Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A müncheni Grand Prix hetedik fordulójában Nana Dzagnidze győzött, egyedül a második helyen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Münchenben zajló Grand Prix hetedik fordulójában a grúz Nana Dzagnidze érte el a egyetlen győzelmet, a lengyel Alina Kaslinszkajá elleni nyerésével vegy pontra csökkentette hátrányát az élen álló Alekszandra Kosztenjukkal szemben. Az exvilágbajnoknők partijában az ukrán Marija Muzicsuk ellen az orosz éllovas vesztőt húzott, de a nagy hiba büntetlen maradt, Kosztenjuk újabb szerencsés fél pontot szerzett. Az indiai Humpy Koneru tetszetős taktikai csapással került döntő fölénybe, de a nyerőlépést kihagyta a kínai Zhu Jinerrel elleni összecsapásban. Hetedik döntetlenét érte el az indiai Dronavalli Harika, a német Dinara Wagner nyerhetett volna. Kecsegtető állását remire rontotta a kínai világbajnokjelölt Tan Zhongyi. Öten is osztják a negyedik helyet, érdekes küzdelmeket ígér a hátralevő négy játéknap.

 

A hetedik forduló játszmáit a kihagyott esélyek jellemezték, csak Nana Dzagnidze örülhetett győzelemnek. Alina Kaslinszkaja túlzott kockázatot vállalt, a grúz nagymesternő második győzelmével egyedül áll a második helyen, egy pontra megközelítette Alekszandra Ksztenjukot.

 

A mesternégyessel rajtoló  orosz exvilágbajnoknő sorozatban harmadszor remizett, nem kis szerencséje volt, hogy Marija Muzicsuk nem használta ki nagy hibáját, a 20…f5? lépése kínálta esélyt. Kosztenjuk egypontos előnnyel várhatja a hajrát, míg az ukrán exvilágbajnoknő csak ötvenszázalékos.

 

Nagy esélyt hagyott ki Humpy Koneru is. Tetszetős tisztáldozattal döntő támadást indított zhu Jiner királyállása ellen, de a 21.Bh6! nyerőlépés kimaradt, a kínai sakkozónő kiharcolta a döntetlent.

 

Nem vált be Dronavalli Harika eredeti megnyitása, Dinara Wagner közel állt első győzelmének megszerzéséhez.

A világbajnokjelölt Tan Zhongyi is bosszankodhatott, kecsegtető állását rontotta remire Zsanszaja Absumalikkal szemben.

Békés pontosztozkodás született Anna Muzicsuk és Elisabeth Paehtz partijában.

 

A 7. forduló eredményei:

Dronavalli Harika (indiai, 2507) - Dinara Wagner (német, 2414) döntetlen (Réti megnyitás, 59)

Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2496) – Tan Zhongyi (kínai, 2530) döntetlen (Caro-Kann védelem, 53)

Marija Muzicsuk(ukrán, 2523)  – Alekszandra Kosztenjuk (FID, 2519)döntetlen  (Futójáték,  44)

Anna Muzicsuk (ukrán, 2522) - Elisabeth Paehtz (némrt, 2464) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)

Nana Dzagnidze (grúz, 2517) - Alina Kaslniszkaja (lengyel, 2491) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 49)

Humpy Koneru (indiai, 2572) - Zhu Jiner (kínai, 2486) döntetlen (Ragozin védelem, 47)

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

 TB1 

 TB2 

1

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2519

FID

*

½

½

1

1

1

½

1

5,5

3

16,75

2

GM

Nana Dzagnidze

2517

GEO

*

½

½

½

½

1

1

½

4,5

4

13,50

3

GM

Humpy Koneru

2572

IND

½

*

1

½

½

½

½

½

4

4

13,00

4

GM

Anna Muzicsuk

2522

UKR

½

0

*

½

½

½

½

1

3,5

4

10,75

5

GM

Marija Muzicsuk

2523

UKR

½

½

½

½

*

½

1

0

3,5

3

13,50

6

GM

Dronavalli Harika

2507

IND

½

½

*

½

½

½

½

½

3,5

3

12,25

7

GM

Elisabeth Paehtz

2464

GER

0

½

½

½

*

½

½

1

3,5

3

10,25

GM

Tan Zhongyi

2530

CHN

0

½

½

*

1

½

½

½

3,5

3

10,25

9

WGM

Zhu Jiner

2486

CHN

½

½

½

0

½

0

*

1

3

4

10,25

10

IM

Alina Kaslinszkaja

2491

POL

0

0

½

1

½

½

*

½

3

4

10,00

11

GM

Zsanszaja Abdumalik

2496

KAZ

½

0

½

½

½

0

½

*

2,5

3

9,75

12

WGM

Dinara Wagner

2414

GER

0

½

½

0

½

0

½

*

2

4

7,75

A 8. forduló párosítása:

Dinara Wagner - Zhu Jiner

Alina Kaslniszkaja - Humpy Koneru

Elisabeth Paehtz - Nana Dzagnidze

Alekszandra Kosztenjuk - Anna Muzicsuk

Tan Zhongyi - Marija Muzicsuk

Dronavalli harika - Zsanszaja Abdumalik

Verőci Zsuzsa

Fotó: womengrandprix.fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura játssza az Airthings Masters szuprtdöntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Champions Chess Tour 2023 első versenyén, az Airthings Masters viadalon a norvég világelső Magnu Carlsen és az ötszörös amerikai bajnok játssza a szuperdöntőt. A vigaszágon az amerikai Wesley So először 1,5-0,5-re legyőzte az ndiai Arjun Erigaisit, honfitársával szemben két döntetlen után az Armageddon partiban vereséget szenvedett. A tornán Carlsen másodszor mérkőzik meg Nakamurával, az első meccsükön az Armageddon játszmában sötéttel elért döntetlennel jutott a szuperdöntőbe. A győztes 30 ezer dollárt nyer és 150 pontot kap, a vesztes 25 ezerrel és 100 ponttal vigasztalódhat.

 

A Champions Chess Tour 2023 a két korábbi sorozattól eltérő lebonyolításban kerül megrendezésre. Az Airthins Masters viadalon a négyjátszmás döntőt Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura vívj, Másodszor mérkőznek meg, az első meccsükön Carlsen négy döntetlen után az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott be a döntőbe, ííg Nakamura a vigaszágra jutva kapott esélyt, hogy bejuthat a fináléba.

 

A mai játéknap Wesley So és Arjun Erigaisi párharcával kezdődött meg. Az első partiban a spanyol megnyitás Anti-Marshall változatában csatáztak és a 19 éves indiai nagymester bírta kevésbé a bonyolult összecsapás feszültségét, So 101 lépésben nyert szerzett vezetést.

Erigaisi világossal nem tudott visszavágni, So az olasz megnyitású partiban nyert állást adott remire.

 

Következett a vigaszág döntője, So és Nakamura párbaja. Másodszor néztek farkasszemet, az első meccset két döntetlen után az ötszörös amerikai bajnok az Armageddon partiban sötéttel döntetlent elérve nyerte meg. So a vigaszágon az orosz Alekszej Szaranét 2-0-ra győzte le, majd Erigaisi sem tudta útját állni..

Wesley So óriási esélyt szalasztott el Hikaru Nakamura elleni második találkozójának első partijában, fonalasan győzelméhez vezető folytatást is figyelmen kívül hagyott, 53 lépésben osztoztak meg a ponton. A kalandos összecsapást kövezően az amerikai sakkozók villámgyors döntetlennel a rájátszásra bízták a döntést.

Wesley So játszott világossal, Hikaru Nakamura remifórral, de jelentős időhátránnyal küzdött. So sokáig kezdeményezett, Nakamura a különböző színű futók mellett védte hadállását. A nyerési kényszer miatt Sonak kockáztatnia kellett. ennek eredményeként végül elvesztette a játszmát, s ezzel a mérkőzést.

A „vigaszág” eredményei:

Wesley So (amerikai, 2780) – Arjun Erigaisi (indiai, 2685) 1,5 – 0,5

Wesley So – Arjun Erigaisi 1 – 0

Arjun Erigaisi – Wesley So döntetlen

A döntő:

Wesley So (amerikai, 2780) – Gikaru Nakamura (amerikai, 2750) 1 – 2

Wesley So – Gikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So döntetlen

Armageddon játszma:

Wesley So – Hikaru Nakamura 0 – 1

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen az Armageddon partiban elért döntetlennel nyert Hikaru Nakamura ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Champions Chess Tour 2023 első versenyén, az Airthings Masters viadalán a döntőben a norvég világelső Magnus Carlsen párharca az amerikai Hikaru Nakamura ellen négy döntetlrn, 2-2 után az Armageddon partiban dőlt el, az ötszörös világbajnok sötéttel remizett, a „Grand Finalba” jutott. A „vigaszágon” az amerikai Wesley So 2-0-ra győzte le az orosz Alekszej Szaranát. Az indiai rangadón Arjun Erigaisi 1,5-0,5-re nyert Gukesh ellen. A folytatásban Erigaisi és So mérkőzik meg, a meccs győztese lesz Nakamura ellenfele, végül ennek az ennek összecsapának as győztese lesz Carlsen kihívója. A Grand Finalt pénteken rendezik meg.

 

Az Airthins Masters viadalon Magnus Carlsen második mérkőzését nyerte meg az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel. A norvég világelső számos esélyt szalasztott el, hogy rájátszás nélkül győzze le az ötszörös amerikai bajnokot.

 

Magnus Carlsen az első játszmában a végjátékban hagyott ki kedvező lehetőséget. A második összecsapás során Hikaru Nakamura vesztőt húzott, de a büntetés elmaradt. Két gyors döntetlennel folytatták.

Az Armageddon partiban Carlsen többször is nyerőesélyes folytatást szalasztott el a nyerési kényszerrel játszó Nakamurával szemben. A lebonyolítás érdekessége, hogy Hikaru Nakamura a Grand Finalban” ismét megmérkőzhet Carlsennel.

A „vigaszágón” Wesley So könnyen nyert a FIDE zászlója alatt játszó Alekszej Szarana ellen, az indiai presztízscsatában Arjun Erigaisi diadalmaskodott és a folytatásban Soval mérkőzik meg. Ennek a párharnak a győztese lesz Nakamura ellenfele, majd a kihívó jogáért küzdenek meg.

Az Airthingd Masters döntő:

Magnus Carlsen (norvég, 2839) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2750) 2,5 – 2,5

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen

Armageddon játszma:

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen

A vigaszágon:

Wesley So (amerikai, 2780) – Alekszej Szarana (FID, 2642) 2 – 0

Wesley So – Alekszej Szarana 1 – 0

Alekszej Szarana – Wesley So 0 - 1

Arjun Erigaisi (indiai, 2685) – Gikesh D (indiai, 2629) 1,5 – 0,5

Arjun Erigaisi – Gukesh D 1 – 0

Gukesh D – Arjun Erigaisi döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A müncheni Grand Prix hatodik fordulójában hat döntetlen született

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Münchenben zajló Grand Prix hatodik fordulójában hat döntetlen született, az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk változatlanul másfél pontos előnnyel vezet. Az orosz nagymesternő a nyitásban nem villogott, bizonytalankodását a kazah Zsanszaja Abdumalik nem használra ki, később Kosztenjuk előnybe kerülhetett volna. A német Dinara Wagner a világranglista harmadik indiai Hunpy Koneroval remizett. A grúz Nana Dzagnidze kedvező esélyt hagyott kihasználatlaul a kínai Zhu Jinerrel vívott küzdelmében. A kínai világbajnokjelölt Tan Zhongyinak meg kellett küzdenie a döntetlenért az indiai Dronavalli Harika ellen. A lengyel Alina Kaslinszkaja az ukrán Anna Muzicsuknak okozhatott volna gondokat. A német Elisaneth Elisabeth és az ukrán Marija Muzicsuk elméleti párbaja a két l felkésuült nagymesternő küzött is pontosztozkodással zárult.

A 6. forduló eredményei:

Dinara Wagner(német, 2414)  - Humpy Koneru (indiai, 2572) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 53)

Zhu Jiner (kínai, 2486) - Nana Dzagnidze (grúz, 2517) döntetlen (Caro-Kann védelem, 56)

Alina Kasliszkaja (lengyel. 2491) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2522) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 32)

Elisabeth Paehtz (német, 2464) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2523) dönteten (Skót négyeshuszárjáték, 31)

Alekszandra Kosztenjuk (FID, 2519) - Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2496) döntetlen (Caro-Kann védelem, 40)

Tan Zhongyi (kínai, 2530) – Dronavalli Harika (indiai. 2507) döntetlen (Tarrasch védelem, 49)

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pts.

 TB1 

 TB2 

1

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2519

FID

*

½

1

1

1

½

1

5

2

13,00

2

GM

Humpy Koneru

2572

IND

*

½

1

½

½

½

½

3,5

4

9,50

3

GM

Nana Dzagnidze

2517

GEO

½

*

½

½

½

1

½

3,5

4

8,75

4

GM

Anna Muzicsuk

2522

UKR

0

½

*

½

½

½

1

3

4

7,50

5

GM

Dronavalli Harika

2507

IND

½

½

*

½

½

½

½

3

3

10,00

6

GM

Marija Muzicsuk

2523

UKR

½

½

½

*

0

½

1

3

3

9,00

7

IM

Alina Kaslinszkaja

2491

POL

0

½

½

1

*

½

½

3

3

8,50

8

GM

Tan Zhongyi

2530

CHN

0

½

½

*

½

1

½

3

2

7,75

9

GM

Elisabeth Paehtz

2464

GER

0

½

½

½

*

½

1

3

2

7,00

10

WGM

Zhu Jiner

2486

CHN

½

½

½

0

0

*

1

2,5

3

6,75

11

GM

Zsanszaja Abdumalik

2496

KAZ

½

½

0

½

½

0

*

2

3

7,25

12

WGM

,Dinara Wagner

2414

GER

0

½

½

0

½

0

*

1,5

3

5,00

A 7. forduló párosítása:

Dronavalli harika - Dinara Wagner

Zsanszaja Abdumalik – Tan Zhongyi

Marija Muzicsuk - Alekszandra Kosztenjuk

Anna Muzicsuk - Elisabeth Paehtz

Nana Dzagnidze - Alina Kaslniszkaja

Humpy Koneru - Zhu Jiner

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen és Nakamura az Armageddon játszmáikban sötéttel remiztek, a döntőben mérkőznek meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Champions Chess Tour 2023 első versenyén, az Airthings Masters viadalán az elődöntődöntőben a norvég világelső Magnus Carlsen párharca az indiai Arjun Erigaisivel 2-2 után az Armageddon partiban dőlt el, az ötszörös világbajnok sötéttel remizett, a döntőbe jutott. Az amerikai rangadón Hikaru Nakamura négy döntetlent követően a rájátszásban sötéttel remizett Wesley Soval, a fináléban Carlsennel mérkőzik meg. A vigaszágon az orosz Alekszej Szarana 2-0-ra nyert a francia Alireza Firouzja ellen, a 16 éves indiai Gukesk 2-1-re győzte le az azerbajdzsán Rauf Mamedovot.

Az Airthings Masters online rapid viadal elődöntőjében mindkét mérkőzés az Armageddon játszmábab dőlt el, a sötéttel játszók, Magnus Carlsrn és Hikaru Nakamura sötéttel elért döntetlennel jutott a fináléba.

A norvég világelső Arjun Erigaisi elleni párharcát világossal elért győzelemmel kezdte, meggyőző játékkal szerzett vezetést.

A második játszmában megosztoztak a ponton, a harmadik összecsapásban meglepetés született, a 19 éves indiai sakkozó sötéttel elért remek győzelmével kiegyenlített, majd remi után következett az Armegeddon parti, Carlsen sötéttel játszva kihasználta remifórját.

Az amerikai presztízsrangadón Wesley So és Hikaru Nakamura négy döntetlen után küzdött meg az Armageddon partiban. Nakamura jelentős dőhátránya ellenére is elérte a fináléba jutását jelentő döntetlent.

 

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2839) – Arjun Erigaisi (indiai, 2685) 2,5 – 2,5

Magnus Carlsen – Arjun Erigaisi 1 – 0

Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Arjun Erigaisi 0 - 1

Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen döntetlen

Armageddon játszma:

Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen döntetlen

Wesley So (amerikai, 2780) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2750) 2,5 – 2,5

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hpkaru Nakamura – Wesley So döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So döntetlen

Armageddon játszma:

Wesley So – Hikaru Nakamura döntetlen

Az első forduló veszteseinek csatájában nagy meglepetésre Alireza Firouzja simán kikapott az orosz Alekszej Szaranától, a francia nagymester a tornán valamennyi partiját elvesztette, öt vereséget szenvedett el. A 16 éves Gukesh az Armageddon partiban mlúta felül Rauf Mamedovot.

A „vigaszág” eredményei:

Alekszej Szarana (FID, 2643) – Alieza Firouzja (francia, 2745)  2 – 0

Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2632) – Gukesh D (indiai, 2629) 1 – 2 (0 – 1, 1 – 0. 0 – 1)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters viadalon Carlsen az elődöntőben a Firouzját legyőző Erigaisivel mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Champions Chess Tour 2023 első versenyén, az Airthings Masters viadal első napján a 8 résztvevős elsőosztályú tornán a norvég világelső Magnus Carlsen könnyen győzte le 2,5-0,5-re az orosz Alekszej Szaranát. A forduló óriási meglepetéseként az indiai Arjun Erigaisi 3-0-ra nyert a franci Alireza Firouzja ellen. Az amerikai Wesley So az azerbajdzsáni Rauf Mamedov csak 2,5-1,5-re tudta legyőzni, míg az amerikai Hikaru Nakamura a 16 éves indiai Gukesh elleni 2,5 – 0,5-ös győzelemmel jutott az elődöntőbe. A legjobb négy között Carsen-Erigaisi és So-Nakaura párharcok lesznek.

Remek csatákkal, meglepetésekkel kezdődött meg három osztályban a CCT 2023 első versenye, az Airthings Masters. A legjobbak mérkőzéseit négyjátszmásra tervezték, de három párharc már három parti után befejeződött.

Az ötszörös világbajnok, a korábbi két sorozat győztese, Magnus Carlsen könnyen győzte le az előcsatározások során az amerikai Fabiano Caruanát a második osztályba „küldő” orosz Alekszej Szaranát. A norvég világelső a harmadik játszmában is fölényesen állt, de megelégedett a döntetlennel.

A játéknap nagy meglepetéseként Arjun Erigaisi háromszor is megadásra kényszerítette Alireza Firouzját. Sötéttel kezdte győzelemmel a meccset, világossal folytatta, a harmadik partiban Firouzja már a 13. lépést követően vesztésre állt.

Wesley So „megszenvedett” a győzelemért. Rauf Mamedov a világbajnoki döntős Jan Nepomnjacsijt lepte meg az előcsatározásban. Az azerbajdzsáni nagymesternek a negyedik játszmában jó esélyei voltak, hogy nyeréssel kiharcolja a rájátszást, az Armageddon partit, de végül So remivel továbbjutott.

A rutinos Hikaru Nakamura a 148 résztvevős svájci rendszerű viadal győztesét, a 16 éves Gukesh ellen nyert. Két győzelme után döntetlennel biztosította be az elődöntőbe jutását.

A vesztesek is összecsapnak Firouzja-Szarana és Gukesh-Mamedov szereposztásban.

Az első forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2839) – Alekszej Szarana (FID, 2643) 2,5 – 0,5

Magnus CarlsenAlekszej Szarana 1 – 1

Alekszej Szarana – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Alekszej Szarana döntetlem

Alireza Firouzja (francia, 2745) – Arjun Erigaisi (indiai, 2685) 0 - 3

Alireza Firouzja – Arjun Erigaisi 0 – 1

Arjun Erigaisi – Alireza Firouzja   1 - 0

Alireza Firouzja – Arjun Erigaisi  0 – 1

Wesley So (amerikai, 2780) – Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2632) 2,5 – 1,5

Wesley So – Rauf Mamedov döntetlen

Rauf Mamedov – Wesley So döntetlen

Wesley So – Rauf Mamedov  1 - 0

Rauf Mamedov – Wesley So  döntetlen

Gukesh D (indiai, 2629) – Hikaru Nakamura (amerikai. 2750) 0,5 – 2,5

Gukesh D – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Gukesh D  1 - 0

Gukesh D – Hikaru Nakamura  döntetlen

Tizenhatan kezdték meg a másodosztályban a csatározást. Jan Nepomnjacsij és Fabiano Caruana is vette az első akadályt a kétjátszmás mérkőzésen. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik kikapott az Egyesült Arab Emírségek legjobbjától, Salem A. R. Salehtől, de a vesztesek ágán folytathatja.

Harmincketten a harmadosztályban küzdenek a potokért. Nagy rangadóra is sor került, Peter Szvidler nyert Alekszandr Griscsuk ellen.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Alekszandra Kosztenjuk szerencsés döntetlennel megőrizte másfél pontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Münchenben zajló Grand Prix ötödik fordulójában a másfél pontos előnnyel vezető orosz exvilágbajnoknő, Alekszandra Kosztenjuk reménytelennek tűnő állását döntetlenre mentette az indiai Dronavalli Harikával szemben, megőrizte kedvező pozícióját. Az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk fölényes állását időzavarban vesztésre rontotta a lengyel Alina Kaslinszkajával vívott csatájában. A grúz Nana Dzagnidze az indiai Humpy Koneruval, az ukrán Anna Muzicsuk a kínai Zhu Jinerrel, a kínai Tan Zhongyi a német Dinara Wagnerrel, a kazah Zsanszaja Abdumalik a német Elisabeth Paehtzzel remizett. A viadal hatodik fordulójára a pihenőnap után szerdán kerül sor.

 

A mesternégyessel rajtoló Alekszandra Kosztenjuk az előző fordulóneli szerencsés győzelme után az ötödik játéknapon is nehéz pillanatokat élt át Dronavalli Harikával vívott csatájában. Az orosz exvilágbajnoknő az indiai nagymesternő hathatós segítségével mentette döntetlenre oly gyanús, reménytelennek is mondható állását.

 

Az ötödik fordulóban a másfél pontos hátrányban levő trió közül senki sem nyert, sőt az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk fölényes állását fokozatosan rontotta el, majd taktikai csapással Alina Kaslinszkaja döntő előnybe került, megszerezte első győzelmét.

 

Humpy Koneru kecsegtető állásból remizett Nana Dzagnidzével, aki világossal már a nyitást hátránnyal zárta.

 

A világbajnokjelölt Tan Zhongyi a parti befejező szakaszában már örülhetett a döntetlennek a sereghajtó Dinara Wagnerrel szemben.

Megosztozott a ponton Anna Muzicsuk és Zhu Jiner is, nem bírt egymással Zsanszaja Abdumalik és Elisaberh Paehtz.  

 

Az 5. forduló eredményei:

Tan Zhongyi (kínai, 2530) - Dinara Wagner (német, 2414) döntetlen (Katalán megnyitás, 45)

Dronavalli Harika(indiai, 2507) - Alekszandra Kosztenjuk (FID, 2519) döntetlen (Szláv védelem,

Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2496) - Elisabeth Paehtz (német, 2464) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)

Marija Muzicsuk Ukrán, 2523) - Alina Kasliszkaja(lengyel, 2491) 0 – 1  (Futójáték, 67)

Anna Muzicsuk (ukrán, 2522) - Zhu Jiner (kínai, 1486) döntetlen (Szicíliai védelem, 38)

Nana Dzagnidze (grúz, 2517) - Humpy Koneru (indiai, 2572) döntetlen (Angol megnyitás, 39)

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pts.

 TB1 

 TB2 

1

GM

,lekszandra Kosztenjuk

2519

FID

*

1

½

1

1

1

4,5

2

9,75

2

GM

,Hunpy Koneru

2572

IND

*

½

1

½

½

½

3

3

7,25

3

GM

Nana Dzagnidze

2517

GEO

½

*

½

½

1

½

3

3

6,00

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2491

POL

0

*

½

1

½

½

2,5

3

5,75

5

GM

Anna Muzicsuk

2522

UKR

0

½

*

½

½

1

2,5

3

4,75

6

GM

Dronavalli Harika

2507

IND

½

½

½

*

½

½

2,5

2

7,25

7

GM

Marija Muzicsuk

2523

UKR

½

½

0

½

*

1

2,5

2

6,25

8

GM

Tan Zhongyi

2530

CHN

0

½

*

½

1

½

2,5

2

5,00

9

GM

Elisabeth Paehtz

2464

GER

0

½

½

*

½

1

2,5

2

4,25

10

WGM

Zhu Jiner

2486

CHN

½

½

0

0

*

1

2

3

4,00

11

GM

Zsanszaja Abdumalik

2496

KAZ

½

0

½

½

0

*

1,5

2

4,00

12

WGM

Dinara Wagner

2414

GER

0

½

0

½

0

*

1

3

2,75

A szerdai 6. forduló párosítása:

Dinara Wagner - Humpy Koneru

Zhu Jiner - Nana Dzagnidze

Alina Kasliszkaja - Anna Muzicsuk

Elisabeth Paehtz - Marija Muzicsuk

Alekszandra Kosztenjuk - Zsanszaja Abdumalik

Tan Zhongyi - Dronavalli Harika

Verőci Zsuzsa

Fotó: womengrandprix.fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hétfőn kezdődik az Airthings Masters, a Champions Chess Tour 2023 első versenye

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Hétfőn kezdődik a Champions Chess Tour 2023-as hat versenyből, a playoff-ból és a döntőből álló, 2 millió dolláros díjalapú sorozat első versenye, az Airthings Masters, amelyet három csoportban rendeznek meg. A megváltozott versenykiírásnak köszönhetően a szervezők, a szponzorok a nagymesterek számára nyitottá tették a sorozatot, a kvalifikációs tornát 148 résztvevővel rendezték meg, a 9 fordulós svájci rendszerű viadalt kieséses rendszerben folytatták, és alakult ki a 8 résztvevps főverseny mezőnye, amelyre a tavalyi sorozat győztese, Magnus Carlsen és a Global Chess első helyezettje, az amerikai Wesley So meghívást kapott. Carlsen a FIDE zászlója alatt játszó Alekszej Szaranával mérkőzik meg, a francia Alireza Firouzja az indiai Arjun Erigaisivel, So az azerbajdzsáni Rauf Mamedovval, az indiai Gukesh az amerikai Hikaru Nakamurával csatázik. Tizenhatan játszanak a 2-es, harmincketten a 3-as jelű tornán.

Két évig a nagy érdeklődéssel kisért Champions Chess Tour sorozat az elit számára jelentett elsősorban versenyzési alkalmat, de az online rapid viadalokra a trónkövetelők is egyre többször kaptak meghívást.

Az új sorozatban nyitottá tették a részvétel lehetőségét és 148 nagymester indult el a kétlépcsős kvalifikációs előcsatározásokban.

A hat versenyből, a playoff-ból és a döntőből álló sorozat programja:

Event

Dates (2023)

Airthings Masters - Play-In

Feb 3

Airthings Masters - Knockout

Feb 6-10

Event #2 - Play-In

Mar 13*

Event #2 - Knockout

Apr 3-7

Event #3 - Play-In

Apr 24

Event #3 - Knockout

May 22-26

Event #4 - Play-In

Jun 12

Event #4 - Knockout

Jul 10-14

Event #5 - Play-In

Jul 17

Event #5 - Knockout

Aug 28 - Sep 1

Event #6 - Play-In

Sep 4

Event #6 - Knockout

Sep 25-29

CCT Playoffs

Dec 4-12

CCT Finals

Dec 15-22

Division

Event 1

Events 2-6

Division I

Two players directly invited;
Match Play between players ranked first-12th; winners get in

Top-three players from previous Division 1 Knockout and winner of previous Division II Knockout are directly invited;
Match Play between players ranked 1st-8th; winners get in

Division II

Match Play between players ranked first-12th; losers get in
Match Play between players ranked 13th-32nd; winners get in

Match Play between players ranked first-eighth; losers get in
Match Play between players ranked ninth-32nd; winners get in

Division III

Match Play between players ranked 13th-32nd; losers get in
Match Play between players ranked 33rd-76th; winners get in

Match Play between players ranked ninth-32nd; losers get in
Match Play between players ranked 33rd-72nd; winners get in

 

A 9 fordulós svájci rendszerű torna első 12 helyezettje küzdhetett meg az Airthings Masters főversenyen való részvételi jogért. Az ötszörös világbajnok, a tavalyi sorozat győztese, Magnus Carlsen és a Global Chess első helyezettje, Wesley So meghívást kapott.

Az ún. 2-es divizióban tizenhatan játszanak, a 3-as jelű csoportban harmincketten. Minden versenyt külön díjazzák, illetve lehet pontokat gyűjteni. Bonyolultnak tűnik a rendszer, a táblázatok segíthetik a versenykiírás megértését.

A svájci rendszerű tornán a 16 éves indiai Gukesh győzött, sikeres szereplését az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni 2-0-s győzelmével folytatta. A párharcokban nagy meglepetésre az orosz Alekszej Szarana az Armageddon partiban legyőzte Gabiano Caruanát, csak a 2-es csoportban folytathatja a világbajnoki döntős Jan Neponjacsij, Rauf Mamedov nyert ellene.

Az Airthings Masters díjazása

Placing

Division I

Division II

Division III

1st

$30,000

$10,000

$5,000

2nd

$20,000

$7,500

$3,600

3rd

$15,000

$6,000

$2,800

4th

$12,500

$5,000

$2,400

5th (x2)

$10,000

$4,500

$2,000

7th (x2)

$7,500

$4,000

$1,800

9th (x4)

-

$3,500

$1,600

13th (x4)

-

$3,000

$1,400

17th (x8)

-

-

$1,200

25th (x8)

-

-

$1,000

Total

$112,500

$71,500

$51,000

A helyezések pontszámai:

Placing

Division I

Division II

Division III

1st

150

50

20

2nd

100

30

15

3rd

75

20

10

4th

50

15

8

5th (two players)

30

10

6

7th (two players)

20

8

5

9th (four players)

-

6

4

13th (four players)

-

5

3

17th (eight players)

-

-

2

25th (eight players)

-

-

1

Stage

Placing

Prize Money (USD)

Finals

1st

$200,000

Finals

2nd

$100,000

Finals

3rd (two players)

$50,000

Playoffs

5th

$25,000

Playoffs

6th

$20,000

Playoffs

7th

$15,000

Playoffs

8th

$12,000

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess.com chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Alekszandra Kosztenjuk negyedszer is nyert, Tan Zhongyi nagy hibáját használta ki 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Münchenben zajló Grand Prix negyedik fordulójában az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk negyedszer is nyert, előnyét másfél pontra növelte. A világbajnokjelölt olimpiai bajnokok csatájában a kínai Tan Zhongyi előnyös állását elrontotta, majd vesztőt húzott. Megszerezte első győzelmét az indiai Humpy Koneru, visszavágott az ukrán Anna Muzicsuknak a világbajnok-jelölti döntő rájátszásában elszenvedett vereségéért. Először nyert az ukrán Marija Muzicsuk is, a kínai Zhu Jiner túlértékelte esélyeit. A német Dinara Wagner három vesztése után remizett a grúz Nana Dzagnidzével. Megosztozott a ponton a német Elisabeth Paehtz és az indiai Dronavalli Harika, a lengyel Alina Kaslinszkaja és a kazah Zsanszaja Abdumalik.

 

A négy versenyből álló Grand Prix 2022/23-as sorozat második tornáján az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk „repülőrajtot” vett, negyedik győzelmével másfél pontra növelte előnyét az egy-egy nyerést elért Nana Dzagnidze, Marija Muzicsuk és Humpy Koneru előtt.

 

Alekszandra Kosztennjuk és Tan Zhongyi a nyitásban próbálták egymást meglepni, az orosz exvilágbajnoknő járt rosszabbul, jelentős hátrányba került. Tan Zhongyi lebcsülte királya ellen indított akció erejét, a világos tisztek erőre kapta, majd a kritikus állásban vesztőt húzott, pozíciója kártyavárként omlott össze.

 

Fekete napjuk volt a kínai sakkozónőknek, Zhu Jiner is vereséget szenvedett. Sokáig kezdeményezett az exvilágbajnoknő Marija Muzicsukkal szemben, , de túlbecsülte esélyeit. Az ukrán nagymesternő átvette a játszma irányítását, megszerezte első győzelmét.

 

A 8 résztvevős, két csoportban lebonyolított világbjnok-jelölti döntőben Monte-Carloban Humpy Koneru és Anna Muzicsuk párharca a rájátszásban dőlt el, a negyedik rapid partiban az indiai sakkozónő tisztet nézett el.

 

Sikerült a visszavágás, a kritikus állásban Anna Muzicsuk hibázott. A kisebb taktikai adok-kapok után két könnyűtisztjével nem tudta felvenni a versenyt a világos gyalogok rllrn, bástya és király is támogatta az előretörésüket.

 

Hármas vesztőszériáját követően Dinara Wagner fél pontot szerzett Nana Dzagnidzével vívott ütközetében.

Kiegyenlített erők küzdelmében lett döntetlen Elisabeth Paehtz és Dronavalli Harika, valamint Alina Kaslinszkaja és Zsanszaja Abdumalik játszmája.

A 4. forduló eredményei:

Dinara Wagner (német, 2414) - Nana Dzagnidze (grúz, 2517) döntetlen (Katalán megnyitás, 62)

Humpy Koneru (indiai, 2572) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2522) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 53)

Zhu Jiner (kínai, 2486) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2523) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 45)

Alina Kasliszkaja (lengyel, 2491) - Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2496) döntetlen (Vezércsel, 32)

Elisabeth Paehtz (német, 2464) - Dronavalli Harika (indiai, 2507) döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 25)

Alekszandra Kosztenjuk (FID, 2519) - Tan Zhongyi (kínai, 2530) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 34)

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pts.

 TB1 

 TB2 

1

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2519

FID

*

1

1

1

1

4

1

6,00

2

GM

Nana Dzagnidze

2517

GEO

*

½

½

1

½

2,5

3

3,50

3

GM

Marija Muzicsuk

2523

UKR

½

*

½

½

1

2,5

2

5,00

4

GM

Humpy Koneru

2572

IND

½

*

1

½

½

2,5

2

4,75

5

GM

Anna Muzicsuk

2522

UKR

½

½

0

*

1

2

3

3,00

6

GM

Dronavalli Harika

2507

IND

½

*

½

½

½

2

2

3,75

7

GM

Tan Zhongyi

2530

CHN

0

*

½

½

1

2

2

3,25

8

GM

Elisabeth Paehtz

2464

GER

0

½

½

*

1

2

1

2,50

9

IM

Alina Kasulinszkaja

2491

POL

0

½

½

*

½

1,5

2

2,50

10

WGM

Zhu Jiner

2486

CHN

0

½

0

*

1

1,5

2

2,00

11

GM

Zsanszaja Abdumalik

2496

KAZ

0

½

½

0

*

1

2

2,00

12

WGM

Dinara Wagner

2414

GER

0

½

0

0

*

0,5

2

1,25

Az 5. forduló párosítása:

Tan Zhongyi - Dinara Wagner

Dronavalli Harika - Alekszandra Kosztenjuk

Zsanszaja Abdumalik - Elisabeth Paehtz

Marija Muzicsuk - Alina Kasliszkaja

Anna Muzicsuk - Zhu Jiner

Nana Dzagnidze - Humpy Koneru

Verőci Zsuzsa

Fotó: womengrandprix.fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A müncheni GP-viadalon Alekszandra Kosztenjuk mesterhármassal egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Münchenben zajló Grand Prix viadalon az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk mesterhármassal egypontos előnnyel vezet. A torna harmadik fordulójában a német Dinara Wagner ellen győzött. A játéknapon a kínai Zhu Jiner nyert még, a kazah Zsanszaja Abdumalik világossal szenvedett vereséget. Nyerőesélyt szalasztott el a német Elisabeth Paehtz, a kínai Tan Zhongyi örülhetett a döntetlennek. Pontosztozkodás született a forduló két rangadóján, az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk és az indiai Humpy Koneru és az olimpiai aranyérmesek, az ukrán Anna Muzicsuk és a grúz Nana Dzagnidze játszmájában. Döntetlen lett az indiai Dronavalli Harika és a lengyel Alina Kaslinszkaja partija is.

A müncheni GP-n Alekszandra Kosztenjuk kedvező sorsolását kihasználva, esélyeit pontos játékkal győzelemig fokozva mesterhármassal egypontos előnnyel vezet.

A német Dinara Wagner elleni partijában válogathatott a nyerések között, gyorsabb győzelmet is elérhetett volna a centrumrobbantást elsiető Wagnerrel szemben.

Második vereségét szenvedte el Zsanszaja Abdumalik, a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában Zhu Jiner fokozatosan átvette a játszma irányítását. A kazah nagymesternő játékán értődött a második fordulóbeli nagy rontása, nyert állásból remizett Humpy Koneruval.

A világbajnoki kihívó jogáért játszhat hatjátszmás páros mérkőzést Tan Zhongyi honfitársnőjével, Lei Tingjiével, számára főpróba a müncheni torna. Nehéz pillanatokat élt át Elisabeth Paehtz elleni küzdelmében. A német nagymesternő gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, az anyagi egyensúly helyreállítása után futópárjával előnyös végjátékot játszhatott, nyerőesélyt ért el, de a nagy lehetőséget elszalasztotta.

Békés döntetlen született az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk és a világbajnoki döntőt is játszott Humpy Koneru partijában, a skót négyeshuszárjáték jól ismert változatában.

Az olimpiai aranyérmesek, Anna Muzicsuk és Nana Dzagnidze is megosztoztak a ponton. A döntetlen pillanatában az ukrán nagymesternő kedvezőbben állt.

A korai vezércsere után Dronavalli Harika kezdeményezéshez jutott, de a sorozatos cserékkel egyszerűsödött pozíciótAéina Kaslinszkaja gond nélkül remizte ki.

A 3. forduló eredményei:

Tan Zhongyi (kínai, 5330) – Elisabeth Paehtz (német, 2464) döntetlen (Királyindiai védelem, 72)

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2519) – Dinara Wagner (német, 2414) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 56)

Dronavalli Harika (indiai, 2507) – Alina Kaslinszkaja (lengyel, 2491) döntetlen (Francia védelem, 63)

Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2496) – Zhu Jiner (kínai, 2486) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 41)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2523) – Humpy Koneru (indiai, 2572) döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 31)

Anna Muzicsuk (ukrán, 2522) – Nana Dzagnidze (grúz, 2517)  döntetlen (Szicíliai védelem, 31)

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pts.

 TB1 

 TB2 

1

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2519

FID

*

1

1

1

3

1

2,50

2

GM

Nana Dzagnidze

2517

GEO

*

½

½

1

2

2

2,25

3

GM

Anna Muzicsuk

2522

UKR

½

*

½

1

2

2

1,75

4

GM

Tan Zhongyi

2530

CHN

*

1

½

½

2

1

2,75

5

GM

Humpy Koneru

2572

IND

*

½

½

½

1,5

2

1,75

6

WGM

Zhu Jiner

2486

CHN

0

*

½

1

1,5

2

1,25

7

GM

Marija Muzicsuk

2523

UKR

½

½

½

*

1,5

1

2,75

8

GM

Dronavalli Harika

2507

IND

½

½

*

½

1,5

1

2,00

9

GM

Elisabeth Paehtz

2464

GER

0

½

*

1

1,5

1

1,00

10

IM

Alina Kslinszkaja

2491

POL

0

½

½

*

1

2

1,75

11

GM

,Zsanszaja Abdumalik

2496

KAZ

0

½

0

*

0,5

1

0,75

12

WGM

Dianara Wagner

2414

GER

0

0

0

*

0

2

0,00

A 4. forduló párosítása:

Dinara Wagner - Nana Dzagnidze

Humpy Koneru - Anna Muzicsuk

Zhu Jiner - Marija Muzicsuk

Alina Kasliszkaja - Zsanszaja Abdumalik

Elisabeth Paehtz - Dronavalli Harika

Alekszandra Kosztenjuk - Tan Zhongyi

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://womengrandprix.fide.com/

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Az Eb hetedik fordulójában döntetlen lett a lengyel rangadó, Kiolbasa megőrizte első helyét
2023. 03. 25.

Lengyel sikerek az Európa-bajnokságon, hat forduló után Kiolbasa vezet a címvédő Socko előtt 
2023. 03. 24.

Petrovacban megkezdődött a 23. női Európa-bajnokság, Vajda Szidónia győzelemmel rajtolt
2023. 03. 18.

A 23 éves orosz Alekszej Szarana az Európa-bajnok, Gledura Benjámin továbbjutott a Világkupára
2023. 03. 14.

A román színekben játszó Sevcsenko legyőzte Gledurát, Szaranával holtversenyben vezet
2023. 03. 13.

Az orosz Szarana legyőzte az ukrán Korobovot, Gledura remizett Gelfanddal, a negyedik helyen áll 
2023. 03. 12.

Gledura Benjámin gyors taktikai döntetlennel megőrizte második helyét
2023. 03. 11.

Gledura ötödször nyert, félpontos hátránnyal Korobov mögött a második helyen áll 
2023. 03. 10.

Az Európa-bajnokság hatodik fordulójában Gledura győzött, nyolcas holtversenyben harmadik, ketten az élen
2023. 03. 08.

Az ukrán rangadón Korobov legyőzte Ponomarjovot, félpontos előnnyel vezet
2023. 03. 07.

Hárman mesternégyessel az élen, Gledura harmadik győzelmével 3,5 pontos
2023. 03. 06.

Kozák és Gledura döntetlennel folytatta szereplését, tizenegy sakkozó ért el mesterhármast
2023. 03. 05.

Ötvenhatan rajtoltak kettős győzelemmel a 23. Európa-bajnokságon
2023. 03. 05.

Pénteken kezdődik a 23. Európa-bajnokság, huszonhárman kvalifikálják magukat a Világkupára
2023. 03. 02.

​​​​​​​Magnus Carlsen 57 pontos előnnyel vezeti az új világranglistát
2023. 03. 02.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog