Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Sakkszövetség augusztus 14 és 20. között rendezi meg Lékó Péter és a kínai Li Chao hatjátszmás páros mérkőzését. A világranglista 14. helyezettje elleni mérkőzés első számú nagymesterünk felkészülését szolgálja a bakui Világkupára. Szeged immár hetedszer házigazdája jelentős sakkversenynek, a sorozat 2004-ben Magyarország-Lengyelország női válogatottak összecsapásával kezdődött meg. Egy évvel később a női bajnokság  küzdelmeire került sor. 2006-ban „III. Szeged Kupa” címmel a Nemzetközi Női Nyílt Magyar Sakkbajnokságot rendezték meg,  2007-ben a nagy hagyományokkal bíró Mitropa Kupát. 2009-ben és 2010-ben a férfiak bajnoki küzdelmeit követhettük nyomon a „napfény városában”.

Szegeden szeretik a sakkjátékot, és tisztelik hagyományait. Aki a sakk élményét a szegediekkel valójában megszerettette, Maróczy Géza nemzetközi sakknagymester volt. A világhírű nagymester 1870-ben Szegeden született, és az 1927. évi londoni sakkolimpián szövetségi kapitánya voplt az olimpiai aranyérmet nyert magyar együttesnek, és az 1936-os berlini olimpián veretlenül győztes magyar csapatnak. Maróczy Géza sikerei, életműve kiváló alapot nyújtanak ahhoz, hogy szegedi fiatalok ezrei rajongjanak e sportág iránt, és a város egyesületeiben rendszeresen tanulják fortélyait. Lékó versenyeit mindig óriási érdeklődés kíséri. Amikor 2004. októberében a Lékó-Kramnyik világbajnoki döntő zajlott a svájci Brissagóban, Szeged valóságos sakklázban égett, és közel tízezer támogató, bátorító levelet küldtek el a szegediek Péternek. Lékó Pétert 2005-ben Szeged Díszpolgárává választották.

A sakk az informatika gyors fejlődésével egyre inkább internetes sportággá fejlődött, sakkrajongók százezrei, milliói követik érdeklődéssel a szupernagymesterek legjobbjainak küzdelmeit. Érdeklődéssel várjuk a Lékó-Li Chao párharcot, amely augusztus 13-án közös sajtótájékoztatóval és a sorsolással kezdődik. A játéknapokon (augusztus 14-16 és 18-20) az IH Rendezvényközpontban (Felső Tisza-part 2) a játszmákat 15 órakor kezdik, és a partik befejezése után a nagymesterek értékelik a küzdelmeket. A játszmákat az interneten Balogh Csaba olimpiai ezüstérmes nemzetközi nagymester kommentálja majd, a páros mérkőzésen e sorok írója, nemzetközi versenybíró bíráskodik. A játszmákban a küzdő felek az első negyven lépésre 90-90 perc gondolkodási idővel rendelkeznek, majd fél-fél órával a játszma befejezéséig, lépésenként még 30-30 másodperc ún.bonusz idővel gazdálkodnak. A párharc honlapja: http://leko2015.chess.hu

 

Lékó Péter és Li Chao korábban csak egyszer mérte össze erejét, 2012-ben Malmőben a 20. Sigeman & Co tornán nagymesterünk sötéttel játszva nyert.

Lékó Péter pályafutása

Lékó Péter 1979. szeptember 8-án született Szabadkán, egyéves kora óta él Szegeden, ahol a Közgyűlés 2005-ben választotta meg a város díszpolgárának. Hétéves kora óta sakkozik, 1994-ben az amerikai Robert Fischer rekordját is megdöntve lett nemzetközi nagymester, korcsoportos világbajnok. Az 1994-es moszkvai sakkolimpián mutatkozott be először a magyar válogatottban. A nagy tornák állandó meghívott résztvevőjeként a ranglistán fokozatosan lépkedett előre. 1997-ben Tilburgban, Madridban harmadik, 1998-ban Tilburgban második, 1999-ben Dortmundban Vlagyimir Kramnyik, Viswanathan Anand, Michael Adams, Anatolij Karpov előtt győzött.  A 14 év után világversenyen ismét érmet szerző magyar válogatott éltáblása, Bakuban az Európa-bajnoki ezüstérmes csapatunk vezérevezőse.

Remekül kezdte a következő évet, Budapesten a WFG szponzorálta hatjátszmás páros mérkőzésen 4,5-1,5 arányban legyőzte a FIDE Las Vegas-i világbajnokságának győztesét,  az orosz Alekszandr Halifmant. 2001 januárjában Kramnyikkal 12 játszmás rapid meccset játszott, az orosz világbajnoktól nagy küzdelemben 7-5-re kapott ki. Péter edzéseinek irányítását Arshak Petroszjan vette át, és ezzel nagymesterünk pályafutásában új korszak kezdődött meg. Dortmundban megnyerte a világbajnok-jelöltek tornáját, és ezzel Kramnyik kihívója lett. A bledi sakkolimpián ezüstérmet szerzett válogatottunk veretlen éltáblása.

Lékó nagyszerű linaresi tornagyőzelemmel kezdte a 2003-as esztendőt, gyengébb folytatás után 2004 januárjától már ismét szárnyalt. Veretlenül végzett Anand mögött – Adams társaságában - második helyen Wijk aan Zee-ben. Sokáig vezetett a linaresi szuperversenyen, végül Garri Kaszparovval holtversenyben lett második. Moszkvában, a Petroszjan-emlékversenyen az örmény válogatott vendégjátékosaként a legjobb egyéni eredményt érte el. Brissagóban, a Kramnyik elleni világbajnoki döntőn „túlélte” a negatív kezdést. Az első játszma elvesztése után kiegyenlített az ötödik partiban, majd a nyolcadik játszmában aratott csodálatos győzelmével egészen a 14. játszmáig vezetett, és fél pont hiányzott a világbajnoki cím elhódításához. A rutinos ellenfél végül fordított, drámai küzdelemben megnyerte a partit, és Vlagyimir Kramnyik a 7-7-tel megvédte a világbajnoki címét. Lékó Péter 2005 januárban veretlenül lett tornagyőztes Wijk aan Zee-ben.

Emlékezetes hajrával egyenlített ki az Adams elleni miskolci rapid párosmérkőzésen.  Kellemetlen meglepetésre a San Luis-i világbajnokságon be kellett érnie az ötödik hellyel. A hagyományos linaresi szuperverseny mexikói első félideje után veretlenül, félpontos előnnyel vezetett, Linaresben utolsó két partijának elvesztése miatt csak a negyedik helyen végzett. A dortmundi tornán  ismét biztosnak tűnő első helyet engedett ki a kezéből, az utolsó fordulóban éppen Kramnyiktól szenvedett vereséget. A Miskolci Nemzeti Színházban, a sakkozás új szentélyében Lékó Péter a sakktörténelem 12. világelsőjével, Anatolij Karpov vívott rapid párosmérkőzést. Nagymesterünk a harmadik játszma megnyerésével 4,5-3,5 arányú győzelmet aratott, a többi parti harcos remivel zárult.

Lékó Péter remek tornagyőzelemmel zárta az esztendőt. A Moszkvai Központi Sakk-klubban a sakkozás legendás világbajnoka, Mihail Tal emlékére rendezett tízfős, 20-as kategóriájú szuperversenyen nagymesterünk hármas holtverseny után vehette át a győztesnek járó serleget.

Nagymesterünk jól kezdte a 2007-es évet. Odesszában, a 16 résztvevős, kieséses rendszerű rapid Világkupán a döntőben az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni nyeréssel hódította el az első helyet. Miskolcon az orosz világbajnokkal, Vlagyimir Kramnyikkal vívta következő meccsét. A Nemzeti Színházban óriási érdeklődés kísérte a párharcot, a megnyitáselméleti szempontból is nagyon érdekes játszmákat. Az egyenlő erők küzdelmét Kramnyik 4,5-3,5-re megnyerte.

Lékó Péter remekelt az elisztai világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken. A török Mihail Gurevics, majd  az orosz Jevgenyij Barejev legyőzésével  továbbjutott, játszhatott a nyolcfős világbajnoki döntőn. Dortmundban a hagyományos Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyen holtversenyben másodikként zárta szereplését.

A Mexikóvárosban megrendezett vb-n nagymesterünk ötvenszázalékos teljesítménnyel lett negyedik. Munkácson Ivancsuk elleni rapid párharca 6-6-ra végződött. Moszkvában holtversenyben harmadikként végzett a II. Tal-emlékversenyen. A Corus 2008 szuperversenyen Ivancsukkal osztotta az ötödik helyet. A nizzai Amber-versenyen javuló formát mutatva összesítésben Kramnyik, Topalov és Carlsen társaságában lett második. Miskolcon negyedik párharcát a 17 esztendős norvég trónkövetelővel, Magnus Carlsennel vívta, több esélyt is kihagyva 5-3-ra kikapott. Jerevánban, a „Gigászok” rapidtornáján, a Karen Aszrjan-emlékversenyen ezüstérmes. Kedvenc városában, Dortmundban harmadszor hódította el a győztesnek járó trófeát. Kramnyik egyik szekundánsa volt Ananddal vívott bonni világbajnoki döntőn. A drezdai sakkolimpián remek egyéni eredményt ért el, a legjobb elsőtáblásnak járó díjat nyerte el.

A Lékó& sorozat fénypontjaként 2009-ben a regnáló világbajnok, Viswanathan Anand látogatott el Miskolcra. A párosmérkőzésen Anand sikerrel bizonyította, hogy méltán nevezzük a rapid sakkozás királyának is. Két győzelem és hat döntetlen mellett 5-3-ra megnyerte a párharcot. Péter a dortmundi viadalon holtversenyben lett második. Lékó Péter játszott a Grand Prix-sorozaton. A legjobb eredményt, holtversenyes második helyet Nalcsikban érte el, az összesítésben a hetedik helyen végzett.

A szeptemberi 39. sakkolimpia után hosszú hónapokra felhagyott a sakkozással. A visszatérést a 2011. júliusi, Ningbóban megrendezett csapat-világbajnokság jelentette, veretlenül 9-ből 5,5 pontot szerzett az első táblán. Ezután sokkoló volt, hogy a Világkupán az első fordulóban kiesett Sam Shankland elleni vereségével. Az esztendő a görögországi Halkidikiben megrendezett csapat Európa-bajnoksággal ért véget, válogatottunk a briliáns harmadik helyen végzett, Lékó 9-ből 5,5 pontot szerzett.

2012-ben Lékó második volt a Sigeman & Co versenyen fél ponttal Fabiano Caruana mögött. Dortmundban Kramnyik, Naiditsch és Ponomarjov társaságában osztotta a harmadik helyet, hajszálon múlt a nyerése a tornagyőztes Caruanával szemben.

Szeptembertől a világbajnoki ciklus megrendezésére jogot szerzett AGON jelöltjeként játszhatott a FIDE 2012-13-as Grand Prix-sorozatában. Lékó négy versenyének összesítéseként a 13. helyen végzett. 2013 januárjában a Tata Steel Chess szuperversenyen az erős ötödik helyen zárt 13-ból 7,5 ponttal. Júliusban Dortmundban holtversenyben harmadik lett Naiditsch társaságában. Augusztusban a FIDE Világkupáján a második fordulóban Julio Grandától kapott ki 1,5-0,5-re.

A Szellemi Sportok Világjátékán holtversenyben első a rapid tornán. 2014 áprilisában az orosz bajnokságot megnyerő Malahit csapatában 7-ből 5 pontot szerzett. Júliusban Dortmundban Georg Meirrel holtversenyben lett második, a 41. sakkolimpián Tromsőben azüstérmes válogatottunkban játszott.

 Nyolc olimpián vett részt a magyar válogatott csapatban, ahol a legjobb eredménye a 2002-es valamint a 2014-es sakkolimpián csapatban szerzett ezüstérem, valamint a 2008-as olimpián az első táblán elért 1. helyezése volt. Ezeken kívül a csapat még két alkalommal szerezte meg a 4. helyet és (2000-ben és 2010-ben). Csapat Európa-bajnokságon 1999-ben az ezüstérmet, 2011-ben a bronzérmet nyert a válogatottal.

Legelőkelőbb helyezéseként a FIDE ranglistáján 2003. áprilisában negyedik volt. A 2015. augusztus 1-től érvényes ranglistán 2014 Élő-ponttal a harmincharmadik.

Lékó Péter tornagyőzelmei:

1995 Koppenhága

1997 Havanna, Yopal

1999 Dortmund

2002 Dubai (rapid)

2002 Dortmund világbajnok-jelölti torna

2003 Linares

2005 Wijk aan Zee

2006 Moszkva

2007 Odessza (ACP Rapid Világkupa)

2008 Dortmund

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Csitában zajló orosz szuperbajnokság negyedik fordulójában Denisz Hiszmatullin a hétszeres bajnok Peter Szvidler ellen látványos vezéráldozattal győzött, tetszetős a felfedett kettős sakkal a mattkép. A játéknapon a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 17 éves Vladiszlav Artyemijev is sötéttel nyert, holtversenyben vezet Jevgenyij Tomasevszkij társaságában, fél ponttal előzik meg Szergej Karjakint és Nyikita Vityjugovot. A női viadalon a 16 éves Alekszandra Gorjacskina harmadik győzelmét aratta, fél pont az előnye a címvédő Valentyina Gunyina előtt, aki ismét vesztés közelből nyert, Olga Girja többször is elmulasztotta a győzelemhez vezető utat, majd végzetes hibával el is vesztette a partit. Először nyert az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk.

A negyedik játéknap szenzációját a hétszeres bajnok Peter Szvidler veresége jelentette, világossal játszva a 29. lépésben felfedett kettős sakkal mattot kapott. Szvidlertől nem idegen a gáláns magatartás, reménytelen állásban vezéráldozatos kombinációt engedélyezett Denisz Hiszmatullinnak. Az ötszörös olimpiai bajnok a nyitásban nem jeleskedett, majd a 16. lépésben megijedt egy tisztáldozati lehetőségtől, hátrányba került, még segítette is ellenfele támadásának kibontakozását.

A fordulóban még a 17 esztendős Vladiszlav Artyemijev tudott nyerni, a védekezés közepette Ildar Hajrullin végzetes hibát vétett, mattba sétált. Artyemijev holtversenyben az élre állt, rutinosabb riválisainak hibáit könyörtelenül használja ki.

Érdekes szicíliai ütközetet láttunk Alekszandr Motiljev és Ivan Bukavsin partijában. A kritikus állásban Bukavsin esélyes tisztáldozatot hozott, három gyalogot kapott a tisztért. A helyes folytatást azonban elvétette, a hullámzó játszma döntetlennel ért véget.

Sokáig próbálkozott a címvédő Igor Liszij, hogy futópárjának elméleti előnyét kihasználja, de Dmitrij Jakovenko hárította kísérleteit.

Daniil Dubov a nyitásban kedvezőbb pozíciót ért el, de nem találta meg a jó tervet, vigyáznia kellett, nehogy Szergej Karjakin kerüljön előnybe.

Nyikita Vityjugov gyalogot nyert, de Dmitrij Jakovenko aktív tisztjátékkal elegendő kompenzációhoz jutott.

A 4. forduló eredményei:

Peter Szvidler (2739)  - Denisz Hiszmatullin (2642) 0 – 1

Igor Liszij (2673) - Dmitrij Jakovenko (2759)  döntetlen

Nyikita Vityjugov (2719) - Jevgenyij Tomasevszkij (2747)  döntetlen

Daniil Dubov (2654) -  Szergej Karjakin (2753) döntetlen

Alekszandr Motiljev (2658) -  Ivan Bukavsin (2655) döntetlen

Ildar Hajrullin (2662) -  Vladiszlav Artyemjev (2671)  0 – 1

A 68. szuperbajnokság állása:

1-2. Vladiszlan Artyemjev és Jevgenyij Tomasevszkij 3 pont

3-4. Szergej Karjakin és Nyikita Vityjugov 2,5

5-7. Ildar Hajrullin, Dmitrij Jakovenko és Daniil Dubov 2

8-11. Ivan Bukavsin, Denisz Hiszmatullin, Igor Liszij és Peter Szvidler 1,5

12. Alekszandr Motiljev 1

A női viadalon a 16 esztendős Alekszandra Gorjacskina harmadik győzelmét aratta. Anasztaszia Bodnaruk ellen gyorsabban nyerhetett volna, megdolgozott az egész pontért.

A címvédő Valentyina Gunyina legyőzte Olga Girját, de játéka ezúttal sem nélkülözte a hibákat, jelentős hátrányba került. Girja többször is nyerőesélyt szalasztott el, majd a kapkodásban vesztőt húzott.

Az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk meggyőző játékkal győzte le a passzív felépítést választó Natalija Pogonyinát, királyszárnyi támadása védhetetlenül bontakozott ki.

Bosszankodhat Katyerina Lahno, fölényes állást rontott el remire. Kölcsönös apró pontatlanságok után pontosztozkodás született Jevgenyija Ovod és Jekatyerina Kovalevszkaja, valamint Alina Kaslinszkaja és Anasztaszia Szavina partijában.

A 4. forduló eredményei:

Alekszandra Gorjacskina (2474)  - Anasztaszia Bodnaruk (2431) 1 – 0

Jevgenyija Ovod (2327) - Jekatyerina Kovalevszkaja (2453)  döntetlen

Marina Guszeva (2431)  - Katyerina Lahno (2530)  döntetlen

Natalija Pogonyina (2460) - Alekszandra Kosztenjuk (2526)  0 – 1

Valentyina Gunyina (2531) - Olga Girja (2487)  1 – 0

Alina Kaslinszkaja (2441) - Anasztaszia Szavina (2429)  döntetlen

A 65. szuperbajnokság állása:

1.Alekszandra Gorjacskina 3,5 pont

2. Valentyina Gunyina 3

3-5. Olga Girja, Alekszandra Kosztenjuk és Katyerina Lahno 2,5

6. Anasztaszia Szavina 2

7-10. Jekatyerina Kovalevszkaja, Anasztaszia Bodnaruk, Marina Guszeva és Natalija Pogonyina 1,5

11-12. Alina Kaslinszkaja és Jevgenyija Ovod 1

Szvidler,P (2739) - Hiszmatullin,D (2642)
Szicíliai védelem [B23]

1.e4 c5 2.Hc3 a6 3.Hge2 d6 4.g3 g6 5.d4 cxd4 6.Hxd4 Fg7 7.Fg2 Hf6 8.b3 0-0 9.Fb2 Fd7 10.Vd2 Hc6 11.Hde2 b5 12.0-0-0 Hg4 13.Bdf1 Va5 14.h3 Hf6 15.Kb1 b4

szvidlerhiszmatullin_1402

16.Hd1?!

A hétszeres bajnok meggondolta magát és a tervezett 16.Hd5 Hxd5 (16...Bfc8 17.Hxf6+ Fxf6 18.Fxf6 exf6 19.Bc1) 17.exd5 Ha7 18.Fxg7 Kxg7 19.a4 változatban alighanem megijedt a 19...Fxa4 tisztáldozattól, holott a 20.Vd4+ Kg8 21.Va1! Bfc8 22.Fe4 Hb5 23.Vxa4 Ha3+ 24.Ka1 Hxc2+ 25.Kb2 Vc5 26.Bc1 bonyodalmakban jobban állhatott volna.

16...Vc7 17.He3 a5 18.f4 a4 19.e5

szvidlerhiszmatullin_1403

19...dxe5 20.fxe5 Hxe5 21.Fxa8

A minőségáldozat elfogadása helyett a 21.Vxb4 axb3 22.axb3 Fc6 folytatás sem védte volna világost.

21...Bxa8 22.Bf4?

Nehéz állásban még segítette is sötét támadásának kibontakozását.

22...axb3 23.axb3 Va7 24.Hd4 Hh5!

 A nagyátlón a futó is szerephez jutott.

25.Hd5 Fc6 26.Hxc6

A reménytelen állásban Peter Szvidler tetszetős mattkombinációt engedélyezett Denisz Hiszmatullinnak!

26...Va2+ 27.Kc1

szvidlerhiszmatullin_1404

27...Va1+! 28.Fxa1 Bxa1+ 29.Kb2 Hc4 matt! Mellékmegoldás 29...Hd3 matt!

Hajrullin,I (2662) - Artyemijev,V (2671)
Szláv védelem [D12]

1.Hf3 Hf6 2.c4 c6 3.d4 d5 4.e3 Ff5 5.Hc3 e6 6.Hh4 Fg6 7.Vb3 Vc7 8.Hxg6 hxg6 9.g3 Hbd7 10.Fg2 Fe7 11.0-0 0-0 12.cxd5 cxd5 13.Fd2 Hb6 14.Bfc1 Vd7 15.Ff1 Bfc8 16.Fb5 Vd8 17.He2 Bxc1+ 18.Bxc1 Bc8 19.f3 g5 20.g4 Ba8 21.Fd3 He8 22.Vd1 Hd6 23.b3 Hd7 24.Hc3 Ff6 25.Ha4 e5 26.Fb4 Hb6 27.Hxb6 Vxb6 28.Fc5 Vd8 29.dxe5 Fxe5 30.Fe2 He8 31.Vd2 Hc7 32.f4 gxf4 33.exf4 Fd6 34.Ff2 He6 35.Vxd5 Hxf4 36.Vf3 Vg5 37.Bc4 Be8 38.Be4 Bc8 39.Bc4 Bf8 40.Fg3 Fc5+ 41.Kh1 Hxe2 42.Vxe2 Bd8 43.Vf3 Bd2 44.Vf5 Bd1+ 45.Kg2 Vd2+ 46.Kh3 Vh6+

hajrullinartye_1405

47.Kg2?? Bg1+ és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.chesspro.ru

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Sakkszövetség augusztus 14 és 20. között rendezi meg Lékó Péter és a kínai Li Chao hatjátszmás páros mérkőzését. A világranglista 14. helyezettje elleni mérkőzés első számú nagymesterünk felkészülését szolgálja a bakui Világkupára. Szeged immár hetedszer házigazdája jelentős sakkversenynek, a sorozat 2004-ben Magyarország-Lengyelország női válogatottak összecsapásával kezdődött meg. Egy évvel később a női bajnokság  küzdelmeire került sor. 2006-ban „III. Szeged Kupa” címmel a Nemzetközi Női Nyílt Magyar Sakkbajnokságot rendezték meg,  2007-ben a nagy hagyományokkal bíró Mitropa Kupát. 2009-ben és 2010-ben a férfiak bajnoki küzdelmeit követhettük nyomon a „napfény városában”.

Szegeden szeretik a sakkjátékot, és tisztelik hagyományait. Aki a sakk élményét a szegediekkel valójában megszerettette, Maróczy Géza nemzetközi sakknagymester volt. A világhírű nagymester 1870-ben Szegeden született, és az 1927. évi londoni sakkolimpián szövetségi kapitánya voplt az olimpiai aranyérmet nyert magyar együttesnek, és az 1936-os berlini olimpián veretlenül győztes magyar csapatnak. Maróczy Géza sikerei, életműve kiváló alapot nyújtanak ahhoz, hogy szegedi fiatalok ezrei rajongjanak e sportág iránt, és a város egyesületeiben rendszeresen tanulják fortélyait. Lékó versenyeit mindig óriási érdeklődés kíséri. Amikor 2004. októberében a Lékó-Kramnyik világbajnoki döntő zajlott a svájci Brissagóban, Szeged valóságos sakklázban égett, és közel tízezer támogató, bátorító levelet küldtek el a szegediek Péternek. Lékó Pétert 2005-ben Szeged Díszpolgárává választották.

A sakk az informatika gyors fejlődésével egyre inkább internetes sportággá fejlődött, sakkrajongók százezrei, milliói követik érdeklődéssel a szupernagymesterek legjobbjainak küzdelmeit. Érdeklődéssel várjuk a Lékó-Li Chao párharcot, amely augusztus 13-án közös sajtótájékoztatóval és a sorsolással kezdődik. A játéknapokon (augusztus 14-16 és 18-20) az IH Rendezvényközpontban (Felső Tisza-part 2) a játszmákat 15 órakor kezdik, és a partik befejezése után a nagymesterek értékelik a küzdelmeket. A játszmákat az interneten Balogh Csaba nemzetközi nagymester kommentálja majd, a páros mérkőzésen e sorok írója, nemzetközi versenybíró bíráskodik. A játszmákban a küzdő felek az első negyven lépésre 90-90 perc gondolkodási idővel rendelkeznek, majd fél-fél órával a játszma befejezéséig, lépésenként még 30-30 másodperc ún. bonusz idővel gazdálkodnak.

Lékó Péter és Li Chao korábban csak egyszer mérte össze erejét, 2012-ben Malmőben a 20. Sigeman & Co tornán nagymesterünk sötéttel játszva nyert.

Elsőként vendégünk, Li Chao pályafutásának legfontosabb állomásait idézem fel. Kétszer volt tagja csapat-világbajnokságon ezüstérmes kínai válogatottnak, nyílt versenyeken remek első helyek egész sorát érte el.

Li Chao Taiyuanban (Shanxi tartomány) 1989. április 21-én született. 2007-ben 18 évesen Kína 23. nagymestere lett. Hatéves korában kezdett el sakkozni és a Peking Sakk-klubban játszik. 2005-ben hatodik volt az Isztambulban megrendezett junior világbajnokságon.

Li Chao legjobb eredményei közül kiemelkedik 2007-es győzelme Taby-ban (Svédország) a Skandinavian versenyen, ugyanebben az évben a 4. IGB Dato’Arthur Tan Malajzia nyílt verseny megnyerése Kuala Lumpurban. Első volt Manilában, majd egy évvel később a második Fülöp-szigeteki nemzetközi nyílt tornán az SBF zónában, az 5. IGB Dato’ Arthur Tan Malajzia nyílt versenyen Kuala Lumpurban. Ningbóban az ötödik Oroszország-Kína válogatott mérkőzésen 5-ből 3 ponttal 2767 performance-pontszámot ért el.

2009-ben kvalifikálta magát a Világkupára, a harmadik fordulóba jutott, Vugar Gasimovtól kapott ki.

2010-ben megnyerte a Corus verseny C csoportját, ezzel meghívást nyert egy évvel később a 2011-es Tata Steel verseny B csoportjába. Shenzenben, a Nyári Universiadén egyéniben és a vegyes csapattal is aranyérmes. Li Chao a 3.5 zónaversenyről kijutott a Világkupára, de az első fordulóban vesztett a vietnami Ngoc Truongson Nguyen ellen.

2012-ben megnyerte a Queenstown Chess Classic tornát, majd az 5. Colombo nemzetközi bajnokságot 9-ből 9 ponttal. A kínai válogatottban harmadik táblán játszott a 17. ázsiai csapat-bajnokságon Zaozhuangban, aranyérmes lett a csapattal és egyéniben bronzérmes. A 2012-es sakkolimpián Isztambulban 2794-es performance-pontszámot ért el a 7 partiból szerzett 6 ponttal, de egy játszmával kevesebbet játszott az előírtnál, hogy tábladíjas legyen. A 2. Indonéz Nyílt Bajnokságon holtversenyben végzett az első helyen.

Decemberben és 2013 januárjában az Egyesült Államokban versenyzett, harmadik volt a 22. Észak-amerikai nyílt versenyen, majd megnyerte a kombinált rapid/klasszikus Boston Chess Congress és a Golden State nyílt versenyt, utóbbit Kaliforniában, Concordban játszották. 2013 márciusában Canberrába tért vissza, hogy megnyerje az 51. Doeberl Kupát 9-ből 7,5 ponttal és röviddel utána második volt Loek van Wely mögött Sydneyben a nemzetközi nyílt versenyen.

Kazanyban a Nyári Universiadén bronzérmes, a csapattal aranyérmes. Megnyerte Ázsia bajnokságát, ezzel ismét jogot szerzett a Világkupán való részvételre, amely a világbajnoki ciklus következő állomása volt. Holtversenyben másodikként végzett a kínai bajnokságon. A Világkupán az első fordulóban legyőzte Evgeny Postnyt, de a második fordulóban kikapott a holland Anish Giritől.

2014 januárjában a 17. Guben New Year nyílt versenyt és a 16. NordWest kupát Bad Zwischenahmban. Holtversenyben második lett a Casino Open Graz 2014 tornán. Reykjavíkban Li Chao második kiemeltként döntetlennel rajtolt egy 2000 Élő-pontos kanadai sakkozóval szemben, de ezután négy játszmát nyert, majd remizett, három egymást követő győzelem után az utolsó fordulóban döntetlennel biztosította be első helyét. Októberben a 9. Deizisauer nyílt versenyen győzött 7-ből 7 ponttal. Decemberben a Barcelona Masters versenyen holtversenyben végzett az élen.

A 2015-ös esztendőt egy nagy győzelemmel kezdte, a 20. Nektar nemzetközi nyílt versenyen  egyenesen 9-ből 8,5 ponttal, egy ponttal Andreas Heimann  és másféllel a holtversenyben harmadik Arkadij Naiditsch és Etienne Bacrot előtt nyert. Kevéssel utána februárban a hagyományos Capelle la Grande versenyen a tavalyi reykjavíkihez hasonlóan „lassú rajtot” vett, remizett az első fordulóban. Ez a stratégia láthatóan dolgozott, mindkét versenyt stílusosan nyerte meg.

Li Chao először a 38. sakkolimpián, Drezdában képviselte Kínát, majd még kétszer, 2010-ben és 2012-ben. Li Chao még számos csapatversenyen is szerepelt. 2011-ben Ningbóban és 2013-ban Antalyában a csapat-világbajnokságon ezüstérmes csapat tagja volt.

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.chessbase,com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Csitában az orosz férfi szuperbajnokság harmadik fordulójában Jevgenyij Tomasevszkij legyőzte a címvédő Igor Liszijt, félpontos előnnyel vezet. A játéknapon megszerezte első nyerését a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 17 esztendős Vladiszlav Artyemijev. Korai tisztáldozatot hozott, a tavalyi Európa-bajnok Alekszandr Motiljev súlyos időzavarba került, azonnali vesztőt húzott előnyt biztosító lépés helyett. A négy döntetlenül végződött partiban reális eredmények születtek. A női viadalon a remiző Olga Girja és Alekszandra Gorjacskina fél ponttal előzi meg a szerencsével sem hadilábon álló címvédő Valentyina Gunyinát és első győzelmét elérő Katyerina Lahnot.

A viadal harmadik játéknapján a kitűnő elméleti felkészültségéről ismert Jevgenyij Tomasevszkij a címvédő Igor Liszijre mért vereséget. Liszij a javított Tarrasch védelmű partiban passzívan játszott, Tomasevszkij támadási lehetőséghez jutott. Pontatlanságok is becsúsztak akciójába, Liszij esélyesebb védekezési lehetőséget mulasztott el, királya végül áldozatul esett.

Pályafutása első szuperbajnokságán első győzelmét aratta a viadal legfiatalabb résztvevője, a 17 esztendős Vladiszlav Artyemijev. A tavalyi Európa-bajnokságon meglepetésre nyert a válogatott mellett már évek óta szekundánsi feladatot ellátó Alekszandr Motiljev, Csitában azonban eddig elnézéseivel tűnt ki. Artyemijev fiatalos hévvel játszva tisztet áldozott, majd a legesélyesebb folytatást nem találta meg. Motiljev kecsegtető pozícióban vesztőt húzott.

A négy döntetlennel végződött partiban reális eredmények születtek. Két vesztése után Ildar Hajrullin gyalogot áldozva jutott egyenlő esélyű álláshoz, a hétszeres bajnok Peter Szvidler harmadik döntetlenét könyvelhette el.

Szergej Karjakin ellen Nyikta Vityjugov a modern Benoni védelemben kezdeményezéshez jutott, de áttörni nem tudott.

Békés döntetlen született Dmitrij Jakovenko és Denisz Hiszmatullin partijában, míg a junior résztvevők, Ivan Bukavsin és Daniil Dubov hullámzó küzdelemben osztozott meg a ponton.

A 3. forduló eredményei:

Ildar Hajrullin (2662)  - Peter Szvidler (2739)  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev (2671)  - Alekszandr Motiljev (2658)  1 – 0

Ivan Bukavsin (2655) - Daniil Dubov (2654)  döntetlen

Szergej Karjakin (2753) - Nyikita Vityjugov (2719) döntetlen

Jevgenyij Tomasevszkij (2747)  - Igor Liszij (2673) 1 – 0

Dmitrij Jakovenko (2759)  - Denisz Hiszmatullin (2642) döntetlen

A 68. szuperbajnokság állása:

1.Jevgenyij Tomasevszkij 2,5 pont

2-5. Ildar Hajrullin, Vladiszlav Artyemijev, Szergej Karjakin és Nyikita Vityjugov 2

6-8. Dmitrij Jakovenko, Dannil Dubov és Peter Szvidler 1,5

9-10. Ivan Bukavsin és Igor Liszij 1

11-12. Alekszandr Motiljev és Denisz Hiszmatullin 0,5

A női viadalon a két nagy esélyes, a címvédő Valentyina Gunyina és Katyerina Lahno nyeréseikkel fél pontra megközelítették a remiző Olga Girját és Alekszandra Gorjacskinát. A címvédő Gunyina drámai csatában győzött, Anasztaszia Szavina fonalas nyerést is kihagyott, majd tálcán kínálta a fordítás lehetőségét. Lahno nyugodt pozíciós partiban szerezte meg első győzelmét.

A két vesztéssel rajtoló Alina Kaslinszkaja fél pontot rabolt Gorjacskinától. Az olimpiai bajnokcsapat két tagja, Olga Girja és Natalija Pogonyina kiegyenlített küzdelemben remizett. Jekatyerina Kovalevszkaja és Anasztaszia Bodnaruk pontosztozkodása hullámzó partiban született meg.

Alekszandra Kosztenjuk minimális előnye kevés volt a győzelemhez, harmadik döntetlenét érte el.

A 3. forduló eredményei:

Alina Kaslinszkaja (2441) - Alekszandra Gorjacskina (2474)  döntetlen

Anasztaszia Szavina (2429) - Valentyina Gunyina (2531) 0 – 1

Olga Girja (2487) -  Natalija Pogonyina (2460)  döntetlen

Alekszandra Kosztenjuk (2526) -   Marina Guszeva (2431)  döntetlen

Katyerina Lahno (2530) - Jevgenyija Ovod (2327)  1 – 0

Jekatyerina Kovalevszkaja (2453) - Anasztaszia Bodnaruk (2431) döntetlen

A 65. szuperbajnokság állása:

1-2. Olga Girja és Alekszandra Gorjacskina 2,5 pont

3-4. Valentyina Gunyina és Katyerina Lahno 2

5-8. Anasztaszia Szavina, Alekszandra Kosztenjuk, Anasztaszia Bodnaruk és

Natalija Pogonyina 1,5

9-10. Jekatyerina Kovalevszkaja és Marina Guszeva 1

11-12. Alina Kaslinszkaja és Jevgenyija Ovod 0,5

Tomasevszkij,E (2747) - Liszij,I (2673)
Tarrasch védelem [D41]

1.c4 Hf6 2.Hc3 e6 3.Hf3 d5 4.d4 c5 5.cxd5 Hxd5 6.e4 Hxc3 7.bxc3 cxd4 8.cxd4 Fb4+ 9.Fd2 Fxd2+ 10.Vxd2 0-0 11.Fc4 Hc6 12.0-0 b6 13.Bad1 Ha5 14.Fd3 Fb7 15.h4 Bc8 16.h5 h6 17.Bfe1 Ve7

tomaliszij_1399

18.d5 Hc4 19.Fxc4 Bxc4 20.He5 Bc5 21.d6 Vd8?

A címvédő a 21...Vh4 22.f4 Bd8 23.d7 Ve7 folytatásban egyenlő esélyekkel küzdhetett volna.

22.Vf4 f6 23.Hg6 Bf7 24.e5

Jobb volt a 24.Vg4 Vd7 25.e5 fxe5 26.Hxe5 Bxe5 27.Bxe5 Fd5 28.Vg3 változatot választani.

24...fxe5 25.He7+?! Kf8?!

A minőségáldozat adott volna esélyt a 25...Bxe7 26.dxe7 Vxe7 27.Bxe5 Vc7 28.Bde1 Fd5 változatban.

26.Hg6+ Kg8 27.He7+ Kf8?! 28.Vg4 Fd5

tomaliszij_1400

29.Hxd5?!

Jevgenyij Tomasevszkij a 29.Hg6+ Kg8 30.Bxe5 Vd7 31.Be3 folytatással nagyobb előnyt érhetett volna el.

29...exd5 30.Bxe5 Vxd6 31.Bde1 Bf6 32.Be8+ Kf7 33.Va4 Bc7 34.Vb5 Vc6 35.Ve2 Vc5?

Mentséget adott a 35...Bf4 36.Vd3 Be4 terv.

36.g3 Bd7?    

tomaliszij_1401

37.Be6 Bd8 38.Bxf6+ gxf6 39.Vg4 Bg8 40.Vd7+ és sötét feladta

Artyemijev,V (2671) - Motiljev,A (2658)
Elfogadott vezércsel [D20]

1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e3 e5 4.Fxc4 exd4 5.exd4 Fd6 6.Hf3 Hf6 7.0-0 0-0 8.h3 Hc6 9.Hc3 Ff5 10.Fg5 h6 11.Fh4 g5

artyemijevmotiljev_1397

12.Hxg5?!

A bajnokság újoncát elragadta a hév, a meggyengült sötét királyállás miatt a 12.Fg3 lépés előnyt biztosít.

12...hxg5 13.Fxg5 Be8 14.Vd2?!

Artyemijevnek a 14.Hd5 Fe7 15.Hxf6+ Fxf6 16.Vh5 Bf8 17.Fh6 Fh7 18.Fxf8 Vxf8 folytatás nem nyerte el tetszését, de a választott változat után Motiljev előnybe került. Érdekes lehetőséget kínált a 14.Bc1 Kg7 (14...Fe7 15.Fxf6 Fxf6 16.Vh5 Vd7 17.g4 Fh7 18.g5 Fg7 19.g6 Fxg6 20.Vxg6 Hxd4 21.Bcd1 Hf3+ 22.Kg2 Hh4+ 23.Kg1 remihez vezetett volna.) 15.Vd2 Bh8 16.Bfe1 választott.

14...Hxd4 15.Bad1 c5 16.b4 b6 17.bxc5 bxc5 18.Bfe1 Bxe1+ 19.Vxe1

artyemijevmotiljev_1398

19...Fe6?

Időzavarban vesztőlépés.

20.Fxe6 fxe6 21.Bxd4 Fh2+ 22.Kxh2 Vxd4 23.Vxe6+ Kg7 24.He2 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.chesspro.ru  www.chessru.ru www.chess-news.ru

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Csitában zajló orosz férfi szuperbajnokság második fordulójában Jevgenyij Tomasevszkij és Ildar Hajrullin sötéttel, Nyikita Vityjugov világossal győzött. A rajtlistát vezető Dmitrij Jakovenko a hétszeres bajnok Peter Szvidlerrel remizett. Négyen az élen félpontos előnnyel, Hajrullin, Karjakin, Tomasevszkij és Vityjugov gyűjtött másfél pontot. A női viadalon megszerezte második győzelmét Alekszandra Gorjacskina és Olga Girja, javított a címvédő Valentyina Gunyina, meglepetés Natalija Pogonyina veresége.

A második játéknapon a címvédő Igor Liszij és Szergej Karjakin játszmája lépésismétléssel gyors remivel ért véget. Az első győzelmet Nyikita Vityjugov aratta. Az ifjúsági Ivan Bukavsin rosszul értékelte az állás kínálta lehetőségeket, Vityjugov gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, támadása nagy erővel bontakozott ki.

Elszenvedte második vereségét Denisz Hiszmatullin. Az angol megnyitású partiban Jevgenyij Tomasevszkij érdekes ötletet valósított meg, elegendő kompenzációt kapott a gyalogért cserébe. Hiszmatullin megijedt az aktív huszároktól, minőségáldozata azonban nem volt korrekt, Tomasevszkij begyűjtötte a pontot.

A forduló harmadik nyerését Ildar Hajrullin gyűjtötte be. A spanyol megnyitás nyílt változatában Alekszandr Motiljev jó játékát kapott, Hajrullin királya kénytelen volt a vezérszárnyra menekülni. Ott sem lehetett volna biztonságban, ha a tavalyi Európa-bajnok Motiljev pontos lépésekkel fokozta volna támadásának erejét, ehelyett nagyot hibázott.

Rangadót játszott a hétszeres bajnok Peter Szvidler és a rajtlistát vezető Dmitrij Jakovenko. A Réti megnyitású játszmában kiegyenlített küzdelem folyt, majd a sorozatos cserék után kialakult futóvégjátékban Jakovenko állt előnyösebben. Gyalogot is nyert, de a zárt gyalogszerkezet mellett anyagi előnyét nem tudta győzelemig fokozni.

A junior világranglista hatodik Daniil Dubov és a 17 éves, a rangsorban második Vladiszlav Artyemijev a Grünfeld védelem egyik érdekes változatában vívott elméleti vitát is, majd a cserék kiegyenlített esélyű pozícióhoz vezettek, logikus volt a döntetlen végeredmény.

A 2. forduló eredményei:

Peter Szvidler (2739) - Dmitrij Jakovenko (2759)  döntetlen

Denisz Hiszmatullin (2642)  - Jevgenyij Tomasevszkij (2747)  0 - 1

Igor Liszij (2673) - Szergej Karjakin (2753) döntetlen

Nyikita Vityjugov (2719) - Ivan Bukavsin (2655) 1 – 0

Daniil Dubov (2654) - Vladiszlav Artyemijev (2671)  döntetlen

Alekszandr Motiljev (2658) - Ildar Hajrullin (2662)  0 – 1

A 68. szuperbajnokság állása:

1-4. Ildar Hajrullin, Szergej Karjakin, Jevgenyij Tomasevszkij és Nyikita Vityjugov 1,5 pont

5-9. Vladiszlav Artyemjev, Dmitrij Jakovenko, Igor Liszij, Daniil Dubov és Peter Szvidler 1

10-11. Alekszandr Motiljev és Ivan Bukavsin 0,5

12. Denisz Hiszmatullin 0

A női szuperbajnokság legfiatalabb résztvevője, a tavalyi viadal bronzérmese, Alekszandra Gorjacskina könnyed játékkal szerezte meg második győzelmét. Tisztjeinek gyorsan megtalálta a legideálisabb helyet, lépésről-lépésre fokozta előnyét.                             

A játéknap meglepetése a világbajnokság ezüstérmesének, Natalija Pogonyinának világossal elszenvedett veresége. Erőtlenül játszott Anasztaszia Szavina királyindiai védelme ellen, sötét támadáshoz jutott. A vezércsere sem hozott megkönnyebbülést, Szavina a különböző színű futók mellett is sikerre vitte a döntő előnyt adó akcióját.

Másodszor kapott ki Alina Kaslinszkaja, a kritikus állásban gyorsan húzott, Valentyina Gunyina a felkínált eséllyel élni tudott.

Bonyolult csatában győzött Olga Girja, tetszetős kiskombinációval nyerte meg a partit Marina Guszevával szemben.

Nehéz perceket élt át az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk, extravagáns játékát azonban nem büntette meg Jevgenyija Ovod, elmulasztotta a döntő előnyt biztosító folytatást, majd érthetetlenül lépést ismételve mentőövet dobott ellenfelének.

Spanyol megnyitású partiban remizett Anasztaszia Bodnaruk és Katyerina Lahno.

A 2. forduló eredményei:

Alekszandra Gorjacskina (2474) - Jekatyerina Kovalevszkaja (2453) 1 - 0

Anasztaszia Bodnaruk (2431)  - Katyerina Lahno (2530) döntetlen

Jevgenyija Ovod (2327) -  Alekszandra Kosztenjuk (2526)  döntetlen

Marina Guszeva (2431)  - Olga Girja (2487)  0 - 1

Natalija Pogonyina (2460)  - Anasztaszia Szavina (2429) 0 - 1

Valentyina Gunyina (2531) - Alina Kaslinszkaja (2441) 1 – 0

A 65. szuperbajnokság állása:

1-2. Olga Girja és Alekszandra Gorjacskina 2 pont

3. Anasztaszia Szavina 1,5

4-8. Valentyina Gunyina, Alekszandra Kosztenjuk, Katyerina Lahno, Anasztaszia Bodnaruk és Natalija Pogonyina 1

9-11. Jekatyerina Kovalevszkaja, Jevgenyija Ovod és Marina Guszeva 0,5

12. Alina Kaslinszkaja 0     

Vityjugov,N (2719) - Bukavsin,I (2655)
Szláv védelem [D31]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hc3 c6 4.e3 Hf6 5.b3 Fd6 6.Fb2 0-0 7.Fd3 e5 8.dxe5 Fxe5 9.Hf3 Fg4 10.Vc2 Fxf3 11.gxf3 d4

Számításba jött a fejlődés befejezése a 11...Ha6 12.a3 Hc5 13.Fe2 dxc4 14.Fxc4 Ve7 folytatással.

12.He2 Va5+?

vityibukasin_1388

13.b4! Vxb4+ 14.Kf1 c5 15.f4

Világos támadása akadálytalanul bontakozhatott ki.

15...Fd6 16.exd4 Hbd7 17.Bg1 g6 18.Bb1 Va5?

vityibukasin_1389

19.f5 g5 20.Vc1! Kh8 21.dxc5 Fe7 22.Fd4 Vc7 23.Fe4 Bab8 24.Hc3

Nyikita Vityjugov válogathatott a nyerések között. 24.Bxb7 Vxb7 (24...Bxb7 25.Vxg5) 25.Fxb7 Bxb7 26.Vxg5 Bb1+ 27.Hc1 Bxc1+ 28.Vxc1 még meggyőzőbb volt, de a huszár hadszíntérre vezénylése sem volt elvetendő ötlet.

24...h6 25.Hd5 Vd8 26.h4 Fxc5 27.hxg5 Fxd4 28.gxf6 és sötét feladta

Hiszmatullin,D (2642) - Tomasevszkij,E (2747)
Angol megnyitás [A29]

1.c4 Hf6 2.Hc3 e5 3.Hf3 Hc6 4.g3 Fb4 5.Fg2 0-0 6.0-0 e4 7.Hg5 Fxc3 8.bxc3 Be8 9.f3 exf3 10.Hxf3 Ve7 11.e3 He5 12.Hd4

Az idei stavangeri szuperversenyen Levon Aronjan és Viswanathan Anand a 12.Hxe5 Vxe5 13.Bb1 Bb8 14.Bb5 Ve7 15.d3 d6 16.e4 Fg4 17.Ff3 Fh3 18.Fg2 Fg4 változatban a lépésismétléssel gyorsan remizett.

12...d6          

Az 1987-es, Sevillában játszott Kaszparov-Karpov világbajnoki döntő negyedik partijában a címvédő győzelmet aratott: 12...Hd3 13.Ve2 Hxc1 14.Baxc1 d6 15.Bf4 c6 16.Bcf1 Ve5 17.Vd3 Fd7 18.Hf5 Fxf5 19.Bxf5 Ve6 20.Vd4 Be7 21.Vh4 Hd7 22.Fh3 Hf8 23.B5f3 Ve5 24.d4 Ve4 25.Vxe4 Bxe4 26.Bxf7 Bxe3 27.d5 Bae8 28.Bxb7 cxd5 29.cxd5 B3e7 30.Bfb1 h5 31.a4 g5 32.Ff5 Kg7 33.a5 Kf6 34.Fd3 Bxb7 35.Bxb7 Be3 36.Fb5 Bxc3 37.Bxa7 Hg6 38.Bd7 He5 39.Bxd6+ Kf5 40.a6 Ba3 41.Bd8 és sötét feladta.

13.d3 c5 14.Hf5 Fxf5 15.Bxf5

hiszmatoma_1390


15...d5 16.cxd5 c4 17.d4 Hd3

Sötétnek a gyalogáldozatért az aktív huszárok kompenzációt jelentettek, Denisz Hiszmatullin elhibázott minőségáldozatot hozott.

18.Bxf6?! Vxf6 19.Ve2 Hxc1 20.Bxc1 Vg5 21.Be1 Bad8 22.e4

hiszmatoma_1391

22...Bxd5 23.e5 Bd7 24.Vxc4 g6 25.Ve2 Vd8 26.Fh3 Bde7 27.Vf2 b5 28.Fg4 Bc7 29.Vd2? b4! 30.cxb4 Bc4 31.Be4 Vb6 32.Fd7? Be7!?

Azonnal nyert a 32...Vb7 33.Fxe8 Vxe4 folytatás.

33.Fa4 Vxb4 34.Vxb4 Bxb4 35.Fb3 a5 36.Kf2 a4 37.Fd5 Bc7 38.Ke3?

A futó kelepcébe került.

38...Bb5 39.e6 Kf8 40.Fa8 Ba5 és világos feladta

Motiljev,A (2658) - Hajrullin,I (2662)
Spanyol megnyitás [C83]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Hxe4 6.d4 b5 7.Fb3 d5 8.dxe5 Fe6 9.Fe3 Fe7 10.c3 Hc5 11.Fc2 Hd7 12.Ff4 g5 13.Fe3 Hdxe5 14.Hxe5 Hxe5 15.Fd4 Ff6

Jobb a 15...f6 16.Be1 Fd6 változat.

16.a4 b4 17.cxb4 Hc6 18.Fc5 Fe7 19.Be1 Bb8 20.Vh5 Kd7 21.Hc3

Világosra lett volna előnyös a 21.Fxe7 Vxe7 22.b5 Hd4 23.Vd1 változat.

21...Fxc5 22.bxc5 Vf6? 23.Bad1 Hb4 24.Ve2

Többet ígért a 24.Fb3 Kc8 25.c6 Bb6 26.Fxd5 Hxd5 27.Hxd5 Fxd5 28.Bxd5 folytatás.

24...Kc8          

motilhajrullin_1392

25.Ha2??

Durva elnézés, a 25.Fd3 Kb7-re (25...c6-ra 26.Fxa6+ Kc7 27.Fd3 előnyt biztosít.) 26.Fxa6+! Hxa6 (26...Ka7 27.c6 Hxc6 28.Hb5+ Kb6 29.Bc1 Fd7 30.a5+) 27.c6+ Ka7 28.Hb5+ Ka8 29.Ve3 d4 30.Bxd4 Bb6

motilhajrullin_1393

31.Bb4! Hxb4 (31...Bxb5 32.axb5 Fc8 33.bxa6) 32.Hxc7+ Ka7 33.a5 látványosan nyer.

25...Hxc2 26.Vxa6+ Kd7 27.Hc3 Hxe1 28.Hxd5 Ve5 29.c6+ Ke8 30.Va7 Bd8 31.Hxc7+

motilhajrullin_1394

31...Vxc7 32.Vxc7 Bxd1 33.Vb8+ Ke7 34.Vb4+ Kf6 35.Vc3+ Kg6 36.Kf1 Be8 és világos feladta

Szvidler,P (2739) - Jakovenko,D (2759)
Réti megnyitás [A07]

1.Hf3 d5 2.g3 Fg4 3.Fg2 c6 4.d3 e6 5.0-0 Hd7 6.Ve1 Fd6 7.e4 He7 8.Hbd2 0-0 9.h3 Fh5 10.Hh4 Hg6 11.Hxg6 Fxg6 12.Hf3 dxe4 13.dxe4 f6 14.Ve2 Vc7 15.Bd1 Bad8 16.Hd4 Bfe8 17.a4 Ff8 18.Hb3 Hc5 19.Bxd8 Bxd8 20.Ff4 Vf7 21.Hxc5 Fxc5 22.Fe3 Ve7 23.Fxc5 Vxc5 24.Bd1 Bd6 25.c3 h6 26.Bxd6 Vxd6 27.Ff3 e5 28.Ve3 b6 29.Fe2 Ff7 30.b4 c5 31.bxc5 Vxc5 32.Vxc5 bxc5 33.a5?!

szvidlerjako_1395


 

33...c4 34.Fg4 Kf8 35.Fc8 Ke7 36.Fa6 Kd6 37.h4 Kc5 38.Kg2 Fe8 39.Kf3?! Fb5 40.Fb7 Fd7 41.Fa6 Fb5 42.Fb7

szvidlerjako_1396

42...Fc6 43.Fa6 f5 44.Ke3 Fxe4 45.f4 exf4+ 46.gxf4 Fd3 47.Kf3 Fb1 48.Kf2 Fc2 49.Kf3 Fa4 50.Ke3 Fd7 51.Kf2 Fc6 52.Ke2 Fe4 53.Ke3 Fd3 54.Kf3 Kd6 55.Ke3 Kd5 56.Fb5 Fc2 57.Fa6 Kc5 58.Kf3 Fa4 59.Ke3 g6 60.Kf2 Fb5 61.Fb7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: Vlagyimir Barszkij www.chesspro.ru

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Bajkálontúli határterület központi városában, a Moszkvától 4740 kilométerre levő Csitában 12-12 résztvevővel megkezdődött a 68. férfi és a 65. női orosz szuperbajnokság. A nyitányon a férfiak viadalán öt döntetlen mellett Szergej Karjakin rajtolt győzelemmel. A női tornán vereséggel kezdett a címvédő Valentyina Gunyina, három játszma végződött döntéssel.

A bajnoki címek mellett a minél jobb helyezés az idei kontinensbajnokságon induló orosz válogatottak összeállítását is befolyásolják, a szakvezetés azonban csak a bakui Világkupa után jelöli ki a csapatokat.

Nagy meglepetésre tavaly Igor Liszij győzött, hétszeres bajnokként játszik az ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidler, az utóbbi időben igazán jó eredménnyel adós Szergej Karjakin tavaly utolsóként zárt. Dmitrij Jekovenko és Jevgenyij Tomasevszkij is a csapatba kerülésért küzd, ifjú titánok, Vladiszlav Artyemjev, Ivan Bukavsin és Daniil Dubov is kiharcolta a részvételi jogot.

Az első játéknapon öt döntetlen mellett csak Szergej Karjakin tudott nyerni. A mezőny leggyengébb Élő-pontszámú résztvevője, Denisz Hiszmatullin sokáig jól tartotta magát, de időzavarban többször is hibázott. Rossz lebonyolítást választott, vezére tehetetlen volt Karjakin bástyája és huszárja által támogatott szabadgyalogokkal szemben.

A forduló legérdekesebb ötletével az újonc Ivan Bukavsin szolgált, kettős tisztáldozatot hozott a címvédő Igor Liszij ellen. Bukavsin elkerülte a lépésismétléses remit, de a menekülő király révbe ért, a csata végül pontosztozkodással végződött.

A rangadót Jevgenyij Tomasevszkij és Dmitrij Jakovenko vívta, sötét kis hátrányát kiegyenlítette, majd egy pillanatban elmulasztotta a nyerőesélyes folytatást. Ildar Hajrullin többször nem tudott élni a döntő előnyt adó lehetőséggel. Daniil Dubov örülhetett a fél pontnak.

Nem alakult ki igazi küzdelem Alekszandr Motiljev és Peter Szvidler, valamint Vladiszlav Artyemijev és Nyikita Vityjugov játszmában.

Az első forduló eredményei:

Alekszandr Motiljev (2658) - Peter Szvidler (2739) döntetlen

Ildar Hajrullin (2662) – Daniil Dubov (2654) döntetlen

Vladiszlav Artyemijev (2671) – Nyikita Vityjugov (2719) döntetlen

Ivan Bukavsin (2655) – Igor Liszij (2673) döntetlen

Szergej Karjakin (2753) – Denisz Hiszmatullin (2642)  1 - 0

Jevgenyij Tomasevszkij (2747) – Dmitrij Jakovenko (2759) döntetlen

Az orosz női sakkozást Ningbóban komoly kudarc érte, a tartalékos kínai csapattól szenvedtek súlyos vereséget. Csitában mindenkit játékra bírtak, az olimpiai bajnokcsapat teljes létszámban a rajtnál. Először játszik a bajnokságon a tavaly ukrán színekből átigazolt Katyerina Lahno, aki második gyermekének születése miatt kényszerből maradt távol a kieséses rendszerű világbajnokságtól. A címvédő háromszoros olimpiai bajnoknő Valentyina Gunyina tavaly kettős vereséggel kezdett, majd hetes(!) nyerősorozattal ért elsőként célba.

A címvédő Csitában is vesztéssel rajtolt, Jelentős fölénybe is kerülhetett volna Alekszandra Gorjacskinával szemben, de elhibázott lépéssorrenddel már hátrányos állásban kellett küzdenie, a kapkodásban nem bírt 16 éves ellenfelével. A bajnokság előtt másodszor ment férjhez az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk, a Franciaországban élő orosz nagymester, Pavel Tregubov új választottja. Erőtlenül játszva csak remizett Anasztaszia Bodnarukkal. Győzelemmel kezdett a kieséses rendszerű világbajnokság ezüstérmese, Natalija Pogonyina, érvényesítette a papírformát Olga Girja. Az első orosz bajnoki partiját játszó Katyerina Lahno gyorsan lehúzta az ismert remivarit Jekatyerina Kovalevszkajával.

Az első forduló eredményei:

Valentyina Gunyina (2531) – Alekszandra Gorjacskina (2474) 0 – 1

Alina Kaslinszkaja (2441) – Natalija Pogonyina (2460)  0 - 1

Anasztaszia Szavina (2429) – Marina Guszeva (2431)  döntetlen

Olga Girja (2487) - Jevgenyija Ovod (2327)  1 - 0

Alekszandra Kosztenjuk (2526) - Anasztaszia Bodnaruk (2431)  döntetlen

Katyerina Lahno (2530) – Jekatyerina Kovalevszkaja (2453) döntetlen

Karjakin,S (2753) - Hiszmatullin,D (2642)
Réti megnyitás [A13]

1.c4 e6 2.g3 d5 3.Fg2 Hf6 4.Hf3 dxc4 5.Va4+ c6 6.Vxc4 b5 7.Vc2 Fb7 8.a4 Hbd7 9.0-0 a6 10.Hc3 Fe7 11.d4 0-0 12.Hg5 h6 13.Hge4 Hd5 14.Bd1?!

Egyenlő esélyű álláshoz vezetett a 14.Hc5 Hb4 15.Vb3 Hxc5 16.dxc5 Fxc5 17.Bd1 Vc7 18.Ff4 e5 19.Fd2 folytatás.

14...Vb6

Számításba jött a 14...b4 15.Hxd5 cxd5 16.Hd2 Vb6 változat választása.

15.Ff4 Hxf4 16.gxf4 Bac8 17.e3 c5 18.axb5 axb5 19.dxc5 Hxc5 20.Hxc5 Bxc5 21.Fxb7 Vxb7 22.Ve4 Vxe4

Figyelmet érdemelt a vezércsere elkerülése.

23.Hxe4 Bc4 24.Bd7 Fh4 25.Hd2 Bc2 26.b3 Bd8 27.Bxd8+ Fxd8 28.He4 Fh4 29.Ba8+ Kh7 30.Bb8 f5 31.Hg3 Bc5 32.Bb6 g6 33.He2 g5?! 34.fxg5 hxg5 35.Bxe6 Bc2 36.Kf1 Bb2 37.Be5 Bxb3 38.Bxf5 Kg6 39.Bc5 Bb2 40.Bd5 b4

karjakinhiszmatullin_1381

41.Bb5 g4 42.e4 Kf6 43.Bf5+ Ke7 44.Bh5 Ff6 45.e5 Fg7 46.Hf4 Ke8?!

A fenyegető időzavar árnyékában Hiszmatullin nem használta ki a döntetlen megszerzésének lehetőségét a 46...b3 47.Bh7 Kf8 48.He6+ Kf7 49.Hxg7 Bb1+ 50.Kg2 b2 51.He8+ Kxe8 52.Bb7 Kd8 53.e6 Ke8 változatban.

47.Bg5?! Ff8 48.Bxg4 b3 49.Bg3 Fc5 50.Hd3 Bb1+ 51.Kg2 b2 52.Hxc5

karjakinhiszmatullin_1382

52...Bg1+?!

Jobb volt az 52...Bc1 53.Bb3 b1V 54.Bxb1 Bxb1 55.He4 Kf7 56.f4 Ke6 57.Hd6 Bb2+ 58.Kg3 Bb1 folytatás.

53.Kxg1 b1V+ 54.Kg2 Vc2 55.Hd3 Vc6+ 56.Kg1 Ve4 57.h3 Ke7 58.Be3 Vd5?! 59.He1 Vd1 60.Kh2 Vb1 61.Kg2 Vg6+ 62.Bg3 Ve4+ 63.Hf3 Kf8

karjakinhiszmatullin_1383

64.Bg4 Vf5 65.Kg3 Vb1 66.h4 Vh7 67.Bf4+ Ke8 68.Bf6 Vg8+ 69.Hg5 Vb3+ 70.Kg4 Vd5 71.Be6+ Kf8 72.Kh5 Vd4 73.f4 Vd1+ 74.Kg6 Vg4

karjakinhiszmatullin_1384

75.h5 Vg1 76.h6 Vg2 77.Bf6+ és sötét feladta

Bukavsin,I (2655) - Liszij,I (2673)
Nimzoindiai védelem [E54]

1.d4 e6 2.c4 Hf6 3.Hc3 Fb4 4.e3 0-0 5.Fd3 d5 6.Hf3 c5 7.0-0 cxd4 8.exd4 dxc4 9.Fxc4 b6 10.Fg5 Fb7 11.He5 h6 12.Fh4 Hbd7

bukavsinliszij_1385

13.Hxf7!

Ivan Bukavsin érdekes kettős tisztáldozattal lepte meg a címvédő Igor Liszijt.

13..Kxf7 14.Fxe6+ Kxe6 15.Vb3+ Kf5 16.Vc2+ Ke6 17.Vb3+ Kf5 18.Vc2+ Ke6

bukavsinliszij_1386

19.Vg6

A szuperbajnokság újonca elkerülte a lépésismétléses remit.

19...Fxc3 20.bxc3 Be8 21.Bfe1+ Kd5 22.c4+ Kc6 23.Vg3 Bxe1+ 24.Bxe1 Vg8 25.Bc1 Hc5 26.dxc5 Ve6 27.Vxg7 Hd7 28.Fg3 Bg8 29.Vc3 Hxc5 30.Be1 Vf5 31.Be7 Vb1+ 32.Be1 Vf5 33.Be7 Vb1+ 34.Be1 és döntetlen

Gunyina,V (2531) - Gorjacskina,A (2474)
Angol megnyitás [A30]

1.Hf3 Hf6 2.c4 e6 3.e3 c5 4.b3 b6 5.Fb2 Fb7 6.Fe2 Fe7 7.0-0 0-0 8.d4 cxd4 9.Hxd4 a6 10.Hc3 Vc7 11.Bc1 d6 12.Fd3 Hbd7 13.Fb1 Bac8 14.Ve1 Vb8 15.f4 Bfe8 16.Vg3 Ff8 17.a4 Va8 18.Hf3 h6 19.Bcd1 Bed8 20.Hd2 Hc5 21.a5?!

A címvédő a 21.Vh3 d5 22.g4 dxc4 (22...Hfe4 23.Hcxe4 dxe4 24.g5) 23.g5 cxb3 24.gxf6 Hd3 25.Fxd3 Bxd3 26.Hxb3 Bcxc3 27.Fxc3 Bxc3 28.f5 változatban jobban játszhatott volna.

21...bxa5 22.Ha4 Hfe4 23.Hxe4 Hxe4 24.Vg4 Bc7 25.f5

Gunyinát elragadta a hév. 25.Fd4 Be8 26.f5 e5 27.Fb6 jobb volt.

25...e5 26.f6 Vc8 27.Vh5?! Ve6?

Gorjacskina a 27...Hxf6 28.Bxf6 gxf6 29.Fc3 d5 30.Hb6 Ve6 31.Fxa5 Bc5 32.Ff5 Vd6 folytatással háríthatta volna világos támadási kísérletét.

gunyinagorjacskina_1387

28.Fxe4?

A háromszoros olimpiai bajnoknő a 28.fxg7 Kxg7 29.Hc3 Hf6 30.Vh4 folytatással nehéz feladat elé állíthatta volna Alekszandrát.

28...Fxe4 29.Vh4? Időzavarban újabb, már nagyon jelentős baki. 29.fxg7 Fe7 30.Hc3 Fc2 31.Bd2 Fxb3 32.Hd5 Bxc4 33.Hxe7+ Vxe7 34.g3 nagy bonyodalmakhoz vezetett volna, és az időzavarban kiszámíthatatlanok a fejlemények.

29...Fc2 30.Bd2 Fxb3 31.Hb6 Bb8 32.Hd5 Bxc4 33.e4 g5 34.Ve1 Ba4 35.Fc3 Fxd5 36.Bxd5 Vg4 37.h3 Vxe4 38.Vd2 Bc8 39.Bd3 és világos

Verőci Zsuzsa

Fotó: www.ruchess.ru

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szegeden augusztus 14-én kezdődik meg Lékó Péter és a kínai Li Chao hatjátszmás páros mérkőzése. Az önkormányzat és a Magyar Sakkszövetség közös rendezvénye első számú nagymesterünk felkészülését szolgálja a Bakuban szeptember 10-én kezdődő Világkupára. A szervezéssel, a rendezéssel kapcsolatos feladatokról tartott megbeszélés után Lékó Pétert a kínai sakkozás sikereiről, a Világkupáról, versenyprogramjáról kérdeztem.

- Miben látod a kínai sakkozás sikereinek titkát?

- Nagyon jó a szervezettség, a tehetség, a szorgalom és az alázat is adott. Ez a három tényező elengedhetetlen a sikerhez. Amit én korábban problémának láttam, és korábban ezért nem lehetett igazi nagy világklasszis sakkozójuk, hogy nem volt meg az a szakmai stáb, amely igazán hatásosan segíthette volna a nagy tehetség kibontakozását, hogy akár a világ legjobbja is lehessen. A sok jó játékos most sokat edz együtt, napi tíz órákat is készülnek együtt, az egyre jobb számítógépes programok segítségével kompenzálják azt, hogy nincs igazi világklasszis edzőjük. A közös munka mellett a sakkozókat szisztematikusan versenyeztetik.  Jó példa erre a 16 éves Wei Yi, akiről sokan csak most hallottak először, de én Motiljevtől tudom, hogy már a tizenegy éves fiú is nagy kihívást jelentett számára, s csak nagy küzdelemben tudta a győzelmet megszerezni. Szinte nincs nap, amikor ne látnánk kínai sakkozót versenyezni a világ bármely pontján, ez rengeteg költséggel jár, de az anyagi háttér adott, az eredmény pedig látszik. Amikor Wang Yue és Wang Hao betört az élvonalba, akkor mögöttük még nem állt ez a nagyon egységes fiatal gárda, ők ketten kiemelkedtek, most a fiatalok egymást segítve is tudnak kiemelkedő eredményeket elérni.

- Először női sakkozóik voltak fokozottan eredményesek, majd felzárkóztak a férfiak is. Érdekes, hogy 30 éves koruk körül már szinte veteránnak tekintik a versenyzőket, és fokozottan számítanak rájuk szekundánsként, edzőként.

- Amikor Ye Jiangchuan befejezte játékosi pályafutását, akkor a szövetségben sportszakmai igazgató lett. Ő tartja kezében a regionális kiválasztást is, ahogy én tudom, nagy rostán mennek át a tehetségnek tartottak, mire bekerülhetnek a legjobbak a pekingi Sakkakadémiára, ahol már csak a sakkra összpontosítanak a gyerekek. Nagyon jól megtervezték a programot.

- A bakui Világkupán várhatunk egy nagy kínai áttörést, vagy a fokozott elvárás esetleg olyan terhet rak rájuk, amivel például női sakkozóik az idei világbajnokságon Szocsiban nem tudta megbirkózni?

- Sok kínai résztvevő lesz, de a Világkupa annyira kiszámíthatatlan, hogy sokkal inkább értékes, hogy a tavalyi sakkolimpiát és az idei csapat-világbajnokságot ilyen egységes válogatottal, egymásért ragyogóan küzdő játékosokkal megnyerték. Egy kieséses rendszerű lebonyolítású viadalon sokkal kevésbé számíthatóak ki a fejlemények. Ne feledjük, hogy egyénileg még nincsenek a legjobbak között, most Ding Liren betört az első tízbe, Wang Yue után ő a második kínai játékos, akinek ez sikerült. Még nagyon hosszú út áll előttük, hogy esetleg kínai sakkozó a világbajnoki címig eljuthasson.

- Erről álmodnak? Egyéni világbajnoki címről a férfiaknál is?

- Én úgy olvastam, hogy lépcsőzetesen akartak, akarnak előrejutni. Először a női világbajnoki cím, a női sakkozók aranyérmei a csapatversenyeken, a férfi válogatottak minél nagyobb sikerei, majd az egyéni világbajnoki cím. A nőknél könnyebb volt a kitűzött célok elérése, a férfiaknál óriási a konkurencia. Két világversenyen is diadalmaskodtak, de nagy kérdés, hogy a jövőben hasonló sikereket el tudnak-e érni, hiszen már rajtuk is óriási lesz a nyomás az elvárás miatt. Egyértelmű a véleményem, hogy az oroszok még mindig jobbak.

- Az orosz csapatok valamennyi világversenyen vezették a rajtlistát, válogathattak jobbnál jobb sakkozók közül.

- Ez így igaz, de a kínaiaknál fantasztikus a csapatszellem, együtt készülnek a sikerek elérésére, ez eredményességük egyik kulcsa. Az oroszoknál túl sok a nagyon jó játékos, a legjobbjaik kicsit korosabbak is lettek. Nehéz a kapitánynak döntenie, hogy ki miért kerüljön be a csapatba, s erre már nagyon sok energiát elveszítenek. Akit végül beválogatnak, fokozott teher alatt játszik, mert jól tudja, hogy még sokan pályáznak a helyére.

- Nem véletlenül faggattalak a kínai sakkozásról, hiszen Szegeden nyolc nap múlva kezdődik a kínai Li Chao elleni hatjátszmás páros mérkőzésed, amely elsősorban a Világkupára történő felkészülésedet szolgálja. Ismerjük Li Chao pályafutását, eredményeit, stílusát is feltérképezted. A korábbi Világkupákon nem igazán volt szerencséd, a vártnál gyengébben szerepeltél. Az azeri fővárosban mit vársz magadtól? Korábban a görcsös akarás akadályozta eredményességedet, vagy a mentális felkészülés nem sikerült?

- A kieséses Világkupára konkrétan nem lehet készülni. Az eredményből lehet levonni a következtetéseket. Olyan kis apróságokon múlik, a szerencsének is fokozott szerepe van. Én nagyon örülök annak, hogy létrejött ez a mérkőzés, mert a legfontosabb, hogy megint játékba lendüljek. A Világkupán nem a nyitásokon múlik majd a siker. Különböző ellenfelekkel kell megküzdeni, és a viszonylag szerényebb Élő-pontszámú sakkozó is nagyon veszélyes, hiszen más arcukat mutatják abban a két partiban, amelyre személy szerint készülhettek, mintha egy versenyen kerülnél össze velük. Az első egy-két forduló nagyon veszélyes. Az eddigi szerepléseim alkalmából még nem derült ki, hogy a KO. szisztéma fekszik-e nekem, vagy sem, mert eddig még nem találkoztam hozzám hasonló erősségű ellenféllel. Játszottam két rapid Világkupán, ahol csak a legjobbak játszottak, mindkétszer az élen végeztem, de ott is olyan hullámvasutak voltak, hogy akár ellenkező előjelű eredmények is születhettek volna a partikban. Egy kieséses rendszerű Vk-t nem lehet végigjátszani jó formában. Egy páros mérkőzés, egy körmérkőzéses rendszerű verseny jóval reálisabb képet ad az igazi erőviszonyokról.

- Annyi tanulságot azért leszűrhettél, hogy nem kell félni a rapid rájátszástól, nem biztos, hogy el kell dönteni a továbbjutást abban a két partiban. Meg kell érezni, hogy nem kockáztatok tovább.

- Az eddigi tornákon ezeket a pillanatokat nem éreztem meg. Amikor rapidban estem ki, azon bosszankodtam, hogy miért nem nyertem meg a meccset már a két partiban, amikor nem jutottam el a rapidig, akkor azon, hogy miért nem hagytam a döntést a rapidra. A legfontosabb feladat megőrizni a higgadtságot, eddig ez nekem nem sikerült. Bízom benne, hogy ez most Bakuban másképp lesz. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy én 2001 és 2011 között nem játszottam a kieséses rendszerű vb-n, majd a Világkupán, így túl sok tapasztalatom sincs.

Számomra gond, hogy ritkán játszom 2600 Élő-pont körüli ellenfelekkel, nehezen érzem meg, hogy mire is képesek. Néha túlértékelem őket, egy ilyen Világkupán mindenki, de különösen a gyengébbek nagyon motiváltak, nincs vesztenivalójuk. Nagyon észnél kell lenni az elején pontosan a kényszerhelyzet miatt. Az erősebbek ellen sokszor könnyebb, ismered őket. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a 2600 Élő-pont körüli sakkozók nyáron sokat versenyeznek, céljuk, hogy minél jobban játékban legyenek, míg a magasabb célokat kitűző nagymesterek a felkészülésre helyezik a hangsúlyt, kevésbé vannak játékban, s ezért is születtek akkora meglepetések különösen a második fordulóban. A gyengébb sakkozók megnyitáselméleti felkészültsége a változatok terén mintegy tíz évvel ezelőtt észrevehetően hiányosabb volt, a számítógépes programok fejlődése az ő számukra nagy lehetőségeket kínált, hogy csökkentsék ezt a minőségi hátrányt. Nyitásban ma már nem lehet játszmát nyerni, még előnybe is nehéz kerülni, talán éppen a rapid rájátszásban jönne ki a játékerők közti különbség.

- Én is úgy érzem, hogy nem kell félni a rájátszástól azzal együtt, hogy kegyetlen a szisztéma, esetleg négy különböző időkontroll mellett kell megküzdened. Én versenyzőként ezt nem éltem át, de négy világbajnokság főbírójaként hihetetlen drámákat láttam már.

- Vannak olyan sakkozók, akik eleve a rájátszásra törekednek, rápihennek a feladatra, hogy eljussanak a snellig. Példaként említhetném az orosz Daniil Dubovot, aki a snellben bárkit megverhet. Láttam őt játszani Ponomarjovval, szinte nem is erőlködve győzte le, holott a klasszikus partiban biztosan az ukrán sakkozóra fogadnánk.

- Még nem végleges a rajtlista, a nevezettek a sorsolás elkészítése előtt akár vissza is léphetnek. A Világkupa első két helyezettje világbajnokjelölt lesz, ez a nagy tét a jelentős díjazás mellett.

- Carlsen és Anand biztosan nem játszik, de a többiek részvétele valószínűnek tűnik. Én biztos vagyok benne, hogy minden idők legerősebb Világkupája lesz.

- Hogyan alakul az őszi versenyprogramod, milyen tornák várnak rád?

- Október 9-től Berlinben játszom a rapid-és snell-világbajnokságon. Utána Szkopjéban a Klubcsapatok Európa-kupáján a Padova együttesében többek között Hikaru Nakamura, Szergej Karjakin, Maxime Vachier-Lagrave, Etienne Bacrot társaságában szerepelek majd. Egy olasznak mindig játszania kell, így a hatodik tábla lesz a gyenge pontunk. A SOCAR csapatában Veszelin Topalov, Fabiano Caruana, Anish Giri, Sahriyar Mamedgyarov, Tejmur Radzsabov, Wang Hao. Ne felejtkezzünk el a Novoszibirszkről Vlagyimir Kramnyikkal, Levon Aronjannal és Dmitrij Jakovenkóval az éltáblákon, és a többi orosz csapat. Az előzetes nevezések szerint a legerősebb mezőnyű viadal lesz. Novemberben Izlandon a csapat Európa-bajnokság, majd az idényt Moszkvában a tavaly is megrendezett csapatverseny zárja le.

- Azt kívánom, hogy jövő márciusban nagyon elfoglalt legyél…

- Már januárban és februárban is a felkészülés miatt. A világbajnok-jelölti versenynek még nincs házigazdája, annak a tornának a megrendezése nagy költséget jelent. Alighanem orosz, vagy azeri rendezés várható, vagy esetleg Aronjan miatt az örmények jelentkezése várható, s miként állnak hozzá a kínaiak…

- Az elkalandozás után térjünk vissza Li Chao elleni meccsedre.

- Nagyon szeretném, ha a páros mérkőzést fokozott érdeklődés kísérné. Az Ifjúsági Házban ingyen tekinthetők meg a küzdelmek. Az interneten is követhetőek lesznek a játszmák, Balogh Csaba lesz a mérkőzés kommentátora. A partik után együtt értékeljük majd a történéseket, ezáltal bepillantást nyerhetnek a sakkot szeretők, hogy mely állásban milyen gondolatok foglalkoztattak bennünket, milyen változatokat számoltunk. A nagy nemzetközi versenyeken már látott megoldást hazánkban először alkalmazzuk. Bízom a találkozó sikerében, és remélem, hogy a jövőben is lesznek hasonló rendezvények. Azt látom, hogy egyre több gyerek kezd el sakkozni, fokozódik az érdeklődés, a jövőben még több rendezvénnyel, versennyel lehetne tovább népszerűsíteni a sakkot. Nagy élményt jelent mindenkinek a személyes találkozás, élőben láthatja a legjobbakat. Jól emlékszem arra, hogy az 1987-es szabadkai zónaközi döntő mekkora lökést adott pályafutásomhoz, akkor kezdtem el sakkozni, testközelben találkozhattam a világsztárokkal. És megszületett az elhatározás, hogy én is ilyen tornán szeretnék játszani, ez óriási motivációt jelentett számomra!

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rangos versenyekben gazdag hónap vár a sakkozókra és a sakkot szeretők népes táborára. A hazai program kiemelkedő eseménye lesz Szegeden augusztus 14-től Lékó Péter hatjátszmás páros mérkőzése a kínai Li Chao-val szemben, amely első számú nagymesterünk felkészülését szolgálja a bakui Világkupára. Almási Zoltán és Rapport Richárd is játszik Abu Dhabiban a huszonkettedszer megrendezésre kerülő sakkfesztivál nyílt versenyén. Utánpótlásunk legjobbjai Gledura Benjaminnal az éltáblán Mongólia fővárosában, Ulánbátorban az U16-os sakkolimpián versenyeznek majd. Nyomon követhetjük az orosz szuperbajnokságokat, és a Grand Chess Tour második tornáját St. Louisban, ahol a világranglista első tíz helyezettjéből nyolcan is vetélkednek majd. 

Régóta hiányoljuk legjobbjainkat a hazai versenyekről, értetlenkedünk, hogy miért nem rendezik meg a zárt rendszerű magyar bajnokságokat. Lékó Pétert öt év után látjuk ismét hazai pályán, a szó szoros értelmében is, hiszen hat Miskolcon, a világ legjobbjaival vívott rapid páros mérkőzései után Szegeden játszik felkészülési meccset a kínai Li Chao ellen. A város önkormányzata és a Magyar Sakkszövetség anyagi támogatásával létrejött hatjátszmás párharc augusztus 14-től a Világkupa időbeosztása alapján kerül megrendezésre, 90-90 perc az első 40 lépésre, majd 30-30 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónusszal.

“Legutoljára Szegeden az U16-os világbajnokságon játszottam, sikerült megnyernem a vb-t, azóta 21 év telt el. Nagy öröm lesz számomra újra Szegeden játszani, szeptemberben lesz a kieséses Világkupa, idén alig volt versenyem, így pedig öngyilkosság lenne ott elindulnom. Így jött az ötlet, ami jól összeegyeztethető a felkészüléssel, amihez pozitívan állt hozzá a város is. A támogatás tovább is lépett ezen a mérkőzésen, mert a Világkupán és a jövő évi sakkolimpián való részvételt is támogatja” – mondta el az eseményt bevezető sajtótájékoztatón  Lékó Péter. A kínai nagymester jelenleg 2748-as Élő-pontjával 14. a világranglistán. Különösen eredményes a nyílt versenyeken taktikai stílusával. Hasznos lesz a találkozó, jól szolgálja majd első számú sakkozónk felkészülését a Világkupára. A hosszas versenyzési szünet után Lékó Péternek az év második felében jóval gazdagabb a versenyprogramja, hiszen játszik a Klubcsapatok Európa-kupáján, majd novemberben következik a csapat Európa-bajnokság, a tavalyi olimpiai ezüstérem után fokozott az elvárás válogatottunk felé!

Augusztus 23-tól Abu Dhabiban huszonkettedszer megrendezésre kerülő sakkfesztivál nyílt versenyén Almási Zoltán és Rapport Richárd is csatába száll a kilenc fordulós, svájci rendszerű viadalon. Az Ikaros nyílt verseny megnyerésével a + 2600 Élő-pontos csoportba ért Prohászka Péter, Papp Gábor, az idei nyílt bajnokság győztese, Horváth Ádám, valamint Czebe Attila képviseli még a magyar színeket. Címvédőként az ukrán Jurij Kozubov játszik.

A rajtlista élcsoportja az Élő-pontszámok sorrendjében:

David Howell (angol, 2712), Igor Kovalenko (lett, 2702), Almási Zoltán (magyar, 2700), Jurij Krivorucsko (ukrán, 2697), Rapport Richárd (magyar, 2671), Baadur Zsobava (grúz, 2664), Szanan Szjugirov (orosz, 2664), Alekszander Arescsenko (ukrán, 2661), Vlagyimir Akopjan (örmény, 2647), Gawain Jones (angol, 2647), Santosh Vidit Gujrathi (indiai, 2644), Eltaj Safarli (azeri, 2644), Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2642), Jurij Kozubov (ukrán, 2638),…Prohászka Péter (magyar, 2602), Papp Gábor (magyar, 2601), Horváth Ádám (magyar, 2540), Czebe Attila (magyar, 2439)

Mongólia fővárosában utánpótlásunk legjobbjai augusztus 20-tól a felnőtt válogatott keretbe is meghívott Gledura Benjaminnal az éltáblán játszanak az U16-os sakkolimpián. A tavaly Győrben általános elismerést aratott rendezésű  viadalon válogatottunk negyedikként végzett, nagy kihívás az újabb megmérettetés. A honlap tanúsága szerint 26 ország 46 együttese nevezett, többek között a házigazdák tíz, a kínaiak négy, az oroszok két csapattal játszanak. Gledura mellett Kántor Gergely, Kozák Ádám és Péczely Sebastian Zsombor a válogatott tagjai a 10 fordulós vb-n.

Érdeklődéssel várjuk az Élő-pontok szerint még mindig a legerősebb, de tekintélyét már alaposan megtépázott orosz sakkozók viaskodásait. Az Orosz Sakkszövetség augusztus 8-tól rendezi meg Csitaban 12-12 résztvevővel a női és férfi orosz szuperbajnokságot. A bajnoki címek mellett a minél jobb helyezés az idei kontinensbajnokságon induló orosz válogatottak összeállítását is befolyásolják, a szakvezetés azonban csak a bakui Világkupa után jelöli ki a csapatokat. A férfiaknál nem játszik az orosz ranglista első két helyezettje. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik éremgyűjteményéből hiányzik a bajnoki cím, két éve megpróbálkozott ennek megszerzésével, de csak negyedik lett. Kramnyik címvédőként a Világkupára koncentrál, utolsó esélye, hogy döntőt játszva világbajnokjelölt legyen. Hiába keressük Alekszandr Griscsukot is az indulók között.

Irigykedhetünk, hogy az Orosz Sakkszövetség még nélkülük is ilyen érdekes összetételű bajnokságot szervez meg. Nagy meglepetésre tavaly Igor Liszij győzött, hétszeres bajnokként játszik az ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidler, az utóbbi időben igazán jó eredménnyel adós Szergej Karjakin tavaly utolsóként zárt. Dmitrij Jekovenko és Jevgenyij Tomasevszkij is a csapatba kerülésért küzd, ifjú titánok, Vladiszlav Artyemjev, Ivan Bukavsin és Daniil Dubov is kiharcolta a részvételi jogot.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Dmitrij Jakovenko 2759, Szergej Karjakin 2753, Tomasevszkij 2747, Peter Szvidler 2739, Nyikita Vityjugov 2719, Igor Liszij 2673, Vladiszlav Artyemijev 2671, Ildar Hairullin 2662, Alekszandr Motiljev 2658, Ivan Bukavsin 2655, Daniil Dubov 2654

Denisz Hiszmatullin 2642

Az orosz női sakkozást Ningbóban komoly kudarc érte, a tartalékos kínai csapattól szenvedtek súlyos vereséget. Kapitányuk, Szergej Rublevszkij rezignáltan nyilatkozta, hogy jóval erősebb a legnagyobb rivális utánpótlása. Csitaban mindenkit játékra bírtak, az olimpiai bajnokcsapat teljes létszámban a rajtnál. Először játszik a bajnokságon a tavaly ukrán színekből átigazolt Katyerina Lahno, aki második gyermekének születése miatt kényszerből maradt távol a kieséses rendszerű világbajnokságtól. A címvédő háromszoros olimpiai bajnoknő Valentyina Gunyina tavaly kettős vereséggel kezdett, majd hetes(!) nyerősorozattal ért elsőként célba. A rutinosabb nagymesternők és a fiatalok között kiélezett a viaskodás várható.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Valentyina Gunyina 2531, Katyerina Lahno 2530, Alekszandra Kosztenjuk 2526, Olga Girja 2487, Alekszandra Gorjacskina 2474, Natalija Pogonyina 2460, Jekatyerina Kovalevszkaja 2453, Alina Kaslinszkaja 2441, Anasztaszia Bodnaruk 2431, Marina Guszeva 2431, Anasztaszia Szavina 2429, Jevgenyija Ovod 2327

Augusztusban természetesen hab a tortán a Grand Chess Tour második versenye, amelyet St. Louisban augusztus 22. és szeptember 2. között rendeznek meg. A három versenyből álló sorozat első tornáján a norvégiai Stavangerben a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov végzett az élen, a viadal még számos meglepetéssel szolgált. Nehéz feledni, hogy a világbajnok Magnus Carlsen hazai pályán mekkora kudarcot szenvedett el, kezdődött mindez éppen Topalov elleni nyert állásának elvesztésével, amelyet a szokatlan időbeosztásnak, s ennek nem ismeretének köszönhetett. De ki gondolta volna, hogy a kilenc szupernagymester és a rendezők által jelölt Jon Ludvig Hammer küzdelmében hatan is mínuszban végeznek. Topalov mögött az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand végzett, harmadikként az amerikai Hikaru Nakamura.

A pontverseny állása

Név

1

2

3

Pont

1

Veszelin Topalov

13

13

2

Viswanathan Anand

10

10

3

Hikaru Nakamura

8

8

4

Anish Giri

7

7

5

Fabiano Caruana

6

6

6

M. Vachier-Lagrave

5

5

7

Magnus Carlsen

4

4

8

Alekszandr Griscsuk

3

3

9

Levon Aronjan

2

2

10

Jon Ludvig Hammer

1

1

1 - Stavanger, 2 - Saint Louis, 3 - London

St. Louisban három amerikai nagymester is játszik, a rendezők Wesley Sot jelölték.

A torna résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég) 2853

Viswanathan Anand (indiai) 2816

Veszelin Topalov (bolgár) 2816

Hikaru Nakamura (amerikai) 2814

Fabiano Caruana (olasz) 2808

Anish Giri (holland) 2793

Wesley So (amerikai) 2779

Alekszandr Griscsuk (orosz) 2771

Levon Aronjan (örmény) 2765

Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2731

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megjelentette a 2015. augusztus 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistákat. A rangsor első négy helyezettje nem játszott versenyen, a norvég világbajnok Magnus Carlsen 37 ponttal előzi meg az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot. A szeptember 10-től Bakuban megrendezendő Világkupán Topalov vezeti majd a rajtlistát  az amerikai Hikaru Nakamura előtt. Az első tízben már csak öt európai sakkozó, de hárman is amerikaiak. Legjobb magyarként Lékó Péter a 33. Almási Zoltán a 47., Polgár Judit a 62., Rapport Richárd a 68.,  Berkes Ferenc a 86., Balogh Csaba a 88. a top százas listán. A női világranglistán visszavonulását a tavalyi sakkolimpián bejelentő, férficsapatunk kapitányi tisztét elvállaló Polgár Judit visszaelőzte a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fant.

A top tíz rangsorában a dortmundi szuperverseny hozott némi változást. Az első hat helyezés változatlan, a norvég világbajnok Magnus Carlsen 39 ponttal előzi meg az exvilágbajnokokat, Viswanathan Anandot és Veszelin Topalovot. Az amerikai Fabiano Caruana ismét a + 2800-as klub tagja. Meglepő. hogy a top tízben már csak öten európai sakkozók, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és Alekszandr Griscsuk jelentős hátrányban riválisaikkal szemben.

Hat és fél év után a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan nincs a tízben, a kínai Ding Liren először a legjobbak között. A bakui Világkupán Veszelin Topalov vezeti majd a rajtlistát, és a Grand Prix-sorozatról már világbajnok-jelölti címet szerzett amerikai Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura is szerepel a 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadal rajtlistáján, amelyen első számú sakkozónk, Lékó Péter 30. a rangsorban. A norvég világbajnok Magnus Carlsen és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand nincs a nevezettek között, ahogy a kínai Wang Yue sem került be Élő-pontjai alapján. A VK párosítását az augusztus 1-től érvényes pontszámok határozzák meg, másik résztvevőnk, Balogh Csaba rajtlistás helyezése még bizonytalan. Az oly feszült azeri-örmény viszony mellett örvendetes, hogy Aronjannal az élen az örmény sakkozók játszanak az azeri fővárosban.

A kínai Ding Liren pályafutása során először a top tízben, az indiai Pentala Harikrishna nyolc hellyel lépett előre, minimális helycserék a rangsorban, ahol nincs új név.

Lékó Péter a 33. a ranglistán, Rapport Richárd bieli kudarcát, 22 pontos veszteségét csak a szeptemberi listán számolják el.

  A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0615

0715

0815

j.

Szül

1.

Carlsen,M

norvég

2876

2853

2853

0

1990

2.

Anand,V

indiai

2804

2816

2816

0

1969

3.

Topalov,V

bolgár

2798

2816

2816

0

1975

4.

Nakamura,H

amerikai

2802

2814

2814

0

1987

5.

Caruana,F

amerikai

2805

2797

2808

7

1992

6.

Giri,A

holland

2773

2791

2793

7

1994

7.

So,W

amerikai

2778

2780

2779

7

1993

8.

Kramnyik,V

orosz

2783

2783

2777

7

1975

9.

Griscsuk,A

orosz

2781

2771

2771

0

1983

10.

Ding Liren

kínai

2749

2749

2770

17

1992

11.

Aronjan,L

örmény

2780

2765

2765

0

1982

   12.                        Jakovenko,D

orosz

2738

2759

2759

2

1983

 13.

                Karjakin,S

orosz

2753

2753

2753

0

1990

14.

Li Chao

kínai

2748

2748

2748

0

1989

15.

Tomesevszkij,E

orosz

2745

2745

2747

2

1976

16.

Gelfand,B

izraeli

2751

2751

2741

4

1968

17.

Harikrishna.P

indiai

2733

2733

2740

9

1986

18.

Adams,M

angol

2740

2740

2740

0

1971

19.

Szvidler,P

orosz

2740

2740

2739

5

1976

20.

Radzsabov,T

azeri

2738

2738

2738

0

1987

21.

Dominguez Perez,L

kubai

2746

2736

2736

0

1983

22.

Mamedgyarov,S

azeri

2735

2735

2735

0

1985

23.

Wojtaszek,R

lengyel

2746

2733

2733

0

1987

24.

Vachier-Lagrave,M

francia

2723

2731

2731

0

1990

25.

Yu Yangyi

kínai

2715

2736

2726

18

1994

33.

Lékó,P

magyar

2714

2714

2714

0

1979

47.

Almási,Z

magyar

2700

2700

2700

0

1976

62.

Polgár,J

magyar

2675

2675

2675

0

1976

68.

Rapport,R

magyar

2671

2671

2671

0

1996

86.

Berkes,F

magyar

2664

2664

2659

10

1985

88.

Balogh,Cs

magyar

2659

2659

2659

0

1987

Az országok rangsorát a legjobb 10 sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az oroszok vezetnek a második helyezett kínaiak előtt, de az utolsó két világversenyen a kínaiak diadalmaskodtak, és Ningbóban  is győztek válogatottjaik presztízsmeccsén. Sakkozóink hetedikek, először a top tízben az azeriek, ezt a német színeket elhagyó Arkadij Naiditschnak köszönhetik.

1.Oroszország 2740 (- 3, 230 nemzetközi nagymester, 519 nemzetközi mester, 2345 címviselő)

2. Kína 2714 (+ 4, 36, 32, 141)

3. Egyesült Államok 2697 (+ 2, 89, 132, 665)

4. Ukrajna 2687 (- 2, 86, 198, 520)

5. India 2663 (+ 6, 38, 83, 273)

6. Franciaország 2653 (- 1, 49, 103, 390)

7. Magyarország 2649 (52, 117, 444)

8. Azerbajdzsán 2643 (24, 22, 111)

9. Örményország 2641 (37, 27, 108)

10. Lengyelország 2635 (40, 102, 358)

A honi rangsor élcsoportjában változás, hogy Prohászka Péter az Ikaros nyílt versenyen elért elsőségével, százszázalékos teljesítményével 16 Élő-pontot is szerzett!

A honi ranglista élcsoportja:

Lékó Péter  2714, Almási Zoltán 2700, Polgár Judit 2675, Rapport Richárd  2671, Berkes Ferenc 2659 (- 5), Balogh Csaba 2659, Erdős Viktor 2610, Prohászka Péter 2602 (+ 16), Papp Gábor  2601,  Ács Péter 2599, Héra Imre 2593

A női világranglistán ismét a pályafutását befejező, a férficsapatunk kapitányi tisztét elvállaló Polgár Judit áll az élen. A top tízben még változás, hogy ismét bekerült a kínai Zhao Xue, az orosz olimpiai bajnok együttesből Valentyina Gunyina csak a kilencedik, Katyerina Lahno a tízedik.

A női rangsor élcsoportja:

1.Polgár Judit (magyar) 2675

2. Hou Ji-fan (kínai) 2671 (- 5, 7)

3. Humpy Koneru (indiai) 2585 (- 4, 4)

4. Nana Dzagnidze (grúz) 2573

5. Anna Muzicsuk (ukrán) 2549

6. Ju Wenjun (kínai) 2542 (- 8, 4)

7. Viktorija Cmilyte (litván) 2534

8. Zhao Xue (kínai) 2533 (+ 10, 3)

9. Valentyina Gunyina (orosz) 2531 (- 17, 9)

10. Katyerina Lahno (orosz) 2530

30. Hoang Thanh Trang (magyar) 2464

A 10 legjobb női sakkozó Élő-pontszámának átlaga alapján összeállított rangsorban a kínaiak 2 ponttal vezetnek az oroszok előtt. A rangsorban a hatodikak vagyunk, Polgár Judit kiemelkedő pontszáma jelentősen javítja az átlagunkat.

1.Kína 2492 (- 6)

2. Oroszország 2490 ( - 3)

3. Grúzia 2441

4. Ukrajna 2413 (+ 1)

5. India 2391 (- 9)

6. Magyarország 2375 (- 4)

7. Lengyelország 2353 (- 5)

8. Németország 2341 (+ 1)

9. Franciaország 2334 (+ 2)

10. Egyesült Államok 2325

A magyar rangsorban csak a hetedik helyen történt változás, Rudolf Anna egy gyenge eredménnyel Gara Anita mögé szorult.

A magyar ranglista élcsoportja:

Polgár Judit 2675, Hoang Thanh Trang 2464, Gara Tícia 2367, Mádl Ildikó 2366, Vajda Szidónia 2352, Medvegy Nóra 2348,  Gara Anita 2307, Rudolf Anna 2298  (- 37), Papp Petra 2294 (- 6), Lakos Nikoletta 2277

A juniorok világranglistáján a 16 esztendős Wei Yi egyetlen + 2700 Élő-pontosként áll az élen.

A legjobb juniorok:

1.Wei Yi (kínai) 2725 (+ 4, 18) 1999

2. Vladiszlav Artyemijev (orosz) 2671 (+ 11, 18)  1998

3. Rapport Richárd  2671 1996

4. Vlagyimir Fedoszejev (orosz) 2659 (- 5, 14) 1995

5. Ivan Bukavsin (orosz) 2655  ( + 13, 9) 1995

52. Gledura Benjamin (magyar) 2505 (+ 5, 7) 1999

A 20 éven aluli hölgyeknél az orosz Alekszandra Gorjacskina megelőzi kínai riválisát. A mongol Nomin-Erdene az új pontszámításnak köszönhetően óriásit lépett előre.

A legjobb 20 éven aluli hölgyek:

1. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2474 (- 12, 5)  1998

2. Lei Tingjie (kínai) 2436 (- 14, 29) 1997

3. Davaademberei Nomin-Erdene (mongol) 2428 (+ 115, 19) 2000

4. Guo Qi (kínai) 2425 (- 11, 24)   1995

5. Medina Warda Aulia (indonéziai) 2412  1997

46. Szente Varga Fruzsina (magyar) 2243 (- 23, 9) 1996

48. Marjanovics Annamária 2234 (- 43, 18)  2001

50. Terbe Julianna (magyar) 2232 ( + 34, 7) 1997

86. Juhász Barbara (magyar) 2183 (+ 26, 7)  1995

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Bielben a címvédő francia Maxime Vachier-Lgrave elsőségével fejeződött be a 48. Sakkfesztivál szuperversenye. A befejező játéknapon Vachier-Lagrave világossal győzte le Rapport Richárdot, aki sorozatban ötödik vereségét szenvedte el, nyeretlenül, összesen hat vesztéssel zárta szereplését. A lengyel Radoslaw Wojtaszek elmulasztotta a holtversenyes elsőség, a rájátszás lehetőségét, nyerőesélyt szalasztott el a cseh David Navarával vívott csatájában. Az angol Michael Adams nyeréssel kezdte, győzelemmel zárta a tornát. Az ukrán Pavel Eljanov többször hibázott, nyerést hagyott ki. A tornán a 30 partiból 17 fejeződött be döntéssel, szomorú, hogy a „kedvező” statisztikát Rapport Richárd hat vesztése jelentősen javította.

Bielben megvédte tavalyi elsőségét a francia Maxime Vachier-Lagrave, már negyedszer ünnepelhetik tornagyőztesként. A befejező játéknapon Rapport Richárd ellen nyert. Oly sokat reméltünk legfiatalabb nagymesterünktől, akinek bőven volt ideje, hogy felkészüljön a viadalra. Reméltem, hogy visszazárkózik az élmezőnyhöz, megközelíti a + 2700 Élő-pontosok egyre bővülő, de mégis rangot jelentők klubját. Bieli teljesítménye, játszmáinak színvonala, a kritikus állásokban elkövetett hibái, a kezdeti időzavarok, majd a verseny második félidejében sokkal inkább elhamarkodott döntései, a kapkodások egészen hihetetlen sorozatot eredményeztek. A nagy tornákról készült tudósításokban, beszámolókban öröm, amikor a sakk népszerűsítését növelő szenzációs sorozatról írhatok. Rapport ötös vesztőszériája azonban sokkoló, példátlan a szuperversenyek történetében.

A Philidor védelem nem tartozik a szupernagymesterek repertoárjába, némi mentség, hogy az ellenfél sem számít rá… A nyitás még rendben is lett volna, de a 15…d5, majd a 16…Fxh3 lépések összesen mintegy egyórás gondolkodás után tálcán Kínálta a címvédőnek, hogy lépésről-lépésre növelje előnyét, és győzelmével ismét győztesként köszönthessék.

Rapport Richárd két és félpontos hátránnyal lett utolsó, szerény vigasz, hogy a tornát megelőző rapidversenyt megnyerte, szívesen elcseréltük volna helyezését…

A lengyel Radoslaw Wojtaszek elmulasztotta az esélyt, hogy holtversenyes elsőként rájátszásban dönthesse el a tornagyőztes sorsát. A cseh David Navara elleni küzdelmében többször is kihagyta a lehetőséget. Navara váratlan minőségáldozattal okozott zavart soraiban, Wojtaszek a taktikában gyengébbnek bizonyult, a tavalyi tornához hasonlóan ezüstérmes lett.

Kalandos utat járt be a rajtlistát vezető, a viadal doyenje, az angol Michael Adams. Meglepő, hogy három partit is vesztett, s nagyon közel volt negyedik vereségéhez is. Az ukrán Pavel Eljanov azonban többször is elmulasztotta a nyerőesélyt, már a második időzavarban nem találta a győzelmet ígérő folytatásokat.

Az utolsó forduló eredményei:

Pavel Eljanov (ukrán, 2723) – Michael Adams (angol, 2740) 0 – 1 (Katalán megnyitás, 59)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2733) – David Navara (cseh, 2724) döntetlen (Grünfeld védelem, 42)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731) – Rapport Richárd (magyar, 2671) 1- 0 (Philidor védelem, 48)

A szuperverseny végeredménye:

1. Maxime Vachier-Lagrave 6,5 pont

2. Radoslaw Wojtaszek 6

3-4. David Navara és Michael Adams 5,5

5. Pavel Eljanov 4,5

6. Rapport Richárd 2

48. Bieli Sakkfesztivál, szuperverseny 2015. július 20-30.

kat. XIX (2720)

1

2

3

4

5

6

1.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2731

*

*

½

0

1

1

½

1

½

½

½

1

2828

2.

Radoslaw Wojtaszek

g

POL

2733

½

1

*

*

½

½

0

½

1

½

½

1

6

2789

3.

Michael Adams

g

ENG

2740

0

0

½

½

*

*

1

1

0

1

½

1

2752

4.

David Navara

g

CZE

2724

½

0

1

½

0

0

*

*

1

½

1

1

2755

5.

Pavel Eljanov

g

UKR

2723

½

½

0

½

1

0

0

½

*

*

½

1

2683

6.

Rapport Richárd

g

HUN

2671

½

0

½

0

½

0

0

0

½

0

*

*

2

2490

Az Élő-pontszámok változása:

Maxime Vachier-Lagrave + 13,2, Radoslaw Wojtaszek + 8, Michael Adams + 1,8, David Navara + 4,4, Pavel Eljanov – 5,6 Rapport Richárd – 22

Vachier-Lagrave,M (2731) - Rapport,R (2671)
Philidor védelem [C41]

1.e4 e5 2.Hf3 d6 3.d4 exd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 Fe7 6.g3 0-0 7.Fg2 Be8 8.0-0 Ff8 9.Ff4 Hbd7 10.Vd2 He5 11.Bad1 c6 12.h3 b5 13.b3 b4 14.Ha4 c5 15.Hb5

15...d5?!

Tegnap világossal a kritikus állásban oly türelmetlenül játszó Rapport Richárd több, mint félórás gondolkodás után döntött.

16.exd5 Fxh3 Újabb fél órai tűnődés utáni elhatározás. A holtversenyes éllovas Maxime Vachier-Lagrave higgadtan reagált a kisebb "viharokra".

17.Fxe5 Bxe5 18.Fxh3 a6 19.Hbc3 bxc3 20.Hxc3 Fd6

vachierrapport_1370

21.Bfe1

A gyalogáldozatért cserébe Ricsinek nem volt kompenzációja.

21...Bxe1+ 22.Bxe1 Vc7 23.He4 Hxe4 24.Bxe4 Vb6

vachierrapport_1371

25.Ve3 g6 26.Fd7 Bd8 27.Fe8

A különböző színű futók némi reményt nyújtottak, de világos pontos játéka esetén nem volt kétséges, hogy nincs mentség Ricsi számára, a sorozatban ötödik vereségét sem tudja elkerülni.

27...Vc7 28.Kg2 Bb8 29.Bh4 h5 30.Be4 Bb4 31.c4 Bb8

vachierrapport_1372

32.Vf3 Ff8 33.Vf6 a5 34.d6 Vb7?

A 34...Fxd6 35.Fxf7+ Vxf7 36.Vxd6 Bf8 37.f4 Vf5 38.Be5 Vc2+ 39.Kh3 folytatás is reménytelen volt.

35.f3 Fg7 36.Ve7?!

Kimaradt az azonnali nyerés a 36.Vg5 Ff8 37.d7 Vb6 38.Vf4 f5 39.Fxg6 folytatásban.

36...Vxe7 37.Bxe7 Ff8 38.Fxf7+ Kg7 39.Ba7 Fxd6 40.Fd5+ Kf6

vachierrapport_1373

41.Bxa5 Bb6 42.f4 g5 43.Kf3 h4 44.fxg5+ Kxg5 45.gxh4+ Kxh4 46.Ke4 Kg5 47.Bb5 Bb8 48.Bxb8 és sötét feladta

Wojtaszek,R (2733) - Navara,D (2724)
Grünfeld védelem [D98]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Hf3 Fg7 5.Vb3 dxc4 6.Vxc4 0-0 7.e4 Fg4 8.Fe3 Hfd7 9.Hd2

Érdekes választás az oly sokat játszott 9.Vb3 Hb6 10.Bd1 helyett.

9...Ha6 10.h3 Hb6 11.Vb3 Fe6 12.d5 Fd7 13.Fxa6 bxa6 14.0-0 c6 15.dxc6 Fxc6 16.Bfd1 Vc7 17.Bac1 Vb7

wojtaszeknavara_1374

18.Vb4 Bab8 19.Hb3 Va8 20.Vxe7 Bfe8 21.Vg5 h6 22.Vg3 Ha4

wojtaszeknavara_1375

23.Hd5 Hxb2 24.Bd2 Fxd5 25.exd5 Bbc8 26.Hc5 Be4

wojtaszeknavara_1376

27.d6 Bc4 28.Bb1

Még erősebb volt a 28.Bcc2 Bxc2 29.Bxc2 Bd8 30.d7 Vc6 31.Bd2 folytatás.

28...B8xc5?!

David Havara szorongatott helyzetében minőségáldozatra szánta el magát.

29.Fxc5 Ve4 30.Bf1

A meglepetés hatott. Azonnal nyert a 30.d7 Vxb1+ 31.Kh2 Bxc5 32.d8V+ Kh7 33.Ve8 Vf5 34.Bd7 folytatás.

30...Bxc5 31.d7 Ff6 32.Bxb2

Nem lett volna a mentség a 32.Vd6 Ve7 33.Vxe7 Fxe7 34.Be1 Fh4 35.Bxb2 változatban.

32...Bg5 33.Vb8+ Kg7  

   

wojtaszeknavara_1377

34.g3?

Időzavarban nem könnyű megőrizni a higgadtságot. 34.Vb7 Vd4 35.Bbb1 megőrizte volna a nyerőesélyt.

34...Vd4 35.Bb4?! Vxd7 36.h4 Bf5 37.Bbb1 Vd2 38.Bbd1 Vxa2 39.Vxa7 Vc4 40.Ve3 a5 41.Vd3 Vxd3 42.Bxd3 és döntetlen

Eljanov,P (2723) - Adams,M (2740)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.g3 Fe7 5.Fg2 0-0 6.0-0 dxc4 7.Vc2 a6 8.a4 Fd7 9.Vxc4 Fc6 10.Fg5 h6 11.Fxf6 Fxf6 12.Hc3 Fxf3 13.Fxf3 c6 14.e3 a5 15.h4 Ha6 16.Bfd1 Vb6 17.Ve2 Bad8 18.He4 Fe7 19.Hd2 Hb4 20.Hc4 Va6 21.b3 Ff6 22.Bac1 Bd7 23.Fe4 Bfd8 24.Vh5 Ha2 25.Bc2 Hb4 26.Bcd2 Hd5 27.Bc1 Va7 28.Fb1 He7 29.Bdd1 Bd5 30.Vf3 B5d7 31.Hd2 Kf8 32.He4 Hg8 33.Hc5 Bd6 34.Fd3 Fe7 35.Fc4 Hf6 36.g4 b6 37.Hd3 Hd7 38.Hf4 Kg8 39.Vg3 Vb8

eljanovadams_1378

40.g5 hxg5 41.hxg5 b5 42.Fd3 e5 43.He2 g6 44.Kg2 exd4 45.e4 Kf8 46.Bh1 Ke8

eljanovadams_1379

47.Bh8+ Ff8 48.axb5

Nem lett volna sötétnek mentsége a 48.Hf4 He5 49.axb5 Hxd3 50.Hxd3 Be6 51.Hc5 folytatásban.

48...cxb5 49.e5

Ismét a 49.Hf4 lépésre szavazhattunk volna.

49...Bd5?!

eljanovadams_1380

50.Vf4?

Michael Adams álmodozhatott már... 50.Be1 Bc8 51.Kf1 Vc7 52.e6 volt a jó folytatás.

50...Vxe5 51.Be1?? A hiba hibát szült. 51...Vxh8 52.Hxd4+ Be5 53.Bh1 Vg7 54.Fxb5 Fe7 55.Fa4 Bxg5+ 56.Kf1 Ve5 57.Vxe5 Bxe5 58.Bh8+ Ff8 59.Hc6 Bh5 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Az azerbajdzsáni Ulvijja Fatalijeva az új Európa-bajnok, egypontos előnnyel győzött
2024. 04. 30.

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog