Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A női Világkupán orosz döntő, a férfiak viadalán orosz elődöntő 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szocsiban az orosz Alekszandra Gorjacskina és Alekszandra Kosztenjuk játssza a női Világkupa döntőjét. Az elődöntő második játszmáiban Gorjacskina és Kosztenjuk világossal győztek, 1,5 – 0,5-re megnyerték párharcaikat az ukrán Anna Muzicsuk és a kínai Tan Zhongyi ellen. A férfi Világkupa negyeddöntőjének rájátszásán az orosz Szergej Karjakin összesítésben 4-2-re nyert az amerikai Sam Shankland ellen. Az elődöntőben a világbajnok Magnus Carlsen a lengyel Jan-Krzysztof Dudával mérkőzik meg, orosz rangadó a másik ágon, Vlagyimir Fedoszejev és Szergej Karjakin összecsapása dönti el, hogy ki lesz finalista és egyúttal világbajnokjelölt. A szombati pihenőnap után vasárnap kezdődnek a párharcok.

 

Az orosz sakkozás sikerét hozták a női Világkupa elődöntői, az első játszmákban sötéttel elért döntetlenek után Alekszandra Gorjacskina és Alekszandra Kosztenjuk is megnyerte a második partit. A döntőben a tavaly világbajnoki döntőt játszott Gorjacskina és a 2008-as kieséses rendszerű világbajnokság győztese vívja a finálét.

Az ukrán Anna Muzicsuk az első partiban nyerőesélyt szalasztott el, időzavarban eltékozolta oly kecsegtető esélyeit. Sötéttel a Grünfeld védelemre voksolt, a centrumképzős változatban vívtak elméleti párbajt. A kritikus pillanatokban rendre Anna hibázott, a világranglista második orosz nagymesternő 21,e5 lépésével döntő előnyt érhetet volna el. A választott folytatásra Muzicsuk jobb védekezési esélyt hagyott ki, a bástyavágjátékban nem tudta megmenteni a játszmát. A harmadik helyért küzdhet meg a kínai Tan Zhongyival, akivel szemben 2017-ben elvesztette a kieséses rendszerű világbajnokság döntőjét.

 

Alekszandra Kosztenjuk hosszas hullámvölgyet követően top formában játszott a Világkupán. Jól kidolgozott nyitásai, az esélyek szinte hiba nélküli kihasználása, jól bánt a gondolkodási idővel, elkerülték az időzavarok.

Tan Zhongyi orosz huszárjátékára is volt sikerrel bevethető ötletük, az exvilágbajnoknő egyetlen kínai résztvevőként az orosz segítők túlerejével nem tudott megbirkózni. A középjátékban Kosztenjuk válogathatott az esélyt adó lehetőségek között, minőségáldozatos megoldás lett a nyerő.  

A női Világkupa elődöntőjének végeredménye:

1.Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) – AlekszandrA Gorjacskina (orosz, 2596)  0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

2. Tan Zhongyi (kínai, 2511) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

A döntő:

Alekszandra Gorjacskina – Alekszandra Kosztenjuk

 

A férfiak viadalán már korábban eldőlt, hogy az elődöntő egyik meccsét a világbajnok Magnus Carlsen és a lengyel Jan-Krzysztof Duda játssza, az orosz Vlagyimir Fedoszejev ellenfélre várt, az amerikai Sam Shanklamd és az orosz Szergej Karjakin párharc győztesére.

A 2016-ban világbajnoki kihívó Karjakin számára rosszul indult a rájátszsá, az első 25-25 perces rapipartit elbulta, Shankland másodszor került közel a mérkőzés megnyeréséhez. Az áhított fél pontot azonban nem tudta megszerezni, a szicíliai védelmű ütközetben korán nagy hibát követett el.

Karjakin az első 1-10- perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal vívott partiban győzni tudott, vezetést szerzett, majd a nyerési kényszerrel játszó Shanklandra másodszor is csapást mért. Fedoszejev és Karjakin összecsapása dönt a döntőbe jutásról, a győztes egyúttal világbajnokjelölt lesz.

A negyeddöntő rájátszásának végeredménye:

2.Sam Shankland (amerikai, 2709) – Szergej Karjakin (orosz, 2757) 2 – 4 (1 – 0, 0 – 1, (v)1 – 0, 0 – 1, (s)0 – 1, 0 – 1)

Az elődöntő párosítása:

Magnus Carlsen (norvég, 2847) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738)

Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) – Szergej Karjakin (orosz, 2757)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen, Duda és Fedoszejev elődöntős, Karjakn és Shankland meccsén rájátszás dönt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Szocsiban zajló férfi Világkupa negyeddöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen világossal is nyert a francia Etienne Bacrot ellen, kettős győzelemmel jutott a viadal elődöntőjébe. A 23 éves lengyel Jan-Krzysztof Duda lesz az ellenfele, aki érdekes megnyitáselméleti párbaj után érvényesítette anyagi előnyét az indiai Santosh Gujrathi Vidittel szemben. Az orosz Vlagyimir Fedoszejev is a legjobb négy közé jutott, az iráni M. Amin Tabatabaei a 77. lépésben követett el végzetes hibát. Egy párharcban a rájátszás dönt, az első parti elvesztése után az orosz Szergej Karjakin bástyaáldozattal, tetszetős támadással vágott vissza az amerikai Sam Shanklandnak. A női Világkupa elődöntőjének első játszmáiban döntetlenek születtek. Az ukrán Marija Muzicsuk időzavara miatt nem tudta érvényesíteni anygi előnyét az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben. Az exvilágbajnoknő küzdelmében az orosz Alekszandra Kosztenjuk kiegyenlített a kínai Tan Zhonygiival vívott csatájában.  

 

A világbajnok Magnus Carlsen kettős győzelemmel jutott a Világkupa elődöntőjébe. Az első játszma bonyolult küzdelmében nyert Etienne Bacrot ellen. A „visszavágón” a francia nagymester kockáztatott, nem volt túlzottn szerencsés a megnyitási változat kiválasztása, a norvég világelső tartotta kis előnyét. A kritikus állásban Bacrot leütött egy „mérgezett” gyalogot, Carlsen minőséget nyert.

 

A norvég világelső az elődöntőben a 23 éves lengyel Jan-Krzysztof Dudával mérkőzik meg. Az indiai Santosh Gujrathi Vidit a spanyol megnyitásban vállalt elméleti párbajt, a 19. lépésben újított. Taktikai adok-kapok után érdekes anyagi összetétel mellett zajlott a küzdelem, Vidtnek az áldozott tisztért három gyalogja volt. A végjátékban Vidit a 34. lépésben hibázott, Duda remek technikával érvényesítette anyagi előnyét.

 

A tornán oly sok meglepetést okozó iráni M. Amin Tabatabaei az orosz Vlagyimir Fedoszejev ellen a 77. lépésben vétett sorsdöntő hibát. Fedoszejev erőfeszítéseit így siker koronázta, jóval esélyesebb honfitársai megelőzve jutott az elődöntőbe.

 

Szergej Karjakin az első partiban elszenvedett veresége után nyerési kényszerrel játszotta a második játszmát Sam Shankland ellen. Az amerikai nagymester francia védelmére a királyindiai támadást választotta, királyszárnyi akciót kezdeményezett. Az amerikai nagymester a vezérszárnyon talált ellenjátékot, jó esélyei támadtak. a huszármanővere elhibázott volt. A magára hagyott királya bajba került, Karjakin bástyát áldozott, szétbombázta Shankland királyállását, tetszetősen játékkal vezetett támadása átütött, kiegyenlített, kiharcolta a rájátszást.

A negyeddöntő eredményei:

1.Etienne Bacrot (francia, 2678) – Magnus Carlsen (norvég, 2847)  0 - 2

2.Sam Shankland (amerikai, 2709) – Szergej Karjakin (orosz, 2757) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

3. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) 0,5 – 1,5 döntetlen, 0 – 1)

4. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 0,5 – 1,5  (döntetlen, 0 – 1)

 

A női Világkupa elődöntőjének első játéknapján két döntetlen született. Marija Muzicsuk óriási esélyt szalasztott el Alekszandra Gorhacskina ellen. Az ukrán nagymesternő a játszma tétje miatt nehezebben választott a lépésjelöltek között, időzavarba került, fokozatosan engedett a szorítása, remire rontotta a bástyavégjátékot.

 

Korai vezércserét láttunk az exvilágbajnoknők, Tan Zhongyi és Alekszandra Kosztenjuk küzdelmében. Az orosz nagymesternőnek nehézségeket kellett legyőznie, mire kiegyenlítette az esélyeket.

A női Világkupa elődöntőjének első játszmáinak eredményei:

1.Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) – AlekszandrA Gorjacskina (orosz, 2596) döntetlen

2. Tan Zhongyi (kínai, 2511) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide,com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen sötéttel, Shankland világossal győzött a negyeddöntő első játszmájában

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szocsiban megkezdődtek a Világkupa negyeddöntői. A világbajnok Magnus Carlsen sötéttel nyerte meg a francia Etienne Bacrot ellen a párharcuk első játszmáját. A norvég világelső a gyalogáldozatért bőséges kompenzációt kapott, majd vezérét is áldozta bástyáért és futóért. Carlsen kihagyott jóval kedvezőbb lehetőségeket is, végül feladásra kényszerítette ellenfelét. Az amerikai Sam Shankland világossal győzte le az orosz Szergej Karjakint, aki egyenlő esélyű állásban vétett nagy hibát, „öngyilkos” volt a 38…f5 lépése. Shankland a felkínált eséllyel remekül élt, vezetést szerzett. A másidk két találkozón döntetlenek születtek, az iráni M. Amin Tabatabaei az orosz Vlagyimir Fedoszejevvel, az indiai Santosh Gujrathi Vidit a lengyel Jan-Krtysztof Dudával osztozott meg a ponton. Csütörtökön ellenkező színelosztással játsszák a második partikat, 1 – 1-nél rájátszás döntene.

A világbajnok Magnus Carlsen a nyolcaddöntő rájátszásában az orosz Andrej Jeszipenkot izgalmas csatában győzte le, a francia Etienne Bacrot ellen a negyeddöntőt sötéttel elért győzelemmel kezdte. Korábban 12 klasszikus játszmában mérték össze erejüket, Carlsen nyolc döntetlen mellett kétszer nyert Bacrot ellen.

A spanyol megnyitású játszmában Magnus carlsen gyalogot áldozott, aktív tisztjátéka, majd a világos királyszárny gyengesége jelentett bőséges kompenzációt. Bacrot 26.Vh3? lépése után felgyorsultak az események. A világbajnok leáldozta vezérét, bástyát és futót kapott ellenértékként. Az összekötött sötét básták, a futópár fenyegette a francia nagymester királyállását. A világbajnok a folytatásban nem játszott pontosan, nyeréseket szalasztott el, Bacrot menekülési esélyét azonban nem használta ki. Carlsen nagy lépést tett az elődöntő felé vezető úton.

Az amerikai ranglistán ötödik helyezettje, a 2016-ban Bakuban olimpiai aranyérmes csapat tagja, 2018-ban bajnoki címet szerzett Sam Shankland a 2016-os világbajnoki kihívó Szergej Karjakin elleni párharcának első játszmájában hibátlanul használta ki az orosz nagymester nagy hibáját. A 38…f5? lépést követően a védett szabadgyalog, a világos király aktivitása eldöntötte a játszma sorsát. Karjakin nehéz helyzetbe került, nyernie kell, hogy a kiharcolja a rájátszást.

A junior világranglistán hetedik iráni M. Amin Tabatabaei a tőle megszokott módon eredeti nyitást játszott. A klasszikus orosz sakkiskola híve, Vlagyiir Fedoszejev a középjátékban kedvezőbben is állt, küzdelmük végül döntetlennel ért véget.

Az indiai Santosh Gujrathi Vidit és a lengyel Jan-Krzysztof Duda a katalán megnyitásban küzdöttek meg. Világos kis előnyével zajlott a játszma, 33 lépés után kötöttek békét.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:

1.Etienne Bacrot (francia, 2678) – Magnus Carlsen (norvég, 2847)  0 - 1

2.Sam Shankland (amerikai, 2709) – Szergej Karjakin (orosz, 2757) 1 - 0

3. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) döntetlen

4. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: worldcup.fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen a villámpartikban győzte le Jeszipenkot, a negyeddöntőkkel folytatódik a küzdelem

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Szocsiban zajló férfi Világkupa nyolcadöntőjének rájátszásában hattovábbjutó hely sorsa dőlt el. A világbajnok Magnus Carlsen összesítésben 5-3-ra győzte le a 19 éves orosz Andrej Jeszipenkot, a norvég világelső a villámpartikban múlta felül a hősiesen küzdő titánt. Carlsen a negyeddöntőben a lengyel Karper Piorunt búcsúztató francia Etienne Bacrot ellen játszik. Az ötödik kör csúcsrangadóját a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Szergej Karjakin vívta, Karjakin öt döntetlen után sötéttel nyerte meg a hatodik játszmát, az amerikai Sam Shanklanddal mérkőzik meg. Az orosz Vlagyimir Fedoszejev kettős győzelmet aratott a szerb Velimir Ivic ellen, kedvező a sorsolása, az iráni M. Amin Tabatabaei sok meglepetést okozott a tornán, de legyőzhető ellenfél.  A nyolcaddöntő a végállomást jelentette az orosz Alekszandr Griscsuk számára, a lengyel Jan-Krzysztof Duda folytathatja a versengést, az indiai Santosh Gujrathi Vidittel küzd meg. A negyeddöntőbe Magnus Carlsen mellett két orosz sakkozó és egy-egy amerikai, francia, indiai és  iráni nagymester jutott. A tét egyre nagyobb, az első két helyezett szerez jogot a jövő évi világbajnok-jelölti döntőben való indulásra, Carlsen eredménye nem számít.  A női Világkupán egy párharcra került sor, az ukrán Anna Muzicsuk mindkét rapidpartit megnyerte a grúz Nana Dzagnidze ellen, győzelme egyúttal világbajnok-jelölti címet is biztosított számára, ahogy a két exvilágbajnoknő, a kínai Tan Zhongyi és az orosz Alekszandra Kosztenjuk is jogot szerzett a nyolcas döntőben való indulásra. Az elődöntőben a tavalyi világbajnoki döntő vesztese, az orosz Alekszandra Gorjacskina küzd meg Muzicsukkal.

 

A Világkupa nyolcaddöntőjének rájátszásában hat továbbjutó hely volt a tét. A küzdelmek a 25-25 perces és lépésenkénti 10-10 másodperc bónusszal játszott partikkal kezdődtek és négy párharcban megszületett a döntés.

Egy párbaj a 10-10 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal vívott  partikban ért véget. A másodszor „pótvizsgázó” Magnus Carlsen és a 19 éves Andrej Jeszipenko összecsapása csak a hosszabbításban, a villámpartikban dőlt el a norvég világbajnok javára.

 

A két 25-25 perces játszmában pontosztozkodások születtek, Jeszipenko a második játszmában hősies védekezéssel hárította a világelső nyerési kísérleteit.  Az első 10-10 perces partiban Carlsen legyőzte ellenfelét, aki visszavágott a vereségéért.

A villámpartik feszültségét a világbajnok bírta jobban, kettős győzelemmel összesítésben 5-3-ra megnyerte  a meccset.

A negyeddöntőben a francia Etienne Bacrot lesz az ellenfele, aki az első rapidpartit elvesztette a lengyel Kacpaer Piorunnak, szemben, de mesterhármast elérve kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé.

A nyolcaddöntő csúcsrangadóját a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Szerfej Karjakin játszotta. Öt döntetlen után MVL kedvező állásban teljesen leblokkolt, hibák sorozatával szenvedett vereséget, a 2015-ös Világkupa győztese, Szergej Karjakin jutott tovább.

 

Felesége, Katyerina Lahno kiesése után „elvérzett” Alekszandr Griscsuk is. Bosszankodhat az orosz nagymester, kecsegtető esélyű állásokat rontott el a lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen. Az első játszma végül pontosztozkodással végződött, de az igazi drámát a második összecsapás jelentette. Griscsuk többször is fonalas nyerést hagyott ki, az őrült kapkodásban a végjátékot még fatális hibával el uis vesztette.

Az orosz Vlagyimir Fedoszejev kettős győzelemmel lett negyeddöntős. Az első partiban könnyen nyert a gyalogot vesztő Velimir Ivic ellen, de a második összecsapás sokáig a szerb sakkozó kezdeményezésének jegyében dúlt. Nyerőesélyes állásban azonban nagyot hibázott, Fedoszejev másodszor is betalált.

A junior világranglista hetedik helyezettje, az iráni M Amin Tabatabaei nagy szenzációként bejutott a negyeddöntőbe. Az örmény Haik M. Martiroszjannnal az első rapid ütközetben megosztoztak a ponton, a második összecsapás soeán kihasználta ellebfele sorozatos hibáit.

A nyolcaddöntő rájátszásainak eredményei:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Andrej Jeszipenko (orosz, 2716)  4 - 2 (döntetlen, döntetlen, (v)döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, 0 – 1, (v)1 – 0, 1 – 0)

3. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) - Velimir Ivic (szerb, 2582) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, 1 – 0)

5. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 1,5  - 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)0 – 1, döntetlen)

6. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) - Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) 2,5 – 1,5 (0 – 1, 1 – 0, (s)döntetlen, 1 – 0)

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) - Szergej Karjakin (orosz, 2757) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, (v)döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 0 – 1)

8. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Kacper Piorun (lengyel, 2608)  4 - 2 (döntetlen, döntetlen, (v)0 – 1, 1 – 0, (s)1 – 0, 1 – 0)

A negyeddöntő párosítása:

1.Etienne Bacrot (francia, 2678) – Magnus Carlsen (norvég, 2847)

2.Sam Shankland (amerikai, 2709) – Szergej Karjakin (orosz, 2757)

3. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696)

4. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726)

 

A női Világkupán a világbajnok-jelölti cím is tétje volt a negyeddöntő rájátszásának, Anna Muzicsuk és Nana Dzagnidze küzdelmének. A két klasszikus játszmában gyorsan megosztoztak a ponton, a tie-break első ütközetében szicíliai védelmű összecsapást láttunk és az ukrán nagymesternő királyszárnyi támadása nagy erővel bontakozott ki. A támadás gyorsabban is célt érhetett volna, Anna Muzicsuk végül megnyerte a játszmát, vezetést szerzett.

Nana Dzagnidze a játszmavesztést nem tudta feldolgozni, világossal pocsékul megjátszott nyitás után döntő hátrányba került, Anna Muzicsuk kettős győzelemmel jutott az elődöntőbe. Tan Zhongyi, Alekszandra Kosztenjuk és Anna Muzicsuk kiharcolta a jofot a jövő évi világbajnok-jelölti döntőben való  indulásra, Alekszandra Gorjacskina a tavalyi vb-döntő veszteseként játszhat a nyolcfős kétfordulós tornán.

A negyeddöntő rájátszása:

4. Nana Dzagnidze (grúz, 2523)  - Anna Muzicsuk (ukrán, 2535)  1 – 3 (döntetlen, döntetlen, (s)0 - 1, 0 – 1)

Az elődöntő párosítása:

1.Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) – AlekszandrA Gorjacskina (orosz, 2596)

2. Tan Zhongyi (kínai, 2511) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Shankland és Vidit negyeddöntős, a női viadalon Gorjacskina, Tan Zhongyi és Kosztenjuk az elődöntőbe jutott 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Szocsiban zajló férfi Világkupa nyolcaddöntőjében két párharc fejeződött be döntéssel, hat továbbjutó hely sorsa a keddi rájátszáson dől el. Az amerikai Sam Shankland az orosz Peter Szvidler ellen világossal, az indiai Santosh Gujrathi Vidit az azerbajdzsáni Vasif Durarbajlival szemben sötéttel megnyerte a második játszmát, a negyeddöntőbe jutottak. Az orosz Andrej Jeszipenko másodszor is remizett a világbajnok Magnus Carlsennel. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Szergej Karjakin, az orosz Vlagyimir Fedoszejev és a szerb Velimir Ivic, az orosz Alekszandr Griscsuk és a lengyel Jan-Krzysztof Duda, a francia Etienne Bacrot és a lengyel Kacper Piorun mérkőzéseken is a nagymesterek óvatos játékkal megosztoztak a pontokon, a rapid rájátszásra bízták a döntést. Az iráni M. Amin sötéttel győzte le az örmény Haik M. Martiroszjant, kiegyenlített, a tie-break dönt. A női Világkupán az orosz Alekszandra Gorjacskina, a kínai Tan Zhongyi és az orosz Alekszandra Kosztenjuk sötéttel voltak eredményesek, az elődöntőbe jutottak. A grúz Nana Dzagnidze és az ukrán Anna Muzicsuk párharca a rájátszásban dől el.

 

A férfi Világkupa nyolcaddöntőjéből ketten már a negyeddöntőbe jutottak. Az olimpiai bajnokok küzdelmében az ötszörös aranyérmes, a 2011es Világkupa győztese, az orosz Peter Szvidler az amerikai Sam Shankland ellen a 24. lépésben vesztőt húzott, királya bajba került, a 30. lépés után feladásra kényszerült.

Sam Shankland a negyeddöntőben a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Szergej Karjakin párharc győztesével mérkőzik meg. A második játszmájukban a Grünfeld védelem jól ismert remivarijában osztoztak meg a ponton.

 

Az indiai Santosh Gujrathi Vidit tetszetős győzelmet ért el az azerbajdzsáni Vasif Durarbajli ellen. Az óvatlan 20.h3 lépésre Vidit a vezérszárnyon akcióba lépett, remek játékkal vezette győzelemre haderejét.

Az indiai nagymester a negyeddöntőben az orosz Alekszandr Griscsuk és a lengyel Jan-Krzysztof Duda mérkőzés győztesével méri össze erejét.

A 19 éves orosz Andrej Jeszipenko választása az olasz megnyitásra esett a világbajnok Magnus Carlsennel szemben. A centrumfeszültség korai feloldása után békés mederben folyt a küzdelem, 36 lépésben remiztek.  

A lengyel Kacper Piorun sokáig kedvezőbben állt Etienne Bacrot ellen, a szicíliai védelmű játszmában végül a francia nagymester kiegyenlítette esélyeit.

 

58.Hxf3??

Az iráni M. Amin Tabatabaei és az örmény Haik M. Martiroszjan meccsen a sötét volt a nyerő szín. A visszavágón Tabatabaei a huszárvégjátékban sokáig manőverezett, míg Martiroszjan türelmét veszítve nagyot hibázott, a gyalogvégjáték esélyeit rosszul ítélte meg. A sötét király betörése a kiegyenlítést jelentette.

A szerb Velimir Ivic és az orosz Vlagyimir Fedoszejev a spanyol megnyitás Zajcev-változatában vívott elméleti párbajt. Az orosz nagymesternek meg kellett küzdenie a remiért.

A nyolcaddöntő eredményei:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Andrej Jeszipenko (orosz, 2716) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

2. Peter Szvidler (orosz, 2714) - Sam Shankland (amerikai, 2709) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

3. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) - Velimir Ivic (szerb, 2582) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

4. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) - Vasif Durarbajli (azerbajdzsáni, 2625) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

5. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 1  - 1  (döntetlen, döntetlen) TB

6. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) - Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) 1 – 1 (0 – 1, 1 – 0) TB

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) - Szergej Karjakin (orosz, 2757) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

8. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Kacper Piorun (lengyel, 2608)  1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

A hat továbbjutó helyért a „pótvizsga” két 25-25 perces rapidpartival kezdődik, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű játszmával folytatódik a csatározás és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc) következnek. Ha még mindig nem dőlt el a találkozó, akkor a „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő. Minden új időkontroll előtt színsorsolás van, a „hirtelen halál” játszmánál a sorsolást megnyerő dönt, hogy világossal, vagy sötéttel játssza-e a partit.

A nyolcaddöntő rájátszásai:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Andrej Jeszipenko (orosz, 2716) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

3. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) - Velimir Ivic (szerb, 2582) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

5. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 1  - 1  (döntetlen, döntetlen) TB

6. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) - Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) 1 – 1 (0 – 1, 1 – 0) TB

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) - Szergej Karjakin (orosz, 2757) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

8. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Kacper Piorun (lengyel, 2608)  1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

 

A női Világkupán három párharcban eldőlt a továbbjutás. A kazah Dinara Szaduakasszova világossal 22 lépésben szenvedett vereséget, bástyájával motívumba lépett. A rajtlistát vezető Alekszandra Gorjacskina aligha bánta, hogy könnyű nyeréssel jutott az elődöntőbe.

 

Az olimpiai bajnoknők, az orosz Katyerina Lahno és a kínai Tan Zhongyi a szicíliai védelemben csatáztak. A korai vezércserét követően Lahno előnyös állást játszhatott, a kritikus állásban azonban rossz tervet választott, Tan Zhongyi ellenjátékhoz jutott, a felkínált eséllyel remekül élt.

 

Az elődöntőben Alekszandra Kosztenjukkal mérkőzik meg. Az orosz exvilágbajnoknő kettős győzelmet ért el Valentyina Gunyina ellen. A nagy önbizalommal játszó Szása a bonyodalmakban másodszor is megadásra kényszerítette riválisát.

Az ukrán Anna Muzicsuk és a grúz Nana Dzagnidze lépésismétléssel gyorsan remizett, mindketten bíznak a rapid rájátszás sikerében…

A negyeddöntő eredményei:

1.Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596)Dinara Szaduakasszova (kazah, 2483) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

2. Tan Zhongyi (kínai, 2511) - Katyerina Lahno (orosz, 2559) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) - Valentyina Gunyina (orosz, 2437)  2- 0

4. Nana Dzagnidze (grúz, 2523)  - Anna Muzicsuk (ukrán, 2535)  1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Világkupán a 12 játszmából tíz döntetlennel fejeződött be

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szocsiban megkezdődtek a férfi Világkupa nyolcaddöntőinek küzdelmei. A párharcok első játszmáiban hét döntetlen született, az óvatosság, a taktikázás jellemezte az összecsapásokat. Az egyetlen győzelmet az örmény Haik M. Martiroszjan szerezte meg, sötéttel nyert az iráni M. Amin Tabatabaei ellen. A világbajnok Magnus Carlsen világossal remizett a 19 éves orosz Andrej Jeszipenkoval, a leggyorsabban a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Szergej Karjakin osztozott meg a ponton. Az orosz Vlagyimir Fedoszejev nem tudta gyalogelőnyét érvényesíteni a szerb Velimir Ivic ellen, hat nyerés után első döntetlenét érte el. A női Világkupán már a negyeddöntőnél tartanak a nagymesternők. Az orosz Alekszanra Gorjacskina nem bírt a kazah Dinara Szaduakasszovával, nagy csatában remiztek az olimpiai bajnoknők, a jínai Tan Zhongyi és az orosz Katyerina Lahno, kisebb küzdelemben a grúz Nana Dzagnidze és az ukrán Marija Muzicsuk. Rámosolygott a szerencse az oroszolimpiai bajnoknők összecsapásában Alekszandra Kosztenjukra, a thrillernek is beillő partiban legyőzte Valentyina Gunyinát. Hétfőn ellenkező színelosztással játsszák le a második partikat, 1-1-1-nél rájátszás dönti el a továbbjutást.

A nyolcaddöntő első játszmáit fokozott óvatosság, taktikázás jellemezte, hét parti is döntetlennél fejeződött be. Az első táblán zajló slágermeccsen a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és a 19 éves Andrej Jeszipenko lépésismétléssel remiztek a küzdő felek, a norvég világelső a nyitásból nem tudott előnyt kicsiholni.

A leggyorsabban a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Szergej Karjakin hagyta el a Galaxy Centrumot, a spanyol megnyitás berlini változatában nehéz csodát varázsolni a táblára.

Az orosz Alekszandr Griscsuk bástyaáldozattal kényszerítette ki az örökös sakkot a lengyel Jan-Krzysztof Dudával szemben.

Az orosz Vlagyimir Fedoszejev három meccsét is 2-0-ra nyerte meg, a tornán sok meglepetést okozó szerb Velimir Ivic fél pontot „rabolt” tőle, gyaloghátrányos bástyavégjátékát döntetlenre mentette.

Elegendő ellenjátékot kapott az áldozott gyalogért a lengyel Kacper Piorun, a francia Etienne Bacrot nem tudott előnybe kerülni.

Az ötszörös és az egyszeres olimpiai, a nyolcszoros és az egyszeres bajnok Peter Szvidler és Sam Shankland szicíliai védelmű csatája is pontosztozkodással végződött.

Billegett az indiai Santosh Gujrathi és az azerbajdzsáni Vasif Durarbajli játszmája. Vidit kedvező esélyt szalasztott el, később Durarbajli hagyott ki kecsegtető lehetőséget.

A forduló egyetlen győzelmét a meglepetések sorát okozó örmény Haik M. Martiroszjan aratta. A honi rangsorban csak hetedik egykori U16-os korcsoportos világbajnok ellen az iráni M. Amin Tabatabaei pontatlanul védekezett, sötét bástyájának és huszárjának sikeres összjátéka győzelemhez vezetett.

A nyolcaddöntő első játszmáinak eredményei:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Andrej Jeszipenko (orosz, 2716) döntetlen

2. Peter Szvidler (orosz, 2714) - Sam Shankland (amerikai, 2709) döntetlen

3. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) - Velimir Ivic (szerb, 2582) döntetlen

4. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) - Vasif Durarbajli (azerbajdzsáni, 2625) döntetlen

5. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) döntetlen

6. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) - Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) 0 - 1

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) - Szergej Karjakin (orosz, 2757) döntetlen

8. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Kacper Piorun (lengyel, 2608)  döntetlen

A női Világkupán megkezdődtek a negyeddöntő küzdelmei. A rajtlistát vezet Alekszandra Gorjacskina kis előnyét nem tudta döntővé fokozni a jól védekező kazah Dinara Szaduakasszova ellen.

Az olimpiai bajnoknő csatájában a kínai Tan Zhongyi és az orosz Katyerina Lahno a Grünfeld védelem centrumképzős változatában mérte össze erejét. A kínai exvilágbajnoknő sokáig kezdeményezett, esélyesnek tűnő folytatás helyett lebonyolítást választott, előnye elfogyott.

Igazi thriller volt az orosz párharc, a háromszoros olimpiai bajnoknők Alekszandra Kosztenjuk és Valentyina Gunyina összecsapása. A békés Caro-Kann védelemből szikrázó csata bontakozott ki. Szinte lépésről-lépésre változott az állás értékelése, az időzavar csak fokozta a izgalmakat. Gunyina sima nyerést hagyott ki, majd örökös sakk helyett kockáztatott, végül elvesztette a játszmát.

Az óvatosság jellemezte Nana Dzagnidze és Anna Muzicsuk küzdelmét, a grúz-ukrán találkozó békekötéssel ért véget.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:

1.Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596) – Dinara Szaduakasszova (kazah, 2483) döntetlen

2. Tan Zhongyi (kínai, 2511) - Katyerina Lahno (orosz, 2559)  döntetlen

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) - Valentyina Gunyina (orosz, 2437)  1 - 0

4. Nana Dzagnidze (grúz, 2523)  - Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A férfi Világkupán a nyolcaddöntő, a női viadalon a negyeddöntő küzdelmei kezdődnek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Szocsiban zajló férfi Világkupa negyedik fordulójának rájátszásán nyolc továbbjutó hely sorsa dőlt el. A világbajnok Magnus Carlsen az első partiban sötéttel remizett Radoslaw Wojtsszekkel, világossal legyőzte a lengyel nagymestert. Három orosz rangadón is a tie-break döntött. Szergej Karjakin hátrányból fordítva nyert Vladiszlav Artyemijev ellen. A nyolcaddöntőbe jutott az ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidler, világossal aratta a továbblépést jelentő győzelmet Nyikita Vityjugovval szemben. A 19 éves Andrej Jeszipenko sikerrel vívta meg csatáját Daniil Dubovval, a nyolcaddöntőben Carlsennel mérkőzik meg. Nem hibázott az orosz Alekszndr Griscsuk, az ukrán Anton Korobov nem tudta megnehezíteni az ötödik kiemelt továbbjutását. A francia Etienne Bacrot a bonyodalmakban jobban tájékozódott, mint az orosz Pavel Ponkratov. Mind a hat parti döntéssel végződött az üzbég-azerbajdzsáni párharcban, a rutinos Vasif Durarbajli összesítésben 4-2-re győzte le a 16 éves Nodirbek Abduszattorovot. A várt eredmények mellett egy nagy meglepetés született, a 18 éves szerb Velimir Ivic mindkét rapidpartiban csapást mért az orosz Dmitrij Andrejkinre. A nyolcaddöntőben öt orosz, két-két francia és lengyel, egy-egy norvég, amerikai, azerbajdzsáni, indiai, iráni, örmény és szerb sakkozó folytathatja a csatározást. A viadal első két helyezettje szerez jogot a jövő évi világbajnok-jelölti döntőben való indulásra. A női Világkupán negyeddöntő négy helye volt a tét, az orosz Alekszandra Gorjacskina és Katyerina Lahno gond nélkül jutott tovább, a grúz Nana Dzagnidze és a kazah Dinara Szaduakasszova nagy küzdelemben harcolta ki a továbbjutást. A legjobb nyolc között négy orosz nagymesternő mellett egy-egy grúz, kazah, kínai és ukrán sakkozónő csatázik a világbajnok-jelöltséget jelentő első három helyért.

 

Nyolc továbbjutó helyért folyt a küzdelem a negyedik forduló rájátszásán, négy párharc már a 25-25 perces és lépésenkénti 10-10 másodperces kétjátszmás csatákban eldőlt. Fokozott érdeklődés kísérte a világbajnok Magnus Carlsen váratlan „pótvizsgáját” Radoslaw Wojtaszekkel szemben. A norvég világelső a második klasszikus partiban könnyű nyerést hagyott ki, okozott némi izgalmat ezzel drukereinek. Carlsent ezúttal nem érte csalódás, mint négy éve, amikor a legjobb 32 között kikapott a kynai Bu Xianggzitól. Az első rapidpartiban tartotta az egyensúlyt, a második ütközetben szépen túljátszotta ellenfelét, aki szorongatott helyzetében meg is könnyítette a négyszeres világbajnok győzelmét.

 

A nyolcszoros orosz és ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidler, a 2011-es Világkupa győztese honfitársát, csapattársát, Nyikita Vityjugovot győzte le. A szicíliai védelmű ütközetben elért nyeréssel szerzett vezetést, sötéttel csak remiznie kelett.

Magabiztos játékkal kvalifikálta magát az orosz Alekszandr Griscsuk. Az ukrán Anton Korobov könnyelmű vezérlépésre döntő előnyt ért el, a második játszmában már a döntetlen is elegendő volt a továbbjutásához.

 

A rájátszás nagy meglepetését a 18 éves szerb Velimir Ivic sikere jelentette. Az első összecsapásuk során orosz Dmitrij Andrejkin vezérének kalandozásáért nagy árat fizetett, anyagi hátrányba került. Az idő szorításában Ivic az előny érvényesítésében nem jeleskedett, a bonyolult végjátékban mentőövet is dobott ellenfelének, de ezzel Andrekin nem élt, a csatát Ivic 81 lépésben megnyerte. A csalódást Andrejkin nem tudta kiheverni, a második partit is elvesztette. Ki gondolta volna, hogy a nyolcaddöntőben

A francia Etienne Bacrot a bonyodalmakban jobban tájékozódott, mint az orosz Pavel Ponkratov. Két magas hőfokú partit játszottak, Bacrot reagált gyorsabban az állások kínálta lehetőségekre, megérdemelten jutott a nyolcaddöntőbe.

Két orosz párharcban a 10-10 perces rapidpartik döntöttek. Szergej Karjakin csúnya elnézéssel bukta el az első játszmát, de visszavágott Vladiszlav Artyemijevnek. A találkozójuk ötödik ütközetében Karjakin döntetlent ígérő végjátékot nyert meg, a 2016-ban világbajnoki kihívó jutott tovább.

Öt döntetlen mellett egy játszma döntötte el, hogy a 19 esztendős Andrej Jeszipenko játszik a nyolcaddöntőben Magnus Carlsennel, akit a januári Tata Steel Masters viadalon legyőzött. Az ötödik játszmában Daniil Dubov nem tudta hárítani világos királyszárnyi akcióját.

Mind a hat játszma döntéssel végződött Vasif Durarbajli és Nodirbek Abduszattotov csatájában. A 16 éves üzbég sakkozó az egyenlítés után az első rapidpartit is megnyerte, de vezetését nem tudta megőrizni, három partit is vesztett sorozatban.

A 4. forduló rájátszásainak eredményei:

1. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2691) - Magnus Carlsen (norvég, 2847) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (v)döntetlen, 0 – 1)

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2634) - Vasif Durarbajli (azerbajdzsáni, 2625)  2 - 4 (0 – 1, 1 – 0, (v)1 – 0, 0 – 1, (v)0 – 1, 0 – 1)

5. Anton Korobov (ukrán, 2683) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)0 – 1, döntetlen)

9. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Pavel Ponkratov (orosz, 2629) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, (s)döntetlen, 1 - 0)

10. Szergej Karjakin (orosz, 2757) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 3,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)0 – 1, 1 – 0, (s)1 – 0, döntetlen)

14. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2726) - Velimir Ivic (szerb, 2582) 1 – 3 (döntetlen, döntetlen, (v)0 – 1, 0 – 1)

15. Peter Szvidler (orosz, 2714) - Nyikita Vityjugov (orosz, 2724) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, döntetlen)

16. Andrej Jeszipenko (orosz, 2716) - Daniil Dubov (orosz, 2714)  3,5 – 2,5  (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, döntetlen)

A nyolcaddöntő párosítása:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Andrej Jeszipenko (orosz, 2716)

2. Peter Szvidler (orosz, 2714) - Sam Shankland (amerikai, 2709)

3. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) - Velimir Ivic (szerb, 2582)

4. Vasif Durarbajli (azerbajdzsáni, 2625)   - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726)

5. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738)

6. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) - Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632)

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) - Szergej Karjakin (orosz, 2757)

8. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Kacper Piorun (lengyel, 2608)

 

A női Világkupán a rájátszáson a negyeddöntő még kiadó négy helyéért folyt a csatározás, a várt eredmények születtek, de izgalom volt bőven. A rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskina kettős győzelmet ért el a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova ellen. Világossal megnyerte az első kalandos rapidpartit, a második összecsapás végjátékában Sztefanova válogathatott a nyerések között, a kapkodásban még el is vesztette a játszmát.

 

Katyerina Lahno 107 lépéses győzelemmel kezdte a kazah Bibiszara Asszaubajeva elleni párharcát. A kétszeres olimpiai bajnoknő tisztelőnyét csak az utolsó pillanatban tudta érvényesíteni, mielőtt az 50 lépéses szabályt kihasználva ellenfele döntetlent igényehetett volna. A nehezen kivívott nyerés után már a döntetlen is a sikerét jelentette.

Két orosz sakkozónő búcsúzott a további küzdelmektől. Polins Suvalova a 25-25 perces partikban még tartotta lépést a grúz olimpiai bajnoknővel, Nana Dzagnidzével, az első 10-10 perces játszma döntött.

A gibraltári GP-versenyen a kazah Dianara Szaduakasszova az utolsó előtti helyen végzett, a gyenge játékát feledtetve a Világkupán a negyeddöntőbe jutott. A gyorsított rapid partikban Alina Kaslinszkaja nem tudta felvenni vele a versenyt.

A nyolcaddöntő rájátszásainak eredményei:

1. Antoaneta Szfefanova (bolgár, 2463) - Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596)  1 - 3 (1 – 0, 0 – 1, (s(0 – 1, 0 - 1)

2. Katyerina Lahno  (orosz, 2559) - Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (s)1 – 0, döntetlen)

5. Polina Suvalova (orosz, 2489) - Nana Dzagnidze (grúz, 2523)  2,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, (s)0 – 1, 1 – 0, (s)0 – 1, döntetlen)

8. Dinara Szaduakasszova (kazah, 2483) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2488) 4 - 2 (döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, 0 – 1, (s)1 – 0, 1 - 0)

A negyeddöntő párosítása:

1.Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596) – Dinara Szaduakasszova (kazah, 2483)

2. Tan Zhongyi (kínai, 2511) - Katyerina Lahno (orosz, 2559)

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) - Valentyina Gunyina (orosz, 2437)

4. Nana Dzagnidze (grúz, 2523)  - Anna Muzicsuk (ukrán, 2535)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen könnyű nyerést hagyott ki, Wojtaszek ellen "pótvizsgáznia" kell

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Szocsiban zajló kieséses rendszerű férfi Világkupán nyolcan már biztosították a nyolcaddöntőbe jutásukat. Az orosz Vlagyimir Fedoszejev és az indiai Santosh Gujrathi Vidit kettős győzelemmel kvalifikálta magát. Az első játszmákban győztes amerikai Sam Shankland, a lengyel Kacper Piorun, az örmény Haik M. Martiroszjan és az iráni M. Amin Tabatabaei remivel jutott tovább. A francia Maxime Vachier-Lagrave és a lengyel Jan-Krzysztof Duda a második partit nyerte meg. „Pótvizsgáznia” kell a világbajnok Magnus Carlsennek, a lengyel Radoslaw Wojtaszek ellen könnyű nyerést hagyott ki, majd a parti lépésismétléssel lett döntetlen. Az üzbég Nodirbek Abduszattorov és az orosz Pavel Ponkratov egyelített, kiharcolta a rájátszást. A várakozásnak megfelelően a három orosz rangadón csak döntetlenek születtek. Az orosz Alekszsndr Griscsuk és Dmitrij Andrejkin sem bírt ellenfeleivel. A női Világkupán négy továbbjutó hely sorsa dőlt el, két exvilágbajnoknő, a kínai Tan Zhongyi és az orosz Alekszandra Kosztenjuk mellett még negyeddöntős az ukrán Anna Muzicsuk és az orosz Valentyina Gunyina. Az orosz Alekszandra Gorjacskina és a grúz Nana Dzagnidze az első játszma elvesztése után egyenlíteni tudott, az orosz  Katyerina Lahno és és a kazah Dinara Szadaukasszova két-két döntetlen után készülhet a rájátszásra.   

 

A kieséses rendszerű Világkupa negyedik fordulójában az orosz Vlagyimir Fedoszejev és az indiai Santosh Gujrathi Vidit kettős győzelemmel jutott tovább. A   FIDE színeiben játszó Vladiszlav Kovalev az első parti elvesztése után világossal  nem tudta megnehezíteni Fedoszejev magabiztos sikerét. Az amerikai Jeffery Xiong világossal elszenvedett vereségét követően kockáztatott, de Vidit királyszárnyi akciója ért célba.

Három összecsapásban a hátrányban levő nagymesterek nem tudtak fordítani. Sam Shankland egyedüli amerikaiként folytathatja a küzdelmet. A harmadik kör legnagyobb meglepetése volt a kazah Rinat Jumabajev győzelme a világranglista második Fabiano Caruana ellen, Shankland „bosszút állt” honfitársáért. Az eredeti megnyitást követően cserékkel gyorsan egyszerűsödött az állás, s ez Shanklandnak kedvezett.

Az örmény ranglistán csak hetedik, az egykori U16-os korcsoportos világbajnok örmény Haik M. Martiroszjan biztos kézzel őrizte meg előnyét a horvát Ante Brkiccsel szemben, a bonyolult csatában végül lépésismétléses remi jelentette továbbjutását.

Búcsúzni kényszerült Pentala Harikrishna, az indiai nagymester nem tudta gyalogelőnyt érvényesíteni M. Amin Tabatabaei ellen, 115 lépés után nyugodott bele a döntetlenbe, a junior világranglista hetedik helyezettje, a 20 éves iráni sakkozó jutott a legjobb 16 közé.

Folytatódott a lengyel Kacper Piorun nagy menetelése. A második körben az osztrák Markus Ragger, a harmdik fordulóban a holland Jorden Van Foreest ellen győzött. A negyedik ellenfele a viadal egyik újoncaként meglepetéseket okozó 16 éves Javohir Szindarov volt, a sötéttel megnyert első játszmája után világossal gond nélkül remizett.

 

A 15 esztendős Praggnanandhaa bátor döntéssel a szicíliai védelem egyik bonyolult változatát játszotta meg Maxime Vachier-Lagrave ellen. Az elméleti párbajban az indiai titán sokáig jól állta a sarat, egy hiba elég volt, hogy MVL jelentős előnyt érjen el, szabadgyalogja célba érjen.

A negyedik forduló Harikrishna és Praggnanandhaa után Pouya Idani számára is a végállomást jelentette, a lengyel Jan-Krzysztof Duda sötéttel győzte le az indiai sakkozót.

 

Nyolc továbbjutó hely sorsa a rájátszáson dől el. Meglepetés, hogy a világbajnok Magnus Carlsennek pótvizsgáznia kell. A norvég világelső csak magát okolhatja a túlórázásért, könnyű nyerést hagyott ki a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel szemben. Carlsen a 25. lépésben Bxh7-tel befejezhette volna a játszmát, s ezzel a meccset. A választott folytatásra Wojtaszek a 32. lépés után a rájátszásnak örülhetett, lépésismétléssel megosztoztak a ponton.

A várt döntetlenek születtek az orosz rangadókon, Szergej Karjakin és Vladiszlav Artyemijev, Peter Szvidler és Nyikita Vityjugov, Andrej Jeszipenko és Daniil Dubov párharcai is a rájátszáson dőlnek el, ahogy az ukrán Anton Korobov és az orosz Alekszandr Griscsuk is rapidozhat. Nagy esélyt hagyott ki a szerb Velimir Ivic, megcsapat a kieséses szele az orosz Dmitrij Andrejkint!

Két nagymester tudott az első parti elvesztése után egyenlíteni. Az orosz Pavel Ponkratov a francia Etienne Bacrotnak vágott vissza.

 

A tizenévesek küzdelmében az üzbég Nodirbek Abduszattorov sötéttel nyert, a játszma fokozott feszültségét jobban bírta, mint az azerbajdzsáni Vasif Durarbajli.

A 4. forduló eredményei:

1. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2691) - Magnus Carlsen (norvég, 2847) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

2. Rinat Jumabajev (kazah, 2637) - Sam Shankland (amerikai, 2709) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

3. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) - Vladiszlav Kovalev (FIDE, 2637) 2 - 0

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2634) - Vasif Durarbajli (azerbajdzsáni, 2625)  1 – 1 (0 – 1, 1 – 0) TB

5. Anton Korobov (ukrán, 2683) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

6. Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) - Ante Brkic (horvát, 2592) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

7. Praggnanandhaa R (indiai, 2608) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

8. Javohir Szindarov (üzbég, 2558) - Kacper Piorun (lengyel, 2608) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

9. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Pavel Ponkratov (orosz, 2629) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

10. Szergej Karjakin (orosz, 2757) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

11. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) - Pentala Harikrishna (indiai, 2730) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

12. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) - Pouya Idani (indiai, 2612) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

13. Jeffery Xiong (amerikai, 2709) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) 0 - 2

14. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2726) - Velimir Ivic (szerb, 2582) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

15. Peter Szvidler (orosz, 2714) - Nyikita Vityjugov (orosz, 2724) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

16. Andrej Jeszipenko (orosz, 2716) - Daniil Dubov (orosz, 2714)  1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

A nyolc továbbjutó helyért a „pótvizsga” két 25-25 perces rapidpartival kezdődik, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű játszmával folytatódik a csatározás és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc) következnek. Ha még mindig nem dőlt el a találkozó, akkor a „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő. Minden új időkontroll előtt színsorsolás van, a „hirtelen halál” játszmánál a sorsolást megnyerő dönt, hogy világossal, vagy sötéttel játssza-e a partit.

A 4. forduló rájátszásai:

1. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2691) - Magnus Carlsen (norvég, 2847) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2634) - Vasif Durarbajl (azerbajdzsáni, 2625)  1 – 1 (0 – 1, 1 – 0) TB

5. Anton Korobov (ukrán, 2683) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

9. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Pavel Ponkratov (orosz, 2629) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

10. Szergej Karjakin (orosz, 2757) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

14. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2726) - Velimir Ivic (szerb, 2582) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

15. Peter Szvidler (orosz, 2714) - Nyikita Vityjugov (orosz, 2724) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

16. Andrej Jeszipenko (orosz, 2716) - Daniil Dubov (orosz, 2714)  1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

A női Világkupán négyen már a negyeddöntőbe jutottak. Az exvilágbajnoknők, Marija Muzicsuk és Alekszandra Kosztenjuk párharcában az ukrán nagymesternő a kockázatos királyszárnyi támadás mellett döntött. Orosz ellenfele sikerrel kontrázta meg akcióját, ellentámadásba lendült és a meggyengült világos királyállás könnyű préda volt.

Mariját vigasztalhatta, hogy nővére, Anna kiharcolta a továbbjutást. A német Elisabeth Paehtz a döntetlent ígérő bástyavégjátékban többször is hibázott.

Oly hosszú hullámvölgy után a háromszoros olimpiai bajnok orosz Valentyina Gunyina részsikernek örülhet, a grúz Nino Bacsiasvili ellen sötéttel nyerte meg a második játszmát. A nyolc között honfitársnőjével, Alekszandra Kosztenjukkal mérkőzik meg.

A kínai exvilágbajnoknő Tan Zhongyi és Sarasadat Khademalsharieh fordulatokban gazdag küzdelmében az iráni nagymesternő követte el az utolsó hibát.

 

Négy hely sorsa dől el a rájátszásban. A rajtlistát is vezető orosz Alekszandra Gorjacskina az első partiban elkövetett fatális elnézése után renfezte sorait, visszavágott a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanovának.

A grúz olimpiai bajnok Nana Dzagnidze lendületes támadással gyorsan megadásra kényszerítette az orosz Polina Suvalovát.

Az orosz Katyerina Lahno két döntetlennel várja a kazah Bibiszara Asszaubajeva elleni folytatást, a kazah Dinara Szaduakasszova és az orosz Alina Kaslinszkaja sem bírt egymással a két klasszikus játszmában.

A nyolcaddöntő eredményei:

1. Antoaneta Szfefanova (bolgár, 2463) - Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596)  1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

2. Katyerina Lahno  (orosz, 2559) - Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2550) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

4. Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) - Elisabeth Paehtz (német, 2466) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

5. Polina Suvalova (orosz, 2489) - Nana Dzagnidze (grúz, 2523)  1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

6. Valentyina Gunyina (orosz, 2437) - Nino Bacsiasvili (grúz, 2487) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

7. Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2494) - Tan Zhongyi (kínai, 2511) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

8. Dinara Szaduakasszova (kazah, 2483) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2488) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

A nyolcaddöntő rájátszásai:

1. Antoaneta Szfefanova (bolgár, 2463) - Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596)  1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

2. Katyerina Lahno  (orosz, 2559) - Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

5. Polina Suvalova (orosz, 2489) - Nana Dzagnidze (grúz, 2523)  1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

8. Dinara Szaduakasszova (kazah, 2483) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2488) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Világkupákon tizen várhatják lépéselőnyben a negyedik forduló második játszmáit, Carlsen első döntetlene

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Szocsiban zajló férfi Világkupa negyedik fordulójának első játéknapján nyolc játszmában született döntés. Győzelemmel kezdett az amerikai Sam Shankland, a honfitársát, Fabiano Caruanát búcsúztató üzbég Rinat Jumabajev ellen sötéttel nyert. Az azerbajdzsáni Vasif Durarbajli a holland Anish Girivel szemben győztes üzbég Nodirbek Abduszattorovra is sötéttel mért csapást. Az indiai Santosh Gujrathi Vidit az amerikai Jeffery Xiongot győzte le. Az iráni M. Amin Tabatabaei az indiai Pentala Harikrishna ellen kezdte győzelemmel a párharcát. Az orosz Vlagyimir Fedoszejev, az örmény M. Hail Martiroszjan és a francia Etienne Bacrot  szerzett még lépéselőnyt.  A lengyel Radoslaw Wojtaszek remizett a világbajnok Magnus Carlsennel, a 15 éves indiai Praggnanandhaa a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni csatában szerzett fél pontot. A fiatal orosz titánok derbije még két orosz házirangadóhoz hasonlóan döntetlennel ért véget, Daniil Dubovra rámosolygott a szerencse, Andrej Jeszipenko nyerőesélyt szalasztott el. A női Világkupa nyolcaddöntőjében nagy meglepetésre a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova legyőzte a rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskinát, aki huszárjával végzetes kötésbe került, tisztet vesztett. Hat döntetlen mellett az orosz Polina Suvalova a grúz olimpiai bajnoknő hrúz Nana Dzagnidze ellen nyert.

 

A férfi Világkupa negyedik fordulójának első játéknapja után nyolcan várhatják lépéselőnyben a második ütközeteket, négy játszmában is a sötéttel játszók voltak eredményesek.

A világbajnok Magnus Carlsen első döntetlenét könyvelte el, a lengyel Radoslaw Wojtaszek taktikai adok-kapok után elfogadta a norvég világelső békekötési ajánlatát. A kétjátszmás lebonyolítás még Carlsent is óvatosságra intette.

 

A harmadik kör két nag meglepetését okozó kazah Rinat Jumabajev és az üzbég Nodirbek Abduszattorov is világossal kapott ki. Az amerikai Sam Shankland honfitársát, a világranglista második Fabiano Caruanát legyőző kazah nagymesterre mért csapást.

Nagyot fordult a világ az üzbég sakkozóval után a tizenévesek párharcában a különböző színű futók ellenére az azerbajdzsáni Vasif Durarbajli nyert.

Messze a várakozás felett teljesít a lengyel Kacper Piorun. Tetszetős kombinációval győzte le az indiai Santosh Gujrathi Vidit az amerikai Jeffery Xiongot.

Az orosz Vlagyimir Fedoszejev magabiztosan halad előre, eredményességével már tizenhárom helyet javított a virtuális világranglistán.

Az örmény Haik M. Martiroszjan nem panaszkodhat a sorsolására, de ehhez az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov elleni győzelme kellett, valamint a horvát Ante Brkic váratlan sikerei.

 

A francia Etienne Bacrot és az orosz Pavel Ponkratov küzdelme bővelkedett taktikai csapásokban, a döntő hibát az orosz sakkozó követte el.

A játéknap egyik meglepetését az iráni M. Amin Tabatabaei nyerése jelentette, a huszárvégjátékot tökéltesen játszva győzte le az indiai Pentala Harikrishnát, a sötét állás gyalogszerkezeti gyengeségei végzetesek voltak.

A döntetlenek közül ki kell emelni a 15 esztendős indiai Praggnanandhaa remijét, a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen érte el. Az indiai Pouya Idani sötéttel a lengyel Jan-Krzysztof Dudával osztozott meg a ponton.

Bosszankodhat Andrej Jeszipenko, az egyik orosz rangadón nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, Daniil Dubovra rámosolygott a szerencse.  Dmitrij Abdrejkin mindössze 28 lépésben remizett, a szerb Velimir Ivic meglepte neves ellenfelét.

A 4. forduló első játszmáinak eredményei:

1. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2691) - Magnus Carlsen (norvég, 2847) döntetlen

2. Rinat Jumabajev (kazah, 2637) - Sam Shankland (amerikai, 2709) 0 - 1

3. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) - Vladiszlav Kovalev (FIDE, 2637) 1 - 0

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2634) - Vasif Durarbajl (azerbajdzsáni, 2625) 0 - 1

5. Anton Korobov (ukrán, 2683) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) döntetlen

6. Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) - Ante Brkic (horvát, 2592) 1 - 0

7. Praggnanandhaa R (indiai, 2608) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) döntetlen

8. Javohir Szindarov (üzbég, 2558) - Kacper Piorun (lengyel, 2608) 0 - 1

9. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Pavel Ponkratov (orosz, 2629) 1 - 0

10. Szergej Karjakin (orosz, 2757) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) döntetlen

11. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) - Pentala Harikrishna (indiai, 2730) 1 - 0

12. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) - Pouya Idani (indiai, 2612) döntetlen

13. Jeffery Xiong (amerikai, 2709) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) 0 - 1

14. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2726) - Velimir Ivic (szerb, 2582) döntetlen

15. Peter Szvidler (orosz, 2714) - Nyikita Vityjugov (orosz, 2724) döntetlen

16. Andrej Jeszipenko (orosz, 2716) - Daniil Dubov (orosz, 2714) döntetlen

 

A női Világkupa nyolcaddöntőjének első játéknapján nagy meglepetéseként a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova legyőzte a rajtlistát vezető Alekszandra Gorjacsikinát. A tavaly világbajnoki döntőt játszó orosz nagymesternő kedvezőbb állásban vétett nagy hibát, huszárjával végzetes kötésbe lépett, a tisztvesztést nem tudta elkerülni.

A nagy rivális Katyerina Lahno a szicíliai védelmű küzdelemben nem tudott előnyt elérni a kazah Bibiszara Asszaubajeva ellen.

Az exvilágbajnoknők összecsapása kalandos csatában lett döntetlen. Az orosz Alekszandra Kosztenjuk a nyitásban kedvező esélyeket ért el, érthető módon a lépésismétléses remit el is kerülte. A folytatásban azonban Marija Muzicsuk hagyott ki oly kecsegtető lehetőséget, a küzdelem pontosztozkodással fejeződött be. Marija nővére, Anna erejéből világossal futotta csak remure a német Elisabeth Paehtz ellen.

 

Az orosz női sakkozás nagy ígérete, Polina Suvalova  a grúz olimpiai bajnoknőt, Nana Dzagnidzét győzte le. A pozíciós csata véghajrájában Suvalova hibátlan teljesítményt nyújtott.

Bosszankodhat sz orosz Valenytina Gunyina, remek nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, a grúz Nino Bacsiasvili örülhetett a döntetlennek.

Az iráni Sarasadat Khademalsharieh óvatos játékkal remizett a kínai exvilágbajnoknő Tan Zhongyival. A kazah Dinara Szaduakasszova és az orosz Alina Kaslinszkaja 81 lépésben osztozott meg a ponton.

A nyolcaddöntő első játszméinak eredményei:

1. Antoaneta Szfefanova (bolgár, 2463) - Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596) 1 - 0

2. Katyerina Lahno (orosz, 2559) - Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) döntetlen

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2550) döntetlen

4. Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) - Elisabeth Paehtz (német, 2466) döntetlen

5. Polina Suvalova (orosz, 2489) - Nana Dzagnidze (grúz, 2523) 1 - 0

6. Valentyina Gunyina (orosz, 2437) - Nino Bacsiasvili (grúz, 2487) döntetlen

7. (iráni, 2494) - Tan Zhongyi (kínai, 2511) döntetlen

8. Dinara Szaduakasszova (kazah, 2483) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2488) döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Újabb meglepetések a Világkupán, Giri és Mamedgyarov is kiesett, Vachier-Lagrave megmenekült

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Szocsiban zajló férfi Világkupán a harmadik forduló rájátszásán tizenhárom továbbjutó hely sorsa dőlt el. A legnagyobb meglepetést a rajtlista negyedik holland Anish Giri és a hatodik azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov kiesése jelentette. Girit  a 16 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov győzte le, Mamedgyarov az örmény Haik M. Martiroszjantól szenvedett vereséget. A francia Maxime Vachier-Lagrave csak az Armageddon játszma megnyerésével múlta felül az orosz David Paravjant. Nehéz csatában nyerte meg az indiai derbit Santosh Gujrathi Vidit. Az orosz nagymesterek közül Peter Szvidler, Vladiszlav Artyemijev és Pavel Ponkratov továbbjutott, búcsúzott Jevgenyij Tomasevszkij. Az amerikai Jeffery Xiong és Sam Shankland teljesítette az elvárást, a francia Etienne Bacrot is továbblépett. A lengyel Radoslaw Wojtaszek jutalmul Magnus Carlsennel küzdhet meg a legjobb 32 között. A generációs párbajban a 15 esztendős Praggnanandhaa a torna doyenje, a lengyel Michal Krasenkow ellen diadalmaskodott. A viadal első két helyezettje szerez jogot a jövő évi világbajnok-jelölti döntőben való indulásra. A női Világkupán az ukrán exvilágbajnoknők küzdelmében Marija Muzicsuk a villámpartikban győzte le Anna Usenyinát. A grúz Nana Dzagnidze, az orosz Polina Suvalova és a kazah Bibiszara Asszaubajeva jutott még a nyolcaddöntőbe. A viadal első három helyezettje lesz világbajnokjelölt.  A pihenőnap után csütörtökön kezdődnek a negyedik forduló párharcai.

A férfi sakkozók viadalán a harmadik forduló rájátszásában tizenhárom továbbjutó helyért folyt a küzdelem, tizenegy párharc már a 25-25 perces és lépésenkénti 10-10 másodperces kétjátszmás csatákban eldőlt. Két nagy meglepetés született, a rajtlista negyedik Anish Giri és a hatodik Sahriyar Mamedgyarov is vereséget szenvedett.

A holland nagymester a 16 éves üzbég Nodirbek Abduszattotov ellen világossal kezdte a rájátszást és a francia védelmű partiban túlértékelte esélyeit, az üzbég titán a felkínált eséllyel remekül élt.

Giri a visszavágón jelentős előnyt szerzett. de hibák sorozatával végül elvesztette a játszmát, Abduszattorov kettős győzelemmel jutott tovább.

Foghatta a fejét Sahriyar Mamedgyarov is, az első rapidpartiban világossal 91 lépés után kényszerült feladásra az örmény Haik M. Martiroszjannal szemben. A sokkoló vereség után Mamedgyarov nem tudott javítani. A Világkupán a top játékosok közül nincs már versenyben Fabiano Caruana, Levon Aronjan, Anish Giri, Sahriyar Mamedgyarov, Alireza Firouzja és Leinier Domingiez Perez.

Az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok, a 2011-es Világkupa győztese, a hat évvel ezelőtti döntőt kettős győzelemmel kezdő, majd drámai csatában Szergej Karjakintól vereséget szenvedő Peter Szvidler sötéttel nyerte meg az első rapidpartit a bolgár Ivan Cseparinov ellen, majd remivel biztosította helyét a 32 között, ahol már ő a rangidős.

Az orosz nagymesterek Jevgenyij Tomasevszkij kivételével sikerrel vették az akadályt, Vladiszlav Artyemijev a 2009-es győztest, az izraeli Borisz Felfandot búcsúztatta. A negyedik fordulóban három orosz párharc is lesz.

Az amerikai Jeffery Xiong rendezte sorait, a svéd Nils Grandeliusnak az első játszma elvesztése után többé nem adott esélyt. A francia Etienne Bacrot profitált a Grand Chess Tour párizsi rapidversenyén való részvételéből, legyőzte az egyiptomi Bassem Amint.

Három lengyel nagymester versenyben van, Radoslaw Wojtaszek csatlakozott Jan-Krzysztof Dudához és Kacper Piorunhoz. A  sorsolás nem volt kegyes Wojtaszekhez, a világbajnok Magnus Carlsennel kell farkasszemet néznie.  

A 15 éves indiai Praggnanandhaa tetszetős kombinációval nyerte meg az első ütközetet a lengyel Michal Krasenkow ellen, nem törte le, hogy a második klasszikus játszmában nyerőlépés helyett vesztőt húzott, s ezért túlóráznia kellett, kettős győzelmet ért el.

A francia Maxime Vachier-Lagrave nyeréssel kezdte az orosz David Paravjan elleni rájátszást, de szakítva a kedvenc Najdorf-változattól, a Richter-Rauser változatban érzékeny vereséget szenvedett. Küzdelmük két 10-10 perces és lépésenként 10-10 másodperces összecsapással folytatódott, két döntetlen született. A párbaj nem dőlt el a villámpartikban sem, végül a „hirtelen halál” játszma döntött MVL javára.

Nagy csatát hozott az indiai derbi, Santosh Gujrathi Vidit és Baskaran Adhiban párharca. Két döntetlennel indítottak, majd Vidit szerzett vezetést, de riválisa egyenlített. Vidt az első villámpartit megnyerte, Adhiban harmadszor már nem tudodtt egyenlíteni.

A 3. forduló rájátszásainak eredményei:

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2634) - Anish Giri (holland, 2776) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, (s)1 – 0, 1 - 0)

6. Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, (s)1 – 0, döntetlen)

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) – David Paravjan (orosz, 2625) 5 - 4 (döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, 0 – 1, (s)döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, döntetlen, (v)1 - 0)

9. Jahongir Vahidov (üzbég, 2534) – Pavel Ponkratov (orosz, 2629) 1 – 3 (1 – 0, 0 – 1, (v)0 – 1, 0 - 1)  

13. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) – Baskaran Adhiban (indiai, 2660) 4,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, (s)döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, 0 – 1, (v)döntetlen, 1 - 0)

18. Ivan Cseparinov (bolgár, 2667) – Peter Szvidler (orosz, 2714) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (v)0 – 1, döntetlen)  

20. Nils Grandelius (svéd, 2661)  – Jeffery Xiong (amerikai, 2709) 1,5 – 2,5 (1 – 0, 0 – 1, (v)0 – 1, döntetlen)

21. Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2706) – Pouya Idani (indiai, 2612) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (v)döntetlen, 0 - 1)

23. Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Borisz Gelfand (izraeli, 2675) 3 - 1  (döntetlen, döntetlen, (s)1 – 0, 1 - 0)

24. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Bassem Amin (egyiptomi, 2703) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 1 - 0)

26. Praggnanandhaa R (indiai, 2608) -  Michal Krasenkow (lengyel, 2569) 3 – 1 (1 – 0, 0 – 1, (v)1 – 0, 1 - 0)

31. Sam Shankland (amerikai, 2709) – Alekszander Arescsenko (ukrán, 2687) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (v)döntetlen, 1 - 0)

32. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2691) - Makszim Matlakov (orosz, 2688) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, (s)1 – 0, 1 - 0)

Többeknek jól jön a szerdai pihenőnap, a legjobb 32 között csütörtökön kezdődnek a küzdelmek, érdekes összecsapásokat is ígér a párosítás, elsősorban a három orosz párbaj.   Folytatódnak-e a meglepetések?

A 4. forduló párosítása:

1. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2691) - Magnus Carlsen (norvég, 2847)

2. Rinat Jumabajev (kazah, 2637) - Sam Shankland (amerikai, 2709)

3. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) - Vladiszlav Kovalev (FIDE, 2637)

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2634) - Vasif Durarbajl (azerbajdzsáni, 2625)

5. Anton Korobov (ukrán, 2683) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778)

6. Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) - Ante Brkic (horvát, 2592)

7. Praggnanandhaa R (indiai, 2608) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749)

8. Javohir Szindarov (üzbég, 2558) - Kacper Piorun (lengyel, 2608)

9. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Pavel Ponkratov (orosz, 2629)

10. Szergej Karjakin (orosz, 2757) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704)

11. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) - Pentala Harikrishna (indiai, 2730)

12. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) - Pouya Idani (indiai, 2612)

13. Jeffery Xiong (amerikai, 2709) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726)

14. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2726) - Velimir Ivic (szerb, 2582)

15. Peter Szvidler (orosz, 2714) - Nyikita Vityjugov (orosz, 2724)

16. Andrej Jeszipenko (orosz, 2716) - Daniil Dubov (orosz, 2714)

A női Világkupán a rájátszáson négy továbbjutó hely volt a tét. A grúz Nana Dzagnidze kettős győzelemmel jutott a nyolcaddöntőbe, az amerikai Carissa Yip nem tudta megnehezíteni az ötödik kiemelt nagymesternő továbbjutását.

A 16 éves Leja Garifullina nagyot harcolt Polina Suvalova ellen. Megnyerte az első rapidpartit, Suvalova visszavágott. Egyenlő állásban sakk-sekket nézett el a harmadik játszmában. Gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni a befejező ütközetben, 99 lépésben Suvalova kiharcolta a továbbjutását jelentő döntetlent.

A két 10-10 perces rapidparti feszültségét jobban bírta a kazah Bibiszara Asszaubajeva, az esélyesebb grúz Bela Hotenasvili számára véget ért a viadal.

A tie-break fő attrakciója az ukrán exvilágbajnoknők összecsapása volt. Szocsiban 2015-ben Marija Muzicsuk győzött a kieséses rendszerű világbajnokságon, Anna Usenyina akkor korán kiesett.

A két klasszikus parti döntetlene után Marija szerzett vezetést, Anna a bástyavégjátékban remizhetett volna. A második játszma Usenyina javára dőlt el, 10-10 perces rapidpartikkal folytatták. Ismét Muzicsuk került előnybe, de Usenyina másodszor is egyenlíteni tudott. A továbbjutást a villámpartik döntötték el, Marija Muzicsuk királyszárnyi támadása sikerrel végződött, Anna Usenyina harmadszor már nem tudott egyenlíteni.

A nyolcaddöntőbe hat orosz sakkozónő jutott be, szerencsés a sorsolásuk, nem egymás ellen küzdenek meg.

A 3. forduló rájátszásainak eredményei:

3. Marija Muzicsuk (ukrán, 2550) – Anna Usenyina (ukrán, 2429) 4,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, 0 – 1, (s)1 – 0, 0 – 1, (v)1 – 0, döntetlen)

5. Nana Dzagnidze (grúz, 2523) - Carissa Yip (amerikai, 2430) 3 – 1 (0 – 1, 1 – 0, (s)1 – 0, 1 - 0)

12.Leja Garifullina (orosz, 2390) - Polina Suvalova (orosz, 2489) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, 0 – 1, (v)0 – 1, döntetlen)

15. Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) – Bela Hotenasvili (grúz, 2471) 4 - 2 (döntetlen. döntetlen, (s)döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, 1 - 0)

A nyolcaddöntő párosítása:

1.Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2463- Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596)

2. Katyerina Lahno (orosz, 2559) - Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389)

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2550)

4. Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) - Elisabeth Paehtz (német, 2466)

5. Polina Suvalova (orosz, 2489) - Nana Dzagnidze (grúz, 2523)

6. Valentyina Gunyina (orosz, 2437) - Nino Bacsiasvili (grúz, 2487)

7. Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2494) - Tan Zhongyi (kínai, 2511)

8. Dianara Szaduakasszova (kazah, 2483) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2488)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com chessbase.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Balog Imre nyerte a rapid bajnokságot, rajt-cél győzelmet aratott

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Ajkán rendezték meg a Rapid Magyar Bajnokságot, a VI. Csaba Árpád emlékversenyt. A 13 fordulós svájci rendszerű viadalon 177 résztvevő viaskodott, 23 nemzetközi nagymester és 19 nemzetközi mester is játszott.  A rajtlistát két ezüstérmes olimpikonunk, Balogh Csaba és  Almási Zoltán vezette,  az izgalmas versenyfutásból a negyedik helyre rangsorolt Balog Imre került ki győztesen, Rajt-cél győzelmet aratott, fél ponttal előzte meg a Világkupáról hazaérkezett Kozák Ádámot, mindketten veretlenek maradtak. A harmadik helyen előállt hármas holtverseny a veretlenségét megőrző Balogh Csabának kedvezett. Papp Petra megvédte bajnoki címét. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és 10-10 másodperc bónusz lépésenként.

 

Ajkán három napon keresztül dúltak a csaták a 2021. évi rapid bajnokságon. A 177 résztvevős mezőny 13 fordulós, svájci rendszerű tornán viaskodott. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusz. Huszonhárom nagymester is rajthoz állt. A Világkupáról való visszalépése után a kétszeres olimpiai ezüstérmes Almási Zoltán bejelentett, hogy befejezi pályafutását, utolsó hivatalos versenyén indult. A kétszeres olimpiai ezüstérmes Balogh Csaba vezette a rajtlistát, címvédőként Bánusz Tamás játszott. A viadalon a várakozásnak megfelelően kiélezett versenyfutást láttunk, az idő szorításában váratlan fordulatokat, meglepő eredményeket is.

A pénteki első játéknapon négy fordulóra került sor, öten rajtoltak mesternégyessel, kilencen gyűjtöttek fél ponttal kevesebbet. 

Az élcsoport állása a 4. forduló után:

H.

R.

Név

Élő

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

4

GM

Balog Imre

2580

4,0

10,0

10,0

10

GM

Kozák Ádám

2505

4,0

10,0

10,0

19

GM

Czebe Attila

2454

4,0

10,0

10,0

4

18

GM

Horváth Ádám

2478

4,0

10,0

9,5

22

IM

Mészáros Ádám

2422

4,0

10,0

9,5

6

28

IM

Csonka Balázs

2373

3,5

9,5

11,0

7

15

GM

Bérczes Dávid

2490

3,5

9,5

10,5

8

13

GM

Nagy Gábor

2497

3,5

9,5

10,0

9

2

GM

Almási Zoltán

2621

3,5

9,5

9,5

10

37

FM

Zentai Péter

2247

3,5

9,5

8,0

11

1

GM

Balogh Csaba

2623

3,5

9,0

10,5

12

16

GM

Varga Zoltán

2490

3,5

8,5

10,0

13

7

GM

Gonda László

2535

3,5

8,5

9,0

14

33

IM

Varga Péter

2302

3,5

8,5

8,0

Szombaton öt fordulóval folytatódott a bajnokság, Balog Imre ötödik győzelmével félpontos előnyt szerzett. A hatodik körben sötéttel nyert Almási Zoltán ellen, egy ponttal előzte meg riválisait, nyolcan gyűjtöttek 5 pontot. A hetedik fordulóban megszakadt az éllovas nyerősorozata, Mihók Olivér remizett Baloggal, fél pontra csökkent az előny. Korpa Bence legyőzte Almási Zoltánt. A nyolcadik fordulóban mérkőzött meg Kozák és balog, a döntetlennel megmaradt Balog félpontos előnye, négyfős volt a közvetlen üldöző boly. Balog és Kozák is győzelemmel zárta a második játéknapot.

Az élcsoport állása a 9. forduló után:

H.

R.

Név

Élő

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

4

GM

Balog Imre

2580

8,0

42,5

56,5

2

10

GM

Kozák Ádám

2505

7,5

39,5

56,0

3

18

GM

Horváth Ádám

2478

7,0

37,0

53,0

4

13

GM

Nagy Gábor

2497

7,0

37,0

52,5

5

1

GM

Balogh Csaba

2623

7,0

36,5

54,0

6

16

GM

Varga Zoltán

2490

7,0

35,5

48,0

7

11

GM

Aczél Gergely

2500

7,0

32,5

47,5

8

22

IM

Mészáros Tamás

2422

6,5

38,5

53,0

9

19

GM

Czebe Attila

2454

6,5

38,0

54,5

10

15

GM

Bérczes Dávid

2490

6,5

36,0

50,5

11

28

IM

Csonka Balázs

2373

6,5

35,0

54,5

12

2

GM

Almási Zoltán

2621

6,5

35,0

51,0

Balog Imre és Kozák Ádám versenyfutása a befejező játéknapon is folytatódott, fordulóról-fordulóra változott, hogy ki érhet még el dobogós helyezést. Balog Imre egy pillanatra sem adta ki kezéből az éllovasi pozíciót, egypontos előnnyel ért célba. Kozák Áádm a bajnokhoz hasonlóan megőrizte veretlenségét. A harmadik helyen előállt holtverseny ezüstérmes olimpikonunknak, Balogh Csabának kedvezett, ős sem talált legyőzőre.

A Magyar Rapid Bajnokság, a VI. Csaba Árpád emlékverseny végeredménye:

H.

R.

Név

Élő

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

4

GM

Balog Imre

2580

11,0

111,5

82,0

2

10

GM

Kozák Ádám

2505

10,0

112,0

75,5

3

1

GM

Balogh Csaba

2623

9,5

110,5

70,5

4

13

GM

Nagy Gábor

2497

9,5

108,5

70,5

5

9

GM

Prohászka Péter

2507

9,5

101,0

67,5

6

18

GM

Horváth Ádám

2478

9,0

108,5

69,0

7

2

GM

Almási Zoltán

2621

9,0

108,0

67,5

8

15

GM

Bérczes Dávid

2490

9,0

105,5

68,5

9

17

GM

Kántor Gergely

2484

9,0

104,5

65,5

10

6

GM

Ács Péter

2565

9,0

102,0

65,5

11

5

GM

Papp Gábor

2575

9,0

99,5

63,5

12

14

GM

Medvegy Zoltán

2495

9,0

95,0

59,5

13

19

GM

Czebe Attila

2454

8,5

110,5

69,0

14

28

IM

Csonka Balázs

2373

8,5

108,5

65,5

15

25

GM

Korpa Bence

2396

8,5

108,0

65,0

16

12

GM

Mihók Olivér

2498

8,5

107,0

65,5

17

7

GM

Gonda László

2535

8,5

106,0

67,0

18

16

GM

Varga Zoltán

2490

8,5

105,0

68,0

19

11

GM

Aczél Gergely

2500

8,5

105,0

65,0

20

3

GM

Bánusz Tamás

2606

8,5

103,0

61,5

33

39

WGM

Papp Petra

2239

8,0

97,5

59,0

34

42

WIM

Terbe Julianna

2230

8,0

96,5

59,5

Balog Imre ellenfelei és eredményei:

F.

R.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

1

4

92

WFM

Gaál Zsóka

1928

6,5

1

2

4

49

IM

Hardicsay Péter

2191

7,0

1

3

4

29

IM

Csiszár Csaba

2340

8,0

1

4

2

17

GM

Kántor Gergely

2484

9,0

1

5

1

18

GM

Horváth Áádm

2478

9,0

1

6

1

2

GM

Almási Zoltán

2621

9,0

1

7

1

12

GM

Mihók Olivér

2498

8,5

½

8

1

10

GM

Kozák Ádám

2505

10,0

½

9

1

19

GM

Czebe Attila

2454

8,5

1

10

1

13

GM

Nagy Gábor

2497

9,5

½

11

1

16

GM

Varga Zoltán

2490

8,5

1

12

1

7

GM

Gonda László

2535

8,5

1

13

1

1

GM

Balogh Csaba

2623

9,5

½

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fabiano Caruana végzetes vezérlépése, a világranglista második amerikai sakkozó kiesett a Világkupán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Szocsiban zajló férfi Világkupa harmadik fordulójának második játéknapján tizenkilencen már biztosították továbbjutásukat. A legnagyobb meglepetést a kazah Rinat Jumabajev sikere jelentette, a világranglista második amerikai Fabiano Caruanát a második játszmában sötéttel győzte le, ezzel megnyerte a párharcot. A világbajnok Magnus Carlsen honfitársával, Aryan Tarival szemben kettős győzelemmel jutott tovább. Az orosz Alekszandr Griscsuk, Szergej Karjakin, Dmitrij Andrejkin, Nikita Vityjugov, Andrej Jeszipenko, Daniil Dubov és Vlagyimir Fedoszejev is sikerrel,  teljesítette az újabb kört. Kiegyenlített az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov, „pótvizsgázik” a holland Anish Giri, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az indiai Santosh Gujrathi Vidit, az orosz Jevgenyij Tomasevszkij, az amerikai Jeffery Xiong. A generációs párbajban a 15 éves indiai Praggnanandhaa nyerő helyett vesztőt húzott az 57 esztendős lengyel Michal Krasenkow ellen, rapidozhat az ifjú titán. A keddi rájátszáson tizenhárom továbbjutó hely sorsa dől el. A női Világkupán tizenketten már a nyolcaddöntőben, az ukrán exvilágbajnoknők, Marija Muzicsuk és Anna Usenyina párharca a rájátszáson folytatódik. A legnagyobb meglepetést az indiai Dronavalli Harika veresége jelentette, a grúz Nana Dzagnidze „pótvizsgázhat”.

 

A férfi Világkupa harmadik fordulójában tizenkilenc párharc fejeződött be döntéssel, tizenhárom továbbjutó hely sorsa a keddi rájátszáson dől el. A világbajnok Magnus Carlsen nem „kegyelmezett” honfitársának, Aryan Tarinak, másodszor is megadásra kényszerítette. Carlsen fölényes állását elrontotta, de a különböző színű futók ellenére végül 75 lépésben nyert.

 

55...Bd3!!

A játéknap legnagyobb meglepetését Fabiano caruana veresége jelentette, a világranglista második, három éve világbajnoki kihívó amerikai nagymester világossal vesztette el a második partit a kazah Rinat Jumabajev ellen. Caruana erőltette a királyszárnyi támadást, minőséget is áldozott, majd a kazah sakkozónak két bástyája volt Caruana vezérével szemben.

 

Az amerikai nagymester már az időkontroll után, a 41. Vc4-gyel követte el a döntő hibát, többé védelmet nem találhatott, véget ért a Krasznaja Poljanán a kalandokkal fűszerezett utazása.

 

Fabiano Caruana veresége után a világranglistán Magnus Carlsen az egyetlen + 2800 Élő-pontos.  

A fehérorosz Vladiszlav Kovalevnek nem okozott nehézséget az ausztrál Bobby Cheng legyőzése, a holland Anish Giri két remivel várhatja az üzbég Nodirbek Abduszattorov elleni folytatást.

Alaposan megizzadt az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov az egyenlítésért, 86 lépésben vágott vissza az örmény Haik M. Martiroszjannak. A legjobbak közül a francia Maxime Vachier-Lagrave is rapidozhat.

A hazai pályán játszó orosz sakkozók közül Alekszandr Griscsuk, Szergej Karjakin, Dmitrij Andrejkin, Nyikita Vityjugov, Andrej Jeszipenko, Daniil Dubov és Vlagyimir Fedoszejev már „páholyból” nézhetik többek között Peter Szvidler, Jevgenyiij Tomasevszkij és Vladiszlav Artyemijev erőfeszítéseit, hogy kiharcolják a továbbjutást.

Meglepetés az üzbég Javohir Szindarov sikere, az indiai Pentala Harikrishna és a lengyel Jan-Krzysztof Duda is a legjobb 32 közé jutott, az indiai derbit, Santosh Gujrathi Vidit és Adhiban párbaját rájátszás dönti el.

A szerb Velimir Ivic megőrizte a német Matthias Bluebaum ellen az első parti megnyerésével szerzett előnyét, az iráni Tabatabaei a két évvel korábbi Világkupa elődöntősét, Yu Yangyit „búcsúztatta”.

Kiegyenlített az amerikai Jeffery Xiong, ez nem sikerült a holland Jorden Van Foreestnek. A horvát Ante Brkic is kisebb bravúrnak örülhetett. Az ukrán Anton Korobovval már nem bírt az Észak-macedóniai Kirill Georgijev. Az azerbajdzsáni Vasif Durarbajl a rutinos David Navarát keserítette el.

 

A 15 éves indiai Praggnanandhaa nyerő helyett vesztőt húzott a torna doyenje, az 57 esztendős lengyel Michal Krasenkow ellen, a „nagypapa” kiegyenlített, jöhet a tie-break.

A harmadik forduló eredményei:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2847) - Aryan Tari (norvég, 2639) 2 - 0

2. Rinat Jumabajev (kazah, 2637) – Fabiano Caruana (amerikai, 2806) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 0 – 1)

3. Bobby Cheng (ausztrál, 2552) – Vladiszlav Kovalev (FIDE, 2637) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2634) - Anish Giri (holland, 2776) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

5. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Alan Pichot (argentin, 2630) 1,5 - 0,5 (1 – 0, döntetlen)

6. Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) – David Paravjan (orosz, 2625) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

8. Jorge Cori (perui, 2652) - Javohir Szindarov (üzbég, 2558) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

9. Jahongir Vahidov (üzbég, 2534) – Pavel Ponkratov (orosz, 2629) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

10. Grigorij Oparin (orosz, 2654) - Szergej Karjakin (orosz, 2757) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

11. Pentala Harikrishna (indiai, 2730) – Constantin Lupulescu (román, 2659) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

12. Samuel Sevian (amerikai, 2647) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

13. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) – Baskaran Adhiban (indiai, 2660) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

14. Sarin Nihal (indiai, 2620) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2726) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

15. Nyikita Vityjugov (orosz, 2724) – Alexei Shirov (spanyol, 2662) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

16. Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2656) – Andrej Jeszipenko (orosz, 2716) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

17. Daniil Dubov (orosz, 2714) – Vlagyimir Malahov (orosz, 2666) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

18. Ivan Cseparinov (bolgár, 2667) – Peter Szvidler (orosz, 2714) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

19. Velimir Ivic (szerb, 2582) – Matthias Bluebaum (német, 2669) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

20. Nils Grandelius (svéd, 2661)  – Jeffery Xiong (amerikai, 2709) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

21. Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2706) – Pouya Idani (indiai, 2612) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

22. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) – Yu Yangyi (kínai, 2705)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

23. Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Borisz Gelfand (izraeli, 2675) 1 - 1  (döntetlen, döntetlen) TB

24. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Bassem Amin (egyiptomi, 2703) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

25. Jorden Van Foreest (holland, 2688) – Kacper Piorun (lengyel, 2608) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

26. Praggnanandhaa R (indiai, 2608) -  Michal Krasenkow (lengyel, 2569) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

27. Ante Brkic (horvát, 2592) - Salem A. R. Saleh  (Egyesült Arab Emírségekbeli, 2682) 2 - 0

28. Anton Korobov (ukrán, 2683) - Kirill Georgijev (Észak-macedóniai, 2594) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

29. David Navara (cseh, 2675) - Vasif Durarbajl (azerbajdzsáni, 2625) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

30. Timur Garejev (amerikai, 2596) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

31. Sam Shankland (amerikai, 2709) – Alekszander Arescsenko (ukrán, 2687) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

32. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2691) - Makszim Matlakov (orosz, 2688) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

Tizenháromtovábbjutó hely sorsa a keddi rájátszáson dől el. A „pótvizsga” két 25-25 perces rapidpartival kezdődik, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű játszmával folytatódik a csatározás és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc) következnek. Ha még mindig nem dőlt el a találkozó, akkor a „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő. Minden új időkontroll előtt színsorsolás van, a „hirtelen halál” játszmánál a sorsolást megnyerő dönt, hogy világossal, vagy sötéttel játssza-e a partit.

A 3. forduló rájátszásai:

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2634) - Anish Giri (holland, 2776) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen)

6. Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1)

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) – David Paravjan (orosz, 2625) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen)

9. Jahongir Vahidov (üzbég, 2534) – Pavel Ponkratov (orosz, 2629) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1)  

13. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) – Baskaran Adhiban (indiai, 2660) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1)

18. Ivan Cseparinov (bolgár, 2667) – Peter Szvidler (orosz, 2714) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen)  

20. Nils Grandelius (svéd, 2661)  – Jeffery Xiong (amerikai, 2709) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1)

21. Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2706) – Pouya Idani (indiai, 2612) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen)

23. Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Borisz Gelfand (izraeli, 2675) 1 - 1  (döntetlen, döntetlen)

24. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Bassem Amin (egyiptomi, 2703) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen)

26. Praggnanandhaa R (indiai, 2608) -  Michal Krasenkow (lengyel, 2569) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1)

31. Sam Shankland (amerikai, 2709) – Alekszander Arescsenko (ukrán, 2687) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen)

32. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2691) - Makszim Matlakov (orosz, 2688) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen)

 

A női Világkupán az orosz Alekszandra Gorjacskina és Katyerina Lahno az első játszmáik megnyerése után döntetlenekkel biztosították be továbbjutásukat.

Az ukrán exvilágbajnoknők, Marija Muzicsuk és Anna Usenyina párharca a rájátszásban dől el, míg Anna Muzicsuk már a nyolcaddöntőbe jutott.

A grúz Nana Dzagnidze az első játszma sokkja után kiegyenlített. Az orosz Valentyina Gunyina a továbbjutásának örülhetett. A kínai exvilágbajnoknő Tan Zhongyi kettős győzelemmel vette a második akadályt.

A világossal játszott partik megnyerése jelentette az orosz Alina Kaslinszkaja, a kazah Dianara Szaduakasszova és az iráni Sarasadat Khademalsharieh továbbjutását. A grúz Nino Bacsiasvili nem adott esélyt a lengyel Zawadzkának.

Az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuknak világossal csak remiznie kellett a női sakk legendája, a svéd Pia Cramling ellen. Aligha bánja a német Elisabeth Paehtz, hogy nem kell „túlóráznia”. A bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova már nyolcaddöntősként drukkolhat férjének Ivan Cseparinovnak az orosz Peter Szvidler elleni rájátszásán. Négy hely a legjobb 16 között még kiadó!

A 3. forduló eredményei:

1. Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596) - Olga Badelka (fehérorosz, 2418) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

2. Batkhuyag Munguntuul (mongol, 2428) - Katyerina Lahno (orosz, 2559) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

3. Marija Muzicsuk (ukrán, 2550) – Anna Usenyina (ukrán, 2429) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

4. Pauline Guichard (francia, 2413) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

5. Nana Dzagnidze (grúz, 2523) - Carissa Yip (amerikai, 2430) 1 – 1 (0 – 1, 1 – 0) TB

6.Valentyina Gunyina (orosz, 2437) - Dronavalli Harika (indiai, 2515) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

7. Tan Zhongyi (kínai, 2511) - Marie Sebag (francia, 2438) 2 - 0

8. Elina Danielian (örmény, 2407) - Dianara Szaduakasszova (kazah, 2483) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

9. Alina Kaslinszkaja (orosz, 2488) – Alisza Galljamova (orosz, 2442) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

10. Gunaj Mammadzada (azerbajdzsáni, 2460) - Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2494)  0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

11. Nino Bacsiasvili (grúz, 2487) – Jolanta Zawadzka (lengyel, 2403) 2 - 0

12.Leja Garifullina (orosz, 2390) - Polina Suvalova (orosz, 2489) 1 – 1  (döntetlen, döntetlen) TB

13. Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2385) – Elisabeth Paehtz (német, 2466) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

14. Pia Cramling (svéd, 2459) - Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

15. Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) – Bela Hotenasvili (grúz, 2471) 1 – 1 (döntetlen. döntetlen) TB

16. Natalija Pogonyina (orosz, 2469) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2463) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

A 3. forduló rájátszásai:

3. Marija Muzicsuk (ukrán, 2550) – Anna Usenyina (ukrán, 2429) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen)

5. Nana Dzagnidze (grúz, 2523) - Carissa Yip (amerikai, 2430) 1 – 1 (0 – 1, 1 – 0)

12.Leja Garifullina (orosz, 2390) - Polina Suvalova (orosz, 2489) 1 – 1  (döntetlen, döntetlen)

15. Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) – Bela Hotenasvili (grúz, 2471) 1 – 1 (döntetlen. döntetlen)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Meglepetések a Világkupák harmadik fordulójának első játszmáiban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Szocsiban zajló férfi Világkupán megkezdődtek a harmadik forduló küzdelmei, a legjobb 64 közötti párharcok. Tizenkilenc nagymester nyerte meg az első játszmáját. A legnagyobb szenzációt az örmény Haik M. Martiroszjan győzelme jelentette, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov a 29. lépés után lépésben kényszerült feladásra. A világbajnok Magnus Carlsen legyőzte honfitársát, Aryan Tarit. Gyorsan nyert az orosz Alekszandr Griscsuk, a 2015-ös Világkupa győztese Szergej Karjakin. Az amerikai Fabiano Caruana, a holland Anish Giri, a francia Maxime Vachier-Lagrave csak remizett. A generációs párbajban a 15 éves indiai Praggnanandhaa a legidőseb résztvevő, az 57 esztendős lengyel Michal Krasenkow ellen nyert. Jól szerepeltek az üzbég sakkozók, meglepő eredmények egész sora is született. A női Világkupán már a legjobb 32 között folynak a küzdelmek. Az orosz Alekszandra Gorjacskina és Katyerina Lahno, az ukrán Anna Muzicsuk győzött, meglepetés a grúz Nana Dzagnidze és az indiai Dronavalli Harika veresége. Hétfőn ellenkező színelosztással játsszák a második partikat, 1-1-nél rájátszás dönti el a továbbjutást. várhatja

 

Tizenkilenc nagymester várhatja lépéselőnyben a visszavágókat. A játéknap legnagyobb meglepetését az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov veresége jelentette, 29 lépésben kapott ki az örmény Haik M. Martiroszjantól.

 

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen fényes sikerekben oly gazdag pályafutása során Világkupát még nem tudott nyerni, az elsőség hiányzik a gyűjteményéből, ezért nevezett a viadalra. Négy éve a harmadik fordulóban szenvedett vereséget a kínai Bu Xiangzitól, a nőrvég világelső honfitársa, Aryan Tari ellen csak a második mérkőzést játssza, győzelemmel kezdett.

 

A nagy rivális amerikai Fabiano Caruana szerencsére folytathatja a versenyzést, nem fertőződött meg a második körben koronavírusos indonéz ellenfelétől. Caruana, a holland Anish Giri, a francia Maxime Vachier-Lagrave csak remizett. Az orosz Alekszndr Griscsuk, Szergej Karjakin, Nyikita Vityjugov, Daniil Dubov, Dmitrij Andrejkin és Vlagyimir Fedoszejev győztesként állhatott fel a sakkasztaltól, ahogy a fehérorosz Vladiszlav Kovalev és az ukrán Anton Korobov.

Az indiai rangadó Santosh Gujrathi Vidit sikerét hozta, Pentala Harikrishna és a 15 éves Praggnanandhaa is megnyerte az első játszmáját. Jól szerepeltek az üzbég sakkozók.

Számos meglepetés is született. A két évvel ezelőtti viadalon nagy sikerrel debütáló amerikai Jeffery Xiong kikapott a svéd Nils Grandelistól. Nyolcszoros bajnokunkat, Berkes Ferencet legyőző iráni Tabatabaei a kínai Yu Yangyi ellen nyert. A szerb Velimir Ivic a német Matthias Bluebaumot győzte le, a horvát Ante Brkic az Egyesült Arab Emírségek első számú sakkozóját, Salem A. R. Salehet keserítette el.

Világossal botlott a holland Jorden Van Foreest, a lengyel Kacper Piorun lepte meg az idei Wijk aan Zee-i tornagyőztest.

A harmadik forduló első játszmáinak eredményei:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2847) - Aryan Tari (norvég, 2639)  1 - 0

2. Rinat Jumabajev (kazah, 2637) – Fabiano Caruana (amerikai, 2806)  döntetlen

3. Bobby Cheng (ausztrál, 2552) – Vladiszlav Kovalev (FIDE, 2637) 0 - 1

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2634) - Anish Giri (holland, 2776) döntetlen

5. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Alan Pichot (argentin, 2630)  1 - 0

6. Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 1 - 0

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) – David Paravjan (orosz, 2625) döntetlen

8. Jorge Cori (perui, 2652) - Javohir Szindarov (üzbég, 2558) döntetlen

9. Jahongir Vahidov (üzbég, 2534) – Pavel Ponkratov (orosz, 2629) 1 - 0

10. Grigorij Oparin (orosz, 2654) - Szergej Karjakin (orosz, 2757) 0 - 1

11. Pentala Harikrishna (indiai, 2730) – Constantin Lupulescu (román, 2659)  1 - 0

12. Samuel Sevian (amerikai, 2647) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) döntetlen

13. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) – Baskaran Adhiban (indiai, 2660) 1 - 0

14. Sarin Nihal (indiai, 2620) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2724) 0 - 1

15. Nyikita Vityjugov (orosz, 2724) – Alexei Shirov (spanyol, 2662) 1 - 0

16. Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2656) – Andrej Jeszipenko (orosz, 2716) döntetlen

17. Daniil Dubov (orosz, 2714) – Vlagyimir Malahov (orosz, 2666) 1 - 0

18. Ivan Cseparinov (bolgár, 2667) – Peter Szvidler (orosz, 2714) döntetlen

19. Velimir Ivic (szerb, 2582) – Matthias Bluebaum (német, 2669) 1 - 0

20. Nils Grandelius (svéd, 2661)  – Jeffery Xiong (amerikai, 2709) 1 - 0

21. Jevgenyij Tomasevszkuj (orosz, 2706) – Pouya Idani (indiai, 2612) döntetlen

22. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) – Yu Yangyi (kínai, 2705) 1 - 0

23. Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Borisz Gelfand (izraeli, 2675)  döntetlen

24. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Bassem Amin (egyiptomi, 2703) döntetlen

25. Jorden Van Foreest (holland, 2688) – Kacper Piorun (lengyel, 2608) 0 - 1

26. Praggnanandhaa R (indiai, 2608)-  Michal Krasenkow (lengyel, 2569) 1 - 0

27. Ante Brkic (horvát, 2592) - Salem A. R. Saleh  (Egyesült Arab Emírségekbeli, 2682) 1 - 0

28. Anton Korobov (ukrán, 2683) - Kirill Georgijev (Észak-macedóniai, 2594) 1 - 0

29. David Navara (cseh, 2675) - Vasif Durarbajl (azerbajdzsáni, 2625) döntetlen

30. Timur Garejev (amerikai, 2596) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696) 0 - 1

31. Sam Shankland (amerikai, 2709) – Alekszander Arescsenko (ukrán, 2687) döntetlen

32. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2691) - Makszim Matlakov (orosz, 2688) döntetlen

 

A női Világkupán már a legjobb 32 csatája zajlik. A világranglista második orosz Alekszandra Gorjacskina pozíciós küzdelemben, 75 lépésben győzte le a Fehérorosz Olga Badelkát. A három évvel korábbi kieséses rendszerű világbajnokság ezüstérmes, Katyerian Lahno sötéttel nyert a mongolok legjobbja, Munguntuul ellen.

Az ukrán exvilágbajnoknők, Marija Muzicsuk és Anna Usenyina nem bírtak egymással, Anna Muzicsuk sötéttel győzött.

A játéknap legnagyobb meglepetését a grúz Nana Dzagnidze veresége jelentette, a kölcsönös hibáktól hemzsegő oartit az amerikai Carissa Yip nyerte meg. A hosszabb ideje hullámvölgyben levő háromszoros olimpiai bajnoknő orosz Valentyina Gunyina az indiai Dronavalli Harikát kényszerítette feladásra. A kínai exvilágbajnoknő Tan Zhongyi győzelméhez nem fért kétség.

Az időzavarba került orosz Alisza Galljamova simán vesztett honfitársnőke, Alina Kaslinszkaja ellen. Nino Bacsiasvili javította a mai grúz mérleget.

 

Az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk a torna doyenje, a svéd Pia Cramlingot sötéttel győzte le.

A 3. forduló első játszmáinak eredményei:

1. Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596) - Olga Badelka (fehérorosz, 2418) 1 - 0

2. Batkhuyag Munguntuul (mongol, 2428) - Katyerina Lahno (orosz, 2559) 0 - 1

3. Marija Muzicsuk (ukrán, 2550) – Anna Usenyina (ukrán, 2429) döntetlen

4. Pauline Guichard (francia, 2413) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) 0 - 1

5. Nana Dzagnidze (grúz, 2523) - Carissa Yip (amerikai, 2430) 0 - 1

6.Valentyina Gunyina (orosz, 2437) - Dronavalli Harika (indiai, 2515) 1 - 0

7. Tan Zhongyi (kínai, 2511) - Marie Sebag (francia, 2438)  1 - 0

8. Elina Danielian (örmény, 2407) - Dianara Szaduakasszova (kazah, 2483) döntetlen

9. Alina Kaslinszkaja (orosz, 2488) – Alisza Galljamova (orosz, 2442) 1 - 0

10. Gunaj Mammadzada (azerbajdzsáni, 2460) - Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2494)  döntetlen

11. Nino Bacsiasvili (grúz, 2487) – Jolanta Zawadzka (lengyel, 2403) 1 - 0

12.Leja Garifullina (orosz, 2390) - Polina Suvalova (orosz, 2489)  döntetlen

13. Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2385) – Elisabeth Paehtz (német, 2466) döntetlen

14. Pia Cramling (svéd, 2459) - Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) 0 - 1

15. Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) – Bela Hotenasvili (grúz, 2471) döntetlen

16. Natalija Pogonyina (orosz, 2469) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2463) döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com  Eric Rosen és Anasztaszia Korolkova

 

Komment 1 | Reblog! 0 |

A Világkupán Berkes és Erdős is elvesztette a rájátszást, nagy meglepetések, meglepő üzbég sikerek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szocsiban  a kieséses rendszerű Világkupa második fordulójának rájátszásait rendezték meg, a két magyar résztvevő, Berkes Ferenc és Erdős Viktor búcsúzott a további küzdelmektől. A klasszikus játszmákban nagymestereink remiztek, az első 25-25 perces rapid  partikban világossal döntetleneket értek el. A második ütközetekben az iráni Tabatabaei ellen Berkes döntetlent ígérő végjátékot vesztett el, a német Matthias Bluebaum is megnyerte játszmáját Erdőssel szemben. Két nagy meglepetés is született a tie-break során, a nyolcadik kiemelt francia Alireza Firouzja és a kilencedik helyre rangsorolt amerikai Leinier Dominguez Perez is vereséget szenvedett üzbég ellenfeleitől. Huszonkét továbbjutó hely sorsa dőlt el a négy időkontrollal is vívott csatákban. A női Világkupán a legjobbak közül a grúz Lela Dzsavahisvili és a kazah Zsanszaja Abdumalik számára jelentett végállomást a második forduló, nyolc helyért folytak a küzdelmek.

A Világkupa első fordulójában Kozák Ádám, a második körben az első mérkőzéseiket játszó Berkes Ferenc és Erdős Viktor is búcsúzni kényszerült, az év egyik legfontosabb versenyén a további küzdelmekben már nem vehetnek részt.

Berkes a két klasszikus játszmában történt pontosztozkodás után az első rapidpartiban – 25-25 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz – a Tarrasch-védelemben őrizte gyalogelőnyét, az iráni Tabatabaei futópárjával kiegyenlítette esélyeit. A második rapid összecsapás eldöntötte a meccs sorsát. Az eredeti megnyitás után hosszas manőverező játék kezdődött, az iráni sakkozó gyalogot nyert, de a végjáték remi ígért. Berkes Ferenc az idő szorításában rosszul védekezett.

Erdős Viktor is világossal kezdte a rapid párbajt a német Matthias Bluebaum ellen, 75 lépésben lett döntetlen az ütközet. Sötéttel a királyszárnyat meggyengítő gyaloglépését követően Bluebaum támadása nagy erővel bontakozott ki, 35 lépésben a továbbjutásának örülhetett. Nagymestereink a Világkupa során hat klasszikus játszmában öt döntetlent értek el, a négy rapidpartiban kétszer remiztek, nyeretlenek maradtak.

Az élcsoportban két nagy meglepetés született, a nyolcadik kiemelt francia Alireza Firouzja és a kilencediknek rangsorolt amerikai Leinier Dominguez Perez is csomagolhatott, váratlanul rövidre sikerült a Krasznaja Poljanán tett „kirándulásuk”. Az első 10-10 perces és 10-10 másodperces bónusszal játszott partit Firouzja világossal vesztette el üzbég ellenfelével szemben. Dominguez mindkét rapidpartit elbukta üzbég riválisa ellen.

Az iráni Parham Maghsoodloo a macedón színekben játszó Kirill Georgijevtől kapott ki, az orosz Dmitrij Jakovenkót az amerikai Timur Gareyev tréfálta meg.

Hihetetlen küzdelemben a bolgár Ivan Cseparinov őrületes kapkodásban, az Armageddon partiban győzött a német Rasmus Svane ellen. Cseparinovnak a párharc során kétszer is egyenlítenie kellett.  A spanyol színeket képviselő Alexei Shirov és az egykori ukrán Yaroslav Zherebukh összecsapásán mind a hat játszma döntéssel végződött.

A 2. forduló rájátszásának eredményei:

6. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) – Krikor Sevag Mekhitarian (brazil, 2554) 3 - 1 (döntetlen, döntetlen, (s)1 – 0, 1 – 0)

8. Alireza Firouzja (francia, 2)759) - Javohir Szindarov (üzbég, 2558) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, döntetlen, (v)0 – 1, döntetlen)

9. Jahongir Vahidov (üzbég, 2534) – Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen,  (v)1 – 0, 1 – 0)

13.  Alexandr Fier (brazil, 2569) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 0 - 1)

16. Andrej Jeszipenko (orosz, 2716) – Thai Dan Von Nguyen (cseh, 2588) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (v)döntetlen, 1 – 0)

17. Gukesh D (indiai, 2578) – Daniil Dubov (orosz, 2714) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (v)0 – 1, döntetlen)

23. Volodar Murzin (orosz, 2502) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (v)döntetlen, (s)0 - 1

28. Parham Maghsoodloo (iráni, 2698) – Kirill Georgijev (Észak-macedóniai, 2594) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (v)0 – 1, döntetlen)

35. Timur Garejev (amerikai, 2596) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2684) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, döntetlen)

36. Alekszandr Predke (orosz, 2683) - Vasif Durarbajl (azerbajdzsáni, 2625) 1 – 3 (döntetlen, döntetlen. (s)0 – 1, 0 – 1)

38. Salem A. R. Saleh  (Egyesült Arab Emírségekbeli, 2682) - Aleksandar Indjic (szerb, 2607) 3 - 1 (0 – 1, 1 - 0, (v)1 – 0, 1 – 0)

41. Ravi Haria (angol, 2440) – Etienne Bacrot (francia, 2678) 1,5 – 2,5 (0 – 1, 1 – 0, (v)döntetlen, 0 - 1)

43. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) – Berkes Ferenc (magyar, 2673) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 1 – 0)

45. Varuzhan Akobian (amerikai, 2614) - Nils Grandelius (svéd, 2661)  1,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 0 – 1)

46. Matthias Bluebaum (német, 2669) – Erdős Viktor (magyar, 2614) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 1 – 0)

47. Rasmus Svane (német, 2615) -  Ivan Cseparinov (bolgár, 2667) 4 - 5 (1 - 0, 0 – 1, (v)döntetlen, döntetlen, (v)döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, 0 – 1, (v)0 – 1)

49. Sant Szargszjan (örmény, 2626) - Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2656) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (v)döntetlen,  0 – 1)

50. Alexei Shirov (spanyol, 2662) - Yaroslav Zherebukh (amerikai, 2620) 4 - 2 (1 – 0, 0 – 1, (v) 0 – 1, 1 – 0, (s)1 – 0, 1 – 0)

53. Benjamin Bok  (holland, 2624) - Samuel Sevian (amerikai, 2647) 2 – 4 (1 - 0, 0 – 1, (v)döntetlen, döntetlen, (v)0 – 1, 0 – 1)

55. Bogdan-Daniel Deac (román, 2639) - Grigorij Oparin (orosz, 2654) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen,  (s)döntetlen, 0 – 1)

57. Sandro Mareco (argentin, 2629) - Jorge Cori (perui, 2652) 2,5 – 3,5 (1 - 0, 0 – 1, (v)1 – 0, 0 – 1, (s) 0 – 1, döntetlen)

62. Alekszej Szarana (orosz, 2640) - Vladiszlav Kovalev (FIDE, 2637) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, (v)döntetlen, döntetlen, (v)0 – 1, döntetlen)

A viadal harmadik fordulójában kitüntető érdeklődés kíséri majd a norvég háziderbit, a világbajnok Magnus Carlsen és Aryan Tari összecsapását. Folytatódnak-e az üzbég sakkozók sikerei, igazi csemegének ígérkezik Nodirbek Abduszattorov és Anish Giri párbaja.

A legfiatalabb és a legidősebb résztvevő csap össze, a 15 éves indiai Praggnanandhaa R (2608) és az 57 esztendős lengyel Michal Krasenkow (2569).

A 3. forduló párosítása:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2847) Aryan Tari (norvég, 2639)

2. Rinat Jumabajev (kazah, 2637) – Fabiano Caruana (amerikai, 2806)

3. Bobby Cheng (ausztrál, 2552) – Vladiszlav Kovalev (FIDE, 2637)

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2634) - Anish Giri (holland, 2776)

5. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Alan Pichot (argentin, 2630)

6. Haik M. Martiroszjan (örmény, 2632) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) – David Paravjan (orosz, 2625)

8. Jorge Cori (perui, 2652) - (Javohir Szindarov (üzbég, 2558)

9. Jahongir Vahidov (üzbég, 2534) – Pavel Ponkratov (orosz, 2629)

10. Grigorij Oparin (orosz, 2654) - Szergej Karjakin (orosz, 2757)

11. Pentala Harikrishna (indiai, 2730) – Constantin Éupulescu (román, 2659)

12. Samuel Sevian (amerikai, 2647) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738)

13. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) – Baskaran Adhiban (indiai, 2660)

14. Sarin Nihal (indiai, 2620) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2724) 

15. Nyikita Vityjugov (orosz, 2724) – Alexei Shirov (spanyol, 2662)

16. Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2656) – Andrej Jeszipenko (orosz, 2716)

17. Daniil Dubov (orosz, 2714) – Vlagyimir Malahov (orosz, 2666)

18. Ivan Cseparinov (bolgár, 2667) – Peter Szvidler (orosz, 2714)

19. Velimir Ivic (szerb, 2582) – Matthias Bluebaum (német, 2669)

20. Nils Grandelius (svéd, 2661)  – Jeffery Xiong (amerikai, 2709)

21. Jevgenyij Tomasevszkuj (orosz, 2706) – Pouya Idani (indiai, 2612)

22. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) – Yu Yangyi (kínai, 2705)

23. Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Borisz Gelfand (izraeli, 2675)

24. Etienne Bacrot (francia, 2678) - Bassem Amin (egyiptomi, 2703)

25. Jorden Van Foreest (holland, 2688) – Kacper Piorun (lengyel, 2608)

26. Praggnanandhaa R (indiai, 2608) Michal Krasenkow (lengyel, 2569)

27. Ante Brkic (horvát, 2592) - Salem A. R. Saleh  (Egyesült Arab Emírségekbeli, 2682)

28. Anton Korobov (ukrán, 2683) - Kirill Georgijev (Észak-macedóniai, 2594)

29. David Navara (cseh, 2675) - Vasif Durarbajl (azerbajdzsáni, 2625)

30. Timur Garejev (amerikai, 2596) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2696)

31. Sam Shankland (amerikai, 2709) – Alekszander Arescsenko (ukrán, 2687)

32. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2691) - Makszim Matlakov (orosz, 2688)

A női Világkupa legnagyobb szenzációjaként a kazah derbin a gibraltári GP-verseny győztese, Zsanszaja Abdumalik kikapott Bibiszara Asszaubajevtől. Az előkelően rangsorolt nagymesternők közül a grúz Lela Dzsavahisvili veresége váratlan. Remekül küzdve a svéd Pia Cramling is bejutott a harmadik fordulóba.

Drámai volt a spanyol Ana Matnadze és  Olga Badelka küzdelme, a „hirtelen halál” játszma döntetlene a fehérorosz sakkozónőnek kedvezett.

A viadal második körében Hoang Thanh Trang az orosz Alisza Galljamovától szenvedett vereséget, sötéttel vesztette el az első őartit.

A 2. forduló rájátszásának eredményei:

10. Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2494) – Rout Padmini (indiai, 2370) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, (s)1 – 0, 1 - 0)

13. Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2385) – Lela Dzsavahisvili (grúz, 2470) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, (s)1 – 0, 1 – 0)

15. Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) - Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2505) 2,5 – 1,5  (1 – 0, 0 – 1, (v)döntetlen, 1 – 0)

19. Pia Cramling (svéd, 2459) – Monika Socko (lengyel, 2393) 3,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, döntetlen, (s) 1 - 0, döntetlen)

20. Elisabeth Paehtz (német, 2466) - Nurgyul Szalimova (bolgár, 2395) 4,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, 0 – 1, (v)döntetlen, döntetlen, (v)1 – 0, döntetlen)

26. Marie Sebag (francia, 2438) - Almira Skripchenko (francia, 2411) 3,5 – 2,5) (döntetlen, döntetlen, (v)döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 1 – 0)

28. Carissa Yip (amerikai, 2430) - Natalija Buksza (ukrán, 2413) 3 – 1  (1 – 0, 0 – 1, (v)1 – 0, 1 - 0)

32. Ana Matnadze (spanyol, 2421) - Olga Badelka (fehérorosz, 2418) 4,5 – 4,5  (döntetlen, döntetlen, (s)1 – 0, 0 – 1, (s)döntetlen, döntetlen, (s)1 – 0, 0 – 1, (s)döntetlen)

A 3. forduló párosítása:

1. Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596) - Olga Badelka (fehérorosz, 2418)

2. Batkhuyag Munguntuul (mongol, 2428) - Katyerina Lahno (orosz, 2559)

3. Marija Muzicsuk (ukrán, 2550) – Anna Usenyina (ukrán, 2429)

4. Pauline Guichard (francia, 2413) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2535)

5. Nana Dzagnidze (grúz, 2523) - Carissa Yip (amerikai, 2430)

6.Valentyina Gunyina (orosz, 2437) - Dronavalli Harika (indiai, 2515)

7. Tan Zhongyi (kínai, 2511) - Marie Sebag (francia, 2438)  

8. Elina Danielian (örmény, 2407) - Dianara Szaduakasszova (kazah, 2483)

9. Alina Kaslinszkaja (orosz, 2488) – Alisza Galljamova (orosz, 2442)

10. Gunaj Mammadzada (azerbajdzsáni, 2460) - Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2494)

11. Nino Bacsiasvili (grúz, 2487) – Jolanta Zawadzka (lengyel, 2403)

12.Leja Garifullina (orosz, 2390) - Polina Suvalova (orosz, 2489)

13. Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2385) – Elisabeth Paehtz (német, 2466)

14. Pia Cramling (svéd, 2459) - Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) –

15. Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) – Bela Hotenasvili (grúz, 2471)

16. Natalija Pogonyina (orosz, 2469) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2463)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Berkes és Erdős másodszor is remizett, rájátszás dönt a továbbjutásukról, Aronjan betegség miatt visszalépett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szocsiban a kieséses rendszerű férfi Világkupa második fordulójában 22 továbbjutó hely sorsa a rájátszáson dől el. Berkes Ferenc az iráni M. Amin Tabatabaei, Erdős Viktor a német Matthias Bluebaummal másodszor is remizett. A világbajnok Magnus Carlsen, a holland Anish Giri és az orosz Szergej Karjakin kettős győzelemmel jutott a legjobb 64 közé. Az örmény Levon Aronjan pozitív COVID-teszt  miatt nem vehet részt a tornán, az ausztrál Bobby Cheng játék nélkül „nyert”.  Fabiano Caruana ellefele, az indonéz Susanto Megaranto is pozitív-tesztet produkált, remélhetően nem fertőzte meg A világranglista második amerikai sakkozót! A legjobbak közül az orosz Alekszandr Griscsuk, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az indiai Pentala Harikrishna, a lengyel Jan-Krzysztof Duda is sikerrel vette a második akadályt, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov, a francia Alireza Firouzja és az amerikai Leinier Dominguez Perez „pótvizsgázik”. A női Világkupán még nyolc hely kiadó, az esélyesek nem hibáztak. Hoang Thanh Trang az első parti elvesztése után világossal nem tudott visszavágni az orosz Alisza Galljamovának, búcsúzott a további küzdelmektől.

A kétszeres Világkupa-győztes örmény Levon Aronjan visszalépésre kényszerült, az újabb teszt is is pozitív eredményt hozott, a háromszoros olimpiai bajnok nem játszhat a tornán.

A világbajnok Magnus Carlsen kettős győzelmet ért el a horvát Szasa Martinovic ellen, a norvég világelső a 64 között honfitársával, Aryan Tarival mérkőzik meg.

Kalandos lett az amerikai Fabiano Caruana továbblépése, az első partit az indonéz Susanto Megaranto ellen megszakították, pozitív-teszt miatt az indonéz sakkozót vesztesnek nyilvánították. A második tesztje is pozitív lett. Caruana izgulhat, hogy nem fertőzte-e meg ellenfele. A zsúfolt versenyteremben többen maszkban játszanak. Váratlan fejleményeket sajnos a továbbiakban is várhatunk.

Kettős győzelmet aratott a holland Anish Giri is, míg az orosz Alekszandr Griscsuk csak nehezen döntötte le a „berlini falat”, 96 lépésben nyerte meg a második partiját.

Bizonytalankodott az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov, „pótvizsgáznia” kell, meglepetésre a francia Alireta Firouzja nehéz perceket élt át, a remiért kellett megküzdenie.

Az utolsó két Világkupán is elődöntős  francia Maxime Vachier-Lagrave már készülhet a harmadik fordulóra. A hazai pályán játszó Szergej Karjakinra fokozott nyomás nehezedik, a bajnoki ezüstérmétől eltekintve szerényebb eredményeket ért el a 2016-ban világbajnoki döntős orosz nagymester.

Az orosz nagymesterek kevés kivétellel jól teljesítettek, a 19 éves Andrej Jeszipenkora és Daniil Dubovra rájátszás vár.

A 14 éves Volodar Murzin alaposan megnehezíti Vladiszlav Artyemijev továbbjutását. Nagy meglepetés a világbajnok-jelölti döntőben szabadkártyával játszó Kirill Alekszejenko kiesése, a „veterán” lengyel Michal Krasenkow győzte le, aki hosszú évek óta a török válogatott egyik edzője.

A 2009-ben Világkupát nyert 51 esztendős izraeli Borisz Gelfand is a legjobb 64 között.

Berkes Ferenc küzdelme az iráni M. Amin Tabatabaei ellen a rájátszásban dől el. Nagymesterünk második prtija a Caro-Kann védelemben lett 38 lépésben döntetlen.

Erdős Viktor is a Caro-Kann védelemben csatázptt a német Matthias Bluebaummal. Világossal kis előnyt ért el, de a német sakkozó ellenjátéka a bástyavégjátékban időben érkezett.

Huszonkét továbbjutó hely sorsa szombaton a rájátszáson dől el. A „pótvizsga” két 25-25 perces rapidpartival kezdődik, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű játszmával folytatódik a csatározás és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc) következnek. Ha még mindig nem dőlt el a találkozó, akkor a „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő. Minden új időkontroll előtt színsorsolás van, a „hirtelen halál” játszmánál a sorsolást megnyerő dönt, hogy világossal, vagy sötéttel játssza-e a partit.

Az élcsoportban  a második forduló eredményei:

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

Szasa Martinovic

CRO

2548

0 -1

0 - 1

Magnus Carlsen

NOR

2847

Fabiano Caruana

USA

2806

1 - 0

1 - 0

Susanto Megaranto

INA

2550

Bobby Cheng

AUS

2552

1 - 0

1 - 0

Levon Aronjan

ARM

2782

Anish Giri

NED

2776

1 - 0

1 - 0

Borisz Szavcsenko

RUS

2553

Javohir Szindarov

UZB

2558

1/2

0 - 1

Alekszandr Griscsuk

RUS

2778

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2782

1/2

1/2

Krikor Sevag Mekhitarian

BRA

2554

Elshan Moradiabadi

USA

2553

1/2

0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2749

Alireza Firouzja

FRA

2759

1/2

1/2

Javohir Szindarov

UZB

2558

Jahongir Vahidov

UZB

2534

1/2

1/2

Leinier Dominguez Perez

USA

2758

Szergej Karjakin

RUS

2757

1 - 0

1 - 0

Samsziddin Vohidov

UZB

2530

Yasser Quesada Perez

CUB

2565

  1/2

0 - 1

Pentala Harikrishna

IND

2730

Jan-Krzysztof Duda

POL

2738

1 - 0

1/2

Guillermo Vazquez

PAR

2558

Alexandr Fier

BRA

2569

1/2

1/2

Santosh Gujrathi Vidit

IND

2726

Dmitrij Andrejkin

RUS

2724

 1 - 0

1/2

Emre Can

TUR

2569

Vojtech Plat

CZE

2525

  1/2

0 - 1

Nyikita Vityjugov

RUS

2724

Andrej Jeszipenko

RUS

2716

1/2

1/2

Thai Dan Von Nguyen

CZE

2588

Gukesh D

IND

2578

  1/2

1/2

Daniil Dubov

RUS

2714

Peter Szvidler

RUS

2714

1 - 0

1/2

Pablo Salinas Herrera

CHI

2514

Velimir Ivic

SRB

2582

1 - 0

1/2

Francisco Vallejo Pons

ESP

2710

Jeffery Xiong

USA

2709

1/2

1 - 0

Victor Mikhalevski

ISR

2579

Iniyan P

IND

2506

0 - 1

0 - 1

Jevgenyj Tomasevszkij

RUS

2706

Yu Yangyi

CHN

2705

1 - 0

1 - 0

Denis Kadric

BIH

2564

Volodar Murzin

RUS

2502

1/2

1/2

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2704

Basaem Amin

EGY

2703

1 - 0

1/2

Hovhannes Gabuzjan

ARM

2587

Juraj Druska

SVK

2493

 0 - 1

1/2

Jorden Van Foreest

NED

2688

Kirill Alekszejenko

RUS

2699

1/2

0 - 1

Michal Krasenkow

POL

2569

Ante Brkic

CRO

2592

1 - 0

1/2

Jurij Krivorucsko

UKR

2699

Parham Maghsoodloo

IRI

2698

1/2

1/2

Kirill Georgijev

MKD

2594

Nodirbek Jakkubojev

UZB

2598

1/2

0 - 1

David Navara

CZE

2675

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2696

1 - 0

1 - 0

Axel Pachman

PAR

2599

Baadur Dzsobava

GEO

2603

1/2

0 - 1

Sam Shankland

USA

2709

Makszim Matlakov

RUS

2688

1 - 0

1/2

Hjorvar Steinn Gretarsson

ISL

2603

M. amin Tabatsbaei

IRI

2613

1/2

1/2

Berkes Ferenc

HUN

2673

Matthias Bluebaum

GER

2669

1/2

1/2

Erdős Viktor

HUN

2614

A női Világkupán a rajtlista első kilenc helyezettje nem hibázott. A világranglista második orosz Alekszandra Gorjacskina kettős győzelemmel jutott tovább. Honfitárnője, Katyerina Lahno és az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk első játszmájukat elremizték, a másodikat megnyerték.

Az ukrán Anna Muzicsuk, a grúz Nana Dzagnidze, a kazah Dianara Szaduakasszova, az orosz Polina Suvalova, az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk is megnyerte mindkét játszmáját. Az ibdiai Dronavalli Harika és a kínai exvilágbajnoknő Tan Zhongyi játék nélkül nyerte meg második játszmáját, a női mezőnyben többen is visszalépésre kényszerültek!

A legjobbak közül az iráni Sarasadat Khademalsharieh, a grúz Lela Dzsavahisvili és a kazah Zsanszaja Abdumalik „pótvizsgázik”, nyolc továbbjutó hely még kiadó a legjobb 32 között.

Hoang Thanh Trang az első játszma elvesztése után nem tudott visszavágni az orosz Alisza Galljamovának. A Colle-megnyitásban sorozatos cserékkel egyszerűsödött az állás, nagymesternőnk vezérszárnyi gyalogtöbblete néni reményt adott, de a rutinos olimpiai bajnoknő elérte a továbbjutását jelentő döntetlent.

Az élcsoportban a második forduló eredményei:

1. Gulrukhbeim Tokhirjonova (amerikai, 2344) - Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596) 0 - 2

2. Katyerina Lahno (orosz, 2559) – Teodora Injac (szerb, 2370) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

3. Inna Gaponenko (ukrán, 2357) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2550) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

4. Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) – Tatev Abrahamyan (amerikai, 2352) 2 - 0

5. Zhaoqin Peng (holland, 2358) - Nana Dzagnidze (grúz, 2523) 0 - 2

6. Dronavalli Harika (indiai, 2515) – Medina Warda Alulia (indonéz, 2360) 2 - 0

7. Butul Cemre ildiz Kadioglu (török, 2362) - Tan Zhongyi (kínai, 2511)  0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

8. Dianara Szaduakasszova (kazah, 2483) – Jennifer Yu (amerikai, 2289) 2 - 0

9. Lisandra Teresa Ordaz Valdes (kubai, 2369) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2488) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 -1)

10. Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2494) – Rout Padmini (indiai, 2370) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

11. Stavroula Tsolakidou (görög, 2389) - Nino Bacsiasvili (grúz, 2487) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

12. Polina Suvalova (orosz, 2489) – Turmunh Munhzoul (mongol, 2278) 2 - 0

13. Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2385) – Lela Dzsavahisvili (grúz, 2470) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

14. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) – Cori T. Deysi (perui, 2388) 2 - 0

15. Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) - Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2505) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

16. Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2463) – Alekszandra Malcsevszkaja (orosz, 2390) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

Alisza Galljamova (orosz, 2442) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2404) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Berkes és Erdős remizett a 2. forduló első partijában, Hoang Thanh Trang vereséget szenvedett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szocsiban a férfi és a női Világkupa második fordulójában a 128, illetve a 64 résztvevő a kör első partijait játszotta le. A világbajnok Magnus Carlsen sötéttel, a világranglista második amerikai Fabiano Caruana világossal győzött. A kétszeres győztes örmény Levon Aronjan a megfázás tüneteit mutatta, bár jól érezte magát, a szingapúri Bobby Cheng ellen nem engedték a sakkasztalhoz ülni, az újabb teszt dönti el, hogy játszhat-e a tornán. Az esélyesek közül az orosz Alekszandr Griscsuk, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov, a francia Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja is döntetlennel kezdett. Berkes Ferenc sötéttel az iráni M.amin Tabatabaeivel remizett, Erdős Viktor a német Matthias Bluebaummal osztozott meg a ponton. A női viadalon a rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskina nyeréssel, honfitárnője, Katyerina Lahno döntetlennel rajtolt. Az orosz Alisza Galljamova ellen Hoang Thanh Trang sötéttel szenvedett vereséget. pénteken ellenkező színelosztással a második összecsapásokra kerül sor, 1-1 esetén rájátszás dönt.

A Világkupa második fordulója kis ünnepséggel kezdődött meg, A FIDE alelnöke, az azerbajdzsáni Mair Mamedov nyújtotta át Magnus Carlsennek a Fair Play-díjat, amelyet a jugoszláv sakkozás legendájának, Szvetozar Gligoricsnak emlékére alapítottak, a díjazott a sportszerű játék és a sakkozás magasszintű képviselője.

A négyszeres világbajnok a horvát Szása Martinovics ellen sötéttel kezdte meg a küzdelmet, sötéttel elkerülte ellenfele csapdáját, 34 lépésben győzött. A sajtótájékoztatón Magnus Carlsen készséggel válaszolt a kérdésekre, gratulált kihívójának Jan Nepomnjacsijnak a 30. születésnapjára. Carlsen kellemes emlékeket őriz Szocsiból, 2014-ben Viswanathan Anand ellen itt védte meg a világbajnoki címét.

Legnagyobb riválisa, az amerikai Fabiano Caruana világossal elért győzelemmel kezdett. A világranglista második helyezettjével Carlsen 2018-ban Londonban játszott vb-döntőt.

A mezőnyben az örmény Levon Aronjan az egyetlen, aki kétszer is megnyerte a Világkupát, 2005-ben és 20117.ben is diadalmaskodott. A kötelező PCR-teszten Aronjan számára kedvezőtlen eredmény született, az egy hete már megfázással bajlódó Aronjant nem engedték játszani, a pénteki teszt dönti el, hogy játszhat-e a tornán, a szingapúri Bobby Cheng játék nélkül nyerte meg az első partit. A fordulóban még egy sakkozó vesztette el már folyamatban levő partiját pozitív teszt miatt, azonnal karanténba került. A fényképek tanúsága szerint sokan játszanak maszkban, a szigorú orvosi előírások szerint minden újabb forduló előtt tesztelik a sakkozókat. Rémálomként sejlik fel, hogy az esélyesek közül kinek a tesztje lehet menet közben pozitív…

A holland Anish Giri nyeréssel rajtolt, az esélyesek közül az orosz Alekszandr Griscsuk, az azerbajdzsán Sahriyar Mamedgyarov, a francia axime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja, az amerikai Leinier Dominguez Perez remivel kezdett.

Berkes Ferenc és Erdős Viktor is sötéttel játszotta első partiját. Nyolcszors bajnokunk az iráni sakkozás egyik tehetségével, M.amin Tabatabaie ellen a Pirc védelmet játszotta meg, 31 lépésben osztoztak meg a ponton.

Erdős Viktor a német Matthias Bluemaummal csatázott. A Grünfeld védelmű összecsapás sokáig egyenlő esélyekkel zajlott, majd a német sakkozó a sorozatos cserék után gyalogot nyert. A bástyavégjátékban négy gyalogja volt Viktor három gyalogjával szemben, nagymesterünk 86 lépésben harcolta ki a döntetlent.

Az élcsoportban  második forduló első játszmáinak eredményei:

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

Szasa Martinovic

CRO

2548

0 -1

Magnus Carlsen

NOR

2847

Fabiano Caruana

USA

2806

1 - 0

Susanto Megaranto

INA

2550

Bobby Cheng

AUS

2552

1 - 0

Levon Aronjan

ARM

2782

Anish Giri

NED

2776

1 - 0

Borisz Szavcsenko

RUS

2553

Javohir Szindarov

UZB

2558

1/2

Alekszandr Griscsuk

RUS

2778

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2782

1/2

Krikor Sevag Mekhitarian

BRA

2554

Elshan Moradiabadi

USA

2553

1/2

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2749

Alireza Firouzja

FRA

2759

1/2

Javohir Szindarov

UZB

2558

Jahongir Vahidov

UZB

2534

1/2

Leinier Dominguez Perez

USA

2758

Szergej Karjakin

RUS

2757

1 - 0

Samsziddin Vohidov

UZB

2530

Yasser Quesada Perez

CUB

2565

  1/2

Pentala Harikrishna

IND

2730

Jan-Krzysztof Duda

POL

2738

1 - 0

Guillermo Vazquez

PAR

2558

Alexandr Fier

BRA

2569

1/2

Santosh Gujrathi Vidit

IND

2726

Dmitrij Andrejkin

RUS

2724

 1 - 0

Emre Can

TUR

2569

Vojtech Plat

CZE

2525

  1/2

Nyikita Vityjugov

RUS

2724

Andrej Jeszipenko

RUS

2716

1/2

Thai Dan Vo Nguyen

CZE

2588

Gukesh D

IND

2578

  1/2

Daniil Dubov

RUS

2714

Peter Szvidler

RUS

2714

1 - 0

Pablo Salinas Herrera

CHI

2514

Velimir Ivic

SRB

2582

1 - 0

Francisco Vallejo Pons

ESP

2710

Jeffery Xiong

USA

2709

1/2

Victor Mikhalevski

ISR

2579

Iniyan P

IND

2506

0 - 1

Jevgenyj Tomasevszkij

RUS

2706

Yu Yangyi

CHN

2705

1 - 0

Denis Kadric

BIH

2564

Volodar Murzin

RUS

2502

1/2

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2704

Basaem Amin

EGY

2703

1 - 0

Hovhannes Gabuzjan

ARM

2587

Juraj Druska

SVK

2493

 0 - 1

Jorden Van Foreest

NED

2688

Kirill Alekszejenko

RUS

2699

1/2

Micha Krasenkow

POL

2569

Ante Brkic

CRO

2592

1 - 0

Jurij Krivorucsko

UKR

2699

Parham Maghsoodloo

IRI

2698

1 - 0

Kirill Georgijev

MKD

2594

Nodirbek Jakkubojev

UZB

2598

1/2

David Navara

CZE

2675

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2696

1 - 0

Axel Pachman

PAR

2599

Baadur Dzsobava

GEO

2603

1/2

Sam Shankland

USA

2709

Makszim Matlakov

RUS

2688

1 - 0

Hjorvar Steinn Gretarsson

ISL

2603

M. amin Tabatsbaei

IRI

2613

1/2

Berkes Ferenc

HUN

2673

Matthias Bluebaum

GER

2669

1/2

Erdős Viktor

HUN

2614

A női Világkupán a világranglista második, tavaly világbajnoki döntőt játszott és a kínai JuWenjuntól 6-6 után csak a rájátszásban vereséget szenvedő orosz Alekszandra Gorjacskina magabiztos győzelemmel kezdett. Egyik nagy riválisa, 2018-ban a kieséses világbajnokságon döntős honfitársnője, Katyerian Lahno világossal csak remizett.

Az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk nem bírt Inna Gaponenkoval, nővére nyeréssel rajtolt, a grúz Nana Dzagnidze és az indiai Dronavalli Harika is. A döntetlenek mellett a legnagyobb meglepetést a kazah háziderbin Zsanszaja Abdumalik veresége jelentette.

Hoang Thang Trang az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnoki döntős Alisza Galljamovával küzd a második körben. A rutinos ellenfél a holland védelem ellen kerülte a divatos változatokat, kzben tartotta a kezdeményezést. Európa-bajnoknőnk döntő hibája után az időzavar ellenére megnyerte az első ütközetet.

Az élcsoportban a második forduló első játszmáinak eredményei:

1. Gulrukhbeim Tokhirjonova (amerikai, 2344) - Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596) 0 - 1

2. Katyerina Lahno (orosz, 2559) – Teodora Injac (szerb, 2370) döntetlen

3. Inna Gaponenko (ukrán, 2357) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2550) döntetlen

4. Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) – Tatev Abrahamyan (amerikai, 2352) 1 - 0

5. Zhaoqin Peng (holland, 2358) - Nana Dzagnidze (grúz, 2523) 0 - 1

6. Dronavalli Harika (indiai, 2515) – Medina Warda Alulia (indonéz, 2360) 1 - 0

7. Butul Cemre ildiz Kadioglu (török, 2362) -Tan Zhongyi (kínai, 2511) döntetlen

8. Dianara Szaduakasszova (kazah, 2483) – Jennifer Yu (amerikai, 2289) 1 - 0

9. Lisandra Teresa Ordaz Valdes (kubai, 2369) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2488) döntetlen

10. Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2494) – Rout Padmini (indiai, 2370) döntetlen

11. Stavroula Tsolakidou (görög, 2389) - Nino Bacsiasvili (grúz, 2487) döntetlen

12. Polina Suvalova (orosz, 2489) – Turmunh Munhzoul (mongol, 2278) 1 - 0

13. Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2385) – Lela Zsavahisvili (grúz, 2470) döntetlen

14. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2473) – Cori T. Deysi (perui, 2388) 1 - 0

15. Bibiszara Asszaubajeva (kazah, 2389) - Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2505) 1 - 0

16. Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2463) – Alekszandra Malcsevszkaja (orosz, 2390) döntetlen

Alisza Galljamova (orosz, 2442) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2404) 1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: ruchess.ru

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hoang Thanh Trang, Berkes Ferenc és Erdős Viktor a Világkupa 2. fordulójában 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szocsiban befejeződtek a női és férfi Világkupa első fordulójának küzdelmei, Hoang Thanh Trang, Berkes Ferenc és Erdős Viktor folytathatja a küzdelmeket. Hoag Thanh Trang a rájátszásban győzte le Fülöp-szigeteki Janelle Mae Fraynát. Berkes Ferenc kiemeltként kapcsolódik be, Erdős Viktor játék nélkül jutott tovább, türkmén ellenfele nem érkezett meg. Legfiatalabb nagymesterünk, a 19 éves Kozák Ádám a cseh Nguyen Thai Dan Van ellen 1,5-0,5-re elvesztette a meccset, sötéttel szenvedett vereséget, világossal nem tudott javítani.

 

 

A 206 résztvevős férfi Világkupán 78 párharcra került sor az első fordulóban, ötven kiemelt agymester, Magnus Carlsen és Fabino Caruana vezetésével a második fordulóban kapcsolódik be a küzdelembe. Berkes Ferenc 2673-as Élő-pontjával a 43. a rangsorban és az iráni M.amin Tabatabaeivel (2613) mérkőzik meg, aki rájátszásban harcolta ki a továbbjutását, az első játszmában sötéttel játszik-

Erdős Viktor a türkmén Szaparmirat Atabajevvel (2425) ellen játék nélkül nyert. Nagymesterünk a második körben a 46. kiemelt német Matthias Bluebaummal (2669) mérkőzik meg.

Legfiatalabb nagymesterünkhöz, a 19 éves Kozák Ádámhoz nem kegyes a sorsolás, a rutinos cseh Nguyen Thai Dan Van-nal (2588) kellett csatáznia. Az első játszmában sötéttel sokáig jól tartotta magát, a bástyavégjátékban pontatlanul védekezett, gyalogszerkezeti gyengeségei végzetesnek bizonyultak. A visszavágón a cseh sakkozó az orosz hustzárjáték mellett voksolt, billegett a parti, voltak bíztató jelek is, Nguyen is játszhatott volna jobban, két királyig csatáztak, 69 lépésben remiztek.

 

A 103 résztvevős női Világkupán huszonöten élvezhettek privilégiumot, az orosz Alekszndr Gorjacskina és Katyerina Lahno vezeti a rajtlistát az ukrán Muzicsuk testvérek, Marija és Anna előtt. Az elsőfordulóban jelentős erőkülönbségekkel is játszottak meccseket, nyolc továbbjutó hely sorsa dőlt el rájátszásban, Hoang Thang Trang is „pótvizsgázott”. Az első partit világossal megnyerte, de a második játszmában passzivitásba kényszerült, Janelle Mae Frayna kiegyenlített. A két 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónuszos rapidpartiban dőlt el nagymesternőnk továbbjutása, összesítésben 2,5 – 1,5-re győzött. A legjobb 64 között az orosz Alisza Galljamova (2442) lesz az ellenfele.

Sakkozóink eredményei:

Hoang Thanh Trang (magyar, 2404) - Janelle Mae Frayna (Fülöp-szigeteki, 2179) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

Nguyen Thai Dan Von (cseh, 2588) – Kozák Ádám (magyar, 2504) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

A 2. forduló párosítása:

Alisza Gallkjamov (orosz, 2444) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2404)

M.amin Tabatabavei (iráni, 2613) – Berkes Ferenc (magyar, 2673)

Matthias Bluebaum (német, 2669) – Erdős Viktor (magyar, 2614)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave kétpontos előnnyel győzött, Anand lett a második a zágrábi Croantia GCT viadalon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban a francia Maxime Vacher-Lagrave elsőségével fejeződött be a Croatia Grand Chess Tour rapid-és villámverseny. A Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatának harmadik viadalán Vachier-Lagrave  kétpontos előnnyel végzett az élen. MVL a villámverseny 11. fordulója után érte be az orosz Jan Nepomnjacsijt, átvette a vezetést, veretlenségét is megőrizve növelte előnyét, egy körrel a befejezés előtt már a torna győztese volt. Szenzációs az 51 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand második helyezése, mesternégyest is elérve tört előre. A holland Anish Giri a nagy versenyfutásban harmadikként végzett. A hajrá izgalmait legkevésbé a világbajnoki kihívó Nepomnjacsij bírta, utolsó öt partijából csak másfél pontot szerzett.  A Grand Chess Tour sorozat ötletgazdája, a sakkozás legendás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov a 18 villámpartiból csak 2,5 pontot ért el, tizennégyszer feladásra kényszerült. Maxime Vachier-Lagrave a 150 ezer dolláros díjalapból 37.500 dollárt nyert, vezeti az összetett pontversenyt. A GCT következő tornáját, a rapid-és villámversenyt St. Louisban  augusztus 9. és 16. között rendezik meg, majd a 8. Sinquefield Cup klasszikus viadala zárja a sorozatot.

 

A villámverseny második játéknapja előtt az összetett pontversenyben félpontos előnnyel vezetett Jan Nepomnjacsij, a villámverseny első kilenc fordulójában Maxime Vachier-Lagrave fél pontot lefaragott a hátrányából. Az exvilágbajnok Viswanathan Anandnak két és fél ponttal volt kevesebbje, mint az éllovasnak.

A verseny állása a rapidverseny és a villámverseny els játéknapja után:

1.Jan Nepomnjacsij (orosz, 2782) 17 (11, 6)

2. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) 16,5 (10, 6,5)

3. Anish Giri (holland, 2776) 15,5 (10, 5,5)

4. Viswanathan Anand (indiai, 2753) 14,5 (9, 5,5)

5. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 14,5 (10, 4,5)

6. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 13 (9, 4)

7. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) 13 (8, 5)

8. Anton Korobov (ukrán, 2683) 11,5 (7, 4,5)

9. Ivan Saric (horvát, 2653) 10

10. Jorden Van Foreest (holland, 2688) 9 (6, 3)

11. Garri Kaszparov (orosz. 2812) 0,5

 

A tizedik fordulóban Jan Nepomnjacsij egy pontra növelte előnyét. Viswanathan Anand nem tudott visszavágni Anish Girinek az első villámparti elvesztéséért, örökös sakk lett a vége. Jól kezdett Alekszandr Griscsuk. Megtört a jég, Garri Kaszparov nyolc vereség után először nyert játszmát.

A 10. forduló eredményei:

Viswanathan Anand (indiai, 2753) - Anish Giri (holland, 2776) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) döntetlen

Anton Korobov (ukrán, 2683) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 0 - 1

Garri Kaszparov (orosz, 2812) - Jorden Van Foreest (holland, 2688) 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) 0 - 1

A 11. forduló sorsdöntőnek bizonyult. Maxime Vachier-Lagrave befogta Jan Nepomnjacsijt, aki másodszor is vesztett Sahriyar Mamedgyarov ellen. A holtversenyben élen álló duó kétpontos előnyre tett szert. Viswanathan Anand fonalasan bemattolhatta volna Jan-Krzysztof Dudát, ehelyett örökös sakkot engedélyezett. Garri Kaszparov első nyerése után kilencedszer kapott ki, csak rövid ideig gondolhattuk, hogy Alekszandr Griscsuk „megérkezett” a versenybe.

A 11. forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda - Viswanathan Anand   döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Garri Kaszparov 1 - 0

Jorden Van Foreest - Anton Korobov 0 - 1

Jan Nepomnjacsij - Sahriyar Mamedgyarov 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - Anish Giri 1 - 0

A 12. kör eredményei is kedvezően alakultak MVL számára. Bár kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni Vishy Ananddal szemben, 89 lépésben lett döntetlen a csatájuk. Anish Giri „besegített” MVL-nek, előző fordulóbeli veresége után Jan Nepomnjacsijt legyőzte, Vachier-Lagrave egyedül állhatott az élen.

A 12. forduló eredményei:

Viswanathan Anand (15,5) - Maxime Vachier-Lagrave (18) döntetlen

Anish Giri (16) - Jan Nepomnjacsij (18) 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (14,5) - Jorden Van Foreest (9) 1 - 0

Anton Korobov (12,5) - Alekszandr Griscsuk (15) 1 - 0

Garri Kaszparov (11,5) - Jan-Krzysztof Duda (15) 0 - 1

 

Másodszor is Viswanathan Anand került ki győztesen az ősi rivális elleni küzdelemből. Garri kaszparov a Ragozin védelmű partiban tisztet áldozott a sötét királyállás szétbombázásáért. Az exvilágbajnokok összecsapásában Kaszparovnak már nem volt ideje, hogy az újabb áldozati lehetőséget kiszámolja, 26 lépést követően újabb vereséget szenvedett el.

A torna nagy rangadóját játszotta Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave. A világbajnoki kihívó óriási esélyt szalasztott el, hogy visszavegye az éllovasi pozíciót, a csata 99 lépésben ért véget döntetlennel, MVL megőrizte félpontos előnyét, az orosz nagymester a kihagyott lehetőséget nem tudta feldolgozni. Sahriyar Mamedgyarov már mesterhármasnál tartott.

A 13. forduló eredményei:

Garri Kaszparov (11,5) - Viswanathan Anand (16)  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda (16) - Anton Korobov (13,5)  1 - 0

Alekszandr Griscsuk (15) - Sahriyar Mamedgyarov (15,5) 0 - 1

Jorden Van Foreest (9) - Anish Giri (17) döntetlen

Jan Nepomnjacsij (18) - Maxime Vachier-Lagrave (18,5) döntetlen

Az élcsoport állása:

1.Maxime Vachier-Lagrave 19

2. Jan Nepomnjacsij 18,5

3. Anish Giri 17,5

4-5. Viswanathan Anand és Jan-Krzysztof Duda 17

6. Sahriyar Mamedgyarov 16,5

A 14. fordulóban Jan Nepomnjacsijt újabb csapás érte, Viswanathan Anand a szicíliai védelmű parti bonyodalmaiban túljátszotta ellenfelét, az orosz sakkozót a vereség végképp „padlóra küldte”. MVL döntetlennel is egy pontra növelte előnyét, Mamedgyarov sorozatban negyedszer is nyert.

Az 14. forduló eredményei:

Viswanathan Anand (17) - Jan Nepomnjacsij (18,5) 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (19) - Jorden Van Foreest (9,5)  döntetlen

Anish Giri (17,5) - Alekszandr Griscsuk (15) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (16,5) - Jan-Krzysztof Duda (17) 1 - 0

Anton Korobov (13,5) - Garri Kaszparov (11,5) 1 - 0

 

Viswanathan Anand harmadszor is győzött, az exvilágbajnok már holtversenyben Jan Nepomnjacsijal a második helyen állt. Sahriyar Mamedgyarov ötödször nyert, negyedikként várhatta a folytatást.

A 15. forduló eredményei:

Anton Korobov (14,5) - Viswanathan Anand (18) 0 - 1

Garri Kaszparov (11,5) - Sahriyar Mamedgyarov (17,5) 0 - 1

Jan-Krzysztof Duda (17) - Anish Giri (18) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (15,5) - Maxime Vachier-Lagrave (19,5) döntetlen

Jorden Van Foreest (10) - Jan Nepomnjacsij (18,5) döntetlen

 

A 16. fordulóban MVL fontos partit nyert, Vishy Anand mesternégyesének köszönhetően már második volt! Garri Kaszparov második döntetlenét érte el, Anish Giri az örökös sakkot nem tudta elkerülni. Anton Korobov megállította Sahriyar Mamedgyarovot.

A 16. forduló eredményei:

Viswanathan Anand (19) - Jorden Van Foreest (10,5) 1 - 0

Jan Nepomnjacsij (19) - Alekszandr Griscsuk (16) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (20) - Jan-Krzysztof Duda (18) 1 - 0

Anish Giri (18) - Garri Kaszparov (11,5) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (18,5) - Anton Korobov (14,5) 0 – 1

Az élcsoport állása:

1.Maxime Vachier-Lagrave 21 pont

2. Viswanathan Anand 20

3. Jan Nepomnjacsij 19,5

4-5. Sahriyar Mamedgyarov és Anish Giri 18,5

8. Jan-Krzysztof Duda 18

 

Maxime Vachier-Lagrave az utolsó forduló előtt már torna győzelmet ünnepelhetett, Garri Kaszparov ellen ezúttal meggyőző játékkal nyert. Dúlt a küzdelem a dobogó harmadik fokáért, Jan Nepomnjacsijnak a bronzérme is veszélybe került Jan-Krzysztof elleni veresége miatt. Anish Giri beérte az orosz nagymestert.

A 17. forduló eredményei:

Sahriyar Mamedgyarov (18,5) - Viswanathan Anand (20) döntetlen

Anton Korobov (16,5) - Anish Giri (18,5)  0 - 1

Garri Kaszparov (12) - Maxime Vachier-Lagrave (21)  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda (18) - Jan Nepomnjacsij (19,5) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (16,5) - Jorden Van Foreest (10,5) 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave győzelemmel tette még hatásosabbá elsőségét, kétpontos előnnyel nyerte meg a viadalt. Szenzációs Viswanathan Anand második helyezése, a koronavírus-járvány miatt több mint egy évig nem versenyzett. Anish Giri a buktatókat is túlélve lett bronzérmes. Jan-Krzysztof Duda elégedett lehet helyezésével, Jan Nepomnjacsij nagyon csalódott.

Garri Kaszparov tizennégy játszmában szenvedett vereséget, az idő szorításában a lépésjelöltek között nem tudott választani. Meglepő, hogy többször is már a megnyitás után reménytelen volt az állása.  

Az utolsó forduló eredményei:

Viswanathan Anand (20,5) - Alekszandr Griscsuk (17,5) döntetlen

Jorden Van Foreest (10,5) - Jan-Krzysztof Duda (19) 0 - 1

Jan Nepomnjacsij(19,5) - Garri Kaszparov (12) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (22) - Anton Korobov (16,5) 1 - 0

Anish Giri (19,5) - Sahriyar Mamedgyarov (19) 1 - 0

 

A villámverseny végeredménye:

H

Név

Ti

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Maxime Vachier-Lagrave

GM

FRA

***

½ ½

0 1

1 ½

½ 1

1 ½

1 ½

½ 1

1 ½

1 1

13

2

Viswanathan Anand

GM

IND

½ ½

***

0 ½

½ ½

1 ½

½ ½

0 1

1 1

1 1

1 1

12

3

Anish Giri

GM

NED

1 0

1 ½

***

½ ½

½ 0

½ 1

½ 1

0 1

½ ½

1 ½

10.5

4

Alekszandr Griscsuk

GM

RUS

0 ½

½ ½

½ ½

***

½ 1

1 0

½ ½

1 0

½ 1

½ 1

10

4

Jan-Krzysztof Duda

GM

POL

½ 0

0 ½

½ 1

½ 0

***

1 0

0 1

1 1

0 1

1 1

10

4

Sahriyar Mamedgyarov

GM

AZE

0 ½

½ ½

½ 0

0 1

0 1

***

1 1

0 0

1 1

1 1

10

7

Jan Nepomnjacsij

GM

RUS

0 ½

1 0

½ 0

½ ½

1 0

0 0

***

1 1

1 ½

1 ½

9

8

Anton Korobov

GM

UKR

½ 0

0 0

1 0

0 1

0 0

1 1

0 0

***

1 1

1 1

8.5

9

Jorden Van Foreest

GM

NED

0 ½

0 0

½ ½

½ 0

1 0

0 0

0 ½

0 0

***

1 0

4.5

10

Garri Kaszparov

GM

RUS

0 0

0 0

0 ½

½ 0

0 0

0 0

0 ½

0 0

0 1

***

2.5

A rapidverseny végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

P

1

 Jan Nepomnjacsij (2792)

 

1

1

1

0

2

1

2

2

1

-

11

2

 Anish Giri (2776)

1

 

1

1

0

1

2

1

2

1

-

10

3

 Maxime Vachier-Lagrave (2749)

1

1

 

2

1

0

2

1

1

1

-

10

4

 Jan-Krzysztof Duda (2738)

1

1

0

 

1

2

1

1

2

1

-

10

5

Ivan Saric (R) (2653)

2

2

1

1

 

1

1

1

0

1

-

10

6

 Sahriyar Mamedgyarov (2782)

0

1

2

0

1

 

1

1

1

2

-

9

7

 Viswanathan Anand (2753)

1

0

0

1

1

1

 

1

2

2

-

9

8

 Alekszandr Griscsuk (2778)

0

1

1

1

1

1

1

 

1

1

-

8

9

 Anton Korobov (2683)

0

0

1

0

2

1

0

1

 

2

-

7

10

 Jorden Van Foreest (2688)

1

1

1

1

1

0

0

1

0

 

-

6

11

 Garri Kaszparov (B) (2812)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

0

Az összetett pontverseny állása:

1.Maxime Vachier-Lagrave  22

2. Wesley So 21,3

3. Sahriyar Mamedgyarov 18

4. Anish Giri 15,5

5. Levon Aronjan 13,8

6. Alekszandr Griscsuk  8

7. Tejmur Radzsabov 6,5

8. Fabiano Caruana 6,5

9. Rapport Richárd 3,5

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szocsiban négy magyar résztvevővel hétfőn kezdődik a női és a férfi Világkupa

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szocsiban július 12. és augusztus 7. között rendezik meg a 206 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupát és a 103 résztvevős Női Világkupát.  A rajtlistát a norvég világbajnok Magnus Carlsen és a női világranglista második helyezettje, az orosz Alekszandra Gorjacsikina vezeti. A magyar színeket négyen képviselik, Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Kozák Ádám és Hoang Thanh Trang. Meglepetésre Rapport Richárd ezúttal sem nevezett, Élő-pontjai alapján kiemelt lett volna. A sorsolást június 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján készítették el, az aktuális világranglisták első tizenöt helyezettjéből kilencen a rajtnál. Berkes kiemelt, Erdős Viktor a türkmén Szaparmirat Atabajevvel (2425), Kozák Ádám a cseh Nguyen Thai Dan Van-nal (2588) mérkőzik meg. Hoang Thanh Trang ellenfele az első körben a Fülöp-szigeteki Janelle Mae Frayna (2179) lesz.A Világkupa első két, illetve három helyezettje vívja ki a nyolcfős világbajnok-jelölti döntőn való indulás jogát.

 

A Nemzetközi Sakkszövetség együtt rendezi meg a férfi és a női Világkupát. A férfi sakkozás történetében ez már a kilencedik, a nőknél korábban 64 résztvevős kieséses világbajnokság volt. A korábbi 128 résztvevő helyett most 206-an a rajtnál, a legjobb ötven sakkozó a második körben csatlakozik, a nőknél 103-an indulnak, huszonöten kaptak privilégiumot.

 

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen 2017-es kudarcát szeretné feledtetni, akkor a harmadik körben a kínai Bu Xiangzhi legyőzte a norvég világelsőt. Az amerikai Fabiano Caruana is vállalta a megmérettetést, a kínai Ding Liren és a világbajnoki kihívó orosz Jan Nepomnjacsij lemondta a részvételt. Az örmény Levon Aronjan már kétszer diadalmaskodott, 2005-ben és 2017-ben ünnepelték őt győztesként. Az orosz Alekszandr Griscsuk, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov is játszik, míg a címvédő azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov távol marad. Nem nevezett első számú sakkozónk, Rapport Richárd sem. Először szerepel francia színekben Alireza Firouzja.

Berkes Ferenc kiemelt, Erdős Viktor könnyebb ellenfelet kapott, Kozák Ádámra nehéz feladat vár.

 

A női Világkupa nagy favoritja a tavaly világbajnoki döntőben csak a rájátszásban vereséget szenvedő orosz Alekszandr Gorjacskina, aki kitűnő formáját igazolva kivívta a részvételi jogot az orosz férfi szuperbajnokságon való induli jogot. Honfitársnője, Katyerina Lahno, az ukrán Marija és Anna Muzicsuk, a grúz Nana Dzagnidze lehet komoly riválisa. Hoang Thanh Trang számára az első meccs „sétagaloppnak” ígérkezik. A férfi Világkupa díjalapja 1.892.500 dollár, a nőknél 676.250 dollárt osztanak szét.
 

Az esztendő egyik legrangosabb viadalát, a Világkupákat a Szocsi melletti Krasznaja Poljanán rendezik meg, a 2014-es téli olimpiára készült el a Galaxy centrum, amjly a versenyek helyszíne lesz, a résztvevőknek többek között a Grand Hotel  Polyana nyújt majd lehetőséget a tökéletes pihenésre, a játszmákra való felkészülésre.

A világbajnok Magnus Carlsen és a világranglista második helyezettje, a 2018-as világbajnoki kihívó Fabiano Caruana a Világkupa két nagy sztárja, a lemondások ellenére is parádés a mezőny, az első két helyezett szerez jogot a jövő évi nyolcfős világbajnok-jelölti döntőben való indulásra.

A Világkupán két-két játszmás párharcokat játszanak a küzdő felek, a döntőt már négy partival vívják meg. 1-1 esetén rájátszás döntené el a továbbjutást, a döntőben 2-2-nél következne a „pótvizsga”.  Három magyar nagymesterért szoríthatunk, Berkes Ferenc, Erdős Viktor és Kozák Ádám a rajtnál, Berkes kiemelt, a második körben csatlakozik az első meccsüket megnyerőkhöz.

 

A rajtlista élcsoportja a július 1-től érvényes Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2847)

Fabiano Caruana (amerikai, 2806)

Levon Aronjan (örmény, 2782)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778)

Anish Giri (holland, 2776)

Alireza Firouzja (francia, 2759)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758)

Szergej Karjakin (orosz, 2757)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738)

Berkes Ferenc (magyar, 2673)

Erdős Viktor (magyar, 2614)

Kozák Adám (magyar, 2504)

 

A Női Világkupa rajtlistájának élcsoportja:

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596)

Katyerina Lahno (orosz, 2559)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2550)

Anna Muzicsuk (ukrán, 2527)

Nana Dzagnidze (grúz, 2523)

Dronavalli Harika (indiai, 2515)

Tan Zhongyi (kínai, 2511)

Hoang Thanh Trang (magyar, 2404)

Július 11-én a megnyitó ünnepségen tartották meg a színsorsolást is. A legjobbak számára az első forduló könnyűnek ígérkezik, az ötven kiemelt továbbjutása a második körből sem lehet gond. Érdekesebb párosítások a derékhadnál alakultak ki. A két-kétjátszmás találkozókon azért az esélyesebb nagymesterek sem mehetnek biztosra. Egy-egy elnézés, időzavaros hiba, vagy éppen a rapid rájátszás okozhat nagy meglepetéseket.

A résztvevőknek 90-90 perc gondolkodási idejük van az első 40 lépésre, majd még 30-30 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől még 30-30 másodperc extraidő is rendelkezésükre áll. 1-1 esetén a rájátszás következik, két 25-25 perces rapidparti plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű partival folytatódik a csatározás, és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség esetén villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc) következnek. Ha még mindig egál az eredmény, akkor „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő. A döntőben 2-2-nél hasonló a lebonyolítás. A fordulókat július 12-től magyar idő szerint  14 órától játsszák,

A Világkupák eddigi története

A világbajnoki rendszer 1993-ban kirobbant válságának a 2002-es Prágai Egyezmény csak látszólag vetett véget, igazi megoldást csak három év múlva a 8 résztvevős világbajnoki döntő megrendezése jelentette. Az időhúzás nagy „vezéráldozatot” is követelt, a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov a 2005-ös linaresi verseny győzteseként bejelentette az aktív sakkozástól a visszavonulását. Megreformálták a világbajnoki rendszert, és a 2005-ben, Hanti-Manszijszkban megrendezett első Világkupa a világbajnoki ciklus részévé vált. A 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadal döntőjében a rapid rájátszásban az örmény Levon Aronjan mindkét játszmát megnyerte az ukrán FIDE exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov ellen. Az egykori junior világbajnok addigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, veretlen maradt, 100 ezer dolláros díjat nyert. Ponomarjov közel hároméves hullámvölgy után szerepelt sikerrel. A francia Etienne Bacrot lett a harmadik, kölcsönös hibák után győzte le az orosz Alekszandr Griscsukot. A nagy szenzációt a 15 éves norvég Magnus Carlsen szereplése jelentette, jogot szerzett   a 2007-ben Elisztában megrendezett 16 résztvevős világbajnok-jelölti párharcokban való részvételre, ahonnan négyen, Lékó Péter, Levon Aronjan, Borisz Gelfand és Alekszandr Griscsuk jutott ki a mexikói világbajnoki döntőre.

A döntő végeredménye:

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2704) – Levon Aronjan (örmény, 2724)  1 – 3 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 - 1)

A 3. – 4. helyért:

Etienne Bacrot (francia, 2725) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2720)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

A 9. – 10. helyért:

Magnus Carlsen (norvég, 2570) – Gata Kamsky  (amerikai, 2690)  1 – 3 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 0 -1)

Az első fordulóban aratott szenzációs győzelmek után nagymestereink a második körben búcsúra kényszerültek. Balogh Csaba az ukrán Szergej Karjakin elleni sikere után Alekszander Arescsenkóval szemben már nem talált védelmet. Cao Sang előtt a kínai Xu Yun állította pirosra a szemafort.

Cao Sang (magyar, 2538) – Andrej Volokityin (ukrán, 2666)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Balogh Csaba (magyar, 2567) – Szergej Karjakin (ukrán, 2658) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Cao Sang (magyar, 2538) – Xu Jun (kínai, 2582)   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Balogh Csaba (magyar, 2567) – Arescsenko (ukrán, 2653)   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Két év múlva a 11. helyre rangsorolt amerikai Gata Kamsky győzelmével fejeződött be a Világkupa. A spanyol Alekszej Shirov elleni döntőt 2,5-1,5-re nyerte meg. A 33 éves amerikai sakkozó a bolgár Veszelin Topalovval vívhatott nyolcjátszmás világbajnok-jelölti döntőt, a párharc győztese (Topalov)  az indiai Viswanathan Ananddal a világbajnoki címért mérkőzhetett meg. Balogh Csaba és Héra Imre az első körben szenvedett vereséget, Almási Zoltán a legjobb 32 között az orosz Dmitrij Jakovenkotól kapott ki.

A döntő végeredménye:

Alekszej Shirov (spanyol, 2739) – Gata Kamsky (amerikai, 2714) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Nagymestereink eredményei:

Wen Yang (kínai, 2515) - Almási Zoltán (magyar, 2691)   0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Almási Zoltán (magyar, 2691) – Bartosz Socko (lengyel, 2646)  2 – 0

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710)  -  Almási Zoltán (magyar, 2691)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen) 

Szergej Rublevszkij (orosz, 2676) - Héra Imre (magyar, 2544)  1,5 – 0,5  (1 – 0, döntetlen)

Balogh Csaba (magyar, 2561) – Vladiszlav Tkacsijev (francia, 2661)  0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

2009-ben a Világkupa döntőjének rájátszását drámai csata után a 41 esztendős izraeli Borisz Gelfand 5-3-ra megnyerte a 26 esztendős exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov ellen. Összesítésben Gelfand 7-5-re győzött és világbajnokjelölt lett. Izgalmas partik, az idő szorításában nagy hibák is jellemezték a játszmákat. A világbajnoki címért 1990 óta harcoló Gelfand sikerekben gazdag pályafutásának egyik legnagyobb sikerét érte el. A viadal doyenje megérdemelt győzelmet aratott. Jól ismert megnyitáselméleti felkészültsége nagy rutinnal párosult.

Polgár Judit az első körben erőnyerő volt, a szlovén Dusko Pavasovic lábtörése miatt lemondta részvételét. A második fordulóban  nagymesternőnk a román Liviu-Dieter Nisipenu ellen nagy izgalmak után a villámpartikban biztosította a továbbjutását. A 32 között Borisz Gelfanddal csatázott. Az első parti elvesztését követően világossal remek győzelemmel egyenlített, a rájátszást azonban 2,5-0,5-re elvesztette a későbbi győztessel szemben.

A Világkupa döntője:

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) – Borisz Gelfand (izraeli, 2758) 5 – 7 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 0 -1, 0 – 1)

Polgár Judit eredményei:

Polgár Judit (magyar, 2680) – Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2677)   4,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen (s), 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0 (v), döntetlen)

Borisz Gelfand (izraeli, 2758)  - Polgár Judit)  3,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0 (s), döntetlen,  1 – 0)

2011-ben immár negyedszer volt Hanti-Manszijszk a házigazda, s először született orosz győzelem, Peter Szvidler hódította el az elsőséget. Szvidler a 96 ezer dolláros első díj mellé még 20 Élő-pontot is gyűjtött. Szép siker Alekszandr Griscsuk második helyezése. A harmadik világbajnok-jelölti címet az ukrán derbin Vaszilij Ivancsuk harcolta ki, Ruszlan Ponomarjovval szemben 2,5-1,5-re megnyerte a mérkőzést.

A döntő végeredménye:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2739) 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A 3. helyért vívott párharc végeredménye:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán 2764) 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Négy magyar résztvevője volt a viadalnak. Polgár Judit bravúros szerepléssel a nyolcaddöntőig jutott, itt a későbbi győztes Peter Szvidlertől kapott ki. A 32 között a rajtlistán első orosz Szergej Karjakint győzte le.  A nyolcaddöntőben a kubai Leinier Dominguez Perezt rájátszásban, óriási csatában múlta felül. Lékó Péter nagy meglepetésre már az első körben búcsúzott, Almási Zoltán és Berkes Ferenc a 64 között szenvedett vereséget.

Nagymestereink eredményei:

Jimenez Fidel Coralles (kubai, 2585) - Polgár, Judit (magyar, 2699) 0 - 2

Polgár Judit (magyar, 2699) - Szergej Movszeszjan (örmény, 2700) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Polgár Judit – Szergej Karjakin (orosz, 2788) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

Polgár Judit - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2719) 4,5 - 3,5 (0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, 0 - 1, döntetlen, 1 - 0)

Peter Szvidler (orosz, 2739) - Polgár Judit (magyar, 2699) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Almási Zoltán (magyar, 2726) – Essam El Gindy (egyiptomi, 2510)  2 - 0

Mircea-Emilian Parligras (román, 2636) - Almási Zoltán 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

Berkes Ferenc (magyar, 2696) – Sandro Mareco (argentin, 2597) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Zahar Efimenko (ukrán, 2706) - Berkes Ferenc 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Lékó Péter (magyar, 2717) – Samuel Shankland (amerikai, 2539) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Az orosz exvilágbajnok 38 éves Vlagyimir Kramnyik győzött a norvégiai Tromsøben az V. Világkupán. Honfitársával, a 23 esztendős Dmitrij Andrejkinnel vívta a négyjátszmás döntőt, 2,5 – 1,5-re nyerte meg a párharcot. Ez a cím még hiányzott a 2000-2007 között világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, Grand Slam-győztes, oly sok szuperverseny első helyezettjének gyűjteményéből! Kramnyik veretlenül játszotta végig a viadalt.

Sikerét a versenykiírásnak is köszönhette, hiszen játszania kellett ahhoz, hogy kedvező Élő-átlagával világbajnokjelölt lehessen. „Túlteljesítette” az elvárást, nemcsak játszott, hanem meg is nyerte a Világkupák addigi történetének legerősebb viadalát. Győzelmének a 23 éves Szergej Karjakin is örülhetett, Élő-pontjával a 2014-es világbajnok-jelölti verseny résztvevője lett.

A döntő végeredménye:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2727) 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A hatalmas meglepetésekkel tarkított tornán Lékó Péter az első akadályt sikerrel vette, Polgár Judit azonban az első parti elvesztése után többször is kihagyta a kiegyenlítést biztosító nyerést  a kubai I. R. Suarez Ortiz ellen.

A második forduló után már szegényebbek lettünk egy álommal, eldőlt, hogy a világbajnok-jelölti versenynek nem lesz magyar résztvevője. Lékő Péter sorsolása igen kedvező volt, hiszen könnyű ellenféllel kezdett, a norvég Leif Erlend Johannessennel. Gond nélkül jutott tovább, de a második körben a perui Julio Granda Zuniga útját állta.

Az első forduló eredményei:

15. Lékó Péter (magyar, 2744) - Leif Erlend Johannessen (norvég, 2519) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

42. I. R. Suarez Ortiz (kubai, 2609) - Polgár Judit (magyar, 2696) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

A 2. forduló eredménye:

Julio Granda Zunga (perui, 2664)  – Lékó Péter 1.5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

A Világkupa harmadik fordulójának óriási szenzációjaként a háromszoros olimpiai bajnok, Grand Prix-győztes, a világranglista második helyezettje, Tromsøben a rajtlistát vezető, a 2005-ös viadal nyertese, az örmény Levon Aronjan búcsúzni kényszerült. A rájátszásban kapott ki a két évvel korábbi ezüstérmes orosz Alekszandr Griscsuk is. A negyedik kört nem „élte túl” az amerikai Hikaru Nakamura és az azeri Sahriyar Mamedgyarov, rájátszás után az orosz Szergej Karjakin is pakolhatott. A negyeddöntő jelentette a címvédő Peter Szvidler és az olasz Fabiano Caruana számára a „végállomást”.

 

Bakuban az orosz Szergej Karjakin elsőségével fejeződött be a VI. Világkupa. A döntőben honfitársát, Peter Szvidlert 6-4-re győzte le, mind a tíz játszma döntéssel végződött! A klasszikus gondolkodási idejű négyjátszmás meccset Szvidler kettős győzelemmel kezdte, a drámai fordulatokban gazdag fináléban Karjakin azonban vert helyzetből kiegyenlített.

A rájátszás első partijában is nyert, de Szvidler visszavágott, majd vezetést szerzett. A győzelem küszöbén azonban ismét botlott, az elsőség sorsa a villámpartikban dőlt el, Szvidler minőségelőnyös állásban elnézte a bástyáját, majd az utolsó ütközetben támadása nem ütött át. Szergej Karjakin és Peter Szvidler is világbajnokjelölt lett, a győztes 96 ezer, a vesztes 64 ezer dollárt nyert.

A Világkupa döntőjének végeredménye:

Peter Szvidler (orosz, 2727) – Szergej Karjakin (orosz, 2762) 4 - 6

(Peter Szvidler – Szergej Karjakin 1 – 0

Szergej Karjakin – Peter Szvidler 0 – 1

Peter Szvidler – Szergej Karjakin 0 – 1

Szergej Karjakin – Peter Szvidler 1 – 0

Szergej Karjakin – Peter Szvidler 1 – 0

Peter Szvidler – Szergej Karjakin 1 – 0

Szergej Karjakin – Peter Szvidler 0 – 1

Peter Szvidler – Szergej Karjakin 0 – 1

Szergej Karjakin – Peter Szvidler 1 – 0

Peter Szvidler – Szergej Karjakin 0 – 1

A bakui Világkupán két nagymesterünknek drukkolhattunk. Lékó Péter két megnyert meccse után a legjobb 32 között az elődöntőbe jutott, a rajtlistán negyedik holland Anish Giritől szenvedett vereséget. Balogh Csaba a 64 között az ötödik kiemelt amerikai Wesley So ellen vesztett.

Az első forduló eredményei:

Lékó Péter (2707) – Alekszej Goganov (orosz, 2603) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2657) – Balogh Csaba (magyar, 2659) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

A 2. forduló eredményei:

Balogh Csaba – Wesley So (amerikai, 2773) 0 – 2

Wen Yang (kínai, 2620) – Lékó Péter  0,5- 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

A 3. forduló eredménye:

Lékó Péter – Anish Giri (holland, 2793) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

A viadalon a legesélyesebbek sorban búcsúztak a küzdelmektől. A sort a második fordulóban Levon Aronjan nyitotta meg. Nem élte túl a harmadik kört a címvédő Vlagyimir Kramnyik és honfitársa, Alekszandr Griscsuk. A nyolcaddöntő a végállomást jelentette az első helyen kiemelt bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov számára, de búcsúzott a harmadik Fabiano Caruana is. A kínai derbit a 16 éves Wei Yi nyerte meg Ding Lirennel szemben.

A negyeddöntőben az ukrán Pavel Eljanov az amerikai Hikaru Nakamura előtt állította pirosra a szemafort. Peter Szvidler és Szergej Karjakin is fordulatokban gazdag tie-break során jutott az elődöntőbe, majd Szvidler „könnyen” győzte le Girit, Karjakin nem kis izgalmak árán Eljanovot, s jött létre sorozatban harmadszor orosz finálé. Peter Szvidlernek nem sikerült a bravúr, hogy 2011-es győzelme után másodszor is elnyerje a győztesnek járó trófeát. Játéka alapján megérdemelte volna a győzelmet!

 

Négy esztendeje Tbiliszben az örmény Levon Aronjan győzött a Világkupán, a döntőben 4-2-re győzte le a kínai Ding Lirent. A finálé rájátszásában először világossal, majd sötéttel is megadásra kényszerítette riválisát. Aronjant pályafutása során másodszor ünnepelték győztesként, tizenkét évet kellett várnia újabb sikerére.

A kieséses rendszerű viadalon Levon Aronjan a hét mérkőzése során négyszer ti-break megnyerésével diadalmaskodott. Nehéz meccset játszott a második körben a kínai ex-világbajnoknővel, Hou Ji-fannal. A harmadik fordulóban az orosz Makszim Matlakovot csak a villámpartikban tudta megadásra kényszeríteni.

A francia Maxime Vachier-Lagrave elleni elődöntője drámai csatában dőlt el a javára. A „hirtelen halál” parti előtt a sorsolást Vachier-Lagrave nyerte meg és a sötét színt választotta, ahol 4 perce volt Aronjan 5 percével szemben, de remifórja. Az összecsapás nagy tétje a világbajnok-jelöltség volt, a győztes vívta ki a jogot a vb-jelölti döntőben való szereplésre. Egy lépésen múlott a parti, a cím sorsa, Vachier-Lagrave duplázhatta volna bástyáit a negyedik soron.

Döntőbeli ellenfele, a 24 esztendős Ding Liren kétszer harcolta ki rájátszásban a továbbjutást, az ukrán Martyin Kravcsiv és az indiai Santosh Gujrathi Vidit nehezítette meg feladatát. A negyeddöntőben Rapport Richárd sajnos nem tudta útját állni, ahogy az elődöntőben az amerikai Wesley So sem.

A döntőben Levon Aronjan megérdemelt győzelmet aratott. Az óvatosabb első parti után a másodikban sötéttel játszotta túl tíz évvel fiatalabb ellenfelét. Többször is fonalas nyerést szalasztott el, Ding Liren ellenfele hathatós segítségével megmenekült a vereségtől. A negyedik összecsapás során Aronjan gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni.

A rájátszás első rapid partijában – 25-25 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz – Aronjan könnyen nyert, a kínai sakkozónak már a nyitásban gondjai voltak, a meggyengült királyállása pedig gyorsan védhetetlenné vált, 30 lépést követően kapitulációra kényszerült. A tíz perces pihenő után ellenkező színelosztással következett a második ütközet. Ding Liren összeszedte magát, előnybe került, de a támadásvezetésébe hiba csúszott, Aronjan ellentámadása átütött. A rajtlistán 11. Ding Liren kitűnő versenyt játszott, a világbajnok-jelöltség kiharcolása óriási fegyvertény volt. 

Döntő

Élő

G1

G2

G3

G4

G5

G6

Pont

Levon Aronjan (ARM)

2802

1/2

1/2

1/2

1/2

v1

1

4

Ding Liren (CHN)

2771

1/2

1/2

1/2

1/2

0

0

2

Levon Aronjan eredményei:

Levon Aronjan – Daniel Cawdery (dél-afrikai, 2449)  2 - 0

Hou Ji-fan (kínai, 2670) – Levon Aronjan 2 – 4 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 – 1)

Levon Aronjan – Makszim Matlakov (orosz, 2728) 4,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlan)

Daniil Dubov (orosz, 2666) – Levon Aronjan 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2727) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2804) – Levon Aronjan 4 – 5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Ding Liren (kínai, 2771) 4 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 - 0)

A grúz fővárosban is óriási meglepetésék kísérték viadalt, igazi csillaghullásokat láttunk. A szenzációk élére kívánkozik, hogy a kínai Bu Xiangzhi gyalog, majd tisztáldozattal sötéttel nyert a norvég  világbajnok Magnus Carlsen ellen, világossal kiskombinációval elérte a továbbjutását jelenti döntetlent. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk már oly sokszor hibázott a fokozott feszültséggel járó összecsapások során, Tbilisziben pozíciós csúcsteljesítménnyel, sötéttel kényszerítette megadásra az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot, és csökkentette minimálisra világbajnok-jelölti álmait. A korábbi rapid világbajnok  azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov nem bírt az ukrán Jurij Kuzubovval. Az orosz sakkozás egyik nagy reménysége, a 21 éves Vlagyimir Fedoszejev az amerikai Hikaru Nakamurát remek játékkal győzte le. A címvédő orosz Szergej Karjakint már a második kör után családja körében fotózhatták.

A váratlan eredmények sorában, az Élő-pontok tükrében kellemes meglepetés volt, hogy Rapport Richárd okos taktikával a nyolcaddöntőig menetelt. A perui Emilio Cordova ellen könnyed kettős győzelemmel melegített a junior világranglistát fölényesen vezető, az elmúlt nyolc hónapban sikert-sikerre halmozó Wei Yi elleni meccsére. Két gyors döntetlennel indult a küzdelmük, a rapid rájátszás első partiját Rapport remek technikával nyerte meg. Az idő szorításában, a fokozott feszültségben nem könnyű felidézni a tanultakat, hogy minőségelőnnyel miként kell az áttörést végrehajtani. Rapport technikájáról az internetes szaklapok kivétel nélkül nagy elismeréssel írtak.

Wei Yi legyőzése után újabb kínai ellenfél következett. Li Chao ellen is Rapport két döntetlen után rapidozhatott. A kínai sakkozó hibázott, Rapport tisztelőnyét 115 lépésben érvényesítette. A második partiban megkegyelmezett ellenfelének, a 2,5-1,5-ös győzelem jelentette továbbjutását, a rajtlista 51. helyezettjeként nyolcaddöntős lett. Az orosz Jevgenyij Najerrel is sikerrel birkózott meg, a második rapidpartit nyerte meg, a legjobb nyolc között a kínai Ding Lirennel küzdhetett meg. Világossal gyorsan remizett, a második játszmát elvesztette, várakozáson felüli szereplése szép siker volt.

Az Európa-bajnokságról a részvételi jogot kiharcoló Erdős Viktor az első fordulóban az egyiptomi Bassem Aminnal szemben a rájátszásban öt döntetlen után tudott nyerni. A legjobb 64 között az ötszörös olimpiai bajnok, a 2011-es világkupa győztesével, a két évvel korábbi ezüstérmes Peter Szvidlerrek már nem bírt, a rájátszásban az orosz nagymester rutinja érvényesült.

Az első forduló eredményei:

Bassem Amin (egyiptomi, 2699) - Erdős Viktor (magyar, 2619) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Rapport Richárd (magyar, 2675) – Emilio Cordova (perui, 2616) 2 - 0

A 2. forduló eredményei:

Wei Yi (kínai, 2748) – Rapport Richárd 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Peter Szvidler (orosz, 2756) – Erdős Viktor 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0. döntetlen)

A 3. forduló eredménye:

Li Chao (kínai, 2745) – Rapport Richárd 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

A 4. forduló eredménye:

Rapport Richárd – Jevgenyij Najer (orosz, 2694) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

A negyeddöntő eredménye:

Rapport Richárd – Ding Liren (kínai, 2771) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

 

Hanti-Manszijszkban az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov győzelmével a fejeződött be a 8. Világkupa. A 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadal döntőjének rájátszásában 4-2-re nyert a kínai Ding Liren ellen, összesítésben 6-4-re győzte le a rajtlistát vezető, a világranglistán harmadik riválisát. Győztesként 110 ezer dolláros díjat vehetett át, Ding Liren 80 ezret nyert. Mindketten kiharcolták a jövő évi világbajnok-jelölti döntőben a szereplés jogát. A harmadik helyet a francia Maxime Vachier-Lagrave szerezte meg, a rájátszásban 2-0-ra győzte le a kínai Yu Yangyit. A Világkupa két magyar résztvevője, Berkes Ferenc és Gledura Benjámin az első körben szenvedett vereséget.

A két magyar résztvevő, Berkes Ferenc és Gledura Benjámin az első körben búcsúzott a további küzdelmektől. Az első játszmákban elért döntetlenek után Berkes sötéttel szenvedett vereséget a kazah Rinat Jumabajevtől, Gledura világossal kapott ki az orosz Jevgenyij Najertől. A mezőny legjobbjai kevés kivétellel továbbjutottak, huszonhárom hely sorsa a rájátszásban dőlt el, „elvérzett” a kínai Bu Xiangzhi, az amerikai Samuel Shankland és az angol Michael Adams.

A legjobb 64 között bombameglepetésre a német Liviu-Dieter Nisipeanu kettős győzelemmel búcsúztatta Hikaru Nakamurát. Könnyen vette a második akadályt is Maxime Vachier-Lagrave, az orosz Szergej Karjakin és a lengyel  Jan-Krzysztof Duda. Az amerikai Wesley So, az orosz Jan Nepomnjacsij, a címvédő örmény Levon Aronjan, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyerov, az orosz Vladiszlav Artyemijev, Dmitrij Andrejkin és Jevgenyij Tomasevszkij biztosította helyét a legjobb 32 között. A rajtlistát vezető Ding Liren, a holland Anish Giri, az amerikai Leinier Dominguez Perez és az orosz Alekszandr Griscsuk „pótvizsgázott”, de nem hibázott. A tizenöt továbbjutó helyért folyó a küzdelmekben  egyetlen igazi szenzáció sem született. Az esélyesebbnek tartott nagymesterek érvényesítették a „papírformát”.

A harmadik kör után csomagolhatott a 2016-os világbajnoki döntős, a 2015-ös Világkupa győztese, Szergej Karjakin, honfitársa, Nyikita Vityjugov győzte le. A legnagyobb meglepetést a rajtlista második Anish Giri kiesése jelentette, a 18 esztendős amerikai Jeffery Xiong győzte le. Ding Liren a 16 éves iráni Alireza Firouzja ellen kettős győzelemmel jutott tovább. A francia Maxime Vachier-Lagrave csak a villámpartikban múlta felül az orosz Dmitrij Jakovenkót. Az orosz derbin Jan Nepomnjacsij az idei szuperbajnok Jevgenyij Tomasevszkijnél jobban snellezett A nyolcaddöntőben öt orosz, három amerikai, két-két kínai és azerbajdzsáni, egy-egy francia, örmény, vietnami és lengyel sakkozó folytathatta a csatározást.

A nyolcaddöntő jelentette a végállomást Jan Nepomnjacsij és Wesley So számára, Yu Yangyi és Nyikita Vityjugov jutott tovább, Maxime Vachier-Lagrave nem hibázott Peter Szvidlerrel szemben. Öt továbbjutó helyért folytatódtak a küzdelmek. Ding Liren kettős győzelemmel nyerte meg az orosz Kirill Alekszejenko elleni párharcát. Alekszandr Griscsuk az amerikai Leinier Dominguez Perezzel szemben diadalmaskodott. A címvédő Levon Aronjan alaposan megszenvedett a továbbjutásáért, a vietnami Le Quang Liem nagy esélyt szalasztott el. Az azeri testvérharcban Sahriyar Mamedgyarov hagyott ki kecsegtető lehetőséget, Tejmur Radzsabov bírta jobban a feszültséget. Drámai csatában dőlt el a két ifjú titán párbaja. A 21 éves Jan-Krzysztof Duda és a 18 esztendős Jeffery Xiong nyolc lejátszott partijából hétben is döntés született, hétszer nyertek a világossal játszók. Az utolsó villámjátszma döntött Xiong javára.

A negyeddöntőben két párharc dőlt el a két klasszikus partiban. Ding Liren az időzavarba került Alekszandr Griscsukot győzte le, Tejmur Radzsabov kalandos játszmában Jeffery Xiongot. Az előző Világkupa két elődöntőse, Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan párharcában most a francia sakkozó volt a szerencsésebb. Yu Yangyi a „hirtelen halál” partit nyerte meg Nyikita Vityjugov ellen.

Az elődöntőben MVL ismét „elbukott”, Tajmur Radzsabov győzelmével világbajnokjelölt lett. A kínai testvérharc Ding Liren sikerét hozta Yu Yangyival szemben.

A négyjátszmás döntő első partija óvatos játékkal lett döntetlen. A második összecsapásban Ding Liren királyszárnyi gyalogrohammal sikert ért el. A hátrányba került azerbajdzsáni nagymester a harmadik ütközetben a Marshall támadásban megnyerte az elméleti párbajt, Ding Liren nem tudott megbirkózni Radzsabov új ötletével. A negyedik játszma döntetlennel ért véget, rájátszás döntötte el a két világbajnokjelölt küzdelmét. A rapid játszmákban négy pontosztozkodás született, a villámoartikban Tejmur Radzsabov kihasználta Ding Liren tévelygéseit. A kínai nagymester nem tudta feledni, hogy két éve Levon Aronjantól is kikapott a fináléban. Tejmur Radzsabov eddigi pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el. Maxime Vachier-Lagrave lett a harmadik, de nem lehetett felhőtlen az öröme, nem sikerült az áhított világbajnok-jelölti cím megszerzése.

A Világkupa döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Ding Liren (kínai, 2811)  6 – 4 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

A bronzmérkőzés végeredménye:

Yu Yangyi (kínai, 2763) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2774) 2 – 4

(döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Tejmur Radzsabov útja a győzelemig:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Helgi Dam Ziska (Feröer-szigetek, 2533) 1.5 – 0.5 (1 – 0, döntetlen)

Szanan Szjugirov (orosz, 2662) – Tejmur Radzsabov 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

Tejmur Radzsabov – Daniel Juffa (orosz, 2577) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2767) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen 0 - 1)

Jeffery Xiong (amerikai, 2707) – Tejmur Radzsabov 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2774) - Tejmur Radzsabov   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Tejmur Radzsabov – Ding Liren (kínai, 2811) 6 – 4 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

A Világkupák eddigi győztesei:

2005 Levon Aronjan (örmény)

2007 Gata Kamsky (amerikai)

2009 Borisz Gelfand (izraeli)

2011 Peter Szvidler (orosz)

2013 Vlagyimir Kramnyik (orosz)

2015 Szergej Karjakin (orosz)

2017 Levon Aronjan (örmény)

2019 Tejmur Radzabov (azerbajdzsáni)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij előnye fél pont, Kaszparov nyolc partit vesztett a villámversenyen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban a Croatia Grand Chess Tour 2021 villámverseny első játéknapja, kilenc forduló után az összetett pontversenyben az orosz Jan Nepomnjacsij félpontos előnnyel vezet a francia Maxime Vachier-Lagrave előtt. A holland Anish Giri, a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az exvilágbajnok  Viswanathan Anand csatázik még a dobogós helyekért. A rapidversenyen a horvát Ivan Saric négyes holtversenyben másodikként végzett, a villámversenyen az exvilágbajnok Garri Kaszparov játszik helyette. A sakkozás legendás 13. világbajnoka a kilenc partiból csak egy döntetlent ért el. Az 5-5 perces és lépésenként 2-2 másodperces bónuszidővel játszott partikban klasszikus a pontozás, 1 pont jár a győzelemért. Vasárnap ellenkező színelosztással játsszák a második partikat. A torna díjalapja 150 ezer dollár, az összetett pontverseny győztese 37.500 dollárt nyer.

 

Remek csatákat, jelentős fordulatokat, meglepő elnézéseket, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket is láttunk a Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának harmadik állomásán, a horvát fővárosban zajló viadalon. A háromnapos rapidverseny után még nagyobb sebességre kapcsoltak a sakkvilág ászai, játszmánként 5-5 perc és 2-2 másodperc gondolkodási idővel a villámversenyen kilenc fordulóra került sor. A rapidversenyen elért elsőségével Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel várhatta a folytatást. A rapidtornán holtversenyes második helyezést elért Ivan Saric helyett az exvilágbajnok Garri Kaszparov játszik…

A rapidversen végeredménye:

1.Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 11 pont

2-5. Anish Giri (holland, 2776), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749), Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) és Ivan Saric (horvát, 2653 10

6-7. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) és Viswanathan Anand (indiai, 2753) 9

8. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) 8

9. Anton Korobov (ukrán, 2683) 7

10. Jorden Van Foreest (holland, 2688) 6

 

A rapidverseny első három helyezettje győzelemmel kezdte meg a viadalt. A rajt meglepetéseként a torna legfiatalabb résztvevője, Jorden Van Foreest 25 lépésben nyert a sakkozás legendás világbajnoka, Garri Kaszparov ellen. Az 58 éves, 2005-ben a profi sakkozástól visszavonult Kaszparov szicíliai védelme korán zátonyra futott. Viswanathan Anand előnybe is került Anish Girivel szemben, a kritikus állásban az indiai exvilágbajnok mattba lépett.

Az első forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2776) - Viswanathan Anand (indiai, 2753) 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 1 - 0

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) - Anton Korobov (ukrán, 2683) 1 - 0

Jorden Van Foreest (holland, 2688) – Garri Kaszparov (orosz, 2812) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) –  Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) döntetlen

 

A második körben is a világossal játszók domináltak, csak Garri Kaszparov remije volt a kivétel. Anish Giri újabb győzelmével beérte Jan Nepomnjacsijt, aki Zágrábban második vereségét szenvedte el. Viswanathan Anand ellen Jan-Krzysztof Duda nagy hibát vétett.

A 2. forduló eredményei:

Viswanathan Anand -  Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Garri Kaszparov - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

Anton Korobov - Jorden Van Foreest 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

A harmadik fordulóban az élen állók egymás ellen mérkőztek meg, a tökéletes  megnyitási felkészülés eredményeként a kiegyenlített erők küzdelme pontosztozkodással zárult. Garri Kaszparov újabb fájdalmas vereséget szenvedett el, Jan-Krzysztof Duda 26 lépésben nyert.

A 3. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Viswanathan Anand döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Anish Giri  döntetlen

Jorden Van Foreest - Sahriyar Mamedgyarov 0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Anton Korobov 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Garri Kaszparov  1 - 0

A negyedik körben folytatódott Garri Kaszparov vesszőfutása. Az exvilágbajnokok csatájában Kaszparov mániákusan ragaszkodott a Najdof-változathoz. Viswanathan Anand a több mint egyéves versenyzési szünete közepette sem tétlenkedett, tanítványai sikert sikerre halmoztak, új ötlete meglepte egykori ősi riválisát.

 

Remekelt MVL, a világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsijt tetszetős áldozattal győzte le, Anish Giri átvette a vezetést.  

A 4. forduló eredményei:

Viswanathan Anand - Garri Kaszparov 1 - 0

Anton Korobov - Jan-Krzysztof Duda 0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov - Alekszandr Griscsuk 0 - 1

Anish Giri - Jorden Van Foreest döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij 1 – 0

Az élcsoport állása:

1.Anish Giri 13 pont

2-4. Jan Nepomnjacsij. Maxime Vachier-Lagrave és Jan-Krzysztof Duda 12,5

5. Viswanathan Anand 11,5

Az ötödik forduló után az élen négyes holtverseny jött lére. Anish Giri remivel folytatta, Jan Nepomnjacsij győzelemmel javított. Jan-Krzysztof Duda is meggyőző játékkal mért vereséget Sahriyar Mamedgyarovra. Nem találok szavakat Garri Kaszparov újabb fiaskójára, világossal 26 lépésben vesztett.

Az 5. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij - Viswanathan Anand 1 - 0

Jorden Van Foreest - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Anish Giri döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Garri Kaszparov - Anton Korobov 0 - 1

A hatodik körben folytatódott Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave versenyfutása, győzelmeikkel lépéselőnybe kerültek Anish Girivel és Jan-Krzysztof Dudával szemben. Sokkoló volt, hogy Garri Kaszparov a hetedik lépés után kapitulált egy hihetetlen vezérlépése után. Nepomnjacsj és MVL 14,5 ponttal állt az élen, Giri és Duda 14 ponttal követte a duót, Anand 12,5-tel ötödik volt.

A 6. forduló eredményei:

Viswanathan Anand - Anton Korobov 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov - Garri Kaszparov 1 - 0

Anish Giri - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Alekszandr Griscsuk 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Jorden Van Foreest 1 - 0

 

A hetedik forduló után hármas holtverseny az élen, Nepomnjacsij, Giri és MVL 15-15 ponttal vezetett, Duda fél pont hátránnyal követte a triót, Anand az ötödik helyen állt 13,5-tel.

A 7. forduló eredményei:

Jorden Van Foreest - Viswanathan Anand 0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Garri Kaszparov - Anish Giri 0 - 1

Anton Korobov - Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

 

A nyolcadik kör legdrámaibb partiját MVL és Garri Kaszparov játszotta. Az exvilágbajnok fölényes, nyert állásában tétovázni kezdett, többször is mentőövet dobott a francia nagymesternek, majd a döntetlent ígérő állásban Kaszparov újabb fatális elnézéssel el is vesztette a partit. Jan Nepomnjacsij a rivális Jan-Krzysztof Dudára mért vereséget, Anish Giri váratlanul kikapott Anton Korobovtól.

A 8. forduló eredményei:

Viswanathan Anand - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

Anish Giri - Anton Korobov 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - Garri Kaszparov 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Jan-Krzysztof Duda 1 – 0

Jorden Van Foreest - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Az élcsoport állása:

1-2. Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave 16 pont

3. Anish Giri 15

4. Jan-Krzysztof Duda 14,5

5. Viswanathan Anand 14

A villámverseny első játéknapjának utolsó fordulójában Jan Nepomnjacsij 17 lépésben győzte le Garri Kaszparovot, az összetett versenyben fél ponttal vezet Maxime Vachier-Lagrave előtt. Jan-Krzysztof Duda ismét vesztett, Anish Giri remivel megőrizte harmadik helyét.

A 9. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Viswanathan Anand döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Jorden Van Foreest 0 - 1

Garri Kaszparov - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Anton Korobov - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Anish Giri döntetlen

 

H

Fed

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

F

Pont

1

RUS

Jan Nepomnjacsij

2792

1 0

1 ½

1 1

1 1

2 0

2 ½

2 1

0

1 1

1

18

17

2

FRA

Maxime Vachier-Lagrave

2749

1 1

1 0

2 ½

2 ½

0 1

1 1

1 ½

1

1 1

1

18

16.5

3

NED

Anish Giri

2776

1 ½

1 1

2 1

1 ½

1 ½

1 ½

2 0

0

1 ½

1

18

15.5

4

IND

Viswanathan Anand

2753

1 0

0 ½

0 0

1 1

1 ½

1 ½

2 1

1

2 1

1

18

14.5

5

POL

Jan-Krzysztof Duda

2738

1 0

0 ½

1 ½

1 0

2 1

1 ½

2 1

1

1 0

1

18

14.5

6

AZE

Sahriyar Mamedgyarov

2782

0 1

2 0

1 ½

1 ½

0 0

1 0

1 0

1

2 1

1

18

13

7

RUS

Alekszandr Griscsuk

2778

0 ½

1 0

1 ½

1 ½

1 ½

1 1

1 1

1

1 ½

½

18

13

8

UKR

Anton Korobov

2683

0 0

1 ½

0 1

0 0

0 0

1 1

1 0

2

2 1

1

18

11.5

9

CRO

Ivan Saric

2653

2

1

2

1

1

1

1

0

1

9

10

10

NED

Jorden van Foreest

2688

1 0

1 0

1 ½

0 0

1 1

0 0

1 ½

0 0

1

1

18

9

11

RUS

Garri Kaszparov

2812

0

0

0

0

0

0

½

0

0

9

0.5

A villámverseny állása:

GCT Blitz Croatia 2021 Zágráb, 2021.július10-11.

cat. XXI (2755)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

Maxime Vachier-Lagrave,

g

FRA

2749

*

*

1

.

0

.

½

.

1

.

½

.

½

.

1

.

1

.

1

.

2921

2.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2792

0

.

*

*

½

.

1

.

½

.

1

.

1

.

0

.

1

.

1

.

6

2876

3.

Anish Giri

g

NED

2776

1

.

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

0

.

½

.

½

.

1

.

2832

4.

Viswanathan Anand

g

IND

2753

½

.

0

.

0

.

*

*

½

.

1

.

1

.

½

.

1

.

1

.

2835

5.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2778

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

1

.

1

.

½

.

½

.

5

2795

6.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2738

½

.

0

.

½

.

0

.

½

.

*

*

1

.

1

.

0

.

1

.

2757

7.

Anton Korobov

g

UKR

2683

½

.

0

.

1

.

0

.

0

.

0

.

*

*

1

.

1

.

1

.

2763

8.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2782

0

.

1

.

½

.

½

.

0

.

0

.

0

.

*

*

1

.

1

.

4

2709

9.

Jorden Van Foreest

g

NED

2688

0

.

0

.

½

.

0

.

½

.

1

.

0

.

0

.

*

*

1

.

3

2637

10.

Garri Kaszparov

g

RUS

2812

0

.

0

.

0

.

0

.

½

.

0

.

0

.

0

.

0

.

*

*

½

2304

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij egypontos előnnyel kezdheti a villámversenyt, Kaszparov is játszik 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban az orosz Jan Nepomnjacsij elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2021 harmadik tornájának rapidversenye. A Croatia Grand Chess Tour viadalon Nepomnjacsij egypontos előnnyel végzett az élen. A befejező játéknapon a világbajnoki kihívó három döntetlennel is célba ért. Négyes holtverseny alakult ki a második helyen, a holland Anish Giri, a francia Maxime Vachier-Lagrave, a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a horvát Ivan Saric is 10-10 pontot gyűjtött. A három fordulóban csak három játszma fejeződött be döntéssel. Az exvilágbajnok Viswanathan Anand nyerések egész sorát hagyta ki Duda ellen, utolsó partiját Girivel szemben elvesztette. Szombaton és vasárnap a kétfordulós, klasszikus pontozású villámversennyel folytatódik a viadal, játszmánként 5-5 perc a gondolkodási idő és lépésenként 2-2 másodperc bónusz. Saric helyett a sakkozás 13. világbajnoka, az 58 éves Garri Kaszparov játszik. Az összesített eredmény alapján osztják majd a díjakat, a 150 ezer dolláros díjalapból a győztes 37.500 dollárt nyer.

 

A rapidverseny befejező három fordulója előtt Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel állt az élen. Nem volt már veretlen a mezőnyben.

A verseny állása a hatodik forduló után:

1.Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 8 pont

2-4. Viswanathan Anand (indiai, 2753), Maxime Vachsir-Lagrave (francia, 2749) és Ivan Saric (horvát, 2653) 7

5-6. Anish Giri (holland, 2776) és Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 6

7-9. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) és Anton Korobov (ukrán, 2683) 5

10. Jorden Van Foreest (holland, 2688) 4

 

A rapidverseny befejező játéknapjának első körében öt döntetlen született. Számos elpuskázott lehetőség is jellemezte a játszmákat. Elsőként Ivan Saric és Sahriyar Mamedgyarov küzdelme ért véget pontosztozkodással, a spanyol megnyitás nyílt változata került terítékre, az elméleti párbajban az azerbajdzsáni nagymester sikerrel hárította Saric kezdeményezési kísérleteit.

A még nyeretlen Alekszandr Griscsuk kettős tisztáldozattal csak örökös sakkot tudott kikényszeríteni Anton Korobov ellen.

Az éllovas Jan Nepomnjacsij a torna hatodik fordulójában vereséget szenvedett Ivan Sarictól, ez némi óvatosságra intette az orosz sakkozót. A zárt katalán megnyitású partiban a sorozatos cserék egyenlő esélyű végjátékhoz vezettek.

Jorden Van Foreest meglepte MVL-t a kedvenc Najdorf-változatában. A holland sakkozó jelentős előnyt ért el a középjátékban, de egy közbeiktatott huszárlépéssel a francia nagymester jutott kedvezőbb esélyekhez. A nagy csata végül 70 lépésben lett döntetlen.

 

A legnagyobb esélyt Vishy Anand hagyta kihasználatlanul Jan-Krzysztof Duda elleni játszmájában. Két tisztet adott bástyáért a kiskombinációban, de két gyalogot is kapott. Az exvilágbajnok a győzelem küszöbén ingott meg, többször is fonalasan nyerhetett volna, beérhette volna Nepomnjacsijt.

A 7. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) - Anton Korobov (ukrán, 2683) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) – Viswanathan Anand (indiai, 2753) döntetlen

Ivan Saric (horvát, 2653) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) döntetlen

Anish Giri (holland, 2776) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) döntetlen

Jorden Van Foreest (holland, 2688) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) döntetlen

A

nyolcadik fordulóban sem bírtak egymással a nagymesterek. Jan Nepomnjacsij a szláv védelemben a csereváltozatra szavazott Jorden Van Foreest ellen. A sötét kiráállás elleni áldozati lehetőségre koncentrált, örökös sakk lett a vége.

Anton Korobov és MVL szicíliai védelmű párbajában a francia nagymester időben aktivizálta bástyáját a végjátékban és kiharcolta a döntetlent.

Sahriyar Mamedgyarov és Anish Giri a Grünfeld védelemben csatázott, a különböző színű futók miatt kötöttek békét a küzdő felek.

Az exvilágbajnok Vishy Anand kis pozíciós előnye kevés volt Ivan Sarccsal szemben, aki sikerrel befejezte haderejének fejlesztését, kiegyenlített.

Hetedszer remizett Alekszandr Griscsuk, nem talált fogást Jan-Krzysztof Duda szicíliai védelmén.

A 8. forduló eredményei:

Anton Korobov - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Jorden Van Foreest döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Anish Giri döntetlen

Viswanathan Anand - Ivan Saric föntetlen

Alekszandr Griscsuk - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

A rapidverseny utolsó fordulójának két nagy nyertese Jan-Krzysztof Duda és Anish Giri, győzelmeikkel holtversenyes másodikként várhatják a villámverseny első játéknapját.

Duda és Anton Korobov a királyindiai védelem Saemisch-változatában vívott meg, a különböző oldalra történt sáncolás előrevetítette a nagy bonyodalmakat. A lengyel nagymester hibázott először a sötét király elleni akcióban, majd Korobov többször is sokkal esélyesebb folytatást is választhatott volna. A szerepek a parti befejező szakaszában felcserélődtek, Duda „túlélte” a kritikus pillanatokat és győztesként állhatott fel a sakkasztaltól.

 

Drámai lett Anish Giri és Viswanathan Anand játszmájának is a befejezése is. Az exvilágbajnok kedvezőbb pozícióban hibás kombinációba kezdett. Anish Giri a tőle megszokott hidegvérrel élt a felkínált lehetőséggel.

Az első hely volt a tétje Maxime Vachier-Lagrave és Jan Nepomnjacsij összecsapásának. A döntetlennek MVL is örülhetett…

 

Ivan Saric remek teljesítményt nyújtva holtversenyes másodikként zárta szereplését és adja át a stafétabotot Garri Kaszparovnak. A sakkozás legendás 13. világbajnokának nehéz dolga lesz, hogy hasonló sikerrel snellezzen a jóval fiatalabb riválisokkal.

Hihetetlen kalandok után Sahriyar Mamedgyarov ötven százalékon zárta szereplését. Jorden Van Foreest elleni csatájában három vezér is volt a táblán, a holland sakkozó remire is menthette volna a partit, de az idő szorításában királyával rossz mezőre lépett.

Az utolsó forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda - Anton Korobov 1 - 0

Ivan Saric - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Anish Giri - Viswanathan Anand 1 - 0

Jorden Van Foreest - Sahriyar Mamedgyarov 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

P

1

 Jan Nepomnjacsij (2792)

 

1

1

1

0

2

1

2

2

1

-

11

2

 Anish Giri (2776)

1

 

1

1

0

1

2

1

2

1

-

10

3

 Maxime Vachier-Lagrave (2749)

1

1

 

2

1

0

2

1

1

1

-

10

4

 Jan-Krzysztof Duda (2738)

1

1

0

 

1

2

1

1

2

1

-

10

5

Ivan Saric (R) (2653)

2

2

1

1

 

1

1

1

0

1

-

10

6

 Sahriyar Mamedgyarov (2782)

0

1

2

0

1

 

1

1

1

2

-

9

7

 Viswanathan Anand (2753)

1

0

0

1

1

1

 

1

2

2

-

9

8

 Alekszandr Griscsuk (2778)

0

1

1

1

1

1

1

 

1

1

-

8

9

 Anton Korobov (2683)

0

0

1

0

2

1

0

1

 

2

-

7

10

 Jorden Van Foreest (2688)

1

1

1

1

1

0

0

1

0

 

-

6

11

 Garri Kaszparov (B) (2812)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

0

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij előnye egy pontra csökkent, Saric sötéttel győzte le a világbajnoki kihívót

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Zágrábban zajló Croatia Grand Chess Tour 2021 rapidversenyén hat forduló után az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel vezet. Az exvilágbajnok Viswanathan Anand, a francia Maxime Vachier-Lagrave és a horvát Ivan Saric holtversenyben másodikak. A torna hatodik fordulójában Saric megfosztotta veretlenségétől Nepomnjacsijt, sötéttel győzte le a világbajnoki kihívót. Már nincs veretlen a mezőnyben, az orosz Alekszandr Griscsuk és a holland Jorden Van Foreest még nyeretlen. A rapidversenyen a győzelem 2 pontot ér, a döntetlen egyet. Pénteken 15 órától játsszák a torna utolsó három fordulóját, majd szombaton és vasárnap a nagymesterek kétfordulós villámversenyen is összemérik erejüket már a klasszikus pontozás szerint. Az összetett pontverseny győztese 37 ezer ötszáz dollárt nyer a 150 ezer dolláros díjalapból.

 

A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának harmadik tornáján, a zágrábi rapidverseny első játéknapja, három forduló után Jan Nepomnjacsij kétpontos előnnyel vezetett el, a lejátszott 15 partiból 7 végződött döntéssel.

A verseny állása:

1.Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 8 pont

2-4. Viswanathan Anand (indiai, 2753), Maxime Vachsir-Lagrave (francia, 2749) és Ivan Saric (hprvát, 2653) 7

5-6. Anish Giri (holland, 2776) és Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 6

7-9. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) és Anton Korobov (ukrán, 2683) 5

10. Jorden Van Foreest (holland, 2688) 4

 

A viadal második játéknapja orosz rangadóval kezdődött. Jan Nepomnjacsij és Alekszandr Griscsuk angol megnyitású játszmájában egyenlőek voltak az esélyek, amikor a három döntetlennel rajtoló Griscsuk 18…d4 lépésével teret adott Nepomnjacsij világoson mozgó futójának. A világbajnoki kihívó kiskombinációval gyalogot nyert, anyagi előnyét érvényesítette.

A vártnál gyengébben rajtoló Anish Giri megszerezte első győzelmét, ehhez Anton Korobov segítette hozzá, az ukrán sakkozó kecsegtető esélyek egész sorát hagyta kihasználatlanul.

A 4. forduló legizgalmasabb partiját Maxime Vachier-Lagrave és Jan-Krzysztof Duda játszotta. Taktikai csapások és ellencsapások, kölcsönös hibák fűszerezték az összecsapást. A gyalogvégjáték döntetlent ígért, amikor a lengyel sakkozó „aknamezőre” lépett a királyával.

Jorden Van Foreest tisztet áldozott, támadott, előnyt ért el, de az i-re a pontot nem tudta feltenni, Ivan Saric döntetlenre mentette az ütközetet.

Az exvilágbajnok Viswanathan Anand nem tudta gyalogelőnyét érvényesíteni Sahriyar Mamedgyarovval szemben.  

A 4. forduló eredményei:

Anton Korobov (ukrán, 2683) - Anish Giri (holland, 2776) 0 – 1

Jorden Van Foreest (holland, 2688) - Ivan Saric (horvát, 2653) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 1 – 0

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) – Viswanathan Anand (indiai, 2753) döntetlen

 

Az ötödik körben csak egy játszma fejeződött be döntéssel, Viswanathan Anand és Anton Korobov francia védelmű összecsapása nem nélkülözte a fordulatokat, az exvilágbajnok 27.Hf5! lépésével megbüntette a taktikailag sebezhető ellenfelét, a különböző színű futós végjátékban összekötött vezérszárnyi szabadgyalogjai győzelméhez vezettek.

Kölcsönösen pontos játékkal születtek meg a pontosztozkodások Jan-Krzysztof Duda és Jan Nepomnjacsij, Alekszandr Griscsuk és Sahriyar Mamedgyarov játszmákban,

A szabadkártyával játszó Ivan Saric remek csatát vívott MVL-el, a horvát sakkozó kiskombinációval előnybe került, a francia nagymesternek meg kellett küzdenie a remiért.

A holland derbi döntetlene miatt Anish Giri bosszankodhatott, a sokáig egyenlő erők küzdelmével zajló partiban nagy türelemmel játszba ért el előnyt Jorden Van Foreest ellen, de a bástyavégjátékban nyerőesélyét nem használta ki.

.  

Az 5. forduló eredményei:

Viswanathan Anand - Anton Korobov 1 - 0

Alekszandr Griscsuk - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Ivan Saric - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Anish Giri - Jorden Van Foreest döntetlen

 

A hatodik fordulóban megszületett a torna eddigi legnagyobb meglepetése, Ivan Saric legyőzte Jan Nepomnjacsijt. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában a horvát sakkozó jobban felkészültnek bizonyult, a szokásához híven gyorsan játsu orosz nagymester az igazi finomságokra nem fordított kellő figyelmet.

 

A játszma kritikus állásában Nepomnjacsij elnézett egy minőségáldozatot, a hetedik sorra betört bástyájának védtelensége tette lehetővé a tetszetős csapást. Saric pontos játékkal érvényesítette jelentős előnyét. Saric méltó párja az exvilágbajnok Garri Kaszparovnak, aki a villámversenybe száll majd be a horvát sakkozó helyett.

Viswanathan Anand vezéráldozattal próbált viharokat kavarni Alekszandr Griscsuk berlini változatában, Vishy örülhetett a lépésismétléses reminek.

Megszerezte első győzelmét Jan-Krzysztof Duda, a bonyodalmakban is megőrizte higgadtságát. Sahriyar Mamedgyarov királyszárnyi akciója kifulladt, a végjátékban Duda remekelt.

Az orosz huszárjátékban MVL és Anish Giri korán vezért cserélt, csodák a játszmában nem történtek.

Anton Korobov három veresége mellett második győzelmének örülhetett. Jorden Van Foreest fokozatosan került hátrányba a sokszoros ukrán bajnokkal szemben.

 

A 6. forduló eredményei:

Anton Korobov - Jorden Van Foreest 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Anish Giri döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Ivan Saric 0 – 1

Sahriyar Mamedgyarov - Jan-Krzysztof Duda 0 - 1

Viswanathan Anand - Alekszandr Griscsuk döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

P

1

Jan Nepomnjacsij (2792)

 

1

-

0

-

1

2

2

2

-

-

8

2

 Viswanathan Anand (2753)

1

 

0

-

-

-

1

1

2

2

-

7

3

 Maxime Vachier-Lagrave (2749)

-

2

 

1

1

2

0

1

-

-

-

7

4

 Ivan Saric (R) (2653)

2

-

1

 

2

1

-

-

0

1

-

7

5

 Anish Giri (2776)

-

-

1

0

 

1

-

1

2

1

-

6

6

 Jan-Krzysztof Duda (2738)

1

-

0

1

1

 

2

-

-

1

-

6

7

 Sahriyar Mamedgyarov (2782)

0

1

2

-

-

0

 

1

1

-

-

5

8

 Alekszandr Griscsuk (2778)

0

1

1

-

1

-

1

 

-

1

-

5

9

 Anton Korobov (2683)

0

0

-

2

0

-

1

-

 

2

-

5

10

 Jorden Van Foreest (2688)

-

0

-

1

1

1

-

1

0

 

-

4

11

Garri Kaszparov (B) (2812)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

0

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Zágrábban a Croatia Grand Chess Tour rapid versenyén Jan Nepomnjacsij az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban megkezdődött a Croatia Grand Chess Tour rapid és villámverseny. A GCT 2021-es sorozat harmadik versenyének első játéknapján a rapid tornán három fordulót játszottak le. A világbajnoki kihívó orosz Jan Nepomnjacsij két győzelemmel és egy döntetlennel kétpontos előnnyel vezet a hétfős üldöző boly előtt. A viadalon a győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ér. Csütörtkön újabb három fordulóra kerül sor a 25-25 perccel és 10-10 másodperc bónusszal zajló küzdelmekben. 

 

A Grand Chess Tour 2021 harmadik versenyének rajtja előtt megemlékeztek Jurij Dohojánról, Garri Kaszparov egykori szekundánsáról, aki 56 éves korában július 1-én hunyt el a COVID-19 okozta súlyos betegségben.  

Elsőként Alekszandr Griscsuk és Anish Giri spanyol megnyitású játszmája ért véget, az elméleti párbaj háromszori lépésismétléssel fejeződött be. Érdekes csatában osztozott meg a ponton Jan-Krzysztof Duda és a hazai pályán játszó Ivan Ísaric, három partiban a világossal játszók diadalmaskodtak.

 

A generációs párbajban a több mint egy éves szünet után versenyző exvilágbajnok Viswanathan Anand és Jorden Van Foreest szicíliai védelmű küzdelmében a legendás bajnok győzött az idei Tata Steel Masters viadalon nagy meglepetésre első helyet szerzett titánnal szemben. Vishy 29.Hxf5-ös tisztáldozatos kombinációjára a holland sakkozó előnybe kerülhetett volna, de nem vette észre a közbeiktatott bástyalépés lehetőségét.

 

A világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij pozíciós tisztáldozata végül sikerhez vezetett, de Anton Korobov 32…Kf7?? lépése kellett az orosz nagymester sikeréhez. Az ukrán sakkozó a középjátékban remek esélyt is elszalasztott.

 

Sahriyar Mamedgyarov értékes nyerést könyvelhetett el, Maxime Vachier-Lagrave ellen. Új világklasszisa van a francia sakkozásnak, a 18 esztendős Aireza Firouzja megkapta az állampolgárságot.

 

Az első forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Anton Korobov (ukrán, 2683) 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749)  1 - 0

Viswanathan Anand (indiai, 2753) - Jorden Van Foreest (holland, 2688)  1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2776)  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) – Ivan Saric (horvát, 2653)  döntetlen

 

A második fordulóban ismét a világossal játszók voltak eredményesek. Jan Nepomnjacsij tetszetős stílusban mért csapást Sahriyar Mamedgyarovra, aki önként meggyengítette királyszárnyi gyalogszerkezetét.

Javított MVL, a Caro-Kann védelemben csatázott Viswanathan Ananddal. Az exvilágbajnok elmulasztotta bástyájának játékba hozatalált, a világos bástya hetedik sorra való betörése után állása menthetetlenné vált.

Sokáig egyenlő erők küzdelmét láttuk Anton Korobov és Ivan Saric partijában, a horvát sakkozó azonban túlértékelte esélyeit, ezt ukrán ellenfele hibátlanul használta ki.

A 2. forduló eredményei:

Anton Korobov - Ivan Saric  1 - 0

Anish Giri - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Jorden Van Foreest - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Viswanathan Anand  1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Sahriyar Mamedgyarov  1 - 0

A harmadik kör csúcsrangadóját Vishy Anand és Jan Neomnjacsij játszotta. A szicíliai védelmű ütközetben az orosz nagymester állása tűnt kedvezőbbnek, a játszma lépésismétléssel lett döntetlen.

A Grünfeld védelem jól ismert változatában remizett Alekszandr Griscsuk és Maxime Vachier-Lagrave. Tisztáldozattal örökös sakkot kényszerített ki Sahriyar Mamedgyarov.

Bosszankodhatott Jan-Krzysztof Duda, remek nyerőesélyt szalasztott el, nagy csata végén döntetlennel zárult Jorden Van Foreest elleni összecsapása.

A bonyodalmakban gazdag ütközetben is Ivan Saric megőrizte hidegvérét. Anish Giri kellő határozottság nélkül folytatta királyszárnyi akcióját, a végjátékban a horvát nagymester kerekedett felül.

 

A 3. forduló eredményei:

Sahriyar Mamedgyarov - Anton Korobov döntetlen

Viswanathan Anand - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Jorden Van Foreest döntetlen

Ivan Saric - Anish Giri 1 - 0

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

P

1

 Jan Nepomnjacsij (2792)

 

2

-

1

-

-

2

-

-

-

-

5

2

 Sahriyar Mamedgyarov (2782)

0

 

-

-

2

-

1

-

-

-

-

3

3

 Alekszandr Griscsuk (2778)

-

-

 

-

1

-

-

-

1

1

-

3

4

 Viswanathan Anand (2753)

1

-

-

 

0

-

-

-

-

2

-

3

5

, Maxime Vachier-Lagrave (2749)

-

0

1

2

 

-

-

-

-

-

-

3

6

 Jan-Krzysztof Duda (2738)

-

-

-

-

-

 

-

1

1

1

-

3

7

 Anton Korobov (2683)

0

1

-

-

-

-

 

2

-

-

-

3

8

 Ivan Saric (R) (2653)

-

-

-

-

-

1

0

 

2

-

-

3

9

 Anish Giri (2776)

-

-

1

-

-

1

-

0

 

-

-

2

10

 Jorden Van Foreest (2688)

-

-

1

0

-

1

-

-

-

 

-

2

11

 Garri Kaszparov (B) (2812)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

0

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Zágrábban Anand és Kaszparov is játszik a Grand Chess Tour 2021 harmadik versenyén

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban folytatódik a Grand Chess Tour 2021 sorozat. A Bukarestben megrendezett Superbet Chess Classic torna, a párizsi rapid-és villámverseny után a horvát fővárosban július 7. és 11. között a Croatia Grand Chess Tour rapid-és villámversenyen csatáznak a sakkvilág ászai, köztük két exvilágbajnok, Garri Kaszparov és Viswanathan Anand. A tíz résztvevő először körmérkőzéses rapidversenyen vesz részt, majd kétfordulós villámversenyre kerül sor. A 150 ezer dolláros díjalapból a győztes 37.500 dollárt nyer. A rapid partikban a győzelem két, a döntetlen egy pontot ér, a villámjátszmáknál a klasszikus pontozás érvényesül. A rapidversenyen naponta három fordulóra kerül sor, szombaton 14 órakor kezdődik a viadal, játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc a bónuszidő.

 

A Grand Chess Tour 2021-es sorozata öt versenyből áll, kedden este  Zágrábban a második rapid-és villámverseny megnyitóját és a sorsolást tartották meg, szerdán indulnak a sakkórák. A sorozat nyitányaként Bukarestben a Superbet Chess Classic viadalon az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov diadalmaskodott, Párizsban szenzációs győzelmet aratott az amerikai Wesley So, hárompontos előnnyel végzett az élen. Sokáig az orosz világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij tartotta a lépést So-val. A bukaresti viadalon a világranglista második Fabiano Caruana nyolcadik helye volt a bombameglepetés, de a francia fővárosban címvédőként indult, majd harmadikként végzett  Maxime Vachier-Lagrave is nagy kudarcot élt át. Rapport Richárd az utolsó pillanatban betegség miatt lemondta részvételét. Párizsban rossz rajt után az örmény Levon Aronjannal holtversenyben ötödikként zárta  a szereplését.

 

Zágrábban ismét látjuk versenyezni a sakkozás 15. világbajnokát, Viswanathan Anandot. A sorozat létrehozója, szervezője, a 13. világbajnok Garri Kaszparov a villámversenyen játszik majd, míg „párja” a rapidversenyen a horvát Ivan Saric lesz.

A Croatia Grand Chess Tour rapidversenyének résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792, 2791)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782, 2761)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778, 2784)

Anish Giri (holland, 2776, 2731)

Viswanathan Anand (indiai, 2753, 2751) - szabadkártya

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749, 2831)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738, 2774)

Anton Korobov (ukrán, 2683, 2781)

Jorden Van Foreest (holland, 2688, 2543)

Ivan Saric (horvát, 2653, 2650)

Az első forduló párosítása:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Anton Korobov (ukrán, 2683)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2749)

Viswanathan Anand (indiai, 2753) - Jorden Van Foreest (holland, 2688)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2776)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) – Ivan Saric (horvát, 2653)

A Grand Chess Tour 2021 pontverseny állása:

1.Wesley So (amerikai) 21,3 pont

2.Levon Aronjan (örmény) 13,8

3. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 13

4. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 9

5. Alekszandr Griscsuk (orosz) 8,3

6. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni) 6,5

7. Fabiano Caruana (amerikai) 6,5

8. Anish Giri (holland) 3,5

9. Rapport Richárd (magyar) 3,5

Zágrábban július 7-én 15 órától a körmérkőzéses rapidverseny első három fordulójára kerül sor, a tervek szerint 16 óra 30 és 18 óra  még a kezdési időpont, 8-án és 9-én is három-három fordulót bonyolítanak le. Játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A győzelemért két, a döntetlenért egy pont jár. A villámverseny kétfordulós, július 10-én és 11-én a nagymesterek 9-9 fordulóban csapnak össze, a kombinált versenyben holtverseny esetén osztják a pontokat, az első helyet rájátszás döntené el.

A rapid-és villámverseny díjazása:

Helyezés

Díj

Helyezés

Díj

1.

$37,500

6.

$10,000

2.

$25,000

7.

$9,000

3.

$20,000

8.

$8,000

4.

$15,000

9.

$7,000

5.

$12,500

10.

$6,000

A GCT 2021 tornák helyszínei és az időpontok:

Bukarest, Superbet Chess Classic, június 5-14. 10 résztvevő, 325 ezer dollár volt a díjalap – Sahriyar Mamedgyarov győzött

Párizs,  június 18-22. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 150 ezer dollár volt a díjalap – Wesley So győzött

Zágráb, július 5-12. 10 résztvevős rapid-és villámverseny, 150 ezer dollár a díjalap

St. Louis, augusztus 9-16. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 150 ezer dollár a díjalap.

8. Sinquefield Cup (St. Louis), augusztus 16-28.  10 résztvevő, 325 ezer dollár a díjalap

Az összetett pontverseny első három helyezettje még 175 ezer dolláron osztozik, 100, 50 és 25 ezer a dobogón végzettek jutalma.

 

Két éve Zágráb klasszikus versenyt rendezett. Magnus Carlsen szenzációs elsőségével fejeződött be a Croatia Grand Chess Tour 2019 viadal. A norvég világbajnok az utolsó fordulóban a francia Maxime Vaxhier-Lagrave ellen győzött, egypontos előnnyel nyerte meg sorozatban hetedik versenyét.

A Croatia Grand Chess Tour 2019 végeredménye

Croatia GCT 2019 Zágráb, 2019. június 26-július 7.

kat. XXII (2782)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2875

*

½

½

½

1

1

1

½

½

½

1

1

8

2948

2.

Wesley So

g

USA

2754

½

*

½

½

½

1

½

½

½

1

½

1

7

2886

3.

Levon Aronjan

g

ARM

2752

½

½

*

½

½

½

½

1

½

½

½

½

6

2820

4.

Fabiano Caruana

g

USA

2819

½

½

½

*

½

½

0

½

½

½

1

1

6

2814

5.

Anish Giri

g

NED

2779

0

½

½

½

*

0

1

½

½

1

½

½

2782

6.

Ding Liren

g

CHN

2805

0

0

½

½

1

*

1

½

½

½

½

½

2779

7.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2775

0

½

½

1

0

0

*

½

1

1

½

½

2782

8.

Szergej Karjakin

g

RUS

2748

½

½

0

½

½

½

½

*

½

½

½

½

5

2748

9.

Viswanathan Anand

g

IND

2767

½

½

½

½

½

½

0

½

*

0

½

½

2718

10.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2774

½

0

½

½

0

½

0

½

1

*

½

½

2717

11.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2779

0

½

½

0

½

½

½

½

½

½

*

½

2717

12.

Hikaru Nakamura

g

USA

2754

0

0

½

0

½

½

½

½

½

½

½

*

4

2682

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Levon Aronjan a Goldmoney Asian Rapid online viadal győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Levon Aronjan a Goldmoney Asian Rapid online viadal győztese. A háromszoros örmény olimpiai bajnok a Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenyének döntőjében az orosz Vladiszlav Artyemijev ellen diadalmaskodott. Aronjan az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg, a második mérkőzésük csak két játszmáig tartott, az örmény nagymester kettős győzelemmel lett a torna győztese. A 30 ezer dolláros díj mellé még 50 pontot is kapott, az összetett pontversenyben a negyedik helyre lépett előre, Magnus Carlsen vezeti a rangsort az amerikai Wesley So és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov előtt. A harmadik helyért vívott mérkőzésen a világbajnok Magnus Carlsen a rájátszásban győzte le a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Lirent. A norvég világelső 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, Ding Liren 3-0-ra(!) a második összecsapást. Villámpartik döntötték el a bronzérem sorsát, Carlsen 1,5-0,5-re győzte le Ding Lirent.  A sorozat nyolcadik tornáját az eredeti program szerint július 31. és augusztus 8. között rendezik meg, de ebben az időpontban még zajlik a kieséses rendszerű Világkupa, ahol többek között Magnus Carlsen is játszik!

A háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan sikerével fejeződött be a Goldmoney Asian Rapid online viadal. A döntőben a 2019-ben Európa-bajnoki címet szerzett 23 éves orosz Vladiszlav Artyemijev ellen az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg, a második mérkőzésen kettős győzelmet ért el, s ezzel elhódította az első helyet.

Június 26-án 16 résztvevővel kezdődött meg a kvalifikációs verseny, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Levon Aronjan veretlenül lett első, Vladiszlav Artyemijev magabiztos játékkal meglepetésre másodikként jutott a negyeddöntőbe.

A legjobb nyolc között Aronjan a 17 éves indiai Erigasi Arjun ellen alaposan megszenvedett a továbbjutásért, két 2-2-es meccs után a villámpartikban múlta felül az ifjú titánt.

Az elődöntőben az „ősi” riválissal, a világbajnok Magnus Carlsennel vívott emlékezetes nagy csatát. Az első meccset 2,5 – 1,5-re elvesztette, a második párharcot 3-1-re nyerte meg a sokat hibázó Carlsennel szemben, a villámpartikban ismét jobban bírta a fokozott feszültséget, kettős győzelmet aratott.

Vladiszlav Artyemijev a negyeddöntőben nem kis meglepetésre kettős győzelmet ért el Anish Giri ellen, 2,5-0,5 és 2-1-gyel búcsúztatta a jóval esélyesebbnek tartott holland nagymestert.

Az elődöntőben az orosz sakkozó 2,5-0,5-ös vereséggel kezdte Ding Liren elleni meccsét, de a második összecsapást 2,5-1,5-re megnyerte, a rájátszásban 1,5-0,5-re legyőzte a kétszeres kínai olimpiai bajnokot.

A döntő békés döntetlennel indult, majd Vladiszlav Artyemijev nyeréssel kecsegtető állását egy elhibázott királylépéssel remire rontotte. A harmadik összecsapást Aronjan 25 lépésben nyerte meg a meggondolatlanul korai támadást indított orosz nagymesterrel szemben. A negyedik játszma bonyodalmaiban is Aronjan eséllyel játszhatott, küzdelmük örökös sakkal fejeződött be.

A Goldmoney Asian Rapid döntő első mérkőzésének eredménye:

Levon Aronjan (örmény, 2781) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

A finálé második mérkőzésének első játszmája szenzációs összecsapást hozott. Az érdem elsősorban Vladiszlav Artyemijevé, aki a vezérek nélküli középjátékban érdekes tisztáldozatot játszott meg.

Az idő szorításába került orosz sakkozó a folytatásban hibázott, Aronjan pontosan számolt, higgadtan értékelte a bonyolult állást. Átvette a kezdeményezést, Artyemijev nem tudta megakadályozni, hogy előnyét ne érvényesítse.

A második partiban Artyemijev kockáztatni próbált a megnyitás kiválasztásával, de zavart nem tudott okozni a bajnok soraiban. Levon Aronjan tetszetős kombinációval nyert és a torna győztese lett. Elsőségével a maximális 50 pontot is begyűjtötte, az összetett pontversenyben a 38 éves sakkfenomén a negyedik helyre lépett előre. A sorozaton Aronjan másodszor játszott döntőt, az Airthings Masters fináléjában kikapott Tejmur Radzsabovtól, kétszer negyedik volt, háromszor a negyeddöntőben szenvedett vereséget.

Dicséret illeti az ezüstérmes Vladiszlav Artemijevet, aki először kapott meghívást a sorozatra, eredményével rászolgált a bizalomra, a világranglista 37. helyezettjeként méltó ellenfele volt a legjobbaknak.  

A Goldmoney Asian Rapid döntő második mérkőzésének eredménye:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) - Levon Aronjan (örmény, 2781) 0 - 2

Vladiszlav Artyemijev – Levon Aronjan  0 - 1

Levon Aronjan – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

A harmadik helyért meglepetésre a világranglista első és harmadik helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vívott meg. Az első párharc a norvég világelső 2,5-1,5-ös győzelmével ért véget. Ding Liren az első partiban tisztet nézett el, a negyedik játszmábak egyenlítési esélyt hagyott kihasználatlanul.

A bronzmeccs első párharcának eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Ding Liren (kínai, 2799)  2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A második párharcuk három rapidpartija sokkolta  a sakkvilágot. A láthatóan fásultan, kedvetlenül játszó világbajnok mind a három játszmában vereséget szenvedett. Ding Liren a katalán megnyitású első ütközetben szépen túljátszotta a világelsőt, a gyalogelőnyös vezérvégjátékban szabadgyalogja célba ért.

A második összecsapás egy darabig Magnus Carlsen előnyével folyt, de a világbajnok fokozatosan eltékozolta kedvezőbb esélyeit, Ding Liren fordítani tudott, másodszor is nyert, még fél pontra volt szüksége, hogy kiharcolja a rájátszást.

A harmadik partit Magnus Carlsen kissé hátrányosabb állásban a 34. lépésben feladta, készült a villámpartikra. Világossal játszhatta az első 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal a partit. A spanyol megnyitású játszmában az igazi világbajnokot láttuk, tetszetősen nyert. Ding Liren mindent megpróbált a kiegyenlítésért, de ezúttal Varlsen jól koncentrált, örökös sakk lett vége.

Magnus Carlsen a Meltwater Champions Chess Tour valamennyi versenyén játszott. Kétszer első lett, kétszer a döntőben kikapott Wesley So-tól, másodszor lett harmadik. Az összetett pontversenyben fölényesen vezet. Ding Liren negyedszer játszott, hromszor nem tudta kvalifikálni magát a legjobb nyolc közé!  

A bronzmeccs második párharcának eredményei:

Ding Liren (kínai, 2799) - Magnus Carlsen (norvég, 2847) 3 – 0, 0,5 – 1,5

Ding Liren – Magnus Carlsen   1 - 0

Magnus Carlsen – Ding Liren   0 - 1

Ding Liren – Magnus Carlsen   1 – 0

Rájátszás:

Magnus Carlsen – Ding Liren 1,5-0,5

Magnus Carlsen – Ding Liren  1 - 0

Ding Liren – Magnus Carlsen   döntetlen

A Goldmoney Asian Rapid viadal díjazása és a pontok:

Az összetett pontverseny élcsoportjának állása:

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Aronjan 2,5-1,5-re megnyerte a döntő első párharcát, Carlsen a bronzmeccsen 2,5-1,5-re győzött

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenyének, a Goldmoney Asian Rapid online viadal döntőjében az örmény Levon Aronjan az első párharcot 2,5 – 1,5-re megnyerte az orosz Vladiszlav Artyemijev ellen. Békés döntetlennel indult a négyjátszmás párosmérkőzés, a második partiban a háromszoros olimpiai bajnok taktikai csapást nézett el, de Artyemijev a nyerőesélyes végjátékban rossz mezőre lépett királyával, Aronjan döntetlenre mentette az összecsapást. A harmadik ütközet csak 25 lépésig tartott, Artyemijev korai támadási kísérlete kudarcra volt ítélve. Aronjan kedvező esélyeit remire rontotta a negyedik játszmában. A bronzéremért folyó mérkőzésen a világranglista első és a harmadik helyezettje, a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és a kétszeres olimpiai bajnok  Ding Lire csatázik. Az első partiban Ding Liren fatális hibát vétett, tisztet nézett el. Két döntetlennel folytatták, majd a negyedik játszmában a kínai nagymester egyenlítési esélyt hagyott kihasználatlanul. Aronjan és Carlsen remifórral várhatja a vasárnapi visszavágókat.  

A Meltwater Champions Chess Tour hetedik tornájának döntőjét Levon Aronjan 2,5-1,5-ös győzelemmel kezdte, három döntetlen mellett a harmadik játszmában 25 lépésben nyert Vladiszlav Artyemijev ellen.

A háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan veretlenül lett első a Goldmney Asian Rapid viadal kvalifikációs versenyén, a 23 éves Vladiszlav Artyemijev magabiztos játékkal meglepetésre másodikként jutott a negyeddöntőbe.

A legjobb nyolc között Aronjan a 17 éves indiai Eriagisi Arjun ellen alaposan megszenvedett a továbbjutásért, két 2-2-es meccs után a villámpartikban múlta felül az ifjú titánt.

Az elődöntőben a régi nagy riválissal, a világbajnok Magnus Carlsennel vívott emlékezetes nagy csatát. Az első meccset 2,5 – 1,5-re elvesztette, a második párharcot 3-1-re nyerte meg a sokat hibázó Carlsennel szemben, a villámpartikban ismét jobban bírta a fokozott feszültséget.

Vladiszlav Artyemijev a negyeddöntőben nem kis meglepetésre kettős győzelmet ért el Anish Giri ellen, 2,5-0,5 és 2-1-gyel búcsúztatta a jóval esélyesebbnek tartott holland nagymestert.

Az elődöntőben az orosz sakkozó 2,5-0,5-ös vereséggel kezdte Ding Liren elleni meccsét, de a második összecsapást 2,5-1,5-re megnyerte, a rájátszásban 1,5-0,5-re legyőzte a kínai olimpiai bajnokot.

Két és fél éve Artyemijev szenzációs sikert ért el Gibraltáron, az egyik legrangosabb sakkfesztivál Masters csoportját nyerte meg, többek között Aronjannal is megmérkőzött, döntetlen lett a játszmájuk. Két éve a júliosi világranglistán a kilencedik volt 2761 Élő-ponttal. A nagy berobbanás után kissé hosszúra nyúlt a hullámvölgy következett a legfrisseb rangsorban csak a harminchetedik 2704 pontjával.

A 38 éves Levon Aronjan aligha szorul bemutatásra, háromszoros olimpiai bajnok, négyszeres világbajnokjelölt, kétszer Világkupán is diadalmaskodó, Grand Slam-és Grand Prix-győztes is, számos szuperverseny első helyezettje.

A döntőig rapid-és villámpartiban nyolcszor néztek farkasszemet, Artyemijev 3-2-re vezetett.

A finálé első játszmája békés mederben zajlott, a második parti annál viharosabb volt. Levon Aronjan taktikai csapást nézett el, Vladiszlav Artyemijev a kombinációs tűzijátékot gyalogelőnnyel zárta, nyerőeséllyel a végjátékban. A kritikus állásban azonban rossz mezőre lépett királyával, Aronjan döntetlenre mentette oly reménytelennek tűnő ütközetet.

A harmadik játszmában Artyemijev váratlanul korai királyszárnyi akcióval próbálkozott. Aronjan kellő higgadtsággal megkontrázta a támadási kísérletet, 25 lépésben nyert, vezetést szerzett.

A negyedik játszmában is érvényesült Aronjan nagy rutinja, pontosan védekezett, majd ellentámadásba lendült. Kecsegtető esélyét azonban nem használta ki, a küzdelem örökös sakkal fejeződött be, a döntetlennel Aronjan győzelemmel zrta az első párharcot.

A Goldmoney Asian Rapid döntő első mérkőzésének eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2781) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704)  2,5 – 1,5

Levon Aronjan – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Levon Aronjan döntetlen

A harmadik helyért a világranglista első és harmadik helyezettje, Magnus Carlsen és Ding Liren csatázik. Különösen az elődöntő első párharcainak megnyerése után volt meglepő, hogy nem tudták előnyüket megtartani, elvesztették a visszavágókat, a rájátszásban pedig alul maradtak.

A négyszeres világbajnok és a kétszeres olimpiai bajnok a bronzmeccsig 88 rapid-és villámpartiban mérte össze erejét, Carlsen 34-16-ra vezetett 38 döntetlen mellett. A kínai nagymester 2019-ben a 7. Sinquefield Cup rájátszásában legyőzte Carlsent,

Az első játszmában Ding Lire fatális hibát követett el, a „mérgezett” gyalog leütése tisztvesztéssel járt.

A könnyen szerzett vezetés nem tudta felpaprikázni a világbajnokot. A ktalán megnyitású parti 62 lépésben lett döntetlen.

A Caro.Kann védelmű harmadik játszma sem hozta lázba a sakkrajongókat. A negyedik játszmában Ding Liren nagy lehetőséget jagyott kihasználatlanul, reális nyerőesélyét azonban nem tudta győzelemig fokozni.

A bronzmeccs első párharcának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Ding Liren (kínai, 2799)  2,5 – 1,5

Magnus Carlsen – Ding Liren  1 - 0

Ding Liren – Magnus Carlsen   döntetlen

Magnus Carlsen – Ding Liren  döntetlen

Ding Liren – Magnus Carlsen   döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen jubileumot ünnepel, tíz éve vezeti a világranglistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2021. július 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen 41 ponttal előzi meg az amerikai Fabaino Caruanát. Carlsen jubileumnak örülhet, 2011 júliusától, 10 éve vezeti a világranglistát.  A top tízből heten játszottak a Grand Cjess Tour 2021 első tornáján, a bukaresti Superbet viadalon. Carauna gyenge szereplése meglátszik Élő-pontjain, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov első helyével három helyezést javított. Legjobb magyarként Rapport Richárd a 11. Almási Zoltán a 47., Berkes Ferenc a 64., Lékó Péter a 74. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 62 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

 

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára is. Sorban maradtak el a szuperversenyek, ütemezték át az időpontokat.

Megkezdődött a Grand Chess Tour 2021, Bukarestben klasszikus versenyként rendezték meg a Superbet viadalt. Az új világranglistán a legjobbak rangsorát csak ez torna befolyásolta: Magnus Carlsen a felborult versenynaptár miatt visszautasította a sorozaton való részvételt, az online rapid viadalokat részesíti előnyben. A négyszeres világbajnok jubileumot ünnepel, éppen tíz éve vezeti a világranglistát. az online rapid viadalok a bcsak ennek a tornának az eredményeit számolták el.

Az új rangsorban Rapport Richárd az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval holtversenyben a tizedik, nagy kár, hogy betegség miatt le kellett mondania a bukaresti tornát.

Öt orosz, négy amerikai, három-három kínai és indiai, két azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, örmény, holland, magyar, francia, lengyel és bolgár játékos a top 25-ben. Alireza Firouzja a FIDE színeiben szerepel.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0521

0621

0721

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2847

2847

2847

0

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2820

2820

2806

9

1992

3.

Ding Liren

kínai

2799

2799

2799

0

1992

4.

Nepomnjacsij,J

orosz

2792

2792

2792

0

1990

5.

Aronjan,L

örmény

2781

2781

2782

9

1982

6.

Mamedgyarov,S

            azeri

2770

2770

      2782

9

1985

            7.

Griscsuk,A

            orosz

2776

2776

2778

9

1983

8.

Giri,A

            holland

2780

2780

2776

9

1994

9.

      So,W

amerikai

2770

2770

2772

9

1993

10.

Radzsabov,T

azeri

2765

2765

2763

9

1987

11.

    Rapport,R

magyar

2763

2763

2763

0

1996

12.

   Firouzja,A

FID

2759

2759

2759

0

2003

13.

Dominguez Perez,L

  amerikai

2758

2758

2758

0

1983

14.

Karjakin,S

orosz

2757

2757

2757

0

1990

15.

 Anand,V

indiai

2753

2753

2753

0

1969

16.

Vachier-Lagrave,M

francia

2760

2760

2749

9

1990

17.

Wang Hao

kínai

2744

2744

2744

0

1989

18.

    Duda, J-K

   lengyel

2729

2729

2738

7

1998

19.

    Nakamura,H

amerikai

2736

2736

2736

0

1987

20.

    Topalov,V

bolgár

2735

2735

2735

0

1975

21.

   Harikrishna,P

indiai

2730

2730

2730

0  

1986

22.

     Vidit, S

indiai

2726

2726

2726

0

1994

23.

     Wei Yi

kínai

2732

2725

2725

0

1999

24.

 Andrejkin,D

 orosz

2725

2724

2724

0

1990

25.

     Vityjugov,N

orosz

2715

2724

2724

0

1987

    47.    

Almási,Z

magyar

2687

2687

2687

0

1976

64.

                      Berkes,F                                  

magyar

2673

2673

2673

0

1985

       74.             Lékó,P                          magyar         2663     2663       2663      0    1979

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 19 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2731

2. Egyesült Államok 2712

3. Kína 2700

4. India 2667

5. Ukrajna 2666

6. Örményország 2657

7. Azerbajdzsán 2657

8. Magyarország 2644

9. Franciaország 2636

10. Spanyolország 2632

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2763, Almási Zoltán 2687, Berkes Ferenc 2673, Lékó Péter  2663, Bánusz Tamás 2631, Gledura Benjámin 2629, Erdős Viktor 2614, Héra Imre 2601, Papp Gábor 2599, Balogh Imre 2578

A női világranglistán nincs változás, az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 62 ponttal előzi meg a tavalyi világbajnoki kihívó orosz Alekszandra Gorjacskinát. A Grand Prix 2019/20-as sorozat befejező tornáját Gibraltáron lejátszották.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2596

3. Humpy Koneru (indiai) 2586

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2559 (+ 1, 11)

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2550 (+ 6, 11)

7. Anna Muzicsuk (ukrán) 2527 (- 8, 11)

8. Nana Dzagnidze (grúz) 2523 (- 1, 11)

9. Dronavalli Harika (indiai) 2515

10. Tan Zhongyi (kínai) 25101

58. Hoang Thanh Trang (magyar) 2404

90. Gara Tícia (magyar) 2379

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2404, Gara Tícia 2379, Gara Anita 2350, Lázárné Vajda Szidónia 2345, Marjanovics Annamária 2338, Papp Petra 2336, Mádl Ildikó 2321, Terbe Julianna 2305, Juhász Barbara 2264, Havanecz Bianka 2257, Gaál Zsóka 2244

A juniorok világranglistáján a 18 esztendős Alireza Firouzja 53 ponttal előzi meg a 19 esztendős orosz Andrej Jeszipenkot.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (FIDE) 2759  2003

2. Andrej Jeszipenko (orosz) 2716  2002

3. Bogdan-Daniel Deac (román) 2639 (+ 12, 9)  2001

4. Nodurberk Abduszattorov (üzbég) 2634  2004

 5. Sant Szargszjan (örmény)  2626   2002

,…

49. Kozák Ádám (magyar) 2504 2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál az orosz Polina Suvalova áll az élen.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1. Polina Suvalova (orosz) 2489 2001

2.Zhu Jiner (kínai) 2455   2002

3. Carissa Yip (amerikai) 2430  2003

4. Olga Badelka (fehérorosz)  2418  2002

5. Anna Szargszjan (örmény) 2397  2001

16. Marjanovics Annamária (magyar) 2338 2001

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rájátszás döntött, Aronjan és Artyemijev játssza a döntőt, Carlsen és Ding Liren a bronzmeccset

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid online viadalon a döntőt a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronja  és az orosz Vladiszlav Artyemijev játssza. Az elődöntők visszavágóin meglepetések születtek. Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-re megnyerte Levon Aronjan elleni első párharcát, de a második meccset is vereséggel kezdte. A norvég világelső tetszetős taktikai csapást hagyott ki, Aronjan 92 lépésben győzött. Az örmény nagymester nagyot küzdött a remiért a második partiban, a harmadik ütközetben is a világbajnok elrontotta nyerőesélyes állását, 127 lépésben lett döntetlen az összecsapás. A negyedik partiban a világelső többször hibázott, Aronjan 3-1-re megnyerte a második párbajt, rájátszás döntött, Levon Aronjan mindkét játszmában megadásra kényszerítette Magnus Carlsent. A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren az első meccsen 2,5-0,5-re győzte le Vladiszlav Artyemijevet, a második mérkőzésen a 23 éves orosz sakkozó reménytelennek tűnő helyzetből kivívta a döntőbe jutást. Döntetlenre rontotta az első játszmát, megnyerte a másodikat, nagy hibával elbukta a harmadik összecsapást. kalandos küzdelemben nyerte meg a negyedik partit, Ding Liren remit ígérő bástyavégjátékot vesztett el, jöhetett a rájátszás, amit Artyemijev 1,5-0,5-ös győzelemmel zárt! A harmadik helyért Magnus Carlsen és Ding Liren küzd meg.     

A Meltwater Champions Chess Tour Goldmoney Asian Rapid online viadalának döntőjét a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan és az orosz Vladiszlav Artyemijev vívja. Levon Aronjan az elődöntőben 2,5-1,5-re elvesztette az első párharcot a világbajnok Magnus Carlsennel szemben, de a második meccsen szerencsésebb kézzel sakkozott. A norvég világelsőt hosszú évek óta nem láttuk ennyit hibázni, jó, nyert állásokat is elveszteni. Vereséggel kezdett, remivel folytatták, nagyot rontott a harmadik játszmában is, majd a negyedik játszmában is kikapott. Aronjan 3-1-es győzelme után Carlsen nem tudta rendezni megtépázott sorait, mindkét villámpartiban is vereséget szenvedett.

A világranglista harmadik Ding Liren magabiztos játékkal nyerte meg Vladiszlav Artyemijev ellen az első párharcot, de a 23 éves orosz sakkozó nem adta meg magát. A második meccsre új megnyitási repertoárral, megváltozott stratégiával készült és fordulatokban gazdag, bonyolult küzdelmekben visszavágott a kétszeres olimpiai bajnoknak. Nyerést hagyott ki az első partiban, vezetést szerzett a második ütközet megnyerésével. Közel állt ahhoz, hogy a harmadik játszmát is döntésre vigye, de az idő szorításában kapitális hibát vétett. A negyedik partiban reminek gondolt végjátékban Ding Liren hibázott. A rájátszás izgalmait Artyemijev bírta jobban. A torna kvalifikációs versenyének első és második helyezettje, az elődöntőben vertnek látszó helyzetből diadalmaskodó Levon Aronjan és Vladiszlav Artyemijev küzd meg az elsőségért, míg a két csalódott vesztes, Magnus Carlsen és Ding Lirren a bronzmeccset játssza.  

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2781) – Magnus Carlsen (norvég, 2847) 1,5 – 2,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Ding Liren (kínai, 2799) 0,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Magnus Carlsen rossz sorozatának folytatásaként vereséggel kezdte a második párharcot. A kvalifikációs verseny első fordulójában kikapott Alireza Firouzjától, elvesztette a második játéknap első partiját Levon Aronjannal szemben. A negyeddöntőben Wesley So ellen sikeres volt az első partikban, míg Aronjan elleni első meccsén is vesztéssel rajtolt.

A várakozásnak megfelelően spanyol megnyitással kezdődött a csatározásuk. Magnus Carlsen kezdeményezett, irányította a játékot. Levon Aronjan ellenjátékot próbált teremteni, de a 38…f5-ös kísérlete elhibázott volt. Carlsen korábban hasomló taktikai csapást sohasem hagyott kihasználatlanul, kimaradt a 39.Hxe5 lehetőség.

A esélyek kiegyenlítődtek, Carlsen ismét hibázott. Aronjan a végjátékban érvényesítette futójának erejét a világelső huszárjával szemben, királya betört a világos állásba, 92 lépésben győzött.

A maratoni játszma izgalmai az örmény nagymestert viselték meg jobban, világossal nagyot kellett küzdenie, hogy kínkeservvel kiremizze s második partit.

Nem nélkülözte a fordulatokat a harmadik összecsapásuk sem. Magnus Carlsen túljátszotta riválisát, a lebonyolítás végén gyalogelőnyös vezérvégjátékot játszhatott, amelynek a megnyerése egy jó formában levő világbajnoknak nem jelentett volna komoly kihívást. Carlsen azonban elnézte szabadgyalogját, Aronjan megszervezte védőállását, 127 lépés után lett döntetlen a játszma.

A csalódott norvég világelső 32 lépésben vesztette el a negyedik partit, Aronjan 3-1-es győzelemmel vágott vissza az első meccs elvesztéséért, ehhez Carlsen hathatós „segítséget” nyújtott.

Következett a rájátszás, két villámparti 5-5 perc gondolkodási idővel és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. Aronjan kezdett világossal és Carlsen a spanyol megnyitású játszmában hosszabb gondolkodás után húzott rosszat. Aronjan gyalogelőnyét a bástyavégjátékban kisebb technikai nehézségeket megoldva érvényesítette.

Magnus Carlsen az újabb vereség hatására teljesen összetört, minden hidat maga mögött felégetve próbált támadni, a látszatfenyegetéseket Aronjan hárította, a második nyeréssel a döntőbe jutott. A rövidesen amerikai színekbe igazoló Levon Aronjan a világbajnoknál kevesebbet hibázva győzött. Magnus Carlsen az eddig lejátszott 31 rapid partiból nyolcat vesztett el!

A világranglista harmadik Ding Lirent az első párharcban elért 2,5-0,5-ös győzelme talán túlzottan is magabiztossá tette, Vladiszlav Artyemijev azonban nem adta meg magát. Már a második meccs első játszmájában alaposan ráijesztett a kétszeres olimpiai bajnokra, aki végül 85 lépésben kiharcolta a döntetlent.

A 23 éves orosz nagymestert az elpuskázott lehetőség nem törte le, szívós munkával 76 lépésben megnyerte a második összecsapást. A bástyavégjátékban volt egy kis dráma, Artyemijev nyerő helyett remihez vezető folytatást játszott meg, ezt Ding Lren nem használta ki. Artyemijev a vezér a bástya elleni végjátékot jó technikával nyerte me

Nehéz jelzőket találni a harmadik partiban történtekre, mindketten sokat hibáztak, Artyemijev az idő szorításában nyerő helyett vesztőt húzott, Ding Liren kiegyenlített.

A negyedik ütközetben Artyemijev mindent egy lapra tett fel, támadásba lendült, a kínai nagymester nem védekezett a legjobban. A viharok elcsitultak, Artyemijev gyalogelőnyös végjátékot játszhatott, ami döntetlent ígért. Ding Liren elvétette a remit adó folytatást, Artyemijev szabadgyalogja a meccs megnyerését, a rájátszás kiharcolását jelentette.

Ding Liren arcán fedezhettünk fel némi kétségbeesést, Artyemijev az esélyt megteremtve sakkozhatott és nagy meglepetésre a 23 éves orosz nagymester jutott a fináléba, a kínai olimpiai bajnok a „pótvizsgán” Carlsenhez hasonlóan elbukott.  

Az elődöntő második párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2847) Levon Aronjan (örmény, 2781) 1 – 3, 0 - 2

Magnus Carlsen – Levon Aronjan 0 - 1

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  1 – 0

Rájátszás:

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 2 - 0

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Levon Aronjan 0 - 1

Ding Liren (kínai, 2799)Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 1,5 – 2,5, 0,5 – 1,5

Ding Liren – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Ding Liren 1 - 0

Ding Liren – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Ding Liren 1 - 0

Rájátszás:

Ding Liren – Vladiszlav Artyemijev 0,5 – 1,5

Ding Liren – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Ding Liren 1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 2,5-1,5-re nyerte meg Aronjan ellen az első meccset, Ding Liren 2,5-0,5-re győzte le Artyemijevet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Goldmoney Asian Rapid online viadal elődöntőjében a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen az első párharcban 2,5-1,5-re legyőzte a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjant. A kvalifikációs verseny győztese megnyerte az első összecsapást, Carlsen azonnal egyenlített. A harmadik játszma békés döntetlent hozott, annál izgalmasabban alakult a negyedik ütközetük. Hosszas manőverezés után Carlsen remek áldozattal mért csapást Aronjan passzív állására, de a pontos folytatással adós maradt, mentőövet dobott riválisának, aki a váratlan ajándékkal nem élt. Carlsen a bástyavégjátékot végül megnyerte, remifórral várhatja a visszavágót. A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren és a 23 éves orosz Vladiszlav Artyemijev párbaja remivel indult, majd a nagy formába lendült világranglista harmadik Ding Liren kettős győzelmet aratott, lépéselőnyben a második mérkőzésük előtt.  

 

A világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan első párharca a norvég világelső 2,5-1,5-ös győzelmével fejeződött be. Különböző időkontrollok mellett a mérkőzésükig már 169 partiban mérték össze erejüket.  A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. A Tal-emlékversenyen 2006-ban az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, klasszikus kontrollal 41 döntetlen mellett 18-8-ra vezetett. Aronjan négy éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt.

Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Két esztendeje a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aronjan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán és St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a stavangeri Altibox Norway Chess torna kivételével csak online rapid és villámversenyeken csatáztak. A sorozat negyedik tornáján, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a negyeddöntőben mérkőztek meg, a világelső kettős győzelmet aratott, 2,5 – 0,5 és 2-1-es nyerésekkel jutott az elődöntőbe.

A Meltwater Champions Chess Tour New in Chess Classic tornán az elődöntőben csatáztak, az első meccs 2-2 lett, a második párharcot Carlsen 3-1-re nyerte meg.

A norvég világelső rapid és villám tempóban is eredményes ősi riválisával szemben, 36-20-ra vezetett, 46 partiban megosztoztak a ponton. A kvalifikációs tornán Aronjan diadalmaskodott. Aronjan a verseny győztesként megválaszthatta, hogy milyen színnel kezdi a párharcot, a világosra szavazott.

 

Levon Aronjan az oly sokszor játszott zárt spanyol megnyitás helyett a 9.d4-es változatot készítette elő. Az örmény nagymester erős centrumgyalogokra tett szert, míg a világbajnok vezérszárnyi gyalogjait sikerrel blokkolta. A vezércsere még növelte világos esélyeit, a huszárpár jól működött. Aronjan gyalogot nyert, Carlsen reménytelen állását a 48. lépésben adta fel.

 

A Nimzoindiai védelem klasszikus változatában folytaták az elméleti párbajukat. Aronjan közel állt a teljes kiegyenlítéshez, amikor elhibázott futólépését Carlsen kedvező vezércserére használta ki. A bástyavégjátékban a világos király betört a sötét állásba, Aronjan pontatlan védekezéssel segített is riválisának, Carlsen kiegyenlített.

Az ütés-váltás után békésen zajlott a harmadik ütközet a szicíliai védelem Rossolimo változatában. Carlsen ezúttan nem engedélyezte a gyalogáldozatot, amivel az örmény nagymester a kvalifikációs versenyen megadásra kényszerítette.

 

A negyedik összecsapásban hosszas manőverezés után Magnus Carlsen a 34. lépésben döntő csapást mért a passzivitásban fuldokló sötét állásra. A könnyű nyerés helyett a világbajnok mentőövet dobott ellenfelének. Lavon Aronjan a váratlan ajándékkal nem élt, döntetlen ghelyett a végén elvesztette a bástyavégjátékot.

A világranglista harmadik Ding Liren és Vladsizlav Artyemijev korábban 2017-ben az EMSA Mind Games viadalon mérkőzött meg egymással, a rapidparti remi lett, a villámpartis mini meccset az orosz sakkozó 1,5-0,5-re megnyerte. A Goldmoney Asian Rapid kvalifikációs viadalán Artyemijev vereséget szenvedett a kétszeres kínai olimpiai bajnoktól.

Az első játszmájuk Artyemijev kezdeményezésének jegyében zajlott. Dig Lirennek pontosan kellett a bástyavégjátékban védekeznie a döntetlen kiharcolásához.

 

A második összecsapás a félszláv védelem keretei között folyt. Ding Liren pozíciós csúcsteljesítménye ellen a 23 esztendős orosz nagymesternek nem volt ellenszere.

 

A vereség megrendítette Artyemijevet, nem a magabiztos nagymestert láttuk. Ding Liren királyszárnyi támadáshoz jutott. Az akció közben pontatlankodott is, de az orosz sakkozó sem használta ki a lehetőséget, hogy megmentse a partit. Ding Liren az utolsó hat játszmájából ötöt megnyert!    

 

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2781) – Magnus Carlsen (norvég, 2847) 1,5 – 2,5

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 1 – 0

Magnus Carlsen – Levon Aronjan 1 – 0

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Levon Aronjan 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Ding Liren (kínai, 2799)  0,5 – 2,5

Vladiszlav Artyemijev – Din Liren döntetlen

Ding Liren – Vladiszlav Artyemijev 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Din Liren    0 – 1

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Goldmoney Asian Rapid Carlsen-Aronjan, Ding Liren-Artyemijev párharcokkal folytatódik  

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid online viadal elődöntőjében a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan a négyseres világbajnok Magnus Carlsennel, a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren az orosz Vladiszlav Artyemijevvel mérkőzik meg. Levon Aronjan nehéz csatában nyert a  17 éves indiai Eriagisi Arjun ellen. A második párharcukban négy döntetlen született, az örmény nagymester a rájátszásban aratott 1,5-0,5-ös győzelemmel jutott az eldöntőbe. Hihetetlen fordulatok után Magnus Carlsen is a villámpartikban győzött az amerikai Wesley So ellen. A norvég világelső sötéttel nyerte meg második párbajuk első partiját, majd döntetlennel folytatták. Carlsennek még fél pont kellett végső sikeréhez, de mindkét játszmát elbukta, So a 2,5-1,5-ös győzelmével kiegyenlített. Következett a rájátszás, a világbajnok világossal nyert, majd remivel sorozatban harmadszor is „visszavágott” az amerikai sakkozónak két korábbi vereségéért. Ding Liren az első meccsük négy döntetlene után elvesztette a visszavágó első játszmáját a lengyel Jan-Krzysztof Dudával szemben, de mesterhármassal az elődöntőbe jutott. Vladiszlav Artyemijev továbbjutása volt a legsimább, a holland Anish Giri ellen villámgyőzelemmel kezdett, majd két döntetlennel „búcsúztatta” a Magnus Carlsen Invitational viadal győztesét.

A Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyből és a döntőből álló sorozatának hetedik viadalán Vladiszlav Artyemijev kettős győzelemmel jutott az elődöntőbe. A világbajnok Magnus Carlsen és Levon Aronjan a rájátszásban tudta csak megadásra kényszeríteni ellenfeleiket, Wesley So-t és Eragisi Arjunt. A New in Chess Classic tornán is az elődöntőben csatáztak. Ding Liren vereséggel kezdte a második meccset Jan-Krysztof Duda ellen, de mesterhármassal fordított.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2781) – Eriagisi Arjun (indiai, 2567) 2 – 2 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Wesley So (amerikai, 2770 2,5 – 1,5 ( 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2729) – Ding Liren (kínai, 2799) 2 – 2 (négy döntetlen)

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Anish Giri (holland, 2780)  3 - 0

A negyeddöntő párosítása Levon Aronjan számára tűnt a legkedvezőbbnek, kevesen gondoltak arra, hogy a 17 éves Eriagisi Arjun alaposan megnehezíti a háromszoros olimpiai bajnok továbbjutását. A 2-2-vel végződött első meccsük után Aronjan választása az első partiban a királyindiai védelemre esett. Nehéz pillanatokat élt át az indiai titán ellen, királya körül szorult a hurok. A viharok elültek, az érdekes anyagi összetételű végjáték – világos két bástyája küzdött sötét három könnyűtisztjével szemben – végül pontosztozkodással végződött.

Az indiai sakkozó sötéttel is jól állta a sarat az angol megnyitású partiban, Aronjan a harmadik ütközetben ismét bajba került, nagyot kellett küzdenie, hogy döntetlenre mentse a játszmát. Újabb pontosztozkodás után a villámpartik döntöttek, 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc.. A kétjátszmás párbajban az olimpiai bajnok végül kivívta a győzelmet, világossal 63 lépésben megnyerte az első játszmát, majd remivel bebiztosította oly nagy keservvel kivívott továbbjutását.  

Az első párharc megnyerése után a világbajnok Magnus Carlsen sötéttel megszerzett győzelemmel kezdte a visszavágót, 85 lépésben nyert. Vezetésének birtokában Carlsen kerülte a küzdelmet, elégedett volt a remivel.

Wesley So azonban nem adta fel az oly reménytelennek látszó összecsapást, amikor a norvég világelsőnek csak fél pont kellett az elődöntőbe jutásához. A bástyavégjátékban So szabadgyalogjai volta fürgébbek, az amerikai sakkozó kiegyenlített.

A világbajnok világossal játszotta a negyedik ütközetet, szakított az angol megnyitással, elfogadott vezércselt láttunk. Carlsen emlékeiben alighanem élénken élt So-val játszott korábbi meccseik emléke, egyre bizonytalanabb lett, So gyalogot nyert, a bástyavégjátékban Carlsen nem talált mentséget, jöhetett a rájátszás.

Magnus Carlsen játszhatott világossal az első villámpartiban, két veresége után ismét megcsillogtatta kitűnő versenyzői tulajdonságait, rendezte sorait és ismét vezetést szerzett, So már nem tudott egyenlíteni. A sorozaton ez volt az ötödik párharcuk, Wesley So kettős győzelemmel kezdett, Magnus Carlsen három páros mérkőzést megnyerésével vágott vissza.

Ding Liren és Jan-Krzysztof Duda első meccsének négy döntetlene után a második találkozón mind a négy játszma döntéssel végződött. A lengyel sakkozó fordulatokban gazdag, kölcsönös hibáktól hemzsegő első játszmában végül nyert, vezetést szerzett.

A második partiban reménytelennek tűnt Ding Liren helyzete az érthetetlen hosszúsánc után, inkább tűnt az egér hibájának az ötlet. Duda fölényes állásában addig ügyetlenkedett, míg Ding Liren összedrótozta pozícióját, majd ellentámadása átütött.

Fokozódott a feszültség, ezt Duda bírta kevésbé. Ding Liren a gyorsabb nyerést kihagyta, de végül begyűjtötte a pontot. A negyedik játszmában a lengyel sakkozó világossal 23 lépében vesztett.

Az elődöntő legfiatalabb résztvevője Vladiszlav Artyemijev. A 23 éves orosz nagymester rutinos rókákat megszégyenítő magabiztosággal játszotta Anish Giri elleni meccsét. A holland sakkozót az első párharcban elszenvedett három vereség megrendítette, a második mérkőzés első játszmáját világossal 21 lépésben vesztette el. Artyemjev két döntetlennel zárta le a küzdelmet.

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Eriagisi Arjun (indiai, 2567) - Levon Aronjan (örmény, 2781) 2 – 2

Eriagisi Arjun – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Eriagisi Arjun döntetlen

Eriagisi Arjun – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Eriagisi Arjun döntetlen

Wesley So (amerikai, 2770) - Magnus Carlsen (norvég, 2847) 2,5 – 1,5, 0,5 – 1,5

Wesley So – Magnus Carlsen   0 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen   1 - 0  

Magnus Carlsen – Wesley So  0 – 1

Rájátszás:

Magnus Carlsen – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Magnus Carlsen   döntetlen  

Ding Liren (kínai, 2799) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2729)  3 - 1

Ding Liren – Jan-krzysztof Duda   0 - 1

Jan-Krzysztof Duda – Ding Liren  0 - 1

Ding Liren – Jan-krzysztof Duda   1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Ding Liren  0 - 1

Anish Giri (holland, 2780) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 1 - 2

Anish Giri – Vladiszlav Artyemijev  0 – 1

Vladiszlav Artyemijev – Anish Giri döntetlen

Anish Giri – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog