Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Griscsuk és Gelfand játssza a sakkvilágbajnok-jelölti döntőt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban csütörtökön kezdődik a sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzések hatjátszmás döntője, az orosz Alekszandr Gricsuk és az izraeli Borisz Gelfand összecsapása. A világranglistán 12. Griscsuk és a 16. Gelfand korábban 45 játszmában mérte össze erejét, Griscsuk 26 döntetlen mellett 13-6-ra vezet. Az orosz nagymester számos hátrányos állást mentett meg, Gelfand is élt át nehéz perceket, de a kritikus pillanatokban mindketten jobban koncentráltak ellenfeleiknél. A párharcuk győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

 

 

Sokan vélik úgy, hogy a regnáló világbajnok Viswanathan Anand megnyugodhatott, nincs igazán veszélyben a 2007 óta őrzött világbajnoki címe. A kazanyi csatározások előtt az egyik legnagyobb riválisa, a norvég Magnus Carlsen  visszalépett a küzdelmektől. Carlsen kritizálta a lebonyolítást, a négyjátszmás meccseket, és sokkal igazságosabbnak tartott volna egy 8 résztvevős, kétfordulós versenyt, ahol jóval kevesebb szerep jutott volna a szerencsésnek nevezhető pillanatoknak.

A nagy feszültségben, egy-egy lépésnek sorsdöntő jelentősége volt, és  az esélyesnek tartott nagymesterek bírták kevésbé a gyűrődést. A klasszikus időkontroll mellett játszott 16 partiból csak kettő végződött döntéssel, sötéttel játszva nyerte az amerikai Gata Kamsky és az izraeli Borisz Gelfand!

A 27 esztendős Alekszandr Griscsuk jutott a nehezebb ágon a döntőbe, az első körben az első számú esélyesnek tartott örmény Levon Aronjant győzte le. Ne felejtsük, hogy a kétszeres olimpiai bajnok, Grand Slam és Grand Prix-győztes Aronjan már az első partiban többször is nyerőesélyt hagyott ki, majd a rapid rájátszásban is nyerhetett volna. Griscsuk időzavarokban is hidegvérűen védekezett,  erőfeszítéseit siker koronázta. Világossal nem élezte ki a partikat, sötéttel kibírta a nyomást, taktikája bevált, bármennyire is kockázatos volt.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik is nagyon csalódott lehet, nem játszott igazán jól. Szerencsével élte túl az azeri Tejmur Radzsabov elleni meccsét, a technika ördöge, a digitális óra hibája, Radzsabov rutintalansága mentette meg a kieséstől. Honfitársával vívott meccsén a harmadik játszmában nyerőesélyt szalasztott el, majd a harmadik rapidpartiban sem tudta győzelemre vezetni haderejét, hiába ért szabadgyalogja már a hetedik sorig.

Griscsuk eddigi eredménylistája is remek. Kétszeres olimpiai bajnok, kétszer volt tagja csapat-világbajnokságot nyert orosz válogatottnak, egyszer Eb-győztes csapatnak. Nyert szuperbajnokságot, villám-világbajnokságot, szuperversenyeket, pályafutása megkoronázása lenne, ha világbajnoki döntőt játszhatna. A 2007-es mexikói vb-n utolsó volt, nagyon sok jó állást rontott el, Kazanyban eddig Fortuna kegyeltjének nevezhetjük.

A június 24-én 43. születésnapját ünneplő Borisz Gelfand a negyeddöntőben magabiztos játékkal győzte le a azeri Sahriyar Mamedgyarovot. Remek játékkal nyerte meg a harmadik játszmát. Aligha bánkódott, hogy nem a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval kellett az elődöntőben megküzdenie.

Az amerikai Gata Kamsky pirosra állította  a szemafort Topalov előtt, és kevés hiányzott hozzá, hogy a kazanyi viadal előtt harmadik bajnoki címét megszerző Gata döntőt játszhasson. Nagy előnyt tékozolt el a harmadik ütközetben, majd a harmadik rapidparti megnyerése után a negyedik játszmában kihagyott egy kiskombinációs lehetőséget, ami a döntőbe repítette volna.

Gelfand az indiai Viswanathan Anand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk mellett az idősebb korosztály egyik legjobbja. 1990-ben tagja volt az olimpiai aranyérmes szovjet válogatottnak, kétszer a bronzérmes izraeli csapatnak. 2007-ben pályafutása egyik legjobb eredményeként holtversenyben második volt a mexikói vb-n. Kétszer volt első zónaközi döntőn, két éve az ACP rapid Világkupáját, Hanti-Manszijszkban a Világkupát nyerte meg. Egy ilyen hosszú pályafutást óhatatlanul is kísérő hullámvölgyeket is túlélte, újra és újra bizonyította, hogy a sakkozás egyik legnagyobb csillaga.

A május 1-től érvényes világranglistán 12. Alekszandr Griscsuk és a 16. Borisz Gelfand a világbajnok-jelölti döntőig 45 játszmában mérte össze erejét, 13-6-ra az orosz sakkozónál az előny, 26-szor remiztek. Először 2001-ben, a bieli szuperversenyen mérkőztek meg, kétszer megosztoztak a ponton. 2005-ben a Világkupán Griscsuk a negyeddöntőben 4-2-re legyőzte Gelfandot, egy-egy nyeréssel kezdtek, majd rapidban két remivel folytatták, a két villámpartiban Griscsuk győzött.

Klasszikus időkontroll mellett 21-szer csatáztak, 5-4-re az orosz sakkozó vezet. Rapidban Griscsuk ellenállhatatlan volt, négyszer győzött, kilencszer megosztoztak a ponton. Villámban is nála az előny, 3-2 és négy döntetlen.

Ha a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződne, akkor  új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a hirtelen halál játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt.

A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nyolc döntetlen után rájátszás dönt a sakk-vb-jelölti meccseken

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban, a sakkvilágbajnok-jelölti páros mérkőzések elődöntőjének negyedik játszmái is pontosztozkodással végződtek. Az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Gata Kamsky Grünfeld védelmű partija mindössze 23 lépésig tartott. Az orosz derbi, Vlagyimir Kramnyik és Alekszandr Griscsuk összecsapása bonyolult küzdelem után lett döntetlen, mindketten hibáztak a kritikus állásokban. A párharcok a hétfői rájátszáson dőlnek el, a két győztes játssza a hatjátszmás döntőt, amelynek nyertese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

 

 

Nyolc döntetlen, elpuskázott esélyek, remire mentett nehéz pozíciók után a hétfői rájátszás dönti el, hogy kik játsszák a világbajnok-jelölti döntőt. Láthatóan a harmadik parti mindkét nagymestert megviselte, az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Gata Kamsky 23 lépés után már megegyezett döntetlenben, és megkezdték a felkészülést a rapid rájátszásra.

Vlagyimir Kramnyik mindkét sötét partijában gond nélkül hozta a fél pontot, világossal alaposan megizzasztotta Alekszandr Griscsukot, aki menetrendszerűen időzavarba került, de a tőle megszokott hidegvérrel védekezett.

Az angol megnyitású játszma érdekesen alakult. Kramnyik gyorsan játszott, Griscsuk fokozatosan fogyasztotta gondolkodási idejét. A királyszárny gyengeségéért futópárja és szabadgyalogja adott ellenesélyt. A nagy tét rányomta bélyegét a küzdelemre, kölcsönösen pontatlankodtak, erősebb lépések kerülték el a figyelmüket, vagy értékelték rosszul a lehetőségeket. Kramnyik gyalogot nyert, de Griscsuk a kapkodásban is megtalálta a mentséget, és a csata lépésismétléssel ért véget.

Az elődöntő negyedik játszmáinak eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Gata Kamsky (amerikai, 2732) döntetlen (Grünfeld védelem, 23)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785)  - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 44)

A párosmérkőzések eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 2 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen) TB
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) 2 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen) TB

A hétfői rájátszásról tudni kell, hogy új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzés lehet, ha nincs döntés, akkor a hirtelen halál játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Gelfand,B (2733) - Kamsky,G (2732)
Grünfeld védelem  [D80]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Fg5 He4 5.Fh4 Hxc3 6.bxc3 dxc4 7.e3 Fe6 8.Hf3 c5 9.Fe2 Fg7 10.0-0 0-0 11.Bb1

Borisz Gelfandnak nem volt oka, hogy eltérjen a párharcuk második partijában látott folytatástól.

11...cxd4

Gata Kamsky javított. A 11...Fd5 12.Vc2 cxd4 13.cxd4 b6 14.Fxc4 Hc6 15.Bfc1 Fxc4 16.Vxc4 Ha5 17.Vc7 folytatásban világos tartós kezdeményezéshez jutott.

12.Hxd4 Fd5 13.Vc2 Vd7 14.Bfd1 Fxd4

Kamskyék alaposan elemezték az állást, és Gata villámgyorsan húzott, ami láthatóan zavarta a nyitásokban oly tájékozott Gelfandot.

15.cxd4 Ve6 16.Ff3 Fxf3 17.gxf3 Hd7 18.Ve4 b6 19.Bdc1 Bac8 20.Bb4 c3 21.Bb3 Hf6 22.Vxe6 fxe6 23.Fxf6 és döntetlen

Kramnyik,V (2785) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.e3 Hf6 5.Fe2

A második játszmában Vlagyimir Kramnyik 5.d4-gyel folytatta.

5...d5 6.d4 exd4 7.exd4 Fe6 8.Fe3 dxc4 9.0-0 cxd4 10.Hxd4 Hxd4 11.Fxd4 Va5

Az exvilágbajnok a partit követő sajtótájékoztatón rizikósnak nevezte a vezérlépést.

12.Fxf6 gxf6 13.Be1

Kramnyik gyorsan és magabiztosan húzott, láthatóan elégedett volt állásával, de a parti menete azt mutatta, hogy túlbecsülte esélyeit.

13...Bd8 14.Vc2 Fe7 15.Ve4 Vc5

Forrás: [origo]

16.Vxb7 0-0

A sötét királyszárny gyengeségeiért a futópár nyújtott ellenesélyt.

17.He4 Vb4 18.Vxa7

Számos taktikai lehetőséggel is számolniuk kellett. A 18.Hxf6+ Kh8! 19.Vxb4 Fxb4 20.Bed1 c3! változat sötétre előnyös.

18...Bd7 19.Ve3

Világosnak óvatosnak kellett lennie. A 19.Va6 f5 20.Hg3 Fc5 21.Vc6 Bd5 folytatásban a futópár komoly szerephez jutott volna.

19...Vxb2 20.Bac1 Vd4 21.Vf3

Forrás: [origo]

21...Bc8

Alekszandr Griscsuk szokásához híven jelentős időhátrányba került. A 21...f5 22.Hg3 Fg5 23.Bc2 Ve5! bonyolult folytatásban előnybe kerülhetett volna.

22.Hg3 Bdc7 23.Hh5 Kh8 24.Bcd1 Vb2?!

A 24...Vc5 25.Hf4 c3 26.Fd3 c2 27.Bc1 Vd4 változat egyenlő esélyeket adott volna.

25.Vg3 Ff8 26.Fg4?!

Kramnyik az ellenfél időzavarára játszott? 26.Ff1 jobb volt.

26...c3! 27.Fxe6 fxe6 28.Hxf6 Fg7?!

Időzavaros hiba. 28...Bg7 29.Ve5 Vb7 30.g3 c2 31.Bc1 Fa3 nehéz feladat elé állította volna világost.

29.Hh5 Vb7 30.Vh4 Bg8

Forrás: [origo]

31.Bd8?!

Kramnyik fölénybe kerülhetett volna a 31.Hf4 h6 32.Bxe6 Bgc8 33.Vh5 Bf7 34.Hd3 folytatásban.

31...Bc8

Griscsuknak nem volt ideje a pontos számításra. 31...c2 32.Bxg8+ Kxg8 33.Vd8+ Kf7 34.Vg5 Fb2 35.Vf4+ remihez vezetett.

32.Bxg8+

Mérlegelni kellett a 32.Hf6 Fxf6 33.Vxf6+ Vg7 34.Bxg8+ Bxg8 35.Vxg7+ Kxg7 36.Bc1 Bc8 37.Kf1 lehetőséget is.

32...Bxg8 33.Hxg7

Jobb esélyt adott a 33.Hf6 Fxf6 34.Vxf6+ Vg7 35.Vxg7+ Kxg7 36.Bc1 Bd8 37.Kf1 Bd2 38.Bxc3 Bxa2 39.Bc7+ Kg6 40.Be7 Ba6 41.g3 bástyavégjáték.

33...Vxg7 34.Ve4

Forrás: [origo]

34...c2! 35.Bc1 Bc8 36.Vxe6 Bd8!

Griscsuk hidegvérrel védekezett.

37.Vb3 Bd2 38.Vb8+ Vg8 39.Vb2+ Vg7 40.Vb8+ Vg8 41.Ve5+ Vg7 42.Ve8+ Vg8 43.Ve5+ Vg7 44.Ve8+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kamsky és Gelfand is nyerőesélyt hagyott ki

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban, a sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzések elődöntőjében a harmadik partik is pontosztozkodással végződtek. Az orosz derbin az orosz huszárjátékban Alekszandr Griscsuk és Vlagyimir Kramnyik 25 lépés után kötött békét. Az amerikai Gata Kamsky és az izraeli Borisz Gelfand játszmája nagy izgalmakat hozott. Mindketten nyerőesélyes folytatásokat mulasztottak el, a bonyodalmak végén kialakult bástyavégjáték már remi volt,  54 lépést követően egyeztek meg a remiben. Vasárnap játsszák a negyedik partikat, 2-2 esetén rájátszás dönti el a döntőbe jutást.

 

 

 

A nagymesterek harmadszor sem bírtak egymással, a döntés a párharcok utolsó játszmáiban születhet meg, vagy dönt a rapid rájátszás. Az orosz huszárjátékban nehéz meglepni Vlagyimir Kramnyikot. Nem is sikerült Alekszandr Griscsuknak előnyt kicsiholni a nyitásban, hiába gondolkodott jóval többet exvilágbajnok ellenfelével szemben. Gondolkodási ideje rohamosan fogyott, remiajánlata még időben érkezett.

Az amerikai Gata Kamsky és az izraeli Borisz Gelfand csatája nagy izgalmak, kölcsönösen elszalasztott  lehetőségek után ért véget pontosztozkodással. Gelfand hatodik sötét partijában is hű maradt a szicíliai védelem Najdorf-változatához, és először  került bajba.

Kamsky érdekes változattal készült, gyalogot áldozott a kezdeményezésért. Gelfand királya középen rekedt, világosnak futópárja, aktív hadereje elegendő ellenértéket biztosított. Az izraeli sakkozó érezte a veszélyt, időhátrányba került. Szerencséjére Kamsky elmulasztotta, hogy rámutasson hibás vezérlépésére. Gelfand ellenjátékot talált és Kamsky immár kölcsönös időzavarban hibázott. Az izraeli nagymester tisztelőnyös állásban rossz helyre lépett vezérével, a kötés segítségével Kamsky visszanyerte a tisztet, a pozíció bástyavégjátékra egyszerűsödött, a remi elkerülhetetlenné vált.

Az elődöntő harmadik játszmáinak eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 54)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Orosz huszárjáték, 25)

A párosmérkőzések állása:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) 1,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Az elődöntőben a 2-2-re végződött mérkőzés rájátszáson dőlne el. Új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Kamsky,G (2732) - Gelfand,B (2733)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3

Gata Kamsky világossal, Borisz Gelfand sötéttel a kazanyi vb-jelölti meccseken egyfajta témaversenyt játszik a Najdorf-változatban. Az amerikai sakkozó kétszer Veszelin Topalovval szemben 6.a4-re szavazott, izraeli ellenfelével másodszor választotta a 6.Fe3-mat. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov az első partiban 6.Fe3-mal játszott, majd harmadik összecsapás során 6.Fc4-es varit játszotta meg, Gelfand szenzációs győzelmet aratott.

6...e5 7.Hb3

Párharcuk első partijában Kamsky huszárjával f3-ra lépett vissza.

7...Fe7 8.h3

Kamsky segítőivel ritkább folytatásra szavazott az oly sokszor látott 8.f3, illetve 8.Vd2 helyett.

8...Fe6 9.Vf3 Hbd7 10.g4 h6 11.0-0-0 Bc8 12.Hd5 Fxd5 13.exd5 Hb6 14.h4 Vc7 15.c3 

Forrás: [origo]

15...Hbxd5

A gyalogáldozatot sötét kényszerből elfogadta, az állás kiéleződött. A sötét király a centrumban.

16.Fd2

Gata Kamsky játszott gyorsabban, még 1 óra 9 perce maradt az időkontrollig, míg Gelfandnak csak 42 perce. Mindkettőjüknek számolni kellett a 16.Bxd5 Vc6 17.Fg2 (17.Vf5 g6 (17...Hxd5 18.Fg2) 18.Bxd6 gxf5 19.Bxc6 Bxc6 20.gxf5) 17...e4 18.Vf5 g6 19.Bxd6 gxf5 20.Bxc6 Bxc6 21.Hd4 Hxg4 22.Hxf5 Hxe3 23.fxe3 Bc4 24.Hd4 Bc7 25.Fxe4 változatot.

16...Hb6

Érdekes volt a 16...Hb4 17.g5 Hd7 18.Vg4 Vc6 19.Vxb4 Vxh1 20.Fxa6 Vh3 21.Fxb7 Bc7 22.Fd5 folytatás.

17.g5 Hfd7 18.gxh6 gxh6 19.Kb1

Profilaktikus királylépés. Figyelmet érdemelt a 19.Fh3 Hc4 20.Kb1 a5 21.Fc1 a4 22.Hd2 Hxd2+ 23.Fxd2 a3 24.b3 Vc6 25.Vf5 változat.

19...Vc6 20.Vh3 d5 21.Fe2 Hc4 22.Fc1 Hf6 23.Bhe1 Ve6 24.Vh2 Vf5+ 25.Ka1

Világosnak bőséges kompenzációja van az áldozott gyalogért.

25...Kf8 26.f3 Fd6 27.Vg1 Fb8?

Gelfand sikerrel küzdhetett volna a kiegyenlítésért 27...Vd7-tel.

28.Fd3

Az amerikai bajnok nagy esélyt szalasztott el a 28.Fxc4 Bxc4 (28...dxc4 29.Hc5! Fa7 30.Fe3 Bb8 31.Vh2) 29.Vb6 Ve6 30.Vxb7 Vc8 31.Vb6 Bc6 32.Vf2 változatban.

28...Vh5?! 

Forrás: [origo]

29.Vh1?

A rossz lépésre rossz válasz. 29.Fxc4 dxc4 30.Vb6 Vf5 (30...Vxf3 31.Ha5 Fc7 32.Vc5+ Kg8 33.Bg1+ Hg4 34.Vxc4) 31.Hc5 folytatásban Gelfandnak aligha lett volna mentsége.

29...Fa7 30.Vh3 Be8 31.Fxc4 dxc4 32.Ha5

Pontosabb volt a 32.Hd2 b5 33.He4 terv.

32...e4!

Gelfand időzavarban is megtalálta az ellenjáték lehetőségét.

33.Hxc4 Vxf3 34.Vh2 Hg4 35.Vc7 Ff2 36.Bf1?!

Jobb volt a 36.Bg1 Fxg1 37.Bxg1 e3 38.Hd6 Ba8 39.Bxg4 Bg8 40.Be4 Bg1 41.Kb1 folytatás.

36...e3 37.Fxe3?

Vesztőlépés... 37.Vd6+ Kg8 38.Vd3 volt a helyes folytatás.

37...Hxe3 38.He5 

Forrás: [origo]

38...Vf5?

Az izraeli sakkozó fojtott mattot szeretett volna adni, és elrontotta immár nyerhető állását. 38...Vh5 39.Bd7 Vxe5 40.Bxf7+ Kg8 41.B1xf2 Vxc7 42.Bxc7 Hg4 43.Bf1 Bh7 tisztelőnnyel zárta volna a kalandokat.

39.Vc5+! Kg7 40.Vxe3

Világos a kötésnek köszönhetően visszanyerte a tisztet.

40...Bxe5 41.Vxf2 Vxf2 42.Bxf2 Bhe8

A bástyavégjáték remit ígért és 12 lépés múlva be is következetett a megegyezés.

43.Bg1+ Kf8 44.Kb1 Be2 45.Bf4 B8e4 46.Bgf1 Be1+ 47.Kc2 B4e2+ 48.Kb3 Bxf1 49.Bxf1 Kg7 50.Bf4 Be6 51.a4 Kg6 52.Kc4 f5 53.a5 Kf6 54.Kd3 Be7 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Kramnyik,V (2785)
Orosz huszárjáték [C42]

1.e4 e5 2.Hf3 Hf6 3.Hxe5 d6 4.Hf3 Hxe4 5.d4 d5 6.Fd3 Hc6 7.0-0 Fe7 8.Hc3

Alekszandr Griscsuk elkerülte az adatbázisban ezres nagyságrendben megtalálható játszmákban látott  a 8.c4 és a 8.Be1 változatokat.

8...Hxc3 9.bxc3 Fg4 10.Be1 0-0 11.Ff4 Fd6 12.Fxd6 Fxf3 13.Vxf3 Vxd6 14.Be3 Bae8 15.Bae1 Be7

Vlagyimir Kramnyik a változat nagy tudora. A 2009-es nalcsiki GP-n Lékó Péter két nagyszerű győzelmet aratott az orosz huszárjáték ellen. Borisz Gelfandot más eltérésben győzte le, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot ebben a variban kényszerítette feladásra: 15...Bxe3 16.Bxe3 g6 17.h4 Hb8 18.h5 Hd7 19.g4 Hf6 20.h6 Kh8 21.Be5 c6 22.c4 Hg8 23.Ve3 dxc4 24.Fxc4 g5 25.Bxg5 Hxh6 26.Ve4 f6 27.Bh5 f5 28.gxf5 Hxf5 29.Fe6 Vxd4 30.Bxh7+ és sötét feladta.

16.Bxe7 Hxe7 17.h4 Bd8 18.c4 b6 19.c3 h6 20.cxd5 Hxd5 21.Fc4 c6 22.Be5 Hf6 23.Vf4 Vd7 24.g3 Kf8 25.Fb3 és döntetlen. Griscsuknak mindössze 20 perce maradt az időkontrollig, így érthető a korai békekötési ajánlata.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kedvezően posztoló huszár mentette meg Griscsukot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzések második partijai is pontosztozkodással végződtek. Az izraeli Borisz Gelfand nyerőesélyes állást rontott el, az amerikai Gata Kamsky időzavarban is jól védekezett, 66 lépés után kötöttek békét. Az orosz derbin az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik gyalogelőnyt szerzett, de Alekszandr Griscsuk kedvezően posztoló huszárjával döntetlenre mentette az összecsapást, 56 lépésben egyeztek meg a remiben. Szombaton játsszák a harmadik partikat.

 

Joggal bosszankodhat az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Vlagyimir Kramnyik. A négyjátszmás párharcok második partijaiban kedvező esélyt hagytak kihasználatlanul.

Borisz Gelfand a Grünfeld védelmű partiban jobban ismerte a változatot Gata Kamskynál és jelentős előnyt szerzett. A vezércsere után bástyája betört ellenfele hetedik sorára, az amerikai bajnokot nem csak állásának gyaloggyengeségei, de időzavara is idegesíthette. Gelfand a kritikus pozícióban rossz tervet választott, Kamsky kiszabadult a szorításból. A bástyavégjátékban gyaloghátrányát aktív ellenjátékkal ellensúlyozta.

Vlagyimir Kramnyik is megnyerte a megnyitáselméleti párbajt. Jelentős időelőnyt, majd gyalogelőnyt szerzett honfitársával, Alekszandr  Griscsukkal szemben. Griscsuk időzavarban is jó védőállást épített ki, különösen fontos szerep jutott a d6-on posztoló huszárjának. Kramnyik elsietett 37.g5 lépése megkönnyítette feladatát, bár az azonnali kiegyenlítést elmulasztotta, az időkontroll után pontos védekezéssel elérte az áhított döntetlent.

Az elődöntő második játszmáinak eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Gata Kamsky (amerikai, 2732) döntetlen (Grünfeld védelem, 66)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785)  - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 56)

A párosmérkőzések állása:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)

Az elődöntőben a 2-2-re végződött mérkőzés rájátszáson dőlne el. Új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Gelfand,B (2733) - Kamsky,G (2732)
Grünfeld védelem [D91]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Fg5 He4 5.Fh4 Hxc3 6.bxc3 dxc4 7.e3 Fe6 8.Hf3 Fg7 9.Fe2 c5

A tavalyi sakkolimpián Borisz Gelfand ellen a holland Loek van Wely a 9...0-0 10.0-0 Hd7 11.Hg5 Fd5 12.e4 h6 13.exd5 hxg5 14.Fxg5 Hb6 15.Vd2 Vd7 16.Bfe1 Hxd5 17.Fxc4 változatban hátrányba került.

10.0-0 0-0 11.Bb1 Fd5

Gata Kamsky hosszas gondolkodás után húzta és lépése újítás. A 11...b6 12.Va4 (12.Vc2; 12.dxc5 Hd7 13.cxb6 Hxb6 14.Hd4 Fd5 15.f3 Vc7 16.e4 Fc6 állás világosra kissé kedvezőbb.) 12...Vd7 13.Vxd7 Hxd7 14.Fxe7 Bfe8 15.Fh4 Bac8 folytatást a sakkolimpián a Vitjugov-Szvidler partiban láttuk.

12.Vc2 cxd4 13.cxd4 b6 14.Fxc4 Hc6 Az f3-ra ütés nem jött számításba. 15.Bfc1 Fxc4 16.Vxc4 Ha5 

Forrás: [origo]

17.Vc7

Gelfand nagyon könnyedén játszott, Kamsky nehéz védekezésre kényszerült.

17...f6 18.Vxd8 Bfxd8 19.Bc7 Kf7 20.Bbc1 Ke8 21.Fg3 Fh6

Kissé rejtélyes lépés.

22.Kf1 Bd7 23.Bxd7 Kxd7 24.Bc7+ Ke8

Gelfandnak még 1 óra 6 perc gondolkodási ideje maradt, míg Kamsky csak 20 perccel gazdálkodhatott az első időellenőrzésig, a 40. lépésig.

25.Hd2 b5 26.He4 a6

A huszármanőver 23 percébe került Gelfandnak.

27.Hc3

Számításba jött a 27.Fd6! Ff8 (A tisztáldozatot nem lehetett volna elfogadni. 27...exd6 -ra 28.Bxh7 Ff8 29.Hxf6+ Kd8 30.Bd7+ Kc8 31.Bf7 Fh6 32.h4 következett volna és a futó nem menekülhet! 28.Fc5 Hc4 29.Hc3 Bd8 30.Ba7 e5 31.Bxa6 Fxc5 32.dxc5 b4 33.Hb5 Bc8 34.c6 folytatás.

27...Ff8 28.Hd5 Bd8

Kamskynak a meglehetősen aggasztó pozíciójára csak 10 perce maradt.

Forrás: [origo]

29.e4?!

Gelfand meggyengítette saját gyalogcentrumát. 29.Hb6 Bb8 30.Hd7 Ba8 31.d5, vagy 29.Hf4 Kf7 30.Ba7 Bc8 31.Bxa6 Bc1+ 32.Ke2 Bc2+ 33.Kf3 Hc4 34.Ke4 volt a jó folytatás.

29...f5 30.f3 fxe4 31.fxe4 Bd7 32.Ke2

Gelfand fokozatos kiengedte a szorításból ellenfelét. 32.Bc8+ Kf7 33.Hc7! Hc4 34.Kf2 e5 35.Fxe5 Hb6 36.Bb8 Hc4 37.Ff4 Fd6 38.Fxd6 Hxd6 39.Hxa6 Hxe4+ 40.Kf3 Bxd4 41.Bxb5 Ba4 42.Hb4 még adott volna némi esélyt.

32...Fg7! 33.Ff2 e6 34.Bc8+ Kf7 35.Hb6 Bb7 36.d5 exd5 37.exd5 Fe5!

Kamsky fellélegezhetett.

38.Ba8 Hc4 39.Bxa6 Hxb6 40.Fxb6 Fxh2 41.Kf3

Sötét remizett volna a 41.Kd3 Bd7 42.Ke4 Be7+ 43.Kd4 Fg1+ 44.Kd3 Fxb6 45.Bxb6 Ba7, illetve a 41.Fe3 Bd7 42.Ba5 Bxd5 43.a4 Be5 44.Bxb5 Be4 változatokban is.

41...Bd7 42.Ke4 Be7+ 43.Kd3 Bd7 44.Kd4 Fg1+ 45.Ke4 Be7+

A másik lehetőség 45...Fxb6 46.Bxb6 Ba7 volt.

46.Kf4 Fxb6 47.Bxb6 Be2 48.g4 h5 

Forrás: [origo]

49.Bb7+ Kf8

Tetszetős 49...Kf6??-ra 50.g5 matt!

50.g5 h4 51.Bh7 b4 52.Bxh4 Ke7 53.Bh6 Bxa2 54.Bxg6 Bd2 55.Be6+ Kf7 56.Ke5 b3 57.Bf6+ Kg7 58.Bb6 b2 59.d6 Kg6 60.Ke6 Be2+ 61.Kd5 Bd2+ 62.Kc6 Kxg5 63.d7 Bc2+ 64.Kd6 Bd2+ 65.Ke6 Be2+ 66.Kf7 Bf2+ és döntetlen

Kramnyik,V (2785) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.e3 Hf6 5.d4 cxd4 6.exd4 e4 7.He5 Fd6

Alekszandr Griscsuk a ritkább folytatást választotta a 7...Fb4 helyett. 8.Fe2 Va5 9.Hxc6 dxc6 10.Fd2 0-0 11.0-0 Be8 12.a3 Fxc3 13.Fxc3 Vg5 14.Vc1 Vg6 15.Vf4 h5 16.Bfe1 pozícióban világos futópárjával kicsit jobban áll.

8.c5 Fb8

Griscsukot láthatóan meglepte a változat, már 53 percet felhasznált kétórás idejéből. 8...Fxe5? 9.dxe5 Hxe5 10.Vd6 Ve7 11.Vxe7+ Kxe7 12.Fg5 után bajban lenne sötét.

9.Hc4 d5 10.cxd6 0-0! 11.Ff4 Ha5 12.He3

Vlagyimir Kramnyik is eltűnődött, sötét közel került a teljes kiegyenlítéshez.

12...Fxd6 13.Fxd6 Vxd6 14.d5 Ve5

Figyelmet érdemelt a 14...Fd7 15.Fe2 b5 16.Fxb5 Fxb5 17.Hxb5 Vb4+ 18.Hc3 Vxb2 folytatás.

15.Fe2 Bd8 16.Vd2 Hc6 17.Bd1 He7 18.Vd4

A vezércsere megfelelt az exvilágbajnok stílusának, az e4 gyalog a célpontja.

18...Vxd4 19.Bxd4 Hf5 20.Hxf5 Fxf5 21.Kd2 He8 22.g4 Fg6 23.Bc1 Bac8 24.Hxe4 Bxc1 25.Kxc1 Fxe4 26.Bxe4 Kf8

Griscsuknak már csak 10 perce maradt.

27.Ba4 a6 28.Bb4 Hd6

Sötét legfontosabb védőtisztje a huszár. Blokkolja a szabadgyalogot, védi a b7 gyalogot. Nem könnyű Kramnyiknak előrejutnia.

29.Kd2 h6 30.Fd3 Ke7 31.Ke3 Kd7 32.f3 Be8+ 33.Fe4 g6 34.Kd4 Bc8 35.h4 Bc1 36.Ke5 Ke7 37.g5?! hxg5?!

Griscsuknak kapkodnia kellett, másképp észrevette volna a 37...a5! 38.Bb3 (38.Bd4 Bh1 39.Fd3 Bh3 40.gxh6? Bxf3) 38...Bh1 39.Bc3 Kd7

40.gxh6 Bxh4 lehetőséget.

38.hxg5 Bg1 39.Kf4 f6 40.Fxg6 Bxg5 41.Fe4

Az elmulasztott remiváltozat után Griscsuknak pontosan kell védekeznie.

41...Bg2 42.a4 a5 43.Bb3 Kd8 44.Ke3 Bh2 45.Kf4 Bg2 46.Fb1 Bd2 47.Fd3 Bg2 48.Ke3 Bh2 49.Kd4 Bh4+ 50.Kc5 Kc7 51.Bb6 

Forrás: [origo]

51...Bxa4! 52.b3

Könnyű belátni, hogy világos nem nyerhet az 52.Bxd6 Bb4 53.Fb5 Bxb5+ 54.Kxb5 Kxd6 55.Kxa5 Kxd5 56.Kb6 f5 57.Kxb7 f4 58.b4 Kd4 59.Kc6 Ke3 60.b5 Kxf3 61.b6 Kg2 62.b7 f3 63.b8V f2 fonalas változatban.

52...Bb4 53.Bxb4 axb4 54.Kxb4 b6

Nincs többé betörési lehetőség.

55.Kc3 Kd8 56.Kd4 Ke7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Remikkel rajtoltak a világbajnok-jelölti sakkelődöntők

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló világbajnok-jelölti párosmérkőzések elődöntőjének első játszmái pontosztozkodással végződtek. Az orosz házirangadón Alekszandr Griscsuk és Vlagyimir Kramnyik már a 16. lépés után megegyezett a remiben. Az amerikai Gata Kamsky kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni az izraeli Borisz Gelfand ellen, 36 lépést követően döntetlen lett a játszma. Pénteken ellenkező színelosztással játsszák a második partikat.

 

A négyjátszmás párharc első partijait a fokozott óvatosság jellemezte. Az orosz Alekszandr Griscsuk az örmény Levon Aronjan elleni nagy meglepetést jelentő győzelme után fokozottan óvatosan játszott honfitársával, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Kramnyik láthatón nagyon jól felkészült szekundánsaival, Szergej Karjakinnal és az ukrán Zahar Jefimenkóval, gyorsan és magabiztosan játszott, míg Griscsuk nem tudott semmi extrát kitalálni, inkább maga kínálta a gyors pontosztozkodást.

A másik ütközet jóval érdekesebb volt. Az izraeli Borisz Gelfand bátran vállalta a szicíliai védelem Najdorf-változatát. Az amerikai Gata Kamsky megtámadott huszárjával f3-ra vonult vissza, pozíciós jellegű küzdelem kezdődött. Világos kis előnyt ért el a cserekombinációt követően, sötétnek kellett vigyáznia, hogy világos nehogy túl nagy térelőnyhöz jusson. Kamsky jelentős időhátrányba került, kissé kedvezőbb pozíciója tovatűnt, logikus volt a pontosztozkodás.

Az elődöntő első játszmáinak eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 36)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747)- Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785)  döntetlen (Vezércsel, 16)

Partik, elemzések
Kamsky,G (2732) - Gelfand,B (2733)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3 e5 7.Hf3 Fe7 8.Fc4 0-0 9.0-0 Fe6

Sahriyar Mamedgyarov elleni első partijában Borisz Gelfand 9...Hc6-cal folytatta, későbbi gyaloghátrányos állását remire mentette.

10.Fb3 Hc6 11.Ve2 Ha5 12.Bfd1 Hxb3 13.axb3 Vc7 14.Fg5 Hh5

Forrás: [origo]

15.Hxe5

A cserekombináció elég sok időt rabolt el Gata Kamskytól.

15...Fxg5 16.Vxh5 Ff6 17.Hf3 Fxc3 18.bxc3 Vxc3 19.Hd4

Világos pozíciója kissé kedvezőbb.

19...Bfe8 20.Va5 Bac8 21.f3 Vxa5 22.Bxa5 Bc3

Sötét akadályozni próbálja a további térelőnyt biztosító c4 lépést.

23.Kf2 Kf8 24.Bda1 Bec8 25.Ke1 Ke7 26.Kd2 B3c5 27.B5a4 f5!?

Borisz Gelfand aktivitást, további cserelehetőséget keresett hátrányosabb állásában.

28.Bb4 B8c7 29.exf5 Fxf5 30.Be1+ Kf7 31.Bb6 Bd5 32.c3 Fc8 33.b4

Kamsky Kiengedte kis előnyét, 33.Ba1 okozhatott volna némi fejtörést ellenfelének.

33...Be7

Gelfand azonnal kiegyenlített volna 33...Bc6 34.Bxc6 bxc6 35.Ke3 Fd7-tel.

34.Ba1 Ke8 35.b5 Bc7 36.bxa6 bxa6 és döntetlem

Griscsuk,A (2747) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.Vc2 c5 8.Bd1 Va5 9.Hd2 cxd4 10.exd4 dxc4 11.Hxc4 Vd8 12.Fd3 Hb6 13.0-0 Fd7 14.Hxb6 Vxb6 15.d5 Kh8 16.dxe6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kramnyikot a sakkóra hibája mentette meg a kieséstől

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló sakkvilágbajnok-jelölti párharcok első körének eredményei, de különösen a rájátszásban történtek megdöbbentették a sakkvilágot. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik szerencsés továbbjutása, a világbajnoki kihívói címre a legesélyesebbnek tartott örmény Levon Aronjan kiesése igazi szenzáció. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov korai búcsúja meglepetés. Az izraeli Borisz Gelfand nyújtotta a legjobb teljesítményt. Kamsky-Gelfand és Kramnyik-Gricsuk mérkőzésekkel csütörtökön folytatódnak a küzdelmek.

 

A világbajnok-jelölti párosmérkőzések lebonyolítása, a négyjátszmás meccsek előrevetítették, hogy lesz bőven izgalom, meglepetés, a nagy feszültségben elkövetett hiba.

Az első akadályt legkönnyebben az izraeli Borisz Gelfand vette. A viadal doyenjének rutinja érvényesült a szabadkártyával játszó azeri Sahriyar Mamedgyarovval szemben. A harmadik partiban a minőség, majd tisztáldozatos győzelme nagy elismerést aratott. Tankönyvbe illő, ahogy hat gyalogja, haderejének koncentrált akciója megbénította világos állását. Hiába volt bástyaelőnye Mamedgyarovnak, tehetetlen volt.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a szófiai világbajnoki döntő után hullámvölgybe került. A nagy csalódást, hogy hazai pályán nem tudta visszahódítani a világbajnoki címet, láthatóan megviselte. Alighanem túlzott ambícióval  várta a kazanyi viadalt, hogy ismét kiharcolja a kihívói jogot. Az amerikai Gata Kamsky sokat tanult a 2009-es szófiai világbajnok-jelölti döntőből. Lélektani előnyt jelentett számára, hogy remekül sikerült a főpróbája, harmadik amerikai bajnoki címének megszerzése megalapozta önbizalmát. Kamsky hibátlanul használta ki Topalov gyenge játékát a második partiban, a negyedik összecsapás során pedig Fortuna is támogatta.

Kamsky és Gelfand az 1990-es tilburgi tornán mérkőzött meg először egymással, remivel indult viaskodásuk. Azóta még 24 klasszikus gondolkodási idejű partiban mérték össze erejüket. Gelfand 5-4-re vezet 15 döntetlen mellett. Rapidban is az izraeli sakkozó volt a sikeresebb, egy nyerés és négy döntetlen, villámjátékban Kamsky mérlege a jobb, 3-1 és egy remi. 2007-ben már játszottak világbajnok-jelölti meccset, Gelfand 3,5-1,5-re nyert, és ezzel kiharcolta a mexikói vb-n való részvételi jogot.

Kramnyik furcsa esete a sakkórával

A technika ördöge is befolyásolta Vlagyimir Kramnyik és Tejmur Radzsabov párharcát. Az ínyenceknek persze tanulságos volt, ahogy a négy klasszikus partiban miként fogták ki egymás vitorlájából a szelet, mindketten remekül felkészülten játszottak, nem tudták meglepni egymást. A rapidpartikban sem történt sok említésre méltó. A villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként) aztán alaposan borzolták az idegeket. Az orosz exvilágbajnoktól szokatlan elnézés döntötte el az első játszmát azeri ellenfele javára. A visszavágón aztán megdöbbentő eset történt. Radzsabov már látszólag hárította Kramnyik minden nyerési kísérletét, de a 60. lépése után a digitális óra felmondta a szolgálatot.

Döbbent pillanatok, amelyeket az élő közvetítés segítségével öt kontinensen is láthattak a sakkrajongók. A nagy kapkodásban eltűntek a másodpercek a kijelzőről. Megindult a párbeszéd a bíróval, hogy mi a teendő? Hosszas egyeztetés után nem új játszma következett, hanem a videóról megállapították, hogy kinek mennyi ideje van, és folytatódott a játszma. Radzsabovot zavarta meg jobban a közjáték, tartható állását sorozatos hibákkal elvesztette. Kramnyik kiegyenlített, majd megnyerte a következő kétjátszmás meccs első partiját, remivel pedig az elődöntőbe jutott. Sok helyen hibásan jelent meg az eredmény, Radzsabov kezet nyújtott az utolsó partiban, de nem feladta a játszmát, hanem az örökös sakkot ismerte el.

Megjegyezzük, hogy Radzsabov nem először vált digitális óra áldozatává. A 2001-es moszkvai kieséses rendszerű világbajnokságon a legjobb 64 között az észt Jan Elveszttel mérkőzött meg. A meccsük bírója hibázott, rosszul állította be az órát, a plusz másodperceket nem kapták meg a nagymesterek (5-5 perc és 10-10 másodperc akkor az időkontroll), és a kritikus pillanatban Radzsabov teljesen leblokkolt, nem jött a segítség, az életet jelentő 10 másodperc. Az akkor mindössze 14 esztendős Tejmur meglehetősen vérmesen reagált, új partit szeretett volna játszani, míg a győztes Elveszt hajthatatlan volt. Hosszas vitatkozást követően Kirszan Iljumzsinov másnap bánatpénzt fizetett Radzsabovnak, 50 ezer dollárról szóltak a híradások.

Levon Aronjan nagyon csalódott

Nagyon csalódott az örmény Levon Aronjan. Nehéz ellenfelet kapott az orosz Alekszandr Griscsuk személyében, de a meccs esélyese volt. Többször is nyerést hagyott ki az első játszmában, nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét a harmadikban, míg a két sötét játszmában gond nélkül remizett.

A rapid rájátszásban vereséggel kezdett, de azonnal egyenlített. A harmadik összecsapás során nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, sőt hibás bástyalépése után a remiért kellett küzdenie. Griscsuk a negyedik ütközetet remekül játszotta, Aronjan jelentős időhátrányba került. Meglehetősen izgatottan sétált, amíg Griscsuk a kritikus pillanatban "elmélyedt" az állásban. Aronjan a kapkodásban rosszul lépkedett bástyáival, a világos vezér és bástya betörése eldöntötte a továbbjutás sorsát.

Mit várunk az orosz szuperderbitől, Vlagyimir Kramnyik és a nyolc évvel fiatalabb Alekszandr Griscsuk a párharcától? A 2003-as Corus-tornán mérkőztek meg először egymással, pontosztozkodással kezdtek, és öt további klasszikus időkontrollal játszott játszmájuk is remivel végződött. Rapidban Kramnyik volt az eredményesebb, háromszor nyert, egyszer vesztett. A villámpartik mérlege Griscsuknak kedvezőbb, két remi mellett öt nyerés és egy vereség a számláján.

Az elődöntő párosítása:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Sakkdráma Kazanyban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban drámai küzdelmekben dőltek a sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzések első körének rájátszásai. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik vesztett helyzetből fordította meg párharcát az azeri Tejmur Radzsabovval szemben. A rapidpartikban négy remi született, majd Radzsabov megnyerte az első villámpartit. Kramnyik nagy kalandok után egyenlített, majd technikája érvényesült a harmadik játszmában, és végül örökös sakk biztosította továbbjutását. Alekszandr Griscsuk győzelme tette még emlékezetesebbé az orosz sakkozás számára a napot, nagy csata után 2,5-1,5-re nyert az esélyesebb örmény Levon Aronjan ellen. Három játszma is döntéssel végződött. Az elődöntőben az amerikai Gata Kamsky az izraeli Borisz Gelfanddal mérkőzik meg, míg a másik ágon orosz háziderbi, Vlagyimir Kramnyik és Alekszandr Griscsuk csap össze. Csütörtökön játsszák az első partikat.

A szenzációs internetes videós közvetítés segítségével "élőben" nézhettük a gigászi csatákat, az oroszul tudók pedig többek között Szergej Rublevszkij olimpiai bajnok kommentálását is hallgathatták. Dráma minden mennyiségben, amit csak fokozott a Kramnyik-Radzsabov második villámjátszmában bekövetkezett technikai malőr.

De mi is történt a vb-jelölti meccsek rájátszásán, ahol négy világklasszis pótvizsgázott? Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és 12 évvel fiatalabb ellenfele, az azeri Tejmur Radzsabov négy rapidpartija (25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként) nem okozott sok izgalmat, négyszer megosztoztak a ponton. Kramnyik az első partiban világossal jobban állt, de Radzsabov pontosan védekezett. A kalandok a villámpartiknál kezdődtek. Radzsabov kezdte világossal a kétjátszmás meccset, és a kapkodásban kihasználta Kramnyik taktikai elnézését. Ellenkező színnel következett a visszavágó, Radzsabov kiegyenlítette hátrányát, és nagyon közel állt a továbbjutását jelentő döntetlenhez.

Egy határozottabb órakezelés hatására azonban megadta magát a digitális óra, eltűntek a másodpercek, 0.00-át mutatott a kijelző. Mit lehet ilyenkor tenni? Kramnyik kérte, hogy a szabálykönyvet vegyék elő, de villámpartira vonatkozóan nem találtak semmi utalást. Végül a technika segítségét vették igénybe, a videóról ellenőrizték le, hogy kinek mennyi másodperce volt, az új órát beállították, folytatódott a csata. A közjáték Radzsabovot zavarta meg jobban, elügyetlenkedte az állást, Kramnyik a pokol tornácát is megjárva kiegyenlített. Új színsorsolás után két újabb villámparti következett. (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként.)Az orosz exvilágbajnok a tőle megszokott remek technikával használta ki az azeri titán passzív játékát a remit ígérő állásban és vezetést szerzett. A negyedik villámpartiban örökös sakkot tartott, 4,5-3,5, összesítésben 6,5-5,5-ös győzelemmel bejutott az elődöntőbe.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Vlagyimir Kramnyik dicsérte Tejmur Radzsabov remek felkészülését. Az orosz exvilágbajnok elismerte, hogy a szerencsésebb versenyző volt, pályafutása egyik legnehezebb küzdelmén van túl. Radzsabov is higgadtan nyilatkozott, örült Kramnyik elismerésének, bár kicsit bosszankodott, hogy kihagyta a nagy esélyt.

Gigászi csatát hozott az első számú esélyesnek tartott örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Gricsuk összecsapása is. Nyíltsisakos küzdelem folyt, két sötéttel elért nyeréssel kezdődött a négyjátszmás meccs. A kétszeres olimpiai bajnok, a Grand Prix-versenysorozat győztese, a Grand Slam-nyertes Aronjan nagyon idegesen játszotta az első partit, szinte ellenállás nélkül vesztett. A jelentős lélektani előny azonban béklyóként hatott a kétszeres olimpiai bajnok Griscsuk játékára, világossal ő sem remekelt, Aronjan egyenlített.

A világranglista harmadik helyezettje alighanem meccslabdát  hibázott a harmadik játszmában, Aronjan nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, sőt a remiért kellett megküzdenie. A negyedik ütközet eldöntötte, hogy május 9-én, a Győzelem Napján kettős sikernek örülhettek az orosz nagymesterekért szorítók. Aronjan tőle szokatlan módon jelentős időhátrányba került, Griscsuk a vezérszárnyon kezdeményezéshez jutott. Aronjan mindent megkísérelt, hogy mentse állását, Griscsuk némi bizonytalankodás után kiskombinációval anyagi előnyt szerzett. Időelőnyét is kihasználva gúzsba kötötte sötét haderejét, majd a király elleni akció továbbjutását jelentette.

A negyeddöntő rájátszásának eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 4,5 - 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, döntetlen)
(Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) döntetlen (Vezércsel, 77)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Vezércsel, 39)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) döntetlen (Vezércsel, 25)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Vezércsel, 23)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 45)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 1 - 0 (Réti megnyitás, 80)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 63)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Spanyol megnyitás, 65)

Levon Aronjan (örmény, 2808) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) 1,5 - 2,5 (0 - 1, 0 - 1, döntetlen, 0 - 1)
(Levon Aronjan (örmény, 2808) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) 0 - 1 (Angol megnyitás, 47)
Alekszandr Gricsuk (orosz, 2747) - Levon Aronjan (örmény, 2808) 0 - 1(Vezércsel, 72)
Levon Aronjan (örmény, 2808) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 61)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Levon Aronjan (örmény, 2808) 1 - 0 (Vezércsel, 49)

Az elődöntő párosítása:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) -Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747)

Kramnyik,V (2788) - Radzsabov,T (2744)
Vezércsel [D55]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hf3 Fe7 4.Hc3 Hf6 5.Fg5 h6 6.Fxf6 Fxf6 7.Bc1 0-0 8.e3 c6 9.Fd3 Hd7 10.0-0 dxc4 11.Fxc4 e5 12.d5 Hb6 13.b3 Ff5 14.dxc6 bxc6 15.e4 Fg4 16.Fe2 Fxf3 17.Fxf3 Fe7 18.Vc2 Fb4 19.Fg4 Fa3 20.Bcd1 Ve7 21.Hb1 Fc5 22.Hd2 Fb4 23.Hf3 Vf6 24.Bd3 Bfd8 25.Bfd1 Bxd3 26.Vxd3 g6 27.h4 h5 28.Fh3 Be8 29.g3 Ve7 30.Kg2 Vc5 31.Hg5 Kg7 32.Ve2 Ve7 33.Vc2 Vc7 34.Vc1 Fe7 35.a4 Bd8 36.Bxd8 Fxd8 37.Hf3 f6 38.g4 hxg4 39.Fxg4 Hd7 40.h5 Hf8 41.Vc4 gxh5 42.Fxh5 Vd7 43.Kg3 Fb6 44.Hh4 Kh8 45.Vf7 Vxf7 46.Fxf7 Kg7 47.Fc4 Fc5 48.f3 Hg6 49.Hf5+ Kf8 50.Kg4 He7 51.Hg3 Kg7 52.Fe6 Fb4 53.Hh5+ Kg6 54.f4 exf4 55.Hxf4+ Kg7 56.Fc4 Fd6 57.He6+ Kg6 58.a5 Fb4 59.a6 Fd6 60.Hd4 Fe5 61.Hf3 Fd6 62.Fe6 Kh6 63.Fd7 Kg7 64.Hd4 Fe5 65.He6+ Kh6 66.Hd8 Fc7 67.He6 Fd6 68.Hd4 Fe5 69.Hf3 Fd6 70.Hd2 Kg7 71.Hc4 Fc5 72.Kf4 Fb4 73.Ke3 Fc5+ 74.Kd3 Hg6 75.Fxc6 He5+ 76.Hxe5 fxe5 77.Kc4 és döntetlen

Radzsabov,T (2744) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 Hh5 8.Fd3 Hxf4 9.exf4 b6 10.b4 a5 11.a3 c6 12.0-0 Vc7 13.g3 Fa6 14.Fxa6 Bxa6 15.Ve2 Bfa8 16.Bab1 axb4 17.axb4 Ff6 18.Bfc1 Ba3 19.Ve1 bxc5 20.bxc5 Va5 21.He5 Hxe5 22.fxe5 Fg5 23.Bc2 Fd8 24.Kg2 h6 25.h4 Va6 26.Vd1 Ba1 27.Bcb2 Bxb1 28.Vxb1 Vc4 29.He2 Fe7 30.Kf1 Ff8 31.Bb4 Ba1 32.Vxa1 Vxb4 33.Va6 Vb1+ 34.Kg2 Ve4+ 35.Kf1 Vh1+ 36.Hg1 Ve4 37.He2 Vh1+ 38.Hg1 Ve4 39.He2 és döntetlen

Kramnyik,V (2785) - Radzsabov,T (2744)
Vezércsel [D53]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hc3 Fe7 4.Hf3 Hf6 5.Fg5 h6 6.Fh4 0-0 7.Bc1 He4 8.Fxe7 Vxe7 9.g3 Hxc3 10.Bxc3 c6 11.Fg2 Hd7 12.0-0 dxc4 13.Bxc4 e5 14.Bc3 exd4 15.Hxd4 Hb6 16.Vc2 Bd8 17.e3 Fe6 18.a3 Fd5 19.b4 Fxg2 20.Kxg2 Hd5 21.Bc5 a6 22.Bc1 g6 23.Hf3 Be8 24.Bc4 Bad8 25.Bd4 Hc7 és döntetlen

Radzsabov,T (2744) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 Hh5 8.Fd3 Hxf4 9.exf4 b6 10.b4 a5 11.a3 c6 12.0-0 Vc7 13.g3 Fa6 14.Kg2 Ff6 15.Fxa6 Bxa6 16.Vc2 Bfa8 17.Bab1 axb4 18.axb4 Ba3 19.Bb3 Bxb3 20.Vxb3 Vb7 21.Bb1 h6 22.h4 h5 23.He5 és döntetlen

Radzsabov,T (2744) - Kramnyik,V (2785)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 d6 7.Hbd2 a6 8.Fa4 Fa7 9.h3 He7 10.Be1 Hg6 11.Hf1 c6 12.Hg3 d5 13.exd5 Hxd5 14.Fb3 Be8 15.Fg5 f6 16.Fe3 Fxe3 17.fxe3 Fe6 18.Vd2 Vc7 19.Bad1 Bad8 20.Vf2 Vf7 21.Bf1 Vf8 22.Hd2 Kh8 23.Hde4 Hge7 24.Ve2 Fg8 25.Bf2 f5 26.Bdf1 f4 27.exf4 Hxf4 28.Vg4 Fxb3 29.axb3 Heg6 30.d4 Vg8 31.Bf3 He6 32.Hf5 exd4 33.Vg3 Bf8 34.Hed6 dxc3 35.bxc3 Bd7 36.h4 Bf6 37.h5 He7??

Az orosz exvilágbajnok vesztőt húzott!

Forrás: [origo]

38.Hh6! gxh6 39.Ve5 Hd5 40.Bxf6 Hxf6 41.Vxf6+ Bg7 42.Hf5 Vf8 43.Hxg7 Vc5+ 44.Kh1 Hxg7 45.Vf8+ és sötét feladta

Kramnyik,V (2785) - Radzsabov,T (2744)
Réti megnyitás [A14]

1.Hf3 d5 2.c4 e6 3.b3 Hf6 4.Fb2 Fe7 5.g3 0-0 6.Fg2 b6 7.0-0 Fb7 8.e3 c5 9.Hc3 Hc6 10.cxd5 Hxd5 11.Hxd5 Vxd5 12.d4 Vd8 13.He5 Hxe5 14.Fxb7 Bb8 15.Fg2 cxd4 16.exd4 Hd7 17.d5 exd5 18.Vxd5 Ff6 19.Bad1 Fxb2 20.Vxd7 a5 21.Bfe1 Vxd7 22.Bxd7 Fa3 23.Fd5 Fc5 24.Be4 Bfd8 25.Fxf7+ Kf8 26.Fe6 Bxd7 27.Fxd7 Bd8 28.Fb5 Bd2 29.Bf4+ Ke7 30.a4 Bd4 31.Bf3 Bd6 32.Bf4 Bf6 33.Be4+ Be6 34.Bg4 g6 35.Kg2 h5 36.Bc4 Kf6 37.Bf4+ Kg7 38.Bc4 Kf6 39.h4 Be5 40.Bc3 Bd5 41.Bc2 Be5 42.Bd2 Kg7 43.Fc4 Kf6 44.Bd8 Kg7 45.Fd3 Be6 46.Fc4 Bd6 47.Bg8+ Kh7 48.Be8 Bd2 49.Fe2 Kg7 50.Be6 Bb2 51.f4 Bxb3 52.Fb5 Be3 53.Bc6 Kh7 54.Bc7+ Be7 55.Bc8 Kg7 56.Fd3 Bd7 57.Fe4 Bd2+ 58.Kh3 Bd7 59.Bc6 Bd6 60.Bc7+ Kf6

Szinte hihetetlen módon ebben az állásban elromlott a digitális óra, a kicsit erősebb órakezelés hatására 0:00-ra változott a kijelző. Hosszas egyeztetés után folytatódott a parti, miután megegyeztek, hogy melyik félnek mennyi másodperce(!) maradt.

61.Fc2 Bd4 62.Fb3 Fe7 63.Fc4 Bd6 64.Kg2 Bd2+ 65.Kf3 Bd6 66.Ke4 Bd8? 67.Fd5 Bd6? 68.Bb7

Sötét lépéskényszerben, gyalogot veszít.

68...Bd8 69.Bxb6+ Bd6 70.Bb5 Fd8 71.Bb7 Fe7 72.Ba7 Bb6 73.Bxa5 Bb4+ 74.Kf3 Bd4 75.Ba6+ Kg7 76.Fe4 Bd6 77.Bxd6 Fxd6 78.a5 Fc5 79.a6 Kf6 80.Ke2 és sötét feladta

Kramnyik,V (2788) - Radzsabov,T (2744)
Királyindiai védelem [E94]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.e4 d6 5.d4 0-0 6.Fe2 e5 7.0-0 exd4 8.Hxd4 Be8 9.f3 Hc6 10.Fe3 Hh5 11.Vd2 Hxd4 12.Fxd4 Hf4 13.Fe3 Hxe2+ 14.Hxe2 f5 15.Fg5 Vd7 16.Hg3 Vf7 17.Bac1 Fd7 18.b3 a5 19.a4 Fe5 20.Ff4 Fg7 21.Kh1 b6 22.Fe3 Be6 23.He2 Bee8 24.Hc3 Fc6 25.exf5 Vxf5 26.Fd4 Fxd4 27.Vxd4 Be5 28.Hd5 Fxd5 29.cxd5 Vf7 30.Vc4 Be7 31.h3 Bae8 32.Bc2 h5 33.Kh2 Kh7 34.Bfc1 Bd7 35.f4 Bde7 36.Vd4 Kg8 37.Vf2 Bf8 38.Bc4 Vg7 39.Be1 Bfe8 40.Bxe7 Bxe7 41.Vg3 Vf6 42.h4 Kg7 43.Vg5 Kf7 44.Bc2 Vf5 45.Bc3 Vf6 46.Vxf6+ Kxf6 47.Kg3 Kf5 48.Kf3 Be4 49.Bc4 Be7 50.g3 Kf6 51.Be4 Bf7 52.Be6+ Kf5 53.Be8 Kf6 54.Ke4 Kg7 55.Be6 Kh7 56.Kf3 Kg7

Forrás: [origo]

57.g4 hxg4+ 58.Kxg4 Kh7 59.h5 gxh5+ 60.Kg5 Kg8 61.f5 Bh7 62.f6 h4 63.Kg6 és sötét feladta

Radzsabov,T (2744) - Kramnyik,V (2785)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 d6 7.Hbd2 Fb6 8.Fa4 He7 9.Fc2 c6 10.h3 Hg6 11.d4 Be8 12.Be1 h6 13.Hf1 d5 14.Hxe5 Hxe5 15.dxe5 Bxe5 16.Ff4 Be8 17.e5 Hh7 18.Vd3 Hf8 19.Bad1 Vh4 20.Fg3 Vg5 21.Kh2 Vg6 22.Vd2 Ff5 23.Fxf5 Vxf5 24.He3 Fxe3 25.Bxe3 Bad8 26.Vd4 b6 27.Bf3 Ve6 28.Bfd3 Bd7 29.f4 Vf5 30.Va4 Bc8 31.c4 He6 32.b4 Bcd8 33.Vxc6 Hxf4 34.Bd4 He2 35.Bxd5 Bxd5 36.cxd5 Hxg3 37.Kxg3 Bc8 38.Vb5 Vxe5+ 39.Kf2 Bc2+ 40.Kg1 Ve3+ 41.Kh2 Ve5+ 42.Kh1 Vd6 43.Ve8+ Vf8 44.Ve4 Bc7 45.d6 Bd7 46.Vc6 Ve8 47.b5 g6 48.a4 Ve6 49.Vc8+ Kg7 50.Vc3+ Vf6 51.Vc6 Ve6 52.Kg1 h5 53.Vc3+ Vf6 54.Vc6 Ve6 55.Vc3+ Vf6 56.Vg3 h4 57.Va3 Ve5 58.Vb4 g5 59.Vg4 Ve3+ 60.Kh1 Bxd6 61.Bxd6 Ve1+ 62.Kh2 Ve5+ 63.g3 Vxd6 64.Vxg5+ Kf8 65.Vxh4 Vd2+ és döntetlen

Aronjan,L (2808) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A37]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.g3 g6 5.Fg2 Fg7 6.0-0 Hge7 7.He1 d6 8.Hc2 Fe6 9.He3 0-0 10.d3 Vd7 11.Hed5 Fh3 12.Bb1 Fxg2 13.Kxg2 Bac8 14.e4 Hxd5 15.Hxd5 He7 16.Hc3 Hc6 17.Fe3 f5 18.f3 f4 19.Fg1 h5 20.Hd5 Bf7 21.g4?! hxg4 22.fxg4 Bcf8 23.Vf3 Ff6 24.Ff2 Bh7 25.Hxf6+ Bxf6 26.Bh1 g5

"Egykapus" lett a játék.AlekszandrGriscsuk mindkét szárnyon játszhatott.

27.h3 b6 28.Bh2 Hd8 29.b3 He6 30.Kf1

Forrás: [origo]

30...b5 31.Kg2 a5 32.Bhh1 Bf8 33.Bhc1 Bb8 34.Bh1 b4 35.Bh2 a4 36.Kh1 Ba8 37.Fg1 axb3 38.Bxb3 Ba4 39.Bbb2 Ba3 40.Bbg2 Va4 41.h4 Bc3 42.Vf1 Va3 43.hxg5 Bc1! 44.Vf2 Bxh2+ 45.Kxh2 Hxg5 46.Kh1 Vxd3 47.Vh4 Vh3+ és világos feladta

Griscsuk,A (2747) - Aronjan,L (2808)
Vezércsel [D31]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hc3 Fe7 4.cxd5 exd5 5.Ff4 c6 6.Vc2 Hf6 7.e3 Hh5 8.Fe5 Hd7 9.Fe2 Hxe5 10.dxe5 g6 11.Fxh5 gxh5 12.0-0-0 f6 13.Hf3 fxe5 14.Hxe5 0-0 15.f4 Fd6 16.Hf3 Ff5 17.Vd2 Vf6

A nyitás nem Alekszandr Griscsuk elképzelésének megfelelően alakult, sötét futópárja és időelőnye miatt kedvezőbben áll.

18.e4? dxe4 19.Vxd6 exf3 20.Vxf6 Bxf6 21.gxf3 Fg6 22.He2 Be8 23.Bd2 Be3 24.Bf1 Fd3 25.Bf2 Kf7 26.b3 h4 27.Kb2 Fxe2

A gyalognyerés után a bástyavégjáték reménytelen volt világos számára.

28.Bdxe2 Bxe2+ 29.Bxe2 Bxf4 30.Bf2 Bd4 31.Kc3 Bd1 32.f4 Kf6 33.Bg2 h5 34.a4 Bf1 35.Bg5 Bf3+ 36.Kc2 Bxf4 37.Bxh5 Bf2+ 38.Kc3 Bxh2 39.Bh7 Kg6 40.Bxb7 h3 41.Bb8 Bf2 42.Bh8 h2 43.Kd3 Kg5 44.Ke3 Bb2 45.Kf3 Bxb3+ 46.Kg2 Bb2+ 47.Kh1 Kf5 48.Bc8 Bc2 49.Ba8 Ke4 50.Bxa7 Ba2 51.a5 Kd4 52.a6 Kc5 53.Ba8 Kc4 54.Ba7 c5 55.Ba8 Kb5 56.Bb8+ Kc6 57.Bc8+ Kb6 58.Bb8+ Kc7 59.Bb7+ Kc6 60.Ba7 c4 61.Ba8 Kc7 62.a7 c3 63.Be8 Bxa7 64.Kxh2 Kb6 65.Kg3 Kc5 66.Kf2 Kc4 67.Ke2 Kb3 68.Bc8 Kb2 69.Bb8+ Kc1 70.Kd3 c2 71.Bh8 Ba3+ 72.Kc4 Kb1 és világos feladta

Aronjan,L (2808) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.e3 Hf6 5.a3 Fe7 6.d4 exd4 7.exd4 cxd4 8.Hxd4 0-0 9.Hc2 d6 10.Fe2 Fe6 11.He3 Bc8 12.0-0 a6 13.b3 Ha5 14.a4 Vb6 15.Bb1 Hc6 16.Be1 Bfd8 17.Ff3 He5 18.Fd5 Ff8 19.Fb2 Be8 20.Fa1 Bb8 21.He4 Hxd5 22.Hxd5 Vd8 23.Bb2 Fxd5 24.Vxd5 b5 25.Bbe2 bxc4 26.bxc4 Hg6 27.g3 He7 28.Vd3 Vd7 29.Hxd6

Még esélyesebb volt a 29.c5 Hg6 30.cxd6 Vxa4 31.f4 folytatás.

29...Bed8 30.c5 Hc8

Forrás: [origo]

31.Fe5

Nehéz lett volna sötét állása a 31.Vc3! Hxd6 32.c6 Vg4 33.c7 Vxa4 34.Be5 Hb5 35.cxb8V Bxb8 36.Vc6 Va5 37.Be8 változatban.
 31...Hxd6 32.cxd6 Vxa4 33.Ff4 h6 34.h4 Vb5 35.Vd1 Bb7 36.Bc2 Bbd7 37.Bc7?

A hiba után Levon Aronjannak kellett a remiért küzdenie.

37...Fxd6 38.Bxd7 Vxd7 39.Vxd6 Vxd6 40.Fxd6 Bxd6 41.Be8+ Kh7 42.Be7 Kg6 43.Ba7 h5 44.Kg2 Kf6 45.f3 Bd2+ 46.Kh3 Ba2 47.g4 hxg4+ 48.Kxg4 g6 49.f4 Ba5 50.Ba8 Ke6 51.Ba7 Kf6 52.Ba8 Ba1 53.Ba7 a5 54.Ba6+ Kg7 55.h5 f5+ 56.Kh4 Bh1+ 57.Kg3 Bg1+ 58.Kh2 Bg4 59.hxg6 Bxf4 60.Bxa5 Kxg6 61.Kg2 Kf7 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Aronjan,L (2808)
Vezércsel [D37]

1.d4 d5 2.Hf3 Hf6 3.c4 e6 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 c6 8.h3 b6 9.b4 a5 10.a3 Fa6 11.Fxa6 Bxa6 12.0-0 Va8 13.Bb1 axb4 14.axb4 Vb7 15.Vc2 Bfa8 16.He1 Fd8 17.Hd3 Ba3 18.b5 bxc5 19.dxc5 Fe7 20.Bfc1 g5 21.Fg3

Alekszandr Griscsuk hosszasan gondolkodott, tovatűnt 4 perces időelőnye. 21.Hb4 gxf4 22.bxc6 Vc8 23.cxd7 Hxd7 24.c6 jobb folytatás volt.

21...B8a5 22.Vd1 Ff8 23.bxc6 Vxc6 24.Hb4 Vxc5?

Forrás: [origo]

25.Hcxd5!

 A taktikai csapással világos anyagi előnyt szerzett. Nagy kapkodás kezdődött.

25...Hxd5 26.Bxc5 Bxc5 27.Hxd5 Bxd5 28.Vc2 Bc5 29.Vb2 Bd3 30.Ba1 Fg7 31.Ba8+ Hf8 32.Vb8 Bcd5 33.Ve8 h6 34.Kh2 Bd2 35.Ve7 Bd7 36.Ve8 Kh7 37.Vb8 Bb2 38.Vc8 Kg6 39.Vc1 Bdb7 40.Bd8 Hh7 41.Vd1 B2b3?

Forrás: [origo]

42.Vc2+! f5 43.Vc6 Hf8 44.Fd6 B3b6 45.Ve8+ Bf7 46.Fxf8 Fe5+ 47.g3 f4 48.Bd7 fxg3+ 49.Kg2 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kamsky visszavágott, Topalov kiesett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban, a világbajnok-jelölti párosmérkőzések negyedik játéknapján az izraeli Borisz Gelfand világossal könnyen remizett az azeri Sahriyar Mamedgyarovval és bejutott az elődöntőbe. Gelfand ellenfele az amerikai Gata Kamsky lesz, aki drámai csatában megmenekült a vereségtől a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellen. Örökös sakkal kiharcolta a döntetlent, ami továbbjutását biztosította, Topalov pedig nagy meglepetésre csomagolhat. Túlórázik az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és az azeri Tejmur Radzsabov, valamint az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk. Négy-négy döntetlen után következik hétfőn a rájátszás.

 

Két összecsapás a hétfői rájátszásban dől el, az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Gata Kamsky nyugodtan hajthatja álomra a fejét, bejutottak a világbajnok-jelölti párosmérkőzések elődöntőjébe. Borisz Gelfand rutinos rókához illően gond nélkül remizett az azeri Sahriyar Mamedgyarovval, és a harmadik partiban látott bravúros játékának, nagyszerű győzelmének köszönhetően már a legjobb négy közé jutott.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nagyon összeszedte magát az amerikai Gata Kamsky elleni összecsapásra, hiszen csak győzelemmel maradhatott versenyben a továbbjutásért vívott küzdelemben. Remek érzékkel választott megnyitást, Kamsky korán jelentős időhátrányba és rosszabb állásba került. A kapkodásban a háromszoros amerikai bajnok egy darabig kitűnően védekezett, de a nagy feszültségben döntő hibát követett el, úgy tűnt, hogy a világos vezér betörése megpecsételi sorsát.

Topalov válogathatott a nyerések között, de a győzelem küszöbén elbizonytalankodott. Kamsky vezére zavart okozott az exvilágbajnok soraiban, huszárpárja kisebb csodát művelt a táblán, Topalov futópárjával nem tudta hárítani az örökös sakkot. Kamsky a remivel továbbjutott, Topalov pedig búcsút mondhatott álmainak, hogy ismét kiharcolja a világbajnoki kihívói jogot, Kamsky visszavágott a két évvel ezelőtti szófiai, a világbajnok-jelölti elődöntőben elszenvedett vereségéért. A háromszoros amerikai bajnok az elődöntőben Gelfanddal mérkőzik meg, mindketten három napot készülhetnek a meccsre, mert az elődöntők első partijait csak csütörtökön, május 12-én játsszák.

Negyedszer is remizett az orosz Vlagyimir Kramnyik és az azeri Tejmur Radzsabov. A meccs forgatókönyve Radzsabov elképzelései alapján alakult, az ifjú titán nem esélytelen a rájátszásban. Reményeit csak növelheti, hogy Kramnyik pocsék formán rapidozott az Amber-versenyen.

Túlórázik az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk is. A világranglistán harmadik Aronjan az első partiban nyerést hagyott ki, azóta kiegyenlítődtek az esélyek. Az Amber-tornán Aronjan nagyon szerencsés kézzel sakkozott, a szerencse azonban forgandó is lehet.

A negyedik játszmák eredményei:
1. Veszelin Topalov (bolgár, 2775) - Gata Kamsky (amerikai, 2732) döntetlen (Angol megnyitás, 56)
2. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) döntetlen (Vezércsel, 28)
3. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Levon Aronjan (azeri, 2808) döntetlen (Vezércsel, 17)
4. Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2772) döntetlen (Benoni védelem, 24)

A párosmérkőzések eredményei:
Gata Kamsky
- Veszelin Topalov 2,5 - 1,5 (döntetlen, 1 - 0, döntetlen, döntetlen)
Tejmur Radzsabov - Vlagyimir Kramnyik 2 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen) TB
Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk 2 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen) TB
Sahriyar Mamedgyarov - Borisz Gelfand 1,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1. döntetlen)

Az elődöntő párosítása:
Gata Kamsky - Borisz Gelfand
Vlagyimir Kramnyik - Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk

A hétfői rájátszásról tudni kell, hogy új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Topalov,V (2775) - Kamsky,G (2732)
Angol megnyitás [A16]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.Vc2

Veszelin Topalov érdekes változatot készített elő, a vezér ellépésével elkerülte az esetleges vezércserét, és a c7 gyalogra is tekintget.

5...Fg7 6.e4

Nem jött számításba a 6.Hxd5 Vxd5 7.Vxc7 Hc6 8.Vf4 e5 9.e4 exf4 10.exd5 Hb4 változat, sötét veszélyes kezdeményezéshez jutott volna.

6...Hb6

Nem könnyű döntés, de a 6...Hb4 7.Va4+ H4c6 8.d4 0-0 9.d5 He5 10.Hxe5 Fxe5 11.Fh6 Be8 12.Bd1 folytatásban nehéz a sötét vezérszárny fejlesztése.

7.d4 0-0 8.Fe3 Fg4 9.He5 Fxe5 10.dxe5 Hc6 11.h3 Fe6 12.Bd1 Vc8 13.f4 Bd8 14.b3 Hb4 15.Bxd8+ Vxd8 16.Vb1 f5 17.exf6

Topalov jól döntött. Az állás nyitása futópárjával logikus.

17...exf6 18.Fe2 Ve7

Gata Kamsky gondjait jól jelezte, hogy csak 22 perce maradt a 40. lépésnél esedékes időellenőrzésig.

19.0-0 Ff7 20.Ff2 Bd8 21.Bd1 Bxd1+ 22.Vxd1 c5

Kamsky a vezérszárnyon keresett ellenjátékot.

23.Ff1 Hc6 24.g3 Kg7

Kamskynak csak 13 perce maradt.

25.Fg2 h5 26.Hb5 Hc8 27.Vd2 c4 28.bxc4 Fxc4 29.Hd4 Vb4 30.Vc1 H8e7!

A nehézségek ellenére az amerikai sakkozó jól állta a sarat. 30...Hxd4 31.Fxd4 Fxa2? azonnal vesztett 32.Vc7+ He7 33.Fc5 miatt.

31.a3 Va4 32.Vb2 b6 33.Kh2 Kf7 34.Vc3 Fa2 

Forrás: [origo]

35.f5 Vc4 36.Vb2 He5 37.Vd2 g5 38.He6 H7c6?

Az időzavar megtette hatását, Kamsky vesztőt húzott. 38...Fb3 39.Hd8+ Ke8 40.Vd6 Vc2 elegendő ellenesélyt biztosított volna.

39.Vd6

A vezér betörése után reménytelenné vált az amerikai bajnok helyzete.

39...Ke8 

Forrás: [origo]

40.Hc7+

Topalovnak bőven volt ideje, hogy a lépésjelöltek között választhasson. A legjobb  a 40.Fd4 Vd3 41.Vf8+ Kd7 42.Vxf6 Hf3+ 43.Fxf3 Vxf3 44.Vf7+ He7 45.Hf8+ Kc6 46.Vxa2 folytatás volt, de a játszmalépés is remek, a huszárt d5-re varázsolja.

40...Kf7 41.Hd5 Ve2 42.Vxf6+ Ke8 43.Ve6+

Az exvilágbajnok válogathatott a nyerések között. 43.Vh8+ Kf7 44.Fg1! (44.Vh7+ Kf8 45.Vh6+ Ke8 46.Hf6+ Kd8 47.Vxg5 Ff7 48.Hd5+ Kd7 49.Vf4) 44...Hf3+ 45.Kh1 Fxd5 46.exd5 Hcd4 47.Vxh5+ Kf8 48.f6 befejezhette volna a partit.

43...Kf8 44.Kg1 Vd1+ 45.Ff1?

Topalov lépést ismételhetett volna, a futólépés mentőövet dobott ellenfelének.

45...Fxd5 46.exd5

A végjátékban világosnak a kevés anyag miatt kétséges lett volna a nyerés a 46.Vxd5 Vxd5 47.exd5 He7 48.Fe2 Hxf5 49.Fxh5 Ke7 50.Kg2 Kd6 változatban, de a gyalogütés után Kamsky kezében volt a könnyű remi. 

Forrás: [origo]

46...Hd4! 47.Vf6+ Kg8 48.Vxg5+ Kf7 49.Vd8  

Forrás: [origo]

49...Vc2!

A továbbjutást biztosító lépés, a sötét huszárok kisebb csodálnak művelnek, a futópár nem tudta megmenteni az exvilágbajnok királyát az örökös sakktól.

50.Fg2

Örökös sakkhoz vezetett 50.d6 Hdf3+ 51.Kg2 He1+ is.

50...Vc1+ 51.Kh2 Vc2! 52.Fg1 Hdf3+ 53.Kh1 He1 54.Ff2

Tetszetős a mattkép 54.Ff1-re 54...Ve4+ 55.Kh2 H5f3+ 56.Kh1 Hd2+ 57.Kh2 Hxf1-gyel.

54...Vxf2 55.Vc7+ Kf6 56.Vd6+ Kf7 és döntetlen

Kramnyik,V (2785) - Radzsabov,T (2744)
Vezércsel [D37]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hf3 Fe7 4.Hc3 Hf6 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.a3 c5 8.cxd5 Hxd5 9.Hxd5 exd5 10.dxc5 Hxc5 11.Fe5 Ff6 12.Fe2 Fxe5 13.Hxe5 Fe6 14.Hf3 Vb6 15.Vd4 Bfc8 16.0-0 Hb3 17.Vxb6 axb6 18.Bab1 Ff5 19.Bbd1 Bc2 20.Bxd5 Bxb2 21.Be1 Fe6 22.Bb5 Bxa3 23.Bxb6 Baa2 24.Bxb7 g5 25.Ff1 h6 26.Hd4 Hxd4 27.Bxb2 Bxb2 28.exd4 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Aronjan,L (2808)
Vezércsel [D31]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hc3 Fe7 4.cxd5 exd5 5.Ff4 c6 6.e3 Ff5 7.Hge2 Hd7 8.Hg3 Fg6 9.Fe2 Hb6 10.Bc1 Hf6 11.h4 h6 12.h5 Fh7 13.Fd3 Fxd3 14.Vxd3 0-0 15.Hf5 Be8 16.f3 Ff8 17.Kf2 és döntetlen

Gelfand,B (2733) - Mamedgyarov,S (2772)
Cseh Benoni védelem [A43]

1.d4 c5 2.d5 Hf6 3.Hc3 g6 4.e4 d6 5.Fb5+ Hbd7 6.a4 Fg7 7.Hf3 a6 8.Fc4 h6 9.0-0 g5 10.Fe2 Vc7 11.a5 Hf8 12.Hd2 Hg6 13.Hc4 Fd7 14.Hb6 Bd8 15.Fe3 e5 16.Hxd7 Vxd7 17.f3 Ke7 18.Ha4 h5 19.Hb6 Vc7 20.Fxg5 Fh6 21.Fxf6+ Kxf6 22.g3 Bdg8 23.Kh1 Ke7 24.Ba3 Bg7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Megállíthatatlanul robogott előre Gelfand szabadgyalogja

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban a világbajnok-jelölti párosmérkőzések harmadik játszmáira került sor. Az izraeli Borisz Gelfand sötéttel aratott nagyszerű győzelmet, az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen minőséget, majd tisztet is áldozott, remekül játszotta a partit. Gelfandnak a negyedik játszmában világossal csak remiznie kell  az elődöntőbe jutásért. Az amerikai Gata Kamsky megszenvedett a döntetlenért a bolgár Veszelin Topalovval szemben, megőrizte vezetését, a negyedik összecsapás során sötét lesz. Harmadszor is megosztozott a ponton az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, valamint az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk.

 

A párharcok harmadik játéknapjának hőse az izraeli Borisz Gelfand volt. Lenyűgöző stílusban játszva használta ki az azeri Sahriyar Mamedgyarov hibáit. A szicíliai védelem schweningeni változatában újított, Mamedgyarov pontatlan 17.Vh3 lépésére centrumrobbantással válaszolt. Tetszetős volt a minőségáldozata, majd az azeri sakkozó kétségbeesett támadási kísérleteit könnyedén hárította. Tisztáldozata után hat(!) gyalogja volt a bástyáért, hadereje dominált a táblán, az a szabadgyalog pedig robogott előre. Tankönyvbe illő szép győzelmet aratott és vezetést szerzett. Vasárnap világossal már remivel is a legjobb négy közé juthat.

Az amerikai Gata Kamsky ezúttal nem villogott, korán átengedte a kezdeményezést a bolgár Veszelin Topalovnak. A vezércserét követően az exvilágbajnok kicsit jobban állt, de Kamsky kiskombinációval végül kikényszerítette a döntetlent. Topalov a negyedik ütközetben világos lesz, csak győzelemmel harcolhatja ki a rájátszást.

Kevés izgalmat hozott az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Vlagyimir Kramnyik összecsapása. Átmeneti gyalogáldozattal az exvilágbajnok biztos kézzel egyenlített ki, majd örökös sakk lett a vége. Kramnyik világossal próbálhatja meg, hogy elkerülje a rájátszás izgalmait.
Az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk a Grünfeld védelemben csapott össze. Hosszas elméleti varit játszottak az ún. magyar-változatban. Griscsuk gyaloghátrányt szedett össze, de a bástyavégjátékban pontosan védekezett. Griscsuk világos lesz a negyedik partiban.

A párosmérkőzések harmadik játszmáinak eredményei:
1.Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Veszelin Topalov (bolgár, 2775) döntetlen (Szicíliai védelem, 37)
2.Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Vezércsel, 33)
3.Levon Aronjan (azeri, 2808) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Grünfeld védelem, 59)
4.Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2772) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 0 - 1(Szicíliai védelem, 39)

A párviadalok során a döntőig négy-négyjátszmás meccset játszanak a nagymesterek, majd a döntőben hat partiban döntik el, hogy 2012-ben ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A legjobb négy között az 1-4 és a 2-3 párharcok győztesei csapnak össze, majd a két nyertes küzd meg a világbajnoki kihívó jogáért. Az időkontroll a klasszikus, 2-2 óra az első 40 lépésre, 1-1 óra a 60. lépésig, majd 30-30 perc a játszma befejezéséig, lépésenként még 30-30 másodperc bónusszal.

A negyeddöntőben és az elődöntőben a 2-2-re, illetve a döntőben a 3-3-ra végződött mérkőzés rájátszáson dől el. Új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak. A díjalap 420 ezer euró, az első kör vesztesei 30-30 ezer eurót kapnak, a másodiké 60-60 ezret. A döntőben a 180 ezer eurót egyenlő arányban osztják el a sakkozók között.

Kamsky,G (2732) - Topalov,V (2775)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.a4 e5

A párharc első partijában Veszelin Topalov 6...Hc6-tal folytatta és Gata Kamsky a váratlan 7.a5-ös újítással rukkolt elő.

7.Hf3 Fe7 8.Fg5 Fe6 9.Fxf6 Fxf6 10.Hd5 Hd7 11.Fc4 Bc8 12.b3

Mi szólt a természetes 12.Ve2 ellen?

12...Va5+ 13.Vd2 Vxd2+ 14.Hxd2 Fg5 15.Kd1 h5! 16.Be1 h4 17.h3 Hf6 18.Hxf6+ gxf6 19.Fxe6 fxe6 20.Hf3 Bg8

Számításba jött a 20...Ff4! 21.c4 Ke7 22.Ke2 d5! 23.exd5 exd5 24.cxd5 Kd6 folytatás.

21.c4 f5 22.exf5 exf5 23.Ke2 Fe7 24.Kf1 Kf7 25.Bad1 Bc5 26.b4 Bxc4

Forrás: [origo]

27.Bxe5! dxe5 28.Hxe5+ Ke6 29.Hxc4 Fxb4 30.Bb1 a5 31.Bd1 Bc8 32.Bd4 Fc3 33.Bxh4 Ff6 34.Bf4 Fg5 35.Bd4 Ff6 36.Bf4 Fg5 37.Bd4 Ff6 és döntetlen

Radzsabov,T (2744) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D56]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Fg5 h6 6.Fh4 0-0 7.e3 He4 8.Fxe7 Vxe7 9.Bc1 c6 10.Fd3 Hxc3 11.Bxc3 dxc4 12.Fxc4 Hd7 13.Vc2 b6 14.Fd3 Hf6 15.Bxc6 Hd5

Az orosz exvilágbajnok kompenzációt kapott az áldozott gyalogért.

16.Vb3 Hb4 17.Bc1 Hxd3+ 18.Vxd3 Fb7 19.0-0 Fxf3 20.gxf3 Vg5+ 21.Kh1 Vd5 22.Ve4 Vxa2 23.Bg1 Bfc8 24.Vb7 Bf8 25.Bc7 Vxb2 26.Bxf7 Bxf7 27.Vxa8+ Kh7 28.Ve8 Bc7 29.Vxe6 Vxf2 30.Ve4+ Kg8 31.Ve8+ Kh7 32.Ve4+ Kg8 33.Ve8+ és döntetlen.

Aronjan,L (2808) - Griscsuk,A (2747)
Grünfeld védelem [D97]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Hf3

Az első játszmában Levon Aronjan a centrumképzős változatot játszotta meg.

4...Fg7 5.Vb3 dxc4 6.Vxc4 0-0 7.e4 a6 8.Fe2 b5 9.Vb3 c5 10.dxc5 Fe6 11.Vc2 Hbd7 12.Fe3 Bc8 13.Bd1 b4 14.Hd5 Fxd5 15.exd5 Hxc5 16.0-0 a5 17.Fc4 Vd6 18.Fd4 Hcd7 19.Ve2 Hg4 20.Bfe1 Bfe8 21.Fa6 Ba8 22.Fb5 Fxd4 23.Bxd4 Hgf6 24.h3 Bab8 25.Fa4 Bed8 26.Vxe7 Hb6 27.Fd1 Bbc8 28.Va7 Ba8 29.Vb7 Bdc8 30.Ve7 Vxe7 31.Bxe7 Hfxd5 32.Bb7 Bc7 33.Bxc7 Hxc7 34.Fb3 a4 35.Fc2 Hcd5 36.Fe4 Ba5 37.He5 Bc5 38.Fxd5 Bxd5 39.Bxb4 Bxe5 40.Bxb6 Be1+ 41.Kh2 Be2 42.Kg3 a3 43.bxa3 Bxa2

Pontos védekezéssel, a bástya aktivitását kihasználva Alekszandr Griscsuk kiharcolta a döntetlent.

44.Bb3 Kg7 45.f4 h5 46.h4 f6 47.Kf3 g5 48.hxg5 fxg5 49.g3 Kf6 50.Ke4 gxf4 51.Kxf4 Ba1 52.Ke4 Ke6 53.Be3 Ba2 54.Kd4+ Kd6 55.Kc4 Bh2 56.Kb5 Kc7 57.Be7+ Kb8 58.Bh7 Bg2 59.Kb6 Bb2+ és döntetlen

Mamedgyarov,S (2772) - Gelfand,B (2733)
Szicíliai védelem [B87]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fc4 e6 7.Fb3 b5 8.0-0 Fe7 9.Vf3 Vc7 10.Vg3 0-0 11.Fh6 He8 12.Bad1 Fd7 13.f4 Hc6 14.f5 Hxd4 15.Bxd4 Kh8

Borisz Gelfand újítása a korábban látott 15...Ff6 16.Bd3 helyett.

16.Fe3

Sahriyar Mamedgyarov kihagyta a 16.f6 Fxf6 17.Bxf6 Vc5 (17...gxh6 18.Vf2 (18.Bxh6 Bg8 19.Vh4 Bg7 20.Bd3) 18...Va7 19.Kh1) 18.Fxg7+ Hxg7 19.Vf2 Ve5 20.Bf4 lehetőségét.

16...Hf6 17.Vh3?!

Az azeri sakkozó elnézhette ellenfele következő lépését.

Forrás: [origo]

17...d5! 18.e5 Vxe5 19.Bh4 Bfc8 20.Kh1

Számolni kellett a 20.Fg5 Kg8 21.Fxf6 Vxf6 22.Bxh7 g6! változatot, hiszen 23.fxg6?? nem ment 23...Fc5+ miatt. A rutinos Borisz Gelfand nem tétovázott, meghúzta az esélyes minőségáldozatot. 

Forrás: [origo]

20...Bxc3! 21.bxc3 Vxc3 22.Bd4?! a5! 23.Bd3?! Vc6 24.c3 a4 25.Fc2 e5!

Sötét egyre nagyobb fölénybe került. Mamedgyarov kétségbeesett kísérleteket tett állása megmentésére, de Gelfand királya teljes biztonságban érezhette magát.

26.Fg5 b4! 27.Vh4 bxc3 28.Bh3 Kg8 29.Be1 e4 30.g4 Kf8 31.Fe3 Vc4! 32.g5 Fxf5 33.gxf6 Fxf6 34.Vh5 Fg6!? 35.Vg4

Forrás: [origo]

35...Vxa2

Igazán ritka állás, Gelfandnak hat(!) gyalogja van az áldozott bástyáért. A sötét haderő teljes aktivitásban, az a szabadgyalog pedig roboghat előre.

36.Fb1 Vc4 37.Vg2 a3 38.Fa2 Vc6 39.Bg3 Bb8 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Sötéttel verték Topalovot, a többiek remiztek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban a világbajnok-jelölti párosmérkőzések második játéknapján az amerikai Gata Kamsky sötéttel győzte le a bolgár Veszelin Topalovot. Az exvilágbajnok szinte ellenállás nélkül adta meg magát, a 31. lépés után kapitulációra kényszerült.  Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik minimális előnyét nem tudta nyerésig fokozni az azeri Tejmur Radzsabovval szemben. Sorozatos cserék után békés pontosztozkodás született az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan párharcában. Az izraeli Borisz Gelfand gyalognyerést követően erélytelenül folytatta, remizett az azeri Sahriyar Mamedgyarovval.

A világbajnoki kihívói címre egyik esélyesnek számító bolgár Veszelin Topalov hosszas versenyzési szünettel, edzésekkel készült az amerikai Gata Kamsky elleni meccsre. A tatár születésű Kamsky ellenben csak a hétvégén fejezte be az amerikai bajnokságot, ahol harmadszor is bajnoki címet szerzett. Jó hangulatban érkezett meg a tatár fővárosába.

A 2009 februárjában játszott világbajnok-jelölti párosmérkőzésen sem villogott Topalov, igaz 4,5-2,5 arányban legyőzte Kamskyt, de a partik menete alapján akár más végeredmény is születhetett volna. Kamsky nem tágított a Grünfeld védelemtől,Topalov ezúttal nem a centrumképzős változatot erőltette. Meglepő ötlet volt a hosszúsánc, majd a királyszárnyi gyalog előrenyomulás. Kamsky ideális állást játszhatott, a világos vezér a partvonalra szorult, királya bizonytalan helyzetbe került. Az amerikai sakkozó rányitotta a vonalat a királyra, a kétségbeesett minőségáldozat csak elodázta az exvilágbajnok vereségét. Topalov a 31. lépés után kapitulációra kényszerült, Kamsky 1,5-0,5-re vezet.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik minimális előnyét nem tudta győzelemig fokozni, az azeri Tejmur Radzsabov pontosan védekezett. Békés pontosztozkodás született az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan vezércselű partijában. Az izraeli Borisz Gelfand esélyt hagyott ki, gyalognyerést követően nem játszott kellő eréllyel.

A második játszmák eredményei:
1. Veszelin Topalov (bolgár, 2775) - Gata Kamsky (amerikai, 2732)  0 - 1 (Grünfeld védelem, 31)
2. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) döntetlen (Katalán megnyitás, 61)
3. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Levon Aronjan (azeri, 2808) döntetlen (Vezércsel, 22)
4. Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2772) döntetlen (Félszláv védelem, 40)

A párosmérkőzések állása:
Gata Kamsky - Veszelin Topalov 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)
Tejmur Radzsabov - Vlagyimir Kramnyik 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Sahriyar Mamedgyarov - Borisz Gelfand 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)

A párviadalok során a döntőig négy-négyjátszmás meccset játszanak a nagymesterek, majd a döntőben hat partiban döntik el, hogy 2012-ben ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A legjobb négy között az 1-4 és a 2-3 párharcok győztesei csapnak össze, majd a két nyertes küzd meg a világbajnoki kihívó jogáért. Az időkontroll a klasszikus, 2-2 óra az első 40 lépésre, 1-1 óra a 60. lépésig, majd 30-30 perc a játszma befejezéséig, lépésenként még 30-30 másodperc bónusszal.

A negyeddöntőben és az elődöntőben a 2-2-re, illetve a döntőben a 3-3-ra végződött mérkőzés rájátszáson dől el. Új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak. A díjalap 420 ezer euró, az első kör vesztesei 30-30 ezer eurót kapnak, a másodiké 60-60 ezret. A döntőben a 180 ezer eurót egyenlő arányban osztják el a sakkozók között.

Topalov,V (2775) - Kamsky,G (2732)
Grünfeld védelem [D90]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.Vb3 Hb6 6.d4 Fg7 7.Ff4 Fe6 8.Va3 Hc6 9.0-0-0

Új lépés, meglepő elhatározás a hosszúsánc. A 9.e3 0-0 10.Fe2 a5 11.Vc5 Hd5 folytatást a Gustafsson-Arescsenko partiban láttuk.

9...Hd5 10.Fg3 Fh6+ 11.e3 a5

A világos vezér a3-on ragad. A pozíció ideális az eredeti nyitásokat kedvelő Gata Kamsky számára.

12.h4 Hcb4 13.h5 c6 14.hxg6 hxg6 15.Bd2 f6 16.He4 b6 17.Fe2 Vc8 18.Bh4 Kf7 19.Bd1

Teljes csőd a bolgár exvilágbajnok játéka.

19...g5

Kamsky választhatta volna a 19...Ff5 20.Hc3 Ve6 21.Bd2 Hxe3 22.Bxh6 Bxh6 23.fxe3 Bh1+ 24.Fe1 Vxe3 folytatást is. Figyelmet érdemelt a 19...Hxa2+ 20.Vxa2 Hxe3 21.Vb1 Hxd1+ 22.Kxd1 Vd7 változat is.

20.Bh2 g4 21.Hfd2 

Forrás: [origo]

21...c5! 22.dxc5 f5! 23.Bxh6 Bxh6 24.Hg5+ Kf8 25.Hxe6+ Vxe6 26.Fc4?! Bc8 27.Ff4 Bf6 28.e4 Bxc5! 29.exd5 

Forrás: [origo]

29...Vxd5 30.b3 Vd4 31.Fe3 Vc3+ és világos feladta

Kramnyik,V (2785) - Radzsabov,T (2744)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 d5

A királyindiai védelem elkötelezett híve, Tejmur Badzsabov az exvilágbajnok óvatos volt, a katalán megnyitásra készült.

2.c4 e6 3.Hf3 Fe7 4.g3 Hf6 5.Fg2 0-0 6.0-0 dxc4 7.Va4 a6 8.Vxc4 b5 9.Vc2 Fb7 10.Fd2 Fe4 11.Vc1 Fb7 12.Vc2 Fe4 13.Vc1 Fb7 14.Ff4 Hd5 15.Bd1 Hxf4 16.Vxf4 Fd6 17.Vh4 Vxh4

Az azeri nagymester a végjátékot vállalta. 17...Fe7 egyszerűbb volt.

18.Hxh4 Fxg2 19.Kxg2 Hd7 20.Hc3 Bfd8 21.Bac1 Fe7 22.Hf3 c5 23.a4 bxa4 24.Hxa4 cxd4 25.Bxd4 Ff6 26.Bd6 He5! 27.Bxd8+ Bxd8 28.Hxe5 Fxe5 29.f4 Ff6 30.Bc6 Bb8 31.Bxa6 g6 32.Hc5 Bxb2 33.Kf3 Fd4 34.Hd3

A gyalogok egy szárnyon, a huszár erősebb a futónál. Radzsabovnak kellett vigyáznia.

34...Bb8 35.Bd6 Ff6 36.g4 Bd8 37.Bc6 Fe7 38.g5 h6 39.h4 hxg5 40.hxg5 Bd7 41.He5 Bb7 42.Bc8+ Kg7 43.Be8 Bc7 44.Hg4 Bb7 45.e3 Bc7 46.Ke4 Bd7 47.Hh6 Ff8 48.Bc8 Bb7 49.Kf3 Ba7 50.e4 Ba3+ 51.Kg4 Ba7 52.Kh4 Fb4 53.Kg4 Ff8 54.Bb8 Bd7 55.Kf3 Ba7 56.e5 Ba3+ 57.Kg2 Ba2+ 58.Kg3 Ba3+ 59.Kg4 Ba7 60.Bc8 Bb7 61.Ba8 Bc7 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Aronjan,L (2808)
Vezércsel [D35]

1.d4 d5 2.Hf3 Hf6 3.c4 e6 4.Hc3 Fe7 5.cxd5 exd5 6.Vc2 c5 7.Fg5 cxd4 8.Hxd4 Hc6 9.Bd1 0-0 10.e3 Fe6 11.Fe2 Bc8 12.Hf5 h6 13.Fh4 Be8 14.Hxe7+ Vxe7 15.0-0 g5 16.Fg3 He4 17.Vb1 Hxg3 18.hxg3 Bed8 19.Hb5 d4 20.Hxd4 Hxd4 21.exd4 Vf6 22.Ff3 és döntetlen

Gelfand,B (2733) - Mamedgyarov,S (2772)
Félszláv védelem [D46]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 Hbd7 6.Vc2 Fd6 7.Fd3 0-0 8.0-0 dxc4 9.Fxc4 a6 10.Bd1 b5 11.Fd3 Vc7 12.Fd2 c5 13.He4 c4 14.Hxd6 Vxd6 15.Fe2 Fb7 16.b3 Bfc8 17.Vb2 Bab8 18.Bdc1 He4 19.Fa5 Fd5 20.He1 f5 21.f3 Hef6 22.Bab1 g5 23.Vd2 Kf7 24.Fb4 Vb6 25.Fa5 Vd6 26.bxc4 bxc4 27.Bxb8 Vxb8 28.Vb4 Va8?!

A gyalog elvesztéséért az azeri sakkozó nem kaphatott volna kompenzációt, de Borisz Gelfand erélytelenül játszott.

29.Fxc4 Vc6 30.Hd3 Fxc4 31.Hb2 Vd5 32.Hxc4 Kg8 33.Bc3 f4 34.exf4?! Vxd4+ 35.He3 Vxc3 36.Vxc3 Bxc3 37.Fxc3 gxf4 38.Hc4 Hd5 39.Fd4 Hb4 40.a3 Hc6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Az azerbajszaáni Ulvijja Fatalijeva az új Európa-bajnok, egypontos előnnyel győzött
2024. 04. 30.

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog