Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fabiano Caruana az American Cup győztese, a döntőben 1,5-0,5-re győzte le Levon Aronjant

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Saint Louisban Fabiano Caruana sikerével fejeződött be a 8 résztvevős American Cup. A különleges lebonyolítású viadalon Caruba a döntőben 1,5 – 0,5-re győzte le Levon Aronjant, világossal a második játszmát nyerte meg. A 200 ezer dolláros díjalapból Caruana 60 ezer dollárt nyert, az 50 ezres első díj mellett még 10 ezer dollár bónuszt is kapott, a küzdelmek során egyetlen párharcot sem vesztett el. Aronjan a vártnál gyengébb szereplésével a virtuális világranglistán öt helyezét rontott, csak a kilencedik, míg Rapport Richárd az ötödik.

 

Az amerikai sakkozás fellegvárában, Saint Louisban az American Cup döntőjét Fabiano Caruana és Levon Aronjan játszotta. A „vigaszágon” Levon Aronjan és  Leinier Dominguez Perez vívott meg a kihívó jogáért, Párharcuk két 25-25 perces rapidpartival kezdődött, Dominguez Perez az első partiban nyertnek tekinthető vezérvégjátékban örökös sakkba lépett. A második játszma is döntetlen lett. Gyorsult a tempó, két 10-10 perces rapid összecsapással folytatták. Dominguez Perez ismét nyerést hagyott ki, sőt el is vesztette az ütközetet. Az utolsó partiban 90 lépésben osztoztak meg a ponton, Levon Aronjan 2,5-1,5-re megnyerte a párharcoot, visszavágott a Champions Bracket elődöntőjében elszenvedett vereségért. A virtuális világranglistán Fabiano Caruana a negyedik 2785,6 ponttal. Levon Aronja öt helyet visszacsúszott a rangsorban, - 19,6 pontja bánta a a vártnál gyengébb szereplését. Rapport Richárd 2776 Élp-ponttal ötödik a világranglistán.

 

Levon Aronjan (2785) – Leinier Dominguez Perez (2756) 2,5 – 1,5

Levon Aronjan – Leinier GominguezPerez dönttelen

Leinier Domingiez Perez – Levon Aronjan döntetlen

Leinier Dominguez Perez – Levon Aronjan 0 – 1

Levon Aronjan – Leinier Dominguez Perez döntetlen

A rajtlista első és második helyezettje, Levon Aronjan és Fabiano Caruna kétjátszmás döntőjében a háromszoros örmény olimpiai bajnok ketdett világossal Aronjan és Caruana korábban 46 klasszikus partiban mérte össze erejét, az amerikai olimpiai bajnik vezetett 12-9-re. Fabiano Caruana nem veszített meccset az American Cup küzdelmei során, a rajtnál voltak megingásai. Aronjan a „vigaszágon” javított.

Az olasz megnyitású játszmában Aronjan kezdeményezett, kecsegtető esélyei voltak, Caruana végül kiharcolta a döntetlent.

Az angol megnyitású második partiban dinamukus egyensúly alakult ki a sakktáblán, Aronjan követett el jelenzts hibát, a végjátékban Cazűűuna már jó esélyekkel küzdhetett a győzelemért, aktív haderejének köszönhetően értékesítette gyalogelőnyét.

 

Fabiano Caruana a 200 ezer doáros díjalpaból győztesként 50 ezer dollárt nyert és kapott 10 ezer dollár extre díjat is, hogy nem vesztett párharcot.

Az American Cup döntőjének végeredménye:

Levon Arnjan – Fabiano Caruaba 0,5 – 1,5

Levon Aronjan – Fabiano Cariana döntetlen (Olasz megnyitás, 52)

Fabiano Caruana – Levon Aronjan 1 – 0 (Angol megnyitás, 53)

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Jan-Krzysztof Duda az Esports Cup győztese, Magnus Carlsen és Praggnanandhaa holtversenyben harmadik 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Osloban emlékezetes utolsó fordulóval fejeződött be a Meltwater   Chess Tour 2022 harmadik versenye, az Esports Cup. A fordulatokban gazdag finisben a remekül hajrázó lengyel Jan-Krzysztof Duda lett a torna győztese. A befejező forduló előtt négyen is eséllyel pályáztak az első helyre. Az utolsó játéknapon a holtversenyben vezető Magnus Carlsen és az indiai Praggnannadhaaa is vereséget szenvedett. Az ötszörös világbajnokot az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov, az indiai zsenit a holland Anish Giri győzte le 2,5 - 0,5-re. Jan-Krzysztof Duda érvényesítette a papírformát , a kanadai Eric Hansennek csak egy döntetlent engedélyezett. Riválisai meccseiken számára kedvező eredmények születtek.A  vietnami Le Quang Liem rájátszásban nyert a holland Jorden Van Foreest ellen, a 3,5 - 2,5-ös győzelemmel másodikként zárta a szereplését.  A versenyen végig az élen álló Praggnanadhaa és Magnus Carlsen holtversenyben a harmadik helyen végzett.

Az Osloban zajló Esports Cup utolsó fordulója előtt holtversenyben vezetett Magnus Carlsen és a 16 éves indiai Praggnanandhaa. A hatodik körben az ötszörös norvég világbajnok 2,5-0,5-re nyert a kanadai Eric Hansen ellen. Praggnanadh második vereségét szenvedte el, legyőzője a lengyel világbajnokjelölt Jan-Krysztof Duda volt. A sakkzseni erejéből csak egy remire futotta a harcos partikban. Duda és a holland Anish Girit legyőző vietnami Le Quang Liem hátránya egy pont volt a vezető duó mögött. Rájátszásban dőlt el az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov és a holland Jorden Van Foreest csatája, az Armageddo parti döntött Mamedgyarov javára, aki a meccsen kétszer is kiegyenlített.

Az utolsó forduulóra maradt a döntés, négyen is pályáztak az első helyre. Magns Carlsen és Praggnannadhaa egypontos előnynel vezetett, de Le Qunag Liem és Jan-Krzysztof Duda készen állt, hogy riválisaik esetleges botlásait kihasználják.

Sahrijar Mamedgyarov nagyon motiválta várta Magnus Carlsen elleni összecsapást. Első játszmájuk a királyindiai védelemben 49 lépésben lett döntetlen. A második ütközetben  Carlsen sokat bakizott, Mamedgyarov sem állt feladata magaslatán, úgy nézett ki, hogy mentőövet dob a világelsőnek. Carlsen az eséllyel nem tudott élni, a 65. lépés után feladásra kényszerült.

Az azerbajdzsáni nagymester vezetésének birtokában nyugodtan játszhatott, míg Magnus Carlsen láthatóan frusztrált volt. Hazai pályán szenvedett vereséget, a harmadik meccseét vesztette el.

Magnus Carlsen a tornát Jan-krzysztpf elleni győzelemmel kezdte, aligha gondolt arra, hogy a jó folytatással adós marad. Négy győzelemmel és három vereséggel holversenyben harmadik lett, az összetett pontversenyben az élen áll.

A 16 éves Praggnanandhaa a norvég világelsővel holtversenyben végzett. Az indiai zseni komoly riválisként okozott zavart Magnus soraiban, a hajrában két vereséget szenvedett, kikapott Dudától és Anish Giritől

A tornán a legtöbbet hibázó Giri összeszedte” magát. A hollandok legjobbjánakszámára kisebb volt a tét, rutinos versenyzőként meg is érezte a lehetőséget, Az indiai sakkozónak fájhat a hajrában elszenvedett két vereség. Carlsenhez hasonlóan 12 pontot gyújt9tt, a négy nyerésével r33 0 ezer dollárt kasszírozott.

Az Esports Cup viadalt Jan-Krzysztof Duda vereséggel ketzdte, kikapott Carlsentől. Nem kis mázlival a rájátszásban végül nyert Aish Giri ellen. Legyőzte Jorden Van Foreestet, rájátszásban Sahrijar Mamedgyarovot, 24. születésnapján kikapott Le Quang Liemtől. Két győzelemmel fejezte be a tornát, Praggnanandhaa ellen nagy csatát nyert, Eric Hansen ellen esélyeshez méltóan dominált, szép siker az első helye. 32.500 dolláros nyereményt vehet át.

Vereséggel rajtolt az ezüstérmes  Le Quang Liem is. Sahrijar Mamedgyarov ellen sok hibával játszott, Magnus Carlsennel szemben elért sikerével javított. öröme nem tarthatott sokáig, Praggnanandhaa ellen csak fél pontot szerzett.

"Kötelező” volt Eric Hansen legyőzése, folytatta előretörését Jan-Krzysztof elleni sikerével. Anish Giri sem tudta útját állni. Izgalmasan alakult utolsó csatája, Jorden Van Foreest is kedvező esélyt szalasztott el. Alaposan megszenvedett a győzelemért. a fordulatokban gazdag partikban. A második  villámjátszma után ezüstérmének örülhetett, 32.500dollárt sakkozott össze.

Az utolsó forduló eredményei:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2771) – Magnus Carlsen (norvég, 2864)  3 – 0 (2,5 – 0,5)

Sahrijar Mamedgyarov – Magnus Carlsen   döntetlen

Magnus Carésen – Sahrijar Mamedgyarov  0 - 1

Sahrijar Mamedgyarov – Magnus Carlsen   1 - 0

Le Quang Liem (vietnami, 2709) – Jorden Van Foreest (holland, 2714) 2 – 1, 3.5 – 2,5  (1 – 0,  0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Le Quag Liem – Jorden Van Foreest  1 - 0

Jorden Van Foreest -  Le Quang Liem  1 - 0

Le Quab Liem – Jorden Van Foreest  döntetlen

Jorden Van Foreest . Le Quang Liem  döntetlen

Rájátszás:

Le Quang Liem – Jorden Van Foreest döntetlen

Jorden Van Foreest – Le Quang Liem 0 - 1

Praggnanandhaa (indiai, 2625) – Anish Giri (holland, 2773)  0 – 3 (0,5 – 2,5)

Praggnanandha – Anish Giri  0 - 1

Anish Giri – Praggnannadhaa  döntetlen

Praggnanandha – Anish Giri   0 – 1

Eric Hansen (kanadai, 2606) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)  0 – 3 (0,5 – 2,5)

Eric Jansen – Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda - Eric Hansen  1 - 0

Eruc Jansen – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen bástyát nézett el, elszenvedte második vereségét, Praggnanandhaa 3 pontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Osloban zajló Esports Cup online rapid viadal ötödik fordulójában Magnus Carlsen elszenvedte második vereségét, a holland Jorden Van Foreest 2,5 - 1,5-re legyőzte a norvég világbajnokot.  Döntetlen született az első partiban, a második összecsapásban Carlsen nyerőesélyes állásban bástyát nézett el. Van Foreest két remivel bebiztosította győzelmét. A 16 éves indiai Praggnanandhaa a kanadai Eric Hansen ellen 2,5-0,5-re nyert, 3 pontos előnnyel az élen áll! Két párharc a rájátszásban dőlt el. A vietnami Le Quang Liem a lengyel világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Dudát 24. születésnapján győzte le, a villámpartikban kettős győzelmet aratott.  A holland Anish Giri harmadszor vesztett a rájátszásban, sorban rontotta el kecsegtető esélyű állásait az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov ellen, A második villámpartiban látványos nyerést nem vett észre, Mamedgyarov szerencsés kézzel sakkozott.

A Meltwater Champions Chess Tour Esports Cup viadalának ötödik fordulójában a nagymesterek sok hibával tarkított, fordulatokban oly gazdag csatákat vívtak. A játéknapon a 16 éves Praggnanandhaa negyedik meccsét nyerte meg 2,5-0,5-re és 3 pontos előnnyel vezet.

Az indiai sakkzsenit nem törte le a negyedik körben Magnus Carlsentől elszenvedett 3-0-s veresége, Eric Hansen ellen diadalmaskodott. Az első partiban már a nyitásban jelentős előnyt ért el, válogathatott a nyerések között, magabiztos játékkal nyert.

A folytatásban sötéttel a spanyol megnyitású partiban voltak nehézségei, de hidegvérrel védekezett, a felkínált eséllyel élni tudott, döntetlenre mentette a második játszmát.

Praggnanandhaa a harmadik partiban ismét remekelt, szépen túljátszotta Hansent. Győzelme a mérkőzés megnyerését jelentette és két fordulóval a torna befejezése előtt ismét 3 pontos előnnyel vezet.

  

A hazai pályán játszó Magnus Carlsen váratlanul elszenvedte második vereségét, Jorden Van Foreest használta ki az ötszörös világbajnok botlását. A holland nagymester a Caro-Kann védelmű ütközetben gyalogáldozatos változatot játszott meg, kezdeményezéshez jutott. Carlsen fa folytatásban esélyt szalasztott el, 33 lépésben döntetlen lett az összecsapás.

A második játszmában Carlsen nyerőesélyes állásban bástyát nézett el, elfelejtkezett a holland sakkozó g8-on álló futójáról, 25 lépés után feladásra kényszerült.

Jorden Van Foreest a harmadik partiban kedvezőbb végjátékot játszhatott, Magnus Carlsennek kellett a mentséget megtalálnia. Carlsen világossal a negyedik játszmában kezdeményezett, de Van Foreest időhátrányban is pontos védekezéssel kiharcolta a mérkőőzés megnyerését jelentő döntetlent.

Két párharc a rájátszásban dőlt el. Le Quang Liem a 24. születésnapját ünneplő világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Dudát keserítette el. Hihetetlen bonyodalmak után Le győzelemmel kezdte a párbajt, nyerést ígérő állás elvesztésével folytatta. Duda nem kis szerencsével 2-2-öt ért el ls következtek a villámpartik. A lengyel sakkozó két korábbi meccsén mind a négy partiban nyerni tudott, ezúttal Le Quang Liem volt sikeres a fokozott feszültségű csatákban.

Sorozatban harmadik rájátszásában is alul maradt Anish Giri. A rapid meccset jól játszva győzelemmel kezdte, de hibák sorozatával adott esélyt Sahrijar Mamedgyarovnak, hogy 2-2-re mentse a rapid mérkőzést. A második villámpartiban tetszetős vezéráldozatos nyerést szalasztott el, Mamedgyarov nem kis szerencsével 3 ponttal zárta a találkozót.

Az 5. forduló eredményei:

Jorden Van Foreest (holland, 2714) – Magnus Carlsen (norvég, 2864)  3 – 0 (2,5 – 1,5)

Jorden Van Foreest – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Jorden Van Foreest  0 - 1

Jorden Van Foreest – Magnus Carlsen    döntetlen

Magnus Carlsen – Jorden Van Foreest    döntetlen

Sahrihar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2771) – Anish Giri (holland, 2714) 2 – 1 (2 – 2, 1.5 – 0,5)

Sahrijar Mamedgyarov – Anish Giri  0 - 1

Anish Giri – Sahrijar Mamedgyarov    döntetlem

Sahrijar Mamedgyarov – Anish Giri   1 - 0

Anish Giri – Sahrijar Mamedgyarov     söntetlen

Rájátszás:

Anish Giri – Sahrijar Mamedgyarov döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov – Anish Giri 1 - 0

Le Quang Liem (vietnami, 2709) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 2 – 1 (2 – 2, 2 – 0)

Le Quang Liem – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Le Quang Liem  1 - 0

Le Quang Liem – Jan-Krzysztof Duda   döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Le Quang Liem   döntetlen

Rájátszás:

Le Quang Liem – Jan-Krzysztof Duda 1 – 0

Jan-Krzysztof Duda – Le Quang Liem 0 - 1

Praggnanandhaa (indiai, 2624) – Eric Hansen (kanadai, 2606)  3 – 0 (2,5 – 0,6)

Praggnanandhaa – Eric Hansen  1 - 0

Eric Hansen – Praggnanandhaa   döntetlen

Praggnanandhaa – Eric Hansen   1 - 0

A 6. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Eric Hansen

Jan-Krzysztof Duda – Praaggnanandhaa

Anish Giri – Le Quang Liem

Jorden Van Foreest – Sahrijar Mamedgyarov

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fabiano Caruana 1,5-0,5-re legyőzte Leinier Dominguez Perezt,  Levon Aronjannal visszavágót játszhat

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Saint Louisban zajló American Cup Champions Bracket döntőjében Fabiano Caruana 1,5-0,5-ös győzelmet aratott Leinier Dominguez Perez ellen. Caruana az első partit világossal megnyerte, a második összecsapásuk döntetlennel fejeződött be. A „vigaszágon” Levon Aronjan 2-0-ra győzte le Ray Robsont és a fináléban Dominguez Perezzel mérkőzik meg. Ennek a párharcnak a győztese lesz Fabiano Caruana kihívója.

Az American Cup hatodik játéknapján két párharcra került sor. A Champions Bracket döntőjében Fabiano Caruana és Leinier Dominguez Perez második klasszikus partijukban megosztoztak a ponton, a döntetlen Caruanának kedvezett, 1,5-0,5-re megnyerte a mérkőzést. Az első parti elvesztése után Leinier Dominguez Perez mindent megtett az egyenlítéésrt, a világbajnokjelölti döntőre készülő Fabiano Car.uana védekezésre kényszerült, de feladatát sikerrel megoldotta.

A Champions Bracket döntőjének végeredménye:

Fabiano Caruana (2781) – Leinier Dominguez Perez (2756) 1,5 – 0,5

Fabiano Caruana – Leinier Dominguez Perez  1 – 0 (Angol megnyitás, 53)

Leinier Dominguez Perez – Fabiano Caruana döntetlen (Olasz megnyitás, 55)

A „vigaszágon Levon Aronjan 2-0-ra legyőuzte Ray Robsont, s ezzel kiharcolta, hogy Leinier Dominguez Perezzel másodszor is megmérkőttön, esélyt kapott, hogy visszavágjon korábbi vereségéért.

Aronjan kezdte világossal a rapid párharcot, 25-25 perc gondolkodási idejük volt és  lépésenként 10-10 másodperc bónusz. Hihetetlenül izgalmas, mags hőfokú csatát vívtak, a fordulatos küzdelemben végül Aronjan kerekedett felül.

Ray Robson világossal az olasz megnyitást választotta, Kevon Aronjan híres felkészültségével szemben nem tudott előnyt kicsiholni, kockáztatott, a rutinos háromszoros olimpiai bajnok a második partit is tetszetős játékkkal megnyerte.

Az Elimination Bracket döntőjének végeredménye:

Levon Aronjan (2785) – Ray Robson (2681) 2 – 0

Levon Aronjan – Ray Robson 1 – 0 (Angol megnyitás, 45)

Ray Robson – Levon Aronjan 0 – 1 (Olasz megnyitás, 40)

A kihívó jogáért Levon Aronjan és Leinier Dominguez Perez kétjátszmás rapid meccset játszik, 1-1-nék rájátszás döntene.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 3-0-ra nyert Praggnanandhaa ellen, győzelmével beérte a 16 éves indiai sakkozót

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Osloban zajló Esports Cup online rapid viadal negyedik fordulójában Magnus Carlsen 3 - 0-ra nyert a 16 éves indiai Praggnanandhaa ellen és beérte  a mesterhármassal rajtoló  titánt. Az ötszörös világbajnok az első partiban vezérvégjátékban 76 lépésben érvényesítette gyalogelőnyét. Praggnanandhaa a második és a harmadik játszmás is nagy hibákat követett el, nem tudta megnehezíteni a norvég világelső győzelmét. A vietnami Le Quan Liem a kanadai Eric Hansennek egy döntetlent engedélyezett. Két párharc a rájátszásban dőlt el. A lengyel világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov ellen nyeréssel kezdett, riválisa a harmadik ütközetben sötéttel egyenlített. Dda mindkét villámpartit megnyerte.A holland házirangadón Anish Giri és Jorden Van Foreest négy remivel tudta le a rapid partikat, a villámjátszmákban Van Foreest kihasználta Giri hibáit.

 

A Meltwater Champions Chess Tour Esports Cup negyedik fordulójában az érdeklődés középpontjában  az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a tornán mesterhármassal rajtoló 16 éves Praggnanandhaa párharca állt.

 

Az első partiban Carlsen játszott világossal és a szicíliai védelem Rossolimo-változatában csatáztak. Az indiai titán a 21. lépésben az idő szorításában hozott rossz döntést futójának lecserélésével, Carlsen gyalogelőnyös vezérvégjátékra egyszerűsíthette az állást. Királyával betört Praggnanandhaa állásába, támogathatta szabadgyalogjának sikeres előretörését. Ellépkedett a sakkok elől, 76 lépésben nyerte meg az első csatát.

A vezércselben folytatták küzdelmüket, egyenló esélyű állásban Praggnanandhaa rosszul számolt, 30.Fxd8? után tminőséget vesztett, többé nem volt mentsége.

 

Carlsen 2-0-s vezetésének birtokában gond nélkül játszhatta a harmadik partit és Praggnanandhaa támadási kísérletét pontos játékkal hárította, ellentámadása minőségáldozattal átütött, a magára maradt sötét király matthálóba került.

Magnus Carlsen a 3-0-s győzelemmel beérte Praggnanandhaát, 9-9 ponttal vezetik a versenyfutást, mindketten eddig a három győzelmükkel eddig 222.500 dollárt kasszíroztak.

 

A világbajnokjelölt Jan-Krzysztof  Duda második párharcát nyerte meg rájátszásban, 2 pontos hátránnyal a harmadik helyen áll.  Sahrijar Mamedgyarov elleni meccsét győzelemmel kezdte. Sötéttel elért döntetlennel megőrizte vezetését.

Világossal azonban gyengén játszotta a harmadik partit, Mamedgyarov átvette a kezdeményezést, Duda királya elleni akcióját tetszetős mattképpel  fejezte be. A negyedik összecsapásban Mamedgyarov kedvező esélyű állásból remizett.

A villámpartikban 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz. Jan-Krysztof Duda gyorsaságával Sahrijar Mamedgyarov nem tudta felvenni a versenyt. Duda szabadgyalogja volt a veszélyesebb az első játszmában, a parti elvesztése után Mamedgyarov a második partiban taktikai elnézés miatt már a 23. lépésben feladásra kényszerült.

 

Le Quang második mérkőzését nyerte meg, Eric Hansen az első összecsapás során még tartotta az egyensúlyt. Le Quang Liem két győzelmét meggyőző játékkal érte el.

 

A holland presztízsrangadón Anish Giri és Jorden Van Foreest a négy rapidpartiban megosztozott a ponton. Giri a második játszmában esélyt szalasztott el. Anish Giri mindkét villámpartiban tisztet nézett el!

 

 

A 4. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2864) – Praggnanandhaa (indiai, 2624)  3 – 0 (3 – 0)

Magnus Carlsen – Praggnanandhaa    1 - 0

Praggnnanandhaa – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Praggnanandhaa    1 - 0

Eric Hansen (kanadai, 2606) – Le Quang Liem (vietnami, 2709)  0 – 3 (0,5 – 2,5)

Eric Hansen – Le Quang Liem  döntetlen

Le Quang Liem – Eric Hansen    1 - 0

Eric Hansen – Le Quang Liem   0 - 1

Le Quang Liem – Eric Hansen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) - Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2771) 2 – 1 (2 – 2, 2 - 0)

Jan-Krzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov  1 - 0

Sahrijar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda   döntetlen

Jan-Krzysztio Duda – Sahrijar Mamedgyarov  0 - 1

Sahrijar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda   döntetlen

Rájátszás:

Sahrijar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda   0 – 1

Jan-Krzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov   1 - 0

Anish Giri holland, 2773) – Jorden Van Foreest (holland, 2714) 1 – 2 (2 – 2, 0 – 2)

Anish Giri – Jorden Van Foreest  döntetlen

Jorden Van Foreest – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Jorden Van Foreest  döntetlen

Jorden Van Foreest – Anish Giri  döntetlen

Rájátszás:

Jorden Van Foreest – Anish Giri  1 – 0

Anish Giri – Jorden Van Foreest  0 - 1

 

Az 5. forduló párosítása:

Jorden Van Foreest – Magnus Carlsen

Sahruhar Mamedgyarov – Anish Giri

Le Quang Liem – Jan-Krzysztof Duda

Praggnanandhaa – Eric Hansen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana újítása bevált, megnyerte Dominguez Perez elleni párharcának első játszmáját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Saint Louisban zajló American Cup Champions Bracket döntőjének első játszmájában Fabiano Caruana 53 lépésben nyert Leinier Dominguez Perez ellen. A világbajnokjelölti döntőre készülő Caruana az angol megnyitású partiban váratlan újítással lepte meg riválisát, aki már a 20. lépést követően súlyos időzavarba került. Caruana őrizte kezdeményezését, Dominguez az idő szorításában végzetes bástyalépéssel vesztette el a csatát. Caruana vezetéshez jutott. A „vigaszágon” Levon Aronjan 1,5-0,5-re győzött Wesley So ellen, zseniális kiskombinációval sötéttel nyert riválisa ellen. Samuel Sevian és Ray Robson párharcát két döntetlen után a rájátszás döntötte el. Robson világossal győzte le Seviant, aki a második partiban könnyű nyerést hagyott ki. Ray Robson a 2,5-1,5-ös sikerével másodszor is farkasszemet nézhet Levon Aronjannal.

Az American Cup ötödik játéknapján három párharcra került sor. A Champions Bracket döntőjében Fabiano Caruana és Leinier Dominguez Perez az első klasszikus játszmában mérte össze erejét. Az angol megnyitású partiban Caruana érdekes újítással okozott zavart Domimguez Perez soraiban.

A gondosan elemzett házivari hatására Dominguez Pereznek a 20. lépés után kevesebb, mint 6 perce maradt, a házielemzést megjátszó Caruana csak 1 óra 10 percet használt fel a rendelkezésre álló 90 percből és a lépésenként kapott 30-30 másodpercből.

Dominguez hősiesen próbálta védelmezni pozícióját, snellezésre kényszerült, Caruana őrizte kezdeményezését. A kapkodásban az egykori kubai sakkozó a 47. lépésben követte el a döntő hibát, Caruana g szabadgyalogja megkezdhette győzedelmes előretörését.. Dominguez Perez a második partit világossal játssza, nyeréssel kiharcolhatja a rájátszást. A mérkőzés elvesztése még nem jelenti számára a „végállomást”, az Elimination Bracket döntőjének győztesével mérkőzhet meg, ennek a párharcnak a nyertese lesz a Champions Bracket győztesének a kihívója.

Az American Cup résztvevőinek tetszik a kezdetben kissé bonyolultnak tűnő lebonyolítás, egy vereség után még van lehetőség a javításra.

A Champions Bracket döntőjének első játszmája:

Fabiano Caruana (2781) – Leinier Dominguez Perez  (2756) 1 – 0 (Angol megnyitás, 53)

A „vigaszágon” az elődöntőket játszották le. A szuperderbit a rajtlista első és harmadik helyezettje, Levon Aronjan és Wesley So vívta. Két rapidpartiban csatáztak, 25-25 perc volt a gondolkodási idejük és lépésenként 10-10 másodperc bónusz. Az első játszmában Aronjan kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni, So jól védekezett.

A második összecsapásukat Levon Aronjan emlékezetes taktikai csapással, tetszetős kiskombinációval nyerte meg. A Nimzoindiai védelmű játszmában alaposan kiélezték a küzdelmet, a bonyodalmakban érdekes anyagi összetétel alakult ki. A nyílt f vonalon felsorakozott sötét bástyák, a meggyengült világos királyállás bőséges kompenzációt adott, Wesley So két vezérével próbálta megszervezni a védekezést.

Aronjan ellenfele időzavarában hibázott, mentőövet dobott riválisának, So a felkínált eséllyel nem tudott élni, a látványos bástyalépés megpecsételte sorsát.

Rájátszásban dőlt el Samuel Sevian és Ray Robson párbaja. A két klasszikus rapidpartiban megosztoztak a ponton. A folytatásban gyorsult a tempó, 10-10 perc és 5-5 másodperc volt az időbeosztás. Robson remek játékkal szerzett vezetést.

A második partiban Samuel Seviannak óriási esélye volt az egyenlítésre, de ellenfele időzavarában kapkodott, királyával aknamezőre lépett. Robson kiegyenlítette, időzavarban nyerést is kihagyott, a remit végül elérte.

Az American Cup első fordulójában Levon Aronjan legyőzte Ray Robsont, nyeréssel kezdte a párharcot, Robson egyenlített. A rájátszást Aronjan 1,5-0,5-re megnyerte.

Az Elimination Bracket elődöntőjének eredményei:

Samuel Sevian (2693) – Ray Robson (2685) 2,5 – 1,5

Samuel Sevian – Ray Robson döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Ray Robson – Samuel Sevian döntetlen (Katalán megnyitás, 49)

Rájátszás:

Ray Robson – Samuel Sevian 1 - 0

Samuel Sevian – Ray Robson  döntetlen

Levon Aronjan (2785) – Wesley So (2778) 1,5 – 0,5

Levon Aronjan – Wesley So döntetlen (Angol megnyitás, 63)

Wesley So – Levon Aronjan 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 37)

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  https://uschesschamps.com/2022-american-cup

Komment 0 | Reblog! 0 |

Praggnanandhaa mesterhármassal 3 pontos előnnyel vezet Carlsen előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Osloban zajló Esports Cup online rapid viadal harmadik fordulója után a 16 éves indiai Rameshbabu Pragnanandhaa mesterhármassal vezet. A harmadik játéknapon a vietnami Le Quang Liem ellen nyert 2,5-0,5-re. Döntetlen lett az első parti, Praggnanandhaa a második összecsapásban anyagi előnyét türelmes játékkal 95 lépésben értékesítette. Az ifjú titánnál "rezget a léc" a harmadik partiban, de nyert állását Le három hibás bástyalépéssel elvesztette. A második körben elszenvedett váratlan és meglepő veresége után javított a világbajnok Magnus Carlsen. A holland Anish Giri elleni meccsét gyors remivel kezdte, majd kétszer is megadásra kényszerítette Girit, aki hibák sorozatával kapott ki. A lengyel világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda a holland Jorden Van Foreest ellen győzött 2,5-0,5-re. Megszerezte első győzelmét a kanadai Eric Hansen, az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov második vereségével az utolsó helyen áll. A negyedik fordulóban az éllovas Praggnanandhaa a 3 pontos hátrányban levő Magnus Carlsennel mérkőzik meg.

A Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenyén, az Esports Cup viadal harmadik fordulójában a 16 éves Rameshbabu Praggnanandhaa újabb 2,5-0,5-ös győzelmet aratott, mesterhármasával 3 pontos előnnyel vezet az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen előtt.

A második körben a norvég világelső ellen győztes Le Quang Liem ellen Praggnanandhaa a katalán megnyitásban remizett. a második összecsapásban minőségelőnyét türelmes játékkal 95 lépésben érvényesítette. A középjátékban túljátszotta a vietnami nagymestert, a végjátékban  Kihasználta a lépésenként kapott 10-10 másodperces bónuszokat.

A harmadik játszmában bajba került az indiai zseni, de Le Quang Liem a könnyűnek látszó nyerés helyett három hibás bástyalépéssel elvesztette az ütközetet.

A Praggnanandhaa-show folytatódott, Indiai ismét sakklázban ég, sok millióan várják nagy izgalommal Carlsen elleni csatáját.

A hazai pályán játszó Magnus Carlsen a második körben elszenvedett váratlan veresége után Anush Giri elleni győzelemmel javított. A hollandok legjobbja világossal békés húrokat pengetett, lépésismétlés után 21 lépésben remizett.

A második partiban Magnus Carlsen kihasználta Anish Giri pontatlan vezérlépését, előnyös végjátékot játszhatott. Girire passzív védekezés várt. Carlsen tetszetős kiskombinációval ért el döntő előnyt.

A világbajnok a Benoni védelemben vesztette el Le Quang ellen a negyedik partit, ez nem szegte kedvét, Giri ellen is vállalta a bonyodalmakban gazdag középjátékot. Anish Giri többször is jobban védekezhetett volna, míg Carlsen uralta a sötét mezőket, remekül használta ki az állásban rejlő lehetőségeket, gyalogáttörés tette fel az i-re a pontot.

A világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda a két sötéttel játszott partiban volt eredményes. A harmadik játszmában Jorden Van Foreest már a 13. lépésben nagyot hibázott, Duda könnyen gyűjtötte be a győzelemért járó 3 pontot és harmadik a tabellán.

Eric Hansen két vereség után megnyerte a harmadik meccsét, Sahrijar Mamedgyarov győzelemmel rajtolt, másodszor szenvedett vereséget és csúszott az utolsó helyre. Az azerbajdzsáni nagymester az első játszma elvesztése után a másodikban még egyenlíteni tudott. Hansen a negyedik összecsapásban másodszor is legyőzte az orosz huszárjátékot választó Mamedgyarovot.

A 3. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2773) – Magnus Carlsen (norvég, 2864)  0 – 3 (0,5 – 2,5)

Anish Giri – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Anish Giri   1 - 0

Anish Giri – Magnus Carlsen     0 -

Jorden Van Foreest (holland, 2714) – Jan-Krzysztof Duda Lengyel, 2750)  0 – 3 (0,5 – 2,5)

Jorden Van Foreest – Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda – Jorden Van Foreest    döntetlen

Jorden Van Foreest – Jan-Krzysztof Duda    0 - 1

Eric Hansen (kanadai, 2606) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2771) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Sahrijar Mamedgyarov – Eric Hansen  0 - 1

Eric Hansen – Sahrijar Mamedgyarov   0 - 1

Sahrijar Mamedgyarov – Eric Hansen     döntetlen

Eric Hansen – Sahrijar Mamedgyarov    1 - 0

Praggnanandhaa (indiai, 2624) – Le Quang Liem (vietnami, 2709)  3 – 0 (2,5 – 0,5)

Le Quang Liem – Praggnanandhaa  döntetlen

Praggnanandhaa – Le Quang Liem   1 - 0

Le Quang Liem – Praggnanandhaa     0 - 1

A 4. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Praggnanandhaa

Eric Hansen – Le Quang Liem

Jan-Krzysztof Duda - Sahrijar Mamedgyarov

Anish Giri – Jorden Van Foreest

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Dominguez és Caruana játssza a döntőt, a vigaszágon Aronjan és So mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Saint Louisban zajló American Cup elődöntőjének második partijait játszották le. Leinier Dominguez Perez világossal remizett Levon Aronjannal, 1,5-0,5-ös győzelemmel jutott be a Champions Bracket fináléba. Samuel Sevian és a világbajnokjelölti döntőre készülő Fabiano Caruana másodszor is megosztozott a ponton, a továbbjutást akét rapidparti döntötte el. Caruabna kettős győzelmet aratott, de különösen a második összecsapásuk igazi thriller volt, hihetetlen kapkodásban a 21 éves Sevian is nyerhetett volna. A döntőt Leinier Dominguez Perez és Fabiano Caruana játssza. A „vigaszágon” a rapid partikban nagy csemegét ígér Levon Aronjan és Wesley So csatája, a másik ágon Samuel Sevian és Ray Robson mérkőzik meg. Vasárnap magyar idő szerint 20 órától Dominguez és Caruana az első klasszikus partit játssza le. A két másik párharcban 25-25 perces és 10-10 másodperc bónusszal vívják meg a kétjátszmás meccset, 1-1-nél rájátszás dönt.

A rajtlistát vezető Levon Aronjan a világossal 28 lépésben elvesztett első játszma után szinte reménytelen helyzetben játszotta Leinier Dominguez Perez elleni második partiját. A aro-Kann védelemre esett a választása, de nem tudta megnehezíteni riválisa feladatát. Dominguez Perez végig kissé kedvezőbben állt, 59 lépés után kötöttek békét.

 

Samuel Sevian és Fabiano Caruana angol megnyitású játszmában békés húrokat pengettek a küzdő felek, a rájátszásra bízták a dötést. Az első 10-10 perces rapid partiban Sevian játszoott világossal, a vezérgyalog megnyitást választotta.

Hibázott, hogy nem cserélt vezért, Caruana egyre nagyobb előnyt ért el, az azonnali nyerést azonban nem látta. A küzdelem időzavaros kapkodásban fejeződött be, Caruana egy pillanatban mentőövet dobott ellenfelének, aki a váratlan ajándékkal nem élt.

A második rapidparti igazi thriller volt. Fabiano Caruana nyerőesélyes állásban addig ügyetlenkedett, míg Samuel Sevian nagy támadáshoz jutott. A másodpercekkel való viaskodás közepette mindketten hibáztak, Caruana vesztőt húzott, de Sevian rossz sakkot adott be, Caruana vezére megmenekült…

A Champions Bracket elődöntőjének végeredménye:

Levon Aronjan (2785) – Leineir Dominguez Perez (2756)  0,5 – 1,5

Levon Aronjan– Leinier Dominguez Perez (2756) 0 – 1 (Orosz huszárjáték, 28)

Leinier Dominguez Perez – Levon Aronjan döntetlen (Caro-Kann védelem, 59)

Fabiano Caruana (2781) – Samuel Sevian (2693) 3 - 1

Fabiano Caruana  – Samuel Sevian  döntetlen (Nimzoindiai védelem, 39)

Samuel Sevian – Fabiano Caruana döntetlen (Angol megnyitás, 32)

Rájátszás:

Samuel Sevian – Fabiano Caruana 0 – 1

Fabiano Caruana – Samuel Sevian 1 – 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://uschesschamps.com/2022-american-cup

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 16 éves Praggnanandhaa kettős győzelemmel az élen, Le Quang Liem legyőzte Carlsent 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Osloban zajló Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenyén, az Esports Cup online rapid viadalon a második forduló után a 16 éves indiai Praggnanandhaa áll az élen. Második mérkőzésén is  2,5-0,5-re nyert, az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovot győzte le. A játéknap szenzációjaként a vietnami Le Quang Liem 2,5-1,5-re nyert Magnus Carlsen ellen. Az ötszörös világbajnok a küzdelmük első partijában ütésbe tette a vezérét, remivel folytatták, majd Carlsen a harmadik játszmában kiegyenlített. A negyedik összecsapásban túlértékelte támadási esélyeit, Le Quang Liem 42 lépésben feladásra kényszerítette a norvég világelsőt. A holland Jorden Van Foreest a kanadai Eris Hansennel szemben győzött 2,5-1,5-re. A rájátszásban dőlt el a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a holland Anish Giri párharca. Négy döntetlen után Duda mindkét villámpartit megnyerte.

 

Az Esports Cup második játéknapján megszületett a bombameglepetés, Le Quang Liem legyőzte Magnus Carlsent. A vietnami nagymester nagy szerencsével nyerte meg az első partit.

 

Carlsen fölényes állását elrontotta, majd a mousse hibázott, örökös sakk helyett ütésbe tette a király vezérét. Carlsennel nem először fordult elő, hogy az egér önállósította magát és a világbajnok vesztét okozta.

 

A második játszmában döntetlen született, Carlsen a harmadik partiban egyenlített ki. Küzdelmük a negyedik összecsapásban dőlt el Le Quang Liem javára. Magnus Carlsen túlerőltette királyszárnyi támadását, a taktikai bonyodalmakban Le pontosan védekezett, visszaverte a világbajnok akcióját, a 42.BB8 lépés pedig pontot tett a párharc végére.

 

A 16 éves Praggnanadhaa második mérkőzését is 2,5-0,5-re nyerte meg. Az első játszma bonyodalmaiban Sahrijar Mamedgyarov hibázott, az indiai titán támadása átütött.

A második partiban Praggnanandhaa sokadszor bizonyította, hogy az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand felügyelete alatt működő sakkiskolákban eredményes munka folyik, a fiatal sakkozók a legmodernebb megnyitáselmélet etismerik, az elméleti párbajokat nyugodtan felvállalhatják, a kritikus helyzetekben is higgadt döntéseket hoznak.

 

A 3 pont sorsa már a harmadik összecsapásban eldőlt, Praggnanandhaa haderejének összjátékával szemben Mamedgyarov tehetetlen volt, 31 lépés után elismerte vereségét, a párharc elvesztését.

Megszerezte első győzelmét Jorden Van Foreest. Kevesen múlott, hogy nagy rontásának köszönhetően ne nyeréssel kezdje Eric Hansen elleni meccsét. Királyszárnyi támadása kifulladt, a kanadai sakkozó került előnybe, de végzetes királylépéssel elvesztette a partit.

 

A fordulatokban gazdag csata után a holland nagymester világossal is nyerni tudott. A harmadik parti pontot tehetett volna a párharc végére az örökös sakk kikényszerítésével, ehelyett királya aknamezőre lépett, Hansen szépített. A negyedik játszmában Jorden Van Foreest némi bizonytalankodás után elérte a célként kitűzött döntetlent, az igazsághoz hozzátartozik, hogy többször is kihagyta a nyeréséhez vezető Bb2 lépést.

A rájátszásban dőlt el Jan-Krzysztof Duda és Anish Giri párharca. A négy 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal játszott játszma döntetlenekkel fejeződött be. A nyíltsisakos küzdelmekben Giri hibázott többet. Különösen fájó lehette a második partiban a nyerőesély elpackázása, a korai minőségáldozatot követően a középjátékban túljátszotta a lengyel világbajnokjelöltet. A találkozón három elméleti párbajt is láttunk a Grünfeld védelemben.

 

Küzdelmük a villámpartikban folytatódott, az 5-5perccel és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal vívott csatákban. Jan-Krzysztof Duda bírta jobban a fokozott feszültséget. Az első játszmában Anish Giri  elhamarkodott e4 lépéséért nagy árat fizetett. Duda kettős győzelemmel nyerte meg a meccset, kapott 2 pontot, Girt aligha vigasztalta az egy pont.

 

 

A 2. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2851) – Le Quang Liem (vietnami, 2709)  0 – 3 (1,5 – 2,5)

Magnus Carlsen – Le Quang Liem  0 - 1

Le Quang Liem – Magnus Carlsen   döntetlen

Magnus Carlsen – Le Quang Liem   1 - 0

Le Quang Liem – Magnus Carlsen  1 - 0

Praggnanandhaa (2624) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2771) 3 – 0 (2,5 – 0,5)

Praggnanandhaa – Sahrijar Mamedgyarov  1 - 0

Sahrijar Mamedgyarov  - Praggnanandhaa    döntetlen

Praggnanandhaa – Sahrijar Mamedgyarov   1 - 0

Eric Hansen (kanadai, 2606) – Jorden Van Foreest (holland, 2714)  0 – 3 (1,5 – 2,5)

Eric Hansen – Jorden Van Foreest  0 - 1

Jorden Van Foreest – Eric Hansen  1 - 0

Eric Hansen – Jorden Van Foreest   1 - 0

Jorden Van Foreest – Eric Hansen    döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) - Anish Giri (holland, 2778) 2 – 1 (2 – 2, 2 – 0)

Jan-Krzysztof Duda – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Rájátszás:

Jan-Krzysztof Duda – Anish Giri 1 – 0

Anish Giri – Jan-Krzysztof Duda 0 - 1

 

A 3. forduló párosítása:

Anish Giri – Magnus Carlsen

Jorden Van Foreest – Jan-Krzysztof Duda

Eric Hansen – Sahrijar Mamedgyarov

Praggnanandhaa – Le Quang Liem

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Dominguez Perez sötéttel 28 lépésben legyőzte Aronjant az American Cup elődöntőjének első partijában

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Saint Louisban zajló American Cup elődöntőjében Levon Aronjan világossal 28 lépésben vereséget szenvedett Leinier Dominguez Pereztől. Az orosz huszárjátékban Aronjan hosszúra sáncolt, királyszárnyi akcióban bízott, de Dominguez Perez ellenjátékhoz jutott. Aronjan többször is hibázott, királya bajba került. A világbajnokjelölti döntőre készülő Fabiano Caruana világossal remizett a 21 éves Samuel Seviannal. A „vigaszágon” Wesley So 1,5-0,5-re győzött Jeffery Xiong ellen. Sam Shankland és Ray Robson párharca csak a rájátszásban dőlt el. Két döntetlen született a 25-25 perces rapid partikban, a 10-10 perces összecsapások a világossal játszók sikerét értek véget, Robson szerzett vezetést, Shankland kiegyenlített, az Armageddon ütközetet Robson nyerte meg. 

Az American Cup elődöntőjében a világossal játszó Levon Aronjan meglepetésre 28 lépésben vereséget szenvedett Leinier Dominguez Pereztől. Tizedik klasszikus játszmájukat vívták, Aronjan 3-1-re vezetett. A FIDE Grand Prix második berlini tornáján egy csoportban szerepeltek, Aronjan egyszer megadásra kényszerítette riválisát.

A párbajuk első összecsapása a várakozásnak megfelelően az orosz huszárjátékban zajlott, Levon Aronjan a sokszor látott főváltozat helyett ritka folytatás mellett döntött, királyszárnyi akcióban reménykedett. Dominguez Perez elegendő ellenjátékhoz jutott, a hosszúra sáncolt világos király nem érezhette magát biztonságban. Aronjan többször is hibázott, lebecsülte a meggyengült sötét mezők jelentőségét, 28 lépés után feladásra kényszerült.

A viadal első körében a 21 éves Samuel Sevian a jóval esélyesebb Wesley So-t győzte le. Az eldőöntő első játszmájában sötéttel remizett Fabiano Caruanával. A Nimzoindiai védelmű partiban tartotta az egyensúlyt. A virtuális világranglistán Sevian pályafutása során először a + 2700-as pontcsoportban.

A Champions Bracket elődöntőjének első játszmáinak eredményei:

Levon Aronjan (2785) – Leinier Dominguez Perez (2756) 0 – 1 (Orosz huszárjáték, 28)

Fabiano Caruana (2781) – Samuel Sevian  (2693) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 39)

A különleges lebonyolítású American Cup-on sz első kör vesztesei a „vigaszágon folytatták szereplésüket, esélyük van, hogy a rapid párharcok megnyeréseivel az első helyért is megküzdhessenek.

Wesley So világossal elért győzelemmel kezdte meg Jeffery Xiong elleni meccsét. A 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal játszott parti bonyodalmaiban túljátszotta 21 éves ellenfelét. A visszavágón Jeffery Xiong nagy esélyt szalasztott el, nyerést ígérő állásban hibázott, a döntetlennel So várhatja a következő kört, ahol a Caruana-Sevian meccs vesztesével mérkőzik meg.

Sam Shankland és Ray Robson párbaja a rájátszásban dőlt el. Az első két rapidpartijuk döntetlennel fejeződött be. Gyorsult a tempó, a két újabb összecsapást 10-10 perc és 5-5 másodperc bónusszal vívták meg. Robson vezetést szerzett, de Shankland egyenlített. A világos volt a nyerő szí, az Armageddon játszmában Robsonnak 5 perce volt Shankland 4 percével szemben, de nyerési kényszerben játszott. Robson sikerrel oldotta meg a feladatát, az idő szorításában Shanklend hibázott. Ray Robson az Aronjan-Dominguez Perez találkozó vesztesével játssza következő meccsét, Sam Shankland és Jeffery Xiong befejezte szereplését.

Az Elimination Bracket első fordulójának eredményei:

Sam Shankland (2709) – Ray Robson (2681) 2 – 3

Sam Shankland – Ray Robson döntetlen

Ray Robson – Sam Shankland döntetlen

Rájátszás:

Ray Robson – Sam Shankland 1 – 0

Sam Shankland – Ray Robson 1 – 0

Ray Robson – Sam Shankland 1 - 0

Wesley So (2778) – Jeffery Xiong (2685) 1,5 – 0,5

Wesley So – Jeffery Xiong 1 – 0

Jeffery Xiong – Wesley So  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://uschesschamps.com/2022-american-cup

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen legyőzte Dudát, Giri, Praggnanandhaa és Mamedgyarov is megnyerte első párharcát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Osloban megkezdődött a Meltwater Champions Chess Tour 2022 harmadik versenye, az Esports Cup. Az első játéknapon a legnagyobb érdeklődés az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a tavalyi Világkupán győztes lengyel Jan-Krzysztof Duda párharcát kísérte. Az első játszmában Carlsen minőséget áldozott, Duda kedvező esélyt szalasztott el, majd az idő szorításában végzetes hibát vétett.. A második partiban Carlsen 1.f3!? lépéssel nyitott, a büntetés elmaradt… Az izgalmas parti remi lett. A harmadik játszmát is Carlsen nyerte meg, 2,5 - 0,5-ös győzelemmel rajtolt. A holland Anish Giri ellen a kanadai Eric Hansen nagy hibával vesztette el a harmadik ütközetet, s ezzel a párharcot. Az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov a második partiban remekelt a vietnami Le Quang Liem ellen, a nyerés 3 pontot ért. A 16 éves indiai Praggnanadhaa a holland Jorden Van Foreesttel vívott csatájában már a harmadik parti után győztesként állhatott fel a sakkasztaltól, 2,5-0,5-ös fgyőzelemmel kezdte a tornát. A mérkőzések győztesei 3 pontot kapnak, 2-2-nél rájátszás döntené el a meccset. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc a bónusz.

 

A Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenyének, az Esports Cup első fordulójában mérkőzött meg a második torna, a Charity Cup győztese, Magnus Carlsen és a fináléban a rájátszásban legyőzöttJan-Krzysztof Duda.

Tavaly a Szocsiban megrendezett Világkupán a 23 éves Jan-Krzysztof Duda az elődöntő  rájátszásában legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A két klasszikus játszmájukban döntetlenek születtek, rapidpartik döntötték el a döntőbe jutást. Duda számára dupla volt a tét, a világbajnokjelöltségért is küzdött. Az első 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal játszott parti 33 lépésben fejeződött be remivel. A második összecsapás eldöntötte a párharcot. Thrillernek is beilló végjátékban Duda 74 lépésben nyert és a döntőben Szergej Karjakint is legyőzte.

A norvég világbajnok őrzött rossz emléket korábbi összecsapásukról is, 2020-ban a stavangeri Altibox Norway Chess torna ötödik fordulójában a lengyel nagymester szenzációs győzelmet ért el, megszakította a négyszeres világbajnok 125 játszmás veretlenségi sorozatát.

A 16 résztvevős Charity Cup viadalon a kvalifikációs körversenyről nyolcan jutottak tovább, majd kieséses rendszerben folytatódott a küzdelem. A torna döntőjében Magnus Carlsen az első mérkőzésen 2,5-0,5-re győzte le Jan-Krzysztof Dudát. A norvég világbajnok a második párharcot is győzelemmel kezdte, sőt a második összecsapásban döntő előnyt érhetett volna el, de nagy hibája után Duda kiegyenlített, a harmadik partiban 26 lépésben nyert a világelsővel szemben. Döntetlen született a negyedik ütközetben, az első hely sorsa a rájátszásban dőlt el. Magnus Carlsen a villámpartikban 2-0-ra legyőzte Jan-Krzysztof Dudát, győztesként ünnepelhették.

A Charity Cup döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 2,5 – 0,5, 1,5 – 2,5, 2 - 0

 

Hazai pályán Magnus carlsen győzelemmel kezdte Jan-Krzysztof elleni újabb párbaját. A szicíliai védelem Kan-változatában a lengyel világbajnokjelölt nem villogott, a világbajnok esélyes minőségáldozatot hozott. A folytatásban Carlsen nem használta ki remek esélyét, Duda konszolidálhatta állását, sőt előnybe is kerülhetett volna. Váratlanul jelentős időhátrányba került, ezt Carlsen kitűnő érzékkel használta ki, vezérszárnyi gyalogjainak előretörése győzelméhez vezetett.

 

A játszmákat az interneten élőben figyelők, a kommentátorok szava is elakadt, amikor a második összecsapásukat Magnus Carlsen 1.f3-mal kezdte. Büntetést érdemelt volna a „szórakozása”, Duda előnybe is került, de lassan a parti már igazi játszmára emlékeztetően alakult. Az izgalmas összecsapás végül döntetlennel ért véget.

 

Jan-Krzysztof Duda a harmadik játszmában mindent megpróbált, hogy kiegyenlítsen, az idejét azonban ismét rosszul osztotta be, a végjátékban Magnus Carlsen megcsillogtatta híres technikáját, 2,5-0,5-ös győzelemmel zárta első meccsét.

Egy harcos és egy békés döntetlennel kezdődött meg Anish Giri és Eric Hansen mérkőzése. A harmadik összecsapás döntötte el a 3 pont sorsát. A kanadai sakkozó kecsegtető állásban végzetes vezérlépést húzott, a hollandok legjobbja a nagyátlón védhetetlen fenyegetést hozott létre, vezetéshez jutott. Eric Hansen világossal nem tudott javítani, a Vc7 lépésének köszönhetően elbukta a találkozót.

 

A viadal másik holland versenyzője, Jorden Van Foreestnem volt olyan szerencsés, mint Giri. A 16 éves Praggnanadhaa ellen elleni elméleti párbajából győztesen került ki, de a játszmát az indiai titán nyerte meg. Túlélte a megpróbáltatásokat, ellenfele hibáját kihasználva átvette a kezdeményezést, kcióba lendült, a bástyavégjátékban biztos kézzel érvényesítette előnyét.

Praggnanadhaa világossal kedvezőbb állásában nem kockáztatptt, megelégedett a döntetlennel. Jorden Van Foreest hibás kombinációjának köszönhetően a harmadik partit is elvesztette világossal, Praggnanadhaa „bezsebelte” a 3 pontot.

 

A Charity Cup kvalifikációs versenyén Le Quang Liem rajt-cél győzelmet aratott, formáját nem tudta átmenteni, a norvég fővárosban vereséggel kezdte meg szereplését. Sahrijar Mamedgyarov ellen az első partiban is bajba került, gyalogot nézett el, de döntetlenre mentette a játszmát. A második összecsapas remek csatát hozott. Mamedgyarov tisztet áldozott, amit vietnami ellenfele nem fogadott el. A küzdelmes középjátékban mindketten pontatlankodtak. A csata végjátékra egyszerűsödött, Mamedgyarov anyagi előnyét érvényesítette.

Döntetlennel folytatták, a negyedik partiban Mamedgyarov minőséget áldozva érte el a mérkőzés megnyeréséhez szükséges fél pontot.

 

Az első forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2769) – Magnus Carlsen (norvég, 2851) 0 – 3 (0,5 – 2,5)

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen   0 - 1

Anish Giri (holland, 2759) – Eric Hansen (kanadai, 2651) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Anish Giri – Eric Hansen  döntetlen

Eric Hansen – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Eric Hansen   1 - 0

Eric Hansen – Anish Giri   döntetlen

Jorden Van Foreest (holland, 2744) – Praggnanandhaa (indiai, 2685)  0 – 3 (0,5 – 2,5)

Jorden Van Foreest – Praggnanandhaa  0 - 1

Praggnanandhaa – Jorden Van Foreest  döntetlen

Jorden Van Foreest – Praggnanandhaa  0 - 1

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2724) – Le Quang Liem (vietnami, 2765) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Sahrijar Mamedgyarov – Le Quang Liem  döntetlen

Le Quang Liem – Sahrijar Mamedgyarov   0 - 1

Sahrijar Mamedgyarov – Le Quang Liem   döntetlen

Le Quang Liem – Sahrijar Mamedgyarov   döntetlen

A 2. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Le Quang Liem

Praggnanandhaa – Sahrijar Mamedgyarov

Eric Hansen – Jorden Van Foreest

Anish Giri – Jan-Krzysztof Duda

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana szerencsés győzelme 4 másodpercen múlott, Aronjan, Dominguez Perez és Sevian is elődöntős

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Saint Louisban zajló American Cup első fordulójában három párharc is csak a rájátszásban dőlt el. Ray Robson világossal visszavágott Levon Atronjannak az első partiban elszenvedett vereségéért. A rajtlistát vezető Aronjan ellen minőséget áldozott, majd tetszetős taktikai csapással előnyös végjátékra egyszerűsített. Aronjan tisztelőnyével sem tudta feltartóztatni Robson szabadgyalogjait. A rájátszásban a két rapidpartit 10-10 perces és lépésenként 5-5 másodperc gondolkodási idővel vívták meg, Aronjan sötéttel nyert, majd remivel biztosította be győzelmét. A második körben Leinier Dominguez Perezzel játszik, aki a második rapid játszmában győzött Sam Shankland ellen. Elsőként Samuel Sevian jutott a legjobb négy közé, világossal előnyösebb állását adta döntetlenre Wesley So-val szemben, az első partiban a 21 éves sakkozó sötéttel  győzte le So-t. A világbajnokjelölti döntőre készülő Fabiano Caruana négy döntetlen után az Armageddon játszmában nagy szerencsével nyert a 21 éves Jeffery Xiong ellen, ellenfele nyert állásban időtúllépéssel vesztett, Seviannal mérkőzik meg. A Champion’s Bracket kétjátszmás párharcaiban klasszikus partikat játszanak. Az első kör vesztesei az Elimination Bracket-ben folytatják Robson-Shankland és So-Xiong párosításban. Kétjátszmás rapid meccset  vívnak 25-25 perccel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A győztesek a harmadik körben a Champion’s Bracket elődöntőjében vereséget szenvedőkkel mérkőznek meg.

 

Az American Cup első fordulójában nagy csaták után három mérkőzés a rájátszásban az esélyes nagymesterek győzelmével fejeződött be, Levon Aronjan, Fabiano Caruana és Leinier Dominguez Perez jutott a legjobb négy közé. Meglepetést a 21 éves Samuel Sevian sikere okozott, i a háromszoros bajnok Wesley So-t 1,5 – 0,5-ös  győzte le és az olimpiai bajnoknak a „vigaszágon” kell folytatnia. Sevian az első partiban sötéttel nyert, a második játszmában kedvezőbb állását adta döntetlenre, ezzel bebiztosította győzelmét.

 

Levon Aronjan világossal az első klasszikus játszmában könnyen nyert Ray Robson ellen, a második összecsapásban a torna doyenje 73 lépésben vereséget szenvedett. Robson az angol megnyitású játszmában minőségáldozattal lepte meg a rajtlistát vezető háromszoros olimpiai bajnokot. Aronjan többször is hibázott, Robson taktikai csapással jelentős előnybe került, a végjátékot nyerőeséllyel játszhatta.

Levon Aronjan tisztelőnnyel is tehetetlen volt Ray Robson szabadgyalogjaival szemben, hat világos gyalog is akciózott az egy sötét ellenében. Időzavarban Robson nem a leggyorsabb nyerést választotta, de győzelme nem forgott veszélyben, kiegyenlített, következett a rájátszás.

Két rapidpartiban vívtak meg 10-10 perccel és lépésenként 5-5 másodperc bónusszal. Robson világossal ellenállás nélkül adta meg magát, Aronjan némi bizonytalankodás után döntetlennel bebiztosította a továbbjutását.

A négy között Leineir Dominguez Perezzel mérkőzik meg. A kubai sakkozás egykori legjobbja Sam Shankland ellen a második rapid játszmát nyerte meg. A második klasszikus partiban sem bírtak egymással. Dominguez Pereznek a rapid folytatásban meggyűlt a baja az idővel, nyerőesélyes állását remire rontotta. Három döntetlent követően Dominguez Perez világossal győzte le Shanklandot.

Fortuna is „segítette” a világbajnokjelölti döntőre készülő Fabiano Caruanát, négy döntetlen után az Armageddon játszmában Jeffery Xiong nyert állásban túllépte a gondolkodási időt, 4 másodpercen múlott Caruana   szerencsés győzelme.

A két klasszikus játszma döntetlene után az első rapid parti is békés mederben folyt és született meg a harmadik pontosztozkodás. Caruana a második rapid partiban kecsegtető állást rontott el remire. Az Armageddon játszma döntött. Caruana játszott világossal, 5 perce volt Xiong 4 percével szemben, 21 éves riválisának remifórja. Drámai végkifejlet zárta a második játéknapot!

Az első forduló eredményei:

Levon Aronjan (2785) – Ray Robson (2681)  2,5 – 1,5 (1 – 1, 1,5 – 0,5)

Levon Aronjan (2785)Ray Robson 1 – 0 (Angol megnyitás, 52)

Ray Robson – Levon Aronjan 1 – 0 (Angol megnyitás, 73)

Rájátszás:

Ray Robson – Levon Aronjan  0 - 1

Levon Aronjan – Ray Robson  döntetlen

Leinier Dominguez Perez (2756) – Sam Shankland (2709)  2,5 – 1,5 (1 – 1, 1,5 – 0,5)

Leinier Dominguez Perez – Sam Shankland döntetlen (Olasz megnyitás, 32)

Sam Shankland – Leineier Dominguez Perez  döntetlen (Szicíliai védelem, 44)

Rájátszás:

Sam Shankland – Leinier Dominguez Perez  döntetlen

Leinier Dominguez Perez – Sam Shankland 1 - 0

Wesley So (2778) – Samuel Sevian (2693) 0,5 – 1,5

Wesley So – Samuel Sevian) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 36)

Samuel Sevian – Wesley So döntetlen (Vezércsel, 37)

Fabiano Caruana (2781) – Jeffery Xiong (2685) 3 – 2 (1 – 1, 2 – 1)

Fabiano Caruana – Jeffery Xiong döntetlen (Orosz huszárjáték, 49)

Jeffery Xiong – Fabiano Caruana döntetlen (Angol megnyitás, 34)

Rájátszás:

Jeffery Xiong – Fabiano Caruana  döntetlen

Fabiano Caruana – Jeffery Xiong  döntetlen

Fabiano Caruana – Jeffery Xiong 1 - 0

 

Pénteken magyar idő szerint 20 órától az elődöntők első klasszikus partijaira kerül sor. 22 óra 30 perctől játsszák a rapid meccseket (25-25 perc és 10-10 másodperc bónusz),  éjjel 1 órától rendeznék meg a rájátszást. Szombaton 20 órától a második klasszikus partik  a műsoron, 1 órától az esetleges rájátszás a programban.

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://uschesschamps.com/2022-american-cup chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Osloban pénteken kezdődik az Esports Cup, Magnus Carlsen vezeti a 8 résztvevős rapid torna rajtlistáját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Osloban pénteken kezdődik az  Esports Cup rapid viadal, az 1,6 millió dollár díjalapú Meltwater Champions Chess Tour 2022 harmadik tornája. A nyolc résztvevő körmérkőzéses rendszerben csatázik, négyjátszmás párharcokat vívnak, 2-2-nél rájátszás dönt. A győzelemért 3 pont jár, tiebreak után 2 pontot kap a győztes, egyet a vesztes. A rajtlistát az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világbajnokjelölt lengyel Jan-Krzysztof Duda, az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov, a holland Anish Giri és a vietnami Le Quang Liem lesznek a legnagyobb riválisai. A 16 éves indiai Praggnanandhaa újabb nagy lehetőséget kapott. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. Az Esports Cup díjalapja 210 ezer dollár, minden megnyert párharcot 7.500 dollárral jutalmaznak, a rájátszásnál 5 ezer, illetve 2.500  dollár a díj.

 

Két éve a nagy sikerű Magnus Carlsen Invitational tíz résztvevős viadal után a világbajnok emelte a tétet. A koronavírus-járvány miatt kényszerből elhalasztott, lemondott szuperversenyek helyett a sakkvilág sztárjai online versenyekből álló sorozaton  mérték össze erejüket. A négy versenyből és a döntőből álló sorozaton a norvég világbajnok diadalmaskodott.

A látványos siker után Magnus Carlsen még nagyobbat álmodott, jelentős szponzorok bevonásával szervezte meg a Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyes sorozatot, majd a 10 fős döntőt. A presztízscsatákban nem lehetett Élő-pontokat nyerni és veszteni, rangot, elismerést jelentettek az egyes tornákra a meghívások, a legjobbak jelentős pénzdíjakért viaskodtak. Magnus Carlsen számára korántsem volt „kikövezett” a végső elsőség felé vezető út, érték csalódások is, de az összetett pontversenyben fölényes elsőséget ért el. A sorozat befejezése után azonnal bejelentették, hogy 2022-ben is folytatódik a sikersztori.

 

A kilenc versenyből álló sorozat első viadalán, az Airthings Masters 16 résztvevős  tornán Magnus Carlsen győzött. A körmérkőzéses kvalifikációs verseny után a nyolc továbbjutó kieséses rendszerben folytatta a csatározást. A döntőben a világbajnok az orosz Jan Nepomnjacsij elleni első párharca négy döntetlennel 2-2-vel ért véget. A második mérkőzés is remivel kezdődött, a második játszmában Nepomnjacsij elszámolta magát, a tisztáldozatért nem kapott elegendő kompenzációt. A szicíliai védelmű  harmadik ütközetben Nepomnjacsij  meglepte Carlsent, a norvég világelső jelentős időhátrányba is került. Orosz riválisa a kritikus állásban vesztőt húzott, Magnus Carlsen 2,5-0,5-ös győzelmet aratott.

 

Az Airthings Masters döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2773) 2 – 2, 2,5 – 0,5

 

Magnus Carlsen megnyerte a sorozat második versenyét is, a 16 résztvevős Charity Cup viadalt is. A torna döntőjében a norvég világbajnok az első mérkőzést 2,5-0,5-re nyerte meg a lengyel világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda ellen. A második párharcot is győzelemmel kezdte, sőt a második összecsapásban döntő előnyt érhetett volna el, de nagy hibája után Duda kiegyenlített, a harmadik partiban 26 lépésben nyert a világelsővel szemben. Döntetlen született a negyedik ütközetben, az első hely sorsa a rájátszásban dőlt el. Magnus Carlsen a villámpartikban 2-0-ra legyőzte Dudát, győztesként ünnepelhették.

 

A Charity Cup döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 2,5 – 0,5, 1,5 – 2,5, 2 - 0

 

Osloban a Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenyét nyolc résztvevővel rendezik meg. A 210 ezer dollár díjalapú körmérkőzéses tornán a nagymesterek négyjátszmás párharcokat vívnak, játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusz. A győztes 3 pontot kap, jutalma 7 ezer ötszáz dollár,2-2-nél rájátszás dönt, 2 pont lesz a győztesé, egy a vesztesé. 5 ezer, illetve 2 ezer ötszáz dollár a díj. A rájátszásnál a villámpartikban a nagymesterek 5-5 perccel és 3-3 másodperccel gazdálkodhatnak, újabb egálnál az Armageddon játszma döntene.

 

A rajtlistát Magnus Carlsen vezeti, a világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda a Charity Cup viadalon megszorongatta a világbajnokot. Le Quang Liem negyeddöntős volt az Airthinngs Masters tornán, elődöntős a Charity Cup viadalon. Eric Hansen kitűnő eredményeinek kösz9nheti a meghívást. Négyen szabadkártyával játszanak, Sahrijar Mamedgyarov, Anish Giri, Jorden Van Foreest és Praggnanandhaa.

 

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvg, 2864)

Anish Giri (holland, 2773)

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2771)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)

Le Quang Liem (vietnami, 2723)

Jorden Van Foreest (holland, 2714)

Praggnanandhaa R (indiai, 2624)

Eric Hansen (kanadai, 2606)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Aronjan könnyen győzte le Robsont, Sevian sötéttel nyert So ellen 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Saint Louisban megkezdődött a 8 résztvevős American Cup. A kétjátszmás párharcok első partijait játszották le. A rajtlistát vezető Levon Aronjan az angol megnyitású játszmában 52 lépésben nyert Ray Robson ellen. A játéknap meglepetéseként  a háromszoros bajnok Wesley So világossal szenvedett vereséget a tavalyi bajnokság ezüstérmesétől, a 21 éves Samuel Seviantól, ellenfele időzavarban húzott vesztőt. A júniusi világbajnok-jelölti döntőre készülő Fabiano Caruana nem bírt Jeffery Xionggal. Döntetlen lett Leinier Dominguez Perez és Sam Shankland az olasz megnyitásban vívott elméleti párbaja. Csütörtökön ellenkező színelosztással játsszák a második partikat, 1 – 1 esetén rájátszás dönti el a továbbjutást, a vesztesek rapid tempóban folytatják a csatározást.

 

Az American Cup első játéknapján új hazájában a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan magabiztos győzelemmel kezdte meg a szereplését. Az angol megnyitású partiban Ray Robson nem tudta megvédeni centrumgyalogját, a lebonyolítás után Aronjan a bástyavégjátékban érvényesítette anyagi előnyét.

 

Meglepetésre a 21 éves Samuel Sevian sötéttel mért vereséget Wesley So-ra. A tavalyi bajnokságon So hármas holtversenyben végzett az első helyen, a rájátszásban először Fabiano Caruana, majd Seviant is legyőzve szerezte meg harmadik bajnoki címét.

 

A Nimzoindiai védelmű partiban So a királyszárnyi támadást erőltette, Sevuan higgadtan védekezett, majd kihasználva ellenfele hibáját jelentős előnyt ért el. Az időzavar fenyegető árnyékában azonban hibázott, So megmenekülhetett volna a vereségtől, de elnézett egy vízszintes fenyegetést létrehozó vezérsakkot és a 36. lépés után feladásra kényszerült.

Fabiano Caruana kedvezőbb esélyű állását rontotta el. Két bástyáért vezért nyert, de a pontos folytatással adós maradt. Jeffery Xiong orosz huszárjátéka hozta a remélt döntetlent.

 

Pontosztozkodás született Leineir Dominguez Perez és Sam Shankland játszmájában is. Az olasz megnyitás jól ismert változatában vívtak elméleti párbajt, küzdelmük lépésismétléssel fejeződött be.

 

Az első forduló első játszmáinak eredményei:

Levon Aronjan (2785) – Ray Robson (2681) 1 – 0 (Angol megnyitás, 52)

Leinier Dominguez Perez (2756) – Sam Shankland (2709) döntetlen (Olasz megnyitás, 32)

Wesley So (2778) – Samuel Sevian (2693) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 36)

Fabiano Caruana (2781) – Jeffery Xiong (2685) döntetlen (Orosz huszárjáték, 49)

 

Verőci Zsuzsa

Fotó:  https://uschesschamps.com/2022-american-cup chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Levon Aronjan vezeti az American Cup rajtlistáját, Fabiano Caruana és Wesley So is játszik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Saint Louis-i Sakk-klubban április 20. és 29. között rendezik meg az American Cup viadalt. A férfi és a női tornán is nyolc-nyolc sakkozó vetélkedik a különleges lebonyolítású versenyeken. Kombinálva a kieséses rendszer és a visszamérkőzés lehetősége, klasszikus játszmák és rapid partik döntik el a végső sorrendet. Parádés a mezőny a 200 ezer dollár díjazású férfi viadalon, Levon Aronjan először mérkőzik meg új hazájában a nagy riválisaival, Fabiano Caruanával, Wesley So-val és Leinier Dominguez Perezzel. A női tornán 100 ezer dollár a díjalap.

Az amerikai sakkozás fellegvárában, St. Louisban rendezik meg az American Cup nyolc résztvevős viadalt. A ranglista legjobbjai közül csak a Grand Prix 2022 győztese, a világbajnokjelölt , ötszörös bajnok Hikaru Nakamura nem vállalta a részvételt. Levon Aronjan először mérkőzik meg új hazájában nagy riválisaival, vezeti a rajtlistát.

A résztvevők:

Levon Aronjan 2785

Fabiano Caruana 2761

Wesley So 2778

Leineier Dominguez Perez 2756

Sam Shankland – 2709

Samuel Sevian 2693

Jeffery Xiong  2685

Ray Robson 2681

Különleges a lebonyolítás, kétjátszmás párharcokkal kezdődik a csatározás, 90-90 perc a gondolkodási oiő és lépésenként 30-30 másodperc  bónusz, 1 – 1 esetén rapid rájátszás dönt. A győztesek klasszikus játszmákkal folytatják, a vesztesek rapid párharccal – 25-25 perc és 10-10 másodperc bónusz. Első olvasatra bonyolultnak tűnik a lebonyolítás, a táblázat segít a megértésben. A klasszikus párharcok vesztesei rapidozhatnak, a rapid meccsek vesztesei búcsúznak a további küzdelmektől.

Date

*Time

Champion's Bracket

Elimination Bracket

Monday, April 18

5:00 PM

Player Meeting

6:00 PM

Private Opening Dinner

Tuesday, April 19

As Scheduled

Player Headshots & Interviews

Wednesday, April 20

1:00 PM

Match 1-4 Game 1

Thursday, April 21

1:00 PM

Match 1-4 Game 2

6:00 PM

Match 1-4 Playoffs

Friday, April 22

1:00 PM

Match 7-8 Game 1

Match 5-6 Game 1

3:30 PM

Match 5-6 Game 2

6:00 PM

Match 5-6 Playoffs

Saturday, April 23

1:00 PM

Match 7-8 Game 2

Rest Day

6:00 PM

Match 7-8 Playoffs

Sunday, April 24

1:00 PM

Match 11 Game 1

Match 9-10 Game 1

3:30 PM

Match 9-10 Game 2

6:00 PM

Match 9-10 Playoffs

Monday, April 25

1:00 PM

Match 11 Game 2

Match 12 Game 1

3:30 PM

Match 12 Game 2

6:00 PM

Match 11 Playoff

Match 12 Playoff

Tuesday, April 26

1:00 PM

Rest Day

Match 13 Game 1

3:30 PM

Match 13 Game 2

6:00 PM

Match 13 Playoff

Wednesday, April 27

1:00 PM

Match 14 Game 1

Thursday, April 28

1:00 PM

Match 14 Game 2

6:00 PM

Match 14 Playoff

Friday, April 29

1:00 PM

†Match 15 Game 1

3:30 PM

†Match 15 Game 2

6:00 PM

†Match 15 Playoff

7:00 PM

Private Closing Ceremony

Saturday, April 30

1:00 PM

Player Departure

†Match 15 is only needed if each player involved has lost only one match thus far

American Cup Prize Fund

Group A

Group B

Place

Prize

Place

Prize

1

$50,000

1

$25,000

2

$35,000

2

$18,000

3

$25,000

3

$12,000

4

$20,000

4

$10,000

5-6

$18,000

5-6

$9,000

5-6

$18,000

5-6

$9,000

7-8

$12,000

7-8

$6,000

7-8

$12,000

7-8

$6,000

Championship Bracket Bonus

$10,000

Championship Bracket Bonus

$5,000

Prize Fund

$200,000

Prize Fund

$100,000

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://uschesschamps.com/2022-american-cup chessbase.com 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Sorozatban tizenharmadik bajnoki címét ünnepli a Tuxera Aquaprofit NSK  csapata

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A címvédő Tuxera Aquaprofit NSK tizennegyedik, sorozatban tizenharmadik bajnoki címét ünnepli. A Szuperliga 2021/22-es idényének utolsó fordulójában a bajnokcsapat a Maróczy SE  elleni 12-0-ás győzelmével 16 és félpontos előnnyel végzett az élen, valamennyi ellenfelét legyőzte. Az Aquaréna Kőbánya  SC együttese Makón elért 9,5-2,5-ös sikerével ezüstérmes lett. Az újonc Sentimento Ajka BSK harmadik vereségével végül az izgalmas finisben  a harmadik helyen zárta a szereplését. Az előző bajnokság ezüstérmese, a Haladás VSE és a bronzérmes ASE Paks leszorult a dobogóról.

 

A címvédő Tuxera Aquaprofit NSK csapata óriási fölénnyel, valamennyi ellenfelét legyőzve szerezte meg tizennegyedik  bajnoki címét, sorozatban tizenharmadszor ért elsőként a célba. A nyolcadik fordulóban az újonc, a legnagyobb riválissá előlépett Sentimento Ajka BSK együttese ellen elért 7-5-ös győzelemmel bebiztosította első helyét. A címvédést a Maróczy SE elleni 12-0-s nyeréssel tette emlékezetessé.   

A Tuxera Aquaprofit NSK csapatának hosszú a kispadja, jól tudtak variálni a csapatösszeállításokkal, az ellenfeleknek alig volt esélyük, hogy konkrétan készülhessenek az egyes partikra. A bajnokcsapatban ezúttal jóval kevesebb partit játszottak idegenlégiósaik. Legjobb pontszerzőjük Medvegy Zoltán 8 partijából 7,5 pontot szerzett, Kántor Gergely és Ribli Zoltán 7-7 ponttal járult hozzá a fölényes elsőséghez, 16 és fél ponttal előzték meg az ezüstérmes Aquaréna Kőbánya SC gárdáját.  Az idény során sakkozóik mindössze négy partit vesztettek a lejátszott 96 játszmából.

A bajnokság hajrájában tört előre az Aquaréna Kőbánya SC  csapata, Makón elért 9,5-2,5-ös győzelme végül az ezüstérmet jelentette az együttes számára. Négy győzelmük mellett kétszer kaptak ki, két meccsük lett döntetlen.

A befejező játéknap előtt a Sentimento Ajka BSK csapata volt a legesélyesebb a második hely megszerzésére, harmadik vereségével az újonc együttes harmadikként zárta a szereplését.

Az előző bajnokság második helyezettje, a Haladás VSE csak ötödik lett, a bronzérmes ASE Paks negyedikként végzett. A Dunaharaszti MTK az izgalmas hajrában végül hatodik.

Az újonc Viadukt Biatorbágy megőrizte helyét a legjobbak között. A Duocor-Makói SVSE hét mérkőzést is vesztett. A Maróczy SE búcsúzni kényszerült a Szuperligától..

Az utolsó forduló és az éltáblák eredményei:

Dunaharaszti MTK – Sentimento Ajka BSK 6,5 – 5,5

Hrvoje Stevic (2570) – Bánusz Tamás (2610) döntetlen

Szergej Grigorjanc (2546) – Velimir Ivic (2606) 1 – 0

Zoran Jovanovic (2522) – Bagi Máté (2477) döntetlen

Duocor-Makói SVSE – Aquaréna Kőbánya SC  2,5 – 9,5

Mihók Olivér (2534) – Erdős Viktor (2619) döntetlen

Sinisa Saric (2413) – Balog Imre (2578) 0 – 1

Farkas Tibor (2248) – Marko Nenezic (2521) döntetlen

Haladás VSE – Viadukt Biatorbágy 6,5 – 5,5

Zdenko Kozul (2580)  Stefan Mazur (2430)  döntetlen

Héra Imre (2580) – Milan Pacher (23959 0 – 1

Mladen Palac (2517) – Bokros Albert (2453) 1 - 0

Tuxera Aquaprofit NSK – Maróczy SE  12 – 0

Balogh Csaba (2577) – Pálkövi József (2383) 1 – 0

Antal Gergely (2557) – Gál Tamás (2260)  1 – 0

Kántor Gergely (2558) – Kopasz Róbert (2312) 1 - 0

A Szuperliga végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 Pont 

 MP 

1

Tuxera Aquaprofit NSK

*

9

  7

9

7

  7½

 10

 12

71

16

2

Aquaréna Kőbánya SC

3

*

6

6

7

8

54½

10

3

Sentimento Ajka BSK

5

6

*

4

7

10

53½

9

4

ASE Paks

3

8

*

 6

51½

11

5

Haladás VSE

5

6

*

 8

7

8

50½

9

6

Dunaharaszti MTK

5

6

4

*

8

50

9

7

Viadukt Biatorbágy

4

*

41½

6

8

Duocor-Makói SVSE

2

5

5

4

*

34

2

9

Maróczy SE

0

2

4

 4½

*

24½

0

A Tuxera Aquaprofit NSK bajnokcsapat tagjai:

Arkadij Naiditch 2/3, Makszim Csigajev 0,5/1, Andrej Volokityin 1/1 Balogh Csaba 5/8, Antal Gergely 5,5/8, Kántor Gergely 7/8, Márkus Róbert 5,5/8, Csonka Balázs 3/6, Ivan Ivanisevic 2/3, Valentin Dragnev 1/1, Horváth Dominik 3/5 Aczél Gergely 5/8, Medvegy Zoltán 7,5/8, Ribli Zoltán 7/8, Igor Stohl 0,5/1, Galyas Miklós 4,5/5, Bodó Norbert 0,5/1, Gara Tícia 5/7, Gombócz Ferenc 3/3, Krutti Valér 1/1, Orsó Miklós 0,5/1, Demeter Dorina 0,5/1, Nádasi Tamás 1/1 pont.

Verőci Zsuzsa

Fotó: Facebook Nádasi Tamás

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 24 éves német Matthias Bluebaum győzött a 22. Európa-bajnokságon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A szlovén üdülőhelyen, Terme Catezben  a rajtlistán huszadik német Matthias Bluebaum elsőségével fejeződött be a 22. Európa-bajnokság. A német nagymesterrel azonos pontszámmal a háromszoros olimpiai bajnok örmény Gabriel Szargiszjan lett a második, a horvát Ivan Saric végzett a harmadik helyen.  Negyven ország 315 sakkozója játszott a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon, az első húsz helyezett kvalifikálta magát a 2023-ban megrendezésre kerülő Világkupára. A mezőnyben 126 nemzetközi nagymester is szerepelt, a magyar színeket a második fordulótól tízenhárman képviselték, nyolcszoros bajnokunk, Berkes Ferenc a rajtnál, a tavalyi első ezüstérmes olimpikonunk, Ács Péter a második forduló után lépett vissza. A kontinensviadal hajrájában sakkozóink közül többen is koronavírus fertőzést kaptak. Orosz és fehérorosz sakkozók a kontinensviadalon nem játszhattak.

 

Kellemetlen közjátékkal kezdődött meg a kontinensviadal. Berkes Ferenc és Ács Péter gyors covid-tesztje és még sokan másoké is pozitív eredményt hozott, nagymestereinket azonnal karanténba zárták, a PCR-teszt eredménye pedig késett, mindkettőjüket az első fordulóban játék nélkül vesztesnek nyilvánították. A PCR-teszt negatív lett, de az eredményen nem változtattak. Berkes pályafutása során először lépett vissza egy tornától, tizenharmadik volt a rajtlistán, reális eséllyel a továbbjutásra. Ács Péter lejátszotta második partiját, de végül ő is a visszalépés mellett döntött.

A 22. Európa-bajnokságon  a rajtlistán huszadik, a német rangsorban ötödik 24 éves Matthias Bluebaum veretlenségét megőrizve végzett az első helyen. A 11 fordulós svájci rendszerű viadalon első játszmája döntetlennel ért véget, hatos nyerősorozattal fordulóról fordulóra javított helyezésén. Az ötödik kör után már holtversenyben vezetett, a hatodik fordulótól már egyedül vezette a versenyfutást, négy döntetlennel is célba ért.  Az utolsó forduló előtt beérte őt az örmény Gabriel Szargiszkan, de a holtverseny a német sakkozónak kedvezett. A bronzérmes horvát Ivan Saric sem talált legyőzőre. Az utolsó forduló előtt még többen pályáztak a bajnoki címre, a dobogós helyezésekre, sokan reménykedtek a Világkupára való kijutást biztosító helyezésre. A matematika is fontos szerepet játszott, folyt a számolgatás, hogy a várható holtversenyek kinek kedveznek. Sikerrel szerepeltek az azerbajdzsáni sakkozók, a rajtlistát vezető cseh David Navara (2700) csak a hatvanadik lett. Matthias Bluebaum és a török Mustafa Yilmaz már a tavalyi Eb-n biztosította a Világkupán való indulás jogát. Reykjavíkban Erdős Viktor és Nagy Gábor is kiharcolta a továbbjutást.

 

A 22. Európa-bajnokság végeredménye.

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Perf.

Élő+/-

1

20

Matthias Bluebaum

GER

2642

8,5

2594

69,0

74,0

2785

20,4

2

7

Gabriel Szargiszjan

ARM

2681

8,5

2578

72,5

77,5

2772

13,1

3

4

Ivan Saric

CRO

2687

8,0

2589

73,0

78,5

2742

8,2

4

9

Ivan Cseparinov

ECX

2672

8,0

2585

69,5

74,0

2742

9,7

5

17

Jaime SantoshLatasa

ESP

2648

8,0

2546

70,5

76,5

2705

8,0

6

35

Mustafa Yilmaz

TUR

2624

8,0

2530

64,0

69,0

2688

9,5

7

26

Ruszlan Ponomarjov

UKR

2636

8,0

2523

59,5

64,5

2680

6,4

8

32

Vaszif Durarbajli

AZE

2628

8,0

2509

67,0

73,0

2669

5,9

9

131

Abdulla Gadimbajli

AZE

2451

7,5

2637

70,0

74,0

2717

39,9

10

65

Misratdin Iskandarov

AZE

2577

7,5

2631

73,5

79,0

2731

23,8

11

12

Gadir Guszejnov

AZE

2661

7,5

2589

69,5

74,5

2703

6,7

12

29

Samvel Ter-Sahakjan

ARM

2632

7,5

2567

70,0

75,0

2681

7,8

13

22

Sant Szargszlan

ARM

2639

7,5

2567

65,5

71,0

2682

6,7

14

102

Ori Kobo

ISR

2510

7,5

2564

67,5

71,5

2655

23,9

15

31

Jules Moussard

FRA

2630

7,5

2558

67,5

72,5

2672

6,9

16

14

Aryan Tari

NOR

2653

7,5

2553

65,0

70,0

2670

3,1

17

3

David Anton Guijarro

ESP

2694

7,5

2551

67,0

71,0

2660

-3,0

18

21

Jury Kuzubov

UKR

2639

7,5

2547

70,0

74,5

2657

3,3

19

37

Zdenko Kozul

CRO

2619

7,5

2545

65,5

71,0

2659

6,9

20

93

Arszenij Neszterov

FID

2522

7,5

2540

67,0

70,5

2641

18,8

21   44      Aleksandar Indjic             SRB     2605   7,5     2536    66,0     71,0    2647        7,6

22   28      Haik M. Martiroszjan       ARM    2633   7,5     2531    67,0      73,0   2648        3,0

A kontinensviadal hajrájában sakkozóinknak nemcsak az ellenfelekkel, hanem a koronavírus fertőzéssel is meg kellett küzdeniük. A szervezők csak a viadal megkezdése előtt teszteltek, illetve fogadták el a 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet. A verseny során többen is megbetegedtek, a fertőzés pedig terjedt. A megbetegedés miatt Gaál Zsóka, Erdős Viktor, Papp Gábor és Prohászka Péter utolsó két partiját már nem tudta lejátszani, Kozák Ádám és Kántor Gergely tesztje az utolsó forduló előtt lett pozitív.

 

R.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

H.

Perf,

K

Élő+/-

13

GM

Berkes Ferenc

2659

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0,0

0

10

0,00

42

GM

Erdős Viktor

2607

½

1

½

½

½

½

½

½

½

0

0

5,0

190

2469

10

-16,00

52

GM

Ács Péter

2591

0

½

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0,5

314

0

10

-4,20

58

GM

Kántor Gergely

2587

1

1

½

0

1

½

1

0

½

0

0

5,5

143

2555

10

-3,70

68

GM

Papp Gábor

2574

1

½

0

1

1

0

½

0

1

0

0

5,0

192

2516

10

-5,50

70

GM

Prohászka Péter

2573

½

1

1

½

½

½

½

1

½

0

0

6,0

98

2635

10

9,20

90

GM

Kozák Ádám

2525

1

1

½

0

½

½

1

½

1

½

0

6,5

81

2528

10

2,60

162

FM

Pásti Áron

2398

0

1

0

0

½

1

1

½

1

½

½

6,0

141

2285

10

-14,00

193

FM

Pásztor Balázs

2338

½

0

0

1

1

½

0

½

1

½

0

5,0

202

2309

20

-7,60

194

WIM

Gaál Zsóka

2336

0

1

½

½

0

1

½

0

0

0

0

3,5

278

2326

20

-4,00

220

Palczert Mátyás

2284

0

1

½

0

½

1

½

½

0

1

0

5,0

194

2341

40

34,80

249

FM

Gombócz Ferenc Jr.

2188

0

½

1

0

½

½

0

1

1

½

1

6,0

130

2380

20

54,60

273

Tancsa Tamás

2096

0

0

1

½

0

0

0

½

0

1

1

4,0

276

1949

40

-79,20

308

Pásti Zsombor

1773

0

0

0

0

1

0

0

0

½

0

1

2,5

310

1682

40

-58,40

310

Palczert Miklos

1770

0

0

0

0

0

½

1

0

0

1

½

3,0

304

1775

20

-3,80

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wesley So a berlini Grand Prix győztese, a rájátszást megnyerte Hikaru Nakamura ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Berlinben az amerikai Wesley So győzött a FIDE Grand Prix 2022 harmadik tornáján.  A 16 résztvevő küzdelmében a csoportmérkőzések után a legjobb négy párharcának döntőjében honfitársát, Hikaru Nakamurát 2,5-1,5-re győzte le. A két klasszikus játszmában döntetlenek születtek, a rapid rájátszásban az első összecsapásuk fordulatos küzdelemben lett döntetlen, mindketten esélyt hagytak ki. A második partiban So világossal nyert, a viadal győzteseként ünnepelhették. A Grand Prix összetett pontversenyében Hikaru Nakamura 23 ponttal végzett az első helyen, Rapport Richárd 20 ponttal másodikként lett világbajnokjelölt. Wesley So 17 ponttal harmadikként zárta a szereplését.

Berlinben a 2016-ban, a bakui sakkolimpián aranyérmes csapat tagja, a kétszeres amerikai bajnok Wesley So győzött a FIDE Grand Prix 2022 három versenyből álló sorozatának harmadik tornáján. A viadal döntőjében honfitársát, csapattársát, az ötszörös bajnok Hikaru Nakamurát a rájátszásban győzte le, 2,5-1,5-re nyerte meg a párharcot.

A csoportmérkőzések során Wesley So megőrizte veretlenségét, egy győzelemmel és öt döntetlennel honfitársával, Sam Shanklamddal holtversenyben végzett, a rájátszásban biztosította az elődöntőbe jutását- A legjobb négy között az iráni Amin Tatabaei ellen megnyerte az első klasszikus játszmát, de 21 éves riválisa kiegyenlített. A rájátszásban ismét So bírta jobban a feszültséget.

Hikaru Nakamura a nagy rivális Levon Aronjan elleni vereséggel rajtolt, a második körben visszavágott legyőzőjének. Az elsőséget az utolsó forduló döntötte el, Aronjan kikapott, Nakamura győzelemmel megnyerte a csoportot és az elődöntőbe jutása egyúttal a világbajnok-jelölti címet is jelentette számára. Az elődöntőben Nakamura az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovot a rájátszásban győzte le.

A döntőben a két klasszikus játszma döntetlennel fejeződött be. A rájátszásban két 15-05 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal rapidpartik döntötték el az elsőséget.

A bécsi megnyitású első partiban a sötéttel játszó Wesley So kecsegtető állást ért el, de nagy rontása után Hikaru Nakamura került előnybe. A küzdelem végül pontosztozkodással fejeződött be.

A spanyol megnyitású második összecsapás egyenlő erők csatáját hozta, a világbajnokjelölt Hikaru Nakamura hibázott. Wesley So a felkínált lehetőséggel remekül élt, győzelmével megnyerte a párharcot. So az összetett pontversenyben végül a harmadik helyen végzett.

A berlini Grand Prix döntő végeredménye:

Wesley So (amerikai, 2772) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2750) 2,5 – 1,5 (1 – 1, 1,5 – 0,5)

Wesley So – Hikaru Nakamura döntetlen (Nimzoindiai védelem, 30)

Hikaru Nakamura – Wesley So döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)

Rájátszás:

Hikaru Nakamura – Wesley So  döntetlen (Bécsi megnyitás, 56)

Wesley So – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 65)

A Grand Prix élcsoportjának végeredménye:

H.

Név

Berlin

Belgrád

Berlin

Pontszám

Díj

1.

Hikaru Nakamura (amerikai)

13

10

23

€42,000

2.

Rapport Richárd (magyar)

7

13

20

€36,000

3.

Wesley So (amerikai)

4

13

17

€27,000

4.

Levon Aronjan (amerikai)

10

2

12

€25,000

5.

Dmitrij Andrejkin (orosz)

10

10

€18,000

6.

Amin Tabatabaei (iráni)

3

7

10

€20,000

7.

Sahrijar Mamedgyarov (azeri)

3

7

10

€20,000

8.

Leinier Domínguez Perez (amerikai)

7

2

9

€19,000

9.

Sam Shankland (amerikai)

4

4

8

€18,000

10.

Maxime Vachier-Lagrave (francia)

7

1

8

€18,000

A virtuális világranglista állása:

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com chess24

Komment 0 | Reblog! 0 |

Születésnapját ünnepli sakkozásunk legendája, Portisch Lajos

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója 85. születésnapját ünnepli. Sakkozásunk legendája negyedszázadon keresztül tartozott a sakkvilág legjobbjai közé. 1978-ban a Buenos Aires-i sakkolimpián aranyérmes válogatottunk éltáblása volt, húsz sakkolimpián játszott, nyolcszoros világbajnok-jelölt, kilencszeres magyar bajnok, Sikerekben gazdag pályafutásának legfontosabb állomásainak felidézésével kívánok boldog születésnapot és jó egészséget!

 

Portisch Lajos 1937. április 4-én született Zalaegerszegen. 1955-ben lett mester, nemzetközi mesteri címét 1958-ban ismerték el, 1961-ben nemzetközi nagymesteri címet kapott. Portisch kilencszeres magyar bajnok (1958, 1959, 1961, 1962, 1964, 1965, 1971, 1975, 1981.)

Húsz sakkolimpián játszott a magyar válogatottban, pályafutása során először 1956-ban. Az 1978-as Buenos Aires-i aranyérmes válogatottunk éltábláján valamennyi fordulóban sakkasztalhoz ült. Portisch vezetésével szakította meg válogatottunk a szovjet sakkozók győzelmi sorozatát, és Borisz Szpasszkijjal az éltáblán felálló szovjet együttes megelőzésével nyerte el a győztesnek járó Hamilton-Russel aranyserleget. Még háromszor volt tagja ezüstérmes együttesünknek (1970, 1972, 1980), kétszer bronzérmes csapatunkban szerepelt (1956, 1966). Tizenhárom olimpián, 1962-től 1988-ig játszott az első táblán, 2000-ben játszotta huszadik, utolsó olimpiáját.  A 260 partiból  121 játszmát nyert meg, 28-szor szenvedett vereséget 111 döntetlen mellett. Csapat-világbajnokságon egyszer ezüstérmes (1985), Európa-bajnokságon három ezüst, és négy bronzéremmel gazdagította éremgyűjteményét. 

Portisch Lajos 1965 és 1989 között nyolcszor volt világbajnok-jelölt, kétszer elődöntőbe jutott. 1977-ben éppen Borisz Szpasszkijtól szenvedett vereséget, 1980-ban Robert Hübner győzte le. Fantasztikus ellenfelekkel küzdött meg, 1965-ben Mihail Taltól, 1968-ban Bent Larsentől szenvedett vereséget (a dán nagymesternek 1977-ben visszavágott), 1974-ben nem bírt Tigran Petroszjannal,  1983-ban Viktor Korcsnojjal szemben maradt alul. Az 1985-ös világbajnok-jelöltek tornáján, Montpellierben nagyon nem ment a játék, a következő ciklusban Jan Timman győzte le.

Portisch Lajos egy interjú során így vallott a sakkozás tizedik világbajnokáról, Borisz Szpasszkiról: „Sokáig mumusom volt, egyidősek vagyunk. Sokkal korábban jutott el az élvonalba. Egyrészt jóval korábban kezdett el sakkozni, másrészt én szerencsére nem a Szovjetunióban éltem, hanem Zalaegerszegen. Ez a sakkpályafutásomat nem igazán segítette, első edzőm, Csuti Antal bácsi kölcsönadott egy-két Maróczy könyvet, nem nyerő varikon nőttem fel, nem a szovjet sakkirodalmon. Szpasszkij már nagymester volt, amikor először az ifjúsági világbajnokságon megvívhattam vele. Hosszú ideig tartott mire legyőztem őt. Mexikóban a mérkőzésen egy-egy parti dőlt el. Az akkori szabály szerint „idegenben lőtt góllal” jutottam tovább, az első partit sötéttel megnyertem, Borisz világossal elért győzelemmel egyenlített.”

 

Nagymesterünk a sakkozás tizedik világbajnokával, Borisz Szpasszkijjal pályafutása során remek csatákat vívott, izgalmas összecsapásokat játszott. Hetvenhét korábbi partijukban a 70. életévét január 30-án betöltött Szpasszkij mérlege a kedvezőbb, 15-ször nyert és 7 játszmát vesztett.

Portisch Lajos mind az öt kontinensen sakkozott, 24 nagy nemzetközi verseny megnyerése fűződik a nevéhez. Argentínában és Brazíliában mindig jól játszott. Kellemesek mexikói emlékei. Szerette a holland versenyeket, négyszer győzött a Hoogoven tornán, háromszor Amszterdamban. Kiemelkedő sikerként Hastingsben elnyerte az „Arany Huszárt”.  1970-ben a Belgrádban megrendezett Szovjetunió-Világválogatott mérkőzésen Korcsnojt 2,5-1,5-re legyőzte.

Kiemelkedő eredményei, első helyei: Madrid 1960, Szarajevó 1962, 1963, 1983, San Antonio 1965 és 1972 (holtversenyben Karpovval és Petroszjannal), Amszterdam 1963, 1967, 1969, Szkopje és Ohrid 1968, Monte Carlo  1969, Hastings 1969/70, 1970/71, Wijk aan Zee 1965, 1972, 1975 és 1978, Las Palmas 1972, San Antonio 1972, Milánó 1975 (holtversenyben Karpovval), Tilburg 1978.

Anatolij Karpovnak szekundánsként segített Garri kaszparovval szemben az 1990-es New York-Lyon, két helyszínnel megrendezett döntőn. A felkérést nagy szakmai kihívásnak érezte,  Kaszparov rosszallását fejezte ki, és közel két év után állt helyre a diplomáciai kapcsolatuk.

Portisch Lajos még érzett magában annyi erőt, hogy a hazai sakkozóknak segítsen. Megtette volna ezt korábban is, de a szövetségben nem tartottak igényt a munkájára. Erről 3 éve készült interjúban így vallott:

„Tavaly a sakkszövetséggel volt egy szerződésem kilenc mesterkurzusra. A kilenc alkalomból a férfi válogatott tagjai egyszer jelentek meg, az volt az érzésem, hogy valaki, vagy valakik bojkottálták, azt hiszik magukról, hogy ők mindent tudnak. Mondhatjuk, hogy én egy visszavonult világklasszis vagyok. Beszéljünk a zenéről, az elnevezést is onnan loptam, hogy Pavarotti vagy Domingo kurzusai a befutott, tehetséges fiatal énekeseknek ne lettek volna hasznosak? Én komolyan felkészültem az előadásaimra, olyan változatokkal, elemzéseimmel, amelyek nem találhatóak meg a számítógépekben. A lényeg az lett volna, hogy a férfi válogatott tagjainak nyújtsak segítséget. Amiről a könyvemet is írtam: „My secrets – a titkaim”. Azok a jegyzetek, amiket a híres fekete pilótatáskámban cipeltem.

Őszintén fel akartam fedni titkaimat. Öt óra alatt legfeljebb egy megnyitással lehet foglalkozni, más lett volna, ha többször is találkozunk, kapitányi feladat lett volna ezekre a kurzusokra a játékosok részvételét biztosítani. A fiatalok körében éreztem a lelkesedést, láttam, hogy tehetségesek. Valaki megjegyezte, hogy miként lehet mesterkurzust tartani számítógép nélkül. Naiv volt, hiszen valamennyi résztvevőnek ott volt a gépe, bekapcsolhatták, ha valamit néztünk, ellenőrizhették, esetleg találnak-e előzményeket. Én a jegyzeteimből tartottam az előadásokat és könyvekből, mert azokat még mindig jobban szeretem. Nagy hibája a mai fiataloknak, hogy mindent a számítógép segítségével akarnak megoldani, az önálló gondolkodást elfelejtik. A Magyar Sakkszövetség arról elfelejtkezett, hogy Buenos Airesben negyven éve nyertük meg a sakkolimpiát.”

Portisch Lajos Zalaegerszeg díszpolgára, mesteredző, számtalan ifjú tehetség pályafutását segíti értékes tanácsaival. A Chess Informant 85-ös kötetében pályafutásának legjobb partijaiból, kombinációiból és végjátékaiból készítettek válogatást.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A berlini GP döntőjében rájátszsá dönti el az amarikai párharcot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Berlinben rájátszás dönt a Grand Prix 2022 harmadik versenyének döntőjében. Az amerikai párharcban Hikaru Nakamura és Wesley So a finálé második játszmájában a spanyol megnyitásban villámgyorsan lépésismétléssel remizett. Két döntetlent követően rapidoznak a nagymesterek, szükség szerint villámpartik és az Armageddon játszma is eldöntheti, hogy ki nyeri a 24 ezer eurós első díjat, a vesztes 18 ezer eurót kap.

A berlini Grand Prix viadal döntőjének második játéknapján az amerikai nagymesterek, Hikaru Nakamura és Wesley So a küzdelmet elkerülve 14 lépésben lépésismétléssel remizett. Párharcuk rájátszásban dől el.

Hétfőn a rájátszás két 15-15 perces rapidpartival kezdődik, plusz 10-10 másodperc bónusszal lépésenként. Újabb egálnál két villámpartival folytatnák, 3 – 3 perc és 2-2 másodperc bónusz. Szükség szerint az Armageddon játszma döntene, világosnak 5, sötétnek 4 perce van, utóbbinak remifórja.

Wesley So és Hikaru Nakamura korábban rapid-és villámpartiban 74-szer csatázott, Nakamuránál az előny, 18-9-re áll. Mindketten tagjai voltak a bakui aranyérmes válogatottnak, Batumiban Bucholz-pontszámmal szorultak a második helyre a győztes kínaiak mögött.

A Grand Prix döntő eredménye:

Wesley So (amerikai, 2772) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2750) 1 – 1 TB

Wesley So – Hikaru Nakamura döntetlen (Nimzoindiai védelem, 30)

Hikaru Nakamura – Wesley So döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Döntetlen  az amerikai párharc első játszmája, So és Nakamura 30 lépésben remizett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Berlinben döntetlennel fejeződött be a FIDE Grand Prix 2022 harmadik versenyének döntőjében az első játszma, az amerikai párharcban Wesley So és Hikaru Nakamura összecsapása. A Nimzoindiai védelmű ütközetben jól ismert változatban osztoztak meg a ponton, 30 lépés után egyeztek meg. Vasárnap másodszor is megmérkőznek, 1-1 esetén rájátszás döntene. A döntő győztese 24 ezer, a vesztes 18 ezer eurót nyer.

 

Az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura és a kétszeres győztes Wesley So  2014-ben a Tata Steel Masters viadalon mérkőzött meg először egymással, azóta még 19 klasszikus játszmában mérték össze erejüket. Aronjen 25 döntetlen mellett 3-1-re vezet. Rapid-és villámpartiban 74-szer csatáztak, Nakamuránál az előny, 18-9-re áll. Mindketten tagjai voltak a bakui aranyérmes válogatottnak, Batumiban Bucholz-pontszámmal szorultak a második helyre a győztes kínaiak mögött.

Wesley So kezdhette világossal a kétjátszmásra tervezett finálét.  A Nimzoindiai védelem jól ismert változatban korábban már kétszer összecsaptak, So tért el az ott látitt változattól. A 15.Fe3-as eltérésben sem tudta bizonyítani világos igazát, Hikaru Nakamura felkészültsége elegendő volt a döntetlen eléréséhez, 30 lépés után egyeztek meg a békekötésben.

So,W (2772) - Nakamura,H (2750)

Nimzoindiai védelem [E32]
FIDE Grand Prix-III 2022 Berlin

 

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.Vc2 0-0 5.e4 d5 6.e5 He4 7.Fd3 c5 8.Hf3 cxd4 9.Hxd4 Hd7 10.Ff4 Vh4 11.g3 Vh5 12.0-0 g5 13.cxd5 Fxc3 14.bxc3 exd5

 

15.Fe3

Wesley So kétszer Hikaru Nakamura ellen is a 15.e6 gxf4 16.exd7 Fxd7 17.Fxe4 dxe4 18.Vxe4 fxg3 19.fxg3 b6 20.Hf5 Bae8 változatban remizett.

15...Hxe5 16.f3 Hc5 17.Ff5 He6 18.Bae1 Hxd4 19.Fxd4 Hc6 20.f4

 

20...Hxd4

A tavaly amerikai bajnokságon Wesley So sötéttel játszotta meg a változatot és a 20...gxf4 21.Bxf4 Fxf5 22.Bxf5 Hxd4 23.cxd4 Vh6  24.Vc7 történt a partiban.

21.cxd4 gxf4 22.Bxf4 Fxf5 23.Bxf5 Vh6 24.Vc7

Lépéscserével az említett játszmában látott álláshoz jutottak a nagy mesterek.

24...Bac8 25.Ve5 f6 26.Vxd5+ Kh8 27.Vxb7

Xiong és So a 27.Bf2 Bc1 28.Ve6 Bd8 29.d5 Bxd5 30.Kg2 Bxe1 31.Vc8+ Kg7 32.Vxb7+ Kg6 33.Vxd5 Be7 34.Bf4 Vg5 folytatásban 48 lépésben remizett. A 27.Ve4 Bc1 28.Kg2 Bxe1 29.Vxe1 Vg6 30.Vf2 Kg7 változat figyelmet érdemelt.

27...Bc2! 28.Bf2 Bxf2 29.Kxf2 Vxh2+ 30.Vg2 Vh5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Niki Riga

 

Komment 1 | Reblog! 0 |

Amerikai párharc a GP döntőjében, Nakamura és So mérkőzik meg a fináléban 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Berlinben amerikai párharccal fejeződik be a FIDE Grand Prix 2022 harmadik versenye. Az ötszörös bajnok Hikaru Nakamura és a kétszeres győztes Wesley So játssza a kétjátszmás döntőt. Az elődöntő rájátszásában Hikaru Nakamura az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov, Wesley So az iráni Amin Tabatabaei ellen nyerte meg mindkét rapidpartiját. Győzelmeik korántsem voltak egyértelműek, de a kritikus pillanatokban ellenfeleik hibáztak. So és Nakamura korábban 20 klasszikus játszmában mérte össze erejét, So 16 döntetlen mellett 3-1-re vezet.

A Grand Prix első berlini viadalának győztese, Hikaru Nakamura és a csoportmérkőzés rájátszásán Leinier Dominguez Pereztől vereséget szenvedő Wesley So mérkőzik meg a második berlini Gp döntőjében. Mindketten rájátszásban harcolták ki döntőbe jutásukat.

Nakamura és Mamedgyarov két klasszikus játszmája döntetlennel fejeződött be, a rapidpartikban az amerikai olimpiai bajnok 2-0-ra győzte le riválisát. Mamedgyarov mindkét összecsapásban előnybe került. Az első partiban sötéttel is túljátszotta Nakamurát, de a jó befejezéssel az idő szorításában eltékozolta kedvező esélyeit, végül alul maradt. A második ütközetben Nakamura remifórral játszhatott, ismét Mamedgyarov hibázott. Hikaru Nakaura a virtuális rapid világranglistán visszahódította első helyét.

Wesley So és Amin Tabatabaei kétjátszmsá klasszikus meccsén a küzdő felek egy-egy győzelmet értek el, a 21 éves iráni nagymester kitűnő szereplése a viaal legnagyobb szenzációja volt. A rapid rájátszásban érvényesült So rutinja. Tabatabaei világossal jelentős előnyt ért el, de a bonyolult középjátékban rossz tervet választott, So anyagi előnyét érvényesítette.

A visszavágón Tabatabaei a királyindiai védelmű játszmában kecsegtető állást ért el, már-már nyerés közelbe jutott, a vezércsere után kiegyenlítődtek az esélyek. Wesley So másodszor is legyőzte iráni ellenfelét.

Az elődöntő eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2750) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2776)  3 – 1 (1 – 1 , 2 – 0)

Hikaru Nakamura – Sahrijar Mamedgyarov döntetlen (Orosz huszárjáték, 30)

Sahrijar Mamedgyarov – Hikaru Nakamura  döntetlen (Vezércsel, 51)

Rájátszás:

Hikaru Nakamura – Sahrijar Mamedgyarov 1 – 0

Sahrijar Mamedgyarov – Hikaru Nakamura 0 - 1

Wesley So (amerikai, 2772) – Amin Tabatabaei (iráni, 2623)  3 – 1 (1 – 1, 2 – 0)

Wesley So – Amin Tabatabaei  1 – 0 (Vezércsel, 43)

Amin Tabatabaei – Wesley So 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 30)

Rájátszás:

Amin Tabatabaei – WesleySo  0 – 1

Wesley So – Amin Tabatabaei  1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com chess24.c

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog