Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Anna Muzicsuk játssza világossal Lei Tingjie elleni négyjátszmás párharc első partiját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Monte-Carloban zajló női világbajnok-jelölti döntő "A" csoportjában az ukrán Anna Muzicsuk és a kínai Lei Tingjie mérkőzik meg a fináléban, a győztes a világbajnoki kihívó jogáért a november végén kezdődő "B" csoport első helyezettjével jövőre csatázik majd.Anna Muzicsuk a rájátszásban 2,5 - 1,5-re legyőzte az indiai Humpy Konerut. A 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal vívott meccs első három partijában döntetlenek születtek, Anna a harmadik játszmában nyerést szalasztott el, Humpy is kihagyott esélyes folytatást. Az egyre növekvő feszültségben a párharc negyedik ütközete drámai módon ért véget, Humpy a 16. lépésben tisztet nézett el! A pihenőnap után november 1-én kezdődő párharc első játszmájában Anna Muzicsuk játszik világossal.

 

A Monte-Carloban zajló világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjában rapid rájátszás döntötte el, hogy ki játszhat az elődöntőben Lei Tingjie ellen. A 1515 perces és lépésenként 10-10 másodperccel vívott párharcban Anna Muzicsuk bírta jobban a fokozódó feszültséget, három döntetlen után Humpy Koneru világossal a 16. lépésben végzetes hibát vétett,  tisztet nézett el.

 

Az első két játszmában békésnek nevezhető döntetlenek szólettek. A harmadik partiban  partiban bonyolult küzdelem alakult ki, Anna és Humpy is elszalasztott kedvező lehetőséget. Az utolsó bakit Anna követte el, 30.Hd2vel nyerhetett volna, ehelyett 30-Bg1 lépésével örökös sakkot engedélyezett.

 

A negyedik játszmában Humpy 15.Fd2?-vel a kötés miatt tisztet nézett el. A párharc drámai befejezése, az indiai nagymesternő győzelemmel kezdte a mérkőzést, Anna Muzicsuk a negyedik parti megnyerésével egyenlített ki, harcolta ki a rájátszást.

 

A világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjában a rájátszás eredménye:

Anna Muzicsuk (ukrán, 2534) – Humpy Koneru (indiai, 2574) 2,5 – 1,5

Anna Muzicsuk – Humpy Koneru döntetlen (Orosz huszárjáték, 32)

Humpy Koneru – Anna Muzicsuk döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 34)

Anna Muzicsuk – Humpy Koneru döntetlen (Orosz huszárjáték, 38)

Humpy Koneru – Anna Muzicsuk 0 - 1 (Semi-Tarrasch védelem, 17)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura a Fischer Random Chess új világbajnoka, a döntőben 3-2-re győzte le Nepomnjacsijt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai Hikaru Nakamura a Fischer Random Chess új világbajnoka. Reykjavíkban a  világbajnokság döntőjében Nakamura 3-2-re legyőzte az orosz Jan Nepomnjacsijt. A finálét az amerikai nagymester sötéttel elért nyeréssel kezdte, majd döntetlennel folytatták. Nepomjcasij a harmadik játszmában sötéttel győzött, kiegyenlített, a negyedik partiban gyorsan remiztek. A világbajnoki címet az Armageddon játszma döntötte el, Nakamurának világossal 15 perce volt, Nepomnjacsijnak 13, de számára a döntetlen sikert jelentett volna. Nakamura 48 lépésben megnyerte az összecsapást. Első helyéért 150 ezer dolláros díjat vehetett át, Neponjacsij 85 ezerrel vigasztalódhatott a 400 ezer dolláros díjalapból. A bronzmérkőzésen a világbajnok Magnus Carlsen elvesztette az első játszmát Nodirbek Abduszattorovval szemben, mesterhármassal végül 3 - 1-re legyőzte a 18 éves üzbég sakkozót. Az ötödik helyért vívott meccsen az orosz Vlagyimir Fedoszejev 3-1-re nyert a címvédő amerikai Wesley So ellen. A hetedik helyet a német Matthias Bluebaum szerezte meg, az izlandi Hjorvar Steinn Gretarssont 3-1-re győzte le.

Reykjavíkban a Fischer Random Chess világbajnokság döntőjét a legjobb négy között a világbajnok Magnus Carlsent legyőző Jan Nepomjacsij és az előcsatározásokban veretlenségét megőrző Hikaru Nakamura vívta.

A négyjátszmásra tervezett finálét Hikaru Nklamura sötéttel elért győzelemmel kezdte. Jan Nepomnjacsij vezérszárnyi akcióját Nakamura a királyszárnyon megszervezett támadással keresztezte, könnyű győzelmet aratott.

Ellenkező színelosztással ismét megmérkőztek az első partiban látott kezdőállással. Nakamura elpnybe került, majd kiegyenlítődtek az esélyek. Az orosz nagymester nem bírta tartani az állást, de nem kis meglepetésre közel nyert pozíciójában Nakamura belemt a lépésismétlésbe.

A harmadik összecsapás kiélezett küzdelmet hozott, a fordulatokban gazdag csatában Nakamura követett el végzetes hibát, Nepomnjacsij győzelmével kiegyenlített. A negyedik partiban gyorsan remiztek, az Armageddon játszmára bízták a döntést. A világbajnoki cím mellett jelentős pénzdíj is fokozta a tétet.

Hikaru Nakamura 15 perccel és nyerési kényszerrel játszotta a partit, Jan Nepomnjacsij 13 perccel kezdte a döntő ütközetet, a gyorsan játszó orosz sakkozónak az időhátrány nem jelentett gondot, a remifórjában bízhatott. Új hadállással kezdődött meg a küzdelmük, nagy adok-kapok után Nepomnjacsij jelentős előnyt érhetett volna el a vezércsere elkerülésével.

A játszma feszültségét az orosz sakkozó bírta kevésbé, minőséget vesztett, majd királyával matthálóba lépett. Hikaru Nakamurát új világbajnokkként köszönthették.

A Fischer Random Chess világbajnokság döntőjének végeredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2793)- Hikaru Nakamura (amerikai, 2768) 2 - 3

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij   döntetlen

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij  0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura  döntetlen

Rájátszás:

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij 1 – 0

A harmadik helyért vívott mérkőzést a világbajnok Magnus Carlsen vereséggel kezdte, sorozatban negyedik partiját bukta el, ha Jan Nepomnjacsij elleni „hosszúsáncát” is figyelembe vesszük.

A 18 éves Nodirbek Abduszattorov az ajándékba kapott ponttal vezetést szerzett, de a felkínált eséllyel nem tudott élni. Magnus Carlsen bajba kerülhetett volna, ha az üzbég sakkozó a gyalograblás helyett 30…d3-mal folytatja akcióját. A világbajnok még időben eszmélt, mesterhármassal, 3-1-es győzelmével megszerezte a harmadik helyet és az 55 ezer dolláros díjat, Abduszattorov 40 ezret nyert.

A bronzmérkőzés végeredménye:

Nodirbek Abduszattorov (ózbég, 2713) – Magnus Carlsen (norvég, 2856) 1 - 3

Ndirbek Abduszattorov – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Nodirbek Abduszattorov  1 - 0

Magnus Carlsen – Nodirbek Abduszattorov  1 - 0

Nodirbek Abduszattorov – Magnus Carlsen  0 - 1

A formán kívül játszó címvédő Wesley So csak hatodik lett. Vlagyimir Fedoszejevvel a helyosztó mérkőzést két döntetlennel kezdték. A harmadik játszmában az orosz nagymester a 19…f6! lépésével sikerrel hozta játékba sötéten mozgó futóját, a nagyátlón döntő fenyegetéseket hozott létre.

A negyedik játszmában Fedoszejev királya nagy mázlival megúszta a fölöslegesen vállalt kalandot, So a kiegyenlítés helyett másodszor is kikapott. Fedoszejev 25, So 20 ezer dollárt nyert.

Az 5. helyért vívott párharc végeredménye:

Vlagy inir Fedoszejev (orosz, 2688) Wesley So (amerikai, 2774) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Hetedikként Matthias Bluemann végzett, a szabadkártyával játszó Hjorvar Steinn Gretarsson jóval esélyesebb ellenfeleivel szemben tisztességgel helytállt, 15, illetve 10 ezer dolláros díjatt vehettek át.

A 7. helyért vívott párharc végeredménye:

Hjorvar Steinn Gretaesson (izlandi, 2533) – Matthias Bluebaum (német, 2647) 1 – 3 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lei Tingjie döntőt játszhat, Humpy Koneru és Anna Muzicsuk párharcát rájátszás dönti el

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Monte-Carloban zajló világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjában lejátszották a párharcok negyedik partijait. A kínai Lei Tingjie sötéttel remizett az ukrán Marija Muzicsukkal és 2,5 – 1,5-re megnyerte a páros mérkőzést, döntőt játszhat az indiai Humpy Koneru és az ukrán Anna Muzicsuk mérkőzés győztesével. Anna Muzicsuk világossal a fordulatokban gazdag negyedik összecsapást 58 lépésben nyerte meg, kiegyenlített, rájátszás dönt. Négy 15-15 perces rapid partival kezdenek és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal is gazdálkodhatnak. 2-2 esetén két újabb játszma következne, 5-5 perccel és 3-3 másodperccel, ha nem születne döntés, akkor 3-3 perccel és 2-2 másodperc bónusszal vívnának villámpartikat az első nyerésig.  

 

A kínai Lei Tingjie ellenfélre vár, Marija Muzicsuk elleni párharcának negyedik partijában sötéttel remizett, 2,5 – 1,5-re megnyerte a párharcot. Az olimpiai bajnoknők mérkőzésének utolsó játszmájában Lei Tingjie az orosz huszárjátékban elérte a döntőbe jutásához szükséges döntetlent. Marija Muzicsuk a harmadik partiban szalasztott el nagy esélyt.

 

Humpy Koneru választása is az orosz huszárjátékra esett, Anna Muzicsuk izgalmas, fordulatos partiban 58 lépésben legyőzte a világranglista harmadik indiai nagymesternőt és kiegyenlített.

Az ukrán olimpiai bajnoknő királyszárnyi akciót kezdeményezett, Humpy egyre bizonytalanabbá vált, 22…c4? lépése elhibázott volt.

 

Anna minőséget áldozhatott, az újabb hiba után bástyájával betört a hetedik sorra. A 40. lépésben Anna Kh3-mal mentőövet dobott Humpynak, de az egykori világbajnoki döntős nem tudott élni a felkínált lehetőséggel, Bxf2 megmentette volna a játszmát, a hibás Vxf6-ra  a sötét király elleni végső támadást Anna biztos kézzel vezette és győzelmével kiharcolta a rájátszást.

A párharcok negyedik játszmáinak eredményei:

Anna Muzicsuk (ukrán, 2534) - Humpy Koneru (indiai, 2574) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 58)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2527) - Lei Tingjie (kínai, 2535) döntetlen (Orosz huszárjáték, 40)

A párharcok eredményei:

Humpy Koneru (indiai, 2574) – Anna Muzicsuk, 2534) 2 – 2 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

Lei Tingjie (kínai, 2535) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2527) 2,5 -  1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A tie-break négy rapid játszmával kezdődik, 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusz. 2-2 esetén új színsorsolás után két villámpartival folytatnák, 5-5 perc és 3-3 másodperc bónusz. Ha nem születne döntés, egyesével játszanának 3-3 perces és 2-2 másodperc bónusszal villámpartikat az első nyerésig.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij 3-1-re legyőzte Carlsent, a Fischer Random Chess világbajnokság döntőjét Nakamurával játssza

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Reykjavíkban a Fischer Random Chess világbajnokság döntőjét az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Jan Nepomnjacsij vívja. Nakamura az elődöntőben 3-0-ra győzte le a 18 éves üzbég Nodirbek Abduszattorovot. A másik ágon a nagy érdeklődéssel várt összecsapást Nepomnjacsij 3-1-re megnyerte Magnus Carlsennel szemben. A négyjátszmás párharcot a norvég világelső győzelemmel kezdte, villámgyőzelem is lehetett volna, de a világbajnok fokozatosan elrontotta könnyen nyerhető állását, a végjátékban már szerencse is kellett a nyeréséhez. Nepomnjacsij sötéttel vágott vissza, 56 lépésben nyert. Színt váltottak, Nepomnjacsij sötéttel játszotta a harmadik partit is, a bonyodalmakban Carlsen hibázott, királya vándorútra kényszerült, végzetes volt a kalandja. Magnus Carlsen a negyedik partiban nem tudott megbirkózni a nyerési kényszerrel, újabb elnézése vereségéhez vezetett, Nepomnjacsij a mesterhármassal kiharcolta a döntőbe jutását. Vasárnap játsszák a döntőt, a győztes 150 ezer dollárt nyer, az ezüstérmes 85 ezerrel „vigasztalódhat”. Magnus Carlsen a harmadik helyért mérkőzik meg Nodirbek Abduszattoroval, az ötödikért az amerikai Wesley So és az orosz Vlagyimir Fedoszejev küzd meg, a hetedikért a német Matthias Bluebaum és az izlandi Hjorvar Steinn Gretarsson.

A Fischer Random Chess világbajnokság elődöntője az állás megismerésével kezdődött, számítógép sorsolta ki a lehetséges 960 variációból. Alapállásban a gyalogok a hagyományos sakkhoz hasonlóan a második és a hetedik soron helyezkednek el. A király mindig a bástyák között, a sötét haderő a világoséval megegyezően  áll, a figurák ugyanúgy lépnek, ütnek, mint a klasszikus sakkban. Csak a sáncolás módja különleges, a célok is megegyeznek: a király bemattolása, döntő anyagi előny kiharcolása, a döntetlen elérése.

Az első két játszma kezdőállásában a világossal játszók az 1.f4 lépést preferálták. Hikaru Nakamura és Nodirbek Abduszattorov küzdelme nem kezdődött jól az amerikai nagymester számára, a 18 éves üzbég ellenfél gyalogot nyert, de elfelejtkezett arról, hogy vezérét visszavonja a hátországba. Nakamura bekerítette, lenyerte, anyagi előnyét érvényesítette.

Korántsem colt ilyen egyszerű Magnus Carlsen nyerése az első partijában Jan Neponjacsij ellen. A világbajnok szép kombinációval döntő előnyt szerzett, de időhátrányban nem találta meg az oly egyszerűnek tűnő nyerést. Nepomnjacsij már reménykedhetett a döntetlen kiharcolásában, amikor nagyot hibázott, elbukta a játszmát.

Ellenkező színelosztással figyelhettük, hogy a nagymesterek miként oldják meg haderejük fejlesztését. Abduszattorov könnyen adta meg magát, francia sakkot játszott, ajándékba adta gyalogjait.

Az első játszma elvesztése után Nepomnjacsij passzív állást vállalt, lehetőséget kínált Carlsennek, hogy jelentős térelőnyét érvényesítse. A világbajnok a felkínált eséllyel nem tudott élni, elvesztette a játék fonalát. Nepomnjacsij ellentámadásba lendült, kiegyenlített.

Hikaru Nakamura remifórral játszhatta a harmadik partit, Nodirbek Abduszattorov rendezte sorait és előnybe került. Meglepő módon az előcsatározásokban oly eredményes üzbég titán érthetetlen huszárlépésével minden esélyét elvesztette a szépítésre, harmadszor is vereséget szenvedett. Hikaru Nakamura jó stratégiát választott, hogy a második helyet célozta meg a csoportjában?

Magnus Carlsen és Jan Nepomnkacsij harmadik ütközete csak 28 lépésig tartott. A világbajnok a gyalograblása után az orosz sakkozó akcióját segítette.

Királya vándorútra kényszerült, a gyorsan játszó Nepomnjacsij könnyedén találta meg a győzelmet biztosító” lépéseket. Carlsen 28.Fe4 után túl is lépte a gondolkodási időt, nem várta meg a 28…Bxe4! végső csapást. Jan Nepomnjacsij vezetést szerzett, Magnus Carlsen nyerési kényszerrel játszotta a párbajuk negyedik partiját.

A világbajnok gyalogot áldozott, jó játékhoz jutott, de Nepomnjacsij az élő közvetítés tanúsága szerint nagyon magabiztos volt. A 30. lépés után újabb 5-5 percet kaptak a korábbi 25-25 perc mellé, de a játszma és egyúttal a mérkőzés már csak 6 lépésig tartott, a világbajnok 36.Hb7 után beszüntette az ellenállást. Jan Nepomnjacsij a döntőbe jutott, Magnus Carlsen három éve a finálét vesztette el Wesley Soval szemben, az izlandi fővárosban csak a harmadik helyért küzdhet meg.

Az elődöntő eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2768) – Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2713) 3 - 0

Hikaru Nakamura – Nodirbek Abduszattorov  1 - 0

Nodirbek Abduszattorov  - Hikaru Nakamura 0 - 1

Nodirbek Abduszattorov – Hikaru Nakamura 0 - 1

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2793)  - Magnus Carlsen (norvég, 2856) 3 - 1

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij  0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Humpy Koneru és Lei Tingjie döntetlenekkel megőrizte egypontos előnnyel

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Monte-Carloban zajló világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjában lejátszották a négyjátszmás párharcok harmadik partijait, két döntetlen született. Az indiai Humpy Koneru és az ukrán Anna Muzicsuk játszmájában a Semi-Tarrasch védelemben láttunk elméleti párbajt.  A két jól felkészült nagymesternő között, 42 lépés után osztozott meg a ponton, a négyjátszmás mérkőzésen Koneru 2-1-re vezet. A kínai Lei Tingjie ellen az ukrán Marija Muzicsuk kecsegtető esélyt szalasztott el, hogy kiegyenlítse, A szláv védelmű partiban Muzicsuk átvette a játék irányítását, bástyája betört a világos állásba, előnyét azonban fokozatosan kiengedte, lépésismétléssel a 60. lépésben ért véget a küzdelmük, Lei Tingjie megőrizte egypontos előnyét. Szombaton a párharcok negyedik játszmáira kerül sor, a hátrányban levő Muzicsuk testvérek játszanak világossal.

 

A pihenőnap után folytatódtak a 8 fős világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjának négyjátszmás páros mérkőzései, két döntetlennel a világossal játszó Humpy Koneru és Lei Tingjie a remikkel megőrizték vezetésüket.

 

Humpy Koneru és Anna Muzicsuk elméleti párbajt vívott, a 18. lépésig megismételték az amerikai bajnokságon látott Samuel Sevian és Hans Moke Niemann partiját. Anna tért el, huszárjával más irányba indult. A kiegyenlített összecsapás a két gondosan felkészült sakkozónő a 40. lépés után egyezett meg a békekötésben.

 

Kecsegtető esélyt szalastott el Marija Muzicsuk, hogy visszavágjon Lei Tingjienek az első partiban elszenvedett vereségéért. A szláv védelmű partiban a korai vezércsere után a kínai nagymesternő nem talált jó tervet, Marija átvette a játék irányítását. Bástyájának betörése a világos állásba komoly reményeket adott, de előnyét eltékozolta, Lei Tingjie ellenjátékot talált, lépésismétléssel ért véget a küzdelmük.   

 

A párharcok harmadik játszmáinak eredményei:

Humpy Koneru (indiai, 2574) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2534) döntetlen (Semi-Tarrasch Védelem, 42)

Lei Tingjie (kínai, 2535) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2527) döntetlen (Szláv védelem, 60)

A párharcok állása:

Humpy Koneru (indiai, 2574) – Anna Muzicsuk, 2534) 2 – 1 (1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Lei Tingjie (kínai, 2535) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2527) 2 -  1 (1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnokság elődöntőjében Abduszattorov-Nakamzra és Carlsen-Nepomnjacsij párharcokra kerül sor

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Reykjavíkban zajló Fischer Random Chess világbajnokságon befejeződtek a csoportküzdelmek, a viadal elődöntőjében az üzbég Nodirbek Abduszattorov az amerikai Hikaru Nakamurával, a norvég világbajnok Magnus Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal mérkőzik meg. A négyjátszmás párharcokat szombaton játsszák.Az "A" csoportban a 18 éves Nodirbek Abduszattorov szenzációs eredménnyel végzett az élen, a 12 partiból 10 pontot gyűjtött, egyetlen vereségét a 11. fordulóban szenvedte el a címvédő amerikai Wesley Sotol, aki nem tudta kiharcolni a továbbjutást, csak az ötödik helyért játszhat az orosz Vlagyimir Fedoszejevvel. A "B" csoportban külön versenyt vívott Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura, az amerikai nagymester megőrizte veretlenségét, de fél ponttal kevesebbet ért el, mint a norvég világbajnok.

A Fischer Random Chess csoportküzdelmeinek legnagyobb meglepetése a 18 éves Nodirbek Abduszattorov szenzációs eredménye jelentette. A tavaly rapid világbajnokságot nyert nagymester a sakkolimpián aranyérmes üzbég válogatott éltáblása volt. A legjobban alkalmazkodott azokhoz a kezdő állásokhoz is, ahol pedig nem volt egyszerű feladat a haderő kifejlesztése.

Jan Nepomnjacsij ellen 4-0-ra győzött, már a csoport győzteseként a 11. fordulóban kikapott a címédő Wesley Sotol, akivel 2-2-re végzett. A szabadkártyával játszó izlandi Gretarssont 4-0-ra győzte le

Az orosz nagymester végül másfél ponttal megelőzte Wesley Sot. Versengésük fontos momentuma volt, hogy Nepomnjacsij 3-1-re nyert az amerikai nagymester ellen, So csak 2,5-1,5-re győzte le az izlandi sakkozót.

A „B” csoportban Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura külön versenyt vívott, Vlagyimir Fedoszejev nem tudott beleszólni a továbbjutásért folyó küzdelembe. Az első körben nyerőesélyes állásból remizett Magnus Carlsennel, a világbajnok a párharcukat 3-1-re megnyerte. Hikaru Nakamura három döntetlen mellett egyszer legyőzte a nagy elnézést elkövető norvég világelsőt. Nakamura a harmadik játszmájukban remek esélyt szalasztott el. Nakamura és Fedoszejev négyszerb megosztozott a ponton.

A világbajnokság elődöntőjében Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij mérkőzését nagyérdeklődéssel várhatju, folytatódik-e Nodirbek Abduszattorov szárnyalása, vagy Hikaru Nakamura rutinja érvényesül?

Verőci Zsuzsa

Fotó: David Llada chess 24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Fischer Random Chess világbajnokság második játéknapja után Abduszattorov és Carlsen vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Reykjavíkban zajló Fischer Random Chess FIDE világbajnokság második játéknapja, a csoportmérkőzések negyedik fordulója után az „A” csoportban a 18 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov 4 meccsponttal, 7,5 pontot gyújtve vezet az orosz Jan Nepomnjacsij és a címvédő amerikai Wesley So előtt. A „B” csoporttban a világbajnok Magnus Carlsen átvette a vezetést az amerikai Hikaru Nakamurától, mindketten 6-6 meccspontot gyűjtöttek, a norvég világelső nyolc partijából 5,5, Nakamura 5 pontot szerzett. A csoportok első két helyezettje folytathatja a versengést a kieséses rendszerű szakaszban. A díjalap 400 ezer dollár, a győztes 150 ezret nyer.

 

A nyolc résztvevős világbajnokság nagy felfedezettje az előcsatározásokból döntőbe jutott 18 éves Nodirbek Abduszattorov. A tavalyi rapid világbajnoküzbég nagymester 8 partijából 7,5 pontot gyűjtött, egyetlen döntetlenét Wesley So ellen érte el. A befejező játéknapon még Jan Nepomnjacsijjal és Wesley Soval két-két partiban mérkőzik meg.

 

Gyengébb kezdés után magára talált Jan Nepomnjacsij, a címvédő Wesley So nehéz helyzetben. Az orosz nagymester 3-1-re legyőzte Sot, aki győzelemmel kezdte a párharcukat. Sokkoló volt a harmadik ütközetük, 1 – 1-es állásnál a címvédő fontos partit vesztett el 18 lépésbe, sakkot kapott t és illegális lépésként sáncolni akart.

 

A „B” csoportban Magnus Carlsen átvette a vezetést, lejátszotta a német Matthias Bluebaum ellen mind a négy partiját, 3,5 pontot szerzett. Hikaru Nakamura és az orosz Vlagyimir Fedoszejev négyszer megosztozott a ponoin.

Carlsen és Nakamura még kétszer farkasszemet néz, a világbajnok megküzd Fedoszejevvel, Nakamura pedig Bluemannal.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Muzicsuk testvérek nem tudtak visszavágni vereségükért, két döntetlen a második partikban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Monte-Carloban zajló világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjában lejátszották a négyjátszmás párharcok második partijait, két döntetlen született, az ukrán Muzicsuk testvérek nem tudtak visszavágni az első körben elszenvedett vereségükért. Anna Muzicsuk és az indiai Humpy Koberu összecsapása az orosz huszárjátékban bonyolult küzdelemben ért véget pontosztozkodással, világos támadási kísérlete kölcsönös hibák után örökös sakkal lett döntetlen.A kínai Lei Tingjie is az orosz huszárjátékot választotta Marija Muzicsukkal szemben, békés küzdelemben 40 lépést követően egyeztek meg a remiben. Koneru és Lei Tingjie is 1,5-0,5-re vezet a négyjátszmás meccsen. A csütörtöki pihenőnap után pénteken játsszák a harmadik partikat.

 

 

Humpy Koneru gyors győzelemmel kezdte Anna Muzicsuk elleni párharcát, az ukrán nagymesternő a második partibankorai támadási kísérlettel próbált zavart kelteni a világranglista harmadik indiai riválisa soraiban. Koneru megtalálta a fontos 16…g6 lépést, de hibázott 18….He7-tel, közel nyerésre állt volna, ha 18…He5-tel folytatja. Anna is kihagyott jobb esélyt adó folytatást, örökös sakkal ért véget a küzdelmük.

 

Lei Tingjie is az orosz huszárjátékot választotta, jó döntésnek bizonyult. Marija Muzicsuk békésebb folytatás mellett döntött, minimális előnye kevésnek bizonyult, kiegyenlítődtek az esélyek.

A párharcok második játszmáinak eredményei:

Anna Muzicsuk (ukrán, 2534) - Humpy Koneru (indiai, 2574) döntetlen (Orosz huszárjáték, 28)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2527) - Lei Tingjie (kínai, 2535) döntetlen (Orosz huszárjáték, 40)

A párharcok állása:

Humpy Koneru (indiai, 2574) – Anna Muzicsuk, 2534) 1,5 – 0,5 81 – 0, döntetlen)

Lei Tingjie (kínai, 2535) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2527) 1,5  0,5 (1 – 0, döntetlen)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Fischer Random Chess világbajnokság első játéknapja után Nakamura és Abduszattorov vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Ötven évvel Borisz Szpasszkij és Robert Fischer emlékezetes világbajnoki döntője után Reykjavík ismét világbajnokságot rendez,  megkezdődött a FIDE második Fischer Random Chess világbajnokságának nyolcfős döntője. Címvédőként az amerikai Wesley So játszik, aki három éve Osloban a s négyfős vb fináléjában a világbajnok Magnus Carlsenre mért megsemmisítő vereséget. Két négyfős csoportot alakítottak ki, négyjátszmás párharcokra kerül sor, a csoportok első két helyezettje már kieséses rendszerben folytatja a csatározást. Az első játéknap, két-játszma után az „A” csoportban Hikaru Nakamura vezet, többek között sötéttel legyőzte Carlsent. A „B” csoportban a 18 éves üzbég Nodorbek Abdaszuttorov áll az élen. A Fischer Random Chess szabályai szerint a tisztek helyzetét számítógépes sorsolással határozzák meg, a játszmák korai szakaszában így igazi kreatív megoldásokra van szükség, hogy a haderőket sikerüljön mozgósítani sokszor meglehetősen passzív helyzetükből. A világbajnokség díjalapja 400 ezer dollár, a győztes 150 ezret nyer.

 

A Fischer Random Chess a sakkozás legendás világbajnokának, Robert Fischernek a találmánya. Először 1996. június 19-én Buenos Airesben játszottak bemutató játszmát, ahol Fischer ellenfele a Fülöp-szigeteki Eugenio Torre volt. Az új sakkal a világbajnok célul tűzte ki, hogy a sakkozók kerüljék el a hosszú megnyitáselméleti változatokat, a partikban a kreativitásuk érvényesüljön a hosszas elemzések helyett. A kezdőállásokat  már számítógép sorsolja ki, korábban dobókockás megoldás is volt, 960 állás létezik, innen az elnevezés.

Alapállásban a gyalogok a hagyományos sakkhoz hasonlóan a második és a hetedik soron helyezkednek el. A király mindig a bástyák között, a sötét haderő a világoséval megegyezően  áll, a figurák ugyanúgy lépnek, ütnek, mint a hagyományos sakkban. Csak a sáncolás módja különleges, a célok is megegyeznek: a király bemattolása, döntő anyagi előny kiharcolása, a döntetlen elérése.

Az első nem hivatalos világbajnoki páros mérkőzést Mainzban 2003-ban rendezték meg, a nyolcjátszmás meccsen az orosz Peter Szvidler 4,5-3,5-re győzte le Lékó Pétert. Egy év múlva szép magyar siker született a svájci rendszerű viadalon, Almási Zoltán veretlenül végzett az élen, kivívta a jogot, hogy 2005-ben megmérkőzhetett Szvidlerrel. Az orosz nagymester 5-3-ra nyerte meg a találkozót. 2006-ban az örmény Levon Aronjant köszönthették győztesként, 5-3-as győzelemmel fosztotta meg világbajnoki címétől Szvidlert, az összecsapás valamennyi partija döntéssel végződött.

2007-ben már négy résztvevővel rendezték meg a viadalt, a döntőben Aronjan 3,5-2,5-re Viswanathan Anand ellen nyert. 2008-ban az amerikai sakkozás nagy ígérete, Hikaru Nakamura győzött a svájci rendszerű viadalon, s ezzel jogot szerzett a következő négyes döntőben való szereplésre. A körmérkőzés során az első felvonásban még bizonytalankodott, a második körben remekelt, és a döntőben Levon Aronjant fosztotta meg a címétől, 3,5-0,5-re győzte le.

Kilenc évet kellett várni, hogy ismét világbajnokságot rendezzenek, a norvég világbajnok Magnus Carlsen a címvédő Hikaru Nakamurával hazai pályán mérkőzött meg. Óriási érdeklődés kísérte a találkozót. A nyitólépést Norvégia miniszterelnöke, Erna Solberg tette meg. Az NRK tv élőben közvetítette a játszmákat. A szponzorok kitettek magukért az 1 millió 500 ezer norvég koronás díjalappal (cca. 48 millió forint), amiből a győztest 900 ezerrel jutalmazták. A 16 játszmás mérkőzésen először nyolc rapidpartiban csatáztak, 45-45 perc gondolkodási idejük volt 40 lépésre, majd 15-15 perc a játszma befejezéséig. A győzelem 2 pontot ért, a döntetlent egyet. A mérkőzés első partija jubileumi összecsapás volt, különböző műfajokban vívott 99 játszma után századszor néztek farkasszemet. Magnus Carlsen a rapid meccset 9-7-re nyerte meg, a villámpartikban 5-3-ra győzött

 

Három éve a négyes döntőt előcsatározások előzték meg, a világbajnok Magnus Carlsen várt három ellenfelére. A sorsolás szeszélye folytán a norvég világelső tavalyi világbajnoki döntős ellenfelével, Fasbiano Caruanával küzdött meg. a másik elődöntőt Jan Nepomnjacsij és Wesley So játszotta. A nagymesterek három különböző időkontrollal csatáztak.Carlsen 12,5-7,5-re győzte le Caruanát, So 13-5-ös nyerést ért el Nepomnjacsijjal szemben. A döntőben Wesley So „kiütéses” győzelmet ért el, 13,5-re győzte le a hazai pályán játszó Magnus Carlsent.

 

Az idei világbajnokságra megváltozott a lebonyolítás, nyolcan kezdték meg a csoportmérkőzéseket. Két négyes csoportot alakítottak ki, négyjátszmás párharcokra kerül sor. A csoportok első két helyezettje már kieséses rendszerben folytatja a csatározást. Az első 30 lépésre 25 perc a gondolkodási idő, majs a játszma befejezéséig még 5-5 percet kapnak a nagymesterek és lépésenként 5-5 másodperc bónuszt. A világbajnokság díjalapja 400 ezer dollár, a győztes 150 ezret nyer.

A program:

  • Október 25-27: Csoportmérkőzések
  • Október 28: Szabadnap
  • Október 29: Elődöntők
  • Október 30: Döntő

Az első játéknap második fordulója után az állás:

 

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Koner és Lei Tingjie világossal győzött a Muzicsuk nővérek ellen a négyjátszmás mérkőzésük első partijában 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Monte-Carloban lejátszották a női világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjának négyjátmás párharcainak első partijait. Fekete napjuk volt a sötéttel játszó ukrán Muzicsuk nővéreknek, mindketten vereséget szenvedtek. Anna az indiai Hunpy Koneru ellen már a 24. lépésben feladásra kényszerült, a sáncolását elvesztő királya gyorsan bajba került. A kínai Lei Tingjie az exvilágbajnoknő Marijával szemben kezdte győzelemmel a mérkőzésüket. Szerdán ellenkező színelosztással játsszák a második összecsapásokat.

 

A női sakkozás fellegvárának számító Monte-Carloban megkezdődtek a világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjának küzdelmei. A 8 résztvevő korábbi kétfordulós körverseny helyett két négyes csoportban zajlanak az összecsapások, a csoportok győztesei hatjátszmás meccsen döntik el a világbajnoki kihívói jogot.

A Csennajban olimpiai aranyérmes ukrán válogatott két klasszisa, Anna és Marija sötéttel vereséggel kezdték párharcaikat. A korábban világbajnoki döntőt is játszók párharcában Humpy Koneru 24 lépés után már győzelmének örülhetett Annával szemben.

 

Az elfogadott vezércselű partiban Anna Muzicsuk nem sáncolt, gyalogvadászatra indult, fejkődési hátrányba került. Királya elvesztette a sáncolás jogát, végzetes királylépése után a világos bástya hetedik sorra való betörése eldöntötte a játszmát.

 

Nem sikerült exvilágbajnoknő húgának sem a bemutatkozása, a szláv védelmű játszmában az olimpiai bajnoknő, a Grand Swiis győztese, Lei Tingjie kölcsönös időzavarban bemattolhatta volna Marija királyát. A küzdelem folytatódott, a vezércsere után Lei Tingjie végül győzelemre vezette haderejét.

A párharcok első játszmáinak eredményei:

Humpy Koneru (indiai, 2574) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2534) 1 – 0 Elfogadott vezércsel, 24)

Lei Tingjie (kínai, 2535) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2527) 1 – 0 (Szláv védelem, 53)

Verőci Zsuzsa

Fotó:David Llada  Michal Walesza Lennart Ootes

 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Monte-Carloban kedden kezdődik a női világbajnok-jelölti döntő első versenye

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Monte-Carlo elegáns szállodája, a Hotel Hermitage a helyszíne az október 25. és november 6. között a női világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjának küzdelmeinek. Az négyfős kieséses rendszerű Versenyben az első körben az indiai Hunpy Koneru az ukrán Anna Muzicsukkal, a kínai Lei Tinjjie az ukrán Marija Muzicsukkal vív négyjátszmás mérkőzést, 2-2-nél rájátszás  dönt. A két győztes vívja a finálét, a nyertes a „B” csoport küzdelmeinek elsőjével hatjátszmás párharcban dönti el, hogy ki lesz a regnáló világbajnoknő, a kínai Ju Wenjun kihívója. Üzbegisztánban november 28. és december 11. között rendezik meg a viadalt, az orosz Alekszandra Gorjacskina, Alekszandra Kosztenjuk, Katyerina Lahno ss a kínai Tam Zhongyi csatázik majd.

 

A női világbajnok-jelölti döntőt új lebonyolításban rendezik meg, a nyolc résztvevő a korábbi kétfordulós verseny helyett páros mérkőzéseken vívja meg csatáit. Két négyfős csoportot alakítottak ki, a politika, az orosz-ukrán háború is befolyásolta a csoportok összeállításait.

A nyolc résztvevő különböző tornákról harcolták ki a világbajnok-jelöltséget. Az orosz Alekszandra Gorjacskina az előző ciklusban világbajnoki kihívó volt. Az indiai Humpy Koneru és az orosz Katyerina Lahno a Grand Prix 2019/21-es sorozatról. az orosz Alekszandr Kosztenjuk a Világkupa győzteseként, a kínai Tan Zhongyi és az ukrán Anna Muzicsuk elődöntősként lett világbajnokjelölt. A kínai Lei Tingjie a Grand Swiss győzteseként kvalifikálta magát. Az ukrán Marija Muzicsuk Élő-pontjainak köszönheti a meghívást.

 

Monte-Carloban ünnepélyesen megnyitották az „A” csoport küzdelmeit, megtartották a színsorsolást, Humpy Koneru és Lei Tingjie  játszhat világossal az első partiban.   

 

Humpy Koneru 2574 Élő-pontjával a világranglista harmadik helyezettje, korábban már játszott világbajnoki döntőt is. Lei Tingjie olimpiai bajnok, 2535 ponttal a hatodik a rangsorban. Az olimpiai bajnoknő, világbajnoki döntős Anna Muzicsuk hetedik 2534-gyel, , az exvilágbajnoknő, olimpiai bajnok Marija Muzicsuk2527 ponttal nyolcadik a ranglistán.

A négyjátszmás párharcok első két játszmáját október 25-én és 26-án játsszák le, pihenőnap után 28-án és 29-én a harmadik és negyedik partira kerül sor, 2-2-nél egy nappal később rájátszás döntene. November 1. és 5. között a párharcok két győztese is négyjátszmás meccset vív, szükség szerint 6-án lenne a rájátszás. Az „A” csoport nyertese a „B” győztesével már hat játszmában méri össze az erejét. A csoport meccseken 70 ezer euró a díjalap, a fináléban 110 ezer euró.  

Verőci Zsuzsa

Fotó:  Michał Walusza

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kozák Ádám ezüstérmes a junior vb-n, kettős azerbajdzsáni siker

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kettős azerbajdzsáni siker született a Szardínia-szigetén, Cala Gonone Dorgaliban megrendezett junior világbajnokságon. 120 résztvevő csatázott  az Open kategóriában a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon, ahol nagyszerű magyar siker született, Kozák Ádám ezüstérmes lett. A rajtlistán tizennegyedik Kozák félpontos előnnyel vezetett az utolsó forduló előtt, de drámai csatában, 75 lépésben vereséget szenvedett indiai ellenfelétől, Leon Luke Mendonca megfosztotta veretlenségétől nagymesterünket. Nyolc ponttal ötös holtverseny alakult ki az első helyen, az aranyérmet végül az azerbajdzsáni Abdulla Gadimbayli szerezte meg, fél Bucholz-ponttal előzte meg Kozák Ádámot. Harmadikként a grúz Nikolozi Kacsarava végzett. Az első számú esélyes, az orosz Andrej Jeszipenko fél ponttal kevesebbet ért el, hatodik lett. A 15 éves Gaál Zsóka 5 ponttal a 79. helyen végzett.A 20 éven aluli lányok versenyében is azerbajdzsáni siker született, holtverseny után Govhar Beydullayeva vehette át az aranyérmet, kazah riválisával együtt 8,5 pontot szerzett. A 66 fős mezőnyben Gömböcz Zsófia 5,5 ponttal a 31. helyen zárta a szereplését.

 

Kozák Ádám játék nélküli győzelemmel kezdett, két nyeréssel és két döntetlennel folytatta. Az ötödik forduló után tízenhárman is 4 pontosok voltak. Tisztult a helyzet a hatodik körben Kozák három társával osztotta az első helyet. Újabb győzelem a hetedik fordulóban, csak a grúz Nikolozi Kacharava tudott vele lépést tartani. A két éllovas megosztozott a ponton, a remivel is megőrizték vezető pozíciójukat. Nagymesterünk a kilencedik forduló után már egyedül vezette a versenyfutást és az utolsó partiját is félpontos előnnyel játszhatta.

Kedvezően alakultak a riválisok eredményei, a döntetlen világbajnoki címet jelentett volna. Az indiai Leon Luke Mendonca azonban a kölcsönös időzavarban érvényesítette minőségelőnyét, 75 lépésben nyert. Az első helyen ötös holtverseny alakult ki és a Bucholz-pontszám nem Kozák Ádámnak kedvezett, az azerbajdzsáni Abdulla Gadimbavl fél ponttal megelőzte, az aranyérmet vehette át. Kozák Ádám nagyszerű sikert ért el, világbajnoki ezüstret szerzett.

 

Kitűnő teljesítményének hű tükre a + 18,3 Élő-pont, a 2654-es performance-pontszám. A 15 éves Gaál Zsóka a fiúk versenyében próbált szerencsét, 5 ponttal a 79. helyet szerezte meg, négy játszmát nyert meg, ötöt vesztett el a két döntetlen mellett. A szakmai stáb döntését én nem értem, hogy miért nem a lányok versenyén játszott, jó formában reális eséllyel magas helyezésre, éremszerzésre…

 

    

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

w

we

Élő+/-

1

18

IM

Abdulla Gadimbavl

AZE

2499

8

0

71,5

77

8

5,54

24,6

2

14

GM

Kozák Ádám

HUN

2516

8

0

71,5

76,5

7

5,17

18,3

3

15

IM

Nikolozi Kacsarava

GEO

2512

8

0

70,5

75

8

5,97

20,3

4

9

GM

Francesco Sonis

ITA

2531

8

0

67,5

73

8

6,43

15,7

5

4

GM

Leon Luke Mendonca

IND

2558

8

0

65,5

69,5

8

7,47

5,3

6

1

GM

Andrej Jeszipenko

FID

2668

7,5

0

71

77

7,5

8,09

-5,9

7

2

GM

Arszenij Nyesztorov

FID

2567

7,5

0

65

70

7,5

7,52

-0,2

8

22

IM

Ihor Szamunenkov

UKR

2473

7,5

0

63,5

68,5

7,5

6,05

14,5

9

16

GM

Momcsil Petkov

BUL

2511

7,5

0

60,5

64,5

7,5

6,82

6,8

10

13

IM

Artur Datvtvan

ARM

2517

7,5

0

59

64

7,5

7,48

0,

 

Kozák Ádám ellenfelei és eredményei:

 

F.

R.

Név

Élő

FED

Pont

Res.

lő+/-

1

74

FM

Flores Quillas Diego Saul Rodri

2291

PER

6,5

- 1K

2

48

FM

Peyrer Konstantin

2402

AUT

6,5

1

3,40

3

46

IM

Barseghyan Armen Ar.

2402

ARM

6,5

1

3,40

4

22

IM

Samunenkov Ihor

2473

UKR

7,5

½

-0,60

5

1

GM

Esipenko Andrey

2668

FID

7,5

½

2,00

6

40

FM

Droin Augustin

2416

FRA

5,5

1

3,60

7

3

GM

Svane Frederik

2566

GER

7

1

5,70

8

15

IM

Kacharava Nikolozi

2512

GEO

8

½

-0,10

9

6

GM

Ivic Velimir

2553

SRB

7

1

5,50

10

18

IM

Gadimbayli Abdulla

2499

AZE

8

½

-0,20

11

4

GM

Mendonca Leon Luke

2558

IND

8

0

-4,40

A 20 éven aluli lányok világbajnokságán hatvanhatan játszottak, a rajtlistát a bolgár Nurgyul Szalimova vezette, de 7 pontjával csak nyolcadik lett. Az első helyen eőállt holtverseny az azerbajdzsáni Govhar Beygullayevának kedvezett, aki veretlenségét az utolsó fordulóban vesztette el. A nyolcadik körben sorsdöntő győzelmet aratott holtversenyes társa, a kazah Serikbay Assel ellen.

A magyar színeket képviselő Gömböcz Zsófia 5,5 ponttal a 31. helyen végzett, öt győzelmet ért el, de öt vereséget is elszenvedett.

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

K

Élő+/-

1

4

WGM

Govhar Beygullayeva

AZE

2356

8,5

1

71,5

77,5

20

25,6

2

16

WIM

Asser Serikbay

KAZ

2181

8,5

0

69,5

74,5

20

68,8

3

2

WIM

Meruert Kamalidenova

KAZ

2376

8

0

70

75

10

1,3

4

13

WIM

Zala Urh

SLO

2221

8

0

69,5

73,5

20

45,6

5

25

FM

Iweta Jarocka

POL

2089

8

0

64,5

68,5

20

71,6

6

15

FM

Liya Kurmangaliyeva

KAZ

2199

8

0

64

68,5

20

34

7

10

FM

Lara Schulze

GER

2266

7,5

0

62

65,5

20

11

8

1

IM

Nurgyul Szalimova

BUL

2415

7

0

74,5

79,5

10

-14

9

9

Yelyzaveta Hrebenshchykova

UKR

2268

7

0

70,5

74,5

40

27,6

10

21

WFM

Laman Hajiyeva

AZE

2138

7

0

64

64,5

20

-2,

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fabiano Caruana és Jennifer Yu másodszor nyerte meg a bajnokságot 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az olimpiai bajnok, 2018-ban világbajnoki kihívó Fabiano Caruana pályafutása második amerikai bajnoki címét ünnepelheti. Félpontos előnnyel, veretlenül végzett az élen. Az ezüstérmes Ray Robaon is megőrizte veretlenségét, a bronzérmes Leinier Dominguez Perez sem talált legyőzőre. A holtversenyes harmadik 19 éves Awonder Liand a sereghajtó Eishan Moradiabitól szenvedett vereséget. A címvédő Wesley So csak ötödik lett, a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian óriási meglepetésre tizedik. A világbajnok Magnus Carlsen cégét 100 millió dolláros kártérítésre perlő, a csalással megvádolt Hans Moke Niemann sikeres hajrával 7 pontot gyűjtve hetedikként zárta szereplését. A bajnokságon lejátszott 91 partiból csak 29 végződött döntéssel. A női bajnokságon rájátszás döntött, az Armageddon játszmát Jennifet Yu nyerte meg Irina Krush ellen.

Fabiano Caruana 2016-ban sikerrel debütált az amerikai bajnokságon, Wesle Sot egy ponttal megelőzve lett első. A következő bajnoki címre hat évet kellett várnia, 2017-ben Wesley So ünnepelhetett. Egy év múlva meglepetésre Sam Shankland győzött, majd Hiakaru Nakamura ötödször lett bajnok. Az elmúlt két évben Weley So végzett az élen.

Fabiano Caruana két döntetlennel rajtolt, két nyeréssel folytatta, a negyedik forduló után már egyedül állt az élen és többé nem adta ki a kezéből a vezető pozícióját, a harmadik és hetedik forduló között 4,5 pontot szerzett, a nagy sorozatnak köszönhetően a folytatásban hat döntetlen is elegendővolt elsőségéhe.

A hatodik kör szenzációjaként a 15 éves Christopher Yoo legyőzte a címvédő Sot, Első amerikai bajnokságát játszó Levon Aronian erőtlen játéka a viadal egyik nagy meglepetése volt, egyetlen győzelmét Moradiabadi ellen érte el, 20 Élő-pontot vesztett, a virtuális világranglistán a 17. helyre csúszott vissza.

Ray Robson a hetedik forduló után először volt egyedül a dobogó második fokán, és várakozáson felüli teljesítménnyel azt megőrizte.  

A bronzérmet Leinier Dominguez Perez szerezte meg, a 19 éves Awonder Loang egyetlen vereségét a sereghajtó Moradiabaditól szenvedte el.

Öten is 7 pontot gyűjtöttek, So két, Sam Shankland és Samuel egy vereséget szenvedett el. Hans Moke Niemann három vereségére négy győzelemmel válaszolt, jól bírja a Carlsen-sztorival kapcsolatos pro és kontra újabb cikkeke. Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy Niemann beperelte a világbajnok cégét, a chess.com honlapot és Hikaru Nakamurát a sejtetett, illetve nyílt csalási vádak miatt. A tét óriási, minimum 100 millió dollár a kártérítési összeg.

A bajnokság végeredménye:

H.

Név

Élő-pont

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

1

GM Fabiano Caruana

2763

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

1 

1 

8.5

2

GM Ray Robson

2690

½ 

x

½ 

½ 

1 

½ 

1 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

8.0

3.

GM Leinier Dominguez Perez,

2747

½ 

½ 

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

1 

7.5

4

GM Awonder Liang

2608

½ 

½ 

½ 

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

1 

½ 

1 

0 

7.5

5

GM Wesley So

2774

½ 

0 

½ 

½ 

x

1 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

0 

1 

1 

7.0

6

GM Sam Shankland,

2712

½ 

½ 

½ 

½ 

0 

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

1 

7.0

7

GM Hans Moke Niemann

2699

0 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

½ 

1 

½ 

0 

1 

1 

1 

7.0

8

GM Jeffery Xiong

2690

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

½ 

7.0

9

GM Samuel Sevian

2684

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

0 

½ 

x

½ 

1 

½ 

½ 

1 

7.0

10

GM Levon Aronian

2755

½ 

½ 

½ 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

0 

½ 

½ 

1 

6.0

11

GM Dariusz Swiercz

2652

0 

½ 

½ 

0 

½ 

½ 

1 

½ 

0 

1 

x

0 

½ 

½ 

5.5

12

GM Christopher Woojin Yoo

2563

½ 

½ 

0 

½ 

1 

0 

0 

0 

½ 

½ 

1 

x

0 

1 

5.5

13

GM Aleksandr Lenderman

2535

0 

½ 

½ 

0 

0 

½ 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

x

1 

5.5

14

GM Elshan Moradiabadi

2534

0 

0 

0 

1 

0 

0 

0 

½ 

0 

0 

½ 

0 

0 

x

2.0

A női bajnoki cím sorsa rájátszásban dőlt el. Jennifer Yu az első villámpartiban győzött, Irina Krush egyenlített, majs az Armageddon játszmában a feszültség a tetőfokára emelkedett, a 20 éves Yu volt a szerencsésebb, pályafutása második bajnoki címét ünnepelhette.

H.

Név

Élő-pont

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

    14

Pont

1

GM Irina Krush

2432

x

1 

1 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

1 

9.0

2

FM Yu, Jennifer

2297

0 

x

1 

1 

0 

½ 

0 

1 

1 

1 

1 

½ 

1 

1 

9.0

3

FM Thalia Cervantes Landeiro

2272

0 

0 

x

½ 

1 

½ 

1 

1 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

1 

8.0

4

FM Ruiyang Yan,

2220

½ 

0 

½ 

x

½ 

½ 

1 

½ 

½ 

0 

1 

1 

½ 

1 

7.5

5

WGM Tatev Abrahamyan

2308

½ 

1 

0 

½ 

x

½ 

½ 

0 

½ 

1 

½ 

1 

1 

0 

7.0

6

FM Alice Lee

2263

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

0 

1 

½ 

0 

½ 

1 

½ 

1 

7.0

7

WIM Megan Lee

2226

½ 

1 

0 

0 

½ 

1 

x

0 

0 

1 

0 

1 

1 

1 

7.0

8

WGM Gulrukhbegim Tokhirjonova,

2336

0 

0 

0 

½ 

1 

0 

1 

x

½ 

1 

1 

½ 

0 

1 

6.5

9

IM Anna Zatonskih

2368

½ 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

x

½ 

½ 

½ 

½ 

0 

6.0

10

FM Rochelle Wu

2317

½ 

0 

½ 

1 

0 

1 

0 

0 

½ 

x

0 

½ 

1 

1 

6.0

11

WFM Sophie Morris-Suzuk

2126

½ 

0 

½ 

0 

½ 

½ 

1 

0 

½ 

1 

x

0 

0 

1 

5.5

12

IM Nazi Paikidz,

2354

0 

½ 

½ 

0 

0 

0 

0 

½ 

½ 

½ 

1 

x

½ 

½ 

4.5

13

WG M Sabina-Francesca Foisor

2203

½ 

0 

0 

½ 

0 

½ 

0 

1 

½ 

0 

1 

½ 

x

0 

4.5

14

FM Ashritha Eswara,

2365

0 

0 

0 

0 

1 

0 

0 

0 

1 

0 

0 

½ 

1 

x

3.5

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

Komment 0 | Reblog! 0 |

Duda az Aimchess Rapid viadal győztese, a rájátszásban nyert Mamedgyarov ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 24 éves lengyel Jan-Krzysztof Duda elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour 2022hetedik versenye, az Aimchess Rapid online viadal. Duda a döntőben az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov ellen a második mérkőzésük rájátszásában mindkét villámpartit megnyerte. Duda az első párharcban 3-1-re győzött, de Mamedgyarovnak sikerült visszavágnia, a második meccsen 2,5-0,5-re diadalmaskodott. Az első játszmában Duda nyerőesélyes állást vesztett el, megingott, bukta a második összecsapást is, majd remivel az azerbajdzsáni nagymester kiharcolta a rájátszást. Jan-Krzysztof Duda rendezte megtépázott sorait, a két 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal vívott játszmákban nem adott esélyt ellenfelének, kettős győzelemmel a torna győztese lett. A 150 ezer dolláros díjalapból a 25 ezer dolláros első díj mellett még 7 ezer dolláros bónuszt is kapott. Az MCCT 2022 utolsó versenyét, a 8 résztvevős viadalt november 14, és 20. között San franciscoban rendezik meg.

Az Aimchess Rapid online rapid viadal döntőjében Jan-Krzysztof Duds az rlső mérkőzést 3-1-re nyerte meg és remifórral játszhatta a második meccset. Sahrijar Mamedgyarovnak nem sok esélyt adtak a visszavágásra, de az azerbajdzsáni nagymester nem adta meg könnyen magát, kiharcolta a rájátszást.

Az első parti bonyodalmaiban Duda hibázott. Mamedgyarov leáldozta vezérét, két bástyát kapott ellenértékként. Duda késlekedett szabadgyalogjának előretörésével. Mamedgyarov bástyái betörtek a világos állásba, a sötéten mozgó futó is bekapcsolódott a király elleni akcióba, amely sikerhez vezetett.

A világossal elszenvedett vereség hatására Duda megingott, Mamedgyarov jól felkészült a Raiser védelemre, újítása bevált, a lengyel nagymester a második partit is elbukta. A harmadik játszmában belement a gyors lépésismétlésbe, a villámpartikra bízta a döntést.

A párbajukban újabb fordulatot jelentett az első parti, ezúttal Duda újítása  okozott zavart Mamedgyarov soraiban, csak 19 lépésig tartott a második Rauser védelmű összecsapás, a közbeiktatott futólépés döntött.

Jan-Krzysztof Duda a fiálét egy kiskombinációval fejezte be, a sorozaton az oslói Esports Cup viadalon elért első helye utána másodszor köszönthették győztesként

   

 

Az Aimchess Rapid döntő végeredménye:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2612) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) 1 – 3, 2,5 – 0,5, 0 – 2

A második párharc eredménye:

Jan-Krzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov 0,5 – 2,5, 2 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov 0 – 1

Sahrijar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda 1 – 0

Jan-Krzysztif Duda – Sahrjar Mamedgyarov döntetlen

Rájátszás:

Sahrihar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda 0 – 1

JanKrzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov 1 - 0

Az összetett verseny állása:

Az MCCT2022 sorozat utolsó versenyét, a nyolc résztvevős viadalt San Franciscoban november 14. és 20. között rendezik meg. Hatan már biztosították részvételület a 210 ezer dollár díjalapú tornára, ketten szabadkártyával játszhatnak.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Aimchess Rapid döntőjének első mérkőzésén Duda 3-1-re legyőzte Mamedgyarovot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedik versenyén,az Aimchess Rapid viadal döntőjének első párharcát a lengyel Jan-Krzysztof Duda 3-1-re megnyerte az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov ellen. A két agresszív stílusú nagymester békés döntetlennel kezdte a négyjátszmás meccset. A második ütközetben Duda dominált. Királyszárnyi akcióval indított, erőtől duzzadó lépésekkel fokozta előnyét, Mamedgyarov ellentámadási kísérletét könnyedén hárította, vezetést szerzett.Sahrijar Mamedgyarov kockáztatott a harmadik partiban, Duda komoly esélyt szalasztott el, de a mérkőzés megnyerését a döntetlen nem veszélyeztette. A negyedik játszmában Duda világossal ismét megadásra kényszerítette az azerbajdzsáni nagymestert. Pénteken a finálé második mérkőzésére kerül sor, Jan-Krzysztof Duda remifórral várja a íí2visszavágót”.

Az Aimchess Rapid döntő első mérkőzését Jan-Krzysztof Duda meggyőző játékkal nyerte meg 3-1-re. A nyitány békés lépésismétléses döntetlene a lengyel nagymesternek kedvezett, önbizalmat adhatott neki, hogy világossal a világbajnok Magnus Carlsent is kétszer legyőzte.

A Réti megnyitású második játszmában Sahrijar Mamedgyarov vezérszárnyi gyalogszerkezete meggyengült, Duda mindkét szárnyon akciózott. Gyalogot nyert, Mamedgyarov ellentámadási kísérletét hárította, szabadgyalogja a hetedik sorig tört előre, döntő anyagi előnyt szerzett.

A harmadik partiban Mamedgyarov hosszúsáncos terve elhibázott volt, a „büntetés” ezúttal elmaradt. Világos királyszárnyi akciója nem ért célt, a sorozatos cserék kiegyenlítéshez vezettek.

Jan-Krzysztof Duda a negyedik összecsapásban még inkább dominált, vezetésének birtokában könnyen választott a lépésjelöltek között, másodszor is legyőzte riválisát. A nagy kérdés, hogy Mamedgyarov a visszavágóra tudja-e rendezni megtépázott sorait…

Az Aimchess Rapid döntő első párharcának végeredménye:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) 1 - 3

Sahrijar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov  1 - 0

Sahrijar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov  1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Duda 3-1-re legyőzte Carlsent, Mamedgyarovval játssza az Aimchess Rapid döntőjét 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Aimchess Rapid online viadal döntőjét a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov játssza. Duda az elődöntőben a Meltwater Champions Chess Tour 2022 összetett pontversenyének győztese, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen ellen 3-1-re nyert. Döntetlen született az első partijukban, majd a lengyel sakkozó világossal a második összecsapást hihetetlen izgalmak után megnyerte, kölcsönösen bakiztak a fordulatokban gazdag ütközetben. Carlsen világossal nem tudott előnyt kicsiholni, Duda a negyedik játszmában másodszor is legyőzte a norvég világelsőt! Rapport Richárd győzelemmel kezdte Sahrijar Mamedgyarov elleni mérkőzését, majd két döntetlennel folytatták. Az azerbajdzsáni nagymester a negyedik játszmában világossal elért sikerrel kiegyenlített. A párharc a villámpartikban dőlt el, 5-5 perccel és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal vívtak meg. Rappport kedvező állását elrontva elvesztette az első partit, a másodikban Mamedgyarovnak a döntetlen is elegendő volt a döntőbe jutásához. Csütörtökön és pénteken játsszák a finálé két meccsét, a négyjátszmás mérkőzéseket.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 összetett pontverseny győztese, Magnus Carlsen nem jutott be az Aimchess Rapid döntőjébe, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda az elődöntőben 3-1-re legyőzte az ötszörös világbajnokot.

Magnus Carlsen őrzött rossz emléket korábbi összecsapásukról is, 2020-ban a stavangeri Altibox Norway Chess torna ötödik fordulójában a lengyel nagymester szenzációs győzelmet ért el, megszakította a négyszeres világbajnok 125 játszmás veretlenségi sorozatát.

Tavaly a Szocsiban megrendezett Világkupán a 23 éves Jan-Krzysztof Duda az elődöntő  rájátszásában legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A két klasszikus játszmájukban döntetlenek születtek, rapidpartik döntötték el, hogy ki jut a Világkupa döntőjébe. Duda számára dupla volt a tét, a világbajnokjelöltségért is küzdött. Az első 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal játszott parti 33 lépésben fejeződött be remivel. A második összecsapás eldöntötte a párharcot. Thrillernek is beilló végjátékban Duda 74 lépésben nyert és a döntőben Szergej Karjakint is legyőzte.

A Melwater Champions Chess Tour idei sorozatán a második tornán, a Charity Cuo tornán már vívtak döntőt. Az első meccset Carlsen nyerte 2,5-1,5-re, Duda hasonló arányban vágott vissza, a két villámparti a világbajnok győzelmével ért véget. A harmadik viadalon, az oslói  8 résztvevős Esports.com viadal Duda elsőségével zárult, a lengyel nagymester nagy hajrával ért célba. Az FTX Crypto Cup  8 résztvevős versenyen Jan-rzysztof Duda a rapod párharcban 2-2-öt ért el, a villámpartikban kétszer os legyőzte Magnus Carlsent. A tornán a francia Alireza Firouzja diadalmaskodott.

Párharcuk döntetlennel kezdődött, mindketten jól játszották a partit. A második játszma szenzációs küzdelmet hozott, hihetetlenül izgalma összecsapás végén Duda 88 lépés után örülhetett a sorsdöntőnek bizonyult csatában aratott hyőzelmének.

A királyindiai védelmű játszma gyorsan kézitusává alakult, a taktikai ütés-váltást követően Duda minőséget áldozott. Carlsen az áldozatra rossz választ adott, királya nagy bajba került. Az idő szorításában Duds kihagyta a nyerést, sőt a világbajnok nyerhetett volna, ha királyával nem lép aknamezőre.

41...Ke6?? (41...Kc6 nyert( 42.Vb3!!

Jan-Krzysztof Duda felfedett sakk segítségével megmenekült, Magnus Carlsen királya ismét bajban volt. Az állás bástyavégjátékra egyszerűsödött, Carlsen vezérszárnyi gyalogjai védhetetlenek voltak, de egy pillanatban remizhetett volna. A király ismét rossz mezőre lépett, Duda arcán a megkönnyebbülés látszott, vezetést szerzett.

Döntetlennel folytatták, Carlsen világossal nem tudott egyenlíteni, a negyedik ütközetben a királyindiai védelmű partiban Duda nem kockáztatva biztos kézzel irányította haderejét. Magnus Carlsen végzetes bástyalépése második vereségéhez vezetett. Jan-Krzysztod Duda győzelme után nagyon boldogan, de reálisan értékelte a meccset, többször is kitért a második partiban történtekre, nem tagadta, hogy az első két játszmát nagy feszültségben játszotta.

22.Hh5!

Rapport Richárd álomszerűen kezdte Sahrijar Mamedgyarov elleni mérkőzését. Az olasz megnyitásban meglepte azerbajdzsáni ellennfelét, a sorozatos cserék végén bástyájának betörése a hetedik sorra döntő előnyt biztosított, 32 lépésben nyert.

Mamedgyarov világossal kissé kedvezőbb állásából reminél többet nem tudott elérni, pontosztozkodás született a harmadik játszmában is.

A negyedik összecsapásban Mamedgyarov a nyerési kényszert jól viselte, tartotta a feszültséget, a játszma befejező szakaszában remekül használta ki esélyét, kiegyenlített, kiharcolta a rájátszást.

A villámpartikban a nagymestereknek 5-5 perc gondolkodási idejük volt és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. Raport Richárd a harmadik olasz megnyitású játszmában kecsegtető esélyhez jutott, de elhibázott vezérlésével Mamedgyarovnak „ajándékozta” a pontot. Az azerbajdzsáni sakkozónak a második partiban megelégedett a döntetlennel, amely a döntőbe jutását biztosította.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2902) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754)  1 - 3

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda   döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen  1 - 0

Rapport Richárd (román, 2735) – Sahrijar mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) 2,5 – 3,5 (3 – 2, 0,5 -1,5)

Rapport Richárd – Sahrija Mamedgyarov  1 - 0

Sahrijar Mamedgyarov – Rapport Richárd  döntetlen

Rapport Richárd – Sahrija Mamedgyarov  döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov – Rapport Richárd  1 – 0

Rájátszás:

Rapport Richárd – Sahrijar Mamedgyarov 0 – 1

Sahrijar Mamedgyarov – Rapport Richárd döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Aimchess Rapid elődöntőjében Carlsen-Duda és Rapport-Mamedgyarov párharcok lesznek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedik versenyén, az Aimchess Rapid online viadalon a negyeddöntőn párharcaira került sor. A lengyel Ja-Krzyszto Dudának és a világbajnok Magnus Carésennek csak három játszmára volt szüksége, hogy megnyerje meccsét, az ahol egymással küzdjenek meg. Fekete napjuk volt az indiai sakkozóknak, mindhárman búcsúztak a további küzdelmektől. Carlsen visszavágott Arjun Erigaisinek az előversenyen elszenvedett vereségéért, Duda is 2,5-0,5 nyert Santosh Gujrathi Vidittel szemben.Magnus Carlsen a sorozat utolsó versenye előtt már megnyerte az összetett pontversenyt, 50 ezer dollár ezért a jutalma. Rapport Richárd csatája a 16 éves Gukesh ellen a negyedik partiban dőlt el a román színekben játszó nagymester javára. Döntetlennel kezdtek, majd Rapport világossal kettős támadást elnézve vesztett. A harmadik összecsapásban sötéttel egyenlített ki, a negyedik ütközetben 167(!) lépésben nyert! Gukesh sokáig jól védekezett, a bástya és futó a bástya elleni végjátékban királya leszorult az alapsorra, a kritikus állásban hibázott, matthálóba került. Az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgarov az első partiban sötéttel győzött, majd három remivel megnyerte a párbajt a tavalyi rapid világbajnok üzbég Nodirbek Abduszattorov ellen. Rapport és Mamedgyarov mérkőzése is nagy csatáz ígér.

 

Az elődöntőkkel folytatódik az Aimchess Rapid online viadal. A negyeddöntő párharcaiban Jan-Krzysztof Duda, a világbajnok Magnus Carlsen, Rapport Richárd és Sahrijatr Mamedgyarov győzött. A legjobb négy között a slágermeccset Carlsen és Duda játssza.

A 16 résztvevős kvalifikációs verseny győztese, Jan-Krzysztof Dua az első játszmában nagyot küzdött a döntetlenért, Santosh Gugrathi Vidit gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni, 105 lépésben lett döntteten a parti.

A második összecsapásuk elméleti párbaj volt az elfogadott vezércselben, Vidit az egyenlő esélyeket ígérő végjátékban hibázott, Duda futója erősebbnek bizonyult az indiai nagymester huszárjánál.

Vidit világossal sokat kockáztatott, Duda 27 lépésben nyert, elsőként jutott az elöntőbe.

 

Nem kis megdöbbenéssel figyeltük a 19 éves Arjun Ergaisi és az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen első játszmáját. A sorozat hatodik versenyén, a Geberation Cup viadalon a döntőben néztek farkasszemet, Carlsen 2,5-0,5-re és 2-0-ra győzte le az indiai titánt. Az Aimchess előversenyén szenzációt jelentett, hogy Eriagisi legyőzte a norvég világelsőt.

Az első összecsapás 136 lépéses döntetlen nagy csalódást okozott Erigaisinek, nem tudta megbüntetni Carlsent a könnyelmű nyitásét, extrém játékáért, pedig válogathatott a nyerések között, Carlsen nagy mázlival remizett.

A világbajnoknak a szerencsés megmenekülése után már nem volt nehéz dolga, hogy elkeseredett ellenfelét kétszer is megadásra kényszerítse.

 

Érvényesült Sahrijar Mamedgyarov rutinja a 18 éves tavalyi rapid világbajnok Nodirbek Abduszattoroval vívott mérkőzésén. A Csennajban óriási meglepetésre olimpiai aranyérmet szerzett üzbég csapat éltáblása az első partiban rosszul ítélte meg a bástyavégjáték esélyeit, az azerbajdzsáni nagymester aktív bástyájának és királyának sikeres összjátéka vezetéshez juttatta a negyeddöntő korelnökét.

Sahrijar Mamedgyarov három izgalommentes döntetlennel érte el az elődöntőt jelentő 2,5-1,5-ös győzelmet.

A kvalifikációs verseny utolsó fordulójában a 16 éves Gukesh vereséget mért Rapport Richárdra, a negyeddöntőben a román zászló alatt játszó nagymester visszavágott.

A küzdelmük egy békésnek nevezhető döntetlennel kezdődött meg. A második játszmában Rappport huszárlépése végzetes volt, kettős támadást nézett el.

Rapport kockázatos nyitására Gukesh nem reagált határozottan, taktikai csapást nézett el. Rapport előnyét magabiztos játékkal fokozta győzelemig, kiegyenlített.

 

A negyedik összecsapásuk emlékezetes marad, Rapport Richárd a bástya és futó a bástya elleni végjátékban 167 lépés győzött. Kalandos ütközetet vívtak, Gukesh egy darabig állta a sarat, de jelentős időhátrányba került. Rapport futópárja győzelmet ígért, de kimaradt a nyerést adó futólépés, Gukesh az említett végjátékot játszhatta, amely döntetlennel kecsegtette.

Az idő szorításában nehéz védekezni, míg Rapport hosszasan nem ütötte le sötét utolsó gyalogját. Gukesh királya az alapsorra szorult, a kritikus állásokban nem a legjobb védekező lépéseket húzta, királya körül szorult a hurok és a jól ismert motívum segítsédével Rapport mattra állíthatta ellenfelét.

 

 

A negyeddöntő eredményei:

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2691) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) 0,5 – 2,5

Santosh Gujrathi Vidit – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Santosh Gujrathi Vidit  1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit – Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Arjun Erigaisi (indiai, 2720) – Magnus Carlsen (norvég, 2902) 0,5 – 2,5

Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Arjun Erogaisi  1 - 0

Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen   0 - 1

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2678) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) 1,5 – 2,5

Nodirnek Abduszattorov – Sahtrijar Mamedgyarov  0 - 1

Sahrijar Mamedgyarov – Nodirbek Abduszattorov  döntetlen

Nodirnek Abduszattorov – Sahtrijar Mamedgyarov  döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov – Nodirbek Abduszattorov  döntetlrn

Gukesh D ((indiai, 2606) – Rapport Richárd román, 2735) 1,5 – 2,5

Giukesh D – Rapport Richárd döntetlen

Rapport Richárd – Gukesh D  0 - 1

Giukesh D – Rapport Richárd  0 - 1

Rapport Richárd – Gukesh D  1 – 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Duda nyerte az Aimchess Rapid előversenyét, Carlsen ötödikként, Rapport hetedikként jutott tovább

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A lengyel Jan-Krzysztof Duda nyerte meg a Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedik versenyén, az Aimchess Rapid online viadal kvalifikációs tornáját, az első nyolc helyezett jutott a kieséses rendszerű folytatásba. Duda egy ponttal előzte meg az indiai Gukesht és az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovot. A világbajnok Magnus Carlsen az utolsó fordulóban legyőzte Dudát, de csak ötödik lett a versengésben. Hetedikként jutott tovább Rapport Richárd, a 13. körben az indiai Arjun Erigaisi elleni győzelme sorsdöntő volt, utolsó partiját a 16 éves Gukesh ellen elvesztette, a negyeddddöntőben az indiai titánnall mérkőzik meg. A holland Anish Giri rosszul taktikázott, az utolsó körben az indiai Arjun Erigaisitől kikapott, a 19 éves Arjun győzelme a honfitárs, Santosh Gujrathi Vidit továbbjutását jelentette. Erigaisi negyedik, az üzbég Nodirbek Abduszattorov a hatodik helyen végzett. A keddi negyeddötőben Jan-Krysztof Duda -- Santosh Gujrathi Vidi, Magnus Carlsen - Arjun Erigaisi, Sahrijar Mamedgyarov  - Nodirnek Abduszattorov és Rapport Richárd -- Gukesh párharcokra kerül sor.

Az Aimchess Rapid viadal utolsó játéknapja, a befehező három forduló előtt Jan-Krzysztof Duda kétpontos előnnyel vezetett.

A kvalifikációs torna 13. fordulójában váratlan eredmények, meglepetések is születtek. Az éllovas Jan-Krzyszztof Duda viharos partiban szenvedett vereséget Nils Grandeliustól. A svéd sakkozó nyeréseket szalasztott el, Duda remit ígérő folytatásokat hagyott ki, végül döntő hibát vétett.

Duda veresége ellenére megőstizte első helyét, mert Sahrijar Mamedgyarov is botlott, a tavalyi rapid világbajnok Nodirbek Abduszarrorov a győzelemmel bebiztosította továbbjutását.

Öt egymást követő vereség után a tinédzserek összecsapásán a 17 éves Vincent Keymer nyert a 16 esztendős Gukesh ellen,

Nagyon fontos győzelmet aratott Rapport Richárd, 93 lépésben győzte le Arjun Erigaisit. A külömnöző színű futók mellett is sikerült anyagi előnyét nyerésig fokoznia, a döntő manőverbe királya is bekapcsolódott.

Úgy tűnt, hogy megkésett Sajtosh Gujrathi Vidit győzelme, Pentala Harikrishna a sereghajtók meccsén szerzett 3 pontot.

Döntetlennel folytatta a világbajnok Magnus Carlsen és a veszélyes zónában lebő Anish Giri.

A 13. forduló eredményei:

David Anton Guijarro (spanyol, 2706, 15) - Anish Giri (holland, 2737, 18) döntetlen

Arjun Erigaisi (indiai, 2720, 21) – Rapport Richárd (román, 2735, 18) 0 – 1

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2695, 14) - Aditya Mittal (indiai, 2569, 12) 1 - 0

Gukesh D (indiai, 2606, 21) - Vincent Keymer (2740, 12) 0 – 1

Pentala Harikrishna (indiai, 2679, 7) - Eric Hansen (kanadai, 2618, 7) 1 - 0

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2678, 20) - Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712, 23) 1 – 0

Nils Grandelius (svéd, 2632, 7) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754, 25) 1 –

0

Daniel Naroditsky (amerikai, 2612, 14) - Magnus Carlsen (2902, 21) döntetlen

A 14. körben javított az előző fordulóban vereséget szenvedő Duda és Mamedgyarov, győzelemmel bebiztosította továbblépést Gukesh és Erigaisi. Váratlanul vesztett Afbuszattorov.

Rapport Richárd villámgyors remivel a legjobb nyolc között érezhette magát, Magnus Carlsen végül „megkegyelmezett” Anish Girinek. A küzdelmekben érezhető volt a nagy mesterek fáradtsága, kevésbé tudtak koncentrálni, sok volt a nagy hba.

A 14. forduló eredményei:

Anish Giri (19) - Magnus Carlsen (22)  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (25) - Daniel Naroditsky (15) 1 – 0

Sahrijar Mamedgyarov (23) - Nils Grandelius (10) 1 – 0

Eric Hansen (7) - Nodirbek Abduszattorov 23) 1 – 0

Vincent Keymer (15) - Pentala Harikrishna  (10) döntetlen

Aditya Mittal (12) - Gukesh D (21) 0 – 1

Rapport Richárd (21) -  Santosh Gujrathi Vidit (17) döntetlen

David Anton Guijarro (16) - Arjun Erigaisi (21) 0 - 1

A befejező fordulóban Magnus Carlsen a presztízscsatában legyőzte Jan-Krzysztof Dudát, a lengyel nagymester a bonyolult középjáték után a bástyavégjátékot nem tudta kiremizni a norvég világelsővel szemben.

A királyindiai védelem bonyodalmaiban Gukesh legyőzte Rapport Richárdot, ők ketten a nyolcaddöntőben ismét összecsapnak.

A nyolcadik továbbjutó hely sorsa nagy izgalmak után dőlt el, Anish Giri sokkal jobban állt, majd egyenlő esélyekkel játszhatott Arjun Erigaisi ellen, aki győzelmével honfitársának, Santosch Gujrathi Viditnek segített, a holland nagymester eltaktikázta a versenyt.

Későn hajrázott Vincent Keymer, a nyolcadik forduló után vezető Nodirbek Abduszattorov csak hatodik lett.

Az utolsó forduló eredményei:

Arjun Erigaisi (24) - Anish Giri (20)  1 – 0

Santosh Gujrathi Vidit (18) - David Anton Guijarro (16) 1 – 0

Gukesh D (21) - Rapport Richárd (22) 1 – 0

Pentala Harikrishna  (11) - Aditya Mittal (12) 1 – 0

Nodirbek Abduszattorov (23) - Vincent Keymer (16) 0 – 1

Nils Grandelius (10) - Eric Hansen (10) 0 – 1

Daniel Naroditsky (15) - Sahrijar Mamedgyarov (26)  döntetlen

Magnus Carlsen (23) - Jan-Krzysztof Duda (28) 1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A harmadik játéknap után Duda vezet kétpontos előnnyel, a 16 éves Gukesh éegyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedik versenyén, az Aimchess Rapid online viadal harmadik játéknapja, 12 forduló után a lengyel Jan-Krysztof Duda kétpontos előnnyel vezet. Duda mesterhármassal tört előre, riválisai nem tudtak vele lépést tartani, váratlan eredmények egész sora született. A világbajnok Magnus Carlsen óriási sakkvakságának köszönhetően kikapott a 16 éves indiai Gukestől. A norvég világelső csak 5 pontot gyűjtött a négy partijában, míg Duda tízet! A kilrnvrdikör után élen álló azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov is vesztett Gukesh ellen. Az indiai Arjun Erigaisit tizenkettedik körben honfitársa, a 16 éves Aditya Mittal győzte le. A nyolcadik forduló után egypontos előnnyel élen álló üzbég Nodirbek Abduszattorov a svéd Nils Grandelius ellen a kilencedik fordulóban botlott, majd hármat remizett, a hatodik helyre csúszott vissza. Rapport Richárd a német Vincent Keymer elleni nyeréssel kezdte a napot, majd maratoni játszmában, 125 lépésben győzte le Mittalt. Két döntetlennel, a 8 ponttal holtversenyes hetedikként várja a kvalifikációs verseny utolsó három fordulóját, nyolcan folytathatják a versengést a torna kieséses rendszerű szakaszában. Vincent Keymer mind a négy játszmáját elvesztette.

Az Aimchess Rapid viadal második játéknapján fordulatokban gazdag, izgalmas küzdelmek után a rapid világbajnok Nodirbek Abduszattorov egypontos előnnyel vezetett.

A viadal kilencedik fordulójában mind a nyolc partiban döntés született. Az éllovas Nodibek Abduszattorov elszenvedte második vereségét, Nils Grandelius megbüntette terv nélküli gyenge játékáért.

Abduszattorov vesztését kihasználta Sahrijar Mamedgyarov, az Evans-cselt játszó Arjun Erigaisire mért vereséget és átvette a vezetést.

A forduló bombameglepetését a világbajnok Magnus Carlsen harmadik veresége jelentette. A norvég világelsőnek két gyaloggal többje volt, könnyelmű bástyalépésére a 16 éves Gukesh a nehéz üteggel betört a hetedik sorra és 28 lépés után győzelmének örülhetett.

 Nem túl meggyőző játékkal nyert Jan-Krzysztof Duda, hathatós segítségek kapott Santosh Gujrathi Vidittől, aki bástyát nézett el. Mamedgarov möfött Duda a második helyet foglalta el.

Rapport Richárd extrémn yitása, királyszárnyi gyalogjainak gyors akciója érezhető zavart okozott Vincent Keymer soraiban, nem fogadta el a minőségáldozatot, ezt nagyon bánhatta, Rapport gyalogjai célba értek.

Javított helyezésén Anish Giri is. Első győzelmét aratta Pentala Harikrishna, másodszor volt sikeres David Anton Guijarro.

A 9. forduló eredményei:

Aditya Mittal (indiai, 2569) - Anish Giri (holland, 2737) 0 – 1

Rapport Richárd (román, 2735) - Vincent Keymer (2740) 1 - 0

David Anton Guijarro (spanyol, 2706) – Eric Hansen (kanadai, 2618) 1 – 0

Arjun Erigaisi (indiai, 2720) Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) 0 – 1

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2691) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) 0 – 1

Gukesh D (indiai, 2606) - Magnus Carlsen (2902) 1 – 0

Pentala Harikrishna (indiai, 2679) - Daniel Naroditsky (amerikai, 2612) 1 – 0

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2678) - Nils Grandelius (svéd, 2632)  0 - 1

A tizedik forduló után már Jan-Krzysztof Duda állt az élen. Gukesh a 21. lépésben vétett nagy hibát. A lengyel nagymester kiskombinációval került előnybe, pontos játékkal ért el fontos győzelmet, riváéisao partijai sorban remiztek. Magnus Carlsen gyalogelőnyé nem tudta győzelemig fozni Pentala Harikrishnával szemben.

Tovább javított helyezésén Rapport Richárd, 125 lépésben győzött Aditya Mittal ellen. Két könnyűtisztje és szabadgyalogja a hosszas manőverezések után bástyát nyret, az indiai sakkozó megvárta, míg Rapport bizonyította, hogy tud mattolni futóval és huszárral.

Arjun Erigaiio hozta a „kötelező” győzelmet, Vincent Keymer újabb elnézéssel lassan búcsúzhatott továbbjutási álmaitól.

A 10. forduló eredményei:

Anish Giri - Nils Grandelius döntetlen

Daniel Naroditsky - Nodirbek Abduszattorov döntetlen

Magnus Carlsen - Pentala Harikrishna  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Gukesh D  1 – 0

Sahrijar Mamedgyarov - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Eric Hansen - Arjun Erigaisi  0 – 1

Vincent Keymer - David Anton Guijarro 0 - 1

Aditya Mittal - Rapport Richárd  0 – 1

A 11. fordulóban az érdeklődés középpontjában Nodirnek Abduszattorov és Magnus Carlsen összecsapását kísérte. A világbajnok nem felejt, a tavalyi rapid világbajnokságon nagy sérelemként élte meg, hogy holtverseny után nem játszhatott az első helyért, csak bronzétmes lett, míg a 17 éves üzbég sakkozó az aranyéremért vívott meccsen legyőzte Jan Nepomnjacsijt. A nagy csata döntetlennel ért véget, Magnus Carlsen bosszankodhazott, nyerést szalasztott el.

A végjátékban Jan-Krzysztof Duda királya nagy utazáson vett részt, az idő szorításában Pentala Harikrishna hibázott, a lengyel sakkozó a harmadik játéknapon már mesterhármasnál tartott.

Az előző fordulóbeli vereség nen rendítette meg Gukesht, nem adott esélyt Sahrijar Mamedgyarovnak, szép stílusban mért csapást az azerbajdzsáni nagymesterre.

Folytatódott Cincent Keymer vessződutása. Rapport Richárd gyors remivel pihente ki a 125 lépéses nyerését.

 

A 11. forduló eredményei:

Rapport Richárd - Anish Giri döntetlen

David Anton Guijarro - Aditya Mittal 1 – 0

Arjun Erigaisi - Vincent Keymer 1 – 0

Santosh Gujrathi Vidit -  Eric Hansen 0 – 1

Gukesh D - Sahrijar Mamedgyarov 1 – 0

Pentala Harikrishna - Jan-Krzysztof Duda 0 – 1

Nodirbek Abduszattorov - Magnus Carlsen  döntetlen

Nils Grandelius - Daniel Naroditsky 0 - 1

A harmadik játéknap befejező körében az éllovas Jan-Krzysztof Duda döntetlenre mentette Nodirbek Abduszattorov elleni vesztőgyanús állását, kétpontos előnnyel vezeti az izgalmas versenyfutást. Az üzbég sakkozó a hatodik helyre csúszott vissza.

Győzelemmel másodikként várja a folytatást Sahrijar Mamedgyarov, hármas holtversenyben csak a harmadik helyet osztja két legyőzőjével Magnus Carlsen. A világbajnok nem túl meggyőző játékkal megnyerte utolsó partiját, a játéknapon csak 5 pontot szerzett, míg Duda tízet!

A 16 éves Aditya Mittal már a megnyitás után nyerésre állt Arjun Erigaisi ellen, nem kegyelmezett a továbbjutásét küzdő honfitársának.

Rapport Richárd 124 lépéses döntetlennel fejezte be a napot, bástya és futó a bástya elleni végjátékban David Anton Guijarro jól védekezett. Rapport 8 pontot gyűjtve holtversenyben hetedik.

A 12. forduló eredményei:

Anish Giri - Daniel Naroditsky döntetlen

Magnus Carlsen -  Nils Grandelius 1 – 0

Jan-Krzysztof Duda - Nodirbek Abduszattorov döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov - Pentala Harikrishna 1 – 0

Eric Hansen - Gukesh D 0 – 1

Vincent Keymer - Santosh Gujrathi Vidit 0 – 1

Aditya Mittal - Arjun Erigaisi 1 – 0

Rapport Richárd - David Anton Guijarro  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess 24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nyolc forduló után Abduszattorov egypontos előnnyel vezet, Eriagisi legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedik versenyén, az Aimchess Rapid viadalon a második játéknap, nyolc forduló után az üzbég Nodirbek Abduszattorov egypontos előnnyel vezet. A tavalyi rapid világbajnok az ötödik körben elvesztette veretlenségét, Rapport Richárd elleni győzelmével Magnus Carlsen és a német Vincent Keymer az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov elleni sikerével beérte Abduszattorovot, csatlakozott hozzájuk a lengyel Jan-Krzysztof Duda is. A hatodik körben az üzbég sakkozó, a norvég világelső és Duda is győzött, a lengyel nagymester Rapport ellen nyert. A hetedik fordulóban Magnus Carlsen kikapott az indiai Arjun Erigaisitől. A játéknap utolsó körében Abduszattorov remizett, a mesterhármast elérő Mamedgyarov és Carlsen győzelemmel egy pontra csökkentette hátrányát. Rapport Richárd három vereséggel kezdte a játéknapot, Mamedgyarov ellen világossal már a 16. lépés után feladásra kényszerült, utolsó partiját megnyerte a kanadai Eric Hansen ellen, holtversenyben kilencedik. Az első nyolc helyezett jut tovább a torna kieséses rendszerű szakaszába.

A nagy adok-kapo közepette számos meglepetés született, a fordulatokban is gazdag küzdelmekben a 28 partiból 22 végződött döntéssel.

Az Aimchess Rapid viadal első játéknapján a rapid világbajnok Nodirbek Abduszattorov mesterhármassal rajtolt, négy forduló után 3 pontos előnnyel vezetett a parádés mezőnyű tornán, ahol a győzelem 3 pontot ér!

Az éllovas Nodirbek Abduszattorov vereséggel kezdte a második játéknapot, Santosh Gujrathi Vidit megfosztotta veretlenségétől a tavalyi rapid világbajnokot. A 18 éves üzbég sakkozó az elhibázott vezércserét követően nem tudta megakadályozni a világos gyalogok előretörését.

Egyenlő esélyű állásban követett el nagy hibát Rapport Richárd a világbajnok Magnus Carlsennel szemben, a világos mezőkön védtelenné vált királyállását nem tudta megvédeni.

Az első játéknapot holtversenyes másodikként záró Sahrijar Mamedgyarov is vesztéssel kezdett, Vincent Keymer huszárjai főszerepet játszottak a 32 lépéses győzelemben.

Jan-Krzysztof Duda váratlan tisztáldozatára rosszul reagált a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 16 éves Adizya Mittal, a lengyel nagymester is beérte Abduszattorovot, négyes holtversenyben vezetett Keymer és Carlsen társaságában.

Az indiai derbi váratlanul ért véget 28 lépésben, Penzaéa Harikrishna egyenlő esélyű pozícióban csúnyán bakizott, ennek a 17 éves Gukesh örülhetett.

Türelmes játékának és gyorsaságának köszönhette győzelmét Arjun Erigaisi, a védekezésben Nils Grandelius többször is hibázott.

Javított Anish Giri, Eric Hansen jobb állását eltékozolta, a holland nagymester átvette a kezdeményezést.

Gukesh egy, Arjun Erigaosi, Vidit és Giri kétpontos hátránnyal követte a négy éllovast.

A fordulóbab egyetlen döntetlen született, Daniel Naroditsky bosszankodhatott a remi miatt.

Az 5 forduló eredményei:

Eric Hansen (kanadai, 2618) – Anish Giri (holland, 2737)   0 – 1

Vincent Keymer (2740) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) 1 – 0

Aditya Mittal (indiai, 2569) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) 0 – 1

Rapport Richárd (román, 2735) – Magnus Carlsen (2902) 0 – 1

David Anton Guijarro (spanyol, 2706) – Daniel Naroditsky (amerikai, 2612) döntetlen

Arjun Erigaisi (indiai, 2720) Nils Grandelius (svéd, 2632)  1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2691) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2678) 1 - 0

Gukesh D (indiai, 2606) - Pentala Harikrishna (indiai, 2679) 1 - 0

A hatodik fordulóban hihetetlen összecsapást hozott Nodirbek Abduszattorov és Gukash játszmája, igazi thriller volt a két tinédzser küzdelme. Csennajban a sakkolimpia az aranyérem sorsa dőlt el kettejük partjában, Gukesh nyerőesélyt is kihagyva vesztette az ütközetet. A visszavágás nem sikerült, kölcsönösen sokat hibáztak a bonyodalmakban és taktikai fordulatokban gazdag csatában, az üzbég sakkozó volt a szerencsésebb.

Magnus Carlsen technikája végül érvényesült David Anton Guijarroval szemben, pokolian nehéz az idő szorításában megtalálni a jó védekezést nyújtó lépéseket.

Jan-Krzysztof Duda kreatív játéka érvényesült Rapport Richárd elleni partijában. A királyindiai védelmű csatában gyalogáldozattal hosszú távon kapott kezdeményezést, a győzelemmel tartotta a lépést Abduszattotoval és Carlsennel, csak remizett Vincent Keymer.

Tetszetős királyszárnyi akcióval elért nyeréssel folytatta felzárkózását Anish Giri, nem bírja a tempót Pentala Harikrishna.

Az előző fordulóbeli veresége után kicsit nehezebben nyert Sahrijar Mamedgyarov. Megjárta a poklokat is Arjun Erigaisi, nagy bajban volt a királya, de Daniel Naroditsky nem tudta bevinni a végső ütést. Az indiai sakkozó hárította az akciót, a kapkodásban meg is nyerte a játszmát.   

A 6. forduló eredményei:

Anish Giri - Pentala Harikrishna  1 - 0

Nodirbek Abduszattorov -  Gukesh D  1 - 0

Nils Grandelius - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Daniel Naroditsky - Arjun Erigaisi  0 - 1

Magnus Carlsen -  David Anton Guijarro 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Rapport Richárd  1 - 0

Sahrijar Mamedgyarov - Aditya Mittal 1 - 0

Eric Hansen - Vincent Keymer döntetlen

A hetedik fordulóban Sahrijar Mamedgyarov villámgyőzelmet aratott. Rapport Richárd gyanútlan 16.Fb2 lépésére gyilkos erővel következett a Bxh2 taktikai csapás, 17.Fxd4-re 17…Bx2e+ 18.Kxg2 Ff3+ 19. Kg1 Bh8 mattol. 17.Kxh2-re 17…Hf3+ 18.Fxf3 Bh8+ 19.Kg1 Fxf3 mattol. Mamedgyrov az első játéknapon Anish Giri ellen is bizonyította, hogy taktikai érzéke kiváló.  

A bombameglepetést a 19 éves Arjun Erigaisi győzelme jelentette, visszavágott Magnus Carlsennek a Generációs Kupa döntőjében elszenvedett vereségéért. A világbajnok nagyon bízik a modern védelemben, vállalja a passzív állást is, reménykedve az ellenjátékban. Kölcsönösen hosszú oldalra sáncoltak, mindketten keresték a fogást, a világbajnok volt pontatlan. Az indiai nagymester anyagi előnyét 56 lépésben érvényesítette.

Pentala Harikrishna hiába áll kedvezően a nyitásai után, menetrendszerűen érkeznek az elnézései. Nodirbek Abduszattorov ismét egyedül állt az élen, két ponttal előzte meg Dudát és Erigaisit.

Nem kellett sokáig szomorkodnia Gukeshnek, a hetedik soron csattant a királyállást védő futó megsemmisítésére a minőségáldozat, Nils Grandeliusnak sem kedvence a rapid műfaj.

A 7. forduló eredményei:

Vincent Keymer - Anish Giri döntetlen

Aditya Mittal  - Eric Hansen döntetlen

Rapport Richárd - Sahrijar Mamedgyarov 0 - 1

David Anton Guijarro - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Arjun Erigaisi -  Magnus Carlsen 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit -  Daniel Naroditsky

Gukesh D - Nils Grandelius 1 - 0

Pentala Harikrishna - Nodirbek Abduszattorov 0 - 1

A második játéknap befejező fordulójában az éllovas Nodirnek Abduszattorov hátrányos állásból remizett Anish Girivel, egypontos előnnyel vezeti a rendkívül kiélezett versenyt.

Az egész játszmában jelentős időhátránnyal játszott Santosh Gujrathi Vidit, a végjátékban remiesélyt is elszalasztott Magnus Carlsen ellen, aki végül 66 lépésben írhatta be a 3 pontot.

Sahrijar Mamedgyarov mesterhármassal holtversenyes másodikként várhatja a harmadik játéknap újabb négy fordulóját. Szemre is szép stílusban győzte le David Anton Guijarrot.

Fortuna kegyeltje Arjun Erigaisi, reménytelennek tűnő állásból menekült meg Jan-Krzysztof Dudával vívott párharcában, a parti előtt holtversenyes másodikok a remivel negyedikként várhatják a folytatást.

Négylépéses mattot kihagyott Daniel Naroditsky, de 31 lépésben más változattal legyőzte Gukesht, aki a vereséggel holtversenyben még éppen továbbjutó helyen áll.

Váratlan vereséggel zárt Vincent Keymer, a győzelem a 16 éves Aditya Mittalnak felzárkózást jelentett.

A 8. forduló eredményei:

Anish Giri - Nodirbek Abduszattorov döntetlen

Nils Grandelius - Pentala Harikrishna döntetlen

Daniel Naroditsky - Gukesh D 1 – 0

Magnus Carlsen - Santosh Gujrathi Vidit  1 – 0

Jan-Krzysztof Duda - Arjun Erigaisi döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov - David Anton Guijarro 1 - 0

Eric Hansen -  Rapport Richárd  0 - 1

Vincent Keymer - Aditya Mittal 0 - 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Shankland aratta az amerikai bajnokság kilencedik fordulójában az egyetlen győzelmet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló amerikai bajnokság kilencedik fordulójában hat döntetlen is született, az egyetlen győzelmet Sam Shankland szerezte meg. A 15 éves Christopher Yoo saját királyálláást gyengítette meg a gyalogáldozattal. Shankland csatlakozott az 5 pontosok népes táborához, már 6 fős a csoport. A félpontos előnnyel vezető Fabiano Caruana ellen Awonder Liang hősies védekezéssel harcolta ki a döntetlent. Samuel Sevian számára a különböző színű futók jelentettek mentséget Leinier Dominguez Perezzel vívott küzdelmében. Ray Robson sem tudta megtörni Aleksandr Lenderman ellenállását. A címvédő Wesley So erejéből csak remire futotta Hans Moke Niemann ellen, hetedik fél pontját szerezte meg Levon Aronian, Jeffery Xiong nyolcadszor remizett. Aronian még mindig nyeretlen. Dariusz Swiecz a sereghajtó Eishan Moradiabadival osztozott meg a ponton.

A bajnokság kilencedik játéknapján egyetlen játszmában született döntés, Sam Shankland második győzelmét szerezte meg.

A 15 éves Cristopher Yoo túlértékelte a gyalogáldozat kínálta lehetőséget, saját királyállását gyebgítette meg, ezt sikerrel használta ki Shankland.

Fabiano Caruana nem tudta növelni előnyét, a 19 éves Awonder Liang hősies védekezéssel, aktív királyának segítségével harcolta ki a döntetlent.

Fél pont Ray Robson hátránya Caruanával szemben, nem tudta megtörni Aleksandr Lenderman ellenállsát.

Immár 6 fős az 5 pontosok csportja. Samuel Sevian a különböző színű futóknak köszönhetően mentette döntetlenre gyaloghátrányos végjátékát Leinier Dominguez Perezzel vívott csatájában.

A viadalon még mindig nyeretlen Levon Aronian, hetedik döntetlenét könyvelte el Jeffery Xiong elleni partijában. A címvédő Wesley So erütlen játéka is a bajnokság nagy meglepetése, gyorsan megosztozott a ponton Hans Moke Niemannal.

Dariusz Swiercz minmális előnye kevéanek bizonyult a sereghajtó Eishan Moradabadival szemben.

A 9. forduló eredményei:

Jeffery Xiong (2690) – Levon Aronian (2755) döntetlen

Sam Shankland (2712) – Christopher Yoo (2563) 1 – 0

Fabano Caruana (2763) – Awonder Liang (2608) döntetlen

Leineir Dominguez Perez (2747) – Samuel Sevian (2684) döntetlen

Ray Robson (2690) – Aleksandr Lenderman (2635) döntetlen

Dariusz Swiercz (2652) – Eishan Moradiabadi (2534) döntetlen

Hans Moke Niemann (2699) – Wesley So (2774)  döntetlen

ch-USA 2022 Saint Louis 2022. október 5-20.

kat. XVII (2672)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2763

*

½

½

½

½

1

.

.

½

1

.

1

.

1

2824

2.

Ray Robson

g

USA

2690

½

*

.

½

.

½

½

.

1

½

½

1

.

1

6

2810

3.

Awonder Liang

g

USA

2608

½

.

*

.

½

.

½

½

½

1

1

.

½

0

5

2710

4.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2747

½

½

.

*

½

½

.

.

½

½

½

½

.

1

5

2719

5.

Samuel Sevian

g

USA

2684

½

.

½

½

*

.

½

½

.

½

½

.

½

1

5

2699

6.

Dariusz Swiercz

g

USA

2652

0

½

.

½

.

*

½

½

½

.

1

1

.

½

5

2750

7.

Sam Shankland

g

USA

2712

.

½

½

.

½

½

*

.

0

½

.

½

1

1

5

2680

8.

Jeffery Xiong

g

USA

2690

.

.

½

.

½

½

.

*

½

½

½

½

1

½

5

2687

9.

Wesley So

g

USA

2774

½

0

½

½

.

½

1

½

*

.

.

½

0

.

4

2637

10.

Aleksandr Lenderman

g

USA

2535

0

½

0

½

½

.

½

½

.

*

½

.

1

.

4

2647

11.

Levon Aronian

g

USA

2755

.

½

0

½

½

0

.

½

.

½

*

½

½

.

2572

12.

Hans Moke Niemann

g

USA

2699

0

0

.

½

.

0

½

½

½

.

½

*

1

.

2625

13.

Christopher Woojin Yoo

g

USA

2563

.

.

½

.

½

.

0

0

1

0

½

0

*

1

2585

14.

Elshan Moradiabadi

g

USA

2534

0

0

1

0

0

½

0

½

.

.

.

.

0

*

2

2458

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 18 éves üzbég olimpiai bajnok Abduszattorov négy forduló után 3 pontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Championship Chess Tour 2022 hetedik versenyén, az Aimchess Rapid online viadal első játéknapja, négy forduló után a tavalyi rapid világbajnok, az olimpiai aranyérmes üzbég válogatott éltáblása, a 18 éves Nodirbek Abdaszuttorov 3 pontos előnnyel vezet. Mesterhármassal rajtolt, majd remivel folytatta szereplését a tornán, ahol a győzelem 3 pontot ér, a döntetlen egyet. A három versenyen is első helyezést elért ötszörös világbajnok Magnus Carlsen az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov elleni vereséggel kezdett, a kanadai Eric Hansen és a német Vincent Keymer legyőzésével folytatta, utóbbi játszmája krimi volt, Keymer prózai nyerést hagyott ki! Vesztőgyanús állásból a 16 éves indiai Aditya Mittal elleni remivel zárta a napot, négy társával, Mamedgyarovval, a lengyel Jan-Krzysztof Dudával, Keymerrel és Rapport Richárddal együtt 7 pontos. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut a torna kieséses rendszerű szakaszába.

Az Aimchess Rapid online viadal első fordulójában öt játszma is döntéssel végződött, csak Nodirbek Abduszattorov nyert sötéttel.

A torna meglepetéssel kezdődött, Sahrijar Mamedgyarov vereséget mért az összetett pontversenyben vezető Magnus Carlsenre. A norvég világbajnok királyszárnyi akciója kifulladt, az azerbajdzsáni nagymester a vezérszárnyon eldöntötte a 3 pont sorsát.

A tavalyi rapid világbajnok Nodirbek Abduszattorov a sakkolimpián a szenzációs sikerként aranyérmes üzbég válogatott éltáblása volt, a 18 esztendős nagymester a 16 fős mezőny legfiatalabb tagját, a 16 éves Aditya Mittalt győzte le.

Nyeréssel rajtolt a 18 éves Vincent Keymer is,  az indiai háziderbin némi meglepetésre Santosh Gujrathi Vidit volt eredményes.

Rapport Richárd jelentős előnyből hátrányba került, szerencséjére Pentala Harikrishna a váratlan lehetőséggel nem tudott élni, nyerést hagyott ki, az újabb fordulat után Rapport már nem hibázott.

Az első forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) – Anish Giri (holland, 2737)  döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) – Magnus Carlsen (2902)  1 - 0

Eric Hansen (kanadai, 2618) – Daniel Naroditsky (amerikai, 2612) döntetlen

Vincent Keymer (2740) – Nils Grandelius (svéd, 2632)  1 - 0

Aditya Mittal (indiai, 2569) – Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2678) 0 - 1

Rapport Richárd (román, 2735) – Pentala Harikrishna (indiai, 2679) 1 - 0

David Anton Guijarro (spanyol, 2706) – Gukedh D (indiai, 2606)  döntetlen

Arjun Erigaisi (indiai, 2720) Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2691)  0 - 1

A másodi körben csak Nodirnek Abduszattorov tudta megnyerni második partiját. Az angol angol megnyitású játszmában Rapport Richárd kecsegtető állást ért el, előnyét eltékozolta, az üzbég sakkozó bástyái betörtek a hetedik sorra, a bádtavégjátékban érvényesítette anyagi előnyét.

Javított Magnus Carlsen, kikapott az első fordulóban győztes Sahrijar Mamedgyarov és Santosh Gujrathi Vidit. Sötéttel csak Adityia Mittal volt eredményes, Nils Grandelius másodszor szenvedett vereséget.

A 2. forduló eredményei:

Anish Giri - Santosh Gujrathi Vidit  1 - 0

Gukesh D - Arjun Erigaisi  döntetlen

Pentala Harikrishna - David Anton Guijarro döntetlen

Nodirbek Abduszattorov - Rapport Richárd  1 - 0

Nils Grandelius - Aditya Mittal  0 - 1

Daniel Naroditsky - Vincent Keymer döntetlen

Magnus Carlsen - Eric Hansen  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Sahrijar Mamedgyarov 1 - 0

Az MCCT sorozat hatodik tornáján, a Julius Banter Generation Cup elődöntőjében  Magnus Carlsen 3-1-re legyőzte Vinvent Keymert. A német nagymester a „visszavágón” a thrillernek is beillő partiban óriási esélyt szalasztott el, prózai nyerést hagyott ki, a partit végül elbukta.

Mesterhármassal megerősítette éllovasi pozícióját Nodirbek Abduszattorov. Harmadszor is feladásra kényszerült Nils Grandelius, 6 pontjával Rapport Richárd a harmadik helyet osztotta.

Sahrijar Mamedgyarov eredeti játéka Anish Giri nagy hibájának köszönhetően gyors nyeréshez vezetett.

Második győzelmével Jan-Krzysztof Duda kétpontos hátránnyal követte Abduszattorovot. Honfitársa, Pentala Harikrishna elleni sikerével javított Arjun Erigaisi. A harmadik körben hat játszma is döntéssel végződött.

A 3. forduló eredményei:

Sahrijar Mamedgyarov - Anish Giri  1 - 0

Eric Hansen - Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Vincent Keymer - Magnus Carlsen  0 – 1

Aditya Mittal - Daniel Naroditsky  döntetlen

Rapport Richárd -  Nils Grandelius 1 - 0

David Anton Guijarro - Nodirbek Abduszattorov  0 – 1

Arjun Erigaisi - Pentala Harikrishna  1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Gukesh D  döntetlen

Az első játéknapot lezáró negyedik fordulóban a sötéttel játszó 17 éves Gukesh ért el könnyű győzelmet Anish Girivel szemben. Vncent Keymer megfosztotta veretlenségétől Ja-Krzysztof Dudát.

A világbajnok Magnus Carlsen könnyen bajba kerülhetett volna a 16 esztendős indiai tinédzser ellen, Aditya Mittal elsiette szabadgyalogjának előretörését, 54 lépésben döntetlen lett a csatájuk.

A Klubcsapatok Európa-kupán győztes cseh Novy Bor együttesének első két táblása, Pentala Harikrishna és Santosh Gujrathi Vidit 153 lépés után kötött békét.

Megszerezte első pontját Nils Grandelius.

Ötös holtverseny a második helyen, Nodirbek Abduszattorovval szemben 3 pont az üldöző boly hátránya.

A 4. forduló eredményei:

Anish Giri - Gukesh D 0 – 1

Pentala Harikrishna - Santosh Gujrathi Vidit döntetlen

Nodirbek Abduszattorov - Arjun Erigaisi  döntetlen

Nils Grandelius - David Anton Guijarro döntetlen

Daniel Naroditsky - Rapport Richárd döntetlen

Magnus Carlsen -  Aditya Mittal döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Vincent Keymer 0 – 1

Sahrijar Mamedgyarov - Eric Hansen döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Robson mesterhármast ért el, fél pontra csökkent hátránya Caruanával szemben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló amerikai bajnokság nyolcadik fordulójában az éllovas Fabiano Caruana sötéttel remizett Samul Seviannal, előnye fél pontra csökkent Ray Robson előtt. Robson mesterhármast ért el, sötéttel a sereghajtó Eishan Moradiabadi ellen nyert. Hét döntetlen után megszerezte első győzelmét Jeffery Xiong, a 15 éves Christopher Yoo harmadszor kapott ki. A címvédő Wesley So erejéből csak remire futotta Dariusz Swiercz ellen. Nem tudott javítani Levon Aronian, holtversenyben tizenkettedik Hans Moke Niemann társaságában. A 19 éves Awonder Liang ötödmagával a harmadik helyet osztja.

 

A bajnokság nyolcadik körében hat döntetlen mellett ketten sötéttel nyertek. Ray Robson mesterhármasnál tart, fél pontra megközelítette Fabiano Caruanát. A sereghajtó Eishan Moradiabadi elhibázott huszárlépése után Robson támadása nagy erővel bontakozott ki.

Fabiano Caruana kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni Samuel Seviannal vívott párharcában.

Kiütközött a 15 éves Cristopher Yoo rutintalansága, a vezércserét követően rossz tervet választott, Jeffery Xiong a huszárvégjátékban türelmes játékkal érvényesítette anyagi előnyét.

A címvédő Wesley So és Dariusz Swiercz játszmája lépésismétléssel osztozott meg a ponton, a háromszoros bajnok mínuszos eredménye komoly meglepetés.

Nem tudott javítani Levon Aronian sem, a kettős huszárjátékban vívott elméleti párbajt is Hans Moke Niemannal, 19 éves ellenfele kiállta a próbát, a remélt újítás nem rendítette meg. So a virtuális világranglistán három helyet veszítve a nyolcadik (- 15,5 pont), Aroniam hetet csúszott vissza, csak a 17. a – 21,5 pontjának köszönhetően. A hátralevő öt fordulóban nagy formajavulásra van szükségük, hogy feledtessék eddigi gyenge játékukat.

Várakozáson felüli eredményével Awonfer Liang a holtversenyes harmadik, sajnálhatja Moradiabadi elleni botlását. Sam Shanklandnak reminél többre egy pillanatra sem volt esélye, neki kellett vigyáznia.

Szerencséje volt Leinier Dominguez Pereznek, hogy elhibázott tisztáldozata nem nyerte el büntetését, Aleksandr Lenderman nagy esélyt szalasztott el.

A 8. forduló eredményei:

Levon Aronian (2755) – Hans Moke Niemann (2699) döntetlen

Wesley So (2774) – Dariusz Swiercz (2652) döntetlen

Eishan Moradiabadi (2534) – Ray Robson (2690) 0 – 1

Aleksandr Lenerman (2535) – Leinier Dominguez Perez (2747) döntetlen

Samuel Sevian (2684) – Fabiano Caruana (2763) döntetlen

Awonder Liamg (2608) – Sam Shankland (2712) döntetlen

Christopher Yoo (2563) – Jeffery Xiong (2690) 0 – 1

ch-USA 2022 Saint Louis  2022. október 5-20.

kat. XVII (2672)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruana,

g

USA

2763

*

½

1

.

½

.

½

.

½

1

.

.

1

1

6

2857

2.

Ray Robson

g

USA

2690

½

*

½

.

½

.

.

½

1

.

.

½

1

1

2845

3.

Dariusz Swiercz

g

USA

2652

0

½

*

.

½

½

.

½

½

.

.

1

1

.

2771

4.

Awonder Liang

g

USA

2608

.

.

.

*

.

½

½

½

½

1

½

1

.

0

2698

5.

Leinire Dominguez Perez, r

g

USA

2747

½

½

½

.

*

.

.

.

½

½

.

½

½

1

2718

6.

Jeffery Xiong

g

USA

2690

.

.

½

½

.

*

½

.

½

½

1

.

½

½

2674

7.

, Samuel Sevian

g

USA

2684

½

.

.

½

.

½

*

½

.

½

½

½

.

1

2688

8.

Sam Shankland

g

USA

2712

.

½

½

½

.

.

½

*

0

½

.

.

½

1

4

2647

9.

Wesley So

g

USA

2774

½

0

½

½

½

½

.

1

*

.

0

.

.

.

2635

10.

Aleksandr Lenderman

g

USA

2535

0

.

.

0

½

½

½

½

.

*

1

½

.

.

2647

11.

Christopher Woojin Yoo

g

USA

2563

.

.

.

½

.

0

½

.

1

0

*

½

0

1

2616

12.

Levon Aronian

g

USA

2755

.

½

0

0

½

.

½

.

.

½

½

*

½

.

3

2560

13.

Hans Moke Niemann

g

USA

2699

0

0

0

.

½

½

.

½

.

.

1

½

*

.

3

2609

14.

Elshan  Moradiabadi

g

USA

2534

0

0

.

1

0

½

0

0

.

.

0

.

.

*

2431

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Parádés mezőny az Aimchess Rapid viadalon, Magnus Carlsen vezeti a rajtlistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Péntektől az AIMCHESS online rapid viadallal folytatódik a kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú Meltwater Champions Chess Tour 2022. A sorozat hetedik viadalán a 16 résztvevő körmérkőzése dönti el a 8 továbbjutó hely sorsát, majd a nagymesterek kieséses rendszerben vívják csatáikat. A rajtlistát a három tornán is győztes, az összetett pontversenyben is élen álló Magnus Carlsen vezeti. Parádés a mezőny, a rutinos top nagymesterek mellett fiatal trónkövetelők is játszanak. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől négyjátszmás párharcokra kerül sor, 2-2-nél rájátszás dönt.

Két éve a nagy sikerű Magnus Carlsen Invitational tíz résztvevős viadal után a norvég világbajnok emelte a tétet. A koronavírus-járvány miatt kényszerből elhalasztott, lemondott szuperversenyek helyett a sakkvilág sztárjai online versenyeken mérték össze erejüket. A négy versenyből és a döntőből álló sorozaton Magnus Carlsen diadalmaskodott.

A látványos siker után Magnus Carlsen még nagyobbat álmodott, jelentős szponzorok bevonásával szervezte meg a Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyes sorozatot, majd a 10 fős döntőt. A presztízscsatákban nem lehetett Élő-pontokat nyerni és veszteni, rangot, elismerést jelentettek az egyes tornákra a meghívások, a legjobbak jelentős pénzdíjakért viaskodtak. Magnus Carlsen számára korántsem volt „kikövezett” a végső elsőség felé vezető út, érték csalódások is, de az összetett pontversenyben fölényes elsőséget ért el. Azonnal bejelentették, hogy 2022-ben folytatódik a sikersztori.

Pénteken  kezdődik az MCCT Hetedik versenye, a 16 résztvevős AIMCHESS Rapid viadal. Az ötszörös világbajnok, az összetett pontversenyben is élen álló Magnus Carlsen vezeti a rajtlistát. Rutinos top nagymesterek mellett fiatal trónkövetelők kaptak meghívást, a parádés mezőny igazi csemegét ígér, a nyolc továbbjutó helyet eldöntő körmérkőzéses verseny után kieséses rendszerben fikytatódik majd a csatározás.

Az Aimchess Rapid résztvevői:

#

Név

FED

Életkor

FIDE Élő

World #

Tour rating

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

31

2856

1

2902

2

GM

Anish Giri

NED

28

2764

7

2737

3

GM

Rapport Richárd

ROU

26

2754

11

2735

4

GM

Sahrujar Mamedgyarov

AZE

37

2747

13

2712

5

GM

D. Gukesh

IND

16

2732

18

2732

6

GM

Jan-Krzysztof Duda

POL

24

2731

19

2754

7

GM

Arjun Erigaisi

IND

19

2728

21

2720

8

GM

Pentala Harikrishna

IND

36

2717

29

2679

9

GM

Nodirbek Abduzsattorov

UZB

18

2713

31

2678

10

GM

Santosh Gujrathi Vidit

IND

27

2710

34

2691

11

GM

Vincent Keymer

GER

17

2700

39

2740

12

GM

David AntonGuijarro

ESP

27

2655

91

2706

13

GM

Nils Grandelius

SWE

29

2651

96

2632

14

GM

Daniel Naroditsky

USA

26

2617

158

2617

15

GM

Eric Hansen

CAN

30

2613

171

2618

16

IM

Aditya Mittal

IND

16

2486

813

2486

A Meltwltwater Champions Chess Tour pontverseny élcsoportjának állása:

Az Aimchess  programja:

Az Aimchess díjazása:

A kilenc versenyből álló sorozat első viadalán, az Airthings Masters 16 résztvevős  tornán Magnus Carlsen győzött. A körmérkőzéses kvalifikációs verseny után a nyolc továbbjutó kieséses rendszerben folytatta a csatározást. A döntőben a világbajnok az orosz Jan Nepomnjacsij elleni első párharca négy döntetlennel 2-2-vel ért véget. A második mérkőzés is remivel kezdődött, a második játszmában Nepomnjacsij elszámolta magát, a tisztáldozatért nem kapott elegendő kompenzációt. A szicíliai védelmű  harmadik ütközetben Nepomnjacsij  meglepte Carlsent, a norvég világelső jelentős időhátrányba is került. Orosz riválisa a kritikus állásban vesztőt húzott, Magnus Carlsen 2,5-0,5-ös győzelmet aratott.

Az Airthings Masters döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2773) 2 – 2, 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen megnyerte a sorozat második versenyét is, a 16 résztvevős Charity Cup viadalt. A torna döntőjében a norvég világbajnok az első mérkőzésen 2,5-0,5-re győzött a lengyel világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda ellen. A második párharcot is nyeréssel kezdte, sőt a második összecsapásban döntő előnyt érhetett volna el, de nagy hibája után Duda kiegyenlített, a harmadik partiban 26 lépésben nyert a világelsővel szemben. Döntetlen született a negyedik ütközetben, az első hely sorsa a rájátszásban dőlt el. Magnus Carlsen a villámpartikban 2-0-ra legyőzte Dudát, győztesként ünnepelhették.

Debütált a sorozaton Rapport Richárd, de a körversenyről nem tudott továbbjutni, a holtverseny nem nagymesterünknek kedvezett.

A Charity Cup döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 2,5 – 0,5, 1,5 – 2,5, 2 - 0

Osloban emlékezetes utolsó fordulóval fejeződött be a Meltwater   Chess Tour 2022 harmadik versenye, az Esports Cup. A fordulatokban gazdag finisben a remekül hajrázó Jan-Krzysztof Duda lett a torna győztese. A befejező forduló előtt négyen is eséllyel pályáztak az első helyre, Az utolsó játéknapon a holtversenyben vezető Magnus Carlsen és az indiai Praggnannadhaaa is vereséget szenvedett. Az ötszörös világbajnokot az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov, az indiai zsenit a holland Anish Giri győzte le 2,5 - 0,5-re. Jan-Krzysztof Duda érvényesítette a papírformát, a kanadai Eric Hansennek csak egy döntetlent engedélyezett. Riválisai meccsein számára kedvező eredmények születtek. A vietnami Le Quang Liem rájátszásban nyert a holland Jorden Van Foreest ellen, a 3,5 - 2,5-ös győzelemmel másodikként zárta a szereplését.  A versenyen végig az élen álló Praggnanadhaa és Magnus Carlsen holtversenyben a harmadik helyen végzett.

Az Esports Cup végeredménye:

A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren győzött a Chessable Masters viadalon. A Meltwater Champions Chess Tour 2022 negyedik online rapid versenyének döntőjében nagy csatában a rájátszásban nyert a 16 éves Praggnanandhaa ellen. Az indiai titán az első párharcot 2,5-1,5-re elvesztette, de a második mérkőzést 2,5-1,5-re megnyerte. Praggnanandhaa világossal a második partiban győzött, a küzdelmük hevességére jellemző, hogy a harmadik játszma 106 lépésben lett döntetlen, a kínai világbajnokjelölt fölényes pozícióból kényszerült védekezésre. Következett a rájátszás, az 5-5 perces és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal játszott kétjátszmás meccs.  Az első partiban Praggnanandhaa az idő szorításában nyert állását döntetlenre rontotta, a második összecsapásban Ding Liren nyert 16 éves riválisa ellen.

Ding Liren a 25 ezer dolláros első díj mellé a kvalifikációs tornán öt győzelméért és a tíz döntetlenért még 6.250 dollárt kasszírozott. Praggnanadhaa másodikként 15 ezret nyert, hét győzelme és négy remije még 6.250 dollárt ért.

A Chessable Masters kvalifikációs versenyét Ding Liren és Praggnanandhaa is 25-25 ponttal zárta. Ding Liren öt győzelmet aratott, veretlen maradt, Praggnanadhaa hétszer nyert, négy vereséget is elszenvedett, többek között a kétszeres olimpiai bajnoktól sötéttel játszva kapott ki.

A 16 éves Praggnanadhaa döntőbe jutása a Meltwater Champions Chess Tour sorozat eddigi legnagyobb szenzációja volt, az indiai zseni nehéz állásokban is megőrizte hidegvérét. A kieséses rendszerű szakaszban  a kínai Wei Yi ellen 2,5-1,5-re győzött, a holland Anish Girit a rájátszásban múlta felül, 3,5-2,5-ös nyerése jelentette számára a finálét.

Ding Liren a negyeddöntőben Sahrijar Mamedgyarovot 2,5-1,5re győzte le, a Chessable Masters tornán a harmadik játszmában vesztette el veretlenségét. A világbajnok Magnus Carlsent három döntetlen után a negyedik partiban kényszerítette feladásra.

A Chessable Masters döntő végeredménye:

Praggnanandhaa (indiai, 2706) – Ding Liren (kínai, 2753)  1,5 – 2,5,  2,5 – 1,5, 0,5 – 1,5

Az amerikai színekben játszó háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian győzött az FTX Road to Miami online rapid viadalán. A 16 résztvevős torna körmérkőzéses kvalifikációs versennyel kezdődött, az első nyolc helyezett kieséses rendszerű  párharcokkal folytatta. A viadal döntőjében Levon Aronian kettős győzelmet aratott a kínaiWei Yi ellen. Az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg 16 évvel fiatalabb ellenfelével szemben. A kínai sakkozó a második és a harmadik partiban is győzelmet szalasztott el, Aronian három döntetlen után a negyedik partit nyerte meg. A második mérkőzésük első partijában döntetlent ígérő állásban, egyszerű bástyavégjátékban Wei Yi fatális hibát vétett. A második összecsapásban Aronian bebiztosíthatta volna végső sikerét, de remire rontotta nyerőesélyes pozícióját. Wei Yi a harmadik partiban még többet kockáztatott, Aronian 26 lépésben győzött és nyerte meg a Meltwater Champions Chess Tour 2022 ötödik versenyét.

Az FTX Road to Miami döntő végeredménye:

Levon Aronian (amerikai, 2748) – Wei Yi  (kínai, 2729) 2,5 – 1,5, 2,5 – 0,5

Miamiban Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour 2022 hatodik versenye, az FTX Crypto Cup online rapid viadal. Az utolsó fordulóban a 17 éves indiai Praggnanandhaa 2-2 után a rájátszásban 2 - 0-ra legyőzte Carlsent, szenzációs sikerként a második helyen végzett. Magnus Carlsen az idei sorozaton harmadik tornagyőzelmét szerezte meg. A versengésben két meccset a rájátszásban vesztett el, Praggnanandhaa mellett a lengyel an-Krzysztof Duda nyert a norvég világelsőt ellen. A francia Alireza Firouzja az amerikai Levon Aroniant legyőzve lett a harmadik. Győzelemmel zárta szereplését a vietnami Le Quang Liem és Jan-Krzysztof Duda, a sikertelen rajtot követően jól hajráztak. A 210 ezer dollár díjalapú nyolc résztvevős viadalon a nagymesterek 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal négyjátszmás párharcokat vívtak, a győzelem 3 pontot ért, 2-2-nél rájátszás döntött, a villámpartik győztese 2 pontot kapott, a vesztes egyet.

Az FTX Crypto végeredménye:

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana negyedszer győzött, Robson a címvédő So elleni nyerésével másofik a versengésben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló amerikai bajnokság hetedik fordulójában Fabiano Caruana negyedik győzelmével megőrizte egypontos előnyét. Ray Robson a címvédő Wesley So elleni sikerével a második helyen zárta a viadal félidejét. Harmadik vereségét szenvedte el Hans Moke Niemann, négyes holtversenyben arrnadik legyőzője, Dariusz Swiercz. Ajándékba kapta a pontt Leinier Dominguez Perez, 10 lépésig tartott Eishan Moradiabadival játszott partija, Hetedszer is remizett Jeffery Xiong. A bajnokság doyenje, Levon Aronian a 15 éves Christopher Yoo-val 20 lépésben osztozott meg a ponton, mindössze 2,5 pontja van.

Az amerikai bajnokság hetedik játéknapján a világossal játszók négy játszmában is sikert értek el. A legértékesebb győzelmet Ray Robson aratta, a címvédő Wesley Sora mért vereséget.

A Nimzoindiai védelmű összecsapásban gyalogot áldozott, kezdeményezéshez jutott. Dönzőnek bizonyult a g vonal nyitása, a világos haderő teljes létszámban támadta a háromszoros bajnok királyát, Robson 35 lépésben nyert.

Negyedik győzelmével Fabiano Caruana megőrozte egyponos vezetését. Aleksandr Lendermen kissé hátrányosabb állásában taktikai csapás lehetőségét ’kínálta” végzetes királylépéséve, állása kártyavárként omlott össze.

Harmadik vereségét szenvedte el Hans Moke Niemann, 28 lépés után már feladásra kényszerült, Daruzsz Swiercz négyes holtvweawbyben a harmadik helyen áll.

Pihenőnapot kapott Leinier Dominguez Perez, 10 lépésben nyert a csúnya bakit elkövető Eishan Moradiabadi ellen.

Örökös sakkal fejeződött be Sam Shankland és Samuel Sevian a spanyol megnyitás nyílt változatában vívott párharca.

Hetedszer is remizett Jeffery Xiong, kis hátrányból Awonder Liang kiharcolta a döntetlent.

Lépésismétléssel 20 lépésben ért véget a 15 éves Christopher Yoo és a viadal doyenjének, Levon Aronjannak a partija.

A 7. forduló eredményei:

Christopher Yoo (2563) – Levon Aronian (2755) döntetlen

Jeffery Xiong (2690) - Awonder Liang 2608( döntetlen

Sam Shankland (2712) – Samuel Sevian (2684) döntetlen

Fabiano Caruana (2763) – Aleksandr Lenderman (2535) 1 - 0

Leinier Dominguez Perez (2747) – Eishan Moradiabadi (2534) 1 – 0

Ray Robson (2690) – Wesley So (2774) 1 – 0

Daruusz Swiercz (2652) – Hans Moke Niemann (2699) 1 - 0

ch-USA 2022 Saint Louis 2022. október 5-20.

kst.  XVII (2672)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2763

*

½

1

½

.

.

.

.

.

½

1

.

1

1

2891

2.

Ray Robson

g

USA

2690

½

*

½

½

.

.

.

½

.

1

.

½

1

.

2830

3.

Dariusz Swiercz

g

USA

2652

0

½

*

½

.

.

½

½

.

.

.

1

1

.

4

2772

4.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2747

½

½

½

*

.

.

.

.

.

½

.

½

½

1

4

2745

5.

Awonder Liang

g

USA

2608

.

.

.

.

*

½

½

.

½

½

1

1

.

0

4

2697

6.

Samuel Sevian

g

USA

2684

.

.

.

.

½

*

½

½

½

.

½

½

.

1

4

2678

7.

Jeffery Xiong

g

USA

2690

.

.

½

.

½

½

*

.

.

½

½

.

½

½

2640

8.

Sam Shankland

g

USA

2712

.

½

½

.

.

½

.

*

.

0

½

.

½

1

2652

9.

Christopher Woojin Yoo

g

USA

2563

.

.

.

.

½

½

.

.

*

1

0

½

0

1

2655

10.

Wesley So

g

USA

2774

½

0

.

½

½

.

½

1

0

*

.

.

.

.

3

2631

11.

Aleksandr Lenderman

g

USA

2535

0

.

.

.

0

½

½

½

1

.

*

½

.

.

3

2632

12.

Levon Aronian

g

USA

2755

.

½

0

½

0

½

.

.

½

.

½

*

.

.

2537

13.

Hans Moke Niemann

g

USA

2699

0

0

0

½

.

.

½

½

1

.

.

.

*

.

2586

14.

Elshan Moradiabadi

g

USA

2534

0

.

.

0

1

0

½

0

0

.

.

.

.

*

245

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes Austin Fuller chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana harmadik győzelmével egy pontra növelte előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló amerikai bajnokság hatodik fordulója után Fabiano Caruana egypontos előnnyel vezet Ray Robson, Awonder Liang és Samuel Sevian előtt. A hatodik körben a sötéttel játszók három partiban voltak eredményesek. Caruana kötelező győzelmet ért el Ashian Moradiabadi ellen. A játéknap meglepetéseként Dariusz Swiercz vereséget mért Levon Aronianra Első győzelmét aratta Ray Robson is, Hans Moke Niemann másodszor kapott ki.

 

A viadalt két döntetlennel kezdő Fabiano Caruana négy következő partijában három győzelmet könyvelt el, egypontos előnyre tett szert. Eishan Moradiabadi ellen minőséget nyert, előnyét gond nélkül érvényesítette.

 

Folytatódott pályafutása első amerikai bajnokságát   játszó Levon Aronian vesszőfutása, a benézte a 24…Vh1+ lehetőséget, a játszma további része csak kínlódás volt Dariusz Swiercz elleni játszmájában.

 

Első győzelmét aratta Ray Robson, második vereségét szenvedte el Hans Moke Niemann. Az összecsapásban döntő volt Robson bástyájának betörése a világos állásba, Niemannak a királyszárnyi akciója nem váltotta be reményeit.

Hatodszor is remizett Lenier Dominguez Perez, a címvédő Wesley So hátránya másfél pont Fabiano Caruanával szemben.

Még nyeretlen Jeffry Xiong, a a tavalyi bajnokság holtversenyes második helyezettjével, Samuel Seviannal békés partiban osztozott meg a ponton. várakozáson felül szerepel Awonder Liang és Christopher Yoo.

A 6. forduló eredményei:

Levon Aronian (2755) – Dariusz Awiercz (2652) 0 – 1

Hans Moke Niemann (2699) – Ray Robson (2690) 0 – 1

Wesley So (2774) – Leinier Dominguez Perez (2747) döntetlen

Eishan Moradiabadi (2534) – Fabiano Caruana (2765) 0 – 1

Aleksandr Lenderan (2535) – Sam Shankland (2712) döntetlen

Samuel Sevian (2684) – Jeffery Xiond (2684) söntetlen

Awonder Liang (2608( - Christopher Yoo (2563) döntetlen

ch-USA 2022 Saint Louis 2022. október 5-20.

kat. XVII (2672)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruna

g

USA

2763

*

½

.

.

½

½

.

.

1

.

.

1

.

1

2875

2.

Ray Robson

g

USA

2690

½

*

.

.

.

½

.

.

½

.

½

1

½

.

2778

3.

Awonder Liang

g

USA

2608

.

.

*

½

½

.

1

.

.

½

.

.

1

0

2697

4.

Samuel Sevian

g

USA

2684

.

.

½

*

.

.

½

½

.

½

.

.

½

1

2671

5.

Wesley So

g

USA

2774

½

.

½

.

*

½

.

½

.

0

1

.

.

.

3

2680

6.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2747

½

½

.

.

½

*

.

.

½

.

.

½

½

.

3

2722

7.

Aleksaner Lenderman

g

USA

2535

.

.

0

½

.

.

*

½

.

1

½

.

½

.

3

2668

8.

Jeffery Xiong

g

USA

2690

.

.

.

½

½

.

½

*

½

.

.

½

.

½

3

2646

9.

Dariusz Swiercz

g

USA

2652

0

½

.

.

.

½

.

½

*

.

½

.

1

.

3

2726

10.

Yoo, Christopher Woojin

g

USA

2563

.

.

½

½

1

.

0

.

.

*

.

0

.

1

3

2639

11.

Shankland, Sam

g

USA

2712

.

½

.

.

0

.

½

.

½

.

*

½

.

1

3

2647

12.

Hans Moke Niemann

g

USA

2699

0

0

.

.

.

½

.

½

.

1

½

*

.

.

2637

13.

Levon Aronian

g

USA

2755

.

½

0

½

.

½

½

.

0

.

.

.

*

.

2

2527

14.

Elshan Moradiabadi

g

USA

2534

0

.

1

0

.

.

.

½

.

0

0

.

.

*

2477

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az amerikai bajnokságon Fabiano Caruana öt forduló után félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló amerikai bajnokságon az ötödik forduló után Fabiano Caruana félpontos előnnyel vezet Awonder Liang és Samuel Sevian előtt. A világranglistán ötödik nagymester a negyedik körben Hans Moke Niemann ellen nyert, ötödik játszmája döntetlennel ért véget a címvédő Wesley Soval. So első győzelmét Sam Shankland ellen szerezte megg. Az ötödik kör nagy meglepetését Liang győzelme jelentette Levon Aroniannal szemben, a háromszoros örmény olimpiai bajnokerejéből eddig csak négy döntetlenre futotta. A kiegyenlített erők küzdelmében az eddig lejátszott 35 partiból  11 végződött döntéssel. A pihenőnap után folytatódik a pontvadászat.

A viadal negyedik fordulójában a legnagyobb érdeklődés Hans Moke Niemann és Fabiano Catuana játszmáját kísérte. Nincs olyan nap, amikor a jeletős portálokon ne jelenne meg újabb és újabb cikk, elemzés, értékelés a Carlsen-Miemann affér kapcsán. A norvég világbajnok a Klubcsapatok Euróőa-kupán az Offerspill csapatána éltábláján játszott, Niemann elég határozottan jelentette ki, hogy nem hátrál. Csak sejtések, hogy külső segítséggel győzött Carlsen ellen, a norvég világelső a botrány kirobbantásával sokat ártott a sakknak.

Az amerikai nagymesterek a bajnokságra koncentrálnak és Fabiano Caruana nafy csatában nyert a 19 éves riválisával szemben, Niemann remiesélyt szalasztott el, küzdelmük 80 lépésig tartott.

Gyengébb rajtja után a címvédő Wesley So első győzelmét érte el, tetszetős kombinációval került döntő előnybe Sam Shanklanddal vívott csatájában.A 15 éve Christopher Yoo 70 lépést követően kapitulált.  

A 4. forduló eredményei:

Levon Aroniam (2755) – Ray Robson (2690) döntetlen

Dariusz Swiercz (2652) – Leinier Dominguez Perez (2747) döntetlen

Hans Moke Niemann (2699) – Fabiano Caruana (2765) 0 – 1

Wesley So (2774) – Sam Shankland (2712) 1 – 0

Eshan Moradiabadi (2534) – Jeffery Xiong (2690) döntetlen

Aleksandr Lenderman (2535) – Christopher Yoo (2563) 1 – 0

Samuel Sevian (2684) – Awonder Liang (2608) döntetlen

Az ötödik forduló nagy meglepetéseként a 19 éves Awonder Liang legyőzte Levon Aroniant. A skót-csel elméleti párbajában az ifjú titán meglepte Aroniant, szép taktikai megoldást talált, pályafutása első amerikai bajnokságán az örmény nagymester mélyrepülése folytatódott.

A játéknap rangadóján Fabiano Caruana és Wesley So 75 lépésben osztozott meg a ponton.

Bosszankodhat a tavalyi bajnokság holtverdenyes második helyezettje, Samuel Sevian, nyerést szalasztott el, Christopher Yoo 115 lépésben harcolta ki a döntetlent.

Maratoni küzdelemben, 116 lépésben lett döntetlen Ray Robson és Dariusz Swiercz összecsapása. Sam Shankland győzelméhez Eishan Moradiabadi hathatós segítséget nyújtott.

Az 5. forduló eredményei:

Awonder Liang (2563) – Levon Aronian (2755) 1 – 0

Christophet Yoo (2563) – Samuel Sevian )2684) döntetln

Jeffery Xiong (2690) – Aleksandr Lenderman (2535) döntetlen

Sam Shankland (2712) – Eshan Moradiabadi (2534) 1 – 0

Fabiano Caruana (2763) – Wesley So (2774) döntetlen

Leinier Dominguez Perez (2747) – Hans Moke Niemann (2699) döntetlen

Ray Robson (2690) – Dariusz Swiercz (2652) döntetlen

ch-USA 2022 Saint Louis, 2022. október 5-20. 

kat. XVII (2672)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2763

*

.

.

½

½

½

1

.

.

.

.

.

1

.

2861

2.

Awonder Liang

g

USA

2608

.

*

½

½

.

.

.

1

.

.

.

1

.

0

3

2728

3.

Samuel Sevian

g

USA

2684

.

½

*

.

.

.

.

½

.

½

.

½

.

1

3

2671

4.

Wesley So

g

USA

2774

½

½

.

*

.

.

.

.

½

0

1

.

.

.

2667

5.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2747

½

.

.

.

*

½

½

.

.

.

.

½

½

.

2711

6.

Ray Robson

g

USA

2690

½

.

.

.

½

*

.

.

.

.

½

½

½

.

2725

7.

Hans Moke Niemann

g

USA

2699

0

.

.

.

½

.

*

.

½

1

½

.

.

.

2695

8.

Aleksandr Lenderman

g

USA

2535

.

0

½

.

.

.

.

*

½

1

.

½

.

.

2660

9.

Jeffery Xiong

g

USA

2690

.

.

.

½

.

.

½

½

*

.

.

.

½

½

2638

10.

Christopher Yoo

g

USA

2563

.

.

½

1

.

.

0

0

.

*

.

.

.

1

2645

11.

Sam Shanklan,

g

USA

2712

.

.

.

0

.

½

½

.

.

.

*

.

½

1

2669

12.

Levon Aronian

g

USA

2755

.

0

½

.

½

½

.

½

.

.

.

*

.

.

2

2580

13.

Dariusz Swiercz

g

USA

2652

0

.

.

.

½

½

.

.

½

.

½

.

*

.

2

2648

14.

Elshan Moradiabadi

g

USA

2534

.

1

0

.

.

.

.

.

½

0

0

.

.

*

250

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Novy Bor a 37. Klubcsapatok Európa-kupa győztese, a női csapatok versenyében a Pamhagen lett az első

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A tiroli Zilleral-völgyben fekvő Mayrhofenben megrendezett 37. Klubcsapatok Európa-kupán a cseh Novy Bor együttese szenzációs teljesítménnyel, mind a hét ellenfelét legyőzve nyerte meg a 70 csapat 7 fordulós svájci rendszerű viadalát. A Novy Bor a befejező játéknapon a francia Asnieres Le Grand Echiquier gárdáját 3,5-2.5-re győzte le, az indiai Pentala Harikeishna a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert, megszakadt honfitársa, Santosh Gujrathi Vidit nyerősorozata, hat győzelem után kikapott az orosz Andrej Jeszipenkotól. A francia Clishy-Echecs-92 kétpontos hátránnyal lett második, a német Schachclub Viernheim 1934e.V. 11 pontot gyűjtve végzett a harmadik helyen. A rajtlistán első román CSU ASE Superbet csak hatodikként zárta szereplését. Az éltáblán az exvilágbajnok Viswanathan Anand 6 partijából 3,5 pontot szerzett, Rapport Richárd a másodikon 2,5 pontot! A Sentimento Ajka BSK utolsó meccsén 3-3-at ért el a Moravska Slavia Brno hatosával szemben, a csapat  15. helyet szerezte meg.A 17 női csapat versenyében meglepetés született, a veretlenségét megőrző osztrák ASVOe Pamhagen diadalmaskodott. Az Európa-bajnok örmény Elina Danieljan és az ukrán exvilágbajnok Anna Usenyina a csapat két nagy sztárja. Egypontos hátránnyal lett második a román CSU ASE Superbet, kedvezőbb Berger-Sonneborn-pontszámmal előzték meg a nagy favorit monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttesét.

A rajtlistán második, a tavalyi viadal ezüstérmese, a Novy Bor a 37. Klubcsapatok Európa-kupa győztese. A 2013-ban először  KEK-győztescseh együttes valamennyi ellenfelét legyőzve végzett az élen. A befejező fordulóban a francia Asnieres Le Grand Echiquier csapatát 3,5 – 2,5-re győzte le. Remekelt az éltáblán Pentala Harikrishna, Maxime Vachier-Lagrave elleni nyerése döntőnek bizonyult. Honfitársa, Santosh Gujrathi Vidit  hatos nyerőszéria után utolsó játszmáját elvesztette az orosz Andrej Jeszipenkoval szemben. A vereséggel a francia együttes lecsúszott a dobogóról

Az ezüstérem sorsa dőlt el a Clichy-Echecs-92 és a norvég Offerspill találkozón. Az éltáblán az iráni Parham Maghsoodloo remizett Magnus Carlsennel, a francia együttes legjobb pontszerzője, az egyiptomi Bassem Amin és a szintén tábladíjas olasz Daniele Vocaturo győzelmei a második helyet biztosíoptta be.

Az azerbajdzsáni Vugar Gasimov csapat a német Schachclub Viernheim elleni mérkőzését egypontos előnnyel kezdhette meg, de a meccs elvesztésével a tizedik helyre csúszott vissza, míg a rangsorban hatodik német gárda bronzérmes lett.

A rajtlistát vezető és így nagy favoritnak számító CSU ASE Superbet csak a hatodik helyet szerezte meg.  Befejező meccse 3-3-al ért véget. Az éltáblán az 52 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand nyerése kellett a döntetlen eredményhez, mert 17 éves honfitársa, Gukesh vereséget szenvedett. Nem sikerült román színekben Rapport Richárd bemutatkozása, 2,5 pontot szerzett hat partijából, a virtuális világranglistán a 16. helyre esett vissza, míg Anand megőrizte 9. helyét.

A Sentimento Ajka BSK együttese hat döntetlennel zárta szereplését, a 15. helyen végzett. A magyar sakkozókkal felálló Dunaszerdahely 3,5-2,5-ös nyerést ért el a Bayern München ellen és a 12. helyet szerezte meg.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

Pont

MP

Res.

:

Res.

MP

Pont

Team

 

R

1

2

Novy Bor Chess club

27

12

:

10

24½

Asnieres Le Grand Echiquier

3

2

5

Clichy-Echecs-92

27½

10

4

:

2

10

25½

Offerspill Chess Club

7

3

6

Schachclub Viernheim 1934e.V.

23

9

4

:

2

10

25

Vugar Gashimov

9

4

1

CSU ASE Superbet

22½

9

3

:

3

9

26

TAJFUN - SK Ljubljana

4

5

15

Schachgesellschaft Riehen

18

8

:

8

23½

Beer Sheva Chess Club

10

6

16

Moravská Slavia Brno

24½

8

3

:

3

8

22½

Sentimento Ajka BSK

11

7

19

SK Dunajska Streda

19

8

:

8

20

FC Bayern München

12

8

21

Schach ohne Grenzen

19½

8

:

8

21½

Gokturk Satranc Spor Kulubu

13

9

14

Kfar Saba Chess Club

23

8

:

8

20

LSG Leiden 1

20

10

22

SK Rockaden

19½

8

:

7

24½

Silla - València Origin of Chess

8

T.

2

  Novy Bor Chess club

Élő

FED

-

3

  Asnieres Le Grand Echiquier

Élő

FED

3½:2½

1.1

GM

Pentala Harikrishna

2717

IND

-

GM

Maxime Vachier-Lagrave,

2747

FRA

1 - 0

1.2

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2710

IND

-

GM

 Andrej Jeszipenko

2668

FID

0 - 1

1.3

GM

Radoslaw Wojtaszek

2693

POL

-

GM

Jules Moussard

2686

FRA

½ - ½

1.4

GM

David Navara

2676

CZE

-

GM

Kirill Alekszejenko,

2691

FID

½ - ½

1.5

GM

 Nils Grandelius

2651

SWE

-

GM

Szergej Movszeszjan

2619

ARM

½ - ½

1.6

GM

David Anton Guijarro

2655

ESP

-

GM

Matthieu Corette

2572

FRA

1 - 0

T.

5

  Clichy-Echecs-92

Élő

FED

-

7

  Offerspill Chess Club

Élő

FED

4 : 2

2.1

GM

Parham Maghsoodloo

2721

IRI

-

GM

Magnus Carlsn

2856

NOR

½ - ½

2.2

GM

Jorden Van Forees,

2694

NED

-

GM

Aryan Tari

2656

NOR

½ - ½

2.3

GM

Bassem Amin

2667

EGY

-

GM

Eric Hansen

2613

CAN

1 - 0

2.4

GM

Daniele Vocaturo

2615

ITA

-

GM

Johan-Sebastian Christiansen

2576

NOR

1 - 0

2.5

GM

Loek Van Wely

2629

NED

-

GM

Frode Olav Olsen Urkedal

2523

NOR

½ - ½

2.6

GM

Pavel V.Tregubov,

2548

FID

-

IM

Benjamin Haldorsen

2449

NOR

½ - ½

A 37. Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

2

CZE

Novy Bor Chess club

7

7

0

0

14

244,5

30,5

174,5

174,5

2

5

FRA

Clichy-Echecs-92

7

5

2

0

12

233,5

31,5

169

142,5

3

6

GER

Schachclub Viernheim 1934e.V.

7

5

1

1

11

206

27

176

132,8

4

3

FRA

Asnieres Le Grand Echiquier

7

4

2

1

10

214

27

179

120

5

10

ISR

Beer Sheva Chess Club

7

5

0

2

10

206

27

159

101,5

6

1

ROU

CSU ASE Superbet

7

4

2

1

10

205,5

25,5

186,5

128

7

7

NOR

Offerspill Chess Club

7

5

0

2

10

202,5

27,5

174,5

112,5

8

4

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

7

4

2

1

10

200,5

29

169,5

115,3

9

14

ISR

Kfar Saba Chess Club

7

5

0

2

10

190

26,5

153

105

10

9

AZE

Vugar Gashimov

7

5

0

2

10

188

27

162

109,5

11

13

TUR

Gokturk Satranc Spor Kulubu

7

4

2

1

10

178

26

161,5

107,8

12

19

SVK

SK Dunajska Streda

7

5

0

2

10

138

22,5

158

105,5

13

8

ESP

Silla - València Origin of Chess

7

4

1

2

9

194,5

29

158,5

91

14

16

CZE

Moravská Slavia Brno

7

4

1

2

9

183

27,5

157,5

97,3

15

11

HUN

Sentimento Ajka BSK

7

3

3

1

9

171

25,5

167,5

98,3

(70 csapat)

A győztes  Novy Bor csapat tagjainak eredményei:

T.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

Pont

J.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

GM

Pentala Harikrishna

2717

IND

1

½

½

0

1

½

1

4,5

7

2663

2765

5,4

2

GM

Santosh Gujrath Vidit

 2710

IND

1

1

1

1

1

1

0

6

7

2576

2885

13,7

3

GM

Radoslaw Wojtaszek

2693

POL

½

½

½

½

½

½

3

6

2599

2599

-7,2

4

GM

David Navara

2676

CZE

1

½

½

½

1

½

4

6

2561

2695

2,6

5

GM

Nguyen Thai Dai Van

2634

CZE

½

1

1,5

2

2309

0

-2,3

6

GM

Nils Grandelius

2651

SWE

1

1

½

1

½

½

4,5

6

2471

2670

2,9

7

GM

David Anton Guijarro

2655

ESP

1

1

½

1

1

4,5

5

2541

2907

13,2

8

GM

Markus Ragger

2632

AUT

1

½

1

2,5

3

2406

2691

2,5

A tábladíjasok:

1.tábla:

1.Magnus Carlsen (Offerspill)

2. Penzala Hatikrishna (Novy Bor)

3. Parham Maghsoodloo (Clichy-Echecs-92)

2.tábla:

1.Andrej Jeszipenko (Asnieres Le Grand Echiquier)

2. Santosh Gujrathi Vidit (Novy Bor)

3. Kirill Sevcsenko (Vigar Gadimov)

3.tábla:

1. Bassem Amin (Clichy-Echecs-92)

2. Bogdan-Daniel Deac (CSU ASE Superbet)

3. Pouya Idani (Silla)

4. tábla:

1.Andrej Volokityin (Tajfun – SK – Ljubljana)

2. Szetgej Fedorcsuk (Viernheim)

3. Daniele Vocaturo (Clichy-Echecs-92)

5.tábla:

1. Loek Van Wely (Clichy-Echecs-92)

2. Daniel Forren (Silla)

3. Dannis Wagner (Viernhaim)

6-8. tábla:

1.Matei Sebenik (Tajfun – SK – Ljubljana)

2. David Anton Guijarro (Novy Bor)

3.Konsztantin Tarlev (Viernhei)

A virtuális világranglista élcsoportja:

1.Msgnus Carlsen (norvég) 2856,8 (+ 2,8)

2. Ding Liren (kínai) 2811

3. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2793

4. Alireza Firouzja (francia) 2785

5. Fabiano Caruana (amerikai) 2769,6

6. Hikaru Nakamura (amerikai) 2768

7. Wesley So (amerikai) 2768,8 (- 7,2)

8. Anish Giri (holland) 2764

9. Viswanathan Anand (indiai) 2753,8 (- 2,1)

10. Szergej Karjakin (orosz) 2747

11. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni) 2747

12. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2745

13. Leinier Dominguz Perez (amerikai) 2744,5 (- 2,6)

14. Levon Aronian (amerikai) 2743,2 (- 11,8)

15. Sahrijar Mamedhyatov (azerbajdzsáni) 2741,4 (- 5,6)

16. Rapport Richárd (román) 2739, 8 (- 14,2)

17. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2735,6 (- 11,4)

18. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2731

19. Dmitrj Andrejkin (FID) 2729

20. Le Quang Liem (vietnami) 2728

Női Európa-kupa

A 17 női csapat versenyében meglepetésre hazai siker született, az ASVOe Pamhagen veretlenségét megőrizve megnyerte a viadalt. Az utolsó fordulóban nem kis izgalmak után az elsőségüket jelentette a lengyel Bydgoszcz elleni 2-2-es eredmény.

A második helyet a kedvezőbb Berger-Sonneborn ponszának köszönhetően a román CSU ASE Supetbet szerezte meg a rajtlistát vezető monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttese előtt. Az első három helyezettel a többi csapat nem tudta felvenni a versenyt.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

T.

R.

Csapat

Pont

MP

Res.

:

Res.

MP

Pont

Csapat

 

R.

1

5

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

13½

7

2

:

2

11

16½

ASVOe Pamhagen

3

2

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

14

9

:

7

13½

Blue & Yellow

8

3

7

Wood Green

13

7

1

:

3

9

14½

CSU ASE Superbet

2

4

9

TAJFUN - SK Ljubljana

14½

6

2

:

2

7

13½

SK Erste Bank Baden

6

5

4

Odlar Yurdu

13½

6

3

:

1

6

12

Sirmium

10

T.

5

  BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

Élő

FED

-

3

  ASVOe Pamhagen

Élő

FED

2 : 2

1.1

IM

Alina

   Kaslinszkaja

2482

POL

-

GM

Elina Danieljan

2431

ARM

1 - 0

1.2

WIM

Oliwia Kiolbasa

2404

POL

-

GM

Anna Usenyina

2445

UKR

½ - ½

1.3

WGM

Julia Antolak

2315

POL

-

IM

Julia Oszmak

2428

UKR

0 - 1

1.4

IM

Karina Cyfka

2347

POL

-

IM

Alekszandra Maltsevskaja

2389

POL

½ - ½

A 26. Európakupa végeredménye:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

AUT

ASVOe Pamhagen

7

5

2

0

12

135,5

18,5

111

94,5

2

2

ROU

CSU ASE Superbet

7

5

1

1

11

121,5

17,5

109,5

83,8

3

1

MNC

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

7

5

1

1

11

118

16,5

112,5

86,3

4

5

POL

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

7

3

2

2

8

110,5

15,5

110,5

60,3

5

6

AUT

SK Erste Bank Baden

7

3

2

2

8

109

15,5

104,5

52

6

4

AZE

Odlar Yurdu

7

4

0

3

8

105

16,5

104,5

53

7

9

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

7

3

1

3

7

93,5

16,5

97,5

42,8

8

7

ENG

Wood Green

7

3

1

3

7

88,5

14

107,5

47,3

9

8

UKR

Blue & Yellow

7

3

1

3

7

84,5

15

98

45,5

10

12

FRA

Philidor Mulhouse

6

3

0

3

7

55,5

14

73,5

30

11

11

MKD

Gambit Asseco See

6

3

0

3

7

52,5

15,5

79

28,5

(17 csapat)

A győztes ASVOe Pamhagen csapat tagjainak eredményei:

T..

Név

Llő

FED

1

2

3

4

5

6

7

Pont

.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

GM

Elina Danieljan

2431

ARM

½

½

½

0

½

1

0

3

7

2431

2381

-4,9

2

GM

Anna Usenyina

2445

UKR

1

½

1

½

1

½

½

5

7

2381

2539

8,9

3

IM

Julija Oszmak

2428

UKR

1

1

½

½

0

1

1

5

7

2347

2505

7,9

4

IM

Akejszandra Maltsevszkaja

2389

POL

1

1

1

1

1

0

½

5,5

7

2316

2563

15,8

Verőci Zsuzsa

Fotó: a hivatalos honl

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az utolsó forduló előtt a Novy Bor kétpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A tiroli Zillertal-völgyben fekvő Mayrhofenben zajló 37. Klubcsapatok Európa-kupán a Novy Bor folytatta bámulatos sorozatát, a cseh csapat hatodik mérkőzését is megnyerte. A világos táblákon az indiai Santosh Gujrathi Vidit, a cseh Davin Navara és a spanyol David Anton Guijarro volt eredményes, Vidit hatodik játszmájában is diadalmaskodott! A Novy Bor kétpontos előnnyel, remifórral várhatja a francia  Asnieres Le Grand Echiquier elleni döntő ütközetet. Nem panaszkodhatott a párosításra a Clichy – Echecs -92 együttese, „gólarányt” javíthattak. A világbajnok Magnus Carlsen ismét győzelemre vezette az Offerspill csapatát, négy gárdának is 10 pontja van. Nehezen nyert a CSU ASE Superbet, öt döntetlen mellett a 17 éves indiai Gukesh győzelme jelentette a két meccspontot, a rajtlistát vezető román csapat csak hatodik a befejező játéknap előtt. kiütéses győzelmet aratott a Sentimento Ajka BSK, feljött a 13. helyre. A női együttesek versenyében az osztrák ASVOe Pamhagen kétpontos előnnyel várhatja az utolsó fordulót, amely három órával korábban, 11 órakor kezdődik.

 

A rajtlistán második Novy Bor hatodik mérkőzését is megnyerte, kétpontos előnnyel várhatja az újabb rangadót, a rangsorban harmadik francia Asnieres Le Grand Echiquier elleni mérkőzést.

A német Schachclub Viernheim 1934e.V. sem megállítani szárnyalásában a cseh együttest, profi módon a világos táblákra koncentráltak és a taktika bevált. Santosh Gujrathi Vidit hatodik játszmáját is megnyerte, lendületes játékkal győzött David Navara és David Anton Guijarro is csatlakozott társaihoz. Az éllovas együttes játékosai az eddig lejátszott 36 partijukból csak egyet vesztettek, Pentala Harikrishna a világbajnok Magnus Carlsentől szenvedett vereséget.

A dobogós helyezésért küzdő mindkét francia együttes nyert, Maxime Vachier-Lagrave csapata nehezebben, a Clichy – Echecs – 92 „ gólarányt” is javított.

 

A világbajnok Magnus Carlsen negyedik partiját nyerte meg, az Offespill éremért játszhat az utolsó fordulóban, reálisan a Clichy az esélyesebb. A Vugar Gashimov gárdája is dobogós helyezésért küzdhet utolsó meccsén.

 

Nehezen győzött a CSU ASE Superbet. A 17 éves Gukesh juttatta vezetéshez a román csapatot, az exvilágbajnok Viswanathan Anand hátrányos végjátékát döntetlenre mentette Anton Korobovval szemben. Anand az éltáblán ötvenszázalékos, 5-ből 2,5 pontja van, Rapport Richárd öt partijából csak 2 pontot szerzett.

Kedvező párosítáást remekül használta ki a Sentimento Ajka BSK, a kiütéses győzelemmel öt helyezést javított az együttes. A szlovák Jurges Pechac, Bánusz Tamás, a cseh Peter Michalik, Prohászka Péter, Korpa Bence és Kaczúr Flórián voltak a pontszerzők.

 

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

Pont

MP

Res.

:

Res.

MP

Pont

Csapat

 

R.

1

6

Schachclub Viernheim 1934e.V.

21½

9

:

10

22½

Novy Bor Chess club

2

2

3

Asnieres Le Grand Echiquier

20½

8

4

:

2

8

21½

Beer Sheva Chess Club

10

3

12

FC Bayern München

19½

8

½

:

8

22

Clichy-Echecs-92

5

4

7

Offerspill Chess Club

21

8

:

8

18

Schach ohne Grenzen

21

5

9

Vugar Gashimov

20

8

5

:

1

8

17

Schachgesellschaft Riehen

15

6

1

CSU ASE Superbet

19

7

:

7

22

Silla - València Origin of Chess

8

7

4

TAJFUN - SK Ljubljana

21

7

5

:

1

7

20

Schachgesellschaft Zürich

17

8

25

Paul Keres

15

6

0

:

6

6

16½

Sentimento Ajka BSK

11

9

13

Gokturk Satranc Spor Kulubu

17½

6

4

:

2

6

14

Schachklub Absam

27

10

29

KBSK Brugge

13½

6

:

6

18½

Kfar Saba Chess Club

14

11

30

Andreu Valencia Origin Chess

17

6

½

:

6

19

Moravská Slavia Brno

16

12

34

De Pluspion Wachtebeke

19½

6

:

6

14½

SK Dunajska Streda

19

T.

6

  Schachclub Viernheim 1934e.V.

Élö

FED

-

2

  Novy Bor Chess club

Élő

FED

1½:4½

1.1

GM

Sahrijar Mamedgyarov

2747

AZE

-

GM

Pentala Harikrishna

2717

IND

½ - ½

1.2

GM

Juriij Krivorucsko

2658

UKR

-

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2710

IND

0 - 1

1.3

GM

Jurij Kuzubov

2612

UKR

-

GM

Radoslaw Wojtaszek,

2693

POL

½ - ½

1.4

GM

Dannis Wagner

2570

GER

-

GM

David Navaraű,

2676

CZE

0 - 1

1.5

GM

,Sebastien Maze

2530

FRA

-

GM

Nils Grandelius

2651

SWE

½ - ½

1.6

GM

Konsztantyin Tarlev

2577

UKR

-

GM

David Anton Guijarro,

2655

ESP

0 - 1

T.

3

  Asnieres Le Grand Echiquier

Élő

FED

-

10

  Beer Sheva Chess Club

Élő

FED

4 : 2

2.1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2747

FRA

-

GM

Maxim Rodshtein

2602

ISR

½ - ½

2.2

GM

Andrej Jeszipenko,

2668

FID

-

GM

Victor Mikhalevski,

2523

ISR

1 - 0

2.3

GM

Jules Moussard

2686

FRA

-

GM

Michael Roiz

2579

ISR

½ - ½

2.4

GM

Kirill Alekszejenko

2691

FID

-

GM

Evgeny Postny,

2573

ISR

½ - ½

2.5

GM

Szergej Movszeszjan

2619

ARM

-

GM

Alexander Huzman

2535

ISR

1 - 0

2.6

GM

Matthieu Cornette

2572

FRA

-

GM

Ori Kobo

2544

ISR

½ - ½

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

2

CZE

Novy Bor Chess club

6

6

0

0

12

188

27

131

131

2

5

FRA

Clichy-Echecs-92

6

4

2

0

10

177

27,5

122

99

3

9

AZE

Vugar Gashimov

6

5

0

1

10

160,5

25

121

98,5

4

7

NOR

Offerspill Chess Club

6

5

0

1

10

155,5

25,5

124,5

97,5

5

3

FRA

Asnieres Le Grand Echiquier

6

4

2

0

10

154

24,5

129

104

6

1

ROU

CSU ASE Superbet

6

4

1

1

9

163,5

22,5

137

98,5

7

4

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

6

4

1

1

9

149,5

26

124

88,8

8

6

GER

Schachclub Viernheim 1934e.V.

6

4

1

1

9

138,5

23

126,5

88,3

9

10

ISR

Beer Sheva Chess Club

6

4

0

2

8

144

23,5

116

64,5

10

13

TUR

Gokturk Satranc Spor Kulubu

6

3

2

1

8

131

21,5

121,5

74,5

11

16

CZE

Moravská Slavia Brno

6

4

0

2

8

130

24,5

110

68,5

12

14

ISR

Kfar Saba Chess Club

6

4

0

2

8

127

23

110,5

68

13

11

HUN

Sentimento Ajka BSK

6

3

2

1

8

122

22,5

119

69,5

14

21

AUT

Schach ohne Grenzen

6

4

0

2

8

113

19,5

124

74

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

Pont

MP

Res.

:

Res.

MP

Pont

Csapat

 

R.

1

2

Novy Bor Chess club

27

12

:

10

24½

Asnieres Le Grand Echiquier

3

2

5

Clichy-Echecs-92

27½

10

:

10

25½

Offerspill Chess Club

7

3

6

Schachclub Viernheim 1934e.V.

23

9

:

10

25

Vugar Gashimov

9

4

1

CSU ASE Superbet

22½

9

:

9

26

TAJFUN - SK Ljubljana

4

5

15

Schachgesellschaft Riehen

18

8

:

8

23½

Beer Sheva Chess Club

10

6

16

Moravská Slavia Brno

24½

8

:

8

22½

Sentimento Ajka BSK

11

7

19

SK Dunajska Streda

19

8

:

8

20

FC Bayern München

12

8

21

Schach ohne Grenzen

19½

8

:

8

21½

Gokturk Satranc Spor Kulubu

13

9

14

Kfar Saba Chess Club

23

8

:

8

20

LSG Leiden 1

20

10

22

SK Rockaden

19½

8

:

7

24½

Silla - València Origin of Chess

8

Női Európa-kupa

A női csapatok versenyében az utolsó forduló előtt az osztrák ASVOe Pamhagen együttese kétpontos előnnyel vezet. Az örmény Európa-bajnok Ekina Danieljan vezetésével az azrebajdzsáni Odlar Yurdu csapatát küzdelmes mérkőzésen 2,5 – 1,5-re győzték le.

A játéknap ragadóját a rajtlistát vezető korábbi hétszeres győztes monacói Cercle d’Echecs de Monte-Carlo 2,5 – 1,5-re legyőzte a román CSU ASE Superbetgrdáját. Három döntetlen mellett a női sakkozás legendája, a svéd Pia Cramling nyert.

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

Pont

MP

Res.

:

Res.

MP

Pont

Csapat

 

R.

1

2

CSU ASE Superbet

13

9

:

7

11½

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

1

2

3

ASVOe Pamhagen

14

9

:

6

12

Odlar Yurdu

4

3

7

Wood Green

11

6

2

:

2

6

11½

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

5

4

8

Blue & Yellow

11

5

:

6

13

TAJFUN - SK Ljubljana

9

T.

2

  CSU ASE Superbet

Élő

FED

-

1

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

FED

1½:2½

1.1

IM

Irina Bulmaga,

2417

ROU

-

GM

Anna Muzicsuk

2534

UKR

½ - ½

1.2

IM

Dinara Szaduakasszova

2434

KAZ

-

GM

Antoaneta Sztefanova

2440

BUL

½ - ½

1.3

IM

Ekaterina Atalik

2406

TUR

-

GM

Pia Cramling

2459

SWE

0 - 1

1.4

IM

Marsel Efroimski

2462

ISR

-

IM

Elisabeth Paehtz

2469

GER

½ - ½

T.

3

  ASVOe Pamhagen

Élő

FED

-

4

  Odlar Yurdu

Élő

FED

2½:1½

2.1

GM

Elina Danieljan

2431

ARM

-

IM

Gunaj Mammadzada,

2483

AZE

1 - 0

2.2

GM

Anna Usenyina

2445

UKR

-

WGM

Ulvijja Fatalijeva,

2422

AZE

½ - ½

2.3

IM

Julija Oszmak

2428

UKR

-

IM

Gulnar Mammadova,

2389

AZE

1 - 0

2.4

IM

Alekszandra Maltsevskaja

2389

POL

-

WGM

Kanim Balajjyeva

2384

AZE

0 - 1

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

AUT

ASVOe Pamhagen

6

5

1

0

11

98,5

16,5

80

72,8

2

2

ROU

CSU ASE Superbet

6

4

1

1

9

91,5

14,5

83

60,8

3

1

MNC

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

6

4

1

1

9

89,5

14

85,5

62,3

4

6

AUT

SK Erste Bank Baden

6

3

1

2

7

78

13,5

74

36

5

5

POL

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

6

3

1

2

7

72,5

13,5

78,5

43,5

6

7

ENG

Wood Green

6

3

1

2

7

66,5

13

76

38,8

7

8

UKR

Blue & Yellow

6

3

1

2

7

54

13,5

68,5

37,5

8

4

AZE

Odlar Yurdu

6

3

0

3

6

78

13,5

78,5

34

9

9

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

6

3

0

3

6

66,5

14,5

71

30

10

10

SRB

Sirmium

6

3

0

3

6

42,5

12

65

27

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

Pont

MP

Res.

:

Res.

MP

Pont

Csapat

 

R.

1

5

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

13½

7

:

11

16½

ASVOe Pamhagen

3

2

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

14

9

:

7

13½

Blue & Yellow

8

3

7

Wood Green

13

7

:

9

14½

CSU ASE Superbet

2

4

9

TAJFUN - SK Ljubljana

14½

6

:

7

13½

SK Erste Bank Baden

6

5

4

Odlar Yurdu

13½

6

:

6

12

Sirmium

10

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az amerikai bajnokságon három játéknap után négyes holtverseny az élen, a 15 éves Yoo legyőzte a címvédő Sot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló amerikai bajnokság harmadik fordulója után Fabiano Caruana, Hans Moke Niemann, Samuel Sevian és Christopher Yoo holtversenyben vezet. A viadal eddigi legnagyobb meglepetéseként a második körben a 15 éves Yoo sötéttel legyőzte a címvédő Wesley Sot. A háromszoros bajnok még nyeretlen. Három döntetlennel kezdett a bajnokságon debütáló háromszoros örmény olimpiai bajnok eavon Aronian, a harmadik körben Samuel Sevian ellen 98 lépésben mentette döntetlenre gyaloghátrányos végjátékát. Az eddig lejátszott 21 partiból csak hét végződött döntéssel, a döntetlenek kiélezett nagy küzdelmekben születtek meg.

 

A bajnokság legfiatalabb résztvevője, a 15 éves Cristophwr Yoo vereséggel rajtolt pályafutása első felnőtt bajnokságán, Hans Moke Niemanntól szenvedett vereséget, de a második fordulóban az edigi legnagyobb meglepetését okozta a címvédő Wesley So elleni győzelmével. Bátor játéka maximális elismerést érdemel a háromszoros bajnokkal szemben.

A bajnokságon debütáló Levon Aronian 40. születésnapját „csak” döntetlennel ünnepelte.

Kecsegtető esélyt szalasztott el Hans Moke Niemann. A 19 éves Awonder Liang a spanyol megnyitású partiban sebezhető volt,

 

A 2. forduló eredményei:

Levon Aronian (2755) – Leinier Dominguez Perez (2747) döntetlen

Ray Roobson (2690) – Fabiano Catuana (2763) döntetlen

Dariusz Swiercz (2652) – Sam Shankland (2712) döntetlen

Hans Moke Niemann (2699) – Jeffery Xiong (2690) döntetlen

Wesley So (2774) – Christopher Yoo (2563) 0 – 1

Eshan Moradiabadi (2534) – Awonder Liang (2608) 1 – 0

Alexander Lenderman (2535) – Samuel Sevian (2684) döntetlen

A harmadik körben három játszma végződött döntéssel. A bonyodalmakban Cristopher Yoo túljátszotta Eshan Moradiabadit, tetszetős kiskombinációval szerezte meg második győzelmét.

Javított Awonder Liang, rutinos ellenfele, Alexander Lenderman elvétette a helyes védekezést.

 

Kiélezett küzdelemben könyvelhette el első győzelmét Fabiano Caruana. Dariusz Swiercz sokáig kezdeményezett, az időkontroll után már Caruanánál volt az előny, nyeréséhez azonban ellenfele is hathatós segítséget nyújtott.

A poklokat is mejárta Levon Aronian, gyaloghátrányos végjátékát 98 lépésben mentette döntetlenre a tavalyi bajnokság holtversenyes ezüstérrmesével, Samuel Saviannal szemben. ellen.

A spanyol megnyitás berlini v

ltozatában 91 lépést követően kötött békét Leinier Dominguez Perez és Ray Robson, sötét nagyot küzdött a remiért.

Az elfogadott vezércselű játszmában Jeffery Xiong új ötletet próbált ki, Wesley So pontos játékkal egyenlítette ki esélyeit.

Sam Shankland kicsit kedvezőbb állásából nem tudott döntő előnyt kihozni a passzívan védekező Hans Moke Niemann ellen.


A 3. forduló eredményei:

Samuel Sevian (2684) - Levon Aronian (2755) döntetlen

Awonder Liang (2608) - Alexander Lenderman (2535) 1 - 0

Christopher Yoo (2563) - Eshan Moradiabadi (2534) 1 – 0

Jeffery Xiong (2690)  -  Wesley So (2774)   döntetlen

Sam Shankland (2712)  - Hans Moke Niemann (2699) döntetlen

Fabiano Catuana (2763) - Dariusz Swiercz (2652)  1 – 0

Leinier Dominguez Perez (2749) - Ray Roobson (2690) döntetlen

A bajnokság állása:

H.

Név

Pont

Élő

TPR

1

2

3

1

GM Caruana, Fabiano

2.0

2763

2821

½

½

1

2

GM Niemann, Hans Moke

2.0

2699

2780

1

½

½

3

GM Sevian, Samuel

2.0

2684

2733

1

½

½

4

GM Yoo, Christopher Woojin

2.0

2563

2794

0

1

1

5

GM Aronian, Levon

1.5

2755

2655

½

½

½

6

GM Dominguez Perez, Leinier

1.5

2747

2736

½

½

½

7

GM Shankland, Sam

1.5

2712

2680

½

½

½

8

GM Xiong, Jeffery

1.5

2690

2708

½

½

½

9

GM Robson, Ray

1.5

2690

2741

½

½

½

10

GM Liang, Awonder

1.5

2608

2614

½

0

1

11

GM So, Wesley

1.0

2774

2495

½

0

½

12

GM Swiercz, Dariusz

1.0

2652

2597

½

½

0

13

GM Lenderman, Aleksandr

1.0

2535

2557

½

½

0

14

GM Moradiabadi, Elshan

1.0

2534

2493

0

1

0

Verőci Zsuzsa

Fotó: Austin Fuller

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Novy Bor ötödször is nyert, 4,5-1,5-re győzte le a rajtlitát vezető Superbet csapatát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A tiroli Zillertal-völgyben fekvő Mayrhofenben zajló 37. Klubcsapatok Európa-kupa ötödik fordulójának rangadóján a Novy Bor 4,5-1,5-re legyőzte a rajtlistát vezető román CSU ASE Superbet együttesét, a cseh csapat ötödik győzelmével megőrizte éllovasi pozícióját. A mérkőzés két döntetlennel indult, az éltáblán az indiai derbin Pentala Harikrishna szerzett vezetést csapatának az exvilágbajnok Viswanathan Anand elleni nyerésével. Ötödik játszmájában is nyert az indiai Santosh Guhrathi Vidit, sötéttel mért vereséget Rapport Richárdra. A svéd Nils Grandelius győzelme tette még fölényesebbé a Novy Bor sikerét. Döntetlennel fejeződött be a francia gárdák összecsapása, a Clichy-EcClichy-Echecs-92 és a Asnieres Le Grand Echiquier mérkőzése. Egypontos hátránnyal második a német  Schachclub Viernheim 1934e.V. együttese a Tajfun – SK – Ljubljana elleni győzelmének köszönhetően, a hatodik körben a Novy Bor hatosával vív sorsdöntő merkőzést csapatnak van nyolc pontja. A Sentimento Ajka BSK és a svéd SK Rockaden meccs 3-3-al ért véget, az ajkai gárda 6 ponttal a 18. helyen áll. A női csapatok versenyében folytatódott az osztrák ASVOe Pamhagen és a román CSU ASE Superbet versenyfutása, a két együttes 9-9 ponttal várja a hajrát.

 

A 37. Klubcsapatok Európa-kupa ötödik fordulójéban a Novy Bor nagy sikert ért el, a rajtlistát vezető CSU ASE Superbet együttese elleni 4,5-1,5-ös  győzelemmel megőrizte éllovasi pozícióját.

 

A rangadó két döntetlennel kezdődött, a lengyel Radoslaw Wojtaszek világossal a spanyol David Anton Guijarro sötéttel remizett. Az első két táblán már értek a meglepetések. Az exvilágbajnok Viswanathan Anand gyaloghátrányod végjátékában rosszul védekezett, pentala Harikrishna dömtő előnybe került.

A Grand Prix belgrádi versenyén Rapport Richárd kétszer is vereséget mért Santosh Gujrathi Viditre. Az indiai nagymester mesternégyessel a Novy Bor legjobb pontszerzőjeként jeleskedik és ötödik győzelmét is megszerezte. Meglepetés, hogy Rapport a spanyol megnyitás berlini változatában próbált szerencsét és kevéssé járatosnak bizonyult. Vidit fokozatosan átvette a játék irányítását, vezérszárnyi akciója egyre nagyobb előnyt adott, a román színekben debütáló Rapport huszárpárja tehetetlennek bizonyult.

A 17 éves csodagyerek Gukesh ellen a rutinos David Navara tartotta az egyensúlyt, míg Nils Grandelius nyerése még meggyőzőbbé tette a Novy Bor sikerét. A cseh csapat egypontos előnnyel várhatja a hatodik körben a második helyezett német Schachclub Viernheim 1934e.V. elleni meccset.

Négy ukrán sakkozó is játszott a német csapatban, nagy csatában nyert az együttes Tajfun – SK - Ljubljana ellen. Az indiai Sarin Nihal kezében volt a kiegyenlítés, de elhibázta a könnyű nyerést.

Döntetlennel ért véget a két francia csapat összecsapása.  A holland Loek Van Wely győzelemmel ünnepelte 50. születésnapját, a másik oldalon az orosz Andrej Jeszipenko volt eredményes. Az éltáblán az iráni Parham Maghsoodloo  nyerőesélyt szalasztott el Maxime Vachier-Lagrave elelni partijában.

 

Sorozatban harmadszor nyert a világbajnok Magnus Carlsen, az Offerspill Chess Club hét csapat társaságában 8 pontos.

 A Sentimento Ajka BSK mérkőzése 3-3-al fejeződött be a svéd SK Rockaden együttesével szemben. A cseh Peter Michalik és Prohászka Péter győzött, Bánusz Tamás és Kaczúr Flórián remizett, a szlovák Jergus pechac és Czebe Attila kikapott.

Az élcsoportban az 5. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Novy Bor Chess club

  CSU ASE Superbet

:

2

  Clichy-Echecs-92

  Asnieres Le Grand Echiquier

3

:

3

3

  TAJFUN - SK Ljubljana

   Schachclub Viernheim 1934e.V.

:

4

  Silla - València Origin of Chess

  Offerspill Chess Club

:

5

  Moravská Slavia Brno

  Vugar Gashimov

:

6

  Beer Sheva Chess Club

  SK Dunajska Streda

5

:

1

7

  LSG Leiden 1

  FC Bayern München

:

8

  Kfar Saba Chess Club

  Schach ohne Grenzen

2

:

4

9

  Schachgesellschaft Riehen

  SK König Tegel 1949

:

10

  Sentimento Ajka BSK

  SK Rockaden

3

:

3

T.

2

  Novy Bor Chess   club

Élőg

FED

-

1

  CSU ASE Superbet

Élő

FED

4½:1½

1.1

GM

Pentala Harikrishna

2717

IND

-

GM

Viswanathan Anand

2756

IND

1 - 0

1.2

GM

Santosh Gujrathi Vidi

2710

IND

-

GM

Rapport Richard

2754

ROU

1 - 0

1.3

GM

Radoslaw Wojtaszek

2693

POL

-

GM

Bogdan-Daniel Deac

2707

ROU

½ - ½

1.4

GM

David Navara

2676

CZE

-

GM

Gukesh, D

2732

IND

½ - ½

1.5

GM

Nils Grandelius

2651

SWE

-

GM

Liviu-Dieter Nisipeanu

2615

GER

1 - 0

1.6

GM

David Anton Guijarro,

2655

ESP

-

GM

Gabriel Szargiszjan

2711

ARM

½ - ½

T.

5

  Clichy-Echecs-92

Élő

FED

-

3

  Asnieres Le Grand Echiquier

Élő

FED

3 : 3

2.1

GM

Parham Maghsoodloo

2721

IRI

-

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2747

FRA

½ - ½

2.2

GM

Jorden Van Foreest

2694

NED

-

GM

Andrej Jeszipenko

2668

FID

0 - 1

2.3

GM

Bassem Amin

2667

EGY

-

GM

Jules Moussar

2686

FRA

½ - ½

2.4

GM

Daniele Vocaturo,

2615

ITA

-

GM

Kirill Alekszejenko

2691

FID

½ - ½

2.5

GM

Loek Van Wely

2629

NED

-

GM

Szergej Movszeszjan,

2619

ARM

1 - 0

2.6

GM

Pavel Tregubov

2548

FID

-

GM

Matthieu Cornette

2572

FRA

½ - ½

T.

4

  TAJFUN - SK Ljubljana

Élő

FED

-

6

  Schachclub Viernheim 1934e.V.

Élő

FED

2½:3½

3.1

GM

Arjun Erigaisi

2728

IND

-

GM

Sahrijar Mamedgyarov

2747

AZE

½ - ½

3.2

GM

Ivan Saric

2668

CRO

-

GM

Jurij Krivorucsko

2658

UKR

0 - 1

3.3

GM

Sarin Nihal

2673

IND

-

GM

Jurij Kuzubov

2612

UKR

½ - ½

3.4

GM

Andrej Volokityin

2645

UKR

-

GM

Szergej Fedorcsuk.

2619

UKR

1 - 0

3.5

GM

Borki Predojevic,

2584

BIH

-

GM

Dennis Wagner

2570

GER

½ - ½

3.6

GM

Robert Markus

2615

SRB

-

GM

Konsztantyin Tarlev,

2577

UKR

0 - 1

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

2

CZE

Novy Bor Chess club

5

5

0

0

10

121,5

22,5

90,5

90,5

2

6

GER

Schachclub Viernheim 1934e.V.

5

4

1

0

9

99,5

21,5

82,5

73

3

10

ISR

Beer Sheva Chess Club

5

4

0

1

8

110

21,5

77

54,5

4

5

FRA

Clichy-Echecs-92

5

3

2

0

8

105

22

80,5

61,5

5

7

NOR

Offerspill Chess Club

5

4

0

1

8

103,5

21

88

65,5

6

3

FRA

Asnieres Le Grand Echiquier

5

3

2

0

8

102

20,5

85,5

66,3

7

9

AZE

Vugar Gashimov

5

4

0

1

8

95

20

82,5

63,5

8

12

GER

FC Bayern München

5

4

0

1

8

84,5

19,5

82,5

61,5

9

21

AUT

Schach ohne Grenzen

5

4

0

1

8

79

18

79,5

59

10

15

SUI

Schachgesellschaft Riehen

5

4

0

1

8

69

17

77,5

56,5

11

8

ESP

Silla - València Origin of Chess

5

3

1

1

7

110

22

82

50,5

12

4

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

5

3

1

1

7

109,5

21

91

58,5

13

1

ROU

CSU ASE Superbet

5

3

1

1

7

104

19

92

58,8

14

17

SUI

Schachgesellschaft Zürich

5

3

1

1

7

81

20

68,5

47,5

..

18

11

HUN

Sentimento Ajka BSK

5

2

2

1

6

73

16,5

87,5

47,5

Az élcsoportban a 6. forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

Pont

MP

Res.

:

Res.

MP

Pont

Csapat

 

R.

1

6

Schachclub Viernheim 1934e.V.

21½

9

:

10

22½

Novy Bor Chess club

2

2

3

Asnieres Le Grand Echiquier

20½

8

:

8

21½

Beer Sheva Chess Club

10

3

12

FC Bayern München

19½

8

:

8

22

Clichy-Echecs-92

5

4

7

Offerspill Chess Club

21

8

:

8

18

Schach ohne Grenzen

21

5

9

Vugar Gashimov

20

8

:

8

17

Schachgesellschaft Riehen

15

6

1

CSU ASE Superbet

19

7

:

7

22

Silla - València Origin of Chess

8

7

4

TAJFUN - SK Ljubljana

21

7

:

7

20

Schachgesellschaft Zürich

17

8

25

Paul Keres

15

6

:

6

16½

Sentimento Ajka BSK

11

Női Európa-kupa

A női csapatok versenyében folytatódott az osztrák ASVOe Pamhagen és a román CSU ASE Superbet fej-fej melletti küzdelme, mindkét együttes győzött az ötödik körben is.

A monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo kétpontos hátránnyal a harmadik, a hatodik fordulóban a Superbettel mérkőzik meg.

Az élcsoportban az 5. forduló eredményei:

T..

R.

 

Csapat

Pont.

MP

Res.

:

Res.

MP

Pont

Csapat

 

R.

1

5

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

10

6

:

7

10½

CSU ASE Superbet

2

2

6

SK Erste Bank Baden

5

:

7

11½

ASVOe Pamhagen

3

3

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

5

3

:

1

6

10

Wood Green

7

4

13

Haifa-Nesher

5

0

:

4

4

8

Odlar Yurdu

4

5

9

TAJFUN - SK Ljubljana

10

4

3

:

1

4

7

Sirmium

10

6

8

Blue & Yellow

7

3

4

:

0

3

7

Garðabaer Chessclub

1

T.

5

  BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

Élő

FED

-

2

  CSU ASE Superbet

Élő

FED

1½:2½

1.1

IM

Alina Kaslinszkaja

2482

POL

-

IM

Irina Bulmaga

2417

ROU

1 - 0

1.2

WIM

Oliwia Kiolbasa

2404

POL

-

IM

Dinara Szaduakasszova

2434

KAZ

½ - ½

1.3

WGM

Julia Antolak

2315

POL

-

IM

Ekaterina Atalik

2406

TUR

0 - 1

1.4

WGM

Joanna Majdan

2301

POL

-

IM

Marsel Efroimski

2462

ISR

0 - 1

T.

6

  SK Erste Bank Baden

Élőg

FED

-

3

  ASVOe Pamhagen

Élő

FED

1½:2½

2.1

IM

Nzurgyul Salimov,

2415

BUL

-

GM

Elina Danieljan

2431

ARM

½ - ½

2.2

Eline Roebers

2352

NED

-

GM

Anna Usenyina

2445

UKR

0 - 1

2.3

WGM

Dinara Wagner

2390

GER

-

IM

Juliia Oszmak

2428

UKR

1 - 0

2.4

WGM

Josefine Heinemann,

2318

GER

-

IM

Alekszandra Maltsevszkaja

2389

POL

0 - 1

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

AUT

ASVOe Pamhagen

5

4

1

0

9

69,5

14

55

48,5

2

2

ROU

CSU ASE Superbet

5

4

1

0

9

60,5

13

55,5

48,5

3

1

MNC

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

5

3

1

1

7

60

11,5

59,5

40,5

4

5

POL

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

5

3

0

2

6

56,5

11,5

58

33,5

5

4

AZE

Odlar Yurdu

5

3

0

2

6

54,5

12

52,5

28

6

9

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

5

3

0

2

6

42,5

13

46

23

7

7

ENG

Wood Green

5

3

0

2

6

39

11

52

26,5

8

6

AUT

SK Erste Bank Baden

5

2

1

2

5

51

10

55,5

22,8

9

8

UKR

Blue & Yellow

5

2

1

2

5

37

11

47

19,8

10

13

ISR

Haifa-Nesher

5

2

1

2

5

28

8,5

51

22

Az élcsoportban a 6. forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

Pont

MP

Res.

:

Res.

MP

Pont

Csapat

 

R.

1

2

CSU ASE Superbet

13

9

:

7

11½

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

1

2

3

ASVOe Pamhagen

14

9

:

6

12

Odlar Yurdu

4

3

7

Wood Green

11

6

:

6

11½

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

5

4

8

Blue & Yellow

11

5

:

6

13

TAJFUN - SK Ljubljana

9

5

6

SK Erste Bank Baden

10

5

:

5

Haifa-Nesher

13

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Novy Bor negyedik győzelmével egypontos előnnyel vezet, holtverseny a női viadalon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A tiroli Zillertal-völgyben fekvő Mayrhofenbeb zajló 37. Klubcsapatok Európa-kupán a cseh Novy Bor a negyedik fordulóban 3,5-2,5-re legyőzte a norvég Offerspill Chess Club együttesét és egypontos előnnyel az élen áll. A világbajnok Magnus Carlsen nyert az indiai Pentala Harikrishna ellen, a cseh csapatban az indiai Santosh Gujrathi Vidit és az osztrák Markus Ragger volt eredményes.  A rajtlistát vezető román CSU ASE Superbet meccse döntetlen lett a német Schachclub Viernheim gárdájáva szemben. Az éltáblán az exvilágbajnok Viswanathan Anand legyőzte az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovot, de a 17 éves indiai Gukesh kikapott az ukrán Szergej Fedorcsuktól. Hat csapat gyűjtött 7 meccspontot, az ötödik körben a Superbet és a Novy Bor rangadójára kerül sor. A Sentimento Ajka BSK csak fél pontot szerzett a francia Clichy-Echecs-92 együttesével vívott találkozón. A női csapatok versenyébenaz osztrák ASVOe Pamhagen és a CSU ASE Superbet ragadója 2-2-vel ért véget, a két együttes 7-7 meccsponttal áll az élen.

A hetven férficsapat versenyében négy forduló után a Novy Bor egypontos előnnyel vezet a hat csapat alkotta üldöző boly előtt. A cseh együttes a negyedik játéknapon a világbajnok Magnus Carlsen vezetésével felálló Offerspill Chess Club gárdájával vívott csatában megszerezte negyedik győzelmét.

Az éltáblán Pentala Harikrishna nem talált ellenszert a norvég világelsővel szemben. A honfitárs Santosh Gujrathi Vidit negyedik játszmáját is megnyerte, kiegyenlített, Markus Ragger pedig bemattolta ellenfelét.

A rajtlistát vezető CSU ASE Superbet csak 3-3-at ért el a német   Schachclub Viernheim 1934e.V. együttesével vívott meccsen. Az éltáblán az exvilágbajnok Viswanathan Anand a spanyol megnyitás nyílt változatában elméleti párbajt is vívott Sarijar Mamedgyarovval. A csatában Anand diadalmaskodott. A mesterhármassal kezdő 17 éves Gukesh vereséget szenvedett Szergej Fedorcsuktól, a többi játszma döntetlennel fejeződött be, Rapport Richárd az ukrán Kirill Sevcsenkoval osztozott meg a ponton.

Pontot vesztett a Tajfun – SK Ljubljana, a spanyol Silla Valencia elleni mérkőzésen négy partiban is döntés született. Az éltáblán az ukrán Anton Korobov vereséget mért az indiai Arjun Erigaisire.

A Sentimento Ajka BSK csapata csak fél pontot szerzett a Clichy – Echecs 92 együttesével szemben, Bánusz Tamás a hollandok második számű sakkozójável Jorden Van Foreesttel remizett.

Az élcsoportban a 4. forduló eredményei:

T.

Cspoat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  CSU ASE Superbet

  Schachclub Viernheim 1934e.V.

3

:

3

2

  Offerspill Chess Club

  Novy Bor Chess club

:

3

  Silla - València Origin of Chess

  TAJFUN - SK Ljubljana

3

:

3

4

  Asnieres Le Grand Echiquier

  Gokturk Satranc Spor Kulubu

4

:

2

5

  Clichy-Echecs-92

  Sentimento Ajka BSK

:

½

6

  SK Rockaden

  Vugar Gashimov

:

7

  Beer Sheva Chess Club

  Paul Keres

:

8

  FC Bayern München

  Schachgesellschaft Solingen

5

:

1

T.

1

  CSU ASE Superbet

Élő

FED

-

6

  Schachclub Viernheim 1934e.V.

Élő

FED

3 : 3

1.1

GM

Viswanathan Anand

2756

IND

-

GM

Sahrijar Mamedgyarov

2747

AZE

1 - 0

1.2

GM

Rapport Richárd

2754

ROU

-

GM

Jurij Krivorucsko

2658

UKR

½ - ½

1.3

GM

Bogdan-Daniel Deac

2707

ROU

-

GM

Jurij Kuzubov

2612

UKR

½ - ½

1.4

GM

Gukesh D

2732

IND

-

GM

Szergej Fedorcsuk.

2619

UKR

0 - 1

1.5

GM

Gabriel Szargiszjan

2711

ARM

-

GM

Dannis Wagner

2570

GER

½ - ½

1.6

GM

Constantin Lupulescu

2603

ROU

-

GM

Sebastien Maze

2530

FRA

½ - ½

T.

7

  Offerspill Chess Club

Élő

FED

-

2

  Novy Bor Chess club

Élő

FED

2½:3½

2.1

GM

Magnus Carlsen

2856

NOR

-

GM

Pentala Harikrishna

2717

IND

1 - 0

2.2

GM

Aryan Tari

2656

NOR

-

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2710

IND

0 - 1

2.3

GM

Eric Hansen

2613

CAN

-

GM

Radosklaw Wojtaszek

2693

POL

½ - ½

2.4

GM

Johan-Sebastian Christiansen

2576

NOR

-

GM

David Navara

2676

CZE

½ - ½

2.5

GM

 Frode Olav Olsen

Urjedal

2523

NOR

-

GM

Nils Grandelius

2651

SWE

½ - ½

2.6

IM

Johannes Haug

2478

NOR

-

GM

Markus Ragger

2632

AUT

0 - 1

T.

8

  Silla - València Origin of Chess

Élő

FED

-

4

  TAJFUN - SK Ljubljana

Rtg

FED

3 : 3

3.1

GM

Anton Korobov

2672

UKR

-

GM

Arjun Erigaisi

2728

IND

1 - 0

3.2

GM

Jaime Santos Latasa

2677

ESP

-

GM

Ivan Saric

2668

CRO

0 - 1

3.3

GM

Pouya Idani

2623

IRI

-

GM

Nihal, Saric

2673

IND

½ - ½

3.4

GM

Alvat

   Alonso Rosell

2563

ESP

-

GM

Andrei Volokityin

2645

UKR

0 - 1

3.5

GM

Daniel Forcen Esteban

2566

ESP

-

GM

Borki Predojeci

2584

BIH

1 - 0

3.6

GM

Vitaliy Bernadskiy

2570

UKR

-

GM

Robert Markus

2615

SRB

½ - ½

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

2

CZE

Novy Bor Chess club

4

4

0

0

8

75

18

59

59

2

8

ESP

Silla - València Origin of Chess

4

3

1

0

7

78

19,5

49

39,8

3

3

FRA

Asnieres Le Grand Echiquier

4

3

1

0

7

77

17,5

53,5

46,8

4

1

ROU

CSU ASE Superbet

4

3

1

0

7

75

17,5

58

49

5

4

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

4

3

1

0

7

68

18,5

54,5

44,8

6

6

GER

Schachclub Viernheim 1934e.V.

4

3

1

0

7

65

18

52

43,3

7

5

FRA

Clichy-Echecs-92

4

3

1

0

7

62,5

19

49

41,8

8

7

NOR

Offerspill Chess Club

4

3

0

1

6

66

17,5

53

35

9

9

AZE

Vugar Gashimov

4

3

0

1

6

58,5

16,5

53

35,5

10

14

ISR

Kfar Saba Chess Club

4

3

0

1

6

58

16,5

53,5

35,5

11

10

ISR

Beer Sheva Chess Club

4

3

0

1

6

56

16,5

48

30

12

16

CZE

Moravská Slavia Brno

4

3

0

1

6

50,5

16,5

45,5

34

13

12

GER

FC Bayern München

4

3

0

1

6

48,5

15

52

33,5

14

21

AUT

Schach ohne Grenzen

4

2

10

1

6

44,5

14

49

31,5

30

20

11

HUN

Sentimento Ajka BSK

4

3

0

1

5

47

13,5

60.53

32.8

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Novy Bor Chess club

  CSU ASE Superbet

:

2

  Clichy-Echecs-92

  Asnieres Le Grand Echiquier

:

3

  TAJFUN - SK Ljubljana

  Schachclub Viernheim 1934e.V.

:

4

  Silla - València Origin of Chess

  Offerspill Chess Club

:

5

  Moravská Slavia Brno

  Vugar Gashimov

:

6

  Beer Sheva Chess Club

  SK Dunajska Streda

:

7

  LSG Leiden 1

  FC Bayern München

:

8

  Kfar Saba Chess Club

  Schach ohne Grenzen

:

9

  Schachgesellschaft Riehen

  SK König Tegel 1949

:

10

  Sentimento Ajka BSK

  SK Rockaden

:

Női Európa-kupa

A női csapatok versenyében a két éllovas rangadója döntetlennel ért véget. Irina Bulmaga vezetéshez juttatta a Superbet együttesét, az osztrák rivális Parmjagen csapatában a lengyel Alekszandra Maltsevszkaja volt eredményes.

A rajtlistát vezető monacói Cercle d’Echecs de Monte-Carlo nem tudta csökkenteni hátrányát, nagymesternőik csak remiztek.

Az élcsoportban a 4. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  CSU ASE Superbet

  ASVOe Pamhagen

2

:

2

2

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  SK Erste Bank Baden

2

:

2

3

  Odlar Yurdu

  BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

1

:

3

4

  Wood Green

  Blue & Yellow

:

5

  Rishon Lezion Chess Club

  Haifa-Nesher

:

6

  TAJFUN - SK Ljubljana

  Gambit Asseco See

:

½

T.

2

  CSU ASE Superbet

Élő

FED

-

3

  ASVOe Pamhagen

Élő

FED

2 : 2

1.1

IM

Irina Bulmaga

2417

ROU

-

GM

Elina Danieljan

2431

ARM

1 - 0

1.2

IM

Dinara Szaduakasszova

2434

KAZ

-

GM

Anna Usenyina

2445

UKR

½ - ½

1.3

IM

Ekaterina Atalik

2406

TUR

-

IM

Julija Oszmak

2428

UKR

½ - ½

1.4

IM

Marsel Efroimski

2462

ISR

-

IM

Alekszandra Maltsevszkaja

2389

POL

0 - 1

T.

1

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

Élő

FED

-

6

  SK Erste Bank Baden

Élő

FED

2 : 2

2.1

GM

Anna Muzicsuk

2534

UKR

-

IM

Nurgyul Szalimova

2415

BUL

½ - ½

2.2

GM

Antoaneta Sztefanova

2440

BUL

-

Eline Robers

2352

NED

½ - ½

2.3

GM

Pia Cramling

2459

SWE

-

WGM

   Dinara Wagner

2390

GER

½ - ½

2.4

IM

Elisabeth Paehtz

2469

GER

-

WGM

Josefine Heinemann

2318

GER

½ - ½

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

AUT

ASVOe Pamhagen

4

3

1

0

7

47

11,5

35,5

30,3

2

2

ROU

CSU ASE Superbet

4

3

1

0

7

40,5

10,5

35

29,3

3

5

POL

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

4

3

0

1

6

32

10

35

26,5

4

7

ENG

Wood Green

4

3

0

1

6

25

10

32

20,5

5

1

MNC

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

4

2

1

1

5

35

8,5

40

24,3

6

13

ISR

Haifa-Nesher

4

2

1

1

5

25,5

8,5

31,5

18

7

6

AUT

SK Erste Bank Baden

4

2

1

1

5

25,5

8,5

30,5

15,8

8

4

AZE

Odlar Yurdu

4

2

0

2

4

25,5

8

34

13,5

9

9

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

4

2

0

2

4

20,5

10

29

10,5

10

10

SRB

Sirmium

4

2

0

2

4

14,5

7

30,5

11,5

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

  CSU ASE Superbet

:

2

  SK Erste Bank Baden

  ASVOe Pamhagen

:

3

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Wood Green

:

4

  Haifa-Nesher

  Odlar Yurdu

:

5

  TAJFUN - SK Ljubljana

  Sirmium

:


 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az amerikai bajnokságon Niemann és Sevian rajtolt győzelemmel

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

St. Louis-ban megkezdődött a 14 résztvevős amerikai sakkbajnokság. A rajtlistát a címvédő háromszoros bajnok Wesley So vezeti, a legjobbak közül csak az ötszörös győztes Hikaru Nakamura hiányzik. A viadalon a tavalyi ezüstérmes Sam Sevian és Hans Niemann rajtolt győzelemmel.  

 

Az amerikai sakkozás fellegvárában, St. Louisban megkezdődött az amerikai bajnokság, ahol a címvédőként a háromszoros bajnok Wesley So játszik. A parádés mezőny egyetlen hiányzója az ötszörös bajnok Hikaru Nakamura, Hans Moke Niemann kapott meghívást. A rajtlistát So vezeti Fabiano Caruana előtt. Először szerepel a viadalon a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian.

A 262 ezer dolláros díjalapból a bajnok hatvan ezret kap, nehéz elhinni, hogy bárki is elnyerheti a „Fischer bónusz” díjat, százszázalékos eredményt még 64 ezerrel jutalmaznának. (Bobby Fischer 1963-ban 11 játszmájából 11 győzelemmel lett bajnok!)

Az utolsó hét bajnokságon csak Wesley Sona sikerült megvédenie címét. 2014-ben Gata Kamsky győzött, egy év múlva Hikaru Nakamura negyedik bajnoki címét ünnepelhette, 2016-ban Fabiano Caruana diadalmaskodott, 2017-ben Wesley Sot köszönthették. Három éve nagy meglepetés volt Samuel Shankland sikere a jóval esélyesebb nagy trió előtt. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a bajnokságot online rapid rendszerben rendezték meg, Wesley So alkalmazkodott legjobban a szokatlan körülményekhez. Tavaly elsőségét rájátszásban vívta ki, Fabiano Caruana és Samuel Seviannal való csatározásban szerencsésebb kézzel sakkozott,

Az idei sakkolimpián az amerikai válogatott fölényesen vezette a rajtlistát, abszolút favoritja volt a viadalnak, de Csennajban csak ötödik lett a szupernagymestereket felvonultató csapat.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Wesley So 2774

Fabiano Caruana 2763

Levon Aronian 2755

Leinier Dominguez Perez  2745

Samuel Shankland 2712

Hans Niemann  2699

Ray Robson 2690

Jeffery Xiong  2690

Sam Sevian  2684

Dariusz Swiercz  2652

Awonder Liang  2608

Christoher Yoo 2563

Alex Lenderman  2535

Eishan Moradiabadi 2534

Az első forduló eredményei:

Alex Lenderman – Levon Aronian  döntetlen

Sam Sevian – Eishan Moradiabadi 1 - 0

Awonder Liang – Wesley So döntetlen

Christopher Yoo – Hans Niemann 0 – 1

Jeffery Xiong – Dariusz Swiercz döntetlen

Sam Shankland – Ray Robson döntetlen

Fabiano Caruana – Leinier Dominguez Perez dönteten

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Sentimento Ajka bravúros döntetlent ért el, számos meglepetés a KEK harmadik játéknapján

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A tiroli Zillertal-völgyben fekvő Mayrhofenben zajló 37. Klubcsapatok Európa-kupán hat együttes vette sikerrel a harmadik akadályt is. A rajtlistát vezető román CSU ASE Superbet együttese az azerbajdzsáni Vugar Gasimov csapatát 4-e-re győzte le. Az exvilágbajnok Viswanathan Anand remizett Rauf Mamedovval,  Rapport Richárd világossal kikapott az ukrán Kirill Sevcsenkotól. A cseh Novy Bor hatosa az izraeli Beer Sheva együttese ellen nyert 4-2-re. A Sentimento Ajka BSK nagy csatában a harmadik helyre rangsorolt francia Asnieres Le Grand Echiquier csapatával szemben döntetlent ért el, még nagyobb lehetett volna a meglepetés, ha az éltáblán a szlovák Jergus Pechar nem rontja remire A női csapatok versenyében szenzáció született, a nagy favorit monacói Cercle d”Echecs de Monte-Carlo 3-1-es vereséget szenvedett az osztrák ASVOe Pamhagen csapatától, a sakkozás élvonalához tartozó vendégjátékosok küzdöttek meg.

 

A rajtlista első két helyezettje, a CSU ASE Superbet és a Novy Bor 4-2-es győzelemmel folytatta szereplését. A román csapat az azerbajdzsáni sakkozás egyik legnagyobb tehetségének, a 27 éves korában elhunyt Vugar Gasimov nevét viselő együttessel mérkőzött meg.

 

A mérkőzés egy izgalmas döntetlennel kezdődött meg, az éltáblán Rauf Mamedov és az exvilágbajnok Viswanathan Anand osztozott meg a ponton. Harmadik győzelmét érte el Bogdan-Daniel Deac és Gukesh, meglepetésre Rapport Richárd világossal túlértékelve esélyeit kikapott az ukrán Kirill Sevcsnkotól.

A Novy Bor és z izraeli Beer Sheva találkozjaó a Yom Kipur  „Engesztelés Napja” miatt később kezdődött, a cseh együttesben az indiai Santosh Gujrathi Vidit és a spanyol David Anton Guijarro győzött.

 

A játéknap egyik meglepetését a Sentmento Ajka BSK döntetlene jelentette a harmadik helyen kiemelt francia Asnieres Le Grand Echiquier hatosával szemben. Még nagyobb lehetett volna a csapat öröme, ha az éltáblán a szlovák vendégjátékos, Jurges Pechar nem rontja el remire nyerőesélyes állását Maxime Vachier-Lagrave ellen. z értékes döntetlenek mellett a cseh Peter Michalik nyerése kellett a bravúros döntetlenhez.

A Tajfun – SK Ljubljana meggyőző győzelmet aratott, meglepő a Clichy-Echecs 92 pontvesztése. Magnus Carlsen nélkül is győzött az Offerspill, a spanyol Silla Valencia „kiütéses” győzelemmel az élen áll.

Az élcsoportban a 3. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Vugar Gashimov

  CSU ASE Superbet

2

:

4

2

  Novy Bor Chess club

  Beer Sheva Chess Club

4

:

2

3

  Sentimento Ajka BSK

  Asnieres Le Grand Echiquier

3

:

3

4

  TAJFUN - SK Ljubljana

  FC Bayern München

:

5

  Gokturk Satranc Spor Kulubu

  Clichy-Echecs-92

3

:

3

6

  Schachclub Viernheim 1934e.V.

  Kfar Saba Chess Club

4

:

2

7

  Schachgesellschaft Riehen

  Offerspill Chess Club

2

:

4

8

  De Sprènger Echternach

  Silla - València Origin of Chess

0

:

6

T

9

  Vugar Gashimov

Élő

FED

-

1

  CSU ASE Superbet

Élő

FED

2 : 4

1.1

GM

Rauf Mamedov

2646

AZE

-

GM

Viswanathan Anand

2756

IND

½ - ½

1.2

GM

Kirill Sevcsenko

2645

UKR

-

GM

Rapport Richárd

2754

ROU

1 - 0

1.3

GM

Misratdin Iskandarov

2601

AZE

-

GM

Bogdan-Daniel Deac

2707

ROU

0 - 1

1.4

IM

Ahmad Ahmadzada

2488

AZE

-

GM

Gukesh D

2732

IND

0 - 1

1.5

GM

Ulvi Szadihov

2473

AZE

-

GM

Gabriel Szargiszjan

2711

ARM

½ - ½

1.6

IM

Hazar Babazada

2463

AZE

-

GM

Constantin Lupulescu

2603

ROU

0 - 1

T.

2

  Novy Bor Chess club

Élő

FED

-

10

  Beer Sheva Chess Club

Élő

FED

4 : 2

2.1

GM

Pentala Harikrishna

2717

IND

-

GM

Maxim Rodshtein

2602

ISR

½ - ½

2.2

GM

Santosh GujrathVidit

2710

IND

-

GM

Victor Mikhalevski

2523

ISR

1 - 0

2.3

GM

Radoslaw Wojtaszek

2693

POL

-

GM

Michael Roiz

2579

ISR

½ - ½

2.4

GM

David Navar,

2676

CZE

-

GM

Evgeny Postny

2573

ISR

½ - ½

2.5

GM

David Anton Guijarro

2655

ESP

-

GM

Nitzan Steinbero

2545

ISR

1 - 0

2.6

GM

Markus Ragger

2632

AUT

-

GM

On Kobo

2544

ISR

½ - ½

T.

11

  Sentimento Ajka BSK

Élő

FED

-

3

  Asnieres Le Grand Echiquier

Élő

FED

3 : 3

3.1

GM

Jergus Pechac

2633

SVK

-

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2747

FRA

½ - ½

3.2

GM

Bánusz, Tamás

2622

HUN

-

GM

   Andrej Jeszipenko

2668

FID

½ - ½

3.3

GM

Peter Michalik

2558

CZE

-

GM

Jules

   Moussars

2686

FRA

1 - 0

3.4

GM

Prohászka Péter

2570

HUN

-

GM

Kirill Alekszejenko

2691

FID

½ - ½

3.5

GM

Korpa Bence

2496

HUN

-

GM

Szergej Movszeszjan

2619

ARM

½ - ½

3.6

IM

Kaczur Flóráan

2483

HUN

-

GM

Matthieu Cornette

Cornette, Matthieu

2572

FRA

0 - 1

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

8

ESP

Silla - València Origin of Chess

3

3

0

0

6

46

16,5

24,5

24,5

2

7

NOR

Offerspill Chess Club

3

3

0

0

6

38

15

26

26

3

6

GER

Schachclub Viernheim 1934e.V.

3

3

0

0

6

36

15

26

26

4

2

CZE

Novy Bor Chess club

3

3

0

0

6

36

14,5

29

29

5

1

ROU

CSU ASE Superbet

3

3

0

0

6

36

14,5

28,5

28,5

6

4

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

3

3

0

0

6

28

15,5

23

23

7

5

FRA

Clichy-Echecs-92

3

2

1

0

5

35

13,5

27,5

21,3

8

13

TUR

Gokturk Satranc Spor Kulubu

3

2

1

0

5

35

12,5

31

24,3

9

3

FRA

Asnieres Le Grand Echiquier

3

2

1

0

5

33

13,5

30

23,5

10

11

HUN

Sentimento Ajka BSK

3

2

1

0

5

33

13

30,5

23,8

11

22

SWE

SK Rockaden

3

2

1

0

5

22,5

11,5

23,5

19,5

12

10

ISR

Beer Sheva Chess Club

3

2

0

1

4

34

12

30

15,5

13

9

AZE

Vugar Gashimov

3

2

0

1

4

30

12

30,5

16

14

12

GER

FC Bayern München

3

2

0

1

4

27

10

34,5

19

Az élcsoportban a 4. forduló párosítása:

T.

Csapatm

Csapatm

Res.

:

Res.

1

  CSU ASE Superbet

  Schachclub Viernheim 1934e.V.

:

2

  Offerspill Chess Club

  Novy Bor Chess club

:

3

  Silla - València Origin of Chess

  TAJFUN - SK Ljubljana

:

4

  Asnieres Le Grand Echiquier

  Gokturk Satranc Spor Kulubu

:

5

  Clichy-Echecs-92

  Sentimento Ajka BSK

:

6

  SK Rockaden

  Vugar Gashimov

:

7

  Beer Sheva Chess Club

  Paul Keres

:

8

  FC Bayern München

  Schachgesellschaft Solingen

:


 

Női Európa-kupa

A viadal harmadik fordulójában nagy meglepetésre a rajtlistát vezető, korábban hétszeres bajnok monacói Cercle d’Echecs de Monte-Carlo 3-1-re kikapott az osztrák Asvoe Pamhagen csapatától. Az exvilágbajnoknők csatájában Anna Usenyina sötéttel volt eredményes és a lengyel Alekszandra Malcsevszkaja is másodhúzóként győzött.

A játéknap másik rangadóján a román CSU ASE Superbet az azerbajdzsáni olimpikonokat felvonultató Odlar Yurdu ellen szerezte meg második győzelmét, három döntetlen után a két meccspont sorsa a negyedik táblán dőlt el.

A Tajfun – SK Ljubljana éltáblása, az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk vereséget szenvedett Alina Kaslinszkajától, aki korábban orosz színekben versenyzett, de már 2015 óta a lengyel Radoslaw Wojtaszek felesége.

 

 

Az élcsoportban a 3. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  ASVOe Pamhagen

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

3

:

1

2

  CSU ASE Superbet

  Odlar Yurdu

:

3

  BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

  TAJFUN - SK Ljubljana

3

:

1

4

  Gambit Asseco See

  SK Erste Bank Baden

:

5

  Wood Green

  Philidor Mulhouse

3

:

1

T.

3

  ASVOe Pamhagen

Élő

FED

-

1

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

Élő

FED

3 : 1

1.1

GM

Elina Danieljan

2431

ARM

-

GM

Anna Muzicsuk

2534

UKR

½ - ½

1.2

GM

Anna Usenyina

2445

UKR

-

GM

Antoaneta Szfanova

2440

BUL

1 - 0

1.3

IM

Julija Oszmak

2428

UKR

-

GM

 

Pia Cramling

2459

SWE

½ - ½

1.4

IM

Alekszandra Malcsevszkja

2389

POL

-

IM

Elisabeth Paehtz

2469

GER

1 - 0

T.

2

  CSU ASE Superbet

Élő

FED

-

4

  Odlar Yurdu

Élő

FED

2½:1½

2.1

IM

Irina Bulmaga

2417

ROU

-

IM

Gunay Mamamdzada

2483

AZE

½ - ½

2.2

IM

Dinara Szaduakasszova

2434

KAZ

-

WGM

Ulvijja Fatalijeva

2422

AZE

½ - ½

2.3

IM

Ekaterina Atalik

2406

TUR

-

IM

Gulnar Mammadova

2389

AZE

½ - ½

2.4

IM

Marsel Efroimski

2462

ISR

-

WGM

Hanim Balajajeva

2384

AZE

1 - 0

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

AUT

ASVOe Pamhagen

3

3

0

0

6

24

9,5

20

20

2

2

ROU

CSU ASE Superbet

3

3

0

0

6

20

8,5

17,5

17,5

3

4

AZE

Odlar Yurdu

3

2

0

1

4

18

7

19,5

11

4

1

MNC

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

3

2

0

1

4

18

6,5

23

13,5

5

6

AUT

SK Erste Bank Baden

3

2

0

1

4

14

6,5

17,5

9

6

5

POL

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

3

2

0

1

4

13

7

19

12,5

7

7

ENG

Wood Green

3

2

0

1

4

12

7,5

18,5

9

8

8

UKR

Blue & Yellow

3

1

1

1

3

11,5

5,5

19

9

9

13

ISR

Haifa-Nesher

3

1

1

1

3

10

6

16,5

6,8

10

16

ISR

Rishon Lezion Chess Club

2

1

0

1

3

7

6

9

3,5

Az élcsoportban a 4. forduló párosítása:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  CSU ASE Superbet

  ASVOe Pamhagen

:

2

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  SK Erste Bank Baden

:

3

  Odlar Yurdu

  BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

:

4

  Wood Green

  Blue & Yellow

:


 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com chessbase.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tizenhat férficsapat és négy női együttes nyerte meg a második mérkőzését is

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A tiroli Zillertal-völgyben fekvő Mayrhofenben zajló 37. Klubcsapatok Európa-kupán tizenhat együttes nyerte meg második mérkőzését is. A jelentős erőkülönbségek miatt az esélyes csapatok nagy arányú győzelmeket arattak. A rajtlistát vezető romám nCSU ASE Superbet Rapport Richárddal az éltáblán a magyar sakkozókat felvonultató szlovák Dunajsja Streda együttesét 5-1-re győzte le, hasonló arányban nyert a cseh Novy Bor, a szlovén Tajfun – SK Ljubljana. A világbajnok Magnus Carlsennel az élen a norvég Offerspill Chess Club 5,5-0,5-re verte a Solingen csapatát.  A Sentimento Ajka BSK  spanyol ellenfelét 4,5-1.5-re győzte le, harmadik meccséta harmadik kiemelt  francia   Asnieres Le Grand Echiquier együttese ellen játssza. A női csapatok versenyében négy együttes volt másodszor is sikeres.

A 7 fordulós svájci rendszerűviadal második fordulójában is az esélyes csapatok sorban nyerték meg mérkőzéseiket. Kisebb meglepetést egy-egy egyéni eredmény okozott döntetlenek erejéig.

 

A rajtlistát vezető CSU ASE Superbet ellen a hat magyar sakkozót sakkozói szerepeltető Dunaszerdahely két döntetlent ért el, Bagi Máté és Borhy Marcell remizett. Az éltáblán Németh Miklós nagy küzdelemben, 75 lépésben szenvedett vereséget Rapport Richárdtól. A 17 éves indiai Gukesh második partiját is megnyerte.

 

A világbajnok Magnus Carlsen remekül játszva győzött, csapata sikerrel vette a második akadályt, a norvégok szeretnék feledtetni a sakkolimpiái kudarcot.

A Sentimento Ajka BSK spanyol ellenfelét gond nélkül győzte le, meglepetés Prohászka Péter veresége.

 

Az élcsoportban a 2. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  CSU ASE Superbet

  SK Dunajska Streda

5

:

1

2

  LSG Leiden 1

  Novy Bor Chess club

1

:

5

3

  Asnieres Le Grand Echiquier

  Schach ohne Grenzen

:

4

  Reykjavik Chess Club

  TAJFUN - SK Ljubljana

1

:

5

5

  Clichy-Echecs-92

  KSK Rochade Eupen-Kelmis

5

:

1

6

  Paul Keres

  Schachclub Viernheim 1934e.V.

1

:

5

7

  Offerspill Chess Club

  Schachgesellschaft Solingen

:

½

8

  Schachklub Absam

  Silla - València Origin of Chess

1

:

5

9

  Vugar Gashimov

  Stockholms SS

:

10

  KBSK Brugge

  Beer Sheva Chess Club

½

:

11

  Sentimento Ajka BSK

  Andreu Valencia Origin Chess

:

T.

11

  Sentimento Ajka BSK

Élő

FED

-

30

  Andreu Valencia Origin Chess

Élő

FED

4½:1½

11.1

GM

Jergus Pechac

2633

SVK

-

IM

Pallardo Lozoya, Jose Vicente

2355

ESP

1 - 0

11.2

GM

Bánusz, Tamás

2622

HUN

-

FM

Macias Pino, Diego

2385

ESP

1 - 0

11.3

GM

Peter Michalik

2558

CZE

-

IM

Llobell Cortell, Enrique

2380

ESP

1 - 0

11.4

GM

Prohászka Péter

2570

HUN

-

IM

Vassallo Barroche, Mauricio

2373

ESP

0 - 1

11.5

GM

Czebe Attila

2366

HUN

-

IM

Sos Andreu, Eric

2353

ESP

½ - ½

11.6

GM

Korpa Bence

2496

HUN

-

FM

Torres Sanchez, Jose

2239

ESP

1 - 0

 

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

6

GER

Schachclub Viernheim 1934e.V.

2

2

0

0

4

12

11

10

10

2

14

ISR

Kfar Saba Chess Club

2

2

0

0

4

12

9,5

13

13

3

7

NOR

Offerspill Chess Club

2

2

0

0

4

11

11

10

10

4

1

ROU

CSU ASE Superbet

2

2

0

0

4

11

10,5

10

10

5

8

ESP

Silla - València Origin of Chess

2

2

0

0

4

11

10,5

9,5

9,5

6

2

CZE

Novy Bor Chess club

2

2

0

0

4

11

10,5

8,5

8,5

7

9

AZE

Vugar Gashimov

2

2

0

0

4

11

10

10

10

10

ISR

Beer Sheva Chess Club

2

2

0

0

4

11

10

10

10

9

11

HUN

Sentimento Ajka BSK

2

2

0

0

4

11

10

9

9

10

4

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

2

2

0

0

4

10

11

8

8

11

5

FRA

Clichy-Echecs-92

2

2

0

0

4

10

10,5

8,5

8,5

12

13

TUR

Gokturk Satranc Spor Kulubu

2

2

0

0

4

10

9,5

10,5

10,5

13

3

FRA

Asnieres Le Grand Echiquier

2

2

0

0

4

9

10,5

8,5

8,5

14

12

GER

FC Bayern München

2

2

0

0

4

9

8,5

13,5

13,5

15

15

SUI

Schachgesellschaft Riehen

2

2

0

0

4

7

8

11,5

11,5

16

36

LUX

De Sprènger Echternach

2

2

0

0

4

7

7,5

11,5

11,5

Az élcsoportban a 3. forduló párosítása:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Vugar Gashimov

  CSU ASE Superbet

:

2

  Novy Bor Chess club

  Beer Sheva Chess Club

:

3

  Sentimento Ajka BSK

  Asnieres Le Grand Echiquier

:

4

  TAJFUN - SK Ljubljana

  FC Bayern München

:

5

  Gokturk Satranc Spor Kulubu

  Clichy-Echecs-92

:

6

  Schachclub Viernheim 1934e.V.

  Kfar Saba Chess Club

:

7

  Schachgesellschaft Riehen

  Offerspill Chess Club

:

8

  De Sprènger Echternach

  Silla - València Origin of Chess

:


 

Női Európa-kupa

A női csapatok versenyében négy együttes nyerte meg második meccsét is. A Cercle d’Echecs Monte Carlo csapatában Pia Craméing és Elisabeth Paehtz volt eredményes. Nagy csatában nyert a CSU ASE Superbet.

A Pamjaagen érvényesítette a papírformát, az azerbajdzsáni olimpikonok alkotta Odlar Yurdu együttesében a világossal játszók nyertek.

A 2. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

3

:

1

2

  SK Erste Bank Baden

  CSU ASE Superbet

:

3

  ASVOe Pamhagen

  Wood Green

3

:

1

4

  Blue & Yellow

  Odlar Yurdu

1

:

3

5

  Schachzentrum Seeblick e.V.

  TAJFUN - SK Ljubljana

0

:

4

6

  Sirmium

  Haifa-Nesher

1

:

3

7

  SK Zell/Zillertal

  Gambit Asseco See

0

:

4

8

  Philidor Mulhouse

  Garðabaer Chessclub

3

:

1

9

  Rishon Lezion Chess Club

  bye


 

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

AUT

ASVOe Pamhagen

2

2

0

0

4

7

6,5

9

9

2

1

MNC

Cercle d’ Echecs de Monte-Carlo

2

2

0

0

4

6

5,5

9,5

9,5

3

4

AZE

Odlar Yurdu,

2

2

0

0

4

6

5,5

8

8

4

2

ROU

CSU ASE Superbet

2

2

0

0

4

5

6

5,5

5,5

5

9

SLO

Tajfun – SK Ljubljana

2

1

0

1

2

6

5,5

7,5

2

6

12

FRA

Philidor Mulhouse

2

1

0

1

2

6

4,5

7

1,5

7

6

AUT

SK Erste Bank Baden

2

1

0

1

2

6

4

7,5

1,5

Az élcsoportban a 3. forduló párosítása:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  ASVOe Pamhagen

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

:

2

  CSU ASE Superbet

  Odlar Yurdu

:

3

  BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

  TAJFUN - SK Ljubljana

:

4

  Gambit Asseco See

  SK Erste Bank Baden

:

5

  Wood Green

  Philidor Mulhouse

:


 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az esélyes csapatok győzelemmel rajtoltak, Carlsen és Anand sötéttel csak remizett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az ausztriai Zillertal-völgyben fekvő Mayrhofenben megkezdődött a 37. Klubcsapatok Európa-kupája. Az első játéknapon az esélyes csapatok érvényesítették a papírformát, sorban nyerték meg mérkőzéseiket, egy-egy fél pont elvesztése okozott némi meglepetést. Sötéttel játszva csak remizett a világbajnok Magnus Carlsen és az exvilágbajnok Viswanathan Anand. A női együttesek versenyében is az esélyesek győztek, a rajtlistát vezető monacói Cercle d’Echecs de Monte-Carlo csak minimális arányban.

 

A Klubcsapatok Európa-kupájának első fordulójában a rajtlista élcsoportjába tartozó együttesek gond nélkül vették az akadályt. Az első helyre rangsorolt  romám CSU ASE Superbet együttesében az éltáblán az exvilágbajnok Viswanathan Anand remizett az egykori világbajnokjelölt Johann Hjartarsonnal, az izlandi sakkozóknak nem volt esélyük ,ás pontszerzésre. Rapport Richárd nem játszott.  

A cseh Novy Bor is fél pontot hullajtott el, a francia Asnieres Le Grand Echiqueier Maxime Vachier-Lagrave vezetésével tarolt, a Tajfun Éjubljana az indiai Arjun Erigaisivel az élen sikerrel rajtolt.

A játéknap egyik meglepetése az Offerspill Chess Club éltáblásának, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsennek a döntetlene a finn csapatban játszó lett Nyikita Meskovs ellen.

Sikerrel rajtolt a magyar sakkot képviselő Sentimento Ajka BSK csapata, az éltáblán remizett szlovák vendégjátékosuk, Jergus Pechar, a cseh Peter Michalik, Prohászka Péter, Czebe Attila, Korpa Bence és Kaczúr Flórián nyert a luxemburgi együttesben szereplő francia és német ellenfeleikkel szemben.

 

Az első forduló érdekesebb eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Viking Chess Club

  CSU ASE Superbet

½

:

2

  Novy Bor Chess club

  Amevo Apeldoorn

:

½

3

  Bærum Schakselskap

  Asnieres Le Grand Echiquier

0

:

6

4

  TAJFUN - SK Ljubljana

  Schachfreunde Berlin

6

:

0

5

  Wasa SK

  Clichy-Echecs-92

½

:

6

  Schachclub Viernheim 1934e.V.

  SK Zell/Zillertal

6

:

0

7

  Vammalan Shakkikerho

  Offerspill Chess Club

½

:

8

  Silla - València Origin of Chess

  SK König Tegel 1949

:

½

9

  Sharks 4NCL

  Vugar Gashimov

½

:

10

  Beer Sheva Chess Club

  Drejtesia

:

11

  CE Le Cavalier Differdange

  Sentimento Ajka BSK

½

:

12

  FC Bayern München

  Gambit Bonnevoie

4

:

2

Az élcsoportban a 2. forduló párosítása:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  CSU ASE Superbet

  SK Dunajska Streda

:

2

  LSG Leiden 1

  Novy Bor Chess club

:

3

  Asnieres Le Grand Echiquier

  Schach ohne Grenzen

:

4

  Reykjavik Chess Club

  TAJFUN - SK Ljubljana

:

5

  Clichy-Echecs-92

  KSK Rochade Eupen-Kelmis

:

6

  Paul Keres

  Schachclub Viernheim 1934e.V.

:

7

  Offerspill Chess Club

  Schachgesellschaft Solingen

:

8

  Schachklub Absam

  Silla - València Origin of Chess

:

9

  Vugar Gashimov

  Stockholms SS

:

10

  KBSK Brugge

  Beer Sheva Chess Club

:

11

  Sentimento Ajka BSK

  Andreu Valencia Origin Chess

:

12

  Schachfreunde Wirtzfeld

  FC Bayern München

:


 

Női Európa-kupa

A női csapatok versenyében a hétszeres győztes monacói Cercle d’Echecs de Monte-Carlo csak minimáéis arányban tudta legyőzni a Tajfu-Ljubljaba együttesét.  A román CSU ASE Superbet csak fél pontot „vesztett”.

Az első forduló érdekesebb eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  TAJFUN - SK Ljubljana

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

:

2

  CSU ASE Superbet

  Sirmium

:

½

3

  Gambit Asseco See

  ASVOe Pamhagen

½

:

4

  Odlar Yurdu

  Philidor Mulhouse

:

5

  Haifa-Nesher

  BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

1

:

3

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hétfőn kezdődik a Klubcsapatok Európa Kupája, Carlsen és Anand is játszik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A tiroli Zillertal régió egyik települése,  Mayrhofen    70 férficsapat részvételével rendezi meg s hétfőn rajtol a 37. Klubcsapatok Európa-kupáját. A hattáblás, 7 fordulós svájci rendszerű viadalon szupernagymesterek egész sora játszik, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és az exvilágbajnok Viswanathan Anand részvétele fémjelzi a tornát.   a rajtlistát a román  CSU ASE Superbet együttese vezeti, Anand az éltáblás, Rapport Richárd debütál román színekben. A magyar színeket képviselőSentimento Ajka BSK csapata 11. a rangsorban. A 17 női csapat négytáblás versenyén a monacói Cercle d’Echess Monte-Carlo együttese az első számű favorit.

Zillertal, a Ziller folyó völgye Tirol egyik legsokszínűbb régiója. A völgy egyik települése, Mayrhofen a házigazdája a 37. férfi Klubcsapatok Európa Kupáján. A parádés mezőny 7 fordulós, svájci rendszerű versenye nagyszerű küzdelmet ígér. Magnu Carlsen és Viswanathan Anand szereplése fémjelzi a viadalt, a 70 csapatban 128 nemzetközi nagymester is játszik, tizenketten + 2700 Élő-pontos sakkozó is vállalta a megmérettetést.

Hétfőn 14 a neves nórakor  indulnak a sakkórák.

A rajtlistát a román CSU ASE Superbet együttese vezeti, az exvilágbajnok Viswanathan Ananddal az éltáblásuk. Román színekben bemutatkozik Rapport Richárd, a 17 éves Gukesht is sikerült a milliomos szponzornak leigazolni. A korábbi viadalokon az orosz nagymesterek játszottak főszerepet, idén az indiai ranglista első öt helyezettje szerepel különböző csapatokban.

A rangsorban 11. a magyar színeket képviselő Sentimento Ajka BSK együttese.

A tornán fokozott jelentősége van a párosításnak, döntő lehet, hogy mikor kezdődnek el a rangadók. A meccspontok döntik el a végső sorrendet, holtverseny esetén a Berger-Sonneborn pontszám. Játszmánként 90-90 perc a gondolkodási idő az első 40 lépésre, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc a bónuszidő.

A rajtlista élcsoportja a legjobb hat sakkozó Élő-pontszámának átlaga alapján:

CSU ASE Superbet (román, 2713): Viswanathan Anand (indiai) 2756,  Rapport Richárd 2754, Gukrsh D (indiai) 2732, Bogdan-Daniel Deac 2707, Gabriel Szargszjan (örmény) 2711, Liviu-Dieter (német) 26153, Constantin Lupulescu 2603, David Gavrilescu 2523

Novy Bor (cseh, 2684): Pentala Harikrishna (indiai) 27176, Santosh Gujrathi Vidit (indiai) 2710, Radoslaw Wojtaszek (lengyel) 2693, David Navara 2676, Guijarro David Anton (spanyol) 2655, Markus Ragger (osztrák) 2632, Nils Grandelius (svéd) 2651, Nguyen Thai Dai Van 2634

Asnieres Le Grand Echiquier (francia, 2664): Maxime Vachier-Lagrave 2747, Kirill Alekszejebko (FID) 26977, Andrej Jeszipenko (FID) 26686. Jules Moussard 2686. Szergej Movszeszjan (örmémy) 2619, Matthieu Cornette 2572, Andrej Terehov (FID) 2308, Pierre Oliver 2217

Tajfun – Ljubljana (szlovén, 2661): Arjun Erigaisi (indiai) 2725, Ivan Saric (horvát) 2668, Sarin Mihail (indiai) 2677, Andrej Volokityin (ukrán) 2645, Borki Predojevic (boszniai) 2584, Robert Makjus (szerb) 2615, Luka Lebic 2633, Matej Sebenik 2518

Clichy-Echecs-92 (francia, 2646): Parham Maghsoodloo (iráni) 1721, Jorden Van Foreest (holland) 2694, Bassem Amin (egyiptomi) 2667, Daniele Vocaturo (olasz) 2615, Lork Van Wely (holland) 2629, PAVEL v. Tregubov (FID) 2548, Axel Delome 2469, Alekszandra Kosztenjuk (FID) 2521

Schachclub Vierenheim 1934e.V. (német, 2631): Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2747, Jutij Krivorucsko (ukrán) 2658. Jurij Kuzubov (ukrán) 2612, Szergej Fedorcsuk (ukrán) 2619, Dennis Wagner (német) 2570, Sebastien Maze (francia) 2530, Fabien libiszewski (francia) 2512, Konsztantin Tarlev (ukrán) 2577  

Offerspill Chess Club (norvég, 2617): Magnus Carlsen 2856, Aryan Tari 2656, Eric Hansen (kanadai) 2613, Jonan Sebastian Christiansen 2576, Frode Olav Olsen Urkedal 2523, Johannes Haug 2478, Benjamin Haldorsen 2449, Lucas Ranaldi 2369

11. Sentimento Ajla BSK (magyar, 2560): Jergus Pecharc(szlovák) 2633, Bánusz Tamás 2622, Petar Michalik (cseh)2558, Prohászka Péter 2570, Czebe Attila 2366, Korpa Bence 2496, Kaczúr Flórián 2483

A top nagymesterek rangsora:

R.

 

Név

Élő

FED

Csapat

1

GM

Magnus Carlsen

2856

NOR

Offerspill Chess Club

2

GM

Viswanathan Anand

2756

IND

CSU ASE Superbet

3

GM

Rapport Richárd

2754

ROU

CSU ASE Superbet

4

GM

Sahrijar Mamedgyarov

2747

AZE

Schachclub Viernheim 1934e.V.

5

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2747

FRA

Asnieres Le Grand Echiquier

6

GM

Gukesh D

2732

IND

CSU ASE Superbet

7

GM

Arjun Erigaisi

2728

IND

TAJFUN - SK Ljubljana

8

GM

Parham Maghsoodloo

2721

IRI

Clichy-Echecs-92

9

GM

Pentala Harikeishna

2717

IND

Novy Bor Chess club

10

GM

Gabriel Szargszjan

2711

ARM

CSU ASE Superbet

11

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2710

IND

Novy Bor Chess club

12

GM

Bogdan-Daniel Deac

2707

ROU

CSU ASE Superbet

Női Európa-kupa

A 17 női csapat versenyében az első számú esélyes a címvédő, a hétszeres bajnok monacói Cercle d’Echess Monte-Carlo. Az elmúlt két viadalon nem tudták érvényesíteni a „papírformát”, de a tavalyi győztes orosz Ural nem játszhat és a grúzok nem nevezték az olimpiai válogatottal megyezől megegyező Nona együttesét, Nana Dzagnidze vezetésével három éve aranyérmesek lettek.

A top két csapat összeállítása:

Cercle d’Echecs de Monte Carlo (monacói, 2476): Anna Muzicsuk (ukrán) 2534, Antoareta Sztefanova (bolgár) 2440, Elisabeth Paehtz (német) 2469, Pia Cramling (svéd) 2459, Almira Szkripcsenko (franca) 2390

CSU ASE Superbet (román, 2430): Irina Bulmaga 2417, Dinara Szaduakasszova (kazah) 2406, Ekaterina Atalik (török) 2406, Marsei Efroimski (izraeli) 2462, Jovana Rapport 2295

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen 45 pontos előnnyel vezeti az új világranglistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2022. október 1-től érvényes világranglistáján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen 45 ponttal előzi meg a kínai Ding Lirent.  A top tíz rangsorában a 9. Sinquefield Cup eredményei okoztak változásokat, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand ismét a top tízben  Hivatalosan is román színekben szerepel Rapport Richárd, tizenegyedik a rangsorban.  Legjobb magyarként Almási Zoltán a hatvanegyedik a listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 54 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

 

A FIDE október 1-től érvényes világranglistáján a legjobbak rangsorában nem jelentősek a változások. A 9. Sinquefield Cup viadalon a francia Alireza Firouzja diadalmaskodott. A nagy érdeklődéssel várt torna sajnos a botrányáról lett híres, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen a harmadik fordulóban vereséget szenvedett az amerikai Hans Moke Niemanntól, visszalépett a versenytől, legyőzőjét csalással vádolta meg. A FIDE vizsgálatot indít a botrányos üggyel kapcsolatban

 

Az amerikai sakkozás fellegvárában, St. Louisban a 19 éves Alireza Firouzja remekelt, nagy fölénnyel nyerte meg a rapid és villámversenyt, első lett a 9. Sinquefild Kupán, a holtversenyt eldöntő rájátszáson legyőzte Jan Nepomnjacsijt. Az orosz világbajnoki kihívó az első fordulóban kikapott Carlsentől, az eredményt törölték, az Élő-pontokat elszámolták. Firouzja a Grand Chess Tour 2022 összetett pontversenyében is győzött. Feledtette a világbajnok-jelölti döntőben mutatott gyenge játékát.

Hazai pályán Fabiano Caruana és Wesley So félpontos hátránnyal a harmadik helyet osztották, tovább tart Levin Aronian vesszőfutása, Sahrijar Mamedgyarov búcsúzott a top tíztől. Az 52 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand kilencedik a rangsorban. Fájdalmas, hogy Rapport Richárd már románként szerepel a világranglistán.

A top 25-ben öt amerikai nagymester, az öt orosz sakkozóból ketten a FIDE színeiben szerepelnek. Három indiai a legjobbak között, Vishy Anand és a két tinédzser, a 16 éves Gukesh és a 19 esztendős Arjun Erigaisi.  két-két kínai, francia és azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég,  holland, román, lengyel, bolgár és vietnami játékos az elit tagja.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0822

0922

       1022

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2864

2861

2856

3

1990

2.

Ding Liren

kínai

2806

2806

     2811

  9

1992

3.

      Nepomnjacsij,J

 orosz

2792

      2792

    2793

  9

1990

4.

     Firouzja,A    

 francia

2793     

2778

     2785

 8   

2003

5.

       So,W

 amerikai

  2773

2771

    2774

 8

1993

6.

   Nakamura,H

          amerikai

 2768

2768

     2768

0

1987

            7.              

     Giri,A

           holland

2760

    2764

    2764

0

1994

8.

    Caruana,F

          amerikai

2776

2758

     2763

 8

1992

9.

                   Anand,V                            

           indiai

2756

  2756

     2756

  0

1969

                        10.               

        Aronjan,L

          amerikai

  2775

       2759

     2755

 9  

1982

11.

     Rapport,R

          román

2764

2754

       2754

0

1996

12.

Dominguez    Perez,L                                   

          amerikai

2754

        2745

     2747

1983

13.

          Mamedgyarov,S

         azeri

   2758

          2757

    2747

 8  

    1985

         14.          Vachier-Lagrave,M     francia                 2757         2757      2747  0   1990

        15.            Karjakin,S            orosz                  2747         2747    2747   0     1990

             16.

             Radzsabov,T

           azeri

2747

        2747

2747     

1987

17.

    Griscsuk,A

           RUS

2745

2745

2745

0   

1983

,,          18. 

   Gukesh D

i          indiai

2699

2726

2732

7

2006

            19.

    Duda, J-K

           lengyel

2740

   2731

      2731

0

1998

20.

Andrejkin,D

           FID

2729

2729

       2729

0

1990

21.

    Erigaisi Arjun

          indiai

2689        

      2725

2728         

8

2002

22.

  Le Quang      Liem

          vietnami

   2728

     2728

 27228

 0

1991

23.

   Topalov,V

         bolgár

2730

2728

2728

 0

1975

24.

      Wei Yi

         kínai

2727

     2727

2722

 6

1999

25.

Vityjugov,N

        FID                                     

2722

  2722   2722                 

    1989

61.

Almási,Z

magyar

2677

2677

2677

0

1976

  

 

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az amerikai sakkozók 15 ponttal előzik meg az orosz játékosokat. Legjobbjaink a tizenharmadikok.

1.Egyesült Államok  2728  

2. Oroszország 2713

3. India 2695

4. Kína 2691

5, Ukrajna 2657

6. Azerbajdzsán 2653

7. Franciaország 2648

8. Örményország 2638

9. Spanyolország 2630

10. Németirszág  2628

11. Hollandia 2625

12. Lengyelország 2620

13. Magyarország 2607

 A Grand Chess Tour2022 negyedik versenye, a St. Louis-i rapod és villámverseny alaposan átírta a világranglistákat. Hikaru Nakamura elvesztette első helyét a raőid rangsorban, Levon Aronian gyengén snellezett.

A rapid világranglista élcsoportja:

1. Magnus Carlsen (norvég) 2834

2. Ding Liren (kínai) 2829

3. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2808

4. Rapport Richárd (román) 2802

5. Hikaru Nakamura (amerikai) 2789

6. Wesley So (amerikai) 2784

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2775

8. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2766.

9. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2759

10. Peter Szvidler (orosz) 2752

A blitz világranglista élcsoportja:

1. Hikaru Nakamura (amerikai) 2909

2. Alireza Firouzja (francia) 2903

3. Fabiano Caruana (amerikai) 2847

4. Vladiszlav Artyemijev (orosz) 2832

5. Magnus Carlsen (norvég) 2830

6. Levon Aronian (amerikai) 2809

7. Anish Giri (hollan) 2792

8. Danyil Dubov (orosz) 2791

9. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2781

10. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2779

A magyar ranglista élcsoportja:

Almási Zoltán 2677,  Berkes Ferenc 2651,  Gledura Benjámin 2637, Bánusz Tamás 2622, Erdős Viktor 259, Balog Imre 2594, Balogh Csaba 2583, Ács Péter 2572,  Antal Gergely 2571, Prohászka Péter 2570

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 54 ponttal előzi meg  az orosz Alekszandra Gorjacskinát. Az asztanai GP verseny győztese, az orosz Katyerina Lahno 16 pontot nyert és negyedik a rangsorban.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2638 (- 12, 8)

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2584  (+ 5, 11)

3. Humpy Koneru (indiai)

4. Katyerina Lahno (orosz) 2563 (+ 16, 11)

5. Ju Wenjun (kínai) 2555 (- 5, 6)

6. Lei Tingjie (kínai) 2535

7. Anna Muzicsuk (ukrán) 2534 (+ 8, 7)

8. Marija Muzicsuk (ukrán) 2527

9. Alekszandra Kosztenjuk (orosz) 2521 (11)

8. Nana Dzagnidze (grúz) 2516 (- 10, 11)

69. Hoang Thanh Trang (magyar) 2384

96. Gara Anita (magyar) 2360

Az országok rangsorában 15 pont a kínaiak előnye az oroszok előtt. Női sakkozóink a tizenharmadikak.

1.Kína 2470

2. Oroszország 2455

3. India 2415

4. Georgia 2411

5. Ukrajna 7

6. Lengyelország 2382

7. Egyesült Államok 2356

8. Németország 2347

9. Franciaország 2335

10, Azerbajdzsán 2330

11. Kazahsztán 2326

12. Bulgária 2302

13. Magyarország  2293

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2384, Gara Anita 2360, Gara Tícia 2333, Marjanovics Annamária 2312, Lázárné Vajda Szidónia 2298, Gaál Zsóka 2298, Terbe Julianna 2281

A juniorok világranglistáján a 19 éves Alireza Firouzja 53 ponttal előzi meg az  indiai Gukest, már öt ifi is + 2700 Élő-pontos.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (francia) 2785 (+7, 8) 2003

2. Gukesh D  (indiai) 2732 (+ 6, 7)  2006

3. Erigaisi Arjun (indiai) 2728 (+ 3, 8)  2003

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég) 2713  2004

5. Vincent Keymer (német) 2700 (+ 7, 97)

A legjobb 20 éven aluli lányoknál kínai Zhu Jiner az élen.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1.Zhu Jiner (kínai) 2484 (+ 20, 18)   2002

2, Bibiszara Asszaubajeva (kazah) 2440 (- 3, 11) 2004

3. Olga Badelka (orosz) 2416 (- 15,  10) 2002

4. Nurgyul Szalimova (bolgár) 2415 (+ 1, 11)    2003

5. Savith Shri B (indiai) 2411 (- 24, 9)  2007

28. Gaál Zsóka (magyar) 22298 (- 32, 11)  2007

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog