Help Sales ÁSZF

Nepomnjacsij és Caruana is hátrányból fordított, a "hirtelen halál" partiban sötéttel nyertek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” online rapid szuperverseny második fordulójának második játéknapján az orosz Jan Nepomnjacsij és az amerikai Fabiano Caruana is hátrányból fordítva nyerte meg mérkőzését. A „hirtelen halál” partiban sötéttel nyertek. Nepomnjacsij a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni találkozóját vereséggel kezdte, majd szerencsével döntetlenre mentette a második összecsapást. Fonalas nyerést is kihagyott a harmadik partiban, örökös sakkot engedélyezett. A negyedik játszmában sötéttel győzött, a sorsdöntő ütközet csak 20 lépésig tartott. A világranglista második amerikai Fabiano Caruana és a harmadik kínai Ding Liren két döntetlennel indított. A kétszeres olimpiai bajnok taktikai csapással a második játszmában győzhetett volna, majd világossal előnyt szerzett. A negyedik játszmában a sorsdöntő pillanatokban hibázott, Caruana egyenlített, majd kiskombinációval a maga javára döntötte el a meccset. A világbajnok Magnus Carlsen és Fabiano Caruana holtversenyben áll az élen, egymás ellen mérkőznek meg a szerdai játéknapon, Alireza Firouzja és Hikaru Nakamura találkozójára kerül még sor.

 

A sakktörténelem eddigi legerősebb online rapid versenyének második fordulójának második játéknapján két nagy rangadót is láttunk. A fordulatokban gazdag összecsapások csak a rájátszásban dőltek el. A világbajnok-jelölti döntő első félidejének utolsó fordulójának derbijét az éllovas Jan Nepomnjacsij és az őt egypontos hátránnyal követő Maxime Vachier-Lagrave vívta. A 29 éves nagymesterek tizennegyedik klasszikus partijukat játszották, MVL mérlege igen kedvező volt, hét döntetlen mellett 5-1-re vezetett orosz riválisával szemben.

 

A Grand Prix 2019 negyedik viadalán, Jeruzsálemben az elődöntőben csatáztak, a tét a világbajnok-jelöltség volt és a 11 addig lejátszott partijukban nyeretlen Jan Nepomnjacsij világossal megnyerte az első összecsapást, a második remi lett. Úgy tűnt, hogy MVL a vereséggel búcsút mondhatott álmainak, de az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov visszalépésének köszönhetően játszhat(ott) Jekatyerinburgban. Az oly fontos rangadón MVL tökéletes játékkal hatodszor győzütt és holtversenyes elsőként várhatják a bizonytalan idejű folytatást. Rapid-és villámjátszmákat tizenhatot vívtak, 5-5-re álltak ha döntetlen mellett.

Jan Nepomnjacsijt láthatóan bosszantotta jekatyerinburgi veresége, és világossal azonnali akcióra szánta el magát. Házielemzést játszott meg, tisztet is áldozott, de elképzelésének végrehajtásába hiba csúszott, fokozatosan vesztette el krzdeményezését. MVL hárította a fenyegetéseket, kisebb időzavarban is uralta a bonyodalmakat, sötéttel elért fontos győzelemmel kezdte a párharcukat.

A második játszmában folytatták a vb-jelölti döntőben a francia védelemben megkezdett elméleti párbajukat. MVL tért el az említett partitól, az érdekes pozícióban az orosz sakkozó „összedrótozta” állását, majd egy könnyelmű huszárlépéssel tisztáldozatot engedélyezett. Vachier-Lagrave oly közel került második győzelméhez, de a rendkívül gyorsan játszó ellenfelével szemben időzavarban eltékozolta előnyét.

 

A harmadik összecsapás kisebb krimi volt. MVL a kihagyott nagy esély után megingott, és a bonyodalmak közepette először csak kiengedte előnyét, időzavarban nem vett észre egy fonalasan döntetlenhez vezető áldozatot. Királya körül viharfelhők gyülekeztek, a kapkodó Nepomnjacsij könnyű nyerést hagyott ki, mentőövet dobott ellenfelének, örökös sakkot engedélyezett. Nepomnjacsij testbeszéde mindent elárult, sokan gondolták, hogy a rontásával eldőlt a mérkőzés sorsa.

MVL a szerencsés fél ponttal megőrizte vezetését, de a negyedik játszmát világossal rossz felfogásban játszotta. Nepomnjacsij a sokktól magához tért, a parti irányítását kézben tartotta, futópárjának köszönhetően gyalogelőnyét győzelemre vezette.

A mérkőzést a „hirtelen halál” játszma döntötte el. Maxime Vachier-Lagrave a világos színt választotta, 5 perce volt Nepomnjacsij 4 percével szemben, de nyerési kényszerrel játszotta a partit. Hihetetlen befejezése volt a fordulatokban gazda párharcuknak, MVL 20 lépésben szenvedett vereséget.

 

A világranglista második Fabiano Caruana és a harmadik kínai Ding Liren mérkőzése is nagy csatában dőlt el.  A vb-jelölti döntőn a harmadik fordulóban vívtak meg,  meglepő módon csak tizedszer csatáztak a klasszikus időkontroll mellett. Fabiano Caruana 2015-ben, majd egy év múlva is a Tata Steel Chess tornán is vereséget mért a legjobbakkal még csak „ismerkedő” kínai sakkozóra. A két évvel ezelőtti világbajnok-jelölti döntőn kétszer megosztoztak a ponton, Ding Liren tavaly Stavangerben, majd a 7. Sinquefield Cup viadalom elért győzelmével kiegyenlített.

Jekatyerinburgban Ding Liren kettős vereséggel rajtolt, különösen fájdalmas lehetett, honfitársa, Wang Hao elleni kudarca. Sikerrel rendezte sorait, a legnagyobb rivális, Caruana elleni győzelmével jelezte, hogy nem vesztette el minden reményét a világbajnoki kihívói címért folyó oly hosszú versengésben. Mindkettőjük mérsékelt teljesítményét a torna meglepetéseként értékelhettük, a vb-jelölti döntő félidejében Caruana csak ötven százalékot ért el, míg Ding Liren – 1-gyel áll. Eddig csak hat rapid-és villámpartit játszottak, a kínai sakkozó három remi mellett 2-1-re vezetett.

 

A küzdelmük egy óvatos döntetlennel kezdődött, pontosztozkodással folytatódott. Ding Liren taktikai csapással döntő előnybe kerülhetett volna, de a kiskombinációt a kétszeres olimpiai bajnok nem vette észre.

A harmadik játszma hullámzott, hol egyik, hol másik nagymester esélye tűnt kedvezőbbnek. Kölcsönös pontatlankodás után Caruana vezére veszélyes vizekre tévedt, jelentős hibát követően Caruana egyre nagyobb bajba került, vereségével nehéz helyzetbe került.

Ding Liren vezetésének birtokában nyugodtan játszhatta volna a negyedik partit, a végjátékban azonban nagy bakit követett el. Caruana szabadgyalogja eldöntötte a játszma sorsát.

A sorsoláskor Fabiano Caruana a sötét színt választotta, bízott abban, hogy kevesebb gondolkodási idejével remifórjának köszönhetően állja majd a sarat. Ding Lirent megingatta a negyedik csata elvesztése, időelőnye nem játszott szerepet. Ding Liren érthetően elkerülte a lépésismétlést, passzívan elrendezett hadereje sebezhető volt, kiskombinációval Fabiano Caruana megnyerte a sorsdöntő csatát. Az amerikai nagymester holtversenyben az élen áll, mindkét meccsén Fortuna is támogatta.

 

A 2. forduló második játéknapjának eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 – 1 (3 – 2)

Jan Nepomnjacsij – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Angol megnyitás, 56)

Maxime Vachier-Lagrave – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Francia védelem, 62)

Jan Nepomnjacsij – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Szicíliai védelem, 58)

Maxime Vachier-Lagrave – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Szicíliai védelem, 75)

Maxime Vachier-Lagrave – Jan Neponjacsij 0 - 1

Ding Liren (kínai, 2836) - Fabiano Caruan (amerikai, 2773) 1 – 2 (2 – 3)

Ding Liren – Fabiano Caruana döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 35)

Fabiano Caruana – Ding Liren döntetlen (Szicíliai védelem, 73)

Ding Liren – Fabiano Caruana  1 – 0 (Grünfeld védelem, 44)

Fabiano Caruana – Ding Liren 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 64)

Ding Liren – Fabiano Caruana 0 – 1 (Angol megnyitás, 36)

 

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

1

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

***

2

3

5

4,5

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

***

2

3

5

4,5

3

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

***

1

3

4

5

4

GM

Ding Liren

2836

CHN

1

***

3

4

4,5

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

1

***

3

4

4,5

6

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

0

2

***

2

4,5

7

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

0

***

0

3

8

GM

Anish Giri

2731

NED

0

0

***

0

2,5

A 3. forduló párosítása:

Szerda: Fabiano Caruana – Magnus Carlsen

              Alireza Firouzja – Hikaru Nakamura

Csütörtök: Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren

                   Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen visszavágott Firouzjának a Banter Blitz Cup fináléjában elszenvedett vereségéért

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” online rapid szuperverseny második fordulójának első játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-re nyert a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja ellen. A norvég világelső világossal elért győzelemmel kezdte a párharcot, a második ütközetben fatális bástyalépéssel őrizetlenül hagyta az alapsort, a 16 éves rivális mattal fenyegethette Carlsent, kiegyenlített. Magnus Carlsen világossal ismét vezetést szerzett, majd a párbaj utolsó játszmája lépésismétléssel lett döntetlen, a világbajnok visszavágott a Banter Blitz Cup fináléjában elszenvedett vereségéért. Az amerikai Hikaru Nakamura az első játszmában aratott győzelmével nyerte meg a holland Anish Girivel vívott mérkőzését, a három döntetlennel véget ért partiban Giri kezdeményezett, de nem tudta kihasználni esélyét. Kedden újabb két párharccal folytatódik a küzdelem, az orosz Jan Nepomnjacsij és a francia Maxime Vachier-Lagrave, valamint a kínai Ding Liren és az amerikai Fabiano Caruana összecsapásait kísérhetjük figyelemmel.

 

Öt napja óriási szenzációként a 16 éves Alireza Firouzja 8,5-7,5-re legyőzte Magnus Carlsent a Banter Blitz Cup döntőjében. A norvég világbajnoknak sikerült többször is kiegyenlítenie, a 12. játszma megnyerésével a vezetést is átvette, de a hajrában az egykori iráni sakkozó volt a higgadtabb, „trükkös” játéka érvényesült az idegesen, sok hibával játszó Carlsen ellen. A világbajnok hét hónap után, 131 mérkőzés megnyerése után szenvedett vereséget a nagy népszerűségnek örvendő online sorozaton.

Csak öt napot kellett várni, hogy Magnus Carlsen visszavágjon. Világossal kezdte a párharcot és a Ragozin védelmű partiban nem túl meggyőzően játszott nyitás után a támadást erőltető Firouzját 34 lépésben megadásra kényszerítette.

 

Érdekesen alakult a második összecsapásuk. A szicíliai védelmű ütközetben a világbajnok gyalog, majd minőségáldozattal élezte ki az állást. Bőséges ellenértéket kapott, a világos gyalogszerkezet gyengeségeit kihasználva előnybe is került, amikor váratlan fordulat szemtanúi lehettünk. Végzetes bástyalépésével őrizetlenül jagyta az alapsprt, amit Firouzja trükkös vezérlépéssel használt ki, tetszetős volt a mattkép, de Carlsennek a legkevésbé sem tetszett. Feldúlva pattant fel a sakktáblától. Alekszandr Griscsuk egyenesen svindlinek nevezte a 16 éves titán trükkjét.

 

A harmadik játszmára Magnus Carlsen összeszedte a gondolatait, egy pillanattól eltekintve meggyőző játékkal oktatta ellenfelét. Szép stratégiai teljesítményt nyújtott az egy bakitól eltekintve.

Érdekesen alakult a negyedik összecsapásuk. A spanyol megnyitású játszmában Carlsen kézben tartotta az irányítást, Alireza Firouzjának nem volt egy pillanatra sem esélye. A norvég világelső a 2,5 – 1,5-ös győzelmével átvette a vezetést, de a 3 ponttal álló riválisok egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. Joggal bízhatunk abban, hogy a keddi játszmák kommentálásába bekapcsolódik majd, szórakoztatóak Peter Szvidlerrel váltott apróbb „csörtéi”.  

 

Jóval kevesebb figyelmet kapott Hikaru Nakamura és Anish Giri találkozója. 2011-ben, Wijk aan Zee-ben mérkőztek meg először egymással, a 17 éves holland sakkozó remizett jóval rutinosabb ellenfelével szemben. Egyre többször találkoztak szuperversenyeken, Nakamura 3-1-es vezetése után sorozatban tizenegyszer remiztek, majd Giri szépített, Nakamura 2016-ban a Sinquefield Cup-on növelte előnyét, egy év múlva Stavangerben is nyert, így állnak most 5-2-re 26 döntetlennel. Az ötszörös amerikai bajnok a rapid-és villámpartikban is felülmúlta riválisát, 13 pontosztozkodással 12-4-es vezetéssel várta a meccsüket.

Anish Giri nem választotta meg szerencsés kézzel az első játszmájukban a nyitást. Az ötszörös amerikai bajnok különösebb megerőltetés nélkül nyerte meg a partit. A győzelmét követően Hikaru Nakamura nem nyújtott jó játékot, passzívan sakkozott. Anish Giri nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét a különböző színű futók miatt. Sötéttel a szláv védelmű partiban is kedvezőbben állt, kezdeményezett a befejező ütközetben is, de nem tudta feltörni Nakamura védőállását.

 

A 2. forduló első játéknapjának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 3 - 0 (2,5 – 1,5)

Magnus Carlsen – Alireza Firouzja 1 – 0 (Ragozin védelem, 34)

Alireza Firouzja – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 43)

Magnus Carlsen – Alireza Firouzja 1 – 0 (Ragozin védelem, 58)

Alireza Firouzja – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Anish Giri (holland, 2731) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Hikaru Nakamura – Anish Giri 1 – 0 (Királyindiai védelem, 42)

Anish Giri – Hikaru Nakamura  döntetlen (Vezércsel, 67)

Hikaru Nakamura – Anish Giri döntetlen (Szláv védelem, 41)

Anish Giri – Hikaru Nakamura döntetlen (Olasz megnyitás, 52)

 

Kedden újabb két összecsapással folytatódik a viadal. A világbajnok-jelölti döntő félidejében holtversenyben élen álló orosz Jan Nepomnjacsij és a francia Maxime Vachier-Lagrave küzd meg, míg a másik csatában a világranglista harmadik és második helyezettje, a kínai Ding Liren és az amerikai Fabiano Caruana párharcára kerül sor.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana izgalmas mérkőzésen nyert Nepomnjacsij ellen, Vachier-Lagrave legyőzte Girit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” nyolc résztvevős online rapid szuperverseny első fordulójának második játéknapján az amerikai Fabiano Caruana fordulatokban gazdag mérkőzésen győzte le 2,5 – 1,5-re az orosz Jan Nepomnjacsijt. Az orosz nagymester a párharc első és második játszmájában is nyerőesélyt szalasztott el, három döntetlen után Caruana a negyedik összecsapást sötéttel nyerte meg. A  francia Maxime Vachier-Lagrave kettős győzelemmel kezdte a holland Anish Giri elleni meccsét, majd két döntetlennel érte el 3-1-es sikerét. MVL, Caruana és Ding Liren áll az élen 3-3 ponttal. Hétfőn a második fordulóból két párharcra kerül sor, a világbajnok Magnus Carlsen a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzjával, az amerikai Hikaru Nakamura a holland Anish Girivel mérkőzik meg.

A viadal második játéknapján kitüntető érdeklődés kísérte Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij összecsapását. Tizennégy éve a 4. Young Stars of the World (a világ fiatal sztárjainak) viadalán mérkőztek meg először, párbajukban döntetlen született. Meglepő, hogy azóta csak hétszer küzdöttek meg klasszikus időkontrollal, négy pontosztozkodás után az orosz nagymester a GCT zágrábi tornáján legyőzte a világranglista második helyezettjét, a 7. Sinquefield Cup viadalon küzdelmük döntetlennel fejeződött be. Jekatyerinburgban, a világbajnok-jelölti döntő első félidejében is remiztek. Rapid-és villámjátszmát tizenhármat játszottak, az orosz sakkozó 7-2-re vezetett, négy csatájuk lett döntetlen.

A négyjátszmás mérkőzést Fabiano Caruana kezdte világossal, és Jan Nepomnjacsij francia védelmére bonyolult küzdelem alakult ki. A kalandok közepette az amerikai nagymester hibázott, Nepomnjacsij tisztet nyerhetett volna, a végjátékot is nyerőeséllyel játszhatta, de a kecsegtető lehetőséget elszalasztotta, Caruana szívós védekezéssel döntetlenre mentette a játszmát.

Nehéz pillanatokat élt át Fabiano Caruana a második partiban is, a spanyol megnyitású ütközetben meggyengült királyállása felett viharfelhők gyülekeztek, de az orosz sakkozó a támadás folytatása helyett gyalogot rabolt, mentőövet dobott ellenfelének, aki a sorozatos cserékkel másodszor is megmenekült a fenyegető vereségtől. A világbajnok Magnus Carlsen is besegített a kommentálásba, nehezen hitte el, hogy Nepomnjacsij két óriási esélyt is kihasználatlanul hagyott.

Az átélt izgalmak után Caruana békés vizekre evezett a francia védelmű játszmában, izgalommentes döntetlen született. A mérkőzés követésébe bekapcsolódott Nepomnjacsij honfitársa, Alekszandr Griscsuk is, ő a „hirtelen halál” játszmára lett volna kíváncsi…

Erre azonban nem került sor. Jan Nepomnjacsij kis előnnyel játszhatott volna, ehelyett elvesztette a játék fonalát, Fabiano Caruana átvette a kezdeményezést. A világos haderő teljes passzivitásba kényszerült, számos pontatlansága után vezérét két bástyáért kénytelen volt leadni. Caruana a győzelem küszöbén bizonytalanná vált, gyors nyerést is kihagyott, a kisebb kapkodásban Nepomnjacsij megkönnyítette győzelmét, végül mattba lépett. Fabiano Caruana győzelmével 3 pontot szerzett, a játékával a legkevésbé sem lehetett elégedett, Jan Nepomnjacsij joggal bosszankodott.

Jóval kevesebb izgalommal gyűjtötte be a 3 pontot Maxime Vachier-Lagrave. Anish Girivel 2010-ben a bieli tornán néztek először farkasszemet, a 16 esztendős holland sakkozó remivel indított. Ezt követően három-három játszmában tudtak győzelmet elkönyvelni 23 döntetlen mellett. A gyorsított tempó MVL-nek kedvezett, tízszer nyert, ötször megadásra kényszerült, 11 parti békés véget ért.

Vachier-Lagrave első partijukban a Nimzoindiai védelemben sötétre veszélytelennek tartott változat mellett voksolt, és számítása bevált. Giri pontatlanságaira a különböző színű futók ellenére pontos játékkal sikerrel mutatott rá. Bástyája és futója egyre nagyobb teret biztosított akciójához, királyának betörése eldöntötte a játszma sorsát.

Giri a vereség hatására megingott, a második partit világossal ellenállás nélkül vesztette el, már a 26. lépést követően feladásra kényszerült.

A kettős győzelem kissé elbizakodottá tette a francia nagymestert, a befejező két játszmában meg kellett küzdenie a döntetlenekért. Giri a bástyavégjátékban nem tudta győzelemig fokozni gyalogelőnyét. A negyedik játszmában is kedvezőbben állt.  

Az első forduló második játéknapjának eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 3 – 0 (2,5 – 1,5)

Fabiano Caruana – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Francia védelem, 69)

Jan Nepomnjacsij – Fabiano Caruana döntetlen (Spanyol megnyitás, 68)

Fabiano Caruana – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Francia védelem, 30)

Jan Nepomnjacsij – Fabiano Caruana 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 73)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Anish Giri (holland, 2731) 3 – 0 (3 – 1)

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 59)

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1 (Félszláv védelem, 26)

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri döntetlen (Szicíliai védelem, 92)

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen (Katalán megnyitás, 47)

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

***

3

3

3

2

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

***

3

3

2,5

GM

Ding Liren

2836

CHN

***

3

3

2,5

4

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

***

2

2

2

5

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

1

***

1

2

6

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

***

0

1,5

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

0

***

0

1.5

8

GM

Anish Giri

2731

NED

0

***

0

1

A 2. forduló párosítása:

Hétfő: Magnus Carlsen – Alireza Firouzja

          Hikaru Nakamura – Anish Giri

Kedd: Jan Nepomnjacsij – Maxime Vachier-Lagrave

           Ding Liren – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen nagy csatában 3-2-re nyert Nakamura ellen, Ding Liren 2,5-1,5-re győzte le  Firouzját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A „Magnus Invitational” nyolc résztvevős online rapid szuperverseny első fordulójának első játéknapján a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen 3-2-re győzte le az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurát. A mérkőzést a norvég világelső világossal elért győzelemmel kezdte, Nakamura egyenlített, bemattolta a „király” királyát. Carlsen ismét vezetést szerzett, de nem tudta megtartani előnyét. A találkozó 2 – 2 után a „hirtelen halál” partival fejeződött be, Carlsen sötéttel nyert, 2 pontot ért a győzelme, Nakamura egyet kapott. A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren 2,5-1,5-re győzött a FIDE színeiben játszót 16 éves Alireza Firouzja ellen. Három döntetlen mellett Ding Liren megnyerte a meccs második partiját, Firouzja kecsegtető állást rontott el, a kínai nagymester 3, legyőzött ellenfele 0 ponttal várhatja a folytatást. Vasárnap újabb két párharcra kerül sor, az amerikai Fabiano Caruana az orosz Jan Nepomnjacsijjal, a francia Maxime Vachier-Lagrave a holland Anish Girivel mérkőzik meg.

 

Nagy érdeklődés kísérte a sakktörténelem első online szuperversenyének első játéknapját. A viadal ötletgazdája, Magnus Carlsen már az első játéknapon csatába indult, régi riválisával, Hikaru Nakamurával küzdött meg. Ők etten már negyven klasszikus játszmában csaptak össze. Négy éve Bilbaóban, a IX. Chess Masters Final  első fordulójában szakadt meg egy hihetetlen sorozat, Nakamura pályafutása során először tudta legyőzni Carlsent, 12 vereség és 18 döntetlen után sötéttel nyert a nagyon csalódott világbajnok ellen. Érdekesség, hogy a tornán Nakamurának ez volt az egyetlen győzelme, kilencet remizett, míg a norvég világelső rendezte sorait, megnyerte a versenyt.

Három esztendeje St. Louisban a világbajnok gyalogelőnyös végjátékot játszhatott, könnyű nyerést is elhibázott, a 94. lépés után pecsételték meg kézfogással a békekötést. Londonban Nakamura oly közel volt második győzelméhez, de anyagi előnyének érvényesítésében nem jeleskedett. A huszonnegyedik döntetlenük 2018-ban Stavangerben született meg, majd a 6. Sinquefield Cup-on Carlsen megszerezte tizenharmadik győzelmét, a döntetlent ígérő végjátékot a norvég világelső 97 lépésben nyerte meg. A GCT 2019 zágrábi tornáján Carlsen tizennegyedszer mért vereséget az ötszörös amerikai bajnokra. A 7. Sinquefield Cup viadalon jubileumi, huszonötödik remijüket láttuk.

Az eddigi rapid-és villámjátszmákban is meggyőző volt a négyszeres világbajnok fölénye, 37 döntetlen mellett 39-16-os vezetéssel várhatta a torna nyitó mérkőzésének számító párharcot.

 

A nyolc résztvevő hétfordulós körversennyel kezdi meg a tornát, négy-négy játszmás találkozókra kerül sor. A győztes mérkőzés 3 pontot ér, a rájátszásban kivívott siker 2 pontot, ekkor a legyőzött ellenfél 1 ponttal "vigasztalódhat". Az első négy helyezett már kieséses rendszerben folytatja a csatározást. 

 

A négyjátszmás mérkőzés első partijában Magnus Carlsen játszott világossal, Hikaru Nakamura a vezércselű ütközet nyitásában nem jeleskedett. A világbajnok pozíciós előnyét kihasználva gyalogot nyert. Nakamura egy pillanatban jó remiesélyhez juthatott volna, a futóvégjátékban már nem volt lehetősége a döntetlen kiharcolására, Carlsen győzelemig fokozta előnyét, kitűnő technikával nyert. A világbajnok jól beosztotta gondolkodási idejét, a 15 percet és a lépésenkénti 10 másodperc bónuszidőt, míg riválisának nemcsak az állással gyűlt meg a baja.

Rövid szünet után folytatódott a viaskodásuk. A spanyol megnyitású játszmában Magnus Carlsen jól megjátszotta az ismert változatot, de elmulasztott egy fontos védőlépést. Hikaru Nakamura támadása a meggyengült sötét királyállás ellen nagy erővel bontakozott ki, a norvég világelső nem talált védelmet, királya mattot kapott, Nakamura kiegyenlített.

A harmadik ütközetben Nakamura tért el az első partiban látott folytatástól. A vezércserét követően úgy tűnt, hogy kissé hátrányosabb végjátékát döntetlenre tudja menteni, amikor lebecsülte Carlsen vezérszárnyi gyalogáttörésének erejét, a világbajnok királya betört a sötét állásba, kis megingás után érvényesítette előnyét, ismét vezetést szerzett.

A negyedik összecsapásukban Magnus Carlsen választása a szicíliai védelemre esett, és kedvező pozícióban sorozatban hozott rossz döntéseket. Elszámolta magát, a minőségért nem kapott elegendő ellenértéket, Nakamura szabadgyalogja feltartóztathatatlanná vált, az amerikai nagymester másodszor is kiegyenlített.

A mérkőzés mind a négy játszmájában a világossal játszók voltak eredményesek, a találkozó sorsa a „hirtelen halál” játszmában dőlt el Magnus Carlsen javára. A világbajnok játszott sötéttel, 4 perce volt Nakamura 5 percével szemben, de remifórja. Carlsen ismét a szicíliai védelmet választotta, s ezúttal jó döntésnek bizonyult. Az amerikai nagymester kénytelen volt támadni, a bonyodalmak közepette elkerülte a vereségét jelentő lépésismétlést, „botladozó” királya bajba került, a 32. lépés után feladásra kényszerült. Magnus Carlsen 3-2-es győzelméért 2 pontot kapott, Hikaru Nakamura a rájátszásban elszenvedett vereségéért 1 pontot.

 

A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren és Alireza Firouzja tavaly a Világkupán a legjobb 32 között mérkőzött meg. A két klasszikus játszmájuk döntetlennel fejeződött be, a rapid rájátszásban a kínai nagymester kettős győzelemmel biztosította továbbjutását.

Ding Liren világossal kezdte párharcukat, a Nimzoindiai védelmű parti óvatos játékot hozott, kiegyenlített erők küzdelmét és döntetlen született.

Annál több volt az izgalom a második összecsapásukban, a szicíliai védelmű csatában Alireza Firouzja került előnybe, többször is kitűnő esélyt nyújtó folytatást szalasztott el. Ding Liren átvette a kezdeményezést, a világos király elleni akciója sikert hozott, vezetést szerzett.

A kecsegtető esélyű pozíció elvesztése láthatóan megzavarta a 16 esztendős titánt, a harmadik játszmában egyre nagyobb hátrányba került. Ding Liren válogathatott a nyerések között, a kölcsönös kapkodásban a küzdelmük örökös sakkal ért véget, a döntés a negyedik játszmára maradt.

Ding Liren sötéttel érte el a célul kitűzött döntetlent és 2,5-1,5-re megnyerte a mérkőzést. Győzelméért 3 pontot kapott, Alireza Firouzja 0 ponttal várhatja a hétfői, Magnus Carlsen elleni összecsapását, Ding Liren kedden Fabiano CXaruanával küzd meg.

 

Az első forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3 - 2

(Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Vezércsel, 67)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 45)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Vezércsel, 56)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 31)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 32)

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Ding Liren (kínai, 2836) 1,5 – 2,5

(Ding Liren – Alireza Firouzja döntetlen (Nimzoindiai védelem, 42)

Alireza Firouzja – Ding Liren 0 – 1 (Szicíliai védelem, 45)

Ding Liren – Alireza Firouzja döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 42)

Alireza Firouzja – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 47)

A torna vasárnap az amerikai Fabiano Caruana és az orosz Jan Nepomnjacsij, valamint a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri mérkőzésekkel folytatódik.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik a 8 résztvevős Magnus Invitational rapid szuperverseny

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen sakktörténelmet ír a szombaton kezdődő nyolc résztvevős, online rapidverseny ötletével, s annak megszervezésével. A norvég világelső meghívását legnagyobb riválisai fogadták el, a 250 ezer dolláros díjalapú viadalon a sakkvilág szupersztárjai játszanak. Az amerikai Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura, a kínai Ding Liren, az orosz Jan Nepomnjacsij, a francia Maxime Vachier-Lagrave, a holland Anish Giri és a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja csatázik majd Carlsennel. A viadal hétfordulós körversennyel kezdődik, négy-négy partiban 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónuszidővel viaskodnak majd, az első négy helyezett már kieséses rendszerben folytatja a csatározást. A győztes 70 ezer dollárt nyer.

 

A koronavírus-járvány miatt sorban maradnak el a versenyek. A Grand Chess Tour 2020 sorozatot már lemondták a szervezők, de ígéretet tettek, hogy jövőre folytatódik az oly népszerű versenysorozat. Még kérdéses a St. Louis-i 8. Sinquefield Cup augusztusi megrendezése. A hagyományos stavangeri Altibox Norway Chess tornát októberre halasztották.

 

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak Jekatyerinburgban a világbajnok-jelölti döntőn, amelyet az egyre nagyobb járvány miatt félidőben, hét forduló után félbeszakítottak, még nincs időpontja a folytatásnak. Az eredményeket nem törölték, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel holtversenyben áll az élen. Az amerikai Fabiano Caruana, a kínai Ding Liren és a holland Anish Giri is elfogadta a meghívást. Az amerikai Hikaru Nakamura a rapid világranglista negyedik helyezettje, a 16 esztendős, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja az év nagy felfedezettje, két napja a Banter Blitz fináléjában 8,5-7,5-re legyőzte Magnus Carlsent.

A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen méri össze erejét. Négy-négy partiban csatáznak majd 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A párharcok győztesei 3-3 pontot kapnak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma dönt, a nyertes 2, a vesztes 1 pontot kasszírozhat. A körverseny első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatja a csatározást, május 3-án ér véget a torna.

A résztvevők:   

Játékos

Classical

World #

Rapid

World #

Blitz

World #

Magnus Carlsen

2863

1

2881

1

2887

2

Fabiano Caruana

2835

2

2773

11

2711

35

Ding Liren

2791

3

2836

3

2788

8

Jan Nepomnjacsij

2784

4

2778

9

2785

9

Maxime Vachier-Lagrave

2778

5

2860

2

2822

3

Anish Giri

2764

10

2731

24

2752

22

Hikaru Nakamura

2736

18

2829

4

2900

1

Alireza Firouzja

2728

21

2703

37

2750

24

Az első forduló párosítása:

Szombat: Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura

                  Alireza Firouzja – Ding Liren

Vasárnap: Fabiano Caruana – Jan Nepomnjacsij

                   Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri

A viadalt a chess24.com élőben közvetíti, a játszmákat kilenc nyelven kommentálják majd és elemzőprogram is segíti majd a küzdelmek figyelemmel követését. Az első hat fordulóban naponta két-két mérkőzést rendeznek meg, a hetedik játéknapon a négy meccset egyszerre bonyolítják le. A közvetítéseket a nagymesterekkel készített interjúk is színesítik majd. Az első játszmákat 16 órakor kezdik.

 

Magnus Carlsen számára rosszul sikerült a főpróba, a Banter Blitz Cup viadalon hét hónap, 131 megnyert mérkőzés után az „álomdöntőt” elvesztette Alireza Firouzjával szemben. A 16 éves titán 8,5-7,5-re győzte le a világelsőt. Magnus Carlsen csak egyszer vezetett a párharcuk során, a 12. parti után, de Firouzja a befejező négy játszmából hármat is megnyert, egyszer kapott ki.

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Nepomnjacsij és Vachier-Lagrave javított helyezésén

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2020. április 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen 28 pontos előnnyel vezet az amerikai Fabiano Caruana előtt. A Jekatyerinburgban a koronavírus-járvány miatt a félidőben megszakított világbajnok-jelölti döntő eredményei befolyásolták a legjobbak rangsorát. A hét forduló után holtversenyben vezető orosz Jan Nepomnjacsij és a francia Maxime Vachier-Lagrave javított helyezésén, a kínai Ding Liren gyenge játéka ellenére megőrizte harmadik helyét. Legjobb magyarként Rapport Richárd a 13., Almási Zoltán a 44., Lékó Péter a 76., Berkes Ferenc a 80. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 72 ponttal előzi meg az indiai Humpy Konerut.

 

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára is, többek között jövőre halasztották a tokiói olimpiát. A Nemzetközi Sakkszövetség vezérkara úgy döntött, hogy az egyre fokozódó járvány ellenére Jekatyerinburgban a meghirdetett időpontban megrendezik a világbajnok-jelölti döntőt. A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett le is játszottak hét fordulót, amikor a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetés után félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban folytatják a versenyt, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója,

 

Nem kis vihart kavart a sakkvilágban kialakult helyzet. A tavalyi Világkupa győztese, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov az egyre fenyegetőbb járvány miatt mondta le részvételét, a „beugró”, a francia Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben vezet a hét játéknap után. Radzsabov ügyvédhez fordult, hogy milyen kárpótlás jár neki, már felmerült ötletként, hogy két év múlva előversenyek nélkül játszhasson a döntőben. Mit hozhat egy pár hónap szünet utáni folytatás? A rajtlistát vezető, a világranglista második, az első számú esélyes, az erőtlenül sakkozó Fabiano Caruana rendezni tudja-e sorait? Még meglepőbb volt Ding Liren sikertelensége, három veresége.

A NOB döntése után röviddel a FIDE is lépett, a sakkolimpiát jövőre rendezik meg. A májusra tervezett, a női GP-sorozat negyedik tornáját őszre halasztották. Az Európai Sakkszövetség is gyorsan döntött, az Európa-bajnokságot decemberben rendezik meg, az amerikai bajnokság új időpontja még nem ismert. Még nincs döntés, hogy a Grand Chess Tour első, Bukarestben májusra tervezett Superbet klasszikus viadalnak mi lesz a sorsa. Félbeszakadtak a csapatbajnoki küzdelmek is.

Az április 1-től érvényes világranglista élcsoportjában  a világbajnok-jelölti döntő hét fordulójának eredményei hoztak kisebb változásokat. Magnus Carlsen előnye 28 pontra nőtt Fabiano Caruana előtt. Ding Liren megőrizte harmadik helyét, de 14 pontja bánta gyengélkedését, búcsúzni kényszerült a 2800 Élő-pontos elit klubtól. Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave javított helyezésén.

Rapport Richárd változatlanul a tizenharmadik a nagyon szoros mezőnyben, mindössze négy pontra a tizedik helyezett Anish Giritől és Sahriyar Mamedgyarovtól. Hat orosz, négy amerikai, három kínai, két azerbajdzsáni és indiai mellett egy-egy norvég, francia, örmény, holland, magyar, lengyel és bolgár sakkozó a top 25-ben. Alireza Firouzja a FIDE színeiben szerepel.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0220

0320

0420

 J.

 Sz.

 

1.

Carlsen,M

norvég

2862

2862

2863

1

1990

 

2.

Caruana,F

amerikai

2842

2842

2835

7

1992

 

3.

Ding Liren

kínai

2805

2805

2791

7

1992

 

4.

Nepomnjacsij,J

orosz

2774

2774

2784

7

1990

 

5.

Vachier-Lagrave,M

francia

2770

2767

2778

7

1990

 

6.

Griscsuk,A

             orosz

 2777

2777

2777

7

1983

            7.

Aronjan,L

örmény

  2773

2773

2773

0

1982

 

8.

      So,W

amerikai

2765

2770

2770

0

1993

 

9.

Radzsabov,T

azeri

 2765

2765

2765

0

1987

 

10.

Giri,A

holland

2768

2763

2764

7

1994

 

11.

Mamedgyarov,S

            azeri

   2770

2764

2764

0

1985

 

12.

Wang Hao

kínai

  2758

2762

2763

7

1989

 

13.

    Rapport,R

magyar

2758

2760

2760

0

1996

 

14.

Dominguez Perez,L

  amerikai

2758

2758

2758

0

1983

 

15.

     Anand,V

indiai

2755

2753

2753

0

1969

 

16.

Duda,J-K

   lengyel

  2755

2753

2753

0

1998

 

17.

Karjakin,S

orosz

2752

2752

2752

0

1990

 

18.

Nakamura,H

amerikai

  2736

2736

2736

0

1987

 

19.

   Topalov,V

bolgár

2738

2735

2735

0

1975

 

20.

    Wei Yi

kínai

2732

2732

2732

0

1999

 

21.

   Firouzja,A

FID

2726

2728

2728

0

2003

 

22.

Andrejkin,D

 orosz

2726

2726

2726

0

1990

 

23.

   Vidit, S

indiai

2721

2726

2726

0

1994

 

24.

  Szvidler,P

orosz

2723

2723

2723

0

1976

 

25.

Vityjugov,N

            orosz

2731        

2722

2722

0  

1987

 

44.

Almási,Z

magyar

2696

2687

2687

1

1976

 

76.

Lékó,P

magyar

2663

2663

2663

0

1979

 

        80.                  Berkes,F                   magyar         2655       2661        2661    1   1985

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 14 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2730 (+ 1)

2. Egyesült Államok 2716

3. Kína 2702 ( - 1)

4. India 2666

5. Ukrajna 2662

6. Örményország 2658

7. Azerbajdzsán 2652

8. Magyarország 2644

9. Franciaország 2641 (+1)

10. Lengyelország 2635 (- 1)

A honi rangsorban a top négy sorrendje nem változott, az ötödik helyre Bánusz Tamás lépett előre.

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2760, Almási Zoltán 2687, Lékó Péter  2663, Berkes Ferenc 2661, Bánusz Tamás 2628 (+ 5), Gledura Benjámin 2620, Erdős Viktor 2618 (- 8),  Héra Imre 2611, Papp Gábor 2602 (+ 5), Prohászka Péter 2592, Balogh Csaba 2580 (- 6)

A női világranglistán az Oxfordban egyetemi tanulmányokat folytató exvilágbajnoknő Hou Ji-fan változatlanul 72 ponttal előzi meg az indiai Humpy Konerut. A kínai világbajnoknő Ju Wenjun a GP-sorozat harmadik tornáján, Lausanne-ban elért holtversenyes kilencedik helyével, a – 2-vel 23 Élő-pontot vesztett, a negyedik helyre esett vissza. A legjobbak Élő-pontszámait a GP eredményei befolyásolták.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Humpy Koneru (indiai) 2586

3. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2582 (+ 3, 11)

4. Ju Wenjun (kínai) 2560 (- 23, 11)

5. Katyerina Lahno (orosz) 2546

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2544 (- 5, 11) 7

7. Anna Muzicsuk (ukrán) 2535 (11)

8. Nana Dzagnidze (grúz) 2524 (+ 9, 11)

9. Dronavalli Harika (indiai) 2515 (- 2, 11)

10. Tan Zhongyi (kínai) 2510

56. Hoang Thanh Trang (magyar) 2407 ( + 2, 1)

90. Gara Tícia (magyar) 2371 (- 12, 1)

A magyar ranglistán Hoang Thanh Trang 36 pontra növelte előnyét Gara Tícia előtt.

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2407 (+ 2), Gara Tícia 2371 (- 12), Lázárné Vajda Szidónia 2348 (+ 1), Gara Anita 2345 (+ 5), Papp Petra 2338 (+ 3), Marjanovics Annamária 2338, Mádl Ildikó 2322, Terbe Julianna 2273 (+ 4),  Havanecz Bianka 2251 (- 4)

A juniorok világranglistáján a 16 esztendős Alireza Firouzja változatlanul 19 ponttal előzi meg Jeffery Xiongot.

A legjobb juniorok:

1. Alireza Firouzja (FIDE) 2728 2003

2. Jeffery Xiong (amerikai) 2709  2000

3. Andrej Jeszipenko (orosz) 2682 (+ 10, 4) 2002

4. Parham Maghsoodlou (iráni) 2676  2000

5. Samuel Sevian (amerikai) 2660  2000

59. Kozák Ádám (magyar) 2503 (- 4, 1) 2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Zsanszaja Abdumalik 2 pontos előnnyel áll az élen. Marjanovics Annamária tizennyolcadik a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1.Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2478 (+ 17, 11) 2000

2.Zhu Jiner (kínai) 2459   2002

3. Polina Suvalova (orosz) 2454 2001

4. Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni) 2443  2000

5. Olga Badelka (fehérorosz)  2427  2002

17. Marjanovics Annamária (magyar) 2338 2001

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave legyőzte Nepomnjacsijt, a viadal félidejében holtversenyben állnak az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Jekatyerinburgban zajló világbajnok-jelölti döntő hetedik fordulójának rangadóját a francia Maxime Vacgier-Lagrave 42 lépésben megnyerte az orosz Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatják a viadal második félidejét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt. A másik három játszmában döntetlenek születtek. A rajtlistát vezető amerikai Fabiano Caruana világossal a kínai Wang Hao-val, a holland Anish Giri az orosz Alekszandr Griscsukkal osztozott meg a ponton, ők négyen ötven százalékon értek el a hét forduló során. A kínai Ding Liren nem bírt az orosz Kirill Alekszejenkoval. Csütörtöktől ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek a nagymesterek, a torna győztese lesz a regnáló világbajnok, Magnus Carlsen kihívója.

A világbajnok-jelölti döntő hetedik fordulójának csúcsrangadóját az éllovas Jan Nepomnjacsij és az őt egypontos hátránnyal követő Maxime Vachier-Lagrave vívta. A 29 éves nagymesterek tizennegyedik klasszikus partijukat játszották, MVL mérlege igen kedvező volt, hét döntetlen mellett 5-1-re vezetett orosz riválisával szemben. Először 2003-ban az U14-es korcsoportos vb-n mérkőztek meg, remivel kezdtek. Két esztendő múlva az U16-os vb-n is farkasszemet néztek. 2010-ben Hanti-Manszijszkban a sakkolimpián harmadszor is remiztek, Nepomnjacsij az orosz „B” csapatban játszott. Szuperversenyen egy év elteltével Wijk aan Zee-ben csatáztak, MVL világossal nyert. 2013-ban a bieli tornán kettős vereséget mért ellenfelére.

Rapid és villámpartik sorozata következett, majd 2017-ben, Sardzsában a GP tornán megszületett a negyedik döntetlenük. A Sinquefield Cup viadalon ismét MVL volt eredményes. A GCT londoni fináléjában remiztek, ahogy a GCT 2019-es zágrábi tornáján is. A Sinquefield Cup-on a francia nagymester sötéttel győzött. A Grand Prix 2019 negyedik viadalán, Jeruzsálemben az elődöntőben csatáztak, a tét a világbajnok-jelöltség volt és a 11 addig lejátszott partijukban nyeretlen Jan Nepomnjacsij világossal megnyerte az első partit, a második remi lett. Úgy tűnt, hogy MVL a vereséggel búcsút mondhatott álmainak, de az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov visszalépésének köszönhetően játszhat Jekatyerinburgban.

A nyitásban kölcsönösen meglepték egymást, MVL-től nem vártuk, hogy e4-gyel nyit, míg Nepomnjacsijtól, hogy a francia védelmet választja. Érdekes küzdelem bontakozott ki, az orosz nagymester elvesztette a sáncolás jogát, a nyílt b vonalon ütköztek. Nepomnjacsij a centrumfeszültség feloldásával szabad kezet adott ellenfelének.

Az orosz nagymester nem tudta megoldani bástyájának játékba hozatalát, egyre nagyobbak lettek gondjai, aggódása jól látszott arckifejezésén, grimaszain.  Maxime Vachier-Lagrave tökéletes játékkal használta ki esélyét, királyszárnyi akciója fenyegetően bontakozott ki. Nepomnjacsij kapkodott, ellenjátékot próbált teremteni, ezzel meggyorsította MVL győzelmét. Maxime Vachier-Lagrave remek sikerével beérte Jan Nepomjacsijt, a torna második félidejét egypontos előnnyel holtversenyben várhatják.

Meglepő, hogy Wang Hao korábbi játszmáikban csak négy döntetlent „engedélyezett” Fabiano Caruanának és ötször győztesen állt fel a sakkasztaltól. De ne felejtsük el, hogy a kínai sakkozó a feltörekvő olasz nagymesterrel szemben volt eredményes, 2008-ban Reykjavíkban, majd az isztambuli sakkolimpián, a taskenti GP tornán nyert. Caruana 2013-ban Wijk aan Zee-ben remizett, de Dortmundban ismét feladásra kényszerült. A párizsi GP-n remiztek, Bukarestben Wang Hao 1,5-0,5-re nyerte a párharcukat. Hat évet kellett várni a következő összecsapásukra, a Grand Swiss tornán küzdelmük pontosztozkodással fejeződött be, holtversenyben végeztek az élen, de a kínai nagymester vehette át a győztesnek járó trófeát.

A várakozás alatt teljesítő Caruana az orosz huszárjátékban nem tudott rést ütni Wang Hao állásán, a korai vezércsere után a kínai sakkozó magabiztos játékkal még szemre tetszetősebb pozíciót is játszhatott.

Anish Giri és Alekszandr Griscsuk tizenötödször mérkőzött meg, játszmáikban sokkal kevesebb vihar dúlt, 11 döntetlen mellett a holland sakkozó 2-1-re vezetett. Griscsuk 2013-ban a párizsi GP tornán nyert három pontosztozkodás után, majd négy döntetlen következett, Giri 2015-ben Stavangerben egyenlített, a Sinquefield Cup-on is megadásra kényszerítette az orosz nagymestert.

Mai játszmájuk nélkülözte az igazi küzdelmet, Giri a 19.d5 lépésével sorozatos cseréket engedélyezett, Griscsuk hetedszer is remizett.

Ding Liren és Kirill Alekszejenko a tavalyi Világkupán a nyolcaddöntőben csatázott, a kínai nagymester két döntetlent után a két rapidparti megnyerésével biztosította továbbjutását.

A viadal első félidejében nehéz volt ráismerni az egyik nagy esélyesnek tartott Ding Lirenre. A katalán megnyitású partiban is kihagyta az eséllyel kecsegtető lehetőséget, majd elhibázott terve után hátrányba is került, örülhetett a reminek.

A 7. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2842) - Wang Hao (kínai, 2762) döntetlen (Orosz huszárjáték, 41) 

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2767) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2774) 1 - 0 (Francia védelem, 42)

Ding Liren (kínai, 2805) - Kirill Alekszejenko (orosz, 2698) döntetlen (Katalán megnyitás, 41)

Anish Giri (holland, 2763) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) döntetlen (Angol megnyitás, 40)

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

A 8. forduló párosítása:

Fabiano Caruana - Maxime Vachier-Lagrave

Wang Hao - Ding Liren

Jan Nepomnjacsij - Anish Giri

Kirill Alekszejenko - Alekszandr Griscsuk

Verőci Zsuzsa

Fotók: https://www.flickr.com/photos/fide/

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij harmadszor győzött, Ding Liren ellen nyert, egy pontra növelte előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Jekatyerinburgban zajló világbajnok-jelölti döntő hatodik fordulójában az orosz Jan Nepomnjacsij világossal legyőzte a kínai Ding Lirent. A spanyol megnyitású partiban alapos felkészülésének köszönhetően újítással lepte meg ellenfelét, aki többször is pontatlankodott, majd végzetes vezérlépéssel elszenvedte második vereségét. Nepomnjacsij győzelmével egy pontra növelte előnyét a francia Maxime Vachier-Lagrave előtt. MVL nehéz csatában harcolta ki a döntetlent a kínai Wang Hao-val szemben. Hatodszor is remizett az orosz Alekszandr Griscsuk, az amerikai Fabiano Caruanával osztozott meg a ponton. Megszerezte első győzelmét a holland Anish Giri, sötéttel 98 lépésben nyert a huszárvégjátékban nagyot hibázó orosz Kirill Alekszejenkot. A keddi pihenőnap után szerdán a hetedik fordulóval folytatódik a küzdelem.

 

A viadal hatodik fordulójában az éllovas Jan Nepomnjacsij újabb győzelmet aratott és előnyét egy pontra növelte. Ding Lirennel 2009-ben az orosz-kínai rapid-és villámpárharcban farkasszemet nézett, három év múlva már a felnőtt csapatokban mérkőzött meg. Nepomnjacsij 2016-ban nem kis meglepetésre a kínai sakkozás fontos centrumában, Danzhouban nyerte meg a szuperversenyt és vereséget is mért Ding Lirenre. Három döntetlen után a kínai nagymester a GCT 2019 zágrábi viadalán egyenlített, 1-1 és hét döntetlen mellett tizedszer csatáztak.

 

A spanyol megnyitású ütközetben az orosz sakkozó gyors játékkal lélektani nyomást is helyezett ellenfelére. Újított 16. lépésével, szabadgyalogja okozott gondot Ding Lirennek, aki királyszárnyi akcióval próbálkozott, majd elhibázott vezérlépésével reménytelen állásba került. Jan Nepomnjacsij nem élt a felkínált lehetőséggel, sőt bakija után Ding Liren remiesélyt kapott, de az újabb hiba már második vereségéhez vezetett. Nepomnjacsij a második szabadnapon egypontos vezetéssel pihenheti ki az eddigi izgalmakat.

 

Alekszandr Griscsuk ötödik döntetlene után elkeseredett hangvételű interjút adott és nehezményezte, hogy világjárvány közepette a jogos kérések ellenére nem halasztotta el a világbajnok-jelölti döntő megrendezésének időpontját.

 

Hatodik játszmája is döntetlennel fejeződött be. Fabiano Caruanával tíz esztendeje a Klubcsapatok Európa-kupáján mérkőzött meg először. Négy döntetlent követően Caruana Stavangerben sötéttel nyert orosz riválisával szemben, a bakui GP-n Griscsuk sötéttel egyenlített. A sötéttel játszó sikere folytatódott, egy év múlva Hanti-Manszijszkban Caruana nyert. A világos szín sikertelenségét Griscsuk szakította meg, St. Louisban egyenlített ki, majd a KEK-en vezetést szerzett. Caruana két éve a világbajnok-jelölti döntő utolsó fordulójában sötéttel győzte le Griscsukot és lett tornagyőztesként a világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Tizenegy döntetlen mellett így 3-3-as állással kezdték csatájukat.

A spanyol megnyitású ütközetükben Griscsuk kezdeményezhetett, de áttörést nem tudott elérni. Caruana pontosan védekezett, sőt ellenfele időzavarában jobban is állt. Elkerülhette volna a vezércserét, ennek engedélyezése után az esélyek kiegyenlítődtek.

 

Wang Hao és Maxime Vachier-Lagrave 2003-ban az U14-es korcsoportos vb-n találkozott először, MVL sötéttel nyert. A későbbiekben csak kétszer mérkőztek meg, 2011-ben Wijk aan Zee-ben és 2018-ban Douglasban osztoztak meg a ponton.

A Grünfeld védelmű játszmájukban a kínai nagymester szabadgyalogjával a könnyűtiszt-végjátékban sokáig szorongatta MVL-t, aki nehéz csatában harcolta ki a döntetlent, s ezzel megőrizte második helyét.

 

Kirill Alekszejenko és Anish Giri 2008-ban, Szentpéterváron egy ifjúsági versenyen 10, illetve 14 évesen csapott össze, Giri sötéttel nyert. Tizenkét év elteltével már világbajnok-jelöltként mérkőztek meg. Az olasz megnyitás rejtelmeiben Giri ismeretei voltak alaposabbak, át is vette a kezdeményezést. Alekszejenko védekezésre kényszerült, többször is remiesélyt szalasztott el. A huszárvégjáték is remi volt, de az időzavaros kapkodásban végzetes hibát követett el.

 

A 6. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) - Fabiano Caruana (amerikai, 2842) döntetlen (Spanyol megnyitás, 54)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2698) - Anish Giri (holland, 2763) döntetlen (Olasz megnyitás, 98)

Jan Nepomnjacsij(orosz, 2774) - Ding Liren (kínai, 2805) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 40)

Wang Hao (kínai, 2762) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2767) döntetlen (Grünfeld védelem, 83)

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB2 

 TB3 

1

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

***

½

1

1

½

1

½

4,5

3

12,00

2

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

½

½

½

½

1

½

3,5

1

9,00

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

0

1

3,0

1

9,00

4

GM

Anish Giri

2763

NED

0

½

½

***

½

½

1

3,0

1

7,75

GM

Wang Hao

2762

CHN

0

½

½

***

½

1

½

3,0

1

7,75

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

***

½

½

3,0

0

9,00

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

2,0

1

6,00

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

***

2,0

0

7,00

A szerdai 7. forduló párosítása:

Fabiano Caruana - Wang Hao

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij

Ding Liren - Kirill Alekszejenko

Anish Giri - Alekszandr Griscsuk

Verőci Zsuzsa

Fotók: https://www.flickr.com/photos/fide/

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Jan Nepomnjacsij nyert Wang Hao ellen, félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Jekatyerinburgban zajló világbajnok-jelölti döntő ötödik fordulójában az orosz Jan Nepomnjacsij világossal nyert a kínai Wang Hao ellen. Az orosz huszárjátékban Wang Hao a 32. lépésben követett el nagy hibát, a 43. lépésben tisztvesztés után adta fel a partit. Az orosz nagymester félpontos előnnyel áll az élen. A játéknapon még három döntetlen született. Az amerikai Fabiano Caruana túlzott kockázatot vállalva játszott a holland Anish Giri ellen, ellenfele hathatós segítségének köszönhetően kerülte el a vereséget. Az orosz Alekszandr Griscsuk és a kínai Ding Liren kiegyensúlyozott küzdelemben remizett. Az orosz Kirill Alekszejenko és a francia Maxime Vachier-Lagrave szicíliai védelmű párbaja taktikai motívumokban gazdag, bonyolult csatában örökös sakkal ért véget.

 

Négy forduló után holtversenyben vezető Jan Nepomnjacsij és Wang Hao a várakozásnak megfelelően az orosz huszárjátékban vívtak meg. CXsak ötödször náztek farkasszemet klasszikus partiban, két döntetlen mellett egy-egy nyerés és vereség volt a mérlegük. Az orosz nagymester a 13. lépésben újított, kezdeményezéshez jutott, de a kínai sakkozó jól védelmezte állását. Nepomnjacsij a sötét király kissé szorongatott helyzetét próbálta kihasználni és elképzelése bevált. Wang Hao a 32. lépésben követett el döntő hibát, végzetes vezérlépése után bajba került, amit Nepomnjacsij tökéletesen használt ki. Győzelmével az élre állt.

 

A szicíliai védelem Najdorf-változatában vívott elméleti párbajt Kirill Alekszejenko és Maxime Vachier-Lagrave. A francia nagymester az egyik legnagyobb tudósa az oly sok bonyodalomhoz vezető változatoknak. A mezőny legfiatalabb résztvevője, a 22 éves Alekszejenko jól állta a sarat. MVL a tavalyi gibraltári tornán világossal könnyen nyert, de most ellenkező volt a színelosztás. A párharcban MVL újított a GCT tavalyi londoni fináléjának elődöntőjében Magnus Carlsen elleni partijában megjátszott folytatásban. A küzdelem kiéleződött, de világossá vált, hogy a francia nagymester kottából játszott, gyorsan húzott, míg az orosz sakkozónak pontosan kellett számolnia. A taktikai motívumokban gazdag csata örökös sakkal fejeződött be.

 

Anish Giri és Fabiano Caruana már harmincegyedik klasszikus játszmában mérték össze erejüket. Kezdetben adok-kapok jellemezték összecsapásaikat. 2011/12-ben Reggio Emilíában a holland sakkozó sötéttel nyert, az akkor még olasz színekben játszó Caruana a Tata Steel Chess viadalon egyenlített. A Sigeman tornán is Fabiano volt eredményes, egy év múlva Giri hazai pályán volt eredményes. A négy eldőlt játszma mellett még két partiban remiztek. Sorban kapták a meghívásokat a szuperversenyekre, mindketten játszottak a Grand Prix sorozatokon is, megmérkőztek 2016-ban a világbajnok-jelölti döntőben is. Tizenhat pontosztozkodással végződött küzdelmük után Fabiano Caruana már amerikai színekben a 4. Sinquefield Cup-on tudta megadásra kényszeríteni Anish Girit. Hét döntetlennel érkeztek el az újabb összecsapásukig.

 

A rajtlistát vezető, a világranglista második Fabiano Caruana érthetően elégedetlen volt eddigi szereplésével, és a szláv védelmű partiban próbált javítani. Túlzott kockázatot vállalt, királya is sebezhetővé vált, de Anish Giri a remek eséllyel nem tudott élni. Caruana egy riposzttal döntetlenre mentette a játszmát, lépésismétléssel ért véget a csatájuk.

 

Tizenegyedszer mérkőzött meg Alekszandr Griscsuk és Ding Liren. Tavaly a kínai nagymester kétszer is vereséget mért Griscsukra, a Gasimov emlékversenyen nyert, majd a Világkupa negyeddöntőjében is világossal győzte le az orosz nagymestert, nyolcszor megosztoztak a ponton.

Alekszandr Griscsuk ötödik játszmája is döntetlennel fejeződött be. A spanyol megnyitású ütközetben kiegyensúlyozott küzdelmet láttunk, mindketten jól játszottak.

 

Az 5. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2763) - Fabiano Caruana (amerikai, 2842) döntetlen (Szláv védelem, 42)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) - Ding Liren (kínai, 2805) döntetlen (Spanyol megnyitás, 54)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2698) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2767) döntetlen (Szicíliai védelem, 33)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2774) - Wang Hao (kínai, 2762) 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 43)

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB2 

 TB3 

1

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

***

½

1

½

½

1

3,5

2

8,00

2

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

½

½

1

½

½

3,0

1

6,50

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

0

1

½

2,5

1

6,25

4

GM

Wang Hao

2762

CHN

0

***

½

1

½

½

2,5

1

5,25

5

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

***

½

½

2,5

0

6,50

6

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

1

0

½

***

½

2,0

1

4,75

7

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

½

½

***

2,0

0

5,75

8

GM

Anish Giri

2763

NED

0

½

½

½

½

***

2,0

0

5,00

A 6. forduló párosítása:

Alekszandr Griscsuk - Fabiano Caruana

Kirill Alekszejenko - Anish Giri

Jan Nepomnjacsij - Ding Liren

Wang Hao - Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa

Fotók: https://www.flickr.com/photos/fide/

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnok-jelölti döntő negyedik fordulójában négy döntetlen született

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Jekatyerinburgban zajló világbajnok-jelölti döntő negyedik fordulójában négy döntetlen született. A holtversenyben vezető orosz Jan Nepomnjacsij sötéttel remizett a rajtlistát vezető amerikai Fabiano Caruanával. A francia Maxime Vachier-Lagrave kedvező esélyt szalasztott el az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben. A kínai Wang Hao nem bírt a mezőny legfiatalabb résztvevőjével, az orosz Kirill Alekszejenkoval. Pontosztozkodással ért véget a kínai Ding Liren és a holland Anish Giri játszmája is. Vachier-Lagrave, Nepomnjacsij és Wang Hao félpontos előnnyel az élen.

A pénteki pihenőnap után folytatódott a negyedik fordulóval folytatódott az esztendő egyik legfontosabb viadala, a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok, Magnau Caelsen kihívója. A négyszeres világelső is fokozott érdeklődéssel kíséri a küzdelmeket, kommentálja is a partikat a chess.24 honlapon.

A játéknap derbije Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij összecsapása volt. Tiennégy éve a 4. Young Stars of the World (a világ fiatal sztárjainak) viadalán mérkőztek meg először, párbajukban döntetlen született. Meglepő, hogy azóta csak hatszor küzdöttek meg, négy pontosztozkodás után az orosz nagymester a GCT zágrábi tornáján legyőzte a világranglista második helyezettjét, a 7. Sinquefield Cup viadalon küzdelmük döntetlennel fejeződött be.

Mai csatájukat a Grünfeld védelem centrumképzős változatában vívták. A bástyák cseréje után Caruana szabadgyalogra tett szert, de Nepomnjacsij sikerrel feltartóztatta.  

 

Maxime Vachier-Lagrave és Alekszandr Griscsuk a statisztika szerint valamennyi időkontroll mellett a jubileumi, 75. játszmájukat vívták, 42 döntetlen mellett 16-16-ra álltak. Először a 2011-es Tata Steel Chess viadalon mérkőztek meg, remivel indítottak, ma 15. klasszikus döntetlenük született meg, Griscsuk megőtizte 2-1-es vetetését. A tavalyi Grand Pric sorozatban a hamburgi torna elődöntőjében az orosz nagymester fontos győzelmet aratott francia riválisával szemben.

A spanyol megnyitás berlini változatában vívtak elméleti párbajt, MVL újított egy korábbi, Hikaru Nakamura ellen megjátszott snellpartijához képest. A francia nagymester királyszárnyi kezdeményezéshez jutott, Griscsuk könnyelműen elfogadott egy gyalogáldozatot, de MVL a komoly eséllyel nem tudott élni, a remek csata két királyig tartott.

Klasszikus időkontrollal huszonötödször nézett farkasszemet Ding Liren és Anish Giri. Mindketten arról híresek, hogy ritkán vesztenek játszmát, ezt jól szemlélteti, hogy egymással is húszszor megosztoztak a ponton, 2-2 győzelmet arattak. 2013-ban a csapat világbajnokságon vívtak meg először, a döntetlent követően két év múlva a Tata Steel Chess a holland sakkozó nyert, nyolc remi után Giri megtréfálta Ding Lirent páros mérkőzésükön. Tizenegy döntetlen küvetkezett, majd a kétszeres olimpiai bajnok a GCT zágrábi, majd a St. Louis-i viadalán is megadásra kényszerítette ellenfelét.

Ding Liren a Bogo-indiai védelmű partiban kiegyensúlyozott játszmában remizett Anish Girivel. A holland nagymester pontos játékkal tartotta egyensúlyban az állást.

 

A holtversenyben vezető Wang Hao szabadgyalogja látszólag komoly veszélyt jelentett a mezőny legfiatalabb résztvevőjére, a 22 éves Kirill Alekszejenkora. Az orosz sakkozó minőségáldozattal megúszta a kalandokat, elengendő ellenértéket kapott.

 

A 4. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2842) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2774) döntetlen (Grünfeld védelem, 55)

Wang Hao (kínai, 2762) – Kirill Alekszejenko (orosz, 2698) döntetlen (Grünfeld védelem, 41)

Maxima Vachier-Lagrave (francia, 2767) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777) döntetlen (Spanyol megnyitás, 53)

Ding Liren (kínai, 2805) – Anish Giri (holland, 2763) döntetlen (Bogo-indiai védelem, 42)

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

½

½

1

½

2,5

1

4,25

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

***

½

½

½

1

2,5

1

4,25

3

GM

Wang Hao

2762

CHN

***

½

1

½

½

2,5

1

4,00

4

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

0

1

2,0

1

4,00

5

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

***

½

2,0

0

4,50

6

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

***

½

1,5

1

2,75

7

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

½

***

1,5

0

3,50

8

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

½

***

1,5

0

3,25

 

Az 5. forduló párosítása:

Anish Giri - Fabiano Caruana

Alekszandr Griscsuk - Ding Liren

Kirill Alekszejenko - Maxima Vachier-Lagrave

Jan Nepomnjacsij - Wang Hao

Verőci Zsuzsa

Fotók: https://www.flickr.com/photos/fide/

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog