Carlsen és Caruana a londoni világbajnoki döntőjük óta először küzd meg egymással

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Karlsruhe és a híres német üdülőhely, Baden-Baden a színhelye a szombaton kezdődő GRENKE Chess Classic 2019 tíz résztvevős viadalnak. Címvédőként az amerikai Fabiano Caruana játszik. A norvég világbajnok Magnus Carlsen két tornagyőzelemmel kezdte az évet, alig titkoltan mesterhármasra tör. Londoni világbajnoki döntőjük óta először csatázik a világranglista első és második helyezettje.    Az exvilágbajnok Viswanathan Anand, a francia Maxime Vachier-Lagrave, a két évvel ezelőtti győztes Levon Aronjan részvétele is fémjelzi a viadalt. A torna  honlapja a http://www.grenkechessclassic.de. 

 

Kevés ideje maradt Magnus Carlsennek az ünneplésre nagyszerű samkiri sikere, a 6. Vugar Gasimov emlékversenyen kétpontos előnnyel aratott tornagyőzelme után. A GRENKE Chess Classic viadalon ismét megmérkőzik legnagyobb riválisaival. A tavalyi londoni világbajnoki döntő óta először játszik egy tornán Fabiano Caruanával, aki a tavalyi viadalon egypontos előnnyel végzett az élen, az ezüstérmes Carlsen is megőrizte veretlenségét. Két évvel ezelőtt Levon Aronjan tréfálta meg Magnust, másfél pontos előnnyel győzött, vehette át a győztesnek járó trófeát.

A világranglista top tízből öten is az idei mezőnyben, Carlsen, Caruana és Aronjan mellett az exvilágbajnok Viswanathan Anand és Maxime Vachier-Lagrave fogadta el a meghívást. Nem véletlen, hogy Carlsent leszámítva ők négyen, illetve az orosz Peter Szvidler, az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch és a spanyol Francisco Vallejo Pons is tagja volt a Bundesligában tizenharmadszor bajnoki címet szerzett OSG Bade-Baden együttesének.

Magnus Carlsen legfőbb riválisaival szemben jelentős előnyben van. Caruana ellen harminc döntetlen mellett 10-5-re vezet. Ananddal már hatvanötször csatázott, negyvenötször remiztek, Carlsen 12-8-ra vezet. Aronjannal ötvenhétszer küzdött meg, harmincöt csatájukban pontosztozkodás született, a világbajnok tizenötször nyert, hétszer vesztett. Csak Szvidlerrel szemben van mínuszban, tizenöt döntetlen mellett kettőt vesztett, egyszer nyert.

Nagy erőpróba vár a 14 esztendős német Vincent Keymerre, aki tavaly óriási szenzációként megnyerte a GRENKE nyílt versenyt, s ezzel jogot szerzett a szuperversenyen való indulásra. Lékó Péterre kettős szerep vár, tanítványát készítheti fel a játszmákra, s egyúttal a viadal egyik kommentátora lesz. Keymer első partiját világossal Carlsen ellen játssza.

   

A 6. GRENKE Chess Classic verseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2845)

Fabiano Caruana (amerikai, 2819)

Viswanathan Anand (indiai, 2774)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2773)

Levon Aronjan (örmény, 2763)

Peter Szvidler (orosz, 2735)

Arkadij Naiditsch (azerbajdzsáni, 2695)

Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2693)

Georg Meier (német, 2628)

Vincent Keymer (német, 2516)

Az első forduló párosítása:

Georg Meier – Francisco Vallejo Pons

Levon Aronjan - Arkadij Naiditsch

Peter Szvidler - Fabiano Caruana

Maxime Vachier-Lagrave - Viswanathan Anand

Vincent Keymer - Magnus Carlsen

A nagymesterek játszmánként 100-100 perc gondolkodási idővel rendelkeznek az első 40 lépésre, majd 50-50 perccel a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperces bónusszal. A 40. lépésig tilos a döntetlen ajánlása. A fordulókat 15 órától játsszák, az első öt körre Karlruhéban kerül sor, április 25-én pihenőnap lesz a viadalon. Április 26. és 29. között a négy fordulót már Baden-Badenben rendezik meg. A holtversenyt a több győzelem, majd a sötéttel elért több nyerés, végül az egymás elleni eredmény dönti el. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt már rájátszás döntené el, két 10-10 perces rapidparti (+ 2-2 másodperc), újabb egál esetén két 5-5 perccel összecsapás (+ 2-2 másodperc), végül a „hirtelen halál” játszma, világosnak 6, sötétnek 5 perccel, utóbbinak remifórral.

Baden-Baden a német sakkozás egyik fellegvára

Baden-Badenben 1870-ben rendeztek először jelentős sakkversenyt, Adolf Anderssen győzött William Steinitz előtt. 1925-ben Alekszander Aljechint ünnepelték győztesként. 1981-ben Ribli Zoltán a fiatalon elhunyt angol Anthony Miles társaságában végzett az élen. 1992-ben Anatolij Karpov aratott fölényes győzelmet. Számos jelentős nyílt versenyt is szerveztek. Az OSG Baden-Baden sakk-klub 1996-tól már nem csak versenyek szervezésére koncentrált, hanem az edzői munkára, a legnagyobb tehetségek támogatására. A Sakk Akadémia a kezdők, a haladók mellett a professzionális sakkozókat fokozottan segíti.

2006-ban a Német Olimpiai Bizottság a Baden-Baden Sakk-centrumot a német sakkozás hivatalos edzőbázisává nyilvánította. A sakk-centrum fokozottan támogatja a „sakkot az iskolákba” programot, versenyek szervezésével segítséget ad a regionális, az országos, majd a világversenyekre történő felkészülésre. Az edzői munkában fokozott szerepet vállalt az azerbajdzsáni színekbe „átigazolt” Arkadij Naiditsch, a szövetségi kapitány  Uwe Bönsch. Az OSG Baden-Baden sakk-klubnak több mint kétszáz tagja van, nyolc csapatuk játszik a különböző bajnokságokban. A tizenegy bajnoki cím hű tükre a hathatós szponzori támogatásnak,  a sikeres igazolásoknak, az eredményes munkának.

 

Hat éve Viswanathan Anand győzelmével ért véget az I. GRENKE Chess Classic hat résztvevős, kétfordulós torna. A sakkozás 15. világbajnoka ötéves szünet után nyert szuperversenyt. Az indiai sakkozó az elmúlt években elsősorban a világbajnoki küzdelmekre, a páros mérkőzésekre koncentrált, többször is „beáldozta” a tornákat, hogy a címmeccsekre tartogassa a megnyitási újításait, itt-ott „félgőzzel” játszott. Baden-Badenben három győzelem, a + 3 is elegendő volt sikeréhez.

Két fordulóval a befejezés előtt Fabiano Caruana már-már páholyban érezhette magát, egypontos előnnyel vezetett. A tornán Fortuna sokszor kisegítette nehéz helyzetekben, a hajrában már nem volt szerencséje, Michael Adamstől elszenvedett veresége után a befejező játéknapon elrontotta a német Daniel Fridman ellen oly kecsegtető állását.

A verseny végeredménye:

1.GRENKE Chess Classic Baden-Baden 2013. február. 7-17.

      kat. XIX (2714)

1

2

3

4

5

6

1.

Viswanathan Anand

g

IND

2780

*

*

½

½

½

½

½

½

1

1

½

1

2811

2.

Fabiano Caruana

g

ITA

2757

½

½

*

*

1

½

½

0

1

1

½

½

6

2778

3.

Georg Meier

g

GER

2640

½

½

0

½

*

*

½

½

0

1

½

1

5

2729

4.

Michael Adams

g

ENG

2725

½

½

½

1

½

½

*

*

0

½

½

½

5

2712

5.

Arkadij Naiditsch

g

GER

2716

0

0

0

0

1

0

1

½

*

*

½

1

4

2642

6.

Daniel Fridman

g

GER

2667

½

0

½

½

½

0

½

½

½

0

*

*

2614

2014-ben nyolc résztvevővel rendeztek tornát. Arkadij Naiditsch 5 ponttal végzett az élen. David Baramidze több sötét győzelmével megelőzte Daniel Fridmant, és vívta ki a meghívást a 2015-ös GRENKE Chess Classic viadalra.

 

Négy esztendeje a világbajnok Magnus Carlsen győzelmével ért véget a 3. GRENKE Chess Classic szuperverseny. Az elsőséget rájátszás döntötte el, a német Arkadij Naiditsch ellen kalandos győzelmet aratott, huszonharmadszor győzött szuperversenyen!

Kevesen gondoltak arra, hogy Carlsennek legnagyobb riválisa az első helyért vívott küzdelemben Arkadij Naiditsch lesz. Naiditsch a harmadik fordulóban legyőzte a világbajnokot, és hol egyedül vezetett, hol pedig tartotta a lépést Carlsennel.

 

A rájátszás során először két 10-10 perces gondolkodási idejű – lépésenként még 2-2 másodperc – partira került sor. A rapid-világbajnoki címmel is büszkélkedő Carlsen világossal könnyedén nyerte meg az első partit, a másodikat kölcsönös nagy bakik után elvesztette! Két villámjátszma következett, 5-5 perc és 2-2 másodperc, két döntetlen született. Az elsőséget a „hirtelen halál” játszma döntötte el, Carlsen játszhatott világossal, 6 perce volt, míg Naiditsch öttel gazdálkodhatott, de remifórral… A német nagymester királya nagy hibát követően „vándorútra” kényszerült, Magnus Carlsen nem kegyelmezett.

3. GRENKE Chess Classic Baden-Baden 2015. február 2-9.

kat. XX (2750)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2865

*

0

1

½

½

½

1

1

2835

2.

Arkadij Naiditsch

g

GER

2706

1

*

½

½

½

½

½

1

2858

3.

Michael Adams

g

ENG

2738

0

½

*

½

*

½

1

1

4

2801

4.

Fabiano Caruana

g

ITA

2811

½

½

½

*

1

½

½

½

4

2791

5.

Levon Aronjan

g

ARM

2777

½

½

½

0

*

½

1

½

2746

6.

Etienne Bacrot

g

FRA

2711

½

½

½

½

½

*

½

½

2755

7.

Viswanathan Anand

g

IND

2797

0

½

0

½

0

½

*

1

2641

8.

David Baramidze

g

GER

2594

0

0

½

½

0

½

0

*

2542

 

Két éve a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan szenzációs sikerével ért véget az esztendő harmadik szuperversenye. Kevésen múlott, hogy az örmény sakkozó ne ötös nyerősorozattal fejezze be szereplését, az amerikai Fabiano Caruana ellen azonban tisztelőnyét nem tudta érvényesíteni. Aronjan már tornagyőztesként játszotta a partit, míg Caruana a második hely megszerzéséért küzdött. Aronjan biztos győzelmét vártuk, amikor Caruanának sikerült ellenjátékot összehoznia, és a 42. lépésig oly magabiztos, villámgyorsan játszó tornagyőztes megingott.

Az élő közvetítésen jól látszott, hogy Aronjant váratlanul komoly kétségek kezdték el gyötörni, testbeszéde elárulta, hogy zaklatottan számol, képtelen volt teljes koncentrálásra. A másik oldalon Caruana látszólag maga volt a megtestesült nyugalom… Levon Aronjan 50 perces gondolkodás után nem találta meg a nyerést adó vezérlépést. Az események felgyorsultak, a küzdelem döntetlennel zárult. Aronjan örülhetett a másfél pontos előnnyel elért első helynek, Magnus Carlsen elleni kritikus állásának megmentése után szárnyakat kapott.

A viadal szenzációja volt a nyitányon Fabiano Caruana veresége a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fantól.

A norvég világelső Magnus Carlsenk az új külsővel, a szemüveggel és a bozontos frizurával alaposan meglepte a sakkvilágot. Még inkább meglepetést okozott erőtlen játékával. Carlsen elsősorban a hét fordulóval indokolta sikertelenségét, nem volt ideje, hogy igazán játékba lendüljön.

4. GRENKE Chess Classic Karlsruhe,Baden-Baden, 2017. április 15-22.

kat. XX (2730)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Levon Aronian

g

ARM

2774

*

½

½

1

1

1

1

½

2953

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2817

½

*

½

1

0

½

½

1

4

2767

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2838

½

½

*

½

½

½

½

1

4

2764

4.

Arkadij Naiditsch

g

AZE

2702

0

0

½

*

½

1

1

½

2733

5.

Hou Ji-fan

g

CHN

2649

0

1

½

½

*

0

½

1

2741

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2803

0

½

½

0

1

*

1

½

2719

7.

Matthias Bluebaum

g

GER

2634

0

½

½

0

½

0

*

½

2

2585

8.

Georg Meier

g

GER

2621

½

0

0

½

0

½

½

*

2

2587

 

Tavaly Fabiano Caruana pályafutása újabb nagy sikerét érte el. Az 5. GRENKE Chess Classic viadal utolsó fordulójában sötéttel nyert a játszmáig veretlenségét őrző orosz Nyikita Vityjugov ellen. A játszmának nagy tétje volt, a szuperversenyen újonc Vityjugov az ütközet előtt félpontos előnnyel vezető világbajnoki kihívó elleni győzelemmel első lehetett volna. A sötéttel játszó Caruana a kedvenc orosz huszárjátékát választotta, ellenfele ritkább változatot választott. A csata tétjét a 25 éves amerikai nagymester jobban bírta, mint egyes lépéseket láthatóan kétségek között meghúzó Vityjugov, aki nem tudott dönteni, hogy mennyit kockáztasson. Fabiano Caruana esélyét tökéletesen használta ki, a győzelemmel egypontos előnnyel ért elsőként a célba. Az amerikai sakkozó a berlini világbajnok-jelölti döntőben aratott sikere után feledve fáradtságát, Magnus Carlsen és Hou Ji-fan elleni reménytelen állásainak megmentésével újabb értékes trófeával gazdagodott. Vityjugov a vereséggel leszorult a dobogóról.

 

Az utolsó forduló presztízsrangadója, az exvilágbajnok Viswanathan Anand és a világbajnok Magnus Carlsen küzdelme döntetlennel zárult, a világelső második lett, Anand nyeretlen maradt. Az első két helyezetthez hasonlóan a címvédő Levon Aronjan is megőrizte veretlenségét.

Az 5. GRENKE Chess Classic végeredménye:

5. GRENKE Chess Classic Karlsruhe/Baden Baden, 2018. március 31-április 9.

kat. XX (2736)

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

 

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2784

*

½

½

1

1

½

½

½

1

1

2896

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2843

½

*

½

½

½

½

½

1

1

½

2803

3.

Levon Aronjan

g

ARM

2794

½

½

*

½

½

½

½

½

1

½

5

2772

4.

Nyikita Vityjugov

g

RUS

2735

0

½

½

*

½

1

½

½

½

1

5

2778

5.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2789

0

½

½

½

*

½

1

1

½

½

5

2772

6.

Matthias Bluebaum

g

GER

2631

½

½

½

0

½

*

1

½

½

½

2747

7.

Viswanathan Anand

g

IND

2776

½

½

½

½

0

0

*

½

½

½

2651

8.

Hou Ji-fan

g

CHN

2654

½

0

½

½

0

½

½

*

½

½

2664

9.

Arkadij Naiditsch

g

AZE

2701

0

0

0

½

½

½

½

½

*

1

2659

10.

Georg Meier

g

GER

2648

0

½

½

0

½

½

½

½

0

*

3

2620

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Európa-bajnokság nyolcadik fordulója után holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokság nyolcadik fordulója után holtversenyben vezet az orosz Alina Kaslinszkaja és az ukrán Inna Gaponenko. Az élen álló duót öten követik félpontos hátránnyal. Tizenegyen gyűjtöttek 5,5 pontot. Olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang csak az ötödik pontcsoportban 4,5 pontjával. A mai játéknapon világossal remizett az ukrán Jevgenyija Doluhanovával. kilencedik játszmáját is világossal játssza a német Filiz Osmanodja ellen.

 

A kontinensbajnokságon három fordulóval a befejezés előtt holtverseny az élen. Az orosz Alina Kaslinszkaja és az ukrán exvilágbajnoknő Anna Usenyina kölcsönösen korrekt játék mellett osztozott meg a ponton. Usenyina segített honfitársnőjének, Inna Gaponenkonak, aki a török Ekaterina Atalik elleni győzelmével beérte Kaslinszkaját.

A játéknap legnagyobb meglepetését a rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskina veresége jelentette, a lengyel Jolanta Zawadzka négyes nyerősorozattal már holtversenyben harmadik. Bela Hotenasvili a grúzok legnagyobb reménysége.

Tizennégyen jutnak tovább a jövő évi Világkupára. A tavalyi kontinensviadalról a résztvevők közül a grúz Nana Dzagnidze, az ukrán Anna Usenyina, a török Ekaterina Atalik, a bolgár Antoaneta Sztefanova, a német Elisabeth Paehtz, az orosz Polina Suvalova és Alekszandra Gorjacskina, az azerbajdzsáni Gunay Mammadzada és az ukrán Julija Oszmak már biztosította részvételét.

Hoang Thanh Trang világossal csak remizett az ukrán Jevgenyija Doluhanovával, nagy hajrára van szüksége, hogy egykori Európa-bajnoknőnk továbbjusson a Világkupára. 

 

Az élcsoportban a 8. forduló eredményei:

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 6) – Anna Usenyina (ukrán, 2432, 5,5) döntetlen

Stavroula Tsolakidou (görög, 2429, 5,5) – Marie Sebag (francia, 2461, 5,5) döntetlen

Eketerina Atalik (török, 2455, 5,5) – Inna Gaponenko (ukrán, 2428, 5,5) 0 - 1

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534, 5) – Jolanta Zawadzka (lengyel, 2418, 5) 0 - 1

Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 5) – Marina Brunello (olasz, 2396, 5) 1 – 0

Elina Danieljan (örmény, 2413, 5) – Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 5) döntetlen

Sila Caglar (török, 2140, 5) – Anasztaszia Bodnaruk (orosz, 2427, 5) döntetlen

Olga Bodnaruk (fehérorosz, 2381, 4,5) – Pia Cramling (svd, 2460, 4,5) döntetlen

Olga Zimina (olasz, 2377, 4,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2456, 4,5) 0 - 1

Joanna Majdan (lengyel, 2377, 4,5) – Monika Socko (lengyel, 2447, 4,5) 0 - 1

Irina Bulmaga (román, 2438, 4,5) – Hanim Balajajeva (azerbajdzsáni, 2358, 4,5) 1 - 0

Dina Belenkaja (orosz, 2297, 4,5) – Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni, 2438, 4,5) döntetlen

Turkan Mamedgyarova (azerbajdzsáni, 2256, 4,5) – Jovanka Houska (angol, 2426, 4,5) döntetlen

Ulvijja Fatalijeva (azerbajdzsáni, 2266, 4,5) – Nurgyul Szalimova (ECU, 2415, 4,5) 0 - 1

Marina Guszeva (orosz, 2404, 4,5) – Natalija Zsukova (ukrán, 2356, 4,5) 1 - 0

Lilit Mkrtchian (örmény, 2397, 4,5) –Mihaela Sandu (román, 2278, 4,5) döntetlen

Yudania Hernandez Estevez (spanyol, 2198, 4,5) – Pauline Guichard (francia, 2392, 4,5) 0 - 1

Antoaneta Sztefanova (ECU, 2464, 4) – Anasztaszja Paramzina (orosz, 2214, 4,5) 1 - 0

Nana Dzagnidze (grúz, 2513, 4) – Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 4) 1 - 0

Olga Girja (orosz, 2461, 4) – Elizaveta Szlozsenkina (orosz, 2330, 4) 1 - 0

Nino Bacsiasvili (grúz, 2453, 4) – Maria Gevorgyan (örmény, 2256, 4) 0 - 1

Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 4) – Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2339, 4) döntetlen

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Rp

K

Élő+/-

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2477

6,5

2412

35,5

39,0

2647

10

16,1

2

21

IM

Inna Gaponenko

UKR

2428

6,5

2350

34,0

37,5

2584

10

15,1

3

3

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2479

6,0

2397

36,5

40,5

2575

10

9,5

4

7

GM

Marie Sebag

FRA

2461

6,0

2378

37,0

40,0

2555

10

9,7

5

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

6,0

2355

34,5

38,5

2530

10

9,9

6

20

IM

Stavroula Tsolakidou

GRE

2429

6,0

2343

32,0

35,5

2520

10

8,9

7

24

WGM

Jolanta Zawadzka

POL

2418

6,0

2318

27,0

30,0

2496

10

7,9

8

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

5,5

2415

37,5

41,0

2528

10

12,5

9

34

WGM

Pauline Guichard

FRA

2392

5,5

2391

36,5

39,0

2502

20

24,4

10

102

WFM

Sila Caglar

TUR

2140

5,5

2391

33,0

36,0

2520

40

154,0

11

11

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2456

5,5

2378

33,5

37,5

2504

10

4,9

12

13

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2455

5,5

2365

31,5

34,5

2492

10

3,8

13

12

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2455

5,5

2361

36,5

41,0

2489

10

3,4

14

25

FM

Nurgyul Szalimova

ECX

2415

5,5

2351

34,5

37,0

2458

10

5,2

15

16

IM

Irina Bulmaga

ROU

2438

5,5

2311

29,5

32,5

2442

10

0,3

16

28

IM

Marina Guszeva

RUS

2404

5,5

2308

30,0

33,0

2421

10

2,4

17

15

GM

Monika Socko

POL

2447

5,5

2305

28,0

30,5

2400

10

-2,4

18

22

IM

Anasztaszia Bodnaruk

RUS

2427

5,5

2283

30,0

33,0

2399

10

-1,5

49

18

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2435

4,5

2295

30,0

33,5

2328

10

-10,7

Az élcsoportban a 9. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

21

IM

Inna Gaponenko

2428

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

4

2

7

GM

Marie Sebag

2461

6

6

GM

Bela Hotenasvili

2479

3

3

19

GM

Anna Usenyina

2432

6

6

IM

Stavroula Tsolakidou

2429

20

4

11

IM

Elisabeth Paehtz

2456

6

WGM

Jolanta Zawadzka

2418

24

5

25

FM

Nurgyul Szalimova

2415

IM

Ekaterina Atalik

2455

12

6

13

WGM

Natalija Pogonyina

2455

IM

Marina Guszeva

2404

28

7

15

GM

Monika Socko

2447

WFM

Sila Caglar

2140

102

8

34

WGM

Pauline Guichard

2392

IM

Irina Bulmaga

2438

16

9

22

IM

Anasztasia Bodnaruk

2427

GM

Elina Danieljan

2413

26

10

32

IM

Sophie Milliet

2394

5

5

GM

Alekszandrija Gorjacskina

2534

1

11

68

WGM

Mihaela Sandu

2278

5

5

GM

Nana Dzagnidze

2513

2

12

41

IM

Jevgenyija Ovod

2367

5

5

GM

Antoaneta Sztefanova

2464

5

13

46

WGM

Marina Brunello

2356

5

5

WGM

Olga Girja

2461

8

14

9

GM

Pia Cramling

2460

5

5

WGM

Dina Belenkaja

2297

60

15

17

IM

Gunay Mammadzada

2438

5

5

IM

Ana Matnadze

2367

40

16

23

IM

Jovanka Houska

2426

5

5

WIM

Olga Badelka

2381

37

17

29

IM

Mari Arabidze      

2399

5

5

WGM

Turkan Mamedgyarova

2256

75

18

76

WIM

Maria Govergyan

2256

5

5

IM

Lillit Mkrtchian

2397

31

19

10

WIM

Polina Suvalova

2457

WGM

Melanie Lubbe

2304

58

20

18

GM

Hoang Thanh Trang

2435

WIM

Filiz Osmanodja

2292

62

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri döntetlennel megőrizte félpontos előnyét, Rapport kikapott Harikrishnától

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Sencsenben zajló LongGang Masters harmadik fordulójában Rapport Richárd sötéttel vereséget szenvedett az indiai Pentala Harikrishnától. A francia védelmű partiban nagymesterünk az 55. lépés után kényszerült feladásra. A holland Anish Giri a kínai Ding Liren elleni döntetlenével megőrizte félpontos előnyét. Pontosztozkodás született az orosz Dmitrij Jakovenko és a kínai Yu Yangyi játszmájában is. A negyedik játéknapon Rapport világos lesz Yu Yangyival szemben.

 

Negyedszer mérkőzött meg Rapport Richárd az indiai Pentala Harikrishnával. Nagymesterünk 2014-ben a Tata Steel Chess viadalon világossal győzött, majd kétszer sötéttel remizett. Két éve Wijk aan Zee-ben a Caro-Kann védelmet választva remizett, idén a Prága Masters tornán a francia védelemben osztozott meg a ponton Harikrishnával. Sencsenben is a francia védelemre esett a választása, az indiai sakkozó kerülte a kalandokat, pozíciós küzdelemre rendezkedett be.

Stratégiája bevált, Rapport a vezérvégjátékban türelmetlen volt, Harikrishna sem játszott pontosan, de az újabb hibát követően már jelentős fölényt ért el, győzelmével visszakapaszkodott ötven százalékra.

Az első két sencseni tornán második helyezett holland Anish Giri feledteti samkiri gyenge eredményét, a kínai Ding Lirennel szemben kissé kedvezőbben állt, amikor döntetlenben egyezett meg ellenfelével

Pontosztozkodás született az orosz Dmitrij Jakovenko és a kínai Yu Yangyi partijában is, a kettős huszárjátékban világos nem tudott előnyt kicsiholni.

 

A 3. forduló eredményei:

Ding Liren (kínai, 2809) – Anish Giri (holland, 2797) döntetlen (Angol megnyitás, 30)

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2719) – Yu Yangyi (kínai, 2751) döntetlen (Kettős huszárjáték, 30)

Pentala Harikrishna (indiai, 2723) – Rapport Richárd (magyar, 2726) 1 – 0 (Francia védelem, 55)

A verseny állása:

LongGang Masters 2019 Sencsen, 2019. április 17-26.

kat. XXI (2754)

1

2

3

4

5

6

1.

Anish Giri

g

NED

2797

*

*

½

.

½

.

.

.

1

.

.

.

2

2886

2.

Yu Yangyi

g

CHN

2751

½

.

*

*

½

.

½

.

.

.

.

.

2775

3.

Ding Liren

g

CHN

2809

½

.

½

.

*

*

.

.

.

.

½

.

2758

4.

Dmitrij Jakovenko

g

RUS

2719

.

.

½

.

.

.

*

*

½

.

½

.

2733

5.

Pentala Harikrishna

g

IND

2723

0

.

.

.

.

.

½

.

*

*

1

.

2747

6.

Rapport Richárd

g

HUN

2726

.

.

.

.

½

.

½

.

0

.

*

*

1

2625

A 4. forduló párosítása:

Dmitrij Jakovenko– Anish Giri

Pentala Harikrishna– Ding Liren

Rapport Richárd– Yu Yangyi

Harikrishna,P (2723) - Rapport,R (2726)
Francia védelem [C01]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hc3 Fb4 4.exd5 exd5 5.Fd3 He7 6.Hf3 0-0 7.0-0 Hbc6 8.He2 Ff5 9.Hg3 Fg6 10.Hh4 Fxd3 11.Vxd3 Vd7 12.h3 Hg6

 

13.Hhf5 Hce7 14.c3 Hxf5 15.Hxf5 Fd6 16.h4 He7

 

17.Hxd6 Vxd6 18.Vf3 c6 19.h5 Bfe8 20.Fg5 h6 21.Fd2 Bad8 22.Bae1 Vd7 23.Ff4 Hf5 24.Vg4 Be7 25.Bxe7 Hxe7

 

26.Ve2 Be8 27.Be1 Kf8 28.Vd3 Hf5 29.Bxe8+ Kxe8 30.g4 He7 31.f3 Ve6 32.Kf2 f6 33.b3 Kf7 34.a4 Kg8 35.a5 a6 36.Vd2 Kf7 37.Fc7 Hc8 38.Vf4 Ve7 39.Fb6 Hxb6?! 40.axb6 c5?

41.c4?!

Az indiai nagymester a 41.Vb8! cxd4 42.cxd4 Vd7 43.Kg3 folytatásban döntő előnybe kerülhetett volna.

41...dxc4 42.bxc4 cxd4?

Nagymesterünk a 42...Ke8! 43.Vf5 (43.Vb8+ Vd8 44.Vxb7 Vxd4+ 45.Ke2 Vxc4+ 46.Kf2 Vd4+) 43...cxd4 44.Vd5 Ve3+ folytatásban remizhetett volna.

43.Vxd4 Ve6

44.Vd8! f5 45.Vc7+ Kf6

 

46.gxf5! Vxf5 47.c5 Vc2+ 48.Kg3 Vd1 49.Vf4+ Ke7 50.Ve5+! Kf7

 

51.c6! bxc6? 52.b7 Vg1+ 53.Kh3 Vf1+ 54.Kg4 Vg1+ 55.Vg3 és sötét feladta

Ding Liren (2809) - Giri,A (2797)
Angol megnyitás [A14]

1.c4 Hf6 2.g3 e6 3.Fg2 d5 4.Hf3 Fe7 5.0-0 0-0 6.b3 d4 7.e3 c5 8.He5

Ding Liren új ötlete. 8.exd4 cxd4 9.d3 (9.Be1 Hc6 10.d3) 9...Hc6 10.Be1 Hd7 11.Ha3 (11.Fa3) 11...e5 12.Hc2 változatok is sokszor kerültek megjátszásra.

8...Vc7 9.f4 Hfd7 10.Hf3 Hc6 11.Ha3 a6 12.exd4 cxd4 13.d3 b5 14.Fb2 Vb6 15.Kh1 Fb7 16.Hc2 Ff6 17.Fa3

17...b4 18.Fb2 a5 19.g4 g6 20.Hd2 Hc5 21.He4 Hxe4 22.dxe4 e5 23.f5

 

23...Hb8 24.He1 Hd7 25.Hd3 Hc5 26.Hxc5 Vxc5 27.Fc1 g5 28.a4 Kg7 29.h4 h6 30.h5 Bfd8 és döntetlen

Jakovenko,D (2719) – Yu Yangyi (2751)
Kettős huszárjáték [C55]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Hf6 4.d3 Fe7 5.0-0 0-0 6.Be1 d6 7.a4 Ha5 8.Fa2 c5 9.c3 Hc6 10.Hbd2 h6 11.Hf1 Be8 12.h3 Ff8 13.He3 Fe6 14.Fxe6 Bxe6 15.Hd5 Be8 16.Hxf6+ Vxf6 17.Vb3 b6 18.Vb5 Bec8 19.Hd2 Fe7 20.Hc4 Fd8 21.He3 Ve6 22.Vc4 Fg5 23.Hd5 Fxc1 24.Bexc1 He7 25.He3 Vd7 26.Vb5 Ve6 27.Vc4 Vd7 28.Vb5 Ve6 29.Vc4 Vd7 30.Vb5 Ve6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kaslinszkaja gyors döntetlennel megőrizte félpontos előnyét, ötfős az üldöző boly

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokság hetedik fordulójában gyors döntetlen született az éltáblán, az orosz Alina Kaslinszkaja megőrizte félpontos előnyét. Az ötfős üldöző bolyban a francia Marie Sebag, a török Ekaterina Atalik, az ukrán Anna Usenyina és Inna Gaponenko, valamint a görög Stavroula Tsolakidou. Heten a következő pontcsoportban, huszonegyen gyűjtöttek 4,5 pontot. Hoang Thanh Trang az orosz Elizaveta Szolozsenkinával remizett, nagy csalódást okozva 4 pontjával csak az 52. helyen áll.

 

A pihenőnap után folytatódott a versengés a 11 fordulós kontinensbajnokságon. A hetedik játéknapon az éltáblán villámgyorsan remizett a francia Marie Sebag és az orosz Alina Kaslinszkaja. Az éllovas a döntetlennel megőrizte félpontos előnyét. Sebag ötös holtversenyben osztja a második helyet.

Az ukrán exvilágbajnoknő, a három évvel ezelőtti bajnok Anna Usenyina világossal nyert, honfitársnője, Inna Gaponenko, a török Ekaterina Atalik és a görög Stavroula Tsolakidou sötéttel győzött. Heten a következő pontcsoportban, huszonegy sakkozónő 4,5 ponttal várja a hajrát.

Hoang Thanh Trang francia védelme csak döntetlenre volt elég az orosz Elizaveta Szolozsnkina ellen. A bonyolult küzdelemben az orosz sakkozónő kecsegtető állást ért el, nagymesternőnk taktikai megoldással ellenfelét az örökös sakkos folytatásra kényszerítette.

Tizennégyen jutnak tovább a jövő évi Világkupára. A tavalyi kontinensviadalról a résztvevők közül a grúz Nana Dzagnidze, az ukrán Anna Usenyina, a török Ekaterina Atalik, a bolgár Antoaneta Sztefanova, a német Elisabeth Paehtz, az orosz Polina Suvalova és Alekszandra Gorjacskina, az azerbajdzsáni Gunay Mammadzada és az ukrán Julija Oszmak.  

 

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

Marie Sebag (francia, 2461, 5) – Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 5,5) döntetlen

Anasztaszia Bodnaruk (orosz, 2427, 4,5) – Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534, 4,5) döntetlen

Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 4,5) – Elina Danieljan (örmény, 2413, 4,5) döntetlen

Mihaela Sandu (román, 2278, 4,5) – Ekaterina Atalik (török, 2455, 4,5) 0 - 1

Anna Usenyina (ukrán, 2432, 4,5) – Ulvijja Fatalijeva (azerbajdzsáni, 2266, 4,5) 1 - 0

Pauline Guichard (francia, 2392, 4,5) – Stavroula Tsolakidou (görög, 2429, 4,5) 0 - 1

Anasztaszja Paramzina (orosz, 2214, 4,5) – Inna Gaponenko (ukrán, 2428, 4,5) 0 - 1

Elisabeth Paehtz (német, 2456, 4) – Lilit Mkrtchian (örmény, 2397, 4) döntetlen

Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 4) – Szopiko Huhasvili (grúz, 2342, 4) 1 - 0

Olga Badelka (fehérorosz, 2381, 4) – Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni, 2438, 4) döntetlen

Jolanta Zawadzka (lengyel, 2428, 4) – Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 4) 1 - 0

Hanim Balajajeva (azerbajdzsáni, 2358, 4) – Nurgyul Szalimova (ECU, 2415, 4) döntetlen

Marina Brunello (olasz, 2356, 4) – Julija Oszmak (ukrán, 2398, 4) 1 – 0

Sila Caglar (török, 2140, 4) – Sophie Milliet (francia, 2394, 4) 1 - 0

Jevgenyija Ovod (orosz, 2367, 3,5) – Nana Dzagnidze (grúz, 2513, 3,5) döntetlen

Mai Narva (észt, 2365, 3,5) – Olga Girja (orosz, 2461, 3,5) döntetlen

Pia Cramling (svéd, 2460, 3,5) – Govher Bejdullajeva (azerbajdzsáni, 2316, 3,5) 1 - 0

Natalija Zsukova (ukrán, 2356, 3,5) – Polina Suvalova (orosz, 2457, 3,5) 1 - 0

Elizaveta Szolozsenkina (orosz, 2330, 3,5) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 3,5) döntetlen

 

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

POnt

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Rp

K

Élő+/-

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2477

6,0

2409

27,0

30,5

2699

10

16,7

2

7

GM

Marie Sebag

FRA

2461

5,5

2369

27,0

30,0

2583

10

10,1

3

12

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2455

5,5

2350

26,5

30,0

2566

10

8,8

4

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

5,5

2334

26,0

29,5

2547

10

9,3

5

21

IM

Inna Gaponenko

UKR

2428

5,5

2333

26,0

29,5

2546

10

9,7

6

20

IM

Stavroula Tsolakidou

GRE

2429

5,5

2324

24,0

26,5

2537

10

8,5

7

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

5,0

2408

28,5

32,0

2535

10

11,9

8

3

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2479

5,0

2404

27,5

31,0

2544

10

6,2

9

46

WGM

Marina Brunello

ITA

2356

5,0

2401

25,0

26,5

2511

20

31,0

10

102

WFM

Sila Caglar

TUR

2140

5,0

2385

24,0

27,0

2530

40

140,4

11

13

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2455

5,0

2357

24,0

27,0

2500

10

4,4

12

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2534

5,0

2338

24,5

26,5

2441

10

-4,2

13

22

IM

Anasztaszia Bodnaruk

RUS

2427

5,0

2307

22,5

25,0

2433

10

1,9

14

24

WGM

Jolanta Zawadzka

POL

2418

5,0

2282

21,5

24,0

2428

10

1,3

15

34

WGM

Pauline Guichard

FRA

2392

4,5

2423

29,0

30,5

2486

20

19,4

52

18

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2435

4,0

2288

228,5

25,5

2327

10

-9,4

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

6

GM

Anna Usenyina

2432

19

2

20

IM

Stavroula Tsolakidou

2429

GM

Marie Sebag

2461

7

3

12

IM

Ekaterina Atalik

2455

IM

Inna Gaponenko

2428

21

4

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

2534

5

5

WGM

Jolanta Zawadzka

2418

24

5

3

GM

Bela Hotenasvili

2479

5

5

WGM

Marina Brunello

2356

46

6

26

GM

Elina Danieljan

2413

5

5

WGM

Natalija Pogonyina

2455

13

7

102

WFM

Sila Caglar

2140

5

5

IM

Anasztaszia Bodnaruk

2427

22

8

37

WIM

Olga Badelka

2381

GM

Poa Cramling

2460

9

9

38

IM

Olga Zimina

2377

IM

Elisabeth Paehtz

2456

11

10

39

WGM

Joanna Majdan

2377

GM

Monika Socko

2447

15

11

16

IM

Irina Bulmaga

2438

WIM

Hanim Balajajeva

2358

44

12

60

WGM

Dian Balenkaja

2297

IM

Gunay Mammadzada

2438

17

13

75

WGM

Turkan Mamedgyarova

2256

IM

Jovanka Houska

2426

23

14

71

WGM

Ulvijja Fatalijeva

2266

FM

Nurgyul Szalimova

2415

25

15

28

IM

Marina Guszeva

2404

GM

Natalija Zsukova

2356

45

16

31

IM

Lilit Mkrtchian

2397

WGM

Mihaela Sandu

2278

68

17

89

WIM

Yudania Hernandez Estevez

2198

WGM

Pauline Guichard

2392

34

18

5

GM

Antoaneta Sztefanova

2464

4

WGM

Anasztaszja Paramzina

2214

83

19

2

GM

Nana Dzagnidze

2513

4

4

GM

Ketevan Aramija-Grant

2360

43

20

8

WGM

Olga Girja

2461

4

4

WIM

Elizaveta Szolozsenkina

2330

50

21

14

GM

Nino Bacsiasvili

2453

4

4

WIM

Maria Gevorgyan

2256

76

22

18

GM

Hoang Thanh Trang

2435

4

4

WGM

Jevgenyija Doluhanova

2339

49

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport másodszor is remizett, Giri legyőzte Harikrishnát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Sencsenben a LongGang Masters második fordulójában Rapport Richárd világossal remizett az orosz Dmitrij Jakovenkóval. A katalán megnyitású partiban 31 lépés után egyeztek meg a döntetlenben. Pontosztozkodás született a kínai derbin, Yu Yangyi és Ding Liren játszmájában is, a világranglista harmadik örülhetett a fél pontnak. A holland Anish Giri legyőzte az indiai Pentala Harikrishnát, aki hibázott a korai vezércserével, egyre nagyobb hátrányba került, kiskombináció döntötte el az összecsapást. Rapport harmadik partiját sötéttel Harikrishnával játssza.

 

Az esztendő harmadik szuperversenyének második fordulójában Rapport Richárd világossal osztozott meg a ponton az orosz Dmitrij Jakovenkóval. A katalán megnyitású játszmában az orosz olimpikon tért el az idei Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess viadalon látott Rapport-Anand partitól. A sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek, a 32. lépésben békekötéshez.

A kínai olimpiai bajnokok csatájában Yu Yangyi a 17. lépésig villámgyorsan húzott, házielemzést játszott meg. Kecsegtető állásban nem a legerősebb folytatást választotta. A világranglista harmadik Ding Liren örülhetett a döntetlennek.

A holland Anish Giri a 6. Vugar Gasimov emlékversenyen nyeretlen maradt, Sencsenben megszerezte első győzelmét. Az indiai Pentala Harikrishna gyenge napot fogott ki, a korai vezércsere rossz döntésnek bizonyult. Giri egyre nagyobb térelőnyre tett szert, a sötét haderő passzivitását kiskombinációval használta ki, a bástyavégjátékban szabadgyalogja eldöntötte a küzdelmet.

 

A 2. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2797) – Pentala Harikrishna (indiai, 2723) 1 – 0 (OLasz megnyitás, 40)

Rapport Richárd (magyar, 2726) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2719) döntetlen (Katalán megníitás, 31)

Yu Yangyi (kínai, 2751)  – Ding Liren (kínai, 2809) döntetlen (Katalán megnyitás, 32)

A Masters állása:

LongGang Masters 2019 Sencsen, 2019. április 17-26.

kat. XXI (2754)

1

2

3

4

5

6

1.

Anish Giri

g

NED

2797

*

*

½

.

.

.

.

.

.

.

1

.

2930

2.

Yu Yangyi

g

CHN

2751

½

.

*

*

½

.

.

.

.

.

.

.

1

2803

3.

Ding Liren

g

CHN

2809

.

.

½

.

*

*

½

.

.

.

.

.

1

2738

4.

Rapport Richárd

g

HUN

2726

.

.

.

.

½

.

*

*

½

.

.

.

1

2764

5.

Dmitrij Jakovenko

g

RUS

2719

.

.

.

.

.

.

½

.

*

*

½

.

1

2724

6.

Pentala Harikrishna

g

IND

2723

0

.

.

.

.

.

.

.

½

.

*

*

½

2565

A 3. forduló párosítása:

Ding Liren – Anish Giri

Dmitrij Jakovenko – Yu Yangyi

Pentala Harolrishna – Rapport Richárd

Rapport,R (2726) - Jakovenko,D (2719)
Katalán megnyitás [E06]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.g3 0-0 6.Fg2 dxc4 7.He5 c5 8.dxc5 Vxd1+ 9.Hxd1 Fxc5 10.Fd2

10...Hc6 11.Hxc4 Fd7

Wijk aan Zee-ben az idei Tata Steel Chess viadalon Viswanathan Anand a 11...Hd5 12.Bc1 b6 13.Hce3 Hce7 14.b4 Fxe3 15.Hxe3 Fa6 16.Hxd5 Hxd5 változatot választotta nagymesterünk ellen, döntetlen született a 42 lépéses küzdelmükben.

12.Hc3 Hd4 13.0-0 Fc6 14.Fe3

Korábban a 14.Bfd1 Fxg2 15.Kxg2 Bfc8 16.Bac1 és 16.He5 fordult elő.

14...Fxg2 15.Kxg2 Bfc8 16.Bad1 Hf5 17.Fxc5 Bxc5

 

18.Hd6 Hxd6 19.Bxd6 Kf8 20.Bfd1 Ke7 21.B6d4 Bac8 22.g4 h5 23.h3 hxg4 24.hxg4 B8c7 25.f3 Bd7 26.Kf2 Bxd4 27.Bxd4 Hd7 28.Ba4 a5 29.He4 Bb5 30.Hc3 Bc5 31.He4 Bb5 és döntetlen

Giri,A (2797) - Harikrishna,P (2723)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.c3 Hf6 5.d3 0-0 6.0-0 d5 7.exd5 Hxd5 8.Be1 Fg4 9.Hbd2 Hb6 10.h3 Fh5 11.Fb3 Vxd3 12.Hxe5 Fxd1?!

Mi szólt 12...Vf5 13.Hef3 Bae8 14.g4 Fxg4 15.hxg4 Vxg4+ 16.Kh1 (16.Kf1 Vh3+ 17.Kg1 Bd8) 16...Fxf2 17.Hh2 Bxe1+ 18.Vxe1 Vg3 19.Vf1 Be8 ellen?

13.Hxd3 Fxb3 14.axb3

Anish Giri tetszését nem nyert el a 14.Hxc5 Fd5 (14...Fc2 15.Hf1 Hd5 16.Hxb7 Bab8 17.Hc5 Bfd8 18.c4 Hdb4 19.Ff4) 15.b3 Bfe8 16.Fb2 folytatás.

14...Fe7 15.b4 a6 16.He4 Hd7 17.Ff4 Bac8 18.Bad1 Bfd8

 

19.g4 Ff8 20.Kg2 Be8 21.Fg3 f6 22.f4 Be7 23.f5 Bce8 24.Hf4 Hd8

 

25.Bxd7! Bxd7 26.Hxf6+! gxf6 27.Bxe8 Kf7 28.Be3 Bd2+ 29.Be2 Bd1 30.He6 Hxe6 31.fxe6+ Ke8 32.Fxc7 Bd3 33.Ff4 Bd5 34.Kf3 Ke7 35.Be4 Fg7 36.Fe3 f5 37.Fg5+ Ff6 38.Fxf6+ Kxf6

39.g5+ Kxg5 40.Be3 és sötét feladta

Yu Yangyi (2751) – Ding Liren (2809)
Katalán megnyitás [E08]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 Fb4+ 4.Fd2 Fe7 5.Fg2 d5 6.Hf3 0-0 7.0-0 c6 8.Vc2 Hbd7 9.Ff4 b6 10.Bd1 Fa6 11.cxd5 cxd5 12.He5 Hxe5 13.dxe5 Hg4 14.h3

 

14...g5

Ding Liren új ötlete. A 14...Bc8 15.Hc3 Hxf2 16.Kxf2 Fc5+ 17.Ke1 f6 18.Va4 fxe5 19.Fxe5 folytatásban Yu Yangyi sötéttel nyert Erneszto Inarkijev ennen 2016-ban, Dohában.

15.Fxg5 Hxe5 16.Fxe7 Vxe7 17.e4 dxe4 18.Vxe4 Vf6 19.Hc3 Bad8 20.Va4 Fd3! 21.Vxa7 Hc4 22.He4 Fxe4 23.Fxe4 Hxb2 24.Bxd8 Bxd8 25.Bc1

A b6 gyalog tabu. 25.Vxb6?-ra 25...Hc4! 26.Vb1 Hd2 tisztet nyert volna.

25...Vd4 26.Ve7 Hd3

27.Vg5+! Kf8 28.Vh6+

Még erősebb volt a 28.Fxd3 Vxd3 29.Bc7 Vd1+ 30.Kh2 Vd6 31.Bc4 Vd5 32.Vh6+ Ke8 33.Bf4 folytatás.

28...Ke8 29.Fxd3 Vxd3 30.Vg7

A kínai derbin Yu Yangyi kiengedte előnyét.

30...Vf5! 31.g4 Vf4 32.Vh8+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Négyes holtverseny a Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékversenyén, Tyimofejev a győztes

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az orosz Artyom Tyimofejev elsőségével fejeződött be a Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékversenye. A rajtlistán hetedik Tyimofejev  négyes holtversenyben végzett az élen,  a Bucholz pontszámítás döntött a javára, s előzte meg az ukrán Vlagyimir Oniscsukot, Gonda Lászlót és a spanyol Jaime Santos Latasát. Huszonkilenc ország  111 sakkozója, többek között 24 nemzetközi nagymester és 46 nemzetközi mester csatázott az „A” csoport  9 fordulós svájci rendszerű viadalán.

 

Az orosz ranglistán ötvennyolcadik Artyom Tyimofejev veretlenül lett  a Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékversenyének győztese. Döntetlennel kezdett, „külső körön”, gyengébb ellenfelekkel szemben volt eredményes. A hetedik játéknap után hatos holtversenyben állt az élen. A befejező forduló előtt az ukrán Vlagyimir Oniscsukkal osztotta az első helyet, egymással remiztek zárásként. Az ukrán sakkozó is megőrizte veretlenségét, a FIDE versenyeken a holtversenyt eldöntő performance-pontszámmal első lett volna.

Gonda László tavalyi ezüstérme után idén a dobogó harmadik fokán végzett. Első négy játszmájából  2,5 pontot szerzett, nagy hajrával dolgozta le hátrányát. Csak Erdős Viktorral osztozott meg a ponton, négyet nyert, különösen értékes a rajtlistát 2680 Élő-ponttal vezető német Liviu-Dieter Nisipeanu ellen az utolsó játéknapon aratott győzelme. A performance-pontszám, a + 14 Élő-pont hű tükre kitűnő teljesítményének.

A 6 pontosok népes csoportjában három magyar is található. Erdős Viktor utolsó négy játszmájában csak döntetleneket ért el, így nem szólhatott bele a dobogós helyezésekért vívott küzdelembe. Kántor Gergely a legjobb helyezést elérő ifjúsági sakkozónak Szabó László unokaöccse, Szabó András által felajánlott egymillió forintos díj várományosa. Horváth Ádám is 6 pontos lett.

Az ötödik forduló után 4,5 ponttal élen álló 14 esztendős Borhy Marcell többek között két nagymestert is megadásra kényszerített, nyert a szerb Nikola Szedlak és az orosz Borisz Szavcsenko ellen. A négyes nyerősorozat után azonban négyet vesztett, 5 ponttal zárta szereplését. Negyvenes szorzójának köszönhetően a 2237 Élő-pontjához 127-et gyűjtött.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékversenyének végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Rp

Élő+/-

1

7

GM

Artyom Tyimofejev

RUS

2593

7,0

52,0

35,0

2670

2670

8,9

2

2

GM

Vlagyimir Oniscsuk

UKR

2627

7,0

51,0

37,5

2679

2679

6,6

3

17

GM

Gonda László

HUN

2527

7,0

45,5

33,0

2653

2653

14,2

4

10

GM

Jaime Santos Latasa

ESP

2585

7,0

45,0

34,0

2640

2640

6,7

5

18

GM

Sundar M. Shyam

IND

2519

6,5

48,0

32,5

2572

2572

7,2

6

4

GM

Samvel Ter-Sahakjan

ARM

2601

6,5

47,5

33,0

2569

2584

0,2

7

13

GM

Aram Hakobjan

ARM

2554

6,5

47,5

31,5

2566

2566

2,2

8

8

GM

Gopal G. N.

IND

2589

6,5

47,0

35,5

2619

2619

5,1

9

11

GM

Viktor Mikhalevski

ISR

2580

6,0

52,0

35,0

2592

2592

2,2

10

34

IM

Kalyan Arjun

IND

2445

6,0

50,5

35,0

2614

2614

20,4

11

15

GM

Kirill Sztupak

BLR

2547

6,0

50,5

33,5

2562

2563

3,5

12

3

GM

Erdős Viktor

HUN

2610

6,0

50,5

33,0

2575

2575

-3,2

13

14

GM

Chopra Aryan

IND

2547

6,0

50,0

34,0

2595

2595

6,2

14

5

GM

Robert Markus

SRB

2600

6,0

49,0

31,5

2536

2536

-6,7

15

22

IM

Kántor Gergely

HUN

2505

6,0

47,5

32,0

2551

2551

6,0

16

12

GM

Borisz Szavcsenko

RUS

2575

6,0

46,5

32,0

2505

2505

-7,0

17

33

IM

Vugar Aszadli

AZE

2454

6,0

46,0

32,0

2580

2580

15,8

18

16

GM

Horváth Ádám

HUN

2533

6,0

46,0

32,0

2543

2543

1,8

19

36

IM

Harshit Raja

IND

2432

6,0

46,0

31,0

2544

2544

13,4

20

28

IM

Lance Henderson De La Fuente

ESP

2471

6,0

42,5

29,0

2473

2473

1,1

21

35

IM

Ariel Erenberg

ISR

2437

6,0

40,5

29,0

2469

2469

4,0

22

26

IM

Leon Livaic

CRO

2474

6,0

40,5

26,5

2452

2452

-2,0

(145 résztvevő)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Sencsenben Rapport Richárd a világranglista harmadik Ding Lirennel remizett az első játéknapon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Sencsenben három döntetlen született az esztendő harmadik szuperversenyének első fordulójában. A hat résztvevős, kétfordulós torna magyar résztvevője Rapport Richárd. Nagymesterünk riválisai a kínai sakkozás két legjobbja, a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren és Yu Yangyi, a holland Anish Giri, az indiai Pentala Harikrishna és az orosz Dmitrij Jakovenko a 21-es kategóriájú, 2754-es Élő-átlagú viadalon. Az első játéknapon Rapport nagy csatában sötéttel remizett a világranglista harmadik Ding Lirennel, Yu Yangyi és Giri, Jakovenko és Harikrishna sem bírt egymással. Rapport második partiját világossal Jakovenkóval játssza.

 

Sencsen városa a  technológia korának mintapéldánya, a kínai Szilícium-völgynek is nevezik. A  telekommunikációs óriás Huawei döntő mértékben segítette a terület fejlődését, amely immár 10 millió lakosával Kína harmadik leggazdagabb városának címét is kiérdemli.

A harmadszor megrendezésre kerülő hat résztvevős viadal nyitányán három döntetlen született. Igazi csata csak Ding Liren és Rapport Richárd játszmájában bontakozott ki. A kínai nagymester kecsegtető esélyeit nem tudta kihasználni. Gyalogelőnnyel játszotta a bástyavégjátékot, Ricsi pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent.

A samkiri 6. Vugar Gasimov emlékversenyen a holland Anish Giri a vártnál jóval gyengébb játékkal rukkolt ki, a rajtlistán harmadikként nyeretlenül lett utolsó. Egy hete maradt, hogy feldolgozza a kudarcot. A nyitányon a katalán megnyitásban erre megtette az első lépést, gond nélkül remizett Yu Yangyival.

Az orosz Dmitrij Jakovenko és az indiai Pentala Harikrishna szicíliai védelmű játszmája kissé váratlanul ért véget pontosztozkodással. Jakovenko úgy érezte, hogy kedvezőbb esélyeit eltékozolta.

Az első forduló eredményei:

Yu Yangyi (kínai, 2751) – Anish Giri (holland, 2797) döntetlen (Katalán megnyitás, 31)

Ding Liren (kínai, 2809) – Rapport Richárd (magyar, 2726) döntetlen (Bogoindiai védelem, 66)

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2719) – Pentala Harikrishna (indiai, 2723) döntetlen (Szicíliai védelem, 35)

A 2. forduló párosítása:

Anish Giri – Pentala Harikrishna

Rapport Richárd – Dmitrij Jakovenko

Yu Yangyi – Ding Liren

Ding Liren (2809) - Rapport,R (2726)
Bogoindiai védelem [E11]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 Fb4+ 4.Fd2 Ve7 5.Hf3 Hc6 6.Hc3 Fxc3 7.Fxc3 He4 8.Bc1 d6 9.d5 Hxc3 10.Bxc3 Hd8 11.Fg2 0-0 12.dxe6 Hxe6 13.0-0 Fd7 14.Be1 Bab8 15.e4

 

15...b5 16.cxb5 Bxb5 17.b3 a5 18.Ff1 Bc5 19.Bxc5 Hxc5

 

20.e5 Bb8

Kisebb hátrányhoz vezetett a 20...Fg4 21.exd6 Vxd6 22.Vxd6 cxd6 23.Hd4 g6 folytatás.

21.Vd2 a4 22.b4 He6 23.a3 Bb6 24.exd6 Bxd6

 

25.Vc3 Vd8 26.Fc4 h6 27.h4 Fe8 28.Fxe6 Bd3

 

29.Vc4! Bxf3 30.Ve4?!

Ding Liren a 30.Fd5! Bf6 31.Be5 Bd6 32.Kg2 Kf8 33.Ff3 változatban jelentős előnyt érhetett volna el.

30...Bd3?!

Fokozódtak a feszültségek. Ricsi a 30...Vd2 31.Be2 Vc1+ 32.Be1 Vd2 33.Bf1 Vd3 folytatásban teljes kiegyenlítést érhetett volna el.

31.Fd5 Bxd5 32.Vxe8+ Vxe8 33.Bxe8+ Kh7

 

34.Ba8 c5 35.Bxa4 cxb4 36.axb4 Bd4 37.Kg2 g5 38.hxg5 hxg5 39.Kf3 Bd2 40.Ke3 Bb2 41.Kd4

 

41...f5! 42.f4 Kg6 43.Kc5 Bc2+ 44.Kd5 Bd2+ 45.Kc6 Bc2+ 46.Kd6 Bd2+ 47.Kc7 Bc2+ 48.Kd6 Bd2+ 49.Kc5 Bc2+ 50.Kd4 Bd2+ 51.Kc3

 

51...Bg2 52.b5 Bxg3+ 53.Kc4 Be3 54.b6 Be8 55.Kc5 gxf4 56.Bxf4 Kg5 57.Bb4 f4 58.b7 Bb8 59.Kc6

 

59...f3 60.Kc7 Bxb7+ 61.Kxb7 f2 62.Bb1 Kf4 63.Kc6 Kf3 64.Kd5 Kg2 65.Ke4 f1B 66.Bxf1 Kxf1 67.Kd5 és döntetlen

Yu Yangyi (2751) - Giri,A (2797)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Fg2 Fe7 5.Hf3 0-0 6.0-0 dxc4 7.Vc2 a6 8.Vxc4 b5 9.Vc2 Fb7 10.Fd2 Fe4 11.Vc1 c6

Wijk aan Zee-ben az idei Tata Steel Chess viadalon a 11...Fb7 12.Bd1 Vc8 13.Fa5 c5 14.dxc5 Fxc5 15.Hbd2 Hbd7 16.Hb3 Fa7 17.Vf4 Hb6 18.Fxb6 Fxb6 19.Bac1 Ve8 20.He5 Fxg2 21.Kxg2 folytatásban csatázott Ding Liren és Tejmur Radzsabov, döntetlennel végződött a parti.

12.Bd1 Hbd7 13.Hc3 Fg6 14.a3 Bc8 15.b4 Hd5 16.Fe1 Vc7 17.e3 h6 18.Vb2 H5b6 19.Ve2 Hc4 20.e4 Fh5 21.h3 e5 22.d5 c5 23.Bdc1 Bfe8 24.g4 Fg6 25.Hd1 Vd8 26.Hd2 26...Hcb6 27.Hb3 c4 28.Ha5 Fg5 29.Fd2 Ha4 30.Hc3 Hdb6 31.Fe3 és döntetlen

Jakovenko,D (2719) - Harikrishna,P (2723)
Szicíliai védelem [B48]

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hc6 5.Hc3 Vc7 6.Fe3 a6 7.Fd3 Hf6 8.0-0 Hxd4 9.Fxd4 Fc5 10.Fxc5 Vxc5 11.Ha4 Vc7 12.c4 d6 13.Hc3 0-0 14.Fe2 Bd8 15.Vd4 e5 16.Ve3 Fe6 17.b3 Vc5 18.Vd3 Bac8 19.Bac1 Bc6 20.a4 h6 21.Bfd1 Bdc8 22.h3 Vb4 23.Bb1 Vc5 24.Ba1 Vb6 25.Vd2 Va5 26.Bdb1 Vd8 27.Vd1 Bc5 28.Bb2

 

28...b5?! 29.axb5 axb5 30.Hxb5 Hxe4 31.Ff3 d5 32.Fxe4! dxe4 33.Hd6

Az orosz sakkozó a 33.Ve1 f5 34.Bba2 Kh7 35.Ba6 B8c6 36.Ba7 folytatásban jobb esélyekkel játszhatott volna.

33...Bb8 34.Vd2 Bc6 35.Hxe4 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Európa-bajnokság félidejében az orosz Alina Kaslinszkaja félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokság hatodik fordulójában az orosz Alina Kaslinszkaja ötödik győzelmét aratta. Holtversenyes társa, a francia Pauline Guichard elleni nyeréssel félpontos előnnyel vezet a francia Marie Sebag előtt. Tizenketten gyűjtöttek 4,5 pontot. Hoang Thanh Trang világossal a cseh Joanna Worekkel remizett, olimpiai válogatottunk éltáblása meglepetésre csak az 52. helyen áll a 130 fős mezőnyben. Szerdán pihenőnap lesz, a csütörtöki hetedik partijában Trang sötét lesz az orosz Elizaveta Szolozsenkina ellen.

 

Az orosz Alina Kaslinszkja folytatta remek szereplését. A francia Puline Guichard királyindiai védelme sebezhetőnek bizonyult, Kaslinszkaja támadásba lendült, gyalogot is áldozott. Világos hadereje teljes összhangban támadta a francia sakkozónő állását. Kaslinszkaja tetszetős győzelmet aratott. A pihenőnapot éllovasként, félpontos előnnyel várhatja.

A négy pontosok közül csak a francia Marie Sebag tudott nyerni, a bolgár, a viadalon az ECU zászlaja alatt játszó Nurgyul Szalimovát fosztotta meg veretlenségétől.

A következő pontcsoportban sok volt az eldőlt játszma, tizenketten gyűjtöttek 4,5 pontot a hat forduló során.

Hoang Thanh Trang csak remizett a cseh Joanna Worekkel, így nem tudott tovább javítani helyezésén. A nyitás ezúttal sem hozta meg a kívánt eredményt, Worek előnyösebb állást játszhatott. A cseh sakkozónő vezért nyert két bástya ellenében, ezzel kiengedte előnyét. A játszma a 45. lépésben lépésismétléssel lett döntetlen.

 

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 4,5) – Pauline Guichard (francia, 2392, 4,5) 1 - 0

Inna Gaponenko (ukrán, 2428, 4) – Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 4) döntetlen

Nurgyul Szalimova (ECU, 2415, 4) – Marie Sebag (francia, 2461, 4)  0 - 1

Elina Danieljan (örmény, 2413, 4) – Anna Usenyina (ukrán, 2432, 4) döntetlen

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534, 3,5) – Hanim Balajajeva (azerbajdzsáni, 2358, 4) 1 - 0

Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 3,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2456, 3,5) döntetlen

Ekaterina Atalik (török, 2455, 3,5) – Natalija Zsukova (ukrán, 2356, 3,5) 1 - 0

Sophie Milliet (francia, 2394, 3,5) – Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 3,5) döntetlen

Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni, 2438, 3,5) – Marina Brunello (olasz, 2356, 3,5) döntetlen

Stavroula Tsolakidou (görög, 2429, 3,5) – Elizaveta Szolozsenkina (orosz, 2330, 3,5) 1 - 0

Anasztaszia Bodnaruk (orosz, 2427, 3,5) – Leja Garifullina (orosz, 2085, 3,5) 1 - 0

Ulvijja Fatalijeva (azerbajdzsáni, 2266, 3,5) – Jovanka Houska (angol, 2426, 3,5) 1 - 0

Marina Guszeva (orosz, 2404, 3,5) – Mihaela Sandu (román, 2278, 3,5) 0 - 1

Anasztaszja Paramzina (orosz, 2214, 3,5) – Meri Arabidze (grúz, 2399, 3,5) 1 - 0

Olga Girja (orosz, 2461, 3) – Sila Caglar (török, 2140, 3,5) döntetlen

Szopiko Huhasvili (2342, 3) – Antoaneta Sztefanova (ECU, 2464, 3) 1 – 0

Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2349, 3) – Pia Cramling (svéd, 2460, 3) döntetlen

Nino Bacsiasvili (grúz, 2453, 3) – Joanna Majdan (lengyel, 2377, 3) döntetlen

Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 3) – Joanna Worek (cseh, 2299, 3) döntetlen

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Rp

K

Élő+/-

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2477

5,5

2399

19,5

23,0

2780

10

16,9

2

7

GM

Marie Sebag

FRA

2461

5,0

2347

19,0

21,5

2605

10

9,9

3

34

WGM

Pauline Guichard

FRA

2392

4,5

2421

20,0

21,5

2570

20

28,4

4

3

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2479

4,5

2402

19,5

22,0

2574

10

7,1

5

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

4,5

2394

20,0

23,0

2553

10

11,0

6

83

WGM

Anasztaszja Paramzina

RUS

2214

4,5

2386

18,5

20,5

2517

20

47,4

7

68

WGM

Mihaela Sandu

ROU

2278

4,5

2378

19,5

21,5

2510

20

36,6

8

71

WGM

Ulvijja Fatalijeva

AZE

2266

4,5

2374

19,0

21,0

2496

20

36,8

9

12

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2455

4,5

2364

19,0

22,0

2539

10

6,1

10

21

IM

Inna Gaponenko

UKR

2428

4,5

2357

19,0

21,5

2526

10

7,4

11

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

4,5

2348

20,5

23,5

2519

10

6,5

12

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2534

4,5

2320

15,5

17,5

2453

10

-2,7

13

20

IM

Stavroula Tsolakidou

GRE

2429

4,5

2310

17,0

19,5

2486

10

4,0

14

22

IM

Anasztaszia Bodnaruk

RUS

2427

4,5

2261

14,5

17,0

2425

10

0,4

15

43

GM

Ketevan Arahamija-Grant

SCO

2360

4,0

2443

20,5

22,0

2509

10

12,3

16

46

WGM

Marina Brunello

ITA

2356

4,0

2402

18,0

19,5

2471

20

19,8

17

102

WFM

Sial Caglar

TUR

2140

4,0

2384

18,0

21,0

2493

40

108,0

18

11

IM

Elisabth Paehtz

GER

2456

4,0

2375

19,5

23,0

2480

10

1,8

19

30

IM

Julija Oszmak

UKR

2399

4,0

2372

20,0

22,0

2458

10

5,3

20

25

FM

Nurgyul Szalimova

ECX

2415

4,0

2366

19,5

21,0

2444

10

3,0

21

13

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2455

4,0

2359

19,0

22,0

2467

10

0,9

22

31

IM

Lilit Mkrtchian

ARM

2397

4,0

2359

17,5

19,0

2318

10

3,5

52

18

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2435

3,5

2279

14,5

17,0

2326

10

-8,0

A csütörtöki 7. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

7

GM

Marie Sebag

2461

5

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

4

2

22

IM

Anasztaszia Bodnaruk

2427

GM

Alekszandra Gorjacskina

2534

1

3

3

GM

Bela Hotenasvili

2479

GM

Elina Danieljan

2413

26

4

68

WGM

Mihaela Sandu

2278

IM

Ekaterina Atalik

2455

12

5

19

GM

Anna Usenyina

2432

WGM

Ulvijja Fatalijeva

2266

71

6

34

WGM

Pauline Guichard

2392

IM

Stavroula Tsolakidou

2429

20

7

83

WGM

Anasztaszja Paramzina

2214

IM

Inna Gaponenko

2428

21

8

11

IM

Elisabeth Paehtz

2456

4

4

IM

Lilit Mkrtchian

2397

31

9

13

WGM

Natalija Pogonyina

2455

4

4

IM

Szopiko Huhasvili

2342

48

10

37

WIM

Olga Badelka

2381

4

4

IM

Gunay Mammadzada

2438

17

11

24

WGM

Jolanta Zawadzka

2418

4

4

GM

Ketevan Arahamija-Grant

2360

43

12

44

WIM

Hanim Balajajeva

2358

4

4

FM

Nurgyul Szalimova

2415

25

13

46

WGM

Marina Brunello

2356

4

4

IM

Julija Oszmak

2399

30

14

102

WFM

Sila Caglar

2140

4

4

IM

Sophie Milliet

2394

32

15

41

IM

Jevgenyija Ovod

2367

GM

Nana Dzagnidze

2513

2

16

42

WIM

Mai Narva

2365

WGM

Olga Girja

2461

8

22

50

WIM

Elizaveta Szolozsenkina

2330

GM

Hoang Thanh Trang

2435

18

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Francia-lengyel kettős az élen, Hoang Thanh Trang győzött az ötödik fordulóban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokság ötödik fordulója után a francia Pauline Guichard és az orosz Alina Kaslinszkaja félpontos előnnyel az élen. Hétfős a 4 pontos üldöző boly. Hoang Thanh Trang sötéttel az örmény Maria Gevorgyan ellen győzött, 3 ponttal várja a cseh Joanna Worek elleni partiját. A jövő évi Világkupára tizennégyen harcolják ki a részvételi jogot, a tavalyi kontinensviadalról már többen biztosították továbbjutásukat.

 

A 11 fordulós viadal ötödik játéknapján hatfős élcsoportból az orosz Alina Kaslinszkaja sötéttel, a francia Pauline Guichard világossal aratott győzelmet. Kaslinszkaja az angol Jovanka Houska taktikai kísérletét biztos kézzel hárította, ellentámadása átütött.

Tegnapi szerencsés győzelme után Guichard a bonyodalmakban jobban tájékozódott, a török Ekaterina Atalik túlértékelte esélyeit.

A forduló két nagy meglepetését a grúz Nino Bacsiasvili és Nana Dzagnidze veresége jelentette, mindketten krónikus időzavaraik áldozataivá váltak. Bela Hotenasvili győzelme aligha jelentett igazi vigaszt a népes grúz delegáció számára.

 

A rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskina már harmadik remijét könyvelte el. Honfitársnőjét, a tavalyi bajnoknő Olga Girját tegnapi vesztése láthatóan megviselte.

Hoang Thanh Trang az örmény Maria Gevorgyan elleni győzelmével sokat javított helyezésén. A cseh Joanna Worekkel szemben világossal játssza hatodik játszmáját.

Tizennégyen jutnak tovább a jövő évi Világkupára. A tavalyi kontinensviadalról a résztvevők közül a grúz Nana Dzagnidze, az ukrán Anna Usenyina, a török Ekaterina Atalik, a bolgár Antoaneta Sztefanova, a német Elisabeth Paehtz, az orosz Polina Suvalova és Alekszandra Gorjacskina, az azerbajdzsáni Gunay Mammadzada és az ukrán Julija Oszmak.  

 

Az élcsoportban az 5. forduló eredményei:

Jovanka Houska (angol, 2426, 3,5) – Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 3,5) 0 – 1

Pauline Guichard (francia, 2392, 3,5) – Ekaterina Atalik (török, 2455, 3,5) 1 – 0

Inna Gaponenko (ukrán, 2438, 3,5) – Elina Danieljan (örmény, 2413, 3,5) döntetlen

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534, 3) – Marina Guszeva (orosz, 2404, 3) döntetlen

Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 3) – Julija Oszmak (ukrán, 2399, 3) 1 – 0

Marie Sebag (francia, 2461, 3) – Lilit Mkrtchian (örmény, 2397, 3) 1 – 0

Elisabeth Paehtz (német, 2456, 3) – Sophie Milliet (francia, 2394, 3) döntetlen

Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 3) – Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 3) döntetlen

Hanim Balajajeva (azerbajdzsáni, 2358, 3) – Nino Bacsiasvili (grúz, 2453, 3) 1 – 0

Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni, 2438, 3) – Ulvijja Fatalijeva (orosz, 2266, 3) döntetlen

Anna Usenyina (ukrán, 2432, 3) – Karolina Olsarova (cseh, 2264, 3) 1 – 0

Mihaela Sandu (román, 2278, 3) – Stavroula Tsolakidou (görög, 2429, 3) döntetlen

Anna M. Szargszjan (örmény, 2327, 3) – Nurgyul Szalimova (ECU, 2415, 3) 0 – 1

Marina Brunello (olasz, 2356, 2,5) – Nana Dzagnidze (grúz, 2513, 2,5) 1 – 0

Antoaneta Sztefanova (ECU, 2464, 2,5) – Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2349, 2,5) döntetlen

Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2339, 2,5) – Olga Girja (orosz, 2461, 2,5) döntetlen

Maria Gevorgyan (örmény, 2256, 2) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 2) 0 - 1

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

34

WGM

Pauline Guichard

FRA

2392

4,5

2408

12,0

13,5

2

4

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2477

4,5

2400

13,0

15,5

3

3

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2479

4,0

2395

12,5

14,5

4

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

4,0

2384

13,5

16,0

5

25

FM

Nurgyul Szalimova

ECX

2415

4,0

2343

12,0

13,5

6

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

4,0

2332

13,0

15,5

7

7

GM

Marie Sebag

FRA

2461

4,0

2331

11,5

13,5

8

21

IM

Inna Gaponenko

UKR

2428

4,0

2326

12,0

14,0

9

44

WIM

Hanim Balajajeva

AZE

2358

4,0

2270

11,0

11,5

10

43

GM

Ketevan Arahamija-Grant

SCO

2360

3,5

2439

14,0

14,5

11

108

WCM

Leja Garifullina

RUS

2085

3,5

2405

14,0

16,0

12

46

WGM

Marina Brunello

ITA

2356

3,5

2393

11,0

11,5

13

50

WIM

Elizaveta Szolozsenkina

RUS

2330

3,5

2383

11,5

13,5

14

83

WGM

Anasztaszja Paramzina

RUS

2214

3,5

2382

12,0

14,0

15

11

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2456

3,5

2379

13,0

15,5

16

68

WGM

Mihaela Sandu

ROU

2278

3,5

2371

13,0

14,5

17

12

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2455

3,5

2366

13,5

15,5

18

102

WFM

Sila Caglar

TUR

2140

3,5

2364

11,0

13,5

19

71

WGM

Ulvijja Fatalijeva

AZE

2266

3,5

2362

12,5

14,0

20

13

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2455

3,5

2351

12,5

14,5

21

23

IM

Jovanka Houska

ENG

2426

3,5

2348

13,5

16,0

22

28

IM

Marina Guszeva

RUS

2404

3,5

2311

11,0

11,5

23

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2534

3,5

2310

10,0

11,5

50

18

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2435

3,0

2274

10,0

11,5

Az élcsoportban a 6. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

WGM

Pauline Guichard

2392

34

2

21

IM

Inna Gaponenko

2428

4

4

GM

Bela Hotenasvili

2479

3

3

25

FM

Nurgyul Szalimova

2415

4

4

GM

Marie Sebag

2461

7

4

26

GM

Elina Danieljan

2413

4

4

GM

Anna Usenyina

2432

19

5

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

2534

4

WIM

Hanim Balajajeva

2358

44

6

43

GM

Ketevan Arahamija-Grant

2360

IM

Elisabeth Paehtz

2456

11

7

12

IM

Ekaterina Atalik

2455

GM

Natalija Zsukova

2356

45

8

32

IM

Sophie Milliet

2394

WGM

Natalija Pogonyina

2455

13

9

17

IM

Gunay Mammadzada

2438

WGM

Marina Brunello

2356

46

10

20

IM

Stavro

2429

WIM

Elizaveta Szolozsenkina

2330

50

11

22

IM

Anasztaszia Bodnaruk

2427

WCM

Leja Garifullina

2085

108

12

71

WGM

Ulvijja Fatalijeva

2266

IM

Jovanka Houska

2426

23

13

28

IM

Marina Guszeva

2404

WGM

Mihaela Sandu

2278

68

14

83

WGM

Anasztaszja Paramzina

2214

IM

Meri Arabidze

2399

29

15

8

WGM

Olga Girja

2461

3

WFM

Sila Caglar

2140

102

16

48

IM

Szopiko Huhasvili

2342

3

3

GM

Antoaneta Sztefanova

2464

5

17

47

IM

Gulnar Mammadova

2349

3

3

GM

Pia Cramling

2460

9

18

14

GM

Nino Bacsiasvili

2453

3

3

WGM

Joanna Majdan

2377

39

21

18

GM

Hoang Thanh Trang

2435

3

3

WGM

Joanna Worek

2299

59

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Eb negyedik fordulója után félpontos előnnyel hatan az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokság negyedik fordulója után hatan az élen. Az orosz Alina Kaslinszkaja, a francia Pauline Guichard, az örmény Elina Danieljan, a török Ekaterina Atalik, az angol Jovanka Houska és az ukrán Inna Gaponenko 3,5 pontot gyűjtve félpontos előnnyel vezet a húszfős üldöző boly előtt. Hoang Thanh Trang világossal csak remizett a szerb Marina Gajcinnal, 2 ponttal várja ötödik partiját, sötéttel az örmény Maria Gevorgyannal mérkőzik meg.

 

A tavalyi orosz szuperbajnokság holtversenyes harmadik helyezettje, a lengyel második számú sakkozója, Radoslaw Wojtaszek felesége, Alina Kaslinszkaja a tavalyi sakkolimpián ezüstérmes ukrán válogatott tagját, Natalija Bukszát kényszerítette megadásra.

A játéknap egyik meglepetése az orosz bajnoknő Olga Girja veresége, nyerőesélyes állásban többször is rontott. Nehéz megmagyarázni, hogy hibái után miért kerülte el a lépésismétléses döntetlent, ennek a francia Pauline Guichard örülhetett.

 

Az örmény Elina Danieljan 24 lépésben győzte le a korábbi kétszeres Európa-bajnokot, a viadal doyenjét, a svéd Pia Cramlingot, aki nagyon rossz napot fogott ki, kettős áldozat rombolta szét a királyállását.

A tavalyi kontinensbajnokságról már a Világkupán való szereplés jogát kiharcolt Ekaterina Atalik hazai pályán  meggyőző játékkal érte el harmadik nyerését.

A rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskina két egymást követő győzelemmel felzárkózott a hatfős élboly mögé.

 

A megnyitásban nem villogott Hoang Thanh Trang, Nagymesternőnk a Trompowski támadásban hátrányba került. A szerb Marina Gajcin kiengedte előnyét, de a végjátékban jól tartotta magát, kiharcolta a döntetlent. Olimpiai válogatottunk éltáblása négy játszmájából csak 2 pontot szerzett.

 

Az élcsoportban a 4. forduló eredményei:

Nurgyul Szalimova (ECU, 2415, 2,5) – Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 2,5) döntetlen

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 2,5) – Natalija Buksza (ukrán, 2407, 2,5) 1 - 0

Olga Girja (orosz, 2461, 2,5) – Pauline Guichard (francia, 2392, 2,5) 0 - 1

Elina Danieljan (örmény, 2413, 2,5) - Pia Cramling (svéd, 2460, 2,5) 1 - 0

Julija Oszmak (ukrán, 2399, 2,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2456, 2,5) döntetlen

Ekaterina Atalik (török, 2455, 2,5) – Jevgenyija Ovod (orosz, 2367, 2,5) 1 – 0

Lilit Mkrtchian (örmény, 2397, 2,5) – Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 2,5) döntetlen

Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 2,5) – Anna Usenyina (ukrán, 2432, 2,5) döntetlen

Stavroula Tsolakidou (görög, 2429, 2,5) – Anna Szargszjan (örmény, 2327, 2,5) döntetlen

Koanna Worek (lengyel, 2299, 2,5) – Inna Gaponenko (ukrán, 2428, 2,5) 0 - 1

Hajala Abdumalla (azerbajdzsáni, 2228, 2,5) – Jovanka Houska (angol, 2426, 2,5) 0 - 1

Elena Tomilova (orosz, 2307, 2) – Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534, 2) 0 – 1

Alekszandra Maltszevszkaja (orosz, 2296, 2) – Antoaneta Sztefanova (ECU, 2464, 2) döntetlen

Filiz Osmanodja (német, 2292, 2) – Marie Sebag (francia, 2461, 2) 0 - 1

Nino Bacsiasvili (grúz, 2453, 2) – Olga Babij (ukrán, 2289, 2)  1 - 0

Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 1,5) – Marina Gajcin (szerb, 2247, 1,5)  döntetlen

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2477

3,5

2392

8,0

9,5

2

34

WGM

Pauline Guichard

FRA

2392

3,5

2392

7,0

8,5

3

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

3,5

2370

7,5

9,5

4

12

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2455

3,5

2357

7,5

9,5

5

23

IM

Jovanka Houska

ENG

2426

3,5

2305

7,5

9,0

6

21

IM

Inna Gaponenko

UKR

2428

3,5

2297

6,5

7,5

7

51

WFM

Anna M. Szargszjan

ARM

2327

3,0

2439

8,0

9,0

8

43

GM

Ketevan Arahamija-Grant

SCO

2360

3,0

2434

9,0

9,5

9

3

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2479

3,0

2394

7,0

9,0

10

11

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2456

3,0

2373

8,0

10,5

11

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

3,0

2354

8,5

10,0

12

68

WGM

Mihaela Sandu

ROU

2278

3,0

2352

6,5

7,0

13

30

IM

Julija Oszmak

UKR

2399

3,0

2351

8,5

9,5

14

31

IM

Lilit Mkrtchian

ARM

2397

3,0

2348

8,0

8,5

15

13

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2455

3,0

2348

7,5

9,0

16

25

FM

Nurgyul Szalimova

ECX

2415

3,0

2348

7,0

8,0

17

71

WGM

Ulvijja Fatalijeva

AZE

2266

3,0

2336

7,0

8,0

18

14

GM

Nino Bacsiasvili

GEO

2453

3,0

2322

7,5

9,5

19

73

WGM

Karolina Olsarova

CZE

2264

3,0

2321

6,0

6,0

20

20

IM

Stavroula Tsolakidou

GRE

2429

3,0

2314

8,0

10,0

21

7

GM

Marie Sebag

FRA

2461

3,0

2308

7,5

9,5

22

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2534

3,0

2279

5,5

7,0

69

18

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2435

2,0

2280

6,5

7,0

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

23

IM

Jovanka Houska

2426

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

4

2

34

WGM

Pauline Guichard

2392

IM

Ekaterina Atalik

2455

12

3

21

IM

Inna Gaponenko

2428

GM

Elina Danieljan

2413

26

4

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

2534

3

3

IM

Marina Guszeva

2404

28

5

3

GM

Bela Hotenasvili

2479

3

3

IM

Julija Oszmak

2399

30

6

7

GM

Marie Sebag

2461

3

3

IM

Lilit Mkrtchian

2397

31

7

11

IM

Elisabeth Paehtz

2456

3

3

IM

Sophie Milliet

2394

32

8

13

WGM

Natalija Pogonyina

2455

3

3

GM

Ketevan Arahamija-Grant

2360

43

9

44

WIM

Hanim Bajajeva

2358

3

3

GM

Nino Bacsiasvili

2453

14

10

17

IM

Gunnay Mammadzada

2438

3

3

WGM

FUlvijja Fatalijeva

2266

71

11

19

GM

Anna Usenyina

2432

3

3

WGM

Karolina Olsarova

2264

73

12

68

WGM

Mihaela Sandu

2278

3

3

IM

Stavroula Tsolakidou

2429

20

13

51

WFM

Anna M. Szargszjan

2327

3

3

FM

Nurgyul Szalimova

2415

25

14

46

WGM

Marian Brunello

2356

GM

Nana Dzagnidze 

2513

2

15

5

GM

Antoaneta Sztefanova

2464

IM

Gulnar Mammadova

2349

47

30

76

WIM

Maria Gevorgyan

2256

2

2

GM

Hoang Thanh Trang

2435

18

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Huszonketten a 2,5 pontos élcsoportban, Hoang Thanh Trang tisztet elnézve vesztett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokság harmadik fordulójában Hoang Thanh Trang vereséget szenvedett az örmény Anna Szargszjantól, nagymesternőnk a 28. lépésben követett el nagy hibát, vezérlépése tisztvesztéshez vezetett. A játéknap egyik nagy meglepetése a két évvel korábbi bajnok, a grúz Nana Dzagnidze veresége. Huszonketten alkotják az élcsoportot 2,5 ponttal. Hoang Thanh Trang negyedik partiját világossal a szerb Marina Gajcin ellen játssza.

A kontinensbajnokság harmadik játéknapján a kettős győzelemmel kezdő nyolc nagymesternő egymás ellen mérkőzött meg. Az éltáblán a 2016-os Európa-bajnok, az ukrán exvilágbajnoknő Anna Usenyina gyorsan remizett honfitársnőjével, Julija Oszmakkal. Az angol Jovanka Houska és az örmény Lilit Mkrtchian mindössze 12 lépést húzott. Az Európai Sakkszövetség zászlaja alatt játszó Nurgyul Szalimova és az orosz Jevgenyija Ovod, valamint a skót Ketevan Arahamija-Grant és az örmény Elina Danieljan játszmái igazi csatában fejeződtek be pontosztozkodással.

A játéknap egyik meglepetése a francia Pauline Guichard győzelme a két évvel korábbi bajnok grúz Nana Dzagnidzével szemben. A grúz Bela Hotenasvili világossal Rapport Richárd feleségét, Jovanát győzte le. Az orosz nagymesternők közül Alina Kaslinszkaja és Olga Girja sötéttel, Natalija Pogonyina világossal volt eredményes.

Az Európa-bajnokság doyenje, a kétszeres Európa-bajnok svéd Pia Cramling és a német Elisabeth Paehtz nyerései megfeleltek a „papírformának”. A 2006-ban győztes török Ekaterina Atalik hazai pályán jól kezdett. Az orosz Elizaveta Szolozsenkina 155 lépésben remizett a román Irina Bulmagával, sikerrel védekezett a bástya a bástya és futó elleni végjátékban.

A kontinensviadal egyetlen magyar résztvevője, olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang kellemetlen vereséget szenvedett. A holland védelmű partiban kisebb hullámzás után dinamikus egyensúlyú állás alakult ki az örmény Anna Szargszjannal vívott küzdelmében. Trang a 28. lépésben követett el végzetes hibát, kettős támadást elnézve tisztet vesztett, védelmet többé nem találhatott.

Az élcsoportban a 3. forduló eredményei:

Anna Usenyina (ukrán, 2432, 2) – Julija Oszmak (ukrán, 2399, 2) döntetlen

Jovanka Houska (angol, 2426, 2) – Lilit Mkrtchian (örmény, 2397, 2) döntetlen

Nurgyul Szalimova (ECU, 2415, 2) – Jevgenyija Ovod (orosz, 2367, 2) döntetlen

Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 2) – Elina Danieljan (örmény, 2413, 2) döntetlen

Pauline Guichard (francia, 2392, 1,5) – Nana Dzagnidze (grúz, 2513, 1,5) 1 - 0

Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 1,5) – Jovana Rapport (szerb, 2385, 1,5) 1 - 0

Sabrina Vega Gutierez (spanyol, 2391, 1,5) – Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 1,5) 0 – 1

Antoaneta Sztefanova (ECU, 2464, 1,5) – Olga Badelka (fehérorosz, 2381, 1,5) döntetlen

Joanna Majdan (lengyel, 2377, 1,5) – Olga Girja (orosz, 2461, 1,5) 0 – 1

Pia Cramling (svéd, 2460, 1,5) – Ana Matnadze (spanyol, 2367, 1,5) 1 – 0

Elisabeth Paehtz (német, 2456, 1,5) – Mai Narva (észt, 2365, 1,5) 1 – 0

Marina Brunello (olasz, 2356, 1,5) – Ekaterina Atalik (török, 2455, 1,5) 0 - 1

Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 1,5) – Govhar Bejdullajeva (azerbajdzsáni, 2316, 1,5) 1 – 0

Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2349, 1,5) – Nino Bacsiasvili (grúz, 2453, 1,5) döntetlen

Elizaveta Szolozsenkina (orosz, 2330, 1,5) – Irina Bulmaga (román, 2438, 1,5)

Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni, 2438, 1,5) – Teodora Injac (szerb, 2310, 1,5) döntetlen

Anna Szargszjan (örmény, 2327, 1,5) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 1,5) 1 - 0

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

51

WFM

Anna M. Szargszjan

ARM

2327

2,5

2444

3,5

4,5

2

41

IM

Jevgenyija Ovod

RUS

2367

2,5

2438

4,5

5,5

3

43

GM

Ketevan Arahamija-Grant

SCO

2360

2,5

2435

4,0

4,0

4

59

WGM

Joanna Worek

CZE

2299

2,5

2428

4,0

4,0

5

81

WGM

Hajala Abdulla

AZE

2228

2,5

2419

3,5

5,0

6

4

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2477

2,5

2384

3,5

5,0

7

3

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2479

2,5

2383

3,5

4,5

8

9

GM

Pia Cramling

SWE

2460

2,5

2366

3,5

5,0

9

11

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2456

2,5

2361

3,5

5,0

10

34

WGM

Pauline Guichard

FRA

2392

2,5

2357

3,0

3,5

11

12

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2455

2,5

2353

4,0

5,5

12

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

2,5

2352

4,0

5,5

13

23

IM

Jovanka Houska

ENG

2426

2,5

2343

4,0

5,0

14

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

2,5

2325

4,5

6,0

15

13

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2455

2,5

2323

3,5

4,5

16

8

WGM

Olga Girja

RUS

2461

2,5

2322

3,0

4,0

17

20

IM

Stavroula Tsolakidou

GRE

2429

2,5

2307

4,5

6,0

18

30

IM

Julija Oszmak

UKR

2399

2,5

2298

4,0

4,5

19

21

IM

Inna Gaponenko

UKR

2428

2,5

2297

3,5

4,5

20

31

IM

Lilit Mkrtchian

ARM

2397

2,5

2295

3,0

3,5

21

25

FM

Nurgyul Szalimova

ECX

2415

2,5

2283

4,0

5,0

22

27

IM

Natalija Buksza

UKR

2407

2,5

2233

3,5

5,0

73

18

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2435

1,5

2297

4,0

4,5

Az élcsoportban a 4. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

25

FM

Nurgyul Szalimova

2415

GM

Bela Hotenasvili

2479

3

2

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

IM

Natalija Buksza

2407

27

3

8

WGM

Olga Girja

2461

WGM

Pauline Guichard

2392

34

4

26

GM

Elina Danieljan

2413

GM

Pia Cramling

2460

9

5

30

IM

Julija Oszmak

2399

IM

Elisabeth Paehtz

2456

11

6

12

IM

Ekaterina Atalik

2455

IM

Jevgenyija Ovod

2367

41

7

31

IM

Lilit Mkrtchian

2397

WGM

Natalija Pogonyina

2455

13

8

43

GM

Ketevan Arahamija-Grant

2360

GM

Anna Usenyina

2432

19

9

20

IM

Stavroula Tsolakidou

2429

WFM

Anna M. Szargszjan

2327

51

10

59

WGM

Joanna Worek

2299

IM

Inna Gaponenko

2428

21

11

81

WGM

Hajala Abdulla

2228

IM

Jovanka Houska

2426

23

12

57

WIM

Elena Tomilova

2307

2

2

GM

Alekszandra Gorjacskina

2534

1

13

61

WGM

Alekszandra Malcsevszkaja

2296

2

2

GM

Antoaneta Sztefanova

2464

5

29

18

GM

Hoang Thanh Trang

2435

WIM

Marina Gajcin

2247

79

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nyolcan nyerték meg második partijukat is, Hoang Thang Trang győzelemmel folytatta szereplését

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokságon nyolcan vették sikerrel a második akadályt is. A rajtlistán előkelő helyezést elfoglalók közül senki nincs a nyolcfős élcsoportban. A döntetlennel kezdő Hoang Thanh Trang világossal 32 lépésben nyert a grúz Miranda Mikadze ellen. Nagymesternőnk harmadik partijában sötét lesz az örmény Anna Szargszjannal szemben.

 

A kontinensbajnokság második fordulójában Hoang Thanh Trang világossal 32 lépésben nyert a grúz Miranda Mikadze ellen. A szláv védelmű játszmában nagymesternőnk királyszárnyi támadással jutott kezdeményezéshez, ellenfele a 26. lépésben húzott azonnali vesztőt, a királyszárnyat szétromboló tisztáldozat gyorsan döntött.

Meglepő, hogy csak nyolcan vették sikerrel a második akadályt is, a rajtlista első huszonkét helyezettjéből senki nem tudott kettős győzelmet elérni.  A két évvel korábbi Európa-bajnok, a tavalyi ezüstérmes grúz Nana Dzagnidze világossal nem tudta megadásra kényszeríteni a spanyol  Sabrina Vega Gutierezt. A fehérorosz Olga Badelka, a lengyel Joanna Majdan, a spanyol Ana Matnadze és az észt Mai Narva is értékes döntetlent ért el. Az orosz Jevgenyija Ovod a francia Marie Sebag, a skót Ketevan Arahamija-Grant esélyesebb ellenfeleket győzött le. Ketavan a grúz női sakkozás egyik nagy csillaga volt, Polina Suvalova az oroszok egyik legnagyobb reménysége. A rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskina (2534) második partijában is csak remizett, a szerb Marina Gajcin (2247) harcolta ki a döntetlent.

 

A 2. forduló érdekesebb eredményei:

Nana Dzagnidze (grúz, 2513, 1) – Sabrina Vega Gitierez (spanyol, 2391, 1) döntetlen

Olga Badelka (fehérorosz, 2381, 1) – Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 1) döntetlen

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 1) – Joanna Majdan (lengyel, 2377, 1)  döntetlen

Ana Matnadze (spanyol, 2367, 1) – Antoaneta Sztefanova (ECU, 2461, 1) döntetlen

Jevgenyija Ovod (orosz, 2367, 1) – Marie Sebag (francia, 2461, 1) 1 - 0

Mai Narva (észt, 2365, 1) – Pia Cramling (svéd, 2460, 1)  döntetlen

Polina Suvalova (orosz, 2457, 1) – Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 1) 0 - 1

Marina Brunello (olasz, 2356, 1)Elisabeth Paehtz (2456, 1) döntetlen

Ekaterina Atalik (török, 2455, 1) – Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2349, 1) döntetlen

Elizaveta Szolozsenkina (orosz, 2330, 1) – Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 1) döntetlen

Nino Bacsiasvili (grúz, 2453, 1) – Anna Szargszjan (örmény, 2327, 1) döntetlen

Irina Bulmaga (román, 2438, 1) – Maria Garcia Martin (spanyol, 2315, 1) döntetlen

Melanie Lubbe (német, 2304, 1) – Anna Usenyina (ukrán, 2432, 1) 0 - 1

Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 0,5) – Miranda Mikadze (grúz, 2266, 0,5) 1 - 0

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

41

IM

Jevgenyija Ovod

RUS

2367

2,0

2461

1,0

1,0

2

43

GM

Ketevan Aramija-Grant

SCO

2360

2,0

2457

1,0

1,0

3

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

2,0

2304

1,0

2,0

4

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

2,0

2289

1,0

1,5

5

23

IM

Jovanka Houska

ENG

2426

2,0

2289

1,0

1,0

6

25

FM

Nurgyul Salimova

ECX

2415

2,0

2198

1,0

1,5

7

30

IM

Julija Ozmak

UKR

2399

2,0

2164

1,0

1,0

8

31

IM

Lilit Mkrtchian

ARM

2397

2,0

2164

0,5

1,0

9

65

WGM

Monica Calzetta Ruiz

ESP

2283

1,5

2534

1,0

1,5

10

35

IM

Sabrina Vega Gutierez

ESP

2391

1,5

2513

1,5

2,0

11

37

WIM

Olga Badelka

BLR

2381

1,5

2479

1,5

2,0

12

39

WGM

Joanna Majdan

POL

2377

1,5

2477

1,5

1,5

13

70

IM

Elina Sedina

ITA

2271

1,5

2464

1,5

2,5

14

40

IM

Ana Matnadze

ESP

2367

1,5

2464

1,5

2,0

15

42

WIM

Mai Narva

EST

2365

1,5

2460

1,5

1,5

16

46

WGM

Marina Brunello

ITA

2356

1,5

2456

1,5

1,5

40

18

GM

Hoang Than Trang

HUN

2435

1,5

2266

0,5

1,0

Az élcsoportban a 3. forduló párosítása:

T.

R.

 

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

19

GM

Anna Usenyina

2432

2

2

IM

Julija Oszmak

2399

30

2

23

IM

Jovanka Houska

2426

2

2

IM

Lilit Mkrtchian

2397

31

3

25

FM

Nurgyul Szalimova

2415

2

2

IM

Jevgenyija Ovod

2367

41

4

43

GM

Ketevan Arahamija-Grant

2360

2

2

GM

Elina Danieljan

2413

26

5

34

WGM

Pauline Guichard

2392

GM

Nana Dzagnidze

2513

2

6

3

GM

Bela Hotenasvili

2479

WGM

Jovana Rapport

2385

36

7

35

IM

Sabrina Vega Gutierez

2391

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

4

8

5

GM

Antoaneta Sztefanova

2464

WIM

Olga Badelka

2381

37

9

39

WGM

Joanna Majdan

2377

WGM

Olga Girja

2461

8

10

9

GM

Pia Cramling

2460

IM

Ana Matnadze

2367

40

11

11

IM

Elisabeth Paehtz

2456

WIM

Mai Narva

2365

42

12

46

WGM

Marina Brunello

2356

IM

Ekaterina Atalik

2455

12

13

13

WGM

Natalija Pogonyina

2455

WFM

Govhar Bejdullajeva

2316

52

14

47

IM

Gulnar Mammadova

2349

GM

Nino Bacsiasvili 

2453

14

15

50

WIM

Elizaveta Szolozsenkina

2330

IM

Irina Bulmaga

2438

16

16

17

IM

Gunay Mammadzada

2438

WIM

Teodora Injac

2310

54

17

51

WFM

Anna Szargszjan

2327

GM

Hoang Thanh Trang

2435

18

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Eb-n Hoang Thanh Trang döntetlennel rajtolt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Antalyában megkezdődött a XX. Női Európa-bajnokság. A 11 fordulós svájci rendszerű viadalról tizennégyen kvalifikálják magukat a jövő évi Világkupára. Olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang döntetlennel kezdte meg szereplését, az orosz Elela Szemenovával sötéttel játszva remizett. Meglepetésre a rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskina világossal csak döntetlent ért el a spanyol Monica Calzetta Ruizzal szemben. Negyvenheten nyerték meg az első játszmájukat. Nagymesternőnk a grúz Miranda Mikadze ellen világos lesz a második játéknapon.

 

Az első fordulóban a jelentős erőkülönbségek dacára is születtek meglepetések. Az asztanai csapat-világbajnokságon szenzációs teljesítményt nyújtó, 9 partijából 8 pontot elért, az Eb-n a rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskina nem bírt a spanyol Monica Calzetta Ruizzal.

Még nagyobb meglepetés, hogy a litván Deimante Cornette vereséget szenvedett az olasz Elena Szedinától. A grúz Miranda Mikadze fél pontot „rabolt” az orosz olimpiai bajnok Olga Girjától.

Olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang francia védelme csak döntetlenre volt jó a szerény pontszámú orosz Elena Szemenovával szemben.

 

Az első forduló érdekesebb eredményei:

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534) – Monica Calzetta Ruiz (spanyol, 2283) döntetlen

Yildiz Kadioglu Betul Cemre (török, 2281) – Nana Dzagnidze (grúz, 2513) 0 – 1

Bela Hotenasvili (grúz, 2479) – Zeinab Mamedjarova (azerbajdzsáni, 2280) 1 – 0

Mihaela Sandu (román, 2278) – Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477) 0 - 1

Antoaneta Sztefanov (ECU, 2464) – Anna Sztyazhina (orosz, 2274)  1 - 0

Elena Szedina (olasz, 2271) – Deimante Cornette (litván, 2464) 1 – 0

Marie Sebag (francia, 2461) – Ulvijja Fatalijeva (orosz, 2266) 1 - 0

Miranda Mikadze (grúz, 2266) – Olga Girja (orosz, 2461) döntetlen

Pia Cramling (svéd, 2460) – Karolina Olsarova (cseh, 2264) 1 - 0

Josefine Heinemann (német, 2257) – Polina Suvalova (orosz, 2457) 0 – 1

Elisabeth Paehtz (német, 2456) – Turkan Mamedjarova (azerbajdzsáni, 2256) 1 – 0

Maria Gevorgyan (örmény, 2256) – Ekaterina Atalik (török, 2455) 0 - 1

Natalija Pogonyina (orosz, 2455) – Anasztaszja Rahmangulova (ukrán, 2255) 1 - 0

Viktoria Csernyak (orosz, 2252) – Nino Bacsiasvili (grúz, 2453) 0 - 1

Elena Szemenova (orosz, 2216) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2435) döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Csütörtökön kezdődik a női Európa-bajnokság, Hoang Thanh Trang is játszik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Antalyában  csütörtökön kezdődik a XX. női Európa-bajnokság.  A 60 ezer euró összdíjazású viadalt olimpiai bajnokok, exvilágbajnoknők, kontinensbajnokok részvétele is fémjelzi. A magyar színeket olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang képviseli. A 11 fordulós svájci rendszerű viadalról  tizennégyen kvalifikálják magukat a 2020. évi Világkupára. Harminckét országból százharmincan neveztek. A rajtlistát a világbajnokjelölt orosz Alekszandra Gorjacskina  vezeti, nagymesternőnk tizennyolcadik a rangsorban, az  Eb honlapja a http://eiwcc2019.tsf.org.tr/

A XX. Európa-bajnokság mezőnye kitűnő versenyt ígér. A megváltozott világbajnoki rendszerben tizennégyen a jövő évi Világkupára kvalifikálják magukat,  a viadal az idei csapat Európa-bajnokságra is felkészülési lehetőséget nyújt. Emiatt is sajnálatos, hogy egyetlen magyar résztvevője van a kontinensbajnokságnak, olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang vállalta a megmérettetést.

A legjobbak versengésében az orosz és grúz sakkozónők párharca külön kategóriát képvisel. Az orosz sakkozást többek között a rajtlistát is vezető, a kazanyi világbajnok-jelölti versenyre meghívást kapott Alekszandra Gorjacskina mellett két olimpiai bajnoknő, Olga Girja és Natalija Pogonyina játszik. A grúz „delegációt” a két évvel korábbi Európa-bajnok, Nana Dzagnidze vezeti.

A legjobbak névsora:

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534), Nana Dzagnidze (grúz, 2513), Bela Hotenasvili (grúz, 2479), Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477), Antoaneta Sztefanova (ECX, 2464), Deimante Cornette (litván, 2464), Marie Sebag (francia, 2461), Olga Girja (orosz, 2461), Pia Cramling (svéd, 2460), Polina Suvalova (orosz, 2457), Elisabeth Paehtz (német, 2456), Ekaterina Atalik (török, 2455), Natalija Pogonyina (orosz, 2455), Nino Bacsiasvili (grúz, 2453), Monika Socko (lengyel, 2447), Irina Bulmaga (román, 2438), Gunay Mammazadova (azerbajdzsáni, 2438), Hoang Thanh Trang (magyar, 2435)

A technikai értekezletet csütörtökön délelőtt tartják meg, este az ünnepélyes megnyitót a magyar idő szerint 14 órakor kezdődő első forduló előtt. A hatodik fordulót követően, április 17-én lesz szabadnap.  Az utolsó fordulót április 22-én játsszák. A játékidő 90-90 perc az első 40 lépésre, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc bónuszidővel.

Az eddigi Európa-bajnokságok rövid története

Tbilisziben 2000-ben rendezték meg az első Európa-bajnokságot, harmincketten kieséses rendszerben viaskodtak. (Korábban Európa-kupaként szervezték meg a versenyt, amit többek között 1971-ben e sorok írója nyert meg.) Mádl Ildikó a legjobb nyolc között rájátszásban szenvedett vereséget a grúz ex-világbajnoknőtől, Maja Csiburdanidzétől. A döntőben az ukrán Natalija Zsukova az orosz Jekatyerina Kovalevszkaját 2,5-1,5-re győzte le.

Egy évvel később Varsóban már svájci rendszerű volt a viadal, hetes holtversennyel zárult a verseny, a román Christina Foisor lett a győztes.

2008-ban Plovdivban pályafutása során másodszor nyert kontinens-bajnokságot Katyerina Lahno. Olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang 19. helye komoly csalódást jelentett.

Szentpéterváron Tatjana Koszinceva második bajnoki címének örülhetett. A rapid rájátszáson 1,5-0,5-re legyőzte az örmény Lilit Mkrtchiant. A bronzérmet  az orosz Natalija Pogonyina három párharc megnyerésével szerezte meg. A négyes nyerősorozattal rajtoló, és a 10. fordulóig vezető Hoang Thanh Trang végül tízedik lett, helyezésével bejutott a 2010-es kieséses rendszerű világbajnokságra.

Nyolc évvel első győzelme után a női sakkozás egyik legnagyobb csillaga, Pia Cramling nyerte meg Rijekában a kontinensviadalt. Viktorija Cmilyte félpontos előnnyel várhatta a sorsdöntő játszmát, de ezúttal sem bírt Cramlinggal, aki világossal megragadta esélyét, anyagi előnyét biztos kézzel vezette győzelemre. Cmilyte ismét ezüstérmes lett, míg a bronzérem sorsát rájátszás döntötte el. Hoang Thanh Trang várakozás alatt, 7 ponttal zárta szereplését, Schneider Veronika 10 partiból nagymesteri normát teljesített.

2011-ben Tbilisziben két ezüstérem után Viktorija Cmilyte nyolc győzelemmel, két remivel és egy vereséggel lett bajnok. A bolgárok exvilágbajnoknője, Antoaneta Sztefanova végzett a második helyen, bronzérmesként az örmény Elina Danieljan zárta szereplését. Tizennégyen kvalifikálták magukat a 2012-es kieséses rendszerű világbajnokságra. Az egyetlen magyar induló, Hoang Thanh Trang 19. lett a 130 fős mezőnyben, de a tavalyi Eb-ről az előtte végzettek közül hatan már továbbjutottak, így nagymesternőnk is játszhatott a vb-n.

A törökországi Gaziantepben fordulatokban gazdag utolsó fordulóval fejeződött be a XIII. Női Európa-bajnokság. A befejező játéknapon az egypontos előnnyel vezető szlovén Anna Muzicsuk vereséget szenvedett az orosz olimpiai bajnok Valentyina Gunyinától. A korábban kétszer is kontinensbajnoki címet szerzett Tatjana Koszinceva a grúz Nana Dzagnidze ellen nyert. Az első helyen előállt hármas holtverseny Gunyinának kedvezett, Koszinceva lett az ezüstérmes, míg Muzicsuknak a bronzérem jutott. A holtversenyben végzett nagymesternők a 100 ezer eurós díjalapból fejenként 15.800 eurót kaptak.  Hoang Thanh Trang kedvező performance-pontszámával végül 12. helyezettként kiharcolta a 2014-es kieséses rendszerű világbajnokságon való szereplés jogát.

Hat éve Belgrádban szenzációs magyar siker született. Hoang Thanh Trang veretlenül, olimpiai és világbajnokok, kontinensbajnokok legyőzésével Európa-bajnok lett. A 11 fordulós svájci rendszerű torna utolsó fordulója előtt egypontos előnnyel vezetett. Sorsdöntő partija a két évvel korábbi kontinensbajnok Viktorija Cmilyte ellen 59 lépésben döntetlennel ért véget. Olimpiai válogatottunk éltáblása a rajtlistán csak 14. volt, de mentális felkészültségben felülmúlta riválisait, a végjátékokat kitűnően játszotta. Hét győzelemmel és négy döntetlennel pályafutása addigi legnagyobb sikerét érte el. A grúz Salome Melia 150 lépéses döntetlennel harcolta ki az ezüstérmet, az örmény Lilit Mkrtchian lett a bronzérmes.

A 2012-es Európa-bajnokságról tizennégyen már kvalifikálták magukat a 2014-es kieséses rendszerű világbajnokságra, a legjobbaknak már nem a továbbjutással kellett foglalkozniuk, ezért is meglepő a rajtlistát vezető szlovén Anna Muzicsuk, a grúz Nana Dzagnidze, az ukrán Katyerina Lahno és az orosz Tatjana Koszinceva mérsékelt szereplése.

A XIV. Európa-bajnokság végeredménye:

Európa-bajnok: Hoang Thanh Trang (magyar, 2467, 2421) 9 pont

2. Salome Melia (grúz, 2428, 2452) 8

3. Lilit Mkrtchian (örmény, 2454, 2404) 8

4. Viktorija Cmilyte (litván, 2489, 2393) 8

5. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2489, 2393) 8

6. Bela Hotenasvili (grúz, 2512, 2388) 8

7. Monika Socko (lengyel, 2435, 2360) 8

8-20. Alina Kaslinszkaja (orosz, 2334, 2433), Meri Arabidze (grúz, 2320, 2432), Natalija Pogonyina (orosz, 2478, 2407), Bajra Kovanova (orosz, 2371, 2398), Anna Muzicsuk (szlovén, 2594, 2393), Olga Girja (orosz, 2437, 2391), Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2497, 2362), Kubra Ozturk (török, 2293, 2360), Pia Cramling (svéd, 2523, 2356), Lela Zsavahasvili (grúz, 2465, 2324), Jekatyerina Atalik (ECU, 2430, 2319), Sophie Milliet (francia, 2396, 2298), Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2385, 2280) 7,5

82. Papp Petra (magyar, 2276, 2277) 5,5

Öt esztendeje nagy orosz sikerrel fejeződött be a plovdivi Európa-bajnokság. Pályafutása második Európa-bajnoki aranyérmét ünnepelhette Valentyina Gunyina, másodszor ezüstérmes a korábban kétszer is kontinensbajnok Tatjana Koszinceva. A kétszeres olimpiai bajnok orosz válogatott tagjai megőrizték veretlenségüket. Gunyina remivel kezdett, de nagyszerű hetes nyerősorozata után a hajrában már három döntetlen is elegendő volt megérdemelt elsőségéhez. A 11 ezer eurós első díj mellé Gunyina még 22,8 Élő-pontot is gyűjtött. Koszinceva útja az ezüstéremig jóval nehezebb volt, krónikus időzavarai miatt játszmái sokkal fordulatosabbak voltak. Koszinceva csak mesterhármassal dicsekedhet, és + 18,4 ponttal a 9 ezer euró mellé.

A bronzérmes grúz Salome Melia egyetlen vereségét honfitársnőjétől, Nana Dzagnidzétől szenvedte el, a hajrában három döntetlen is elegendő volt a dobogós hely megszerzéséhez. Melia mellett még négy grúz nagymesternő is kiharcolta a továbbjutást.

A címvédő Hoang Thanh Trang játékából ezúttal hiányzott a belgrádi Eb-n megcsodált átütő erő, csak négy győzelmet ért el, öt partija végződött remivel, a hajrában két érzékeny vereséget szenvedett.

2015-ben a grúziai Csakviban az ukrán Natalija Zsukova pályafutása második Európa-bajnoki címének örülhetett. A rajtlistán csak 15. nagymesternő a hajrában ötös(!) nyerősorozattal ért elsőként célba. Natasa már hosszú ideje a női sakkozás elitjéhez tartozik, a 2006-os torinói sakkolimpián az aranyérmes ukrán válogatott éltáblásaként remekelt, két év múlva az ezüstérmes csapat tagja volt. Isztambulban és Tromsöben is bronzérmes volt a válogatottal. 2013-ban a világbajnokságot nyert együttes ponterős játékosaként brillírozott.

A 11 fordulóban gyűjtött 9,5 pontja szenzációs, a verseny közben még arra is volt energiája, hogy megszervezze a résztvevők között a szervezők felé írt két levelet, a másodikban már direkt módon megvádolták az ötös nyerősorozattal rajtolt román Mihaela Sandut, hogy „segítséggel” érte el várakozáson felüli győzelmi sorozatát.

A házigazdák ezüstéremnek örülhettek, de Nino Bacsiasvili éppen a bajnoki címet eldöntő, Zsukova elleni parti feszültségét nem bírta.

Az orosz Alina Kaslinszkaja nem kis meglepetésre bronzérmes lett. Hoang Thanh Trang érthetően örült továbbjutásának, de fáradtsága miatt a befejező játszmát mélyen tudása alatt játszotta. A riválisok partijainak eredményei kedvezően alakultak, olimpiai válogatottunk éltáblása veresége ellenére biztosította részvételét a következő vb-n.

A szaksajtóban nagy vihart kavart Mihaela Sandu fantasztikus rajtjának „tisztességét” megkérdőjelező beadvány, amelyet tizenöten írtak alá, az elsőn, az internetes élő közvetítést 15 perccel elcsúsztató kérést még harmincketten. Sandu utolsó négy partiját elvesztette, ez „igazolni” látszik a kételyeket. Hova jut a sakkozás, ha a táblán folyó versengést felváltja a kétely, hogy ki, mikor használ meg nem engedett eszközöket? Női tornán először fordult elő, hogy résztvevővel szemben felmerült a „csalás” vádja. Nem leplezhetem csalódottságomat, hogy szeretett sportágunk az informatika fejlődésével ekkora veszélynek van kitéve. Élő-pontok, címek megszerzésének vágya aláássa a sakk tekintélyét! 

Három éve Mamaiában ötödször született ukrán elsőség, kétszer a közben már orosz színekbe „átigazolt” Katyerina Lahnot, kétszer Natalija Zsukovát ünnepelhették bajnokként. A román tengerparton megrendezett viadalon a 2012-es kieséses rendszerű világbajnokság győztese, Anna Usenyina vehette át a győztesnek járó trófeát. Nagy meglepetés a rajtlistán csak 24. spanyol Sabrina Vega Gutierrez ezüstérme, a harmadik helyen a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova végzett. A befejező játéknapon Vajda Szidónia a 2018-as vb-n való részvételi jogot biztosító helyezésért küzdött, a lengyel Jolanta Zawadzka a parti fokozott terhét jobban viselte, győzelmével továbbjutott, Szidónia nem tudta kihasználni esélyét. Gara Tícia jó kezdés után a torna közepén bizonytalankodott, Gara Anita döntetlen nélkül játszotta végig a viadalt, de öt játszmát is elvesztett. Papp Petra hajrája nem sikerült, Rudolf Anna messze a várakozás alatt szerepelt.

Az Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

Perf.

1

9

GM

Anna Usenyina

UKR

2450

8,5

70,0

75,0

5

6,0

2588

2

24

IM

Sabrina Vega Gutierrez

ESP

2375

8,5

65,5

70,5

6

8,0

2561

3

1

GM

Antoaneta Sztefanova

BUL

2507

8,0

68,5

72,5

5

6,0

2557

4

12

IM

Lilit Mkrtchian

ARM

2434

8,0

67,0

72,0

6

5,0

2523

5

4

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2489

7,5

68,0

73,0

5

5,0

2526

6

19

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2408

7,5

65,5

70,5

5

6,0

2529

7

7

IM

Anasztazia Bodnaruk

RUS

2475

7,5

65,5

70,0

5

6,0

2480

8

11

WGM

Jolanta Zawadzka

POL

2442

7,5

62,0

67,0

5

7,0

2460

9

2

IM

Lela Dzsavahisvili

GEO

2493

7,5

60,5

65,5

6

5,0

2461

10

17

IM

Nino Hurcidze

GEO

2409

7,5

61,0

66,0

5

6,0

2453

11

42

IM

Ana Matnatze

ESP

2332

7,0

70,5

75,0

5

4,0

2488

12

15

WIM

Yuliya Shvayger

ISR

2415

7,0

67,0

72,0

5

5,0

2477

13

5

WGM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2485

7,0

66,0

71,0

5

4,0

2468

14

26

GM

Ketevan Arahamija-Grant

SCO

2364

7,0

66,0

70,0

5

5,0

2481

15

32

IM

Sopiko Huhasvili

GEO

2355

7,0

64,5

69,0

6

6,0

2466

16

3

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2490

7,0

64,5

68,5

5

4,0

2479

17

22

IM

Deimante Daulyte

LTU

2392

7,0

63,0

67,5

6

5,0

2432

18

16

WGM

Karina Szczepkowska-H

POL

2411

7,0

62,5

67,0

5

4,0

2435

19

35

IM

Vajda Szidónia

HUN

2345

7,0

62,0

65,5

6

5,0

2425

28

33

WGM

Gara Tícia

HUN

2352

6,5

61,0

64,5

5

5,0

2396

36

34

IM

Gara Anita

HUN

2345

6,0

62,0

66,5

5

6,0

2364

69

38

WGM

Papp Petra

HUN

2342

5,0

57,0

61,0

6

4,0

2241

94

57

IM

Rudolf Anna

HUN

2301

4,0

56,0

59,5

6

2,0

2115

2017-ben Rigában az Európa-bajnokságok történetében először köszönthettek grúz győztest. A rajtlistán negyedik olimpiai bajnoknő Nana Dzagnidze veretlenül lett első, rutinja jól érvényesült, ezúttal krónikus időzavarai is elkerülték.

A második helyen végzett orosz Alekszandra Gorjacskina sokáig az aranyéremért is küzdött, utolsó három partiját elremizte, hosszabb hullámvölgy után ért el szép eredményt. A tavalyi Eb-n csak 13. volt, ez is továbbjutó helyet adott számára, így az idei viadalon nyugodtabban játszhatott.

A bronzérmes orosz Alisza Galljamova nem tartozik a fiatal generációhoz (1972-es születésű), játszott már világbajnoki döntőt is, a kritikus pillanatokban a rutin kisegítette.

A rajtlistán dobogósok közül az ukrán-orosz olimpiai bajnok Katyerina Lahno érte el a legjobb eredményt. A nagy versengésben két magyar továbbjutónak örülhetünk. Gara Anita bravúros hajrával érte el a vb-n való részvételi jogot jelentő 14. helyezést. A hetedik fordulóban elszenvedett veresége nem szegte kedvét, hanem mesterhármassal napról-napra javított helyezésén. A korábbi Európa-bajnok török Ekaterina Atalik, majd Anna Muzicsuk legyőzése nagy fegyvertény volt, kitűnő a performance-pontszáma, 20 Élő-pontot is szerzett.

Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang továbbjutását papírformának is mondhatnánk, de nem volt olyan egyszerű, miután két remivel kezdett, és a hajrában rangadókon kellett megvédenie továbbjutási esélyét.

Papp Petra kettős győzelemmel rajtolt, Nana Dzagnidzétől elszenvedett veresége elvette önbizalmát, jobb eredményt és helyezést várhattunk tőle. Nehezen lendült játékba Lázárné Vajda Szidónia, a negyedik játéknap után már bizakodhatott, utolsó hét partijából csak ötven százalékot tudott összehozni, utolsó játszmájában nyerőesélyt rontott el remire. Gara Tícia a vártnál gyengébb szereplésének oka a négy veresége.

A 18. Női Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB2 

 TB3 

Perf.

1

4

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2528

8,5

70,0

75,5

2646

2

14

WGM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2452

8,0

68,0

73,0

2576

3

18

IM

Alisza Galljamova

RUS

2444

8,0

61,5

66,0

2529

4

3

GM

Katyerina Lahno

RUS

2543

7,5

70,0

76,0

2506

5

2

GM

Marija Muzicsuk

UKR

2546

7,5

69,0

74,0

2547

6

9

GM

Monika Socko

POL

2462

7,5

68,0

73,5

2505

7

21

GM

Elina Danieljan

ARM

2437

7,5

68,0

73,0

2528

8

12

IM

Elisabeth Pehtz

GER

2454

7,5

67,5

73,0

2531

9

33

IM

Marina Nacsejeva

RUS

2395

7,5

67,5

71,5

2479

10

17

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2445

7,5

65,0

70,0

2487

11

20

GM

Natalija Zsukova

UKR

2438

7,5

64,5

70,0

2520

12

7

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2478

7,5

64,0

69,0

2476

13

10

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2459

7,5

63,0

68,0

2500

14

52

IM

Gara Anita

HUN

2354

7,5

62,5

67,0

2482

15

26

IM

Inna Gaponenko

UKR

2416

7,5

61,5

66,0

2453

16

23

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2426

7,0

66,0

70,5

2455

34

42

WGM

Papp Petra

HUN

2378

6,5

62,0

66,0

2356

36

51

IM

Lázárné Vajda Szidónia

HUN

2355

6,5

60,0

64,0

2346

58

60

WGM

Gara Tícia

HUN

2325

6,0

57,5

60,5

2312

(144 résztvevő)

R.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

H.

Perf.

10

GM

Hoang Thanh Trang

2459

½

½

1

1

½

1

½

1

½

½

½

7,5

13

2500

42

WGM

Papp Petra

2378

1

1

0

½

0

1

½

1

0

½

1

6,5

34

2356

51

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2355

½

½

1

1

0

½

1

½

½

½

½

6,5

36

2346

52

IM

Gara Anita

2354

½

1

½

1

½

½

0

1

1

1

½

7,5

14

2482

60

WGM

Gara Tícia

2325

1

½

0

1

0

1

0

0

1

½

1

6,0

58

2312

Négy évvel második Európa-bajnoki címe után az orosz Valentyina Gunyina harmadszor győzött. A háromszoros olimpiai bajnok veretlenül, fontos rangadókon a sorsdöntő pillanatokban is hidegvérét megőrizve ért elsőként a célba. Krónikus időzavarai ezúttal nem kísérték szereplését, riválisainál kevesebbet hibázott.

A címvédő grúz Nana Dzagnidze két veresége ellenére ezüstérmesként zárta szereplését, a rajtnál a mesternégyese jól jött a végelszámoláskor. A hajrában a két évvel korábbi győztes ukrán Anna Usenyina három döntetlennel is dobogóra léphetett.

Számos meglepetés született a 11 fordulós viadalon, nagy esélyesek sem bírták a versengést. Az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk „elcsípte” az utolsó továbbjutó helyet. Az orosz olimpiai bajnokok, Olga Girja és Natalija Pogonyina a rossz rajtot nem bírták ki, a grúzok sem lehetnek felhőtlenül boldogok. A lengyel Klaudia Kulon és az azerbajdzsáni Gunay Mammadzada sikere elismerést érdemel.

Gara Tícia megnyerte utolsó partiját, de a hajrában elért mesterhármasa, a 7 pontja kevés volt a továbbjutáshoz. Esélyes pozíciókat nem nyert meg, kritikus partikban rontott, játszmáiban több volt, mint az elért pontszám.

Nővére, Anita a hajrában ingott meg, a kihagyott esélyekért „fizetnie” kellett. Nagy csalódás válogatottunk éltáblásának, Hoang Thanh Trangnak a szereplése. Sebezhető megnyitási repertoárja miatt játékereje nem érvényesülhetett.  

A 19. Női Európa-bajnokság végeredménye:

H

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB2 

 TB3 

 TB4 

K

Élő+/-

1

4

GM

Valentyina Gunyina

RUS

2507

9,0

72,5

76,5

2389

10

19,0

2

3

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2507

8,0

74,5

80,5

2417

10

11,7

3

24

GM

Anna Usenyina

UKR

2422

8,0

74,0

78,5

2393

10

21,1

4

17

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2452

8,0

67,0

71,5

2342

10

9,4

5

8

GM

Antoanata Sztefanova

FID

2479

8,0

66,0

71,0

2382

10

10,7

6

13

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2468

8,0

66,0

70,5

2357

10

8,9

7

65

WGM

Klaudia Kulon

POL

2319

8,0

65,5

69,0

2372

10

34,2

8

38

WIM

Polina Suvalova

RUS

2389

8,0

65,0

68,5

2403

10

27,3

9

5

WGM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2495

7,5

69,0

74,0

2360

10

0,5

10

36

IM

Gunay Mammadzada

AZE

2392

7,5

67,5

72,5

2424

20

49,8

11

47

IM

Julija Oszmak

UKR

2361

7,5

67,0

72,0

2366

10

21,1

12

15

IM

Lela Dzsavahisvili

GEO

2467

7,5

66,5

71,5

2359

10

4,0

13

33

IM

Karina Szczepkowska

POL

2403

7,5

57,0

61,0

2273

10

1,2

14

1

GM

Marija Muzicsuk

UKR

2540

7,0

70,5

76,0

2381

10

-7,9

21

56

WGM

Gara Tícia

HUN

2330

7,0

61,0

65,0

2356

20

38,6

55

42

IM

Gara Anita

HUN

2369

6,0

60,5

65,0

2302

10

-4,7

56

20

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2437

6,0

60,0

65,0

2305

10

-14,4

R.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

H.

K

Élő+/-

20

GM

Hoang Thanh Trang

2437

½

1

1

0

½

½

½

½

1

0

½

6,0

56

10

-14,40

42

IM

Gara Anita

2369

1

½

½

½

1

0

1

0

0

1

½

6,0

55

10

-4,70

56

WGM

Gara Tícia

2330

1

½

½

½

½

0

1

0

1

1

1

7,0

21

20

38,60

(144 résztvevő)

Az Európa-bajnokok:

2000: Natalija Zsukova (ukrán)
2001: Almira Skripcsenko (moldáviai)
2002: Antoaneta Sztefanova (bolgár)
2003: Pia Cramling (svéd)
2004: Alekszandra Kosztenjuk (orosz)
2005: Katyerina Lahno (ukrán)
2006: Jekatyerina Atalik (török)
2007: Tatjana Koszinceva (orosz)
2008: Katyerina Lahno (ukrán)
2009: Tatjana Koszinceva (orosz)
2010: Pia Cramling (svéd)
2011: Viktorija Cmilyte (litván)
2012: Valentyina Gunyina (orosz)

2013: Hoang Thanh Trang (magyar)

2014: Valentyina Gunyina (orosz)

2015: Natalija Zsukova (ukrán)

2016: Anna Usenyina (ukrán)

2017: Nana Dzagnidze (grúz)

2018: Valentyina Gunyina (orosz)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen kétpontos előnnyel nyerte meg a Vugar Gasimov emlékversenyt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Samkirban a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen kétpontos előnnyel nyerte meg a 6. Vugar Gasimov emlékversenyt. A norvég világelső erődemonstrációként a hajrában mesterhármassal aratta újabb diadalát. Tornagyőztesként a befejező játéknapon az orosz Alekszandr Griscsukra mért vereséget. A kínai Ding Liren és az orosz Szergej Karjakin döntetlenekkel is dobogós helyen végeztek. Kilenc döntetlenével az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, Griscsuk és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand társaságában ötven százalékot ért el.

 

Az azerbajdzsáni sakkozás fellegvárában, Samkirban a norvég világbajnok Magnus Carlsen pályafutása újabb sikerét érte el, 2014, 2015 és tavalyi sikere után negyedszer is megnyerte a Vugar Gasimov emlékversenyt. Carlsen pályafutása során harminckettedszer győzött szuperversenyen egyedül, vagy holtversenyben. A világbajnok Samkirban erődemonstrációt tartott, a hajrában mesterhármassal, kétpontos előnnyel győzött a sakkvilág szupernagymesterei előtt.

 

Carlsen a hatodik forduló után még holtversenyben vezetett a 2016-os világbajnoki kihívója, az orosz Szergej Karjakin társaságában. A finisben remekelt, annyit kockáztatott a nyerés érdekében, amit ellenfelei nem tudtak hárítani, megérezték a világelső sokszor megcsodált erejét, a középjátékban esélyeit tökéletesen használta ki. A befejező játéknapon Alekszandr Griscsukra mért vereséget, megfosztva az orosz nagymestert a dobogós helyezéstől.

Fél éve még az amerikai Fabiano Caruana veszélyeztette a világranglistás első helyezését, a londoni világbajnoki döntő valamennyi partija előtt és után számolgattuk a virtuális világranglista állását. Magnus Carlsen  a rapid párharcban kivívott címvédése után Wijk ann Zee-i tornagyőzelmével, majd samkiri újabb diadalával bizonyította, hogy némi megingást követően joggal ő a sakkvilág legjobbja. Carlsen világrekordkén a 2014 márciusi ranglistát vezette 2881 Élő-ponttal, közel négy esztendeje a 2861 a legmagasabb pontszáma,  

 

A norvég világbajnok mögött kétpontos hátránnyal osztotta a második helyet a kínai Ding Liren és az orosz Szergej Karjakin. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov hazai pályán legyőzhetetlen, kilenc döntetlennel zárta szereplését. A torna doyenje, a 49 éves indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand ötven százalékot ért el. Az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és a holland Anish Giri nyeretlen maradt.

A 100 ezer eurós díjalapból Magnus Carlsen 30 ezret nyert, de a hagyományos verseny főszponzora, a SOCAR alighanem extra fellépési díjjal is támogatta a világbajnok részvételét.

 

Az utolsó forduló eredményei:

Viswanathan Anand (indiai, 2779) - Veszelin Topalov (bolgár, 2740) döntetlen (Olasz megnyitás, 31)

David Navara (cseh, 2739) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2756) döntetlen (Caro-Kann védelem, 40)

Magnus Carlsen (norvég, 2845) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 39)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2790) - Szergej Karjakin (orosz, 2753) döntetlen (Vezércsel, 27)

Ding Liren (kínai, 2812) - Anish Giri (holland, 2797) döntetlen (Ragozin védelem, 26)

A 6. Vugar Gasimov emlékverseny végeredménye:

6. Vugar Gasimov Mem, Samkir 2019. március 31-április 9.

kat. XXII (2778)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2845

*

½

1

½

1

1

½

1

½

1

7

2990

2.

Ding Liren

g

CHN

2812

½

*

½

½

1

½

1

0

½

½

5

2817

3.

Szergej Karjakin

g

RUS

2753

0

½

*

½

½

1

½

½

½

1

5

2824

4.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2756

½

½

½

*

½

½

½

½

½

½

2780

5.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2771

0

0

½

½

*

½

1

1

½

½

2779

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2779

0

½

0

½

½

*

½

½

1

1

2778

7.

Veszelin Topalov

g

BUL

2740

½

0

½

½

0

½

*

½

1

½

4

2739

8.

David Navara

g

CZE

2739

0

1

½

½

0

½

½

*

½

½

4

2739

9.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2790

½

½

½

½

½

0

0

½

*

½

2696

10.

Anish Giri

g

NED

2797

0

½

0

½

½

0

½

½

½

*

3

2651

A teljesítmények az Élő-pontszámok változásainak tükrében:

Magnus Carlsen + 15,8, Ding Liren + 0,3, Szergej Karjakin + 8,5, Tejmur Radzsabov + 3,2, Alekszandr Griscsuk + 1,1, Viswanathan Anand 0, Veszelin Topalov + 0,2, David Navara + 0,3, Sahriyar Mamedgyarov – 11,7, Anish Giri – 17,7

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport legjobb pontszerzőként a Baden-Baden tizenharmadszor bajnok csapatának tagja

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A címvédő OSG Baden-Baden elsőségével fejeződött be a Bundesliga 2018/19-es idénye. A bajnoki cím sorsa a bajnokság tizennegyedik fordulójában dőlt el, a Baden-Baden legyőzte a játéknap előtt holtversenyben vezető Solingen együttesét. A Baden-Baden lett tizenharmadszor lett bajnok, a csapat legjobb pontszerzője Rapport Richárd volt, aki 13 játszmájából 10,5 pontot szerzett.   Az SV 1930 Hockenheim végzett a második helyen, a Solingennek be kellett érnie a bronzéremmel.

 

A Bundesliga 2018/19-es idényét lezáró két fordulóban dőlt el a bajnoki cím és a dobogós helyezések sorsa. A tavaly holtverseny után a rájátszásban vereséget szenvedő Solingen csapat hazai pályán fogadta a címvédő OSG Baden-Baden együttesét. Tavaly a rangadót 4,5-3,5-re megnyerték, hét döntetlen mellett a holland Erwin L’Ami az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch elleni győzelme jelentette a két meccspontot. A holtversenyt végül a rájátszás döntötte el a Baden-Baden javára.

A címvédő, a tizenkétszeres bajnok OSG Baden-Baden csapatához igazolt a Solingen együttesétől Rapport Richárd. Nagymesterünk beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A várakozásnak megfelelően a két csapat versenyfutása jellemezte az új idényt is.  A berlini három játéknap tette izgalmassá a viadalt. A bajnokcsapat először a Hockenheim, majd a Viernheim együtteseivel szemben is csak döntetlent ért el. A Solingen már az ötödik fordulóban botlott, a Hockenheim gárdájától kaptak ki. A Hockenheim a hetedik játéknapon meglepetésre a Hamburg csapatától szenvedett vereséget.

A befejező két forduló előtt a Baden-Baden és a Solingen 22-22 ponttal állt az élen, a Hockhenheim egy ponttal lemaradva harmadik volt. A tizennegyedik fordulóban játszották a csúcsrangadót. A vereség megingatta a solingeni sakkozókat, az utolsó játéknapon Lékó Péter vezette Schachfreunde Deizisau együttestől is kikaptak, s ez a Hockenheim csapatának kedvezett, ezüstérmesek lettek.

OSG Solingen – OSG Baden-Baden  3 – 5

Pentala Harikrishna (indiai, 2739) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2779)   0 – 1

Markus Ragger (osztrák, 2686) - Levon Aronjan (örmény,   döntetlen

Loek van Wely (holland, 2650) - Peter Szvidler (orosz, 2753) 0 – 1

Surya Shekhar Ganguly (indiai, 2652) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2727)  döntetlen

Erwin L’Ami (holland, 2636) - Rapport Richárd (magyar, 2719)  0 – 1

Borki Predojevic (boszniai, 2624) - Arkadij Naiditsch (azerbajdzsáni, 2711) döntetlen

Mads Anderson (dán, 2601) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 27707)  1 – 0

Jan Smeets (holland, 2602) - Michael Adams (angol, 2706)  döntetlen

(A páratlan táblákon a Baden-Baden sakkozói játszottak világossal.)

A 2006-2015 közötti periódusban valamennyi bajnokságot megnyerő, két éve a bajnoki címet visszaszerző Baden-Baden csapatában világklasszisok egész sora játszik, legjobbjaik játékát fokozottan igazítani kellett zsúfolt versenyprogramjukhoz. Rapport Richárd csak egyetlen fordulóban hiányzott, veretlenül érte el kimagasló eredményét. Lékó Péter az éltáblán játszva 11 partijából 6 pontot gyűjtött. Almási Zoltán az USV TU Dresden együttesében szerepelt, 5 pontja lett 8 játszmájából.

 

A Bundesliga végeredménye:

H.

Csapat

F.

Gy.

D.

V.

MP

Pont

1.

OSG Baden-Baden

14

12

2

0

26

79

2.

SV 1930 Hockenheim

14

11

2

1

24

74.5

3.

SG Solingen

14

11

0

3

22

67.5

4.

Schachfreunde Deizisau

14

10

1

3

21

73

5.

SC Viernheim

14

7

5

2

19

61

6.

SV WEder Bremen

14

7

3

4

17

62.5

7.

USV TU Dresden

14

7

2

5

16

55

8.

Hamburger SK

14

6

3

5

15

57.5

9.

SF Berlin 1903

14

5

1

8

11

51

10.

BCA Augsburg

14

4

2

8

10

45

11.

SV Mülheim Nord

14

3

2

9

8

50

12.

SG Turm Kiel

14

2

4

8

8

42.5

13.

Düsseldorfer SK 1914/1925

14

3

0

11

6

40

14.

SV 1920 Hofheim

14

2

1

11

5

46

15.

MSA Zugwwang 82

14

1

0

13

2

35.5

DJK Aufwarts Aachen

0

0

0

0

0

0

A bajnokcsapat tagjai és eredményeik:

Fabiano Caruana (amerikai, 2822) 01/3, Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2779) 5/7, Viswanathan Anand (indiai, 2768) 1,5/3, Levon Aronjan (örmény, 2767) 2,5/4, Peter Szvidler (orosz, 2753) 4,5/6, Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2727) 5,5/10, Rapport Richárd (magyar, 2719) 10,5/13, Arkadij Naiditsch (azerbajdzsáni, 2711) 8/13, Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2707) 5,5/8, Michael Adams (angol, 2706) 7/9, Etienne Bacrot (francia, 2699) 9/12, Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2665) 1/1, Hou Ji-fan (kínai, 2658) 3,5/4, Szergej Movszeszjan (örmény, 2645) 5,5/7, Jan Gustafsson (német, 2641) 3,5/5, Alekszej Shirov (spanyol, 2631) 4/5, Julian Martin (német, 2392) 1,5/2
 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Gasimov emlékverseny 8. fordulójában Carlsen legyőzte Karjakint, negyedszer tornagyőztes

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Samkirban zajló 6. Vugar Gasimov emlékverseny nyolcadik fordulójában a címvédő, négyszeres világbajnok Magnus Carlsen az orosz Szergej Karjakin elleni győzelmével megnyerte az esztendő második szuperversenyét. Carlsen a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában érdekes gyalogáldozatot hozott, Karjakin a taktikai bonyodalmakkal nem tudott megbirkózni, a 39. lépés után feladásra kényszerült. Az orosz Alekszandr Griscsuk a cseh David Navarát győzte le, a kínai Ding Liren a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellenállását 110 lépésben törte meg. Hármas holtverseny a második helyen. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov nyolcadszor is remizett, ezúttal az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal osztozott meg a ponton. Nyeretlen a tornán az egymással remiző holland Anish Giri és az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov.

 

A nyolcadik forduló legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapását Szergej Karjakin és Magnus Carlsen játszotta. Negyvenkettedik klasszikus játszmájukat vívták, Carlsen 31 döntetlen mellett kilencedszer győzte le a 2016-ban világbajnoki döntős Karjakint, s mindössze kétszer szenvedett vereséget.

 

A négyszeres világbajnok félpontos előnnyel kezdte a csatát, a szicíliai védelem Szvesnyikov-változata jó szolgálatot tett. Karjakin a 7.Hd5-ös változat mellett voksolt, Carlsen ezúttal megtámadott huszárjával e7-re lépett. A 15. lépésig a londoni világbajnoki döntő 12. partijában látott folytatást követték, az orosz sakkozó újított.

Carlsen érdekes gyalogáldozatot hozott, Karjakin a taktikai jellegűvé vált állásban rossz döntéseket hozott, egyre nagyobb hátrányba került, a 39. lépést követően feladásra kényszerült. Magnus Carlsen érthetően nagyon elégedett volt sikerével, Samkirban immár negyedszer ünnepelhették tornagyőztesként.

 

Karjakin dobogós helyezése is veszélybe került. Honfitársa, Alekszandr Griscsuk pontos játékkal kényszerítette megadásra a cseh David Navarát.

A kínai Ding Liren 110 lépésben törte meg a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellenállását. Bástya a huszár elleni végjátékban szerezte meg az oly fontos győzelmet, s pályázhat magas helyezésre.

 

Nyolcadszor is remizett az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand is ötvenszázalékos eredménnyel várja a befejező játéknapot. A vezércselű játszmában kiegyenlített erők küzdelmét láttuk.

 

A világranglista negyedik helyezettjének, a holland Anish Girinek, az ötödik azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov gyenge, erőtlen játéka a verseny komoly meglepetése. Mindketten még nyeretlenek, Giri az olasz megnyitású partiban jó esélyt szalasztott el.   

 

A 8. forduló eredményei:

Veszelin Topalov (bolgár, 2740) – Ding Liren (kínai, 2812) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 110)

Anish Giri (holland, 2797) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2790) döntetlen (Olasz megnyitás, 42)

Szergej Karjakin (orosz, 2753) – Magnus Carlsen (norvég, 2845) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 39)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) – David Navara (cseh, 2739) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 40)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2756) – Viswanathan Anand (indiai, 2779) döntetlen (Vezércsel, 33)

6. Vugar Gasimov Mem, Samkir 2019.március 31-április 9.

kat. XXII (2778)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2845

*

½

1

.

½

1

1

½

½

1

6

2963

2.

Ding Liren

g

CHN

2812

½

*

½

1

½

½

0

1

½

.

2814

3.

Szergej Karjakin

g

RUS

2753

0

½

*

½

½

1

½

½

.

1

2822

4.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2771

.

0

½

*

½

½

1

1

½

½

2813

5.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2756

½

½

½

½

*

½

.

½

½

½

4

2785

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2779

0

½

0

½

½

*

½

.

1

1

4

2782

7.

David Navara

g

CZE

2739

0

1

½

0

.

½

*

½

½

½

2742

8.

Veszelin Topalov

g

BUL

2740

½

0

½

0

½

.

½

*

1

½

2739

9.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2790

½

½

.

½

½

0

½

0

*

½

3

2692

10.

Anish Giri

g

NED

2797

0

.

0

½

½

0

½

½

½

*

2630

Az utolsó forduló párosítása:

Viswanathan Anand - Veszelin Topalov

David Navara - Tejmur Radzsabov

Magnus Carlsen - Alekszandr Griscsuk

Sahriyar Mamedgyarov - Szergej Karjakin

Ding Liren - Anish Giri

 

Karjakin,S (2753) - Carlsen,M (2845)
Szicíliai védelem [B33]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 e5 6.Hdb5 d6 7.Hd5 Hxd5 8.exd5 He7 9.c4 Hg6 10.Va4 Fd7 11.Vb4 Ff5

Az idei Tata Steel Chess tornán Magnus Carlen a 11...Vb8 12.h4 h5 13.Fe3 a6 14.Hc3 f5 folytatást játszotta meg Lucas Van Foreest ellen.

12.Va4 Fd7 13.Vb4 Ff5 14.h4

A félpontos hátrányban levő Szergej Karjakin a lépésismétlést elkerülte.

14...h5

 

15.Fg5

Az orosz sakkozó újítása. Fabiano Caruana és Magnus Carlsen világbajnoki döntőjének utolsó klasszikus játszmájában a 15.Fe3 a6 16.Hc3 Vc7 17.g3 Fe7 18.f3 Hf8 19.He4 folytatást láttuk.

15...Vb8 16.Fe2 a6 17.Hc3 Vc7 18.g3 Fe7 19.Fe3 e4 20.0-0

 

20...0-0

A világelső a gyalogáldozatért ellenjátékot kapott.

21.Fxh5 He5 22.Fe2 Vd7 23.Va4 Vc8

 

24.c5

Karjakin pontatlanul értékelte az állást, nem volt jó csere az e4 gyalogért a c gyalogot adni.

24...dxc5 25.Hxe4 c4 26.Hc3 b5 27.Vd1 b4 28.Ha4

 

28...Fe4! 29.Vd4 Vf5 30.f4?

Karjakin a taktikai jellegű pozícióval nem tudott megbirkózni. 30.f3! Fxf3 31.Bae1 Bae8 (31...Bad8 32.Vf4 Vxf4 33.Fxf4) 32.d6 Ff6 33.Vd5 Fxd5 34.Bxf5 Fc6 35.Hc5 volt a helyes folytatás.

30...Vg6! 31.Ff2 Hd3 32.h5

Sötétre előnyös a 32.Fxd3 cxd3 33.Bfe1 f5 változat is.

 

32...Vf5! 33.Fg4?!

A 33.Fxd3 cxd3 34.Ve5 Vxe5 35.fxe5 Fxd5 36.Fc5 Bfe8 37.Fxe7 Bxe7 folytatás sem ígért világosnak sok jót.

33...Vxg4 34.Vxe4 Fd6 35.Vg2 Bae8 36.Fd4 Vxh5 37.Vf3 Vg6 38.Kh1 Be4 39.Ff2 Bfe8 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen harmadik győzelmével félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Samkirban zajló 6. Vugar Gasimov emlékverseny hetedik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen legyőzte a holland Anish Girit. Az orosz Szergej Karjakin remizett a cseh David Navarával, és  a nyolcadik fordulóbeli Carlsen elleni csúcsderbit félpontos hátránnyal játssza. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand az orosz Alekszandr Griscsukkal osztozott meg a ponton, A kínai Ding Liren az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval remizett, hatan osztják a harmadik helyet, egy pont a hátrányuk Karjakinnal szemben.

 

Az esztendő második szuperversenyén a világbajnok Magnus Carlsen a hetedik fordulóban a holland Anish Giri legyőzésével félpontos előnyt szerzett a viadal hajrája előtt. Az angol megnyitású parti kritikus állásában Giri rossz döntést hozott, a gyalograblás Carlsennek kedvezett. A világelső gyorsabban is nyerhetett volna, harmadik győzelmével félpontos előnyt szerzett.

 

Legnagyobb riválisa, a 2016-os világbajnoki döntős ellenfele, az orosz Szergej Karjakin a cseh David Navarával remizett, megőrizte egypontos előnyét üldözői előtt, Carlsennel világossal küzd meg a nyolcadik játéknapon.

 

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand világossal az orosz Alekszandr Griscsuk ellen nem kockáztatott.

A bolgár Tejmur Radzsabov hetedszer remizett, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval osztozott meg a ponton.

Nyeretlen honfitársa, Sahriyar Mamedgyarov is, de  két veresége a korábbi tornák kétszeres győztesét joggal keserítheti el. A kínai Ding Lirennel érdekes végjátékban remizett.

A 7. forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2756) - Veszelin Topalov (bolgár, 2740) döntetlen (Skót megnyitás, 38)

Viswanathan Anand (indiai, 2779) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

David Navara (cseh, 2739) - Szergej Karjakin (orosz, 2753) döntetlen (Angol megnyitás, 40)

Magnus Carlsen (norvég, 2845) - Anish Giri (holland, 2797) 1 – 0 (Angol megnyitás, 38)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2790) - Ding Liren (kínai, 2812) döntetlen (Vezércsel, 54)

6. Vugar Gasimov Mem, Samkir, 2019. március 31-április 9.

kat. XXII (2778)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2845

*

.

½

½

½

.

1

1

½

1

5

2931

2.

Szergej Karjakin

g

RUS

2753

.

*

½

½

½

½

½

1

.

1

2872

3.

Ding Liren

g

CHN

2812

½

½

*

½

.

1

0

½

½

.

2776

4.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2756

½

½

½

*

½

½

.

.

½

½

2786

5.

Veszelin Topalov

g

BUL

2740

½

½

.

½

*

0

½

.

1

½

2778

6.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2771

.

½

0

½

1

*

.

½

½

½

2775

7.

David Navara

g

CZE

2739

0

½

1

.

½

.

*

½

½

½

2788

8.

Viswanathan Anand

g

IND

2779

0

0

½

.

.

½

½

*

1

1

2786

9.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2790

½

.

½

½

0

½

½

0

*

.

2675

10.

Anish Giri

g

NED

2797

0

0

.

½

½

½

½

0

.

*

2

2611

A 8. forduló párosítása:

Veszelin Topalov – Ding Liren

Anish Giri – Sahriyar Mamedgyarov

Szergej Karjakin – Magnus Carlsen

Alekszandr Griscsuk – David Navara

Tejmur Radzsabov – Viswanathan Anand

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Karjakin nyert Anand ellen, Carlsennel holtversenyben vezet 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Samkirban zajló 6. Vugar Gasimov emlékverseny hatodik fordulója után a norvég világbajnok Magnus Carlsen és három évvel ezelőtti kihívója, az orosz Szergej Karjakin egypontos előnnyel holtversenyben vezet. Karjakin a vezércselben  vívott elméleti párbajban az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandal a 31. lépésben újított, elképzelése sikerhez vezetett. Magnus Carlsen sötéttel remizett a kínai Ding Lirennel. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov megszerezte első győzelmét, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen nyert. Döntetlennel végződött a holland Anish Giri és a cseh David Navara, az orosz Alekszandr Griscsuk és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov játszmája.  

A világranglistán harmadik kínai Ding Liren és a világbajnok Magnus Carlsen mindössze hatodszor mérkőzött meg egymással, hatodszor is megosztoztak a ponton. A Grünfeld védelem g3-as rendszerében vívott küzdelmükben az egyenlő erők csatájában logikus döntetlen született.

A norvég világelső három fordulóval a befejezés előtt holtversenyben vezet három évvel korábbi kihívója, az orosz Szergej Karjakin társaságában. Karjakin és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a vezércselű partiban a 31. lépésig követte a London Chess Classic 2018 döntőn játszott Levon Aronjan és Fabiano Caruana összecsapást. Az orosz sakkozó új tervet választott, a védekezésre kényszerített Anand pontatlankodott, ezt Karjakin kihasználta, a gyalogvesztés után Anand fel is adta a játszmát, nem látott védelmet világos összekötött szabadgyalogjaival szemben.

Első győzelmét aratta a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, a spanyol megnyitású ütközetben az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov könnyelmű vezérlépése eldöntötte a pont sorsát.

Ötödik döntetlenét könyvelhette el az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben.

Gyors pontosztozkodás született a holland Anish Giri és  a cseh David Navara játszmájában,

A 6. forduló eredményei:

Veszelin Topalov (bolgár, 2740) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2790) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 34)

Ding Liren (kínai, 2812) - Magnus Carlsen (norvég, 2845) döntetlen (Grünfeld védelem, 39)

Anish Giri (holland, 2797)  – David Navara (cseh, 2739) döntetlen (Ragozin védelem 26)

Szergej Karjakin (orosz, 2753) - Viswanathan Anand (indiai, 2779) 1 – 0 (Vezércsel, 51)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2756) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 40)

6. Vugar Gasimov emlékverseny, 2019. március 31-április 9.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2845

*

.

½

½

.

½

1

1

½

.

4

2894

2.

Szergej Karjakin

g

RUS

2753

.

*

½

½

½

½

.

1

.

1

4

2900

3.

Ding Liren

g

CHN

2812

½

½

*

½

1

.

0

½

.

.

3

2773

4.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2756

½

½

½

*

½

.

.

.

½

½

3

2794

5.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2771

.

½

0

½

*

1

.

.

½

½

3

2774

6.

Veszelin Topalov

g

BUL

2740

½

½

.

.

0

*

½

.

1

½

3

2782

7.

David Navara

g

CZE

2739

0

.

1

.

.

½

*

½

½

½

3

2793

8.

Viswanathan Anand

g

IND

2779

0

0

½

.

.

.

½

*

1

1

3

2789

9.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2790

½

.

.

½

½

0

½

0

*

.

2

2646

10.

Anish Giri

g

NED

2797

.

0

.

½

½

½

½

0

.

*

2

2631

A 7. forduló párosítása:

Tejmur Radzsabov - Veszelin Topalov

Viswanathan Anand - Alekszandr Griscsuk

David Navara - Szergej Karjakin

Magnus Carlsen - Anish Giri

Sahriyar Mamedgyarov - Ding Liren

Karjakin,S (2753) - Anand,V (2779)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 c5 7.dxc5 Fxc5 8.Vc2 Hc6 9.Bd1 Va5 10.a3 Bd8 11.Hd2 d4 12.Hb3 Vb6 13.Ha4 Fb4+ 14.axb4 Vxb4+ 15.Hd2 e5 16.Fg5 Va5 17.Vb3 Hb4

18.Fxf6 gxf6 19.Fe2 Fd7 20.Ba1 dxe3 21.fxe3 b5 22.0-0 bxa4 23.Vc3 f5 24.Hf3 f6 25.Hh4 Hc6 26.Va3 e4 27.Fd1 He5 28.Fxa4 Vxa4 29.Vxa4 Fxa4 30.Bxa4 f4

31.c5

Szergej Karjakin újítása, a London Chess Classic 2018 viadalon Levon Aronjan és Fabiano Caruana látott játszmához képest. 31.Bxf4 Bd1+ 32.Bf1 Bxf1+ 33.Kxf1 Bb8 34.b4 Hxc4 35.Hf5 Bb5 36.g4 h5 37.h3 hxg4 38.hxg4 He5 39.Bxa7 Bxb4 40.Kg2 Bb1 41.Be7 Bb2+ 42.Kh3 Bf2 43.Be8+ Kh7 44.Be7+ Kg8 45.Be8+ Kh7 46.Be7+ Kg8 és döntetlenben egyeztek meg.

31...fxe3 32.Bxe4 Bab8 33.Bxe3 Bxb2 34.h3 Bc2 35.Bxf6 Bxc5 36.Ba6 Hc6 37.Hf3 Bc8 38.Be6 Bc7 39.Kh2 Kg7 40.Ba4 h5

41.Ba6 He7 42.Hd4 Hf5 43.He2 Bc4 44.Bg6+ Kf8 45.Bg5 Hg7 46.Bf6+ Bf7 47.Bh6 Ke7? 48.Ba5 Ke8 49.Bh8+ Bf8

50.Bh7! Bf7 51.Be5+ Kd8 52.Bexh5 és sötét feladta

Topalov,V (2740) - Mamedgyarov,S (2790)
Spanyol megnyitás [C92]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 d6 8.c3 0-0 9.h3 Fb7 10.d4 Be8 11.Hg5 Bf8 12.Hf3 Be8 13.Hbd2 Ff8 14.a3 g6 15.Fa2 Fg7 16.b4 exd4 17.cxd4 a5

18.Bb1

A bolgár exvilágbajnok újítása. Legtöbbször a 18.Vb3 Vd7 19.Fb2 axb4 20.axb4 Ba4 21.Fc3 Hh5 folytatás került tesztelésre.

18...axb4 19.d5 He5 20.Hxe5 dxe5 21.Bxb4 c6 22.dxc6 Fxc6 23.Vf3 Ff8 24.Bb1

24...Ba4

Figyelmet érdemelt a 24...Fc5 25.Hf1 Kg7 26.Hg3 Ba6 választás.

25.Hf1 Bxe4 26.Bd1 Ve7 27.Fg5 Fg7 28.He3 Vxa3 29.Ba1! Vc5?

Sötét állásában minden rendben, ha a 29...Ve7 30.Fxf6 Fxf6 31.Fd5 Bf4 32.Fxf7+ Vxf7 33.Vxc6 Bd4 folytatás mellett döntött volna.

30.Bdc1! Bc4?

Teljes pánik Sahriyar Mamedgyarov soraiban.

31.Vd1! He4 32.Fxc4 bxc4 33.Bxc4 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Navara nyert Ding Liren ellen, a generációs párbajban Anand legyőzte Girit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Samkirban zajló 6. Vugar Gasimov emlékverseny ötödik fordulójában a világossal játszók három győzelmet értek el. A generációs csatában az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a holland Anish Giri ellen nyert. A cseh David Navara a világranglistán harmadik kínai Ding Lirent győzte le. Az orosz Alekszandr Griscsuk a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot fosztotta meg veretlenségétől. Az éllovas norvég világbajnok Magnus Carlsen az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval osztozott meg a ponton, a pihenőnap előtt megőrizte félpontos előnyét. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ötödször is remizett, az orosz Szergej Karjakin a döntetlennel holtversenyben második.

 

A FIDE elnöke, Arkadij Dvorkovics tette meg az első lépést Carlsen és Mamedgyarov partijában

Az esztendő második szuperversenyén az öt forduló során lejátszott 25 partiból nyolc végződött döntéssel, a világos színnel játszók 6-2-re vezetnek. A statisztikát javította az ötödik játéknap, három partiban is világos nyert.

 

A forduló meglepetését a világranglistán harmadik kínai Ding Liren veresége jelentette, a cseh David Navara sikere. Ding Liren tizenöt hónap, száz játszma után Shenzenben volt kénytelen kapitulálni a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. Navara a félszláv védelmű partiban az elméleti párbajban állta a sarat, a taktikai adok-kapok után létrejött állást jobban értékelte, bástyája értékesebbnek bizonyult Ding Liren két könnyűtisztjénél, a kínai sakkozó huszárja fogságba is esett.

 

A generációs párbajban a torna doyenje, a 49 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand a legfiatalabb résztvevőre, a holland Anish Girire mért vereséget. Anandnak gyalogcentruma, hadereje aktivitása szép esélyeket adott, a különböző színű futók csak erősítették világos fölényét, Giri a nehézségekkel nem tudott megbirkózni.

 

Az orosz Alekszandr Griscsuk megszerezte első győzelmét, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov elvesztette veretlenségét. Az orosz nagymester győzelmét futópárjának köszönhette Topalov huszárpárjával szemben.

 

Az éllovas norvég világbajnok Magnus Carlsen döntetlennel is megőrizte félpontos előnyét, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov változatlanul nyeretlen.

 

Ötödször is remizett az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, az orosz Szergej Karjakin a pihenőnap utáni szombati hatodik játéknapon holtversenyes társával, Viswanathan Ananddal világossal küzd meg.

 

Az 5. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) – Veszelin Topalov (bolgár, 2740) 1 – 0 (Vezércsel, 69)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2756) – Szergej Karjakin (orosz, 2753) döntetlen (Vezércsel, 41)

Viswanathan Anand (indiai, 2779) – Anish Giri (holland, 2797) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 39)

David Navara (cseh, 2739) – Ding Liren (kínai, 2812) 1 – 0 (Félszláv védelem, 45)

Magnus Carlsen (norvég, 2845) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2790) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 37)

6. Vugar Gasimov emlékverseny, 2019. március 31-április 9.

kat. XXII (2778)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2845

*

.

1

.

½

1

.

½

½

.

2909

2.

Szergej Karjakin

g

RUS

2753

.

*

.

½

½

.

½

.

½

1

3

2847

3.

Viswanathan Anand

g

IND

2779

0

.

*

½

.

½

.

1

.

1

3

2868

4.

Ding Liren

g

CHN

2812

.

½

½

*

½

0

1

.

.

.

2759

5.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2756

½

½

.

½

*

.

.

½

.

½

2799

6.

David Navara

g

CZE

2739

0

.

½

1

.

*

.

½

½

.

2793

7.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2771

.

½

.

0

.

.

*

½

1

½

2778

8.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2790

½

.

0

.

½

½

½

*

.

.

2

2706

9.

Veszelin Topalov

g

BUL

2740

½

½

.

.

.

½

0

.

*

½

2

2709

10.

Anish Giri

g

NED

2797

.

0

0

.

½

.

½

.

½

*

2610

A szombati 6. forduló párosítása:

Veszelin Topalov - Sahriyar Mamedgyarov

Ding Liren - Magnus Carlsen

Anish Giri – David Navara

Szergej Karjakin - Viswanathan Anand

Alekszandr Griscsuk - Tejmur Radzsabov

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Öt döntetlen a negyedik játéknapon, Carlsen az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Samkirban zajló 6. Vugar Gasimov emlékverseny negyedik játéknapján öt döntetlen született. A félpontos előnnyel vezető norvég világbajnok Magnus Carlsen a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval remizett. A kínai Ding Liren az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal osztozott meg a ponton. A holland Anish Giri az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov a cseh David Navarával remizett. Az orosz derbin Szergej Karjakin és Alekszandr Griscsuk sem bírt egymással.

 

Az esztendő második szuperversenyén az első fordulóhoz hasonlóan a negyedik játéknapon is öt döntetlen született. Az éllovas, a háromszori tornagyőztes világbajnok Magnus Carlsen huszonhatodszor csatázott az exvilágbajnok Veszelin Topalovval, 11 döntetlen mellett 9-5-re vezetett. A jelentős korkülönbség ellenére Topalov 2015-ben két partit is nyert, Samkirban majd a St. Louis-i is Topalov győzött, tavaly Samkirban Carlsen megszerezte kilencedik győzelmét. A mai partijukra mindketten jól felkészültek, óvatos játék vezetett a pontosztozkodáshoz.

 

A világranglistán harmadik kínai Ding Liren és az exvilágbajnok Viswanathan Anand partijában a torna doyenje gond nélkül remizett.

 

Az orosz derbin Szergej Karjakin és Alekszandr Griscsuk remizett. Nem hozta lázba a sakkrajongókat a holland Anish Giri és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov játszmája sem.

Az előző forduló két vesztesének összecsapásának döntetlene miatt a cseh David Navara szomorkodhatott, a bástyavégjátékban fonalasan nyerhetett volna az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen.

A 4. forduló eredményei:

Veszelin Topalov (bolgár, 2740) – Magnus Carlsen (norvég, 2845) döntetlen (Ragozin védelem, 36)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2790) – David Navara (cseh, 2739) döntetlen   (Nimzoindiai védelem, 85)

Ding Liren (kínai, 2812) – Viswanathan Anand (indiai, 2779)

Anish Giri (holland, 2797) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2756) döntetlen (Vezércsel, 40)

Szergej Karjakin (orosz, 2753) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) döntetlen (Grünfeld védelem, 32)

6. Vugar Gasimov Mem, Samkir 2019. március 31-április 9.

kat. XXII (2778)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2845

*

.

.

½

½

1

.

.

1

.

3

2946

2.

Ding Liren

g

CHN

2812

.

*

½

½

.

½

.

1

.

.

2859

3.

Szergej Karjakin

g

RUS

2753

.

½

*

.

½

.

1

½

.

.

2875

4.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2756

½

½

.

*

.

.

½

.

.

½

2

2811

5.

Veszelin Topalov

g

BUL

2740

½

.

½

.

*

.

½

.

½

.

2

2783

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2779

0

½

.

.

.

*

.

.

½

1

2

2796

7.

Anish Giri

g

NED

2797

.

.

0

½

½

.

*

½

.

.

2668

8.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2771

.

0

½

.

.

.

½

*

.

½

2701

9.

David Navara

g

CZE

2739

0

.

.

.

½

½

.

.

*

½

2701

10.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2790

.

.

.

½

.

0

.

½

½

*

2674

Az 5. forduló párosítása:

Alekszandr Griscsuk – Veszelin Topalov

Tejmur Radzsabov – Szergej Karjakin

viswanathan Anand – Anish Giri

David Navara – Ding Liren

Magnus Carlsen – Sahriyar Mamedgyarov

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen sötéttel nyert Navara ellen, félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Samkirban zajló 6. Vugar Gasimov emlékverseny harmadik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen sötéttel győzte le a cseh David Navarát és félpontos előnnyel vezet. Az exvilágbajnok Viswanathan Anand nehéz állásba került az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval szemben, aki előnyös állásában az időkontroll előtt többször is hibázott, s végül el is vesztette a játszmát. Döntetlennel fejeződtek be az orosz Szergej Karjakin és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, az orosz Alekszandr Griscsuk és a holland Anish Giri, valamint az azerbajdzsán Tejmur Radzsabov és a kínai Ding Liren párharcai.

Magnus Carlsen második győzelmével félpontos előnnyel vezet. A cseh David Navara ellen a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatát játszotta meg, a 13. lépésben új ötlettel lepte meg ellenfelét. Navara a 19. lépésben választott rossz tervet, majd minőségáldozattal próbálkozott. A norvég világbajnok anyagi előnyének érvényesítésében kissé bizonytalankodott, nem koncentrált teljes erővel, hosszabbra nyúlt a parti, mint gondolták a világelső drukkerei.

Nehéz perceket élt át Viswanathan Anand. Az indiai exvilágbajnok az első fordulóban nyerést szalasztott el Navara ellen, majd második partijában a rangadón kihagyta a döntetlent biztosító folytatást Carlsennel szemben. A két rontás érthetően rányomta bélyegét az azerbajdzsáni Sahriyar Mamegyarov elleni játékára, világossal az olasz megnyitásban egyre nagyobb hátrányba került. Mamedgyarov nyerőesélyes állásában többször is hibázott, a remifolytatást sem vette észre. Az időkontroll után már Anand játszhatott nyerésre, aktív királya és a szabadgyalogja eldöntötte a játszma sorsát.

A fordulóban három döntetlen született. A legbékésebb az előző játéknap két vesztesének, az orosz Alekszandr Griscsuknak és a holland Anish Girinek a pontosztozkodása volt.

Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és a kínai Ding Liren a spanyol megnyitás Marshall támadásában vívott párbaja megerősítette, hogy világos nem tud előnyt kicsiholni.

Az orosz Szergej Karjakin és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov olasz megnyitású partija lépésismétléssel vezetett a pontosztozkodáshoz. 

A 3. forduló eredményei:

Szergej Karjakin (orosz, 2753) – Veszelin Topalov (bolgár, 2740) döntetlen (Olasz megnyitás, 34)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) – Anish Giri (holland, 2797) döntetlen (Ragozin védelem, 22)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2756) – Ding Liren (kínai, 2812) döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)

Viswanathan Anand (indiai, 2779) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2790) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 63)

David Navara (cseh, 2739) – Magnus Carlsen (norvég, 2845) (Szicíliai védelem,  (Szicíliai védelem,

6. Vugar Gasimov Mem. Samkir, 2019. március 31-április 9.

kat. XXII (2778)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2845

*

.

.

½

.

1

1

.

.

.

3031

2.

Szergej Karjakin

g

RUS

2753

.

*

½

.

½

.

.

1

.

.

2

2908

3.

Ding Liren

g

CHN

2812

.

½

*

½

.

.

.

.

.

1

2

2885

4.

Temur Radzsabov

g

AZE

2756

½

.

½

*

.

.

.

.

½

.

2815

5.

Veszelin Topalov

g

BUL

2740

.

½

.

.

*

.

½

½

.

.

2763

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2779

0

.

.

.

.

*

½

.

1

.

2791

7.

David Navara

g

CZE

2739

0

.

.

.

½

½

*

.

.

.

1

2663

8.

Anish Giri

g

NED

2797

.

0

.

.

½

.

.

*

.

½

1

2629

9.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2790

.

.

.

½

.

0

.

.

*

½

1

2643

10.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2771

.

.

0

.

.

.

.

½

½

*

1

2674

A 4. forduló párosítása:

Veszelin Topalov – Magnus Carlsen

Sahriyar Mamedgyarov – David Navara

Ding Liren – Viswanathan Anand

Anish Giri – Tejmur Radzsabov

Szergej Karjakin – Alekszandr Griscsuk

Anand,V (2779) - Mamedgyarov,S (2790)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.0-0 Hf6 5.d3 d6 6.c3 a6 7.a4 Fa7

Az idei Tata Steel Chess tornán Viswanathan Anand a 7...0-0 8.Be1 h6 9.h3 a5 10.Hbd2 Fe6 11.b3 d5 12.exd5 Hxd5 13.He4 Fb6 14.Ba2 f5 15.Hg3 Vf6 16.Hxe5 Hxe5 17.Hh5 Vf7 18.Bxe5 Hxc3 19.Bxe6 Hxd1 20.Be7 Bad8 folytatásban remizett Ding Lirennel.

8.Ha3 He7 9.Hc2 Hg6 10.Fe3 Fxe3 11.Hxe3 0-0 12.Vc2 c6 13.a5 d5 14.Fb3 Fe6 15.exd5 cxd5 16.d4 e4 17.He5 Vd6 18.f4

18...exf3! 19.Hxf3 Bae8 20.Bfe1 Fd7 21.g3 h6 22.Vg2 Be7 23.Hc2 Bfe8 24.Hb4 Fb5 25.Bxe7 Bxe7 26.Fd1 h5

Sahriyar Mamedgyarov egyre nagyobb előnybe került.

27.Vh3 Fd7 28.Vg2 Fb5 29.Vh3

29...h4! 30.Fc2 hxg3

Figyelmet érdemelt a 30...Be3 31.Hxh4 (31.Vc8+ Fe8 32.Kf2 Ve7) 31...Hxh4 32.Vxh4 Ve6 33.g4 Be2 folytatás.

31.Vxg3

A vezércsere után is az exvilágbajnok nagy gondokkal küszködött volna a 31.Fxg6 gxh2+ 32.Vxh2 Vxh2+ 33.Kxh2 Be2+ 34.Kg1 fxg6 35.Be1 Bxb2 folytatásban.

31...Hf4 32.Kh1 Be3 33.Bg1 g6 34.Vf2 Be2 35.Vh4

35...He4?

Az azerbajdzsáni nagymester választása könnyített Viswanahan Anand gondjain. 35...H6h5! 36.He5 (36.Bg5 Kg7 37.Be5 Vc7) 36...Bxe5! 37.dxe5 Vxe5 38.Vf2 Fe2 folytatásban az exvilágbajnok nem találhatott volna mentséget.

36.Fxe4! dxe4 37.He5! Hd3

38.Vh8+! Kxh8 39.Hxf7+ Kh7 40.Hxd6 Fd7?

Újabb hiba, már világos játszhatott nyerésre. 40...He1 41.Bg3 (41.Hxb5?? Hf3 42.Bg2 Be1+ 43.Bg1 Bxg1#; 41.Hf7 Fd7) 41...Fd7 42.Kg1 egyenlő esélyt adott volna.

41.Hxe4! Ff5

42.Hg5+! Kh6 43.Hxd3 Fxd3

44.Bg3! Be1+ 45.Kg2 Be2+ 46.Kg1 Be1+

47.Kf2! Be2+ 48.Kf3! Bxb2 49.Kf4 Ff5 50.Ke5 Bxh2 51.Hf7+ Kg7 52.Hd6 Be2+

53.Kd5! Kf6 54.c4 Be7 55.Bf3 Bd7 56.c5 Be7? 57.Bf2

Egyszerűbb volt a 57.Hxf5 gxf5 58.Kd6 megoldás.

57...Bh7 58.Hxf5 gxf5

59.Kd6! Bh8 60.Bd2 f4 61.Kc7 Bh7+ 62.Kc8 f3 63.d5! és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnokok csatájában Carlsen legyőzte a végjátékban pontatlanul védekező Anandot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Samkirban zajló 6. Vugar Gasimov emlékverseny második fordulójának rangadóján, a négyszeres és az ötszörös világbajnok, Magnus Carlsen és Viswanathan Anand csatájában a norvég világelső diadalmaskodott. Anand a végjátékban többször is hibázott, pontatlanul védekezett. Az orosz Szergej Karjakin sötéttel nyert a holland Anish Giri ellen. Bonyolult csatában győzte le a kínai Ding Liren az orosz Alekszandr Griscsukot. Döntetlennel ért véget a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és a cseh David Navara küzdelme. Az azerbajdzsáni derbin megosztozott a ponton Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov.

Magnus Carlsen és Viswanathan Anand klasszikus időkontroll mellett hatvanötödször mérkőzött meg. A norvég világbajnok elsősorban a két világbajnoki döntőn elért sikereinek köszönhetően 11-8-ra vezetett 45 döntetlen mellett. Összesítésben is Carlsen mérlege volt a kedvezőbb, 70 döntetlen született a párharcaikban, a norvég zseni  huszonötször nyert, 19 játszmát vesztett el. A 2014-ben, Szocsiban vívott második párharcuk óta klasszikus kontroll mellett csak tizennegyedszer csatáztak. Carlsen 2015-ben a GRENKE Chess Classic tornán győzött, Anand a stavangeri viadalon vágott vissza. A Gasimov emlékversenyen, a Sinquefield Kupán és a londoni tornán is remiztek. Három éve csak rapidoztak és snelleztek, 2017-ben Stavangerben, St. Louisban és Londonban megosztoztak a ponton. Tavaly Wijk aan Zee-ben, Baden-Badenben, Stavangerben és St. Louisban sem bírtak egymással.

Az idei Tata Steel Chess tornán a tizedik fordulóban csatáztak, holtversenyben álltak az élen. A norvég világelső a spanyol megnyitás ritka változata mellett döntött, jól érzékelhető volt elképzelése, hogy hosszú küzdelemre kényszerítse 21 évvel idősebb riválisát. Anand remiesélyekkel játszhatott, többször is jobban védekezhetett volna, majd a huszárvégjáték is döntetlent ígért, amikor fatális hibát követett el, a 74. lépés után feladásra kényszerült.

Carlsen és Anand a vezércselben csatázott, a világbajnok tért el a londoni világbajnoki döntő második partijában látott változattól. Az exvilágbajnok pontatlanul cserélt vezért, engedélyezte az a6 lépést. Bizonytalankodni kezdett, nem találta meg a legjobb védelmet, a 41. lépésben adta fel reménytelen állását, nem várta meg, hogy a világos király átvonul a vezérszárnyra és leüti a d5 gyalogot.

A játéknap meglepetése, hogy Anish Giri világossal a 34. lépésben feladásra kényszerült. Pontatlanul vezette a támadást, kedvező tisztáldozat lehetőségét szalasztotta el. Szergej Karjakin megtalálta a helyes védekezési lehetőséget, majd ellenfele nagy hibájára nyert is. Az utóbbi időben ritkaság volt, hogy Giri játszmát veszítsen.

Bonyolult csatában győzött a kínai Ding Liren. A taktikai motívumokkal tarkított küzdelemben jobban értékelte a lehetőségeket, mint Alekszandr Griscsuk. A partit hatórás küzdelemben vezérének aktivitása, királyának nagyobb biztonsága döntötte el.

Veszelin Topalov és David Navara partijában a cseh nagymester örülhetett jobban a döntetlennek. A bolgár exvilágbajnok kis előnnyel játszhatott, a sorozatos cserék megkönnyítették  Navara életét, a huszárvégjáték már remi volt.

A várakozásnak megfelelően az azerbajdzsáni derbi döntetlennel végződött.

A 2. forduló eredményei:

Veszelin Topalov (bolgár, 2740) – David Navara (cseh, 2739) döntetlen (Caro-Kann védelem, 55)

Magnus Carlsen (norvég, 2845) – Viswanathan Anand (indiai, 2779) 1 – 0 (Vezércsel, 41)

Sahriyar Mamedgyarov (2790) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2756) döntetlen (Modern Benoni védelem, 41)

Ding Liren (kínai, 2812) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) 1 – 0 (Modern Benoni védelem, 77)

Anish Giri (holland, 2797) – Szergej Karjakin (orosz, 2753) 0 – 1 (Olasz megnyitás, 34)

A 6. Gasimov emlékverseny állása:

1-3.Szergej Karjakin, Ding Liren és Magnus Carlsen 1,5 pont

4-7. Tejmur Radzsabov, David Navara, Sahrixar Mamedgyarov és íííveszelin Topalov 1

8-10. Anish Giri, Alekszandr Griscsuk és Viswanathan Anand 0,5

A 3. forduló párosítása:

Szergej Karjakin – Veszelin Topalov

Alekszandr Griscsuk – Anish Giri

Tejmur Radzsabov – Ding Liren

Viswanathan Anand – Sahriyar Mamedgyarov

David Navara – Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Carlsen 26 ponttal előzi meg Caruanát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2019. április 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen huszonhat ponttal előzi meg az amerikai Fabiano Caruanát. Az asztanai csapat-világbajnokság, a szkopjei Európa-bajnokság, a prágai Masters, a Bundesliga eredményei befolyásolták a legjobbak sorrendjét. Rapport Richárd legjobb magyarként a 26., Almási Zoltán az 55., Berkes Ferenc a 63., Lékó Péter a 69. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 75 ponttal vezet honfitársnője, a világbajnoknő Ju Wenjun előtt.

 

Rangos versenyekben gazdag hónapot zárt a sakkvilág, ezt hűen tükrözi az új világranglista. A négyszereem játszott tornán, ennek ellenére növelte előnyét Fabiano Caruana előtt. Az amerikai nagymester három partit játszott a Bundesligában a bajnokcsapat, a Bade-Baden színeiben, csak kétszer remizett, Lékó Pétertől vereséget szenvedett.

Ding Liren a kínai válogatott éltábláján nem villogott a csapat-világbajnokságon, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov a Bundesligában pontokat nyert, az exvilágbajnok Viswanathan Anand és a francia Maxime Vachier-Lagrave pontokat vesztett. Az örmény Levon Aronjan ismét a top tízben.

 

Az újdonsült Európa-bajnok, a 21 éves Vladiszlav Artyemijev nyolc helyezést javítva már a tizenharmadik, honfitársa, Szergej Karjakin gyengén játszott a csapat-vb-n, ennek tükre a tizenhetedik hely. Az amerikai bajnokság eredményeit csak a májusi listán számolják el, Leinier Dominguez Perez inaktívnak számított a viadal kezdetéig.

Legjobb magyarként Rapport Richárd  a huszonhatodik, javított helyezésén Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Lékó Péter is. Hét orosz, öt kínai, három amerikai, két azerbajdzsáni nagymester mellett egy-egy norvég, holland, indiai, francia,  örmény, bolgár, cseh és lengyel sakkozó a top 25-ben.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0219

0319

0419

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2845

2845

2845

0

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2828

2828

2819

3

1992

3.

Ding Liren

kínai

2812

2812

2809

8

1992

4.

Giri,A

holland

2797

2797

2797

0

1994

5.

           Mamedgyarov,S

azeri

2790

2790

2793

3

1985

6.

Anand,V

indiai

2779

2779

2774

3

1969

7.

Nepomnjacsij,J

orosz

2771

2771

2773

6

1990

8.

            Vachier-      Lagrave,M                                

francia

2780

2775

2773

5

1990

9.

Griscsuk,A

orosz

2771

2771

2771

8

1983

10.

Aronjan,L

örmény

2765

2761

2763

3

1982

11.

So,W

amerikai

2765

2762

2762

0

1993

12.

Radzsabov,T

azeri

2756

2756

2756

0

1987

13.

Artyemijev,V

orosz

2709

2736

2754

19

1998

14.

Kramnyik,V

orosz

2753

2753

2753

0

1975

15.

Yu Yangyi

kínai

2761

2761

2751

7

1994

16.

Nakamura,H

amerikai

2749

2746

2746

0

1987

17.

Karjakin,S

orosz

2753

2753

2743

7

1990

18.

Topalov,V

bolgár

2740

2740

2740

0

1975

19.

Szvidler,P

orosz

2737

2737

2735

2

1976

20.

Vityjugov,N

orosz

2720

2726

2734

12

1987

21.

Navara,D

cseh

2738

2739

2733

11

1985

22.

Bu Xiangzhi

           kínai

 2731

2731

2729

7

1985

23.

Wei Yi

kínai

 2733

2733

2728

18

1999

24.

Duda,J-K

lengyel

2731

2731

2728

11

1998

25.

Wang Hao

            kínai

 2714

2718

2726

18

1989

26.

Rapport,R

magyar

 2735

2738

2726

13

1996

55.

Almási,Z

magyar

2681

2680

2685

5

1976

63.

Berkes,F

magyar

2666

2666

2678

11

1985

69.

       Lékó,P

magyar

2660

2660

2675

6

1979

A honi rangsorban Rapport Richárd előnye csökkent, Almási Zoltán és Lékó Péter a Bundesligában, Berkes Ferenc és Gledura Benjámin az Európa-bajnokságon szerzett értékes pontokat.

A honi ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2726 (- 12), Almási Zoltán 2685 (+ 5), Berkes Ferenc 2678 (+ 12), Lékó Péter  2675 (+ 15), Gledura Benjámin 2641 (+ 11), Bánusz Tamás 2614, Héra Imre 2612 (+ 7), Erdős Viktor 2610 (- 2), Balogh Csaba 2610 (- 4), Papp Gábor 2598 (- 1), Prohászka Péter 2597

A női világranglistán az Oxfordban egyetemi tanulmányokat folytató exvilágbajnoknő Hiu Ji-fan 75 ponttal előzi meg honfitársnőjét, Ju Wenjunt. A csapat-világbajnokságon remekelt az orosz Alekszandra Gorjacskina és a kínai Tan Zhongyi, gyenge eredményt ért el az ukrán Anna Muzicsuk.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2662

2. Ju Wenjun (kínai) 2587 (+ 7, 9)

3. Marija Muzicsuk (ukrán) 2563 (+ 3, 11)

4. Katyerina Lahno (orosz) 2554 (- 5, 7)

5. Humpy Koneru (indiai) 2549

6. Alekszandra Kosztenjuk (orosz)  2546 (+ 1, 10)

7. Anna Muzicsuk (ukrán) 2539 (- 16, 8)

8. Viktorija Cmilyte (litván) 2538 (- 4, 2)

9. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2534 (30, 20)

10. Tan Zhongyi (kínai) 2528 (+ 15, 9)

29. Hoang Thanh Trang (magyar) 2435 (- 19, 8)

94. Gara Anita (magyar) 2369 (- 15, 8)

A magyar ranglistán a csapat-világbajnokság eredményei tükröződnek, a gyengébb teljesítmények Élő-pont vesztésekkel jártak.

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2435 (- 19), Gara Anita 2369 (- 15), Lázárné Vajda Szidónia 2358, Medvegy Nóra 2355, Papp Petra 2336, Gara Tícia 2321 (- 3),  Mádl Ildikó 2313, Marjanovics Annamária 2298 (+ 12), Havanecz Bianka 2265 (- 5), Terbe Julianna 2265 (- 41)

A juniorok világranglistáján a kínai Wei Yi fölényesen vezet, két-két amerikai és iráni a legjobb ötben. Gledura Benjámin az Európa-bajnokságon 11 pontot gyűjtött és kvalifikálta magát a Világkupáa, változatlanul a hatodik.

 

A legjobb juniorok:

1.Wei Yi (kínai) 2728 (- 5, 18) 1999

2. Jeffery Xiong (amerikai) 2677 (+ 14, 9)  2000

3. Alireza Firouzja (iráni) 2669 (+ 12, 18) 2003

4. Parham Maghsoodlou (iráni) 2669 (- 4, 18)  2000

5. Samuel Sevian (amerikai) 2655 (+ 13, 8) 2000

6. Gledura Benjamin (magyar) 2641 (+ 11,  11) 1999

67. Kántor Gergely (magyar) 2505 (+ 14, 9) 1999

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Zsanszaja Abdumalik került az élre, a 13 éves indiai Desmukh Diyya 166 pontot gyűjtve az ötödik. Marjanovics Annamária 29. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1. Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2463 (- 6, 8) 2000

2. Polina Suvalova (orosz) 2457 (- 14, 9) 2001

3. Zhu Jiner (kínai) 2439 (- 3, 9) 2002

4. Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni) 2438 2000

5. Deshmukh Diyya (indiai) 2432 (+ 166, 18)  2005

29. Marjanovics Annamária (magyar) 2298 (+ 12, 7) 2001

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura ötödször bajnok, fél ponttal előzte meg Caruanát és Dominguez Perezt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Saint Louisban Hikaru Nakamura elsőségével fejeződött be az amerikai bajnokság. Az ötödik bajnoki címét ünneplő Nakamura az utolsó fordulóban sötéttel nyert Jeffery Xiong ellen, félpontos előnnyel végzett az élen, rajt-cél győzelmet aratott. A befejező játéknap előtt holtversenyben vezető Fabiano Caruana a címvédő Samuel Shanklanddal remizett. Pályafutása első amerikai bajnokságán játszó Leinier Dominguez Perez döntetlenre rontotta kecsegtető pozícióját Timur Gareyevvel szemben, Caruanával osztozik a második díjon. Az első három helyezett megőrizte veretlenségét. A 15 esztendős Awonder Liang sötéttel győzte le Wesley So-t. A női bajnokságon szenzációs sikert ért el a 16 éves Jennifer Yu, két és félpontos előnnyel lett első, 11 játszmájából csak két döntetlent engedélyezett riválisainak.

 

Hikaru Nakamura ötödik bajnoki címét ünnepelheti, 2015-ben elért sikere után veheti át ismét a győztesnek járó trófeát és az 50 ezer dolláros első díjat. 2016-ban Fabiano Caruana, egy év múlva Wesley So, tavaly Samuel Shankland győzött. Különösen értékes első helye, hiszen az elmúlt években komoly riválisai támadtak, Caruana, So és Leinier Dominguez Perez erősíti az amerikai sakkozást.

Nakamura 2015-ben a világranglistán 2798 ponttal még a harmadik volt, azóta fokozatosan vesztett Élő-pontjaiból, a legfrissebb világranglistán is csak a tizenhatodik 2746 ponttal. A hullámvölgy után a 31 éves sakkozó érthetően nagyon örült sikerének, a rajt-cél győzelmének, közel 15 pontot is szerzett az 50 ezer dolláros első díj mellé. A junior világranglistán második Jeffery Xiong elleni döntő ütközetében a holland védelemre esett a választása, s nagy küzdelemben tudta csak megadásra kényszeríteni a 18 esztendős nagymestert.

Az utolsó forduló előtt hármas holtversenyben állt az élen, s úgy tűnt, hogy pályafutása első amerikai bajnokságán szereplő egykori kubai sakkozóval, Leinier Dominguez Perezzel rájátszásban kell megvívnia. Dominguez azonban kecsegtető állását remire rontotta a szívósan védekező Timur Gareyevvel szemben. Fabiano Caruanának sötéttel nem volt reális esélye a címvédő, Samuel Shankland legyőzéséhez.

 

Caruana és Dominguez a bajnokság nyitányán lépéshátrányba került Nakamurával szemben, de fokozatosan törtek előre. A világranglistán második Caruana különösen sajnálhatja Dominguez elleni nagy kihagyását, a nyerőesélyes állásának remire rontását. Dominguez játékában érezhető volt a hosszabb kihagyás, érkezésével még tovább erősödött a válogatott.

Mérsékelt teljesítményt nyújtott Wesley So, utolsó partijában a legfiatalabb résztvevőtől, a 15 éves Awonder Liangtól vereséget is szenvedett. A csapat-világbajnokságon is sikerrel szerepelt 18 éves Samuel Sevian várakozáson felüli eredményt ért el. Nagy csalódást okozott a címvédő Samuel Shankland. A bakui sakkolimpián aranyérmes csapat tagja, Ray Robson ötöt is vesztett, ebből hármat az utolsó három fordulóban.

Az utolsó forduló eredményei:

Samuel Shankland (2731) - Fabiano Caruana (2828) döntetlen (Bogoindiai védelem, 39)

Ray Robson (2667) - Varuzhan Akobian (2625) 0 - 1 (Vezércsel, 56)

Leinier Dominguez Perez (2739) - Timur Gareyev (2557) döntetlen (Szicíliai védelem, 77)

Jeffery Xiong (2663) - Hikaru Nakamura (2746) 0 – 1 (Holland védelem, 58)

Wesley So (2762) - Awonder Liang (2590) 0 – 1 (Angol megnyitás, 84)

Aleksandr Lenderman (2637) - Samuel Sevian (2642) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 24)

 

A bajnokság végeredménye:

ch-USA 2019 Saint Louis,  2019. március 20-április 1.

kat. XVIII (2682)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

1.

Hikaru Nakamura

g

USA

2746

*

½

½

½

1

½

1

½

½

1

1

1

8

2851

2.

Caruana, Fabiano

g

USA

2828

½

*

½

½

½

½

1

½

1

1

1

½

2810

3.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2739

½

½

*

½

1

½

½

1

1

½

½

1

2802

4.

Wesley So

g

USA

2762

½

½

½

*

½

½

½

0

1

½

1

½

6

2711

5.

Samuel Sevian

g

USA

2642

0

½

0

½

*

½

½

1

½

1

½

1

6

2721

6.

Samuel Shankland

g

USA

2731

½

½

½

½

½

*

0

½

½

½

1

½

2677

7.

Jeffery Xiong

g

USA

2590

0

0

½

½

½

1

*

½

½

½

1

0

5

2654

8.

Awonder Liang

g

USA

2663

½

0

0

0

½

½

½

*

½

1

0

½

5

2648

9.

Aleksandr Lenderman

g

USA

2637

½

0

0

0

½

½

½

½

*

½

½

½

4

2584

10.

Varuzhan Akobian

g

USA

2625

0

0

½

½

0

½

½

0

½

*

½

1

4

2585

11.

Timur Gareyev

g

USA

2557

0

0

½

0

½

0

0

1

½

½

*

1

4

2591

12.

Ray Robson

g

USA

2667

0

½

0

½

0

½

1

½

½

0

0

*

2550


A teljesítmények az Élő-pontszámok változásainak tükrében:


Hikaru Nakamura + 14,7, Fabiano Caruana – 2,6, Leinier Dominguez Perez + 10,8, Wesley So – 7,7, Samuel Sevian + 11,3, Samuel Shankland – 7,9, Jeffery Xiong – 1,9, Awonder Liang + 9,8, Aleksandr Lenderman – 7,7, Varuzhan Akobian – 5,9, Timur Gareyev + 4,7, Ray Robson – 17,6.

 

A női bajnokságon szenzációs eredménnyel, 11 játszmából 10 ponttal győzött Jennifer Yu. Fantasztikus a performance-pontszáma, a 2678, 48 Élő-pontot is gyűjtött. Két és félpontos hátránnyal osztotta a második helyet Anna Zatonskih és Tatev Abrahamyan. Nagy meglepetésre a rajtlistát vezető Irina Krush négy vereséget is elszenvedve 5 ponttal csak a hatodik helyen végzett, a 2243, illetve a -29 Élő-pont mindent elárul eredményéről.  

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hirdetés

Feedek

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog