Help Sales ÁSZF

Döntetlen Caruana és Carlsen csúcsrangadója, Giri félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aanvezet Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters tizedik fordulójában a holland Anish Giri legyőzte a lengyel Radoslaw Wojtaszeket, magához ragadta a vezetést. A viadal csúcsrangadója, az amerikai Fabiano Caruana és a világbajnok Magnus Carlsen játszmája döntetlennel fejeződött be. Az orosz Andrej Jeszipenko a spanyol David Anton Guijarro elleni győzelmével Caruana és a svéd Nils Grandeliussal remiző Alireza Firouzja társaságában félpontos hátránnyal a második helyen áll, Carlsen csak a hatodik. A holland Jorden Van Foreest a lengyel Jan-Krzysztof Dudával osztozott meg aponton. Nagy kalandok után szerezte meg első győzelmét a francia Maxime Vachier-Lagrave, a német Alexander Donchenko fölényes állást vesztett el. Döntetlen lett az indiai Pentala Harikrishna és a norvég Aryan Tari összecsapása. Csütörtökön szünetelnek a csatározások, a szabadnapon a nagymesterek készülhetnek is a torna hajrájára, az utolsó három fordulóra.  

 

A sakkvilág fokozott érdeklődéssel várta a viadal csúcsrangadóját, a világbajnok és három évvel korábbi kihívója, a világranglista első és második helyezettje, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana  ötvennegyedik klasszikus összecsapását. A norvég világelső 37 döntetlen mellett 11-5-ös vezetéssel kezdhette a szuperderbit. A londoni világbajnoki döntőjük óta kilencedszer néztek farkasszemet.

 

A londoni finálé után 2019-ben Baden-Badenben Caruana nagyot küzdött a döntetlenért. Stavangerben is megosztoztak a ponton, az amerikai nagymester nem használta ki a norvég világbajnok nagy hibáját. A rájátszásban Caruana győzött a játszmát már tornagyőztesként játszó Carlsen ellen, megfosztotta veretlenségétől. A GCT zágrábi tornáján a spanyol megnyitás nyílt változatában a küzdelmük pattal fejeződött be.

A 7. Sinquefield Cup viadalon az amerikai nagymester gondos felkészülésének eredményeként vállalta a gyalogszerkezeti gyengeségeket, pontos védekezéssel hárította Magnus Carlsen kezdeményezési kísérletét. A FIDE Chess.com Grand Swiss viadalon az angol megnyitású játszmájuk 25 lépésben lett döntetlen. Tavaly a Tata Steel Masters viadalok történetében hetedszer mérkőztek meg, hatodszor remiztek, Carlsen 2015-ben sötéttel tudta legyőzni riválisát. Az igazi szenzációt a 82. Tata Steel Masters végeredménye jelentette, Fabianao Caruana kétpontos előnnyel lett tornagyőztes a korábban hét győzelmi trófeát is begyűjtő Magnus Carlsen előtt.

 

A tavalyi Altibox Norway Chess viadal negyedik fordulójában megszakadt egy széria, 19 döntetlennel véget ért klasszikus összecsapásuk után Carlsen világossal győzött. Caruana a gondolkodási idő szorításában passzív állásában többször is hibázott. A hat résztvevős, kétfordulós torna második félidejében remiztek, a párharc az Armageddon partiban dőlt el a világbajnok javára.

Magnus Carlsen sorozatos sikerei után a Champions Chess Tour Skilling Open döntőjében vereséget szenvedett Wesley So-tól és krízisbe került. A Speed Chess Championship elődöntőjében Maxime Vachier-Lagrave „tréfálta meg” a norvég világelsőt. Az Airthings Masters tornán a kieséses rendszerű fázis negyeddöntőjében az orosz Daniil Dubov győzte le.

A hétszeres Wijk aan Zee-i győztes idei szereplését Alireza Firouzja elleni remek nyeréssel kezdte meg, majd sorozatban hatot remizett. A 18 éves Andrej Jeszipenkótól elszenvedett veresége sokkolta rajongóit.

 

Fabiano Caruana elleni presztízscsatájában sötéttel játszott és kissé meglepte az amerikai sakkozó 1.d4 lépése. A zárt katalán megnyitásban a 15…Vf6?-tal elnézett egy kiskombinációt, Caruana gyalogot nyert. Carlsen szerencséjére az elnézés korántsem volt végzetes, Caruana sem erőltette túlságosan a játékot, megelégedett a lépésismétléses döntetlennel, amivel megőrizte egypontos előnyét a világbajnok előtt, holtversenyes másodikként várhatja a befejező három fordulót, míg Carlsen a versenyben csak a hatodik.

 

Örülhetnek a holland sakkrajongók, Anish Giri negyedik győzelmével egyedül vezeti a versenyfutást. Radolsw Wojtaszek ellen a vezérgyalog megnyitást vetette be, nem bocsátkozott szicíliai védelmű elméleti párbajba. Érdekes középjáték alakult ki, Giri kezdeményezett, a sötét gyalogszerkezet gyengeségei bizakodással tölthették el.

 

A sorozatos cseréket követően Giri bástyáinak aktivitása, a h gyalog előretörése, jó huszárja miatt őrizte előnyét, a lengyel sakkozó a 48. lépésben követett el sorsdöntő hibát, tetszetős volt a büntető kiskombináció!

 

A 18 éves Andrej Jeszipenko harmadik nyerésével holtversenyes másodikként várhatja a finálét. David Anton Guijarro elleni győzelme azonban nem hatott meggyőzőnek, a spanyol nagymester hathatósan segítette, hogy a különböző színű futók kínálta eséllyel Jeszipenko élni tudjon.

 

Az orosz sakkozó sikerrel robbantotta a sötét királyt védő gyalogállást, vezére döntő erővel avatkozott akcióba. A torna újonca eddigi teljesítményével 25 Élő-pontoz nyert, a virtuális világranglistán átlépte a 2700 Élő-pontos határt.

 

A 17 esztendős Alireza Firouzja kockáztatott Nils Grandeliussal vívott küzdelmében. A szicíliai védelem Richter-Rauser változatában a svéd játékos előnyös állást játszhatott és a döntetlenre adás pillanatában is kedvezőbben állt.  

 

Kalandos partit nyert meg Maxime Vachier-Lagrave. A Caro-Kann védelmű játszmában már a nyitásban bajba került, 14…Vc8 után a levegőben lógott újabb veresége, amikor Alexander Donchenko elkezdett hibázgatni, nem a legerősebb lépéseket húzta meg. Fokozatosan rontotta el oly kedvező esélyeit, a vezérvégjáték is még döntetlent ígért, de csalódottságában végül kikapott.

 

Jorden Van Foreest gyalogáldozatokkal ragadta meg a kezdeményezést, Jan-Krzysztof Duda örülhetett, amikor csendesedett a küzdelem, elfogytak sötét patronjai. A 21 éves holland nagymester veretlenül ötödik a versenyben, mg Duda honfitársához, Wojtaszekhez hasonlóan nyeretlen.  

Kölcsönösen a nyolcadik döntetlenüket érte el Pentala Harikrishna és Aryan Tari. A norvég sakkozó bátrabb is lehetett volna királyzárnyi akcióval.

 

A 10. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - Alexander Donchenko (német, 2668)  1 – 0 (Caro-Kann védelem, 65)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen  (Királyindiai védelem, 26)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Spanyol megnyitás, 52)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 56)

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Katalán megnyitás, 42)

Anish Giri (holland, 2764) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 49)

A verseny állása:

1.Anish Guri 7 pont

2-4. Andrej Jeszipenko, Fabiano Caruana és Alireza Firouzja 6,5

5. Jorden Van Foreest 6

6. Magnus Carlsen 5,5

7-8. Pentala Harikrishna és Nils Grandelius 6

9-11. Aryan Tari, Jan-Krzysztof Duda és Maxime Vachier-Lagrave 4

12-13. Radislaw Wojtaszek és David Anton Guijarro 3,5

14. Alexander Donchenko 3

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Anish Giri (2764)

 

½

½

-

½

-

½

1

1

½

1

1

-

½

7

2

 Andrej Jeszipenko (2677)

½

 

½

½

-

1

½

½

-

½

½

1

1

-

3

Fabiano Caruana (2823)

½

½

 

-

½

½

½

½

-

½

1

1

-

1

4

Alireza Firouzja (2749)

-

½

-

 

½

0

1

½

½

1

½

-

1

1

5

 Jorden Van Foreest (2671)

½

-

½

½

 

½

-

-

1

½

½

½

1

½

6

6

 Magnus Carlsen (2862)

-

0

½

1

½

 

½

1

½

½

-

-

½

½

7

 Pentala Harikrishna (2732)

½

½

½

0

-

½

 

1

½

-

½

½

½

-

5

8

 Nils Grandelius (2663)

0

½

½

½

-

0

0

 

-

1

1

½

-

1

5

9

 Aryan Tari (2625)

0

-

-

½

0

½

½

-

 

½

½

½

½

½

4

10

Jan-Krzysztof Duda (2743)

½

½

½

0

½

½

-

0

½

 

-

½

½

-

4

11

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

½

0

½

½

-

½

0

½

-

 

-

½

1

4

12

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

0

0

0

-

½

-

½

½

½

½

-

 

½

½

13

 David Anton Guijarro (2679)

-

0

-

0

0

½

½

-

½

½

½

½

 

½

14

 Alexander Donchenko (2668)

½

-

0

0

½

½

-

0

½

-

0

½

½

 

3

A pénteki 11. forduló párosítása:

Radoslaw Wojtaszek - Maxime Vachier-Lagrave

Magnus Carlsen - Anish Giri

Alireza Firouzja - Fabiano Caruana

David Anton Guijarro - Nils Grandelius

Aryan Tari - Andrej Jeszipenko

Jorden Van Foreest - Pentala Harikrishna

Alexander Donchenko - Jan-Krzysztof Duda

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Tata Steel Masters kilencedik fordulójában Giri és Caruana győzött, befogták Firouzját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters kilencedik fordulójában a a világbajnokjelöltek csatájában a holland Anish Giri bonyolult küzdelemben nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, aki harmadik vereségét szenvedte el. A címvédő amerikai Fabiano Caruana sötéttel győzte le a lengyel Radoslaw Wojtaszeket. Az éllovas Alireza Firouzja mesterhármasa után remizett az orosz Andrej Jeszipenkoval. Hármas holtverseny az élen, Giri, Caruana és Firouzja félpontos előnnyel vezet Jeszipenko és a holland Jorden Van Foreest előtt. A világbajnok Magnus Carlsen megszerezte második győzelmét, a svéd Nils Grandelius ellen nyert. Hatodik helyezettként sötéttel játssza Caruanával a tizedik forduló, a torna csúcsrangadóját. Döntetlen született a spanyol David Anton Guijarro és az indiai Pentala Harikrishna, a norvég Aryan tari és a lengyel Jan-Krzysztof Duda, valamint Jorden Van Foreest és a német Alexander Doncheno játszmáiban.

 

A holland tengerparti városban a pihenőnap után a kilencedik fordulóval folytatódott a 83. Tata Steel Masters. A játéknap rangadóját a két világbajnokjelölt, Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave játszotta. Tavaly Jekatyerinburgban a vb-jelölti döntő első félidejében remiztek egymással, a francia nagymester az orosz Jan Nepomnjacsijjal holtversenyben vezet hét forduló után, Giri ötven százalékot ért el a hét partiból, egy pont a hátránya.

 

Korábban még 27 klasszikus játszmában mérték össze erejüket, 3-3-ra álltak a 21 döntetlen mellett. A várakozásnak megfelelően a szicíliai védelem Najdorf-változatában vívtak meg. MVL nem kis meglepetésre a tornán még nem tudott játszmát nyerni, de két szicíliai védelmű ütközetet is elvesztett, Girivel szemben elszenvedte harmadik vereségét.

 

Az összecsapás bonyolult küzdelmet hozott, ellenkező oldalra sáncoltak, mindketten megindították akciójukat. A francia sakkozó minőséget áldozott a világos királyállás felszakítására, Giri nehezen birkózott meg a kiélezett állással, MVL kedvező ellenesélyt teremtett. A felkínált lehetőséggel nem élt, Giri a minőség visszaáldozásával bástyavégjátékra egyszerűsített. Az előnyös végjátékot remek technikával megnyerte.

 

A címvédő Fabiano Caruanától kevesen várták, hogy a királyindiai védelmet választja, a legjobbak repertoárjában nem látható 7…Fg4-es változatra szavazott. Radoslaw Wojtaszek nem tudott mit kezdeni Caruana eredeti játékával, gyalogot áldozott, az amerikai nagymester királyszárnyi támadáshoz jutott.

 

Tisztáldozatát Wojtaszek elfogadta, hatásos volt a megérdemelt büntetés. Caruana a gőzelemmel holtversenyes elsőként várhatja a torna csúcsderbijét, Magnus Carlsen elleni csatáját. Világossal játszhat, egy pont az előnye a norvég világbajnok előtt.

 

A nyolcadik kör után félpontos előnnyel vezető 17 éves Alireza Firouzja nem bírt 18 esztendős riválisával, Andrej Jeszipenkoval. A vezérgyalog megnyitású partiban a FIDE zászlója alatt játszó Firouzjának egy pillanatra sem volt esélye, hogy túljátssza a viadal hősét, a nyolcadik körben Magnus Carlsent legyőző orosz riválisát. Az éllovasi pozíciót mesterhármassal elfoglaló Firouzját a döntetlene után ketten beérték, a torna újonca veretlenül holtversenyben a negyedik.

 

Megszerezte második győzelmét Magnus Carlsen. Korántsem volt diadalmenet a nyerése, Nils Grandelius kiegyenlített a szicíliai védelmű játszmában. A jó folytatással adós maradt, átengedte a kezdeményezést, időzavarba is került. A világbajnok bizonytalankodott a nyertnek mondható állásban, a vezérvégjátékban királyának betörése döntött.

David Anton Guijarro szemre oly tetszetős pozícióba nem tudta megtörni Pentala Harikrishna ellenállását, a különböző színű futók az indiai sakkozót segítették a döntetlen elérésében.

Jorden Van Foreest ellen Alexander Donchanko a spanyol megnyitásban sikerrel tartotta az egyensúlyt. A holland titán Girihez, Caruanához és Jeszipenkóhoz hasonlóan még veretlen! Nem tudott javítani Jan-Krzysztof Duda, a lengyelek legjobbja változatlanul nyeretlen, ahogy Aryan Tari is.  

 

A 9. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2764) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 70)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 39)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Nils Grandelius (svéd, 2663) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 65)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 41)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Alexander Donchenko (német, 2668) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

 

A verseny állása:

1-3. Anish Giri, Fabiano Caruana és Alireza Firouzja 6 pont

4-5. Andrej Jeszipenko és Jorden Van Foreest 5,5

6. Magnus Carlsen 5

7-8. Pentala Harikrishna és Nils Grandelius 4,5

9-12. Jan-Krzysztof Duda, Radoslaw Wojtaszek, Aryan Tari és David Anton Guijarro 3,5

13-14. Maxime Vachier-Lagrave és Alexander Donchenko 3

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Anish Giri (2764)

 

½

-

½

½

-

½

1

½

-

1

-

1

½

6

2

 Fabiano Caruana (2823)

½

 

-

½

½

-

½

½

½

1

-

-

1

1

6

3

 Alireza Firouzja (2749)

-

-

 

½

½

0

1

-

1

-

½

1

½

1

6

4

Andrej Jeszipenko (2677)

½

½

½

 

-

1

½

½

½

1

-

-

½

-

5

 Jorden Van Foreest (2671)

½

½

½

-

 

½

-

-

-

½

1

1

½

½

6

 Magnus Carlsen (2862)

-

-

1

0

½

 

½

1

½

-

½

½

-

½

5

7

 Pentala Harikrishna (2732)

½

½

0

½

-

½

 

1

-

½

-

½

½

-

8

Nils Grandelius (2663)

0

½

-

½

-

0

0

 

1

½

-

-

1

1

9

 Jan-Krzysztof Duda (2743)

½

½

0

½

-

½

-

0

 

½

½

½

-

-

10

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

-

0

-

0

½

-

½

½

½

 

½

½

-

½

11

 Aryan Tari (2625)

0

-

½

-

0

½

-

-

½

½

 

½

½

½

12

David Anton Guijarro (2679)

-

-

0

-

0

½

½

-

½

½

½

 

½

½

13

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

0

½

½

½

-

½

0

-

-

½

½

 

-

3

14

 Alexander Donchenko, (2668)

½

0

0

-

½

½

-

0

-

½

½

½

-

 

3

A 10. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Alexander Donchenko

Jan-Krzysztof Duda - Jorden Van Foreest

Pentala Harikrishna - Aryan Tari

Andrej Jeszipenko - David Anton Guijarro

Nils Grandelius - Alireza Firouzja

Fabiano Caruana - Magnus Carlsen

Anish Giri - Radoslaw Wojtaszek

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 18 éves Jeszipenko remek játékkal legyőzte Carlsent, félpontos előnnyel Firouzja vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 83. Tata Steel Masters nyolcadik fordulójának szenzációjaként a 18 éves Andrej Jeszipenko legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az orosz nagymester a szicíliai védelmű játszmában gyalogáldozatos változatot játszott meg, majd kihasználva a norvég világelső hibáját taktikai csapással került jelentős előnybe. Jeszipenko pontos játékkal hárította Carlsen ellentámadási kísérleteit, remek játékkal kényszerítette megadásra a világbajnokot, aki a 38. lépésben nyújtott kezet legyőzőjének. A játéknap másik hőse a 17 éves Alireza Firouzja volt, sötéttel nyert az indiai Pentala Harikrishna ellen és félpontos előnnyel az élre állt. Négy fős a közvetlen üldöző boly. Az amerikai Fabiano Caruana és a holland Anish Giri egymással remizett, a holland Jorden Van Foreest a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen szerzett fél pontot, Jeszipenko a negyedik 5 pontos. Pontosztozkodások születtek a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a spanyol David Anton Guijarro, a svéd Nils Grandelius és a lengyel Radoslaw Wojtaszek, valamint a német Alexander Donchenko és a norvég Aryan Tari játszmáiban. A hétfői pihenőnap után kedden a kilencedik fordulóval folytatódik a viadal.

 

A Tata Steel Masters nyolcadik fordulójának szenzációjaként az orosz sakkozás egyik legnagyobb tehetségének tartott 18 éves Andrej Jeszipenko legyőzte a négyszeres világbajnok, a hétszeres Wijk aan Zee-i győztes Magnus Carlsent. A norvég világelső az elmúlt négy Tata Steel Masters viadalon nem talált legyőzőre, 2018-bn és 2019-ben az első helyen végzett, 2017-ben Wesley So, tavaly Fabiano Caruana nyerte meg a tornát a világbajnok előtt.

A hagyományos verseny újonca, Andrej Jeszipenko hat döntetlennel kezdte meg a szereplését, majd Radoslaw Wojtaszek legyőzésével folytatta.

 

A nyolcadik fordulóban teljesült a nagy álma, megmérkőzhetett a regnáló világbajnokkal. A FIDE facebook oldalán közölték a 2013-ban készült fényképet, a Tal-emlékversenyen a 11 esztendős Jeszipenkonak sikerült Carlsennel fotózkodnia.

 

Hét és fél év múlva  már farkasszemet nézhetett a norvég világelsővel. A viadalt győzelemmel kezdő, majd sorozatban hatot remiző Magnus Carlsen a junior világranglista második helyezettjével szemben a szicíliai védelmet választotta, Jeszipenko „élesre töltött”, gyalogáldozatos változatot játszott meg. Carlsen az áldozatot elfogadta, újított vezérlépésével, azonban az ötlet nem állta ki a próbát, tempóvesztésnek bizonyult.

A 16. lépésben a világelső nagy hibát vétett, kettős támadást bevezető taktikai csapást nézett el, az orosz titán jelentős előnybe került. Magnus Carlsen megpróbált ellenesélyt találni, kelepcébe csalni ellenfelét, de Jeszipenko megőrizte higgadtságát, határozott lépésekkel védte a látszatfenyegetéseket, s közben növelte előnyét.

 

A bástyamanőverrel lezárta a nyílt a vonalat, közbeiktatott gyaloglépése után egyre közelebb került az áhított győzelemhez. Magnus Carlsen a 38. lépés után ismerte el vereségét, nyújtott kezet legyőzőjének. „Ezt a napot soha nem felejtem el”- ezek voltak Jeszipenko első szavai. Az orosz nagymester a remek nyeréssel négyes holtversenyben a második helyre lépett előre, Magnus Carlsen ötvenszázalékos eredményével holtversenyben a hetedik.

 

A nyolcadik játéknap másik győzelmét a 17 éves Alireza Firouzja szerezte meg, sötéttel győzte le Pentala Harikrishnát. A FIDE zászlója alatt játszó, a junior világranglistát nagy fölénnyel vezető egykori iráni sakkozó eredeti játéka meglepte a nyugodt életet, a pozíciós küzdelmet kedvelő indiai nagymestert. Mindkét szárnyon kezdeményezett, világos nem talált aktív tervet, a védekezésébe több hiba is csúszott. Firouzja bástyája betört a világos állásba, a d szabadgyalog a futópár és a király segítségével matthálót hozott létre. Alireza Firouzja a tornát Magnus Carlsentől elszenvedett vereséggel kezdte, megszerezte negyedik győzelmét és félpontos előnnyel az élre állt.

 

A játéknap előtt négyen osztották az első helyet, ketten, Fabiano Caruana és Anish Giri egymással küzdött meg. Az amerikai nagymester kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni a tulipánosok első számú sakkozójával szemben.

 

Örülhettek a holland sakkrajongók Jorden Van Foreest jó játékának is. Messze a várakozás alatt szereplő Maxime Vachier-Lagrave ellen méltán aratott elismerést a 14…Fh3! taktikai megoldása. Világos remélt előnye tovatűnt, a döntetlennel a 21 éves sakkozó megőrizte előkelő helyezését, a holtversenyes másodikok négyesében a 28 éves Fabiano Caruana a rangidős.

A lengyel kettős változatlanul nyeretlen. Nils Grandelius és Radoslaw Wojtaszek hullámzó partiban osztozott meg a ponton. Jan-Krzysztof Duda időzavarban hátrányba is került David Anton Guijarroval szemben, a spanyol sakkozó eltékozolta a kedvező lehetőségeket.

Döntetlen lett a két másik nyeretlen résztvevő, Alexander Donchenko és Aryan Tari játszmája is.

 

A 8. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave(francia, 2784) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Katalán megnyitás, 36)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) döntetlen (Olasz megnyitás, 50)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) 0 - 1 (Szláv védelem, 56)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Caro-Kann védelem, 55)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 48)

 

A 83. Tata Steel Masters állása:

1.Alireza Firouzja 5,5 pont

2-5. Anish Giri, Fabiano Caruana, Andrej Jeszipenko és Jorden Van Foreest 5

6. Nils Grandelius 4,5

7-8. Pentala Harikrishna és Magnus Carlsen 4

9. Radoslaw Wojtaszek 3,5

10-13. David Anton Guijarro, Maxime Vachier-Lagrave, Aryan Tari és Jan-Krzysztof Duda 3

14. Alexander Donchenko 2,5

 

A keddi 9. forduló párosítása:

Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave

Radoslaw Wojtaszek - Fabiano Caruana

Magnus Carlsen - Nils Grandelius

Alireza Firouzja - Andrej Jeszipenko

David Anton Guijarro - Pentala Harikrishna

Aryan Tari - Jan-Krzysztof Duda

Jorden Van Foreest - Alexander Donchenko

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Tata Steel Masters hetedik fordulója után négyes holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters hetedik fordulójában öt játszma is döntéssel végződött, győztesek közül négyen holtversenyben állnak az élen. A játéknap rangadóját a világranglista második Fabiano Caruana és az ötödik Maxime Vachier-Lagrave játszotta. A szicíliai védelmű partiban Caruana tetszetős megoldást talált MVL megnyitási pontatlanságára, az amerikai nagymester remek nyerést ért el. Sikeres napot zártak a holland sakkozók. Anish Giri legyőzte az éllovas svéd Nils Grandeliust, Jorden Van Foreest a norvég Aryan Tarival szemben nyert. Fekete napjuk volt a lengyel nagymestereknek. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja nagy csatában győzött Jan-Krzysztof Duda ellen. Az orosz Andrej Jeszipenko megszerezte első győzelmét, Radoslaw Wojtaszek elvesztette veretlenségét. A világbajnok Magnus carlsen sorozatban hatodszor remizett, az indiai Pentala Harikrishna, Jeszipenko és Grandelius társaságában holtversenyben az ötödik helyen várja a folytatást. A spanyol David Anton Guijarro és a német Alexander Donchenko is megosztozott a ponton.

 

A Tata Steel Masters l hetedik fordulójában a nagymesterek fordulatos, izgalmas játszmákat vívtak, öt játszma is döntéssel végződött. Az érdeklődés középpontjában a játéknap rangadója, Fabiano Caruana és Maxime Vachier-Lagrave összecsapása állt. Küzdelmük a szicíliai védelem Najdorf-változatában igazi elméleti párbajt hozott. Az amerikai nagymester a ritkább 10.Fe2-es változatra szavazott, a torna ötödik fordulójában Nils Grandelius a 10.f5-ös változatban győzte le a túlzott kockázatot vállaló MVL-t.

 

Caruana a francia sakkozó gyanútlan lépésére gyalogáldozattal reagált, a „faltörő kos” e6 gyalog megkeserítette MVL életét. A 14…f6 reakció nem kis megdöbbenést váltott ki, „egykapus” lett a játszma. Caruana válogathatott a remek lehetőségek között, a vezércserét követően sem enyhült a sötét állás feletti vihar. Fabiano a 35. lépés után fogadhatta ellenfele gratulációját, akivel korábban 32 klasszikus partiban mérte össze erejét, 6-4-re vezetett a csata előtt.

 

A többi párharc résztvevői korántsem ismerték ilyen jól egymást, kevés partiban mérték össze erejüket, az előnyben levő sakkozók a világbajnok Magnus Carlsen kivételével érvényesítették a „papírformát”. Sikeres napot zártak a holland nagymesterek, fekete napja volt a lengyel duónak.

 

Anish Giri és Nils Grandelius szicíliai védelmű partijában a tulipánosok legjobbja irányította a játékot, majd a svéd nagymester már oly közel állt a kiegyenlítéshez, amikor elsietett egy gyalog levadászását. Az időzavar árnyékában súlyos elnézést követett el, egy közbeiktatott sakknak köszönhetően tisztet vesztett. Giri a győzelemmel letaszította az első helyről Grandeliust, a második nyeréssel holtversenyben az élre állt.

Nem kis meglepetésre honfitársa, Jorden Van Foreest is osztja vele az éllovasi pozíciót. Van Foreest jó érzékkel a spanyol megnyitásban letért az elméleti ösvényről, Aryan Tari a szokatlan állásban nem érezte magát otthonosan, megkérdőjelezhető tervet választott. A 20. lépésben vesztőt húzott, Van Foreest a világos király elleni akciót kitűnően vezette.

 

Remek csatát hozott Alireza Firouzja és Jan-Krzysztof Duda összecsapása. A vezérgyalog megnyitású ütközetben a FIDE zászlója alatt játszó Firouzja ellen Duda minőséget áldozott, elegendő kompenzációt kapott. Firouzja nem tűrte sokáig a d3-ra befészkelődött huszárt és visszaáldozta a minőséget. Duda tisztáldozattal teremtett jó esélyt, az összekötött sötét vezérszárnyi gyalogok komoly fejfájást okoztak a mezőny legfiatalabb résztvevőjének.

 

Duda időzavarba került, rontott esélyein, de az időkontroll utáni végjátékban is reális remiesélyekkel játszhatott. Az újabb időzavar azonban már végzetes volt, Firouzja tisztjei között megteremtette a harmóniát, a sötét király kelepcébe került.

 

A 18 éves Andrej Jeszipenko megfosztotta veretlenségétől Radoslaw Wojtaszeket. A nyitásban világos jobban állt, de Wojtaszek a jó folytatással adós maradt. A kisebb adok-kapok után Jeszipenko gyalogot nyert, a végjátékban érvényesítette előnyét, megszerezte első győzelmét. A lengyel duó, Duda és Wojtaszek még nyeretlen, de három vereséget begyűjtöttek.

 

A Wijk aan Zeei-i hétszeres győztes, a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a torna első félidőjében messze forma alatt játszik. Korábban esélyeit nagy biztonsággal használta ki, most türelmetlenül, pontatlanul sakkozik. Könnyen lehet, hogy ebben szerepe van a sok-sok rapid versenynek, az interneten vívott partiknak. Pentala Harikrishna ellen egy pillanatra sem volt reális esélye, hogy túljátssza ellenfelét.

A sereghajtók, David Anton Guijarro és Alexander Donchenko megosztoztak a ponton, a spanyol nagymester eltékozolta előnyét.

 

A 7. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 37)

Anish Giri (holland, 2764) - Nils Grandelius (svéd, 2663) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 39)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 42)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 56)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Alexander Donchenko (német, 2668) döntetlen  (Szicíliai védelem, 35)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 32)

A

verseny állása:

1-4. Jorden Van Foreest, Anish Giri, Fabiano Caruana és Alireza Firouzja 4,5 pont

5-8. Pentala Harikroshna, Andrej Jeszipenko, Magnus Carlsen és Nils Grandelius 4

9. Radoslaw Wojtaszek 3

10-13. Maxime Vachier-Lagrave, Aryan Tari, David Anton Guijarro és Jan-Krzysztof Duda 2,5

14. Alexander Donchenko 2

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Jorden Van Foreest (2671)

 

½

½

½

-

-

½

-

½

-

1

1

-

-

2

 Anish Giri (2764)

½

 

-

-

½

½

-

1

-

-

1

-

½

½

3

Fabiano Caruana (2823)

½

-

 

-

½

½

-

½

-

1

-

-

½

1

4

 Alireza Firouzja (2749)

½

-

-

 

-

-

0

-

-

½

½

1

1

1

5

 Pentala Harikrishna (2732)

-

½

½

-

 

½

½

1

½

½

-

-

-

-

4

6

 Andrej Jeszipenko (2677)

-

½

½

-

½

 

-

½

1

½

-

-

½

-

4

7

 Magnus Carlsen (2862)

½

-

-

1

½

-

 

-

-

-

½

½

½

½

4

8

 Nils Grandelius (2663)

-

0

½

-

0

½

-

 

-

1

-

-

1

1

4

9

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

½

-

-

-

½

0

-

-

 

-

½

½

½

½

3

10

Maxime Vachier-Lagrave (2784)

-

-

0

½

½

½

-

0

-

 

½

½

-

-

11

Aryan Tari (2625)

0

0

-

½

-

-

½

-

½

½

 

½

-

-

12

 David Anton Guijarro (2679)

0

-

-

0

-

-

½

-

½

½

½

 

-

½

13

 Jan-Krzysztof Duda (2743)

-

½

½

0

-

½

½

0

½

-

-

-

 

-

14

 Alexander Donchenko (2668)

-

½

0

0

-

-

½

0

½

-

-

½

-

 

2

A 8. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Jorden Van Foreest

Alexander Donchenko - Aryan Tari

Jan-Krzysztof Duda - David Anton Guijarro

Pentala Harikrishna - Alireza Firouzja

Andrej Jeszipenko - Magnus Carlsen

Nils Grandelius - Radoslaw Wojtaszek

Fabiano Caruana - Anish Giri

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Grandelius remizett a címvédő Caruanával, megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters hatodik fordulójában az éllovas svéd Nils Grandelius döntetlenre mentette a címvédő Fabiano Caruana elleni hátrányos állását. Grandeliust hat fős üldöző boly követi félpontos hátránnyal. A világbajnok Magnus Carlsen sorozatban ötödször is remizett, a lengyel Jan-Krzysztof Duda időzavarát nem tudta kihasználni. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja bonyolult csatában legyőzte a német Alexander Donchenkot. A holland Jorden Van Foreest megszerezte első győzelmét, a spanyol David Anton Guijarro tisztet nézett el. Az indiai Pentala Harikrishna a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel, az orosz Andrej Jesdzipenko a holland Anish Girivel osztozott meg a ponton. A francai Maxime Vachier-Lagrave mindössze 26 lépés után kötött békét a norvég Aryan Tarival. Kevés az eldőlt játszma, a 42 partiból csak tízben született döntés, heten még veretlenek, heten nyeretlenek.

 

A 83. Tata Steel Masters hatodik fordulójában az éllovas, félpontos előnnyel vezető Nils Grandelius nehéz küzdelemben, hátrányos állását megmentve remizett a címvédő Fabiano Caruanával. Az amerikai nagymester a szicíliai védelem Rossolimo-változatában érdekes tervvel rukkolt ki, eredeti állást vállalt. Grandelius sorozatos cserékkel egyszerűsítette a pozíciót, de hátrányba került.

 

 

A különböző színű futók jelentették számára a mentéget, sikerrel feltartóztatta Caruana szabadgyalogját. Az értékes döntetlennel a torna újonca megőrizte első helyét, az amerikai világbajnokjelölt a hat fős üldöző boly tagja.

 

A világbajnok Magnus Carlsen sorozatban ötödször remizett. A tavaly októberi Altibox Norway Chess viadalon a lengyel Jan-Krzysztof Duda az ötödik játéknapon legyőzte a norvég világelsőt, megszakította 125 játszmás veretlensági sorozatát.

 

Carlsen a Caro-Kann védelemben szenvedett vereséget, ezúttal az olasz megnyitásban csatáztak. Duda királyszárnyi akcióját a világbajnok pontos védekezéssel hárította, a vezércserét követően a világos állás gyalogszerkezeti gyengeségei miatt jobban állt. A lengyel sakkozót időzavar is sújtotta, Carlsen kedvező esélyeit nem tudta kihasználni.

 

A tornát vereséggel kezdő Alireza Firouzja második győzelmét érte el, a + 1-gyel álló hatos boly tagja lett. Alexander Donchenko ellen kockázatos változatot játszott meg, de elképzelése végül bevált, a bonyodalmakban a német sakkozó hibázott. Firouzja a világos alapsor gyengeségét remekül használta ki.

 

Első nyerését aratta Jorden Van Foreest, másodszor kapott ki David Anton Guijarro. A spanyol sakkozó hátrányosabb állásban tisztet nézett el.

 

Hatodszor is remizett a torna egyik újonca, a 18 esztendős Andrej Jeszipenko. A sorozatos cserékkel egyszerűsítette a pozíciót Anish Girivel szemben.

 

Hatodik döntetlenét könyvelte el Radoslaw Wojtaszek, a remivel Pentala Harikrishna az üldöző boly tagja maradt.

 

Nem tudott javítani Maxime Vachier-Lagrave, a francia világbajnokjelölt világossal mindössze 26 lépésben osztozott meg a ponton Aryan Tarival.

 

 

A 6. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Grünfeld védelem, 26)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) 1 - 0 (Spanyol megnyitás,

Alexander Donchenko(német, 2668) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) 0 – 1 (Félszláv védelem, 37)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Olasz megnyitás, 50)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Ragozin védelem, 43)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Félszláv védelem, 42)

Nils Grandelius (2663) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Szicíliai védelem, 67)

A verseny állása:

1.Nils Grandelius 4 pont

2-7. Jorden Van Foreest, Magnus Carlsen, Pentala Harikrishna, Anish Giri és Alireza Firouzja 3,5

8-9. Andrej Jeszipenko és Radoslaw Wojtaszek 3

10-12. Aryan Tari, Maxime Vachier-Lagrave és Jan-Krzysztof Duda 2,5

13. David Anton Guijarro 2

14. Alexander Donchenko 1,5

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Nils Grandeliu (2663)

 

-

-

0

½

-

-

½

-

-

1

1

-

1

4

2

 Jorden Van Foreest (2671)

-

 

½

-

½

½

½

-

½

-

-

-

1

-

3

 Magnus Carlsen (2862)

-

½

 

-

-

-

1

-

-

½

-

½

½

½

4

 Pentala Harikrishna (2732)

1

-

-

 

½

½

-

½

½

-

½

-

-

-

5

 Fabiano Caruana (2823)

½

½

-

½

 

-

-

½

-

-

-

½

-

1

6

 Anish Giri (2764)

-

½

-

½

-

 

-

½

-

1

-

½

-

½

7

 Alireza Firouzja (2749)

-

½

0

-

-

-

 

-

-

½

½

-

1

1

8

 Andrej Jeszipenko (2677)

½

-

-

½

½

½

-

 

-

-

½

½

-

-

3

9

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

-

½

-

½

-

-

-

-

 

½

-

½

½

½

3

10

 Aryan Tari (2625)

-

-

½

-

-

0

½

-

½

 

½

-

½

-

11

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

-

-

½

-

-

½

½

-

½

 

-

½

-

12

Jan-Krzysztof Duda (2743)

0

-

½

-

½

½

-

½

½

-

-

 

-

-

13

 David Anton Guijarro (2679)

-

0

½

-

-

-

0

-

½

½

½

-

 

-

2

14

 Alexander Donchenko, (2668)

0

-

½

-

0

½

0

-

½

-

-

-

-

 

A 7. forduló párosítása:

Fabiano Caruana - Maxime Vachier-Lagrave

Anish Giri - Nils Grandelius

Radoslaw Wojtaszek - Andrej Jeszipenko

Magnus Carlsen - Pentala Harikrishna

Alireza Firouzja - Jan-Krzysztof Duda

David Anton Guijarro - Alexander Donchenko

Aryan Tari - Jorden Van Foreest

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Grandelius tetszetős támadással nyert Vachier-Lagrave ellen, félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters ötödik fordulójában a svéd Nils Grandelius remekül vezetett támadással nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen és félpontos előnnyel vezet. A játéknap többi játszmája döntetlennel fejeződött be. A világbajnok Magnus Carlsen ellen a német Alexander Donchenko sikerrel védekezett, nagy csatában remizett a norvég világelsővel. A 18 éves orosz Andrej Jeszipenko az amerikai Fabiano Caruanával osztozott meg a ponton. A holland Anish Giri kis figyelmetlensége elegendő volt az indiai Pentala Harikrishnának, hogy kiegyenlítse esélyeit. Kölcsönösen kihagyott nyerőesély után lett döntetlen a spanyol David Anton Guijarro és a norvég Aryan Tari összecsapása. A FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja és a holland Jorden Van Foreest sem bírt egymással. A két lengyel nagymester, Radoslaw Wojtaszek és Jan-Krzysztof Duda jól ismert változatban kötött békét.
 

A pihenőnap után az ötödik fordulóval folytatódott a 83. Tata Steel Masters. A játéknap bombameglepetéseként a torna egyik újonca, a svéd Nils Grandelius tetszetős támadással győzött Maxime Vachier-Lagrave ellen. A francia világbajnokjelölt vállalta a szicíliai védelem egyik alaposan elemzett változatát, bízott saját elemzésében. A kritikus állásban jelentős kockázatot vállalt, a svéd nagymester remekül élt az eséllyel. MVL türelmetlen is volt, jobban védekezhetett volna, pontatlan lépései segítették Grandelius akciójának kibontakozását.

 

A svéd sakkozó az időzavar árnyékában is higgadt maradt, pontosan számolt. Tetszetős volt a 31.Vh4 lépése, pörölycsapás a 32.Bf6-tal bevezetett kombináció, MVL a 35. lépésben fel is adta a játszmát. Nils Grandelius győzelmével félpontos előnnyel az élre állt.

 

Az újoncok közül még ketten értek el figyelemre méltó eredményt. Az utolsó pillanatban a versenyre meghívott német Alexander Donchenko nagy csatában kiharcolta a döntetlent a világbajnok Magnus Carlsennel szemben. A norvég világelső a vezércserét követően vezérszárnyi akcióval teremtett esélyt, de egy kis pontatlansága után Donchenko ellenjátékot talált. Pontosan védekezett, jól számolt, a minőségáldozattal „megszabadult” Carlsen veszélyesnek tűnő szabadgyalogjától, eddigi pályafutása legértékesebb döntetlent érte el.

 

 

A 18 éves orosz Andrej Jeszipenko a címvédő Fabiano Caruanával remizett. Az angol megnyitású játszmában az amerikai nagymester újítást játszott meg, de Jeszipenko megtalálta az ellenszert. A 19…Heg4 lépésén 57 percet gondolkodott, de a jelentős időveszteság ellenére sem került bajba. Ügyesen hárította Caruana kezdeményezési kísérleteit.

 

 

Bosszankodhat a hollandok legjobbja, Anish Giri. Kedvezőbb pozíciójában elnézte Pentala Harikrishna huszárlépését, amivel az indiai sakkozó kiegyenlítette esélyeit, gyorsan békét is kötöttek.

 

 

Az újoncok csatájában David Anton Guijarro és Aryan Tari is fonalas nyerést hagyott ki. Először a spanyol nagymester rontott, elpuskázta a nagy lehetőséget, majd a remit ígérő állásban vesztőt húzott. Aryan Tari nem élt a felkínált eséllyel.

Alireza Firouzja és Jorden Van Foreest nem bírt egymással. A várakozásnak megfelelően a két lengyel nagymester, Radoslaw Wojtaszek és Jan-Krzysztof Duda nem bántotta egymást.

 

Az 5. forduló eredményei:

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 35)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) döntetlen (Angol megnyitás, 40)

Anish Giri (holland, 2764) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 26)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 27)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Alexander Donchenko (német, 2668) döntetlen (Szicíliai védelem, 69)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen (53)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Spanyol megnyitás, 60)

A verseny állása:

1.Nils Grandelius 3,5 pont

2-5. Pentala Harikrishna, Fabianao Caruana, Anish Giri és Magnus Carésen 3

6-9. Jorden Van Foreest, Alireza Firouzja, Radoslaw Wojtaszek és Andrej Jeszipenko 2,5

10-13. David Anton Guijarro, Maxime Vachier-Lagrave, Aryan Tari és Jan-Krzysztof Duda 2

14. Alexander Donchenko 1,5

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Nils Grandelius (2663)

 

0

-

-

-

-

-

-

½

-

0

-

1

1

2

 Pentala Harikrishna (2732)

1

 

½

½

-

-

-

-

½

-

½

-

-

-

3

3

 Fabiano Caruana (2823)

-

½

 

-

-

½

-

-

½

-

-

-

½

1

3

4

 Anish Giri (2764)

-

½

-

 

-

½

-

-

-

-

-

1

½

½

3

5

 Magnus Carlsen (2862)

-

-

-

-

 

½

1

-

-

½

-

½

-

½

3

6

Jorden Van Foreest (2671)

-

-

½

½

½

 

½

½

-

-

-

-

-

-

7

Alireza Firouzja (2749)

-

-

-

-

0

½

 

-

-

1

½

½

-

-

8

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

-

-

-

-

-

½

-

 

-

½

-

½

½

½

9

 Andrej Jeszipenko (2677)

½

½

½

-

-

-

-

-

 

-

½

-

½

-

10

David Anton Guijarro (2679)

-

-

-

-

½

-

0

½

-

 

½

½

-

-

2

11

 Maxime Vachier-Lagrave (2784)

0

½

-

-

-

-

½

-

½

½

 

-

-

-

2

12

 Aryan Tari (2625)

-

-

-

½

½

-

½

½

-

½

-

 

-

-

2

13

Jan-Krzysztof Duda (2743)

0

-

½

½

-

-

-

½

½

-

-

-

 

-

2

14

 Alexander Donchenko (2668)

0

-

0

½

½

-

-

½

-

-

-

-

-

 

A 6. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Aryan Tari

Jorden Van Foreest - David Anton Guijarro

Alexander Donchenko - Alireza Firouzja

Jan-Krzysztof Duda - Magnus Carlsen

Pentala Harikrishna - Radoslaw Wojtaszek

Andrej Jeszipenko - Anish Giri

Nils Grandelius - Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Tata Steel Masters negyedik fordulójában hét döntetlen született, ötös holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters negyedik fordulójában hét döntetlen született, ötös holtverseny az élen. Küzdelmes játszmákban születtek meg a pontosztozkodások. A világbajnok Magnus Carlsen a holland Jorden Van Foreest ellen nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét. Alireza Firouzja nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul a norvég Aryan Tarival szemben. A címvédő Fabiano Caruana jobban állt holtversenyes társa, az indiai Pentala Harikrishna ellen. A svéd Nils Grandelius az orosz Andrej Jeszipenkonak „kegyelmezett meg”. Negyedszer is remizett a francia Maxime Vachier-Lagrave, a spanyol David Anton Guijarro jól védekezett. A holland Anish Giri Grünfeld védelme remire jó volt a lengyel Jan-Krzysztof Dudával szemben. A kettős vereséggel rajtoló német Alexander Donchenko rendezte sorait, a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel remizett. A szerdai pihenőmap után csütörtökön folytatódik a pontvadászat.

 

A Tata Steel Masters negyedik fordulójában hét döntetlen született. A legnagyobb esélyt a FIDE zászlója alatt játszó Alireza Firouzja hagyta ki, a norvég Aryan Tari örülhetett a fél pontnak.

 

Az első fordulóban aratott látványos győzelme után a világbajnok Magnus Carlsen harmadszor is remizett. A holland Jorden Van Foreest hibáját kihasználva a norvég világelső gyalogot nyert, óvatlan bástyalépéssel azonban eltékozolta előnyét.

 

A holtversenyben vezető Pentala Harikrishna és Fabiano Caruana partijában az amerikai nagymester átvette a kezdeményezést, a kritikus állásban nem választotta az előnyt biztosíró tervet, az esélyek kiegyenlítődtek.

Jan-Krzysztof Duda és Anish Giri a Grünfeld védelemben vívott párbaja megerősítette a változat korábbi értékelését, világos nem tudott előnybe kerülni.

 

A fiatal titánok párharcában Alireza Firouzja kockáztatott és a bonyodalmakban túl is játszotta Aryan Tarit. Jó játékának gyümölcsét learathatta volna, ehelyett egy elhibázott huszársakkal mentőövet dobott ellenfelének.

 

Nils Grandelius az időkontroll előtti utolsó lépésével puskázta el esélyét, bástyájával a második soron gyalogot üthetett volna. Kimaradt a nagy lehetőség, Andrej Jeszipenko negyedik döntetlenét könyvelhette el.

A kettős vereséggel rajtoló, az utolsó pillanatban a „beugró” szerepet vállaló Alekszander Donchenko második fél pontját szerezte meg. A szicíliai védeelm

 ütközetben gyalogot nyert Radoslaw Wojkaszekkel szemben. A végjátékban a lengyel nagymester elegendő ellenjátékhoz jutott, negyedszer remizett.

A spanyol megnyitás Marshall támadásában viaskodott Maxime Vachier-Lagrave és David Anton Guijarro. A spaanyl nagymester a gyaloghátrányos bástyavégjátékban jól védekezett, kiharcolta a döntetlent.

A tornán eddig lejátszott 28 partiból csak hét végződött döntéssel.

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) döntetlen (Spanyol megnyitás, 80)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) döntetlen (Caro-Kann védelem, 30)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Spanyol megnyitás, 56)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Szicíliai védelem,

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Grünfeld védelem, 39)

Pentala Harikrishna (indiai, 2732) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Spanyol megnyitás, 44)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Nils Grandelius (svéd, 2663) döntetlen (Szicíliai védelem, 44)

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

P

1

 Pentala Harikrishna (2732)

 

½

-

-

1

½

-

½

-

-

-

-

-

-

2

 Fabiano Caruana (2823)

½

 

-

-

-

-

½

-

-

-

½

-

-

1

3

 Magnus Carlse, (2862)

-

-

 

-

-

-

½

-

1

-

-

½

½

-

4

 Anish Giri (2764)

-

-

-

 

-

-

½

-

-

-

½

-

1

½

5

 Nils Grandelius (2663)

0

-

-

-

 

-

-

½

-

-

1

-

-

1

6

Maxime Vachier-Lagrave (2784)

½

-

-

-

-

 

-

½

½

-

-

½

-

-

2

7

 Jorden Van Foreest  (2671)

-

½

½

½

-

-

 

-

-

½

-

-

-

-

2

8

 Andrej Jezsipenko (2677)

½

-

-

-

½

½

-

 

-

-

½

-

-

-

2

9

 Alireza Firouzja (2749)

-

-

0

-

-

½

-

-

 

-

-

1

½

-

2

10

 Radoslaw Wojtaszek (2705)

-

-

-

-

-

-

½

-

-

 

-

½

½

½

2

11

 Jan-Krzysztof Duda (2743)

-

½

-

½

0

-

-

½

-

-

 

-

-

-

12

 David Anton Guijarro  (2679)

-

-

½

-

-

½

-

-

0

½

-

 

-

-

13

 Aryan Tari (2625)

-

-

½

0

-

-

-

-

½

½

-

-

 

-

14

 Alexander Donchenko (2668)

-

0

-

½

0

-

-

-

-

½

-

-

-

 

1

A csütörtöki 5. forduló párosítása:

Nils Grandelius - Maxime Vachier-Lagrave

Fabiano Caruana - Andrej Jeszipenko

Anish Giri - Pentala Harikrishna

Radoslaw Wojtaszek - Jan-Krzysztof Duda

Magnus Carlsen - Alexander Donchenko

Alireza Firouzja - Jorden Van Foreest

David Anton Guijarro - Aryan Tari

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ötös holtverseny az élen, Caruana nagy esélyt szalasztott el

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters harmadik fordulója után ötös holtverseny az élen. A játéknapon sor került a norvég rangadóra és a világbajnok Magnus Carlsen világossal játszva csak remizett a rajtlistán utolsó honfitársával, Aryan Tarival. Az amerikai Fabiano Caruana kecsegtető esélyű állását remire rontotta a lengyel Jan-Krzyszto Duda ellen. Az indiai Pentala Harikrishna sötéttel győzte le az éllovas svéd Nils Grandeliust. A FIDE zászlója alatt játszó Alireza Firouzja hosszas manőverezés után kényszerítette megadásra a spanyol David Anton Guijarrot. Pontosztozkodások születetek a holland Anish Giri és a német Alexander Donchenko, az orosz Andrej Jeszipenko és a francia Maxime Vachier.Lagrave, a lengyel Radoslaw Wojtaszek és a holland Jorden Van Foreest játszmákban.

A viadal harmadik játéknapján két játszma végződött döntéssel. Pantala Harikrishna az éllovas Nils Grandelius legyőzésével ötös holtversenyben vezet, a FIDE zászlója alatt játszó Alireza Firouzja pozíciós küzdelemben David Anton Guijarrot kényszerítette megadásra.  Nagy esélyt szalasztott el a címvédő Fabiano Cruana.

A kettős győzelemmel rajtoló Nils Grandelius a francia védelem 3.e5-ös változatában elvétette a helyes folytatást, Pentala Harikrishna rutinosan kihasználta az esélyt. A bástyák cseréje utám az indiai sakkozó lépésről-lépésre növelte előnyét, vereséget mért az éllovasra.

A norvég rangadón nem kis meglepetésre a világbajnok Magnus Carlsen nem bírt honfitársával, Aryan Tarival. A tavalyi stavangeri Altibox viadalon Tari megilletődötten játszott, a torna sok tanulsággal szolgált számára.

A címvédő Fabiano Caruana sajnálhatja, hogy a zseniális 16.He6! lépéssel megalapozott támadása nem végződött teljes sikerrel. Az akciót az amerikai nagymester minőségelőnnyel zárta, de elég egy pontatlanság és Jan-Krzysztof Duda döntetlenre mentette a végjátékot.

Hosszas pozíciós küzdelemben Alireza Firouzja megtörte David Anton Guijarro ellenállását. A 17 éves nagymester győzelmével az ötven százalékosok csoportjába lépett.

A decemberi orosz szuperbajnokságon nyeretlen, de három vereséget is elszenvedő Andrej Jeszipenko harmadszor is remizett. Maxime Vachier-Lagrave kedvező esélyeit kihasználatlanul hagyta.

A holland sakkozás kétszeres világbajnokjelöltje, Anish Giri játékából hiányzott  az átütő erő a két vereséggel kezdő német Alexander Donchenko elleni partijában.

Harmadszor is remizett Radoslaw Wojtaszek és Jorden Van Foreest, a döntetlennek a holland sakkozó örülhetett jobban. Összességében a harmadik fordulóban a nagymesterek Fabiano Caruana kivételével kevés kockázatot vállaltak.   

A 3. forduló eredményei:

Andrej Jeszipenko (2677) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) döntetlen (Szicíliai védelem, 33)

Nils Grandelius (svéd, 263) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) 0 – 1 (Francia védelem, 38)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Orosz huszárjáték, 51)

Anish Giri (holland, 2764) - Alexander Donchenko (német, 2668) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 42)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen (Vezércsel, 40)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Semi-Tarrasch Védelem, 56)

Alireza Firouzja (norvég, 2749) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 61)

A verseny állása:

1 – 5. Pentala Harikrishna, Magnus Carlsen, Anish Giri, Fabiano Caruana és Nils Grandelius2 pont

6-10. Maxime Vachier-Lagrave, Jorden Van Foreest, Andrej Jeszipenko, Alireua Firuzja és Radoslaw Wojtaszek 1,5

11-13. Jan-Krzysztof Duda, David Anton Guijarro és Aryan Tari 1

14. Alexander Donchenko 0,5

A 4. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - David Anton Guijarro

Aryan Tari - Alireza Firouzja

Jorden Van Foreest - Magnus Carlsen

Alexander Donchenko - Radoslaw Wojtaszek

Jan-Krzysztof Duda - Anish Giri

Pentala Harikrishna - Fabiano Caruana

Andrej Jeszipenko - Nils Grandelius

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nils Grandelius kettős győzelemmel az élen, Carlsen remizett, Caruana nyert a második játéknapon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters második fordulójában két sötéttel elért győzelem született. A svéd Nils Grandelius a lengyel Jan-Krzysztof Dudára mért vereséget, az élre állt. A címvédő Fabiano Caruana tetszetős támadással nyert a német Alexander Donchenko ellen. A világbajnok Magnus Carlsen kedvezőbb esélyű végjátékban nem tudta megtörni a spanyol David Anton Guijarro ellenállását. A FIDE zászlója alatt játszó Alireza Firouzja kiskombinációval érte el a döntetlent Maxime Vachier-Lagrave ellen. A norvég Aryan Tari nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel szemben. A holland derbni Jorden Van Foreesdt és Anish Giri is megosztozott a ponton, az indiai Pentala Harikrishna nem bírt a torna egyik újoncával, az orosz Andrej Jeszipenkóval.

 

A második játéknapon a címvédő Fabiano Caruana megszerezte első győzelmét. Az utolsó pillanatban a versenyre meghívott Alexander Donchenko elszenvedte második vereségét. A német nagymester az orosz Daniil Dubov helyére „ugrott be’, aki pozitív tesztje miatt kényszerült lemondani a tornát.

 

A szláv védelmű játszmában Donchenko hosszúra sáncolt, míg Caruana királya középen is biztonságban érezte magát. A német sakkozó rosszul értékelte az állást, királya került bajba, Caruana támadása nagy erővel bontakozott ki, tetszetős taktikai csapására ellenfele védelmet nem találhatott. Caruana győzelme nyerte el a forduló játszmája díjat.

 

Nils Grandeliusnak sem volt sok ideje a felkészülésre, a svéd nagymester az orosz Jan Nepomnjacsij visszalépésének köszönheti a meghívást. Kettős győzelemmel rajtolt. A stavangeri Altibox viadalon is gyenge formát mutató Jan-Krzysztof Duda az angol megnyitásban nem jeleskedett, Grandelius királyszárnyi akcióval előnybe került. Az f3-ig előre nyomult gyalogot csak tisztvesztéssel lehetett megsemmisíteni, ellenesélyhez Duda nem jutott.

 

A tavalyi Challengers viadal győztese, a spanyol David Anton Guijarro nagy küzdelemben remizett Magnus Carlsennel. A négyszeres világbajnok, hétszeres győzte Carlsen kész volt kalandokra a szicíliai védelemben, Anton békésebb vizekre evezett a korai vezércserével.

 

A vezérek nélküli középjáték is szolgált érdekességekkel, a norvég világelső kezdeményezett, a spanyol sakkozó jól védekezett, ellenjátékot talált. A világbajnok gyalogot nyert, a minimális anyag miatt kevés esélye volt előnyének érvényesítésére. Egy-két pontatlan lépést követően Antonnak gondjai támadtak, de végül kikarcolta az oly értékes döntetlent.

 

Alireza Firouzja a várakozásnak megfelelően a kedvenc Caro-Kann védelmet játszotta meg Maxime Vachier-Lagrave ellen, de játéka korántsem volt meggyőző. A francia világbajnokjelölt kecsegtető esélyt szalasztott el, Firouzja kiskombinációval kikényszerítette a döntetlent.

A viadal egyik újonca, a junior világranglista második helyezettje, a 18 éves orosz Andrej Jeszipenko is a Caro-Kann védelemre szavazott aPentala Harikrishnával vívott partijában. Korai vezércserét láttunk, az ifjú titán biztos kézzel tartotta az egyensúlyt.

 

A holland derbin az orosz huszárjátékban osztozott meg a ponton Jorden Van Foreest és Anish Giri. Világos elkerülte a gyors lépésismétléses remit, később Van Foreestnek hárítania kellett Giri kezdeményezési kísérletét.

 

Radoslaw  Wojtaszek   nagyot küzdött, hogy döntetlenre mentse Aryan Tari elleni gyaloghátrányos állását. A különböző színű futók mellett a norvég sakkozó nyomást fejtett ki a sötét királyállásra, de a védelmi vonalat nem tudta áttörni.

 

 

A 2. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) döntetlen (Caro-Kann védelem, 35)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen  (Szicíliai védelem, 69)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Szicíliai védelem, 68)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Orosz huszárjáték, 43)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) 0 – 1 (Szláv védelem, 32)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Nils Grandelius (svéd, 2663) 0 – 1 (Angol megnyitás, 40)

Pentala Harikrishna(2732) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) döntetlen (Caro-Kann védelem, 47)

 

A verseny állása:

1.Nils Grandelius 2 pont

2-4. Magnus Carlsen, Anish Giri és Fabiano Caruana 1,5

5-10. Pentala Harikrishna, David Anton Guijarro, Maxime Vachier-Lagrave, Radoslaw Wojtaszek, Andrej Jeszipenko és Jorden Van Foreest 1

11-13. Alireza Firouzja, Jan-Krzysztof Duda és Aryan Tari 0,5

14. Alexander Donchenko 0

A 3. forduló párosítása:

Andrej Jeszipenko - Maxime Vachier-Lagrave

Nils Grandelius - Pentala Harikrishna

Fabiano Caruana - Jan-Krzysztof Duda

Anish Giri - Alexander Donchenko

Radoslaw Wojtaszek - Jorden Van Foreest

Magnus Carlsen - Aryan Tari

Alireza Firouzja - David Anton Guijarro

Verőci Zsuzsa

Fotók: tatasteelchess.com  Jurriaan Hoefsmit  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A női sakkozás hatodik világbajnoka, Maja Csiburdanidze 60. születésnapját ünnepli

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A női sakkozás hatodik világbajnoka, a grúz Maja Csiburdanidze ma ünnepli 60. születésnapját. 1978-ban Nona Gaprindasvilitől hódította el a címet, négy páros mérkőzésen sikerrel védte meg koronáját, 1991-ben a kínai Hszie Csün győzte le. Csiburdanidze ötször a szovjet csapat, négyszer a grúz válogatott éltáblásaként lett olimpiai aranyérmes.

Maja Csiburdanidze a grúziai Kutaisziben 1961. január 17-én született. 1976-ban Tbilisziben zónaközi döntőt játszhatott, a holtversenyes második hely világbajnok-jelölti címet jelentett számára. 1977-ben szovjet bajnoki címet szerzett, világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Nana Alekszandriját 5,5-4,5-re győzte le, a szovjet Jelena Ahmilovszkaja  ellen 6,5-5,5-re nyert. A világbajnok-jelölti döntőben Alla Kusnyirral küzdött meg, 7,5-6,5-ös győzelme kihívói jogot jelentett.

Az 1978-as döntőben Nona Gaprindasvili 16 éves uralkodásának vetett véget, 8,5-6,5-ös győzelemmel a legfiatalabb világbajnoknőként ünnepelték. Három évvel később világelsőségét Nana Alekszandrijával szemben 8-8-as eredménnyel védte meg, Irina Levityina ellen 1984-ben 8,5-5,5-tel, majd Jelena Ahmilovszkaja  kísérletét Maja 8,5-5,5-tel verte vissza. 1988-ban Nana Joszeliani lett a kihívója, Maja nehéz meccsen nyert 8,5-7,5-re.

A kínai Hszie Csün 1991-ben fosztotta meg Csiburdanidzét világbajnoki címétől, 8,5-6,5-ös győzelemmel hódította el a koronát. Csiburdanidze az elvesztett világelsőséget többé nem tudta visszaszerezni, sokáig a sakknak is hátat fordított, de visszatérése után ismét régi fényében tündökölt. Csiburdanidze 1978-1986 között ötször volt éltáblása olimpiai bajnoki címet szerzett szovjet női csapatnak, 1992-1996 között háromszor a grúz válogatottat vezette győzelemre, 2008-ban a drezdai  sakkolimpián visszahódították az olimpiai bajnoki címet.

Maja Csiburdanidze tizenöt sakkolimpián játszott, 167 játszmában vívott meg ellenfeleivel, 89 győzelme mellett 79 játszmája végződött döntetlennel, öt vereséget szenvedett el, 125,5 pontot szerzett. Gyorsan és pontosan számolta a változatokat, hidegvérrel védte a nehéz állásokat, kitűnő technikával érvényesítette előnyét – ez jellemezte Csiburdanidze játékát, aki 1977-ben kapta meg a női nagymesteri címet és 1984-ben a férfiak között is nagymester lett.

1978-ban a világbajnokjelölt Maja Csiburdanidze játszott az V.  Alföldy László emlékversenyen. Amikor 2019-ben Tbilisziben találkoztunk Nona Gaprindasvili születésnapi partiján, felemlegettük a tornán játszott partinkat. Tisztet áldoztam, Maja királya kényszerű vándorútra indult… Válogathattam a nyerések között, de időzavarban sorban hagytam ki a még kínálkozóbb lehetőségeket, örökös sakk lett az összecsapás vége. (Többé nem volt hasonló esélyem, hogy legyőzzem Maját, akivel a sakktáblán kívül mindig is jó baráti viszonyban voltunk és vagyunk!)

Verőci Zsuzsa (2290) – Maja Csiburdanidze (2340)
V. Alföldy László emlékverseny Budapest, 1978

20.Fxh7+! Kxh7 21.He4 f6 22.c4

Számításba jött a 22.Hbc5 Hxc2 23.Hxb7 Vd7 24.Hbc5 folytatás is.

22...Fxd6 23.cxd5 Hxd5 24.Hbc5 Fc8 25.Hxd6 Vxd6 26.He4 Vd8 27.Vh4+ Kg8 28.Bf3 Bb8 29.Bg3 Bf8 30.Bh3 e5

30...Bb5-re 31.Vh7+ Kf7 32.Bh6 Bg8 33.Fxf6 Hxf6 34.Hxf6 Bf5 35.Qg6+ Ke7 36.Vxf5 gxh6 37.Hxg8+ Vxg8 38.Vc5+ Kf6 39.Ve5+ Kf7 40.f5 nyert.

31.Vh7+ Kf7 32.Bg3 Hxf4 33.Vxg7+

Még erősebb volt a 33.Bxg7+! Ke6 34.Hg5+ fxg5 (34...Kd6 35.Vc2 Bb5 36.Fc5+ Bxc5 37.He4+ Ke6 38.Hxc5+ Kd5 39.Bd1+) 35.Be7+ Kd6 36.Fxe5+ Kd5 37.Ve4+ Kc5 38.Bc1+ Kb5 39.Vc6+ Ka5 40.Fc3+ Bb4 41.Ba1# választás.

33...Ke6

34.Hg5+!?

A bőség zavara. 34.Fxe5! Kxe5 35.Hxf6+ Kd6 36.He4+ Ke6 37.Hg5+ Kd6 38.Ve5+ Kc6 39.Bc1+ volt a nyerés.

34...Kd5 35.Fxe5

A 35.Fa7 Bxb2 36.Bc3 Ff5 37.Bd1+ Hd3 38.Bdxd3+ Fxd3 39.Bxd3+ Kc6 40.Bxd8 (40.Bc3+ Kd6 41.Fc5+ Kd5 42.Vg6 Kc6 43.Ve4+ Vd5 44.Fa3+ Kb6 45.Vxd5) 35.Bxe5+ tetszetősen nyert.

35...Bb7 36.Bd1+ Kc4

37.Bc3+?

Az utolsó nyerés a 37.Bc1+ Kb4 38.Vh6 Bd7 39.Fc3+ Kb5 40.Fe1 Kb6 41.Hh7 Bff7 42.Bgc3 volt.

37...Kb5 38.Bb3+ Kc4 39.Bc3+ Kb5 40.Bb3+ Kc4 és döntetlen

Maja Csiburdanidze a 14 résztvevős tornán 11 ponttal lett első, én 10,5 ponttal második, az eredményem a nemzetközi nagymester cím elnyerését jelentette. Egyik legemlékezetesebb sikeremet 1983-ban, Belgrádban értem el, Maja Csiburdanidze előtt nyertem meg a tornát. Sakkolimpiákon négyszer küzdöttünk meg, négyszer megosztoztunk a ponton. Nemzetközi tornákon hétszer csatáztunk, Maja 1983-ban Szmederevska Palankán sötéttel győzött le.

A női sakkozás egyik legnagyobb egyéniségének megnyílt a Sakkakadémiája. A nagy grúz csapatból Nana Alekszandrija és Nana Joszeliani is a Grúz Sakkszövetségben edzőként, instruktorként dolgozik, míg az ötszörös világbajnoknő Nona Gaprindasvili 79 évesen is versenyez, számára a sakkpartik jelentik az örömöt.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjacsij remizett Griscsukkal, megőrizte félpontos előnyét
2021. 04. 21.

Fabiano Caruana nagyszerű újítással nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, Jan Nepomnjacsij az élen
2021. 04. 20.

Jekatyerinburgban folytatódik a világbajnok-jelölti döntő, Vachier-Lagrave és Nepomnjacsij vezet
2021. 04. 18.

Az indiai Praggnanandhaa másfél pontos előnnyel a Polgár Challenge viadal győztese
2021. 04. 12.

Nagy meglepetés a német SF Deizisau elsősége az online Rapid Klubcsapatok Európa-kupán
2021. 04. 03.

Giri a rájátszásban győzte le Nepomjacsijt, megnyerte a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalt
2021. 03. 22.

Giri és Nepomnjacsij négy döntetlennel kezdte a döntőt, a bronzmeccsen Carlsen 3-1-re nyert
2021. 03. 21.

Nepomnjacsij és Giri játssza a Magnus Carlsen Invitational döntőjét
2021. 03. 20.

Nepomnjacsij győzelemmel kezdte Carlsen elleni párharcát, Giri is 2,5 - 1,5-re nyert So ellen
2021. 03. 19.

A Magnus Carlsen Invitational elődöntőjében Carlsen-Nepomnjacsij és So-Giri párharcok lesznek
2021. 03. 18.

Carlsen és So 2,5-0,5-ös győzelemmel kezdte a Magnus Carlsen  Invitational negyeddöntőjét
2021. 03. 17.

Magnus Carlsen a kvalifikációs verseny győztese, fél ponttal előzte meg Anish Girit
2021. 03. 16.

Folytatódott Giri és Carlsen versenyfutása, a holland sakkozó megőrizte félpontos előnyét
2021. 03. 15.

Giri félpontos előnnyel az élen, a negyedik fordulóban legyőzte Carlsent
2021. 03. 14.

Tizenhatan játszanak a Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon
2021. 03. 12.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog