Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nakamura a "hirtelen halál" partiban győzte le a bástyát elnéző Carlsent, bejutott a döntőbe

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lindores Abbey Rapid Challenge, a Magnus Carlsen Chess Tour második versenyének döntőjét az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Daniil Dubov játssza. Dubov kettős győzelemmel jutott a fináléba, a kínai Ding Liren ellen nyert, Nakamura a négyszeres világbajnok Magnus Carlsent győzte le. A norvég világelső az első mérkőzést 3 – 0-ra győzött, a második meccsen az ötszörös amerikai Bajnok 2,5 – 1,5-ös nyeréssel kiegyenlített. Párharcuk a harmadik találkozón dőlt el. Döntetlen született az első partiban, Nakamura remek játékkal győzött a második játszmában, Carlsen egyenlített a harmadikban, majd megosztoztak a ponton a negyedik összecsapásban A „hirtelen halál” játszma döntött, Carlsen fölényes pozíciót rontott el, majd bástyát nézett el. A vasárnapi pihenőnap után hétfőtül játsszák a finálét, a győzelemhez két mérkőzést kell megnyerni.

 

A döntőbe jutás volt a tétje Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura harmadik mérkőzésének, amely egy békés döntetlennel kezdődött meg. Magnus Carlsen a skót négyeshuszárjátékra voksolt, a világbajnok tért el a tavalyi GCT Tour első versenyén, Abidjanban játszott partijuktól, az ötszörös amerikai bajnok láthatóan gondosan készült a varira, meglepően könnyen remizett.

 

31.Bd6! Bc8 32.Bd7 h6 33.e7 Kh7 34.Be1 és sötét feladta

A második ütközetben Carlsen a spanyol megnyitásban a nyílt változatot választotta. A jól ismert ösvényen haladtak, Nakamura nagy magabiztossággal játszott, s nem kis meglepetésre a világbajnoknál a 26. lépésnél a sakkóra kissé hátrányosabb állásban csak 2 perc 53 másodpercet mutatott, míg Nakamurának még 15 perce volt! Elégedetten nézte számítógépének képernyőjét, míg a norvég világelső arcán a kétségbeesés jeleit véltük felfedezni. Aggódása jogos volt, Nakamura tökéletes játékkal a 34. lépésben feladásra kényszerítette a világbajnokot.

 

Magnus Carlsen már oly sokszor bizonyította, hogy váratlan kisiklás után képes azonnal rendezni sorait. A vezércselű csatában Hikaru Nakamura hibás cserekombinációt kezdett, Carlsen válaszlépései pörölycsapások voltak. Bástyát adott két könnyűtisztért, futópárja, majd bástyájának a hetedik sorra történő betörése eldöntötte a parti sorsát, a világbajnok kiegyenlített!

A viadal döntőse, Daniil Dubov is bekapcsolódott a mérkőzés kommentálásába. A chess24.com, a torna hivatalos közvetítő weboldala gyors szavazást rendezett a párharcot élőben követők között, kerekítve 41 százalék jósolta Carlsen győzelmét, 20-at-et kapott Nakamura és 39 százalék a döntést a „hirtelen halál” játszmára bízta volna. A küzdő felek sem kockáztattak, a spanyol megnyitású játszma lépésismétléssel lett döntetlen, Nakamura állása kissé kedvezőbbnek tűnt, de reménykedett a gyorsaságában.

 

A sakktörténelem első online szuperversenyének, a Magnus Carlsen Invitational viadal első játéknapján mérkőzött meg Carlsen és Nakamura. A világossal játszók „taroltak”, mind a négy partiban győzelmet szereztek. Küzdelmüket a „hirtelen halál” játszma döntötte el a világbajnok javára, sötéttel nyert.

 

40.Bxb4?? Ve1+ 41.Kh2 Vxb4 42.Vxc6 Bf8 és világos feladta 

Hikaru Nakamura az Armageddon partiban a sötét színt választotta, 4 perce volt a világbajnok 5 percével szemben, de remifórja. Ismét a vezércsel került terítékre, az amerikai nagymester tért el a harmadik játszmában látott változattól. Magnus Carlsen kecsegtető állást ért el, ideje is bőven volt, amikor egy nehezen érthető huszárlépése után Nakamurának felcsillant a szeme, a nagy bajokat megúszta. Carlsen elvesztette a fonalat, majd már egyenlőnek értékelhető pozícióban bástyát nézett el, hitetlenkedve nézte az állást, majd feladta a partit. Hikaru Nakamura jutott a Lindores Abbey Rapid Challenge döntőjébe. A vasárnapi pihenőnap után hétfőn kezdődik az orosz Daniil Dubov elleni döntője, az elsőséghez két mérkőzés megnyerése szükséges.

 

Az elődöntő harmadik mérkőzésének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 3 (1 – 2)

Magnus CarlsenHikaru Nakamura döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 42)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 34)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Vezércsel, 46)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Vezércsel, 42)

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura a második mérkőzésen legyőzte Carlsent, a harmadik meccs dönt, Dubov már döntős

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lindores Abbey Rapid Challenge elődöntőjében az amerikai Hikaru Nakamura visszavágott a világbajnok Magnus Carlsennek az első mérkőzésen elszenvedett 3 – 0-s vereségéért, 2,5 – 1,5-re győzött. Párharcukat, a döntőbe jutást a harmadik találkozó dönti el. Az ötszörös amerikai bajnok az első partit nyerte meg, a norvég világelső a tisztáldozat után a bonyodalmakban nyerőesélyes folytatást szalasztott el, az örökös sakkot elkerülte. Három döntetlennel fejezték be a mai meccsüket. A 24 esztendős orosz Daniil Dubov már döntős! Az első mérkőzésen elért 2,5 – 1,5-ös győzelme után a második találkozón 2,5 – 0,5-re nyert a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren ellen. Dubov az első játszmában sötéttel 21 lépéses villámgyőzelmet aratott. A fordulatokban gazdag második partiban is diadalmaskodott, a kínai nagymester örökös sakkot is elmulasztott, majd a harmadik összecsapásuk remivel végződött.

Kevesen hittek abban, hogy az első mérkőzésen elszenvedett „kiütéses” veresége után Hikaru Nakamura rendezni tudja sorait és mumusa, a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen elleni 2,5 – 1,5-ös győzelmével kiharcolja a harmadik találkozót, életben tartja döntőbe jutási reményeit.

Viharos első partival kezdődött a mai meccsük. Magnus Carlsen a spanyol megnyitású játszmában már a nyolcadik lépésben tisztet áldozott, újított a 10. lépésben, gyalogrohamot indított a világos király ellen. Carlsen érthetően elkerülte az örökös sakkos döntetlent, de nyerőesélyt adó folytatás helyett nagyot hibázott. Nakamura kivédte a támadást és a „király” királya került baajba.

A második ütközetük a skót megnyitásban zajlott, fordulatos csatát láttunk, mindketten pontatlankodtak, végül pontosztozkodás született.

A harmadik összecsapás békés mederben folyt, Carlsen bízott abban, hogy a negyedik partiban világossal játszik és kiharcolhatja a „hirtelen halál” játszmát.

Elképzelése azonban nem vált be, Nakamura elérte a döntetlent, s ezzel megnyerte a mérkőzést, párharcukat szombaton a harmadik meccs dönti el.

A 24 esztendős Daniil Dubov meglepetésre másodszor is vereséget mért a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Lirenre. Az orosz nagymester eredeti ötleteivel zavart okozott a nyugodtabb játékmenetet kedvelő ellenfele soraiban.

Ding Liren az első partit világossal 21 lépésben vesztette el, nagyon benézte királyát mattoló kiskombinációt.  

A második játszma fordulatokban gazdag volt, Dubov nyerőesélyes állásban mentőövet dobott a kínai sakkozónak, aki azonban nem tudott élni a lehetőséggel, rossz sakkot adott, világos királya menedéket talált az örökös sakk elől.

A párharc gyakorlatilag eldőlt, Dubov a harmadik játszmát is megnyerhette volna, de a döntetlen is a párharc megnyerését jelentette számára.

Az elődöntő második mérkőzéseinek eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2,5 – 1,5 (1 – 1)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 33)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura döntetlen (Skót megnyitás, 71)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura döntetlen (Olasz megnyitás, 43)

Ding Liren (kínai, 2836) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 0,5 – 2,5 (0 – 2)

Ding Liren - Daniil Dubov 0 – 1 (Angol megnyitás, 21)

Danil Dubov - Ding Liren 1 – 0 (Bogoindiai védelem, 47)

Ding Liren - Daniil Dubov döntetlen (Katalán megnyitás, 51)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az első mérkőzésen Carlsen 3 - 0-ra győzte le Nakamurát, Dubov 2,5 - 1,5-re nyert Ding Liren ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

nai

A Lindores Abbey Rapid Challenge viadalon az elődöntők első mérkőzéseit játszották le. A világbajnok Magnus Carlsen 3 – 0-ra győzte le az amerikai Hikaru Nakamurát. A norvég világelső nem véletlenül az ötszörös amerikai bajnok mumusa, Carlsen jelentős fölényt harcolt ki korábbi játszmáikban. Az orosz Daniil Dubov 2,5 – 1,5-re nyert a kínai Ding Liren ellen. A 24 éves Dubov 20 lépéses győzelemmel kezdett, a kétszeres olimpiai bajnok azonnal egyenlített, majd remivel folytatták. A negyedik játszmát Dubov sötéttel nyerte meg, jó technikával érvényesítette gyalogelőnyét. Pénteken a második mérkőzésekre kerül sor, a döntőbe jutáshoz két győzelem szükséges.

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura ősi riválisok. Már negyven klasszikus játszmában csatáztak. Négy éve Bilbaóban, a IX. Chess Masters Final  első fordulójában szakadt meg egy hihetetlen sorozat, Nakamura pályafutása során először tudta legyőzni Carlsent, 12 vereség és 18 döntetlen után sötéttel nyert a nagyon csalódott világbajnok ellen. Érdekesség, hogy a tornán Nakamurának ez volt az egyetlen győzelme, kilencet remizett, míg a norvég világelső rendezte sorait, megnyerte a versenyt.

Három esztendeje Londonban Nakamura oly közel volt második győzelméhez, de anyagi előnyének érvényesítésében nem jeleskedett. A huszonnegyedik döntetlenük 2018-ban Stavangerben született meg, majd a 6. Sinquefield Cup-on Carlsen megszerezte tizenharmadik győzelmét, a döntetlent ígérő végjátékot a norvég világelső 97 lépésben nyerte meg. A GCT 2019 zágrábi tornáján Carlsen tizennegyedszer mért vereséget az ötszörös amerikai bajnokra. A 7. Sinquefield Cup viadalon jubileumi, huszonötödik remijüket láttuk.

A sakktörténelem első online szuperversenyének, a Magnus Carlsen Invitational viadal első játéknapján mérkőzött meg Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura. A világossal játszók „taroltak”, mind a négy partiban győzelmet szereztek. A párharcot a „hirtelen halál” játszma döntötte el a világbajnok javára, sötéttel nyert. A nyolc résztvevős verseny döntőjét is ők ketten vívták, Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-ös győzelemmel lett a torna győztese.

A Lindores Abbey Invitational körversenyén küzdelmük döntetlennel fejeződött be, a norvég világelső esélyes állást rontott remire. Az eddigi rapid-és villámjátszmákban is meggyőző volt a négyszeres világbajnok fölénye, 39 döntetlen mellett 44-19-es vezetéssel várhatta az elődöntő első mérkőzését.

Magnus Carlsen világossal játszott az első partiban, a skót megnyitással kissé meglepte Hikaru Nakamurát. A világbajnok stratégiája kristálytiszta volt, a korai vezércserét követően futópárjában bízott és mindkét szárnyon kezdeményezett. Nakamura elmulasztotta a jobb védekezést, a futóvégjátékban már nem találhatott mentséget. Carlsen futójának beáldozásával biztosította királyának betörését, a szabadgyalogok elindulhattak győzedelmes útjukra.

A második ütközetben a spanyol megnyitás divatos változata került megjátszásra. Nakamura királyszárnyi akcióval próbálkozott, de célt nem érhetett. A világbajnok fokozatosan átvette a kezdeményezést, a vezérszárnyon eldöntötte a parti sorsát.

A kettős vereség hatására Hikaru Nakamura a harmadik játszmában már nem tanúsított igazi ellenállást, Magnus Carlsen nem kegyelmezett, erődemonstrációt tartott.

A világranglista harmadik Ding Liren és a 24 esztendős Daniil Dubov korábban csak két partiban mérte össze erejét. 2014-ben, Katarban a nyílt versenyen a kínai nagymester győzött, ahogy a Lindores Abbey körversenyen is a kétszeres olimpiai bajnok volt eredményes.

Az előzmények után a párharcuk nagy meglepetéssel kezdődött, Dubov 20 lépésben legyőzte esélyesebb riválisát. A bécsi játékban az orosz nagymester királyszárnyi akciójával szemben Ding Liren nem talált ellenszert.

A sokkoló vereség után a kínai világbajnokjelölt gyorsan rendezte sorait, a Grünfeld védelmű játszmában meggyőző játékkal nyert egyenlített. A küzdelmük harcos döntetlennel folytatódott.

A negyedik játszmában Ding Liren világossal nem tudott előnyt elérni, bizonytalankodás után gyaloghátrányos bástyavégjátékba keveredett. Dubov király betört a világos állásba, bástyája kedvező pozícióból támogathatta a szabadgyalog előrenyomulását. Dubov pontosan számolt, Ding Lirennek egy tempó hiányzott a döntetlen eléréséhez.

Az elődöntő első mérkőzésének eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3 – 0 (1 – 0)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Skót megnyitás, 47)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 41)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  1 – 0 (Modern védelem, 30)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Ding Liren (kínai 2836) 2,5 – 1,5 (1 – 0)

Daniil Dubov – Ding Liren  1 – 0 (Bécsi játék, 20)

Ding Liren – Danil Dubov 1 – 0 (Grünfeld védelem, 39)

Daniil Dubov – Ding Liren  döntetlen (Bécsi játék, 52)

Ding Liren – Danil Dubov 0 – 1 (Vezércsel, 76)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az elődöntőben Nakamura-Carlsen és Dubov-Ding Liren párharcokra kerül sor 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lindores Abbey Rapid Challenge negyeddöntőjében két párharcban a továbbjutás a harmadik mérkőzésen dőlt el. Az orosz derbi Daniil Dubov 3-0-ea győzte le Szergej Karjakint, aki a második partiban nyert állásban bástyát nézett el. a kínai nagymesterek párbajában Ding Liren nagy küzdelem után nyert, 2 – 2 után a „hirtelen halál” partiban sötéttel remizett, ez végső sikerét jelentette. Az elődöntőben az amerikai Hikaru Nakamura a norvég világbajnok Magnus Carlsennel küzd meg, a „pótvizsgázók”, Daniil Dubov  és Ding Liren egymás ellen csatáznak.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour második versenyének negyeddöntőjében két párharcban a harmadik mérkőzésen dőlt el a továbbjutás sorsa. Az orosz házirangadón már két meccs után eldőlhetett volna a küzdelem, de a 24 esztendős Daniil Dubov az első találkozón aratott meggyőző 3-0-s győzelme után a második összecsapást egy kissé „elszórakozta”, Szergej Karjakinnak mentőövet dobott, a „hirtelen halál” partit elbukva „pótvizsgára” kényszerölt.

Dubov világossal kezdett, a vezércselú partiban 8.g4 lépésével komoly zavart okozott Karjakin soraiban. Királyszárnyi akciója nagy erővel bontakozott ki. Karjakin már a 30. lépést követően feladásra kényszerült.

A második játszmában Szergej Karjakin túljátszotta ellenfelét, válogathatott a nyerések között, amikor a feszült pillanatban végzetes királylépésével bástyát nézett el, ellenállása jelképessé vált…

Daniil Dubov kettős győzelme után már vígan játszhatta a harmadik partit. Szergej Karjakin támadási kísérletét könnyedén hárította, második 3-0-s sikerével jutott az elődöntőbe.

A kétszeres olimpiai bajnok kínai nagymesterek párbaja kiegyenlített küzdelemben dőlt el Ding Liren javára. Folytatták a Nimzoindiai védelemben megkezdett elméleti viaskodásukat. Döntetlennel indítottak. Yu Yangyi is hű maradt az elfogadott vezércselhez, 31 lépéses győzelme akár sokkolhatta volna Ding Lirent.

Az első számú kínai nagymesternek honfitársa is segített, hogy feledhesse a kisiklást, a Nimzoindiai védelmű játszma megnyerésével kiegyenlített. Békés döntetlent követően az Armageddon parti döntött. Yu Yangyi világossal kecsegtető állást ért el, Ding Liren a nem könnyű pillanatokban is megőrizte hidegvérét, sikerrel építette fel a védvonalat, a döntetlen a továbbjutását jelentette.

 

A negyeddöntő harmadik mérkőzéseinek eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Szergej Karjakin (orosz, 2709) 3 – 0 (2 – 1)

Daniil Dubov – Szergej Karjakin  1 – 0 (Vezércsel, 30))

Szergej Karjakin – Daniil Dubov 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 43) 

Daniil Dubov – Szegej Karjakin  1 – 0 (Old-indiai védelem, 39)

Yu Yangyi (kínai, 2738) – Ding Liren (kínai, 2836)  2,5 – 2,5 (1 – 2)

Yu Yangyi – Ding Liren  döntetlen (Nimzoindiai védelem, 47)

Ding Liren – Yu Yangyi 0 – 1 (Elfogadott vezércsel, 31)

Yu Yangyi – Ding Liren  0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 54)

Ding Liren – Yu Yangyi döntetlen (Elfogadott vezércsel, 37)

Yu YangyiDing Liren döntetlen (Caro-Kann védelem, 67)

 

Az elődöntő párosítása:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Magnus Carlsen (norvég, 2881)

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Ding Liren (kínai, 2836)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen kettős győzelemmel elődöntős, Karjakin és Dubov párharcát a harmadik mérkőzés dönti el

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lindores Abbey Rapid Challenge negyeddöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen másodszor is 2,5 – 0,5-re nyert az amerikai Wesley So ellen, az elődöntőben az amerikai Hikaru Nakamurával küzd meg. Carlsen az első és a harmadik partiban is sötéttel győzött. A másik ágon az orosz házirangadó jóval izgalmasabb csatában dőlt el Szergej Karjakin javára, a „hirtelen halál” parti megnyerésével harcolta ki a harmadik mérkőzést Daniil Dubovval vívott párharcában. Az első meccsen 3-0-s vereséget szenvedő Karjakin nyeréssel kezdett, Dubov kettős győzelemmel fordított, majd világossal vereséget szenvedve jött a rájátszás, többször is fonalas nyerést hagyott ki, Karjakin a váratlan nyerésével kiharcolta, hogy a szerdai harmadik mérkőzésük döntse el a továbbjutást.

 

A világbajnok Magnus Carlsen névadóként a Magnus Carlsen Chess Tour második versenyén, a Lindores Abbey Rapid Challenge viadalon Wesley So ellen kettős, 2,5-0,5-ös győzelemmel jutott a torna elődöntőjébe és az amerikai Hikaru Nakamurával csatázik majd.

A második találkozójukon So kezdett világossal, a spanyol megnyitásban néztek farkasszemet. A kritikus állásban az amerikai sakkozó hibázott, a norvég világelső átvette a kezdeményezést, harmadszor is vereséget mért riválisára.

A második ütközet csak 29 lépésig tartott, Magnus Carlsen nem vállalt kockázatot, lépésismétléssel remiztetk.

Wesley So elvesztette minden hitét, hogy megnehezítheti a világbajnok továbbjutását. A harmadik játszmában már a nyitásban hátrányba került, a 34. lépés után a világhálón gratulálhatott legyőzőjének.

 

Az orosz házirangadó első meccsén Daniil Dubov 3-0-s sikere nem kis meglepetést jelentett. Szergej Karjakin elismerte, hogy rosszul játszott, de internetes összeköttetésű hibákra is panaszkodott. Bízott a javításban…

A második meccset világossal elért győzelemmel kezdte, Dubov a szupernagymesterek gyakorlatában ritka Nimzovics védelmet választotta, elszenvedte első vereségét.

A második ütközetben a 24 esztendős sakkozó 93 lépésben kényszerítette megadásra Karjakint, gyalogelőnyét nagy türelemmel érvényesítette. A vereség „letaglózta” Karjakint, a skandináv védelemben korán nagyot hibázott, küzdelem nélkül kapott ki.

Daniil Dubov már-már az elődöntőben érezhette magát, amikor rutintalanságát a hátrányban levő Szergej Karjakin kihasználta. A kritikus állában Dubov taktikai csapást nézett el, Karjakin kiegyenlített és a „hirtelen halál” játszmában a sötét színt választotta. Dubov többször is fonalas nyerést hagyott kihasználatlanul, majd a sorozatos hibáját követően Karjakin lendült ellentámadásba. Győzelmével kiharcolta a harmadik mérkőzést. Szerdán két párharcra kerül sor, orosz és kínai derbire, Dubov és Karjakin csatája mellett Ding Liren és Yu Yangyi küzd meg a még kiadü elődöntős helyért.

 

A negyeddöntő második mérkőzéseinek eredményei:

Szergej Karjakin (orosz, 2709) -  Daniil Dubov (orosz, 2770) 3 – 2 (1 – 1)

Szergej Karjakin - Daniil Dubov 1 – 0 (Nimzovics védelem, 69)

Daniil Dubov -  Szergej Karjakin 1 – 0 (Katalán megnyitás, 93)

Szergej Karjakin -  Daniil Dubov 0 – 1 (Skandináv védelem, 28)

Daniil Dubov - Szergej Karjakin 0 – 1 (Királyindiai védelem, 50)

Daniil Dubov – Szergej Karjakin 0 – 1 (Vezércsel, 52)

Wesley So (amerikai, 2741) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0,5 – 2,5 ( 0 – 2)

Wesley So - Magnus Carlsen 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 61)

Magnus Carlsen - Wesley So döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)

Wesley So - Magnus Carlsen 0 – 1 (Katalán megnyitás, 34)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura elsőként elődöntős, Ding Liren és Yu Yangyi párharcában a harmadik mérkőzés dönt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lindores Abbey Rapid Challenge viadal negyeddöntőjében az amerikai Hikaru Nakamura elsőként biztosította az elődöntőbe jutását. Első mérkőzésén hátrányból fordítva a „hirtelen halál” játszma megnyerésével szerzett vezetést az örmény Levon Aronjannal szemben. A második találkozójuk már izgalommentes volt. Nakamura nyeréssel kezdett, két döntetlen után a negyedik játszmában is nyert, kettős győzelemmel jutott tovább. Az elődöntőben a Magnus Carlsen és Wesley So párharc győztesével mérkőzik meg. A kínai derbin Ding Liren kiegyenlített, 2,5 – 1,5-re győzte le az első meccsen a „hirtelen halál” partiban szerencsés győzelmet elért Yu Yangyit. A továbbjutást a szerdán megrendezésre kerülő harmadik négyjátszmás mérkőzésük dönti el. Kedden Carlsen és So csatázik, az orosz házirangadón Daniil Dubov és Szergej Karjakin.  

 

A LIndores Abbey Rapid Challenge körversenyének győztese, Hikaru Nakamura elsőként jutott a viadal elődöntőjébe. Az amerikai nagymester és Levon Aronjan a negyeddöntős összecsapásuk előtt rapid-és villámpartit már hatvanat vívtak, 26-szor megosztoztak a ponton, Nakamura 24-10-re vezetett.

A párharcot Levon Aronjan 118 lépéses maratoni győzelemmel kezdte meg, de a kezdeti sikere ellenére sem tudta megnehezíteni Hikaru Nakamura végső sikerét. Nakamura a negyedik játszmában kiegyenlített, majd az Armageddon játszma megnyerésével szerzett vezetést. A háromszoros örmény olimpiai bajnok teljesítményére érezhetően rányomta bélyegét felesége, az ausztrál Arianne Caoili tragikus halála, aki Jerevánban március 15-én szenvedett súlyos autóbalesetet, március 31-én belehalt a sérüléseibe.

 

Levon Aronjan ragaszkodott az orosz huszárjátékhoz. A körversenyen Magnus Carlsentől 22 lépésben kapott ki miután elfogadta a felkínált tisztáldozatot.  Nakamura elleni első meccsén a második partiban remizett, a negyedikben vereséget szenvedett. A mai küzdelmük nyitányán kissé hátrányosabb állásban hibás vezérlépéssel került döntő hátrányba. A párbaj két döntetlennel folytatódott, majd a negyedik játszmában a kritikus pozícióban kedvező esélyt elszalasztva már a 28. lépésben feladásra kényszerült.

A kínai testvérharcot szerdán a harmadik mérkőzés dönti el. Az esélyesebb Ding Liren az első meccsen négy döntetlen után a „hirtelen halál” játszmában szenvedett balszerencsés vereséget Yu Yangyitól.

A kétszeres olimpiai bajnokok mai összecsapásának első partijában Ding Liren fokozatosan játszotta túl ellenfelét, válogathatott a nyerések között, végül kiskombináció döntött.

Yu Yangyi a második ütközetben kissé előnyösebb állást játszhatott, de reminél többet nem tudott elérni. A harmadik játszmában Ding Lirennek jó esélyt szalasztott el, következett a negyedik csata.

A kettős huszárjátékban Ding Liren vállalta a kihívást, minőséget áldozott. Yu Yangyi a 14. lépésben fatális hibát követett el, csak honfitársán múlott, hogy nem vesztette el a játszmát. Ding Liren végül az örökös sakk mellett döntött, 2,5 – 1,5-re győzött.

 

A negyeddöntő második mérkőzéseinek eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Levon Aronjan (örmény, 2778) 3 – 1 (2 – 0)

Hikaru Nakamura  - Levon Aronjan 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 39)

Levon Aronjan  - Hikaru Nakamura döntetlen (Vezércsel, 33)

Hikaru Nakamura  - Levon Aronjan döntetlen (Orosz huszárjáték, 43)

Levon Aronjan - Hikaru Nakamura 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 28)

Ding Liren (kínai, 2836) - Yu Yangyi (kínai, 2738) 2,5 – 1,5 (1 – 1)

Ding Liren  - Yu Yangyi 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 37)

Yu Yangyi - Ding Liren döntetlen (Nimzoindiai védelem, 62)

Ding Liren  - Yu Yangyi döntetlen (Elfogadott vezércsel, 41)

Yu Yangyi - Ding Liren döntetlen (Kettős huszárjáték, 28)

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az első meccsen Carlsen 2,5 - 0,5-re nyert So ellen, Dubov 3 - 0-ra győzte le Karjakint 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lindores Abbey Rapid Challenge negyeddöntőinek második játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen 2,5 – 0,5-re győzött az amerikai Wesley So ellen. Carlsen világossal könnyen nyerte meg az első partit, So a második ütközetben esélyes állását remire rontotta, majd elkerülve a lépésismétléses remit másodszor is feladásra kényszerült. A norvég világelső gyors döntetlennel biztosította be az első mérkőzés megnyerését. Az orosz derbin Daniil Dubov 3 – 0-ra győzte le Szergej Karjakint. Elméleti párbajban elért nyeréssel kezdte a párharcot, kockáztatott a második játszmában, Karjakin sokat hibázva már a 21. lépés után kapitulált. Karjakin kétségbeesetten próbálkozott a harmadikban, Dubov könnyedén játszott, majd ellentámadása átütött. Hétfőn Hikaru Nakamura és Levon Aronjan, valamint Ding Liren és Yu Yangyi második mérkőzéseire kerül sor, Nakamura és Yu Yangyi megnyerte az első meccset, a továbbjutáshoz két győzelemre van szükség.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour második versenyén a kieséses rendszerű negyeddöntőjében újabb két párharcra került sor. Meglepetésre a két mérkőzésen 3-3 játszma elegendő volt, hogy Magnus Carlsen és Daniil Dubov megnyerje az első mérkőzést.

Magnus Carlsen és Wesley So először 2015-ben a Tata Steel tornán mérkőzött meg egymással, döntetlennel indult a versengésük, ahogy a Gasimov emlékversenyen is megosztoztak a ponton. A Sinquefield Cup-on nyert először a világbajnok, azóta még tizenöt klasszikus partit játszottak, tíz döntetlen mellett Carlsen négyszer mért vereséget az amerikai sakkozóra, egyetlen vereségét hazai pályán, a stavangeri viadalon 2018-ban szenvedte el. Wesley So 2017-ben Wijk aan Zee-ben ért el szenzációs tornagyőzelmet, egy ponttal előzte meg a norvég világelsőt.

Sokat rapidoztak, de még több villámpartit vívtak ketten, Carlsen 22 döntetlen mellett 30-6-ra vezetett.

 

A világbajnok kezdte világossal a meccset, az internet rakoncátlankodása miatt némi szünet megzavarta a Nimzoindiai védelmű összecsapásukat, az elméleti párbaj egyenlő esélyt ígért. Wesley So könnyelmű bástyalépése döntő hiba volt, Magnus Carlsen könnyű győzelmet aratott.

A „visszavágóra” So rendezte sorait, kecsegtető pozíciót játszhatott, minőséget is nyert. A nyerőesélyes állásban azonban leblokkolt, ellenjátékot engedélyezett ellenfelének. So elkerülte a lépésismétléses döntetlent, erőszakoskodása második vereségéhez vezetett. Magnus Carlsen gyors döntetlennel biztosította be a mérkőzés megnyerését, párharcuk kedden folytatódik.

 

Az orosz derbi két résztvevője, a 30 éves Szergej Karjakin és a 24 esztendős Daniil Dubov először 2012-ben a szuperbajnokságon nézett farkasszemet, döntetlen született a partijukban. Azóta csak négyszer mérkőztek meg, 1-1-re állnak a három döntetlennel. Rapid-és villámjátszmát is csak hatot játszottak, háromszor remiztek, Karjakin 2-1-re vezetett a negyeddöntős összecsapásuk előtt. A körversenyen Karjakin jó formát mutatott, Dubov megszenvedett a továbbjutásért.

A párharcuk első játszmájában a katalán megnyitásban vívtak elméleti párbajt, Szergej Karjakin a 18. lépésben újított. Érdekes csata bontakozott ki, Daniil Dubov állta a sarat, előnybe került. Karjakin pontatlanul védekezett, Dubov a felkínált eséllyel remekül élt.

Vezetésének birtokában a 24 esztendős orosz sakkozó sötéttel támadóan lépett fel, jól megérezte, hogy Karjakin sebezhető. Arra a legkevésbé sem gondoltunk, hogy a küzdelmük csak 21 lépésig tart, a stratégia tökéletes volt.

A kettős vereség után Szergej Karjakin kétségbeesetten próbálkozott, minőséget is áldozott, de a világos védvonal áttörésére nem volt esélye. Dubov nyugodtan passzolgathatott, majd ellentámadásba lendült, 94 lépésben harmadik győzelmét is megszerezte, önbizalommal várhatja a keddi második meccsüket, Karjakin a javításban bízik.

 

A negyeddöntő második mérkőzéseinek eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Szergej Karjakin (orosz, 2709)  3 – 0 (1 – 0)

Daniil Dubov – Szergej Karjakin  1 – 0 (Katalán megnyitás, 72)

Szergej Karjakin – Daniil Dubov   0 – 1 (Kettős huszárjáték, 21)

Daniil Dubov – Szergej Karjakin  1 – 0 (Királyindiai védelem, 94)

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741)  2,5 – 0,5  (1 – 0)

Magnus Carlsen – Wesley So  1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 33)

Wesley So – Magnus Carlsen  0 – 1 (Spanyol megnyitás, 64)

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen (Caro-Kann védelem, 18)

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura és Yu Yangyi a "hirtelen halál" parti megnyerésével vezetést szerzett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lindores Abbey Rapid Challenge viadalon megkezdődtek a kieséses rendszerű negyeddöntők küzdelmei. Az első játéknapon az amerikai Hikaru Nakamura elvesztette a négyjátszmás párharc első partiját az örmény Levon Aronjannal szemben, majd két döntetlennel folytatták. Nakamura a negyedik játszmában egyenlített, a mérkőzést a „hirtelen halál” összecsapás döntötte el, Nakamura sötéttel nyert, vezetést szerzett. A kétszeres kínai olimpiai bajnokok, Ding Liren és Yu Yangyi derbijén négyszer megosztoztak a ponton, a sorsdöntő Armageddon partiban Ding Liren nyert állásban túllépte a gondolkodási időt. A két találkozó második mérkőzéseit hétfőn játsszák le. Vasárnap a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Wesley So találkozóra kerül sor, a másik ágon orosz testvérharc lesz, Szergej Karjakin és Daniil Dubov összecsapása.

Megkezdődtek a negyeddöntők küzdelmei. A kieséses rendszerű lebonyolításban a küzdő felek négy-négyjátszmás párharcot vívnak, két mérkőzés megnyerése szükséges a továbbjutáshoz, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma dönt, világosnak 5, sötétnek 4 perce van, utóbbinak remifórja. A rapid partikban 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusz.

Hikaru Nakamura és Levon Aronjan összecsapásai mindig kiélezett küzdelmeket hoztak. Ennek ékes bizonyítéka, hogy klasszikus játszmáikban 25 döntetlen mellett 20 partiban is döntés született, Aronjan 14-6-ra vezetett. Utolsó tizenöt játszmájukból Aronjan hármat nyert meg, 2016-ban a moszkvai vb-jelölti döntőben, majd St. Louisban mért vereséget Nakamurára, sikerét egy évvel később megismételte.

Rapid-és villámpartit már hatvanat vívtak, 26-szor megosztoztak a ponton, az amerikai sakkozó 24-10-re vezetett. A Lindores Abbey Rapid Challenge körversenyén is Nakamura győzött, veretlenül játszotta végig a 11 fordulós tornát, meggyőző játékkal szerezte meg az első helyet, míg  Aronjan alaposan megszenvedett a továbbjutásért.

A párharc első játszmája nagy csatában dőlt el Levon Aronjan javára, 118 lépésben nyert. A vezércsel jól ismert változatában fordulatokban gazdag volt az összecsapásuk, Aronjan jelentős időhátrányba keveredett, de állta a sarat, majd fordult a kocka, veszélyes szabadgyalogja tisztet nyert. Elméleti végjátékot játszottak, Aronjan bástyája és futója próbálta sarokba szorítani a bástyjával védekező Nakamura királyát. Sokáig reminek tűnt az állás, amikor Nakamura végzetes hibát követett el.

Levon Aronjan az orosz huszárjátékban sikerrel védelmezte állását, na második vezércselű partiban is döntetlen született. Hikaru Nakamura a negyedik játszmában hátránya ellenére is könnyedén játszva tudta megadásra kényszeríteni a háromszoros örmény olimpiai bajnokot.

A „hirtelen halál” játszmában Nakamura a sötét színt választotta, 4 perce volt Aronjan 5 percével szemben, de remifórja. Aronjannak igazi esélye nem volt, Nakamura jól koncentrálva megszerezte a győzelmet, megnyerte a mai mérkőzést, csatájuk hétfőn folytatódik.

A kétszeres kínai olimpiai bajnokok, Yu Yangyi és Ding Liren testvérharca is a „hirtelen halál” játszmában dőlt el. Klasszikus játszmát körábban huszonhármat vívtak, Ding Liren hatszor megadásra kényszerítette riválisát. A rapid-és villámpartik statisztikája Yu Yangyinak volt kedvező, nyolc döntetlen mellett 5-2-re vezetett.

A párharcuk első játszmájában Yu Yangyi kedvező esélyű pozíciót játszhatott, Ding Liren a végjátékban pontos védekezéssel harcolta ki a döntetlent. A folytatásban sem bírtak egymással, 2-2 után Yu Yangyi a a világos színt választotta. A kettős huszárjátékban kedvezőbben állt, a játszma befejező részében nagy kapkodást láttunk, Yu Yangyi ütésbe tette futóját, Ding Liren szabadgyalogja már a második sorig jutott, amikor időtúllépés miatt vesztett, drámai befejezés, érthetően Yu Yangyi nem utatott túlzott örömöt a mázlis nyerése okán.

A negyeddöntő első mérkőzéseinek eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829)  2 - 3

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  1 – 0 (Vezércsel, 118)

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  döntetlen (Orosz huszárjáték, 55)

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  döntetlen (Vezércsel, 41)

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 47)

Levon Aronjan - Hikaru Nakamura 0 – 1 (Angol megnyitás, 60)

Yu Yangyi (kínai, 2738) – Ding Liren (kínai, 2836)  3 - 2

Yu Yangyi – Ding Liren  döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

Ding Liren – Yu Yangyi döntetlen (Angol megnyitás, 44)

Yu Yangyi – Ding Liren  döntetlen (Nimzoindiai védelem, 43)

Ding Liren – Yu Yangyi döntetlen (Elfogadott vezércsel, 37)

Yu Yangyi – Ding Liren 1 – 0 (Kettős huszárjáték, 69)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura a Lindores Abbey Rapid Challenge körverseny győztese, nyolcan jutottak tovább

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai Hikaru Nakamura elsőségével fejeződött be a Lindores Abbey Rapid Challenge 12 résztvevős körversenye. Nakamura megőrizte veretlenségét, fél ponttal előzte meg az orosz Szergej Karjakint. A viadal első nyolc helyezettje folytathatja már kieséses rendszerben a csatározást. A világbajnok Magnus Carlsen csak az utolsó fordulóban tudta továbbjutását biztosítani, a 16 éves Alireza Firouzját győzte le. A pénteki pihenőnap után kezdődnek a négy-négyjátszmás párharcok, két mérkőzés megnyerése jelenti a továbblépést. A negyeddöntő párosítása: Hikaru Nakamura – Levon Aronjan, Szergej Karjakin – Daniil Dubov, Yu Yangyi – Ding Liren, Wesley So – Magnus Carlsen. A Magnus Carlsen Chess Tour második versenyének 150 ezer dollár a díjalapja, a győztes 45 ezret nyer.

 

A Lindores Abbey Rapid Challenge körversenyén a mai játéknapon a befejező három fordulót játszották le. Izgalmakban bővelkedtek a játszmák, kiélezett küzdelemben dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa.

A kilencedik fordulóban csak egy parti végződött döntéssel, a kínai Ding Liren továbbjutást érő győzelmet aratott. A holtversenyben éllovas Hikaru Nakamura a berlini  változatban remizett a sereghajtó Wei Yi-vel. Óvatos küzdelmet hozott Szergej Karjakin és Magnus Carlsen szicíliai védelmű összecsapása. Wsley So és Levon Aronjan nem kockáztatott, békés mederben zajlott Yu Yangyi és Alekszandr Griscsuk játszmája is. Daniil Dubov és Alireza Firouzja remijének a riválisok örülhettek.

A 9. forduló eredményei:

Yu Yangyi (kínai, 2738) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784)  döntetlen

Wei Yi (kínai, 2752) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829)  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) – Ding Liren (kínai, 2836)  0 - 1

Wesley So (amerikai, 2741) – Levon Aronjan (örmény, 2778) döntetlen

Szergej Karjakin (orosz, 2709) – Magnus Carlsen (norvég, 2881)  döntetlen

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703)  döntetlen

A tizedik fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen elszenvedte harmadik vereségét. Daniil Dubov a Philidor védelmet választotta, a gyalogáldozatért jó ellenesélyt kapott. Carlsen hátrányos állásban küszködött, döbbenet uralta az internetet, amikor a norvég világelső tisztet nézett el. A vereség fájdalmát csak növelte, hogy váratlanul Carlsen továbbjutása kérdésessé vált. A FIDE zászlaja alatt játszó 16 éves Alireza Firouzja legyőzte Alekszandr Griscsukot és váratlanul esélyt kapott, saját kezében volt a sorsa.

Hikaru Nakamura tetszetős támadással nyert Jan-Krzysztof Duda ellen és egyedül vezette a versenyfutást. Yu Yangyi bebiztosította továbbjutását. Ding Liren és Wesley So jól kalkulált.

A 10. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Alireza Firouzja 0 - 1

Magnus Carlsen - Daniil Dubov  0 - 1

Levon Aronjan - Szergej Karjakin  döntetlen

Ding Liren - Wesley So  döntetlen

Hikaru Nakamura - Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Yu Yangyi - Wei Yi  1 – 0

A verseny állása:

1.Hikaru Nakamura 7 pont

2. Szergej Karjakin 6,5

3-5. Wesley So, Yu Yangyi és Ding Liren 5,5

6-8. Daniil Dubov, Magnus Carlsen és Levon Aronjan 5

9-10. Alireza Firouzja és Alekszandr Griscsuk 4,5

11. Jan-Krzysztof Duda 3,5

12. Wei Yi 2,5

Az utolsó körben az érdeklődés középpontjában Alireza Firouzja és Magnus Carlsen csatája állt. A norvég világbajnok az előző fordulóbeli veresége után rendezte sorait. A 16 éves ellenfele passzív felépítést választott, időhátrányba is került. Carlsen világbajnokhoz méltó játékkal nyert, és ötödikként kvalifikálta magát. Alekszandr Griscsuk győzelemmel búcsúzott, a holtverseny nem az orosz nagymesternek kedvezett, Daniil Dubov vertnek látszó helyzetből jutott tovább.

Az utolsó forduló eredményei:

Wei Yi - Alekszandr Griscsuk  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda - Yu Yangyi döntetlen

Wesley So - Hikaru Nakamura   döntetlen

Szergej Karjakin - Ding Liren  döntetlen

Daniil Dubov - Levon Aronjan  döntetlen

Alireza Firouzja - Magnus Carlsen  0 – 1

 

Lindores Abbey Prelim chess24.com INT 2020. május 19-21. 
Final Standings:

H.

Név

Ti

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pts

TB1

TB2

TB3

1

Hikaru Nakamura

GM

USA

2829

*

1

½

½

½

½

½

1

½

1

1

½

7.5

0

4

39.75

2

Szergej Karjakin

GM

RUS

2709

0

*

1

½

½

½

½

½

½

1

1

1

7

0

4

34.25

3

Yu Yangyi

GM

CHN

2738

½

0

*

0

1

1

1

0

½

½

½

1

6

2

4

30.75

4

Wesley So

GM

USA

2741

½

½

1

*

½

½

0

½

½

½

½

1

6

2

2

31.5

5

Magnus Carlsen

GM

NOR

2881

½

½

0

½

*

½

0

1

1

1

0

1

6

1

4

31.25

6

Ding Liren

GM

CHN

2836

½

½

0

½

½

*

1

½

0

½

1

1

6

1

3

30.25

7

Daniil Dubov

GM

RUS

2770

½

½

0

1

1

0

*

½

1

½

0

½

5.5

1.5

3

31

8

Levon Aronjan

GM

ARM

2778

0

½

1

½

0

½

½

*

½

1

½

½

5.5

1

2

28.75

9

Alekszandr Griscsuk

GM

RUS

2784

½

½

½

½

0

1

0

½

*

0

1

1

5.5

0.5

3

28.5

10

Alireza Firouzja

GM

FID

2703

0

0

½

½

0

½

½

0

1

*

1

½

4.5

0

2

22.5

11

Jan-Krzysztof Duda

GM

POL

2774

0

0

½

½

1

0

1

½

0

0

*

½

4

0

2

21.5

12

Wei Yi

GM

CHN

2752

½

0

0

0

0

0

½

½

0

½

½

*

2.5

0

0

13.5

 

A negyeddöntő párosítása:

Hikaru Nakamura - Levon Aronjan
Szergej Karjakin - Daniil Dubov
Yu Yangyi - Ding Liren
Wesley So - Magnus Carlsen

A további menetrend:

Szombat

Május 23.

Negyeddöntő

1-2 pár: első meccsek

Vasárnap

Május 24.

Negyeddöntő

3-4 pár: első meccsek

Hétfő

Május 25.

Negyeddöntő

1-2 pár: második meccsek

Kedd

Május 26.

Negyeddöntő

3-4 pár: második meccsek

Szerda

Május 27.

Negyeddöntő

1-1 esetén a döntők

Csütörtök

Május 28.

Elődöntő

Első meccsek

Péntek

Május 29.

Elődöntő

Második meccsek

Szombat

Május 30.

Elődöntő

1-1 esetén a döntő

Vasárnap

Május 31.

Szabadnap

Vasárnap

Június 1.

Döntő

Első meccs

Kedd

Június 2.

Döntő

Második meccs

Szerda

Június 3.

Döntő

1-1 esetén a döntő mérkőzés

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A második játéknapon Carlsen két vereséget is elszenvedett, Nakamura és Karjakin az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lindores Abbey Rapid Challenge második játéknapja, nyolc forduló után az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Szergej Karjakin egypontos előnnyel holtversenyben vezet. Az ötödik körben a világbajnok Magnus Carlsen fonalas nyerést hagyott ki, majd vesztőt húzott a kínai Yu Yangyi elleni partijában. A norvég világelső a hetedik fordulóban elszenvedte második vereségét is, a lengyel Jan-Krzysztof Duda mattolta. Elvesztette veretlenségét az amerikai Wesley So is. Négyen is ötvenszázalékosok. A 12 résztvevős körverseny első nyolc helyezettje jut a negyeddöntőbe, ahol kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből és a fináléból álló sorozatának díjalapja 1 millió dollár.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour második tornáján nyolc forduló után már csak a holtversenyben élen álló Hikaru Nakamira veretlen. Az amerikai nagymester Levon Aronjan elleni győzelmével kezdte a második játéknapot, gyalogelőnyét biztos kézzel érvényesítette.

 

Az ötödik kör szenzációját Magnus Carlsen veresége jelentette. A norvég világbajnok remekül vezetett támadással döntő előnybe került, a végső taktikai csapás helyett mentőövet dobott a kétszeres olimpiai bajnok Yu Yangyinak. A kínai sakkozó konszolidálta állását, váratlanul ellenjátékhoz jutott, a kritikus pillanatban Carlsen vesztőt húzott, világos nyolcadik sorra betört bástyái a király segítségével mattolták a „király” királyát.

Ding Liren fatális elnézéssel 25 lépésben kapott ki Alekszandr Griscsuktól. Az ifjú titiánok csatáját Jan-Krzysztod Duda nyerte meg, Wesley So és Szergej Karjakin megosztozott a ponton.

Az 5. forduló eredményei:

Ding Liren (kínai, 2836) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) 0 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  1 - 0

Yu Yangyi (kínai, 2738) – Magnus Carlsen (norvég, 2881)  1 - 0

Wei Yi (kínai, 2752) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  1 - 0

Wesley So (amerikai, 2741) – Szergej Karjakin (orosz, 2709)  döntetlen

 

A világos színnel játszók sikereivel folytatódtak a csaták.  Magnus Carlsen kihasználta Wei Yi megtorpanását, a kínai sakkozó egyenlő esélyű állásban szinte leblokkolt, a kapkodásban már nem volt menekülési esélye. Daniil Dubov már a nyitásban becsapta Wesley So-t, az amerikai nagymester elvesztette veretlenségét, az orosz sakkozó első nyerését könyvelhette el. Hikaru Nakamura és Szergej Karjakinnel sötéttel remizett. Megvillant a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 16 éves Alireza Firouzja, kitűnő technikával győzte le Dudát.

A 6. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Szergej Karjakin döntetlen

Daniil Dubov - Wesley So  1 - 0

Alireza Firouzja - Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Magnus Carlsen - Wei Yi  1 - 0

Levon Aronjan - Yu Yangyi  1 - 0

Ding Liren - Hikaru Nakamura  döntetlen

 

A hetedik fordulóban Magnus Carlsen másodszor szenvedett vereséget. Az angol megnyitású partiban nem mindennapi pozíció alakult ki Jan-Krzysztof Duda elleni játszmájában. Carlsent cserben hagyta veszélyérzete, a különböző színű futók mellett királya matthálóba került. A kínai testvérharcban Ding Liren sorozatos hibával kecsegtető állásból kapott ki. Hikaru Nakamura nem használta ki kedvező esélyét, Szergej Karjakin és Daniil Dubov partija csak 27 lépésig tartott.

A 7. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Yu Yangyi - Ding Liren  1 - 0

Wei Yi - Levon Aronjan  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Magnus Carlsen 1 - 0

Wesley So - Alireza Firouzja  döntetlen

Szergej Karjakin - Daniil Dubov  döntetlen

A nyolcadik fordulóban a legnagyobb hibát Alekszandr Griscsuk követte el, a kapkodásban végzetes bástyalépést tett, kiskombináció döntött Daniil Dubov javára. Három döntetlen után Szergej Karjakin megszerezte negyedik győzelmét, beérte Yu Yangyival kedvezőtlen állásból remiző Hikaru Nakamurát. Csak 26 lépésig tartott Magnus Carlsen és Wesley So játszmája.

 

A harmadik játéknap három fordulója még sok izgalmat ígér, az első nyolc helyezett folytathatja a kieséses rendszerű szakaszban a csatározást. A négy-négyjátszmás meccseken mindenki tiszta lappal indulhat.

A 8. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Daniil Dubov  0 - 1

Alireza Firouzja - Szergej Karjakin  0 - 1

Magnus Carlsen - Wesley So  döntetlen

Levon Aronjan - Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Ding Liren - Wei Yi  1 - 0

Hikaru Nakamura - Yu Yangyi  döntetlen

 

Lindores Abbey Prelim chess24.com INT (INT), 19 v-3 vi 2020

kat. XXI (2775)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

1.

Hikaru Nakamura

g

USA

2829

*

1

½

.

½

½

½

1

½

.

1

.

2916

2.

Szergej Karjakin

g

RUS

2709

0

*

.

½

½

1

.

.

½

1

1

1

2902

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2881

½

.

*

½

1

0

½

1

.

0

.

1

2822

4.

Wesley So

g

USA

2741

.

½

½

*

½

1

.

.

0

½

½

1

2807

5.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2784

½

½

0

½

*

.

1

½

0

1

.

.

4

2790

6.

Yu Yangyi

g

CHN

2738

½

0

1

0

.

*

1

0

1

.

½

.

4

2781

7.

Ding Liren

g

CHN

2836

½

.

½

.

0

0

*

½

1

.

½

1

4

2779

8.

Levon Aronjan

g

ARM

2778

0

.

0

.

½

1

½

*

.

½

1

½

4

2787

9.

Daniil Dubov,

g

RUS

2770

½

½

.

1

1

0

0

.

*

0

.

½

2727

10.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2774

.

0

1

½

0

.

.

½

1

*

0

½

2722

11.

Alireza Firouzja,

g

FID

2703

0

0

.

½

.

½

½

0

.

1

*

½

3

2683

12.

Wei Yi

g

CHN

2752

.

0

0

0

.

.

0

½

½

½

½

*

2

2581

Verőci Zsuzsa

Fotók: chessbase.com  c

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az első játéknap után négyes holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lindores Abbey Rapid Challenge első játéknapja, négy forduló után négyes holtverseny az élen, a világbajnok Magnus Carsen, az amerikai Hikaru Nakamura és Wesley So, valamint az orosz Szergej Karjakin szerzett 3 pontot. A norvég világelső kettős győzelemmel rajtolt, emlékezetes marad az örmény Levon Aronjan elleni tisztáldozatos, 22 lépéses nyerése. A negyedik körben nyerőesélyes állását remire rontotta Nakamura ellen. Karjakin vereséggel rajtolt, mesterhármassal folytatta, a kínai Wei Yi egylépéses mattot nézett el ellene. Meglepetés a négy „trónkövetelő”, Wei Yi, az orosz Daniil Dubov, a lengyel Jan-Krzysztof Duda, és a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja gyenge rajtja. A 12 résztvevős körverseny első nyolc helyezettje jut a negyeddöntőbe, ahol kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből és a fináléból álló sorozatának díjalapja 1 millió dollár.

 

Remek csatákat láttunk a Magnus Carlsen Chess Tour második versenyének első játéknapján. A norvég világbajnok tetszetős győzelemmel kezdte meg szereplését. A sorozat első tornáján, a Magnus Carlsen Invitational viadal döntőse, Hikaru Nakamura is sikerrel vette az első akadályt, a hosszas versenyzési szünet meglátszik Szergej Karjakin játékán.

 

42...B5h4!

A 16 esztendős Alireza Firouzja nagy esélyt hagyott kihasználatlanul, hatásos bástyalépéssel megoldhatatlan feladat elé állíthatta volna Levon Aronjant. Bonyolult csatában Wesley So megőrizte higgadtságát, Ding Liren is nyeréssel kezdett, egyetlen döntetlen született az első körben.

Az első forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 1 - 0

Ding Liren (kínai, 2836) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Szergej Karjakin (orosz, 2709) 1 - 0

Yu Yangyi (kínai, 2738) – Wesley So (amerikai, 2741)  0 - 1

Wei Yi (kínai, 2752) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) döntetlen

 

A második forduló elsősorban Magnus Carlsen 22 lépéses villámgyőzelméről marad emlékezetes. Levon Aronjan elfogadta a „mérgezett ajándékot”, bánhatta mohóságát. A taktika dominált Wesley So és Jan-Krzysztof Duda partijában is, az amerikai sakkozó szépen túljátszotta a lengyel titánt. Szergej Karjakin javított, Alireza Firouzja bosszankodhatott, nyerést hagyott ki Ding Lirennel szemben. Daniil Dubov és Hikaru Nakamura nem bírt egymással.

A 2. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Wesley So - Wei Yi  1 - 0

Szergej Karjakin - Yu Yangyi  1 - 0

Daniil Dubov - Hikaru Nakamura  döntetlen

Alireza Firouzja - Ding Liren  döntetlen

Magnus Carlsen - Levon Aronjan 1 - 0

 

41.Bh7?? He1 matt!

A harmadik körben Hikaru Nakamura aratott villámgyőzelmet, Alireza Firouzja 21 lépés után kapitulált. Sokkoló volt, hogy Wei Yi egylépéses mattot nézett el Szergej Karjakin ellen. Daniil Dubov második vereségét szenvedte el. Ding Liren a katalán megnyitásban kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni Magnus Carlsennel szemben. Két királyig csatázott Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk. Élvezetes csatában osztozott meg a ponton Duda és So.

A 3. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

Ding Liren - Magnus Carlsen  döntetlen

Hikaru Nakamura - Alireza Firouzja  1 - 0

Yu Yangyi - Daniil Dubov  1 - 0

Wei Yi - Szergej Karjakin  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda - Wesley So  döntetlen

 

A negyedik forduló slágermeccsét Magnus Carsen és Hikaru Nakamura vívta. A világbajnok két tisztet áldozott bástyáért, az amerikai nagymester védekezésre kényszerült, de erőfeszítéseit végül siker koronázta, kiharcolta a döntetlent, Carlsen is „besegített”. A játéknap befejező körében csak Szergej Karjakin tudott nyerni, Jan-Krzysztof Duda nagy hibával tisztet vesztett, sikerült konszolidálni állását, a váratlanul kapott eséllyel azonban nem tudott élni.

A 4. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Wesley So  döntetlen

Szergej Karjakin - Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Daniil Dubov - Wei Yi  döntetlen

Alireza Firouzja - Yu Yangyi  döntetlen

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura  döntetlen

Levon Aronjan - Ding Liren  döntetlen

 

Lindores Abbey Prelim chess24.com INT (INT), 2020. május 19-június 3.

cat. XXI (2757)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2881

*

½

.

.

½

1

1

.

.

.

.

.

3

3000

2.

Hikaru Nakamura

g

USA

2729

½

*

.

1

.

.

.

.

.

½

1

.

3

2959

3.

Wesley So

g

USA

2741

.

.

*

.

.

½

.

1

½

.

.

1

3

2955

4.

Szergej Karjakin

g

RUS

2709

.

0

.

*

.

.

.

1

1

.

.

1

3

2966

5.

Ding Liren

g

CHN

2836

½

.

.

.

*

.

½

.

.

1

½

.

2878

6.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2784

0

.

½

.

.

*

½

.

1

.

.

.

2

2794

7.

Levon Aronjan

g

ARM

2778

0

.

.

.

½

½

*

.

.

.

1

.

2

2801

8.

Yu Yangyi

g

CHN

2738

.

.

0

0

.

.

.

*

.

1

½

.

2644

9.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2753

.

.

½

0

.

0

.

.

*

.

.

½

1

2544

10.

Daniil Dubov

g

RUS

2770

.

½

.

.

0

.

.

0

.

*

.

½

1

2596

11.

Alireza Firouzja

g

FID

2703

.

0

.

.

½

.

0

½

.

.

*

.

1

2602

12.

Wei Yi

g

CHN

2752

.

.

0

0

.

.

.

.

½

½

.

*

1

2556

Verőci Zsuzsa

Fotó: chessbase.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kedden kezdődik a Magnus Carlsen Chess Tour második tornája

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen és tizenegy világklasszis részvételével rendezik meg a Magnus Carlsen Chess Tour  online négy versenyből és a döntőből álló sorozatának második tornáját. Az első viadal, a Magnus Carlsen Invitational verseny a norvég világelső elsőségével fejeződött be, a döntőben az amerikai Hikaru Nakamura ellen győzött. Május 19. és június 3. között megváltozott lebonyolítással rendezik meg a Lindores Abbey Rapid Challenge viadalt. A körverseny után nyolcan folytatják kieséses rendszerben a versengést, négyjátszmás páros mérkőzésekre kerül sor. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusz.

 

A nagy sikerű Magnus Carlsen Invitational tíz résztvevős viadal után a világbajnok emelte a tétet. A koronavírus-járvány miatt kényszerből elhalasztott, lemondott szuperversenyek helyett a sakkvilág sztárjai online versenyekből álló sorozaton  mérik össze erejüket. A már lejátszott torna díjalapja 250 ezer dollár volt, három újabb versenyen 150-150 ezer dolláron osztoznak a nagymesterek, végül a fináléban 300 ezer dollár lesz a jutalom.

 

 

A Lindores Abbey Rapid Challenge résztvevői:

Név

FED

Klasszikus

World

Rapid

World

Blitz

World

Magnus Carlsen

NOR

2863

1

2881

1

2887

2

Ding Liren

CHN

2791

3

2836

3

2788

8

Alekszandr Griscsuk

RUS

2777

6

2784

7

2765

14

Levon Aronjan

ARM

2773

7

2778

8

2740

26

Wesley So

USA

2770

8

2741

21

2816

4

Jan-Krzysztof Duda

POL

2753

16

2774

10

2799

6

Szergej Karjakin

RUS

2752

17

2709

33

2766

33

Hikaru Nakamura

USA

2736

18

2829

4

2900

1

Wei Yi

CHN

2732

20

2752

16

2686

50

Alireza Firouzja

FID

2728

21

2703

37

2750

24

Yu Yangyi

CHN

2709

33

2738

23

2808

5

Daniil Dubov

RUS

2699

38

2770

12

2720

32

Tavaly Magnus Carlsen sikerével ért véget a skóciai Lindores Abbey Szeszfőzde négy világsztár részvételével megrendezett kétfordulós, Lindores Abbey Chess Super Stars rapid versenye. Carlsen fél ponttal előzte meg a kínai Ding Lirent, a harmadik helyen az orosz Szergej Karjakin végzett, negyedikként az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand zárt.

A Magnus Carlsen Chess Tour  sorozat második tornáját a Skót Whisky egyik ismert szeszfőzdéjének szponzorálásában rendezik meg. Lindores Abbey Rapid Challenge viadal tizenkét résztvevője először körmérkőzésen méri össze erejét, nyolcan jutnak a negyeddöntőbe, ahol már kieséses rendszerben folytatódnak a csatározások. Három, négy-négy játszmás páros mérkőzésre kerül, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma dönt.

A teljes program, magyar idő szerint 16 órakor kezdődnek a küzdelmek.

Day

Date

Stage

Event

Tuesday

May 19

Prelims

Rounds 1-4

Wednesday

May 20

Prelims

Rounds 5-8

Thursday

May 21

Prelims

Rounds 9-11

Friday

May 22

FREE DAY

Saturday

May 23

Quarterfinals

Pairs 1-2: 1st mini-match

Sunday

May 24

Quarterfinals

Pairs 3-4: 1st mini-match

Monday

May 25

Quarterfinals

Pairs 1-2: 2nd mini-match

Tuesday

May 26

Quarterfinals

Pairs 3-4: 2nd mini-match

Wednesday

May 27

Quarterfinals

All pairs: 3rd mini-match (if required)

Thursday

May 28

Semi-finals

1st mini-match

Friday

May 29

Semi-finals

2nd mini-match

Saturday

May 30

Semi-finals

3rd mini-match (if required)

Sunday

May 31

FREE DAY

Monday

June 1

Final

1st mini-match

Tuesday

June 2

Final

2nd mini-match

Wednesday

June 3

Final

3rd mini-match (if required)

A díjazás:

 

A tornák győztesei kvalifikálják magukat a 300 ezer dollár díjazású Grand Final versenybe. Ha valaki kettő, vagy több versenyt nyer, akkor segédpontok döntenek, 10 pontot kap a döntőben vesztes, hetet kapnak az elődöntősök, hármat a negyeddöntőbe jutottak.

Mindegyik verseny első négy helyezettje kvalifikálja magát a következő viadalra, a június 20-án kezdőd Online Chess Masters tornának már résztvevője Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Ding Liren és Fabiano Caruana.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen kétpontos előnnyel győzött, Lahno a "hirtelen halál" parti megnyerésével lett első

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A FIDE szervezésében megrendezett online Steinitz emlékverseny a norvég világbajnok Magnus Carlsen és az orosz Katyerina Lahno elsőségével fejeződött be. Carlsen kétpontos előnnyel végzett az élen, Lahno holtverseny után rájátszásban, a „hirtelen halál” partiban győzött a kínai Lei Tingjie ellen. Az orosz Daniil Dubov és Péter Szvidler a nagy adok-kapok küzdelemben szerezte meg a második és a harmadik helyet. A női viadalon a hetes nyerősorozatot is elért kazah Zsanszaja Abdumalik lett a bronzérmes. Május 19-én kezdődik a Magnus Carlsen Chess Tour második versenye, a Magnus Carlsen Invitational torna után a 12 résztvevős Lindores Abbey Rapid Challenge.

A Steinitz emlékverseny befejező játéknapja előtt Daniil Dubov félpontos előnnyel vezetett a világbajnok Magnus Carlsen előtt. A  két rivális győzelemmel kezdett, majd Dubov sötéttel kikapott honfitársától, a tornán messze a várakozás alatt szereplő Alekszandr Griscsuktól. A sereghajtó spanyol David Anton Guijarro fél pontot rabolt a norvég világelsőtől, holtversenyben állt az élen Dubov és Carlsen.

A következő körben Dubov világossal a 14. lépésben vesztőt húzott a kínai Bu Xiangzhi elleni partijában, Carlsen „kiütéses” győzelmet ért el Griscsukkal szemben, a rajtlista második orosz nagymester a vereséggel az utolsó helyre esett vissza.

1

 Magnus Carlsen

10/15

2

 Daniil Dubov

9/15

3

 Sahriyar Mamedgyarov

8½/15

4

 Le Quang Liem

8/15

5

 Bu Xiangzhi

7½/15

6

 Peter Szvidler

7½/15

7

 Anton Korobov

7½/15

8

 Xiong Jeffery

6½/15

9

 David Anton Guijarro

5½/15

10

 Alekszandr Griscsuk

5/15

Carlsen újabb győzelemmel már 2 pontra növelte előnyét, Dubov „összeomlott”, harmadszor kapott ki. Sahriyar Mamedgyarov beérte őt, hárman is fél pontra megközelítették, Jeffery Xiong, Le Quang Liem és Anton Korobov. Egy fordulóval a befejezés előtt Magnus Carlsent már győztesként köszönthették, Daniil Dubovnak nem tudott visszavágni az első félidőben elszenvedett vereségéért, remire rontotta előnyös pozícióját.

Magnus Carlsen a harmadik játéknapot veretlenül, 6-ból 4,5 ponttal zárta, kétpontos előnnyel nyőzött. Eredményével elégedett volt, a mutatott játékkal kevésbé. Daniil Dubov a nagy keresztbeveréseknek köszönhetően végül másodikként ért célba. A torna doyenje, Peter Szvidler harmadik helye is nem kis izgalmak után született meg.

FIDE Steinitz Mem Open chess24.com INT (INT), 2020. május 15-17.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2863

*

*

0

½

½

0

1

½

1

½

1

1

0

1

1

1

1

½

½

1

12.0

2.

Daniil Dubov

g

RUS

2699

1

½

*

*

1

½

1

½

1

0

½

½

½

½

0

0

½

1

1

0

10.0

3.

Peter Szvidler

g

RUS

2723

½

1

0

½

*

*

0

1

½

1

0

0

1

0

½

1

1

0

1

½

9.5

4.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2764

0

½

0

½

1

0

*

*

1

½

1

1

½

0

½

1

1

½

0

0

9.0

5.

Jeffery Xiong

g

USA

2709

0

½

0

1

½

0

0

½

*

*

1

0

1

1

½

1

0

½

1

½

9.0

6.

Le Quang Liem

g

VIE

2709

0

0

½

½

1

1

0

0

0

1

*

*

1

½

1

0

½

½

1

½

9.0

7.

Anton Korobov

g

UKR

2688

1

0

½

½

0

1

½

1

0

0

0

½

*

*

0

½

1

0

1

1

8.5

8.

Bu Xiangzhi

g

CHN

2705

0

0

1

1

½

0

½

0

½

0

0

1

1

½

*

*

½

1

0

1

8.5

9.

David Anton Guijarro

g

ESP

2703

0

½

½

0

0

1

0

½

1

½

½

½

0

1

½

0

*

*

0

1

7.5

10.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2777

½

0

0

1

0

½

1

1

0

½

0

½

0

0

1

0

1

0

*

*

7.0

A női viadalon is parázs küzdelmek zajlottak. A félpontos előnnyel vezető Katyerina Lahno vereséggel kezdett, Lei Tingjie a nyeréssel letaszította az első helyről az orosz nagymesternőt, az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk és Zsanszaja Abdumalik holtversenyben állt az élen. Lei a 15. körben Kosztenjukra is vereséget mért, Abdumalik sorozatban hetedik nyerését könyvelhette el.

Az élcsoport állása:

1.Zsanszaja Abdumalik 10,5

2. Katyerina Lahno 10

3. Lei Tingjie 9,5

4. Alekszandra Kosztenjuk 9

5. Tan Zhongyi 8

Abdumalik és Lei Tingjie a 16. fordulóban nem bírt egymással, Lahno győzelemmel beérte Abdumalikot, egy pont volt az előnyük  Lei Tingjie és Kosztenjuk  előtt. A kazah nagymesternő a 17. körben Tan Zhongyitó kikapott, Lahno félpontos előnnyel kezdhette az utolsó fordulót.

A befejező körben Abdumalik és Lahno küzdelme döntetlen lett. Lei Tingjie fordítani tudott Elisabeth Paehtz Paehtz elleni partijában. Az elsőség a „hirtelen halál” játszmában dőlt el. Öldöklő csata dúlt, Katyerina Lahno remifórral játszhatott, az összecsapást végül 152(!) lépésben megnyerte.

FIDE Steinitz Mem Women chess24.com INT (INT), 2020. május  15-17.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

Katyerina Lahno

g

RUS

2608

*

*

½

0

1

½

½

½

1

1

½

0

1

1

½

1

0

1

1

1

12.0

2.

Lei Tingjie

g

CHN

2530

½

1

*

*

0

½

½

1

0

1

½

0

1

½

1

1

½

1

1

1

12.0

3.

Zsanszaja Abdumalik

m

KAZ

2409

0

½

1

½

*

*

0

1

1

0

0

1

½

1

0

1

1

1

1

1

11.5

4.

Alexandra Kosztenjuk

g

RUS

2521

½

½

½

0

1

0

*

*

0

1

1

½

0

0

1

½

1

1

1

1

10.5

5.

Tan Zhongyi

g

CHN

2510

0

0

1

0

0

1

1

0

*

*

1

1

1

0

0

½

1

½

1

1

10.0

6.

Sarasadat Khademalsharieh

m

IRI

2431

½

1

½

1

1

0

0

½

0

0

*

*

0

1

½

1

1

0

0

1

9.0

7.

Antoaneta Sztefanova

g

BUL

2485

0

0

0

½

½

0

1

1

0

1

1

0

*

*

0

½

1

½

1

1

9.0

8.

Marie Sebag

g

FRA

2482

½

0

0

0

1

0

0

½

1

½

½

0

1

½

*

*

1

1

1

0

8.5

9.

Elisabeth Paehtz

m

GER

2396

1

0

½

0

0

0

0

0

0

½

0

1

0

½

0

0

*

*

1

0

4.5

10.

Deysi Cori T.

wg

PER

2391

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1

0

0

0

0

1

0

1

*

*

3.0

Verőci Zsuzsa

Fotók: fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Dubov legyőzte Carlsent, félpontos előnnyel vezet, a női tornán Lahno az élen 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A sakkozás első világbajnoka, Wilhelm Steinitz emlékére rendezi meg a FIDE a tíz-tíz résztvevős női-és férfi villámversenyt. A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen, az utóbbi két esztendő blitz-világbajnoknője, az orosz Katyerina Lahno részvétele is fémjelzi a kétfordulós viadalt. Játszmánként 3-3 perc a gondolkodási idő és lépésenként 2-2 másodperc bónusz. A második játéknap, tizenkét forduló után az orosz Daniil Dubov félpontos előnnyel vezet Magnus Carlsen előtt. N női tornán Katyerina Lahno áll az élen, vasárnap újabb hat körrel fejeződik be az emlékverseny. A két verseny kombinált díjalapja 30 ezer euró.

 

A Steinitz emlékverseny második játéknapját a félpontos előnnyel vezető Magnus Carlsen és Daniil Dubov kettős győzelemmel kezdte, a norvég világbajnok megőrizte félpontos előnyét a 23 éves orosz nagymester előtt. Kettőjük első összecsapására a kilencedik fordulóban került sor és Dubov vereséget mért a világelsőre, átvette a vezetést, félpontos előnnyel éllovasként zárta a félidőt.

           

           

1

 Daniil Dubov     

6½/9

   2720

2

 Magnus Carlsen

6/9

   2887

3

 Sahriyar Mamedgyarov

5/9

  2716

4

 Le Quang Liem

5/9

  2690

5

 Peter Szvidler

4½/9

  2754

6

 Jeffery Xiong

   4/9     

2724

7

 Bu Xiangzhi   

4/9  

2760

8

 Anton Korobov

4/9

  2667

9

 Alekszandr Griscsuk

3½/9

  2765

10

 David Anton Guijarro

2½/9

  2590

 

A váratlan vereség „megrendítette” Magnus Carlsent, aki az orosz Peter Szvidlerrel szemben simán vesztett a spanyol megnyitású partiban. A világbajnok már az első fordulóban is bajban volt a torna doyenjével vívott partiban, a nyitás, 1.c3 e5 2.c4 volt…

 

Dubov honfitársa sikerének köszönhetően három döntetlennel is megőrizte első helyét. Carlsen a tizenkettedik körben az egyik riválisa, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen szalasztott el nyerési esélyt. Gyalogelőnyös végjátékát nem tudta győzelemig fokozni a jelentős időhátrányban is hősiesen küzdő sakkozóval szemben.

FIDE Steinitz Mem Open chess24.com INT (INT), 2020. május 15-17.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

1.

Daniil Dubov

g

RUS

2720

*

*

1

.

1

½

½

½

1

.

½

½

0

.

1

.

1

.

½

.

8

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2887

0

.

*

*

1

½

1

1

½

0

0

.

1

.

1

.

½

.

1

.

3.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2716

0

½

0

½

*

*

1

.

1

.

½

.

½

1

1

.

0

.

1

.

7

4.

Le Quang Liem

g

VIE

2690

½

½

0

0

0

.

*

*

1

1

1

.

1

.

0

.

1

.

½

.

5.

Peter Szvidler

g

RUS

2754

0

.

½

1

0

.

0

0

*

*

1

.

½

.

½

1

1

.

1

.

6.

Anton Korobov,

g

UKR

2667

½

½

1

.

½

.

0

.

0

.

*

*

0

½

0

.

1

1

1

.

6

7.

Bu Xiangzhi

g

CHN

2760

1

.

0

.

½

0

0

.

½

.

1

½

*

*

½

.

0

.

½

1

8.

Jeffery Xiong

g

USA

2724

0

.

0

.

0

.

1

.

½

0

1

.

½

.

*

*

1

½

0

½

5

9.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2765

0

.

½

.

1

.

0

.

0

.

0

0

1

.

0

½

*

*

1

0

4

10.

David Anton Guijarro

g

ESP

2590

½

.

0

.

0

.

½

.

0

.

0

.

½

0

1

½

0

1

*

*

4

A női viadal sem nélkülözte a fordulatot. Az első játéknap után másfél pontos előnnyel vezető orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk kettős verséggel folytatta szereplését, két exvilágbajnoknő, a kínai Tan Zhongyi és a bolgár Antoaneta Sztefanova keserítette el. A félidőt négyen zárták holtversenyben az élen.

  

       

1

 Katyerina Lahno   

    6/9    

2608

2

 Marie Sebag

6/9

  2482

3

 Alekszandra Kosztenjuk

6/9

  2521

4

 Tan Zhongyi

6/9

  2510

5

 Lei Tingjie

5/9  

2530

6

 Zsanszaja Abdumalik

4½/9

 2409

7

 Antoaneta Sztefanova

4½/9 

2485

8

 Sarasadat Khademalsharieh

3½/9

 2431

9

 Elisabeth Paehtz

2½/9

 2396

10

 Deysi Cori T.

1/9

 2391

A legutóbbi két villám-világbajnokság győztese, Katyerina Lahno a tizedik fordulóban ragadta magához a vezetést, társai csak remiztek. Lahno számára kedvezően alakultak a 11. forduló eredményei is, de a befejező körben világossal szenvedett vereséget, a 2018-as villám-vb ezüstérmese, az iráni Sarasadat Khademalsharieh győzte le. Némi örömet jelenthetett, hogy a kínai párharcban Lei Tingjie volt eredményes, visszavágott Tan Zhongyinak az első körben elszenvedett vereségéért. Katyerina Lahno félpontos előnnyel várhatja a torna befejező játéknapját.

 

FIDE Steinitz Mem Women chess24.com INT (INT), 2020. május 15-17.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

1.

Katyerina Lahno

g

RUS

2608

*

*

1

.

1

.

½

.

½

.

½

.

1

.

½

0

0

1

1

1

8

2.

Zsanszaja Abdumalik

m

KAZ

2409

0

.

*

*

1

.

0

1

1

.

0

1

½

1

0

.

1

.

1

.

3.

Tan Zhongyi

g

CHN

2510

0

.

0

.

*

*

1

.

1

0

0

.

1

.

1

1

1

½

1

.

4.

Alekszandra Kosztenjuk

g

RUS

2471

½

.

1

0

0

.

*

*

½

.

1

½

0

.

1

.

1

.

1

1

5.

Lei Tingjie

g

CHN

2530

½

.

0

.

0

1

½

.

*

*

1

1

1

.

½

0

½

.

1

.

7

6.

Marie Sebag

g

FRA

2482

½

.

1

0

1

.

0

½

0

0

*

*

1

.

½

.

1

.

1

.

7.

Antoaneta Sztefanova

g

BUL

2485

0

.

½

0

0

.

1

.

0

.

0

.

*

*

1

.

1

½

1

1

6

8.

Sarasadat Khademalsharieh

m

IRI

2431

½

1

1

.

0

0

0

.

½

1

½

.

0

.

*

*

1

.

0

.

9.

Elisabeth Paehtz

m

GER

2396

1

0

0

.

0

½

0

.

½

.

0

.

0

½

0

.

*

*

1

.

10.

Deysi Cori T.

wg

PER

2391

0

0

0

.

0

.

0

0

0

.

0

.

0

0

1

.

0

.

*

*

1

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen és Kosztenjuk vezet a FIDE online Steinitz emlékverseny első játéknapja után

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A sakkozás első világbajnoka, Wilhelm Steinitz emlékére rendezi meg a FIDE a tíz-tíz résztvevős női-és férfi villámversenyt. A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen, az utóbbi két esztendő blitz-világbajnoknője, az orosz Katyerina Lahno részvétele is fémjelzi a kétfordulós viadalt. Játszmánként 3-3 perc a gondolkodási idő és lépésenként 2-2 másodperc bónusz. Az első játéknap, hat forduló után Carlsen vezet 4 ponttal, a női tornán az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk áll az élen 5,5 ponttal. A két verseny kombinált díjalapja 30 ezer euró.

Wilhelm Steinitz 1836. május 17-én Prágában született. 12 évesen tanult meg sakkozni, komolyan huszonéves korában kezdett el játszani, miután Bécsben matematikát kezdett tanulni.  Első nagy versenyét Ausztria képviseletében 1862-ben játszotta a londoni tornán, de csak hatodikként végzett. londoni sakktornára. Itt csak hatodik lett.

Ebben az időszakban több páros mérkőzést játszott, melyek közül kiemelkedik Adolf Anderssen elleni 1866-os győzelme, mely után a világ legjobb sakkozójának nevezik. Ezt követően elindult a kor legnagyobb versenyein, amelyeken az élmezőnyben végzett.

Eleinte a játékstílusa megegyezett a kortársaiéval, sok áldozattal fűszerezett  agresszív támadósakkot játszott. 1873-ban kilenc évre visszavonult a gyakorlati játéktól, ez a kilenc év azonban mégis életpályájának legfontosabb szakasza, mely a sakkozás fejlődésében is forradalmi jelentőségű. Ebben az időszakban vezette a The Field című angol lap sakkrovatát és az itt közölt játszmaelemzéseiben kezdte kifejteni új nézeteit és elveit, melyek később a modern sakkjáték alapelveivé váltak. 

Új pozíciós stílust vezetett be: a győzelemhez nem kell feltétlenül mindent elsöprő támadást indítani a király ellen. Az általa megfogalmazott sakkszemlélet: óvakodjunk a gyengeségek vállalásától saját állásunkban, ugyanakkor próbáljunk gyengeségeket felidézni az ellenfél állásában. E kettős cél elérése teremti meg az alapot a sikeres támadáshoz. Steinitz hirdette először a fejlődési előny, a centrum fölötti uralom, a nyitott vonalak elfoglalásának fontosságát. A gyors támadás helyett a körültekintő átcsoportosításokat, lavírozásokat ajánlotta, amellyel a magunk javára billenthetjük az állás egyensúlyát. Ezzel Steinitz megteremtette a modern sakkstratégiának máig érvényes törvényszerűségeit.

Steinitz pályafutását nagy sikerek és gyengébb eredmények is jellemezték. Első hivatalos világbajnoki páros mérkőzését 1886-ban játszotta, a lengyel Johannes Zukertort ellen, a mérkőzés megnyeréséhez szükséges tízedik győzelmét a 19. játszmában érte el öt vereség mellett.  Három évvel később Mihail Csigorinnal szemben megvédte címét (10,5-6,5), majd Isidor Günsbergre mért vereséget (10,5 – 8,5). 1892-ben ismét megmérkőzött Csigorinnal, és óriási csatában védte meg címét. 23 partit vívtak, 10 nyerés mellett nyolcszor kikapott. Steinitz két évvel később az üstökösszerűen feltűnt német Emanuel Laskerrel csatázott, és a 26 éves kihívó tíz győzelem és öt vereség mellett elhódította a világbajnoki címet. A jelentős korkülönbség előnyeit Lasker jól használta ki, ellenfele hibáira könyörtelenül lecsapott, de a mérkőzés erkölcsi győztese Steinitz volt, a megnyert partijai stratégiailag megalapozottabbak, minőségileg jobbak, élvezhetőbbek voltak. A visszavágón Lasker két év múlva megsemmisítő vereséget mért Steinitzre, tíz partit nyert meg, és mindössze kétszer kényszerült feladásra öt döntetlen mellett. Wilhelm Steinitz 1883-tól New Yorkban élt, 1900. augusztus 12-én hunyt el

A sakkozás tizenhatodik világbajnoka, Magnus Carlsen örömmel fogadta a FIDE Online Steinitz emlékverseny megrendezését és részvétele fémjelzi a viadalt. A kétfordulós tornát a chess24.com közvetíti, ahol angol nyelvű kommentátorként Lékó Péter villámtempóban elemzi a küzdelmeket. A háromszoros blitz világbajnok orosz Alekszandr Griscsuk, a 2013-ban bajnok vietnami Le Quang Liem, az ötszörös olimpiai bajnok orosz Peter Szvidler, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov, az orosz Daniil Dubov számít legnagyobb riválisának.

Magnus Carlsen remivel rajtolt, Peter Szvidlerrel osztozott meg a ponton, majd Le Quang Liem és Sahriyar Mamedgyarovot győzte le. A negyedik körben csúnya elnézéssel vesztett az ukrán Anton Korobov ellen. A spanyol David Anton Guijarrot legyőzte, majd Alekszandr Griscsuk elleni döntetlennel zárta az első játéknapot, félpontos előnnyel várhatja a második játéknap újabb hat fordulóját.

A Steinitz emlékverseny állása:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Magnus Carlsen (NOR, 2887)

-

-

1

-

½

0

1

½

1

4

2

 Bu Xiangzhi (CHN, 2760)

-

1

½

½

-

1

-

0

½

3

 Daniil Dubov (RUS, 2720)

-

0

1

-

-

½

½

1

½

4

 Sahriyar Mamedgyarov (AZE, 2716)

0

½

0

1

1

-

1

-

-

5

 Jeffery Xiong (USA, 2724)

-

½

-

0

½

-

1

1

0

3

6

 Peter Szvidler (RUS, 2754)

½

-

-

0

½

1

0

-

1

3

7

 Anton Korobov (UKR, 2667)

1

0

½

-

-

0

0

1

-

8

 Le Quang Liem (VIE, 2690)

0

-

½

0

0

1

1

-

-

9

 Alekszandr Griscsuk (RUS, 2765)

½

1

0

-

0

-

0

-

1

10

 David Anton Guijarro (ESP, 2590)

0

½

½

-

1

0

-

-

0

2

A női viadalon az orosz Alekszandra Kosztenjuk elsöprő lendülettel kezdett, csak a kínai Lie Tingjie tudott fél pontot rabolni az ex-világbajnoknőtől. A legutóbbi két világbajnokság győztese, az orosz Katyerina Lahno férjéhez, Alekszandr Griscsukhoz hasonlóan gyengébb rajtot vett.

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Alekszandra Kosztenjuk (RUS, 2521)

-

½

-

1

-

1

1

1

1

2

 Tan Zhongyi (CHN, 2510)

-

1

0

0

1

-

1

1

-

4

3

 Lei Tingjie (CHN, 2530)

½

0

½

1

1

-

-

½

-

4

 Katyerina Lahno (RUS, 2608)

-

1

½

½

-

-

0

½

1

5

 Marie Sebag (FRA, 2482)

0

1

0

½

-

1

-

-

1

6

 Antoaneta Sztefanova (BUL, 2485)

-

0

0

-

-

½

1

1

1

7

Zsanszaja Abdumalik (KAZ, 2409)

0

-

-

-

0

½

1

0

1

8

Elisabeth Paehtz (GER, 2396)

0

0

-

1

-

0

0

-

1

2

9

 Sarasadat Khademalsharieh (IRI, 2431)

0

0

½

½

-

0

1

-

-

2

10

Deysi Cori T. (PER, 2391)

0

-

-

0

0

0

0

0

-

0

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Griscsuk a jótékonysági villámverseny győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lichess.org közvetítésében rendezték meg az Orosz Válogatott online versenyét. A jótékonysági célú viadalon a legjobb orosz sakkozók játszottak, a nyolc résztvevő először kétfordulós körversenyen vett részt, majd az első négy helyezett kieséses rendszerben folytatta a csatározást. A sakkozás 14. világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik végzett az élen, az elődöntőben azonban Alekszandr Griscsuktól a „hirtelen halál” játszmában kikapott. A döntőben Griscsuk 3-0-ra nyert Jevgenyij Tomasevszkij ellen. A szponzoroktól, az adományozók sokaságától 24 millió 674 ezer rubel gyűlt össze  (cca. 335 ezer dollár), a befolyt összeget egészségügyi intézmények és dolgozóik között osztják szét.

 

A legendás világbajnok Vlagyimir Kramnyik kezdeményezésére, a legjobb orosz sakkozók egyetértésével, az Orosz Sakkszövetség segítségével, jelentős szponzorok támogatásával rendezték meg a «Сборная – России» viadalt. A nyolc résztvevő először május 12-én és 13-án kétfordulós körversenyen mérte össze erejét.  A sakkozás 14. világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik különösen a második játéknapon remekelt, másfél pontos előnnyel végzett az élen. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 2-2 másodperc.

H.

Név     

Blitz Élő-pont

    Pont

1

 Vlagymir Kramnyik

2797

10½

2

 Peter Szvidler

2754

9

3

 Jevgenyij Tomasevszkij

2765

8

4

 Alekszandr Griscsuk

2695

8

5

 Szergej Karjakin

2766

6

 Erneszto Inarkijev

2639

7

 Jan Nepomnjacsij

2785

5

8

 Alekszandr Rjazancev

2497

Május 14-én az elődöntőkkel folytatódott a viaskodás. Vlagyimir Kramnyik és Alekszandr Griscsuk összecsapása volt a fénypont. Az exvilágbajnok a párharcot győzelemmel kezdte, Griscsuk kiegyenlített, küzdelmük a „hirtelen halál” partiban dőlt el Griscsuk javára. A másik ágon Jevgenyij Tomasevszkij 1,5-0,5-re legyőzte Peter Szvidlert. A döntőt már négy játszmás lett volna, de Griscsuk mesterhármassal nyerte meg a párbajt. Griscsuk elismerte, hogy szerencséje volt, Tomasevszkij jobban állt az első és a harmadik partiban is, a másodikban egyenlőek voltak az esélyek. A nagyszerű csaták mellett a torna nagy sikere, hogy a szponzorok, a támogatók révén 24 millió 670 ezer rubel gyűlt össze, amelyet különböző egészségügyi intézmények és a koronavírus-járvány ellen küzdő orvosok, ápolók között osztanak szét nyolc régióban.  Az interneten mintegy 370 ezren követték a játszmákat.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kína nyerte a Nemzetek Kupáját, az USA elleni szuperdöntőben 2-2-vel hódította el a trófeát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A FIDE és a Chess.com szervezésében megrendezett online Nemzetek Kupáját Kína válogatottja nyerte meg. A szuperdöntőben a kétszeres olimpiai bajnok együttes az USA csapatával szemben a 2-2-es döntetlennel hódította el a bajnoki trófeát. Az éltáblán Ding Liren és Hikaru Nakamura remizett, Fabiano Caruana gond nélkül kényszerítette megadásra a skandináv védelmet játszó Wei Yi-t. Yu Yangyi tetszetős kiskombinációval használta ki Wesley So hibáját. Irina Krush és Hou Ji-fan megosztozott a ponton. A kínai válogatott nagy fölénnyel végzett az élen a hat együttes kétfordulós körversenyén, remifórral játszhatta finálét! A 180 ezer dolláros díjalapból a győztes 24, a vesztes 12 ezer dollárt nyert. A hat résztvevő csapatot 24-24 ezer dolláros honoráriummal díjazták.

 

A rajtlistát is vezető kínai válogatott sikerével fejeződött be a hat csapat részvételével megrendezett online Nemzetek Kupája. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. Legendás exvilágbajnokok kapitányként fémjelezték a viadalt, Garri Kaszparov az európai, Vlagyimir Kramnyik az indiai válogatott szakvezetőjeként szerepelt. Játszmánként 25-25 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal csatáztak.

 

H.

Csapat

1a

1b

2a

2b

3a

3b

4a

4b

5a

5b

6a

6b

 MP

 BP

1

Kína

3

2

3

17

25.5

2

USA

1

3

2

3

13

22

3

Európa

1

3

2

2

2

13

21.5

4

Oroszország

2

1

2

2

3

2

8

19

5

India

2

2

2

5

17.5

6

Rest of the World

1

½

1

2

1

2

4

14.5

A kétfordulós tornán dominált a kínai csapat, nyolc győzelem és egy döntetlen mellett meglepetésre az utolsó mérkőzésüket vesztették el az USA együttesével szemben. Az izgalmas hajrában Európa és az Egyesült Államok sakkozói csatáztak a körverseny második helyéért, amelyet végül Fabiano Caruana remek teljesítményének is köszönhetően az amerikai csapat szerzett meg, a szuperdöntőben összemérhette erejét a kínai válogatottal.

 

 

A körverseny során a kínai csapatban az éltáblás Ding Liren magabiztos játékkal maradt veretlen. A második táblán voltak gondjaik, Yu Yangyi és a női világranglista első és negyedik helyezettje, az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a világbajnoknő Ju Wenjun remek teljesítményt nyújtottak, ők négyen egyetlen játszmát vesztettek el.

Az amerikai együttesben Fabiano Caruana eredményes játékával tartotta életben a reményeket, a hajrában Wesley So feljavult, a női tábla érzékeny pontjuk volt. Szerencséjükre a nagy riválisoknál is többen a várakozás alatt szerepeltek, ez különösen érvényes volt az orosz gárdára.

A szuperdöntőt Kína remifórral játszhatta. A szakvezetés számára nem kis gondot jelenthetett, hogy sötéttel kit játszassanak Fabiano Caruanával szemben, választásuk Wei Yi-re és a skandináv védelemre esett. A rapid műfajban is egyre sikeresebb Caruana gond nélkül nyert.

Érdekes csata bontakozott ki az éltáblán, Ding Liren az olasz megnyitásban nem tudta túljátszani Hikaru Nakamurát, a küzdelmeket a chess24.com honlapon figyelő Magnus Carlsen is meglepődött a váratlan békekötésen, de objektíven a bástyavégjáték döntetlent ígért. A kommentátori szerepkörben ezúttal is kitűnő teljesítményt nyújtó nyolcszoros orosz és ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidlert sokan szívesen látták volna játékosként. Nagymestereik sorban betliztek, Jan Nepomnjacsij az éltáblán ért el csúfos eredményt (2/8), Szergej Karjakin erőtlenül sakkozott, Dmitrij Andrejkin sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

 

28.Fd5!

A kínai csapat legjobb pontszerzője, Yu Yangyi az utolsó forduló rangadóján kikapott Wesley So-tól, tökéletes játékkal vágott vissza. Tisztáldozata után az amerikai nagymester védelmet nem találhatott. A női táblán örökös sakkal ért véget Irina Krush és Hou Ji-fan játszmája.

 

A Nemzetek Kupája szuperdöntője:

Kína – USA 2 - 2

Ding Liren  (2836) - Hikaru Nakamura (2829) döntetlen (Olasz megnyitás, 38)

Fabiano Caruana (2773)Wei Yi (2752) 1 – 0 (Skandináv védelem, 43)

Yu Yangyi (2738) - Wesley So (2741)  1 – 0 (Ragozin védelem, 34)

Irina Krush (2392) - Hou Ji-fan (2621) döntetlen (Francia védelem, 37)

Verőci Zsuzsa

Fotók: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Nemzetek Kupája szuperdöntőjét Kína és az Egyesült Államok játssza

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A FIDE és a chess.com szervezésében zajló online Nemzetek Kupája szuperdöntőjét Kína és az Egyesült Államok válogatottjai játsszák. A viadal kilencedik fordulójában Európa 2,5 – 1,5-re megnyerte az USA elleni rangadót, úgy tűnt, hogy ezzel eldőlt a második hely sorsa. A befejező körben nagy meglepetésre az USA 2,5 – 1,5-re legyőzte a veretlen, nyolc csapatgyőzelmet is elért kínai gárdát, a „világválogatott” 2-2-öt játszott az európai csapat ellen. A második helyet a táblapontok az amerikai csapat javára döntötték el. A 2014-ben és 2018-ban a sakkolimpián aranyérmes kínai és a 2016-ban győztes amerikai válogatott csatázik a fináléban, egy meccs dönti el a bajnoki trófea sorsát, Kína 2-2-vel is győztes.

A hat csapat részvételével megrendezett kétfordulós viadal ötödik játéknapján váratlan eredmények születtek, nagy izgalmak után dőlt el a fölényesen győztes Kína mögött a második hely sorsa.

Az Egyesült Államok csapata a nagy rivális Európa válogatottjával szemben egypontos előnnyel kezdhette a rangadót. Az amerikai gárda összeállítása adott volt, a nagy hármas, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana és Wesley So triója mellett Irina Krush kapott bizalmat, míg az ellenfélnél Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan mellett a rossz formában játszó Anish Girire esett a választás, a női táblán pedig Nana Dzagnidze játszott.

Az éltáblán éles küzdelem, bonyolult csata bontakozott ki, Hikaru Nakamura egyre szorongatottabb helyzetbe került, MVL a 32. lépésben óriási esélyt hagyott kihasználatlanul. Az európai együttes nagy megkönnyebbülésére Giri Grünfeld védelme jó választás volt, örülhettek a reminek, és a grúz olimpiai bajnoknő a bástyavégjátékban megtörte Irina ellenállását, vezetéshez juttatta csapatát. Levon Aronjan nagyot harcolt, Fabiano Caruana nem tudott egyenlíteni. Az utolsó forduló előtt atáblázaton helyet cserélt a két csapat, Európa egy ponttal megelőzte az USA csapatát, a táblapontok tekintetében egyenlőek voltak. Kedvezőnek tűnt a befejező kör párosítása is…

Az indiai-kínai meccsen elmaradt az éltáblán Viswanathan Anand és Ding Liren összecsapása, a kapitányok pihentették két legjobbjukat. Két gyorsnak mondható döntetlennel indult a találkozó. majd a kínai csapat motorja, Yu Yangyi megszerezte ötödik győzelmét. Dronavalli Harika az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan elleni reminek örülhetett.

Az orosz csapat Jan Nepomnjacsij nélkül vette fel a küzdelmet a „Világválogatottal”, az éltáblás 8-ból 2 ponttal fejezte be szereplését. Váratlanul indult a mérkőzés, Tejmur Radzsabov feledve korábbi rossz játékát magabiztos győzelmet ért el Vladiszlav Artyemijevvel szemben. A 16 esztendős Alireza Firouzja tisztáldozatát Szergej Karjakin meggondolatlanul elfogadta, tetszetős lett a parti záróakkordjaként a h2! lépés. Kisebb csoda kellett, hogy az orosz együttes döntetlenre mentse a meccset.

A 9. forduló eredményei:

Rest of the World – Oroszország 2 - 2

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Vladiszlav Artyemijev  (2769) 1 - 0

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) -  Szergej Karjakin (2709)  1 - 0

Bassen Amin (egyiptomi, 2608) - Dmitrij Andrejkin (2740) 0 - 1

Marija Muzicsuk (ukrán, 2506) - Olga Girja  (2471) 0 - 1

USA – Európa 1,5 – 2,5

Hikaru Nakamura (2829) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Fabiano Caruana (2773) - Levon Aronjan (örmény, 2778) döntetlen

Wesley So (2741) - Anish Giri (holland, 2731) döntetlen

Irina Krush (2392) - Nana Dzagnidze (grúz, 2447)  0 - 1

India – Kína 1,5 – 2,5

Santosh Gujrathi Vidit (2636) - Wang Hao (2750)  döntetlen

Pentala Harikrishna (2690) - Wei Yi (2752)  döntetlen

Baskaran Adhiban (2624) - Yu Yangyi (2738) 0 - 1

Dronavalli Harika (2450) - Hou Ji-fan (2621) döntetlen

A befejező játéknapon fokozott érdeklődés kísérte Kína és az USA szuperderbijét. 2014-ben Tromsőben és két éve Batumiban a kínai válogatott diadalmaskodott a sakkolimpián, 2016-ban Bakuban az amerikai csapat győzött.

A viadal ötödik fordulójában mérkőztek meg először és kínai győzelem született, Leinier Dominguez Perez világossal elszenvedett veresége döntötte el a két pont sorsát.

USA – Kína 1,5 – 2,5

Hikaru Nakamura (2829) - Ding Liren  (2836) döntetlen

Fabiano Caruana (2773) - Wang Hao (2750) 1 - 0

Leinier Dominguez Perez (2786) - Yu Yangyi (2738) 0 - 1

Irina Krush (239) - Hou Ji-fan (2621) 0 - 1

A kapitányoknak gyorsan kellett dönteniükm hogy a visszavágóra kit küldjenek csatába. A kezdeti bizonytalankodás után Wesley So formába lendült, így nem volt kérdéses szerepeltetése, a kínaiak a női táblán változtattak, mindkét klasszisuk öt-öt partit játszott.

Fabiano Caruana folytatta remek sorozatát. Érdekes ötlettel okozott zavart Wang Hao soraiban, a kínai sakkozó 28 lépés után már kapitulált. Az éltáblán Hikaru Nakamura gondokkal küszködött, Irina Krush ragyogóan tartotta magát, Wesley So átvette a kezdeményezést.

Ding Liren remek technikával értékesítette anyagi előnyét, Irina kiharcolta a remit. So hátrányból fordított, ellentámadása átütött. A veretlen kínai válogatott legyőzése nagy fegyvertény volt, a siker végül a második helyet jelentette számukra.

Az első két helyezett csapatban az egyéni eredmények:

Kína: Ding Liren 5,5/8, Wang Hao 2,5/6, Wei Yi  3,5/7, Yu Yangyi 6,5/9, Hou Ji-fan 4/5, Ju Wenjun 3,5/5

USA: Hikaru Nakamura 5,5/10, Fabiano Caruana 6,5/8, Wesley So 5,5/8, Leinier Dominguez Perez 1/4, Irina Krush 3,5/8, Anna Zatonskih 0/2

A bravúros amerikai győzelem önmagában még kevés lett volna a döntőhöz, de a verseny végére formába lendült „Világválogatott” hathatós segítséget nyújtott.

Az éltáblán óvatos játékkal született meg a döntetlen, Alireza Firouzja égett a vágytól, hogy visszavágjon Levon Aronjannak az első körben elszenvedett vereségéért. A 16 éves nagymester első hat partijából csak négy döntetlent tudott elérni két veresége mellett. Az indiai Santosh Guhrathi Vidit ellen megtört a jég, majd remizett Nakamurával. A befejező játéknapon először Karjakinra mért csapást, majd Aronjan királyállását is szétrombolta.

Nana Dzagnidze sötéttel döntetlennél többet nem tudott elérni, Jan-Krzysztof Duda nyerése csak a kiegyenlítést jelentette. A döntőről a váratlan 2-2-vel lecsúsztak, az amerikai válogatott a lejátszott negyven partiból fél ponttal többet ért el!  

A negyedik helyet döntötte el az orosz-indiai találkozó. Nepomnjacsij és Anand másodszor nem mérkőzött meg. Vladiszlav Artyemijev könnyen győzött, míg Dmitrij Andrejkin vesztőgyanús állásból fordított. Humpy Koneru 101 lépéses nyeréssel szépített.

A 10. forduló eredményei:

Oroszország – India 2,5 – 1,5

Vladiszlav Artyemijev  (2769) - Santosh Gujrathi Vidit (2636) 1 - 0

Szergej Karjakin (2709) - Pentala Harikrishna (2690) döntetlen

Dmitrij Andrejkin (2740) - Baskaran Adhiban (2624) 1 - 0

Olga Girja  (2471) - Humpy Koneru (2483) 0 - 1

Kína – USA 1,5 – 2,5

Ding Liren  (2836) - Hikaru Nakamura (2829) 1 - 0

Wang Hao (2750) - Fabiano Caruana (2773) 0 - 1

Yu Yangyi (2738) - Wesley So (2741)  0 - 1

Ju Wenjun (2610) - Irina Krush (2392) döntetlen

Európa – Rest of the World 2 - 2

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 0 - 1

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774)Bassem Amin (egyiptomi, 2608) 1 - 0

Nana Dzagnidze (grúz, 2447) - Dinara Szaduakasszova (kazah, 2412) döntetlen

A FIDE Chess.com Nemzetek Kupa körmérkőzéses versenyének végeredménye:

  

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

TP

MP

1

Kína

4

5

25½

17

2

USA

4

22

13

3

Európa

21½

13

4

Oroszország

5

19

8

5

India

3

4

17½

5

6

Rest of the World

3

4

14½

4

H.

Csapat

1a

1b

2a

2b

3a

3b

4a

4b

5a

5b

6a

6b

 MP

 BP

1

Kína

3

2

3

17

25.5

2

USA

1

3

2

3

13

22

3

Európa

1

3

2

2

2

13

21.5

4

Oroszország

2

1

2

2

3

2

8

19

5

India

2

2

2

5

17.5

6

Rest of the World

1

½

1

2

1

2

4

14.5

A Kína – USA szuperdöntőt vasárnap 16 órától rendezik meg. Játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusz. A 180 ezer dolláros díjalapból a győztes 24, a vesztes 12 ezer dollárt kap. A hat résztvevő csapat 24-24 ezer dolláros honoráriumot vehet fel.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kína előnye már négy pont, a második helyért az USA és Európa csapatai küzdenek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A FIDE és a chess.com szervezésében zajló online Nemzetek Kupája nyolcadik fordulója után Kína négypontos előnnyel vezet. Az együttes kettős győzelemmel zárta a negyedik játéknapot. Nagymestereik Európa, majd az orosz válogatott ellen nyertek 2,5 – 1,5-re, bebiztosították, hogy vasárnap a szuperdöntőt játsszák. A második helyért az USA és Európa küzd, az amerikaiak lépéselőnyben. India csapata 2-2-öt játszott Európa válogatottjával. Az orosz csapat kettős vereséget szenvedett.

 

A negyedik játéknapon a kínai válogatott folytatta diadalmenetét, kettős győzelemmel négy pontra növelte előnyét. A hetedik fordulóban Európa csapatát másodszor is legyőzték, az első körben elért 3-1-es  sikerük után 2,5-1,5-re nyertek.

 

Az együttes Yu Yangyi gyors győzelmével szerzett vezetést. Az éltáblán Ding Liren és Maxime Vachier-Lagrave vívott remek csatát, a kínai sakkozó óvatlanul ellenjátékot engedélyezett ellenfelének, MVL az eséllyel élt, kiharcolta a döntetlent. Anna Muzicsuk és Ju Wenjun remije után fokozott érdeklődés kísérte Levon Aronjan és Wei Yi küzdelmét.

 

59.Bxh4+!

A háromszoros örmény olimpiai bajnok az egyenlítésért küzdött, érdekes bástyavégjáték alakult ki, a 21 esztendős kínai olimpiai bajnok időzavarban is állta a sarat, egy pillanatban nyerhetett volna. Aronjan látványos taktikai csapással remizett.

Az amerikai-orosz rangadó három döntetlen mellett az első táblán dőlt el. Hikaru Nakamura legyőzte Jan Nepomnjacsijt, a viadalon a teljesen formán kívül sakkozó orosz nagymester ötödik vereségét szenvedte el. Fabiano Caruana második remijét könyvelte el. Wesley So és Szergej Karjakin csatája 75 lépésig tartott. Meglepő, hogy Irina Krush sötéttel remizett Alekszandra Gorjacskinával.

 

India visszavágott az első félidőben elszenvedett vereségéért. Az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand második győzelmét érte el, Tejmur Radzsabovnak nem volt ellenszere a torna doyenjének játékával szemben.  

A 7. forduló eredményei:

Egyesült Államok – Oroszország 2,5 – 1,5

Hikaru Nakamura (2829) - Jan Nepomnjacsij (2778) 1 - 0

Fabiano Caruana (2773) - Vladiszlav Artyemijev (2769) döntetlen

Wesley So (2741) - Szergej Karjakin (2709) döntetlen

Irina Krush (2392) - Alekszandra Gorjacskina (2502) döntetlen

India - Rest of the World 2,5 – 1,5

Viswanathan Anand (2751) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit (2636) - Alireza Firouzja (FIDE, 2703)  0 - 1

Pentala Harikrishna (2690) - Jorge Cori (perui, 2599)  1 - 0

Dronavalli Harika (2450) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2506) döntetlen

Kína – Európa  2,5 – 1,5

Ding Liren  (2836) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Wei Yi (2752) - Levon Aronjan (örmény, 2778) döntetlen

Yu Yangyi (2738) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) 1 - 0

Ju Wenjun (2610) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2533) döntetlen

 

A nyolcadik fordulóban a kínai együttes hetedik győzelmét aratta. Az éltáblán 30 lépéses döntetlen született Jan Nepomnjacsij és Ding Liren játszmájában. Szergej Karjakin aligha dicsérték meg a gyors remiért. A női táblán a presztízsrangadót az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan könnyed játékkal nyerte meg a januárban világbajnoki döntőt játszó Alekszandra Gorjacskina ellen, aki öt döntetlen után vesztett partit. Az egyenlítés esélye Vladiszlav Artyemijev kezében volt, többször is fonalas nyerést hagyott ki Wang Hao ellen. Kína válogatottja már bebiztosította helyét a vasárnapi szuperdöntőben, a második helyért folyó küzdelemben az amerikai együttes lépéselőnyben az európai válogatottal szemben.

India pontot rabolt az európai négyestől. Az oly sokat rontó Santosh Gujrathi Vidit legyőzte Levon Aronjant. A vezércselben Vishy Anand sikerrel védelmezte állását MVL ellen. Még veretlen, de nyeretlen Anna Muzicsuk, ötödik remijét érte el. Jan-Krzysztof Duda 78 lépéses győzelemmel mentette meg a mérkőzést.

A „Világválogatott” Tejmur Radzsabov nélkül vette fel a küzdelmet az amerikai csapattal szemben, a 16 éves Alireza Firouzja jó felkészülése fél pontot biztosított. Marija Muzicsuk erejéből csak remire futotta. Fabiano Caruana tetszetős taktikai csapással győzött, Wesley So is hozta a kötelező győzelmet.  

A 8. forduló eredményei:

Oroszország – Kína 1,5 – 2,5

Jan Nepomnjacsij (2778) - Ding Liren  (2836) döntetlen

Vladiszlav Artyemijev (2769) - Wang Hao (2750) döntetlen

Szergej Karjakin (2709) - Wei Yi (2752) döntetlen

Alekszandra Gorjacskina (2502) - Hou Ji-fan (2621) 0 - 1

Európa - India 2 - 2

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Viswanathan Anand (2751) döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Santosh Gujrathi Vidit (2636) 0 - 1

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) - Pentala Harikrishna (2690) 1 - 0

Anna Muzicsuk (ukrán, 2533) - Humpy Koneru (2483) döntetlen

Rest of the World - Egyesült Államok 1 - 3

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Hikaru Nakamura (2829) döntetlen

Bassen Amin (egyiptomi, 2608) - Fabiano Caruana (2773) 0 - 1

Jorge Cori (perui, 2599) - Wesley So (2741) 0 - 1

Marija Muzicsuk (ukrán, 2506) - Irina Krush (2392) döntetlen

 

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

Pont

Meccspont

1

Kína

-

-

21½

15

2

USA

-

-

18

11

3

Európa

-

-

17

10

4

India

-

-

4

14½

5

5

Oroszország

-

-

14½

5

6

Rest of the World

-

4

-

10½

2

H.

Csapat

1a

1b

2a

2b

3a

3b

4a

4b

5a

5b

6a

6b

 MP

 BP

1

Kína

3

2

3

15

21.5

2

USA

1

3

2

3

11

18

3

Európa

1

3

2

2

10

17

4

Oroszország

2

1

2

2

3

5

14.5

5

India

2

2

2

5

14.5

6

Rest of the World

1

½

1

1

2

10.5

A 9. forduló párosítása:

Rest of the World – Oroszország

USA – Európa

India - Kína

A 10. forduló párosítása:

Oroszország – India

Kína – USA

Európa – Rest of the World

Verőci Zsuzsa

Fotók: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anand 17 lépésben nyert Nepomnjacsij ellen, a harmadik játéknapon Kína és Európa kettős győzelme 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A FIDE és a chess.com szervezésében zajló Nemzetek Kupája harmadik játéknapján a kínai válogatott kettős győzelemmel megerősítette vezető helyét. Az ötödik fordulóban az amerikai csapat elleni rangadót 2,5 – 1,5-re nyerte meg, majd a Rest of the World együttesét 3,5 – 0,5-re győzte le. Sikeres napot zárt Európa csapata is, először a „Világválogatott” ellen nyertek, majd az orosz gárdára mértek vereséget. Két meccspont a hátrányuk az élen álló kínai válogatottal szemben, a két együttes a hetedik fordulóban csatázikk másodszor.

 

A csütörtöki játéknapon először az első kör utolsó fordulóját játszották le. Az érdeklődés középpontjában a holtversenyes második USA és a kétpontos előnnyel élen álló Kína találkozója állt. Alig kezdődtek meg a küzdelmek, amikor az India-Oroszország mérkőzés éltábláján üt perc alatt véget ért Viswanathan Annad és Jan Nepomnjacsij játszmája. Az ötszörös világbajnok 17 lépésben győzte le az orosz nagymestert.

 

Húztak, mint a villám, a Grünfeld védelemben peregtek a lépések, amikor Nepomnjacsij 14…d4 lépése után jött a sokkoló 15.f5!-tel az azonnali nyerést adó tisztáldozat, két lépés és a torna doyenje vezetéshez juttatta csapatát.

 

De térjünk vissza az olimpiai bajnokok derbijéhez. Hikaru Nakamura és Ding Liren szicíliai védelmű partija gyors egyszerűsítéssel lett döntetlen. Wang Hao világossal egyre rosszabbul állt Fabiano Caruana ellen, oly passzív futója okozta leginkább búját-baját, Caruana gond nélkül győzött. Az amerikaiak arra aligha számítottak, hogy Leinier Dominguez Perez világossal vereséget szenved, a legmeglepőbb az volt, hogy miután Yu Yangyi kihagyta a nyerést, az amerikai nagymester akkor adta fel a játszmát, amikor remire menthette volna. A női táblán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan simán győzött.

Jan Nepomnjacsij sokkoló veresége után az orosz csapat közel állt a mérkőzés elvesztéséhez. Szergej Karjakin nem bírt Baskaran Adhibannal, a női táblán is döntetlen született. Vladiszlav Artyemijev elrontotta oly sokat ígérő állását, amikor óriási segítséget kapott Pentala Harikrishnától, az indiai nagymester elnézte a bástyáját.

 

A rajtnál gyengélkedő, hat nemzet sakkozóiból álló Európa együttese sorozatban harmadik meccsét is megnyerte. Az éltáblán Maxime Vachier-Lagrave kedvező esélyt szalasztott el Tejmur Radzsabovval szemben. Nana Dzagnidze hozta a „kötelező” pontot, de nem kis meglepetésre az egyiptomi Bassem Amin legyőzte Anish Girit, így döntetlenre állt a meccs, amikor Levon Aronjan és Alireza Firouzja összecsapása már a bástyavégjátéknál tartott. Másodpercek alatt kellett meghozni a döntéseket, a háromszoros örmény olimpiai bajnok a nyerést hajszolta, 16 esztendős ellenfele a remihez vezető utat kereste. Mindketten követtek el hibákat, utoljára Firouzja bakizott, Aronjan mesterhármast ért el a nagy csatában kivívott győzelmével, csapata pedig a második helyen zárta a félidőt.

Az 5. forduló eredményei:

India – Oroszország 2 - 2

Viswanathan Anand (2751) - Jan Nepomnjacsij (2778) 1 – 0 (17 lépés)

Pentala Harikrishna (2690) - Vladiszlav Artyemijev (2769) 0 - 1

Baskaran Adhiban (2624) - Szergej Karjakin (2709) döntetlen

Dronavalli Harika (2450) - Olga Girja (2471) döntetlen

Egyesült Államok – Kína 1,5 – 2,5

Hikaru Nakamura (2829) - Ding Liren  (2836) döntetlen

Fabiano Caruana (2773) - Wang Hao (2750) 1 - 0

Leinier Dominguez Perez (2786) - Yu Yangyi (2738) 0 - 1

Irina Krush (239) - Hou Ji-fan (2621) 0 - 1

Rest of the World – Európa 1,5 – 2,5

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Levon Aronjan (örmény, 2778) 0 - 1

Bassen Amin (egyiptomi, 2608) - Anish Giri (holland, 2731) 1 - 0

Dinara Szaduakasszova (kazah, 2412) - Nana Dzagnidze (grúz, 2447) 0 - 1

 

Kis szünet után a hatodik fordulóval megkezdődött a viadal második félideje. Oroszország és Európa mérkőzése az első körben 2-2-vel fejeződött be, két döntetlen mellett Vladiszlav Artyemijev legyőzte Levon Aronjant, míg Jan Krzysztof Duda vereséget mért Dmitrij Andrejkinre. Az orosz csapatban ismét Szergej Karjakin kapott bizalmat, a lengyelek legjobbjával, Dudával nézett farkasszemet.

Óvatos küzdelemben született három döntetlen után a tekintetek Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave csatáját figyelték. MVL öt döntetlennel ült a sakkasztalhoz, míg Nepomnjacsij számláján egy nyerés és egy döntetlen mellett három vereség is volt. A jekatyerinburgi világbajnok-jelölti döntő félidejében holtversenyben állnak az élen, mindketten rosszul rapidoztak a „Magnus Carlsen Invitational” meghívásos tornán.  

A Caro-Kann védelmű partiban érdekes küzdelem bontakozott ki, ellenkező oldalra sáncoltak, a francia sakkozó választotta a hosszúsáncot. MVL a 25. lépésben tisztet áldozott, akciója nem ért volna célt, ha Nepomnjacsij királya időben menekülése gondolt volna, ehelyett bajba került. Vachier-Lagrave vezért nyertb két bástya ellenében, a szabadgyalogok győzelmét ígérték, amikor pontatlan lépésekkel megengedte, hogy ellenfele két bástyája kedvező védőállást vegyen fel. Nepomnjacsij a játszma jelentős részében időzavarban küszködött, remiesélyét nem tudta kihasználni, MVL vezérével nyert a bástya ellenében, s ez a sikert jelentette Garri Kaszparov irányította együttes számára.

 

Kína „kiütéses” győzelemmel erősítette meg vezető pozícióját, magabiztos játékkal sorban nyerték meg játszmáikat.

India nem tudta megismételni pontrablását az USA négyesével szemben. Wesley So új megnyitási ötlettel lepte meg Baskaran Adhibant, aki fölösleges gyalogáldozatot hozott. So védte a látszatfenyegetéseket, majd az ellentámadása átütött.

Magszakadt Fabiano Caruana nyerőszériája, Santosh Gujrathi Vidit kedvezőbben is állt a középjátékban, a remivel három vereség után elégedett lehetett.

Humpy Koneru addig ügyetlenkedett, hogy vesztőgyanús bástyavégjátékba navigálta magát Irina Krush ellen, szerencséjére ellenfele a jó folytatást nem látta.

 

Az éltáblán Hikaru Nakamura és Viswanathan Anand óriási küzdelme zajlott. Anand előszeretettel játssza a vezércsel jól ismert változatát, amelyet már Ding Lirennel szemben is bevetett. Sötét bízik abban, hogy gyalogszerkezeti gyengeslgei védhetőek. A játszmában Nakamura hibájának köszönhetően többet ért el, 22…f4! lépése után világos állása körül viharfelhők gyülekeztek. Anand két tisztet nyert bástyáért, Nakamura pozíciója menthetetlennek tűnt, kevesebb ideje is volt, de Vishy kihagyta a nyerési esélyt, az amerikaiak megnyerték a mérkőzést.

A 6. forduló eredményei:

Oroszország - Európa 1,5 – 2,5

Jan Nepomnjacsij (2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 0 - 1

Vladiszlav Artyemijev (2769) – Levon Aronjan (örmény, 2778) döntetlen

Szergej Karjakin (2709) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) döntetlen

Alekszandra Gorjacskina (2502) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2533) döntetlen

Rest of the World - Kína 0,5 – 3,5

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Ding Liren  (2836) 0 - 1

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) – Wei Yi (2752)  0 - 1

Bassen Amin (egyiptomi, 2608) – Yu Yangyi (2738) döntetlen

Marija Muzicsuk (ukrán, 2506) – Ju Wenjun (2610) 0 - 1

Egyesült Államok - India 2,5 – 1,5

Hikaru Nakamura (2829) - Viswanathan Anand (2751) döntetlen

Fabiano Caruana (2773) – Santosh Gujrathi Vidit (2636) döntetlen

Wesley So (2741) - Baskaran Adhiban (2624)  1 - 0

Irina Krush (2392) – Humpy Koneru (2483) döntetlen

 

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

MP

BP

1

Kína

3

2

11

16½

2

Európa

1

3

9

13½

3

USA

1

3

7

12½

4

Oroszország

2

1

2

3

5

11½

5

India

2

2

10

6

Rest of the World

1

2

8

H.

Csapat

  + 

  = 

  - 

 Meccspont

 Pont

1

Kína

5

1

0

11

16.5

2

Európa

4

1

1

9

13.5

3

USA

3

1

2

7

12.5

4

Oroszország

1

3

2

5

11.5

5

India

0

2

4

2

10

6

Rest of the World

1

0

5

2

8

A pénteki játéknap programja:

A 7. forduló párosítása:

Egyesült Államok – Oroszország

India - Rest of the World

Kína - Európa

A 8. forduló párosítása:

Oroszország - Kína

Európa - India

Rest of the World - Egyesült Államok

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Nemzetek Kupája viadalon Kína négy forduló után kétpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A FIDE és a chess.com szervezésében hat csapat részvételével zajló online Nemzetek Kupája viadal negyedik fordulója után Kína kétpontos előnnyel vezet a holtversenyes második Európa és az Egyesült Államok  együttesei előtt. A harmadik kör rangadója, a kínai és az orosz csapat mérkőzése 2-2-vel fejeződött be, győzött az USA együttese, először nyert az európai négyes. A negyedik fordulóban Európa 3-1-re győzött az amerikai csapattal szemben, megszerezte első győzelmét az orosz gárda, Kína harmadik meccsét nyerte meg. Csütörtökön az ötödik fordulóra kerül sor, majd ellenkező színelosztással a csapatok ismét megmérkőznek egymással. A 180 ezer dollár összdíjazású torna első két helyezettje május 10-én vívja majd a szuperdöntőt.

 

A viadal harmadik fordulójának rangadóját Kína és Oroszország játszotta. A derbi az első játéknapon gyenge teljesítményt nyújtó orosz válogatott számára indult kedvezően, Vladiszlav Artyemijev 25 lépésben győzött Wei Yi ellen. Óvatos küzdelem bontakozott ki a két hátsó táblán, míg Ding Liren a kiegyenlítésért küzdött Jan Napomnjacsij elleni csatájában. A kétszeres olimpiai bajnok a parti végjátékában remekelt, szabadgyalogja eldöntötte a játszmát.

 

Első győzelmét aratta a hat nemzet sakkozóiból álló európai csapat. A nyerés kalandos körülmények között született meg. Viswanathan Anand és Maxime Vachier-Lagrave játszmája  kiegyensúlyozott játékkal lett döntetlen, de a második és harmadik táblán igazi viharok dúltak. Santosh Gujratji Vidit nyerőesélyes állást rontott el Levon Aronjannal szemben.

A háromszoros olimpiai bajnok szenzációs ötlettel kerülte el a lépésismétléses döntetlent, a nagyátlón a különböző színű futók segítették sikeres akcióját.

 

47.b4!! axb3 48.Fb2! h5 49.g5! h4 50.a4 Kg8 51.a5 Kh7 52.a6 Fd1 53.Kxd1 d2 54.Vxg7+ Vxg7 55.Fxg7 Kxg7 56.Kxd2 és sötét feladta.

Jan-Krzysztof Duda megnyitási újítása nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Pentala Harikrishna válogathatott a nyerések között, de a bőség zavarában eltévedt, a lengyel nagymester nem kis mázlival kiremizte a partit. A női táblán Anna Muzicsuk szalasztott el kedvező esélyt, India nem érdemelt vereséget.

Nem túl meggyőző játékkal győzött az amerikai csapat. Korán vezetéshez jutottak Irina Krush sikerével, de a két világos táblán nem tudtak előnyt kicsiholni. Tejmur Radzsabov jól védelmezte pozícióját Hikaru Nakamura ellen, Wesley So erőtlen játéka kevés volt a sikerhez. Alireza kezében volt az egyenlítés lehetősége, de kecsegtető állásában nem találta meg a szép reményekkel jogosító folytatást. Az USA meccspontban beérte a kínai együttest.

 

A chess24.com weblapon a jól ismert kettős, Peter Szvidler és Jan Gustafsson kommentálja a partikat, a világbajnok Magnus Carlsennek is volt bőven ötlete, amikor bekapcsolódott a játszmák figyelésébe.

A 3. forduló eredményei:

Kína – Oroszország 2 - 2

Ding Liren  (2836) - Jan Nepomnjacsij (2778) 1 - 0

Wei Yi (2752) - Vladiszlav Artyemijev (2769) 0 - 1

Yu Yangyi (2738) - Szergej Karjakin (2709) döntetlen

Ju Wenjun (2610) - Alekszandra Gorjacskina (2502) döntetlen

India – Európa 1,5 – 2,5

Viswanathan Anand (2751) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (2636) - Levon Aronjan (örmény, 2778) 0 - 1

Pentala Harikrishna (2690) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) döntetlen

Humpy Koneru (2483) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2533) döntetlen

Egyesült Államok – Rest of the World 2,5 – 1,5

Hikaru Nakamura (2829) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

Leinier Dominguez Perez (2758) - Alireza Firouzja (FIDE, 2703) döntetlen

Wesley So (2741) - Bassen Amin (egyiptomi, 2608) döntetlen

Irina Krush (2392) - Dinara Szaduakasszova (kazah, 2412) 1 - 0

 

A negyedik körben fokozott érdeklődés kísérte Európa és az Egyesült Államok mérkőzését. Meglepetést okozott, hogy az amerikai csapat nélkülözte az első játéknapon kettős győzelmet elérő Fabiano Caruanát. A Magnus Carlsen Invitational rapid szuperversenyen oly sok hibával játszó Maxime Vachier-Lagrave nem kockáztatott, Hikaru Nakamura elleni döntetlenével indult a találkozó. A női táblán Nana Dzagnidze egyre nagyobb előnyt ért el. Levon Aronjan az áldozott gyalogért kecsegtető kompenzációt kapott, majd kiskombinációval döntő fölénybe került. Anish Giri gyaloghátrányos bástyavégjátékát biztos kézzel remizte ki, Dzagnidze és Aronjan győzelmével 3-1-es sikert ért el Garri Kaszparov irányította európai együttes, pontszámban beérte az amerikai csapatot.

A kínai válogatott harmadik győzelmével 2 pontos előnyre tett szert. Wang Hao volt a nyerő emberük. Ding Liren ellen Viswanathan Anand sikerrel védte meg hátrányosabb végjátékát. A női táblán egykor világbajnoki döntőt is játszók vívtak meg, óvatos partiban osztoztak meg a ponton, ahpgy Yu Yangyi és Pentala Harikrishna is.

 

Első győzelmét aratta az orosz csapat. Jan Nepomnjacsij két egymást követő veresége után javított a nagy időzavarba került Tejmur Radzsabovval szemben. Korántsem meggyőző játékkal nyert Szergej Karjakin, Jorge Cori többször is elkerülhette volna a vereséget. Nagyot küzdött Marija Muzicsuk és Olga Girja, 80 lépés után kötöttel békét.

A 4. forduló eredményei:

Oroszország – Rest of the World 3 - 1

Jan Nepomnjacsij (2778) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev (2769) - Alireza Firouzja (FIDE, 2703) döntetlen

Szergej Karjakin (2709) - Jorge Cori (perui, 2599) 1 - 0

Olga Girja (2471) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2506) döntetlen

Európa – Egyesült Államok 3 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Hikaru Nakamura (2829) döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Leinier Dominguez Perez (2758) 1 - 0

Anish Giri (holland, 2731) - Wesley So (2741) döntetlen

Nana Dzagnidze (grúz, 2447) - Anna Zatonskih (2327) 1 - 0

Kína – India 2,5 – 1,5

Ding Liren  (2836) - Viswanathan Anand (2751) döntetlen

Wang Hao (2750) - Santosh Gujrathi Vidit (2636) 1 - 0

Yu Yangyi (2738) - Pentala Harikrishna (2690) döntetlen

Hou Ji-fan (2621) - Humpy Koneru (2483) döntetlen

 

Online Nations Cup Prelim chess.com INT 2020. május 5-10. 
Leading Round 4 (of 10) Standings:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

MP

Pont

1

Kína

****

3.0 - 1.0

2.0 - 2.0

3.0 - 1.0

2.5 - 1.5

7

10.5

2

Európa

1.0 - 3.0

****

3.0 - 1.0

2.0 - 2.0

2.5 - 1.5

5

8.5

3

USA

1.0 - 3.0

****

3.0 - 1.0

2.5 - 1.5

2.0 - 2.0

5

8.5

4

Oroszország

2.0 - 2.0

2.0 - 2.0

1.0 - 3.0

****

3.0 - 1.0

4

8

5

Rest of the World

1.0 - 3.0

1.5 - 2.5

1.0 - 3.0

****

2.5 - 1.5

2

6

6

India

1.5 - 2.5

1.5 - 2.5

2.0 - 2.0

1.5 - 2.5

****

1

6.5

A harmadik játéknap programja

Az 5. forduló párosítása:

India – Oroszország

Egyesült Államok – Kína

Rest of the World – Európa

A 6. forduló párosítása:

Oroszország - Európa

Rest of the World - Kína

Egyesült Államok - India

Verőci Zsuzsa

Fotók: fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az első játéknap után kettős győzelemmel a kínai csapat áll az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A hat csapat részvételével zajló kétfordulós online Nemzetek Kupája első játéknapja után a rajtlistát vezető kínai válogatott kettős győzelemmel vezet az Egyesült Államok együttese előtt. A kétszeres olimpiai bajnok csapat a Rest of the World kvartettjét, majd Európa négyesét is 3 – 1-re győzték le. Hikaru Nakamura vezetésével játszó amerikai csapat Indiával 2 – 2-öt ért el, majd az orosz együttes ellen 3-1-es sikert könyvelhetett el. A viadal első két helyezettje a szuperdöntőben ismét megmérkőzik, a győztes csapat a részvételért kapott 24 ezer dollár mellé még 24 ezret nyer, a vesztes együttes tagjai 12 ezerrel vigasztalódhatnak.

 

A nagy érdeklődéssel várt torna első játéknapján a sakkvilág szupersztárjai remek küzdelmeket vívtak. A 25-25 perces rapidpartik a lépésenként 10-10 másodperces bónusszal igazi csemegéket jelentettek. A jól kidolgozott megnyitási repertoárok mellett a nagymestereknek volt idejük a középjátékok bonyodalmaiban meghozni a döntéseket, hol jól, hol rosszul sikerült választás a lépésjelöltek között, a végjátékokban a rutin, a tudás még nagyobb szerephez jutott.

 

Az első forduló slágermeccsét Európa és Oroszország sakkozói vívták. Az éltáblán a világbajnok-jelölti döntő félidejében holtversenyben vezető Maxime Vachier-Lagrave és Jan Nepomnjacsij összecsapása pontosztozkodással fejeződött be, MVL kecsegtető esélyt szalasztott el. A tavalyi évben oly nagy sikereket elérő, majd visszaeső 22 éves Vladiszlav Artyemijev vezetéshez juttatta csapatát. Levon Aronjan 30…g5 lépése büntetést érdemelt.

Az európai együttes kapitánya, a sakkozás legendás tizenharmadik világbajnoka, Garri Kaszparov jó érzékkel szavazott bizalmat a lengyel Jan-Krzysztof Dudának, kiegyenlített, a női táblán döntetlen született.

A rajtlistát vezető kínai csapat legjobbjuk, Ding Liren nélkül is érvényesítették a papírformát. Yu Yangyi simán nyert, a 2016-ban világbajnoki döntőt játszók, Marija Muzicsuk és Hou Ji-fan párharca a világranglistát vezető exvilágbajnoknő javára dőlt el.

 

Az amerikai csapatban a női tábla érzékeny pont, ezt Humpy Koneru egyszerű eszközökkel bizonyította be. A mérkőzés döntetlenre mentése Fabiano Caruanára várt, tanulságos végjátékot nyert meg futópárja segítségével az idő szorításban hősiesen harcoló Santosh Gujrathi Vidit ellen. Viswanathan Anand kis előnye kevésnek bizonyult Hikaru Nakamurával szemben.

 

Az első forduló eredményei:

Európa – Oroszország 2 - 2

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Jan Nepomnjacsij (2778) döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Vladiszlav Artyemijev (2769) 0 - 1

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) - Dmitrij Andrejkin (2740) 1 - 0

Anna Muzicsuk (ukrán, 2533) – Alekszandra Gorjacskina (2502) döntetlen

Kína – Rest of the World 3 - 1

Wang Hao (2750) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

Wei Yi (2752) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) döntetlen

Yu Yangyi (2738) – Bassem Amin (egyiptomi. 2608) 1 - 0

Hou Ji-fan (2621) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2506) 1 - 0

India – Egyesült Államok 2 - 2

Viswanathan Anand (2751) – Hikaru Nakamura (2829) döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (2636)- Fabiano Caruana (2773) 0 - 1

Pentala Harikrishna (2690) – Leinier Dominguez Perez (2786) döntetlen

Humpy Koneru (2483) – Anna Zatonskih (2327) 1 - 0

A második fordulóban két presztízsrangadóra is sor került. Az orosz-amerikai derbin Fabiano Caruana volt ismét a főszereplő. Rutinját kitűnően kamatoztatta Levon Aronjan elleni győzelme után veszélyérzetét vesztett Vladiszlav Artyemijev ellen. Arra kevesen számítottak, hogy a januárban világbajnoki döntőt játszó Alekszanadra Gorjacskina nem hozza a „kötelező” győzelmet. Wesley So az orosz huszárjátékban biztos kézzel hozta az egált. Az éltáblán Jan Nepomnjacsij az egyenlő esélyű végjátékban mindent megpróbált, hogy kicsikarja a nyerést, döntetlenre mentse a meccset. A túlzott erőszakoskodásra ráfizetett, Hikaru Nakamura 138(!) lépésben nyert.

A kínai válogatott „vezérevezőse”, Ding Liren gond nélkül remizte ki MVL elleni partiját. Nem kis meglepetést jelentett, hogy Levon Aronjan választása az orosz huszárjátékra esett, taktikai elnézése büntetlen maradt. Anish Giri készülhetett Yu Yangyi orosz huszárjátékára, többször is hibázott, veresége döntő befolyással bírt a két meccspont sorsára. A világbajnoknő Ju Wenjun győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Meglepetésként értékelhetjük a Rest of the World sikerét az indiai négyessel szemben. A perui Jorge Cori nyeréssel tette le névjegyét, de ehhez Baskaran Adhiban hathatós segítséget nyújtott. Humpy Koneru fonalas nyerést szalasztott el.

 

A 2. forduló eredményei:

Oroszország – Egyesült Államok 1 - 3

Jan Nepomnjacsij (2778) – Hikaru Nakamura (2829) 0 - 1

Vladiszlav Artyemijev (2769) – Fabiano Caruana (2773) 0 - 1

Dmitrij Andrejkin (2740) – Wesley So (2816) döntetlen

Alekszandra Gorjacskin (2502) – Irina Krush (2392) döntetlen

Rest of the World – India 2,5 – 1,5

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Viswanathan Anand (2751) döntetlen

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) – Pentala Harikrishna (2690) döntetlen

Jorge Cori (perui, 2599) – Baskaran Adhiban (2624) 1 - 0

Marija Muzicsuk (ukrán, 2506) – Humpy Koneru (2483) döntetlen

Európa – Kína 1 - 3

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Ding Liren (2836) döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Wei Yi (2752) döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) - Yu Yangyi (2738) 0 - 1

Nana Dzagnidze (2447) - Ju Wenjun (2610) 0 – 1

Online Nations Cup chess.com 2020. május 5-10.

H.

Csapat

1

2

MP

Pont

1

Kína

3.0-1.0

3.0-1.0

4

6.0

2

USA

2.0-2.0

3.0-1.0

3

5.0

3

Rest of the World

1.0-3.0

2.5-1.5

2

3.5

4

India

2.0-2.0

1.5-2.5

1

3.5

5

Oroszország

2.0-2.0

1.0-3.0

1

3.0

6

Európa

2.0-2.0

1.0-3.0

1

3.0

A második játéknap mérkőzései:

A 3. forduló párosítás:

Kína – Oroszország

India – Európa

Egyesült Államok – Rest of the World

A 4. forduló párosítása:

Oroszország – Rest of the World

Európa – Egyesült Államok

Kína - India

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kedden kezdődik hat csapat részvételével a Nemzetek Kupája

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com május 5. és 10. között online rendezi meg hat csat részvételével a „Nations Cup” viadalt. A négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáján a rajtlistát a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttes vezeti Európa válogatottja előtt. Oroszország, az Egyesült Államok, India és a Világválogatott (Rest of World) előtt. Parádés a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszanak a rapidtornán. Legendás exvilágbajnokok kapitányként fémjelzik a viadalt, Garri Kaszparov az európai, Vlagyimir Kramnyik az indiai válogatott szakvezetőjeként szerepel. Játszmánként 25-25 perc lesz a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal, a szuperdöntőben az első két helyezett csapat ismét összeméri erejét a 180 ezer dolláros díjazású versenyen. Kedden az első fordulóban Európa-Oroszország, Kína - Rest of World és India -Egyesült Államok mérkőzésekre kerül sor, 15 órakor játsszák az első partikat, 17 óra 45 percre tervezik a visszavágókat.  

 

A „Magnus Carlsen Invitational” online rapid szuperverseny után a sakkvilág szupersztárjainak újabb nagy tornáját rendezik meg. A Nemzetek Kupája viadalon hat csapat küzd meg négy táblán, kétfordulós lebonyolításban, az első két helyezett a szuperdöntőben ismét megmérkőzik.

Kína, Európa, Oroszország, az Egyesült Államok, India és a „Rest of World” válogatottjaiban a legjobbak játszanak, parádés a szereposztás, exvilágbajnok, olimpiai bajnok, világbajnok-jelöltek, oly sok nagy csatát megvívott nagymesterek küzdenek meg egymással. Az indiai együttes éltábláján az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand játszik, sakkozásunk két legendája, Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik csapatkapitányként vállalt szerepet, Kaszparov az európai négyest (hatost) segíti, míg Kramnyik az indiai csapat szakvezetője lesz. A 180 ezer dollár díjalapú tornán játszmánként 25-25 perc lesz a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc. A FIDE a női sakkozás fokozott támogatásának jegyében kötelezővé tette a női táblát, a legjobbak vállalták el a játékot. A chess.com honlap mellett még számos weblapon közvetítik majd a játszmákat.

A rajtlistát a kétszeres olimpiai bajnok Kína vezeti. 2014-ben Tromsőben és két esztendeje Batuminan diadalmaskodtak. A világranglista harmadik Ding Liren játszik az éltáblán, az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a világbajnoknő Ju Wenjun a női páros.

 

Kína (2718):

Ding Liren  2836

Wang Hao 2750

Wei Yi 2752

Hou Ji-fan 2621

Yu Yangyi 2738Ju Wenjun 2610

  

Európa csapatában a nagy hiányzó a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen, a szenzáció, hogy a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov szerepet vállalt, kapitányként irányítja a norvég világelső nélkül is szupersztárokból áll az együttes.

Európa (2687):

Maxime Vachier-Lagrave 2860

Levon Aronjan 2778

Anish Giri 2731

Anna Muzicsuk 2533

Jan-Krzysztof Duda 2774

Nana Dzagnidze 2447

Az orosz csapatban nem vállalta a részvételt a Griscsuk házaspár, Alekszandr és Katyerina Lahno. Az éltáblán Jan Nepomnjacsij, bizalmat kapott Vladiszlav Artyemijev és hosszú idő után először látjuk Szergej Karjakint. A női táblán a világbajnoki kihívó Alekszandra Gorjacskina.

Oroszország (2662):

Jan Nepomnjacsij 2778

Vladiszlav Artyemijev 2769

Szergej Karjakin 2709

Alekszandra Gorjacskina 2502

Dmitrij Andrejkin 2740

Olga Girja 2471 

Az Egyesült Államok a legerősebb összeállításában veszi fel a küzdelmet. A kubai színekből „átigazolt” Leinier Dominguez Perez csak tartalék a nagy hármas, a 2016-ban olimpiai bajnokságot nyert trió mögött.

Egyesült Államok (2641):

Fabiano Caruana 2773

Hikaru Nakamura 2829

Wesley So 2741

Irina Krush 2392

Leinier Dominguez Perez 2758

Anna Zatonskih 2327

India csapatában az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand az éltáblás, a kapitány Vlagyimir Kramnyik. Az orosz exvilágbajnokot az olimpiai válogatott felkészülését is segíti, az ifjú titánokkal is rendszeres edzéseket tart, akik még ezen a viadalon nem kaptak játéklehetőséget.

India (2606):

Viswanathan Anand 2751

Santosh Gujrathi Vidit 2636

Pantala Harikrishna 2690

Humpy Koneru 2483

Baskaran Adhiban 2624

Dronavalli Harika 2450

A FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a „Rest of World” együttes kapitánya. Sajnálhatjuk, hogy Rapport Richárdot nem látjuk a csapatban.

Rest of World (2598):

Tejmur Radzsabov 2758

Alireza Firouzja 2703

Bassen Amin 2608

Marija Muzicsuk 2506

Jorge Cori 2599

Dinara Szaduakasszova 2412

A sorsolást ma délután tartották meg. Az első játék naprangadóját  Európa és Oroszország csapatai játsszák. Az éltáblán érdeklődéssel várjuk Maxime Vachier-Lagrave és Jan Nepomnjacsij összecsapását. Igazi csemegét ígér az India-USA találkozón Viswanathan Anand és Fabiano Caruana kétjátszmás meccse is.

Az első forduló párosítása:

 

Európa – Oroszország

 

Kína – Rest of World

 

India – Egyesült Államok

Verőci Zsuzsa

Fotók: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen a "Magnus Carlsen Invitational" torna döntőjében  Nakamurát 2,5-1,5-re győzte le

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Magnus Carlsen a „Magnus Carlsen Invitational” online rapid szuperverseny győztese. A 8 résztvevős, meghívásos viadal döntőjében a norvég világbajnok 2,5 – 1,5-re győzte le az amerikai Hikaru Nakamurát. A finálé első játszmájában Carlsen 84 lépésben nyert, Nakamura a másodikban egyenlített. Az ötszörös amerikai bajnok a harmadik összecsapás során már a nyitásban gondokkal küszködött, a norvég világelső tökéletesen értékelte az állás nyújtotta lehetőségeket, másodszor is vezetést szerzett. Ez már a tornán a hetedik játszmájuk volt, ahol a világossal játszó győzött. A sorozat nem folytatódott, Nakamura nyerőesélyes állást remizett el. Magnus Carlsen győztesként 70 ezer dollárt nyert, Hikaru Nakamura 45 ezerrel vigasztalódott a 250 ezer dolláros díjalapból.

 

A sakktörténelem első online rapid szuperversenyén, a „Magnus Carlsen Invitational” viadalon az ötletgazda, a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen diadalmaskodott.

Úgy tűnt, hogy az egész világot sújtó COVID-19 járvány hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

 

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak Jekatyerinburgban a világbajnok-jelölti döntőn, amelyet az egyre nagyobb járvány miatt félidőben, hét forduló után félbeszakítottak, még nincs időpontja a folytatásnak. Az eredményeket nem törölték, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel holtversenyben áll az élen. Az amerikai Fabiano Caruana, a kínai Ding Liren és a holland Anish Giri is elfogadta a meghívást. Az amerikai Hikaru Nakamura a rapid világranglista negyedik helyezettje, a 16 esztendős, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja az év nagy felfedezettje, a Banter Blitz fináléjában 8,5-7,5-re legyőzte Magnus Carlsent.

 

A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét. Négy-négy partiban csatáztak 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A párharcok győztesei 3-3 pontot kaptak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma döntött, a nyertes 2, a vesztes 1 pontot kasszírozhat. A körverseny első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást.

Magnus Carlsen az első fordulóban küzdött meg Hikaru Nakamurával, mind a négy partiban a világossal játszó nagymester nyert, az Armageddon partiban a világbajnok sötéttel győzött. A körversenyen az ötszörös amerikai bajnok győzött, Carlsen meglepetésre két párbajt is elveszítve harmadikként zárt, a holland Anish Giri és a kínai Ding Lirennel szemben is vesztett.

Hikaru Nakamura az elődöntőben honfitársával, Fabiano Caruanával mérkőzött meg és vágott vissza a körversenyen elszenvedett vereségéért. Magnus Carlsen fordulatokban gazdag meccsen kényszerítette megadásra Ding Lirent.

 

Igazi kuriózum Hikaru Nakamura oly negatív mérlege Magnus Carlsennel szemben. Klasszikus játszmákban 25 döntetlen mellett 14-1-re vezet! Rapid-és villámpartikban is meggyőző volt Carlsen fölénye, 37 döntetlen mellett 42-18-as vezetéssel várhatta a finálét.

Az első játszma a világbajnok játékának, sakkozói felfogásának hű tükre volt. Nagy türelemmel játszotta a sokáig egyenlő esélyű állást, sikeres manőverezése, a huszár fölénye ellenfele futójával szemben meghozta gyümölcsét. A kevesebb idővel is bíró Nakamura nem tudta megmenteni a játszmát.

Pozíciós küzdelmet hozott a második összecsapás is, Nakamura huszárvégjátékban pontos játékkal használta ki a világelső gyalogszerkezeti gyengeségeit.

 

A harmadik játszmában Magnus Carlsen a jeruzsálemi Grand Prix viadalon a lengyel Radoslaw Wojtaszek által megjátszott ötletet vetette be, és teljes sikerrel járt. Két könnyűtisztet adott bástyáért és két gyalogért. A megváltozott anyagi összetétel világosra volt kedvező, Hikaru Nakamura könnyűtisztjei passzívak voltak, a világos pozícióban bőven volt tartalék, bástyája aktívan avatkozott a küzdelembe. A norvég világelső ismét vezetést szerzett.

 

Kettőjük csatájában már ez volt a hetedik világossal elért győzelem, de a sorozat nem folytatódott. Hikaru Nakamura gyalogelőnyt szerzett, nyerőesélyes állásban azonban mentőövet dobott a világbajnoknak, aki örökös sakkal döntetlenre mentette a partit, s ezzel megnyerte a döntőt.

 

A „Magnus Carlsen Invitational” döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2,5 – 1,5

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Angol megnyitás, 84)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 57)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Vezércsel, 52)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen (Vezércsel, 57)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kölcsönös nagy elnézések után Carlsen 2,5 - 1,5-re legyőzte Ding Lirent, Nakamurávaal játssza a döntőt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Carlsen Invitational” online rapid szuperverseny döntőjét az amerikai Hikaru Nakamura és a norvég világbajnok Magnus Carlsen játssza. A viadal második elődöntőjében Carlsen hátrányból fordítva 2,5 – 1,5-re győzte le a kétszeres kínai olimpiai bajnokot, Ding Lirent. Az első parti döntetlene után Ding Liren világossal játszva szerzett vezetést. Magnus Carlsen ellenfele hathatós segítségének köszönhetően kettős győzelemmel vágott vissza a torna körversenyének hetedik fordulójában elszenvedett vereségéért. A vasárnapi fináléban Nakamura és Carlsen négy rapidpartiban méri össze erejét, 15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónuszidővel, 2-2 esetén két villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc, 3-3-nál a „hirtelen halál” játszma döntene. A párharc győztese 70 ezer dollárt nyer, a vesztes 45 ezerrel  vigasztalódhat.

 

A nyolc résztvevő körversenyének hetedik fordulójában nem kis megdöbbenést okozott a világbajnok 1-3-as veresége Ding Lirennel szemben. A norvég világelső a négy rapidpartiban tücsköt-bogarat játszott, extrém nyitásai, extravagáns játéka érthetően megosztotta a sakkvilágot, hogy a saját nevével, nimbuszával fémjelzett viadalon miért sakkozott itt-ott rajtengedélyesre emlékeztetően. Ding Lirent nem hozta zavarba a világbajnok, a felkínált esélyeket kihasználta és másodikként jutott az elődöntőbe, a párosítás szeszélyes folytán ismét farkasszemet néztek.

Korábban kilencszer mérkőztek meg klasszikus tempóban, hét sorozatos döntetlen után Magnus Carlsen a GCT zágrábi tornáján tudta megadásra kényszeríteni a kínai nagymestert, Sr. Louisban megosztoztak a ponton.   

Magnus Carlsen a mai elődöntőig rapid-és villámpartit – beleszámítva az online viadalon vívott küzdelmeiket is – 21-11-re vezetett 21 döntetlen mellett.

 

32.Bxf6! gxf6 33.Ve3 és sötét feladta

A párharcuk döntetlennel kezdődött, a második parti mindössze 33 lépésig tartott, nem kis meglepetésre a világbajnok taktikailag ismét sebezhető volt. Az f5-re magát befészkelt huszár a minőségáldozattal megadásra kényszerítette a norvég világelsőt. Carlsen testbeszéde mindent elárult...

Vezetésének birtokában Ding Liren a harmadik partiban könnyen megadta magát, a sors iróniája, hogy a kínai nagymester is 33 lépés után szüntette be ellenállását. Az internetes közvetítésen jól látszott, hogy Magnus Carlsen mennyire örült az egyenlítésnek, pezsgő helyett egyelőre csak ásványvizet kortyolgatott.

A befejező játszma nem nélkülözte a fordulatokat. A bonyodalmakban hol egyik, hol a másik fél szalasztott el esélyt. Ding Liren elkerülte a lépésismétléses döntetlent, majd elkövette a döntő hibát, Magnus Carlsen bástyája betört a második sorra.

 

A második elődöntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Magnus Carlsen – Ding Liren döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 48)

Ding Liren – Magnus Carlsen 1 – 0 (Olasz megnyitás, 33)

Magnus Carlsen – Ding Liren 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 33)

Ding Liren – Magnus Carlsen 0 – 1 (Félszláv védelem, 45)

 

A döntő két résztvevője, Hikaru Nakamura és Magnus Carlsen viaskodása során négy éve Bilbaóban, a IX. Chess Masters Final  első fordulójában szakadt meg egy hihetetlen sorozat, Nakamura pályafutása során először tudta legyőzni Carlsent, 12 vereség és 18 döntetlen után sötéttel nyert a nagyon csalódott világbajnok ellen. Érdekesség, hogy a tornán Nakamurának ez volt az egyetlen győzelme, kilencet remizett, míg a norvég világelső rendezte sorait, megnyerte a versenyt.

A huszonnegyedik döntetlenük 2018-ban Stavangerben született meg, majd a 6. Sinquefield Cup-on Carlsen megszerezte tizenharmadik győzelmét, a döntetlent ígérő végjátékot a norvég világelső 97 lépésben nyerte meg. A GCT 2019 zágrábi tornáján Carlsen tizennegyedszer mért vereséget az ötszörös amerikai bajnokra. A 7. Sinquefield Cup viadalon jubileumi, huszonötödik remijüket láttuk.

A világbajnok az online viadal első fordulójában mérkőzött meg Hikaru Nakamurával, négy döntéssel végződött parti után a „hirtelen halál” játszmában biztosította be győzelmét, négy világossal elért siker után sötéttel nyert. Összesítésben az eddigi rapid-és villámjátszmákban is meggyőző Magnus Carlsen fölénye, 37 döntetlen mellett 42-18-as vezetéssel várhatja a finálét.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura visszavágott Caruanának, bejutott a vasárnapi döntőbe

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Carlsen Invitational” online rapid szuperverseny elődöntőjének első játlknapján az amerikai örökrangadón Hikaru Nakamura 4-2-re legyőzte Fabiano Caruanát, visszavágott a körversenyen elszenvedett vereségéért. Két döntetlen után Nakamura sötéttel megnyerte a harmadik játszmát, Caruana tisztáldozatos támadása a negyedik ütközetben átütött. Két villámjátszmával folytatták, a sokkal gyorsabban játszó Nakamura mindkét játszmát megnyerte, elsőként jutott a vasárnapi döntőbe, ahol a kínai Ding Liren és a világbajnok Magnus Carlsen párharc győztesével mérkőzik meg.

Másodszor csatázott az online szuperversenyen Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura. A körverseny ötödik fordulójában mérkőztek meg először, Caruana világossal győzött az első partiban, Nakamura azonnal egyenlített, két döntetlent követően Caruana a „hirtelen halál” játszmában legyőzte riválisát.

Klasszikus játszmában már negyvenhatszor csatáztak, Caruana a kezdeti sikertelenségei után fokozatosan javított mérlegén, 7-6-os vezetést ért el. Tavaly a GCT zágrábi viadalán Caruana remek győzelmet aratott. A vezércsere divatos változatában Hikaru Nakamura „öngyilkos” gyalograblását tökéletes játékkal büntette meg. St. Louisban és a Grand Swiss viadalán is remiztek.

A rapid-és villámpartikban Hikaru Nakamura statisztikája lenyűgöző volt, 47 győzelme mellett csak 17-szer kapott ki, 24 játszmájuk lett döntetlen. A körverseny befejező fordulójában Fabiano Caruana vereséget szenvedett a holland Anish Giritől, így az elődöntőben ismét amerikai örökrangadót láttunk.

Az első összecsapásuk örökös sakkal ért véget. A második játszmában több volt az izgalom, mindketten kihagytak jobb lehetőségeket is.

Fabiano Caruana a második olasz megnyitású partit rosszul játszotta, Hikaru Nakamura pontos játékkal használta ki esélyét, vezetést szerzett.

Caruanának sötéttel nyernie kellett… A feladatot sikerrel teljesítette, bonyolult csatában egyenlített. Királyszárnyi gyalogrohamot indított, Nakamura hetedik sorig jutott szabadgyalogját sikerrel tartóztatta fel. Caruana tisztáldozattal folytatta akcióját, a világos király védtelenné vált.

Két villámpartival folytatták, 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc extraidővel. Nakamura jobban gazdálkodott gondolkodási idejével, Caruana az idő szorításában kecsegtető esélyét nem tudta kihasználni. A kapkodásban hallucinált, bástyaáldozata nem vezetett matthoz.

Hikaru Nakamura másodszor már nem engedte ki előnyét. A döntetlent ígérő végjátékot Fabiano Caruana elvesztette.

Az első elődöntő végeredménye:  

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 - 4

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura döntetlen (Olasz megnyitás, 42)

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana döntetlen (Szláv védelem, 66)

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Olasz megnyitás, 41)

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 0 – 1 (Királyindiai védelem, 58)

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Olasz megnyitás, 51)

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 1 – 0  (Vezérgyalog megnyitás, 69)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura honfitársával, Caruanával játszik az elődöntőben, Carlsen ellenfele Ding Liren

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Carlsen Invitational” online rapid szuperverseny hetedik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen elszenvedte második vereségét, a kínai Ding Liren 3 - 1-re győzte le a norvég világelsőt. Carlsen a negyedik játszmát világossal a királycselben 23 lépésben vesztette el. Az amerikai Fabiano Caruana a holland Anish Giritől kapott ki. Az amerikai Hikaru Nakamura a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen a „hirtelen halál” partiban biztosította be a győzelmét. Jan Nepomnjacsij és a FIDE zászlaja alatt játszó Alireza Firouzja küzdelme is a rájátszásban dőlt el az orosz sakkozó javára. A verseny a kieséses rendszerű elődöntővel folytatódik, pénteken Nakamura és Caruana, szombaton Ding Liren és Carlsen párharcára kerül sor.

 

Meglepetésekkel fejeződött be az online rapid szuperverseny körmérkőzéses szakasza. Az utolsó fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen extravagáns nyitásokat megjátszva szenvedte el második vereségét. Mind a négy parti döntéssel végződött, a norvég világelső meglepő ötleteivel nem tudta zavarba hozni Ding Lirent, aki a negyedik ütközetben 23 lépésben mért vereséget a királycselt játszó világbajnokra.

Anish Giri a nagy duóval szemben eredményesen sakkozott, Magnus Carlsen után Fabiano Caruanát is legyőzte. Az amerikai nagymester is furcsa ötleteket játszott meg, a negyedik partiban csak szépíteni tudott.

Második mérkőzését nyerte meg a „hirtelen halál” játszmában Hikaru Nakamura, a tornán oly sok hibával játszó Maxime Vachier-Lagrave végzett az utolsó helyen. A francia nagymester hiába kezdte nyeréssel a meccset, Nakamura a harmadik partiban 93 lépésben egyenlített ki, a döntő csatában gyorsasága érvényesült.

Csalódást okozott Jan Nepomnjacsij, 5 meccsponttal ért el kevesebbet, mint továbbjutott Carlsen és Caruana. Gyengébb rajtja után a 16 esztendős Alireza Firouzja felvette a tempót rutinos riválisaival szemben, fordulatokban gazdag mérkőzésen a rájátszásban kapott ki az orosz nagymestertől.

 

A 7. forduló eredményei:

Ding Liren (kínai, 2836)Magnus Carlsen (norvég, 2881) 3 – 0 (3 – 1)

Ding Liren – Magnus Carlsen 1 – 0 (Skandináv védelem, 29)

Magnus Carlsen – Ding Liren 1 – 0 (Szicíliai védelem, 32)

Ding Liren – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 27)

Magnus Carlsen – Ding Liren 0 – 1 (Királycsel, 23)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 2 – 1 (3 – 2)

Jan Nepomnjacsij – Alireza Firouzja 0 – 1 (Caro-Kann védelem, 64)

Alireza Firouzja – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Holland védelem, 39)

Jan Nepomnjacsij – Alireza Firouzja 1 – 0 (Caro-Kann védelem,

Alireza Firouzja – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Holland védelem, 43)

Jan Nepomnjacsij – Alireza Firouzja 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 42)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1 – 2 (2 – 3)

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Trompowski támadás, 55)

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Trompowski támadás, 52)

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  0 – 1 (Angol megnyitás, 93)

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Trompowski  támadás, 82)

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Olasz megnyitás, 41)

Anish Giri (holland, 2731) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Anish Giri – Fabiano Caruana döntetlen (Angol megnyitás, 50)

Fabiano Caruana – Anish Giri 0 – 1 (Szicíliai védelem, 67)

Anish Giri – Fabiano Caruana 1 – 0 (Vezércsel, 55)

Fabiano Caruana – Anish Giri 1 – 0 (Angol megnyitás, 22)

 

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

MP

 Pont 

1

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

***

2

1

1

3

3

3

2

15

16,5

2

GM

Ding Liren

2836

CHN

1

***

3

1

3

3

2

2

15

16

3

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

2

0

***

3

2

3

0

3

13

14,5

4

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

2

2

0

***

3

3

0

3

13

14,5

5

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

0

0

1

0

***

2

3

2

8

13

6

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

0

0

0

1

***

3

3

7

11,5

7

GM

Anish Giri

2731

NED

0

1

3

3

0

0

***

0

7

12,5

8

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

1

1

0

0

1

0

3

***

6

13,5

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

MP

Pont

1

Hikaru  Nakamura

2

2

2

2

15

16½

2

Ding Liren

2

3

2

2

2

15

16

3

Magnus Carlsen

2

1

3

2

13

14½

4

Fabiano Caruana

2

2

1

3

13

14½

5

Jan Nepomnjacsij

2

2

2

8

13

6

Alireza Firouzja

½

1

2

7

11½

7

Anish Giri

2

1

7

12½

8

Maxime Vachier-Lagrave

2

2

2

3

6

13½

 

Az elődöntő párosítása:

Fabiano Caruana - Hikaru Nakamura

Magnus Carlsen - Ding Liren

Az elődöntőben is négy 15-15 perces és 10-10 másodperc bónusszal játsszák le a mérkőzéseket. Változás, hogy 2-2 esetén két 5-5 perces és 3-3 másodperc bónusszal is megvívnak, 3-e után döntene a „hirtelen halál” játszma.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog