Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Világkupán Hoang Thanh Trang, Erdős iktor és Gledura Benjámin továbbjutott

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bakuban zajló Világkupákon az első forduló második játszmáira került sor. Gledura Benjámin az első összecsapást megnyerte a kirgiz Eldiar Orozbaev   ellen, a második játszmában kiharcolta a továbbjutását jelenő döntetlent, az üzbég Nodirbek Jakubbojevvel játssza második meccsét. Erdős Viktor döntetlennel kezdte a lengyel Grzegorz Nasuta elleni párharcát, világossal remek játékkal győzte le riválisát és a másodok körben az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg. Berkes Ferenc meglepetésre elvesztette az első partit az iráni Pouria Darinvel szemben, világossal visszavágott, a továbbjutás sorsát rájátszás dönti el. A meccs győztese az izraeli Borisz Gelfanddal méri össze erejét. Nagy Gábor döntetlent követően a második partiban nagy csatában kapott ki a brazil Allexandr Fiertől. A női Világkupán Hoang Thanh Trang kettős győzelmet ért el az algériai Abdi Zineb Dina ellen, a második fordulóban  az indai Divya Deshmukh lesz ellenfele.

Sikerrel vette az első akadályt Gledura Benjémin és Erdős Viktor, az első játszma elvesztése után Berkes Ferenc megnyerte a második partit, kiharcolta a rájátszást. Nagy Bábor búcsúzott a további küzdelemtől-

Elsőként Erdős Viktor jutott a második körbe. A lengyel Grzegorz Nasuta ellen tetszetős játékkal nyert, a zicíliai védelmű ütközetben eredeti tervet valósított meg, a különböző színű oldalra történt sáncolás után királyszárnyi akcióval jutott döntő fölényhez. Viktor a második fordlóban a 2019-es Világkupa győztesével, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval, a rajtlista hetedik helyezettjével (2747) néz farkasszemet, aki az elmúlt 12 hónapban nem játszott értékelhető partit.

A vártnál nehezebben született meg Gledura Banjámin továbbjutását jelentő döntetlen, a kirgiz Eldiar Orozbaev szerény Élő-pontszáma ellenére kicsit megszorongatta nagymesterünket. Az üzbég Nodirbek Jakubbojev (2640) tagja volt a tavalyi sakkolimpián aranyérmes válogatottnak.

Berkes Ferenc az eésú parti elvesztése után rendezte sorait, meggyőző játékkal vágott vissza. A rájátszás esélyese, nagyon várjuk, hogy megmérkőzhessen Borisz Gelfanddal.

Nehéz sorsolást kapott Nagy Gábor. Az elsőjátszma döntetlene után a második ütközetben hátrányos állásból ért el a végjátékban egyenlő esélyeket, de a felkínált lehetőséggel nem tudott élni, a brazil sallozó folytathtja.  

Az első forduló első játszmáinak eredményei:  

Gledura Benjámin (2645) - (kirgiz, 2281)  1.5 – 0,5

Gledura Benjámin - Eldiar Orozbaev 1 – 0 (Angol megnyitás, 50)

Eldiar Orozbaev – Gledura Benjámin  döntetlen (Caro-Kann védelem, 81)

Pouria Darini  (iráni, 2401) - Berkes Ferenc (2615)  1 – 1  TB

 Pouria Darini – Berkes Ferenc 1 – 0  (Kettős huszárjáték, 37)

Berkes Ferenc - Pouria Darini  1 – 0 (Grünfeld védelem, 41)

Nagy Gábor (2461) - Alexandr Fier (brazil, 2604) 0,5 – 1,5

Nagy Gábor - Alexandr Fier  döntetlen (Szláv védelem, 31)

Alexandr Fier – Nagy Bábor  1 – 0 (Bogo-indiaia védelem, 76)

Grzegorz Nasuta  (lengyel, 2552) - Erdős Viktor (2571) 0,5 – 1,5

Grzegorz Nasuta – Erdős Viktor  döntetlen (Futójáték, 33)

Erdős Viktor -  Grzegorz Nasuta   1 – 0 (Szicíliai védelem, 41)

A női Világkupán Hoang Thang Trang könnyű kettős győzelemmel jutott a második fordulóba, az indiai Divya Deshmukh (2400) elleni párharca kiegyanlített erők küzdelmét ígéri.

Az első forduló eredménye:

Abdi Zineb Dina algériai, 1858Ö – Hoang Thanh Trang (2402)  0 – 2

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Világkupán Hoang Thanh Trang és Gledura győzelemmel rajtolt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Bakuban megkezdődtek a női és férfi Világkupa első fordulójának küzdelmei. A 206 résztvevős férfi viadalon az Élő-pontszámok alapján legjobb 50 sakkozó erőnyrerő az első fordulóban, 78 párharc első játszmáira került sor. Gledura Benjámin világossal nyert a kirgiz Eldiar Orozbaev ellen. A játéknap egyik meglepetéseként Berkes Ferenc sötéttel játszva kikapott az iráni Pouria Darinitől. Döntetlen lett a lengyel Grzegorz Nasuta és Erdős Viktor, a brazil Alexandr Fier és Nagy Gábor összecsapása. A női Világkupán a 103 résztvevőből huszonöten kiemeltek,  hetvennyolcan kezdték meg a csatározást. Hoang Than Trang sötéttel az algériai  Abdi Zineb Dinát győzte le. Hétfőn ellenkező színelosztással játsszák a második partikat, 1 – 1-nél rájátszás dönt.

 

A 206 résztvevős férfi Világkupán 78 párharccal kezdődtek meg a küzdelmek. Az   ötven kiemelt nagymester Magnus Carlsen vezetésével a második fordulóban kapcsolódik be a versenybe. A rajtlistám második Hikaru Nakamura  a viadal előtt nősült meg, Fabiano Caruana ma ünnepelte harmincharmadik születésnapját.

A rajtlistán 63. Gledura Benjámin győzelemmel kezdte meg szereplését. A kirgiz Eldiar Orozbaev tisztáldozattal próbálkozott, nagymesterünk gonfd nélkül nyrt.

Meglepetésre Berkes Ferenc vereséget szenvedett iráni ellenfelétől. Pouria Darini 2401-es Élő-pontjával csak huszadik az iráni rangsorban, a kettős huszárjátékban váratlan győzelmet aratott. Berkesnek világossal nyernie kell, hogy kiharcolja a rájátszást.

Erdős Viktor és Nagy Gábor sötéttel remizett.

 

Az első forduló első játszmáinak eredményei:  

Gledura Benjámin (2645) - Eldiar Orozbaev  (kirgiz, 2281)  1 – 0 (Angol megnyitás, 50)

Pouria Darini  (iráni, 2401) - Berkes Ferenc (2615)  1 – 0 (Kettős huszárjáték, 37)

Alexandr Fier (brazil, 2604) – Nagy Gábor (2461)  döntetlen (Szláv védelem, 31)

Grzegorz Nasuta  (lengyel, 2552) - Erdős Viktor (2571)  döntetlen (Futójáték, 33)  

A 103 résztvevős női Világkupán huszonöten kiemeltek, a rajtlistát a világbajnoknő kínai Ju Wemjun vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből nyolcan is játszanak.

Olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang a rangos mezőnyben 2402 Élő-pontjával a 31., könnyű ellenfélet kapott, az algériai Abdi Zineb Dina (1858) nem késztette nagy erőkifejtésre.

Verőci Zsuzsa

Fotó: side.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vasárnaptól Bakura figyel a sakkvilág, parádés mezőnyök a Világkupákon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Bakuban július 29. és augusztus 27. között rendezik meg a 206 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupát és a 103 résztvevős Női Világkupát.  A rajtlistát az ötszörös világbajnok norvég Magnus Carlsen és a kínai világbajnoknő Ju Wenjun vezeti. A magyar színeket öten képviselik, Gledura Benjámin, Bekes Ferenc, Erdős Viktor és Nagy Gábor a férfiak versenyében, Hoang Than Trang a női viadalon vesz részt. A  rajtlista első ötven, illetve huszonöt sakkozója kiemelt, csak a második körben kapcsolódnak be a küzdelembe. A Világkupán két-két játszmás párharcokat játszanak a küzdő felek, 1-1 esetén rájátszás döntené el a továbbjutást. A férfi Világkupa díjalapja 1 millió 834 ezer dollár, a győztes 110 ezret nyer, az első három helyezett vívja ki a jogot  a jövő évi világbajnok-jelölti döntóben való indulásra. A nők versenyén 676 ezer 250 dollárt osztanak szét a résztvevők között, a győztes 50 ezret kap, az első járom helyezett kvalifikálja magát a világbajnok-jelölti döntőbe. A világkupa honlapja: https://worldcup2023.fide.com/

Azerbajdzsán fővárosa másodszor házigazdája a Világkupának, 2015-ben a fináléban az orosz párbajt rájátszásban Szergej Karjakin nykerte meg Peter Szvidlerrel szemben. A Nemzetközi Sakkszövetség másodszor rendezi meg együtt  a férfi és a női Világkupát. A férfi sakkozás történetében ez már a tizedik viadal, a nők másodszor viaskodnak, 206, illetve 103 résztvevő kezdi meg a csatározást a kieséses rendszerű versenyeken. Címvédőként a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a svájci Alexandra Kosteniuk kezdi meg a szereplését.

Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen trófea gyüjteményéből hiányzik a Világkupán elért elsőség, harmadszor próbálkozik. 2017-bem  a harmadik körben a kínai Bu Xiangzhi legyőzte a norvég világelsőt. Két éve az elődöntőben a Ja rájátszásban kapott ki Jan-Krzysztof Dudától.

A világranglista első tíz helyezettjéből hatan is játszanak, a világbajnok kínai Ding Liren, a francia Alireza Firouzja, az ötszörös világbajnok indiai Viswanathan Anand és Rapport Richárd nem vállalta a részvételt.

Az amerikai Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana és Wesley So is a rajtnál, Levon Aronian már kétszer diadalmaskodott, 2005-ben és 2017-ben ünnepelték őt győztesként. A kétszer is világbajnoki döntőt játszó orosz Jan Nepomnjacsij is nagy reményekkel vág neki a tornának. A rendezők jó szereplést várnak két szupernagymesterüktől, a 2019-ben győztes Tejmur Radzsabovtól és Sahrijar Mamedgyarovtól. Kitüntető érdeklődés előz meg a fiatal trónkövetelők játékát, az indiai trió, Gukesh, Praggnanandhaa és Erigaisi, valamint az üzbég Nodirbek Abduszattorov  szereplését.  A lebonyolítás, a kétjátszmás párharcok miatt a korábbi viadalokon is sok volt a meglepetés, váratlan eredmény egy-egy elhibázott döntés, lépés a legjobbak korai búcsújához vezetett.

A négy magyar elaztvevő kötül hárman, Gledura Benjámin, Erdős Viktor és Nagy Gábor a kontinensbajnokságokról harcolta ki a részvételi jogot, Berkes Ferenc a magyar kvóta alapján játszhat.

Nagymestereink az első körben asztalhoz ülnek, a párosításuk:

63. Gledura Benjámin (2645) -  Eldiar Orozbaev (kirgiz, 2281)

82. Berkes Ferenc (2614) - Pouria Darini  (iráni, 2401)

94. Alexandr Fier (brazil, 2604) – Nagy Gábor (2461)

122. Erdős Viktor (2571) -  Grzegorz Nasuta  (lengyel, 2552)

A rajtlista élcsoportja a július 1-től érvényes Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2835)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2787)

Fabiano Caruana (amerikai, 2782)

Levon Aronjan (örmény, 2782)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2779)

Anish Giri (holland, 2775)

Anish Giri (holland, 2776)

Wesley So (amerikai, 2769)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2747)

Gukesh D (indiai, 2744)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2742)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2739)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2739)

Alekszandr Griscsuk (FID, 2736)

Yu Xangyi (kínai, 2735)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732)

Le Quang Liem (vietnami, 2728)

Wei Yi (kínai, 2726)

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2725)

Nyikita Vityjugov (FID, 2720)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719)

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719)

Danyil Dubov (FUD, 2716)

A női Világkupa nagy favoritja a  kínai világbajnoknő Ju Wenju, de nagy kérdés, hogy mentálisan mennyi energiájába került címvédése. A finálé vesztese, Lei Tingjie nem nevezett. Két éve Szocsiban az akkor még orosz színekben játszó Alekszanadrija Kosztenjuk győzött, január óta már a svájci sakkozást erősíti. A nagy hiányzó a világranglistát vezető kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan, a világranglista első tíz helyezettjéből nyolcan játszanak!

Az orosz Katyerina Lahno és Alekszandra Gorjacskina a Grand Prix 2022-23-as sorozat első és második helyezettjeként már világbajnok-jelöltként kezdi meg szereplését, Az indiai Humpy Koneru, a címvédő Alexandra Kosteniuk, a kínai Tan Zhongyi és az ukrán testvérek, Marija és Anna, a grúz Nana Dzagnidze számít nagy esélyesnek a továbbjutást jelentő első három hely megszerzésére.

Olimpiai válogatottunk éltáblása, a korábbi Európa-bajnok Hoang Thanh Trang képvéseli női sakkozásunkat,   A rajtlistán 31. Trang (2402) első meccsét az algériai  Abdi Zineb Dina (1858) ellen játssza.

A Női Világkupa rajtlistájának élcsoportja:

Ju Wengun (kínai, 2564)

Alekszandra Gorjacskina (FID, 2557

Humpy Koneru (indiai, 2553)

Katyerina Lahno (orosz, 2552)

Alexandra Kosteniuk (svájci, 2532)

Tan Zhongyi (kínai, 2523)

Nana Dzagnidze (grúz, 2511)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2511)

Anna Muzicsuk (ukrán, 2504)

Dronavalli Harika (indiai, 2500)

Hoang Thanh Trang (magyar, 2402)

Július 29-én a megnyitó ünnepségen tartják meg a színsorsolást is, vasárnap indulnak a sakkórák. A legjobbak számára az első forduló könnyűnek ígérkezik, az ötven. illetve huszonöt kiemelt továbbjutása a második körből sem lehet gond. Érdekesebb párosítások a derékhadnál alakultak ki. A két-kétjátszmás találkozókon azért az esélyesebb nagymesterek sem mehetnek biztosra. Egy-egy elnézés, időzavaros hiba, vagy éppen a rapid rájátszás okozhat nagy meglepetéseket.

A résztvevőknek 90-90 perc gondolkodási idejük van az első 40 lépésre, majd még 30-30 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől még 30-30 másodperc extraidő is rendelkezésükre áll. 1-1 esetén a rájátszás következik, két 25-25 perces rapidparti plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű partival folytatódik a csatározás, és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség esetén villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc) következnek. Ha még mindig egál az eredmény, akkor „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő.

A Világkupák eddigi története

A világbajnoki rendszer 1993-ban kirobbant válságának a 2002-es Prágai Egyezmény csak látszólag vetett véget, igazi megoldást csak három év múlva a 8 résztvevős világbajnoki döntő megrendezése jelentette. Az időhúzás nagy „vezéráldozatot” is követelt, a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov a 2005-ös linaresi verseny győzteseként bejelentette az aktív sakkozástól a visszavonulását. Megreformálták a világbajnoki rendszert, és a 2005-ben, Hanti-Manszijszkban megrendezett első Világkupa a világbajnoki ciklus részévé vált. A 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadal döntőjében a rapid rájátszásban az örmény Levon Aronjan mindkét játszmát megnyerte az ukrán FIDE exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov ellen. Az egykori junior világbajnok addigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, veretlen maradt, 100 ezer dolláros díjat nyert. Ponomarjov közel hároméves hullámvölgy után szerepelt sikerrel. A francia Etienne Bacrot lett a harmadik, kölcsönös hibák után győzte le az orosz Alekszandr Griscsukot. A nagy szenzációt a 15 éves norvég Magnus Carlsen szereplése jelentette, jogot szerzett   a 2007-ben Elisztában megrendezett 16 résztvevős világbajnok-jelölti párharcokban való részvételre, ahonnan négyen, Lékó Péter, Levon Aronjan, Borisz Gelfand és Alekszandr Griscsuk jutott ki a mexikói világbajnoki döntőre.

A döntő végeredménye:

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2704) – Levon Aronjan (örmény, 2724)  1 – 3 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 - 1)

A 3. – 4. helyért:

Etienne Bacrot (francia, 2725) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2720)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

A 9. – 10. helyért:

Magnus Carlsen (norvég, 2570) – Gata Kamsky  (amerikai, 2690)  1 – 3 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 0 -1)

Az első fordulóban aratott szenzációs győzelmek után nagymestereink a második körben búcsúra kényszerültek. Balogh Csaba az ukrán Szergej Karjakin elleni sikere után Alekszander Arescsenkóval szemben már nem talált védelmet. Cao Sang előtt a kínai Xu Yun állította pirosra a szemafort.

Cao Sang (magyar, 2538) – Andrej Volokityin (ukrán, 2666)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Balogh Csaba (magyar, 2567) – Szergej Karjakin (ukrán, 2658) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Cao Sang (magyar, 2538) – Xu Jun (kínai, 2582)   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Balogh Csaba (magyar, 2567) – Arescsenko (ukrán, 2653)   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Két év múlva a 11. helyre rangsorolt amerikai Gata Kamsky győzelmével fejeződött be a Világkupa. A spanyol Alekszej Shirov elleni döntőt 2,5-1,5-re nyerte meg. A 33 éves amerikai sakkozó a bolgár Veszelin Topalovval vívhatott nyolcjátszmás világbajnok-jelölti döntőt, a párharc győztese (Topalov)  az indiai Viswanathan Ananddal a világbajnoki címért mérkőzhetett meg. Balogh Csaba és Héra Imre az első körben szenvedett vereséget, Almási Zoltán a legjobb 32 között az orosz Dmitrij Jakovenkotól kapott ki.

A döntő végeredménye:

Alekszej Shirov (spanyol, 2739) – Gata Kamsky (amerikai, 2714) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Nagymestereink eredményei:

Wen Yang (kínai, 2515) - Almási Zoltán (magyar, 2691)   0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Almási Zoltán (magyar, 2691) – Bartosz Socko (lengyel, 2646)  2 – 0

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710)  -  Almási Zoltán (magyar, 2691)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen) 

Szergej Rublevszkij (orosz, 2676) - Héra Imre (magyar, 2544)  1,5 – 0,5  (1 – 0, döntetlen)

Balogh Csaba (magyar, 2561) – Vladiszlav Tkacsijev (francia, 2661)  0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

2009-ben a Világkupa döntőjének rájátszását drámai csata után a 41 esztendős izraeli Borisz Gelfand 5-3-ra megnyerte a 26 esztendős exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov ellen. Összesítésben Gelfand 7-5-re győzött és világbajnokjelölt lett.

Polgár Judit az első körben erőnyerő volt, a szlovén Dusko Pavasovic lábtörése miatt lemondta részvételét. A második fordulóban  nagymesternőnk a román Liviu-Dieter Nisipenu ellen nagy izgalmak után a villámpartikban biztosította a továbbjutását. A 32 között Borisz Gelfanddal csatázott. Az első parti elvesztését követően világossal remek győzelemmel egyenlített, a rájátszást azonban 2,5-0,5-re elvesztette a későbbi győztessel szemben.

A Világkupa döntője:

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) – Borisz Gelfand (izraeli, 2758) 5 – 7 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 0 -1, 0 – 1)

Polgár Judit eredményei:

Polgár Judit (magyar, 2680) – Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2677)   4,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen (s), 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0 (v), döntetlen)

Borisz Gelfand (izraeli, 2758)  - Polgár Judit  3,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0 (s), döntetlen,  1 – 0)

2011-ben immár negyedszer volt Hanti-Manszijszk a házigazda,  először született orosz győzelem, Peter Szvidler hódította el az elsőséget. Szép siker Alekszandr Griscsuk második helyezése. A harmadik világbajnok-jelölti címet az ukrán derbin Vaszilij Ivancsuk harcolta ki, Ruszlan Ponomarjovval szemben 2,5-1,5-re megnyerte a mérkőzést.

A döntő végeredménye:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2739) 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A 3. helyért vívott párharc végeredménye:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán 2764) 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Négy magyar résztvevője volt a viadalnak. Polgár Judit bravúros szerepléssel a nyolcaddöntőig jutott, itt a későbbi győztes Peter Szvidlertől kapott ki. A 32 között a rajtlistán első orosz Szergej Karjakint győzte le.  A nyolcaddöntőben a kubai Leinier Dominguez Perezt rájátszásban, óriási csatában múlta felül. Lékó Péter nagy meglepetésre már az első körben búcsúzott, Almási Zoltán és Berkes Ferenc a 64 között szenvedett vereséget.

Nagymestereink eredményei:

Jimenez Fidel Coralles (kubai, 2585) - Polgár, Judit (magyar, 2699) 0 - 2

Polgár Judit (magyar, 2699) - Szergej Movszeszjan (örmény, 2700) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Polgár Judit – Szergej Karjakin (orosz, 2788) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

Polgár Judit - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2719) 4,5 - 3,5 (0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, 0 - 1, döntetlen, 1 - 0)

Peter Szvidler (orosz, 2739) - Polgár Judit (magyar, 2699) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Almási Zoltán (magyar, 2726) – Essam El Gindy (egyiptomi, 2510)  2 - 0

Mircea-Emilian Parligras (román, 2636) - Almási Zoltán 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

Berkes Ferenc (magyar, 2696) – Sandro Mareco (argentin, 2597) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Zahar Efimenko (ukrán, 2706) - Berkes Ferenc 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Lékó Péter (magyar, 2717) – Samuel Shankland (amerikai, 2539) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

A 38 éves orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzött a norvégiai Tromsøben az V. Világkupán. Honfitársával, a 23 esztendős Dmitrij Andrejkinnel vívta a négyjátszmás döntőt, 2,5 – 1,5-re nyerte meg a párharcot. Ez a cím még hiányzott a 2000-2007 között világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, Grand Slam-győztes, oly sok szuperverseny első helyezettjének gyűjteményéből! Kramnyik veretlenül játszotta végig a viadalt.

Sikerét a versenykiírásnak is köszönhette, hiszen játszania kellett ahhoz, hogy kedvező Élő-átlagával világbajnokjelölt lehessen. „Túlteljesítette” az elvárást, nemcsak játszott, hanem meg is nyerte a Világkupák addigi történetének legerősebb viadalát. Győzelmének a 23 éves Szergej Karjakin is örülhetett, Élő-pontjával a 2014-es világbajnok-jelölti verseny résztvevője lett.

A döntő végeredménye:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2727) 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A hatalmas meglepetésekkel tarkított tornán Lékó Péter az első akadályt sikerrel vette, Polgár Judit azonban az első parti elvesztése után többször is kihagyta a kiegyenlítést biztosító nyerést  a kubai I. R. Suarez Ortiz ellen.

A második forduló után már szegényebbek lettünk egy álommal, eldőlt, hogy a világbajnok-jelölti versenynek nem lesz magyar résztvevője. Lékő Péter sorsolása igen kedvező volt, hiszen könnyű ellenféllel kezdett, a norvég Leif Erlend Johannessennel. Gond nélkül jutott tovább, de a második körben a perui Julio Granda Zuniga útját állta.

Az első forduló eredményei:

15. Lékó Péter (magyar, 2744) - Leif Erlend Johannessen (norvég, 2519) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

42. I. R. Suarez Ortiz (kubai, 2609) - Polgár Judit (magyar, 2696) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

A 2. forduló eredménye:

Julio Granda Zunga (perui, 2664)  – Lékó Péter 1.5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Bakuban az orosz Szergej Karjakin elsőségével fejeződött be a VI. Világkupa. A döntőben honfitársát, Peter Szvidlert 6-4-re győzte le, mind a tíz játszma döntéssel végződött! A klasszikus gondolkodási idejű négyjátszmás meccset Szvidler kettős győzelemmel kezdte, a drámai fordulatokban gazdag fináléban Karjakin azonban vert helyzetből kiegyenlített.

A rájátszás első partijában is nyert, de Szvidler visszavágott, majd vezetést szerzett. A győzelem küszöbén azonban ismét botlott, az elsőség sorsa a villámpartikban dőlt el, Szvidler minőségelőnyös állásban elnézte a bástyáját, majd az utolsó ütközetben támadása nem ütött át. Szergej Karjakin és Peter Szvidler is világbajnokjelölt lett, a győztes 96 ezer, a vesztes 64 ezer dollárt nyert.

A Világkupa döntőjének végeredménye:

Peter Szvidler (orosz, 2727) – Szergej Karjakin (orosz, 2762) 4 - 6

(Peter Szvidler – Szergej Karjakin 1 – 0

Szergej Karjakin – Peter Szvidler 0 – 1

Peter Szvidler – Szergej Karjakin 0 – 1

Szergej Karjakin – Peter Szvidler 1 – 0

Szergej Karjakin – Peter Szvidler 1 – 0

Peter Szvidler – Szergej Karjakin 1 – 0

Szergej Karjakin – Peter Szvidler 0 – 1

Peter Szvidler – Szergej Karjakin 0 – 1

Szergej Karjakin – Peter Szvidler 1 – 0

Peter Szvidler – Szergej Karjakin 0 – 1

A bakui Világkupán két nagymesterünknek drukkolhattunk. Lékó Péter két megnyert meccse után a legjobb 32 között az elődöntőbe jutott, a rajtlistán negyedik holland Anish Giritől szenvedett vereséget. Balogh Csaba a 64 között az ötödik kiemelt amerikai Wesley So ellen vesztett.

Az első forduló eredményei:

Lékó Péter (2707) – Alekszej Goganov (orosz, 2603) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2657) – Balogh Csaba (magyar, 2659) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

A 2. forduló eredményei:

Balogh Csaba – Wesley So (amerikai, 2773) 0 – 2

Wen Yang (kínai, 2620) – Lékó Péter  0,5- 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

A 3. forduló eredménye:

Lékó Péter – Anish Giri (holland, 2793) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Hat esztendeje Tbiliszben az örmény Levon Aronjan győzött a Világkupán, a döntőben 4-2-re győzte le a kínai Ding Lirent. A finálé rájátszásában először világossal, majd sötéttel is megadásra kényszerítette riválisát. Aronjant pályafutása során másodszor ünnepelték győztesként, tizenkét évet kellett várnia újabb sikerére.

A kieséses rendszerű viadalon Levon Aronjan a hét mérkőzése során négyszer ti-break megnyerésével diadalmaskodott. Nehéz meccset játszott a második körben a kínai ex-világbajnoknővel, Hou Ji-fannal. A harmadik körben az orosz Makszim Matlakovot csak a villámpartikban tudta megadásra kényszeríteni.

A francia Maxime Vachier-Lagrave elleni elődöntője drámai csatában dőlt el a javára. A „hirtelen halál” parti előtt a sorsolást Vachier-Lagrave nyerte meg és a sötét színt választotta, ahol 4 perce volt Aronjan 5 percével szemben, de remifórja. Az összecsapás nagy tétje a világbajnok-jelöltség volt, a győztes vívta ki a jogot a vb-jelölti döntőben való szereplésre. Egy lépésen múlott a parti, a cím sorsa, Vachier-Lagrave duplázhatta volna bástyáit a negyedik soron.

Döntő

Élő

G1

G2

G3

G4

G5

G6

Pont

Levon Aronjan (ARM)

2802

1/2

1/2

1/2

1/2

v1

1

4

Ding Liren (CHN)

2771

1/2

1/2

1/2

1/2

0

0

2

Levon Aronjan eredményei:

Levon Aronjan – Daniel Cawdery (dél-afrikai, 2449)  2 - 0

Hou Ji-fan (kínai, 2670) – Levon Aronjan 2 – 4 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 – 1)

Levon Aronjan – Makszim Matlakov (orosz, 2728) 4,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlan)

Daniil Dubov (orosz, 2666) – Levon Aronjan 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2727) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2804) – Levon Aronjan 4 – 5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Ding Liren (kínai, 2771) 4 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 - 0)

A váratlan eredmények sorában, az Élő-pontok tükrében kellemes meglepetés volt, hogy Rapport Richárd okos taktikával a nyolcaddöntőig menetelt. Az Európa-bajnokságról a részvételi jogot kiharcoló Erdős Viktor a második körben búcsúzott, Peter Szvidlerrel nem bírt..

Az első forduló eredményei:

Bassem Amin (egyiptomi, 2699) - Erdős Viktor (magyar, 2619) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Rapport Richárd (magyar, 2675) – Emilio Cordova (perui, 2616) 2 - 0

A 2. forduló eredményei:

Wei Yi (kínai, 2748) – Rapport Richárd 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Peter Szvidler (orosz, 2756) – Erdős Viktor 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0. döntetlen)

A 3. forduló eredménye:

Li Chao (kínai, 2745) – Rapport Richárd 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

A 4. forduló eredménye:

Rapport Richárd – Jevgenyij Najer (orosz, 2694) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

A negyeddöntő eredménye:

Rapport Richárd – Ding Liren (kínai, 2771) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Hanti-Manszijszkban az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov sikerével ért véget a 8. Világkupa. A 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadal döntőjének rájátszásában 4-2-re nyert a kínai Ding Liren ellen, összesítésben 6-4-re győzte le a rajtlistát vezető, a világranglistán harmadik riválisát. Győztesként 110 ezer dolláros díjat vehetett át, Ding Liren 80 ezret nyert. Mindketten kiharcolták a 2020-as világbajnok-jelölti döntőben a részvételi jogot. A harmadik helyet a francia Maxime Vachier-Lagrave szerezte meg, a rájátszásban 2-0-ra győzte le a kínai Yu Yangyit. A Világkupa két magyar résztvevője, Berkes Ferenc és Gledura Benjámin az első körben szenvedett vereséget.

A viadalon a legjobb 64 között bombameglepetésre a német Liviu-Dieter Nisipeanu kettős győzelemmel búcsúztatta Hikaru Nakamurát. A harmadik kör után csomagolhatott a 2016-os világbajnoki döntős, a 2015-ös Világkupa győztese, Szergej Karjakin, honfitársa, Nyikita Vityjugov győzte le. A legnagyobb meglepetést a rajtlista második Anish Giri kiesése jelentette, a 18 esztendős amerikai Jeffery Xiong győzte le.

A nyolcaddöntő jelentette a végállomást Jan Nepomnjacsij és Wesley So számára, Yu Yangyi és Nyikita Vityjugov jutott tovább, Maxime Vachier-Lagrave nem hibázott Peter Szvidlerrel szemben.

A negyeddöntőben két párharc dőlt el a két klasszikus partiban. Ding Liren az időzavarba került Alekszandr Griscsukot győzte le, Tejmur Radzsabov kalandos játszmában Jeffery Xiongot. Az előző Világkupa két elődöntőse, Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan párharcában most a francia sakkozó volt a szerencsésebb. Yu Yangyi a „hirtelen halál” partit nyerte meg Nyikita Vityjugov ellen.

Az elődöntőben MVL ismét „elbukott”, Tajmur Radzsabov győzelmével világbajnokjelölt lett. A kínai testvérharc Ding Liren sikerét hozta Yu Yangyival szemben.

A négyjátszmás döntő első partija óvatos játékkal lett döntetlen. A második összecsapásban Ding Liren királyszárnyi gyalogrohammal sikert ért el. A hátrányba került azerbajdzsáni nagymester a harmadik ütközetben a Marshall támadásban megnyerte az elméleti párbajt, Ding Liren nem tudott megbirkózni Radzsabov új ötletével. A negyedik játszma döntetlennel ért véget, rájátszás döntötte el a két világbajnokjelölt küzdelmét. A rapid játszmákban négy pontosztozkodás született, a villámoartikban Tejmur Radzsabov kihasználta Ding Liren tévelygéseit. A kínai nagymester nem tudta feledni, hogy két éve Levon Aronjantól is kikapott a fináléban. Tejmur Radzsabov eddigi pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el. Maxime Vachier-Lagrave lett a harmadik, de nem lehetett felhőtlen az öröme, nem sikerült az áhított világbajnok-jelölti cím megszerzése.

A Világkupa döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Ding Liren (kínai, 2811)  6 – 4 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

A bronzmérkőzés végeredménye:

Yu Yangyi (kínai, 2763) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2774) 2 – 4

(döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Tejmur Radzsabov útja a győzelemig:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Helgi Dam Ziska (Feröer-szigetek, 2533) 1.5 – 0.5 (1 – 0, döntetlen)

Szanan Szjugirov (orosz, 2662) – Tejmur Radzsabov 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

Tejmur Radzsabov – Daniel Juffa (orosz, 2577) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2767) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen 0 - 1)

Jeffery Xiong (amerikai, 2707) – Tejmur Radzsabov 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2774) - Tejmur Radzsabov   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Tejmur Radzsabov – Ding Liren (kínai, 2811) 6 – 4 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

A Világkupa első fordulójának második játéknapján nagymestereink kettős vereséggel búcsúzni kényszerültek.

Berkes Ferenc (magyar, 2666) – Rinat Jumabajev (kazah, 2630) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Jevgenyij Najer (orosz, 2635) – Gledura Benjámin (magyar, 2654) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

Két éve Szocsiban a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk győzött a Világkupán. Július 12. és augusztus 7. között rendezték meg a 206 résztvevős, kieséses rendszerű Open Világkupát és a 103 résztvevős Női Világkupát.  A rajtlistát a norvég világbajnok Magnus Carlsen és a női világranglista második helyezettje, az orosz Alekszandra Gorjacsikina vezette. A magyar színeket négyen képviselték, Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Kozák Ádám és Hoang Thanh Trang. Meglepetésre Rapport Richárd ezúttal sem nevezett, Élő-pontjai alapján kiemelt lett volna. A sorsolást június 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján készítették el, az aktuális világranglisták első tizenöt helyezettjéből kilencen játszottak. A férfi sakkozás történetében ez már a kilencedik viadal volt, a nőknél korábban 64 résztvevős kieséses világbajnokságot rendeztek. A 128 résztvevő helyett most 206-an indultak, a nőknél 103-an játszottak, huszonöten kaptak privilégiumot.

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a 2017-es kudarcát szerette volna feledtetni, akkor a harmadik körben a kínai Bu Xiangzhi legyőzte a norvég világelsőt. Az amerikai Fabiano Caruana is vállalta a megmérettetést, a kínai Ding Liren és a világbajnoki kihívó orosz Jan Nepomnjacsij lemondta a részvételt. Az örmény Levon Aronjan már kétszer diadalmaskodott, 2005-ben és 2017-ben ünnepelték őt győztesként. A Párizsból érkező Aronjannak pozitív  lett a tesztje, a megismételt vizsgálat megerősítette a fertőzöttség gyanúját, visszalépésre kényszerült.  Az orosz Alekszandr Griscsuk, az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov is játszott, míg a címvédő Tejmur Radzsabov távol maradt. Nem nevezett első számú nagymesterünk, Rapport Richárd sem. A legjobb ötven sakkozó csak a második körben kezdte meg a szereplését. Először szerepelt francia színekben Alireza Firouzja.

A női Világkupa nagy favoritja volt a 2020. januárjában játszott világbajnoki döntőben csak a rájátszásban vereséget szenvedő orosz Alekszandr Gorjacskina, aki kitűnő formáját igazolva kivívta a részvételi jogot az orosz férfi szuperbajnokságon való indulási jogot. Honfitársnője, Katyerina Lahno, az ukrán Marija és Anna Muzicsuk, a grúz Nana Dzagnidze tűnt komoly riválisának. A férfi Világkupa díjalapja 1.892.500 dollár, a nőknél 676.250 dollárt osztottak szét a résztvevők között.

A Világkupán két-két játszmás párharcokat játszottak a küzdő felek. 1-1 esetén rájátszás döntötte el a továbbjutást, illetve az elsőséget. A Világkupa első két, illetve három helyezettje vívta ki a nyolcfős világbajnok-jelölti döntőn való indulás jogát.

Az első fordulóban Hoang Thanh Trang a rájátszásban győzte le Fülöp-szigeteki Janelle Mae Fraynát. Berkes Ferenc kiemeltként jutott tovább, Erdős Viktor játék nélkül folytathatta a versenyt, a türkmén Szaparmirat Atabajevvel (2425), nem érkezett meg. A 19 éves Kozák Ádám a cseh Nguyen Thai Dan Van ellen 1,5-0,5-re elvesztette a meccset, sötéttel szenvedett vereséget, világossal nem tudott javítani.

A második forduló nagymestereink számára a „végállomást” jelentette, a klasszikus játszmákban elért döntetlenek után a rájátszásban vereséget szenvedtek. A női viadalon Hoang Thanh Trang sz első partiban sötéttel kapott ki az orosz Alisza Galljamovától, világossal nem tudott kiegyenlíteni.

43. M. Amin Tabatabaei (iráni, 2613) – Berkes Ferenc (magyar, 2673) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 1 – 0)

46. Matthias Bluebaum (német, 2669) – Erdős Viktor (magyar, 2614) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 1 – 0)

Alisza Galljamova (orosz, 2442) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2404) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

A második fordulóban két nagy meglepetés is született, a rájátszásban a nyolcadik kiemelt Alireza Firouzja és a kilencedik helyre rangsorolt amerikai Leinier Dominguez Perez is vereséget szenvedett.

A férfi Világkupa harmadik fordulójában tizenkilenc párharc fejeződött be döntéssel, tizenhárom továbbjutó hely sorsa rájátszáson dőlt el. A világbajnok Magnus Carlsen nem „kegyelmezett” honfitársának, Aryan Tarinak, másodszor is megadásra kényszerítette.

A játéknap legnagyobb meglepetését Fabiano Caruana veresége jelentette, a világranglista második, három éve világbajnoki kihívó amerikai nagymester világossal vesztette el a második partit a kazah Rinat Jumabajev ellen. A rájátszás két újabb meglepő eredmény született, a rajtlista negyedik holland Anish Giri és a hatodik azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov is búcsúzni kényszerült. Girit a 16 éves üzbég Nodirbek Abduszattorov győzte le, Mamedgyarov az örmény Haik M. Martiroszjantól kapott ki.

A negyedik körben Magnus Carlsen csak a rájátszásban győzött a lengyel Radoslaw Wojtaszek ellen. Az orosz Alekszandr Griscsuk és Szergej Karjakin is „pótvizsgázott”.

A Világkupa nyolcaddöntőjének rájátszásában hat továbbjutó hely volt a tét. A másodszor „pótvizsgázó” Magnus Carlsen és a 19 éves Andrej Jeszipenko összecsapása csak a hosszabbításban, a villámpartikban dőlt el a norvég világbajnok  javára. A két 25-25 perces játszmákban pontosztozkodások születtek, Jeszipenko a második játszmában hősies védekezéssel hárította a világelső nyerési kísérleteit.  Az első 10-10 perces partiban Carlsen legyőzte ellenfelét, aki visszavágott a vereségéért.

A villámpartik feszültségét a világbajnok bírta jobban, kettős győzelemmel összesítésben 5-3-ra megnyerte  a meccset.

A nyolcaddöntő csúcsrangadóját a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Szergej Karjakin játszotta. Öt döntetlen után MVL kedvező állásban teljesen leblokkolt, hibák sorozatával szenvedett vereséget, a 2015-ös Világkupa győztese, Szergej Karjakin jutott tovább.

A negyeddöntőben a világbajnok a francia Etienne Bacrot ellen kettős győzelmet aratott. Jan-Krzysztof Duda az indiai Santosh Gujrathi Vidit ellen folytatta menetelését és várhatta Magnus carlsen elleni elődöntőjét. A másik ágon orosz párbaj döntötte el a finalista személyét, Szergej Karjakin és Vlagyimir Fedoszejev csatája következett.

A 23 éves Jan-Krzysztof Duda az elődöntő rájátszásában legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A norvég világelső őrzött rossz emléket korábbi összecsapásukról, a tavalyi stavangeri Altibox Norway Chess torna ötödik fordulójában Duda szenzációs győzelmet ért el, megszakította a négyszeres világbajnok 125 játszmás veretlenségi sorozatát.

A két klasszikus játszmájukban döntetlenek születtek, rapidpartik döntötték el, hogy ki jut a Világkupa döntőjébe. Duda számára dupla volt a tét, a világbajnokjelöltségért is küzdött. Az első 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal játszott parti 33 lépésben fejeződött be remivel.A második összecsapás eldöntötte a párharcot.

Jan-Krzysztof Duda szenzációs sikerként a viadal döntőjében 1,5 – 0,5-re győzte le a korábbi világbajnoki kihívót, a 2015-ös Világkupa első helyezettjét, az orosz Szergej Karjakint. A finálé első partijában gyors döntetlen született, a második összecsapást a lengyel nagymester 30 lépésben remek játékkal nyerte meg. Győztesként Duda 110 ezer dolláros díjat vehet át, Karjakin 90 ezerrel vigasztalódhat. A harmadik helyért vívott mérkőzésen a világbajnok Magnus Carlsen másodszor is minőségáldozattal mért csapást az orosz Vlagyimir Fedoszejevre, a norvég világelső bronzérmesként 60 ezer dollárt nyert.

A Világkupa döntőjének végeredménye:

Szergej Karjakin (orosz, 2757) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)  

Jan-Krzyszof Duda ellenfelei és az eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2638) - Guillermo Vazquez (paragvaji, 2558) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Samuel Sevian (amerikai, 2647) - Jan-Krzysztof Duda 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Jan-Krzysztof Duda - Pouya Idani (indiai, 2612) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2778) – Jan-Krzysztof Duda 1,5  - 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)0 – 1, döntetlen)

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) - Jan-Krzysztof Duda 0,5 – 1,5  (döntetlen, 0 – 1)

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Jan-Krzysztof Duda  1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, (s)döntetlen, 0 – 1)

Szergej Karjakin (orosz, 2757) – Jan-Krzysztof Duda 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Szocsiban a 103 résztvevővel megrendezett kieséses rendszerű női Világkupa a 37 éves Alekszandra Kosztenjuk nagy sikerét hozta. A háromszoros olimpiai bajnok exvilágbajnoknő veretlenül harcolta végig a hat fordulót, a nehéz pillanatokban is megőrizte hidegvérét, hatalmas rutinja is segítette diadalában.

Alekszandra Kosztenjuk útja a győzelemig:

1.forduló: erőnyerő

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2472) – Cori T. Deysi (perui, 2388) 2 – 0

Pia Cramling (svéd, 2459) - Alekszandra Kosztenjuk 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Alekszandra Kosztenjuk - Marija Muzicsuk (ukrán, 2550) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

Alekszandra Kosztenjuk - Valentyina Gunyina (orosz, 2437)  2- 0

Tan Zhongyi (kínai, 2511) – Alekszandra Kosztenjuk 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Döntő: Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2596) – Alekszandra Kosztenjuk  0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

A harmadi hely sorsa a rájátszásban dőlt el a kínai Tan Zhongyi javára. Az ukrán Anna Muzicsuk is bejutott a világbajnok-jelölti döntőbe, mert Alekszandra Gorjacskina a tavalyi vb-döntő veszteseként jogosult résztvevő.

A bronzéremért vívott párharc végeredménye:

Tan Zhongyi (kínai, 2511) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) 2,5 - 1,5  (döntetlen, döntetlen, (s)1 – 0, döntetlen)

A Világkupák eddigi győztesei:

2005 Levon Aronjan (örmény)

2007 Gata Kamsky (amerikai)

2009 Borisz Gelfand (izraeli)

2011 Peter Szvidler (orosz)

2013 Vlagyimir Kramnyik (orosz)

2015 Szergej Karjakin (orosz)

2017 Levon Aronjan (örmény)

2019 Tejmur Radzabov (azerbajdzsáni)

2021 Jan-rzysztof Duda (lengyel)

2021 Alekszandra Kosztenjuk (orosz)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Peter Szvidler remek hajrával nyerte meg a Nyílt Magyar Rapid Bajnokságot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Ajkán az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidler elsőségével ért véget a Nyílt Magyar Rapid Bajnokság, a VIII. Csaba Árpád emlékverseny. A 13 fordulós svájci rendszerű viadalt 297 résztvevővel rendezték meg, játszmánként 15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz volt a gondolkodási idő. Az orosz klasszis vezette a rajtlistát, egyetlen vereségét honfitársától, Szanan Szjugirovtól szenvedte el, de a hajrában remekelt, mindkét iráni nagymester, Parham Maghsoodloo és M. Amin Tabatabaei ellen is nyert, egypontos előnnyel végzett az élen, 11 pontot gyűjtött a kiélezett versenyfutásban. Parham Maghsoodloo lett az ezüstérmes, Szjufirov a bronzérmes 10 pontjukkal. A magyar bajnoki címet Balog Imre szerezte meg, a nagyon szoros mezőnyben 9,5pontjával a tizedik helyen végzett.

 

A befejező játéknap első körében az egypontos előnnyel vezető Parham Maghsoodloo sorozatban ötödik győzelmét érte el, Gledura Benjámin ellen nyert. honfitársa. M. Amin Tabatabaei egyedüli másodikként követte, Prohászka Pétert győzte le. Ötfős volt a 8 pontosok csoportja, nyolcan álltak 7,5 ponttal.

Az élcsoportban a 10. fordulóeredményei:

T.

R.

 

Név

Élő

Pont.

Eredm.

Pont

Név

Élő

 

R,.

1

2

Parham Maghsoodloo

2672

1 - 0

Gledura Benjámin

2636

5

2

12

Praggnanandhaa Ru

2587

½ - ½

Peter Szvidler

2732

1

3

24

Prohászka Péter

2528

7

0 - 1

M. Amin Tabatabaei

2558

14

4

6

Makszim Matlakov

2633

7

1 - 0

7

Gleb Dudin

2380

44

5

19

Szanan Szjugirov

2543

7

1 - 0

7

Maxime Lagarde

2605

9

6

10

Kirill Sevcsenko

2599

7

1 - 0

7

Bartosz Socko

2529

23

A 11. fordulóban az ötsörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidler megfosztotta veretlenségétől Parham Maghsoodloo-t, aki vereslge ellenére megőrizte lső helyét, előnye fél pontra csökkent, M. Amin Tabatabaei és Peter Szvidler előt, hatan gyűjtöttek 9,5 pontot.. Sorban születtek a döntetlenek.

Az élcsoportban a 11. forduló eredményei:

T.

R.

 

Név

Élő

Pont

Eredm.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

1

Peter Szvidler

2732

8

1 - 0

Parham Maghsoodloo

2672

2

2

14

M. Amin Tabatabaei

2558

½ - ½

8

Szanan Szjugirov

2543

19

3

10

Kirill Sevcsenko

2599

8

½ - ½

8

Makszim Matlakov

2633

6

4

4

Pavel Eljanov

2649

½ - ½

8

Praggnananfhaa R

2587

12

5

5

Gledura Benjámin

2636

½ - ½

Szergej Grigorjanc

2491

28

6

20

Papp Gábor

2540

0 - 1

Balog Imre

2611

8

7

21

Stevic Hrvoje

2540

0 - 1

Vlastimil Babula

2546

18

8

3

Jorden van Foreeest

2669

7

1 - 0

Czebe Attila

2443

36

Az utolsó előtti körben Peter Szvidler újabb győzelmet aratott, berte a döntetlent elérő Parham Maghsoodloo-t, az utolsó fordulóra maradt a döntés.

Az élcsoportban a 12. forduló eredményei:

T.

R.

 

Név

Élő

Pont

Eredm.

Pont.

Név

Élő

 

R.

1

6

Makszim Matlakov

2633

½ - ½

Parham Maghsoodloo

2672

2

2

1

Peter Szvidler

2732

9

1 - 0

9

M. Amin Tabarabaei

2558

14

3

8

Balog Imre

2611

0 - 1

Praggnanandhaa R

2587

12

4

18

Vlastimil Babula

2546

0 - 1

Kirill Sevcsenko

2599

10

5

19

Szanan Szjugirov

2543

½ - ½

8

Ante Brkic

2594

11

6

13

Alekszandr Predke

2582

8

1 - 0

8

Jorden Van Foreest

2669

3

7

24

Prohászka Péter

2528

8

0 - 1

8

Pavel Eljanov

2649

4

8

23

Bartosz Socko

2529

8

1 - 0

8

Gledura Bemjámin

2636

5

Az élcsoport állása az utolsó forduló előtt:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Parham Maghsoodloo

IRI

2672

10

98,5

71,5

2

1

Peter Szvidler

FID

2732

10

94,5

63,5

3

12

Praggnanandhaa R

IND

2587

9,5

99

68,5

4

10

Kirill Sevcsenko

ROU

2599

9,5

96,5

65,5

5

14

M. Amin Tabatabaei

IRI

2558

9

101

66,5

6

19

Szanan Szjugirov

RUS

2543

9

97,5

64,5

7

6

Makszim Matlakov

RUS

2633

9

96

63

8

23

Bartosz Socko

POL

2529

9

90,5

59

9

4

Pavel Eljanov

UKR

2649

9

89,5

57,5

10

13

Alekszandr Predke

SRB

2582

9

86

58,5

A hajrában elért mesterhármassal az orosz klasszis, a 47 éves Peter Szvidler nyerte meg a Nyílt Magyar Rapid Bajnokságot, a VIII. Csaba Árpád emlékversenyt. A rajtlistát vezető nagymester egyetlen vereségét az ötödik fordulóban Szanan Szjugirovtól szenvedte el, a harmadik játéknapot Praggnanandhaa elleni remivel kezdte, riválisokat legyőzve egypontos előnnyel végzett az élen.

A legnagyobb rivális Parham Maghsoodloo elvesztette utolsó patiját, ezüstérmesként fejezte be szereplését. A dobogós helyekért vívott versenyfutásban Praggnanadhaa kikapott Szjugirovtól, lecsúszott a dobogóról.

A magyar bajnoki címet Balog Imre tizedikként érdemelte ki kedvező Bucholz-pontszámának köszönhetően.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

T.

R.

 

Név

Élő

Pont

Eredm.

Pont

Név

Rtg

 

R.

1

10

Kirill Sevcsenko

2599

0 - 1

10

Peter Szvidler

2732

1

2

2

Parham Maghsoodloo

2672

10

0 - 1

9

Alekszandt Predke

2582

13

3

12

Praggnanandhaa R

2587

0 - 1

9

Szanan Szjugirov

2543

19

4

4

Pavel Eljanov

2649

9

½ - ½

9

Makszim Matlakov

2633

6

5

14

M. Amin Tabatabaei

2558

9

½ - ½

9

Bartosz Socko

2529

23

6

7

Balogh Csaba

2618

1 - 0

Kozák Ádám

2516

26

7

63

Vanczák Tamás

2269

0 - 1

Balog Imre

2611

8

 

A Nyílt Magyar Rapid Bajnokság, a VIII. Csaba Árpád emlékverseny végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Peter Szvidler

FID

2732

11

111

74,5

2

2

Parham Maghsoodloo

IRI

2672

10

116

81,5

3

19

Szanan Szjugirov

RUS

2543

10

115,5

74,5

4

13

Alekszandr Predke

SRB

2582

10

104

68,5

5

12

Praggnanandhaa R

IND

2587

9,5

119

78

6

14

M. Amin Tabatabaei

IRI

2558

9,5

116

76

7

10

Kirill Sevcsenko

ROU

2599

9,5

114,5

75

8

6

Makszim Matlakov

RUS

2633

9,5

110

72,5

9

4

Pavel Eljanov

UKR

2649

9,5

106,5

67

10

8

Balog Imre

HUN

2611

9,5

105,5

71,5

11

23

Bartosz Socko

POL

2529

9,5

104,5

68,5

12

7

Balogh Csaba

HUN

2618

9,5

104

66,5

13

11

Ante Brkic

CRO

2594

9,5

103

65

14

21

Hrvoje Stevic

CRO

2540

9,5

101,5

69

15

29

Aczél Gergely

HUN

2490

9,5

100,5

64,5

16

3

Jorden Van Foreest

NED

2669

9

111

69

17

5

Gledura Banjámin

HUN

2636

9

110

72,5

18

9

Maxime Lagarde

FRA

2605

9

108,5

69

19

15

Bánusz Tamás

HUN

2554

9

108

69

20

30

Kántor Gergely

HUN

2480

9

106

66

21

24

Prohászka Péter

HUN

2528

9

104,5

67,5

22

28

Szergej Grigorjanc

HUN

2491

9

104,5

67,5

23

17

Kozák Ádám

HUN

2548

9

102

66,5

24

25

Nagy Gábor

HUN

2525

9

99

63

25

27

Horváth Ádám

HUN

2504

9

96,5

6

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Rapid Bajnokságon Maghsoodloo egypontos előnnyel vezet, Gledura holtversenyben második

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Ajkán zajlik a Nyílt Rapid Magyar Bajnokság, a VIII. Csaba Árpád emlékverseny. Huszonegy ország 297 sakkozója, 116 címviselő, köztük 41 nagymester is játszik a 13 fordulós svájci rendszerű viadalon.  A rajtlistát az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok, Peter Szvidler vezeti, címvédőként Gledura Banjámin szerepel. Játszmánként 15-15 perccél és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal zajlanak a csaták. A pénteki négy forduló után mestemégyessel kilencen álltak az élen, a szombati újabb öt kört követően az iráni Parham Maghsoodloo egypontos előnnyel vezeti a versenyfutást. A torna nyolcadik fordulójában Magsoodlloo legyőzte a hetes nyerősorozattal élen álló indiai Preggnanandhaat. Gledura Benjámin négyes holtversenyben a második helyen bárja a folytatást, vasárnap 9 órától a befejező négy körre kerül sor.   

A nagy létszámú résztvevő mellett a legjobbak számára a pénteki első játéknap kisebb kihívást jelentett. de meglepetések azért tarkították az összecsapásokat. Három körben  még huszonheten értek el hibátlan teljesítményt, a negyedik fordulótól már rangadók is zajlottak. 

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

sex

FED

Rtg

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Parham Maghsoodloo

IRI

2672

4

10,5

10

14

M. Amin Tabatabaei

IRI

2558

4

10,5

10

3

15

Bánusz Tamás

HUN

2554

4

10

10

4

5

Gledura Benjámin

HUN

2636

4

9,5

10

10

Kirill Aevcsenko

ROU

2599

4

9,5

10

12

Praggnanandhaa R

IND

2587

4

9,5

10

30

Kántor Gerhely

HUN

2480

4

9,5

10

8

20

Papp Gábor

HUN

2540

4

8,5

10

21

Hrvoje Stevic

CRO

2540

4

8,5

1

Az ötödik forduló után hárman maradtak százszázalékosok, Kirill Sevbsenko Gledua Benjámin és Praggnanandhaa gyűjtötte be ötödik pontját is. Az V. Hetényi Géza emlékverseny győztese, a 17 éves indiai Praggnanandhaa hatodszor is nyert, négyen követték félpontos hátránnyal.

A  címvédő Gledura Benjámin sem tudta meg állítani szárnyalásában az indiai titánt, aki hetes nyerősorozata után a nyolcadik körben „megbotlott”, Parham Maghsoodloo győzelmével átvette a vezetést, Praggnanandhaa Szana Szjugirovval a második helyet osztotta, Fledura Benjá,im 6,5 ponttal holtversenyben negyedikként állt.

A második játéknap befejező körében Maghsoodloo nyolcadik nyerését aratta, Szjugirov elleni győzrlmével egy pontra nüvrlte előnyét. Eször remizett Praggnanandhaa, négyes holtversenyben másodikként várhatja a folytatást. Felzárkózott Peter Szvidler, sorozatban négy partit nyert. Gledura Benjámin megnyere a magyar rangadót, Balog Inűmrére mért vereséget, holtversenyben második, a tizedik fordulóban az éllovas Maghsoodloo ellen sötéttel játszik.

Az élcsoport állása: 

H.

R.

 

Név

FED

Élő

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

GM

Parham Maghsoodloo

IRI

2672

8,5

56

42,5

2

14

GM

M. Amin Tabatabaei

IRI

2558

7,5

57

40

3

12

GM

Rameshbabu Praggnanandhaa

IND

2587

7,5

55,5

42,5

4

5

GM

Gledura Benjémin

HUN

2636

7,5

54,5

40

5

1

GM

Peter Szvudler

FID

2732

7,5

50,5

36,5

6

10

GM

Kirill Sevcsenko

ROU

2599

7

57,5

39,5

7

19

GM

Szanan Szjugirov

RUS

2543

7

55

39

8

6

GM

Makszim Matlakov

RUS

2633

7

54

37,5

9

9

GM

Maxime Lagarde

FRA

2605

7

51,5

36,5

10

44

IM

Gleb Dudin

FID

2380

7

50,5

34

11

24

GM

Prohászka Péter

HUN

2528

7

50

35,5

12

23

GM

Bartosz Socko

POL

2529

7

49,5

35

13

15

GM

Bánusz Tamás

HUN

2554

6,5

54

38

14

18

GM

Vlastimil Babula

CZE

2546

6,5

53

34,5

15

20

GM

Papp Gábor

HUN

2540

6,5

52,5

35

31

IM

Kaczur Flórián

HUN

2479

6,5

52,5

35

17

17

GM

Kozák Ádám

HUN

2548

6,5

52,5

34,5

18

8

GM

Balog Imre

HUN

2611

6,5

52

37,5

19

21

GM

Hrvoje Stevic

CRO

2540

6,5

52

36

20

160

Reviczki Roland

HUN

1961

6,5

52

32

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ju Wenjun megnyerte a világbajnoki döntő utolsó partiját, megvédte címér

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Csungkingben a kínai világbajnoknő Ju Wenjun győzelmével fejeződött be honfitársnője, Lei Tingjie ellen vívott világbajnoki döntő. A 12 játszmás finálé befejező partijában a címvédő világossal játszva 62 lépésben aratott győzelmet, 6,5-5,5-re megnyerte a párharcot, megvédte világbajnoki címét. A finálé első hat partiját Sanghajban játszották le, Lei Tingjie az ötödik játszma megnyerésével vezetést szerzett. Előnyét szülővárosában nem tudta megőrizi, elvesztette a nyolcadik összecsapást, majd három döntetlen után már a rájátszásban reménykedett, amikor a befejező ütközet fokozott feszültségét kevésbé bírta rutinosabb ellenfelénél, aki a felkínált eséllyel élni tudott. Ju Wenjun másodszor védte meg világbajnoki címét, 2020-ban jóval izgalamasabb játszmák után csak a rájátszásban diadalmaskodott az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben. A kínai világbajnoki döntőben az egymást, a segítőket jól ismerő nagymesternők játszmáirban jóval kevesebb volt az izgalom, kerülték az elméleti párbajokat, kiegyenlített erők küzdelmét láttuk.

A női világbajnoki döntő végeredménye:

Ju Wenjun (kínai, 2564) - Lei Tingjie (kínai, 2554) 6,5 – 5,5

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Ju enjun – Lei Tingjie döntetlen (Caro-Lann Védelem, 40)

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 63)

Lei Tingjie – Ju Wenjun 1 – 0 (Olasz megnyitás, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Tarrasch védelem, 48)

Lei Tingjie  döntetlen (Caro-Kann védelem, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  1 – 0 (Réti megnyitás,72)

Lei Tingjie – Ju Wenjum  döntetlen (Szicíliai védelem

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Angol megnyitás, 47)

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Kettős huszárjáték, 48)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  1 – 0 (Colle megnyitás, 62)

Ju Wenjun (2564) - Lei Tingjie (2554)]
Női világbajnoki döntő 2023 Csungking (12)
Cole menyitás [D04

1.d4 d5 2.Hf3 Hf6 3.e3 c5 4.dxc5 e6 5.b4 a5 6.c3 [6.b5!?] 6...axb4 7.cxb4 b6! 8.Fb5+ Fd7 9.Fxd7+ Hbxd7 10.a4 bxc5 11.b5 Vc7 12.Fb2 Fd6 13.0-0 0-0 q4.Hbd2 Bfc8 15.Vc2 c4?!

 [15...e5 16.e4 c4]

 

16.Fc3 Hc5 17.a5 Hb3 18.Fxf6?! 

[18.Ba2!+/=] 

18...Hxa1 19.Fxa1 Vxa5 20.Vc3 Vxc3 21.Fxc3 Bcb8 

 

 

22.Hd4! e5? [22...Fc5=/+] 23.Hf5 Ff8 24.Fxe5 Bxb5 25.g4 [25.Fc3] 25...g6 26.Hd4 Bb2 

26...Bb6!] 

27.Hb1 Fg7 [>=27...Ba6] 28.Fxg7 Kxg7 29.Hc3 Ba5

 

 

30.Bd1! Bb6 31.Hde2 Bb3 32.Kg2 h6 33.Kf3 f6 34.Bc1 Kf7 35. d4 36.exd4 g5 37.Hfe2 f5 38.gxf5 Bxf5+ 39.Ke3 g4 40.Hf4 Bb8

 

41.d5 Bf6 42.Bc2 Ba8 43.Hb5 Bb6 44.Hd4 Ba3+ 45.Ke4 c3 46.Hfe2 Bb2 47.Kd3 Bb1 48.Hxc3 Bh1

 

49.f3 gxf3 50.Hxf3 Bf1 51.Hd4 Ke7 52.Kc4 Bf4 53.Bb2 Bh4 54.Bb7+ Kf6 55.Bb2 Ba8? 56.Kc5 Bh3 57.Hcb5 Be3 58.d6 Ke5 59.Hc6+ Ke4 60.d7 Bd3 61.Hd6+ Kf4 62.Bb8 éd sötét feladta

A női sakkozás 17. világbajnoka, Csü Ven-csün (Ju Wenjun (居文君)  Sanghajban 1991. január 31-én született, nemzetközi nagymester, kétszeres olimpiai bajnok, Kína kétszeres bajnoka, Grand Prix-győztes. A sakktörténelemben az ötödik női sakkozó, aki átlépte a 2600 Élő-pontos határt.

Ju Wenjun 2008-ban játszott először kieséses rendszerű világbajnokságon, a második fordulóban a bolgár Antoaneta Sztefanovától szenvedett vereséget. Két év múlva a negyeddöntőben az indiai Humpy Koneru győzte le.

A 2011-12-es Grand Prix-sorozaton az összetett pontversenyben a hatodik helyen végzett, a következő ciklust Hou Ji-fan és Humpy Koneru mögött harmadikként  zárta.

A 2012-es világbajnokságon az elődöntőig jutott, a későbbi győztes ukrán Anna Usenyina ütötte el a továbbjutástól.  Három év múlva második kiemeltként már a második körben búcsúzni kényszerült, a későbbi döntős orosz Natalija Pogonyinától kapott ki.

2015−2016-os Grand Prix sorozat teheráni versenyén az első helyen végzett, Csengtuban holtversenyes harmadik lett. A versenysorozat Hanti-Manszijszkban rendezett utolsó versenyét megnyerte, és ezzel az összesített pontversenyben az első helyen végzett, amellyel jogot szerzett, hogy a kieséses rendszerű 2017-es női sakkvilágbajnokság győztesével megmérkőzzön a világbajnoki címért. Ju Wenjun szereplését a teheráni kieséses rendszerű vb-n nem kísérte szerencse, a negyedik fordulóban a világbajnoki címet szerzett honfitársnője, Tan Csung-ji (Tan Zhongyi) győzte le. Rijádban rapid világbajnoki címet szerzett.

2018-ban Csunkingben a kihívó Ju Wenjun sikerével ért véget a női sakkvilágbajnoki döntő. A kínai párharcban 5,5-4,5-re győzte le a címvédő Tan Zhongyit.  A döntő tizedik partija a 70. lépésben ért véget döntetlennel, Ju Wenjun többször is nyerést hagyott ki. A mérkőzés első félidejét a trónkövetelő szülővárosában, Sanghajban játszották le, a 27 esztendős Ju Wenjun 3,5-1,5-ös vezetést szerzett, Tan Zhongyi csak szépíteni tudott. Ju Wenjun a hatodik kínai sakkozónő, aki világbajnoki címet szerzett.

Hanti-Manszijszkban háromhetes küzdelem után fejeződött a 64 résztvevős kieséses rendszerű női világbajnokság. Ju Wenjun megvédte világbajnoki címét, a döntőben az orosz Katyerina Lahno ellen rájátszásban érte el összesítésben az 5-3-as győzelmét. A négyjátszmás klasszikus partikkal vívott küzdelemben Lahno a második játszmát megnyerte, Ju Wenjun sötéttel a negyedik partiban tudott egyenlíteni. A tie-break két döntetlennel indult, majd a címvédő kettős győzelemmel ünnepelhetett. Szentpéterváron megvédte rapid világbajnoki címét. A Grand Prix 2019/20-as négy versenyből álló sorozatának első viadalán, Szkolkovóban kihívójával, Alekszandra Gorjacskinával osztotta a második helyet.

2020. január 24-én Vlagyivosztokban a világbajnoknő Ju Wenjun győzelmével fejeződött be a világbajnoki döntő.

A női világbajnokságok történetében először döntötte el rájátszás a világbajnoki cím sorsát, amikor páros mérkőzésen csatáztak a titulusért. 1981-ben Maja Csiburdanidze világbajnokként haszonélvezője volt a régi szabályzatnak, Nana Alekszandrija ellen 8-8-cal megvédte címét.

Vlagyivosztokban rapid „szétlövés” döntött. el a címvédő Ju Wenjun és kihívója, Alekszandra Gorjacskina párharcát. A 12 játszmás klasszikus szakasz 6-6-tal ért véget. A 20 esztendős Gorjacskina méltó ellenfél volt, a párbajra remekül készült fel, rutintalansága is okozhatta, hogy a kritikus helyzetekben többet hibázott Ju Wenjunnal szemben. A nyolcadik játszma megnyerése után óriási lehetőséget hagyott kihasználatlanul, kettőre növelhette volna előnyét, de a vereség után a következő parti elvesztésével már hátrányba került.

Igazi bravúrként a nyerési kényszer alatt képes volt a 12. parti megnyerésére, a tie-break kiharcolására. A 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperces csatában a világbajnoknő rendkívül bizonytalan volt, egyre nagyobb hátrányba került, majd Gorjacskina szinte válogathatott a nyerések között. A nagy lehetőség kapujában azonban botlott, a világbajnoknő nagyon örülhetett a döntetlennek. A második ütközetben is az orosz nagymesternő kezdeményezett, az esélyt másodszor is elpuskázta.

A világbajnoki cím sorsát a rapid rájátszás harmadik játszmája döntötte el. A két rontás után Alekszandra Gorjacskinának megremegett a keze, Ju Wenjun a felkínált eséllyel élt, a címvédő nem hagyta kihasználatlanul a meccslabdát. Az időzónai eltérés miatti korai időpont ellenére is bizonyára sokan nézték a párbajt, hihetetlenül izgalmas élőben figyelni a küzdelmet, a játékosok testbeszédét, látni az oly gyorsan múló perceket, majd a másodperceket. A feszültséget Ju Wenjun bírta jobban.

Alekszandra Gorjacskina a negyedik játszmában gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, Ju Wenjun hidegvérrel védekezett, a döntetlennel megvédte világbajnoki címét, összesítésben 8,5-7,5-ös győzelemmel maradt a női sakkozás királynője.

A világbajnoki döntő végeredménye:

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2578) – Ju Wenjun (kínai, 2584) 7,5 – 8,5

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Katalán megnyitás, 97)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Alekszandra Gorjacskina (2578) – Ju Wenjun (kínai, 2584) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 85)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Szláv védelem, 63)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 – 0 (Angol megnyitás, 51)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 105)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 67)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 - 0  (Vezércsel, 45)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Réti megnyitás, 62)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 0 – 1 (Vezércsel, 62)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 60)

Rájátszás:

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Réti megnyitás, 67)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Vezércsel, 71)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Réti megnyitás, 76)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Vezércsel, 77)

A címét megvédő Ju Wenjun a GP harmadik tornáján nagyon gyenéén játszott, a befejező viadalon el sem indult, a Világkupán sem játszott. Ju Wenhzn a Grand Swiss tornán sem indult el.

Ju Wenjun 2011-ben és 2014-ben nyerte meg a kínai női sakkbajnokságot. 2009-ben női nemzetközi nagymesteri, öt év múlva férfi nagymesteri címet szerzett. 2008 óta tagja a válogatottnak, 2016-ban a sakkolimpián aranyérmes csapatban a második táblás volt, Batumiban éltáblásként vezette győzelemre az együttest, korábban háromszor ezüstérmes csapatnak volt a tagja.  Batumiban a legjobb éltáblásként aranyérmes, 2010-ben és 2016-ban ezüst-, 2014-ben bronzérmet kapott a tábláján elért teljesítményéért.

A női sakkozás világbajnokai:

Vera Menchik (1927 – 1944)

Ljudmilla Rugyenko (1950-1953)

Elizaveta Bikova (1953- 1956, 1958-1962)

Olga Rubcova (1956 – 1958)

Nona Gaprindasvili (1962 – 1978)

Maja Csiburdanidze (1978 – 1991)

Hszie Csün (1991 – 1996)

Polgár Zsuzsa (1996 – 1999)

Hszie Csün (1999 – 2001)

Zsu Csen (2001 – 2004)

Antoaneta Sztefanova (2004 – 2006)

Xu Yuhua (2006 - 2008)

Alekszandra Kosztenjuk (2008 – 2010)

Hou Ji-fan (2010 – 2012)

Anna Usenyina (2012 – 2013)

Hou Ji-fan (2013 – 2015)

Marija Muzicsuk (2015 - 2016)

Hou Ji-fan (2016-2017)

Tan Zhongyi (2017- 2018)

Ju Wenhzn (2018 - )

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton játsszák a világbajnoki döntő utolsó partiját, rájátszás döntheti el a cím sorsát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Csungkingben zajló női világbajnoki döntő, Ju Wenjun és Lei Tingjie párharcának tizenegyedik játszmája a 48. lépésben döntetlennel fejeződött be. A fináléban ez volt a kilencedik összecsapás, amely pontosztozkodással ért véget. Elsősorban a kihívótól láttunk fokozottan óvatos játékot, a világbajnoknő egy pillanatban gyalogáldozata után esélyt szalasztott el. A döntő szombati utolsó játszmájában a címvédő Ju Wenjun játszik világossal, 6-6 esetén rájátszás döntené el a világbajnoki cím sorsát.

A női világbajnoki döntő állása:

Ju Wenjun (kínai, 2564) - Lei Tingjie (kínai, 2554) 5,5 - 5,5

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Ju enjun – Lei Tingjie döntetlen (Caro-Lann Védelem, 40)

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 63)

Lei Tingjie – Ju Wenjun 1 – 0 (Olasz megnyitás, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Tarrasch védelem, 48)

Lei Tingjie  döntetlen (Caro-Kann védelem, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  1 – 0 (Réti megnyitás,72)

Lei Tingjie – Ju Wenjum  döntetlen (Szicíliai védelem

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Angol megnyitás, 47)

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Kettős huszárjáték, 48)ú

Lei Tingjie (2554) - Ju Wenjun (2564)
Női világbajnoki döntő 2023 Csungking (11)
Kettős huszárjáték [C55]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Hf6 4.d3 Fe7 5.Hc3 d6 6.a4 0-0 7.Fg5 Fe6 8.Fxf6 Fxf6 9.Hd5 Fxd5 10.Fxd5 Hb4 11.Fb3

11...d5 12.exd5 Hxd5 13.0-0 c6 14.Be1 Be8 15.Vd2 Be7 16.Be4 Vd6 17.Bae1 Bae8

18.h4 h5 19.g3 g6 20.Ve2 a6 21.a5 Vd7 22.Hd2 Fg7 23.Vf3

23...f5 24.B4e2 Kh8 25.c3 Vd8 26.Hc4 Kh7 27.Fc2 Vc7 28.Vg2 Hf6 29.f3 Hd5 30.Vf2 Ff6 31.Kg2 Vd8 32.Bh1 Be6 33.Kf1 Kg7 34.Ke1 Bh8 35.Kd1 e4 36.fxe4 fxe4 37.Kc1 e3! 38.Hxe3?!

[38.Ve1=]

38...Bhe8?! 

[38...Fg5! 39.hxg5 Vxg5 40.Bhe1 Bf8] 

39.Bhe1 Hxe3 40.Bxe3 Bxe3 41.Bxe3 Bxe3 42.Vxe3 Vxa5 43.d4 Vd5 44.Vd3 Vh1+ 45.Kd2 Vg2+ 46.Kd1 Vg1+ 47.Ke2 Vg2+ 48.Kd1 Vg1+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Óvatos játékkal döntetlen a világbajnoki döntő tizedik játszmája

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Csungkingben zajló női világbajnoki döntő, Ju Wenjun és Lai Tingjie párharcának tizedik játszmája a 47. lépésben döntetlennel fejeződött be. A fináléban ez volt a nyolcadik összecsapás, amely pontosztozkodással ért véget, a 12 játszmásra tervezett döntő 5 – 5-re áll. Kölcsönös óvatosság jellemezte a küzdő felek játékát, a címvédő Ju Wenjun világossal nem tudott elérni. Pénteken játsszák a 11. paerit, 6-6 esetén rájászás döntené el a világbajnoki cím sorsát.

A női világbajnoki döntő állása:

Ju Wenjun (kínai, 2564) - Lei Tingjie (kínai, 2554) 5 - 5

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Ju enjun – Lei Tingjie döntetlen (Caro-Lann Védelem, 40)

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 63)

Lei Tingjie – Ju Wenjun 1 – 0 (Olasz megnyitás, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Tarrasch védelem, 48)

Lei Tingjie  döntetlen (Caro-Kann védelem, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  1 – 0 (Réti megnyitás,72)

Lei Tingjie – Ju Wenjum  döntetlen (Szicíliai védelem

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Angol megnyitás, 47)

 

Ju Wenjun (2564) - Lei Tingjie (2554)
Női világbajnoki döntő 2023 Csungking (10)

Angol megnyitás [A13]

1.Hf3 Hf6 2.c4 e 3.e3 d5 4.b3 c5 5.Fb2 Hc6 6.cxd5 exd5 7.Fe2 a6 8.d4 cxd4 9.Hxd4 Fb4+ 10.Fc3 Fd6 11.Hd2 0-0 12.0-0 Be8 13.Fb2 Fd7 14.H2f3 He4

 

 

15.Hd2 Hxd4 16.Fxd4 Be6 17.f4 Fc5


 

18.Hxe4 Fxd4 19.Vxd4 Bxe4 20.Vxd5 Bxe3 21.Fc4 Be7 22.Vxb7 Fb5! 23.Vd5 [23.Vf3 Fxc4 24.bxc4 Vd4+] 23...Bd7 24.Ve5 Vb6+ [24...Fxc4 25.bxc4 Bc8] 25.Kh1 Fxc4 26.bxc4 Vc

 

27.Bfe1 h6 28.Bac1 Bad8 29.h3 Bd2 30.Be2 Bd1+ 31.Bxd1 Bxd1+ 32.Kh2 Vxc4 33.Ve8+ Kh7

 

34.Ve4+ Vxe4 35.Bxe4 Bd5 36.Ba4 a5 37.Kg3 g5 38.fxg5 hxg5 39.Kf3 Kg6 40.Ke4 Bb5 41.g4 f5+ 42.gxf5+ Bxf5 43.Ke3 Kh5 44.Ke2 Be5+ 45.Kf3 Bf5+ 46.Ke3 Be5+ 47.Kf3 Bf5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 17 éves Praggnanandhaa egypontos előnnyel győzött az V. Hetényi Géza emlékversenyen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 17 éves indiai Praggnanandhaa R nagyszerű sikerével fejeződött be az V. Hetényi Géza emlékverseny. A Garuda Sakkfesztivál nagymesterversenyén Praggnanadhaa egypontos előnnyel győzött. A viadal utolsó fordulójában az iráni M. Amin Tabatabaei és az orosz Szanan Szjugirov döntetlene után már tornagyőztesként játszhatta a lengyel Radoslaw Wojtaszek elleni partiját, amely küzdelmes remivel ért véget.  Teljesítményének 2833-as performance pontszáma, a rajtnál elért mesternégyese, a + 17,3 Élő-pont hűen tükrözi az indiai sakkozás egyik nagy reménységének magabiztos elsőségét. Praggnanandhaa belépett a + 2700 Élő-pontosok elit klubjába, a virtuális világranglistán a 31. helyezett. remekül sikerült a Világkupa előtti főpróbája. A befejező játéknapon a magyar rangadón A tavalyi bajnokság bronzérmese, Kozák Ádám legyőzte a bajnok Prohászka Pétert. Nagymestereink a küzdelmes csatákban riválisaiknál többet hibáztak, nyolc vereséget is elszenvedtek. A kétszeres ukrán olimpiai bajnok Pavel Eljanov lemaradt a dobogóról. Meglepetés a rajtlistát vezető iráni Parham Maghsoodloo gyenge eredménye, a román színekben versenyző Kirill Sevcsenko nyeretlen maradt. A 2669-es Élő-átlagú tornán a 45 játszmából 20 végződött döntéssel.  

 

Az utolsó forduló eredményi: (Olasz megnyitás, 60)

Kozák Ádám (magyar, 2571)  - Prohászka Péter (magyar, 2585) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 60)

Kirill Sevcsenko (román, 2694) (iráni, 2689) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719)  döntetlen (Réti megnyitás, 51)

M. Amin Tabatabaei (iráni, 2689) - Szanan Szjugirov (orosz, 2699) döntetlen  (Spanyol megnyitás, 41)

Praggnanandhaaa R (indiai, 2690) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2676)  döntetlen  (Skót négyeshuszárjáték, 63)

Pavel Eljanov (ukrán, 2694) - Makszim Matlakov (orosz, 2673) döntetlen (Katalán megnyitás, 40)

 

 

Az V. Hetényi Géza emlékverseny végeredménye:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Praggnanandhaa R

2690

IND

*

0

1

½

½

½

1

1

1

1

6,5

25,50

0

0

2

M. Amin Tabatabaei

2689

IRI

1

*

½

½

0

½

½

1

½

1

5,5

23,50

0

0

3

Szanan Szjugirov

2699

RUS

0

½

*

0

½

1

1

1

½

1

5,5

21,25

0

0

4

Radoslaw Wojtaszek

2676

POL

½

½

1

*

½

½

1

½

½

0

5

23,25

0

0

5

Pavel Eljanov

2694

UKR

½

1

½

½

*

½

0

½

1

½

5

22,50

0

0

6

Makszim Matlakov

2673

RUS

½

½

0

½

½

*

0

1

1

1

5

20,00

0

0

7

Parham Maghsoodloo

2719

IRI

0

½

0

0

1

1

*

0

½

½

3,5

15,50

0

0

8

Kozák Ádám

2571

HUN

0

0

0

½

½

0

1

*

½

1

3,5

12,50

0

0

9

Kirill Sevcsenko

2694

ROU

0

½

½

½

0

0

½

½

*

½

3

12,75

0

0

10

Prohászka Péter

2585

HUN

0

0

0

1

½

0

½

0

½

*

2,5

10,75

0

0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Praggnanandhaa az utolsó forduló előtt  egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az V. Hetényi Géza emlékverseny utolsó fordulója előtt a 17 éves indiai Praggnanandhaa egy  ponttal előzi met a holtversenyben második iráni M. Aminn Tabatabaeit és az oroz SzananSzjugirovot. Az éllovas riválisai a befejező játéknapon egymás ellen játszanak, míg Praggnanadhaa világossal a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel mérkőzik meg. Praggnannadhaa nyolcadik partijában remizett az orosz Makszim Matlakovval, a spanyol megnyitású küzdelemben újítással lepte meg ellenfelét, biztos kézzel, megingás nélkül érte el a döntetlent, őrizte meg egypontos előnyét. Tabatabaei megosztozott a ponton Wojtaszekkel, Szjugiro a várakozásnak megfelelően nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét a román Kirill Sevcsenkoval szemen. Megszerezte első győzelmét Kozák Ádám, oly sok elrontott parti után a rajtlistát vezető iráni Parham Maghsoodloo elleni sikerének örülhetett. Prohászka Péter a kétszeres ukrán olimpiai bajnokkal, Pavel Eljanovval remizett, aki a 40. lépésben elkövetett hibájával tékozolta el el kedvező esélyét. Az utolsó forduló kezdési időpontja 12 óra.

 

A 8. forduló eredményei:

Prohászka Péter (magyar, 2585) - Pavel Eljanov (ukrán, 2694)  döntetlen (Réti megnyitás, 42)

Makszim Matlakov (orosz, 2673) - Praggnanandhaaa R (indiai, 2690)  döntetlen (Spamyol megnyitás, 40)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2676)   - M. Amin Tabatabaei (iráni, 2689Ö  döntetlen

Szanan Szjugirov (orosz, 2699) - Kirill Sevcsenko (román, 2694) dömtetlen (Spanyol megnyitás, 83)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) – Kozák Ádám (magyar, 2571) 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 55)

 

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Praggnanandhaa R

2690

IND

*

0

1

½

½

1

1

1

1

6

20,00

0

0

2

M. Amin Tabatabaei

2689

IRI

1

*

0

½

½

½

½

1

1

5

18,25

0

0

3

Szanan Szjugirov

2699

RUS

0

*

½

0

1

1

½

1

1

5

16,00

0

0

4

Pavel Eljanov

2694

UKR

½

1

½

*

½

0

1

½

½

4,5

17,75

0

0

5

Radoslaw Wojtaszek

2676

POL

½

1

½

*

½

1

½

0

½

4,5

17,50

0

0

6

Makszim Matlakov

2673

RUS

½

½

0

½

*

0

1

1

1

4,5

15,25

0

0

7

Parham Maghsoodloo

2719

IRI

0

½

0

1

0

1

*

½

0

3

12,75

0

0

8

Kirill Sevcsenko

2694

ROU

0

½

½

0

½

0

*

½

½

2,5

9,75

0

0

9

Prohászka Péter

2585

HUN

0

0

0

½

1

0

½

½

*

2,5

9,50

0

0

10

Kozák Ádám

2571

HUN

0

0

0

½

½

0

1

½

*

2,5

8,75

0

0

Az utolsó forduló párosítása:

Kozák Ádám - Prohászka Péter

Kirill Sevcsenko - Parham Maghsoodloo

M. Amin Tabatabaei - Szanan Szjugirov

Praggnanandhaaa R - Radoslaw Wojtaszek

Pavel Eljanov - Makszim Matlakov

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Döntetlen a világbajnoki döntő kilencedik játszmája, 4,5-4,5-re áll Ju Wenjun és Lei Tingjie párharca

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Csungkingben zajló női világbajnoki döntő kilencedik játszmája az 59. lépésben döntetlennel fejeződött be, a címvédő Ju Wenjun és Lei Tingjis párharca 4,5 – 4,5-re áll. A sötéttel játszó világbajnoknő a finálé során először választotta a szicíliai védelmet, a Psulsen-változatban érdekes csata bontakozott ki. Ju Wenjun sorozatos cseréket kényszerített ki, a bástyavégjáték esélyeit jól értékelte, sikerrel akadályozta meg, hogy a világos király betörése sikert érjen el, lépésismétléssel ért véget a küzdelem. A 12 játszmásra tervezett döntőben egyre nő a feszültség, Ju Wenjun világossal játszhatja a szerdai tizedik partit.

 

A női világbajnoki döntő állása:

Ju Wenjun (kínai, 2564) - Lei Tingjie (kínai, 2554) 4,5 – 4,5

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Ju enjun – Lei Tingjie döntetlen (Caro-Lann Védelem, 40)

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 63)

Lei Tingjie – Ju Wenjun 1 – 0 (Olasz megnyitás, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Tarrasch védelem, 48)

Lei Tingjie  döntetlen (Caro-Kann védelem, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  1 – 0 (Réti megnyitás,72)

Lei Tingjie – Ju Wenjum  döntetlen (Szicíliai védelem, 59)

 

Lei Tingjie (2554) - Ju Wenjun (2564)

 Női világbajnoki döntő 2023 Csungking (9)

Szicíliai Védelem [B45]

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 Hc6 6.Hxc6 bxc6 7.e5 Hd5 8.He4 Bb7 9.Be2 c5

 

10.a3 Bc8 11.c4 He3 12.Fxe3 Fxe4 13.0-0 Fe7 14.Ff3 Fxf3 15.Vxf3 0-0 16.Bad1 

 

 

16...f6! 17.Vg3 fxe5 18.Vxe5 Ff6 19.Vd6 Fxb2 20.Fxc5 Bf7 21.Bb1 Fe5 22.Vxe5 Bf5 23.Vd6 Bfxc5

 

24.Bb7 B5c7 25.Bfb1 Bxc4 26.g3 B4c7 27.Kg2 a5 28.a4 h6 29.h4 Kh8 30.B1b2 Kh7 31.h5 Kh8 32.B2b5 Bxb7 33.Bxb7 Vf6 34.Bxd7 Bf8

 

35.f4 Bc8 36.Vd4 Vxd4 37.Bxd4 Kg8 38.Be4 Bc2+ 39.Kf3 Ba2 40.Kg4 Ba3 41.Bxe6 Bxa4

42.Kf5 Kh7 43.Ba6 Ba1 44.Ba7 a4 45.Ba8 a3 46.g4 Ba2! 47.g5 hxg5 48.fxg5 g6+ 49.hxg6+ Kg7 50.Ba7+ Kg8! 51.g7 Bb2 52.Kg6

 

53.Kh5 a2 54.Bxa2 Kxg7 55.Ba7+ Kg8 56.Ba8+ Kg7 57.Ba7+ Kg8 58.Ba8+ Kg7 59.Ba7+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Praggnanandhaa remizett a kétszeres ukrán olimpiai bajnok Eljanovval, megőrizte egypontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az V. Hetényi Géza emlékverseny hetedik fordulójának rangadója, a geberációs párbaj, az élen álló 17 éves indiai Praggnanandhaa és a 40 éves kétszeres ukrán olimpiai bajnok Pavel Eljanov párharca döntetlennel fejeződ9tt be. Praggnanandhaa pontos védekezéssel harcolta ki a pontosztozkodást, megőrizte egypontos előnyét. Izgalmakban, fordulatokban gazdag csatában osztozott meg a ponton az iráni M. Amin Tabatabaei és az orosz Makszim Matlakov. Az iráni sakkozó túlzott kockázatot vállalt a gyalograblással, Matlakov kezdeményezéshez, királyszárnyi támadáshoz jutott. Tabatabaei leáldozta vezérét, hogy védje a fenyegetéseket, megmentette a játszmát. Az orosz Szanan Szjugirov az időzavarral küszködő Kozák Ádámot győzte le, nagymesterünk sokáig biztató állást játszhatott, az idő szorításában ismét hibázott, negyedik vereségét szenvedte el, Szjugirovaz újabb nyeréssel már holtversenyben második. A korai vezércsere ellenére bonyolult középjáték alakult ki az iráni Parham Maghsoodloo és Orohászka Péter partijában. A küzdelmes összecsapás végül remi lett. A formán kívül játszó román Kirill Sevcsenóval nem bírt a lengyel Radoslaw Wojtaszek. A fordulóban így a meglepetésre négy döntetlen is született, de nagy csatákat láttunk.

 

A 7. forduló eredményei:

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) – Prohászka Péter (magyar, 2585)  döntetlen (Vezércsel, 52)

Kozák Ádám (magyar, 2571) – Szanan Szjugirov (orosz, 2699)  0 – 1 (Szicíliai védelem, 59)

Kirill Sevcsenko (román, 2694) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2676) döntetlen (ogoljubov védelem, 41(

M. Amin Tabatabaei(iráni, 2689)  – Makszim Matlakov (orosz, 2673)  döntetlen (Angol megnyitás, 79)

Praggnanandhaaa R (9ndiai, 2690) – Pavel Eljanov (ukrán, 2694)  döntetlen (Vezércsel, 54)

 

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Praggnanandhaa R

2690

IND

*

0

1

½

1

1

1

1

5,5

15,00

0

0

2

M. Amin Tabatabaei

2689

IRI

1

*

0

½

½

1

½

1

4,5

13,50

0

0

3

Szanan Szjugirov

2699

RUS

0

*

½

0

1

1

1

1

4,5

12,50

0

0

4

Pavel Eljanov

2694

UKR

½

1

½

*

½

0

1

½

4

14,25

0

0

5

Radoslaw Wojtaszek

2676

POL

1

½

*

½

1

0

½

½

4

13,25

0

0

6

Makszim Matlakov

2673

RUS

½

0

½

*

0

1

1

1

4

9,75

0

0

7

Parham Maghsoodloo

2719

IRI

0

½

0

1

0

1

*

½

3

11,25

0

0

8

Prohászka Péter

2585

HUN

0

0

0

1

0

½

*

½

2

6,50

0

0

9

Kirill Sevcsenko

2694

ROU

0

½

0

½

0

½

*

½

2

6,00

0

0

10

Kozák Ádám

2571

HUN

0

0

0

½

½

0

½

*

1,5

5,00

0

0

A 8. forduló párosítása:

Prohászka Péter - Pavel Eljanov

Makszim Matlakov - Praggnanandhaaa R

Radoslaw Wojtaszek - M. Amin Tabatabaei

Szanan Szjugirov - Kirill Sevcsenko

Parham Maghsoodloo – Kozák Ádám

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A női világbajnoki döntő nyolcadik partiját megnyerte a címvédő Ju Wenjun, kiegyenlített

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Csungkingben zajló női világbajnoki döntő nyolcadik  partiját a címvéső Ju Wenjun a 72. lépésben megnyerte, kiegyenlített Lei Tingjie elleni párharcában. Az összecsapásra az egyre növekvő feszültség rányomta bélyegét, Lei Tingjie a védekezésben hibázott többször is, a világbajnoknő nyerést ígérő változatokat hagyott kihasználatlanul, nehezen nyerte meg a játszmát. A pihenőnap után kedden a kilencedik partival folytatódik a 12 játszmásra tervezett fináléban.

 

A női világbajnoki döntő állása:

Ju Wenjun (kínai, 2564) - Lei Tingjie (kínai, 2554) 4 - 4

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Ju enjun – Lei Tingjie döntetlen (Caro-Lann Védelem, 40)

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 63)

Lei Tingjie – Ju Wenjun 1 – 0 (Olasz megnyitás, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Tarrasch védelem, 48)

Lei Tingjie  döntetlen (Caro-Kann védelem, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  1 – 0 (Réti megnyitás, 72)

 

Ju Wenjun (2564) - Lei Tingjie (2554)
Nőu világbajnoki döntő 2023 Csungking (8)
Béti megnyitás [A06]

1.Hf3 d5 2.e3 c5 3.b3 Hc6 4.Fb2 a6 5.g3 Vc7 6.d4 cxd4 7.exd4 Fg4 8.Fg2 e6 9.0-0 Hf6 10.Hbd2 Fd6 11.c4 0-0 12.a3 a5 13.h3 Fh5 14.Ve2 Bfd8

 

15.Bac1 dxc4 16.bxc4 Fe7 17.Ve3 Bac8 18.Bfe1 Fg6 19.Vb3 Vb8 20.c5 Hd5 21.Hc4 a4 22.Vxa4 b5 23.cxb6 Hxb6 24.Hxb6 Vxb6 25.Fa1

 [25.d5!? Vxb2 26.dxc6 Vxa3 27.Vc4+/=]

 

 

25...Va5 26.Vxa5 Hxa5 27.Bxc8 Bxc8 28.d5 Hb3? 29.dxe6 fxe6

 

ű

30.Fe5 Fxa3? [>=30...Hc1] 31.Be3 Fc2 32.Hd4? 

[32.He1 Fd1 33.Bd3] 

32...Hxd4 33.Bxa3 Hc6 34.Fxc6 Bxc6

 

 

35.Ba8+ Kf7 36.Ba7+ Ke8 37.Bxg7 Kf8 38.g4 Bc5 39.Ff6 Fe4 40.Kh2 

[40.f3 Fxf3 41.Bxh7] 

40...Bb5 41.Be7 Bb6

[41...Bb2 42.Kg3 Bb3+ 43.Kf4 Fg2] 

42.h4?!

[42.f3 Fxf3 43.Bxh7] 

42...Bb3? 

[42...Bb2+/- 43.Kg3 Bb3+ 44.Kf4 Bb4] 

43.Bxe6 Ff3

 

 

44.g5 Fg4 45.Be7 Ff5 46.Kg2 Fh3+ 47.Kg1 Ff5 48.h5 Bh3 49.h6 Bd3 50.Kh2 Bh3+ 51.Kg2 Bd3 52.f3 Bd7

 

53.Be5 Fc2 54.f4 Bd5 55.Be7 Ff5 56.Kf2? 

[56.Bc7+-] 

56...Bd2+ 57.Ke3

 

57...Bd6?

[57...Bd3++/- 58.Ke2 Bd4] 

58.Bc7 Bd3+ 59.Ke2 Bd5 60.Fc3 Ke8 61.Kf2 Kf8 62.Fb4+ Ke8 63.Be7+ Kd8 64.Bf7 Ke8

 

65.Bf8+ Kd7 66.Fc3 Fg6 67.Bg8 Bd6 68.Fe5 Bd2+ 

[68...Bb6 69.Bg7+ Ke8] 

69.Kf3 Bd3+ 70.Kg4 Bd1 71.Bxg6 hxg6 72.h7 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Praggnanandhaa ötödik győzelmével ismét egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az V. Hetényi Géza emlékverseny hatodik fordulójában az indiai Praggnanandhaa legyőzte tavalyi bajnokunkat, Prohászka Pétert és egypontos előnnyel vezet. A 17 éves titán ötödik nyerését aratta, taktikai adok-kapok után vezére erősebbnek bizonyult Prohászka két bástyájánál. Az ukrán Pavel Eljanov megfosztotta veretlenségétől M. Amin Tabatabaeit, és három riválisával együtt fél pontra megközelítette a második helyre visszacsúszott iráni sakkozót. A lengyel Radoslaw Wojtaszek remizett Kozák Ádámmal. A játéknapot kettős győzelemmel zárták az orosz nagymesterek. Makszim Matlakov a román színekben játszó Kirill Sevcsenko ellen nyert, Szanan Szjugirov az iráni Parham Maghsoodloot kényszerítette feladásra, a tornán már 19 játszma végződött döntéssel.

 

A 6. forduló eredményei:

Prohászka Péter (magyar, 2585) - Praggnanandhaa R (indiai, 2690) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 62)

Pavel Eljanov (ukrán, 2694) - M. Amin Tabatabaei (iráni, 2689) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 49)

Makszim  Matlakov (orosz, 2673) - Kirill Sevcsenko (román, 2694) 1 – 0 (Szláv védelem, 35)

Radoslaw Wojtaszek  (lengyel, 2565) - Kozák Ádám (magyar, 2571) döntetlen (Vezérindiai védelem, 47)

Szanan Szjugirov (orosz, 2699) - Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 65)

 

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Praggnanandhaa R

2690

IND

*

0

1

1

1

1

1

5

10,50

0

0

2

M. Amin Tabatabaei

2689

IRI

1

*

0

½

1

1

½

4

10,00

0

0

3

Radoslaw Wojtaszek

2676

POL

*

½

1

½

1

½

0

3,5

10,25

0

0

4

Pavel Eljanov

2694

UKR

1

½

*

½

0

½

1

3,5

9,75

0

0

5

Szanan Szjugirov

2699

RUS

0

0

½

*

1

1

1

3,5

9,25

0

0

6

Makszim Matlakov

2673

RUS

½

0

*

0

1

1

1

3,5

6,25

0

0

7

Parham Maghsoodloo

2719

IRI

0

½

0

1

0

1

*

2,5

9,00

0

0

8

Kozák Ádám

2571

HUN

0

0

½

½

0

*

½

1,5

4,25

0

0

Prohászka Péter

2585

HUN

0

0

1

0

0

*

½

1,5

4,25

0

0

10

Kirill Sevcsenko

2694

ROU

0

½

0

0

½

½

*

1,5

3,50

0

0

A 7. forduló párosítása:

Parham Maghsoodloo – Prohászka Péter

Kozák Ádám – Szanan Szjugirov

Kirill Sevcsenko – Radoslaw Wojtaszek

M. Amin Tabatabaei – Makszim Matlakov

Praggnanandhaaa R – Pavel Eljanov

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tabatabaei tisztáldozattal nyert Praggnanandhaa ellen, holtversenyben az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az V. Hetényi Géza emlékverseny ötödik fordulójának rangadóján az iráni M. Amin Tabatabaei legyőzte a mesternégyessel rajtoló 17 éves indiai Praggnanandhaat és holtversenyben állnak az élen. A spanyol megnyitás nyílt változatában vívtak meg,  Tabatabaei királyszárnyi támadást indított, tisztáldozattal folytatta az akciót. Praggnanandhaa a védekezésben hibázott, döntő anyagihátrányba került, az 53. lépésben feladásra kényszerült. A játéknapon nagymestereink kettős vereséget szenvedtek. Prohászka Péter egyenlő esélyű állást vesztett el az orosz Szanan Szjugirov ellen. Kozák Ádám világossal kapott ki az orosz Makszim Matlakovtól, középen rekedt királya nem találhatott védelmet. A lengyel Radoslaw Wojtaszek második győzelmével feljött a harmadik helyre, az iráni Parham Maghsoodloo súlyos elnézése büntetést érdemelt. Az ukrán Pavel Eljanov egykori csapattársát, a román színekben játszó Kirill Sevcsenkot győzte le. A viadalon az eddig lejátszott 25 partból 15 végződött döntéssel!

 

Az 5. forduló eredményei:

Szanan Szjugirov (orosz, 2699) - Prohászka Péter (magyar, 2585) 1 – 0 (Vezércsel, 56)

Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) - Radoslaw Wojtaszekbaei  (lengyel, 2565) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 44)

Kozák Ádám (magyar, 2571) - Makszim Matlakov (orosz, 2673) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 29)

Kirill Sevcsenko (román, 2694) - Pavel Eljanov (ukrán, 2694) 0 – 1 (Angol megnyitás, 50)

M. Amin Tabatabaei (iráni, 2689) - Praggnanandhaa R (indiai, 2690) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 53)

 

H.

Név

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

M. Amin Tabatabaei

2689

IRI

*

1

½

1

½

1

4

8,50

0

0

2

Praggnanandhaa R

2690

IND

0

*

1

1

1

1

4

7,50

0

0

3

Radoslaw Wojtaszek

2676

POL

*

1

1

½

½

0

3

7,50

0

0

4

Parham Maghsoodloo

2719

IRI

½

0

0

*

1

1

2,5

7,00

0

0

5

Szanan Szjugirov

2699

RUS

0

0

*

½

1

1

2,5

5,25

0

0

6

Pavel Eljanov

2694

UKR

½

0

½

*

1

½

2,5

4,75

0

0

7

Makszim Matlakov

2673

RUS

½

0

0

*

1

1

2,5

4,00

0

0

8

Prohászka Péter

2585

HUN

0

1

0

0

*

½

1,5

3,75

0

0

9

Kirill Sevxsenko

2694

ROU

½

0

0

½

*

½

1,5

3,25

0

0

10

Kozák Ádám

2571

HUN

0

0

½

0

½

*

1

2,00

0

0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnoki döntő hetedik partijában Ju Wenjun nyerőesélyt hagyott ki, Lei Tingjie 4 - 3-ra vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kétnapos szünet után Csungkingben folytatódott a női világbajnoki döntő. A kihívó Lei Tingjie és a címvédő Ju Wenjun párharcának hetedik játszmája a 65. lépésben döntetlennel fejeződött be. Ju Wenjun a Caro-Kann védelmet választotta. Lei Tingjie gyalogáldozattal kezdeményezéshez jutott, de a folytatásban hibázott, a világbajnoknő jelentős előnyt szerzett, nyerőesélyhez jutott. Lei Tingjie királyszárnyi támadási kísérletére Ju Wenjun nem a legjobb védekezéssel reagált, a sorozatos cserékkel eltékozolta oly kedvező esélyét. Lei Tingjie kiharcolta a döntetlent, megőrizte egypontos előnyét, 4 – 3-ra vezet. Ju Wenjun a 12 játszmásra tervezett fináléban másodszor hagyott ki nyerőesélyt.

 

 

A női világbajnoki döntő állása:

Ju Wenjun (kínai, 2564) - Lei Tingjie (kínai, 2554) 3 - 4

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Ju enjun – Lei Tingjie döntetlen (Caro-Lann Védelem, 40)

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 63)

Lei Tingjie – Ju Wenjun 1 – 0 (Olasz megnyitás, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Tarrasch védelem, 48)

Éei Tingjie - Ju Wenjun  döntetlen (Caro-Kann védelem, 65)

Lei Tingjie (2554) - Ju Wenjun (2564)
Női világbajnoki döntő 2023 Csungking (7)
Caro-Kann védelem [B19]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Hd2 dxe4 4.Hxe4 Ff5 5.Hg3 Fg6! 6.h4 h6! 7.Hf3 e6 8.He5 Fh7! 9.Fd3 Fxd3 10.Vxd3 Hd7 11.Ve2 Hgf6 12.0-0 Fe7 13.Bd1 0-0 14.c4 Va5 

 

15.Ff4 

15.Hxd7!+/= Hxd7 16.d5

15...Bad8 16.Bd3

 16.a3 jobb volt.

16...Hxe5 17.dxe5 Hh7 18.He4 Bxd3! 19.Vxd3 Fxh4 20.Hd6 Vb6 21.Ve2 Bd8 23.Fe3 Vc7! 23.Vh5 Fg5

 

 

24.f4 g6 25.Vf3 Fe7 26.c5 b6 27.b4 bxc5 28.bxc5 Bb8 29.g4

 

29...Va5! 30.Bf1  Vc3 31.He4

 

31...Vd3! 32.Kg2Bb2+! 33.Ff2 33...Vd5 34.Bd1 Vxa2 35.f5 exf5 36.gxf5 gxf5 

36...Hg5 37.Hxg5 hxg5 38.fxg6 fxg6 39.Kg1 Vc4

37.Vxf5

 

37...Ve6 

37...Hf8! 38.Kh2 Hg6; 37...Hg5 38.Hxg5 Fxg5 39.Kg1 Be2

38.Vxe6 fxe6 39.Bd7 Fh4 40.Kf1 Fxf2 41.Hxf2 a5 42.Ba7 Bb5 43.Hd3 Hg5 44.Ba6

 

 

44...Kf7 

A világbajnoknő a 44...h5! 45.Bxc6 Bb3folytatásban őrizte volna előnyét.

45.Bxc6 Bb3 46.Ke2 a4 47.Ba6 a3 48.Hf4 Bc3 49.c6 Ke7 50.Kd2 Bc4 51.Hd3 Kf7

 

52.Bxa3 Bxc6 53.Hf4 Bc4 54.Ba7+ Kf8 55.Hh5 Hf3+ 56.Ke3 Hxe5 57.Hf4 Bc6  58.Ke4 Hc4 59.Hg6+ Ke8 60.Kd4 Hb6 61.Be7+ Kd8 62.Bh7 Hd7 63.Bxh6 e5+ 64.Hxe5 Bxh6 65.Hf7+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az indiai Praggnanandhaa negyedik játszmáját is megnyerte, egy pont az előnye

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az V. Hetényi Géza emlékverseny negyedik fordulójában a 17 éves indiai Praggnanandhaa negyedik ggőzelmét is megszerezte, a román színekben játszó egykori ukrán Kirill Sevcsenko ellen nyert. A mesternégyessel egypontos előnnyel vezet az iráni M. Amin Tabatabaei előtt, aki a többször is remifolytatást kihagyó Prohászka Pétert győzte le. A játéknapon a nagyot hibázó orosz Makszim Matlakov második vereségét szenvedte el, hibájának az iráni Parham Maghsoodloo örülhetett. Javított a lengyel Radoslaw Wojtaszek, az oroz Szanan Szjugirov másodszor kapott ki. A forduló egyetlen döntetlene az ukrán Pavel Eljanov és Kozák Ádám kalandos játszmájában született. Az ötödik játéknap slágermeccsét Tabatabaei és Praggnanandhaa játssza.

 

A 4. forduló eredményei:

Prohászka Péter (magyar, 2585) - M. Amin Tabatabaei (iráni, 2689) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 91)

Praggnanandhaa R (indiai, 2690) - Kirill Sevcsenko (román, 2694) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 35)

Pavel Eljanov (ukrán, 2694) - Kozák Ádám (magyar, 2571) döntetlen (Réti megnyitás, 54)

Makszim Matlakov (orosz, 2673) - Parham Maghsoofloo (iráni, 2719) 0 – 1 (Angol megnyitás, 42)

Radoslaw Wojtaszekbaei  (lengyel, 2565) – Szanan Szjugirov (orosz, 2699) 1 – 0 (Szláv védelem, 34)

 

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Praggnanandhaa R

2690

IND

*

1

1

1

1

4

6,50

0

0

2

M. Amin Tabatabaei

2689

IRI

*

½

½

1

1

3

4,50

0

0

3

Parham Maghsoodlooloo

2719

IRI

0

½

*

1

1

2,5

4,50

0

0

4

Radoslaw Wojtaszek

2676

POL

*

0

½

1

½

2

3,00

0

0

5

Kirill Sevcsenko

2694

ROU

0

½

*

½

½

1,5

2,75

0,5

0

Prohászka Péter

2585

HUN

0

1

½

*

0

1,5

2,75

0,5

0

7

Makszim Matlakov

2673

RUS

0

½

1

*

0

1,5

2,50

0

0

8

Szanan Szjugirov

2699

RUS

0

0

1

*

½

1,5

2,25

0,5

0

Pavel Eljanov

2694

UKR

0

½

½

*

½

1,5

2,25

0,5

0

10

Kozák Ádám

2571

HUN

0

0

½

½

*

1

1,50

0

0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 17 éves Praggnanandhaa mesterhármassal rajtolt az V. Hetényi Géza emlékversenyen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az V. Hetényi Géza emlékverseny harmadik fordulója után a 17 éves indiai Praggnanandhaa mesterhármassal áá az élen. A 17-es kategóriájú, 2669-es Élő-átlagú viadalon az iráni M. Anin Tabatabaei egypontos hátránnyal követi az éllovast. )t nagymester, a tavalyi bajnok Prohászka Péter gyűjtött másfél pontot, Kozák Ádám két vereséget is elszenvedve a tizedik a mezőnyben.

A Garuda sakkfesztivál keretében zajló V. Hetényi Géza emlékversenyen az indiai sakkozás nagy reménysége, a 17 éves Praggnanandhaaa mesterhármassal rajtolt. A nyitányon az orosz Szanan Szjugirov sorozatos cserékkel csendesítette a küzdelmet, de a végjátékban az indiai titán felülkerekedett. Az idő szotítáfában Prohászka Péter hibázott az orosz Makszim Matlakov ellen. Kozák Ádám a román színekben játszó egykoti ukrán Kirill Sevcsenko ellen a lépésismétlés mellett döntött.

Praggnanandhaa a rajtlistát vezető iráni Parham Maghsoodloo ellen meglepően könnyű győzelmet ért el. Tabatabaei a spanyol megnyitású ütközetben Kozák Ádámra mért vereséget. Szanan Szjugirov minségelőnyét nem tudta győzelemig fokozni az ukrán Pavel Eljanovval szemben.

A harmadik körben Prohászka Péter nyerésének örülhettünk. Kozák Ádám nagyot küzdött az éllovas indiai nagymester ellen, időzavarban remiesélyt szalasztott el. Tragikus vereséget szenvedett a torna doyenje, Pavel Eljanov. Tisztáldozattal szétbombázta Prham Meghsoodloo királyállását, a nyerést ígérő állásban nagy bakivel még el is vesztette a partit.

   

Az első forduló eredményei:

Makszim Matlakov (orosz, 2673) – Prohászka Péter (magyar, 2585) 1 – 0 (Angol megnyitás, 63)

Radoslaw Wojtaszekbaei  (lengyel, 2565) – Pavel Eljanov (ukrán, 2694) döntetlen (Szláv védelem, 21)

Szanan Szjugirov (orosz, 2699) – Praggnanandhaa R (indiai, 2690) 0 – 1 (Francia védelem, 62)

Parham Maghsoofloo (iráni, 2719) – M. Amin Tabatabaei (iráni, 2689) döntetlen (Ragozin védelem, 28(

Kozák Ádám (magyat, 2571) – Kirill Sevcsenko (román, 2694) döntetlen (Angol megnyitás, 29)

A 2. forduló eredményei:

Prohászka Péter – Kirill Sevcsenko döntetlen (Vezércsel, 59)

M. Amin Tabatabaei – Kozák Ádám 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 32)

Praggnanandhaa R – Parham Maghsoodloo 1 – 0 (Angol megnyitás, 36)

Pavel Eljanov – Szanan Szjugirov döntetlen (Vezérindiai védelem, 95)

Makszin Matlakov – Radoslaw Wojtaszek döntetlen (Angol megnyitás, 25)

A 3. forduló eredményei:

Radoslaw Wojtaszek - Prohászka Péter 0 – 1 (Vezércsel, 42)

Szanan Szjugirov -  Makszin Matlakov  1 – 0 (Olasz megnyitás, 71)

Parham Maghsoodloo - Pavel Eljanov 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 37)

Kozák Ádám - Praggnanandhaa R  0 – 1 (Angol megnyitás, 61)

Kirill Sevcsenko - M. Amin Tabatabaei  döntetlen (Bogo-indiai védele, 53)

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Praggnanandhaa R

2690

IND

*

1

1

1

3

3,50

0

0

2

Tabatabaei M. Amin

2689

IRI

*

½

½

1

2

2,00

0

0

3

Makszim Matlakov

2673

RUS

*

0

1

½

1,5

2,00

0

0

Szanan Szjugirov

2699

RUS

0

1

*

½

1,5

2,00

0

0

Parham Maghdsoodloo

2719

IRI

0

½

*

1

1,5

2,00

0

0

Kirill Sevcsenko

2694

ROU

½

*

½

½

1,5

2,00

0

0

7

Prohászka Péter

2585

HUN

0

½

*

1

1,5

1,75

0

0

8

Radoslaw Wojtaszek

2676

POL

½

0

*

½

1

1,25

0,5

0

Pavel Eljanov

2694

UKR

½

0

½

*

1

1,25

0,5

0

10

Kozák Ádám

2571

HUN

0

0

½

*

0,5

0,75

0

0

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A női világbajnoki döntő félidejében a kihívó Lei Tingjie 3,5 - 2,5-re vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Sanghajban a nő világbajnoki döntő hatodik játszmája a 48. lépésben döntetlennel fejeződött be, a kihívó Lei Tingjie 3,5 – 2,5-re vezet a finálé félidejében a címvédő Ju Wenjun ellen. A világossal játszó világbajnoknő a Tarrasch védelmű partiban a korai vezércserét követően nerm tudott előnyt elérni, Lei Tingjie magabiztos játékkal hárította próbálkozásait. A 12 hátszmásra tervezett döntő július 15-én Csungkingben folytatódik.

 

A világbajnoknő Ju Wenhun szülővárosában, Sanghajban a kihívó Lei Tingjie egypontos vezetésével ért véget a 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntő első félideje. A párharcban a hatodik  összecsapás a 48. lépésben fejeződött be döntetlennel.

 

Lei Tingjie az ötödik partiban elért győzelme után a Tarrasch védelemben biztos kézzel hárította Ju Wenjun próbálkozásait. 

 

A női világbajnoki döntő állása:

Lei Tingjie (kínai, 2554) – Ju Wenjun (kínai, 2564)  3,5 – 2,5

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Ju enjun – Lei Tingjie döntetlen (Caro-Lann Védelem, 40)

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 63)

Lei Tingjie – Ju Wenjun 1 – 0 (Olasz megnyitás, 65)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Tarrasch védelem, 48)

Ju Wenjun (2566) - Lei Tingjie (2554)
Női világbajnoki döntő 2023 Sanghaj (6)
Tarraach védelem [D32]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.cxd5 exd5 4.Hc3 c5 5.Hf3 Hc6 6.dxc5 d4 7.Ha4! Fxc5 8.Hxc5 Va5+ 9.Fd2 Vxc5 10.e3 dxe3 11.Fxe3 VVb4+ 12.Vd2 Vxd2+ 13.Fxd2 Hge7

 

 

14.Fc4 0-0 15.0-0-0 a6 16.b3 Ff5 17.Kb2 b5 18.Fe2 Bfd8 19.Bhe1 Bac8 20.Fg5 f6 21.Bxd8+ Bxd8 22.Fd2

 

22...Fd3 23.Fd1 Kf7 24.h4 h5 25.a3 g6 26.Fe3 Fe4 27.Fb6 Bd7

 

28.Bxe4 Bxd1 29.Fc5 Bd5 30.Fxe7 Hxe7 31.a4 Hc6 32.axb5 axb5 33.Kc2

 

3

3...g5 34.hxg5 fxg5 35.Hd2 Be5 36.Bxe5 Hxe5 37.He4 Kg6 38.Kd2 Hc6 39.Ke3 h4 40.f3 Ha5 41.Hc3 b4 42.Hd5 Hxb3 43.Hxb4 g4 44.fxg4 Kg5 45.Hd3 Kxg4 46.He5+ Kg3 47.Hg6 Kxg2 48.Hxh4+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lei Tingjie 65 lépésben megnyerte a világbajnoki döntő ötödik játszmáját, 3 - 2-re vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Sanghajban zajló női világbajnoki döntő ötödik játszmájában a kihívó Lei Tingjie a 65. lépésben legyőzte a címvédő Ju Wenjunt és 3 – 2-re vezet. Lei Tingjie az olasz megnyitású partiban végig kézben tartotta az összecsapás irányítását, Ju Wenjun nem jutott ellenjátékhoz, a védekezésben kisebb hibálat is elkövetett. Lei Tingjie a világos mezőket uralva manőverezhetett, uralt a nyílt d vonalat, bástyájának betörése eldöntötte a küzdelmet. Szerdán a 12 játszmásra tervezett finálé hatodik partijára kerül sor, majd a dönőő második félidejét Csungkingen rendezik meg.

 

A

világbajnoki döntőben négy döntetlen után a kihívó Lei Tingjie megnyerte az ötödik játszmát, vezetést szerzett a címvédő Ju Wenjun elleni párharcában. Az olaz megnyitású partiban érvényesült stratégiai elképzelése. Jól megtervezett manőverekkel uralta a világos mezőket, mindkét szárnyon kezdeményezett. Ju Wenjun védekezésre kényszerült, hátránya kisebb időzavarában nőtt, az időkontroll után Lei Tingjie bástyájának a hetedik sorra való brtörése eldöntötte a játszma sorsát.

 

 

A női világbajnoki döntő állása:

Lei Tingjie (kínai, 2554) – Ju Wenjun (kínai, 2564)  3 – 2

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Ju enjun – Lei Tingjie döntetlen (Caro-Lann Védelem, 40)

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 63)

Lei Tingjie – Ju Wenjun 1 – 0 (Olasz megnyitás, 65)

Lei Tingjie (2554) - Ju Wenjun (2566)
Női világbajnoki döntő 2023 SNGHAJ (5)
Olasz megnyitsá [C54] ]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Hf6 4.d3 Fc5 5.0-0 d6 6.c3 a5 7.Fb3 0-0 8.Be1 Fa7 9.h3 Fe6 10.Fc2 h6

 

 

11.d4 exd4 12.Hxd4 Fd7 13.Fe3 He5 14.Hd2 c5 15.H4f3 Fc6 16.Hxe5 dxe5 17.a4 Ve7 18.Ve2 Bfd8 19.Bed1 Fb8 20.Vc4 b6 21.b4 axb4 22.cxb4 Fd6

 

 

23.b5 Fd7 24.Vc3 Fe6 25.Hc4 Fxc4 26.Vxc4 He8 27.Fb3 Hc7 28.Vc2 He6 29.Fd5 Bab8 30.Fxe6 Vxe6

31.Bd5 Fe7 32.Bad1 Bxd5 33.Bxd5 Ba8 34.Fd2 Kf8 35.Fc3 f6 36.Vb3 Vc8 37.Vc4 Ve8 38.g3 Vc8 39.Kg2 Ve8 40.h4 h5 41.Fd2 Bb8 42.f4 exf4 43.Fxf4 Bb7

 44.Ve2 g6

45.e5 Va8 46.Vf3 f5

 

47.Bd7 Ba7 48.Vxa8+ Bxa8 49.e6 Bxa4 50.Bb7 Ba8 51.Bxb6 c4 52.Bc6 Fd8 53.b6 Ba2+ 54.Kf3 Bb2 55.Bc8 Bb3+ 56.Ke2 Bxb6 57.Bxd8+ Ke7 58.Bc8 Bxe6+ 59.Kd2 Be4 60.Kc3 Kf7 61.Bxc4 Be8

 

62.Bc7+ Kf6 63.Fg5+ Ke5 64.Be7+ Bxe7 65.Fxe7 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Sanghajban  a címvéső Ju Wenjun és a kihívó Lei Tingjie világbajnoki döntője négy döntetlennel kezdődött

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Sanghajban zajló női világbajnoki döntő negyedik játszmájában is döntetlen született. A címvédő Ju Wenjun és a kihívó Lei Tingjie párharcában  kiegyenlített erők küzdelmét látjuk. A legnagyob esélyt a harmadik összecsapás bonyodalmai kínálták Ju Wenjunnak, kedvező lehetőséget hagyott kihasználatlanul. A 12 játszmásra tervezett fináléban még két partit Ju Wemjun szülővárosában játszanak le, a mérkőzés második félidejének Csungking lesz a házigazdája.

 

A női világbajnoki döntő állása:

Lei Tingjie (kínai, 2554) – Ju Wenjun (kínai, 2564)  2 – 2

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Ju enjun – Lei Tingjie döntetlen (Caro-Lann Védelem, 40)

Lei Tingjie – Ju Wenjun  döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

Ju Wenjun – Lei Tingjie  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 63)

Ju Wenjun (2566) - Lei Tingjie (2554)
Női világbajnoki döntő 2023 Sanghaj (2)

Caro-Kann védelem [B14]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.f3 Hf6 4.Hc3 c5 5.e3 Hc6 6.cxd5 exd5 7.Fb5 cxd4 8.exd4 Fd6 9.0-0 0-0 10.Fg5 Fg4 11.Fe2 Fe6 12.Be1 h6 13.Fh4 Bc8 14.a3

14...Be8 15.Fb5 a6 16.Fa4 b5 17.Fc2 g5 18.Fg3 Fxg3 19.hxg3 Vb6 20.Vd2 Fg4 21.Bxe8+ xe8 22.Bd1 Kf8 23.Vd3 b4 24.Ha4 Vb5 25.axb4 Vxd3 26.Bxd3 Hxb4 27.Fd2 Hd7 28.Fb3 Ff5 29.Hc3 g4 30.He5 Hxe5 31.dxe5 Fxe5 32.Hxd5 Hxd5 33.Fxd5 Be1+ 34.Kh2 a5 35.f3 h5 36.Fd4 Kg7 37.Fa4 Fe5 38.Fd4 Fe1 39.Fa4 Fe5 40.Fd4 Fe1 és döntetlen

Lei Tingjie (2554) - Ju Wenjun (2566)
Női világbajnoki döntő Sanghaj (3)

Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.Fg5 d6 7.Hbd2 a6 8.Fxc6 bxc6 9.d4 exd4 10.cxd4 Fb6 11.0-0 h6 12.Ff4 Be8 13.Vc2

13...Hxe4! 14.Hxe4 Ff5 15.Bfe1! d5 16.He5! Fxe4  17.Vc3! Vf6 18.Fg3 Be6 19.Kh1

19...a5 

[19...h5!? 20.f3 h4-/+] 

20.f3 Ff5 21.a4 h5 22.Ff2 Bae8 23.Bf1 c5 24.dxc5 Vxe5 [24...Bxe5? 25.cxb6 cxb6 26.Fd4+/-] 25.Vxe5 Bxe5 26.cxb6 cxb6 27.Fxb6 Be2 28.Fxa5 Bxb2 29.Fc3 Bc2 30.Bfc1 Bee2 31.a5 Fd3 [31...Bxg2? 32.Bxc2 Bxc2 33.Fd4+/-] 32.Bxc2 Bxc2 33.Fd4 Fa6 34.Kg1 f6 35.Bb1 Ba2 36.Ba1 Bd2 37.Fc3 Bc2 38.Fd4 Kf7 39.h4 Bc4 40.Bd1 Ke6 41.Kf2 Ba4 42.Ke3 Ba2 43.g3 Ba3+ 44.Kf2! Kd6 45.Bb1 Kd7 46.Bb8 Ba2+ 47.Ke3 Ba3+ 48.Kf2 Ba2+ 49.Ke3 Ba3+ és döntetlen

Ju Wenjun (2566) - Lei Tingjie (2554)
Női világbajnoki döntő  Sangha (4)

Elfogadott vezércsel [D24]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 dxc4 5.e4 b5 6.e5 Hd5 7.Hxb5 Hb6 8.Fe2 Hc6 9.0-0 Fe7 10.Fe3 0-0 11.Hc3 Bb8 12.b3 cxb3 13.axb3 Fb7 14.Vb1 Hb4 15.He4

15...h6 16.Bxa7 H6d5 17.Fd2 Hc6 18.Ba1 Hdb4 19.Fe3 Hd5 20.Fc1 Ba8 21.Bd1 Bxa1 22.Vxa1 Hcb4

23.Hc5 Fc6 24.Fd2 Vb8 25.Va5 Bd8 26.Bc1 Vb6 27.Vxb6 cxb6 28.Ha6 Fb7 29.Hc7 g5 30.h3 Hf4 31.Fxf4 gxf4

32.Hb5 Fc6 33.Kf1 Kf8 34.Bd1 Ba8 35.Hc3 Ha2 36.Hxa2 Bxa2 37.He1 Bb2 38.Hd3 Bxb3 39.Hxf4 Fa3 40.d5+/= exd5 41.Hxd5 Fc5 42.Hf6 Bb2 43.f4 Bb4 44.g3 Bb3 45.Hd7+ Fxd7 46.Bxd7 Bxg3

47.Fg4 Be3 48.Kg2 Fe7 49.Bb7 f6

50.e6 h5 51.Ff5 h4 52.Fg4 Bg3+ 53.Kf2 Fc5+ 54. Fe7!+/= 55.Ke2 Bb3! 56.f5 b5 57.Kd2 b4 58.Bb8+ Kg7 59.Be8 Fd6 60.Bd8 Fe7 61. Be8 Fd6 62.Bd8 Fe7 63.Be8 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen három és félpontos előnnyel lett a SuperUnited Croatia győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2023 harmadik viadala, a SuperUnited Croatia rapid és villámverseny. A címvédőként játszó norvég világelső három és félpontos előnnyel ért elsőként a célba. A 10 résztvevő körmérkőzéses rapid tornán harmadikként végzett az amerikai Fabiano Caruana és az orosz Jan Nepomnjacsij mögött. Egypontos hátrányából a a villámverseny első játéknapján elért kilenc győzelmével már 3 pontos előnnyel vezetett. A második játéknapon három fordulóval a befejezés előtt már győztesként ünnepelhették. A francia Alireza Firouzja és a román színekben játszó Rapport Richárd vereséget mért a torna győztesére. A dobogós helyekért vívott versengésben Jan Nepomnjacsij lett az ezüstérmes, a remekül hajrázó Alireza Firozja végül harmadikként zárta a szereplését, Caruana utolsó partiját elvesztette Rapporttal szemben, akit a 17 éves indiai Gukesh fél ponttal előzött meg. A torna 175 ezer dolláros díjalapjából Carlsen 40 ezret nyert.

A SuperUnited Croatia rapid és villámversenyének befejező játéknapja előtt Magnus Carlsen 3 pontos előnnyel vezetett.

A villámverseny második játéknapjának első körében megszaladt Magnus Carlsen nyerősorozata, kilenc győzelem után remizett Fabiano Caruanával. Sötéttel győzött Viswanathan Anand, Alireza Firouzja fél pontra megközelítette Jan Nepomnjacsijt.  Másodszor is nyert Gukesh Rapport Richárd ellen, Jan-Krzysztof Duda megoldotta a kötelező feladatot, Constantin Lupulescu hetedszer kapott ki.

A tizenegyedik fordulóban Carlsen remizett Dudával, Gukesh legyőzte Caruanát, javított Nepomnjacsij a rivális Firouzja elleni sikerévell, másodikként Követte Carlsent. Megosztozott a ponton Viswanathan Anand és Rapport Richárd.

A tienkettedik körben Magnus Carlsen megállította Gukesht, a második játéknapon először nyert Fabiano Caruana, először kapott ki Vsiwanathan Anand. Tartotta második helyét Jan Nepomnjacsij. Nőtt a hátránya Rappport Richárd elleni döntetlene után Alireza Firouzjának a dobogós helyekért folyó versengésben.

Az összetett verseny állása:

1.Magnus Carlen 22 pobt

2. Jan Nepomnjacsij 19

3. Fabiano Caruana 18,5

4. Alireza Firouzja 17

5. Gukesh S 15

6-8. Viswanathan Anand, Rapport Ricjárd és Jan-Krzysztof Duda 14.5

9. Ivan Saric 11

10. Constantin Lupulescu 4

A tizenharmadik fordulóban taroltak a sötéttel játszók. Carlsena hazaiak üdvöskéjét győzte le. Az indiai generációs párbajban Gukesh nyert, Rapport a sereghajtót kényszerítette feladásra. Nepomnjacsij már mesterhármasnál tartott, ezt Duda bánra. Alireza Firouzja hátránya már két és fél pont volt Faniano Caruanával szemben.

A következő fordulóban is mind az öt játszma döntéssel végződött. Az örökrangadón Magnus Carlsen legyőzte Viswanatjan Anandot, a torna doyenje nem adta be a minőséget nyerő huszársakkot. Jan Nepomnjacsij és Fabiano Caruana hozta a kötelezőt, fontos nyerést könyvelt el Alieza Firouzja, 2 pontra növelte előnyét Gukesh előtt. Jan-Krzysztof Duda beérte Rapport Richárdot, Anand a nyolcadik helyre esett vissza.

A tizenötödik kör után Magnus Carlsent már a torna győzteseként köszönthették, Jan Nepomnjacsijra a második villámpartiban is vereséget mért. 4 pontra növelte előnyét!

Folytatódott a „vérfürdő”, Jan-Krzysztof Duda legyőzte Fabiano Caruanát, Alireza Firouzja biztos kézben tartotta negyedik helyét, Viswanathan Anand egyre kevésbé bírta a megpróbáltatásokat. Bajban volt uikesh, de megúszta a kalandokat. Rapport Richárd nyert Ivan Saric ellen.

Az összetett pontverseny állása:

1-Magnus Carlsen 25 pont

2. Jan Nepomnjaxsij 21

3. Fabiano Caruana 20,5

4. Alireza Firouzja 19

5. Gukesh D 17

6-7. Rapport Richárd és Jan-Krzysztof Duda 16,5

8. Viswanathan Anand  14,5

9. Ivan Saric 11

10. Constantin Lupulescu 4

A tornagyőztes Magnus Carlsen a tizenhatodik fordulóban vereséget szenvedett Alreza Firouzjától, a francia nagymester előtt felcsillant a remény, Fabiano Caruana csak remizett, Jan Nepomnjacsij nyert Rapport Richárd ellen. Gukesh fontos győzelmet ért el Dudával szemben.

Az utolsó előtti fordulóban Rapport Richárd is vereséget mért Magnus Carlsenre, a norvég világelső a hajrában már nem tudott tekes erővel koncentrálni, már a nyitást követően jelentős hátrányba került. Rapport a győzelemmel bebiztosította hatodik helyét, miután Vishy Anand nyert Dudával szemben. Jan Nepomnjacsij és Fabiano Caruana megosztozott a ponton. Alireza Firouzja és Gukesh a sereghajtók ellen hozták a pontokat.

Magnus Carlsen három és félpontos előnnyel ért célba, a megingás után Constatntin Lupulescu elleni győzelmével zárta a szereplését. Döntetlen lett Gukesh és Jan Nepomnjacsij összecsapása, az orosz sakkozó ezüstérmének örülhetett. Rapport Richárd legyőzte Fabiano Cruamát, az amerikai nagymester veresége Alireza Firouzjának kedvezett, a harmadik helyet szerezte meg Jan-Krzysztof Duda legyőzésével, Caruana csak negyedik lett. Rapport Richárd hatodikként végzett.

A villámverseny végeredménye

SuperUnited Blitz 2023 Zágráb, 2023. július 8-9-

H.

Név

Ti

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen

GM

NOR

***

1 0

1 1

1 0

1 ½

1 1

1 ½

1 1

1 1

1 1

15

2

Alireza Firouzja

GM

FRA

0 1

***

1 0

0 ½

1 0

1 1

½ 1

1 1

1 1

1 1

13

3

Jan Neepomnjacsij

GM

FID

0 0

0 1

***

½ ½

½ ½

1 ½

1 1

½ 0

½ 1

1 1

10.5

4

Rapport Richárd

GM

ROU

0 1

1 ½

½ ½

***

0 1

0 0

1 0

1 ½

0 1

1 1

10

5

Fabiano Caruana

GM

USA

0 ½

0 1

½ ½

1 0

***

1 0

½ 0

0 1

1 ½

1 1

9.5

5

Gukesh D

GM

IND

0 0

0 0

0 ½

1 1

0 1

***

1 1

0 1

0 1

1 1

9.5

7

Jan-Krzysztof Duda

GM

POL

0 ½

½ 0

0 0

0 1

½ 1

0 0

***

1 0

1 ½

½ 1

7.5

8

Viswanathan Anand

   AnaGM

IND

0 0

0 0

½ 1

0 ½

1 0

1 0

0 1

***

0 ½

½ ½

6.5

9

Ivan Saric

GM

CRO

0 0

0 0

½ 0

1 0

0 ½

1 0

0 ½

1 ½

***

½ ½

6

10

Constantin Lupulescu

GM

ROU

0 0

0 0

0 0

0 0

0 0

0 0

½ 0

½ ½

½ ½

***

2.5

A rapidverseny végeredménye

SuperUnited Rapid 2023 Zagráb, 2023. Július 5-7.

kat. XX (2740)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2782

*

½

1

½

1

½

0

1

½

1

6

2859

2.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2779

½

*

½

½

½

1

1

0

1

1

6

2860

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2835

0

½

*

1

1

0

½

1

½

1

2809

4.

 Viswanathan Anand

g

IND

2754

½

½

0

*

0

½

1

½

1

1

5

2781

5.

Gukes, D

g

IND

2744

0

½

0

1

*

½

½

½

1

1

5

2782

6.

Alireza Firouzja

g

FRA

2777

½

0

1

½

½

*

½

0

1

½

2735

7.

Rappor  Richárd

g

ROU

2752

1

0

½

0

½

½

*

1

0

1

2738

8.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2732

0

1

0

½

½

1

0

*

½

1

2740

9.

Ivan Saric

g

CRO

2657

½

0

½

0

0

0

1

½

*

½

3

2623

10.

Constantin Lupulescu

g

ROU

2584

0

0

0

0

0

½

0

0

½

*

1

2405

A rapig és villámverseny végeredménye verseny végeredménye

SuperUnited Rapidz  és blitz, Zágráb2023 július 5-9-

H.

Name

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

J.

Pont

1

Magnus Carlsen

2835

1 1 1

0 1 0

0 1 ½

2 1 1

1 1 0

2 1 1

2 1 ½

1 1 1

2 1 1

27

26

2

Jan Nrpomnjacsij

2779

1 0 0

2 0 1

1 ½ ½

1 1 ½

2 ½ ½

1 ½ 0

0 1 1

2 ½ 1

2 1 1

27

22½

3

Alireza Fitouzja

2777

2 0 1

0 1 0

1 1 0

1 1 1

1 0 ½

1 1 1

0 ½ 1

2 1 1

1 1 1

27

22

4

Fabiano Caruana

2782

2 0 ½

1 ½ ½

1 0 1

2 1 0

0 1 0

1 0 1

2 ½ 0

1 1 ½

2 1 1

27

21½

5

Gukesh D

2744

0 0 0

1 0 ½

1 0 0

0 0 1

1 1 1

2 0 1

1 1 1

2 0 1

2 1 1

27

19½

6

Rapport Richárd

2752

1 0 1

0 ½ ½

1 1 ½

2 0 1

1 0 0

0 1 ½

2 1 0

0 0 1

2 1 1

27

19

7

Viswanathan Anand

2754

0 0 0

1 ½ 1

1 0 0

1 1 0

0 1 0

2 0 ½

1 0 1

2 0 ½

2 ½ ½

27

16½

8

Jan-Krzysztof Duda

2732

0 0 ½

2 0 0

2 ½ 0

0 ½ 1

1 0 0

0 0 1

1 1 0

1 1 ½

2 ½ 1

27

16½

9

Ivan Saric

2657

1 0 0

0 ½ 0

0 0 0

1 0 ½

0 1 0

2 1 0

0 1 ½

1 0 ½

1 ½ ½

27

12

10

Constntin Lupul

2584

0 0 0

0 0 0

1 0 0

0 0 0

0 0 0

0 0 0

0 ½ ½

0 ½ 0

1 ½ ½

27

A Grand hess Tour 2023 öt versenyből álló sorozatának utolsó két viadalát, a rapid és villámversenyt, majd a 10. Sinquefield Cup klasszikus tornát november-december hónapokban St. Louisban rendezik meg.

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.com chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen a villámverseny első játéknapján mind a kilenc partiját megnyerte, 3 pont az előnye

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

negyedik játéknapján az 5-5 perces és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal játszott viadalon kilenc fordulóra került sor. A körmérkőzéses rapidverseny kilenc fordulója után az amerikai Fabiano Caruna és az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel vezetett Magnus Carlsen előtt. A mai villámverseny első körében a norvég világelső igazi erődemonstrációt tartott, valamennyi ellenfelét legyőzve 3 pontos előnnyel várhatja a befejező játéknapot. A villámpartik fokozott feszültségével riválisainál jobban birkózott meg, a kritikus pillanatokban jobb döntéseket hozott. Bámulatos a kilenc partis nyerősorozat. Nagyot lépett előre a francia Alireza Firouzja, ötödik a versengésben Rapport Richárd. A torna doyenje, az 52 éves ötszörös világbajnok Viswanathan Anandnak már nagy kihívás a jóval fiatalabb riválisokkal való csatározás. Vasárnap ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek a nagymesterek. A 175 ezer dolláros díjalapból a győztes 40 ezret nyer.

Remek csatákat, jelentős fordulatokat, meglepő elnézéseket, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket is láttunk a Grand Chess Tour 2023 öt versenyből álló sorozatának harmadik állomásán, a horvát fővárosban zajló viadalon. A háromnapos rapidverseny után még nagyobb sebességre kapcsoltak a sakkvilág ászai, játszmánként 5-5 perc és 2-2 másodperc bónusz gondolkodási idővel a villámversenyen kilenc fordulóra került sor. A rapidversenyen Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij holtversenyben végzett az élen, egypontos hátránnyall követte a duót a címvédő Magnus Carlsen.

 

A villámverseny első fordulójában az érdeklődés középpontjában Fabiano Catuana és Magnus Carlsen derbije állt, hihetetlen snellezés végén az ötszörös világbajnok visszavágott a rapid tornán elszenvedett vereségéért. A másodpercekkel való viaskodást, a hihetetlen sebességgel az internetes közvetítés sem tudott lépést tartani. Győzelmével Carlsen beérte Caruanát.

Kölcsönösen nyerőesélyt hagyott ki Viswanathan Anand és Jan Nepomnjacsij, a döntetlennel az orosz sakkozó egyedül állt az élem. Gukesh nyert Rapport Richárd ellen, Alireza Firouzja legyőzte Ivan Saricsot. Döntetlen született Constantin Lupulescu és Jan-Krzysztof Duda partijában.

A második kör után Magnus Carlsen már holtversenyben vezetett. Legyőzte Gukesht míg Jan Nepomnjacsij kikapott Alireza Firouzjától. A francia nagymesternek kettős győzelme ellenére is 2 pont volt a hátránya az éllovas duóval szemben. Rapport Richárd revansot vett, nyert Vishy Anand ellen, a torna doyenje már kevésbé bírta a fiatalabb rriiválisok  ve tempóját? Javított Fabiano Caruana, egyre nagyobb hátrányba került Jan-Krzysztof Duda.

A torna harmadik fordulójában Rapport Richárd megállította szárnyalásában Firouzját, a francia sakkozó fölényes állásban mattba lépett.

Viswanathan Anand rácáfolt a kétkedőkre, Fabiano Caruanára mért csapást. Magnus Carlsen félpontos előnyre tett szert mesterhármasával, Gukesh volt a következő „áldozata”. Jan Nepomnjacsij másodikként követte. Fordulóról fordulóra változott a torna állása és még 15 jtszma várt a nagymesterekre.

Az összetett pontverseny állása:

1.Magnus Carlsen 14 pont

2. Jan Nepomnjacsij 13,5

3. Fabiano Caruana 13

4. Viswanathan Anand 11,5

5-7. Alireza Firouzja, Rapport Richárd és Gukesh D

8. Jan-Krzysztof Duda 10,5

9. Ivan Saric 6,5

10. Constantin Lupulesci 3

A harmadik körhöz hasonlóan a negyedikben is mind az öt játszma döntéssel végződött. Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen folytatta nyerősorozatát, Ivan Saric ellen már a negyedik nyerést könyvelhette el. Jan Nepomnjacsij lépést tartott a norvég világelsővel, Jan-Krzysztof Dudát hyőzte le.

Az indiai generációs párbajban Visy Anand győzött, íslireza Firouzja elleni vereségével Fabiano Caruana hátránya tovább nőtt. Rapport Richárd az ötszörös világbajnok Anand mögött az ötödik helyet osztotta Firouzjával.

Magnus Carlsen megnyerte ötödik villámpartiját is, Viweanathan Anand ellen sötéttel volt sikeres. Előnye egy pontra nőt, Jan Nepomnjacsij remizett. Ivan Sariccsal.

Rapport Richárd újabb győzelmet aratott, Jan-Krzysztof Dudát kényszerítette feladásra. Alireza Firouzja sikerrel zárta Gukesh elleni partiját. Fabiano Caruana a sereghajtó Constantin Lupuleacu elen érte el a kötelező győzelmet.

A villámverseny hatodik fordulójában Magnus Carlsen folytatta páratlan sorozatát Jan Nepomnjacsijt is legyőzte, két pontra növelte előnyét  orosz riválisával szemben.

Fabiano Caruana remizett, fél pontra megközelített Nepomnjacsijt. Alireza Firouzja a villámversenyen ötödik győzelmét érte el, Viswanathan Anand ellen volt sikeres. Rapport Richárd botlott Ivan Sariccsal szemeben.

Az összetett potverseny állása:

1,Magnus Carlsen 17 pont

2. Jan Nepomnjacsij 15

3. Fabiano Caruana 14,5

4. Alireza Firouzja 14

5. Rapport Richárd 13

6. Viswanathan Anand 12,5

7. Gukesh D 12

8. Jan-Krzysztof Duda 11

9. Ian Saric 8

10. Constantin Lupulescu 3

 

Magnus Carlsen folytatta az erődemonstrációt, Alireza Firouzja sem tudta megállítani az ötszörös világbajnokot. Jan Nepomnjacsij remizett Rapport Richárddal, Fabiano Caruana beérte az orosz sakkozót, míg a román színekben versenyző ezüstérmes olimpikonunk fél pontra megközelítette a negyedik helyen álló Firouzját.

Már nehéz jelzőket találni Magnus Carlsen teljesítményére. Ellenfeleinél sokkal jobban viselte a villámpartik fokozott feszültségét, gyorsabban döntött a lélpésjelöltek között, kevesebbet hibázott a kritikus pillanatokban. Rapport Richárd sem tudta útját állni.

Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij megosztozott a ponton, hátrányuk már 3 pontra nőtt Magnus Carlsennel szemben. Rapport fél ponttal előzte meg Viswanathan Anandot, aki Jan-Krzysztof Dudától kapott ki.

A villámverseny begező körében Magnus Carlsen kilencedik győzelmét aratta, érthető örömmel nyugtázta a párját ritkító sikert.

Fabiano Caruana sötéttel nyert Rapport Richárd ellen, Jan Nepomnjacsij világossal volt eredményes az indiai titánra mért vereséget. Viswanathan Anand javytott Ivan Saric legyőzésével. Alireza Firouzja negyedikként várhatja a folytatást, remizett Jan-Krzysztof Dudával.

Az összetett pontverseny állása:

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A GCT zágrábi rapidversenyen Caruana és Nepomnjacsij holtversenyben végzett az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban az amerikai Fabiano Caruana és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyes elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2023 SuperUnited Croatia rapid tornája. Az élen végzett kettős egy ponttal előzi meg az ötszörös világbajnok Magnus Carlsent, két pont a hátránya az indiai duónak, a torna doyenjének, Viswanathan Anandnak és a legfiatalabb résztvevőnek, a 17 éves Gukeshnek. A generációs párbajban Gukesh nyert a legenda ellen. Rapport Richárd a hetedik fordulóban remizett Carlsennel, majd legyőzte a román Constantin Lupulescit, a befejező körben kikapott a horvát Ivan Sarictól. Szombaton és vasárnap a kétfordulós villámverseny küzdelmeivel folytatódik a viadal. Játszmánként 5-5 perc és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal csatáznak majd.

A SuperUnited Croatia rapidversenyen a befejező játéknap előtt hármas holtversenyben állt az élem Fabiano Caruana, Jan Nepomnjacsij és Viswanathan Anand

A viadal hetedik fordulójában Jan Nepomnjacsij sorozatban negyedik győzelmét érte el. Jóval izgalmasabb volt Fabiano Caruana és Gukesh összecsapása. A 17 éves indiai sakkozó a kölcsönös kakodásban remiesélyt szalasztott el.

Viswanathan Anand nem tudott lépést tartani riválisaival, csak remizett Jan-Krzysztof Dudával. Rapport Richárd és Magnus Carlsen szicíliai védelmű  küzdelme kiegyenlített erők csatájában ért véget pontosztozkodással. Alireza Firouzja nem bírt a sereghajtó Constantin Lupulescuval.

A 7. forduló eredményei:

Rapport Richárd (román, 2752) - Magnus Carlsen (norvég, 2835)  döntetlen

Constantin Lupulescu (román, 2584) - Alireza Firouzja (francia, 2777) döntetlen

Ivan Saric (horvát, 2657) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2779) 0 - 1

Fabiano Caruana (amerikai, 2782) - Gukesh D (indiai, 2744) 1 - 0

Viswanathan Anand (indiai, 2754) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732) döntetlen

A nyolcadik kör szenzációjaként az indiai generációs párbajban Gukesh legyőzte a legendát, az ötszörös világbajnokot.

Az éllovasok csatájában Fabiano Caruana szorongatott helyzetből mentetee döntetlenre a francia védelmű ütközetet, Jan Nepomnjacsoij nagy esélyt hagyott ki.

Caruana és Nepomnjacsij mögött négyes holtverseny alakult ki. Magnus Carlsen és Rapport Richárd győzelmeikkel két pontra megközelítették  az élen álló kettőst.

A 8. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Gukesh D - Viswanathan Anand 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Fabiano Caruana döntetlen

Alireza Firouzja - Ivan Saric 1 - 0

Rapport Richárd - Constantin Lupulescu 1 – 0

A verseny állása:

1-2.Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij 11 pont

3-6. Magnus Carlsen, Viswanathan Anand, Rapport Richárd és Gukesh D 9

7-8. Alereza Firouzja és Jan-Krzysztof Duda 8

9. Ivan Saric 4

10. Constantob Lupulesci 2

A rapidverseny utolsó fordulójának meglepetését Rapport Richérd veresége jelentette, Ivan Saric kiskombinációval a tornán első győzelmét aratta.

Magnus Carlsen negyedik nyerésével egy pontra megközelítette Fabiano Caruanát és Jan Nepomnjacsijt,

Az utolsó forduló eredményei:

Constantin Lupulescu - Magnus Carlsen  0 - 1

Ivan Saric - Rapport Richárd  1 - 0  

Fabiano Caruana - Alireza Firouzja  döntetlen

Viswanathan Anand - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Gukesh D  döntetlen

SuperUnited Rapid 2023 Zagráb, 2023. Július 5-7.

kat. XX (2740)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2782

*

½

1

½

1

½

0

1

½

1

6

2859

2.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2779

½

*

½

½

½

1

1

0

1

1

6

2860

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2835

0

½

*

1

1

0

½

1

½

1

2809

4.

 Viswanathan Anand

g

IND

2754

½

½

0

*

0

½

1

½

1

1

5

2781

5.

Gukes, D

g

IND

2744

0

½

0

1

*

½

½

½

1

1

5

2782

6.

Alireza Firouzja

g

FRA

2777

½

0

1

½

½

*

½

0

1

½

2735

7.

Rappor  Richárd

g

ROU

2752

1

0

½

0

½

½

*

1

0

1

2738

8.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2732

0

1

0

½

½

1

0

*

½

1

2740

9.

Ivan Saric

g

CRO

2657

½

0

½

0

0

0

1

½

*

½

3

2623

10.

Constantin Lupulescu

g

ROU

2584

0

0

0

0

0

½

0

0

½

*

1

2405

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.com chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Zágrábban hat forduló után hármas holtversenyben vezet Caruana, Nepomnjacsij és Anand

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Zágrábban zajló SuperUnited Croatia rapidverseny második játéknapja, hat forduló után hármas holtversenyben vezet az amerikai Fabiano Caruana, az orosz Jan Nepomnjacsij és az indiai Viswanathan Anand. Az öt fordulón keresztül egyedül élen álló ötszörös világbajnok Anand elvesztette veretlenségét az ötszörös világbajnok Magnus Carlsennel szemben, a norvég világelső a negyedik körben Caruanától, az ötödik fordulóban a francia Alireza Firouzjától kapott ki.Az első játéknapon 3 pontot szerzett Caruana ötöt gyűjtött a folytatásban, Nepomnjacsij mesterhármassal tört előre. A 17 éves indiai Gukesh 5 pontot szerezve egypontos hátránnyal hoétversenyben negyedik. Rapport Richárd először elremizte Gukesh elleni nyerőesélyes partiját, kikapott Nepomnjacsijtól, majd többször ia nyerést kihagyva megosztozott a ponton Firouzjával.Pénteken a rapid torna befejező három fordulójára kerül sor, majd hétvégén kétfordordulós villámverseny zárja a Grand Chess Tour 2023 harmadik viadalát.

A Grand Chess Tour 2022 öt versenyből álló sorozatának harmadik tornáján, a zágrábi SuperUnibet rapidverseny első játéknapja, három forduló után a torna doyenje, az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand egypontos előnnyel vezetett.

 

 

A viadal negyedik fordulójában a címvédő Magnus Carlsen érthetetlen 12. lépéslcel került jelentős hátrányba Fabiano Caruanával szemben, az egykori világbajnoki kihívó a felkínált eséllyel remekül élt.

 

Az éllovas Viswanathan Anand küzdelmes partiban gosztotta meg veretlenslgétől Ivan Saricot.

Jan-Krzysztof Duda győzelmével egyedül állt a második helyen. Rapport Richárd nyerőesélyes állását döntetlenre rontotta Gukesh ellen.

Megkezdte a felzárkózást Jan Nepomnjacsij , első győzelmét aratta.

A 4. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2835) - Fabiano Caruana (amerikai, 2782) 0 - 1

Viswanathan Anand (indiai, 2754) - Ivan Saric (horvát, 2657) 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732) - Constantin Lupulescu (román, 2584) 1 - 0

Gukesh D (indiai, 2744) – Rapport Richárd (román, 2752) döntetlen

Jan Nepomnjacsij (FID, 2779) – Alireza Firouzja (francia, 27772) 1 - 0

Az ötödik körben békés döntetlen született Dabiano Caruana és Bishy Anand rangadóján.

 

Nem kis meglepetésre Magnus Carlsen elszenvedte második vereségét, az olasz megnyitású játszmában Alireza Firouzja megragadva a kezdeményezést komoly gondokat okozott Carlsennek, aki a kapkodásban megmenekülhetett volna, de a lehetőséget elszalasztotta.

Az előző fordulóbeli kihagyás tányomta bélyegét Rapport Richárd játékára, kikapott Jan Nepomnjacsijtól.

Remekelt Gukesh, parádés kombinációval érte el első győzelmét. Jan-Krzysztof Duda remivel megőrizte második helyét.

 

Az 5. forduló eredményei:

Alireza Firouzja - Magnus Carlsen  1 - 0

Rapport Richárd - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Constantin Lupulescu - Gukesh D  0 - 1

Ivan Saric - Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Fabiano Caruana - Viswanathan Anand döntetlen

A verseny állása:

1.Viswanathan Anand 8 pont

2. Jan-Krzysztof Duda 7

3-4. Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij 6

5-6. Rapport Richárd és Gukesh D 5

7-9. Magnus Carlsen, Alireza Firouzja és Ivan Saric 4

10. Constantin Lupulescu 1

 

A játéknap befejező fordulójában mérközött meg a két ötszörös világbajnok. A két egymást követő vereség kijózanító volt Magnus Carlsen számára, a csúcsderbire összeszedte magát és legyőzte a többet hibázó Viswanathan Anandot.

 

A torna doyenjét beérte Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij. Az amerikai nagymester Jan-Krzysztof Duda ellen nyert, az orosz sakkozó Kötelező győzelmével mesterhármassal zárta a második játéknapot.

Megtáltosodott Gukesh is, második nyerésével a holtversenyes negyedik helyre lépett előre.

Rapport Richárd többször is elszalasztotta a győzelemhez vezető folytatást Alireta Firouzja elleni partijában, ötven százalékon állva várhatja a rapid torna befejező három játszmáját.

A 6. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Viswanathan Anand  1 – 0

Jan-Krzysztof Duda - Fabiano Caruana 0 - 1

Gukesh D - Ivan Saric  1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Constantin Lupulescu  1 - 0

Alireza Firouzja - Rapport Richárd döntetlen

 

SuperUnited Rapid 2023 Zágráb 2023. július 5-7.

kat. XX (2740)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2782

*

.

½

1

.

1

0

.

½

1

4

2844

2.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2779

.

*

.

0

½

½

1

1

.

1

4

2862

3.

Viswanathan Anand

g

IND

2754

½

.

*

.

.

0

1

½

1

1

4

2856

4.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2732

0

1

.

*

.

.

0

1

½

1

2778

5.

Gukesh, D

g

IND

2744

.

½

.

.

*

0

½

½

1

1

2787

6.

Magnus Carlsen

g

NOR

2835

0

½

1

.

1

*

.

0

½

.

3

2748

7.

Rappor Richárd

g

ROU

2752

1

0

0

1

½

.

*

½

.

.

3

2761

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2777

.

0

½

0

½

1

½

*

.

.

2709

9.

Ivan Saric

g

CRO

2657

½

.

0

½

0

½

.

.

*

½

2

2613

10.

Constantin Lupulescu

g

ROU

2584

0

0

0

0

0

.

.

.

½

*

½

2340

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A zágrábi rapid torna első játéknapja után Viswanathan Anand egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban megkezdődött a Grand Chess Tour 2023 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia rapid torna. Az első játéknap, három forduló után a viadal doyenje, az 52 éves ötszörös világbajnok Viswanathan Anand egypontos előnnyel áll az élen. "Villámkezű Vishy" a második körben legyőzte Rapport Richárdot, aki az amerikai Fabiano Caruana elleni nyeréssel rajtolt. A harmadik fordulóban Rapport a kettős győzelemmel kezdő lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen nyert. Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen egy győzelemmel és két döntetlennel érte el 4 pontját, a második helyet osztja Rapport és Duda társaságában. A tornán a győzelem 2 pontot ér. Csütörtökön újabb három fordulóra kerül sor. Játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal.

 

Remek csatákkal, fordulatokban is gazdag játszmákat láttunk a SuperbetUnited rapidverseny első napján. Szinte hiba nélkül játszott partik mellett az idő szorításában nagy bakikat is elkövettek a nagymesterek. Az első játéknap három fordulójában az egypontos előnnyel vezető, a viadal doyenje, az 52 éves ötszörös világbajnok Viswanathan Anand, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a horvát Ivan Saric tudta megőrizni veretlenségét.    

A stavangeri Norway Chess 2023 viadalon Magnus Carlsen hazai pályán szenvedett komoly presztízsvereséget hatodik helyezésével. A horvát fővárosban a norvég világelső címvédőként játszik, 2019-ben a klasszikus tornán is elsőként ért a célba. A stavangeri kisiklás után zágrábi szereplését a 17 éves Gukesh elelni meggyőző győzelemmel kezdte meg.

 

Rapport Richárd a rajtlistám második Fabiano Caruana wlleni nyeréssel rajtolt. A nagy kapkodásban mindketten hibáztak, a döntő hibát az amerikai sakkozó követte el, Rapport királylépése után a mattot nem tudta háríteni.

Jan-Krzysztof Duda a skót megnyitásban megnyerte az elméleti párbajt Jan Nepomnjacsijjal szemben. Pontosztozkodás született Alireza Futouzja és Viswanathan Anand rangadóján,  

 

Az első forduló eredményei:

Gukesh D (indiai, 2744) – Magnus Carlsen (norvég, 2835) 0 - 1

Jan Nepomnjacsij (FID, 2779) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732)  0 - 1

Alireza Firouzja (francia, 2777) – Viswanathan Anand (indiai, 2754)  döntetlen

Rapport Richárd (román, 2752) - Fabiano Caruana (amerikai, 2782)  1 - 0

Constantin Lupulescu (román, 2584) – Ivan Saric (horvát, 2657)  döntetlen

 

A második körben is három partiban született döntés. Rapport Richárd a szicíliai védelmű küzdelemben pontatlanul értékelte a gyalogálfpzat esélyeit. Viswanathan Anand vezérének volt visszaútja, „villámkazű Vishy” érvényesítette előnyét.

Könnyű győzelmet aratott Jan-Krzysztof Duda, Alireza Firouzja a Grünfeld védelmű partiban korán vétett nagy hibát.

A legizgalmasabb összecsapást Fabiano Catana és Constantin Lupulescu játszmájában láttuk, az amerikai nagymester megjárta a poklokat is, fölényes állást rontott el, majd nagy mázlival nyert.

Magnus Carlsen is az ütközet hajrájában Fortuna kegyeltje volt, Ivan Saric nyerést szalasztott el. Békés döntetlen lett Gukesh és Jan Nepomnjacsij partija.

A 2. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Ivan Saric  döntetlen

Fabiano Caruana - Codnstantin Lupulescu  1 - 0

Viswanathan Anand - Rapport Richárd 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Alireza Firouzja  1 - 0

Gukesh D – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

 

Rapport Richárd veresége után a kettős nyeréssel rajtoló JanKrzyaztof Duda elleni győzelemmel javított. A bonyodalmakban bővelkedő küzdelemben Duda hibázott többet.

Viswanathan Anand második győzelmével éllovasként zárta az első játéknapot.

Világbajnoki kihívójával, Jan Nepomnjacsijjal szemben Magnus Carlsen kedvező esélyű állását fokozatosan rontotta el.

 Nepomnjacsijhoz hasonlóan Alireza Firouzja és Gukesh is mínuszban, nyeretlenül zárta a torna nyitányának három fotdulóját.

A hazai pályán eddig jeleskedrtt Ivan Saric, három remi a tarsolyában. Fabiano Caruana is ötvenszázalékos.

A 3. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij - Magnus Carlsen  döntetlen

Alireza Firouzja - Gukesh D  döntetlen

Rapport Richárd - Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Constantin Lupulescu - Viswanathan Anand  0 - 1

Ivan Saric - Fabiano Caruana  döntetlen

 

SuperUnited Rapid 2023 Zagráb, 2023. július 5-7.

kat. XX (2740)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Viswanathan Anand

g

IND

2754

*

1

.

.

.

.

½

.

.

1

2977

2.

Rapport Richárd

g

ROU

2752

0

*

.

1

.

1

.

.

.

.

2

2881

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2835

.

.

*

.

½

.

.

½

1

.

2

2851

4.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2732

.

0

.

*

.

.

1

1

.

.

2

2894

5.

Ivan Saric

g

CRO

2657

.

.

½

.

*

½

.

.

.

½

2733

6.

Fabiano Caruana

g

USA

2782

.

0

.

.

½

*

.

.

.

1

2664

7.

Alireza Firouzja

g

FRA

2777

½

.

.

0

.

.

*

.

½

.

1

2618

8.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2779

.

.

½

0

.

.

.

*

½

.

1

2645

9.

Gukes, D

g

IND

2744

.

.

0

.

.

.

½

½

*

.

1

2672

10.

Constantin Lupulescu

g

ROU

2584

0

.

.

.

½

0

.

.

.

*

½

2458

Verőci Zsuzsa

Fotóí: grandchesstoir.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Döntetlen a női világbajnoki döntő első játszmája, a spanyol megnyitásban vívott párbaj

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Sanghajban megkezdődött A címvédő Ju Wenjun és kihívója, Lei Tingjie 12 játszmás világbajnoki döntője. A kínai nagymesternők első játszmájában Lei Tingjie játszott világossal, a spanyol megnyitás berlini változatban vívott elméleti párbaj az 50. lépésben ért véget döntetlennel. Lei Tingjie átmeneti gyalogáldozattal kezdeményezéshez jutott, kissé kedvezőbb állásából nem tudta feltörni a világbajnoknő védőállását. A csütörtöki második partiban a címvédőé a kezdés joga.

 

A világbajnoknő Ju Wenjun szülővárosában, Sanghajban döntetlennel kezdődött meg a 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntő. A kihívó Lei Tingjie vezethette a világos bábukat, a spanyol megnyitás berlini változatában bontakozott ki az elméleti párbaj. A 26 éves Lein Tingjie a világbajnoki párharcokban már rutinos 32 éves ellenfelével szemben gyalogáldozatos változat mellett döntött.

 

A vezércserével helyreállt az anyagi egyensúly, Lei Tingjie kezdeményezéshez jutott. Ju Wenjun passzív védekezés helyett aktív ellenjátékot keresett, kiegyenlítette esélyeit, 50 lépés után a küzdő felek békét kötöttek.  

 

Lei Tingjie (2554) - Ju Wenjun (2564)
Világbajnoki döntő 2023,  Sanghaj (1)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.Be1 Hd6 6.Hxe5 Fe7 7.Ff1 Hxe5 8.Bxe5 0-0 9.d4 Ff6 10.Be1 Be8

 

11.Hc3 Bxe1 12.Vxe1 Fxd4 13.Fd3 Fxc3 14.Vxc3 He8 15.b3 d5 16.Ff4 Fe6 17.Be1 Vd7 18.a4 Hd6 19.Be3 He4 20.Vxc7

 20.Fxe4? d4 21.Vd3 (21.Vxc7 Vxc7 22.Fxc7 dxe3-/+) 21...dxe3 22.Fxh7+ Kh8 23.Vxd7 Fxd7-/+] 

20...Vxc7 21.Fxc7 Hc5 22.Ff1 Bc8 23.Fe5 Hd7 24.Fd3 Hc5 25.Fe2 Hd7

 

 

26.Fc3 a6 27.h4 Hf8 28.g4 f5!? 

[28...Fd7+/=] 

29.gxf5 

[29.Bb4!? f4 30.Bc3+/-] 

29...Fxf5 30.Ff3 Fe4 31.Fxe4 dxe4 32.Fb4! Be8 33.Fxf8 Kxf8 34.Kf1 Kf7 35.Ke2 Kf6 

 

36.Bg3 

[36.Bc3!+/=] 

36...b5 37.axb5 axb5 38.Bg5 Bc8 39.Kd2 Bd840.Ke3 Bc8 41.Bxb5 Bxc2 42.b4 Bc3+ 43.Kxe4 Bc4+ 44.Kf3 Bxh4 45.Bb6+ Kg5 46.Bb7 g6 47.b5 Bb4 48.Bxh7 Bxb5 49.Kg3 Bb3+ 50.f3 Kf6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess23.vom

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Két ötszörös világbajnok, Magnus Carlsen és Viswanathan Anand is játszik a GCT zágrábi versenyén

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban folytatódik a Grand Chess Tour 2023 sorozat. A Bukarestben megrendezett Superbet Chess Classic torna, a varsói Superbet rapid és villámverseny után a horvát fővárosban július 5. és  9. között a SuperUnited Croatia rapid-és villámversenyen csatáznak a sakkvilág ászai. A tíz résztvevő először körmérkőzéses rapidversenyen vesz részt, majd kétfordulós villámversenyre kerül sor. A 175 ezer dolláros díjalapból a győztes 40 ezer dollárt nyer. A rajtlistát a szabadkártyával játszó ötszörös világbajnokMagnus Carlsen vezeti, a  torna doyenje az ötszörös világbajnok 52 éves Viswanathan Anand. A rapid partikban a győzelem két, a döntetlen egy pontot ér, a villámjátszmáknál a klasszikus pontozás érvényesül. A rapidversenyen naponta három fordulóra kerül sor, szerdán 15 órakor kezdődik a viadal, játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc a bónuszidő.

 

A Grand Chess Tour 2023-as sorozata öt versenyből áll, kedden este  Zágrábban a második rapid-és villámverseny megnyitóját és a sorsolást tartották meg, szerdán indulnak a sakkórák.

Zágrábban negyedszer is kitűnő mezőnyű viadalra kerül sor, két ötszörös világbajnok is játszik, a rajtlistát Magnus Carlsen vezeti, a torna doyenje az 52 éves Viswanathan Anand, a legfiatalabb résztvevő a 17 éves Gukesh D.

A SuperUnited Croatia rapidversenyének résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2835)

Fabiano Caruana (amerikai, 1782)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2779)

Viswanathan Anand (indiai, 2754)

Rapport Richárd =román, 1752)

Gukesh D (indiai, 2744)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732)

Ivan Saric (horvát, 2680, 2657)

Constatin Lupulescu (román, 2584)

Az első forduló párosítása:

Gukesh D – Magnus Carlsen

Jan Nepomnjacsij – Jan-Krzysztof Duda

Alireza Firouzja – Viswanathan Anand

Rapport Richárd . Fabiano Caruana

Comstantin Lupulescu – Ivan Saric

Zágrábban július 5-én 15 órától a körmérkőzéses rapidverseny első három fordulójára kerül sor, a tervek szerint 16 óra 30 és 18 óra  még a kezdési időpont, 21-án és 22-én is három-három fordulót bonyolítanak le. Játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A győzelemért két, a döntetlenért egy pont jár. A villámverseny kétfordulós, július 8-án és 9-én a nagymesterek 9-9 fordulóban csapnak össze, a kombinált versenyben holtverseny esetén osztják a pontokat, az első helyet rájátszás döntené el.

A díjazás:

Helyezés

Díj

1.

$40,000

2.

$30,000

                                                          3.

$25,000

4.

$20,000

5.

$15,000

6.

$11,000

7.

$10,000

8.

$9,000

9.

$8,000

A GCT 2023 tornák helyszínei és az időpontok:

Bukarest, Superbet Chess Classic Románia,10 résztvevő, május 6-15, 350 ezer dollár volt a díjalap, Fabiano Varuana győzött

Varsó, Superbet. Rapid-és villámverseny,  május 19-26, 10 résztvevő 175 ezer dollár volt a díjalap, Magnus Carlsen győzött

Zágráb, SuperUnited, Rapid és villámverseny, július 3-10. 10 résztvevő,175 ezer dollár díjalap

St. Louis, november 12-19.. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 1750 ezer dollár a díjalap.

10. Sinquefield Cup (St. Louis), novemer 19-december 3.  10 résztvevő, 350 ezer dollár a díjalap

 

A sorozat nyitányaként Bukarestben a Superbet Chess Classic viadalon az amerikai Fabiano Caruana diadalmaskodott.

A bukaresti viadal utolsó fordulója előtt Fabino Caruana félpontos előnnyel vezetett, de négyen is veszélyeztették első helyét. Első számú riválisa Rapport Richárd volt, aki világossal játszhatott az éllovas amerikai sakkozóval.

Rapport az angol megnyitást választotta, az asztanai világbajnoki döntő tizedik partijától Caruana tért el, megtámadott futójával

a5-re vonult vissza, Jan Nepomnjacsij c5-re lépett. A rpmán színeket képviselő Rapport hosszúra sáncolt, Caruana azonnal támadta a világos királyállást. Az érdekes középjáték bonyodalmai cserékkel enyhültek, lépésismétléssel ért véget a küzdelem.

A tornát vereséggel kezdő Alireza Firouzja is veszélyeztette Caruana elsőségét, de a francia rangadón reminél többet nem tudott elérni Maxime Vachier-Lagrave ellen. Wesley So az orosz huszárjátékban nem bírt Jan-Krzysztof Dudával.

Izgalmasan alakult Anish Giri és Jan Nepomnjacsij szicíliai védelmű ütközete. A Szvesnyikov- változatban ritkább folytatást láttunk, nagy csata alakult ki, számos ponton mindketten játszhattak volna jobban.

Az időkontroll után Nepomnjacsij került előnybe, Giri védekezésre kényszerült, a 47.Hd6-tal vesztőt húzott. Nepomnjacsij fonalas nyerést hagyott ki, Giri kisebb csodával döntetlenre mentette a játszmát, négyes holtversenyben második lett. Caruana, So, Giri és Rapport megőrizte veretlenségét.

Győzelemmel zárta szereplését a világbajnok Ding Liren, a vezérindiai védelmű partiban vívott elméleti párbajban Bogda-Daniel Seac alul maradt. Ding Liren két, Nepomnjacsij három partit vesztett. A tornán lejátszott 45 partiból 12 végződött döntéssel.

A Grand Chess Tour 2022 harmadik versenyét, a SuperUnited Croatia viadalt Zágrábban rendezik meg. A horvát fővárosban 2019-ben a GCT 12 résztvevős klasszikus tornájára került sor, Magnus Carlsen elsőségével ért véget a parádés mezőnyű verseny. Tavaly rapid és villámversenyre került sor, szenzációt jelentette, hogy a sakkozás tizenharmadik és tizenötödik világbajnoka, Garri Kaszparov és Viswanathan Anand is játszott.

Vachier-Lagrave  kétpontos előnnyel végzett az élen. MVL a villámverseny 11. fordulója után érte be az orosz Jan Nepomnjacsijt, átvette a vezetést, veretlenségét is megőrizve növelte előnyét, egy körrel a befejezés előtt már a torna győztese volt. Szenzációs volt az 51 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand második helyezése, mesternégyest is elérve remekelt.

A Superbet Chess Classic Romania végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

1

Fabiano Caruana

2764

USA

*

½

½

½

½

½

1

½

1

½

5,5

2

Alireza Firouzja

2785

FRA

½

*

0

½

½

0

½

1

1

1

5

Wesley So

2760

USA

½

1

*

½

½

½

½

½

½

½

5

Anish Giri

2768

NED

½

½

½

*

½

½

½

1

½

½

5

Rapport Richárd

2745

ROU

½

½

½

½

*

1

½

½

½

½

5

6

Jan-Krzysztof Duda

2724

POL

½

1

½

½

0

*

½

½

½

½

4,5

Maxime Vachier-Lagrave

2742

FRA

0

½

½

½

½

½

*

½

1

½

4,5

8

Ding Liren

2789

CHN

½

0

½

0

½

½

½

*

½

1

4

9

Jan Nepomnjacsij

2794

FID

0

0

½

½

½

½

0

½

*

1

3,5

10

Bogdan-Daniel Deac

2700

ROU

½

0

½

½

½

½

½

0

0

*

3

 

Varsóban Magnus Carlsen elsőségével fejeződött a Grand Chess Tour 2023 második tornája, a Superbet rapid és villámverseny. Carlsen egypontos előnnyel végzett az élen.. A norvég exvilágbajnok a rapidversenyen csak ötödikként zárta a szereplését, 3 pont volt a hátránya a vezető Jan-Krzysztof Dudával szemben, A villámverseny első játéknapján fél pontra csökkentette a különbséget. Magnus Carlsen a villámverseny tizenegyedik fordulójában vette át a vezetést, hetes nyerősorozatot is elért. Az utolsó fordulóban dőlt el az első hely sorsa, a címvédő Jan-Krzysztof Dudával 124 lépésben remizve lett a győztes. Duda második helye szép siker, az amerikai Wesley So és a francia Maxime Vachier-Lagrave a harmadik helyet osztja, az amerikai Levon Aronian végzett ötödikkánt. Rapport Richárd hatodik helyét senki nem fenyegette, a nagy ötös versengésébe kevéssé tudott beleszólni.

A rapidverseny végeredménye:

Superbet Rapid 2023 Warsó, 2023. május 21-23.

kcat. XX (2739)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2724

*

½

½

1

½

½

1

1

1

½

2906

2.

Levon Aronian

g

USA

2745

½

*

½

½

½

½

1

1

½

1

6

2863

3.

Wesley So

g

USA

2760

½

½

*

0

½

1

½

½

1

1

2816

4.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2742

0

½

1

*

½

½

½

½

1

1

2818

5.

Magnus Carlsen

g

NOR

2853

½

½

½

½

*

½

0

½

1

1

5

2769

6.

Rapport Richárd

g

ROU

2745

½

½

0

½

½

*

½

½

½

1

2738

7.

Radoslaw Wojtaszek

g

POL

2670

0

0

½

½

1

½

*

0

½

½

2666

8.

Anish Giri

g

NED

2768

0

0

½

½

½

½

1

*

0

½

2655

9.

Bogdan-Daniel Deac

g

ROU

2700

0

½

0

0

0

½

½

1

*

½

3

2618

10.

Kirill Sevcsenko

g

ROU

2684

½

0

0

0

0

0

½

½

½

*

2

2525

A rapidversenyen a győzelen 2 pontot ért

 

A villámverseny végeredménye:

Superbet Blitz 2023 Warsó, 2023. május 24-25.

H

Név

Ti

FED

Rtg

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

Perf

1

Magnus Carlsen

g

NOR

2853

01

11

11

11

½½

½1

14

2946

2

Wesley Ao

g

USA

2760

**

½½

½0

½1

½½

01

½1

10.5

2793

3

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2742

½½

**

01

½0

11

½1

11

11

10.5

2795

4

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2724

½1

10

**

½1

01

00

½0

11

11

10

2783

5

Kirill Sevcsenko

g

ROU

2684

½0

½1

½0

**

10

01

10

11

9

2745

6

Rapport Richárd

g

ROU

2745

½½

00

10

01

**

01

11

9

2738

7

Levon Aronian

g

USA

2745

½0

11

10

**

11

½½

8.5

2717

8

Anish Giri

g

NED

2768

10

00

½1

**

01

8

2692

9

Bogdan-Daniel Deac

g

ROU

2700

00

01

10

00

10

**

6.5

2641

10

Radoslaw Wojtaszek

g

POL

2670

½0

00

00

00

00

½½

**

4

2526

A Superbet rapid és villámverseny végeredménye:

1.Magnua Carlsen (norvég, 2853) 24 pont

2. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2724) 23

3-4. Wesley So (amerikai, 2760) és Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2742) 21,5

5. Levon Aronian (amerikai, 2745) 20,5

6. Rapport Richárd (román, 2745) 18

7- Ansh Giri  (holland, 2768) 15

8. Kirill Sevcsenko (román, 26840) 13

9. Bogdan-Daniel Bogdan (román, 2700) 12,5

10. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2670) 11,5

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szerdán kezdődik Ju Wenjun és Lei Tingjie 12 játszmás világbajnoki döntője 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Sanghajban ma tartották meg a női sakkozás 17. világbajnoka, a kínai Ju Wenjun és kihívója, a honfitárs Lei Tingjie  12 játszmás világbajnoki döntőjének megnyitó ünnepségét és a sorsolást. Július 5-én kezdődik a párharc, az első játszmábanLei Tingjie játszik világossal. A címvédő Ju Wenjun 2564 Élő-pontjával az aktuális világranglistán a második, míg a kihívó Lei Tingjie 2554 ponttal a negyedik. A kiírás szerint az első hat partira Sanghajban kerül sor, július 15-től Csungkingben folytatják a csatározást, 6-6 esetén július 23-án rájátszás döntene. A világbajnoki döntő díjalapja 500 ezer euró, a győztes 300 ezret nyer.

 

Három és fél éve a Sanghajban és Vlagyivosztokban megrendezett világbajnoki döntőben az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben címét megvédő Ju Wenjunra új kihívó vár, honfitársnője, Lei Tingjie az ellenfél a 12 játszmásra tervezett fináléban.    

A döntő 500 ezer eurós díjalapjából a győztes 60 százalékot kap, amennyiben a cím sorsa rájátszásban dől el, akkor 55:45 arányban osztják a díjat. A játszmákban az első 40 lépésre 90-90 perc a gondolkodási idő, majd a parti befejezéséig 30-30 perc, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc bónusszal. 6-6 esetén rájátszás döntene. Helyi idő szerint 15 órakor kezdődnek a játszmák, 8 óra az időkülönbség.

A játéknapok: július 5, 6, 8, 9, 11, 12, 15, 16, 18, 19, 21, 2, az esetleges rájátszásra július 23-án kerülne sor.

 

A női sakkozás 17. világbajnoka, Csü Ven-csün (Ju Wenjun (居文君)  Sanghajban 1991. január 31-én született, nemzetközi nagymester, kétszeres olimpiai bajnok, Kína kétszeres bajnoka, Grand Prix-győztes. A sakktörténelemben az ötödik női sakkozó, aki átlépte a 2600 Élő-pontos határt.

Ju Wenjun 2008-ban játszott először kieséses rendszerű világbajnokságon, a második fordulóban a bolgár Antoaneta Sztefanovától szenvedett vereséget. Két év múlva a negyeddöntőben az indiai Humpy Koneru győzte le.

A 2011-12-es Grand Prix-sorozaton az összetett pontversenyben a hatodik helyen végzett, a következő ciklust Hou Ji-fan és Humpy Koneru mögött harmadikként  zárta.

A 2012-es világbajnokságon az elődöntőig jutott, a későbbi győztes ukrán Anna Usenyina ütötte el a továbbjutástól.  Három év múlva második kiemeltként már a második körben búcsúzni kényszerült, a későbbi döntős orosz Natalija Pogonyinától kapott ki.

2015−2016-os Grand Prix sorozat teheráni versenyén az első helyen végzett, Csengtuban holtversenyes harmadik lett. A versenysorozat Hanti-Manszijszkban rendezett utolsó versenyét megnyerte, és ezzel az összesített pontversenyben az első helyen végzett, amellyel jogot szerzett, hogy a kieséses rendszerű 2017-es női sakkvilágbajnokság győztesével megmérkőzzön a világbajnoki címért. Ju Wenjun szereplését a teheráni kieséses rendszerű vb-n nem kísérte szerencse, a negyedik fordulóban a világbajnoki címet szerzett honfitársnője, Tan Csung-ji (Tan Zhongyi) győzte le. Rijádban rapid világbajnoki címet szerzett.

 

2018-ban Csunkingben a kihívó Ju Wenjun sikerével ért véget a női sakkvilágbajnoki döntő. A kínai párharcban 5,5-4,5-re győzte le a címvédő Tan Zhongyit.  A döntő tizedik partija a 70. lépésben ért véget döntetlennel, Ju Wenjun többször is nyerést hagyott ki. A mérkőzés első félidejét a trónkövetelő szülővárosában, Sanghajban játszották le, a 27 esztendős Ju Wenjun 3,5-1,5-ös vezetést szerzett, Tan Zhongyi csak szépíteni tudott. Ju Wenjun a hatodik kínai sakkozónő, aki világbajnoki címet szerzett.

Hanti-Manszijszkban háromhetes küzdelem után fejeződött a 64 résztvevős kieséses rendszerű női világbajnokság. Ju Wenjun megvédte világbajnoki címét, a döntőben az orosz Katyerina Lahno ellen rájátszásban érte el összesítésben az 5-3-as győzelmét. A négyjátszmás klasszikus partikkal vívott küzdelemben Lahno a második játszmát megnyerte, Ju Wenjun sötéttel a negyedik partiban tudott egyenlíteni. A tie-break két döntetlennel indult, majd a címvédő kettős győzelemmel ünnepelhetett. Szentpéterváron megvédte rapid világbajnoki címét. A Grand Prix 2019/20-as négy versenyből álló sorozatának első viadalán, Szkolkovóban kihívójával, Alekszandra Gorjacskinával osztotta a második helyet.

 

2020. január 24-én Vlagyivosztokban a világbajnoknő Ju Wenjun győzelmével fejeződött be a világbajnoki döntő.

A női világbajnokságok történetében először döntötte el rájátszás a világbajnoki cím sorsát, amikor páros mérkőzésen csatáztak a titulusért. 1981-ben Maja Csiburdanidze világbajnokként haszonélvezője volt a régi szabályzatnak, Nana Alekszandrija ellen 8-8-cal megvédte címét.

Vlagyivosztokban rapid „szétlövés” döntött. el a címvédő Ju Wenjun és kihívója, Alekszandra Gorjacskina párharcát. A 12 játszmás klasszikus szakasz 6-6-tal ért véget. A 20 esztendős Gorjacskina méltó ellenfél volt, a párbajra remekül készült fel, rutintalansága is okozhatta, hogy a kritikus helyzetekben többet hibázott Ju Wenjunnal szemben. A nyolcadik játszma megnyerése után óriási lehetőséget hagyott kihasználatlanul, kettőre növelhette volna előnyét, de a vereség után a következő parti elvesztésével már hátrányba került.

Igazi bravúrként a nyerési kényszer alatt képes volt a 12. parti megnyerésére, a tie-break kiharcolására. A 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperces csatában a világbajnoknő rendkívül bizonytalan volt, egyre nagyobb hátrányba került, majd Gorjacskina szinte válogathatott a nyerések között. A nagy lehetőség kapujában azonban botlott, a világbajnoknő nagyon örülhetett a döntetlennek. A második ütközetben is az orosz nagymesternő kezdeményezett, az esélyt másodszor is elpuskázta.

A világbajnoki cím sorsát a rapid rájátszás harmadik játszmája döntötte el. A két rontás után Alekszandra Gorjacskinának megremegett a keze, Ju Wenjun a felkínált eséllyel élt, a címvédő nem hagyta kihasználatlanul a meccslabdát. Az időzónai eltérés miatti korai időpont ellenére is bizonyára sokan nézték a párbajt, hihetetlenül izgalmas élőben figyelni a küzdelmet, a játékosok testbeszédét, látni az oly gyorsan múló perceket, majd a másodperceket. A feszültséget Ju Wenjun bírta jobban.

Alekszandra Gorjacskina a negyedik játszmában gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, Ju Wenjun hidegvérrel védekezett, a döntetlennel megvédte világbajnoki címét, összesítésben 8,5-7,5-ös győzelemmel maradt a női sakkozás királynője.

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2578) – Ju Wenjun (kínai, 2584) 7,5 – 8,5

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Katalán megnyitás, 97)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Alekszandra Gorjacskina (2578) – Ju Wenjun (kínai, 2584) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 85)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Szláv védelem, 63)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 – 0 (Angol megnyitás, 51)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 105)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 67)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 - 0  (Vezércsel, 45)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Réti megnyitás, 62)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 0 – 1 (Vezércsel, 62)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 60)

Rájátszás:

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Réti megnyitás, 67)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Vezércsel, 71)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Réti megnyitás, 76)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Vezércsel, 77)

A címét megvédő Ju Wenjun a GP harmadik tornáján nagyon gyenéén játszott, a befejező viadalon el sem indult, a Világkupán sem játszott. Ju Wenhzn a Grand Swiss tornán sem indult el.

Ju Wenjun 2011-ben és 2014-ben nyerte meg a kínai női sakkbajnokságot. 2009-ben női nemzetközi nagymesteri, öt év múlva férfi nagymesteri címet szerzett. 2008 óta tagja a válogatottnak, 2016-ban a sakkolimpián aranyérmes csapatban a második táblás volt, Batumiban éltáblásként vezette győzelemre az együttest, korábban háromszor ezüstérmes csapatnak volt a tagja.  Batumiban a legjobb éltáblásként aranyérmes, 2010-ben és 2016-ban ezüst-, 2014-ben bronzérmet kapott a tábláján elért teljesítményéért.

 

A kihívó Lei Tingjie pályafutásának legfontosabb eredményei

A 26 éves Lei Tingjie 1997. március 13-án Csüngkingbenszületett, a címvédőhöz képest a nemzetközi szaksajtó is kevesebb figyelmet szentelt eddigiberedményeinek.   Első nagy sikereként 2014-ben érte el,  a 4. Kínai Masters viadalon a döntőben Ju Wenjun ellen a fináléban a rájátszáson Ju Wenjun ellen diadalmaskodott, női nemzetközi nagymesteri címet kapot, három évvel később már a férfi nagymesteri címet is teljesítette.

Batumoban az aranyérmes kínai válogatott legjobb pontszerzője volt 11 partijából  8,5 pontjával.

A még nagyobb áttörést 2021-ben a Grand Swiss tornán elért szenzációs elsősége jelentette. Egy fordulóval a befejezés előtt Lei Tingjie már a torna győztese és világbajnokjelölt volt. A 24 éves kínai olimpiai bajnok remek formában játszva érte el kimagasló sikerét.

Az orosz-ukrán háború miatt a FIDE megváltoztatta a 8 fős világbajnok-jelölti döntő lebonyolítását, két négyfős csoportot alakított ki. A kétfordulós küzdelmek győztesei, Lei Tingjie és Tan Zhongyi játszották a hatjátszmás döntőt. Lei Tingjie az indiai Humpy Koneru, az ukrán Anna Muzicsuk és Marija Muzicsuk párharcából kerölt ki győztesen.

A finálé thrillernek nevezett első összecsapása Tan Zhongyi sikerével ért véget. A második partiban Lei Tingjie pozíciós küzdelemben vágott vissza, egyenlített ki. Kölcsönösen jól felkészültek a harmadik partira, a pontos játék döntetlenhez vezetett, Tan Zhongyi gyalogelőnyét a különböző színű futók miatt nem tudta érvényesíteni.

A negyedik játszmában Lei Tingjie a 28. lépésben komoly hibát vétett, de Tan Zhongyi a felkínált eséllyel nem tudott élni. Korántsem volt egyszerű megtalálni a taktikai lehetőséget, a 30…Hxd5! poént, a „büntetés” elmaradt.

Lei Tingjie ellenfele időzavaros hibáit kihasználva előnybe került, a gyorsabb nyerést nem vette észre, de győzelme már nem forgott veszélyben. A fordulatokban gazdag játszmában elért nyeréssel vezetést szerzett.

Az ötödik játszma megnyitása már meglepetést okozott, Tan Zhongyi nem vállalt elméleti párbajt, a Colle megnyitásban előnyt nem tudott elérni. Lépései egyre nagyobb bizonytalanságot tükröztek, Lei Tingjie megragadta a kezdeményezést, királyszárnyi akciót indított, támadása átütött!

 

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

Tan Zhongyi (kínai, 2526) – Lei Tingjie (kínai, 2545) 1,5 – 3,5

Tan Zhonyi – Lei Tingjie 1 – 0 (Angol megnyitás, 37)

Lei Tingjie – Tan Zhongyi 1 – 0 (Félszláv védelem, 79)

Tan Zhongyi – Lei Tingjie döntetlen (Tarrasch védelem, 40)

Lei Tingjie – Tan Zhongyi 1 – 0 (Katalán megnyitás, 58)

Tan Zhongyi – Lei Tingjie 0 – 1 (Colle megnyitás, 38)

A női sakkozás világbajnokai:

Vera Menchik (1927 – 1944)

Ljudmilla Rugyenko (1950-1953)

Elizaveta Bikova (1953- 1956, 1958-1962)

Olga Rubcova (1956 – 1958)

Nona Gaprindasvili (1962 – 1978)

Maja Csiburdanidze (1978 – 1991)

Hszie Csün (1991 – 1996)

Polgár Zsuzsa (1996 – 1999)

Hszie Csün (1999 – 2001)

Zsu Csen (2001 – 2004)

Antoaneta Sztefanova (2004 – 2006)

Xu Yuhua (2006 - 2008)

Alekszandra Kosztenjuk (2008 – 2010)

Hou Ji-fan (2010 – 2012)

Anna Usenyina (2012 – 2013)

Hou Ji-fan (2013 – 2015)

Marija Muzicsuk (2015 - 2016)

Hou Ji-fan (2016-2017)

Tan Zhongyi (2017- 2018)

Ju Wenhzn (2018 - )

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Carlsen 48 ponttal előzi meg Nakamurát, Catuana harmadik a rangsorban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2023. július 1-től érvényes világranglistáján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen 48  ponttal előzi meg az amerikai Hikaru Nakamurát, akit 5 pontos hátránnyal követ honfitársa, Fabiano Caruana. A stavangeri Norway Chess 2023 viadalon Carlsen gyenge szereplésével 18 pontot vesztett, Nakamura a torna utolsó fordulójában legyőzte Caruanát és a tizenegyedszer megrendezett verseny győztese lett. A világbajnok kínai Ding Liren  a negyedik, az orosz Jan Nepomnjacsij ötödik a rangsorban, a francia Alireza Firouzja négy helyezést rontva a hatodik.  Rapport Richárd változatlanul a tizedik, a 17 esztendős indiai Gukesh már a tizenharmadik a legjobbak rangsorában.  A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan mügött s regnáló világbajnoknő Ju Wenjun 64 ponttaé lemaradva a második.

 

A FIDE július 1-től érvényes világranglistáján a top tíz rangsorát a stavangeri Norway Chess 2023 viadal  végeredménye alaposan átírta. A címvédőként játszó Magnus Carlsen a kilenc klasszikus partijából egyet sem tudott megnyerni, a tornát Fabiano Caruana elleni vereséggel kezdte, hazai pályán 18 Élő-pontot vesztett. Az utolsó fordulóig Caruana vezette a versenyfutást, a befejező játéknapon vereséget szenvedett Hikaru Nakamurától, aki a 3 pontot érő győzelmével félpontos előnnyel lett a torna győztese, s egyúttal a világranglista második helyére lépett előre, Caruana is három helyezést javítva a harmadik a ramgsorban.

 

A világbajnok Ding Liren és a fináléban vereséget szenvedőJan Nepomnjacsij követi az amerikai kettőst. Alireza Firouzja négy helyzést rontve a hatodik a ranglistán, Anish Giri és Wesley So megőrizte helyezését, Viswanathan Anandot és Raport Richárdot nem láttuk a „stavangeri ringben”. A 17 éves Gukesh harmadik helye volt a verseny egyik szenzációja, már a tizenharmadik az indiai sakkozás nagy ígérete.

A Bakuban július 29-én kezdődő Világkupán a rajtlistát Magnus Carlsen vezeti. Hikaru Nakamura szabadkártyát kapott. A top tízből csak Ding Liren, Alireza Firouzja Viswanathan Anand és Rapport Richárd nem nevezett. A magyar színeket hárman képviselik, a kontinensbajnokságokról Gledura Benjámin, Erdős Viktor és Nagy Gábor vívta ki a szereplés jogát a 203 fős mezőnyben.

A top 25-ben öt amerikai, három kínai és orosz nagymester mellett két-két indiai, francia és azerbajdzsáni sakkozót találunk, egy-egy norvég,  holland, román, lengyel, üzbég, vietnami és bolgár, valamint a FIDE zászlója alatt szereplő  játékos még az elit tagja.

 

A férfi világranglista élcsoportja:

H.

Név

Cím

Ország

Élő-pont

j.

Szül. év

 1

Magnus Carlsen

 g

 NOR

2835

9

 1990

 2

 Hikaru Nakamura

 g

 USA

2787

9

 1987

 3

 Fabiano Caruana

 g

 USA

2782

9

 1992

 4

 Ding Liren

 g

 CHN

2780

0

 1992

 5

 Jan Nepomnjacsij

 g

 RUS

2779

0

 1990

 6

 Alireza Firouzja

 g

 FRA

2777

9

 2003

 7

 Anish Giri

 g

 NED

2775

9

 1994

 8

 Wesley So

 g

 USA

2769

9

 1993

 9

 Viaswanathan Anand

 g

 IND

2754

0

 1969

 10

 Rapport Richárd

 g

 ROU

2752

0

 1996

 11

 Szergej Karjakin

 g

 RUS

2750

0

 1990

 12

 Tejmur Radzsabov

 g

 AZE

2747

0

 1987

 13

 Gukesh D

 g

 IND

2744

9

 2006

 14

 Sahrijar Mamedgyarov

 g

 AZE

2742

9

 1985

 15

 Levon Aronian

 g

 USA

2742

0

 1982

 16

 Maxime Vachier-Lagrave

 g

 FRA

2739

6

 1990

 17

 Leinier Dominguez Dominguez

 g

 USA

2739

0

 1983

 18

 Alekszandr Griscsuk

 g

 RUS

2736

0

 1983

 19

 Yu Yangyi

 g

 CHN

2735

9

 1994

 20

 Jan-Krzysztof Duda

 g

 POL

2732

0

 1998

 21

 Le Quang Liem

 g

 VIE

2728

0

 1991

 22

 Veszelin Topalov

 g

 BUL

2727

1

 1975

 23

 Wei Yi

 g

 CHN

2726

10

 1999

 24

 Nodirbek Abduszattorov

 g

 UZB

2725

9

 2004

 25

 Nyikira Vityjugov

 g

 FID

2720

3

 1987

 26

 Parham Maghsoodloo

 g

 IRI

2719

10

 2000

 27

 Santosh Gujrathi Vidit

 g

 IND

2719

8

 1994

 28

 Danyil Dubov

 g

 RUS

2716

0

 1996

 29

 Sam Shankland

 g

 USA

2711

0

 1991

 30

 Arjun Erigaisi

 g

 IND

2710

17

 2003

 31

 Wang Hao

 g

 CHN

2709

11

 1989

 32

 Pantala Harikrishna

 g

 IND

2708

7

 1986

 33

 Francisco Vallejo Pons

 g

 ESP

2706

0

 1982

 34

 Szanan Szjugirov

 g

 RUS

2699

0

 1993

 35

 Vladiszlav Artyemijev

 g

 RUS

2698

9

 1998

 36

 Samuel Sevian

 g

 USA

2698

9

 2000

 37

 Bassem Amin

 g

 EGY

2694

10

 1988

 38

 Pavel Eljanov

 g

 UKR

2694

0

 1983

 39

 Kirill Sevxsenko

 g

 ROU

2694

0

 2002

 40

 Jevgenyij Tomasevszkij

 g

 RUS

2694

0

 1987

 41

 Jorden Can Foreeest

 g

 NED

2693

10

 1999

 42

 Jeremy Xiong

 g

 USA

2693

1

 2000

 43

 Bogdan-Daniel Deac

 g

 ROU

2693

0

 2001

 44

 Gabrie Szargiszjan

 g

 ARM

2692

0

 1983

 45

 David Anton Guijarro

 g

 ESP

2691

0

 1995

 46

 Vincent Keymeer

 g

 GER

2690

0

 2004

 47

 Pragnanadhaa R

 g

 IND

2690

0

 2005

 48

 Amin M. Tabatabaei

 g

 IRI

2689

18

 2001

 49

 David Navara

 g

 CZE

2689

0

 1985

 50

 Ray Robson

 g

 USA

2689

0

 1994

 

 g

 IND

 75

 Lékó Péter

 g

HUN

2666

0

 1979

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az amerikai játékosok 30 ponttal előzik meg az orosz sakkozókat. Legjobbjaink a tizennegyedik helyen állnak.

1.Egyesült Államok  2729

2. Oroszország 2699

3. India 2694

4. Kína 2685

5. Ukrajna 2659

6. Azerbajdzsán 2646

7. Franciaország 2644

8. Örményország 2637

9. Németország 1632

10, Spanyolország 2631

11. Hollandia 2628

12. Lengyelország 2609

13. Románia 2608

14. Magyarország 2600

A magyar ranglista élcsoportja

Lékó Péter 2666, Gledura Benjámin 2645, Balog Imre 2622, Berkes Ferenc 2615,  Bánusz Tamás 2600, , Prohászka Péter 2585, Erdős Viktor 2571, Kozák Ádám 2571, Ács Péter 2567, 1Grigorjanc Szergej 2562,  , Papp Gábor 2558, Balogh Csaba 2558, Antal Gergely 2558, Mihók Olivér 2555

 

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 64 ponttal előzi meg  a világbajnoknő honfitársát, Ju Wejunt, aki július 5-én kezdődő világbajnoki döntőn a ranglista negyedik Lei Tingjiével szemben védheti meg címét. A Világkupán Hou Ji-fan kivételével  a legjobbak játszanak.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2628

2. Ju Wenjun (kínai) 2564 (- 2, 9)

3. Alekszandra Gorjacskina (FID) 2557

4. Lei Tingjie (kínai) 2554

5. Humpy Koneru (indiai) 2553 ( - 14, 4)  

6. Katyerina Lahno (orosz) 2552

7. Alekszandra Kosztenju(svájci) 253 (+ 9, 9)

8. Tan Zhongyi (kínai) 2523

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2511 (+ 1, 9)

10. Marija Muzicsuk (ukrán) 2511 (- 4, 6)

52. Hoang Thanh Trang (magyar) 2402

84. Gara Tícia =magyar) 2359  

Az országok rangsorában 69 pont a kínaiak előnye az indiai sakkozónők előtt, legjobbjaink a tizenkettedik helyen.

1.Kína 2483

2. India 2414

3. Oroszország 2410

4. Ukrajna 2393

5. Georgia 2391

6. Lengyelország 2361

7. Egyesült Államok 2351

8. Németország 2348

9. Franciaország 2333

10. Azerbajdzsán 2315

11. Kazahsztán 2308

12. Magyarország  2307

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2402, Gara Tícia 2359, Gara Anita 2347, Papp Petra 2335, Gaál Zsóka 2328, Terbe Julianna 2304, Marjanovics Annamária 2284, Lázárné Vajda Szidónia 2273, , Mihók-Juhász Barbara 2232

A juniorok világranglistáján Alireza Firouzja 33 ponttal előzi meg a 17 esztendős indiai Gukesht.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (francia) 2777 (- 9, 9)  2003

2. Dommaraju Gukesh  (indiai) 2744 (+8, 9)  2006  

3. Nodirbek Abduszattorov (üzbég) 2725 (. 9, 9)  2004

4. Arjun Erigaisi (indiai) 2710 + 8, (17) 2003

5. Vincent Keymer (német)  2690  2004

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Bibiszara Asszaubajevel vezeti a rangsort.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1, Bibiszara Asszaubajeva (kazah) 2469 2004

2. Savith Shri B (indiai)  24126 (3 8. 19)  2007

3. Eline Roebers (holland) 2419  (+ 4, 6)  2006

4. Nurgyul Szalimova (bolgár) 2409  2003 

5. Leja Garifullina (FID) 2408  2004

16. Gaál Zsóka (magyar) 2328  2007

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog