Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Asztanában az orosz Katyerina Lahno győzött a Grand Prix 2022/23-as sorozat első versenyén

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A női Grand Prix 2022/23-as sorozat négy versenyének első viadalát Kazahsztán fővárosában, Asztanában rendezték meg. Az orosz Katyerina Lahno veretlenül félpontos előnnyel nyerte meg a 12 fős tornát honfitársnője, a korábbi világbajnoki kihívó Alekszandra Gorjacskina előtt. A kínai Zhu Jiner lett a bronzérmes, az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk nagy hajrával negyedikként végzett. A Nemzetközi Sakkszövetség engedélyezi, hogy a hivatalos versenyeken az orosz sakkozók a FIDE zászlója alatt játszhatnak. A GP-sorozat 16 résztvevője három-három tornán áll rajthoz, az összetett pontverseny első két helyezettje vehet részt 2024-ben a világbajnok-jelölti döntőben.

 

Az ukrán színekben 2006-ban, majd 2014-ben már az orosz válogatottal olimpiai aranyérmes Katyrina Lahno diadalmaskodott a Grand Prix 2022/23-as sorozat első versenyén. Asztanában Lahno az első öt partijában csak egy győzelmet aratott, de négyes nyerősorozattal átvette a vezetést honfitársnőjétől, Alekszandra Gorjacskinától és a hajrában megőrizte előnyét. Elismerést érdemel teljesítményének performance-pontszáma, a 2659, 15,5 Élő-pontot gyűjtött. A 2020-ban világbajnoki döntőt játszott Gorjacskina is veretlen maradt.

A kínai Zhu Jiner csak a győztestől szenvedett vereségét, az exvilágbajnoknő orosz Alekszandra Kosztenjuktól gyengébb rajtja után javított. A kazahok legjobbja, Zsanszaja Abdumalik hazai pályán csalódást okozott, a korábbi világbajnoki kihívó Tan Zhongyi mínuszban maradt.

 

 

A Grand Prix verseny végeredménye:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

1

GM

Katyerina Lahno

2547

FID

*

½

1

½

½

½

1

1

1

½

½

1

8

2

GM

Alekszandra Gorjacskina

2579

FID

½

*

1

½

½

½

½

1

½

½

1

1

7,5

3

WGM

Zhu Jiner

2464

CHN

0

0

*

½

1

½

1

½

½

½

1

1

6,5

4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2521

FID

½

½

½

*

1

1

0

1

1

0

½

0

6

5

GM

Zsanszaja Abdumalik

2503

KAZ

½

½

0

0

*

½

½

½

½

½

1

1

5,5

6

IM

Vaishali R.

2449

IND

½

½

½

0

½

*

½

½

1

½

0

½

5

7

WGM

Dinara Wagner

2358

GER

0

½

0

1

½

½

*

0

0

½

1

1

5

8

GM

Tan Zhongyi

2525

CHN

0

0

½

0

½

½

1

*

½

1

1

0

5

9

IM

Elisabeth Paehtz

2477

GER

0

½

½

0

½

0

1

½

*

1

½

0

4,5

10

IM

Bibiszara Asszaubajeva

2443

KAZ

½

½

½

1

½

½

½

0

0

*

0

½

4,5

11

IM

Alina Kasliszkaja

2491

POL

½

0

0

½

0

1

0

0

½

1

*

1

4,5

12

IM

Polina Suvalova

2510

FID

0

0

0

1

0

½

0

1

1

½

0

*

4

Verőci Zsuzsaű

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen a Champions Chess Tour 2022 sorozaton negyedik versemyét nyerte meg 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Magnus Carlsen a Generation Cup győztese. Az indiai Arjun Eridaisi elleni fináléban az első mérkőzést 2,5-0,5-re nyerte meg, a második párharcban kettős győzelmet aratott, a tervezett nyolc parti helyett már öt játszma után győztesként ünnepelhették. Az ötszörös világbajnok régi riválisai és új kihívóival szemben is megvédte elsőségét. A Meltwatwe Champions Chess Tour 2022 sorozaton negyedszer lett első, hatodik versenyét játszotta. Hazai pályán Osloban a körmérkőzéses viadalon holtversenyben az indiai Praggnanandhaaval a harmadik helyet osztotta, a Chessable Masters tornán az elődöntőben a kínai Ding Lirentől szenvedett vereséget.

 

Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen a Meltwater Champions Chess Toir 2022 sorozat hét versenyéből a hatodik tornán játszott, negyedszer diadalmaskodott.

A Julius Baer Generation Cup döntőjében a 19 éves Arjun Wrigaisi ellen az első párharcot 2,5 – 0,5-re nyerte meg, a második mérkőzésen kettős győzelme után már a viadal győzteseként ünnepehették.

 

Az indiai sakkozó a modern védelmű játszmában támadóan lépett fel, a világbajnok eredeti játékkal hárította a kísérletet, EriISI hibáját kihasználva átvette a kezdeményezést, a 22…b3! lépése igazi pürülcsapás volt. A norvég világelső gyalogot nyert, a vezércserét választotta. Anyagi előnyét hibátln játékkal érvényesítette.

 

Arjun Erigaisi a finálé utolsó játszmájában a Benoni védelmet választotta, próbált bátran játszani, de Magnus Carlsen könnyedén megtalálta a legjobb lépéseket, királyszárnyi akciója döntő erővel bontakozott ki. A világbajnok az azonnali nyerést kihagyta, de győzelméhez nem férhetett kétség, a sorozaton negyedszer lett első. Régi riválisaival és új kihívóival szemben is megvédte elsőségét.

 

A Generation Cup döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2837) – Erigaisi Arjun (indiai, 2740)  2,5 – 0,5, 2 - 0

Az első mérkőzés eredménye:

Magnus Carlsen – Erigaisi Arjun 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Erigaisi Arjun  1 - 0

Erigaisi Arjun – Magnus Carlsen   0 - 1

Magnus Carlsen – Erigaisi Arjun   döntetlen

A második mérkőzés eredménye:

Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen 0 - 2

Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Arjun Erigaisi 1 - 0

 

 

A 19 éves Arjun Erigaisi második helyével kvalifikálta magát a sorozatot lezáró Major  versenyre, a 8 résztvevős körmérkőzéses tornára.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a döntő első mérkőzését 2,5-0,5-re nyerte meg Arjun Erigaisi ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedi versenyén, a Julius Baer Generation Cup döntőjében az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen az első mérkőzésen 2,5-0,5-re győzött a 19 éves indiai Arjun Erigaisi ellen.  A norvég világelső az első partiban tisztáldozattal rombolta szét ellenfele királyállását, a második ütközetet Erigaisi nagy hibját kihasználva 29 lépésben nyerte meg. A harmadiik játszmában is Carlsen eséélyei voltak kedvezőbbek, a döntetlen is az első párharc megnyerését jelentette. Vasárnap újabb mérkőzésre kerül sor, Carlsen  remifórral játszik.

 

A Generation Cup kvalifikációs versenyét Magnus Carlsen 9(!) pontos előnnyel  nyerte meg. A világbajnok egyetlen vereségét az amerikai Hans Moke Niemantól szenvedte el, amikor világos második lépése után feladta a partit, folytatódott a St. Louisban megkezdődött afférjuk.

A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Arkagyij Dvorkovics nyilatkozatot adott ki, amelybe többek közöttn így fogalmazott: „Először is szilárdan hisszük, hogy a világbajnokot státuszához erkölcsi felelősség terheli, hiszen a játék globális nagyköveteként tekintenek rá. Cselekedetei kihatással vannak kollégái hírnevére, sporteredményeire, és végül a játékunknak is árthatnak. Meggyőződésünk, hogy voltak jobb módszerek a helyzet kezelésére.”

 

Magnus Carlsen a negyeddöntő első játszmájában világossal kapott ki az amerikai színekben játszó Levon Aroniantól, három győzelemmel ment tovább.  A 17 esztendős német Vincent Keymer sem tudta útját állni. A világbajnok nem mindig volt elégedett saját játékával, de magabiztos döntőbe jutását nem fenyegette veszély.

 

A 19 éves Arjun Erigaiso a kvalifikációs tornát Magnus Carlsentől elszenvedett vereséggel kezdte, de a vesztését követően öt játszmát is nyert sorozatban, a második játéknap után kétpontos előnnyel vezetett, az első helyet a 11. fordulóban „engedte át” Carlsennek, az utolsó hét partijából csak 8 pontot gyűjtött, kétt győzelme mellett három partiban szenvedett vereséget.

A kieséses rendszerű folytatásban két mérkőzését is csak a rájátszásban tudta megnyerni. A 15 éves amerikai Cristopher Yoo kétszer is kiegyenlített ellene, a vietnami Le Quang Liem is kiharcolta a rájátszást. A csalódások után Erigaisi gyorsan rendezte sorait, a villámpartikban dominált.

 

A finálé előtt az indiai nagymester reményét fejezte ki, hogy feledni tudja, hogy a világ legjobbjával mérkőzol meg, a partikban azonban mélyen tudása alatt játszott.

 

Az első összecsapásban passzív állásának tarthatósgában reménykedett, Magnus Carlsen kevés gondolkodási idejének ellenére nem sokat hezitált, a tisztáldozattal szétrombolta ellenfele királyállását.

Az olasz megnyitású második ütküzetben Carlsen meglepő tervet játszott meg, a hosszúsánc után Erigaisi jó esélyhez jutott, a világbajnok azonban ellenjátékot talált. Az indiai sakkozó gyanútlan volt a minőségáldozat elfogadásával, a 29. lépés után kapitulációra kényszerült.

Magnus Carlsen kétpontos előnyének birtokában a szicíliai védelem ellen az Alapin-változatra szavazott, korai vezércsere történt, a világbajnok esélyei kedvezőbbek voltak, a döntetlen is Carlsennek kedvezett.

 

A Generation Cup döntő első párharcának eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2837) – Erigaisi Arjun (indiai, 2740)  2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Erigaisi Arjun  1 - 0

Erigaisi Arjun – Magnus Carlsen   0 - 1

Magnus Carlsen – Erigaisi Arjun   döntetlen

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Generation Cup döntőjében Carlsen a 19 éves indiai Ergaisivel mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen és a 19 éves indiai Erigaisi Arjun játssza a Julius Baer Generation Cup döntőjét, két négyjátszmás párharcra kerül sor.A viadal elődöntőjében Magnus Carlsen 3-1-re győzte le a 17 éves német Vincent Keymert. Párharcuk első két játszmája döntetlennel fejeződött be. Az első parti lépésismétléssel ért véget, a második összecsapásukban 63 lépésben osztoztak meg a ponton. A harmadik ütközetben a norvég világelső előnyös állását elrontotta,  Keymer a végjátékban időhátrányban sokáig jól védekezett, a 81. lépésben húzott vesztőt, Carlsen 12 lépés múlva a nyerésnek örülhetett. A csalódott német nagymester a negyedik partiban is feladásra kényszerült.A vietnami Le Quang Liem és az indiai Erigaisi Arjun párbaja a rájátszásban dőlt el.Remivel kezdtek, a második játszmát a 19 éves indiai nagymester megnyerte, s közel állt a győzelemhez a harmadikban is, az esélyt azonban elszalasztotta. Le Quang Liem sötéttel kiegyenlített! A két villámpartiban Erigaisi Arjun kettős győzelmet aratott.

 

A Generation Cup elődöntőjének felső ágán az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a 17 éves Vincent Keymer mérkőzött meg. Lékó Péter tanítványa eddigi pályafutásának fénypontja volt, hogy négyjátszmás rapid meccset játshatott a norvég világelsővel. „Vincent az esélytelek nyugalmával játszjat”-  mondta nagymesterünk a torna egyik kommentátoraként.

 

Magnus Carlsen világossal kezdte a négyjátszmás meccset és elismerően szólt a 17 éves sakkozó játékáról. Keymer ellenjátéka időben érkezett, a küzdelem lépésismétléssel lett döntetlen.

A világbajnok a második partiban nem vállalt kockázatot, a sorozatos cserék után létrejött bástyavégjátékban Keymer egyzserűbben is remizhetett volna. Lékó nem örült annak, hogy Vincent jelentős időhátrányban más tervet választott. A küzdő felek szabadgyalogjai elérték az átváltozási mezőt, 63 lépés után megosztoztak a ponton.

 

A harmadik összecsapás eldöntötte a párharc sorsát. A nyitásból Magnus Carlsen jelentős előnnyel került ki. A folytatásban azonban a világbajnok pontatlanul játszott, a német nagymester visszanyerte a gyalogot és érdekes végjáték alakult ki, Carlsen futója harcolt Keymer huszárjával szemben. A világbajnok nem találta meg a nyerő tervet, Keymer már oly közel volt az áhított döntetlen eléréséhez, amikor a 81. lépésben döntő hibát követett el, Carlsen királyának betörése eldöntötte az ütközetet, 93 lépés után győzelmének örülhetett.

A csalódott Vincent Keymer a negyedik játszmában könnyen megadta magát, nyerési kényszerrel játszott, a nehéz végjáték elvesztése miatt nem volt esélye az egyenlítésre.

 

Rájátszás döntötte el Le Quang Liem és Erigaisi Arjun mérkőzését. Küzdelmük első partija békés mederben folyt, az indiai nagymester sötéttel gond nélkül remizett.

 

A második játszma bonyodalmaiban Le Quang Liem túlértékelte esélyeit, Erigaisi Arjun pontosabban számolt, a látszatfenyegetéseket hárította, tetszetős győzelmet aratott.

Erigaisi Arjun közel állt ahhoz, hogy a harmadik parti megnyerésével lezárja a meccset, többször is nyerőesélyes folytatást szalasztott el, Le Quang Liem ellenfele hathatós segítségével döntetlenre mentette a játszmát.

 

A kihagyott esély érződött Erigaisi játékán, Le nem kis meglepetésre sötéttel megnyerte a negyedik játszmát. királyszárnyi támadásával szemben az indiai nagymester nem talált véfdelmet.

 

Villámpartik döntötték el a párbajukat. Erigaisi sikerrel rendezte sorait, sötéttel megnyerte az első játszmát. A második partiban fölösleges kockázatokat vállalt, elképzelése végül bevált, kiharcolta a döntőbe jutást, két négyjátszmás páros mérkőzést játszhat Magnus Carlsennel.

 

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2837) – Vincent Keymer (német, 2701)  3 - 1

Magnus Catlsen – Vincent Keymer  döntetlen

Vincent Keymer – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Catlsen – Vincent Keymer  1 - 0

Vincent Keymer – Magnus Carlsen   0 - 1

Le Quang Liem (vietnami, 2791) – Erigaisi Arjun (indiai, 2740) 2 – 4 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 - 1)

Le Quang Liem – Erigaisi Arjun  döntetlen

Erigaisi Arjun – Le Quang Liem   1 - 0

Le Quang Liem – Erigaisi Arjun   döntetlen

Erigaisi Arjun – Le Quang Liem    0 – 1

Rájátszás:

Le Quang Liem – Erigaisi Arjun 0 – 1

Erigaisi Arjun – Le Quang Liem 1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 3-1-re legyőzte Aroninat, az elődöntőben a 17 éves német Keymerrel mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 Julius Baer Generation Cup online rapid viadal elődöntőjébe az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen mellett a 17 éves német Vicent Keymer, a vietnami Le Quang Liem és az indiai Erigaisi Arjun jutott be. A negyeddöntő rangadóján Magnus Carlsen 3-1-re győzte le az amerikai színekben játszó háromszoros örmény olimpiai bajnokot, Levon Aronian. A 17 évesek meccsén Vincent Keymer is 3-1-re nyert, az indiai Praggnanandhaa búcsúzott a további küzdelmektől. Le Quang Liem az amerikai Hans Moke Niemannt győzte le 2,5 – 1,5-re. A rájátszás döntötte el indiai Erigaisi Arjun és a 15 esztendős amerikai Cristopher Yoo párharcát. Öt játszmájukban a világossal játszó volt eredményes, Yoo kétszer kiegyenlített, a hatodik parti remijével Erigaisi 3,5-2,5-tel lett elődöntős.  A legjobb négy között Carlsen-Keymer és Le-Erigaisi mérkőzésekre kerül sor.

 

A Julius Baer Generation Cup viadal negyeddöntőjének rangadóját Magnus Carlsen és Levon Aronian játszotta. Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian különböző időkontrollok mellett már 200 partiban mérték össze erejüket.  A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronian 2,5-1,5-re nyert a 14 éves Magnus ellen. 2006-ban a Tal-emlékversenyen az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül a villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, klasszikus kontrollal 44 döntetlen mellett 18-8-ra vezet. Aroniannak többször is sikerült borsot törnie Carlsen orra alá. Öt éve a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt.

Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Két esztendeje a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aroojan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán és St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert.

Két éve a koronavírus-járvány miatt a stavangeri Altibox Norway Chess torna kivételével csak online rapid és villámversenyeken csatáztak. Miamiban az  FTX Crypto Cup viadalon Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-ös   győzelmet aratottl, majd a Generation Cup kvalifikációs versenyen is  tovább javította a tekintélyt parancsoló statisztikáját, 61 döntetlen mellett 42-27-re vezetett. A 9. Sinquefield Cup-on a második fordulóban remiztek, de Carlsen visszalépése miatt az eredményt törölték.

.

 

 

A norvég világbajnok világossal elvesztette az első partit,  az idő döntő faktornak bizonyult, Levon Aronian vezetést szerzett.

 

A második játszmában Aronian már a 12. lépésben nagyot hibázott, Carlsen hosszúra sáncolhatott, a kötés végzetesnek bizonyult, némi bizonytalankodás után a világelső egyenlített. Aronian játékára a vereség rányomta bélyegét, igazi ellenállás nélkül vesztette el a harmadik ütközetet.

 

A negyedik összecsapásuk remek csatát hozott, Aronian tisztet áldozott, Carlsen vezérével hárította a világos haderő kísérleteit. Az időzavaros kapkodásban a világbajnok volt a higgadtabb, a kalandok után nyerni tudott.

Magnus Carlsen az elődöntőben Lékó Péter tanítványával, Vincent Krymerrel mérkőzik meg. A német nagymester Praggnanandhaa elleni meccsét győzelemmel kezdte. Az indiai sakkozó kedvező esélyt szalastott el, majd hibák sorozatával  kapott ki. Praggnanandhaa világossal nem tudott javítani, a harmadik partiban Keymer békés döntetlennel őrizte meg előnyét.

 

Praggnanandhha nyerési kényser mellett játszotta a negyedik játszmát, elhibázott vezérlépése után védelmet nem találhatott, a 17 évesek küzdelmét Vincent Keymer 3-1-re nyerte meg.

A vietnami Le Quang Liem sötéttel elért győzelemmel szerzett vezetést az amerikai Hans Moke Niemannal szemben. A második partiban is biztatóan állt, de királyszárnyi akciója megtorpant, Niemann ellenjátékhoz jutott és sötéttel vágott vissza, egyenlített.

Döntetlent követően a párbajt a negyedik játszma döntötte el Le javára. Niemann korán jelentős hátrányba került, Le nyerőesélyt hagyott ki, ellenfele hibáját kihasználva végül nyerni tudott.

 

 

A rájátszás döntötte el Erigais Arjun és Christopher Yoo párharcát, a 15 éves amerikai sakkozó alaposan megnehezítette az esélyesebb indiai rivális továbbjutását.

A világos volt a nyerő szín, üt partiban is a világossal játszó nyert. Yoo kétszer egyenlíteni tudott, az első villámpartiban elkövetett döntő hibáját harmadszor már nem tudta korrigálni.  

 

A negyeddöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2837) – Levon Aronian (amerikai, 2742)  3 - 1

Magnus Carlsen – Levon Aronian  0 - 1

Levon Aronian – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Levon Aronian  1 - 0

Levon Aronian – Magnus Carlsen  0 - 1

Vincent Keymer (német, 2701) – Praggnanandhaa (indiai, 2780)  3 - 1

Vincent Keymer – Praggnanandhaa  1 - 0

Praggnanandhaa – Vincent Keymer   döntetlen

Vincent Keymer – Praggnanandhaa  döntetlen

Praggnanandhaa – Vincent Keymer  0 - 1

Hans Moke Niemann (amerikai, 2620) Le Quang Liem (vietnami, 2791)  1,5 – 2,5

Hans Moke Niemann – Le Quang Liem  0 - 1

Le Quang Liem – Hans Moke Niemann  0 - 1

Hans Moke Niemann – Le Quang Liem  döntetlen

Le Quang Liem – Hans Moke Niemann  1 - 0

Erigaisi Arjun (indiai, 2740Ö – Cristopher Yoo (amerikai, 2563) 3,5 – 2,5 (2 – 2, 1,5  0,5)

Erigaisi Arjun – Cristopher Yoo  1 - 0

Cristopher Yoo – Erigaisi Arjun   1 - 0

Erigaisi Arjun – Cristopher Yoo  1 - 0

Cristopher Yoo – Erigaisi Arjun  1 – 0

Rájátszás:

Erigaisi Arjun – Cristopher Yoo 1 - 0

Christopher Yoo – Erigaisi Arjun   döntetlen

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 9 pontos előnnyel nyerte meg a kvalifikációs versenyt, öt tinédzser is negyeddöntős

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Julius Baer Generation Cup online rapid viadal kvalifikációs versenyének negyedik játéknapján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen erődemonstrációt tartott, három győzelmet aratott és 9(!) pontos előnnyel végzett az élen. Riválisai a taktikai döntetleneket sem nélkülöző,  adok-kapok összecsapásokban fokozatosan kerültek egyre nagyobb hátrányba a világbajnokkal szemben.A továbbjutó helyekért vívott csatákban az ifjú titánok jól bírták a csalódásokat is. A kiélezett küzdelmekben végül öt tinédzser folytathatja a versengést a kieséses rendszerű szakaszban, ahol már négyjátszmás párharcokra kerül sor.A norvég világelső mögött a 19 éves indiai Erigaisi Arjun és az amerikai Hans Moke Niemann, a 17 esztendős indiai Praggnannadhaa és a német Vincent Keymer végzett továbbjutó helyen. Nagy meglepetés a rajtlistán utolsó 15 éves amerikai Cristopher Yoo sikere. A vietnami Le Quang Liem is folytathatja a versengést, míg az amerikai Levon Aronian vert helyzetből harcolta ki a továbblépést. Búcsúzott a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a holland Anish Giri is. A negyeddöntőben Carlsen-Aronian, Yoo-Erigaisi, Keymer-Praggnanandhaa és Niemann-Le párharcok lesznek, 2-2-nél rájátszás dönt.

 

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú sorozat hetedik tornáján a 16 résztvevő körmérkőzéses viadalon dönti el a nyolc továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már négyjátszmás párharcokra kerül sor. A harmadik játéknapon sikerrel szerepelt ötszörös világbajnok Magnus Carlen egypontos előnnyel vezetett, Erigaisi Arjun a toizedik partiját elvesztette Jan-Krzysztof Duda ellen.

A harmadik játéknap, 12 forduló  után a verseny állása:

 

A viadal tizenharmadik fordulójában Magns Carlsen a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 15 éves Cristopher Yoo ellen nyert és 3 pontra növelte előnyét. Fontos győzelmet ért el Levon Aronian, második vereségét szenvedte  el Praggnanandhaa. Botlott Hans Moke Niemann.

A 13. forduló eredményei:

Vincent Keymer – Anish Gir döntetlen

Erigaisi Arjun – Radoslaw Wojtaszek döntetlen

Magnus Carlsen – Cristopher Yoo 1 – 0

Adhiban B. – Borisz Gelfand  döntetlen

Le Quang Liem – Jan-Kruysztof Duda döntetlen

David Navara – Vaszi-lij Ivancsuk döntetlen

Hans Moke Niemann – Ivan Saric 0 – 1

Levon Aronian – Praggnanandhaa 1 – 0

A tizenegyedik kör után az előnyét újabb győzelemmel növelő  Magnus Carlsen mellett Erigaisi, Vincent Keymer, Le Quang Liem és Hans Mke Niemann már negyeddöntősként érezhette magát, három hehy sorsát az utolsó forduló döntötte el.

Erigaisi elszenvedte harmadik vereségét, Vincent Keymer révbe ért. A sorozat harmadik versenyéne, az Esporst.com győztese, Jan-Krzysztof Duda hatodszor kapott ki. Hans Moke Niemann kijavította előző fordulóbeli botlását.   

A 14. forduló eredményei:

Anish Giri – Praggnanandhaa döntetlen

Ivan Saric – Levon Aronian döntetlen

Vaszilij Ivancsuk – Hans Moka Niemann 0 – 1

Jan-Krzysztof Duda – David Navara 0 – 1

Borisz Geland – Le Wuang Liem döntetlen

Cristopher Yoo – Adhiban B. 1 – 0

Radoslaw Wojtaszek – Magnus Carlsen 0 – 1

Vincent Keymer – Erigaisi Arjun 1 – 0

 

A befejező körben Magnus Carlsen nem kegyelmezett Lékó Péter tanítványának sem, Vincent Keymer negyedik partiját bukta el. Anish Giri hiában nyert Erigaisi ellen, a holtversenye nem a holland nagymesternek kedvezett.

A nagy meglepetést Cristopher Yoo sikere jelentette, a rajtlista utolsó helyezettje folytathatja a versengést. Praggnanandhaa ötödik győzelmével vívta ki a továbbjutását, az indiai nagymester nyolc játszmája is döntetlennel fejeződött be,

Hans Moke Niemann már a 23. lépésben nyerésre állt Jan-Krzysztof Duda ellenn, kölcsönös pontatlanságok végén az amerikai sakkozó győzött, Duda hetedik vereségével búcsúzott a további küzdelmektől.

Megjárta a poklokat is Levon Aronian, az olimpiai bajnokok rangadóját Vaszilij Ivancsuk nyerőesélyes állásból vesztette el.

Magnus Carlsen a verseny végén St. Louis óta első interjúját adta, amelyben elismerően szólt Hans Moke Niemann játékáról, dicsérte edzőjének, Max Dlugynak munkáját. A csalást firtató kérdésre azonban nem válaszolt.

Az utolsó forduló eredményei:

Erigaisi Arjun (25) – Anish Giri (18) 0 – 1

Magnus Carlsen (31) – Vincent Keymer (23) 1 – 0

Adhiban B. (9) – Radoslaw Wojtaszek (16) döntetlen

Le Quang Liem (22) – Cristopher Yoo (18) 0 – 1

David Navara (18) – Borisz Gelfand (9) döntetlen

Hans Moke Niemann (21) – Jan-Krzysztof Duda (20) 1 – 0

Levon Aronian (18) – Vaszilij Ivancsuk (16)  1 – 0

Praggnanandhaa (20) – Ivan Saric (14) 1 – 0

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Generation Cup kvalifikációs versenyén a befejező játéknap előtt Carlsen egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Julius Baer Generation Cup online rapid viadal tizenkettedik fordulója után az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen egypontos előnnyel vezet a 19 éves indiai Eriagisi Arjun előtt. A norvég világelső a 11. kört követően vette át a vezetést Erigaisi Arjuntól. Az indiai sakkozó tizedik játszmáját elvesztette a lengyel Jan-Krzysztof Dudával szemben, előnye egy pontra csökkent az ukrán Vaszilij Ivancsukkal 122 lépésben remiző Carlsen előtt. Tizenegyedik partijában csak döntetlent ért el az izraeli Borisz Gelfand ellen, a világbajnok nyert Dudával szemben, a játéknapot mindketten győzelemmel zárták. A vietnami Le Quang Liem harmadikként várja a folytatást, a 17 éves indiai Praggnanandhaa holtversenyben negyedik. Reménytelennek tűnő helyzetből tört előre a holland Anish Giri, az amerikai Levon Aroniannak kisebb csodára van szüksége a továbbjutáshoz, az első nyolc helyezett folytatja kieséses rendszerben a versengést. Az amerikai Hans Moke Niemann jól bírja a fokozott nyomást, újabb cikk borzolja a kedélyeket. Szerdán három fordulóval ér véget a 16 résztvevő körmérkőzéses kvalifikációs versenye, a negyeddöntőtől már négyjátszmás párharcokra kerül sor.

 

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú sorozat hetedik tornáján a 16 résztvevő körmérkőzéses viadalon dönti el a nyolc továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már négyjátszmás párharcokra kerül sor. A második játéknap után a 19 éves Erigaidi Arjun kétpontos előnnyel vezetett, Anish Girivel szemben remizett.

Nyolc forduló után a verseny állása: 

 

A  világossal játszók sikerável folytatódott a versengés. Az élen ál Erigasi Arjun 25 lépésben győzte le Vaszilij Ivancsukot, nem okozott nehézséget Magnus Carlsennek a „kötelező” győzelem Ivan Saric ellen. Honfitársával csak remizett Praggnanadhaa, kétpontos hátrányba került a világbajnokkal szemben. Le Quang Liem jól kezdte a harmadik játéknapot, Levon Aronian csúnya elnézéssel szenvedett újabb vereséget. A 17 esztendős Vincent Keymer 25 lépésben gyűjtötte be a 3 pontot, Jan-Krzysztof Duda az angol megnyitásban gyengén játszptt.A 15 esztendős Cristopher Yoo kalandos partiban nyert Anish Girivel vívott csatájában.

A 9. forduló eredményei:

Christopher Yoo - Anish Giri  1 – 0

Radoslaw Wojtaszek - Borisz Gelfand 1 - 0

Vincent Keymer - Jan-Krzysztof Duda 1 – 0

Erigaisi Arjun – Vaszilij Ivancsuk  1 – 0

Magnus Carlsen - Ivan Saric 1 – 0

Adhiban B.Praggnanandhaa döntetlen

Le Quang Liem - Levon Aronian  1 – 0

David Navara - Hans Moke Niemann döntetlen

A tizedik körben Erigaisi Arjun elszenvedte második vereségét, veszélyérzete cserben hagyta, elfogadta a bástyaáldozatot, Jan-Krzysztof Duda királyszárnyi akcióval tetszetősen nyert.

 

Bosszankodhatott Magnus Carlsen, az 53 esztendős Vaszilij Ivancsuk hősies védekezéssel 122 lépésben pontot rabolt, a világbajnok fonalas nyerst is kihagyott, egy pontra csökkent hátránya Erigaisivel szemben.

praggnanandhaa és Le Quang megosztozott a ponton. Javított Anish Giri, folytatódott Levon Aronian „vesszőfutása”. Yoo úabb nyerést könyvelhetett el, Vincent Keymer nem bírt Borisz Gelfanddal.

A 10. forduló eredményei:

Anish Giri – Hans Moke Niemann  1 – 0

Levon Aronian – David Navara 0 – 1

Praggnanandhaa – Le Quang Liem döntetlen

Ivan Saric – Adhiban B. 0 – 1

Vaszilij Ivancsuk – Magnus Carlsen döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Erigaisi Arjun 1 – 0

Borisz Gelfand – Vincent Keymer döntetlen

Christopher Yoo – Radoslaw Wojtaszek 1 – 0

A tizenegyedik fordulóban Magnus Carlsen „kiütéses’’ vereséget mért Dudára és a győzelmével átvette a vezetést. Borisz Gelfand időzavarban is sikerrel védelmezte állását Erigaisivel szemben.

 Praggnanandhaa sorozatban harmadszor remizett. Levon Aronian 21 lépésben kapitulált, Hans Moke Niemann a könnyű nyeréssel feledhette előző fordulóbeli botlását. Anish Giri erőfeszítéseit siker koronázta.

A 11. forduló eredményei:

Radoslaw Wojtaszek - Anish Giri 0 – 1

Vincent Keymer – Christopher Yoo döntetlen

Erigaisi Arjun - Borisz Gelfand döntetlen

Magnus Carlsen - Jan-Krzysztof Duda  1 – 0

Adhiban B. - Vaszilij Ivancsuk döntetlen

Le Quang Liem - Ivan Saric  döntetlen

David NavaraPraggnanandhaa döntetlen

Hans Moke Niemann -  Levon Aronian 1 – 0

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen  22 pont

2. Erigaisi Arjun 21

3. Praggnanandhaa 18

4-5. Le Qunag Liem és Hans Moke Niemann 17

6-8. Jan-Krzysztof Duda, Vincent Keymer és Anish Giri 16

9-11. Christopher Yoo, Radoslaw Wojtaszek és Vaszilij Ivancsuk 15

12-13. David Navara és Levon Aronian 11

14. Ivan Saric 10

15. Adhiban B.  8

16. Borisz Gelfand 7

A harmadik játéknap befejező körében Magnus Carlsen és Erigaisi Arjun is könnyú győzelmet aratott. Le Quang Liem már harmadikként várhatja a szerdai 3 fordulót.

 

Nagy szerencsével remizett Praggnanandhaa, beérte őt Keymer Vincent és Jan-Krzysztof Duda. Nem érezheti magát biztonságban Hans Moke Niemann, érzékeny vereséget szenvedett el Anish Giri, vezére elkalandozott, Levon Aronian büntetett.

A 12. forduló eredményei:

Anish Giri - Levon Aronian 0 – 1

Praggnanandhaa - Hans Moke Niemann döntetlen

Ivan Saric - David Navara döntetlen

Vaszilij Ivancsuk - Le Quang Liem 0 – 1

Jan-Krzysztof Duda -  Adhiban B. 1 – 0

Borisz Gelfand - Magnus Carlsen 0 – 1

Christopher Yoo - Erigaisi Arjun 0 – 1

Radoslaw Wojtaszek - Vincent Keymer  0 – 1

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nyolc forduló után az indiai Erigaisi kétpontos előnnyel vezet Praggnanandhaa és Carlsen előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Julius Baer Generation Cup online rapid viadal második játéknapja, nyolc forduló után a 19 éves indiai Erigaisi Arjun  kétpontos előnnyel vezet honfitársa, a 17 esztendős Praggnanandhaa és az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen előtt.  A torna hatodik fordulójában nézett farkasszemet az amerikai Hans Moke Niemann és Carlsen, a norvég világelső 1.d4 Hf6 2.c4 után kikapcsolta a kamerát, felállt a számítógép mellől, folytatódott a St. Louis-i történet... Remekül tartja magát az 53 esztendős ukrán Vaszilij Ivancsuk. Javított a éengyel Jan-Krzysztof Duda és a vietnami Le Quang Liem. A 16 résztvevő körmérkőzéses küzdelmében a győzelem 3 pontot ér, a döntetlen egyet, az első nyolc helyezett jut tovább a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Kedden újabb négy fordulóval folytatódik a versengés.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú sorozat hetedik tornáján a 16 résztvevő körmérkőzéses viadalon dönti el a nyolc továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már négyjátszmás párharcokra kerül sor. Az első játéknap után Magnus Carlsen egypontos előnnyel vezetett, Anish Girivel szemben remizett. A győzelem a

Az első játéknap után az állás:

A második játéknapon 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal vívott csatákban a kapkodásban számos váratlan eredmény született.

Magnus Carlsen remivel kezdett, világossal David Navarával osztozott meg a ponton. A cseh nagymester a kritikus állásban szép mentséget talált.

Erigaisi Arjun győzelemmel folytatta, Hans Moke Niemann ellen nyert. Praggnanandhaa nem bírt Radoslaw Wojtaszekkel,  17 évesVincent Keymer csapást mért Levon Aronianra. Gyenge első napi szereplése után belelendült Jan-Krzysztof Duda és Le Quang Liem. Megszerezte első pontját a torna doyenje, Borisz Gelfand, veterán riválisával, Vaszilij Ivancsukkal remizett.

A hatodik körben mérkőzött volna meg Hans Moke Niemann és Magnus Carlsen. A játszmájuk azonban 1.d4 Hf6 2.c4 után véget ért. A világbajnok kikapcsolta a kamerát, felállt a számítógépétől, játék nélkül vesztett.

Erigaisi Arjun sorozatban ötödik partiját is megnyerte, sötéttel Levon Aronian ellen volt eredményes. Az ifjú titánok párharcában Praggnanandhaa legyőzte Vincent Keymert, ötödször kapott ki Borisz Gelfand, Jan-Krzysztof az újabb 3 ponttal gazdagodott.

A hetedik fordulóban vívott meg a két indiai csodagyerek, a döntetlen Erigaisinek kedvezett, megőrizte első helyét.

Magnus Carlsen tetszetős győzelmet aratott Levon Aroniannal szemben, beérte Praggnanandhaat. Már mesterhármasnál tartott Duda, botlott Ivancsuk, legyőzője Keymer volt.

A játéknap utolsó körében csapott össze Praggnanandhaa és Magnus Carlsen. Az ifjú titán a modern védelmű partiban a 7. lépésben minőséget áldozott, a világbajnok állása körül viharfelhők gyülekeztek. A bonyodalmakban az indiai fiú hibázott, kiegyenlítődtek az esélyek, amikor dördült a második minőségáldozat és Carlsen vesztésre állt, de Praggnanandhaa „megkegyelmezett”  a norvég világelsőnek, a fantasztikus csata 67 lépésben lett döntetlen.

Kétpontos előnnyel vezet Erigaisi Arjun. A lengyel testvérharcot meglepetésre Wojtaszek nyerte. Le Quang Liem továbbjutó helyre lépett előre Niemann legyőzésével. Ivancsuk remekelt Keymerrel szemben.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az első játéknap, négy forduló után Magnus Carlsen egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Julius Baer Generation Cup online rapid viadal első játéknapja, négy forduló után Magnus Carlsen egypontos előnnyel vezet az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az indiai Pragnanandhaa és Erigaisi Arjun, az amerikai Hans Moke Niemann előtt. Az ötszörös világbajnok három győzelme mellett a holland Anish Girivel remizett. Ivancsuk első partiját elvesztette Praggnanandhaa ellen, de mesterhármassal javított.  . A mesterhármassal rajtoló 17 éves Praggnanandhaa a15 esztendős amerikai Christopher Yoo-tól szenvedett vereséget, Erigaisi az első körben Carlsentől kapott ki.  Niemannt a lengyel Radoslaw Wojtaszek győzte le.  A vártnál gyengébben rajtolt a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a vietnami Le Quang Liem.

 

A Meltwater Champions Chess Tou 2022 kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú sorozat hetedik tornáján a 16 résztvevő körmérkőzéses viadalon dönti el a nyolc továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már négyjátszmás párharcokra kerül sor.

Az összetett pontversenyben élen álló Magnus Carlsen egypontos előnnyel zárta az első játéknap négy fordulóját, három nyerés mellett Anish Girivel remizett. Az 53 éves Vaszilij Ivancsuk a generációs párbajban az első fordulóban világossal szenvedett vereséget a 17 éves Praggnanandhaaval szemben, három győzelemmel javított. A 19 esztendős Erigaisi Arjun a norvég világelsőtől kapott ki. A mesterhármassal rajtoló Praggnanandhaa a tinédzserek csatájában meglepetésre „bukott” Yoo-val szemben.

 

A 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal vívott csatákban a kapkodásban sok váratlan eredmény született, az idő szorításában sok volt a hiba. Gyengén rajtolt Jan-Krzysztof Duda és Le Quang Liem, a torna doyenje, az 54 éves Borisz Gelfand mind a négy partiját elvesztette. Hétfőn újann négy fordulóra kerül sor.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Meltwater Champions Chess Tour generációs párbajokkal folytatódik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Julius Baer Generations Cup online rapid viadallal folytatódik a kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú Meltwater Champions Chess Tour 2022. A 16 résztvevős körmérkőzéses tornán a rajtlistát az összetett pontversenyben is első ötszörös világbajnok Magnus Carlsen vezeti.  A sorozat első két versenyén, az Airthings Masters és a Charity Cup viadalokon, majd a hatodik tornán, az FTX Crypto Cup-on is Carlsen győzött.  A harmadik versenyen, az Esports Cup-on a lengyel Jan-Krzysztof Duda diadalmaskodott, a negyedik torna, a Chessable Masters a kínai Ding Liren sikerével fejeződött be. Az FTX Road to Miami viadalon Levon Aronian ért elsőként a célba. A generációs viadalon az 54 éves izraeli Borisz Gelfand a korelnök, az 17 éves indiai Praggnanandhaa a legfiatalabb résztvevő. A körmérkőzéses verseny első nyolc helyezettje jut tovább a kieséses rendszerű szakaszba. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc a bónuszidő, A negyeddöntőtől négyjátszmás párharcokra kerül sor, 2-2-nél rájátszás dönt, a döntőben két négyjátszmás meccset játszanak.

 

Két éve a nagy sikerű Magnus Carlsen Invitational tíz résztvevős viadal után a norvég világbajnok emelte a tétet. A koronavírus-járvány miatt kényszerből elhalasztott, lemondott szuperversenyek helyett a sakkvilág sztárjai online versenyeken mérték össze erejüket. A négy versenyből és a döntőből álló sorozaton Magnus Carlsen diadalmaskodott.

A látványos siker után Magnus Carlsen még nagyobbat álmodott, jelentős szponzorok bevonásával szervezte meg a Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyes sorozatot, majd a 10 fős döntőt. A presztízscsatákban nem lehetett Élő-pontokat nyerni és veszteni, rangot, elismerést jelentettek az egyes tornákra a meghívások, a legjobbak jelentős pénzdíjakért viaskodtak. Magnus Carlsen számára korántsem volt „kikövezett” a végső elsőség felé vezető út, érték csalódások is, de az összetett pontversenyben fölényes elsőséget ért el. Azonnal bejelentették, hogy 2022-ben folytatódik a sikersztori.

Az MCCT hetedik versenye a 16 résztvevő körmérkőzéses versenyével kezdődik meg, az első nyolc helyezett folytathatja a versengést a kieséses rendszerű szakaszban. Az „aranygeneráció” két tagja, az 54 éves Borisz Gelfand és az 53 esztendős Vaszilij Ivancsik is meghívást kapott, érdeklődéssel várjuk, hogy a technikával miként tudnak megbirkózni.

A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, St. Louis-i nagy vihart kavart visszalépése után ismét megmérkőzik Hans Moke Niemannal. A két indiai csodagyerek Erigaisi Arjun és Praggnanandhaa készen áll, hogy ismét „megtréfálja” a sakkvilág ászait.

A Generations Cup résztvevői:

Név

FED

Kor

FIDE Élő

Ranglista

Tour Élő

1

Magnus Carlsen

NOR

31

2861

1

2837

2

Anish Giri

NED

28

2764

7

2740

3

Levon Aronian

USA

39

2759

8

2742

4

Jan-Krzysztof Duda

POL

24

2731

18

2795

5

Le Quang Liem

VIE

31

2728

20

2791

6

Arjun Erigaisi

IND

19

2725

24

2740

7

Radoslaw Wojtaszek

POL

35

2696

42

2693

8

Vincent Keymer

GER

17

2693

44

2701

9

Hans Moke Niemann

USA

19

2688

49

2620

10

David Navara

CZE

37

2681

58

2701

11

Vaszilil Ivancsuk

UKR

53

2678 (inactive)

63

2678

12

Praggnanandhaa

IND

17

2676

66

2780

13

Ivan Saric

CRO

32

2668

74

2668

14

Borisz Gelfand

ISR

54

2668

75

2668

15

Adhiban, B

IND

2603

16

Christopher Yoo

USA

15

2563

341

2563

 

A Meltwltwater Champions Chess Tour pontversenyének állása:

 

A kilenc versenyből álló sorozat első viadalán, az Airthings Masters 16 résztvevős  tornán Magnus Carlsen győzött. A körmérkőzéses kvalifikációs verseny után a nyolc továbbjutó kieséses rendszerben folytatta a csatározást. A döntőben a világbajnok az orosz Jan Nepomnjacsij elleni első párharca négy döntetlennel 2-2-vel ért véget. A második mérkőzés is remivel kezdődött, a második játszmában Nepomnjacsij elszámolta magát, a tisztáldozatért nem kapott elegendő kompenzációt. A szicíliai védelmű  harmadik ütközetben Nepomnjacsij  meglepte Carlsent, a norvég világelső jelentős időhátrányba is került. Orosz riválisa a kritikus állásban vesztőt húzott, Magnus Carlsen 2,5-0,5-ös győzelmet aratott.

 

Az Airthings Masters döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2773) 2 – 2, 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen megnyerte a sorozat második versenyét is, a 16 résztvevős Charity Cup viadalt. A torna döntőjében a norvég világbajnok az első mérkőzésen 2,5-0,5-re győzött a lengyel világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda ellen. A második párharcot is nyeréssel kezdte, sőt a második összecsapásban döntő előnyt érhetett volna el, de nagy hibája után Duda kiegyenlített, a harmadik partiban 26 lépésben nyert a világelsővel szemben. Döntetlen született a negyedik ütközetben, az első hely sorsa a rájátszásban dőlt el. Magnus Carlsen a villámpartikban 2-0-ra legyőzte Dudát, győztesként ünnepelhették.

Debütált a sorozaton Rapport Richárd, de a körversenyről nem tudott továbbjutni, a holtverseny nem nagymesterünknek kedvezett.

 

A Charity Cup döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 2,5 – 0,5, 1,5 – 2,5, 2 - 0

 

Osloban emlékezetes utolsó fordulóval fejeződött be a Meltwater   Chess Tour 2022 harmadik versenye, az Esports Cup. A fordulatokban gazdag finisben a remekül hajrázó Jan-Krzysztof Duda lett a torna győztese. A befejező forduló előtt négyen is eséllyel pályáztak az első helyre, Az utolsó játéknapon a holtversenyben vezető Magnus Carlsen és az indiai Praggnannadhaaa is vereséget szenvedett. Az ötszörös világbajnokot az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov, az indiai zsenit a holland Anish Giri győzte le 2,5 - 0,5-re. Jan-Krzysztof Duda érvényesítette a papírformát, a kanadai Eric Hansennek csak egy döntetlent engedélyezett. Riválisai meccsein számára kedvező eredmények születtek. A vietnami Le Quang Liem rájátszásban nyert a holland Jorden Van Foreest ellen, a 3,5 - 2,5-ös győzelemmel másodikként zárta a szereplését.  A versenyen végig az élen álló Praggnanadhaa és Magnus Carlsen holtversenyben a harmadik helyen végzett.

 

A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren győzött a Chessable Masters viadalon. A Meltwater Champions Chess Tour 2022 negyedik online rapid versenyének döntőjében nagy csatában a rájátszásban nyert a 16 éves Praggnanandhaa ellen. Az indiai titán az első párharcot 2,5-1,5-re elvesztette, de a második mérkőzést 2,5-1,5-re megnyerte. Praggnanandhaa világossal a második partiban győzött, a küzdelmük hevességére jellemző, hogy a harmadik játszma 106 lépésben lett döntetlen, a kínai világbajnokjelölt fölényes pozícióból kényszerült védekezésre. Következett a rájátszás, az 5-5 perces és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal játszott kétjátszmás meccs.  Az első partiban Praggnanandhaa az idő szorításában nyert állását döntetlenre rontotta, a második összecsapásban Ding Liren nyert 16 éves riválisa ellen.

Ding Liren a 25 ezer dolláros első díj mellé a kvalifikációs tornán öt győzelméért és a tíz döntetlenért még 6.250 dollárt kasszírozott. Praggnanadhaa másodikként 15 ezret nyert, hét győzelme és négy remije még 6.250 dollárt ért.

A Chessable Masters kvalifikációs versenyét Ding Liren és Praggnanandhaa is 25-25 ponttal zárta. Ding Liren öt győzelmet aratott, veretlen maradt, Praggnanadhaa hétszer nyert, négy vereséget is elszenvedett, többek között a kétszeres olimpiai bajnoktól sötéttel játszva kapott ki.

A 16 éves Praggnanadhaa döntőbe jutása a Meltwater Champions Chess Tour sorozat eddigi legnagyobb szenzációja volt, az indiai zseni nehéz állásokban is megőrizte hidegvérét. A kieséses rendszerű szakaszban  a kínai Wei Yi ellen 2,5-1,5-re győzött, a holland Anish Girit a rájátszásban múlta felül, 3,5-2,5-ös nyerése jelentette számára a finálét.

Ding Liren a negyeddöntőben Sahrijar Mamedgyarovot 2,5-1,5re győzte le, a Chessable Masters tornán a harmadik játszmában vesztette el veretlenségét. A világbajnok Magnus Carlsent három döntetlen után a negyedik partiban kényszerítette feladásra.

 

A Chessable Masters döntő végeredménye:

Praggnanandhaa (indiai, 2706) – Ding Liren (kínai, 2753)  1,5 – 2,5,  2,5 – 1,5, 0,5 – 1,5

 

Az amerikai színekben játszó háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian győzött az FTX Road to Miami online rapid viadalán. A 16 résztvevős torna körmérkőzéses kvalifikációs versennyel kezdődött, az első nyolc helyezett kieséses rendszerű  párharcokkal folytatta. A viadal döntőjében Levon Aronian kettős győzelmet aratott a kínaiWei Yi ellen. Az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg 16 évvel fiatalabb ellenfelével szemben. A kínai sakkozó a második és a harmadik partiban is győzelmet szalasztott el, Aronian három döntetlen után a negyedik partit nyerte meg. A második mérkőzésük első partijában döntetlent ígérő állásban, egyszerű bástyavégjátékban Wei Yi fatális hibát vétett. A második összecsapásban Aronian bebiztosíthatta volna végső sikerét, de remire rontotta nyerőesélyes pozícióját. Wei Yi a harmadik partiban még többet kockáztatott, Aronian 26 lépésben győzött és nyerte meg a Meltwater Champions Chess Tour 2022 ötödik versenyét.

Az FTX Road to Miami döntő végeredménye:

Levon Aronian (amerikai, 2748) – Wei Yi  (kínai, 2729) 2,5 – 1,5, 2,5 – 0,5

 

Miamiban az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour 2022 hatodik versenye, az FTX Crypto Cup online rapid viadal. Az utolsó fordulóban a 17 éves indiai Praggnanandhaa 2-2 után a rájátszásban 2 - 0-ra legyőzte Carlsent, szenzációs sikerként a második helyen végzett. Magnus Carlse az idei sorozaton harmadik tornagyőzelmét szerezte meg. A versengésben két meccset a rájátszásban vesztett el, Praggnanandhaa mellett a lengyel Jan-Krzysztof Duda nyert a norvég világelsőt ellen. A francia Alireza Firouzja az amerikai Levon Aroniat legyőzve lett a harmadik. Győzelemmel zárta szereplését a vietnami Le Quang Liem és Jan-Krzysztof Duda, a sikertelen rajtot követően jól hajráztak. A 210 ezer dollár díjalapú nyolc résztvevős viadalon a nagymesterek 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal négyjátszmás párharcokat vívtak, a győzelem 3 pontot ért, 2-2-nél rájátszás döntött, a villámpartik győztes e2 pontot kapott, a vesztes egyet.

Az FTX  Crypto Cup végeredménye:

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Firouzja a 9. Sinquefield Cup győztese, a Grand Chess Tour pontversenyét is megnyerte

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 19 éves francia Alireza Firouzja a 9. Sinquefield Cup győztese. Rapid rájátszás döntötte el az első hely sorsát, Firouzja 1,5-0,5-re legyőzte az orosz Jan Nepomnjacsijt. A viadal utolsó fordulójában négy döntetlen született. Firouzja honfitársával, Maxime Vachier-Lagravevel remizett, Nepomnjacsij nyerőesélyes állását remire rontotta az amerikai Hans Moke Niemann ellen, kihagyta a torna megnyerésének lehetőségét, a holtversenyt eldöntő rájátszás második partijában tisztet nézett el. Holtversenyben harmadikként végzett az amerikai olimpiai bajnok kettős, Wesley So és Fabiano Caruana. Az amerikai sakkozás fellegvárában első alkalommal játszó Alireza Firouzja a rapid és villámversenyen is diadalmaskodott, megnyerte a Grand Chess Tour összetett pontversenyét is, 100 ezer dolláros extra díjat vehet át, Wesley So 50, Maxime Vachier-Lagrave 25 ezer dollárt nyert.

 

A 19 éves Alireza Firouja nagyszerű sikerével ért véget a Grand Chess Tour 2022 ötödik versenye, a 9. Sinquefield Cup. Firouzja a sorozat negyedik tornáján is diadalmaskodott, a hagyományos klasszikus viadalt is megnyerte. A két elsőséggel a GCT összetett pontversenyében is az élen végzett.

 

A torna utolsó fordulójában a spanyol megnyitás anti-berlini változatában remizett honfitársával, Maxime Vachier-Lagravevel, ezzel bebiztosította az összetett pontversenyben az első helyét.

 

A francia nagymester döntetlene után Jan Nepomnjacsij előtt felcsillant a remény az első hely megszezésére. Hans Moke Niemann ellen jelentős előnybe is került, de késlekedetta h6 gyalog leütésével. Az amerikai sakkozó hátrányos állásából kikecmergett, ellenjátékhoz jutott és kiharcolta a döntetlent.

A nyolcadik körben elszenvedett veresége megfosztotta Wesley Sot éllovasi pozíciójától, az utolsó partijában nem vállalt kockázatott, a korai vezércsrét követően minimális előnye kevésnek bizonyult Leinier Dominguez Perezzel szemben. Fabiano Carzanával a harmadik helyet osztotta, az összetett pontversenyben második lett.

Nyeretlen maradt Sahrjar Mamedgyarov, hullámvölgyben Levon Aronian, mínuszban végzett.

 

Az első hely sorsát rapid rájátszás döntötte el. A küzdő felek 15-15 perccel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal gazdálkodhattak. Az első partiban Jan Nepomnjacsij kecsegtető esélyű állását fokozatosan elrontotta, Alireza Firouzja kiharcolta a döntetlent. A második összecsapásban Nepomnjacsij tisztet nézett el, Alireza Firouzja az 1,5-0,5-ös győzelemmel a torna győztese lett.

A sakkvilág legjobbjainak tornáját beárnyékolta az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen visszalépése. A 19 éves Hans Moke Niemann elleni vereségét nem tudta feldolgozni, megvádolta legyőzőjét, hogy nem megengedett segítséget vett igénybe, nem hitte, hogy ellenfele képes volt a nyerőesélyes állásban sorban húzni a legerősebb lépéseket. A legendás világbajnok Garri Kaszparov éles kritikát fogalmazott meg Carlsen visszalépése miatt, „vétett” a sakkrajongókkal, társaival, a szponzorokkal szemben. Carlsen visszalépésnek nagy nyertese Jan Nepomnjacsij volt, aki az első fordulóban kikapott a norvég világelsőstől, az eredményt törölték…

Az utolsó forduló eredményei:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) - Levon Aronian (amerikai, 2759) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 39)

Wesley So (amerikai, 2771) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2745) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 39)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) - Alireza Firouzja (francia, 2778) döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2792) – Hans Moke Niemann (amerikai, 2688) döntetlen (Angol megnyitás, 54)

Fabiano Caruana volt szabad

Rájátszás:

Jan Nepomnjacsij – Alireza Firouzja  döntetlen (Katalán megnyitás, 70)

Alireza Firouzja – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 34)

 

9. Sinquefield Cup 2022 Saint Louis 2022. szeptember 2-12.

h

Név

Ti

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Ponts

1

Jan Nepomnjacsij

GM

FID

2792

*

1

½

½

½

1

½

½

½

5

1

Alireza Firouzja

GM

FRA

2778

0

*

1

½

½

1

½

½

1

5

3

Wesley So

GM

USA

2771

½

0

*

1

½

½

1

½

½

4.5

3

Fabiano Caruana

GM

USA

2758

½

½

0

*

½

½

1

1

½

4.5

5

Leinier Dominguez Perez

GM

USA

2745

½

½

½

½

*

½

½

½

½

4

6

Aronian Levon

GM

USA

2759

0

0

½

½

½

*

½

1

½

3.5

6

Hans Moke Niemann

GM

USA

2688

½

½

0

0

½

½

*

½

1

3.5

8

Maxime Vachuer Lagrave

GM

FRA

2757

½

½

½

0

½

0

½

*

½

3

8

Sahrijar Mamedgyarov

GM

AZE

2757

½

0

½

½

½

½

0

½

*

3

10

Magnus Carlsen

GM

NOR

2861

*

0

 

A virtuális világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2856,6 (- 4,7)

2. Ding Liren (kínai) 2806,6 (- 1,4)

3. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2793,4 (+ 1,4)

4. Alireza Firouzja (francia) 2785,2 (+ 7,2)

5. Wesley So (amerikai) 2774,1 (+ 3,1)

6. Hikaru Nakamura (amerikai) 2768

7. Anish Giri (holland) 2764

8. Fabiano Caruana (ameriakai) 2762,8 (+ 4,8)

9. Viswanathan Anand (indiai) 2756

10. Levon Aronia (amerikai) 2755,2 (- 3,8)

11. Rapport Richárd (román) 2754

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.com Lennart Oootes chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Firouzja legyőzte a ziccert hibázó Sot, Nepomnjacsijjal holtversenyben vezet az utolsó forduló előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló 9. Sinquefield Cup nyolcadik fordulójában fordulatokban gazdag játszmákat láttunk és a váratlan eredmények átírták az élmezőny állását. A francia Alireza Firouzja szerencsés győzelmet aratott az éllovas Wesley So ellen, az amerikai sakkozó ziccert hibázott, az első helyről a negyedikre esett vissza. Az orosz Jan Nepomnjacsij sötéttel nyert az amerikai Levon Aroniannal szemben és Firouzjával holtversenyben vezet a torna utolsó fordulója előtt. Az amerikai Fabiano Caruana győzelemmel fejezte be a szereplését, Hans Moke Niemann ellen időzavara miatt nehezen érvényesítette előnyét. Helyezését a riválisok utolsó köri eredményei döntik el. Az amerikai Leinierr Dominguez Perez nyerőesélyes állását remire rontotta az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovval vívott küzdelmében. A viadal főbírója, Chris Bird közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy a tornán semmi olyan eseményt nem észlelt, ami megsértette volna az anti-cheating szabályt.

 

A 9. Sinquefield Cup viadalon az utolsó fordulóra maradt a döntés, Alireza Firouzja és Jan Nepomnkacsij holtversenbyen áll az élen. A 19 éves francia nagymester a nyolcadik fordulóban az éllovas Wesley Soval mérkőzött meg és az olasz megnyitású partiban az amerikai sakkozó 17…Fxh3! tisztáldozata után reménytelennek tűnő állásba került.

 

Az áldozatot nem lehetett elfogadni, a támadást So  pontatlanul folytatta, Firouzja hidegvérrel védekezett, majd sikeres ellenjátékkal okozott zavart So soraiban és 32 lépésben nyert.

 

Az amerikai nagymestert megfosztotta veretlenségétől, letaszította az első helyről. Wesley So a negyedik helyre esett vissza.

 

Az amerikai színekbe átigazolt háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian „vesszöfutása” tovább tart. Második vereségét szenvedte el. Jan Nepomnjacsij fokozottan árezte a játszma tétjét, többször is mentőövet dobott ellenfelének, aki a felkínált eséllyel nem tudott élni.

 

Győzelemmel fejezte be szereplését Fabiano Caruana, helyezése a riválisok utolsó fordulóbeli eredményeitől függ. Az élen álló duóhoz hasonlóan 4,5 pontja van. A 19 éves Hans Moke Niemann nehezen adta meg magát, a remiesélyeit az időzavarba került Caruanával szemben nem használta ki.

Nyerőesélyt hagyott ki Leinier Dominguez Perez, maratoni játszmában Sahrijar Mamedgyarov döntetlenre mentette reménytelennek tűnő végjátékát.

 

A 8. forduló eredményei:

Leinier Dominguez Perez(amerikai, 2745)  - Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) döntetlen (Spanyol megnyitás, 85)

Alireza Firouzja (francia, 2778) – Wesley So (amerikai, 2771) 1 – 0  (Olasz megnyitás, 32)

Hans Moke Niemann(amerikai, 2688)  - Fabiano Caruana (amerikai, 2758) 0 – 1  (Angol megnyitás, 69)

Levon Aronian (amerikai, 2759) – Jan Nepomnjacsij  (FID, 2792) 0 – 1 (Orosz huszárjáték, 52)

Maxime Vachier-Lagtavr voltszabad

 

 

Az utolsó forduló párosítása:

Sahrijar Mamedgyarov - Levon Aronian

Wesley So - Leinier Dominguez Perez

Maxime Vachier-Lagrave - Alireza Firouzja

Jan Nepomnjacsij – Hans Moke Niemann

Fabiano Caruana lesz szabad

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.com Lennart Ootes chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A hetedik forduló négy döntetlene Sonak kedvezett, az amerikai sakkozó félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló 9. Sinquefield Cup hetedik fordulójában négy döntetlen született. A pontosztozkodások az éllovas amerikai Wesley Sonak kedveztek, a játéknapon a világbajnok Magnus Carlsen visszalépése miatt szabad volt, félpontos előnnyel áll az élen. Az orosz Jan Nepomnjacsij és a francia Alireza holtversenyben második, az amerikai Fabiano Caruana is 3,5 pontos, de csak egy partit játszik. Ötvenszázalékos az amerikai trió, Levon Aronian, Leinier Dominguez Perez és Han Moke Niemann.

A viadal hetedik játéknapján elsőként Sahrijar Mamedgyarov és Jan Nepomnjacsij játszmája fejeződött be. Az orosz nagymester hátránya fél pont Wesley Soval szemben, aki szabad volt Magnus Carlsen visszalépése miatt. A sakkozás legendás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov éles kritikát fogalmazott meg a norvég világelső döntése miatt, ötven éve nem volt példa hasonló visszalépésre.

@Kasparov63

Carlsen's withdrawal was a blow to chess fans, his colleagues at the tournament, the organizers, and, as the rumors and negative publicity swirl in a vacuum, to the game. The world title has its responsibilities, and a public statement is the least of them here.

Leinier Dominguez Perez és Aireza Firouzja a szicíliai védelem Najdorf-változatában vívott elméleti párbajt, az érdekes csata is döntetlent hozott.

Ötvenedik klasszikus partijukban nézett farkasszemet Fabiano Caruana és Levon Aronian. Huszonnyolcadszor remiztek Caruana 13-9-es vezetése mellett. 2008-ban a drezdai sakkolimpián mérkőztek meg először, olasz-örmény párharc volt, idén az American Cup viadalon már Aronian is játszhatott. A spanyol megnyitású ütközetükben Caruana újítással próbálkozott, a döntetlenért küzdött meg.

Még mindig nyeretlrn a címvédő Maxime Vachier-Lagrave, a 19 éves Hans Moke Niemann újabb értékes fél pontot szerzett.

A 7. forduló eredményei:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2792) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 34)

Leinier Dominguez Perez lesz (amerikai, 2745) - Alireza Firouzja (francia, 2778) döntetlen (Szicíliai védelem, 55)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) - Hans Moke Niemann (amerikai, 2688) döntetlen (Grünfeld védelem, 55)

Fabiano Caruana (amerikai, 2758) - Levon Aronian (amerikai, 2759)düntetlen (Spanyol megnyitás, 45)

Wesley So volt szabad

9. Sinquefield Cup 2022 Saint Louis 2022. szeptember 2-12.

Rk

Name

Ti

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

Pont

Perf.

1

Wesley So

GM

USA

2771

½

½

1

½

½

1

-

4.0

2877

2

Jan Nepomnjacsij

GM

FID

2792

-

1

½

½

½

½

½

3.5

2818

3

Aloreza Firouzja

GM

FRA

2778

½

0

1

½

-

1

½

3.5

2807

4

Fabiano Caruana

GM

USA

2758

½

½

0

1

½

½

½

3.5

2766

5

Levon Aronian

GM

USA

2759

½

-

0

½

½

1

½

3.0

2750

6

Leinier Dominguez Perez

GM

USA

2745

½

½

½

½

½

-

½

3.0

2755

7

Hans Moke Niemann

GM

USA

2688

½

1

-

½

½

0

½

3.0

2761

8

Maxime Vachier-Lagrave

GM

FRA

2757

½

½

½

0

½

0

½

2.5

2651

9

Sahrijar Mamedgyarov

GM

AZE

2757

½

0

½

-

½

0

½

2.0

2632

10

Magnus Carlsen

GM

NOR

2861

-

-

-

-

-

-

-

0.0

0

A 8. forduló párosításai:

Leinier Dominguez Perez - Sahrijar Mamedgyarov

Alireza Firouzja – Wesley So

Hans Moke Niemann - Fabiano Caruana

Levon Aronian – Jan Nepomnjacsij

Maxime Vachier-Lagtavr lesz szabad

Verőci Zsuzsa

Fotó:  Lennart Ootes  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

So második győzelmével megőrizte első helyét, Firouzja szerencsés nyeréssel holtversenyben második

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló 9. Sinquefield Cup hatodik fordulójában a versenyben vezető amerikai Weséey So megszerezte második győzelmét, megfoaztotta veretlenségétől a 19 éves honfitáraát, Hans Moke Niemannt. A francia Alireza Firouzja szerencsés győzelmet aratott az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovval szemben. Az  amerikai Levon Aronian a szicíliai védelmű párbajban a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert. Pontosztozkodással zárult a korábbi világbajnoki kihívók rangadója, az orosz Jan Nepomnjacsj és az amerikai Fabiano Caruana összecsapása.  Wesley So előnye egy pont, de Jan Nepomnjacsij és Alireza Firouzja csak öt partit játszott.

 

Az amerikai sakkozás fellegvárában a pihenőnap után a 6. fordulóval folytatódotta 9. Sinquefield Cup. A versenyben vezető Wesley So második győzelmével megerősítette vezető pozícióját. A 19 éves Hans Moke Niemann ellen az orosz huszárjátékra esett a választása. Niemann a világbajnok Magnus Carlsent a harmadik fordulóban legyőzte, a norvég világelső visszalépett és a sorok között az amerikai titánt „megvádolta”, hogy a parti közben segítséget vett igénybe, cheating segítségével nyert. A kedélyek azóta sem csillapodtak, Niemann a chess24.com weblapon megjelent interjújában visszautasította a vádakat, hosszasan ecsetelte, hogy milyen erőfeszítéseket tett játékának javítása érdekében, mennyi tornán vett részt.

 

Az éllovas honfitársával szemben fokozatosan hátrányba került, majd nagyot küzdve már-már reménykedhetett a döntetlen elérésében, amikor a döntő hibát elkövette, elvesztette veretlenségét,

 

A játéknap első győzelmét Alireza Firouzja aratta. A francia nagymester taktikai elnézésének köszönhetően Sahrijar Mamedgyarov gyalogot nyert. Firouzj megőrizte higgadtságát, az azerbajdzsáni nagymester súlyos hibáját kihasználva fordítani tudott, 28 lépésben megnyerte a játszmát.

 

Ősi riválisok Levon Aronian és Maxime Vachier-Lagrave, a negyvenegyedik klasszikus játszmájukban mérték össze erejüket. Az amerikai színekbe „átigazolt” háromszoros örmény olimpiai bajnok a szicíliai védelmű párbajban nagy csata után nyert, kiegyenlített, 29 döntetlen mellett 6-6-ra állnak. Aronian gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, dinamikus egyensúly volt a táblán, de MVL elhibázott f5 lépése után Aronian előnybe került és első győzelmét aratta.

 

Fabiano Caruana 2018-ban, Jan Nepomnjacsij tavaly játszhatott a világbajnoki címér Magnus Carlsennel, tizenharmadik klasszikus partijukban néztek farkasszemet. Nepomnjscsij a Grand Chess Tour 2019 zágrábi viadalán legyőzte Carunát, a többi párharcuk remivel ért véget. A döntetlenek száma eggyel nőtt, a szicíliai védelemben vívott elméleti párbajban az amerikai nagymester a különböző színű futóknak köszönhetően kiharcolta a döntetlent.

 

A 6. forduló eredményei:

Alireza Firouzja –(francia, 2778)   Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) 1 – 0 (Angol megnyitás,

Hans Moke Niemann(amerikai, 2688)  - Wesley So (amerikai, 2771) 0 – 1  (Orosz huszárjáték, 59)

Levon Aronian (amerikai, 2759) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) 1 – 0 (Szicíliai védelem,

Jan Nepomnjacsij(FID, 2792)  – Fabiano Caruana (amerikai, 2758) döntetlen (Szicíliai védelem, 53)

Leinier Dominguez volt szabad

 

9. Sinquefield Cup 2022 Saint Louis 2022. szeptember 2-12.

H.

Név

Ti

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

Pts

TPR

1

Wesley So

GM

USA

2771

½

½

1

½

½

1

4.0

2877

2

Jan Nepomnjacsij

GM

FID

2792

-

1

½

½

½

½

3.0

2834

3

Alireza Firouzja

GM

FRA

2778

½

0

1

½

-

1

3.0

2823

4

Fabiano Caruana

GM

USA

2758

½

½

0

1

½

½

3.0

2767

5

Aronian, Levon

GM

USA

2759

½

-

0

½

½

1

2.5

2748

6

Leinier Dominguez Perez

GM

USA

2745

½

½

½

½

½

-

2.5

2751

7

Hans Moke Niemann

GM

USA

2688

½

1

-

½

½

0

2.5

2762

8

Maxime Vachier.Lagrave

GM

FRA

2757

½

½

½

0

½

0

2.0

2639

9

Sahrijar Mamedgyarov

GM

AZE

2757

½

0

½

-

½

0

1.5

2601

10

Carlsen, Magnus

GM

NOR

2861

-

-

-

-

-

-

0.0

0

A 7. forduló párosítása:

Sahrijar Mamedgyarov - Jan Nepomnjacsij

Leinier Dominguez Perez lesz - Alireza Firouzja

Maxime Vachier-Lagrave - Hans Moke Niemann

Fabiano Caruana - Levon Aronian

Wesley So lesz szabad

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.com chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Négy döntetlen az ötödik fordulóban, So az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló 9. Sinquefield Cup ötödik fordulójában mind a négy játszma döntetlennel fejeződött be. Az amerikai derbin Wesley So és Levon Aronian osztozott meg a ponton. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij az orosz huszárkátékban nem bírt egymással. A nyeretlen azerbajdzsáni Sahrija Mamedgyarov az amerikai Fabiano Carunával remizett. Az amerikai Leinier Dominguez Perez ötödik döntetlenét könyvelte el, a 19 éves honfitárs, Hans Moke Niemann hátrányos állásból harcolta ki a döntetlen. A francia Alireza Firouzja szabadnapos volt. Wesley So áll az élen öt játszmájából szerzett 3 pontjával, Magnus Carlsen visszalépése miatt nejezen áttekinthető a verseny állása.

 

Az 5. forduló eredményei:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) - Fabiano Caruana (amerikai, 2758) döntetlen (Ragozin védelem, 43)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2745) - Hans Moke Niemann (amerikai, 2688) döntetlen (Olasz megnyitás, 47)

Wesley So (amerikai, 2771) - Levon Aronian (amerikai, 2759) döntetlen (Katalán megnyitás, 43)

Maxime Vachier-Lagrave (franca, 2757) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2792) döntetlen (Orosz huszárjáték, 33)

Alireza Firouzja  volt szabad

 

9.  Sinquefield Cup 2022 Saint Louis 2022. szeptember 2-11.

H.

Név

Ti

FED

Rtg

1

2

3

4

5

Pont

Perf.

1

Wesley So

GM

USA

2771

½

½

1

½

½

3.0

2837

2

Jan Nepomnjacsij

GM

FID

2792

-

1

½

½

½

2.5

2858

3

Fabiano Caruana

GM

USA

2758

½

½

0

1

½

2.5

2762

4

Leinier Dominguez Perez

GM

USA

2745

½

½

½

½

½

2.5

2751

5

Hans Moke Niemann

GM

USA

2688

½

1

-

½

½

2.5

2855

6

Alireza Firouzja

GM

FRA

2778

½

0

1

½

-

2.0

2749

7

Maxime Vabgier-Lagrave

GM

FRA

2757

½

½

½

0

½

2.0

2693

8

Levon Aronian

GM

USA

2759

½

-

0

½

½

1.5

2659

9

Sahtojar Mamedgyarov

GM

AZE

2757

½

0

½

-

½

1.5

2657

10

Magnus Carlsen

GM

NOR

2861

-

-

-

-

-

0.0

0

A csütörtöki 6. forduló párosítása:

Alireza Firouzja -  Sahrijar Mamedgyarov

Hans Moke Niemann - Wesley So

Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave

Jan Nepomnjacsij – Fabiano Caruana

Leinier Dominguez Perez lesz szabad

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen visszalépett, eredményeit törülték, mi történt St. Louisban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló 9. Sinquefiwld Cup negyedik játéknapja sokkoló hírrel kezdődött, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen visszalépett a versenytől. Carlsen eddigi eredményeit törölték. Az orosz Jan Nepomnjaxsij az első fordulóbak kikapott Carlsentől, az amerikai Hans Moke Niemann a harmadik körben szenzációs győzelmet aratott a norvég világelsővel szemben. Az amerikai Levon Aronian rezett a világbajnokkal. A tornának új éllovasa van, az amerikai Wesley p négy partijában 2,5 pontot szerzett, a negyedik körben megosztozott a ponton Nepomnjacsijjal. Döntetlen lett Hans Moke Niemann és a francia Alireza Firouzja játszmája is és az amerikai derbi, Levon Aronian és Leinier Dominguez Perez összecsapása. Megszerezte első győzelmét az amerikai Fabiano Caruana, 92 lépésben nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen.

 

Miért lépett vissza a versenytől Magnus Carlsen? Folyik a találgatás, a chessbase.com cikke spekulációként súgás lehetőségéről ír, ez pedig egyértelműen a Carlsen-Niemann partira céloz. A 19 éves amerikai sakkozó nem megengedett segítséget vett volna igénybe?

A nagy presztízsű versenyt a világbajnok visszalépése tönkretette, a tornát névadó szponzorként támogató Rex Sinquefield számára súlyos csapás a sakkvilágot megrengető esemény.

A viadal negyedik játéknapján Fabiano Caruana megszerezte első győzelmét. Maxime Vachier-Lagrave ellen. A francia nagymester kedvenc szicíliai védelmében szenvedett vereséget. Caruana a vezérvégjátékban összekötött szabadgyalogjait nehezen tudta győzelemre vezényelni, MVL jobban is védekezhetett volna. Caruana 92 lépésben nyert.

Nagy csatában osztozott meg a ponton a két 19 éves nagymester, Hans Moke Niemann és Alireza Firouzja, az olasz megnyitású ütközetben kölcsönös hibák, elszalasztott esélyek után kötöttbékét.

Új éllovasa van a tornának, Wesley So remizett Jannepomnjacsijjal, 2,5 pontja van négy partijából. Döntetlen lett az amerikai derbi, Levon Aronian és Leinier Dominguez Perez összevsapása is.

 

A 4. forduló eredményei:

Magnus Carlsen norvég, 2861 - Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757)

Magnus Carlsen visszalépett

Levon Aronian (amerikai, 2759)  - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2745)  döntetlen (Szicíliai védelem, 35)

Hans Moke Niemann (amerikai, 2688) - Alireza Firouzja francia, 2778) döntetlen (Olasz megnyitás, 43)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2792) - Wesley So (amerikai, 2771) döntetlen (Katalán megnyitás, 25)

Fabiano Caruana (amerikai, 2758) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 92)

 

Az 5. forduló párosítása:

Sahrijar Mamedgyarov - Fabiano Caruana

Leinier Dominguez Perez - Hans Moke Niemann

Alireza Firouzja  lesz szabad

Wesley So - Levon Aronian

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess14.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 9. Sinquefield Cup harmadik fordulának szenuációja: a 19 éve Niemenn legyúzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisan zajló 9. Sinquefield Cup harmadik fordulójának szenzációjaként a 19 éves amerikai Hans Moke Niemann sötéttel 57 lépésben legyőzte az ötszörös világbajnok Magnus Carlsent. A norvég világelső a Nimzoindiai védelem ellen a 4.g3-as változatot választotta, Niemenn kisebb előnnyel zárta a nyitást. A versenyre az utols pillanatban meghívott Niemann remekelt, a második sorra betört bástyáka és huszárja döntő előnyt ért el a rosszul védekező világbajnokkal szemben. A 19 éves francia Alireza Firouzja korai tisztáldozattal jutott kezdeményezéshez a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan ellen és 38 lépésben nyert. A csillaghullás folytatódott, az amerikai derbin Wesley So az orosz huszárjátékban győzte le Fabiano Caruanát. Döntetlennel ért véget az amerikai Leinier Dominguez Perez és az orosz Jan Nepomnjacsij, az azerbajdzsáni Sahriar Mamedgyarov és a francia Maxime Vachier-Lagrave játszmája. A harmadik játéknap után Hans Moke Niemann áll az élen!

A 3. forduló eredményei:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757)döntetlen (Elfogadott vezércsel, 36)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2745) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2792) döntetlen (szicíliai védelem, 42)

Alireza Firouzja (franca, 2778) - Levon Aronian (amerikai, 2759) 1 – 0  (Olasz megnyitás, 38)

Magnus Carlsen (norvég, 2861) – Hans Moke Niemann (amerikai, 2688) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 57)

Wesley So (amerikai, 2771) - Fabiano Caruana (amerikai, 2758) 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 66)

A 4. forduló párosítása:

Magnus Carlsen - Sahrijar Mamedgyarov

Levon Aronian - Leinier Dominguez Perez

Hans Moke Niemann - Alireza Firouzja

Jan Nepomnjacsij - Wesley So

Fabiano Caruana - Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

St. Louisban Carlsen remizett Aroniannal, Nepomnjacsij legyőzte Firouzját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló 9. Sinquefield Cup második fordulójában az amerikai Levon Aronian és a világbajnok Magnus Carlsen rangadója békés küzdelemben fejeződött be döntetlennel. Az orosz Jan Nepomnjacsij legyőzte a francia Alireza Firouzjat. A játéknap meglepetéseként a 19 éves amerikai Hans Moke Nuemann az azerbajdzsni Sahrihar Mamedgyarov ellen nyert és Carlsennel holtversenyben áll az élen. Az amerikai derbin Fabiano Caruana  fölényes állását remire rontotta Leinier Dominguez Perezzel vívott partijában. Pontosztozkodás született a címvédő francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Wesley So játszmájában is.

Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian különböző időkontrollok mellett a játszmájukig már 198 partiban mérték össze erejüket.  A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronian 2,5-1,5-re nyert a 14 éves Magnus ellen.. 2006-ban a Tal-emlékversenyen az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül a villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, klasszikus kontrollal 43 döntetlen mellett 18-8-ra vezet. Aroniannak többször is sikerült borsot törnie Carlsen orra alá. Öt éve a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt.

Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Két esztendeje a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aroojan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán és St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert.

Két éve a koronavírus-járvány miatt a stavangeri Altibox Norway Chess torna kivételével csak online rapid és villámversenyeken csatáztak. Utoljára Miamiban a Meltwater Champions Chess Tour  FTX Crypto Cup viadalán mérkőztek meg, Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-ös   győzelemmel tovább javította a tekintélyt parancsoló statisztikáját, 61 döntetlen mellett 41-27-re vezet.

A hetvenedik klasszikus játszmájuk békés mederben folyt, a Bogo-indiai védelmú partiban a nagymesterek a sorozatos cserékhez vezető lépésjelöltek között gyorsan döntöttek, végül lépésismétléssel 36 lépésben osztoztak meg a ponton.  

Fokozott érdeklődés kísérte Jan Nepomnjacsij és Alireza Firouzja összecsapását. A madridi világbajnok-jelölti döntőben a 19 éves francia nagymester nem tudott megbirkózni az esélyesség tehvel, míg Nepomnjacsij feledve a világbajnoki döntőben elszenvedett vereségét másfél pontos előnnyel győzött és lett másodszor világbajnoki kihívó, de Carlsen nem akar vele megmérkőzni, lemondana a világbajnoki címéről.

Alireza Firouzja szenzációs sikert ért el a St. Lous-i rapid és villámversenyen, ötpontos előnnyel végzett az élen, Jan Nepomnjacsij ötödikként zárta a szereplését. A szuperverseny első fordulójában Nepomnjacsij igazi ellenállás nélkül vesztett Magnus Carlsennel szemben, míg Firouzja remizett Fabiano Caruanával.

Hatodik klasszikus partijukat játszották, Nepomnjacsij 3-1-re vezetett. A katalán megnyitású játszmában az orosz nagymester a tőle megszokott módon gyorsan hozott döntéseket, Firouzja kevésbé érezte magát otthonosan, a cseék után Nepomnjacsij kedvező esélyű bástyavégjátékot játszhatott. Aktív bástyája lekötötte Firouzja bástyájának erejét, királyával betörhetett a francia sakkozó állásába, fontos győzelmet aratott.

A játéknapon a legjobbak mezőnyében debütáló 19 éves Hans Moke Niemann legyőzte Sahrijar Mamedgyarovot. Az azerbajdzsáni nagymester éberségét „elaltathatta” az amerikai sakkozónak a rapid és villámversenyen nyjtott teljesítménye, pontatlanul vezette a világos király elleni vezérszárnyi akcióját. A bonyodalmakban minőségáldozattal próbálkozott. A taktikai adok-kpok végén a küzdelmük vezérvégjátékban folytatódott, Niemann királya sikerrel támogatta a szabadgyalog előretörését és 49 lépés után boldogan fogadhatta a gratulációkat.

A címvédő Maxime Vachier-Lagrave és Wesley So a spayol megnyitás berlini változatban vívott elméleti párbajt, világos minimális előnye kevésnek bizonyult, 43 lépés után kötöttel békét a huszonhetedik klasszikus partijukban, huszadszor remiztek MVL6 – 1-es vezetése mellett.

Joggal bosszankodhatott Fabiano Caruana, az amerikai derbin 3 – 2-es vezetésénél tizenharmadik döntetlenét könyvelhette el Leinier Dominguez Perezzel szemben. A várakozásnak megfelelően az orosz huszárjátékban vívtak meg és Dominguez hibázott. Caruana kihasználta a felkínált taktikai lehetőséget és nyerőesélyhez jutott. A kivitelezésbe hiba csúszott, Dominguez megvédte pozícióját, két bástyája a vezér ellenében tartotta az állást, majd lépésismétléssel megosztoztak a ponton.

A 2. forduló eredményei:

Hans Moke Niemann (amerikai, 2688) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) 1 – 0 (Angol megnyitás, 49)

Fabiano Caruana (amerikai, 2758) – Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2745) döntetlen (Orosz huszárjáték, 46)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2792) – Alireza Firouzja (francia, 2778)1 – 0  (Katalán megnyitás, 50)

Levon Aronian (amerikai, 2759) – Magnus Carlsen (norvég, 2861) döntetlen (Bogo-indiai védelem, 36)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757 – Wesley So (amerikai, 2771) döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)

A 3. forduló párosítása:

Sahrijar Mamedgyarov - Maxime Vachier-Lagrave

Leinier Dominguez Perez - Jan Nepomnjacsij

Alireza Firouzja - Levon Aronian

Magnus Carlsen – Hans Moke Niemann

Wesley So - Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes grandchesstour.com chess24-com

Komment 0 | Reblog! 0 |

St. Louisban Carlsen győzelemmel rajtolt, a presztízsrangadón kihívója, Jan Nepomnjacsij ellen nyert

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

St. Louisban megkezdődött a Grand Chess Tour 2022 ötödik versenye, a 9. Sinquefield Cup. Az első játéknap presztízsrangadóján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen legyőzte kihívóját, az orosz Jan Nepomnjacsijt. A norvég világelső stratégiája tökéletesen érvényesült, a pozíciós küzdelemben az orosz sakkozónak nem volt esélye. A többi játszma döntetlennel ért véget. A francia Alireza Firouzja extrém nyitás után remizett az amerikai Fabiano Caruanával. A címvédő francia Maxime Vachier-Lagrave nem tudta érvényesíteni minőségelőnyét az amerikai Leinier Dominguez Perezzel szemben. Az amerikai generációs párbajban a 19 éves Hans Moke Niemann nem tudta áttörni Levon Aronian védvonalát.  Az azerbajdzsáni Sahijar Mamedgyarov és az amerikai Wesley So is megosztozott a ponton.

 

A tavalyi világbajnoki döntőig Magnus Carlen és Jan Nepomnjacsij csak tizenhárom klasszikus játszmában mérkőzött meg, a kihívó orosz nagymester 8 döntetlen mellett 4-1-re vezet! 2002-ben a korcsoportos Európa-bajnokságon, majd egy év múlva a korcsoportos vb-n is Nepomnjacsij győzött. 2011-ben a Tata Steel Chess viadalon Nepomnjacsij harmadszor nyert, 2017-ben a Grand Chess Tour londoni fináléjában is az orosz sakkozó volt eredményes. Magnus Carlsen egyetlen győzelmét 2019-ben Zágrábban aratta a GCT sorozat  első klasszikus tornáján. A rapid és villámpartikban Carlsen dominált, 32 döntetlen mellett 22-10-re vezetett.

Dubajban Magnus Carlsen 7,5-3,5-ös győzelemmel védte meg világbajnoki címét. Jan Nepomnjacsij a súlyos vereség után négy hónapon keresztül megfeszített erővel készült a nagy megmérettetésre, a madridi világbajnok-jelölti döntőre és másfél pontos előnnyel veretlenül lett első, világbajnoki kihívó. Sikere után a Grand Chess Tour 2022 harmadik versenyén Zágrábban először játszhatott  Magnus Carlsennel, A rapid partiban békésnek nevezhetó döntetlen született, a két villámpartiban a norvég világelső diadalmaskodott. Magnus Carlsen a zágrábi torna előtt bejelentette, hogy jövőre nem játssza le a világbajnoki döntőt Jan Nepomnjacsijjal szemben, lemond címéről.

 

Az előzmények után fokozott érdeklődéssel vártuk az első forduló szuperrangadóját, a világranglista első és harmadik helyezettjének összecsapását. Aligha kétséges, hogy Nepomnjacsijnak minden partiban bizonyítania kellene, hogytavalyi súlyos veresége ellenére is méltó ellenfele lenne a fináléban a kilenc éve regnáló ötszörös világbajnoknak.

 

St. Louisban Magnus Carlsen stratégiája érvényesült, a világbajnok a vezércsere után „egykapus” partit játszott. Állását lépésről lépésre javíthatta, Nepomnjacsijnak semii esélye nem volt bármi ellenjátékra, csak várhatta a végső csapást. Carlsen ismét bizonyította, hogy a presztízscsatákban a maximumot tudja nyújtani, a látszólag egyszerű állásokból is képes kihozni a legtöbbet. Napomnjacsij fáj vereséget szenvedett.7

 

A nyitány többi játszmája döntetlennel fejeződött be. Alireza Firouzja meglehetősen extrém angol megnyitású próbálkozására Fabiano Caruana kezdeményezéshez is jutott, előnye azonban tovatűnt, a gyalogvégjátékban osztoztak meg a ponton.

 

Sahrijar Mamedgyarov és Wesley So játszmájában az amerikai nagymesternek kellett megküzdenie a remiért.

 

A 19 éves Hans Moke Niemann megszorongatta spanyol megnyitásban Levon Aroniamt. Sokan irigyelhetik az amerikai tehetséget, hogy sorban kapja a nagy lehetőséget a legjobbakkal való megmérkőzésre, sűrűn kell átalakítani versenyprogramját az utolsó pillanatokban kapott meghívás miatt, St. Louisban Rapport Richárd lemondása miatt játszhat. Nagymesterünk az amerikai járványügyi szabályok miatt maradt távol a rapid és villámversenytől is.

 

A címvédőként játszó Maxime Vachier-Lagrave a szicíliai védelmű ütközetben nem tudta érvényesíteni minődégrlőnét Leinier Dominguez Perezzel szembn.

 

Az első forduló eredményei:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) – Wesley So (amerikai, 2771) döntetlen (Vezércsel, 65)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2745) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757)döntetlen  (Szicíliai védelem, 72)

Alireza Firouzja (francia, 2778) – Faniano Caruana (amerikai, 2758) döntetlen (Angol megnyitás, 34

Magnus Carlsen (norvég, 2861) – Jan Nepomnjacsij (FID, 2792)1 – 0  (Vezércsel, 43)

Hans Moke Niemann (amerikai, 2688) – Levon Aronian (amerikai, 2759) döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

 

A 2. forduló párosítása:

Hans Moke Niemann – Sahrijar Mamedgyarov

Fabiano Caruana – Leinier Dominguez Perez

Jan Nepomnjacsij – Alireza Firouzja

Levon Aronian – Magnus Carlsen

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootrd grandchesstour.com, chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen vezeti a 9. Sinquefield Cup rajtlistáját, Vachier-Lagrave játszik címvédőként

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai sakkozás fellegvárában, St. Louisban szeptember 2. és 11. között rendezik meg a Grand Chess Tour 2022 öt versenyből álló sorozat befejező tornáját, a 9. Sinquefield Cup viadalt.  Bukarestben a Superbet klasszikus  viadalát rendezték meg, Varsóban, Zágrábban és St. Louisban rapid és villámversenyekre került sor.  A 9. Sinquefield Kupán a 10 résztvevő klasszikus játszmákban méri össze erejét. A szenzációs mezőny rajtlistáját a szabadkártyával játszó ötszörös világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből nyolcan is játszanak.  A GCT összetett pontversenyében a francia Maxime  Vahier-Lagrave áll az élen. A 350 ezer dolláros díjalapból a győztes 100 ezret nyer. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

 

A 2013-ban először megrendezett Sinquefield Cup torna a Grand Chess Tour 2022-es sorozatának az ötödik versenye. Nyolc éve Magnus Carlsen világbajnoki kihívóként diadalmaskodott, egy esztendővel később már világbajnokként csak második lett az akkor még olasz színekben játszó 22 éves Fabiano Caruana mögött. Nemaz  ezüstérme okozta a nagy meglepetést, hanem a versenyen elért pontszáma. A 6 résztvevős, kétfordulós viadalon 5,5 pontot gyűjtött, míg a hetes(!) nyerősorozatot elérő Caruana 8,5 ponttal ért elsőként a célba.

2015-ben az örmény Levon Aroniant ünnepelték tornagyőztesként, a kétszeres világbajnok Magnus Carlsen négyes holtversenyben lett második, a GCT pontversenyt végül megnyerte. Hat esztendeje az amerikai színekbe „átigazolt”, egykori Fülöp-szigeteki 22 éves Wesley So kápráztatta el a sakkvilágot, St. Louis-i elsősége után a sorozat befejező versenyén, Londonban is győzött, megnyerte az összetett pontversenyt, az értékes trófea mellé 295 ezer dollárt kasszírozott.

Öt éve a francia Maxime Vachier-Lagrave nagyszerű sikerével fejeződött be az 5. Sinquefield Cup. A 26 éves nagymester félpontos előnnyel, veretlenül nyerte meg a GCT 2017 sorozat harmadik versenyét. Sikerében döntő szerepet játszott a viadal negyedik fordulójában Magnus Carlsen elleni, sötéttel elért győzelme. Carlsen és az exvilágbajnok Viswanathan Anand végzett holtversenyben a második helyen, Levon Aronian a befejező játéknapon a világbajnoktól szenvedett vereséget, lecsúszott a dobogóról. Hazai pályán nagy meglepetés volt a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott triójának, Fabiano Caruanának, Hikaru Nakamurának és Wesley So-nak a kudarca, nyolc játszmát és 36,5 Élő-pontot vesztettek.

2018-ban a 6. Sinquefield Cup viadalon három győztest hirdettek ki. A világbajnoki kihívó Fabiano Caruana, Levon Aronian és Magnus Carlsen holtversenyben végzett az élen, váratlan döntéssel elmaradt a rájátszás. A Grand Chess Tour 2018 összetett pontversenyét Hikaru Nakamura nyerte meg, fél ponttal előzte meg Aronjant, harmadikként Vachier-Lagrave végzett. A londoni döntő negyedik helyét eldöntő rájátszáson Caruana legyőzte So-t.

2019-ben a kínai Ding Liren és Magnus Carlsen holtversenyes elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2019 ötödik versenye, a 7. Sinquefield Cup. A torna rájátszásában a kétszeres kínai olimpiai bajnok 3-1-re legyőzte a norvég világbajnokot. A két rapidpartijuk döntetlennel fejeződött be, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte. Ding Liren a torna 325 ezer dolláros díjalapjából 82 ezer ötszáz dollárt vehetett át, Magnus Carlsen a 67 ezer ötszáz dolláros díjat kapott.

Az 1,75 millió dollár összdíjazású GCT 2021 sorozat Bukarestben indult útjára. A Superbet klasszikus versenyén az azerbajdzsáni Sahriyar Mamegyarov győzött, a sorozatra meghívást Rapport Richárd betegség miatt az utolsó pillanatban lemondta részvételét. A párizsi rapid és villámversenyen az amerikai Wesley So remekelt, hárompontos előnnyel nyerte meg a viadalt, Rapport Richárd az örmény Levon Aronjannal holtversenyben ötödikként végzett.  

A sorozat negyedik versenyén, St. Louisban a rapid és villámversenyen az amerikai Hikau Nakamura brillírozott, hárompontos előnnyel diadalmaskodott. Rapport Richárd emlékezetes versenyfutást vívott a második helyért Fabiano Caruanával, a párharc végül az amerikai nagymester javára dőlt el, Rapport harmadik helye kiemelkedő siker! A negyedik helyen végzett Wesley So a sorozatot lezáró Sinquefild Cup előtt az összetett pontversenyben az élen áll.

A 8. Sinquefield Cup viadalt, a 2021-es év egyik legerősebb tornáját fokozott érdeklődéssel vártuk. Nagy örömünkre ismét látjuk versenyezni Rapport Richárdot, oly hosszú idő telt el utolsó jelentős fellépése óta, sorban mondta le a meghívásait, többek között a legutóbbi Világkupát is.  A 325 ezer dolláros díjalapból a győztes 90 ezret kapott.

Maxime Vachier-Lagrave nagy sikerével fejeződött be a 8. Sinquefield Cup. Pályafutása során Saint Louisban másodszor ünnepelték a nagy presztízsű torna győzteseként. Fél ponttal előzte meg az amerikai hármast, Fabiano Caruana, Leinier Dominguez Perez és Wesley So trióját. MVL a 325 ezer dolláros díjalapból 90 ezret nyert.

A rapid és villámversenyen aratott szenzációs elsősége után a 19 éves Alireza Firouzja debütálását fokozott érdeklődéssel várjuk. A madridi világbajnok-jelölti döntőn csalódást okozott. A győztes és a világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij ég a bizonyítási vágytól, hogy méltó ellenfele lenne a regnáló világbajnoknak, Magnus Carlsennek-

A sakkolimpián az abszolút favorit amerikai csapat két kulcsembere, Fabinap Cariana és Levon Aronian csődöt ,omdott. Wesley So honi riválisaival is nagy harcot vív majd. Hikaru Nakamura ptrsutízsharcra is készülhet.  

A 9. Sinquefield Cup résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2861)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2792)

Alireza Firouzja (francia, 2778)

Wesley So (amerikai, 2771)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2768)

Levon Aronian (amerikai, 2759)

Fabiano Caruana (amerikai, 2758)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2754)

Hans Moke Niemann (amerikai, 2688)

A fordulók magyar idő szerint 20 órakor kezdődnek, szeptember 7-én lrsz pihenőnap. Játszmánként az első 40 lépésre 90-90 perc a gondolkodási idő, majd 30-10 perc a parti befejezéséig, a nagymesterek még lépésenként még 30-30 másodperc bónuszidővel is gazdálkodhatnak.

 

A Sinquefiel tornák eredményei

 

 

St. Louis-ban 2013-ban indult útjára a Sinquefield Cup sorozat. A 22 éves Magnus Carlsen a novemberi világbajnoki döntője előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos előnnyel végzett az élen.

1.Sinquefield Cup, St. Louis 2013. szept. 9-15.

kat. XXII (2797)

1

2

3

4

 

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2862

*

*

½

½

½

1

1

1

2966

 

2.

Hikaru Nakamura

g

USA

2772

½

½

*

*

1

0

1

½

2863

 

3.

Levon Aronjan

g

ARM

2813

½

0

0

1

*

*

½

½

2734

 

4.

Gata Kamsky

g

USA

2741

0

0

0

½

½

½

*

*

2625

 

 

2014-ben a 22 esztendős Fabiano Caruana szenzációs sikerével ért véget a 2. Singuefield Cup szuperverseny. Emlékezetes marad a hetes nyerősorozata, könnyed, élvezetes játéka. A tíz játszmából szerzett 8,5 pontjával elkápráztatta a sakkrajongókat. A címvédőként játszó világbajnok második helye, de leginkább a hárompontos lemaradása nagy meglepetést jelentett.

2. Sinquefield Cup, St. Louis, 2014.aug. 27-szept.7. 2014

kat. XXIII (2802)

1

2

3

4

5

6

1.

Fabiano Caruana

g

ITA

2801

*

*

1

½

1

1

1

½

1

1

1

½

3097

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2877

0

½

*

*

½

½

1

½

½

½

½

1

2822

3.

Veszelin Topalov

g

BUL

2772

0

0

½

½

*

*

0

½

1

½

1

1

5

2807

4.

Levon Aronjan

g

ARM

2805

0

½

0

½

1

½

*

*

0

½

½

½

4

2729

5.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2768

0

0

½

½

0

½

1

½

*

*

½

½

4

2736

6.

Hikaru Nakamura

g

USA

2787

0

½

½

0

0

0

½

½

½

½

*

*

3

2655

 

Hét éve a 3. Sinquefield Cup utolsó fordulójában gyorsan eldőlt az első hely sorsa. A háromszoros olimpiai bajnok örmény Levon Aronian tökéletes felkészülés eredményeként gond nélkül remizett a stavangeri győztessel, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval. Az örmény nagymester remek formában játszotta végig a versenyt, hosszú hullámvölgynek vetett véget sikere, a Tata Steel Chess 2014 szuperverseny óta először nyert tornát. Topalov kettős győzelemmel rajtolt, de előnyét elherdálta, gyengébb szereplése ellenére vezette az összetett pontversenyt, Aronian feljött a harmadik helyre.

Magnus Carlsen ismét csalódást okozott, elsősorban kissé erőtlen játéka, két veresége újabb figyelmeztető jel volt a világelső számára. A második helyen előállt négyes holtverseny Carlsennek kedvezett (első kritérium a győzelmek száma volt, majd az egymás elleni eredmény, végül a Berger pontszám).

Az exvilágbajnok Viswanathan Anand két sötéttel elszenvedett vereséggel rajtolt, a torna doyenjének erejéből ezután csak hét döntetlenre futotta. Stavangeri nagyszerű játéka után nagy csalódást okozott.

Tavalyi bámulatos győzelme után immár amerikai színekben játszó Fabiano Caruana sokat hibázott, időzavarai döntően befolyásolták eredményességét.

3. Sinquefield Cup, St. Louis 2015. augusztus 23-szeptember 2.

kat. XXII (2795)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

Levon Aronjan

g

ARM

2765

*

½

1

½

½

½

1

1

½

1

6

2918

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2853

½

*

½

1

½

0

0

1

½

1

5

2827

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2814

0

½

*

½

½

1

0

½

1

1

5

2831

4.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2731

½

0

½

*

½

½

1

½

½

1

5

2840

5.

Anish Giri

g

NED

2793

½

½

1

½

*

1

½

½

½

½

5

2833

6.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2771

½

1

0

½

0

*

½

1

1

0

2797

7.

Veszelin Topalov

g

BUL

2816

½

1

1

0

½

½

*

0

½

½

2793

8.

Fabiano Caruana

g

USA

2808

0

0

½

½

½

0

1

*

½

½

2715

9.

Viswanathan Anand

g

IND

2816

½

½

0

½

½

0

½

½

*

½

2714

10.

Wesley So

g

USA

2779

0

0

0

0

½

1

½

½

½

*

3

2676

 

A 22 esztendős amerikai Wesley So addigi pályafutása legnagyobb sikereként megnyerte a 4. Sinquefield Kupát. A Grand Chess Tour 2016 versenysorozat harmadik tornáján félpontos előnnyel ért célba. Az összetett pontversenyben is átvette a vezetést. Az exvilágbajnok Veszelin Topalov többször is fonalas nyerést hagyott ki az örmény Levon Aronjannal vívott játszmájában, a nyeréssel holtversenyben első lehetett volna.

Wesley So rajt-cél győzelmet aratott. Honfitársa, Hikaru Nakamura elleni győzelemmel kezdte a viadalt, döntő jelentőségű volt Topalovval szemben elért nyerése.

Veretlenül végzett holtversenyben a második helyen a viadal doyenje, a 46 esztendős indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand. Negyedszázada már a sakkvilág egyik legjobbja, a létező összes címet begyűjtötte. A sakkozás tizenharmadik világbajnoka, Garri Kaszparov is nagy elismeréssel szólt Vishyről, a régi iskola képviselőjeként dicsérte, aki óriási rutinnal rendelkezik, legendás a megnyitáselméleti felkészültsége.

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 Perf.

1

Wesley So

2771

USA

*

½

½

½

1

½

1

½

½

½

2857

2

Viswanathan Anand

2770

IND

½

*

½

½

½

1

½

½

½

½

5

2818

3

Levon Aronjan

2792

ARM

½

½

*

½

½

0

1

½

1

½

5

2815

4

Fabiano Caruana

2807

USA

½

½

½

*

½

*

½

½

½

1

5

2814

5

Veszelin Topalov

2761

BUL

0

½

½

½

*

½

½

1

1

½

5

2819

6

Maxime Vachier-Lagrave

2819

FRA

½

0

1

½

*

*

½

½

½

½

2775

7

Hikaru Nakamura

2791

USA

0

½

0

½

½

½

*

1

½

1

2778

8

Ding Liren

2755

CHN

½

½

½

½

0

½

0

*

1

½

4

2743

9

Peter Szvidler

2751

RUS

½

½

0

½

0

½

½

0

*

1

2704

10

Anish Giri

2769

NED

½

½

½

0

½

½

0

½

0

*

3

2660

 

Maxime Vachier-Lagrave nagyszerű sikerével fejeződött be az 5. Sinquefield Cup. A 26 éves nagymester az utolsó fordulóban az orosz Jan Nepomnjacsij legyőzésével félpontos előnnyel, veretlenül nyerte meg a Grand Chess Tour 2017 sorozat harmadik versenyét. Sikerében döntő szerepet játszott a viadal negyedik fordulójában Magnus Carlsen elleni győzelme. A világbajnok Magnus Carlsen és az exvilágbajnok Viswanathan Anand végzett holtversenyben a második helyen. A sakkvilág lelkesen ünnepelte az ötszörös világbajnok Viswanathan Anandot. A verseny doyenje veretlenül harcolta végig a tornát, hatalmas rutinját kihasználva érezte meg a partik sorsdöntő pillanatait. Örökké emlékezetes marad az amerikai Fabiano Caruana elleni kombinációjában a zseniális vezérlépése.

Levon Aronjan a befejező játéknapon Carlsentől szenvedett vereséget, lecsúszott a dobogóról, negyedik lett az orosz Szergej Karjakin társaságában. Hazai pályán nagy meglepetés a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott triójának, Fabiano Caruanának, Hikaru Nakamurának és Wesley So-nak a kudarca, nyolc játszmát és 36,5 Élő-pontot vesztettek. Vachier-Lagrave a virtuális világranglistán a második helyre lépett előre, a GCT pontversenyben 3 pontra megközelítette Carlsent.

Az 5. Sinquefield Cup végeredménye:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 Perf.

 Élő + - 

1

Maxime Vachier-Lagrave

2789

FRA

*

1

½

½

½

½

½

½

1

1

6,0

2913

14,9

2

Magnus Carlsen

2822

NOR

0

*

½

1

1

½

½

1

½

1

5,5

2825

5,2

3

Wiswanathan Anand

2783

IND

½

*

½

½

½

1

½

½

1

5,5

2881

10,7

4

Levon Aronjan

2799

ARM

½

0

½

*

½

½

0

1

1

1

5,0

2829

3,4

5

Szergej Karjakin

2773

RUS

½

0

½

½

*

1

½

½

1

½

5,0

2832

7,1

6

Peter Szvidler

2751

RUS

½

½

½

½

0

*

1

½

½

½

4,5

2792

5,1

7

Fabiano Caruana

2807

USA

½

½

0

1

½

0

*

½

½

½

4,0

2743

-7,8

8

Hikaru Nakamura

2792

USA

½

½

½

0

½

½

½

*

½

0

3,5

2702

-10,6

9

Wesley So

2810

USA

0

0

½

0

0

½

½

½

*

1

3,0

2645

-18,1

10

Jan Nepomnjacsij

2751

RUS

0

½

0

0

½

½

½

1

0

*

3,0

2705

-9,9

 

A 6. Sinquefield Cup viadalon három győztest hirdettek ki. St. Louisban a világbajnoki kihívó Fabiano Caruana, Levon Aronjan és a világbajnok Magnus Carlsen holtversenyben végzett az élen, váratlan döntéssel elmaradt a rájátszás. Aronjan az orosz Alekszandr Griscsuk időzavarát használta ki egy bástyaáldozattal, második győzelmét aratta. A viadalon szabadkártyával játszó Carlsen döntetlent ígérő végjátékot nyert meg Hikaru Nakamura ellen. Caruana remizett honfitársával, Wesley So-val. Maxime Vachier-Lagrave nyerőesélyes állását remire rontotta Szergej Karjakin ellen. A Grand Chess Tour 2018 összetett pontversenyét Hikaru Nakamura nyerte meg, fél ponttal előzte meg Aronjant, harmadikként Vachier-Lagrave végzett. A londoni döntő negyedik helyét rájátszás döntötte el Caruana javára So-val szemben.

6. Sinquefield Cup  Saint Louis, 2018. augusztus 17-28.

kat. XXII (2788)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

 

1.

Levon Aronjan

g

ARM

2767

*

½

½

½

1

½

½

½

½

1

2869

 

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2842

½

*

½

½

½

½

½

½

1

1

2861

 

3.

Fabiano Caruana

g

USA

2822

½

½

*

½

½

½

½

½

1

1

2863

 

4.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2801

½

½

½

*

½

½

½

1

½

½

5

2829

 

5.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

0

½

½

½

*

½

½

½

1

½

2788

 

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2768

½

½

½

½

½

*

½

½

½

½

2789

 

7.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2779

½

½

½

½

½

½

*

½

½

½

2789

 

8.

Wesley So

g

USA

2780

½

½

½

0

½

½

½

*

½

½

4

2745

 

9.

Hikaru Nakamura

g

USA

2777

½

0

0

½

0

½

½

½

*

½

3

2663

 

10.

Szergej Karjakin

g

RUS

2773

0

0

0

½

½

½

½

½

½

*

3

2664

 

 

Ding Liren pályafutása egyik legnagyobb sikereként  a 7. Sinquefield Cup győztese lett. A Grand Chss Tour 2019 ötödik versenyén holtversenyben végzett az élen a világbajnok Magnus Carlsennel.  A viadal utolsó fordulójában a félpontos előnnyel vezető Ding Liren remizett Sahriyar Mamedgyarovval, Carlsen sötéttel nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen. A holtversenyt rájátszással döntötték el. A két rapidpartijuk döntetlennel ért véget, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte. Ding Liren a torna 325 ezer dolláros díjalapjából 82 ezer ötszáz dollárt vehetett át, Magnus Carlsen 67 ezer ötszáz dolláros díjat kapott.

A sakkozás legendás tizenharmadik világbajnoka, Garri Kaszparov felsőfokon dicsérte Ding Liren teljesítményét. Anish Giri elleni nyerése, majd a végeredmény szempontjából Fabiano Caruana legyőzése nagy fegyvertény volt. Az exvilágbajnok Viswanathan Anand ellen nagy bajba került, de a torna doyenje kihagyta a látványos nyerést, nehéz állását Ding Liren hidegvérrel döntetlenre mentette.

A sikert sikerre halmozó Magnus Carlsen játékán a túljátszottság jelei mutatkoztak, első kilenc játszmája döntetlennel fejeződött be, tizedik partiját a sereghajtó Wesley So ellen megnyerte, majd sötéttel Maxime Vachier-Lagrave legyőzésével harcolta ki a holtversenyes első helyet.

Három meccslabdát is kihagyott a 49 esztendős indiai exvilágbajnok, Wesley So, Anish Giri és a tornagyőztes ellen is komoly nyerőesélyt szalasztott el. Szergej Karjakinnal egy-egy nyeréssel osztoztak a harmadik helyen. Sahriyar Mamedgyarov 11 döntetlene meglepő, az első öt helyezett megőrizte veretlenségét. Jan Nepomnjacsij a tornát vereséggel kezdte, a kilencedik forduló után még holtversenyben az élen állt Ding Liren társaságában, utolsó két partiját elvesztette. Hikaru Nakamura, Levon Aronjan és Wesley So nyeretlen maradt. A kiegyenlített erőknek, de a fokozott óvatosságnak is szerepe volt abban, hogy csak 12 játszma végződött döntéssel!

7. Sinquefield Cup 2019 Saint Louis, 2019. augusztus 17-29.

kat. XXII (2783)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

1.

Ding Liren

g

CHN

2805

*

½

½

½

½

1

1

½

½

½

½

½

2845

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2882

½

*

½

½

½

½

½

½

½

1

½

1

2838

3.

Viswanathan Anand

g

IND

2756

½

½

*

½

½

½

½

1

½

½

½

½

6

2820

4.

Szergej Karjakin

g

RUS

2750

½

½

½

*

½

½

½

½

½

1

½

½

6

2821

5.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2764

½

½

½

½

*

½

½

½

½

½

½

½

2784

6.

Anish Giri

g

NED

2779

0

½

½

½

½

*

½

1

½

½

½

½

2782

7.

Fabiano Caruana

g

USA

2818

0

½

½

½

½

½

*

½

½

½

1

½

2779

8.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2774

½

½

0

½

½

0

½

*

1

0

1

1

2783

9.

Hikaru Nakamura

g

USA

2743

½

½

½

½

½

½

½

0

*

½

½

½

5

2750

10.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2778

½

0

½

0

½

½

½

1

½

*

½

½

5

2746

11.

Levon Aronjan

g

ARM

2765

½

½

½

½

½

½

0

0

½

½

*

½

2719

12.

Wesley So

g

USA

2776

½

0

½

½

½

½

½

0

½

½

½

*

2718

 

Maxime Vachier-Lagrave remek sikerével fejeződött be a 8. Sinquefield Cup. Pályafutása során az amerikai sakkozás fellegvárában, SSt. Louisban másodszor ünnepelték a nagy presztízsű torna győzteseként. Fél ponttal előzte meg az amerikai hármast, Fabiano Caruana, Leinier Dominguez Perez és Wesley So trióját. MVL a 325 ezer dolláros díjalapból 90 ezret nyert. A viadal utolsó fordulójában öt döntetlen született, az első hely szempontjából döntő jelentőségű játszmában Rapport Richárd 62 lépésben remizett Fabiano Caruanával. Nagymesterünk ötvenszázalékos teljesítménnyel az ötödik helyen végzett, hét döntetlen mellett az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovtól szenvedett vereséget, az orosz Peter Szvidlert győzte le. A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának összetett pontversenyét Wesley So nyerte meg Maxime Vachier-Lagrave és Sahriyar Mamedgyarov előtt.

Négy évvel első sikere után Maxime Vachier-Lagrave másodszor lett a Sinquefield Cup győztese. A francia nagymester félpontos előnnyel végzett az élen, előzte meg az amerikai nagymestereket, Fabiano Caruana, Leinier Dominguez Perez és Wesley So trióját. MVL egyetlen vereségét Dominguez Perezzel szemben a 4. fordulóban szenvedte el, azonnal javított, hármas holtversenyben vezetett.

Rapport Richárd két év után játszott ismét szuperversenyen. Új megnyitási repertoárral készült, sokkal inkább a biztonságra helyezte a hangsúlyt. Balszerencsés volt Sahriyar Mamedgyarov elleni veresége, az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlert látványos támadással győzte le.

A 8. Sinquefield Cup végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Maxime Vachier-Lagrave (2751)

 

½

0

½

½

1

½

1

1

1

6

2

 Fabiano Caruana (2806)

½

 

½

½

½

0

1

1

½

1

3

 Leinier Dominguez Perez (2758)

1

½

 

½

½

½

½

½

½

1

4

 Wesley So (2772)

½

½

½

 

½

½

½

½

1

1

5

 Rapport Richárd (2763)

½

½

½

½

 

½

0

½

1

½

6

 Jeffery Xiong (2710)

0

1

½

½

½

 

½

½

½

0

4

7

 Sahriyar Mamedgyarov r (2782)

½

0

½

½

1

½

 

0

½

½

4

8

 Sam Shankland (2709)

0

0

½

½

½

½

1

 

½

½

4

9

 Peter Szvidler (2714)

0

½

½

0

0

½

½

½

 

1

10

 Dariusz Swiercz (2655)

0

0

0

0

½

1

½

½

0

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 53 pontos előnnyel vezeti a világranglistát, jelentős változások a rangsorban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2022. szeptember 1-től érvényes világranglistáján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen 53 ponttal előzi meg a kínai Ding Lirent.  Jelentős változások a top tíz rangsorában. A sakkolimpián gyengén szerepelt amerikai Fabiano Caruana az ötödik helyről a kilencedikre,  Levon Aronian a hatodikról a nyolcadikra csúszott vissza, Wesley So az ötödik, Hikaru Nakamura a hatodik helyezett. Rapport Richárd változatlanul a 13.  Almási Zoltán a 65. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 71 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

A FIDE szeptember 1-től érvényes világranglistáján a legjobbak rangsorában jelentős változások történtek, a sakkolimpián elért   eredmények „átírták” a top tíz ranglistáját.  rajtlistát vezető és abszolút favoritnak számító amerikai csapatban a két kulcsember, Fabiano Caruana és Levon Aronian összesen 34 Élő-pontot vesztett. Caruana az ötödik helyről a kilencedikre, Aronian a hatodikról a nyolcadikra esett vissza. Wesley So az ötödik, Hikaru Nakamura a hatodik az új listán.

A sakkolimpián az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen is nehezen küzdött meg s nem éppen ideális versenyzési k9rülményekkel, a harmadik helyen kiemelt norvég csapat végül csak z 59. helyen végzett, a világelső 3 pontot vesztett, 53 pontos előnnyel vezeti a világranglistát. Rapport Richárd változatlanul a 13.

Az ifjú titánok közül két indiai tinédzser is bekerült a top 25-be, a 16 éves Gukesh és a 19 esztendős Erigaisi Arjun is remekelt a sakkolimpián.

A világranglistán öt amerikai nagymester, a négy orosz sakkozóból egy a FIDE színeiben szerepel. Három-három kínai és indiai két-két francia és azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég,  holland, magyar, lengyel, bolgár és vietnami játékos a 25 fős elitben.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0722

0822

0922

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2864

2864

2861

9

1990

2.

Ding Liren

kínai

2806

2806

     2808

  0

1992

3.

      Nepomnjacsij,J

 orosz

2766

2792

    2792

  0

1990

4.

         Firouzja,A    

 francia

2793     

2793

     2778

0   

2003

5.

       So,W

 amerikai

  2773

2773

    2771

 10

1993

6.

       Nakamura,H

          amerikai

 2760

2768

     2768

0

1987

            7.              

     Giri,A

           holland

2760

    2760

    2764

9

1994

8.

    Aronjan,L

          amerikai

  2775

2775

     2759

 7  

1982

9.

      Caruana,F

          amerikai

2783

2776

     2758

 10

1992

             10.               

       Mamedgyarov,S

         azeri

   2759

          2758

    2757

 8  

    1985

11.

Vachier-Lagrave,M

           francia

  2760

2757

     2757

   0  

1990

12.

                     Anand,V                               

           indiai

2756

  2756

     2756

  0

1969

    13.

             Rapport,R

          magyar

2764

2754

       2754

0

1996

             14

          Karjakin,S

           RUS

2747

2747

       2747 

14

1990

             15.

             Radzsabov,T

           azeri

2753

   277

    2747

  0

1987

             16.      

Dominguez    Perez,L                                   

          amerikai

2754

        2754

     2754

1983

17.

          Griscsuk,A

           RUS

2745

2745

2745

0   

1983

,,          18.

          Duda, J-K

           lengyel

2750

   2740

      2731

 5

1998

            19.      

        Andrejkin,D

           FID

2729

2729

       2729

0

0990

20.

    Le Quang          Liem

          vietnami

   2722

     2728

 27228

 0

1991

21.

          Topalov,V

         bolgár

2730

2730

2728

 0

1975

22.

        Wei Yi

           kínai

2727

2727

2727

 0

1999

23.

       Gukesh D

i          indiai

2694

2699

2726

21

2006

24.

      Erigaisi Arjun

          indiai

  2689        

      2689

2725         

20

2002

25.

      Wang Hao

         kínai

2735

          2735        

2722

 9

1989

65.

Almási,Z

magyar

2677

2677

2677

0

1976

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az amerikai sakkozók 13 ponttal előzik meg az orosz játékosokat. Legjobbjaink a tizenkettedikek.

1.Egyesült Államok  2727  

2. Oroszország 2714

3. Kína 2697

4. India 2692

5, Ukrajna 2660

6. Azerbajdzsán 2656

7. Franciaország 2648

8. Örményország 2637

9. Spanyolország 2633

10. Németirszág  2631

11. Hollandia 2627

12. Magyarország 2626

A rapid világranglista élcsoportja:

1.Hikaru Nakamura (amerikia) 2837

2. Magnus Carlsen (norvég) 2834

3. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2808

4. Rapport Richárd (magyar) 2802

5. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2795

6. Wesley So (amerikai) 2784

7. Fabiano Caruana (amerikai) 2766

8. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2763

9. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2759

10. Peter Szvidler (orosz) 2752

A blitz vilégranglista élcsoportja:

1.Levon Aronian (amerikai) 2850

2. Hikaru Nakamura (amerikai) 2850

3. Fabiano Caruana (amerikai) 2847

4. Vladiszlav Artyemijev (orosz) 2832

5. Magnus Carlsen (norvég) 2830

6. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2812

7. Alireza Firouzja (francia) 2795

8. Anish Giri (hollan) 2792

9. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2791

10. Danyil Dubov (orosz) 2791

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2754, Almási Zoltán 2677,  Berkes Ferenc 2651,  Gledura Benjámin 2637, Bánusz Tamás 2622,E rdős Viktor 2597, Balogh Imre 2594, Balogh Csaba 2583, Ács Péter 2572,  Antal Gergely 2571, Prohászka Péter 2570

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 71 ponttal előzi meg  az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2650

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2579  (- 20, 9)

3. Humpy Koneru (indiai) 2574  (- 12, 10)

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2547

6. Lei Tingjie (kínai) 2535

7. Marija Muzicsuk (ukrán) 2527

8. Nana Dzagnidze (grúz) 2526

9. Anna Muzicsuk (ukrán) 2526

10. Tan Zhongyi (kínai) 2525

68. Hoang Thanh Trang (magyar) 2384

95. Gara Anita (magyar) 2360

Az országok rangsorában 9 pont a kínaiak előnye az oroszok előtt. Női sakkozóink a tizenkettedikek.

1.Kína 2466

2. Oroszország 2457

3. Georgia 2416

4. Lengyelország 2388

5. Ukrajna 2386

6. India 2386

7. Egyesült Államok 2357

8. Németország 2346

9. Franciaország 2342

10. Kazahsztán 2337

11, Azerbajdzsán 2320

12. Magyarország  2320

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2384, Gara Anita 2360, Gara Tícia 2333, Gaál Zsóka 2330, Mádl Ildikó 2321. Marjanovics Annamária 2312, Lázárné Vajda Szidónia 2307, ,Terbe Julianna 2275

A juniorok világranglistáján a 19 éves Alireza Firouzja 52 ponttal előzi meg az  indiai Gukest, már négy ifi is + 2700 Élő-pontos.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (francia) 2778 2003

2. Gukesh D  (indiai) 2726 (+ 275, 21)  2006

3. Erigaisi Arjun (indiai) 2725 (+ 36, 20)  2003

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég) 2713 (+ 36, 22) 2004

5. Vincent Keymer (német) 2693 (+ 21, 17)

A legjobb 20 éven aluli lányoknál kínai Zhu Jiner az élen. A 15 éves Gaál Zsóka a tizenhetedik.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1.Zhu Jiner (kínai) 2464   2002

2, Bibiszara Asszaubajeva (kazah) 2443 2004

3. Savith Shri B (indiai) 2435  2007

4. Olga Badelka (orosz) 2431 2002

5. Nurgyul Szalimova (bolgár) 2404  2003

17. Gaál Zsóka (magyar) 2330  2007

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog