Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lékó Péter: Nehéz favoritként nyerni

Címkék: Lékó Péter

Dortmundban szombaton kezdődik a 42. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny, amelyen olimpiai válogatottunk éltáblása, Lékó Péter is játszik. Felkészüléséről, az augusztus 1-jén kezdődő sakkolimpiáról, az esélyekről, a szekundánsi szerepkörről Szegeden beszélgettem első számú nagymesterünkkel. Természetesen nem hagyhattuk ki a brazíliai vb eseményeit, hiszen Péter közismerten nagyon szereti a focit.

Miért voltak a negyeddöntők meccsei jóval rosszabbak, mint a csoportmérkőzéseken látott találkozók?

A kieséses rendszer mindig trükkös. Senki nem mer igazán nagy kockázatot vállalni, a kontrákat próbálják kivédeni, várva, hogy elől majd csak rúg valaki gólt. Mind a németek, mind az argentinok talált góllal jutottak előnyhöz, utána csak ezt őrizgették. Az ellenfelek pedig nem voltak annyira jók, hogy nyomás alá tudják helyezni a vezető együttest. Talán, ha fordítva alakul, és az ellenfél szerzett volna gólt, sokkal jobb mérkőzéseket láthattunk volna. Az argentinok, a németek alighanem képesek lettek volna a fordításra, de nekünk, sima nézőknek ez nem derült ki. A 16 között sokkal jobb meccseket láthattunk. Az egyik legélvezetesebb mérkőzés számomra a belga-amerikai volt, a találkozó hosszabbítása fenomenális élményt nyújtott. A mexikóiakat és a chileieket is nagyon sajnáltam, mert mindketten drámai csatában estek ki. Bármelyikük megérdemelte volna a továbbjutást.

A sportban rendkívüli módon kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Gondoljunk csak a kieséses rendszerű világbajnokságok, a Világkupák történéseire, egálnál a továbbjutást eldöntő rapid-és villámpartikra, a pillanatnyi mentális állapot, egy pici szerencse dönthet.

Népszerű sportágakban feltétlenül. A foci és a sakk nagyon hasonlít egymásra, véleményem szerint itt a papíron gyengébbnek is jó esélye van, akár egy kis momentum dönthet. Az utóbbi időben fokozottan figyelem a kézilabdát, ott a gyengébbnek jóval kevesebb az esélye, ugyanis folyamatosan gólt kell dobni, és védekezni is egyszerre. Ezt a tempót csak közel azonos játékerőt képviselő csapatok bírják, bár akkor meg garantálható a dráma! Fociban egy jól szervezett csapat okozhat problémát. Erre jó példa Costa Rica, épphogy bejutott a vb-re, itt a nagyon jól szervezett védelmüknek köszönhetően mennyi problémát okoztak a nagy nemzetek ellen is. Kérdés, hogy ez a kieséses szisztéma mennyire igazságos, bár most a négy közé a legnagyobb foci nagyhatalmak jutottak, még a harmadik helyért is óriási csata lesz. Ezzel mi nézők, csak jól járunk!

A dortmundi szuperversenyre történő felkészülés közben is volt időd nézni a meccseket, vagy csak az edzések befejezése után a felvételeken láttad? De akkor már tudtad az eredményt, nincs már akkora varázsa…

A csoportmérkőzéseknél egy nap három meccs is volt, direktben hármat nem nézhettem, de igyekeztem úgy alakítani a programomat, hogy meglegyen a napi edzési penzum, ugyanakkor ne menjen a sportolás rovására sem. Általában este 6 és 8 óra között bicikliztem, ezt a mérkőzést felvételről néztem, aztán jött már a következő meccs, vacsorát is be kellett iktatni. Elég stresszes volt ez a felkészülési időszak, én mindig későn fekszek le, az éjféli találkozók is érdekesek voltak, azokat élőben néztem.

 

Közel egy évig nem játszottál egyéni versenyen, tavaly júliusban a pekingi GP után még a dortmundi viadalon szerepeltél.

Peking után alig jutottam levegőhöz, következett Dortmund és egyből a Világkupa,     majd a Klubcsapatok Európa-kupája. Ezekre a tornákra nem tudtam igazán rákészülni, hiszen ekkor Vishy Ananddal már a világbajnoki döntőre való felkészülés legintenzívebb fázisában voltunk. Az ott elemzett változatokat nem játszhattam meg.

Mennyit akarsz, mennyit tudsz elárulni a vb-döntőre való felkészülésről, a módszerekről, a közös munkáról, ami nem sérti a megállapodásokat. Mindenkit érdekel, hogy a stáb hogyan dolgozott együtt, külön-külön, a játszmákra mennyit készült Vishy?

Ezekről csak nagy általánosságokban beszélhetek. Az én konkrét szerepemről annyit, hogy a Világkupa után azonnal az edzőtáborba utaztam, másfél hónapot készültünk együtt, napi 12 órát dolgoztunk. Az Európa-kupa egyfajta „nyaralás” volt, két nappal később már utaztunk is Csennajba. A döntő után nagyon fáradtnak éreztem magam, bár az utolsó energia tartalékokat mozgósítva Pekingben a Szellemi Világjátékok rapid versenyét holtversenyben megnyertem,  na ezzel aztán el is készültem végleg az erőmmel! Ezért az év első felében nem is akartam igazán versenyezni, bár jó lett volna a sok közös elemzésből valamit megjátszani. Hozzá kell tennem, hogy nekem megvan a saját repertoárom, ezért szekundálás után is ritka kivételtől eltekintve elsősorban saját változataimat játszom meg. Az én esetemben nem volt semmiféle megállapodás, hogy mit játszhatok meg. Magam is már vívtam világbajnoki döntőt, nekem is voltak segítőim, jól tudom, hogy én mit vártam el tőlük, nem lehet határidőt húzni, hogy meddig nem játszhatod meg az elemzést. Nagyon fontos a kölcsönös bizalom. Másképpen nem is működhet a dolog.

Milyen „főnök” volt Vishy? Hogy viszonyult a stábhoz? A szörnyűséges ötödik partit hogyan dolgoztátok fel együtt? Hogy tudtátok oldani a feszültséget? A vereség után másnap is játszma volt.

Ezeket inkább tőle kellene megkérdezned… Nagyon bosszantó vereség volt, nyitásban sötéttel nem volt problémája. Csennajban is kidolgozott program szerint dolgoztunk. Amikor elkezdődött a párharc, akkor hajnal 5 óra előtt soha nem tudtunk lefeküdni, persze Vishy időben ment aludni, éppen ezért viszont korán is kelt! Reggel      először átbeszéltük az éjszakai elemzéseinket,aztán folytattuk a munkát. Egyedül a partik alatt lett volna lehetőség egy kis pihenésre, de érthetően érdekelt a nyitás, gyűlik a feszültség, közben ebéd, kéne aludni is, de a játszma is egyre jobban érdekel, legfeljebb egy-másfél óra jut kis lazításra. Vishy pontosan tudta, hogy miként remi a bástyavégjáték, de elnézte ezt a hetedik sori elvágást, ha máshova lép a király, akkor döntetlen lett volna a parti. Ez nagyon bosszantó volt, mert sok időt szánt a felkészülésnél a végjátékokra is. A világklasszisok között én Gelfandot tartom a legnagyobb professzornak, aki a végjátékok igazi specialistája, de éppen Anand elleni döntőjének rapid rájátszásakor a totál megnyert állásban lépte a Bh7-et, ami kulcslépés hasonló pozíciókban, pont abban az állásban viszont az egyetlen lépés volt ami elremizte az állást! Élete egyik legfontosabb pillanatában, dráma a javából, de sajnos mindenkivel előfordulhat ilyesmi. A növekvő feszültség, sok energiát elvesz a sakkozóktól az intenzív készülés, rengeteg információt kell feldolgozni, ketyeg az óra, nincs függő, állandó a döntési kényszer, a stresszhelyzet pedig csak fokozódik, ilyenkor a világ legjobbjai is hibázhatnak.

Sokáig kétséges volt, hogy Vishy Anand címének elvesztése után játszik-e a világbajnok-jelölti versenyen, de Hanti-Manszijszkban megmutatta a sakkvilágnak, hogy őt még korai leírni, tökéletes profizmussal nyerte meg a viadalt. Mi volt a különbség a hazai pályán, érezhetően nagy teher alatt játszó világbajnok és címe elvesztése után oly remekül sakkozó Anand között?

Én úgy gondolom, olyan nincs, hogy jó és rossz forma, pillanatnyi nüánszok döntenek. Anand esetében, ha a világbajnoki döntő első partijaiban kihasználta volna esélyeit, ha Magnus Carlsen fokozottan érezte volna, hogy a nyitásokban nem tud mit kezdeni vele - gondolok az első és a harmadik partira -, akkor egy teljesen más párosmérkőzést láttunk volna. Kár volt olyan korán remire adni az első játszmát, a harmadikban jelentős előnyt engedett ki, Magnus láthatón megnyugodott, holott a meccs nagyon szoros lehetett volna. Az ötödik parti elvesztésével fokozott stresszhelyzet alakult ki. Sokat készültünk a berlinire, de merőben más a helyzet, ha a meccsen hátrányban vagy. Jöttek a kételyek, hogy miért készültünk fokozottan 1.e4-re, mikor váltsunk d4-re, végül csak a kilencedikben jött minden mindegy alapon. Anand nagyon profin igyekezett távol tartani magát mindentől, a hazai pálya előny, vagy hátrány-e? A megnyitó ünnepségen 15 ezren felállva ünnepelték Vishyt, amire sakkban még nem volt példa. Ez lehet óriási motiváció, de fokozott terhet, felelősséget is jelenthet. Amikor Vishy első világos partijában e4-gyel nyitott, mindenki tapsolt, örült: ez kell, az agresszív, bátor bajnok. Amikor a kilencedikben d4-gyel kezdett, akkor is felcsattant a taps, itt a remény, az utolsó reménysugár. Mindenki érezte, hogy Magnus már annyira magabiztos volt, hogy az egyetlen megoldás, ha Vishy a középjátékban bemattolja őt. Kijött a reményteljes állás, mi is nagyon örültünk, adott volt a lehetőség. Egy ilyen pozíciót más eredmény mellett Anand simán megnyert volna, de Carlsen kétpontos vezetésének birtokában  szenzációsan védekezett. A fokozott feszültség Anandot tette idegessé. A végeredményt látva túlzottan is egyszerűnek tűnhet a párharc, a hatodik és a kilencedik játszma közötti időszakban alakult egyértelműen minden Magnus kívánsága szerint. Jól jött volna egy pihenőnap az ötödik parti elvesztése után, peches volt az is, hogy éppen a hatodik után volt a színcsere.

Anand nagyon nehéz döntést hozott meg, amikor elindult a világbajnok-jelölti versenyen, hazai pályán elszenvedett 6,5-3,5-ös vereség lélektanilag is megrendítette Vishyt. A zürichi gyengébb eredmény levette a válláról a feszültséget, lenyugodott, egyértelműen célja lett, hogy megmutassa a világnak, hogy tud ő sakkozni! Kellő önbizalommal ülhet a visszavágón sakkasztalhoz, olyan mérkőzést láthatunk majd, ahol egy mentálisan is jól felkészült Anand küzd meg Carlsennel. Azt se felejtsük el, hogy az utóbbi években Anand játéka egy kicsit hitehagyott volt, gyengébb eredmények egész sorát érte el, önbizalma is tovatűnt. A világbajnok-jelölti torna megnyerése óriási lökést adhat számára.

2008-ban Kramnyik szekundása voltál a vb-döntőn Anand ellen, most az indiai sakkozónak segítettél. Melyik volt a nehezebb feladat?

Mondhatnám, hogy rosszkor voltam rossz helyen. Anand hat éve nagyon megérdemelte a klasszikus világbajnoki címet, számomra persze rémálom volt a meccs. Nagyon érett Carlsennek a világbajnoki cím, hiszen több, mint négy éve vezeti a világranglistát, szinte az összes nagy versenyt megnyerte, érdekes, hogy mindkét hazai tornán azonban Karjakin megelőzte őt, s ez korántsem véletlen. Nagyobb az elvárás, kevéssé tudod függetleníteni magad a környezetedtől.

A New in Chess Magazin legfrissebb számában van egy összeállítás Carlsen vesztéseiről, amióta vezeti a ranglistát. Meglepően sok a húsz vereség, tízszer világossal, tízszer sötéttel kapott ki. Caruana háromszor, Kramnyik kétszer is legyőzte, legtragikusabb Giri elleni 22 lépéses vesztése volt.

Giri ellen azóta sem tudott partit nyerni, a holland pedig óriási önbizalommal játszik ellene, nagyon érdekesek ezek a lelki tényezők.

A másik véglet Hikaru Nakamura, az amerikai nagymester már tíz vereségnél tart, holott nem oly régen nyilatkozta, hogy csak ő veszélyeztetheti Carlsen elsőségét.

Ezt még talán 0:8-nál nyilatkozta. Carlsen sincs könnyű helyzetben, ezt jól mutatta a samkiri Gasimov emlékversenyen elszenvedett kettős veresége. Mindenki már azt számolgatta, hogy mikor éri el a 2900-as Élő-pontot. Ilyen erős konkurencia mellett nehéz dolga van, tőle mindenki már csak a győzelmet várja. A kettős vereséget követően két partit is sötéttel kellett játszania, mi lett volna, ha Mamedgyarov és Nakamura nem ugrik neki, csak leremizi a partit, ötven százalékon tartják őt… Túl agresszívek voltak, Nakamura ismét nagyon jól állt, egyenesen elképesztő, hogy Magnus miként tud megfordítani hátrányos állásokat. Ezek a nagyon fájdalmas vereségek, ha stratégiailag túljátszanak, akkor könnyebb a vesztést elviselni. Nakamura nagyon tud kavarni, játékereje megvan, óriási küzdő, de nem a klasszikus sakktudásával van a világ legjobbjai között. Különleges a stílusa, de ezzel a játékfelfogással nem lehet a legjobb, hiányzik az a klasszikus tudás, ami Magnusnál fokozottan megvan. Önmagában a zsenialitás kevés.

Lassan a hajrájához érkezik az olimpiai felkészülés. A sakkolimpia honlapján https://chess24.com/en/olympiad2014 már közölték a nevezett férficsapatok erősorrendjét, válogatottunk a negyedik a rangsorban az orosz, az ukrán és a francia együttesek mögött.

Az Élő-átlagoknak én nem tulajdonítók jelentőséget.

A sakk-és sportrajongók azt látják, hogy veled az éltáblán az első hat között a válogatottunk. Nagyon szeretnék az együttest dobogón látni, érmet is várnak.

Mi is nagyon bízunk egy jó szereplésben, de azért érdemes a realitások talaján maradni. Számoljuk csak össze azt a hat csapatot. Oroszok, ukránok, franciák, kínaiak, a háromszoros olimpiai bajnok örmények, mi, de számoljuk az amerikai, azeri, angol, izraeli, indiai és holland együttest, s még sokan mások, akik egy-egy meccsen hihetetlenül kellemetlen ellenfelek tudnak lenni, mint például a Nisipeanuval erősített németek. Minden olimpia előtt elmondom, hogy egyre erősebb, kiegyensúlyozottabb a mezőny, nagy csatákra kell számítani. Érzem a csapatunkban az erőt, mindenképpen az első hatban szeretnénk végezni, ezzel az eredménnyel alighanem kvalifikálnánk magunkat a csapat-világbajnokságra, a körmérkőzéses lebonyolítást igazságosabbnak tartom, nekünk jobban fekszik. Ismerjük a svájci rendszer buktatóit, döntő jelentőségű lehet az utolsó forduló párosítása is. Éppen ezért nekünk csak az adott mérkőzéseinkre szabad koncentrálnunk! A 2012-es isztambuli sakkolimpia előtti helyzettel a jelenlegi állapotot összehasonlítva, szerintem jobban felkészültek, jobban játékban vagyunk. Almási Zoli éppen az én dortmundi versenyemmel egy időben az ACP viadalon játszik. Júniusban Zolival és Csabival is edzettem, csapaton belül is voltak közös edzések, ezek jót tesznek a csapat egységének, a hangulatnak. Jobban tudjuk majd egymást segíteni.  

Áprilisban az orosz csapat-bajnokságon a Malahit együttesében játszottál, abszolút favoritként nyertetek is. Hogy néz ki egy ilyen profi csapat belülről? Csapatértekezlet? Közös készülés? Taktika kidolgozása?

Nagy élmény volt ebben a világklasszisokkal tűzdelt együttesben játszani. Pályafutásom során első alkalommal szerepeltem olyan csapatban, amelyik első számú favorit volt. Az orosz válogatott hiába vezeti a rajtlistát az olimpiákon, 2002 óta nem tudott aranyérmet szerezni, favoritként nem könnyű nyerni. Előttem Karjakin és Griscsuk játszott, mögöttem Shirov, Malahov, Bologan, a kérdés, hogy az idei Európa-bajnok Motiljev mikor kerül be a csapatba. A taktika adott volt, mindenki minden partiját teljes erőbedobással játssza. Csapatértekezlet volt, kapitányunk Raskovszkij volt, aki éppen az utolsó aranyérmes orosz válogatottat is irányította. Közös készülés nem volt, de Karjakinnal és Motiljevel nagyon jó a viszonyunk és a közös séták alatt sokat konzultáltunk.  

Mit vársz magadtól Dortmundban, milyen eredménnyel lennél elégedett?

Nem akarok az eredménnyel különösebben foglalkozni, természetesen szeretnék jó partikat játszani, de elsősorban az olimpia van a fejemben. A verseny után legyen kellő önbizalmam, hogy az olimpián teljes erőbedobással tudjak játszani. Az éltáblán kőkemény dolgom lesz, ha jól megy a csapatnak, akkor a top tízből kapom majd az ellenfeleket. Az idei dortmundi szuperverseny az olimpia közelsége miatt csak nyolc fős.

Emlékeztetlek, hogy 2008-ban megnyerted a nyolc résztvevős versenyt…

Kellemes emlék, de azért most speciális a helyzet. Idén még csak hét partit játszottam. Az orosz csapatbajnokság nagyon jól sikerült, de fogalmam sincs pontosan mennyi idő kell ahhoz, hogy ismét maximálisan játékba lendüljek a világ legjobbjai ellen. A versenynaptáramban az olimpiát helyeztem az első helyre, a dortmundi szupertornát pedig jó felvezető versenynek szánom. A hét parti pontosan ideálisnak tűnik, hogy jól ráhangolódjak a játékra. Az olimpián nagyon bízom a jó szereplésben, kell egy kis szerencse is, de azt meg kell szolgálni. Jó lenne kis hátszél a párosításnál. Bízom abban, hogy megfelelőek lesznek a körülmények. Tromsø természeti fekvése csodálatos. Remélem jól meg tudjuk majd szervezni a kikapcsolódást, mert nagyon fontos a verseny végén a frissesség. Július végén nálunk 30 fok körüli a hőmérséklet, ott viszont 15 foknál aligha lesz több nappal, késő este inkább közelít a nulla fokhoz.

Nagyon örülök annak, hogy a jelentős minisztériumi támogatásnak köszönhetően beruháztam egy komoly számítógépbe, laboratóriumi körülmények között készülhetek. Ez szervergépet jelent, ilyen gépet én otthon nem tudnék tárolni, Szegeden a Ritek Zrt. ajánlotta fel a hostingos lehetőséget, be is üzemelték, működik a rendszer.  Jó kezekben van, felügyelik. Velem a notebook van, a szervergépen elemeznek a programok. Óriási előrelépés ez, megtapasztaltam, hogy a riválisok milyen lehetőségekkel élhettek már korábban is. Lelkileg most ez nekem sokat jelent. Nagyon zavart, hogy nemcsak nagyobb stábbal dolgoznak, de az informatikai hátterük is sokkal jobb volt. Dortmundban már tesztelni fogom, bár tudom, hogy ennek a gyümölcse később érik be. Egy picit sajnálom, hogy nem jutottam korábban hozzá a géphez, már nincs idő arra, hogy korábbi elemzéseimet átnézzem vele.

Arra azért vigyázni kell, hogy ne veszítsem el a realitás érzékemet, a táblán nekem kell jókat húzni. A gép segítségével remélhetően lerövidül a felkészülési időszak. Hiába a programok ugyanazok, a sakkozók sokszor másként ítélik meg az egyes állásokat, kinek a stílusának felel meg a szituáció. Ez a nehéz a szekundálási feladatban is, hogy melyik folytatást javasold, ami neked tetszik, amelyik elnyerheti Anand tetszését, ami kellemetlen az ellenfélnek. Sokkal jobb érzés a játékos szerepköre. Ananddal való közös munka, az ő sikere a vb-jelölti versenyen megerősítette bennem a hitet, az akaratot, hogy ott a helyem az első tízben, semmivel nem vagyok jobb, vagy rosszabb, mint ők. Vissza kell kapaszkodnom, ismét szeretnék minél több meghívást kapni a legnagyobb tornákra, ehhez persze javítanom kell az Élő-pontjaimon!

 

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog