Help Sales ÁSZF

Dubajban ma kezdődik Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij 14 játszmás világbajnoki döntője

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Óriási érdeklődés előzi meg a Dubajban ma kezdődő sakkvilágbajnoki döntőt, a címvédő norvég Magnus Carlsen és a kihívó, az orosz Jan Nepomnjacsij 14 játszmás páros mérkőzését. Carlsen 2013-ban Csennajban az indiai Viswanathan Anand elleni 6,5-3,5-ös győzelemmel hódította el a világbajnoki címet, majd egy évvel később Ananddal szemben Szocsiban sikerrel megvédte trónusát, 6,5-4,5-re nyert. Öt éve New Yorkban az orosz Szergej Karjakin támadását verte vissza, 6-6 után a rájátszásban győzött, összesítésben 9-7-tel 26. születésnapján ünnepelhette címvédését. Három esztendeje Londonban az amerikai Fabiano Caruana ellen 12 döntetlen után a rapid rájátszásban ismét diadalmaskodott, összesítésben 9-6-ra nyert. Jan Nepomnjacsij a Jekatyerinburgban megrendezett, a koronavírus-járvány miatt a félidőben megszakított, majd egy év után folytatódott 8 fős világbajnok-jelölti döntőn elért első helyével harcolta ki a kihívói jogot. Magyar idő szerint a játszmák 13 óra 30 perckor kezdődnek, Nepomnjacsij lesz a világos a mai első partiban.

A világbajnoki döntő mindig a sakkozás kiemelt eseménye volt, ötvenháromszor páros mérkőzésen, háromszor versenyen dőlt el a világbajnoki cím sorsa. A dubaji párharcban a világranglista első és negyedik helyezettjének csatáját láthatjuk.

A november 1-től érvényes világranglistát Magnus Carlsen 2855 ponttal vezeti, Jan Nepomnjacsij 2782 ponttal kezdi a finálét. Szeptemberben együtt játszottak a stavangeri Altibox Norway Chess viadalon, a világbajnok az első félidőben gyengélkedett, végül megnyerte a viadalt, míg Nepomnjacsij a finisben hibát hibára halmozott.  

A dubaji döntőig Carlsen és Nepomnjacsij csak tizenhárom klasszikus játszmában mérkőzött meg, Nepomnjacsij 8 döntetlen mellett 4-1-re vezet! 2002-ben a korcsoportos Európa-bajnokságon, majd egy év múlva a korcsoportos vb-n is Nepomnjacsij győzött. 2011-ben a Tata Steel Chess viadalon az orosz nagymester harmadszor nyert, 2017-ben a Grand Chess Tour londoni fináléjában is Nepomnjacsij volt eredményes. Magnus Carlsen egyetlen győzelmét 2019-ben Zágrábban aratta a GCT sorozat  első klasszikus tornáján. A rapid-és villámpartikban Carlsen dominált, 32 döntetlen mellett 22-10-re vezet.

A játéknapok: november 26, 27, 28, 30, december 1, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11. 12, 14.  Az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 8. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, 30-30 másodperc bónuszidő is a nagymesterek rendelkezésére áll.

Döntetlen, 7-7 esetén december 15-én rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók. Kétmillió euró a díjalap, a győztes a  hatvan százalékát kapja, amennyiben a párharc csak a rájátszásban fejeződne be, akkor 55-45 arányban osztoznak a díjalapon.

Magnus Carlsen fantasztikus pályafutása Wijk aan Zee-ben kezdődött

A sakkozás 16. világbajnoka 1990. november 30-án Tønsbergben született. Pályafutásának első nagy állomása  2004-ben a Wijk aan Zee-i Corus sakkfesztivál „C” nagymesterversenye volt. A záróünnepségén nagy ováció köszöntötte  a 13 éves norvég sakkozót. A 14 résztvevős tornán nyolcadiknak rangsorolták, kilenc győzelemmel, egy vereséggel és három döntetlennel 10,5 ponttal nyerte meg a viadalt. Megcsodáltuk érett játékát, első nagymesteri normáját teljesítette. 

A „sakkozás Mozartja” Wijk an Zee-i sikere után egyre több versenyre kapott meghívást. Kitűnő memóriája, remek kombinációi, élvezetes játéka, szerény magatartása rendkívül népszerűvé tette a versenyszervezők és rendezők körében. Reykjavíkban nagyszabású rapidversenyen az első fordulóban teljesült nagy álma, megmérkőzhetett a „királlyal”, Garri Kaszparovval. Az első partit elremizte, a másodikban kikapott, de nagyon mérges volt, mert látványos hibát követett el. Kaszparov elismeréssel szólt játékáról, a legnagyobb tehetségnek nevezte. Nem véletlen, hogy rövidesen a sakkvilág legfiatalabb nagymestereként köszönthették. Egyre erősebb tornákon játszott, állta a sarat, szélesítette megnyitási repertoárját, javította technikáját, növelte Élő-pontjait, a szaksajtó újabb és újabb sikereiről lelkendezett 2005-ben, a Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán sorban vette az akadályokat, s óriási szenzációként 15 évesen világbajnokjelölt lett!
 

Pályafutása első szuperversenyein – Moszkva, Wijk aan Zee – még kissé megilletődötten sakkozott, de a Morelia-Linares tornán Magnus már Viswanathan Anand legnagyobb riválisa volt. Versenyfutásukat a 10. forduló döntötte el, Anand szépségdíjas partiban másodszor is legyőzte norvég riválisát.

A 16 éves Carlsen a világbajnok-jelölti párharcban ádáz küzdelemben vesztett az örmény Levon Aronjannal szemben. Átlépte a 2700 Élő-pontos határt, a Világkupán, Hanti-Manszijszkban az elődöntőben a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól szenvedett vereséget.

A 2008-as Wijk aan Zee-i tornán, a váratlan fordulatok viadalán nagyszerű versenyzői erényeket csillogtatott meg, vesztett két partit – Lékó Pétertől és Viswanathan Anandtól kapott ki –, de nyert ötöt. Holtversenyes első helyéről a nagy riválisok is elismerően nyilatkoztak. Morelia-Linaresben, a sakktörténelem egyik legharcosabb versenyén  Carlsen folytatta remeklését. Három vereségét öt győzelemmel ellensúlyozta, a győztes Anand mögött félpontos hátránnyal lett második.

Kaszparov vette át edzéseinek irányítását

Sokáig féltve őrzött titokként kezelték, a norvég VG újság közölte elsőként a szenzációs hírt, hogy a sakkozás legendás világbajnoka, 2005-ben az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov lett Magnus edzője. Moszkvában kezdték a munkát, nyáron Horvátországban két hétig készültek, Norvégiában folytatták a közös elemzéseket. A hathónapos együttes munka meggyőzte Kaszparovot: Magnus fiatal kora ellenére már nagyon közel van a csúcshoz, a nagy bajnokokra jellemző tulajdonságokkal bír.

Mintegy másfél év után 2009 őszén újra tornagyőztes. Nankingban a 18 esztendős norvég nagymester lenyűgöző teljesítménnyel ért el bámulatos eredményt, két és félpontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt. Megnyitási repertoárján meglátszott Kaszparov hatása. Új nyitásokat is játszott, régebbieket sikeresen megújítottak, jól játszható pozíciókat kapott, az esélyeket szinte tökéletesen használta ki, hat győzelmet aratott. Carlsen átlépte a 2800 Élő-pontos bűvös határt, teljesítményének performance-pontszáma 3002 volt. Londonban a norvég titán remek tornagyőzelemmel zárta az esztendőt. Első alkalommal választották az év sakkozójává.

Már világranglista-vezetőként kezdte szép sikerrel a 2010-es évet. Wijk aan Zee-ben Carlsen  jól játszott, fél ponttal megelőzte Vlagyimir Kramnyikot és Alekszej Shirovot, fölényes diadalt aratott a báznai szuperversenyen, kétpontos előnnyel nyert. Londonban több győzelmének köszönhetően másodszor is tornagyőztesként ünnepelték. Tíz hónapon keresztül a sakktörténelem legfiatalabb világranglista-vezetője.

Harmadszor játszott a Grand Slam-döntőn és szereplését siker koronázta, a holtversenyt eldöntő rájátszást megnyerte Vaszilij Ivancsukkal szemben. 2012-ben a Grand Slam-döntőn megvédte elsőségét. Fabiano Caruanával végzett holtversenyben, a rájátszásban legyőzte riválisát.

Moszkvai elsősége, a Grand Slam trófea elnyerése után harmadszor győzött a brit fővárosban. Veretlenül, megnyitásait jól variálva, kevéssé elemzett változatokat is vállalva, esélyeit tökéletesen kihasználva végzett az élen. A norvég zseni Élő-pontszáma alapján megdöntötte Garri Kaszparov korábbi, 2851 pontos világcsúcsát.

Wijk aan Zee-ben másfél pontos előnnyel tornagyőztes, 2872 Élő-pont az új világcsúcs, drámai utolsó forduló a londoni vb-jelölti tornán, Magnus Carlsen a világbajnoki kihívó

Wijk aan Zee-ben a jubileumi 75. tornán,  a Tata Steel szuperversenyen Magnus Carlsen is jubileumot ünnepelt. Tizedszer játszott, szenzációs tornagyőzelmet aratott, másfél pontos előnnyel győzött. A középjátékban rendkívül kreatívan, a végjátékban pedig végtelen türelemmel játszott. Wijk aan Zee-ben hét játszmát nyert, saját rekordját is megdöntötte, 2872-re növelte Élő-pontját.

Londonban drámai utolsó fordulóval ért véget a világbajnok-jelölti verseny, amelyet végül több győzelmének köszönhetően nyert meg és lett az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Norvégiában óriási érdeklődés kísérte szereplését, az újságokban nagy teret szenteltek eredményének. A sakk még fokozódó népszerűségét is szolgálta sikere.

Az orosz Szergej Karjakin nyerte meg a norvég sakktörténelem első szuperversenyét, amelynek megszervezésében Carlsen fontos szerepet játszott. A világbajnoki kihívó az utolsó előtti fordulóban váratlan vereséget szenvedett a kínai Wang Hao-tól,  megszakadt nagy sorozata, Hikaru Nakamurával holtversenyben végzett a második helyen. St. Louisban Magnus a világbajnoki döntő előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos győzött a Sinquefield Cup szuperversenyen.

A világbajnoki döntőn megbirkózott az esélyesség terhével, 6,5-3,5-ös győzelemmel elhódította a világbajnoki címet

A sakkvilág nem titkolt értetlenséggel fogadta, amikor a FIDE a világbajnoki döntő helyszínéül semleges pálya helyett a címvédő indiai Viswanathan Anand szülővárosát, Csennajt jelölte ki. Magnus Carlsen és csapata tiltakozott a döntés ellen, de végül belenyugodtak, hogy Vishyvel Indiában kell megvívnia. A világranglistát fölényesen vezető Carlsen a párharc esélyese volt, de fiatal életkora, a páros mérkőzések terén rutintalansága, Anand közismert remek megnyitási repertoárja óvatosságra intette a 22 éves norvég nagymestert.

A párbaj első két játszmája „árnyékbokszolás” volt, szabadkoztak is a küzdő felek. A harmadik összecsapástól kiéleződtek a csaták. Vishy Anand a harmadik partiban kecsegtető esélyt szalasztott el, Magnus Carlsen a negyedikben hagyott kihasználatlanul lehetőséget. Az ötödik és a hatodik partikban Magnus megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját, míg Vishy két tarthatónak ítélt végjátékban is hibázott.

Carlsen kétpontos vezetésének birtokában nyugodtan remizhetett kettőt, majd a kilencedik játszma bonyodalmai közepette is megőrizte hidegvérét, sorban húzta a legjobb védőlépéseket. Anand döbbenetes hibája eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, érdekes partiban lett döntetlen a befejező összecsapás. Magnus Carlsen a modern sakkozás egyik legnagyobb egyéniségét győzte le, és lett a sakktörténelem második legfiatalabb világbajnoka, csak Garri Kaszparov előzi őt meg pár hónappal.

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2870) – Viswanathan Anand (indiai, 2775) 6,5 – 3,5

(döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Magnus Carlsen világbajnokként első versenyét Zürichben játszotta. A 6 résztvevős szuperverseny a 2801 Élő-pontos átlagával a sakktörténelem addigi legerősebb tornája volt. Villámverseny, klasszikus viadal, majd a rapid torna összesített eredménye alapján győztes lett. Samkirban, a Gasimov emlékversenyen  pályafutása újabb nagyszerű sikerét érte el, egypontos előnnyel végzett az élen.

Hazai pályán balsikerként élte meg, hogy a stavangeri szuperversenyen Szergej Karjakin megismételte előző évi sikerét, Carlsent fél ponttal megelőzve győzött. Dubaiban teljesült a norvég világbajnok célkitűzése, megnyerte a rapid-és a villám-vb-t is, valamennyi műfajban ő lett a király!

Második világbajnoki döntője előtti főpróbája kissé balul sült el, a szenzációs formában sakkozó Fabiano Caruana hárompontos előnnyel győzött a 2. Sinquefield szuperversenyen. A világelső Caruanától elszenvedett vereségét két győzelme nem tudta ellensúlyozni, az olasz nagymester megnyerte első hét partiját!

Szocsiban Magnus Carlsen megvédte világbajnoki címét, Viswanathan Anand ellen 6,5-4,5-re nyert

A Szocsiban megrendezett világbajnoki döntő jóval kiegyensúlyozottabb küzdelmet hozott, mint az egy évvel korábbi összecsapásuk. Magnus Carlsen szerzett vezetést, Vishy Anand azonnal egyenlített. A döntő kritikus partijának a hatodik bizonyult, amikor Vishy óriási esélyt szalasztott el, kiskombinációval nyerőesélyhez juthatott volna. Az elszalasztott lehetőség, az elvesztett parti döntően befolyásolta a párosmérkőzés végső kimenetelét. A 44 éves Vishy Anand megnyitási felkészültségben felülmúlta Magnus Carlsent, aki azonban a sakktábla mellett többször is higgadtságát megőrizve sikerrel megbirkózott a feladattal.

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 6,5 – 4,5

(döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Az immár kétszeres világbajnok Magnus Carlsen 2015-ben is sorban játszotta a szuperversenyeket, kevés kivétellel gyűjtögette az értékesebbnél értékesebb trófeákat. Wijk aan Zee-ben negyedszer győzött, Baden-Badenben megnyerte a rájátszást. Samkirban remekelt, a Gasimov emlékversenyen Anandot egy ponttal előzte meg. Az esztendőt két szép sikerrel zárta. Londonban, a Grand Chess Tour befejező viadalán  hármas holtverseny után a rájátszásban diadalmaskodott, az összetett pontversenyt is megnyerte. Dohában a Qatar Masters nyílt tornáján is az élen végzett.

2016-ban Wijk aan Zee-ben egypontos előnnyel, veretlenül  diadalmaskodott, ötödször ünnepelték győztesként. Pályafutása során először Stavangerben is első lett. Bilbaóban, a Chess Masters Final viadalt is megnyerte. A bakui sakkolimpián nagy meglepetésre az ötödik(!) helyen végzett norvég csapat „vezérevezőse” volt, a rajtlistán csak 12. válogatott vezetésével minden várakozást felülmúlt.

Magnus Carlsen New Yorkban Szergej Karjakinnal szemben megvédte világbajnoki címét. A norvég világelső a klasszikus játszmákban elért 6-6 után a rapid rájátszásban 3-1-re győzött.

Elmaradt a trónfosztás, a címvédő Magnus Carlsen sikerrel birkózott meg a világbajnoki döntő rapid rájátszásának fokozott tétjével. Szergej Karjakin az első és a második partiban még kiharcolta a döntetlent, a másodikban szorongatott helyzetében remek pattképpel menekült meg a vereségtől.

A harmadik ütközetben világossal ismét hátrányba került, sorozatos hibái után simán vesztett. Magnus Carlsen már „könnyű kézzel” játszhatta a negyedik összecsapást, az orosz nagymester kockáztatásra kényszerült. Carlsen tetszetős mattképet varázsolt a táblára, vezéráldozattal nyerte meg a partit, védte meg világbajnoki címét.

Magnus Carlsen aligha képzelhetett el magának szebb születésnapi ajándékot, mint címe megvédését. Nehéz csatában győzte le a párharc előtt sokak által esélytelennek tartott Szergej Karjakint. A címvédő többször is nyerést hagyott ki a harmadik partiban, a kihívó az ötödikben hibázott. Hét döntetlent követően Magnus Carlsen túlzott kockázatokat vállalt, vereségével nehéz helyzetbe navigálta magát. Elkeseredésében még a kötelező sajtótájékoztatóról is elmenekült, ezért díjából öt százalékot levonnak, Karjakin a tízedik párbajban nagy esélyt szalasztott el, remizhetett volna, sokáig kísérteni fogja a nagy kihagyás. Az egyenlítés után Magnus Carlsen már nem kockáztatott, két remi után magabiztosan várta a rapid rájátszást, 26. születésnapján dominált, gyorsabban hozta meg döntéseit. Megérdemelt győzelmet aratott a nehéz pozícióit hihetetlen elszántsággal védő Szergej Karjakinnal szemben!

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) 9 – 7

(döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

2017-ben Magnus Carlsen első szuperversenyét Wijk aan Zee-ben játszotta. A 23 esztendős amerikai Wesley So mögött egypontos hátránnyal másodikként zárta szereplését. Egyetlen vereségét nagy szenzációként Rapport Richárdtól szenvedte el, messze volt legjobb formájától. A világbajnoki döntőre készülés, a nehéz küzdelem sok energiáját emésztette fel.

Baden-Badenben a fantasztikus formában játszó  háromszoros olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan mögött Fabiamo Caruanávaé holtversenyben végzett.

Stavangerben Carlsen újabb presztízsvereséget szenvedett el. Levon Aronjan egypontos előnnyel végzett az élen. A világbajnok a győztestől 2 ponttal elmaradva lett holtversenyben hetedik, egyetlen győzelmét Szergej Karjakin ellen aratta.

A Grand Chess Tour párizsi és leuveni rapid-és villámversenyén is megnyerte az összetett pontversenyt. St. Louisban játszotta az év negyedik szuperversenyét. A győztes Maxime Vachier-Lagrave mögött félpontos hátránnyal Viswanathan Ananddal osztotta a második helyet.  

Carlsen elindult a Tbilisziben megrendezett 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupán. A legjobb 32 között a kínai Bu Xiangzhi óriási meglepetésre legyőzte a világbajnokot, bátor tisztáldozattal meglepte Carlsent, aki rosszul védekezett. A világelső Man-szigetén a chess.com nagyszabású nyílt versenyen elért elsőségével vigasztalódott, riválisainak csak három döntetlent engedélyezett, többek között Caruanát is legyőzte.

A Grand Chess Tour 2017 sorozat befejező londoni tornáján Fabiano Caruana és Jan Nepomnjacsij mögött Maxime Vachier-Lagrave társaságában holtversenyben harmadik volt, az összetett pontversenyt megnyerte. Rijádban rendezték meg a rapid-és villám-világbajnokságot. Carlsen gyengén rapidozott, a villám-vb-n diadalmaskodott.

Wijk aan Zee-ben hatodszor tornagyőztes, Baden-Badenben és Stavangerben Caruana, Bielben Mamedgyarov előzte meg, St. Louisban holtversenyben első

2018 januárban Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a jubileumi, 80. Tata Steel Chess Masters. A világbajnok holtversenyben végzett a holland Anish Girivel, az első helyet eldöntő rájátszásban Carlsen 1,5-0,5-re nyert. Az 5. GRENKE Chess Classic viadalon világbajnoki kihívója, Fabiano Caruana mögött egypontos hátránnyal végzett a második helyen. Samkirban javított, a Gasimov emlékversenyen első lett.

Carlsen hazai pályán sem tudta megelőzni Fabiano Caruanát. A stavangeri Altibox Norway Chess tornán az első fordulóban legyőzte kihívóját,  de Wesley So elleni vereségének köszönhetően félpontos hátránnyal holtversenyben másodikként zárta szereplését. Carlsen túlzsúfolt versenyprogramjára hivatkozva lemondta részvételét a Grand Chess Tour 2018 sorozaton, helyette Bielben játszott. A hat résztvevős, kétfordulós tornán a világelső kettős győzelemmel rajtolt, de hat remivel folytatta, a kilencedik játéknapon vereséget szenvedett az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovtól, aki Carlsen előtt másfél pontos előnnyel megnyerte a viadalt.

A norvég világbajnok szabadkártyával játszott St. Louisban a 6. Sinquefield Cuo tornán. A viadalon végül három győztest hirdettek ki. Levon Aronjan, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana holtversenyben végzett az élen, váratlan döntéssel elmaradt a rájátszás. A hetedik fordulóban játszotta a londoni vb-döntő előtt utolsó egymás elleni játszmáját Carlsen és Caruana, a norvég világbajnok nyerést szalasztott el.

A londoni sakkvilágbajnoki döntő Magnus Carlsen sikerével fejeződött be, a rapid rájátszásban 3-0-ra legyőzte kihívóját, Fabiano Caruanát. A norvég világelső a klasszikus játszmákban elért 6-6 után egy pillanatnyi esélyt sem adott az amerikai nagymesternek, összesítésben 9-6-ra nyert. Meggyőző játékkal sokadszor bizonyította klasszisát, immár négyszeres világbajnok.

A sakktörténelemben először fordult elő, hogy világbajnoki döntő valamennyi, klasszikus időkontrollal játszott partiban döntetlen szülessen. A kiegyenlített erők küzdelmében nem bírt egymással a háromszoros világbajnok Magnus Carlsen és kihívója, Fabiano Caruana. Az amerikai nagymester kitűnően felkészült a párharcra, túlélte az első összecsapás viszontagságait, esélyt is elszalasztott a nyolcadik ütközetben. Carlsen a mindkettőjük által remekült játszott tizedik parti után már elkerülte az igazi küzdelmet. Nagyon bízott abban, hogy a rapid rájátszásban megadásra kényszeríti kihívóját, és megvédi világbajnoki címét.

Elmaradt a trónfosztás, a címvédő sikerrel birkózott meg a világbajnoki döntő rapid rájátszásának fokozott tétjével. Hihetetlen bravúr, hogy pályafutása során játszott valamennyi tie-breakben győzni tudott. Fabiano Caruanától nagyobb ellenállást vártunk, de az első parti elvesztését nem tudta feldolgozni, a bástyavégjátékban óriásit hibázott.

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2835) – Fabiano Caruana (amerikai, 2832) 9 – 6 (12 döntetlen, 1 – 0, 1 – 0.1 – 0)

Magnus Carlsen sorozatban hét versenyt nyert meg

Wijk aan Zee-ben Magnus Carlsen hetedszer győzött a Tata Steel Chess Masters viadalon. A világbajnok félpontos előnnyel, veretlenül nyerte meg az esztendő első szuperversenyét. A holland sakkrajongók örülhettek Anish Giri ezüstérmének, a harmadik helyen hármas holtversenyben végzett Jan Nepomnjacsij, Ding Liren és az exvilágbajnok Viswanathan Anand.

Samkirban a világbajnok fölényes elsőségével fejeződött be a 6. Vugar Gasimov emlékverseny. A tíz résztvevős szuperversenyen Carlsen a hatodik forduló után az orosz Szergej Karjakinnal holtversenyben vezetett, mesterhármassal kétpontos előnnyel nyerte meg a viadalt, a világelsőt negyedszer ünnepelhették győztesként.

Baden-Badenben Magnus Carlsen szenzációs elsőségével fejeződött be a 6. GRENKE Chess Classic. A viadal második félidejében mesternégyest ért el, másfél pontos előnnyel diadalmaskodott. Bámulatos, hogy sorozatban harmadik szuperversenyét nyerte meg.

A májusi világranglistát Magnus Carlsen 2875 ponttal vezette, 66 ponttal előzte meg Fabiano Caruanát. A londoni világbajnoki döntő óta 40(!) pontot nyert a sakkvilág ászaival való csatározása közepette.

Abidjanban a Grand Chess Tour 2019 hét versenyből álló sorozatának első tornáján Magnus Carlsen újabb diadalt aratott. A rapid viadalt hárompontos előnnyel nyerte meg, a villámversenyen a francia Maxime Vachier-Lagrave mögött félpontos hátránnyal lett második. Az összetett pontversenyben három és fél ponttal előzte meg az amerikai Hikaru Nakamurát és  Vachier-Lagrave-t.

Magnus Carlsen sikerével ért véget a skóciai Lindores Abbey Szeszfőzde négy világsztár részvételével megrendezett kétfordulós  rapid versenye. Szergej Karjakin, Ding Liren és Viswanathan Anand nem tudta megakadályozni újabb elsőségét.

Hazai pályán folytatódott a világbajnok páratlan sikersorozata, hatodik tornáján is győzött. A hagyományos stavangeri torna szervezői új lebonyolítással, időbeosztással, pontozással próbáltak hadat üzenni az utóbbi években a szuperversenyeken látott sok döntetlennek. Pontosztozkodás esetén a győztest Armageddon játszmával eldöntötték, ahol sötétnek remifórja volt.   Az Altibox Norway Chess tornán Magnus Carlsen az új szisztémához is kitűnően alkalmazkodott, hárompontos előnnyel végzett az élen, egyetlen vereségét már tornagyőztesként szenvedte el az Armageddon partiban Fabiano Caruanával szemben. A 250 ezer eurós díjalapból a győztes Magnus Carlsen 75 ezret nyert. Yu Yangyi és Levon Aronjan osztotta a második és harmadik díjat, mindketten 32.500 eurót kaptak.

Magnus Carlsen Zágrábban folytatta diadalútjátú újabb nagyszerű sikerével lenyűgözte a sakkvilágot. A Croatia Grand Chess Tour 2019 viadal utolsó fordulójában a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen győzött, egypontos előnnyel nyerte meg sorozatban hetedik versenyét. Bámulatos eredményével 9,7 Élő-pontot nyert, a 325 ezer dolláros díjalapból Carlsen 90 ezret kasszírozott.

A világbajnok hetes páratlan sikersorozata St. Louisban szakadt meg, a GCT negyedik versenyén, a rapid-és villámversenyen csak hatodik lett. A kínai Ding Lirent pályafutása egyik legnagyobb sikereként  a 7. Sinquefiled Cup győzteseként köszönthették. A GCT ötödik versenyén holtversenyben végzett Magnus Carlsennel, a rájátszást 3-1-re megnyerte. A világbajnok az összetett pontverseny első helyével vigasztalódhatott.

Pazar mezőnnyel rendezték meg Man sziget fővárosában, Douglasban a FIDE Chess.com Grand Swiss 154 résztvevős, 11 fordulós nyílt versenyét, a 2019/20-as világbajnoki ciklus egyik tornáját, amelynek győztese, a kínai Wang Hao világbajnok-jelölti címet szerzett. Magnus Carlsen megőrizte veretlenségét, de nem állhatott dobogóra, hatodik lett.

Az Oslo közelében fekvő Høvikoddenben  a FIDE első hivatalos Fischer Random Chess világbajnokságának döntőjében meglepetésre Wesley So 13,5 – 2,5-re legyőzte a címvédő Magnus Carlsent.

Az év utolsó hónapja a Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjával indult és a kínai világbajnokjelölt Ding Liren nagy sikerével ért véget. A London Chess Classic viadalt másodszor rendezték meg a négyfős döntővel.  A hét versenyből álló sorozat összetett pontversenyének első négy helyezettje versengett.

A három különböző időkontrollal megrendezett finálé elődöntőben a fölényes elsőséget szerzett Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave fordulatokban gazdag meccsét a francia nagymester 15,5-14,5-re nyerte meg. A harmadik helyért vívott találkozón Carlsen 17-11-re győzte le Levon Aronjant.

A 2020-as év nem indult jól Magnus Carlsen számára. Wijk aan Zee-ben a hétszeres győztes, a címvédőként játszó világbajnok eredménye, játéka is csalódást okozott, a hetes remiszéria, a tíz döntetlen figyelmeztető jel, egyértelműen a túljátszottságát mutatta. Hiányoztak a tőle megszokott friss ötletek, a középjátékokban a jó megoldások. Fabiano Caruana szenzációs sikert ért el, Carlsen előtt kétpontos előnnyel nyerte meg a 82. Tata Steel Masters viadalt

Magnus Carlsen sakktörténelmet írt az online rapid viadalok ötletével

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelentett. A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen sakktörténelmet írt az április 18-án megkezdődött nyolc résztvevős, online rapidverseny ötletével, s annak megszervezésével. Carlsen meghívását legnagyobb riválisai fogadták el, a 250 ezer dolláros díjalapú Magnus Carlsen Invitational viadalon a sakkvilág szupersztárjai játszottak.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak a félbeszakított világbajnok-jelölti döntő résztvevői közül, többek között Jan Nepomnjacsij is. A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét. Négy-négy játszmás csatákat vívtak  15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A párharcok győztesei 3-3 pontot kaptak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma döntött, a nyertes 2, a vesztes 1 pontot kasszírozhatott. A körverseny első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást. Carlsen az elődöntőben Ding Lirent hátrányból fordítva győzte le 2,5-1,5-re, a fináléban Hikaru Nakamura ellen nyert 2,5-1,5-re.

A Magnus Carlsen Chess Tour a Lindores Abbey viadallal folytatódott. A világbajnok és tizenegy világklasszis részvételével rendezték meg új lebonyolítással a négy versenyből és a döntőből álló sorozatának második tornáját. A körverseny után nyolcan folytatták kieséses rendszerben a versengést, négy-négyjátszmás páros mérkőzésekre került sor.

A kvalifikációs körversenyen Hikaru Nakamura veretlenül végzett az élen, Magnus Carlsen meglepetésre csak ötödikként jutott a kieséses rendszerű szakaszba. A negyeddöntőben kettős győzelmet aratott Wesley So ellen, az elődöntőben hiába nyerte meg 3-0-ra az első párharcot Hikaru Nakamurával szemben, az amerikai nagymester egyenlített, majd a rájátszásban legyőzte a világelsőt.

A Saint Louis Chess Club szervezésében nyolcan csatáztak a kieséses rendszerű Clutch Chess International online rapid viadalon. Magnus Carlsen az amerikai Jeffery Xiong és Levon Aronjan elleni győzelemmel jutott a döntőbe. A fináléban nagy izgalmak után Fabiano Caruana ellen 9,5-8,5-re nyert.

A Magnus Carlsen Chess Tour a Chessable Masters online viadallal folytatódott és Magnus Carlsen sikerével fejeződött be. A tornán a 12 résztvevőt két hatos csoportba osztották be, a kétfordulós csatározásból az első négy-négy helyezett jutott a kieséses rendszerű szakaszba, ahol két-két négyjátszmás mérkőzés megnyerése jelentette a továbbjutást, illetve döntötte el a győztest.

A negyeddöntőből Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij kettős győzelemmel jutott a torna elődöntőjébe, a világelső Fabiano Caruana ellen nyert. Az elődöntőben Carlsen nyert Ding Liren ellen, Nepomnjacsij kikapott Anish Giritől. A világbajnok a döntőben az első meccset csak rájátszásban nyerte meg, a második párbajt 2,5-1,5-re.

Tíz résztvevő körmérkőzéses versenyével indult útjára a sorozat negyedik tornája, a Legends of Chess viadalon négyen jutottak tovább. Az elődöntőben Jan Nepomnjacsij visszavágott Girinek. A döntőben Magnus Carlsen 2 – 0-ra győzte le az orosz sakkozót, aki nem tudta megnehezíteni a világelső újabb sikerét.

Augusztus 9-én kezdődött meg a Magnus Carlsen Chess Tour befejező viadala, a négy résztvevős Grand Final. Négy verseny eredményei döntötték el a fináléba jutást. A világbajnok három tornán diadalmaskodott, a  Danyil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge első helyét szerezte meg. Hikaru Nakamura és Ding Liren értékes helyezéseiknek köszönhetően játszhattak. Az „öt szettes” elődöntők után a két győztes párbajét hétszettesre tervezték.

Hikaru Nakamura 3-0-ra győzte le Danyil Dubovot, Magnus Carlsen 3-1-re nyert Ding Liren ellen.

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a Grand Finals Kiva fináléjában óriási csata, fordulatokban gazdag küzdelem után 4 – 3-ra győzte le az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurát. A végsőkig kiélezett hét szettes döntőben a norvég világelső háromszor is hátrányból egyenlített, a hetedik mérkőzésen is „rendelésre” tudott nyerni, miután elvesztette az első villámpartit. A sorsdöntő „hirtelen halál” partiban színt választhatott, sötétre szavazott, remifórral játszhatott, és a döntetlen a végső sikerét jelentette. Magnus Carlsen győztesként a döntő 300 ezer dolláros díjalapjából 140 ezret nyert, Hikaru Nakamura 80 ezer dolláros díjat vehetett át.

Magnus Carlsen és Wesley So holtversenyes elsőségével fejeződött be a Saint Louis rapid és villámverseny.  Három ponttal előzték meg a harmadik helyezett Hikaru Nakamurát. A norvég világbajnok a koronavírus-járvány kirobbanása óta a kilencedik online viadalon játszott, hatszor győztesként, kétszer holtversenyes elsőként zárta szereplését. A győztes duó 45-45 ezer dolláros díjat kapott a 250 ezer dolláros díjalapból.

Stavangerben október 5. és 16. között rendezték meg az Altibox Norway Chess 2020 szuperversenyt. A hat résztvevős, kétfordulós viadal rajtlistáját címvédőként Magnus Carlsen vezette. A koronavírus-járvány miatt a rendezők különleges óvintézkedéseket tettek, a résztvevők a verseny előtt tíz napig karanténban voltak és kétszer tesztelték őket. A tornán a győzelem 3 pontot ért, döntetlen esetén „hirtelen halál” parti döntött, világosnak 10, sötétnek 7 perce volt, utóbbinak remifórja, a győztes másfél, a vesztes egy pontot kapott.

A torna ötödik fordulójának szenzációjaként a 22 éves Jan-Krzysztof Duda legyőzte Magnus Carlsent. Megszakadt a norvég világelső 125 játszmás veretlenségi sorozata! Magnus Carlsent egy fordulóval a befejezés előtt már az Altibox Norway Chess 2020 szuperverseny győzteseként fogadhatta a gratulációkat.

A befejező játéknapon Carlsen elszenvedte második vereségét, világossal kapott ki Levon Aronjantól, aki. a győzelemmel végül a harmadik helyen végzett. Ezüstérmesként a mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja zárta szereplését, eddigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el, a világbajnok mögött mindössze egy ponttal lemaradva lett második.

A tornát kettős győzelemmel kezdő Fabiano Caruana a jó folytatással adós maradt, végül nem került dobogóra.

November 22-én a Skilling Open viadallal megkezdődött a kilenc versenyből és a döntőből álló, másfél millió dollár díjalapú Champions Chess Tour sorozat.

A 16 résztvevős tornákról az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatta a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívtak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma döntött.

Carlsen elsőként kvalifikálta magát, a negyeddöntőben Anish Girit, az elődöntőben Jan Nepomnjaxsijt győzte le. A fináléban Wesley So a 2-2-vel végződött első párharc után a második összecsapást a rájátszásban nyerte meg, 3,5-2,5-ös győzelmet ünnepelhetett.

December 26. és január 3. között rendezték meg a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozat második tornáját, a 12 résztvevős Airthings Masters viadalt. Először körmérkőzés döntötte el a nyolc továbbjutót, a csatározás kieséses rendszerben folytatódott. A világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszottak. A negyeddöntőtől a tornán két négyjátszmás párharcokra került sor.

A negyeddöntő szenzációjaként a 24 éves Danyil Dubov az első mérkőzés döntetlene után a második párharcban 2,5-0,5-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A sorsdöntő partiban Dubov bemattolta a norvég világelsőt.

Az idei évet Magnus Carlsen váratlan kudarccal kezdte, a 83. Tata Steel Masters viadalon hatodik lett.

Wesley So az Opera Euro Rapid online viadalon megismételte sikerét, a sorozat első tornájához hasonlóan a fináléban Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott. A sorozat negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational tornán a világbajnok a bronzéremért vívott meccsen Wesley So ellen nyert, az elődöntőben drámai csatában szenvedett vereséget Jan Nepomnjacsijtól.

Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a New in Chess Classic viadal. Carlsen a finálé első párharcában 3-1-re győzte le Hikaru Nakamurát, a második mérkőzésük 2-2-vel ért véget.  

A világbajnok érthetően nagyon boldogan értékelte sikerét, hiszen hat egymást követő tornán nem ünnepelték őt győztesként. A Champions Chess Tour négy viadalán kétszer második, egyszer harmadik volt, az Airthings Masters negyeddöntőjében szenvedett vereséget az orosz Danyil Dubovtól. A Speed Chess Championship elődöntőjében legyőzte őt Maxime Vachier-Lagrave, de a norvég világelsőnek legjobban a Tata Steel Masters tornán elért hatodik helye fájhatott.

Magnus Carlsent hihetetlen csata után az FTX Crypto Cup viadalon is győztesként köszönthették. A Meltwater Champions Chess Tour hatodik versenyének döntőjében Wesley So ellen diadalmaskodott. Carlsen és So első párharca 2-2-vel ért véget, a második párbajuk igazi thriller volt. Carlsen világossal megnyerte az első partit, So azonnal egyenlített. Harcos döntetlennel folytatták, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában. Következett a rájátszás két villámpartija. Az amerikai nagymester sötéttel az alapsor gyengeségét kihasználó kiskombinációval vezért nyert, összecsapásaik során először szerzett vezetést. Carlsen sötéttel visszavágott, az első hely sorsa az Armageddon játszmában dőlt el.

So a sötét színt választotta, így remifórral játszhatott, de Carlsen többé nem hibázott. Hihetetlen volt a világbajnok emocionális reakciója, a győzelem feletti öröme.  Magnus Carlsen és Wesley So a sorozaton harmadszor mérkőzött meg a döntőben, kétszer az amerikai sakkozó győzött. A világbajnokot a New in Chess Classic viadalon elért sikere után ismét tornagyőztes, az összetett pontversenyben növelte előnyét.

Magnus Carlsen a Goldmoney Asian Rapid viadalon csak a bronzérmet szerezte meg, a harmadik helyért vívott meccsen Ding Liren ellen nyert.  Az elődöntőben a későbbi győztes Levon Aronjantól a rájátszásban szenvedett vereséget.

A világbajnok pályafutása során csak Világkupát nem tudott nyerni, Szocsiban ismét rajthoz állt.  A 23 éves lengyel Jan-Krzysztof Duda az elődöntő rájátszásában legyőzte Magnus Carlsent. A norvég világelső őrzött rossz emléket korábbi összecsapásukról, a tavalyi stavangeri Altibox Norway Chess torna ötödik fordulójában Duda szenzációs győzelmet ért el, megszakította a négyszeres világbajnok 125 játszmás veretlenségi sorozatát.

A két klasszikus játszmájukban döntetlenek születtek, rapidpartik döntötték el, hogy ki jut a Világkupa döntőjébe. Duda számára dupla volt a tét, a világbajnokjelöltségért is küzdött. Az első 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal játszott parti 33 lépésben fejeződött be remivel.

A második összecsapás eldöntötte a párharcot. Az idő szorításában mindketten hibáztak. Duda eltékozolta nyerőesélyét, a világbajnok a remiesélyt nem használta ki. A lengyel nagymester a thrillernek is beilló futóvégjátékot végül megnyerte, Magnus Carlsen a 74. lépés után feladta a játszmát. A Világkupa döntőjében Jan-Krzysztof Duda legyőzte Szergej Karjakint, míg a bronzéremért vívott meccsen a csalódott Carlsen  az orosz Vlagyimir Fedoszejev ellen nyert,

Magnus Carlsen sikerével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenye, az Aimchess US Rapid online viadal. A döntőben a világbajnok kettős győzelmet ért el az orosz Vladiszlav Artyemijev ellen, 2,5-1,5-re nyerte meg az első meccset, a második párharcban 2,5-0,5-re győzte le 23 éves ellenfelét. Carlsen a sorozaton harmadszor diadalmaskodott, Wesley So is háromszor győzött, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, a holland Ansh Giri és az örmény Levon Aronjan egy-egy tornán végzett az élen.

Oslóban a világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour tíz résztvevős döntője.

A norvég világelső az utolsó fordulóban a két világos partiban elért nyeréseivel könnyedén győzte le Wesley So-t, aki vereségével leszorult a dobogóról. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov sorozatban hatodik győzelmével lett az azüstérmes, a francia Maxime Vachier-Lagrave az utolsó négy meccsét elvesztette. Jól hajrázott  Levon Aronjan, utolsó három párharcában nyert, a harmadik helyet szerezte meg, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov utolsóként végzett. Az amerikai Hikaru Nakamura mesternégyessel ötödikként fejezte be szereplését, győzelemmel zárt az orosz Vladiszlav Artyemijev, meglepetés a holland Anish Giri kilencedik                           helye. A kilenc verseny és a finálé teljes díjalapja 1,6 millió dollár volt, a sorozat nagy sikert aratott, jövő februárban indul a következő évad.

A világbajnoki döntő főpróbájaként játszott Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij az Altibox Norway Chess hat résztvevős, kétfordulós tornán. A világbajnok a kilencedszer megrendezett szuperversenyen negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott. A viadal utolsó fordulójában  kihívójával a klasszikus játszmában remizett, az Armageddon partit megnyerte. Elsőségét a 18 éves francia Alireza Firouzjának is köszönhette, aki legyőzte Rapport Richárdot, nagymesterünk nyeréssel kikényszeríthette volna az első helyet eldöntő rájátszást.  

Magnus Carlsen a viadal félidejében csak a negyedik helyet osztotta Alireza Furouzjával, az ötödik játéknapon vereséget szenvedett Szergej Karjakintól, 6 pontját az Armageddon játszmákban érte el! Nepomnjacsij a második helyen állt, a hajrában Carlsen javuló játékkal előretört, az orosz sakkozó hibát hibára halmozva végül negyedik lett.

Magnus Carlsen kiemelkedő eredményei:

2004 Corus „C” I. Dubai hv. II., a világ legfiatalabb nagymestere (13 év, 3 hónap, 27 nap), Lausanne II..

2005: Lausanne II, Gausdal I., Hanti-Manszijszk – világbajnokjelölt

2006:  Corus „B” I-II., Glitnir (villám) I., Szarajevó hv. I., Biel II-III., norvég bajnok

2007: Morelia/Linares II-III., Amber (rapid) III., Gausdal I, Biel I, Vak Világkupa II, Moszkva hv. III.

2008: Corus „A” I-II., Morelia-Linares II., Nizza (rapid) hv. II. Baku GP I-III. Forosz I., Grand Slam-döntő hv. II.

2009: Linares III., Szófia II., Dortmund hv. II., Nanking I., Moszkva hv. II., Moszkva villám-vb I., London I.

2010: Corus I., Amber hv. I., Bázna I., London I.

2011: Tata Steel hv. III., Amber II., Bázna hv. I., Grand Slam-döntő I., Moszkva hv. I., London III.,

2012: Tata Steel hv. II., Moszkva I., Biel II., Asztana (rapid, villám) II., Grand Slam-döntő I., London I.

2013: Tata Steel I., London vb-jelölti verseny I., Stavanger hv. II., Moszkva II., St. Louis I.

2013 Csennai: Világbajnoki döntő Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 3,5 – 6,5

2014: Zürich I., Gasimov emlékverseny I.,Stavanger II. Dubai rapid-vb I., Dubai villám-vb I., St. Louis II.

2014 Szocsi: Világbajnoki döntő Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 6,5 – 4,5

2015: Tata Steel I., Baden-Baden hv. I., Gasimov emlékverseny Samkir I., Grand Chess Tour St. Louis II., Berlin rapid-vb I., Grand Chess Tour London I. (összetett pontverseny I.), Qatar Masters Doha I.

2016: Tata Steel I., Stavanger I., Grand Chess Tour Párizs rapid II., villám I., Grand Chess Tour Leuven rapid I., villám I., Bilbao Masters I.

2016 New York, Világbajnoki döntő Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 9 - 7

2017: Tata Steel II., GRENKE Chess Classic hv. II., Grand Chess Tour Párizs I., Leuven I., 5. Sinquefield Cup. hv.II., Chess.com Douglas I., London Chess Classic hv. III. (összetett pontverseny I.)

2018: Tata Steel I., GRENKE Chess Classic II.,  Gasimov emlékverseny I., Stavanger hv. II., Biel II., 6. Sinquefield Cup hv. I. London. Világbajnoki döntő Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 9-6

2019: Tata Steel I., Gasimov emlékverseny I., Baden-Baden I., Abidjan (GCT - rapid) I., Lindores Abbey (rapid) I., Stavanger I., Zágráb (GCT) I., 7. Sinquefield Cup hv. I.

2020: Tata Steel Masters II., Magnus Carlsen Invitational (rapid) I.,  Saint Luis Clutch International (rapid) I., Chessable Masters (rapid) I., Legends of Chess (rapid) I., Grand Final (rapid) I., St. Louis rapid és villámverseny hv. I., Stavanger I.,   Skilling Open (rapid) II.

2021: New in Chess Classic (rapid) I., FTX Crypto (rapid) I., Aimchess US Rapid I., Meltwater Champions Chess Tour döntő I., Stavanger I.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chessbase,com  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Dubajban pénteken kezdődik Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij 14 játszmás világbajnoki döntője

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Óriási érdeklődés előzi meg a Dubajban pénteken kezdődő sakkvilágbajnoki döntőt, a címvédő norvég Magnus Carlsen és a kihívó, az orosz Jan Nepomnjacsij 14 játszmás páros mérkőzését. Carlsen 2013-ban Csennajban az indiai Viswanathan Anand elleni 6,5-3,5-ös győzelemmel hódította el a világbajnoki címet, majd egy évvel később Ananddal szemben Szocsiban sikerrel megvédte trónusát, 6,5-4,5-re nyert. Öt éve New Yorkban az orosz Szergej Karjakin támadását verte vissza, 6-6 után a rájátszásban győzött, összesítésben 9-7-tel 26. születésnapján ünnepelhette címvédését. Három esztendeje Londonban az amerikai Fabiano Caruana ellen 12 döntetlen után a rapid rájátszásban ismét diadalmaskodott, összesítésben 9-6-ra nyert. Jan Nepomnjacsij a Jekatyerinburgban megrendezett, a koronavírus-járvány miatt a félidőben megszakított, majd egy év után folytatódott 8 fős világbajnok-jelölti döntőn elért első helyével harcolta ki a kihívói jogot. Magyar idő szerint a játszmák 13 óra 30 perckor kezdődnek, Nepomnjacsij lesz a világos a pénteki első partiban.

A világbajnoki döntő mindig a sakkozás kiemelt eseménye volt, ötvenháromszor páros mérkőzésen, háromszor versenyen dőlt el a világbajnoki cím sorsa. A dubaji párharcban a világranglista első és negyedik helyezettjének csatáját láthatjuk.

A november 1-től érvényes világranglistát Magnus Carlsen 2855 ponttal vezeti, Jan Nepomnjacsij 2782 ponttal kezdi a finálét. Szeptemberben együtt játszottak a stavangeri Altibox Norway Chess viadalon, a világbajnok az első félidőben gyengélkedett, végül megnyerte a viadalt, míg Nepomnjacsij a finisben hibát hibára halmozott.  

A dubaji döntőig Carlsen és Nepomnjacsij csak tizenhárom klasszikus játszmában mérkőzött meg, Nepomnjacsij 8 döntetlen mellett 4-1-re vezet! 2002-ben a korcsoportos Európa-bajnokságon, majd egy év múlva a korcsoportos vb-n is Nepomnjacsij győzött. 2011-ben a Tata Steel Chess viadalon az orosz nagymester harmadszor nyert, 2017-ben a Grand Chess Tour londoni fináléjában is Nepomnjacsij volt eredményes. Magnus Carlsen egyetlen győzelmét 2019-ben Zágrábban aratta a GCT sorozat  első klasszikus tornáján. A rapid-és villámpartikban Carlsen dominált, 32 döntetlen mellett 22-10-re vezet.

A játéknapok: november 26, 27, 28, 30, december 1, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11. 12, 14.  Az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 8. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, 30-30 másodperc bónuszidő is a nagymesterek rendelkezésére áll.

Döntetlen, 7-7 esetén december 15-én rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók. Kétmillió euró a díjalap, a győztes a  hatvan százalékát kapja, amennyiben a párharc csak a rájátszásban fejeződne be, akkor 55-45 arányban osztoznak a díjalapon.

A világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij pályafutásának legfontosabb versenyei, eredményei

Jan Nepomnjacsij 1990. július 14-én Brjanszkban született. 2007-ben kapta meg a nemzetközi nagymesteri címet. 2010-ben Európa-bajnok és orosz szuperbajnok, 2013-ban és 2019-ben a csapat-világbajnokságon, 2015-ben a csapat Európa-bajnokságon aranyérmes válogatott tagja volt,  2016-ban és 2018-ban a sakkolimpián bronzérmes csapatban játszott, számos tábladíjat nyert el. a világranglistán 2782 Élő-ponttal a negyedik.

Jan Nepomnjacsij nagyapjától négyéves korában tanult meg sakkozni. Az U10-es, majd az U12-es korcsoportban 2001-ben és 2002-ben lett aranyérmes, utóbbi viadalon Magnus Carlsent előzte meg. 2007-ben Wijk aan Zee-ben a Corus „C” nagymesterversenyén elért második helyével teljesített először nagymesteri normát, majd a drezdai Eb-n szerepelt sikerrel, a Vanya Somov emlékversenyen érte el a harmadik normát és lett nagymester.

2010-ben Európa-bajnok és megnyerte az orosz szuperbajnokságot

2008-ban az Aeroflot Opent nyerte meg és szerzett jogot a dortmundi Sparkassen szuperversenyen való indulásra, ahol veretlenül holtversenyben második volt. 2010-ben Rijekában Európa-bajnoki címet szerzett, majd az orosz szuperbajnokságon a rájátszásban Szergej Karjakint legyőzve lett első. A Világkupán a legjobb 32 között az amerikai Gata Kamskytól kapott ki. Egy év múlva a Tal-emlékversenyen holtversenyes harmadik helyet ért el. 2013-ban a rapid világbajnokságon ezüstérmes volt, az orosz szuperbajnokságon holtverseny után a második helyet szerezte meg. A csapat-világbajnokságon aranyérmes együttesben szerepelt sikerrel. A Világkupán már az első körben búcsúzni kényszerült, a 14 éves kínai Wei Yi győzte le. Egy év múlva Dubajban a villám-világbajnokságon volt ezüstérmes.

2015-ben másodszor diadalmaskodott az Aeroflot Openen, Berlinben a rapid világbajnokságon lett második. A Világkupán a legjobb 32 között az amerikai Hikaru Nakamura ellen a „hirtelen halál” parti elvesztése jelentette a végállomást. A csapat Európa-bajnokságon az aranyérmes válogatott tagja. Pályafutása nagy sikereként 2016-ban első volt a Hajnan Danzhou szuperversenyen, majd a Tal-emlékversenyen ünnepelték győztesként. A bakui sakkolimpián a bronzérmes válogatott tagja, tábláján ezüstérmes. Hetes nyerőszériával kezdett, az aranyérem sorsát eldöntő rangadón azonban kikapott Wesley So-tól. A rapid és a villám-világbajnokságon is a második helyen végzett.

Londonban holtversenyben első, Magnus Carlsent sötéttel győzte le

2017-ben a Világkupán ismét a harmadik körben szenvedett vereséget, a grúz Baadur Dzsobava bírta jobban a rájátszás feszültségét. Meghívást kapott a Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatára. Az 5. Sinquefield Cup viadalon utolsó lett, a London Chess Classic tornán holtversenyben első, Fabiano Caruanával szemben a rájátszást elvesztette. Nepomnjacsij sötéttel játszva legyőzte Magnus Carlsent, a világbajnok ellen pozitív a mérlege, hat döntetlen mellett 4-1-re vezet. Az összetett pontversenyben az amerikai Wesley So-val holtversenyben hetedik. Rijádban a rapid világbajnokságon a hármas holtverseny nem az orosz sakkozónak kedvezett, a bronzérmet vehette át. Jan Nepomnjacsij először a 2017-es Grand Prix sorozaton játszott. 18-18 résztvevő játszott a 9 fordulós svájci rendszerű viadalokon. Sardzsában az orosz nagymester hatos holtversenyben negyedik, Moszkvában 15., Genfben Alekszandr Griscsukkal holtversenyben második lett, összesítésben kilencedik lett a 24 fős mezőnyben.

2018-ban megnyerte a dortmundi Sparkassen szuperversenyt. A sakkolimpián Batumiban bronzérmes a válogatottal.

A Grand Prix 2019 összetett pontversenyének második helyezettje, világbajnokjelölt

Sikeres évet zárt 2009-ben. Wijk aan Zee-ben a harmadik helyet szerezte meg. Asztanában aranyérmes a csapat-világbajnokságon. A GP sorozatot kieséses rendszerben bonyolították le, a négy versenyen 16-16 résztvevő játszott. Moszkvában a rajtlistán harmadik 28 éves Jan Nepomnjacsij sikerével fejeződött be a Grand Prix 2019 első tornája. A viadal döntőjének rájátszásában honfitársát, Alekszandr Griscsukot győzte le a második rapidparti megnyerésével. Nepomnjacsij veretlen maradt, három párharcot rájátszásban nyert meg, az első körben az örmény Levon Aronjan elleni sikere + 1 GP pontot jelent, a 24 ezer eurós első díj mellé az összetett pontversenyben 9 ponttal várta a folytatást. Griscsuk a 14 ezer euró mellé 7 pontot gyűjtött.

Hamburgban meglepetést jelentett a lengyel Jan-Krzysztof Duda elleni veresége. Jeruzsálemben Jan Nepomnjacsij sikerével fejeződött be a sorozat utolsó viadala. A döntőben 1,5 – 0,5-re győzött a kínai Wei Yi ellen. A GP összetett pontversenyében honfitársa, Alekszandr Griscsuk mögött a második helyen végzett, s ezzel bejutott a 8 fős világbajnok-jelölti döntőbe. A fináléban az első partit sötéttel 96 lépésben nyerte meg, a második összecsapásuk örökös sakkal ért véget, 26 lépés után elsőként a kínai sakkozó gratulálhatott ellenfelének. lett.

Jan Nepomnjacsij játszott a Grand Chess Tour 2019 sorozaton. Abidjanban a rapid-és villámversenyen hetedikként végzett, Zágrábban a klasszikus viadalon holtversenyben ötödik lett. Párizsban a rapid-és villámversenyen holtversenyben harmadik. A 7. Sinquefield Cup tornán holtversenyben ötödik, Kalkuttában hatodikként fejezte be szereplését, az összetett pontversenyben a nyolcadik helyen végzett. A Világkupán a nyolcaddöntőben a kínai Yu Yangyi győzte le.

Világbajnok-jelölti döntő Jekatyerinburgban, első félidő

A tavalyi esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette, Jan Nepomnjacsij negyedikként kezdte meg szereplését.

Az első forduló nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A játéknap másik győzelmét Jan Nepomnjacsij aratta, a holland Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko ellen érvényesítette a papírformát.

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vachier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó egypontos előnnyel vezetett az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt. November elsejére meg is hirdették a folytatást, de végül tavaszra halasztották.

A világbajnok-jelölti döntő állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak a félbeszakított világbajnok-jelölti döntő résztvevői közül, többek között Jan Nepomnjacsij is. A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét. Négy-négy játszmás csatákat vívtak  15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A párharcok győztesei 3-3 pontot kaptak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma döntött, a nyertes 2, a vesztes 1 pontot kasszírozhatott. A körverseny első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást, az orosz nagymester ötödik lett.

A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com online rendezte meg hat csapat részvételével a „Nations Cup” viadalt. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. Jan Nepomnjacsij az éltáblán kudarcot vallott, a 8 partijából csak 2 pontot ért el.

A Magnus Carlsen Chess Tour a Chessable Masters online viadallal folytatódott és Magnus Carlsen sikerével fejeződött be. A tornán a 12 résztvevőt két hatos csoportba osztották be, a kétfordulós csatározásból az első négy-négy helyezett jutott a kieséses rendszerű szakaszba, ahol két-két négyjátszmás mérkőzés megnyerése jelentette a továbbjutást, illetve döntötte el a győztest.

A negyeddöntőből Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij kettős győzelemmel jutott a torna elődöntőjébe. A norvég világelső kétszer is 2,5 – 0,5-re győzte le a világranglista második Fabiano Caruanát. Az orosz házirangadón Jan Nepomnjacsijnak is csak hat partira volt szüksége, hogy az elődöntőbe jusson. Vladiszlav Artyemijev elleni sikerével.

Az elődöntő első találkozóját a sok hibával játszó  Nepomnjacsij 3-1-re vesztette el Anish Girivel szemben, A második meccsen az orosz sakkozó 2,5-1,5-ös nyeréssel egyenlített. A harmadik összecsapásban Giri a rájátszásba győzött 3,5-2,5-re.

Tíz résztvevő körmérkőzéses versenyével kezdődött meg a sorozat negyedik tornája, a Legends of Chess tornán négyen jutottak tovább. Az elődöntőben Nepomnjacsij visszavágott Girinek. A döntőben Magnus Carlsen 2 – 0-ra győzte le Jan Nepomnjacsijt. A finálé első játéknapján nagy csata dúlt, a norvég világbajnok csak a két villámjátszmában elért győzelmével nyerte meg az orosz sakkozó ellen az összecsapást 4 – 2-re. Nepomnjacsij csalódottságán nem tudta túltenni magát, a második mérkőzésen nem tudta megnehezíteni a világbajnok újabb sikerét.

íjan Nepomnjacsij tagja volt az online rapid sakkolimpián holtversenyben győztes orosz válogatottnak.

November 22-én a Skilling Open viadallal megkezdődött a kilenc versenyből és a döntőből álló, másfél millió dollár díjalapú Champions Chess Tour sorozat.

A 16 résztvevős tornákról az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatta a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívtak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma döntött.

Jan Nepomnjacsij negyedikként jutott tovább, a negyeddöntőben Levon Aronjant a rájátszásban győzte le, az elődöntőben Magnus Carlsentől kettős vereséget szenvedett.

Moszkvában a rajtlistákat vezetők sikerével ért véget a 73. orosz bajnokság,  a résztvevők az online rapid versenyek után örültek az igazi humán összecsapásoknak.

Jan Nepomnjacsij pályafutása második bajnoki címét ünnepelhette. Legnagyobb riválisát, Szergej Karjakint a hetedik fordulóban 32 lépésben győzte le, a versenyfutásban végül félpontos előnnyel végzett az élen.

A Champions Chess Tour második versenyén, az Airthings Masters tornán Nepomnjacsij a későbbi győztes Tejmur Radzsabovtól a rájátszásban kapott ki, az Armageddon világossal nem tudott legyőzni az azeri sakkozót.

A világbajnok-jelölti döntőben félpontos előnnyel diadalmaskodott

Az idei év első tornáját, a Tata Steel Masters versenyt betegség miatt lemondta. Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelyet a koronavírus-járvány miatt hét forduló után szakítottak félbe, Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben állt az élen.

Az orosz nagymester a 8. kör után már egyedül vezetett, a kilencedik fordulót követően Caruana, MVL és Giri triója félpontos hátránnyal „fenyegette”. félponts hátránnyal. Csak remizett Anish Giűűűűű

Nepomnjacsijt a kilencedik kör után hárman is követték félpontos hátránnyal, Caruana, MVL és Giri is „fenyegette”.

Az éllovas a tizedik fordulóban nyert Alekszejenko ellen, riválisai csak remiztek, egy pontra nőtt az előnye.

Pihenőnap után Griscsuk „besegített” honfitársának, MVL hátránya másfél pontra nőtt, Giri már egyedül állt a második helyen.A 12. fordulóban megtört a jég, nyolc világos győzelem után Nepomnjacsij és Giri is sötéttel volt eredményes.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték. Griscsuk másodszor is segített Jannak, Girit is megfosztotta álmaitól.

Nem könnyű a nagy sikert is feldolgozni, Jan Nepomnjacsij utolsó partijára már nem tudott kellő alapossággal koncentrálni. Nagy bonyodalmat vállalt, de a hajrában egyre jobban játszó Ding Liren túljárt az eszén, legyőzte a világbajnoki kihívót.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wan, Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

Jan Nepomnjacsijnak a világbajnoki döntőre való minél optimálisabb felkészülés érdekében át kellett terveznie a versenyprogramját. Lemondta a Grand Chess Tour sorozaton való részvételét, visszalépett a Világkupától. Kiharcolta a Meltwater Chhampions Chess Tour döntőjén való részvételi jogot, de végül nem nevezett a tízfős döntőre.

A CCT hatodik versenyén, az FTX Crypto Cup viadalon Jan Nepomnjacsj két 2-2-es párharc után a negyeddöntőben a rájátszásban nyert Fabiano Caruana ellen. Az előöntőben Wesley So-tól kettős vereséget szenvedett.

A Grand Chess Tour párizsi rapid és villámversenyén szabadkártyával játszott, nem tudott lépést tartani a nagy formában játszó Wesley So-val, aki hárompontos előnnyel győzött, Jan Nepmnjacsij senkitől sem zavartatva szerezte meg az ezüstérmet.

A világbajnoki döntő előtti főpróba, a stavangeri Altibox Norway Chess viadal Jan Nepomnjacsij jelentős kudarcával végződött. Az első félidőt még másodikként zárta, a folytatásban sokat hibázva lett negyedik a hatfős, kétfordulós tornán. Magnus Carlsennel a két klasszikus partiban remizett, mindkét Armageddon jétszmát elvesztette.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chessbase.com chess24.com ruchess.ru

Komment 0 | Reblog! 0 |

Visszatekintés a csapat Európa-bajnokságokra

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A szlovén üdülőhelyen, Terme Catezben megrendezett csapat Európa-bajnokság záróünnepségén ünnepelték a hetedszer kontinensbajnokságot nyert Oroszország női együttesét, a másodszor aranyérmes ukrán férfi válogatottat és az ötödször győztes férfi együttesét. Köszöntették az érmeseket, a grúz és az azerbajdzsáni női, a francia és a lengyel férfi csapatokat, a tábladíjasokat. A rajtlistán tizedik férfi együttesünk a 16. helyen végzett.  A tizenegyedik helyre rangsorolt női válogatottunk tizenkettedikként zárta szereplését. Gledura Benjámin negyedik táblásként aranyérmet kapott  kitűnő eredményéért.

A Szlovéniában is súlyos koronavírus-járvány ellenére rendezték meg a 23. csapat Európa-bajnokságot. Szigorú egészségügyi óvintézkedések segítették a rendezést, a hírek csak egy pozitív tesztről szóltak, az ukrán exvilágbajnoknő, Anna Usenyina kapta el a fertőzést.

A kilenc fordulós svájci rendszerű lebonyolítás különlegessége is, hogy valamennyi együttes a maga versenyét játssza, megmérkőznek ugyanazon ellenfelekkel, de jelentős különbségek is előfordulnak. Egyes csapatok könnyebb utat járnak be, mások végig az élcsoportban játszanak, fordulóról fordulóra a legnagyobb riválisokkal küzdenek meg. Mindenki tudja, hogy óriási a párosítás jelentősége, kis szerencsével nagyot lehet előrelépni.  A kontinensbajnokságon a sakkolimpiától eltérően sokkal tömörebb a mezőny, korábban kezdődnek a rangadók. A hajrában a mentális felkészültség döntő lehet, a legnehezebb pillanatokban is hideg fejjel kell gondolkodni a sakktáblánál ülőknek és a kapitányoknak is. Tavaly elmaradt a sakkolimpia, az online rapid tornák nem pótolták az igazi humán küzdelmeket, két évet kellett várni az újabb megmérettetésre.

A férficsapatok versenyében az első helyre rangsorolt orosz együttes nélkülözte két  legjobbját, Jan Nepomnjacsijt és Szergej Karjakint. A francia csapatban először játszott Alireza Firouzja, az Eb többek között a 18 éves nagymester szenzációs eredményéről marad emlékezetes. A spanyolok a 49 éves Alexei Shirov vezetésével remekeltek, a lengyeleknél a Világkupa győztese, Jan-Krzysztof Duda volt a „vezérevezős”, az azerieknél szerepelt a két szuperklasszis, Sahrijar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov. Tehetséges, sikerre „éhes” fiatalok egész sora kapott kitűnő játéklehetőséget.

Sajnos válogatottunk nélkülözte legjobbját, Rapport Richárdot, aki 2017-ben játszott utoljára a nemzeti csapatban. Lékó Péter igazoltan volt távol, a világbajnoki döntőn Jan Nepomnjacsij egyik szekundánsa lesz, már hosszú hónapok segíti az orosz nagymester felkészülését. Új kapitánnyal, a bledi sakkolimpián ezüstérmes csapatunk tagjával, Ács Péter vezetésével a tizedikként rangsorolt együttestől az első tízbe kerülés volt a cél. A többi riválistól eltérően nálunk nem a legmagasabb értékszámú nagymester, Berkes Ferenc játszott az éltáblán, Erdős Viktor kapta feladatként, hogy kockázatmentes játékával védelmezze a társakat.

Erdős hat döntetlen mellett két vereséget szenvedett el, Firouzja és Shirov győzte le, elkaphatta volna Anish Girit. Az első öt fordulóban Gledura Benjámin ötös nyerősorozattal remekelt, a viadal félidejét csapatunk négyes holtversenyben az élen állt és következett az oroszok elleni találkozó. Berkes Ferenc játszott sötéttel Alekszandr Griscsuk ellen, gond nélkül hozta a döntetlent, míg Bánusz Tamás világossal a váratlan megoldásokat kedvelő Danyil Dubovtól vereséget szenvedett, Gledura és az Eb újonca, Kántor Gergely remizett. A minimális vereséggel együttesünk a hetedik helyre esett vissza és következtek a szerbek. A Szuperligában magyar csapatokban játszó sakkozókat jól ismerik a mieink, a váratlan újabb vesztés megrázó volt. Berkes sötéttel nyert, Erdős remije mellett Gledura és Kántor kikapott. A nyolcadik körben nem volt szerencsénk a párosítással, a hollandokat kaptuk, Giriék egypontos előnnyel játszhatták a meccset, balszerencsés vereség lett  vége, Viktor időzavarban a remit kereste, ahelyett, hogy a döntő előnyt biztosító Bd6-ot meghúzza, Berkes a csapat érdekét szem előtt tartva kockáztatott, de túlfeszítette a húrt, harmadszor kapott ki a csapat. Izrael elleni 2-2-vel nem sikerült a javítás, Berkes remekelt, Bánusz harmadik vereségét szenvedte el.

A kitűnően sikerült rajt fényében is nagy csalódás a 16. hely. A játszmákban több volt, esélyek maradtak kihasználatlanul, játékosaink kedvező lehetőségekkel nem tudtak élni. A párosítás is lehetett volna kegyesebb csapatunkhoz, a lejátszott 36 partiból nyolcat is elvesztettek, Gledura és Berkes öt, illetve három nyerése javítja a statisztikát, Bánusz egy, Kántor kétszer volt eredményes. Hat olyan csapattal mérkőztünk meg, amelyik az első tízben végzett, három minimális vereség az orosz, a szerb és a holland együttestől, bravúros győzelem a franciák ellen és két papírforma siker Montenegró és Szlovénia együtteseivel szemben. Két értékes döntetlen az azeriekkel és a spanyolokkal és zárásként Izraellel is 2-2.  

Hat forduló után a címvédő orosz válogatott egypontos előnnyel vezetett a veretlenségét őrző öt 9 pontos csapat előtt, Azerbajdzsán, Ukrajna, Spanyolország, Örményország és Hollandia alkotta az üldöző bolyt, a francia csapat két vereséggel a tizedik helyen állt. A hetedik kör eredményei döntően befolyásolták a végeredményt. Az ukránok legyőzték az éllovas orosz négyest, az azeriek a hollandok ellen nyertek, a franciáknál ismét Firouzján múlott a siker, a lengyelek „gólarányt” is javítottak. Azerbajdzsán és Ukrajna egy ponttal előzte meg a hat 10 pontos együttest.

A két éllovas négy döntetlennel intézte el a rangadót és várták a riválisok eredményeit. A meglepetést az orosz gárda franciáktól elszenvedett veresége jelentette, már későn próbáltak harcosan játszani, három döntetlen mellett Andrej Jeszipenko botlott.

A bajnoki cím és a dobogód helyek sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a négy 12 pontos együttes egymás elleni csatáiból a franciák és az ukránok kerülte ki győztesen, az aranyérmet az un. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás döntött az ukránok javára, 3-1-re győzték le az örményeket, a franciák csak 2,5-1,5-re az azerieket.

Az ukránok elsősége megérdemelt, veretlenül, játszmát sem veszítve lettek aranyérmesek, két éve az utolsó fordulóban bukták el a bajnoii címet.

Nehéz jelzőket találni Alireza Firouzja teljesítményére. A Grand Swiss tornán elért elsősége, világbajnok-jelölti címe után bámulatos motiváltsággal játszott, a 3015-ös performance-pontszám, a + 22,3 Élő-ponttal december 1-től a világranglistán második lesz. Sakktörténelmet írt, hogy 18 évesen átlépte a 2800 Élő-pontos álomhatárt. Csapattársai Élő-pontokat veszítettek, de ezüstérmet ünnepelhette. A svájci rendszer egyik furcsaságát jól mutatja, hogy a holtversenyben végzett két csapat elkerülte egymást.

A lengyelek jól hajráztak, „külső körön” törtek előre, a riválisok eredményei is számukra kedvezően alakultak, a grúzok elleni kiütéses győzelem végül bronzérmet ért. A spanyol gárda veretlenül harcolta végig kontinensviadalt, érmet érdemeltek volna. Az azeriek vitatható taktikájuk miatt leszorulta a dobogóról, Sahrijar Mamedgyarov a bástyavégjátékban nem találta meg a remit biztosító lépést.

Az orosz csapat hatodik helyezése bombameglepetés, de Dabyil Dubov, Kirill Alekszejenko és Andrej Jeszipenko a Grand Swiss versenyen is gyengélkedett, az éltáblán Alekszandr Griscsuk mind a kilenc játszmája döntetlennel ért véget.  

A 23. csapat Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

7

Ukrajna

9

5

4

0

14

212,5

21,5

2

3

Franciaország

9

7

0

2

14

207,5

21,5

3

4

Lengyelország

9

5

3

1

13

192,5

22,5

4

8

Spanyolország

9

4

5

0

13

190,0

20,0

5

2

Azerbajdzsán

9

4

4

1

12

224,0

21,5

6

1

Oroszország

9

5

2

2

12

206,5

20,5

7

11

Örményország

9

4

4

1

12

206,0

21,0

8

13

,Szerbia

9

6

0

3

12

160,5

20,0

9

6

,Hollandia

9

4

3

2

11

175,5

20,5

10

9

Németország

9

5

1

3

11

167,0

21,0

11

25

,Georgia

9

4

2

3

10

162,5

18,0

12

15

Izrael

9

3

4

2

10

158,5

20,0

13

5

Anglia

9

3

4

2

10

154,5

19,0

14

20

Görögország

9

5

0

4

10

152,0

19,5

15

14

Horvátország

9

3

4

2

10

148,5

19,0

16

10

Magyarország

9

3

3

3

9

185,5

19,5

(39 csapat)

Az ukrán csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Svájc (26, 20, 9) – Ukrajna (7, 1, 14) 1 – 3

Ukrajna – Románia (16, 24, 8) 2 – 2

Norvégia (24, 17, 9) – Ukrajna  1,5 – 2,5

Ukrajna – Spanyolország (8, 4, 13)  2 – 2

Georgia (25, 11, 10) – Ukrajna 1,5 – 2,5

Ukrajna – Hollandia (6, 9, 11)  2,5 – 1,5

Ukrajna – Oroszország (1, 6, 12) 2,5 – 1,5

Azerbajdzsán (2, 5, 12) – Ukrajna 2 – 2

Ukrajna – Örményország (11, 7, 12) 3 – 1

A francia csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Ausztria (22, 21, 9) – Franciaország (3, 2, 14) 1 – 3

Franciaország – Horvátország (14, 15, 10) 2,5 – 1,5

Magyarország (10, 16, 9) – Franciaország 2,5 – 1,5

Franciaország – Törökország (17, 18, 9)  2,5 – 1,5

Örményország (11, 7, 12) – Franciaország 2,5 – 1,5

Franciaország – Görögország (20, 14, 10) 3 – 1

Franciaország – Georgia (25, 11, 10) 2,5 – 1,5

Oroszország (1, 6, 12) – Franciaország 1,5 – 2,5

Franciaország – Azerbajdzsán (2, 5, 12) 2,5 – 1,5

A lengyel csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Lengyelország (4, 3, 13) – Svédország (23, 31, 7) 3,5 – 0,5

Izrael (15, 12, 10) – Lengyelország 2 – 2

Lengyelország – Románia (16, 24, 8) 2,5 – 1,5

Oroszország (1, 6, 12) – Lengyelország 2,5 – 1,5

Lengyelország – Norvégia (24, 17, 9) 2 – 2

Csehország (12, 19, 9) - Lengyelország 1,5 – 2,5

Lengyelország – Németország (9, 10, 10) 3 – 1

Lengyelország – Spanyolország (8, 4, 13) 2 - 2

Georgia (25, 11, 10) – Lengyelország 0,5 – 3,5

Válogatottunk eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Magyarország (10, 16, 9) – Montenegró (29, 30, 6 ) 3,5 – 0,5

Szlovénia 1 (19, 32, 7) – Magyarország 1 – 3

Magyarország – Franciaország (3, 2, 14) 2,5 – 1,5

Magyarország – Azerbajdzsán (2, 5, 12) 2 – 2

Spanyolország (8, 4, 13) – Magyarország 2 - 2

Oroszország (1, 6, 12) – Magyarország 2,5 – 1,5

Magyarország – Szerbia (13, 8, 12) 1,5 – 2,5

Magyarország – Hollandia (6, 9, 11) 1,5 – 2,5

Izrael (15, 12, 10) – Magyarország 2 – 2

A magyar csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Perf.

Élő+/-

1

Erdős Viktor

2615

½

½

0

½

0

½

½

½

3,0

8

2674

2587

-3,5

2

Berkes Ferenc

2676

1

½

½

½

½

1

0

1

5,0

8

2656

2751

7,7

3

Bánusz Tamás

2607

1

½

0

0

0

1,5

5

2596

2447

-10,7

4

Gledura Benjámin

2635

1

1

1

1

1

½

0

½

½

6,5

9

2605

2771

16,6

5

Kántor Gergely

2566

1

1

½

½

0

½

3,5

6

2583

2640

6,5

A tábladíjasok:

I.tábla:

1. Alireza Firouzja (francia, 2770) 8/9, 3015

2. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2756) 5,5/8, 2792

3. Alexei Shirov (spanyol, 2673) 5/8, 2788

II. tábla:

1.Andrej Volokityin (ukrán, 2656) 6/8, 2824

2. Danyil Dubov (orosz, 2714) 5/8, 2770

3. David Anton Guijarro (spanyol, 2669) 6/9, 2755

III. tábla:

1.Jonas Buhl Bierre (dán, 2569) 6,5/8, 2793

2. Gawain C B Jone (angol, 2654) 5,5/7, 2782

3. Jorden Van Foreest (holland, 2701) 6,5/9, 2744

IV. tábla:

1.Gledura Benjámin (magyar, 2636) 6,5/9, 2771

2. Moranda Wjciech (lengyel, 2623) 5/7, 2699

3. Vahap Sanal (török, 2590) 5,5/8, 2697

Női Európa-bajnokság

A női csapatok versenyében a címvédő orosz válogatott fölényesen vezette a rajtlistát, a két legjobbját nélkülöző ukrán együttes helyett Georgia csapata volt a legnagyobb rivális. Az aranyérem sorsa a negyedik fordulóban dőlt el, a csúcsrangadón Valentyina Gunyina és Polina Suvalova nyerte meg a játszmáját. A Grand Swiss viadalon gyengébben szerepelt orosz sakkozónők „erődemonstrációt” tartottak a folytatásban is, valamennyi mérkőzésükön diadalmaskodtak, sorozatban negyedszer lettek aranyérmesek. Talán csak Alekszandra Gorjacskinát bosszantotta, hogy az éltáblán Nana Dzagnidze kapta az aranyérmet. A 36 lejátszott partijukból csak kettőt vesztettel el, a háromszoros olimpiai bajnok Gunyina kapott ki. Remekelt a 20 éven aluli lányok világranglistáját vezető Polina Suvalova, a hét játszmájából 6,5 pontot elérő Alina Kaslinszkaja.

A grúzokat nem törte le a derbi elvesztése, az utolsó forduló előtt már bebiztosították az ezüstérmet, csak az ukránoknak „kegyelmeztek” a négy döntetlennel. Dzagnidze mellett Lela Dzsavahasvili is aranyérmes lett a tábláján.

Két éve még meglepetésként értékelhettük az azerbajdzsáni együttes bronzérmét, fiatal erőkből álló csapatuk megismételte sikerét. Az első két helyezettől elszenvedett vereségüket öt győzelemmel javították. Az utolsó fordulóban nyerni tudtak, célba értek, ehhez kellett, hogy az orosz és a grúz négyes nyert riválisaikkal szemben.

Válogatottunknak a 9 forduló során volt oka örömre és bánatra, kevésen múlott, hogy nem ért el jelentős sikert. Már a második fordulóban rangadót játszott a lengyelekkel, jöttek a franciák. Az izgalmak után könnyű, pihentető nyerés nyugtatta meg a lányokat, csalódás volt a szlovákok elleni döntetlen, a félidőt 6 ponttal a kilencedik helyen zárták. A lejátszott partikból kitűnt, hogy Gara Tícia jó formában van, Gaál Zsóka és Mihók-Juhász Barbara újoncként jól bírja az izgalmakat.

Az örök optimista kapitány, Papp Gábor próbálta megtalálni a legjobb összeállítást, elcsúsztak a színek, sebezhető volt az éltábla. A németekkel is remizett csapatunk, a meccs különlegessége volt a 14 éves Gaál Zsóka nagy mentése, tudta az 50 lépéses szabályt, egy lépéssel a matt előtt igényelte a döntetlent.

Feléledtek a remények a románok legyőzésével és nagyon fontos lett az azeriek elleni összecsapás. Ez a mérkőzés igazi hullámvasút volt, mindkét együttes megnyerhette volna a mérkőzést, a döntetlen után lázas számolgatás is kezdődött, hét csapat is pályázhatott a bronzérem megszerzésére. Csapatunk a nyolcadik helyen állt, de riválist, az ukránokat kapta ellenfélül és a nagy esélyt, hogy akár érmes is lehet válogatottunk.

Jól indult a találkozó, mert Gara Tícia súlyos időzavarban is Anna Muzicsuk hathatós segítségével döntetlenre mentette a partiját. Az időkontroll után aligha volt a sakkhoz kicsit is értő, aki a ukránok győzelmére fogadott volna…

Úgy érezhettük, hogy megvan a két meccspont, Gaál Zsóka egyenkő állást játszott, Terbe Julianna válogathatott a nyerések között, Mihók-Juhász Barbara előnyösebb végjátékban küzdött. Váratlanul viharfelhők gyülekeztek, Zsóka még megmenekült a vereségtől, de a másik két partiban a szerencsésebb kézzel sakkozó ukrán nagymesternők nyertek, a hihetetlen fordulat után csapatunk végül csak a tizenkettedik helyen végzett.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Gara Tícia, örülhetünk Zsóka és Barbara sikeres debütálásának, nagyot küzdöttek. Barbara bonyodalmakra törő stílusa ötös nyerősorozatot eredményezett, Zsóka érthetően elfáradt a hosszú, nehéz küzdelmekben, Terbe Julianna játszmáiban több pont volt. Nehéz döntés lehetett, hogy a kapitány kire bízza az első táblát, nagyon hiányzott a csapatból Hoang Thanh Trang, nehezen érthető Gara Anita távolmaradása. Van hét hónap a moszkvai sakkolimpiáig, meg kell szervezni az optimális felkészülést, a szövetségnek ehhez a feltételeket biztosítania kell.

A 14. női csapat Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

9

9

0

0

18

272,5

29,0

2

3

Georgia

9

7

1

1

15

215,0

22,5

3

5

,Azerbajdzsán

9

5

2

2

12

196,0

22,0

4

2

Ukrajna

9

5

2

2

12

187,0

20,0

5

7

Németország

9

5

1

3

11

153,5

21,0

6

12

Szerbia

9

4

3

2

11

150,5

21,5

7

4

Lengyelország

9

4

2

3

10

194,5

19,5

8

14

Hollandia

9

4

2

3

10

178,5

21,5

9

13

,Olaszország

9

4

2

3

10

175,5

19,0

10

6

Franciaország

9

4

2

3

10

170,5

20,0

11

8

Örményország

9

4

2

3

10

167,0

20,0

12

11

Magyarország

9

3

4

2

10

153,0

20,0

13

18

Görögország

9

5

0

4

10

137,5

16,5

14

10

,Románia

9

4

1

4

9

166,0

20,0

(31 csapat)

Az orosz csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Oroszország (1, 1, 18) – Csehország (16, 19, 8) 4 – 0

Spanyolország (9, 20, 8) – Oroszország 0 - 4

Oroszország – Németország (7, 5, 11) 3,5 – 0,5

Georgia (3, 2, 15) – Oroszország 1 – 3

Oroszország – Olaszország (13, 9, 10) 2,5 – 1,5

Oroszország – Görögország (18, 13, 10) 3,5 – 0,5

Azerbajdzsán (5, 3, 12) – Oroszország 1 – 3

Ukrajna (2, 4, 12) – Oroszország 1 – 3

Oroszország – Lengyelország (4, 7, 10) 2,5 – 1,5

A grúz csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Szlovákia (17, 15, 9) – Georgia (3, 2, 15) 1 – 3

Georgia – Románia (10, 14, 9) 2,5 – 1,5

Azerbajdzsán (5, 3, 12) – Georgia 1 – 3

Georgia – Oroszország (1, 1, 18) 1 – 3

Örményország (8, 11, 10) – Georgia 1,5 – 2,5

Lengyelország (4, 7, 10) – Georgia 1,5 – 2,5

Georgia – Ukrajna (2, 4, 12) 2 – 2

Görögország (18, 13, 10) – Georgia 0,5 – 3,5

Georgia – Franciaország (6, 10, 10) 2,5 – 1,5

Az azerbajdzsáni csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Azerbajdzsán (5, 3, 12) – Törökország (20, 21, 8) 4 – 0

Svédország (21, 17, 9) – Azerbajdzsán 0 – 4

Azerbajdzsán – Georgia (3, 2, 15) 1 – 3

Németország (7, 5, 11) – Azerbajdzsán 1 – 3

Azerbajdzsán – Ukrajna (2, 4, 12) 2 – 2

Olaszország (13, 9, 10) – Azerbajdzsán 1,5 – 2,5

Azerbajdzsán – Oroszország (1, 1, 18) 1 – 3

Magyarország (11, 12, 10) – Azerbajdzsán 2 – 2

Azerbajdzsán – Hollandia (14, 8, 10) 2,5 – 1,5

Válogatottunk eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Magyarország (11, 12, 10) – Szlovénia 2 (26, 23, 7) 3,5 – 0,5

Magyarország – Lengyelország (4, 7, 10) 1 – 3

Franciaország (6, 10, 10) – Magyarország 2 – 2

Észak-Macedónia (31, 30, 5) – Magyarország 0 – 4

Magyarország – Szlovákia (17, 15, 9) 2 – 2

Németország (7, 5, 11) – Magyarország 2 – 2

Magyarország – Románia (10, 14, 9) 2,5 – 1,5

Magyarország – Azerbajdzsán (5, 3, 12) 2 - 2

Ukrajna (2, 4, 12) – Magyarország 3 - 1

A magyar csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Perf.

K

Élő+/-

1

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

½

½

0

0

0

½

1,5

6

2378

2185

10

-12,1

2

WGM

Gara Tícia

2331

1

½

1

1

0

½

1

½

½

6,0

9

2335

2460

20

32,0

3

WIM

Gaál Zsóka

2336

1

0

1

1

½

0

1

½

5,0

8

2265

2360

20

7,8

4

WIM

Terbe Julianna

2318

0

0

1

1

½

0

2,5

6

2271

2214

20

-14,0

5

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2258

1

1

1

1

1

0

0

5,0

7

2150

2308

20

14,0

Tábladíjasok

I.tábla:

1. Nana Dzagnisze (grúz, 2524)  5,5/7, 2683

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2604) 5,5/7, 2666

3. Marie Sebag (francia, 2447)  6/8, 2572

II. tábla:

1.Lela Dzsavahasvili (grúz, 2446)  6/8, 2579

2. Katyerina Lahno (orosz, 2550) 6/8, 2546

3. Eline Roebers (holland, 2304) 7/9, 2504

III. tábla:

1.Sophie Milliet (francia, 2418)  6/8, 2497

2. Valentyina Gunyina (orosz, 2480) 4/6, 2461

3. Natalija Buksza (ukrán, 2410) 4,5/6, 2411

IV. tábla:

1.Polina Suvalova (orosz, 2515) 7/8, 2668

2. Inna Gaponenko (ukrán, 2339) 4,5/7, 2425

3. Mihaela Sandu (román, 2244) 5/7, 2376

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A  csapat Európa-bajnokságon az ukrán férfi és az orosz női csapat győzött 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A szlovén Üdülőhelyen, Terme Catezben az orosz női és az ukrán férfi válogatott elsőségével fejeződött be a 23. csapat Európa-bajnokság. Női együttesünk a tizenkettedik, férficsapatunk a 16. helyen végzett. A befejező játéknapon női válogatottunk 3-1-re kikapott az ukrán négyestől, Gara Tícia és Gaál Zsóka remizett, Terbe Julianna könnyen nyerhető állást vesztett el, Mihók-Juhász Barbara előnyösebb bástyavégjátékból szenvedett vereséget, győzelemmel csapatunk negyedik lett volna! A címvédő orosz együttes valamennyi mérkőzését megnyerve sorozatban negyedszer aranyérmes, a grúzok az ezüstérmesek, az azerbajdzsáni csapat megismételte két évvel korábbi sikerét, bronzérmesként zárta szereplését. Férfi gárdánk 2-2-öt játszott Izrael négyesével. Az éltáblán Erdős Viktor remizett, Berkes Ferenc remek játékkal győzött, Bánusz Tamás elszenvedte harmadik vereségét, Gledura Benjámin döntetlennel lett együttesünk legjobb pontszerzője, a negyedik táblán aranyérmes. Az ukránok veretlenül, játszmát sem veszítve lettek aranyérmesek, az olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítással előzték meg a franciákat. A 18 éves Alireza Firouzja a francia csapat éltábláján 9 partijából 8 pontot szerzett, átlépte a 2800 Élő-pontos álomhatárt, december 1-től a világranglista második helyezettje lesz. A lengyelek a bronzérmesek, megelőzték a spanyolokat.

 

Izgalmakban bővelkedő utolsó fordulóval fejeződtek be a kontinensviadalok. A befejező játéknapra maradtak a nagy döntések. Kiélezett küzdelmek zajlottak férficsapatok csatái a bajnoki címért és a dobogós helyezésekért, a női viadalon már a nyolcadik fordulóban eldőlt az első két hely sorsa, kevésen múlott női csapatunk negyedik helyezése.

 

A férficsapatok versenyében négy együttes pályázott az aranyérem megszerzésére, a holtversenyben élen álló négy együttes egymás elleni párharcokkal döntötte el az első két hely sorsát. A kiélezett csatában ezúttal az ukránok nem hibáztak, két éve a befeező játéknapon kiengedték a kezükből a remélt aranyérmet.

 

Az örmények ellen a ki-ki meccsen 3-1-re győztek és az un. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítással megelőzték Azerbajdzsán négyese ellen diadalmaskodó francia gárdát. A francia-azeri mérkőzést a 18 éves Alireza Firouzja győzelme döntötte el, Sahriyar Mamedgyarov a bástyavégjátékban nem találta meg a döntetlent biztosító bástylépést. Firouzja szenzációs eredményt ért el, 9 partijából 8 pontot szerzett, a decemberi világranglistán 2804 Élő-pontjával a második lesz.

Jól hajráztak a lengyelek, az utolsó fordulót hetedikként kezdték, bronzérmesként zárták. Várakozáson felült teljesített a „veterán” Alexei Shirov vezetésével a spanyol gárda. A négy évvel korábbi aranyérmes azeri gárda sokáig az első helyről is álmodozott, dobogóra sem állhattak az utolsó meccsük elvesztése miatt.

Nagy fiaskót szenvedett el a címvédő orosz csapat, a kevés kockázatot vállaló nagymestereik kikaptak az ukránoktó és a franciáktól, utolsó meccsüket megnyerve lettek hatodikak.

A rajtlistán tizedik válogatottunkat a debütáló kapitány, a bledi sakkolimpián ezüstérmes csapat tagja, Ács Péter az első tízbe várta. Öt fordulón át elsősorban az ötös nyerőszériával tündöklő Gledura Benjámin győzelmeinek köszönhetően vérmesebb reményeket is tápláltunk, 8 pontjával csapatunk négyes holtversenyben az élen állt. A pihenőnap után az orosz együttestől elszenvedett minimális vereség megtörte a lendületet, még két vereséget szenvedett el a gárda. Kihagyott esélyek, elpuskázott lehetőségek, megtépázott önbizalom jellemezte nagymestereinket.

Az utolsó fordulóban sem sikerült a javítás, Berkes Ferenc remek játékkal győzött, de a csapatba ismét jelölt Bánusz Tamás elszenvedte harmadik vereségét, az Izrael elleni 2-2-vel maradt a nagy csalódást jelentő tizenhatodik hely.

Férfi válogatottunk sorozatban a harmadik világversenyen ért el messze a várakozás alatti helyezést. Nehéz jó eredményt elérni a legjobb sakkozónk nélkül, nagyon hiányoztak az éltáblán Rapport Richárd joggal elvárt pontjai. Erdős Viktorra a „golyófogó” szerep várt, nyeretlen maradt, nagy esélyt szalasztott el Anish Giri elleni partijában. Berkes Ferenc jó formában játszott, nagyot küzdött, kár volt a hollandok elleni kisiklásáért. Bánusz Tamás jól kezdett, majd hármat is vesztett.

A hajrában már Gledura Benjámin is hibázott, a mezőnyben a negyedik táblán a legjobb performance-pontszámmal aranyérmes lett. Kántor Gergely sikerrel debütált, a finisben ő is gyengébben játszott. Jövőre Moszkvában lesz a sakkolimpia, csak a legjobb összeállításban van esély sikeres szereplésre.

 

 

T.

15

    Izrael

Élő

-

10

    Magyarország

Élő

2 : 2

8.1

GM

Tamir Nabaty

2649

-

GM

Erdős Viktor

2615

½ - ½

8.2

GM

Victor Mikhalevski

2559

-

GM

Berkes Ferenc

2676

0 - 1

8.3

GM

Ilia Smirin

2616

-

GM

Bánusz Tamás

2607

1 - 0

8.4

GM

Evgeny Postny

2557

-

GM

Gledura Benjámin

2635

  ½ - ½

T.

3

    Franciaország

Élő

-

2

    Azerbajdzsán

Élő

2½:1½

1.1

GM

Alireza Firouzja

2770

-

GM

Sahriyar Mamedyarov

2765

1 - 0

1.2

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2766

-

GM

Tejmur Radzsabov

2763

½ - ½

1.3

GM

Maxime Lagarde

2647

-

GM

Rauf Mamedov

2673

½ - ½

1.4

GM

Jules Moussard

2632

-

GM

Nijat Abaszo,

2634

½ - ½

T.

7

    Ukrajna

Élő

-

11

    Örményország

Élő

3 : 1

2.1

GM

Anton Korobov

2684

-

GM

Gabriel Szargisszjan

2664

1 - 0

2.2

GM

Andrej Volokityin

2656

-

GM

Haik M. Martirosyan

2624

1 - 0

2.3

GM

Kirill Sevcsenko

2647

-

GM

Robert Hovhanniszjan

2622

½ - ½

2.4

GM

Vologyimir Oniscsuk

2622

-

GM

Szamvel Ter-Szahakjan,ű

2615

½ - ½

Az utolsó forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

3

Franciaország

12

:

12

Azerbajdzsán

2

2

7

Ukrajna

12

3

:

1

12

Örményország

11

3

8

Spanyolország

11

:

11

Hollandia

6

4

25

Georgia

10

½

:

11

Lengyelország

4

5

1

Oroszország

10

:

10

Anglia

5

6

13

Szerbia

10

:

10

Görögország

20

7

17

Törökország

9

1

:

3

9

Németország

9

8

15

Izrael

9

2

:

2

8

Magyarország

10

9

24

Norvégia

8

2

:

2

8

Csehország

12

10

16

Románia

8

1

:

3

8

Horvátország

14

11

22

Ausztria

8

2

:

2

8

Dánia

18

12

19

Szlovénia 1

7

:

7

Olaszország

21

13

28

Szlovákia

7

1

:

3

7

Svájc

26

14

31

Litvánia

7

2

:

2

6

Svédország

23

15

27

Izland

6

:

½

6

Koszovó

36

16

29

Montenegró

6

:

6

Észak-Macedónia

33

17

38

Írország

5

:

6

Albánia

32

18

35

Finnország

6

3

:

1

3

Skócia

37

19

30

Belgium

5

4

:

0

2

Wales

39

20

34

,Szlovénia 2

6

2

:

0

0

bye

-1

A 23. csapat Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

7

Ukrajna

9

5

4

0

14

212,5

21,5

2

3

Franciaország

9

7

0

2

14

207,5

21,5

3

4

Lengyelország

9

5

3

1

13

192,5

22,5

4

8

,Spanyolország

9

4

5

0

13

190,0

20,0

5

2

 

Azerbajdzsán

9

4

4

1

12

224,0

21,5

6

1

Oroszország

9

5

2

2

12

206,5

20,5

7

11

Örményország

9

4

4

1

12

206,0

21,0

8

13

Szerbia

9

6

0

3

12

160,5

20,0

9

6

Hollandia

9

4

3

2

11

175,5

20,5

10

9

Németország

9

5

1

3

11

167,0

21,0

11

25

Georgia

9

4

2

3

10

162,5

18,0

12

15

Izrael

9

3

4

2

10

158,5

20,0

13

5

Anglia

9

3

4

2

10

154,5

19,0

14

20

Görögország

9

5

0

4

10

152,0

19,5

15

14

Horvátország

9

3

4

2

10

148,5

19,0

16

10

Magyarország

9

3

3

3

9

185,5

19,5

(39 csapat)

Az aranyérmes ukrán csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Perf,

Élő+/-

1

Anton Korobov

2684

1

½

½

½

½

½

1

4,5

7

2669

2771

8,4

2

Andrej Volokityin

2656

1

1

½

1

½

½

½

1

6,0

8

2631

2824

17,3

3

Jurij Kuzubov

2637

½

½

½

½

½

½

3,0

6

2622

2622

-1,2

4

Kirill Sevxsenko

2647

½

½

½

½

½

1

½

½

4,5

8

2596

2639

-0,5

5

Vologyimir Oniscsuk

2622

½

½

½

½

½

½

½

3,5

7

2566

2566

-5,3

A magyar csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Perf.

Élő+/-

1

Erdős Viktor

2615

½

½

0

½

0

½

½

½

3,0

8

2674

2587

-3,5

2

Berkes Ferenc

2676

1

½

½

½

½

1

0

1

5,0

8

2656

2751

7,7

3

Bánusz Tamás

2607

1

½

0

0

0

1,5

5

2596

2447

-10,7

4

Gledura Benjámin

2635

1

1

1

1

1

½

0

½

½

6,5

9

2605

2771

16,6

5

Kántor Gergely

2566

1

1

½

½

0

½

3,5

6

2583

2640

6,5

 

Női Európa-bajnokság

A 14. női Európa-bajnokságon az els két hely sorsa már az utolsó forduló előtt eldőlt. A címvédő orosz együttes valamennyi ellenfelét legyőzve sorozatban negyedszer lett aranyérmes, a grúz csapat a rangadón vereséget szenvedve ezüstérmesként végzett.

Válogatottunk a harmadik helyen álló lengyelekkel azonos pontszámmal a nyolcadik helyen várta az ukránok elleni rangadót. A tét akár a bronzérem megszerzése is lehetett, abban joggal bízhattunk, hogy az orosz és a grúz játékosok nem lesznek „elnézőek” riválisainkkal, a lengyelekkel és a franciákkal szemben.

Az ukránok elleni mérkőzésen történtek sokáig kísérteni fognak, hihetetlen, hogy a győzelmet ígérő összecsapás végjátékaiban milyen fordulatok történtek.

Az éltáblán Gara Tícia nehéz perceket élt át Anna Muzicsukkal szemben, Anna Usenyina betegsége miatt játékra felkért világbajnokjelölt nyerőesélyes állását döntetlenre rontotta.

Nagy megkönnyebbülés volt a fél pont megszerzése, a többi táblán egyre biztatóbbak lettek az esélyeink. Gaál Zsóka tartotta az egyensúlyt, Terbe Julianna egyre jobban állt, Mihók-Juhász Barbara a végjátékban kicsit kedvezőbben. Juli növelte előnyét, Barbara a bástyavégjátékban előnyösebben, Zsóka állása döntetlent ígért.

Zsóka a gyalogvégjátékban nem tartotta az oppozíciót, szerencsére Julija Oszmak nem találta meg a nyerést. Juli válogathatott a biztos győzelmet adó folytatások között, az idő szorításában teljesen elvesztette a fonalat és Natalija Buksza fordítani tudott. A lesújtó vereség hatására Barbara is hibázott, döntetlent adó folytatás helyett vesztőt húzott, a negyedik hely helyett tizenkettedik lett válogatottunk.

Női csapatunkban is az éltábla gond volt, Hoang Thanh Trang és Gara Anita nagyon hiányzott. A sakkrajongók joggal várnának választ, hogy miért nem játszottak a válogatottban.

Lázárné Vajda Szidónia nem bírta az első tábla fokozott feszültségét és felelősségét. Gara Tícia jó formában játszott, ez Élő-pontokban is szépen kamatozott. A 14 éves Gaál Zsóka sikeresen debütált, nehéz, hosszú partikat játszott, nagyon elfáradt a hajrára. Terbe Juli játszmáiban több volt, döntő hibákat vétett. Mihók-Juhász Barbara ötös nyerőszériája lendületet adott a csapatnak, nagy kár, hogy a hajrában megingott.   

 

T.

2

    Ukrajna

Élő

-

11

    Magyarország

Élő

3 : 1

3.1

GM

Anna Muzicsuk

2533

-

WGM

Gara Tícia

2331

½ - ½

3.2

IM

Julija Oszmak

2423

-

WIM

Gaál Zsóka

2336

½ - ½

3.3

IM

Natalija Buksza

2410

-

WIM

Terbe Julianna

2318

1 - 0

3.4

GM

Natalia Zsukova

2331

-

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2258

   1 - 0

Az utolsó forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

1

Oroszország

16

:

10

Lengyelország

4

2

3

Georgia

13

:

10

Franciaország

6

3

2

Ukrajna

10

3

:

1

10

Magyarország

11

4

5

Azerbajdzsán

10

:

10

Hollandia

14

5

12

Szerbia

9

:

10

Görögország

18

6

7

Németország

9

:

½

9

Litvánia

28

7

17

Szlovákia

9

½

:

8

Olaszország

13

8

8

Örményország

8

3

:

1

8

Csehország

16

9

10

Románia

7

:

½

8

Spanyolország

9

10

20

Törökország

7

2

:

2

7

,Szlovénia 1

15

11

25

Ausztria

7

½

:

7

Svédország

21

12

19

Izrael

6

2

:

2

6

Horvátország

23

13

24

Anglia

5

:

6

Svájc

22

14

31

Észak-Macedónia

5

:

5

Izland

29

15

30

Belgium

4

½

:

3

Norvégia

27

16

26

Szlovénia 2

6

2

:

0

0

bye

-1

A 14. női csapat Európa-bajnokság véeredményei:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

9

9

0

0

18

272,5

29,0

2

3

,Georgia

9

7

1

1

15

215,0

22,5

3

5

,Azerbajdzsán

9

5

2

2

12

196,0

22,0

4

2

Ukrajna

9

5

2

2

12

187,0

20,0

5

7

Németország

9

5

1

3

11

153,5

21,0

6

12

Szerbia

9

4

3

2

11

150,5

21,5

7

4

Lengyelország

9

4

2

3

10

194,5

19,5

8

14

,Hollandia

9

4

2

3

10

178,5

21,5

9

13

Olaszország

9

4

2

3

10

175,5

19,0

10

6

Franciaország

9

4

2

3

10

170,5

20,0

11

8

Örményország

9

4

2

3

10

167,0

20,0

12

11

Magyarország

9

3

4

2

10

153,0

20,0

13

18

Görögország

9

5

0

4

10

137,5

16,5

14

10

,Románia

9

4

1

4

9

166,0

20,0

(31 csapat)

Az aranyérmes orosz csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Perf.

Élő+/-

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

2604

1

1

1

½

1

½

½

5,5

7

2436

2666

5,1

2

GM

Katyerina Lahno

2550

1

½

½

1

½

½

1

1

6,0

8

2353

2546

0,4

3

GM

Valentina Gunyina

2480

1

1

1

0

1

0

4,0

6

2336

2461

-1,2

4

IM

Polina Suvalova

2515

1

1

1

1

1

1

½

½

7,0

8

2332

2668

11,7

5

IM

Alina Kaslinszkaja

2482

1

1

1

½

1

1

1

6,5

7

2273

2695

11,9

A magyar csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Perf.

K

Élő+/-

1

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

½

½

0

0

0

½

1,5

6

2378

2185

10

-12,1

2

WGM

Gara Tícia

2331

1

½

1

1

0

½

1

½

½

6,0

9

2335

2460

20

32,0

3

WIM

Gaál Zsóka

2336

1

0

1

1

½

0

1

½

5,0

8

2265

2360

20

7,8

4

WIM

Terbe Julianna

2318

0

0

1

1

½

0

2,5

6

2271

2214

20

-14,0

5

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2258

1

1

1

1

1

0

0

5,0

7

2150

2308

20

14,0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Női válogatottunk az ukránokkal játssza utolsó mérkőzését, a bronzéremért küzdhet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A szlovén üdülőhelyen, Terme Catezben zajló 23. csapat Európa-bajnokság nyolcadik fordulójában férficsapatunk sorozatban harmadik vereségét szenvedte el, a holland együttes 2,5-1,5-re nyerte meg a mérkőzést. Gledura Benjámin gyors döntetlenével kezdődött meg a meccs, Erdős Viktor remijével folytatódott, aki időzavarban nem használta ki Anish Giri nagy hibáját. Berkes Ferenc túlfeszítette a húrt, Lucas Van Foreest legyőzte nyolcszoros bajnokunkat. Kántor Gergely döntetlene zárta a találkozót. A játéknap szenzációjaként a francia együttes 2,5-1,5-re nyert a címvédő orosz csapat ellen. Az utolsó forduló előtt négyes holtverseny az élen, francia-azeri és ukrán-örmény összecsapások döntik el az aranyérem sorsát.  A női viadalon az orosz válogatott az ukránok elleni győzelmével sorozatban negyedszer lett Európa-bajnok, Georgia az ezüstérmes. Fordulatokban gazdag mérkőzésen együttesünk 2-2-öt ért el Azerbajdzsán négyesével szemben. A 14 éves Gaál Zsóka győzött, Lázárné Vajda Szidónia és Gara Tícia remizett, Mihók-Juhász Barbara ötös nyerősorozat után kikapott. A befejező játéknap előtt csapatunk a nyolcadik helyen áll, de a harmadik helyezett lengyelekhez hasonlóan 11 pontja van, az ukránokkal játssza utolsó meccsét.

 

A 23. csapat Európa-bajnokságon az utolsó forduló dönti el a férfi csapatok versenyében az aranyérem és a dobogós helyek sorsát, négy csapat, az örmény, a francia, az azerbajdzsáni és az ukrán együttes is 12-12 meccsponttal várja a sorsdöntő összecsapásokat.

A kontinensviadal félidejét sz élen álló orosz csapathoz hasonlóan 8 ponttal záró válogatottunk a nyolcadik körben sorozatban harmadik vereségét szenvedte el, 2,5-1,5-re kapott ki a holland négyestől, A találkozó Gledura Benjámin és Jorden Van Foreest gyors döntetlenével kezdődött meg és Erdős Viktor remijével folytatódott. Éltáblásunk időzavarban nem használta ki Anish Giri nagy hibáját, nyerőesélyt szalasztott el. A második táblán Berkes Ferenc túlfeszítette a húrt és Lucas Van Fireest meglepetésre legyőzte nyolcszoros bajnokunkat. Kántor Gergely döntetlene zárta a meccset, a vesztéssel csapatunk tizenhatodikként játssza utolsó meccsét Izrael ellen.

 

Négy taktikai döntetlen született Azerbajdzsán és Ukrajna mérkőzésén. Az orosz-francia találkozó bombameglepetéssel fejeződött be, Alireza Firouzja vezetésével a gallok 2,5-1,5-re legyőzték a címvédő együttest.

 

Az éltáblán Alekszandr Griscsuk 86 lépésben remizett Firouzjával, küzdelmes partikban Maxime Vachier-Lagrave és Etienne Bacrot is tartotta az egyensúlyt, a negyedik táblán Maxime Lagarde nyert Andrej Jeszipenko ellen. A tornán két vereséget is elszenvedő franciák holtversenyben az élre álltak, míg az orosz csapat a nyolcadik helyre esett vissza.

Nem panaszkodhattak a párosításra az örmények, kiütéses győzelmet értek el a szerbek ellen és az élről várják az ukránokkal szembeni meccset. Négy döntetlennel lett 2-2 a lengyel-spanyol mérkőzés.

 

T

10

    Magyarország

Élő

-

6

   Hollandia

Élő

1½:2½

5.1

GM

Erdős Viktor

2615

-

GM

Anish Giri

2774

½ - ½

5.2

GM

Berkes Ferenc

2676

-

GM

Lucas Van Foreest

2532

0 - 1

5.3

GM

Gledura Benjámin

2635

-

GM

Jorden Van Foreest,

2701

½ - ½

5.4

GM

Kántor Gergely

2566

-

GM

Max

Warmerdam

2608

  ½ - ½

 

T.

1

    Oroszország

Élő

-

3

    Franciaország

Élő

1½:2½

2.1

GM

Alexander Griscsuk,

2773

-

GM

Alireza Firouzja

2770

½ - ½

2.2

GM

Danyil Dubov

2714

-

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2766

½ - ½

2.3

GM

Kirill Alekszejenko

2710

-

GM

Etienne Bacrot

2647

½ - ½

2.4

GM

Andrej Jeszipenko

2713

-

GM

Maxime Lagarde

2647

0 - 1

A 8. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

SNo

1

2

Azerbajdzsán

11

2

:

2

11

Ukrajna

7

2

1

Oroszország

10

:

10

Franciaország

3

3

4

Lengyelország

10

2

:

2

10

Spanyolország

8

4

11

Örményország

10

:

½

10

Szerbia

13

5

10

Magyarország

8

:

9

Hollandia

6

6

5

Anglia

8

:

8

Dánia

18

7

20

Görögország

8

:

8

Románia

16

8

24

Norvégia

8

:

8

Georgia

25

9

9

Németország

7

:

7

Svájc

26

10

19

Szlovénia 1

7

1

:

3

7

Izrael

15

11

21

Olaszország

7

:

7

Törökország

17

12

12

Csehország

6

3

:

1

6

Izland

27

13

23

Svédország

6

:

6

Horvátország

14

14

35

Finnország

6

1

:

3

6

Ausztria

22

15

34

Szlovénia 2

6

1

:

3

5

Szlovákia

28

16

31

Litvánia

5

4

:

0

5

Írország

38

17

33

Észak-Macedónia

5

2

:

2

4

Belgium

30

18

37

Skócia

3

½

:

4

Albánoa

32

19

36

,Koszovó

4

:

2

Wales

39

20

29

Montenegró

5

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

T.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

11

Örményország

8

4

4

0

12

167,5

20,0

2

3

Franciaország

8

6

0

2

12

164,5

19,0

3

2

Azerbajdzsán

8

4

4

0

12

164,0

20,0

4

7

Ukrajna

8

4

4

0

12

154,0

18,5

5

8

Spanyolország

8

3

5

0

11

148,5

17,5

6

6

Hollandia

8

4

3

1

11

140,5

19,0

7

4

Lengyelország

8

4

3

1

11

138,0

19,0

8

1

Oroszország

8

4

2

2

10

163,5

18,0

9

25

Georgia

8

4

2

2

10

141,5

17,5

10

13

Szerbia

8

5

0

3

10

116,5

17,5

11

20

Görögország

8

5

0

3

10

115,5

18,0

12

5

Anglia

8

3

4

1

10

113,5

17,5

16

10

Magyarország

8

3

2

3

8

143,5

17,5

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

3

Franciaország

12

:

12

Azerbajdzsán

2

2

7

Ukrajna

12

:

12

Örményország

11

3

8

Spanyolország

11

:

11

Hollandia

6

4

25

Georgia

10

:

11

Lengyelország

4

5

1

Oroszország

10

:

10

Anglia

5

6

13

Szerbia

10

:

10

Görögország

20

7

17

Törökország

9

:

9

Németország

9

8

15

Izrael

9

:

8

Magyarország

10

Női Európa-bajnokság

Azerbajdzsánnal vívott mérkőzésen fordulatokban bővelkedő csatában született meg válogatottunk negyedik döntetlene. A mérkőzést mindkét csapat megnyerhette volna. Időzavarokkal fűszerezett elszánt küzdelmek dúltak.

Az éltáblán Vajda Szidónia kellemes állást játszhatott, Gunaj Mammadzadának meggyúlt a baja az oly gyorsan fogyó gondolkodási idővel, de a kapkodásban előnybe is került. A végjátékban voltak nehéz pillanatok, a csata végül döntetlennel végződött.

Nem kellett izgulni Gara Tíciáért, kiegyenlített erők küzdelme kaland nélkül lett döntetlen. A negyedik táblán Mihók-Juhász Barbara egy elhibázott cserével korán jelentős hátrányba került, ötös nyerősorozata után vereséget szenvedett.

Az azeriek vezetést szereztek és úgy tűnt, hogy kezükben a két meccspont. A 14 éves Gaál Zsóka játszmájában szinte lépésenként változott az állás értékelése, de a végjátékban döntetlent ígérő pozícióban Hanim Balajajeva nem is gondolta, hogy a gyalogvadászatra indult huszárja bajba kerülhet. Zsóka észrevette a nagy lehetőséget és sikerrel levadászta a huszárt, megnyerte a csatát, kiegyenlített, megmentette a meccset. Nagyon kellett ez az 1 pont, persze még jobb lett volna kettő!

 

Egy fordulóval a befejezés előtt a címvédő orosz csapat célba ért, nyolcadik mérkőzését is megnyerte, az ukránok elleni 3-1-es győzelemmel sorozatban negyedszer lett a válogatott Európa-bajnok.

Az ukránok éltek a versenykiírás adta lehetőséggel, és a koronavírusos Anna Usenyina „pótlására”  a világbajnokjelölt Anna Muzicsuk segítségét kérték, aki az utolsó két fordulóban játékra jelentkezett. Anna remizett Alekszandra Gorjacskinával. A hírek szerint a karanténba kényszerült Anna Usenyinának nem súlyosak a panaszai.

Eldőlt az ezüstérem sorsa is, Nana Dzagnidze vezetésével a grúz csapat a második helyen végzett. A nagy kérdés, hogy a hét 10 pontos csapat közül melyik együttes lesz a bronzérmes. Válogatottunk az ukránokkal rangadót játszik, orosz-lengyel, grúz-francia, azeri-holland összecsapások lesznek még, de figyelni kell a görögökre is.

 

T.

11

   Magyarország

Élő

5

    Azerbajdzsán

Élő

2 : 2

4.1

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

-

IM

Gunaj Mammadzada

2459

½ - ½

4.2

WGM

Gara Tícia

2331

-

IM

Gulnar Mammadova

2395

½ - ½

4.3

WIM

Gaál Zsóka

2336

-

WGM

Hanim Balajajeva

2369

1 – 0

4.4

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2258

-

WIM

Govhar Bejdullajeva

2278

 0 - 1

A 8. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

2

Ukrajna

10

1

:

3

14

Oroszország

1

2

18

Görögország

10

½

:

11

Georgia

3

3

14

Hollandia

9

2

:

2

9

Lengyelország

4

4

11

Magyarország

9

2

:

2

9

Azerbajdzsán

5

5

6

Franciaország

8

:

7

Románia

10

6

28

Litvánia

8

2

:

2

7

Örményország

8

7

7

Németország

7

:

½

7

Törökország

20

8

12

Szerbia

7

:

½

7

Ausztria

25

9

16

Csehország

7

2

:

2

7

Olaszország

13

10

15

Szlovénia 1

7

:

7

Szlovákia

17

11

9

Spanyolország

6

:

6

Izrael

19

12

21

Svédországn

5

:

6

Szlovénia 2

26

13

23

Horvátország

4

:

½

5

Észak-Macedónia

31

14

30

Belgium

4

:

3

Izland

29

15

27

Norvégia

3

:

3

Anglia

24

16

22

Svájc

5

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

8

8

0

0

16

229,5

26,5

2

3

Georgia

8

6

1

1

13

173,0

20,0

3

4

Lengyelország

8

4

2

2

10

153,0

18,0

4

5

Azerbajdzsán

8

4

2

2

10

144,0

19,5

5

2

Ukrajna

8

4

2

2

10

139,0

17,0

6

6

Franciaország

8

4

2

2

10

136,0

18,5

7

14

Hollandia

8

4

2

2

10

132,5

20,0

8

11

Magyarország

8

3

4

1

10

124,5

19,0

9

18

Görögország

8

5

0

3

10

113,0

15,0

10

12

Szerbia

8

3

3

2

9

120,0

19,0

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

SNo

1

1

Oroszország

16

:

10

Lengyelország

4

2

3

Georgia

13

:

10

Franciaország

6

3

2

Ukrajna

10

:

10

Magyarország

11

4

5

Azerbajdzsán

10

:

10

Hollandia

14

5

12

Szerbia

9

:

10

Görögország

18

6

7

Németország

9

:

9

Litvánia

28

Verőci Zsuzsa

Fotó: chessbase,com chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Női válogatottunk győzött a románok ellen, férficsapatunk kikapott a szerbektől

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 23. csapat Európa-bajnokság hetedik fordulójában férficsapatunk elszenvedte második vereségét. A szerbek elleni mérkőzés Erdős Viktor döntetlenével kezdődött meg, Gledura Benjámin 28 lépéses vesztésével folytatódott. Kántor Gergely sem tudta kivédeni Milos Perunovic királyszárnyi támadását. Berkes Ferenc küzdelmes partiban elért nyerése csak szépítésre volt elegendő, a 2,5 – 1,5-ös vereséggel együttesünk a tizedk helyre csúszott vissza és a hollandokkal játssza nyolcadik meccsét. A játéknap szenzációjaként az ukrán csapat 2,5 – 1,5-re legyőzte a címvédő orosz gárdát és Azerbajdzsán mögött második a versenyfutásban, az oroszok egy ponttal lemaradva a hat fős üldöző bolyban. Női válogatottunk a románokkal vívott csatában megszerezte harmadik győzelmét. Gara Tícia remekelt az éltáblán,  Mihók-Juhász Barbara ötödik játszmáját is megnyerte. Gaál Zsóka kikapott, Terbe Julianna szerencsés döntetlene a 2,5-1,5-ös sikert jelentette. Csapatunk a nyolcadik helyen áll, de csak egy pont a hátránya a harmadik és negyedik ukrán és görög csapatok mögött, az azeriekkel csatázik a nyolcadik körben. A címvédő orosz együttes hetedik győzelmével három pontra növelte előnyét a grúzok előtt.

 

A szlovén üdülőhelyen, Terme Catezben zajló kontinensbajnokság hetedik fordulójában férficsapatunk váratlan vereséget szenvedett a szerb együttestől. A meccs Erdős Viktor világossal elért döntetlenével indult és meglepő fiaskóval folytatódott. A válogatott legjobb pontszerzője, az ötös nyerősorozatával a csapat húzóembere, Gledura Benjámin 28 lépésben szenvedett vereséget. Nagymesterünk minőségáldozatát a bajnokcsapat Tungsram ANSK idegenlégiósa, Ivan Ivanisevic megkontrázta. A negyedik táblán viharfelhők gyülekeztek Kántor Gergely királya körül is, időzavarban nem tudta kivédeni Milos Perunovic támadását.

Csapatunkban csak Berkes Ferenc őrzi veretlenségét. Nyolcszoros bajnokunk küzdelmes partiban, nagyot harcolva győzött az ajkai csapatban szereplő Velimir Ivic ellen, szépített az eredményen. A vereséggel öt fordulón át a várakozáson felül teljesítő csapatunk a tizedik helyre csúszott vissza és Anish Giri vezette holland négyessel játszik a nyolcadik körben.

 

A forduló szenzációjaként az ukrán válogatott 2,5 – 1,5-re legyőzte a címvédő orosz csapatot. Megbosszulta magát az orosz nagymesterek kockáztatás nélküli, valaki majd nyer taktikája. A 19 éves Kirill Sevcsenko 30 lépésben nyert Kirill Alekszejenko ellen, a többi partiban 30, 39, 23 lépéses remik születtek. Az élcsoport mérkőzésein még javában dúltak a csaták, amikor az ukránok már a nagy sikerüknek örülhettek.

Azerbajdzsán visszaszerezte éllovasi pozícióját a hollandok legyőzésével, eldöntheti a bajnoki cím sorsát az azeri-ukrán párharc. Négy döntetlennel lett 2-2 a spanyol-örmény összecsapás.

 

A 18 éves Alireza Firouzja a kontinensbajnokság nagy sztárja, a grúz Baadur Dzsobava ellen látványos vezéráldozattal szerezte meg hatodik győzelmét, csak a horvát Ivan Saric ellen „hullajtott el” fél pontot. A virtuális világranglistán 2798,9 pontja van, de nincs ideje az ünneplésre, a franciák az oroszokkal mérkőznek meg.

A lengyelek is az üldöző bolyban, hat csapaznak van 10 pontja a 11 ponttal vezető Azerbajdzsán és Ukrajna mögött.    

 

T.

10

    Magyarország

Élő

-

13

    Szerbia

Élő

1½:2½

5.1

GM

Erdős Viktor

2615

-

GM

Aleksandar Indjic

2612

½ - ½

5.2

GM

Berkes Ferenc

2676

-

GM

Velimir Ivic

2620

1 - 0

5.3

GM

Gledura Benjámin

2635

-

GM

Ivan Ivanisevic

2604

0 - 1

5.4

GM

Kántor Gergely

2566

-

GM

Milos Perunovic

2541

     0 - 1

T.

7

    Ukrajna

Élő

-

1

    Oroszország

Élő

2½:1½

1.1

GM

Andrei Volokityin

2656

-

GM

Alekszandr Griscsuk

2773

½ - ½

1.2

GM

Jurij Kuzubov

2637

-

GM

Danyil Dubov

2714

½ - ½

1.3

GM

Kirill Sevcsenko

2647

-

GM

Kirill Alekszejenko

2710

1 - 0

1.4

GM

Vologyimir Oniscsuk

2622

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2699

½ - ½

A 7. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Team

 

R.

1

7

Ukrajna

9

:

10

Oroszország

1

2

6

Hollandia

9

:

9

Azerbajdzsán

2

3

8

Spanyolország

9

2

:

2

9

Örményország

11

4

3

Franciaország

8

:

8

Georgia

25

5

10

Magyarország

8

:

8

Szerbia

13

6

4

Lengyelország

8

3

:

1

7

Németország

9

7

5

Anglia

7

2

:

2

7

Románia

16

8

17

Törökország

6

2

:

2

7

Norvégia

24

9

18

Dánia

6

:

6

Csehország

12

10

34

Szlovénia 2

6

½

:

6

Görögország

20

11

35

Finnország

6

1

:

3

5

Izrael

15

12

14

Horvátország

5

2

:

2

5

Ausztria

22

13

31

Litvánia

5

:

5

Szlovénia 1

19

14

28

Szlovákia

5

1

:

3

5

Olaszország

21

15

26

Svájc

5

:

½

5

Montenegró

29

16

32

Albánia

4

1

:

3

4

Svédország

23

17

27

Izland

4

3

:

1

4

Belgium

30

18

37

Skócia

3

:

3

Észak-Macedónia

33

19

38

Írország

3

4

:

0

2

Wales

39

20

36

Koszovó

3

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Azerbajdzsán

7

4

3

0

11

136,5

18,0

2

7

Ukrajna

7

4

3

0

11

119,0

16,5

3

1

Oroszország

7

4

2

1

10

127,5

16,5

4

8

Spanyolország

7

3

4

0

10

115,5

15,5

5

11

Örményország

7

3

4

0

10

114,5

16,5

6

4

Lengyelország

7

4

2

1

10

107,0

17,0

7

3

Franciaország

7

5

0

2

10

106,5

16,5

8

13

Szerbia

7

5

0

2

10

95,5

17,0

9

6

Hollandia

7

3

3

1

9

109,0

16,5

10

10

Magyarország

7

3

2

2

8

118,0

16,0

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

2

Azerbajdzsán

11

:

11

Ukrajna

7

2

1

Oroszország

10

:

10

Franciaország

3

3

4

Lengyelország

10

:

10

Spanyolország

8

4

11

Örményország

10

:

10

Szerbia

13

5

10

Magyarország

8

:

9

Hollandia

6

6

5

Anglia

8

:

8

Dánia

18

7

20

Görögország

8

:

8

Románia

16

8

24

Norvégia

8

:

8

Georgia

25

Női Európa-bajnokság

A kihagyott esélyek után végre volt egy kis szerencséje is női csapatunknak, a románok elleni 2,5 – 1,5-ös győzelmével a nyolcadik helyen várja az azeriek elleni meccset, de csak egy pont a hátránya a harmadik és negyedik ukrán és görög együttesek mögött.

 

19.Hxf7!

A találkozó Gara Tícia nyerésével remekül kezdődött, tetszetős tisztáldozattal jutott döntő támadáshoz, Irina Bulmaga tehetetlen volt a világos haderő akciójával szemben.

Tícia szép győzelme után volt ok aggodalomra is. Az előző napi izgalmak rányomták bélyegét Gaál Zsóka játékára, Terbe Julianna egyre reménytelenebb végjátékba került, a bonyodalmakat kedvelő Mihók-Juhász Barbara pozíciója sem volt éppen izgalommentes. Zsóka nem tudta kivédeni Corina Peptan támadását, Barbara megszerezte ötödik győzelmét is!

Szerencsére Elena-Luminita Cosma az egyenlítést biztosító nyerés helyett a végjátékban tanulságos hibát követett el, Juli szabadgyalogja megmentette a játszmát.

A címvédő orosz együttes hetedszer is nyert, három pontra növelte előnyét az ukránokkal 2-2-öt játszó grúzokkal szemben. Az ukrán csapatban az exvilágbajnoknő Anna Usenyina tesztje pozitív lett, csak remélni lehet, hogy senkit nem fertőzött meg.

 

T.

11

    Magyarország

Élő

-

10

    Románia

Élő

2½:1½

5.1

WGM

Gara Tícia

2331

-

IM

Irina Bulmaga

2405

1 - 0

5.2

WIM

Gaál Zsóka

2336

-

IM

Corina-Isabela Peptan

2385

0 - 1

5.3

WIM

Terbe Julianna

2318

-

WGM

Elena-Luminita Cosma

2281

½ - ½

5.4

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2258

-

WFM

Alessia-Mihaela Ciolacu,

2263

   1 - 0

A 7. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

5

Azerbajdzsán

9

1

:

3

12

Orosország

1

2

2

Georgia

10

2

:

2

9

Ukrajna

4

3

28

Litvánia

8

:

8

Görögország

18

4

3

Lengyelország

7

:

7

Németország

7

5

11

Magyarország

7

:

7

Románia

10

6

13

Olaszország

7

1

:

3

7

Hollandia

14

7

9

Spanyolország

6

½

:

6

Franciaország

6

8

8

Örményország

6

2

:

2

6

Szerbia

12

9

16

Csehország

6

2

:

2

6

Szlovákia

17

10

19

Izrael

5

2

:

2

6

Ausztria

25

11

21

Svédország

5

:

5

Szlovénia1

15

12

20

Törökország

5

3

:

1

5

Svájc

22

13

26

Szlovénia 2

4

:

4

Horvátország

23

14

31

Észak-Macedónia

3

:

3

Norvégia

27

15

29

Izland

3

½

:

1

Anglia

24

16

30

Belgium

3

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

7

7

0

0

14

165,0

23,5

2

2

Georgia

7

5

1

1

11

122,0

16,5

3

4

Ukrajna

7

4

2

1

10

108,5

16,0

4

18

Görögország

7

5

0

2

10

95,0

14,5

5

3

Lengyelország

7

4

1

2

9

117,0

16,0

6

5

Azerbajdzsán

7

4

1

2

9

111,5

17,5

7

14

Hollandia

7

4

1

2

9

94,5

18,0

8

11

Magyarország

7

3

3

1

9

91,5

17,0

9

6

Franciaország

7

3

2

2

8

107,0

16,0

10

28

Litvánia

7

3

2

2

8

84,5

14,0

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

4

Ukrajna

10

:

14

Oroszország

1

2

18

Görögország

10

:

11

Georgia

2

3

14

Hollandia

9

:

9

Lengyelország

3

4

11

Magyarország

9

:

9

Azerbajdzsán

5

5

6

Franciaország

8

:

7

Románia

10

6

28

Litvánia

8

:

7

Örményország

8

Verőci Zsuzsa

 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Férficsapatunk kikapott a címvédő orosz együttestől, női válogatottunk döntetlent játszott a németekkel

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 23. Csapat Európa-bajnokság hatodik fordulójában férfi válogatottunk elvesztette veretlenségét, 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett a címvédő orosz csapattól. Az éltáblán Berkes Ferenc játszott és döntetlent ért el Alekszandr Griscsukka szemben. Pontosztozkodással fejeződött be Vladsizlav Artyemijev és Gledura Benjámin, Kántor Gergely és Andrej Jeszipenko játszmája is. A második táblán dőlt el a mérkőzés, Bánusz Tamás világossal kapott ki Danyil Dubovtól. A győzelemmel az orosz együttes egypontos előnnyel vezet, csapatunk a hetedik helyre csúszott vissza, a szerbekkel játszanak a hetedik körben. Döntetlennel ért véget az azeri-örmény és az ukrán-holland találkozó, nyertek a spanyolok, javítottak a franciák és a lengyelek. A női viadalon együttesünk 2-2-öt játszott a németekkel, nyerési esélyt szalasztottak el, a nagy izgalmak közepette a 14 éves Gaál Zsóka 111 lépéses remije mentette meg az egy meccspontot. Hatodik meccsét is megnyerte a címvédő orosz csapat, 2 ponttal előzik meg a grúzokat.

A szlovén üdülőhelyen, Terne Catezben tzajló kontinensviadalon a pihenőnap után folytatódott a pontvadászat. Öt forduló után hat csapat is 8 ponttal várta a hatodik fordulót, válogatottunk a címvédő orosz együttessel mérkőzött meg. Nem kis nosztalgiával gondoltam vissza a 2017-es Európa-bajnokság negyedik fordulójára, amikor együttesünk 2,5 – 1,5-re legyőzte a címvédő orosz gárdát. Az összecsapásnak Erdős Viktor volt a hőse,  nyert Jan Nepomnjacsij ellen.

Ezúttal Erdős nélkül játszott csapatunk, Berkes Ferenc vette fel a küzdelmet Alekszandr Griscsukkal és sötéttel biztos kézzel hozta a döntetlent. A másik sötét partiban Gledura Benjámin remizett, Vladiszlav Artyemijevnek sikerült megállítani Benjoit a szárnyalásában. Nem mutatott különös harci kedvet Andrej Jeszipenko, gyors lépésismétléssel osztozott meg a ponton Kántor Gergellyel.

A két meccspont sorsa a második táblán dőlt el, Bánusz Tamás második világos partijában szenvedett vereséget, Danyikl Dubov a felkínált eséllyel élt. Az orosz nagymesterek még nem vesztettek játszmát, a 24 partiból csak hatot nyertek meg, eddig stratégiájuk vevált, egypontos előnnyel vezetik a versenyfutást.

Négy döntetlen született az azeri-örmény és az ukrán-holland mérkőzéseken. A 49 éves Alexei Shirov vezette győzelemre a spanyolokat. A francia csapatban tündököl a 18 éves Alireza Firouzja, hat partijából 5,5 pontot szerzett és megközelítette a 2800 Élő-pontot! Javítottak a lengyelek, felzárkóztak a szerbek és a grúzok. A hajrában egyre nagyobb szerepet kap a párosítás.

T.

1

   Oroszország

Élő

-

10

   Magyarország

Élő

2½:1½

1.1

GM

Alekszandr Griscsuk

2773

-

GM

Berkes Ferenc

2676

½ - ½

1.2

GM

Danyil Dubov

2714

-

GM

Bánusz Tamás

2607

1 - 0

1.3

GM

Vladiszlav Artyemijev

2699

-

GM

Gledura Benjámin

2635

½ - ½

1.4

GM

Andrej Jeszipenko

2713

-

GM

Kántor Gergely

2566

  ½ - ½
 

A 6. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

1

Oroszország

8

:

8

Magyarország

10

2

2

Azerbajdzsán

8

2

:

2

8

Örményország

11

3

7

Ukrajna

8

2

:

2

8

Hollandia

6

4

16

Románia

7

:

7

Spanyolország

8

5

3

Franciaország

6

3

:

1

6

Görögország

20

6

12

Csehország

6

:

6

Lengyelország

4

7

13

Szerbia

6

:

½

6

Finnország

35

8

25

Georgia

6

:

6

Törökország

17

9

9

Németország

5

4

:

0

6

Szlovénia 2

34

10

26

Svájc

5

:

5

Anglia

5

11

24

Norvégia

5

:

5

Szlovákia

28

12

14

Horvátország

4

2

:

2

4

Litvánia

31

13

15

Izrael

4

2

:

2

4

Olaszország

21

14

30

Belgium

4

:

4

Dánia

18

15

22

Ausztria

4

2

:

2

4

Szlovénia 1

19

16

23

Svédország

3

2

:

2

3

Izland

27

17

29

Montenegró

3

:

3

Koszovó

36

18

33

Észak-Macedónia

2

2

:

2

2

Írország

38

19

39

Wales

1

2

:

2

2

Scócia

37

20

32

Albánia

3

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

6

4

2

0

10

94,0

15,0

2

2

Azerbajdzsán

6

3

3

0

9

95,5

15,5

3

7

Ukrajna

6

3

3

0

9

87,5

14,0

4

8

Spanyolország

6

3

3

0

9

86,5

13,5

5

11

Örményország

6

3

3

0

9

78,5

14,5

6

6

Hollandia

6

3

3

0

9

76,5

15,0

7

10

Magyarország

6

3

2

1

8

88,5

14,5

8

25

Georgia

6

3

2

1

8

75,5

13,5

9

3

Franciaország

6

4

0

2

8

73,5

14,0

10

13

Szerbia

6

4

0

2

8

72,5

14,5

11

4

Lengyelország

6

3

2

1

8

71,5

14,0

Az élcsoportban a 7. forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

7

Ukrajna

9

:

10

Oroszország

1

2

6

Hollandia

9

:

9

Azerbajdzsán

2

3

8

Spanyolország

9

:

9

Örményország

11

4

3

Franciaország

8

:

8

Georgia

25

5

10

Magyarország

8

:

8

Szerbia

13

6

4

Lengyelország

8

:

7

Németország

9

7

5

Anglia

7

:

7

Románia

16

Női Európa-bajnokság

Válogatottunk harmadik mérkőzése fejeződött be döntetlennel, harmdik esély maradt kihasználatlanul. A németek elleni meccs kedvezeőn alakult, Gaál Zsóka és Terbe Julianna jelentős fölénybe került, Gara Tícia játszmája kiegyenlített erők küzdelmét mutatta, csak Vajad Szidóniáért kellett aggódni. Juli kis kombinációja utén magabiztosan vezette győzelemre haderejét, a 14 éves Zsóka azonnali nyerést is kihagyott, majd időzavarban leütötte ellenfele „mérgezett gyalogját”, tisztet vesztett.

A kevés anyag miatt reáls remiesélyei voltak, más elképzelése volt, elméleti végjátékban remélt menekülést. Közben az éltblán Elisabeth Paehtz megnyerte a partiját, Tícia remizett, Zsókán múlott az egy meccspont megmentése.

Hanna Marie Kleknek két huszárja volt, míg Zsókának egy káros gyalogja, amit a német nagymesternő g5-ön blokált.

Mindketten a lépésenként kapott 30-30 másodpercekből is éltek, Zsóka királya körül viharfelhők gyülekeztek, a reményt az 50 lépéses szabály jelentette: döntetlen a parti, ha 50 lépésen belül nem történik gyaloglépés, vagy ütés.

Klek a nyert állásban szerencsére nem találta a jól ismert mattot, Zsóka királya kiszabadult a veszélyeztetett zónából, majd önként visszatért. Hihetetlen lett a parti befejezése, Klek 111.He5 lépése az említett 50. lépése volt, Zsóka döntetlent igényelhetett egy lépéssel a matt előtt!

T.

7

   Németország

Élő

-

11

   Magyarország

Élő

2 : 2

5.1

IM

Elisabeth Paehtz

2485

-

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

1 - 0

5.2

WGM

Josefine Heinemann

2336

-

WGM

Gara Tícia

2331

½ - ½

5.3

WGM

Hanna Marie Klek

2343

-

WIM

Gaál Zsóka

2336

½ - ½

5.4

WGM

Melanie Lubbe

2311

-

WIM

Terbe Julianna

2318

  0 - 1

A címvédő orosz csapat hatodik meccsét is megnyerte, megőrizte 2 pontos előnyét a lengyeleket legyőző grúzok előtt.

Fontos győzelmeket értek el a dobogós helyekért vívott harcban az azeriek és az ukránok. Váratlanul felzárkóztak a litvánok.

A 6. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

1

Oroszország

10

:

½

8

Görögország

18

2

3

Lengyelország

7

:

8

Georgia

2

3

13

Olaszország

7

:

7

Azerbajdzsán

5

4

4

Ukrajna

7

:

6

Örményország

8

5

7

Németország

6

2

:

2

6

Magyarország

11

6

17

Szlovákia

6

:

6

Litvánia

28

7

6

Franciaország

5

2

:

2

5

Szerbia

12

8

10

Románia

5

:

5

Izrael

19

9

14

Hollandia

5

:

½

5

Svédország

21

10

22

Svájc

4

2

:

2

5

Csehország

16

11

26

Szlovénia 2

4

1

:

3

4

Spanyolország

9

12

25

Ausztria

4

:

½

3

Belgium

30

13

15

Szlovénia 1

3

:

½

3

Izland

29

14

20

Törökország

3

:

3

Észak-Macedónia

31

15

24

Anglia

1

:

2

Horvátország

23

16

27

Norvégia

2

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

6

6

0

0

12

124,0

20,5

2

2

Georgia

6

5

0

1

10

92,0

14,5

3

5

Azerbajdzsán

6

4

1

1

9

86,5

16,5

4

4

Ukrajna

6

4

1

1

9

76,0

14,0

5

18

Görögország

6

4

0

2

8

66,0

12,0

6

28

Litvánia

6

3

2

1

8

62,5

12,5

7

13

Olaszország

6

3

1

2

7

85,0

12,5

8

3

Lengyelország

6

3

1

2

7

82,0

13,5

9

10

Románia

6

3

1

2

7

76,0

13,5

10

14

Hollandia

6

3

1

2

7

69,0

15,0

11

11

Magyarország

6

2

3

1

7

59,0

14,5

12

7

Németország

6

3

1

2

7

59,0

12,5

Az élcsoportban a 7. forduló párosítása:

H.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

5

Azerbajdzsán

9

:

12

Oroszország

1

2

2

Georgia

10

:

9

Ukrajna

4

3

28

Litvánia

8

:

8

Görögország

18

4

3

Lengyelország

7

:

7

Németország

7

5

11

Magyarország

7

:

7

Románia

10

6

13

Olaszország

7

:

7

Hollandia

14

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottjaink az ötödik fordulóban két döntetlent értek el, Gledura ötödik, Mihók-Juhász negyedik játszmáját nyerte meg 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A szlovén üdülőhelyen, Terme Catezben zajló 23. csapat Európa-bajnokság ötödik fordulójában férficsapatunk spanyolok elleni mérkőzése döntetlennel fejeződött be. Gledura Benjámin sötéttel nyerte meg ötödik játszmáját és egyenlített ki. Berkes Ferenc és Kántor Gergely világossal remizett, az éltáblán Erdős Viktor második vereségét szenvedte el. Négy döntetlennel lett 2-2 az azeri-orosz rangadó is. Az örmények a franciák, a hollandok a szerbek, az ukránok a grúzok ellen nyertek 2,5 – 1,5-re. A játéknap után hat együttes 8-8 meccsponttal az élen, csapatunk Oroszország, Azerbajdzsán és Ukrajna mögött a negyedik helyen áll. A pihenőnap után a csütörtöki hatodik fordulóban válogatottunk a címvédő orosz csapattal mérkőzik meg. A női kontinensviadalon együttesünk a szlovákokkal játszott 2-2-öt. Gaál Zsóka és a negyedik győzelmét elérő Mihók-Juhász Barbara nyert, Lázárné Vajda Szidónia és Gara Tícia vereséget szenvedett. A címvédő orosz együttes ötödször is győzött, a grúzok és a görögök osztják a második helyet. A kilencedik helyen álló csapatunk hatodik meccsét a németekkel játssza.     

A 23. csapat Európa-bajnokság félidejében, a 9 fordulós verseny ötödik köre után hat együttes várja 8-8 meccsponttal a csütörtöki folytatást. Válogatottunkra a pihenőnap után a címvédő orosz csapattal mérkőzik meg.

Az ötödik fordulóban a spanyolok elleni találkozó Kántor Gergely döntetlenével kezdődött meg. Az éltáblán a „veterán” Alexei Shirov tisztáldozattal élezte ki a spanyol megnyitású játszmát Erdő Viktorral szemben. Gledura Benjámin ismét az orosz huszárjátékra szavazott, sikerült kiéleznie a küzdelmet, bástyáért és két gyalogért két könnyűtisztet adott. Berkes Ferenc játszmája egyenlő esélyek mellett folyt.

Erdős nehéz védekezésre kényszerült, a nagy formában játszó 49 esztendős Shirov ellen időzavarban kihagyta a jó remiesélyt biztosító cserét. Shirov három összekötött szabadgyalogja feltartóztathatatlanná vált.

A második táblán Berkesnek kisebb problémákat meg kellett oldania, hogy biztosítsa a döntetlen elérését. Gledurára várt a feladat, hogy folytatva szenzációs nyerősorozatát kiegyenlítsen. Tisztet áldozott, összekötött szabadgyalogjait királya is támogatta, Jaime Santos Latasa a kritikus állásban rossz mezőre lépett királyával, Benji 68 lépés után fogadhatta a gratulációkat.

A játéknap rangadóján a címvédő orosz és a négy éve aranyérmes azeri válogatott mérkőzésén négy döntetlen született. Három csapat használta ki, hoogy meccspontban befogta a forduló ekőtt vezető trió pontvesztését.

A legjobbjukat, a pályafutását amerikai színekben folytató Levon Aronjan elvesztése ellenére az örmény együttes várakozáson felül teljesít. A francia csapat elszenvedte második vereségét, csak az éltáblán a 18 éves Alireza Firouzja tudott nyerni, 5 játszmájából 4,5 pontot gyűjtött, a virtuális világranglistán már a harmadik.

Egy-egy játszma döntött a holland-szerb és a grúz-ukrán meccsen, Jorden Van Foreest és Andrej Volokityin nyerése ért két-két meccspontot. A románok a németeket legyőzve zárkóztak fel. A lengyelek nem bírtak a norvégokkal, az angolok a szlovákokkal.

T.

8

    Spanyolország

Élő

-

10

   Magyarország

Élő

2 : 2

2.1

GM

Alexei Shirov

2673

-

GM

Erdős Viktor

2615

1 - 0

2.2

GM

David Anton Guijarro

2669

-

GM

Berkes Ferenc

2676

½ - ½

2.3

GM

Jaime Santos Latasa

2633

-

GM

Gledura Benjámin

2635

0 - 1

2.4

GM

Miguel Santos Ruiz

2603

-

GM

Kántor Gergely

2566

 ½ - ½

Az 5. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

2

Azerbajdzsán

7

2

:

2

7

Oroszország

1

2

8

Spanyolország

6

2

:

2

7

Magyarország

10

3

11

Örményország

6

:

6

Franciaország

3

4

6

Hollandia

6

:

6

Szerbia

13

5

25

Georgia

6

:

6

Ukrajna

7

6

9

Németország

5

:

5

Románia

16

7

4

Lengyelország

5

2

:

2

4

Norvégia

24

8

28

Szlovákia

4

2

:

2

4

Anglia

5

9

12

Csehország

4

:

4

Izrael

15

10

20

Görögország

4

3

:

1

4

Horvátország

14

11

17

Törökország

4

:

4

Dánia

18

12

19

Szlovénia 1

4

:

4

Szlovénia 2

34

13

21

Olaszország

4

:

4

Finnország

35

14

22

Ausztria

3

2

:

2

3

Litvánia

31

15

32

Albánia

3

½

:

3

Svájc

26

16

36

Koszovó

2

2

:

2

3

Belgium

30

17

23

Svédország

2

2

:

2

2

Montenegró

29

18

27

Izland

1

4

:

0

1

Wales

39

19

37

Skócia

1

2

:

2

1

Írország

38

20

33

Észak-Macedónia

1

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

5

3

2

0

8

66,0

12,5

2

2

Azerbajdzsán

5

3

2

0

8

62,5

13,5

3

7

Ukrajna

5

3

2

0

8

58,0

12,0

4

10

Magyarország

5

3

2

0

8

57,0

13,0

5

11

Örményország

5

3

2

0

8

49,0

12,5

6

6

Hollandia

5

3

2

0

8

45,0

13,0

7

8

Spanyolország

5

2

3

0

7

63,0

11,0

8

16

Románia

5

3

1

1

7

58,5

12,0

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

Pont

J.

Élő-átlag

Perf.

Élő+/-

1

GM

Erdős Viktor

2615

½

½

0

½

0

1,5

5

2672

2523

-6,1

2

GM

Berkes Ferenc

2676

1

½

½

½

2,5

4

2690

2785

5,7

3

GM

Bánusz Tamás

2607

1

½

0

1,5

3

2550

2550

-2,3

4

GM

Gledura Benjámin

2635

1

1

1

1

1

5,0

5

2577

3377

21,3

5

GM

Kántor Gergely

2566

1

1

½

2,5

3

2545

2818

9,2

Az élcsoportban a csütörtöki 6. forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

1

Oroszország

8

:

8

Magyarország

10

2

2

Azerbajdzsán

8

:

8

Örményország

11

3

7

Ukrajna

8

:

8

Hollandia

6

4

16

Románia

7

:

7

Spanyolország

8

5

3

Franciaország

6

:

6

Görögország

20

6

12

Csehország

6

:

6

Lengyelország

4

7

13

Szerbia

6

:

6

Finnország

35

8

25

Georgia

6

:

6

Törökország

17

9

9

Németország

5

:

6

Szlovénia 2

34

Női Európa-bajnokság

Mind a négy játszma döntéssel végződött a szlovákokkal vívott meccsen. Válogatottunk két újonca, Gaál Zsóka és Mihók-Juhász Barbara ismét kitett magáért. A 14 éves Zsóka juttatta vezetéshez együttesünket. Ezúttal új nyitással próbálkozott, a királyszárnyi támadés érdekében két gyalogot áldozott. Volt izgalom bővenbeí, Svetlaba Jucikova a bonyodalmakban hibázott, az időkontroll után már megnyugodhattak a kedélyek. Barbara negyedik győzelmét aratta, gyorsabban is nyerhetett volna.

Az éltáblán hullámzott a küzdelem, Lázárné Vajda Szidónia az időkontroll után megmenthette volna játszmát, de az esély kimaradt.

A mérkőzés megnyerése Gara Tícia partiján múlott. Hihetetlen csata dúlt, Tícia összekötött szabadgyalogjaiban nagy erő volt, Zuzana Hagarova elkerülte a remit, Tícia nyerhetett volna, majd a 68. lépésben húzott vesztőt.

A címvédő orosz csapat ötödször is győzött, az olaszok nagy küzdelemre kényszerítették az éllovast, az idei bajnoknő, Valentyina Gunyina kikapott, ez volt az orosz sakkozónők első veresége. A 20 éven aluli lányok világranglistáját vezető Polina Suvalova szerezte meg a győztes „gólt”.

A grúzok az örmények legyőzésével javítottak, meglepetés a görögok sikere a franciák ellen, a bukdácsoló lengyelek nehezen nyertek. Két egymást követő vereség után győztek a németek.

T.

11

   Magyarország

Élő

-

17

   Szlovákia

Élő

  2 : 2

6.1

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

-

IM

Eva Repkova

2307

0 - 1

6.2

WGM

Gara Tícia

2331

-

IM

Zuzana Hagarova

2292

0 - 1

6.3

WIM

Gaál Zsóka

2336

-

WFM

Svetlana Sucikova,

2197

1 - 0

6.4

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2258

-

WIM

Mrvova, Alena

2174

    1 - 0

Az 5. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

1

Oroszország

8

:

7

Olaszország

13

2

8

Örményország

6

:

6

Georgia

2

3

5

Azerbajdzsán

6

2

:

2

6

Ukrajna

4

4

18

Görögország

6

:

5

Franciaország

6

5

21

Svédország

5

:

5

Lengyelország

3

6

11

Magyarország

5

2

:

2

5

Szlovákia

17

7

9

Spanyolország

4

:

4

Németország

7

8

10

Románia

4

2

:

2

4

Hollandia

14

9

28

Litvánia

4

:

4

Svájc

22

10

12

Szerbia

3

:

½

3

Belgium

30

11

19

Izrael

3

:

3

Szlovénia 1

15

12

16

Csehország

3

4

:

0

3

Észak-Macedónia

31

13

29

Izland

3

½

:

2

Szlovénia 2

26

14

27

Norvégia

2

:

2

Ausztria

25

15

24

Anglia

1

1

:

3

1

Törökország

20

16

23

Horvátország

1

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

5

5

0

0

10

82,5

17,0

2

2

Georgia

5

4

0

1

8

64,0

12,0

3

18

Görögország

5

4

0

1

8

43,5

11,5

4

3

Lengyelország

5

3

1

1

7

64,0

12,0

5

5

Azerbajdzsán

5

3

1

1

7

60,0

14,0

6

13

Olaszország

5

3

1

1

7

59,5

11,0

7

4

Ukrajna

5

3

1

1

7

52,0

11,5

8

8

Örményország

5

3

0

2

6

52,5

11,5

9

11

Magyarország

5

2

2

1

6

43,0

12,5

10

28

Litvánia

5

2

2

1

6

41,5

10,0

11

17

Szlovákia

5

2

2

1

6

40,0

11,5

12

7

Németország

5

3

0

2

6

34,0

10,5

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

Pont

J.

Élő-átlag

Perf.

K

Élő+/-

1

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

½

½

0

0

1,0

4

2330

2137

10

-10,6

2

WGM

Gara Tícia

2331

1

½

1

1

0

3,5

5

2270

2419

20

12,8

3

WIM

Gaál Zsóka

2336

1

0

1

1

3,0

4

2150

2343

20

2,8

4

WIM

Terbe Julianna

2318

0

0

1

1,0

3

2208

2083

20

-15,4

5

WIM

Mihók-Juhász Barbara

2258

1

1

1

1

4,0

4

2044

2844

20

21,2

Az élcsoportban a csütörtöki 6. forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

1

Oroszország

10

:

8

Görögország

18

2

3

Lengyelország

7

:

8

Georgia

2

3

13

Olaszország

7

:

7

Azerbajdzsán

5

4

4

Ukrajna

7

:

6

Örményország

8

5

7

Németország

6

:

6

Magyarország

11

6

17

Szlovákia

6

:

6

Litvánia

28

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Férficsapatunk Azerbajdzsánnal 2-2-öt játszott, Gledura negyedik partiját is megnyerte

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 23. csapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában férficsapatunk a rajtlistán második, négy éve aranyérmes azerbajdzsáni együttessel mérkőzött meg és 2-2 lett  rangadó végeredménye. Erdős Viktor világossal remizett Sahriyar Mamedgyarovval, sötéttel Berkes Ferenc osztozott meg a ponton Tejmur Radzsabovval. Három világossal megnyert partija után Gledura Benjámin sötéttel is remekelt, a mesternégyessel válogatottunk motorja. Az előnyös végjátékát kitűnő technikával nyerte meg. Sajnos Bánusz Tamás világossal vesztett. A címvédő orosz csapat 2,5-1,5-re győzte le a lengyel gárdát, 7 meccsponttal hármas holtverseny az élen. Az ötödik fordulóban Azerbajdzsán és Oroszország mérkőzik meg, együttesünk a 6 pontos spanyolokkal küzd meg. A női viadalon csapatunk a papírformának megfelelően 4-0-ra nyert Észak-Macedónia ellen, Gara Tícia, Gaál Zsóka, Terbe Julianna és Mihók-Juhász Barbara játszott. A szuperrangadón az orosz négyes 3-1-re győzte le a grúz együttest. Az olaszok az örmények ellen diadalmaskodtak, orosz-olasz meccs lesz az első táblán, a mieink a szlovákokkal csatáznak.

 

A szlovén üdülőhelyen, Terme Catezben zajló kontinensviadalon a férfi csapatok versenyének negyedik fordulójában a magyar-azeri és az orosz-lengyel mérkőzések álltak az érdeklődés középpontjában. Válogatottunk a franciák elleni siker után jó hangulatban készültek az újabb rangadóra, Ács Péter kapitány az alapcsapatnak szavazott bizalmat. A legjobb pontszerző, a 22 éves Gledura Benjámin három világos játszmájának megnyerése után sötéttel vette fel a küzdelmet Gadir Guszejnovval.

A francia együttes mellett az azerieknek is két világklasszisa van az első két táblán, Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov. Éltáblásunkat, Erdős Viktort nem ingatta meg Alireza Firouzjától elszenvedett veresége, jó választás volt a skót négyeshuszárjáték, a sorozatos cserék után a különböző színű futók miatt logikus volt a lépésismétléses döntetlen.

Nyolcszoros bajnokunk, Berkes Ferenc a szláv védelemre voksolt, Tejmur Radzsabov nem vállalt kockázatot, itt is viszonylag gyors pontosztozkodás született.

 

A harmadik táblán a világossal játszó Bánusz Tamás is a nyitást jól megjátszotta, Gledura Benjámin az orosz huszárjáték mellett döntött. A játszma kiéleződött és Guszejnov nem értékelte jól az esélyeket. Benji gyalogáldozata után akcióba lendült és pontos játékkal kedvező végjátékot ért el. A futóvégjátékban királyának betörése ellen az azeri sakkozónak nem volt ellenszere, nagymesterünk negyedik győzelmét aratta, mesternégyese szenzációs eredmény.

Sajnos Bánusz Tamás állását fokozatosan rontotta el, Rauf Mamedov győzelmével kiegyenlített. A rangadó döntetlenét kihasználta a címvédő orosz válogatott és a lengyelek legyőzésével meccspontban beérte az azeri-magyar kettőst. Az ötödik fordulóban azeri-orosz derbi lesz. A mieink a spanyolokkal mérkőznek meg. Alexei Shirov vezette együttes az ukránokkal játszott 2-2-öt, a találkozón négy döntetlen született.

A németek legnagyobb reménysége, Vincent Keymer győzelemmel ünnepelte 17. születésnapját, az örmények elleni meccs 2-2- lett.

Nehezen nyertek a franciák, két klasszisuk győzött. Kapaszkodnak a hollandok, javítottak a grúzok és a szerbek, hét csapat alkotja az üldöző bolyt.

 

T.

10

    Magyarország

Élő

-

2

    Azerbajdzsán

Élő

2 : 2

1.1

GM

Erdős Viktor

2615

-

GM

Sahriyar Mamedgyarov

2765

½ - ½

1.2

GM

Berkes Ferenc

2676

-

GM

Tejmur Radzsabov

2763

½ - ½

1.3

GM

Bánusz Tamás

2607

-

GM

Rauf Mamedov

2673

0 - 1

1.4

GM

Gledura Benjámin

2635

-

GM

Gadir Guszejnov

266

   1 - 0

T.

1

   Oroszország

Élő

-

4

    Lengyelország

Élő

2½:1½

2.1

GM

Alekszandr Griscsuk

2773

-

GM

Jan-Krzysztof Duda

2756

½ - ½

2.2

GM

Danyil Dubov

2714

-

GM

Radoslaw Wojtaszek

2700

1 - 0

2.3

GM

Kirill Alekszejenko

2710

-

GM

Kacper Piorun

2634

½ - ½

2.4

GM

Vladiszlav Artyemijev

2699

-

IM

Pawel Teclaf

2543

½ - ½

A 4. forduló eredményei:

H.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

10

Magyarország

6

2

:

2

6

Azerbajdzsán

2

2

1

Oroszország

5

:

5

Lengyelország

4

3

7

Ukrajna

5

2

:

2

5

Spanyolország

8

4

11

Örményország

5

2

:

2

4

Németország

9

5

3

Franciaország

4

:

4

Törökország

17

6

19

Szlovénia 1

4

:

4

Hollandia

6

7

13

Szerbia

4

:

4

Csehország

12

8

28

Szlovákia

4

:

4

Georgia

25

9

14

Horvátország

3

2

:

2

3

Izrael

15

10

16

Románia

3

:

3

Ausztria

22

11

21

Olaszország

3

2

:

2

3

Norvégia

24

12

5

Anglia

2

3

:

1

3

Albánia

32

13

18

Dánia

2

3

:

1

2

Svédország

23

14

29

Montenegró

2

:

2

Görögország

20

15

31

Litvánia

2

2

:

2

2

Svájc

26

16

35

Finnország

2

:

2

Koszovó

36

17

34

Szlovénia 2

2

:

½

1

Wales

39

18

38

Írország

1

1

:

3

1

Belgium

30

19

27

Izland

0

2

:

2

0

Észak-Macedónia

33

20

37

Skócia

0

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Azerbajdzsán

4

3

1

0

7

44,5

11,5

2

10

Magyarország

4

3

1

0

7

41,0

11,0

3

1

Oroszország

4

3

1

0

7

36,5

10,5

4

8

Spamyolország

4

2

2

0

6

36,0

9,0

5

7

Ukrajna

4

2

2

0

6

32,0

9,5

6

3

Franciaország

4

3

0

1

6

30,5

9,5

7

6

Hollandia

4

2

2

0

6

30,0

10,5

8

25

Georgia

4

2

2

0

6

30,0

9,5

9

11

Örményország

4

2

2

0

6

28,0

10,0

10

13

Szerbia

4

3

0

1

6

27,5

9,5

11

9

Németország

4

2

1

1

5

34,5

9,0

12

16

Románia

4

2

1

1

5

33,5

9,5

13

4

Lengyelország

4

2

1

1

5

31,0

9,5

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

H.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

2

Azerbajdzsán

7

:

7

Oroszország

1

2

8

Spanyolország

6

:

7

Magyarország

10

3

11

Örményország

6

:

6

Franciaország

3

4

6

Hollandia

6

:

6

Szerbia

13

5

25

Georfia

6

:

6

Ukrajna

7

6

9

Németország

5

:

5

Románia

16

7

4

Lengyelország

5

:

4

Norvégia

24

8

28

Szlovákia

4

:

4

Anglia

5

Női Európa-bajnokság

Csapatunk a papírformának megfelelően a rajtlista utolsó helyezettjét, Észak-Macedóniát simán verte 4-0-ra. Az első győzelmet Gaál Zsóka aratta, majd sorban társai is begyűjtötték a kötelező pontokat.

Gara Tícia egy kicsit könnyelműen elfogadta Monika Sztojkovszka gyalogáldozatát, világos esélyes támadáshoz juthatott volna, de a lehetőséggel a FIDE-mester nem tudott élni.

Harmadszor is nyert Mihók-Juhász Barbara, kicsit hullámzott Terbe Julianna partija, gyorsabban is nyerhetett volna.

A kontinensviadal szuperrangadóját játszotta az első és a második kiemelt, az orosz és a grúz csapat. A címvédő orosz válogatott 3-1-re nyert, Salome Melia fölényes állását vesztésre rontotta, kimaradt a mérkőzés megmentésének nagy lehetősége.

Az olasz együttes az örmények elleni sikerrel a második helyre lépett előre. A lengyelek örülhettek a szlovákok elleni döntetlennek.

Az azeri csapat a németek legyőzésével a 6 pontosok népes táborában. Nehezen nyertek az ukránok és a franciák, meglepetés a görögök győzelme.

Az ötödik fordulóban a szlovákok lesznek az ellenfeleink, győzelemmel lehet helyezést javítani a táblázaton.

 

T.

31

   Észak-Macedónia

Élő

-

11

    Magyarország

Élő

0 : 4

8.1

WFM

Monika Sztojkovszka

2066

-

WGM

Gara Tícia

2331

0 - 1

8.2

Szanja Trajkovszka

1960

-

WIM

Gaál Zsóka

2336

0 - 1

8.3

Dragana Nikolovszka

1877

-

WIM

Terbe Julianna

2318

0 - 1

8.4

Ivana Manova

1809

-

WIM

Mihók-Juhász, Barbara

2258

       0 - 1

T.

2

  Georgia

Élő

-

1

   Oroszország

Élő

1 : 3

1.1

GM

Nana Dzagnidze

2524

-

GM

Alekszandra Gorjacskina

2604

½ - ½

1.2

IM

Lela Zsavahisvili

2446

-

GM

Katyerina Lahno

2550

½ - ½

1.3

IM

Meri Arabidze

2441

-

GM

Valentyina Gunyina

2480

0 - 1

1.4

IM

Salome Melia

2371

-

IM

Polina Suvalova

2515

0 - 1

A 4. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

2

Georgia

6

1

:

3

6

Oroszország

1

2

8

Örményország

6

:

5

Olaszország

13

3

17

Szlovákia

4

2

:

2

4

Lengyelország

3

4

4

Ukrajna

4

:

4

Spanyolország

9

5

7

Németország

4

1

:

3

4

Azerbajdzsán

5

6

18

Görögország

4

3

:

1

4

Románia

10

7

6

Franciaország

3

:

3

Izrael

19

8

31

Észak-Macedónia

3

0

:

4

3

Magyarország

11

9

30

Belgium

3

:

3

Svédország

21

10

16

Csehország

3

:

2

Litvánia

28

11

12

Szerbia

2

2

:

2

2

Szlovénia 1

15

12

14

Hollandia

2

:

2

Norvégia

27

13

23

Horvátország

1

1

:

3

2

Svájc

22

14

20

Törökország

1

:

1

Izland

29

15

25

Ausztria

1

2

:

2

1

Szlovénia 2

26

16

24

Anglia

0

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

4

4

0

0

8

48,0

14,5

2

13

Olaszország

4

3

1

0

7

38,0

9,5

3

2

Georgia

4

3

0

1

6

41,0

9,5

4

5

Azerbajdzsán

4

3

0

1

6

38,0

12,0

5

8

Örményország

4

3

0

1

6

34,5

10,0

6

4

Ukrajna

4

3

0

1

6

30,5

9,5

7

18

Görögország

4

3

0

1

6

24,5

9,0

8

3

Lengyelország

4

2

1

1

5

42,0

9,5

9

6

Franciaország

4

2

1

1

5

29,5

9,0

10

11

Magyarország

4

2

1

1

5

27,0

10,5

11

17

Szlovákia

4

2

1

1

5

22,0

9,5

12

21

,Svédország

4

2

1

1

5

20,5

7,0

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

1

Oroszország

8

:

7

Olaszország

13

2

8

Örményország

6

:

6

Georgia

2

3

5

Azerbajdzsán

6

:

6

Ukrajna

4

4

18

Görögország

6

:

5

Franciaország

6

5

21

Svédország

5

:

5

Lengyelország

3

6

11

Magyarország

5

:

5

Szlovákia

17

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Férficsapatunk bravúros győzelmet ért el, női együttesünk 2-2-öt játszott a franciákkal

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A szlovén üdülőhelyen, Terme Catezben zajló 23. csapat Európa-bajnokság harmadik fordulójában férfi válogatottunk bravúros győzelmet aratott, 2,5 – 1,5-re legyőzte a rajtlistán harmadik francia együttest. Berkes Ferenc sötéttel remizett Maxime Vachier-Lagrave-vel, Gledura Benjámin világossal harmadszor nyert, Kántor Gergely második partijában is sötéttel győzött. Az éltáblán Erdős Viktor világossal kapott ki a 18 éves világbajnokjelölt Alireza Firouzjától. Az azerbajdzsáni csapat nagy csatában győzte le a német gárdát, a negyedik játéknapon magyar-azerbajdzsáni derbi lesz. Női válogatottunk 2-2-öt ért el a franciák ellen. A világos szín volt a nyerő, mind a négy játszmában döntés született. Gara Tícia és Mihók-Juhász Barbara győzött, Lázárné Vajda Szidónia és Terbe Julianna vesztett. Három együttes nyerte meg harmadik meccsét is, az orosz, a grúz és az örmény csapat. Együttesünk negyedik meccsét Észak-Macedónia ellen játssza.

 

A kontinensviadal harmadik játéknapján minkét válogatottunk a franciákkal mérkőzött meg, férficsapatunk bravúros győzelmet aratott, női együttesünk meccse döntetlen lett.

A francia férficsapat a rajtlistán a harmadik, két extraklasszisuk, Alireza Firouzja és Maxime Vachier-Lagrave a világranglista top tízéhez tartozik, a 18 éves Firouzja a virtuális világranglistán már a negyedik. Etienne Bacrot sem szorul bemutatásra, Maxime Lagarde is magasabb Élő-pontszámmal és világossal kezdhette a partiját.

A mérkőzés számunkra kedvezően indult, Berkes Ferenc az olasz megnyitású partiban biztos kézzel tartotta az egyensúlyt MVL ellen.

Gledura Benjámin és Etienne Bacrot küzdelme sokáig egyenlő állásban zajlott, majd a francia sakkozó rosszul értékelte a vezércserével kialakult állás esélyeit. Nagymesterünk pontos játékkal került előnybe és 38 lépés után fogadhatta ellenfele gratulációját, csapatunk vezetéshez jutott, Gledura mesterhármasnál tart, világossal nyerte meg mind a három partiját.

 

28...Bc4!

Együttesünk újonca, a 22 éves Kántor Gergely másodszor is sötéttel játszott és másodszor is nyert. A spanyol megnyitású parti kritikus állásában Lagarde hibázott, nem látta nagymesterünk tetszetős kiskombinációját, a jelentős előnyt adó bástyalépést. A pörölcsapásnak is beilló lépés után Kántor tisztelőnyhöz jutott, győzelme a mérkőzés megnyerését jelentette.

 

Az éltáblán Alireza Firouzja a bonyodalmakban végül túljátszotta a nagy időzavarba került Erdős Viktort, győzelme azonban csak a szépítést jelentette.

T.

10

   Magyarország

Élő

-

3

   Franciaország

Élő

2½:1½

3.1

GM

Erdős Viktor

2615

-

GM

Alireza Firouzja

2770

0 - 1

3.2

GM

Berkes Ferenc

2676

-

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2766

½ - ½

3.3

GM

Gledura Benjámin

2635

-

GM

Etienne Bacrot

2647

1 – 0

3.4

GM

Kántor Gergely

2566

-

GM

Maxime Lagarde

2647

     1 - 0

 

A játéknap egyik meglepetését a spanyol-orosz mérkőzés négy döntetlene jelentette. A címvédőként játszó csapatban az orosz nagymesterek elkerülték az igazi küzdelmet, sorban születtek a békekötések.

Az azerbajdzsáni csapatban a „vezérevezős” Sahriyar Mamedgyarov is mesterhármasnál tart. A németek elleni találkozón az ő győzelme kellett a 2 meccsponthoz. Nagy érdeklődéssel várjuk a negyedik fordulóban a magyar-azerbajdzsáni derbit.

Öt együttes alkotja az üldöző bolyt, a lengyelek, az örmények és az ukránok csatlakoztak az orosz-spanyol kettőshöz.

T.

2

    Azerbajdzsán

Élő

-

9

   Németország

Élő

2½:1½

2.1

GM

Sahriyar Mamedgyarov

2765

-

GM

Liviu-Dieter Nisipeanu

2651

1 - 0

2.2

GM

Tejmur Radzsabov

2763

-

GM

Alexander Donchenko

2645

½ - ½

2.3

GM

Rauf Mamedov

2673

-

GM

Vincent Keymer

2639

½ - ½

2.4

GM

Nijat Abaszov

2634

-

GM

Matthias Bluebaum

2647

½ - ½

A 3. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

8

Spanyolország

4

2

:

2

4

Orosország

1

2

2

Azerbajdzsán

4

:

4

Németország

9

3

10

Magyarország

4

:

4

Franciaország

3

4

4

Lengyelország

3

:

3

Románia

16

5

24

Norvégia

3

:

3

Ukrajna

7

6

15

Izrael

3

:

3

Örményország

11

7

6

Hollandia

3

2

:

2

2

Horvátország

14

8

12

Csehország

2

:

2

Montenegró

29

9

23

Svédország

2

:

2

Szerbia

13

10

20

Görögország

2

:

2

Törökország

17

11

18

Dánia

2

1

:

3

2

Szlovákia

28

12

35

Finnország

2

:

2

Szlovénia 1

19

13

26

Svájc

2

1

:

3

2

Georgia

25

14

5

Anglia

1

2

:

2

2

Olaszország

21

15

22

Ausztria

1

:

½

1

Írország

38

16

39

Wales

1

:

1

Albénia

32

17

31

Litvánia

0

:

0

Izland

27

18

33

Észak-Macedónia

0

1

:

3

0

Szlovénia 2

34

19

37

Skócia

0

1

:

3

0

Koszovó

36

20

30

Belgium

0

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

F,

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Azerbajdzsán

3

3

0

0

6

22,0

9,5

2

10

Magyarország

3

3

0

0

6

22,0

9,0

3

1

Oroszország

3

2

1

0

5

22,0

8,0

4

8

Spanyolország

3

2

1

0

5

20,0

7,0

5

4

Lengyelország

3

2

1

0

5

13,5

8,0

11

Örményország

3

2

1

0

5

13,5

8,0

7

7

Ukrajna

3

2

1

0

5

13,5

7,5

8

9

Németország

3

2

0

1

4

21,0

7,0

9

3

Franciaország

3

2

0

1

4

18,0

7,0

10

13

Szerbia

3

2

0

1

4

16,5

7,0

11

6

Hollandia

3

1

2

0

4

14,0

8,0

12

25

Georgia

3

1

2

0

4

14,0

7,0

13

17

Törökország

3

2

0

1

4

13,5

7,0

14

19

Szlovénia 1

3

2

0

1

4

11,0

7,0

15

12

Csehország

3

2

0

1

4

11,0

6,5

16

28

Szlovákia

3

2

0

1

4

10,0

6,5

Az élcsoportban a 4. forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

10

Magyarország

6

:

6

Azerbajdzsán

2

2

1

Oroszország

5

:

5

Lengyelország

4

3

7

Ukrajna

5

:

5

Spanyolország

8

4

11

Örményország

5

:

4

Németország

9

5

3

Franciaország

4

:

4

Törökország

17

6

19

Szlovénia 1

4

:

4

Hollandia

6

7

13

Szerbia

4

:

4

Csehország

12

8

28

Szlovákia

4

:

4

Georgia

25

Női Európa-bajnokság

A lengyelektől elszenvedett vereség után újabb nehéz erőpróba várt együttesünkre. Három táblán is a francia sakkozónők Élő-pontszámban jobbak voltak.

A mérkőzésen a világos szín volt a nyerő, mind a négy játszmában döntés született. Az éltáblán Vajda Szidónia a nyitást jól megoldotta, de jelentős időhátrányba került, 21…d5? lépésével meggyengítette saját állását, Marie Sebag tetszetős kombinációval nyert.

Remekül játszott Gara Tícia, „egykapus” volt a játszmája, egyre nyomasztóbb fölényt ért el és magabiztos győzelmet aratott.

Mihók-Juhász Barbara a tőle megszokott dinamikus stílusban  vezette haderejét, könnyű nyerlst könyvelhetett el.

Sophie Milliet minőséget áldozott, Terbe Julianna esélyei kedvezőbbek voltak, joggal bízhattunk sikerében, de legalább a meccs megnyerését jelentő döntetlenben. Terbe ellenfele időzavarában többször is hibázott, elszenvedte második vereségét.  

 

T.

6

    Franciaország

Élő

-

11

    Magyarország

Élő

2 : 2

5.1

GM

Marie Sebag

2447

-

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

1 - 0

5.2

IM

Pauline Guichard

2409

-

WGM

Gara Tícia

2331

0 - 1

5.3

IM

Sophie Milliet

2418

-

WIM

Terbe Julianna

2318

1 - 0

5.4

WIM

Andreea Navrotescu

2210

-

WIM

Mihók-Juhász, Barbara

2258

  0 - 1

A címvédő orosz csapat Alekszandra Gorjacskina vezetésével „gólarányt” is javítva győzte le a német együttest. A grúzoknál Nana Dzagnidze a főszereplő, sorsdöntő lehet a negyedik körben a grúz-orosz szuperrangadó.

Az örmények a lengyelek legyőzésével okoztak meglepetést, az olaszok sikere is meglepő, de ne felejtsük, hogy az ukránoknál nem játszik Marija és Anna Muzicsuk.

A 3. forduló eredményei:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

1

Oroszország

4

:

½

4

Németország

7

2

5

Azerbajdzsán

4

1

:

3

4

Georgia

2

3

3

Lengyelország

4

1

:

3

4

Örményország

8

4

13

Olaszország

3

:

4

Ukrajna

4

5

6

Franciaország

2

2

:

2

2

Magyarország

11

6

22

Svájc

2

0

:

4

2

Spanyolország

9

7

10

Románia

2

:

2

Szerbia

12

8

14

Hollandia

2

:

2

Görögország

18

9

30

Belgium

2

2

:

2

2

Csehország

16

10

17

Szlovákia

2

3

:

1

2

Norvégia

27

11

28

Litvánia

1

2

:

2

2

Svédország

21

12

19

Izrael

1

:

½

1

Izland

29

13

26

Szlovénia 2

1

1

:

3

1

Észak-Macedónia

31

14

15

Szlovénia 1

0

:

½

0

Anglia

24

15

23

Horvátország

0

2

:

2

0

Ausztria

25

16

20

Törökország

0

2

:

0

0

bye

-1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

3

3

0

0

6

30,0

11,5

2

2

Georgia

3

3

0

0

6

24,0

8,5

3

8

Örményország

3

3

0

0

6

21,0

8,5

4

13

Olaszország

3

2

1

0

5

17,5

7,0

5

3

Lengyelország

3

2

0

1

4

20,0

7,5

6

5

Azerbajdzsán

3

2

0

1

4

18,0

9,0

7

4

Ukrajna

3

2

0

1

4

16,5

7,0

8

10

Románia

3

2

0

1

4

14,0

8,0

9

17

Szlovákia

3

2

0

1

4

12,0

7,5

10

7

Németország

3

2

0

1

4

10,0

7,0

11

9

Spanyolország

3

2

0

1

4

8,0

8,0

12

18

Görögország

3

2

0

1

4

7,0

6,0

13

31

Észak-Macedónia

2

1

0

1

3

13,5

6,5

14

30

Belgium

3

1

1

1

3

12,0

6,0

15

6

Franciaország

3

1

1

1

3

10,5

6,5

16

11

Magyarország

3

1

1

1

3

10,0

6,5

Az élcsoportban a 4. forduló párosítása:

T.

R.

 

Csapat

MP

Res.

:

Res.

MP

Csapat

 

R.

1

2

Georgia

6

:

6

Oroszország

1

2

8

Örményország

6

:

5

Olaszország

13

3

17

Szlovákia

4

:

4

Lengyelprszág

3

4

4

Ukrajna

4

:

4

Spanyolország

9

5

7

Németország

4

:

4

Azerbajdzsán

5

6

18

Görögország

4

:

4

Románia

10

7

6

Franciaország

3

:

3

Izrael

19

8

31

Észak-Macedónia

3

:

3

Magyarország

11

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Dubajban ma kezdődik Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij 14 játszmás világbajnoki döntője
2021. 11. 26.

Dubajban pénteken kezdődik Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij 14 játszmás világbajnoki döntője
2021. 11. 25.

Visszatekintés a csapat Európa-bajnokságokra
2021. 11. 23.

A  csapat Európa-bajnokságon az ukrán férfi és az orosz női csapat győzött 
2021. 11. 22.

Női válogatottunk az ukránokkal játssza utolsó mérkőzését, a bronzéremért küzdhet
2021. 11. 21.

Női válogatottunk győzött a románok ellen, férficsapatunk kikapott a szerbektől
2021. 11. 20.

Férficsapatunk kikapott a címvédő orosz együttestől, női válogatottunk döntetlent játszott a németekkel
2021. 11. 19.

Válogatottjaink az ötödik fordulóban két döntetlent értek el, Gledura ötödik, Mihók-Juhász negyedik játszmáját nyerte meg 
2021. 11. 17.

Férficsapatunk Azerbajdzsánnal 2-2-öt játszott, Gledura negyedik partiját is megnyerte
2021. 11. 16.

Férficsapatunk bravúros győzelmet ért el, női együttesünk 2-2-öt játszott a franciákkal
2021. 11. 15.

 Férfi válogatottunk 3-1-re legyőzte Szlovéniát, női együttesünk 3-1-re kikapott a lengyel csapattól
2021. 11. 14.

A 23. csapat Európa-bajnokságon válogatottjaink magabiztos győzelmekkel rajtoltak
2021. 11. 13.

A csapat Európa-bajnokságon a címvédő orosz válogatottak vezetik a rajtlistákat
2021. 11. 11.

Az ukrán Sevcsenko győzött a "rigai varázsló", Mihail Tal emlékére rendezett villámversenyen
2021. 11. 10.

Firouzja szenzációs sikere, tornagyőztesként, Caruana ezüstérmesként lett világbajnokjelölt
2021. 11. 08.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog