Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

A harmadik játéknap után Duda vezet kétpontos előnnyel, a 16 éves Gukesh éegyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedik versenyén, az Aimchess Rapid online viadal harmadik játéknapja, 12 forduló után a lengyel Jan-Krysztof Duda kétpontos előnnyel vezet. Duda mesterhármassal tört előre, riválisai nem tudtak vele lépést tartani, váratlan eredmények egész sora született. A világbajnok Magnus Carlsen óriási sakkvakságának köszönhetően kikapott a 16 éves indiai Gukestől. A norvég világelső csak 5 pontot gyűjtött a négy partijában, míg Duda tízet! A kilrnvrdikör után élen álló azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov is vesztett Gukesh ellen. Az indiai Arjun Erigaisit tizenkettedik körben honfitársa, a 16 éves Aditya Mittal győzte le. A nyolcadik forduló után egypontos előnnyel élen álló üzbég Nodirbek Abduszattorov a svéd Nils Grandelius ellen a kilencedik fordulóban botlott, majd hármat remizett, a hatodik helyre csúszott vissza. Rapport Richárd a német Vincent Keymer elleni nyeréssel kezdte a napot, majd maratoni játszmában, 125 lépésben győzte le Mittalt. Két döntetlennel, a 8 ponttal holtversenyes hetedikként várja a kvalifikációs verseny utolsó három fordulóját, nyolcan folytathatják a versengést a torna kieséses rendszerű szakaszában. Vincent Keymer mind a négy játszmáját elvesztette.

Az Aimchess Rapid viadal második játéknapján fordulatokban gazdag, izgalmas küzdelmek után a rapid világbajnok Nodirbek Abduszattorov egypontos előnnyel vezetett.

A viadal kilencedik fordulójában mind a nyolc partiban döntés született. Az éllovas Nodibek Abduszattorov elszenvedte második vereségét, Nils Grandelius megbüntette terv nélküli gyenge játékáért.

Abduszattorov vesztését kihasználta Sahrijar Mamedgyarov, az Evans-cselt játszó Arjun Erigaisire mért vereséget és átvette a vezetést.

A forduló bombameglepetését a világbajnok Magnus Carlsen harmadik veresége jelentette. A norvég világelsőnek két gyaloggal többje volt, könnyelmű bástyalépésére a 16 éves Gukesh a nehéz üteggel betört a hetedik sorra és 28 lépés után győzelmének örülhetett.

 Nem túl meggyőző játékkal nyert Jan-Krzysztof Duda, hathatós segítségek kapott Santosh Gujrathi Vidittől, aki bástyát nézett el. Mamedgarov möfött Duda a második helyet foglalta el.

Rapport Richárd extrémn yitása, királyszárnyi gyalogjainak gyors akciója érezhető zavart okozott Vincent Keymer soraiban, nem fogadta el a minőségáldozatot, ezt nagyon bánhatta, Rapport gyalogjai célba értek.

Javított helyezésén Anish Giri is. Első győzelmét aratta Pentala Harikrishna, másodszor volt sikeres David Anton Guijarro.

A 9. forduló eredményei:

Aditya Mittal (indiai, 2569) - Anish Giri (holland, 2737) 0 – 1

Rapport Richárd (román, 2735) - Vincent Keymer (2740) 1 - 0

David Anton Guijarro (spanyol, 2706) – Eric Hansen (kanadai, 2618) 1 – 0

Arjun Erigaisi (indiai, 2720) Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) 0 – 1

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2691) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) 0 – 1

Gukesh D (indiai, 2606) - Magnus Carlsen (2902) 1 – 0

Pentala Harikrishna (indiai, 2679) - Daniel Naroditsky (amerikai, 2612) 1 – 0

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2678) - Nils Grandelius (svéd, 2632)  0 - 1

A tizedik forduló után már Jan-Krzysztof Duda állt az élen. Gukesh a 21. lépésben vétett nagy hibát. A lengyel nagymester kiskombinációval került előnybe, pontos játékkal ért el fontos győzelmet, riváéisao partijai sorban remiztek. Magnus Carlsen gyalogelőnyé nem tudta győzelemig fozni Pentala Harikrishnával szemben.

Tovább javított helyezésén Rapport Richárd, 125 lépésben győzött Aditya Mittal ellen. Két könnyűtisztje és szabadgyalogja a hosszas manőverezések után bástyát nyret, az indiai sakkozó megvárta, míg Rapport bizonyította, hogy tud mattolni futóval és huszárral.

Arjun Erigaiio hozta a „kötelező” győzelmet, Vincent Keymer újabb elnézéssel lassan búcsúzhatott továbbjutási álmaitól.

A 10. forduló eredményei:

Anish Giri - Nils Grandelius döntetlen

Daniel Naroditsky - Nodirbek Abduszattorov döntetlen

Magnus Carlsen - Pentala Harikrishna  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Gukesh D  1 – 0

Sahrijar Mamedgyarov - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Eric Hansen - Arjun Erigaisi  0 – 1

Vincent Keymer - David Anton Guijarro 0 - 1

Aditya Mittal - Rapport Richárd  0 – 1

A 11. fordulóban az érdeklődés középpontjában Nodirnek Abduszattorov és Magnus Carlsen összecsapását kísérte. A világbajnok nem felejt, a tavalyi rapid világbajnokságon nagy sérelemként élte meg, hogy holtverseny után nem játszhatott az első helyért, csak bronzétmes lett, míg a 17 éves üzbég sakkozó az aranyéremért vívott meccsen legyőzte Jan Nepomnjacsijt. A nagy csata döntetlennel ért véget, Magnus Carlsen bosszankodhazott, nyerést szalasztott el.

A végjátékban Jan-Krzysztof Duda királya nagy utazáson vett részt, az idő szorításában Pentala Harikrishna hibázott, a lengyel sakkozó a harmadik játéknapon már mesterhármasnál tartott.

Az előző fordulóbeli vereség nen rendítette meg Gukesht, nem adott esélyt Sahrijar Mamedgyarovnak, szép stílusban mért csapást az azerbajdzsáni nagymesterre.

Folytatódott Cincent Keymer vessződutása. Rapport Richárd gyors remivel pihente ki a 125 lépéses nyerését.

 

A 11. forduló eredményei:

Rapport Richárd - Anish Giri döntetlen

David Anton Guijarro - Aditya Mittal 1 – 0

Arjun Erigaisi - Vincent Keymer 1 – 0

Santosh Gujrathi Vidit -  Eric Hansen 0 – 1

Gukesh D - Sahrijar Mamedgyarov 1 – 0

Pentala Harikrishna - Jan-Krzysztof Duda 0 – 1

Nodirbek Abduszattorov - Magnus Carlsen  döntetlen

Nils Grandelius - Daniel Naroditsky 0 - 1

A harmadik játéknap befejező körében az éllovas Jan-Krzysztof Duda döntetlenre mentette Nodirbek Abduszattorov elleni vesztőgyanús állását, kétpontos előnnyel vezeti az izgalmas versenyfutást. Az üzbég sakkozó a hatodik helyre csúszott vissza.

Győzelemmel másodikként várja a folytatást Sahrijar Mamedgyarov, hármas holtversenyben csak a harmadik helyet osztja két legyőzőjével Magnus Carlsen. A világbajnok nem túl meggyőző játékkal megnyerte utolsó partiját, a játéknapon csak 5 pontot szerzett, míg Duda tízet!

A 16 éves Aditya Mittal már a megnyitás után nyerésre állt Arjun Erigaisi ellen, nem kegyelmezett a továbbjutásét küzdő honfitársának.

Rapport Richárd 124 lépéses döntetlennel fejezte be a napot, bástya és futó a bástya elleni végjátékban David Anton Guijarro jól védekezett. Rapport 8 pontot gyűjtve holtversenyben hetedik.

A 12. forduló eredményei:

Anish Giri - Daniel Naroditsky döntetlen

Magnus Carlsen -  Nils Grandelius 1 – 0

Jan-Krzysztof Duda - Nodirbek Abduszattorov döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov - Pentala Harikrishna 1 – 0

Eric Hansen - Gukesh D 0 – 1

Vincent Keymer - Santosh Gujrathi Vidit 0 – 1

Aditya Mittal - Arjun Erigaisi 1 – 0

Rapport Richárd - David Anton Guijarro  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess 24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nyolc forduló után Abduszattorov egypontos előnnyel vezet, Eriagisi legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedik versenyén, az Aimchess Rapid viadalon a második játéknap, nyolc forduló után az üzbég Nodirbek Abduszattorov egypontos előnnyel vezet. A tavalyi rapid világbajnok az ötödik körben elvesztette veretlenségét, Rapport Richárd elleni győzelmével Magnus Carlsen és a német Vincent Keymer az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov elleni sikerével beérte Abduszattorovot, csatlakozott hozzájuk a lengyel Jan-Krzysztof Duda is. A hatodik körben az üzbég sakkozó, a norvég világelső és Duda is győzött, a lengyel nagymester Rapport ellen nyert. A hetedik fordulóban Magnus Carlsen kikapott az indiai Arjun Erigaisitől. A játéknap utolsó körében Abduszattorov remizett, a mesterhármast elérő Mamedgyarov és Carlsen győzelemmel egy pontra csökkentette hátrányát. Rapport Richárd három vereséggel kezdte a játéknapot, Mamedgyarov ellen világossal már a 16. lépés után feladásra kényszerült, utolsó partiját megnyerte a kanadai Eric Hansen ellen, holtversenyben kilencedik. Az első nyolc helyezett jut tovább a torna kieséses rendszerű szakaszába.

A nagy adok-kapo közepette számos meglepetés született, a fordulatokban is gazdag küzdelmekben a 28 partiból 22 végződött döntéssel.

Az Aimchess Rapid viadal első játéknapján a rapid világbajnok Nodirbek Abduszattorov mesterhármassal rajtolt, négy forduló után 3 pontos előnnyel vezetett a parádés mezőnyű tornán, ahol a győzelem 3 pontot ér!

Az éllovas Nodirbek Abduszattorov vereséggel kezdte a második játéknapot, Santosh Gujrathi Vidit megfosztotta veretlenségétől a tavalyi rapid világbajnokot. A 18 éves üzbég sakkozó az elhibázott vezércserét követően nem tudta megakadályozni a világos gyalogok előretörését.

Egyenlő esélyű állásban követett el nagy hibát Rapport Richárd a világbajnok Magnus Carlsennel szemben, a világos mezőkön védtelenné vált királyállását nem tudta megvédeni.

Az első játéknapot holtversenyes másodikként záró Sahrijar Mamedgyarov is vesztéssel kezdett, Vincent Keymer huszárjai főszerepet játszottak a 32 lépéses győzelemben.

Jan-Krzysztof Duda váratlan tisztáldozatára rosszul reagált a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 16 éves Adizya Mittal, a lengyel nagymester is beérte Abduszattorovot, négyes holtversenyben vezetett Keymer és Carlsen társaságában.

Az indiai derbi váratlanul ért véget 28 lépésben, Penzaéa Harikrishna egyenlő esélyű pozícióban csúnyán bakizott, ennek a 17 éves Gukesh örülhetett.

Türelmes játékának és gyorsaságának köszönhette győzelmét Arjun Erigaisi, a védekezésben Nils Grandelius többször is hibázott.

Javított Anish Giri, Eric Hansen jobb állását eltékozolta, a holland nagymester átvette a kezdeményezést.

Gukesh egy, Arjun Erigaosi, Vidit és Giri kétpontos hátránnyal követte a négy éllovast.

A fordulóbab egyetlen döntetlen született, Daniel Naroditsky bosszankodhatott a remi miatt.

Az 5 forduló eredményei:

Eric Hansen (kanadai, 2618) – Anish Giri (holland, 2737)   0 – 1

Vincent Keymer (2740) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) 1 – 0

Aditya Mittal (indiai, 2569) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) 0 – 1

Rapport Richárd (román, 2735) – Magnus Carlsen (2902) 0 – 1

David Anton Guijarro (spanyol, 2706) – Daniel Naroditsky (amerikai, 2612) döntetlen

Arjun Erigaisi (indiai, 2720) Nils Grandelius (svéd, 2632)  1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2691) - Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2678) 1 - 0

Gukesh D (indiai, 2606) - Pentala Harikrishna (indiai, 2679) 1 - 0

A hatodik fordulóban hihetetlen összecsapást hozott Nodirbek Abduszattorov és Gukash játszmája, igazi thriller volt a két tinédzser küzdelme. Csennajban a sakkolimpia az aranyérem sorsa dőlt el kettejük partjában, Gukesh nyerőesélyt is kihagyva vesztette az ütközetet. A visszavágás nem sikerült, kölcsönösen sokat hibáztak a bonyodalmakban és taktikai fordulatokban gazdag csatában, az üzbég sakkozó volt a szerencsésebb.

Magnus Carlsen technikája végül érvényesült David Anton Guijarroval szemben, pokolian nehéz az idő szorításában megtalálni a jó védekezést nyújtó lépéseket.

Jan-Krzysztof Duda kreatív játéka érvényesült Rapport Richárd elleni partijában. A királyindiai védelmű csatában gyalogáldozattal hosszú távon kapott kezdeményezést, a győzelemmel tartotta a lépést Abduszattotoval és Carlsennel, csak remizett Vincent Keymer.

Tetszetős királyszárnyi akcióval elért nyeréssel folytatta felzárkózását Anish Giri, nem bírja a tempót Pentala Harikrishna.

Az előző fordulóbeli veresége után kicsit nehezebben nyert Sahrijar Mamedgyarov. Megjárta a poklokat is Arjun Erigaisi, nagy bajban volt a királya, de Daniel Naroditsky nem tudta bevinni a végső ütést. Az indiai sakkozó hárította az akciót, a kapkodásban meg is nyerte a játszmát.   

A 6. forduló eredményei:

Anish Giri - Pentala Harikrishna  1 - 0

Nodirbek Abduszattorov -  Gukesh D  1 - 0

Nils Grandelius - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Daniel Naroditsky - Arjun Erigaisi  0 - 1

Magnus Carlsen -  David Anton Guijarro 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Rapport Richárd  1 - 0

Sahrijar Mamedgyarov - Aditya Mittal 1 - 0

Eric Hansen - Vincent Keymer döntetlen

A hetedik fordulóban Sahrijar Mamedgyarov villámgyőzelmet aratott. Rapport Richárd gyanútlan 16.Fb2 lépésére gyilkos erővel következett a Bxh2 taktikai csapás, 17.Fxd4-re 17…Bx2e+ 18.Kxg2 Ff3+ 19. Kg1 Bh8 mattol. 17.Kxh2-re 17…Hf3+ 18.Fxf3 Bh8+ 19.Kg1 Fxf3 mattol. Mamedgyrov az első játéknapon Anish Giri ellen is bizonyította, hogy taktikai érzéke kiváló.  

A bombameglepetést a 19 éves Arjun Erigaisi győzelme jelentette, visszavágott Magnus Carlsennek a Generációs Kupa döntőjében elszenvedett vereségéért. A világbajnok nagyon bízik a modern védelemben, vállalja a passzív állást is, reménykedve az ellenjátékban. Kölcsönösen hosszú oldalra sáncoltak, mindketten keresték a fogást, a világbajnok volt pontatlan. Az indiai nagymester anyagi előnyét 56 lépésben érvényesítette.

Pentala Harikrishna hiába áll kedvezően a nyitásai után, menetrendszerűen érkeznek az elnézései. Nodirbek Abduszattorov ismét egyedül állt az élen, két ponttal előzte meg Dudát és Erigaisit.

Nem kellett sokáig szomorkodnia Gukeshnek, a hetedik soron csattant a királyállást védő futó megsemmisítésére a minőségáldozat, Nils Grandeliusnak sem kedvence a rapid műfaj.

A 7. forduló eredményei:

Vincent Keymer - Anish Giri döntetlen

Aditya Mittal  - Eric Hansen döntetlen

Rapport Richárd - Sahrijar Mamedgyarov 0 - 1

David Anton Guijarro - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Arjun Erigaisi -  Magnus Carlsen 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit -  Daniel Naroditsky

Gukesh D - Nils Grandelius 1 - 0

Pentala Harikrishna - Nodirbek Abduszattorov 0 - 1

A második játéknap befejező fordulójában az éllovas Nodirnek Abduszattorov hátrányos állásból remizett Anish Girivel, egypontos előnnyel vezeti a rendkívül kiélezett versenyt.

Az egész játszmában jelentős időhátránnyal játszott Santosh Gujrathi Vidit, a végjátékban remiesélyt is elszalasztott Magnus Carlsen ellen, aki végül 66 lépésben írhatta be a 3 pontot.

Sahrijar Mamedgyarov mesterhármassal holtversenyes másodikként várhatja a harmadik játéknap újabb négy fordulóját. Szemre is szép stílusban győzte le David Anton Guijarrot.

Fortuna kegyeltje Arjun Erigaisi, reménytelennek tűnő állásból menekült meg Jan-Krzysztof Dudával vívott párharcában, a parti előtt holtversenyes másodikok a remivel negyedikként várhatják a folytatást.

Négylépéses mattot kihagyott Daniel Naroditsky, de 31 lépésben más változattal legyőzte Gukesht, aki a vereséggel holtversenyben még éppen továbbjutó helyen áll.

Váratlan vereséggel zárt Vincent Keymer, a győzelem a 16 éves Aditya Mittalnak felzárkózást jelentett.

A 8. forduló eredményei:

Anish Giri - Nodirbek Abduszattorov döntetlen

Nils Grandelius - Pentala Harikrishna döntetlen

Daniel Naroditsky - Gukesh D 1 – 0

Magnus Carlsen - Santosh Gujrathi Vidit  1 – 0

Jan-Krzysztof Duda - Arjun Erigaisi döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov - David Anton Guijarro 1 - 0

Eric Hansen -  Rapport Richárd  0 - 1

Vincent Keymer - Aditya Mittal 0 - 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Shankland aratta az amerikai bajnokság kilencedik fordulójában az egyetlen győzelmet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló amerikai bajnokság kilencedik fordulójában hat döntetlen is született, az egyetlen győzelmet Sam Shankland szerezte meg. A 15 éves Christopher Yoo saját királyálláást gyengítette meg a gyalogáldozattal. Shankland csatlakozott az 5 pontosok népes táborához, már 6 fős a csoport. A félpontos előnnyel vezető Fabiano Caruana ellen Awonder Liang hősies védekezéssel harcolta ki a döntetlent. Samuel Sevian számára a különböző színű futók jelentettek mentséget Leinier Dominguez Perezzel vívott küzdelmében. Ray Robson sem tudta megtörni Aleksandr Lenderman ellenállását. A címvédő Wesley So erejéből csak remire futotta Hans Moke Niemann ellen, hetedik fél pontját szerezte meg Levon Aronian, Jeffery Xiong nyolcadszor remizett. Aronian még mindig nyeretlen. Dariusz Swiecz a sereghajtó Eishan Moradiabadival osztozott meg a ponton.

A bajnokság kilencedik játéknapján egyetlen játszmában született döntés, Sam Shankland második győzelmét szerezte meg.

A 15 éves Cristopher Yoo túlértékelte a gyalogáldozat kínálta lehetőséget, saját királyállását gyebgítette meg, ezt sikerrel használta ki Shankland.

Fabiano Caruana nem tudta növelni előnyét, a 19 éves Awonder Liang hősies védekezéssel, aktív királyának segítségével harcolta ki a döntetlent.

Fél pont Ray Robson hátránya Caruanával szemben, nem tudta megtörni Aleksandr Lenderman ellenállsát.

Immár 6 fős az 5 pontosok csportja. Samuel Sevian a különböző színű futóknak köszönhetően mentette döntetlenre gyaloghátrányos végjátékát Leinier Dominguez Perezzel vívott csatájában.

A viadalon még mindig nyeretlen Levon Aronian, hetedik döntetlenét könyvelte el Jeffery Xiong elleni partijában. A címvédő Wesley So erütlen játéka is a bajnokság nagy meglepetése, gyorsan megosztozott a ponton Hans Moke Niemannal.

Dariusz Swiercz minmális előnye kevéanek bizonyult a sereghajtó Eishan Moradabadival szemben.

A 9. forduló eredményei:

Jeffery Xiong (2690) – Levon Aronian (2755) döntetlen

Sam Shankland (2712) – Christopher Yoo (2563) 1 – 0

Fabano Caruana (2763) – Awonder Liang (2608) döntetlen

Leineir Dominguez Perez (2747) – Samuel Sevian (2684) döntetlen

Ray Robson (2690) – Aleksandr Lenderman (2635) döntetlen

Dariusz Swiercz (2652) – Eishan Moradiabadi (2534) döntetlen

Hans Moke Niemann (2699) – Wesley So (2774)  döntetlen

ch-USA 2022 Saint Louis 2022. október 5-20.

kat. XVII (2672)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2763

*

½

½

½

½

1

.

.

½

1

.

1

.

1

2824

2.

Ray Robson

g

USA

2690

½

*

.

½

.

½

½

.

1

½

½

1

.

1

6

2810

3.

Awonder Liang

g

USA

2608

½

.

*

.

½

.

½

½

½

1

1

.

½

0

5

2710

4.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2747

½

½

.

*

½

½

.

.

½

½

½

½

.

1

5

2719

5.

Samuel Sevian

g

USA

2684

½

.

½

½

*

.

½

½

.

½

½

.

½

1

5

2699

6.

Dariusz Swiercz

g

USA

2652

0

½

.

½

.

*

½

½

½

.

1

1

.

½

5

2750

7.

Sam Shankland

g

USA

2712

.

½

½

.

½

½

*

.

0

½

.

½

1

1

5

2680

8.

Jeffery Xiong

g

USA

2690

.

.

½

.

½

½

.

*

½

½

½

½

1

½

5

2687

9.

Wesley So

g

USA

2774

½

0

½

½

.

½

1

½

*

.

.

½

0

.

4

2637

10.

Aleksandr Lenderman

g

USA

2535

0

½

0

½

½

.

½

½

.

*

½

.

1

.

4

2647

11.

Levon Aronian

g

USA

2755

.

½

0

½

½

0

.

½

.

½

*

½

½

.

2572

12.

Hans Moke Niemann

g

USA

2699

0

0

.

½

.

0

½

½

½

.

½

*

1

.

2625

13.

Christopher Woojin Yoo

g

USA

2563

.

.

½

.

½

.

0

0

1

0

½

0

*

1

2585

14.

Elshan Moradiabadi

g

USA

2534

0

0

1

0

0

½

0

½

.

.

.

.

0

*

2

2458

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 18 éves üzbég olimpiai bajnok Abduszattorov négy forduló után 3 pontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Championship Chess Tour 2022 hetedik versenyén, az Aimchess Rapid online viadal első játéknapja, négy forduló után a tavalyi rapid világbajnok, az olimpiai aranyérmes üzbég válogatott éltáblása, a 18 éves Nodirbek Abdaszuttorov 3 pontos előnnyel vezet. Mesterhármassal rajtolt, majd remivel folytatta szereplését a tornán, ahol a győzelem 3 pontot ér, a döntetlen egyet. A három versenyen is első helyezést elért ötszörös világbajnok Magnus Carlsen az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov elleni vereséggel kezdett, a kanadai Eric Hansen és a német Vincent Keymer legyőzésével folytatta, utóbbi játszmája krimi volt, Keymer prózai nyerést hagyott ki! Vesztőgyanús állásból a 16 éves indiai Aditya Mittal elleni remivel zárta a napot, négy társával, Mamedgyarovval, a lengyel Jan-Krzysztof Dudával, Keymerrel és Rapport Richárddal együtt 7 pontos. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut a torna kieséses rendszerű szakaszába.

Az Aimchess Rapid online viadal első fordulójában öt játszma is döntéssel végződött, csak Nodirbek Abduszattorov nyert sötéttel.

A torna meglepetéssel kezdődött, Sahrijar Mamedgyarov vereséget mért az összetett pontversenyben vezető Magnus Carlsenre. A norvég világbajnok királyszárnyi akciója kifulladt, az azerbajdzsáni nagymester a vezérszárnyon eldöntötte a 3 pont sorsát.

A tavalyi rapid világbajnok Nodirbek Abduszattorov a sakkolimpián a szenzációs sikerként aranyérmes üzbég válogatott éltáblása volt, a 18 esztendős nagymester a 16 fős mezőny legfiatalabb tagját, a 16 éves Aditya Mittalt győzte le.

Nyeréssel rajtolt a 18 éves Vincent Keymer is,  az indiai háziderbin némi meglepetésre Santosh Gujrathi Vidit volt eredményes.

Rapport Richárd jelentős előnyből hátrányba került, szerencséjére Pentala Harikrishna a váratlan lehetőséggel nem tudott élni, nyerést hagyott ki, az újabb fordulat után Rapport már nem hibázott.

Az első forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) – Anish Giri (holland, 2737)  döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) – Magnus Carlsen (2902)  1 - 0

Eric Hansen (kanadai, 2618) – Daniel Naroditsky (amerikai, 2612) döntetlen

Vincent Keymer (2740) – Nils Grandelius (svéd, 2632)  1 - 0

Aditya Mittal (indiai, 2569) – Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2678) 0 - 1

Rapport Richárd (román, 2735) – Pentala Harikrishna (indiai, 2679) 1 - 0

David Anton Guijarro (spanyol, 2706) – Gukedh D (indiai, 2606)  döntetlen

Arjun Erigaisi (indiai, 2720) Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2691)  0 - 1

A másodi körben csak Nodirnek Abduszattorov tudta megnyerni második partiját. Az angol angol megnyitású játszmában Rapport Richárd kecsegtető állást ért el, előnyét eltékozolta, az üzbég sakkozó bástyái betörtek a hetedik sorra, a bádtavégjátékban érvényesítette anyagi előnyét.

Javított Magnus Carlsen, kikapott az első fordulóban győztes Sahrijar Mamedgyarov és Santosh Gujrathi Vidit. Sötéttel csak Adityia Mittal volt eredményes, Nils Grandelius másodszor szenvedett vereséget.

A 2. forduló eredményei:

Anish Giri - Santosh Gujrathi Vidit  1 - 0

Gukesh D - Arjun Erigaisi  döntetlen

Pentala Harikrishna - David Anton Guijarro döntetlen

Nodirbek Abduszattorov - Rapport Richárd  1 - 0

Nils Grandelius - Aditya Mittal  0 - 1

Daniel Naroditsky - Vincent Keymer döntetlen

Magnus Carlsen - Eric Hansen  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Sahrijar Mamedgyarov 1 - 0

Az MCCT sorozat hatodik tornáján, a Julius Banter Generation Cup elődöntőjében  Magnus Carlsen 3-1-re legyőzte Vinvent Keymert. A német nagymester a „visszavágón” a thrillernek is beillő partiban óriási esélyt szalasztott el, prózai nyerést hagyott ki, a partit végül elbukta.

Mesterhármassal megerősítette éllovasi pozícióját Nodirbek Abduszattorov. Harmadszor is feladásra kényszerült Nils Grandelius, 6 pontjával Rapport Richárd a harmadik helyet osztotta.

Sahrijar Mamedgyarov eredeti játéka Anish Giri nagy hibájának köszönhetően gyors nyeréshez vezetett.

Második győzelmével Jan-Krzysztof Duda kétpontos hátránnyal követte Abduszattorovot. Honfitársa, Pentala Harikrishna elleni sikerével javított Arjun Erigaisi. A harmadik körben hat játszma is döntéssel végződött.

A 3. forduló eredményei:

Sahrijar Mamedgyarov - Anish Giri  1 - 0

Eric Hansen - Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Vincent Keymer - Magnus Carlsen  0 – 1

Aditya Mittal - Daniel Naroditsky  döntetlen

Rapport Richárd -  Nils Grandelius 1 - 0

David Anton Guijarro - Nodirbek Abduszattorov  0 – 1

Arjun Erigaisi - Pentala Harikrishna  1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Gukesh D  döntetlen

Az első játéknapot lezáró negyedik fordulóban a sötéttel játszó 17 éves Gukesh ért el könnyű győzelmet Anish Girivel szemben. Vncent Keymer megfosztotta veretlenségétől Ja-Krzysztof Dudát.

A világbajnok Magnus Carlsen könnyen bajba kerülhetett volna a 16 esztendős indiai tinédzser ellen, Aditya Mittal elsiette szabadgyalogjának előretörését, 54 lépésben döntetlen lett a csatájuk.

A Klubcsapatok Európa-kupán győztes cseh Novy Bor együttesének első két táblása, Pentala Harikrishna és Santosh Gujrathi Vidit 153 lépés után kötött békét.

Megszerezte első pontját Nils Grandelius.

Ötös holtverseny a második helyen, Nodirbek Abduszattorovval szemben 3 pont az üldöző boly hátránya.

A 4. forduló eredményei:

Anish Giri - Gukesh D 0 – 1

Pentala Harikrishna - Santosh Gujrathi Vidit döntetlen

Nodirbek Abduszattorov - Arjun Erigaisi  döntetlen

Nils Grandelius - David Anton Guijarro döntetlen

Daniel Naroditsky - Rapport Richárd döntetlen

Magnus Carlsen -  Aditya Mittal döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Vincent Keymer 0 – 1

Sahrijar Mamedgyarov - Eric Hansen döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Robson mesterhármast ért el, fél pontra csökkent hátránya Caruanával szemben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló amerikai bajnokság nyolcadik fordulójában az éllovas Fabiano Caruana sötéttel remizett Samul Seviannal, előnye fél pontra csökkent Ray Robson előtt. Robson mesterhármast ért el, sötéttel a sereghajtó Eishan Moradiabadi ellen nyert. Hét döntetlen után megszerezte első győzelmét Jeffery Xiong, a 15 éves Christopher Yoo harmadszor kapott ki. A címvédő Wesley So erejéből csak remire futotta Dariusz Swiercz ellen. Nem tudott javítani Levon Aronian, holtversenyben tizenkettedik Hans Moke Niemann társaságában. A 19 éves Awonder Liang ötödmagával a harmadik helyet osztja.

 

A bajnokság nyolcadik körében hat döntetlen mellett ketten sötéttel nyertek. Ray Robson mesterhármasnál tart, fél pontra megközelítette Fabiano Caruanát. A sereghajtó Eishan Moradiabadi elhibázott huszárlépése után Robson támadása nagy erővel bontakozott ki.

Fabiano Caruana kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni Samuel Seviannal vívott párharcában.

Kiütközött a 15 éves Cristopher Yoo rutintalansága, a vezércserét követően rossz tervet választott, Jeffery Xiong a huszárvégjátékban türelmes játékkal érvényesítette anyagi előnyét.

A címvédő Wesley So és Dariusz Swiercz játszmája lépésismétléssel osztozott meg a ponton, a háromszoros bajnok mínuszos eredménye komoly meglepetés.

Nem tudott javítani Levon Aronian sem, a kettős huszárjátékban vívott elméleti párbajt is Hans Moke Niemannal, 19 éves ellenfele kiállta a próbát, a remélt újítás nem rendítette meg. So a virtuális világranglistán három helyet veszítve a nyolcadik (- 15,5 pont), Aroniam hetet csúszott vissza, csak a 17. a – 21,5 pontjának köszönhetően. A hátralevő öt fordulóban nagy formajavulásra van szükségük, hogy feledtessék eddigi gyenge játékukat.

Várakozáson felüli eredményével Awonfer Liang a holtversenyes harmadik, sajnálhatja Moradiabadi elleni botlását. Sam Shanklandnak reminél többre egy pillanatra sem volt esélye, neki kellett vigyáznia.

Szerencséje volt Leinier Dominguez Pereznek, hogy elhibázott tisztáldozata nem nyerte el büntetését, Aleksandr Lenderman nagy esélyt szalasztott el.

A 8. forduló eredményei:

Levon Aronian (2755) – Hans Moke Niemann (2699) döntetlen

Wesley So (2774) – Dariusz Swiercz (2652) döntetlen

Eishan Moradiabadi (2534) – Ray Robson (2690) 0 – 1

Aleksandr Lenerman (2535) – Leinier Dominguez Perez (2747) döntetlen

Samuel Sevian (2684) – Fabiano Caruana (2763) döntetlen

Awonder Liamg (2608) – Sam Shankland (2712) döntetlen

Christopher Yoo (2563) – Jeffery Xiong (2690) 0 – 1

ch-USA 2022 Saint Louis  2022. október 5-20.

kat. XVII (2672)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruana,

g

USA

2763

*

½

1

.

½

.

½

.

½

1

.

.

1

1

6

2857

2.

Ray Robson

g

USA

2690

½

*

½

.

½

.

.

½

1

.

.

½

1

1

2845

3.

Dariusz Swiercz

g

USA

2652

0

½

*

.

½

½

.

½

½

.

.

1

1

.

2771

4.

Awonder Liang

g

USA

2608

.

.

.

*

.

½

½

½

½

1

½

1

.

0

2698

5.

Leinire Dominguez Perez, r

g

USA

2747

½

½

½

.

*

.

.

.

½

½

.

½

½

1

2718

6.

Jeffery Xiong

g

USA

2690

.

.

½

½

.

*

½

.

½

½

1

.

½

½

2674

7.

, Samuel Sevian

g

USA

2684

½

.

.

½

.

½

*

½

.

½

½

½

.

1

2688

8.

Sam Shankland

g

USA

2712

.

½

½

½

.

.

½

*

0

½

.

.

½

1

4

2647

9.

Wesley So

g

USA

2774

½

0

½

½

½

½

.

1

*

.

0

.

.

.

2635

10.

Aleksandr Lenderman

g

USA

2535

0

.

.

0

½

½

½

½

.

*

1

½

.

.

2647

11.

Christopher Woojin Yoo

g

USA

2563

.

.

.

½

.

0

½

.

1

0

*

½

0

1

2616

12.

Levon Aronian

g

USA

2755

.

½

0

0

½

.

½

.

.

½

½

*

½

.

3

2560

13.

Hans Moke Niemann

g

USA

2699

0

0

0

.

½

½

.

½

.

.

1

½

*

.

3

2609

14.

Elshan  Moradiabadi

g

USA

2534

0

0

.

1

0

½

0

0

.

.

0

.

.

*

2431

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Parádés mezőny az Aimchess Rapid viadalon, Magnus Carlsen vezeti a rajtlistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Péntektől az AIMCHESS online rapid viadallal folytatódik a kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú Meltwater Champions Chess Tour 2022. A sorozat hetedik viadalán a 16 résztvevő körmérkőzése dönti el a 8 továbbjutó hely sorsát, majd a nagymesterek kieséses rendszerben vívják csatáikat. A rajtlistát a három tornán is győztes, az összetett pontversenyben is élen álló Magnus Carlsen vezeti. Parádés a mezőny, a rutinos top nagymesterek mellett fiatal trónkövetelők is játszanak. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől négyjátszmás párharcokra kerül sor, 2-2-nél rájátszás dönt.

Két éve a nagy sikerű Magnus Carlsen Invitational tíz résztvevős viadal után a norvég világbajnok emelte a tétet. A koronavírus-járvány miatt kényszerből elhalasztott, lemondott szuperversenyek helyett a sakkvilág sztárjai online versenyeken mérték össze erejüket. A négy versenyből és a döntőből álló sorozaton Magnus Carlsen diadalmaskodott.

A látványos siker után Magnus Carlsen még nagyobbat álmodott, jelentős szponzorok bevonásával szervezte meg a Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyes sorozatot, majd a 10 fős döntőt. A presztízscsatákban nem lehetett Élő-pontokat nyerni és veszteni, rangot, elismerést jelentettek az egyes tornákra a meghívások, a legjobbak jelentős pénzdíjakért viaskodtak. Magnus Carlsen számára korántsem volt „kikövezett” a végső elsőség felé vezető út, érték csalódások is, de az összetett pontversenyben fölényes elsőséget ért el. Azonnal bejelentették, hogy 2022-ben folytatódik a sikersztori.

Pénteken  kezdődik az MCCT Hetedik versenye, a 16 résztvevős AIMCHESS Rapid viadal. Az ötszörös világbajnok, az összetett pontversenyben is élen álló Magnus Carlsen vezeti a rajtlistát. Rutinos top nagymesterek mellett fiatal trónkövetelők kaptak meghívást, a parádés mezőny igazi csemegét ígér, a nyolc továbbjutó helyet eldöntő körmérkőzéses verseny után kieséses rendszerben fikytatódik majd a csatározás.

Az Aimchess Rapid résztvevői:

#

Név

FED

Életkor

FIDE Élő

World #

Tour rating

1

GM

Magnus Carlsen

NOR

31

2856

1

2902

2

GM

Anish Giri

NED

28

2764

7

2737

3

GM

Rapport Richárd

ROU

26

2754

11

2735

4

GM

Sahrujar Mamedgyarov

AZE

37

2747

13

2712

5

GM

D. Gukesh

IND

16

2732

18

2732

6

GM

Jan-Krzysztof Duda

POL

24

2731

19

2754

7

GM

Arjun Erigaisi

IND

19

2728

21

2720

8

GM

Pentala Harikrishna

IND

36

2717

29

2679

9

GM

Nodirbek Abduzsattorov

UZB

18

2713

31

2678

10

GM

Santosh Gujrathi Vidit

IND

27

2710

34

2691

11

GM

Vincent Keymer

GER

17

2700

39

2740

12

GM

David AntonGuijarro

ESP

27

2655

91

2706

13

GM

Nils Grandelius

SWE

29

2651

96

2632

14

GM

Daniel Naroditsky

USA

26

2617

158

2617

15

GM

Eric Hansen

CAN

30

2613

171

2618

16

IM

Aditya Mittal

IND

16

2486

813

2486

A Meltwltwater Champions Chess Tour pontverseny élcsoportjának állása:

Az Aimchess  programja:

Az Aimchess díjazása:

A kilenc versenyből álló sorozat első viadalán, az Airthings Masters 16 résztvevős  tornán Magnus Carlsen győzött. A körmérkőzéses kvalifikációs verseny után a nyolc továbbjutó kieséses rendszerben folytatta a csatározást. A döntőben a világbajnok az orosz Jan Nepomnjacsij elleni első párharca négy döntetlennel 2-2-vel ért véget. A második mérkőzés is remivel kezdődött, a második játszmában Nepomnjacsij elszámolta magát, a tisztáldozatért nem kapott elegendő kompenzációt. A szicíliai védelmű  harmadik ütközetben Nepomnjacsij  meglepte Carlsent, a norvég világelső jelentős időhátrányba is került. Orosz riválisa a kritikus állásban vesztőt húzott, Magnus Carlsen 2,5-0,5-ös győzelmet aratott.

Az Airthings Masters döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2773) 2 – 2, 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen megnyerte a sorozat második versenyét is, a 16 résztvevős Charity Cup viadalt. A torna döntőjében a norvég világbajnok az első mérkőzésen 2,5-0,5-re győzött a lengyel világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda ellen. A második párharcot is nyeréssel kezdte, sőt a második összecsapásban döntő előnyt érhetett volna el, de nagy hibája után Duda kiegyenlített, a harmadik partiban 26 lépésben nyert a világelsővel szemben. Döntetlen született a negyedik ütközetben, az első hely sorsa a rájátszásban dőlt el. Magnus Carlsen a villámpartikban 2-0-ra legyőzte Dudát, győztesként ünnepelhették.

Debütált a sorozaton Rapport Richárd, de a körversenyről nem tudott továbbjutni, a holtverseny nem nagymesterünknek kedvezett.

A Charity Cup döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 2,5 – 0,5, 1,5 – 2,5, 2 - 0

Osloban emlékezetes utolsó fordulóval fejeződött be a Meltwater   Chess Tour 2022 harmadik versenye, az Esports Cup. A fordulatokban gazdag finisben a remekül hajrázó Jan-Krzysztof Duda lett a torna győztese. A befejező forduló előtt négyen is eséllyel pályáztak az első helyre, Az utolsó játéknapon a holtversenyben vezető Magnus Carlsen és az indiai Praggnannadhaaa is vereséget szenvedett. Az ötszörös világbajnokot az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov, az indiai zsenit a holland Anish Giri győzte le 2,5 - 0,5-re. Jan-Krzysztof Duda érvényesítette a papírformát, a kanadai Eric Hansennek csak egy döntetlent engedélyezett. Riválisai meccsein számára kedvező eredmények születtek. A vietnami Le Quang Liem rájátszásban nyert a holland Jorden Van Foreest ellen, a 3,5 - 2,5-ös győzelemmel másodikként zárta a szereplését.  A versenyen végig az élen álló Praggnanadhaa és Magnus Carlsen holtversenyben a harmadik helyen végzett.

Az Esports Cup végeredménye:

A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren győzött a Chessable Masters viadalon. A Meltwater Champions Chess Tour 2022 negyedik online rapid versenyének döntőjében nagy csatában a rájátszásban nyert a 16 éves Praggnanandhaa ellen. Az indiai titán az első párharcot 2,5-1,5-re elvesztette, de a második mérkőzést 2,5-1,5-re megnyerte. Praggnanandhaa világossal a második partiban győzött, a küzdelmük hevességére jellemző, hogy a harmadik játszma 106 lépésben lett döntetlen, a kínai világbajnokjelölt fölényes pozícióból kényszerült védekezésre. Következett a rájátszás, az 5-5 perces és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal játszott kétjátszmás meccs.  Az első partiban Praggnanandhaa az idő szorításában nyert állását döntetlenre rontotta, a második összecsapásban Ding Liren nyert 16 éves riválisa ellen.

Ding Liren a 25 ezer dolláros első díj mellé a kvalifikációs tornán öt győzelméért és a tíz döntetlenért még 6.250 dollárt kasszírozott. Praggnanadhaa másodikként 15 ezret nyert, hét győzelme és négy remije még 6.250 dollárt ért.

A Chessable Masters kvalifikációs versenyét Ding Liren és Praggnanandhaa is 25-25 ponttal zárta. Ding Liren öt győzelmet aratott, veretlen maradt, Praggnanadhaa hétszer nyert, négy vereséget is elszenvedett, többek között a kétszeres olimpiai bajnoktól sötéttel játszva kapott ki.

A 16 éves Praggnanadhaa döntőbe jutása a Meltwater Champions Chess Tour sorozat eddigi legnagyobb szenzációja volt, az indiai zseni nehéz állásokban is megőrizte hidegvérét. A kieséses rendszerű szakaszban  a kínai Wei Yi ellen 2,5-1,5-re győzött, a holland Anish Girit a rájátszásban múlta felül, 3,5-2,5-ös nyerése jelentette számára a finálét.

Ding Liren a negyeddöntőben Sahrijar Mamedgyarovot 2,5-1,5re győzte le, a Chessable Masters tornán a harmadik játszmában vesztette el veretlenségét. A világbajnok Magnus Carlsent három döntetlen után a negyedik partiban kényszerítette feladásra.

A Chessable Masters döntő végeredménye:

Praggnanandhaa (indiai, 2706) – Ding Liren (kínai, 2753)  1,5 – 2,5,  2,5 – 1,5, 0,5 – 1,5

Az amerikai színekben játszó háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian győzött az FTX Road to Miami online rapid viadalán. A 16 résztvevős torna körmérkőzéses kvalifikációs versennyel kezdődött, az első nyolc helyezett kieséses rendszerű  párharcokkal folytatta. A viadal döntőjében Levon Aronian kettős győzelmet aratott a kínaiWei Yi ellen. Az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg 16 évvel fiatalabb ellenfelével szemben. A kínai sakkozó a második és a harmadik partiban is győzelmet szalasztott el, Aronian három döntetlen után a negyedik partit nyerte meg. A második mérkőzésük első partijában döntetlent ígérő állásban, egyszerű bástyavégjátékban Wei Yi fatális hibát vétett. A második összecsapásban Aronian bebiztosíthatta volna végső sikerét, de remire rontotta nyerőesélyes pozícióját. Wei Yi a harmadik partiban még többet kockáztatott, Aronian 26 lépésben győzött és nyerte meg a Meltwater Champions Chess Tour 2022 ötödik versenyét.

Az FTX Road to Miami döntő végeredménye:

Levon Aronian (amerikai, 2748) – Wei Yi  (kínai, 2729) 2,5 – 1,5, 2,5 – 0,5

Miamiban Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour 2022 hatodik versenye, az FTX Crypto Cup online rapid viadal. Az utolsó fordulóban a 17 éves indiai Praggnanandhaa 2-2 után a rájátszásban 2 - 0-ra legyőzte Carlsent, szenzációs sikerként a második helyen végzett. Magnus Carlsen az idei sorozaton harmadik tornagyőzelmét szerezte meg. A versengésben két meccset a rájátszásban vesztett el, Praggnanandhaa mellett a lengyel an-Krzysztof Duda nyert a norvég világelsőt ellen. A francia Alireza Firouzja az amerikai Levon Aroniant legyőzve lett a harmadik. Győzelemmel zárta szereplését a vietnami Le Quang Liem és Jan-Krzysztof Duda, a sikertelen rajtot követően jól hajráztak. A 210 ezer dollár díjalapú nyolc résztvevős viadalon a nagymesterek 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal négyjátszmás párharcokat vívtak, a győzelem 3 pontot ért, 2-2-nél rájátszás döntött, a villámpartik győztese 2 pontot kapott, a vesztes egyet.

Az FTX Crypto végeredménye:

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana negyedszer győzött, Robson a címvédő So elleni nyerésével másofik a versengésben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló amerikai bajnokság hetedik fordulójában Fabiano Caruana negyedik győzelmével megőrizte egypontos előnyét. Ray Robson a címvédő Wesley So elleni sikerével a második helyen zárta a viadal félidejét. Harmadik vereségét szenvedte el Hans Moke Niemann, négyes holtversenyben arrnadik legyőzője, Dariusz Swiercz. Ajándékba kapta a pontt Leinier Dominguez Perez, 10 lépésig tartott Eishan Moradiabadival játszott partija, Hetedszer is remizett Jeffery Xiong. A bajnokság doyenje, Levon Aronian a 15 éves Christopher Yoo-val 20 lépésben osztozott meg a ponton, mindössze 2,5 pontja van.

Az amerikai bajnokság hetedik játéknapján a világossal játszók négy játszmában is sikert értek el. A legértékesebb győzelmet Ray Robson aratta, a címvédő Wesley Sora mért vereséget.

A Nimzoindiai védelmű összecsapásban gyalogot áldozott, kezdeményezéshez jutott. Dönzőnek bizonyult a g vonal nyitása, a világos haderő teljes létszámban támadta a háromszoros bajnok királyát, Robson 35 lépésben nyert.

Negyedik győzelmével Fabiano Caruana megőrozte egyponos vezetését. Aleksandr Lendermen kissé hátrányosabb állásában taktikai csapás lehetőségét ’kínálta” végzetes királylépéséve, állása kártyavárként omlott össze.

Harmadik vereségét szenvedte el Hans Moke Niemann, 28 lépés után már feladásra kényszerült, Daruzsz Swiercz négyes holtvweawbyben a harmadik helyen áll.

Pihenőnapot kapott Leinier Dominguez Perez, 10 lépésben nyert a csúnya bakit elkövető Eishan Moradiabadi ellen.

Örökös sakkal fejeződött be Sam Shankland és Samuel Sevian a spanyol megnyitás nyílt változatában vívott párharca.

Hetedszer is remizett Jeffery Xiong, kis hátrányból Awonder Liang kiharcolta a döntetlent.

Lépésismétléssel 20 lépésben ért véget a 15 éves Christopher Yoo és a viadal doyenjének, Levon Aronjannak a partija.

A 7. forduló eredményei:

Christopher Yoo (2563) – Levon Aronian (2755) döntetlen

Jeffery Xiong (2690) - Awonder Liang 2608( döntetlen

Sam Shankland (2712) – Samuel Sevian (2684) döntetlen

Fabiano Caruana (2763) – Aleksandr Lenderman (2535) 1 - 0

Leinier Dominguez Perez (2747) – Eishan Moradiabadi (2534) 1 – 0

Ray Robson (2690) – Wesley So (2774) 1 – 0

Daruusz Swiercz (2652) – Hans Moke Niemann (2699) 1 - 0

ch-USA 2022 Saint Louis 2022. október 5-20.

kst.  XVII (2672)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2763

*

½

1

½

.

.

.

.

.

½

1

.

1

1

2891

2.

Ray Robson

g

USA

2690

½

*

½

½

.

.

.

½

.

1

.

½

1

.

2830

3.

Dariusz Swiercz

g

USA

2652

0

½

*

½

.

.

½

½

.

.

.

1

1

.

4

2772

4.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2747

½

½

½

*

.

.

.

.

.

½

.

½

½

1

4

2745

5.

Awonder Liang

g

USA

2608

.

.

.

.

*

½

½

.

½

½

1

1

.

0

4

2697

6.

Samuel Sevian

g

USA

2684

.

.

.

.

½

*

½

½

½

.

½

½

.

1

4

2678

7.

Jeffery Xiong

g

USA

2690

.

.

½

.

½

½

*

.

.

½

½

.

½

½

2640

8.

Sam Shankland

g

USA

2712

.

½

½

.

.

½

.

*

.

0

½

.

½

1

2652

9.

Christopher Woojin Yoo

g

USA

2563

.

.

.

.

½

½

.

.

*

1

0

½

0

1

2655

10.

Wesley So

g

USA

2774

½

0

.

½

½

.

½

1

0

*

.

.

.

.

3

2631

11.

Aleksandr Lenderman

g

USA

2535

0

.

.

.

0

½

½

½

1

.

*

½

.

.

3

2632

12.

Levon Aronian

g

USA

2755

.

½

0

½

0

½

.

.

½

.

½

*

.

.

2537

13.

Hans Moke Niemann

g

USA

2699

0

0

0

½

.

.

½

½

1

.

.

.

*

.

2586

14.

Elshan Moradiabadi

g

USA

2534

0

.

.

0

1

0

½

0

0

.

.

.

.

*

245

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes Austin Fuller chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana harmadik győzelmével egy pontra növelte előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló amerikai bajnokság hatodik fordulója után Fabiano Caruana egypontos előnnyel vezet Ray Robson, Awonder Liang és Samuel Sevian előtt. A hatodik körben a sötéttel játszók három partiban voltak eredményesek. Caruana kötelező győzelmet ért el Ashian Moradiabadi ellen. A játéknap meglepetéseként Dariusz Swiercz vereséget mért Levon Aronianra Első győzelmét aratta Ray Robson is, Hans Moke Niemann másodszor kapott ki.

 

A viadalt két döntetlennel kezdő Fabiano Caruana négy következő partijában három győzelmet könyvelt el, egypontos előnyre tett szert. Eishan Moradiabadi ellen minőséget nyert, előnyét gond nélkül érvényesítette.

 

Folytatódott pályafutása első amerikai bajnokságát   játszó Levon Aronian vesszőfutása, a benézte a 24…Vh1+ lehetőséget, a játszma további része csak kínlódás volt Dariusz Swiercz elleni játszmájában.

 

Első győzelmét aratta Ray Robson, második vereségét szenvedte el Hans Moke Niemann. Az összecsapásban döntő volt Robson bástyájának betörése a világos állásba, Niemannak a királyszárnyi akciója nem váltotta be reményeit.

Hatodszor is remizett Lenier Dominguez Perez, a címvédő Wesley So hátránya másfél pont Fabiano Caruanával szemben.

Még nyeretlen Jeffry Xiong, a a tavalyi bajnokság holtversenyes második helyezettjével, Samuel Seviannal békés partiban osztozott meg a ponton. várakozáson felül szerepel Awonder Liang és Christopher Yoo.

A 6. forduló eredményei:

Levon Aronian (2755) – Dariusz Awiercz (2652) 0 – 1

Hans Moke Niemann (2699) – Ray Robson (2690) 0 – 1

Wesley So (2774) – Leinier Dominguez Perez (2747) döntetlen

Eishan Moradiabadi (2534) – Fabiano Caruana (2765) 0 – 1

Aleksandr Lenderan (2535) – Sam Shankland (2712) döntetlen

Samuel Sevian (2684) – Jeffery Xiond (2684) söntetlen

Awonder Liang (2608( - Christopher Yoo (2563) döntetlen

ch-USA 2022 Saint Louis 2022. október 5-20.

kat. XVII (2672)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruna

g

USA

2763

*

½

.

.

½

½

.

.

1

.

.

1

.

1

2875

2.

Ray Robson

g

USA

2690

½

*

.

.

.

½

.

.

½

.

½

1

½

.

2778

3.

Awonder Liang

g

USA

2608

.

.

*

½

½

.

1

.

.

½

.

.

1

0

2697

4.

Samuel Sevian

g

USA

2684

.

.

½

*

.

.

½

½

.

½

.

.

½

1

2671

5.

Wesley So

g

USA

2774

½

.

½

.

*

½

.

½

.

0

1

.

.

.

3

2680

6.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2747

½

½

.

.

½

*

.

.

½

.

.

½

½

.

3

2722

7.

Aleksaner Lenderman

g

USA

2535

.

.

0

½

.

.

*

½

.

1

½

.

½

.

3

2668

8.

Jeffery Xiong

g

USA

2690

.

.

.

½

½

.

½

*

½

.

.

½

.

½

3

2646

9.

Dariusz Swiercz

g

USA

2652

0

½

.

.

.

½

.

½

*

.

½

.

1

.

3

2726

10.

Yoo, Christopher Woojin

g

USA

2563

.

.

½

½

1

.

0

.

.

*

.

0

.

1

3

2639

11.

Shankland, Sam

g

USA

2712

.

½

.

.

0

.

½

.

½

.

*

½

.

1

3

2647

12.

Hans Moke Niemann

g

USA

2699

0

0

.

.

.

½

.

½

.

1

½

*

.

.

2637

13.

Levon Aronian

g

USA

2755

.

½

0

½

.

½

½

.

0

.

.

.

*

.

2

2527

14.

Elshan Moradiabadi

g

USA

2534

0

.

1

0

.

.

.

½

.

0

0

.

.

*

2477

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az amerikai bajnokságon Fabiano Caruana öt forduló után félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló amerikai bajnokságon az ötödik forduló után Fabiano Caruana félpontos előnnyel vezet Awonder Liang és Samuel Sevian előtt. A világranglistán ötödik nagymester a negyedik körben Hans Moke Niemann ellen nyert, ötödik játszmája döntetlennel ért véget a címvédő Wesley Soval. So első győzelmét Sam Shankland ellen szerezte megg. Az ötödik kör nagy meglepetését Liang győzelme jelentette Levon Aroniannal szemben, a háromszoros örmény olimpiai bajnokerejéből eddig csak négy döntetlenre futotta. A kiegyenlített erők küzdelmében az eddig lejátszott 35 partiból  11 végződött döntéssel. A pihenőnap után folytatódik a pontvadászat.

A viadal negyedik fordulójában a legnagyobb érdeklődés Hans Moke Niemann és Fabiano Catuana játszmáját kísérte. Nincs olyan nap, amikor a jeletős portálokon ne jelenne meg újabb és újabb cikk, elemzés, értékelés a Carlsen-Miemann affér kapcsán. A norvég világbajnok a Klubcsapatok Euróőa-kupán az Offerspill csapatána éltábláján játszott, Niemann elég határozottan jelentette ki, hogy nem hátrál. Csak sejtések, hogy külső segítséggel győzött Carlsen ellen, a norvég világelső a botrány kirobbantásával sokat ártott a sakknak.

Az amerikai nagymesterek a bajnokságra koncentrálnak és Fabiano Caruana nafy csatában nyert a 19 éves riválisával szemben, Niemann remiesélyt szalasztott el, küzdelmük 80 lépésig tartott.

Gyengébb rajtja után a címvédő Wesley So első győzelmét érte el, tetszetős kombinációval került döntő előnybe Sam Shanklanddal vívott csatájában.A 15 éve Christopher Yoo 70 lépést követően kapitulált.  

A 4. forduló eredményei:

Levon Aroniam (2755) – Ray Robson (2690) döntetlen

Dariusz Swiercz (2652) – Leinier Dominguez Perez (2747) döntetlen

Hans Moke Niemann (2699) – Fabiano Caruana (2765) 0 – 1

Wesley So (2774) – Sam Shankland (2712) 1 – 0

Eshan Moradiabadi (2534) – Jeffery Xiong (2690) döntetlen

Aleksandr Lenderman (2535) – Christopher Yoo (2563) 1 – 0

Samuel Sevian (2684) – Awonder Liang (2608) döntetlen

Az ötödik forduló nagy meglepetéseként a 19 éves Awonder Liang legyőzte Levon Aroniant. A skót-csel elméleti párbajában az ifjú titán meglepte Aroniant, szép taktikai megoldást talált, pályafutása első amerikai bajnokságán az örmény nagymester mélyrepülése folytatódott.

A játéknap rangadóján Fabiano Caruana és Wesley So 75 lépésben osztozott meg a ponton.

Bosszankodhat a tavalyi bajnokság holtverdenyes második helyezettje, Samuel Sevian, nyerést szalasztott el, Christopher Yoo 115 lépésben harcolta ki a döntetlent.

Maratoni küzdelemben, 116 lépésben lett döntetlen Ray Robson és Dariusz Swiercz összecsapása. Sam Shankland győzelméhez Eishan Moradiabadi hathatós segítséget nyújtott.

Az 5. forduló eredményei:

Awonder Liang (2563) – Levon Aronian (2755) 1 – 0

Christophet Yoo (2563) – Samuel Sevian )2684) döntetln

Jeffery Xiong (2690) – Aleksandr Lenderman (2535) döntetlen

Sam Shankland (2712) – Eshan Moradiabadi (2534) 1 – 0

Fabiano Caruana (2763) – Wesley So (2774) döntetlen

Leinier Dominguez Perez (2747) – Hans Moke Niemann (2699) döntetlen

Ray Robson (2690) – Dariusz Swiercz (2652) döntetlen

ch-USA 2022 Saint Louis, 2022. október 5-20. 

kat. XVII (2672)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2763

*

.

.

½

½

½

1

.

.

.

.

.

1

.

2861

2.

Awonder Liang

g

USA

2608

.

*

½

½

.

.

.

1

.

.

.

1

.

0

3

2728

3.

Samuel Sevian

g

USA

2684

.

½

*

.

.

.

.

½

.

½

.

½

.

1

3

2671

4.

Wesley So

g

USA

2774

½

½

.

*

.

.

.

.

½

0

1

.

.

.

2667

5.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2747

½

.

.

.

*

½

½

.

.

.

.

½

½

.

2711

6.

Ray Robson

g

USA

2690

½

.

.

.

½

*

.

.

.

.

½

½

½

.

2725

7.

Hans Moke Niemann

g

USA

2699

0

.

.

.

½

.

*

.

½

1

½

.

.

.

2695

8.

Aleksandr Lenderman

g

USA

2535

.

0

½

.

.

.

.

*

½

1

.

½

.

.

2660

9.

Jeffery Xiong

g

USA

2690

.

.

.

½

.

.

½

½

*

.

.

.

½

½

2638

10.

Christopher Yoo

g

USA

2563

.

.

½

1

.

.

0

0

.

*

.

.

.

1

2645

11.

Sam Shanklan,

g

USA

2712

.

.

.

0

.

½

½

.

.

.

*

.

½

1

2669

12.

Levon Aronian

g

USA

2755

.

0

½

.

½

½

.

½

.

.

.

*

.

.

2

2580

13.

Dariusz Swiercz

g

USA

2652

0

.

.

.

½

½

.

.

½

.

½

.

*

.

2

2648

14.

Elshan Moradiabadi

g

USA

2534

.

1

0

.

.

.

.

.

½

0

0

.

.

*

250

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Novy Bor a 37. Klubcsapatok Európa-kupa győztese, a női csapatok versenyében a Pamhagen lett az első

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A tiroli Zilleral-völgyben fekvő Mayrhofenben megrendezett 37. Klubcsapatok Európa-kupán a cseh Novy Bor együttese szenzációs teljesítménnyel, mind a hét ellenfelét legyőzve nyerte meg a 70 csapat 7 fordulós svájci rendszerű viadalát. A Novy Bor a befejező játéknapon a francia Asnieres Le Grand Echiquier gárdáját 3,5-2.5-re győzte le, az indiai Pentala Harikeishna a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert, megszakadt honfitársa, Santosh Gujrathi Vidit nyerősorozata, hat győzelem után kikapott az orosz Andrej Jeszipenkotól. A francia Clishy-Echecs-92 kétpontos hátránnyal lett második, a német Schachclub Viernheim 1934e.V. 11 pontot gyűjtve végzett a harmadik helyen. A rajtlistán első román CSU ASE Superbet csak hatodikként zárta szereplését. Az éltáblán az exvilágbajnok Viswanathan Anand 6 partijából 3,5 pontot szerzett, Rapport Richárd a másodikon 2,5 pontot! A Sentimento Ajka BSK utolsó meccsén 3-3-at ért el a Moravska Slavia Brno hatosával szemben, a csapat  15. helyet szerezte meg.A 17 női csapat versenyében meglepetés született, a veretlenségét megőrző osztrák ASVOe Pamhagen diadalmaskodott. Az Európa-bajnok örmény Elina Danieljan és az ukrán exvilágbajnok Anna Usenyina a csapat két nagy sztárja. Egypontos hátránnyal lett második a román CSU ASE Superbet, kedvezőbb Berger-Sonneborn-pontszámmal előzték meg a nagy favorit monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttesét.

A rajtlistán második, a tavalyi viadal ezüstérmese, a Novy Bor a 37. Klubcsapatok Európa-kupa győztese. A 2013-ban először  KEK-győztescseh együttes valamennyi ellenfelét legyőzve végzett az élen. A befejező fordulóban a francia Asnieres Le Grand Echiquier csapatát 3,5 – 2,5-re győzte le. Remekelt az éltáblán Pentala Harikrishna, Maxime Vachier-Lagrave elleni nyerése döntőnek bizonyult. Honfitársa, Santosh Gujrathi Vidit  hatos nyerőszéria után utolsó játszmáját elvesztette az orosz Andrej Jeszipenkoval szemben. A vereséggel a francia együttes lecsúszott a dobogóról

Az ezüstérem sorsa dőlt el a Clichy-Echecs-92 és a norvég Offerspill találkozón. Az éltáblán az iráni Parham Maghsoodloo remizett Magnus Carlsennel, a francia együttes legjobb pontszerzője, az egyiptomi Bassem Amin és a szintén tábladíjas olasz Daniele Vocaturo győzelmei a második helyet biztosíoptta be.

Az azerbajdzsáni Vugar Gasimov csapat a német Schachclub Viernheim elleni mérkőzését egypontos előnnyel kezdhette meg, de a meccs elvesztésével a tizedik helyre csúszott vissza, míg a rangsorban hatodik német gárda bronzérmes lett.

A rajtlistát vezető és így nagy favoritnak számító CSU ASE Superbet csak a hatodik helyet szerezte meg.  Befejező meccse 3-3-al ért véget. Az éltáblán az 52 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand nyerése kellett a döntetlen eredményhez, mert 17 éves honfitársa, Gukesh vereséget szenvedett. Nem sikerült román színekben Rapport Richárd bemutatkozása, 2,5 pontot szerzett hat partijából, a virtuális világranglistán a 16. helyre esett vissza, míg Anand megőrizte 9. helyét.

A Sentimento Ajka BSK együttese hat döntetlennel zárta szereplését, a 15. helyen végzett. A magyar sakkozókkal felálló Dunaszerdahely 3,5-2,5-ös nyerést ért el a Bayern München ellen és a 12. helyet szerezte meg.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

Pont

MP

Res.

:

Res.

MP

Pont

Team

 

R

1

2

Novy Bor Chess club

27

12

:

10

24½

Asnieres Le Grand Echiquier

3

2

5

Clichy-Echecs-92

27½

10

4

:

2

10

25½

Offerspill Chess Club

7

3

6

Schachclub Viernheim 1934e.V.

23

9

4

:

2

10

25

Vugar Gashimov

9

4

1

CSU ASE Superbet

22½

9

3

:

3

9

26

TAJFUN - SK Ljubljana

4

5

15

Schachgesellschaft Riehen

18

8

:

8

23½

Beer Sheva Chess Club

10

6

16

Moravská Slavia Brno

24½

8

3

:

3

8

22½

Sentimento Ajka BSK

11

7

19

SK Dunajska Streda

19

8

:

8

20

FC Bayern München

12

8

21

Schach ohne Grenzen

19½

8

:

8

21½

Gokturk Satranc Spor Kulubu

13

9

14

Kfar Saba Chess Club

23

8

:

8

20

LSG Leiden 1

20

10

22

SK Rockaden

19½

8

:

7

24½

Silla - València Origin of Chess

8

T.

2

  Novy Bor Chess club

Élő

FED

-

3

  Asnieres Le Grand Echiquier

Élő

FED

3½:2½

1.1

GM

Pentala Harikrishna

2717

IND

-

GM

Maxime Vachier-Lagrave,

2747

FRA

1 - 0

1.2

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2710

IND

-

GM

 Andrej Jeszipenko

2668

FID

0 - 1

1.3

GM

Radoslaw Wojtaszek

2693

POL

-

GM

Jules Moussard

2686

FRA

½ - ½

1.4

GM

David Navara

2676

CZE

-

GM

Kirill Alekszejenko,

2691

FID

½ - ½

1.5

GM

 Nils Grandelius

2651

SWE

-

GM

Szergej Movszeszjan

2619

ARM

½ - ½

1.6

GM

David Anton Guijarro

2655

ESP

-

GM

Matthieu Corette

2572

FRA

1 - 0

T.

5

  Clichy-Echecs-92

Élő

FED

-

7

  Offerspill Chess Club

Élő

FED

4 : 2

2.1

GM

Parham Maghsoodloo

2721

IRI

-

GM

Magnus Carlsn

2856

NOR

½ - ½

2.2

GM

Jorden Van Forees,

2694

NED

-

GM

Aryan Tari

2656

NOR

½ - ½

2.3

GM

Bassem Amin

2667

EGY

-

GM

Eric Hansen

2613

CAN

1 - 0

2.4

GM

Daniele Vocaturo

2615

ITA

-

GM

Johan-Sebastian Christiansen

2576

NOR

1 - 0

2.5

GM

Loek Van Wely

2629

NED

-

GM

Frode Olav Olsen Urkedal

2523

NOR

½ - ½

2.6

GM

Pavel V.Tregubov,

2548

FID

-

IM

Benjamin Haldorsen

2449

NOR

½ - ½

A 37. Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

2

CZE

Novy Bor Chess club

7

7

0

0

14

244,5

30,5

174,5

174,5

2

5

FRA

Clichy-Echecs-92

7

5

2

0

12

233,5

31,5

169

142,5

3

6

GER

Schachclub Viernheim 1934e.V.

7

5

1

1

11

206

27

176

132,8

4

3

FRA

Asnieres Le Grand Echiquier

7

4

2

1

10

214

27

179

120

5

10

ISR

Beer Sheva Chess Club

7

5

0

2

10

206

27

159

101,5

6

1

ROU

CSU ASE Superbet

7

4

2

1

10

205,5

25,5

186,5

128

7

7

NOR

Offerspill Chess Club

7

5

0

2

10

202,5

27,5

174,5

112,5

8

4

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

7

4

2

1

10

200,5

29

169,5

115,3

9

14

ISR

Kfar Saba Chess Club

7

5

0

2

10

190

26,5

153

105

10

9

AZE

Vugar Gashimov

7

5

0

2

10

188

27

162

109,5

11

13

TUR

Gokturk Satranc Spor Kulubu

7

4

2

1

10

178

26

161,5

107,8

12

19

SVK

SK Dunajska Streda

7

5

0

2

10

138

22,5

158

105,5

13

8

ESP

Silla - València Origin of Chess

7

4

1

2

9

194,5

29

158,5

91

14

16

CZE

Moravská Slavia Brno

7

4

1

2

9

183

27,5

157,5

97,3

15

11

HUN

Sentimento Ajka BSK

7

3

3

1

9

171

25,5

167,5

98,3

(70 csapat)

A győztes  Novy Bor csapat tagjainak eredményei:

T.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

Pont

J.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

GM

Pentala Harikrishna

2717

IND

1

½

½

0

1

½

1

4,5

7

2663

2765

5,4

2

GM

Santosh Gujrath Vidit

 2710

IND

1

1

1

1

1

1

0

6

7

2576

2885

13,7

3

GM

Radoslaw Wojtaszek

2693

POL

½

½

½

½

½

½

3

6

2599

2599

-7,2

4

GM

David Navara

2676

CZE

1

½

½

½

1

½

4

6

2561

2695

2,6

5

GM

Nguyen Thai Dai Van

2634

CZE

½

1

1,5

2

2309

0

-2,3

6

GM

Nils Grandelius

2651

SWE

1

1

½

1

½

½

4,5

6

2471

2670

2,9

7

GM

David Anton Guijarro

2655

ESP

1

1

½

1

1

4,5

5

2541

2907

13,2

8

GM

Markus Ragger

2632

AUT

1

½

1

2,5

3

2406

2691

2,5

A tábladíjasok:

1.tábla:

1.Magnus Carlsen (Offerspill)

2. Penzala Hatikrishna (Novy Bor)

3. Parham Maghsoodloo (Clichy-Echecs-92)

2.tábla:

1.Andrej Jeszipenko (Asnieres Le Grand Echiquier)

2. Santosh Gujrathi Vidit (Novy Bor)

3. Kirill Sevcsenko (Vigar Gadimov)

3.tábla:

1. Bassem Amin (Clichy-Echecs-92)

2. Bogdan-Daniel Deac (CSU ASE Superbet)

3. Pouya Idani (Silla)

4. tábla:

1.Andrej Volokityin (Tajfun – SK – Ljubljana)

2. Szetgej Fedorcsuk (Viernheim)

3. Daniele Vocaturo (Clichy-Echecs-92)

5.tábla:

1. Loek Van Wely (Clichy-Echecs-92)

2. Daniel Forren (Silla)

3. Dannis Wagner (Viernhaim)

6-8. tábla:

1.Matei Sebenik (Tajfun – SK – Ljubljana)

2. David Anton Guijarro (Novy Bor)

3.Konsztantin Tarlev (Viernhei)

A virtuális világranglista élcsoportja:

1.Msgnus Carlsen (norvég) 2856,8 (+ 2,8)

2. Ding Liren (kínai) 2811

3. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2793

4. Alireza Firouzja (francia) 2785

5. Fabiano Caruana (amerikai) 2769,6

6. Hikaru Nakamura (amerikai) 2768

7. Wesley So (amerikai) 2768,8 (- 7,2)

8. Anish Giri (holland) 2764

9. Viswanathan Anand (indiai) 2753,8 (- 2,1)

10. Szergej Karjakin (orosz) 2747

11. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni) 2747

12. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2745

13. Leinier Dominguz Perez (amerikai) 2744,5 (- 2,6)

14. Levon Aronian (amerikai) 2743,2 (- 11,8)

15. Sahrijar Mamedhyatov (azerbajdzsáni) 2741,4 (- 5,6)

16. Rapport Richárd (román) 2739, 8 (- 14,2)

17. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2735,6 (- 11,4)

18. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2731

19. Dmitrj Andrejkin (FID) 2729

20. Le Quang Liem (vietnami) 2728

Női Európa-kupa

A 17 női csapat versenyében meglepetésre hazai siker született, az ASVOe Pamhagen veretlenségét megőrizve megnyerte a viadalt. Az utolsó fordulóban nem kis izgalmak után az elsőségüket jelentette a lengyel Bydgoszcz elleni 2-2-es eredmény.

A második helyet a kedvezőbb Berger-Sonneborn ponszának köszönhetően a román CSU ASE Supetbet szerezte meg a rajtlistát vezető monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttese előtt. Az első három helyezettel a többi csapat nem tudta felvenni a versenyt.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

T.

R.

Csapat

Pont

MP

Res.

:

Res.

MP

Pont

Csapat

 

R.

1

5

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

13½

7

2

:

2

11

16½

ASVOe Pamhagen

3

2

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

14

9

:

7

13½

Blue & Yellow

8

3

7

Wood Green

13

7

1

:

3

9

14½

CSU ASE Superbet

2

4

9

TAJFUN - SK Ljubljana

14½

6

2

:

2

7

13½

SK Erste Bank Baden

6

5

4

Odlar Yurdu

13½

6

3

:

1

6

12

Sirmium

10

T.

5

  BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

Élő

FED

-

3

  ASVOe Pamhagen

Élő

FED

2 : 2

1.1

IM

Alina

   Kaslinszkaja

2482

POL

-

GM

Elina Danieljan

2431

ARM

1 - 0

1.2

WIM

Oliwia Kiolbasa

2404

POL

-

GM

Anna Usenyina

2445

UKR

½ - ½

1.3

WGM

Julia Antolak

2315

POL

-

IM

Julia Oszmak

2428

UKR

0 - 1

1.4

IM

Karina Cyfka

2347

POL

-

IM

Alekszandra Maltsevskaja

2389

POL

½ - ½

A 26. Európakupa végeredménye:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

AUT

ASVOe Pamhagen

7

5

2

0

12

135,5

18,5

111

94,5

2

2

ROU

CSU ASE Superbet

7

5

1

1

11

121,5

17,5

109,5

83,8

3

1

MNC

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

7

5

1

1

11

118

16,5

112,5

86,3

4

5

POL

BGK KS Gwiazda Bydgoszcz

7

3

2

2

8

110,5

15,5

110,5

60,3

5

6

AUT

SK Erste Bank Baden

7

3

2

2

8

109

15,5

104,5

52

6

4

AZE

Odlar Yurdu

7

4

0

3

8

105

16,5

104,5

53

7

9

SLO

TAJFUN - SK Ljubljana

7

3

1

3

7

93,5

16,5

97,5

42,8

8

7

ENG

Wood Green

7

3

1

3

7

88,5

14

107,5

47,3

9

8

UKR

Blue & Yellow

7

3

1

3

7

84,5

15

98

45,5

10

12

FRA

Philidor Mulhouse

6

3

0

3

7

55,5

14

73,5

30

11

11

MKD

Gambit Asseco See

6

3

0

3

7

52,5

15,5

79

28,5

(17 csapat)

A győztes ASVOe Pamhagen csapat tagjainak eredményei:

T..

Név

Llő

FED

1

2

3

4

5

6

7

Pont

.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

GM

Elina Danieljan

2431

ARM

½

½

½

0

½

1

0

3

7

2431

2381

-4,9

2

GM

Anna Usenyina

2445

UKR

1

½

1

½

1

½

½

5

7

2381

2539

8,9

3

IM

Julija Oszmak

2428

UKR

1

1

½

½

0

1

1

5

7

2347

2505

7,9

4

IM

Akejszandra Maltsevszkaja

2389

POL

1

1

1

1

1

0

½

5,5

7

2316

2563

15,8

Verőci Zsuzsa

Fotó: a hivatalos honl

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Magnus Carlsen valamennyi ellenfelét legyőzve 7 pontos előnnyel lett első
2022. 11. 21.

Carlsen a Meltwater Champions Chess Tour 2022 döntőjének győztese, hatodik mérkőzését is megnyerte
2022. 11. 20.

Magnus Carlsen az Armageddon partiban legyőzte Le Quang Liemet, négy ponttal előzoi meg Jan-Krzysztof Dudát
2022. 11. 19.

Carlsen negyedik mérkőzését is megnyerte, Duda kikapott, a norvég világelső előnye 3 pont
2022. 11. 18.

Carlsen és Duda harmadszor is győzött, öt pontra növelték előnyüket
2022. 11. 17.

Carlsen és Duda rajtolt kettős győzelemmel, Giri kétszer a rájátszásban nyert 
2022. 11. 16.

Hétfőn kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour 2022 döntője, Carlsen vezeti a 8 fős finálé rajtlistáját
2022. 11. 12.

Lei Tingjie megnyerte a negyedik játszmát, 2,5-1,5-re legyőzte Anna Muzicsukot
2022. 11. 05.

Döntetlen Anna Muzicsuk és Lei Tingjie páros mérkőzésének harmadik játszmája is
2022. 11. 04.

Lépésismétléssel 28 lépésben döntetlen Lei Tingjie és Anna Muzicsuk döntőjének második játszmája
2022. 11. 02.

Békés döntetlen Anna Muzicsuk és Lei Tingjie döntőjének első játszmája
2022. 11. 02.

Carlsen 48 pontos előnnyel vezeti a világranglistát, lemondott világbajnoki címéről
2022. 11. 01.

Anna Muzicsuk játssza világossal Lei Tingjie elleni négyjátszmás párharc első partiját
2022. 10. 31.

Nakamura a Fischer Random Chess új világbajnoka, a döntőben 3-2-re győzte le Nepomnjacsijt
2022. 10. 31.

Lei Tingjie döntőt játszhat, Humpy Koneru és Anna Muzicsuk párharcát rájátszás dönti el
2022. 10. 30.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog