Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

St. Louis-ban Kaszparov is játszik a Fischer Random Chess tornán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai sakkozás fellegvárában, Saint Louis-ban szeptember 11. és 14. között rendezik meg a „Champions Showdown” Fischer Random Chess viadalt. Öt párharcra kerül sor, a tíz világklasszis hat rapid-és tizennégy villámpartiban méri össze erejét. A sakkozás legendás világbajnoka, a 13. világelső Garri Kaszparov is elfogadta a meghívást, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval csatázik. A bakui aranyérmes amerikai válogatottból hárman is játszanak, Hikaru Nakamura az orosz Peter Szvidlerrel, Wesley So a holland Anish Girivel mérkőzik meg. Samuel Shankland ellenfele a francia Maxime Vachier-Lagrave lesz. Az örmény Levon Aronjan az egykori kubai Leinier Dominguez Perezzel küzd meg. Robert Fischer találmánya a Random Chess, ahol a kezdő állást kisorsolják. A nagymesterek elfelejthetik a hosszú megnyitási változatokat, a kreativitás dönt.

 

Saint Louis-ban harmadszor rendezik meg a „Champions Showdown” viadalt. Két éve négyen „teregették ki lapjaikat”, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand győzött a három időkontrollal megszervezett tornán, klasszikus, rapid és villámversenyen mérte össze erejét az amerikai Fabiano Caruanával és Hikaru Nakamurával, valamint a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval.  A második versenyen nyolc világklasszis játszott, négy időkontroll mellett négy párharcot követhettünk nyomon az interneten kitűnően közvetített viadalon, amelyet elsősorban a norvég világbajnok Magnus Carlsen részvétele fémjelzett. A négy 30, a hat 20, a nyolc 10 és a tizenkét 5 perces partik érdekessége volt többek között a pontozás, 5, 4, 3, 2 pontokat értek a nyerések, ennek a felét a döntetlenek. A digitális sakkórák ellenére bónuszidő nélkül játszottak, az összecsapások az idő szorításában még izgalmasabbak voltak, érthetően sok volt a rontás.

 

Carlsen a kínai férfi sakkozás első világbajnok-jelöltjét, Ding Lirent 67-25-re győzte le. A másik három párharc amerikai sikert hozott. Nakamura 61,5-30,5-re nyert Topalov ellen, Caruana az orosz Alekszandr Griscsukra mért vereséget, remekül snellezve 49-43-ra győzött, Wesley So nagy hátrányból fordítva a kubai Leinier Dominguez Perez ellen diadalmaskodott 47,5-44,5-tel. Valamennyi párharcnak 100 ezer dollár volt a díjazása, a győztes 60 ezret kapott, a vesztes 40 ezerrel vigasztalódhatott.

 

A harmadik tornát a Fischer Random Chess, más néven a Chess960 szabályai szerint rendezik meg. A tíz résztvevő öt párharcára kerül sor, a viadal szenzációja, hogy a sakkozás tizenharmadik világbajnoka, Garri Kaszparov is játszik. Ellenfele Veszelin Topalov lesz, akivel szemben 2005-ben a linaresi szuperversenyen utolsó klasszikus partiját játszotta. A viadal befejező játéknapján már a torna győzteseként gyalogvégjátékban végzetes hibát követett el. A vesztése, de a vereséget követő történések sokkolták a sakkvilágot.

„A sajtótájékoztató előtt szeretnék egy rövid nyilatkozatot tenni. Ez sokak számára meglepetés lesz. Már a verseny előtt véglegesen elhatároztam, hogy Linares 2005 lesz az utolsó profi versenyem, így ma este profi pályafutásom utolsó játszmáját játszottam. Azt reméltem, hogy ez jobbra sikeredik, de az utolsó két parti nagyon nehéz volt számomra, óriási nyomás alatt játszottam, mert tudtam, hogy ez pályafutásom – amire joggal lehetek büszke – végét jelenti” – mondta elcsukló hangon.

Garri Kaszparov húsz évig vezette a világranglistát, nyolcszoros olimpiai bajnok, tizenhárom szuperversenyt nyert meg. Tizenegyszer választották az év legjobbjává, vehette át a sakkozás Oscar-díját. Csodálatos partijaival, a sakkozás vezérkarával vívott állandó küzdelmével, irodalmi munkásságával, a  sakk népszerűsítésért tett erőfeszítéseivel történelmet írt és ír.

2010-ben Anatolij Karpovot támogatta a FIDE elnöki posztjáért vívott kampányban. Kaszparov nem titkolta, hogy  az ősi rivális sikere esetén ő lenne a FIDE igazi irányítója, Karpov csak a „kinyújtott keze”. A kalmük Kirszan Iljumzsinovval szemben alulmaradtak. Négy év múlva a Nemzetközi Sakkszövetség Kongresszusán ismét Kirszan Iljumzsinovot választották meg a FIDE elnökének. A regnáló elnök 110-61-re nyerte meg a voksolást, legyőzte a sakkozás 13. világbajnokát. „A küldöttek a múltra szavaztak a jövő helyett” – nyilatkozta a nagyon csalódott Garri Kaszparov.

Garri Kaszparov a Grand Chess Tour „szülőatyja”

Kaszparovot a „vereség” nem törte meg, és a FIDE elnöki poszt megszerzéséért indított kampányában többek között az élsakkozók számára jelentős díjalapú tornák szervezésére tett ígéretét jelentős szponzorok segítségével megvalósította. Szuperversenyek rendezésével már sakktörténelmet írt három város rendezte meg 2005-ben a „Golden Legaue” sorozatot. Stavanger, St. Louis és London parádés mezőnyű viadalokat szervezett, Magnus Carlsen nyerte meg az összetett versenyt.

 

Két éve St. Louis-ban az amerikai bajnokság záróakkordjaként Hikaru Nakamura győzelmével ért véget a 6 fordulós villámverseny. A tornán az amerikai bajnokság első három helyezettje és a tizenegy éve az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov játszott. A sakkozás legendás világbajnoka 53 esztendősen is felvette a harcot a fiatalokkal, az 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal vívott csatákban az egykori világelső hű volt önmagához, bosszankodott az elnézéseken, örült a nyeréseknek. Végül harmadik lett, a 18 partijából 9,5 pontot gyűjtött, Nakamura tizenegy pontot szerzett, Wesley So tízzel végzett másodikként, Fabiano Caruana 5,5-tel zárt.

2016-ban változott a sorozat elnevezése és a lebonyolítás, a Grand Chess Tour négy versenyre bővült, St. Louis és London klasszikus versenyeket rendezett, Párizsban és Leuvenben rapid-és villámversenyeken csatáztak a sakkvilág ászai. Az amerikai Wesley So diadalmaskodott, Carlsen csak rapidozott és snellezett.  

 

Tavaly öt viadalra került sor, St. Louisban rapid-és villámversenyen is viaskodtak a meghívottak. Az „ötletgazda” szabadkártyával játszott, a nagy „visszatérő” nyolcadik lett az összetett versenyben, egykori világbajnoki döntős ellenfelét, Viswanathan Anandot két ponttal előzte meg. Az összetett versenyt Magnus Carlsen nyerte meg. Idén ismét változott a lebonyolítás, St. Louis-ban klasszikus versenyt rendeztek, Leuvenben, Párizsban és St. Louis-ban rapid-és villámversenyt. Az összetett verseny első négy helyezettje, Hikaru Nakamura, Levon Aronjan , Maxime Vachier-Lagrave decemberben Londonban vívja a döntőt, három műfajban is csatáznak.

Garri Kaszparov engedett a csábításnak, és elfogadta a meghívást a Fischer Random Chess viadalra, régi riválisával, Veszelin Topalovval küzd meg a hat rapid-és tizennégy villámpartiban. Még négy párharcra kerül sor, igazi nagyágyúk mérkőznek meg. A bakui olimpián aranyérmes amerikai csapatból hárman is a rajtnál. Hikaru Nakamura az orosz Peter Szvidlerrel, Wesley So a holland Anish Girivel mérkőzik meg. A legnehezebb ellenfél Samuel Shanklandnak jutott, a francia Maxime Vachier-Lagrave lesz az ellenfele. A rövidesen amerikai színekben játszó egykori kubai Leinier Dominguez Perez az örmény Levon Aronjannal csatázik. Rendkívül vonzó a 250 ezer dolláros díjalap. Kissé meglepő, hogy a sakkolimpia előtt rendezik meg a tornát, a befejezés után tíz nappal Batumiban indulnak a sakkórák.

A Fischer Random Chess a sakkozás legendás világbajnokának, Robert Fischernek a találmánya. Először 1996. június 19-én Buenos Airesben játszottak bemutató játszmát, ahol Fischer ellenfele a Fülöp-szigeteki Eugenio Torre volt. Az új sakkal az amerikai világbajnok célként tűzte ki, hogy a sakkozók kerüljék el a megnyitáselméleti változatokat, a partikban a hosszas elemzések helyett a kreativitásuk érvényesüljön. A kezdő állásokat  már számítógép sorsolja ki, korábban dobókockás megoldást is alkalmaztak, 960 állás létezik, innen az elnevezés.

 

Alapállásban a gyalogok a hagyományos sakkhoz hasonlóan a második és a hetedik soron helyezkednek el. A király mindig a bástyák között, a sötét haderő a világoséval megegyezően  áll. A figurák ugyanúgy lépnek, ütnek, mint a hagyományos sakkban. Csak a sáncolás módja különleges, a célok is megegyeznek: a király bemattolása, döntő anyagi előny kiharcolása, a döntetlen elérése.

Az első nem hivatalos világbajnoki páros mérkőzést Mainzban 2003-ban rendezték meg, a nyolcjátszmás meccsen Peter Szvidler 4,5-3,5-re győzte le Lékó Pétert. Egy év múlva szép magyar siker született a svájci rendszerű viadalon, Almási Zoltán veretlenül végzett az élen, kivívta a jogot, hogy 2005-ben megmérkőzhetett Szvidlerrel. Az orosz nagymester 5-3-ra nyerte meg a találkozót. 2006-ban Levon Aronjant köszönthették győztesként, 5-3-as győzelemmel fosztotta meg világbajnoki címétől Szvidlert, az összecsapás valamennyi partija döntéssel végződött.

2007-ben már négy résztvevővel rendezték meg a viadalt, a döntőben Aronjan 3,5-2,5-re Viswanathan Anand ellen nyert. 2008-ban az amerikai sakkozás nagy ígérete, Hikaru Nakamura győzött a svájci rendszerű viadalon, s ezzel jogot szerzett a következő négyes döntőben való szereplésre. A körmérkőzés során az első felvonásban még bizonytalankodott, a második körben remekelt, és a döntőben Levon Aronjant fosztotta meg a címétől, 3,5-0,5-re nyert.

 

Kilenc évet kellett várni, hogy ismét világbajnokságot rendezzenek, a norvég világelső Magnus Carlsen a címvédő Hikaru Nakamurával hazai pályán mérkőzött meg. Óriási érdeklődés kísérte a párharcot. A nyitólépést Norvégia miniszterelnöke, Erna Solberg tette meg. Az NRK tv élőben közvetítette a játszmákat. A szponzorok kitettek magukért az 1 millió 500 ezer norvég koronás díjalappal (cca. 48 millió forint), amiből a győztest 900 ezerrel jutalmazták. A 16 játszmás mérkőzésen először nyolc rapidpartiban csatáztak, 45-45 perc gondolkodási idejük volt 40 lépésre, majd 15-15 perc a játszma befejezéséig. A győzelem 2 pontot ért, a döntetlent egyet. A mérkőzés első partija jubileumi összecsapás volt, különböző műfajokban vívott 99 játszma után századszor néztek egymással farkasszemet. A találkozó három döntetlennel indult.

A negyedik játszmában Nakamura döntetlent ígérő vezérvégjátékban fatális hibát követett el. Nakamura az ötödik partiban a sokat hibázó Carlsent sötéttel kényszerített megadásra. A világbajnok sötéttel vágott vissza a hatodik ütközetben. A negyedik játéknapon is eldőlt mind a két játszma, Carlsen sötéttel nyert, majd nagy megdöbbenésére a nyolcadik csatában időtúllépéssel vesztett, 9-7-es vezetéssel kezdhette a villámpartikat.

A rapidjátszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  9 - 7

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 2 – 0

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 - 2

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 2

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 2

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 - 2

 

Felgyorsultak az események. Magnus Carlsen győzelemmel kezdett, majd három döntetlennel őrizte meg hárompontos előnyét. A harmadik játszma 138(!) lépésig tartott, az első lépésben sáncoltak a küzdő felek. A második félidőben Carlsen újabb két nyeréssel bebiztosította az újabb címet, immár újdonsült Fischer Random Chess világbajnokként vesztette el a hetedik ütközetet, majd döntetlennel fejeződött be a mérkőzés, a norvég világelső 14-10-re győzött.

A villámpartik eredményei:

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  5 - 3

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  1 – 0

Hikaru Nakamura – Magnus Carlen döntetlen

Hikaru Nakamura – Magnus Carlen döntetlen

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  döntetlen

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 - 0

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen  0 - 1

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen  1 – 0

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen

A szabályzatban pontosan rögzítették, hogy a nagymesterek mennyi időt kaptak a felkészülésre, a hosszú rapid partiban ez 15-15 perc volt az állás megismerésétől, a 10-10 perces és lépésenként 5-5 másodperc bónusszal vívott partikban a harmadik partitól már csak két-két perc állt a rendelkezésükre, hogy villámgyorsan stratégiát gondoljanak ki haderejük kifejlesztésére. Az adott játéknapon a rapidpartiban világossal és sötéttel is ugyanazzal a kezdő állással kellett megbirkózniuk.

St. Louis-ban szeptember 11-én magyar idő szerint 20 órakor kezdődnek a küzdelmek. Az első három napon 19 órakor sorsolják ki a játéknapra a kezdő állásokat, két-két rapid-és két-két villámpartit játszanak. Szeptember 14-én nyolc-nyolc villámpartiban mérik össze erejüket, sorsolnak a hetedik és a tizenegyedik játszma előtt. A rapid játszmákban 30-30 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc késleltetett bónusz, a győzelem 2 pontot ér. A villámpartiban 5-5 perc és 5-5 másodperc a bónusz, a győzelmet 1 ponttal jutalmazzák. A kezdő állások kisorsolása után a nagymesterek a versenytermet nem hagyhatják el, felkészüléshez számítógépet nem használhatnak, csak szekundánsaikkal beszélhetnek.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Natalija Pogonyina és Dmitrij Andrejkin hat év nyert ismét orosz szuperbajnokságot 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szakában befejeződtek az orosz szuperbajnokságok küzdelmei. A 71. férfi bajnokságon holtversenyben végzett Dmitrij Jakovenko és Dmitrij Andrejkin. A bajnoki cím sorsát eldöntő rájátszásban Andrejkin 1,5-0,5-re győzött, hat év után veretlenségét megőrizve győzött ismét. A 68. női bajnokságon is rapid párharc döntött, Natalija Pogonyina 1,5-0,5-re nyert Olga Girja ellen, ő is hat év után lett ismét bajnok. A bajnokok a jelentős pénzdíj mellett még egy-egy Ranault Kaptur gépkocsi boldog tulajdonosai is lettek.

 

Batumiban tizennyolc nap múlva kezdődő 43. sakkolimpia előtt fokozott érdeklődés kísérte az orosz bajnokságokat. A férfi szuperbajnokságon másodszor ünnepelték bajnokként Dmitrij Andrejkint, hat év után győzött. Az elsősorban nyílt versenyeken sikerrel szereplő Andrejkin 2013-ban a Világkupa döntőjében Vlagyimir Kramnyiktól kapott ki. A befejező játéknapon sötéttel nyert Vlagyimir Fedoszejevvel szemben, veretlenségét megőrizte. A viadal második félidejében a gyengén rajtoló, hat forduló után csak ötvenszázalékos Dmitrij Jakovenko lépésről-lépésre dolgozta le hátrányát. Jevgenyij Tomasevszkijnek két győzelem is elegendő volt a bronzérem megszerzéséhez. A rajtlistát vezető Jan Nepomnjacsij egy pillanatig sem volt versenyben dobogós helyezés eléréért. Daniil Dubov jó kezdés után három vereséget is elszenvedett. Az olimpiai csapatba beválogatott Nyikita Vityjugov miatt fájhat a szakvezetők feje, a tavalyi ezüstérmes nyeretlen maradt. Jakovenko egy, Nepomnjacsij két partit is vesztett.

H.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Dmitrij Jakovenko

2748

*

½

½

½

½

1

1

1

1

½

0

½

7,0

5

38,00

4

2

Dmitrij Andrejkin

2710

½

*

½

½

1

½

½

1

½

½

½

1

7,0

5

36,50

3

3

Jevgenyij Tomasevszkij

2702

½

½

*

½

½

½

½

1

½

½

1

½

6,5

6

34,50

2

4

Erneszto Inarkijev

2690

½

½

½

*

1

½

½

0

½

½

½

1

6,0

6

32,00

2

5

Vlagyimir Fedoszejev

2707

½

0

½

0

*

1

½

½

½

1

½

1

6,0

6

30,25

3

6

Jan Nepomnjacsij

2768

0

½

½

½

0

*

1

½

1

½

½

1

6,0

5

30,25

3

7

Grigorij Oparin

2609

0

½

½

½

½

0

*

½

½

1

1

½

5,5

5

28,25

2

8

Daniil Dubov

2691

0

0

0

1

½

½

½

*

½

½

½

1

5,0

6

24,75

2

9

Alekszej Szarana

2613

0

½

½

½

½

0

½

½

*

½

1

½

5,0

5

26,25

1

10

Nyikita Vityjugov

2730

½

½

½

½

0

½

0

½

½

*

½

½

4,5

6

25,00

0

11

Mihail Kobalija

2619

1

½

0

½

½

½

0

½

0

½

*

½

4,5

5

25,75

1

12

Denisz Hiszmatullin

2634

½

0

½

0

0

0

½

0

½

½

½

*

3,0

6

16,50

0

 

A bajnoki cím sorsa rájátszásban dőlt el. Dmitrij Jakovenko és Dmitrij Andrejkin két 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal vívott meg. Az első partiban Jakovenko játszott világossal, fölényes állását elrontva végül örökös sakkal remiztek. A második partit Andrejkin megnyerte, a pénzdíjat osztották, de Andrejkin a Renault Kaptur gépkocsi boldog tulajdonosa lett.



A teljesítmények a performance-pontszámok és az Élő-pontok változásainak tükrében:

Jakovenko 2781, + 4,7, Andrejkin 2784, + 11, Tomasevszkij 2749, + 7,2, Inarkijev 2721, + 4,2, Fedoszejev 2719, + 1,4, Nepomnjacsij 2714, - 8,5, Oparin 2692, + 12,3, Dubov 2649, - 5,9, Szarana 2656, + 6,8, Vityjugov 2616, - 17,3, Kobalija 2626, + 0,7, Hiszmatullin 2515, - 16,6

A 68. női bajnokságon megalkuvás nélküli csaták zajlottak, a 66 lejátszott partiból negyvennégyben döntés született, a világossal játszók 24-20-ra nyertek. A mezőnyben csak Olga Girja tudta megőrizni veretlenségét. Olimpikon társai tíz(!) játszmát is vesztettek. Natalija Pogonyina két vereségét hat győzelemmel ellensúlyozta. A címvédő Alekszandra Gorjacskina az utolsó fordulóban Valentyina Gunyinától kapott ki. Az olimpiai válogatott éltáblása, Alekszandra Kosztenjuk három vesztése komoly meglepetés, Alina Kaslinszkaja szép sikert ért el, hat partiban játszott világossal, Gorjacskina ötször, ezért vehette át a bronzérmet.

H.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

WGM

Olga Girja

2462

*

1

½

1

½

½

½

1

½

½

½

1

7,5

6

40,25

4

2

WGM

Natalija Pogonyina

2469

0

*

0

½

1

1

1

½

1

1

½

1

7,5

6

36,50

6

3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2535

½

1

*

0

0

0

1

1

1

½

1

1

7,0

6

33,50

6

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2440

0

½

1

*

½

1

½

0

1

1

1

½

7,0

5

35,25

5

5

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2559

½

0

1

½

*

½

0

0

1

1

1

1

6,5

6

30,50

5

6

GM

Valentyina Gunyina

2528

½

0

1

0

½

*

½

1

½

1

½

1

6,5

5

31,50

4

7

IM

Alisza Galljamova

2424

½

0

0

½

1

½

*

1

0

1

½

1

6,0

5

29,50

4

8

WIM

Polina Suvalova

2413

0

½

0

1

1

0

0

*

½

1

0

1

5,0

6

25,25

4

9

WFM

Okszana Gricsajeva

2391

½

0

0

0

0

½

1

½

*

0

1

½

4,0

5

19,75

2

10

WIM

Elena Tomilova

2332

½

0

½

0

0

0

0

0

1

*

1

½

3,5

5

15,50

2

11

IM

Anasztaszia Bodnaruk

2449

½

½

0

0

0

½

½

1

0

0

*

0

3,0

5

18,75

1

12

WFM

Anasztaszja Protopopova

2332

0

0

0

½

0

0

0

0

½

½

1

*

2,5

6

10,25

1

A bajnoki cím sorsát rájátszás döntötte el. Natalija Pogonyina az első játszmában diadalmaskodott, a második összecsapás döntetlennel ért véget. Natasa hat év után lett ismét bajnok és a Renault Kaptur boldog tulajdonosa.

Az élcsoportban végzettek teljesítménye a performance-pontszámok és az Élő-pontok változásai:

Girja 2576, + 17, Pogonyina 2575, + 16, Gorjacskina 2538, + 0,5, Kaslinszkaja 2547, + 15,6, Kosztenjuk 2499, - 8,1, Gunyina 2502, - 3,3

Verőci Zsuzsa

 

Fotó: Jetyeri Kublasvili  ruchess.ru

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gyengélkednek az olimpikonok az orosz szuperbajnokságokon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Szatkában zajló 71. férfi orosz szuperbajnokság első hat fordulója bővelkedett a meglepetésekben. A rajtlistát vezető Jan Nepomnjacsij nyeretlenül, két vereséget begyűjtve a 11. helyen áll. Az orosz olimpiai válogatottba jelölt Dmitrij Jakovenko ötvenszázalékos, Nyikita Vityjugov egy vesztéssel tizedikként várja a folytatást. Az élen hatos holtverseny + 1-gyel. A 68. női bajnokságon elsősorban az olimpiai válogatott éltáblása, Alekszandra Kosztenjuk játszik nagyon bizonytalanul, Olga Girja és Alina Kaslinszkaja holtversenyben vezet.

 

Nyeretlenül, két vereséggel a rajtlistát vezető Jan Nepomnjacsij

A Batumiban szeptember 23. és október 5. között megrendezendő 43. sakkolimpia előtt mindössze 19 nappal korábban fejeződnek be az orosz szuperbajnokságok. A 2012-ben meghirdetett „Sakk a múzeumban” program keretében a Magnezit Kultúrpalotában dúlnak a csaták, és az orosz szakvezetés kissé borús tekintetekkel figyelheti a viadalokat. Szergej Karjakin St. Louis-i betlije elég fejfájást okozhat, a csapattársak sem tudták eddig érvényesíteni a „papírformát”.

A rajtlistát vezető Jan Nepomnjacsij még nyeretlen, és két vereség a számláján. A harmadik fordulóban világossal nagyon gyenge előadás után Vlagyimir Fedoszejevtől kapott ki. A hatodik körben Dmitrij Jakovenko ellen vétett hatalmas hibát. A tavalyi bajnokságon ezüstérmes Nyikita Vityjugov sem tudott partit nyerni, egyszer feladásra kényszerült. Dmitrij Jakovenko áll a legjobban, fél pont a hátránya a holtversenyben vezető hatossal szemben. Mihail Kobalija szicíliai védelmű kalandokban kényszerítette megadásra.

A 2015-ben bajnoki címet szerzett Jevgenyij Tomasevszkij a hatodik fordulóban mért vereséget a 22 éves Daniil Dubovra. Messze a várakozás felett teljesít a 18 esztendős újonc Alekszej Szarana. A két évvel korábbi Európa-bajnok Erneszto Inarkijev a junior világranglistát vezető Wei Yi-vel meccselt a bajnokság előtt. A 21 éves Grigorij Oparin letette a névjegyét Vityjugov legyőzésével. Dmitrij Andrejkin 2012-ben lett bajnok, egy évvel később a Világkupán döntőt játszott Vlagyimir Kramnyik ellen. A 36 lejátszott partiból négyen még veretlenek, hárman nyeretlenek.

A 71. szuperbajnokság állása:

H.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Daniil Dubov

2691

*

1

0

½

½

½

1

3,5

4

9,75

2

2

Erneszto Inarkijev

2690

0

*

½

½

1

½

1

3,5

4

9,25

2

3

Jevgenyij Tomasevszkij

2702

1

½

*

½

½

½

½

3,5

3

11,25

1

4

Alekszej Szarana

2613

½

½

*

½

½

1

½

3,5

3

11,00

1

5

Grigorij Oparin

2609

½

½

½

*

½

½

1

3,5

3

11,00

1

6

Dmitrij Andrejkin

2710

½

½

*

½

½

½

1

3,5

2

9,00

1

7

Vlagyimir Fedoszejev

2707

0

½

½

*

½

½

1

3,0

3

8,50

1

8

Mihail Kobalija

2619

0

½

½

*

1

½

½

3,0

2

8,00

1

9

Dmitrij Jakovenko

2748

½

½

½

0

*

1

½

3,0

2

7,75

1

10

Nyikita Vityjugov

2730

½

½

½

0

*

½

½

2,5

4

7,00

0

11

Jan Nepomnjacsij

2768

½

½

0

½

0

½

*

2,0

3

6,25

0

12

Denisz Hiszmatullin

2634

0

0

0

½

½

½

*

1,5

3

4,25

0

A 68. női bajnokságon a komplett olimpiai válogatott játszik. Meglepetésként jegyezhettük fel, hogy a címvédő Alekszandra Gorjacskina két partiban megadásra kényszerült, Natalija Pogonyina is kétszer kapott ki. Az éltáblás Alekszandra Kosztenjuk vereséggel rajtolt. Az utóbbi időben nem éppen sikeres Olga Girja és a lengyel Radoslaw Wojtaszek felesége, Alina Kaslinszkaja holtversenyben az élen. Valentyina Gunyinától nem szoktuk meg a sok döntetlent.

A 68. női szuperbajnokság állása:

H.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

WGM

Olga Girja

2462

*

1

1

½

½

½

½

4,0

3

14,00

2

2

IM

Alina Kaslinszkaja

2440

0

*

1

1

½

1

½

4,0

3

11,00

3

3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2535

0

*

1

0

½

1

1

3,5

4

7,75

3

4

WGM

Natalija Pogonyina

2469

0

0

*

1

1

½

1

3,5

4

7,50

3

5

GM

Valentyina Gunyina

2528

½

*

½

½

½

½

1

3,5

3

9,00

1

6

WFM

Okszana Gricsajeva

2391

½

0

½

*

1

½

1

3,5

2

10,25

2

7

IM

Alisza Galljamova

2424

½

½

0

*

1

1

½

3,5

2

9,75

2

8

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2559

½

1

0

½

0

*

1

3,0

3

9,75

2

9

WIM

Elena Tomilova

2332

½

½

0

0

*

1

½

2,5

3

6,25

1

10

WIM

Polina Suvalova

2413

0

½

½

0

*

0

1

2,0

3

4,50

1

11

IM

Anasztaszia Bodnaruk

2449

0

½

0

½

0

1

*

2,0

2

5,50

1

12

WFM

Anasztaszja Protopopova

2332

½

0

0

0

½

0

*

1,0

4

3,25

0

A bajnokságok összesített díjalapja 9 millió rubel (cca. 37 millió forint), a győztesek még egy-egy Renault Kaptur gépkocsit is kapnak ajándékba. Az első helyen előálló holtversenyt rájátszás döntené el.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Magnus Carlsen előnye 12 pontra csökkent kihívója, Fabiano Caruane előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2018. szeptember 1-től érvényes világranglistáján a háromszoros világbajnok norvég Magnus Carlsen előnye  12 pontra csökkent kihívója, az amerikai Fabiano Caruana előtt. Az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov bieli elsőségével, a 6. Sinquefield Cup-on a negyedik helyezésével 19 pontot gyűjtött. A kínai Ding Liren átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt. Három helyezést javított a francia Maxime Vachier-Lagrave, hatot az örmény Levon Aronjan. St. Louis-ban gyenge eredményt ért el Wesley So, Hikaru Nakamura és Szergej Karjakin, ezt Élő-pontjaik is mutatják. Legjobb magyarként Rapport Richárd a 26., Almási Zoltán a 44., Lékó Péter az 53., Berkes Ferenc a 63. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 97 ponttal előzi meg honfitársnőjét, a világbajnoknő Ju Wenjunt.

 

Az 51. Bieli Sakkfesztivál Accentus nagymesterversenye és a 6. Sinquefield Cup eredményei befolyásolta a legjobbak rangsorát. A háromszoros világbajnok Magnus Carlsen megőrizte vezető pozícióját, de előnye a sorozatban remek eredményeket elérő kihívója, Fabiano Caruana előtt 12 pontra csökkent. Caruana a sakkolimpián a címvédő amerikai válogatott éltáblása lesz.

 

Sahriyar Mamedgyarov is szenzációs formában játszik, Bielben másfél ponttal előzte meg Carlsent és St. Louis-ban is megőrizte veretlenségét.

Ding Liren átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt. Stavangeri sportbalesete és a hosszas rehabilitáció után a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval játszott felkészülési meccset, és 3-1-re győzött. Maxime Vachier-Lagrave a két tornán Élő-pontjának megfelelő eredményt ért el, riválisai „gyengélkedéseinek” köszönhetően három helyezést javított.

A háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan a bátor bástyaáldozattal, és Alekszandr Griscsuk időzavarát kihasználva hat helyet lépett előre. A sakkolimpia előtt fájhat az amerikai és az orosz szakvezetők feje is. A címvédőknél Wesley So és Hikaru Nakamura, a nagy rivális oroszoknál Szergej Karjakin "betlije” okozhat némi pánikot. Az orosz szuperbajnokságon finoman szólva sem villognak a csapattagok.

A legjobbak rangsorában Rapport Richárd a 26., az Abu Dhabi Masters tornán ötödikként gyűjtött 5 pontot. Almási Zoltán a 43. helyezett, Lékó Péter a spanyol csapatbajnokságon hetet remizett, 1 pontja bánta, 53., Berkes Ferenc a 63. a top százas listán.

Hét orosz, három-három amerikai és kínai, két-két azerbajdzsáni, indiai és lengyel nagymester mellett egy-egy norvég, francia,  örmény, holland, bolgár és cseh sakkozó a legjobb 25-ben.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0718

0818

0918

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2842

2842

2839

      19

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2822

2822

2827

9

1992

3.

      Mamedgyarov,S

azeri

2801

2801

2820

19

1985

4.

  Ding Liren

kínai

2797

2796

2804

4

1992

5

Vachier-Lagrave,M                                

francia

2779

2779

2780

19

1990

6.

Aronjan,L

örmény

2767

2767

2780

9

1982

7.

Giri,A

holland

2782

2780

2780

0

1994

8.

Kramnyik,V

orosz

2792

2779

2779

0

1975

9.

So,W

amerikai

2780

2780

2776

9

1993

10.

Anand,V

indiai

2768

2768

2771

9

1969

11.

Griscsuk,A

orosz

2766

2766

2769

9

1983

12.

Nepomnjacsij,J

orosz

2757

2768

2768

0

1990

13.

Yu Yangyi

kínai

2762

2760

2765

11

1994

14.

Nakamura,H

amerikai

2777

2777

2763

9

1987

15.

Karjakin,S

orosz

2773

2773

2760

9

1990

16.

Szvidler,P

orosz

2753

2753

2756

10

1976

17.

Radzsabov,T

azeri

2751

2751

2751

0

1987

18.

Jakovenko,D

orosz

2749

2746

2747

14

1983

19.

Harikrishna,P

indiai

2731

2738

2743

8

1986

20.

Wei Yi

kínai

2729

2735

2742

12

1999

21.

Navara,D

cseh

2741

2741

2740

17

1985

22.

Topalov,V

FID

2747

2747

2740

4

1975

23.

Duda,J-K

lengyel

2737

2740

2739

7

1998

24.

Wojtaszek,R

lengyel

2733

2727

2727

0

1987

25.

Vityjugov,N

orosz

2734

2730

2726

6

1987

26.

         Rapport,R

magyar

2719

2719

2723

9

1996

44.

Almási,Z

magyar

2702

2699

2702

0

1976

53.

             Lékó,P

magyar

2691

2691

2690

7

1979

63.

Berkes,F

magyar

2676

2677

2678

0

1985

 

A Grand Chess Tour 2018 St. Louis-i tornája alaposan megváltoztatta a rapid-és a blitz világranglistákat. A rapidverseny győztese, Hikaru Nakamura ismét visszaküzdötte magát a második helyre, Wesley So három helyezést rontott. A tavalyi rapid világbajnok Viswanathan Anand újabb tizenegy hellyel szorult hátrébb. Sahriyar Mamedgyarov és Fabiano Caruana remekelt.

A rapid világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2880

2. Hikaru Nakamura (amerikai) 2844 (+ 20)

3. Leinier Dominguez Perez (kubai) 2826 ( - 10)

4. Vlagyimir Fedoszejev (orosz) 2810

5. Wesley So (amerikai) 2808 (- 44)

6. Levon Aronjan (örmény) 2802 (- 4)

7. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2794 (+ 40)

8. Szergej Karjakin (orosz) 2793 (- 1)

9. Fabiano Caruana (amerikai) 2789 (+ 51)

10. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2786 (- 12)

11. Wang Hao (kínai) 2782

12. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2766

13. Ding Liren (kínai) 2760

14. Yu Yangyi (kínai) 2758

15. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2756

A blitz világranglistán a szenzációs eredményt elérő Maxime Vachier-Lagrave 2 pontra megközelítette Magnus Carlsent.

A blitz világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2939

2. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2937 (+ 59)

3. Hikaru Nakamura (amerikai) 2893 (- 16)

4. Levon Aronjan (örmény) 2854 (- 17)

5. Vladiszlav Artyemijev (orosz) 2849

6. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2846

7. Szergej Karjakin (orosz) 2836 (- 62)

8. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2825 (- 6)

9. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2808 (+ 13)

10. Yu Yangyi (kínai) 2804

11. Viswanathan Anand (indiai) 2786 (- 26)

12. Michael Adams (angol) 2782

13. Dmitrij Andrejkin (orosz) 2777

14. Wang Hao (kínai) 2775

16. Wesley So (amerikai) 2771 (- 29)

15. Ding Liren (kínai) 2773

17. Peter Szvidler (orosz) 2770

18. Fabiano Caruana (amerikai) 2767 (+ 58)

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 34 ponttal vezetnek a kínaiak előtt. Legjobbjaink változatlanul a hetedikek.

1.Oroszország 2744 (+ 1, 248 nemzetközi nagymester, 537 nemzetközi mester, 2577 címviselő)

2. Kína 2710 (+ 3, 45, 36, 169)

3. Egyesült Államok 2701 (- 2, 97, 155, 793)

4. Azerbajdzsán 2674 (+ 2, 24, 30, 151)

5. Ukrajna 2672 (+ 1, 91, 201, 566)

6. India 2664 (- 4, 51, 105, 357)

7. Magyarország 2649 (+ 1, 56, 121, 485)

8. Örményország 2644 (+ 2, 42, 29, 126)

9. Franciaország 2641 (- 5, 50, 108, 435)

10. Lengyelország 2642 (+ 3, 43, 108, 420)

A honi rangsorban az első öt helyen nincs változás. Férfi válogatottunk kapitánya, Balogh Csaba megelőzte Gledura Benjámint.

A honi ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2723 (+ 5), Almási Zoltán 2702 (+ 3), Lékó Péter  2690 (- 1), Berkes Ferenc 2678,  Prohászka Péter 2628 (+ 1), Balogh Csaba 2625, Gledura Benjámin 2621 (- 4), Bánusz Tamás 2618 (+ 6), Erdős Viktor 2609, Héra Imre 2598

A női világranglistát vezető kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan előnye 97 pont honfitársnője, a világbajnoknő, Ju Wenjun előtt, két orosz olimpikon követi a kínai duót. A top tízben újonc a német Elisabeth Paehtz.

A női rangsor élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Ju Wenjun (kínai) 2561 (- 4, 4)

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz)  2559

4. Katyerina Lahno (orosz) 2556

5. Anna Muzicsuk (ukrán) 2555 (- 8, 11)

6. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2535

7. Marija Muzicsuk (ukrán) 2533 (+ 6, 17)

8. Valentyina Gunyina (orosz) 2528

9. Tan Zhongyi (kínai) 2527 (- 2, 8)

10. Elisabeth Paehtz (német) 2513 (+ 13, 7)

43. Hoang Thanh Trang (magyar) 2423

89. Gara Anita (magyar) 2370 (+ 1, 9)

Az országok rangsorában holtversenyben az élen Oroszország és Kína. A mieink a kilencedikek.

1. Oroszország 2483 (- 1) 

2. Kína 2483

3. Ukrajna 2419 (+ 8)

4. Grúzia 2408 (- 1)

5. Németország 2359 (- 1)

6. Lengyelország 2357 (- 5)

7. India 2355 (+ 3)

8 Egyesült Államok 2339 (- 4)

9. Magyarország 2338 (- 5)

10. Azerbajdzsán 2327 (+ 3)

A magyar ranglistán Gara Tícia öt helyezést rontott.

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2423, Gara Anita 2370 (+ 1), Lázárné Vajda Szidónia 2358, Medvegy Nóra 2355, Papp Petra 2334,  Marjanovics Annamária 2326 Rudolf Anna 2325, Gara Tícia 2321 (- 37), Mádl Ildikó 2308

A juniorok világranglistáját ismét a kínai Wei vezeti. Gledura Benjámin a tizedik.

 

A legjobb juniorok:

1.Wei Yi (kínai) 2742 (+ 7, 12) 1999

2. Jan-Krysztof Duda (lengyel) 2739 (- 1, 7)  1998

3. Vladiszlav Artyemijev (orosz) 2703 (+ 1, 9) 1998

4. Jeffery Xiong (amerikai) 2651 (’, 1, 9)  2000

5. Parham Maghsoodlou (iráni) 2649 (+ 13, 16)

10. Gledura Benjamin (magyar) 2621 (- 4,  11) 1999

74. Korpa Bence (magyar) 2503 (- 3, 9) 1998

79. Kántor Gergely (magyar) 2501 1999

A legjobb 20 éven aluli hölgyeknél az orosz Alekszandra Gorjacskina 53 ponttal előzi meg a kazah Zsanszaja Abdumalikot. Marjanovics Annamária a 19. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli hölgyek:

1. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2535 1998

2. Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2482 (+ 2, 6)  2000

3. Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni) 2438 (+ 13, 19)  2000

4. Polina Suvalova (orosz) 2421 (+ 8, 10) 2001

5. Julija Oszmak (ukrán) 2405 (- 5, 7) 1998

19. Marjanovics Annamária (magyar) 2326 2001

98. Gál Hanna Krisztina (magyar) 2178   1998

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana a rájátszáson nyert So ellen, a GCT londoni döntőjébe jutott

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

St. Louis-ban a világbajnoki kihívó Fabiano Caruana 1,5-0,5-re legyőzte Wesley So-t a Grand Chess Tour összetett pontversenyének negyedik helyéért vívott rapid rájátszásán. Caruana győzelmével kvalifikálta magát a december 11. és 17. között megrendezendő döntőre. A London Chess Classic elődöntőjében honfitársával, Hikaru Nakamurával mérkőzik meg, a másik ágon az örmény Levon Aronjan és a francia Maxime Vachier-Lagrave csatázik majd. A két győztes vívja a döntőt. A négyes finálénak 300 ezer dollár a díjalapja.

 

A Grand Chess Tour 2018 leuveni és párizsi rapid versenyén Wesley So remekelt, mindkét tornát megnyerte. Fabiano Caruanával szemben a rapid partikban kedvező volt a mérlege, 14 győzelem mellett 4 partit vesztett el, tízszer megosztoztak a ponton. A két tornán a világbajnoki kihívó igen gyenge teljesítményt nyújtott, összesítésben 4 ponttal az utolsó helyen állt. Reménytelennek tűnt, hogy kiharcolhatja a jogot a decemberi négyes döntőben való szereplésre.

 

 

 

Hazai pályán, St. Louis-ban a várakozás felett rapidozott és snellezett, de még mindig halványak voltak a reményei. Hikaru Nakamura fölényesen vezetett 33 ponttal, Maxime Vachier-Lagrave 25, Szergej Karjakin 24, míg Wesley So 23 ponttal foglalták el a továbbjutó helyeket, Levon Aronjannak 19, Sahriyar Mamedgyarovnak 15, Caruanának 11 pontja volt.

 

A 6. Sinquefield Cup-on Caruana remekelt, félpontos előnnyel vezetett az utolsó forduló előtt, végül hármas holtversenyben végzett az élen. A szabadkártyával játszó világbajnok Magnus Carlsennel és Levon Aronjannal győztesként hirdették ki. So-val az összetett pontversenyben a negyedik helyet osztotta, „szétvívásra” került sor.

 

Az első rapidpartiban So játszott világossal, a katalán megnyitású játszmában békés döntetlen született a 25-25 perces és lépésenként késleltetett 10-10 másodperces bónusszal vívott ütközetben.

 

A második összecsapás a Nimzoindiai védelemben zajlott. Kezdetben So-nak volt időhátránya, a kevés anyag ellenére sem volt könnyű a nagymesterek dolga. A játszma befejező szakaszában Caruanának meggyűlt a baja a gondolkodási idővel, a kritikus pillanatokban azonban a táblán többet látott riválisánál, az izgalmas végjátékban szabadgyalogja célba ért.

Különleges lesz a londoni finálé lebonyolítása. Két klasszikus játszmával indulnak az összecsapások, a győzelem itt 6, a döntetlen 3 pontot ér, a két rapidpartiban 4, illetve 2 pont jár, míg a négy villámpartiban 2, illetve 1 pont. A finálé győztese 120 ezer dollárt nyer, a vesztes 80 ezret kap. A harmadik helyezett 60, a negyedik 40 ezret kasszíroz.

Londonban november 11. és 30. között játssza a 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntőt Magnus Carlsen és Fabiano Caruana.

A GCT rájátszásának eredménye:

Wesley So (amerikai, 2852) - Fabiano Caruana (amerikai, 2738) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

So,W (2852) - Caruana,F (2738)
Katalán megnyitás [E04]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.g3 dxc4 5.Fg2 Hc6 6.Va4 Fb4+ 7.Fd2 Hd5 8.Fxb4 Hdxb4 9.0-0 Bb8 10.Ha3 0-0 11.Vb5 b6 12.Vxc4 Fa6 13.Hb5 Ve8

A főváltozatnak 13...Vd5 14.Vxd5 Hxd5 15.a4 Ha5 16.He5 Bfd8 számít.

14.Bfc1 Hd5 15.Vxc6 Vxc6 16.Bxc6 Fxb5 17.Bc2 Bfc8 18.Bac1

 

18...c5 19.dxc5 Hb4 20.Bd2 Hxa2 21.Ba1 Hb4 22.Bxa7 Hc6 23.Ba1 bxc5 24.e3 h6 25.Ff1 Fxf1 26.Kxf1 Bb5 27.Bc1 Kf8 28.Bdc2 Hb4 29.Hd4 Hxc2 30.Hxb5 Bb8 31.Ha3 Hxa3 32.bxa3 Bb3 33.Bxc5 Bxa3 és döntetlen

Caruana,F (2738) - So,W (2852)
Nimzoindiai védelem [E20]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.g3 0-0 5.Fg2 d5 6.Hf3 dxc4 7.0-0 Hc6 8.Va4 Hd5 9.Vc2 Fe7 10.Bd1 Fd7 11.e4 Hcb4 12.Vd2 Hb6 13.He5 Hc6 14.Hxc6 Fxc6 15.Vc2 f5

 

16.a4 fxe4 17.Fxe4 Fxe4 18.Vxe4 Vd7

 

19.d5 exd5 20.Hxd5 Hxd5 21.Bxd5 Vc6 22.Bd4 Fc5 23.Vxc6 bxc6 24.Bxc4 Fxf2+ 25.Kg2 c5 26.Ba2! Fd4

 

27.b4 Bad8 28.bxc5 c6 29.Ff4 Bfe8 30.Bd2 Ff6 31.Bd6 Bc8 32.h4 h5 33.Kf3 Be1 34.Be4 Ba1 35.Bd7 Ba3+ 36.Kg2 a5 37.Fd6 Kh7 38.Ba7 Fc3 39.Kh3 Ba2 40.Bc4 Fb4?

 

41.Bf4! Fc3 42.Be7!? Bd8?! 43.Be6?! Bd7 44.Bf5 g6 45.Bf3 Fd4 46.Be4 Fg7?!

Mindketten a másodpercekkel viaskodtak.

47.Bfe3 Bb7?!

 

48.Be2! Bxe2 49.Bxe2 Fd4 50.Be4 Bb4 51.Bf4 Fg1 52.Bf1 Fd4 53.Bf7+ Kg8 54.Bc7 Bxa4 55.Bxc6 Kf7 56.Ba6 Ke6

 

57.Ff4+ Kd5 58.c6 Bc4 59.c7 a4 60.Ba8 Fb2 61.c8V Bxc8 62.Bxc8 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Három győztese van a 6. Sinquefield Cup viadalnak, Caruana, Aronjan és Carlsen, elmaradt a rájátszás

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 6. Sinquefield Cup viadalon három győztest hirdetnek ki. St. Louis-ban a világbajnoki kihívó amerikai Fabiano Caruana, az örmény Levon Aronjan és a norvég világbajnok Magnus Carlsen holtversenyben végzett az élen, váratlan döntéssel elmaradt a rájátszás. Aronjan az orosz Alekszandr Griscsuk időzavarát használta ki egy bástyaáldozattal, második győzelmét aratta. Carlsen döntetlent ígérő végjátékot nyert meg az amerikai Hikaru Nakamura ellen. Caruana remizett honfitársával, Wesley So-val. A francia Maxime Vachuer-Lagrave nyerőesélyes állását remire rontotta az orosz Szergej Karjakin ellen. Döntetlennel zárult az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov játszmája. A Grand Chess Tour 2018 összetett pontversenyét Nakamura nyerte meg, fél ponttal előzte meg Aronjant, harmadikként Vachier-Lagrave végzett. A londoni döntő negyedik helyét ma este rájátszás dönti el Caruana és So között.

 

A 6. Sinquefield Cup utolsó fordulójában remek küzdelmeket láttunk. A játszmák mellett a viadal szabályzata is az érdeklődés középpontjában állt, de az első helyen előállt  holtversenyt eldöntő  kiírást végül nem alkalmazták, inkább három győztest avatnak.

 

Elsőként az amerikai rangadó fejeződött be. A stavangeri viadalon is a befejező játéknapon mérkőzött meg Fabiano Caruana és Wesley So. Az amerikai párharc izgalmas, nagy csatát hozott, kölcsönös hibák, kihagyott esélyek után Caruana diadalmaskodott és tornagyőztesként ünnepelhették. St. Louis-ban huszonharmadszor vívtak meg, Caruana az orosz huszárjátékot választotta, So nagyon békés változatot, a sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezette. A Grand Chess Tour összetett pontversenyében Caruana és So holtversenyben végzett, rájátszás dönti el a decemberi finálé még kiadó negyedik helyének a sorsát. A párharcuk két 25-25 perces és lépésenként késleltetett 10-10 másodperces bónusszal vívott játszmákkal kezdődik. 1-1 esetén két 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperces partik következnek. Újabb egálnál a „hirtelen halál” parti döntene.

 

Harmincnyolcadszor nézett farkasszemet Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura. Két éve Bilbaóban, a IX. Chess Masters Final  első fordulójában meglepetés született. Megszakadt egy hihetetlen sorozat, Nakamura pályafutása során először tudta legyőzni Carlsent, 12 vereség és 18 döntetlen után sötéttel nyert a nagyon csalódott világbajnok ellen. Érdekesség, hogy a tornán Nakamurának ez volt az egyetlen győzelme, kilencet remizett, míg a norvég világelső rendezte sorait, megnyerte a versenyt.

 

Tavaly St. Louisban a világbajnok gyalogelőnyös végjátékot játszhatott, könnyű nyerést is elhibázott, az amerikai sakkozó kiépíthette a védvonalat, a 94. lépés után pecsételték meg kézfogással a békekötést. Londonban Nakamura oly közel volt második győzelméhez, de anyagi előnyének érvényesítésében nem jeleskedett. A huszonnegyedik békekötésük idén Stavangerben született meg. St. Louis-ban Carlsen megszerezte tizenharmadik győzelmét, a döntetlent ígérő végjátékot a norvég világelső 97 lépésben nyerte meg.

 

Nakamura sokáig jól védelmezte kissé hátrányosabb állását, Carlsen jól ismert remek technikájával szemben azonban végül nem talált ellenszert. A világbajnok stílusára oly jellemző partit láttunk, a nyitásban nem szerzett előnyt, de a középjátékban feladatok elé állította az amerikai olimpiai bajnokot, aki végül elhibázta a védekezést, a bástyavégjátékban a király betörése eldöntötte a parti sorsát, Carlsen a győzelemmel befogta Caruanát.

 

A befejező játszma előtt az összetett pontversenyben Levon Aronjan 7 ponttal megelőzte Alekszandr Griscsukot, győzelme esetén megválthatta a londoni repülőjegyét. A kiélezett küzdelmüket Aronjan váratlan bástyaáldozata döntötte el. Ellenfele időzavarában meghozott döntésére Griscsuk az oly kevés gondolkodási idejéből is értékes perceket vesztegetett el, a másodpercekkel való viaskodás közben vesztőt húzott. Ritkán látunk középjátékban lépéskényszeres állást, a h gyalog előrenyomulásával szemben Griscsuknak nem volt védelme. Aronjan hosszabb hullámvölgy után érte el sikerét.

 

Sahriyar Mamedgyarov csak a torna doyenje, az exvilágbajnok Viswanathan Anand legyőzésével teremthetett magának esélyt a londoni részvételre. Korábban hét döntetlen mellett háromszor kikapott Anandtól, aki a viadalon nyolc fordulón keresztül őrizte veretlenségét, igaz játszmát sem tudott nyerni.

A spanyol megnyitás nyílt változatában vívtak elméleti párbajt, Anand előnyösebb állást játszhatott, Mamedgyarov időben talált ellenjátékot, a csatározásuk pontosztozkodással végződött. Az azerbajdzsáni sakkozó veretlenül végzett a negyedik helyen, Anand kilencedszer remizett.

A nyolcadik játéknapon Magnus Carlsen ellen elért remije után Mamedgyarov facebook bejegyzésében arra panaszkodott, hogy a riválisaival ellentétben nincs jelentős szponzori szerződése, nem kap elegendő támogatást, ezért kell oly sok versenyen játszania. Nem sokáig késett a szövetség válasza, amelyben pontról-pontra cáfolták az azeriek legjobbjának vádjait. Mamedgyarov nem jött jól ki a kirobbant vitából. Anand 22 év után játszik ismét a sakkolimpián az indiai válogatottban, nem titkolta, hogy Batumiban éremesélyesnek tartja együttesüket.

 

Szergej Karjakin és Maxime Vachier-Lagrave meglepő módon klasszikus időkontrollal csak kilencedszer csatázott.  A francia nagymester kilencedik remijében és ezzel továbbjutásában bízott. A sereghajtó orosz nagymester a torna előtt az összetett pontversenyben a harmadik helyen állt, a rajtnál elszenvedett kettős veresége, majd a harmadik vesztése megfosztotta a londoni döntőn való részvétel lehetőségétől. A Grünfeld védelmű partiban kezdeti kezdeményezése tovatűnt, MVL átvette az irányítást, de nyerőesélyes állást remire rontotta, 119 lépés után látta be, hogy az orosz sakkozó sikerrel tartóztatja fel szabadgyalogját. MVL harmadikként jutott tovább, az elődöntőben Aronjannal csatázik majd.

 

Az utolsó forduló eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2767) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2766) 1 – 0 (Régi indiai védelem, 34)

Wesley So (amerikai, 2780) - Fabiano Caruana (amerikai, 2822) döntetlen (Orosz huszárjáték, 35)

Viswanathan Anand (indiai, 2768) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2801) döntetlen (Spanyol megnyitás, 59)

Magnus Carlsen (norvég, 2842) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2779) 1 – 0 (Vezércsel, 97)

Szergej Karjakin (orosz, 2773) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2779) döntetlen (Grünfeld védelem, 119)

A 6. Sinquefield Cup végeredménye:

6. Sinquefield Cup  Saint Louis, 2018. augusztus 17-28.

kat. XXII (2788)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Levon Aronjan

g

ARM

2767

*

½

½

½

1

½

½

½

½

1

2869

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2842

½

*

½

½

½

½

½

½

1

1

2861

3.

Fabiano Caruana

g

USA

2822

½

½

*

½

½

½

½

½

1

1

2863

4.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2801

½

½

½

*

½

½

½

1

½

½

5

2829

5.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

0

½

½

½

*

½

½

½

1

½

2788

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2768

½

½

½

½

½

*

½

½

½

½

2789

7.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2779

½

½

½

½

½

½

*

½

½

½

2789

8.

Wesley So

g

USA

2780

½

½

½

0

½

½

½

*

½

½

4

2745

9.

Hikaru Nakamura

g

USA

2777

½

0

0

½

0

½

½

½

*

½

3

2663

10.

Szergej Karjakin

g

RUS

2773

0

0

0

½

½

½

½

½

½

*

3

2664

A Grand Chess Tour 2018 pontversenyének végeredménye:

 

Aronjan,L (2767) - Griscsuk,A (2766)
Old-indiai védelem [A54]

1.d4 Hf6 2.Hf3 d6 3.g3 Hbd7 4.Fg2 e5 5.c4 c6 6.Hc3 e4 7.Hh4 d5 8.0-0 Fb4 9.cxd5 cxd5 10.f3 Fxc3 11.bxc3 0-0 12.Fa3 Be8 13.Hf5 Hb6 14.Hd6

 

14...Hc4! 15.Hxc4

Aronjan hosszas gondolkodás után elutasította a minőségáldozat elfogadását. 15.Hxe8 Vxe8 16.Fc1 e3 után a világos futópár teljes passzivitásban, sötétnek bőséges kompenzációja van.

15...dxc4 16.fxe4 Hxe4 17.Vc2 Vd5

 

18.Bxf7!

Derült égből villámcsapás. Az örmény nagymester Alekszandr Griscsuk időzavarában praktikus döntést hozott, a londoni repülőjegyért kockáztatnia kellett.

18...Kxf7 19.Bf1+ Ff5! 20.g4 g6 21.Vc1

 

21...Kg7

Értékes percek mentek veszendőbe. 21...Be6! 22.Vh6 Kg8 23.gxf5 gxf5 24.Vh5 Bf6 25.Vg5+ Bg6 26.Vxf5 Vxf5 27.Bxf5 Be8 volt a helyes védekezés.

22.gxf5 gxf5 23.Fxe4 fxe4 24.Vf4

 

24...h6!

Az egyetlen, de Griscsuknak alig két perce maradt.

25.Vc7+ Kh8?

A kapkodásban a 25...Kg6 26.Kf2 Bad8 27.Bg1+ Kh5 28.Ke3 állás nagy feladatot jelentett volna, Aronjannak még 20 perce volt.

26.Fd6! Bg8+ 27.Kf2 Bg6 28.Fe5+ Kg8 29.Ke3

A futó e5-ön nagy erő, az idő szorításában Griscsuk vesztőt húzott.

29...Bd8?

 

30.Ve7!

A középjátékban Griscsuk lépéskényszerbe került, nem tudta védeni a h4-h5 fenyegetést.

30...b5 31.h4 a5 32.h5 Bg5

 

33.Bf6! Bxe5 34.Bg6+ és sötét feladta

Carlsen,M (2842) – Nakamura,H (2777)

 

57...Kh7 58.Ba6 Kg6 59.h4 Kh5 60.Kh3 Bf7 61.g4+ Kh6 62.Kg3

 

62...g5 63.h5 Kg7 64.Kf2 Bb7 65.Ba3 Kh6 66.Ke3

 

66...a5 67.Bxa5 Bb3+ 68.Kf2 Bb2+ 69.Kg3 Kg7 70.Ba7+ Kg8 71.Ba1 Kg7 72.Bf1 Ba2 73.Bf2 Ba3 74.Bd2 Ba7 75.Kf2 Kf7 76.Ke2 Bb7 77.Bd3 Ba7 78.Kd2 Ke6

 

79.Kc3 Ke7 80.Kc4 Bc7+ 81.Kb5 Bc1 82.Bb3 Kf7 83.Kb6 Bc2 84.Kb7 Bc1 85.Kb8 Kg8 86.Bb6 Kg7 87.Bb7+ Kg8

 

88.Bc7 Bb1+ 89.Kc8 Bb3 90.Kd7 Bxf3 91.Ke6 Bf4 92.h6 Kh8 93.Bb7 Kg8 94.Bg7+ Kh8

95.Kf7! Bxe4 96.Kg6! Ba4 97.Bh7+ és sötét feladta

So,W (2780) - Caruana,F (2822)
Orosz huszárjáték [C42]

1.e4 e5 2.Hf3 Hf6 3.Hxe5 d6 4.Hd3 Hxe4 5.Ve2 Ve7 6.Hc3 Hf6 7.b3 Hc6H 8.Fb2 Ff5 9.Hf4 0-0-0 10.Vxe7 Hxe7 11.0-0-0 Hg6 12.Fd3 Fd7 13.Hxg6 hxg6 14.He4 Hxe4 15.Fxe4 g5 16.h3 c6 17.c4 Fe6 18.Ff3 d5 19.d3 f6 20.Bhe1 Ff7 21.cxd5 Fxd5 22.Fxd5 Bxd5 23.Be8+ Bd8 24.Bxd8+ Kxd8 25.Be1 Fc5 26.f3 Be8 27.Be4 Kd7 28.Kc2 Fd6 29.a4 a6 30.Fc3 b5 31.Fb2 Be6 32.Fc3 Be8 33.Fb2 Be6 34.Fc3 Be8 35.Fb2 Be6 és döntetlen

Anand,V (2768) - Mamedyarov,S (2801)
Spanyol megnyitás [C83]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Hxe4 6.d4 b5 7.Fb3 d5 8.dxe5 Fe6 9.Hbd2 Hc5 10.c3 Fe7 11.Fc2 d4 12.Hb3 d3 13.Fb1 Hxb3 14.axb3 Ff5 15.Be1 0-0 16.Fe3 Vd5 17.Fd4

17...d2! 18.Be2 Fxb1 19.Bxb1 Hxd4 20.Hxd4 Fg5 21.g3 c5 22.Hf5 Vd3 23.Hd6 Vg6

 

24.h4! Fh6 25.h5! Vxh5 26.Bxd2 Vxe5 27.Bd5 Vf6 28.Ba1 g6 29.He4 Vc6 30.Hxc5 Bfe8

 

31.b4 Ff8 32.Hd7 Be6 33.He5 Ve8 34.Hd7 h5 35.Vf3 Ve7 36.Hc5 Bf6 37.Ve4 Vxe4 38.Hxe4 Bc6 39.Hd2 Be8 40.Kf1 Bf6 41.Hb3 Be4 42.Bd8 Kg7 43.Ba8 Bee6 44.Hd4 Bd6 45.Kg2 Fe7 46.Be1 Bd8 47.Ba7

 

47...Fxb4! 48.He6+ Bxe6 49.Bxe6 Fc5 50.Bc7 Bd2 51.Bxg6+ Kxg6 52.Bxc5 Bxb2 53.Bc6+ f6 54.Bxa6 Bc2 55.Bb6 Bc1 56.Bb7 Bc2 57.Bb6 Bc1 58.Bb7 Bc2 59.Bb6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruanának kedveztek a döntetlenek, az utolsó fordulót félpontos előnnyel várhatja

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louis-ban zajló 6. Sinquefield Cup utolsó fordulója előtt a világbajnoki kihívó Fabiano Caruana félpontos előnnyel vezet négy üldözője előtt. A nyolcadik játéknapon ismét öt döntetlen született. Caruana a még veretlen, de nyeretlen indiai exvilágbajnokkal, Viswanathan Ananddal remizett. A világbajnok Magnus Carlsen az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval vívott nagy csatát, nem bírtak egymással. A francia Maxime Vachier-Lagrave az örmény Levon Aronjannal osztozott meg a ponton. Érdekes küzdelmet láttunk az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Szergej Karjakin partijában. Lépésismétléssel ért véget az orosz Alekszandr Griscsuk és az amerikai Wesley So összecsapása. Az utolsó forduló dönti el, hogy ki nyeri a Sinquefield Cup viadalt, az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené. Még három hely kiadó a Grand Chess Tour 2018 londoni döntőjében, az összetett pontversenyt vezető Nakamura már továbbjutott, többen pályáznak még a részvételi jogot jelentő helyezésekre, pontegyenlőség esetén is rájátszás döntene.

 

A világbajnoki kihívó Fabiano Caruana és az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand harmincadszor csatázott. 2010-ben, a Corus tornán vívtak meg először, az első döntetlent még kettő követte, majd 2013-ban Vishy a Tata Steel Chess viadalon nyert először. Caruana Zürichben visszavágott, sőt a Tal-emlékversenyen vezetést szerzett. Sorozatos döntetlenek után a moszkvai világbajnok-jelölti döntőben Caruana megnyerte a mini páros meccset. A tavalyi stavangeri tornán, majd St. Louis-ban is az indiai exvilágbajnok diadalmaskodott. A London Chess Classic viadalon az amerikai nagymester nyert, Wijk ann Zee-ben Anand győzött, Idén Baden-Badenben remiztek, Stavangerben Caruana sötéttel kényszerítette megadásra az exvilágbajnokot.

 

Fabiano Caruana előző fordulóbeli „megmenekülésének” köszönhetően éllovasként játszhatta a partit, a vezércsel oly népszerű 5.Ff4-es változatában bízva próbálta meg Vishy Anand remisorozatát megszakítani. Sorozatos cserékkel egyszerűsödött az állás, békés döntetlen született.

 

Sahriyar Mamedgyarov az esztendő egyik legnagyobb meglepetéseként az 51. Beli Sakkfesztiválon 1,5-0,5-re legyőzte Magnus Carlsent és másfél pontos előnnyel megnyerte a viadalt. Carlsennek ez volt a második veresége az azeriek legjobbja ellen, mai tizenkilencedik találkozójuk előtt a norvég világbajnok tizenegy döntetlen mellett 5-2-re vezetett. Idén már hatodszor küzdöttek meg, Wijk aan Zee-ben, a Gasimov emlékversenyen, Stavangerben és a bieli torna első félidejében is megosztoztak a ponton. A második körben Mamedgyarov királyindiai védelmű játszmában mért vereséget a világelsőre, aki végig védekezésre kényszerült, a partit nem tudta megmenteni.

 

Magnus Carlsen legnagyobb riválisa, a kihívója, Fabiano Caruana ellen remire rontotta nyerőesélyes állását, nagy kérdés volt, hogy mennyire viselte meg a nagy kihagyás. A nyitás után többen, így Mamedgyarov is előnyt érzett az állásban, de Carlsen mindenkinél alaposabban értékelte az esélyeket. Rendkívül érdekes végjáték alakult ki, én még nem láttam olyan gyalogszerkezetet, ami kialakult, a három sötét gyalog az e vonalon. Az azerbajdzsáni nagymesternek gondosan kellett védekeznie, hogy hárítsa a veszélyeket, ebben nagy segítségére volt szabadgyalogja. A remek csata lépésismétléssel ért véget, a döntetlennek érezhetően Mamedgyarov örült jobban.

 

Tavaly Tbilisziben a Világkupa elődöntőjében Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan emlékezetes nagy csatát vívott. A „hirtelen halál” játszma döntötte el csatájukat, a szerencsésebb Aronjan győzött, és vívta ki a jogot a berlini világbajnok-jelölti döntőben való részvételre. Azóta ötödször küzdöttek meg, ötödször remiztek, 5-4-es Aronjan vezetés mellett 20 döntetlen a statisztikájuk. A spanyol megnyitás berlini változatában Aronjan gond nélkül tartotta az egyensúlyt. MVL nyolcadszor remizett, a kilencedik a továbbjutását jelentheti.

 

Harmincötödször nézett farkasszemet Hikaru Nakamura és Szergej Karjakin, az amerikai nagymester 8-5-re vezetett, de előnyét elsősorban még  a múlt évtizedben elért győzelmeinek köszönheti. Többek között 2004-ben a 14 esztendős orosz titánt hatjátszmás meccset 4,5-1,5-re győzte le, csak egy döntetlen született a párharcban. A hosszabb remiszériát Karjakin 2010-ben, a Corus viadalon szakította meg. Újabb pontosztozkodások következtek, majd Karjakin az első stavangeri tornán győzött ismét, a Tal-emlékversenyen az amerikai sakkozó örülhetett. Felváltva estek a „gólok”, a 2016-os világbajnok-jelölti döntőben Karjakin volt eredményes 1,5-0,5-tel, hat döntetlen után Nakamura idén a stavangeri viadalon érte el nyolcadik győzelmét.

Nakamura érezhetően hosszú házielemzést játszott meg, a rossz formában levő Karjakin tábla mellett sikerrel megbirkózott a feladattal. Az amerikai nagymester 21.d7 lépésével egyszerűsödött végjátékra a küzdelmük, a bástyavégjáték már remi volt.  

Alekszandr Griscsuk és Wesley So csak negyedszer mérkőzött meg. A 3. Sinquefield Cup-on az amerikai nagymester volt eredményes, a berlini világbajnok-jelölti döntőben az orosz sakkozó nyert 1,5-0,5-re. Griscsuk a szupernagymesteri gyakorlatban ritka Bird megnyitással próbálkozott, a nyitásban nem villogott. Kockázatos tervre vállalkozott a királyszárnyi akcióval, So kedvezőbb esélyét nem tudta kihasználni.

 

A 8. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2779) - Levon Aronjan (örmény, 2767) döntetlen (Spanyol megnyitás, 42)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2777) - Szergej Karjakin (orosz, 2773) döntetlen (Katalán megnyitás, 42)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2801) - Magnus Carlsen (norvég, 2842) döntetlen (Grünfeld védelem, 58)

Fabiano Caruana (amerikai, 2822) - Viswanathan Anand (indiai, 2768) döntetlen (Vezércsel, 39)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2766) - Wesley So (amerikai, 2780) döntetlen (Bird megnyitás, 35)

6. Sinquefield Cup Saint Louis, 2018. augusztus 17-28.

kat. XXII (2788)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2822

*

½

½

½

½

½

½

.

1

1

5

2879

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2842

½

*

½

½

½

½

½

½

.

1

2825

3.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2801

½

½

*

½

½

½

.

1

½

½

2831

4.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

½

½

½

*

.

½

½

½

1

½

2835

5.

Levon Aronjan

g

ARM

2767

½

½

½

.

*

½

½

½

½

1

2835

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2779

½

½

½

½

½

*

½

½

½

.

4

2790

7.

Viswanathan Anand

g

IND

2768

½

½

.

½

½

½

*

½

½

½

4

2788

8.

Wesley So

g

USA

2780

.

½

0

½

½

½

½

*

½

½

2741

9.

Hikaru Nakamura

g

USA

2777

0

.

½

0

½

½

½

½

*

½

3

2695

10.

Szergej Karjakin

g

RUS

2773

0

0

½

½

0

.

½

½

½

*

2649

Az utolsó forduló párosítása:

Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk

Wesley So - Fabiano Caruana

Viswanathan Anand - Sahriyar Mamedgyarov

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura

Szergej Karjakin - Maxime Vachier-Lagrave

Az utolsó fordulóban dől el a Grand Chess Tour összetett pontversenye, az első négy helyezett vívja ki a decemberi londoni döntőn a részvételi jogot. A 300 ezer dollár díjazású fináléban két-két klasszikus és rapidparti után négy villámjátszmára kerül sor a két elődöntőben, a döntőben és a 3. helyért folyó küzdelemben. Különleges a pontozás, a klasszikus játszma megnyerésért 6, a döntetlenért 3 pont jár, a rapidnál ez 4 és 2, majd 2 és 1.  A 6. Sinquefield Cup-on nyújtott mérsékelt teljesítménye ellenére Hikaru Nakamura biztos résztvevő, de még három hely kiadó. A pontverseny harmadik helyezettje, Szergej Karjakin már minden esélyét elvesztette. Maxime Vachier-Lagrave kilenc remivel célba érhet.

Wesley So honfitársa, Fabiano Caruana legyőzésével továbbjutó lehet, Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk egymás esélyeit csökkentik. Sahriyar Mamedgyarovnak a még veretlen Viswanathan Anandot kellene legyőznie, Caruanának égető szüksége lenne a torna megnyeréséért járó 18 pontra. Magnus Carlsen utolsó partiját Hikaru Nakamurával ellen játssza, akivel szemben 12-1-re vezet 24 döntetlen mellett. győzelmével bezavarhat a pontok osztásába. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el, egyéb holtversenynél osztják a pontokat.  A továbbjutó helyért (helyekért) is megküzdenének pontegyenlőség esetén.

A GCT pontversenyének állása:

 

Versenyenként a pontozás:

Helyezés

St. Louis 6. Sinquefield Cup

Rapid és Villám
(kombinált)

1.

18/20*

13/12*

2.

15

10

3.

12

8

4.

10

7

5.

8

6

6.

6

5

7.

4

4

8.

3

3

9.

2

2

10.

1

1

A 6. Sinquefield Kupa díjazása:

Helyezés

Díj

Helyezés

Díj

1.

$75,000

6.

$20,000

2.

$50,000

7.

$15,000

3.

$40,000

8.

$15,000

4.

$30,000

9.

$15,000

5.

$25,000

10.

$15,000

Mamedgyarov,S (2801) - Carlsen,M (2842)
Grünfeld védelem [D73]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hf3 Fg7 4.g3 c6 5.Fg2 d5 6.Hbd2 a5 7.b3 a4 8.Fa3 axb3 9.axb3 0-0 10.0-0 Be8 11.e3 Ff5 12.Ve2 Ha6 13.He5 He4 14.cxd5 cxd5 15.Hxe4 Fxe4 16.Fxe4 dxe4 17.Vb5

Sahriyar Mamedgyarov a játszma utáni interjúban nem rejtette véka alá, hogy túlértékelte esélyeit, ahogy a kommentátor Peter Szvidler is világos jelentős előnyéről fogalmazott meg gondolatokat. Magnus Carlsen mindenkinél jobban érezte a sötét állás lehetőségeit.

 

17...Bb8! 18.Vc4 Fxe5 19.dxe5 Vd3 20.Bac1 Vxc4 21.Bxc4 b5 22.Bc6

Nem jött számításba [22.Bxe4 b4+ 23.Fb2 Hc5 folytatás.

22...Ba8 23.Bfc1 Hb8! 24.Bc8 Kf8 25.Fb4 Ha6 26.Bxa8 Bxa8 27.Fa5 Ke8

 

28.Bc6 Kd7 29.Bb6! Hc5 30.b4 Hd3

 

31.e6+! fxe6 32.Bxb5 Bc8 33.Bb7+ Kd6 34.b5 Bc1+ 35.Kg2 Bc2 36.Kg1

 

36...g5 37.Bb8 Bb2

A világbajnoknak figyelnie kellett a szabadgyalogra. 37...Hxf2? 38.Bd8+ Ke5 39.b6 Hh3+ 40.Kf1 Bc1+ 41.Fe1 Bb1 42.g4 fogságba ejtette volna a huszárt.

38.Bd8+ Kc5 39.b6 Bb5 40.Kg2

Mamedgyarov engedélyezte a leszorítást. 40.g4 Bb1+ 41.Kg2 He5 42.Bg8 Hf3 43.Bc8+ Kd5 44.Bh8 számításba jött.

40...g4 41.h3 h5

Carlsen kevesellte a 41...gxh3+ 42.Kxh3 Hxf2+ 43.Kh4 Hd3 44.Fc3 Kc6 45.Be8 Kd7 46.Bb8 Bb3 47.b7 Hc5 48.Kg5 folytatás kínálta esélyt. A világos király szorongatott helyzetére koncentrált.

42.hxg4 hxg4 43.Fc3 e5

 

44.Bg8 Kc4 45.Bc8+ Kd5 46.Bd8+ Kc5 47.Bc8+ Kxb6 48.Bb8+ Kc5 49.Bxb5+ Kxb5

 

50.Kf1 Ka4 51.Ke2 e6 52.Kf1 Kb3 53.Fa5 Kc2 54.Ke2 Hc1+ 55.Ke1 Hd3+ 56.Ke2 Hc1+ 57.Ke1 Hd3+= 58.Ke2 Hc1+ és döntetlen

Caruana,F (2822) - Anand,V (2768)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 c5 7.dxc5 Fxc5 8.cxd5 Hxd5 9.Hxd5 exd5 10.Fd3 Fb4+ 11.Hd2 Hc6 12.0-0 Fe7 13.a3 g6 14.Bc1 Ff6 15.b4 Ve7 16.Hf3 Bd8 17.h3 He5 18.Hxe5 Fxe5 19.Vd2

 

19...a5 20.bxa5 Fxf4 21.exf4 Vxa3 22.Ba1 Vd6 23.Bfb1 Vf6 24.Ba2 Bd6 25.Bc2 Bc6

 

26.Bxc6 bxc6 27.Vb4 Vd8 28.Ba1 Fa6 29.Fxa6 Bxa6 30.f5 d4 31.fxg6 hxg6 32.Bd1 Bxa5 33.Bxd4 Bd5 34.Be4 Bd1+= 35.Kh2 Vd6+ 36.Vxd6 Bxd6 37.Be7 Bd2 38.Bc7 Bxf2 39.Bxc6 Ba2 és döntetlen

Vachier-Lagrave,M (2779) - Aronjan,L (2767)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.Bd1+ Ke8 10.Hc3 Fe7 11.He2 Hh4 12.Hxh4 Fxh4 13.Hd4 a6 14.Ff4 c5 15.He2 Ff5 16.c4 Bd8 17.Hc3 Bd7 18.Fe3 b6 19.Hd5 Kd8 20.g3 Fe7 21.a3 Fc2 22.Bd2 Fb3 23.Bc1 a5 24.Bc3 a4

 

25.e6

A fonalas változatban a francia nagymestert a döntetlen kielégítette, kilenc remi számára a londoni döntőn való részvételt biztosítja.

25...fxe6 26.Hxe7 Kxe7 27.Fg5+ Ke8 28.Bcd3 Bxd3 29.Bxd3 Bf8 30.Bd8+ Kf7 31.Bxf8+ Kxf8 32.Fd8 Fxc4 33.Fxc7 b5 34.Fd6+ Kf7 35.Fxc5 e5 36.f3 Fd5 37.Kf2 g6 38.Fb4 Fc6 39.Fc5 Fd5 40.Fb4 Fc6 41.Fc5 Fb7 és döntetlen

Nakamura,H (2777) - Karjakin,S (2773)
Katalán megnyitás [E07]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.g3 Fb4+ 5.Fd2 Fe7 6.Fg2 0-0 7.0-0 Hbd7 8.Hc3 c6 9.Ff4 dxc4 10.e4 Be8 11.a4 b6

 

12.d5 exd5 13.exd5 Fb7 14.a5 bxa5 15.d6 Ff8 16.Hd2 Hd5 17.Hxd5 cxd5

 

18.Hxc4! dxc4 19.Fxb7 Bb8 20.Fd5 He5

 

21.d7

Hikaru Nakamura hosszabb gondolkodás után döntött. 21.Fxf7+ Hxf7 (21...Kxf7 22.Vd5+ Be6 23.Fxe5 Fxd6 24.Bfd1) 22.d7 Be6 23.Fxb8 Vxb8 24.Vg4 (24.Bxa5 Vc7 25.Va4 Fc5 26.Bd1 Hd8 folytatásban nincs világosnak előnye.) 24...Bd6 25.Bfd1 He5 26.Ve4 Hxd7 27.Bxd6 Vxd6 28.Vxc4+ Kh8 29.Bxa5 figyelmet érdemelt. 21.Fxe5 Bxe5 22.Vf3 Vd7 23.Bad1 Fxd6 24.Fxc4 Vc7 is egyenlő álláshoz vezetett volna.

21...Vxd7 22.Bxa5 Bbd8 23.Fxe5 Fb4 24.Ba4 a5 25.Fc3! Fxc3 26.bxc3 Vxd5 27.Vxd5 Bxd5 28.Bxc4 Ba8

 

29.Ba1 Kf8 30.Baa4 Ba7 31.Bc8+ Ke7 32.c4 Be5 33.h4 Kd6 34.Kg2 h5 35.Bd8+ Ke7 36.Bc8 g6 37.Bb8 Kd6 38.Bb6+ Kc5 39.Bb5+ Kd6 40.Bb6+ Kc5 41.Bb5+ Kd6 42.Bb6+ és döntetlen

Griscsuk,A (2766) - So,W (2780)
Bird megnyitás [A02]

1.f4 Hf6 2.Hf3 b6 3.b3 Fb7 4.e3 g6 5.Fb2 Fg7 6.g3 0-0 7.Fg2 c5 8.c4 d5 9.0-0 Hc6 10.Ve2 Bc8 11.d3 d4 12.exd4 Hxd4 13.Hxd4 Fxg2 14.Kxg2 cxd4 15.Ha3 Hd7 16.Hc2 Hc5

 

17.f5

Alekszandr Griscsuknak a nyerés adhatott volna esélyt, hogy a GCT londoni döntőjének résztvevője lehessen.

17...Vd7 18.g4 b5

Számításba jött a 18...e5 19.Hb4 Bfe8 20.Bae1 e4 21.dxe4 Bxe4 22.Vf3 Bce8 folytatás.

19.Fa3 a5 20.Fxc5 Bxc5 21.Bae1 bxc4 22.bxc4 gxf5 23.gxf5

Az orosz nagymester a [23.Vxe7 Vc6+ 24.Kg1 fxg4 25.Bf4 g3 26.hxg3 Vg6 27.Bf3 Bg5 változatra nem vállalkozott.

23...Bxf5 24.Bxf5 Vxf5 25.Vf3 Vg5+ 26.Kh1 Kh8 27.Bg1 Vh6?! 28.Vd5 Vd2

 

29.Hxd4 Vxa2 30.Ve4 Vb2

A 30...Vf2 31.Hf5 Ff6 jobb esélyt adott.

31.Hf5 Fe5

Kiengedte az előnyt.

32.Bg2 Vc1+ 33.Bg1 Vb2 34.Bg2 Vc1+ 35.Bg1 Vb2 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen nyerőesélyes állását döntetlenre rontotta Caruana ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louis-ban zajló 6. Sinquefield Cup hetedik fordulójában a csúcsrangadó, a világbajnok és kihívója, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana összecsapása a 41. lépésben döntetlennel ért véget. A norvég világelső nyerőesélyes állását rontotta remire a szorongatott helyzetében is hidegvérrel védekező amerikai sakkozóval szemben. Caruana a döntetlennel megőrizte félpontos előnyét. Döntetlennel végződött az orosz Szergej Karjakin és az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov szicíliai védelmű csatája.  Megosztozott a ponton az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és az orosz Alekszandr Griscsuk. Remizett az örmény Levon Aronjan és az amerikai Wesley So. Még mindig nyeretlen a címvédő francia Maxime Vachier-Lagrave, az amerikai Hikaru Nakamurával osztozott mjeg a ponton. A nyolcadik játéknapon Fabiano Caruana világossal Viswanathan Ananddal küzd meg, Sahriyar Mamedgyarov világos lesz Magnus Carlsen ellen.

 

A sakkvilág fokozott érdeklődéssel várta a 6. Sinquefiel Cup csúcsrangadóját, a világbajnok és kihívója, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana harmincharmadik klasszikus összecsapását. A novemberi világbajnoki döntőjük előtt utoljára néztek farkasszemet. Tavaly Baden-Badenben, Stavangerben, St. Louisban és Londonban is megosztoztak a ponton. Man szigetén az első helyet eldöntő párharcot Magnus Carlsen nyerte meg. Idén három tornán is az első fordulóban csatáztak, Wijk ann Zee-ben és Baden-Badenben remiztek, Carlsen nyerést szalasztott el, a versenyen Caruana győzött.

Hazai pályán, Stavangerben Carlsen a futójátékkal 77 lépésben győzte le legnagyobb riválisát, de a rosszul rajtoló amerikai nagymester a viadalt Carlsen előtt megnyerte. A norvég világelső 17 döntetlen mellett 10-5-ös vezetéssel, félpontos hátránnyal, a világos szín előnyével várhatta a szuperderbit. St. Louis-ban korábban  négyszer csatáztak, Caruana 2014-ben 1,5-0,5-re megnyerte a mini meccsüket, egy év múlva Carlsen visszavágott, tavaly megosztoztak a ponton. A játszmának még külön érdekessége volt, hogy Caruana esetleges győzelmével letaszíthatta volna a norvég világbajnokot a világranglista vezető pozíciójáról. Carlsen érkezett elsőként, a megszokott rituáléval megigazította a hadseregét, határozott kézfogás Caruanával a kamerák kereszttűzében. Mindketten gondolataikba merülve várták a rajtot, míg a kommentátorok a nyitást próbálták kitalálni, a legvalószínűbbnek az orosz huszárjáték tűnt.

 

Magnus Carlsen meglepetéssel szolgált a ritkán játszott 8.Fc4 lépéssel, Szergej Karjakin fokozatosan időhátrányba is került. A vezércsere ellenére világos királyszárnyi támadásba lendült, 24…He7? után úgy tűnt, hogy világbajnok célt ér. Sakkrajongók millióit is foglalkoztatja, hogy Carlsen milyen tervvel nyerhette volna meg oly fölényes állását, ahol a sötét haderő teljes passzivitásba kényszerült.

 

Carlsenről készült játszma közben egy fotó, ami azt tükrözte, hogy közel érezte győzelmét… A megoldást 27.f6! sugallta 27.Hg4 helyett. Caruana a reménytelennek látszó pozícióban nagy hidegvérrel játszott, a világelső került időzavarba, de megoldást nem talált. Az időkontroll után háromszori tükörképpel lett döntetlen a játszma, Fabiano Caruana a megmenekülés mellett annak is örülhetett, hogy riválisai csak remiztek, megőrizte félpontos előnyét.

 

A londoni döntőjük előtt Carlsent optimizmussal töltheti el, hogy tizenhárom összecsapásuk óta veretlen, + 3 = 10, utoljára 2015-ben, a stavangeri tornán szenvedett vereséget Caruanától.

 

Tizennegyedszer küzdött meg Levon Aronjan és Wesley So. Az olimpiai bajnokok nagy reményekkel kezdték a berlini világbajnok-jelölti döntőt, rossz formában, sok hibával játszottak. So mínusz kettővel, Aronjan mínusz öttel zárt, három, illetve hat játszmában szenvedtek vereséget. Berlinben a mini páros meccset So 1,5-0,5-re megnyerte, nyolc döntetlen mellett az amerikai nagymester 3-2-es vezetéssel ülhetett a sakkasztalhoz.

A várt katalán megnyitást láttuk, Aronjan sokáig kezdeményezett, de fogást nem talált, So sikerrel védekezett.

 

Viswanathan Anand és Alekszandr Griscsuk első partijukat még 2003-ban, Wijk aan Zee-ben játszották. 2007-ben a nyolcfős világbajnoki döntő győztese, Anand 1,5-0,5-re nyert az orosz sakkozó ellen. Griscsuk 2015-ben a 3. Sinquefield Cup-on és Londonban is legyőzte az exvilágbajnokot, hét játszmájuk ért véget döntetlennel.

Az olasz megnyitású játszma a megszokott mederben folyt, a kiegyenlített küzdelem a sorozatos cserék után lépésismétléssel ért véget.

 

A sereghajtó Szergej Karjakin számára Sahriyar Mamedgyarov kellemetlen ellenfél, ezt hűen tükrözi a statisztika, az azerbajdzsáni sakkozó 25 döntetlen mellett 6-3-ra vezetett. A berlini világbajnok-jelölti döntő első fordulójában Mamedgyarov sötéttel győzte le Karjakint, a második körben remiztek, ahogy utolsó két találkozójukon is, a Gasimov emlékversenyen és Stavangerben.

Igazi szicíliai védelmű csatározást kísérhettünk figyelemmel. Mamedgyarov korábban sötéttel kissé gyanús varikat is megjátszott, repertoárja jóval alaposabban kidolgozott változatokkal erősödött. Sokáig követték a tavalyi St. Louis-i rapidversenyen látott Dominguez-Kaszparov partit, Karjakin tért el, az azerbajdzsáni nagymester a bonyodalmakban gyorsan és jól számolt, az orosz sakkozó került időzavarba. Karjakin az időkontroll után gyalogot nyert, de ez kevés volt a sikeréhez. Érdeklődéssel várjuk Mamedgyarov csatáját Carlsennel szemben, Bielben diadalmaskodott a világbajnok ellen és a viadalt is megnyerte!

 

Hikaru Nakamurának kedvenc kuncsaftja Maxime Vachier-Lagrave. Az amerikai olimpiai bajnok ötször örülhetett győzelemnek, tizenkétszer remiztek. utolsó négy partijuk döntetlennel ért véget, ez sorozat folytatódott. Az olasz megnyitású ütközetben az amerikai nagymester újított, a korai vezércserével kis hátrányt vállalt, MVL kezdeményezhetett. A címvédő kis előnyét eltékozolta, hetedik játszmája is döntetlennel ért véget.

A 7. forduló eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2767) - Wesley So (amerikai, 2780) (Katalán megnyitás,

Viswanathan Anand (indiai, 2768) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2766) döntetlen (Olasz megnyitás, 32)

Magnus Carlsen (norvég, 2842) - Fabiano Caruana (amerikai, 2822) döntetlen (Orosz huszárjáték, 41)

Szergej Karjakin (orosz, 2773) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2801) döntetlen (Szicíliai védelem, 56)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2779) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2777) döntetlen (Olasz megnyitás, 55)

6. Sinquefield Cup Saint Louis, 2018. augusztus 17-28.

kat. XXII (2788)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2822

*

½

½

½

½

½

.

.

1

1

2888

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2842

½

*

½

.

½

½

½

½

.

1

4

2829

3.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

½

½

*

½

.

½

½

.

1

½

4

2844

4.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2801

½

.

½

*

½

½

.

1

½

½

4

2830

5.

Levon Aronjan

g

ARM

2767

½

½

.

½

*

.

½

½

½

1

4

2844

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2779

½

½

½

½

.

*

½

½

½

.

2793

7.

Viswanathan Anand

g

IND

2768

.

½

½

.

½

½

*

½

½

½

2783

8.

Wesley So

g

USA

2780

.

½

.

0

½

½

½

*

½

½

3

2736

9.

Hikaru Nakamura

g

USA

2777

0

.

0

½

½

½

½

½

*

.

2681

10.

Szergej Karjakin

g

RUS

2773

0

0

½

½

0

.

½

½

.

*

2

2634

A 8. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronjan

Hikaru Nakamura - Szergej Karjakin

Sahriyar Mamedgyarov - Magnus Carlsen

Fabiano Caruana - Viswanathan Anand

Alekszandr Griscsuk - Wesley So

 

A6. Sinquefield Cup győztese 18 pontot kap, holtverseny esetén 17-et. A további pontok: 15, 12, 10, 8, 6, 4, 3, 2, 1.

Carlsen,M (2842) - Caruana,F (2822)
Orosz huszárjáték [C42]

1.e4 e5 2.Hf3 Hf6 3.Hxe5 d6 4.Hf3 Hxe4 5.Hc3 Hxc3 6.dxc3 Fe7 7.Fe3 Hc6 8.Fc4

A világbajnok szolgált meglepetéssel, a főváltozatnak számító 8.Vd2 Fe6 9.0-0-0 Vd7 10.Kb1 Ff6 (10...a6) 11.h4 0-0-0 helyett jóval járatlanabb utat választott. Maxime Vachier-Lagrave két fordulóval korábban a 12.Hd4 Hxd4 13.Fxd4 Fe5 14.Fe2 Va4 15.b3 Va5 16.f4 Fxd4 17.Vxd4 g6 18.h5 folytatásban kissé kedvezőbben állt, a játszma döntetlen lett. Mindketten segítőikkel a partit alaposan elemezhették.

8...0-0

Pici lélektani előny a világelsőnél, a kihívó némi tűnődés után lépett. 8...Fe6 9.Fxe6 fxe6 10.Vd2 (10.h4 Vd7 11.Hg5 Fxg5 12.hxg5 0-0-0) 10...Vd7 11.0-0-0 állást gondosan elemezhették.

9.Vd2 Ff5 10.0-0-0 Vd7 11.Kb1 Bfe8 12.h4 Ff8 13.h5 h6 14.Fe2 Fg4 15.Hh2 Fxe2 16.Vxe2

 

16...He5

Az amerikai nagymester hosszabb gondolkodás után húzta. Mérlegelnie kellett, hogy Carlsen folytatja a királyszárnyí akciót.

17.Fc1! Vc6 18.f4 Hc4 19.Vd3 Ve4 20.g4

 

20...He3

Caruana nehezen döntött, Carlsen nagyon magabiztosnak tűnt.

21.Bde1 Vxd3 22.cxd3 Hd5 23.Beg1 Be6

Jelentősnek mondható időhátrány mellett a Caruana királya körül viharfelhők gyülekeztek.

24.g5 He7?

Nagy hiba, a védekezési koncepció megdőlni látszott...

 

25.gxh6! Bxh6 26.f5! Bh7

Késő bánat. 26...Bxh5?-re a 27.Hg4 Bxh1 28.Hf6+ Kh8 29.Bxh1 igen tetszetős matt!

 

27.Hg4

Oly természetesnek tűnő támadólépés, mégis sötétnek lehetőséget adott, hogy "összedrótozza" oly tragikusnak tűnő állását. Carlsen a parti után sajnálta, hogy nem az intuíciójára „hallgatott”. 27.f6! Hd5 (27...Hf5 28.Hf3 g6 29.Hg5) 28.Hg4 g6 (28...Kh8 29.Fg5) 29.c4 Hb6 30.Hh6+ Fxh6 31.hxg6 fxg6 32.Bxg6+ Kf7 33.Bgxh6 Bxh6 34.Bxh6 Bf8 35.Bh7+ Kxf6 36.Bxc7 Bf7 37.Bxf7+ Kxf7 38.Kc2 volt a jó folytatás.

27...Kh8 28.f6 Hg8

Valószínűtlennek tűnt, hogy a sötét haderő teljes passzivitása mellett világos akciója ne érjen célt. Magnus elgondolkodott, riválisának már csak 10 perce maradt és a lépésenkénti 30-30 másodperc.

 

29.fxg7+

Megkönnyebbülést jelentett sötétnek. 29.h6 gxf6 (29...Hxf6 30.Hxf6 gxf6 31.Be1 f5 32.Kc2 f6 33.d4) 30.Bf1 Be8 31.Fe3 c5 32.c4 volt az egyik lehetséges terv. Számításba jött a 29.Fg5 gxf6 (29...Be8 30.Bh2 Be6 31.Bf1) 30.Hxf6 Bg7 31.Hd5 c6 32.Hf4 folytatás. (32.h6 Bxg5 33.Bxg5 cxd5 34.Bf5 f6 35.h7 Hh6 36.Bxf6 Kxh7 37.d4)

29...Bxg7 30.Fe3 c5 31.Ff4 Be8

Caruana gyorsan húzott, míg Carlsen ideje vészesen fogyott, de megoldást nem talált, csak másfél perce maradt.

32.He3 Bxg1+ 33.Bxg1 Be6

 

34.Hd5 Hf6 35.Hc7 Be2 36.Hb5 Be6 37.Bf1?!

 

37...Kg8 38.Hc7 Be2 39.Hb5 Be6 40.Hc7 Be2 41.Hb5

Caruana rövid ideig nézegette a játszmalapot, döntetlent igényelhetett volna következő bástyalépésével, de végül csak megszületett a békekötés.

41...Be6 és döntetlen

Anand,V (2768) - Griscsuk,A (2766)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.0-0 Hf6 5.d3 d6 6.c3 a6 7.a4 Fa7 8.Be1 0-0 9.h3 h6 10.Hbd2 Be8 11.Hf1 Fe6 12.Fxe6 Bxe6 13.Fe3 Fxe3 14.Hxe3 d5 15.Vc2 a5 16.Bad1H Vd7 17.Vb3 Bd8 18.exd5 Hxd5

 

19.d4 exd4 20.Hxd5 Vxd5 21.Vxb7 Bxe1+ 22.Bxe1 dxc3 23.bxc3 Vd6 24.Vb5 g6 25.Hd4 Hxd4 26.cxd4 Vb4 27.Be8+ Bxe8 28.Vxe8+ Kg7 29.Ve5+ Kg8 30.Ve8+ Kg7 31.Ve5+ Kg8 32.Ve8+ Kg7 és döntetlen

Karjakin,S (2773) - Mamedgyarov,S (2801)
Szicíliai védelem [B81]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.h3 e6 7.g4 h6 8.Fg2 g5 9.Fe3 Hbd7 10.Ve2 He5 11.0-0-0 Hfd7 12.h4 Bg8 13.hxg5 hxg5 14.Kb1 b5

 

15.f4

A tavalyi St. Louis-i rapidversenyen Leinier Dominguez Perez a [15.a3 Fb7 16.Fc1 Bc8 folytatást választotta Garri Kaszparov ellen, világos lassúsága büntetést kapott.

15...gxf4 16.Fxf4 Fb7

Hiba 16...Bxg4?! a 17.Hc6! lehetőség miatt.

17.g5 Vb6 18.Bh7 0-0-0 19.Fe3 Va5 20.Bf1

 

20...Bg7! 21.Bxg7 Fxg7 22.g6 Hxg6 23.Bxf7 Fxd4 24.Fxd4 Hge5 25.Bf2 Vb4 26.Fe3 Hc4 27.Fc1 Kb8 28.Hd1 Bc8 29.b3 Ha3+ 30.Fxa3 Vxa3 31.Fh3 Hc5 32.e5

 

32...Fe4 33.Ve3! S

zergej Karjakin időzavarban volt, de nem nézte el Sahriyar Mamedgyarov fenyegetését.

33...Hd3!? 34.Bf7

Az orosz sakkozó nem akart remizni a 34.Bh2 Hb4 35.Hc3 Bxc3 36.Vxc3 Hd5 37.Vd2 b4 38.Ka1 Hc3 39.Vxd6+ Kb7 40.Vd7+ változatban.

34...Vc5 35.Vxc5 Hxc5 36.exd6 Bd8 37.Hc3 Bxd6 38.Kb2 Fc6 39.a3 Hb7 40.Bh7 Hc5 41.Bh6 Kc7

 

42.b4 He4 43.Bxe6 Bxe6 44.Fxe6 Hxc3 45.Kxc3 Kb6 46.Kd4 a5 47.Fd5 Fe8 48.bxa5+ Kxa5 49.Kc5 Fg6 50.c3 Fd3 51.Fc6 Fe2 52.Fd7 Fd3 53.Fc6 Fe2 54.Fd7 Fd3 55.Fc6 Fe2 56.Fd7 és döntetlen

Aronjan,L (2767) - So,W (2780)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.g3 Fe7 5.Fg2 0-0 6.0-0 dxc4 7.Vc2 a6 8.a4 Fd7 9.Vxc4 Fc6 10.Ff4 Fd6 11.Hc3 Fxf4 12.gxf4 a5 13.e3 Hbd7 14.Kh1 Ba6 15.Bg1 Bb6 16.Ve2 He4 17.Vc2 f5 18.Hxe4 Fxe4 19.Vc3 Fxf3 20.Fxf3

 

20...Hf6 21.Vxa5 Bxb2 22.Bg2 Hd5 23.Fxd5 exd5 24.Vc3 Bb6! 25.a5 Bb5 26.Bg5 Bf6 27.Vc2 g6 28.h4 Ve7 29.h5 Ve4+ 30.Vxe4 dxe4 31.Bgg1 c5 32.dxc5 Bxc5 33.Bab1 Bxa5 34.Bxb7 Bfa6 35.Bbb1 Kg7

 

36.Kg2 Ba7 37.Bh1 h6 38.Kg3 B5a6 39.Kh4 gxh5 40.Kxh5 Bg6 41.Bhg1 Bxg1 42.Bxg1+ Kh7 43.Bg6 Ba1! 44.Bxh6+ Kg7 45.Bb6 Bg1! 46.Kh4 Kf7 47.Kh3 Bg8 48.Kh2 Ke7 49.Bh6 Kf7 50.Bh3 Kf6 51.Bg3 Bh8+ 52.Kg2 Ba8 53.Bh3 Bg8+ 54.Kf1 Ba8 55.Bh6+ Ke7 56.Bc6 Ba1+ és döntetlen

Vachier-Lagrave,Me (2779) - Nakamura,H (2777)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.c3 Hf6 5.d3 0-0 6.0-0 d5 7.exd5 Hxd5 8.a4 Ff5 9.Hbd2 Hb6 10.Fb5

 

10...Fxd3 11.Be1 e4 12.Hxe4 Fxe4 13.Vxd8 Bfxd8 14.Bxe4 Bd1+ 15.Be1 Bxe1+ 16.Hxe1 a6 17.Fe2 Hd5 18.Hd3 Fa7

 

19.a5 Be8 20.Kf1 He5 21.Hxe5 Bxe5 22.Ba3 Hf6 23.Ff3 c6 24.Bb3 Be7 25.Bb4 h6 26.h4 Kf8 27.g4 Hd5 28.Ba4 Fb8 29.g5 hxg5 30.Fxg5 f6 31.Fd2 Bd7 32.h5 f5 33.Bh4 Kg8 34.c4 Hf6 35.Fc3 Kh7 36.Fxf6 gxf6 37.h6 Fe5 38.Fg2 Kg6 39.h7 Bxh7 40.Bxh7 Kxh7 41.b4 Fc3 42.b5 axb5 43.cxb5 cxb5 44.Fxb7 Fxa5 45.Ke2 b4 46.Kd3 b3 47.Fd5 b2 48.Kc2 Fc3 49.f3 Fe5 50.Kb1 f4 51.Fa8 Kh8 52.Fd5 Kg7 53.Fa8 Kh8 54.Fd5 Kg7 55.Fa8 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carauna legyőzte Karjakint, félpontos előnnyel játszhatja Carlsen ellen a szuperderbit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louis-ban zajló 6. Sinquefield Cup hatodik fordulójában Fabiano Caruana könnyű győzelmet ért el Szergej Karjakinnal szemben. Az amerikai világbajnoki kihívó a 30. lépésben fogadhatta a sereghajtó orosz nagymester gratulációját. Az orosz Alekszandr Griscsuk nyerőesélyt szalasztott el Magnus Carlsennel szemben, a norvég világbajnok félpontos hátránnyal várhatja Fabiano Caruana elleni presztízsrangadóját, a londoni világbajnoki döntőjük előtt utoljára mérkőznek meg. Kölcsönös hibák jellemezték az amerikai Hikaru Nakamura és az örmény Levon Aronjan négybástyás végjátékát, döntetlen lett a vége. Pontosztozkodás született az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és a francia Maxime Vachier-Lagrave, valamint az amerikai Wesley So és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand partiban.

 

A 6. Sinquefield Cup hetedik fordulós szuperrangadó, Magnus Carlsen elleni csatája előtt a világbajnoki kihívó Fabiano Caruana félpontos előnyt szerzett. 2016-ban a moszkvai világbajnok-jelölti döntőben az amerikai nagymester és Szergej Karjakin az első helyért, a világbajnoki kihívói jogért kiélezett küzdelmet vívott. A versengés az utolsó fordulóban dőlt el Karjakin javára. 2010-ben a Corus tornán viaskodtak először, azóta még 33-szor mérkőztek meg.

A Grand Chess Tour 2017 sorozat befejező tornáján győztes Caruana egyik „áldozata” éppen Karjakin volt. Az idei Tata Steel viadalon Szergej Karjakin megadásra kényszerítette Fabiano Caruanát. A berlini világbajnok-jelölti döntőben Karjakin katasztrofális rajtja után a második félidőben tört előre, az első körben remiztek, a második partiban az orosz nagymester győzött. Caruana a stavangeri viadalon vágott vissza, összesítésben 6-4-re vezetett.

 

St. Louis-ban Fabiano Caruana könnyű győzelmet aratott, Szergej Karjakin nehezen oldotta meg haderejének fejlesztését, jelentős volt térhátránya. Hátrányos állásban vesztőt húzott, már a 30. lépésben feladásra kényszerült.

 

Levegőben lógott a meglepetés, Alekszandr Griscsuk nyerőesélyes állást rontott remire a túlzott kockázatot vállaló Magnus Carlsennel szemben. Tizennegyedszer csatáztak, a norvég világbajnok 4-1-re vezetett. Griscsuk egyetlen győzelmét három éve n a 3. Sinquefield Cup-on érte el. A királyindiai védelem ritkább változatában Carlsen 12…Hc2-vel újított, de elképzelése zátonyra futhatott volna, ha Griscsuk nem cseréli le sötéten mozgó futóját, illetve a lépésismétlést követően 26.Vd3 helyett megjátssza a 26.a4 lehetőséget. Griscsukot nagyon bosszantotta a nagy esély elpuskázása.

 

Hikaru Nakamura és Levon Aronjan összecsapásai mindig kiélezett küzdelmeket hoztak. Ennek ékes bizonyítéka, hogy 21 döntetlen mellett 20 partiban is döntés született, Aronjan 14-6-ra vezetett. Utolsó tizenegy játszmájukból Aronjan hármat nyert meg, a moszkvai vb-jelölti döntőben és kétszer St. Louisban mért vereséget Nakamurára.

Az angol megnyitású játszmában Nakamura előnybe került, kecsegtető négybástyás végjátékot játszhatott. Az érdekes végjátékban mindketten hibáztak, egy pillanatban az örmény nagymester is szép reményeket táplálhatott, majd az amerikai sakkozó hagyott ki nyerést. A remek csata végül döntetlennel fejeződött be.

Tizennyolcadszor küzdött meg Sahriyar Mamedgyarov és Maxime Vachier-Lagrave. Meglepőnek tűnik, hogy Mamedgyarov 6-1-re vezetett a partijuk előtt. Egy hónapja Bielben az azerbajdzsáni nagymester az első játszmát megnyerte, a másodikban remizett francia riválisával. MVL egyetlen győzelmét 2013-ban Bilbaóban, a Masters viadalon aratta.

Vachier-Lagrave nem tágított kedvenc Grünfeld védelmétől, Mamedgyarov a korai vezércsere után egy pillanatban bajba is kerülhetett volna. A döntetlennek az azerbajdzsáni sakkozó örülhetett, a címvédő hatodszor remizett.

A London Chess Classic 2017 tornán a címvédő Wesley So sötéttel győzte le a 48. születésnapját ünneplő exvilágbajnokot, Viswanathan Anandot. Kilenc döntetlen és 1-1 mellett játszották tizenkettedik partijukat. Anandnak meg kellett küzdenie a remiért, a gyaloghátrányos végjátékban a különböző színű futók jelentették számára a hatodik fél pontját.

 

A 6. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2777) - Levon Aronjan (örmény, 2767) döntetlen (Angol megnyitás, 68)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2801) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2779) döntetlen (Grünfeld védelem, 44)

Fabiano Caruana (amerikai, 2822) - Szergej Karjakin (orosz, 2773) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 30)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2766) - Magnus Carlsen (norvég, 2842) döntetlen (Királyindiai védelem, 34)

Wesley So (amerikai, 2780) - Viswanathan Anand (indiai, 2768) döntetlen (Vezércsel, 66)

 

6. Sinquefield Cup Saint Louis (USA), 2018. augusztus 17-28.

kat. XXII (2788)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2822

*

½

½

½

.

½

.

.

1

1

4

2902

2.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2801

½

*

½

½

.

½

.

1

½

.

2838

3.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2766

½

½

*

.

½

½

.

.

1

½

2856

4.

Levon Aronjan

g

ARM

2767

½

½

.

*

½

.

½

.

½

1

2854

5.

Magnus Carlsen

g

NOR

2842

.

.

½

½

*

½

½

½

.

1

2829

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2779

½

½

½

.

½

*

½

½

.

.

3

2796

7.

Viswanathan Anand

g

IND

2768

.

.

.

½

½

½

*

½

½

½

3

2786

8.

Wesley So

g

USA

2780

.

0

.

.

½

½

½

*

½

½

2733

9.

Hikaru Nakamura

g

USA

2777

0

½

0

½

.

.

½

½

*

.

2

2659

10.

Szergej Karjakin

g

RUS

2773

0

.

½

0

0

.

½

½

.

*

2597

 

A 7. forduló párosítása:

Levon Aronjan - Wesley So

Viswanathan Anand - Alekszandr Griscsuk

Magnus Carlsen - Fabiano Caruana

Szergej Karjakin - Sahriyar Mamedgyarov

Maxime Vachier-Lagrave - Hikaru Nakamura

Griscsuk,A (2766) - Carlsen,M (2842)
Királyindiai védelem [E60]

1.Hf3 Hf6 2.g3 g6 3.Fg2 Fg7 4.c4 0-0 5.d4 d6 6.0-0 c5 7.d5 b5 8.cxb5 a6 9.bxa6 Ff5 10.Hfd2 Hxa6 11.Hc3 Hb4 12.Hc4

 

12...Hc2

Magnus Carlsen mindenkit meglepett lépésével. Jól ismert a 12...Fc2 13.Vd2 Fb3 14.Ha3 Fxd5 15.Hxd5 Hfxd5 16.Hc4 változat.

13.g4

Számításba jött a 13.Bb1 Hd4 14.e4 Fg4 15.Vd3 választás is.

13...Hxg4 14.e4 Hxa1 15.exf5 Fxc3? Magnus Carlsen jobban játszhatott volna a 15...He5 16.Hxe5 Fxe5 17.Fh6 Fxc3 18.bxc3 Bxa2 folytatással.

16.bxc3 Hf6 17.Ve2 Be8

A világbajnok elnézhette, hogy 17...Ba4-re 18.Fh6 Hc2 (18...Be8 19.fxg6 hxg6 20.Bxa1) 19.Fxf8 Kxf8 20.Hb2 nyert volna.

18.Fg5 Vd7 19.fxg6 hxg6

 

20.Bxa1

Figyelmet érdemelt a 20.Hb6 Vf5 21.Hxa8 Vxg5 22.Hc7 Bc8 23.Vxe7 Hc2 24.a4 folytatás.

20...Vf5 21.Fxf6?!

Alekszandr Griscsuk a játszma után meglehetősen bánatosan elemzett, sajnálta az eltékozolt nagy esélyt. 21.h4 Ba4 22.a3 Vg4 23.Vxg4 Hxg4 24.Ff1 remek lehetőséget adott volna.

21...Vxf6 22.Vf3 Vh4! 23.Ve4 Vf6 24.Vf3

Alekszandr Griscsukot lassan időzavar fenyegette. 24.a4! Vxc3 25.Ba3 Vc1+ 26.Ff1 Beb8 27.Ve3 Vxe3 28.Hxe3 Bb4 érdekes végjátékhoz vezetett volna, világos előnyéhez kétség sem férhet.

24...Vh4 25.Ve4 Vf6

 

26.Vd3? Beb8 27.a3 Bb3 28.Bc1 Ba4 29.Vc2

 

29...Vf4! 30.Vxb3 Vxc1+ 31.Ff1 Vg5+ 32.Fg2 Vc1+ 33.Ff1 Vg5+ 34.Fg2 Vc1+ és döntetlen

Caruana,F (2822) - Karjakin,S (2773)
Nimzoindiai védelem [E20]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.g3 0-0 5.Fg2 d5 6.Hf3 dxc4 7.0-0 Hc6 8.Va4 Fd7 9.Fg5 a5 10.Fxf6 Vxf6 11.a3 Fxc3 12.bxc3 Vd8 13.Vxc4 a4 14.Hd2 Ha5 15.Vb4 Ba7 16.Bab1 b6 17.e3 Fc6 18.Fxc6 Hxc6 19.Vb5 Va8

 

20.c4 Bd8 21.Bfc1 e5 22.d5 Hb8 23.c5 Ba5

 

24.Vb2! Vxd5 25.cxb6 cxb6 26.Hc4 Bc5 27.Vxb6 f6?

Hátrányos állásban Szergej Karjakin vesztőt húzott.

28.Bd1 Vxd1+ 29.Bxd1 Bxd1+ 30.Kg2 és sötét feladta

Mamedgyarov,S (2801) - Vachier-Lagrave,M (2779)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Va4+ Vd7 8.Fb5

A Tradewise idei gibraltári versenyén Hikaru Nakamura a 8.Vb3 0-0 9.Hf3 c5 10.Fe3 b6 11.Bd1 Vc7 12.Fe2 Hd7 13.e5 e6 14.h4 Fb7 15.h5 változatot játszotta meg MVL ellen.

8...c6 9.Fd3 0-0 10.Hf3 c5 11.Vxd7 Fxd7 12.Bb1 b6 13.Fe3

 

13...Bd8 14.0-0

Számításba jött a 14.Ke2 Fg4 15.dxc5 bxc5 16.Fxc5 Hd7 17.Fd4 Hb6 18.Bb4 folytatás.

14...Fa4 15.Bfc1 e6 16.h3 Hd7 17.Fa6 Fc6 18.Hd2 Hb8 19.Fb5 Fxb5 20.Bxb5 Ha6

 

21.e5 Hc7 22.Bbb1 Hd5 23.Fg5 Bd7 24.He4 h6 25.Fd2 cxd4 26.cxd4 Bad8 27.g4 g5 28.Bc4 Hf4 29.Fxf4 gxf4 30.Bbb4

 

30...f3

MVL a 30...a5 31.Bxb6 Bxd4 32.Bxd4 Bxd4 33.Hf6+ Fxf6 34.exf6 Kh7 folytatásban jelentős előnyt érhetett volna el.

31.Hf6+ Fxf6 32.exf6 Kh7 33.Kh2 Kg6 34.Kg3 Bd6 35.Bc7 Bxd4 36.Bxd4 Bxd4 37.Bxa7 Kxf6 38.Bb7 Ba4 39.Bxb6 Bxa2 40.Kxf3 Ba3+ 41.Kg2 Ba2 42.Kf3 Ba3+ 43.Kg2 Ba2 44.Kf3 és döntetlen

Nakamura,H (2777) - Aronjan,L (2767)
Angol megnyitás [A29]

1.c4 Hf6 2.Hc3 e5 3.Hf3 Hc6 4.g3 d5 5.cxd5 Hxd5 6.Fg2 Fc5 7.0-0 0-0 8.Hxd5 Vxd5 9.d3 Vd8

Levon Aronjan új ötlete a sokat játszott változatban.

10.Fe3 Fxe3 11.fxe3

 

11...e4 12.dxe4 Ve7 13.Vc2 Fg4 14.Bac1 Bad8 15.h3 Fc8 16.a3 Bde8 17.e5 h6 18.Vc5 Vxc5 19.Bxc5 He7 20.Bxc7 Hd5 21.Bc5 Hxe3 22.Bfc1 Bd8 23.B1c3 Hxg2 24.Kxg2 Ff5 25.Bc7 Fe4 26.Kf2 Bfe8 27.B3c4 Fxf3 28.Kxf3 Bxe5

 

29.Bxb7

Aronjan szemszögéből a bástyavégjáték reménytelennek látszott.

29...Bd2 30.e3 g5 31.Bd4 Bc2 32.Bdd7

Nakamura nem könnyű választás előtt állt. 32.e4 Be6 33.Bd5 Kg7 34.Bf5 Kg6 35.Bfxf7 Bxb2 36.Bg7+ Kf6 37.Bbf7+ Ke5 38.Bf5+ Kd6 39.Bd5+ Kc6 40.Bd3 Bf6+ 41.Kg4 Be2 42.Bxa7 Bxe4+ 43.Kh5 jó esélyt biztosított volna. 32.Bd6 a5 33.Bf6 Bd2 34.Kg4 Bxe3 35.Bbxf7 is kecsegtető volt.

32...Bf5+ 33.Ke4 Bf6 34.Bb8+?! Kg7 35.Bxa7 Be6+ 36.Kf3 Bf6+ 37.Ke4 Be6+ 38.Kd3

 

38...Bg2 39.g4 Bg3 40.Bbb7 Bexe3+ 41.Kc2 Bef3 42.a4 Bxh3 43.a5 Bh4 44.a6 Bxg4 45.Ba8

45...Ba4?!

A négybástyás végjátékban mindketten hibáztak. Aronjan a 45...Bg2+ 46.Kb1 Bf1+ 47.Ka2 Bg4 48.a7 Ba4+ 49.Kb3 Bfa1 50.Kc3 g4 megőrizte volna az esélyt.

46.a7 g4?

Komoly hiba. 46...Bf1 47.b4 h5 48.b5 h4 49.Bbb8 Bfa1 50.b6 h3 51.Bh8 B1a2+ remi lett volna.

47.Bc8 g3 48.a8V Bxa8 49.Bxa8 h5 50.Bbb8 Kf6

 

51.Bg8?

Nakamura az 51.Bb4 Bf2+ 52.Kd3 Bh2 53.Ke3 h4 54.Bf4+ Kg7 55.b4 h3 56.Ba1 folytatásban nyerhetett volna.

51...h4 52.Ba6+?

Az utolsó hiba, 52.Ba3! Bf2+ 53.Kd3 Bxb2 54.Ke4 Bh2 55.Kf3 nyerőesélyt adott.

52...Ke7! 53.Bh6 Bf2+ 54.Kd3

 

54...Bh2! 55.Ke4 g2! 56.Ke5 h3 57.Bc6 f6+! 58.Kd5 Kf7 59.Bg3 Bh1 60.Bc7+ Kf8 61.Bc8+ Kf7 62.Bc7+ Kf8 63.Ke6 Be1+ 64.Kxf6 Bf1+ 65.Ke6 Be1+ 66.Kf6 Bf1+ 67.Ke6 Be1+ 68.Kf6 és döntetlen

So,W (2780) - Anand,V (2768)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 c5 7.dxc5 Fxc5 8.cxd5 Hxd5 9.Hxd5 exd5 10.a3 Hc6 11.Fd3 Fb6 12.0-0 Fg4 13.h3 Fh5 14.Fb1 d4 15.Vd3 Fg6 16.e4 Be8 17.Be1 Ve7 18.Vb5 f6 19.Hh4 Ff7

 

20.Hf5 Vc5 21.Ve2 He5 22.Fxe5 Vxe5 23.Fd3 Fg6 24.Vd2 Fxf5?!

 Az exvilágbajnok a cserével hátrányba került.

25.exf5 Vd5 26.Vc2 Kf8 27.Be6 Bxe6 28.fxe6 g6 29.Be1 Be8 30.Fc4

 

30...d3 31.Vxd3 Vxd3 32.Fxd3 Ke7

A különböző színű futók biztosítják az exvilágbajnok hatodik döntetlenét.

33.Fc4 Bd8 34.Be2 Fa5 35.b4 Bd1+ 36.Kh2 Fc7+ 37.g3 Bc1 38.Fa2 Bc3 39.a4 Fd6 40.b5 Ba3 41.Fd5 b6 42.Ba2 Bxa2 43.Fxa2 f5 44.Kg2 Fe5 45.g4 fxg4 46.hxg4 h5 47.gxh5 gxh5 48.Kh3 Ff6 49.Fc4 Kd6 50.Kg3 Ke7 51.Kf4 h4 52.Kg4 Kd6 53.f3 Ke7 54.f4 Kd6 55.Kf5 Ke7

 

56.Ff1 Fa1 57.Fh3 Ff6 58.Fg4 Fa1 59.Ke4 Kd6 60.Fh3 Fb2 61.Kd3 Ff6 62.Kc4 Fe7 63.Kd4 Ff6+ 64.Kc4 Fe7 65.Kd4 Ff6+ 66.Kc4 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Komment 0 | Reblog! 0 |

A sakkolimpia előtt szombattól rendezik meg az orosz szuperbajnokságojat

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Batumiban szeptember 23. és október 5. között megrendezésre kerülő 43. sakkolimpia előtt az orosz olimpikonok nagy kihívás előtt állnak, hazai riválisaikkal szemben kell bizonyítaniuk, hogy a szakvezetés jól döntött a csapatok összeállításakor. A férfi válogatottból hárman is játszanak az augusztus 25-én Szatkában) kezdődő 12 résztvevős 71. szuperbajnokságon, Jan Napomnjacsij, Dmitrij Jakovenko és Nyikita Vityjugov. A 68. női szuperbajnokságon a komplett válogatott játszik, Alekszandra Kosztenjuk, Valentyina Gunyina, Alekszandra Gorjacskina, Natalija Pogonyina és Olga Girja. A 2012-ben meghirdetett „Sakk a múzeumban” program keretében a Magnezit Kultúrpalotában rendezik meg a viadalokat.

 

Jan Nepomnjacsij vezeti a rajtlistát

A férfi orosz ranglista első tíz helyezettjéből öten is játszanak a Szatkában szombaton kezdődő 71. szuperbajnokságon. A címvédő nyolcszoros bajnok Peter Szvidler a 6. Sinquefield Cup egyik kommentátora, nem gyarapíthatja elsőségeinek számát. A rajtlistát Jan Napomnjacsij vezeti, aki 2010-ben rájátszásban szerzett bajnoki címet, Szergej Karjakint győzte le. 2013-ban ezüstérmes lett, Peter Szvidlertől kapott ki.  A hat esztendő után ismét olimpikon Dmitrij Jakovenko  2006-ban, 2008-ban és 2012-ben is rájátszott, a bajnoki cím hiányzik a gyűjteményéből. Nyikita Vityjugov tavaly a „pótvizsgán” maradt alul Peter Szvidlerrel szemben. A résztvevő közül Dmitrij Andrejkin 2012-ben, Jevgenyij Tomasevszkij 2015-ben győzött.

A három olimpikonnak, Nepomnjacsijnak, Jakovenkónak és Vityjugovnak elsősorban Vlagyimir Fedoszejev és Daniil Dubov lehet a legnagyobb ellenfele. Dubov tavaly bronzérmes volt, az Abu Dhabi Masters megnyerésével bizonyította jó formáját, ezen a versenyen Rapport Richárd ötödikként végzett.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Jan Nepomnjacsij 2768

Dmitrij Jakovenko 2748

Nyikita Vityjugov 2730

Dmitrij Andrejkin 2710

Vlagyimir Fedoszejev 2707

Jevgenyij Tomasevszkij 2702

Daniil Dubov 2691

Erneszto Inarkijev 2690

Denisz Hiszmatullin 2634

Mihail Kobalija 2619

Alekszej Szarana 2613

Grigorij Oparin 2609

 

Címvédő a kétszeres bajnok Alekszandra Gorjacskina

A 68. női szuperbajnokságon a komplett válogatott játszik, Alekszandra Kosztenjuk, Valentyina Gunyina, Alekszandra Gorjacskina, Natalija Pogonyina és Olga Girja összeállítású együttesük Bakuban nagy meglepetésre címvédőként csak negyedik lett. A sorsdöntő rangadót az utolsó fordulóban elvesztették a kínai csapattal szemben. Az ötös ismét bizalmat kapott és Batumiban vezetik is a rajtlistát. A rajtlistát vezető exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk 2005-ben és 2016-ban diadalmaskodott. Címvédőként Alekszandra Gorjacskina játszik, két év után nyert ismét. Valentyina Gunyina háromszoros bajnok, 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben ünnepelték győztesként. Natalija Pogonyina 2012-ben remekelt.

A jelenlegi ranglista első tíz helyezettjéből csak a második Katyerina Lahno és a tizedik Irina Turova hiányzik, Anasztaszia Bodnaruk, Alina Kaslinszakaja és Galljamova mellett a 17 éves Polina Suvalova lehet az olimpikonok legnagyobb riválisa.

A bajnokságok összesített díjalapja 9 millió rubel (cca. 37 millió forint), a győztesek még egy-egy Renault Kaptur gépkocsit is kapnak ajándékba. Az első helyen előálló holtversenyt rájátszás döntené el. A kitűnő mezőnyű bajnokságokat látva nem kis szomorúsággal jegyzem meg, hogy 2013 óta hazánkban körmérkőzéses férfi bajnokságot nem rendeztek, a nők 2016-ban mérték össze utoljára erejüket.

Szatka mintegy 190 kilométerre van Cseljabinszktól,  a város legfontosabb iparága a magnezit és más ércek kivonása a fémfeldolgozó üzemekkel az érc feldolgozásához. 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog