Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dortmundban a tízszeres győztes Kramnyik huszonötödször játszik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Dortmundban szombaton rajtol a 46. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny. A 19-es kategóriájú, a 2720 Élő-pontátlagú, nyolc résztvevős viadalon címvédőként a lengyel Radoslaw Wojtaszek játszik. A rajtlistát vezető, tíz dortmundi elsőséggel büszkélkedő orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik huszonötödik fellépésére készül. A torna hivatalos honlapja: http://www.sparkassen-chess-meeting.de.

 

Páratlan az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik dortmundi sikersorozata, vitrinjében tíz elsőségért járó trófea díszeleg. A rajtlistát a világranglista ötödik helyezettjeként vezeti. Kramnyik nagyon szeretné növelni dortmundi tornagyőzelmeinek számát, hét éve ünnepelték utoljára elsőként. A viadal doyenje egyre kevesebb versenyen vesz részt, gondosan osztja be erejét, hogy a jóval fiatalabb riválisokkal szemben tartani tudja a lépést. Idén a Tata Steel Chess viadalon holtversenyben harmadik volt, csak fél ponttal gyűjtött kevesebbet a holtversenyben győztes Magnus Carlsennél és Anish Girinél. Nem fogadta el a meghívást a Grand Chess Tour 2018 sorozatra, szabadkártyával csak a párizsi rapid-és villámversenyen játszott, az összetett pontversenyben utolsó lett.

Még mindig nincsenek megbízható hírek, hogy az orosz válogatott milyen összeállításban játszik a sakkolimpián, Batumiban, de az egyik jelölt kétségkívül Jan Napomnjacsij, aki másodszor szerepel a tornán. Hét év után látjuk ismét a holland Anish Girit a dortmundi viadalon, először a lengyelek nagy reménységét, Jan-Krzysztof Dudát, aki július 1-től a juniorok világranglistáját is vezeti. Címvédőként honfitársa, Radoslaw Wojtaszek játszik. Az idei Aeroflot nyílt versenyt óriási meglepetésre nyerte meg a fehérorosz Vladiszlav Kovalev, elsősége dortmundi meghívót ért. Ketten képviselik a német színeket, Liviu-Dieter Nisipeanu és Georg Meier számára a torna fontos felkészülési állomás.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2792)

Anish Giri (holland, 2782)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2757)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2737)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2733)

Liviu-Dieter Nisipeanu (német, 2672)

Vladiszlav Kovalev (fehérorosz, 2655)

Georg Meier (német, 2628)

A hagyományokhoz híven már korábban megtartották a sorsolást, így a nagymesterek alaposan készülhettek a 19-es kategóriájú, 2720-as Élő-átlagú. szuperversenyre.  Az első fordulót szombaton 15 óra 30 perctől játsszák, az utolsót pedig július 22-én. Meglehetősen kényelmes a tempó, július 16-án és 20-án is szabadnap lesz. A torna hivatalos honlapja: http://www.sparkassen-chess-meeting.de/2018/, élő közvetítés lesz többek a playchess.com oldalon is. 

Az első forduló párosítása:

Radoslaw Wojtaszek – Georg Meier

Vlagyimir Kramnyik - Liviu-Dieter Nisipeanu

Jan-Krzysztof Duda – Vladiszlav Kovalev

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri

A legfontosabb dortmundi tornák krónikája

A torna előtt idézzük fel a legfontosabb dortmundi viadalok krónikáját. Vlagyimir  Kramnyik 1995-ben az első helyért Anatolij Karpovval vívott külön versenyt, végül a 20 éves titán fél ponttal megelőzte „veterán” honfitársát. Lékó az ukrán Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben a harmadik helyen végzett. Egy évvel később Kramnyik a tornagyőzelemért Viswanathan Ananddal csatázott, végül holtverseny után az orosz nagymestert hirdették ki győztesként. 1997-ben egy ponttal előzte meg  Anandot, 1998-ban hárman osztoztak a dicsőségen, Kramnyik, az angol Michael Adams és az orosz Peter Szvidler triójából ismét Vlagyimir emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.

 

A következő verseny már 19-es kategóriájú volt, a nyolc résztvevő küzdelmében Lékó Péter diadalmaskodott, pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el. Fél ponttal előzte meg Kramnyikot, egy ponttal teljesített többet, mint Karpov, Anand és Adams, három győzelem díszelgett a neve mellett. 2000-ben kilenc nagymester (2752-es átlaggal) és a Deep Junior program versengett, utóbbi Péter balszerencséjére. Nagymesterünk nyerőesélyes állást rontott vesztésre, a két holtversenyes győztes Kramnyik és Anand mögött holtversenyben harmadik lett. Ismét az orosz sakkozóé az első hely, bár veretlenségét nem tudta megőrizni, Adams legyőzte, de Anandot fantasztikus partiban kényszerítette kapitulációra.

2001-ben rendezték meg először hat résztvevővel, két fordulóval a szuperversenyt, igazi csúcstalálkozóra került sor. Kramnyik ezúttal a bolgár Veszelin Topalovval versengett az elsőségéért, veretlen maradt, egyszer riválisát is legyőzte, hatodik dortmundi tornagyőzelmének örülhetett. Lékó Péter megőrizte veretlenségét, de csak egyszer tudott nyerni, harmadik lett. A torna nagy szenzációjaként Viswanathan Anand nyeretlenül végzett az utolsó helyen, négy játszmát is vesztett.

2002-ben a Dortmunder Sparkassen az Einstein-csoport világbajnok-jelölti versenyét szponzorálta, amely Lékó Péter fényes diadalát hozta. A csoportmérkőzések során kezdetben még döcögött Péter játéka, csoportjából másodikként jutott tovább. Szárnyalásában többé már nem lehetett megállítani, az elődöntőben Alekszej Shirov ellen remekelt, 2,5-0,5-re nyert, majd a döntőben Topalov elleni 2,5-1,5-ös diadalával győztesként, Vlagyimir Kramnyik kihívójaként  ünnepelhettük.

2003-ban a torna óriási szenzációjaként az Aeroflot nyílt verseny megnyerésével a dortmundi részvételt kiharcoló Viorel Bologan, a szupernagymesterek között újoncnak számító moldáviai sakkozó győzött. Egy ponttal előzte meg a veretlenségét megőrző Kramnyikot, és a kétszer is vereséget szenvedő Anandot. A világbajnoki döntő körüli huzavona rányomta bélyegét Lékó játékára, több esélyes állást is időzavarban elrontva nyeretlen maradt.

Tizennégy éve a meghívott nyolc résztvevőt két négyes csoportra osztották, majd az első két helyezettek jutottak az elődöntőbe. Lékó a világbajnoki döntő előtt utoljára mérkőzött meg Kramnyikkal, egy csoportban játszottak, a rapid rájátszásban biztosították továbbjutásukat. Az elődöntőben Péter Anandtól szenvedett hosszabbításban vereséget, kettőt remiztek a klasszikus időkontroll szerint, kettőt rapidban, majd a két snelljátszma hozta meg Anand számára a továbbjutást. A döntőben Anand és Kramnyik először kétszer megosztozott a ponton, de a rapid meccset „villámkezű” Vishy 1,5-0,5-re megnyerte, és először emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A bronzos mérkőzésen a két Péter csapott össze, Szvidler volt a szerencsésebb a rapid kapkodásban, 2,5-1,5-re nyert.

2005-ben a 10 résztvevős versenyen nagy meglepetés született. Az egykori rigai csodagyerek, a hokival is kacérkodó, fizikailag tökéletesen felkészült, a nehéz állásokban jól küzdő Arkadij Naiditsch nevétől volt hangos a sakkvilág. A 19 éves német nagymester félpontos előnnyel megnyerte a 33. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. Messze a legalacsonyabb Élő-pontszámmal rajtolt, de „megleckéztette” az egymásra figyelő, az argentínai világbajnokság előtt „tartaléklángon” játszó szupersztárokat.

2006-ban hetedszer lett a dortmundi szuperverseny győztese Vlagyimir Kramnyik. Az orosz világbajnok a torna utolsó fordulójában a félpontos előnnyel sakkasztalhoz ülő Lékó Pétert győzte le a világos bábukat vezetve. Lékó a vereséggel Michael Adams és az izraeli Borisz Gelfand társaságában holtversenyben harmadikként végzett. Az orosz Peter Szvidler honfitársához hasonlóan 4,5 pontot szerzett, de rosszabb Berger-Sonneborn értékeléssel másodiknak hirdették ki.

2007-ben 20-as kategóriájú volt a viadal, Kramnyik, Anand, Lékó és Gelfand a mexikói világbajnokságra történő felkészülés jegyében játszott. Három újonc is bemutatkozott, a 16 éves Magnus Carlsen mellett az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Jevgenyij Alekszejev. Sok remi született, Kramnyik egypontos előnnyel győzött, Péter holtversenyben másodikként zárta szereplését.

Tíz esztendeje Lékó Pétert harmadszor ünnepelték tornagyőztesként. Okos versenyzéssel, esélyeit jól kihasználva, remek megnyitáselméleti felkészültségét érvényesítve diadalmaskodott. A legfontosabb pillanatban az éllovas német Jan Gustafssonra mért csapást és vette át a vezetést. A jó szerepléshez nagyon kellett a második játéknapon az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni nyerése, amivel visszavágott a linaresi tornán elszenvedett kettős vereségért.

2009-ben a 20-as kategóriájú, 2744-es Élő-átlagú viadal Vlagyimir Kramnyik győzelmével ért véget. Az exvilágbajnok kilencedszer diadalmaskodott, veretlenül lett első. Másfél évet kellett várnia tornagyőzelemre, utoljára 2007 novemberében a Tal-emlékversenyen aratott fényes diadalt. A bonni világbajnoki döntő elvesztése után sorban mondta le meghívásait, csak rapidtornákon szerepelt. A  „sakkéhség” jótékony hatással volt játékára, a verseny tempója, a sok remi tökéletesen megfelelt stratégiájának. Fölös kockázatot nem vállalt, de a nagy rivális, a versenyben akkor félpontos előnnyel vezető 18 éves Magnus Carlsen ellen remekül megérezte az esélyt, gyalogot áldozott, elkerülte az örökös sakkot. Számítása bevált, a 16 évvel fiatalabb ellenfél a kritikus pillanatban türelmetlenül húzott, nagyot hibázott.

A címvédőként rajthoz állt Lékó Péter holtversenyben végzett a második helyen, jobb Berger-Sonneborn pontszáma miatt az ezüstérmet vehette át. Lékó megőrizte veretlenségét, a francia Etienne Bacrot elleni győzelme örvendetes volt,  az utolsó fordulóban kecsegtető pozíciót rontott el holtversenyes társa, az orosz Dmitrij Jakovenko ellen. Carlsen jó kezdéssel a 8. fordulóig vezetett, de rutintalansága a szófiai versenyhez hasonlóan megfosztotta a tornagyőzelemtől. A tornán játszott 30 játszmából csak 8 végződött döntéssel, hétszer a világossal játszók nyertek.

 

Nyolc éve az esztendő negyedik szuperversenyét, a 20-as kategóriájú, 2731-es Élő-átlagú tornát kisebb meglepetésre, de megérdemelten nyerte meg az ukrán Ruszlan Ponomarjov. Először kapott meghívást a Sparkassen-versenyre, és okos versenyzéssel egypontos előnnyel győzött. Magabiztosságát növelte, hogy a tornát Lékó Péter elleni győzelemmel kezdte, majd parádés játszmában nyert Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Egyetlen vereségét a vietnami Le Quang Liem-től szenvedte el. Oly sok rontás, kihasználatlanul hagyott esély után Lékó Péter győzelemmel zárta szereplését. Nagymesterünk három játszmát is vesztett, rendszeresen időzavarba került, ahol többször is hibázott.

 

2011-ben teljesült Vlagyimir Kramnyik álma, tízedik dortmundi trófeáját ünnepelhette. A viadalon jól és érdekesen sakkozott, igazolta korábbi interjújában megfogalmazott gondolatait, hogy még vannak tervei, elképzelései. Egyetlen vereségét az utolsó fordulóban szenvedte el, támadási lehetőségeit túlbecsülte Hikaru Nakamurával szemben, az örökös sakkot is elkerülte. Szponzori szerződéseire hivatkozva mondta le a csapat-világbajnokságon való szereplést.

Nagyon megbízhatóan, a kalandokat kerülve játszott a vietnami Le Quang Liem. Egyedül maradt veretlen a mezőnyben. Ruszlan Ponomarjov nem tudta megismételni tavalyi sikerét, három partit is vesztett. A 17 éves holland Anish Giri nem okozott csalódást, a ranglistán versenyről versenyre lépked előre. Hikaru Nakamura túlzott ambiciózus játéka megbosszulta magát. Utolsó két  játszmájának megnyerésével elkerülte a csúfos kudarcot.

 

Hat esztendeje az olasz Fabiano Caruana elsőségével fejeződött be a 40. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny. A 19-es kategóriájú torna utolsó fordulója előtt öten, köztük Lékó Péter holtversenyben állt az élen. A befejező játéknapon nagymesterünk egyik holtversenyes társával, a német Arkadij Naiditsch-csal remizett.

A július 30-án 20. születésnapját ünneplő Fabiano Caruana vehette át a győztesnek járó díjat. A versenykiírás előnyben részesíti a sötéttel több partit játszót, illetve a több győzelmet elérő sakkozót. Caruana a top játékosok közül a legtöbb versenyen játszik, a torna elején nagyon bizonytalan volt, mázlival remizte ki partiját Lékó Péterrel szemben.

A négyes holtversenyben a harmadik helyen végzettek közül utolsó partiját elremiző Ponomarjov a bronzérmes. A viadal első hat helyezettje külön versenyt vívott, egymás elleni partijaikban a biztonságra fektették a hangsúlyt, mindössze két játszma fejeződött be döntéssel.

 

2013-ban az angol Michael Adams győzött. Az utolsó fordulóban gyorsan remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal, megőrizte félpontos előnyét. Adams és Kramnyik „leiskolázta” a mezőnyt, külön versenyt vívtak, ketten tíz partit nyertek a tizennyolc eldőlt játszmából. Adams pályafutása egyik legjobb versenyét játszotta, könnyedén gyűjtötte be a pontokat, tökéletes biztonsággal érvényesítette kedvezőbb állásait. A 2923-as performance-pontszám, a + 20,9 Élő-pont tökéletesen jellemezte kitűnő teljesítményét. Kramnyik éppen honfitársától, Dmitrij Andrejkintől a viadal hetedik fordulójában szenvedett vereséget. Az exvilágbajnok érdekes sakkot játszott, feledtetni tudta moszkvai fiaskóját, visszahódította a világranglistán a harmadik helyet. Lékó Péter ötvenszázalékos eredménnyel holtversenyben harmadik lett. kevés pihenője volt a pekingi GP-verseny után, fásultság látszott a játékán, számos jobb állásból nem tudta kihozni a maximumot. A címvédőként indult olasz Fabiano Caruanára rá sem lehetett ismerni, három partit is vesztett, közel 17 Élő-pontot bukott el.

 

Négy éve Fabiano Caruana feledtette a fiaskót, másfél pontos előnnyel győzött. A befejező játéknapon Lékó Péter remizett a tornagyőztessel, nagymesterünk veretlenül játszotta végig a viadalt. A második helyen előállt holtversenyt az döntötte el, hogy Georg Meier többször játszott sötéttel, mint Lékó. Óriási meglepetésre a tízszeres dortmundi győztes orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a hetedik helyen végzett.

 

2015-ben harmadszor köszöntötték tornagyőztesként Fabiano Caruanát. A címvédőként gyengén rajtoló, immár amerikai színekben versenyző Caruana ötös nyerősorozattal ért elsőként célba. Caruana sikerével ismét a + 2800 Élő-pontos szuper elit tagja lett. Első két partijából csak fél pontot gyűjtött, némi szerencsével beindult a gépezet, ellenfeleinek hibáit kihasználva másfél pontos előnnyel győzött. Az utolsó fordulóban a tízszeres dortmundi győztes orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elszenvedte harmadik vereségét, legyőzője, az amerikai Wesley So a második helyet osztotta Liviu-Dieter Nisipeanuval, míg Kramnyik csak negyedikként zárta szereplését.

 

Két esztendeje dortmundi első szereplésén nagyszerű sikert ért el Maxime Vachier-Lagrave, rajt-cél győzelmet aratott, másfél pontos előnnyel nyerte meg a 20-as kategóriájú szuperversenyt. A befejező játéknapon kisebb izgalmak után remizett a kubai Leinier Dominguez Perezzel. A tornán másodszor áldozott minőséget, ellenfele kis segítsége is kellett ahhoz, hogy kiegyenlítse esélyeit. Vachier-Lagrave a versenyen gyűjtött 12,8 Élő-ponttal a virtuális világranglistán már a második volt.

Oly sok hasztalan kísérlet, elrontott esély után a tízszeres dortmundi győztes Vlagyimir Kramnyik győzelemmel zárta szereplését. Honfitársa, Jevgenyij Najer ellen nyert, a második helyen előállt hármas holtversenyben az ezüstérmes lett.

A 44. Sparkassen Chess Meeting végeredménye

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Perf.

1

Maxime Vachier-Lagrave

2798

FRA

*

½

 1

½

1

½

1

 1

2947

2

Vlagyimir Kramnyik

2812

RUS

½

*

½

½

*

½

1

 ½

4

2771

3

Fabiano Caruana

2810

USA

0

½

*

½

½

½

 1

1

4

2771

4

Leinier Dominguez Perez

2713

CUB

½

½

½

*

1

½

½

½

4

2784

5

Ruszlan Ponomarjov

2706

UKR

0

½

½

0

*

½

1

 1

2735

6

Liviu-Dieter Nisipeanu

2674

GER

½

½

½

½

½

*

½

½

2739

7

Jevgenyij Najer

2687

RUS

 0

0

0

½

0

½

*

1

2

2579

8

Rainer Buhmann

2653

GER

0

½

0

½

0

½

0

*

2518

 

A lengyel Radoslaw Wojtaszek nyerte meg a 45. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. A viadal utolsó fordulójában a korábbi békésnek mondható játszmák után felforrósodott a levegő, a befejező játéknapon mind a négy parti döntéssel ért véget. A lengyel Radoslaw Wojtaszek a fokozott feszültséget remekül bírta, addigi pályafutása legértékesebb tornagyőzelmét érte el. Hat döntetlen után a német Liviu-Dieter Nisipeanu a végső helyezés szempontjából oly fontos partiban rosszul értékelte az állást, Wojtaszek aktív vezére erősebb volt két bástyájánál. A csapat-világbajnokságon éltáblásként a bronzérmes lengyel válogatott nagy erőssége volt, kitűnő elméleti felkészültsége miatt Viswanathan Anand is szekundánsi csapatába választotta. 

A 22 esztendős orosz Vlagyimir Fedoszejev az Aeroflot nyílt versenyen elért elsőségével vívta ki a dortmundi meghívást. Minszkben az Európa-bajnokságon bronzérmesként végzett, majd az orosz válogatott újoncaként sikerrel debütált a csapat-világbajnokságon. A dortmundi viadalt az exvilágbajnok, tízszeres győztes Vlagyimir Kramnyik elleni győzelemmel kezdte, a német Matthias Blübaummal szemben a túlzott önbizalomért nagy árat fizetett. A befejező partijában holtversenyes társát, Wang Yue-t győzte le, és a második helyezettnek járó díjat vehette át, a tornán négy partiban a sötét bábukat vezette, míg a címvédő francia Maxime Vachier-Lagrave négyszer világossal játszott.

A franciák legjobbja kerülte a kockázatokat, „takarékon” sakkozott, nem játszotta ki a legfontosabb kártyáit a Grand Chess Tour St. Louis-i tornája előtt. A tízszeres győztes exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a bonyodalmakat bátran vállalva, kettős minőségáldozatot hozva nyert a német Matthias Blübaum ellen. A viadalt döntően befolyásolta az első fordulóban hibás kombinációval Fedoszejevtől elszenvedett veresége. Nagyot küzdött, hogy elérje az ötven százalékot, végül negyedik lett.

45. Sparkassen Chess-Meeting, Dortmund, 2017. július 14-23.

kat. XIX (2725)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Radoslaw Wojtaszek

g

POL

2736

*

½

½

½

½

½

1

1

2825

2.

Vlagyimir Fedoszejev

g

RUS

2726

½

*

½

1

0

½

1

½

4

2774

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2791

½

½

*

½

½

½

½

1

4

2766

4.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2812

½

0

½

*

1

½

½

½

2713

5.

Matthias Blübaum

g

GER

2642

½

1

½

0

*

½

0

½

3

2687

6.

Dmitrij Andrejkin

g

RUS

2712

½

½

0

½

½

*

½

½

3

2678

7.

Wang Yue

g

CHN

2699

0

0

½

½

1

½

*

½

3

2679

8.

Liviu-Dieter Nisipeanu

g

GER

2674

0

½

½

½

½

½

*

3

2682

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Magnus Carlsen húsz ponttal előzi meg kihívóját, Fabiano Caruanát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2018. július 1-től érvényes világranglistáján a háromszoros világbajnok norvég Magnus Carlsen előnye  20 pont kihívója, az amerikai Fabiano Caruana előtt. Caruana nagyszerű stavangeri elsőségével szerzett 6 pontot, csökkentette hátrányát. A top tíz rangsorában a holland Anish Giri egy, az amerikai Wesley So két helyezést javított, honfitársa, Hikaru Nakamura egyet lépett előre.  A francia Maxime Vachier-Lagrave egy, az orosz Szergej Karjakin két hellyel szorult hátrébb. Legjobb magyarként Rapport Richárd a 28., Almási Zoltán a 46., Lékó Péter az 52., Berkes Ferenc a 62. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 90 ponttal előzi meg honfitársnőjét, a világbajnoknő Ju Wenjunt.

 

A stavangeri Altibox Norway Chess 2018 torna és a Pojkovszkijban játszott Karpov-verseny eredményei alakították a világranglista élcsoportját. A hazai pályán játszó norvég világbajnok Magnus Carlsen a viadal első fordulójában legyőzte kihívóját, Fabiano Caruanát, de végül csak második lett az amerikai nagymester mögött. Caruana 20 pontra megközelítette a háromszoros világbajnokot, és alighanem a londoni döntőjük előtt utoljára néztek farkasszemet.

Az Amerikai Sakkszövetség már kijelölte a 43. sakkolimpiára a válogatottat, és a győztes csapaton nem változtattak. Batumiban a címvédő együttes Fabiano Caruana, Wesley So, Hikaru Nakamura, Samuel Shankland és Ray Robson összeállításban szerepel majd. A top tízben a kihívó Caruana mellett So és Nakamura is tartja pozícióját. Az idei amerikai bajnokságon még 2671 ponttal diadalmaskodó Shankland az új ranglistán 2727 Élő-pontjával már a 26. A norvégok még nem döntöttek, hogy a világelsőjük játszik-e a válogatottban.

A világranglistán a holland Anish Giri és Nakamura egy-egy, So két helyezést javított. A francia Maxime Vachier-Lagrave egy, az orosz Szergej Karjakin két helyezéssel szorult hátrébb.

Az orosz Dmitrij Jakovenkónak szépen kamatozott a Karpov-versenyen elért elsősége, honfitársa, Jan Nepomnjacsij sem okozott csalódást. Kisebb helycserék mellett kiszorult a top 25-ből a kínai Wei Yi, a cseh David Navara visszakerült.

Olimpiai válogatottunkból a legjobbak rangsorában Rapport Richárd változatlanul a 28., hozzá hasonlóan Almási Zoltán, Lékó Péter és Berkes Ferenc sem játszott versenyen, Gledura Benjámin az ötödik a magyar rangsorban.

Hét orosz, három amerikai, két-két azerbajdzsáni, kínai, indiai és lengyel nagymester mellett egy-egy norvég, holland, francia, örmény, bolgár, cseh és vietnami sakkozó a legjobb 25-ben.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0518

0618

0718

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2843

2843

2842

      8

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2822

2816

2822

8

1992

3.

      Mamedgyarov,S

azeri

2808

2808

2801

8

1985

4.

Ding Liren

kínai

2791

2798

2797

3

1992

5.

Kramnyik,V

orosz

2792

2792

2792

0

1975

6.

Giri,A

holland

2776

2782

2782

0

1994

7.

So,W

amerikai

2778

2778

2780

8

1993

8.

Vachier-Lagrave,M                                

francia

2789

2789

2779

9

1990

9.

Nakamura,H

amerikai

2769

2769

2777

9

1987

10.

Karjakin,S

orosz

2782

2782

2773

8

1990

11.

Anand,V

indiai

2760

2759

2768

9

1969

12.

Aronjan,L

örmény

2764

2764

2767

8

1982

13.

Yu Yangyi

kínai

2754

2759

2766

14

1994

14.

Griscsuk,A

orosz

2766

2766

2766

0

1983

15.

Nepomnjacsij,J

orosz

2751

2751

2757

9

1990

16.

Szvidler,P

orosz

2760

2753

2753

0

1976

17.

Radzsabov,T

azeri

2751

2751

2751

0

1987

18.

Jakovenko,D

orosz

2735

2735

2749

9

1983

19.

Topalov,V

FID

2747

2747

2747

0

1975

20.

Navara,D

cseh

2727

2727

2741

14

1985

21.

Duda,J-K

lengyel

2724

2731

2737

7

1998

22.

Harikrishna,P

indiai

2727

2732

2731

1

1986

23.

Vityjugov,N

orosz

2740

2734

2734

0

1987

24.

Wojtaszek,R

lengyel

2750

2730

2733

3

1987

25.

Le Quang Liem

vietnami

2728

2728

2728

0

1991

28.

                      Rapport,R

magyar

2707

2719

2719

0

1996

46.

Almási,Z

magyar

2696

2699

2699

0

1976

52.

                         Lékó,P

magyar

2691

2691

2691

0

1979

62.

Berkes,F

magyar

2670

2676

2676

0

1985

 

A Grand Chess Tour 2018 két tornája, a leuveni és a párizsi viadal eredményei alaposan átírták a rapid-és a blitz világranglistákat. A rapid tornák győztese, Wesley So 14(!) helyezést javított. A tavalyi rapid világbajnok Viswanathan Anand tizenegy, Alekszandr Griscsuk tizenkét helyezést rontott. A nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidler a kínai-orosz találkozón remekelt.

A rapid világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2880

2. Wesley So (amerikai) 2852 (+ 89)

3. Leinier Dominguez Perez (kubai) 2826

4. Hikaru Nakamura (amerikai) 2824 (+ 11)

5. Vlagyimir Fedoszejev (orosz) 2810

6. Levon Aronjan (örmény) 2806 (+ 11)

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2798 (+ 21)

8. Szergej Karjakin (orosz) 2793 (+ 60)

9. Garri Kaszparov (orosz) 2783

10. Wang Hao (kínai) 2782 (- 10)

11. Peter Szvidler (orosz) 2781 (+ 34)

12. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2770

13. Ding Liren (kínai) 2760

14. Yu Yangyi (kínai) 2758

15. Viswanathan Anand (indiai) 2758 (- 64)

16. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2756 (- 19)

A blitz világranglistán Hikaru Nakamura 26 pontra megközelítette Magnus Carlsent. Szergej Karjakin hét, Maxime Vachier-Lagrave két, Levon Aronjan hat helyezést javított.

A blitz világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2939

2. Hikaru Nakamura (amerikai) 2913

3. Szergej Karjakin (orosz) 2898

4. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2878

5. Levon Aronjan (örmény) 2871

6. Vladiszlav Artyemije (orosz) 2849

7. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2846

8. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2831

9. Viswanathan Anand (indiai) 2812

10. Yu Yangyi (kínai) 2804

11. Garri Kaszparov (orosz) 2801

12. Wesley So (amerikai) 2800

13. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2795

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 30 ponttal vezetnek a holtversenyes második amerikai és kínai tízes előtt. India egy ponttal megelőzte Ukrajnát. Legjobbjaink a hetedikek.

1.Oroszország 2744 (247 nemzetközi nagymester, 538 nemzetközi mester, 2571 címviselő)

2. Egyesült Államok 2704 (96, 152, 789)

3. Kína 2704 (45, 34, 165)

4. India 2675 (51, 996, 352)

5. Ukrajna 2674 (91, 201, 564)

6. Azerbajdzsán 2670 (24, 30, 150)

7. Magyarország 2647 (56, 121, 482)

8. Franciaország 2646 (51, 108, 436)

9. Örményország 2641 (42, 29, 127)

10. Hollandia 2639 (35, 93, 366)

A honi rangsorban az első négy helyen nincs változás. Gledura Banjámin a francia csapatbajnokságon hét partijából 5,5 pontot szerezve, 16 Élő-pontot gyűjtve feljött az ötödik helyre.

A honi ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2719, Almási Zoltán 2699, Lékó Péter  2691, Berkes Ferenc 2676,  Gledura Benjámin 2626 (+ 16), Balogh Csaba 2625 (- 3), Erdős Viktor 2619 (- 1), Prohászka Péter 2610, Bánusz Tamás 2607, Héra Imre 2598 (- 10)

A női világranglistát vezető kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan előnye 90 pont honfitársnője, a világbajnoknő, Ju Wenjun előtt. Először a top tízben a 19 éves orosz Alekszandra Gorjacskina.

A női rangsor élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Ju Wenjun (kínai) 2568

3. Anna Muzicsuk (ukrán) 2564

4. Katyerina Lahno (orosz) 2556

5. Alekszandra Kosztenjuk (orosz)  2552 (- 3, 13)

6. Valentyina Gunyina (orosz) 2527 (- 3, 5)

7. Tan Zhongyi (kínai) 2524

8. Marija Muzicsuk (ukrán) 2521

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2519

10. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2509 (+ 4, 5)

39. Hoang Thanh Trang (magyar) 2423

90. Gara Anita (magyar) 2369

Az országok rangsorában a kínai sakkozónők csak egy ponttal előzik meg az oroszok legjobbjait. A mieink a kilencedikek.

1. Kína 2482 

2. Oroszország 2481  

3. Grúzia 2409

4. Ukrajna 2404

5. Lengyelország 2364

6. Németország 2358

7. India 2357

7. Egyesült Államok 2346

9. Magyarország 2343

10. Azerbajdzsán 2330

A magyar ranglistán az első öt helyen nincs változás, Papp Petra ismét a hatodik.

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2423, Gara Anita 2369, Gara Tícia 2358 (- 1), Lázárné Vajda Szidónia 2358, Medvegy Nóra 2355, Papp Petra 2334,  Marjanovics Annamária 2325 ( - 18), Rudolf Anna 2325, Mádl Ildikó 2308

A juniorok világranglistáját július 1-től a lengyel Jan-Krzysztof Duda vezeti, 13 ponttal előzi meg a sokáig első kínai Wei Yi-t.  Gledura Benjámin két helyezést javítva a nyolcadik.

A legjobb juniorok:

1. Jan-Krysztof Duda (lengyel) 2737 (+ 6, 7)  1998

2.Wei Yi (kínai) 2724 (- 10, 14) 1999

3. Vladiszlav Artyemijev (orosz) 2724 (- 2, 16) 1998

4. Jeffery Xiong (amerikai) 2655 (- 1, 11)  2000

5. Jorden Van Foreest (holland) 2640 (- 1, 17) 1999

8. Gledura Benjamin (magyar) 2626 (+ 16, 7)  1999

51. Kántor Gergely (magyar) 2522 (9) 1999

61. Korpa Bence (magyar) 2513 (+ 13, 9) 1998

A legjobb 20 éven aluli hölgyeknél az orosz Alekszandra Gorjacskina 21 ponttal előzi meg a kazah Zsanszaja Abdumalikot. Marjanovics Annamária hét helyezést rontva a 21. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli hölgyek:

1. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2509 (+ 4, 5) 1998

2. Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2488  2000

3. Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni) 2426 (- 16, 9) 2000

4. Stavroula Tsolakidou (görög) 2423 (+ 2, 1) 2000

5. Polina Suvalova (orosz) 2417 (- 1, 5) 2001

21. Marjanovics Annamária (magyar) 2325 (- 18, 9)  2001

96. Gál Hanna Krisztina (magyar) 2178   1998

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nakamura a párizsi Grand Chess Tour verseny győztese, az összetett pontversenyben So vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Párizsban az amerikai Hikaru Nakamura sikerével ért véget a Grand Chess Tour 2018 második versenye. A villámverseny második játéknapján Nakamura ledolgozta egypontos hátrányát Szergej Karjakinnal szemben, a hajrában az orosz nagymester két partit is vesztett. Nakamura egypontos előnnyel nyerte meg a 18 fordulós viadalt, a pontversenyben is az élen végzett. Két torna után az összetett pontversenyben az amerikai Wesley So vezet Nakamura és Karjakin előtt. A sorozat augusztus 10-től St. Louis-ban folytatódik, ahol rapid-és villámverseny után klasszikus viadalt is rendeznek.

 

Párizsban is amerikai siker született, Wesley So leuveni elsősége után a francia fővárosban Hikaru Nakamura diadalmaskodott. A GCT idei sorozatának második tornáját is kitüntető érdeklődés kísérte, az interneten kitűnően közvetített  versenyen igazi show-t láttunk. A sakkvilág ászai remek küzdelmeket vívtak, különösen a villámverseny hozott fordulatokban gazdag csatákat, a legjobbaktól is nagy elnézéseket, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket. Hikaru Nakamura jobban bírta a hajrá feszültségét, Szergej Karjakin a hajrában két játszmát is vesztett.

 

A villámverseny második játéknapja is rangadóval kezdődött, az egypontos hátrányban levő Hikaru Nakamura és az éllovas Szergej Karjakin összecsapásával. Láthatóan alaposan készültek, villámgyorsan peregtek a lépések, amikor az amerikai sakkozó váratlanul hosszasan gondolkodott, hibás terve után Karjakin nyerőesélyhez jutott, de a huszárvégjátékban nem találta meg a jó folytatást. Wesley So fontos nyeréssel kezdte a játéknapot. Az exvilágbajnok Vishy Anand legyőzte Fabiano Caruanát, míg az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik fatális hibával vesztett Levon Aronjan ellen.

A 10. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2878) - Szergej Karjakin (orosz, 2816) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) - Alekszandr Gruiscsuk (orosz, 2831) döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2809) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2793) 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2837) - Wesley So (amerikai, 2856) 0 - 1

Viswanathan Anand (indiai, 2817) - Fabiano Caruana (amerikai, 2818) 1 - 0

A következő körben Nakamura könnyű győzelmet aratott Vishy Ananddal szemben. Egy fabatkát se adtunk volna az orosz derbin Karjakin állásáért, Griscsuk többször is döntő fölényt érhetett volna el, a végjátékban is voltak nyerőesélyei. Fölényes állást vesztett el Vlagyimir Kramnyik. Úgy döntött Wesley So, hogy kimarad az éles küzdelmekből, 11 lépésben remizett, míg Fabiano Caruana kecsegtető esélyével nem tudott élni MVL ellen.

A 11. forduló eredményei:

Viswanathan Anand - Hikaru Nakamura 0 - 1

Fabiano Caruana - Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Wesley So - Levon Aronjan döntetlen

Vlagyimir Kramnyik - Sahriyar Mamedgyarov 0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Szergej Karjakin döntetlen

 

A tizenkettedik kör után Szergej Karjakin ismét egypontos előnnyel vezetett. Vlagyimir Kramnyikkal vívott csatája nem nélkülözte a fordulatokat, az éllovas nyeréseket hagyott ki, az exvilágbajnok nem látta a remit ígérő lehetőségeket, sorozatban harmadszor kapott ki. MVL és Anand partija nem békés csatában lett döntetlen, mindketten többször is bakiztak, Nakamura és Griscsuk nem bírt egymással, élvezetes küzdelemben remizett Mamedgyarov és So.

A 12. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Szergej Karjakin - Vlagyimir Kramnyik 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov - Wesley So döntetlen

Levon Aronjan - Fabiano Caruana 1 - 0

Viswanathan Anand – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Az összetett verseny állása:

1.Szergej Karjakin 19,5 pont

2.Hikaru Nakamura 18,5

3.Wesley So 18

4. Levon Aronjan 16,5

5. Maxime Vachier-Lagrave 16

6. Viswanathan Anand 14

7. Sahriyar Mamedgyarov 13,5

8. Alekszandr Griscsuk 12,5

9. Fabiano Caruana 11

10. Vlagyimir Kramnyik 10,5

Döntetlen hozott So és Karjakin összecsapása, bosszankodhatott Nakamura, hiszen komoly nyerőesélyt szalasztott el MVL ellen, 81 lépésig tartott az ütközetük. Fabiano Caruana változatlanul súlyos rontásaival hívta fel magára a figyelmet, ezúttal Mamedgyarov örülhetett az „ajándéknak”. Az idővel való viaskodás jellemezte Kramnyik és Griscsuk partiját, 82 lépés után kötöttek békét. Anand és Aronjan játszmája nem változtatta meg az antiberlini változat jól ismert varijában az értékelést.

A 13. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Hikaru Nakamura döntetlen

Viswanathan Anand - Levon Aronjan döntetlen

Fabiano Caruana - Sahriyar Mamedgyarov 0 - 1

Wesley So - Szergej Karjakin döntetlen

Vlagyimir Kramnyik - Alekszandr Griscsuk döntetlen

 

A következő körben az exvilágbajnok tisztelnézése borzolhatta a kedélyeket, Hikaru Nakamura 19 lépésben nyert Vlagyimir Kramnyik ellen. Fabiano Caruana és Szergej Karjakin 115 lépéses drámai csatában osztozott meg a ponton. Kezdetben a világbajnoki kihívó állt jobban, majd Karjakin minőséget nyert, de előnyét az érdekes végjátékban nem tudta győzelemig fokozni. A többi parti kisebb-nagyobb küzdelemben ért véget döntetlennel.

 

A 14. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura Vlagyimir Kramnyik 1 - 0

Alekszandr Griscsuk - Wesley So döntetlen

Szergej Karjakin - Fabiano Caruana döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Viswanathan Anand döntetlen

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

 

A végeredmény szempontjából sorsdöntő volt a tizenötödik forduló. A spanyol megnyitású partiban Viswanathan Anand új ötlete felkészületlenül érte Szergej Karjakint, de 31 lépéses vesztésében kulcsszerepe lehetett Caruana elleni rontásának. Három fordulóval a befejezés előtt Levon Aronjan elleni gyors remivel Hikaru Nakamura már holtversenyben az élen állt.  MVL győzelmével beérte Aronjant.

A 15. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Hikaru Nakamura döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Viswanathan Anand - Szergej Karjakin 1 - 0

Fabianao Caruana - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Wesley So - Vlagyimir Kramnyik döntetlen

Az összetett verseny állása:

1-2.Szergej Karjakin és Hikaru Nakamura 20,5 pont

3. Wesley So 19

4-5. Lavon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave 18

6. Viswanathann Anand 16

7. Sahriyar Mamedgyarov 15

8. Alekszandr Griscsuk 14

9. Fabiano Caruana 12

10. Vlagyimir Kramnyik 11,5

 

A vereség megingatta Szergej Karjakint, míg MVL az egyik legjobban megjátszott partijában győzte le az éllovast. Hikaru Nakamurának  csak kettőt kellett remiznie, hogy két fordulóval a befejezés előtt már fél ponttal vezessen. „Potyogtak a gólok”, Levon Aronjan megvillant, Vlagyimir Kramnyik erőszajos támadási kísérlete nem vezetett eredményre. Alekszandr Griscsuk megakadályozta Viswanathan Anand további előretörését.  

A 16. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Wesley So döntetlen

Vlagyimir Kramnyik - Fabiano Caruana 0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Viswanathan Anand 1 - 0

Szergej Karjakin - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov - Levon Aronjan 0 - 1

 

A tizenhetedik körben Sahriyar Mamedgyarov jobb pozícióban vesztőt húzott, Hikaru Nakamura a felkínált eséllyel pontos játékkal élt és egy pontra növelte előnyét. Levon Aronjan és Szergej Karjakin olasz megnyitású ütközete elméleti párbaj is volt, a végjátékban az orosz sakkozónak kellett a remiért megküzdenie. Az exvilágbajnokok csatájában az antiberlini változatot láttuk, MVL és Griscsuk szicíliai védelmű küzdelme is remivel végződött. Az amerikai derbi a bécsi megnyitásban ért véget döntetlennel.

A 17. forduló eredményei:

Sahriyar Mamedgyarov - Hikaru Nakamura 0 - 1

Levon Aronjan - Szergej Karjakin döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Viswanathan Anand - Vlagyimir Kramnyik döntetlen

Fabiano Caruana - Wesley So döntetlen

 

Az olimpiai bajnokok rangadóján Hikaru Nakamura legyőzte honfitársát, Fabiano Caruanát és Levon Aronjan előtt egypontos előnnyel megnyerte a villámversenyt, az összetett pontversenyben másfél ponttal előzte meg Szergej Karjakint, kettővel Wesley So-t.

 

Az utolsó forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Fabiano Caruana 1 - 0

Wesley So - Viswanathan Anand döntetlen

Vlagyimir Kramnyik - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Levon Aronjan döntetlen

Szergej Karjakin - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

A villámverseny végeredménye:

GCT Blitz Parizs 2018, június 20-24.

H.

Név

Ti

FED

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

Perf.

1

Hikaru Nakamura

g

USA

2769

**

½½

½½

½½

½½

01

½1

11

11

12

2908

2

Levon Aronjan

g

ARM

2764

½½

**

½½

½½

½½

½1

11

½1

11

2864

3

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2789

½½

½½

**

11

½0

½½

01

10

10.5

2838

4

Szergej Karjakin

g

RUS

2782

½½

00

**

10

11

10.5

2839

5

Wesley So

g

USA

2778

½½

½½

½1

**

½½

½½

½½

9

2782

6

Alekszandr Grischuk

g

RUS

2766

½½

½½

**

½½

01

½½

9

2784

7

Sahriyar Mamedyarov

g

AZE

2808

10

½0

10

½½

**

½½

01

01

8.5

2758

8

Viswanathan Anand

g

IND

2759

½0

01

½½

10

½½

**

½½

½1

8

2741

9

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2792

00

00

01

00

½½

½½

10

½½

**

10

6

2656

10

Fabiano Caruana

g

USA

2816

00

½0

½½

10

½0

01

**

5.5

2637

 

A GCT 2018 tornák további helyszínei és az időpontok:

St. Louis augusztus 10-16. Rapid-és villámverseny, 150 ezer dollár a díjalap.

6. Sinquefield Cup (St. Louis) augusztus 17-28. 300 ezer dollár a díjalap.

London döntő, december, klasszikus, rapid-és villámverseny, 300 ezer dollár a díjalap.

Versenyenként a pontozás:

Helyezés

St. Louis 6. Sinquefield Cup

Rapid és Villám
(kombinált)

1.

18/20*

13/12*

2.

15

10

3.

12

8

4.

10

7

5.

8

6

6.

6

5

7.

4

4

8.

3

3

9.

2

2

10.

1

1

A leuveni és a párizsi két torna alaposan átírta a rapid-és a blitz virtuális világranglistákat. A rapid tornák győztese, Wesley So 14(!) helyezést javított. A tavalyi rapid világbajnok Viswanathan Anand tizenegy, Alekszandr Griscsuk tizenkét helyezést rontott. A nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidler a kínai-orosz mérkőzésen remekelt.

A rapid világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2880

2. Wesley So (amerikai) 2851,8 (+ 88,8)

3. Leinier Dominguez Pere (kubai) 2826

4. Hikaru Nakamura (amerikai) 2823,8 (+ 10,8)

5. Vlagyimir Fedoszejev (orosz) 2810

6. Levon Aronjan (örmény) 2806,4 (+ 11,4)

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2798,2 (+ 21,2)

8. Szergej Karjakin (orosz) 2783,2 (+ 50,2)

9. Garri Kaszparov (orosz) 2783

10. ang Hao (kínai) 2782,4 (- 9,6)

11. Peter Szvidler (orosz) 2780,6 (+ 33,6)

12. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2770

13. Ding Liren (kínai) 2760

14. Viswanathan Anand (indiai) 2758,2 (- 63,8)

15. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2756,2 (- 18,8)

A blitz világranglistán Hikaru Nakamura 24 pontra megközelítette Magnus Carlsent. Szergej Karjakin hét, Maxime Vachier-Lagrave két, Levon Aronjan hat helyezést javított.

A blitz világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2939

2. Hikaru Nakamura (amerikai) 2915,2

3. Szergej Karjakin (orosz) 2902,6 (+ 86,8)

4. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2879,8 (+ 42,8)

5. Levon Aronjan (örmény) 2873,8 (+ 64,8)

6. Vladiszlav Artyemije (orosz) 2849

7. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2846

8. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2831

9. Viswanathan Anand (indiai) 2811,8 (- 5,2)

10. Yu Yangyi (kínai) 2804,4

11. Garri Kaszparov (orosz) 2801

12. Wesley So (amerikai) 2792,2 (- 58,8)

13. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2797 (+ 40)

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes grandchesstour.org/2018

Komment 0 | Reblog! 0 |

Párizsban Karjakin remekül snellezett, az összetett pontversenyben egy pont az előnye

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Párizsban a Grand Chess Tour 2018 második tornáján, a villámverseny első játéknapja, kilenc forduló után az összetett pontversenyben az orosz Szergej Karjakin egypontos előnnyel vezet az amerikai Hikaru Nakamura, kettővel a rapidverseny győztese, Wesley So előtt.  Az 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperces késleltetett bónuszidővel játszott partikban klasszikus a pontozás, 1 pontot ér a győzelem. Vasárnap ellenkező színelosztással játsszák a második partikat. A torna díjalapja 150 ezer dollár, az összetett pontverseny győztese 37.500 dollárt kasszírozhat.

 

Remek csatákat, jelentős fordulatokat, meglepő elnézéseket, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket is láttunk a Grand Chess Tour 2018 öt versenyből álló sorozatának második állomásán, a Párizsban zajló viadalon. A háromnapos rapidverseny után még nagyobb sebességre kapcsoltak a sakkvilág ászai, játszmánként 5-5 perc és 3-3 másodperc gondolkodási idővel a villámversenyen kilenc fordulóra került sor. A rapidversenyen elért elsőségével Wesley So a villámversenyt egypontos előnnyel kezdte meg.

GCT Rapid Parizs 2018, 2018. június 20-24.

kat. XXII (2782)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Wesley So

g

USA

2778

*

1

1

1

2

1

2

0

2

2

12

2907

2.

Hikaru Nakamura

g

USA

2769

1

*

1

1

1

2

2

1

1

1

11

2863

3.

Szergej Karjakin

g

RUS

2782

1

1

*

1

1

1

1

2

1

2

11

2862

4.

Levon Aronjan

g

ARM

2764

1

1

1

*

0

1

0

2

2

1

9

2784

5.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2789

0

1

1

2

*

1

1

2

0

1

9

2781

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2759

1

0

1

1

1

*

1

1

1

2

9

2784

7.

Fabiano Caruana

g

USA

2816

0

0

1

2

1

1

*

1

0

2

8

2735

8.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2808

2

1

0

0

0

1

1

*

2

0

7

2699

9.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

0

1

1

0

2

1

2

0

*

0

7

2704

10.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2792

0

1

0

1

1

0

0

2

2

*

7

2701

Az első fordulóban az egyetlen győzelmet Levon Aronjan aratta, Vlagyimir Kramnyik erőszakos támadási kísérleteit hárította, a kapkodásban az exvilágbajnok lépte túl a gondolkodási időt. Nyerőesélyt szalasztott el Fabiano Caruana, az éllovas Wesley So nem tudta áttörni MVL védővonalát. Az amerikai nagymester egy ponttal követő Szergej Karjakin és Hikaru Nakamura megosztozott a ponton.

Az első forduló eredményei:

Szergej Karjakin (orosz, 2816) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2878) döntetlen

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2831) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) döntetlen

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2793) – Levon Aronjan (örmény, 2809) 0 - 1

Wesley So (amerikai, 2856) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2837)  döntetlen

Fabiano Caruana (amerikai, 2818) – Viswanathan Anand (indiai, 2817)  döntetlen

Gyors békekötés történt Levon Aronjan és Wesley So partijában, a sorozatos cserék és a különböző színű futók miatt csak 24 lépésig tartott a játszma. Az orosz derbin Szergej Karjakin kettős gyalogáldozattal jelentős előnyre tett szert, de eltékozolva ezt el is veszíthette volna játszmát, de Alekszandr Griscsuk kisegítette.

Kalandos volt MVL és Fabiano Caruana összecsapása is, mindketten esélyt szalasztottak el, az idő a francia sakkozó javára döntött. Hikaru Nakamura és Viswanathan Anand partija békésen zajlott, Sahriyar Mamedgyarov remit ígérő végjátékban nagyot hibázott.

A 2. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Viswanathan Anand döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana 1 - 0

Levon Aronjan – Wesley So döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Vlagyimir Kramnyik  0 - 1

Szergej Karjakin – Alekszandr Griscsuk  1 – 0

Két döntetlen után Wesley So megszerezte első győzelmét, Sahriyar Mamedgyarov támadási kísérletét pontos védekezéssel hárította. Az orosz presztízsrangadó befejező szakaszában lenyűgöző volt Szergej Karjakin játéka, a másodpercekkel való viaskodás közepette győzte le exvilágbajnok honfitársát, Vlagyimir Kramnyikot, a korkülönbség hasonló küzdelmekben eldöntheti a parti sorsát.

Alekszandr Griscsuk már 25 lépést követően kapitulált Hikaru Nakamurával szemben. Az exvilágbajnok Viswanathan is elkeserítette drukkereit, a szicíliai védelmű párharcban sokat hibázott, MVL a negyedik helyre lépett előre. Levon Aronjan nyerést szalasztott el Fabiano Caruanával vívott küzdelmében.

 

A 3. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Hikaru Nakamura  0 - 1

Vlagyimir Kramnyik - Szergej Karjakin  0 - 1

Wesley So – Sahriyar Mamedgyarov  1 - 0

Fabiano Caruana – Levon Aronjan  döntetlen

Viswanathan Anand – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1

A verseny állása:

1.Wesley So 14 pont

2. Szergej Karjakin 13,5

3. Hikaru Nakamura 13

4. Maxime Vachier-Lagrave 11,5

5. Levon Aronjan 11

6. Viswanathan Anand 10

7. Fabiano Caruana 9

8. Vlagyimir Kramnyik 8

9. Sahriyar Mamedgyarov 7,5

10. Alekszandr Griscsuk 7,5

 

A villámverseny negyedik fordulójában Szergej Karjakin vereséget mért az éllovas Wesley So-ra és átvette a vezetést. A francia védelmű párharcban Karjakin egyenlőnek értékelhető állásban gyalogrohamot indított az amerikai sakkozó királyállása ellen, aki nem jeleskedett a védekezésben.

Levon Aronjan folytatta előretörését, Viswanathan Anand jó kezdés után megingott. A háromszoros olimpiai bajnok meggyőző győzelmet aratott az exvilágbajnok ellen. Kecsegtető pozíciót vesztett el Sahriyar Mamedgyarov, reminél többet érhetett volna el Hikaru Nakamura. A különböző színű futóvégjátékban Vlagyimir Kramnyik gyalogelőnyét nem tudta győzelemig fokozni.

A 4. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Levon Aronjan - Viswanathan Anand 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov - Fabiano Caruana 0 - 1

Szergej Karjakin - Wesley So  1 - 0

Alekszandr Griscsuk - Vlagyimir Kramnyik döntetlen

A leuveni villámverseny győztese, Szergej Karjakin újabb győzelemmel megerősítette vezető pozícióját, Wesley So második vereségével a harmadik helyre szorult vissza. Fabiano Caruana tisztáldozata nem volt korrekt, Karjakin védte a látszatfenyegetéseket, az őrületes kapkodásban mindketten hibáztak. Karjakin vesztőt is húzott, de végül Caruana időtúllépéssel vesztett.

Wesley So a királyindiai védelmű partiban türelmét vesztve áldozott minőséget, de ez „öngyilkosságnak” bizonyult, Alekszandr Griscsuk első győzelmét érte el. Vlagyimir Kramnyik könnyen megadta magát, Hikaru Nakamura már másodikként várhatta a folytatást. A holtversenyben negyedik MVL és Levon Aronjan nem bírt egymással, Viswanathan Anand zárt szicíliai rendszere is csak remire volt jó.

Az 5. forduló eredményei:

Vlagyimir Kramnyik - Hikaru Nakamura  0 - 1

Wesley So - Alekszandr Griscsuk 0 - 1

Fabiano Caruana - Szergej Karjakin 0 - 1

Viswanathan Anand – Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Szergej Karjakin sorozatban ötödik játszmáját nyerte meg és másfél pontra növelte előnyét Hikaru Nakamurával szemben. Vishy Anand a spanyol megnyitású partiban rosszul értékelve az állást meggondolatlan h5 lépésével került hátrányos végjátékba, Karjakin előnyét győzelemig fokozta. Hikaru Nakamura és Levon Aronjan nem hibáztak, remi lett a vége.

Wesley So-t újabb vereségétől megmentette, hogy Vlagyimir Kramnyik az idő szorításában nem tudta érvényesíteni tisztelőnyét. MVL esélyes minőségáldozata után döntő hibát vétett, Sahriyar Mamedgyarov ezúttal nem hibázott. A nagy megingás után Alekszandr Griscsuk javított, bonyolult spanyol megnyitású csatában kényszerítette megadásra Fabiano Caruanát.

A 6. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Szergej Karjakin – Viswanathan Anand 1 - 0

Alekszandr Griscsuk – Fabiano Caruana 1 - 0

Vlagyimir Kramnyik – Wesley So döntetlen

Az összetett verseny állása:

1.Szergej Karjakin 16,5 pont

2. Hikaru Nakamura 15

3. Wesley So 14,5

4. Levon Aronjan 13

5. Maxime Vachier-Lagrave 12,5

6. Viswanathan Anand 10,5

7-8. Alekszandr Griscsuk és Fabiano Caruana 10

9-10. Vlagyimir Kramnyik és Sahriyar Mamedgyarov 9

 

A hetedik körben Maxime Vachier-Lagrave a nagy menetelésben megállította Szergej Karjakint. A francia nagymester szabadgyalogja tisztet nyert, MVL az idő szorításában is érvényesíteni tudta anyagi előnyét. Az amerikai derbi gyorsan remi lett, Hikaru Nakamura egy pontra csökkentette hátrányát.

Fordulatokban gazdag küzdelemben, kölcsönös hibák után Vlagyimir Kramnyik legyőzte Fabiano Caruanát. Tetszetős pozíciós játékkal nyert Viswanathan Anand. A hajrában Sahriyar Mamedgyarov egyre jobban játékba lendült, Levon Aronjannal remizett.

A 7. forduló eredményei:

Wesley So - Hikaru Nakamura döntetlen

Fabiano Caruana – Vlagyimir Kramnyik 0 - 1

Viswanathan Anand – Alekszandr Griscsuk 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Szergej Karjakin 1 - 0

Levon Aronjan – Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

Veresége nem törte meg Szergej Karjakint, azonnal javított Levon Aronjan legyőzésével. A spanyol megnyitású csatában az örmény nagymester a különböző színű futók nyújtotta remiesélyt nem használta ki. Karjakin váratlanul két pontra növelte előnyét, legnagyobb riválisa, Hikaru Nakamura kikapott Sahriyar Mamedgyarovtól.

 

Nehéz pillanatokat élt át Wesley So honfitársával, Fabiano Caruanával vívott csatájában. A világbajnoki kihívó kedvező lehetőségeivel nem tudott élni. Az örökrangadón, Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand derbin az orosz exvilágbajnok fölényes állást rontott remire. Hosszas manővereket láttunk Alekszandr Griscsuk és MVL partijában.

A 8. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Sahriyar Mamedgyarov 0 - 1

Szergej Karjakin – Levon Aronjan 1 - 0

Alekszandr Griscsuk – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Vlagyimir Kramnyik – Viswanathan Anand döntetlen

Wesley So – Fabiano Caruana döntetlen

 

A hajrában Sahriyar Mamedgyarov volt a legeredményesebb, utolsó öt partijából 4 pontot ért el. Hikaru Nakamura elleni sikere után az éllovas Szergej Karjakinra is vereséget mért. A játszmában volt izgalom bőven, az azerbajdzsáni nagymester jelentős előnyt ért el, de a kapkodásban Karjakin kiegyenlítette esélyeit, majd tisztet nézett el. Az orosz nagymester botlását Nakamura kihasználta, ehhez Fabiano Caruana hathatós segítséget nyújtott, kecsegtető pozíciót vesztett el.

 

A finisben gyengélkedő Wesley So gyors remivel zárta a játéknapot. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elszenvedte negyedik vereségét, MVL negyedikként várhatja a folytatást. Levon Aronjan hatodszor remizett.

A 9. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura 0 - 1

Viswanathan Anand – Wesley So  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Vlagyimir Kramnyik 1 - 0

Levon Aronjan – Alekszandr Griscsuk döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Szergej Karjakin 1 – 0

 

A villámverseny állása:

GCT Blitz Párizs, 2018. június 20-24.

kat. XXII (2782)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2782

*

*

0

.

½

.

1

.

0

.

1

.

1

.

1

.

1

.

1

.

2948

2.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2789

1

.

*

*

½

.

½

.

0

.

½

.

½

.

1

.

1

.

1

.

6

2906

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2769

½

.

½

.

*

*

½

.

0

.

½

.

1

.

½

.

1

.

1

.

2863

4.

Levon Aronjan

g

ARM

2764

0

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

1

.

1

.

½

.

5

2827

5.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2808

1

.

1

.

1

.

½

.

*

*

0

.

½

.

½

.

0

.

0

.

2779

6.

Wesley So

g

USA

2778

0

.

½

.

½

.

½

.

1

.

*

*

0

.

½

.

½

.

½

.

4

2739

7.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

0

.

½

.

0

.

½

.

½

.

1

.

*

*

0

.

½

.

1

.

4

2741

8.

Viswanathan Anand

g

IND

2759

0

.

0

.

½

.

0

.

½

.

½

.

1

.

*

*

½

.

½

.

2704

9.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2792

0

.

0

.

0

.

0

.

1

.

½

.

½

.

½

.

*

*

1

.

2701

10.

Fabiano Caruana

g

USA

2816

0

.

0

.

0

.

½

.

1

.

½

.

0

.

½

.

0

.

*

*

2612

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes grandchesstour.org/2018

Komment 0 | Reblog! 0 |

Párizsban Wesley So egypontos előnnyel vezet a villámverseny előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Párizsban az amerikai Wesley So sikerével ért véget a Grand Chess Tour 2018 második versenyének rapid tornája. Egypontos előnnyel várhatja a hétvégén megrendezésre kerülő kétfordulós villámversenyt. Az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Szergej Karjakin osztja a második helyet, az örmény Levon Aronjan, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand hátránya három pont a villámverseny előtt, amelyet már a klasszikus pontszámítás szerint bonyolítanak le. Játszmánként 5-5 perc a gondolkodási idő és 3-3 másodperc bónusz. Az összesített eredmény alapján osztják majd a díjakat, a 150 ezer dolláros díjalapból a győztes 37.500 dollárt nyer.

 

A rapidverseny harmadik játéknapján az amerikai rangadó békés partiban lett döntetlen, Wesley So megőrizte vezetését. A holtversenyes második helyen álló Szergej Karjakin és Levon Aronjan a spanyol megnyitás Marshall támadásában osztozott meg a ponton. Az orosz nagymester újítást vetett be, minimális előnyt érhetett volna el, ha kihasználja taktikai esélyét, a folytatásban az újabb cserék már remihez vezettek.

Előszeretettel elkerüli a spanyol megnyitás főváltozatait Sahriyar Mamedgyarov. A hazai pályán szereplő Maxime Vachier-Lagrave sok hibával játszott az első két játéknapon, nyeretlen maradt. Az eredeti ötletekkel tarkított összecsapásban megszerezte első győzelmét. Mamedgyarov királyállásának gyengesége döntötte el küzdelmüket.

 

Meglepetésre sereghajtóként mérkőzött meg Fabiano Caruana és Vlagyimir Kramnyik. A világbajnoki kihívó a sorozatos versenyzésben alighanem elfásult, míg az exvilágbajnok játékában érezhető a közel három hónapos versenyzési szünet. Kalandos, fordulatos ütközetet vívtak. Caruana került előnybe, de az idő szorításában nem találta meg a győzelemhez vezető folytatást, sőt nagyot hibázott. Kramnyik a felkínált eséllyel nem élt, nyerhetett volna, ehelyett negyedik vereségét szenvedte el, Caruana először nyert.

Kecsegtető állásból remizett Alekszandr Griscsuk, az exvilágbajnok Viswanathan nagyot küzdött, hogy megőrizze veretlenségét.

A 7. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2763) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2813) döntetlen

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2783) - Viswanathan Anand (indiai, 2822) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2777) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2766) 1 - 0

Fabiano Caruana (amerikai, 2753) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2775) 1 - 0

Szergej Karjakin (orosz, 2743) - Levon Aronjan (örmény, 2795) döntetlen

 

Spanyol megnyitású partiban Wesley So sötéttel is állta a sarat a nagy rivális Szergej Karjakinnal szemben, a döntetlennel megőrizte előnyét.

Hathatós segítséget kapott honfitársától, Fabiano Caruanától, aki megfosztotta veretlenségétől Levon Aronjant. A játszmák közti rövid szünetben kell a nagymestereknek döntést hozniuk, hogy milyen megnyitással tudnak meglepetést okozni ellenfelüknek. A futójáték nem vezetett eredményre, Aronjan meglepő taktikai elnézése vereséghez vezetett.

 

Kalandos partiban vesztette el veretlenségét Viswanathan Anand. A bonyodalmakban Hikaru Nakamura is hibázott, hol az egyik, hol a másik fél reménykedhetett, a döntő hibát a torna doyenje követte el, Nakamura a győzelmével beérte Karjakint.

Sahriyar Mamedgyarov második győzelmét érte el, Alekszandr Griscsuk elleni csatájában az orosz nagymester az idővel vívott viaskodásban többször is remiesélyt szalasztott el.

Kiegyenlített erők küzdelmében osztozott meg a ponton Vlagyimir Kramnyik és Maxime Vachier-Lagrave.

A 8. forduló eredményei:

Szergej Karjakin - Wesley So döntetlen

Levon Aronjan - Fabiano Caruana 0 - 1

Vlagyimir Kramnyik - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Alekszandr Griscsuk  1 - 0

Viswanathan Anand  - Hikaru Nakamura 0 – 1

Wesley So egypontos előnnyel zárta a GCT párizsi rapidversenyét.  A viadal befejező fordulójában óvatos játékkal remizett Viswanathan Ananddal.

A világossal játszó Hikaru Nakamurana a középjátékban hátrányba került Sahriyar Mamedgyarovval szemben, örülhetett a döntetlennek.

Nagy szüksége volt Szergej Karjakinnak már legendássá vált védekezési tudományára, gyaloghátrányos állását kiremizte Fabiano Carauna ellen. A leuveni viadalon Karjakin négypontos hátránnyal kezdte a villámversenyt, és remekül snellezve három és fél pontot vert So-ra…

 

A tavalyi Világkupán Batumiban az elődöntőben hatalmas csatában dőlt el Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave összecsapása, a „hirtelen halál” partiban nyert az örmény nagymester. Ötvennyolcadszor mérkőztek meg a különböző időkontrollokkal, a francia sakkozó 14-9-re vezetett. Mai játszmájukban MVL kezdeményezett, Aronjan védekezésre kényszerült. Világos szabadgyalogja okozott komoly fejfájást a háromszoros olimpiai bajnoknak, aki rosszul védekezett és második vereségét szenvedte el, és csak holtversenyes negyedikként várhatja a villámversenyt.

 

Az orosz derbin a rapidverseny utolsó fordulójában megszerezte első győzelmét Vlagyimir Kramnyik. Váratlan tisztáldozatára Alekszandr Griscsuk rosszul reagált, az exvilágbajnok a bástyavégjátékban biztos kézzel érvényesítette előnyét.

Az utolsó forduló eredményei:

Wesley So  -  Viswanathan Anand döntetlen

Hikaru Nakamura  - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

Vlagyimir Kramnyik – Alekszandr Griscsuk  1 - 0

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Szergej Karjakin – Fabiano Caruana  döntetlen

A rapidverseny végeredménye:

GCT Rapid Parizs 2018, 2018. június 20-24.

kat. XXII (2782)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Wesley So

g

USA

2778

*

1

1

1

2

1

2

0

2

2

12

2907

2.

Hikaru Nakamura

g

USA

2769

1

*

1

1

1

2

2

1

1

1

11

2863

3.

Szergej Karjakin

g

RUS

2782

1

1

*

1

1

1

1

2

1

2

11

2862

4.

Levon Aronjan

g

ARM

2764

1

1

1

*

0

1

0

2

2

1

9

2784

5.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2789

0

1

1

2

*

1

1

2

0

1

9

2781

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2759

1

0

1

1

1

*

1

1

1

2

9

2784

7.

Fabiano Caruana

g

USA

2816

0

0

1

2

1

1

*

1

0

2

8

2735

8.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2808

2

1

0

0

0

1

1

*

2

0

7

2699

9.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

0

1

1

0

2

1

2

0

*

0

7

2704

10.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2792

0

1

0

1

1

0

0

2

2

*

7

2701

Szombaton és vasárnap 9-9 fordulóra kerül sor a villámversenyen. A nagymesterek játszmánként 5-5 perc és 3-3 másodperc bónusszal küzdenek meg, a pontozás a klasszikus, a győzelem egy pontot ér, remizni fél pontért lehet. Az összesített eredmény alapján osztják majd a díjakat, a győztes 37.500 dollárt kap a 150 ezer dolláros díjalapból.

A FIDE júniusi Élő-listája alapján a blitz pontszámok:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2878)

Wesley So (amerikai, 2856)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2837)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2831)

Fabiano Caruana (amerikai, 2818)

Viswanathan Anand (indiai, 2817)

Szergej Karjakin (orosz, 2816)

Levon Aronjan (örmény, 2809)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2793)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757)

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes grandchesstour.org/2018

Komment 1 | Reblog! 0 |

A párizsi GCT tornán So egypontos előnnyel vezet Aronjan és Karjakin előtt 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Párizsban zajló Grand Chess Tour 2018 második tornájának rapidversenyén a hatodik forduló után az amerikai Wesley So egypontos előnnyel vezet az örmény Levon Aronjan és az orosz Szergej Karjakin előtt. So az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni győzelemmel kezdte a második játéknapot, majd az orosz Alekszandr Griscsukra is vereséget mért. Aronjannal szemben kivívott döntetlennel éllovasként zárt. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand három remivel folytatta szereplését, míg Kramnyik csak egy döntetlent ért el. A viadalon a győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ér.

 

A GCT 2018 első versenyének, a leuveni rapid tornánk a győztese, Wesley So az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni nyeréssel kezdte a második játéknapot. Az összes időkontrollt is figyelembe véve tizenkilencedszer mérkőztek meg és az amerikai nagymester 11 döntetlen mellett 4-3-ra vezetett. Kramnyik az angol megnyitás mellett döntött, egyenlőnek értékelhető állásban a 22. lépésben hibázott. So vezére betörhetett a világos állásba, és már a 30. lépést követően elégedetten értékelhette nyerését.

Fordulatokban gazdag küzdelmet láttunk Sahriyar Mamedgyarov és Levon Aronjan partijában. A bonyodalmakban végül az azerbajdzsáni sakkozó „botlott”, a győzelemmel Aronjan tartotta a lépést So-val.

Az amerikai presztízsrangadón Hikaru Nakamura visszavágott leuveni vereségéért Fabiano Caruanának. A világbajnoki kihívó 123 lépésben vesztette el az oly könnyű reminek látszó könnyűtiszt-végjátékot.

 

Tetszetős győzelmet aratott Alekszandr Griscsuk, a hazai pályán játszó Maxime Vachier-Lagrave többször is jobb védekezési lehetőséget szalasztott el.

 

A spanyol megnyitásban vívott elméleti párbajt Viswanathan Anand és Szergej Karjakin, a divatos változatban érdekes csata után osztoztak meg a ponton.  

A 4. forduló eredményei:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2775) -  Wesley So (amerikai, 2763)  0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2766) - Levon Aronjan (örmény, 2795) 0 - 1

Viswanathan Anand (indiai, 2822)  - Szergej Karjakin (orosz, 2743) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2813) - Fabiano Caruana (amerikai, 2753) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2783) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2777) 1 - 0

Az ötödik körben Wesley So újabb győzelmet aratott. A Grünfeld védelmű játszmában Alekszandr Griscsuk rosszul reagált egy vezérsakkra, bástyájának veszélyeztette helyzetét So pontos játékkal használta ki, a forduló után már egyedül vezetett.

Levon Aronjan és Vlagyimir Kramnyik olasz megnyitású küzdelmében az exvilágbajnok minőségáldozattal is kísérletezett, hogy megszerezze az áhított győzelmet, de reminél többre nem futotta erejéből, az állás adta lehetőségekből.

 

Szergej Karjakin ellen Sahriyar Mamedgyarov az olasz megnyitásban éles változatot játszott meg, de nem tudott zavart okozni az orosz sakkozó soraiban. A meggyengült sötét királyállás ellen Karjakin támadáshoz jutott, kisebb pontatlanságok után sikerrel fejezte be akcióját.

Az olasz megnyitások fordulójában Maxime Vachier-Lagrave és Hikaru Nakamura is megosztozott a ponton. A spanyol megnyitás antiberlini változatában remizett Fabiano Caruana és Viswanathan Anand.

Az 5. forduló eredményei:

Wesley So  - Alekszandr Griscsuk 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Hikaru Nakamura döntetlen

Fabiano Caruana  - Viswanathan Anand döntetlen

Szergej Karjakin - Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Levon Aronjan – Vlagyimir Kramnyik döntetlen

 

A mai játéknap befejező körében csak egy játszma végződött döntéssel, az orosz presztízsrangadón Szergej Karjakin sötéttel győzte le Vlagyimir Kramnyikot. Még nincsenek hírek, hogy a Batumiban megrendezésre kerülő sakkolimpián ki játszik majd az első táblán, Bakuban a világbajnoki kihívó Karjakin volt a vezérevezős. Az exvilágbajnok a második táblán remekelt, Karjakin az ukránok elleni rangadón sorsdöntő partit bukott el. Kramnyik az angol megnyitást választotta, támadással próbálkozott, Karjakin riposztjával szemben nem talált védelmet.

 

Wesley So francia védelme kiállta  a próbát, Levon Aronjan elleni döntetlennel megőrizte első helyét.

Az exvilágbajnok Viswanathan Anand vállalta a szicíliai védelmű bonyodalmakat, hol világos, hol MVL esélyei tűntek kedvezőbbnek. Anand őrzi veretlenségét, Vachier-Lagrave nagy meglepetésre még nyeretlen.

Bosszankodhat Alekszandr Griscsuk, komoly lehetőséget hagyott kihasználatlanul Hikaru Nakamurával szemben, de szokásos időzavara közbeszólt.

 

Fabiano Caruanának a francia fővárosban sem megy a játék, három vereség mellett csak három remire futotta erejéből, Sahriyar Mamedgyarov egyetlen győzelmét az éllovas So ellen érte el.

A 6. forduló eredményei:

Levon Aronjan  - Wesley So döntetlen

Vlagyimir Kramnyik - Szergej Karjakin 0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov - Fabiano Caruana döntetlen

Viswanathan Anand  - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Hikaru Nakamura  - Alekszandr Griscsuk döntetlen

A verseny állása:

 

GCT Rapid Párizs 2018, 2018. június 20-24.

kat. XXII (2782)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Wesley So

g

USA

2778

*

1

.

.

.

2

0

2

2

2

9

2982

2.

Levon Aronjan

g

ARM

2764

1

*

.

1

1

2

2

.

1

.

8

2903

3.

Szergej Karjakin

g

RUS

2782

.

.

*

1

1

1

2

1

2

.

8

2905

4.

Hikaru Nakamura

g

USA

2769

.

1

1

*

.

1

.

1

1

2

7

2841

5.

Viswanathan Anand

g

IND

2759

.

1

1

.

*

.

1

1

2

1

7

2848

6.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

0

0

1

1

.

*

.

2

.

2

6

2783

7.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2808

2

0

0

.

1

.

*

.

0

1

4

2656

8.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2789

0

.

1

1

1

0

.

*

.

1

4

2653

9.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2792

0

1

0

1

0

.

2

.

*

.

4

2651

10.

Fabiano Caruana

g

USA

2816

0

.

.

0

1

0

1

1

.

*

3

2585

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes  grandchesstour.org/2018

Komment 0 | Reblog! 0 |

A GCT párizsi versenyén az első játéknap után holtversenyben az élen Aronjan, Anand és So

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Párizsban megkezdődött a Grand Chess Tour 2018 második versenye. A rapid torna első játéknapján három fordulót játszottak le, hármas holtversenyben, 4-4 ponttal vezet az örmény Levon Aronjan, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és az amerikai Wesley So. A szabadkártyával játszó orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik  3 pontos, a presztízsrangadót elvesztette Ananddal szemben. A viadalon a győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ér. Csütörtökön újabb három fordulóra kerül sor a 25-25 perccel és késleltetett 10-10 másodperc bónusszal vívott partikban.  

 

A párizsi rapidverseny első játéknapján amerikai presztízsrangadót láttunk, ezúttal a leuveni rapid torna győztese, Wesley So világossal győzte le Fabiano Caruanát. A vezérgyalog megnyitású partiban So királyszárnyi akciót kezdeményezett, a folytatásba hiba csúszott, Caruanának a végjátékban jó remiesélyei voltak, de az idővel való viaskodásban ezeket nem tudta kihasználni.

 

A viadalon még Levon Aronjan rajtolt győzelemmel. A szicíliai védelem zárt rendszerében Alekszandr Griscsuk rossz szokáshoz híven nehezen választott a lépésjelöltek között, az idő szorításában nem találta meg a védőlépéseket.

 

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand gyalogelőnyös állását rontotta el döntetlenre, egy fabatkát sem adtunk volna, hogy Sahriyar Mamedgyarov megmenekül a vereségtől, Vishy nem tudtt visszavágni leuveni vereségéért.

 

A Grand Chess Tour 2018 sorozaton az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik csak a párizsi versenyt vállalta el, visszalépésének honfitársa, Szergej Karjakin örülhetett, aki így meghívást kapott. Kramnyik 30 lépéses remivel kezdett, az angol megnyitású játszmában Hikaru Nakamura gond nélkül egyenlített ki.

 

Nagyot küzdött a remiért Szergej Karjakin, a szicíliai védelmű küzdelemben Maxime Vachier-Lagrave kecsegtető esélyeivel nem tudott élni.

Az első forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2763) - Fabiano Caruana (amerikai, 2753) 1 - 0

Szergej Karjakin (orosz, 2743) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2777) döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2795) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2783) 1 - 0

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2775) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2813) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2766) - Viswanathan Anand (indiai, 2822) döntetlen

 

A leuveni rapidverseny második körében Sahriyar Mamedgyarov sötéttel vereséget szenvedett Wesley So-tól, a vesztésért mesterhármassal vágott vissza. A belga egyetemi városban a villámversenyen kétszer is csapást mért az amerikai nagymesterre, a francia fővárosban a rapid műfajban is diadalmaskodott.

A Semi-Tarrasch védelemben So a sorozatos cserék esélyeit rosszul értékelte, gyalogszerkezetének gyengeségei a különböző színű futók ellenére is végzetesek voltak.

 

A viadal két rangidőse, a két exvilágbajnok, Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik a különböző időkontrollok mellett már százharminchatodszor mérkőzött meg, az ötszörös világbajnok győzelmével kiegyenlített, 29-29 nyerést könyvelhettek el. Klasszikus kontroll mellett az orosz exvilágbajnok 11-10-re vezet 71 döntetlen mellett. A várakozásnak megfelelően a spanyol megnyitásban viaskodtak, Kramnyik sokáig kitűnően játszotta a partit, majd a vezércserét elmulasztva hátrányba került, a kritikus állásban bástyát nézett el.

Hikaru Nakamura és Levon Aronjan is a spanyol megnyitásban ütközött meg, az örmény nagymester kis előnye csak remihez volt elég.

Fabiano Caruana orosz huszárjátéka ellen Maxime Vachier-Lagrave döntetlennél többet nem tudott kihozni. Az orosz derbi 24 lépésig tartott. Alekszandr Griscsuk a vereség után rendezni akarta sorait, Szergej Karjakin nagyt küzdött MVL ellen.

A 2. forduló eredményei:

Sahriyar Mamedgyarov - Wesley So 1 - 0

Viswanathan Anand -  Vlagyimir Kramnyik 1 - 0

Hikaru Nakamura - Levon Aronjan döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Szergej Karjakin döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Fabiano Caruana döntetlen

 

Wesley So veresége után azonnal javított, de ehhez a hazai pályán játszó MVL hathatós segítséget nyújtott. So elkerülte a lépésismétléses remit, bízott bástyájában és futójában sötét vezérével szemben. Számítása bevált, MVL nagyot hibázott, többé nem volt védelme.

Az orosz exvilágbajnokot Vishy Anand elleni bástyaelnézése nem ingatta meg, stílusára oly jellemző partiban győzte le Sahriyar Mamedgyarovot. Az azerbajdzsáni nagymesternek nem a pozíciós játék az erőssége, a bástyavégjátékban Vlagyimir Kramnyikot összekötött szabadgyalogjai győzelemhez segítették.

A világbajnoki kihívó Fabiano Caruana második vereségét szenvedte el. A taktikai lehetőségeket kínáló állásban Alekszandr Griscsuk remekelt.

A holtversenyben élen álló Levon Aronjan és Viswanathan Anand olasz megnyitásban osztozott meg a ponton. Szergej Karjakin és Hikaru Nakamura összecsapása 81 lépésig tartott, mindketten esélyt szalasztottak el.

  

A 3. forduló eredményei:

Wesley So - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Fabiano Caruana  - Alekszandr Griscsuk  0 - 1

Szergej Karjakin - Hikaru Nakamura - döntetlen

Levon Aronjan - Viswanathan Anand - döntetlen

Vlagyimir Kramnyik - Sahriyar Mamedgyarov 1 – 0

 

A verseny állása:

GCT Rapid Párizs 2018, 2018. június 20-24.

kat. XXII (2782)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Levon Aronjan

g

ARM

2764

*

1

.

.

1

.

.

2

.

.

4

2889

2.

Viswanathan Anand

g

IND

2759

1

*

.

1

.

2

.

.

.

.

4

2913

3.

Wesley So

g

USA

2778

.

.

*

0

.

.

.

.

2

2

4

2929

4.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2808

.

1

2

*

.

0

.

.

.

.

3

2776

5.

Hikaru Nakamura

g

USA

2769

1

.

.

.

*

1

1

.

.

.

3

2779

6.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2792

.

0

.

2

1

*

.

.

.

.

3

2778

7.

Szergej Karjakin

g

RUS

2782

.

.

.

.

1

.

*

1

1

.

3

2774

8.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

0

.

.

.

.

.

1

*

.

2

3

2787

9.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2789

.

.

0

.

.

.

1

.

*

1

2

2667

10.

Fabiano Caruana

g

USA

2816

.

.

0

.

.

.

.

0

1

*

1

2504

Verőci Zsuzsa

Fotók: grandchesstour.org/2018

Komment 0 | Reblog! 0 |

Párizsban folytatódik a Grand Chess Tour 2018, az exvilágbajnok Kramnyik szabadkártyával játszik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Folytatódik a nagy sikerű Grand Chess Tour sorozat, Párizsban június 20. és 24. között rendezik meg a GCT 2018 második tornáját. A tavalyi összetett pontverseny győztese, a norvég világbajnok Magnus Carlsen nem fogadta el az idei sorozatra a meghívást. A tíz résztvevő először körmérkőzéses rapidversenyen vesz részt, majd kétfordulós villámversenyre kerül sor. A 150 ezer dolláros díjalapból a győztes 37.500 dollárt nyer. A rapid partikban a győzelem két, a döntetlen egy pontot ér, a villámjátszmáknál a klasszikus pontozás érvényesül. Párizsban a rapidversenyen a tavalyi rapid világbajnok Viswanathan Anand vezeti a rajtlistát, szabadkártyával játszik az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik. Az első tornán Leuvenben az amerikai Wesley So az összetett versenyt megnyerte, a rapid műfajban remekelt. A pontversenyben 4 pont az előnye az orosz Szergej Karjakin és a francia Maxime Vachier-Lagrave előtt.

 

Párizsban rendezik meg a Grand Chess Tour 2018 sorozat második versenyét. Az első viadalon a belga egyetemi városban, Leuvenben a Your Next Move tornán thrillernek is beillő hajrában az amerikai Wesley So győzött. A küzdelem hevességét jól jellemezte, hogy a rapidverseny után még 3 pontos előnnyel vezető So a villámversenyen csak nyolcadik lett. Az utolsó forduló előtt még hárman pályáztak az első helyre, So, Szergej Karjakin és Maxime Vachier-Lagrave is elvesztette a befejező játszmáját, az amerikai olimpiai bajnok félpontos előnnyel végzett az élen. Sok meglepetés tarkította a küzdelmeket, parádés megoldások mellett a kapkodásban, az idővel is vívott viaskodásban váratlan eredmények is születtek.

 

A sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov ötletére 2015-ben rendezték meg először a Grand Chess Tour sorozatot. Három nagy torna szervezői csatlakoztak a kezdeményezéshez, Stavanger, St. Louis és London rendezett GCT tornát, az összetett pontversenyt Magnus Carlsen nyerte meg. Két éve a világelső csak a párizsi és a leuveni kombinált rapid-és villámversenyt vállalta, a norvégok kiléptek a sorozatból, St. Louis és London emlékezetes klasszikus viadalokat szervezett meg. Wesley So a két klasszikus tornán elért szenzációs első helyezésével a sorozat győztese lett.

Tavaly a program St. Louis-ban rapid-és villámversennyel bővült, amelynek szenzációját Garri Kaszparov részvétele jelentette. Carlsen Párizsban és Leuvenben győzött, St. Louis-ban a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan, Londonban az amerikai Fabiano Caruana diadalmaskodott.

A sakkvilág legjobbjainak részvételével kitűnő díjazással megrendezett viadalokat kitüntető érdeklődés kísérte, és a szervezők tehetős szponzoroknak köszönhetően a folytatás mellett döntöttek.

 

A párizsi verseny résztvevői a rapid Élő-pontszámok sorrendjében:

Viswanathan Anand (indiai, 2822)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2813)

Levon Aronjan (rmény, 2795)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2783)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2777)

Vlagymir Kramnyik (orosz, 2775)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2766)

Wesley So (amerikai, 2763)

Fabiano Caruana (amerikai, 2753)

Szergej Karjakin (orosz, 2743)

 

Párizsban június 20-án 14 órától a körmérkőzéses rapidverseny első három fordulójára kerül sor, a tervek szerint 15 óra 30 és 17 óra  még a kezdési időpont, 21-én és 22-én is három-három fordulót bonyolítanak le. Játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő és lépésenként késleltetett 10-10 másodperc bónusszal. A győzelemért két, a döntetlenért egy pont jár. A villámverseny kétfordulós, június 23-án és 24-án a nagymesterek 9-9 fordulóban csapnak össze, a kombinált versenyben holtverseny esetén osztják a pontokat.

A GCT 2018 tornák további helyszínei és az időpontok:

St. Louis augusztus 10-16. Rapid-és villámverseny, 150 ezer dollár a díjalap.

6. Sinquefield Cup (St. Louis) augusztus 17-28. 300 ezer dollár a díjalap.

London döntő, december, klasszikus, rapid-és villámverseny, 300 ezer dollár a díjalap.

A nagymestereknek négy tornán kell részt venniük, a sorozat győztese 100 ezer, a második helyezett 50 ezer dollár jutalomban is részesül.

Versenyenként a pontozás:

Helyezés

St. Louis 6. Sinquefield Cup

Rapid és Villám
(kombinált)

1.

18/20*

13/12*

2.

15

10

3.

12

8

4.

10

7

5.

8

6

6.

6

5

7.

4

4

8.

3

3

9.

2

2

10.

1

1

 

Tavaly Párizsban a Grand Chess Tour 2017 öt versenyből álló sorozatának első tornáján a norvég világbajnok Magnus Carlsen győzött. A francia Maxime Vachier-Lagrave a villámversenyen remekelt, ledolgozta hárompontos hátrányát a világelsővel szemben, az elsőséget eldöntő rájátszást Carlsen 1,5-0,5-re megnyerte. A harmadik helyen a tavalyi győztes amerikai Hikaru Nakamura végzett, a nagy négyes versengésében az orosz Alekszandr Griscsuk negyedikként zárta szereplését.

 

Az összetett pontverseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen (norvég) 24 pont

2. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 24

3. Hikaru Nakamura (amerikai) 23

4. Alekszandr Griscsuk (orosz) 22

5. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 20

6. Szergej Karjakin (orosz) 18

7. Wesley So (amerikai) 15

8. Fabiano Caruana (amerikai) 14

9. Veszelin Topalov (bolgár) 11,5

10. Etienne Bacrot (francia) 8,5

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: grandchesstour 2017-2018

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

So a GCT leuveni Your Next Move torna győztese, Karjakin és Vachier-Lagrave holtversenyben második

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Leuvenben az amerikai Wesley So győzött a Grand Chess Tour 2018 sorozat első versenyén, a Your Next Move viadalon. A rapidversenyen hárompontos előnyt szerző So a villámversenyen csak nyolcadik lett, nagy izgalmak közepette az összetett versenyt végül fél ponttal megnyerte az orosz Szergej Karjakin és a francia Maxime Vachier-Lagrave előtt. Az amerikai Hikaru Nakamura lett a negyedik, az örmény Levon Aronjan ötödikként zárt. A sorozat következő tornáját június 20. és 24 között Párizsban rendezik meg, a holland Anish Girit az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik váltja.

 

Leuvenben az amerikai Wesley So nagy sikerével fejeződött be a Your Next Move  viadal, a GCT idei sorozatának első tornája. A patinás helyszínen, a Városháza dísztermében megrendezett, az interneten kitűnően közvetített  versenyen igazi show-t láttunk. A sakkvilág ászai remek küzdelmeket vívtak, különösen a villámverseny hozott fordulatokban gazdag csatákat, a legjobbaktól is nagy elnézéseket, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket. Az utolsó fordulóra maradt a döntés, hárman is pályáztak az első helyre, mindhárman elvesztették a döntő ütközetüket, So félpontos előnnyel elsőként ért a célba.

 

A villámverseny második játéknapját nem is kezdhette volna jobban Szergej Karjakin, mint a másfél pontos előnnyel vezető Wesley So legyőzésével. A Larsen megnyitású partiban végig kézben tartotta a kezdeményezést, futópárja a végjátékban eldöntötte a küzdelmet. A futópár erejét használta ki Maxime Vachier-Lagrave is Alekszandr Griscsukkal szemben. Hikaru Nakamura visszavágott az első körben elszenvedett vereségéért, Viswanathan Anand megismételte sikerét.

A 10. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2878) - Anish Giri (holland, 2799) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2831) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2837) 0 - 1

Viswanathan Anand (indiai, 2817) - Fabiano Caruana (amerikai, 2818) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2809) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) döntetlen

Szergej Karjakin (orosz, 2816) - Wesley So (amerikai, 2856) 1 - 0

Nagy esélyt szalasztott el Szergej Karjakin. Hikaru Nakamura könnyelmű bástyalépésre már a 21. lépésben minőségáldozattal döntő előnyt érhetett volna el. Később gyalogot nyert, de anyagi előnyét nem tudta érvényesíteni, 101 lépés után remiztek. A forduló egyetlen győzelmét Fabiano Caruana aratta, Alekszandr Griscsuk a végjátékban nem jeleskedett.

A 11. forduló eredményei:

Szergej Karjakin - Hikaru Nakamura döntetlen

Wesley So - Levon Aronjan döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Viswanathan Anand döntetlen

Fabiano Caruana - Alekszandr Griscsuk 1 - 0

Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

 

Maxime Vachier-Lagrave újabb győzelmével egy pontra megközelítette So-t, csak féllel maradt el Karjakintól. A nyitás után még Hikaru Nakamura esélyei voltak kedvezőbbek, de MVL támadáshoz jutott, némi bizonytalankodás után beírhatta az egész pontot.

A 12. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Anish Giri - Fabiano Caruana döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Viswanathan Anand - Wesley So döntetlen

Levon Aronjan - Szergej Karjakin döntetlen

Az állás: Wesley So 19, Szergej Karjakin 18,5, Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan 18, Hikaru Nakamura 16,5,…

 

A 13. fordulóban Szergej Karjakin beérte Wesley So-t. Másodszor is vereséget mért Viswanathan Anandra, míg So remizett Alekszandr Griscsukkal. Remekül hajrázott Maxime Vachier-Lagrave, meggyőző játéka elismerést érdemel, Fabiano Caruana hátrányos végjátékát nem tudta megmenteni. Levon Aronjan és Hikaru Nakamura sok hibával tarkított összecsapását az amerikai sakkozó nyerte meg.

A 13. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Hikaru Nakamura 0 - 1

Szergej Karjakin - Viswanathan Anand 1 - 0

Wesley So - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Anish Giri döntetlen

Fabiano Caruana - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

 

Tizenhárom fordulón keresztül őrizte veretlenségét Szergej Karjakin, a tizennegyedikben honfitársa, Alekszandr Griscsuk győzte le. Nagyon rosszul játszotta a partit 27 lépés után kényszerült feladásra. Wesley So a második játéknapon első győzelmét érte el, ismét egy pontra nőtt az előnye. Nakamura felváltva nyert és vesztett, ezúttal a presztízsrangadón csúnya elnézéssel kapott ki Fabiano Caruanától. Sahriyar Mamedgyarov állította meg nagy menetelésében MVL-t.

 

Az 14. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Fabiano Caruana 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - Sahriyar Mamedgyarov  0 - 1

Anish Giri - Wesley So 0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Szergej Karjakin 1 - 0

Viswanathan Anand - Levon Aronjan döntetlen

Az összetett pontverseny állása:

1.Wesley So 20,5 pont

2. Szergej Karjakin 19,5

3. Maxime Vachier-Lagrave 19

4. Levon Aronjan 18,5

5. Hikaru Nakamura 17,5

6. Alekszandr Griscsuk 15,5

7. Sahriyar Mamedgyarov 14,5

8. Viswanathan Anand 12,5

9. Fabiano Caruana 12

10. Anish Giri 10,5

 

A 15. körben So és MVL remije a riválisoknak kedvezett. Karjakin fél pontra csökkentette hátrányát, Aronjan beérte a francia sakkozót, a harmadik helyet osztotta. Nakamura szerencsésen megúszta, hogy vesztőt húzott, nyert, Anand fonalas nyerést hagyott ki, az amerikai nagymester még nem mondott le a dobogós helyezés eléréséről, egy ponttal követte a duót.

A 15. forduló eredményei:

Viswanathan Anand - Hikaru Nakamura 0 - 1

Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk 1 - 0

Szergej Karjakin - Anish Giri 1 - 0

Wesley So - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Fabiano Caruana döntetlen

Az újabb fordulat nem váratott magára, Maxime Vachier-Lagrave mért vereséget Szergej Karjakinra. Az amerikai derbin a másodpercekkel vívott őrült versenyfutásban remit ígérő végjátékban Fabiano Caruana hibázott, Wesley So másfél pontos előnnyel várhatta a befejező két kört, Karjakint legyőzője, MVL és Levon Aronjan is befogta.

A 16. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Fabiano Caruana - Wesley So 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - Szergej Karjakin 1 - 0

Anish Giri - Levon Aronjan 0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Viswanathan Anand 1 – 0

Az összetett verseny állása:

1.Wesley So 22 pont

2-4 Szergej Karjakin, Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan 20,5

5. Hikaru Nakamura 19,5

6. Alekszandr Griscsuk 16,5

7. Sahriyar Mamedgyarov 15

8-9. Viswanathan Anand és Fabiano Caruana 12,5

10. Anish Giri 10,5

Az éllovas Wesley So a másfél pontos előnyének birtokában már-már tornagyőztesnek látszott, amikor hibák sorozatával másodszor is kikapott Sahriyar Mamedgyarovtól. A 28. lépésben tetszetős huszárlépéssel jelentős előnyt érhetett volna el! A dobogós helyezésért vívott versengésben a rangadót MVL sötéttel nyerte meg a teljesen leblokkoló Levon Aronjan ellen. Szergej Karjakin és MVL félpontos hátránnyal követte So-t, hárman csatáztak az első helyért!

A 17. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Hikaru Nakamura döntetlen

Viswanathan Anand - Anish Giri 1 - 0

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Szergej Karjakin - Fabiano Caruana 1 - 0

Wesley So - Sahriyar Mamedgyarov 0 – 1

 

A viadal utolsó fordulójának forgatókönyve minden képzeletet felülmúlt. A sorsdöntő csaták izgalmait a nagy trió nem bírta, mindhárman vereséget szenvedtek. Hihetetlen kapkodásban egy pillanatban So nyerhetett volna, az egész partiban azonban rosszul állt. Szergej Karjakin kockáztatott, királyszárnyi akcióval próbálkozott, de kísérlete kudarcra volt ítélve. Maxime Vachier-Lagrave a középjátékban fölényesen állt Vishy Anand ellen, a kecsegtető folytatások között azonban eltévedt, az exvilágbajnok centrumgyalogjai ellenjátékot biztosítottak. MVL a remiesélyeit nem tudta kihasználni. Szerencsés vesztesként Wesley So a leuveni Your Next Move torna győztese!

 

Az utolsó forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Wesley So 1 - 0

Sahriyar Mamedgyaro - Szergej Karjakin 1 - 0

Fabiano Caruana - Levon Aronjan 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Viswanathan Anand 0 - 1

Anish Giri - Alekszandr Griscsuk döntetlen

 

A villámverseny végeredménye:

GCT Blitz Your Next Move Leuven, 2018. június 12-16.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2782

*

*

½

½

1

0

½

0

1

1

½

½

1

0

½

1

1

1

½

1

11.5

2.

Hikaru Nakamura

g

USA

2769

½

½

*

*

0

0

1

½

0

1

1

1

1

1

1

1

½

0

0

1

11.0

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2789

0

1

1

1

*

*

½

1

0

0

½

1

½

0

½

½

½

1

1

½

10.5

4.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

½

1

0

½

½

0

*

*

½

1

1

0

½

1

½

½

1

0

½

½

9.5

5.

Viswanathan Anand

g

IND

2759

0

0

1

0

1

1

½

0

*

*

0

½

½

½

½

½

1

1

½

1

9.5

6.

Levon Aronjan

g

ARM

2764

½

½

0

0

½

0

0

1

1

½

*

*

1

½

½

½

1

0

1

1

9.5

7.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2808

0

1

0

0

½

1

½

0

½

½

0

½

*

*

1

1

½

½

0

½

8.0

8.

Wesley So

g

USA

2778

½

0

0

0

½

½

½

½

½

½

½

½

0

0

*

*

½

1

1

1

8.0

9.

Fabiano Caruana

g

USA

2816

0

0

½

1

½

0

0

1

0

0

0

1

½

½

½

0

*

*

½

½

6.5

10.

Anish Giri

g

NED

2782

½

0

1

0

0

½

½

½

½

0

0

0

1

½

0

0

½

½

*

*

6.0

 

Az összetett verseny végeredménye:

1.Wesley So 22 pont (14, 8)

2. Szergej Karjakin 21,5 (10, 11,5)

3. Maxime Vachier-Lagrave 21,5 (11, 10,5)

4. Hikaru Nakamura 21 (10, 11)

5. Levon Aronjan 20,5 (11, 9,5)

6. Alekszandr Griscsuk 17,5 (8, 9,5)

7. Sahriyar Mamedgyarov 17 (9, 8)

8. Viswanathan Anand 14,5 (5, 9,5)

9. Fabiano Caruana 13,5 (7, 6,5)

10. Anish Giri 11 (5, 6)

A Grand Chess Tour 2018 állása:

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes grandchesstour.org/2018

Komment 0 | Reblog! 0 |

Leuvenben a villámverseny első játéknapia után Wesley So előnye másfél pontra csökkent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

jLeuvenben a Grand Chess Tour 2018 Your Next Move villámversenyének kilencedik fordulója után az összetett pontversenyben az amerikai Wesley So másfél pontos előnnyel vezet az orosz Szergej Karjakin és az örmény Levon Aronjan előtt. So a rapidversenyt hárompontos előnnyel nyerte meg, a villámversenyen utolsó két partiját elveszítette. Az 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperces késleltetett bónuszidővel játszott partikban klasszikus a pontozás, 1 pontot ér a győzelem. Szombaton ellenkező színelosztással játsszák a második partikat. A torna díjalapja 150 ezer dollár, az összetett pontverseny győztese 37.500 dollárt kasszírozhat.

 

A villámversenyen Szergej Karjakin vezet

Szenzációs csatákat, nagy elnézéseket, jelentős fordulatokat, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket is láttunk a Grand Chess Tour 2018 öt versenyből álló sorozatának első állomásán, a belga egyetemi városban zajló viadalon. A három napos rapidverseny után még nagyobb sebességre kapcsoltak a sakkvilág ászai, játszmánként 5-5 perc és 3-3 másodperc gondolkodási idővel a villámversenyen kilenc fordulóra került sor. A rapidversenyen elért elsőségével Wesley So a villámversenyt hárompontos előnnyel kezdte meg.

GCT Rapid Your Next Move Leuven, 2018. június 12-16.

kat. XXII (2781)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Wesley So

g

USA

2778

*

1

1

1

2

2

2

2

1

2

14

3001

2.

Levon Aronjan

g

ARM

2764

1

*

1

0

2

1

1

2

1

2

11

2863

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2789

1

1

*

1

1

1

1

1

2

2

11

2860

4.

Szergej Karjakin

g

RUS

2782

1

2

1

*

1

1

2

0

1

1

10

2824

5.

Hikaru Nakamura

g

USA

2769

0

0

1

1

*

2

2

0

2

2

10

2825

6.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2808

0

1

1

1

0

*

1

2

2

1

9

2778

7.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

0

1

1

0

0

1

*

2

2

1

8

2740

8.

Fabiano Caruana

g

USA

2816

0

0

1

2

2

0

0

*

0

2

7

2697

9.

Viswanathan Anand

g

IND

2759

1

1

0

1

0

0

0

2

*

0

5

2617

10.

Anish Giri

g

NED

2782

0

0

0

1

0

1

1

0

2

*

5

2615

A villámverseny ranglistáját vezető Hikaru Nakamura számára kisebb sokk volt, hogy vereséggel kezdte a játéknapot. Anish Giri tetszetős játékkal mért vereséget az amerikai nagymesterre. A rapidverseny után Viswanathan Anand ismét legyőzte Fabiano Caruanát. A harmadik győzelmet Levon Aronjan érte el. Wesley So kedvezőbb állását időelőnnyel sem tudta győzelemig fokozni Szergej Karjakinnal szemben. Kiegyensúlyozott küzdelmet vívott Maxime Vachier-Lagrave és Alekszandr Griscsuk.

 

 

Az első forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2799) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2878) 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2837) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2831) döntetlen

Fabiano Caruana (amerikai, 2818) – Viswanathan Anand (indiai, 2817) 0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) – Levon Aronjan (örmény, 2809) 0 - 1

Wesley So (amerikai, 2856) – Szergej Karjakin (orosz, 2816) döntetlen

 

Az éllovas Wesley So másodszor is riválissal remizett, Levon Aronjan 2,5 pontos hátránya megmaradt. Sokáig kedvezőbben állt Anish Giri, majd a végjáték döntetlent ígért, amikor a gyalogvégjáték esélyeit rosszul értékelve vesztett Maxime Vachier-Lagrave ellen. Alekszandr Griscsuk könnyen győzte le  Fabiano Caruanát. A spanyol megnyitás divatos változatában vívott meg Hikaru Nakamura és Szergej Karjakin, kölcsönös pontatlanságok után jogos volt a döntetlen. Az exvilágbajnok Vishy Anand remivel folytatta, úgy tűnt, hogy feledte a rapidverseny megpróbáltatásait.

A 2. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Szergej Karjakin döntetlen

Levon Aronjan – Wesley So döntetlen

Viswanathan Anand – Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

Alekszandr Griscsuk – Fabiano Caruana  1 - 0

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

 

A harmadik körben csak egy játszma végződött döntéssel. MVL ellen Hikaru Nakamura végig hátrányban játszott a modern védelemben, reménytelen állásban időtúllépéssel vesztett. Wesley So kedvezőbb állásból remizett Vishy Ananddal, kiegyenlített küzdelemben osztozott meg a ponton Szergej Karjakin és Levon Aronjan.

A 3. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura 1 - 0

Fabiano Caruana – Anish Giri döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Alekszandr Griscsuk döntetlen

Wesley So – Viswanathan Anand  döntetlen

Szergej Karjakin – Levon Aronjan döntetlen

Az összetett verseny állása:

1.Wesley So 15,5 pont

2. Maxime Vachier-Lagrave 13,5

3. Levon Aronjan 13

4. Szergej Karjakin 11,5

5. Hikaru Nakamura 10,5

6. Alekszandr Griscsuk 10

7. Sahriyar Mamedgyarov 10

8. Fabiano Caruana 7,5

9. Viswanathan Anand 7

10. Anish Giri 6,5

 

Negyedszer is remizett Wesley So. Fontos győzelmet aratott Hikaru Nakamura, a 75 lépéses partiban Levon Aronjan remiesélyt szalasztott el. Szergej Karjakin már 23 lépést követően győztesként állhatott fel a sakkasztaltól, Vishy Anand könnyű pontot ajándékozott ellenfelének, aki folytatta előretörését. Gyorsan lépést ismételt MVL és Fabiano Caruana, meggyőző játékkal nyert Anish Giri.

A 4. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan 1 - 0

Viswanathan Anand – Szergej Karjakin 0 - 1

Alekszandr Griscsuk – Wesley So döntetlen

Anish Giri – Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana döntetlen

Az éllovas Wesley So a villámversenyen első győzelmét érte el, két és fél pontra növelte előnyét. Riválisai közül MVL és Szergej Karjakin erejéből csak remire futotta. Jobb állásban többször is hibázott Viswanathan Anand, ennek Levon Aronjan örülhetett. Az amerikai derbin Fabiano Caruana puskázott el kecsegető lehetőséget.

Az 5. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura  döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Wesley So – Anish Giri  1 - 0

Szergej Karjakin – Alekszandr Griscsuk  döntetlen

Levon Aronjan – Viswanathan Anand  1 - 0

A hatodik körben Wesley So megküzdött a remiért Maxime Vachier-Lagrave ellen. Levon Aronjan második vereségét szenvedte el, fordulatos partiban maradt alul Alekszandr Griscsukkal szemben. Hikaru Nakamura vezérgyalog megnyitása 33 lépésben zátonyra futott, Vishy Anand büntette meg. Anish Giri „megkínozta” Szergej Karjakint, de csak fél pontot ért el. Fabiano Caruana nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul.

 

A 6. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Viswanathan Anand 0 - 1

Alekszandr Griscsuk – Levon Aronjan 1 - 0

Anish Giri – Szergej Karjakin döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So döntetlen

Fabiano Caruana – Sahriyar Mamedgyarov  döntetlen

Az összetett verseny állása:

1.Wesley So 17,5 pont

2. Maxime Vachier-Lagrave 15

3. Levon Aronjan 14

4. Szergej Karjakin 13,5

5-6. Hikaru Nakamura és Alekszandr Griscsuk 12

7. Sahriyar Mamedgyarov 11

8. Fabiano Caruana 9

9-10. Anish Giri és Viswanathan Anand 8

 

 

A hetedik fordulóban az amerikai rangadón Wesley So előnyösebb állását eltékozolva először volt bajban, de a kapkodásban Fabiano Caruana nem gondoskodott királya biztonságáról, a mattfenyegetés miatt elvesztette szabadgyalogját, azonnali békekötés következett. Szergej Karjakin megfosztotta veretlenségétől MVL-t, az orosz sakkozó korán előnybe került. Hikaru Nakamura gyorsan javított előző fordulóbeli veresége után. Hihetetlen döntetlen született Vishy Anand és Griscsuk partijában. Az exvilágbajnok f7-en akart sakkot adni, de vezére f8-on kötött ki, az orosz nagymester korábbi számításai alapján az örökös sakk miatt remit kínált, holott egy lépésben mattot adhatott volna.

A 7. forduló eredményei:

Sahriyar Mamedgyarov – Hikaru Nakamura 0 - 1

Wesley So – Fabiano Caruana döntetlen

Szergej Karjakin – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Levon Aronjan – Anish Giri 1 - 0

Viswanathan Anand – Alekszandr Griscsuk döntetlen

 

Sahriyar Mamedgyarov fosztotta meg veretlenségétől Wesley So-t. Leuvenben az amerikai nagymester 16 játszma után kapott ki óvatlan huszárlépésének köszönhetően. So előnye 2,5 pontra csökkent, Szergej Karjakin újabb győzelemmel már holtversenyben második volt a remiző Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan társaságában. Hikaru Nakamura folytatta előretörését.

A 8. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Alekszandr Griscsuk 1 - 0

Anish Giri – Viswanathan Anand  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Fabiano Caruana – Szergej Karjakin 0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov – Wesley So 1 – 0

 

A vereség rányomta bélyegét Wesley So játékára Hikaru Nakamura elleni presztízsrangadón. Magas hőfokú csatát láttunk, So a végjátékban többször is hibázott. Időhátrányba került, elméleti döntetlen végjátékban végül elnézte bástyáját. Szergej Karjakin mesterhármassal egypontos előnnyel vezet a villámversenyen. Maxime Vachier-Lagrave másodszor kapott ki, Vishy Anand oly sok viszontagság után holtversenyes harmadikként várhatja az ellenkező színelosztású második félidőt. Levon Aronjan a még nyeretlen Fabiano Caruanát győzte le. Alekszandr Griscsuk kissé kedvét szegve gyorsan remizett.

A 9. forduló eredményei:

Wesley So – Hikaru Nakamura  0 - 1

Szergej Karjakin – Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Levon Aronjan – Fabiano Caruana 1 - 0

Viswanathan Anand – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Alekszandr Griscsuk – Anish Giri döntetlen

 

A villámverseny állása:

GCT Blitz Your Next Move Leuven, 2018. június 12-16.

kat. XXII (2781)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2782

*

*

½

.

½

.

½

.

1

.

1

.

½

.

½

.

1

.

1

.

2947

2.

Levon Aronjan

g

ARM

2764

½

.

*

*

0

.

0

.

1

.

½

.

½

.

1

.

1

.

1

.

2863

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2769

½

.

1

.

*

*

1

.

0

.

0

.

1

.

0

.

1

.

½

.

5

2825

4.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

½

.

1

.

0

.

*

*

½

.

½

.

½

.

½

.

½

.

1

.

5

2826

5.

Viswanathan Anand

g

IND

2759

0

.

0

.

1

.

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

½

.

1

.

5

2826

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2789

0

.

½

.

1

.

½

.

0

.

*

*

½

.

1

.

½

.

½

.

2780

7.

Wesley So

g

USA

2778

½

.

½

.

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

1

.

0

.

½

.

4

2738

8.

Anish Giri

g

NED

2782

½

.

0

.

1

.

½

.

½

.

0

.

0

.

*

*

1

.

½

.

4

2738

9.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2808

0

.

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

1

.

0

.

*

*

½

.

3

2653

10.

Fabiano Caruana

g

USA

2816

0

.

0

.

½

.

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

½

.

*

*

2611

Az összetett verseny állása:

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes  grandchesstour.org/2018

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog