Help Sales ÁSZF

Az Airthings Masters online rapid viadal rajtlistáját Magnus Carlsen vezeti

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

December 26. és január 3. között rendezik meg a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozat első Major versenyét, a 12 résztvevős Airthings Masters viadalt. Először körmérkőzés dönti el a nyolc továbbjutót, a csatározás kieséses rendszerben folytatódik. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 200 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és biztosítja a döntőbe jutását.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg, az amerikai Wesley So sikerével zárult Skilling Open viadallal kezdődőtt szériában hat rapid versenyre, három Major tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül a körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már a kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Major versenyen tizenketten csatáznak, magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek.

A Skilling Open fináléjában Wesley So legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, aki 30. születésnapján szenvedett vereséget, az Airthings Masters viadalon a norvég világelső visszavágásra készül.  

A pontverseny állása:

 

#

Az Airthings Masters résztvevői

FED

Élő

H.

Rapid

H.

Életkor

1

Magnus Carlsen

NOR

2862

1

2881

1

30

2

Jan Neponjacsij

RUS

2784

4

2778

9

30

3

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2784

5

2860

2

30

4

Levon Aronjan

ARM

2781

6

2778

8

38

5

Alekszandr Griscsuk

RUS

2777

7

2784

7

37

6

Wesley So

USA

2770

9

2741

21

27

7

Tejmur Radzsabov

AZE

2765

10

2758

14

33

8

Anish Giri

NED

2764

11

2731

24

26

9

Hikaru Nakamura

USA

2736

20

2829

4

33

10

Pentala Harikrishna

IND

2732

22

2705

34

34

11

Daniil Dubov

RUS

2702

37

2770

12

24

12

David Anton Guijarro

ESP

2675

60

2667

72

25

A díjazás:

 

A menetrend:

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hikaru Nakamura harmadszor a Speed Chess Championship győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Harmadszor az amerikai Hikaru Nakamura a Speed Chess Championship győztese. A 16 résztvevős, kieséses rendszerű viadal döntőjében a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen 18,5-12,5-re nyert. Az 5-5 perces játszmákat a címvédőként játszó Nakamura 5,5-4,5-ös vezetéssel zárta, a 3-3 perces küzdelmeik 5-5-tel végződtek, az 1-1 perces csatákban Nakamura 8-3-as sikert ért el.

 

November 1. és december 12. között kimagasló díjazással rendezték meg a Speed Chess Championship viadalt. A párharcokat három különböző kontroll mellett játszották. Kilencven percig 5-5 perccel csatáztak, egy órán keresztül 3-3 perc volt a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívtak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhattak a nagymesterek.

 

A 16 résztvevő kieséses rendszerű tornájának döntőjébe a címvédő Hikaru Nakamura az örmény Haik Haik Martiroszjan, a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev és honfitársa, Wesley So legyőzésével jutott. Maxime Vachier-Lagrave az indiai Nihal Sarin és az örmény Levon Aronjan elleni sikere után a világbajnok Magnus Carlsennel szemben diadalmaskodott.

 

Hikaru Nakamura és Maxime Vachier-Lagrave klasszikus időkontrollal huszonkétszer nézett farkasszemet, az amerikai nagymester ötször diadalmaskodott és még veretlen a francia sakkozóval szemben.

Rapid és villámpartit kilencvenhetet vívtak, Nakamura 33-22-re vezetett. A Grand Chess Tour 2018-as londoni fináléjában döntőt játszottak, 15-13-ra nyert az amerikai nagymester. Az idei online rapid viadalokon a Magnus Carlsen Invitational és a Skilling Open tornán is megmérkőztek. A Champions Chess Tour első versenyén a negyeddöntőben Nakamura az első párharcot elvesztette, sikerült egyenlítenie, majd az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel lett elődöntős.  

A Speed Chess Championship döntő:

Hikaru Nalamura (amerikai, 2900) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2822) 18,5 – 12,5 (5,5 – 4,5, 5 – 5, 8 – 3)

 

A finálé fordulatokban gazdag első partival kezdődött meg, Hikaru Nakamura tisztáldozata kölcsönös pontatlanságok után vezetett sikeréhez. Maxime Vachier-Lagrave a második játszmában nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét, majd újabb döntetlennel folytatták. A spanyol megnyitás berlini változatában vívott első elméleti párbajban MVL nyert, kiegyenlített, az ötödik partiban elért győzelmével már vezetést szerzett.

MVL kedvező esélyt szalasztott el a hatodik játszmában, Nakamura mesterhármassal „büntette meg”. Két szicíliai védelmű összecsapás is a javára dőlt el. Az amerikai nagymester válogathatott a nyerések között a tizedik partiban, 3 pontos vezetés helyett csak egypontos előnnyel várhatta a folytatást.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura      döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave     1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura     0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave     1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura     1 - 0

 

A párharc tizedik játszmájának elvesztése bizonytalanná tette Nakamurát, de úgy tűnt, hogy ismét uralja a meccset a 13. partiban aratott villámgyőzelmével.  MVL-t a 19 lépéses vereség nem törte meg, két nyeréssel válaszolt. Az amerikai sakkozó sem tétlenkedett,  „ütés-váltás” után a 3-3 őerces küzdelmek 5-5-tel értek véget.

 

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura    döntetlen

 

A címvédő Hikaru Nakamura kettős vereséggel kezdte a Bullet Chess partikat, Maxime Vaxhier-Lagrave átvette a vezetést, a párharcuk ötödik játszmája óta először volt előnyben. A partik villámgyorsan követték egymást és az őrült tempó fokozott feszültségét Nakamura bírta jobban. Öt játszmát nyert zsinórban, a franca sakkozó különösen fájlalhatta a találkozó 26. partijának elvesztését. Nakamurának már minden sikerült az oly sokáig egyenrangú riválisával szemben. Fölényes győzelmet aratott, de a végeredmény nem tükrözi hűen az emlékezetes párharc izgalmakban bővelkedő, fordulatos játszmáinak menetét. A villámsakkban Hikaru Nakamura harmadszor lett a Speed Chess Championship győztese.

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave 13-11-re legyőzte Carlsent, Nakamurával vívja a Speed Chess Championship döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Speed Chess Championship döntőjét az amerikai Hikaru Nakamura és a francia Maxime Vachier-Lagrave játssza. A viadal második elődöntőjében Vachier-Lagrave 13-11-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A norvég világelső kettős nyeréssel kezdett, a hatodik parti után már MVL vezetett, 4,5-3,5-re megnyerte az 5-5 perces játszmákkal vívott első harmadot. A 3-3 perces ütközetekben a világos volt a nyerő szín, hét győzelem is született, Vachier-Lagrave két pontra növelte előnyét. Az 1-1 perces csatákban MVL már négypontos előnnyel is vezetett, Carlsen három játszmát nyert zsinórban, de a 24. összecsapás a francia nagymester győzelmével végződött. A finálé ma 18 órakor kezdődik.

 

A Speed Chess Championship párharcait három különböző időkontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak a nagymesterek.

Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave pályafutásuk során 28 klasszikus partit játszott. A norvég világbajnok 18 döntetlen mellett 8-2-re vezet a francia sakkozóval szemben. 2005-ben, Lausanne-ban a fiatal mesterek versenyén csatáztak először.

A tavalyi Grand Chess Tour londoni fináléjának elődöntőjében vívott meg az összetett pontversenyben fölényes elsőséget szerzett Magnus Carlsen és az utolsó pillanatban a továbbjutást kiharcoló Maxime Vachier-Lagrave. A három időkontrollal vívott összecsapásukat thrillernek is nevezhettük, hihetetlen izgalmak után MVL 15,5 – 14,5-re megnyerte a párharcot.

A Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon a világbajnok visszavágott a vereségéért. Rapid és villámpartikban ötvenegyszer néztek farkasszemet, Carlsen 22 döntetlen mellett 19-10-re vezetett.

 

A Speed Chess Championship második elődöntője:

Magnus Carlsen (norvég, 2886) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2822) 11 – 13 (3,5 – 4,5, 3,5 – 4,5, 4 – 4)

Magnus Carlsen a mérkőzést kettős győzelemmel kezdte, az első parti csak 27 lépésig tartott. A világbajnok a harmadik partiban közel állt az újabb nyeréshez, majd az elpuskázott lehetőségek után túllépte a gondolkodási időt. A norvég világelső a negyedik játszmában rossz döntést hozott, vezéréért nem kapott elegendő kompenzációt, MVL a felkínált eséllyel élni tudott, kiegyenlített.

 

A váratlan fordulat egyre bizonytalanabbá tett Carlsent, míg MVL hátrányos állásaiból is kivágta magát, jobban gazdálkodott a gondolkodási idővel. Megmenekült a vereségtől az ötödik ütközetben, a hatodik megnyerésével átvette a vezetést. A párharc első harmadát lezáró két partiban is Carlsennél volt az előny, de kihasználatlanul hagyta az esélyeket.

 

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  1 – 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 0 – 1

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   döntetlen

 

Gyorsult a tempó, a 3-3 perces összecsapásokban hétszer is világos indult és nyert. Volt kaland bőven, Carlsen a negyedik csatában ütésbe tette a vezérét, az utolsó játszmában tisztet nézett el. Maxime Vachier-Lagrave két pontra növelte előnyét.

A 3 - 3 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   1 - 0

 

Magnus Carlsen nem tudta túltenni magát a csalódásokon, újabb két vereséggel már négy pontra nőtt a hátránya. A győzelem kapujában Maxime Vachier-Lagrave kis híján megbotlott, Carlsen zsinórban háromszor is nyert. Tetőfokára hágott az izgalom, az utolsó partiban azonban MVL megállt a lejtőn, legyőzte a világbajnokot, a döntőbe jutott.

Az 1 - 1 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave     döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen    döntetlen

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen    0 - 1

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen   1 - 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Speed Chess Championship elődöntőjében Hikaru Nakamura győzelemmel ünnepelte születésnapját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Speed Chess Championship első elődöntőjében a 33. születésnapját ünneplő Hikaru Nakamura visszavágott Wesley So-nak a  Skilling Open online rapid viadal elődöntőjében elszenvedett vereségéért. A címvédőként játszó Nakamura 13,5 – 12,5-re nyerte meg az amerikai rangadót. Az 5-5 perces partikban  Nakamura egypontos előnyt szerzett, So a 3 – 3 perces összecsapásokban kiegyenlített. Nakamura az 1-1 perces játszmákban gyorsabb volt honfitársánál, akit tavaly a döntőben győzött le.  A világbajnok Magnus Carlsen pénteken játssza mérkőzését a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, a döntőt december 13-án rendezik meg.

 

A Speed Chess Championship párharcait három különböző kontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak a nagymesterek.

Az amerikai presztízsrangadó előtt az ötszörös bajnok Hikaru Nakamura mérlege volt kedvezőbb, rapid és villámpatikban 36 döntetlen mellett 16-9-re vezetett az idei bajnok Wesley So ellen. A Skilling Open online rapid viadal elődöntőjében So legyőzte Nakamurát, majd a fináléban a 30. születésnapját ünneplő Magnus Carlsen ellen is nyert. So nem tudta megakadályozni, hogy Nakamura 33. születésnapján győzelmet arasson

 A Speed Chess Championship első elődöntője:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2900) Wesley So (amerikai, 2816) 13,5 – 12,5 (5 – 4, 3,5 – 4,5, 5 – 4)

Küzdelmük két döntetlennel kezdődött meg, Wesley So kettős győzelemmel folytatta. Hikaru Nakamira két világossal elért nyeréssel ledolgozta hátrányát. Mindkét ütközetben a spanyol megnyitásban volt eredményes, a nyolcadik partit sötéttel nyerte meg. So az utolsó partiban komoly esélyt szalasztott el, hogy döntetlenre mentse párharcuk első szakaszát.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Wesley S   1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura   döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   döntetlen

Gyorsult a tempó, So két nyerést is  a spanyol megnyitásban ért el, Nakamura világossal könnyű nyerést szalasztott el. A kihagyás nem törte meg a címvédőt, szépített, majd három döntetlennel folytatták. So gyors győzelemmel kétpontos előnyt szerzett, de az utolsó 3 perces összecsapásuk Nakamura sikerét hozta, az összetett pontversenyben 8,5-8,5-re álltak.

 

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Wesley So – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Wesley So   0 - 1

Wesley So – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura   döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So   döntetlen

Wesley So – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Wesley So  1 - 0

A Bullet Chess kilenc játszmájában Wesley So hibázott többet, Hikaru Nakamura hárompontos előnnyel is vezetett hat parti után, Különösen fájó volt So számára a negyedik játszma elvesztése, a remit ígérő bástyavégjátékban a 106. lépésben húzott vesztőt. So szépített, Nakamura a hetedik játszma megnyerésével bebiztosította végső győzelmét, So későn hajrázott.

 

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura   döntetlen

Hikaru Nakamura – Wesley So   1 - 0

Wesley So – Hikaru Nakamura   0 – 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   0 – 1

Wesley So – Hikaru Nakamura   0 – 1

Hikaru Nakamura – Wesley So   0 – 1

Wesley So - Hikaru Nakamura  1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport Richárd címvédőként győzött Danzhouban, az online rapid versenyen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Danzhouban Rapport Richárd nagyszerű elsőségével fejeződött be a tizenegyedszer megrendezett szuperverseny. A címvédőként játszó nagymesterünk veretlenül végzett az élen a 8 résztvevős, kétfordulós online rapid viadalon.

Danzhouban a hagyományos viadal történetében harmadszor köszönthettek nem kínai győztest, az orosz Jan Nepomnjacsij 2016-os sikere után Rapport Richárd címvédőként veretlenül végzett az élen a koronavírus-járvány miatt online rapid viadalon.

A 24 esztendős nagymesterünk a kiegyensúlyozott mezőnyben, elsősorban a kínai sakkozókkal vívott csatákban remek stratégiával játszott. Rapport a tornát  a kétszeres olimpiai bajnok, világbajnokjelölt Ding Liren elleni sikerével alapozta meg, az első fordulóban a bonyodalmakban a világranglista harmadik sakkozó hibázott nagyot. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónussszal is gazdálkodhattak a nagymesterek.  

A 11. Danzhou szuperverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Rapport Richárd (HUN, 2727)

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

1  1 

½  ½

½  1 

9

2

 Ding Liren (CHN, 2836)

0  ½ 

1  ½ 

1  ½

1 0 

½  1

1  ½

½  ½

3

 Alekszandr Griscsuk (RUS, 2784)

½  ½ 

0  ½ 

1  ½ 

1 ½ 

½ ½ 

½  ½

½ ½ 

4

 Anish Giri (NED, 2731)

½  ½ 

0 ½ 

0  ½ 

0  ½

½  ½ 

1  1 

1  1 

5

Wei Yi (CHN, 2752)

½  ½ 

0  1 

0 ½ 

1  ½ 

½ 0 

½  ½

½  ½ 

6

 Yu Yangyi (CHN, 2738)

0 0 

½  0 

½  ½ 

½  ½ 

½  1 

1  0 

½  ½ 

6

7

 Wang Hao (CHN, 2750)

½ ½ 

0 ½

½  ½ 

0 0 

½ ½ 

0  1 

1  0 

8

 Veszelin Topalov (BUL, 2707)

½  0 

½  ½ 

½  ½ 

0 0 

½ ½ 

½ ½ 

0 1 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Negyven éve a Máltai Sakkolimpián az utolsó forduló döntötte el az aranyérmek sorsát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Negyven esztendeje, december 6-án játszottuk a máltai Mediterrán Kongresszusi Központ nagytermében a sakkolimpia utolsó fordulóját. A magyar és szovjet női és férfi  válogatottak hihetetlen versenyfutása jellemezte az olimpiát. A zárónapon dőlt csak el az aranyérmek sorsa. Két arany vagy két ezüst? Egy arany és egy ezüst? Két perccel a játékidő vége előtt a két aranyérem látszott biztosnak, aztán egy-egy hiba, s az aranyak ezüstökké váltak. Portisch Lajos vezetésével férfi csapatunk a szovjet válogatottal holtversenyben az élen végzett, de a Bucholz-pontszámítás Karpovéknak kedvezett. Női együttesünk félpontos hátránnyal végzett a második helyen. Mindkét válogattunk megőrizte veretlenségét, férfi csapatunk 11 fordulón keresztül egyedül vezette a mezőnyt, női együttesünk 8 fordulón át állt az élen. December 7-én, a záróünnepségen hatalmas tapssal, lelkesen ünnepelték a világ sakkozói az ezüstérmes magyar válogatottakat.

Nem kis meglepetést okozott, amikor a FIDE elfogadta Málta jelentkezését a IX. női és a XXIV. Férfi sakkolimpia megrendezésére, hiszen korábban a szigetország nem szervezett hasonló méretű sportversenyt. Szerencsére időben kiderült, hogy a szervezők által biztosított szálláshelyek 10-30 kilométerre vannak Valettától (ránk naponta közel 60 kilométeres utazás várt volna). Az akkori Sporthivatal, az OTSH támogatta a jogos kérést, hogy  a minél jobb szereplés érdekében Valettában lakhassunk. A versenyzők és a szakmai stáb egy része a Phoenicia Hotelbe költözött be, a kísérők másik része a jóval szerényebb Cumberland szállodában lakott, amely azonban pár perce volt a versenyteremtől, esténként még függőelemzésre is kitűnően használható volt. (Természetesen a szovjet csapatok sem bízták a véletlenre a szereplésüket, a mi szállodánktól öt percree laktak.) A szervezésben óriási segítséget nyújtott a hivatalos kiküldetésben Máltán dolgozó Vereczkey Béla, aki fáradtságot nem kímélve segített a legapróbb ügyek megoldásában is. A jól sikerült edzőtáborok után válogatottjaink remek hangulatban voltak, Portisch Lajos, Ribli Zoltán, Sax Gyula, Csom István, Faragó Iván és Pintér József összeállítású férfi, a Verőci Zsuzsa, Ivánka Mária, Porubszky Mária és Csonkics Tünde alkotta női válogatott is az éremszerzés reális esélyével várhatta a rajtot. Mindkét csapatunkat a második helyre rangsorolták.

November 19-én a miniszterelnöki palota előtti Castille téren gyülekeztek a női és férfi sakkolimpia csapatai, a város mintegy egy kilométer hosszú főutcáján, a Republic Streeten át a lelkes máltaiak sorfala között a Mediterrán Kongresszusi Központba, az olimpia színhelyére vonultunk. Az első sorban a magyar válogatottak, a két évvel korábbi Buenos Aires-i sakkolimpia arany – és ezüstérmes csapatai, majd ABC-sorrendben a többi ország együttesei. Másnap megkezdődött a 14 fordulós viadal, amelynek főesélyesei a szovjet válogatottak voltak. A lebonyolítás igen megterhelő tempójú volt, a fordulók 15 órakor kezdődtek, az ötórás játékidő elteltével be nem fejezett partikat 22-24 óra között folytatták, szükség szerint másnap délelőtt még újabb két órát is játszották volna. 12 óráig kellett leadni az aznapi csapatösszeállításokat, korántsem volt egyszerű a készülés, hiszen ellenfelünk csapatát csak az utolsó pillanatban ismertük meg.

A szovjet férfi válogatott már a rajtnál lépéshátrányba került, másfél pontot elhullajtottak Venezuela ellen, holott az alapcsapattal ültek sakkasztalhoz. Ez bizonytalanná tette a rutinos nagymestereiket is. Nálunk a kapitány, Bilek István nemzetközi nagymester, a kilencszeres olimpikon a korábbi hagyományokat folytatta, mindkét újonc, Faragó és Pintér is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. A szovjeteknél a 17 éves Garri Kaszparov  a második játéknapon szállt be a „ringbe”. Elkezdődött a versenyfutás, az ötödik fordulóban egy döntetlen erejéig megbotlott a szovjet együttes, legjobbjuk, Kaszparov szenvedett vereséget. A kalandos parti nem kis viharokat kavart. Időzavarban Georgijevnek gyorsabban járt a keze, mint az esze, s váratlanul a kritikus állásban a tervezett második lépést húzta meg. Lett is nagy kalamajka, a bíró végül úgy ítélte meg, hogy egyértelműen „ujjhiba” történt, s engedélyezte, hogy a bolgár visszaüsse a futót a bástyavesztés helyett. Kaszparov sportszerűen belenyugodott a döntésbe, a szovjet vezetés azonban még sokáig háborgott. A hetedik fordulóban  Portischék másfél pontos előnnyel kezdhették a szovjetek elleni rangadót, a tervezett 2-2 megszületett, de Sax kecsegtető állásban nyerőesélyes folytatást hagyott ki Tal ellen.

Kezdődhetett a második félidő, egyre elkeseredettebb küzdelem folyt, a kilencedik forduló után válogatottunk előnye két és fél pontra nőtt, a szovjetek csak 2-2-öt játszottak a csehekkel. A tizedik játéknapon a mieink botlottak, a hollandok elleni szerény 2-2 megadta az esélyt Karpovéknak a felzárkózásra, a 11. fordulót befejezve a szovjetek befogtak minket. A sakk mellett a matematika is előtérbe került, az első számítások alapján még fölényes Bucholzunk volt. Jöttek a balszerencsés párosítások, korábbi ellenfeleink egymás ellen is játszottak, így a Bucholzunk alig javult.

Az utolsó forduló előtt óriási volt a találgatás a párosítást illetően. Fortuna istenasszonya nem fogadta férfi válogatottunkat kegyeibe, az erősebb Izlandot jelölte ellenfélül, míg a szovjeteknek a papíron gyengébb dánokat. Mindenki tudta, hogy csak 4-0, vagy legrosszabb esetben egy 3,5-0,5-ös győzelem adhat esélyt az aranyéremre. És eljött a sorsdöntő csaták napja. A női és férfi élcsapatok viszonylag közel játszottak egymáshoz, de arra azért ritkán adódott lehetőség, hogy átbandukoljak megnézni a partikat, lefoglalt bennünket a magunk csatája. A bíróknak nem volt könnyű dolguk, hogy rendet tartsanak a magyar és a szovjet csapatok meccsei körül, mindenki arra volt kíváncsi, hogy miként alakul a drámai versenyfutás.

Biztatónak tűnt, hogy nagyon mérgesen szaladgált a „nagyfőnök”, a Szovjet Központi Sakk-klub rettegett igazgatója, Viktor Baturinszki.. Kegyetlenül leszidta Kaszparovot, hogy a tiltás ellenére remire adta a partiját. A dán sakkozó kínálta a békekötést, de a szovjet kapitány határozottan továbbjátszásra szólította fel Garrit. Neki azonban nem tetszett az állás, s hosszas gondolkodásba kezdett, majd amikor csak 2 perc gondolkodási ideje  maradt, elfogadta a remiajánlatot, ebből lett a balhé. Kaszparovot ezután beosztották Bucholz-számításra, az ifjú titán fel s alá rohangált a teremben. Remekül tartotta magát Jakobsen is az éltáblán Karpov ellen, míg nálunk minden tökéletesnek tűnt. Portisch Lajos professzori módon oktatta Olafssont, Ribli Zoltán simán verte Arnasont, Pintér már a megnyitásban kétvállra fektette ellenfelét. Sax Gyula is biztatóan állt, de hatalmas időzavarban királya örökös sakkba került. Két perccel a játékidő letelte előtt még a mienk volt az aranyérem. A szovjetek is 3,5-0,5-re nyertek, és döbbenettel nézhettük, hogy riválisunk korábbi ellenfelei jól szerepeltek, a mieink pedig gyengébben. Görögország-Skócia 3,5-0,5? A skótok legjobbja már az utolsó forduló előtt hazautazott, talán ezen múlott az aranyérem! A papíron már feketén-fehéren állt, a szovjetek Bucholza 449,5, míg a mienk 448 pont. A szovjetek visszahódították a győztesnek járó Hamilton-Russel aranyserleget.

Kiemelkedően szerepelt a két együttes első táblása, Portisch Lajos és Anatolij Karpov. Mindketten veretlenek maradtak, Portisch 13 partiból 9,5, Karpov 12-ből 9 pontot szerzett. Meglepetésre Lev Polugajevszkij játszmát sem tudott nyerni, katasztrofális 3 pontja 7 játszmából, ezzel szemben Ribli Zoltán 13-ból 8,5 pontot gyűjtött. A harmadik táblán is mi voltunk a jobbak, Sax Gyula 12-ből 7,5, az exvilágbajnok Mihail Tal 6-ból 3,5 pont. Csom István remekelt, veretlenül 9-ből 7 pontot ért el, a legjobb negyedik táblás különdíját is elnyerte. A szovjet csapat legidősebb játékosa, Jefim Geller éppen a döntő pillanatokban hozta magát, 9-ből 6,5 pontot szerzett. Kevesebb szerephez jutottak a magyar tartalékok, a szovjeteknél kulcsemberekké váltak. Faragó Iván négyszer játszott és 2 pontja kevés volt az üdvösséghez, Jurij Balasov tízszer játszott és 7,5 pontot gyűjtött. Kiemelkedő eredményt ért el Pintér József, a magyar válogatott másik újonca 5-ből 4,5 ponttal. Negyven év távlatából is úgy érzem, hogy többször kellett volna őt bizalmat kapnia. A szovjet csapat hatodik embere, Garri Kaszparov a legjobb egyéni eredményt érte el 12-ből 9,5 ponttal, de neki is voltak megingásai. 

Fordulónként az eredmények:

Skócia – Magyarország  0 - 4 (Portisch, Csom, Faragó  és Pintér nyert)

SzovjetunióVenezuela 2,5 – 1,5 (Karpov 1, Polugajevszkij, Tal és Geller remizett)

MagyarországNorvégia  3,5 – 0,5 (Portisch 1, Ribli remi, Sax 1, Csom 1)

 Görögország – Szovjetunió 0,5 – 3,5 (Polugajevszkij remi, Geller 1, Balasov 1, Kaszparov 1)

SvédországMagyarország 1 – 3 (Portisch remi, Ribli 1, Sax remi, Csom 1)

 SzovjetunióAusztria  3,5 – 0,5 (Polugajevszkij remi, Tal 1, Balasov 1, Kaszparov 1)

MagyarországIzrael 2,5 – 1,5 (Ribli remi, Sax 0, Faragó 1, Pintér 1)

 Jugoszlávia Szovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Geller remi, Balasov remi Kaszparov 1)

Magyarország – Anglia 2,5 – 1,5 (Portisch 1, Ribli 1, Sax remi, Faragó 0)

Hollandia – Szovjetunió 1 – 3 (Karpov remi, Geller remi, Balasov 1, Kaszparov 1)

Szovjetunió – Magyarország 2 – 2 (Karpov – Portisch, Ribli-Polugajevszkij, Tal – Sax és Csom – Kaszparov remi)

Magyarország – Jugoszlávia 2 – 2 (Portisch, Ribli, Sax és Csom remi)

Anglia Szovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Polugajevszkij remi, Balasov remi, Kaszparov 1)

MagyarországFinnország 3,5 – 0,5 (Portisch 1, Ribli remi, Sax 1, Csom 1)       Szovjetunió – Csehszlovákia 2 – 2 (Karpov 1, Polugajevszkij 0,Tal remi, Geller remi) 

Hollandia – Magyarország 2 – 2 (Portisch remi, Ribli remi, Sax 1, Faragó 0)

Izland Szovjetunió 0,5 – 3,5 (Karpov 1, Geller 1, Balasov remi, Kaszparov 1)

 Magyarország – Csehszlovákia 2 – 2 (Portisch, Ribli, Sax és Csom remi)

 SzovjetunióEgyesült Államok 2,5 – 1,5 (Karpov 1, Tal 1, Balasov remi, Kaszparov 1)

RomániaMagyarország 1 – 3 (Portisch remi, Ribli remi, Sax 1, Pintér 1)

SzovjetunióArgentína 3,5 – 0,5 (Karpov 1, Geller remi, Balasov 1, Kaszparov 1)

MagyarországBulgária 2,5 – 1,5 (Portisch 1, Ribli remi,  Sax remi, Csom remi)

RomániaSzovjetunió 1,5 – 2,5 (Karpov remi, Geller 1, Balasov remi, Kaszparov remi)

IzlandMagyarország 0,5 – 3,5 (Portisch 1, Ribli 1, Sax remi, Pintér 1)       

SzovjetunióDánia 3,5 – 0,5 (Karpov 1, Geller 1, Balasov 1, Kaszparov remi)

Előrehaladási táblázat

Magyarország

 4

7,5

10,5

13

16

18,5

20,5

22,5

26

28

30

33

35,5

39

Szovjetunió

2,5

 6

9,5

12

14

17

19

21,5

23,5

27

29,5

33

35,5

39

A férfi olimpia végeredménye:

1.Szovjetunió  (Anatolij Karpov 9/12, Lev Polugajevszkij 3/7, Mihail Tal 3,5/6, Jefim Geller 6,5/9, Jurij Balasov 7,5/10, Garri Kaszparov 9,5/12) 39 pont

2. Magyarország  (Portisch Lajos 9,5/13, Ribli Zoltán 8,5/13, Sax Gyula 7,5/12, Csom István 7/9, Faragó Iván 2/4, Pintér József 4,5/5) 39

3. Jugoszlávia  (Ljubojevic 7,5/13, Ivkov 5,5/8, Parman 4,5/8, Kurajica 3,5/7, Marjanovic 7,5/12, Nikolic 6,5/8) 35

4. Egyesült Államok 34

5. Csehszlovákia 33

6. Anglia 32,5

(82 csapat)

A női sakkolimpia előtt e sorok írója is azt jósolta, hogy a szovjet csapatnak előre oda lehet adni az aranyérmet, ha együtt tudunk maradni a szovjet lányokkal, biztosan leszünk másodikak… Remekül kezdtünk, a Bulgáriától 2-1-es vereséget szenvedett szovjet csapat egyre bizonytalanabbá vált. Nekünk pedig nőtt az önbizalmunk, itt-ott a szerencse is támogatott minket, a harmadik fordulótól a tizedikig vezettünk, majd a 12. játéknap után ismét félpontos előnyünk volt. Ozsváth András, a Magyar Sakkélet főszerkesztője a Magyar Rádiót is tudósította Máltáról, s volt lehetőségünk ugratni őt, hogy nem ítélte meg jól függőjátszmáink várható végeredményét. Osi örömmel elviselte a „bakijait”, a nagy riválist azonban érthetően bosszantotta, hogy nem tudtak „meglógni” tőlünk. Először állt tiszta grúz nagyságokból az olimpiai válogatottjuk, világbajnok, exvilágbajnok és világbajnok-jelöltek játszottak. A feszült pillanatokban azonban az ő kezük is megremegett.

Balszerencsésen alakult a hajrában a párosításunk, az utolsó fordulóra félpontos hátránnyal ültünk asztalhoz, de reális reményekkel az aranyérem megszerzésére. Pár perccel a befejezés előtt úgy látszott, hogy sikerül az óriási bravúr és elsők leszünk, de aztán minden rosszra fordult. Porubszky Mari elvitte huszárját c5-ről, a szovjet Nana Alekszandrija a „halál torkából” szabadult. Megmaradt a félpontos különbség, és kicsordultak az egyik oldalon az öröm, míg nálunk az elkeseredés könnycseppjei.

Összehasonlítva az első helyért nagy csatát vívott két csapat játékosainak teljesítményét, örömmel állapíthatom meg, hogy kitűnően helyt álltunk. A világbajnoknő Maja Csiburdanidze döntő érdemeket szerzett a nehezen kivívott első hely megszerzésében, 13-ból 11,5 ponttal az abszolút legjobb eredményt érte el. Veretlenül, 13-ból 10 ponttal méltó partnere voltam a világelsőnek, Csiburdanidze mögött a második lettem a táblán. Külön öröm is ért, hogy az izraeli Glaz elleni partim elnyerte a legjobb játszmáért kitűzött különdíjat. Az exvilágbajnoknő Nona Gaprindasvili 12-ből 9,5 pontja százalékban megelőzte Ivánka 14-ből 11 pontját, Mari is ezüstérmet kapott a tábláján. A szovjet csapat leggyengébb embere Nana Alekszandrija volt, háromszor is kapitulációra kényszerült, 8-ból 4 pontja könnyen végzetes lehetett volna a társak számára. Porubszky Mária 11-ből 8 pontja felülmúlta a várakozást, ő is különdíjat kapott. A szovjet csapat másik nyerőembere Nana Joszeliani volt, újoncként 9-ből 7,5 pontot gyűjtött, a legjobb volt a tartalékok között. Csonkics Tünde kevesebb szerephez jutott, 4-ből 3 pontja megfelelő, de krónikus időzavarai elég sok idegességet okoztak mind a csapattársaknak, mind a vezetésnek. Csapatunk egészen fantasztikus, 76 százalékos eredményt ért el, ez elegendő minden verseny megnyeréséhez, de ezúttal be kellett érnünk az ezüstéremmel.

Fordulónként az eredmények: 

Magyarország  - Kolumbia 2,5 – 0,5 (Verőci 1, Ivánka remi, Porubszky 1)

FinnországSzovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Alekszandrija nyert)

SvájcMagyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Porubszky nyert)

SzovjetunióIndia 3 – 0 (Csiburdanidze, Alekszandrija és Joszeliani nyert)

MagyarországEgyesült Államok 2,5 – 0,5 (Ivánka remi, Porubszky 1, Csonkics 1)

BulgáriaSzovjetunió 2 – 1 (Gaprindasvili remi, Alekszandrija 0, Joszeliani remi)

MagyarországBulgária 3 – 0 (Verőci, Ivánka és Porubszky nyert)

Szovjetunió – NSZK 2 – 1 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 0, Joszeliani 1)

Szovjetunió – Magyarország 1,5 – 1,5 (Csiburdanidze-Verőci remi, Ivánka-Alekszandrija 1 – 0, Joszeliani - Porubszky 1 – 0)

Románia – Magyarország 1,5 – 1,5 (Verőci remi, Ivánka 1, Csonkics 0)

SpanyolországSzovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani nyert)

 Magyarország – NSZK 2,5 – 0,5 (Verőci remi, Ivánka 1, Porubszky 1)

 Szovjetunió – Románia 2,5 – 0,5 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 1, Alekszandrija remi)

Magyarország – Lengyelország 1,5 – 1,5 (Verőci, Ivánka, Porubszky mind remi)

Izrael – Szovjetunió 1 – 2 (Csiburdanidze remi, Gaprindasvili 1, Joszeliani remi)

Spanyolország – Magyarország 1 – 2 (Verőci remi, Ivánka remi, Porubszky 1)

Lengyelország – Szovjetunió 1 –2 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili 1, Alekszandrija 0)

Hollandia – Magyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Csonkics nyert)

Szovjetunió – Anglia 3 – 0 (Csiburdanidze, Gaprindasvili, Joszeliani nyert)

Magyarország – Izrael 2 – 1 (Verőci 1, Ivánka 1, Porubszky 0)

Ausztrália – Szovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani nyert)

Franciaország – Magyarország 0 – 3 (Verőci, Ivánka és Csonkics nyert)

Szovjetunió – Kína 1,5 – 1,5 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Joszeliani remizett)

Jugoszlávia – Magyarország 1 – 2 (Verőci remi, Ivánka remi, Porubszky 1)

Egyesült Államok – Szovjetunió 0 – 3 (Csiburdanidze, Gaprindasvili és Alekszandrija nyert)

Magyarország – Kína 2 – 1 (Verőci 1, Ivánka remi, Porubszky remi)

Szovjetunió – Jugoszlávia 2 –1 (Csiburdanidze 1, Gaprindasvili remi, Alekszandrija remi)

    

Előrehaladási táblázat

Szovjetunió

3

 6

7

9

10,5

13,5

16

18

20

23

26

27,5

30,5

32,5

Magyarország

2,5

5,5

8

11

12,5

14

16,5

18

20

23

25

28

30

32

A női olimpia végeredménye:

1.Szovjetunió (Maja Csiburdanidze 11,5/13, Nona Gaprindasvili 9,5/12, Nana Alekszandrija 4/8, Nana Joszeliani 7,5/9) 32,5 pont

2. Magyarország (Verőci Zsuzsa 10/13, Ivánka Mária 11/14, Porubszky Mária 8/11, Csonkics Tünde 3/4) 32

3. Lengyelország (Erenska 9/13, Szmacinska 3/7, Wiese 6,5/11, Brustman 8/11) 26,5

4. Románia 26

5. Német Szövetségi Köztársaság 24

6. Kína 24

(42 csapat)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Speed Chess Championship elődöntőjében Carlsen-Vachier-Lagrave és Nakamura-So párharcok lesznek 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Speed Chess Championship viadalon két negyeddöntőt játszottak le. A világbajnok Magnus Carlsen az orosz Vladiszlav Artyemijevet 13,5 – 9,5-re győzte le. A párharc 5-5 perces nyolc partijában a norvég világelső kétpontos vezetést szerzett. A gyorsabb tempóban, a 3-3 perces játszmák után összesítésben már 5 pont volt az előnye, Artyemijev a bullet chess partikban aratott részsikert.  Az amerikai Hikaru Nakamura kiütéses győzelmet aratott, 21,5 – 5,5-re nyert a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev ellen. Az 5-5 perces villámpartikban 8-0-s sikert ért el. December 11-én az első elődöntőben amerikai rangadó lesz, Hikaru Nakamura és Wesley So mérkőzik meg, december 12-én Magnus Carlsen és a francia Maxime Vachier-Lagrave küzdelmére kerül sor. A két párharc győztese december 13-án játssza a döntőt.

A Speed Chess Championship párharcait három különböző kontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak a nagymesterek.

Magnus Carlsen és Vladiszlav Artyemijev korábban klasszikus partiban a januári Tata Steel Chess szuperversenyen megosztoztak a ponton, két villámjátszmában a norvég világelső volt eredményes, egyszer remiztek. A Magnus Carlsen Tour Chessable viadalán két összecsapásul döntetlennel fejeződött be.

Magnus Carlsen (norvég, 2886) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2783) 13,5 – 9,5 (5 – 3, 5 – 2, 3,5 – 4,5)

A 22 éves Vladiszlav Artyemijev győzelemmel kezdte a meccset, 75 lépés után a világbajnok feladta a reménytelen küzdelmet. Magnus Carlsen azonnal visszavágott, majd döntetlennel folytatták. Újabb ütésváltás következett, a küzdő felek világossal voltak eredményesek, remiztek a hatodik játszmában.

Carlsen két gyors győzelemmel zárta az 5-5 perces játszmákat, az orosz sakkozó sorsdöntő hibákat vétett. Különösen gyengén játszott a nyolcadik partiban, világossal 26 lépésben vesztett.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen 0 - 1

Gyorsult a tempó, négy összecsapás után Magnus Carlsen előnye változatlanul 2 pont volt. Megnyerte az ötödik játszmát, majd vesztésre ítélt pozícióját is, végül 5 pontos előnnyel várhatta a bullet chess partikat.  

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen   0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev   1 - 0

Magnus Carlsen a nagy kapkodásokban 8 évvel fiatalabb ellenfelével szemben minimális vereséget szenvedett az 1-1 perces partikban.

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev    döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen    döntetlen

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev   1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen   1 - 0

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev    0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Magnus Carlsen     0 - 1

Magnus Carlsen – Vladiszlav Artyemijev      döntetlen

A címvédőként játszó, a FIDE blitz világranglistáját vezető Hikaru Nakamura erődemonstrációt tartott, Vlagyimit Fedoszejevet 21,5 – 5,5.re győzte le. Jóval gyorsabb volt ellenfelénél, esélyeit tökéletesen használta ki. Nakamira kellemetlen emléket őrzött Fedoszejevvel szemben, 2017-ben a kieséses rendszerVilágkupán a legjobb 32 között 1,5-0,5-re kikapott a fehérorosz sakkozótól. Egy-egy rapid és villámpartijukban remiztek

Nakamura az első ütközetben mattolta a sötét királyt, érvényesítette minőségelőnyét a másodikban. Némi bizonytalankodás már harmadol nyerését könyvelte el. Az olasz megnyitású csata is a javára dőlt el. Fedoszejev nem tudott megállni a lejtőn, Nakamura gyakorlatilag 8 pontos előnyével megnyerte a meccset.   

Hikaru Nakamura (amerikai, 2900) – Vlagyimir Fedoszejev (fehérorosz, 2756) 21,5 5,5 (8 – 0, 6 – 3, 7,5 – 2,5)

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev  1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev  1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura   0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev   1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura     0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura       0 - 1

A 3 – 3 perces játszmák eredményei:

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura      döntetlen

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura      döntetlen

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     0 - 1

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura     1 - 0

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev     1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura      0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev      1 - 0

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura      0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev       döntetlen

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura       0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev       0 - 1

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura        0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev        1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev – Hikaru Nakamura        0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev        1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev Hikaru Nakamura       1 - 0        0 - 1

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Fedoszejev

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com       

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave a Speed Chess negyeddöntőjében legyőzte Aronjant

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Negyedszer rendezik meg a Speed Chess Championship online viadalt. A 16 résztvevős főversenyen nyolcan meghívás alapján kezdték meg a csatározást, nyolcan kiharcolták a részvételi jogot. A kieséses rendszerű tornán a sakkvilág sztárjai három időkontrollal is megmérkőznek, az 5-5, a 3-3 és 1-1 perces csatákban lépésenként még 1-1 másodpercet is kapnak a nagymesterek. A nyolcaddöntőben a címvédő amerikai  Hikaru Nakamura, a világbajnok Magnus Carlsen, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az amerikai Wesley So magabiztos győzelmet ért el. Az örmény Levon Aronjan, az orosz Vladiszlav Artyemijev, a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev sikere kisebb meglepetés, a lengyel Jan-Krzysztof Duda az amerikai Fabiano Caruanát búcsúztatta. Elsőként Wesley So jutott az elődöntőbe, Dudát 16-10-re győzte le. Maxime Vachier-Lagrave is sikerrel vette a második akadályt, Levon Aronjan ellen 14,5-12,5-re nyert. Csütörtökön 14 órától Magnus Carlsen és Vladiszlav Artyemijev, 18 órától Hikaru Nakamura és Vlagyimir Fedoszejev mérkőzésekre kerül sor.

 

A Champions Chess Tour első versenye, a Skilling Open online rapid viadal után folytatódnak a Speed Chess Championship negyeddöntőjének küzdelmei. Wesley So jutott elsőként az elődöntőbe, Jan-Krzysztof Duda elleni párharcát korábban 16-10-re nyerte meg. Hét 5-5 perces partit játszottak, Duda 4-3-as vezetéssel várhatta a 3-3 perces csatákat. Egy óra alatt kilencszer mérkőztek meg, So ötös nyerősorozatának is köszönhetően 8-1-re nyerte ezt a szalaszt. Duda az 1-1 perces játszmákban 5-4-es részsikert ért el. So az elődöntőben honfitársa, Hikaru Nakamura és a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev találkozó győztesével mérkőzik meg.

Wesley So (amerikai, 2816) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2799) 16 – 10 (3 – 4, 8 – 1,  4 – 5)

Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan 2009-ben, a francia-örmény válogatott mérkőzésen küzdött meg először, 38 klasszikus játszmában viaskodtak, 29 döntetlen mellett MVL 5-4-re vezet. Rapid és villámpartit már ötvenet játszottak, a francia nagymester jelentős előnyt szerzett, 20-9-re vezetett mai párharcuk előtt.

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2822) – Levon Aronjan (örmény, 2739) 14,5 – 12,5 (4,5 – 3,5, 4,5 – 5,5, 5,5 – 3,5)

Az első játszma viharos csatában lett döntetlen, Maxime Vachier-Lagrave előnyös állásban bástyát nézett el, tipikusan az onlini sakk hibája. Levon Aronjan  az „ajándékot” nem fogadta el, nagy nehézségek árán remizte ki a partit.

 

A kölcsönös bakik MVL-t viselték meg kevésbé. Nyeréssel folytatta, időelőnyével jól gazdálkodott. Aronjan valamennyi játszmában jelentős időhátrányba került, ennek is köszönhetően a harmadik játszmában nyerések sorozatát hagyta ki. A negyedik ütközetben mattolhatta volna ellenfelét.

Aronjannak nagyon kapkodnia kellett az ötödik játszmában is, a hatodik összecsapásban megtört a jég, a háromszoros olimpiai bajnok kiegyenlített, Döntetlennel zárult a meccs első fejezete.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan   döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

 

Egy órán keresztül viaskodtak a gyorsabb tempó mellett. Két döntetlennel indítottak, MVL gyorsasága érvényesült a harmadik partiban. Aronjan már a nyitásban durva hibát vétett, majd másodszor is kikapott. MVL hárompontos előnyre tett szert, de Aronjan nem adta meg magát. Három világos játszmában is eredményes  volt, kiegyenlített.

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan    döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan    döntetle

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

A párharc 9-9-re állt, következtek az 1 perces partik. Fél óra alatt 9 játszmára volt idő. Maxime Vachier-Lagrave négy összecsapás után már 3 ponttal vezetett, előnyét ezúttal nem tékozolta el. Vachier-Lagrave 14,5 – 12,5-ös győzelemmel jutott az elődöntőbe, ahol a világbajnok Magnus Carlsen és az  orosz Vladiszlav Artyemijev párharc győztesével mérkőzik meg.

Az 1 – 1 perces játszmák eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  0 - 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan    döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan   1 - 0

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave    0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan     0 - 1

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

So a Skilling Open online rapid viadal győztese, Carlsen a 30. születésnapján szenvedett vereséget

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai Wesley So a Skilling Open online rapid viadal győztese. A torna döntőjének második játéknapján a rájátszásban nyerte meg a világbajnok Magnus Carlsen elleni párharcot, 3,5 - 2,5-re győzte le a norvég világelsőt. A finálé első meccsén csak a világossal játszók voltak eredményesek, Carlsen sötéttel győzött az első partiban. A világbajnok előnyét azonban nem tudta megőrizni, So sötéttel vágott vissza, a döntőben harmadszor egyenlített ki. Kölcsönös hibák után megosztoztak a ponton a harmadik ütközetben, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában. Az első hely sorsát villámpartik döntötték el, játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. Wesley So fölényes állását nagy kalandok után megnyerte, Magnus Carlsen világossal játszva nem tudott egyenlíteni, 30. születésnapján szenvedett vereséget. So a torna 100 ezer dolláros díjalapjából 30 ezret nyert, Carlsen 15 ezret. A Champions Chess Tour 1,5 millió dollárral díjazott tíz versenyből álló sorozatának első tornája nagyon sikeres volt, várjuk a folytatást.

A Fülöp-szigeteki születésű, 2016-ban a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott legjobb pontszerzője, 2019-ben a Fischer Random Chess világbajnoka, a 27 esztendős Wesley So a Skilling Open online rapid viadal győztese. Egy hónapja másodszor szerzett amerikai bajnoki címet, a koronavírus-járvány miatt rapid versenyként megrendezett tornán. A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első viadalán a fináléban a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

November 22-én 16 résztvevővel kezdődött meg a Skiiling Open kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Wesley So egy vereséggel, kiegyensúlyozott teljesítménnyel harmadikként vette az első akadályt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

űA negyeddöntőben Magnus Carlsen a holland Anish Girit győzte le, Wesley So hátrányból fordítva az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe. Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben kevésbé meggyőző játékkal nyert, az amerikai rangadón So magabiztosan győzte le Hikaru Nakamurát.

A döntő első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A sakkvilág november 30-án Magnus Carlsent 30. születésnapján köszöntötte, Wesley So első nyilatkozatában bocsánatot kért a világbajnoktól, hogy elrontotta a születésnapi ünneplést.

A második párharcuk első partijában megtört a jég, Magnus Carlsen sötéttel nyert és szerzett vezetést. A Caro-Kann védelmű játszmában kisebb taktikai ütésváltás után So a vezércserével hibázott, a norvég világbajnok minőségáldozattal került előnybe, azt fokozva győzött.

Sokan gondolhatták, hogy So-t megtöri a vereség, de nem így történt. A második ütközetben a Semi-Tarrasch védelem került ismét terítékre, Carlsen a 13. lépésben tért el a döntő első játszmájában látott folytatástól. Nem vált be elképzelése, So megőrizte gyalogelőnyét és huszárpárja erősebbnek bizonyult Carlsen futópárjánál. A sötét király is akcióba lépett, sikerrel támogatta a szabadgyalog előretörését, So harmadszor is kiegyenlített.

A harmadik partiban Magnus Carlsen ismét a Caro-Kann védelemre szavazott, de a nyitásban nem villogott, Wesley So gyalogot nyert és biztatóan állt. A 18. lépéspár sorsdöntőnek bizonyult, az amerikai sakkozó nagyot hibázott Fb5-tel, a világbajnok nem vette észre a riposzt lehetőségét, Hf4 döntő előnyt adott volna. So a minőségért elegendő kompenzációt kapott, lépésismétléssel megszületett a finálé első döntetlene, majd villámgyorsan remiztek a negyedik játszmában, következett a rájátszás, a két villámparti. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

Magnus Carlsen hű maradt a Caro-Kann védelemhez, Wesley So a 3.e5-ös változathoz. A világbajnok rosszul tette, hogy időben nem sáncolt, a vezérszárnyon So gyalogjai egyre veszélyesebbé váltak. So a nyerőesélyes állásban elvesztette a fonalat, váratlanul ellenesélyt adott riválisának, ideje is vészesen fogyott. Úgy tűnt, hogy Carlsen megmenekül a vereségtől, amikor ő hibázott, a kényszerű bástyacsere után már nem tudta feltartóztatni So szabadgyalogját.

Wesley So a döntő kilencedik játszmájának megnyerésével először jutott vezetéshez, Magnus Carlsen a tizedik partiban nem tudott egyenlíteni. So elnézett egy kiskombinációt, Carlsen szabadgyalogjait azonban sikerrel blokkolta, nyerőesélyhez jutott, de sorozatos cserékkel egyszerűsített, a végállásban csak két király volt a táblán, így ért véget a Skilling Open!

Wesley So első helyét a 30 ezer dolláros első díj mellett az összetett pontversenyben 46 ponttal is jutalmazták, Magnus Carlsen 15 ezer dollárt kapott és 30 pontot.

A Skilling Open döntő második párharcának eredménye:

Wesley So (amerikai, 2741) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 3,5 – 2,5

Wesley So Magnus Carlsen  0 – 1 (Caro-Kann védelem, 47)

Magnus Carlsen – Wesley So 0 – 1 (Semi-Tarrasch védelem, 61)

Wesley So – Magnus Carlsen döntetlen (Caro-Kann védelem, 31)

Magnus Carlsen – Wesley So düntetlen (Spanyol megnyitás, 23Ö

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 44)

Magnus Carlsen – Wesley So döntetlen (Elfogadott vezércsel, 46)

A Skilling Open döntő első játékmapjának eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 - 2

Magnus Carlsen – Wesley So 1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 43)

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Olasz megnyitás, 93)

Magnus Carlsen – Wesley So 1 – 0 (Ragozin-védelem, 35)

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem 35)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24. com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Skilling Open döntőjének első párharca 2-2-vel ért véget, So kétszer is kiegyenlített Carlsen ellen 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Skilling Open online rapid viadal döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai olimpia bajnok Wesley So első párharcában a világos volt a nyerő szín. Négy győzelem is született, 2-2-vel ért véget a finálé első mérkőzése. Carlsen kezdett világossal, őrizte kis előnyét, So a végjátékban hibázott nagyot. Igazi thrillervolt a második összecsapásuk, az amerikai nagymester nyerést hagyott ki, mentőövet dobott a norvég világelsőnek. So elkerülte az örökös sakkot, a játszma az őrült kapkodásban is remit ígért, Carlsen azonban királyával matthálóba „menekült”, So 93 lépés után mosolyoghatott. A világbajnok gyorsan rendezte sorait, ismét vezetést szerzett, de So másodszor is kiegyenlített. Hétfőn játsszák le a második négyjátszmás páros mérkőzést, Carlsen szeretné győzelemmel ünnepelni 30. születésnapját! 2-2-nél villámpartikra kerülne sor, ha ezek sem döntenének, következne az Armageddon parti.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozata Skilling Open viadalának döntője, Magnus Carlsen és Wesley So első párharca izgalmas, fordulatokban gazdag küzdelmet hozott, mind a négy játszma döntéssel végződött.  Tavaly ők ketten vívták a FIDE első Fischer Random Chess világbajnokság döntőjét, nem kis meglepetésre Wesley So 13.5-2.5-re legyőzte Magnus Carlsent.

 

2017-ben Wesley So egypontos előnnyel nyerte meg Magnus Carlsen előtt a Tata Steel Chess tornát. Idén kettőjük holtversenyes elsőségével fejeződött be a Saint Louis rapid és villámverseny.  

Carlsen statisztikája igen kedvező So-val szemben, klasszikus partiban 19-szer mérték össze erejüket, a világbajnok 5-1-re vezet. Rapid és villámpartikban 68-szor viaskodtak, Carlsen 26 döntetlen melletti 35-7-es mérlege is a Skilling Open döntőjének egyértelmű esélyesévé tette. Az első játéknap játszmái nem igazolták jelentős fölényét.

 

A párharc nyitányán a Semi-Tarrasch védelemben csatáztak. Carlsen kezdeményezett, szabadgyalogja, haderejének aktivitása az amerikai nagymestert védekezésre kényszerítette, aki sokáig állta a sarat, a különböző színű futók miatt reálisak voltak a fél pont megszerzésének reményei.

 

A világbajnok 32.g5+ lépésével feladta  a leckét riválisának, aki hosszabb tűnődés után elszámolta magát. Mindkettőjük szabadgyalogja elérte az átváltozási mezőt, de a sakkadást Carlsen kezdte, fonalas nyeréshez vezetett vezérének és bástyájának hatásos együttműködése, összjátéka.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik is bekapcsolódott a játszmák figyelésébe, osztotta meg ötleteit a kommentáló párossal, az indiai Tania Sachdevvel és Lékó Péterrel. A thrillerré alakuló küzdelmet döbbenettel figyelték, mindkét király sorsáért aggódtak, a végén So-nak volt oka az örömre, Carlsen nem tudta leplezni csalódottságát, sokáig sikeresen menekülő királyával matthálóba lépett.

Addig azonban oly sok minden történt a csatájukban. Az olasz megnyitásban Carlsen követte Hikaru Nakamura sokszor megjátszott 9…a5-ös változatát, amely ellen világossal ő is megküzdött. A világbajnok óvatlanul kinyitotta az a vonalat, a bástyák cseréje után So fölénybe került. Az amerikai sakkozó még erősebb folytatást is választhatott volna, Carlsen rossz helyre lépett királyával. So könnyen nyerhetett volna, ehelyett mentőövet dobott ellenfelének.

 

Örökös sakkal a döntetlent vártuk, amikor az amerikai nagymester a küzdelem folytatása mellett döntött. Kevesebb ideje volt, a másodpercekkel viaskodott, ás az online sakkban a kapkodásban nehéz az egérrel a jó mezőre varázsolni a figurákat. Őrült kapkodás kezdődött, Carlsen királya sikerrel ellépett a látszatfenyegetések elől, So kétségbeesetten próbálkozott. Erőfeszítéseit végül Carlsen hathatós segítségével koronázta siker, a világbajnok királya aknamezőre lépett, matthálóba került. So a 93. lépést követően mosolyoghatott, Carlsen reakcióját a videós közvetítésnek köszönhetően jól láttuk.

 

A vereség nem törte meg Carlsent, gyorsan rendezte sorait. So vált bizonytalanná, többször is jobban játszhatott volna. A világbajnok is pontatlankodott, de királyának előretörése, a sötét állás gyengeségei ismét vezetéshez juttatták.

 

Az első játéknap befejező partijában So-nak sikerült meglepnie a norvég világelsőt a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában. Az érdekes középjátékban Carlsen nem találta meg a jó tervet 29…Ff5 lépése elhibázott volt, majd tisztet nézett el.

A Skilling Open döntő első játékmapjának eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 - 2

Magnus Carlsen – Wesley So 1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 43)

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Olasz megnyitás, 93)

Magnus Carlsen – Wesley So 1 – 0 (Ragozin-védelem, 35)

Wesley So – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem 35)

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog