Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Carlsen remek játékkal győzte le Nakamurát, előnye öt pont So előtt, Radzsabov beérte Aronjant

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour döntőjének ötödik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen 2,5 – 0,5-re legyőzte az amerikai Hikaru Nakamurát. A norvég világelső pozíciós csúcsteljesítménnyel a két világossal játszott összecsapást nyerte meg. Carlsen előnye öt pont a játéknapon a holland Anish Giri ellen szerencsés győzelmet elért Wesley So előtt. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov az örmény Levon Aronjant győzte le. A 23 éves orosz Vladiszlav Artyemijev az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen nyert, „túlélte”, hogy a harmadik összecsapásuk során mattot nézett el. A francia Maxime Vachier-Lagrave a lengyel Jan-Krzysztof Dudát kényszerítette feladásra.   

A világbajnok Magnus Carlsen a negyedik fordulóban elszenvedett veresége, kapkodó, gyenge játéka után fokozott érdeklődéssel vártuk Hikaru Nakamura elleni párharcát. Az ősi riválisok már negyven klasszikus játszmában csatáztak. Nakamura a 25 döntetlen mellett 14-szer szenvedett vereséget, s mindössze egyszer tudta megadásra kényszeríteni a norvég világelsőt.

Rapid és villámpartiban sűrűn mérkőztek meg, 75 döntetlen mellett Carlsen 70-35-re vezetett.

A sakktörténelem első online szuperversenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadal első játéknapján mérkőzött meg Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura. A világossal játszók „taroltak”, mind a négy partiban győzelmet szereztek. A párharcot a „hirtelen halál” játszma döntötte el a világbajnok javára, sötéttel nyert. A nyolc résztvevős verseny döntőjét is ők ketten vívták, Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-ös győzelemmel lett a torna győztese. A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyéből a világbajnok három tornát nyert meg, egyetlen vereségét a Lindores Abbey Challenge viadal elődöntőjében Hikaru Nakamurától szenvedte el.

A négyszeres világbajnok a Grand Finals Kiva fináléjában óriási csata, fordulatokban gazdag küzdelem után visszavágott az ötszörös amerikai bajnoknak. A végsőkig kiélezett hétszettes döntőben Carlsen háromszor is hátrányból egyenlített, a hetedik mérkőzésen is „rendelésre” tudott nyerni, miután elvesztette az első villámpartit. A sorsdöntő „hirtelen halál” partiban színt választhatott, sötétre szavazott, remifórral játszhatott, és a döntetlen a végső győzelmét jelentette.

A Meltwater Champions Chess Tour sorozaton a New in Chess Classic döntőjében csatáztak, Carlsen 3-1-re nyerte meg az első meccset, a második 2-2 lett.

Hikaru Nakamura honfitársa, Wesley So elleni sikerével „melegített” a rangadóra, s tőle megszokott önbizalommal várta az összecsapást…

A chess24.com honlapon kilenc nyelven kommentálják a viadalt, Lékó Péter angolul elemzi, értékeli a küzdelmeket. Nagymesterünk a világbajnoki döntőn Jan Nepomnjacsij egyik szekundánsa lesz, már hónapok óta folyik a közös munka, a kritikus változatok együttes elemzése. Lékó a legnagyobb elismeréssel dicsérte Carlsen pozíciós csúcsteljesítményét. Nakamura mind a három játszmában védekezésre kényszerült, csak a másodikat tudta döntetlenre menteni. a két sötéttel játszott spanyol partit elbukta.

A világbajnok nagy türelemmel játszotta a középjátékokat, nem zavarta, hogy látszólag nem volt előnye, de Carlsen tud a „sziklából is vizet fakasztani”. Érdemes lejátszani a partikat.

Az ötödik forduló párosításában az MCCT versenyeken az egymás ellen játszott partik statisztikája:

 

Magnus Carlsen legfőbb riválisa, Wesley So nagy kalandokat élt át Anish Giri elleni mérkőzésén. Az első partiban hátrányosabb állásban azonnal vesztő tisztáldozatot hozott.

A holland nagymester a második játszmában túlságosan sok energiát vesztegetett el gyalogelőnyének érvényesítése érdekében, a különböző színű futók miatt azonban ez nem sikerülhetett, 97 lépésben remiztek.

Az ötödik játéknapon két óriási hibát is feljegyezhettünk a sok baki mellett. Anish Giri nyerőesélyes pozícióban  végzetes huszársakkot adott, döntő anyagi hátrányba került.

Szinte törvényszerű volt, hogy Giri a bakit nem tudta feledni, a második villámpartit vesztette el, So mázlis nyerést ért el.

 Örökös sakkal fejeződött be Levon Aronjan és Tejmur Radzsabov párharcának első játszmája. Az örmény olimpiai bajnok a 23. lépésben a támadása sikerének érdekében tisztet áldozott, Radzsaov hárította a fenyegetéseket. az idő szorításában nem mert kockáztatni.

A második ütközetnem Radzsabov áldozott tisztet, nem vették észre, hogy a megtámadott huszár kényelmesen elléphetett volna. Az azerbajdzsáni nagymester vezetést szerzett. Levon Aronjan mindent megpróbált az egyenlítés érdekében, mindketten pontatlankodtak, a 91 lépéses döntetlen Radzsabovnak kedvezett.

A negyedik partiban 81 lépésben kötöttek békét, a döntőt három vereséggel kezdő Tejmur Radzsabov a győzelemmel beérte Levon Aronjant, a harmadik helyet osztják.

A világbajnok Magnus Carlsen elleni győzelme lendületbe hozta Vladiszlav Artyemijevet, sötéttel 26 lépésben nyeréssel kezdett Sahriyar Mamedgyarov ellen.

A 23 éves orosz sakkozó világossal nem villogott, nagyot kellett küzdenie a remiért- A harmadik játszma befejezése krimibe illó volt, Artyemijev fölényes állásban mattot nézett el!

Artyemijevet a súlyos elnézés nem rendítette meg, jól játszva megnyerte a negyedik játszmát, 3 ponttal gazdagodott.

Örülhetett a döntetlennek Jan-Krysztof Duda, kecsegtető esélyű állásban Maxime Vachier-Lagrave a lépésismétlés mellett döntött.

A bonyodalmakat kedvelő MVL a küzdelem csendesítése mellett döntött, taktikája bevált. Duda többször is egyenkő esélyeket adó változatot nem vett észre.

A 23 esztendős Dudának világossal kockáztatnia kellett, MVL pontosan védekezett, átvette a kezdeményezést, három játszmában begyűjtötte a 3 pontot.

Az 5. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2736)  3 – 0 (2,5 – 0,5)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 - 0

Hikaru Nakamura Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2778) – Anish Giri (holland, 2777)  2 – 1 (3,5 – 2,5)

Wesley So – Anish Giri  0 - 1

Anish Giri - Wesley So  döntetlen

Wesley So – Anish Giri  1 - 0

Anish Giri - Wesley So  döntetlen

Rájátszás:

Wesley So – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Wesley So   0 - 1

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2756) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2763) 0 – 3 (0,5 – 2,5)

Jan-Krzysztof Duda – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2762) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2699) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Sahriyar Mamdgyarov – Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Vladiszlav Artyemijev - Sahriyar Mamdgyarov döntetlen

Sahriyar Mamdgyarov – Vladiszlav Artyemijev 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev - Sahriyar Mamdgyarov 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2763) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan   1 - 0

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan döntetlen

A pénteki 6. forduló párosítása:

Levon Aronjan – Jan-Krzysztof Duda

Tejmur Radzsabov  Wesley So

Anish Giri – Magnus carlsen

Hikaru Nakamura – Sahriyar Mamedgyarov

Vladiszlav Artyemijev – Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A negyedik forduló szenzációja: Artyemijev legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour döntőjének negyedik fordulójában megszületett a bombameglepetés, a 23 éves orosz Vladiszlav Artyemijev 3-1-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A sorozat kilencedik versenyén, az Aimchess US Rapid tornán a döntőben mérkőztek meg, a norvég világelső könnyen győzte le Artyemijevet, aki az idő szorításában sokat hibázott. Az orosz sakkozó sokat tanult a meccsen történtekből és visszavágott vereségéért. A bonyolult állásokban Carlsen kapkodva játszott, hibáit Artyemijev kihasználta és a világbajnok utolsó trükkjét sem nézte be, az ütésbe tett vezért leütötte. Carlsen előnye 4 pontra csökkent Wesley So előtt, aki az amerikai rangadón négy gyors döntetlen után a rapid rájátszást 2-0-ra vesztette el Hikaru Nakamurával szemben. Az örmény Levon Aronjan vereséggel kezdte a holland Anish Giri elleni párharcot, de mesterhármassal folytatta. Első győzelmüket érték el az azerbajdzsáni nagymesterek, Sahriyar Mamedgyarov a francia Maxime Vachier-Lagrave, Tejmur Radzsabov a lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen nyert 2,5-1,5-re.

A Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyből álló sorozaton Vladiszlav Artyemijev csak a három utolsó tornára kapott meghívást, de a nagy eséllyel élni tudott, a versenyeken elért sikereivel kiharcolta a döntőben való szereplés jogát.

Az utolsó viadalon, az Aimchess US Rapid versenyen a döntőt vívta Magnus Carlsennel. Nagy reményekkel vágott neki a küzdelemnek, de rutintalansága kiütközött, az idő szorításában sokat hibázott, a norvég világbajnok könnyen győzte le. Vladiszlav Artyemijev tanult a történtekből.

A negyedik forduló párosításában az MCCT versenyeken az egymás ellen játszott partik statisztikája:

Vladiszlav Artyemijev és Magnus Carlsen párbaja egy békés döntetlennel indult, a világbajnok választása a Caro-Kann védelemre esett.

A szicíliai védelem divatos változatait Magnus Carlsen elkerülte a második partiban, kissé kedvezőbben állt, majd az állás teljesen kiegyenlítődött, amikor a norvég világelső nagyot hibázott. Bástyája nem tudott megbirkózni az orosz nagymester futójával és huszárjával, az 50. lépésben feladásra kényszerült.

Vladiszkav Artyemijev a harmadik játszmában vezetésének birtokában belement a lépésismétléses döntetlenbe, közel 10 perccel kevesebb ideje volt, a fenyegető időzavar miatt nem folytatta az oly kedvező lehetőséget kínáló királyszárnyi támadást.

A negyedik összecsapásban történtek sokkolóan hatottak. Magnus Carlsen stratégiáját nehéz volt megérteni, a zárt gyalogszerkezet mellett próbált összehozni támadást Artyemijev királyával szemben. Gyalogot áldozott, majd elnézett egy vízszintes kötést, második gyalogját bukta el. Artyemijev a győzelem kapujában kissé megingott, döntetlenre rontotta a nyert állását. Carlsen nem akart örökös sakkal remizni, ami a vereségét jelentette volna, egy trükköt még kipróbált, ütésbe tette a vezérét, de Artyemijev résen volt, megköszönte az ajándékot, 3-1-re győzött.

Magnus Carlsen előnye a váratlan veresége csak eggyel csökkent Wesley So-val szemben, az amerikai sakkozó a rájátszásban kikapott Hikaru Nakamurától.

Négy gyors döntetlennel letudták a rapid partikat, mindketten bíztak a rájátszásban. Az első villámparti nagy csatában dőlt el Nakamura javára, So világossal nem tudott javítani, elnézése gyors vereségéhez vezetett.

Az azerbajdzsáni nagymesterek első győzelmeiket aratták. Fordulatokban gazdag csatákban ezúttal ellenfeleik voltak sebezhetőek. Maxime Vachier-Lagrave és Sahriyar Mamedgyarov párharcában a francia nagymester szerzett vezetést a második pattiban sötéttel elért győzelmével.

A harmadik összecsapásuk a tévedések vígjátéka volt, lépésről-lépésre változott a kép, aki húzott, hibázott. Mamedgyarov könnyű nyerést hagyott ki, majd MVL beírhatta volna magának a mérkőzés megnyerésért a 3 pontot, de eltékozolta a lehetőségeket, az utolsó bakit ő követte el, Mamedgyarov a kalandokban bővelkedő játszma megnyerésével kiegyenlített.

A negyedik játszmában az átélt izgalmak után MVL nem tudott igazi ellenállást kifejteni, Sahriyar Mamedgyarov három elvesztett meccs után a 3 pontnak örülhetett.

Nem nélkülözte a fordulatokat Tejmur Radzsabov és Jan-Krzysztof Duda párbaja sem. Az első ütközetben a sorozatos cserék után létrejött állásban világosnak a kedvezőbb gyalogszerkezet adott némi esélyt a különböző színű futók ellenére. Mindketten saját igazukat akarták bizonyítani, a nagyobb rutin Radzsabovnak segített.

Duda a harmadik összecsapást 82 lépésben nyerte meg. Élvezetes volt a vezérek harca a különböző színű futók mellett, a lengyel sakkozó nagyot küzdött az egyenlítésért.

Biztató pozíciót játszhatott a negyedik partiban is, a kezdetben oly lendületes játéka azonban megakadt, Radzsabov átvette a kezdeményezést, Duda kitálya került bajba, tetszetős volt a mattkép.

A háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan vereséggel kezdte Anish Giri elleni párharcát, a javítás parádés volt, mesterhármast ért el. Türelmes manőverekkel sikerült szabadgyalogjával tisztet nyernie, anyagi előnyét érvényesítette.

Az orosz huszárjátékban is nagy odafigyeléssel játszott, sikerült Girir hibázásra kényszerítenie. Anish Giri a nyerési kényszerben a negyedik partit is elvesztette.

A 4. forduló eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2699) – Magnus Carlsen (norvég, 2855)  3 – 0 (3 – 1)

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  0 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2736) - Wesley So (amerikai, 2778) 2 – 1 (4 – 2)

Hikaru Nakamura – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen

Rájátszás:

Hikaru Nakamura – Wesley So 1 – 0

Wesley So – Hikaru Nakamura 0 - 1

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2763) – Jan-Krzysztof Duda (l3ngyel, 2756) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Tejmur Radzsabov – Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Anish Giri (holland, 2777) – Levon Aronjan (örmény, 2782)  0 – 3 (1 – 3)

Anish Giri – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Anish Giri 1 - 0

Anish Giri – Levon Aronjan  0 - 1

Levon Aronjan – Anish Giri 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2763) – Sahryar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2762) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Maxime Vachier-Lagrave – Sahriyar Mamedgyarov  döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Sahriyar Mamedgyarov  0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Az 5. forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda – Maxime Vachier-Lagrave

Sahriyar Mamdgyarov – Vladiszlav Artyemijev

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura

Wesley So – Anish Giri

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen harmadik mérkőzését is megnyerte, öt pont az előnye Wesley So előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Maltwater Champions Chess Tour döntőjének harmadik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen harmadik győzelmét aratta, a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni mérkőzésén sikerétaz első villámparti megnyerésével érte el. Carlsen győzelemmel kezdte a párharcot, de MVL a harmadik partiban visszavágott a norvég világelsőnek, a villámpartikban már nem volt esélye. Magnus Carlsen 5 pontos előnnyel vezet Wesley So előtt, az amerikai nagymester 2,5-1,5-re győzte le az orosz Vladiszlav Artyemijevet. Az amerikai Hikaru Nakamura 3-1-re nyert az örmény Levon Aronjannal szemben. A játéknap legizgalmasabb párbaját a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov vívta, a fordulatokban oly gazdag csatát végül Duda a rájátszásban nyerte meg. Harmadik vereségét szenvedte el az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov is, a holland Anish Giri alaposan megszenvedett a győzelemért, a negyedik partiban egyenlített ki, majd a rájátszás második játszmájában bástyáját is elnézte, de övé lett a 2 pont.

 

A döntő harmadik játéknapjának párosítása különösen remek párharcokat ígért. Érdemes egy pillantást vetni, hogy a nagymesterek egymás elleni mérlege miként alakult az MCCT sorozaton. A szabadkártyás Maxime Vachier-Lagrave jól kezdte a viadalt, Weale So-nak nyernie kellett, hogy lépést tartson Magnus Carlsennel. A rövidesen az amerikai válogatottban együtt szereplő Levon Aronjan és Hikaru Nakamura párharcát is érdeklődéssel várhattuk. A kettős vereséggel kezdő azerbajdzsáni duó, Tejmur Radzsabov és Sahriyar Mamedgyarov javításban reménykedett.

 

Magnus Carlsen a második fordulóbeli botladozása után Maxime Vachier-Lagrave elleni párharcát világossal elért könnyű győzelemmel kezdte. A világbajnok tisztjei egyre fenyegetőbb pozíciókat foglaltak el, MVL 26 lépés után már feladásra kényszerült.

 

A norvég világelső esélyei a második partian is kedvezőbbek voltak, de váratlanul az egyenlő álláshoz vezető lebonyolítást választotta.

A harmadik összecsapásban MVL gondoskodott egy kis meglepetésről, Carlsen a szokatlan állással nem tudott megbirkózni. A francia sakkozó előnyösebb végjátékot játszhatott. A világbajnok könnyen megadta magát, a gyalogvégjátékot simán elvesztette. A negyedik játszmában erőiket már a rájátszásra tartogatták.

 

A mérkőzés után Magnus Carlsen elégedett volt a villámpartikban mutatott játékával, az eredménnyel. MVL a kritikus állásban rossz tervet választott, Magnus Carlsen gyorsabb nyerést is kihagyott. A befejező ütközetben az egyenlő végjátékban nem tudta feltörni a világbajnok védelmi vonalát, első meccsét vesztette el, a mezőnyben már csak a világbajnok nyerte meg eddigi valamennyi találkozóját, 5 pont az előnye Wesley So előtt.

Az amerikai nagymester küzdelmes mérkőzésen győzte le Vladiszlav Artyemijevet. A nyitányon egy érdekes szicíliai védelmű ütközetet láttunk, lépésismétléses remi lett 61 lépésben.

Jóval békésebb volt a második játszma, majd felpörögtek az események. A Caro-Kann védelmű partiban mindketten pontatlankodtak, lehetőségeket szalasztottak el. A csatazaj elcsitult, Wesley So gyalogelőnyös vezárvégjátékot játszhatott, amit 88 lépésben megnyert. A 23 éves orosz nagymester mindent megpróbált a negyedik játszmában, kockáztatott, So hárította a látszatfenyegetésket, megelégedett a 2,5-1,5-ös győzelemmel.

 

Kisebb meglepetés Hikaru Nakamura 3-1-es győzelme a pontversenyben a harmadik helyen álló Levon Aronjan ellen. Az olimpiai bajnokok rangadóját Aronjan világossal elszenvedett vereséggel kezdte, a 14.Hd2 könnyelmű lépésével taktikai csapást nézett el.

Döntetlennel folytatták, majd a harmadik partiban Levon Aronjan kedvező végjátékot játszhatott, Hikaru Nakamura megküzdött a remiért. Nakamura jövőbeli csapattársának nem kegyelmezett a negyedik ütközetben.

A legtöbb fordulatot Jan-Krzysztof Duda és Sahriyar Mamedgyarov párbajában láttuk. A nyíltsisakos csatákban a taktikai adok-kapok mellett elpuskázott lehetőségek egész sorát láttuk.

Az első játszma bonyodalmaiban Duda hajója léket kaphatott volna, Mamedgyarov hibázott.

A második ütközetben az azerbajdzsáni nagymester sokáig remek stílusban játszott, válogathatott a nyerések között, az idő szorításában rontott, csak 61 lépésben nyert, kiegyenlített.

A harmadik játszmát nehéz szavakkal leírni, erre mondják, hogy látni kell. Volt minden amiért szeretjük ezt a játékot, mindketten nyerhettek volna, pontosztozkodás lett a vége. A nagy csata után békés döntetlen született, igaz 81 lépésben egyeztek meg.

A rájátszást  a harmadik Grünfeld védelmű parti döntötte el, Az első villámpartiban pokoli izgalmakat követően a szerencsésebb Jan-Krzystof Duda győzött.  

Tejmur Radzsabov nyolc rapid partiban elért döntetlen után Anish Girivel szemben győzelemmel kezdte a párharcot, két döntetlennel őrizte előnyét, de a negyedik játszmát elbukta. Harmadszor is „pótvizsgára” kényszerült, ahol harmadszor is megbukott. Ellenállás nélkül vesztette el az első villámpartit, a másodikban is rosszul állt, rámosolygott a szerencse, de Giri váratlan elnézését nem tudta kihasználni.

 

A 3. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2763) 2 – 1 (3,5 – 2,5)

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Magnus Carlsen   döntetlen

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - Magnus Carlsen   döntetlen

Rájátszás:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen

Wesley So (amerikai, 2778) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2699)  3 – 0 (2,5 – 1,5)

Wesley So – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev - Wesley So  döntetlen

Wesley So – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev - Wesley So   döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2736) 0 – 3 (1 – 3)

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura - Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura - Levon Aronjan  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2756) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2762) 2 – 1 (3,5 – 2,5)

Jan-Krzysztof Duda – Sahriyar Mamedgyarov  1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov - Jan-Krzysztof Duda    1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Sahriyar Mamedgyarov   döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Jan-Krzysztof Duda   döntetlen

Rájátszás:

Jan-Krzysztof Duda – Sahriyar Mamedgyarov  1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2763) – Anish Giri (holland, 2777) 1 – 2 (2,5 – 3,5)

Tejmur Radzsabov – Anish Giri  1 - 0

Anish Giri -Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri -Tejmur Radzsabov  1 – 0

Rájátszás:

Anish Giri – Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov – Anish Giri   döntetlen

 

A 4. forduló párosítása:

Tejmir Radzsabov – Jan-Krzysztof Duda

Anish Giri – Levon Aronjan

Hikaru Nakamura . Wesley So

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen

Maxime Vachier-Lagrave – Sahryar Mamedgyarov

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen nagy csatában győzte le Mamedgyarovot, az Armageddon játszma döntött, előnye hat pontra nőtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour döntőjének második fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen az Armageddon partiban aratott győzelmével nyert az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen. Mind a hét partiban döntés született, a nagymesterek világossal játszva győztek. A négyjátszmás rapid párharcban Mamedgyarov kétszer is vezetést szerzett, a norvég világelső mindkétszer kiegyenlített. A rájátszást nyeréssel kezdte, Mamedgyarov egyenlített, majd Carlsen 22 lépésben győzött. Magnus Carlsen hat pontra növelte előnyét legnagyobb riválisa, Wesley So előtt, a francia Maxime Vachier-Lagrave 2,5-0,5-re legyőzte az amerikai nagymestert. Nagy csatában az örmény Levon Aronjan az orosz Vladiszlav Artyemijev, a lengyel Jan-Krzysztof Duda a holland Anish Giri ellen nyert 2,5-1,5-re. Hikaru Nakamura és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov mérkőzését a rájátszásban az első villámparti döntötte el az amerikai sakkozó javára.

 

Az Oslóban zajló online viadal második játéknapján nagy csatában dőltek el a párharcok, az idő szorításában a játszmák befejező szakaszában sok volt a hiba, váratlan fordulat, kihagyott lehetőség.

Az Armageddon játszmában elért győzelmével Magnus Carlsen megnyerte Sahriyar Mamedgyarov elleni meccsét, de rögös volt az út a 2 pont megszerzéséig.

 

A királyindiai védelmű első partiban a világbajnok vezérével korai gyalograblási kalandba bocsátkozott, a büntetés nem maradt el. Mamedgyarov tisztet nyert, anyagi előnyét érvényesítette.

 

Az azerbajdzsáni sakkozó világossal mindenkire veszélyes, sötét színnel a repertoárja sebezhető. A spanyol megnyitás nyílt változatában elméleti párbajt vívtak. A 19. lépéspárban mindketten hibáztak, Mamedgyarov bakija volt a súlyosabb. Carlsen a bonyodalmakban túljátszotta ellenfelét, kiegyenlített.

A Ragozin védelmű harmadik játszmában a vezércserét követően Carlsennek jó esélye volt elérni az egyenlő állást, de rossz döntést hozott. Mamedgyarov bástyájának és huszárjának sikeres összejátéka anyagi előnyt biztosított, a világbajnok másodszor is hátrányba került.

Nem nélkülözte a fordulatot a negyedik összecsapásuk sem. A nagyon idegesen játszó Magnus Carlsennel szemben Sahriyar Mamedgyarov a 34. lépésben hibázott nagyot, révbe érhetett volna, ha jót húz. A játszmát végül Mamedgyarov nagy hibája döntötte el, Carlsen az azerbajdzsáni sakkozó királyát sarokba szorította.

Következtek a villámpartik, a feszültség fokozódott, még több hiba jellemezte a küzdelmüket. Mamedgyarov sötéttel került előnybe a világbajnok tétova vezérlépéseinek köszönhetően, majd teljesen leblokkolt, gyorsan fogyott a gondolkodási ideje, bástyát nézett el.

 

A második villámpartiban Mamedgyarov mindent egy lapra tett fel, extrém játéka meglepő módon sikerhez vezetett, Carlsen hibák sorozatával vesztett. A meccset eldöntő Armageddon játszmában a világos színt választotta és oly sok kaland után 22 lépésben nyert.

Magnus Carlsen előnye 6 pontra nőtt a „nullázó” Wesley So-val szemben. Maxime Vachier-Lagrave második mérkőzését nyerte meg, a 2,5-0,5-ös eredmény nem tükrözi hűen a játszmák menetét.

A francia nagymester küzdelmes első partiban szerzett vezetést, a nagyon rossz napot kifogó Wesley So hibáit némi bizonytalankodással használta ki.

 

Az amerikai sakkozó kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni a második partiban. A spanyol megnyitású harmadik összecsapás eldöntötte a mérkőzést. So a berlini védelemben királyszárnyi akciót kezdeményezett, MVL védekezésre kényszerült, minőségáldozattal szerelte le a támadási kísérletet. A kritikus állásban So örökös sakkal remizhetett volna, a taktikai lehetőséget nem vette észre. MVL-nek a szabadgyalogja biztosította be a mérkőzés megnyerését.

A háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan, a torna doyenje és a 23 éves Vladiszlav Artyemijev rövid időn belül harmadszor nézett farkasszemet. A Champions Chess Tour hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid viadal döntőjében mérkőztek meg, Aronjan kettős győzelmet aratott. A Chessable Masters tornán a harmadik helyért vívtak meg, a 2-2-es első meccs után Artyemijev 2,5-0,5-re nyert és lett bronzérmes.

Vladiszlav Artyemijev győzelemmel, Levon Aronjan vereséggel kezdte a finálét, az orosz sakkozó a rájátszás izgalmait jól bírta, Aronjan kevésbé. A párharc első partijában az örmény nagymester 83 lépésben győzött, a kihagyott lehetőségen búslakodó Artyemijev tiszthátránnyal fölöslegesen húzta az időt. A vereség azonban nem rendítette meg, 33 lépésben vágott vissza a királyszárnyi akciót erőltető Aronjannak.  

Kisebb csoda kellett ahhoz, hogy Aronjan ne veszítse el a harmadik játszmát. Artyemijev válogathatott a nyerések között, az idő szorításában mentőövet dobott az olimpiai bajnoknak.

Az elszalasztott nagy esély rányomta bélyegét a negyedik partira, a rutinos, oly sok csatát megélt Levon Aronjan legyőzte az ifjú titánt.

 

Szicíliai védelmű viharokat láttunk Anish Giri és Jan-Krzysztof Duda párbajának első partijában. A kalandokban bővelkedő összecsapásban a lengyel sakkozó jól bírta a feszültséget, a végjátékban érvényesítette előnyét.

Bástyavégjátékban dőlt el a második összecsapásuk is, de ezúttal Anish Giri érvényesítette előnyét.

Girit meglephette Duda francia védelme, sorozatos cserékkel egyenkő esélyű végjátékra egyszerűsített, majd pontosztozkodás született.

A negyedik játszmát Jan-Krzysztof Duda 88 lépésben nyerte meg, nagy türelemmel játszva érte el a 3 pontot érő győzelmet.

 

A forduló ötödik mérkőzésén Hikaru Nakamura és Tejmur Radzsabov a rapid partikat „lelazsálta”, négy gyors döntetlennel a rájátszásra bízták a döntést. Az azerbajdzsáni sakkozó világossal oly erőtlenül játszott, hogy a végjátékban Nakamura játszhatott nyerésre, az esélyt azonban kihagyta. Radzsabov segítette a győzelemhez, a gyalogvégjátékban királyával „aknamezőre” lépett.

A vereség magához térítette a világbajnokjelöltet, de előnyös végjátékát nem tudta győzelemig fokozni.

 

A 2. forduló eredményei:

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2762) – Magnus Carlsen (norvég, 2855) 1 – 2 (3 – 4)

Sahriyar Mamedgyarov – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Sahriyar Mamedgyarov  1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Sahriyar Mamedgyarov  1 – 0

Rájátszás:

Magnus Carlsen – Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov – Magnus Carlsen 1 – 0

Magnus Carlsen – Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2763) – Wesley So (amerikai, 2778)  3 – 0 (2,5 – 0,5)

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2699) – Levon Aronjan (örmény, 2782)  0 – 3 (1,5 – 2,5)

Vladiszlav Artyemijev – Levon Aronjan 0 - 1

Levon Aronjan – Vladiszlav Artyemijev  0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Anish Giri (holland, 2777) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2756) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Anish Giri – Jan-Krzysztof Duda 0 - 1

Jan-Krysztof Duda - Anish Giri 0 - 1

Anish Giri – Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Jan-Krysztof Duda - Anish Giri  1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2736) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2763) 2 – 1 (3,5 – 2,5)

Hikaru Nakamura – Tejmur Razsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Hikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Tejmur Razsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Hikaru Nakamura döntetlen

Rájátszás:

Tejmur Radzsabov – Hikaru Nakamura 0 - 1

Hikaru Nalamura – Tejmur Radzsabov döntetlen

 

A 3. forduló párosítása:

Jan-Krzysztov Duda – Sahriyar Mamedgyarov

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave

Wesley So – Vladiszlav Artyemijev

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura

Tejmur Radzsabov – Anish Giri

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen és So 3 ponttal kezdte a döntőt, Vachier-Lagrave, Artyemijev és Giri a rájátszásban győzött

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Oslóban megkezdődött a Meltwater Champions Chess Tour döntője. Az első fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen a lengyel Jan-Krzysztof Dudát győzte le 2,5-0,5-re, az amerikai Wesley So az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen nyert 3-1-re. A győztesek 3-3 pontot kaptak, a norvég világelső megőrizte 4 pontos előnyét legnagyobb riválisával szemben. Két párharc a rájátszás villámpartijaiban dőlt el, az orosz Vladiszlav Artyemijev az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, a holland Anish Giri az amerikai Hikaru Nakamura ellen nyert. Az Armageddon játszma döntött a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan párbajában, MVL nyerte meg a fordulatokban oly gazdag meccset, a győztesek 2-2 ponttal kezdték a k9rmérkőzéses viadalt.

A Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyén több mint ezer játszma döntötte el, hogy kik játszhatnak a 300 ezer dolláros díjalappal rendezett döntőben, a győztes 100 ezer dollárt nyer. A rajtlistát a három versenyen első helyezést elért, az összetett pontversenyben is az élen végzett világbajnok Magnus Carlsen vezeti. A tornát 16,5 ponttal kezdte, Wesley So 12,5, Levon Aronjan 8 ponttal rajtolt.

Parádés a szereposztás, a jogosult résztvevők közül az orosz világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij nem játszik, hárman kaptak szabadkártyát. Négyjátszmás párharcokra kerül sor, 2-2 esetén rájátszás dönt, két villámparti, szükség szerint az Armageddon játszma. A „pótvizsga” nélküli győzelem 3 pontot ér, rájátszásnál a győztes 2, a vesztes 1 pontot szerez. A küzdelmek 17 órakor kezdődnek, játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal.

Az első forduló párharcai előtt a nagymesterek egymás elleni eredményei:

A hazai pályán játszó Magnus Carlsen a nyitányon visszavágott Jan-Krzysztof Dudának a Világkupa elődöntőjében elszenvedett vereségéért. A meccs a világbajnok villámgyőzelmével kezdődött meg, a lengyel nagymester királyállásának gyengesége döntött, h6-on csattant a tisztáldozat, 18 lépés után Duda feladásra kényszerült.

Dudát a vereség nem rendítette meg, sokáig remekül játszotta világossal a második játszmát. A bonyodalmakban azonban a norvég világelső kihasználta ellenfele hibáját, tetszetős taktikai csapással fordított, megszerezte második győzelmét.

A harmadik partiban is jobban állt, de megelégedett a döntetlennel, a mérkőzést 2,5-0,5-re nyerte meg, megőrizte 4 pontos előnyét Wesley So-val szemben.

Az amerikai nagymester 3-1-re győzte le Sahriyar Mamedgyarovot. Az első játszma döntetlene után So örülhetett, a szicíliai védelmű kalandokból Mamedgyarov került ki előnyös állással, de kedvező esélyeit eltékozolta.

A második összecsapásuk is sk érdekességgel szolgált, So újított, elfogadta a gyalogáldozatot. Mamedgyarov kitért a lépésismétléses döntetlen elől, de rajtavesztett, kölcsönös pontatlanságok után So vezetést szerzett.

Az amerikai nagymester kecsegtető esélyű állását nem tudta győzelemig fokozni a harmadik ütközetben. A hátrányban levő Mamedgyarov mindent egy lapra tett fel a negyedik játszmában, gyalogot, majd minőséget is áldozott, a csatát végül elvesztette.

Igazi thriller volt az ősi riválisok Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave összecsapása. MVL szabadkártyával játszhat a viadalon, Aronjan az összetett pontversenyben a harmadik helyen végzett.

Az első partiban MVL kedvenc Grünfeld védelmében szenvedett vereséget. Hibáját minőségáldozattal próbálta korrigálni, Aronjannak nem okozott nehézséget, hogy anyagi előnyét érvényesítse.

A spanyol megnyitásban vívott nagy csatával folytatták, a bástyavégjátékban a háromszoros olimpiai bajnok királya időben érkezett meg szabadgyalogjának védelmére, 65 lépésben született meg a pontosztozkodás.

Nehéz magyarázatot találni, hogy Aronjan miért tért ki a küzdelem elől a harmadik játszmában, lépésismétléssel mindössze 11 lépésben remiztek.

Másodszor is a spanyol megnyitásban ütköztek meg, hosszas manőverezéseket láttunk, Aronjan tartotta a pozíciót, amikor a 41. lépésben „rossz” huszárral ütötte le az e4 gyalogot, MVL a bakit remekül használta ki, kiegyenlített. Következett a rájátszás, két villámparti 5-5 perccel és 3-3 másodperc bónusszal is gazdálkohattak.

MVL javította az első játszmában látott folytatást, Aronjan gyanútlanul megismételte a változatot, a francia nagymester vezetést szerzett.

Maxime Vachier-Lagrave a szicíliai védelmű ütközetben békés folytatás helyett tisztet áldozott, aminek a sakkrajongók csak örülhettek, remek összecsapást láthattak. Levon Aronjan királya a kalandokat megúszta, két tisztje volt MVL bástyájáért, dinamikus egyensúly a táblán. MVL nem talált jó tervet, bizonytalankodását Aronjan kihasználta, kiegyenlített.

Az Armageddon játszmában a világos színt választotta, 5 perce volt MVL 4 percével szemben, de nyerési kényszer! Ebben a partiban mindent láttunk, amiért finoman szólva sem örvend nagy népszerűségnek a „hirtelen halál” ütközet. MVL sima nyerést hagyott ki, majd a győzelmét jelentő döntetlenhez vezető változatokat. Kisebb csoda folytán Aronjan szabadgyalogja elérte az átváltozási mezőt, nyerés helyett azonban a kapkodásban többször is hibázott, a végén ütésbe tette a vezérét.  

Sikerrel, Tejmur Radzsabov elleni győzelemmel mutatkozott be Vladiszlav Artyemijev. A 23 éves orosz nagymester a sorozat kilenc versenyéből csak háromra kapott meghívást, de a felkínált eséllyel tökéletesen élt, a pontversenyben nyolcadikként kiharcolta a döntőn való szereplés jogát.

Négy küzdelmes döntetlennel kezdték párharcukat, a kis előnyök kevésnek bizonyultak az áttöréshez. Radzsabov nagyon bított rutinjában, a rájátszásokban általában eredményes volt, de ezúttal emberére akadt. Könnyelmű gyalograblásáért nagy árat fizetett. Artyemijev 30.g4!-es riposztja után állása kártyavárként omlott össze. Az orosz nagymester a második villámpartiban állta a sarat, sőt nyerőesélyhez is jutott, de a döntetlen is elegendő volt a 2 ponthoz.

Győzelemmel kezdte, vereséggel zárta Hikaru Nakamura a holland Anish Giri elleni meccsét. Giri világossal bukta el az első partit, az olasz megnyitású összecsapást az amerikai nagymester 72 lépésben nyerte meg.

Kecsegtető esélyei voltak a második partiban is, Giri örülhetett a döntetlennek. A fordulatot a harmadik játszma hozta meg, Hikaru Nakamura tisztet nézett el! Nem kockáztattak a negyedik partiban, gyors remivel a villámpartikra bízták a döntést.

Hikaru Nakamura fölényes állást rontott el, válogathatott a nyerések között, de mentőövet dobott Anish Girinek. A szerencsésebb kézzel sakkozó Giri a harmadik olasz megnyitású játszmában győzött, 2 pontot kasszírozott.

Az első forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2756) 3 – 0 (2,5 – 0,5)

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Wesley So (amerikai, 2778) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2762)  3 – 0 (3 – 1)

Wesley So – Sahriyar Mamedgyarov  döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Sahriyar Mamedgyarov  döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Wesley So  0 - 1

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2763) 1 – 2 (3 – 4)

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  1 - 0

Rájátszás:

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  0 – 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2763) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2699) 1 – 2 (2,5 – 3,5)

Tejmur Radzsabov – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Rájátszás:

Vladiszlav Artyemijev – Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Anish Giri (holland, 2777) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2736)  2 – 1 (3,5 – 2,5)

Anish Giri – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Hikaru Nakamura 1 - 0

Hikaru Nakamura – Anish Giri   döntetlen

Rájátszás:

Hikaru Nakamura – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Hikaru Nakamura  1 - 0

A 2. forduló párosítása:

Anish Giri – Jan-Krzysztof Duda

Hikaru Nakamura - Tejmur Radzsabov

Vladiszlav Artyemijev – Levon Aronjan

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So

Sahriyar Mamedgyarov – Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Mednyij Vszadnik és a South Ural győzött a Klubcsapatok Európa-kupáján

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Ohridi-tó partján fekvő Strugában megrendezett 36. Klubcsapatok Európa-kupa az orosz Mednyij Vszadnik elsőségével fejeződött be. A szentpétervári együttes 2018-as sikere után végzett ismét az élen az ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidler vezetésével. Az ezüstérmes cseh AVE Novy Bor is megőrizte veretlenségét. Meglepetés az azerbajdzsáni Vugar Gasimov csapat harmadik helye, a rajtlistát vezető macedón Alkaloid csak nyolcadik lett. A dán Team XtraCon az utolsó fordulóban minimális vereséget szenvedett a bajnokcsapattól, Berkes Ferenccel az éltáblán végül hatodikként zárta szereplését. A női viadalon a South Ural valamennyi mérkőzését megnyerve hódította el a bajnoki trófeát, a befejező játéknapon a Kijevi Sakkszövetség együttese ellen is győzött, a Monte Carlo végzett a második helyen.

 

A 36. Klubcsapatok Európa-kupáján az orosz Mednyij Vszadnik együttese a 38 csapat hétfordulós viadalán veretlenül végzett az élen. Az utolsó fordulóban a dán Team XtraCon csapata ellen értek el minimális győzelmet. Nagymestereink jól küzdve remiztek, Berkes Ferenc sötéttel Peter Szvidlerrel, Bánusz Tamás világossal Andrej Jeszipenkoval, Papp Gábpr sötéttel Vlagimir Fedoszejevvel osztozott meg a ponton. A dán csapat hatodikként volt rangsorolva, a hatodik helyen végzett. Berkes megőrizte veretlenségét, 7 partijából 4,5, Bánusz 7-ből 3, Papp 7-ből 4 pontot szerzett.

A szentpétervári győztes csapategyetlen döntetlenét az ezüstérmes AVE Novy Bor együttesével szemben érte el.  Nagymestereik mindössze három partit vesztettek, Peter Szvidler, Andrej Jeszipenko és Vlagyimir Fedoszejev kényszerült feladásra. Legjobb pontszerzőjük Kirill Alekszajenko volt hat játszmájából gyűjtött 5,5 ponttal.

Az AVE Novy Bor az aranyéremért folyó versengésben a hatodik fordulóban az Alkaloid elleni hat döntetlennel került lépéshátrányba. A csapatban David Navara és a spanyol David Anton Guijarro volt a legeredményesebb a hét játszmájukból szerzett 5,5 ponttal.

Meglepetés az azerbajdzsáni Vugar Gasimob együttes harmadik helye, a befejező játéknapon az első helyen kiemelt macedón Alkaloid gárdájára mért vereséget.  

Az orosz KPRF Alekszandr Griscsuk vezetésével nem volt versenyben dobogós helyezésért, két vereséget is elszenvedtek. Kedvező párosításukat kihasználva az izlandi Skakfelag Selfoss csapata lett az ötödik. Az Alkaloid csak a nyolcadik helyen végzett.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

T.

2

  Mednyij Vszadnik   (RUS, 11)

Élő

FED

-

6

  Team XtraCon (DEN, 10)

Élő

FED

3½:2½

1.1

GM

Peter Szvidler

2701

RUS

-

GM

Berkes Ferenc

2671

HUN

½ - ½

1.2

GM

Andrej Jeszipenko

2720

RUS

-

GM

Bánusz Tamás

2641

HUN

½ - ½

1.3

GM

Vlagyimir Fedoszejev

2708

RUS

-

GM

Papp Gábor

2599

HUN

½ - ½

1.4

GM

Kirill Alekszjeenko

2693

RUS

-

GM

Jesper Sondergaard Thybo

2587

DEN

½ - ½

1.5

GM

Makszim Matlakov

2683

RUS

-

GM

Eduardas Rozentalis

2509

LTU

1 - 0

1.6

GM

Pavel Ponkratov

2657

RUS

-

GM

Boris Chatalbashev

2530

DEN

½ - ½

T.

3

  AVE Novy Bor (CZE, 10)

Élő

FED

-

5

  Silla-Valencia Origin of Chess (ESP, 9)

Élő

FED

3½:2½

2.1

GM

Pentala Harikrishna

2725

IND

-

GM

Anton Korobov

2685

UKR

½ - ½

2.2

GM

Radoslaw Wojtaszek

2698

POL

-

GM

Alexei Shirov

2652

ESP

½ - ½

2.3

GM

David Navara

2676

CZE

-

GM

Nijat Abaszov

2652

AZE

1 - 0

2.4

GM

Markus Ragger

2665

AUT

-

GM

Jaime Santos Latasa

2627

ESP

½ - ½

2.5

GM

David Anton Guijarro,

2651

ESP

-

GM

Alvar Alonso Rosel,

2566

ESP

½ - ½

2.6

GM

Mateusz Bartel

2611

POL

-

GM

Lance Henderson De La Fuente

2491

ESP

½ - ½

3

  Vugar Gasimov (AZE, 9)

  Alkaloid(MKD, 9)

:

4

  Offerspill Chess Club (NOR, 8)   

  KPRF (RUS, 8)

2

:

4

5

  BEER SHEVA (ISR, 8)

  Sloven Ruma (SRB, 8)

:

6

  Prilep (MKD, 8)

  Skakfelag Selfoss  (ISL, 8)

1

:

5

7

  Andreu Paterna (ESP, 7)

  Schachgesellschaft Riehen (SUI, 7)

2

:

4

8

  Stocholms SS (SWE, 7)

  Gambit Asseko SEE (MKD, 6)

:

A 36. Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

2

RUS

Mednyij Vszadnik

7

6

1

0

13

236,5

29,5

174,0

2

3

CZE

AVE Novy Bor

7

5

2

0

12

201,5

27,5

172,5

3

9

AZE

Vugar Gasimov

7

5

1

1

11

191,0

28,5

164,0

4

4

RUS

KPRF

7

5

0

2

10

201,5

27,5

171,5

5

11

ISL

Skakfelag Selfoss

7

5

0

2

10

188,5

28,0

157,0

6

6

DEN

Team XtraCon

7

5

0

2

10

175,5

26,5

166,5

7

10

SRB

Sloven Ruma

7

5

0

2

10

150,5

24,0

162,5

8

1

MKD

Alkaloid

7

4

1

2

9

229,0

29,5

174,0

9

5

ESP

Silla-Valencia Origin of Chess

7

4

1

2

9

201,0

26,5

180,0

10

12

SUI

Schachgesellschaft Riehen

7

4

1

2

9

142,0

24,5

143,0

11

13

SWE

Stocholms SS

7

4

1

2

9

129,0

22,0

157,0

12

7

ISR

BEER SHEVA

7

4

0

3

8

168,0

24,0

163,5

13

8

NOR

Offerspill Chess Club

7

4

0

3

8

143,0

25,0

150,5

14

17

MKD

Prilep

7

4

0

3

8

123,0

19,5

164,5

15

15

SLO

Maribor Poligram

7

4

0

3

8

114,5

21,5

161,0

16

20

SWE

Lunds Ask

7

4

0

3

8

110,5

21,0

145,0

(38 csapat)

 

A női viadalon az orosz South Ural valamennyi mérkőzését megnyerve diadalmaskodott. A második körben az első helyre rangsorolt Monte Carlo, a befejező játéknapon a második helyen kiemelt Kijevi Sakkszövetség csapatát győzték le. Valentyina Gunyina és a fehérorosz Olga Badelka hat partijukból 5 pontot szerzett. Szomorú, hogy csak nyolc együttes vett részt a viadalon, négy csapat a macedón színeket képviselte.

Az utolsó forduló két legfontosabb mérkőzésének eredményei:

T.

4

  Alkaloid

Élő

-

1

  Monte-Carlo

Élő

1½:2½

3.1

IM

Polina Suvalova

2510

-

GM

Alekszandra Gorjacskina

2608

½ - ½

3.2

IM

Ekaterina Atalik

2429

-

GM

Nana Dzagnidze

2525

½ - ½

3.3

IM

Irina Bulmaga

2407

-

IM

Elisabeth Paehtz

2465

½ - ½

3.4

WFM

Monika Sztojkovszka

2081

-

IM

Almira Szkripcsenko

2396

0 - 1

T.

2

  GRECO – Kyiv Chess Federation

Élő

-

3

  South Ural

Élő

1½:2½

4.1

GM

Anna Muzicsuk

2534

-

IM

Dinara Szaduakasszova

2489

½ - ½

4.2

GM

Zsanszaja Abdumalik

2502

-

GM

Valentyina Gunyina

2446

0 - 1

4.3

GM

Marija Muzicsuk

2540

-

IM

Olga Badelka

2422

½ - ½

4.4

IM

Natalija Buksza

2417

-

WGM

Alekszandra Maltsevszkaja

2407

½ - ½

A 25. Női Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

South Ural

 * 

3

3

4

14

117,0

22,0

90,0

2

Monte-Carlo

1

 * 

2

3

4

3

11

95,0

19,0

62,0

3

GRECO – Kyiv Chess Federation

2

 * 

2

4

3

3

10

93,5

18,0

55,0

4

SK Erste Bank Baden

1

1

2

 * 

9

74,0

15,0

47,0

5

Kumanovo

½

0

0

½

 * 

2

2

4

23,5

7,5

20,3

6

Tajfun – SK Ljubljana

½

1

2

 * 

½

3

65,5

9,5

14,8

7

Alkaloid

½

2

 * 

3

64,5

11,0

13,8

8

MSK Centar

0

1

1

 * 

2

51,0

10,0

9,5

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen 4 pontos előnnyel kezdi a Meltwater Champions Chess Tour döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Oslóban szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour online rapid  tíz résztvevős, körmérkőzéses döntője. Tíz hónap alatt kilenc versenyt rendeztek meg, több mint ezer játszma döntötte el, hogy kik játszhatnak a 300 ezer dolláros díjalappal szervezett fináléban, a győztes 100 ezer dollárt nyer. A rajtlistát a három versenyen első helyezést elért, az összetett pontversenyben is az élen végzett világbajnok Magnus Carlsen vezeti. A tornát 16,5 ponttal kezdi, Wesley So 12,5, Levon Aronjan 8 ponttal rajtol. Parádés a szereposztás, a jogosult résztvevők közül az orosz világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij nem játszik. Négyjátszmás párharcokra kerül sor, 2-2 esetén rájátszás dönt, két villámparti, szükség szerint az Armageddon játszma. A „pótvizsga” nélküli győzelem 3 pontot ér, rájátszásnál a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap. A küzdelmek 17 órakor kezdődnek, játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal.

A Meltwater Champions Chess Tour döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen hazai pályán veszi fel a küzdelmet riválisaival, a világbajnoki döntő előtt utolsó versenyét játssza. Kilenc verseny után az összetett pontverseny első nyolc helyezettjéből heten a rajtnál, a világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij nem vállalta a tornát, hárman kaptak szabadkártyát. Parádés a mezőny, kimagasló a finálé díjazása, 300 ezer dolláron osztoznak a sakkvilág ászai, a győztes 100 ezer dollárt nyer.

A körmérkőzéses viadalon négyjátszmás párharcokra kerül sor, 2-2-nél rájátszás dönt. Három pontot ér a meccs megnyerése, rájátszás esetén a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap. Az összetett pontverseny és a helyezések alapján állapították meg a kezdő pontszámokat, Magnus Carlsen négy ponttal előzi meg Wesley So-t, az amerikai nagymester 4,5-tel az örmény Levon Aronjant.

A Meltwater Champions Chess Tour döntőjének résztvevői:

Magnus Carlsen (norvég, 2855)

Levon Aronjan (örmény, 2782)

Wesley So (amerikai, 2778)

Anish Giri (holland, 2777)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2763)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2763)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2762)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2756)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2736)

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2699)

Az összetett pontverseny után kapott pontok utáni állás:

Az első forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda

Wesley So – Sahriyar Mamedgyarov

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave

Tejmur Radzsabov – Vladiszlav Artyemijev

Anish Giri – Hikaru Nakamura

A CCT döntőt Magnus Carlsen az első helyről kezdi.  A világbajnok nyolc versenyen játszott. A norvég világelső az első négy tornán csak két ezüstérmet és egy bronzérmet szerzett. A nyitányon, a Skilling Open, majd a harmadik versenyen, az Opera Euro viadalon a döntőben Wesley So-tól szenvedett vereséget, a negyediken, a Magnus Carlsen Invitational viadalon Wesley So-val a harmadik helyért mérkőzött meg és nyert. Az Airthings Masters negyeddöntőjében kikapott az orosz Daniil Dubovtól!

Megtört a jég az ötödik fellépésén, a New in Chess Classic döntőjében az amerikai Hikaru Nakamurát győzte le. A világbajnok érthetően nagyon boldogan értékelte sikerét, hiszen hat egymást követő hat tornán nem ünnepelték őt győztesként, a norvég világelsőnek legjobban a Tata Steel Masters tornán elért hatodik helye fájhatott.

Magnus Carlsent hihetetlen csata után az FTX Crypto Cup viadalon is győztesként köszönthették, Wesley So elleni döntőjében az Armageddon játszma döntött. A Goldmoney Asian Rapid tornán bronzérmes lett, az elődöntőben az örmény Levon Aronjantól szenvedett vereséget, a harmadik helyért lejátszott meccsen a kínai Ding Liren ellen nyert.

A Világkupát választotta a Chessable Masters helyett, az elődöntőben kikapott a lengyel Jan-Krzysztof Dudától. A befejező viadalon, az Aimchess US Rapid döntőjében az orosz Vladiszlav Artyemijevet győzte le.

Magnus Carlsen a nyolc versenyen 184 ezer 580 dollárt kasszírozott, 76 játszmát nyert meg, 48-szor feladásra kényszerült a 151 döntetlen mellett. Wesley So-val ötvennégyszer mérkőzött meg! Magnus Carlsen az összetett pontverseny első helyezése után kapott pontszámmal 4,5 ponttal előzi meg Wesley So-t.

Az összetett pontverseny második helyezettje, Wesley So is három tornán diadalmaskodott. A Skilling Open és az Opera Euro viadalokon elért elsősége mellett a nyolcadik versenyen, a Chessable Masters tornán is győztes lett. Hét versenyen játszott, csak 63 ezer 645 dollárt nyert, 43 játszmában győzött, harmincat vesztett el 105 döntetlen mellett.

A döntő doyenje a 38 éves háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan. A világranglista ötödik helyezettje valamennyi tornán játszott, a Goldmoney Asian Rapid viadal döntőjében Vladiszlav Artyemijevet győzte le. Az Airthings Masters fináléjában az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovtól kapott ki. Harmadik volt az Aimchess US Rapid tornán, negyedik a New in Chess Classic és a Chessable Masters versenyen. 81 játszmát nyert meg, 128 döntetlen mellett 53-szor kényszerült feladásra, 118 ezer 323 dollárt sakkozott össze. A nagyszerű taktikus, kitűnő stratéga Magnus Carlsennel 40 partiban is összemérte erejét.

Tejmur Radzsabovnak jól kamatozott az Airthings Masters megnyerése, a többi eredményétől függetlenül már döntős lett. Hat versenyén 36 győzelmet ért el, óvatos stílusa miatt 115 döntetlen mellett 24-szer vesztett. Az Opera Euro viadalon harmadik volt, az FTX Crypto tornán negyedik, 103 ezer 968 dollárt nyert.

A holland Anish Giri a Magnus Carlsen Invitational döntőjében Jan Nepomnjacsij ellen nyert, s ezzel már kiharcolta a döntőben való szereplés jogát. További öt versenyén nem tudott dobogós helyen végezni. 35 győzelem, 23 vereség és 101 döntetlen a mérlege és 96 ezer 145 dollár.

A döntő legfiatalabb résztvevője a 23 éves orosz Vladiszlav Artyemijev. Nagy bravúr, hogy három versenyen elért sikereivel játszhat a fináléban. A Goldmoney Asian Rapid és az Aimchess US Rapid tornákon döntős volt, Levon Aronjan és Magnus Carlsen volt a legyőzője, a Chessable Masters viadalon a harmadik helyet szerezte meg, 38 ezer ötszáz dollárvolt a jutalma, 40 partit nyert, 22-szer vesztett 56 döntetlen mellett.

Az összetett pontversenyben a hetedik helyen végzett az amerikai Hikaru Nakamura. Hét tornán vett részt, a New in Chess Classic viadalon a döntőben szenvedett vereséget Magnus Carlsentől. Sokáig vezette a blitz világranglistát, gyorsasága döbbenetes. 43 győzelem, 30 vereség és 105 döntetlen a mérlege, 63 ezer 645 dollár a díja.

Szabadkártyával játszhat a francia Maxime Vachier-Lagrave, hat versenyéből egyszer volt dobogós, az Airthings Masters harmadik helyét szerezte meg, az Opera Euro tornán negyedikként végzett. Meglepő, hogy mínuszos az eredménye, 37 győzelem és 84 döntetlen mellett 40 játszmában kapott ki. A világbajnok-jelölti döntő ezüstérmese 62 ezer 545 dollárt kasszírozott.

A Világkupa győztese, a lengyel Jan-Krzysztof Duda is szabadkártyát kapott. A CCT sorozaton a vártnál jóval gyengébben szerepelt, öt versenyéből kétszer a negyeddöntőbe sem jutott be. Csak 20 ezer dollár volt a díja, 23 győzelem, 34 vereség, 38 döntetlen a mérlege.

Az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov is élvezhette a szurkolók bizalmát, a 2013-as rapid világbajnokot is beszavazták a döntőbe. Öt versenyéből kétszer nullázott, a New in Chess Classic viadalon harmadik volt. 37 győzelme, 46 döntetlene mellett 29-szer kényszerült feladásra, 30 ezer 323 dollárt ért az eredménye.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Klubcsapatok Európa-kupa utolsó fordulója előtt a Mednyij Vszadnik csapata egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Ohridi-tó partján fekvő Struga üdülőhelyen zajló 36. Klubcsapatok Európa-kupájának hatodik fordulójában az orosz Mednyij Vszadnik együttese 3,5-2,5-re nyert a spanyol Silla-Valencia Origin of Chess csapata ellen és egypontos előnnyel várhatja az utolsó fordulót. A macedón Alkaloid és a cseh AVE Novy Bor rangadóján hat döntetlen született. A dán Team XtraCon Berkes Ferenccel az éltáblán 3,5-2,5-re legyőzte az izlandi Skakfelag Selfoss gárdáját és harmadik helyen áll a befejező játéknap előtt, az éllovas Mednyij Vszadnik együttesével mérkőzik meg. A női viadalon az orosz South Ural két pontra növelte előnyét  Kijevi Sakkszövetség csapata előtt, az utolsó fordulóban lesz a rangadójuk.

 

Három csapat kezdte kilenc meccsponttal a hatodik fordulót, amelynek párosítása a szentpétervári Mednyij Vszadnik együttesének volt kedvező. A spanyol Silla-Valencia Origin of Chess hatosával szemben azonban a vártnál nehezebben született meg a győzelmük.

Peter Szvidler még nyeretlen, de nem veretlen, negyedik partiját remizte el. Meglepő Andrej Jeszipenko világossal elszenvedett veresége, Vlagyimir Fedoszejev hátrányból egyenlített ki. Kirill Alekszejenko a Mednyij Vszadni nyerőembere, mind az öt partiját megnyerte, ahogy Konsztantin Szakajev három győzelemnél tart.

A forduló rangadója, a macedón Alkaloid és a cseh AVE Novy Bor békés játszmákkal ért véget döntetlennel.

Nem panaszkodhatott a párosításra Berkes Ferenc vezette dán Tean XtraCon csapata, az izlandi Skakfelag Selfoss együttese volt az ellenfele. Nyolcszoros bajnokunk nagy csatában remizett, Bánusz Tamás döntetlent ért el, Papp Gábor kikapott, de a hátsó táblákon siker koronázta erőfeszítéseiket. A csapat ötödik győzelmét aratta, a harmadik helyen várja az éllovas Mednyij Vszadnik elleni csatát.   

A többi találkozón a vártt eredmények születtek, az esályes együttesek „gólarányt” is javítottak, holtverseny esetén az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszám dönt.

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

T.

5

  Silla-Valencia Origin of Chess  (9)

Élő

FED

-

2

  Mednyij Vszadnik (9)

Élő

FED

2½:3½

1.1

GM

Anton Korobov

2685

UKR

-

GM

Peter Szvidler

2701

RUS

½ - ½

1.2

GM

Alexei Shirov

2652

ESP

-

GM

Andrej Jeszipenko

2720

RUS

1 - 0

1.3

GM

Nijat Abasov

2652

AZE

-

GM

Vlagyimir Fedoszejev

2708

RUS

½ - ½

1.4

GM

Jaime Santos Latasa

2627

ESP

-

GM

Kirill Alekszejenko,

2693

RUS

0 - 1

1.5

GM

Alvar Alonso Rosell

2566

ESP

-

GM

Konsztantin Szakajev

2595

RUS

0 - 1

1.6

GM

Lance Henderson De La Fuente,

2491

ESP

-

GM

Alekszej Goganov

2559

RUS

½ - ½

T.

1

  Alkaloid (8)

Élő

FED

-

3

  AVE Novy Bor (9)

Élő

FED

3 : 3

2.1

GM

Sahriyar Mamedgyarov,

2762

AZE

-

GM

Pentala Harikrishna

2725

IND

½ - ½

2.2

GM

Sam Shankland

2720

USA

-

GM

Radoslaw Wojtaszek

2698

POL

½ - ½

2.3

GM

Daniil Dubov

2714

RUS

-

GM

David Navara

2676

CZE

½ - ½

2.4

GM

Jurij Krivorucsko

2689

UKR

-

GM

Markus Ragger

2665

AUT

½ - ½

2.5

GM

Erneszto Inarkijev

2663

RUS

-

GM

David Anton Guijarro

2651

ESP

½ - ½

2.6

GM

Alekszandr Predke

2662

RUS

-

GM

Mateusz Bartel

2611

POL

½ - ½

T.

11

  Skakfelag Selfoss (8)

Élő

FED

-

6

  Team XtraCon (8)

Élő

FED

2½:3½

3.1

GM

Alexander Donchenko,

2641

GER

-

GM

Berkes Ferenc

2671

HUN

½ - ½

3.2

GM

Anton Demcsenko

2610

RUS

-

GM

Bánusz Tamás

2641

HUN

½ - ½

3.3

GM

Mikhail Al. Antipov

2607

RUS

-

GM

Papp Gábor

2599

HUN

1 - 0

3.4

IM

Szemjon Lomaszov

2526

RUS

-

GM

Jesper Sondergaard Thybo

2587

DEN

0 - 1

3.5

IM

Dagur Arngrimsson

2383

ISL

-

GM

Eduardas Rozentalis

2509

LTU

0 - 1

3.6

FM

Robert Lagerman

2300

ISL

-

GM

Chatalbashev, Boris

2530

DEN

½ - ½

4

  Sloven Ruma  (8)

  Vugar Gashimov  (7)

:

5

  KPRF  (6)

  Maribor Poligram  (6)

5

:

1

6

  Reykjavík  (6)

  BEER SHEVA  (6)

1

:

5

7

  Offerspill Chess Club  (6)

  Gambit Bonnevoie  (6)

:

½

8

  Schachgesellschaft Riehen  (6)

  Stocholms SS  (6)

3

:

3

9

  Gambit Asseko SEE  (6)

  Prilep (6)

:

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

2

RUS

Mednyij Vszadnik

6

5

1

0

11

177,5

26,0

129,5

2

3

CZE

AVE Novy Bor

6

4

2

0

10

153,5

24,0

128,0

3

6

DEN

Team XtraCon

6

5

0

1

10

115,0

24,0

113,0

4

1

MKD

Alkaloid

6

4

1

1

9

173,5

27,0

126,0

5

5

ESP

Silla-Valencia Origin of Chess

6

4

1

1

9

148,0

24,0

135,5

6

9

AZE

Vugar Gasimov

6

4

1

1

9

134,0

25,0

114,0

7

4

RUS

KPRF

6

4

0

2

8

144,5

23,5

124,5

8

7

ISR

BEER SHEVA

6

4

0

2

8

131,0

21,5

123,0

9

11

ISL

Skakfelag Selfoss

6

4

0

2

8

119,5

23,0

116,0

10

8

NOR

Offerspill Chess Club

6

4

0

2

8

106,5

23,0

107,0

11

10

SRB

Sloven Ruma

6

4

0

2

8

105,0

20,5

122,5

12

17

MKD

Prilep

6

4

0

2

8

103,5

18,5

120,5

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

No.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Mednyij  Vszadnik (11)

  Team XtraCon (10)

:

2

  AVE Novy Bor  (10)

  Silla-Valencia Origin of Chess (9)

:

3

  Vugar Gasimov  (9)

  Alkaloid (9)

:

4

  Offerspill Chess Club (8)

  KPRF  (8)

:

5

  BEER SHEVA  (8)

  Sloven Ruma  (8)

:

6

  Prilep  (8)

  Skakfelag Selfoss  (8)

:

7

  Andreu Paterna  (7)

  Schachgesellschaft Riehen  (7)

:

8

  Stocholms SS  (7)

  Gambit Asseko SEE  (6)

:


 

A női viadalon a South Ural második meccsét nyerte meg 3,5-0,5-re és megerősítette vezető pozícióját. Az orosz csapat előnyét két pontra növelte a nagy rivális ukrán Kijevi Sakkszövetség döntetlene után. AMuzicsuk testvérek csak remiztek, Julija Oszmak váratlan vereségét követően Natalija Bukszának a győzelme csak a 2-2-höz volt elegendő.

A Monte-Carlo csapata simán nyert 4-0-ra, a többszörös bajnokcsapat drukkolhat az utolsó fordulóban az éllovas orosz együttes sikeréért.

A 6. forduló két legfontosabb mérkőzése:

T.

6

  SK Erste Bank Baden

Élő

-

2

  GRECO – Kyiv Chess Federation

Élő

2 : 2

1.1

IM

Alina Bivol

2385

-

GM

Anna Muzicsuk

2534

½ - ½

1.2

WGM

Josefine Heineman

2292

-

GM

Marija Muzicsuk

2540

½ - ½

1.3

WGM

Dinara Dordzhieva

2303

-

IM

Julija Oszmak

2428

1 - 0

1.4

WIM

Ivana Hrescak

2142

-

IM

Natalija Buksza

2417

0 - 1

T.

3

  South Ural

Élő

-

4

  Alkaloid

Élő

3½: ½

2.1

IM

Dinara Szaduakasszova

2489

-

IM

Polina Suvalova

2510

½ - ½

2.2

GM

Valentyina Gunyina

2446

-

IM

Ekaterina Atalik

2429

1 - 0

2.3

IM

Olga Badelka

2422

-

IM

Irina Bulmaga

2407

1 - 0

2.4

WGM

Alekszandra Maltsevszkaja

2407

-

WFM

Stojkovska, Monika

2081

1 - 0

A 25. Női Klubcsapatok Európa-kupa állása:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

South Ural

 * 

3

3

4

12

77,0

19,5

60,0

2

GRECO – Kyiv Chess Federation

 * 

2

2

4

3

3

10

57,5

16,5

45,5

3

Monte-Carlo

1

2

 * 

3

4

3

9

72,0

16,5

42,3

4

SK Erste Bank Baden

1

2

1

 * 

7

59,0

12,5

30,8

5

Alkaloid

½

 * 

2

3

42,5

9,5

11,3

6

Kumanovo

½

0

0

½

2

 * 

3

15,5

5,5

13,3

7

Tajfun – SK Ljubljana

1

½

 * 

½

2

50,5

7,5

9,5

8

MSK Centar

0

1

1

 * 

2

28,0

8,5


 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Klubcsapatok Európa-kupáján az ötödik fordulóban döntetlen lett az éllovasok rangadója

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Ohridi-tó partján fekvő Struga üdülőhelyen zajló 36. Klubcsapatok Európa-kupán az ötödik fordulóban a négy-négy győzelemmel rajtoló cseh AVE Novy Bor és az orosz Mednyij Vszadnik rangadója 3—3-al ért véget. A spanyol Silla-Valencia Origin of Chess együttese meccspontban beérte a két éllovast. A rajtlistát vezető macedón Alkaloid 5,5-0,5-re győzte le a norvég Offerspill Chess Club csapatát, a döntetlent vesztőgyanús állásból a világbajnok Magnus Carlsen érte el az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval szemben. A dán Team XtraCon Berkes Ferenccel az éltáblán az ötödik helyen áll. A női viadalon a South Ural megőrizte vezető pozícióját.

 

A Klubcsapatok Európa-kupáján az ötödik forduló után három csapat 9-9 meccsponttal áll az élen. Az ötödik kör rangadója, a cseh AVE Novy Bor és a szentpétervári Mednyij Vszadnik együtteseinek összecsapás döntetlennel fejeződött be. Az éltáblákon az orosz nagymesterek gyengélkedtek, a hátsó táblákon sikerült az egyenlítés. A két csapathoz csatlakozott a spanyol Silla-Valencia Origin of Chess gárdája.

A rajtlistát vezető macedón Alkaloid „gólarányt” is javított a norvég Offerspill Chess Club gárdájával szemben. Bajban volt az egyedül remiző világbajnok Magnus Carlsen is az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval vívott küzdelmében.

Berkes Ferenc vezetésével a dán Team XtraCon remek győzelmet aratott, az ötödik helyen várja a folytatást.  Meglepetésre elszenvedte második vereségét az orosz KPRF csapata.

 

Az élcsoportban az 5. forduló eredményei:

T.

3

  AVE Novy Bor  (8)

Élő

FED

-

2

  Mednyij Vszadnik (8)

Élő

FED

3 : 3

1.1

GM

Pentala Harikrishna

2725

IND

-

GM

Peter Szvidler

2701

RUS

1 - 0

1.2

GM

Radoslaw Wojtaszek

2698

POL

-

GM

Andrej Jesiipenko

2720

RUS

½ - ½

1.3

GM

David Navara

2676

CZE

-

GM

Vlagyimir Fedoszejev

2708

RUS

1 - 0

1.4

GM

Markus Ragger

2665

AUT

-

GM

Kirill Alekszejenko,

2693

RUS

0 - 1

1.5

GM

David Anton Guijarro

2651

ESP

-

GM

Makszim Matlakov

2683

RUS

½ - ½

1.6

GM

Krishnan Sasikiran

2647

IND

-

GM

Pavel Ponkrato,

2657

RUS

0 - 1

T.

7

  BEER SHEVA (6)

Élő

FED

-

5

  Silla-Valencia Origin of Chess (7)

Élő

FED

2 : 4

2.1

GM

Victor Mikhalevski

2573

ISR

-

GM

Anton Korobov

2685

UKR

0 - 1

2.2

GM

Tamir Nabaty

2638

ISR

-

GM

Alexei Shirov

2652

ESP

½ - ½

2.3

GM

Michael Roiz

2580

ISR

-

GM

Nijat Abaszov

2652

AZE

½ - ½

2.4

GM

Maxim Rodshtein

2599

ISR

-

GM

Jaime Santos Latasa

2627

ESP

0 - 1

2.5

GM

Evgeny Postny

2564

ISR

-

GM

Alvar Alonso Rosell

2566

ESP

0 - 1

2.6

GM

Nitzan Steinberg

2537

ISR

-

GM

Lance Henderson De La Fuente,

2491

ESP

1 - 0

T.

1

  Alkaloid (6)

Élő

FED

-

8

  Offerspill Chess Club (6)

Élő

FED

5½: ½

3.1

GM

Sahriyar Mamedgyarov

2762

AZE

-

GM

Magnus Carlsen

2855

NOR

½ - ½

3.2

GM

Daniil Dubov

2714

RUS

-

GM

Aryan Tari

2642

NOR

1 - 0

3.3

GM

Jurij Krivorucsko

2689

UKR

-

GM

Johan-Sebastian Christiansen

2609

NOR

1 - 0

3.4

GM

Erneszto Inarkijev

2663

RUS

-

GM

Frode Olav Olsen Urkedal

2568

NOR

1 - 0

3.5

GM

Alekszandr Predke

2662

RUS

-

FM

Lucas Ranaldi

2325

NOR

1 - 0

3.6

IM

Filip Pancevski,

2496

MKD

-

CM

Jon Kristian Haarr

2162

NOR

1 - 0

T.

4

  KPRF (6)

Élő

FED

-

11

  Skakfelag Selfoss (6)

Élő

FED

2½:3½

4.1

GM

Alekszandr Griscsuk

2775

RUS

-

GM

Donchenko, Alexander

2641

GER

½ - ½

4.2

GM

Vlagyimir Malahov

2666

RUS

-

GM

Demchenko, Anton

2610

RUS

0 - 1

4.3

GM

Vagyim Zvjagincev

2603

RUS

-

GM

Mikhail Al. Antipov

2607

RUS

½ - ½

4.4

GM

Szergej Rublevszkij

2641

RUS

-

IM

Szemjon Lomaszov

2526

RUS

0 - 1

T.

6

  Team XtraCon

Élő

FED

-

16

  Gambit Asseko SEE

Élő

FED

5 : 1

5.1

GM

Berkes Ferenc

2671

HUN

-

GM

Vladislav Nevednichy

2498

ROU

1 - 0

5.2

GM

Bánusz Tamás

2641

HUN

-

IM

Nikola

Nikolovski

2409

MKD

1 - 0

5.3

GM

Papp Gábor

2599

HUN

-

FM

Emil Risteski

2320

MKD

½ - ½

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

2

RUS

Mednyij Vszadnik

5

4

1

0

9

123,0

22,5

88,0

2

3

CZE

Ave Novy Bor

5

4

1

0

9

108,0

21,0

85,0

3

5

ESP

Silla-Valencia Origin of Chess

5

4

1

0

9

97,0

21,5

88,5

4

1

MKD

Alkaloid

5

4

0

1

8

132,5

24,0

88,0

5

6

DEN

Team XtraCon

5

4

0

1

8

83,0

20,5

76,5

6

11

ISL

,Skakfelag Selfoss

5

4

0

1

8

70,5

20,5

74,5

7

10

SRB

Sloven Ruma

5

4

0

1

8

68,5

19,0

80,5

8

9

AZE

Vugar Gasimov

5

3

1

1

7

83,0

20,5

77,5

9

4

RUS

KPRF

5

3

0

2

6

98,5

18,5

93,5

10

7

ISR

BEER Sheva

5

3

0

2

6

91,0

16,5

91,0

11

17

MKD

Prilep

5

3

0

2

6

65,5

15,0

86,0

12

12

SUI

Schachgesellschaft Riehen

5

3

0

2

6

63,5

17,5

74,5

13

8

NOR

Offerspill Chess Club

5

3

0

2

6

60,0

17,5

75,5

14

15

SLO

Maribor Poligram

5

3

0

2

6

60,0

17,0

84,5

Az élcsoportban a 6. forduló párosítása:

No.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Silla-Valencia Origin of Chess (9, 97)

  Mednyij Vszadnik (9, 123)

:

2

  Alkaloid (8, 132,5)

  AVE Novy Bor (9, 108)

:

3

  Skakfelag Selfoss (8, 70,5)

  Team XtraCon (8, 83)

:

4

  Sloven Ruma (8, 86,5)

  Vugar Gasimov (7, 83)

:

5

  KPRF /, 98,5)

  Maribor Poligram (6, 60)

:

6

  Reykjavík (6, 54)

  BEER SHEVA (6, 91)

:

7

  Offerspill Chess Club (6, 60)

  Gambit Bonnevoie (6, 45)

:

8

  Schachgesellschaft Riehen (6, 63,5)

  Stocholms SS (6, 52)

:

9

  Gambit Asseko SEE (6, 54)

  Prilep (6, 65,5)

:


 

A Női Európa-kupán a bajnoki címért, a dobogós helyekért folyó küzdelemben mind a három csapat győzelemmel zárta az ötödik fordulót.  South Ural és a Kijevi Sakkszövetség csapatai az utolsó fordulóban mérkőznek meg.

T

5

  MSK Centar

Élő

-

1

  Monte-Carlo

Élő

1 : 3

2.1

IM

Nurgyul Salimova

2362

-

GM

Alekszandra Gorjacskina

2608

½ - ½

2.2

WGM

Viktoria Radeva

2350

-

GM

Nana Dzagnidze

2525

0 - 1

2.3

FM

Beloslava Krasteva

2217

-

GM

Pia Cramling

2455

½ - ½

2.4

Ivana Manova

1779

-

IM

Elisabeth Paehtz

2465

0 - 1

T.

8

  Kumanovo

Élő

-

3

  South Ural

Élő

½ :3½

3.1

FM

Gergana Pejcseva

2331

-

IM

Dinara Szaduakasszova

2489

½ - ½

3.2

FM

Nagya Toncseva

2178

-

GM

Valentyina Gunyina

2446

0 - 1

3.3

WIM

Szandra Djukic

2127

-

WGM

Alekszandra Malcsevszkaja

2407

0 - 1

3.4

Szanja Trajkovszka

1968

-

WGM

Elizaveta Szolozsenkina

2311

0 - 1

T.

4

  Alkaloid

Rtg

-

2

  GRECO – Kyiv Chess Federation

Rtg

1½:2½

4.1

IM

Polina Suvalova

2510

-

GM

Anna Muzicsuk

2534

½ - ½

4.2

IM

Ekaterina Atalik

2429

-

GM

Zsanszaja Abdumalik

2502

0 - 1

4.3

IM

Bulmaga, Irina

2407

-

GM

Marija Muzicsuk

2540

½ - ½

4.4

WFM

Stojkovska, Monika

2081

-

IM

Julija Oszmak

2428

½ - ½

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

South Ural

 * 

3

3

4

10

54,5

16,0

40,5

2

GRECO – Kyiv Chess Federation

 * 

2

4

3

3

9

39,5

14,5

32,8

3

Monte-Carlo

1

2

 * 

3

3

7

53,0

12,5

29,8

4

SK Erste Bank Baden

1

1

 * 

6

35,0

10,5

21,5

5

Alkaloid

 * 

2

3

31,5

9,0

7,8

6

Kumanovo

½

0

½

2

 * 

3

14,0

5,5

9,5

7

Tajfun – SK Ljubljana

1

½

 * 

2

36,5

7,0

9,0

8

MSK Centar

0

1

1

 * 

0

20,5

5,0

0,0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A német Vincent Keymer kvalifikálta magát elsőként a Challengers Chess Tour döntőjébe  

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 16 éves német Vincent Keymer győzelmével ért véget a Challengers Chess Tour negyedik versenye, a Hou Ji-fan Challenge. A német nagymester megismételte sikerét, a Kramnyik nevével fémjelzett harmadik tornán is az első helyen végzett. Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik nagyszerű ötlete a négy rapid tornából és a döntőből álló sorozat, amelynek díjalapja 100 ezer dollár.  Nyolcan vívnak meg a fináléban, amelynek győztese meghívást kap a 2021/22-es Meltwater Champions Chess Tour sorozatra, mint a trónkövetelők nagykövete. Az összetett pontversenyben Polgár Judit csapata legyőzte Vlagyimir Kramnyik kiválasztottjait, a győztesek jutalma, hogy Dubajba utazhatnak Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij világbajnoki döntőjére.

A sakkvilág legnagyobb tehetségei négy tornán mérhették össze tudásukat, a négy napos viadalok, a remek csaták, az izgalmas, fordulatokban bővelkedő összecsapások méltán arattak nagy sikert. A trónkövetelők küzdelmeit az „ötletgazdák”, Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik is elemezték, adtak tanácsokat az ifjú sakktehetségeknek. Kitűnő volt a chess24.com honlapon a közvetítés. Judit és Vlagyimir is tíz-tíz sakkozót jelölt a csapatukba, öt-öt leány és fiú alkotta az együtteseket.

Az első viadalon, a Polgár Challenge tornán Pragnanandhaa és az üzbég Nodirbek Abduszattorov versenyfutásából a 15 éves indiai sakkozó került ki győztesen. A 3 ezer dolláros első díj mellé még jutalomként játszhatott a Meltwater Champions Chess Tour New is Chess Classic versenyén.

A sorozat következő versenyének Borisz Gelfand volt a névadója és indiai sikerrel fejeződött be, Gukesh főpróbája sikerült remekül a Szocsiban megrendezett Világkupa előtt. Utolsó négy partiját megnyerve érte be honfitársát. Praggnanandhaa-t és elsőkét ünnepelhették.

Két indiai siker után kétszer a német Vincent Keymer diadalmaskodott. Először a Kramnyik Challenge első helyét hódította el, a hajrában remekelt, parádés győzelmet aratott legnagyobb riválisa, az amerikai Awonder Lianggal szemben. Vincent Keymer helyett végül Liang játszott a Champions Chess Tour sorozat kilencedik versenyén, a német nagymester az Európa-bajnokságot választotta. Holtversenyben elsőként végül ezüstérmes lett. Lékó Péter tanítványa sikert sikerre halmozott.

A kínai exvilágbajnoknő, Hou Ji-fan nevét viselő Challenge viadalon Praggnanandhaa igazi repülőrajtot vett, de hiába rajtolt kilenc győzelemmel, a hajrában hibát hibára halmozott, Vincent Keymer a finisben megelőzte, az összetett pontversenyben is az élen végzett. A nyolc résztvevős döntöt október 14. és 17. között rendezik meg.

Verőci Zsuzsa  

Komment 0 | Reblog! 0 |

Négy forduló után a szentpétervári Mednyij Vszadnik és az AVE Novy Bor vezet az Európa-kupán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Ohridi-tó partján fekvő Struga rendezi meg a 36. Klubcsapatok Európa-kupáját. A 38 csapat részvételével zajló hattáblás, 7 fordulós svájci rendszerű versenyen a rajtlistát az észak-macedóniai Alkaloid együttese vezeti az orosz Mednyij Vszadnik, a cseh AVE Novy Bor és az orosz KPRF előtt. Az eddig lejátszott négy fordulóban már számos meglepetés született, a rangadók csak most kezdődnek. Mind a négy mérkőzését megnyerte a szentpétervári Mednyij Vszadnik és az AVE Novy Bor csapata. A 25. Női KEK-en a nyolc együttes körmérkőzést vív, a South Ural az élen négy győzelemmel. Az Európa-kupákon ezúttal sem játszik magyar csapat.

 

A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt az Európa-kupa, idén januárban online rapid versenyt rendeztek meg. Az idei viadalon Magnus Carlsen is játszik, a világbajnok a stavangeri szuperverseny miatt késve érkezett meg, a nyolcadik helyre rangsorolt norvég Offerspill Chess Club együttesében szerepel, mindkét partiját megnyerte. Olimpiai bajnokok, világbajnok-jelöltek, szupernagymesterek is a mezőnyben, nyolcan a + 2700 Élő-pontosok elitjéből. Berkes Ferenc, Bánusz Tamás és Papp Gábor a dán Team XtraCon együttesét erősíti.

 

 

A tornán az első nagy meglepetés a harmadik fordulóban született meg, a rajtlistát vezető, négy éve ezüstérmes, az öt esztendeje győztes macedón Alkaloid vereséget szenvedett spanyol riválisától.

T.

1

  Alkaloid

Élő

FED

-

5

  Silla-Valencia Origin of Chess

Élő

FED

2½:3½

1.1

GM

Sahriyar Mamedgyarov

2762

AZE

-

GM

Anton Korobov,

2685

UKR

½ - ½

1.2

GM

Sam Shankland

2720

USA

-

GM

Alexei Shirov

2652

ESP

½ - ½

1.3

GM

Daniil Dubov

2714

RUS

-

GM

Nijat Abasov

2652

AZE

0 - 1

1.4

GM

Jurij Krivorucsko

2689

UKR

-

GM

Jaime Santos Latasa

2627

ESP

0 - 1

1.5

GM

Erneszto Inarkijev

2663

RUS

-

GM

Alvar Alonso Rosell,

2566

ESP

1 - 0

1.6

GM

Alekszandr Predke

2662

RUS

-

GM

Lance Henderson De La Fuente,

2491

ESP

½ - ½

A tornán fokozott jelentősége van a párosításnak, döntő lehet, hogy mikor kezdődnek el a rangadók. A meccspontok döntik el a végső sorrendet, holtverseny esetén a Berger-Sonneborn pontszám. Harminc lépésig lépésig tiltott a remiajánlat, játszmánként 90-90 perc a gondolkodási idő az első 40 lépésre, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc a bónuszidő.

A negyedik fordulóban az orosz rangadót Peter Szvidler vezetésével a szentpétervári csapat nagy arányban nyerte meg. A nyolcszoros bajnok mögött a fiatalok remekeltek. Az AVE Novy Bor tartja a lépést a Mednyij Vszadnij csapatával döntő lehet a két élen álló együttes ötödik fordulóbeli összecsapása.

T.

2

  Mednyij Vszadnik

Élő

FED

-

4

  KPRF

Élő

FED

4½:1½

1.1

GM

Peter Szvidler

2701

RUS

-

GM

Alekszander Griscsuk

2775

RUS

½ - ½

1.2

GM

Andrej Jeszipenko

2720

RUS

-

GM

Vlagyimir Malahov

2666

RUS

1 - 0

1.3

GM

Vlagyimir Fedoszejev

2708

RUS

-

GM

Alekszej Drejev

2637

RUS

½ - ½

1.4

GM

Kirill Alekszejenko

2693

RUS

-

GM

Szergei Rublevszkij

2641

RUS

1 - 0

1.5

GM

Makszim Matlakov

2683

RUS

-

GM

Jevgenyij Alekszejev

2610

RUS

½ - ½

1.6

GM

Pavel Ponkratov

2657

RUS

-

GM

Klementy Szicsev

2556

RUS

1 - 0

T.

7

  BEER SHEVA

Élő

FED

-

3

  AVE Novy Bor

Élő

FED

2 : 4

2.1

GM

Victor Mikhalevski,

2573

ISR

-

GM

Pentala Harikrishna,

2725

IND

½ - ½

2.2

GM

Tamir Nabaty

2638

ISR

-

GM

Radoslaw Wojtaszek,

2698

POL

½ - ½

2.3

GM

Michael Roiz

2580

ISR

-

GM

David Navara,

2676

CZE

½ - ½

2.4

GM

Maxim Rodshtein

2599

ISR

-

GM

Markus Ragger

2665

AUT

0 - 1

2.5

GM

Alexander Huzman,

2547

ISR

-

GM

David Anton Guijarro

2651

ESP

0 - 1

2.6

GM

Nitzan Steinberg,

2537

ISR

-

GM

Mateusz Bartel

2611

POL

½ - ½

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

ííííííííf.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

2

RUS

Mednyij Vszadnik

4

4

0

0

8

87,0

19,5

55,5

2

3

CZE

,AVE Novy Bor

4

4

0

0

8

62,0

18,0

52,5

3

5

ESP

Silla-Valencia Origin of Chess

4

3

1

0

7

56,0

17,5

55,0

4

1

MKD

Alkaloid

4

3

0

1

6

72,5

18,5

55,0

5

7

ISR

Beer Sheva

4

3

0

1

6

63,0

14,5

57,0

6

4

RUS

KPRF

4

3

0

1

6

58,0

16,0

57,0

7

6

DEN

Team XtraCon

4

3

0

1

6

46,0

15,5

47,5

8

17

MKD

Prilep

4

3

0

1

6

45,0

12,5

60,0

9

8

NOR

,Offerspill Chess Club

4

3

0

1

6

40,0

17,0

40,0

10

11

ISL

,Skakfelag Selfoss

4

3

0

1

6

39,0

17,0

42,5

11

16

MKD

,Gambit Asseko SEE

4

3

0

1

6

39,0

14,5

43,5

12

10

SRB

,Sloven Ruma

4

3

0

1

6

32,0

15,5

51,0

13

9

AZE

,Vugar Gasimov

4

2

1

1

5

55,0

15,0

54,0

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

No.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  AVE Novy Bor

  Mednyjj Vszadnik

:

2

  BEER SHEVA

  Silla-Valencia Origin of Chess

:

3

  Alkaloid

  Offerspill Chess Club

:

4

  KPRF

  Skakfelag Selfoss

:

5

  Team XtraCon

  Gambit Asseko SEE

:

6

  Prilep

  Sloven Ruma

:


 

A 25. Női Európa-kupán az első fordulóban mérkőzött meg a két évvel korábbi ezüstérmes Kijevi Sakkszövetség és a bronzérmes, korábban sokszoros bajnok Monte Carlo csapat, négy döntetlennel ért véget az összecsapás. Az orosz Alekszandra Grojacskinával sz éltáblán a Monte Carlo a második meccsén 3-1-re kikapott a kazah Dinara Szaduakasszova vezette South Ural csapatától.

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

South Ural

 * 

3

3

4

8

32,0

12,5

27,0

2

GRECO – Kyiv Chess Federation

 * 

2

4

3

3

7

28,0

12,0

19,3

3

Monte-Carlo

1

2

 * 

3

5

34,0

9,5

19,5

4

SK Erste Bank Baden

1

1

 * 

4

23,5

8,0

12,5

5

Alkaloid

 * 

2

3

15,0

7,5

6,5

6

Kumanovo

0

½

2

 * 

3

8,0

5,0

7,8

7

Tajfun – SK Ljubljana

1

½

 * 

2

21,5

5,5

7,5

8

MSK Centar

0

1

 * 

0

11,5

4,0

0,0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen negyedszer az Altibox Norway Chess torna győztese, Rapport nyolc fordulóig vezetve harmadik lett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen az Altibox Norway Chess szuperverseny győztese. A kilencedszer megrendezett tornán negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott. A viadal utolsó fordulójában világbajnoki kihívójával, az orosz Jan Nepomnjacsijjal a klasszikus játszmában remizett, az Armageddon partit megnyerte. Elsőségét a 18 éves francia Alireza Firouzjának is köszönhette, aki legyőzte Rapport Richárdot, nagymesterünk nyeréssel kikényszeríthette volna az első helyet eldöntő rájátszást. Firouzja minőséget áldozott, Rapport középen rekedt királya miatt bőséges kompenzációt kapott. Győzelmével nem kis meglepetésre második lett, megelőzte a nyolc fordulón át vezető Rapport Richárdot, utolsó négy klasszikus játszmáját megnyerte. Rapport Richárd hét fordulón keresztül szenzációs teljesítményt nyújtott, a hajrá fokozott feszültségét riválisainál kevésbé bírta.

Hazai pályán negyedszer ünnepelték a hagyományos torna győzteseként Magnus Carlsent. A világbajnok az Altibox Norway Chess 1021 viadal félidejében csak a negyedik helyet osztotta Alireza Furouzjával, az ötödik játéknapon vereséget szenvedett Szergej Karjakintól, 6 pontját az Armageddon játszmákban érte el! Rapport Richárd kitűnőteljesítményt nyújtva állt az élen, Carlsennel szemben világossal remizett a „hirtelen halál” partiban, Jan Nepomnjacsijtól kikapott a rájátszásban, de két nyerése, Karjakin elleni sikere a vezetést jelentette számára.

Félidőben a verseny állása:

1,Rapport Richárd (magyar, 2760) 9,5 pont

2. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 8,5

3. Szergej Karjakin (orosz, 2758) 7

4-5. Magnus Carlsen (norvég, 2855) és Alireza Firouzja (francia, 2754) 6

6. Aryan Tari (norvég, 2642) 3

Szenzációs volt a folytatás is, Aryan Tari és Szergej Karjakin legyőzésével Rapport Richárd három és félpontos előnnyel játszhatta Magnus Carlsen ellen a sorsdöntő partit. Sokszor megcsodálhattuk már, hogy a norvég világelső „rendelésre’ tud nyerni, a fontos játszmák fokozott tétjével megbirkózik. Carlsennek a 77 lépésben kiharcolt győzelem reményt adott, Ricsit a játszma befejező szakaszában elkövetett döntő hiba nagyon megviselte. Magnus Carlsen először a kilencedik forduló után vezetett, visszavágott Karjakinnak, míg Rapport a rájátszásban másodszor szenvedett vereséget Nepomnjacsijtól. A láthatáron pedig megjelent a 18 éves Alireza Firouzja, aki nagy hajrába kezdett, már mesterhármasnál tartott.

A nagy versenyfutásban így érkeztünk el az utolsó játéknaphoz, amikor eldőlt az első hely sorsa és a dobogós helyek sorrendje. Elsőként Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen küzdelme ért véget. Az olasz megnyitású klasszikus játszmában a világbajnok biztos kézzel tartotta a döntetlent, az Armaeddon partit remifórral játszhatta, a feladatot túl is teljesítette, vereséget mért a második félidőben oly sokat hibázó világbajnoki kihívójára. Magnus Carlsen azonban még nem ünnepelhetett, még zajlott Alireza Firouzja és Rapport Richárd játszmája, nagymesterünk győzelemmel beérhette volna a világbajnokot és rájátszás döntötte volna el az első hely sorsát.

Rapport Richárd királya körül azonban egyre sötétebb viharfelhők gyülekeztek. Firouzja érthetően kockáztatott, a harmadik helye biztos volt, győzelemmel pedig ezüstérmes… Minőséget áldozott, jelentős időhátrányba került a 13.Ff4 lépése után. Ricsi az első kísérletet visszaverte, lehetősége lett volna a minőség visszaáldozásával bebiztosítani a második helyet, de többet akart.

A francia sakkozó „könnyű kézzel” húzta meg a jó lépéseket, Ricsi hibázott a védekezésben, amit Firouzja kihasznált, e5-ön csattant a döntő áldozat. Alireza Firouzja érthetően nagyon boldogan nyilatkozott a váratlan ezüstérme után, megismételte tavalyi eredményét. A virtuális világranglistán a kilencedik helyre lépett előre.

Rapport Richárd elkeseredetten értékelte a 32 lépésben elvesztett összecsapást, a torna hajrájában a kihagyott nagy lehetőséget. Ricsi bekerült a top tízbe, remélhetjük, hogy egyre több nagy tornára kap meghívást, még nagyobb célokat tűz ki maga elé, s elindul a Grand Swiss viadalon. 

A kihívó Jan Nepomnjacsij világbajnoki döntő előtti főpróbája gyengén sikerült, ahogy honfitársa, Szergej Karjakin is csődöt mondott a viadal második félidejében.

Az utolsó forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Magnus Carlsen (2855) döntetlen (Olasz megnyitás, 33)

Alireza Firouzja (francia, 2754) – Rapport Richárd (magyar, 2760) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 32)

Szergej Karjakin (orosz, 2758) – Aryan Tari (norvég, 2642) döntetlen (Vezérindiai védelem, 33)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Bécsi megnyitás, 56)

Szergej Karjakin – Aryan Tari 1 – 0 (Angol megnyitás, 44)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Magnus Carlsen (2855)

1  ½  3 

1  ½  3 

1  ½  1  ½ 

0  3 

1  ½  3 

15

19½

2

Alireza Firouzja (2754)

1  0  0 

0  3 

1  0  3 

1  0  3 

3  3 

13

18

3

 Rapport Richárd (2760)

1  0  0 

3  0 

1  0  1  0 

1  ½  3 

3  3 

14

16½

4

Jan Nepomnjacsij (2792)

1  0  1  0 

1  ½  0 

1  ½  1  ½ 

3  1  0 

1  ½  0 

17

12

5

 Szergej Karjakin (2758)

3  0 

1  ½  0 

1  0  0 

0  1  ½ 

1  ½  1  ½ 

15

10

6

 Aryan Tari (2642)

1  0  0 

0  0 

0  0 

1  0  3 

1  0  1  0 

14

7

Verőci Zsuzsa

Fotó: norwaychess.com  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Címvédőként az orosz válogatott győzött az Online Sakkolimpián

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A másodszor megrendezett Online Sakkolimpián a tavalyi holtversenyes győztes, a rajtlistát vezető, a 13 mérkőzését megnyerő orosz válogatott az aranyérmes. A fináléban az amerikai csapat ellen kétszer 3,5-2,5-re győzött. A sikerben oroszlánrésze volt a női négyesüknek. A 153 együttes versengésében válogatottunk hét győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel jutott a legjobb nyolc csapat további küzdelmeibe. A negyeddöntőben sakkozóink két minimális vereséget szenvedtek el az orosz együttestől.

 

A 153 csapat részvételével megrendezett Online Sakkolimpia döntője a várakozásnak megfelelően nagy küzdelmet hozott, de „papírforma’ végeredmény született. A sakkvilág legjobbjai közül is sokan  vállalták a kihívásokat, fordulatokban gazdag partikban dőltek el a csaták, meglepő eredmények egész sorát is elkönyvelhettük. A 15-15 perces játszmák, lépésenként 5-5 másodperc bónusszal vívott küzdelmek sok érdekességgel szolgáltak  

A versengésben válogatottunk kitűnően helytállt, a top divízió „B” csoportjából hét győzelemmel és egy-egy döntetlennel és vereséggel jutott másodikként a legjobb nyolc csapat közé. A versenykiírás nem volt kegyes sakkozóinkhoz, a tavalyi viadalhoz hasonlóan az orosz csapattal kellett meccselni. Az összecsapások a két minimális vereslégtől többet ígértek, a női táblákon nagy volt az orosz fölény.

 

Oroszország csapata a csoportmérkőzéseken erődemonstrációt tartott, a kilenc győzelem nagy arányúak voltak. Biztatóan indult az orosz csapat elleni mérkőzésünk. Az éltáblán Erdős Viktor sötéttel már a nyitás után nyerésre állt Daniil Dubov ellen. Nagymesterünk a könnyű nyerést „elhibázta”, de győzelme nem forgott veszélyben. A másik férfi táblán Balog Imre az utóbbi versenyein oly nagy sikerrel szereplő Vladiszlav Artyemijevtől kapott ki. Papp Petra gond nélkül remizte ki a világranglista második Alekszandra Gorjacskinával, a százszázalékos Valentyina Gunyina hozta a tőle elvárt győzelmet. Az ifjúsági táblákon két döntetlen született, kellett volna még egy kis gondolkodási idő, hogy a kedvező esélyekből többet kihozzanak játékosaink, Kozák Ádám és Gaál Zsóka.

Kis pihenő után jött a „visszavágó”. Négy helyen is megváltozott csapatunk összeállítása. Telitalálat volt Gledura Banjámin beállítása, sötéttel nyert Vladiszlav Artyemijev ellen. A női táblákon az oroszok is „frissítettek”, nagymesternőik győzelmei jelentették a nagy rivális végső sikerét.

 

Az elődöntőben a kínai-orosz mérkőzés első meccse a női táblán dőlt el. A Világkupán győztes Alekszsndra Kosztenjuk a világbajnoknő Ju Wenjun ellen nyert. Az oroszok a férfi táblákon ragaszkodtak Daniil Dubov és Vladuszlav Artyemijev kettőséhez. A női táblákon igazi sztárparádé volt,

A visszavágón Daniil Dubov is magára talált. Alekszandra Kosztenjuk másodszor is legyőzte Ju Wenjunt, szépített Hou Ji-fan. Andrej Jeszipenko kettős győzelmével kulcsembere volt az orosz együttesnek, 3,5-2,5 után 4-2-es győzelemmel lett finalista az orosz csapat.

Az amerikai együttes sokáig vezetett a lengyelek előtt, a rangadót elbukták, másodikként a negyeddöntőben Kazahsztánnal mérkőztek meg. Az adok-kapok első találkozón született 4-2-es kazah győzelem után meglepő volt a visszavágón elszenvedett vereségük, különösen, hogy a női játékosaik mondtak csődöt. A rájátszásban mind a hat játszma döntéssel végződött.

Az elődöntőben a tavalyi viadal holtversenyben győztes indiai válogatott az első meccsen „kiütéses” győzelmet aratott, sakkozóik a felkínált esélyekkel tökéletesen éltek.

A fölényes győzelem „elaltatta” éberségüket, az amerikai gárdát „felpaprikázta” a nagy vereség. Kevesen fogadtak volna az egyenlítést jelentő minimális nyerésükre. A férfi táblákon aratott kettős győzelem megalapozta sikerüket, a 20 éves Jeffery Xionggal szemben az ötszörös világbajnok Viswanatha Anand elvesztette veretlenségét. A női táblákon egypontos indiai siker született, az ifiknél Awonder Liang nyerése a rájátszást biztosította.

A snellpartis folytatás az első három táblán dőlt el, a három indiai vereséget a hátsó táblákon a társak nem tudták korrigálni. Az amerikai csapat döntőbe jutása mindenképpen meglepetés, hiszen tartalékos összeállításban játszottak, játszanak.

 

A döntő egyértelmű esélyese az orosz válogatott volt, de a magasabb Élő-pontok, a jóval nagyobb rutin még nem jelentett biztos sikert. Fegyelmezett játék, jó időbeosztás és a kritikus pillanatokban meghozott döntések kellettek a győzelemhez.

 

Az orosz együttes joggal bízhatott a szupernégyesükben, 3 ponttal járultak hozzá a sikerhez. A férfi táblákon is az oroszok voltak eredményesek, a meglepetést Andrej Jeszipenko kettős veresége jelentette, Awonder Liang számára a Champions Chess Tour utolsó tornáján szereplés kitűnő felkészülés volt.

Az Online Sakkolimpia döntő eredményei:

T.

2

Egyesült Államok

Élő

-

1

  Oroszország

Élő

2½:3½

1.1

GM

Jeffery Xiong

2730

-

GM

Daniil Dubov

2770

½ - ½

1.2

GM

Ray Robson

2605

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

0 - 1

1.3

GM

Irina Krush

2392

-

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

0 - 1

1.4

IM

Nazi Paikidze

2402

-

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

½ - ½

1.5

GM

Awonder Liang

2397

-

GM

Andrej Jeszipenko

2628

1 - 0

1.6

FM

Thalia Cervantes Landeiro

1936

-

IM

Polina Suvalova

2394

½ - ½

T

1

  Oroszország

Élő

-

2

Egyesült Államok

Élő

3½:2½

1.1

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Jeffery Xiong

2730

½ - ½

1.2

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

-

GM

Dariusz Swiercz

2649

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Kosztenjiuk

2517

-

GM

Irina Krush,

2392

1 - 0

1.4

GM

Katyerina Lahno

2521

-

IM

Anna Zatonskih

2327

½ - ½

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2628

-

GM

Awonder Liang

2397

0 - 1

1.6

WGM

Leja Garifullina

2238

-

FM

Thalia Cervantes Landeiro,

1936

1 - 0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen visszavágott Karjakinnak, átvette a vezetést, Rapport az Armageddon partiban kikapott Nepomnjacsijtól

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangeeben zajló Altibox Norway Chess 2021 szuperverseny kilencedik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen legyőzte az orosz Szergej Karjakint A norvég világelső sorozatban negyedik győzelmét aratta, a befejező játéknap előtt másfél pontos előnnyel vezet. Rapport Richárd a klasszikus játszmában 18 lépésben remizett az orosz Jan Nepomnjacsijjal. Az Armageddon partiban nagy esélyt hagyott ki, hogy visszavágjon a világbajnoki kihívónak az első körben elszenvedett vereségéért, kikapott. A francia Alireza Firouzja ismét nyert, másfél pontra megközelítette nagymesterünket. Az utolsó fordulóban a világbajnoki döntő előtt utoljára mérkőzik meg Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen. Rapport Richárd sötéttel küzd meg Alireza Firouzjával.

Az Altibox Norway Chess viadalon az utolsó fordulóban dől el az első hely sorsa, a dobogós helyek sorrendje. Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen presztízsrangadója mellett Alireza Firouzja és Rapport Richárd összecsapásával ér véget a torna.

Nyolc fordulón keresztül az élen állt Rapport Richárd, a kilencedik játéknap után a világbajnok Magnus Carlsen átvette a vezetést. Rapport a klasszikus játszmában gyorsan remizett Jan Nepomnjacsijjal és következett az Armageddon parti.

Az eredeti nyitásban Rapport időelőnye gyorsan elfogyott, óriási lehetőséget szalasztott el, 17.Hxf7!-tel döntő előnyt érhetett volna el. A második félidőben Nepomnjacsij két klasszikus játszmát is elvesztett, nagymesterünket is láthatóan megviselte Magnus Carlsentől elszenvedett veresége, az idő szorításában a nyerési kényszer miatt ellenfelénél többet hibázott. Jan Nepomnjacsij másodszor is másfél pontot szerzett a párharcukban.

Sorozatban negyedik klasszikus játszmáját nyerte meg Magnus Carlsen, visszavágott Szergej Karjakinnak az ötödik fordulóban elszenvedett vereségéért. A világbajnoknak félidőben csak 6 pontja volt, a negyedik helyet osztotta Alireza Firouzjával, az orosz nagymester 7 ponttal a harmadik helyen állt.

A spanyol megnyitású játszma korántsem Magnus Carlen elképzelése alapján zajlott, de a „megsebzett” Szergej Karjakin kecsegtető esélyével nem tudott élni. Minőségáldozata nem váltotta be a reményeit, Carlsen kivédte a fenyegetéseket és a győzelméért kapott 3 ponttal az élre állt.

Remekel a finisben a 18 éves Alireza Firouzja, a szicíliai védelmű ütközetben kitűnő játékkal győzte le Aryan Tarit. A francia nagymester a virtuális világranglistán a tizedik helyre lépett előre.

 

A 9. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Szergej Karjakin (orosz, 2758) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 53)

Rapport Richárd – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Ragozin védelem, 18)

Aryan Tari (norvég, 2642) – Alireza Firouzja  0 – 1 (Szicíliai védelem, 50)

Armageddon játszma:

Rapport Richárd – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Modern védelem, 49)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 , Magnus Carlse (2855)

1  ½  3 

1  ½  3 

1  ½ 

0  3 

1  ½  3 

13

18

2

 Rapport Richárd (2760)

1  0  0 

3 

1  0  1  0 

1  ½  3 

3  3 

13

16½

3

 Alireza Firouzja (2754)

1  0  0 

0 

1  0  3 

1  0  3 

3  3 

12

15

4

 Jan Nepomnjacsij (2792)

1  0 

1  ½  1  ½ 

1  ½  0 

3  1  0 

1  ½  0 

15

11

5

 Szergej Karjakin (2758)

3  0 

1  0  0 

1  ½  0 

0  1  ½ 

1  ½ 

13

6

 Aryan Tari (2642)

1  0  0 

0  0 

0  0 

1  0  3 

1  0 

12

6

Az utolsó forduló párosítása:

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen

Alireza Firouzja – Rapport Richárd

Szergej Karjakin – Aryan Tari

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 77 lépésben nyert Rapport ellen, fél pontra csökkentette hátrányát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2021 szuperverseny nyolcadik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen legyőzte Rapport Richárdot és fél pontra megközelítette a tornán vezető nagymesterünket. A spanyol megnyitású csatában Rapport védekezésre kényszerült, a norvég világelső kezdeményezett, kölcsönös időzavarban Rapport remiesélyt szalasztott el. Carlsen 77 lépésben nyerte meg az összecsapást, sorozatban harmadik győzelmét aratta. Fekete napjuk volt az orosz nagymestereknek. A norvég Aryan Tari a világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsijt győzte le, a francia Alireza Firouzja a szicíliai védelmű ütközetben Szergej Karjakinra mért csapást, mindkét játszma csak 34 lépésig tartott. A kilencedik fordulóban Rapport Richárd világossal mérkőzik meg Jan Nepomnjacsijjal.

 

Az Altibox Norway Chess viadalon a nyolcadik fordulóban másodszor nézett farkasszemet Magnus Carlsen és Rapport Richárd. Az első összecsapásuk a világbajnok szerencsés győzelmét hozta, a klasszikus játszma döntetlene után az Armageddon partiban nagymesterünk nyerést hagyott ki a világbajnokkal szemben.

 

A második ütközet előtt Rapportnak három és fél pont előnye volt, Carlsennek égető szüksége volt arra, hogy a klasszikus játszmában legyőzze az éllovas sakkozónkat és nyílttá tegye a versenyt.

 

Rapport a spanyol megnyitásban korán letért az elméleti ösvényről, eredeti tervet játszott meg. Carlsen kezdeményezett, nagymesterünk megszervezte a védekezést. A bástyacserék után a 44…f5! lépés kitűnő esélyt kínált Ricsinek, aki sajnos nem vette észre a nagy lehetőséget. Egy óvatlan huszárlépésre Carlsen kikényszerítette a vezércserét, a végjáték már nem volt tartható.

 

Fél pont maradt az előnyből és Alireza Firouzja is veszélyt jelent már. A 18 éves francia nagymester a szicíliai védelmű ütközetben kiütéses győzelmet ért el Szergej Karjakinnal szemben. Firouzja utolsó négy meccséből hármat megnyert, a torna rajtjánál az Armageddon partikban eredménytelen volt.

 

Az orosz sakkozóknak fekete napjuk volt, a norvégok felhőtlenül örülhettek, Carlsen mellett Aryan Tari is diadalmaskodott. Tari első győzelmét aratta, a világbajnoki kihívót, Jan Nepomnjacsijt büntette meg könnyelmű játékáért. Az orosz nagymester a királyszárnyi akciót erőltette, egy pillanatban remt érhetett volna el, a lehetőséget elpuskázta, 34 lépés után feladásra kényszerült.

A 8. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Rapport Richárd (magyar, 2760) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 77)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Aryan Tari (norvég, 2642) 0 – 1 (Angol megnyitás, 34)

Szergej Karjakin (orosz, 2758) – Alireza Firouzja (francia, 2754) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 34)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Rappor Richárd (2760)

 

1  0  0 

3 

1  0 

1  ½  3 

3  3 

11

15½

2

 Magnus Carlsen (2855)

1  ½  3 

 

1  ½  3 

1  ½ 

0 

1  ½  3 

12

15

3

Alireza Firouzja (2754)

0 

1  0  0 

 

1  0  3 

1  0  3 

3 

11

12

4

 Jan Nepomnjacsij (2792)

1  ½ 

1  0 

1  ½  0 

 

3  1  0 

1  ½  0 

13

5

 Szerge Karjakin (2758)

1  0  0 

3 

1  ½  0 

0  1  ½ 

 

1  ½ 

12

6

 Aryan Tari (2642)

0  0 

1  0  0 

0 

1  0  3 

1  0 

 

11

6

A 9. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Szergej Karjakin

Rapport Richárd – Jan Nepomnjacsij

Aryan Tari – Alireza Firouzja

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Online Sakkolimpián a címvédő orosz válogatott és az amerikai csapat játssza a döntőt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpián az Egyesült Államok és Oroszország válogatottjai mérkőznek meg a döntőben. Elsőként a tavalyi holtversenyes győztes orosz csapat jutott be a fináléba, kettős győzelmet értek el a kínai együttes ellen, 3,5-2,5 és 4-2-es nyeréssel. India 5-1-re megnyerte az első találkozót az amerikaiak ellen, akik visszavágtak 4-2-vel. A rájátszásban a villámpartik döntöttek, a fokozott izgalmakat az amerikai csapat bírta jobban, 4,5-1,5-re nyert.

A kínai-orosz mérkőzés első meccse a női táblán dőlt el. A Világkupán győztes Aleksazndra Kosztenjuk a világbajnoknő Ju Wenjun ellen nyert. Az oroszok a férfi táblákon ragaszkodtak Daniil Dubov és Vladuszlav Artyemijev kettőséhez. A női táblákon igazi sztárparádé volt,

A visszavágóm Daniil Dubov is magára talált. Alekszandra Kosztenjuk másodszor is legyőzte Ju Wenjunt, szépített Hou Ji-fan. Andrej Jeszipenko kettős győzelmével az orosz együttes kulcsembere volt.

T.

2

  Kína

Élő

-

1

  Oroszország

Élő

2½:3½

1.1

GM

Ding Liren

2836

-

GM

Daniil Dubov

2770

½ - ½

1.2

GM

Yu Yangyi

2738

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

½ - ½

1.3

GM

Hou  Ji-fan

2621

-

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

½ - ½

1.4

GM

Ju Wenjun

2610

-

GM

Alekszandra Kosztejiuk

2517

0 - 1

1.5

Wang Shixu B

2381

-

GM

Andrej Jesiipenko,

2628

0 - 1

1.6

WIM

Ning Kaiyu

1884

-

IM

Polina Suvalov,

2394

1 - 0

T

1

  Oroszország

Élő

-

2

  Kína

Élő

4 : 2

1.1

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Ding, Liren

2836

1 - 0

1.2

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

-

GM

Yu, Yangyi

2738

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

GM

Hou, Yifan

2621

0 - 1

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

GM

Ju, Wenjun

2610

1 - 0

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2628

-

IM

Xu, Zhihang

2409

1 - 0

1.6

WGM

Leja Garifullina,

2238

-

WIM

Ning, Kaiyu

1884

½ - ½

A tavalyi viadal holtversenyben győztes kínai válogatott az első meccsen „kiütéses” győzelmet aratott, sakkozóik a felkínált esélyekkel tökéletesen éltek.

A fölényes győzelem „elaltatta” éberségüket, az amerikai gárdát „felpaprikázta” a nagy vereség. Kevesen fogadtak volna az egyenlítést jelentő minimális nyerésükre. A férfi táblákon aratott kettős győzelem megalapozta sikerüket, a 20 éves Jeffery Xionggal szemben az ötszörös világbajnok Viswanatha Anand elvesztette veretlenségét. A női táblákon egypontos indiai siker született, az ifiknél Awonder Liang győzelme a rájátszást biztosította.

T.

1

  India

Élő

-

2

  Egyesült Államok

Élő

5 : 1

1.1

GM

Viswanathan Anand,

2748

-

GM

Jeffery Xiong

2730

1 - 0

1.2

GM

Pentala Harikrishna

2705

-

GM

Dariusz Swiercz

2649

1 - 0

1.3

GM

Humpy Koneru

2483

-

GM

Irina Krush

2392

½ - ½

1.4

GM

Dronavalli Harika

2450

-

IM

Anna Zatonskih

2327

1 - 0

1.5

GM

Sarin Nihal

2481

-

GM

Awonder Liang

2397

½ - ½

1.6

WGM

Vaishali, R

2149

-

FM

Cervantes Landeiro, Thalia

1936

1 - 0

T.

2

Egyesült Államok

Élő

-

1

  India

Élő

4 : 2

1.1

GM

Jeffery Xiong

2730

-

GM

Viswanathan Anand

2748

1 - 0

1.2

GM

Ray Robson

2605

-

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

1 - 0

1.3

GM

Irina Krush

2392

-

GM

Humpy Koneru

2483

½ - ½

1.4

IM

Nazi Paikidze

2402

-

GM

Dronavalli Harika

2450

0 - 1

1.5

GM

Awonder Liang

2397

-

GM

Praggnanandhaa, R

1781

1 - 0

1.6

FM

Cervantes Landeiro, Thalia

1936

-

WGM

Vaishali, R

2149

½ - ½

A rájátszás az első három táblán dőlt el, a három indiai vereséget a hátsó táblákon a társak nem tudták korrigálni. Az amerikai csapat döntőbe jutása mindenképpen meglepetés, hiszen tartalékos összeállításban játszottak, játszanak.

T.

1

  India

Élő

-

2

  Egyesült Államok

Élő

1½:4½

1.1

GM

Harikrishna, Pentala

2705

-

GM

Xiong, Jeffery

2730

0 - 1

1.2

GM

Adhiban, B.

2624

-

GM

Robson, Ray

2605

0 - 1

1.3

GM

Koneru, Humpy

2483

-

GM

Krush, Irina

2392

0 - 1

1.4

GM

Harika, Dronavalli

2450

-

IM

Paikidze, Nazi

2402

1 - 0

1.5

GM

Nihal, Sarin

2481

-

GM

Liang, Awonder

2397

½ - ½

1.6

WGM

Vaishali, R

2149

-

FM

Cervantes Landeiro, Thalia

1936

0 - 1

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport szenzációs játékkal győzte le Karjakint, a virtuális világranglistán már a hatodik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2021 szuperverseny hetedik fordulójában Rapport Richárd szenzációs játékkal győzte le az orosz Szergej Karjakint. Nagymesterünk szabadgyalogja keserítette meg a korábbi világbajnoki kihívó életét, a királyszárnyi gyalogok védtelensége eldöntötte a játszma sorsát. Rapport a virtuális világranglistán a hatodik helyre lépett előre, a nyolcadik körben a világbajnok Magnus Carlsennel sötéttel mérkőzik meg. A norvég világelső második klasszikus partiját nyerte meg, Aryan Tari egyenlő esélyű állásban hibázott nagyot. A játéknap meglepetéseként a francia Alireza Firouzja a gyenge napot kifogó orosz világbajnoki kihívóra, Jan Nepomnjacsijra mért vereséget.

A sakkvilágot lázba hozta Rapport Richárd fantasztikus szereplése, remek játéka, a hét klasszikus játszmában megszerzett 5,5 pontja, a + 18,4 Élő-pont, amely a virtuális világranglistán a hatodik helyet jelenti nagymesterünk számára.

Rapport Richárd a hetedik fordulóban ismét remekelt, a korábbi világbajnoki kihívót, két stavangeri torna első helyezettjét, Szergej Karjakint győzte le. Az orosz nagymester oly sok nehéz állást mentett meg szívós védekezéssel, hogy elnevezték „védelmi miniszternek”, de Ricsi ellen tehetetlen volt.

A játszma kulcslépése volt a 18.Vb4!, Ricsi szabadgyalogja lekötötte Karjakin tisztjeit. Nagymesterünk királya is akcióba lépett, végtelen türelemmel végrehajtott manőverezések után a sötét királyszárnyi gyalogok elhullottak. Rapport remekül gazdálkodott a gondolkodási idejével is, maradt az értékes percekből a játszma befejező szakaszára is.

Rapport Richárd szárnyal, míg Magnus Carlsen szenved a játszmáiban. Érthetően elégedetlen saját teljesítményével, Aryan Tari elleni győzelme sem volt meggyőző, honfitársa egyenlő esélyű állásban húzott rosszat és adott esélyt a világbajnoknak. A vezér és a huszár összjátéka sikerhez vezetett. Carlsen a 14…Be8 lépésére 46 percet gondolkodott, nem értette saját magát, hiszen a ternészetes lépést 1 perc alatt is meghúzhatta volna. Carlsen aligha adta fel a reményt, hogy megállítsa Rapportot, világos lesz a sorsdöntő játszmában.

A játéknap meglepetéseként Alireza Firouzja legyőzte Jan Nepomnjacsijt. Nem is az eredmény a meglepő, hanem a világbajnoki kihívó játéka. Az olasz megnyitásban nem talált jó tervet, a pozícióját a 37…c5 lépése tette védhetetlenné, a francia nagymester kitűnő játékkal használta ki az esélyt.   

A 7. forduló eredményei:

Aryan Tari (norvég, 2642) – Magnus Carlsen (norvég, 2855) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 51)

Rapport Richárd (magyar, 2760) – Szergej Karjakin (orosz, 2758) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 59)

Alireza Firouzja (francia, 2754) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 57)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Rapport Richárd (2760)

1  0 

1  0 

3 

1  ½  3 

3  3 

10

15½

2

 Magnus Carlsen (2855)

1  ½ 

1  ½ 

1  ½  3 

0 

1  ½  3 

11

12

3

 Jan Nepomnjacsij (2792)

1  ½ 

1  0 

1  ½  0 

3  1  0 

1  ½ 

12

4

Alireza Firouzja (2754)

0 

1  0  0 

1  0  3 

1  0 

3 

10

9

5

 Szergej Karjakin (2758)

1  0  0 

3 

0  1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

11

6

 Aryan Tari (2642)

0  0 

1  0  0 

1  0 

0 

1  0 

10

3

A 8. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Rapport Richárd

Jan Nepomnjacsij – Aryan Tari

Szergej Karjakin – Alireza Firouzja

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk nagy csatában szenvedett kétszer minimális vereséget az orosz csapattól

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpia negyeddöntőjében válogatottunk nagy csatában kétszer minimális vereséget szenvedett a rajtlistát vezető, a tavalyi viadal holtversenyben győztes orosz csapattól. A játszmák biztatóan alakultak, az idő szorításában az orosz sakkozók kihozták a maximumot. Kiemelkedő volt Erdős Viktor győzelme Daniil Dubov ellen, Gledura Benjámin nyerése Vladiszlav Artyemijevvel szemben. Az ifjúsági táblákon Kozák Ádám és Gaál Zsóka jóval esélyesebb ellenfeleikkel szemben többet is elérhettek volna a négy döntetlennél. Kettős győzelemmel jutott az elődöntőbe a kínai együttes a lengyelek ellen. A rájátszásban dőlt el az ukrán-indiai összecsapás az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand vezette tavalyi holtversenyes győztes kínai csapat javára. Az Egyesült Államok együttese vereséggel kezdte Kazahsztán elleni meccsét, egyenlítettek, majd sakkozóik jobban snelleztek. Az elődöntőben Inda - Egyesült Államok és Kína-Oroszország összecsapásokra kerül sor.  

 

Biztatóan indult az orosz csapat elleni mérkőzésünk. Az éltáblán Erdős Viktor sötéttel már a nyitás után nyerésre állt Daniil Dubov ellen. Nagymesterünk a könnyű nyerést „elhibázta”, de győzelme nem forgott veszélyben. A másik férfi táblán Balog Imre az utóbbi versenyein oly nagy sikerrel szereplő Vladiszlav Artyemijevtől kapott ki. Papp Petra gond nélkül remizte ki a világranglista második Alekszandra Gorjacskinával, a százszázalékos Valentyina Gunyina hozta a tőle elvárt győzelmet. Az ifjúsági táblákon két döntetlen született, kellett volna még egy kis gondolkodási idő, hogy a kedvező esélyekből többet kihozzanak játékosaink, Kozák Ádám és Gaál Zsóka.

Kis pihenő után jött a „visszavágó”. Négy helyen is megváltozott csapatunk összeállítása. Telitalálat volt Gledura Banjámin beállítása, sötéttel nyert Vladiszlav Artyemijev ellen. A női táblákon az oroszok is „frissítettek”, nagymesternőik győzelmei jelentették a nagy rivális végső sikerét.

T.

1

  Oroszország

Élő

-

2

  Magyarország

Élő

3½:2½

1.1

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Erdős Viktor

2614

0 - 1

1.2

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

-

GM

Balog Imre

2630

1 - 0

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

WGM

Papp Petra

2227

½ - ½

1.4

GM

Valentyina Gunyina

2499

-

WIM

Havanecz Bianka

2139

1 - 0

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2628

-

GM

Kozák Ádám

2552

½ - ½

1.6

IM

Polina Suvalova

2394

-

WFM

Gaál Zsóka

2002

½ - ½

T.

2

  Magyarország

Élő

-

1

  Oroszország

Élő

2½:3½

1.1

GM

Bánusz Tamás

2554

-

GM

Daniil Dubov

2770

½ - ½

1.2

GM

Gledura, Benjamin

2619

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

1 - 0

1.3

GM

Hoang, Thanh Trang

2338

-

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

0 - 1

1.4

IM

Lázárné Vajda, Szidónia

2239

-

GM

Katyerina Lahno

2521

0 - 1

1.5

GM

Kozák Ádám

2552

-

GM

Andrej Jeszipenko

2628

½ - ½

1.6

WFM

GaálhZsóka

2002

-

IM

Polina Suvalova

2394

½ - ½

 

A kínai válogatott kettős győzelemmel zárta a lengyel csapat elleni mérkőzését. Döntő volt női klasszisaik négy nyerése!

T.

1

  Kína

Élő

-

2

  Lengyelország

Élő

4½:1½

1.1

GM

Ding, Liren

2836

-

GM

Duda, Jan-Krzysztof

2775

1 - 0

1.2

GM

Yu, Yangyi

2738

-

GM

Wojtaszek, Radoslaw

2729

½ - ½

1.3

GM

Hou, Yifan

2621

-

IM

Cyfka, Karina

2341

1 - 0

1.4

GM

Ju, Wenjun

2610

-

GM

Socko, Monika

2321

1 - 0

1.5

IM

Xu, Zhihang

2409

-

IM

Teclaf, Pawel

2398

0 - 1

1.6

WIM

Ning, Kaiyu

1884

-

WIM

Sliwicka, Alicja

2171

1 - 0

T.

2

  Lengyelország

Élő

-

1

  Kína

Élő

2 : 4

1.1

GM

Duda, Jan-Krzysztof

2775

-

GM

Ding, Liren

2836

1 - 0

1.2

GM

Wojtaszek, Radoslaw

2729

-

GM

Yu, Yangyi

2738

0 - 1

1.3

IM

Cyfka, Karina

2341

-

GM

Hou, Yifan

2621

0 - 1

1.4

IM

Kulon, Klaudia

2277

-

GM

Ju, Wenjun

2610

0 - 1

1.5

IM

Teclaf, Pawel

2398

-

IM

Xu, Zhihang

2409

1 - 0

1.6

WIM

Sliwicka, Alicja

2171

-

WIM

Ning, Kaiyu

1884

0 - 1

 

Az esélyesebb indiai válogatott meggyőző nyeréssel kezdte a tartalékos ukrán együttes elleni meccsét. Jó volt látni az éltáblán az aranygeneráció két elismert nagyságát, Vaszilij Ivancsukot és Viswanathan Anandot.

Az ukránoknak sikerült a visszavágás, az indiai csapatban Humpy Koneru vereségével aligha számoltak. A rájátszás már nem okozott meglepetést.

T.

2

  Ukrajna

Élő

-

1

  India

Élő

2 : 4

1.1

GM

Ivanchuk, Vasyl

2686

-

GM

Anand, Viswanathan

2748

½ - ½

1.2

GM

Shevchenko, Kirill

2460

-

GM

Harikrishna, Pentala

2705

½ - ½

1.3

IM

Osmak, Iulija

2302

-

GM

Koneru, Humpy

2483

½ - ½

1.4

IM

Buksa, Nataliya

2194

-

GM

Harika, Dronavalli

2450

0 - 1

1.5

IM

Galperin, Platon

2436

-

GM

Nihal, Sarin

2481

0 - 1

1.6

FM

Berdnyk, Mariia

2169

-

WGM

Vaishali, R

2149

½ - ½

T.

1

  India

Élő

-

2

  Ukrajna

Élő

2½:3½

1.1

GM

Anand, Viswanathan

2748

-

GM

Ivanchuk, Vasyl

2686

½ - ½

1.2

GM

Vidit, Santosh Gujrathi

2636

-

GM

Shevchenko, Kirill

2460

0 - 1

1.3

GM

Koneru, Humpy

2483

-

IM

Osmak, Iulija

2302

0 - 1

1.4

GM

Harika, Dronavalli

2450

-

GM

Zhukova, Natalia

2312

1 - 0

1.5

GM

Praggnanandhaa, R

1781

-

IM

Galperin, Platon

2436

1 - 0

1.6

WGM

Vaishali, R

2149

-

FM

Berdnyk, Mariia

2169

0 - 1

T.

2

  Ukrajna

Rtg

-

1

  India

Rtg

1 : 5

1.1

GM

Ivanchuk, Vasyl

2686

-

GM

Vidit, Santosh Gujrathi

2636

½ - ½

1.2

GM

Shevchenko, Kirill

2460

-

GM

Adhiban, B.

2624

0 - 1

1.3

IM

Osmak, Iulija

2302

-

GM

Koneru, Humpy

2483

½ - ½

1.4

IM

Buksa, Nataliya

2194

-

GM

Harika, Dronavalli

2450

0 - 1

1.5

IM

Galperin, Platon

2436

-

GM

Nihal, Sarin

2481

0 - 1

1.6

FM

Berdnyk, Mariia

2169

-

WGM

Vaishali, R

2149

0 - 1

Kazahsztán az adok-kapok első találkozón alaposan meglepte az amerikai hatost. A 4-es győzelem után meglepő volt a vissszavágón elszenvedett vereség, különösen, hogy a női játékosaik mondtak csődöt. A rájátszásban mind a hat játszma döntéssel végződött, amerikai siker született.

T.

1

  Kazahsztán

Élő

-

2

Egyesült Államok

Élő

4 : 2

1.1

GM

Jumabayev, Rinat

2562

-

GM

Xiong, Jeffery

2730

1 - 0

1.2

IM

Makhnev, Denis

2453

-

GM

Swiercz, Dariusz

2649

0 - 1

1.3

GM

Abdumalik, Zhansaya

2462

-

GM

Krush, Irina

2392

1 - 0

1.4

IM

Saduakassova, Dinara

2412

-

IM

Zatonskih, Anna

2327

0 - 1

1.5

IM

Zhalmakhanov, Ramazan

2464

-

GM

Liang, Awonder

2397

1 - 0

1.6

IM

Assaubayeva, Bibisara

2321

-

FM

Cervantes Landeiro, Thalia

1936

1 - 0

T.

2

  Egyesült Államok

Élő

-

1

  Kazahsztán

Élő

3½:2½

1.1

GM

Xiong, Jeffery

2730

-

GM

Jumabayev, Rinat

2562

1 - 0

1.2

GM

Robson, Ray

2605

-

GM

Khusnutdinov, Rustam

2523

½ - ½

1.3

GM

Krush, Irina

2392

-

GM

Abdumalik, Zhansaya

2462

1 - 0

1.4

IM

Paikidze, Nazi

2402

-

IM

Saduakassova, Dinara

2412

1 - 0

1.5

GM

Liang, Awonder

2397

-

IM

Zhalmakhanov, Ramazan

2464

0 - 1

1.6

FM

Cervantes Landeiro, Thalia

1936

-

IM

Assaubayeva, Bibisara

2321

0 - 1

T.

1

  Kazahsztán

Élő

-

2

  Egyesült Államok

Élő

2 : 4

1.1

GM

Jumabayev, Rinat

2562

-

GM

Xiong, Jeffery

2730

0 - 1

1.2

GM

Khusnutdinov, Rustam

2523

-

GM

Robson, Ray

2605

0 - 1

1.3

GM

Abdumalik, Zhansaya

2462

-

GM

Krush, Irina

2392

1 - 0

1.4

IM

Saduakassova, Dinara

2412

-

IM

Paikidze, Nazi

2402

1 - 0

1.5

IM

Zhalmakhanov, Ramazan

2464

-

GM

Liang, Awonder

2397

0 - 1

1.6

IM

Assaubayeva, Bibisara

2321

-

FM

Cervantes Landeiro, Thalia

1936

0 - 1

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport győzelemmel kezdte a stavangeri torna második félidejét, 3 pontra növelte előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2021 szuperverseny hatodik fordulójában Rapport Richárd mésodszor is győzött a norvég Aryan Tari ellen, ahárom pontra növelte előnyét az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben. Nagymesterünk harmadik 3 pontos nyerését érte el, bástyái aktivitásának köszönhetőn gyalogelőnt szerzett, anyagi előnyét érvényesítette. Az orosz derbi az Armageddon partiban dőlt el Szergej Karjakin javára, Nepomnjacsij a döntetlent ígérő vezérvégjátékban vesztőt húzott. A világbajnok Magnus Carlsen első klasszikus játszmáját nyerte meg, a francia Alireza Firouzja a futóvégjátékban hibázott nagyot. A viadal hetedik fordulójában Rapport Richár világossal Szergej Karjakinnal mérkőzik meg.

Rapport Richárd győzelemmel kezdte az esztendő negyedik szuperversenyének, az Altibox Norway Chess viadalnak a második félidejét. Aryan Tarit másodszor is legyőzte, a 3 pontos nyeréssel nagymesterünk 3 pontra növelte előnyét az orosz szuperrangadót elvesztő Jan Nepomnjacsijjal szemben.

Az aktív világos bástyák főszerepet játszottak a sikerben, Rapport remekül használta ki a nyílt h vonalat, a sötét gyalogszerkezet gyengeségeit. Gyalogot nyert, a futóvégjátékban érvényesítette anyagi előnyét.

Futóvégjátékban ért véget Magnus Carlsen és Alireza Firouzja küzdelme is. A világbajnok nagyon bízott ellenfele már megtapasztalt gyengébb végjátékbeli képzettségében, a sorozatos cserék után létrejött végjátékban a francia sakkozó el is követte a döntő hibát.

Az orosz derbi a katalán megnyitásban kezdődött meg, Jan Nepomnjacsij újítása, a minőségáldozata teljes kiegyenlítéshez vezetett. Lépésismétléssel korán békét is kötöttek.

Jóval érdekesebb volt a párharcot eldöntő Armageddon játszma. A futójátékban Szergej Karjakin a 22. lépésben simán gyalogot nyerhetett volna, ehelyett nagyon bízott d szabadgyalogjának erejében, lehetőségeiben. Jan Nepomnjacsij ellenjátékhoz jutott, a fokozódó feszültségben mindketten többször is pontatlankodtak. Karjakin nyerőesélyeket szalasztott el, Nepomjacsij a biztos remiket hagyta ki.

A vezérvégjátékban Nepomnjacsij örökös sakkal fenegette Karjakin királyát, a kritikus pillanatban azonban nagy hibát követett el. Karjakin visszavágott az első körben elszenvedett vereségéért, de csak másfél pontot ért a győzelme.

A 6. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Alireza Firouzja (francia, 2754) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 52)

Szergej Karjakin (orosz, 2758) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 27921) döntetlen (Katalán megnyitás, 29)

Rapport Richárd (magyar, 2760 – Aryan Tari (norvég, 2642) 1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 58)

Armageddon játszma:

Szergej Karjakin – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Futójáték, 55)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Rapport Richárd (2760)

1  0 

1  0 

1  ½ 

3 

3  3 

9

12½

2

 Jan Nepomnjacsij  (2792)

1  ½ 

1  0 

3  1  0 

1  ½ 

1  ½ 

11

3

Magnus Carlsen (2855)

1  ½ 

1  ½ 

0 

1  ½  3 

1  ½ 

10

9

4

 Szergej Karjakin (2758)

1  0 

0  1  ½ 

3 

1  ½ 

1  ½ 

10

5

 Alireza Firouzja (2754)

0 

1  0 

1  0  0 

1  0 

3 

9

6

6

Aryan Tari (2642)

0  0 

1  0 

1  0 

1  0 

0 

9

3

A 7. forduló párosítása:

Aryan Tari – Magnus Carlsen

Rapport Richárd – Szergej Karjakin

Alireza Firouzja – Jan Nepomnjacsij

Verőci Zsuzsa

Fotó: norwaychess honlap

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport az Altibox Norway Chess viadal félidejében egypontos előnnyel vezet, Karjakin legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2021 viadal félidejében Rapport Richárd egypontos előnnyel vezet az orosz világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij előtt. A torna ötödik fordulójában Rapport sötéttel vette fel a küzdelmet Nepomnkacsijjal szemben, a klasszikus játszmában remizett, az Armageddon partiban az orosz nagymester győzött, fél pontot lefaragott a hátrányából. A játéknap szenzációjaként az orosz Szergej Karjakin legyőzte Magnus Carlsent, a bonyolult csatában a világbajnok hibázott többet. Karjakin győzelmével feljött a harmadik helyre, Carlsen csak a negyedik helyet osztja a francia Alireza Firouzjával, aki a norvég Aryan Tari ellen nyert. Ellenkező színelosztással kezdődik a verseny második félideje, Rapport világossal Tarival játszik.

Az Altibox Norway Chess 2021 viadal ötödik fordulójában két összecsapás a klasszikus játszmában dőlt el, a torna első és második helyezettjének, Rapport Richárdnak és Jan Nepomnjacsijnak a küzdelme az Armageddon partiban az orosz nagymester sikerével ért véget.

Rapport Richárd másfél pontos előnnyel a vezércselű első ütközetben ritka folytatás mellett döntött, a sorozatos cserék segítették terve megvalósulását, a döntetlennel megőrizte vezető pozícióját.

Az Armageddon partit remifórral játszotta, 7 perce volt Nepomnjacsij 10 percécel szemben. Nem bizonyult szerencsés választásnak a skandináv védelem, az orosz világbajnoki kihívó egyre nagyobb előnyt ért el. A kritikus állásban Rapport vezérének leadása mellett döntött, bástyát és futót kapott ellenértékként és próbálta megszervezni állása védelmét.

Nepomnjacsij vezérével sokáig nem találta a döntő manővert, de végül két szabadgyalogja eldöntötte a játszma sorsát. Nagymesterünk első vereségét szenvedte el, a torna félidejében egypontos előnnyel vezet. A klasszikus játszmákban elért 3,5 pontja + 10 Élő-pontot jelent, a virtuális világranglistán a kilencedik helyet. A második körben háromszor lesz világos.

Fokozott érdeklődés kísérte Magnus Carlsen és Szergej Karjakin negyvenötödik  klasszikus játszmáját. A norvég világbajnok 33 döntetlen mellett kilencszer győzte le a 2016-ban világbajnokikihívó Karjakint, és mindössze kétszer szenvedett vereséget. Karjakin nagyobb sikerrel játszik Carlsen ellen, ha a világos bábukat vezetheti, így történt ez többek között 2019-ben a Grand Chess Tour zágrábi tornáján is, az orosz nagymester kezdeményezéshez jutott, a norvég világelső pontos manőverekkel egyenlítette ki esélyeit.

A viadalon klasszikus játszmában még nyeretlen Magnus Carlsen választása a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatára esett, amely a 2018-as Fabiano Caruana elleni világbajnoki döntőjében kulcsszerephez jutott. A világbajnok gyalogáldozatáért bőséges ellenértéket kapott. Szergej Karjakin jól érezte a veszélyt, a 24. lépésben minőséget áldozott, amit a norvég világelső elfogadott. A kompenzációként kapott szabadgyalog körül forgott ezután a játszma. A bonyolult állás mindkettőjüket nehéz feladat elé állította. Karjakin kissé megtorpant, Carlsen több lehetőséget is elszalasztott, hogy egyenlő esélyeket érjen el.

A világbajnok a 40. lépésben kihagyta a nagy esélyt a megmenekülésre, makd kölcsönös hibák után elkövette az utolsó bakit a vezércserével, Karjakin összekötött szabadgyalogjai legyőzték Carlsen bástyáját. Szergej Karjakin a győzelemért kapott 3 ponttal a harmadik helyre lépett előre.

Megszerezte első győzelmét Alireza Firouzja, ehhez Aryan Tarri súlyos elnézése nagy segítség volt. A 18 éves francia sakkozó beérte Magnus Carlsent.

Az 5. forduló eredményei:

Szergej Karjakin (orosz, 2758) – Magnus Carlsen (norvég, 2855) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 54)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) - Rapport Richárd (magyar, 2760) döntetlen (Vezércsel, 36)

Alireza Firouzja (francia, 2754) – Aryan Tari (norvég, 2642) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 36)

Az Armageddon játszma eredménye:

Jan Nepomnjacsij – Rapport Richárd 1 – 0 (Skandináv védelem, 69)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Rapport Richárd (2760)

1  0 

1  ½ 

1  0 

3 

3 

8

2

Jan Nepomnjacsij (2792)

1  ½ 

3 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

9

3

 Szergej Karjakin (2758)

1  0 

0 

3 

1  ½ 

1  ½ 

8

7

4

 Magnus Carlsen (2855)

1  ½ 

1  ½ 

0 

1  ½ 

1  ½ 

9

6

5

Alireza Firouzja (2754)

0 

1  0 

1  0 

1  0 

3 

8

6

6

 Aryan Tari(2642)

0 

1  0 

1  0 

1  0 

0 

8

3

A 6. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Alireza Firouzja

Szergej Karjakin – Jan Nepomnjacsij

Rapport Richárd – Aryan Tari

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij legyőzte Karjakint, másfél pontra megközelítette Rapportot, akivel vasárnap mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Stavangerben lejátszották az Altibox Norway Chess 2021 szuperverseny első fordulójából elhalasztott orosz derbit, Jan Nepomnjacsij és Szergej Karjakin összecsapását. A világbajnoki kihívó vízum nehézsége miatt késve érkezett meg a norvég városba. A spanyol megnyitás berlini védelmében csatáztak, Nepomnjacsij a 16. lépésben újított, Karjakin rosszul reagált és gyorsan jelentős hátrányba került. Jan Nepomnjacsij 37 lépés után fogadhatta honfitársa gratulációját, feljött a második helyre, másfél pontra megközelítette az éllovas Rapport Richárdot, akivel a vasárnapi ötödik fordulóban mérkőzik meg először.  

 

A 2016-ban Magnus Carlsennel világbajnoki döntőt játszott Szergej Karjakin és a jelenlegi világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij lejátszotta az Altibox Norway Chess 2021 viadal első fordulójából elhalasztott partijukat. Nepomnjacsijnak gond volt a Norvégiába utazásával, lejárt vízuma miatt nem tudott időben megérkezni a torna színhelyére.

Nepomnjacsij és Karjakin a tavalyi orosz szuperbajnokságon emlékezetes párharcot vívott a bajnoki címért, Nepomnjacsij félpontos előnnyel győzött. Meglepetésre korábban csak 11 klasszikus játszmában vívtak meg, 2-2-re álltak. Rapid és villámpartiban 57-szer csatáztak, Karjakin 24-6-ra vezetett.

 

A spanyol megnyitás berlini védelme került megjátszásra, a 16. lépésig követték az idei Világkupán játszott Vachier-Lagrave-Karjakin játszmát, Nepomnjacsij új ötlettel rukkolt ki. A meglepett Karjakin két lépés múlva gyakorlatilag vesztőt húzott.

 

Hátrányos állását hasztalan próbálta védeni, Nepomnjacsij anyagi előnyét biztos kézzel érvényesítette, győzelme 3 pontot ért. Az orosz világbajnoki kihívó másfél pontra megközelítette Rapport Richárdot. Összecsapásuknak így fokozott tétje van, nagymesterünk sötéttel „remifórral” játszik.

Az első fordulóból elhalasztott játszma eredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Szergej Karjakin (orosz, 2758) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 37)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Rapport Richárd (2760)

 

1  0 

1  ½ 

3 

3 

6

2

Jan Nepomnjacsi (2792)

 

1  0 

3 

1  ½ 

1  ½ 

7

7

3

Magnus Carlsen (2855)

1  ½ 

1  ½ 

 

1  ½ 

1  ½ 

8

6

4

Szergej Karjakin (2758)

1  0 

0 

 

1  ½ 

1  ½ 

7

4

5

Alireza Firouzja (2754)

0 

1  0 

1  0 

1  0 

 

7

3

6

Aryan Tari (2642)

0 

1  0 

1  0 

1  0 

 

7

3

A vasárnapi 5. forduló párosítása:

Szergej Karjakin – Magnus Carlsen

Jan Nepomnjacsij- Rapport Richárd

Alireza Firouzja – Aryan Tari

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk bejutott az Online Sakkolimpia negyeddöntőjébe, az orosz csapattal hétfőn mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Online Sakkolimpián válogatottunk nagy sikerként csooportjából India mögött másodikként a negyeddöntőbe jutott, szeptember 13-án Oroszország lesz az ellenfele. Csapatunk hét győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel 15 meccsponttal kvalifikálta magát. Együttesünkben Kozák Ádám 6 partijából 5,5, Havanecz Bianka 5 ponttal voltak a legjobb pontszerzők. Az orosz válogatott valamennyi meccsét megnyerte, nagy fölénnyel nyerte meg csoportját. Kazahsztán megelőzte Kínát, a lengyelek az amerikaiak előtt végeztek az élen. Kevés kivétellel a várt eredmények születtek, a negyeddöntőben két fordulóban mérkőznek meg a csapatok.

 

A negyeddöntő párosítása:

1.Kazahsztán – Egyesült Államok

2. Ukrajna – India

3. Oroszország – Magyarország

4. Kína - Lengyelország

A harmadik játéknapot együttesünk a csúcsrangadóval kezdte, a tavalyi viadal holtversenyes győztesével, az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand vezette indiai csapattal mérkőzött meg. Engem meglepett az összeállításumkdr sokáig jól tartották magukat sakkozóink. A játékidő vége felé azonban egyre több lett a hiba, a 4-es indiai győzelem kissé túlzott. A vereség nem veszélyeztette a továbbjutást, hiszen két gyengébb csapat várt válogatottunkra.

A 7. forduló eredményei:

T.

1

  India

Élő

-

3

  Magyarország

Élő

4 : 2

1.1

GM

Viswanathan Anand

2748

-

GM

Erdős Viktor

2614

1 - 0

1.2

GM

Pentala Harikrishna

2705

-

GM

Balog Imre

2630

0 - 1

1.3

GM

Humpy Koneru

2483

-

GM

Hoang, Thanh Trang

2338

1 - 0

1.4

GM

Harika, Dronavalli

2450

-

WIM

Havanecz Bianka

2139

½ - ½

1.5

GM

Sarin Nihal

2481

-

IM

Borhy Marcell

2167

1 - 0

1.6

WGM

Vaishali R

2149

-

WFM

Karácsonyi Kata

1785

½ - ½

A csoportmérkőzés két utolsó meccsén válogatottunk érvényesítette a papírformát.

 

A 8. forduló eredményei:

T.

3

  Magyarország

Élő

-

5

  Svédország

Élő

4½:1½

1.1

GM

Bánusz Tamás

2554

-

GM

Nils Grandelius

2632

½ - ½

1.2

GM

Gledura Benjámin

2619

-

GM

Ferdinand Hellers

2565

½ - ½

1.3

GM

Hoang, Thanh Trang

2338

-

GM

Pia Cramling

2396

½ - ½

1.4

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2239

-

WIM

Inna Agrest

2155

1 - 0

1.5

GM

Kozák Ádám

2552

-

IM

Seo Jung Min

2440

1 - 0

1.6

WFM

Gaál Zsóka

2002

-

Margarita Zaritovskaja

1744

1 - 0

A 9. forduló eredményei:

T.

10

Moldávia

Rtg

-

3

  Magyarország

Rtg

1 : 5

1.1

GM

Victor Bologan

2564

-

GM

Erdős Viktor

2614

½ - ½

1.2

IM

Ivan Schitcn

2290

-

GM

Gledura Benjámin

2619

½ - ½

1.3

WFM

Paula-Alexandra Gitu

2068

-

WGM

Papp Petra

2227

0 - 1

1.4

Ana Petricenco

1344

-

WIM

Havanecz Bianka

2139

0 - 1

1.5

FM

Dragos Ceres

2114

-

GM

Kozák Ádám

2552

0 - 1

1.6

Diana Tuktamisova

1542

-

WFM

Gaál Zsóka

2002

- - +

A „B” csoport végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

India

 * 

4

4

5

3

3

4

5

6

16

37,5

0

2

Magyarország

2

 * 

4

4

3

5

15

33,0

0

3

Azerbajdzsán

2

2

 * 

3

3

5

4

12

32,5

0

4

,Shenzen Kína

1

2

3

 * 

4

9

27,5

2

5

Franciaország

3

3

 * 

2

3

9

27,5

0

6

Szlovénia

3

 * 

4

4

3

3

9

27,0

0

7

Svédország

2

½

4

2

 * 

4

8

27,5

0

8

Fehéroroszország

3

2

½

 * 

7

26,5

0

9

Moldávia

1

1

1

½

3

3

2

½

 * 

4

15,5

0

10

Egyiptom

0

2

2

3

½

 * 

1

15,5

0

Egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Erdős Viktor

2614

½

½

½

½

0

½

2,5

6

2649

2

GM

Bánusz Tamás

2554

½

1

0

½

2,0

4

2529

3

WGM

Papp Petra

2227

0

1

1,0

2

2241

4

GM

Hoang Thanh Trang

2338

½

1

½

½

0

½

3,0

6

2260

5

GM

Kozák Ádám

2552

1

1

½

1

1

1

5,5

6

2277

6

WFM

Gaál Zsóka

2002

0

½

½

1

1

+

4,0

6

1915

7

GM

Gledura Benjámin

2619

1

1

½

½

½

3,5

5

2532

8

GM

Balog Imre

2630

½

0

1

1,5

3

2570

9

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2239

0

0

½

1

1,5

4

2109

10

WIM

Havanecz Bianka

2139

½

1

1

1

½

1

5,0

6

1957

11

IM

Borhy Marcell

2167

1

½

0

1,5

3

2260

12

WFM

Karácsonyi Kata

1785

½

+

½

2,0

3

2158

Az „A” csoport csapatainak küzdelmeiből Kazahsztán került ki győztesen. Egyetlen vereségűket Irántól szenvedték el, de Kína legyőzése nagy fegyvertény volt. Kína és Irán holtversenyét a több táblapont döntötte el.

Az „A” csoport végeredménye:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Kazahsztán

 * 

2

4

4

16

34,0

0

2

Kína

 * 

5

2

5

5

6

4

14

38,5

0

3

Irán

4

 * 

5

4

3

3

14

35,0

0

4

Indonézia

1

1

 * 

5

3

4

11

28,0

0

5

Örményország

4

2

1

 * 

3

3

10

28,0

0

6

Románia

2

1

3

3

 * 

3

7

22,0

0

7

Mongólia

2

1

 * 

3

3

4

6

23,0

0

8

,Görögország

½

0

3

2

3

3

 * 

3

4

6

21,0

0

9

Georgia

2

3

3

3

 * 

2

3

21,0

0

10

Australia

½

½

3

2

2

4

 * 

3

19,5

0

A tavalyi Onlne Sakkolimpia holtverseny győztese, az orosz válogatott igazi erődemonstrációt tartott, valamennyi mérkőzését megnyerve óriási fölénnyel végzett az élen. Tavaly is a negyeddöntőben orosz-magyar összecsapás volt, az első kört el kell felejteni – 5-1-es vereség -, de a második meccs 3-3-as végeredménye az oroszokra nézve volt kedvező- A második továbbjutó helyért folyó versengésből az ukránok kerültek ki győztesen.

A „C” csoport végeredménye: az

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Oroszország

 * 

6

5

4

5

6

6

5

18

46,0

0

2

Ukrajna

 * 

3

5

15

33,5

0

3

Németország

0

 * 

4

4

5

4

6

14

35,5

0

4

Izrael

1

2

 * 

4

6

6

10

31,0

0

5

Spanyolország

2

2

 * 

3

4

4

9

29,0

0

6

Olaszország

1

3

1

3

 * 

8

24,5

0

7

Argentína

0

½

2

 * 

3

5

7

22,5

0

8

Lettország

0

2

2

2

3

 * 

3

4

20,5

0

9

Csehország

1

1

½

0

½

1

3

 * 

3

13,0

0

10

Paraguay

0

0

 * 

2

14,5

0

Lengyelország és az Egyesült Államok csapatainak versenyfutásában sorsdöntő volt a nyolcadik forduló, a lengyelek 4,5-1,5-ös győzelme. Az éltáblás Kan-Krzysztof Duda igazi vezérevezős volt, 9 játszmájából 8,5 pontot szerzett.

A „D” csoport végeredménye:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Lengyelország

 * 

3

5

3

4

16

37,5

0

2

Egyesült Államok

 * 

4

4

16

36,5

0

3

Kanada

3

 * 

4

4

5

5

13

31,0

0

4

Peru

½

 * 

2

4

12

28,5

0

5

Kuba

1

2

4

 * 

2

3

3

5

8

27,0

0

6

Hollandia

3

2

2

4

 * 

2

3

8

24,5

0

7

Brazília

2

4

 * 

4

6

23,0

0

8

Kolumbia

2

½

3

 * 

5

23,5

0

9

Anglia

1

3

2

 * 

3

4

20,5

0

10

Törökország

2

1

1

3

3

 * 

2

18,0

0


 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

öRapport remek játékkal legyőzte Firouzját, két és fél pontra növelte előnyét Carlsen előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2021 szuperverseny negyedik fordulójában Rapport Richárd remek játékkal legyőzte a francia Alireza Firouzját és két és fél pontra növelte előnyét a világbajnok Magnus Carlsen előtt. A norvég világelső kihívójával, az orosz Jan Nepomnjacsijjal mérkőzött meg, a klasszikus játszmájuk döntetlene után Carlsen az Armageddon partiban nyert riválisa ellen, negyedik rájátszásában is sikeres volt, de csak 1,5 pontot kapott, míg Rapport hármat! Az orosz Szergej Karjakin is a „hirtelen halál” játszmában győzte le a norvég Aryan Tarit. A szombati pihenőnapon lejátsszák az első fordulóból elhalasztott Nepomnjacsij-Karjakin orosz házirangadót, vasárnap Rapport Richárd sötéttel Jan Nepomnjacsijjal küzd meg.

Az esztendő negyedik szuperversenyének negyedik fordulójában Rapport Richárd a klasszikus játszmában győzte le Alireza Firouzját. Mindketten alaposan megváltoztatott megnyitási repertoárral játszanak, a koronavírus-járvány miatti kényszerű szünetben nagymesterünk nem tétlenkedett, az extrém nyitások helyett vállalja az elméleti párbajokat.

A 18 esztendős Alireza Firouzja szeret a zavarosban halászni, Rapport Richárd erre nem adott alkalmat, tiszta pozíciós stratégiával játszotta a partit. A vezércsere után a sötét állásba betört bástya, a futópár, a térelőny biztosította kedvező esélyeit. Mindkét szárnyon kezdeményezett. Szabadgyalogját Firouzja csak nagy nehézségek árán tudta feltartóztatni, Ricsi világoson mozgó futója vitte be a döntő csapást a már súlyos időzavarba is került ellenfélnek. A versenyen különleges az időbeosztás, 2-2- óra a gondolkodási idő az első 40 lépésre, majd az időkontroll után lépésenként 10-10 másodperceket kapnak a nagymestere, Ricsi időbeosztása is tökéletes volt, maradtak percei, míg Firouzja a másodpercekből élt.

A tornán Rapport Richárd második klasszikus partiját nyerte meg, a győzelmekért kapott 3-3 pontnak köszönhetően vezeti két és fél ponttal a viadalt.

A közelgő világbajnoki döntő miatt még fokozottabb érdeklődés kísérte Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij összecsapását. Csak a tizenkettedik klasszikus játszmában vívtak meg, Nepomnjacsij 4-1-re vezetett. 20002-ben a korcsoportos Európa-bajnokságon, majd egy év múlva a korcsoportos vb-n is Nepomnjacsij győzött. 2011-ben a Tata Steel Chess viadalon az orosz nagymester harmadszor nyert, 2017-ben a Grand Chess Tour londoni fináléjában is Nepomnjacsij volt eredményes. Magnus Carlsen egyetlen győzelmét 2019-ben Zágrábban aratta a GCT sorozat  első klasszikus tornáján.

A spanyol megnyitású játszmájuk végén bosszankodhatott Magnus Carlsen, a berlini védelem végjátékában Jan Nepomnjacsijnak voltak gondjai, de a világbajnok nem tudott áttörni. Carlsen negyedik párharcában is az Armageddon játszma döntött.

Carlsen világossal nyerési kényszerrel játszott, 10 perce volt, míg ellenfele remifórral 7 perccel gazdálkodhatott. A centrum lezárásával az orosz sakkozó szabad kezet adott a világbajnoknak, 23.Fb4! lépéssel Carlsen „halálos” kötést hozott léter, a többi már a technikai megoldásom múlott.

Szergej Karjakin második meccsét nyerte meg az Armageddon partiban. Aryan Tari elleni klasszikus játszmája örökös sakkal fejeződött be. A második spanyol megnyitású játszmában a 22 éves norvég bajnoknak a nyerési kényszer mellett már nem volt esélye. Karjakin győzelmével túl is teljesítette az elvárást.

A 4. forduló eredményei:

Aryan Tari (norvég, 2642) – Szergej Karjakin (orosz, 2758) döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) döntetlen(Spanyol megnyitás, 39)

Rapport Richárd (magyar, 2760) – Alireza Firouzja (francia, 2754) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 55)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Aryan Tari – Szergej Karjakin 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 55)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij  1 – 0 (Grünfeld védelem, 41)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Rapport Richard (2760)

1  0 

1  ½ 

3 

3 

6

2

Magnus Carlsen (2855)

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

8

6

3

 Szergej Karjakin (2758)

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

6

4

4

 Jan Nepomnjacsij (2792)

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

6

4

5

Alireza Firouzja (2754)

0 

1  0 

1  0 

1  0 

7

3

6

Aryan Tari (2642)

0 

1  0 

1  0 

1  0 

7

  3

A vasárnapi 5. forduló párosítása:

Szergej Karjakin – Magnus carlsen

Jan Nepomnjacsij- Rapport Richárd

Alireza Firouzja – Aryan Tari

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul Carlsen ellen, egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2021 viadal harmadik játéknapján  Rapport Richárd világossal a világbajnok Magnus Carlsennel mérkőzött meg. A klasszikus játszma 18 lépésben örökös sakkal lett döntetlen. Az Armageddon játszmában nagymesterünk nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, a döntetlen a norvég világelsőnek kedvezett, másfél pontot kapott, Rapport eggyel zárta a párharcot, a versenyben megőrizte első helyét, 1 pont az előnye Carlsen előtt. A rájátszásban dőlt el a francia Alireza Firouzja és az Szergej Karjakin, a norvég Aryan Tari és Jan Nepomnjacsij összecsapása is, az orosz nagymesterek mindkét játszmában vesztésre álltak, ellenfeleik hathatós segítségének köszönhetően a kalandok után nyertek. Rapport Richárd a negyedik fordulóban Alireza Firouzja ellen világos lesz, a csúcsrangadót Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij játssza.  

Az Altibox Norway Chess viadal harmadik fordulójában a három klasszikus játszma döntetlennel fejeződött be, a párharcokat a rájátszások, az Armageddon játszmák döntötték el.

Rapport Richárd világossal Magns Carlsennel csatázott. Az első partijuk csak 18 lépésig tartott, a világbajnok tisztáldozattal örökös sakkot kényszerített ki.

A rájátszásban Rapportnak 10 perce volt, a világbajnok 7 perccel kezdte meg a meccset eldöntő összecsapást, remifórral játszott. A királyindiai támadású ütközetben ellenkező oldalra sáncoltak, kiéleződött a csata. Magnus Carlsen kiskombinációt nézett el, Rapport Richárd vezért nyert két bástya ellenében, remek nyerőesélyt kapott. Egy óvatlan futólépéssel mentőövet dobott a norvég világelsőnek, aki a lehetőséggel élni tudott, döntetlenre mentette a játszmát.

Carlsennek a remi az összecsapás megnyerését jelentette, a másfél ponttal egy pontra csökkentette hátrányár Rapport Richárddal szemben.

Örökös sakkal ért véget döntetlennel Aryan Tari és Jan Nepomnjacsij szicíliai védelmű első partija. Fordulatokban bővelkedett a második összecsapásuk. Nagy bajban volt a világbajnoki kihívó, Aryan Tari nem tudott élni a nyerőeséllyel, Napomnjacsij megúszta a világos akciót, majd nyerésre állt. A lehetőséget azonban kihagyta, Tari esélyt kapott, de ismét elhibázta a sanszot.

Alireza Firouza harmadik meccsét is elvesztette, harmadszor is vereséget szenvedett az Armageddon partiban. Az olasz megnyitású első partijuk kiegyenlített küzdelemben lett döntetlen.

Firouzja a „hirtelen halál” játszmában 1.b3-mal nyitott, Karjakin bizonytalan játékára remek támadóesélyt kapott, válogathatott a nyerések között. Szergej Karjakin a 18 éves francia sakkozó hathatós segítségével megmenekült a vereségtől, sőt a végjátékban meg is nyerte a játszmát.  

A 3. forduló eredményei:

Alireza Firouzja (francia, 2754) – Szergej Karjakin (orosz, 2754) döntetlen (Olasz megnyitás, 37)

Aryan Tari (norvég, 2642) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)

Raport Richárd (magyar, 2760) – Magnus Carlsen (norvég, 2855) döntetlen (Királyindiai védelem, 18)

Az Argameddon játszmák eredményei:

Alireza Firouzja – Szergej Karjakin 0 – 1 (Larsen megnyitás, 62)

Aryan Tari – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Szicíliai védelem, 31)

Raport Richárd – Magnus Carlsen döntetlen (Királyindiai támadás, 42)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

Rapport Richárd (2760)

1  0 

1  ½ 

3 

5

2

Magnus Carlsen, (2855)

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

6

3

 Jan Nepomnjacsij (2792)

1  ½ 

1  ½ 

4

3

4

Alireza Firouzja (2754)

1  0 

1  0 

1  0 

6

3

5

 Szergej Karjakin (2758)

1  0 

1  ½ 

4

6

Aryan Tari (2642)

0 

1  0 

1  0 

5

2

A 4. forduló párosítása:

Aryan Tari – Szergej Karjakin

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij

Rapport Richárd – Alireza Firouzja

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Online Sakkolimpián hat forduló után válogattunk Indiával együtt 11 meccspontos

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Válogatottunk két győzelemmel és egy döntetlennel folytatta szereplését az Online Sakkolimpián, India átvette a vezetést. Mindkét csapatnak 11-11 meccspontja van, de a legnagyobb rivális több táblapontot gyűjtött. Egyiptom elleni minimális győzelem után meglepetésre Fehéroroszország hatosával 3-3-ra végzett együttesünk. A hatodik körben a franciák legyőzése kulcsfontosságú volt. A viadalon a legnagyobb szenzációt Kazahsztán sikere jelentette a kínai csapat ellen. Kazahsztán, Oroszország és az Egyesült Államok válogatottjai mind a hat meccsüket megnyerték. A csoportok első két-két helyezettje jut a kieséses rendszerű negyeddöntőbe.

 

A második játéknapot együttesünk Egyiptom elleni győzelmével kezdte. A vártnál jóval nehezebben született meg csapatunk negyedik nyerése. Bánusz Tamás váratlan veresége után három döntetlen is született, majd Havanecz Bianka győzelme jelentette a két meccspontot, a hatodik táblán játék nélkül nyert Karácsonyi Kata.

T.

3

  Magyarország

Élő

-

9

  Egyiptom

Élő

3½:2½

1.1

GM

Bánusz, Tamás

2554

-

GM

Ahmed Adly

2619

0 - 1

1.2

GM

Balog Imre

2630

-

GM

Abdelrahman Hesham

2366

½ - ½

1.3

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2239

-

WGM

SahendaWafa

2002

½ - ½

1.4

WIM

Havanecz Bianka

2139

-

WIM

Ayah Moaataz

1939

1 - 0

1.5

IM

Borhy Marcell

2167

-

IM

Adham Kandil

2143

½ - ½

1.6

WFM

Karácsonyi Kata

1785

-

Juneer Maged

1139

+ - -

Az erőviszonyok alapján győzelmet vártunk a Fehéroroszország elleni találkozón is, de csak Havanecz Bianka tudott nyerni, a győzelme a kiegyenlítést jelentette. A fehéroroszok legjobbja, Alekszej Fedorov érvényesítette anyagi előnyét.

Az 5. forduló eredményei:

T.

8

  Fehéroroszország

Élő

-

3

  Magyarország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Alekszej Alekszandrov

2575

-

GM

Erdős Viktor

2614

½ - ½

1.2

GM

Alekszej

Fedorov

2640

-

GM

Balog Imre

2630

1 - 0

1.3

WFM

Aliakszandra Taraszenka

1827

-

GM

Hoang, Thanh Trang

2338

½ - ½

1.4

Kszenija Norman

1496

-

WIM

Havanecz Bianka

2139

0 - 1

1.5

IM

Denisz Lazavik

2324

-

GM

Kozák Ádám

2552

½ - ½

1.6

Varvara Poliakova

1800

-

WFM

Gaál Zsóka

2002

½ - ½

Válogatottunk a hatodik fordulóban fontos rangadón diadalmaskodott, az ifjúsági táblákon elért kettős győzelem kellett a sikerhez, a franciákkal szemben csapatunk 3 pontra növelte előnyét. Viswanathan Anand vezetésével India együttese mind a három meccsét megnyerte, Azerbajdzsán a második rangadót is 4-2-re vesztette el. Az első hely sorsát döntheti el a 13 órakor kezdődő Indiai elleni mérkőzésünk.  

A 6. forduló eredményei:

T.

3

Magyarország

Élő

-

4

  Franciaország

Élő

3½:2½

1.1

GM

Erdős Viktor

2614

-

GM

Etienne Bacrot

2700

½ - ½

1.2

GM

Gledura Benjámin

2619

-

GM

Yannick Gozzoli

2626

½ - ½

1.3

WGM

Papp Petra

2227

-

GM

Marie Sebag

2413

0 - 1

1.4

GM

Hoang Thanh Trang

2338

-

WIM

Andreea Navrotescu

2220

½ - ½

1.5

GM

Kozák Ádám

2552

-

FM

Mahel Boyer

2345

1 - 0

1.6

WFM

Gaál Zsóka

2002

-

WFM

Laura Sumarriva Paulin

1827

1 - 0

A „B” csoport állása:

R.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

India

 * 

3

4

4

5

6

11

25,5

0

2

Magyarország

 * 

4

4

3

11

21,5

0

3

Franciaország

3

 * 

3

8

20,0

0

4

Azerbajdzsán

2

2

 * 

5

3

7

21,0

0

5

Svédország

2

½

 * 

2

4

6

19,5

0

6

Szlovénia

4

 * 

3

3

6

18,5

0

7

Moldávia

3

1

2

3

 * 

½

4

13,0

0

8

Shenzhen Kína

1

2

3

 * 

3

16,5

0

9

Fehéroroszország

3

½

 * 

3

14,5

0

10

Egyiptom

0

½

3

 * 

1

10,0

0

Az „A” csoportban a negyedik fordulóban született meg az Online Sakkolimpia eddigi legnagyobb meglepetése, Kazahsztán legyőzte Kínát. Öt játszma is döntéssel végződött, a két férfi táblán Dind Liren is Wei Yi győzött, Zsanszja Abdumalik legyőzte a világranglistát vezető exvilágbajnoknőt, Hou Ji-fant és akét ifjúsági táblán is a kazah sakkozók nyertek.

 

Az "A" csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Kazahsztán

 * 

4

12

24,5

0

2

Kína

 * 

5

5

6

10

27,5

0

3

Irán

 * 

4

5

3

9

23,5

0

4

Örményország

2

 * 

3

3

6

18,5

0

5

Indonézia

1

1

 * 

4

6

16,5

0

6

Mongólia

1

 * 

3

3

4

15,5

0

7

Románia

2

3

 * 

3

4

14,5

0

8

Görögország

½

0

3

2

3

 * 

4

4

12,5

0

9

Ausztrália

½

½

3

2

 * 

4

3

12,5

0

10

Grúzia

3

3

2

 * 

2

14,5

0

Az orosz csapat a hat forduló során erődemonstrációt tartott. A 36 játszmából megszerzett 31 ponttal. Az éltáblán Alekszandr Griscsuk két partit is vesztett, Danuul Dubov egyet.

A „C” csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Oroszország

 * 

6

5

6

5

12

31,0

0

2

Ukrajna

 * 

5

10

22,5

0

3

Németország

0

 * 

4

4

6

8

21,0

0

4

Spanyolország

2

 * 

3

4

7

20,5

0

5

Olaszország

3

 * 

7

19,5

0

6

Izrael

1

 * 

4

6

17,0

0

7

Argentína

0

2

 * 

3

5

15,5

0

8

Lettország

2

2

3

 * 

3

4

16,0

0

9

Csehország

1

1

½

½

3

 * 

1

8,5

0

10

Paraguay

0

 * 

0

8,5

0

Az Egyesült Államok és Lengyelország verseng a „D” csoportban. Az amerikai csapatban hiányoznak a legnagyobb ászok, olimpiai bajnokaik St. Louisban a Champions Showdown viadalon játszanak.

A „D” csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Egyesült Államok

 * 

4

4

12

26,0

0

2

Lengyelország

 * 

5

3

11

26,0

0

3

Kanada

 * 

4

5

5

10

22,5

0

4

Kuba

1

 * 

4

3

2

3

5

6

18,0

0

5

Peru

½

2

 * 

6

15,5

0

6

Kolumbia

3

 * 

5

18,5

0

7

Hollandia

3

2

4

 * 

2

5

16,0

0

8

Brazília

2

4

 * 

4

4

16,5

0

9

Anglia

1

3

2

 * 

1

11,5

0

10

Törökország

2

1

1

 * 

0

9,5

0

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport Richárd nyerőesélyes állásból remizett Szergej Karjakinnal, a párharcot két döntetlennel megnyerte

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2021 viadal második játéknapján  Rapport Richárd sötéttel nagy bonyodalmak után remizett az orosz Szergej Karjakinnal. A szicíliai védelmű összecsapásban nagymesterünk kreatív játékkal nyerőesélyes állást ért el, a korábbi világbajnoki kihívónak kellett megküzdenie a döntetlenért. Az Armageddon játszma is döntetlen lett, Rapport 1,5, Karjakin 1 ponttal zárta vetélkedésüket. A világbajnok Magnus Carlsen csodával határos módon menekült meg a vereségtől honfitársával, Aryan Tarival szemben, a „hirtelen halál” játszmában megnyerte a világelső. Döntetlen lett az orosz Jan nepomnjacsij és a francia Alireza Firouzja klasszikus játszmája is, a rájátszásban a világbajnoki kihívó a királycselben 25 lépésben győzött. Rapport Richárd másfél pontos előnnyel vezet Magnus Carlsen előtt, akivel a harmadik fordulóban világossal mérkőzik meg.

 

Az Altibox Norway Chess viadal második fordulójában a három klasszikus játszma döntetlennel fejeződött be, a párharcokat a rájátszások, az Armageddon játszmák döntötték el.

 

A legizgalmasabb csatát Szergej Karjakin és Rapport Richárd játszmájában láttuk. A korábbi világbajnoki kihívó gyalogáldozattal próbálta megragadni a kezdeményezést, nagymesterünk hidegvérrel hárította kísérletét. Ricsi a 20…Hc4!, majd 21…Fb4! lépéseivel alaposan feladta a leckét ellenfelének, aki a bonyodalmakban jelentős hátrányba került.

 

Különleges állás jött létre, Rapport bástyái betörtek a világos táborba, királya a tábla közepén is biztonságban érezhette magát. Az idő szorításában nehéz volt a legjobb lépéseket megtalálni, megcsodálhattuk Ricsi 36…Bf5! lépését, kár, hogy kimaradt a 38…Vd5+! lehetőség. Szergej Karjakin örökös sakkal végül megmenekült a vereségtől.

 

Következett a rájátszás, az Argameddon játszma is hozott bőven izgalmat. Karjakinnak 10 perce volt Rapport 7 percével szemben, de nagymesterünknek remifóra. Az orosz nagymester nyerési kényszerben leáldozta vezérét, elegendő kompenzációt nem kapott, de alaposan megkavarta az állást. Rapport a bonyodalmak közepette esélyt adott riválisának, de a különböző színű futóvégjátékban Karjakin anyagi előnyét nem tudta érvényesíteni.

 

Nehéz perceket élt át a világbajnok Magnus Carlsen honfitársával, Aryan Tarival szemben. Az olasz megnyitású partiban könnyelmű játékára a 22 éves honi rivális támadáshoz jutott. Nyerőesélyes állásában azonban kimaradt a kiskombináció, amely döntő előnyt adott volna. Carlsen csodával határos módon menekült meg a vereségtől. A rájátszásban már nem hibázott, tetszetős játékkal nyert.

Jan Nepomnjacsij és Alireza Firouzja első klasszikus partijukat játszották, a francia sakkozó a spanyol megnyitásban kiállta a próbát, a döntetlennel látszólag előnyös helyzetben várhatta a „hirtelen halál” játszmát.

 

Az orosz világbajnoki kihívó a királycsellel azonban alaposan meglepte, a romantikus időkre emlékeztető játszma csak 25 lépésig tartott!

A 2. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Alireza Firouzja (francia, 2754) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Aryan Tari döntetlen (Olasz megnyitás, 46)

Szergej Karjakin (orosz, 2758) – Rapport Richárd (magyar, 2760) döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Alireza Firouzja (francia, 2754) 1 – 0 (Királycsel, 25)

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Aryan Tari 1 - 0 (Olasz megnyitás, 47)

Szergej Karjakin (orosz, 2758) – Rapport Richárd (magyar, 2760) döntetlen (Skandináv védelem, 67)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Rapport Richard (2760)

 

1  ½ 

3 

3

2

 Magnus Carlsen, (2855)

 

1  ½ 

1  ½ 

4

3

3

 Alireza Firouzja (2754)

1  0 

 

1  0 

4

2

4

Jan Nepomnjacsiji 2792)

1  ½ 

 

2

5

 Szergej Karjakin (2758)

1  0 

 

2

1

6

Aryan Tari (2642)

0 

1  0 

 

3

1

 

A 3. forduló párosítása:

Alireza Firouzja – Szergej Karjakin

Aryan Tari – Jan Nepomnjacsij

Raport Richárd – Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk három győzelemmel kezdte meg szereplését az Online Sakkolimpián

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Válogatottunk sikeresen kezdte meg szereplését az Online Sakkolimpián. A top divízió B” csoportjában az első játéknapon három győzelmet aratott. A Shenzen Kína együttesét 4-2-re győzte le. A Szlovénia elleni nehéz meccset sakkozóink 3,5-2,5-ös nyeréssel zárták. A második helyre rangsorolt Azerbajdzsán csapatával szemben együttesünk nagyon izgalmas mérkőzésen 4-2-re győzött és hat meccsponttal éllovasként várhatja a második játéknap újabb három fordulóját. A tavalyi torna holtversenyes első helyezettje, az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand vezette indiai csapat a franciák ellen 3-3-as eredményt ért el, 5 meccspontjuk van. A négy csoportból tíz-tíz csapatok körmérkőzéses vetélkedéséből az első két helyezettek jutnak a kieséses rendszerű fináléba.   

 

Válogatottunk remek rajttal tette le névjegyét az Online Sakkolimpia legjobb csapatainak küzdelmében, a 25 kiemelt és az előcsatározásokból továbbjutott 15 együttes vetélkedésében. Négy tíz résztvevős csoportba osztották a csapatokat, a körmérkőzéses lebonyolítású versenyekből az első két helyezett együttesek jutnak a kieséses rendszerű szakaszba.

Csapatunkat a „B” csoportban a harmadik helyre rangsorolták, az első játéknap harmadik fordulójában a második Azerbajdzsán együttese ellen aratott bravúros 4-2-es győzelmet.

A rajtnál a Shenzen Kína hatosával szemben sakkozóink 4-2-re nyertek. Még nagyobb arányú is lehetett volna a bemutatkozó győzelem.

Nehéz csatában sikerült megadásra kényszeríteni Szlovénia csapatát. A harmadik körben a nagy rivális Azerbajdzsán csapatával játszott rangadó remekül kezdődött. Gledura Benjámin és Havanecz Bianka nyerése csak idő kérdése volt, óriási fölényben játszottak. A folytatás izgalma lett. Az azeriek alighanem már megbánták, hogy pihentették Tejmur Radzsabovot. Nagyot küzdött Erdős Viktor a remiért Sariyar mamedgyarov ellen. A másodszor is sötéttel játszó Lázrné Vajda Szidónia vereségével nagyot változott a kép, ráadásul Kozák Ádám nagy időzavarba került, s reménytelen lett az állása. Szerencsére ellenfele benézett egy tetszetős taktikai csapást, legfiatalabb nagymesterünk kivágta magát, győzelme a mérkőzés megnyerését jelentette. Gaál Zsóka remije csak növelte ennek nagyságát.

Az első forduló eredményei:

T.

7

  Shenzhen Kína

Élő

-

3

  Magyarország

Élő

2 : 4

1.1

GM

Zeng, Chongsheng

2499

-

GM

Bánusz Tamás

2554

½ - ½

1.2

GM

Yu, Ruiyuan

2506

-

GM

Gledura Benjámin

2619

0 - 1

1.3

GM

Zhao, Xue

2442

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

½ - ½

1.4

WIM

Xu, Tong

2111

-

WIM

Havanecz Bianka

2139

½ - ½

1.5

Xue, Haowen

2128

-

GM

Kozák ÁdÁm

2552

0 - 1

1.6

WFM

Li, Xinyu

2167

-

WFM

Karácsonyi Kata

1785

½ - ½

A 2. forduló eredményei:

T

3

  Magyarország

Élő

-

6

  Szlovénia

Élő

3½:2½

1.1

GM

Erdős Viktor

2614

-

GM

   Jure Borisek ,

2552

½ - ½

1.2

GM

Bánusz Tamás

2554

-

IM

Boris Markoja

2364

1 - 0

1.3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

-

WIM

Lara Janzelj

2194

1 - 0

1.4

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2239

-

WFM

Monika Rozman

1998

0 - 1

1.5

IM

Borhy Marcell

2167

-

FM

Domen Tisaj

2155

1 - 0

1.6

WFM

Gaál Zsóka

2002

-

WIM

Zala Urh

2111

0 - 1

A 3. forduló eredményei:

T.

2

  Azerbajdzsán

Élő

-

3

  Magyarország

Élő

2 : 4

1.1

GM

Sahriyar Mamedgyarov

2756

-

GM

Erdős Viktor

2614

½ - ½

1.2

GM

Rauf Mamedov

2675

-

GM

Gledura Benjámin

2619

0 - 1

1.3

IM

Gunaj Mammadzada

2280

-

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2239

1 - 0

1.4

IM

Gulnar Mammadova

2400

-

WIM

Havanecz Bianka

2139

0 - 1

1.5

GM

Vugar Asadli

2309

-

GM

Kozák Ádám

2552

0 - 1

1.6

WGM

Hanim Balajeva

2093

-

WFM

Gaál Zsóka

2002

½ - ½

A csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magyarország

 * 

4

4

6

11,5

0

2

India

 * 

3

4

6

5

13,0

0

3

Franciaország

3

 * 

3

4

9,5

1

Moldávia

3

 * 

3

4

9,5

1

5

Azerbajdzsán

2

 * 

3

3

10,5

0

6

Szlovénia

3

 * 

3

2

8,5

0

7

Svédország

2

½

 * 

2

8,0

0

8

Fehéroroszország

½

 * 

2

6,5

0

9

Shenzhen Kína

2

3

 * 

1

7,5

0

10

Egyiptom

0

3

 * 

1

5,5

0

A csütörtöki második játéknapon válogatottunk Egyiptommal játssza első meccsét, majd Fehéroroszország lesz az ellenfele. A franciák elleni rangadóval zárja a napot.

Az „A” csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Kína

 * 

5

5

6

15,5

0

2

Kazahsztán

 * 

4

6

12,0

0

3

Irán

 * 

4

3

5

12,5

0

4

Görögország

 * 

3

3

4

4

10,0

0

5

Örményország

2

3

 * 

3

8,5

0

6

Románia

2

3

 * 

3

2

8,0

0

Indonézia

1

 * 

2

8,0

0

8

Grúzia

3

 * 

1

7,0

0

9

Mongólia

1

3

 * 

1

5,5

0

10

Ausztrália

½

½

2

 * 

0

3,0

0

A „C” csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Oroszország

 * 

6

5

6

15,5

0

2

Argentína

 * 

3

5

11,0

0

3

Spanyolország

 * 

2

4

11,0

0

4

Olaszország

 * 

4

10,5

0

5

Izrael

 * 

4

4

10,0

0

6

Ukrajna

 * 

4

9,5

0

7

Németország

0

4

 * 

2

5,5

0

8

Lettország

3

2

 * 

1

7,5

0

9

Paraguay

 * 

0

5,5

0

10

Csehország

1

½

 * 

0

4,0

0

A „D” csoport állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Egyesült Államok

 * 

4

6

13,0

0

2

Peru

 * 

6

11,5

0

3

Lengyelország

 * 

3

5

11,0

0

4

Kanada

 * 

4

8,5

0

5

Kuba

 * 

2

3

5

3

10,0

0

6

Hollandia

3

4

 * 

3

8,5

0

7

Kolumbia

 * 

2

8,5

0

8

Anglia

3

 * 

1

7,0

0

9

Brazília

2

 * 

0

7,0

0

10

Törökország

1

 * 

0

5,0

0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Online Rapid Sakkolimpia a legjobb csapatok küzdelmeivel folytatódik, válogatottunk megkezdi szereplését

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség a koronavírus-járvány miatt jövőre halasztotta  a 2020-ra tervezett moszkvai sakkolimpiát, augusztus 20. és szeptember 15. között másodszor rendez online rapid sakkolimpiát. A 153 nevezett csapatot a 2018-ban Batumiban megrendezett sakkolimpia eredményeit is figyelembe véve osztották be négy divízióba, az előcsatározások után eljutottunk a top csapatok küzdelméhez, a 25 kiemelt csapat mellé 15 együttes kvalifikálta magát.  Hat táblán dúlnak a csaták, fordulónként 2-2 férfi és női sakkozó mellett 1-1 U20-as leány és fiú alkotja a csapatot. A kilenc fordulós körversenyből az első két helyezett folytathatja a versengést a kieséses rendszerű szakaszban. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz a gondolkodási idő. Szeptember 8. és 10. között naponta három-három fordulóra kerül sor.

 

Válogatottunkat a tavalyi sikeres szereplésének köszönhetően idén a top csapatok közé jelölték, a 25 kiemelt és az előcsatározásokból bejutott 15 csapatot négy tízes csoportba osztották be.

A „B” csoport:

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Shenzhen China

 * 

0

0,0

9

2

Azerbajdzsán

 * 

0

0,0

9

3

Fehéroroszország

 * 

0

0,0

9

4

India

 * 

0

0,0

9

5

Moldávia

 * 

0

0,0

9

6

Szlovénia

 * 

0

0,0

9

7

Egyiptom

 * 

0

0,0

9

8

Franciaország

 * 

0

0,0

9

9

Svldország

 * 

0

0,0

9

10

Magyarország

 * 

0

0,0

9

Válogatottunk összeállítása:

Férfiak: Erdős Viktor (2614), Bánusz Tamás (2554), Gledura Benjámin (2619), Balog Imre (2630)

Nők: Papp Petra (2227), Hoang Thanh Trang (2358), Lázárné Vajda Szidónia (2239), Havanecz Bianka (2139)

U20 lányok: Gaál Zsóka (12002), Karácsonyi Kata (1785)

U20 fiúk: Kozák Ádám (2552), Borhy Marcell (2167)

Kapitányként Papp Gábor segíti a felkészülést.

A csoportmérkőzések három napján, szeptember 8. és 10. között a küzdelmek 13 órakor kezdődnek, 14 órakor és 15 órakor játsszák a következő meccseket. Szerdán a Shenzen Kína, Szlovénia és Azerbajdzsán  lesz az ellenfelünk. A Hello Sakk portálon kétszeres olimpiai ezüstérmesünk, Almási Zoltán is kommentálja majd sakkozóink partijait, a teljes közvetítést a chess.com honlapon lehetkövetni.

A top csapatok rangsorát az orosz válogatott vezeti, szuperklasszisok alkotják az együttest, Alekszandr Griscsuk, Daniil Dubov, Alekszandra Gorjacskina,  Alekszandra Kosztenjuk is játékra jelentkezett.

A kínai válogatottban Ding Liren, Wei Yi, Hou Ji-fan és Ju Wenjun, a szupernagymesterek. Az azerbajdzsáni csapatban Sahrixasr Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov a két éltáblás. Indiai nevezte az ötszörös világbajnok Viswanathan Anadot, remek a női kettősük, Humpy Koneru és Dronavalli Harika, az ifjúsági sakkozóik is ponterősek lehetnek.

A tavalyi Online Sakkolimpia összefoglalója

A Nemzetközi Sakkszövetség a koronavírus-járvány miatt elhalasztott sakkolimpia helyett július 22. és augusztus 30. között online rapid sakkolimpiát rendezett. A 163 nevezett csapatot öt csoportba osztották be, válogatottunk a másodikba lett besorolva.

A top csapatok rangsorát az orosz válogatott vezette, szuperklasszisok alkották az együttest, Alekszandr Griscsuk, Jan Nepomnjacsij, Daniil Dubov, Vladiszlav Artyemijev, Alekszandra Gorjacskina, Katyerina Lahno, Alekszandra Kosztenjuk is játékra jelentkezett.

A kínai válogatottban Ding Liren, Yu Yangyi, Wei Yi, Bu Xiangzhi a férfi négyes, Hou Ji-fan, Ju Wenjun, Tan Zhongyi, Lei Tingjie a női szakasz.

A rangsorban harmadik amerikai együttesben Wesley So volt a legjobb, nélkülözték Fabiano Caruanát és Hikaru Nakamurát. Az ukránoknál nem játszottak a Muzicsuk nővérek, a négyszeres olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk játszott az éltáblán.

Az örményeknél Levon Aronjan, az azerbajdzsáni csapatban Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov volt a sztár. India nevezte az ötszörös világbajnok Viswanathan Anadot, remek a női kettősük, Humpy Koneru és Dronavalli Harika, az ifjúsági sakkozóik is ponterőseknek ígérkeztek.

Válogatottunk összeállítása:

Férfiak: Gledura Benjámin (2619), Erdős Viktor (2580), Bánusz Tamás (2614), Balog Imre (2626)

Nők: Hoang Thanh Trang (2338), Papp Petra (2297), Gara Tícia (2274), Gara Anita (2279)

U20 lányok: Gaál Zsóka (1816), Demeter Dorina (1885)

U20 fiúk: Kozák Ádám (2438), Persányi Barnabás (2019)

Kapitányként Papp Gábor segítette a felkészülést.

Csoportelsőként, nyolc győzelemmel és egy vereséggel jutott be válogatottunk az online sakkolimpia legjobb csapatainak versenyére. Sakkozóink az első hely sorsát eldöntő rangadón 4-2-re legyőzték a rajtlistát vezető angol együttest, ezzel megerősítették vezető pozíciójukat. Váratlan volt csapatunk minimális veresége Ecuador együttesével szemben. Szerencsére a kisiklás nem veszélyeztette első helyünket.

 

A top divízióban válogatottunk folytatta remek szereplését, csoportjában másodikként harcolta ki a továbbjutást, a rájátszásban a német együttessel küzdött meg a negyeddöntőbe jutásért.

A B csoport végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Azerbajdzsán

 * 

5

4

5

3

14

36,5

0

2

Magyarország

1

 * 

4

2

4

4

4

6

14

32,0

0

3

Ukrajna

2

 * 

3

5

4

13

35,5

0

4

Kazahsztán

 * 

3

4

6

4

5

13

34,0

0

5

Spanyolország

2

4

3

 * 

6

13

33,5

0

6

Hollandia

2

3

 * 

4

9

29,0

0

7

Szlovákia

1

2

½

2

2

 * 

8

23,5

0

8

Franciaország

2

½

0

 * 

4

6

4

19,5

0

9

Norvégia

½

2

1

2

2

 * 

4

2

17,0

0

10

Dél-Afrika

½

0

2

1

0

½

0

2

 * 

0

8,5

0

Nagyszerű sikerként válogatottunk a német csapat legyőzésével az Online Sakkolimpia negyeddöntőjébe jutott. A kétfordulós párharcot együttesünk 3,5 – 2,5 arányú győzelemmel kezdte, Gara Tícia és Kozák Ádám folytatta eredményes szereplését, nyeréseik kellettek a sikerhez. A második meccsen a németek hasonló arányban vágtak vissza, Papp Petra és ismét legfiatalabb nagymesterünk, Kozák Ádám győzött, de sakkozóink a három vereséget is elszenvedtek. A továbbjutást egy Armageddon játszma döntötte el, Bánusz Tamás és Dennis Wagner vívott meg. Az idei rapid bajnok Bánusznak 5 perce volt Wagner 4 percével szemben, de nyernie kellett a sikerhez. Bánusz drámai küzdelemben teljesítette feladatát!

 

A viadal negyeddöntőjében a rajtlistát vezető orosz csapat összesítésben 3-1-re legyőzte válogatottunkat. Az első mérkőzést a szuperklasszisokból álló együttes 5 – 1-re nyerte meg, a második találkozó 3-3-mal ért véget, válogatottunk közel állt a bravúrhoz, hogy kiharcolja a sorsdöntő „hirtelen halál” parti játszásának lehetőségét.

T.

1

  Oroszország

Élő

-

2

  Magyarország

Élő

5 : 1

1.1

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

-

GM

Erdős Viktor

2580

1 - 0

1.2

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Gledura Benjámin

2619

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

1 - 0

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

IM

Gara Anita

2279

1 - 0

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

-

GM

Kozák Ádám

2438

½ - ½

1.6

WGM

Polina Suvalova

2379

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

1 - 0

T.

2

  Magyarország

Élő

-

1

  Oroszország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Bánusz Tamás

2614

-

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

0 - 1

1.2

GM

Gledura Benjámin

2619

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

½ - ½

1.3

WGM

Papp Petra

2297

-

GM

Katyerina Lahno

2521

1 - 0

1.4

WGM

Gara Tícia

2274

-

GM

Valentyina Gunyina

2427

1 - 0

1.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

GM

Alekszej Szarana

2618

½ - ½

1.6

WFM

Demeter Dorina

1885

-

WGM

Polina Suvalova

2379

0 - 1

A versengésben válogatottunk kitűnően helytállt. Csapatunkban kiváló eredményt ért el Kozák Ádám, aki 19 partijából 15,5 pontot szerzett, Gara Tícia 11 játszmájából 9 pontot ért el. Az Amerikában tanuló Gledura Benjámin 9-ből 8 pontot gyűjtött, az időeltolódás miatt nem játszott többet.

 

 

Az Online Sakkolimpiának végül két győztese lett, a döntő két résztvevője, a párharcot 3 – 1-re „megnyerő” orosz válogatott és a második meccset az internetes kapcsolat megszakadása miatt „elvesztő” indiai csapat is aranyérmet kap, így döntött a FIDE orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics. A két ifjúsági táblán történt a hiba, objektíven az állások másfél pontot ígértek az egypontos hátrányban levő indiai együttesnek, azonnal megóvták a két vesztést.

T.

1

    India

Élő

-

2

    Oroszország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

-

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

½ - ½

1.2

GM

Pentala Harikrishna

2690

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

½ - ½

1.3

GM

Humpy Koneru

2483

-

GM

Katyerina Lahno

2521

½ - ½

1.4

GM

Dronavalli Harika

2450

-

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

½ - ½

1.5

GM

Praggnanandhaa, R

1781

-

GM

Alekszej Szarana

2618

½ - ½

1.6

WIM

Deshmukh Divya

1775

-

WGM

Polina Suvalov,

2379

½ - ½

T.

2

   Oroszország

Élő

-

1

  India

Élő

4½:1½

1.1

GM

Jan Nepomnjacsij,

2778

-

GM

Viswanathan Anand

2751

½ - ½

1.2

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

GM

Humpy Koneru

2483

1 - 0

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

GM

Dronavalli Harika

2450

½ - ½

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

-

GM

Sarin Nihal

2418

1 - 0

1.6

WGM

Polina Suvalova

2379

-

WIM

Deshmukh Divya

1775

1 - 0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport győzelemmel rajtolt az Altibox Norway Chess 2021 viadalon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Stavangerben megkezdődött az esztendő negyedik szuperversenye, az Altibox Norway Chess 2021 viadal. A hat résztvevős, kétfordulós torna első játéknapján a címvédő világbajnok Magnus Carlsen a francia Alireza Firoujával remizett, az Armageddon partit nem kis szerencsével a kölcsönös kapkodásban döntetlenre mentette, így másfél pontot szerzett, Firozja egyet. Rapport Richárd sötéttel a francia védekmű játszmában túljátszotta a norvé Aryan Tarit, győzelméért 3 pontot kapott. Elmaradt a forduló rangadója, Jan Nepomnjacsij vízum problémája miatt késve érkezett meg a norvég városba, Szergej Karjakinnal a derbit szeptember 11-én, a pihenőnapon játssza le. Rapporta második fordulóban is sötét lesz, Karjakinnal mérkőzik meg.

 

Győzelemmel kezdte szereplését Rapport Richárd a hagyományos stavangeri tornán, az Altibox Norway Chess 2021 viadal. Az esztendő negyedik szuperversenyét rendezik meg, a Wijk aan Zee-i Tata Steel Masters, a bukaresti Supervet viadal és a St.Louis-i 8. Sinquefield Cup után a norvég városban küzdenek meg a nagymesterek, az online viadalok után szemtől-szembe csatáznak.

 

Rapport választása a norvég Aryan Tari ellen a francia védelemre esett, jó döntésnek bizonyult. Nagymesterünk gond nélkül játszotta túl ellenfelét, előnyös végjátékot játszhatott, meggyőző győzelmet aratott.

 

A francia Alireza Firouzja már többször is borsot tört a világbajnok Magnus Carlsen orra alá, a Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenyén, az Aimchess US Rapid kvalifikációs viadalán is bemattolta a norvég világelsőt. A tavalyi tornán Firouzja komoly riválisa volt Carlsennek, még jobban megnehezíthette volna elsőségét, ha királyával nem lép aknamezőre.    

Az első szicíliai védelmű ütközetük döntetlennel végződött, következett az Armageddon partti. Firouzja világossal játszva 10 perccel gazdélkodhatott, míg Carlsennek 7 perce volt, de remifóra.

 

Taktikai villongások után Carlsen kerülhetett volna előnybe, Firouzja kihasználva a világbajnok hibáját nyerőesélyhez jutott. A kölcsönös kapkodásban a francia nagymester nyerést hagyott ki, Carlsen kiharcolta a döntetlent, másfél pontot kapott a két remiért, míg Firouzja egyet.

A forduló rangadüját, az orosz derbit, Jan Nepomnjacsij és Szergej Karjakin párharcára a pihenőnapon, szeptember 11.án kerül sor. Nepomnjacsij vízum nehézségek miatt késbe érkezett meg a norvég városba,

Az első forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Szergej Karjakin (orosz, 2758) elhalasztva

Alireza Firouzja (francia, 2754) – Magnus Carlsen (norvég, 2855) döntetlen (Szicíliai védelem, 39)

Aryan Tari (norvég, 2642) – Rapport Richárd (magyar, 2760) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 55)

Az Armageddon játszma:

Alireza Firouzja – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 57)

 

A 2. forduló párosítása:

Jan Nepomnjacsij – Alireza Firouzja

Magnus Carlsen – Aryan Teri

Szergej Karjakin – Rapport Richárd

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kezdődik a stavangeri torna, Carlsen címvédőként játszik, Rapport harmadik a rajtlistán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Stavangerben szeptember 7. és 17. között rendezik meg az Altibox Norway Chess 2021 szuperversenyt. A hat résztvevős, kétfordulós viadal rajtlistáját címvédőként a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, érdeklődéssel várjuk összecsapásait kihívójával, az orosz Jan Nepomnjacsijjal, akivel a világbajnoki döntő előtt utoljára vív meg klasszikus játszmákban. A 2016-os világbajnoki kihívó, az orosz Szergej Karjakin 2013-ban és 2014-ben az első helyen végzett. A hagyományos tornán először játszik Rapport Richárd, másodszor a francia Alireza Firouzja és a norvég Aryan Tari. A tornán a győzelem 3 pontot ér, döntetlen esetén „hirtelen halál” parti dönt, világosnak 10, sötétnek 7 perce van, utóbbinak remifórja, a győztes másfél, a vesztes egy pontot kap.

 

A norvég városban sorozatban kilencedszer rendezik meg a tornát. 2013-ban indult útjára sorozat, az első verseny szervezésében az akkor még csak világbajnokjelölt Magnus Carlsen is nagy szerepet vállalt. Carlsen bámulatos sikerekben gazdag pályafutása, világbajnoki címe tette az északi sportok hazájában  a sakkot oly népszerűvé, a média óriási teret szentel versenyei követésére.

A koronavírus-járványból lassan élednek az online viadalok helyett az igazi versenyek, ahol a sakkozók szemtől-szembe vívnak meg. A stavangeri versenyt tavaly májusról októberre halasztották, különleges óvintézkedések mellett megrendezték a tornát, amelyet Magnus Carlsen nyert meg. Idén is halasztottak és korántsem volt könnyű időpontot találni, de végül a rendezőknek sikerült jó mezőnyt biztosítani, és a nagy szenzáció, hogy Magnus Carlsen és kihívója, Jan Nepomnjacsij is összeméri erejét a világbajnoki döntőjük előtt két hónappal.

Harmadik a rajtlistán Rapport Richárd, nagy öröm, hogy ismét hívják őt szuperversenyre, és első számú nagymesterünk el is fogadja a meghívásokat.  

Magnus Carlsen világbajnoki címe megszerzése óta a harmincnegyedik szuperversenyén mérkőzik meg  riválisaival, tizenhatszor nem sikerült megszereznie az első helyet, meglepetésre Stavangerben ötször(!) előzték meg. A norvég világelső a tavalyi versenyen 125 veretlenül megvívott játszma után a lengyel Jan-Krzysztof Dudától szenvedett vereséget.

Az Altibox Norway Chess 2021 résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég)  2855

Jan Nepomnjacsij (orosz) 2792

Rapport Richárd (magya) 2760

Szergej Karjakin (orosz) 2754

Aryan Tari (norvég) 2642

Az első forduló párosítása:

Jan Nepomnjacsij – Szergej Karjakin

Alireza Firouzja – Magnus Carlsen

Aryan Tari – Rapport Richárd

A szervezők 2019-ben először üzentek hadat a döntetleneknek, az utóbbi években a szuperversenyeken túl sok volt a pontosztozkodással végződött játszma. Stavangerben idén is a győzelmet 3 ponttal jutalmazzák, döntetlen esetén „hirtelen halál” partit kell játszani, a rájátszásban elért nyerés másfél pontot ér, a vesztes egy pontot kap. Különleges az időbeosztás, az első 40 lépésre két-két óra a gondolkodási idő, majd a 41. lépéstől lépésenként 10-10 másodperc. Az Armegeddon partiban világosnak 10, sötétnek 7 perce van, a 41. lépéstől plusz 3-3 másodperc. A 30 lépés előtt tiltott a döntetlen ajánlat. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

Az első fordulót szeptember 7-én 17 órától játsszák, az utolsót szeptember 17-én, szeptember 11-én pihenőnap lesz.

Stavangeri sakktörténelem

Szergej Karjakin addigi pályafutásának legnagyobb sikere volt a 2013-ban az első stavangeri tornán elért elsősége. Négyes nyerősorozattal rajtolva, a megingást is túlélve ért győztesként a célba. A 2012-es dortmundi szuperversenyen aratott holtversenyes elsősége után tíz hónapot kellett várnia az újabb sikerre. Élő-pontokat és a világranglistán helyezéseket is vesztett, de a norvég városban elkapta a fonalat. A kínai Wang Hao a hajrában főszereplővé vált. Carlsen elleni meglepő győzelme után az utolsó fordulóban a regnáló világbajnok Viswanathan Anandot is megadásra kényszerítette.

6

2891

Supreme Masters 2013, Stavanger, 2013. május 8-18.

kat. XXI (2766)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2767

*

0

1

0

1

½

1

½

1

1

6

2891

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2868

1

*

½

½

½

½

0

½

1

1

2835

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2775

0

½

*

½

0

1

1

½

1

1

2845

4.

Peter Szvidler

g

RUS

2769

1

½

½

*

½

½

0

½

½

1

5

2809

5.

Levon Aronjan

g

ARM

2813

0

½

1

½

*

½

½

½

½

1

5

2804

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2783

½

½

0

½

½

*

0

1

1

1

5

2807

7.

Wang Hao

g

CHN

2743

0

1

0

1

½

1

*

½

½

0

2769

8.

Veszelin Topalov

g

BUL

2793

½

½

½

½

½

0

½

*

½

½

4

2720

9.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2745

0

0

0

½

½

0

½

½

*

1

3

2643

10.

Jon Ludvig Hammer

g

NOR

2608

0

0

0

0

0

0

1

½

0

*

2511

 

A címvédő Szergej Karjakin elsőségével fejeződött be a No Logo Norway Chess 2014 szuperverseny. Karjakin az utolsó fordulóban sötéttel győzte le az olasz Fabiano Caruanát, mesterhármast elérve fél ponttal megelőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A viadal nagy vesztese az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik volt, az ötödik forduló után még az első helyről álmodozhatott, utolsó négy partijából csak fél pontot szerzett. A tornát vereséggel kezdő Alekszandr Griscsuk bronzérmesként zárta szereplését.

No Logo Norway Chess 2014 Stavanger, 2014. június 3-13.

kat. XXI (2774)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2771

*

½

1

1

½

0

½

1

1

½

6

2894

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2881

½

*

½

½

½

1

½

½

½

1

2841

3.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2792

0

½

*

0

1

1

½

½

1

½

5

2810

4.

Fabiano Caruana

g

ITA

2791

0

½

1

*

½

½

1

½

0

½

2772

5.

Veszelin Topalov

g

BUL

2772

½

½

0

½

*

½

½

0

1

1

2774

6.

Levon Aronjan

g

ARM

2815

1

0

0

½

½

*

½

½

½

½

4

2731

7.

Peter Szvidler

g

RUS

2753

½

½

½

0

½

½

*

½

½

½

4

2738

8.

Anish Giri

g

NED

2752

0

½

½

½

1

½

½

*

0

½

4

2738

9.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2783

0

½

0

1

0

½

½

1

*

½

4

2735

10.

Simen Agdestein

g

NOR

2628

½

0

½

½

0

½

½

½

½

*

2711

 

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nyerte meg a Grand Chess Tour három versenyből álló sorozatának első tornáját, a stavangeri viadalt. Topalov elsősége mellett a + 18 Élő-pontnak is örülhetett, óriási lépést tett a világbajnok-jelöltség felé vezető úton. Remekül játszott az exvilágbajnok Viswanathan Anand, hatalmas rutinját érvényesítette, veretlenségét megőrizte. Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave elleni partijai klasszikus példaként vonulnak be a sakktörténelembe. A támadásban résztvevő tisztek közötti harmonikus összhang a sakkot szeretők népes táborának, profiknak és amatőröknek is nagyszerű élményt nyújtott. A négyszeres amerikai bajnok Hikaru Nakamura jó formában, fölösleges kockázatokat kerülve sakkozott. A legfiatalabb résztvevő, a 21 éves Anish Giri is megőrizte veretlenségét.

A viadal számos meglepetéssel is szolgált. A világbajnok Magnus Carlsen hazai pályán óriási kudarcot szenvedett el, „vesszőfutása” az első fordulóban kezdődött éppen Topalov elleni nyert állásának elvesztésével, amelyet a szokatlan időbeosztásnak, s ennek nem ismeretének köszönhetett. Ezúttal legnagyobb erényének számító középjátékban is sebezhetőnek bizonyult. Mindenki pályafutásában van abszolút mélypont, ezt Magnus Stavangerben élte meg. A kilenc szupernagymester és a rendezők által jelölt Jon Ludvig Hammer küzdelmében hatan is mínuszban végeztek.

Norway Chess 2015 Stavanger, 2015. június 16-26.

kat. XXII (2782)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Veszelin Topalov

g

BUL

2798

*

½

½

0

½

1

1

1

1

1

2946

2.

Viswanathan Anand

g

IND

2804

½

*

½

½

½

1

1

½

½

1

6

2899

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2802

½

½

*

½

1

½

½

½

1

1

6

2900

4.

Anish Giri

g

NED

2773

1

½

½

*

½

½

½

1

½

½

2861

5.

Fabiano Caruana

g

ITA

2805

½

½

0

½

*

½

1

½

0

½

4

2741

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2723

0

0

½

½

½

*

½

½

1

½

4

2749

7.

Magnus Carlsen

g

NOR

2876

0

0

½

½

0

½

*

1

1

0

2693

8.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2781

0

½

½

0

½

0

½

*

½

1

2702

9.

Levon Aronjan

g

ARM

2780

0

½

0

½

1

0

0

½

*

½

3

2692

10.

Jon Ludvig Hammer

g

NOR

2677

0

0

0

½

½

½

1

0

½

*

3

2590

Öt éve elmaradt a presztízscsata, a kétszeres győztes, a moszkvai világbajnok-jelölti versenyen elért elsőségével világbajnoki kihívói jogot szerzett Szergej Karjakin tizenkét nappal a kezdés előtt fáradtságra hivatkozással lemondta részvételét. A kínai Li Chao meghívására került sor, aki az áprilisra tervezett esküvőjét is elhalasztotta!

 

A 25 esztendős Magnus Carlsen hazai pályán először diadalmaskodott. Szuperversenyen huszonhatodik egyedüli, vagy holtversenyes elsőségét ünnepelhette. A nyolcadik játéknapon Levon Aronjantól elszenvedett veresége után némi pánik volt soraiban, de nagy bajnokhoz méltóan a befejező játéknapon higgadtan játszott. Carlsen a viadalon emlékezetes győzelmet ért el az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen, a nyeréssel „üzent” orosz kihívójának, Szergej Karjakinnak is.

Aronjan megőrizte veretlenségét, pragmatikusan sakkozott, Carlsen legyőzése nagy fegyvertény volt. Maxime Vachier-Lagrave ismételten bizonyította klasszisát, a tornán nem talált legyőzőre, megszorongatta Carlsent is. Az egyedüli harmadik helyhez hiányzott a svéd Nils Grandelius elleni siker.

A moszkvai világbajnok-jelölti versenyen mutatott gyenge játéka után a címvédő Veszelin Topalov higgadtan értékelte esélyeit, nem kockáztatott.

Altibox Norway Chess 2016, Stavanger 2016. április 18-30.

kat. XXI (2770)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2851

*

0

½

½

1

½

1

½

1

1

6

2886

2.

Levon Aronjan

g

ARM

2784

1

*

½

½

½

½

½

½

1

½

2848

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2788

½

½

*

½

½

½

½

1

½

½

5

2811

4.

Veszelin Topalov

g

BUL

2754

½

½

½

*

½

½

½

½

½

1

5

2814

5.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2801

0

½

½

½

*

½

1

½

½

1

5

2809

6.

Li Chao b

g

CHN

2755

½

½

½

½

½

*

0

½

1

½

2771

7.

Pentala Harikrishna

g

IND

2763

0

½

½

½

0

1

*

1

½

½

2770

8.

Anish Giri

g

NED

2790

½

½

0

½

½

½

0

*

1

½

4

2724

9.

Pavel Eljanov

g

UKR

2765

0

0

½

½

½

0

½

0

*

1

3

2645

10.

Nils Grandelius

g

SWE

2649

0

½

½

0

0

½

½

½

0

*

2617

 

A háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan szenzációs elsőségével ért véget az Altibox Norway Chess 2017 szuperverseny. Veretlenül, egypontos előnnyel végzett az élen. A 70 ezer eurós első díj mellett a 15,5 Élő-pontnak is örülhetett.

A jubileumi tornán a világranglista első tizenkét helyezettjéből tízen álltak rajthoz. Levon Aronjan meggyőző játékkal, esélyei tökéletes kihasználásával győzött. A norvég városban ötödször megrendezett viadalon három döntetlennel kezdett, a negyedik játéknapon Magnus Carlsennel szemben diadalmaskodott. A hatodikban Vlagyimir Kramnyikot győzte le, majd Szergej Karjakint is megadásra kényszerítette, a vezetést többé nem engedte ki a kezéből. A befejező játéknapon pontos játékkal tartotta az egyensúlyt Wesley So ellenében. Az amerikai nagymester a torna remikirálya lett a kilenc döntetlenével.

Aronjan elsőségét csak Hikaru Nakamura veszélyeztethette volna, de az amerikai szuperrangadón Fabiano Caruna a szicíliai védelem bonyodalmaira jobban felkészült, házielemzéssel rukkolt ki. Caruana első győzelmét érte el, Nakamura elvesztette veretlenségét.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a tornán harcos sakkot játszott, öt partija is döntéssel végződött, két vereségét három nyeréssel ellensúlyozta. A dobogós helyezésről álmodozó, a vártnál jobban játszó Anish Giri ellen villámgyőzelmet aratott, s beérte Nakamurát.

Magnus Carlsen hazai pályán címvédőként szenvedett el súlyos presztízsvereséget. Wijk aan Zee-i második helye, Baden-Badenben a holtversenyes második helyezése már figyelmeztető jel lehetett számára, de hasonló kisiklásra senki nem gondolt. A korábbi kétszeres győztes Szergej Karjakin utolsó helye is komoly meglepetés. Időzavaraiban sokat hibázott, különösen fájó lehetett számára Carlsen elleni veresége. A kiegyenlített erők küzdelmében a viadal 45 játszmájából csak 14 végződött döntéssel.

Az Altibox Norway Chess 2017 szuperverseny végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

Perf.

1

Levon Aronjan

2793

ARM

*

½

1

½

½

½

½

½

1

1

6

2918

2

Hikaru Nakamura

2785

USA

½

*

½

0

½

1

1

½

½

½

5

2837

3

Vlagyimir Kramnyik

2808

RUS

0

½

*

½

½

1

0

1

1

½

5

2834

4

Fabiano Caruana

2808

USA

½

1

½

*

½

½

½

0

½

½

2796

5

Wesley So

2812

USA

½

½

½

*

*

½

½

½

½

½

2796

6

Anish Giri

2771

NED

½

0

0

½

½

*

1

1

½

½

2800

7

Maxime Vachier-Lagrave

2796

FRA

½

0

1

½

½

0

*

½

½

½

4

2759

8

Viswanathan Anand

2786

IND

½

½

0

1

½

0

½

*

½

½

4

2760

9

Magnus Carlsen

2832

NOR

0

½

0

½

½

½

½

½

*

1

4

2755

10

Szergej Karjakin

2781

RUS

0

½

½

½

½

½

½

½

0

*

2721

 

A világbajnoki kihívó amerikai Fabiano Caruana győzött az Altibox Norway Chess 2018 szuperversenyen. Az utolsó forduló előtt még hatan pályáztak az elsőségre. Caruana honfitársa, Wesley So ellen drámai csatában győzött, félpontos előnnyel végzett az élen. A torna doyenje, az exvilágbajnok Viswanathan Anand sötéttel nyert Szergej Karjakin ellen és a világbajnok Magnus Carlsennel és Hikaru Nakamurával holtversenyben a második helyen végzett. Fabiano Caruana 2018-ban másodszor nyert versenyt Magnus Carlsen előtt!

Az amerikai nagymester Magnus Carlsen elleni vereséggel rajtolt, az ötödik fordulóban érte el első győzelmét, Szergej Karjakint fosztotta meg veretlenségétől. Utolsó két partiját megnyerte, s ez elegendő volt újabb nagy sikeréhez. Fabiano Caruana Wijk aan Zee-i fiaskóját leszámítva hat versenyéből négyet megnyert, háromszor megelőzte Magnus Carlsent.

A világbajnok remekül rajtolt, egypontos előnnyel is vezetett, Wesley So elleni veresége után szerény teljesítményt nyújtott.

A modern sakktörténelem egyik legnagyobb egyénisége, az ötszörös világbajnok Vishy Anand sokadszor bizonyította, hogy még mindig tartja a lépést jóval fiatalabb riválisaival szemben, holtversenyes második helye minden elismerést megérdemel.

Ding Liren sportbalesete, kényszerű visszalépése nagyban befolyásolta az esztendő fénypontjának tartott verseny lefolyását. A tornán lejátszott 36 partiból 11 végződött döntéssel, Sahriyar Mamedgyarov és Maxime Vachier-Lagrave nyeretlen maradt.

Az Altibox Norway Chess 2018 végeredménye:

H.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

Perf.

1

Fabiano Caruana

2822

*

0

½

1

1

½

½

½

1

5

2875

2

Magnus Carlsen

2843

1

*

½

½

0

1

½

½

½

4.5

2828

3

Hikaru Nakamura

2769

½

½

*

½

½

½

½

½

1

4.5

2836

4

Viswanathan Anand

2760

0

½

½

*

½

½

½

1

1

4.5

2838

5

Wesley So

2778

0

1

½

½

*

½

½

½

½

4

2792

6

Levon Aronjan

2764

½

0

½

½

½

*

1

½

½

4

2793

7

Sahriyar Mamedgyarov

2808

½

½

½

½

½

0

*

½

½

3.5

2745

8

Maxime Vachier-Lagrave

2789

½

½

½

0

½

½

½

*

0

3

2703

9

Szergej Karjakin

2782

0

½

0

0

½

½

½

1

*

3

2703

 

Magnus Carlsen hárompontos előnnyel nyerte meg az Altibox Norway Chess 2019 viadalt. A norvég világbajnok az utolsó fordulóban elvesztette a presztízsrangadót Fabiano Caruanával szemben. A klasszikus játszmában az amerikai nagymester Carlsen nagy hibájára nem találta meg a fonalas nyerést, a rájátszásban győzte le a világelsőt. Holtversenyben második helyen végzett Yu Yangyi és Levon Aronjan.

Alighanem sokat fognak még vitázni az új pontozási rendszerről, az Armageddon parti időbeosztásáról, sötét remifórjáról. A tornán lejátszott 45 klasszikus partiból 11 végződött döntéssel, s kaptak a nagymesterek 2-2 pontot győzelmükért.  A rájátszás során, az ún. Armageddon partiból  huszonegyszer nyert valamelyik fél, tizenháromszor a sötéttel elért döntetlen jelentette a másfél pontot. Magnus Carlsen, Yu Yangyi, Fabiano Caruana és Ding Liren kétszer győzött, Sahriyar Mamedgyarov, Levon Aronjan és Wesley So tudott egy-egy klasszikus játszmát megnyerni. Levon Aronjan, Fabiano Caruana, Viswanathan Anand és Maxime Vachier-Lagrave vesztett egy-egy játszmát, Yu Yangyi és Alekszandr Griscsuk kettőt, Sahriyar Mamedgyarov hármat.

7. Norway Chess 2019 Stavanger, 2019.június 3-14.
 

H.

Név

Ti

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen

GM

2875

 X

2

½ 1

½ 0

½ 1

½ 1

½ 1

½ 1

½ 1

2

13½

2

Yu Yangyi

GM

2738

0

 X

½ 0

½ 1

0

½ 1

½ 1

½ 1

2

2

10½

3

Levon Aronjan

GM

2752

½ 0

½ 1

 X

0

½ 1

½ 1

½ 0

½ 1

2

½ 1

10½

4

Fabiano Caruana

GM

2819

½ 1

½ 0

2

 X

½ 0

0

2

½ 1

½ 0

½ 1

10

5

Wesley So

GM

2754

½ 0

2

½ 0

½ 1

 X

½ 0

½ 1

½ 0

½ 1

½ 1

10

6

Ding Liren

GM

2805

½ 0

½ 0

½ 0

2

½ 1

 X

½ 0

½ 0

2

½ 0

7

Maxime Vachier-Lagrave

GM

2779

½ 0

½ 0

½ 1

0

½ 0

½ 1

 X

½ 0

½ 1

½ 1

8

8

Viswanathan Anand

GM

2767

½ 0

½ 0

½ 0

½ 0

½ 1

½ 1

½ 1

 X

0

½ 1

8

9

Sahriyar Mamedgyarov

GM

2774

½ 0

0

0

½ 1

½ 0

0

½ 0

2

 X

½ 0

10

Alekszandr Griscsuk

GM

2775

0

0

½ 0

½ 0

½ 0

½ 1

½ 0

½ 0

½ 1

 X

 

Stavangerben október 5. és 16. között rendezték meg az Altibox Norway Chess 2020 szuperversenyt. A hat résztvevős, kétfordulós viadal rajtlistáját címvédőként a világbajnok Magnus Carlsen vezette. Érdeklődéssel vártuk összecsapásait a 2018-as viadal győztesével, a világranglista második Fabiano Caruanával és a 2017-es első helyezett Levon Aronjannal. A nyolcadszor megrendezett tornán debütált a lengyel Jan-Krzysztof Duda, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja és a norvég Aryan Tari. A tornán a győzelem 3 pontot ért, döntetlen esetén „hirtelen halál” parti döntött, világosnak 10, sötétnek 7 perce volt, utóbbinak remifórja, a győztes másfél, a vesztes egy pontot kapott.

 

A torna ötödik fordulójának szenzációjaként a 22 éves Jan-Krzysztof Duda legyőzte Magnus Carlsent. Megszakadt a norvég világelső 125 játszmás veretlenségi sorozata! Magnus Carlsent egy fordulóval a befejezés előtt már az Altibox Norway Chess 2020 szuperverseny győzteseként fogadhatta a gratulációkat.

A befejező játéknapon Carlsen elszenvedte második vereségét, világossal kapott ki Levon Aronjantól, aki a győzelemmel végül a harmadik helyen végzett. Ezüstérmesként a mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja zárta szereplését, eddigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el, a világbajnok mögött mindössze egy ponttal lemaradva lett második. Még jobban megnehezíthette volna Carlsen elsőségét, ha az első körben kihasználja az Armageddon partiban a nyerőesélyét, vagy a második klasszikus játszmájukban királyával nem lép aknamezőre.

A tornát kettős győzelemmel kezdő Fabiano Caruana a jó folytatással adós maradt, végül nem került dobogóra.

Az Altibox Norway Chess 2020 végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

J

P

1

 Magnus Carlsen (2863)

 

1½ 3

1½  0

3 1½ 

0 3 

3 3 

13

19½

2

 Alireza Firouzja (2728)

1 0

 

1½ 1½

1½  1 

3 3 

3 3 

15

18½

3

 Levon Aronjan (2767)

1 3

1  1 

 

3 0 

3 1 

3  1½

15

17½

4

 Fabiano Caruana (2828)

0 1 

1  1½ 

0 3 

 

3 1½

3 1½

15

15½

5

Jan-Krzysztof Duda (2757)

3 0 

0 0

0 1½ 

0 1

 

1 3 

13

6

 Aryan Tari (2633)

0 0

0 0 

0 1

1½ 0 

 

13

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyéből Magnus Carlsen hármat nyert meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen az Aimchess US Rapid online viadal győztese, a Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenyének döntőjében az orosz Vladiszlav Artyemijevet győzte le. Carlsen az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg, a második mérkőzésen 2,5-0,5-re győzött. Magnus Carlsen a sorozaton nyolc versenyen játszott, ötször jutott be a fináléba, harmadszor ünneplik győztesként.  A norvég világelső a 30 ezer dolláros díj mellé 48 pontot is kapott, az összetett versenyben 78 ponttal előzte meg az amerikai Wesley So-t. Az örmény Levon Aronjan lett a harmadik. Artyemijev másodszor volt döntős, egyszer a harmadik helyen végzett. Összesítésben nyolcadikként kiharcolta a szeptember 25-én kezdődő 10 fős fináléban a részvételi jogot.

 

Magnus Carlsen sikerével fejeződött be az Aimchess US Rapid online viadal. A döntőben a norvég világbajnok kettős győzelmet ért el Vladiszlav Artyemijev ellen, 2,5-1,5-re nyerte meg az első meccset, a második párharcban 2,5-0,5-re győzte le 23 éves ellenfelét. Carlsen a kilenc versenyből álló sorozaton harmadszor diadalmaskodott, Wesley So is háromszor győzött, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, a holland Ansh Giri és az örmény Levon Aronjan egy-egy tornán végzett az élen.

Augusztus 28-án 16 résztvevővel kezdődött meg az Aimchess US Rapid kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába.

Vladiszlav Artyemijev veretlenül lett első, Magnus Carlsen másodikként jutott tovább, francia Alireza Firouzjától vereséget szenvedett, a 18 éves sakkozó bemattolta a „király” királyát.

A legjobb nyolc között Artyemijev az amerikai Leinier Dominguez Perez ellen az első párharc 2-2-es eredménye után a második meccset 3-1-re nyerte meg.   

Az elődöntőben emlékezetes párbajban az Armageddon parti döntött a javára Firouzjával szemben. Az első párharcot Artyemijev győzelemmel kezdte, a francia sakkozó a negyedik ütközetben egyenlített ki. A visszavágón Firouzja jutott vezetéshez, Artyemijev egyenlített, mindketten sötéttel voltak eredményesek. A második 2-2-es meccs után következett a rájátszás, két döntetlen született a villámpartikban, a „hirtelen halál” játszmában Artyemijev világossal győzött. A vereség annyira megviselte Firouzját, hogy visszalépett a harmadik helyet eldöntő mérkőzéstől, Levon Aronjan játék nélkül lett bronzérmes.

 

Vladiszlav Artyemijev a sorozaton csak a harmadik versenyét játszotta, nagy bravúr, hogy három sikeres szereplésével kiharcolta a 10 fős döntőben való szereplés jogát. A Goldmoney Asian Rapid viadalon a döntőben Levon Aronjantól kapott ki, a Chessable Masters tornán a harmadik helyért vívott meccsen visszavágott a háromszoros olimpiai bajnoknak.

Magnus Carlsen a negyeddöntőben erődemonstrációt tartott a lengyel Jan-Krzysztof Dudával vívott párharcában, két 2,5-0,5-ös győzelemmel vett revansot sérelméért, hogy Duda a Világkupa elődöntőjében legyőzte őt.

Az elődöntőt a régi nagy riválissal, Levon Aronjannal játszotta. Négy döntetlennel kezdték a viaskodást, majd a világbajnok a második szettben 3-1-re győzött, visszavágott a Goldmoney Asian Rapid elődöntőjében elszenvedett vereségéért.

Az Aimchess US Rapid döntőjét Magnus Carlsen kettős győzelemmel kezdte. Vladiszlav Artyemijev mindkét játszmában az idő szorításában követett el nagy hibákat. Szépített a harmadik játszmában, Carlsen egere nem védte meg az a6 gyalogot, Artyemijev anyagi előnyét érvényesítette, majd döntetlennel zárták az első játéknapot.

Az Aimchess US Rapid döntő első mérkőzése:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Magnus Carlsen (norvég, 2847) 1,5 – 2,5 (0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

 

A második párharcot Magnus Carlsen kezdte világossal, a vezércselű partiban eredeti játékvezetést láttunk. Hosszas manőverezés közepette a világbajnok időelőnnyel játszott, Vladiszlav Artyemijev sokáig jól állta a sarat, lehetőségei is voltak, hogy aktív ellenjátékhoz jusson. A h vonal kinyitása, a világos vezár betörése után Carlsen kezdeményezése már sikerrel kecsegtetett, amikor Artyemijev döntő hibát vétett, királya vándorútra kényszerült. A remélt örökös sakkból a norvég világelső királya eltáncolt, szabadgyalogját csak tisztvesztés árán lehetett feltartóztatni. Magnus Carlsen haemadszor győzte le Vladiszlav Artyemijevet.

Az orosz nagymester a második játszmában gyalogáldozattal kezdeményezéshez jutott, biztató volt az állása, Magnus Carlsen passzív védekezésre kényszerült. Artyemijev ismét időzavarba került, nem tudta feltörni a világbajnok védvonalát.

 

A nyerési kényszerben Artyemijev a szicíliai védelem Najdorf-változatában a különbőző oldalra történt sáncolás mellett Carlsen királyát próbálta támadni, de ehhez elég munícióval nem rendelkezett. A sötét király körül viharfelhők gyülekeztek, a világbajnok ellenfele taktikai kísérletét parádriposzttal megkontrázta, nyert végjátékra tett szert.

 

Az Aimchess US Rapid döntő második mérkőzése:

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev 1 – 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev 1 - 0

A Meltwater Champions Chess Tour sorozaton harmadik győzelmét aratta, az összetett pontversenyt 78 pontos előnnyel nyerte meg. Szeptember 25-én kezdődik a nagy finálé, a 10 fős torna, amelyet 300 ezer dolláros díjalappal rendeznek meg. Az összetett pontverseny első nyolc helyezettje mellett ketten szabadkártyával játszhatnak.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Meglepetés az Eb-n, az orosz Demcsenko a bajnok, Erdős és Nagy kvalifikálta magát a Világkupára

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Reykjavíkban a rajtlistán harmincharmadik 34 éves orosz Anton Demcsenko elsőségével fejeződött be a 21. Európa-bajnokság. Harminchat ország 180 sakkozója, köztük 69 nemzetközi nagymester csatázott a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon, huszonhárman vívták ki a 2023-as  Világkupán a részvételi jogot. A magyar színeket öten képviselték, Erdős Viktor veretlenül, kitűnő versenyzéssel hetedikként jutott ki a Világkupára. Nagy Gábot is végig az élcsoportban haladt, utolsó partiját megnyerve 21. lett. Meglepetésre Bánusz Tamás csak a 49., Kozák Ádám a 69. helyen végzett, Gombócz Ferenc a 119. helyen zárta a szereplését. A teljes díjalap 100 ezer euró volt, az Európa-bajnok 20 ezret nyer. ki a részvételi jogot.

 

Az izlandi fővárosban megrendezett kontinensbajnokságon a rajtlistán csak a 33., az orosz rangsorban 39. Anton Demcsenko veretlenségét megőrizve végzett az első helyen. A svájci rendszerű viadalon az utolsó forduló előtt még öten pályáztak a bajnoki címre, a dobogós helyezésekre, sokan reménykedtek a Világkupára való kijutást biztosító helyezésre. A matematika is fontos szerepet játszott, folyt a számolgatás, hogy a várható holtversenyek kinek lesznek kedvezőek.

 

A 16 éves német Vincent Keymer, Lékó Péter tanítványa győzött az utolsó fordulóban, Demcsenkohoz hasonlóan 8,5 pontot gyűjtött, egyetlen vereségét a bronzérmes orosz Alekszej Szaranától szenvedte el, ezüstérmes lett.  

A 11 fordulós tornát a 26. helyre rangsorolt olimpikonunk, Erdős Viktor kettős győzelemmel kezdte, kitűnő versenyzéssel használta ki kedvező párosítását, végig az élcsoportban haladt. Veretlenségét megőrizve hetedikként végzett, szerzett jogot a 2023-as Világkupán való indulásra.

Kellemes meglepetés Nagy Gábor sikere. Élő-pontjával a 62. helyen jegyezték, az első négy fordulóban 3,5 pontot szerzett, majd öt remivel is végig továbbjutó helyen állt. Tizedik partiját elveszítette, de utolsó játszmáját megnyerve a továbbjutását jelentő 21. helyet szerezte meg, mögötte még tizenhatan gyűjtöttek 7 pontot.

A rajtlistán 15. volt Bánusz Tamás, de az első fordulóban elszenvedett váratlan veresége rányomta bélyegét versenyzésére. A folytatásban még három partit vesztett, a 49. helyen végzett. Legfiatalabb nagymesterünk, Kozák Ádám nyeréssel rajtolt, de következő győzelmét csak a kilencedik fordulóban érte el, a remik mellett egy játszmát elvesztett, ahogy az utolsó partiját is. A junior Gombócz Ferenc számára túl erős volt ez a torna.

A 21. Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Perf.

Élő+/-

1

33

GM

Anton Demcsenko

RUS

2597

8,5

2617

72,5

77,5

2786

28,7

2

32

GM

Vincent Keymer

GER

2602

8,5

2577

70,5

76,0

2751

22,5

3

12

GM

Alekszej Szarana

RUS

2643

8,0

2592

73,5

78,5

2743

14,3

4

13

GM

Bogdan-Daniel Deac

ROU

2639

8,0

2510

65,5

71,0

2666

4,3

5

29

GM

Kacper Piorun

POL

2608

7,5

2605

70,0

74,0

2701

15,5

6

10

GM

Rauf Mamedov

AZE

2654

7,5

2599

71,5

76,0

2711

9,1

7

26

GM

Erdős Viktor 

HUN

2614

7,5

2593

68,5

73,5

2691

13,0

8

36

GM

Niclas Huschbeth

GER

2592

7,5

2590

67,0

72,0

2683

15,5

9

3

GM

David Navara

CZE

2675

7,5

2577

69,5

73,5

2695

3,5

10

47

GM

Vahap Sanal

TUR

2557

7,5

2572

67,5

71,5

2658

18,0

11

4

GM

Matthias Bluebaum

GER

2674

7,5

2556

65,0

70,0

2675

0,8

12

18

GM

Daniele Vocaturo

ITA

2630

7,5

2554

64,5

69,5

2663

5,9

13

30

GM

Mihail Al. Antipov

RUS

2607

7,5

2547

68,5

74,0

2647

7,7

14

19

GM

Luka Pajcsadze

GEO

2564

7,5

2543

67,0

72,5

2633

13,3

15

19

GM

Mustafa Yilmaz

TUR

2630

7,5

2542

66,5

71,5

2650

4,1

16

25

GM

Daniel Fridman

GER

2621

7,5

2542

66,5

71,5

2648

5,1

17

34

GM

 Nidjat Mamedov

AZE

2595

7,5

2528

66,5

71,0

2627

9,1

18

62

GM

Rasmus Svane

GER

2615

7,5

2515

63,0

68,5

2622

2,4

19

40

GM

Hovhannes Gabuzjan

ARM

2587

7,0

2619

71,5

76,5

2674

15,3

20

42

GM

Velimir Ivic

SRB

2571

7,0

2618

69,5

74,0

2671

17,2

21

62

GM

Nagy Gábor

HUN

2518

7,0

2618

66,5

70,0

2646

24,2

22

48

GM

Jonas Buhl Bierre

DEN

2550

7,0

2613

69,5

75,0

2662

19,4

23

16

GM

Maxime Lagarde

FRA

2631

7,0

2573

71,5

76,0

2651

3,4

49

15

GM

Bánusz Tamás

HUN

2631

6,5

2475

61,0

65,5

2499

-14

69

64

GM

Kozák Ádám

HUN

2504

6,0

2468

62,0

66,5

2444

-3,6

141

119

FM

Gombócz Ferenc Jr.

HUN

2191

4,0

2273

57,5

61,0

2100

-21,8

R.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

H.

Perf.

K

Élő+/-

 

15

GM

Bánusz Tamás

2631

0

1

1

1

½

0

1

0

1

0

1

6,5

49

2499

10

-14,00

 

26

GM

Erdős Viktor

2614

1

1

½

1

½

½

½

½

½

1

½

7,5

7

2691

10

13,00

 

62

GM

Nagy Gábor

2518

1

½

1

1

½

½

½

½

½

0

1

7,0

21

2646

10

24,20

 

64

GM

Kozák ÁdÁm

2504

1

½

½

½

0

½

½

½

1

1

0

6,0

69

2444

10

-3,60

 

119

FM

Gombócz Ferenc

2191

0

1

0

1

0

1

0

1

0

0

0

4,0

141

2100

20

-21,80

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 2,5-1,5-re megnyerte a döntő első párharcát, Artyemijev az időzavarokban hibázott

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Aimchess US Rapid online viadal döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen az első párharcot 2,5 – 1,5-re megnyerte az orosz Vladiszlav Artyemijev ellen. A norvég világelső kettős győzelemmel kezdte a mérkőzést, a 23 éves orosz nagymester az idő szorításában döntő hibákat vétett. A harmadik partiban Carlsen „egere” eltévedt egy mezővel, a világbajnok gyalogot vesztett, Artyemijev anyagi előnyét biztos kézzel érvényesítette. Világossal Carlsen a negyedik partiban remivel biztosította be az első szett megnyerését. A francia Alireza Firouzja visszalépett a harmadik helyért az örmény Levon Aronjan elleni meccstől, a háromszoros olimpiai bajnok bronzérmesként zárta kilencedik versenyét, az összetett pontversenyben harmadikként.

A Meltwater Champions Chess Tour kilencedik tornájának döntőjét Magnus Carlsen 2,5-1,5-ös győzelemmel kezdte, az idő szorításában nagy hibákat vétő Vladiszlav Artyemijev elvesztette az első két partit, szépített a harmadikban, döntetlen lett a negyedik játszmájuk.  

A 23 éves orosz Vladiszlav Artyemijev veretlenül lett első az Aimchess US Rapid viadal kvalifikációs versenyén, a világbajnok Magnus Carlsen másodikként jutott a kieséses rendszerű szakaszba, a francia Alireza Firouzjától vereséget szenvedett, a 18 éves sakkozó bemattolta a „király” királyát.

A legjobb nyolc között Artyemijev az amerikai Leinier Dominguez Perez ellen az első párharc 2-2-es eredménye után a második meccset 3-1-re nyerte meg.   

Az elődöntőben emlékezetes párbajban az Armageddon parti döntött a javára Firouzjával szemben. Az első párharcot Artyemijev győzelemmel kezdte, a francia sakkozó a negyedik ütközetben egyenlített ki. A visszavágón Firouzja jutott vezetéshez, Artyemijev egyenlített, mindketten sötéttel voltak eredményesek. A második 2-2-es meccs után következett a rájátszás, két döntetlen született a villámpartikban, a „hirtelen halál” játszmában Artyemijev világossal győzött.

Vladiszlav Artyemijev a sorozaton csak a harmadik versenyét játssza, nagy bravúr, hogy három sikeres szereplésével kiharcolta a 10 fős döntőben való szereplés jogát. A Goldmoney Asian Rapid viadalon a döntőben Levon Aronjantól kapott ki, a Chessable Masters tornán a harmadik helyért vívott meccsen visszavágott a háromszoros olimpiai bajnoknak.

Két és fél éve Artyemijev szenzációs sikert ért el Gibraltáron, az egyik legrangosabb sakkfesztivál Masters csoportját nyerte meg. többek. Két éve a júliusi világranglistán a kilencedik volt 2761 Élő-ponttal. A nagy berobbanás után kissé hosszúra nyúlt a hullámvölgy következett a legfrisseb rangsorban csak a harminckilencedik 2699 pontjával.

Magnus Carlsen nyolcadik versenyét játssza, ötször a döntőbe jutott, kétszer győztes lett, két mérkőzését elvesztette az amerikai Wesley So ellen. Két harmadik helyet szerzett még.

A negyeddöntőben Magnus Carlsen erődemonstrációt tartott a lengyel Jan-Krzysztof Dudával vívott párharcában, két 2,5-0,5-ös győzelemmel vett revansot sérelméért, hogy Duda a Világkupa elődöntőjében legyőzte őt.

Az elődöntőt a régi nagy riválissal, Levon Aronjanal játszotta. Négy döntetlennel kezdték a viaskodást, majd a világbajnok a második szettben 3-1-re győzött, visszavágott a Goldmoney Asian Rapid elődöntőjében elszenvedett vereségéért.

Az Aimchess US Rapid döntőjét Magnus Carlsen kettős győzelemmel kezdte. Vladiszlav Artyemijev mindkét játszmában az idő szorításában követett el nagy hibákat.

Az első játszmában a Semi-Tarrasch védelemben Artyemijev új gondolatot játszott meg, ő tért el egy két éve látott Carlsen-Mamedgyarov partitól. A világbajnok királyszárnyi próbálkozását Artyemijev leállíthatta volna, más tervet választott Carlsen kezdeményezhetett. Az esélyek a világelső pontatlansága miatt kiegyenlítődtek, amikor Artyemijev vesztőt húzott. A kötelező bástyacsere helyett elnézte Carlsen futólépését.

A Tarrasch védelmű játszma gyorsan kiéleződött. Carlsen gyalogot áldozott, Artyemijev királya volt a célpont, de nem volt elég erő az akciójában. A bonyodalmakban gyorsan fogyott az orosz sakkozó ideje, internetes kapcsolattal is gondjai akadtak. Hiába volt kecsegtető az állása, jöttek a pontatlanságok és végül a döntő hiba.

Magnus Carlsennek még fél pontra volt szüksége az első párharc megnyeréséhez, de az egyenlő esélyű állásban „egere” önállóan lépett rosszat, Artyemijev gyalogot nyert, anyagi előnyét érvényesítette, szépített.

A negyedik partiban a szicíliai védelmet választotta, Magnus Carlsen nem bocsátkozott kalandokba, a döntetlennel 2,5-1,5-re legyőzte a 23 éves Vladiszlav Artyemijevet.

Érdeklődéssel vártuk a harmadik helyet eldöntő mérkőzést, Levon Aronjan és Alireza Firouzja párharcát, de a francia nagymester visszalépett a küzdelemtől, a pályafutása során utoljára örmény színekben játszó Levon Aronjan lett a bronzérmes. Aronjan a jövőben az amerikai sakkozást erősíti.

Az Aimchess US Rapid döntő első mérkőzése:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Magnus Carlsen (norvég, 2847) 1,5 – 2,5

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  0 – 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen legyőzte Aronjant, Artyemijev nyert Firouzja ellen, Carlsen és Artyemijev játssza a döntőt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Aimchess US Rapid online viadalon a döntőt a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen  és az orosz Vladiszlav Artyemijev játssza. Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan párharcában az első mérkőzésen négy döntetlen született, a visszavágón a norvég világelső 3-1-re győzött, Sötéttel nyerte meg az első partit, izgalmas csatában a negyediket. Carlsen a sorozaton ötödik döntőjét vívja, kétszer győzött, kétszer vereséget szenvedett, A trónkövetelők, Vladiszlav Artyemijev és a francia Alireza Firouzja párbajában az Armageddon parti döntött az orosz nagymester javára. Az első meccs egy-egy győzelemmel lett 2-2, a második összecsapáson Firouzja a második játszma megnyerésével szerzett vezetést, Artyemijev is sötéttel volt eredményes, majd döntetlennel zárták a négyjátszmás rapid meccset. Következett a rájátszás, a két 5-5 perccel és lépésenként 3-3 másodperccel játszott parti, nem bírtak egymással. A „hirtelen halál” partit Artyemijev világossal nyerte meg, Firouzja hiába bízott remifórjában. Vladiszlav Artyemijev a sorozaton csak harmadszor játszott, másodszor döntőzik, az elsőt Levon Aronjannal szemben elvesztette. A 23 éves orosz nagymester kiharcolta a 10 fős döntőben való indulás jogát. A harmadik helyért Levon Aronjan és Alireza Firouzja küzd meg. A torna győztese a 150 ezer dolláros díjalapból 30 ezret nyer.      

 

A Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenyén, az Aimchess US        Rapid online viadalának döntőjét a világbajnok Magnus Carlsen és az orosz Vladiszlav Artyemijev vívja. A viadal kvalifikációs versenyén Artyemijev nem kis meglepetésre veretlenségét megőrizve végzett az élen, Carlsen mattot kapott Alireza Firouzjától, a versenyfutásban másodikként jutott a kieséses rendszerű szakaszba.

Az elődöntő első párharcai 2-2-vel fejeződtek be. Magnus Carlsen és Levon Aronjan meccsén az óvatosság dominált, négyet remztek. Artyemijev és Firouzka párbaja jóval nagyobb küzdelmet hozott. Az orosz sakkozó győzelemmel kezdett, a francia nagymester a negyedik partiban egyenlített ki.

A visszavágón nagy csatákat, bonyodalmakban gazdag összecspásoat láttunk. Magnus Carlsen revansot vett a Goldmoney Asian Rapid elődöntőjében elszenvedett vereségéért, 3 – 1-re győzte le a háromszoros örmény olimpiai bajnokot. Az első és a negyedik játszmában kényszerített feladásra ősi riválisát, akivel először a 2004-es kieséses rendszerű Világkupán mérkőzött meg, a 17 év alatt 188 partiban mérték össze erejüket különböző időbeosztás mellett.

Vladiszlav Artyemijev és Alireza Firouzja párbaja az Armageddon partiban dőlt el az orosz nagymester javára. Mindketten elszalasztottak esélyeket, Firouzja szerzett vezetést, Artyemijev azonnal egyenlített, a két villámpartiban megosztotak a ponton. A „hirtelen halál” partiban Firouzja tisztet vesztett, Artyemijev a fináléban Carlsennel mérkőzhet meg.

  

Az elődöntő első párharcainak eredményei:_

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Alireza Firouzja (francia, 2759) 2 – 2 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Levon Aronjan (örmény, 2782) 2 – 2 (négy döntetlen)

 

A 18 éves Alireza Firouzja kezdte világossal a második játéknapot. A spanyol megnyitású ütközetben az orosz nagymesterbek nagyot kellett küzdenie a döntetlenért.

A Nimzoindiai védelmű második ütközetben Artyemijev sokat hibázott, Firouzja korán megragadta a kezdeményezést, magabiztos játékkal nyert, vezetést szerzett.

A vereség után Artyemijev a Caro-Kann védelemre voksolt, Firouzja rossz felfogásban játszotta a partit, a sorozatos cserékkel az orosz sakkozó került előnybe. Az idő szorításában azonban Artyemijev döntőnek látszó fölényének birtokában kiengedte előnyét, Firouzja felkínáét lehetőséggel nem élt. Artyemijev is sötéttel győzött, kiegyenlített.

A negyedik játszma döntetlen lett, Artyemijev bosszankodhatott, nyerőesélyes állását rontotta remire.

A párharcuk a rájátszásban dőlt el. A két villámpartiban nem született döntés, gyötörték egymást, a másodpercekkel is viaskodva snelleztek, de nem bírtak egymással.

 

Az Armageddon partiban Artyemijevnek 5, Firouzjának 4 perce volt, de utóbbinak remifórja. A francia sakkozó bízott gyorsaságában, az orosz nagymester okosan őrizte időelőnyét. Firouzja a közel egyenlő pozícióban rossz tervet választott, majd tisztet nézett el, a nagy csatában a higgadtabb 23 éves Vladiszlav Artyemijev diadalmaskodott.

 

Spanyol megnyitású összecsapással kezdődött meg Levon Aronjan és Magnus Carlsen második párharca. Meglepő volt az örmény nagymester tanácstalansága, átengedte a kezdeményezést, amivel a világbajnok kitűnően élt.

A győzelemmel kezdő Magnus Carlsen a folytatásban magabiztosan játszott. Vállalta a bonyodalmakat, jól gazdálkodott az idejével is. A szicíliai védelem Najdorf-változatában is kedvezőbbe állt, Aronjan nagyot küzdött a remiért.

Az internetes közvetítésen jól látszott, hogy Carlsen mennyire figyelt, koncentrált, Aronjan arca egy kicsit sötétben volt, hasonló jeleket nem fedezhettünk fel.

Levon Aronjn a harmadik játszmára rendezte sorait, a spanyol megnyitású ütközetben kissé kedvezőbbe állt, a bástyavégjátékban már a világbajnoknak volt gyalogelőnye, de nem nyerhető álláa.

 

Élvezetes csatával ért véget a két ősi rivális csatája. Másodszor is a Najdorf-változatot láttuk, nyíltsisakos küzdelmet. Különleges gyalogszerkezetet, a haderők egymásnak feszülését, ahol Levon Aronjan hibázott.

Magnus Carlsen a sorozaton nyolcadik versenyét játszotta, ötödször jutott a döntőbe. Kétszer győzött, kétszer vereséget szenvedett. Két aranyérem, és két ezüstérem mellett kétszer harmadik volt, az orosz Daniil Dubovtól az Opera Euro viadalon a negyeddöntőben kapott ki.

Az elődöntő második párharcainak eredményei:

Alireza Firouzja (francia, 2759) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704)  2 – 2, 1 - 2

Alireza Firouzja – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja  0 - 1

Alireza Firouzja – Vladiszlav Artyemijev  0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja döntetlen

Rájátszás:

Alireza Firouzja – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Magnus Carlsen (norvég, 2847)  1 - 3

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 0 - 1

Magnus Carlsen – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Levon Aronjan  1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Négy döntetlen Carlsen és Aronjan meccsén, Artyemijev fatális hibájának köszönheti Firouzja az egyenlítést

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Aimchess US Rapid online viadal elődöntőjében a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros  olimpiai bajnok Levon Aronjan első párharcában négy döntetlen született. A kiegyenlített erők küzdelmében Aronjan a második játszmában minőségáldozattal előnybe került, de a jó folytatással adós maradt. A sorozat hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid tornán is a négy között mérkőztek meg, az örmény nagymester az első elvesztett meccs után 3-1-gyel vágott vissza, majd mindkét villámpartit megnyerte. A trónkövetelők, a 23 éves  orosz Vladiszlav Artyemijev és a 18 esztendős francia Alireza Firouzja párbajának első fejezete is 2-2-vel fejeződött be. Artyemijev az első partiban megadásra kényszerítette ellenfelét, majd sikerrel védelmezte meg hátrányos állását a második ütközetben. Megosztoztak a ponton a harmadik játszmában is, majd hihetetlen fordulat után Firouzja győzött, kiegyenlített. Artyemijev nyertnek tekinthető pozícióban követett el végzetes hibát.    

 

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan első párharcában négy döntetlen született. Különböző időkontrollok mellett a mérkőzésükig már 180 partiban mérték össze erejüket.  A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. 2006-ban a Tal-emlékversenyen az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül a villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, klasszikus kontrollal 41 döntetlen mellett 18-8-ra vezetett. Aronjan négy éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt.

Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Két esztendeje a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aronjan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán és St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a stavangeri Altibox Norway Chess torna kivételével csak online rapid és villámversenyeken csatáztak. A sorozat negyedik tornáján, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a negyeddöntőben mérkőztek meg, a világbajnok kettős győzelmet aratott, 2,5 – 0,5 és 2-1-es nyerésekkel jutott az elődöntőbe.

A Meltwater Champions Chess Tour New in Chess Classic tornán az elődöntőben csatáztak, az első meccs 2-2 lett, a második párharcot Carlsen 3-1-re nyerte meg.

A sorozat hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid viadal elődöntőjében Levon Aronjan az első párharcot 2,5-1,5-re elvesztette Magnus Carlsennel szemben, de a második meccsen szerencsésebb kézzel sakkozott. A norvég világelsőt hosszú évek óta nem láttuk ennyit hibázni, jó, nyert állásokat is elveszteni. A visszavágón vereséggel kezdett, remivel folytatták, nagyot rontott a harmadik játszmában is, majd a negyedik partiban is kikapott. Aronjan 3-1-es győzelme után Carlsen nem tudta rendezni megtépázott sorait, mindkét villámpartiban is vereséget szenvedett. Levon Aronjan a fináléban Vladiszlav Artyemijevet legyőzve lett első.

Magnus Carlsen rapid és villám tempóban is eredményes ősi riválisával szemben, 38-25-re vezetett, 50 partiban megosztoztak a ponton. Az Aimchess US Rapid kvalifikációs versenyén küzdelmük döntetlennel ért véget.

Az elődöntő első párharcában az óvatosság nyomta rá a bélyegét. A párbajuk a Ragozin védelemben kezdődött meg, az egyenlő erők játszmájában nem bírtak egymással.  

A második összecsapásuk a spanyol megnyitás berlini védelmében zajlott, Levon Aronjan a 25. lépésben minőséget áldozott, két lépés múlva az örmény nagymester jó esélyt hagyott kihasználatlanul. Magnus Carlsen megküzdött a nehézségekkel, a csata lépésismétléssel fejeződött be.

A harmadik döntetlen az olasz megnyitásban született meg. A nagymesterek gyorsan döntöttek a lépésjelöltek között, választásaik helyesnek bizonyultak, megosztoztak a ponton.

A spanyol megnyitásban született meg a negyedik döntetlen. Magnus Carlsen gyalogáldozatáért elegendő ellenjátékot kapott.

Magnus Carlsen és Levon Aronjan játszmáiban gyorsan peregtek a lépések, már lejátszották mind négy partijukat, míg Vladiszlav Artyemijev és Alireza Firouzja találkozóján még csak elkezdték a harmadik összecsapást. Korábban tízszer mérkőztek meg. A három klasszikus partijukban az orosz nagymester kétszer nyert, egyszer feladásra kényszerült. A hét rapid partiban mindketten kétszer győztek.  

 

Az ifjú titánok párbajának első ütközete Vladiszlav Artyemijev sikerét hozta. A sorozatos cserék után az orosz sakkozó gyalogot nyert, Firouzja számára a különböző színű futók mentsget is jelenthettek volna, az idő szorításában Firouzja rosszul védekezett.

 

A második játszmában az orosz nagymesternek komoly gondjai voltak, de a nehéz pillanatokat túlélte, döntetlenre mentette az összecsapást.

 

Nagy küzdelmet vívtak a harmadik játszmában, 61 lépés után kötöttek békét. A játéknapot lezáró negyedik parti váratlan fordulattal ért véget. A spanyol megnyitásban elkerülték a divatos változatokat, a kreatív játékban Artyemijev volt a jobb, 28…Hxc5 után fölényesen állt, amikor fatális hibát követett el. Az elhibázott bástyacserével tálcán kínálta riválisának a nagy lehetőséget, amivel Firozja élt, a szerencsés győzelemmel kiegyenlített!

 

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Alireza Firouzja (francia, 2759) 2 - 2

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja 1 – 0

Alireza Firouzja – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja döntetlen

Alireza Firouzja – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Levon Aronjan (örmény, 2847)  2 - 2

Magnus Carlsen – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

 Carlsen kétszer is 2,5-0,5-re győzte le Dudát, Aronjannal játszik az elődöntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Aimchess US Rapid online viadal elődöntőjében a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan a négyszeres világbajnok Magnus Carlsennel, a 23 éves orosz Vladiszlav Artyemijev a 18 esztendős francia Alireza Firouzjával mérkőzik meg. Levon Aronjan az első meccsen szerencsésebb kézzel sakkozva 3-1-re nyert az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen, a második párharcban 2-1-re győzte le riválisát. Magnus Carlsen erődemonstrációt tartott, kétszer is 2,5-0,5-ös győzelmet ért el a lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen. Vladiszlav Artyemijev 2-2 után a második párbajban 3-1-re győzött az amerikai Leinier Dominguez Perezzel szemben. Az orosz nagymester az elődöntőbe jutásával biztosította részvételi jogát a CCT 10 fős döntőjében, bravúros a szereplése, hiszen a kilenc verseny közül csak hárman vett részt! A negyeddöntő első körének meglepetése volt Alireza Firouzja 2,5-0,5-ös győzelme az amerikai Wesley So ellen. A francia sakkozó a második meccsen 1,5-0,5-re vezetett, fél pont kellett még a továbbjutásához, amikor a sorozaton három tornán is diadalmaskodó So kétszer is nyert, kiharcolta a rájátszást. Az első villámpartiban nyert állását elremizte, a második ütközetet Firouzja megnyerte.

A Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyből és a döntőből álló sorozatának kilencedik viadalán a világbajnok Magnus Carlsen kettős fölényes győzelemmel jutott az elődöntőbe, ahol az ősi riválissal, mindkét meccsét megnyerő Levon Aronjannal mérkőzik meg. A hetedik torna, a Goldmoney Asian Rapid versenye is az elődöntőben csatáztak, az örmény nagymester sikerével ért véget az összecsapásuk. A másik ágon a két trónkövetelő csatázik. Vladiszlav Artyemijev nagy küzdelemben múlta felül a rutinos Leinier Dominguez Perezt, az időzavaros kritikus pillanatokban kevesebbet hibázott. Alireza Firouzja és Wesley So párbaja a finisben thrillerré vált, az amerikai nagymester reménytelennek látszó helyzetből kiegyenlített, kiharcolta a rájátszást, a villámpartikban azonban alul maradt.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) 2 – 2 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0)

Alireza Firouzja (francia, 2759) – Wesley So (amerikai, 2772) 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 3 – 1 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

A második párharcot Leinier Dominguez Perez kezdte világossal és Vladiszlav Artyemijevnek a Caro-Kann védelmű partiban komoly gondjai támadtak. Az amerikai nagymester a tisztáldozat után a helyes folytatást elvétette, pontosztozkodás született.

Az angol megnyitású második játszmában sem bírtak egymással. Kettős huszárjátékban folytatták a versengést, Artyemijev kiskombinációval, a 42…Ba1! lépésével nyert végjátékot ért el, előnyét tökéletes technikával érvényesítette, vezetést szerzett.

Világossal még fél pontra volt szüksége… Leinier Dominguez Perez mindent egy lapra tett fel, támadásba lendült, bástyát áldozott. Artyemijev parádriposzttal remizhetett volna, ehelyett gyanús állásba keveredett. Dominguez a feszült csatában vezérével aknamezőre lépett. Vladiszlav Artyemijevnek bástyája, két könnyűtisztje és összekötött szabadgyalogja volt az amerikai sakkozó vezérével szemben, győzött a túlerő.

Vladiszlav Artyemijev elődöntőbe jutásával az összetett pontversenyben megelőzte a francia Maxime Vachier-Lagrave.t, kiharcolta a 10 fős döntőben való szereplés jogát. Nagy bravúr a sikere, hiszen három versenyen játszott csak, de a felkínált esélyt megragadta.

A Champions Chess Tour sorozaton először elődöntős a 18 éves Alireza Firouzja. Három tornán is diadalmaskodó Wesley So ellen vívta meg sikerrel a csatát. Az első mérkőzésen sima volt a győzelme, a második találkozón két parti után már-már győztesnek érezhette magát, megnyerte a másidk játszmát, 1,5-0,5-re vezetett.

Wesley So a reménytelennek látszó helyzetben nem adta meg magát, kiegyenlített, majd a negyedik partiban döntetlent ígérő bástyavégjátékban nyerni tudott, kiharcolta a rájátszást, villámpartik döntöttek.

A lélektani előny So oldalán volt, láthatóan meg is ingott Firouzja, de az amerikai nagymester az első villámpartiban fölényes állását remire rontotta. A francai sakkozó a második játszmát megnyerte, a legjobb négy közé jutott.

A vártnál könnyebb lett Levon Aronjan számára Sahriyar Mamedgyarov elleni második párharca. Az örmények háromszoros olimpiai bajnoka az első játszmát sötéttel nyerte meg. A korai vezércsere után Aronjan tisztjei egyre inkább uralták a táblát, Mamedgyarov nem talált ellenszert, 35 lépés után feladásra kényszerült,

Az olasz megnyitsában folytatták vetélkedésüket, Aronjan biztos kézzel urányította haderejét, a döntetlennel fél pont választotta el aelődöntőbe jutástól, amit lépésismétléssel a harmadik ütközetben el is ért, készülhet Magnus Carlsen elleni újabb csatájára.

A világbajnok erődemonstrációt tartott Jan-Krzysztof elleni párbajában. A Világkupán elszenvedett „sérelemért” két 2,5-0,5-ös győzelemmel vágott vissza. A lengyel nagymester a kvalifikciós versenyről nagy nehézségek árán jutott tovább, Magnus Carlsen ellen igazi ellenállást nem tudott kifejteni. A norvég világelső ezúttal sötéttel volt kétszer eredményes, a harmadik játszmában sem kegyelmezett ellenfelének, amikor fél pont is elegendő lett volna.

Magnus Carlsen az összetett pontverseny győzteseként várhatja a finálét.

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 1 - 3

Leinier Dominguez Perez – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Leinier Dominguez Perez döntetlen

Leinier Dominguez Perez – Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Leinier Dominguez Perez 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2772) - Alireza Firouzja (francia, 2759) 2,5 – 1,5, 0,5 - 1,5

Wesley So – Alireza Firouzja döntetlen

Alireza Firouzja – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Alireza Firouzja 1 - 0

Alireza Firouzja – Wesley So 0 - 1

Rájátszás:

Wesley So: Alireza Firouzja döntetlen

Alireza Firouzja – Wesley So 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) - Levon Aronjan (örmény, 2782) 1 - 2

Sahriyar Mamedgyarov – Levon Aronjan 0 - 1

Levon Aronjan – Sahriyar Mamedgyarov  döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Levon Aronjan döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) - Magnus Carlsen (norvég, 2847) 0.5 – 2,5

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen 0 - 1

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen 0 - 1

A negyeddöntő végeredménye:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) 2 – 2 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0), 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Alireza Firouzja (francia, 2759) – Wesley So (amerikai, 2772) 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen), 1,5 – 2,5 (döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1), 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 3 – 1 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0), 2 – 1 (1 – 1, döntetlen, döntetlen)

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0), 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Az elődöntő párosítása:

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen, Aronjan és Firouzja győzött a negyeddöntő első párharcaiban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Aimchess US Rapid online viadal negyeddöntőjének első párharcában a világbajnok Magnus Carlsen, a francia Alireza és az örmény Levon Aronjan győzött. A norvég világelső a két világos partiját nyerte meg a lengyel Jan-Krzysztof ellen, a 2,5-0,5-ös sikerét meggyőző játékkal érte el. A 18 éves Firouzja kettős győzelemmel kezdte Wesley So elleni meccsét, a kalandos partikban az időzavarban hibázott So, a harmadik parti döntetlen lett, a francia nagymester is remifórral várhatja a visszavágót. Levon Aronjan 3-1-re megnyerte a meccset Sahriyar Mmedgyarovval szemben, az azerbajdzsáni nagymester hibázott többet. Az orosz Vladiszlav Artyemijev veretlenül győzött a kvalifikációs tornán, az amerikai Leinier Dominguez Perezzel szemben elbukta a második összecsapást, nyerést hagyott ki a harmadikban, a negyedik ütközet megnyerésével 2-2-re mentette a mérkőzést.

 

A Champions Chess Tour Aimchess US Rapid online tornán a kvalifikációs körversenyből továbbjutott nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. Az első párharcok után Magnus Carlsen, Alireza Firouzja és Levon Aronjan remifórral várhatja a visszavágókat. A lejátszott 14 partiból tíz döntéssel fejeződött be, Carlsennek és Firouzjának csak három-három játszmára volt szüksége a győzelmükhöz Jen-Krzysztof Duda és Wesley So ellen. Aronjan sikeréhez Sahriyar Mamedgyarov hathatós segítséget nyújtott Levon Aronjannak a győzelméhez. Vladiszlav Artyemijev a negyedik játszmában sötéttel tudott egyenlíteni Leinier Dominguez Perezzel szemben  

A kvalifikációs versenyről nyolcadikként továbbjutott Leinier Dominguez Perez ellen a 15 fordulós viadalt veretlenül megnyerő Vladiszlav Artyemijevet egyértelmű esélyesnek tartották, a 23 éves orosz nagymester játékára a fokozott tét rányomta bélyegét.

Dominguez Perez az első játszmában sötéttel szalasztott el nyerőesélyt, Artyemijev örülhetett, hogy nem vereséggel kezdte a párharcot.

 

A második játszmában Artyemijev Caro-Kann védelme „zátonyra futott”, az amerikai sakkozó látványos megoldást talált a 31.Hf5! lépéssel.

 

A harmadik ütközetben Vladiszlav Artyemijev többször is fonalas nyerést hagyott ki, Dominguez Perez 2-1-es vezetéssel és világossal várhatta a negyedik játszmát. Az orosz nagymester a modern védelemre voksolt, le kellett térnie az elméleti ösvényről, hogy az időzavarra hajlamos ellenfelét megzavarja. A bonyodalmakban gazdag párbajban Artyemijevnek sikerült megtámadnia a világos királyt, a nyeréssel kiegyenlített.

 

A Champions Chess Tour sorozaton három versenyen is diadalmaskodó Wesley So meglepetésre 2,5-0,5-re elvesztette az első meccset Alireza Firouzja ellen. Az első partiban Firozja a 23. lépésben huszáráldozattal gyorsan nyerhetett volna, ehelyett kölcsönös hibákkal, tévelygésekkel tarkított ütközetben tudott nyerni.

 

A vereség rányomta bélyegét a második játszmára, Firouzja sötéttel is eredményes volt a nyugalmából kizökkent So ellen, majd világossal nem volt gondja, hogy elérje a mérkőzés megnyeréséhez szükséges döntetlent.

Levon Aronjan és Sahriyar Mamedgyarov párbajában egyetlen döntetlen sem született, a korábban már látott forgatókönyv érvényesült a két nagymester összecsapása során. A New in Chess Classic viadalon a harmadik helyért mérkőztek meg, az első párharc négy sötét nyeréssel lett 2-2, a második találkozót Mamedgyarov két sötét partiban elért győzelemmel nyerte meg 2,5-0,5-re. Aronjan a Chessable Masters viadal negyeddöntőjében visszavágott, 2,5-0,5-re, majd 2-1-re győzött, egyetlen döntetlen született a csatározásaik során, négy játszmát sötét volt a nyerő!

Sahriyar Mamedgyarov folytathatta volna a sötét sikersorozatot, válogathatott a nyerések között, de addig ügyetlenkedett, míg el is vesztette a játszmát. Az azerbajdzsáni nagymester világossal egyenlített, a Ragozin védelem ezúttal sebezhető volt.

A harmadik játszmában ismét a spanyol megnyitásban csatáztak. Aronjan készült az ismétlésre, jobb tervet látszott me- Gyalogot nyert, a bástyavégjátékban érvényesítette anyagi előnyét.

A negyedik partiban a Nimzoindiai védelem Saemisch-változatban vívtak elméleti párbajt. Mamedgyarov közel állt a kiegyenlítéshez, de rontott, Aronjan ellenjátékhoz jutott, ellenfele nem akarta a vereséggel felérő döntetlent, mattba „sétált”.

 

A Szocsiban megrendezett Világkupán az elődöntőben mérkőzött meg Magnus Carlsen és Jan-Krzysztof Duda. A 23 éves lengyel sakkozó a rájátszásban legyőzte a világbajnokot. A norvég világelső őrzött rossz emléket korábbi összecsapásukról, a tavalyi stavangeri Altibox Norway Chess torna ötödik fordulójában Duda szenzációs győzelmet aratott, megszakította Carlsen 125 játszmás veretlenségi sorozatát.

Szocsiban a második rapidparti eldöntötte a párharcot, Duda a thrillernek is beillő végjátékban kényszerítette megadásra Carlsent. A világbajnok nehezen tűri a balsikert, többször is szereti „büntetni” az őt legyőzőt, ezt tervezi Dudának is!

A kvalifikációs tornán Duda nem kis szerencsével megmenekült a vereségtől, a negyeddöntő első párharcában csak egy döntetlent tudott elérni, a világbajnok a két világossal játszott partiban nem adott esélyt riválisának.

 

Magnus Carlsen az első játszmában minőségáldozattal feltartóztathatatlan szabadgyalogokra tett szert. A világbajnok a harmadik partiban mutatott kreatív játéka méltán érdemel elismerést.

Jan-Krzysztof Duda a második összecsapásban kezdeményezett, esélyei is voltak, a világbajnoknak védekeznie kellett. A nagy csata végül 85 lépésben fejeződött be döntetlennel.

 

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) 2 - 2

Vladiszlav Artyemijev – Leinier Dominguez Perez döntetlen

Leinier Dominguez Perez – Vladiszlav Artyemijev 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Leinier Dominguez Perez döntetlen

Leinier Dominguez Perez – Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Alireza Firouzja (francia, 2759) – Wesley So (amerikai, 2772) 2,5 – 0,5

Alireza Firouzja – Wesley So 1 - 0

Wesley So – Alireza Firouzja 0 - 1

Alireza Firouzja – Wesley So  döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 3 - 1

Levon Aronjan – Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov – Levon Aronjan 1 - 0

Levon Aronjan – Sahriyar Mamedgyarov  1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov – Levon Aronjan 0 - 1

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog