Szkopjéban nyolc magyar résztvevővel holnap kezdődik a svájci rendszerű kontinensbajnokság

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szkopjéban március 18. és  29. között rendezik meg a 20. férfi Európa-bajnokságot. A svájci rendszerű 11 fordulós viadalról huszonkettenvívják ki a részvételi jogot a Hanti-Manszijszkban megrendezésre kerülő Világkupán.  Negyvenhárom országból neveztek, a 365 fős mezőnyben a magyar színeket nyolcan képviselik, olimpiai válogatottunk három tagja, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin és Erdős Viktor eséllyel pályázhat a továbbjutó helyek megszerzésére. Címvédőként a horvát Ivan Saric játszik, a rajtlistát az orosz Vladiszlav Artyemijev vezeti, Berkes a 16., Gledura a 38.,  Erdős az 59. A teljes díjalap 100 ezer euró, az Európa-bajnok 20 ezret nyer. Az Eb honlapja a http://eicc2019.mk/

 

A 20. Európa-bajnokságról huszonketten kvalifikálják magukat az idei Világkupára, a 128 résztvevős kieséses rendszerű viadal  első két helyezettje lesz világbajnokjelölt. A legjobbak Élő-pontjuk alapján játszhatnak majd a Hanti-Manszijszkban megrendezendő VK-n. Szkopjéban a 23 macedón résztvevő mellett többek között 48 orosz, 23 szerb és török, 20 izraeli,  19 német és 17 ukrán sakkozó játszik. A rajtlistát a csütörtökön befejeződött csapat-világbajnokságon aranyérmes orosz válogatott legjobb pontszerzője, a 21 éves Vladiszlav Artyemijev vezeti, öten tartoznak a + 2700 Élő-pontosok csoportjába, 147 nagymester a 365 fős mezőnyben.

Szkopjéban ma este tartják meg az ünnepélyes megnyitót,  a technikai értekezletet, hétfőn helyi idő szerint  15 órakor indulnak a sakkórák. Március 23-án lesz pihenőnap, az utolsó forduló március 29-én 13 órakor kezdődik. A résztvevők játszmánként 90-90 perc gondolkodási időt kapnak 40 lépésre, majd 30-30 percet a parti befejezéséig és az első lépéstől kezdve még lépésenként 30-30 másodpercet. A bajnoki címet, a dobogós helyezéseket holtverseny esetén nem rájátszás dönti el, ugyanez a szabály a továbbjutást jelentő helyeken előálló esetleges holtversenynél is. Első kritérium az ellenfelek Élő-pontjainak átlaga a leggyengébb pontszám nélkül, majd a módosított Bucholz, a Bucholz, az egymás elleni eredmény.

A rajtlista élcsoportja:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2736), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2705), Daniil Dubov (orosz, 2703), Vladiszlav Kovalev (fehérorosz, 2703), Ivan Saric (horvát, 2703), Markus Ragger (osztrák, 2686), Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 27019), Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2698), Nils Grandelius (svéd, 2694), Anton Korobov (ukrán, 2686), Ivan Cseparinov (grúz, 2683), Pavel Eljanov (ukrán, 2682), Maxim Rodhstein (izraeli, 2673), Liviu-Dieter Nisipeanu (német, 2670), Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2667), Berkes Ferenc (magyar, 2666), Alekszej Drejev (orosz, 2662), Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2662), Hrant Melkumjan (örmény, 2661), Romain Edouard (francia, 2658), Igor Kovalenko (lett, 2658), Mircea-Parligras (román, 2657), Borisz Gelfand (izraeli, 2655),…Gledura Benjámin (magyar, 2630), Erdős Viktor 2612, Ruck Róbert 2521, Kozák Ádám (magyar, 2445), Krstulovic Alex (magyar, 2351), Csiki Endre (magyar, 2251), Ongut Tamás Gunes (magyar, 2197)

Az Európa-bajnokságok eddigi története

Az első Európa-bajnokságot 2000-ben az olaszországi Saint Vincentben rendezték meg. A 120 résztvevő, a neves sakkozók távolmaradása miatt sokan borúlátóan ítélték meg a kontinensbajnokság jövőjét. Az  orosz Pavel Tregubov győzött. Egy év múlva Ohridban csatáztak a férfiak és Polgár Judit. Az Eb-nek már komoly tétje volt, mert a férfi kieséses rendszerű világbajnokságra lehetett részvételi jogot szerezni. Az izraeli Emil Szutovszkij holtversenyben végzett az élen, páros mérkőzésen legyőzte az ukrán Ruszlan Ponomarjovot és szerzett bajnoki címét. Polgár Judit a győztesektől fél ponttal elmaradva holtversenyben végzett a harmadik helyen, majd leszorult a dobogóról, mert a rájátszáson kikapott a grúz Zurab Azmaiparasvilitől. Világbajnoki résztvevő lett Gyimesi Zoltán is, Almási Zoltán a rájátszáson ezt nem tudta kiharcolni.

2008-ban Plovdivban a rajtlistán 31. helyre rangsorolt holland Szergej Tivjakov győzelmével ért véget a viadal. A tulipánosok honi rangsorában csak harmadik, egykori szovjet-orosz sakkozó a „surranó pályán” tört előre. Veretlen maradt, 2793-as performance-pontszáma tiszteletet parancsoló, ahogy a + 22,2 Élő-pont is. Nagy balsiker volt a negyedik helyre rangsorolt Almási Zoltán ötvenszázalékos eredménye, Balogh Csaba és Erdős Viktor óvatos játéka sem vezethetett sikerre.

Tíz esztendeje a X. kontinensbajnokságot a montenegrói Budvában rendezték meg. 318 résztvevő játszott, köztük kilenc magyar sakkozó. A rajtlistán 62 sakkozónak volt több mint 2600 Élő-pontja. Huszonketten  kvalifikálták magukat a Világkupára. Rapid rájátszásban dőlt el az Európa-bajnoki cím és a dobogós helyezések sorsa. A végső győzelmet a 22 éves orosz Jevgenyij Tomasevszkij szerezte meg. A döntőben honfitársát, Vlagyimir Malahovot győzte le. A bronzérmet a grúz Baadur Zsobava vehette át. A kilenc magyar résztvevő nem tudott számottevő eredményt elérni.

2010-ben Rijekában meglepetésre a 19 éves orosz Jan Nepomnjacsij lett a kontinensbajnok. Az utolsó fordulóban Almási Zoltán sötéttel aratott remek győzelmet a boszniai Ivan Szokolov ellen, és holtversenyben negyedikként zárta szereplését, továbbjutott a Világkupára. Berkes Ferenc világossal gyorsan remizett az izraeli Emil Szutovszkijjal, a rájátszáson sikerrel vívta meg csatáját. Nagy holtverseny alakult ki a 7,5 pontosok között, nem kevesebb mint harminc sakkozó érte el ezt a pontszámot, köztük Berkes Ferenc.

Nyolc éve a franciaországi Aix-les-Bains-ben megrendezett Európa-bajnokságon Polgár Judit bronzérmes lett. Nagymesternőnk az orosz Vlagyimir Potkinhoz és a lengyel Radoslaw Wojtaszekhez hasonlóan 8,5 pontot szerzett, de a korábbi viadaloktól eltérően ezúttal nem rapid rájátszás döntötte el a bajnoki cím sorsát, hanem az ún. performance-pontszám alapján rangsorolták a nagymestereket. Judit egy hármas, majd a hajrában egy parádés négyes nyerőszériával érte el sikerét, biztos továbbjutását. Ez sakkozásunk első érme a kontinensbajnokságok történetében. Polgár Judit remek, küzdelmes partikat játszott. Taktikai lehetőségeit tökéletesen használta ki, bátran kockáztatott, ha kellett, akkor jól védekezett. Élvezetes játszmáit nagy érdeklődés kísérte az interneten is.

A 15 esztendős Rapport Richárd a viadal közepén megingott, nem sikerült a nagy bravúr, az áhított továbbjutás. Balogh Csaba sorban kapta a gyengébb Élő-pontszámú ellenfeleket, de nem tudott élni a lehetőséggel. Antal Gergely eredménye messze elmaradt a várttól.

2012-ben Dmitrij Jakovenko győzött a plovdivi XIII. Európa-bajnokságon. A rajtlistán harmadik orosz sakkozó veretlenül, félpontos előnnyel végzett az élen. Tizenhárman szereztek 8 pontot, a performance-pontszám döntötte el a dobogós helyek sorsát, a francia Laurent Fressinet lett a második, az orosz Vlagyimir Malahov kapta a bronzérmet.

A magyar résztvevők a nagyon kiegyensúlyozott mezőnyben változatos teljesítményt nyújtottak.  A végső sorrendben Berkes Ferenc a 24., Balogh Csaba a 26. lett. A versenykiírás szerint huszonhárman kvalifikálták magukat a 2013.évi Világkupára. Fodor Tamás nagymesteri normát teljesített, sorozatban játszott rangos nagymesterekkel, sikerét jól mutatta a jelentős Élő-pont gyűjtés (+ 16,4). Prohászka Péter is jó versenyt játszott, Ruck Róbert váratlan vesztései után „külső körön” jött fel. Csalódást okozott Erdős Viktor, nem sikerült Rapport Richárdnak a remélt áttörés.

A lengyelországi Legnicában váratlan eredményekben gazdag utolsó fordulóval ért véget kontinensbajnokság. A befejező játéknapon az éllovas ukrán Alekszander Mojszejenko vereséget szenvedett a korábbi kontinensbajnok orosz Jan Nepomnjacsijtól és tízes holtversenyben végzett az élen. Az ukrán sakkozó vesztése ellenére Európa-bajnok lett, magasabb Élő-pontszámú ellenfelekkel mérkőzött meg, mint riválisai. Ezüstérmes az orosz Jevgenyij Alekszejev, a bronzérmet nagy meglepetésre honfitársa, Jevgenyij Romanov érdemelte ki.

Nagy bánatunkra nem volt magyar továbbjutó. Balogh Csaba az utolsó fordulóban nem tudott megbirkózni a játszma feszültségével és 30 lépésben kikapott az örmény Hrant Melkumjantól. Berkes Ferenc minőséget is áldozva próbálta megtörni a horvát Ivan Saric ellenállását, 59 lépés után lett remi az ütközet. A legnagyobb meglepetés Almási Zoltán eredménye. Havannai tornagyőzelme és a jó rajtot követően (4-ből 3,5 ponttal kezdett), de a következő 7 partiból egy tisztelnézéses vereség mellett csak 6 döntetlenre futotta erejéből, a vele szemben csak remikre törekvő ellenfelekkel nem bírt, illetve esélyeit nem tudta kihasználni.

2014-ben Jerevánban nagy meglepetésekkel ért véget a XV. Európa-bajnokság. Az orosz olimpiai válogatott mellett már évek óta szekundánsi szerepkört betöltő, a rajtlistán csak 33. Alekszandr Motiljev nyerte meg a viadalt. Még nagyobb meglepetés azonban két 19 éves sakkozó bámulatos sikere, a spanyol David Anton Quijarro lett az ezüstérmes, az orosz Vlagyimir Fedoszejev végzett a harmadik helyen. A nyolcas holtversenyt a mezőnyátlag (a leggyengébb ellenfél pontszáma nélkül döntötte el.

Balogh Csaba az utolsó játéknapon elért győzelmével kiharcolta a Világkupán való részvételi jogot jelentő 23. helyezést. Polgár Judit két egymást követő vereség után tetszetős nyeréssel fejezte be szereplését. Judit és Almási Zoltán játékán is  érződött a hosszas versenyzési szünet, a látszatra kedvező párosításukkal a hajrában nem tudtak élni.

Négy éve Jeruzsálemben a mesterhármassal rajtoló, majd négyet remiző, szereplését újabb mesterhármassal folytató orosz Jevgenyij Najer nyerte meg a 16. Európa-bajnokságot. A rajtlistán csak 37. nagymester a kontinensbajnokság előtt alighanem csak a Világkupára való továbbjutást jelentő helyezés elérésében bízott. Az orosz válogatottak mellett szekundánsként is jeleskedő sakkozó  jól hajrázott, rutinját jól kamatoztatta.

2014-ben a cseh David Navara a második helyen előállt nyolcas holtversenyben a „rövidebbet” húzta, csak a továbbjutást jelentő hetedik helyen végzett. Navara ezzel a Világkupán már biztosította részvételét, Jerezsálemben a minél jobb helyezés eléréséért játszhatott, az ezüstérmet addigi pályafutása legszebb sikereként könyvelhette el.

A lengyel Mateusz Bartel a rajtlistán 39. helyezettként bronzérmes lett. Erdős Viktor sajnálhatja, hogy a viadalon gyors remikkel taktikázott. Bánusz Tamás kecsegtető esélyeket hagyott kihasználatlanul.  Az Eb-ről számos szerényebb Élő-pontszámú sakkozó biztosította továbbjutását.

Három éve a koszovói Gjakovaban az orosz Erneszto Inarkijev elsőségével fejeződött be a meglepetésekben bővelkedő kontinensbajnokság. A rajtlistán 12. nagymester mesternégyessel rajtolt, két döntetlen után hármas nyerőszériával vette át a vezetést, két sorsdöntő játszmát is megnyert sötéttel.

A svájci rendszerre jellemzően az ezüstérmes lett Igor Kovalenko merőben más utat járt be, Bucholz-pontszáma is jól mutatja, hogy „külső körön” kapaszkodott fel. A kilencedik fordulóban túlzott erőszakoskodásának köszönhetően kikapott Inarkijevtől, de a bakit két riválissal szemben elért győzelemmel javította ki. A harmadik helyen előállt hármas holtverseny a grúz Baadur Dzsobavának kedvezett, a bronzérmet vehette át. A befejező játéknapon nem kis meglepetésre a lengyel Radoslaw Wojtaszeket taszította le a dobogóról.

Huszonhárman kvalifikálták magukat a 2017. évi Világkupára. Többek között hét orosz, három spanyol(!), két-két lengyel és fehérorosz sakkozó biztosította részvételét a Tbilisziben megrendezésre kerülő 128 résztvevős, kieséses rendszerű versenyre, amelynek első két helyezettje világbajnokjelölt lesz.

Az Eb-n hárman képviselték a magyar színeket, a 33 partiból csak hetet tudtak megnyerni, négy játszmát vesztettek. Berkes Ferenc 6,5 ponttal a 44. lett, Prohászka Péter 6-tal a 74., Antal Gergely a 90. helyen végzett. Játékukból hiányzott az egészséges kockázatvállalás. Berkes Ferenc továbbjutási esélyét a 10. fordulóbeli a kecsegtető állás elvesztésével tékozolta el, kedvező volt a Bucholz-pontszáma, egy pont hiányzott a továbblépéséhez. Prohászka Péterhez és Antal Gergelyhez a párosítás nem volt kegyes, sorban kapták a nehéz ellenfeleket, akiket túlságosan is tiszteltek.

Minszkben az Európa-bajnokságok történetében sorozatban negyedszer ünnepelhettek orosz győztest, a rajtlistán ötödik Makszim Matlakov veretlenül lett bajnok. A grúz Baadur Dzsobava pocsék rajtja után, 3-ból 1 pont, hetes nyerősorozattal tört előre, tavalyi bronzérme után másodikként végzett. Újabb szép sikert könyvelhetett el a 21 esztendős orosz Vlagyimir Fedoszejev, jó kezdést követően (4-ből 3,5 pont), kettőt vesztett, de ötös nyerőszériával felléphetett a dobogóra. Tizenegyen gyűjtöttek 8 pontot, többen a hajrában törtek előre, jól bírták a nyerési kényszert.

Befejező játszmájában Erdős Viktor remizett az orosz Daniil Dubovval, s nagy izgalommal várta a riválisok eredményeit. Sok volt az eldőlt játszma, nagy volt a számolgatás. A 71. helyre rangsorolt nagymesterünk végül 26. lett, de előtte öt olyan sakkozó is végzett, akik a tavalyi kontinensbajnokságról már biztosították a továbbjutásukat, így a 21. továbbjutó helynek örülhet. Veretlen maradt, erejét jól osztotta be, jól taktikázott a remikkel is. A 2693-as performance-pontszám, a + 12,3 Élő-pont jól tükrözi remek teljesítményét.

Berkes Ferenc győzelemmel zárta szereplését, Erdőshöz hasonlóan 7,5 pontot szerzett, de gyengébb Bucholz-pontszáma miatt nem juthatott tovább. A legnehezebb párosítást Prohászka Péter kapta, a hajrára elfáradt a viaskodásokban, az utolsó öt partijából egyet sem tudott megnyerni. Közel 12 Élő-pontot nyert.

Az Eb legnagyobb meglepetését Lékó Péter helyezése jelenti. A második fordulóban kihagyott esély után egyre bizonytalanabb lett, sorban jöttek gyengébb ellenfelek ellen a döntetlenek, csak három játszmát tudott nyerni. Pályafutása során oly sok szuperversenyt játszott, svájci rendszerű viadalon kevésbé hatásos az ő túlzottan objektív sakkja.

Csalódást okozott legfiatalabb nagymesterünk, Gledura Benjámin is. A 2476-os performance-pontszám, az elvesztett 18 Élő-pont tükrözi gyenge játékát.

A hajrában Bánusz Tamás három játszmát is vesztett, Ruck Róbert négyszer is megadásra kényszerült. Nagymestereink az Eb-n 13 partit vesztettek, 25 játszmát nyertek. Minszkben 38 ország 397 sakkozója, köztük 175 nagymester játszott.

 

Tavaly Batumiban a rajtlistán 26. horvát Ivan Saric  győzött a 19. Európa-bajnokságon. Nyolcan várták holtversenyben a befejező játéknapot, csak Saric tudott nyerni. Heten gyűjtöttek a bajnoknál fél ponttal kevesebbet, a lengyel Radoslaw Wojtaszek lett az ezüstérmes, az angol Gawain Jones végzett a harmadik helyen. A sok meglepetéssel tarkított viadalnak nincs magyar továbbjutója. Erdős Viktor utolsó partijában remizett, 7 pontja kevés volt a továbblépéshez. Berkes Ferenc többször is elmulasztotta a győzelméhez vezető folytatást, végül elvesztette  az orosz Borisz Szavcsenko elleni partiját, 6,5 ponttal fejezte be a szereplését. Erdős a 43., Berkes a 60., Kántor Gergely a 118., Ruck Róbert a 212. helyen végzett. A kontinensviadalról huszonhárman vívták ki a jövő évi Világkupán való részvételi jogot.

Az Európa-bajnokságok történetében másodszor ünnepelhetnek horvát  győztest, tizenkét esztendeje Zdenko Kozul végzett az élen. Saric a hatodik fordulóban szenvedte el egyetlen vereségét, a későbbi ezüstérmes Radoslaw Wojtaszektől kapott ki, a hajrában mesterhármast ért el. Megszakította az orosz sakkozók sikerszériáját, az elmúlt négy viadalt sorban megnyerték.

Wojtaszeket a második fordulóban érte „baleset”, nyerésekkel visszakapaszkodott az élmezőnybe, három döntetlennel zárta szereplését. Az orosz Szanan Szjugirov harmadik helyezése nagy meglepetés, megőrizte veretlenségét.  Heten gyűjtöttek 8 pontot, többen a hajrában törtek előre, jól bírták a nyerési kényszert.

Örvendetes, hogy ifjúsági sakkozónk, Kántor Gergely vállalta  a nagy megméretést, rutintalansága kiütközött egyes játszmáiban. Ruck Róbert messze a várakozás alatt szerepelt.

Batumiban a kontinensbajnokságon 34 ország 304 sakkozója, köztük 141 nagymester játszott. A kiegyenlített erőviszonyokra jellemző, hogy a rajtlistát vezető orosz Dmitrij Jakovenko  6,5 ponttal az 52. helyen végzett. Hét orosz sakkozó harcolta ki a továbbjutást. Az ukrán sakkozás legendája, a 49 esztendős Vaszilij Ivancsuk az utolsó fordulóban elszenvedett vereséggel mindhatott búcsút a továbbjutásnak. A tavalyi orosz szuperbajnokság bronzérmese, a 21 esztendős Daniil Dubov a hajrában „öngyilkos” játékáért nagy árat fizetett.

A 19. Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB2 

 TB3 

Perf.

Élő+/-

1

26

GM

Ivan Saric

CRO

2657

8,5

67,0

72,5

2796

19,6

2

2

GM

Radoslaw Wojtaszek

POL

2738

8,0

71,0

75,0

2776

5,7

3

30

GM

Gawain Jones

ENG

2651

8,0

69,0

74,0

2787

19,4

4

29

GM

Szanan Szjugirov

RUS

2652

8,0

69,0

73,5

2795

20,4

5

7

GM

Makszim Matlakov

RUS

2707

8,0

66,5

71,5

2737

4,5

6

21

GM

Anton Korobov

UKR

2664

8,0

66,5

70,0

2766

14,4

7

34

GM

Luke McShane

ENG

2647

8,0

65,0

69,5

2768

17,2

8

40

GM

Eltaj Safarli

AZE

2639

8,0

63,0

68,0

2742

14,4

9

18

GM

Anton Demcsenko

RUS

2672

7,5

69,5

74,0

2714

6,5

10

3

GM

David Navara

CZE

2737

7,5

67,5

72,5

2715

-1,2

11

15

GM

Erneszto Inarkijev

RUS

2684

7,5

67,0

73,0

2719

5,5

12

35

GM

Nils Grandelius

SWE

2646

7,5

66,5

72,0

2685

6,1

13

146

IM

Miguel Santos Ruiz

ESP

2488

7,5

66,5

69,0

2678

34,2

14

69

GM

Robert Hovhanniszjan

ARM

2601

7,5

66,0

71,0

2759

24,1

15

92

GM

Alekszej Szarana

RUS

2577

7,5

65,0

69,5

2717

22,3

16

51

GM

Benjamin Bok

NED

2622

7,5

64,5

68,5

2736

17,5

17

22

GM

Hrant Melkumjan

ARM

2664

7,5

64,0

69,5

2696

5,1

18

33

GM

David Anton Guijarro

ESP

2647

7,5

63,5

68,5

2683

5,7

19

6

GM

Rauf Mamedov

AZE

2709

7,5

63,5

67,5

2689

-1,5

20

36

GM

Gadir Guszejnov

AZE

2646

7,5

63,5

67,5

2697

8,2

21

39

GM

Mircea-Emilian Parligras

ROU

2642

7,5

62,0

66,5

2635

-0,2

22

144

IM

Viterbo Ferreira Jorge

POR

2492

7,5

61,0

65,5

2698

27,6

23

108

GM

Kirill Sevcsenko

UKR

2545

7,5

58,5

62,0

2646

16,8

43

47

GM

Erdős Viktor

HUN

2627

7,0

63,0

67,5

2619

-1,1

60

19

GM

Berkes Ferenc

HUN

2671

6,5

66,0

71,5

2628

-5,9

118

119

IM

Kántor Gergely

HUN

2527

6,0

57,5

60,5

2469

-7,0

212

118

GM

Ruck Róbert

HUN

2529

4,5

58,5

63,0

2364

-23,3

(304 résztvevő)

 

Az eddigi Európa-bajnokok:

2000. Pavel Tregubov (orosz)

2001. Emil Szutovszkij (izraeli)

2002. Bartlomiej Macieja (lengyel)

2003. Zurab Azmaiparasvili (grúz)

2004. Vaszilij Ivancsuk (ukrán)

2005. Liviu-Dieter Nisipeanu (román)

2006. Zdenko Kozul (horvát)

2007. Vladiszlav Tkacsijev (francia)

2008. Szergej Tivjakov (holland)

2009. Jevgenyij Tomasevszkij (orosz)

2010. Jan Nepomnjacsij (orosz)

2011. Vlagyimir Potkin (orosz)

2012. Dmitrij Jakovenko (orosz)

2013. Alekszander Mojszejenko (ukrán)

2014. Alekszandr Motiljev (orosz)

2015. Jevgenyij Najer (orosz)

2016. Erneszto Inarkijev (orosz)

2017. Makszim Matlakov (orosz)

2018. Ivan Saric (horvát)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vityjugov félpontos előnnyel megnyerte a prágai Masters viadalt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Prágában az orosz Nyikita Vityjugov elsőségével fejeződött be a sakkfesztivál Masters tornája. A félpontos előnnyel vezető Vityjugov az utolsó fordulóban Rapport Richárddal remizett. Veretlenül, félpontos előnnyel végzett az élen. Nagymesterünk holtversenyben hetedikként zárta szereplését. Az indiai Santosh Gujrathi Vidit sötéttel nyert a cseh David Navara ellen, második lett. A várakozásnak megfelelően döntetlennel zárult a lengyel derbi, Jan-Krzysztof Duda és Radoslaw Wojtaszek játszmája. Az izraeli Borisz Gelfand villámgyőzelmet aratott az indiai Pentala Harikrishnával szemben, a viadal doyenje Vidithez, Wojtaszekhez és Dudához hasonlóan 5 pontot ért el. A Challengers tornán a spanyol David Anton Guijarro győzött, jövőre a Masters versenyen játszhat.

 

A nagyszabású Prague International Chess Festival Masters versenyén az orosz Nyikita Vityjugov győzött. Sikerének kulcsa a hetedik fordulóban a vezető lengyel Jan-Krzysztof Duda elleni nyerése volt, a győzelemmel az élre került, veretlenül, félpontos előnnyel ért célba. A befejező játéknapon a legkisebb kockázatot sem vállalta Rapport Richárd ellen, hiszen legfőbb riválisai rangadót játszottak, Duda és Radoslaw Wojtaszek a várakozásnak megfelelően remizett.

 

Duda és Wojtaszek döntetlene az indiai Santosh Gujrathi Vidit számára megnyitotta az utat, hogy beérje a lengyel duót. A cseh David Navara nagy hibáját kihasználta, némi technikai nehézség után érvényesített anyagi előnyét. A holtversenyben második helyezettek külön „elszámolásában” Borisz Gelfand elleni győzelmének köszönhetően az ezüstérmesnek járó trófeát vehette át, Wojtaszek Berger-Sonneborn pontszámban előzte meg honfitársát.

 

A torna doyenje, az 50 éves Borisz Gelfand villámgyőzelemmel zárta szereplését, az indiai Pentala Harikrishna 24 lépés után kapitulációra kényszerült. A tavalyi amerikai bajnok Samuel Shankland főpróbája a március 20-án kezdődő bajnokságuk előtt nem igazán sikerült.

Rapport kettős vereséggel kezdte a viadalt, mindent megkísérelt, hogy felzárkózzon, de a sok döntetlent hozó versenyen erre kevés esélye nyílott. Teljesítményének performance-pontszáma 2670, 8,1 Élő-pontot vesztett.

Az utolsó forduló eredményei:

David Navara (cseh, 2739) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2711) 0 - 1 (Ragozin védelem, 57)

Borisz Gelfand (izraeli, 2655) – Pentala Harikrishna (indiai, 2730) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 24)

Samuel Shankland (amerikai, 2731) – Viktor Laznicka (cseh, 2670) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 36)

Nyikita Vityjugov (orosz, 2726) – Rapport Richárd (magyar, 2738) döntetlen (Francia védelem, 31)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2722) döntetlen (Ragozin védelem, 24)

A Prága Masters végeredménye:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Nyikita Vityjugov

2726

RUS

*

½

½

1

½

½

1

½

½

½

5,5

0,0

24,25

5

2

Santosh Gujrathi Vidit

2711

IND

½

*

½

½

1

0

½

½

1

½

5,0

2,0

22,25

5

3

Radoslaw Wojtaszek

2722

POL

½

½

*

½

½

½

½

1

½

½

5,0

1,5

22,00

4

4

Jan-Krzysztof Duda

2731

POL

0

½

½

*

½

½

0

1

1

1

5,0

1,5

20,75

5

5

Borisz Gelfand

2655

ISR

½

0

½

½

*

1

1

½

½

½

5,0

1,0

21,75

5

6

Samuel Shankland

2731

USA

½

1

½

½

0

*

½

½

½

½

4,5

0,0

20,25

5

7

Pentala Harikrishna

2730

IND

0

½

½

1

0

½

*

½

½

½

4,0

1,0

17,75

4

8

Rapport Richárd

2738

HUN

½

½

0

0

½

½

½

*

½

1

4,0

1,0

17,00

4

David Navara

2739

CZE

½

0

½

0

½

½

½

½

*

1

4,0

1,0

17,00

4

10

Viktor Laznicka

2670

CZE

½

½

½

0

½

½

½

0

0

*

3,0

0,0

14,50

4

A virtuális világranglistát az Asztanában megrendezett csapat-világbajnokság, a prágai viadal és a Bundesliga öt fordulójának eredményei befolyásolták

A virtuális világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2845

2. Fabiano Caruana (amerikai) 2819 (- 9)

3. Ding Liren (kínai) 2808,6 (- 3,4)

4. Anish Giri (holland) 2797

5. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2792,9 (+ 2,9)

6. Viswanathan Anand (indiai) 2774,2 (- 4,8)

7. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2773,3 (+ 2,3)

8. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2770,8 (- 0,2)

9. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2766,5 (- 8,5)

10. Levon Aronjan (örmény) 2762,8 (+ 1,8)

11. Wesley So (amerikai) 2762

12. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni) 2756

13. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2753

14. Yu Yangyi (kínai) 2751,4 (- 9,6)

15, Hikaru Nakamura (amerikai) 2746

16. Vladiszlav Artyemijev (orosz) 2745,9 (+ 9,9)

17. Szergej Karjakin (orosz) 2742,8 (- 10,2)

18. Veszelin Topalov (bolgár) 2740

19. Peter Szvidler (orosz) 2735,2 (- 1,8)

20. Nyikita Vityjugov (orosz) 2733,9 (+ 7,9)

26. Rapport Richárd (magyar) 2726,8 (- 11,2)

Vityjugov,N (2726) - Rapport,R (2738)
Francia védelem [C09]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.c3 e6 4.d4 d5 5.exd5 exd5 6.Fb5 Fd6 7.dxc5 Fxc5 8.0-0 Hge7 9.Hbd2 0-0 10.Hb3 Fb6 11.Be1 Fg4 12.Fe3 Fxe3 13.Bxe3 Hf5 14.Be1 Hh4 15.Fe2 Be8 16.Hxh4 Fxe2 17.Bxe2 Vxh4 18.Bd2 Bad8 19.Hd4

Az éllovas érthetően nem választotta a [19.Bxd5 Bxd5 20.Vxd5 Be2 21.Bf1 Bxb2 22.Vd7 g6 23.Vxb7 Vf6 folytatást.

19...g6 20.g3 Vf6 21.Kg2 h5 22.Vf3 Vg5

 

23.Hxc6 Vxd2 24.Hxd8 Bxd8 25.Bd1 Vxb2 26.Bxd5 Bxd5 27.Vxd5 Vxc3 28.Vxb7 Vd4 29.h4 Kg7 30.Va6 Ve4+ 31.Kg1 és döntetlen

Gelfand,B (2655) - Harikrishna,P (2730)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.g3 Fe7 5.Fg2 0-0 6.0-0 dxc4 7.Vc2 a6 8.Vxc4 b5 9.Vc2 Fb7 10.Fd2 Fe4 11.Vc1 c6 12.Bd1 Hbd7 13.Hc3 Fg6 14.a3 c5?!

Jobb a 14...Bc8 15.b4 Hd5 változat.

15.Fe3

15...Bc8

Pentala Harikrishna tért el a Hou Ji-fan-Hammer partiban látott 15...Vc7 16.He5 cxd4 17.Hxg6 (17.Hc6 dxe3 18.Hxe7+ Kh8 19.Vxe3) 17...hxg6 18.Fxa8 dxe3 19.Hd5 exf2+ 20.Kf1 Vc5 folytatástól.

16.dxc5 Fxc5 17.He5! Vc7 18.Hc6 Bfe8 19.Fxc5 Hxc5

 

20.Ve3! Hb7?

Jobb volt a 20...Hce4 21.Hxe4 Hd5 22.Vd2 Fxe4 23.Fxe4 Vxc6 24.Bac1 Vb7 folytatás, de világos előnyéhez kétség sem férhet.

21.Hb4 Hc5 22.Fc6 Hfd7? 23.Bac1 Vd8?

Már reménytelen állásban meggyorsította a véget.

 

24.Hxb5! és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport remizett Shanklanddal, utolsó partiját az éllovas orosz Vityjugovval játssza

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Prágában zajló sakkfesztivál Masters versenyének nyolcadik fordulójában öt döntetlen született. Rapport Richárd fordulatokban gazdag csatában remizett az amerikai bajnok Samuel Shanklanddal. Az éllovas Nyikita Vityjugov a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel osztozott meg a ponton, megőrizte félpontos előnyét. A lengyel Jan-Krzysztof Duda az indiai Santosh Guhrathi Vidittel remizett. A lengyel duó holtversenyben a második, egymás ellen küzdenek meg a befejező játéknapon. Rapport sötéttel Vityjugov ellen játszik.

 

Rappport Richárd és Samuel Shankland alaposan kiismerte egymást a St. Louisban játszott „Champions Showdown” viadalon játszott 12 rapid és 24 villámpartiban. Sűrűn váltogatták a nyitásokat, az idő szorításában próbálták egymást meglepni. Rapport második klasszikus partijukban a szicíliai védelem zárt rendszerére voksolt. A bonyodalmakat kereste, gyalogot áldozott. Érdekes csata bontakozott ki, mindketten hibáztak, fordulatokban gazdag lett az összecsapásuk.Shankland nyerőesélyt hibázott, majd Rapport is kecsegtető esélyt hagyott kihasználatlanul. A magas hőfokú csatában 48 lépést követően következett be a békekötés.

 

A félpontos előnnyel vezető orosz Nyikita Vityjugov az őt üldöző lengyel Radoslaw Wojtaszekkel osztozott meg a ponton.

Honfitársa, Jan-Krzysztof Duda is megőrizte félpontos előnyét az indiai Santosh Gujrathi Vidittel szemben.

Öten is ötven százalékon állnak, Rapport eddig a rajtnál elszenvedett kettős vereségének köszönhetően – 1-gyel várja az éllovas Vityjugov elleni csatát.

A 8. forduló eredményei:

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2711) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731) döntetlen (Szicíliai védelem, 55)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2722) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2726) döntetlen (Katalán megnyitás, 26)

Rapport Richárd (magyar, 2738) – Samuel Shankland (amerikai, 2731) döntetlen (Szicíliai védelem, 48)

Viktor Laznicka (cseh, 2670) – Borisz Gelfand (izraeli, 2655) döntetlen (Félszláv védelem, 34)

Pentala Harikrishna (indiai, 2730) – David Navara (cseh, 2739) döntetlen (Szicíliai védelem, 43)

A Masters állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 BS 

1

Nyikita Vityjugov

2726

RUS

*

½

1

½

½

½

1

½

½

5,0

20,00

2

Radoslaw Wojtaszek

2722

POL

½

*

½

½

½

½

½

1

½

4,5

17,25

3

Jan-Krzysztof Duda

2731

POL

0

*

½

½

½

0

1

1

1

4,5

16,00

4

Samuel Shankland

2731

USA

½

½

½

*

0

1

½

½

½

4,0

16,75

5

Borisz Gelfand

2655

ISR

½

½

½

1

*

0

½

½

½

4,0

16,00

6

Santosh Gujrathi Vidit

2711

IND

½

½

½

0

1

*

½

½

½

4,0

16,00

7

Pentala Harikrishna

2730

IND

0

½

1

½

½

*

½

½

½

4,0

15,75

8

David Navara

2739

CZE

½

½

0

½

½

½

*

½

1

4,0

15,00

9

Rapport Richárd

2738

HUN

0

0

½

½

½

½

½

*

1

3,5

12,50

10

Viktor Laznicka

2670

CZE

½

½

0

½

½

½

0

0

*

2,5

10,75

Az utolsó forduló párosítása:

David Navara – Santosh Gujrathi Vidit

Borisz Gelfand – Pentala Harikrishna

Samuel Shankland – Viktor Laznicka

Nyikita Vityjugov – Rapport Rivhárd

Jan-Krzysztof Duda – Radoslaw Wojtaszek

Rapport,R (2738) - Shankland,S (2731)
Szicíliai védelem [B20]

1.e4 c5 2.d3 Hc6 3.g3 g6 4.Fg2 Fg7 5.f4 e6 6.Hf3 Hge7 7.0-0 d6 8.c3 0-0 9.Fe3 b6 10.d4 d5 11.e5 Hf5 12.Ff2 cxd4 13.cxd4 Fa6 14.Be1 Vd7 15.Vd2H Bac8 16.Ha3 Bc7 17.g4 Hfe7 18.Hc2 Bfc8 19.He3 Fh6

 

20.Fh4?! Fxf4 21.Hg5

 

21...Hxe5!?

Az amerikai bajnok a 21...h6 22.Hh3 g5 23.Fg3 Fxe3+ 24.Bxe3 Ha5 változatban jelentős előnyt érhetett volna el.

22.dxe5 d4 23.He4?

A hiba után már kritikussá vált nagymesterünk helyzete. 23.Vf2! Fxe3 24.Bxe3 Hf5 25.gxf5 dxe3 26.Vxe3 exf5 27.Fe1 Bc2 28.Fc3 volt a helyes folytatás.

23...Va4! 24.Bad1 Fxe3+?

Samuel Shankland viszonozta a szívességet. 24...Hd5! 25.b3 Fxe3+ 26.Vxe3 Hxe3 27.bxa4 Hxd1 28.Bxd1 Bc1 folytatásban nyerhetett volna.

25.Bxe3 dxe3

26.Vd8+! Ve8?

Fordult a kocka. 26...Bxd8 27.Bxd8+ Kg7 28.Ff6+ Kh6 29.Fg5+ Kg7 30.Ff6+ (30.Ff3 Bc1+ 31.Kg2 Vc2+ 32.Kh3 Ff1+ 33.Kg3 Hf5+ 34.gxf5 exf5 35.Ff6+ Kh6 36.h4 Fe2) 30...Kh6 31.Fg5+ Kg7 32.Ff6+ bonyodalmak örökös sakkal végződhettek volna.

27.Hf6+ Kf8 28.Fg5! Hg8 29.Vd6+ Ve7 30.Hxh7+ Kg7 31.Fxe7 Hxe7

 

32.Hg5! Fe2?

Jobb volt a 32...e2 33.Be1 Bc1 34.Hf3 Hd5 védekezés.

33.Ff1

Engedett a szorításból. 33.Be1 Bc1 34.h3 Bxe1+ 35.Kh2 nyert volna.

33...Fxg4 34.Be1 Hd5

 

35.Kg2?

Ricsi mentőövet dobott ellenfelének. 35.h4! Bc1 36.Bxc1 Bxc1 37.Vd7 Bc7 38.Vb5 még esélyt adott.

35...Bc1 36.Bxc1 Bxc1 37.Fa6 e2 38.Fxe2! Fxe2 39.Vd7 Bf1! 40.Hxe6+ Kh6 41.Vxd5 Ff3+ 42.Vxf3 Bxf3 43.Kxf3 fxe6 44.Kg4 g5 45.h4 gxh4 46.Kxh4 Kg6 47.Kg4 a5 48.a4 Kh6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A csapat-világbajnokságon női válogatottunk a kilencedik helyen végzett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Asztanában izgalmakban bővelkedő utolsó fordulóval fejeződött be a VII. női és a XII. férfi sakkcsapat-világbajnokság. A befejező játéknapon már világbajnokként játszó kínai női válogatott az ukrán együttest taszította le a dobogóról, az orosz csapattal szemben kiharcolt döntetlennel a grúzok lettek a harmadikok. A férficsapatok versenyében az orosz négyestől elszenvedett vereség miatt India maradt érem nélkül, az angoloké az ezüstérem, a kínaiak nem kis szerencsével bronzérmesek lettek. Válogatottunk Indiával 2-2-öt játszott, Gara Anita győzött, Hoang Thanh Trang és Gara Tícia remizett, Havanecz Bianka kikapott, hat vereséggel, két döntetlennel és egy győzelemmel együttesünk a kilencedik helyen végzett.

A csapat-világbajnokság utolsó fordulójában a nyolc év után ismét világbajnoki címet szerzett kínai válogatott nagy elánnal vetette magát a küzdelembe a dobogós helyezésért küzdő ukrán együttessel szemben. Tét nélkül játszhattak, míg az ellenfél annak tudatában, hogy esetleges vereséggel búcsúzhatnak az éremtől. A sima kínai győzelem mindenképpen meglepetés.

Az ukránok nem kis aggodalommal figyelhették, hogy a grúz-orosz találkozón sorban születtek a döntetlenek, s a 2-2-es végeredmény grúz bronzérmet jelentett.

Válogatottunk India együttese elleni meccsel zárta szereplését, a 2-2-vel csapatunk nem tudott előrelépni a táblázaton. Gara Anita megszerezte első győzelmét, Hoang Thanh Trang és Gara Tícia remizett, Havanecz Bianka elszenvedte második vereségét.

 

A tavalyi sakkolimpián elért ötödik helyezés után jóval többet vártunk csapatunktól, a kilencedik helyezés, a hat vereség, a gyenge egyéni eredmények rávilágítottak női sakkozásunk sebezhető pontjaira. Az olimpián alig mérkőztünk meg riválissal, itt valamennyi ellenfél komoly kihívást jelentett. Sakkozónőink kevés tornán játszanak, alig mérkőznek meg a legjobbakkal. A világbajnokság előtt a Magyar Sakkszövetség vezérkarával vívott csaták is elvonták a figyelmüket a felkészülésről, az új kapitány, Antal Gergely sem ismeri alaposan a női sakk rejtélyeit, az ellenfelek szakvezetői a hosszú évek alatt nehéz küzdelmekben edződtek.

Októberben csapat Európa-bajnokság lesz, jövőre sakkolimpia, rendezni kell a sorokat. Kitűnő olimpiai szereplése után Hoang Thanh Trang csak árnyéka volt önmagának, de Gara Anita és Tícia sem tudta megismételni Batumiban nyújtott teljesítményüket, Terbe Julianna abszolút formán kívül sakkozott, az újonc Havanecz Bianka is csalódást okozott. Szomorú a statisztika, a 36 partiból a 20 vereség, a 83 elvesztett Élő-pont.

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Élő+-

1

GM

Hoang Thanh Trang

2454

0

½

0

0

1

0

0

½

2,0

8

2462

-19,2

2

IM

Gara Anita

2384

0

½

½

0

0

½

0

1

2,5

8

2385

-14,8

3

WGM

Gara Tícia

2324

0

0

1

1

0

1

0

½

3,5

8

2358

-2,8

4

WIM

Terbe Julianna

2306

0

0

1

0

0

0

1,0

6

2295

-41,2

5

WIM

Havanecz Bianka

2270

½

½

½

1

0

0

2,5

6

2281

-5,4

 

A rajtlistán harmadik, két legjobbját, az exvilágbajnoknő Hou Jifant és a világbajnoknő Ju Wenjunt nélkülöző kínai női válogatott meggyőző játékkal, alaposan kidolgozott stratégiával, a riválisok elleni találkozók fokozott feszültségét ellenfeleiknél jobban elviselve végzett az élen. A kilenc csapatgyőzelemben az éltáblás exvilágbajnoknő Tan Zhongyi mellett Lei Tingjie játszott főszerepet. A kínai sakkozónők a 36 lejátszott partiból mindössze kettőt vesztettek el.

A címvédő, a rajtlistát is vezető orosz együttes elvesztette a bajnoki címet eldöntő sorsdöntő csatát a kínaiakkal szemben. Az utolsó előtti fordulóban sajnos éppen ellenünk tartottak erődemonstrációt, a 4-0-s győzelmük sokkoló volt. A várakozásnak megfelelően a nagy négyes kiemelkedett a mezőnyből, a kazah, az indiai és az amerikai csapatok csak részsikereket értek el.

Az utolsó forduló eredményei:

Magyarország – India  2 - 2

Hoang Thanh Trang (2454) – Eesha Karavade (2357)  döntetlen

Swaminat Soumya (2401) – Gara Anita (2384)  0 - 1

Gara Tícia (2324) – Rout Padmini (2332)  döntetlen

Bhakti Kulkarni (2322) – Havanecz Bianka (2270)  1 - 0

Ukrajna – Kína 0,5 – 3,5

Marija Muzicsuk (2560) – Tan Zhongyi (2513)  döntetlen

Anna Muzicsuk (2555) – Shen Yang (2453)  0 - 1

Anna Usenyina (2443) – Lei Tingjie (2477)  0 - 1

Inna Gaponenko (2427) – Ding Yixin (2432)  0 - 1

Grúzia – Oroszország  2 - 2

Bela Hotenasvili (2477) – Katyarina Lahno (2559)  döntetlen

Meri Arabidze (2392) – Alekszandra Kosztenjuk (2545)  döntetlen

Lela Dzsavahisvili (2455) – Valentyina Gunyina (2515)  döntetlen

Nino Bacsiasvili (2454) – Alekszandra Gorjacskina (2504)  döntetlen

Egyesült Államok – Egyiptom  2,5 – 1,5

Kazahsztán – Örményország  3 – 1

A VII. női csapat-világbajnokság végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 MP 

 Pont 

1

Kína

 * 

3

4

18

26,5

2

Oroszország

 * 

2

2

3

4

4

14

26,0

3

Grúzia

2

 * 

2

2

2

3

12

23,0

4

Ukrajna

½

2

2

 * 

2

2

3

4

12

20,5

5

Kazahsztán

1

½

2

 * 

2

3

10

18,5

6

India

½

2

2

 * 

4

2

4

9

20,0

7

Egyesült Államok

1

½

2

0

 * 

3

3

7

15,0

8

Örményország

½

2

1

1

 * 

2

4

4

15,0

9

Magyarország

½

0

1

1

2

1

2

 * 

4

11,5

10

Egyiptom

0

0

½

0

½

0

0

 * 

0

4,0

A világbajnok kínai csapat:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Tan Zhongyi

2513

1

1

½

½

1

½

1

1

½

7,0

9

2424

2

IM

Shen Yang

2453

½

0

½

1

1

3,0

5

2369

3

WGM

Huang Qian

2441

1

½

½

½

½

1

½

4,5

7

2333

4

GM

Lei Tingjie

2477

1

½

1

½

1

1

1

1

7,0

8

2381

5

WGM

Ding Yixin

2432

½

1

1

0

1

½

1

5,0

7

2240

Az ezüstérmes Oroszország együttese:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Katyerina Lahno

2559

1

1

1

0

½

0

½

4,0

7

2450

2

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2545

½

1

½

½

1

1

½

5,0

7

2411

3

GM

Valentyina Gunyina

2515

½

½

1

0

½

1

½

4,0

7

2357

4

GM

Alekszandra Gorjacskina

2504

1

1

1

1

1

1

½

1

½

8,0

9

2321

5

WGM

Olga Girja

2456

1

1

1

½

½

1

5,0

6

2200

A bronzérmes Grúzia:

T

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Bela Hotenasvili

2474

½

0

1

½

1

1

1

0

½

5,5

9

2430

2

IM

Meri Arabidze

2392

0

½

1

1

½

½

½

4,0

7

2405

3

IM

Lela Dzsavahisvili

2455

½

1

½

0

1

½

½

4,0

7

2400

4

GM

Nino Bacsiasvili

2454

1

½

½

0

1

1

½

½

5,0

8

2325

5

IM

Salome Melia

2385

½

1

1

1

1

4,5

5

2162

 

A férficsapatok versenyében kínai-orosz versengést vártunk, de a címvédő, a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttes a második és harmadik fordulóban elszenvedett vereségeikkel csak távcsővel figyelhette az élmezőnyt. Az utóbbi évek csapatversenyein gyengélkedő orosz válogatott legerősebb összeállításában ezúttal nem hibázott. Kibírták, hogy Szergej Karjakin betlizett az éltáblán, mert a 21 esztendős újonc, a gibraltári győztes Vladiszlav Artyemijev rendkívüli magabiztossággal gyűjtögette a pontokat. A társak sem hibáztak, mindössze két partit vesztettek, mindkettőt Karjakin. Már az utolsó forduló előtt ünnepelhették a világbajnoki címet, a befejező játéknapon az indiai négyest keserítették el, letaszították őket a dobogóról, amelynek harmadik fokára végül a kínaiak léphettek fel.

 

Joggal örülhetnek az angolok az ezüstéremnek, a fiatalok között már veteránnak számító Michael Adams gyengélkedett, de bátran állta a megpróbáltatásokat. A körbeveréseknek köszönhetően a kitűnő szellemű csapat szép sikert ért el.

India nélkülözte két legjobbját, Viswanathan Anandot és Pentala Harikrishnát. Az amerikai együttesből hiányzott az olimpiai arany-és ezüstérmes négy nagymester. Azerbajdzsán nem bízhatott sikeres szereplésben Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov távollétében.

Az utolsó forduló eredményei:

Anglia – Svédország  3,5 – 0,5

Kazahsztán – Kína 1,5 – 2,5

Azerbajdzsán – Egyiptom  2,5 – 1,5

Egyesült Államok – Irán  3 – 1

Dariusz Swiercz (2655) – Parham Maghsoodloo (2673) 1 – 0

Samuel Sevian (2642) – Pouya Idani (2604) 1 – 0

Alexander Onischuk (2647) – Amin Tabatabaei (2600) 1 – 0

Aleksandr Lenderman (2637) – Alireza Firouzja (2657) 0 - 1

Oroszország – India  2,5 – 1,5

Szergej Karjakin (2753) – Adhiban B. (2683)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (2771) – Surya Ganguly (2633)  döntetlen

Alekszandr Griscsuk (2771) – Sethuraman S. P. (2637) 1 - 0

Dmitrij Andrejkin (2725) – Chithambaram (2599)  döntetlen

A XII. férfi csapat-világbajnokság végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 MP 

 Pont 

1

Oroszország

 * 

2

2

3

3

16

23,5

2

Anglia

2

 * 

1

2

2

3

13

21,0

3

Kína

3

 * 

2

2

12

21,0

4

India

2

2

 * 

2

2

2

11

22,0

5

Egyesült Államok

2

2

 * 

3

1

2

3

11

20,5

6

Irán

1

2

1

 * 

2

3

8

18,0

7

Azerbajdzsán

2

½

2

3

2

 * 

2

1

8

16,5

8

Kazahsztán

1

½

2

2

 * 

3

4

14,5

9

Svédország

½

½

½

½

½

3

1

 * 

4

10,5

10

Egyiptom

1

2

½

1

1

 * 

3

12,5

A világbajnok orosz csapat:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Szergej Karjakin

2753

½

1

½

0

0

½

½

3,0

7

2699

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2771

½

1

½

1

½

½

4,0

6

2677

3

GM

Alekszandr Griscsuk

2771

½

½

½

1

½

½

1

1

5,5

8

2625

4

GM

Dmitrij Andrejkin

2725

½

½

½

1

½

1

½

4,5

7

2565

5

GM

Vladiszlav Artyemijev

2736

1

1

½

½

1

½

1

1

6,5

8

2588

Az ezüstérmes Anglia:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Michael Adams

2708

0

0

½

½

½

1

0

0

1

3,5

9

2702

2

GM

Luke J McShane

2661

½

1

½

½

1

1

½

½

½

6,0

9

2645

3

GM

David W L Howell

2693

1

½

½

½

½

1

1

0

1

6,0

9

2603

4

GM

Gawain C B Jones

2681

1

1

½

½

0

1

½

1

5,5

8

2600

5

GM

Jon S Speelman

2516

0

0,0

1

2657

A bronzérmes Kína:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Ding Liren

2812

1

½

½

½

½

½

1

½

5,0

8

2686

2

GM

Yu Yangyi

2761

1

½

0

0

½

½

1

3,5

7

2659

3

GM

Wei Yi

2733

1

½

½

½

1

0

½

1

½

5,5

9

2633

4

GM

Bu Xiangzhi

2731

½

½

1

1

½

½

½

4,5

7

2599

5

GM

Ni Hua

2683

0

0

1

1

½

2,5

5

2537

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vityjugov legyőzte Dudát, átvette a vezetést, Rapport remizett Gelfanddal

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Prágában zajló sakkfesztivál Masters versenyének hetedik fordulójában Rapport Richárd sötéttel remizett az izraeli Borisz Gelfanddal. Az eredeti nyitásból érdekes középjáték alakult ki, Gelfand kedvezőbbnek tűnő esélyeivel nem tudott élni. Az orosz Nyikita Vityjugov lehyőzte az éllovas lengyel Jan-Krzysztof Dudát és átvette a vezetést. A cseh házirangadót David Navara nyerte meg Viktor Laznickával szemben. Rapport nyolcadik partijában világos lesz az amerikai Samuel Shankland ellen.

 

A cseh fővárosban zajló sakkfesztivál Masters versenyén Rapport Richárd a torna doyenjével, az 50 esztendős sokszoros világbajnokjelölt Borisz Gelfanddal csatázott. Az izraeli nagymester megnyitáselméletben az egyik legfelkészültebb, érthető volt Rapport törekvése, hogy eredeti nyitást válasszon. Gelfand a klasszikus iskola híveként kis előny megszerzésére törekedett, nagymesterünk a vezércserével kissé rosszabb állást vállalt, a sorozatos cserék után az 51. lépésben egyeztek meg a döntetlenben.

 

Az orosz Nyikita Vityjugov átvette a vezetést, a lengyel Jan-Krzysztof Duda szicíliai védelme ma sebezhetőnek bizonyult. Duda többször is hibázott, tisztet vesztett.

A cseh házirangadót David Navara nyerte meg. A skót megnyitású játszmában kölcsönösen pontatlankodtak, Viktor Laznicka időzavarban végképp elvesztette a helyes irányt, harmadik vereségét szenvedte el.

Az indiai Pentala Harikrishna és az indiai Santosh Gujrathi Vidit olasz megnyitású partija békés mederben zajlott. Nem kockáztattak az amerikai-lengyel párharcban sem, Samuel Shankland és Radoslaw Wojtaszek is megosztozott a ponton.

A 7. forduló eredményei:

Pentala Harikrishna (indiai, 2730) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2711)  döntetlen (Olasz megnyitás, 32)

David Navara (cseh, 2739) – Viktor Laznicka (cseh, 2670)  1 – 0 (Skót megnyitás, 39)

Borisz Gelfand (izraeli, 2655) – Rapport Richárd (magyar, 2738)  döntetlen (Szabálytalan megnyitás, 51)

Samuel Shankland (amerikai, 2731) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2722) döntetlen (Spanyol megnyitás, 41)

Nyikita Vityjugov (orosz, 2726) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731)  1 – 0 (Szicíliai védelem, 42)

A Masters állása:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 BS 

1

Nyikita Vityjugov

2726

RUS

*

1

½

½

½

1

½

½

4,5

15,50

2

Radoslaw Wojtaszek

2722

POL

*

½

½

½

½

½

1

½

4,0

12,75

3

Jan-Krzysztof Duda

2731

POL

0

*

½

½

0

1

1

1

4,0

12,00

4

Samuel Shankland

2731

USA

½

½

½

*

0

1

½

½

3,5

13,25

5

Borisz Gelfand

2655

ISR

½

½

½

1

*

0

½

½

3,5

13,00

6

Santosh Gujrathi Vidit

2711

IND

½

½

0

1

*

½

½

½

3,5

12,00

7

Pentala Harikrishna

2730

IND

0

½

1

½

½

*

½

½

3,5

12,00

8

David Navara

2739

CZE

½

½

0

½

½

*

½

1

3,5

11,25

9

Rapport Richárd

2738

HUN

0

0

½

½

½

½

*

1

3,0

9,00

10

Viktor Laznicka

2670

CZE

½

½

0

½

½

0

0

*

2,0

7,75

A 8. forduló párosítása:

Santosh Gujrathi Vidit – Jan-Krzysztof Duda

Radoslaw Wojtaszek – Nyikita Vityjugov

Rapport Richárd – Samuel Shankland

Viktor Laznicka – Borisz Gelfand

Pentala Harikrishna – David Navara

Gelfand,B (2655) - Rapport,R (2738)
Szabálytalan megnyitás [A50]

1.d4 Hf6 2.c4 c6 3.Hf3 b5 4.c5

A genfi 2017-es GP-versenyen Pavel Eljanov a 4.Hbd2 bxc4 5.Hxc4 d5 6.Hce5 e6 7.e3 Fd6 8.Fd3 folytatást játszotta meg Rapport Richárd ellen.

4...d6 5.cxd6 exd6 6.Ff4 Hh5 7.Fg5 Fe7 8.Fxe7 Vxe7 9.e3 0-0 10.Fe2 Hf6 11.0-0 Fb7 12.Hbd2 Hbd7 13.Be1 a6 14.a4 Hb6 15.axb5 cxb5 16.Fd3 He4 17.Hxe4 Fxe4 18.Fxe4 Vxe4 19.Vb3 Vd5 20.Vb4 Bfc8 21.e4 Vc6 22.b3 Hd7 23.h3 Hf6

 

24.d5 Vb6 25.Vd4 Vd8 26.Vd3 Hd7 27.Hd4 Vf6 28.Vd2 g6 29.f4 Be8 30.Be2 a5 31.Bf1 a4 32.Hxb5 Beb8 33.bxa4 Bxa4 34.Hc3

 

34...Vd4+ 35.Vxd4 Bxd4 36.e5 Bd3

 

37.Bf3

Számításba jött a 37.e6! Hb6 (37...Hf6 38.f5 fxe6 39.Bxe6 Hxd5 40.Hxd5 Bxd5 41.fxg6 hxg6 42.Bxg6+ Kh7 43.Bff6) 38.Bf3 Bxf3 39.gxf3 fxe6 40.dxe6 folytatás.

37...Bxf3 38.gxf3 Kf8 39.exd6 Bb6 40.He4

 

40...f5 41.Hg5 Bxd6 42.Hxh7+ Kf7 43.Hg5+ Kf6 44.Hh7+ Kf7 45.Hg5+ Kf6 46.Be6+?! Bxe6 47.Hxe6 Ke7 48.Hd4 Kd6 49.Hc6 Hf8 50.Kf2 Kxd5 51.He5 Ke6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az utolsó forduló előtt már világbajnok a kínai női csapat és az orosz férfi válogatott

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Asztanában egy fordulóval a befejezés előtt már világbajnoki címet ünnepelhet a kínai női válogatott és az orosz férficsapat. A női csapat-világbajnokság nyolcadik játéknapján együttesünk 4-0-s vereséget szenvedett a címvédő orosz csapattól, Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Terbe Julianna és Havanecz Bianka kényszerült feladásra. Az ezüst-és bronzérem sorsa az ukrán-kínai és a grúz-orosz párharcokban dől el. A férficsapatok versengésében is a két kiadó dobogós helyért folyik majd a csatározás, az indiai, angol és a kínai válogatott reménykedhet. Az utolsó fordulót magyar idő szerint reggel 7 órától játsszák, csapatunk Indiával mérkőzik meg.

A kínai válogatott egy fordulóval a befejezés előtt már világbajnoki címet ünnepelhet. Az exvilágbajnoknő Tan Zhongyi vezérletével nyolcadik győzelmét is megszerezte. A csapat kitűnő teljesítményének ékes bizonyítéka, hogy az eddig lejátszott 32 partiból mindössze kettőt vesztettek el, a rangadókon mindig volt nyerő emberük. Nyolc év után lettek ismét elsők.

A játéknapon csapatunk messze várakozáson aluli szereplése a szovjet négyestől elszenvedett 4-0-s vereséggel folytatódott. Az ezüstéremért küzdő orosz együttes meglepő könnyedséggel érte el hatodik sikerét. A két világos táblán Gara Tícia és Havanecz Bianka sem tudta megnehezíteni ellenfeleik nyerését. Az orosz csapat motorja, Alekszandra Gorjacskina 8 partijából 7,5 pontnál tart. Az éltáblán Hoang Thanh Trang francia védelme nem bírta ki a nyomást, a rossz francia futó a végjátékban nem tudta megakadályozni az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk nyerését. Hasonló vereségre csak egy példa van a magyar sakktörténelemben, az 1984-es sakkolimpián férficsapatunk kapott ki  a szovjet válogatottól.

Az ukránok a nagy csatában kivívott győzelemmel közelebb kerültek a bronzérem megszerzéséhez, a grúzok lépéshátrányban. A befejező játéknapon a nagy négyes egymás elleni csatája következik ukrán-kínai és grúz-orosz szereposztásban.

A kazah együttes szép győzelemmel örvendeztette meg drukkereiket, harcban állnak az ötödik helyért az indiai csapattal.

   

A 8. forduló eredményei:

Oroszország – Magyarország  4 - 0

Alekszandra Kosztenjuk (2545) – Hoang Thanh Trang (2454)  1 - 0

Gara Tícia (2324) – Valentyina Gunyina (2515)  0 - 1

Alekszandra Gorjacskina (2504) – Terbe Julianna (2306)  1 - 0

Havanecz Bianka (2270) – Olga Girja (2456)  0 - 1

Örményország – Grúzia  2 - 2

Elina Danieljan (2402) – Bela Hotenasvili (2474) 1 - 0

Lilit Mkrtchian (2390) – Lela Dzsavahisvili (2455)  döntetlen

Anna Szargszjan (2340) – Nino Bacsiasvili (2454)  döntetlen

Sziranus Gukaszjan (2221) – Salome Melia (2385) 0 - 1

India – Ukrajna  1,5 – 2,5

Eesha Karavade (2357) – Marija Muzicsuk (2560) döntetlen

Swaminath Soumya (2401) – Anna Muzicsuk (2555)  0 - 1

Rout Padmini (2332) – Anna Usenyina (2443)  döntetlen

Bhakti Kulkarni (2322) – Inna Gaponenko (2427)  döntetlen

Kína – Egyesült Államok  3 - 1

Tan Zhongyi (2513) – Tazev Abrahamyan (2377)  1 - 0

Huang Qiang (2441) – Carissa Yip (2279)  döntetlen

Lei Tingjie (2477) – Sabina-Francesca Foisor (2276)  1 - 0

Ding Yixin (2432) – Rochelle Wu (2120) döntetlen

Egyiptom – Kazahsztán 0,5 – 3,5

A VII. női csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 MP 

 Pont 

1

Kína

 * 

3

4

16

23,0

2

Oroszország

 * 

2

3

4

4

13

24,0

3

Ukrajna

2

 * 

2

2

2

3

4

12

20,0

4

Grúzia

2

 * 

2

2

3

11

21,0

5

India

½

2

 * 

2

4

4

8

18,0

6

Kazahsztán

1

2

½

2

 * 

8

15,5

7

Egyesült Államok

1

2

½

0

 * 

3

3

5

12,5

8

Örményország

½

2

1

 * 

2

4

4

14,0

9

Magyarország

½

0

1

1

1

2

 * 

3

9,5

10

Egyiptom

0

0

0

½

0

½

0

 * 

0

2,5

Az utolsó forduló párosítása:

Egyesült Államok – Egyiptom

Ukrajna – Kína

Magyarország – India

Grúzia – Oroszország

Kazahsztán – Örményország

Az orosz férficsapat is világbajnokként játszhatja utolsó meccsét, ötödször nyerték meg a vb-t, 1985-ben a szovjet együttes győzött. A svédek ellen gond nélkül érvényesítették a papírformát, a 21 esztendős Vladiszlav Artyemijev 8-ból 6,5 ponttal remekül debütált. A nagymesterek csak két partit vesztettek, mindkettőt Szergej Karjakin.

Az ezüst-és a bronzérem sorsáról az utolsó játéknap dönt. Az indiai csapat Adhiban nagy mentésével döntetlent ért el az amerikai négyessel, másodikként várhatják az oroszokkal szemben a találkozót.

Az angoloknak nem volt hasonló szerencséjük, elbukták a rangadót a címvédő kínaiak ellen, de a svédekkel mérkőznek meg, így reális az esélyük a második hely megszerzésére. A kínai csapat csak akkor lehet dobogós, ha az orosz együttes legyőzi Indiát.

Az egyiptomi-kazah párharcban a házigazdák válogatottja alul maradt.

A 8. forduló eredményei:

Svédország – Oroszország  0,5 – 3,5

Nils Grandelius (2694) – Szergej Karjakin (2753)  döntetlen

Hans Tikkanen (2510) – Alekszandr Griscsuk (2771) 0 - 1

Erik Blomqvist (2488) – Dmitrij Andrejkin (2725)  0 - 1

Axel Smith (2487) – Vladiszlav Artyemijev (2736)  0 - 1

India – Egyesült Államok  2 - 2

Adhiban B. (2683) – Sariusz Swiercz (2655)  döntetlen

Krishnan Sasikiran (2678) – Samuel Sevian (2642)  0 - 1

Surya Ganguly (2633) – Alexander Onischuk (2647)  1 - 0

Sethuraman S. P. (2637) – Aleksandr Lenderman (2637) döntetlen

Irán – Azerbajdzsán  2 - 2

Parham Maghsooloo (2673) – Arkadij Naiditsch (2710)  1 - 0

Pouya Idani (2604) – Rauf Mamedov (2701)  0 - 1

Amin Tabatabaei (2600) – Gadir Guszejnov (2664)  döntetlen

Alireza Firouzja (2657) – Nijat Abaszov (2627)  döntetlen

Kína – Anglia  3 - 1

Ding Liren (2812) – Michael Adams  1 - 0

Yua Yangyi (2761) – Luke McShane (2661)  döntetlen

Wei Yi (2733) – David Howell (2693)  1 - 0

Bu Xiangzhi (2731) – Gawain Jones (2681) döntetlen

Egyiptom – Kazahsztán  2,5 – 1,5

A XII. férfi csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 MP 

 Pont 

1

Oroszország

 * 

2

2

3

3

14

21,0

2

India

 * 

2

2

2

2

2

11

20,5

3

Anglia

2

2

 * 

1

2

3

11

17,5

4

Kína

2

3

 * 

2

10

18,5

5

Egyesült Államok

2

2

 * 

1

2

3

9

17,5

6

Irán

2

1

 * 

2

3

8

17,0

7

Azerbajdzsán

2

2

½

3

2

 * 

2

1

6

14,0

8

Kazahsztán

1

½

2

2

 * 

3

4

13,0

9

Svédország

½

½

½

½

3

1

 * 

4

10,0

10

Egyiptom

1

½

2

1

1

 * 

3

11,0

Az utolsó forduló párosítása:

Anglia – Svédország

Kazahsztán – Kína

Azerbajdzsán – Egyiptom

Egyesült Államok – Irán

Oroszország - India

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Öt döntetlen a hatodik fordulóban, Duda megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A prágai sakkfesztivál Masters versenyének hatodik fordulójában Rapport Richárd remizett a cseh David Navarával. Nagymesterünk megragadta a kezdeményezést, Navara védekezésre kényszerült, az érdekes csatában az 53. lépésben történt meg a békekötés. A riválisok remijeinek is köszönhetően a lengyel Jan-Krzysztof Duda megőrizte vezető pozícióját. Rapport hetedik játszmájában sötét lesz az izraeli Borisz Gefanddal szemben.

 

A pihenőnap után folytatódott a pontvadászat a Prágában zajló Masters tornán. Rapport Richárd a cseh David Navara ellen a Larsen megnyitást játszotta meg, a vezércserét követően megragadta a kezdeményezést. A különböző színű futók erősítették akciójának erejét, de Navara pontos védekezéssel hárította a fenyegetéseket, a tisztáldozattal kiegyenlítette esélyeit.

Lépésismétléssel gyorsan remizett a lengyel Radoslaw Wojtaszek és az izraeli Borisz Gelfand. A félpontos előnnyel vezető lengyel Jan-Krzysztof Duda au amerikai Samuel Shanklanddal osztozott meg a ponton.

A katalán megnyitásban vívott elméleti párbajban az orosz Nyikita Vityjugov a minőségáldozatos változatban elegendő ellenjátékhoz jutott az indiai Santosh Gujrathi Vidit ellen.

A cseh Viktor Laznicka a lépésismétléses döntetlent választotta az indiai Pentala Harikrishnával szemben, kis előnnyel játszhatta volna a pozíciót.

A 6. forduló eredményei:

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2711) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2726) döntetlen (Katalán megnyitás, 27)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731) – Samuel Shankland (amerikai, 2731) döntetlen (Angol megnyitás, 36)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2722) - Borisz Gelfand (izraeli, 2655) döntetlen (Angol megnyitás, 17)

Rapport Richárd (magyar, 2738) – David Navara (cseh, 2739) döntetlen (Larsen megnyitás, 53)

Viktor Laznicka (cseh, 2670) – Pentala Harikrishna (indiai, 2730) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 28)

A Masters állása:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Jan-Krzysztof Duda

2731

POL

*

½

½

0

1

1

1

4,0

0,0

10,00

3

2

Nyikita Vityjugov

2726

RUS

*

½

½

1

½

½

½

3,5

0,0

9,75

4

3

Wojtaszek Radoslaw

2722

POL

*

½

½

½

½

1

½

3,5

0,0

9,25

2

4

Borisz Gelfand

2655

ISR

½

½

½

*

1

0

½

3,0

0,0

9,75

4

5

Samuel Shankland

2731

USA

½

½

0

*

½

1

½

3,0

0,0

9,50

4

6

Pentala Harikrishna

2730

IND

1

0

½

½

*

½

½

3,0

0,0

9,50

3

7

Santosh Gujrathi Vidit

2711

IND

½

½

1

0

*

½

½

3,0

0,0

8,75

3

8

David Navara

2739

CZE

0

½

½

½

½

*

½

2,5

0,5

7,75

3

9

Rapport Richárd

2738

HUN

0

0

½

½

½

*

1

2,5

0,5

6,25

2

10

Viktor Laznicka

2670

CZE

0

½

½

½

½

0

*

2,0

0,0

6,50

2

A 7. forduló párosítása:

Pentala Harikrishna – Santosh Gujrathi Vidit

David Navara – Viktor Laznicka

Borisz Gelfand – Rapport Richárd

Samuel Shankland – Radoslaw Wojtaszek

Nyikita Vityjugov – Jan-Krzysztof Duda

Rapport,R (2738) - Navara,D (2739)
Larsen megnyitás [A01]

1.c4 e5 2.b3 Hf6 3.Fb2 Hc6 4.Hf3 e4 5.Hd4 Fc5 6.Hf5 0-0 7.e3 d5 8.cxd5 Vxd5

Számításba jött a 8...Hb4!? 9.Hg3 Hfxd5 választás.

9.Hg3 He5 10.Hc3 Hd3+ 11.Fxd3 Vxd3 12.Ve2 Be8 13.Bc1 Fb6 14.f3 Vxe2+ 15.Kxe2 exf3+ 16.gxf3 c6

17.Bhg1 Fd4 18.Kf2 Fe5 19.d4 Fc7 20.Hce4 Hxe4+ 21.Hxe4 Be6

 

22.d5 Bg6 23.dxc6 bxc6 24.h4 Fd8 25.h5 Fh4+ 26.Ke2 Bxg1 27.Bxg1 g6 28.Hf6+ Fxf6 29.Fxf6 c5 30.h6 Fe6 31.e4 a5 32.f4

 

32...Ba6 33.Fe7 c4 34.f5

 

34...cxb3 35.fxe6 Bxe6 36.Fc5 bxa2 37.Kd3 f5 38.exf5 Be5 39.Fd4 Bxf5 40.Ba1 Kf7 41.Bxa2

 

41...g5! 42.Bb2 Kg6 43.Bb6+ Kh5 44.Ba6 a4 45.Ke3 a3 46.Fg7 g4 47.Ke4 Bg5 48.Bxa3

 

48...g3 49.Ba1 g2 50.Bg1 Bg4+ 51.Kf3 Kh4 52.Bxg2 Bxg2 53.Kxg2 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A hetedik fordulóban válogatottunk 2-2-öt játszott az örményekkel

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Asztanában a VII. női csapat-világbajnokság hetedik fordulójában válogatottunk döntetlent játszott az örményekkel, mind a négy parti döntéssel végződött. Gara Tícia és Havanecz Bianka győzött, Hoang Thanh Trang és Gara Anita vereséget szenvedett. A kínai csapat három pontra növelte előnyét Egyiptom elleni győzelmével, az ukrán-orosz rangadó 2-2-vel ért véget. A férficsapatok versenyében az orosz együttes egy meccsponttal előzi meg az angol, kettővel az indiai válogatottat. Csapatunk a nyolcadik fordulóban az orosz négyessel mérkőzik meg.

 

Mind a négy játszma döntéssel végződött az örmények elleni találkozón. Kedvezőnek tűnt a színelosztás, de az előzetes számolgatásokat alaposan felborította Hoang Thanh Trang világossal elszenvedett veresége. Kissé hátrányosabb állásban gyalogot nézett el, többé nem volt mentsége. Gara Anita negyedszer kapott ki, mindössze 1,5 pontja van a hét partijából. Gara Tícia harmadik nyerését könyvelte el, ötven százaléka van a hat játszmájából. Havanecz Bianka első győzelmét aratta.

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Hoang Thanh Trang

2454

0

½

0

0

1

0

1,5

6

2466

2

IM

Gara Anita

2384

0

½

½

0

0

½

0

1,5

7

2383

3

WGM

Gara Tícia

2324

0

0

1

1

0

1

3,0

6

2336

4

WIM

Terbe Julianna

2306

0

0

1

0

0

1,0

5

2253

5

WIM

Havanecz Bianka

2270

½

½

½

1

2,5

4

2228

 

 

Döntetlennel fejeződött be a forduló csúcsrangadója, az ukrán-orosz mérkőzés. Az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk remekel az éltáblán, 6-ból 4,5 pontnál tart, míg a tavalyi világbajnokság ezüstérmese, Katyerina Lahno jó kezdés után alaposan visszaesett. Alekszandra Kosztenjuk királyzárnyi akciójával egyenlített ki. Alekszandra Gorjacskina hat győzelem után csak remizett, a 2-2-vel az orosz együttes az ezüstérem várományosa lett.

 

A grúzok a házigazdák csapatát keserítették el. Meglepő az indiai válogatott tökéletes győzelme, az élen álló kínai négyes simán érte el a kötelező győzelmet.

 

A 7. forduló eredményei:

Magyarország – Örményország  2 - 2

Hoang Thanh Trang (2454) – Elina Danieljan (2402)  0 - 1

Anna Szargszjan (2340) – Gara Anita (2384)  1 - 0

Gara Tícia (2324) – Maria Gevorgyan (2264)  1 - 0

Siranus Ghukaszjan (2221) – Havanecz Bianka (2270)  0 - 1

 

Kína – Egyiptom  4 - 0

Egyesült Államok – India  0 - 4

Tatev Abrahamyan (2377) – Eesha Katavade (2357)  0 - 1

Katerina Nemcova (2315) – Swaminathan Soumya (2401)  0 - 1

Carissa Yip (2279) – Rout Padmini (2332)  0 - 1

Sabina-Francesca Foisor (2276) – Bhakti Kulkarni (2322)  0 - 1

Ukrajna – Oroszország  2 - 2

Marija Muzicsuk (2560) – Katyerina Lahno (2559)  1 - 0

Anna Muzicsuk (2555) – Alekszandra Kosztenjuk (2545)  0 - 1

Anna Usenyina (2443) – Alekszandra Gorjacskina (2514)  döntetlen

Inna Gaponenko (2427) – Olga Girja (2456) döntetlen

Grúzia – Kazahsztán  3,5 – 0,5

Bela Hotenasvili (2474) – Zsanszaja Abdumalik (2469) 1 – 0

Meri Arabidze (2392) – Dianara Szaduakasszova (2462)  döntetlen

Lela Dzsvahisvili (2455) – Bibisara Asszaubajeva (2374)  1 - 0

Nino Bacsiasvili (2454) – Gulishan Nahbajeva (2295)  1 - 0

A VII. női csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 MP 

 Pont 

1

Kína

 * 

4

14

20,0

2

Oroszország

 * 

2

3

4

11

20,0

3

Grúzia

 * 

2

2

3

10

19,0

4

Ukrajna

2

2

 * 

2

2

3

4

10

17,5

5

India

½

2

 * 

2

4

4

8

16,5

6

Kazahsztán

1

½

2

2

 * 

6

12,0

7

Egyesült Államok

½

2

0

 * 

3

3

5

11,5

8

Örményország

½

1

 * 

2

4

3

12,0

9

Magyarország

½

1

1

1

2

 * 

3

9,5

10

Egyiptom

0

0

½

0

0

0

 * 

0

2,0

A 8. forduló párosítása:

Egyiptom – Kazahsztán

Örményország – Grúzia

Oroszország – Magyarország

India – Ukrajna

Kína – Egyesült Államok

 

A férficsapatok versenyében az éllovas orosz válogatott három döntetlen mellett a 21 éves Vladiszlav Artyemijev nyerésének köszönhetően legyőzte az amerikai négyest, megőrizte vezető pozícióját.

Az angol együttes csak minimális arányban tudta megadásra kényszeríteni a sereghajtó egyiptomi együttest. Az éltáblán Michael Adams harmadik vereségét szenvedte el, fiatal társai javítottak, az érmes helyezésekért vívott küzdelemben a második helyen várhatják a hajrát, többek között a következő körben a kínai csapat elleni összecsapást.

Négy döntetlen született Azerbajdzsán és Indiai mérkőzésén. Az iráni csapatban a 15 esztendős Alireza Firouzja volt a nyerőember.

A kínai válogatott alaposan megszenvedett a svédek elleni minimális győzelemért, három játszma is döntetlen lett, a nagy Élő-pont különbség nem érvényesült.

A 7. forduló eredményei:

Kína – Svédország  2,5 – 1,5

Anglia – Egyiptom  2,5 – 1,5

Kazahsztán – Irán  1,5 – 2,5

Azerbajdzsán – India  2 – 2

Egyesült Államok – Oroszország  1,5 – 2,5

Dariusz Swiercz (2655) – Jan Napomnjacsij (2771) döntetlen

Samuel Sevian (2642) – Alekszandr Griscsuk (2771) döntetlen

Aleksandr Lenderman (2637) – Dmitrij Andrejkin (2726) döntetlen

Zviad Izoria (2603) – Vladiszlav Artyemijev (2736) 0 - 1

A XII. férfi csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 MP 

 Pont 

1

Oroszország

 * 

2

2

3

3

12

17,5

2

Anglia

2

 * 

2

2

3

11

16,5

3

India

2

 * 

2

2

2

10

18,5

4

Egyesült Államok

2

 * 

1

2

3

8

15,5

5

Kína

2

 * 

2

8

15,5

6

Irán

1

2

 * 

3

7

15,0

7

Azerbajdzsán

2

2

3

½

 * 

2

1

5

12,0

8

Kazahsztán

1

½

2

2

 * 

3

4

11,5

9

Svédország

½

½

½

3

1

 * 

4

9,5

10

Egyiptom

1

½

1

2

1

 * 

1

8,5

A 8. forduló párosítása:

Svédország – Oroszország

India – Egyesült Államok

Irán – Azerbajdzsán

Egyiptom – Kazahsztán

Kína - Anglia

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Asztanában válogatottunk elszenvedte ötödik vereségét, a házigazdák együttese 2,5-1,5-re nyert

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Asztanában, a VII. női sakkcsapat-világbajnokság hatodik fordulójában válogatottunk elszenvedte ötödik vereségét, a házigazdák együttesétől 2,5-1,5-re kapott ki. Az éltáblán Hoang Thanh Trang első győzelmét szerezte meg, Gara Anita remizett, Gara Tícia és Terbe Julianna feladásra kényszerült. A kínai csapat hatodszor győzött, megőrizte kétpontos előnyét a címvédő orosz együttes előtt, az ukránok a harmadikok. A férficsapatok versenyében az éllovas orosz négyes csak döntetlent ért el az azerbajdzsáni csapat ellen, egy pontra csökkent az előnye az indiai és az angol rivális előtt. A kínai gárda pontot vesztett a sereghajtó egyiptomi gárdával szemben.

 

A pihenőnap sem segített, hogy női válogatottunk rendezze sorait és sikerrel vegye fel a harcot a házigazdák együttesével szemben. Az éltáblán Hoang Thanh Trang sötéttel értékes győzelmet aratott Zsanszaja Abdumalik ellen, de társai nem tudták kihasználni a felcsillant reményt. Gara Anita remizett, Gara Tícia és Terbe Julianna vereségei immár tizenháromra növelték a kazahsztáni fővárosban elvesztett partik számát. Nagyon szomorú, hogy mindketten szinte ellenállás nélkül kaptak ki.

Az aranyéremért, a dobogós helyezésekért vívott csatározásokban a legjobbak nem hibáztak, a szoros végeredmények azt sugallják, hogy egyre fokozódik a feszültség. A kínai, az ukrán és az orosz együttesek is csak minimális arányban nyertek, de volt nyerőemberük a döntetlenek mellett. A grúzoknak nem okozott gondot az egyiptomi négyes.

A 6. forduló eredményei:

Kazahsztán – Magyarország  2,5 – 1,5

Zsanszaja Abdumalik (2469) – Hoang Thanh Trang (2454)  0 - 1

Gara Anita (2384) – Dinara Szaduakasszova (2462) döntetlen

Bibiszara Asszaubajeva (2374) – Gara Tícia (2324) 1 - 0

Terbe Julianna (2306) – Gulishan Nahbajeva (2295) 0 - 1

Egyiptom – Grúzia  0,5 – 3,5

Örményország – Ukrajna 1,5 – 2,5

Elina Danieljan (2402) – Marija Muzicsuk (2560) döntetlen

Lilit Mkrtchian (2390) – Anna Muzicsuk (2555)  0 - 1

Anna Szargszjan (2340) – Inna Gaponenko (2427)  döntetlen

Maria Gevorgyan (2264) – Natalija Buksza (2416)  döntetlen

Oroszország – Egyesült Államok 2,5 – 1,5

Katyerina Lahno (2559) – Tatev Abrahamyan (2377)  döntetlen

Valentyina Gunyina (2515) – Katerina Nemcova (2315)  döntetlen

Alekszandra Gorjacskina (2504) – Cariassa Yip (2279) 1 - 0

Olga Girja (2456) – Rochelle Wu (2120)  döntetlen

India – Kína  1,5 – 2,5

Eesha Karavade (2357) – Tan Zhongyi (2513) döntetlen

Swamina Soumya (2401) – Shen Yang (2453)  döntetlen

Rout Padmini (23332) – Guang Qian (2441)  döntetlen

Bhakti Kulkarni (2322) – Lei Tingjie (2477)  0 - 1

A VII. női csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Kína

 * 

12

16,0

2

Oroszország

 * 

3

4

10

18,0

3

Ukrajna

 * 

2

2

2

3

4

9

15,5

4

Grúzia

2

 * 

2

3

8

15,5

5

India

½

2

 * 

2

4

6

12,5

6

Kazahsztán

1

2

2

 * 

6

11,5

7

Egyesült Államok

2

½

 * 

3

3

5

11,5

8

Örményország

½

1

 * 

4

2

10,0

9

Magyarország

½

1

1

1

 * 

2

7,5

10

Egyiptom

0

0

½

0

0

 * 

0

2,0

A 7. forduló párosítása:

Kína – Egyiptom

Egyesült Államok - India

Ukrajna – Oroszország

Magyarország – Örményország

Grúzia - Kazahsztán

A férficsapatok versenyében folytatódtak a meglepetések. A játéknap egyik meglepő eredményét az éllovas orosz válogatott pontvesztése jelentette. Az azerbajdzsáni együttessel szemben Jan Nepomnjacsij újabb nyerésével vezetéshez jutott a négyes, de az éltáblán Szergej Karjakin nem heverte ki a kazahokkal vívott meccsen Rinat Jumabajev elleni bakiját és vereségét, Arkadij Naiditsch a felkínált eséllyel remekül élt.

Arra kevesen számítottak, hogy a rajtlistát vezető kínai csapat nem bír a sereghajtó egyiptomi négyessel. Az indiai és az angol válogatottak egy pontra megközelítették az orosz együttest.

A 6. forduló eredményei:

Svédország – Egyesült Államok  0,5 – 3,5

Oroszország – Azerbajdzsán 2 - 2

Szergej Karjakin (2753) – Arkadij Naiditsch (2710) 0 - 1

Jan Nepomnjacsij (2771) – Rauf Mamedov (2701)  1 - 0

Alekszandr Griscsuk (2771) – Eltaj Safarli (2662) döntetlen

Vladiszlav Artyemijev (2736) – Nijat Abaszov (2627) döntetlen

India – Kazahsztán  3,5 – 0,5

Adhiban B. (2683) – Rinat Jumabajev (2609)  döntetlen

Krishnan Ssikiran (2678) – Anuar Ismagambetov (2545)  1 - 0

Surya Ganguly (2633) – Murtas Kazsgalejev (2587)  1 - 0

Sethuraman S. P. (2637) – Denisz Mahnev (2476)  1 - 0

Irán – Anglia  1 - 3

Parham Maghsoodloo (2673) – Michael Adams (2708)  0 - 1

Pouya Idani (2604) – Luke McShane (2661) 0 - 1

Amin Tabatabaei (2600) – David Howell (2693)  0 - 1

Alireza Firouzja (2657) – Jon Speelman (2516)  1 - 0

Egyiptom – Kína  2 – 2

Bassem Amin (2709) – Ding Liren (2812) döntetlen

Ahmed Adly (2611) – Wei Yi (2733)  1 - 0

Adham Fawzy (2461) – Bu Xiangzhi (2731)  döntetlen

Imed Abdelnabbi (2435) – Ni Hua (2683)  0 – 1

A XII. férfi csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Oroszország

 * 

2

2

3

3

10

15,0

2

India

 * 

2

2

2

9

16,5

3

Anglia

2

2

 * 

2

3

9

14,0

4

Egyesült Államok

2

 * 

1

2

3

8

14,0

5

Kína

2

 * 

2

6

13,0

6

Irán

2

1

 * 

3

5

12,5

7

Azerbajdzsán

2

3

½

 * 

2

1

4

10,0

8

Kazahsztán

1

½

2

2

 * 

3

4

10,0

9

Svédország

½

½

½

3

1

 * 

4

8,0

10

Egyiptom

1

½

1

2

1

 * 

1

7,0

A 7. forduló párosítása:

Kína – Svédország

Anglia – Egyiptom

Kazahsztán – Irán

Azerbajdzsán – India

Egyesült Államok - Oroszország

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Öt döntetlen a prágai Masters ötödik fordulójában

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Prágában zajló sakkfesztivál Masters versenyének ötödik fordulójában Rapport Richárd sötéttel remizett az indiai Pentala Harikrishnával. A francia védelmű játszma a 42. lépésben ért véget pontosztozkodással. A játéknapon csak döntetlenek születtek, a legjobb esélyt a cseh David Navara szalasztotta el a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel szemben. A lengyel Jan-Krzysztof Duda félpontos előnnyel várhatja a viadal második félidejét.

 

A prágai Masters viadal ötödik fordulójában öt döntetlen született. Rapport Richárd sötéttel az indiai Pentala Harikrishna ellen a francia védelemre voksolt és a középjátékban két tisztet adott bástyáért és két gyalogért. A kis ütés-váltás pontosztozkodással végződött.

A játéknap többi játszmája is pontosztozkodással végződött. A rajtlistát vezető cseh David Navara nagy esélyt szalasztott el a lengyel Radoslaw Wojtaszek ellen, a szicíliai védelmű partiban jelentős előnybe kerülhetett volna.

Az 5. forduló eredményei:

Viktor Laznicka (cseh, 2670) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2711) döntetlen (Angol megnyitás, 35)

Pentala Harikrishna (indiai, 2730) – Rapport Richárd (magyar, 2738) döntetlen (Francia védelem, 42)

David Navara (cseh, 2739) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2722) döntetlen (Szicíliai védelem, 35)

Borisz Gelfand (izraeli, 2655) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731) döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Samuel Shankland (amerikai, 2731) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2726) döntetlen (Vezércsel, 37)

A Masters állása:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB2 

 TB3 

1

Jan-Krzysztof Duda

2731

POL

*

0

½

1

1

1

3,5

6,75

3

2

Nyikita Vityjugov

2726

RUS

*

1

½

½

½

½

3,0

6,75

3

3

Radoslaw Wojtaszek

2722

POL

*

½

½

½

1

½

3,0

6,25

2

4

Pentala Harikrishna

2730

IND

1

0

½

*

½

½

2,5

7,25

2

5

Borisz Gelfand

2655

ISR

½

½

*

1

0

½

2,5

6,75

3

6

Samuel Shankland

2731

USA

½

½

0

*

1

½

2,5

6,25

3

7

Santosh Gujrathi Vidit

2711

IND

½

1

0

*

½

½

2,5

5,75

3

8

David Navara

2739

CZE

0

½

½

½

½

*

2,0

5,50

2

9

Rapport Richárd

2738

HUN

0

0

½

½

*

1

2,0

4,00

2

10

Viktor Laznicka

2670

CZE

0

½

½

½

0

*

1,5

4,25

2

A keddi 6. forduló párosítása:

Santosh Gujrathi Vidit – Nyikita Vityjugov

Jan-Krzysztof Duda – Samuel Shankland

Radoslaw Wojtaszek - Borisz Gelfand

Rapport Richárd – David Navara

Viktor Laznicka – Pentala Harikrishna

Harikrishna,P (2730) - Rapport,R (2738)
Francia védelem [C01]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hc3 Fb4 4.exd5 exd5 5.Fd3 c6 6.Vf3 Vf6 7.Ff4 He7 8.Vg3 Hd7 9.Hf3 Hg6 10.Fc7 Hdf8 11.a3 Fe7 12.0-0-0 He6

 

13.Fd6 Fxd6 14.Vxd6 Vf4+ 15.Vxf4 Hexf4 16.Bde1+ Kf8 17.Ff1 Fg4 18.Hd2 h5 19.f3 Ff5 20.g3 He6 21.Hb3 Be8 22.h4

 

22...Fxc2! 23.Kxc2 Hxd4+ 24.Hxd4 Bxe1 25.f4 Be8 26.b4 He7 27.Fd3 Hc8 28.Kd2 Hd6 29.Hce2 a6 30.Bc1 Bh6 31.a4 Bc8 32.Bc5 Ke8 33.Hc3 Kf8 34.a5 Bd8 35.Hce2 Ke8 36.Bc1 Kd7 37.Hc3 Be8 38.Ha4 Kc7 39.Hc5 Bf6 40.Bc3 Bh6 41.Bc1 Bf6 42.Bc3 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport Richárd megszerezte első győzelmét, Duda félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Prague International Chess Festival Masters versenyének negyedik fordulójában Rapport Richárd megszerezte első győzelmét, a cseh Viktor Laznicka ellen nyert. Nagymesterünk kivárta a legkedvezőbb pillanatot a vonalnyitásra, bástyájának betörése eldöntötte a játszmát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda félpontos előnnyel vezet, a cseh David Navara sorozatos hibáit használta ki. Először győzött az amerikai Samuel Shankland, a bonyodalmakban eltévedt az indiai Santosh Gurjrathi Vidit. Döntetlennel végződött a lengyel Radoslaw Wojtaszek és az indiai Pentala Harikrishna, valamint az orosz Nyikita Viytjugov és az izraeli Borisz Gelfand játszmája. Ötödik partiját Rapport sötéttel játssza Harikrishna ellen.

 

Fekete napot zártak a cseh sakkozók, a rajtlistát vezető David Navara és Viktor Laznicka is vereséget szenvedett. Laznicka sötéttel Rapport Richárddal küzdött meg. A Bécsi megnyitású partiban nagymesterünk korai vezércsere mellett döntött, egyenlő esélyű állásjött létre. A cseh nagymester híres arról, hogy a játszma befejező részében sűrűn kerül időzavarba, ez is magyarázta Rapport taktikáját. Laznicka erőltette a vezérszárnyi akciót, nagymesterünk ezt használta ki jó ütemben végrehajtott vonalnyitással. Bástyájának betörése, a nyílt g vonalon az üteg felsorakozása után kiskombinációval aratta első győzelmét.

 

A mezőny legfiatalabb résztvevője, a 20 éves lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen David Navara egy meggondolatlan manőverrel került hátrányba. Egy újabb hiba már vesztéshez vezetett, tetszetős taktikai megoldással Duda harmadik győzelmét érte el, félpontos előnnyel vezet.

Az indiai Santosh Gujrathi Vidit a taktikai bonyodalmakban alul maradt az amerikai Samuel Shanklanddal szemben.

A lengyel Radoslaw Wojtaszek és az indiai Pentala Harikrishna ütközet a katalán megnyitásban zajlott, kölcsönösen pontos játék után született meg a pontosztozkodás.

A torna doyenje, az 50 esztendős Borisz Gelfand a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatára voksolt. Az orosz Nyikita Vityjugovnak meg kellett küzdenie a döntetlenért.

 

A 4. forduló eredményei:

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2711) – Samuel Shankland (amerikai, 2731) 0 – 1 (Grünfeld védelem, 52)

Nyikita Vityjugov(orosz, 2726)  – Borisz Gelfand (izraeli, 2655) döntetlen (Szicíliai védelem, 56)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731) – David Navara (cseh, 2739) 1 – 0 (Vezércsel, 40)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2722) – Pentala Harikrishna (indiai, 2730) döntetlen (Katalán megnyitás, 35)

Rapport Richárd (magyar, 2738) – Viktor Laznicka (cseh, 2670) 1 – 0 (Bécsi megnyitás, 38)

A Masters állása:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB2 

 TB3 

1

Jan-Krzysztof Duda

2731

POL

*

0

1

1

1

3,0

4,00

2

2

Nyikita Vityjugov

2726

RUS

*

1

½

½

½

2,5

4,25

2

3

Radoslaw Wojtaszek

2722

POL

*

½

½

1

½

2,5

4,00

1

4

Pentala Harikrishna

2730

IND

1

0

½

*

½

2,0

5,25

2

5

Borisz Gelfand

2655

ISR

½

*

0

1

½

2,0

4,00

3

6

Santosh Gujrathi Vidit

2711

IND

½

1

*

0

½

2,0

4,00

2

7

Samuel Shankland

2731

USA

½

0

1

*

½

2,0

3,75

3

8

David Navara

2739

CZE

0

½

½

½

*

1,5

3,25

2

9

Rapport Richárd

2738

HUN

0

0

½

*

1

1,5

2,00

1

10

Viktor Laznicka

2670

CZE

0

½

½

0

*

1,0

2,50

2

Az 5. forduló párosítása:

Viktor Laznicka – Santosh Gujrathi Vidit

Pentala Harikrishna – Rapport Richárd

David Navara – Radoslaw Wojtaszek

Borisz Gelfand – Jan-Krzysztof Duda

Samuel Shankland – Nyikita Vityjugov

Rapport,R (2738) - Laznicka,V (2670)
Bécsi megnyitás [C28]

1.e4 e5 2.Fc4 Hf6 3.Hc3 Hc6 4.d3 Ha5 5.Fb3 Hxb3 6.axb3 d5 7.Hf3 dxe4 8.dxe4 Vxd1+ 9.Kxd1 Fd6 10.Fg5 Hd7

 

11.Ke2 a6 12.Bhd1 Bb8 13.Hd2 b5 14.Hf1 Hc5 15.Hg3 He6 16.Fe3 g6 17.Hd5 Hf4+ 18.Kf1

Számításba jött a 18.Fxf4 exf4 19.Hh1 f5 20.f3 Kf7 21.Hf2 folytatás.

18...Hxd5 19.Bxd5 Fb7 20.Bd3 h5 21.f3 Ke7 22.Hh1 f5 23.Fg5+ Ke6 24.Hf2 Bhf8 25.Ke2 Ba8 26.Fh6 Bfb8 27.Fd2 b4

 

28.c4 a5 29.Fe3 Ba6 30.Bdd1 f4 31.Fd2 g5 32.g3 Bba8 33.gxf4 gxf4 34.Bg1 a4

 

35.Bg7! a3?

Sötétnek gondjai lettek volna a 35...Fc6 36.Bag1 Fe8 37.bxa4 Bxa4 38.Hd3 változatban is.

36.Bag1 Bf8 37.Hh3 Fe7

 

38.Fxb4! és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A kínai csapat győzött a női vb csúcsrangadóján, válogatottunk vereséget szenvedett a grúz együttestől 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló VII. női csapat-világbajnokság ötödik fordulójában válogatottunk 3-1-es vereséget szenvedett a grúz csapattól. Gara Tícia győzött, Hoang Thanh Trang világossal, Gara Anita és Terbe Julianna sötéttel vesztette el játszmáját. A csúcsrangadón a kínai együttes 2,5-1,5-re legyőzte a címvédő orosz csapatot és átvette a vezetést. A férficsapatok versenyében az orosz válogatott negyedik győzelmével két pontra növelte előnyét, a címvédő kínai gárda csak a hatodik. A vasárnapi szünnap után a hétfői hatodik fordulóban együttesünk a kazah négyessel játszik.

 

A női csapat-világbajnokság ötödik fordulójában válogatottunk újabb vereséget szenvedett. A grúz csapat egyértelműen a mérkőzés esélyese volt, de arra senki nem számított, hogy sakkozónőink ilyen könnyen megadják magukat. A sötéttel játszó Gara Anita és Terbe Julianna korán vesztőállásba keveredett, a játszmák elhúzódásáért Meri Arabidze és Salome Melia „okolható”. Éltáblásunk, Hoamg Thanh Trang is formán kívül sakkozik, az időzavarra hajlamos Bela Hotenasvili dolgát nagyon megkönnyítette hibák sorozatával. Gara Tícia nagyot küzdve értékes győzelmet aratott Lela Dzsavahisvili ellen, szépített. Az eddig lejátszott húsz partiból sakkozónőink tizenegyet vesztettek el, csak hármat tudtak megnyerni, ebből kettőt az egyiptomi négyessel szemben.

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Hoang Thanh Trang

2454

0

½

0

0

0,5

4

2481

2

IM

Gara Anita

2384

0

½

½

0

0

1,0

5

2376

3

WGM

Gara Ticia

2324

0

0

1

1

2,0

4

2344

4

WIM

Terbe Julianna

2306

0

0

1

0

1,0

4

2242

5

WIM

Havanecz Bianka

2270

½

½

½

1,5

3

2230

 

A viadal csúcsrangadóján kisebb meglepetésre a tartalékos összeállításban játszó kínai együttes legyőzte a címvédő orosz válogatottat. Az első táblán az exvilágbajnoknő Tan Zhongyi meggyőző fölénnyel nyert Katyerina Lahnoval szemben és a harmadikon is viharfelhők gyülekeztek Valentyina Gunyina királya felett, Lei Tingjie támadása át is ütött. Az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk remire mentette pozícióját, Alekszandra Gorjacskina csak szépíteni tudott. A kínai csapat első számú esélyessé lépet előre.

Az érmekért vívott versenyfutásban az ukránok harmadszor csak döntetlent értek el, a kazah csapat nagyot küzdött, rászolgáltak a pontrablásra.

Az amerikai négyes folytatta sikeres szereplését, India gólarányt is javítva érvényesítette a papírformát.

Az 5. forduló eredményei:

Magyarország – Grúzia  1 - 3

Hoang Thanh Trang (2454) – Bela Hotenasvili (2474)  0 - 1

Meri Arabidze (2392) – Gara Anita (2384)  1 - 0

Gara Tícia (2324) – Lela Dzsavahisvili (2455) 1 - 0

Salome Melia (2385) – Terbe Julianna (2306)  1 - 0

India – Egyiptom  4 - 0

Kína – Oroszország 2,5 – 1,5

Tan Zhongyi (2513) – Katyerina Lahno (2559) 1 - 0

Huang Qian (2441) – Alekszandra Kosztenjuk (2545)  döntetlen

Lei Tingjie (2477) – Valentyina Gunyina (2515)  1 - 0

Ding Yixin (2432) – Alekszandra Gorjacskina (2504) 0 - 1

Egyesült Államok – Örményország  3 - 1

Tatev Abrahayan (2371) – Elina Danieljan (2402)  1 - 0

Katerina Nemcova (2315) – Lilit Mkrtchian (2390) 1 - 0

Carissa Yip (2279) – Anna Szargszjan (2340)  1 - 0

Sabina-Francesca Foisor (2276) – Maria Gevorgyan (2264)  0 - 1

Ukrajna – Kazahsztán  2 - 2

Marija Muzicsuk (2560) – Zsanszaja Abdumalik (2469) döntetlen

Anna Muzicsuk (2555) – Dinara Szaduakasszova (2462)  döntetlen

Anna Usenyina (2443) – Bibisara Asszaubejeva (2374) döntetlen

Natalija Buksza (2416) – Gulmira Dauletova (2263)  döntetlen

A VII. női csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Kína

 * 

10

13,5

2

Oroszország

 * 

3

4

8

15,5

3

Ukrajna

 * 

2

2

2

3

4

7

13,0

4

Grúzia

2

 * 

2

3

6

12,0

5

India

½

2

 * 

2

4

6

11,0

6

Egyesült Államok

2

½

 * 

3

3

5

10,0

7

Kazahsztán

1

2

2

 * 

4

9,0

8

Örményország

½

1

 * 

4

2

8,5

9

Magyarország

½

1

1

1

 * 

2

6,0

10

Egyiptom

0

0

0

0

 * 

0

1,5

A hétfői 6. forduló párosítása:

Egyiptom – Grúzia

Kazahsztán – Magyarország

Örményország – Ukrajna

Oroszország – Egyesült Államok

India - Kína

 

A férficsapatok versenyében az orosz válogatott megszerezte negyedik győzelmét is. A kazah együttes elleni meccs szenzációját Szergej Karjakin veresége jelentette. A 2016-ban világbajnoki döntős nagymester védekezésre kényszerült, az idő szorításában nem tudta hárítani Rinat Jumabajev akcióját. Először nyert Alekszandr Griscsuk és Dmitrij Andrejkin, újoncuk, a 20 esztendős Vladiszlav Artyemijev a legjobb pontszerzőjük öt játszmából gyűjtött 4 pontjával. Az orosz csapat két pontra növelte előnyét

Négy mérkőzésen a legjobbjait nélkülöző amerikai csapat várakozáson felül játszott, az ötödikben a szintén tartalékos azerbajdzsáni négyestől vereséget szenvedett.

Nagy csatában megosztozott a ponton az angol és az indiai gárda. Változatlanul szenved a rajtlistát vezető kínai csapat. Az iráni éltáblás, a junior világbajnok Parham Maghsoodlou joggal örülhetett a világranglista harmadik Ding Liren elleni remijének.

A svédek második győzelmüket érték el, az egyiptomi sakkozók a vártnál gyengébben játszanak.

Az 5. forduló eredményei:

Egyiptom – Svédország  1,5 – 2,5

Kína – Irán 2,5 – 1,5

Ding Liren (2812) – (2673) döntetlen

Wei Yi (2731) – Pouya Idani (2604)  1 - 0

Bu Xiangzhi (2731) – Amin Tatabaei (2600)  1 - 0

Ni Hua (2683) - Alireza Firouzja (2657)  0 - 1

Anglia – India 2 - 2

Michael Adams (2708) – Adhiban B. (2683)  döntetlen

Luke McShane (2661) – Krishnan Sasikiran (2678)  1 - 0

David Howell (2693) – Surya Ganguly (2637)  döntetlen

Gawain Jones (2681) – Sethuraman S. P. (2637) 0 - 1

Kazahsztán – Oroszország  1 - 3

Rinat Jumabajev (2609) – Szergej Karjakin (2753) 1 - 0

Anuar Ismagambetov (2545) – Alekszandr Griscsuk (2771) 0 - 1

Denisz Mahnev (2476) – Dmitrij Andrejkin (2725)  0 - 1

Petr Kosztenko (2466) – Vladiszlav Artyemijev (2736) 0 - 1

Azerbajdzsán – Egyesült Államok  3 - 1

Arkadij Naiditsch (2710) – Dariusz Swiercz (2655) 1 - 0

Rauf Mamedov (2701) – Samuel Sevian (2642)  döntetlen

Gadir Guszejnov (2664) – Alexander Onischuk (2647)  döntetlen

Nijat Abaszov (2627) – Aleksandr Lenderman (2637) 1 - 0

A XII. férfi csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Oroszország

 * 

2

3

3

9

13,0

2

India

 * 

2

2

2

7

13,0

3

Anglia

2

2

 * 

2

7

11,0

4

Egyesült Államok

2

 * 

2

1

3

6

10,5

5

Irán

2

 * 

3

5

11,5

6

Kína

2

 * 

5

11,0

7

Kazahsztán

1

2

 * 

3

2

4

9,5

8

Svédország

½

½

1

 * 

3

4

7,5

9

Azerbajdzsán

3

½

2

1

 * 

3

8,0

10

Egyiptom

1

½

1

1

 * 

0

5,0

A hétfői 6. forduló párosítása:

Svédország – Egyesült Államok

Oroszország – Azerbajdzsán

India – Kazahsztán

Irán – Anglia

Egyiptom - Kína

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Harikrishna 28 lépésben legyőzte Dudát, négyen az élen​​​​​​​

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A prágai sakkfesztivál Masters versenyének harmadik fordulójában a kettős vereséggel rajtoló Rapport Richárd világossal 30 lépésben remizett az indiai Santosh Gujrathi Vidittel. A kettős győzelemmel kezdő lengyel Jan-Krzysztof Duda már a nyitásban nagyot hibázott, kikapott az indiai Pentala Harikrishnától. Javított az izraeli Borosz Gelfamd, az amerikai Samuel Shankland ellen nyert. A cseh David Navara az orosz Nyikita Vityjugovval, a cseh Viktor Laznicka a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel remizett. Rapport negyedik partijában világos lesz Laznickával szemben.

 

A Masters torna harmadik játéknapján a lengyel Jan-Krzysztof Duda nagy árat fizetett az indiai Pentala Harikrishna elleni partijában már a nyitásban elkövetett hibájáért. Harikrishna könnyen szerezte meg első győzelmét, a 28. lépésben kiskombinációval tette fel az i-re a pontot.

Rapport Richárd döntetlennel folytatta szereplését, az angol megnyitású játszmában nem tudott előnyt elérni az indiai Santosh Gujrathi Vidit ellen.

Békés partiban remizett a rajtlistát vezető cseh David Navara és az orosz Nyikita Vityjugov. Nem hozta lázba a sakkrajongókat a cseh Viktor Laznicka és a lengyel Radoslaw Wojtaszek összecsapása sem.

A viadal doyenje, az 50 esztendős izraeli Borisz Gelfand az amerikai Samuel Shanklanddal csatázott. A tavalyi bajnok Shankland védekezésre kényszerült, kéznyújtásnyira került a döntetlen elérésétől, de nagyot hibázva feladásra kényszerült.

A 3. forduló eredményei:

Rapport Richárd (magyar, 2738) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2711) döntetlen (Angol megnyitás, 30)

Viktor Laznicka (cseh, 2670) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2722) döntetlen (Angol megnyitás, 36)

Pentala Harikrishna (indiai, 2730) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 28)

David Navara (cseh, 2739) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2726) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 34)

Borisz Gelfand (izraeli, 2655) – Samuel Shankland (amerikai, 2731) 1 – 0 (Szláv védelem, 59)

A Masters állása:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB2 

 TB3 

1

Nyikita Vityjigov

2726

RUS

*

1

½

½

2,0

2,75

2

Santosh Gujrathi Vidit

2711

IND

*

½

1

½

2,0

2,75

2

3

Radoslaw Wojtaszek

2722

POL

½

*

½

1

2,0

2,00

1

4

Jan-Krzysztof Duda

2731

POL

*

0

1

1

2,0

1,50

2

5

Pentala Harikrishna

2730

IND

0

1

*

½

1,5

2,50

1

6

David Navara

2739

CZE

½

*

½

½

1,5

2,25

1

7

Borisz Gelfand

2655

ISR

0

½

*

1

1,5

1,75

2

8

Viktor Laznicka

2670

CZE

½

½

0

*

1,0

2,00

1

9

Samuel Shankland

2731

USA

½

½

0

*

1,0

1,50

2

10

Rapport Richárd

2738

HUN

½

0

0

*

0,5

1,00

1

A 4. forduló párosítása:

Santosh Gujrathi Vidit – Samuel Shankland

Nyikita Vityjugov – Borisz Gelfand

Jan-Krzysztof Duda – David Navara

Radoslaw Wojtaszek – Pentala Harikrishna

Rapport Richárd – Viktor Laznicka

Harikrishna,P (2730) - Duda,J (2731)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Hc3 Hf6 4.Fb5 Vc7 5.0-0 Hd4 6.Be1 a6 7.Ff1 Hg4

 

8.e5

A főváltozatnak a 8.g3 Hxf3+ 9.Vxf3 He5 10.Ve2 d6 (10...e6 11.b3 d6 12.Fb2) 11.Hd5 Vd8 12.Fg2 számít.

8...Hxf3+ 9.Vxf3 Hxe5 10.Vh5 Hg6 11.Hd5 Vd6 12.d4 cxd4 13.Fd2

 

13...e6?

A kettős győzelemmel kezdő Jan-Krzysztof Duda döntő hibát követett el. 13...b6! 14.Fb4 Vc6 15.g3 (15.Fxe7 Hxe7 16.Bxe7+ Fxe7 17.Be1 Kd8 18.Hxe7 Vh6 19.Vd5 Ba7 20.Vxf7 is világosra előnyös.) 15...Fb7 16.Fg2 folytatásban világosnak kompenzációja van az áldozott gyalogért.

14.Fa5 b6 15.Fxb6 Hf4 16.Vh4 Fe7 17.Hxe7 Vxb6 18.Hxc8 Bxc8 19.Vxf4 Bxc2 20.b3 0-0 21.Bed1 Va5 22.Vxd4 Bxa2 23.Bxa2 Vxa2 24.Va4 Vc2 25.Bxd7 g6 26.g3 a5 27.Ba7 Bb8

28.Bxf7! és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Női válogatottunk megszerezte első győzelmét, Egyiptom ellen 2,5-1,5-re nyert

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló VII. női csapat-világbajnokság negyedik fordulójában válogatottunk megszerezte első győzelmét. Egyiptom csapata ellen 2,5-1,5-re nyert, Gara Tícia és Terbe Julianna győzött, Havanecz Bianka remizett, míg az éltáblán Gara Anita vereséget szenvedett. Az ötödik játéknapon sakkozónőink a grúzokkal csatáznak. A címvédő orosz és a legnagyobb rivális kínai csapat negyedik meccsét is megnyerte, az ötödik körben egymás ellen küzdenek meg. A férficsapatok viadalán az orosz együttes az angolok elleni döntetlennel is megőrizte vezető pozícióját. Meglepetés a címvédő kínai gárda újabb pontvesztése.

 

Válogatottunk megszerezte első győzelmét. Egyiptom csapata ellen a vártnál nagyobb küzdelemben született meg az elvárt nyerés. Gara Anita játszott az éltáblán, már a 21.lépést követően reménytelen helyzetbe került, Shahends Wafa a gyorsabb nyeréseket kihagyta, de győzelméhez nem férhetett kétség. Először nyert Gara Tícia és Terbe Julianna, harmadszor remizett Havanecz Bianka. Az ötödik játéknapon együttesünk az ukránoktól pontot rabolt grúzokkal mérkőzik meg.

A címvédő orosz csapat negyedik meccsén is remekelt, csak egy döntetlent engedélyezett az indiai négyesnek.

A kínai együttes is megnyerte negyedik mérkőzését, nagymesternőik kevésbé gólerősek, mint a legnagyobb rivális orosz sakkozónők. Az ötödik körben a világbajnoki cím sorsa is eldőlhet a kínai-orosz rangadón.

Második pontját vesztette el az ukrán válogatott. A grúzokkal vívott csatában a világossal játszó Anna Muzicsuk veresége borította fel az ukránok számításait.

 

A VII. női csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Oroszország

 * 

3

4

8

14,0

0

2

Kína

 * 

8

11,0

0

3

Ukrajna

 * 

2

2

3

4

6

11,0

0

4

Grúzia

2

 * 

2

4

9,0

0

5

India

½

2

 * 

2

4

7,0

0

6

Kazahsztán

1

2

 * 

3

7,0

2

7

Egyesült Államok

2

½

 * 

3

3

7,0

0

8

Örményország

½

 * 

4

2

7,5

0

9

Magyarország

½

1

1

 * 

2

5,0

0

10

Egyiptom

0

0

0

 * 

0

1,5

0

 

Az 5. forduló párosítása:

India – Egyiptom

Kína – Oroszország

Egyesült Államok - Örményország

Ukrajna – Kazahsztán

Magyarország - Grúzia

A férfi csapat-világbajnokságon az élen álló orosz csapat nem kockáztatott az angolok elleni meccsén, a négy döntetlennel is megőrizte vezető pozícióját.

A rajtlistát vezető, címvédő kínai válogatott nem tudott magához térni a második játéknapon az amerikai csapattól elszenvedett veresége, majd az orosz együttes elleni szuperderbi elvesztése után, India négyesével sem bírt. Yu Yangyi másodszor kapott ki.

A negyedik játéknap kisebb meglepetését a tartalékos összeállításban szereplő amerikai együttes pontvesztése jelentette.

Az igazi meglepetést az outsidernek tekintett svéd csapat okozta az azerbajdzsáni együttes legyőzésével. Rauf Mamedov három vereség után nyert, de társai alaposan cserben hagyták, Arkadij Naiditsch kikapott Nils Grandeliustol, ez nem is akkora szenzáció, de a hátsó táblákon az Élő-pontok nem a svédek győzelmét ígérték.

Az iráni négyes második győzelmét érte el, a legfiatalabb korátlagú csapat várakozáson felül teljesít.

A 4. forduló eredményei:

SvédországAzerbajdzsán 3 – 1

Nils Grandelius (2694) – Arkadij Naiditsch (2710) 1 – 0

Hans Tikkanen (2510) – Rauf Mamedov (2701) 0 – 1

Erik Blomqvist (2488) – Gadir Guszejnov (2664) 1 – 0

Linus Johansson (2479) – Elaj Safarli (2662) 1 - 0

Egyesült Államok – Kazahsztán 2 - 2

Oroszország – Anglia 2 - 2

Jan Nepomnjacsij (2771) – Michael Adams (2708) döntetlen

Alekszandr Griscsuk (2771) – Luke McShane (2661) döntetlen

Dmitrij Andrejkin (2725) – David Howell (2693) döntetlen

Vladiszlav Artyemijev (2736) – Gawain Jones (2681) döntetlen

India – Kína  2 - 2

Adhiban B. (2683) – Ding Liren (2812) döntetlen

Surya Ganguly (2633) – Yu Yangyi (2761)  1 - 0

Sethuraman S.P. (2637) – Wei Yi (2733) döntetlen

Chitchambartam Aravindh (2599) – Bu Xiangzhi (2731)  0 - 1

Irán – Egyiptom 3 – 1

A XII. férfi csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Oroszország

 * 

2

3

7

10,0

2

India

 * 

2

2

6

11,0

3

Egyesült Államok

 * 

2

2

3

6

9,5

4

Anglia

2

2

 * 

6

9,0

5

Irán

2

 * 

3

5

10,0

6

Kazahsztán

2

 * 

3

2

4

8,5

7

Kína

2

 * 

3

8,5

8

Svédország

½

½

1

 * 

3

2

5,0

9

Azerbajdzsán

2

½

1

 * 

1

5,0

10

Egyiptom

1

½

1

1

 * 

0

3,5

Az 5. forduló párosítása:

Egyiptom – Svédország

Kína – Irán

Anglia – India

Kazahsztán – Oroszország

Azerbajdzsán – Egyesült Államok

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Prágában Rapport második partiját is elvesztette, Duda kettős győzelemmel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A prágai sakkfesztivál Masters versenyén Rapport Richárd második játszmájában is vereséget szenvedett. A lengyel Radoslaw Wojtaszek ellen a királyindiai védelemre voksolt, a középjátékban királyszárnyi akcióval ellenesélyt kapott, de a lehetőséggel nem tudott élni. A lengyel Jan-Krzysztof Duda második partiját is megnyerte, a cseh Viktor Laznicka nem tudta hárítani a 20 éves sakkozó sikerrel végrehajtott akcióját. Az indiai Santosh Gujrathi Vidit az izraeli Borisz Gelfand ellen győzött. Az orosz Nyikita Vityjugov az indiai Pentala Harikrishnát kényszerítette megadásra. Békés döntetlen lett az amerikai Samuel Shankland és a cseh David Navara játszmája. Rapport a harmadik fordulóban Santosh Gujrathi Vidit ellen küzd meg.

 

A Prágában zajló Masters verseny második játéknapján a világossal játszók négy játszmában is győzelmet arattak. A lengyel olimpiai válogatott két legjobbja is nyert. A mezőny legfiatalabb résztvevője, a 20 esztendős Jan-Krzysztof Duda a cseh Viktor Laznickát kényszerítette megadásra.

 

Rapport Richárd elszenvedte második vereségét, ezúttal is lengyel sakkozóval szemben maradt alul. Radoslaw Wojtaszek ellen a királyindiai védelemre voksolt, az elméleti párbajt elvesztette, de a kritikus állásban remek taktikai ellenesélyt talált. A kivitelezésbe azonban hiba csúszott, egyenlő esélyt adó folytatás helyett hibázott, a 49. lépésben feladta a reménytelen küzdelmet.

Az izraeli Borisz Gelfand másodszor is az orosz huszárjátékot választotta. A cseh David Navara ellen még remire mentette hátrányos állását, az indiai Santosh Gujrathi Vidit pontos játékkal legyőzte a torna doyenjét.

 

Az orosz Nyikita Vityjugovnak mindössze 30 lépésre volt szüksége, hogy az indiai Pentala Harikrishnát feladásra kényszerítse.

Az amerikai Samuel Shankland és a cseh David Navara békésen megsoztozott a ponton.

A 2. forduló eredményei:

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2711) – Borisz Gelfand 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 46)

Samuel Shankland (amerikai, 2731) – David Navara (cseh, 2739) döntetlen (Vezérindiai védelem, 23)

Nyikita Vityjugov (orosz, 2726) – Pentala Harikrishna (indiai, 2730) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 30)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731) – Viktor Laznicka (cseh, 2670) 1 – 0 (Réti megnyitás, 46)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2722) – Rapport Richárd (magyar, 2738) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 49)

A Masters állása:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont.

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Jan-Krzysztof Duda

2731

POL

*

1

1

2,0

0,0

0,50

1

2

Santosh Gujrathi Vidit

2711

IND

*

½

1

1,5

0,0

1,25

1

3

Nyikita Vityjugov

2726

RUS

*

½

1

1,5

0,0

0,75

1

4

Radoslaw Wojtaszek

2722

POL

½

*

1

1,5

0,0

0,75

0

5

David Navara

2739

CZE

*

½

½

1,0

0,5

0,75

1

Samuel Shankland

2731

USA

½

*

½

1,0

0,5

0,75

1

7

Viktor Laznicka

2670

CZE

0

½

*

0,5

0,0

0,75

1

8

Borisz Gelfand

2655

ISR

0

½

*

0,5

0,0

0,50

2

9

Pentala Harikrishna

2730

IND

0

½

*

0,5

0,0

0,50

1

10

Rapport Richárd

2738

HUN

0

0

*

0,0

0,0

0,00

1

A 3. forduló párosítása:

Rapport Richárd – Santosh Gujrathi Vidit

Viktor Laznicka – Radoslaw Wojtaszek

Pentala Harikrishna – Jan-Krzysztof Duda

David Navara – Nyikita Vityjugov

Borisz Gelfand – Samuel Shankland

Wojtaszek,R (2722) - Rapport,R (2738)

Királyindiai védelem [E94]
 

1.d4 d6 2.Hf3 Hf6 3.c4 g6 4.Hc3 Fg7 5.e4 0-0 6.Fe2 e5 7.0-0 Ve8 8.dxe5 dxe5 9.b4 Fg4 10.b5 Fxf3 11.Fxf3 Ve6 12.Hd5 Bc8 13.Hxf6+ Vxf6 14.Fe3 Bd8 15.Vb3

2010-ben a 2010 Élő-pontos Rapport Richárd világossal a 15.Vc1 Ve7 16.c5 c6 17.a4 Hd7 18.bxc6 bxc6 19.Vc4 folytatás mellett döntött.

 15...Hd7 16.c5 c6 17.Bfd1 Ff8

 

18.Bac1

Az elméleti párbajt Radoslaw Wojtaszek megnyerte.

18...Fe7 19.Fe2 Hf8 20.bxc6 bxc6 21.Fc4 Kg7 22.Vb7 Bab8 23.Va6 Hd7 24.Va5 h5 25.h3 g5 26.Bd3

 

26...g4!

Rapport a taktikai esélyt megragadta.

27.hxg4 hxg4 28.Bcd1 g3

 

29.Bxd7? Bxd7 30.Bxd7 Ve6?

A taktikai motívum, az alapsor gyengesége megragadta nagymesterünk fantáziáját, de a 30...Vh4 31.fxg3 Bb1+ 32.Ff1 Vxe4 folytatásban egyenlő esélyekkel játszhatott volna.

31.Vc7?!

Wojtaszek sem látta a veszélyeket, a 31.Bd1 Vxc4 32.Vc7 gxf2+ 33.Fxf2 Bd8 34.Vxe5+ Ff6 35.Vg3+ Kh7 36.Vh3+ folytatást.

31...Bb1+ 32.Ff1 gxf2+ 33.Fxf2 Bxf1+ 34.Kxf1 Vc4+ 35.Ke1 Vxe4+

 

36.Kd1?

Az időzavarban íííííradoslaw Wojtaszek kihagyta a 36.Kd2! Fg5+ 37.Kc3 Vf4 38.Vxc6 Vc1+ 39.Kb3 Vb1+ 40.Kc4 Vxa2+ 41.Kb4 Vb1+ 42.Ka5 Va2+ 43.Va4 Vxf2 44.Vc4 lehetőségét.

36...Va4+ 37.Ke2 Vg4+?

 

38.Kd2! Vb4+? 39.Ke2 Vg4+ 40.Kd2 Vb4+

 

41.Kd3! Vb1+ 42.Ke2 Vc2+? 43.Bd2 Ve4+ 44.Kf1 Vb1+ 45.Fe1 Vf5+ 46.Bf2 Vd3+ 47.Be2 Vf5+ 48.Ff2 Vb1+ 49.Be1 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az orosz férficsapat legyőzte a címvédő kínai együttest, női válogatottunk harmadik vereségét szenvedte el 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló férfi csapat-világbajnokság csúcsrangadóján az orosz válogatott 2,5-1,5-re legyőzte a címvédő kínai együttest. Három döntetlen mellett Jan Nepomnjacsij volt a nyerőemberük. A női együttesek viadalán csapatunk elszenvedte harmadik vereségét, az ukránok négyese 3-1-re győzött. Gara Anita és Havanecz Bianka remizett, Hoang Thanh Trang és Terbe Julianna sötéttel kikapott. A negyedik fordulóban Egyiptom lesz az ellenfél. Az orosz és a kínai csapat nyerte meg harmadik mérkőzését is, a férfiak mezőnyében csak az orosz válogatott ért el mesterhármast.

 

Az Egyesült Államok együttesétől elszenvedett váratlan vereség után nehéz helyzetbe került válogatottunk új kapitánya, a tavalyi sakkolimpián Papp Gábor mellett szekundánsi feladatokat ellátó Antal Gergely, hogy milyen összeállítású csapatot jelöljön a rajtlista második, olimpiai és világbajnoki aranyérmes ukrán négyes elleni csatába.  Az éltáblán az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk a holland megnyitású ütközetben nyert Hoang Thanh Trang ellen. Gara Anita nagyot küzdött a remiért Anna Muzicsuk ellen. Krimiként hatott Terbe Julianna játszmája Inna Gaponnko ellen. A rutinos ellenfél csak a csodában bízhatott, Julianna nyerőesélyt kínáló partiját végül elvesztette. Havanecz Bianka 83 lépéses remije csökkentette a harmadik vereség arányát.

A sorsolás szeszélye folytán a dobogós helyezésekre pályázó együttesek könnyebb ellenfelekkel szemben győztek. A címvédő orosz csapat gond nélkül nyert az utolsó helyre ítélt egyiptomi négyes ellen.

Megszerezte első győzelmét az indiai csapat. Nehezen győzött a kínai együttes a házigazdák válogatottja ellen. Az éltáblán az exvilágbajnoknő Tan Zhongyi remizett Zsanszaja Abdumalikkal,  a másodikon Shen Yang kikapott Dinara Szaduakasszovától. A kínai nagymesternők erőfölénye a két hátsó táblán érvényesült.

Nem meglepetés, hogy a legjobbjait nélkülöző amerikai négyesre a grúz csapat nagy arányú vereséget mért.  

A 3. forduló eredményei:

Ukrajna – Magyarország  3 - 1

Marija Muzicsuk (2560) – Hoang Thanh Trang (2454) 1 - 0

Gara Anita (2384) - Anna Muzicsuk (2555)  döntetlen

Inna Gaponenko (2427) – Terbe Jilianna (2306) 1 - 0

Havanecz Bianka (2270) – Natalija Buksza (2416) döntetlen

Oroszország – Egyiptom 4 - 0

India – Örményország  2,5 – 1,5

Kína – Kazahsztán  2,5 – 1,5

Egyesült Államok – Grúzia 0,5 – 3,5

A VII. női csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Oroszország

 * 

3

4

6

10,5

2

Kína

 * 

6

8,5

3

Ukrajna

 * 

2

3

4

5

9,0

4

India

 * 

2

2

4

6,5

5

Grúzia

2

 * 

3

7,0

6

Egyesült Államok

2

½

 * 

3

3

5,5

7

Örményország

½

 * 

4

2

6,0

8

Kazahsztán

1

2

 * 

1

4,5

9

Magyarország

½

1

1

 * 

0

2,5

10

Egyiptom

0

0

0

 * 

0

0,0

A 4. forduló párosítása:

Egyiptom – Magyarország

Grúzia – Ukrajna

Kazahsztán – Egyesült Államok

Örményország – Kína

Oroszország - India

 

A férfi csapat-világbajnokság csúcsrangadóját játszotta a címvédő kínai válogatott és az orosz csapat, a rajtlista első és második helyezettje. A második fordulóban a tartalékos amerikai négyestől elszenvedett vereség alaposan megrendíthette a szakvezetés bizalmát, a kudarc után már a dobogós helyezés  elérését tűzhették ki célként? A derbin a két meccspont sorsa a második táblán dőlt el, Jan Nepomnjacsij sikerrel kopogtatta meg Yu Yangyi orosz huszárjátékát. A nagy párharcban Alekszandr Griscsuk is esélyt szalasztott el. Bu Xiangzi kezében volt az egyenlítés lehetősége, de az eséllyel nem tudott élni.

Négy döntetlen született az angol-amerikai párharcban. Az azerbajdzsáni csapat első meccspontját megszerezte, de a két évvel korábbi csapat Európa-bajnokságon remeklő Rauf Mamedov harmadszor kapott ki.

Az egyiptomi és a svéd együttesek szerényebb erőt képviselnek, meccspont nélkül állnak.

A 3. forduló eredményei:

Irán – Svédország 3,5 – 0,5

Egyiptom – India 0,5 – 3,5

Kína – Oroszország 1,5 – 2,5

Ding Liren (2812) – Szergej Karjakin (2753) döntetlen

Yu Yangyi (2761) – Jan Nepomnjacsij (2771) 0 - 1

Wei Yi (2733) – Alekszandr Griscsuk (2771) döntetlen

Bu Xiangzhi (2731) – Vladiszlav Artyemijev (2736) döntetlen

Anglia – Egyesült Államok 2 - 2

Kazahsztán – Azerbajdzsán 2 – 2

A XII. férfi csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Oroszország

 * 

3

6

8,0

2

India

 * 

2

5

9,0

3

Egyesült Államok

 * 

2

3

5

7,5

4

Anglia

2

 * 

5

7,0

5

Irán

2

 * 

3

7,0

6

Kazahsztán

 * 

2

3

3

6,5

7

Kína

 * 

2

6,5

8

Azerbajdzsán

2

½

 * 

1

4,0

9

Egyiptom

1

½

1

 * 

0

2,5

10

Svédország

½

½

1

 * 

0

2,0

 

A 4. forduló párosítása:

Svédország – Azerbajdzsán

Egyesült Államok – Kazahsztán

Oroszország – Anglia

India – Kína

Irán – Egyiptom

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Prágában Rapport Richárd a lengyel Jan-Krzysztof Duda elleni vereséggel rajtolt a Masters viadalon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Prágában megkezdődött az International Chess Festival, amelynek a tíz résztvevős Masters csoportjában játszik Rapport Richárd is. A rajtlistán a második a cseh David Navara mögött. Az első fordulóban nagymesterünk világossal játszva 94 lépésben vereséget szenvedett a lengyel Jan-Krzysztof Dudától. A többi játszma döntetlennel ért véget, a cseh David Navara nyerőesélyes állást remizett el az izraeli Borisz Gelfand ellen. Rapport második partiját sötéttel a lengyel Radoslaw Wojtaszek ellen játssza.

Nagyszabású sakkfesztivál kezdődött a cseh fővárosban. A tíz résztvevős Masters torna mellett tízen csatáznak a Challengers viadalon is és több nyílt verseny is megrendezésre kerül.

A Masters viadalon Rapport Richárd vereséggel rajtolt. A lengyel Jan-Krzysztod Duda ellen a Pirc megnyitású partiban a nyitásből előnnyel került ki, a jó tervet azonban nem játszotta meg, fokozhatta volna térelőnyét. Duda rendezte sorait, nagymesterünk kissé hátrányosabb pozícióban tisztet áldozott két gyalogért. A 20 esztendős lengyel sakkozó anyagi előnyének érvényesítésében komoly technikai nehézségekkel birkózott, a kölcsönös kapkodásban végül Rapport hibázott.

A rajtlistát vezető cseh David Navara királyszárnyi támadással előnybe került a torna doyenje, az 50 éves izraeli Borisz Gelfanddal szemben. A rutinos Gelfand hősiesen védekezett, sikerült a hatodik soron erődöt létrehoznia és 100 lépést követően egyeztek meg a döntetlenben.

Az indiai Pentala Harikrishna és az amerikai Samuel Shankland szicíliai védelmű összecsapásában világos kezdeményezése, kis előnye kevés volt, hogy kicsikarja a győzelmet.

Békés döntetlenek születtek a lengyel Radoslaw Wojtaszek és az indiai Santosh Gujrathi Vidit, valamint a cseh Viktor Laznicka és az orosz Nyikita Vityjugov játszmáiban.

Az első forduló eredményei:

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2722) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2711) döntetlen (Ragozin védelem, 27)

Rapport Richárd (magyar, 2738) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731)  0 – 1 (Pirc védelem, 94)

Viktor Laznicka (cseh, 2670) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2726) döntetlen (Angol megnyitás, 30)

Pentala Harikrishna (indiai, 2730) – Samuel Shankland (amerikai, 2731) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

David Navara (cseh, 2739) – Borisz Gelfand (izraeli, 2655) döntetlen (Orosz huszárjáték, 100)

A 2. forduló párosítása:

Santosh Gujrathi Vidit – Borisz Gelfand

Samuel Shankland – David Navara

Nyikita Vityjugov – Pentala Harikrishna

Jan-Krzysztof Duda – Viktor Laznicka

Radoslaw Wojtaszek – Rapport Richárd

A Challengers verseny résztvevői:

Alekszej Shirov (spanyol, 2667)

David Anton Guijarro (spanyol, 2643)

David Paravyan (orosz, 2627)

Mateusz Bartel (lengyel, 2600)

Jiri Stocek (cseh, 2592)

Ju Wenjun (kínai, 2580)

Jan Krejci (cseh, 2570)

Peter Michalik (cseh, 2565)

Nguyen Thai Dai Van (cseh, 2546)

Praggnanandhaa R (indiai, 2532)

Rapport,R (2738) - Duda,J (2731)
Pirc védelem [B08]

1.Hf3 g6 2.e4 Fg7 3.d4 d6 4.Fe2 Hf6 5.Hc3 0-0 6.0-0 c6 7.a4 Vc7 8.h3 e5 9.dxe5 dxe5 10.Fe3 Be8 11.Fc4 Fe6 12.Ve2 Hbd7 13.Fxe6 Bxe6 14.Bfd1 Ff8 15.Vc4 Hb6 16.Vb3 Hc8 17.Bd3 Hd6 18.Hg5 Bee8 19.Fc5 Bed8

20.Bad1! Hfe8 21.Hf3

Fokozta volna világos térelőnyét a 21.a5! Fe7 22.h4 terv.

21...b6! 22.Fe3 Hb7 23.Vc4 a6 24.Bxd8 Hxd8 25.Vd3 He6 26.Vd7

26...Fd6! 27.Vxc7 Fxc7 28.Ha2 a5 29.Bd3 f6 30.Bc3 Hd8 31.Hd2 Kf7 32.Hc1 Bb8 33.Hd3 Ke7 34.g4 Kd7 35.Hc4 He6 36.b4 Hd6

37.Hcxe5+?!

Ricsi türelmét vesztette, a tisztáldozatért kapott két gyalogot, Dudának technikai nehézségeket kellett megoldania.

37...fxe5 38.Hxe5+ Kc8! 39.Hxc6 Hxe4 40.Bb3 Ba8 41.He7+ Kb7 42.Hd5

42...Kc6 43.Hxc7 Kxc7 44.bxa5 bxa5 45.Bb5 Hc3 46.Fb6+ Kc6 47.Bxa5 Bxa5 48.Fxa5 Hxa4 49.Kg2 Kd5 50.Kg3 Hac5 51.f3 Hd4 52.h4 Hce6 53.Fd2 He2+ 54.Kf2 H2f4 55.Kg3

55...Ke5! 56.Fc3+ Kd6! 57.Fb4+ Kd7 58.Fd2 He2+ 59.Kf2

59...H2d4! 60.c3 Hb3 61.Fh6 Kd6 62.Ke3 Hbc5 63.f4! Kd5 64.f5 gxf5 65.gxf5 Hd8 66.Fg7 Hf7 67.Fd4 Hb7 68.Kf4 Hbd6 69.Fg7 Kc4 70.Fe5 Hb7 71.Fg7 Kd3 72.Fe5 Hc5 73.Fd4 Ha4

74.f6! Kc4 75.Ke4 Hb2 76.Fe3 Hd3 77.Kf5 Kd5 78.c4+ Kd6 79.c5+? Kd5 80.c6 Hd6+ 81.Kg5 Hf7+ 82.Kf5

82...Hde5! 83.c7 Hd6+ 84.Kf4

84...Hef7! 85.Fa7 Kc6 86.Fb8? Kd7 87.h5 Hc8 88.Ke4 Ke6 89.Kd4 Kxf6 90.Kd5 He5 91.Kc5 Ke6 92.Kd4 Hg4 93.Ke4 Hf6+ 94.Kf4 h6 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A vb második játéknapján a legjobbjait nélkülöző amerikai csapat legyőzte a címvédő kínai együttest

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Asztanában zajló csapat-világbajnokságok második fordulójában az orosz és az amerikai válogatottak arattak kettős győzelmet. A nagy szenzációt az amerikai férficsapat sikere jelentette, a legjobbjaikat nélkülöző együttes 2,5-1,5-re legyőzte a címvédő, kétszeres olimpiai bajnok kínai csapatot. Meglepetésnek számít női négyesük győzelme a magyar válogatott ellen, Hoang Thanh Trang és Gara Anita remizett, Gara Tícia nyert állást vesztett el és Terbe Julianna is kikapott. Nehéz csatában nyerte meg a grúzok elleni rangadót a kínai együttes.

 

Női válogatottunk elszenvedte második vereségét, a március 20-án kezdődő bajnokság miatt tartalékos amerikai együttes elleni 1 – 3 kisebb hidegzuhany. Két döntetlennel indult a találkozó, Hoang Thang világossal, Gara Anita sötéttel remizett. Egyre rosszabbul alakult Terbe Julianna játszmája, királyszárnyi támadási terve nem vált be, a szerény Élő-pontszámú Rochelle Wu vezetéshez juttatta csapatát. Úgy tűnt, hogy a döntetlen biztosan megszületik, Gara Tícia válogathatott a nyerést biztosító lépések között, időzavarban azonban többször is rontott, végül döntő hátrányba került. A harmadik ellenfél Ukrajna, az együttes Egyiptom ellen sima győzelmet ért el.

Nehéz csatában nyerte meg a grúzokkal vívott rangadót a kínai csapat. A két meccspontot az exvilágbajnoknő Tan Zhongyi győzelme jelentette.

A címvédő orosz válogatott csak egy döntetlent engedélyezett az örmény négyesnek, Valentyina Gunyina megküzdött a remiért. Katyarina Lahno, Alekszandra Gorjacskina és Olga Girja győzött.

Többet reméltek a házigazda kazahok az India elleni meccstől, nem könnyű hazai pályán játszani és megfelelni a nagy elvárásnak.

 

A 2. forduló eredményei:

Magyarország – Egyesült Államok 1 - 3

Hoang Thanh Trang (2454) – Tatev (2377) döntetlen

Katerina Nemcova (2315) – Gara Anita (2384) döntetlen

Gara Tícia (2324) - Carissa Yip (2279) 0 - 1

Rochelle Wu (2120) – Terbe Julianna (2306) 1 - 0

Egyiptom – Ukrajna 0 - 4

Grúzia – Kína 1,5 – 2,5

Bela Hotenasvili (2474) – Tan Zhongyi (2513) 0 - 1

Meri Arabidze (2392) – Shen Yang (2453)  döntetlen

Lela Dzsahavisvili (2455) – Huang Qian (2441) döntetlen

Nino Bacsiasvili (2454) – Lei Tingjie (2477) döntetlen

Kazahsztán – India 2 - 2

Örményország – Oroszország 0,5 – 3,5

A VII. női csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Oroszország

 * 

3

4

6,5

2

Kína

 * 

4

6,0

3

Ukrajna

 * 

2

4

3

6,0

4

Egyesült Államok

2

 * 

3

3

5,0

5

Örményország

½

 * 

4

2

4,5

6

India

 * 

2

2

2

4,0

7

Grúzia

2

 * 

1

3,5

8

Kazahsztán

1

2

 * 

1

3,0

9

Magyarország

½

1

 * 

0

1,5

10

Egyiptom

0

0

 * 

0

0,0

A 3. forduló párosítása:

Oroszország – Egyiptom

Indiai – Örményország

Kína – Kazahsztán

Egyesült Államok – Grúzia

Ukrajna - Magyarország

 

A férfi csapatok versenyében óriási szenzáció született, a legjobbjaikat nélkülöző amerikai válogatott 2,bajnok kínai5 – 1,5-re legyőzte a címvédő, kétszeres olimpiai válogatottat. Az első három táblán csak döntetleneket értek el az esélyesebb kínai nagymesterek, míg Ni Hua nem tudta elkerülni a vereséget.

A házigazdák együttese fejezte be elsőként a találkozóját, a svédek elleni győzelem megfelelt a papírformának.

 

Az orosz válogatottban Szergej Karjakin az éltáblán győzött Bassim Amin ellen, Alekszandr Griscsuk és Dmitrij Andrejkin remizett. A vb-n újoncként 21. születésnapján győzelemmel bemutatkozó Vladiszlav Artyemijev második partiját is megnyerte.

Az angolok éltáblása, Michael Adams másodszor kapott ki, világossal játszó társai hozták a győzelmeket.

Az India-Irán meccsen az első két táblán dőlt el parti, Adhiban a junior világbajnok  Parham Maghsoodlou ellen nyert, Idan Pouya egyenlített Krishnan Sasikiran elleni győzelemmel.

A 2. forduló eredményei:

Svédország – Kazahsztán 1 - 3

Azerbajdzsán – Anglia  1,5 – 2,5

Arkadij Naiditsch (2710) – Michael Adams (2708) 1 - 0

Rauf Mamedov (2701) – Luke McShane (2661)  0 - 1

Gadir Guszejnov (2664) – David Howell (2693) döntetlen

Eltaj Safarli (2662) – Gawain Jones (2681)  0 - 1

Egyesült Államok – Kína 2,5 – 1,5

Dariusz Swiercz (2655) – Ding Liren (2812) döntetlen

Samuel Sevian (2642) – Yu Yangyi (2761) döntetlen

Alexander Onischuk (2647) – Wei Yi (2733) döntetlen

Aleksandr Lenderman (2637) – Ni Hua (2683) 1 - 0

Oroszország – Egyiptom 3 - 1

India – Irán 2 – 2

A XII. férfi csapat-világbajnokság állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Egyesült Államok

 * 

3

4

5,5

2

Oroszország

 * 

3

4

5,5

3

Anglia

 * 

4

5,0

4

India

 * 

2

3

5,5

5

Kína

 * 

2

5,0

6

Kazahsztán

 * 

3

2

4,5

7

Irán

2

 * 

1

3,5

8

Egyiptom

1

1

 * 

0

2,0

9

Azerbajdzsán

½

 * 

0

2,0

10

Svédország

½

1

 * 

0

1,5

A 3. forduló párosítása:

Irán – Svédország

Egyiptom - India

Kína – Oroszország

Anglia – Egyesült Államok

Kazahsztán – Azerbajdzsán

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Bundesligában Lékó Péter remek játékkal legyőzte Fabiano Caruanát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bundesliga 2018/19-es idényében is a sakkvilág szupernagymesterei játszanak. Berlinben a hétvégén három fordulót rendeztek meg, a világranglista első tíz helyezettjéből négyen is szerepeltek, az amerikai Fabiano Caruana, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand is csapata rendelkezésére állt. A címvédő OSG Baden-Baden két meglepő döntetlene után csak táblapontokban előzi meg a Solingen együttesét. A Schachfreunde Deizisau éltáblása, Lékó Péter remek pozíciós teljesítménnyel mért vereséget Fabiano Caruanára!

 

A Bundesliga hétvégi Berlinben megrendezett hármas fordulójában sikerrel szerepelt a Schachfreunde Deizisau éltáblása, Lékó Péter. A 9. játéknapon nagyszerű győzelmet aratott a világranglista második, a tavaly Magnus Carlsennel világbajnoki döntőt játszott Fabiano Caruanával szemben. A rangsor negyedik azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov elleni döntetlennel folytatta, a tavalyi bajnok amerikai Samuel Shanklanddal remizett a tizennegyedik játéknapon.

A címvédő, a tizenkétszeres bajnok OSG Baden-Baden csapatához a tavalyi ezüstérme együttestől a Solingen csapatától igazolt Rapport Richárd a hétvégén két partit játszott, kettőt remizett. Az ukrán exvilágbajnok Riszlan Ponomarjovval és a francia Sebastien Maze-vel osztozott meg a ponton. A 9 játszmájából veretlenül elért 7 pontjával a gárda legjobb pontszerzője. Prágában ma kezdi meg a tíz résztvevős Masters viadalon a szereplését, a cseh David Navara mögött második a rajtlistán.

A Baden-Baden három nagy sztárja, Caruana, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az exvilágbajnok Viswanathan Anand meglepően gyengén muzsikált a hétvégi három fordulóban. Caruana nagymesterünktől elszenvedett veresége mellett csak két döntetlent ért el, MVL is vesztett a kilencedik körben, majd kettőt remizett. Anand nyeréssel kezdett, remivel folytatta, de kikapott az ukrán Anton Korobovtól. A címvédő a Hockheim és a Viernheim együttesei elleni két döntetlenük igazi meglepetést jelentett. A tavalyi holtversenyes első és csak a rájátszást elvesztő Solingen az ötödik körben botlott, a Hockheim csapatától 5-3-as vereséget szenvedett. A Solingen meccspontban beérte az éllovast, a két csapat a bajnokság tizennegyedik fordulóban küzd meg egymással.

A Bundesliga 1918/19 állása:

Csapat

J

Gy

D

V

MP

BP

1.

OSG Baden-Baden

10

8

2

0

18

55

2.

SG Solingen

10

9

0

1

18

51

3.

SV 1930 Hockheim

10

8

1

1

17

54

4.

Hamburger SK

10

6

3

1

15

45

5.

SV Werder Bremen

11

6

2

3

14

50.5

6.

Schachfreunde Deizisau

10

6

1

3

13

49.5

7.

 Viernheim

10

4

4

2

12

42

8.

USV TU Dresden

10

5

1

4

11

39

9.

SV Mülnheim

11

3

2

6

8

41

10.

SF Berlin1903

10

4

0

6

8

38

11.

BCA Augsburg

11

3

2

6

8

35

12.

SG Turm Kiel

10

2

3

5

7

32.5

13.

Düsseldorfer SK 1914/1925

10

2

0

8

4

29

14.

SV 1920 Hofheim

10

0

1

9

1

29

15.

MSA Zugzwang 82

11

0

0

11

0

25.5

16.

DJK Aufwarts Aachen

0

0

0

0

0

0

Lékó,P (2679) - Caruana,F (2832)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 a6 5.cxd5 exd5 6.Fg5 Fe6 7.e3 Hbd7 8.Fd3 h6 9.Ff4 g5 10.Fg3 Hh5 11.Fe5 Hhf6 12.Fg3 Hh5 13.He2

A tavalyi Tata Steel Chess tornán Szergej Karjakin a 13.Hd2 Hxg3 14.hxg3 Hb6 15.Vc2 Fd6 16.e4 dxe4 17.Fxe4 folytatást választotta Fabiano Caruana ellen.

13...Hxg3 14.Hxg3 g4 15.Hd2 h5 16.Vc2 c5 17.dxc5 Hxc5 18.0-0 Vf6 19.Hb3 Hxd3 20.Vxd3

20...h4 21.He2 Fd6 22.Hbd4 Bc8 23.Bad1 Bc7 24.Vd2 Ve5

 

25.f4! gxf3 26.Hxf3 Vf5 27.Hfd4 Ve5 28.Hf4 Ve4 29.Bf2 h3 30.g3 Kd7 31.Hf3 Fxf4 32.exf4 Kc8

A mesterséges sáncolás nem volt éppen jó ötlet.

33.Be1 Vf5

 

34.Vd4!

Lékó Péter hadereje tökéletes harmóniában.

34...Bd8 35.Va7 d4 36.Hxd4 Vd5 37.Hxe6 fxe6 38.a3 Bc6 39.Bfe2 Vb3 40.Vf2 Bd3

 

41.Vf1 Vb6+ 42.Kh1 Vd4 43.Vxh3 Bd2 44.Vg4 Vd5+ 45.Kg1 Vd4+ 46.Kf1 Vd3? 47.Vg8+ Kc7 48.Vg7+ Kb6 49.Ve5 Bcc2 50.Kf2 Bxb2

 

51.Vxb2+! Bxb2 52.Bxb2+ Ka5 53.Be3 Vd4 54.Bbe2 Ka4 55.Kg2 Vd5+ 56.Bf3 b5 57.g4 a5 58.Be5 Vd1 59.Bxe6 b4 60.axb4 axb4

 

61.Bee3 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttestől elszenvedett vereséggel rajtolt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Asztanában megkezdődött a XII. férfi és a VII. női sakkcsapat-világbajnokság. Női válogatottunk a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttestől 3,5-0,5 arányú vereséget szenvedett. Havanecz Bianka remizett, Hoang Thanh Trang, Gara Anita és Gara Tícia vesztett. A címvédő orosz csapat is magabiztos győzelemmel kezdett. Meglepetésre pontot vesztett a grúz és az ukrán válogatott. A férfiak mezőnyében a címvédő kínai csapat kezdett jól, az orosz négyes csak minimális arányban tudta legyőzni az iráni fiatal erőkből álló együttest. A második játéknapon válogatottunk az Egyesült Államok négyesével mérkőzik meg.  

 

csapat-világbajnokság kezdőlépését a FIDE elnöke, Arkadij Dvorkovics tette meg a címvédő orosz és a házigazdák női együtteseinek találkozóján. A sorsolás szeszélye folytán női válogatottunk az időeltolódás gondjaival is küszködve a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttessel játszotta első meccsét. A kínai csapatban nem játszik a világranglista első két helyezettje, az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a világbajnoknő Hou Ji-fan, de nélkülük is bombaerős a négyesük (ötösük). A rutinos, oly sok világversenyen edződött ellenfeleink jól használták ki sakkozónőink hibáit, Havanecz Bianka tudott csak egy döntetlent elcsípni. A nagy arányú vereség miatt nincs ok  kesergésre, a kínai csapat riválisainkra is vereséget fog mérni.

A címvédő orosz együttes a házigazdák négyesére mért vereséget. Katyerina Lahno és Alekszandra Gorjacskina győzött, Alekszandra Kosztenjuk és Valentyina Gunyina remizett. Meglepetés a grúzok és az ukránok pontvesztése.

Az első forduló eredményei:

Kína – Magyarország 3,5 – 0,5

Tan Zhongyi (2513) – Hoang Thanh Trang (2454) 1 - 0

Gara Anita (2324) – Huang Qian (2441) 0 - 1

Lei Tingjie (2477) – Gara Tícia (2324)  1 - 0

Havanecz Bianka (2270) – Ding Yixin (2432) döntetlen

Örményország – Egyiptom 4 - 0

Oroszország – Kazahsztán 3 – 1

India – Grúzia 2 - 2

Egyesült Államok – Ukrajna 2 - 2

A 2. forduló párosítása:

Egyiptom – Ukrajna

Magyarország – Egyesült Államok

Grúzia – Kína

Kazahsztán – India

Örményország - Oroszország

 

A XII. férfi csapat-világbajnokság nyitányán a címvédő kínai csapat magabiztos győzelmet aratott két legjobbját, Sahriyar Mamedgyarovot és Tejmur Radzsabovot nélkülöző  azerbajdzsáni együttessel szemben. Ding Liren, YuYangyi és Wei Yi nyert, Bu Xiangzhi remizett.

Az utóbbi két évben óriásit fejlődött iráni sakkozók három döntetlent is kiharcoltak, Szergej Karjakin, Jan Nepomnjacsij és Dmitrij Andrejkin remizett, a két meccspontot jelentő győzelmet az újonc Vladiszlav Artyemijev szerezte meg.

Az indiai négyes „kötelező” győzelemmel rajtolt. Az angol csapatban éltáblásuk, Michael Adams vesztett. A lengyel színekből „átigazolt” Dariusz Swiercz nyeréssel mutatkozott be az amerikai válogatottban.

Az első forduló eredményei:

India – Svédország 3,5 – 0,5

Irán – Oroszország 1,5 – 2,5

(Parham Maghsoodloo (2673) – Szergej Karjakin (2753) döntetlen

Puya Idani (2604) – Jan Nepomnjacsij (2771) döntetlen

Amin M. Tabatabaei (2600) – Dmitrij Andrejkin (2725) döntetlen

Alireza Firouzja (2657) – Vladiszlav Artyemijev (2736) 0 – 1)

Egyiptom – Egyesült Államok 1 - 3

Kína – Azerbajdzsán  3,5 – 0,5

(Ding Liren (2812) – Rauf Mamedov (2701) 1 – 0

Yu Yangyi (2761) – Gadir Guszejnov (2664) 1 – 0

Wei Yi (2733) – Eltaj Safarli (2662) 1 – 0

Bu Xiangzhi (2731) – Nijat Abaszov (2627) döntetlen)

Anglia – Kazahsztán 2,5 – 1,5

A 2. forduló párosítása:

Svédország – Kazahsztán

Azerbajdzsán – Anglia

Egyesült Államok – Kína

Oroszország – Egyiptom

India – Irán

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Asztanában kínai-orosz versengést várunk a férfi csapatok versengésében

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Asztanában március 4. és 14. között rendezik meg a XII. férficsapat-világbajnokságot, tíz válogatott körmérkőzéses viadalát. Címvédő a kínai együttes, a rajtlistát egypontos előnnyel vezeti az orosz csapat előtt. A legjobbak túlzsúfolt versenyprogramja miatt meglehetősen foghíjas a mezőny. Az amerikai válogatottból hiányzik a nagy ötös, Fabiano Caruana, Wesley So, Hikaru Nakamura, Samuel Shankland és Leinier Dominguez Perez. Az azerbajdzsáni csapatban nem játszik Sahriyar Mmedgyarov és Teejmur Radzsabov. A csapat-világbajnokság honlapja: http://wteams.astana2019.fide.com/

 

A sakkolimpiák mellett a csapat-világbajnokságokat kíséri a legnagyobb érdeklődés, hiszen a tíz-tíz csapat körmérkőzéses lebonyolításban vívja meg a csatáját. A férfi csapatok versenyében a papírforma alapján két válogatott küzdhet meg az aranyéremért, a címvédő kínai és az orosz ötös versenyfutását jósolhatjuk. A kínaiak a két évvel korábbi vb-n első válogatottjuk összeállításán két helyen változtattak, az olimpiai aranyérmes együttesükhöz képest Ni Hua ismét bizalmat kapott. Az orosz szakvezetés belátta, hogy Alekszandr Griscsukra szükség van, gibraltári remek sikere után a 21 éves Vladiszlav Artyemijevet bedobták a „mély vízbe”, és a tavalyi bajnok Dmitrij Andrejkin is csapattag lett. A két évvel korábbi ezüstérmes csapatukból csak Jan Napomnjacsij maradt, az olimpián bronzérmes ötösből Nepomnjacsij és Szergej Karjakin.

Az angolok a legjobb csapatukat jelölték, az azerbajdzsániak nélkülözik Sahriyar Mamedgyarovot és Tejmur Radzsabovot. Az amerikai válogatottnak a nagy ötösük nélkül esélyük sincs jó szereplésre, Fabiano Caruana, Wesley So, Hikaru Nakamura, Samuel Shankland és Leinier Dominguez Perez a március 20-án kezdődő bajnokságra koncentrál. A Hanti-Manszijszkban óriási meglepetésre bronzérmes, a tavalyi olimpián negyedik lengyel válogatott nem vállalta a részvételt. 

Az első vb-n 1985-ben ezüstérmes volt csapatunk, négy év múlva negyedikek, 2001-ben és 2011-ben ötödikként, négy esztendeje hatodikként végzett válogatottunk. Együttesünk tavaly Batumiban a sakkolimpián csak tizennyolcadik lett, a 2017-es csapat Európa-bajnokságon elért ötödik hely is kevés volt a csapat-világbajnokságon való részvételi joghoz.

A rajtlista és az élcsapatok összeállításai:

Kína (2759): Ding Liren (2812), Yu Yangyi (2761), Wei Yi (2733), Bu Xiangzhi (2731), Ni Hua (2683)

Oroszország (2758): Alekszandr Griscsuk (2771), Jan Nepomnjacsij 2771, Szergej Karjakin (2753), Vladiszlav Artyemijev (2736), Dmitrij Andrejkin (2726)

Anglia (2693): Michael Adams (2708), David Howell (2693), Matthew Sadler (2688), Gawain Jones (2681), Luke McShane 2661)

Azerbajdzsán (2684): Arkadij Naiditsch (2710), Rau Mamedov (2701), Gadir Guszejnov (2664), Eltaj Safarli (2662), Nijat Abaszov (2621)

India 2658, Egyesült Államok 2645, Irán 2634, Egyiptom 2558, Kazahsztán 2554 Svédország 2545

A kilenc fordulós, négytáblás körversenyen az olimpiai pontszámítást alkalmazzák, a győzelemért 2, a győzelemért 1 pont jár. A játékidő 90-90 perc az első negyven lépésre, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még lépésenként 30-30 másodperc extraidő. Egyenlő meccspont esetén a táblapontok döntenek, a következő kritérium az egymás elleni eredmény, majd a Berger-pontszámítás, végül az ún. berlini, súlyozott pontszámítás. A megnyitót és a sorsolást június 16-án tartják meg. Június 17. és 21. között öt fordulóra kerül sor, majd a pihenőnap után június 23. és 26. között  a befejező négy játéknap.

Az eddigi győztesek:

1985 Szovjetunió

1989 Szovjetunió

1993 Egyesült Államok

1997 Oroszország

2001 Ukrajna

2005 Oroszország

2010 Oroszország

2011 Örményország

2013 Oroszország

2015 Kína

2017 Kína

A csapat-világbajnokságok története

A világbajnokságok történetében Luzern, az 1982-es sakkolimpia városa négyszer volt házigazdája a 2011-ig négyévente megrendezésre került viadalnak. Az elsőt 1985-ben rendezték meg, akkor 10 csapat részvételével, hat táblán folytak a küzdelmek. Garri  Kaszparov nélkül felálló szovjet válogatott győzött, három ponttal előzte meg a Portisch Lajos vezette együttesünket. Az aranyérmes szovjet csapatban Karpov, Juszupov, Vaganjan, Szokolov, Beljavszkij, Szmiszlov, Csernyin és Polugajevszkij szerepelt. Nálunk Portisch Lajos (5,5/9), Ribli Zoltán (6,5/9), Sax Gyula(6/8), Pintér József (6/9), Adorján András (2,5/4), Faragó Iván (3/6), Csom István (4,5/7) és Grószpéter Attila (0,5/2) volt tagja az ezüstérmes gárdának. Harmadik helyen az angolok hatosa végzett. A világbajnokság ötödik fordulójában sakkozóink visszavágtak a Szalonikiben, 1984-ben megrendezett olimpián a szovjet csapattól elszenvedett csúfos, a magyar sakkozás történetében példátlan 4-0-s vereségért. Öt döntetlen mellett Pintér József Beljavszkij elleni nyerésével biztosította a 3,5-2,5 arányú csapatgyőzelmet.

1989-ben ismét a szovjet válogatott győzött, öt(!) ponttal előzte meg az ezüstérmes jugoszláv csapatot. Ekkor már csak négy táblán folytak a csatározások, Karpov, Beljavszkij, Elveszt, Vaganjan, Ivancsuk (6,5 pontot szerzett a 7 partiból), Gurevics alkotta az aranyérmes együttest. Harmadikok ismét az angolok. Portisch Lajos és Ribli Zoltán nélkül felálló válogatottunknak nem volt esélye éremszerzésre. A negyedik helyen végzett csapatunk Sax Gyula (3/7), Adorján András (3/8), Grószpéter Attila (4/6), Horváth József (3,5/6), Lukács Péter (1,5/4), Tolnai Tibor (3,5/5) összeállításban szerepelt.

A következő két világbajnokságra nem kvalifikálta magát csapatunk.1993-ban komoly fiaskó érte a Vlagyimir Kramnyik vezette orosz válogatottat, csak harmadikok lettek. Az aranyérmes amerikai csapatban Kamsky, Yermolinszkij, Gulko, Kajdanov, Benjamin és Christiansen játszott. Az ezüstérmes ukránoknál Ivancsuk villogott az első táblán, 8 partijából 6 pontot gyűjtött. Egy évvel korábban a manilai olimpián tartalékként bemutatkozott és 9 játszmából 8,5 pontot szerzett  Kramnyiknak nem ment a játék, csak 3 pontja lett 7 partiból.

1997-ben nagy csatában, fej-fej melletti szoros küzdelemben, félpontos előnnyel győzött az orosz csapat. Barejev, Szvidler, Halifman, Rublevszkij, Drejev, Zvjagincev összeállításban vágott vissza a négy évvel korábbi kudarcért, a második helyen a címvédő amerikaiak végeztek,  a bronzérmet az örmények szerezték meg.

Jerevánban ukrán győzelem született

Örményország fővárosa, Jereván volt a házigazdája 2001-ben az V. sakkcsapat-világbajnokságnak. Drámai küzdelemben, az utolsó fordulóban a nagy rangadót félpontos hátrányban kezdő Ukrajna négyese Ruszlan Ponomarjov győzelmével diadalmaskodott a címvédő orosz csapattal szemben  és lett világbajnok. Az ukrán együttes megőrizte veretlenségét, a hajrában két riválisa elleni nyeréssel megérdemelten hódította el a büszke címet.

A váratlan fordulatok, előre nehezen megjósolható eredmények versenye ismét bizonyította, hogy a legjobbak is hibázhatnak, az Élő-pontszámok nem döntik el egy-egy játszma sorsát. A címvédő orosz válogatott a világbajnokság előtt többször is változtatott a csapatuk összeállításán, végül Alekszandr Morozevics és Jevgenyij Barejev nélküli orosz gárda sebezhetőnek bizonyult,  és a három „K”, Garri Kaszparov, Vlagyimir Kramnyik és Anatolij Karpov sem játszott. Egy kilenc csapat részvételével megrendezett versenyen végzetes lehet egyetlen kisiklás is.

Balszerencsés volt tartalékos válogatottunk sorsolása. A címvédő orosz csapattal kezdett együttesünk, és 3-1-es vereséget szenvedett. Négy remivel 2-2 lett a németek elleni meccs, majd váratlan 2,5-1,5-ös vereség a kubai sakkozóktól. Üzbegisztánnal 2-2-re végzett csapatunk, majd az ukránok is minimális arányban legyőzték válogatottunkat. A szabadnapunk után hármas győzelmi széria következett. Irán ellen 3,5-0,5-re, Macedóniával szemben 2,5-1,5-re nyert együttesünk, majd az utolsó játéknapon az aranyéremre is pályázó örményeket 2,5-1,5-re győzték le.

A világbajnokság végeredménye:

1. Ukrajna 21,5 pont (Ivancsuk 3,5/6, Ponomarjov 5,5/7, Baklan 3/6, Ejngorn 4/5, Romanisin 3/5 Malahatko 2,5/3)

2. Oroszország 21 (Szvidler, Drejev, Griscsuk, Rublevszkij, Szakajev, Motiljev)

3. Örményország 20 (Akopjan, Vaganjan, Lputjan, Aszrian, Anasztazian, Minaszian),

4. Németország 18,5

5. Magyarország 16,5 (Lékó Péter 3/7, Gyimesi Zoltán 4,5/7, Ruck Róbert 4/7, Varga Zoltán 2,5/5, Ács Péter 2,5/6)

6. Üzbegisztán 15,5

7. Kuba 14,5

8. Macedónia 9,5

9. Irán 7

Az orosz válogatott Beer Shevában valamennyi ellenfelét legyőzte

Az izraeli Beer Shevában 2005-ben megrendezett vb-n az orosz válogatott valamennyi ellenfelét legyőzve lett első. Az aranyérem sorsa az utolsó fordulóban dőlt el. Négy éve az orosz csapat az ukránokkal szemben elvesztette a sorsdöntő meccset, Beer Shevában nem hibáztak. Meglepő, hogy a világbajnok együttes öt mérkőzést is csak 2,5-1,5-re tudott megnyerni. A négy kulcsemberük – Szvidler, Griscsuk, Morozevics és Barejev – csak egyetlen partit vesztett, Drejev és Rublevszkij kis híján elrontotta örömüket.

A kínai válogatott ezüstérme óriási meglepetés, a játszmák menete nem mindig igazolta eredményességüket, de a hajráig megőrizték hidegvérüket. Az örmények jó indulás után kissé könnyen adták meg magukat, láthatóan csak a bronzérem megszerzésére koncentráltak. Ezt meglepő módon szinte gond nélkül érték el, ehhez a címvédő ukrán válogatott nyújtott hathatós támogatást, három meccset is vesztettek. Mélyen a várakozás alatt szerepelt az izraeli együttes, hazai pályán ötször is kikaptak.

A VI. csapat-világbajnokság végeredménye:

1. Oroszország 22 pont (Peter Szvidler 5/7, Alekszandr Griscsuk 4,5/7, Alekszej Drejev 1/3, Alekszandr Morozevics 5,5/7, Jevgenyij Barejev 5,5/7, Szergej Rublevszkij 0,5/2)

2. Kína férfi válogatott 21,5 (Bu Xiangzhi 5/8, Zhang Pengxiang 3,5/6, Ni Hua 5/8, Zhang Zhong 5/7, Zhou Jianchao 2/2, Liang Chong 1/1)

3. Örményország 18,5 (Aronjan 5/8, Akopjan 4/7, Aszrjan 4,5/7, Vaganjan 0,5/2, Lputjan 2/3, Anasztazian 2,5/5)

4. Ukrajna 17,5

5. Egyesült Államok 16,5

6. Izrael 14,5

7. Grúzia 13,5

8. Kuba 13

9. Kína női válogatott 7

Bursában az orosz válogatott megvédte elsőségét

A túlzsúfolt versenynaptár miatt a 2009-re tervezett vb-t  2010. január 5. és 13. között a törökországi Bursában rendezték meg. Meglepetésre az utolsó pillanatban visszalépett a négy évvel ezelőtti vb ezüstérmes kínai együttes, a beugró indiai gárda is jó nevekből állt, bár hiányzott világbajnokuk, Viswanathan Anand. Az első helyre rangsorolt orosz csapat 2005 és 2009 között csak a vb-n és a 2007-es krétai Eb-n tudta érvényesíteni a papírformát. 2006-ban és 2008-ban a sakkolimpiát az örmények nyerték, 2009-ben az Eb-n az azeri válogatott elhalászta az aranyérmet Morozevicsék orra elől.

A sorsolás szeszélye folytán a világbajnoki cím sorsa ismét a befejező  fordulóban dőlt el, a címvédő orosz válogatott végül a jól ismert taktikával nyert Izrael ellen 3-1-re, világossal győzelemre vezették partijaikat, míg sötéttel tartották az egyensúlyt. A görögök elleni botlás után többet nem hibáztak, riválisaik közül csak az örményekkel remiztek.

Nakamura és Oniscsuk vállukon vitték az amerikai csapatot, Kamsky nélkül is remek eredményt értek el. Az azeriek pedig tálcán kínálták a bronzérem megszerzésének lehetőségét a Kína lemondása után meghívott indiai együttesnek. Az esélyt magabiztos győzelemmel használták ki.

Az újvidéki Európa-bajnokságon is érem nélkül maradt a kétszeres olimpiai bajnok örmény válogatott, Bursában sem sikerült a dobogós helyezés elérése. A rajtnál az azeriektől elszenvedett vereség után még visszakapaszkodtak, de a görögökkel szembeni vesztés már végzetes volt. A szabadkártyás görögök várakozás felett szerepeltek. A drezdai sakkolimpián ezüstérmes izraeli együttes öt meccset is elvesztett.

A világbajnokság végeredménye:

1.Oroszország (Alekszandr Griscsuk 4,5/7, Dmitrij Jakovenko 3,5/5, Alekszandr Morozevics 2/6, Jevgenyij Tomasevszkij 3,5/5, Vlagyimir Malahov 5/7, Nyikita Vitjugov 5,6/6) 15 meccspont, 24 pont

2. Egyesült Államok (Hikaru Nakamura 6/8, Alekszander Oniscsuk 6,5/9, Yuri Shulman 2,5/6, Varushan Akobian 4,5/7, Robert L Hess 1/2, Ray Robson 1/2) 13, 21,5

3. India (Krishnan Sasikiran 5,5/9, Pentala Harikrishna 4/8, Surya Ganguly 5/7, Geetha Gopal 3/5, Arun Prasad 2,5/5, B Adhiban 1/2) 13, 21

4. Azerbajdzsán (Vugar Gasimov 2,5/7, Tejmur Radzsabov 5/7, Gadir Guszejnov 1,5/4, Sahriyar Mamedgyarov  8/9, Rauf Mamedov 3/6, Nidjat Mamedov 2/4) 12, 22

5. Örményország (Levon Aronjan 6/9, Vlagyimir Akopjan 6/9, Gabriel Szargiszjan 3/6, Arman Pashikjan 3,5/6, Tigran L Petroszjan 2,5/6, Tigran Kotanjan) 12, 20,5

6. Görögország 8, 18

7. Izrael 7, 17

8. Brazília 4, 12,5

9. Egyiptom 3, 12

10. Törökország  3, 11,5

A világbajnokság tanulságaként megállapíthattuk, hogy még jobban kiegyenlítődtek az erőviszonyok, csak egészséges kockázatvállalással, nagy küzdőkedvvel lehetett játszmát nyerni. Meglepő, hogy a rangadók, az orosz, amerikai, azeri és örmény nagy négyes egymás elleni találkozói közül  csak az orosz-örmény és az amerikai-azeri végződött döntetlennel.

Ningbóban az örmények veretlenül nyerték meg a VIII. csapat-világbajnokságot

Válogatottunk a Hanti-Manszijszk-i sakkolimpián elért negyedik helyezésével harcolta ki a részvételi jogot. 2001 óta először vehettünk ismét részt a rangos csapatversenyen, a körmérkőzéses lebonyolításnak köszönhetően nagymestereink a világ legjobbjaival mérkőzhettek meg. India elleni 2-2-vel rajtolt Lékó Péter vezette csapatunk, a második fordulóban az oroszoktól 3-1-re kikaptunk. A harmadik körben 2,5-1,5-ös nagyszerű győzelmet aratott négyesünk az azeriekkel szemben. A negyedik játéknapon szenzációs siker született, Lékóék az ukránokat győzték le 2,5-1,5-re. Izrael 3,5-0,5-ös legyőzése már a mesterhármast jelentette! A hatodik fordulóban 2-2-öt ért az amerikai négyessel szemben. Balszerencsés vereség az örményektől 2,5-1,5-re, majd Egyiptomot 3-1-re verték.

A kínai kikötővárosban a csapat-világbajnokságok történetének legizgalmasabb utolsó fordulóját játszották. Válogatottunknak nagy esélyt jelentett, ha a második helyen álló kínai csapattal szemben megnyeri a sorsdöntő csatát, akkor teljesülhet a titkon remélt bravúr, a dobogós helyezés.

A forduló előtti matematikai számítások alapján három válogatott lehetett volna még aranyérmes, öt csapat küzdhetett a dobogós helyezésekért. Az esélylatolgatásoknál egyszerűnek tűnt a képlet a címvédő oroszok számára, nyernie kell India ellen, és a többi meccs eredményének függvénye, hogy ez milyen színű érmet jelent számukra, vagy esetleg érem nélkül térhetnek haza. A kétszeres olimpiai bajnok örmény gárda 2-2-vel világbajnok, de vereségük akár kínai elsőséget is jelenthetett volna… 

A meccsünkön jól alakultak a partik. Yu Yangyi nem elégedett meg a lépésismétléses remivel, Balogh Csaba állása reményteljes lett, vezetést szerzett. Az éltáblán Lékó Péter lépésismétléssel remizett, Almási Zoltán  taktikai elnézéssel döntő anyagi hátrányba került. Polgár Juditnak nem volt ellenszere Li Chao vezérének és huszárjának összjátékával szemben.

Amire senki nem számított, az orosz csapat vereséget szenvedett Indiától, az ukránoké lett a bronzérem, és a címvédő, első helyre rangsorolt orosz együttes csak a negyedik helyen végzett. Az örmények négy remivel világbajnoki címet szereztek.

A világbajnokság végeredménye:

1.Örményország (Levon Aronjan 5/8, Szergej Movszeszjan 6/9, Vlagyimir Akopjan 6/9, Gabriel Szargiszjan 4,5/9, Robert Hovszeszjan 1/1) 14 meccspont, 22,5 pont

2. Kína (Wang Hao 6/9, Wang Yue 7/9, Li Chao 5/8, Ding Liren 2,5/4, Yu Yangyi 2/6) 13, 22,5

3. Ukrajna (Vaszilij Ivancsuk 5/9, Pavel Eljanov 3/7, Zahar Efimenko 4/8, Alekszander Mojszejenko 6/8, Alekszander Arescsenko 1,5/4) 12, 19,5

4. Oroszország (Szergej Karjakin 2/6, Alekszandr Griscsuk 5,5/8, Jan Nepomnjacsij 6/9, Peter Szvidler 3,5/7, Nyikita Vitjugov 4/6) 10, 21

5. Magyarország (Lékó Péter 5,5/9, Almási Zoltán 3,5/9, Polgár Judit 5/9, Balogh Csaba 5/8, Erdős Viktor 0,5/1) 10, 19,5

6. Egyesült Államok 10, 18,5

7. Azerbajdzsán 9, 19

8. India 7, 17

9. Izrael 5, 13

10. Egyiptom 0, 9

 

Antalyában Oroszország csapata negyedik világbajnoki címét ünnepelhette. A török Riviérán nem ismétlődött meg a két évvel ezelőtti izgalmas hajrá, a világbajnoki cím sorsa gyakorlatilag a nyolcadik játéknapon eldőlt az orosz-ukrán meccsen. A befejező fordulóban az egyiptomiak elleni minimális győzelem is a világbajnoki címet jelentette, 1997, 2005 és 2010 után ismét nyert az orosz válogatott. Az első helyre rangsorolt együttes nem járt be könnyű utat, a második fordulóban 3-1-re kikaptak Hikaru Nakamura vezette amerikai négyestől, és három meccspont volt a hátrányuk az ukránokkal szemben. A hatodik fordulóban azonban a hollandok óriási meglepetésre legyőzték az éllovas együttest, az utolsó előtti fordulóban az ukránok elleni szuperrangadó nagy tétjét, fokozott feszültségét Kramnyikék jobban bírták.

Érdekesen alakult a kínai válogatott sorsa. A második fordulóban az ukránoktól, a harmadikban az oroszoktól szenvedtek vereséget, de az örmények elleni nyeréssel elkezdték a kapaszkodást, hatos nyerősorozattal, fordulóról-fordulóra törtek előre. Az ezüstéremhez a befejező játéknapon a törököket győzték le.

Az ukránok kevésbé bírták a hajrát, a hollandok elleni megingás az addig oly magabiztos nagymestereket elbizonytalanította. Az oroszok elleni vereséggel már a bronzérmet is veszélyeztették, de az örményeket legyőzve végül megismételték két évvel ezelőtti harmadik helyezésüket. Az orosz, a kínai és az ukrán csapat kiemelkedett a mezőnyből.

A IX. csapat-világbajnokság végeredménye:

1. Oroszország (Vlagyimir Kramnyik 4,5/8 (2793, 2726, - 6), Szergej Karjakin 5,5/8, (2756, 2785, + 3), Alekszandr Griscsuk 4/7 (2785, 2721, - 6), Jan Nepomnjacsij 5,5/7 (2721, 2858, + 11), Nyikita Vityjugov  3,5/6 (2741, 2689, - 4) 15 meccspont, 23 pont

2. Kína (Li Chao 4/8 (2679, 2682, + 1),  Ding Liren 5/8 (2711, 2745, + 3), Wang Yue 3,5/6 (2725, 2728, + 1), Bu Xiangzhi 5/7 (2683, 2844, + 15), Yu Yangyi 4,5/7 (2668, 2691, + 3) 14, 22

3.Ukrajna (Vaszilij Ivancsuk 5/8 (2731, 2805, + 8), Anton Korobov 5,5/8 (2713, 2801, + 10), Alekszander Mojszejenko 4/7 (2709, 2673, - 3), Jurij Krivorucsko 4/7 (2701, 2675, - 2), Alekszander Arescsenko 2,5/6 (2720, 2571, - 12) 14, 21

4. Egyesült Államok 10, 20,5

5. Örményország 10, 20

6. Hollandia 9, 17

7. Németország 8, 17

8. Azerbajdzsán 7, 18

9. Törökország 3, 12

10. Egyiptom 0, 9,5

 

Négy éve az örményországi Cahkadzorban megrendezett X. csapat-világbajnokságon a fiatal erőkből álló kínai csapat tromsői olimpiai aranyérme után a nagy rangot képviselő csapat-világbajnoki elsőséget is megszerezte. A 15 éves Wei Yi ezúttal is nyerőemberük volt, Yu Yangyi pedig nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy ne végezzen pluszban, korábbi két vesztésének nagyon nem örültek a csapattársak. A viadal érdekességeként külön versenyt futott az ukrán és a kínai csapat, arra a vb előtt az esélyek latolgatásakor aligha gondolhattunk, hogy a címvédő orosz együttes ekkorát betlizik, az ötödik fordulóban szerezte meg első győzelmét. Szupernagymestereik sorban csődöt mondtak, de ez fokozottan érvényes éltáblásukra, Alekszandr Griscsukra, aki játszmát sem tudott nyerni.

A háromszoros olimpiai bajnok örmény válogatott a vb derekán még aligha bízhatott az éremszerzésben. A negyedik fordulóban a kínai csapattól elszenvedett kiütéses vereséget követően nem kis nehézség árán rendezték soraikat.

Nem könnyű értékelni együttesünk szereplését. A tromsői olimpiai ezüstérem fokozta az elvárást, titkon érmet is reméltünk a rajtlistán negyedik válogatottunktól. A vb előtt bőven voltak figyelmeztető jelek, nagymestereink alig játszottak tétmeccseket, Rapport Richárd főpróbája Moszkvában pedig rosszul sikerült, s korábbi tornákon is sok „svindli” partit játszott. Arra kevesen számítottak, hogy Rapport „mélyrepülése” folytatódik, húzóemberként számítottak rá, ehelyett a társakra is negatív hatással volt felelőtlen játéka. Sakkozóink hét partit vesztettek, csak ötöt nyertek. A csapatból hárman is nyeretlenek maradtak, Lékó Péter egyedüli veretlenként nyolcat remizett.

A X. csapat-világbajnokság végeredménye:

H.

Ország

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Kína

*

2

2

2

3

3

15

23.0

397.5

2

Ukrajna

2

*

2

4

12

21.0

355.0

3

Örményország

½

*

2

11

18.0

315.5

4

Oroszország

2

*

2

10

20.5

349.0

5

Egyesült Államok

2

*

3

2

3

10

19.5

338.3

6

Magyarország

2

2

2

½

*

2

2

9

17.0

302.0

7

Izrael

2

*

2

8

18.5

322.3

8

Kuba

1

1

2

*

3

7

16.5

286.0

9

India

1

2

½

*

3

7

16.0

274.3

10

Egyiptom

0

½

1

2

1

1

*

1

10.0

186.3

Kína: Ding LIren 5,5/9, Yu Yangyi 5/9, Bu Xiangzhi 5/8, Wei Yi 7/9, Wang Chen 0,5/1

Ukrajna: Ruszlan Ponomarjov 3,5/8, Vaszilij Ivancsuk 5,5/9, Pavel Eljanov 3,5/7, Jurij Krivorucsko 4,5/6, Alekszander Mojszejenko 4/6

Örményország: Levon Aronjan 6/9, Gabriel Szargiszjan 4/8, Szergej Movszeszjan 2,5/7, Vlagyimie Akopjan ¼, Hrant Melkumjan 4,5/8

Oroszország: Alekszandr Griscsuk 4/9, Szergej Karjakin 4,5/8, Jevgenyij Tomasevszkij 5,5/8, Dmitrij Jakovenko 2/4, Nyikita Vityjugov 4,5/7

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Átlag

Élő+/-

1

GM

Lékó Péter

2713

½

½

½

½

½

½

½

½

4.0

8

2720

0.8

2

GM

Erdős Viktor

2612

½

½

0

0

½

½

2.0

6

2711

-2.0

3

GM

Almási Zoltán

2698

½

1

½

0

½

1

½

½

4.5

8

2652

0.2

4

GM

Rapport Richárd

2710

0

½

½

0

½

0

1.5

6

2636

-21.2

5

GM

Balogh Csaba

2651

1

½

½

0

1

1

½

½

5.0

8

2633

8.4

 

 

Hanti-Manszijszkban a kínai férficsapat megvédte elsőségét. A sakkozás egyik fellegvárának számító szibériai olajvárosban a kínai férficsapat a tavalyi bakui sakkolimpián elszenvedett kudarca után - címvédőként a 13. helyen végzett – veretlenül győzött. A hajrában a fiatal erőkből álló együttes kitűnő szakmai vezetéssel remek stratégiával játszott, két kritikus meccsen is Li Chao volt a nyerőemberük. Az első hely sorsát eldöntő oroszok elleni rangadón és a lengyelekkel vívott utolsó találkozón is győzni tudott, ami a végső sikert jelentette.

Hazai pályán három legjobbjukat, Vlagyimir Kramnyikot, Szergej Karjakint és Alekszandr Griscsukot nélkülöző orosz együttes az utolsó fordulóban egyfajta „erődemonstrációt” tartott, 4-0-ra győzte le a három legjobbja, Fabiano Caruana, Wesley So és Hikaru Nakamura nélkül játszó amerikai csapatot. Az éltáblán Peter Szvidler nem tudott partit nyerni, Jan Nepomnjacsij és az újonc Vlagyimir Fedoszejev voltak a legjobb pontszerzők, de ne feledjük, hogy a 21 esztendős Fedoszejev sorsdöntő partit vesztett Li Chao ellen.

A két csapat kiemelkedett a mezőnyből, a harmadik helyért vívott küzdelemben a sikeresen rajtoló lengyelek önbizalmat szereztek, három vereségük ellenére remek eredményt értek el.

A XI. csapat-világbajnokság végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

1

Kína

*

2

2

16

24½

2

Oroszország

*

3

2

3

4

3

15

25

3

Lengyelország

1

*

3

3

3

12

20½

4

India

*

2

3

11

20½

5

Törökország

2

2

2

*

2

1

3

10

18½

6

Ukrajna

1

2

*

2

3

8

17½

7

Fehéroroszország

½

1

1

2

*

2

8

17½

8

Egyesült Államok

2

0

½

3

2

*

3

8

16

9

Norvégia

½

1

1

1

½

*

2

11

10

Egyiptom

½

½

1

1

½

1

*

0

9

Kína: Ding Liren 5/8, Yu Yangyi 6/9, Wei Yi 6/9, Li Chao 7/9, Wen Yang 0,5/1

Oroszország: Peter Szvidler 3/6, Jan Nepomnjacsij 6/8, Nyikita Vityjugov 5/7, Majszim Matlakov 5/7, Vlagyimir Fedoszejev 6/8

Lengyelország: Radoslaw Wojtaszek 6/9, Jan-Krzysztof Duda 5,5/9, Kacper Piorun 3,5/7, Mateusz Bartel 2,5/6, Grzegorz Gajewski 3/5

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Női válogatottunk először játszik a csapat-világbajnokságon, az orosz együttes a címvédő

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazahsztán fővárosában, Asztanában március 4. és 14. között rendezik meg a VII. női sakkcsapat-világbajnokságot, tíz válogatott körmérkőzéses viadalát. Címvédő a rajtlistát is vezető az orosz együttes. Válogatottunk a tavalyi sakkolimpián elért bravúros ötödik helyezésével vívta ki a részvételi jogot, először szerepel a rangos tornán. Az aranyéremért és a dobogós helyezésekért az orosz, az ukrán, a kínai és a grúz csapatok  versenyfutását jósolhatjuk. Válogatottunk Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia, Terbe Julianna és Havanecz Bianka összeállításban hetedik a rajtlistán. A táblasorrend csak a mai technikai értekezleten válik véglegessé. A csapat-világbajnokság honlapja: http://wteams.astana2019.fide.com/

A sakkolimpiák mellett a csapat-világbajnokságokat kíséri a legnagyobb érdeklődés, hiszen a tíz-tíz csapat körmérkőzéses lebonyolításban vívja meg a csatáját. Asztanában női válogatottunk először játszik a rangos viadalon, a 2006-os torinói sakkolimpián is kiharcolta a részvételi jogot az első ízben Jekatyaringburban megrendezett vb-re, de a Magyar Sakkszövetség nem vállalta a magas részvételi költségeket. A rendezési feltételek közben változtak, a résztvevő országokat csak az utazási költségek terhelik.

 A FIDE új vezérkara meglehetősen későn talált rendezőt a vb-re, alig egy hónap állt a válogatottak rendelkezésére, hogy megszervezzék a részvételüket. A női csapatok versenyében kevés a hiányzó, az első három vb-n győztes, az utolsó két sakkolimpián aranyérmes kínai együttesben nem játszik a világbajnoknő Ju Wenjun, az exvilágbajnoknő Tan Zhongyi lesz az éltáblás.

A címvédő, az utolsó két olimpián csak negyedik orosz csapatban ismét szerepel Katyerina Lahno. Az ukránok a legjobb összeállításukban joggal táplálnak vérmes reményeket, a grúzok nélkülözik Nana Dzagnidzét. A mezőnyből kiemelkedik ez a négy csapat, nagy harc várható az aranyéremért, a dobogós helyezésekért. Az indiai csapatban Humpy Koneru az éltáblás, Harika Dronovalli azonban hiányozni fog. A hazai pályán küzdő, fiatal erőkből álló kazah együttes okozhat meglepetést.

A vb-n a részvételi jogot kiharcolt együttesünk: Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Terbe Julianna, Lakos Nikolezza és Gara Tícia

Válogatottunk hetedik a rajtlistán, nagy erőpróba lesz nagymesternőink számára a viadal. Hoang Thanh Trang szenzációsan sakkozott a sakkolimpián Batumiban, ha meg tudja ismételni kitűnő teljesítményét, akkor várhatunk sikeres szereplést.

A rajtlista:

Oroszország (2531): Katyerina Lahno (2559), Alekszandra Kosztenjuk (2545), Valentyina Gunyina (2515), Alekszandra Gorjacskina (2504), Olga Girja (2456)

Ukrajna (2496): Marija Muzicsuk (2560), Anna Muzicsuk (2555), Anna Usenyina (2443), Inna Gaponenko (2427),  Natalija Buksza (2416)

Kína (2471): Tan Zhongyi (2513), Lei Tingije (2477), Shen Yang  (2453), Huang Qian (2441),  Ding Yixin (2432)

Grúzia (2444): Bela Hotenasvili (2474), Lela Dzsavahisvili (2455), Nino Bacsiasvili (2454), Meri Arabize (2392), Salome Melia (2385)

India (2427), Kazahsztán (2401)

Magyarország (2367): Hoang Thanh Trang (2454), Gara Anita  (2384), Gara Tícia (2324),  Terbe Julianna (2306), Havanecz Bianka (2270)

Örményország (2338), Egyesült Államok (2312), Egyiptom (2080)

A kilenc fordulós, négytáblás körversenyen az olimpiai pontszámítást alkalmazzák, a győzelemért 2, a győzelemért 1 pont jár. A játékidő 90-90 perc az első negyven lépésre, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még lépésenként 30-30 másodperc extraidő. Harminc lépés előtt tiltott a döntetlenben való megegyezés. Egyenlő meccspont esetén a táblapontok döntenek, a következő kritérium az egymás elleni eredmény, majd a Berger-pontszámítás, végül az ún. berlini, súlyozott pontszámítás. A megnyitót és a sorsolást március 4-én tartják meg. Március 5. és 9. között öt fordulóra kerül sor, majd a pihenőnap után március 11.  és 14. között  a befejező négy játéknapra. Magyar idő szerint 10 órakor kezdődnek a fordulók.    

Az eddigi győztesek:

2007 Kína

2009 Kína

2011 Kína

2013 Ukrajna

2015 Grúzia

2017 Oroszország

A csapat-világbajnokságok krónikája

Tizenkét éve Jekatyerinburgban rendezték meg először a vb-t. Válogatottunk a torinói sakkolimpián elért ötödik helyével jogot szerzett a részvételre, de sajnos a tetemes költségek és adminisztrációs hiba miatt együttesünk nem játszott. A kínai válogatott fölényes győzelmet aratott, a legnagyobb riválist, az orosz csapatot 4-0-ra győzte le. Nyolc csapatgyőzelmet arattak és csak a grúzoknak sikerült 2-2-öt játszani a világbajnok együttessel. 

A végeredmény:

1.Kína (Zhao Xue 6,5/8, Hou Ji-fan 7,5/9, Ruan Lufei 6/7, Shen Yang 6,5/8, Huang Qian 4/4) 17 Meccspont, 30,5 pont

2. Oroszország (Tatjana Koszinceva 6/9, Nagyezsda Koszinceva 4,5/9, Jekatyerina Korbut 3,5/6, Jekatyerina Kovalevszkaja 6,5/7, Elena Tajrova 3,5/5) 15, 24

3. Ukrajna (Katyerina Lahno 3/8, Anna Usenyina 6,5/9, Inna Gaponenko 7/8, Tatjana Vasziljevics 5,5/8, Okszana Vozovics 1,5/3) 14, 23,5

4. Grúzia 11, 20

5. Lengyelország 9, 19,5

6. Németország 8, 18

7. Vietnam 8, 16,5

8. Örményország 5, 17

9. Csehország 3, 11

10. Botswana 0, 0

2009-ben Ningbóban a címvédő kínaiak abszolút esélyesnek számítottak. A drezdai sakkolimpián elszenvedett súlyos kudarcuk után – második helyre voltak rangsorolva, de csak a nyolcadik helyen végeztek – hazai pályán kellett a csorbát kiköszörülniük. A nagy elvárás miatt korántsem mutattak meggyőző játékot, két meccset is vesztettek. Az utolsó fordulóban a riválisok eredményeinek köszönhetően négy remivel bebiztosították első helyüket.

Az orosz csapat megvédte második helyét. A drezdai olimpián mutatott gyengébb játékuk után a világbajnoknő, Alekszandra Kosztenjuk távollétében is bizonyítottak. A Koszinceva nővérek közül ezúttal Nagyezsda volt az eredményesebb. Legjobbjuk pedig Valentyina Gunyina, akit 1 perces késés miatt vesztesnek nyilvánítottak Indiával vívott meccsen.

A II. csapat-világbajnokság végeredménye:

1.Kína A (Hou Ji-fan 4/7, Zhao Xue 4,5/8, Shen Yang 3/5, Ju Wenjun 4/8, Huang Qian 6/8) 12 meccspont, 21,5 pont

2. Oroszország (Tatjana Koszinceva 4,5/9, Nagyezsda Koszinceva 6,5/9, Jekatyerina Kovalevszkaja 0,5/4, Marina Romanko 3/6, Valentyina Gunyina 6,5/8)  12, 21

3. Ukrajna (Anna Usenyina 3,5/8, Natalija Zsukova 5,5/9, Inna Gaponenko 5,5/8, Marija Muzicsuk 1,5/4, Natalija Zdebszka 4,5/7) 12, 20,5

4. Grúzia 11, 20

5. Örményország 10, 18,5

6. Lengyelország 10, 17,5

7. India 9, 17,5

8. Egyesült Államok 6, 16,5

9.Kína B 6, 16

10. Vietnam 2, 11

Nyolc éve a törökországi vb-t kisebb vihar előzte meg, a rendezők túlzottan is borsos árakat szabtak meg a résztvevő csapatok számára. Több együttes is kilátásba helyezte, hogy bojkottálja a viadalt, végül a jobbak közül csak az Egyesült Államok csapata maradt távol. Algéria, Peru és Kuba sem vállalta  a tetemes költségeket. India, Örményország, Görögország és Dél-Afrika válogatottjai résztvevőkké léptek elő. A szervezők végül felére csökkentették a sakkozónők költségeit, a kísérőknek azonban a régi árat kellett fizetniük.

Mardinban a kínai válogatott a világbajnoknő Hou Ji-fan vezetésével triplázott, harmadszor diadalmaskodott. A 20 éves átlagéletkorú csapat a lehetséges 36 pontból elért 27,5 pontja hűen tükrözte nagy fölényüket.

Az érmekért nagy harc dúlt és az olimpiai bajnok orosz együttes a kínai csapattól elszenvedett 4-0-s vereség után bajba került. A rutinos nagymesternők a szakmai vezetés hathatós segítségével túlélték a krízist, s végül harmadszor is ezüstérmesek lettek. Az utolsó játéknapon az örményekkel villámgyorsan remiztek, ami a második helyet jelentette számukra, de a sakkvilág nem kedveli a megegyezéses eredményeket.

A grúzok jól hajráztak, bronzérmüket a nagyon szimpatikusan küzdő vietnami sakkozónőknek is köszönhették, akik a végsőkig kiélezett csatában négy döntetlent harcoltak ki az ukránokkal szemben. Az előző két világbajnokság bronzérme után az ukránoknak be kellett érniük az ötödik hellyel. Nagyon hiányzott csapatukból legjobbjuk, Katyerina Lahno. A világbajnoki kihívóval, Humpy Koneruval az éltáblán az indiai együttes végül nem került dobogóra.

A III. női csapat-világbajnokság végeredménye:

1.Kína (Hou Ji-fan 5/7, Ju Wenjun 6,5/9, 2543, Zhao Xue 7/9, 2492, Tan Zhongyi 7/9, Zhang Xiaowen 2/2) 16 meccspont, 27,5 pont

2. Oroszország (Nagyezsda Koszinceva 4,5/8, Tatjana Koszinceva 3,5/8, Alexandra Kosteniuk 4/7, Valentyina Gunyina 6/8, Natalia Pogonina 3,5/5) 13, 21,5

3. Grúzia (Nana Dzagnidze 5,5/8, Lela Zsavahasvili 3/7, Bela Hotenasvili 5,5/9, Nino Hurcidze 4/7, Melia Salome 3.5/5) 12, 21,5

4. India 11, 23

5. Ukrajna 11, 21

6. Örményország 9, 19,5

7. Vietnam 9, 19

8. Görögország 5, 15

9. Törökország 4, 11

10. Dél-Afrika 0, 1

Asztanában az ukrán válogatott győzött

 A rajtlistán első ukrán válogatott legjobb összeállításában nagyszerű sikert ért el. A 2006-os torinói sakkolimpián elért szenzációs elsőségük, a 2008-as drezdai és a 2012-es isztambuli ezüstérmük, két világbajnoki, egy Eb harmadik helyezés után ismét aranyérmes lett az együttes. A torinói olimpiai bajnokcsapatban is játszott Katyerina Lahno, Anna Usenyina, Natalija Zsukova és Inna Gaponenko, csak a táblasorrend változott, akkor Natalija volt az éltáblás. Anna Usenyina világbajnoki címe után az ukrán női sakkozás újabb diadalt aratott. A válogatott körül a vb előtt nem voltak látványos ügyek, míg a legnagyobb riválisoknak számító kínai és orosz csapatok legjobbjaik nélkül vettek részt.

A háromszoros világbajnok kínai együttesben nem játszott az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a világranglistán ötödik Zhao Xue. A kétszeres olimpiai bajnok orosz csapat felkészülését komoly vihar zavarta meg, a Koszinceva nővérek „megzsarolták” a szövetséget, hogy nem hajlandóak játszani, ha Szergej Rublevszkij a kapitány. A vezetés nem engedett követelésüknek, a tartalékos válogatott harmadikként végzett.

Az ukrán együttes veretlenül ért célba, a kezdeti bizonytalankodást követően a három nagy riválissal vívott meccsre „összerázódtak”, sorsdöntőnek bizonyult a címvédő kínai négyes legyőzése. Teljesítményük dicsérete, hogy a négy alapember tábladíjas is lett.

A kínai csapatban az éltáblán Ju Wenjun remekelt,  Huang Qian azonban a második táblán gyengélkedett. Sikeres volt a 18 éves Gio Qi bemutatkozása.

A grúzok az első két helyzettől kikaptak, a kínai csapat ellen nagy esélyt szalasztottak el, sokat hibáztak, különösen a „vezérevezős” Nana Dzagnidze.

India is nélkülözte legjobbjait, az ötödik hellyel elégedettek lehetnek. A hajrában javítottak az amerikaiak. A fiatal kazah együttes a legjobbaknak is okozott kellemetlen perceket. A románok nyeretlenül zártak, de hat meccsük is döntetlen lett. A franciák a vártnál gyengébben muzsikáltak, a fiatal török sakkozónők még messze vannak az élvonaltól. 

A IV. női csapat-világbajnokság végeredménye:

1.Ukrajna  (Katyerina Lahno 2547, 5,5/8, Anna Usenyina 2477, 6/8, Marija Muzicsuk 2479, 5,5/8, Natalija Zsukova 2471, 6/8, Inna Gaponenko 2421, 1,5/4) 16 meccspont, 24,5 pont

2. Kína (Ju Wenjun 2505, 7/9. Huang Qian 2476, 3,5/7, Tan Zongyi 2471, 7/9, Guo Qi 2435, 6/8, Shen Yang 2415, 2/3)  15, 25,5

3.Oroszország  (Valentyina Gunyina 2505, 5/8, Alekszandra Kosztenjuk 2499, 4,5/7, Natalija Pogonyina 2475, 4,5/7, Alisza Galljamova 2459, 3,5/6, Olga Girja 2440, 6,5/8)  13, 22

4. Grúzia 12, 21,5

5. India 9, 18

6. Egyesült Államok  8, 15,5

7. Kazahsztán 6, 15,5

8. Románia 6, 14,5

9. Franciaország 3, 12

10. Törökország 1, 9

Csengtuban szenzációs grúz siker született

Szecsuán tartomány fővárosában, Csengtuban a grúz válogatott szenzációs elsőségével fejeződött be az V. női sakkcsapat-világbajnokság. A befejező játéknapon a grúzok a házigazdák együttesét 2,5-1,5-re győzték le, két meccsponttal előzték meg a háromszoros olimpiai bajnok orosz csapatot.

A grúz válogatott a rajtlistán csak a negyedik volt, legjobbjuk nélkül játszottak, Nana Dzagnidze a vb előtt adott életet második gyermekének. A szakvezetés a vb előtt remek húzással a világbajnokságon kitűnően játszott Meri Arabidzet beválogatta a csapatba, ezt a korcsoportos világversenyeken érmek tucatjait megszerző nagymesternő eredményes játékkal hálálta meg. A csapat motorja éltáblásuk, Bela Hotenasvili 9 partijából 7,5 pontot gyűjtött, + 22 Élő-pont a jutalma. Az együttes a sorsolás szeszélye folytán az első fordulóban mérkőzött meg a háromszoros olimpiai bajnok orosz csapattal, a 2-2 után nyolcas nyerősorozattal értek elsőként célba. A 36 lejátszott partiból mindössze két partit vesztettek! Négy éve mind az Eb-n, mind a vb-n bronzérmesek voltak, 2010-ben a sakkolimpián is harmadikok, utoljára aranyérmet 2008-ban, Drezdában szereztek.

Az első számú esélyes, a háromszoros olimpiai bajnok orosz csapat is megőrizte veretlenségét, de váratlanul az örmények és a kazahok ellen pontot vesztettek. Éltáblásaik nem remekeltek, Valentyina Gunyina három, Alekszandra Kosztenjuk két partit is vesztett. Tartalékuk, Olga Girja a legjobb pontszerzőjük, a 16 esztendős Alekszandra Gorjacskina is jól helytállt, Natalija Pogonyinánál érezhető volt az egyéni vb megerőltető sorozata.

A házigazdák együttese alaposan lemaradt az első két helyezettől, mindkét rangadót elbukták. Nagy luxus, hogy nem játszott a világranglistát vezető exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a top tízes Zhao Xue. Csak a táblázat alsó felében végzettek ellen voltak eredményesek.

A címvédő ukránok hidegzuhannyal felérő súlyos vereséggel kezdtek a lengyelek ellen, a rangadókat is elvesztették. Marija Muzicsukot világbajnoki címének megszerzése után sokat ünnepelték, nővére, Anna is részese volt a fogadásoknak, kevéssé tudtak koncentrálni. Csődöt mondott az exvilágbajnoknő Anna Usenyina.

Az V. női csapat-világbajnokság végeredménye:

H.

Ország

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Grúzia

*

2

3

3

3

4

17

25.0

2

Oroszország

2

*

3

2

2

4

15

25.0

3

Kína

1

*

2

2

2

3

3

4

11

22.0

4

India

2

*

2

3

3

4

10

22.0

5

Ukrajna

2

2

*

½

3

10

20.0

6

Kazahsztán

1

2

2

½

*

2

2

2

9

17.5

7

Örményország

1

2

1

1

2

*

2

3

7

16.0

8

Lengyelország

½

1

½

2

*

2

3

6

15.5

9

Egyesült Államok

1

½

½

1

1

2

2

2

*

3

5

13.0

10

Egyiptom

0

0

0

0

½

½

1

1

1

*

0

4.0

Grúzia: Bela Hotenasvili 7,5/9, Lela Dzsavahisvili 4/8, Meri Arabidze 6/7, Nino Bacsiasvili 4,5/7, Salome Melia 3/5

Oroszország: Valentyina Gunyina 5/8, Alekszandra Kosztenjuk 4/7, Natalija Pogonyina 4,5/7, Alekszandra Gorjacskina 5/7, Olga Girja 6,5/7

Kína: Ju Wenjun 3/7, Tan Zhongyi 3,5/7, Shen Yang 4,5/7, Lei Tingjie 6,5/9, Ding Yixin 4,5/6

Hanti-Manszijszkban először győzött az orosz csapat

Az orosz válogatott fölényes elsőségével ért véget a VI. női csapat-világbajnokság. A rajtlistát is vezető együttes három olimpiai aranyérem után tavaly Bakuban a dobogóról is lecsúszott a kínaiak elleni utolsó fordulóbeli vereséggel. Hanti-Manszijszkban a sorsolás szeszélye folytán már az első játéknapon megmérkőzött a két nagy rivális, és a győzelem megalapozta az orosz csapat sikerét. Első alkalommal nyerték meg a csapat-vb-t. Az éltáblán Alekszandra Kosztenjuk remekelt, méltó társa volt Valentyina Gunyina, aki kritikus időzavarai ellenére bírja a kapitány, Szergej Rublevszkij bizalmát. Az ukránok elleni győzelemmel tették még fölényesebbé sikerüket, míg Anna és Marija Muzicsukot nélkülöző együttes két utolsó meccsének elvesztésével a dobogóról is lecsúszott.

A kínai csapatból nagyon hiányzott az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan, meglepetés a világranglista második Ju Wenjun gyenge eredménye, a teheráni kieséses rendszerű világbajnokság győztese, Tan Zhongyi sem villogott. Szerencséjükre Lei Tingijie nagy formában sakkozott.

Göröngyös utat járt be a címvédő grúz válogatott, jó hajrával és a riválisok visszaesésének köszönhetik a bronzérmet. Az első két táblán a mínuszos teljesítmény emlékeztet a sakkolimpiai „bukdácsolásukra”. 

A VI. női csapat-világbajnokság végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

1

Oroszország

*

3

3

3

2

3

2

16

25½

2

Kína

1

*

2

2

3

3

2

3

13

22

3

Grúzia

½

*

2

2

3

3

3

4

12

21½

4

India

1

2

2

*

3

3

12

20

5

Ukrajna

1

2

*

2

3

12

19½

6

Lengyelország

½

1

2

2

*

2

9

18½

7

Egyesült Államok

2

1

1

2

*

2

2

6

16½

8

Vietnam

1

1

1

2

*

4

5

16

9

Azerbajdzsán

2

2

1

1

½

2

*

4

5

15½

10

Egyiptom

½

1

0

1

½

½

0

0

*

0

5

Oroszország: Alekszandra Kosztenjuk 6/8, Katyerina Lahno 5/8, Valentyina Gunyina 6/8, Alekszandra Gorjacskina 4/6, Olga Girja 4,5/6

Kína: Ju enjun 4,5/9, Tan Zhongyi 5,5/9, Zhao Xue 0/2, Lei Tingjie 8/9, Guo Qi 4/7

Grúzia: Nana zagnize 3,5/8, Lela Dzavahaisvili 3/7, Bela Hotenasvili 5,5/8, Nino Bacsiasvili 5,5/8, Salome Melia 4/5

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport Richárd egy helyezést javítva a 19. az új világranglistán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2019. március 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen tizenhét ponttal előzi meg az amerikai Fabiano Caruanát. A rangsor első hat helyezettje nem játszott versenyen. A gibraltári International Chess Festival Masters eredményei befolyásolták a további sorrendet. Rapport Richárd legjobb magyarként a 19., Almási Zoltán a 64., Berkes Ferenc a 79., Lékó Péter a 91. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 82 ponttal előzi meg honfitársnőjét, a világbajnoknő Ju Wenjunt.

 

Az új világranglistát jelentősen befolyásoló tornát februárban nem rendeztek, elszámolták a gibraltári International Chess Festival Masters eredményeit. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan egy-egy helyezést rontott.

Legjobb magyarként Rapport Richárd  a tizenkilencedik. Újonc a legjobbak rangsorában a gibraltári torna győztese, az orosz Vladiszlav Artyemijev. Hat orosz, négy-négy kínai és amerikai, két azerbajdzsáni nagymester mellett egy-egy norvég, holland, indiai, francia,  örmény, bolgár, cseh, magyar és lengyel sakkozó a top 25-ben.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0119

0219

0319

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2835

2845

2845

0

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2828

2828

2828

0

1992

3.

Ding Liren

kínai

2813

2812

2812

0

1992

4.

Giri,A

holland

2783

2797

2797

0

1994

5.

Mamedgyarov,S

azeri

2817

2790

2790

0

1985

6.

Anand,V

indiai

2773

2779

2779

0

1969

7.

Vachier-Lagrave,M                                

francia

2780

2780

2775

10

1990

8.

Griscsuk,A

orosz

2771

2771

2771

0

1983

9.

Nepomnjacsij,J

orosz

2763

2771

2771

0

1990

10.

So,W

amerikai

2765

2765

2762

10

1993

11.

Yu Yangyi

kínai

2764

2764

2761

10

1994

12.

Aronjan,L

örmény

2765

2765

2761

9

1982

13.

Radzsabov,T

azeri

2757

2756

2756

0

1987

14.

Karjakin,S

orosz

2753

2753

2753

0

1990

15.

Kramnyik,V

orosz

2777

2753

2753

0

1975

16.

Nakamura,H

amerikai

2746

2749

2746

10

1987

17.

Topalov,V

bolgár

2740

2740

2740

0

1975

18.

Navara,D

cseh

2738

2738

2739

11

1985

19.

Rapport,R

magyar

 2731

2735

2738

1

1996

20.

Szvidler,P

orosz

2737

2737

2737

0

1976

21.

Artyemijev,V

orosz

2709

2709

2736

10

1998

22.

Wei Yi

kínai

 2733

2733

2733

0

1999

23.

Bu Xiangzhi

           kínai

2725

2731

2731

0

1985

24.

Duda,J-K

lengyel

2738

2731

2731

0

1998

25.

Shankland,S

          amerikai

 2725

2731

2731

0

1991

64.

Almási,Z

magyar

2680

2681

2680

1

1976

79.

Berkes,F

magyar

2667

2666

2666

2

1985

91.

       Lékó,P

magyar

2660

2660

2660

0

1979

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 30 ponttal vezetnek a kínaiak előtt. Legjobbjaink a kilencedikek.

1.Oroszország 2741 (+ 4, 251 nemzetközi nagymester, 539 nemzetközi mester, 2594 címviselő)

2. Kína 2711 (46, 36, 171)

3. Egyesült Államok 2701 (- 1, 99, 159, 800)

4. India 2669 (- 1, 55, 109, 382)

5. Azerbajdzsán 2668 (- 5, 24, 31, 152)

6. Ukrajna 2664 (- 1, 91, 206, 573)

7. Franciaország 2647 (+ 1, 50, 112, 448)

8. Örményország 2647 (42, 29, 128)

9. Magyarország 2642 (- 3, 56, 121, 487)

10. Hollandia 2637 (- 1, 36, 97, 373)

A honi rangsorban Rapport Richárd növelte előnyét, Gledura Benjámin már az ötödik.

A honi ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2738 (+ 3), Almási Zoltán 2680 (- 1), Berkes Ferenc 2666, Lékó Péter  2660, Gledura Benjámin 2630 (+ 1), Balogh Csaba 2614 (- 17), Bánusz Tamás 2614 (+ 2), Erdős Viktor 2612 (- 2), Héra Imre 2605 (- 2),  Papp Gábor 2599 (- 11), Prohászka Péter 2597

A női világranglistán gibraltári kitűnő eredményének köszönhetően az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk a harmadik helyre lépett előre, nővére, Anna két helyezést rontott. Ismét a top tízben az orosz Valentyina Gunyina.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2662

2. Ju Wenjun (kínai) 2580 (+ 5, 10)

3. Marija Muzicsuk (ukrán) 2560 (+ 20, 9)

4. Katyerina Lahno (orosz) 2559 (- 1, 9)

5. Anna Muzicsuk (ukrán) 2555 (- 3, 10)

6. Humpy Koneru (indiai) 2549 (+ 8, 10)

7. Alekszandra Kosztenjuk (orosz)  2545 (+ 13, 9)

8. Valentyina Gunyina (orosz) 2515 (+ 14, 19)

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2513 (9)

10. Tan Zhongyi (kínai) 2513 (+ 12, 9)

29. Hoang Thanh Trang (magyar) 2454 (+ 5, 2)

82. Gara Anita (magyar) 2384 (- 1, 3)

Az országok rangsorában változatlanul Kína az élen. A mieink a nyolcadikok.

1. Kína 2491 (+ 3)

2. Oroszország 2484 (+ 2)

3. Ukrajna 2410 (- 6)

4. Grúzia 2409 (- 1)

5. India 2385 (- 1)

6. Lengyelország 2346 (+ 1)

7. Németország 2340 (- 10)

8. Magyarország 2339 (- 1)

9. Egyesült Államok 2333 (- 4)

10. Azerbajdzsán 2321 (+ 3)

A magyar ranglistán Hoang Thanh Trang jelentős előnnyel vezet, Terbe Julianna szerezte a legtöbb Élő-pontot, Marjanovics Annamária és Havanecz Bianka vesztett legtöbbet.

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2454 (+ 5), Gara Anita 2384 (- 1), Lázárné Vajda Szidónia 2358 Medvegy Nóra 2355, Papp Petra 2336 (+ 1),  Gara Tícia 2324 (- 2),  Mádl Ildikó 2313 (+ 2), Terbe Julianna 2306 (+ 30), Marjanovics Annamária 2286 (- 34), Havanecz Bianka 2270 (- 13)

A juniorok világranglistáján a kínai Wei Yi fölényesen vezet, két iráni is a legjobb ötben, Gledura Benjámin változatlanul a hatodik.

 

A legjobb juniorok:

1. Wei Yi (kínai) 2733 1999

2. Parham Maghsoodlou (iráni) 2673 (+7, 8)  2000

3. Jeffery Xiong (amerikai) 2663 (- 3, 13)  2000

4. Alireza Firouzja (iráni) 2657 (+ 39, 28) 2003

5. Samuel Sevian (amerikai) 2642 2000

6. Gledura Benjamin (magyar) 2630 (+ 1,  4) 1999

70. Kántor Gergely (magyar) 2491 (- 1, 11) 1999

A legjobb 20 éven aluli lányoknál az orosz Polina Suvalova került az élre, Marjanovics Annamária a 27. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1. Polina Suvalova (orosz) 2471 (+ 21, 11) 2001

2. Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2469 (+ 1, 9) 2000

3. Zhu Jiner (kínai) 2442 2002

4. Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni) 2438 (+ 16, 9) 2000

5. Gulruhbeim Tohirjonova (üzbég) 2434 (- 12, 10) 1999

27. Marjanovics Annamária (magyar) 2286 (- 34, 19) 2001

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Feedek

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog