaskodott, először a Magnus Carlsen Invitational viadalon győzött, majd némi meglepetésre a Lindores Abbey Rapid Chellenge elődöntőjében kikapott az amerikai Hikaru Nakamurától. Két első hellyel zárta a sorozatot, a Chessable Masters és a Legends of Chess viadalokon is győztes lett. Az orosz Daniil Dubov a Lindores Abbey tornán elért elsőségével harcolta ki a részvételi jogot.  

 

Hikaru Nakamura és a kínai Ding Liren helyezéseiknek köszönhetően játszhatnak. Az amerikai nagymester kétszer döntőbe jutott (20 pont), egyszer negyeddöntős volt (3 pont). A kétszeres kínai olimpiai bajnok háromszor elődöntős volt (21 pont).

Magnus Carlsen még 2018-ban javasolta a világbajnoki cím eldöntésére, hogy naponta ne egy klasszikus játszmára kerüljön sor, hanem a teniszben alkalmazott szetteket játszanak. Maponta 4-4 rapid játszmára kerül sor (15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz), 2-2 esetén két villámpartit játszanának (5 – 5 perc és 3-3 másodperc), 3-3-nál a „hirtelen halál” játszma döntene. Az elődöntőben öt szettes a meccs, 3 – 0-nál természetesen győztest hirdetnek. A döntőben már hét párbajban küzdenek meg. Augusztus 9-től naponta dúlnak  csaták, 16 órakor kezdődnek az ütközetek.

 

A Grand Final egyik elődöntőjében a világranglista első és harmadik helyezettje, Magnus Carlsen és Ding Liren csatázik. Első klasszikus partijukat 2015-ben Wijk aan Zee-ben játszották. Carlsen már kétszeres világbajnokként, Ding Liren olimpiai aranyérmesként nézett először farkasszemet, remivel kezdtek. Hat egymást követő döntetlen után Carlsen a Grand Chess Tour 2019 zágrábi viadalán először tudta megadásra kényszeríteni riválisát.

St. Louisban remi lett a partijuk. A 26 esztendős Ding Liren pályafutása egyik legnagyobb sikereként a 7. Sinquefield Cup viadal győztese lett. A torna rájátszásában 3-1-re legyőzte Magnus Carlsent. A két rapidpartijuk döntetlennel fejeződött be, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte.

2017-ben St. Louisban a „Champions Showdown” viadalon Magnus Carlsen fölényes győzelmével ért véget a világbajnokjelölt Ding Liren elleni párharca, 67-25-re nyert. A kínai nagymester hiába állt jobban több partiban is, Carlsen gyorsaságával nem tudta felvenni a versenyt, a világelső az esélyeit hibátlanul használta ki.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour első tornáján, a Magnus Carlsen Invitational nyolc résztvevő körversenyének hetedik fordulójában nem kis megdöbbenést okozott a világbajnok 1-3-as veresége Ding Lirentől. A norvég világelső a négy rapidpartiban tücsköt-bogarat játszott, extrém nyitásai, extravagáns játéka azonban  Ding Lirent nem hozta zavarba, a felkínált esélyeket kihasználta és másodikként jutott az elődöntőbe, ahol a párosítás szeszélye folytán ismét megmérkőztek.

A párharcuk döntetlennel kezdődött, a második parti mindössze 33 lépésig tartott, nem kis meglepetésre a világbajnok taktikailag ismét sebezhető volt. Vezetésének birtokában Ding Liren a harmadik partiban könnyen megadta magát, a sors iróniája, hogy a kínai nagymester is 33 lépés után szüntette be ellenállását. Az internetes közvetítésen jól látszott, hogy Magnus Carlsen mennyire örült az egyenlítésnek.

A befejező játszma nem nélkülözte a fordulatokat. A bonyodalmakban hol egyik, hol a másik fél szalasztott el lehetőséget. Ding Liren elkerülte a lépésismétléses döntetlent, majd elkövette a döntő hibát, Magnus Carlsen bástyája betört a második sorra.

 

A Lindores Abbey Challenge viadal körversenyén megosztoztak a ponton. Az elődöntőben Carlsen meglepetésre kikapott Hikaru Nakamurától, míg Ding Liren a későbbi győztes Daniil Dubovtól.

 

A Chessable Masters elődöntőjének első mérkőzése a nagy csaták mellett Magnus Carlsen fair play játékáról, sportemberi nagyságáról is emlékezetes marad. Az első partiban a világbajnok nyerőesélyes bástyavégjátékot játszhatott, de eltékozolta a kedvező lehetőségeit. A technika ördöge közbeszólt, Ding Liren internetes kapcsolata megszakadt, időtúllépéssel vesztett.

Magnus Carlsen az ajándékba kapott pontra a kommentátorokat, a kommentelőket is meglepő, de általános elismerést arató húzással reagált, a harmadik lépésben „beáldozta” vezérét, a találkozó 1-1-gyel folytatódott. A találkozó után adott interjújában Magnus Carlsen úgy értékelt, hogy az egyetlen korrekt megoldást választotta, de egyúttal kockázatot is vállalt…

Magnus Carlsen: "I have immense respect for Ding as a chess player and as a human being and I thought against him this was the only correct way... I might have kicked myself if I'd lost one of these last two games, but I think it was the right thing to do!"

A mérkőzést végül villámpartik döntötték el, Carlsen 3,5 – 2,5-ös győzelemmel zárta az első meccset. A második találkozón a világbajnok remekelt, 2,5 – 0,5-re nyert, kettős győzelemmel jutott a döntőbe, ahol a holland Anish Girivel szemben diadalmaskodott.

 

A Legends of Chess viadal körversenyén Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-re győzte le Ding Lirent, aki meglepetésre a tízfős tornán csak nyolcadikként végzett. A Grand Final négyes döntőjébe végül a világbajnoknak is köszönhetően jutott be, Carlsen a viadal fináléjában nem kegyelmezett az orosz Jan Nepomnjacsijnak!

Magnus Carlsen és Ding Liren a párharcukig 65 rapid ás villámpartiban mérte össze erejét, 27-szer megosztoztak a ponton, a világbajnok 26-12-re vezet!

 

Daniil Dubov és Hikaru Nakamura a tavalyi moszkvai Grand Prix viadalon a legjobb nyolc között csatázott. A két klasszikus játszmában remiztek, a rapid rájátszást az amerikai nagymester 1,5 – 0,5-re megnyerte. Daniil Dubov eddigi pályafutása legnagyobb sikerét 2018-ban érte el, Szentpéterváron a King Salman rapid világbajnokságon elért első helyével, Nakamura a bronzérmet vehette át. A torna után derült ki, hogy Dubov többek között a világbajnok Magnus Carlsen edzőpartnere volt, azóta is jó barátságban vannak. A Lindores Abbey Rapid Challenge körversenyén Dubov és Nakamura megosztozott a ponton.

Kevesen hittek abban, hogy az első mérkőzésen elszenvedett „kiütéses” veresége után Hikaru Nakamura rendezni tudja sorait és mumusa, a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen elleni 2,5 – 1,5-ös győzelmével kiharcolja a harmadik találkozót, életben tartotta döntőbe jutási reményeit. Párharcuk a harmadik találkozón dőlt el. Döntetlen született az első partiban, Nakamura remek játékkal győzött a második játszmában, Carlsen egyenlített a harmadikban, majd megosztoztak a ponton a negyedik összecsapásban. A „hirtelen halál” játszma döntött, Carlsen fölényes pozíciót rontott el, majd bástyát nézett el.

 

Daniil Dubov a döntő első két játszmájában a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtott, Hikaru Nakamura két könnyű győzelmet aratott. Az első partiban az orosz sakkozó rosszul számolt, gyaloghátrányos állását nem tudta megmenteni.

A második mérkőzésen Dubov sötéttel nyerte meg az első partit, három döntetlennel megőrizte előnyét, 2,5 – 1,5-ös győzelemmel vágott vissza az első meccsen elszenvedett vereségéért.

A 24 esztendős Daniil Dubov nagy sikerével fejeződött be a Lindores Abbey Rapid Challenge viadal. A torna döntőjének harmadik mérkőzésén 3 – 2-re győzte le Hikaru Nakamurát, a „hirtelen halál” játszmában nyerte meg az izgalmas finálét. A New in Chess 2020/5-ös számában Dubov a győzelme után adott interjújában úgy értékelt, hogy pályafutása érezhető hullámvölgyét szakította meg első helyével, és bizakodóan várja versenyeit.

A Chessable Masters tornán Dubov nem jutott tovább a csoportjából, Nakamura a negyeddöntőben Ding Lirentől 2-1-re kapott ki.

Hikaru Nakamura és Daniil Dubov korábban 25 rapid és villámpartiban néztek farkasszemet, 12 döntetlen mellett az amerikai sakkozó 8-5-re vezet.

 

Az elődöntő párosítása:

Ding Liren (kínai, 3836) – Magnus Carlsen (norvég, 2881)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a Legends of Chess online rapid viadal győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen a Legends of Chess online rapid viadal győztese. A döntő második mérkőzésén 2,5 – 0,5-re győzte le a világbajnokjelölt Jan Nepomnjacsijt. A norvég világelső az első partiban 27 lépésben nyert, a másodikban a kockáztató orosz nagymestert sötéttel kényszerítette feladásra, majd döntetlennel biztosította be sikerét, a finálét 2 – 0-ra nyerte meg. A világbajnok a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatán három tornán lett győztes. Augusztus 9-én kezdődik a négy résztvevős Grand Final, az elődöntőben Magnus Carlsen a kínai Ding Lirennel, az orosz Daniil Dubov az amerikai Hikaru Nakamurával mérkőzik meg.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatán az „ötletgazda” Magnus Carlsen harmadik tornagyőzelmét ünnepli. A tíz résztvevős Legends of Chess viadal körversenyét ötpontos előnnyel nyerte meg Jan Nepomnjacsij előtt.

Az elődöntőben Peter Szvidlert 2-0-ra győzte le, mindkét meccsen csak egy-egy döntetlent engedélyezett a nyolcszoros orosz bajnoknak, Jan Nepomnjacsij a holland Anish Giri ellen nyert 2 – 1-re.

A finálé első játéknapján nagy csata dúlt, Magnus Carlsen csak a két villámjátszmában elért győzelmével nyerte meg Jan Nepomnjacsij ellem az összecsapást 4 – 2-re. Az orosz nagymester csalódottságán nem tudta túltenni magát, a második mérkőzésen nem tudta megnehezíteni a világbajnok újabb sikerét.

 

A vezérgyalog megnyitású ütközetben Carlsen már 27 lépés után fogadhatta Nepomnjacsij virtuális gratulációját.

A nagymesterek folytatták a szicíliai védelem Najdorf-változatában megkezdett elméleti párbajukat. Nepomnjacsij a 16. lépésben minőséget áldozott, az elhibázott hosszúsánc után Carlsen kiskombinációval előnybe került.

 

A játszma további szakaszában a világbajnok pontos játékkal hárította a látszatfenyegetéseket, válogathatott a nyerések között. Kölcsönös időzavar még felvillanyozta a partit az interneten követőket. Carlsen a gyorsabb megoldást még elszalasztotta, Neponjacsij királya kényszerből a vesztébe rohant.

A harmadik játszmában Magnus Carlsen gyors vezércsere mellett döntött, a sorozatos cserék döntetlent eredményeztek, a világbajnok végső sikerét, amelynek a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren is örülhetett, játszhat a Grand Final tornán.

A világbajnok ismét bizonyította, hogy a rapid műfajban is ő a király, a Magnus Carlsen Invitational, a Chessable Masters és a Legends of Chess viadalokat nyerte meg, egyetlen vereségét a Lindores Abbey elődöntőjében az amerikai Hikaru Nakamurától szenvedte el.

Carlsen a Clutch Chess International tornán is diadalmaskodott. Nagy izgalmak után 9,5 – 8,5-re nyerte meg az amerikai Fabiano Caruana elleni párharcát. A norvég világelső a nyolc résztvevős, kieséses rendszerű online viadal döntőjének utolsó partija előtt még kétpontos hátrányban volt Caruanával szemben, a clutch játszmában elért remek győzelmével érte el sikerét. A top nagymesterek szerencsésnek mondhatják magukat, a koronavírus-járvány idején is kitánő díjazású tornákon játszhattak.

 

Augusztus 9-én kezdődik a négy résztvevős Grand Final, amelynek 300 ezer dollár a díjalapja. Az elődöntőben Magnus Carlsen és Ding Liren, a másik ágon az orosz Daniil Dubov és az amerikai Hikaru Nakamura mérkőzik meg.

 

A Legends of Chess döntő végeredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2 (2 – 4, 0,5 – 2,5)

A döntő második mérkőzésének eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1 – 0 (2,5 – 0,5)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 27)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 76)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij  döntetlen (Modern védelem, 36)

A döntő első mérkőzésének eredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 1 (2 – 4)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 48)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 36)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 21)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 38)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 59)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Modern védelem, 92)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Legends of Chess döntőjében Carlsen 4-2-re megnyerte az első mérkőzést Nepomnjacsij ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online viadal döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen 4 – 2-re megnyerte az első mérkőzést a világbajnokjelölt Jan Nepomnjacsij ellen. A norvég világelső az első partiban sötéttel győzött, az orosz nagymester a harmadik játszmában 21 lépéses villámgyőzelmet aratott, kiegyenlített, 2-2 után a villámpartik döntöttek. Két izgalmas, fordulatokban gazdag összecsapásban Carlsen kettős győzelmet ért el. Kedden a második mérkőzésre kerül sor, két győzelem szükséges a tornagyőzelemhez, a győztes 45, a vesztes 30 ezer dollárt nyer a 150 ezer dolláros díjalapból.

A Magnus Carlsen Chess Tour negyedik versenyén, a Legends of Chess online viadal első játéknapja után a világbajnok Magnus Carlsen 1 – 0-ra vezet, 4-2-re győzte le a világbajnokjelölt Jan Nepomnjasijt.

 

A párharc izgalmas szicíliai védelmű ütközettel kezdődött. Jan Nepomnjacsij „élesre töltött”, királyszárnyi támadást indított, Carlsen hidegvérrel hárította az akciót. A bonyodalmakban mindketten pontatlankodtak, hol a nyerést szalasztotta el a világelső, hol a jobb védekezés lehetőségével nem élt a világbajnokjelölt. A kalandok végén Magnus Carlsen örülhetett.

A második ütközetben megkezdődött a Grünfeld védelmű párbaj, Nepomnjacsij állta a sarat.

 

A harmadik játszmában váratlan fordulatot láttunk, Magnus Carlsen elfogadta a felkínált gyalogáldozatot, gyorsan megbánhatta. Jan Nepomnjacsij villámgyőzelmet aratott, 21 lépést követően a világbajnok feladásra kényszerült.

 

A negyedik játszma békés döntetlent hozott, következtek a villámjátszmák. Az 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperces csaták magas hőfokon dúltak. A szicíliai védelmű összecsapásban ellenkező oldalra sáncoltak a küzdő felek, Carlsen átvette a kezdeményezést, vezért nyert bástya és futó ellenében. Az állás a győzelmét ígérte, a kapkodásban Nepomnjacsij remiesélyt szalasztott el, a küzdelem végül Carlsen javára dőlt el.

 

Jan Nepomnjacsij választása a hatodik partiban a modern védelemre esett. Magnus Carlsen hátrányba került, tisztáldozattal próbált kavarni, a fordulatokban gazdag összecsapásban Carlsen kerekedett felül.

A párharcnak Jan Nepomnjacsij számára fokozott tétje van, győzelme esetén bejutna a négy résztvevős Grand Final viadalra, Magnus Carlsen sikerének a kínai Ding Liren örülhetne,. Carlsen, az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Daniil Dubov mellett játszhatna a 300 ezer dollárral díjazott tornán.

 

A döntő első mérkőzésének eredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 1 (2 – 4)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 48)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 36)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 21)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 38)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 59)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Modern védelem, 92)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen és Nepomnjacsij játssza a Legends of Chess online viadal döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online rapid viadal döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal mérkőzik meg. Az elődöntőben Nepomnjacsij és a holland Anish Giri párharcát a harmadik összecsapás döntötte el. Nepomnjacsij öt döntetlen után a második villámjátszmát nyerte meg, 3,5 – 2.5-ös győzelmével, 2-1-es sikerével harcolta ki a döntőbe jutást. A fináléban is két mérkőzést kell megnyerni, a győztes 45, a vesztes 30 ezer dollárt nyer a 150 ezer dolláros díjalapból.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour negyedik versenyén, a Legends of Chess viadal döntőjében az előcsatározás, a tíz résztvevős körverseny első és második helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és az orosz Jan Napomnjacsij mérkőzik meg. A torna nyolcadik fordulójában vívott küzdelmükben a norvég világelső 2-2 után a „hirtelen halál” partiban elért döntetlennel nyerte meg a párbajt. A sorozat első versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon is Carlsen a „hirtelen halál” partiban sötéttel remizett az orosz sakkozóval.

 

A Grand Chess Tour 2019 zágrábi viadalán Magnus Carlsen négy vereségét követően először tudta megadásra kényszeríteni Jan Nepomnjacsijt. Az orosz sakkozó 2002-ben az U12-es Európa-bajnokságon, majd egy év múlva az U14-es korcsoportos vb-n győzte le Carlsent, majd 2011-ben a Tata Steel Chess tornán, három éve a London Chess Classic viadalon is fogadhatta a világelső gratulációját.

A rapid-és villámpartik közül Jan Nepomnjacsij csak két játszmát tudott nyerni, tizenöt döntetlen mellett tízszer kikapott.

Az elődöntőben Magnus Carlsen az orosz Peter Szvidlerrel szemben kettős győzelmet ért el, könnyed játékkal jutott be a fináléba, míg Jan Nepomnjacsij csak a harmadik mérkőzésen megszerzett győzelmével harcolta ki a döntőbe jutást.

Az elődöntő végeredménye:

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2 (0,5 – 2,5, 0.5 – 2,5)

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Neponjacsij (orosz, 2778) 1 – 2 (0,5 – 2,5, 4 – 3, 2,5 – 3,5)

Anish Giri és Jan Nepomnjacsij mai mérkőzésén az első négy rapid parti pontosztozkodással fejeződött be. A kiegyenlített erők küzdelmében az óvatosság jellemezte Giri játékát, Nepomnjacsij próbálta variálni a nyitásokat, hogy kizökkentse ellenfelét a megszokott sémákból.

A vezércsel ritkább változatával kezdődött meg a csatározásuk, a sorozatos cserékkel leegyszerűsödött állásban lépésismétléssel remiztek.

A spanyol megnyitásban folytatták. Nepomnjacsij gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, de előnyét eltékozolta, gyaloghátránya megmaradt, a bástyavégjátékban Girinek nem volt nyerőesélye.

 

Élvezetes küzdelmet hozott a harmadik összecsapás. Giri a vezérszárnyon kezdeményezett, gyalogot is nyert, Nepomnjacsij ellenakciója időben érkezett, az örökös sakk láttán harmadszor is virtuálisan kezet fogtak.

A spanyol megnyitásban másodszor sem bírtak egymással, gyorsult a tempó, a 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal játszott partik után két villámjátszmában mérkőztek meg, 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

 

A Grünfeld védelmű csatában Anish Giri esélyei kecsegtetőnek látszottak, amikor taktikai csapást nézett el. Jan Nepomnjacsij minőséget áldozott, de a pontos folytatással adós maradt, megszületett az ötödik döntetlen.

 

Nepomnjacsij bevetette a skót megnyitást, ami jó választásnak bizonyult, Giri többször is hibázott, a hetedik sprra betört világos bástyák megpecsételték sorsát Jan Nepomnjacsij jutott a torna döntőjébe.

A párharc harmadik mérkőzésének eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Neponjacsij (orosz, 2778) 0 – 1 (2,5 – 3,5)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Vezércsel, 40)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Vezércsel, 53)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 40)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 1 – 0 (Skót megnyitás, 45)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen kettős győzelemmel döntős, Giri és Nepomnjacsij harmadszor is megmérkőzik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online rapid viadalon a világbajnok Magnus Carlsen kettős győzelemmel jutott be a döntőbe. Az orosz Peter Szvidler ellen mindkét mérkőzésen 2,5 – 0,5-ös sikert ért el. A másik ágon harmadik összecsapás dönti el, hogy a fináléban ki lesz a norvég világelső ellenfele. Az orosz Jan Nepomnjacsij az első meccsen 2,5 – 0,5-re nyert, a visszavágón a holland Anish Giri kétszer is kiegyenlített, majd a „hirtelen halál” partiban elért győzelme, 4-3-as sikere után vasárnap délután következhet a ráadás.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatán a világbajnok Magnus Carlsen harmadszor játszik döntőt. A Legends of Chess elődöntőjében az orosz Peter Szvidler ellen a vártnál könnyebben nyerte meg mindkét meccsét 2,5 – 0,5-re.

 

Az első játéknapon az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok világossal játszotta az első partit, az angol megnyitásban királyszárnyi akcióval próbálkozott. A norvég világelső 15…g5 lépése alaposan meglepte, a küzdelem csak 27 lépésig tartott.

Szvidler a vereség után a szicíliai védelemre szavazott, a különböző oldalra történt sáncolás után a szokásos minőségáldozattal biztosított ellenjátékot, mindketten elégedettek lehettek a döntetlennel.

A harmadik partiban Szvidler a 27. lépést követően kényszerült feladásra, a két sötét játszma gyors megnyeréséért Carlsennek meg sem kellett izzadnia.

Anish Giri és Jan Nepomnjacsij a Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajt. A holland nagymester bosszankodhatott, kecsegtető esélyű állásából nem tudta kihozni a maximumot, a maratoni küzdelem Girit viselte meg jobban.

A bécsi megnyitású játszmában Anish Giri agresszíven lépett fel, királyszárnyi akciója azonban kifulladt, az orosz nagymester begyűjtötte az egész pontot.

Giri játékán nagyon érződött a vereség, rosszabb döntéseket hozott a második Grünfeld védelmű játszmában, Jan Nepomnjacsij a felkínált eséllyel tökéletesen élt, 2,5 – 0,5-ös győzelme után már-már páholyban érezte magát?   

 

Az elődöntő eredményei:

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2 (0,5 – 2,5, 0,5 – 2,5)

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1 – 1 (0,5 – 2,5, 4 – 3)

Az elődöntő első játéknapjának eredményei:

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 1 (0,5 – 2,5)

Peter Szvidler - Magnus Varlsen 0 – 1 (Angol megnyitás, 27)

Magnus Carlsen – Peter Szvidler döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

Peter Szvidler – Magnus Carlsen 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 27)

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Neponjacsij (orosz, 2778) 0 – 1 (0,5 – 2,5)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 131)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 1 – 0 (Bécsi megnyitás, 40)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Grünfeld védelem, 33)

Peter Szdler nem tudta megnehezíteni a norvég világelső döntőbe jutását. A második találkozó első partijában királya gyorsan elesett a harcmezőn.

 

Bíztató nyitást követően Szvidler adós maradt a jó folytatással a második partiban. A vezércserét követően már Carlsennél volt az előny, a 28.Bf2-re a 28…Hd1! gyorsan döntött is. A harmadik összecsapás remije Carlsen második győzelmét jelentette. Az utóbbi években a chess24.com portál elismert, kedvelt kommentátora, a 46 éves Peter Szvidler joggal lehet elégedett eredményével, hogy a viadalon a négy közé jutott.

 

A sorozat harmadik versenyén, a Chessable Masters fináléjába jutott, Magnus Carlsentől vereséget szenvedő Anish Giri az első meccs elvesztése után sem adta fel a küzdelmet Jan Nepomnjacsijjal szemben.

Az első parti békés döntetlennel végződött, a második játszmában Giri jól megjátszott nyitás után átengedte a kezdeményezést ellenfelének. Nepomnjacsij tetszetős játékkal győzött és vezetést szerzett.

A harmadik összecsapás meghozta Giri számára a remélt fordulatot, a szicíliai védelem zavaros vizein az ő hajója haladt egyre magabiztosabban a cél felé, előnyös végjátékát biztos kézzel nyerte meg, kiegyenlített.

A Grünfeld védelmű ütközetben kedvezőbbek voltak az esélyei, a döntetlennel Nepomnjacsij lehetett elégedettebb, következtek a villámpartik, 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal.

Az orosz nagymester tűnt esélyesebbnek, az első játszmában sikerrel is zárta a szicíliai védelmű kalandokat.

 

Anish Giri nem adta fel, sőt a 14.Hd4!-gyel bevezetett kombinációja sokkolhatta is riválisát. A holland sakkozó remek játékkal nyert, a találkozón másodszor is kiegyenlített, majd a „hirtelen halál” parti megnyerésével kiharcolta, hogy vasárnap délután a harmadik mérkőzésük döntse el, hogy ki lesz a fináléban Magnus Carlsen ellenfele.

Az elődöntő második játéknapjának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Peter Szvidler (orosz, 2742) 1 – 0 (2,5 – 0,5)

Magnus Carlsen – Peter Szvidler 1 – 0 (Szicíliai védelem, 26)

Peter Szvidler – Magnus Carlsen 0 – 1 (Angol megnyitás, 32)

Magnus Carlsen – Peter Szvidler döntetlen (Szicíliai védelem, 41)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2731) 0 – 1 (3 – 4)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 40)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Angol megnyitás, 54)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 0 – 1 (Szicíliai védelem, 65)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 41)

Jan Napomnjacsij – Anish Giri 1 – 0 (Szicíliai védelem, 76)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 48)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 42)

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog