Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Duda legyőzte Caruanát, Nepomnjacsij másfél pontra növelte előnyét, Rapport harmadik veresége

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő tizedik fordulójában Rapport Richárd világossal játszva szenvedett vereséget a világranglista második, a rajtlistát vezető kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Lirentől. A spanyol megnyitású partiban bonyolult csata bontakozott ki, nagymesterünk egyenlő esélyekkel küzdött. Az időkontroll után hibázott nagyot, rosszul értékelte a különböző színű  futóvégjátékban riválisa lehetőségét, a sötét király betörése eldöntötte a játszma sorsát. A játéknap meglepetése, hogy a lengyel Jan-Krzysztof Duda legyőzte az amerikai Fabiano Caruanát. A tavalyi Világkupa győztese első győzelmét aratta, Caruana másodszor kapott ki. Az amerikai Hikaru Nakamura a francia Alireza Firouzjára tetszetős minőségáldozattal mért vereséget.  Hármas holtverseny a második helyen, Ding Liren és a két amerikai sakkozó másfél pontos hátránnyal követi az éllovas Jan Nepomnjacsijt. A tavalyi világbajnoki kihívó másodszor is remizett az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval, gyorsan játszott, kedvező lehetőséget is kihagyott. A tizenegyedik játéknapon Rapport Richárd sötéttel Hikaru Nakamueával mérkőzik meg.

 

Madridban a keddi pihenőnap után a tizedik fordulóval folytatódott a világbajnok-jelölti döntő. A játéknapon az éllovas Jan Nepomnjacsij csak remizett Tejmur Radzsabpvval, mégis másfél pontra növelte előnyét. A nyeretlen Jan-Krzysztof Duda legyőzte Fabiano Caruanát. Az amerikai sakkozót beérte honfitársa, Hikaru Nakamura, aki Alireza Firouzja ellen volt eredményes. Hármas holtversenyben a második helyen Ding Liren, a rajtlistát vezető kínai nagymester Rapport Richárdot sötéttel győzte le. Nagymesterünk a hatos remiszéria után az utolsó négy partijából hármat is elvesztett.

 

A viadal első körében Rapport Richárd sötéttel döntetlenre mentette hátrányos állását a kétszeres olimpiai bajnokkal szemben, a második ütközetben egyenlő esélyű pozícióból szenvedett vereséhet.

 

A spanyol megnyitású játszmában nagy csata bontakozott ki, Ding Liren a királyszárnyon kezdeményezett, királyával nem sáncolt. Ricsi aktív tisztjátékkal leszerelte az akciót, 33.Hc4 lépésével vállalt fokozott bonyodalmakat, a sötét király kissé szorongatott helyzetét próbálta kihasználni. A világranglista második rivális higgadtan hárította a taktikai fenyegetéseket. Ricsi kát tisztet adott bástyáért, a nagy fordulat a 42. lépésben következett be.

 

A 42.Bc3? hiba után sorozatos cserékkel különböző színű futóvégjátékra egyszerűsödött az állás és Ding Liren királya főszereplővé vált. Betört a világos állásba, segítetet a b szabadgyalog előretörését, Rapport többé védelmet nem találhatott.

 

A játéknap meglepetését Fabiano Caruana veresége jelentette. A négy évvel korábbi világbajnoki kihívó a viadal második félidejében második vereségét szenvedte el, kikapott honfitársától, Hikaru Nakamurától, esélyes állását elremizte Jan Nepomnjacsijjal és Jan-Krzysztof elleni vesztése után már másfél pontra nőtt a hátránya a z orosz éllovassal szemben, ketten is beérték őt a második helyen.

 

Fabiano Caruana az olasz megnyitású partiban agresszíven játszott, királyszárnyi gyalogrohamot indított. A tavalyi Világkupa győztese pontos manőverekkel leszerelte a támadási kísérletét, a nyílt g vonalon már Duda kezdeményezett. Egyre nagyobb fölénybe került, de nem a legerősebb folytatásokat játszotta meg. Caruana már a játszma megmentésében reménykedhetett, amikor újabb hibákat követett el, Duda megszerezte első győzelmét.

 

Hikaru Nakamura és Alireza Firouzja a szicíliai védelem Najdorf-változatában csatázott. A 19 éves francia sakkozó 10…gxf6 lépésével és 13…d5-tel a megszokottól más irányba terelte a küzdelmet.

 

Az ötszörös amerikai bajnok minőségáldozattal a meggyengült sötét királyállást támadhatta, az időzavarba került Firouzja több gyengébb lépése után a 32. lépésben feladásra kényszerült.

 

Jan Nepomnjacsij energiatakarékos játékával is másfél pontra mövelte előnyét immár három üldözője előtt. A katalán megnyitású játszmában Tejmur Radzsabov ellen kényelmes állást játszhatott, a 24- lépésben ki is hagyta a Hxc4 remek lehetőséget. Caruana vereségének köszönhetően megerősítette vezető pozícióját. A virtuális világranglistán már a harmadik, megelőzte Carunát és Firouzját. A viadal hajrája azonban még tartogathat meglepetéseket…

 

 

A 10. forduló eredményei:

Rapport Richárd (magyar, 2766) - Ding Liren (kínai, 2806) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 55)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)  - Fabiano Caruana (amerikai, 2783) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 57)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2766) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) döntetlen (Katalán megnyitás, 37)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) - Alireza Firouzja (francia, 2793) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 32)

 

FIDE Világbajnok-jelölti döntő Madris, 2022. június 16-július 5.

kkt. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

*

*

½

½

½

.

1

½

½

½

1

.

1

.

1

.

7

2924

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

½

*

*

1

0

½

.

1

.

½

0

½

.

1

.

2802

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

1

*

*

½

.

1

0

½

.

½

.

½

1

2810

4.

Ding Liren

g

CHN

2806

0

½

½

.

½

.

*

*

½

.

½

1

½

1

½

.

2800

5.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

½

0

.

0

1

½

.

*

*

½

.

½

.

½

½

2738

6.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2750

0

.

½

1

½

.

½

0

½

.

*

*

½

0

½

.

4

2705

7.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

0

.

½

.

½

.

½

0

½

.

½

1

*

*

½

0

4

2704

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

0

.

½

0

½

.

½

½

½

.

½

1

*

*

4

2693

A 11. forduló párosítása:

Hikaru Nakamura - Rapport Richárd

Alireza Firouzja - Jan Nepomnjacsij

Tejmur Radzsabov - Jan-Krzysztof Duda

Fabiano Caruana - Ding Liren

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport elszenvedte második vereségét, Firouzja, Ding Liren és Radzsabov először győzött

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő kilencedik fordulójában Rapport Richárd elszenvedte második vereségét. A francia Alireza Firouzja első győzelmét aratta. A spanyol megnyitású bonyolult csatában nagymesterünk királyának veszélyeztetett helyzete döntötte el a párharcot. A torna első két helyezettjének összecsapása pontosztozkodással ért véget, ez az egypontos előnnyel vezető orosz Jan Nepomnjacsijnak kedvezett, az amerikai Fabiano Caruana előnyös állásából nem tudott reminél többet elérni. Első győzelmét aratta a rajtlistát vezető kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren, a tavalyi Világkupa győztese, a lengyel Jan-Krysztof Duda harmadszor kapott ki. Ding Lirenhez és Firozjához hasonlóan az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov is első győzelmét érte el. Az amerikai Hikaru Nakamura vereségével ismét jelentős hátrányba került a világbajnoki kihívói címért folyó versengésben Jan Nepomnjacsijjal szemben. A keddi pihenőnap után szerdán a tizedik fordulóval folytatódik a pontvadászat, Rapport Richárd világossal Ding Lirennel mérkőzik meg.

A spanyol fővárosban zajló világbajnok-jelölti döntő kilencedik játéknapán a világossal játszók három győzelmet is arattak, Alireza Firouzja, Tejmur Radzsabov és Ding Liren is első nyerésüket érték el. Az első két helyezett összecsapásának döntetlene Jan Nepomnjacsijnak kedvezett, megősrizte egypontos előnyét Fabiano Caruanával szemben.

A viadalon Rapport Richárd háromszor sötéttel a szicíliai védelmet választotta, Akireza Firuzjával a spanyol megnyitásban csatázott. Nagymesterünk új tervet játszott meg 11…Fg4-gyel.

Firouzja gyalogot áldozott, majd egy másodikat is, kompenzációja volt a gyalogokért, de egálnál többre aligha gondolhatott. Rapport kedvezőbb esélyűállásban 26…Fc4 lépésébvel követet el nagy hibát, fontos tempót ajándékozott ellenfelének. A 19 éves francia nagymester a felkínált lehetőséggel élt, 29.Vg3 lépése után már viharfelhők gyülekeztek Ricsi középen rekedt királya körül.  Alireza Firouzja a torna első félidejében nahy szerencsével remizett Rapport Richárddal, a második partiban legyőzte őt, a viadalon az első nyerését érte el.

A játéknap rangadóját a négy évvel korábbi és a tavalyi világbajnoki kihívó, Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij vívta. Az orosz nagymester Rapport elleni sikerén fellelkesülve az orosz huszárjátékra voksolt. Caruana 11.Hh4 lépése meglepetéssel érte, a 18.Va4 lépésén 32 percet gondolkodott.

A vezércsere után az amerikai nagymester sikerrel kecsegtető pozíciót játszhatott. A kritikus állásban az éllovas megtalálta a legjobb esélyt nyújtó Hd3 lépést, Caruana nem reagált jól, kiengedte előnyét, Jan Nepomnjacsij legnagyobb riválisával szemben megőrizte egypontos előnyét.

Hikaru Nakamura a nyolcadik fordulóban Fabiano Caruana elleni nagyszerű győzelme után megn9vekedett önbizalommal várta a nyeretlen Tejmur Radzsabovval a párbakt. Nagyot kellett csalódnia, mert az azerbajdzsáni nagymester  remekül játszott, az ötszörös amerikai bajnok hibázott többször is. Nakamura nem kis rémülettel figyelhette Radzsabov szabadgyalogjának előretörését, elszenvedte második vereségét.

Nem kis meglepetésre két nyeretlen sakkozó, Ding Liren és Jan-Krzysztof Duda mérkőzött meg egymással. Az angol megnyitású ütközetben a kétszeres olimpiai bajnok játéka nem volt meggyőző, minimális előnye kevésnek tűnt, amikor a 40. lépésben Duda elkövette a döntő hibát, a világos bástya betörése a hetedik sorra eldöntötte a pont sorsát.

A 9. forduló eredményei:

Alireza Firouzja (francia, 279) - Rapport Richárd (magyar, 2764) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 41)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 41)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2766) döntetlen (Orosz huszárjáték, 40)

Ding Liren (kínai, 2806) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 1 – 0 (Angol megnyitás, 61)

FIDE Világbajnok-jelölti döntő Madrid 2022. június 16-július 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2766

*

*

½

½

½

.

1

½

½

.

1

.

1

.

1

.

2943

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

½

*

*

1

0

½

.

1

.

1

.

½

.

½

.

2848

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

1

*

*

½

.

1

0

½

.

½

.

½

.

2772

4.

Ding Liren

g

CHN

2806

0

½

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

½

1

2765

5.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

0

.

0

1

½

.

*

*

½

½

½

.

½

.

4

2732

6.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

0

.

½

.

½

.

½

½

*

*

½

1

½

.

4

2723

7.

Rapport Richard

g

HUN

2764

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

½

0

*

*

½

1

4

2729

8.

Jan-Krzystof Duda

g

POL

2750

0

.

½

.

½

.

½

0

½

.

½

.

½

0

*

*

3

2652

A szerdai 10. forduló párosítása:

Rapport Richárd - Ding Liren

Jan-Krzysztof Duda - Fabiano Caruana

Jan Nepomnjacsij - Tejmur Radzsabov

Hikaru Nakamura - Alireza Firouzja

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport remek királyszárnyi támadással győzte le Dudát, Nakamura visszavágott Caruanának

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő nyolcadik fordulójában Rapport Richárd megszerezte első győzelmét, a tavalyi Világkupa győztese, a lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen 29 lépésben nyert. Nagymesterünk az előző fordulóbeli bakiját, az éllovas Jan Nepomnjacsij elleni balszerencsés vereségét remek nyeréssel javította ki. Királyszárnyi támadása nagy erővel bontakozott ki , Duda nem talált mentséget a világos nehézüteggel szemben. Rapport győzelmével negyedikként várja a francia Alireza Firouzjával szemben a második ütközetet, az első körben világossal nyerést hagyott ki, más lett volna a torna lefolyása, ha begyűjti az egész pontot. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a kínai Ding Liren elleni gyors döntetlennel egy pontra növelte előnyét. Legnagyobb riválisa, Fabiano Caruana az amerikai presztízsrangadón vereséget szenvedett Hikaru Nakamurától. Caruana nem választott szerencsés kézzel nyitást, Nakamura kézben tartotta az összecsapás irányítását, visszavágott az első fordulóban elszenvedett vereséért. A nyeretlenek párbajában Alireza Firouzja nem tudta megtörni az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellenállását.

 

A világbajnok-jelölti döntő második félidejét Rapport Richárd és Hikaru Nakamura kezdte győzelemmel.  Nagymesterünk első nyerését érte el, az ötszörös amerikai bajnok a presztízsrangadón visszavágott Fabiano Caruanának az első fordulóban elszenvedett vereségéért. Az éllovas Jan Nepomnjacsij küzdelem nélküli gyors döntetlennel egy pontra növelte előnyét.

 

Rapport Richárd az előző fordulóbeli tragikusnak mondható vereségét feledve játszotta Jan-Krzysztof elleni partiját. A bécsi megnyitásban a tavalyi Világkupa győztese ellen királyszárnyi támadást indított. Duda a 22. lépésben került nehéz választás elé, a félig nyílt g vonaltól jobban félt, mint az f vonalon lehetséges fenyegetésektől.

 

A 22…Hg5 lépésével életben tartotta világos futóját, a bástyák duplázásában látta a sikeres védekezés kulcsát. Ricsi gyorsan váltott, a nyílt h vonalon hozott létre védhetetlen fenyegetést. Szemre is tetszetős volt a nehézüteg felvonulása, a viharos támadás poénját egy tetszetős huszárlépés jelentette.

 

Hikaru Nakamura és Fabiano Caruana a spanyol megnyitás nyílt változatában vívott elméleti párbajt is. Meglepő volt, hogy Caruana vállalta a varit, rossz emléket őrzött, a GCT bukaresti Superbet versenyén Maxiem Vachier-Lagrave legyőzte őt.  Mindketten bíztak a felkészülésükben, intuíciós érzékükben, hogy a két könnyűtiszt az erősebb, vagy a bástya és a két gyalog.  

 

Az ötszörös bajnok tökéletes összhangot teremtett tisztjei között, Caruana védekezésre kényszerült, minden erőfeszítése ellenére nem talált mentséget.

 

 

Az éllovas Jan Nepomnjacsijnak kedvezett az eredmény, küzdelem nélküli döntetlennel egy pontra növelte előnyét. A tavalyi világbajnoki kihívó riválisainál kevesebb energiát „pazarolt el” a nyolc forduló során. Sorsdöntő lehet a kilencedik játéknapon Caruana elleni összecsapása.

 

Alireza Firouzja hosszas próbálkozása sem vezetett sikerhet, Tejmur Radzsabov kiharcolta a döntetlent.

 

 

A 8. forduló eredményei:

Rapport Richárd (magyar, 2764) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 1 – 0 (Bécsi megnyitás, 29)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2766) - Ding Liren (kínai, 2806) döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 37)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) - Fabiano Caruana (amerikai, 2783) (1 – 0 (Spanyol megnyitás, 74)

Alireza Firouzja (francia, 2793) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) söntetlen (Olasz megnyitás, 93)

 

FIDE Világbajnok-jelölti döntő Madrid, 2022. jűnius 16-júlios 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

*

*

½

.

½

.

1

.

1

½

1

.

½

.

1

.

6

2969

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

1

0

½

.

½

.

½

.

1

.

1

.

5

2864

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

1

*

*

½

.

½

.

½

.

1

.

½

.

2817

4.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

0

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

1

½

.

½

.

4

2770

5.

Ding Liren

g

CHN

2806

0

½

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

2723

6.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2750

0

.

½

.

½

.

½

0

½

.

*

*

½

.

½

.

3

2686

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

½

3

2689

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

½

½

*

*

3

2679

 

A 9. forduló párosítása:

Alireza Firouzja - Rapport Richárd

Tejmur Radzsabov - Hikaru Nakamura

Fabiano Caruana - Jan Nepomnjacsij

Ding Liren - Jan-Krzysztof Duda

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport elkerülte a lépésismétléses döntetlent, Nepomnjacsij negyedik győzelmét érte el

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő félidejében a FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij félpontos előnnyel vezet az amerikai Fabiano Caruana előtt. A viadal hetedik fordulójában a tavalyi világbajnoki kihívó megfosztotta veretlenségétől Rapport Richárdot. Az orosz huszárjátékban mindenki azt várta, hogy nagymesterünk lépésismétléssel hetedszer is fél pontot szerez, de Ricsi a küzdelem mellett döntött, leadta vezérét két bástyáért. Elképzelése azonban nem vált be, Nepomnjacsij megragadta a kezdeményezést. Rapport elhibázott bástyalépésével meg is könnyítette az éllovas nyerését. Jan Nepomnjacsij negyedik győzelmét érte el. A legnagyobb rivális, Fabiano Caruana harmadik nyerését könyvelte el, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov másodszor kapott ki. A négy évvel korábbi világbajnoki kihívó nagy csatában diadalmaskodott. A játszma főszereplője a világos király volt, betörése a sötét állásba eldöntötte a párharcot. A rajtlistát vezető kínai Dig Liren nem bírt a francia Alireza Firouzjával. Az amerikai Hikaru Nakamura egyedül harmadik, de jelentős a hátránya az első két helyezettel szemben. A viadal első félidőjében Nepomnjacsij és Caruana megőrizte veretlenségét, Rapport, Duda, Ding Liren, Firouzja és Radzsabov nem tudott játszmát nyerni. A lejátszott 28 játszmából 8 végződött döntéssel. Megkezdődik a viadal másoidik félideje, Rapport Richárd a nyolcadik partiját világossal Jan-Krzysztof Duda ellen játssza.

A spanyol fővárosban zajló világbajnok-jelölti döntő hetedik fordulójában folytatódott Jan Nepomnjacsij és Fabiano Caruana versenyfutása, győzelmeikkel növelték előnyüket az „üldözőkkel” szemben. A tavalyi világbajnoki kihívó Nepomnjacsij negyedik, a négy évvel korábbi kihívó Caruana harmadik nyerését érte el. A virtuális világranglistán Nepomnjacsij  a + 20,7 ponttal a negyedik helyen áll, Caruana a + 13,7-tel fél pontra megközelítette Ding Lirent.  

Rapport Richárd tizedik klasszikus partiját játszotta Jan Nepomnjacsijjal. 2013-ban a kétfordulós bieli nagymesterversenyen kétszer is megosztoztak a ponton. 2017-ben már a Corus Masters viadalon néztek farkasszemet. A genfi GP-viadalon, majd két év múlva Wijk aan Zee-ben ismét remiztek. A dortmundi Sparkassen tornán Ricsi remek győzelmet  aratott. A tavalyi Norway Chess 2021 szuperversenyen kétszer remiztek, Nepomnjacsij a két Armageddon partikban sajnos sikeres volt nagymesterünkkel szemben, „besegített” Magnus Carlsennek, hogy nagy hátrányból végül tornagyőztesként ünnepelhették. A Grand Chess Tour bukaresti Superbet versenyén nyolcadik döntetlenület könyvelték el.

Az orosz huszárjátékban vívtak elméleti párbajt, mindketten gyorsan játszottak, alaposan felkészültek az összecsapásra. A bonyolult állásban Nepomnjacsij újított, a célul kitűzött döntetlent bástyaáldozattal tervezte elérni.

A küzdő felek lépést ismételtek, mindenki a békekötést várta, amikor Rapport a t küzdelem folytatása mellett voksolt, elkerülte a további lépésismétlést.  Fogságba került vezéréért két bástyát kapott ellenértékként. A világos királyállás gyengeségének köszönhetően Jan Nepomnjacsij megragadta a kezdeményezést.

A két bástya védekezésre kényszerült, majd egy elhibázott bástyalépésre az orosz sakkozó döntő előnyt ért el. Rapport Richárd a 43. lépésben a játszma feladására kényszerült, a hatos remiszéria után elvesztette veretlenségét.

Nagymesterünk vereségének a legkevésbé sem örült Fabiano Caruana, nagy csatában legyőzte Tejmur Radzsabovot, de megmaradt a félpontos hátránya Nepomnjacsijjal szemben. Az azerbajdzsáni sakkozó a szicíliai védelmű játszmában eredeti változatot játszott meg, érdekes küzdelem bontakozott ki. Caruana őrizte kis előnyét. Radzsabov megakadályozhatta volna a világos király ”vándorútját”, amellyel betört az állásába. Radzsabov a vezérszárnyon keresett ellenjátékot, de világos akciója hatásosabb volt.

Mindkettőjük szabadgyalogja elérte az átváltozási mezőt, Caruana válogathatott a nyerések között, a vezércserével is döntő előnyt ért el.

A rajtlistát vezető Ding Liren és a 19 éves Alireza Firouzja az angol megnyitásban vívott meg. A két nyeretlen nagymester nem bírt egymással, érdekes küzdelemben osztoztak meg a ponton. Firouzja túltette magát csalódottságán, méltó ellenfele volt a kétszeres olimpiai bajnoknak, aki az utolsó pillanatban vívta ki a részvételi jogot. A francia titán három nagy sikere után érezhetően hullámvölgybe került.

Harmadikként zárta a félidőt Hikaru Nakamura, de jelentős a hátránya az első két helyezettel szemben. Jan-Krzysztof Duda ellen a Nimzoindai védelemre esett a választása, a kiegyenlített erők küzdelme döntetlenhez vezetett.

A 7. forduló eredményei:

Rapport Richárd (magyar, 2764) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2766)  0 – 1 (Orosz huszárjáték, 43)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 40)

Ding Liren (kínai, 2806) - Alireza Firouzja (francia, 2793) döntetlen (Angol megnyitás, 54)

Fabiano Caruana  (amerikai, 2783) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 56)

FIDE  Világbajnik-jelölti döntő Madrid, 2022. Június 16-július 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

*

*

½

.

½

.

1

.

1

.

1

.

½

.

1

.

3002

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

½

.

1

.

1

.

5

2928

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

.

*

*

½

.

½

.

½

.

1

.

½

.

2773

4.

Dimg Liren

g

CHN

2806

0

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

½

.

3

2717

5.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

3

2723

6.

Jan-Krtysztof Duda

g

POL

27650

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

3

2725

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

2672

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

½

.

*

*

2666

A világbajnok-jelölti döntőben vasárnaptól ellenkező színelosztással megkezdődik a viadalon második féidő.

A 8. forduló párosítása:

Rapport Richárd - Jan-Krzysztof Duda

Jan Nepomnjacsij - Ding Liren

Hikaru Nakamura - Fabiano Caruana

Alireza Firouzja - Tejmur Radzsabov

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij harmadszor, Caruana másodszor győzött, Rapport hatodszor remizett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő hatodik fordulójában az élen álló, a FIDE zászlója alatt játszó Jan Nepomnjacsij megszerezte harmadik győzelmét. A tavalyi világbajnoki kihívó orosz nagymester a lengyel Jan-Krzysztof Dudát fosztotta meg veretlenségétől. Az amerikai Fabiano Caruana hátránya változatlanul fél pont Nepomnjacsijjal szemben, a francia Alireza Firouzja ellen sötéttel nyert. A 19 éves sakkozó második vereségét szenvedte el.Rapport Richárd hatodszor is remizett, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval osztozott meg a ponton. A szicíliai védelmű küzdelemben hullámzott a parti, mindketten jó esélyt is elszalasztottak. Lépésosmétléssel ért véget az amerikai Hikaru Nakamura és a kínai Ding Liren párharca. Nagymesterünk Nakamurával holtversenyben a harmadikként várja a szombati hetedik fordulót, az éllovas Jan Nepomnjacsijjal világossal mérkőzik meg!

A világbajnok-jelölti döntő hatodik fordulójában az élen álló Jan Nepomnjacsij királyszárnyi akcióval győzte le Jan-Krzysztof Dudát. A félpontos hátrányban levő Fabiano Caruana második nyerését érte el.

A 19 éves Alireza Firouzja minőségáldozatát megkontrázta egy közbeiktatott gyaloglépéssel, a francia sakkozó nem találhatott mentséget az amerikai nagymester precíz játékával szemben.

A játéknap két döntetlene is remek küzdelmet hozott. Rapport Richérd hatodik játszmája is döntetlennel fejeződött be. Nagymesterünk Tejmur Radzsabov ellen bízott a szicíliai védelem Tajmanov-változatában. A 16. lépésig tavaly Zágrábban a GCT rapidversenyen játszott Maxime Vachier-Lagrave és Jan Nepomnjacsij játszmát követték, az azerbajdzsáni sakkozó új tervvel rukkolt ki.

A sorozatos cserék ellenére is érdekes csata bontakozott ki, Ricsi előnybe került. A játszma kritikus állásában nagymesterünk átengedte az f vonalat ellenfelének, aki időzavarban nagy esélyt szalasztott el, elsiette bástyájával a betörést a hetedik sorra, két lépés múlva már meg is egyeztek a döntetlenben.

Az olimpiai bajnokok, Hikaru Nakamura és Ding Liren olasz megnyitású összecsapása is nagy küzdelmet hozott. Nakamura királyszárnyi támadására Ding Liren kielégítő ellenjátékot talált. Az amerikai nagymester bástyaáldozattal kikényszerítette a döntetlent.

tA avalyi világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij megfosztotta veretlenségétől a tavalyi Világkupa győztesét, Jan-Krzysztof Dudát. Az orosz sakkozó választása a Réti megnyitásra esett, jó döntésnek bizonyult. Duda rosszul reagált a királyszárnyi gyalogrohamra, az elvesztett tisztért nem kapott elegendő ellenértéket, Nepomnjacsij harmadik győzelmét aratta, megőrizte félpontos előnyét a legnagyobb riválisa, Fabiano Caruana előtt.

A viadalon a 19 esztendős Alireza Firouzja számára eddig nem sok babér termett, messze a várakozás alatti teljesítményt nyújtott. Magnus Carlsen is titkos favoritnak vélte és esetleges kihívójának gondolta. Az eddigi sikertelenség rányomta bélyegét Fabiano Caruana elleni játszmájára is. Minőséget áldozott, de elnézte az amerikai nagymester közbeiktatott f5 gyaloglépését. Caruana a felkínált eséllyel tökéletes játékkal élt. Firouzja  a virtuális világranglistán az ötödik helyre csúszott vissza.

A 6. forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) - Rapport Richárd (magyar, 2764) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)

Alireza Firouzja (francia, 2793) - Fabiano Caruana (amerikai, 2783) 0 - 1 (Katalán megnyitás, 42)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) – Ding Liren (kínai, 2806) döntetlen (Olasz megnyitás, 42)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2766) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)  1 – 0 (Réti megnyitás, 35)

FIDE Vilégbajnok-jelölti döntő Madrid, 2022. Június 16-júliús 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

*

*

½

.

½

.

.

.

1

.

½

.

1

.

1

.

2967

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

.

.

½

.

1

.

4

2898

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

.

*

*

½

.

½

.

1

.

.

.

½

.

3

2777

4.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

.

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

½

.

3

2774

5.

Ding Liren

g

CHN

2806

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

.

.

2705

6.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

.

.

0

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

2716

7.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2750

0

.

½

.

.

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

2720

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

0

.

½

.

½

.

.

.

½

.

½

.

*

*

2

2637

A szombati 7. forduló párosítása:

Rapport Richárd - Jan Nepomnjacsij

Jan-Krzysztof Duda - Hikaru Nakamura

Ding Liren - Alireza Firouzja

Fabiano Caruana - Tejmur Radzsabov

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport ötödik partijában Caruanával remizett, Nepomnjacsij szerencsés fél ponttal megőrizte előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő ötödik fordulójában négy döntetlen született. Rapport Richárd sötéttel szicíliai védelmű ütközetben lépésismétléssel 24 lépésben remizett az amerikai Fabiano Caruanával. A nagymesterek kreatív játéka méltán érdemelt elismerést, Magnus Carlsen is dicsérte Ricsi ötletes megoldásait. Az amerikai Hikaru Nakamura ígéretes pozícióból remizett az éllovas orosz Jan Nepomnjacsijjal., aki örülhetett a fél pontnak. Az időkontroll előtti utolsó lépésénél szalasztott el jó esélyt a rajtlistát vezető, de még nyeretlen kínai Ding Liren az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov elleni partijában. A lengyel Jan-Krzysztof Duda ötödik játszmája is döntetlennel ért véget. A viadalon négyen még veretlenek, Nepomnjacsij, Caruana, Rapport és Dufa, öten nyeretlenek, Rapport, Duda, Radzsabov, Ding Liren és Firouzja. A hatodik játéknapon Rapport Richárd sötéttel Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg.

 

A világbajnok-jelölti döntő ötödik játéknapjának a játszmáit nagy várakozás előzte meg a játszmákat, a harmadik fordulóhoz hasonlóan négy döntetlen született, Jan Nepomnjacsij szerencsés fél ponttal megőrizte félpontos előnyét.

 

A két legfiatalabb résztvevő, a 19 éves Alireza Firouzja és a 24 esztendős Jan-Krzysztof Duda partijában az első lépést a világ egyik legidősebb sakkozója, a 100 éves Manuel Alvarez Escudo tette meg, aki pár hónappal korábban még csapatbajnoki mérkőzésen is játszott.

 

Nyolcadszor mérkőzött meg Fabiano Caruana és Rapport Richárf, az amerikai nagymester 3-1-re vezetett. A januári Tata Steel Chess Masters tizedik fordulójában Rapport sötéttel mért vereséget Caruanára, a remek nyerés döntőnek bizonyult a nagyszerű holtversenyes második hely eléréshez.  A négy évvel ezelőtti világbajnoki kihívó ezúttal a szicíliai védelem Tajmanov-változatában 6.g4 lépéssel próbált korán zavarokat okozni Ricsi soraiban.

 

Az eredeti elgondolás a küzdő felektől kreatív megoldásokat követelt, Ricsi játéka méltán vívta a világbajnok Magnus Carlsen elismerését is, aki nagy érdeklődéssel figyelte és kommentálta a küzdelmeket.

 

Caruana a királyszárnyon akciózott, Rapport a vezérszárnyon bőséges ellenjátékot talált. Carlsennek különösen tetszett sakkozónk 12…Fc6 lépése, amely védett és segítette a vezérszárnyi gyalogok előretörését.

 

A küzdelem hevessége nőtt Caruana 16.Vd4 lépésére, 16…Va5 helyett csere c3-on és sánc is figyelmet érdemelt. A csata végül mindkét félre kötelező lépésismétléssel lett döntetlen.

 

Az éllovas Jan Nepomnjacsij előző fordulóbeli tetszetős győzelme után Hikaru Nakamura elleni partijában többször is hibázott, vezére meglehetősen szorongatott helyzetbe került. Az ötszörös amerikai bajnok 25.Hd4 lépésével még nehezebb helyzetbe hozhatta volna a tavalyi világbajnoki kihívót. Nakamura 28.Ha5-tel utolsó esélyét is eltékozolta, Nepomnjacsij döntetlenre mentette az összecsapást.

 

A világranglista második, a rajtlistát vezető Ding Liren játékát nagyban befolyásolja a torna nyitányán Jan Nepomnjacsijtól elszenvedett veresége, Rapport Richárd ellen kihagyott nyerőesély. Tejmur Radzsabov elleni partijában a hosszas manőverezés után az azerbajdzsáni sakkozó lehetőégei kimerültek. a kétszeres olimpiai bajnok előnybe került, az időkontroll előtti utolsó lépésével nagy esélyt szalasztott el.

Jan-Krzysztof Duda ötödik döntetlenét könyvelhette el. Alireza Firouzjával szemben némi meglepetésre az orosz huszárjátékot választotta, pontos játékkal tartotta az egyensúlyt.

 

Az 5. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2783) - Rapport Richárd (magyar, 2764) döntetlen (Szicíliai védelem, 24)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) - Ding Liren (kínai, 2806)  döntetlen (Vezérindiaia védelem, 50)

Alireza Firouzja (francia, 2793) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) döntetlen (Orosz huszárjáték, 36)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2766) döntetlen (Orosz huszárjáték, 34)

 

FIDE  Világbajnok-jelölti döntő Madrid, 2022. június 16-július 5.

ckt. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2766

*

*

½

.

½

.

.

.

.

.

1

.

½

.

1

.

2928

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

½

.

.

.

.

.

3

2841

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

.

*

*

½

.

.

.

.

.

1

.

½

.

2771

4.

Rapport,Richárd

g

HUN

2764

.

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

.

.

½

.

2778

5.

,Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2750

.

.

½

.

.

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

2779

6.

Ding, Liren

g

CHN

2806

0

.

½

.

.

.

½

.

½

.

*

*

½

.

.

.

2

2693

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

.

.

0

.

.

.

½

.

½

.

*

*

. ½

.

2

2701

8.

,Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

.

.

½

.

½

.

½

.

.

.

½

.

*

*

2

2686

A 6. forduló párosítása:

Tejmur Radzsabov - Rapport Richárd

Alireza Firouzja - Fabiano Caruana

Hikaru Nakamura – Ding Liren

Jan Nepomnjacsij - Jan-Krzysztof Duda

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij királyszárnyi támadásssal, bástyaáldozattal győzte le Firouzját, Rapport negyedszer remizett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő negyedik fordulójában a FIDE zászlója alatt játszó tavalyi világbajnoki kihívó, Jan Nepomnjacsij második győzelmét aratta. A francia Alireza Firouzja a szicíliai védelem Najdorf-változatát választotta, de a bonyodalmakban eltévedt. Az orosz nagymester királyszárnyi akciójával szemben tehetetlen volt. Jan Nepomnjacsij könnyedén, gyorsan játszott, még 50 perce maradt a kétórás gondolkodási idejéből, amikor 36.Bxh7! bástyaáldozattal szétzúzta 19 éves riválisa királyállását. Nepomnjacsij félpontos előnnyel vezet. Rapport Richárd negyedik játszmája is döntetlennel fejeződött be. Az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurával a spanyol megnyitásban osztozott meg a ponton. Rapport hármas holtversenyben harmadikként várhatja az amerikai Fabiano Caruana elleni ötödik partiját. Döntetlen lett az olimpiai bajnokok, a kínai Ding Liren és Caruana összecsapása, a reminek az amerikai sakkozó örülhetett. Nem bírt egymással a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov sem.

 

A spanyol fővárosban zajló világbajnok-jelölti döntőben a hétfői pihenőnap után folytatódott a pontvadászat. A negyedik játéknap nagy nyertese a tavalyi világbajnoki kihívó, a FIDE zászlója alatt játszó Jan Nepomnjacsij volt. Az orosz sakkozó értékes győzelmet aratott az előzetes esélylatolgatáskor titkos favoritnak nevezett Alireza Firouzja ellen, a 19 éves francia sakkozót megfosztotta veretlenségétől.

 

A szicíliai védelem Najdord-változatában a küzdő felek különbőző oldalra sáncoltak, kölcsönösen megindították a támadást az ellenfél királyával szemben. Nepomnjacsij a tőle megszokott gyorsasággal játszott, Firouzjánál a bizonytalanság jegyeit véltük felfedezni. Elszámolta magát a 23…Hd6 lépésvel, Bepomnjacsij az áldozatul kínált gyalogot leütötte, vezérével kevezően térhetett vissza és készülődhetett, hogy bekapcsolódjon a királyszárnyi akcióba.

 

Firouzja súlyos időzavarba is került, mentséget nem találhatott, Nepomnjacsij tetszetős bástyaáldozattal zúzta szét sötét királyállását, a hatásos győzelemmel félpontos előnyre tett szert Fabiano Caruana előtt.

 

A forduló rangadóját az olimpiai bajnokok játszották, a világranglista második és negyedik helyezettje, Ding Liren és Fabiano Caruana.  Tizenkettedik klasszikus partijukat vívták, a kínai nagymester 3-2-re vezetett. A Ragozin védelmű összecsapás világos kezdeményezésének jegyében zajlott, Caruana védekezésre kényszerült. Ding Liren gyalogot nyert, de a bástyavégjátékban nem volt esélye, hogy megtörje Caruana ellenállását.

 

Rapport Richárd negyedik játszmája is döntetlennel fejeződött be. Hatodszor mérkőzött meg Hikaru Nakamurával, az ötszörös amerikai bajnok háromszor volt eredményes. A Grand Prix első berlini versenyén az elődöntőben csaptak össze, Nakaura világossal nyert Ricsi ellen.

Rapport a spanyol megnyitásra voksolt, elkerülte Nakamura kedvenc berlini változatát. Sorozatos cserék után egyszerűsödött az állás, nagymesterünk vezérstzárnyi kezdeményezésére Nakamura a királyszárnyi gyalogjainak előretörésével keresett ellenjátékot. Rapport anyagi előnye csak átmeneti volt, az aktív sötét király helyreállította az egyensúlyt.

Negyedik remijét könyvelte el Jan-Krzysztof Duda is. A spanyol megnyitású partiban kis előnyt szerzett Tejmur Radzsabovval szemben, de a vezércserével kiegyenlítődtek az esélyek.

 

 

A 4. forduló eredményei:

Rapport Richárd (magyar, 2764) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) döntetlen (Spanyol megnyitás, 44)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2766) - Alireza Firouzja (francia, 2793) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 39)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) döntetlen, 41)(Spanyol megnyitás,

Ding Liren (kínai, 2806) - Fabiano Caruana (amerikai, 2783) döntetlen (Ragozin védelem, 64)

 

FIDE Világbajnok-jelölti döntő  Madrid, 2022. június 16-július 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

*

*

½

.

.

.

.

.

.

.

1

.

½

.

1

.

3

2976

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

½

.

.

.

1

.

. ½

.

.

.

.

.

2865

3.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2750

.

.

½

.

*

*

½

.

.

.

½

.

½

.

.

.

2

2776

4.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

.

.

.

.

½

.

*

*

½

.

. ½

.

.

.

½

.

2

2777

5.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

.

.

0

.

.

.

½

.

*

*

.

.

.1

.

½

.

2

2773

6.

Ding Liren

g

CHN

2806

0

.

. ½

.

½

.

. ½

.

.

.

*

*

.

.

..

.

2678

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

.

.

½

.

.

.

.0

.

.

.

*

*

. ½

.

2680

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

.

.

.

.

½

.

.

.

½

.

. ½

.

*

*

2673

Az 5. forduló párosítása:

Fabiano Caruana - Rapport Richárd

Tejmur Radzsabov - Ding Liren

Alireza Firouzja - Jan-Krzysztof Duda

Hikaru Nakamura - Jan Nepomnjacsij

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Négy döntetlen a harmadik fordulóban, Caruana és Nepomnjacsij félpontos előnnyel az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő harmadik fordulójában mind a négy játszma döntetlennel fejeződött be. Rapport Richárd sötéttel 40 lépésben remizett a világranglista második, kétszeres olimpiai bajnok kínai Ding Lirennel. A második körben nagymesterünk nyerést hagyott ki a francia Alireza Firuzja ellen, ezúttal szerencséje volt a döntetlennel, Ding Liren rontotta el nyerőesélyes állását. Az orosz Jan Nepomnjacsij gyorsan megosztozott a ponton az azerbajdzsáni Tejmur Rafzsabovval. Az amerikai Fabiabno Caruna nem bírt a lengyel Jan-Krzysztof Dudával, a duó megőrizte félpontos előnyét. Előnyö pozícióját Alireza Firouzja nem tudta győzelemig fokozni az amerikai Hijaru Nakamurával szemben. Apontvadászat a pihenőnap után kedden fo folytatódik, Rapport világossal Nakamurával mérkőzik meg.

 

A világbajnok-jelölti döntő harmadik fordulójában négy döntetlen született, a legnagyobb esélyt, kínálkozó lehetőséget Ding Liren hagyta ki. A világranglista második kétszeres olimpiai bajnokkal szemben Rapport Richárd a Grünfeld védelemre voksolt. Az ún. centrumképzős változatban gyorsan peregtek a lépések. Ding Liren a 18. lépésben újított, Ricsi minőséget áldozott.

 

A kínai sakkozó hosszas gondolkodás után találta meg az előnyt biztosító 22.Kf1 lépést és a játszma kritikus pillanatában kihagyta a 23.Vxd8+ anyagi előnyt biztosízó folytatást. Az elemzőprogramok másodpercek alatt „látták”, hogy a világos király menedékre lel a vezérszárnyon, de a játszma feszültségben korántsem könnyű higgadtan számolni. Rapport tökéletesen haszmálta ki ellenfele hibáját, a minőségért kielégítő ellenjátékhoz jutott és döntetlenre mentette az összecsapást. Akireza Firouzja ellen kihagyta a nyerést, , Ding Lirennel szemben megmenekült a vereségtől.

 

A két éllovas, Fabiano Cariana és Jan Nepomnjacsij  a remikkel megőrizték félpontos előnyüket. Az amerikai nagymester a szicíliai védelem jól ismert változatában nem tudott előnyt kicsiholni a remekül felkészült Jan-Krzysztof Duda ellen. A sorozatos cserék után létrejött könnyűtiszt-végjátékban Caruanáának kellett pontosan védekeznia pontosztozkodáshoz.

 

A játéknapon elsőként fejeződött be Tejmur Radzsabov és a tavalyi világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij katalán megnyitású partija, a változatról semmi újat nem tudtunk meg.

 

Két sötéttel elért döntetlen után a 19 éves Akireza Firouzja először vezethette a világos bábukat. A francia nagymester megnyitási újítással lepte meg Hikaru Nalamurát. Az ötszörös amerikai bajnokot nehéz feladat elé állította a döntő újonca, de hidegvérrel hárította akcióját.

 

Nakamura 41…c3 lépéssel megoldotta a gondjait, sikerrel tartóztatta fel Firouzja összekötött szabadgyalogjait.

 

 

A 3. forduló eredményei:

Ding Liren (kínai, 2806) - Rapport Richárd (magyar, 2753) döntetlen (Grünfeld védelem, 40)

Fabiano Caruana –(amerikai, 2783) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) döntetlen  (Szicíliai védelem, 51)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2766) döntetlen (Katalán megniytás, 30)

Alireza Firouzja –(francia, 2793) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) döntetlen (Nimzoinsiai védelem, 53)

 

FIDE Világbajnok-jelölti döntő, Madrid 2022. június 16-július 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

*

*

½

.

½

.

.

.

.

.

1

.

.

.

.

.

2

2883

2.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2766

½

.

*

*

.

.

.

.

.

.

.

.

½

.

1

.

2

2905

3.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2750

½

.

.

.

*

*

.

.

½

.

.

.

.

.

½

.

2784

4.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

.

.

.

.

.

.

*

*

½

.

½

.

½

.

.

.

2759

5.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

.

.

.

.

½

.

½

.

*

*

.

.

.

.

½

.

2783

6.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

0

.

.

.

.

.

½

.

.

.

*

*

1

.

.

.

2776

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

.

.

½

.

.

.

½

.

.

.

0

.

*

*

.

.

1

2648

8.

Ding Liren

g

CHN

2806

.

.

0

.

½

.

.

.

½

.

.

.

.

.

*

*

1

2635

A keddi 4. forduló párosítása:

Rapport Richárd - Hikaru Nakamura

Jan Nepomnjacsij - Alireza Firouzja

Jan-Krzysztof Duda - Tejmur Radzsabov

Ding Liren - Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport kétszer is nyerést hagyott ki Firouzja ellen, a francia sakkozó szerencsés fél ponttal ünnepelhette születésnapját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő második fordulójában Rapport Richárd 60 lépésben remizett Alireza Firouzjával. A francia sakkozó a 19. születésnapját ünnepelte és nagymesterünktől fél pontot kapott „ajándékba”. Ricsi remek játékkal túljátszotta a rajtlistán második riválisát, ellenfele időzavarában a 38. lépésben kihagyta a nyerést, majd az érdekes négybástyás végjátékban az 52. lépésben is hibázott, Firouzja döntetlenre mentette a partit. A  két éllovas, az orosz Jan Nepomnjacsij és az amerikai Fabiano Cariana megosztozott a ponton. Caruana esélyes minőségáldozatot nem játszott meg.  Lépésismétléssel ért véget döntetlennel a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a kínai Ding Liren játszmája is.A játéknap egyetlen győzelmét az amerikai Hikaru Nakamura aratta, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 75 lépésben szenvedett vereséget. Rapport a harmadik játéknapon sötéttel Ding Lirennel mérkőzik meg.

 

A világbajnok-jelölti döntő második játéknapján az egyetlen győzelmet Hikaru Nakamura érte el, 75 lépés után fogadhatta Tejmur Radzsabov gratulációját. A három döntetlennel végződött összecsapás közül kettőben nagy esély maradt kihasználatlanul. Rapport Richárd kétszer is fonalas nyerést hagyott ki Alireza Firouzjával vívott küzdelmében. Az éllovasok csatájában Fabiano Caruana e minőségáldozattal okozhatott volna zavart Jan Nepomnjacsij soraiban.

 

A 19. születésnapját Alireza Firouzja szerencsé fél ponttal ünnepelhette. A szicíliai védelmű partiban korai vezércsere után Rapport kedvezőbb állást játszhatott, sötét gyalogszerkezeti gyengeségeit vehette tűz alá, riválisa védekezésre kényszerült.

 

Firouzja 32…Ba1 lépése nagy hiba volt, a világos bástyák betörtek a hetedik sorra éa halálos fenefetést hoztak létre. Ricsi időmilliomos volt, sajnos azonnal meghúzta a 38.Ke4 lépést. A francia sakkozó nem találhatott volna védelmet a 38.Bg7+ Kh8 39.Bgd7 folytatásban.

 

A négybástyás végjátékban Firouzja már reménykedhetett a döntetlenben, amikor késlekedett a d3 lépéssel, 51…Be7 lépésére nagymesterünk fonalasan nyerhetett volna 52.Kf5!-tel. Ricsi kis tétovázás után 52.b4 lépésével remire rontotta a játszmát.

 

Rapport Richárd sajnos nem tudta emlékezetessé tenni az összecsapást, értékes győzelem helyett félpontos ajándékot adott az ünnepeltnek.

 

A tornát győzelemmel kezdő Jan Nepomnjacsij és Fabiano Caruana olasz megnyitású csatájában az amerikai nagymester  házielemzésnek köszönhetően játszotta meg a 10…Hg4 újítást. A  tavalyi és a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó nyíltsisakos küzdelmében Nepomnjacsij a meggyengült királyállás elleni ellentámadással próbálta hárítani a veszélyeket. Fabiano Caruana nem vállalkozott a kitűnő esélyt nyúktó minőségáldozatra.

 

Lépésismétléssel ért véget Jan-Krzysztpf Duda és Ding Liren olasz megnyitású játszmája is. A lengyel sakkozó a hosszas manőverezés mellett döntött, akciót nem kezdeményezett. A kétszeres kínai olimpiai bajnok első fordulóbeli veresége után nem kockáztatott.

 

Javított az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura. A spanyol megnyitású partiban Tejmur Radzsabovot védekezésre kényszerítette. Gyalognyerés után növelte előnyét, bástyájának aktivitása, huszárjának ereje döntőnek bizonyult, hat és félórás küzdelemben, 75 lépésben nyert.

 

 

A 2. forduló eredményei:

Rapport Richárd (magyar, 2764) - Alireza Firouzja (francia, 2793)döntetlen  (Szicíliai védelem, 60)

Hikaru Nakamura –(amerikai, 2760) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 75)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2766) - Fabiano Caruana (amerikai, 2783) döntetlen (Olasz megnyitás, 33)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) - Ding Liren (kínai, 2806) döntetlen (Olasz megnyitás, 41)

 

A 3. forduló párosítása:

Ding Liren - Rapport Richárd

Fabiano Caruana - Jan-Krzysztof Duda

Tejmur Radzsabov - Jan Nepomnjacsij

Alireza Firouzja - Hikaru Nakamura

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana és Nepomnjacsij győzelemmel Rapport döntetlennel rajtolt a világbajnok-jelölti döntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban megkezdődött a nagy érdeklődéssel várt világbajnok-jelölti döntő. A viadal első fordulójában Rapport Richárd sötéttel 69 lépésben remizett a legyel Jan-Krzysztof Dudával. A szicíliai védelmű ütközetben nagymesterünk a nyitásban hátrányba került, szyvós védekezéssel harcolta ki a döntetlen. A tavalyi világbajnoki kihívó, az orosz Jan Nepomnjacsij kreatív királyszárnyi támadással aratta a tornán az első győzelmet. A rajtlistát vezető világranglista második kínai Dong Lirem világossal már a 32. lépés után feladásra kényszerült. Az amerikai olimpiai bajnokok rangadóján Fabiano Caruana diadalmaskodott Hikaru Nakamurával szemben. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov kedvezőbb állásból remizett a francia Alireza Firouzjával, aki gyaloghátrányos bástyavégjátékban jól védekezett. Rapport második partiját világossal a 19. születésnapját ünneplő Firouzjával játssza.

 

A Madrid központjában levő Palacio de Santos 1730-ban épült történelmi hírességű palotájában megkezdődtek a világbajnok-jelölti döntő küzdelmei.  Az első fordulóban két játszma is döntéssel végződött, Jan Nepomnjacsij sötéttel királyszárnyi akciót kezdeményezett a pozíciós játékot kedvelő Ding Liren ellen. A kétszeres kínai olimpiai bajnok többször is hibázott, 32 lépés után már feladásra kényszerült.

 

Az amerikai presztízsrangadón Fabiano Caruana nagy csatában diadalmaskodott Hikaru Nakamurával szemben. A játéknap két döntetlene érdekes összecsapásokban született meg. Örülhettünk, hogy Rapport Richárd hárította Jan-Krzysztof Duda kísérleteit, a lengyel sakkozó kedvezőbb állásából csak remit ért el. A 8 fős mezőny legfiatalabb tagja, Alireza Firouzja gyaloghátrányos bástyavégjátékát döntetlenre mentette Tejmur Radzsabpv ellen.

 

Jan-Krzysztof Duda korábbi játszmáikban 1.d4-gyel nyitott, meglepetést jelentett, hogy ezúttal 1.e4-gyel és Ricsi szicíliai védelmére a gondosan előkészített 5.Ff4 változatot játszotta meg. Választása komoly fejtörést okozott nagymesterünknek, 8…g6-os tervére Duda előnybe került, meggyengítette sötét gyalogszerkezetét. Számításba jött a vezércsere elkerülése, gyalogáldozat is, óvatosabb játékára Rapport kiegyenlítette esélyeit, majd az idő szorításában hibázva ismét gondokkal küzdött. Duda a vezérszárnyon nem tudott döntő előnyt elérni, Ricsi ellenjátékot talált, kiharcolta a döntetlent.

 

A jekatyerinburgi világbajnok-jelölti döntőt Ding Liren honfitársa, Wang Hao elleni vereséggel kezdte, az utolsó fordulóban a már első Jan Nepomnjacsijt elleni győzelemmel fejezte be. A világranglista második kínai nagymester a nyugodt állásokat kedveli, ritkán veszít, sok győzelem sem sorakozik a neve mellett. Nepomnjacsij a világbajnoki döntőn elszenvedett súlyos veresége után csak a Grand Chess Tour bukaresti Superbet tornáján játszott, a főpróba nem sikerült fényesre, - 1-gyel végzett, egyetlen partit nyert.

 

Az orosz nagymester feledve a kudarcokat sötéttel is kockázatot vállalt, gyalogáldozattal királyszárnyi akciót indított. Ding Liren nem cserélte le a g4-re merészkedett huszárt, nem fogadta el a gyalogáldozatot, h4-gyel meggyengítette királyállását. A kétseres olimpiai bajnok egyre bizonytalanabbá vált , többször is hibázott, 32 lépés után feladásra kényszerült.

 

Az irányított sorsolásnak köszönhetően az amerikai olimpiai bajnokok az első fordulóban farkasszemet néztek. Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura. Negyvenhetedik klasszikus partijukat játszották, 2010-ben Wijk aan Zee-ben a Corus tornán vívtak meg először, Carlsen 7-6-ra vezetett.

 

A spanyol fővárosban a spanyol megnyitásban kezdődött meg az összecsapásuk, Nakamura tűnődött többet, majd királyszárnyi akciót kezdeményezett.  Caruana nem esett pánikba, higgadtan használta ki riválisa pontatlansága kínálta esélyt. Időzavarban kölcsönösen bakiztak, az időkontroll után Caruana ismét határozottan kézbe vette a játszmát, értékes győzelmet ért el.

 

A döntő doyenje, Tejmur Radzsabov és a legfiatalabb résztvevő, Alireza Firouzja az elfogadott vezércsel bonyolult változatéban vívott elméleti párbajt. A taktikai adok-kapok végén leegyszerűsödött az állás, Radzsabov gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni.   

 

 

Az első forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) - Rapport Richárd (magyar, 2764)  döntetlen(Szicíliai védelem, 69)

Ding Liren (kínai, 2806) – Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)  0        - 1 (Angol megnyitás, 32)
Fabiano Caruana (amerikai, 2783) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 50)
Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) – Alireza Firouzja (francia, 2793) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 71)

A 2. forduló párosítása:

Rapport Richárd - Alireza Firouzja

Hikaru Nakamura - Tejmur Radzsabov

Jan Nepomnjacsij - Fabiano Caruana

Jan-Krzysztof Duda - Ding Liren

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport sötéttel Dudával mérkőzik meg a világbajnok-jelölti döntő első fordulójában

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firozja FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglista nyolcadik Rapport Richárd eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson nagymester ünk a 8-as rajtszámot kapta, az első fordulóban Jan-Krzysztof Dudával mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor világbajnok-jelöltként kezdi meg szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin ellen diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Lire (kínai, 2806)

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én 15 órától  játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek. Tiltott a 40 lépés előtti döntetlen ajánlat.

A világbajnok-jelölti döntő díjalapja 500 ezer euró, a győztes 48, az ezüstérmes 36, a bronzérmes 24 ezer eurót nyer. Az első három helyezett és a többi résztvevős is minden fél pontért 3.500 eurót kap.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette. Tejmur Radzsabov, a 2019-es Világkupa győztese a koronavírus-járvány miatt többször is a torna elhalasztását kérte, végül visszalépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára már nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

A világranglista nyolcadik, a rajtlistán ötödik ezüstérmes olimpikonunk, Rapport Richárd a Grand Prix-sorozat ezüstérmeseként vívta ki a világbajnok-jelölti döntőben a részvételi jogot. Eddigi pályafutásának króbikája.

Rapport Richárd 1996. március 25-én Szombathelyen született. Kilenc évesen jelentkezett a Maróczy Géza Központi Sakkiskolába, a felvételi vizsgán nem tudtunk olyan kombinációs feladatot adni, amelyet nem oldott meg azonnal, a végjátékok ismeretében is korát meghazudtoló jártassággal vívta ki elismerésünket. Példás szorgalma, eltökéltsége szép jövőt jósolt.

2009-ben lett nemzetközi mester, egy év múlva már nagymester, megdöntötte Lékó Péter korábbi rekordját. 2010-ben tagja volt az U18-as Európa-bajnokságon bronzérmes válogatottunknak, a mezőnyben a legjobb egyéni eredményt érte el. A Mitropa Kupán négyszer játszott, 2009-ben a harmadik, 2010-ben a második, 2011-ben negyedik az együttessel, 2012-ben a legjobb egyéni eredményt elérve aranyérmes a csapattal.  2012-ben a junior világbajnokságon ezüstérmes volt. Rendszeres meghívottként játszhatott a gibraltári Masters Open viadalon.

2013-ban a Wijk aan Zee-i nagymesterversenyen lett második, Malmőben győztesként, a Sigemann tornán holtversenyes elsőként ünnepelték. Rapid Európa-bajnoki címet szerzett.

2014-ben először kapott meghívást a Tata Steel Masters viadalra, sok tanulsággal szolgált a torna, Risi átesett a tűzkeresztségen.

Tizenkét év után olimpiai ezüstérem

Tromsøben  a 41. sakkolimpián férficsapatunk legerősebb összeállításában hatodik  volt a rajtlistán, a 18 éves Rapport Richárd bemutatkozott a válogatottban. A + 2700 Élő-pontosok körébe is bekerült ifjú titántól győzelmeket vártunk. Szenzációs magyar sirnek örülhettünk, 12 év után ismét ezüstérmes lett a válogatottunk.

Nem járt be könnyű utat csapatunk, ennek hű bizonyítéka, ha összehasonlítjuk ellenfeleinket a riválisokéval. Csapatunk öt olyan együttessel mérkőzött meg, amelyik a top tízben végzett, ez megegyezik Kínáéval.  India abszolút külső körös versenyt játszott, csak kettővel mérte össze erejét. Sakkozóink a finisre kerültek csúcsformába, esélyeiket tökéletes biztonsággal használták ki.  Rappot  9 játszmájából 5,5 pontot szerzett.

Rapport a nagy berobbanás után hullámvölgybe került, a nyílt tornák után a bieli nagymesterverseny volt a mélypont. Abu Dhabiban már látszott a kilábalás, holtversenyben első volt.

Reykjavíkban a csapat Európa-bajnokoágon a rajtlistán hetedik válogatottunk nagyszerű bronzéremmel zárta a szereplését. Együttesünk motorja Rapport Richárd volt. Az Eb-t megelőző sajtótájékoztatón erőtől duzzadóan nyilatkozta, hogy csúcsformában érzi magát. A nagy lejtmenetét követően a legjelentősebb honlapok szakírói nem éppen megnyitásairól lelkendeztek, de a középjátékban látott kreatív játéka méltán érdemelt elismerést. Ricsi 9 partijában elért 6,5 pontjával a legjobb lett a második táblán, az osztrák csapatbajnokságon és Reykjavíkban novemberben +22,2 pontot szerzett, 13 helyezést javítva a 33. volt a virtuális világranglistán.

2016-ban is Gibraltáron játszotta első versenyét 2721 Élő-ponttal, majd Reykjavíkban szerepelt. Először látogatott el Kínába, a csapatbajnokságon játszott. Prágában David Navarával vívott négyjátszmás páros mérkőzést, három döntetlen után a negyedik partiban legyőzte  a csehek legjobbját.

A bakui sakkolimpián nem a legerősebb válogatottunk játszott, Lékó Péter távollétében Rapport volt az éltáblás, nagy csalódás volt 3 pontja 8 játszmájából, ahogy csapatunk 15.helyezése is.

Győzelem Wei Yi ellen

Rapport Richárd győzelmével ért véget Yangchenben a kínai Wei Yi elleni páros mérkőzése. A négy klasszikus partijuk 2-2-vel ért véget, a párharcukat rájátszás döntötte el. Az első villámpartit Wei Yi nyerte meg, Ricsi sötéttel vágott vissza, majd a „hirtelen halál” partit is sötéttel megnyerve a presztízscsata győztese lett!

Rapport a 2017-ben első versenyét Wijk aan Zee-ben játszotta, második szereplése sem sikerült. Minden másképpen alakult volna  a tornán, ha a harmadik fordulóban Ricsi megtalálja a nyerőlépést a későbbi győztes Wesley So ellen.

Nagymesterünk meghívást kapott a Grand Prix 2017-es sorozatára. Sardzsában Rapport remek nyeréssel rajtolt, sötéttel Ding Lirent győzte le Maxime Vachier-Lagrave és Hikaru Nakamura elleni vereséggel folytatta. Rutintalansága is okozhatta, hogy régi hibájába esett, túlértékelte esélyeit. A kettős vereség után egy végtelenül higgadtan játszó Ricsit láttunk, kiemelkedő játékkal győzte le az orosz Alekszandr Rjazancevet, biztosan tartotta az egyensúlyt az extraklasszisokkal szemben. Jó telkesítménye utn meglepő volt a genfi GP-n a sikertelensége, öt vereséget is elszenvedett.

A Világkupán Rapport Richárd negyeddöntős volt, Ding Lirentől a rájátszásban kapott ki

A Világkupán váratlan eredmények sorában, az Élő-pontok tükrében kellemes meglepetés, hogy Rapport Richárd okos taktikával a negyeddöntőbe jutott.. A perui Emilio Cordova ellen könnyed kettős győzelemmel „melegített” a junior világranglistát fölényesen vezető, nyolc hónapja sikert-sikerre halmozó Wei Yi elleni meccsére. Két gyors döntetlennel indult küzdelmük, a rapid rájátszás első partiját Rapport remek technikával nyerte meg. Az idő szorításában, a fokozott feszültségben nem könnyű felidézni a tanultakat, hogy minőségelőnnyel miként kell az áttörést végrehajtani. Rapport technikájáról az internetes szaklapok kivétel nélkül elismeréssel írtak.

Wei Yi legyőzése után újabb kínai ellenfél következett. Li Chao két éve Szegeden Lékó Péterrel páros mérkőzést is játszott, s győzte le időzavarokkal küszködő nagymesterünket. Rapport ezúttal is a rájátszásban bízott, két döntetlen után rapidozhatott. Li Chao hibázott, Rapport tisztelőnyét 115 lépésben érvényesítette. A második partiban megkegyelmezett ellenfelének, a 2,5-1,5-ös győzelem jelentette továbbjutását, a rajtlista 51. helyezettjeként a nyolcaddöntőben.

Tbilisziben Rapport Richárd harmadik rájátszását is megnyerte, az orosz Jevgenyij Najer ellen 2,5-1,5-ös győzelemmel lett negyeddöntős. Remek versenyzői tulajdonságának köszönhetően sikerrel birkózott meg a rájátszás fokozott feszültségével. Rapport harmadik kínai ellenfelével már nem bírt. Az olimpiai bajnok, Ding Liren a párharc második partijában világossal 41 lépésben legyőzte nagymesterünket.

Man sziget fővárosában, Douaglasban a világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Chess.com nyílt versenye. Hikaru Nakamura és az exvilágbajnok Viswanathan Anand félpontos hátránnyal osztotta második helyet.. Kilencfős a 6,5 pontosok csoportja, Rapport Richárd veretlenül tizedikként végzett.

A Krétán megrendezett csapat Európa-bajnokságon válogatottunk az ötödik helyen végzett. Az izgalmas hajrában kár volt Rapport Richárd megingásáért, a kiélezett versenyfutásban egyetlen hiba is elegendő volt, hogy váratlan fordulat következzen be. Az időzavarok miatt elvesztett három parti végül végzetesnek bizonyult a dobogós helyezésért vívott ütközetekben. rapport a harmadik táblán játszott, 8 játszmájából 5 pontot szerzett, 7 Élő-pontot nyert, ahogy csapatunkból mindenki pluszban zárta a szereplését. Az elmúlt évek tükrében nem kis szomorúsággal írom, hogy Rapport Richárd azóta nem játszott a válogatottunkban.

Palma de Mallorcán a GP 2017 utolsó tornáján Rapport a negyedik helyet szerezte meg, ismét vissza küzdötte magát a 2700 Élő-pontosok elitjébe. Egyetlen vereségét Anish Giritől szenvedte el, az izraeli Borisz Gelfandotés a norvég Jom Ludwig Hammert győzte le.

Gibraltáron nagy sikerként második

Rapport Richárd 2018-ban Gibraltáron játszotta első versenyét, a tizedik forduló után hetes holtverseny alakult ki, négyen játszhattak az első helyet eldöntő rájátszásban. Nagymesterünk a háromszoros örmény olimpiai bajnoki bajnok leon Aronjantól 1,5-0,5-ös vereséget szenvedett. Sorban játszotta a nyílt versenyeket. A Reykjavík Openen holtversenyben negyedikként végzett, holtversenyes ötödik volt Abu Dhabiban.

Douglasban ezüstérmes olimpikonjaink, Rapport Richárd és Lékó Péter pályafutásuk során először mérkőztek meg egymással. A jelentős korkülönbség mellett ennek magyarázata, hogy zárt bajnokságot a Magyar Sakkszövetség 2013 óta nem rendezett, Lékó fénykora idején Rapport még csak sokat ígérő ifjú tehetség volt. A párosítási szisztéma szeszélye folytan éppen a viadal utolsó fordulójában néztek farkasszemet, a bécsi megnyitásban kiegyensúlyozott küzdelemben született meg a döntetlen, Rapport a 11., Lékó a 22. helyen végzett, a lengyel Radoslaw Wojtaszek rájátszásba  n diadalmaskodott.

2019-ben Magnus Carlsen hetedszer győzött a Tata Steel Masters viadalon. Rapport ötven százalékot elérve lett hármas holtversenyben hetedik. Emlékezetes marad Jan-Krzysztof Duda elleni zseniális kombinációja, az első két helyezettől szenvedett vereséget.

Sikeres volt nagymesterünk első „látogatása” St. Louisban, a Champions Showdown rapid tornán ezüstérme volt Fabiano Caruana mögött.

Danzhouban Rapport Richárd nagyszerű elsőségével fejeződött be a tizedszer megrendezett szuperverseny.

A viadal történetében másodszor köszönthettek nem kínai győztest, az orosz Jan Nepomnjacsij 2016-os sikere után három évvel Rapport Richárd vehette át az első helyezettnek járó trófeát. A 23 esztendős sakkozónk a kiegyensúlyozott mezőnyben, a 20-as kategóriájú, 2727-es Élő-átlagú tornán ötödik volt a rajtlistán. Jó ómennek bizonyult a sorsoláskor húzott egyes rajtszám, okos, taktikus versenyzéssel ért elsőként a célba.

Nagymesterünk szabadkártyával játszott a Grand Chess Tour 2019 negyedik versenyén, a St. Louis-i rapid és villámversenyén. Megszakadt Magnus Carlsen győzelmi sorozata, Levon Aronjan nyerte meg az összetett versenyt, Rapport hetedik lett.

A montenegrói Ulcinjban az olasz Obiettivo Risarcimento Padova együttese a 35. Klubcsapatok Európa-kupa győztese. A rajtlistán negyedik helyre rangsorolt csapat Rapport Richárddal az éltáblán a viadal utolsó fordulójában 3,5-2,5-re legyőzte a legjobbként rangsorolt macedón Alkaloid gárdáját, és hét csapatgyőzelemmel lett aranyérmes. Rapport nem indult sem a Világkupán, se, a Grand Swiss viadalon.

Újabb siker Kínában

Rapport a 2020-as esztendőt is szép győzelemmel kezdte meg, Danzhoubana rapid tornán veretlenül lett első, Ding Lirent fél ponttal előzte meg. A koronavírus-járvány miatt csak az online viadalokat rendezték meg, Rapport Richárdot ezeken a tornákon nem láttuk.

A Grand Chess Tour 2021 résztvevője

Rapport meghívást kapott a Grand Chess Tour 2021 sorozatra, az első tornát, a bukaresti Superbet versenyt betegség miatt lemondta. A párizsi rapid és villámversenyen remekül hajrázott. Hetedikként kezdte befejező játéknapot, a finisben a dobogós helyért is küzdhetett, végüé egy ponttal elmaradt az érmes helyezéstől, hetedik lett.

Saint Louisban az amerikai Hikaru Nakamura elsőségével fejeződött be a rapid és villámverseny. A Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatának negyedik viadalán Nakamura veretlenül, hárompontos előnnyel végzett az élen, három fordulóval a befejezés előtt már tornagyőztes volt. A második helyért a világranglista második amerikai Fabiano Caruana és Rapport Richárd vívott kiélezett küzdelmet, az izgalmas hajrában végül Caruana lett az ezüstérmes, nagymesterünk harmadik helye szép siker, 20 ezer dollárt nyert.

A francia Maxime Vachier-Lagrave nagy sikerével fejeződött be a 8. Sinquefield Cup. Pályafutása során az amerikai sakkozás fellegvárában, Saint Louisban másodszor köszönthették a nagy presztízsű torna győzteseként. Fél ponttal előzte meg az amerikai hármast, Fabiano Caruana, Leinier Dominguez Perez és Wesley So trióját. Rappport Richárd ötvenszázalékos teljesítménnyel az ötödik helyen végzett, hét döntetlen mellett az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovtól szenvedett vereséget, az orosz Peter Szvidlert győzte le.

Nagymesterünk két év után játszott ismét szuperversenyen. Új megnyitási repertoárral készült, sokkal inkább a biztonságra helyezte a hangsúlyt. Balszerencsés volt Mamedgyarov elleni veresége, az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlert látványos támadással győzte le.

Hazai pályán negyedszer ünnepelték a hagyományos torna győzteseként Magnus Carlsent. A világbajnok az Altibox Norway Chess 2021 viadal félidejében csak a negyedik helyet osztotta Alireza Furouzjával, az ötödik játéknapon vereséget szenvedett Szergej Karjakintól, 6 pontját az Armageddon játszmákban érte el! Rapport Richárd kitűnő teljesítményt nyújtva állt az élen, Carlsennel szemben világossal remizett a „hirtelen halál” partiban, Jan Nepomnjacsijtól kikapott a rájátszásban, de két nyerése, Karjakin elleni sikere a vezetést jelentette számára.

Félidőben a verseny állása:

1.Rapport Richárd (magyar, 2760) 9,5 pont

2. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 8,5

3. Szergej Karjakin (orosz, 2758) 7

4-5. Magnus Carlsen (norvég, 2855) és Alireza Firouzja (francia, 2754) 6

6. Aryan Tari (norvég, 2642) 3

Szenzációs volt a folytatás is, Aryan Tari és Szergej Karjakin legyőzésével Ricsi három és félpontos előnnyel játszhatta Magnus Carlsen ellen a sorsdöntő partit.. Carlsennek a 77 lépésben kiharcolt győzelem reményt adott, Ricsit a játszma befejező szakaszában elkövetett döntő hiba nagyon megviselte. A világbajnok először a kilencedik forduló után vezetett, visszavágott Karjakinnak, míg Rapport a rájátszásban másodszor szenvedett vereséget Nepomnjacsijtól. A láthatáron pedig megjelent a 18 éves Alireza Firouzja, aki nagy hajrába kezdett, már mesterhármasnál tartott.

A nagy versenyfutásban így érkeztünk el az utolsó játéknaphoz, amikor eldőlt az első hely sorsa és a dobogós helyek sorrendje. Elsőként Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen küzdelme ért véget. A világbajnok kihívójára. az Armageddon partiban vereséget mért, de  még nem ünnepelhetett, zajlott Alireza Firouzja és Rapport Richárd játszmája, nagymesterünk győzelemmel beérhette volna a világbajnokot és rájátszás döntötte volna el az első hely sorsát.

Firouzja érthetően kockáztatott, a harmadik helye biztos volt, győzelemmel pedig ezüstérmes… Minőséget áldozott, jelentős időhátrányba került Ricsi az első kísérletet visszaverte, lehetősége lett volna a minőség visszaáldozásával bebiztosítani a második helyet, de többet akart.

A francia sakkozó „könnyű kézzel” húzta meg a jó lépéseket, Ricsi hibázott a védekezésben, amit Firouzja kihasznált, csattant a döntő áldozat, Firouzja ismét ezüstérmes lett, Ricsi őriási esélyt hagyott kihasználatlanul.

Bakuban Fabiano Caruana elsőségével fejeződött be a 7. Vugar Gasimov emlékverseny. Rapport Richárd és Fabiano Caruana holtversenyben végzett az összetett pontversenyben, a rapid és a villámversenyen mindketten 24 pontot gyűjtöttek. Az első hely sorsát az Armageddon játszma döntötte el, Caruana játszott világossal és 5 perce volt Rapport 4 percével szemben, nagymesterünk remifórral játszott, a 28. lépése után már nem találhatott mentséget. Caruanának a befejező játéknap előtt két pont volt a hátránya, nagy hajrával tört előre. Rapport Richárd az utolsó fordulóig vezette a versenyfutást.

Siker Wijk aan Zee-ben is

Wijk aan Zeeben Magnus Carlsent nyolcadszor ünnepelték a hagyományos torna győzteseként,  másfél pontos előnnyel lett első a 84. Tata Steel Chess Masters viadalon. Kijutott az elismerésből a holtversenyben másodikként végzett azerbajdzsáni Sahriajr Mamedgyarovnak és Rapport Richárdnak is.

Remekül sikerült nagymesterünk főpróbája a három versenyből álló Grand Prix 2022 sorozat előtt. Ricsi gyorsan feledte az első fordulóban Jan-Krzysztof Duda elleni vereségét, a második körben a címvédő Jorden Van Foreest ellen nyert. Emlékezetes marad Nils Grandeliust megadásra kényszerítő elterelő bástyaáldozata. Az ötödik forduló után Praggnanandhaa elleni győzelmének köszönhetően hármas holtversenyben az élen állt. Hatodik partiját sötéttel játszva elvesztette Magnus Carlsennel szemben, remizett Sahrijar Mamedgyarovval és Szergej Karjakinnal, a nyolcadik forduló után az ötödik helyen állt. Santosh Gujrathi Vidit elleni döntetlennel folytatta. A tizedik fordulóban szenzációs győzelmet aratott, Fabiano Caruanát sötéttel győzte le. Danyil Dubov visszalépésével játék nélkül kapta meg a pontot, de ne feledjük, hogy többek között Anish Giri és Magnus Carlsen is. Visszaverte Andrej Jeszipenko próbálkozásait, majd Girivel gyorsan remizett, bebiztosította holtversenyes második helyét. Nyert 5,7 Élő-pontot, tizedik volt a világranglistán!

Bravúros győzelmekkel elődöntős a berlini GP-n

Berlinben rendezték meg a GP-sorozat első versenyét. Rapport Richárd a csoport küzdelmeket a lengyel Radoslaw Wojtaszektől elszenvedett vereséggel kezdte. Az orosz Vlagyimir Fedoszejev elleni bravúros kettős győzelemmel, majd a rájátszásban Wojteszeket legyőzve jutott az elődöntőbe. Hikaru Nakamurával már nem bírt, elfáradt a hosszú, nehéz partikban, a Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess Masters viadal után csak négy nap pihenője volt. Holtversenyes harmadik helyével 7 GP-pontot gyűjtött.

Belgrádban  győztesként ünnepelték

A 25 éves Rapport Richárd pályafutása egyik legnagyobb sikereként megnyerte a belgrádi Grand Prix-viadalt. Veretlenül, taktikusan versenyezve, esélyeit remekül kihasználva lett a 16 fős torna győztese. A csoportmérkőzéseken döntő volt az indiai Santosh Gujrathi Vidit elleni kettős győzelme.

Az elődöntőben a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen diadalmaskodott. Az első játszmában túljátszotta a tavalyi világbajnok-jelölti döntő ezüstérmesét. A második összecsapás izgalmaiban is higgadt maradt, a felkínált eséllyel élni tudott, döntetlenre mentette az ütközetet.

A döntő első partijában Dmitrij Andrejkin óvatos játéka nem vezethetett sikerre, Ricsi tökéletes felkészüléssel gond nélkül remizett.

A második összecsapásuk is békés küzdelemnek indult, többen már elkönyvelték a lépésismétléses döntetlent, amikor Rapport hosszas gondolkodás után minőséget áldozott. Pontosan számolt, egészséges kockázatot vállalt, feladta a leckét ellenfelének.

A bonyodalmakban az idő egyre inkább szorította Andrejkint, nem találta meg a helyes védekezést. Óvatlan királylépése után már viharfelhők is gyülekeztek a királya körül, amikor a döntő hibát elkövette, a remélt örökös sakkból Ricsi királya ellépkedett, a vezére pedig védte a nagyátlót. Rapport Richárd a GP összetett pontversenyében Hikaru Nakamura mögött második lett, világbajnokjelölt!

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 második tornáján, a Charity Cup viadal kvalifikációs versenyén Rapport Richárdnak nem sikerült a negyeddöntőbe jutás. A nyolcadik helyen előállt holtverseny a cseh David Navarának kedvezett, Rapport végül kilencedik lett.

Bukarestben a francia Maxime Vachier-Lagrave elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2022 első versenye, a Superbet Chess Classic, izgalma rájátszásban dőlt el a javára.

Rapport Richárd világranglista ötödikként, a rajtlistán harmadikként kezdte meg szereplését és nem tudta túltenni magát Bogdan-Daniel Deac elleni vereségén, az időkontroll előtti utolsó lépésével elkövetett elnézésen. MVL ellen is egy huszárlépés okozta vesztését. Tizenkét Élő-ponttal lett szegényebb, bízhatunk abban, hogy a balsikerén gyorsan túlteszi magát, a madridi világbajnok-jelöltek viadalán már ismét jó formában sakkozik.

Varsóban Jan-Krzysztof Duda elsőségével fejeződött be a GCT második viadala, a 10 résztvevős Superbet rapid és villámverseny. Hihetetlenül izgalmas finisben Duda félpontos előnnyel végzett az élen. A rapidversenyben Rapport Richárd második volt, 13 pontjához a villámversenyen a 18 partiból csak hat és felet gyűjtött, hatodikként zárta a szereplését. Rapport az utolsó pillanatban visszaléprtt a stavangeri Norway Chess viadaltól, a világbajnok-jelölti döntő elött a pihenést, a feltöltődést választotta.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ding Liren szabadkártyával játszhat a világbajnok-jelölti döntőben, vezeti a rajtlistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firozja FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglista negyedik, négy éve világbajnoki kihívó Fabiano Caruana eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson kínai nagymester  a 2-es rajtszámot kapta, az első fordulóban Jan Nepomnjaxsijjal mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor világbajnok-jelöltként kezdi meg szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin ellen diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Liren (kínai, 2806

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzydztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én 15 órától  játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette. Tejmur Radzsabov, a 2019-es Világkupa győztese a koronavírus-járvány miatt többször is a torna elhalasztását kérte, végül visszalépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára mér nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

Ding Liren a világranglista második helyezettjeként szabadkártyával harmadszor világbajnokjelölt, vezeti a rajtlistát

A kétszeres olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren (Ting Li-zsen) 1992. október 24-én Vencsouban született. Négyéves korában tanult meg sakkozni. Egy évvel később már megnyerte az U6 korosztályos országos bajnokságot. Két évvel később az U10 korosztály versenyét nyerte meg, összesen hat korosztályos kínai ifjúsági bajnoki címet szerzett. Korosztályos világbajnokságokon 2002-ben és 2004-ben ezüstérmes volt. Ding Liren  2009-ben, 16 éves korában, minden idők legfiatalabbjaként nyerte meg először Kína felnőtt sakkbajnokságát, [majd ezt az eredményét megismételte 2011-ben és 2012-ben is. 2009-ben Ázsia bajnoka is lett, megkapta a nemzetközi nagymesteri címet. 2012-ben a junior világbajnokságon a holtversenyben győztes török Alexander Ipatov és Rapport Richárd mögött bronzérmes.

2011-ben a csapat-világbajnokságon ezüstérmes kínai válogatott tagja. Először játszott Világkupán, szabadkártyát kapott, de az első fordulóban kikapott a Fülöp-szigeteki Wesley So-tól. Az isztambuli sakkolimpián negyedik csapat tagja, a világbajnokságon az ismét ezüstérmes az együttessel. 2013-ban megnyerte a Danzhauban rendezett tornát, egy év múlva holtversenyben végzett az élen.

Tromsøben a fiatal erőkből álló kínai csapat olimpiai bajnok

2014-ben hetedikként rangsorolták a kínai válogatottat, de a fiatal sakkozókból álló együttes az egyik titkos esélyesnek számított. Veretlenül értek elsőként célba, a végelszámoláskor döntőnek bizonyult válogatottunk elleni szerencsés győzelmük. A  hajrá izgalmait jól bírták, utolsó négy mérkőzésükből hármat is megnyertek, a felkínált lehetőséggel élni tudtak. Ding Liren egyéni teljesítménye a második táblán, a 10-ből 7,5 pont bronzérmet jelentett számára, a vietnami Nguyen Ngoc Truong Son és Balogh Csaba előzte meg. A Petroszjan emlékversenyen ötven százalékot ért el, mind a hét partija remivel végződött.

2015-ben a Tata Steel Chess holtversenyben második, a kínai ranglistán átvette az első helyet, amit azóta is őriz. A csapat-világbajnokságon aranyérmes a válogatottal. A Világkupán a nyolcaddöntőben honfitársa, a 16 esztendős Wei Yi győzte le.

Szabadkártyával játszhatott a Grand Chess Tour 2016 St. Louis-i viadalán. Nyolc döntetlen mellett Hikaru Nakamurától szenvedett vereséget. A bakui sakkolimpián a címvédő kínai együttes csak a 13. helyen végzett, három meccset is vesztettek. Ding Liren vezérletével javítottak a csapat-világbajnokságon, Hanti-Manszijszkban nyertek.

A Világkupa döntőjében a rájátszásban kapott ki Levon Aronjantól

A Világkupán Tbilisziben döntőt játszott az örmény Levon Aronjannal, a rájátszásban kapott ki, már világbajnok-jelöltként játszhatta az összecsapást. A küzdelmek során kétszer a „hosszabbításban” győzött, a negyeddöntőben Rapport Richárd ellen nyert, az elődöntőben Wesley So-ra mért vereséget. A kínai férfi sakkozás első világbajnok-jelöltjeként ünnepelték!

 A berlini döntőben Ding Liren lett a remikirály, 13 játszmája végződött döntetlennel, Sahrijar Mamedgyarov ellen nyert. Nehéz őt legyőzni, volt szerencséje is, Alekszandr Griscsukkal szemben nagy ziccert hibázott.

A berlini taktikájához hasonlóan a Gasimov emlékversenyen is higgadtan kivárta esélyét, a hetedik és a nyolcadik fordulóbeli győzelmével Magnus Carlsen mögött ezüstérmesként zárt, és a + 13 ponttal addigi pályafutása legmagasabb Élő-ponttal várhatta a stavangeri tornát.

Stavangerben sportbalesetet szenvedett

Az Altibox Norway Chess viadal harmadik fordulóját követő pihenőnapon a szupernagymesterek szakácsként vívtak meg egymással. A kétfős csapatok versenyében Viswanathan Anand és Ding Liren páros halétele nyerte el a zsűri tetszését. A kínai sakkozó csak komoly fájdalmak közepette segítette az exvilágbajnokot, kikapcsolódásként biciklire ült, s nagyot esett. A verseny orvosának tanácsára Fabiano Caruana elleni játszmáját a következő pihenőnapra halasztották, majd visszalépésre kényszerült, csipőtörés miatt meg is műtötték. A baleset miatt alaposan felborult a versenyprogramja, le kellett mondania a St. Louis-i 6. Sinquefield Cup-ot is. A hosszas rehabilitáció után a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval játszott felkészülési meccset, 3-1-re győzött, átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, a szeptemberi listán 2804 ponttal már a negyedik helyen állt a világranglistán.

Batumiban két mankóval is három aranyérmet szerzett

Batumiban az olimpiai bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a címvédő amerikai csapat és a négy évvel azelőtti győztes kínai együttes közötti párharcban. A világbajnoki kihívó Fabiano Caruana vezette amerikai ötösnek a mérkőzés előtt négy ponttal jobb volt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszáma (az ellenfelek ellen elért eredmény és az ellenfelek táblapontjainak szorzata), de ez semmiféle biztosítékot nem jelentett számukra. A négy döntetlen végül a kínai csapatnak kedvezett!

Az olimpiai bajnok éltáblása, Ding Liren három aranyérem boldog tulajdonosa lett. A legjobb éltáblásként is ünnepelték, a kínai csapatok nyerték a Nona Gaprindasvili kupát! A nyolcadik forduló után is csak hatodikok voltak, a kilencedik játéknapon nagyon fontos győzelmet értek el a remekül kezdő, sokáig éllovas Azerbajdzsán ellen, a tizedikben pedig vereséget mértek a meglepetések sorozatát elérő lengyelekre. Társai segítették fel a dobogó legfelső fokára a két mankó járó legjobbjukat.

A 2019-es esztendőt a Wijk ann Zee-i Tata Steel Chess viadalon kezdte, Jan Nepomnjacsij és Viswanathan Anand társaságában veretlenségét megőrizve holtversenyben harmadikként végzett.

A csapat-világbajnokságon kínai-orosz versengést vártunk, de a címvédő, a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttes a második és harmadik fordulóban elszenvedett váratlan vereségeikkel csak távcsővel figyelhette az élmezőnyt. A bronzérmes csapatban Ding Liren az éltáblán megőrizte veretlenségét. Samkirban a Gasimov emlékversenyen a kétpontos előnnyel győztes Magnus Carlsen mögött Szergej Karjakinnal osztotta a második helyet. Nem nevezett a Grand Prix 2019 sorozatra, a Grand Chess Tour 2019-re vállalta a részvételt. a zágrábi klasszikus viadalon meglepetésre két partit is vesztett, Magnus Carlsen és Wesley So győzte le, ötven százalékot ért el.

S

t. Louisban remekelt, a rájátszásban Magnus Carlsen ellen nyert

St. Louisban a 7. Sinquefield Cup viadal Ding Liren szenzációs sikerével fejeződött be. A 12 résztvevős tornán veretlenségét megőrizve Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, a rájátszásban 3-1-re legyőzte a norvég világbajnokot. A két rapidpartijuk döntetlen lett, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte.  Ding Liren a torna 325 ezer dolláros díjalapjából 82 ezer ötszáz dollárt vehetett át, Magnus Carlsen a 67 ezer ötszáz dolláros díj mellé a GCT 2019 összetett pontversenyének első helyének megszerzésével vigasztalódhatott, Ding Liren másodikként lett a londoni négyes döntő résztvevője.

A Világkupán ismét ezüstérmes, másodszor lett világbajnokjelölt

Hanti-Manszijszkban az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov győzelmével fejeződött be a Világkupa. Ding Liren másodszor is a finálé rájátszásában szenvedett vereséget, be kellett érnie az ezüstéremmel. A négyjátszmás döntőben a kínai nagymester a második parti megnyeréével előnyt szerzett, de Radzsabov kiegyenlítette hátrányát. A rájátszás döntött, ezt Radzsabov 4-2-re megnyerte,  összesítésben 6-4-re győzte le a rajtlistát vezető, a világranglistán harmadik riválisát. A csatározásukban a négy rapidparti döntetlennel ért véget, Radzsabov nagy izgalmak után a két villámjátszmában diadalmaskodott. Győztesként 110 ezer dolláros díjat vehetett át, Ding Liren 80 ezret nyert. Mindketten kiharcolták a világbajnok-jelölti döntőben a szereplés jogát.

A GCT londoni fináléjának elődöntőjében Ding Liren fölényes győzelmet aratott Levon Aronjannal szemben, a döntőben 16-12-re nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, a GCT 2019 győztese lett, a világbajnok-jelölti döntő előtti főpróbája kitűnően sikerült!

Ding Liren a koronavírus-járvány miatt két héttel a világbajnok-döntő megkezdése előtt megérkezett Jekatyerinburgba, felkészülését már a helyszínen fejezte be.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő.

Jekatyerinburgban az első forduló nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A játéknap másik győzelmét az orosz Jan Nepomnjacsij aratta, a holland Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko ellen érvényesítette a papírformát.

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vachier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt. November elsejére meg is hirdették a folytatást, de végül tavaszra halasztották.

A világbajnok-jelölti döntő félidei állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

A sakkvilág elitje online rapid viadalokon játszott

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak a félbeszakított világbajnok-jelölti döntő résztvevői közül, többek között Ding Liren is. A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét, az első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást, a kínai sakkozó másodikként jutott tovább. Az elődöntőben Magnus Carlsentől kapott ki.  

 A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com online rendezte meg hat csapat részvételével a „Nations Cup” viadalt. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. A szuperdöntőt Kína és az Egyesült Államok válogatottjai játszották, a 2-2-es eredmény a kínaiaknak kedvezett.

A Lindores Abbey viadalon Ding Liren az elődöntőben az orosz Danyil Dubovtól szenvedett vereséget.

A Chessable Masters elődöntőjében Ding Liren ismét Magnus Carlsennel játszott, a norvég világbajnok másodszor is legyőzte a világbajnokjelöltet, aki a negyeddöntőben Hikaru Nakamurára mért vereséget. A Legends of Chess viadalon meglepetésre a 10 fős mezőnyben utolsó lett.

A Magnus Carlsen Tour fináléjának elődöntőjében Magnus Carlsen és Ding Liren már harmadszor nézett virtuálisan farkasszemet.

Az elődönto végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 1 (3,5 – 3,5, 2,5 – 0,5, 2,5 – 0,5, 3,5 – 2,5)

Megkezdődött a Champions Chess Tour kilenc versenyből és a döntőből álló sorozata. Ding Liren az első tornán, a Skilling Openen nem jutott be a kieséses rendszerű szakaszba.

A Danzhou 8 résztvevős, kétfordulós rapid tornán Rapport Richárd győzött, fél ponttal előzte meg Ding Lirent.

A kínai nagymester az Opera Euro viadalom sem járt sikerrel.

A világbajnok-jelölti döntőben ötödik lett

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelyet a koronavírus-járvány miatt hét forduló után szakítottak félbe, Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben állt az élen, Fabiano Caruanának egy pont volt a hátrányA.

Az orosz nagymester a 8. kör után már egyedül vezetett, a kilencedik fordulót követően Caruana, MVL és Giri triója félpontos hátránnyal „fenyegette”.  Az éllovas a tizedik fordulóban nyert, riválisai csak remiztek, egy pontra nőtt az előnye.

Griscsuk „besegített” honfitársának, MVL hátránya már másfél pont volt, Giri egyedül állt a második helyen.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték. Griscsuk másodszor is segített Jannak, Girit is megfosztotta álmaitól. Az utolsó fordulóban Ding Liren legyőzte az újdonsült világbajnoki kihívót.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

Ding Liren az FTX Crypto Cup viadalon sem tudta kvalifikálni magát, a Goldmoney Asian tornán erőfeszítéseit siker koronázta. A negyeddöntőben nagy csatában legyőzte Jan-Krzysztof Dudát, az elődöntőben Vladiszlav Artyemijev megállította. A San Francisco Masters nyolcfős versenyén az elődöntőben Levon Aronjantól kapott ki.

Az online sakkolimpián az elődöntőben kettős vereséget szenvedtek az orosz csapattól, az első meccset 3,5-2,5-re, a második összecsapást 4-2-re vesztették el, Danyil Dubov 1,5-0,5-re nyert Ding Liren ellen. A Danzhou rapid tornát megnyerte.

Ding Liren nem indult el a Világkupán, nem nevezett a FIDE Grand Swiss viadalra sem, a Grand Prix 2022 két tornáján vízumprobklmák nem tudott játszani. Úgy tűnt, hogy búcsút mondhat a világbajnok-jelöltségnek. Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltásával felszabadult egy hely a világbajnok-jelölti döntőbe. Ding Liren ekkor harmadik volt a világranglistán, de nem játszott elegendő partit. Egy hónap alatt honfitársai segítségével korrigált, 28 partit játszott le és megkapta a szabadkártyát.

Ding Liren elindult a Champions Chess Tour 2022 sorozaton. Az Airthings Masters viadalon továbbjutott, de a negyeddöntőben kikapott Vladiszlav Artyemijevtől.

A Charity Cup tornán is sikerrel játszott a kvalifikációs versenye, a negeddöntőben a holland Jotden Van Foreest ellen nyert, az elődöntő csúcsrangadóján Magnus Carlsen 3-1-re legyőzte.

A Chessable Masters elődöntőjében Ding Liren visszavágott Magnus Carlsennek a Chatity Cup tornán elszenvedett vereségéért, három döntetlen után megnyerte a negyedik játszmát, 2,5-1,5-re a meccst.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 negyedik online rapid versenyének döntőjében Ding Liren nagy csatában a rájátszásban nyert a 16 éves Praggnanandhaa ellen. Az indiai titán az első párharcot 2,5-1,5-re-re elvesztette, de a második mérkőzést 2,5-1,5-re megnyerte. Praggnanadhaa világossal a második partiban győzött. A  rájátszás döntött, az 5-5 perces és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal játszott kétjátszmás meccs.  Az első partiban Praggnanandhaa az idő szorításában nyert állását döntetlenre rontotta, a második összecsapásban Ding Liren legyőzte 16 éves riválisát.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnok-jelölti döntő legfiatalabb résztvevője a rajtlistán második Alireza Firouzja

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firozja a FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglista harmadik, a finálé legfiatalabb résztvevőjének, a június 18-án 19. születésnapját ünneplőAlireza Firouzja eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson a francia nagymester  az 5-ös rajtszámot kapta, az első fordulóban Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor világbajnok-jelöltként kezdi meg szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin ellen diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Liren (kínai, 2806

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én 15 órától  játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette. Tejmur Radzsabov, a 2019-es Világkupa győztese a koronavírus-járvány miatt többször is a torna elhalasztását kérte, végül visszalépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára mér nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

A világbajnok-jelölti döntő legfiatalabb résztvevője, Alireza Firouzja Madridban június 18-án ünnepli 19. születésnapját

A világbajnok-jelölti döntő legfiatalabb résztvevője 2003. június 18-án Bábolban született. Csodagyerekként 12 évesen megnyerte Irán bajnokságát, nemzetközi mesteri címet kapott.14 évesen lett nemzetközi nagymester. Első iráni sakkozóként lépte át a 2700 Élő-pontos határt, ekkor 16 éves volt. 2020 januárjától vezeti a junior világranglistát. 2021 decemberében a sakktörténelem legfiatalabb sakkozójaként már francia színekben átlépte a 2800 Élő-pontos határt. A FIDE Grand Swiss győzteseként lett világbajnokjelölt. A Tavalyi csapat Európa-bajnokságon a francia válogatott éltáblásaként tündökölt, ezüstérmes lett az együttessel.

Firouzja 2019 decemberében jelentette be, hogy a továbbiakban nem kíván Irán színeiben játszani. Az Iráni Sakkszövetség visszahívta az iráni játékosokat a 2019. évi rapid- és villámsakk világbajnokságról, hogy ne játsszanak izraeli ellenfelekkel. Franciaországot választotta. és a Grand Swiss győzteseként először hallgathatta már francia állampolgárként a Marseillies-t. Első helyével világbajnokjelölt lett!

Pályafutásának első sikerei

Nyolcéves korában kezdett el sakkozni. Egy évvel később, 2012-ben megnyerte az U12 korosztályos Ázsia-bajnokságot.  2016-ban, 12 éves korában veretlenül megnyerte Irán sakkbajnokságát.[5] Ebben az évben kapta meg a nemzetközi mester címet. A címhez szükséges normát a 2015-ös Katar Masters tornán, a 2015-ös iráni sakkbajnokság döntőjében és a 2016-os Ázsiai Nemzetek Kupája csapatversenyén teljesítette,]ahol egyéni eredménye alapján aranyérmet szerzett. A 2016-os U16 korosztályos sakkolimpián csapatban első, egyéniben harmadik; a 2017-es U16-os sakkolimpián csapatban bronz-, egyéniben aranyérmet szerzett. 2018 áprilisában kapta meg a nagymester címet. 

16 évesen már a Világkupa résztvevője játszott, a FIDE zászló alatt játszva ezüstérmes a villámsakk-világbajnokságon

2019-ben két és félpontos előnnyel másodszor nyerte meg Irán sakkbajnokságát, 11 játszmából 9 pontot érve el. A csapat-világbajnokságon kilenc játszmából hét pontot szerzett, és a hatodik helyen végzett Irán csapatának legjobb pontszerzője volt. Március végén a 3. Sharjah Masters tornán hetes holtversenyben első, végül negyedik lett. Áprilisban nyolcas holtversenyt követően a 2. helyet szerezte meg a Reykjavík Openen. Ázsia-bajnokságon a 6. helyen végzett, ezzel kvalifikációt szerzett a Világkupára.

A Világkupán a legjobb 32 között  az első kiemelt kínai Ding Lirentől a rájátszásban szenvedett vereséget.   FIDE zászló alatt játszva a rapid világbajnokságon ezüstérmes a világbajnok Magnus Carlsen mögött. A villámsakk világbajnokságon a 6. helyet szerezte meg, miután nyert állásban időtúllépéssel vesztett Magnus Carlsen ellen.

Wijk ann Zee-ben az izgalmas hajrát még nem bírta

A Wijk aan Zee-i tornák szponzorai. rendezői a szuperversenyek közötti versengésben is hűek maradtak eredeti célkitűzéseikhez, mindig lehetőséget adtak a feltörekvő tehetségeknek, A 82. Tata Steel Masters viadalra meghívást kapott s 16 éves Alireza Dirouzja, aki  a nyolcadik forduló után holtversenyben az élen állt. Magnus Carlsen elleni veresége döntötte romba álmait, a hármas vesztőszériát egyértelműen rutintalanságának köszönhette. Ötven százalékot ért el, ahogy Anish Giri, Viswanathan Anand is.

A Prágai Sakkfesztivál 19-es kategóriájú szuperversenyén ötös holtversenyben első, a rájátszásban a torna győztese lett. Firouzja játszhatott a Magnus Carlsen online rapid viadalon is, a rutinos nagymesterekkel szemben megnyitási repertoárja sebezhető volt.

A Nemzetek Kupáján a „Rest of World’  csapat második tábláján játszott, büszke lehetett a tíz partiban elért 5,5 pontjára, tövvek között Levon Aronjant és Szergej Karjakint is legyőzte.

Stavangerben Alireza Firouzja addigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el, a világbajnok Magnus Carlsen mögött mindössze egy ponttal lemaradva lett ezüstérmes. Még jobban megnehezíthette volna Carlsen elsőségét, ha az első körben kihasználja az Armageddon partiban a nyerőesélyét, vagy a második klasszikus játszmájukban királyával nem lép aknamezőre.

A Skilling Open rapid online viadallal megkezdődött a Champions Chess Tour 2020/21-es kilenc versenyből és a döntőből álló sorozat. A 16 résztvevő kvalifikációs versenyén a  továbbjutó helyeken előállt holtverseny nem Firouzjának kedvezett.

A 83. Tata Steel Masters viadalon hármas holtversenyben harmadik volt, nagy esélyt szalasztott el, hogy beérje a holtversenyes  első holland duót, Jorden Van Foreestet és Anish Girit.

A Magnus Carlsen Invitational tornán már kiharcolta a kieséses rendszerű szakaszba a továbbjutást, a negyeddöntőben Wesley Sotól kapott ki. A NIC Classical viadalon Sahrihar Mamedgyarov állította meg a 17 éves titánt.

A Grand Chess Tour párizsi rapid és villámversenyen a fölényesen győztes Wesley So és a második Jan Nepomnjacsij mögött kiélezett harc dúlt a harmadik helyért, végül Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja a nagy adok-kapok után holtversenyben végzett.

A Világkupán már francia színekben játszó Alireza Firouzja nyolcadik kiemeltként a második fordulóban búcsúzott a további küzdelmektől,  az üzbég Javohir Szindarov (2558) 3,5-2,5-re nyert.

Firouzja a Chessable Masters viadalon próbált vigasztalódni, de a negyeddöntőben Le Quang Liem útját állta.  Az Aimchess US tornán az elődöntőig jutott, Vladiszlav Artyemijevtől kapott ki.

Stavangerben másodszor ezüstérmes, a Grand Swiss viadalt megnyerte, világbajnokjelölt lett

A világbajnok Magnus Carlsen a kilencedszer megrendezett Altibox Norway Chess szuperversenyen negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott. Elsőségét Alireza Firouzjának is köszönhette, aki legyőzte Rapport Richárdot, nagymesterünk nyeréssel kikényszeríthette volna az első helyet eldöntő rájátszást. Firouzja győzelmével nem kis meglepetésre második lett, megelőzte a nyolc fordulón át vezető Rapport Richárdot, utolsó négy klasszikus játszmáját megnyerte.

Rigában a FIDE Chess.com Grand Swiss záróünnepségen Alireza Firouzja elérzékenyülve hallgatta új hazája himnuszát, az iráni születésű 18 éves sakkozó francia színekben érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét.

A 11 fordulós tornán az utolsó forduló döntötte el két világbajnok-jelölti cím sorsát. Firouzja lépéselőnyben, remifórral játszotta az orosz Grigorij Oparin elleni partiját, amely 28 lépésben ért véget pontosztozkodással.

A verseny rajtlistáján harmadik Alireza Firouzja mesterhármassal rajtolt, hol egyedül, hol holtversenyben végig az élen állt. Világossal a hat játszmájából 5,5 pontot szerzett, sötéttel ötven százalékot ért el, egyetlen vereségét Fabiano Caruanától szenvedte el. Teljesítményének performance-pontszáma 2855, nyert 11,5 Élő-pontot és 70 ezer dollárt! A virtuális világranglistán az ötödik helyen áll 2781,5 ponttal.

A csapat Európa-bajnokságon Firouzjával az éltáblán ezüstérmes a francia válogatott

A kontinensviadalon az utolsó forduló előtt négy válogatott pályázott az aranyérem megszerzésére, a holtversenyben élen álló négy együttes egymás elleni párharcokkal döntötte el az első két hely sorsát. A kiélezett csatában ezúttal az ukránok nem hibáztak, két éve a befejező játéknapon kiengedték a kezükből a remélt aranyérmet.

Az örmények ellen a ki-ki meccsen 3-1-re győztek és az un. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítással megelőzték Azerbajdzsán négyese ellen diadalmaskodó francia gárdát. A francia-azeri mérkőzést Alireza Firouzja győzelme döntötte el, Sahriyar Mamedgyarov a bástyavégjátékban nem találta meg a döntetlent biztosító bástyalépést. Firouzja szenzációs eredményt ért el, 9 partijából 8 pontot szerzett, a világranglista második helyére lépett előre, áttörte a 280 Élő-pontos határt.

Varsóban a rapid világbajnokságon Firouzja csak a huszadik helyen végzett, a villám-világbajnokságon bronzérmet szerzett.

A világbajnok-jelölti döntő előtt Alireza Firouzja játszott a Grand Chess Tour bukaresti Superbet tornáján, mínuszban maradt, időzavaraiban rontott. Utolsó játszmáját elvesztette Maxime Vachier-Lagrave ellen, Jan Nepomnjacsijtól is kikapott, egyetlen győzelmét Leinier Dominguez Perezzel szemben érte el.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A négy évvel korábbi világbajnoki kihívó, Fabiano Caruana negyedszer világbajnkjelölt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firozja FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglista negyedik, négy éve világbajnoki kihívó Fabiano Caruana eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson az amerikai nagymester  a 3-as rajtszámot kapta, az első fordulóban honfitársával, Hikaru Nakamurával mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor világbajnok-jelöltként kezdi meg szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin ellen diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Liren (kínai, 2806

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzydztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én 15 órától  játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette. Tejmur Radzsabov, a 2019-es Világkupa győztese a koronavírus-járvány miatt többször is a torna elhalasztását kérte, végül visszalépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára mér nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

A világbajnok-jelölti döntő rajtlistáján harmadik, négy éve  világbajnoki kihívó  Fabiano Caruana pályafutása

Fabiano Caruana Miamiban 1992. július 30-án született. 2005-ig amerikaiként vett részt az ifjúsági versenyeken, majd 2005 és 2015 között Olaszországot képviselte. Négyszer, 2008-2014 között az olasz válogatott éltáblása volt a sakkolimpiákon. 2007-2013 között a csapat Európa-bajnokságokon szerepelt az olasz csapat „vezérevezőseként”.  2015. június 25-től ismét amerikai színekben versenyez. A nemzetközi nagymesteri címet 2007-ben szerezte meg, akkor rekordot döntött.

Caruana tehetségét korán felfedezték, kétszer győzött a korosztályos pán-amerikai bajnokságon, 2004-ben költözött szüleivel Madridba, majd 2007-től Budapesten is élt, ekkor Alekszander Csernyin irányította edzéseit. A First Saturday versenyen teljesített másodszor a nagymesteri normát, majd 14 éves 11 hónapos és 20 napos korában szerezte meg a címet. 2007-ben nyert először olasz bajnokságot, sikerét

2008-ban, 2010-ben és 2011-ben megismételte.2008-ban megnyerte a Corus „C” tornát, egy évvel később a „B” versenyen diadalmaskodott, kiharcolta a szuperversenyre szóló meghívást.  2009-ben Hanti-Manszijszkban már játszott a Világkupán, 50. volt a rajtlistán, a nyolcaddöntőig jutott, az azerbajdzsáni Vugar Gasimovtól rájátszásban kapott ki.

Wijk aan Zee-ben első szereplése alkalmával – 2-vel tízedik lett. Bielben már hármas holtversenyben végzett az élen. 2010-től Luganóban élt, a szovjet származású belga nagymesterrel, Vlagyimir Csucselovval kezdett el dolgozni. 2011-ben szép siker volt Újdelhiben elért elsősége, a Karpov nevével fémjelzett tornán harmadik lett. A Világkupán a harmadik körben Peter Szvidlertől szenvedett vereséget.

A Grand Slam döntőben csak a rájátszásban maradt alul Magnus Carlsennel szemben

2012-ben Wijk ann Zee-ben kezdődött meg pályafutásának még sikeresebb időszaka, a sakkvilág abszolút elitjéhez való felzárkózása.  Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov társaságában holtversenyben második volt, ez a világranglistán újabb előrelépést jelentett számára. Malmőben már 2770 ponttal játszott és félpontos előnnyel tornagyőztes Lékó Péter előtt. A Tal emlékversenyen ezüstérmes.  Dortmundban Szergej Karjakinnal holtversenyben első.  A Grand Slam döntőben csak a rájátszásban maradt alul Carlsennel szemben.

A szép sikereket megtorpanás követte, a Tata Steel tornán – 3 a végelszámolásnál, öt játszmát is vesztett.  Baden-Badenben Viswanathan Anand mögött másodikként feledtette botlását. Zürichben Anand, Vlagyimir Kramnyik és Borisz Gelfand előtt elsőként köszönthették.  Zugban, a GP-tornán holtversenyben harmadik, Szalonikiben második. A Tal emlékversenyen a harmadik helyet osztotta. A fokozott terhelésekkel járó állandó versenyzés Dortmundban megbosszulta magát, számára a – 1 figyelmeztető jel volt. Tromsöben, a Világkupán második kiemeltként játszott, a negyeddöntőben a francia Maxime Vachier-Lagrave a rájátszásban győzte le. Párizsban a GP-sorozat utolsó versenyén holtversenyben első volt, összesítésben harmadik, így lemaradt a világbajnok-jelölti döntőről. Bukarestben tornagyőztes.

A 2014-es esztendő első versenyét is Wijk aan Zee-ben játszotta, holtversenyben negyedikként végzett, Zürichben harmadik lett. Samkirban a Gasimov emlékversenyen Carlsennel vívott kiélezett küzdelmet, az utolsó forduló döntött a világbajnok javára. Stavangerben ötven százalékot ért el. Dortmundban másfél pontos előnnyel első, átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt!

St. Louisban a 22 esztendős Fabiano Caruana szenzációs sikerével ért véget a 2. Sinquefield Cup szuperverseny

Emlékezetes marad a hetes nyerősorozata, könnyed, élvezetes játéka. Caruana a regnáló világbajnok Magnus Carlsen ellen a nyolcadik fordulóban nyerőesélyt szalasztott el, a kilencedikben Hikaru Nakamurával szemben rontotta remire könnyen nyerhető állását. A tíz játszmából szerzett 8,5 pontjával, teljesítménye jutalmaként a 35 Élő-ponttal, a 3098-as performance-pontszámmal elkápráztatta a sakkrajongókat, Carlsen következő kihívóját látták benne.

A bakui GP-viadalon Borisz Gelfanddal holtversenyben lett első, Taskentben holtversenyben negyedikként csalódást okozott, Londonban sem tudott lépést tartani az elittel.

A Grand Prix-sorozat győzteseként világbajnokjelölt

Wijk aan Zee-ben három vereségét négy győzelemmel ellensúlyozta, de a + 1 csak a hetedik helyet jelentette a Tata Steel Chess 2015 tornán. Baden-Badenben veretlenül harmadik, Zürichben nyeretlen maradt. A Gasimov emlékversenyen holtversenyben harmadik. A Grand Prix-sorozat utolsó versenyén Hanti-Manszijszkban holtversenyes első helyével bebiztosította az összetett pontversenyben a győzelmét, s ezzel világbajnok-jelölti címét!

A nagy siker után a Grand Chess Tour első versenyén, Stavangerben – 1-gyel végzett. Dortmundban ismét remekelt, megismételte előző évi sikerét másfél pontos előnnyel lett tornagyőztes. St. Louisban csak árnyéka volt önmagának, - 2-vel zárt. Bakuban, a Világkupán harmadik kiemeltként, de igazi tét nélkül, már világbajnok-jelöltként játszhatott. A nyolcaddöntőben az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov állta útját. Londonban ötven százalékkal zárta a Grand Chess Tour három tornából álló sorozatát, az összesített pontversenyben hatodikként végzett.

A világbajnok-jelölti döntőben holtversenyben második

A világbajnok-jelölti döntő főpróbájaként Wijk aan Zee-ben, a 78. Tata Steel szuperversenyen holtversenyes második helyével bizonyította jó formáját. Moszkvában a világbajnoki kihívói cím sorsa az utolsó fordulóban, a Karjakin-Caruana összecsapáson dőlt el. Az amerikai nagymesternek kockáztatnia kellett, sötéttel megpróbálta a lehetetlent, szicíliai védelme azonban „zátonyra futott”.

Fabiano Caruana pályafutása első amerikai bajnoki címével vigasztalódott. St. Louisban egypontos előnnyel, veretlenül ért elsőként a célba. Sorsdöntő volt a címvédő, négyszeres bajnok Hikaru Nakamura elleni negyedik fordulós győzelme. A bajnoki trófea mellé Caruana 50 ezer dolláros első díjat vehetett át.

Samkirban a 3. Vugar Gasimov emlékversenyen rájátszás döntötte el az első hely sorsát. Sahriyar Mamedgyarov a villámpartikban múlta felül az amerikai nagymestert.

Dortmundban az első fordulóban világossal vesztett a későbbi győztes francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, egész versenyére rányomta bélyegét a vereség, Vlagyimir Kramnyikkal és Leinier Dominguez Perezzel osztotta a második helyet.

St. Louisban nyolc döntetlen után az utolsó fordulóban legyőzte a holland Anish Girit, holtversenyben másodikként végzett Viswanathan Anand, Levon Aronjan és Veszelin Topalov társaságában.

Negyven év után nyert olimpiai bajnokságot az amerikai válogatott

A bakui sakkolimpia izgalmas utolsó fordulóval fejeződött be. A holtversenyben vezető amerikai és ukrán csapat győzelméhez egy pillanatig sem fért kétség. A várakozáson felül szereplő kanadai gárda végül másfél pontot tudott begyűjteni. Fabiano Caruana az egykor szovjet-orosz színekben négyszeres olimpiai bajnok Jevgenyij Barejevet kényszerítette megadásra. Az 1976-os haifai olimpia után negyven évvel lettek ismét aranyérmesek, a szocialista országok csapatai nem játszottak ezen a viadalon.

Caruana az éltáblán megőrizte veretlenségét, 10 partijából 7 pontot szerzett, az amerikai válogatott csak két döntetlent engedélyezett riválisaiknak. A hatodik fordulóban az amerikai-ukrán derbin Caruana legyőzte Pavel Eljanovot, ez eldöntötte a két meccspont sorsát. A nyolcadik körben játszott amerikai-orosz csúcsrangadó 2-2-vel zárult.

A Grand Chess Tour 2016 sorozatot harmadikként zárta

Man sziget fővárosában, Douglasban rendezték meg az esztendő egyik legjelentősebb nyílt versenyét. A számos meglepetéssel tarkított tornát végül holtversenyben nyerte meg Pavel Eljanovval, mindketten megőrizték veretlenségüket.

A Grand Chess Tour 2016 sorozatot lezáró London Chess Classic tornán veretlenül második, a pontversenyben bronzérmes. Emlékezetes marad Hikaru Nakamura elleni parádés győzelme.

Gyengébb eredmények 2017-ben

A 2017-es évet Caruana balsikeres gibraltári szerepléssel kezdte. A Tradewise nyílt verseny első kiemeltjeként csak a 13. helyen végzett, 2827 Élő-pontjából tízet vesztett el. Visszautasította a Grand Prix 2017 sorozaton való részvételt, így csak Élő-pontjaiban bízhatott, hogy kiharcolhatja a világbajnok-jelöltséget, számítása végül bevált! 

Az amerikai válogatott bakui olimpiai aranyérme után fokozott érdeklődés kísérte a St. Louisban megrendezett bajnokságot, amelyet jelentős fordulatok után Wesley So győzött, Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura holtversenyben harmadik lett.

Baden-Badenben a győztes Levon Aronjantól másfél ponttal elmaradva Magnus Carlsennel holtversenyben végzett a második helyen. Stavangerben ötven százalékot teljesítve holtversenyben osztotta a negyedik helyezést.

Hazai pályán St. Louisban az 5. Sinquefield Cup viadalon az olimpiai bajnok trió csődöt mondott. So, Caruana és Nakamura nyolc játszmában is feladásra kényszerült.

A Világkupán Caruana a harmadik kiemeltként 2807 Élő-ponttal játszott. A legjobb 32 között a rájátszásban az orosz Jevgenyij Najertől szenvedett vereséget. Man szigetén próbált vigasztalódni,  a nyolcadik fordulóban küzdött meg Magnus Carlsennel, rossz taktikával, elhibázott stratégiával vágott neki a presztízscsatának, vereségével búcsúzhatott a dobogós helyezés reményétől, holtversenyben negyedik lett.

Londonban tornagyőzelemmel zárta az évet

Londonban Fabiano Caruana győzött a Grand Chess Tour 2017 öt versenyből álló sorozatának utolsó viadalán. Caruana és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyben végzett az élen, az első hely sorsát rájátszás döntötte el az amerikai nagymester javára. Az összetett pontversenyben Caruana ötödikként végzett.

A vb-jelölti döntő előtti főpróbája a Tata Steel Chess viadal volt, gyengére sikerült a szereplése. Négy játszmát is vesztett, csak 5 pontot szerzett, a 11. helyen végzett. A világranglista második helyéről a hetedikre csúszott vissza, 27 Élő-pontja bánta a botladozását.

Berlinben valóra vált Fabiano Caruana álma. A 25 esztendős amerikai nagymester a világbajnok-jelölti döntő győzteseként a világbajnok Magnus Carlsen kihívója lett. Két éve a moszkvai világbajnok-jelölti döntő utolsó fordulójában vereséget szenvedett Szergej Karjakintól, az orosz sakkozó csatázhatott New Yorkban Magnus Carlsennel. A német fővárosban két fordulóval a befejezés előtt felrémlett egy hasonló forgatókönyv lehetősége, Karjakin legyőzte Caruanát, átvette a vezetést. A hajrában az amerikai nagymester rendezte sorait, előbb izgalmas partiban Levon Aronjan ellen nyert. A sorsdöntő csatát Alekszandr Griscsukkal szemben nagyon nyugodtan, remekül koncentrálva játszotta, az orosz sakkozó időzavarban elkövetett hibáját kihasználva győzött.

Caruana a rajtlistán csak negyedik volt, a vb-jelölti döntőn mutatott eredményes játékának, kitűnő teljesítményének hű tükre a 2888-as performance-pontszám, a + 20,2 Élő-pont. A 420 ezer eurós díjalapból 95 ezret nyert.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

Helyezés

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Perf.

1

Fabiano Caruana

2784

USA

* *

½½

½0

½½

½1

11

9

2888

2

Sahriyar Mamedgyarov

2809

AZE

½½

* *

½0

½1

½½

½½

8

2832

3

Szergej Karjakin

2763

RUS

½1

* *

½½

½1

½½

01

8

2839

4

Ding Liren

2769

CHN

½½

½1

½½

* *

½½

½½

½½

½½

28171

5

Vlagyimir Kramnyik

2800

RUS

½0

½½

* *

10

½½

11

2755

6

Alekszandr Griscsuk

2767

RUS

½0

½0

½½

½½

01

* *

½½

2759

7

Wesley So

2799

USA

½½

½½

½½

* *

6

2734

8

Levon Aronjan

2794

ARM

00

½½

10

½½

00

½½

* *

2651

A világbajnoki kihívó szenzációs sikerei

Caruana nem pihent sokáig a babérjain, Baden-Badenben, az 5. GRENKE Chess Classic szuperverseny megnyerésével újabb nagyszerű sikert ért el. Az utolsó fordulóban a játszmáig még veretlen orosz Nyikita Vityjugov legyőzésével Magnus Carlsent egy ponttal megelőzve végzett az élen. Fáradtságát feledve, Carlsen és Hou Ji-fan elleni reménytelen állásainak megmentésével újabb értékes trófeát szerzett Az amerikai bajnokságon csak második lett a nagy formát kifogó Samuel Shankland mögött, irigykedhetünk, hogy minden évben a legjobbak játszanak a viadalon.

Stavangerben Fabiano Caruana sikerével ért véget az Altibox Norway Chess 2018 szuperverseny. Fabiano Caruana a norvég városban is folytatta sikerszériáját. A tornán presztízsvereséggel rajtolt, Magnus Carlsen ellen a 77. lépésben feladásra kényszerült.

Caruana első győzelmét az ötödik fordulóban érte el, az első két stavangeri verseny győztesét, Szergej Karjakint fosztotta meg veretlenségétől. A hetedik forduló után hármas holtversenyben So, Carlsen és a torna doyenje, a 48 esztendős exvilágbajnok Viswanathan Anand állt az élen, Caruana félpontos hátránnyal követte a triót.

A hajrá izgalmait Fabiano Caruana bírta a legjobban. Először sötéttel Anandot győzte le, négyes holtversenyben az élre állt. Az utolsó forduló előtt még hatan is pályáztak az első helyre.

A befejező játéknapon Carlsen játszmája mindössze 17 lépésig tartott Maxime Vachier-Lagrave ellen, a villámgyors békekötéssel a világbajnok abban reménykedhetett, hogy riválisai sem tudnak nyerni. Viswanathan Anand meglepően könnyen, 32 lépésben legyőzte az esélyeit túlértékelő Szergej Karjakint, befogta Carlsent és Nakamurát.

Caruana és So összecsapása nem nélkülözte az óriási izgalmakat. Ők ketten nyíltsisakos küzdelmet vívtak. Caruana győzelmét vártuk, amikor a 40. lépésben nagyot hibázott, So örökös sakkal döntetlenre menthette volna a játszmát és ötös holtverseny alakult volna ki! Caruana többé már nem hibázott, félpontos előnnyel megnyerte a tornát Carlsen, Nakamura és Anand előtt.

A Grand Chess Tour 2018 St. Louis-i 6. Sinquefield Cup viadalán három győztest hirdettek ki. Fabiano Caruana, Levon Aronjan és Magnus Carlsen holtversenyben végzett az élen, váratlan döntéssel elmaradt a rájátszás. A Grand Chess Tour 2018 összetett pontversenyét Hikaru Nakamura nyerte meg, fél ponttal előzte meg Aronjant, harmadikként Maxime Vachier-Lagrave végzett. A londoni döntő negyedik helyéért vívott rájátszásban Caruana legyőzte honfitársát, Wesley So-t.

Batumiban az amerikai válogatott nem tudta megvédeni olimpiai bajnoki címét. A viadal kilencedik fordulójában messze a várakozáson felül szereplő lengyel együttestől szenvedtek vereséget. Az első helyen előállt holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás a kínaiak javára döntötte el. Az ezüstérmes csapatban Caruana az éltáblán veretlenül 10 partijából 7 pontot szerzett. A november 1-től érvényes világranglistán mindössze 3 pont volt a hátránya a 2835 ponttal vezető Magnus Carlsen mögött.

Tizenkét döntetlen után a rájátszást vesztette el a londoni világbajnoki döntőben

A londoni sakkvilágbajnoki döntő Magnus Carlsen sikerével fejeződött be, a rapid rájátszásban 3-0-ra legyőzte kihívóját, Fabiano Caruanát. A norvég világelső a klasszikus játszmákban elért 6-6 után egy pillanatnyi esélyt sem adott az amerikai nagymesternek, összesítésben 9-6-ra nyert. Meggyőző játékkal sokadszor bizonyította klasszisát, immár négyszeres világbajnok.

A sakktörténelemben először fordult elő, hogy világbajnoki döntő valamennyi, klasszikus időkontrollal játszott parti döntetlennel végződjön. A kiegyenlített erők küzdelmében nem bírt egymással a háromszoros világbajnok Magnus Carlsen és kihívója, Fabiano Caruana. Az amerikai nagymester kitűnően felkészült a párharcra, túlélte az első összecsapás viszontagságait, esélyt is elszalasztott a nyolcadik ütközetben. Carlsen a mindkettőjük által remekül játszott tizedik parti után már elkerülte az igazi küzdelmet. Nagyon bízott abban, hogy a rapid rájátszásban megadásra kényszeríti kihívóját, és megvédi világbajnoki címét.

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2835) – Fabiano Caruana (amerikai, 2832) 9 – 6

12 döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, 1 – 0)

Fabiano Caruana a világbajnoki döntő elvesztése után a Grand Chess Tour 2018 négyes döntőjében játszott, az elődöntőben Hikaru Nakamurától vereséget szenvedett, a 3. helyért vívott párharcban legyőzte Levon Aronjant.

2019-ben első versenye az amerikai bajnokság volt, holtversenyben második lett. Baden-Badenben nem tudta megnehezíteni Magnus Carlsen szenzációs elsőségét, a világbajnok másfél pontos előnnyel végzett az élen. Caruana címvédőként megőrizte veretlenségét. Stavangerben nem tudott megbirkózni az új pontozású lebonyolítással, holtversenyben negyedikként zárta szereplését.

A Grand Chess Tour 2019 zágrábi klasszikus versenyén Levon Aronjannal a harmadik helyet osztotta. A 7. Sinquefield Cup viadalon csak ötvenszázalékos, Ding Lirentől szenvedett érzékeny vereséget. A GCT 2019 sorozatban csak holtversenyben tizedik lett.

Az esztendő egyik csúcsversenyén, a FIDE Chess.com Grand Swiss viadalán holtversenyben végzett az élen Wang Hao-val. A kínai nagymester mezőnyérték pontszáma magasabb volt, s ez az első helyet jelentette számára. Caruana fél ponttal megelőzte Carlsent.

Önbizalmat növelő szenzációs tornagyőzelem Wijk aan Zee-ben

Wijk aan Zee-ben Fabiano Caruana szenzációs elsőségével fejeződött be a 82. Tata Steel Masters. A 27 éves amerikai nagymester az utolsó fordulóban sötéttel legyőzte a tavalyi kontinensbajnok orosz Vladiszlav Artyemijevet és kétpontos előnnyel nyerte meg az esztendő első szuperversenyét a hétszeres győztes, címvédő világbajnok Magnus Carlsen előtt.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő.

Jekatyerinburgban az első forduló nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A játéknap másik győzelmét az orosz Jan Nepomnjacsij aratta, a holland Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko ellen érvényesítette a papírformát.

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vachier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt. November elsejére meg is hirdették a folytatást, de végül tavaszra halasztották.

A világbajnok-jelölti döntő félidei állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

A sakkvilág elitje online rapid viadalokon játszott

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak a félbeszakított világbajnok-jelölti döntő résztvevői közül, többek között Fabiamo Caruana is. A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét, az első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást, Caruana harmadikként jutott tovább. Az elődöntőben Hikaru Nakamurától kapott ki.  

A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com online rendezte meg hat csapat részvételével a „Nations Cup” viadalt. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. A szuperdöntőt Kína és az Egyesült Államok válogatottjai játszották, a 2-2-es eredmény a kínaiaknak kedvezett.

A Saint Louis  Chess Club szervezésében megrendezett Clutch Chess International kieséses rendszerű viadal döntőjében Magnus Carlsen és Fabiano Caruana párharca szenzációs küzdelme váratlan fordulatok után drámai végjátékban dőlt el a norvég világelső javára, 9,5-8,5-tr győzött. A különleges lebonyolítású 8 résztvevős viadal díjalap 265 ezer dollár volt!

A Magnus Carlsen Chess Tour a Chessable Masters online viadallal folytatódott és Magnus Carlsen sikerével fejeződött be. A negyeddöntőben a világbajnok Caruanát győzte le.

Stavangerben az Altibox Norway Chess 6 résztvevős, kétfordulós viadalt Caruana kettős győzelemmel kezdte, de végül csak negyedik lett.

A Tata Steel Masters tornán címvédőként megőrizte veretlenségét, három győzelemmel végül hármas holtversenyben lett harmadik az otosz Andrej Jeszipenko és a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja társaságában.

A világbajnok-jelölti döntőben holtversenyben harmadik lett

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelyet a koronavírus-járvány miatt hét forduló után szakítottak félbe, Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben állt az élen, Fabiano Caruanának egy pont volt a hátrányA.

Az orosz nagymester a 8. kör után már egyedül vezetett, a kilencedik fordulót követően Caruana, MVL és Giri triója félpontos hátránnyal „fenyegette”.

Az éllovas a tizedik fordulóban nyert, riválisai csak remiztek, egy pontra nőtt az előnye.

Griscsuk „besegített” honfitársának, MVL hátránya másfél pontra nőtt, Giri már egyedül állt a második helyen.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték. Griscsuk másodszor is segített Jannak, Girit is megfosztotta álmaitól.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

Fabiano Caruana a Champions Chess Tour 2020/21- es sorozaton először az FTX Crypto Cup tornán játszott, a 16 résztvevő körmérkőzéses kvalifikációs versenyét, a negyeddöntőbel kikapott Jan Nepomnjacsijtól.

A Grand Chess Tour 2021 első viadalának nagy meglepetése volt Fabiano Caruana kudarca. A 10 fős mezőnyben – 1-gyel nyolcadikként végzett, 14,4 Élő-pontot vesztett. A párizsi rapid és villámversenyen is csak nyolcadik lett.

A Világkupán a második kiemeltként nem „élte túl” a harmadik fordulót, a kazah Rinat Jumabajeb 1,5-0,5-re győzte le. A St. Louis-i rapid és villámversenyen másodikként zárta a szereplését. A 8. Sinqufield Cup-on holtversenyben másodikként végzett.

Az amerikai sakkozás fellegvárában, St. Louisban rájátszás döntötte el a bajnoki cím sorsát, Wesley So harmadszor győzött, Fabiano Caruana a második helyet osztotta Samuel Seviannal.

Rigában ezüstérmes, negyedszer világbajnokjelölt

Rigában, a FIDE Grand Swiss viadalon a rajtlistát vezető Fabiano Caruana végzett a második helyen, 3,5 Bucholz-pont döntött a javára az orosz Grigorij Oparinnal szemben. Caruana ezüstérmével világbajnok-jelölt lett.

Bakuban Fabiano Caruana elsőségével fejeződött be a 7. Vugar Gasimov emlékverseny. Rapport Richárd és Fabiano Caruana holtversenyben végzett az összetett pontversenyben, a rapid és a villámversenyen mindketten 24 pontot gyűjtöttek. Az első hely sorsát az Armageddon játszma döntötte el, Caruana világossal legyőzte nagymesterünket.

Varsóban a rapid világbajnokságon négyes holtversenyben lett első, Magnus Carlsenhez hasonlóan a versenykiírás „áldozata” lett, a rájátszásból kettőjüket kizárták.

Az idei évet is Wijk aan Zee-ben kezdte, csak ötven százalékot ért el, nyolcadik lett. Saint Louisban Fabiano Caruana sikerével fejeződött be a 8 résztvevős American Cup. A különleges lebonyolítású viadalon Caruana a döntőben 1,5 – 0,5-re győzte le Levon Aronjant, világossal a második játszmát nyerte meg. A 200 ezer dolláros díjalapból Caruana 60 ezer dollárt nyert, az 50 ezres első díj mellett még 10 ezer dollár bónuszt is kapott, a küzdelmek során egyetlen párharcot sem vesztett el.

A világbajnok-jelölti döntő főpróbájaként játszott a Grand Chess Tour 2022 első versenyén csak ötven százalékra futotta erejéből.

Varsóban a lengyel Jan-Krzysztof Duda elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2022 öt versenyből álló sorozatának második viadala, a 10 résztvevős Superbet rapid és villámverseny. Hihetetlenül izgalmas finisben Duda félpontos előnnyel végzett az élen, Carauan egypontos hátránnyal negyedikként zártaa  szereplését.

 

Kiemelkedő egyéni eredményei:

2008 Corus „C” I.                                                                                                                    

2009 Corus „B” I.

2010 Biel hv. I.

2011 Újdelhi I.

2012 Wijk ann Zee hv. II.

2012 Malmö I.

2012 Moszkva hv. II.

2012 Dortmund hv. I.

2012 Bilbao Grand Slam-döntő II.

2013 Baden-Baden II.

2013 Zürich I.

2013 Párizs GP hv. I.

2013 Bukarest I.

2014 Gasimov emlékverseny II., Dortmund I., St. Louis I., Baku GP hv. I.

2015 Hanti-Manszijszk GP hv. I., Dortmund I.

2016 Tata Steel Chess hv. II., Világbajnok-jelölti döntő hv. II., USA bajnokság I., Gasimov emlékverseny hv. I., St. Louis hv. II., London Chess Classic II.

2017 Baden-Baden hv. II., London Chess Classic I.

2018 Világbajnok-jelölti döntő I., GRENKE Chess Classic I., Altibox Norway Chess I., St. Louis hv. I.

2019 Baden-Baden II.

2020 Tata Steel Chess I. St. Louis Clutsch rapid II.

2021  GCT St. Louis rapid és villámverseny II.,  8. Sinquefild Cup hv. II.,  USA-ch hv. II., Grand Swiss II:, Baku Gasimov emlékverseny rapid és villámverseny I.

2022 American Cup I.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A tavalyi világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij negyedik a rajtlistán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firozja FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglista hetedik Jan Nepomnjacsij eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson az orosz nagymester  a 7-es rajtszámot kapta, az első fordulóban Ding Lirennel mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor világbajnok-jelöltként kezdi meg szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin ellen diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Lirem (kínai, 2806

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én 15 órától  játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette. Tejmur Radzsabov, a 2019-es Világkupa győztese a koronavírus-járvány miatt többször is a torna elhalasztását kérte, végül visszalépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást.

legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára mér nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

A tavalyi világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij pályafutásának legfontosabb versenyei, eredményei

Jan Nepomnjacsij 1990. július 14-én Brjanszkban született. 2007-ben kapta meg a nemzetközi nagymesteri címet. 2010-ben Európa-bajnok és orosz szuperbajnok, 2013-ban és 2019-ben a csapat-világbajnokságon, 2015-ben a csapat Európa-bajnokságon aranyérmes válogatott tagjavolt,  2016-ban és 2018-ban a sakkolimpián bronzérmes csapatban játszott, számos tábladíjat nyert el. a világranglistán 2766 Élő-ponttal a hetedik., a tavalyi világbajnoki döntő veszteseként másodszor világbajnokjelölt.

Jan Nepomnjacsij nagyapjától négyéves korában tanult meg sakkozni. Az U10-es, majd az U12-es korcsoportban 2001-ben és 2002-ben lett aranyérmes, utóbbi viadalon Magnus Carlsent előzte meg. 2007-ben Wijk aan Zee-ben a Corus „C” nagymesterversenyén elért második helyével teljesített először nagymesteri normát, majd a drezdai Eb-n szerepelt sikerrel, a Vanya Somov emlékversenyen érte el a harmadik normát és lett nagymester.

2010-ben Európa-bajnok és megnyerte az orosz szuperbajnokságot

2008-ban az Aeroflot Opent nyerte meg és szerzett jogot a dortmundi Sparkassen szuperversenyen való indulásra, ahol veretlenül holtversenyben második volt. 2010-ben Rijekában Európa-bajnoki címet szerzett, majd az orosz szuperbajnokságon a rájátszásban Szergej Karjakint legyőzve lett első. A Világkupán a legjobb 32 között az amerikai Gata Kamskytól kapott ki. Egy év múlva a Tal-emlékversenyen holtversenyes harmadik helyet ért el. 2013-ban a rapid világbajnokságon ezüstérmes volt, az orosz szuperbajnokságon holtverseny után a második helyet szerezte meg. A csapat-világbajnokságon aranyérmes együttesben szerepelt sikerrel. A Világkupán már az első körben búcsúzni kényszerült, a 14 éves kínai Wei Yi győzte le. Egy év múlva Dubajban a villám-világbajnokságon volt ezüstérmes.

2015-ben másodszor diadalmaskodott az Aeroflot Openen, Berlinben a rapid világbajnokságon lett második. A Világkupán a legjobb 32 között az amerikai Hikaru Nakamura ellen a „hirtelen halál” parti elvesztése jelentette a végállomást. A csapat Európa-bajnokságon az aranyérmes válogatott tagja. Pályafutása nagy sikereként 2016-ban első volt a Hajnan Danzhou szuperversenyen, majd a Tal-emlékversenyen ünnepelték győztesként. A bakui sakkolimpián a bronzérmes válogatott tagja, tábláján ezüstérmes. Hetes nyerőszériával kezdett, az aranyérem sorsát eldöntő rangadón azonban kikapott Wesley So-tól. A rapid és a villám-világbajnokságon is a második helyen végzett.

Londonban holtversenyben első, Magnus Carlsent sötéttel győzte le

2017-ben a Világkupán ismét a harmadik körben szenvedett vereséget, a grúz Baadur Dzsobava bírta jobban a rájátszás feszültségét. Meghívást kapott a Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatára. Az 5. Sinquefield Cup viadalon utolsó lett, a London Chess Classic tornán holtversenyben első, Fabiano Caruanával szemben a rájátszást elvesztette. Nepomnjacsij sötéttel játszva legyőzte Magnus Carlsent, a világbajnok ellen pozitív a mérlege, hat döntetlen mellett 4-1-re vezet. Az összetett pontversenyben az amerikai Wesley So-val holtversenyben hetedik. Rijádban a rapid világbajnokságon a hármas holtverseny nem az orosz sakkozónak kedvezett, a bronzérmet vehette át. Jan Nepomnjacsij először a 2017-es Grand Prix sorozaton játszott. 18-18 résztvevő játszott a 9 fordulós svájci rendszerű viadalokon. Sardzsában az orosz nagymester hatos holtversenyben negyedik, Moszkvában 15., Genfben Alekszandr Griscsukkal holtversenyben második lett, összesítésben kilencedik lett a 24 fős mezőnyben.

2018-ban megnyerte a dortmundi Sparkassen szuperversenyt. A sakkolimpián Batumiban bronzérmes a válogatottal.

A Grand Prix 2019 összetett pontversenyének második helyezettje, világbajnokjelölt

Sikeres évet zárt 2009-ben. Wijk aan Zee-ben a harmadik helyet szerezte meg. Asztanában aranyérmes a csapat-világbajnokságon. A GP sorozatot kieséses rendszerben bonyolították le, a négy versenyen 16-16 résztvevő játszott. Moszkvában a rajtlistán harmadik 28 éves Jan Nepomnjacsij sikerével fejeződött be a Grand Prix 2019 első tornája. A viadal döntőjének rájátszásában honfitársát, Alekszandr Griscsukot győzte le a második rapidparti megnyerésével. Nepomnjacsij veretlen maradt, három párharcot rájátszásban nyert meg, az első körben az örmény Levon Aronjan elleni sikere + 1 GP pontot jelent, a 24 ezer eurós első díj mellé az összetett pontversenyben 9 ponttal várta a folytatást. Griscsuk a 14 ezer euró mellé 7 pontot gyűjtött.

Hamburgban meglepetést jelentett a lengyel Jan-Krzysztof Duda elleni veresége. Jeruzsálemben Jan Nepomnjacsij sikerével fejeződött be a sorozat utolsó viadala. A döntőben 1,5 – 0,5-re győzött a kínai Wei Yi ellen. A GP összetett pontversenyében honfitársa, Alekszandr Griscsuk mögött a második helyen végzett, s ezzel bejutott a 8 fős világbajnok-jelölti döntőbe. A fináléban az első partit sötéttel 96 lépésben nyerte meg, a második összecsapásuk örökös sakkal ért véget, 26 lépés után elsőként a kínai sakkozó gratulálhatott ellenfelének. lett.

Jan Nepomnjacsij játszott a Grand Chess Tour 2019 sorozaton. Abidjanban a rapid-és villámversenyen hetedikként végzett, Zágrábban a klasszikus viadalon holtversenyben ötödik lett. Párizsban a rapid-és villámversenyen holtversenyben harmadik. A 7. Sinquefield Cup tornán holtversenyben ötödik, Kalkuttában hatodikként fejezte be szereplését, az összetett pontversenyben a nyolcadik helyen végzett. A Világkupán a nyolcaddöntőben a kínai Yu Yangyi győzte le.

Világbajnok-jelölti döntő Jekatyerinburgban, első félidő

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette.

Az első forduló nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A játéknap másik győzelmét Jan Nepomnjacsij aratta, a holland Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko ellen érvényesítette a papírformát.

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vachier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte sz orosz sakkozót, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó egypontos előnnyel vezetett az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt.

A világbajnok-jelölti döntő félidei állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

A sakkvilág elitje online rapid viadalokon játszott

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak a félbeszakított világbajnok-jelölti döntő résztvevői közül, többek között Jan Nepomnjacsij is. A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét, az első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást, az orosz nagymester ötödik lett.

A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com online rendezte meg hat csapat részvételével a „Nations Cup” viadalt. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. Jan Nepomnjacsij az éltáblán kudarcot vallott, a 8 partijából csak 2 pontot ért el.

A Magnus Carlsen Chess Tour a Chessable Masters online viadallal folytatódott és Magnus Carlsen sikerével fejeződött be. A tornán a 12 résztvevőt két hatos csoportba osztották be, a kétfordulós csatározásból az első négy-négy helyezett jutott a kieséses rendszerű szakaszba, ahol két-két négyjátszmás mérkőzés megnyerése jelentette a továbbjutást, illetve döntötte el a győztest.

A negyeddöntőből Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij kettős győzelemmel jutott a torna elődöntőjébe. A norvég világelső kétszer is 2,5 – 0,5-re győzte le a világranglista második Fabiano Caruanát. Az orosz házirangadón Jan Nepomnjacsijnak is csak hat partira volt szüksége, hogy az elődöntőbe jusson. Vladiszlav Artyemijev elleni sikerével.

Az elődöntőben Nepomnjacsij a rájátszásban kapott ki Anish Giritől. Tíz résztvevő körmérkőzéses versenyével kezdődött meg a sorozat negyedik tornája, a „Legends of Chess” tornán négyen jutottak tovább. Az elődöntőben Nepomnjacsij visszavágott Girinek. A döntőben Magnus Carlsen 2 – 0-ra győzte le íz orosz sakkozót.. ű

íjan Nepomnjacsij tagja volt az online rapid sakkolimpián holtversenyben győztes orosz válogatottnak.

A Skilling Open viadallal megkezdődött a kilenc versenyből és a döntőből álló, másfél millió dollár díjalapú Champions Chess Tour sorozat.

A 16 résztvevős tornákról az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatta a küzdelmeket. Jan Nepomnjacsij negyedikként jutott tovább, a negyeddöntőben Levon Aronjant a rájátszásban győzte le, az elődöntőben Magnus Carlsentől kettős vereséget szenvedett.

Jan Nepomnjacsij másodszor orosz szuperbajnok

Moszkvában a rajtlistákat vezetők sikerével ért véget a 73. orosz bajnokság,  a résztvevők az online rapid versenyek után örültek az igazi humán összecsapásoknak.

Jan Nepomnjacsij pályafutása második bajnoki címét ünnepelhette. Legnagyobb riválisát, Szergej Karjakint a hetedik fordulóban 32 lépésben győzte le, a versenyfutásban végül félpontos előnnyel végzett az élen.

A Champions Chess Tour második versenyén, az Airthings Masters tornán Nepomnjacsij a későbbi győztes Tejmur Radzsabovtól a rájátszásban kapott ki, az Armageddon világossal nem tudott legyőzni az azeri sakkozót.

A világbajnok-jelölti döntőben félpontos előnnyel diadalmaskodott

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelyet a koronavírus-járvány miatt hét forduló után szakítottak félbe, Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben állt az élen.

Jan Nepomnjacsij a 8. kör után már egyedül vezetett, a kilencedik fordulót követően Caruana, MVL és Giri triója félpontos hátránnyal „fenyegette”. félponts hátránnyal. Csak remizett Anish Giűűűűű

Nepomnjacsijt a kilencedik kör után hárman is követték félpontos hátránnyal, Caruana, MVL és Giri is „fenyegette”.

Az éllovas a tizedik fordulóban nyert Alekszejenko ellen, riválisai csak remiztek, egy pontra nőtt az előnye.

Griscsuk „besegített” honfitársának, MVL hátránya másfél pontra nőtt, Giri már egyedül állt a második helyen. A 12. fordulóban megtört a jég, nyolc világos győzelem után Nepomnjacsij és Giri is sötéttel volt eredményes.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték. Griscsuk másodszor is segített Jannak, Girit is megfosztotta álmaitól.

Nem könnyű a nagy sikert is feldolgozni, Jan Nepomnjacsij utolsó partijára már nem tudott kellő alapossággal koncentrálni. Nagy bonyodalmat vállalt, de a hajrában egyre jobban játszó Ding Liren túljárt az eszén, legyőzte a világbajnoki kihívót.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

Jan Nepomnjacsijnak a világbajnoki döntőre való minél optimálisabb felkészülés érdekében át kellett terveznie a versenyprogramját. Lemondta a Grand Chess Tour sorozaton való részvételét, visszalépett a Világkupától. Kiharcolta a Meltwater Chhampions Chess Tour döntőjén való részvételi jogot, de végül nem nevezett a tízfős döntőre.

A CCT hatodik versenyén, az FTX Crypto Cup viadalon Jan Nepomnjacsj két 2-2-es párharc után a negyeddöntőben a rájátszásban nyert Fabiano Caruana ellen. Az előöntőben Wesley So-tól kettős vereséget szenvedett.

A Grand Chess Tour párizsi rapid és villámversenyén szabadkártyával játszott, nem tudott lépést tartani a nagy formában játszó Wesley So-val, aki hárompontos előnnyel győzött, Jan Nepmnjacsij senkitől sem zavartatva szerezte meg az ezüstérmet.

A világbajnoki döntő előtti főpróba, a stavangeri Altibox Norway Chess viadal Jan Nepomnjacsij jelentős kudarcával végződött. Az első félidőt még másodikként zárta, a folytatásban sokat hibázva lett negyedik a 6 főss, kétfordulós tornán. Magnus Carlsennel a két klasszikus partiban remizett, mindkét Armageddon játszmát elvesztette.

Magnus Carlsen negyedszer is megvédte világbajnoki címét. A Dubajban megrendezett 14 játszmásra tervezett világbajnoki döntőben a norvég világelső a tizenegyedik partiban negyedszer győzte le kihívóját, Jan Nepomnjacsijt és 7,5-3,5-ös győzelmet aratott. A 31 éves Magnus Carlsen a vártnál könnyebben védte meg világbajnoki címét. A kritikus hatodik játszmáig Jan Nepomnjacsij felvette a versenyt a norvég világbajnokkal, a 136 lépésben elszenvedett vereségét nem tudta feledni, a párosmérkőzés befejező öt partijában háromszor is kikapott. Gyalogot nézett el, futója került fogságba, a párharc utolsó ütközetében a minőségáldozat erejét becsülte le.

Magnus Carlsen a párbajuk előtt jóval nehezebb ellenfélnek gondolta volna Fabiano Caruanát, vagy a kínai Ding Lirent. A koronavírus-járvány miatt kaotikussá vált, félidőben félbeszakított, majd egy év múlva folytatott világbajnok-jelölti döntő győztese Jan Nepomnjacsij lett és a világbajnoki kihívó. Az orosz nagymesternek „köszönhetően” Magnus Carlsen rutinból megoldotta feladatát, könnyű győzelmet ért el. A sakkvilág a régi-új világbajnokot ünnepli, de sajnálhatjuk, hogy elmaradt az igazi párbaj, Nepomnjacsij megbukott a vizsgán.

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2782) 7,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Varsóban a 17 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov szenzációs elsőségével fejeződött be az Open kategóriában a rapid világbajnokság. A 13 fordulós viadalon fordulatokban gazdag összecsapások után négyes holtversenyben végzett az élen Abduszattorov, Jan Nepomnjacsij, a címvédő világbajnok Magnus Carlsen és Fabiano Caruana. A világbajnoki címért csak a Bucholz-pontszám alapján első és második helyezett, Abduszattorov és Neponjacsij mérkőzhetett meg. Az üzbég nagymester 1,5-0,5-re legyőzte orosz riválisát.

Nepomnjacsij a Meltwater Champions Chess Tour 2022 első versenyén, az Airthings Masters viadalon a kvalifikációs tornát négypontos előnnyel nyerte meg Magnus Carlsen előtt. A negyeddöntőben a német Vincent Keymer ellen győzött, az elődöntőben honfitársát, Andrej Jeszipenkot győzte le. A döntőben Carlsentől vereséget szenvedett.

A világbajnok-jelölti döntő előtti főpróba nem sikerült, a GCT bukaresti Superbet  versenyén mínuszban végzett.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor világbajnokjelölt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firozja FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglista tizenegyedik íHikaru Nakamura eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson az amerikai nagymester  a 6-os rajtszámot kapta, az első fordulóban honfitársával, Fabiano Caruanával mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor világbajnok-jelöltként kezdi meg szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin eleln diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Liren (kínai, 2806(

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én 15 órától  játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette. Tejmur Radzsabov, a 2019-es Világkupa győztese a koronavírus-járvány miatt többször is a torna elhalasztását kérte, végül visszalépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára mér nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wan, Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

A Grand Prix 2022 győztese, Hikaru Nakamura

A pályafutása során másodszor világbajnokjelölt, olimpiai bajnok, ezüstérmes és  kétszeres bronzérmes Hikaru Nakamura ötször nyerte meg az amerikai bajnokságot, csapatban világbajnoki ezüstérmes, a 2022-es Grand Prix győztese, a 2014/15-ös Grand Prix-sorozat második helyezettje 1987. december 9-én Japánban született.

Japán édesapjával és amerikai édesanyjával kétéves kora óta él az Egyesült Államokban. Tízéves korában lett sakkmester, egy évvel később már nemzetközi mester, 2003-ban Bobby Fischer korábbi rekordját is megdöntve lett a legfiatalabb amerikai nagymester. (Ray Robson és Samuel Sevian ezt a rekordot később megdöntötte.)

A 2004-es FIDE világbajnokságon, Tripoliban a nyolcaddöntőig jutott, a későbbi döntős angol Michael Adams győzte őt le. Év végén először lett az Egyesült Államok bajnoka, 2009-ben, 2012-ben, 2015-ben és 2019-ben ismételte meg sikerét. 2005-ben a Világkupán meglepetésre már az első körben búcsúzni kényszerült, az indiai Suriya Ganguly ellen vesztett. A torinói sakkolimpián harmadik táblásként 11 partijából szerzett 7 ponttal járult hozzá az amerikai válogatott bronzérméhez.

Gibraltáron győzött, Londonban először játszhatott szuperversenyen

Jelentős sikert ért el 2007 februárjában Gibraltáron, a GibTelecom Masters nyílt versenyen második volt, egy évvel később a holtversenyt követő rájátszásban elért sikere után már tornagyőztesként ünnepelték. A drezdai sakkolimpián bronzérmes válogatottban második táblásként 10 játszmából 6,5 pontot ért el.

A sakkvilág elitjében a nagy bemutatkozást számára a London Chess Classic 2009 tornán való részvétel jelentette, Magnus Carlsen győzelmével végződött versenyen nyeretlenül, - 1-gyel végzett. A következő évben már Wijk aan Zee-ben játszhatott, + 2-vel holtversenyben Viswanathan Ananddal negyedikként végzett. A csapat-világbajnokságon éltáblásként a mezőny legjobb egyéni eredményével vezette ezüstéremig az amerikai válogatottat. A Tal emlékversenyen veretlen maradt, egy győzelmével hármas holtversenyben lett negyedik. Londonban Vlagyimir Kramnyikkal osztotta a negyedik helyet.

Wijk aan Zee-ben szenzációs tornagyőzelmet ért el

Edzéseinek irányításában Garri Kaszparov is rövid ideig szerepet vállalt, Nakamura ekkor 10. volt a világranglistán. Bravúros első helyezéssel kezdte a 2011-es esztendőt. Wijk aan Zee-ben veretlenül, 2879-es performance-pontszámot jelentett a 13 játszmából elért 9 pontja és 2751-es Élő-pontszámát huszonhárommal növelte. Többek között Viswanathan Anand, Magnus Carlsen, Levon Aronjan és Vlagyimir Kramnyik előtt nyerte meg a 73. Tata Steel tornát. A világraszóló sikert visszaesés követte. Romániában a „Királyok versenyén”, majd Dortmundban is – 1-gyel zárt, a Grand Slam-döntőn ötven százalékot ért el, a Tal emlékversenyen – 3-mal utolsóként végzett! Londonban már javuló formát mutatott, Carlsennel holtversenyben lett második Kramnyik mögött.

Reggio Emiliában másodikként zárta az évet, nyitotta az új esztendőt. Wijk aan Zee-ben hatodik lett, az amerikai bajnokságot St. Louisban egypontos előnnyel nyerte meg, a Tal emlékversenyen azonban csak nyolcadik. A 2012/13-as Grand Prix-sorozat első versenyén Londonban Anish Giri társaságában utolsó lett. A London Chess Classic tornán harmadik volt. Pekingben, a Szellemi Világjátékokon mind a három műfajban ezüstérmes.

Wijk aan Zee-ben kezdte a 2013-as évet, hatodik volt a Tata Steel tornán. A GP-sorozat zugi versenyén a második helyet szerezte meg. Norvégia első szuperversenyén Stavangerben Magnus Carlsennel azonos pontszámmal harmadik. Szalonikiben harmadik GP-versenyét játszotta, - 1-gyel zárt. Az oly meglepő végeredményt hozó Tal emlékversenyen ötven százalékkal hatodik. (Borisz Gelfand győzött Carlsen előtt, Anand kilencedik, Kramnyik a tízedik lett!) Párizsban a Gp-versenyen holtversenyben harmadik. A kieséses rendszerű London Chess Classis rapidtornán első, a döntőben Borisz Gelfandot győzte le.

A Grand Prix-sorozaton másodikként világbajnok-jelölti címet szerzett

2014 januárjában már harmadik volt a világranglistán, a holland tengerparti városban, Wijk aan Zee-ben  csak kilencedikként végzett – 1-gyel. Zürichben is mínuszban zárt. Samkirban a Gasimov emlékversenyen a világbajnok Carlsentől elszenvedett kettős veresége ellenére ötvenszázalékos. Óriási kudarc a 2. Sinquefield Kupán való szereplése, - 3-mal lett utolsó.

Tromsøben a Világkupán hatodik kiemeltként a nyolcaddöntőig jutott, az ukrán Anton Korobov állta útját. Nakamura sikerrel rajtolt a 2014/15-ös Grand Prix-sorozaton, Bakuban ötös holtversenyben harmadik volt, Taskentben az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval osztotta a második helyet. Gibraltáron remekelt, másodszor győzött. Zürichben ezüstérmes Viswanathan Anand mögött, ismét harmadik volt a világranglistán. St. Louisban veretlenül negyedszer lett bajnok. Hanti-Manszijszkban holtversenyes első helyével világbajnok-jelöltséget ünnepelhetett, az összetett pontversenyben második lett Fabiano Caruana mögött.

Átlépte a bűvös 2800-as ponthatárt

A 2015. június 1-től érvényes világranglistán Hikaru Nakamura átlépte a bűvös 2800-as ponthatárt. A Grand Chess Tour első versenyén Stavangerben harmadik volt, júliusban 2814 Élő-ponttal pályafutása addigi rekordját érte el, Carlsen, Anand és Topalov mögött a negyedikként jegyezhettük.

Már világbajnok-jelöltként játszhatott a Grand Chess Tour versenysorozaton. Stavangerben jó teljesítménnyel veretlenül lett harmadik. St. Louisban holtverseny után is harmadikként hirdették ki. A bakui Világkupán  a rajtlistán Hikaru Nakamura második volt, a negyeddöntőig jutott, az ukrán Pavel Eljanov állította őt meg. A 2015. októberi ranglistán újabb rekorddal, 2816-os pontszámmal második volt. A novemberin elszámolták a Világkupát, majd a Klubcsapatok Európa-kupáját, ez – 23 pontot jelentett. A Grand Chess Tour befejező versenyén Londonban sem villogott, nyolcadik helyével végül az összetett pontversenyben ötödikként zárt. A világbajnok-jelölti verseny főpróbájaként Gibraltáron játszott, az eddigi legerősebb összetételű viadalon harmadszor győzött. Hikaru Nakamura a rapid-és a villám-világranglistán is második volt Magnus Carlsen mögött.

A moszkvai világbajnok-jelölti döntő rajtlistáján harmadik volt, ötvenszázalékos eredményével csak hetedik lett. Az amerikai bajnokságon bronzérmes. A Grand Chess Tour 2016 párizsi rapid és villámversenyen győztes, egy ponttal előzte meg Magnus Carlsent. A Grand Slam bilbaó finálé első fordulójában sötéttel legyőzte Magnus Carlsent, a többi játszmája döntetlen lett, második lett a tornán. A Sinquefield tornán ötven százalékot ért el. A Champions Showdown viadalon ezüstérmes, a London Chess Clasuc tornán ötödik.

Olimpiai bajnoki aranyérem

A bakui sakkolimpián aranyérmes válogatottban a második táblán játszott, 11 játszmájából 7,5 pontot szerzett.

2017-ben Gibraltáron a címvédőként rajtoló, a rajtlistán harmadik Hikaru Nakamurát negyedszer ünnepelték tornagyőztesként. A nyílt versenyeken való részvétel nem idegen a stílusától, rutinja is segítette, hogy végül a rájátszásban felülmúlta riválisait, a spanyol David Anton Guijarrot és a kínai olimpiai bajnok Yu Yangyit. A Grand Prix összetett pontversenyében csak a hetedik helyen végzett, az amerikai bajnokságon negyedik volt.

Zürichben a 8 résztvevős  f Korcsnoj Chess Challenge szuperversenyt megnyerte Jan Nepomnjacsij és Viswanathan Anand előtt. Stavangerben holtversenyes másodikként, a GCT párizsi rapid és villámversenyen harmadikként zárta a szereplését, St. Louisban holtversenyben második volt. A Világkupán hetedik kiemeltknt a legjobb 32 között kikapott az orosz Vlagyimir Fedoszejevtől.

Man sziget fővárosában, Douaglasban a Chess.com nyílt versenyén a győztes világbajnok Magnus Carlsen mögött Nakamurát az exvilágbajnok Viswanathan Anandal holtversenyben lett második.  St. Louisban a Champions Showdown rapid és villámversenyt megnyerte.

A 2018-as évet is Gibraltáron kezdte, hetes holtversenyben végzett az élen, a rájátszás négyen játszhattak, Maxime Vachier-Lagrave legyőzte az amerikai sakkozót, így Rapport Richárddal holtversenyben lett harmadik. Az amerikai bajnokságon holtversenyben harmadik, Stavangerben hármas holtversenyben második. A GCT leuveni rapid és villámversenyén csak negyedik, a párizsi viadalon győztes. Nakamura a GCT 2018 St. Kouis-i rapid és villámversenyen is diadalmaskodott. A 6. Sinquefield Cup-on nagy kudarc a kilencedik helyezése.

A holtverseny a kínai válogatottnak kedvezett

Batumiban olimpiai bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a címvédő amerikai csapat és a négy évvel korábbi győztes kínai együttes közötti párharcban. A világbajnoki kihívó Fabiano Caruana vezette amerikai ötösnek a mérkőzés előtt négy ponttal jobb volt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszáma (az ellenfelek elért eredmény és az ellenfelek táblapontjainak szorzata), de ez semmiféle biztosítékot nem jelentett számukra. A rangadó négy döntetlene végül a kínai csapatnak kedvezett! Nakamura harmadik táblásként csak ötven százalékot ért el, s 9 kilenc partijából csak egyet nyert meg.

A Tata Steel India rapid tornán első lett, a villámversenyen az első helyet eldöntő rájátszásban kikapott Viswanathan Anandtól.

A Grand Chess Tour2018 győztese

A Grand Chess Tour 2018 összetett pontversenyének első négy helyezettje Londonban játszotta le a döntőt.  Az elődöntőben Nakamura a három időkontrollal megrendezett párharcban honfitársát, Fabiano Caruanát 18-10-re győzte le. A fináléban a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert 15-13-ra. Szentpétervárin a rapid és a villám-világbajnokságon is bronzérmes lett.

Nagy sikereinek helyszínén, Gibraltáron 2019-ban csak a 11. lett, St. Louisban ötödször ünnepelték bajnokként, veretlenül utasította maga mögé riválisait.

Nagy hullámvölgy

Folytatódott a nagy sikerű Grand Chess Tour sorozat. Abidjanban, Elefántcsontpart korábbi fővárosában rebezták meg a GCT 2019 első tornáját. Az új idényben nyolc versenyre került sor, négy új helyszínnel bővült a kínálat. Öt rapid és villámverseny mellett két klasszikus  viadalon is összemértékerejüket a meghívott, a részvételi jogot kiharcolt nagymesterek, a négy résztvevős döntőt Londonban rendezték meg.  Abidjanban Magnus Caelsen szenzációs győzelmet aratott, három és fél ponttal előzte meg Hikaru Nakamurát.

Új lebonyolítással, kieséses rendszerben rendezték meg a Grand Prix 2019 viadalt, a 16 résztvevő moszkvai viadal elődöntőjében Nakamura az orosz Alekszandr Griscsuktól szenvedett vereséget.  A zágrábi GCT tornán az utolsó helyen végzett. Nem „élte túl a rigai GP első fordulóját, az exvilégbajnok Veszelin Topalovtól kapott ki. A hullámvölgyből nem tudott kilábalni a párizsi GCT tornán sem. A megpróbáltatások sora folytatódott St. Louisban, a 7. Sinquefiels Cup-on csak kilencedik volt. A Világkupán már csak a 14, kiemelt volt, a második kör legnagyobb meglepetéseként kikapott a német színekben játszó Liviu-Dieter Nisipeanutól. A FIDE Grand Swiaa Duglasban megrendezett viadalán fél ponttal kevesebbet szerzett, mint a győtes Wang hao, hetedik lett. A hamburgi GP-n a rájátszásig sem jutott el Veszelin Ropalov elleni párharcában. A Rara Steel Xhess India rapid és villámversenyén második lett négypontntos hátrányal Magnus Carlsen mögött.

Magnus Carlsen Tour

A koronavírus-járvány miatt sorban maradnak el a versenyek. Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelentett szeretett sportágunknak. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását. A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak Jekatyerinburgban a világbajnok-jelölti döntőn, amelyet az egyre nagyobb járvány miatt félbeszakítottak.

A sakktörténelem első online rapid szuperversenyét, a „Magnus Carlsen Invitational” viadalt az ötletgazda, a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen diadalmaskodott. A döntőben Hikaru Nakamurát 2,5 – 1,5-re győzte le. A Chessable Masters tornán Nakamura a negyeddöntőben Ding Lirentől kapott ki.

Champions Chess Tour 2020/21

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérték össze erejüket.  Skilling Open 16 résztvevős viadal kvalifikációs tornáján Nakamura és Carlsen holtversenyben végzett az élen. A kieséses rendszerű szakasz elődöntőjében Wesley So ellen elvesztette a párharcot. Az Airthings Masters viadal negyeddöntőjében Levon Aronjantól kapott ki.

A Magnus Carlsen Invitational viadal negyeddöntőjében Jan Nepomnjacsij győzte le. A New in Chess Classic tornán a döntőben, az FTX Crypto viadalon s a negyeddöntőben Magnus Carlsentől szenvedett vereséget. A Chessabla Masters negyeddöntőjében nem bírt a későbbi győztes orosz Vladiszlav Artyemijevvel.  

A Grand Chess Tour St. Louis-i rapid és villámversenyen győztesként ünnepelték. A Meltwater Champions Chess Tour döntőjében ötödik lett. A rapid-vb-n hetedik, a villám-vb-n második kiemeltként csak a tizenharmadik helyen zárt.

Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 győztese, másodszor világbajnokjelölt

Berlinben a 2016-ban, a bakui sakkolimpián aranyérmes csapat tagja, az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura győzött a FIDE Grand Prix 2022 három versenyből álló sorozatának első tornáján. Nakamura 27 hónapos szünet után játszott ismét klasszikus partikat.

Nakamura a csoportmérkőzések során az utolsó fordulóban került bajba, a továbbjutást az orosz Andrej Jeszipenkoval szemben nagy izgalmak után az ifjú rivális hathatós segítségével harcolta ki.

Az elődöntőben Rapport Richárd ellen nyert 1,5 – 0,5-re, nagymesterünk játékán érezhető volt a fáradtság, a Wijk aan Zee-i torna, a nehéz csatában kiharcolt továbbjutás rányomta bélyegét játékára, a kritikus állásban rossz döntést hozott.

A fináléban újdonsült honi riválisával, Levon Aronjannal mérkőzött meg és 3-1-re nyert, a rapid rájátszásban diadalmaskodott. Hikaru Nakamura 13 GP-ponttal zárta a viadalt.

A GP-sorozat harmadik versenyét is Berlinben rendezték meg, másodszor is amerikai döntőt láttunk. Wesley So 2,5 – 1,5-re győzte le Hikaru Nakamurát. A Grand Prix összetett pontversenyében u Nakamura 23 ponttal végzett az első helyen, Rapport Richárd 20 ponttal másodikként lett világbajnokjelölt.

A csoportmérkőzések során Nakamura a nagy rivális Levon Aronjan elleni vereséggel rajtolt, a második körben visszavágott legyőzőjének. Az elsőséget az utolsó forduló döntötte el, Aronjan kikapott, Nakamura győzelemmel megnyerte a csoportot és az elődöntőbe jutása egyúttal a világbajnok-jelölti címet is jelentette számára. Az elődöntőben Nakamura az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovot a rájátszásban győzte le.

Kiemelkedő egyéni sikerei:

2008 Gibraltár 1

2011 Wijk aan Zee 1

2012  Reggio Emilia 2, Hoogeveen Unive 1

2013  Párizs  GP 3,  Zug  GP 2, Stavanger  3, Sinquefield Cup 2, London Chess Classic (rapid) 1  

2014  Taskent GP  2-3

2015  Gbraltár  1, Zürich 2, Stavanger 2-3, St. Louis 3

2016  Gibraltár 1, GCT Párizs rapid és villámverseny I, Grand Slam Final mBillbao 2.

2017  Gibraltár 1, Zürich 1, Stavanger 2-3, GCT St. Louis 2-3, Douglas op 2-3, St.

Louis Champions Showdown rapid és blitz 1,

2018  Gibraltár 3-4, Stavanger 2-4, GCT Párizs rapid és villámverseny 1, GCT St. Louis rapid és villámverseny 1, Tata Steel rapid 1, Tata Steel India blitz 2, London Chess Classic 1, Szentpétervár rapid és villám-vb 3.

2019. GCT Abidjan rapid és villámverseny 2, GCT Tata Steel Chess India rapid és villámverseny 2.

2020  Lindores Abbey rapid 2, Carlsen Magnzs Invitational online rapid 2, Speed Chess FIDE blitz 1, chess.com Speed Chess 1,

2021  GCT St.Louis rapid és villámverseny 1.

2022 Grand Prix Berlin 1, Grand Prix Berlin 2.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnok-jelölti döntő doyenje, a 35 éves Tejmur Radzsabov szabadkártyával játszik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firozja FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglista tizenharmadik Tejmur Radzsabov eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson az azerbajdzsáni nagymester a 4-es rajtszámot kapta, az első fordulóban Alireza Firouzjával mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor kezdi meg világbajnok-jelöltként szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin eleln diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Liren (kínai, 2806

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette. Tejmur Radzsabov, a 2019-es Világkupa győztese a koronavírus-járvány miatt többször is a torna elhalasztását kérte, végül visszalépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást.

A lenagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára mér nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wan, Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

Tejmur Radzsabov pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

Az azeri sakkozás egyik legnagyobb csillaga 1987. március 12-én Bakuban született. Tallinban 1997-ben megnyerte a 10 éven aluliak Európa-bajnokságát, egy év múlva honfitársával, Vugar Gasimovval holtversenyben végzett az élen, de a Bucholz-pontszámítás riválisának kedvezett. 2000-ben nagymesteri normát is teljesítve nyerte Budapesten az Első Szombat nagymesterversenyt, egy ponttal előzte meg Berkes Ferencet. Egy év múlva „csak” második a Corus „B” tornán, a nagymesteri cím vigasztalja, hogy nem harcolta ki a szuperversenyen való indulás jogát.

Elnöki szabadkártyával játszhatott 2001-ben a moszkvai kieséses rendszerű világbajnokságon, de az észt Jan Elveszt a második körben útját állta. Egyre rangosabb tornákra kapta a meghívókat, Dos Hermanasban, Szarajevóban, a Najdorf-emlékversenyen edződött. 2003-ban 2624-es pontszámmal játszhat a Corus-tornán, ötvenszázalékos eredményt ért el. A linaresi tornán -3-mal utolsó, de nagy szenzációként legyőzte a tornán Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik mögött harmadik Garri Kaszparovot. Dortmundban begyűjtötte Viswanathan Anand „skalpját” is, ötven százalékot ért el, ahogy a következő linaresi megmérettetésén is.

Tripoliban bronzérmes a kieséses rendszerű vb-n

2004-ben a kieséses rendszerű vb-n Tripoliban az elődöntőig menetelt, az angol Michael Adams állította meg. Egy év múlva a Varsóban megrendezett Európa-bajnokságon nagy hajrával lett ezüstérmes. Fokozatosan lépkedett előre a világranglistán, a 2005 októberében bekerült a 2700 Élő-pontosok „klubjába”. Ennek tükrében meglepetés volt, hogy a Világkupán a legjobb 32 között búcsúzni kényszerült, a holland Loek van Wely a rájátszásban legyőzte őt. 2006-ban Linaresben Veszelin Topalovval, a bieli tornán az Magnus Carlsennel a második helyet osztotta. A villám-világbajnokságon bronzérmes lett.

Ragyogóan kezdte a 2007-es esztendőt, Levon Aronjan és Veszelin Topalov társaságában holtversenyben első Wijk aan Zee-ben, az áprilisi világranglistán a hetedik 2747 ponttal. A Világkupán a harmadik kiemelt, de a második körben kettős vereséget szenvedett a lengyel Bartlomiej Maciejától. Az új évet az ACP rapid Világkupájának megnyerésével kezdte, a Corus-tornán holtversenyben Ananddal harmadik. Linaresben ötvenszázalékos, a bakui Grand Prix-versenyen – 1-gyel csak nyolcadik. Szófiában harmadik, Szocsiban a Grand Prix-tornán második, majd Elisztában holtversenyben első, a világranglistán 2761 ponttal hatodik. A Grand Slam-döntő hatos mezőnyében az ötödik. 2009-ben Wijk aan Zee-ben holtversenyben második, Linaresben gyengélkedik. Az áprilisi listán már ötödik a rangsorban, de októberben búcsúznia kellett a top 10-től. Újvidéken éltáblása volt a csapat Európa-bajnokságon aranyérmes azeri válogatottnak. A Világkupán ismét a második forduló számára a végállomás, az orosz Szakajev tréfálta meg.

Tejmur Radzsabov az asztrahányi Grand Prix-tornán ötös holtversenyben lett második, a helyezésért kapott pontszámmal az összesítésben második lett Levon Aronjan mögött, ami számára világbajnok-jelöltséget jelentett. A báznai szuperversenyen holtversenyben második, a villám-világbajnokságon ezüstérmes. A kazanyi világbajnok-jelölti párharc előtt Tejmur 2744 pontjával a májusi világranglistán a 13. volt, az azeri rangsorban Sahriyar Mamedgyarov és  Vugar Gasimov is megelőzte őt.

Kazanyban a sakkóra meghibásodása Kramnyiknak segített

Kazanyban a technika ördöge is befolyásolta Vlagyimir Kramnyikkal vívott párharcát. Az ínyenceknek persze tanulságos volt, ahogy a négy klasszikus partiban miként fogták ki egymás vitorlájából a szelet, mindketten remekül felkészülten játszottak. A rapidpartikban sem történt sok említésre méltó. A villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként) aztán alaposan borzolták az idegeket. Az orosz exvilágbajnoktól szokatlan elnézés döntötte el az első játszmát azeri ellenfele javára. A visszavágón aztán megdöbbentő eset történt. Radzsabov látszólag már hárította Kramnyik minden nyerési kísérletét, de a 60. lépése után a digitális óra felmondta  a szolgálatot.

Döbbent pillanatok, amit az élő közvetítés segítségével az öt kontinensen is láthattak a sakkrajongók. A nagy kapkodásban eltűntek a másodpercek a kijelzőről. Megindult a párbeszéd a bíróval, hogy mi a teendő? Hosszas egyeztetés után nem új játszma következett, hanem a videóról megállapították, hogy kinek mennyi ideje van, s folytatódott a játszma. Radzsabovot zavarta meg jobban a közjáték, tartható állását sorozatos hibákkal elvesztette. Kramnyik kiegyenlített, majd megnyerte a következő kétjátszmás meccs első partiját, remivel pedig az elődöntőbe jutott. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Kramnyik dicsérte Radzsabov remek felkészülését. Az orosz exvilágbajnok elismerte, hogy a szerencsésebb versenyző volt, pályafutása egyik legnehezebb küzdelmén van túl. Radzsabov is higgadtan nyilatkozott, örült Kramnyik elismerésének, bár kicsit bosszankodott, hogy kihagyta a nagy esélyt.

A báznai tornán holtversenyben harmadikként végzett. A Világkupán Vaszilij Ivancsukkal a negyeddöntőben rájátszásban kényszerült búcsúra. A görögországi Porto Carrasban megrendezett 18. csapat Európa-bajnokságon az azeri válogatott ezüstérmes lett, Radzsabov az éltáblán ötvenszázalékos eredményt ért el. A Tata Steel szuperversenyen, veretlenül, Carlsen és Caruana társaságában,  a  Tal-emlékversenyen Caruanával végzett holtversenyben a második helyen.

Az isztambuli sakkolimpián jól játszott az éltáblán, 9 partiból 6,5 pontot szerzett, harmadik lett a legjobbak között, a csapat a csalódást jelentő tízedik helyen végzett. A Klubcsapatok Európa-kupáján a SOCAR Azerbajdzsán a „külső körön” tört előre, utolsó két meccsén riválist győzött le és a Berger-Sonneborn pontszámuknak köszönhetően megnyerték a viadalt, Radzsabov 6-ból 4 pontot ért el.

Tejmur Radzsabov 2011 őszén lépett nagyot előre, a novemberi listán már ötödik volt 2781 ponttal, 2012 júliusa óta a londni világbajnok-jelölti döntőig őrizte a negyedik helyet, a 2793 Élő-pont pályafutásának csúcspontja volt. A londoni viadal egyik titkos favoritja volt, de nagy bukás volt szereplése, csak 4 pontot szerezve lett utolsó. A Világkupán a legjobb 32 között Peter Szvidlertől szenvedett vereséget. Varsóban tagja volt a csapat Európa-bajnokságin aranyérmes válogatottnak.

Hosszabb szünet után a Gasimov emlékversenyen tért vissza az elitbe. 2015-ben Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij mögött harmadik volt a rapid világbajnokságon. A Gasimov emlékversenyek mellett rendszeres résztvevője volt a Klubcsapatok Európa-kupájának. A Világkupán a 32 között ismét Peter Szvidler állította pirosra előtte a szemafort.

2017-ben a Grand Prix-sorozaton vett részt, a genfi tornán nagyszerű első helyezést ért el, az összetett pontversenyben harmadik lett, így nem jutott ki a berlini világbajnok-jelölti döntőre. A Világkupán már a második körben búcsúzni kényszerült, az orosz Vladiszlav Artyemijev jobban snellezett nála. Két év után visszakerült a top húszba. Krétán a csapat Eb-n ismét aranyérmes válogatott második tábláján remekelt, ezüstérmes lett. 2018-ban Batumiban a sakkolimpián az együttes a vártnál jóval szerényebb helyezést ért, csak a tizenötödik helyen végzett, de Radzsabov bronzérmet vehetett át egyéni eredményéért.

A Világkupa győztese lett

A 2019-es kieséses rendszerű Grand Prix-sorozaton Moszkvában játszott, az első körben kapott ki Hikaru Nakamurától. Jól sikerült a Világkupa előtti főpróbája, Dortmundban másodikként végzett.

Tejmur Radzsabov a szeptemberi világranglistán a tizenötödik volt, a rajtlistán tizedikként emelték ki.

Hanti-Manszijszkban Tejmur Radzsabov győzelmével a fejeződött be a Világkupa. A 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadal döntőjének rájátszásában 4-2-re nyert a kínai Ding Liren ellen, összesítésben 6-4-re győzte le a rajtlistát vezető, a világranglistán harmadik riválisát. A csatározásukban a négy rapidparti döntetlennel ért véget, Radzsabov nagy izgalmak után a két villámjátszmában diadalmaskodott. Mindketten kiharcolták a 2020.évi világbajnok-jelölti döntőben a szereplés jogát.

Tejmur Radzsabov útja a győzelemig:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Helgi Dam Ziska (2533) 1.5 – 0.5 (1 – 0, döntetlen)

Szanan Szjugirov (orosz, 2662) – Tejmur Radzsabov 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

Tejmur Radzsabov – Daniel Juffa (orosz, 2577) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2767) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen 0 - 1)

Jeffery Xiong (amerikai, 2707) – Tejmur Radzsabov 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2774) - Tejmur Radzsabov   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Tejmr Radzsabov – Ding Liren (kínai, 2811) 6 – 4 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Tejmur Radzsabov többször is kérte a koronavírus-járvány miatt a világbajnok-jelölti döntő elhalasztását,  kérésté elutasították, az azerbajdzsáni nagymester visszalépett. A FIDE vezérkara Radzsabovnak az idei világbajnok-jelölti döntőre szabadkártyát szavazott meg. Tejmur Radzsabov sjátszott a válogatottban az online sakkolimpiákon.

Tavaly résztvevője volt a Meltwater Cha,pions Chess Tour kilenc versenyből és a döntőből álló sorozaton. Az Airthings Masters viadalt megnyerte, az Opera Euro tornán bronzérmes, a döntőben a második, az összetett pontversenyben negyedik lett. A Grand Chess Tour  pontversenyében tizedik.

A csapat Európa-bajnokságon válogatottjuk a hajrában rosszul taktikázott, lecsúsztak a dobogóról, csak ötödikek lettek. A világbajnok-jelölti döntő előtt Tejmur Radzsabov a stavangeri Norway Chess viadalon kilencedik lett, a torna második félidejében játszott eredményesebben.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 24 éves világkupa-győztes Jan-Krzysztof Duda első világbajnok-jelölti döntőjét játssza

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firouzja FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglistán 2750 Élő-ponttal tizenhatodik Jan-Krzysztof Duda eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson a lengyel nagymester az 1-es rajtszámot kapta, az első fordulóban Rapport Richárddal mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura násodszor kezdi meg világbajnok-jelöltként a szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin eleln diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Liren (kínai, 2806

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára mér nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wan, Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

A Világkupagyőztes Jan-Krysztof Duda pályafutása

A tavalyiesztendő második fontos tormája volt a kieséses rendszerű Világkupa. Szocsiban megemelt létszámmal, 203 résztvevővel rendezték meg a világbajnoki ciklus részeként a viadalt, amelyen játszott a világbajnok Magnus Carlsen is. A sok meglepetést is hozó tornán nagy meglepetésre a 23 éves Jan-Krzysztof Duda győzött és lett világbajnokjelölt.

Jan-Krzysztof Duda 1998. április 26-án Krakkóban született. 2008-ban U10-es korcsoportban szerzett világbajnoki címet, két év múlva Európa-bajnok az U14-es csoportban. 2013-ban 15 évesen és 21 naposan lett nemzetközi nagymester. 2014-ben már tagja volt a Tromső-i sakkolimpián a lengyel válogatottnak, 11 partijából 8,5 pontot szerzett. Megnyerte a rapid Európa-bajokságot, ezüstérmes volt a villámsakk Eb-n.

Egy év múlva ezüstérmes a junior világbajnokságon, a 2017. július 1-től érvényes világranglistán áttörte a + 2700 Élő-pontos határt. 2018-ban bajnoki címet szerzett. A Batumiban megrendezett sakkolimpián már az éltáblán játszott, a lengyel csapat sokáig éremért küzdött, végül a negyedik helyen végzett.

A villámsakk vb-n nagy versenyfutás után félpontos hátránnyal lett ezüstérmes Magnus Carlsen mögött. 2019-ben meghívást kapott a Grand Prix-sorozatra, legjobb eredményét Hamburgban érte el, a döntőben Alekszandr Griscsuktól szenvedett vereséget. 2020-ban a FIDE online sakkolimpián a lengyel csapattal bronzérmes. A stavangeri Altibox Norway Chess viadal ötödik fordulójában legyőzte Magnus Carlsent, megszakította a világbajnok 125 játszmás veretlenségi sorozatát.  

Jan-Krzysztof Duda a Világkupán kiharcolta a j2022. évi világbajnok-jelölti döntőben való szereplés jogát. A virtuális világranglistán 2756 pontjával a tizenharmadik, kitűnő eredményével + 18 Élő-pontot szerzett.

Jan-Krzyszof Duda ellenfelei és az eredményei:

1.forduló: Jan Krzyszof Dua (lengyel, 273)  erőnyerő

2. forduló: Jan-Krzysztof Duda - Guillermo Vazquez (paragvaji, 2558) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

3. forduló: Samuel Sevian (amerikai, 2647) - Jan-Krzysztof Duda 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

4. forduló: Jan-Krzysztof Duda - Pouya Idani (indiai, 2612) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Nyolcaddöntő: Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Jan-Krzysztof Duda 1,5  - 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)0 – 1, döntetlen)

Negyeddöntő: Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) - Jan-Krzysztof Duda 0,5 – 1,5  (döntetlen, 0 – 1)

Elődöntő: Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Jan-Krzysztof Duda  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 0 – 1)

Döntő: Szergej Karjakin (orosz, 2757) – Jan-Krzysztof Duda 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

A szlovén Üdülőhelyen, Terme Catezben megrendezett csapat Európa-bajnokságon bronzérmes válogatott sikeres éltáblása volt. Katowicében a villámsakk Európa-bajnokaként ünnepelték.  

Varsóban a francia Maxime Vachier-Lagrave elsőségével fejeződött be a férfi villám-világbajnokság. hihetetlenül izgalmasan alakult a 21 fordulós torna hajrája, a világbajnoki cím sorsát rájátszás döntötte el, MVL és Jan-Krzysztof Duda párbajában a francia nagymester világossal az Armageddon játszmában elért győzelmével lett aranyérmes.

A Tata Steel Chess Masters 2022 első fordulójában legyőzte Rapport Richárdot. a végelszámoláskor – 1-gyel kilencedik lett, Rapport Richárd holtversenyben második helyezése kiemelkedő siker volt. A Champions Chess Tour 2022 második tornáján, a Charity Cup viadalon a döntőben Magnus Carlsentől a döntőben kiegyenlített, a rájátszásban a villámpartikban kapott ki. A sorozat harmadik tornáján Osloban remek hajrával a 8 résztvevős Esports Cup győztese lett.

Varsóban Jan-Krzysztof Duda elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2022 öt versenyből álló sorozatának második viadala, a 10 résztvevős Superbet rapid és villámverseny. Hihetetlenül izgalmas finisben Duda félpontos előnnyel végzett az élen. A 24 éves világbajnokjelölt a rapidversenyben  harmadikként zárt, a győztes ötszörös világbajnok Viswanathan Ananddal szemben 2 pont volt a hátránya. Az utolsó forduló előtt Levon Aronjan és Duda holtversenyben vezetett, Aronjan remizett Fabiano Caruanával, míg Duda nagy kalandok után nyert az ukrán Kirill Kirill Sevcsenko ellen, a torna győzteseként ünnepelhették, a 175 ezer dolláros díjalapból 40 ezret nyert. Rapport Richárd az összesített pontversenyben hatodikként zárt.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a Norway Chess 2022 szuperverseny győztese, hazai pályán ötödször diadalmaskodott

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen a Norway Chess 2022 szuperverseny győztese. A Stavangerben tizedszer megrendezett tornán ötödször, sorozatban negyedszer diadalmaskodott. Az ötszörös világbajnok utolsó meccsét a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval játszotta, két sötéttel elért döntetlennel ért célba. Az azerbajdzsáni háziderbin Sahrijar Mamedgyarov nem tudta a klasszikus partiban időzavarba került honfitársát, Tejmur Radzsabovot túljátszani, a döntetlen Carlsennek kedvezett. Szerencsés győzelemmel zárta szereplését az exvilágbajnok Viswanathan Anand. Az Armageddon játszmában a norvég Aryan Tari fölényes állását remire rontotta, majd túllépte a gondolkodási időt. A francia Maxime Vachier-Lagarave a nyolcadik játéknapon elszalasztotta a torna megnyerésének lehetőségét, a holland Anish Giri elleni győzelme csak a negyedik helyet jelentette számára.

Hazai pályán ötödik alkalommal ünnepelték a hagyományos torna győzteseként Magnus Carlsent. A világbajnok a Norway Chess 2022 viadal utolsó fordulója előtt félpontos előnnyel vezetett Sahrijar Mamedgyarovval szemben. Az exvilágbajnok Veszelin Topalovval sötéttel játszotta utolsó párharcát, míg Mamedgyarov világossal honfitársával, Tejmur Radzsabovval.

 A klasszikus játszmáknak fokozott volt a jelentőségük, a győzelemért járó 3 pont igen csábító. Az exvilágbajnok Viswanathan Anand az előző fordulóbeli súlyos elnézése után a harmdik hely megőrzését tűzte ki célul, gyorsan remizett Aryan Tarival.

Jóval izgalmasabban alakult az azeri derbi, Mamedgyarov támadóan lépett fel, minőséget is áldozott. Radzsabov időzavarba is került, de higgadtan védekezett, már kedvezőbb állásban fogadta el Mamedgyarov békekötési ajánlatát.

Magnus Carlsen is elkönyvelte döntetlenét, Armageddon partival folytatódott Maxime Vachier-Lagrave és Anish Giri, Wang Hao és Wesley So mérkőzése is.

A címvédő világbajnok első helye akkor vált biztossá, amikor Mamedgyaov és Radzsabov másodszor is remizett, a meccset a sötéttel játszó világbajnokjelölt nyerte meg, a versenyben végül kilencedik lett.

Úgy tűnt, hogy Carlsen bajba kerülhet Topalov elleni második olasz megnyitású ütközetben, a döntetlen végül a mérkőzés megnyerését jelentette, egypontos előnnyel lett tornagyőztes.

Magnus Carlsen elégedett volt a tornán mutatott játékával, hogy három klasszikus partit is nyert, az első hat fordulóban jobban játszott, mint a viadal hajrájában. A sakkolimpiáig nem játszik több versenyen, pihenésre, feltöltődésre van szüksége.

Öröm volt látni ismét a sakktáblánál Viswanathan Anandot. Az ötszörös világbajnok 52 évesen is Magnus Carlsen legnagyobb riválisa volt, balszerencsésen vesztette el Wesley So elleni meccsét, tragikus votl elnézése Mamedgyarovval szemben, ezért a második hely elvesztésével fizetett. Utolsó játszmájában szerencsés volt, Aryan Tari nyert állását remire rontotta, majd tűllépte a gondolkodási időt.

Maxime Vachier-Lagrave győzelemmel zárta szereplését, óriási esélyt szalasztott el a nyolcadik körben Magnus Carlsen elleni klasszikus partijában.

A tornát jól kezdő Wesley So a második félidőben nem tudott beleszólni a dobogós helyekért vívott küzdelembe. Wang Hao legyőzése csak szépségtapasz volt, s ehhez a kínai sakkozó hathatós segítséget nyűjtott.

Az utolsó forduló eredményei:

Veszelin Topalov (bolgár, 2730) - Magnus Carlsen (norvég, 2864)  döntetlen (Olasz megnyitás, 35)

Wang Hao (kínai, 2744) - Wesley So (amerikai, 2766) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2750) - Anish Giri (holland, 2761) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)

Aryan Tari (norvég 2654) -  Viswanathan Anand (indiai, 2751) döntetlen (Spanyol megnyitás, 22)

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) döntetlen (Bogoindiai védelem, 35)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Veszelin Topalov - Magnus Carlsen döntetlen (Olasz megnyitás, 33)

Wang Hao  - Wesley So döntetlen (Nimzoindiai védelem, 58)

Maxime Vachier-Lagrave) - Anish Giri  1 - 0 (Szicíliia védelem, 52)

Aryan Tari -  Viswanathan Anand 0 - 1 (Olasz megnyitás, 87)

Sahrijar Mamedgyarov - Tejmur Radzsabov döntetlen (Bogoindiai védelem, 30)

10. Norway Chess 2022 Stavanger   2022. május 31-június 10.

H

Név

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen

NOR

2864

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

16½

2

Sahrijar Mamedgyarov

AZE

2770

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

15½

3

Viswanathan Anand

IND

2751

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

14½

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2750

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

14

5

Wesley So

USA

2766

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

12½

6

Anish Giri

NED

2761

1  0 

1  0 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

12

7

Veszelin Topalov

BUL

2730

1  0 

1  0 

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

8

Aryan Tari

NOR

2654

1  ½ 

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

9

Tejmur Radzsabov

AZE

2753

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

8

10

,Wang Hao

CHN

2744

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

1  ½ 

1  0 

7

A virtuális világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2864,3 (+ 0,3)

2. Ding Liren (kínai) 2806

3. Alireza Firouzja (francia) 2793

4. Fabiano Caruana (amerikai) 2783

5. Levon Aronjan (amerikai) 2775

6. Wesley So (amerikai) 2773,4 (- 1,6)

7. Jan Nepomnjacsij (FID) 2766

8. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2765,6 (+ 5,6)

9. Rapport Richárd (magyar) 2764

10. Anush Giri (holland) 2760,1 (- 0,9)

11. Hikaru Nakamura (amerikai) 2760

12. Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2758,7 (+ 7,7)

13. Viswanathan Anand (indiai) 2756,4 (+ 5,4)

14. Leinier Dominguez Perez (amerikai) 2754

15. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2750

Verőci Zsuzsa

Fotó: norwaychess.com chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave nyerőesélyes állásokat rontott el Carlsen ellen, a világbajnok megőrizte első helyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

 Stavangerben zajló Norway Chess 2022 szuperverseny utolsó fordulója előtt Magnus Carlsen félpontos előnnyel vezet. A torna nyolcadik játéknapján fordulatokban gazdag, tragikus elnézésekben bővelkedő játszmákat láttunk. A nagy bakik sorát az exvilágbajnok Viswanathan Anand nyitotta meg, végzetes vezérlépése után a 22. lépésben feladásra kényszerült az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov ellen, elnézte a 22...Vxf3+! 23.Kxf3 Hh4 matt lehetőséget. A világbajnok Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave Grünfeld védelmű klasszikus partijában a francia nagymester a végjátékban nyerést hagyott ki, a 3 pontot érő nyeréssel letaszíthatta volna a norvég világelsőt az első helyről. Az Armageddon játszmában is MVL állt nyerésre, majd remit ígért a végjáték, amikor királyával rossz mezőre lépett. Hazai pályán Carlsennek nagy szerencséje volt, a befejező játéknap előtt félpontos előnnyel vezet Mamedgyarov előtt, Vishy Anand a harmadik a versenyfutásban. A holland Anish Giri 3 pontot gyűjtött, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov az Armageddon partiban nyert.

A Norway Chess 2022 szuperverseny utolsó fordulója előtt a címvédő ötszörös világbajnok Magnus Carlsen félpontos előnnyel vezet. A nyolcadik fordulóban Maxime Vachier-Lagrave ellen hihetetlen kalandok után nyert.  A két Grünfeld védelmű összecsapás során orosz szekundánsa, Danyil Dubov által sikerrel megjátszott változatot választotta. MVL a klasszikus játszmában óriási esélyt szalasztott el, hogy 3 pontot érő győzelemmel letaszítsa Carlsent az első helyről és beérje Sajrijar Mamedgyarovot, holtversenyben az élre álljon. Az Armageddon partiban is nyerésre állt, majd a végjáték döntetlent ígért, kölcsönös hibák után győzött a szerencsés kézzel sakkozó norvég világelső.

Az első játszmában Carlsen 18.Fd3 lépése után MVL kedvező állást játszhatott, majd a cserekombinációt követően egyre nagyobb előnybe került. A francia nagymester könnyedén játszott, jelentős időelőnybe is került. Carlsennek a különböző színű futók ellenére is a gyaloghátrányos állásban komoly gondjai támadtak.

Újabb gyalogot vesztett, súlyos időzavarba is került, MVL nyerőesélyt hagyott ki, majd Carlsen már döntetlent ígérő állásban vesztőt húzott. Vachier-Lagrave időmilliomos volt, de ennek ellenére nem találta meg az oly egyszerűnek tűnő nyerést. A bástya a bástya és futó elleni végjátékban Carlsen döntetlenre mentette a játszmát.

A nagyon csalódott Maxime Vachier-Lagrave összeszedte magét az Armageddon partira, a 13. lépésben tért el az első játszmában látott folytatástól. Esélyes minőségáldozata alaposan áthúzta Carlsen elképzelését, a világbajnok 32.g3 lépése után vesztésre állt.

Az idő szorításában MVL többször is döntő főlényhez vezető folytatást hagyott ki, hihetetlenül érdekes végjáték jött létre a „beszorult” huszárért a gyalogok elegendő ellenesélyt jelentettek. MVL kihagyta a remit, Carlsen a nyerést, majd a francia nagymester királyával rossz mezőre lépett, 53…Kf5 remihez vezetett volna és MVL 1,5-1 arányú győzelméhez!

A kihagyott lehetőségekben gazdag, a váratlan fordulatokban, tragikus elnézésekben bővelkedő játéknap első nagy „áldozata” a torna doyenje, az 52 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand volt. Egyenlő esélyű állásban Sahrijar Mamedgyarov elleni küzdelmében 22.Vb5?? lépés után azonnal feladásra kényszerült, elnézte a 22…Vxf3+! 23. Kxf3 Hh4 mattot. Mamedgyarov a villámgyőzelemmel második helyezettként várhatja a befejező fordulót, Vishy Anand a harmadik helyre csúszott vissza.

Másodszor nyert klasszikus játszmát Anish Giri, de Aryan Tari elleni sikere korántsem volt meggyőző. Eltékozolta kedvező esélyeit, maga is úgy érezte, hogy készülnie kell a rájátszásra, amikor a norvég sakkozó vesztőt húzott a döntetlent biztosító folytatás helyett.

Harmadik párharcát nyerte meg az exvilágbajnok Veszelin Topalov, második Armageddon játszmáját vesztette el Wesley So. A klasszikus partiban békés döntetlen született. A rájátszásban az amerikai nagymester sokat kockáztatott, Topalov a felkínált esélyt kihasználta.

A világbajnokjelölt Tejmur Radzsabov harmadszor vívott meg sikerrel Armageddon partit, Wang Hao legyőzésével beérte a kínai sakkozót, holtversenyben osztják az utolsó helyet.

A 8. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2864)  - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2750) döntetlen (Grünfeld védelem, 79)

Wesley So (amerikai, 2766) - Veszelin Topalov (bolgár, 2730) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

Anish Giri (holland, 2761) - Aryan Tari (norvég, 2654)  1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 61)

Viswanathan Anand (indiai, 2751) - Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) 0 – 1 (Orosz huszárjáték,

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) - Wang Hao (kínai, 2744)  döntetlen (Orosz huszárjáték, 29)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0 (Grünfeld védelem, 54)

Wesley So – Veszelin Topalov 0 – 1 (Angol megnyitás, 42

Tejmur Radzsabov – Wang Hao 1 – 0 (Spanyol négyeshuszárjáté, 54)

10.Norway Chess 2022 Stavanger 2022. május 31-júmius 10.

H

Név

FED

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen

NOR

2864

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  0 

1  ½ 

15

2

Sahrijar Mamedgyarov

AZE

2770

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

14½

3

Viswanathan Anand

IND

2751

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

13

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2750

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

12½

5

Wesley So

USA

2766

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

11

6

Anish Giri

NED

2761

1  0 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

11

7

Veszelin Topalov

BUL

2730

1  0 

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

8

Aryan Tari

NOR

2654

1  ½ 

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

9

Tejmur Radzsabov

AZE

2753

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

10

Wang Hao

CHN

2744

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

1  ½ 

1  0 

Az utolsó forduló párosítása:

Veszelin Topalov - Magnus Carlsen

Wang Hao - Wesley So

Maxime Vachier-Lagrave - Anish Giri

Aryan Tari - Viswanathan Anand

Sahrijar Mamedgyarov - Tejmur Radzsabov

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 23 éves Aryan Tari nem tisztelte világbajnok honfitársát, taktikai csapással legyőzte Magnus Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Norway Chess 2022 szuperverseny hetedik fordulójának szenzációjaként az egykori junior világbajnok 23 éves Aryan Tari legyőzte világbajnok honfitársát, Magnus Carlsent. A klasszikus partiban békés döntetlen született. Az Armageddon játszmában az elméleti párbajt kerülő Carlsen ellen királyszárnyi akciót kezdeményezett, a kritikus állásban a nagy hibát elkövető világbajnokot Tari tetszetős taktikai csapással győzte le. Magnus Carlsen előnye fél pontra csökkent az exvilágbajnok Viswanathan Anand előtt. A torna doyenje a klasszikus játszmában remizett az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval, a rájátszásban villámgyőzelmet aratott. A francia Maxime Vachier-Lagrave 3 pontot érő győzelmet ért el az amerikai Wesley So ellen. Az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov a holland Anish Girire mért vereséget. A két győztes holtversenyben harmadik helyen várja a folytatást. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nyerést hagyott ki az első ütközetben, a rájátszásban kikapott a kínai Wang Haotól. A csütörtöki nyolcadik forduló két fontos találkozóján Carlsen és MVL, valamint Anand ás Mamedgyarov csatázik.

A Norway Chess 2022 hetedik fordulójában a címvédő ötszörös világbajnok Magnus Carlsen harmadik Armageddon játszmáját vesztette el. Honfitársa, Aryan Tari tetszetős taktikai csapással győzte le a torna éllovasát, Carlsen előnye fél pontra csökkent az exvilágbajnok Viswanathan Anand előtt.

Nyolcadik klasszikus partijukat játszották, Aryan Tari két döntetlent tudott elérni a világbajnokkal szemben. Érthető volt a megnyitás megválasztása, a skót négyeshuszárjátékban békés küzdelemben remiztek

Az Armageddon partijuk 1.e4 b6-tal kezdődött, Carlsen bízott remifórjában és nagy rutinjában. Tari nem „tisztelte” világbajnok honfitársát, királyszárnyi akciót kezdeményezett. Carlsen állása körül viharfelhők gyülekeztek, hátrányos állásban egy óvatlan huszárlépéssel tetszetős taktikai csapást engedélyezett. A 23 éves Aryan Tar i látványos győzelme a torna eddgi legnagyobb szenzációja.

A torna doyenje, az 52 éves Viswanathan Anand két olasz megnyitású partot játszott Tejmur Radzsabovval. A klasszikus játszmában óvatos küzdelmet láttunk, a rájátszásban az azerbajdzsáni világbajnokjelölt harciasan lépett fel, királyszárnyi rohamot vezérelt. A támadásvezetésbe azonban hiba csúszott, Anand taktikai riposztja gyors győzelemhez vezetett.

Meglepő Wesley So sikertelensége Maxime Vachier-Lagrave ellen, 19 döntetlen mellett a francia nagymester 5-1-re vezetett. MVL megszerezte hatodik győzelmét is, So kedvenc spanyol megnyitásában kapott ki. MVL a 3 pontit érő nyeréssel már holtversenyben harmadik és Carlsennel játssza következő meccsét.

Eredményre vezettek Sahrijar Mamedgyarov erőfeszítései, a hosszas manőverezések közepette  a bástyavégjátékban Anish Giri hibázott. Az azerbajdzsáni sakkozó Ananddal küzd meg a nyolcadik körben, az első négy helyezett egymás elleni csatái sorsdöntőek lehetnek

Az exvilágbajnok Veszelin Topalov nem érdemelt vereséget. Szépen túljátszotta Wang Haot, a bástyavégjátékban döntő előnyt ért el, csak a f4 lépés hiányzott a sikeréhez, amikor királyával aknamezőre lépett, 80.Ka7??-re Wang Hao 80….Bg1-gyel mentséget talált.

Atz Armageddon partira rányomta bélyegét a nagy kihagyás, a kínai sakkozó tetszetős minőségáldozattal nyert.

A 7. forduló eredményei:

Aryan Tari (norvég, 2654) - Magnus Carlsen (norvég, 2864) döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 33)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2750) – Wesley So (amerikai, 2766)  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 39)

Viswanathan Anand (indiai, 2751) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) döntetlen (Olasz megnyitás, 42)

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) - Anish Giri (holland, 2761) 1 – 0 (Királyindiai védelem,

Veszelin Topalov (bolgár, 2730) - Wang Hao (kínai, 2744) döntetlen (Szicíliai védelem, 82)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Aryan Tari – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szabálytalan megnyitás, 39)

Viswanathan Anand – Tejmur Radzsabov 1 – 0 (Olasz megnyitás, 25)

Veszelin Topalov – Wang Hao 0 – 1 (Szicíliai védelem, 33)

10.  Norway Chess 2022 Stavanger 2022. május 31-június 9.:

H

Név

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen

NOR

2864

1  0 

1  0 

1  0 

1  ½ 

13½

2

Viswanathan Anand

IND

2751

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

13

3

Sahrijar Mamedgyarov

Aze

2770

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

11½

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2750

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

11½

5

Wesley So

USA

2766

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

10

6

Aryan Tari

NOR

2654

1  ½ 

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

7

Anish Giri

NED

2761

1  0 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

8

8

Veszelin Topalov

BUL

2730

1  0 

1  0 

1  ½ 

1  0 

1  0 

1  ½ 

7

9

Wang Hao

CHN

2744

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

1  ½ 

10

Tejmur Radzsabov

AZE

2753

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

5

A csütörtöki 8. forduló párosítása:

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave

Wesley So - Veszelin Topalov

Anish Giri - Aryan Tari

Viswanathan Anand - Sahrijar Mamedgyarov

Tejmur Radzsabov - Wang Hao

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com norwaychess.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen legyőzte Mamedgyarovot, egypontos előnnyel vezet Anand előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Norway Chess 2022 szuperverseny hatodik fordulójában a címvédő Magnus Carlsen a klasszikus játszmában legyőzte az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovot, a 3 pontot érő győzelmével átvette a vezetést. Mamedgyarov súlyos időzavarban húzott vesztőt, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen a virtuális világranglistán 2870-re növelte Élő-pontszámát. Az exvilágbajnok Viswanathan Anand sötéttel kétszer remizett a holland Anish Girivel, ezzel 1,5-1-re megnyerte a párharcot, megőrizte másfél pontos előnyét az amerikai Wesley So előtt. So az Armageddon partiban nagy szerencsével győzött a norvég Aryan Tarival szemben. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov két sötéttel elért döntetlennel nyert az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen. A francia Maxime Vachier-Lagrave a kínai Wang Haora a rájátszásban mért vereséget.

 

A Norway Chess 2022 szuperverseny hatodik fordulója után ismét a címvédő Magnus Carlsen áll az élen. A világbajnok harmadik klasszikus játszmáját nyerte meg, egy ponttal előzi meg  az exvilágbajnok Viswanathan Anandot. A vereséggel Sahrijar Mamedgyarov a holtversenyes negyedik helyre csúszott vissza.

Magnus Carlsen és Sahrijar Memedgyarov 2005-ben a Corus nagymesterversenyén mérkőztek meg először. Azóta még 18 játszmájuk végződött döntetlennel, Carlsen hétszer volt eredményes, az azerbajdzsáni nagymester kétszer győzött. Hazai pályán 2008-ban Gran Prix-tornán nyert és tíz év múlva Bielben, a vereség után kezdődött meg Magnus Carlsen emlékezetes 125 játszmás veretlenségi sorozata, amelyet  2020-ban tavangeri Jan-Krzysztof Duda szakított meg. Carlsen világbajnoki címe megszerzéséig csak egyszer tudta legyőzni Mamedgarovot, ötször remiztek,  2014-től hatszor kényszerítette feladásra 1riválisát, tizennégyszer remiztek.  Az ötszörös világbajnok 7-2-es vezetéssel várhatta a huszonkilencedik összecsapásukat.

 

Magnus Carlsennek égetően szüksége volt 3 pontos győzelemre, s ez meghatározta a stratégiáját. A Grünfeld védelmű partiban gyalogot áldozott, Sahrijar Mamedgyarov sokáig jól tartotta magát, a bonyodalmak után a 29. lépésben állt helyre az anyagi egyensúly. A világbajnoknak futópárja és több gondolkodási ideje jelentett esélyt.

 

A

sorozatos cserék után Carlsen egyre nagyobb előnybe került, Mamedgyarov súlyos időzavarba. Az idő szorításában vesztőt húzott.

 

Anish Giri és Viswanathan Anand a jelentős korkülönbség ellenére már a huszonharmadik klasszikus partijukat játszották. 2011-ben a Corus tornán vívtak meg először, a 16 éves Giri remizett a már négyszeres világbajnokkal szemben. Újabb hét döntetlent követően a holland sakkozó 2015-ben a Grand Slam bilbaói döntőjében legyőzte az exvilágbajnokot. Öt döntetlen sorozatban, majd Stavangerben 2017-ben Giri másodszor nyert Anand ellen. Két pontosztozkodás után Anand 2019-ben a Gasimov emlékversenyen tudott szépíteni, Giri 2-1-es vezetésével kezdődött meg a csatájuk.

A torna doyenje az angol megnyitású klasszikus játszmában kisebb hátrányba került Anish Girivel szemben, a 27 éves holland sakkozó nem tudta kihasználni kedvező lehetőségét, a döntetlennel Vishy Anand maradétalanul elgedett lehetett, remifórral játszhatta az Armageddon partit.

 

A nyerési kényszer rányomta bélyegét Giri játékára, Anand rutinja érvényesült. Az exvilágbajnok egyre nagyobb előnybe került, nyerést ígérő állásban lépést ismételet, hiszen a döntetlen is a mérkőzés megnyerését jelentette. Viswanathan Anand megőrizte másfél pontos előnyét Wesley Soval szemben.

 

Az amerikai nagymester Aryan Tarival nagyot küzdött, hogy a klasszikus partiban megszerezze az áhított 3 pontot, de a norvég sakkozó remekül küzdve 81 lépésben remizett.

 

16.dxc6??

Az Armageddon parti krimi volt. Wesley So a 16.dxc6-tal vesztőt húzott, de Aryan Tari sietve ütötte le a világos vezért az egyszerű nyerés helyett. Újabb hibája után máer So játszhatott nyerésre, elegendő kompenzációt kapott a vezérért, szerencsés győzelmet aratott.

 

Wang Hao és Maxime Vachier-Lagrave meccse gyors döntetlennel kezdődött meg, az Armageddon partiban a francia sakkozó a tornán először nyert sötéttel.

 

Az exvilágbajnok Veszelin Topalov is két döntetlennel győzött. Az Armageddon játszmában nyert állásban „megkegyelmezett” Tejmur Radzsabovnak, az örökös sakkot választotta.

Az eddig lejátszott húsz Armageddon játszmában a világossal játszók tizenötször voltak eredményesek, sötét négyszer döntetlennel harcolta ki a győzelmet, csak MVL tudott nyerni!

 

 

A 6. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2864) - Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 56)

Wesley So (amerikai, 2766) - Aryan Tari (norvég, 2654) döntetlen (Olasz megnyitás, 81)

Anish Giri (holland, 2761) - Viswanathan Anand (indiai, 2751) döntetlen (Angol megnyitás, 35)

Wang Hao (kínai, 2744) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2750)  döntetlen(Szicíliai védelem, 22)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) - Veszelin Topalov (bolgár, 2730) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 31)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Wesley So – Aryan Tari 1 – 0 (Tarrasch védelem, 43)

Anish Giri – Viswanathan Anand döntetlen (Réti megnyitás, 45)

Wang Hao – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Vezérgyalog megnyitás, 32)

Tejmur Radzsabov – Veszelin Topalov döntetlen (Félszláv védelem, 37)

 

10. Norway Chess 2022 Stavanger NOR 2022. május 31-június 9.

H

Név

Ti

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen

GM

2864

 

1  0 

1  0 

1  ½ 

12½

2

Viswanathan Anand

GM

2751

1  ½ 

 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

11½

3

WesleySo

GM

2766

1  ½ 

1  ½ 

 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

10

4

Sahrijar Mamedgyarov

GM

2770

1  ½ 

 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

5

Maxime Vachier-Lagravee

GM

2750

1  ½ 

 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

6

Anish Giri

GM

2761

1  0 

1  0 

 

1  ½ 

1  ½ 

8

7

Aryan Tari

GM

2654

1  0 

1  0 

 

1  0 

1  0 

7

8

Veszelin Topalov

GM

2730

1  0 

1  0 

1  0 

1  ½ 

 

1  ½ 

6

9

Tejmur Radzsabov

GM

2753

1  ½ 

1  ½ 

1  0 

 

4

10

Wang Hao

GM

2744

1  0 

1  0 

1  0 

1  0 

 

4

 

A 7. forduló párosítása:

Aryan Tari - Magnus Carlsen

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So

Viswanathan Anand - Tejmur Radzsabov

Sahrijar Mamedgyarov - Anish Giri

Veszelin Topalov - Wang Hao

Verőci Zsuzsa

Fotó: norwaychess  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anand a fordulatokban gazdag Armageddon partiban legyőzte Carlsent, félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Norway Chess 2022 szuperverseny ötödik fordulójában az exvilágbajnok Viswanathan Anand legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A hetvenegyedik klasszikus játszmájukat vívták, 12-8-ra a norvég világelső vezetett. A torna doyenje, az 52 éves Anand nyerőesélyes állását döntetlenre rontotta. Párharcukat az Armageddon játszma döntötte el, Anand megnyerte a fordulatokban gazdag összecsapást, 1,5-1-re a mérkőzést, félpontos előnnyel vezet a címvédő előtt. Anand a villámversenyen is nyert Carlsen ellen! Elvesztette veretlenségét Wesley So, a rájátszásban előnyös állást bukott el az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovval szemben, aki a győzelemmel befogta az amerikai nagymestert. A holland Anish Giri 3 pontos győzelmével javított, könnyen nyert az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen. A francia Maxime Vachier-Lagrave is 7 pontos. a rájátszásban volt eredményes a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval szemben. Első nyerésének örülhetett a norvég Aryan Tari, a kínai Wang Hao fölényes pozíciót vesztett el.

 

A Norway Chess 2022 ötödik fordulójában az érdeklődés középpontjában az „örökrangadó”, a két ötszörös világbajnok, az exvilágbajnok Viswanathan Anands és a regnáló világelső Magnus Carlsen összecsapása állt. Holtversenyben vezettek, Anand remekül kezdte a tornát, Carlen utolsó két meccsét megnyerve, illetve a torna doyenjének Wesley So elleni tragikus elnézésének köszönhetően egyenlítette ki hátrányát.

 

Viswanathan Anand és Magnus Carlsen klasszikus időkontroll mellett hetvenegyedszer mérkőzött meg. A norvég világbajnok elsősorban a két világbajnoki döntőn elért sikerei miatt 12-8-ra vezetett 50 döntetlen mellett. Összesítésben is Carlsen mérlege volt a kedvezőbb, párharcaikban 79 döntetlen született, a norvég zseni  harmincháromszor nyert, 19 játszmát vesztett el. A 2014-ben, Szocsiban vívott második döntőjük óta klasszikus kontroll mellett huszadszor csatáztak. Carlsen 2015-ben a GRENKE Chess Classic tornán győzött, Anand a stavangeri viadalon vágott vissza. A Gasimov emlékversenyen, a Sinquefield Kupán és a londoni tornán is remiztek. Hat éve csak rapidoztak és snelleztek, 2017-ben Stavangerben, St. Louisban és Londonban megosztoztak a ponton. Négy esztendeje Wijk aan Zee-ben, Baden-Badenben, Stavangerben és St. Louisban sem bírtak egymással.

2019-ben a Tata Steel Masters tornán a tizedik fordulóban csatáztak, holtversenyben álltak az élen. A norvég világelső stratégiája egyértelmű volt, hosszú küzdelemre kényszeríteni 21 évvel idősebb riválisát. Anand remiesélyekkel játszhatott, többször is jobban védekezhetett volna, majd a huszárvégjáték is döntetlent ígért, amikor fatális hibát követett el, a 74. lépés után feladásra kényszerült.

A samkiri Gasimov emlékversenyen az exvilágbajnok pontatlanul cserélt vezért, nem védekezett a legjobban és reménytelen állását a 41. lépésben adta fel. Karlsruhéban is Magnus Carlsen játszhatott világossal, Viswanathan Anandot láthatóan nyomasztotta az elmúlt két parti rossz emléke, de kisebb csoda folytán reménytelennek tűnő állását döntetlenre mentette. Stavangerben a klasszikus játszmában remiztek, a rájátszásban Carlsen győzött. Zágrábban a világbajnok  gyalogelőnyt szerzett, a végjátékban nyerőesélyt ért el, az exvilágbajnok nagy csatában kiharcolta a döntetlent. St. Louisban ia remiztek, ahogy két éve a Tata Steel Masters viadalon is.

 

Stavangerben pihenőnap előzte meg a csúcsderbit, Vishy Anandnak sikerült feledni Wesley So elleni súlyos hibáját. Magnus Carlsen elleni sikere után nem volt felhőtlenül elégedett, sajnálta, hogy az első partit elrontotta.

"I would have taken a victory in the Armageddon normally, but now it feels like a defeat. The first game was so winning... but I managed to blow it"- értékelt az exvilágbajnok.

 

Anand a klasszikus játszmában fölényes állásban nem találta meg a 32.Vg4 lépést, 32.Bc6-ra Carlsen a 32…Vd3-mal megkönnyebbülhetett. Az exvilágbajnokot sokkolta a vezérlépés, sokáig nem is lépett, a pozíció remire egyszerűsödött. Anand joggal bosszankodott, 3 pontos nyerést szalasztott el.

 

Az Armageddon játszmájuk igazi thriller volt. 23…f2! után Magnus Carlsen jelentős előnyt ért el. Anandnak sikerült királyszárnyi akciót kezdeményeznie, amit Carlsen leszerelhetett volna, ehelyett az idő szorításában ő is hibázott 36…Bh4? lépésével.

 

Vishy Anand a felkínált eséllyel remekül élt, a 37.Fxd5! után már vígan nézhetett volna a jövőbe, de mentővet dobott riválisának. Carlsennek esélye volt a játszma megmentésére, de eltékozolta a lehetőséget.

 

A kapkodásban végül huszárjával leütötte a „mérgezett” e5 gyalogot. Viswanathan Anand győzelmével félpontos előnnyel vezeti a versenyfutást!

 

Sahrijar Mamedgarov megfosztotta veretlenségétől Wesley Sot. Az első partiban a 12. lépésig megismételték a negyedik körben látott Carlsen-Giri  játszma nyitását, az amerikai nagymester tért el, elképzelése bevált, döntetlen lett az összecsapás, remifórral játszhatta az Armageddon partit.

 

A bonyodalmakban az azerbajdzsáni nagymester hátrányos állásból fordított, győzelmével befogta Sot.

 

A tornán első klasszikus játszmáját nyerte meg Anish Giri. A hollandok legjobbja meglepően könnyedén győzte le teljes passzivításba kényszerített Tejmur Radzsabovot.

 

Maxime Vachier-Éagrave a rájátszásban múlta felül az exvilágbajnok Veszelin Topalovot, akinek a gyalogvesztés után csak idő kérdése volt újabb veresége.

 

Első győzelmét érte el Aryan Tari, ehhez Wang Hang hathatós segítséget nyújtott, fölényes állását elrontotta, majd tisztet nézett el.

 

 

Az 5. forduló eredményei:

Viswanathan Anand (indiai, 2751) - Magnus Carlsen (norvég, 2864)  döntetlen (Kettős huszárjáték, 40)

Sahrijar Mamedgyarov (azernajdzsáni, 2770)  - Wesley So (amerikai, 2766) döntetlen (Vezércsel, 47)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2750) - Veszelin Topalov (bolgár, 2730) döntetlen (Olasz megnyitás, 45)

Aryan Tari (norvég, 2654) - Wang Hao (kínai, 2744) 1 – 0 (Kettős huszárjáték, 44)

Anish Giri (holland, 2761) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 40)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Olasz megnyitás, 50)

Sahrijar Mamedgyarov – Wesley So 1 – 0 (Angol megnyitás, 39)

Maxime Vachier-Lagrave – Veszelin Topalov 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 53)

 

10. Norway Chess 2022 Stavanger  2022. májua 31-június 9.

 

H

Név

Ti

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Viswanathan Anand

GM

2751

 

1  ½ 

1  0 

1  ½ 

10

2

Magnus Carlsen

GM

2864

1  0 

 

1  0 

1  ½ 

3

Wesley So

GM

2766

1  ½ 

1  ½ 

 

1  0 

1  ½ 

4

Sahrijar Mamedgyarov

GM

2770

1  ½ 

 

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

5

Maxime Vachier-Lagrave

GM

2750

1  ½ 

 

1  ½ 

1  0 

7

6

Anish Giri

GM

2761

1  0 

 

1  ½ 

1  ½ 

7

7

Aryan Tari

GM

2654

1  0 

 

1  0 

1  0 

6

8

Veszelin Topalov

GM

2730

1  0 

1  0 

1  0 

1  ½ 

 

9

Tejmur Radzsabov

GM

2753

1  ½ 

1  ½ 

 

3

10

Wang Hao

GM

2744

1  0 

1  0 

1  0 

 

3

 

A 6. forduló párosítása:

Magnus Carlsen - Sahrijar Mamedgyarov

Wesley So - Aryan Tari

Anish Giri - Viswanathan Anand

Wang Hao - Maxime Vachier-Lagrave

Tejmur Radzsabov - Veszelin Topalov –

Verőci Zsuzsa

Fotó: norwaychess Lennart OOtes chess24

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anand nyert állásban tisztet nézett el So ellen, Carlsennel holtversenyben vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Norway Chess 2022 szuperverseny negyedik fordulójában az exvilágbajnok Viswanathan Anand elvesztette veretlenségét, az amerikai Wesley So ellen az Armageddon partiban nyert állásban fatális hibával tisztet nézett el. A címvédő világbajnok Magnus Carlsen a vezércselben megnyerte az elméleti párbajt a holland Anish Girivel szemben, vezére erősebb volt ellenfele két bástyájánál. Carlsen 3 pontos győzelmével befogta Anandot, egy ponttal előzik meg Sot. A vasárnapi ötödik fordulóban Viswanathan Anand és Magnus Carlsen összecsapása áll majd az érdeklődés középpontjában. Az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov a klasszikus játszmában mért vereséget a kínai Wang Haora. Második győzelmét aratta az azerbajdzsáni világbajnokjelölt Tejmur Radzsabov, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov első nyerését könyvelhette el..

A stavangeri Norway Chess 2022 szuperverseny negyedik fordulója után az exvilágbajnok Viswanathan Anand és a címvédő világbajnok Magnus Carlsen holtversenyben vezet és a viadal vasárnapi ötödik játéknapján megmérkőznek egymással.

A torna doyenje, az 52 éves ötszörös világbajnok Vishy Anand a szuperverseny harmadik köre után másfél ponttal előzte meg Wesley Sot, kettővel az őt 2013-ban Csennajban világbajnoki címétől megfosztó Magnus Carlsent.

Wesley So elleni mérkőzése kedvezően indult Anand számára. Az angol megnyitású partiban előnybe is került, az amerikai nagymester elárulta, hogy a 14…dxe4 folytatást nem elemezte kellő gondossággal. Anand kedvezőbb állásban a lépésismétlés mellett döntött, nem kockáztatott, remifórral játszhatta az Armageddon partit.

31...dxe5?? 32.Vf3

Másodszor is az angol megnyitás került megjátszásra és Vishy Anand ismét előnyt ért el, vezérszárnyi akciója sokat ígérően bontakozott ki. Wesley So királyszárnyi támadással próblkozott, az exvilágbajnok higgadtan védekezett, bástyájával betört a harmadik sorra, elhullott a d3 gyalog, közelinek látszott a nyerése, amikor fatális hibát követett el. Leüthette volna az árván hagyott futót, ehelyett 31…dxe5??-tel tisztet nézett el. So a felkínált eséllyel élt, az exvilágbajnokot megfosztotta veretlenségétől, egy pontot lefaragott a hátrányából.

Magnus Carlsen és Anish Giri a vezércsel jól ismert változatában vívott elméleti párbajt. A Meltwater Champions Chess Tour Esports Cup online rapid viadalán a világbajnok sötéttel játszotta meg a 1folytatást a 16 éves  Praggnanandhaa ellen. A világbajnok ellen az indiai titán a 13.a3-as változat mellett döntött, Magnus Carlsen stábjával 13.Fxf6-ot készítette elő.

Giri úgy ítélte meg, hogy két bástyája elegendő ellenérték lesz Carlsen vezérével szemben. A norvég világelső királyszárnyi akciójának lehetőségeit azonban nem értékelte jól, bástyái egyre passzívabbak lettek.

Magnus Carlsen agresszív játéka teljes sikerhez vezetett, vezérének aktivitása eldöntötte a játszma sorsát. A címvédő világbajnok a győzelemért kapott 3 ponttal beérte Vishy Anandot.

Jól kamatozott Sahrijar Mamedgyarovnak is Wang Hao elleni nyerése, a 3 ponttal a negyedik helyre lépett előre. A spanyol megnyitás nyílt változatában az azerbajdzsáni nagymester minőségáldozatát ellenfele nem fogadta el, a 11….Hc5-ös elképzelés beváltotta sötét reményeit. A vezércserét követően Mamedgyarov kedvezőbb pozíciót játszhatott, Wang Hao többször is hibázott, kétszer is fontos pillanatban a Fd2 jelentette sötét számára a megoldást.

Második győzelmét aratta a világbajnokjelölti döntőre készülő Tejmur Radzsabov, második vereségét szenvedte el Maxime Vachier-Lagrave. A párharcukat az Armageddon parti döntötte el. Az elfogadott vezércselű partiban Radzsabov fokozatosan növelte előnyét, az aktív játékot kedvelő MVL nem szeret csak védekezni, nem tudta megoldani feladatát, a remifórral nem tudott élni.

Három elvesztett meccs rossz emlékét feledve nyert az exvilágbajnok Veszelin Topalov. A klasszikus játszmában még eltékozolta kedvező esélyeit, a folytatásban Aryan Tari pontatlanságait már biztos kézzel büntette meg.

A 4. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2864) - Anish Giri (holland, 2761) 1 – 0 (Vezércsel, 34)

Wesley So (amerikai, 2766) - Viswanathan Anand (indiai, 2751) döntetlen (Angol megnyitás, 28)

Tejmur Radzsabov –(azerbajdzsáni, 2753) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2750) döntetlen(Grünfeld védelem, 30)

Veszelin Topalov (bolgár, 2730) - Aryan Tari (norvég, 2654) döntetlen (Olasz megnyitás, 51)

Wang Hao (kínai, 2744) - Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 54)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Wesley So – Viswanathan Anand 1 – 0 (Angol megnyitás, 42)

Tejmur Radzsabov – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 42)

Veszelin Topalov – Aryan Tari 1 – 0 (Olasz megnyitás, 32)

10.  Norway Chess 2022 Stavanger  2022. május 31-június 9.

íh

Név

Ti

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Viswanathan Anand

GM

2751

1  0 

1  ½ 

2

Magnus Carlsen

GM

2864

1  0 

1  ½ 

3

Wesley So

GM

2766

1  ½ 

1  ½ 

1  ½ 

4

Sahrijar Mamedgyrova

GM

2770

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

7

5

Maxime Vachier-Lagrave

GM

2750

1  ½ 

1  0 

6

,Anish Giri

GM

2761

1  0 

1  ½ 

1  ½ 

4

7

Veszelin Topalov

GM

2730

1  0 

1  0 

1  ½ 

8

Tejmur Radzsabov

GM

2753

1  ½ 

1  ½ 

3

9

Wang Hao

GM

2744

1  0 

1  0 

1  0 

3

10

Aryan Tari

GM

2654

1  0 

1  0 

1  0 

3

A vasárnapi 5. forduló párosítása:

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen

Sahrijar Mamedgyarov - Wesley So

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov

Aryan Tari - Wang Hao

Anish Giri - Veszelin Topalov

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anand megőrizte másfél pontos előnyét, Carlsen legyőzte Radzsabovot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Norway Chess 2022 szuperverseny harmadik fordulójában az élen álló exvilágbajnok Viswanathan Anand a klasszikus játszmában remizett a kínai Wang Haoval, az Armageddon partit megnyerte, megőrizte másfél pontos előnyét az amerikai Wesley So előtt. So sötéttel játszott a holland Anish Girivel, két döntetlennel másfél pontot szerzett. Az ötszörös világbajnok Magnus carlsen a második fordulóbeli kisiklása után javított, az azerbajdzsáni világbajnokjelölt Tejmur Radzsabov ellen győzött, 3 pontjával feljött a harmadik helyre. A francia Maxime Vachier-Lagrave könnyen győzte le a norvég Aryan Tarit. Az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov időzavarát kihasználva kalandos végjátékot nyert meg az Armageddon játszmában. A torna negyedik fordulójának slágermeccsét Wesley So világossal játszhatja Viswanathan Anand ellen.

 

A Norway Chess 2022 szuperverseny harmadik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen tizedszer győzte le klasszikus játszmában Tejmur Radzsabovot, a nyerésért kapott 3 pontjával 2 pontra csökkentette hátrányát a tornán vezető 52 éves Viswanathan Ananddal szemben. Maxime Vachier-Lagrave harmadszor mért vereséget Aryan Tarira. Három párharcot az Armageddon játszmák döntötték el.

 

Az exvilágbajnok Viswanathan Anand harmadik mérkőzését is megnyerte, ezúttal az Armageddon partiban volt sikeres. Wang Hao ellen csak hatodik klasszikus partiját játszotta, a kínai sakkozó némi meglepetésre kedvező statisztikával várta a meccset, 3-1-re vezetett. Wang Hao a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatát választotta a viadal éllovasa ellen, elméleti párbajukban az exvilágbajnok előnnyel játszott, gyalogot is nyert. A bástyavégjátékban Wang Hao az ideális védőálláást építette fel, Anand nem is próbálkozott, a folytataásra koncentrált.

 

Az Armageddon partiban Wang Hao kétes értékű újítására Vishy Anand még nagyobb előnyt érhetett volna el, majd minőségáldozatát a kínai sakkozó nem fogadta el. Anand vezért nyert bástya és huszár ellenében, technikai nehézségeket legyőzve matthálót szőtt Wang Hao királya köré.

 

Anish Giri és Wasley So párharcában két döntetlen született, ez az amerikai olimpiai bajnoknak kedvezett, az Armageddon partit sötéttel remifórral játszhatta. A Nimzoindiai védelmű partiban békés küzdelemben osztoztak meg a ponton.

Giri a folytatásban, a spanyol megnyitású csatában már jóval nagyobb kockázatot vállalt, de So gondosan megszervezte a védekezését. A holland nagymester 30.He4 lépésével nagyot hibázott, a még nagyobb büntetés elmaradt, So döntő előny helyett „megelégedett” a győzelmét jelentő döntetlennel. A negyedik forduló slágermeccsét világossal játszhatja Vishy Anand ellen.

 

Elégedetten értékelt Magnus Carlsen a tornán első klasszikus nyerését követően. A katalán megnyitásban fontos újítást játszott meg, sikeresen valósította meg stratégiai elképzelését. Tejmur Radzsabov egyre jelentősebb időhátrányba került, a nagyobb ellenállást biztosító védőlépéseket nem találta meg. A norvég világbajnok tökéletes játékkal győzte le az azerbajdzsáni világbajnokjelöltet.

 

Maxime Vachier-Lagrave is javított a 3 pontot érő győzelmével. Aryan Tari korai királyszárnyi akciót indított, a pontos folytatást azonban elvétette. MVL átvette a kezdeményezést, ellentámadása átütött.

 

A legnagyobb küzdelem Sahrijar Mamedgyarov és Veszelin Topalov meccsén bontakozott ki. A szláv védelmű klasszikus játszmában is volt bőven fordulat, Mamedgyarov szokatlan módon a hosszúsáncot választotta. A bonyodalmakban az azerbajdzsáni nagymester előnyös végjátékra egyszerűsített, de nyerőesélyét eltékozolta, a bolgár exvilágbajnok döntetlenre mentette a partit.

Kölcsönös hibák, kihagyott lehetőségek jellemezték a második összecsapásukat is. Topalov jelentős előnybe kerülhetett volna, a végjáték döntetlent ígért, döntött az időfaktor, Mamedgyarov örülhetett a másfél pontnak.

 

 

A 3. forduló eredményei

Magnus Carlsen (norvég, 2864) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)  1 – 0 (Katalán megnyitás,

Anish Giri (holland, 2761) - Wesley So (amerikai, 2766) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 31)

Viswanathan Anand (indiai, 2751) - Wang Hao (kínai, 2744) döntetlen (Szicíliai védelem, 39)

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) - Veszelin Topalov (bolgár, 2730) döntetlen (Szláv védelem, 57)

Aryan Tari (norvég, 2654) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2750)  0 – 1 (Szicíliai védelem,

Az Armageddon játszmák eredményei:

Anish Giri – Wesley So döntetlen (Spanyol megnyitás, 44)

Viswanathan Anand – Wang Hao 1 – 0 (Szicíliai védelem, 44)

Sahrijar Mamedgyarov – Veszelin Topalov 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 61)

 

10. Norway Chess 2022 Stavanger  2022. május 30-június 9.
 

H

Ti

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Viswanathan Anand

GM

2751

 

1  ½ 

2

Wesley So

GM

2766

 

1  ½ 

1  ½ 

6

3

Magnus Carlsen

GM

2864

1  0 

 

1  ½ 

4

Maxime Vachier-Lagrave

GM

2750

 

1  ½ 

5

Anish Giri

GM

2761

1  0 

 

1  ½ 

1  ½ 

4

6

Sahrijar Mamedgyarov

GM

2770

1  0 

 

1  ½ 

1  ½ 

4

7

Wang Hao

GM

2744

1  0 

1  0 

1  0 

 

3

8

Veszelin Topalov

GM

2730

1  0 

1  0 

 

2

9

Aryan Tari

GM

2654

1  0 

 

1  0 

2

10

Tejmur Radzsabov

GM

2753

1  ½ 

 

A 4. forduló párosítása:

Magnus Carlsen - Anish Giri

Wesley So - Viswanathan Anand

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier-Lagrave

Veszelin Topalov - Aryan Tari

Wang Hao - Sahrijar Mamedgyarov

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anand kettős győzelemmel másfél pontos előnnyel vezet, So az Armageddon partiban nyert Carlsen ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Norway Chess 2022 viadal második fordulójában az exvilágbajnokok presztízsrangadóján Viswanathan Anand sötéttel nyert Veszelin Topalov ellen. A bolgár sakkozó időtúllépéssel vesztett a bonyodalmakat vállaló, a gondolkodási idővel jobban gazdálkodó ősi riválisával szemben. A hetvenharmadik klasszikus partijukat játszották, Anand vezetett 19-13-ra. Viswanathan Anand másfél pontos előnnyel áll az élen. Négy párharcot az Armageddon játszmaák döntötték el. Az amerikai Wesley So  legyőzte a kecsegtető állásban nagyot hibázó címvédő világbajnokot, Magnus Carlsent. A francia Maxime Vachier-Lagrave kalandos partiban az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovot kényszerítette feladásra. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen a norvég Aryan Tari kedvező esélyt szalasztott el. A holland Anish Giri sötéttel remizett a kínai Wang Haoval és ez a győzelmét jelentette. A tornán a klasszikus partiban elért győzelem 3 pontot ér, az Armageddon partiban  a nyerés másfél pontot jelent, a vesztes egyet kap.

A Norway Chess 2022 viadal második fordulójában a modern sakkozás két nagy egyénisége, a két exvilágbajnok, Viswanazhan Anand és Veszelin Topalov csatázott. 1993-ban Las Palmason mérkőztek meg először és azóta még 71 klasszikus játszmában mérték össze erejüket.

Szófiában 2010-ben világbajnoki döntőt vívtak, emlékezetes küzdelemben Vishy Anand 6,5-5,5-ös győzelemmel védte meg címét, sötéttel nyerte meg az utolsó partit. A 40 esztendős világbajnok megbirkózott a rajtnál elszenvedett vereséggel, a balszerencsésen elvesztett nyolcadik játszma kínjával, a kilencedikben kihagyott meccslabdával, megérdemelten nyerte meg a párharcot.

Megküzdöttek egymással világbajnoki versenyeken, világbajnok-jelölti döntőkben, a leghíresebb meghívásos tornákon  csatáztak. Anand 19-13-ra vezetett 40 döntetlen mellett, a norvég városban huszadik győzelmét aratta.

A szláv védelem bonyolult változatában  elméleti párbajt is vívtak, Veszelin Topalov kisebb elpny mellett játszotta az összecsapást. A lépésjelöltek között azonban nehezebben választott, vészesen fogyott a gondolkodási ideje a különleges időkontroll mellett, az első 40 lépésre 2-2 óra a gondolkodási idő, majd lépésenként 10-10 másodperc bónusz. A játszma után az indiai exvilágbajnok bevallotta, hogy megpróbálta az állásban a feszültséget fentartani, de figyelte a sakkórát is. Topalov már hátrányosabb pozícióban túllépte a gondolkodási időt, Anand kettős győzelemmel másfél pontos előnnyel vezet. A virtuális világranglistán az 52 éves nagymester a virtuális világranglistán a kilencedik helyre lépett előre.

Négy párharc az Armageddon játszmában dőlt el. A hazai pályán játszó címvédőként játszó ötszörös világbajnok Magnus Carlsen fájó vereséget szenvedett Wesley Sotól. Ők ketten a MeltwaterChampions Chess Tour 2021 sorozaton, az online rapid tornákon nagy csatákat vívtak, Carlsent a gyengébb kezdés ellenére végül  győztesként ünnepelhették.

Wesley So és Magnus Carlsen első partija a félszláv védelemben óvatos játék mellett lett döntetlen, a norvég világelső a „hirtelen halál” partit remifórral játszhatta., 7 perce volt So 10 percével szemben. Az olasz megnyitásű ütközetben bomyolult csata alakult ki, Carlsen korai királyszárnyi akciót kezdeményezett, az amerikai sakkozó királya körül viharfelhők gyülekeztek, míg Carlsen középen hagyott királya biztonsáágban érezhette magát.

A világbajnok 24…Hd8 lépésével nagyot hibázott, So hadereje erőre kapott, míg Carlsen elvesztette a kontrollt az állás felett. Az amerikai nagymester átvette a kezdeményezést, a sötét király elleni támadása átütött, 60 lépés után győzelmének és a másfél pontnak örülhetett.

Wesley So a parti után elárulta a Csennajban július 28-án kezdődő 44. sakkolimpiára jelölt amerikai válogatott összeállítását, Fabiano Caruana, Levon Aronjan, Leinier Dominguez Perez és Sam Shankland lesznek a csapattársai.

Az első fordulóban elszenvedett veresége után javított Maxime Vachier-Lagrave. A klasszikus játszmában az óvatosság jellemezte Sahrijar Mamedgyarov elleni első játszmáját. A nyerési kényszerben MVL az orosz huszárjátékban alaposan kiélezte a küzdelmet, azerbajdzsáni ellenfele sikerrel leszerelte akcióját és előnybe került. Egy óvatlan huszárlépését követően nagy fordulat következett be, a francia nagymester a felkínált eséllyel remekül élt.

Két izgalmas szicíliai védelmű játszmát láttunk Wang Hao és Anish Giri párharcában. A holland nagymester a kritikus állásban 45 perces gondolkodás után megtalálta az ellenesélyt nyújtó folytatást, a csata örökös sakkal ért véget.

Anish Giri a második összecsapásuk során többször is döntő előnyt érhetett volna el, az idő szorításában a győzelmét jelentő döntetlenre egyszerűsítette a küzdelmet.

Második meccsét vesztette el Aryan Tari, az Armageddon partiban Tejmur Radzsabov a bonyodalmakban felülmúlta a királyállását meggyengítő norvég sakkozót.

A korábbi párharcok statisztikája:

A 2. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2766) – Magnus Carlsen (norvég, 2864) döntetlen (Félszláv védelem, 38)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2750) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) döntetlen (Vezércsel, 32)

Wang Hao (kínai, 2744) – Anish Giri (holland, 2761)  döntetlen (Szicíliai védelem, 33)

Veszelin Topalov  (bolgár, 2730) – Viswanathan Anand (indiai, 2751) 0 – 1 (Szláv védelem, 37)

Tejmur Radzsabov –(azerbajdzsáni, 2753) -  Aryan Tari (norvég, 2654) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 33)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Olasz megnyitás, 50)

Maxime Vachier-Lagrave – Sahrijar Mamedgarov 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 52) Wang ao – Anish Giri döntetlen (Szicíliai védelem, 60)

Tejmur Radzsabov – Aryan Tari  1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 42)

A virtuális világranglista állása:

A 3. forduló párosítása:

Magnus Carlsen - Tejmur Radzsabov

Anish Giri - Wesley So

Viswanathan Anand - Wang Hao

Sahrijar Mamedgyarov - Veszelin Topalov

Aryan Tari - Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 58 pontos előnnyel vezeti a világranglistát, Rapport nyolcadik a rangsorban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2022. június 1-től érvényes világranglistáján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen 58 ponttal előzi meg a kínai Ding Lirent, akit  a világbajnok-jelölti döntő nyolcadik résztvevőjenek jelöltek.  A 18 éves francia világbajnokjelölt Alireza Firouzja a harmadik, a bukaresti gyengébb szereplését  11- Élőpontja bánta. Rapport Richár a román fővárosban a Grand Chess Tour Superbet viadalán 12 pontot vesztett, az ötödikről a nyolcadik helyre csúszott vissza. Az amerikai Levon Aronjan négy helyezést javított, az azerbajdzsáni Sahrijar hetet rontott. Almási Zoltán a 62., Berkes Ferenc 93. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 51 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

A FIDE június 1-től érvényes világranglistáján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen 58 ponttal előzi meg a kínai Ding Lirent.

A 18 éves Alireza Firouzja a harmadik, a világbajnok-jelölti döntő előtti utolsó versenyén. a GCT bukaresti Superbet viadalán a vártnál gyengébb eredményt ért el. Az amerikai Fabiano Caruana és az orosz Jan Nepomnjacsij sem villogott.

Rapport Richárd nyeretlenül Sahrijar Mamedgyarovval az utolsó helyet osztotta,  a rangsorban az ötödik helyről a nyolcadikra csúszott vissza, az azerbajdzsáni sakkozó hét helyezést rontott.

A top tíz doyenje, Levon Aronjan  gyorsan feledtette az American Cup-on való gyengélkedését, ismét ötödik a ranglistán.

  

A világbajnok-jelölti döntő résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Dng Lire (kínai) 2806

Alireza Firouzja (francia) 2793

Fabiano Caruana (amerikai) 2783

Jan Nepomnjacsij (FID) 2766

Rapport Richárd (magyar) 2764

Hikaru Nakamura (amerikai) 2760

Tejmrr Radzsabov (azerbajdzséni) 2753)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2750

A lvilágranglistán hat amerikai nagymester, öt orosz sakkozóból négyen a FIDE színeiben szerepeknek. Három kínai, két-két francia, indiai és azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, magyar, holland, lengyel és bolgár játékos a 25 fős elitben.

A férfi világranglista élcsoportja:  

               

név

nemzet

0422

0522

0622

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2864

2864

2864

0

1990

2.

Ding Liren

kínai

2799

2806

     2806

  0

1992

3.

     Firouzja,A    

 francia

2804     

2804

     2793

  9   

2003

4.

      Caruana,F

 amerikai

2781

2786

     2783

 9

1992

5.

    Aronjan,L

  amerikai

  2785

2765

     2775

 9  

1982

6.

             So,W

          amerikai

  2778

2766

    2775

 9  

1993

                7.            

        Nepomnjacsij,J

              FID

2773

2773

   2766

9

1990

8.

      Rapport,R

          magyar

2776

   2776

   2764

9

1996

9.

         Giri,A

            holland

2773

2761

      2761

  0

1994

10.

          Vachier-Lagrave,M

          francia

2758

   2750

     276

 11

1990

11.

   Nakamura,H

          amerikai

 2750

2760

         2760

 0

1987

12.

    Dominguez    Perez,L                                   

          amerikai

2756

2753

     2754

 9 

1983

13.

       Radzsabov,T

            azeri

2753

2753

       2753

  0

1987

14.

     Mamedgyarov,S

             azeri

 2771

2770

  2751

 13

1985

15.

                     Anand,V                               

           indiai

2751

  2751

     2751

  0

1969

16.

             Duda, J-K

           lengyel

2750

   2750

      2750

 0

1998

17.

            Karjakin,S

           RUS

2747

2747

2747

0

1990

               18.

          Griscsuk,A

           RUS

2742

2742

2745

7   

1983

        19.

        Wang Hao

         kínai

2744      

2744         

2744

0

1989

20.

       Topalov,V

         bolgár

2730

2730

2730

0

1975

21.

       Andrejkin,D

            FID

  2729

2729

2729

   0

1990

22.

      Wei Yi

           kínai

2729

2727

2727

   0

1999

23.

         Vidit, S

          indiai

   2723

     2723

 2723

   0

1994

24.

       Vityjugov,N             

            FID

   2724      

    2722

2722        

0

1987

25.

         Shankland,S

           amerikai

  2709

   2718

2718

0

1991

62.

Almási,Z

magyar

2677

2677

2677

0

1976

           ---

Lékó,P

magyar

2663

2663

2663

 0

1979

   93.                    Berkes,F                 magyar        2660        2654         2654      0   1985

 

A rapid világranglista élcsoportja:        

1.Magnus Carlsen (norvég) 2847

2. Hikaru Nakamura (amerikai) 2837

3, Jan Nepomnjacsij (FID) 2821

4. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2808

5. Rapport Richárd (magyar) 2802

6. Wesley So (amerikai) 2779

7. Fabiano Caruana (amerikai) 2766

8. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2764

9. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2755

10. Peter Szvidler (FID) 2752

A blitz világranglista élcsoportja:

1.Levon Aronjan (amrikai) 2850

2. Hikaru Nakamura (amerikai) 2850

3. Fabiano Caruana (amerikai) 2847

4. Vladiszlav Artyemijev (FID) 2832

5. Magnus Carlsen (norvég) 2832

6. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2813

7. Danyil Dubov (FID) 2791

8. Alireza Firouzja (francia) 2791

9. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2779

10. Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2778

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az amerikai sakkozók 22 ponttal előzik meg orosz játékosokat. Legjobbjaink a tizenkettedikek.

1.Egyesült Államok  2732  

2. Oroszország 2710

3. Kína 2698

4. India 2674

5, Ukrajna 2668

6. Azerbajdzsán 2653

7. Franciaország 2646

8. Örményország 2641

9. Németország 2635

10. Spanyolország 2631

11. Lengyelország 2629

12. Magyarország 2628

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2764, Almási Zoltán 2677, Lékó Péter  2663, Berkes Ferenc 2654,  Gledura Benjámin 2644, Bánusz Tamás 2611, Balogh Imre 2594, Balogh Csaba 2588, Kántor Gergely 2587, Erdős Viktor 2586, Ács Péter 2574,  Antal Gergely 2571, Prohászka Péter 2570

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 51 ponttal előzi meg  az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2650

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2599 (- 11, 6)

Humpy Koneru (indiai) 2586

3. Ju Wenjun (kínai) 2560

4. Katyerina Lahno (orosz) 2547 (- 3, 8)  

5. Marija Muzicsuk (ukrán) 2540   (1)

6 Lei Tingjie (kínai) 2535

7. Nana Dzagnidze (grúz) 2531

8. Anna Muzicsuk (ukrán) 2529

9. Tan Zhongyi (kínai) 2525

10. Dronalli Harika 8indiai) 0517

78. Hoang Thanh Trang (magyar) 2376

92. Gara Tícia (magyar) 2367

99. Gara Anita (magyar) 2360

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2376, Gara Tícia 2367, Gara Anita 2360, Marjanovics Annamária 2353, Papp Petra 2336, Gaál Zsóka 2324, Mádl Ildikó 2321, Lázárné Vajda Szidónia 2313, Terbe Julianna 22934, Havanecz Bianka 2250

A juniorok világranglistáján a 18 éves Alireza Firouzja 88 ponttal előzi meg a 20 esztendős orosz Andrej Jeszipenkot.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (francia) 2793  2003

2. Andrej Jeszipenko (FID) 2705  2002

3. Arjun Erigaisi (indiai) 2681  2003

4. Hans Moke Niemann (amerikai) 2678  2003

5. Gukesh D (indiai) 2675 2004

33. Kozák Ádám (magyar) 2523 2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál kínai Zhu Jiner az élen. A 15 éves Gaál Zsóka a tizenhatodik.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1.Zhu Jiner (kínai) 2464   2002

2. Olga Badelka (orosz)  2453  2002

3, Bibiszara Asszaubajeva (kazah) 2427 2004

4 Carissa Yip (amerikai) 2418  2003

5. Nurgyul Szalimova (bolgár) 2416  2003

16. Gaál Zsóka (magyar) 2324  2007

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anand és So győzelemmel rajtolt, Carlsen, Giri és Mamedgyarov az Armageddon partiban nyert

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Stavangerben megkezdődött az esztendő harmadik szuperversenye, a Norway Chess 2022 viadal. Remek győzelemmel kezdte meg szereplését a torna doyenje, az 52 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand, a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert. A villámverseny első helyezettje, az amerikai Wesley So az azerbajdzsáni világbajnokjelölt Tejmur Radzsabovot múlta felül. Három párharc a döntetlenek után az Armageddon partikban fejeződött be. Világosnak 10, sötétnek 7 perce volt, utóbbinak remifórja. A címvédő ötszörös világbajnok Magnus Carlsen a kínai Wang Hao ellen másodszor már nem rontott. A holland Anish Giri a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov a norvég Aryan Tari ellen nyert és másfél pontot szereztek, míg a legyőzöttek egy ponttal "vigasztalódhattak". Anand és So győzelme 3 pontot ér!

A tizedszer megrendezésre a Norway Chess torna villámversenyén Wesley So egypontos előnnyel Magnus Carlsen előtt végzett az élen. A szuperverseny résztvevői 3-3 perces és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal vívott csatákban mérték össze erejüket. So az első fordulóban szenvedte el egyetlen vereségét, Wang Hao győzte le, két döntetlent ért el, majd ötös nyerősorozattal remekelt. Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen a győztestől és az exvilágbajnok Viswanathan Anandtól kapott ki. A holland Anish Girit a franca Maxime Vachier-Lagrave és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov győzte le. A torna doyenje, az 52 éves Vishy Anand is két partit vesztett, Giri és MVL nyert ellene. Az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov a norvég Aryan Tarival szemben maradt alul. MVL különleges versenyt játszott, elvesztette az első öt partiját, majd megnyerte az utolsó négyet.

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Wesley So (2814)

1

½

½

½

1

1

1

0

1

2

 Magnus Carlsen (2832)

0

½

0

½

1

1

1

1

½

3

 Anish Giri (2766)

½

½

1

½

½

0

1

1

0

5

4

 Viswanathan Anand (2758)

½

1

0

½

1

0

1

½

½

5

5

 Sahrijar Mamedgyarov (2778)

½

½

½

½

0

1

1

½

½

5

6

Aryan Tari (2567)

0

0

½

0

1

1

0

1

1

7

 Maxime Vachier-Lagrave (2813)

0

0

1

1

0

0

0

1

1

4

8

 Veszelin Topalov (2667)

0

0

0

0

0

1

1

1

½

9

 Wang Hao(2712)

1

0

0

½

½

0

0

0

1

3

10

 Tejmur Radzsabov (2705)

0

½

1

½

½

0

0

½

0

3

 villámverseny utolsó fordulójában az exvilágbajnok Vishy Anand sötéttel szenvedett vereséget MVL-től, a klasszikus játszmában visszavágott a francia nagymesternek. Huszonegyedszer néztek farkasszemet, a koronavírus-járvány miatt az elmúlt három évben csak rapid-és villámpartikat játszottak. Tizehárom döntetlen mellett az ötszörös világbajnok 4-3-ra vezetett, győzelmei számát a a szicíliai védelmű összecsapásban növelte.

A Maróczy-szisztémára jellemző gyalogszerkezet mellett MVL aktivitást keresett, gyalogot áldozott, de elképzelése nem vált be. Anand kiskombináció segítségével kikényszerítette a vezércserét, döntő anyagi előnyt szerzett.

A nagyon keveset versenyző Tejmur Radzsabov a világbajnok-jelölti döntőre való felkészülése érdekében vállalta a stavangeri tornán a részvételt. Az olasz megnyitású partiban Wesley So sikerrel használta ki a vezérszárny gyalogszerkezeti gyengeségét, Radzsabov az áldozott gyalogért nem kapott elegendő kompenzációt, királyszárnyi akciójának nem volt igazi célpontja.

Viswanathan Anand és Wesley So 3-3 pontot szerzett, három párharc a rájátszásban, az Armageddon partiban dőlt el. Az idei torna első „hirtelen halál” összecsapását Sahrijar Mamedgyarov és Aryan Tarijátszotta. Az azerbajdzsáni nagymester a klasszikus partiban nem tudott előnyt kicsiholni norvég ellenfelével szemben. Az Armageddon játszmában világosnak 10, sötétnek 7 perce van, utóbbinak remifórja. Az idő szorításában Tari világos királyszárnyi akcióját nem tudta hárítani, pontatlanul védekezett, Mamedgyarov a másfél pontnak örülhetett, a norvég sakkozó egy ponttal kezdte szereplését.

 2015-ös viadal győztesét, az exvilágbajnok Veszelin Topalovot ritkán látjuk a sakktábla mellett, a Nemzetközi Sakkszövetséggel vívott „háborúja” miatt a hivatalos versenyeken sokáig nem játszott. Anish Giri ellen a klasszikus játszmában tartotta az egyensúlyt. Nem változtatott a nyitáson, másodszor is a Bogoindiai védelemre szavazott, de az ismétlésre ráfizetett. A holland nagymester gyalogot nyert, az exvilágbajnok királyszárnyi kísérletét könnyedén hárította.

Nem volt felhőtlenül elégedett Magnus Carlsen. A címvédő ötszörös világbajnok Wang Hao ellen az első játszmában eltékozolta kecsegtető előnyét, rájátszásra kényszerült. A katalán megnyitású ütközetben elméleti párbajt vívtak, a kínai sakkozó sokáig jól tartotta magát, de időhátránya végül végzetesnek bizonyult, Carlsen kiskombinációval megnyerte a párbajt.

Az első forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2766) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)  1 – 0 (Olasz megnyitás, 38)

Magnus Carlsen (2864) – Wang Hao (kínai, 2744) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 47)

Anish Giri (holland, 2761) – Veszelin Topalov (2730) döntetlen (Bogoindiai védelem, 32)

Viswanathan Anand (indiai, 2750) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2750) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 40)

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) – Aryan Tari (norvég, 2654) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 28)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Wang Hao  1 – 0 (Katalán megnyitás, 42)

Anish Giri – Veszelin Topalov 1 – 0 (Bogoindiai védelem, 33)

Sahrijar Mamedgyarov – Aryan Tari 1 – 0 (Vezércsel, 36)

A 2. forduló párosítása:

Wesley So – Magnus Carlsen

Maxime Vachier-Lagrave – Sahrijar Mamedgyarov

Wang Hao – Anish Giri

Veszelin Topalov – Viswanathan Anand

Tejmur Radzsabov – Aryan Tari

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog