Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dubajban ma kezdődik Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij 14 játszmás világbajnoki döntője

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Óriási érdeklődés előzi meg a Dubajban ma kezdődő sakkvilágbajnoki döntőt, a címvédő norvég Magnus Carlsen és a kihívó, az orosz Jan Nepomnjacsij 14 játszmás páros mérkőzését. Carlsen 2013-ban Csennajban az indiai Viswanathan Anand elleni 6,5-3,5-ös győzelemmel hódította el a világbajnoki címet, majd egy évvel később Ananddal szemben Szocsiban sikerrel megvédte trónusát, 6,5-4,5-re nyert. Öt éve New Yorkban az orosz Szergej Karjakin támadását verte vissza, 6-6 után a rájátszásban győzött, összesítésben 9-7-tel 26. születésnapján ünnepelhette címvédését. Három esztendeje Londonban az amerikai Fabiano Caruana ellen 12 döntetlen után a rapid rájátszásban ismét diadalmaskodott, összesítésben 9-6-ra nyert. Jan Nepomnjacsij a Jekatyerinburgban megrendezett, a koronavírus-járvány miatt a félidőben megszakított, majd egy év után folytatódott 8 fős világbajnok-jelölti döntőn elért első helyével harcolta ki a kihívói jogot. Magyar idő szerint a játszmák 13 óra 30 perckor kezdődnek, Nepomnjacsij lesz a világos a mai első partiban.

A világbajnoki döntő mindig a sakkozás kiemelt eseménye volt, ötvenháromszor páros mérkőzésen, háromszor versenyen dőlt el a világbajnoki cím sorsa. A dubaji párharcban a világranglista első és negyedik helyezettjének csatáját láthatjuk.

A november 1-től érvényes világranglistát Magnus Carlsen 2855 ponttal vezeti, Jan Nepomnjacsij 2782 ponttal kezdi a finálét. Szeptemberben együtt játszottak a stavangeri Altibox Norway Chess viadalon, a világbajnok az első félidőben gyengélkedett, végül megnyerte a viadalt, míg Nepomnjacsij a finisben hibát hibára halmozott.  

A dubaji döntőig Carlsen és Nepomnjacsij csak tizenhárom klasszikus játszmában mérkőzött meg, Nepomnjacsij 8 döntetlen mellett 4-1-re vezet! 2002-ben a korcsoportos Európa-bajnokságon, majd egy év múlva a korcsoportos vb-n is Nepomnjacsij győzött. 2011-ben a Tata Steel Chess viadalon az orosz nagymester harmadszor nyert, 2017-ben a Grand Chess Tour londoni fináléjában is Nepomnjacsij volt eredményes. Magnus Carlsen egyetlen győzelmét 2019-ben Zágrábban aratta a GCT sorozat  első klasszikus tornáján. A rapid-és villámpartikban Carlsen dominált, 32 döntetlen mellett 22-10-re vezet.

A játéknapok: november 26, 27, 28, 30, december 1, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11. 12, 14.  Az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 8. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, 30-30 másodperc bónuszidő is a nagymesterek rendelkezésére áll.

Döntetlen, 7-7 esetén december 15-én rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók. Kétmillió euró a díjalap, a győztes a  hatvan százalékát kapja, amennyiben a párharc csak a rájátszásban fejeződne be, akkor 55-45 arányban osztoznak a díjalapon.

Magnus Carlsen fantasztikus pályafutása Wijk aan Zee-ben kezdődött

A sakkozás 16. világbajnoka 1990. november 30-án Tønsbergben született. Pályafutásának első nagy állomása  2004-ben a Wijk aan Zee-i Corus sakkfesztivál „C” nagymesterversenye volt. A záróünnepségén nagy ováció köszöntötte  a 13 éves norvég sakkozót. A 14 résztvevős tornán nyolcadiknak rangsorolták, kilenc győzelemmel, egy vereséggel és három döntetlennel 10,5 ponttal nyerte meg a viadalt. Megcsodáltuk érett játékát, első nagymesteri normáját teljesítette. 

A „sakkozás Mozartja” Wijk an Zee-i sikere után egyre több versenyre kapott meghívást. Kitűnő memóriája, remek kombinációi, élvezetes játéka, szerény magatartása rendkívül népszerűvé tette a versenyszervezők és rendezők körében. Reykjavíkban nagyszabású rapidversenyen az első fordulóban teljesült nagy álma, megmérkőzhetett a „királlyal”, Garri Kaszparovval. Az első partit elremizte, a másodikban kikapott, de nagyon mérges volt, mert látványos hibát követett el. Kaszparov elismeréssel szólt játékáról, a legnagyobb tehetségnek nevezte. Nem véletlen, hogy rövidesen a sakkvilág legfiatalabb nagymestereként köszönthették. Egyre erősebb tornákon játszott, állta a sarat, szélesítette megnyitási repertoárját, javította technikáját, növelte Élő-pontjait, a szaksajtó újabb és újabb sikereiről lelkendezett 2005-ben, a Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán sorban vette az akadályokat, s óriási szenzációként 15 évesen világbajnokjelölt lett!
 

Pályafutása első szuperversenyein – Moszkva, Wijk aan Zee – még kissé megilletődötten sakkozott, de a Morelia-Linares tornán Magnus már Viswanathan Anand legnagyobb riválisa volt. Versenyfutásukat a 10. forduló döntötte el, Anand szépségdíjas partiban másodszor is legyőzte norvég riválisát.

A 16 éves Carlsen a világbajnok-jelölti párharcban ádáz küzdelemben vesztett az örmény Levon Aronjannal szemben. Átlépte a 2700 Élő-pontos határt, a Világkupán, Hanti-Manszijszkban az elődöntőben a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól szenvedett vereséget.

A 2008-as Wijk aan Zee-i tornán, a váratlan fordulatok viadalán nagyszerű versenyzői erényeket csillogtatott meg, vesztett két partit – Lékó Pétertől és Viswanathan Anandtól kapott ki –, de nyert ötöt. Holtversenyes első helyéről a nagy riválisok is elismerően nyilatkoztak. Morelia-Linaresben, a sakktörténelem egyik legharcosabb versenyén  Carlsen folytatta remeklését. Három vereségét öt győzelemmel ellensúlyozta, a győztes Anand mögött félpontos hátránnyal lett második.

Kaszparov vette át edzéseinek irányítását

Sokáig féltve őrzött titokként kezelték, a norvég VG újság közölte elsőként a szenzációs hírt, hogy a sakkozás legendás világbajnoka, 2005-ben az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov lett Magnus edzője. Moszkvában kezdték a munkát, nyáron Horvátországban két hétig készültek, Norvégiában folytatták a közös elemzéseket. A hathónapos együttes munka meggyőzte Kaszparovot: Magnus fiatal kora ellenére már nagyon közel van a csúcshoz, a nagy bajnokokra jellemző tulajdonságokkal bír.

Mintegy másfél év után 2009 őszén újra tornagyőztes. Nankingban a 18 esztendős norvég nagymester lenyűgöző teljesítménnyel ért el bámulatos eredményt, két és félpontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt. Megnyitási repertoárján meglátszott Kaszparov hatása. Új nyitásokat is játszott, régebbieket sikeresen megújítottak, jól játszható pozíciókat kapott, az esélyeket szinte tökéletesen használta ki, hat győzelmet aratott. Carlsen átlépte a 2800 Élő-pontos bűvös határt, teljesítményének performance-pontszáma 3002 volt. Londonban a norvég titán remek tornagyőzelemmel zárta az esztendőt. Első alkalommal választották az év sakkozójává.

Már világranglista-vezetőként kezdte szép sikerrel a 2010-es évet. Wijk aan Zee-ben Carlsen  jól játszott, fél ponttal megelőzte Vlagyimir Kramnyikot és Alekszej Shirovot, fölényes diadalt aratott a báznai szuperversenyen, kétpontos előnnyel nyert. Londonban több győzelmének köszönhetően másodszor is tornagyőztesként ünnepelték. Tíz hónapon keresztül a sakktörténelem legfiatalabb világranglista-vezetője.

Harmadszor játszott a Grand Slam-döntőn és szereplését siker koronázta, a holtversenyt eldöntő rájátszást megnyerte Vaszilij Ivancsukkal szemben. 2012-ben a Grand Slam-döntőn megvédte elsőségét. Fabiano Caruanával végzett holtversenyben, a rájátszásban legyőzte riválisát.

Moszkvai elsősége, a Grand Slam trófea elnyerése után harmadszor győzött a brit fővárosban. Veretlenül, megnyitásait jól variálva, kevéssé elemzett változatokat is vállalva, esélyeit tökéletesen kihasználva végzett az élen. A norvég zseni Élő-pontszáma alapján megdöntötte Garri Kaszparov korábbi, 2851 pontos világcsúcsát.

Wijk aan Zee-ben másfél pontos előnnyel tornagyőztes, 2872 Élő-pont az új világcsúcs, drámai utolsó forduló a londoni vb-jelölti tornán, Magnus Carlsen a világbajnoki kihívó

Wijk aan Zee-ben a jubileumi 75. tornán,  a Tata Steel szuperversenyen Magnus Carlsen is jubileumot ünnepelt. Tizedszer játszott, szenzációs tornagyőzelmet aratott, másfél pontos előnnyel győzött. A középjátékban rendkívül kreatívan, a végjátékban pedig végtelen türelemmel játszott. Wijk aan Zee-ben hét játszmát nyert, saját rekordját is megdöntötte, 2872-re növelte Élő-pontját.

Londonban drámai utolsó fordulóval ért véget a világbajnok-jelölti verseny, amelyet végül több győzelmének köszönhetően nyert meg és lett az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Norvégiában óriási érdeklődés kísérte szereplését, az újságokban nagy teret szenteltek eredményének. A sakk még fokozódó népszerűségét is szolgálta sikere.

Az orosz Szergej Karjakin nyerte meg a norvég sakktörténelem első szuperversenyét, amelynek megszervezésében Carlsen fontos szerepet játszott. A világbajnoki kihívó az utolsó előtti fordulóban váratlan vereséget szenvedett a kínai Wang Hao-tól,  megszakadt nagy sorozata, Hikaru Nakamurával holtversenyben végzett a második helyen. St. Louisban Magnus a világbajnoki döntő előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos győzött a Sinquefield Cup szuperversenyen.

A világbajnoki döntőn megbirkózott az esélyesség terhével, 6,5-3,5-ös győzelemmel elhódította a világbajnoki címet

A sakkvilág nem titkolt értetlenséggel fogadta, amikor a FIDE a világbajnoki döntő helyszínéül semleges pálya helyett a címvédő indiai Viswanathan Anand szülővárosát, Csennajt jelölte ki. Magnus Carlsen és csapata tiltakozott a döntés ellen, de végül belenyugodtak, hogy Vishyvel Indiában kell megvívnia. A világranglistát fölényesen vezető Carlsen a párharc esélyese volt, de fiatal életkora, a páros mérkőzések terén rutintalansága, Anand közismert remek megnyitási repertoárja óvatosságra intette a 22 éves norvég nagymestert.

A párbaj első két játszmája „árnyékbokszolás” volt, szabadkoztak is a küzdő felek. A harmadik összecsapástól kiéleződtek a csaták. Vishy Anand a harmadik partiban kecsegtető esélyt szalasztott el, Magnus Carlsen a negyedikben hagyott kihasználatlanul lehetőséget. Az ötödik és a hatodik partikban Magnus megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját, míg Vishy két tarthatónak ítélt végjátékban is hibázott.

Carlsen kétpontos vezetésének birtokában nyugodtan remizhetett kettőt, majd a kilencedik játszma bonyodalmai közepette is megőrizte hidegvérét, sorban húzta a legjobb védőlépéseket. Anand döbbenetes hibája eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, érdekes partiban lett döntetlen a befejező összecsapás. Magnus Carlsen a modern sakkozás egyik legnagyobb egyéniségét győzte le, és lett a sakktörténelem második legfiatalabb világbajnoka, csak Garri Kaszparov előzi őt meg pár hónappal.

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2870) – Viswanathan Anand (indiai, 2775) 6,5 – 3,5

(döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Magnus Carlsen világbajnokként első versenyét Zürichben játszotta. A 6 résztvevős szuperverseny a 2801 Élő-pontos átlagával a sakktörténelem addigi legerősebb tornája volt. Villámverseny, klasszikus viadal, majd a rapid torna összesített eredménye alapján győztes lett. Samkirban, a Gasimov emlékversenyen  pályafutása újabb nagyszerű sikerét érte el, egypontos előnnyel végzett az élen.

Hazai pályán balsikerként élte meg, hogy a stavangeri szuperversenyen Szergej Karjakin megismételte előző évi sikerét, Carlsent fél ponttal megelőzve győzött. Dubaiban teljesült a norvég világbajnok célkitűzése, megnyerte a rapid-és a villám-vb-t is, valamennyi műfajban ő lett a király!

Második világbajnoki döntője előtti főpróbája kissé balul sült el, a szenzációs formában sakkozó Fabiano Caruana hárompontos előnnyel győzött a 2. Sinquefield szuperversenyen. A világelső Caruanától elszenvedett vereségét két győzelme nem tudta ellensúlyozni, az olasz nagymester megnyerte első hét partiját!

Szocsiban Magnus Carlsen megvédte világbajnoki címét, Viswanathan Anand ellen 6,5-4,5-re nyert

A Szocsiban megrendezett világbajnoki döntő jóval kiegyensúlyozottabb küzdelmet hozott, mint az egy évvel korábbi összecsapásuk. Magnus Carlsen szerzett vezetést, Vishy Anand azonnal egyenlített. A döntő kritikus partijának a hatodik bizonyult, amikor Vishy óriási esélyt szalasztott el, kiskombinációval nyerőesélyhez juthatott volna. Az elszalasztott lehetőség, az elvesztett parti döntően befolyásolta a párosmérkőzés végső kimenetelét. A 44 éves Vishy Anand megnyitási felkészültségben felülmúlta Magnus Carlsent, aki azonban a sakktábla mellett többször is higgadtságát megőrizve sikerrel megbirkózott a feladattal.

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 6,5 – 4,5

(döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Az immár kétszeres világbajnok Magnus Carlsen 2015-ben is sorban játszotta a szuperversenyeket, kevés kivétellel gyűjtögette az értékesebbnél értékesebb trófeákat. Wijk aan Zee-ben negyedszer győzött, Baden-Badenben megnyerte a rájátszást. Samkirban remekelt, a Gasimov emlékversenyen Anandot egy ponttal előzte meg. Az esztendőt két szép sikerrel zárta. Londonban, a Grand Chess Tour befejező viadalán  hármas holtverseny után a rájátszásban diadalmaskodott, az összetett pontversenyt is megnyerte. Dohában a Qatar Masters nyílt tornáján is az élen végzett.

2016-ban Wijk aan Zee-ben egypontos előnnyel, veretlenül  diadalmaskodott, ötödször ünnepelték győztesként. Pályafutása során először Stavangerben is első lett. Bilbaóban, a Chess Masters Final viadalt is megnyerte. A bakui sakkolimpián nagy meglepetésre az ötödik(!) helyen végzett norvég csapat „vezérevezőse” volt, a rajtlistán csak 12. válogatott vezetésével minden várakozást felülmúlt.

Magnus Carlsen New Yorkban Szergej Karjakinnal szemben megvédte világbajnoki címét. A norvég világelső a klasszikus játszmákban elért 6-6 után a rapid rájátszásban 3-1-re győzött.

Elmaradt a trónfosztás, a címvédő Magnus Carlsen sikerrel birkózott meg a világbajnoki döntő rapid rájátszásának fokozott tétjével. Szergej Karjakin az első és a második partiban még kiharcolta a döntetlent, a másodikban szorongatott helyzetében remek pattképpel menekült meg a vereségtől.

A harmadik ütközetben világossal ismét hátrányba került, sorozatos hibái után simán vesztett. Magnus Carlsen már „könnyű kézzel” játszhatta a negyedik összecsapást, az orosz nagymester kockáztatásra kényszerült. Carlsen tetszetős mattképet varázsolt a táblára, vezéráldozattal nyerte meg a partit, védte meg világbajnoki címét.

Magnus Carlsen aligha képzelhetett el magának szebb születésnapi ajándékot, mint címe megvédését. Nehéz csatában győzte le a párharc előtt sokak által esélytelennek tartott Szergej Karjakint. A címvédő többször is nyerést hagyott ki a harmadik partiban, a kihívó az ötödikben hibázott. Hét döntetlent követően Magnus Carlsen túlzott kockázatokat vállalt, vereségével nehéz helyzetbe navigálta magát. Elkeseredésében még a kötelező sajtótájékoztatóról is elmenekült, ezért díjából öt százalékot levonnak, Karjakin a tízedik párbajban nagy esélyt szalasztott el, remizhetett volna, sokáig kísérteni fogja a nagy kihagyás. Az egyenlítés után Magnus Carlsen már nem kockáztatott, két remi után magabiztosan várta a rapid rájátszást, 26. születésnapján dominált, gyorsabban hozta meg döntéseit. Megérdemelt győzelmet aratott a nehéz pozícióit hihetetlen elszántsággal védő Szergej Karjakinnal szemben!

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) 9 – 7

(döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

2017-ben Magnus Carlsen első szuperversenyét Wijk aan Zee-ben játszotta. A 23 esztendős amerikai Wesley So mögött egypontos hátránnyal másodikként zárta szereplését. Egyetlen vereségét nagy szenzációként Rapport Richárdtól szenvedte el, messze volt legjobb formájától. A világbajnoki döntőre készülés, a nehéz küzdelem sok energiáját emésztette fel.

Baden-Badenben a fantasztikus formában játszó  háromszoros olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan mögött Fabiamo Caruanávaé holtversenyben végzett.

Stavangerben Carlsen újabb presztízsvereséget szenvedett el. Levon Aronjan egypontos előnnyel végzett az élen. A világbajnok a győztestől 2 ponttal elmaradva lett holtversenyben hetedik, egyetlen győzelmét Szergej Karjakin ellen aratta.

A Grand Chess Tour párizsi és leuveni rapid-és villámversenyén is megnyerte az összetett pontversenyt. St. Louisban játszotta az év negyedik szuperversenyét. A győztes Maxime Vachier-Lagrave mögött félpontos hátránnyal Viswanathan Ananddal osztotta a második helyet.  

Carlsen elindult a Tbilisziben megrendezett 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupán. A legjobb 32 között a kínai Bu Xiangzhi óriási meglepetésre legyőzte a világbajnokot, bátor tisztáldozattal meglepte Carlsent, aki rosszul védekezett. A világelső Man-szigetén a chess.com nagyszabású nyílt versenyen elért elsőségével vigasztalódott, riválisainak csak három döntetlent engedélyezett, többek között Caruanát is legyőzte.

A Grand Chess Tour 2017 sorozat befejező londoni tornáján Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij mögött Maxime Vachier-Lagrave társaságában holtversenyben harmadik volt, az összetett pontversenyt megnyerte. Rijádban rendezték meg a rapid-és villám-világbajnokságot. Carlsen gyengén rapidozott, a villám-vb-n diadalmaskodott.

Wijk aan Zee-ben hatodszor tornagyőztes, Baden-Badenben és Stavangerben Caruana, Bielben Mamedgyarov előzte meg, St. Louisban holtversenyben első

2018 januárban Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a jubileumi, 80. Tata Steel Chess Masters. A világbajnok holtversenyben végzett a holland Anish Girivel, az első helyet eldöntő rájátszásban Carlsen 1,5-0,5-re nyert. Az 5. GRENKE Chess Classic viadalon világbajnoki kihívója, Fabiano Caruana mögött egypontos hátránnyal végzett a második helyen. Samkirban javított, a Gasimov emlékversenyen első lett.

Carlsen hazai pályán sem tudta megelőzni Fabiano Caruanát. A stavangeri Altibox Norway Chess tornán az első fordulóban legyőzte kihívóját,  de Wesley So elleni vereségének köszönhetően félpontos hátránnyal holtversenyben másodikként zárta szereplését. Carlsen túlzsúfolt versenyprogramjára hivatkozva lemondta részvételét a Grand Chess Tour 2018 sorozaton, helyette Bielben játszott. A hat résztvevős, kétfordulós tornán a világelső kettős győzelemmel rajtolt, de hat remivel folytatta, a kilencedik játéknapon vereséget szenvedett az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovtól, aki Carlsen előtt másfél pontos előnnyel megnyerte a viadalt.

A norvég világbajnok szabadkártyával játszott St. Louisban a 6. Sinquefield Cuo tornán. A viadalon végül három győztest hirdettek ki. Levon Aronjan, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana holtversenyben végzett az élen, váratlan döntéssel elmaradt a rájátszás. A hetedik fordulóban játszotta a londoni vb-döntő előtt utolsó egymás elleni játszmáját Carlsen és Caruana, a norvég világbajnok nyerést szalasztott el.

A londoni sakkvilágbajnoki döntő Magnus Carlsen sikerével fejeződött be, a rapid rájátszásban 3-0-ra legyőzte kihívóját, Fabiano Caruanát. A norvég világelső a klasszikus játszmákban elért 6-6 után egy pillanatnyi esélyt sem adott az amerikai nagymesternek, összesítésben 9-6-ra nyert. Meggyőző játékkal sokadszor bizonyította klasszisát, immár négyszeres világbajnok.

A sakktörténelemben először fordult elő, hogy világbajnoki döntő valamennyi, klasszikus időkontrollal játszott partiban döntetlen szülessen. A kiegyenlített erők küzdelmében nem bírt egymással a háromszoros világbajnok Magnus Carlsen és kihívója, Fabiano Caruana. Az amerikai nagymester kitűnően felkészült a párharcra, túlélte az első összecsapás viszontagságait, esélyt is elszalasztott a nyolcadik ütközetben. Carlsen a mindkettőjük által remekült játszott tizedik parti után már elkerülte az igazi küzdelmet. Nagyon bízott abban, hogy a rapid rájátszásban megadásra kényszeríti kihívóját, és megvédi világbajnoki címét.

Elmaradt a trónfosztás, a címvédő sikerrel birkózott meg a világbajnoki döntő rapid rájátszásának fokozott tétjével. Hihetetlen bravúr, hogy pályafutása során játszott valamennyi tie-breakben győzni tudott. Fabiano Caruanától nagyobb ellenállást vártunk, de az első parti elvesztését nem tudta feldolgozni, a bástyavégjátékban óriásit hibázott.

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2835) – Fabiano Caruana (amerikai, 2832) 9 – 6 (12 döntetlen, 1 – 0, 1 – 0.1 – 0)

Magnus Carlsen sorozatban hét versenyt nyert meg

Wijk aan Zee-ben Magnus Carlsen hetedszer győzött a Tata Steel Chess Masters viadalon. A világbajnok félpontos előnnyel, veretlenül nyerte meg az esztendő első szuperversenyét. A holland sakkrajongók örülhettek Anish Giri ezüstérmének, a harmadik helyen hármas holtversenyben végzett Jan Nepomnjacsij, Ding Liren és az exvilágbajnok Viswanathan Anand.

Samkirban a világbajnok fölényes elsőségével fejeződött be a 6. Vugar Gasimov emlékverseny. A tíz résztvevős szuperversenyen Carlsen a hatodik forduló után az orosz Szergej Karjakinnal holtversenyben vezetett, mesterhármassal kétpontos előnnyel nyerte meg a viadalt, a világelsőt negyedszer ünnepelhették győztesként.

Baden-Badenben Magnus Carlsen szenzációs elsőségével fejeződött be a 6. GRENKE Chess Classic. A viadal második félidejében mesternégyest ért el, másfél pontos előnnyel diadalmaskodott. Bámulatos, hogy sorozatban harmadik szuperversenyét nyerte meg.

A májusi világranglistát Magnus Carlsen 2875 ponttal vezette, 66 ponttal előzte meg Fabiano Caruanát. A londoni világbajnoki döntő óta 40(!) pontot nyert a sakkvilág ászaival való csatározása közepette.

Abidjanban a Grand Chess Tour 2019 hét versenyből álló sorozatának első tornáján Magnus Carlsen újabb diadalt aratott. A rapid viadalt hárompontos előnnyel nyerte meg, a villámversenyen a francia Maxime Vachier-Lagrave mögött félpontos hátránnyal lett második. Az összetett pontversenyben három és fél ponttal előzte meg az amerikai Hikaru Nakamurát és  Vachier-Lagrave-t.

Magnus Carlsen sikerével ért véget a skóciai Lindores Abbey Szeszfőzde négy világsztár részvételével megrendezett kétfordulós  rapid versenye. Szergej Karjakin, Ding Liren és Viswanathan Anand nem tudta megakadályozni újabb elsőségét.

Hazai pályán folytatódott a világbajnok páratlan sikersorozata, hatodik tornáján is győzött. A hagyományos stavangeri torna szervezői új lebonyolítással, időbeosztással, pontozással próbáltak hadat üzenni az utóbbi években a szuperversenyeken látott sok döntetlennek. Pontosztozkodás esetén a győztest Armageddon játszmával eldöntötték, ahol sötétnek remifórja volt.   Az Altibox Norway Chess tornán Magnus Carlsen az új szisztémához is kitűnően alkalmazkodott, hárompontos előnnyel végzett az élen, egyetlen vereségét már tornagyőztesként szenvedte el az Armageddon partiban Fabiano Caruanával szemben. A 250 ezer eurós díjalapból a győztes Magnus Carlsen 75 ezret nyert. Yu Yangyi és Levon Aronjan osztotta a második és harmadik díjat, mindketten 32.500 eurót kaptak.

Magnus Carlsen Zágrábban folytatta diadalútjátú újabb nagyszerű sikerével lenyűgözte a sakkvilágot. A Croatia Grand Chess Tour 2019 viadal utolsó fordulójában a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen győzött, egypontos előnnyel nyerte meg sorozatban hetedik versenyét. Bámulatos eredményével 9,7 Élő-pontot nyert, a 325 ezer dolláros díjalapból Carlsen 90 ezret kasszírozott.

A világbajnok hetes páratlan sikersorozata St. Louisban szakadt meg, a GCT negyedik versenyén, a rapid-és villámversenyen csak hatodik lett. A kínai Ding Lirent pályafutása egyik legnagyobb sikereként  a 7. Sinquefiled Cup győzteseként köszönthették. A GCT ötödik versenyén holtversenyben végzett Magnus Carlsennel, a rájátszást 3-1-re megnyerte. A világbajnok az összetett pontverseny első helyével vigasztalódhatott.

Pazar mezőnnyel rendezték meg Man sziget fővárosában, Douglasban a FIDE Chess.com Grand Swiss 154 résztvevős, 11 fordulós nyílt versenyét, a 2019/20-as világbajnoki ciklus egyik tornáját, amelynek győztese, a kínai Wang Hao világbajnok-jelölti címet szerzett. Magnus Carlsen megőrizte veretlenségét, de nem állhatott dobogóra, hatodik lett.

Az Oslo közelében fekvő Høvikoddenben  a FIDE első hivatalos Fischer Random Chess világbajnokságának döntőjében meglepetésre Wesley So 13,5 – 2,5-re legyőzte a címvédő Magnus Carlsent.

Az év utolsó hónapja a Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjával indult és a kínai világbajnokjelölt Ding Liren nagy sikerével ért véget. A London Chess Classic viadalt másodszor rendezték meg a négyfős döntővel.  A hét versenyből álló sorozat összetett pontversenyének első négy helyezettje versengett.

A három különböző időkontrollal megrendezett finálé elődöntőben a fölényes elsőséget szerzett Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave fordulatokban gazdag meccsét a francia nagymester 15,5-14,5-re nyerte meg. A harmadik helyért vívott találkozón Carlsen 17-11-re győzte le Levon Aronjant.

A 2020-as év nem indult jól Magnus Carlsen számára. Wijk aan Zee-ben a hétszeres győztes, a címvédőként játszó világbajnok eredménye, játéka is csalódást okozott, a hetes remiszéria, a tíz döntetlen figyelmeztető jel, egyértelműen a túljátszottságát mutatta. Hiányoztak a tőle megszokott friss ötletek, a középjátékokban a jó megoldások. Fabiano Caruana szenzációs sikert ért el, Carlsen előtt kétpontos előnnyel nyerte meg a 82. Tata Steel Masters viadalt

Magnus Carlsen sakktörténelmet írt az online rapid viadalok ötletével

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelentett. A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen sakktörténelmet írt az április 18-án megkezdődött nyolc résztvevős, online rapidverseny ötletével, s annak megszervezésével. Carlsen meghívását legnagyobb riválisai fogadták el, a 250 ezer dolláros díjalapú Magnus Carlsen Invitational viadalon a sakkvilág szupersztárjai játszottak.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak a félbeszakított világbajnok-jelölti döntő résztvevői közül, többek között Jan Nepomnjacsij is. A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét. Négy-négy játszmás csatákat vívtak  15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A párharcok győztesei 3-3 pontot kaptak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma döntött, a nyertes 2, a vesztes 1 pontot kasszírozhatott. A körverseny első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást. Carlsen az elődöntőben Ding Lirent hátrányból fordítva győzte le 2,5-1,5-re, a fináléban Hikaru Nakamura ellen nyert 2,5-1,5-re.

A Magnus Carlsen Chess Tour a Lindores Abbey viadallal folytatódott. A világbajnok és tizenegy világklasszis részvételével rendezték meg új lebonyolítással a négy versenyből és a döntőből álló sorozatának második tornáját. A körverseny után nyolcan folytatták kieséses rendszerben a versengést, négy-négyjátszmás páros mérkőzésekre került sor.

A kvalifikációs körversenyen Hikaru Nakamura veretlenül végzett az élen, Magnus Carlsen meglepetésre csak ötödikként jutott a kieséses rendszerű szakaszba. A negyeddöntőben kettős győzelmet aratott Wesley So ellen, az elődöntőben hiába nyerte meg 3-0-ra az első párharcot Hikaru Nakamurával szemben, az amerikai nagymester egyenlített, majd a rájátszásban legyőzte a világelsőt.

A Saint Louis Chess Club szervezésében nyolcan csatáztak a kieséses rendszerű Clutch Chess International online rapid viadalon. Magnus Carlsen az amerikai Jeffery Xiong és Levon Aronjan elleni győzelemmel jutott a döntőbe. A fináléban nagy izgalmak után Fabiano Caruana ellen 9,5-8,5-re nyert.

A Magnus Carlsen Chess Tour a Chessable Masters online viadallal folytatódott és Magnus Carlsen sikerével fejeződött be. A tornán a 12 résztvevőt két hatos csoportba osztották be, a kétfordulós csatározásból az első négy-négy helyezett jutott a kieséses rendszerű szakaszba, ahol két-két négyjátszmás mérkőzés megnyerése jelentette a továbbjutást, illetve döntötte el a győztest.

A negyeddöntőből Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij kettős győzelemmel jutott a torna elődöntőjébe, a világelső Fabiano Caruana ellen nyert. Az elődöntőben Carlsen nyert Ding Liren ellen, Nepomnjacsij kikapott Anish Giritől. A világbajnok a döntőben az első meccset csak rájátszásban nyerte meg, a második párbajt 2,5-1,5-re.

Tíz résztvevő körmérkőzéses versenyével indult útjára a sorozat negyedik tornája, a Legends of Chess viadalon négyen jutottak tovább. Az elődöntőben Jan Nepomnjacsij visszavágott Girinek. A döntőben Magnus Carlsen 2 – 0-ra győzte le az orosz sakkozót, aki nem tudta megnehezíteni a világelső újabb sikerét.

Augusztus 9-én kezdődött meg a Magnus Carlsen Chess Tour befejező viadala, a négy résztvevős Grand Final. Négy verseny eredményei döntötték el a fináléba jutást. A világbajnok három tornán diadalmaskodott, a  Danyil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge első helyét szerezte meg. Hikaru Nakamura és Ding Liren értékes helyezéseiknek köszönhetően játszhattak. Az „öt szettes” elődöntők után a két győztes párbajét hétszettesre tervezték.

Hikaru Nakamura 3-0-ra győzte le Danyil Dubovot, Magnus Carlsen 3-1-re nyert Ding Liren ellen.

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a Grand Finals Kiva fináléjában óriási csata, fordulatokban gazdag küzdelem után 4 – 3-ra győzte le az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurát. A végsőkig kiélezett hét szettes döntőben a norvég világelső háromszor is hátrányból egyenlített, a hetedik mérkőzésen is „rendelésre” tudott nyerni, miután elvesztette az első villámpartit. A sorsdöntő „hirtelen halál” partiban színt választhatott, sötétre szavazott, remifórral játszhatott, és a döntetlen a végső sikerét jelentette. Magnus Carlsen győztesként a döntő 300 ezer dolláros díjalapjából 140 ezret nyert, Hikaru Nakamura 80 ezer dolláros díjat vehetett át.

Magnus Carlsen és Wesley So holtversenyes elsőségével fejeződött be a Saint Louis rapid és villámverseny.  Három ponttal előzték meg a harmadik helyezett Hikaru Nakamurát. A norvég világbajnok a koronavírus-járvány kirobbanása óta a kilencedik online viadalon játszott, hatszor győztesként, kétszer holtversenyes elsőként zárta szereplését. A győztes duó 45-45 ezer dolláros díjat kapott a 250 ezer dolláros díjalapból.

Stavangerben október 5. és 16. között rendezték meg az Altibox Norway Chess 2020 szuperversenyt. A hat résztvevős, kétfordulós viadal rajtlistáját címvédőként Magnus Carlsen vezette. A koronavírus-járvány miatt a rendezők különleges óvintézkedéseket tettek, a résztvevők a verseny előtt tíz napig karanténban voltak és kétszer tesztelték őket. A tornán a győzelem 3 pontot ért, döntetlen esetén „hirtelen halál” parti döntött, világosnak 10, sötétnek 7 perce volt, utóbbinak remifórja, a győztes másfél, a vesztes egy pontot kapott.

A torna ötödik fordulójának szenzációjaként a 22 éves Jan-Krzysztof Duda legyőzte Magnus Carlsent. Megszakadt a norvég világelső 125 játszmás veretlenségi sorozata! Magnus Carlsent egy fordulóval a befejezés előtt már az Altibox Norway Chess 2020 szuperverseny győzteseként fogadhatta a gratulációkat.

A befejező játéknapon Carlsen elszenvedte második vereségét, világossal kapott ki Levon Aronjantól, aki. a győzelemmel végül a harmadik helyen végzett. Ezüstérmesként a mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja zárta szereplését, eddigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el, a világbajnok mögött mindössze egy ponttal lemaradva lett második.

A tornát kettős győzelemmel kezdő Fabiano Caruana a jó folytatással adós maradt, végül nem került dobogóra.

November 22-én a Skilling Open viadallal megkezdődött a kilenc versenyből és a döntőből álló, másfél millió dollár díjalapú Champions Chess Tour sorozat.

A 16 résztvevős tornákról az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatta a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívtak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma döntött.

Carlsen elsőként kvalifikálta magát, a negyeddöntőben Anish Girit, az elődöntőben Jan Nepomnjaxsijt győzte le. A fináléban Wesley So a 2-2-vel végződött első párharc után a második összecsapást a rájátszásban nyerte meg, 3,5-2,5-ös győzelmet ünnepelhetett.

December 26. és január 3. között rendezték meg a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozat második tornáját, a 12 résztvevős Airthings Masters viadalt. Először körmérkőzés döntötte el a nyolc továbbjutót, a csatározás kieséses rendszerben folytatódott. A világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszottak. A negyeddöntőtől a tornán két négyjátszmás párharcokra került sor.

A negyeddöntő szenzációjaként a 24 éves Danyil Dubov az első mérkőzés döntetlene után a második párharcban 2,5-0,5-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A sorsdöntő partiban Dubov bemattolta a norvég világelsőt.

Az idei évet Magnus Carlsen váratlan kudarccal kezdte, a 83. Tata Steel Masters viadalon hatodik lett.

Wesley So az Opera Euro Rapid online viadalon megismételte sikerét, a sorozat első tornájához hasonlóan a fináléban Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott. A sorozat negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational tornán a világbajnok a bronzéremért vívott meccsen Wesley So ellen nyert, az elődöntőben drámai csatában szenvedett vereséget Jan Nepomnjacsijtól.

Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a New in Chess Classic viadal. Carlsen a finálé első párharcában 3-1-re győzte le Hikaru Nakamurát, a második mérkőzésük 2-2-vel ért véget.  

A világbajnok érthetően nagyon boldogan értékelte sikerét, hiszen hat egymást követő tornán nem ünnepelték őt győztesként. A Champions Chess Tour négy viadalán kétszer második, egyszer harmadik volt, az Airthings Masters negyeddöntőjében szenvedett vereséget az orosz Danyil Dubovtól. A Speed Chess Championship elődöntőjében legyőzte őt Maxime Vachier-Lagrave, de a norvég világelsőnek legjobban a Tata Steel Masters tornán elért hatodik helye fájhatott.

Magnus Carlsent hihetetlen csata után az FTX Crypto Cup viadalon is győztesként köszönthették. A Meltwater Champions Chess Tour hatodik versenyének döntőjében Wesley So ellen diadalmaskodott. Carlsen és So első párharca 2-2-vel ért véget, a második párbajuk igazi thriller volt. Carlsen világossal megnyerte az első partit, So azonnal egyenlített. Harcos döntetlennel folytatták, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában. Következett a rájátszás két villámpartija. Az amerikai nagymester sötéttel az alapsor gyengeségét kihasználó kiskombinációval vezért nyert, összecsapásaik során először szerzett vezetést. Carlsen sötéttel visszavágott, az első hely sorsa az Armageddon játszmában dőlt el.

So a sötét színt választotta, így remifórral játszhatott, de Carlsen többé nem hibázott. Hihetetlen volt a világbajnok emocionális reakciója, a győzelem feletti öröme.  Magnus Carlsen és Wesley So a sorozaton harmadszor mérkőzött meg a döntőben, kétszer az amerikai sakkozó győzött. A világbajnokot a New in Chess Classic viadalon elért sikere után ismét tornagyőztes, az összetett pontversenyben növelte előnyét.

Magnus Carlsen a Goldmoney Asian Rapid viadalon csak a bronzérmet szerezte meg, a harmadik helyért vívott meccsen Ding Liren ellen nyert.  Az elődöntőben a későbbi győztes Levon Aronjantól a rájátszásban szenvedett vereséget.

A világbajnok pályafutása során csak Világkupát nem tudott nyerni, Szocsiban ismét rajthoz állt.  A 23 éves lengyel Jan-Krzysztof Duda az elődöntő rájátszásában legyőzte Magnus Carlsent. A norvég világelső őrzött rossz emléket korábbi összecsapásukról, a tavalyi stavangeri Altibox Norway Chess torna ötödik fordulójában Duda szenzációs győzelmet ért el, megszakította a négyszeres világbajnok 125 játszmás veretlenségi sorozatát.

A két klasszikus játszmájukban döntetlenek születtek, rapidpartik döntötték el, hogy ki jut a Világkupa döntőjébe. Duda számára dupla volt a tét, a világbajnokjelöltségért is küzdött. Az első 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal játszott parti 33 lépésben fejeződött be remivel.

A második összecsapás eldöntötte a párharcot. Az idő szorításában mindketten hibáztak. Duda eltékozolta nyerőesélyét, a világbajnok a remiesélyt nem használta ki. A lengyel nagymester a thrillernek is beilló futóvégjátékot végül megnyerte, Magnus Carlsen a 74. lépés után feladta a játszmát. A Világkupa döntőjében Jan-Krzysztof Duda legyőzte Szergej Karjakint, míg a bronzéremért vívott meccsen a csalódott Carlsen  az orosz Vlagyimir Fedoszejev ellen nyert,

Magnus Carlsen sikerével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenye, az Aimchess US Rapid online viadal. A döntőben a világbajnok kettős győzelmet ért el az orosz Vladiszlav Artyemijev ellen, 2,5-1,5-re nyerte meg az első meccset, a második párharcban 2,5-0,5-re győzte le 23 éves ellenfelét. Carlsen a sorozaton harmadszor diadalmaskodott, Wesley So is háromszor győzött, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, a holland Ansh Giri és az örmény Levon Aronjan egy-egy tornán végzett az élen.

Oslóban a világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour tíz résztvevős döntője.

A norvég világelső az utolsó fordulóban a két világos partiban elért nyeréseivel könnyedén győzte le Wesley So-t, aki vereségével leszorult a dobogóról. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov sorozatban hatodik győzelmével lett az azüstérmes, a francia Maxime Vachier-Lagrave az utolsó négy meccsét elvesztette. Jól hajrázott  Levon Aronjan, utolsó három párharcában nyert, a harmadik helyet szerezte meg, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov utolsóként végzett. Az amerikai Hikaru Nakamura mesternégyessel ötödikként fejezte be szereplését, győzelemmel zárt az orosz Vladiszlav Artyemijev, meglepetés a holland Anish Giri kilencedik                           helye. A kilenc verseny és a finálé teljes díjalapja 1,6 millió dollár volt, a sorozat nagy sikert aratott, jövő februárban indul a következő évad.

A világbajnoki döntő főpróbájaként játszott Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij az Altibox Norway Chess hat résztvevős, kétfordulós tornán. A világbajnok a kilencedszer megrendezett szuperversenyen negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott. A viadal utolsó fordulójában  kihívójával a klasszikus játszmában remizett, az Armageddon partit megnyerte. Elsőségét a 18 éves francia Alireza Firouzjának is köszönhette, aki legyőzte Rapport Richárdot, nagymesterünk nyeréssel kikényszeríthette volna az első helyet eldöntő rájátszást.  

Magnus Carlsen a viadal félidejében csak a negyedik helyet osztotta Alireza Furouzjával, az ötödik játéknapon vereséget szenvedett Szergej Karjakintól, 6 pontját az Armageddon játszmákban érte el! Nepomnjacsij a második helyen állt, a hajrában Carlsen javuló játékkal előretört, az orosz sakkozó hibát hibára halmozva végül negyedik lett.

Magnus Carlsen kiemelkedő eredményei:

2004 Corus „C” I. Dubai hv. II., a világ legfiatalabb nagymestere (13 év, 3 hónap, 27 nap), Lausanne II..

2005: Lausanne II, Gausdal I., Hanti-Manszijszk – világbajnokjelölt

2006:  Corus „B” I-II., Glitnir (villám) I., Szarajevó hv. I., Biel II-III., norvég bajnok

2007: Morelia/Linares II-III., Amber (rapid) III., Gausdal I, Biel I, Vak Világkupa II, Moszkva hv. III.

2008: Corus „A” I-II., Morelia-Linares II., Nizza (rapid) hv. II. Baku GP I-III. Forosz I., Grand Slam-döntő hv. II.

2009: Linares III., Szófia II., Dortmund hv. II., Nanking I., Moszkva hv. II., Moszkva villám-vb I., London I.

2010: Corus I., Amber hv. I., Bázna I., London I.

2011: Tata Steel hv. III., Amber II., Bázna hv. I., Grand Slam-döntő I., Moszkva hv. I., London III.,

2012: Tata Steel hv. II., Moszkva I., Biel II., Asztana (rapid, villám) II., Grand Slam-döntő I., London I.

2013: Tata Steel I., London vb-jelölti verseny I., Stavanger hv. II., Moszkva II., St. Louis I.

2013 Csennai: Világbajnoki döntő Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 3,5 – 6,5

2014: Zürich I., Gasimov emlékverseny I.,Stavanger II. Dubai rapid-vb I., Dubai villám-vb I., St. Louis II.

2014 Szocsi: Világbajnoki döntő Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 6,5 – 4,5

2015: Tata Steel I., Baden-Baden hv. I., Gasimov emlékverseny Samkir I., Grand Chess Tour St. Louis II., Berlin rapid-vb I., Grand Chess Tour London I. (összetett pontverseny I.), Qatar Masters Doha I.

2016: Tata Steel I., Stavanger I., Grand Chess Tour Párizs rapid II., villám I., Grand Chess Tour Leuven rapid I., villám I., Bilbao Masters I.

2016 New York, Világbajnoki döntő Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 9 - 7

2017: Tata Steel II., GRENKE Chess Classic hv. II., Grand Chess Tour Párizs I., Leuven I., 5. Sinquefield Cup. hv.II., Chess.com Douglas I., London Chess Classic hv. III. (összetett pontverseny I.)

2018: Tata Steel I., GRENKE Chess Classic II.,  Gasimov emlékverseny I., Stavanger hv. II., Biel II., 6. Sinquefield Cup hv. I. London. Világbajnoki döntő Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 9-6

2019: Tata Steel I., Gasimov emlékverseny I., Baden-Baden I., Abidjan (GCT - rapid) I., Lindores Abbey (rapid) I., Stavanger I., Zágráb (GCT) I., 7. Sinquefield Cup hv. I.

2020: Tata Steel Masters II., Magnus Carlsen Invitational (rapid) I.,  Saint Luis Clutch International (rapid) I., Chessable Masters (rapid) I., Legends of Chess (rapid) I., Grand Final (rapid) I., St. Louis rapid és villámverseny hv. I., Stavanger I.,   Skilling Open (rapid) II.

2021: New in Chess Classic (rapid) I., FTX Crypto (rapid) I., Aimchess US Rapid I., Meltwater Champions Chess Tour döntő I., Stavanger I.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chessbase,com  chess24.com

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Varsóban szerdán kezdődik a Grand Chess Tour 2024 első versenye, Carlsen címvédőként játszik
2024. 05. 07.

A 17 éves indiai világbajnoki kihívó, Gukesh D hatodik az új világranglistán
2024. 05. 02.

Az azerbajdzsáni Ulvijja Fatalijeva az új Európa-bajnok, egypontos előnnyel győzött
2024. 04. 30.

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog