Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi is történt 2017-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója IV.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Nagyszerű tornákban, izgalmas párharcokban, remek játszmákban, fordulatokban, meglepetésekben gazdag  esztendőt zártunk. A Tbilisziben megrendezett Világkupán az örmény Levon Aronjan győzött, a döntőben a kínai Ding Liren ellen nyert, mindketten világbajnok-jelöltek lettek. A Grand Prix 2017 sorozatról az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Alekszandr Griscsuk jutott be a nyolcfős világbajnok-jelölti döntőbe. Az amerikai Fabiano Caruana és Wesley So Élő-pontjaik alapján játszhatnak a viadalon, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik szabadkártyát kapott. Teheránban a kínai Zhongyi nyerte meg a 64 résztvevős női kieséses rendszerű világbajnokságot. Hanti-Manszijszkban a csapat-világbajnokságon a kínai férficsapat és az orosz női válogatott győzött. A csapat Európa-bajnokságon azerbajdzsáni és orosz siker született. Rijádban a rapid világbajnokságon az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot és a kínai Ju Wenjunt ünnepelték győztesként, a villám-világbajnokságon a norvég világbajnok Magnus Carlsen és a grúz Nana Dzagnidze diadalmaskodott. Minszkben az orosz Makszim Matlakov, Rigában Nana Dzagnidze nyerte az Európa-bajnokságot. A Grand Chess Tour összetett pontversenyében Magnus Carlsen győzött, de a világbajnok 2017-ben nagy tornán egyszer sem győzött. Wijk aan Zee-ben Wesley So, Baden-Badenben és Stavangerben Levon Aronjan, St. Louisban a francia Maxime Vachier-Lagrave, Londonban Fabiano Caruana végzett az első helyen. Zürichben az amerikai Hikaru Nakamura, Samkirban Sahriyar Mamedgyarov, Dortmundban a lengyel Radoslaw Wojtaszek ért elsőként a célba. A nyílt magyar bajnokságon Gara Anita és Rapport Richárd győzött, ők ketten lettek az év magyar sakkozói. Az Aquaprofit-NTSK együttese jelentős fölénnyel sorozatban kilencedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A korcsoportos világbajnokságon az U10-es mezőnyben Gaál Zsóka ezüstérmes lett. A 2017-es esztendő augusztusi és szeptemberi legfontosabb versenyek, események krónikája.

Saint Louisban a francia Maxime Vachier-Lagrave nagyszerű sikerével fejeződött be az 5. Sinquefield Cup. A 26 éves nagymester félpontos előnnyel, veretlenül nyerte meg a Grand Chess Tour 2017 sorozat harmadik versenyét. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand végzett holtversenyben a második helyen, az örmény Levon Aronjan a befejező játéknapon Carlsentől szenvedett vereséget, lecsúszott a dobogóról, negyedik lett az orosz Szergej Karjakin társaságában. Hazai pályán nagy meglepetés a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott triójának, Fabiano Caruanának, Hikaru Nakamurának és Wesley So-nak a kudarca. Vachier-Lagrave a GCT pontversenyben 3 pontra megközelítette Carlsent.

Az egykori junior világbajnok, a 26 esztendős Maxime Vachier-Lagrave eddigi pályafutása legnagyobb sikereként az 5. Sinquefield Cup győztese lett. Sikerében döntő szerepet játszott a viadal negyedik fordulójában a  norvég világbajnok Magnus Carlsen elleni győzelme. Párharcuk nagy csatát hozott, a sötéttel játszó Vachier-Lagrave kitűnően játszott, hárította Carlsen minden próbálkozását. Az időkontroll előtt MVL nem vállalkozott a fokozott bonyodalmakra, majd láthatóan elvesztette a kontrollt az állás felett. Magnusnak nyerőesélyei támadtak, amikor ő kezdett el hibázni, kimaradt a nyerőesély, majd kihagyta  a remihez vezető folytatást is, s az újabb hiba után már a francia sakkozó játszhatott nyerésre. A világbajnok elnézte a sorscsapást jelentő védőlépést. Vachier-Lagrave a bonyodalmak elcsitulása után gyalogelőnnyel játszhatta a végjátékot, győzelemig fokozta előnyét! A francia nagymester az utolsó forduló előtt hármas holtversenyben vezetett, az orosz Jan Nepomnjacsij elleni sikere jelentette elsőségét, miután az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand remit ért el az amerikai Wesley So ellen, az örmény Levon Aronjan vereséget szenvedett Carlsentől. Nagyszerű eredménye szépen kamatozott Élő-pontokban is, a 18,1 ponttal hat helyezést javítva a virtuális világranglistán a második helyre lépett előre. A 300 ezer dolláros díjalapból 75 ezret nyert.

A holtversenyben második helyen végzett Magnus Carlsen nemcsak MVL elleni kisiklását sajnálhatja, hanem az amerikai Hikaru Nakamura ellen kidobott fél pontot is. A norvég világelsőnek idén ez volt a negyedik szuperversenye, de tornát még nem tudott nyerni. Wijk aan Zee-ben Wesley So, Baden-Badenben és Stavangerben Levon Aronjan végzett az első helyen. A Grand Chess Tour párizsi rapid-és villámversenyen Vachier-Lagrave ellen a rájátszás megnyerése után győzött, Leuvenben fölényesen diadalmaskodott.

A sakkvilág lelkesen ünnepli az ötszörös világbajnok Viswanathan Anandot. A verseny doyenje, a 47 esztendős exvilágbajnok veretlenül harcolta végig a tornát, hatalmas rutinját kihasználva érezte meg a döntő pillanatokat. Örökké emlékezetes marad az amerikai Fabiano Caruana elleni kombinációjában a zseniális vezérlépése.

Levon Aronjan a befejező játéknapon Carlsentől elszenvedett vereségével csúszott le a dobogóról. Az orosz Szergej Karjakin nem játszott igazán jól, a presztízscsatát a norvég világbajnokkal szemben elvesztette. Az orosz Peter Szvidler utolsó partijában Fabiano Caruanát győzte le, és cserélt helyet az amerikai sakkozóval.

A nagyszerűen megszervezett, az interneten kitűnően közvetített versenyen a hazai pályán szereplő olimpiai bajnokok csődöt mondtak. So, Caruana és Nakamura nyolc játszmában is feladásra kényszerült, s mindössze két játszmát tudtak nyerni. So és Caruana búcsúzni kényszerült a + 2800 Élő-pontos elit klubból, a viadalt a világranglista második helyén kezdő, címvédőként játszó So hat, a harmadik Caruana két helyezést rontott,  összesen 36,1 Élő-pontot vesztettek.

Az 5. Sinquefield Cup végeredménye:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 Perf.

 Élő + - 

1

Maxime Vachier-Lagrave

2789

FRA

*

1

½

½

½

½

½

½

1

1

6,0

2913

14,9

2

Magnus Carlsen

2822

NOR

0

*

½

1

1

½

½

1

½

1

5,5

2825

5,2

3

Wiswanathan Anand

2783

IND

½

*

½

½

½

1

½

½

1

5,5

2881

10,7

4

Levon Aronjan

2799

ARM

½

0

½

*

½

½

0

1

1

1

5,0

2829

3,4

5

Szergej Karjakin

2773

RUS

½

0

½

½

*

1

½

½

1

½

5,0

2832

7,1

6

Peter Szvidler

2751

RUS

½

½

½

½

0

*

1

½

½

½

4,5

2792

5,1

7

Fabiano Caruana

2807

USA

½

½

0

1

½

0

*

½

½

½

4,0

2743

-7,8

8

Hikaru Nakamura

2792

USA

½

½

½

0

½

½

½

*

½

0

3,5

2702

-10,6

9

Wesley So

2810

USA

0

0

½

0

0

½

½

½

*

1

3,0

2645

-18,1

10

Jan Nepomnjacsij

2751

RUS

0

½

0

0

½

½

½

1

0

*

3,0

2705

-9,9

Saint Louisban az örmény Levon Aronjan elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2017 negyedik tornája, a rapid-és villámverseny. A háromszoros olimpiai bajnok hárompontos előnnyel nyerte meg az összetett versenyt. Remekelt a rapid műfajban, a 25-25 perc és lépésenként 10-10 másodperces partikban, kétpontos előnnyel végzett az élen. A snellezésben – 5-5 perc és 3-3 másodperc – külön versenyt vívott az orosz Szergej Karjakinnal, aki végül megnyerte a villámversenyt, holtversenyben második lett az amerikai Hikaru Nakamura társaságában. A nagy „visszatérő”, a sakkozás tizenharmadik világbajnoka, Garri Kaszparov a nyolcadik helyen zárta szereplését. A viadal díjalapja 150 ezer dollár volt, Aronjan 37 ezer ötszáz dollárt kasszírozott.

A rapidversenyen a győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ért. Garri Kaszparov  játékán nagyon látszott a 12 éves kihagyás, egyértelmű, hogy megnyitáselméleti felkészültsége bámulatos, ragyogó ötleteket játszott meg, de a középjátékba való átmenetnél túlzottan is elmerengett az állásokon, kevésbé bízott ösztöneiben. Időzavarokban sokat rontott.

Izgalmasan alakult a torna hajrája. A gyorsított tempó miatt néha érthetetlen hibákat, vagy éppen a kolosszális megoldásokat  is láthattunk, az élő közvetítés segítségével a nagymesterek testbeszédét, a lépések utáni reakcióikat. Az örmény Levon Aronjan megérdemelt elsőségével fejeződött be a rapidverseny. Egypontos előnnyel végzett az élen a két amerikai rivális, Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura előtt. A viadalon hol egyedül, hol holtversenyben vezető, veretlenségét őrző orosz Jan Nepomnjacsij utolsó partijának elvesztésével leszorult a dobogóról.

A rapidverseny végeredménye:

1.Levon Aronjan (örmény) 12

2-3. Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura (mindkettő amerikai) 11

4. Jan Nepomnjacsij (orosz) 10

5. Leinier Dominguez Perez (kubai) 9

6-7. Szergej Karjakin (orosz) és Le Quang Liem (vietnami) 8

8-10. Garri Kaszparov (orosz), Viswanathan Anand (indiai) és David Navara (cseh) 7

A háromnapos rapidverseny után még nagyobb sebességre kapcsoltak a sakkvilág ászai, a villámversenyen 18 fordulóra került sor, világossal és sötéttel is megmérkőztek egymással. Remek csatákat, nagy elnézéseket, jelentős fordulatokat, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket, az idő szorításában is félelmetes gyorsaságot láttunk. Örömök és bosszúságok, gyorsan peregtek az események.

A villámverseny első játéknapja után Levon Aronjan megnyugtató, kétpontos előnnyel vezetett. Szergej Karjakin jelentős hátrányát ledolgozva már dobogós helyezésért küzdhetett, 9 partiból csak két döntetlent engedélyezett ellenfeleinek.  Aronjan 18,5, Nakamura 16,5, Karjakin 16 ponttal várhatta a visszavágókat. Kaszparov snellben eredményesebb volt, Anand kevésbé bírta a tempót.

Levon Aronjan 34 évével már kellő rutinnal jól sáfárkodott erejével is, már nem kellett kockáztatnia, kellő gyorsasággal húzta  a lépéseket, lépkedett előre a végső győzelemhez vezető úton, hárompontos előnnyel ért célba. Karjakin a villámverseny megnyerésével vigasztalódhatott, holtversenyben másodikként zárta szereplését.

Az összetett verseny végeredménye:

1.Levon Aronjan 24,5

2-3. Szergej Karjakin és Hikaru Nakamura 21,5

4. Jan Nepomnjacsij 10

5-7. Leinier Dominguez, Fabiano Caruana és Le Quang Liem 16,5

8. Gari Kaszoariv 16

9. Viswanathan Anand 14

10. David Navara 13

Tbilisziben az örmény Levon Aronjan elsőségével ért véget a 128 résztvevős Világkupa. A háromszoros olimpiai bajnok a döntőben a kínai Ding Lirent győzte le 4-2-re. A négy klasszikus gondolkodási idejű parti döntetlennel ért véget, Aronjan két játszmában is esélyt szalasztott el. A rapid rájátszás mindkét összecsapását megnyerte.

A viadalon két magyar résztvevőnek drukkolhattunk, Rapport Richárd Élő-pontjai alapján kapott meghívást, Erdős Viktor az Európa-bajnokságon vívta ki az indulási jogot. A rajtlistát a norvég világelső Magnus Carlsen vezette, először játszott regnáló világbajnok a Vk-n. A Világkupák történetének legerősebb viadalán három exvilágbajnok is csatába indult, Vlagyimir Kramnyik, Viswanathan Anand és Ruszlan Ponomarjov. Olimpiai bajnokok, világbajnok-jelöltek, Világkupa, Grand Slam és Grand Prix győztesek, a sakkvilág legjobbjainak küzdelme  remek csatákat  ígértek a két-kétjátszmás párharcok, a döntőben pedig már négy partira kerül sor. 1-1, illetve 2-2 esetén rájátszás döntené el a továbbjutást, illetve a végső győztest! A mezőny erősségét jól jellemzi, hogy az augusztus 1-től érvényes világranglista első 25 helyezettjéből huszonhárman álltak rajthoz.

A Világkupa lebonyolítása, a két-kétjátszmás mérkőzések a legjobbakat sem óvják meg a váratlan balsikertől. Ki gondolta volna, hogy a kötélidegeiről híres orosz Szergej Karjakin címvédőként már a 64 között vereséget szenved, és az ötszörös világbajnok indiai Viswanathan Anand rosszul számított tisztáldozata után szintén búcsúzni kényszerült a grúz fővárostól. A harmadik körben folytatódott a csillaghullás, a kínai Bu Xiangzhi bátor tisztáldozata annyira megzavarta a világbajnok Magnus Carlsent, hogy rosszul védekezett, s világossal szenvedett vereséget. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nagy reményekkel vágott neki a tornának, de ő sem „élte túl” a harmadik fordulót.

A két magyar résztvevő közül Erdős Viktor esett ki elsőként, nehéz volt a sorsolása, az ötszörös olimpiai bajnok orosz Peter Szvidler állta az útját a 64 között. Aggódtunk Rapport Richárdért is, hiszen a kínai sakkozás legnagyobb reménysége, Wei Yi várt rá a második körben, de taktikája bevált, a rapid rájátszásban nagymesterünk remekelt. Nem állhatta útját Li Csao sem, itt is a gyorsított tempóban brillírozott a rajtlistán csak 51. sakkozónk. Nem volt megállás, az egyik nagy esélyes amerikai Fabiano Caruana ellen győztes orosz Jevgenyij Najerrel csatázott a nyolcaddöntőben, és ismét jobban bírta a feszültséget, szinte minden lépés fokozott jelentőségét, negyeddöntős lett.

Sokan hibáztatták Rapportot, hogy világossal túlzottan békülékeny volt, mindössze 11 lépésben remizett az első partiban Ding Lirennel, majd sötéttel nem tudott megbirkózni a kínai rivális a nyitásban bevetett új ötletével. Eredménye méltán érdemel dicséretet, azon kevesek közé tartozik, akik Élő-pontot nyertek a csatározásokban. Az októberi világranglistát alaposan átírta a sok-sok váratlan eredmény.

A rajtlistán ötödik Levon Aronjant 12 évvel Hanti-Manszijszkban, az első Világkupán elért sikere után másodszor ünnepelték győztesként. A kieséses rendszerű viadalon a hét mérkőzése során négyszer tie-break megnyerésével diadalmaskodott. Nehéz meccset játszott a második körben a kínai ex-világbajnoknővel, Hou Ji-fannal. A harmadik fordulóban az orosz Makszim Matlakovot csak a villámpartikban tudta megadásra kényszeríteni.

A francia Maxime Vachier-Lagrave elleni elődöntője drámai csatában dőlt el a javára. A „hirtelen halál” parti előtt a sorsolást Vachier-Lagrave nyerte meg és a sötét színt választotta, ahol 4 perce volt Aronjan 5 percével szemben, de remifórja. Az összecsapás nagy tétje a világbajnok-jelöltség volt, a győztes vívta ki a jogot a jövő évi vb-jelölti döntőben való szereplésre. Egy lépésen múlott a parti, a cím sorsa, Vachier-Lagrave duplázhatta volna bástyáit a negyedik soron.

Döntőbeli ellenfele, a 24 esztendős Ding Liren kétszer harcolta ki rájátszásban a továbbjutást, az ukrán Martyin Kravcsiv és az indiai Santosh Gujrathi Vidit nehezítette meg feladatát. A negyeddöntőben Rapport Richárd sajnos nem tudta útját állni, ahogy az elődöntőben az amerikai Wesley So sem.

A döntőben Levon Aronjan megérdemelt győzelmet aratott. Az óvatosabb első parti után a másodikban sötéttel játszotta túl tíz évvel fiatalabb ellenfelét. Többször is fonalas nyerést szalasztott el, Ding Liren ellenfele hathatós segítségével megmenekült a vereségtől. A negyedik összecsapás során Aronjan gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni.

A rájátszás első rapid partijában – 25-25 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz – Aronjan könnyen nyert, a kínai sakkozónak már a nyitásban gondjai voltak, a meggyengült királyállása pedig gyorsan védhetetlenné vált, 30 lépést követően kapitulációra kényszerült. A tíz perces pihenő után ellenkező színelosztással következett a második ütközet. Ding Liren összeszedte magát, előnybe került, de a támadásvezetésébe hiba csúszott, Aronjan visszavágott, az ellentámadása átütött. 

Levon Aronjan a Világkupa győztese:

Levon Aronjan (2802) – Daniel Cawdery (dél-afrikai, 2449)  2 - 0

Hou Ji-fan (kínai, 2670) – Levon Aronjan 2 – 4 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 – 1)

Levon Aronjan – Makszim Matlakov (orosz, 2728) 4,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

Daniil Dubov (orosz, 2666) – Levon Aronjan 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2727) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2804) – Levon Aronjan 4 – 5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Ding LIren (kínai, 2771) 4 – 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

A háromszoros olimpiai bajnok, október 6-án 35. születésnapját ünneplő Levon Aronjan sikere aligha lepte meg a sakkot értőket, hiszen az örmények legjobbja már 2007-ben is résztvevője volt a mexikói nyolcfős világbajnoki döntőnek. Aronjan negyedszer vívta ki a világbajnok-jelöltséget, 2013-ban, majd egy év múlva és két éve is játszott a világbajnok-jelölti döntőben, számos szuperverseny első helyezettje, több mint tíz éve az abszolút elit tagja.

Man sziget fővárosában, Douglasban  a világbajnok Magnus Carlsen rajt-cél győzelmet aratott a Chess.com nyílt versenyén. A norvég világelső 50 ezer fontos első díjat nyert és 11,4 Élő-pontot is gyűjtött. Fél ponttal előzte meg az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot és az amerikai Hikaru Nakamurát. Rapport Richárd is veretlen maradt, a kilencfős harmadik pontcsoportban végzett 6,5 pontjával, Lékó Péter 6, Almási Zoltán és Rudolf Anna 4,5 pontot szerzett.

Harminchat ország 160 sakkozója játszott a pazar mezőnyű kilencfordulós viadalon, amelyet Carlsen mellett az exvilágbajnok orosz Vlagyimir Kramnyik és az indiai Viswanathan Anand részvétele fémjelzett, de olimpiai bajnokok, világbajnok-jelöltek, a sakkvilág ászai is vállalták a svájci rendszer buktatóit, a párosítás fokozott jelentőségét.  A legjobbak Tbilisziből, a számukra csalódást okozó Világkupáról érkezek a szigetre, amely az évek alatt már jelentős rangot vívott ki az egyre erősebb mezőnyű tornával. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy a világelső hasonló versenyen játsszon, presztízsét féltve csak a meghívásos, szűk kör számára elérhető viadalon való részvételt vállalta. Carlsen Játszott a Világkupán, szenzáció volt harmadik fordulóbeli búcsúja, de gyorsan feledte a kudarcot.

Carlsen a tornán riválisainak csak három döntetlent engedélyezett, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov, az indiai Santosh Gujrathi Vidit és a befejező játéknapon Hikaru Nakamura „rabolt” fél pontot a világbajnoktól. Nakamura érthetően nem mert kockázatot vállalni az esetleges nyerésért, sötéttel játszott, és korábbi partijaik mérlege igen katasztrofális a számára, Carlsen az eldőlt partik alapján 12-1-re vezetett.

Az amerikai olimpiai bajnok végül a második helyet osztotta Viswanathan Ananddal, aki a zárónapon a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan legyőzésével szerzett dobogós helyezést. Carlsenhez hasonlóan Bakuban az indiai exvilágbajnok is nagy csalódást okozott. Vishy az élcsoportban végzettek között magasan a rangidős volt, okos versenyzéssel, veretlenségét megőrizve Hikaru Nakamurához hasonlóan Élő-pontokat is nyert.

Megjárta a hadak útját Vlagyimir Kramnyik, az exvilágbajnok katasztrófával felérő rajtja után a sűrű mezőnyben játszva tört előre, de újabb értékes Élő-pontokat vesztett. Az amerikai Fabiano Caruana a nyolcadik fordulóban küzdött meg Carlsennel, rossz taktikával, elhibázott stratégiával vágott neki a presztízscsatának, s vereségével búcsúzhatott a dobogós helyezés reményétől.

A csapat Európa-bajnokságra készülő válogatottunkból hárman vettek részt a tornán. A kilencfős 6,5 pontosok csoportjában végzett Rapport Richárd. A Vk-n negyeddöntős volt, riválisainál kevesebb ideje volt a pihenésre, feltöltősre. Nehezen kezdett, két döntetlent követően belelendült, mesterhármassal az élcsoportba navigálta magát, amikor váratlanul pihenőnapot vett ki, fél ponttal párosították be. A hajrában 2 pontot gyűjtött, a befejező játéknapon nem bírt az indiai Sahtosh Gujrathi Vidittel, + 6 Élő-ponttal zárt. Lékó Péter 6 pontot gyűjtött, az ő sakkja, nyitásai túlzottan korrektek ehhez a lebonyolításhoz. Almási Zoltán három vereséget is elszenvedett, túlzottan erőszakos nyerési kísérletei visszaütöttek.  Rudolf Anna is 4,5 pontos lett, sorban kapta a nehéz ellenfeleket, örülhet a jelentős Élő-pont többletnek, a 38,8 pontnak.

A Chess.com Masters végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

 TB1 

Perf.

Élő+/-

1

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2827

7,5

2903

11,4

2

4

GM

Viswanathan Anand

IND

2794

7,0

2806

1,6

5

GM

Hikaru Nakamura

USA

2781

7,0

2831

5,7

4

2

GM

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2803

6,5

2660

-8,4

3

GM

Fabiano Caruana

USA

2799

6,5

2831

4,6

6

GM

Michael Adams

ENG

2738

6,5

2719

2,3

8

GM

Pavel Eljanov

UKR

2734

6,5

2749

3,3

12

GM

Santosh Gujrathi Vidit

IND

2702

6,5

2764

8,2

16

GM

Emil Szutovszkij

ISR

2683

6,5

2712

5,8

19

GM

Rapport Richárd

HUN

2675

6,5

2732

6,0

31

GM

Alekszej Shirov

LAT

2630

6,5

2703

13,2

55

GM

Dhopade Swapnil

IND

2532

6,5

2768

28,5

13

15

GM

Maxim Rodshtein

ISR

2695

6,0

2616

-4,8

17

GM

Lékó Péter

HUN

2679

6,0

2646

-3,5

18

GM

Rusztam Kaszimdzsanov

UZB

2676

6,0

2707

4,9

20

GM

Szergej Movszeszjan

ARM

2671

6,0

2622

-4,5

22

GM

Hou Ji-fan

CHN

2670

6,0

2687

2,0

….

69

10

GM

Almási Zoltán

HUN

2707

4,5

2537

-17,6

95

123

IM

Rudolf Anna

HUN

2286

4,5

2466

38,8

Balatonszárszón a magyar női válogatott és a horvát férficsapat elsőségével fejeződött be a Mitropa-kupa. Női együttesünk a befejező játéknapon 4-0-ra győzte le a cseh négyest, 2,5 táblaponttal megelőzte a franciákat. Az első helyre rangsorolt férficsapatunk az utolsó játéknapon vereséget szenvedett a csehektől és csak a negyedik helyen végzett.

A női Mitropa-kupák történetében harmadszor nyert válogatottunk. Tíz éve Szegeden, majd 2015-ben Mayerhofenben győzött csapatunk, amelynek Lázárné Vajda Szidónia és Gara Tícia is tagja volt. Először folytak négy táblán a csatározások, joggal bízhattunk abban, hogy ez együttesünknek kedvez. Nem könnyen született meg a siker, az ötödik fordulóban a lengyelektől elszenvedett váratlan vereség után rendezni kellett a sorokat. A hajrá jól sikerült, mind a négy meccset megnyerték sakkozónőink, a hetedik körben a lengyelek is besegítettek a franciák legyőzésével.

A kezdeti bizonytalankodás után Lázárné Vajda Szidónia utolsó négy partját megnyerte. Gara Tícia és Terbe Julianna is javított. A legjobb pontszerző Havanecz Bianka pihenőnap nélkül játszotta végig a viadalt. Kovács Judit közelről láthatta egy jelentős csapatverseny eseményeit. A csapatkapitány Papp Gábor nehéz pillanatokat is megélt, de a hibákat sikerült korrigálni.

A 14. Mitropa-kupa végeredménye

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Magyarország

 * 

3

3

3

4

4

2

13

24,5

2

Franciaország

 * 

3

3

2

13

22,0

3

Horvátország

 * 

1

3

3

1

12

20,5

4

Lengyelország

 * 

2

2

2

3

11

19,5

5

Németország

1

1

3

2

 * 

2

3

1

3

4

10

20,0

6

Olaszország

1

1

1

2

 * 

2

2

2

8

16,0

7

Szlovénia

1

1

2

1

 * 

7

17,5

8

Csehország

0

½

½

3

2

½

 * 

7

13,0

9

Ausztria

0

3

2

1

2

 * 

6

15,0

10

Szlovákia

2

2

1

0

2

½

 * 

3

12,0

T

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Perf.

+ -

1

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2358

0

½

½

½

1

1

1

1

5,5

8

2275

2416

6,2

2

WGM

Gara Tícia

2332

1

½

½

0

0

1

½

1

4,5

8

2208

2251

-15,4

3

WIM

Terbe Julianna

2250

1

0

0

½

1

1

½

1

5,0

8

2167

2262

1,8

4

WIM

Havanecz Bianka

2181

1

½

1

1

½

1

1

½

1

7,5

9

2052

2325

31,6

5

Kovács Judit

2042

1

1

0

2,0

3

1978

2103

12,4

Férficsapatunk negyedik helyezése egyértelmű csalódás. Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang nagyon rossz formát fogott ki. Megnyitási repertoárjára nagyon ráférne egy alapos frissítés, túl könnyen készülhetnek rá az ellenfelek. Erdős Viktor játszmáiban több volt, mint a + 2. Bánusz Tamás a csapat motorja volt, a befejező spanyol megnyitású játszmában többször is hibázott. Kántor Gergely jó kezdés után a hajrában gyors remikkel operált, átlépte a 2500 Élő-pontos határt. Kozák Ádám nyeretlen maradt. A viadalon válogatottunk az utolsó két meccsén szenvedett vereséget, s ezért a dobogós helyezés elvesztésével fizetett.

A győztes horvát együttes megőrizte veretlenségét, a címvédő cseh csapat rangadót nyert az utolsó fordulóban.

A 36. Mitropa-kupa végeredménye

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Horvátország

 * 

2

2

3

3

3

2

3

15

23,0

0

2

Csehország

2

 * 

1

2

3

14

22,5

0

3

Franciaország

3

 * 

2

2

3

3

14

22,0

0

4

Magyarország

2

 * 

2

2

11

20,0

0

5

Ausztria

½

 * 

2

2

8

16,5

0

6

Olaszország

1

2

2

 * 

6

17,0

0

7

Németország

1

½

2

 * 

2

6

15,0

1

8

Szlovénia

1

2

½

2

2

 * 

2

6

15,0

1

9

Szlovákia

2

1

1

2

2

½

 * 

2

6

14,5

0

10

Svájc

1

1

2

2

 * 

4

14,5

0

T

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Perf.

+ -

1

GM

Erdős Viktor

2619

½

1

½

½

1

½

½

4,5

7

2508

2610

-0,4

2

GM

Bánusz Tamás

2608

1

½

1

1

1

1

½

0

6,0

8

2485

2678

6,9

3

GM

Hoang Thanh Trang

2459

0

½

1

0

0

0

0

1,5

7

2452

2222

-20,8

4

IM

Kántor Gergely

2495

½

1

1

½

½

1

½

½

5,5

8

2457

2598

10,8

5

IM

Kozák Ádám

2428

½

0

½

½

½

½

2,5

6

2433

2376

-4,6

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mi is történt 2017-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója III.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Nagyszerű tornákban, izgalmas párharcokban, remek játszmákban, fordulatokban, meglepetésekben gazdag  esztendőt zártunk. A Tbilisziben megrendezett Világkupán az örmény Levon Aronjan győzött, a döntőben a kínai Ding Liren ellen nyert, mindketten világbajnok-jelöltek lettek. A Grand Prix 2017 sorozatról az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Alekszandr Griscsuk jutott be a nyolcfős világbajnok-jelölti döntőbe. Az amerikai Fabiano Caruana és Wesley So Élő-pontjaik alapján játszhatnak a viadalon, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik szabadkártyát kapott. Teheránban a kínai Zhongyi nyerte meg a 64 résztvevős női kieséses rendszerű világbajnokságot. Hanti-Manszijszkban a csapat-világbajnokságon a kínai férficsapat és az orosz női válogatott győzött. A csapat Európa-bajnokságon azerbajdzsáni és orosz siker született. Rijádban a rapid világbajnokságon az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot és a kínai Ju Wenjunt ünnepelték győztesként, a villám-világbajnokságon a norvég világbajnok Magnus Carlsen és a grúz Nana Dzagnidze diadalmaskodott. Minszkben az orosz Makszim Matlakov, Rigában Nana Dzagnidze nyerte az Európa-bajnokságot. A Grand Chess Tour összetett pontversenyében Magnus Carlsen győzött, de a világbajnok 2017-ben nagy tornán egyszer sem győzött. Wijk aan Zee-ben Wesley So, Baden-Badenben és Stavangerben Levon Aronjan, St. Louisban a francia Maxime Vachier-Lagrave, Londonban Fabiano Caruana végzett az első helyen. Zürichben az amerikai Hikaru Nakamura, Samkirban Sahriyar Mamedgyarov, Dortmundban a lengyel Radoslaw Wojtaszek ért elsőként a célba. A nyílt magyar bajnokságon Gara Anita és Rapport Richárd győzött, ők ketten lettek az év magyar sakkozói. Az Aquaprofit-NTSK együttese jelentős fölénnyel sorozatban kilencedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A korcsoportos világbajnokságon az U10-es mezőnyben Gaál Zsóka ezüstérmes lett. A 2017-es esztendő júniusi és júliusi legfontosabb versenyek, események krónikája.

Az összefoglaló jelentős tornái között is kiemelkedő volt a férfi kontinensbajnokság. Minszkben az orosz Makszim Matlakov nyerte meg a 18. Európa-bajnokságot. Sorozatban negyedszer ünnepelhettek orosz győztest, a rajtlistán ötödik Matlakov veretlenül ért elsőként a célba. A grúz Baadur Dzsobavával és az orosz Vlagyimir Fedoszejevvel holtversenyben végzett az élen, a Bucholz-pontszám neki kedvezett. Tavalyi bronzérme után Dzsobava ezúttal második lett, harmadik a 21 éves Vlagyimir Fedoszejev. Erdős Viktor utolsó partijában remizett az orosz Daniil Dubovval, a 26. helyen zárt, de 21. továbbjutóként készülhet a szeptemberi Világkupára. Veretlen maradt, erejét jól osztotta be, okosan taktikázott a remikkel is. A 2693-as performance-pontszám, a + 12,3 Élő-pont jól tükrözi remek teljesítményét.

Berkes Ferenc győzelemmel fejezte be a viadalt, 7,5 pontjával 37. lett, Prohászka Péter 6,5-tel a 74. A kontinensviadal legnagyobb meglepetése, hogy a 8. helyre rangsorolt Lékó Péter 6,5 ponttal a 90. helyen végzett. Gledura Benjámin elszenvedte harmadik vereségét, 6 pontot gyűjtött, Bánusz Tamás újabb vesztéssel 5,5-öt, Ruck Róbert negyedik partiját bukta el, 5 pontja lett. Nagymestereink az Eb-n 13 partit vesztettek, 25 játszmát nyertek.

A kontinensbajnokságon 38 ország 397 sakkozója, köztük 175 nagymester játszott. A kiegyenlített erőviszonyokra jellemző, hogy nagy esélyesnek tartott orosz Dmitrij Andrejkin és Dmitrij Jakovenko  csak 7-7 pontot szerzett. Az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov 7,5 pontja kevés volt a továbblépéshez, Jurij Krivorucsko a hetedik játszmája után visszalépett. A Világkupán tizennyolcan súlyozott Élő-pontjuk alapján kaphatnak meghívást a 2016.február és 2017. január közötti listákról. Várhatóak visszalépések, Rapport Richárdnak esélye van, hogy bekerülhet ebbe a körbe.

Az Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

Perf.

Élő+/-

1

5

Makszim Matlakov

RUS

2714

8,5

69,5

74,5

6

6,0

2834

16,6

2

6

Baadur Dzsobava

GEO

2713

8,5

68,0

72,5

5

8,0

2745

6,6

3

14

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2690

8,5

65,5

70,5

5

8,0

2797

14,7

4

79

Daniel Fridman

GER

2605

8,0

74,5

79,0

6

5,0

2778

25,3

5

16

Ivan Cseparinov

ECX

2688

8,0

70,0

75,5

5

6,0

2783

13,4

6

28

Alekszandr Motiljev

RUS

2665

8,0

68,0

73,0

5

5,0

2726

8,2

7

13

Jan-Krzysztof Duda

POL

2693

8,0

67,5

73,0

6

6,0

2740

6,8

8

1

David Navara

CZE

2739

8,0

67,0

70,5

6

5,0

2682

-0,2

9

18

David Howell

ENG

2684

8,0

65,5

70,5

5

6,0

2754

10,0

10

38

Martyin Kravcsiv

UKR

2653

8,0

64,5

70,0

5

5,0

2702

6,6

11

22

Alekszander Arescsenko

UKR

2677

8,0

63,0

68,0

5

5,0

2747

9,4

12

56

Matthias Blübaum

GER

2632

8,0

62,5

67,5

5

6,0

2675

6,2

13

33

Borisz Gracsev

RUS

2658

8,0

61,5

66,0

6

6,0

2713

7,3

14

130

Vitaly Kunin

GER

2551

8,0

59,0

63,0

5

7,0

2675

19,1

15

87

Benjamin Bok

NED

2598

7,5

71,0

76,0

5

4,0

2735

21,0

16

36

Gawain Jones

ENG

2654

7,5

69,5

75,0

5

6,0

2697

6,6

17

31

Daniil Dubov

RUS

2660

7,5

69,5

74,5

6

4,0

2699

6,2

18

11

Etienne Bacrot

FRA

2696

7,5

69,5

74,5

5

5,0

2750

6,8

19

72

Hrant Melkumjan

ARM

2613

7,5

69,0

74,0

5

6,0

2692

12,3

20

105

Dimitrios Mastrovasilis

GRE

2580

7,5

69,0

71,5

5

5,0

2709

22,0

21

45

Szergej Zsigalko

BLR

2643

7,5

68,5

74,0

6

5,0

2681

6,2

22

19

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2682

7,5

68,0

73,5

6

5,0

2705

3,8

23

10

Maxim Rodhstein

ISR

2698

7,5

68,0

73,0

5

4,0

2738

6,1

24

124

Alekszej Alekszandrov

BLR

2559

7,5

67,5

72,0

5

5,0

2703

23,0

25

12

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2696

7,5

67,0

73,0

5

4,0

2721

4,1

26

71

Erdős Viktor

HUN

2614

7,5

67,0

72,0

5

4,0

2693

12,3

37

35

Berkes Ferenc

HUN

2654

7,5

62,0

66,5

5

5,0

2673

3,5

74

94

Prohászka Péter

HUN

2596

6,5

69,0

73,5

5

3,0

2666

11,7

90

8

Lékó Péter

HUN

2703

6,5

63,5

68,0

5

3,0

2607

-13,5

146

85

Gledura Benjámin

HUN

2602

6,0

61,0

66,0

6

4,0

2476

-18,2

183

69

Bánusz Tamás

HUN

2616

5,5

64,0

68,5

6

3,0

2489

-18,4

252

128

Ruck Róbert

HUN

2557

5,0

57,0

60,5

5

3,0

2389

-22,8

R.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

H.

Perf.

Élő +/-

8

Lékó Péter

2703

1

½

½

½

½

½

1

0

1

½

½

6,5

90

2607

-13,50

35

Berkes Ferenc

2654

½

1

1

½

½

½

0

1

1

½

1

7,5

37

2673

3,50

69

Bánusz Tamás

2616

1

½

½

1

½

½

1

0

0

½

0

5,5

183

2489

-18,40

71

Erdős Viktor

2614

1

½

½

1

½

1

½

½

1

½

½

7,5

26

2693

12,30

85

Gledura Benjámin

2602

1

0

½

½

1

0

1

½

1

½

0

6,0

146

2476

-18,20

94

Prohászka Péter

2596

1

1

½

½

½

1

½

½

½

0

½

6,5

74

2666

11,70

128

Ruck Róbert

2557

1

½

0

0

1

0

1

½

½

½

0

5,0

252

2389

-22,80

A Stavangerben megrendezett Altibox Norway Chess 2017 szuperverseny a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan szenzációs sikerével fejeződött be, veretlenül, egypontos előnnyel végzett az élen. A világranglista első tizenkét helyezettjéből tízen csatáztak a norvég kisvárosban, a regnáló világbajnok Magnus Carlsen újabb presztízsveszteséget szenvedett el, a győztestől 2 ponttal elmaradva lett holtversenyben hetedik.

A 34 esztendős Levon Aronjan sikerekben gazdag pályafutásának egyik legértékesebb elsőségét szerezte meg, az esztendő legerősebb tornáján diadalmaskodott. Esélyeit tökéletesen használta ki, remek megnyitáselméleti felkészültsége jó játékkal párosult. A viadalt három döntetlennel kezdte, majd a negyedik fordulóban a háromszoros világbajnokra, Magnus Carlsenre mért vereséget, a hatodikban az orosz exvilágbajnokot, Vlagyimir Kramnyikot kényszerítette megadásra, a hetedikben sötéttel a tavalyi világbajnoki döntős orosz Szergej Karjakint sötéttel győzte le. Aronjan három év után ismét a + 2800 Élő-pontos elit tagja lett, a 70 ezer eurós első díj mellett 15,5 Élő-pontot nyert.

Az amerikai Hikaru Nakamura nyolc fordulón keresztül őrizte veretlenségét, egyedül csak ő veszélyeztethette Aronjan elsőségét. Az amerikai szuperrangadón Fabiano Caruna a szicíliai védelem bonyodalmaira jobban felkészült, házielemzéssel rukkolt ki.. Caruana első győzelmét érte el, Nakamura a második helyet és 65 ezer eurós díjat osztotta Kramnyikkal.

Az orosz exvilágbajnok a tornán harcos sakkot játszott, öt partija is döntéssel végződött, két vereségét három nyeréssel ellensúlyozta, a világranglista második helyére lépett előre. A dobogós helyezésről álmodozó, a vártnál sikeresebb holland Anish Giri ellen 20 lépéses villámgyőzelmet aratott, aki a két aranyérmes amerikai olimpikonnal együtt ötven százalékon zárt. Wesley So lett a remikirály, mind a kilenc partija döntetlennel ért véget.

New York-i címvédése után Magnus Carlsen harmadik versenyét játszotta. Wijk aan Zee-ben So mögött lett második, Baden-Badenben Aronjan másfél ponttal előzte meg, hazai pályán még nagyobb presztízsveszteséget kellett elszenvednie, mínuszban végzett, a hetedik helyet osztotta. Egyetlen győzelmét világbajnoki döntős ellenfele, Szergej Karjakinnal szemben érte el, ehhez az orosz sakkozó hathatós segítséget nyújtott. Carlsen játékában nem érezzük az erőt, nem látjuk a középjátékokban az oly sokszor megcsodált jó megoldásokat, megnyitáselméleti felkészültsége soha nem tartozott az erősségei közé, mostani repertoárjából végképp hiányoztak az ígéretes ötletek. Carlsennek bőven van ideje, hogy a jövő évi világbajnoki döntőig visszanyerje formáját, a sok-sok kötelezettség, szervezett program mellett a sakkra is elegendő időt fordítson.

A viadal doyenje, a 47 éves indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand gyengébb rajtját követően zárkózott fel. A francia Maxime Vachier-Lagrave két veresége után Kramnyik legyőzésével „engedte át” az utolsó helyet a nyeretlen Karjakinnak. A korábbi kétszeres stavangeri győztes időzavaraiban sokat hibázott.

Az Altibox Norway Chess 2017 szuperverseny végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

Perf.

1

Levon Aronjan

2793

ARM

*

½

1

½

½

½

½

½

1

1

6

2918

2

Hikaru Nakamura

2785

USA

½

*

½

0

½

1

1

½

½

½

5

2837

3

Vlagyimir Kramnyik

2808

RUS

0

½

*

½

½

1

0

1

1

½

5

2834

4

Fabiano Caruana

2808

USA

½

1

½

*

½

½

½

0

½

½

2796

5

Wesley So

2812

USA

½

½

½

*

*

½

½

½

½

½

2796

6

Anish Giri

2771

NED

½

0

0

½

½

*

1

1

½

½

2800

7

Maxime Vachier-Lagrave

2796

FRA

½

0

1

½

½

0

*

½

½

½

4

2759

8

Viswanathan Anand

2786

IND

½

½

0

1

½

0

½

*

½

½

4

2760

9

Magnus Carlsen

2832

NOR

0

½

0

½

½

½

½

½

*

1

4

2755

10

Szergej Karjakin

2781

RUS

0

½

½

½

½

½

½

½

0

*

2721

Az Élő-pontszámok változásai:

Levon Aronjan + 15,5, Hikaru Nakamura + 6,7, Vlagyimir Kramnyik + 3,5, Fabiano Caruana – 1,5, Wesley So 2,2, Anish Giri + 3,5, Maxime Vachier-Lagrave – 4,7, Viswanathan Anand – 3,5, Magnus Carlsen – 9,7, Szergej Karjakin – 7,6 pont.

Hanti-Manszijszkban a kínai férficsapat és az orosz női válogatott győzelmével ért véget a csapat-világbajnokság. A sakkozás egyik fellegvárának számító szibériai olajvárosban a kínai férficsapat a tavalyi bakui sakkolimpián elszenvedett kudarca után - címvédőként a 13. helyen végzett – veretlenül győzött, megvédte két éve kiharcolt elsőségét. A hajrában a fiatal erőkből álló együttes kitűnő szakmai vezetéssel remek stratégiával játszott, két kritikus meccsen is Li Chao volt a nyerőemberük. Az első hely sorsát eldöntő oroszok elleni rangadón és a lengyelekkel vívott utolsó találkozón is győzni tudott, ami a végső sikert jelentette.

Hazai pályán három legjobbjukat, Vlagyimir Kramnyikot, Szergej Karjakint és Alekszandr Griscsukot nélkülöző orosz együttes az utolsó fordulóban egyfajta „erődemonstrációt” tartott, 4-0-ra győzte le a három legjobbja, Fabiano Caruana, Wesley So és Hikaru Nakamura nélkül játszó amerikai csapatot. Az éltáblán Peter Szvidler nem tudott partit nyerni, Jan Nepomnjacsij és az újonc Vlagyimir Fedoszejev voltak a legjobb pontszerzők, de ne feledjük, hogy a 21 esztendős Fedoszejev sorsdöntő partit vesztett Li Chao ellen.

A két csapat kiemelkedett a mezőnyből, a harmadik helyért vívott küzdelemben a sikeresen rajtoló lengyelek önbizalmat szereztek, három vereségük ellenére remek eredményt értek el.

A XI. csapat-világbajnokság végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

1

Kína

*

2

2

16

24½

2

Oroszország

*

3

2

3

4

3

15

25

3

Lengyelország

1

*

3

3

3

12

20½

4

India

*

2

3

11

20½

5

Törökország

2

2

2

*

2

1

3

10

18½

6

Ukrajna

1

2

*

2

3

8

17½

7

Fehéroroszország

½

1

1

2

*

2

8

17½

8

Egyesült Államok

2

0

½

3

2

*

3

8

16

9

Norvégia

½

1

1

1

½

*

2

11

10

Egyiptom

½

½

1

1

½

1

*

0

9

Az orosz válogatott fölényes elsőségével ért véget a VI. női csapat-világbajnokság. A rajtlistát is vezető együttes három olimpiai aranyérem után tavaly Bakuban a dobogóról is lecsúszott a kínaiak elleni utolsó fordulóbeli vereséggel. Hanti-Manszijszkban a sorsolás szeszélye folytán már az első játéknapon megmérkőzött a két nagy rivális, és a győzelem megalapozta az orosz csapat. Első alkalommal nyerték meg a csapat-vb-t, az éltáblán Alekszandra Kosztenjuk remekelt, méltó társa volt Valentyina Gunyina, aki kritikus időzavarai ellenére bírja a kapitány, Szergej Rublevszkij bizalmát. Az ukránok elleni győzelemmel tették még fölényesebbé sikerüket, míg Anna és Marija Muzicsukot nélkülöző együttes két utolsó meccsének elvesztésével a dobogóról is lecsúszott.

A kínai csapatból nagyon hiányzott az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan, meglepetés a világranglista második Ju Wenjun gyenge eredménye, a teheráni kieséses rendszerű világbajnokság győztese, Tan Zhongyi sem villogott. Szerencséjükre Lei Tingijie nagy formában sakkozott.

Göröngyös utat járt be a címvédő grúz válogatott, jó hajrával és a riválisok visszaesésének köszönhetik a bronzérmet. Az első két táblán a mínuszos teljesítmény emlékeztet a sakkolimpiai „bukdácsolásukra”. 

A VI. női csapat-világbajnokság végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

1

Oroszország

*

3

3

3

2

3

2

16

25½

2

Kína

1

*

2

2

3

3

2

3

13

22

3

Grúzia

½

*

2

2

3

3

3

4

12

21½

4

India

1

2

2

*

3

3

12

20

5

Ukrajna

1

2

*

2

3

12

19½

6

Lengyelország

½

1

2

2

*

2

9

18½

7

Egyesült Államok

2

1

1

2

*

2

2

6

16½

8

Vietnam

1

1

1

2

*

4

5

16

9

Azerbajdzsán

2

2

1

1

½

2

*

4

5

15½

10

Egyiptom

½

1

0

1

½

½

0

0

*

0

5

Párizsban a norvég világbajnok Magnus Carlsen elsőségével ért véget a Grand Chess Tour 2017 öt versenyből álló sorozatának első tornája. A tíz résztvevő rapid viadalán a háromszoros világbajnok diadalmaskodott, egypontos előnnyel várhatta a kétfordulós villámversenyt. Az első játéknapon Carlsen megőrizte vezetését, az ellenkező színelosztással vívott partikban eltékozolta már két és fél pontra is nőtt előnyét, sorozatban három játszmát is vesztett. A francia Maxime Vachier-Lagrave beérte a világelsőt, az első helyet eldöntő rájátszást Carlsen 1,5-0,5-re megnyerte.

A GCT 2017-es sorozatában öt versenyt rendeztek meg, St. Louisban és Londonban klasszikus tornát, Párizsban, Leuvenben és St. Louisban rapid-és villámversenyt. A sorozat díjalapja 1 millió 200 ezer dollár. A nagymestereknek négy tornán kell részt venniük, a sorozat győztese 100 ezer, a második helyezett 50 ezer dollár jutalomban is részesül.

A francia fővárosban Magnus Carlsen meggyőző játékkal, veretlenül nyerte meg a rapidversenyt. A 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperc gondolkodási idejű partikban egyszer sem került bajba, esélyeit tökéletesen használta ki. A tavalyi viadal győztese, az amerikai Hikaru Nakamura ezúttal gyengébben muzsikált. A győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ért.

A rapidverseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2832) 14 pont

2. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2761) 13

3. Hikaru Nakamura (amerikai, 2785) 12

4-5. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2796) és Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2800) 11

6. Wesley So (amerikai, 2812) 9

7. Szergej Karjakin (orosz, 2781) 8

8. Veszelin Topalov (bolgár, 2749) 5

9. Etienne Bacrot (francia, 2708) 4

10. Fabiano Caruana (amerikai, 2808) 3

 

Szenzációs csatákat, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket, nem várt fordulatokat, nagy elnézéseket is láttunk a kétfordulós villámversenyen. A háromnapos rapidverseny után még nagyobb sebességre kapcsoltak a sakkvilág ászai, játszmánként 5-5 perc és 3-3 másodperc gondolkodási idővel mindkét színnel megmérkőztek egymással.

A villámverseny első játéknapja, kilenc forduló után az összetett pontversenyben Magnus Carlsen egypontos előnnyel vezetett Hikaru Nakamura előtt.  Carlsennek 20, Nakamurának 19 pontja volt, a harmadik helyezett Alekszandr Griscsuk 17,5, a negyedik francia Maxime Vachier-Lagrave 17 pontot gyűjtött.

A második játéknapot a világelső váratlan vereséggel kezdte, lelassult, nehezebben hozott döntéseket, de aligha gondolhattuk, hogy elsőségét a botladozó riválisok közül bárki is fenyegetheti, tizenötödik partija előtt is 2 pont volt az előnye, Szergej Karjakin elleni derbi várt rá. A kitűnő internetes közvetítés jól mutatta, hogy mekkora küzdelem zajlott kettőjük között. A másodpercekkel vívott versenyfutásban Karjakin presztízsgyőzelmet aratott, ismét nyílttá vált az első hely sorsa. Magnus előnye egy pontra csökkent MVL előtt, a vereség után a francia nagymesterrel szemben kellett megküzdenie, s újabb vereséget szenvedett.  

Az első helyen előállt holtversenyt rájátszás döntötte el. Carlsen a két 10-10 perces és lépésenként 5-5 másodperces partikban már dominált, 1,5-0,5-re nyert, győztesként ünnepelhették. A villámversenyen Vachier-Lagrave remekelt, 2 pontos előnnyel nyert Nakamura és Caruana előtt, három pontot vert Carlsenre.

Az összetett pontverseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen 24 (14, 10) pont

2. Maxime Vachier-Lagrave 24 (11, 13)

3. Hikaru Nakamura 23 (12, 11)

4. Alekszandr Griscsuk 22 (13, 9)

5. Sahriyar Mamedgyarov 20 (11, 9)

6. Szergej Karjakin 18 (8, 10)

7. Wesley So 15 (9, 6)

8. Fabiano Caruana 14 (3, 11)

9. Veszelin Topalov 11,5 (5, 6,5)

10. Etienne Bacrot 8,5 (3, 5,5)

Leuvenben a norvég világbajnok Magnus Carlsen elsőségével ért véget a Grand Chess Tour 2017 második tornája. A tíz résztvevő rapid viadalát az amerikai Wesley So kétpontos előnnyel nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave előtt, Carlsennel szemben hárommal vezetett. A villámverseny első napján a norvég világelső ledolgozta hátrányát, ellenkező színelosztásban lejátszott második körben megállíthatatlan volt, igazi Carlsen-showt láttunk, hárompontos előnnyel végzett az élen. So és Vachier-Lagrave csak a második helyért csatázhatott, az amerikai sakkozó fél pontot megőrzött előnyéből. A tornán 150 ezer dollár volt a díjalap, Carlsen 37 ezer 500 dollárt kasszírozott.

A sakkozás tizenharmadik világbajnoka, Garri Kaszparov a Grand Chess Tour ötletgazdája nagyon elégedetten értékelte a leuveni viadalt, nem győzte dicsérni pártfogoltját, Magnus Carlsent. A számára balul sikerült  rapidverseny után nagyon összeszedte magát és a villámversenyen „leiskolázta” riválisait, meglepő nyitásait követően a középjátékban és a végjátékban jobban, s főleg gyorsabban tájékozódott.

A rapidverseny végeredménye:

1.Wesley So (amerikai, 2812) 14

2. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2796) 12

3. Magnus Carlsen (norvég, 2832) 11

4. Anish Giri (holland, 2772) 10

5-7. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2732), Levon Aronjan (örmény, 2793) és Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2808) 9

8. Viswanathan Anand (indiai, 2786) 8

9. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2738) 7

10. Baadur Dzsobava (grúz, 2707) 1 pont

A villámversenyen meglepő fordulatokat láttunk. Wesley So eltékozolta jelentős előnyét, a 11. forduló után már Carlsen vezetett, megállíthatatlanul tört előre. A romantikus kor sakkját idézte Vachier-Lagrave elleni sziporkázó játéka, gyalogáldozatok, minőségáldozat hozta lázba a sakkrajongókat, Garri szinte extázisban kommentálta a partit, míg So keserű pillanatokat élt át Viswanathan Ananddal szemben.  Egyre több volt a hiba, Magnus kivételével a nagymesterek már nem tudtak tökéletesen koncentrálni, az örült tempó felőrölte erejüket. Carlsen az alapsor gyengeségére rámutató vezéráldozattal is szórakoztatta híveit, kevésbé örült a kiskombinációnak Jan Nepomnjacsij. Remek tisztáldozat után némi bizonytalankodás a sereghajtó Baadur Dzsobavával szemben, a gyaloggal adott mattot azért „megsüvegeltük”. Két fordulóval a befejezés előtt már győztesként köszönthették.

Wesley So második helye is már-már veszélybe került, szerencséjére Vachier-Lagrave is bukdácsolt. Magnus Carlsen 4,5 pontos előnnyel nyerte meg a villámversenyt, három ponttal az összetett versenyt. A Grand Chess Tour pontversenyben 7 ponttal vezetett Vachier-Lagrave előtt.

Az összetett verseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen 25,5 pont (11, 14,5)

2. Wesley So 22,5 (14, 8,5)

3. Maxime Vachier-Lagrave 22 (12, 10)

4. Anish Giri 20 (10, 10)

5-6. Levon Aronjan (9, 9,5) és Vlagyimir Kramnyik (9, 9,5) 18,5

7. Jan Nepomnjacsij 18 (9, 9)

8. Viswanathan Anand 16 (8, 8)

9. Vaszilij Ivancsuk 15,5 (7, 8,5)

10. Baadur Dzsobava 3,5 (1, 2,5)

Genfben az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov győzött a Grand Prix idei sorozatának harmadik versenyén. Radzsabov „megtréfálta” a jóval esélyesebb, fokozottan egymásra is figyelő, kockázatokat alig vállaló nagymestereket. A rajtlistán csak tizenkettedik sakkozó kettős győzelemmel rajtolt, okos taktikával gyűjtögette a fél pontokat, majd a hetedik játéknapon az orosz Peter Szvidler elleni sikerével éllovasként várhatta a befejező játéknapot. Az orosz Jan Nepomnjacsij ellen az első hely megőrzése volt a célja, jobban is állt, de a küzdelem végül döntetlen lett. A reminek örülhetett Nepomnjacsij, hiszen holtversenyben a második helyen végzett honfitársával, Alekszandr Griscsukkal.

A döntetlen kedvező volt Radzsabov honfitársa, Sahriyar Mamedgyarov számára, mert az összetett pontversenyben 3,57 ponttal megelőzte Griscsukot, ők ketten már lejátszották három versenyüket. Tejmur jól is „matekozott”, Nepomnjacsij elleni győzelme esetén Griscsuk átvette volna a vezetést. Mamedgyarov szerény + 1-gyel végül elérte célját. Páholyban azonban még nem érezheti magát, Radzsabov, a kínai Ding Liren és a francia Maxime Vachier-Lagrave is veszélyeztetheti pozícióját.

Radzsabov váratlan elsősége mellett a legnagyobb meglepetés Levon Aronjan ötvenszázalékos eredménye, ez óriási csalódás a GRENKE tornán és Stavangerben elért első helye után.

A GP első viadalán, Sardzsában Rapport Richárd okosan versenyzett, ötven százalékon zárt. Genfben az első játéknapon komoly esélyt szalasztott el Nepomnjacsijjal vívott partijában, majd „beleszaladt” egy hármas vesztőszériába. Megpróbált javítani, de a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan legyőzésén kívül azonban babér nem termett számára, a kritikus állásokban rossz döntéseket hozott, az öt vereségnek is köszönhetően csak a 16. helyen végzett. Az elvesztett közel 19 Élő-pont alaposan rontja esélyeit, hogy a legrangosabb tornákra meghívást kapjon.

A Grand Prix-verseny végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

1

12

GM

Tejmur Radzsbov

AZE

2724

6,0

2

4

GM

Alekszandr Griscsuk

RUS

2761

5,5

6

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2742

5,5

4

2

GM

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2800

5,0

3

GM

Anish Giri

NED

2775

5,0

5

GM

Peter Szvidler

RUS

2749

5,0

8

GM

Pentala Harikrishna

IND

2737

5,0

9

GM

Michael Adams

ENG

2736

5,0

10

GM

Li Chao b

CHN

2735

5,0

17

GM

Alekszandr Rjazancev

RUS

2654

5,0

11

1

GM

Levon Aronjan

ARM

2809

4,5

7

GM

Pavel Eljanov

UKR

2739

4,5

11

GM

Borisz Gelfand

ISR

2728

4,5

14

GM

Dmitrij Jakovenko

RUS

2703

4,5

15

13

GM

Erneszto Inarkijev

RUS

2707

4,0

16

15

GM

Rapport Richárd

HUN

2694

2,5

16

GM

Hou Ji-fan

CHN

2666

2,5

18

18

GM

Salem A. R. Saleh

UAE

2638

2,0

Nyolcadszor rendezték meg Danzhouban, a kínai Hajnan tartományban a 10 fős szuperversenyt. A 19-es kategóriájú, 2720 Élő-átlagú viadalon  a 18 esztendős kínai Wei Yi egypontos előnnyel győzött. A tornán az első öt helyezett megőrizte veretlenségét.

A verseny végeredménye:

1.Wei Yi (kínai, 2738) 6,5

2-3. Le Quang Liem (vietnami, 2726) és Ding Liren (kínai, 2781) 5,5

4-6. Arkadij Naiditsch (azerbajdzsáni, 2712), Wang Hao (kínai, 2698) és Yu Yangyi (kínai, 2753) 5

7. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2729) 4,5

8. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2699) 3,5

9. Lu Shanglei (kínai, 2638) 2,5

10. Vlagyimir Maslahov (orosz, 2722) 2

 

Dortmundban a lengyel Radoslaw Wojtaszek nyerte meg a 45. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. A viadal utolsó fordulójában a korábbi békésnek mondható játszmák után felforrósodott a levegő, a befejező játéknapon mind a négy parti döntéssel ért véget. Wojtaszek a fokozott feszültséget remekül bírta, eddigi pályafutása legértékesebb tornagyőzelmét érte el. A csapat-világbajnokságon éltáblásként a bronzérmes lengyel válogatott nagy erőssége volt.

A 22 esztendős orosz Vlagyimir Fedoszejev az Aeroflot nyílt versenyen elért elsőségével vívta ki a dortmundi meghívást. Az Európa-bajnokságon bronzérmesként végzett, majd az orosz válogatott újoncaként sikerrel debütált a csapat-világbajnokságon. A dortmundi viadalt az exvilágbajnok, tízszeres győztes Vlagyimir Kramnyik elleni győzelemmel kezdte. Túlzott önbizalmáért még fizetnie kellett, végül a második helyezettnek járó díjat vehette át. A tornán négy partiban a sötét bábukat vezette, míg a címvédő francia Maxime Vachier-Lagrave négyszer világossal játszott.

A tízszeres győztes exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a bonyodalmakat bátran vállalva játszott, hibáit kijavítva nagyot küzdött, hogy elérje az ötven százalékot, végül negyedik lett.

45. Sparkassen Chess-Meeting, Dortmund, 2017. július 14-23.

kat. XIX (2725)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Radoslaw Wojtaszek

g

POL

2736

*

½

½

½

½

½

1

1

2825

2.

Vlagyimir Fedoszejev

g

RUS

2726

½

*

½

1

0

½

1

½

4

2774

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2791

½

½

*

½

½

½

½

1

4

2766

4.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2812

½

0

½

*

1

½

½

½

2713

5.

Matthias Blübaum

g

GER

2642

½

1

½

0

*

½

0

½

3

2687

6.

Dmitrij Andrejkin

g

RUS

2712

½

½

0

½

½

*

½

½

3

2678

7.

Wang Yue

g

CHN

2699

0

0

½

½

1

½

*

½

3

2679

8.

Liviu-Dieter Nisipeanu

g

GER

2674

0

½

½

½

½

½

*

3

2682

Bielben a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan nagyszerű elsőségével fejeződött be a nagymesterverseny. A moszkvai GP-n kitűnően játszó, a bieli tornát megelőző genfi GP-n sokat hibázó Hou Ji-fan elsősége pályafutása egyik legjobb eredménye, öt partiban is diadalmaskodott, csak az indiai Pentala Harikrishnától szenvedett vereséget. A vesztést követően a hetedik játéknapon nyert a francia Etienne Bacrot ellen! Lékó Péter + 1-gyel végzett, mindkét vereségét sötéttel szenvedte el.

50. Bieli Sakkfesztival, 2017. július 24-augusztus 2.

kat. XVI (2646)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Hou Ji-fan

g

CHN

2666

*

1

0

½

½

1

1

1

1

½

2809

2.

Etienne Bacrot

g

FRA

2715

0

*

1

½

½

½

1

½

1

1

6

2763

3.

Pentala Harikrishna

g

IND

2737

1

0

*

1

½

½

½

½

½

1

2715

4.

Ruszlan Ponomarjov

g

UKR

2699

½

½

0

*

1

½

0

1

½

1

5

2682

5.

Lékó Péter

g

HUN

2678

½

½

½

0

*

½

1

0

1

1

5

2685

6.

Nico Georgiadis

m

SUI

2496

0

½

½

½

½

*

½

½

1

1

5

2705

7.

Alekszandr Morozevics

g

RUS

2675

0

0

½

1

0

½

*

1

1

1

5

2685

8.

David Navara

g

CZE

2737

0

½

½

0

1

½

0

*

1

½

4

2592

9.

Rafael Vaganjan

g

ARM

2562

0

0

½

½

0

0

0

0

*

1

2

2435

10.

Noel Studer

m

SUI

2493

½

0

0

0

0

0

0

½

0

*

1

2311

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mi is történt 2017-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója II.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Nagyszerű tornákban, izgalmas párharcokban, remek játszmákban, fordulatokban, meglepetésekben gazdag  esztendőt zártunk. A Tbilisziben megrendezett Világkupán az örmény Levon Aronjan győzött, a döntőben a kínai Ding Liren ellen nyert, mindketten világbajnok-jelöltek lettek. A Grand Prix 2017 sorozatról az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Alekszandr Griscsuk jutott be a nyolcfős világbajnok-jelölti döntőbe. Az amerikai Fabiano Caruana és Wesley So Élő-pontjaik alapján játszhatnak a viadalon, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik szabadkártyát kapott. Teheránban a kínai Zhongyi nyerte meg a 64 résztvevős női kieséses rendszerű világbajnokságot. Hanti-Manszijszkban a csapat-világbajnokságon a kínai férficsapat és az orosz női válogatott győzött. A csapat Európa-bajnokságon azerbajdzsáni és orosz siker született. Rijádban a rapid világbajnokságon az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot és a kínai Ju Wenjunt ünnepelték győztesként, a villám-világbajnokságon a norvég világbajnok Magnus Carlsen és a grúz Nana Dzagnidze diadalmaskodott. Minszkben az orosz Makszim Matlakov, Rigában Nana Dzagnidze nyerte az Európa-bajnokságot. A Grand Chess Tour összetett pontversenyében Magnus Carlsen győzött, de a világbajnok 2017-ben nagy tornán egyszer sem győzött. Wijk aan Zee-ben Wesley So, Baden-Badenben és Stavangerben Levon Aronjan, St. Louisban a francia Maxime Vachier-Lagrave, Londonban Fabiano Caruana végzett az első helyen. Zürichben az amerikai Hikaru Nakamura, Samkirban Sahriyar Mamedgyarov, Dortmundban a lengyel Radoslaw Wojtaszek ért elsőként a célba. A nyílt magyar bajnokságon Gara Anita és Rapport Richárd győzött, ők ketten lettek az év magyar sakkozói. Az Aquaprofit-NTSK együttese jelentős fölénnyel sorozatban kilencedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A korcsoportos világbajnokságon az U10-es mezőnyben Gaál Zsóka ezüstérmes lett. A 2017-es esztendő áprilisi és májusi legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

Az amerikai válogatott bakui olimpiai aranyérme után fokozott érdeklődés kísérte a St. Louisban megrendezett bajnokságot. A fordulatokban gazdag, izgalmakban bővelkedő, meglepetésekkel tarkított viadal záróakkordjaként rájátszás döntötte el a bajnoki cím sorsát. A nagy trió párharcát vártuk, az első bajnoki aranyéremre pályázó Wesley So, a címvédő Fabiano Caruana és a négyszeres bajnok Hikaru Nakamura viaskodását. Egyikőjük sem játszott igazán jól, a megszokottnál többet hibáztak, váratlanul porszemek kerültek a három világklasszis „gépezetébe”.

Wesley So veretlenül játszotta végig a tornát, keveset kockáztatott, a kritikus pillanatokban megőrizte hidegvérét, jól védekezett. Fabiano Caruana megjárta a poklokat is. Yaroslav Zherebukh elleni vesztése volt az első sokk, Varuzhan Akobiantól elszenvedett veresége fosztotta meg végleg a címvédés lehetőségétől. Ne feledjük, hogy sima két gyalogelőnye volt a partiban, időzavarban hihetetlen hibákat vétett. Versenyzői nagyságát jól jellemzi, hogy két győzelemmel végül bronzérmes lett.

Hikaru Nakamura csak egyszer botlott, de éppen a viadal holtversenyes első helyezettjével, Alexander Onischukkal szemben. Nakamura csak három partit tudott megnyerni, játékából hiányzott az átütő erő. A nagy hármas közel 25 Élő-pontot vesztett.

Alexander Onischuk holtversenyes elsősége pályafutása egyik kiemelkedő állomása, joggal pályázhat a válogatottságra. 2004 és 2014 között hatszor volt olimpikon, Bakuban Samuel Shankland és Ray Robson volt tagja az aranyérmes csapatnak.

A  kétjátszmás rapid rájátszás során a nagymestereknek 25-25 perc gondolkodási idejük volt. Az első partit So világossal megnyerte, a másodikban vesztőgyanús állását döntetlenre mentette, 1,5-0,5-ös győzelmével első bajnoki aranyérmének örülhetett.  A 194 ezer dolláros díjalapú viadalnak kitűnő volt a rendezése, remek az internetes közvetítés, a kommentátorok élvezetes elemzései, az interjúk. Csak irigykedhetünk, hogy évről-évre a legjobbak játszanak a tornán, míg nálunk már évek óta nem rendeznek meghívásos bajnokságot.

A bajnokság végeredménye:

1.Wesley So (2822) 7 pont

2. Alexander Onischuk (2667) 7

3-5. Fabiano Caruana (2817), Hikaru Nakamura (2793) és Varuzhan Akobian (2645) 6,5

6. Yaroslav Zherebukh (2605) 5,5

7-9. Samuel Shankland (2666), Gata Kamsky (2659) és Daniel Naroditsky (2646)5

10. Ray Robson (2668) 4,5

11. Jeffery Xiong (2674) 4

12. Alexander Shabalov (2556)  3,5

Kína egyik leggyorsabban fejlődő városában, Shenzenben hat résztvevős, kétfordulós, 2756-os Élő-átlagú szuperversenyt rendeztek. A The Du Te Cup viadalon Ding Liren veretlenül végzett az élen. Anish Giri csak egy játszmát tudott nyerni, Peter Szvidler a tornagyőztestől kapott ki. Szvidler a tornagyőztestől kapott ki. Yu Yangyi nyeretlen maradt, Pentala Harikrishna 2-0-ra nyert Michael Adams ellen.

A verseny végeredménye:

1.Ding Liren (kínai, 2759) 6,5 pont

2-3. Anish Giri (holland, 2769) és Peter Szvidler (orosz, 2741) 5,5

4-5. Yu Yangyi (kínai, 2750) és Pantala Harikrishna (indiai, 2758) 4,5

6. Michael Adams (angol, 2761) 3,5

A címvédő Aquaprofit-NTSK csapata valamennyi mérkőzését megnyerve, nyolc és félpontos előnnyel nyerte meg sorozatban kilencedik bajnoki címét. Sportnyelven szólva hosszú a kispadjuk, jól tudtak variálni a csapatösszeállításokkal, a rajtnál elért két kétszámjegyű győzelmük is önbizalmat adott sakkozóiknak, rajt-cél győzelmet arattak. A bajnokcsapat kapitánya, az 1978-ban, Buenos Airesben olimpiai aranyérmes válogatottunk második táblása, Ribli Zoltán ezúttal kevesebb idegenlégióst szerepeltetett. Gara Tícia volt az együttes legjobb pontszerzője, 8 partiból 7 pontjával, Bánusz Tamás, Medvegy Zoltán és az ifjúsági Kántor Gergely 6-6 pontot gyűjtött.

A bajnokság előtt az újonc DVTK a középmezőny elején szeretett volna végezni, aligha gondolták, hogy az első osztályban ezüstéremmel mutatkoznak be. A harmadik fordulóban két nyertes meccs után 6-6-ot értek el a HASE-Lila Futó ellen, a kis botlást öt nyeréssel javították ki, többek között a Paks elleni remek sikerrel. Végig tisztes távolságból követték a címvédőt, de egyre jobban elhúztak a paksiaktól. A záró játéknapon minimális vereséget szenvedtek az Aquaprofit csapatától, fölösleges kockázatot nem vállaltak, a döntetlenek a fényesen csillogó ezüstérmet jelentette számukra.

A sorozatban hatszor ezüstérmes ASE Paks együttesnek ezúttal be kellett érnie a bronzéremmel. Kulcsembereik nem villogtak, Berkes Ferenc játszmát sem tudott nyerni. Mindenképpen meglepő, hogy négy mérkőzést is elvesztettek.  Az Aquaprofit, a DVTK és az ASE Paks messze kiemelkedik a mezőnyből.

Fordulóról-fordulóra változott a középmezőnyben a csapatok sorrendje, több együttes is bánhatta, hogy a sorsolás szeszélye folytán korán összekerültek a még nagy elánnal játszó bajnokcsapattal. A bajnokság negatív meglepetése a HVSE-Infraplan nyolcadik helye. Két bronzérem után a poklokat is megjárták, hatszor is kikaptak. A befejező két fordulóban még Rapport Richárdot is csatasorba állították, aki ezúttal csak két remit ért el.

Az első osztálytól a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp és a HASE-Lila Futó búcsúzott. A zalaegerszegiek későn hajráztak, kettős győzelmük is kevés volt, míg a jelentős erősítésekkel a viadalt nagy reményekkel kezdő HASE nyeretlenül zárta utolsóként a versengést.

Az NB1 Szabó László csoport végeredménye:

1.Aquaprofit-NTSK 74 pont (Arkadij Naiditsch 2,5/3, Markus Ragger 0,5/1, Balogh Csaba 5/9, Ivan Ivanisevic 4/8, Luka Lenic 2,5/4, Márkus Róbert 6,5/9, Bánusz Tamás 6/8, Erdős Viktor 5,5/8, Namig Gulijev 1,5/2, Ribli Zoltán 5/9, Medvegy Zoltán 6/8, Kántor Gergely 6/8, Aczél Gergely 7,5/9, Flumbort András 5,5/9, Galyas Miklós 1/1, Bodó Norbert 0,5/1, Krutti Velér 0/1, Alex Krstulovic 0,5/1, Gara Tícia 7/8, Bianka Havanecz 1/1)

2. DVTK 65,5 (Jurij Krivorucsko 1,5/2, Alexander Arescsenko 2,5/3, Mateusz Bartel 2,5/4, Prohászka Péter 5,5/9, Héra Imre 6,5/9, Anton Guijarro David 3,5/4, Martyn Kravcsiv 2,5/4, Torma Róbert 5,5/9, Korpa Bence 4,5/9, Boros Dénes ½, Martin Nayhebaver 4,5/7, Bagi Máté 5/9, Vlagyimir Ohotnik 0,5/2, Kun Gábor 1,5/6, Medvegy Nóra 4/9, Handó Vilmos 6,5/7, Ág Norbert 2/4, Bálint Vilmos 6/8, Füsthy Zsolt 0/1)

3. ASE Paks 60,5 (Berkes Ferenc 3,5/8, Milos Perunovic 2,5/5, Papp Gábor 4,5/8, Ács Péter 6,5/9, Nikola Sedlak 3/7, Vladislav Nevednichy 2/4, Szabó Krisztián 3/7, Fodor Tamás 2,5/3, Grószpéter Attila 4,5/9, Lizák Péter 6/9, Lázárné Vajda Szidónia 4/8, Kaczúr Flórián 5,5/9, Vidéki Sándor 5,5/8, Balázs Gábor 4,5/7, Györkös Lajos 2/5, Molnár Bála 0/1, Szente Varga Fruzsina 1/1)

4. Pénzügyőr SE 51,5

5. Aquaréna Kőbánya SC 51

6. Dunaharaszti MTK 49,5

7. Duocor-Makói SVSE 49,5                    

8. HVSE- Infraplan 48,5

9. Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp 45,5

10. HASE-Lila Futó 44,5

Rigában, a 18. női Európa-bajnokságon Nana Dzagnidze győzött. A kontinensviadalok történetében először köszönthettek grúz győztest. A rajtlistán negyedik olimpiai bajnoknő veretlenül ért elsőként a célba, rutinja jól érvényesült, ezúttal krónikus időzavarai is elkerülték.

A második helyen végzett orosz Alekszandra Gorjacskina sokáig az aranyéremért is küzdött, utolsó három partiját elremizte, hosszabb hullámvölgy után ért el szép eredményt. A tavalyi Eb-n csak 13. volt, ez is továbbjutó helyet adott számára, így az idei viadalon nyugodtabban játszhatott.

A bronzérmes orosz Alisza Galljamova nem tartozik a fiatal generációhoz (1972-es születésű), játszott már világbajnoki döntőt is, a kritikus pillanatokban a rutin kisegítette. A viadal számos meglepetéssel is szolgált, az egyik legnagyobb, hogy a rajtlistát vezető, alig másfél hónapja a teheráni vb-n döntőt játszó ukrán Anna Muzicsuk csak a 26. helyen végzett.

A 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon a tizennégy továbbjutó helyért vívott nagy versengésben két magyar továbbjutónak örülhett ünk. Gara Anita bravúros hajrával érte el a vb-n való részvételi jogot jelentő 14. helyezést. A hetedik fordulóban elszenvedett veresége nem szegte kedvét, hanem mesterhármassal napról-napra javított helyezésén. A korábbi Európa-bajnok török Ekaterina Atalik, majd Anna Muzicsuk legyőzése nagy fegyvertény volt, kitűnő a performance pontszáma, 20 Élő-pontot is szerzett. Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang továbbjutását papírformának is mondhatnánk, de nem volt olyan egyszerű, miután két remivel kezdett, és a hajrában rangadókon kellett megvédenie továbbjutási esélyét.

Papp Petra kettős győzelemmel rajtolt, Nana Dzagnidzétől elszenvedett veresége önbizalmát szegte, jobb eredményt és helyezést várhattunk tőle. Nehezen lendült játékba Lázárné Vajda Szidónia, a negyedik játéknap után már bizakodhatott, utolsó hét partijából csak ötven százalékot tudott összehozni, utolsó játszmájában nyerőesélyt rontott el remire. Gara Tícia a vártnál gyengébb szereplésének oka a négy veresége.

A 18. Női Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB2 

 TB3 

Perf.

1

4

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2528

8,5

70,0

75,5

2646

2

14

WGM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2452

8,0

68,0

73,0

2576

3

18

IM

Alisza Galljamova

RUS

2444

8,0

61,5

66,0

2529

4

3

GM

Katyerina Lahno

RUS

2543

7,5

70,0

76,0

2506

5

2

GM

Marija Muzicsuk

UKR

2546

7,5

69,0

74,0

2547

6

9

GM

Monika Socko

POL

2462

7,5

68,0

73,5

2505

7

21

GM

Elina Danieljan

ARM

2437

7,5

68,0

73,0

2528

8

12

IM

Elisabeth Pehtz

GER

2454

7,5

67,5

73,0

2531

9

33

IM

Marina Nacsejeva

RUS

2395

7,5

67,5

71,5

2479

10

17

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2445

7,5

65,0

70,0

2487

11

20

GM

Natalija Zsukova

UKR

2438

7,5

64,5

70,0

2520

12

7

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2478

7,5

64,0

69,0

2476

13

10

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2459

7,5

63,0

68,0

2500

14

52

IM

Gara Anita

HUN

2354

7,5

62,5

67,0

2482

15

26

IM

Inna Gaponenko

UKR

2416

7,5

61,5

66,0

2453

16

23

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2426

7,0

66,0

70,5

2455

34

42

WGM

Papp Petra

HUN

2378

6,5

62,0

66,0

2356

36

51

IM

Lázárné Vajda Szidónia

HUN

2355

6,5

60,0

64,0

2346

58

60

WGM

Gara Tícia

HUN

2325

6,0

57,5

60,5

2312

(144 résztvevő)

Zürichben április 12. és április 17. között rendezték meg a Korcsnoj Chess Challenge nyolc résztvevős szuperversenyt. A sakkvilág egyik legnagyobb egyénisége, 2016-ban 85 éves korában elhunyt Viktor Korcsnoj közel ötven évet versenyzett az élvonalban, 1962-től ostromolta a világbajnoki címet, kétszer játszott világbajnoki döntőt Anatolij Karpovval. Hatszor volt tagja sakkolimpián aranyérmes szovjet válogatottnak, ötször Eb-n győztes csapatnak, négyszeres szovjet bajnok. 1977 óta élt Svájcban és még oly sokáig fiatalos lendülettel, aktívan és eredményesen versenyzett, egy pillanatra sem gondolt a visszavonulásra. Az ellentámadás nagymesterének nevezik, akinek pozitív az eredménye a világbajnok Tallal, Petroszjannal és Szpasszijjal is, s egál a mérlege Botvinnikkel és Fischerrel szemben. Bátran vállalt kockázatokat, jól támadott, nem volt idegen tőle  a pozíciós játék sem.

A rajtlistát az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik vezette a címvédő amerikai Hikaru Nakamura és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand előtt. Az új klasszikus időkontroll mellett küzdöttek meg először, játszmánként 45-45 perc a gondolkodási idő és lépésenként 30-30 másodperc bónusz. A győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ért. A befejező játéknapon rapid versenyre került sor, itt már a megszokott pontozás volt érvényben.

Hikaru Nakamura és Jan Nepomnjacsij holtversenyben állt az élen a „klasszikus” partik után. Ellenkező színelosztással játszották a 10-10 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónuszidővel a partikat.

Hikaru Nakamura és Jan Nepomnjacsij kiváló snellező képességeik miatt is egyértelműen a legesélyesebbek voltak a végső győzelemre. Nakamura az első játszma megnyerésével már magához ragadta a vezetést, s azt sikerrel őrizte, veretlenül harcolta végig a hét fordulót.

Anand a tőle megszokott profizmussal játszott, jól osztotta be erejét, nem kockáztatott, megőrizte harmadik helyét. Vlagyimir Kramnyik remivel kezdett, majd három partit is vesztett, így nem tudott lépést tartani honfitársával, Peter Szvidlerrel.

A Korcsnoj Chess Challenge végeredménye:

H.

 1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

1

Hikaru Nakamura   USA (2793)

** 

2 ½

1 ½

0 ½

1 1

2 ½

2 1

2 1

15

2

Jan Nepomnjacsij   RUS  (2751)

0 ½

** 

2 ½

1 ½

1 1

2 ½

2 0

2 1

14

3

Viswanathan  Anand   IND  (2786)

1 ½

0 ½

** 

2 ½

0 ½

2 1

2 ½

2 1

13½

4

Peter Szvidler   RUS  (2747)

2 ½

1 ½

0 ½

 **

1 0

1 ½

2 1

1 1

12

5

Vlagyimir Kramnyik   RUS (2811)

1 0

1 0

2 ½

1 1

** 

1 0

1 1

1 ½

11

6

Borisz Gelfand   ISR (2724)

0 ½

0 ½

0 0

1 ½

1 1

** 

1 ½

2 1

9

7

Grigorij  Oparin  RUS (2604)

0 0

0 1

0 ½

0 0

1 0

1 ½

** 

1 ½

8

Yannick Pelletier   SUI  (2541)

0 0

0 0

0 0

1 0

1 ½

0 0

1 ½

 **

4

Baden-Badenben a háromszoros olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan fantasztikus elsőségével fejeződött be az esztendő harmadik szuperversenye, a GRENKE Chess Classic viadal. Aronjan másfél pontos  előnnyel győzött, nagy esélye volt, hogy ötös nyerősorozattal fejezze be szereplését, az amerikai Fabiano Caruana ellen azonban tisztelőnyét nem tudta érvényesíteni. Aronjannak szárnyakat adott a második fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen elleni kritikus állásának megmentése.

A viadal szenzációja volt a nyitányon Fabiano Caruana veresége a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fantól. Az amerikai bajnokságon is többet hibázott a megszokottnál, a két versenyen 15 Élő-pontot vesztett!

A norvég világelső Magnus Carlsen az új külsővel, a szemüveggel és a bozontos frizurával alaposan meglepte a sakkvilágot. Még inkább meglepetést okozott erőtlen játékával. Carlsen elsősorban a hét fordulóval indokolta sikertelenségét, nem volt ideje, hogy igazán játékba lendüljön. A januári Tata Steel Chess tornán az amerikai Wesley So előzte meg, Baden-Badenben végül az értékelés szerint a harmadik díjat vehette át.

4. GRENKE Chess Classic Karlsruhe,Baden-Baden, 2017. április 15-22.

kat. XX (2730)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Levon Aronian

g

ARM

2774

*

½

½

1

1

1

1

½

2953

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2817

½

*

½

1

0

½

½

1

4

2767

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2838

½

½

*

½

½

½

½

1

4

2764

4.

Arkadij Naiditsch

g

AZE

2702

0

0

½

*

½

1

1

½

2733

5.

Hou Ji-fan

g

CHN

2649

0

1

½

½

*

0

½

1

2741

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2803

0

½

½

0

1

*

1

½

2719

7.

Matthias Blübaum

g

GER

2634

0

½

½

0

½

0

*

½

2

2585

8.

Georg Meier

g

GER

2621

½

0

0

½

0

½

½

*

2

2587

Samkirban pályafutása újabb nagy sikerét érte el Sahriyar Mamedgyarov, címvédőként megnyerte a 4. Vugar Gasimov emlékversenyt. Rajt-cél győzelmet aratott, az első fordulóban a legnagyobb esélyesnek számító Wesley So elleni nyeréssel indított, megszakította az amerikai bajnok 67 játszmás veretlenségi sorozatát. Mamedgyarov stílusára jellemző, hogy nem kerüli el a bonyodalmakat, kockáztat, ha erre az állás lehetőséget ad. Végül a nyolcadik játéknapon a lengyel Radoslaw Wojtaszek elleni veresége nem veszélyeztette elsőségét. Vlagyimir Kramnyik a hetedik forduló után még mínuszban volt, végül kettős győzelemmel javított, holtversenyes másodikként zárt. Emlékezetes marad az indiai Pentala Harikrishna elleni intuitív bástyaáldozata, mínuszban volt

Egyszer minden sorozat megszakad, Wesley So a fantasztikus sikerszériája után Samkirban haloványabb teljesítményt nyújtott. A hivatalos versenyeken való részvételt visszautasító Veszelin Topalov a vártnál jobb eredményt ért el. Az orosz Szergej Karjakin játéka csalódást okozott.

4. Vugar Gasimov emlékverseny, Samkir, 2017. április 20-30.

kat. XXI (2765)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2772

*

1

½

1

0

½

½

½

½

1

2844

2.

Wesley So

g

USA

2822

0

*

½

1

½

½

1

½

½

½

5

2801

 3.

Veszelin Topalov

g

BUL

2741

½

½

*

½

1

½

0

½

½

1

5

2810

4.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2811

0

0

½

*

½

1

½

½

1

1

5

2803

5.

Radoslaw Wojtaszek

g

POL

2745

1

½

0

½

*

½

½

½

½

½

2767

6.

Michael Adams

g

ENG

2761

½

½

½

0

½

*

1

½

½

½

2765

7.

Szergej Karjakin

g

RUS

2783

½

0

1

½

½

0

*

½

½

1

2763

8.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2710

½

½

½

½

½

½

½

*

½

0

4

2728

9.

Pentala Harikrishna

g

IND

2755

½

½

½

0

½

½

½

½

*

0

2686

10.

Pavel Eljanov

g

UKR

2751

0

½

0

0

½

½

0

1

1

*

2686

Moszkvában rendezték meg a 2017-es Grand Prix négy versenyből álló sorozatának második tornáját. A rajtlistán negyedik, a mezőny legfiatalabb tagja, a 24 esztendős kínai Ding Liren győzött. A 2014-ben a tromsői sakkolimpián és egy év múlva a csapat-világbajnokságon aranyérmes válogatott tagja veretlenül ért elsőként a célba. Az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval vívott versenyfutása az utolsó fordulóban dőlt el a javára. A félpontos hátrányban levő,  49. életévében járó  izraeli Borisz Gelfand kockáztatott, tisztet áldozott, de Ding Liren a látszatfenyegetéseket könnyedén hárította, és tornagyőztesként köszönthették, miután Sahriyar Mamedgyarov játszmája már korábban döntetlennel végződött  a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen.

A remivel Mamedgyarov a második helyért kapott 140 ponttal az összetett pontversenyben átvette a vezetést. Ding Liren az orosz Erneszto Inarkijevet, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fant és Gelfandot kényszerítette megadásra, Mamedgyarov az angol Michael Adams és az Egyesült Arab Emírségekbeli Salem A. R. Saleh ellen nyert.

Hetes holtverseny alakult ki a harmadik helyen, Hou Ji-fan remek eredményt ért el, két veresége mellett háromszor győzött, a pontversenyben is nagyot lépett előre. A sorozat első versenyén Mamedgyarovval holtversenyben az élen végző Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Alekszandr Griscsuk csak egy-egy nyerést értek el, az amerikai Hikaru Nakamura sem villogott.  Az első tornáját játszó holland Anish Giri és az orosz Peter Szvidler is csak egyszer volt eredményes. Sardzsa után a moszkvai GP is rámutatott a lebonyolítás hibájára. Sok volt a küzdelem nélküli döntetlen, a nagymesterek alig vállaltak kockázatot. A tornán játszott 81 partiból csak 22 végződött döntéssel, a sötéttel játszók 13-9-re nyertek! Kilencen őrizték meg veretlenségüket!

A Moszkva Grand Prix végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

Élő+/-

1

4

Ding Liren

CHN

2773

6,0

11,6

2

5

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2772

5,5

5,1

3

1

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2795

5,0

-4,5

2

Hikaru Nakamura

USA

2786

5,0

-1,4

3

Anish Giri

NED

2785

5,0

-3,4

6

Peter Szvidler

RUS

2755

5,0

2,2

8

Alekszandr Griscsuk

RUS

2750

5,0

2,7

13

Tejmur Radzsabov

AZE

2710

5,0

11,0

16

Hou Ji-fan

CHN

2652

5,0

14,1

10

9

Pentala Harikrishna

IND

2750

4,5

-4,3

12

Borisz Gelfand

ISR

2724

4,5

3,8

15

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2696

4,5

6,3

13

14

Francisco Vallejo Pons

ESP

2710

4,0

-3,2

18

Jon Ludvig Hammer

NOR

2621

4,0

6,6

15

7

Jan Nepomnjacsij

RUS

2751

3,5

-15,7

10

Michael Adams

ENG

2747

3,5

-11,6

17

Salem A. R. Saleh

UAE

2633

3,5

2,3

18

11

Erneszto Inarkijev

RUS

2727

2,5

-21,6

Zalakaroson az ukrán Alekszander Zubov elsőségével ért véget a 36. Sakkfesztivál főversenye, aranyérmes olimpikonunk, Sax Gyula emlékét is őrző viadal. Sakkozóink a férfi és női nyílt bajnoki címért és a junior elsőségért is megküzdöttek. A 9 fordulós svájci rendszerű torna rajtlistáját vezető ezüstérmes olimpikonunk, Rapport Richárd a hajrában mesternégyessel az ukrán sakkozóval holtversenyben ért célba, első bajnoki címét ünnepelheti.  A 117 résztvevős versenyen száznyolcan címviselők voltak, 34 nagymester és 41 nemzetközi mester is játszott a 29 ország sakkozóit felvonultató mezőnyben.

Rapport Richárd nagy esélyesként kezdte szereplését, de a második fordulóban az indiai Puranik ellen nyert állásban hihetetlen elnézéssel vesztett. A svájci rendszerű versenyekre jellemzően egy ilyen váratlan bakit nem könnyű kijavítani, de ehhez Gara Anita nagy segítséget nyújtott, fölényes pozícióból remizett Ricsivel. A gyengébb kezdést követően nagymesterünk rendezte sorait, hat partiból 5,5 pontot gyűjtve, utolsó négy partiját megnyerve szerezte meg a nyílt magyar bajnoki címet. Bánusz Tamás a sorsdöntő partiban a befejező játéknapon sötéttel szenvedett vereséget Rapporttól, Papp Gábor bronzérmesként zárt.

A női bajnoki címet Gara Anita szerezte meg Lázárné Vajda Szidónia és Havanecz Bianka előtt, akik a győzteshez hasonlóan 4,5 pontot gyűjtöttek. A junior elsőség Kántor Gergelyé lett 5,5 ponttal.

A 36. sakkfesztivál Sax Gyula emlékverseny végeredménye:

1-2. Alekszander Zubov (ukrán, 2604) és Rapport Richárd (magyar, 2698) 7, 3-6. Victor Mikhalevski (izraeli, 2520), Igor Kovalenko (lett, 2657), Tamir Nabaty (izraeli, 2640) és Márkus Róbert (szerb, 2673) 6,5, 7-15. Bánusz Tamás (magyar, 2616), Papp Gábor (magyar, 2592), Alekszandre Danin (orosz, 2543), Liviu-Dieter Nisipeanu (német, 2686), Abhijeet Gupta (indiai, 2626), Zahar Jefimenko (ukrán, 2648), Horváth József (magyar, 2526), Vajda Levente (román, 2600) és Aczél Gergely (magyar, 2546) 6 pont.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mi is történt 2017-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója I.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Verőci Zsuzsa

Nagyszerű tornákban, izgalmas párharcokban, remek játszmákban, fordulatokban, meglepetésekben gazdag  esztendőt zártunk. A Tbilisziben megrendezett Világkupán az örmény Levon Aronjan győzött, a döntőben a kínai Ding Liren ellen nyert, mindketten világbajnok-jelöltek lettek. A Grand Prix 2017 sorozatról az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Alekszandr Griscsuk jutott be a nyolcfős világbajnok-jelölti döntőbe. Az amerikai Fabiano Caruana és Wesley So Élő-pontjaik alapján játszhatnak a viadalon, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik szabadkártyát kapott. Teheránban a kínai Zhongyi nyerte meg a 64 résztvevős női kieséses rendszerű világbajnokságot. Hanti-Manszijszkban a csapat-világbajnokságon a kínai férficsapat és az orosz női válogatott győzött. A csapat Európa-bajnokságon azerbajdzsáni és orosz siker született. Rijádban a rapid világbajnokságon az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot és a kínai Ju Wenjunt ünnepelték győztesként, a villám-világbajnokságon a norvég világbajnok Magnus Carlsen és a grúz Nana Dzagnidze diadalmaskodott. Minszkben az orosz Makszim Matlakov, Rigában Nana Dzagnidze nyerte az Európa-bajnokságot. A Grand Chess Tour összetett pontversenyében Magnus Carlsen győzött, de a világbajnok 2017-ben nagy tornán egyszer sem győzött. Wijk aan Zee-ben Wesley So, Baden-Badenben és Stavangerben Levon Aronjan, St. Louisban a francia Maxime Vachier-Lagrave, Londonban Fabiano Caruana végzett az első helyen. Zürichben az amerikai Hikaru Nakamura, Samkirban Sahriyar Mamedgyarov, Dortmundban a lengyel Radoslaw Wojtaszek ért elsőként a célba. A nyílt magyar bajnokságon Gara Anita és Rapport Richárd győzött, ők ketten lettek az év magyar sakkozói. Az Aquaprofit-NTSK együttese jelentős fölénnyel sorozatban kilencedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A korcsoportos világbajnokságon az U10-es mezőnyben Gaál Zsóka ezüstérmes lett. A 2017-es esztendő első három hónapjának legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

A Nemzetközi Sakkszövetség 2017. január 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistáját a norvég Magnus Carlsen vezette, csak 13 ponttal előzte meg az amerikai Fabiano Caruanát. Az amerikai Wesley So is az abszolút elit klub tagja lett. Legjobb mafyarként Rapport Richárd 2702 ponttal a 40. volt a rangsorban.

A top tíz rangsora:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2840

2. Fabiano Caruana (amerikai) 2827

3. Kramnyik (orosz) 2811

4. Wesley So (amerikai) 2808

5. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2796

6. Viswanathan Anand (indiai) 2786

7. Hikaru Nakamura (amerikai) 2785

8. Szergej Karjakin (orosz) 2785

9. Levon Aronjan (örmény) 2780

10. Anish Giri (holland) 2773

 

Az esztendő első szuperversenyén, Wijk aan Zee-ben új bajnokot avattak. A 23 esztendős amerikai Wesley So veretlenül, egypontos előnnyel győzött a 79. Tata Steel Chess tornán. A befejező fordulóban sötéttel aratott könnyűnek nevezhető győzelmet már a 9. lépésben hibázó orosz Jan Nepomnajcsij ellen, vezért nyert bástya és futó ellenében, anyagi előnyét érvényesítette. A presztízsrangadó, Magnus Carlsen és Szergej Karjakin csatája remivel ért véget, a norvég világbajnok másodikként végzett. Rapport Richárd világossal kapott ki az indiai Baskaran Adhibantól, ötödik vereségét szenvedte el, a 13. helyet szerezte meg. A torna újonca, a 22 éves Adhiban holtversenyben harmadik lett.

Wesley So a Hollandiában megjelenő New in Chess újságnak adott interjújában londoni sikere, a Grand Chess Tour 2016 sorozat megnyerése után nyilatkozta, hogy célja a világbajnoki cím megszerzése. So sorozatban harmadik szuperversenyét nyerte meg, 2016-ban St. Louisban és Londonban végzett az első helyen, a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott legjobb pontszerzője volt. Az amerikai sakkozó már ötven játszma óta őrizte veretlenségét. Mennyire más lett volna a verseny, ha Rapport Richárd a harmadik fordulóban meghúzza a nyerőlépést ellene, a szerencsés megmenekülése után jó taktikával játszott, nem kockáztatott, a felkínált esélyekkel élni tudott.

 

Magnus Carlsen másodikként zárta szereplését. Egyetlen vereségét nagy szenzációként Rapport Richárdtól szenvedte el, messze volt legjobb formájától. A világbajnoki döntőre készülés, a nehéz küzdelem sok energiáját emésztette fel.

A torna újonca, a 22 esztendős Adhiban okozta a legnagyobb meglepetést holtversenyes harmadik helyével. A befejező partiban ehhez Rapport is hathatós segítséget nyújtott, elsietett centrumáttörési kísérlete ellenfelét hozta előnybe, igazi ellenállást nem tudott kifejteni. Rapport a tornán öt vereséget szenvedett el, változatlanul gondok vannak a nyitásaival. Türelmetlenül játszott, felületesen számolt, sokat hibázott.

A kínai Wei Yi utolsó partijában elmulasztotta az egyedüli második helyet, majd a holtversenyes lehetőséget is elpackázta. Többször is remizhetett volna, erőszakoskodásáért nagy árat fizetett. A viadal előtt alighanem aláírta volna a harmadik helyet, fájlalhatja, hogy elszalasztotta a még nagyobb siker lehetőségét.

79. Tata Steel Chess 2017, Wijk aan Zee 2017. január 13-29.

kat. XXI (2751)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Wesley So

g

USA

2808

*

½

½

½

½

½

½

½

1

½

1

1

1

1

9

2888

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2840

½

*

½

½

1

½

1

½

½

½

1

½

0

1

8

2831

3.

Baskaran Adhiban

g

IND

2653

½

½

*

½

½

1

0

½

0

1

1

½

1

½

7½

2816

4.

Levon Aronjan

g

ARM

2780

½

½

½

*

½

0

1

1

½

0

½

½

1

1

7½

2806

5.

Wei Yi

g

CHN

2706

½

0

½

½

*

1

½

½

½

½

0

1

1

1

7½

2812

6.

Szergej Karjakin

g

RUS

2785

½

½

0

1

0

*

½

½

½

1

½

½

½.

1

7

2777

7.

Pavel Eljanov

g

UKR

2755

½

0

1

0

½

½

*

½

½

½

½

½

1

1

7

2780

8.

Anish Giri

g

NED

2773

½

½

½

0

½

½

½.

*

½

½

½

1

½

½

6½

2749

9.

Pentala Harikrishna

g

IND

2766

0

½

1

½

½

½

½

½

*

½

½

½

½

0

6

2721

10.

Dmitrij Andrejkin

g

RUS

2736

½

½

0

1

½

0

½

½

½

*

½

½

½

½

6

2736

11.

Radoslaw Wojtaszek

g

POL

2750

0

0

0

½

1

½

½

½

½

½

*

½

½

1

6

2722

12.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2767

0

½

½

½

0

½

½

0

½

½

½

*

½

½

5

2663

13.

Rapport Richárd

g

HUN

2702

0

1

0

0

0

½

0

½

½

½

½

½

*

½

2645

14.

Loek van Wely

g

NED

2695

0

0

½

0.

0

0

0

½

1

½

0

½

½

*

3½

2580

A teljesítmények az Élő-pontszámok változásainak tükrében:

Wesley So + 14,1, Magnus Carlsen – 1,7, Baskaran Adhiban + 30,5,  Levon Aronjan + 4,5, Wei Yi + 18,5, Szergej Karjakin – 1,6, Pavel Eljanov + 4,3, Anish Giri – 4,2, Pentala Harikrishna – 7,8, Dmitrij Andrejkin – 2,1, Radoslaw Wojtaszek – 4,9, Jan Nepomnjacsij  - 17,9, Rapport Richárd –9,6, Loek van Wely – 20

 

A Tradewise gibraltári sakkfesztivál Masters versenyén negyedszer ünnepelték tornagyőztesként az amerikai Hikaru Nakamurát. Az első helyen kialakult hármas holtversenyt rájátszás döntötte el, Nakamura 3-1-re nyert a kínai olimpiai bajnok Yu Yangyi ellen. A döntőben 1,5-0,5-re verte a torna nagy felfedezettjét, a rajtlistán csak 24. spanyol David Anton Guijarrot, elnyerte a 23 ezer fontos első díjat, David Anton   18 ezret, Yu Yangyi 14 ezret kapott. A legjobb női versenyző díját, a 15 ezer fontot a kínai Ju Wenjun vehette át.

Olimpiai bajnokok, világbajnoknő, exvilágbajnok  és exvilágbajnoknők, kontinensbajnokok csatáztak a 10 fordulós svájci rendszerű viadalon.

A címvédőként rajtoló, a rajtlistán harmadik olimpiai bajnok Hikaru Nakamura negyedszer diadalmaskodott. A nyílt versenyeken való részvétel nem idegen a stílusától, rutinja is segítette, hogy végül a rájátszásban felülmúlta riválisait.

Hatos holtverseny alakult ki a negyedik helyen. A „veteránok” jól bírták a korántsem könnyű viadal megpróbáltatásait, az angol Michael Adams, az izraeli Borisz Gelfand és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov állta a sarat. A francia Maxime Vachier-Lagrave is 7,5 pontos lett, ahogy a Profi Sakkozók Szövetségének elnöke, az izraeli Emil Szutovszkij, valamint a bolgár Ivan Cseparinov.

 

Tizennégyen a 7 pontosok csoportjában, meglepő volt a rajtlistát vezető amerikai Fabiano Caruana átütő erő nélküli, nehézkes játéka. Kitűnő eredményt ért el a mesternégyessel rajtoló, később világbajnoknő honfitársnőjét is legyőző kínai Ju Wenjun, aki a legjobb női versenyzőnek járó 15 ezer fontos díjat vehette át. A teheráni kieséses rendszerű vb előtt a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova is jó formát mutatott, az ukrán Anna Muzicsuk és az orosz olimpiai bajnok Katyerina Lahno is Élő-pontokat gyűjtött.

A rangsorban 36. Gledura Benjámin végül a 37. helyen végzett, négyes nyerősorozata elismerést érdemel, a párosítással nem volt szerencséje. Sakkozóink közül Papp Petra, Kántor Gergely és Kozák Ádám szerzett Élő-pontokat. Különösen nehéz ellenfelei voltak Petrának és Ádámnak.  Gara Tícia és Lázárné Vajda Szidónia jóval gyengébb mezőnyben sakkozott, s vesztett pontokat, ahogy Szabó Bence is.

Nagy vihart kavart a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan utolsó partija, 5 lépéses veresége. A sakkfesztivál tizenöt éves történetének legnagyobb krízisét élte meg. Hou Ji-fan a párosítás ellen tiltakozott, hogy tíz partijából hétszer sakkozónővel kellett megmérkőznie. A svájci rendszerű lebonyolítás során sokszor előfordul, hogy a sakkozók többször foglalkoznak a párosítással, ki és miért az ellenfelem... A párosítást program végzi, nincs belenyúlás.

A Tradewise Gibraltar Masters végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

w-we

1

24

GM

David Anton Guijarro

ESP

2650

8,0

2859

26,9

2

3

GM

Hikaru Nakamura

USA

2785

8,0

2847

8,7

3

8

GM

Yu Yangyi

CHN

2738

8,0

2830

11,7

4

2

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2796

7,5

2804

3,3

5

5

GM

Michael Adams

ENG

2751

7,5

2797

6,7

6

28

GM

Emil Szutovszkij

ISR

2628

7,5

2759

17,8

7

13

GM

Ivan Cseparinov

BUL

2689

7,5

2755

9,1

8

7

GM

Veszelin Topalov

BUL

2739

7,5

2749

2,3

9

10

GM

Borisz Gelfand

ISR

2721

7,5

2729

3,0

10

20

GM

David Howell

ENG

2655

7,0

2732

11,3

11

38

GM

Ju Wenjun

CHN

2583

7,0

2731

20,77

12

16

GM

Nigel Short

ENG

2675

7,0

2722

7,9

13

1

GM

Fabiano Caruana

USA

2827

7,0

2709

-9,8

27

GM

Varuzhan Akobian

USA

2633

7,0

2709

11.6

37

36

GM

Gledura Benjámin

HUN

2589

6,5

2589

-0,7

56

84

IM

Kántor Gergely

HUN

2448

6,0

2503

9,0

104

113

WGM

Gara Tícia

HUN

2378

5,5

2302

-11,2

112

114

FM

Kozák Ádám

HUN

2376

5,0

2417

18,6

113

126

WGM

Papp Petra

HUN

2352

5,0

2417

16,6

130

112

FM

Szabó Bence

HUN

2378

5,0

2270

-10,1

135

122

IM

Lázárné Vajda Szidónia

HUN

2364

5,0

2243

-11,9

 

Sardzsában az orosz Alekszandr Griscsuk, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov holtversenyes elsőségével fejeződött be a 2017-es Grand Prix négy versenyből álló sorozatának első tornája. Az összetett pontverseny két legjobbja szerzett világbajnok-jelölti címet.

 

A 18 résztvevő 9 fordulós svájci rendszerű viadalán Rapport Richárd ötvenszázalékos teljesítménnyel kilencedikként zárta a szereplését. Higgadt, nyugodt játéka sok elismerést kapott. Rapport remek nyeréssel, Ding Liren elleni győzelemmel  rajtolt, de Vachier-Lagrave és Hikaru Nakamura elleni vereséggel folytatta. Rutintalansága is okozhatta, hogy régi hibájába esett, túlértékelte esélyeit. A kettős vereség után egy végtelenül higgadtan játszó Ricsit láttunk, kiemelkedő játékkal győzte le az orosz Alekszandr Rjazancevet, biztosan tartotta az egyensúlyt az extraklasszisokkal szemben. A kiegyensúlyozott erők versenyében hatan is megőrizték veretlenségüket.

A Grand Prix-verseny végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

9

Alekszandr Griscsuk

RUS

2742

5,5

1,5

2,0

0,0

2

1

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2796

5,5

1,0

2,0

1,0

3

4

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2766

5,5

0,5

3,0

0,0

4

5

Ding Liren

CHN

2760

5,0

0,0

2,0

1,0

5

7

Michael Adams

ENG

2751

5,0

0,0

2,0

0,0

6

12

Dmitrij Jakovenko

RUS

2709

5,0

0,0

1,0

1,0

7

3

Hikaru Nakamura

USA

2785

5,0

0,0

1,0

0,0

8

8

Jan Nepomnjacsij

RUS

2749

5,0

0,0

1,0

0,0

9

14

Rapport Richárd

HUN

2692

4,5

0,0

2,0

1,0

10

6

Pavel Eljanov

UKR

2759

4,5

0,0

2,0

1,0

11

10

Li Chao

CHN

2720

4,5

0,0

2,0

0,0

12

13

Francisco Vallejo Pons

ESP

2709

4,5

0,0

0,0

0,0

13

2

Levon Aronjan

ARM

2785

4,0

0,0

0,0

0,0

14

17

Hou Ji-fan

CHN

2651

4,0

0,0

0,0

0,0

15

16

Salem A R Saleh

UAE

2656

3,5

1,0

1,0

0,0

16

18

Jon ludvig Hammer

NOR

2628

3,5

1,0

0,0

0,0

17

11

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2711

3,5

1,0

0,0

0,0

18

15

Alekszandr Rjazancev

RUS

2671

3,0

0,0

0,0

0,0

 

A Teheránban 64 résztvevővel megrendezett női kiesésese rendszerű világbajnokságot a 25 éves kínai Tan Csung-ji  (Tan Zhongyi) nyerte meg, a női sakkozás 16. világbajnoka lett. A döntőben az ukrán Anna Muzicsukkal viaskodott, a négy klasszikus gondolkodási idejű játszmájuk után 2-2-re álltak, rájátszás döntötte el a cím sorsát. Az első rapidpartiban döntetlen született, a második ütközet a kínai nagymesternő győzelmével ért véget a 42. lépésben.

A Nemzetközi Sakkszövetség kongresszusa a bakui olimpia idején döntötte el, hogy Teherán jelentkezését elfogadja, és az iráni főváros rendezheti meg a vb-t. A női sakkozók körében nem kis felzúdulást váltott ki a döntés. Többek között visszautasította a részvételt az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk, tiltakozott a helyszín és a hidzsáb kötelező viselése miatt. Nővére, Anna azonban harcba szállt a címért. Az amerikai sakkozónők közül Irina Krush és Nazi Paikidze mondták le a vb-t, ismeretlen okok miatt a világranglista harmadik indiai Humpy Koneru sem nevezett. Az iráni főváros 2016-ban Grand Prix-versenyt is rendezett, a 12 résztvevő az ottani törvényeket tiszteletben tartva fejkendőben küzdött meg egymással.

A kínai világbajnoknő Hou Ji-fan már korábban jelezte, hogy nem vesz részt a világbajnokságon. Régóta nehezményezte, hogy a női világbajnoknak nincs olyan privilégiuma, mint a férfi világelsőnek. Páros mérkőzésen megszerzett címét már egy év múlva meg kell védenie a kieséses rendszerű világbajnokságon. Hou Ji-fan a monacói GP-tornán aratott fölényes győzelme után a sorozattól is visszalépett.

Az előző világbajnokságról, Élő-pontok alapján, a kontinensviadalokról lehetett kivívni az indulási jogot. Az egyetlen magyar résztvevő, olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang a 2014-es Eb-n elért eredményével kvalifikálta magát. A női sakkozás elitjének versenyében a kínai Ju Wenjun vezette a rajtlistát, olimpiai bajnoknők, exvilágbajnoknők, kontinensbajnokok, rutinos nagymesterek és az utánpótlás legjobbjai csatáztak. Február 12-én kezdődtek meg a küzdelmek, március 3-án köszöntötték a női sakkozás új világbajnoknőjét.

Az első öt fordulóban két-kétjátszmás páros mérkőzésekre került sor, 1-1 esetén rájátszás döntötte el a továbbjutást. Kellemetlen meglepetésre a 13. helyre rangsorolt Hoang Thanh Trang már az első körben kikapott a 20 éven aluli világbajnoknőtől, az ukrán Natalija Bukszától, aki szerencsésebb kézzel sakkozott, nagymesternőnk nagy esélyt szalasztott el. A legjobb nyolc közé a kínai Ni Siqun kivételével az esélyesek jutottak, ki könnyebben, ki nehezebben vette az akadályokat.

A negyeddöntőben sorsdöntőnek bizonyult a kínai derbi, ahol Tan Zhongyi legyőzte honfitársnőjét, Ju Wenjunt, akinek azért nem volt oka túlzott szomorúságra, hiszen a GP-sorozat megnyerésével már biztosította helyét az őszre tervezett világbajnoki döntőben. Az elődöntőben az ukrán Anna Muzicsuk kettős győzelemmel az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjukot búcsúztatta, míg Tan Zhongyi és az indiai Dronavalli Harika párbaja hihetetlenül izgalmas rájátszásban dőlt el, a „hirtelen halál” parti döntött. A kínai nagymesternő már harmadik „pótvizsgáján” bizonyította, hogy a legizgalmasabb pillanatokban is képes volt megőrizni hidegvérét.

 

A rapid-és villám-világbajnoki címet szerzett Anna Muzicsukot sokan gondolták a döntő esélyesének, magabiztos játékkal, 10 partijából gyűjtött 9 pontjával zárta az öt fordulót, míg Tan Zhongyi három meccsen is a pokol tornácán érezhette magát. Döntetlen lett az első parti, Tan Zhongyi vezetést szerzett, Anna Muzicsuk a vb legjobbnak tartott játszmájában aratott győzelmével egyenlített ki. Békésebb döntetlen a negyedik összecsapásban, s jött a rájátszás. A rapidpartban 25-25 perc gondolkodási idővel és 10-10 másodperc lépésenkénti bónusszal gazdálkodhattak. Anna Muzicsuk hiába állt jobban, néha nyerés közelében az első rapidpartiban, a kínai nagymesternő kiharcolta a döntetlent. A második játszmában elért győzelmével pedig a csúcsra ért, a kapkodásban Muzicsuk királyával „aknamezőre” lépett.

A rajtlistán csak a kilencedik, korábban az első tízben sem jegyzett, a bakui sakkolimpián a kínai válogatottal és saját tábláján is aranyérmes 25 éves nagymesternő világbajnok lett.

Tan Zhongyi útja a világbajnoki címig:

Tan Zhongyi (kínai, 2502) – Sabina-Francesca  Foisor (amerikai, 2272) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Anna Usenyina (ukrán, 2444) - Tan Zhongyi (kínai, 2502) 4,5 – 4,5  (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 0 – 1, 0 - 1, 1 – 0, 1 – 0, 0  - 1, döntetlen)

Tan Zhongyi (kínai, 2502) - Rout Padmini (indiai, 2387)  3,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Tan Zhongyi (kínai, 2502)  - Ju Wenjun (kínai, 2583) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

Tan Zhongyi (kínai, 2502) – Dronavalli Harika (indiai, 2539) 5 – 4 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

Anna Muzicsuk (ukrán, 2558) – Tan Zhongyi (kínai, 2502) 2,5 – 3,5 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Magnus Carlsen 23 ponttal vezet Fabiano Caruana előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2018. január 1-től érvényes világranglistáján a háromszoros világbajnok norvég Magnus Carlsen előnye  23 pont a második helyre előrelépett amerikai Fabiano Caruana előtt. Az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov megőrizte harmadik helyét, az örmény Levon Aronjan két helyezést rontva a negyedik.  Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand kikerült a top tízből, az orosz Peter Szvidler négy év után az elit tagja. Legjobb magyarként Rapport Richárd a 42., Lékó Péter az 52., Almási Zoltán az 57., Berkes Ferenc a 82. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 108 ponttal előzi meg honfitársnőjét, Ju Wenjunt.

 

A Grand Chess Tour 2017 sorozat utolsó versenye, a London Chess Classic, csapatbajnokságok, kör-és nyíltversenyek eredményei kerültek beszámításra az új világranglistán.

A világbajnok Magnus Carlsen a brit fővárosban sem tudott győzni, 2017-ben egyetlen szuperversenyen sem végzett az élen! Az amerikai Fabiano Caruana és az orosz Jan Nepomnjacsij diadalmaskodott. Caruana visszaszerezte a ranglistán a második helyet, Nepomnjacsij visszakerült a top 25-be.

Az örmény Levon Aronjan két helyezést rontott, londoni fellépése nem sikerült, búcsúznia kellett a + 2800-as top elitből, ahova Carlsen mellett Caruana és az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov tartozik.

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand is gyengélkedett Londonban, kikerült a top tízből, a nyolcadik bajnoki címét megszerző orosz Peter Szvidler négy év után bekerült.

Rapport Richárd a Bundesligában és a kínai csapatbajnokságon játszott, Lékó Péter és Almási Zoltán a Bundesligában. Hét orosz, három-három amerikai és kínai, két-két azerbajdzsáni és indiai nagymester mellett egy-egy norvég, örmény, francia, holland,  cseh, bolgár, vietnami és lengyel sakkozó a legjobb 25-ben.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

1117

1217

0118

J.

Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2837

2837

2834

      9

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2799

2799

2811

9

1992

3.

      Mamedgyarov,S

azeri

2799

2799

2804

4

1985

4.

Aronjan,L

örmény

2801

2805

2797

9

1982

5.

Vachier-Lagrave,M                                

francia

2796

2789

2793

9

1990

6.

So,W

amerikai

2788

2788

2792

9

1993

7.

Kramnyik,V

orosz

2787

2787

2787

0

1975

8.

Nakamura,H

amerikai

2780

2781

2781

9

1987

9.

Ding Liren

kínai

2774

2777

2769

4

1992

10.

Szvidler,P

orosz

2763

2765

2768

11

1976

11.

Anand,V

indiai

2782

2782

2767

9

1969

12.

Griscsuk,A

orosz

2782

2772

2767

4

1983

13.

Yu Yangyi

kínai

2746

2751

2760

4

1989

14.

Karjakin,S

orosz

2760

2760

2753

9

1990

15.

Giri,A

holland

2762

2752

2752

0

1994

16.

Nepomnjacsij,J

orosz

2732

2729

2751

9

1990

17.

Navara,D

cseh

2732

2740

2749

4

1985

18.

Topalov,V

FID

2749

2749

2749

0

1975

19.

Radzsabov,T

azeri

2741

2748

2745

0

1987

20.

Harikrishna,P

indiai

2738

2744

2745

2

1986

21.

Jakovenko,D

orosz

2721

2730

2744

8

1983

22.

Wei Yi

kínai

2743

2743

2743

4

1999

23.

Le Quang Liem

vietnami

2737

2737

2737

0

1991

24.

Wojtaszek,R

lengyel

2741

2736

2735

2

1987

25.

Vityjugov,N

orosz

2721

2722

2732

11

1987

42.

         Rapport,R

magyar

2692

2707

2700

6

1996

52.

       Lékó,P

magyar

2680

2691

2692

2

1979

57.

     Almási,Z

magyar

2707

2685

2689

3

1976

82.

    Berkes,F

magyar

2653

2658

2662

11

1985

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 33 ponttal vezetnek a második helyezett kínaiak előtt. Legjobbjaink a hetedikek.

1.Oroszország 2746 (+ 3, 243 nemzetközi nagymester, 531 nemzetközi mester, 2548 címviselő)

2. Kína 2713 (+ 1, 45, 34, 164)

3. Egyesült Államok 2697 (+2, 94, 153, 784)

4. Ukrajna 2679 (- 1, 91, 200, 558)

5. India 2673 (50, 96, 341)

6. Azerbajdzsán 2662 (- 1, 24, 28, 144)

7. Magyarország 2649 (+ 1, 55, 122, 476)

8. Lengyelország 2645 (+ 2, 43, 107, 408)

9.. Franciaország 2643 (- 2, 49, 107, 428)

10. Örményország 2639 (+ 1, 41, 29, 121)

A King Salman rapid-és villám-világbajnokság eredményei is beszámításea kerültek.

A rapid világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2880

2. Leinier Dominguez Perez (kubai) 2826

3. Hikaru Nakamura (amerikai) 2823

4. Vlagyimir Fedoszejev (orosz) 2810

5. Viswanathan Anand (indiai) 2805

6. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2803

7. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2795

8. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2792

9. Wang Hao (kínai) 2792

10. Garri Kaszparov (orosz) 2783

34. Rapport Richárd (magyar) 2725

67. Lékó Péter (magyar) 2686

A blitz világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2965

2. Szergej Karjakin (orosz) 2868

3. Hikaru Nakamura (amerikai) 2853

4. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2846

5. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2839

6. Vladiszlav Artyemije (orosz) 2834

7. Levon Aronjan (örmény) 2833

8. Dmitrij Andrejkin (orosz) 2828

9. Juri Suro (ukrán) 2828

10. Wesley So (amerikai) 2824

23. Lékó Péter (magyar) 2748

52. Rapport Richárd (magyar) 2695

A honi rangsorban a dr. Hetényi Géza emlékverseny megnyerésének köszönhetően Bánusz Tamás két helyezést javított.

A honi ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2700 (- 6), Lékó Péter  2692, Almási Zoltán 2689 (+ 4), Berkes Ferenc 2662 (+ 4), Bánusz Tamás 2641 (+ 12), Balogh Csaba 2633 - 3), Erdős Viktor 2630 (- 2), Prohászka Péter  2616, Héra Imre 2614 (- 2), Gledura Benjámin 2611 (- 1), Papp Gábor 2607 (+ 5)

A női világranglistát vezető kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan előnye 108 pont honfitársnője, Ju Wenjun előtt.

A női rangsor élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2680

2. Ju Wenjun (kínai) 2572 (+ 5, 4)

3. Anna Muzicsuk (ukrán) 2571 (- 11, 4)  

4. Alekszandra Kosztenjuk (orosz)  2561 (+4, 1)

5. Katyerina Lahno (orosz) 2556 (+ 9, 4)

6. Viktorija Cmilyte (litván) 2542

7. Marija Muzicsuk (ukrán) 2540 (- 4, 4)

8. Lei Tingjie (kínai) 2531 (+ 3, 4)

9. Tan Zhongyi (kínai) 2523 (+ 6, 4)

10. Nana Dzagnidze (grúz) 2522

36. Hoang Thanh Trang (magyar) 2436 (- 3, 2)

95. Lázárné Vajda Szidónia (magyar) 2362 (+ 2, 2)

103. Medvegy Nóra (magyar) 2357 (- 3, 2)

Az országok rangsorában a kínai sakkozónők 11 ponttal előzik meg az oroszok legjobbjait. Nem kis meglepetésre a FIDE rangsorában Katar a harmadik, mindez köszönhető egyetlen női sakkozónőjük, az exvilágbajnoknő Zsu Csen 2423-as Élő-pontszámának. A grúzok ismét megelőzik az ukránokat, a mieink a tizedikek.

1. Kína 2493 (- 2)

2. Oroszország 2482 (+ 2)

3. Katar 2423

4. Grúzia 2421 (+ 3)

5. Ukrajna 2416 (- 5)

6. Lengyelország 2367 (+ 4)  

7. Németország 2365 (- 5)

8. India 2362 (- 1)

9. Egyesült Államok 2347 (- 3)

10. Magyarország 2343

A rapid világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2618

2. Anna Muzicsuk (ukrán) 2611

3. Ju WEnjun (kínai) 2568

4. Katyarina Lahno (orosz) 2533

5. Maraija Muzicsuk (ukrán) 2521

6. Valentyina Gunyina (orosz) 2517

7. Nana Dzagnizdze (grúz) 2515

8. Alekszandra Kosztenjuk (orosz) 2515

9. Lei Tingje (kínai) 2505

10. Elina Danieljan (örmény) 2488

68. Hoang Thanh Trang (magyar) 2351

A blitz világranglista élcsoportja:

1.Nana Dzagnidze (grúz) 2580

2. Katyerina Lahno (orosz) 2574

3. Valentyina Gunyina (orosz) 2559

4. Ju Wenjun (kínai) 2558

5. Alekszandra Kosztenjuk (orosz) 2551

6. Anna Muzicsuk (ukrán) 2545

7. Zhao Xue (kínai) 2539

8. Antoaneta Sztefanova (FIDE) 2507

9. Tan Zhongyi (kínai) 2494

10. Dronavalli Harika (indiai) 2473

31. Hoang Thanh Trang (magyar) 2391

A honi ranglista élcsoportjában változás, hogy Lázárné Vajda Szidónia a második helyre lépett előre, Gara Anita két helyezést rontott, Marjanovics Annamária egyet javított.

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2436 (- 2), Lázárné Vajda Szidónia 2362 (+ 2), Medvegy Nóra 2357 (- 3), Gara Anita 2350 (- 13), Marjanovics Annamária 2348 (+ 21), Gara Tícia 2331, Rudolf Anna 2325, Papp Petra 2324 (+ 11) Mádl Ildikó 2317 (- 6)

A juniorok világranglistáját vezető top ötös sorendjében újonc a holland Jorden van Foreest. Gledura Benjámin egy helyezést javítva a hetedik.

A legjobb juniorok:

1.Wei Yi (kínai) 2743  1999

2. Jan-Krysztof Duda (lengyel) 2724 (+ 7, 2) 1998

3. Vladiszlav Artyemijev (orosz) 2697 (+ 6, 4)  1998

4. Jeffery Xiong (amerikai) 2634  2000

5. Jorden van Foreest (holland) 2629 (3) 1999

7. Gledura Benjamin (magyar) 2612 (- 1, 13)  1999

43. Kántor Gergely (magyar) 2518 (+4, 2) 1999

79. Korpa Vence (magyar) 2479 (- 4, 2) 1998

A legjobb 20 éven aluli hölgyeknél a másodszor bajnoki címet szerzett orosz Alekszandra Gorjacskina az élen. A 16 éves Marjanovics Annamária 10. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli hölgyek:

1. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2493 (+ 7, 11)  1998

2. Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2449  2000

3. Stavroula Tsolakidou (görög) 2388 (- 24, 11)

4. Olga Badelka (fehérorosz, 2399 (+ 11, 9) 2002

5. Polina Suvalova (orosz) 2388 (+ 4, 11) 2001

10. Marjanovics Annamária (magyar) 2348 (+ 21, 19)   2001

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen és Dzagnidze a villám-világbajnokság győztesei

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Rijádban a norvég világbajnok Magnus Carlsen és a grúz Nana Dzagnidze győzött a King Salman villám-világbajnokságon. Carlsen másfél ponttal előzte meg a címvédő Szergej Karjakint, a rapid világbajnok Viswanathan Anand bronzérmesként zárt. Lékó Péter a 24., Rapport Richárd a 31., Almási Zoltán a 101. helyen végzett. A női versenyben a remekül hajrázó Valentyina Gunyina lett a második, a rapid világbajnok Ju Wenjun a bronzérmes. A 100 fős versenyben Hoang Thanh Trang a 19., Papp Petra a 66., Gara Anita a 84. helyezést ért el. A szaúdi királyság fővárosa kitűnő feltételekkel rendezte meg a vb-t, a rekordösszegű díjalap a legjobbak számára is vonzóvá tette a viadalt.

A 21 fordulós villám-világbajnokság második játéknapját Magnus Carlsen a háromszoros világbajnok Alekszandr Griscsuk elleni győzelemmel kezdte, az éllovas Szergej Karjakin remizett. Ding Liren, Jan Nepomnjacsij és Anton Korovov is sötéttel nyert, Vishy Anand világossal gyarapította pontjainak a számát. Rapport Richárd remivel, Lékó Péter és Almási Zoltán győzelemmel folytatta szerepelését. Karjakin fél ponttal vezetett Maxime Vachier-Lagrave előtt, Ding Liren harmadik volt, hárman 8,5 pontosok, tizenegyen 8 ponttal várták a folytatást.

A 13. körben Lékó Péter ismét győzött, Vlagyimir Fedoszejev volt a következő „áldozata”. Rapport Richárd remizett Griscsukkal. Karjakin a rivális Ding Lirennel osztozott meg a ponton, Vachier-Lagrave, Nepomnjacsij és Ding Liren fél ponttal gyűjtött kevesebbet az orosz sakkozónál, Carlsen egy pontra csökkentette hátrányát.

A 14. fordulóban Lékó Péter újabb remek nyeréssel javította tovább pozícióját, Peter Szvidlert győzte le. Az élen állók gyorsan remiztek, a norvég világbajnok az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov fatális elnézését kihasználva fél pontra közelített meg az éllovas Karjakint. Négyen osztották a második helyet, Lékó hetes holtversenyben a hatodikat. Rapport vesztett a vietnami Le Quang Liem ellen, Almási győzött. Ricsinek 8, Zolinak 6,5 pontja volt.

A tizenötödik körben Magnus Carlsen hihetetlen könnyedséggel játszva győzte le Szergej Karjakint, aki búcsúzni kényszerült az oly sokáig őrzött első helyétől. Carlsent hatan üldözték félpontos hátránnyal. Lékó mesterhármasa után botlott az örmény Tigran L Petroszjan ellen. A női versenyben is helycsere történt, a grúz Nana Dzagnidze vette át a vezetést, Pia Cramling az azerbajdzsáni Gunay Mammadzada lendületes támadásával szemben tehetetlen volt.

A King Salman villám-világbajnokság élcsoportja:

1.Magnus Carlsen 11, 2-7. Szergej Karjakin, Maxime Vachier-Lagrave, Ding Liren, Jan Nepomnjacsij és Tigran L Petroszjan 10,5, …21. Lékó Péter 9,5, 25. Rappport Richárd 9, 79. Almási Zoltán 7,5 pont.

A King Salman női villám-világbajnokság élcsoportja:

1.Nana Dzagnidze 11,5, 2. Pia Cramling 11, Katyerina Lahno 10,5, 4-6. Valentyina Gunyina, Gunay Mammadzada és Alekszandra Kosztenjuk 10,5,…55. Hoang Thanh Trang 7,5, 71. Papp Petra 7, 86. Gara Anita 6 pont.

A tizenhatodik forduló eredményei az egyre élesedő versenyfutásban nagy változásokat hoztak. Magnus Carlsen és MVL megosztoztak a ponton, a mai játéknapon először nyert Szergej Karjakin, Tigran L Petroszjan vereséget mért Ding Lirenre, Sahriyar Mamedgyarov javított, Jan Nepomnjacsijnak okozott bánatot. Lékó Péter remizett, Rapport Richárd nyert. Karjakin, Carlsen és Petroszjan 11,5 ponttal állt az élen, MVL, Mamedgyarov és Artyemijev 11 ponttal üldözte a triót, kilencen 10,5-tel reméltek lehetőséget az előrelépésre.

Rapport és Lékó 10 ponttal várta a 17. kört, a párosítás szeszélye folytán egymás ellen játszottak és remiztek.  Carlsen legyőzte holtversenyes társát, Petroszjant. Karjakin tartotta a lépést a világelsővel, Mamedgyarov ellen nyert. Vachier-Lagrave tempója sem csökkent, és a rapid világbajnok Viswanathan Anand már holtversenyben negyedik volt.

A 17. forduló után az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Perf.

Élő+/-

1

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2986

12,5

1,0

2725

168,0

2884

-32,8

2

3

GM

Szergej Karjakin

RUS

2854

12,5

0,0

2742

167,5

2910

24,2

3

4

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2853

12,0

0,0

2751

171,5

2894

18,4

4

5

GM

Ding Liren

CHN

2837

11,5

0,0

2714

167,5

2832

-1,2

5

20

GM

Viswanathan Anand

IND

2736

11,5

0,0

2694

153,0

2816

35,2

6

23

GM

Tigran L Petroszjan

ARM

2705

11,5

0,0

2692

163,0

2814

48,0

7

19

GM

Wang Hao

CHN

2737

11,0

0,0

2725

165,5

2823

39,2

8

12

GM

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2770

11,0

0,0

2698

157,0

2789

10,8

9

7

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2810

11,0

0,0

2696

160,5

2791

-7,6

10

25

GM

Yu Yangyi

CHN

2701

11,0

0,0

2685

163,5

2786

37,4

18   73  GM Rapport Richárd

HUN

2600

10,5

0,0

2720

156,5

2803

92,4

22

10

GM

Lékó Péter

HUN

2790

10,5

0,0

2655

152,5

2725

-27,6

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

53

GM

Pia Cramling

SWE

2326

13,0

1,0

2425

167,5

2

12

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2453

13,0

0,0

2431

168,5

3

3

GM

Valentyina Gunyina

RUS

2543

12,0

1,0

2435

171,0

4

4

GM

Tan Zhongyi

CHN

2543

12,0

0,0

2421

167,5

5

6

GM

Alekszandra Kosztenjuk

RUS

2526

11,5

1,0

2421

167,5

6

19

IM

Zsanszaja Abdualik

KAZ

2417

11,5

0,0

2385

161,0

A norvég világbajnok nem csökkentette a tempót. Két fordulóval a befejezés előtt Magnus Carlsen egy pontra növelte előnyét. Először a világbajnokjelölt Ding Lirent, majd az IMSA villámversenyének győztesét, Vladiszlav Artyemijevet győzte le. Az első játéknap utolsó körében a kínai Yu Yangyi elleni vesztése után csak MVL-nek engedélyezett fél pontot, hét partiban megadásra kényszerítette riválisait. Rapport nyert az azerbajdzsáni Rauf Mamedov ellen, míg Lékó vesztett Li Chao-val szemben. A 19. körben Rapport az ukrán Anton Korobovtól kapott ki, Lékó remizett a tadzsik Amonatovval. Almási az alsó régióban hadakozott, az oly kiegyensúlyozott mezőnyben sem kapott könnyű ellenfeleket.

A női vb-n a grúz Nana Dzagnidze a hajrá fokozott izgalmait is jól bírta, míg a svéd Pia Cramling egyre többet hibázott. Hoang Thanh Trang négyes nyerősorozattal nagyot lépett előre a táblázaton.

Az élcsoport állása:

1.Magnus Carlsen 14,5, 2. Szergej Karjakin 13,5, 3-4. Wang Hao és Viswanathan Anand 13, 5-9. Ding Liren, Tigran L Petroszjan, Yu Yangyi, Anton Korobov és Levon Aronjan 12,5,… 18. Rapport Richárd 11,5, 35. Lékó Péter 11, 100. Almási Zoltán 8,5 pont.

Az élcsoport állása:

1.Nana Dzagnidze 15, Valentyina Gunyina 14, 3-4. Tan Zhongyi és Pia Cramling 13,5, 5. Katyerina Lahno 13, 6. Alekszandra Kosztenjuk 12,5,…16. Hoang Thanh Trang 11,5, 59. Papp Petra 9,5, 92. Gara Anita 8 pont.

Magnus Carlsent már a 20. forduló után világbajnokként köszönthették. Az ukrán Anton Korobov sem tudta megállítani a második játéknapon ellenállhatatlanul, félelmetes gyorsasággal játszó világelsőt. A címvédő Szergej Karjakin újabb vereséget szemvedett, a remekül hajrázó Levon Aronjan mért rá csapást. Az örmények legjobbja 11 forduló után a 68. helyen szerénykedett. Vishy Anand négyes holtversenyben már második volt.

Aronjan világossal nem kockáztatott Carlsennel szemben, de a remivel leszorult dobogóról. Anand nyert MVL ellen, az orosz rangadón Karjakin legyőzte Griscsukot.

A második helyen előállt holtverseny a jobb mezőnyátlag döntötte el a címvédő javára. Viswanathan Anand aligha bánkódik, hogy a rapid világbajnoki cím után „csak” bronzérmes lett. A 48 esztendős ötszörös világbajnok teljesítménye, eredményessége a világbajnokság legnagyobb szenzációja. A vb-n lejátszott 36 partiból egyet vesztett el! Anand a két versenyen 250 ezer dollárt nyert, míg Carlsen a villám-vb 250 ezer dolláros első díjnak köszönhetően 283 ezret.

Nana Dzagnidze egypontos előnnyel várhatta a befejező kört, gyors döntetlennel világbajnok lett. Valentyina Gunyina a hajrában elért ötös nyerősorozatának köszönhetően ezüstérmes, míg a rapid világbajnok kínai Ju Wenjun bronzérmesként zárt. Pia Cramling utolsó három partiját elvesztette. Hoang Thanh Trang remekül hajrázott, hat játszmájából ötöt megnyert.

A King Salman villám-világbajnokság végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

Perf.

Élő+/-

1

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2986

16,0

0,0

2742

257,0

10

2924

-20,8

2

3

GM

Szergej Karjakin

RUS

2854

14,5

0,5

2745

253,5

11

2873

13,8

3

20

GM

Viswanathan Anand

IND

2736

14,5

0,5

2712

245,5

11

2844

60,8

4

19

GM

Wang Hao

CHN

2737

14,0

0,0

2716

249,5

11

2832

53,0

5

2

GM

Levon Aronjan

ARM

2863

14,0

0,0

2685

239,0

10

2794

-30,4

6

5

GM

Ding Liren

CHN

2837

13,5

0,0

2722

251,5

10

2812

-9,6

7

23

GM

Tigran L Petroszjan

ARM

2705

13,5

0,0

2710

251,0

10

2803

57,2

8

25

GM

Yu Yangyi

CHN

2701

13,5

0,0

2708

251,0

10

2803

59,0

9

13

GM

Anton Korobov

UKR

2760

13,5

0,0

2707

248,5

10

2799

24,8

10

12

GM

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2770

13,5

0,0

2697

242,5

10

2783

12,2

11

9

GM

Peter Szvidler

RUS

2797

13,5

0,0

2692

247,0

10

2784

-3,8

12

4

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2853

13,0

0,0

2747

264,0

10

2822

-14,4

13

21

GM

Alekszandr Griscsuk

RUS

2725

13,0

0,0

2689

246,5

10

2767

24,0

14

66

GM

Borisz Szavcsenko

RUS

2619

13,0

0,0

2686

245,5

11

2731

79,6

15

32

GM

Hrant Melkumjan

ARM

2686

13,0

0,0

2655

238,0

10

2727

24,4

16

11

GM

Le Quang Liem

VIE

2771

13,0

0,0

2654

232,0

11

2731

-21,0

17

17

GM

Rauf Mamedov

AZE

2755

13,0

0,0

2625

223,5

10

2701

-29,0

18

38

GM

Ahmed Adly

EGY

2678

13,0

0,0

2599

216,5

11

2672

-0,8

24

10

GM

Lékó Péter

HUN

2790

12,5

0,0

2654

233,0

11

2713

-42,4

31

73

GM

Rapport Richárd

HUN

2600

12,0

0,0

2720

244,0

11

2767

95,4

101

34

GM

Almási Zoltán

HUN

2682

9,5

0,0

2577

199,5

10

2504

-48,7

(138 résztvevő)

A King Salman női villám-világbajnokság végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Rtg

Pts.

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

12

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2453

16,5

0,0

2431

253,0

10

2

3

GM

Valentyina Gunyina

RUS

2543

16,0

0,0

2426

255,0

11

3

2

GM

Ju Wenjun

CHN

2548

14,0

1,0

2406

249,5

10

4

1

GM

Katyerina Lahno

RUS

2619

14,0

0,0

2449

260,5

10

5

53

GM

Pia Cramling

SWE

2326

13,5

0,0

2428

257,0

10

6

4

GM

Tan Zhongyi

CHN

2543

13,5

0,0

2427

252,0

10

7

6

GM

Alekszandra Kosztenjuk

RUS

2526

13,5

0,0

2413

254,5

10

8

19

IM

Zsanszaja Abdumalik

KAZ

2417

13,5

0,0

2395

252,5

11

9

36

WGM

Klaudia Kulon

POL

2361

13,5

0,0

2361

245,5

11

10

93

WGM

Gunay Mammadzada

AZE

2037

13,0

0,0

2448

260,0

10

11

11

GM

Anna Usenyina

UKR

2457

13,0

0,0

2379

246,5

10

12

28

GM

Natalija Zsukova

UKR

2372

13,0

0,0

2326

221,0

11

13

16

GM

Elina Danieljan

ARM

2429

13,0

0,0

2251

208,0

11

14

14

WGM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2440

12,5

0,0

2400

241,0

10

15

24

IM

Lela Zsavahasvili

GEO

2395

12,5

0,0

2396

230,0

10

16

10

GM

Lei Tingjie

CHN

2461

12,5

0,0

2393

251,0

11

17

9

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2467

12,5

0,0

2358

231,0

11

18

20

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2412

12,5

0,0

2320

221,5

11

19

17

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2422

12,5

0,0

2307

216,0

10

66

77

WGM

Papp Petra

HUN

2245

10,0

0,0

2262

196,5

10

84

49

IM

Gara Anita

HUN

2335

9,5

0,0

2183

181,5

10

(100 résztvevő)

Verőci Zsuzsa

Fotók:  fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Cramling egypontos előnnyel az élen, a címvédő Karjakin fél ponttal előzi meg riválisait

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Rijádban a King Salman villám-világbajnokság első játéknapja, tizenegy forduló után a férfiak versenyében a címvédő orosz Szergej Karjakin félpontos előnnyel vezet. A női viadalon a hetes nyerősorozattal előretörő svéd Pia Cramling egy ponttal előzi meg riválisait. A játszmánként 3-3 perc és lépésenként 2-2 másodperc gondolkodási idejű játszmákban a sakkozók hihetetlen küzdelmet vívtak ellenfeleikkel, az állások rejtelmeivel, az idővel. A norvég világbajnok Magnus Carlsen a huszadik helyről várja a szombati 10 fordulót, másfél pont a hátránya Karjakinnal szemben.  

A villám-világbajnokság első fordulója hihetetlen eseménnyel kezdődött meg. A világbajnok Magnus Carlsen és az orosz Erneszto Inarkijev partijában a küzdő feleknek a kritikus állásban csak másodperceik voltak. Először Inarkijev nem lépett ki a sakkból, illegális lépéssel ő is sakkot adott. Carlsen kilépett a sakkból reklamálás helyett, mire Inarkijev reklamált, és a világbajnokot a bíró vesztesnek nyilvánította. Carlsen óvott, új döntés született, döntetlen lett a játszma. Elkészült a második forduló párosítása, majd újabb tanácskozás után a játszma folytatását rendelték el – az illegális lépések előtti állásból – ezt Inarkijev elutasította, amire Magnus Carlsent győztesnek nyilvánították, újra párosítottak. Az éltáblákon Peter Szvidler és Le Quang Liem nyert. Rapport Richárd és Lékó Péter remizett, Almási Zoltán vesztett.

A versenyterem az első kör után mindenki az esetet tárgyalta, aligha dicsérték az új szabályt, hogy az illegális lépést nem büntetik, ha nem reklamál a sakkozó, de a másodikat büntethetik, ha valaki járatosabb a szabálykönyvben, és „olcsó trükkel” próbálja megnyerni hátrányosabb pozícióját. Tiszta kabaré, hogy a szabályokat kigondolók mennyi bűnt követnek el a sakk ellen. A vb főbírója, a görög Takis Nikolopoulos sebtében bírói értekezletet is összehívott, a második forduló csak jelentős késéssel kezdődött meg.

A felesleges izgalmak nem múltak el nyomtalanul, Carlsen kikapott az orosz Szanan Szjugirovtól. Rapport és Almási nyeréssel, Lékó remivel folytatta. Tizenöten nyerték meg második partijukat.

Hatan vették sikerrel a harmadik akadályt is, Almási győzött, Rapport és Lékó vereséget szenvedett. Nem kis feladat hárult a bírói vezérkarra, hogy az eredményeket pontosan rögzítsék, majd a program elkészítse az új kör párosítását. Szjugirovnak a világbajnok elleni győzelme szárnyakat adott, negyedszer is nyert, a francia Etienne Bacrot és az egyiptomi Bassem Amin tartotta vele a lépést, öten gyűjtöttek fél ponttal kevesebbet. Carlsen és a címvédő orosz Szergej Karjakin a rendkívül népes 3 pontosok csoportjába tartozott. Lékó győzött, Almási remizett, Rapport vesztett, Zolinak 2,5, Péternek 2, Ricsinek 1,5 pontja volt.

Az ötödik fordulóban Maxime Vachier-Lagrave újabb nyeréssel már négyes holtversenyben első volt. Magnus Carlsen és Szergej Karjakin félpontos hátránnyal követte a négyest. Lékó 3, Rapport és Almási 2,5 ponttal a középmezőnyhöz tartozott.

Az élcsoport állása az 5. forduló után:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

54

GM

Szanan Szjugirov

RUS

2645

4,5

0,0

2729

16,0

2

4

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2853

4,5

0,0

2694

12,0

3

65

GM

Etienne Bacrot

FRA

2621

4,5

0,0

2677

12,0

4

49

GM

Bassem Amin

EGY

2655

4,5

0,0

2632

13,5

5

57

GM

Alekszej Drejev

RUS

2640

4,0

0,0

2740

13,5

6

81

FM

Andrej Eszipenko

RUS

2581

4,0

0,0

2725

11,5

7

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2986

4,0

0,0

2706

13,5

8

3

GM

Szergej Karjakin

RUS

2854

4,0

0,0

2688

12,0

9

64

GM

Farruh Amonatov

TJK

2628

4,0

0,0

2684

11,5

10

90

GM

Szergej Grigorjanc

RUS

2559

4,0

0,0

2679

11,5

11

13

GM

Anton Korobov

UKR

2760

4,0

0,0

2664

13,5

12

25

GM

Yu Yangyi

CHN

2701

4,0

0,0

2654

15,0

13

23

GM

Tigran L. Petroszjan

ARM

2705

4,0

0,0

2650

12,0

14

19

GM

Wang Hao

CHN

2737

4,0

0,0

2641

12,0

15

39

GM

Olekszandr Bortnyik

UKR

2677

4,0

0,0

2637

13,5

16

52

GM

Georg Meier

GER

2652

4,0

0,0

2572

11,0

..

45

10

GM

Lékó Péter

HUN

2790

3,0

0,0

2628

12,5

61

73

GM

Rapport Richárd

HUN

2600

2,5

0,0

2766

14,0

80

34

GM

Almási Zoltán

HUN

2682

2,5

0,0

2577

11,5

A hatodik fordulóban az ukrán Olakszandr Bortnyik fél pontot rabolt Magnus Carlsentől. A címvédő Szergej Karjakin újabb győzelemmel holtversenyben vezetett. Lékó nyert, Rapport remizett, Almási kikapott.

A norvég világelső következő partiját is elremizte, Karjakin és Vachier-Lagrave már egy ponttal előzte meg Carlsent. A nyolcadik fordulóban küzdött meg Viswanathan Anand és Magnus Carlsen, ezúttal remiztek, ahogy Karjakin és Vachier-Lagrave is döntetlennel folytatta. Lékó remizett, Rapport győzelemmel javított, Almási újabb partit vesztett.

Magnus Carlsen remivel már másfél pontos hátrányba került, Szergej Karjakin és MVL nyerései egyre nagyobb nyomást helyeztek a világbajnokra. Lékó és Rapport vesztett a kilencedik körben, Almási győzött.

A tizedik fordulóban Carlsen riválisai remiztek, a világelső négy döntetlen után nyert partit. Vachier-Lagrave és Karjakin fél ponttal előzte meg Szvidlert, Kravcsivot és Andriaszjant, tízfős volt a 7 pontosok csoportja. Lékó remizett, Rapport és Almási győzött ebben a körben.

A mai játéknap utolsó körében Magnus Carlsent újabb fiaskó érte, világossal vesztett a kínai Wang Hao ellen. A címvédő Karjakin félpontos előnnyel várhatja a szombati 10 fordulót. Rapport és Lékó győzelemmel, Almási vereséggel zárta az oly sok megpróbáltatást okozó tizenegy fordulót.

Az élcsoport állása a 11. forduló után:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Perf.

Élő+/-

1

3

GM

Szergej Karjakin

RUS

2854

9,0

0,0

2702

68,0

2939

20,4

2

4

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2853

8,5

0,0

2722

72,5

2910

16,2

3

9

GM

Peter Szvidler

RUS

2797

8,0

0,0

2695

68,0

2851

15,0

4

19

GM

Wang Hao

CHN

2737

8,0

0,0

2693

65,5

2851

31,8

5

5

GM

Ding Liren

CHN

2837

8,0

0,0

2675

64,0

2827

-2,8

6

25

GM

Yu Yangyi

CHN

2701

8,0

0,0

2663

64,5

2824

33,6

7

11

GM

Le Quang Liem

VIE

2771

8,0

0,0

2649

61,5

2807

8,8

8

12

GM

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2770

8,0

0,0

2625

62,0

2771

1,0

9

29

GM

Martyin Kravcsiv

UKR

2692

7,5

0,0

2688

67,0

2784

30,2

10

16

GM

Zaven Andriszjan

ARM

2755

7,5

0,0

2687

70,0

2804

14,8

11

7

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2810

7,5

0,0

2661

64,5

2769

-9,8

12

15

GM

Salem A. R. Saleh

UAE

2757

7,5

0,0

2638

56,5

2754

-0,2

13

21

GM

Alekszandr Griscsuk

RUS

2725

7,5

0,0

2626

64,5

2744

6,2

14

81

FM

Andrej Eszipenko

RUS

2581

7,0

0,0

2753

72,0

2855

79,2

15

64

GM

Farruf Amonatov

TJK

2628

7,0

0,0

2733

70,5

2761

52,4

16

76

GM

Jurij Krivorucsko

UKR

2596

7,0

0,0

2727

66,5

2805

59,4

17

57

GM

Alekszej Drejev

RUS

2640

7,0

0,0

2723

73,5

2769

46,4

18

73

GM

Rapport Richárd

HUN

2600

7,0

0,0

2719

63,0

2815

62,6

19

49

GM

Bassem Amin

EGY

2655

7,0

0,0

2709

73,0

2779

38,0

20

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2986

7,0

0,0

2697

67,5

2760

-51,0

21

20

GM

Viswanathan Anand

IND

2736

7,0

0,0

2692

62,0

2777

11,4

22

65

GM

Etienne Bacrot

FRA

2621

7,0

0,0

2686

68,0

2708

41,2

..

41

10

GM

Lékó Péter

HUN

2790

6,5

0,0

2635

63,0

2675

-31,4

106

34

GM

Almási Zoltán

HUN

2600

4,5

0,0

2552

53,5

2455

-32,9

Női világbajnokság

A női versenyben tizennégyen rajtoltak jól, Hoang Thanh Trang is kettős győzelemmel kezdett, Gara Anita 1, Papp Petra fél ponttal. Négy kör után orosz duó vezetett, Daria Voit és Anasztaszia Bodnaruk, öten voltak fél ponttal elmaradva, Trang 3, Anita 2, Petra 1,5 pontot gyűjtött a négy partiból.

Számos meglepetés alakította ki öt forduló után az élcsoportot, esélyesek mellett a női élsakkban kevéssé ismertek okoztak meglepetéseket. Trang a jó kezdés után megtorpant, Anita és Petra nagy kihívások előtt állt.

Az 5. forduló után az élcsoport állása:

H.

R

Név

FED

Rtg

Pts.

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

12

 

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2453

4,5

0,0

2399

12,0

2

39

FM

Daria Voit

RUS

2358

4,5

0,0

2378

13,5

3

15

IM

Anasztaszia Bodnaruk

RUS

2432

4,5

0,0

2362

14,5

4

1

GM

Katyerina Lahno

RUS

2619

4,0

0,0

2438

14,0

5

93

WGM

Gunay Mammmadzava

AZE

2037

4,0

0,0

2434

11,5

6

10

GM

Lei Tingije

CHN

2461

4,0

0,0

2424

11,5

7

3

GM

Valentyina Gunyina

RUS

2543

4,0

0,0

2403

12,5

8

85

WIM

Polina Suvalova

RUS

2199

4,0

0,0

2396

13,0

39

17

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2422

3,0

0,0

2326

12,5

74

49

IM

Gara Anita

HUN

2335

2,0

0,0

2285

11,0

86

77

WGM

Papp Petra

HUN

2245

1,5

0,0

2353

10,0

A hatodik forduló eredményei az esélyeseknek kedveztek, Nana Dzagnidze állt az élre, négyfős volt az üldöző boly, Katyerina Lahno és Anasztaszia orosz duó mellett a rapid világbajnokság bronzérmese, a német Elisabeth Paehtz. A női sakkozás egyik legnagyobb csillaga, a világbajnokság doyenje, a svéd Pia Cramling „begyújtotta” a rakétákat, sorban nyerte meg partijait. Hetes nyerősorozatot elérve éllovasként zárta az első játéknapot, Riválisai is csak nézték, ahogy Pia a tőle megszokott elegáns stílusban tette meg a játszmák sorsát eldöntő lépéseket. A vb-t Valentyina Gunyina elleni vereséggel kezdte, egypontos előnnyel vezet.

Hoang Thanh Trang biztató kezdés, a 4-ből 3 pont után négyszer is kikapott két nyerés és egy döntetlen mellett.  Gara Anita hat vereséget szenvedett el, négyszer tudott nyerni, egyszer remizett. Papp Petra is hatszor kényszerült feladásra, még három nyerést és két döntetlent ért el.

A női világbajnokság élcsoportja a 11. forduló után:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

53

GM

Pia Cramling

SWE

2326

9,5

0,0

2444

68,5

2

12

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2453

8,5

1,0

2429

74,0

3

3

GM

Valentyina Gunyina

RUS

2543

8,5

0,0

2440

71,0

4

1

GM

Katyerina Lahno

RUS

2619

8,0

0,0

2442

76,5

5

33

WGM

Natalija Buksza

UKR

2368

8,0

0,0

2320

58,0

6

93

WGM

Gunnay Mammadzava

AZE

2037

7,5

0,0

2458

67,0

7

4

GM

Tan Zhongyi

CHN

2543

7,5

0,0

2410

68,5

8

10

GM

Lei Tingije

CHN

2461

7,5

0,0

2379

66,0

9

18

IM

Inna Gaponenko

UKR

2421

7,5

0,0

2353

63,5

10

26

WGM

Marta Micsna

GER

2393

7,0

0,0

2423

63,5

11

15

IM

Anasztaszia Bodnaruk

RUS

2432

7,0

0,0

2402

69,5

12

45

IM

Daria Csarocskina

RUS

2345

7,0

0,0

2394

65,5

13

6

GM

Alekszandra Kosztenjuk

RUS

2526

7,0

0,0

2387

67,0

57

17

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2422

5,5

0,0

2309

58,0

77

49

IM

Gara Anita

HUN

2335

4,5

0,0

2266

53,0

86

77

WGM

Papp Petra

HUN

2245

47,0

0,0

2299

51,5

Verőci Zsuzsa

Fotók: riyadh2017.fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kezdődik a villám-világbajnokság, 3-3 perc és 2-2 másodperc, 21 forduló

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Rijádban december 29. és 30. között rendezik meg a King Salman női-és férfi villám-világbajnokságot. A férfiak mezőnyében a rajtlistát fölényesen vezeti a norvég világbajnok Magnus Carlsen, a nőknél az orosz olimpiai bajnok Katyerina Lahno. Címvédőként az orosz Szergej Karjakin játszik, a nőknél új győztest avatnak. Pénteken 11, szombaton 10 fordulóra kerül sor, játszmánként 3-3 perc és lépésenként 2-2 másodperc a gondolkodási idő. Hat magyar résztvevője van a viadaloknak, Lékó Péter, Almási Zoltán és Rapport Richárd, Hoang Thanh Trang, Gara Anita és Papp Petra. A férfiak versenyén 750 ezer dollár a díjalap, a győztes 250 ezret kap. A nőknél 250 ezret osztanak, a világbajnok 80 ezret nyer. A fordulókat magyar idő szerint 12 órától játsszák.

 

A King Salman rapid világbajnokság után tovább gyorsul a tempó, két napon keresztül a villámsakk világbajnokságra figyel a sakkvilág. A 21 fordulós svájci rendszerű viadalokon a sakkvilág ászai játszanak, világbajnok, exvilágbajnokok, olimpiai bajnokok, világbajnok-jelöltek viaskodnak majd 3-3 perces és lépésenként 2-2 másodperc gondolkodási idővel.

A férfiak 138 fős mezőnyében a világbajnok Magnus Carlsen vezeti a rajtlistát. Alighanem felpaprikázott hangulatban a rapid vb-n elszenvedett fiaskó után. Meglepően gyengén rapidozott az örmény Levon Aronjan. A villám-vb-n címvédőként játszó orosz Szergej Karjakin is csak messziről figyelhette a riválisok küzdelmeit.

A férfi villám-világbajnokság rajtlistájának élcsoportja:

Magnus Carlsen (norvég, 2986)

Levon Aronjan (örmény, 2863)

Szergej Karjakin (orosz, 2854)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2853)

Ding Liren (kínai, 2837)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2815)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2810)

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2798)

Peter Szvidler (orosz, 2797)

Lékó Péter (magyar, 2790)

Le Quam Liem (vietnami, 2771)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770)

Anton Korobov (ukrán, 2760)

Pentala Harikrishna (indiai, 2759)

Salem A. R. Saleh (Egyesült Arab Emírségekbeli, 2757)

Zaven Andriaszjan (örmény, 2755)

Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2755)

Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2750)

Wang Hao (kínai, 2737)

Viswanathan Anand (indiai, 2736)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2725)

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2711)

Almási Zoltán (magyar, 2682)

Rapport Richárd (magyar, 2600)

A női rapid vb-n is borult a papírforma. A rajtlistát vezető orosz Katyerina Lahno egy pillanatig sem volt versenyben magas helyezésért. Olimpiai bajnoknő társai, Valentyina Gunyina és Alekszandra Kosztenjuk is javítani szeretne. A Dohában mindkét műfajban győztes ukrán Anna Muzicsuk a helyszín kiválasztása miatti tiltakozásul nem játszik, új világbajnokot avatnak.

A női villám-világbajnokság rajtlistájának élcsoportja:

Katyerina Lahno (orosz, 2619)

Ju Wenjun (kínai, 2548)

Valentyina Gunyina (orosz, 2543)

Tan Zhongyi (kínai, 2543)

Dronavalli Harika (indiai, 2537)

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2526)

Antoaneta Sztefanova (FIDE, 2517)

arie Sebag (francia, 2481)

Elisabeth Paehtz (német, 2467)

Lei Tingije (kínai, 2461)

Anna Usenyina (ukrán, 2457)

Nana Dzagnidze (grúz, 2453)

Irina Krush (amerikai, 2451)

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2440)

Anasztaszia Bodnaruk (orosz, 2432)

Elina Danieljan (örmény, 2429)

Hoang Thanh Trang (magyar, 2422)

Gara Anita (magyar, 2335)

Papp Petra (magyar, 2245)

A villám-világbajnokságok története

2006-ban Rishon le Zionban rendezték meg az első villám-világbajnokságot, holtverseny után az orosz Alekszandr Griscsuké lett a győztesnek járó trófea honfitársa, Peter Szvidler előtt. Az azeri Tejmur Radzsabov és Viswanathan Anand osztotta a harmadik helyet, Polgár Judit az izraeli Borisz Gelfanddal az ötödiket a 16 fős mezőnyben.

Egy év múlva a Tal emlékversenyt  követően 20 résztvevő, kétfordulós maratoni viadalán az ukrán Vaszilij Ivancsuk diadalmaskodott, egy ponttal ért el többet Viswanathan Anandnál, Alekszandr Griscsuk a bronzérmet vehette át, Lékó Péter hatodikként zárt.

2008-ban Almati volt a házigazda, 16 résztvevő körmérkőzéses rendszerben döntötte el a világbajnoki címet. A kubai Leinier Dominguez Perez félpontos előnnyel győzött, Vaszilij Ivancsuk a második, Peter Szvidler a harmadik helyen végzett.

2009-ben Magnus Carlsen óriási fölénnyel, hárompontos előnnyel Viswanathan Anand előtt nyerte meg a vb-t, Szergej Karjakin 3 ponttal lemaradva lett bronzérmes, Lékó Péter a nyolcadik a 22 résztvevő viadalán. Egy év múlva Levon Aronjant ünnepelték győztesként, Tejmur Radzsabov és Magnus Carlsen lett még dobogós.

Négy éve Alekszandr Griscsuk győzött az Asztanában megrendezett 16 fős, kétfordulós villám-világbajnokságon. Griscsuk fél ponttal gyűjtött többet, mint a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen. A bronzérmet az aranyéremre is sokáig esélyes rapidvilágbajnok orosz Szergej Karjakin vehette át.

A vietnami Le Quang Liem győzelmével ért véget a Hanti-Manszijszkban megrendezett villám-világbajnokság. A címvédőként rajtoló Alekszandr Griscsuk félpontos hátránnyal lett második, az ukrán Ruszlan Ponomarjov a harmadik. Tizennyolc ország 60 sakkozója csatázott a 15 fordulós svájci rendszerű viadalon, ahol a két-kétjátszmás meccseket játszottak.

 

Három éve Dubajban Magnus Carlsen sikerével fejeződött be a 21 fordulós villám-világbajnokság. Sikerült a triplázás, 2013-ban Viswanathan Anandtól elhódította a klasszikus sakkozás világbajnoki címét, Dubajban megnyerte a rapid-vb-t, és a villámsakkban is győzött, 80 ezer dolláros díjjal zárta a tornákat. Egy ponttal előzte meg az orosz Jan Nepomnjacsijt és az amerikai Hikaru Nakamurát. Fej-fej melletti nagy küzdelmet vívott az orosz nagymesterrel, akit a 20. fordulóban az örmény Levon Aronjan fosztott meg az aranyérem megszerzésének reményétől. Polgár Judit az öldöklő csatában remek kezdés után a hajrára elfáradt. A párosítás sem fogadta kegyeibe, az egész mezőnyben nagymesternőnk ellenfeleinek volt a legmagasabb Élő-pontátlaga, végül 26. lett. A sakkvilág szupersztárjainak részvételével megrendezett viadalon az idő szorításában fordulatos partikat láttunk.

 

Berlinben az orosz Alekszandr Griscsuk nyerte meg a villámsakk-világbajnokságot. Harmadszor lett világbajnok, 2006-ban és 2012-ben már győztesként ünnepelték. A francia Maxime Vachier-Lagrave a 20. fordulóig az élen állt, a finisben hibázott, félpontos hátránnyal lett ezüstérmes. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik gyengébb mezőnyértéke miatt bronzérmesként zárta a 21 fordulós emlékezetes viadalt. A címvédő Magnus Carlsen csak hatodik lett. Lékó Péter négy győzelemmel, tizenöt döntetlennel és két vereséggel az 57. helyen végzett a játszmánként 3-3 perc és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal megrendezett világbajnokságon.

A villám-világbajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

Perf.

1

5

Alekszandr Griscsuk

RUS

2814

15,5

2699

241,0

2876

2

2

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2854

15,0

2727

264,0

2877

3

15

Vlagyimir Kramnyik

RUS

2763

15,0

2705

245,0

2856

4

10

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2789

14,5

2691

243,0

2827

5

3

Jan Nepomnjacsij

RUS

2831

14,5

2642

228,5

2775

6

1

Magnus Carlsen

NOR

2914

14,0

2720

259,0

2837

7

25

Peter Szvidler

RUS

2726

14,0

2691

247,0

2810

8

7

David Navara

CZE

2806

14,0

2646

225,5

2767

9

113

Juri Vovk

UKR

2566

13,5

2742

255,0

2827

10

66

Rusztam Kaszimdzsanov

UZB

2641

13,5

2720

259,5

2810

11

4

Levon Aronjan

ARM

2817

13,5

2710

252,5

2805

12

18

Borisz Gelfand

ISR

2743

13,5

2700

247,0

2795

13

28

Leinier Dominguez Perez

CUB

2717

13,5

2687

243,5

2781

14

12

Rauf Mamedov

AZE

2777

13,5

2659

237,0

2757

15

17

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2749

13,5

2648

234,0

2744

16

54

Pavel Ponkratov

RUS

2666

13,5

2608

222,0

2694

17

16

Szergej Karjakin

RUS

2759

13,0

2720

257,0

2800

18

59

Nyikita Vityjugov

RUS

2655

13,0

2711

243,5

2774

19

37

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2694

13,0

2683

245,0

2761

20

31

Anton Korobov

UKR

2705

13,0

2663

241,5

2744

21

11

Dmitrij Andrejkin

RUS

2781

13,0

2663

232,0

2734

22

9

Viswanathan Anand

IND

2791

13,0

2658

236,5

2739

57

22

Lékó Péter

HUN

2736

11,5

2634

233,0

2667

 

 

Dohában az orosz Szergej Karjakin elsőségével ért véget a villámsakk-világbajnokság. Az izgalmas versenyfutást az utolsó forduló döntötte el, a félpontos előnnyel vezető Magnus Carlsen remizett Lékó Péterrel, a grúz Baadur Dzsobavát legyőző Szergej Karjakin ellenfelei magasabb Élő-átlagának köszönhetően a holtverseny az orosz sakkozónak kedvezett. A norvég világelső a rapid-és a villám-vb-n is ennek a pontszámításnak lett az „áldozata”, a remélt két világbajnoki címek helyett be kellett érnie a bronz, illetve az ezüstéremmel. A 20 éves orosz Daniil Dubov végzett a harmadik helyen, Lékó Péter 11.  lett a sakkvilág legjobbjainak 21 fordulós viadalán.

A villám-világbajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

Élő+/-

1

8

GM

Szergej Karjakin

RUS

2800

16,5

2740

259,0

82,6

2

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2873

16,5

2735

258,0

41,0

3

21

GM

Daniil Dubov

RUS

2724

14,5

2733

259,0

79,8

4

3

GM

Hikaru Nakamura

USA

2842

14,5

2720

256,5

9,0

5

12

GM

Alekszandr Griscsuk

RUS

2761

14,5

2718

253,0

52,0

6

6

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2823

14,0

2708

252,5

1,6

7

10

GM

Leinier Dominguez Perez

CUB

2783

13,0

2725

253,5

13,4

8

34

GM

Anton Korobov

UKR

2666

13,0

2708

246,0

67,6

9

16

GM

Vaszilij Ivancsuk

UKR

2754

13,0

2697

254,5

13,8

10

15

GM

Viswanathan Anand

IND

2754

13,0

2695

249,0

12,2

11

26

GM

Lékó Péter

HUN

2697

13,0

2678

238,5

34,2

12

5

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2830

13,0

2677

245,0

-36,6

13

44

GM

Salem A. R. Saleh

UAE

2636

12,5

2767

261,0

103,8

14

45

GM

Wei Yi

CHN

2636

12,5

2722

237,5

79,8

15

17

GM

Baadur Dzsobava

GEO

2752

12,5

2700

250,5

6,2

16

24

GM

Yu Yangyi

CHN

2712

12,5

2688

249,5

22,2

17

29

GM

Alekszandr Rjazancev

RUS

2678

12,5

2663

233,0

25,0

18

19

GM

Vlagyimir Oniscsuk

UKR

2740

12,5

2634

228,5

-24,6

19

35

GM

Radoslaw Wojtaszek

POL

2666

12,0

2712

248,5

50,4

20

55

GM

Bu Xiangzhi

CHN

2613

12,0

2706

238,5

75,2

 

A női vb-n Anna Muzicsuk fantasztikus sikert ért el, a rapid világbajnoki címe után szédületes hajrával, utolsó öt partiját megnyerve félpontos előnnyel aranyérmes lett! A viadal első napja, kilenc forduló után egy pont volt a hátránya az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk mögött, fél ponttal volt lemaradva a Grand Prix-sorozat győztese, így világbajnoki döntős kínai Ju Wenjunnal szemben. A második játéknapot három döntetlennel kezdte, Humpy Koneru elleni győzelmével indult meg a nagy széria és végzett az élen. Anna a 14. forduló után ragadta magához a vezetést, félpontos előnyét a hajrában sikerrel megőrizte. A két orosz olimpiai bajnoknő, Valentyina Gunyina és Katyerina Lahno állhatott még a dobogóra. Alekszandra Kosztenjuk hiába várta éllovasként a mai csatákat, öt játszmát is veszítve csak hetedik lett.

A női villám-világbajnokság végeredménye:

H

R

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

Élő+/-

1

1

GM

Anna Muzicsuk

UKR

2645

13,0

2486

159,5

18,0

2

3

GM

Valentyina Gunyina

RUS

2605

12,5

2482

158,0

22,2

3

2

GM

Katyerina Lahno

RUS

2641

12,5

2464

156,0

2,4

4

6

WGM

Tan Zhongyi

CHN

2552

11,0

2473

161,0

10,4

5

10

GM

Dronavalli Harika

IND

2501

10,5

2499

160,0

33,8

6

20

IM

Darja Csarocskina

RUS

2375

10,5

2470

156,5

73,2

7

12

GM

Alekszandra Kosztenjuk

RUS

2500

10,0

2484

157,5

16,8

8

27

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2286

9,5

2494

162,5

103,8

9

5

GM

Ju Wenjun

CHN

2571

9,5

2483

163,0

-23,4

10

9

GM

Humpy Koneru

IND

2502

9,5

2464

159,0

-2,8

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rijádban Viswanathan Anand és Ju Wenjun diadalmaskodott

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Rijádban az indiai Viswanathan Anand és a kínai Ju Wenjun elsőségével fejeződött be a King Salman rapid férfi-és női világbajnokság. A 15 fordulós svájci rendszerű viadalok izgalmas csatákat hoztak, állandó viaskodást az oly kevés gondolkodási idővel. Anand és Ju Wenjun is megőrizte veretlenségét, taktikusan versenyezve értek célba. Az orosz Vlagyimir Fedoszejev és Jan Nepomnajcsij  lett még érmes, a nőknél a kínai Lie Tingije és a német Elisabeth Paehtz állhatott fel a dobogóra. A világbajnokság legnagyobb meglepetése, hogy a norvég világbajnok Magnus Carlsen három játszmában is vereséget szenvedett, csak ötödikként zárt. Olimpiai válogatottjaink nem lettek díjasok, Rapport Richárd a 39., Lékó Péter az 50., Almási Zoltán az 53. helyen végzett. Hoang Thanh Trang az 50., Papp Petra az 54., Gara Anita a 84. helyen fejezte be szereplését. Pénteken és szombaton a 21 fordulós villám-világbajnokságra kerül sor.

A mai játéknap első fordulójában alighanem a világbajnokság „legőrültebb” partiját játszotta az azerbajdzsáni Rauf Mamedov és az orosz Vlagyimir Fedoszejev. Az éllovas királya egy pillanatban g4-re is kényszerült, a világos haderő nagy erővel támadta, ráadásul Fedoszejevnek csak másodpercei voltak. A király csodával határos módon megmenekült, sőt az orosz sakkozó nyerőeséllyel kapkodhatott. Tisztet nyerhetett volna, a csata végül örökös sakkal ért véget. A szerencsés megmenekülésnek köszönhetően megőrizte vezető pozícióját, veresége esetén hatan állhattak volna az élen.

A két régi nagy rivális, Peter Szvidler és Viswanathan Anand gyorsan remizett, Wang Hao sem bírt az azerbajdzsáni Eltaj Safarlival Magnus Carlsen győzött, négyes holtverseny a második helyen.

Nagymestereink döntetlenekkel folytatták szereplésüket. Rapport Richárd hátrányosabb állást remizett ki, Lékó Péter nagyon biztatóan állt, Almási Zoltán egyik legkellemetlenebb ellenfelével osztozott meg a ponton.

Az élcsoportban a 11. forduló eredményei:

Levan Pantszulaja (grúz, 2654, 7) – Magnus Carlsen (norvég, 2908, 7)  0 - 1

Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2695, 7) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2771, 8) döntetlen

Peter Szvidler (orosz, 2743, 7,5) – Viswanathan Anand (indiai, 2758, 7,5)  döntetlen

Wang Hao (kínai, 2770, 7,5) – Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2694, 7)  döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2814, 6,5) – Yu Yangyi (kínai, 2752, 7)  1 - 0

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780, 6,5) – Jurij Kuzubov (ukrán, 2662, 6,5)  1 - 0

Anton Korobov (ukrán, 2765, 6,5) – Giga Quparadze (grúz, 2614, 6,5) döntetlen

Rapport Richárd (2748, 6,5) – Bu Xiangzhi (kínai, 2654, 6,5)  döntetlen

Ivan Cseparinov (FIDE, 2694, 6,5) – Ding Liren (kínai, 2734, 6,5)  döntetlen

Lékó Péter (2671, 5,5) – Etienne Bacrot (francia, 2706, 5,5)  döntetlen

Almási Zoltán (2638, 5,5) – Szergej Movszeszjan (örmény, 2685, 5,5) döntetlen

Az „idegölő”, oly sok energiát felemésztő játszma után Vlagyimir Fedoszejevre a „király” várt. Az orosz sakkozó játékán látszott a megpróbáltatás, a nyitásban nem jeleskedett, de Magnus Carlsen sem játszott kellő eréllyel. Küzdelmük végjátékban érte el a csúcspontját. Fedoszejev figyelme alábbhagyott, már biztosnak érezte az éllovasi pozícióját megerősítő döntetlent, amikor belesétált a csapdába, királyával „aknamezőre” lépett. Carlsen testbeszéde, arcmimikája is mindent elárult, a norvég világelső oly sok viszontagság után átvette a vezetést!

Magnust négyen követték félpontos hátránnyal, tizenegyen álltak „ugrásra készen” a 8 pontos csoportban. Rapport Richárd folytatta az ő stílusára a legkevésbé sem jellemző sorozatát, hetedszer remizett, ezt nagyon bánhatja, nyerésre állt. Lékó és Almási is megosztoztak a ponton ellenfeleikkel.

Az élcsoportban a 12. forduló eredményei:

Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2771, 8,5) – Magnus Carlsen (norvég, 2908, 8) 0 - 1

Peter Szvidler (orosz, 2743, 8) – Wang Hao (kínai, 2770, 8) döntetlen

Viswanathan Anand (indiai, 2758, 8) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780, 7,5)  döntetlen

Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2694, 7,5) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2814, 7,5)  döntetlen

Alekszandr Rahmanov (orosz, 2649, 7,5) – Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2695, 7,5)  döntetlen

Martyin Kravcsiv (ukrán, 2610, 7,5) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2813, 7)  0 - 1

Yu Yangyi (kínai, 2752, 7) – Borisz Szavcsenko (orosz, 2685, 7) 1 - 0

Rapport Richárd (2748, 7) – Ivan Saric (horvát, 2597, 7)  döntetlen

Etienne Bacrot (francia, 2706, 6) – Almási Zoltán (2638, 6) döntetlen

Szergej Fedorcsuk (ukrán, 2695, 6) – Lékó Péter (2671, 6) döntetlem

Az élcsoport tagjai taktikáztak, egymásra is figyeltek, az „üldözők” párharcaiban sok volt az eldőlt parti. A félpontos előnnyel vezető norvég világbajnok mögött nyolcfős volt az üldöző boly. Az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov reményei csak rövid ideig éltek, Alekszandr Griscsuk, Jan Nepomnjacsij és Vladiszlav Artyemijev folytatta előretörését, Rapport Richárd és Lékó Péter remisorozatát. Almási Zoltán megtorpant, hat játszma után kapott ki.

Az élcsoportban a 13. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2908, 9) – Wang Hao (kínai, 2770, 8,5) döntetlen

Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2771, 8,5) – Yu Yangyi (kínai, 2752, 8)  döntetlen

Vlagyimir Oniscsuk (ukrán, 2748, 8) – Viswanathan Anand (indiai, 2758, 8,5) döntetlen

Ding Liren (kínai, 2734, 8) – Peter Szvidler (orosz, 2743, 8,5) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2814, 8) – Bu Xiangzhi (kínai, 2654, 8) 0 - 1

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2813, 8) – Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2694, 8)  1 - 0

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780, 8) – Alekszandr Rahmanov (orosz, 2649, 8)  1 - 0

Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2695, 8) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2687, 8) 0 - 1

Alekszej Drejev (orosz, 2659, 7,5) – Rapport Richárd (2748, 7,5)  döntetlen

Lékó Péter (2671, 6,5) – Nguyen Ngoc Truong Son (vietnami, 2693, 6,5) döntetlen

Almási Zoltán (2638, 6,5) – Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2679, 6,5) 0 – 1

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Perf.

ÉLő+/-

1

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2908

9,5

0,0

2721

97,5

2865

-9,6

2

8

GM

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2771

9,0

0,0

2740

97,0

2871

35,0

3

68

GM

Bu Xiangzhi

CHN

2654

9,0

0,0

2739

96,5

2880

79,4

4

12

GM

Viswanathan Anand

IND

2758

9,0

0,0

2735

98,0

2865

38,0

5

18

GM

Peter Szvidler

RUS

2743

9,0

0,0

2730

97,5

2847

38,0

6

9

GM

Wang Hao

CHN

2770

9,0

0,0

2724

95,0

2852

29,2

7

5

GM

Alekszandr Griscsuk

RUS

2813

9,0

0,0

2698

90,5

2823

4,4

8

7

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2780

9,0

0,0

2697

90,5

2825

16,0

9

42

GM

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2687

9,0

0,0

2656

85,0

2773

32,2

Az utolsó előtti fordulóban Viswanathan Anand pontos játékkal remek győzelmet ért el Alekszandr Griscsuk ellen, és beérte Magnus Carlsent. Egymás elleni játszmájukban Vishy győzött, így a holtverseny az indai exvilágbajnoknak kedvezett volna…Kisebb-nagyobb küzdelmekben születtek meg a döntetlenek. A francia Maxoime Vachier-Lagrave veresége komoly meglepetés volt. Az előrelépés lehetőségét Rapport és Lékó nem tudta kihasználni, Almási ötödik győzelmével javított.

Az élcsoportban a 14. forduló eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2687, 9) – Magnus Carlsen (norvég, 2908, 9,5) döntetlen

Viswanathan Anand (indiai, 2758, 9) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2803, 9) 1 - 0

Peter Szvidler (orosz, 2743, 9) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780, 9)  döntetlen

Bu Xiangzhi (kínai, 2654, 9) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2771, 9) döntetlen

Wang Hao (kínai, 2770, 9) – Le Quang Liem (vietnami, 2750, 8,5) döntetlen

Yu Yangyi (kínai, 2752, 8,5) – Ding Liren (kínai, 2734, 8,5) döntetlen

Gadir Guszejnov (azerbajdzsáni, 2714, 8,5) – Vlagyimir Oniscsuk (ukrán, 2748, 8,5) döntetlen

Pentala Harikrishna (indiai, 2687, 8,5) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2814, 8) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2839, 8) – Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2681, 8) 0 - 1

Rapport Richárd (2748, 8) – Dmitrij Kokarev (orosz, 2668, 8) döntetlen

Ivan Salgado Lopez (spanyol, 2665, 7) – Lékó Péter (2671, 7) döntetlen

Dmitrij Bocsarov (orosz, 2678, 6,5) – Almási Zoltán (2638, 6,5) 0 – 1

A világbajnokság utolsó fordulója hihetetlenül izgalmasan alakult. A rutinos Vishy Anand nem vállalt semmiféle kockázatot, gyorsan remizett, megelégedett volna az ezüstéremmel is… Arra aligha számított, hogy Magnus Carlsen a vb-n harmadszor veszít világossal. Alekszandr Griscsukot az indiai exvilágbajnoktól elszenvedett veresége nem ingatta meg, gyorsan rendezte sorait. Carlsent meglepte Griscsuk eredeti játéka, hátrányba került, a taktaikai adok-kapokban az orosz nagymesternek volt ideje, hogy anyagi előnyét érvényesítse.

Jan Nepomnjacsij és Vlagyimir Fedoszejev jól bírta a fokozott feszültséget, győzelmekkel beérték Anandot. A holtversenyt rájátszás döntötte el, amelyre Anand és Fedoszejev kapott jogot, ellenfeleik Élő-pontátlaga jóval magasabb volt. Az aranyérem sorsát kétjátszmás párharc döntötte el, 3-3 perc és lépésenként 2-2 másodperc volt a játékidő. Az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand 1,5-0,5-re győzött, világossal nyert, sötéttel nyert állásban örökös sakkot engedélyezett. A 48 esztendős Anand pályafutása újabb nagy sikerét ünnepelheti. Veretlenül, okosan taktikázva játszotta végig a 15 fordulós viadalt. A versenykiírás szerint a holtversenyben végzettek között a díjakat osztják, Anand, Fedoszejev és Nepomnjacsij 150-150 ezer dollárt nyert.

Két éve Magnus Carlsen megnyerte a rapid-és a villám-vb-t is, tavaly a rapid vb-n holtverseny után harmadik, snellben második volt, Rijadban végül ötödik lett, a norvég világbajnok idei esztendeje nem sikereiről szól.

Kilenc döntetlent követően Rapport Richárd utolsó játszmáját elvesztette, nem lett díjas.  A jó kezdés, a Világkupán a rapid rájátszásokban mutatott eredményes játéka után többet reméltünk a magyar ranglista vezetőjétől. Lékó Péter a negyedik fordulótól nem tudott játszmát nyerni, a befejező játéknapon ötször remizett. Almási Zoltán is 8 pontot gyűjtött, nagyobb „kilengésekkel” érte ezt el.

Az utolsó forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2908, 10) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2813, 9) 0 - 1

Bu Xiangzhi (kínai, 2654, 9,5) – Viswanathan Anand (indiai, 2758, 10) döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780, 9,5) – Wang Hao (kínai, 2770, 9,5) 1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2770, 9,5) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2687, 9,5) 1 - 0

Borisz Szavcsenko (orosz, 2685, 9) – Peter Szvidler (orosz, 2743, 9,5) 1 - 0

Szergej Grigorjanc (orosz, 2572, 8,5) – Rapport Richárd (2748, 8,5) 1 - 0

Almási Zoltán (2638, 7,5) – Pavel Ponkratov (orosz, 2673, 7,5) döntetlen

Lékó Péter (2671, 7,5) – Shekhar Ganguly Surya (indiai, 2618, 7,5) döntetlen

A King Salman férfi rapid világbajnokság végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Perf.

Élő+/-

1

12

GM

Viswanathan Anand

IND

2758

10,5

0,0

2733

129,0

2874

46,8

2

8

GM

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2771

10,5

0,0

2728

129,5

2871

39,4

3

7

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2780

10,5

0,0

2700

121,5

2843

24,8

4

68

GM

Bu Xiangzhi

CHN

2654

10,0

0,0

2746

130,5

2867

85,4

5

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2908

10,0

0,0

2712

129,0

2823

-27,8

6

5

GM

Alekszandr Griscsuk

RUS

2813

10,0

0,0

2709

124,0

2827

5,4

7

45

GM

Borisz Szavcsenko

RUS

2685

10,0

0,0

2686

123,0

2786

42,0

8

37

GM

Rauf Mamedov

AZE

2695

10,0

0,0

2652

120,0

2753

25,6

9

26

GM

Gadir Guszejnov

AZE

2714

10,0

0,0

2648

111,0

2754

16,6

10

18

GM

Peter Szvidler

RUS

2743

9,5

0,0

2729

129,5

2805

27,4

11

9

GM

Wang Hao

CHN

2770

9,5

0,0

2726

126,5

2814

18,8

12

14

GM

Yu Yangyi

CHN

2752

9,5

0,0

2694

120,0

2778

11,8

13

42

GM

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2687

9,5

0,0

2680

119,0

2754

30,2

14

16

GM

Vlagyimir Oniscsuk

UKR

2748

9,5

0,0

2678

119,0

2757

6,2

15

20

GM

Ding Liren

CHN

2734

9,5

0,0

2674

117,5

2748

4,6

16

43

GM

Pentala Harikrishna

IND

2687

9,5

0,0

2666

120,0

2737

26,0

17

95

GM

Szergej Grigorjanc

RUS

2572

9,5

0,0

2635

107,5

2659

67,6

18

90

GM

Zhao Jun

CHN

2600

9,5

0,0

2591

107,0

2618

53,0

39

17

GM

Rapport Richárd

HUN

2748

8,5

0,0

2646

120,0

2691

-25,4

50

55

GM

Lékó Péter

HUN

2671

8,0

0,0

2704

116,5

2677

14,6

53

75

GM

Almási Zoltán

HUN

2638

8,0

0,0

2662

108,5

2647

12,2

(134 résztvevő)

Női világbajnokság

A világbajnoki döntőre készülő kínai Ju Wenjun félpontos előnnyel kezdhette a harmadik játéknapot és fontos rangadón aratott győzelemmel indított, egy pontra növelte előnyét. Hoang Thanh Trang nyeréssel javított pozícióján.

Az élcsoportban a 11. forduló eredményei:

Ju Wenjun (kínai, 2537, 8) – Nana Dzagnidze (grúz, 2508, 7,5)  1 - 0

Elina Danieljan (örmény, 2473, 7,5) – Dronavalli Harika (indiai, 2466, 7)  0 - 1

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2586, 7) – Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2460, 7,5)  döntetlen

Lei Tingije (kínai, 2450, 7) – Pham Le Thao Nguyen (vietnami, 2390, 7) 1 - 0

Huang Qian (kínai, 2453, 6,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2467, 7)  döntetlen

Ekaterina Atalik (török, 2389, 6,5) – Guo Qi (kínai, 2451, 6,5) 1 - 0

Hoang Thanh Trang (2364, 5) – Batkhuyag Munguntuul (mongol, 2455, 5)  1 - 0

Jovana Rapport (szerb, 2345, 4) – Papp Petra (2268, 4) döntetlen

Gara Anita (2367, 3) – Al Shelash Bedor (szaúd-arábiai, 2)  1 - 0

A következő körben Ju Wenjun remivel is megvédte egypontos vezetését, a grúz Nana Dzagnidze másodszor kapott ki, a „külső körön” tört előre a török Ekaterina Atalik.

A rajtlistát vezető orosz Katyerina Lahno a viadalon hibát hibára halmozott, de sajnos Papp Petra mellett Hoang Thanh Trangot is megadásra kényszerítette. Gara Anita fonalas mattot nem adott be, Petra hetedszer vesztett.

Az élcsoportban a 12. forduló eredményei:

Dronavalli Harika (indiai, 2466, 8) – Ju Wenjun (kínai, 2537, 9)  döntetlen

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2460, 8) – Lei Tingjie (kínai, 2450, 8) döntetlen

Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2439, 7,5) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2586, 7,5) 0 - 1

Nana Dzagnidze (grúz, 2508, 7,5) – Ekaterina Atalik (török, 2389, 7,5) 0 - 1

Elina Danieljan (örmény, 2473, 7,5) – Marie Sebag (francia, 2445, 7,5) 1 - 0

Elisabeth Paehtz (német, 2467, 7,5) – Bela Hotenasvili (grúz, 2425, 7,5) döntetlen

Katyerina Lahno (orosz, 2590, 6) – Hoang Thanh Trang (2364, 6)  1 - 0

Dinara Szaduakasszova (kazah, 2350, 4,5) – Papp Petra (2268, 4,5) 1 - 0

Martha Fierro Baquero (perui, 2318, 4) – Gara Anita (2367, 4) döntetlen

Az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk sem tudta veszélyeztetni Ju Wenjun elsőségét. Elvesztette veretlenségét az orosz bajnoknő, Alekszandra Gorjacskina, az éremesélyes indiai Dronavalli Harika is „lejtőre” került. Atalik és Lei Tingjie fél pontra megközelítette Ju Wenjunt.

Hoang Thanh Trang újabb vereséggel búcsút mondhatott az előkelő helyezés reményének, Papp Petra kedvező párosítást kapott.

Az élcsoportban a 13. forduló eredményei:

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2586, 8,5) – Ju Wenjun (orosz, 2537, 9,5) döntetlen

Lei Tingije (kínai, 2450, 8,5) – Elina Danieljan (örmény, 2473, 8,5) 1 - 0

Ekaterina Atalik (török, 2389, 8,5) – Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2460, 8,5) 1 - 0

Polina Suvalova (orosz, 2241, 8) – Dronavalli Harika (indiai, 2466, 8,5) 1 - 0

Bela Hotenasvili (grúz, 2425, 8) – Huang Qian (kínai, 2453, 8) döntetlen

Marie Sebag (francia, 2445, 7,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2467, 8) 0 - 1

Hoang Thanh Trang (2364, 6) – Almira Szkripcsenko (francia, 2448, 6) 0 - 1

Gara Anita (2367, 4,5) – Jevgenyija Ovod (orosz, 2158, 4,5) döntetlen

Papp Petra (2268, 4,5) – Anwar Albzoor (palesztin, 1558, 4) 1 – 0

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

4

GM

Ju Wenjun

CHN

2537

10,0

0,0

2465

101,0

2

17

GM

Lei Tingjie

CHN

2450

9,5

0,0

2438

95,0

3

38

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2389

9,5

0,0

2331

87,0

4

11

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2467

9,0

0,0

2433

95,5

5

2

GM

Alekszandra Kosztenjuk

RUS

2586

9,0

0,0

2430

97,0

6

83

WIM

Polina Suvalova

RUS

2241

9,0

0,0

2409

88,0

Az utolsó előtti fordulóban az első négy táblán sorban dőltek el a játszmák. Ju Wenjun újabb riválist győzött le, honfitársnője tartotta vele a lépést. Az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk a hajrában botlott, az örmény Elina Danieljan is búcsút inthetett érmes reményeinek, a német Elisabeth Paehtz folytatta remek szériáját. Végre nagymesternőink is jó kört zártak.

Az élcsoportban a 14. forduló párosítása:

Ju Wenjun (kínai, 2537, 10) – Ekaterina Atalik (török, 2389, 9,5)  1 - 0

Lei Tingije (kínai, 2450, 9,5) – Polina Suvalova (orosz, 2241, 9,5) 1 - 0

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2586, 9) – Nana Dzagnidze (grúz, 2508, 8,5) 0 - 1

Elisabeth Paehtz (német, 2467, 9) – Elina Danieljan (örmény, 2473, 8,5) 1 - 0

Turkan Mamedgyarova (azerbajdzsáni, 2286, 8,5) – Dronavalli Harika (indiai, 2466, 8,5) döntetlen

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2460, 8,5) – Bela Hotenasvili (grúz, 2425, 8,5) döntetlen

Huang Qian (kínai, 2453, 8,5) – Pham Le Thao Nguyen (vietnami, 2390, 8,5) döntetlen

Olga Badelka (fehérorosz, 2156, 6) – Hoang Thanh Trang (2364, 6) 0 - 1

Papp Petra (2268, 5,5) – Sukandar Irine Kharisma (indiai, 2376, 5,5) 1 - 0

Karina Ambartszumova (orosz, 2368, 5) – Gara Anita (2367, 5) döntetlen

A befejező körben Ju Wenjun gyors remivel bebiztosította elsőségét, Lei Tingjiét a negyedik fordulóban legyőzte, holtverseny esetén ez döntötte volna el az aranyérem sorsát. Ju Wenjun 80 ezer dollárt nyert, Li Tingije Elisabeth Paehtz remivel is révbe ért, a világbajnoknő mellett csak ő őrizte meg veretlenségét! Kosztenjuk másodszor kapott ki, nagy csalódás a 15. helyezése, ahogy Katyerina Lahno és Valentyina Gunyina sikertelensége is. Harika sem bírta a fokozott feszültséget.

Hoang Thanh Trang remivel, Papp Petra szép győzelemmel zárt, Gara Anita kötelező nyeréssel. A performance pontszámok mutatják a teljesítmények matematikai értékelését, sok kecsegtető állást elrontottak.

Az utolsó forduló eredményei:

Ju Wenjun (kínai, 2537, 11) – Huang Qian (kínai, 2453, 9) döntetlen

Nana Dzagnidze (grúz, 2508, 9,5) – Lei Tingjie (kínai, 2450, 10,5) döntetlen

Ekaterina Atalik (török, 2389, 9,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2467, 10) döntetlen

Bela Hotenasvili (grúz, 2435, 9) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2586, 9) 1 - 0

Dronavalli Harika (indiai, 2466, 9) – Ulvijja Fatalijeva (kazah, 2085, 9)  0 - 1

Polina Suvalova (orosz, 2241, 9) – Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2460, 9) döntetlen

Hoang Thanh Trang (2364, 7) – Ding Yixin (kínai, 2339, 7) döntetlen

Nguyen Thi Mai Huang (vietnami, 2314, 6,5) – Papp Patra (2268, 6,5) 0 - 1

Gara Anita (2367, 5,5) – Al Qubaisvili Afnan (szaúd-arábiai, 3) 1 - 0

A King Salman női rapid világbajnokság végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

4

GM

Ju Wenjun

CHN

2537

11,5

0,0

2459

133,5

2

17

GM

Lei Tingjie

CHN

2450

11,0

0,0

2429

127,0

3

11

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2467

10,5

0,0

2433

127,0

4

24

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2425

10,0

0,0

2449

128,0

5

36

IM

Pham Le Thao Nguyen

VIE

2390

10,0

0,0

2441

131,5

6

5

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2508

10,0

0,0

2423

124,0

7

92

WGM

Ulvijja Fatalijeva

AZE

2085

10,0

0,0

2421

110,5

8

38

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2389

10,0

0,0

2354

119,5

9

10

GM

Elina Danieljan

ARM

2473

9,5

0,0

2422

128,0

10

93

FM

Bibisara Asszaubajeva

RUS

1949

9,5

0,0

2416

109,0

11

13

WGM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2460

9,5

0,0

2415

125,5

12

83

WIM

Polina Suvalova

RUS

2241

9,5

0,0

2415

119,5

13

15

WGM

Huang Qian

CHN

2453

9,5

0,0

2370

118,0

14

18

IM

Shen Yang

CHN

2450

9,5

0,0

2319

110,0

15

2

GM

Alekszandra Kosztenjuk

RUS

2586

9,0

0,0

2435

131,5

50

50

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2364

7,5

0,0

2357

109,0

54

79

WGM

Papp Petra

HUN

2268

7,5

0,0

2314

96,5

84

49

IM

Gara Anita

HUN

2367

6,5

0,0

2077

85,0

(100 résztvevő)

Verőci Zsuzsa

Fotók: fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ju Wenjun és Fedoszejev félpontos előnnyel vezet, Anand legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Rijadban zajló King Salman rapid világbajnokság férfi viadalának második játéknapja után az orosz Vlagyimir Fedoszejev félpontos előnnyel vezet. Honfitársa, Peter Szvidler, a kínai Wang Hao és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand hármasa követi őt, öten gyűjtöttek egy ponttal kevesebbet, a norvég világbajnok Magnus Carlsen is 7 pontos. Rapport Richárd öt döntetlennel folytatta szereplését, a népes negyedik pontcsoportban van. Lékó Péter sem tudott partit nyerni, az örmény Levon Aronjan ellen feladásra kényszerült. Almási Zoltán a mai napot pluszban zárta, Lékóhoz hasonlóan 5,5 pontja van. A női versenyben a kínai Ju Wenjun fél ponttal előzi meg a háromfős üldöző bolyt. Hoang Thanh Trang 5, Papp Petra 4, Gara Anita 3 pontos. Csütörtökön a befejező öt fordulóra kerül sor, nagy izgalmakat ígérnek a befejező összecsapások. A férfiaknál 750, a nőknél 250 ezer dollár a díjalap, a győztes 250, illetve 80 ezer dollárt nyer.  

 

A holtversenyben vezető orosz Vlagyimir Fedoszejev és a grúz Baadur Dzsobava játszmája nem nélkülözte a fordulatokat. Az orosz sakkozó állt kissé kedvezőbben, rontása után jelentős időhátrányba is került. Dzsobava nagy esélyt szalasztott el, Fedoszejev ötödik győzelmét aratta, félpontos előnnyel vezetett az orosz Alekszandr Griscsukot megadásra kényszerítő ukrán Jurij Kuzubov előtt, tizenhárman gyűjtöttek 4,5 pontot.

A mai játéknapon az élcsoportban elsőként a világbajnok Magnus Carlsen győzött. Az örmény Szergej Movszeszjan kedvezőbb állását hibák sorozatával pillanatok alatt rontotta el. A norvég világelső játszmáit a norvég tv  közvetíti, drukkerei a gyengébb rajt után örülhettek.

 

A francia Laurent Fressinet és Rapport Richárd szicíliai védelmű ütközete is pontosztozkodással zárult, ahogy Lékó Péter is sötéttel remizett a kínai Ding Lirennel. Az azerbajdzsáni Gadir Guszejnov ellen is meggyűlt a gondolkodási idővel Almási Zoltánnak a baja, harmadik partiját vesztette el.

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

Szergej Movszeszjan (örmény, 2685, 3,5) – Magnus Carlsen (norvég, 2908, 3,5) 0 - 1

Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2771, 4,5) – Baadur Dzsobava (grúz, 2672, 4,5)  1 - 0

Jurij Kuzubov (ukrán, 2662, 4) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2813, 4)  1 - 0

Viswanathan Anand (indiai, 2758, 4) – Pavel Ponkratov (orosz, 2673, 4) döntetlen

Laurent Fressinet (francia, 2612, 4) – Rapport Richárd (2748, 4) döntetlen

Peter Szvidler (orosz, 2743, 4) – Ivan Cseparinov (FIDE, 2694, 4)  döntetlen

Wang Yue (kínai, 2702, 3,5) – Matrtyin Kravcsiv (ukrán, 2610, 3,5) 1 - 0

Vlagyimir Oniscsuk (ukrán, 2748, 3,5) – Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2681, 3,5) 1 - 0

Ding Liren (kínai, 2734, 3,5) – Lékó Péter (2671, 3,5)  döntetlen

Borisz Szavcsenko (orosz, 2685, 3) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2814, 3)  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2678, 3) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780, 3) 0 - 1

Gadir Guszejnov (azerbajdzsáni, 2714, 2,5) – Almási Zoltán (2638, 2,5)  1 – 0

Az előző körben nagy kalandokat átélt éllovas, Vlagyimir Fedoszejev simán nyerte meg hetedik partiját, egy pontra növelte előnyét. Magnus Carlsen mesternégyessel már négyes holtversenyben másodikként várhatta a folytatást. Előző fordulóbeli rontása után Baadur Dzsobava másodszor vesztett.

Rapport Richárd nem tudta megtörni az azerbajdzsáni Eltaj Safarli ellenállását. Lékó Péter a vb-t kettős vereséggel kezdő, majd négy egymást követő győzelemmel kapaszkodó orosz Szergej Karjakinnal remizett. Oly sok kihagyás után Almási Zoltán végre nyert.

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2908, 4,5) – Wang Yue (kínai, 2702, 4,5)  1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2771, 5,5) – Jurij Kuzubov (ukrán, 2662, 5)  1 - 0

Wang Hao (kínai, 2770, 4,5) – Laurent Fressinet (francia, 2612, 4,5) 1 - 0

Luke McShane (angol, 2697, 4,5) – Viswanathan Anand (indiai, 2758, 4,5)  0 - 1

Ivan Cseparinov (FIDE, 2694, 4,5) – Vlagyimir Oniscsuk (ukrán, 2748, 4,5) döntetlen

Rapport Richárd (2748, 4,5) – Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2694, 4,5) döntetlen

Baadur Dzsobava (grúz, 2672, 4,5) – Peter Szvidler (orosz, 2743, 4,5)  0 - 1

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780, 4) – Pavel Ponkratov (orosz, 2673, 4,5) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2813, 4) – Denisz Hiszmatullin (orosz, 2688, 4) döntetlen

Anton Korobov (ukrán, 2765, 4) – Pentala Harikrishna (indiai, 2687, 4)  0 - 1

Lékó Péter (2671, 4) – Szergej Karjakin (2757, 4)  döntetlen

Almási Zoltán (2638, 2,5) – Vlagyimir Dobrov (orosz, 2497, 2,5)  1 – 0

A nyolcadik fordulóban az élcsoportban sorban születtek a döntetlenek. A kínai Wang Hao és a FIDE mesteri címmel játszó orosz Andrej Eszipenko törte meg a sorozatot. A pocsék rajt után előretört Szergej Karjakinnak nagyon fájhatott a vereség! Vlagyimir Fedoszejev előnye fél pontra csökkent, Episzenko aligha álmodott arról, hogy Peter Szvidler, Magnus Carlsen és Viswanathan Anand társaságában osztja nyolc parti után a harmadik helyet. Rapport Richárd és Lékó Péter a második játéknapon harmadszor is remizett, Almási Zoltán először.

Az élcsoportban a 8. forduló eredményei:

Peter Szvidler (orosz, 2743, 5,5) – Magnus Carlsen (norvég, 2908, 5,5)  döntetlen

Viswanathan Anand (indiai, 2758, 5,5) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2771, 6,5) döntetlen

Vlagyimir Oniscsuk (ukrán, 2748, 5) – Wang Hao (kínai, 2770, 5,5) 0 - 1

Pentala Harikrishna (indiai, 2687, 5) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780, 5) döntetlen

Jurij Kuzubov (ukrán, 2662, 5) – Rapport Richárd (2748, 5) döntetlen

Levan Pantszulaja (grúz, 2654, 5) – Rauf Maedov (azerbajdzsáni, 2695, 5) döntetlen

Giga Quparadze (grúz, 2614, 5) – Ivan Cseparinov (FIDE, 2694, 5) döntetlen

Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2694, 5) – Martyin Kravcsiv (ukrán, 2610, 5) döntetlen

Szergej Karjakin (orosz, 2757, 4,5) – Andrej Eszipenko (orosz, 2438, 4,5)  0 - 1

Pavel Ponkratov (orosz, 2673, 4.5) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2813, 4,5) döntetlen

Alekszandr Rjazancev (orosz, 2719, 4,5) – Lékó Péter (2671, 4,5)  döntetlen

Olakszandr Bortnyik (ukrán, 2683, 3,5) – Almási Zoltán (2638, 3,5) döntetlen

 

A kilencedik fordulóban a legnagyobb érdeklődés a háromszoros és az ötszörös világbajnok, Magnus Carlsen és Viswanathan Anand  összecsapását kísérte. A Nimzoindiai védelmű partiban az indiai exvilágbajnok jól tartotta állását, Carlsen az egyenlő esélyt adó folytatást elkerülte, a 33. lépésben fatális hibát követett el, a nagyátlón bajba került a királya. Anand hármas holtversenyben a második helyre lépett, Carlsen hátránya nőtt.

Carlsen,M (2908) - Anand,V (2758)

 

33.Hc5?? Bxc5! 34.Vxc5 Ve4 és világos feladta

Rapport Richárd negyedszer is remizett, míg Lékó Pétert megtréfálta a párosítási szisztéma, a fél ponttal kevesebbel bíró örmény Levon Aronjant kapta ellenfélként. A spanyol megnyitás anti-berlini változatában nem a pozícióval volt gond, hanem a gyorsan fogyó gondolkodási idővel. Aronjan kockáztatott és Péter mattba lépett. Almási Zoltán a FIDE exvilágbajnokával, az ukrán Ruszlan Ponomarjovval osztozott meg a ponton.

Az élcsoportban a 9. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2908, 6) – Viswanathan Anand (indiai, 2758, 6)  0 - 1

Wang Hao (kínai, 2770, 6,5) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2771, 7) döntetlen

Andrej Eszipenko (orosz, 2438, 6) – Peter Szvidler (orosz, 2743, 6) 0 - 1

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780, 5,5) – Baadur Dzsobava (grúz, 2672, 5,5) 1 - 0

Rapport Richárd (2748, 5,5) – Levan Pantszulaja (grúz, 2654, 5,5) döntetlen

Rauf Mamedov (örmény, 2695, 5,5) – Giga Quparadze (grúz, 2614, 5,5)

Ivan Cseparinov (FIDE, 2694, 5,5) – Jurij Kuzubov (ukrán, 2662, 5,5) döntetlen

Lékó Péter (2671, 5) – Levon Aronjan (örmény, 2819, 4,5) 0 - 1

Almási Zoltán (2638, 4) – Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2731, 4) döntetlen

A svájci rendszerre jellemzően hullámzik a mezőny, az élcsoportban új szereplők is megjelennek, de sokan azonnal vissza is süllyednek a középmezőnybe. Az orosz Jan Nepomnjacsij gyenge rajtja után felzárkózott, jutalmul megkapta a lehetőséget, hogy Magnus Carlsennel játszhatott. Korán hátrányba került, simán vesztett, a világelsővel szembeni félpontos előnyét elvesztette, a 6,5 pontosok népes táborához csatlakozott.

 

Érthetően elégedett volt mai teljesítményével is Fedoszejev, két győzelem mellett hármat remizett, őrzi veretlenségét, Szvidler és Anand sem talált még legyőzőre. Rapport és Lékó remivel, Almási győzelemmel zárta a megerőltető második játéknapot. Erőltetett tempóban rendezik meg a fordulókat, alig van idő egy kis pihenésre, feldolgozni a partik feszültségét, felkészülni az újabb kihívásra.

Az élcsoportban a 10. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2908, 6) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780, 6,5) 1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2771, 7,5) – Peter Szvidler (orosz, 2743, 7)  döntetlen

Viswanathan Anand (indiai, 2758, 7) – Wang Hao (kínai, 2770, 7) döntetlen

Jurij Kuzubov (ukrán, 2662, 6) – Anton Korobov (ukrán, 2765, 6) döntetlen

Yu Yangyi (kínai, 2752, 6) – Alekszej Drejev (orosz, 2659, 6) 1 - 0

Vlagyimir Oniscsuk (ukrán, 2748, 6) – Levan Pantszulaja (grúz, 2654, 6) 0 - 1

Giga Quparadze (grúz, 2614, 6) – Rapport Richárd (2748, 6) döntetlen

Ding Liren (kínai, 2734, 6) – Ivan Saric (horvát, 2597, 6) d9ntetlen

Gadir Guszejnov (azerbajdzsáni, 2714, 5) – Lékó Péter (2671, 5) döntetlen

Denisz Hiszmatullin (orosz, 2688, 4,5) – Almási Zoltán (2638, 4,5) 0 - 1

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

8

GM

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2771

8,0

0,0

2727

58,0

2

12

GM

Viswanathan Anand

IND

2758

7,5

0,0

2728

57,5

3

18

GM

Peter Szvidler

RUS

2743

7,5

0,0

2722

56,5

4

9

GM

Wang Hao

CHN

2770

7,5

0,0

2706

52,5

5

69

GM

Levan Pantszulaja

GEO

2654

7,0

0,0

2725

53,5

6

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

2908

7,0

0,0

2718

55,0

7

14

GM

Yu Yangyi

CHN

2752

7,0

0,0

2672

49,0

8

37

GM

Rauf Mamedov

AZE

2695

7,0

0,0

2630

51,5

9

39

GM

Eltaj Safarli

AZE

2694

7,0

0,0

2624

54,5

10

68

GM

Bu Xiangzhi

CHN

2654

6,5

0,0

2735

56,5

11

63

GM

Jurij Kuzubov

UKR

2662

6,5

0,0

2735

56,5

12

87

GM

Martyin Kravcsiv

UKR

2610

6,5

0,0

2702

54,0

13

85

GM

Giga Quparadze

GEO

2614

6,5

0,0

2699

56,0

14

7

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2780

6,5

0,0

2699

49,5

15

92

GM

Ivan Saric

CRO

2597

6,5

0,0

2691

51,5

16

4

GM

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2814

6,5

0,0

2688

51,5

17

71

GM

Alekszandr Rahmanov

RUS

2649

6,5

0,0

2678

46,5

18

38

GM

Ivan Cseparinov

FID

2694

6,5

0,0

2674

57,0

19

11

GM

Anton Korobov

UKR

2765

6,5

0,0

2667

47,0

20

32

GM

Wang Yue

CHN

2702

6,5

0,0

2663

52,0

21

20

GM

Ding Liren

CHN

2734

6,5

0,0

2662

53,5

22

17

GM

Rapport Richárd

HUN

2748

6,5

0,0

2661

52,5

23

25

GM

Tigran L Petroszjan

ARM

2715

6,5

0,0

2658

51,5

24

42

GM

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2687

6,5

0,0

2648

51,0

44

55

GM

Lékó Péter

HUN

2671

5,5

0,0

2715

51,0

52

75

GM

Almási Zoltán

HUN

2638

5,5

0,0

2649

45,5

Az élcsoportban a 11. forduló párosítása:

Levan Pantszulaja (grúz, 2654, 7) – Magnus Carlsen (norvég, 2908, 7)

Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2695, 7) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2771, 8)

Peter Szvidler (orosz, 2743, 7,5) – Viswanathan Anand (indiai, 2758, 7,5)

Wang Hao (kínai, 2770, 7,5) – Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2694, 7)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2814, 6,5) – Yu Yangyi (kínai, 2752, 7)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780, 6,5) – Jurij Kuzubov (ukrán, 2662, 6,5)

Anton Korobov (ukrán, 2765, 6,5) – Giga Quparadze (grúz, 2614, 6,5)

Rapport Richárd (2748, 6,5) – Bu Xiangzhi (kínai, 2654, 6,5)

Ivan Cseparinov (FIDE, 2694, 6,5) – Ding Liren (kínai, 2734, 6,5)

Lékó Péter (2671, 5,5) – Etienne Bacrot (francia, 2706, 5,5)

Almási Zoltán (2638, 5,5) – Szergej Movszeszjan (örmény, 2685, 5,5)

Női világbajnokság

 

A teheráni kieséses rendszerű világbajnokság győztese, Tan Zhongyi  megállította honfitársnőjét, Ju Wenjunt a nagy menetelésben, döntetlen lett a következő világbajnoki döntő két résztvevőjének csatája. Az idei orosz bajnoknő, Alekszandra Gorjacskina egyre jobban belelendült, az egyik esélyesnek tartott exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk is próbált lépést tartani.

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

Tan Zhongyi (kínai, 2502, 4) – Ju Wenjun (kínai, 2537, 5)  döntetlen

Elisabeth Paehtz (német, 2467, 4) – Guo Qi (kínai, 2451, 4)  döntetlen

Bela Hotenasvili (grúz, 2425, 4) – Dronavalli Harika (indiai, 2466, 4)  döntetlen

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2460, 4) – Rout Padmini (indiai, 2409, 4)  1 - 0

Antoaneta Sztefanova (FIDE, 2497, 3,5) – Pham Le Thao Nguyen (vietnami, 2390, 4) 0 - 1

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2586, 3,5) – Marie Sebag (francia, 2445, 3,5)  1 - 0

Valentyina Gunyina (orosz, 2566, 3,5) – Nino Bacsiasvili (grúz, 2400, 3,5) döntetlen

Karina Szczepkowska (lengyel, 2272, 2) – Hoang Thanh Trang (2364, 2)  döntetlen

Elvira Berend (luxemburgi, 2355, 2) – Papp Petra (2268, 2) 1 - 0

Asma Al Hunaydi (szaúd-arábiai, 1) – Gara Anita (2367, 1) 0 – 1

A hetedik fordulóban az első két táblán döntetlenek születtek. A kínai Ju Wenjun megőrizte félpontos előnyét, de hét főre bővült az üldöző boly. Végre megtört a jég, Hoang Thanh Trang öt kör után nyert. Gara Anita és Papp Petra újabb vereséget szenvedett.

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

Ju Wenjun (kínai, 2537, 5,5) – Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2460, 5) döntetlen

Pha Le Thao Nguyen (vietnami, 2390, 5) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2586, 4,5)  döntetlen

Guo Qi (kínai, 2451, 4.5) – Tan Zhongyi (kínai, 2502, 4,5)  1 - 0

Elina Danieljan (örmény, 2473, 4,5) – Huang Qian (kínai, 2453, 4,5)  1 - 0

Lei Tingjie (kínai, 2450, 4,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2467, 4,5) döntetlen

Dronavalli Harika (indiai, 2466, 4,5) – Zsanszaja Abdualik (kazah, 2439, 4,5)  1 - 0

Rout Padmini (indiai, 2409, 4) – Bela Hotenasvili (grúz, 2425, 4,5)  0 - 1

Hoang Thanh Trang (2364, 2,5) – Zeinab Mamedgyarova (azerbajdzsáni, 2303, 2,5)  1 - 0

Gara Anita (2367, 2) – Gulishan Nahbajeva (kazah, 2285, 2) 0 - 1

Alina Bivol (orosz, 2353, 2) – Papp Petra (2268, 2)  1 – 0

Harmadik döntetlenét könyvelte el Ju Wenjun, Gorjacskina és a vietnami Pham Le Thao Nguyen beérte őt. Trang kikapott az exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanovától, Petra győzött, Anita újabb partit vesztett.

Az élcsoportban a 8. forduló eredményei:

Elina Danieljan (örmény, 2473, 5,5) – Ju Wenjun (kínai, 2537, 6) döntetlen

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2460, 5,5) – Dronavalli Harika (indiai, 2466, 5,5) 1 - 0

Bela Hotenasvili (grúz, 2425, 5,5) – Pham Le Thao Nguyen (vietnami, 2390, 5,5)  0 - 1

Guo Qi (kínai, 2451, 5,5) – Lei Tingjie (kínai, 2450, 5)  döntetlen

Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2228, 5) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2586, 5)  0 - 1

Elisabeth Paehtz (német, 2467, 5) – Nino Bacsiasvili (grúz, 2400, 5)  1 – 0      

Antoaneta Sztefanova (FIDE, 2497, 3,5) – Hoang Thanh Trang (2364, 3,5)  1 - 0

Papp Petra (2268, 2) – Szopiko Huhasvili (grúz, 2370, 2) 1 - 0

Dina Belenkaja (orosz, 2220, 2) – Gara Anita (2367, 2) 1 - 0

A kilencedik kör után már négyen álltak az élen, az örmény Elina Danieljan csatlakozott a trióhoz. Trang nyeréssel javított, Petra vesztéssel rontotta pozícióját, Anita csak  a kezdőkkel bír a vb-n.

Az élcsoportban a 9. forduló eredményei:

Pham Le Thao Nguyen (vietnami, 2390, 6,5) – Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2460, 6,5)  döntetlen

Ju Wenjun (kínai, 2537, 6,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2467, 6) döntetlen

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2586, 6) – Guo Qi (kínai, 2451, 6) döntetlen

Daria Csarocskina (orosz, 2307, 6) – Elina Danieljan (örmény, 2473, 6) 0 - 1

Nana Dzagnidze (grúz, 2508, 5,5) – Bela Hotenasvili (grúz, 2425, 5,5) 1 - 0

Lei Tingije (kínai, 2450, 5,5) – Anasztaszia Bodnaruk (orosz, 2480, 5,5) 1 - 0

Dronavalli Harika (indiai, 2466, 5,5) – Olga Girja (orosz, 2390, 5,5) 1 - 0

Hoang Thanh Trang (2364, 3,5) – Altan-Ulzii Enkhtuul (mongol, 2206, 3,5) 1 - 0

Inga Csarhalasvili (grúz, 2337, 3) – Papp Petra (2268, 3) 1 - 0

Al Durazi Zainab Ali (szaúd-arábiai, 1496, 2) – Gara Anita (2367, 2) 0 - 1

A játéknap befejező körében kevés hiányzott a meglepetéshez, rezgett a léc, de végül Ju Wenjun gyanús állását még meg is nyerte. A győzelemmel a kínai sakkozónő félpontos előnnyel várhatja a folytatást. A grúz Nana Dzagnidze jól hajrázott.

Petra nyeréssel, Trang remivel, Anita vereséggel zárt.

Az élcsoportban a 10. forduló eredményei:

Pham Le Thao Nguyen (vietnami, 2390, 7) – Ju Wenjun (kínai, 2537, 7) 0 - 1

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2460, 7) – Elina Danieljan (örmény, 2473, 7)  döntetlen

Elisabeth Paehtz (német, 2467, 6,5) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2586, 6,5)  döntetlen

Guo Qi (kínai, 2451, 6,5) – Nana Dzagnidze (grúz, 2508, 6,5) 0 - 1

Dronavalli Harika (indiai, 2466, 6,5) – Lei Tingije (kínai, 2450, 6,5) döntetlen

,,,

Szofio Gvetadze (grúz, 2281, 4,5) – Hoang Thanh Trang (2364, 4,5) döntetlen

Gara Anita (2367, 3) – Nguyen Thi Mai Hung (vietnami, 2314, 3) 0 - 1

Papp Petra (2268, 3) – Martha Fierro Baquero (perui, 2318, 3) 1 - 0

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

4

GM

Ju Wenjun

CHN

2537

8,0

0,0

2449

60,5

2

13

WGM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2460

7,5

0,0

2409

53,5

3

10

GM

Elina Danieljan

ARM

2473

7,5

0,0

2407

55,5

4

5

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2508

7,5

0,0

2400

51,0

5

36

IM

Pham Le Thao Nguyen

VIE

2390

7,0

0,0

2457

61,0

6

17

GM

Lei Tingjie

CHN

2450

7,0

0,0

2437

57,5

7

11

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2467

7,0

0,0

2431

55,0

8

2

GM

Alekszandra Kosztenjuk

RUS

2586

7,0

0,0

2416

55,5

9

12

GM

Dronavalli Harika

IND

2466

7,0

0,0

2409

53,0

10

24

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2425

6,5

0,0

2439

56,5

11

16

IM

Guo Qi

CHN

2451

6,5

0,0

2437

55,0

12

68

IM

Daria Csarocskina

RUS

2307

6,5

0,0

2405

49,5

53

50

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2364

5,0

0,0

2337

48,0

80

79

WGM

Papp Petra

HUN

2268

4,0

0,0

2377

40,0

93

49

IM

Gara Anita

HUN

2367

3,0

0,0

2121

40,0

Az élcsoportban a 11. forduló párosítása:

Ju Wenjun (kínai, 2537, 8) – Nana Dzagnidze (grúz, 2508, 7,5)

Elina Danieljan (örmény, 2473, 7,5) – Dronavalli Harika (indiai, 2466, 7)

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2586, 7) – Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2460, 7,5)

Lei Tingije (kínai, 2450, 7) – Pham Le Thao Nguyen (vietnami, 2390, 7)

Huang Qian (kínai, 2453, 6,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2467, 7)

Ekaterina Atalik (török, 2389, 6,5) – Guo Qi (kínai, 2451, 6,5)

Hoang Thanh Trang (2364, 5) – Batkhuyag Munguntuul (mongol, 2455, 5)

Jovana Rapport (szerb, 2345, 4) – Papp Petra (2268, 4)

Gara Anita (2367, 3) – Al Shelash Bedor (szaúd-arábiai, 2)

Verőci Zsuzsa

 

Fotók: fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A 17 éves indiai világbajnoki kihívó, Gukesh D hatodik az új világranglistán
2024. 05. 02.

Az azerbajdzsáni Ulvijja Fatalijeva az új Európa-bajnok, egypontos előnnyel győzött
2024. 04. 30.

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog