Help Sales ÁSZF

Carlsen legyőzte Aronjant, Artyemijev nyert Firouzja ellen, Carlsen és Artyemijev játssza a döntőt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Aimchess US Rapid online viadalon a döntőt a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen  és az orosz Vladiszlav Artyemijev játssza. Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan párharcában az első mérkőzésen négy döntetlen született, a visszavágón a norvég világelső 3-1-re győzött, Sötéttel nyerte meg az első partit, izgalmas csatában a negyediket. Carlsen a sorozaton ötödik döntőjét vívja, kétszer győzött, kétszer vereséget szenvedett, A trónkövetelők, Vladiszlav Artyemijev és a francia Alireza Firouzja párbajában az Armageddon parti döntött az orosz nagymester javára. Az első meccs egy-egy győzelemmel lett 2-2, a második összecsapáson Firouzja a második játszma megnyerésével szerzett vezetést, Artyemijev is sötéttel volt eredményes, majd döntetlennel zárták a négyjátszmás rapid meccset. Következett a rájátszás, a két 5-5 perccel és lépésenként 3-3 másodperccel játszott parti, nem bírtak egymással. A „hirtelen halál” partit Artyemijev világossal nyerte meg, Firouzja hiába bízott remifórjában. Vladiszlav Artyemijev a sorozaton csak harmadszor játszott, másodszor döntőzik, az elsőt Levon Aronjannal szemben elvesztette. A 23 éves orosz nagymester kiharcolta a 10 fős döntőben való indulás jogát. A harmadik helyért Levon Aronjan és Alireza Firouzja küzd meg. A torna győztese a 150 ezer dolláros díjalapból 30 ezret nyer.      

 

A Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenyén, az Aimchess US        Rapid online viadalának döntőjét a világbajnok Magnus Carlsen és az orosz Vladiszlav Artyemijev vívja. A viadal kvalifikációs versenyén Artyemijev nem kis meglepetésre veretlenségét megőrizve végzett az élen, Carlsen mattot kapott Alireza Firouzjától, a versenyfutásban másodikként jutott a kieséses rendszerű szakaszba.

Az elődöntő első párharcai 2-2-vel fejeződtek be. Magnus Carlsen és Levon Aronjan meccsén az óvatosság dominált, négyet remztek. Artyemijev és Firouzka párbaja jóval nagyobb küzdelmet hozott. Az orosz sakkozó győzelemmel kezdett, a francia nagymester a negyedik partiban egyenlített ki.

A visszavágón nagy csatákat, bonyodalmakban gazdag összecspásoat láttunk. Magnus Carlsen revansot vett a Goldmoney Asian Rapid elődöntőjében elszenvedett vereségéért, 3 – 1-re győzte le a háromszoros örmény olimpiai bajnokot. Az első és a negyedik játszmában kényszerített feladásra ősi riválisát, akivel először a 2004-es kieséses rendszerű Világkupán mérkőzött meg, a 17 év alatt 188 partiban mérték össze erejüket különböző időbeosztás mellett.

Vladiszlav Artyemijev és Alireza Firouzja párbaja az Armageddon partiban dőlt el az orosz nagymester javára. Mindketten elszalasztottak esélyeket, Firouzja szerzett vezetést, Artyemijev azonnal egyenlített, a két villámpartiban megosztotak a ponton. A „hirtelen halál” partiban Firouzja tisztet vesztett, Artyemijev a fináléban Carlsennel mérkőzhet meg.

  

Az elődöntő első párharcainak eredményei:_

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Alireza Firouzja (francia, 2759) 2 – 2 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Levon Aronjan (örmény, 2782) 2 – 2 (négy döntetlen)

 

A 18 éves Alireza Firouzja kezdte világossal a második játéknapot. A spanyol megnyitású ütközetben az orosz nagymesterbek nagyot kellett küzdenie a döntetlenért.

A Nimzoindiai védelmű második ütközetben Artyemijev sokat hibázott, Firouzja korán megragadta a kezdeményezést, magabiztos játékkal nyert, vezetést szerzett.

A vereség után Artyemijev a Caro-Kann védelemre voksolt, Firouzja rossz felfogásban játszotta a partit, a sorozatos cserékkel az orosz sakkozó került előnybe. Az idő szorításában azonban Artyemijev döntőnek látszó fölényének birtokában kiengedte előnyét, Firouzja felkínáét lehetőséggel nem élt. Artyemijev is sötéttel győzött, kiegyenlített.

A negyedik játszma döntetlen lett, Artyemijev bosszankodhatott, nyerőesélyes állását rontotta remire.

A párharcuk a rájátszásban dőlt el. A két villámpartiban nem született döntés, gyötörték egymást, a másodpercekkel is viaskodva snelleztek, de nem bírtak egymással.

 

Az Armageddon partiban Artyemijevnek 5, Firouzjának 4 perce volt, de utóbbinak remifórja. A francia sakkozó bízott gyorsaságában, az orosz nagymester okosan őrizte időelőnyét. Firouzja a közel egyenlő pozícióban rossz tervet választott, majd tisztet nézett el, a nagy csatában a higgadtabb 23 éves Vladiszlav Artyemijev diadalmaskodott.

 

Spanyol megnyitású összecsapással kezdődött meg Levon Aronjan és Magnus Carlsen második párharca. Meglepő volt az örmény nagymester tanácstalansága, átengedte a kezdeményezést, amivel a világbajnok kitűnően élt.

A győzelemmel kezdő Magnus Carlsen a folytatásban magabiztosan játszott. Vállalta a bonyodalmakat, jól gazdálkodott az idejével is. A szicíliai védelem Najdorf-változatában is kedvezőbbe állt, Aronjan nagyot küzdött a remiért.

Az internetes közvetítésen jól látszott, hogy Carlsen mennyire figyelt, koncentrált, Aronjan arca egy kicsit sötétben volt, hasonló jeleket nem fedezhettünk fel.

Levon Aronjn a harmadik játszmára rendezte sorait, a spanyol megnyitású ütközetben kissé kedvezőbbe állt, a bástyavégjátékban már a világbajnoknak volt gyalogelőnye, de nem nyerhető álláa.

 

Élvezetes csatával ért véget a két ősi rivális csatája. Másodszor is a Najdorf-változatot láttuk, nyíltsisakos küzdelmet. Különleges gyalogszerkezetet, a haderők egymásnak feszülését, ahol Levon Aronjan hibázott.

Magnus Carlsen a sorozaton nyolcadik versenyét játszotta, ötödször jutott a döntőbe. Kétszer győzött, kétszer vereséget szenvedett. Két aranyérem, és két ezüstérem mellett kétszer harmadik volt, az orosz Daniil Dubovtól az Opera Euro viadalon a negyeddöntőben kapott ki.

Az elődöntő második párharcainak eredményei:

Alireza Firouzja (francia, 2759) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704)  2 – 2, 1 - 2

Alireza Firouzja – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja  0 - 1

Alireza Firouzja – Vladiszlav Artyemijev  0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja döntetlen

Rájátszás:

Alireza Firouzja – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Magnus Carlsen (norvég, 2847)  1 - 3

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 0 - 1

Magnus Carlsen – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Levon Aronjan  1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Négy döntetlen Carlsen és Aronjan meccsén, Artyemijev fatális hibájának köszönheti Firouzja az egyenlítést

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Aimchess US Rapid online viadal elődöntőjében a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros  olimpiai bajnok Levon Aronjan első párharcában négy döntetlen született. A kiegyenlített erők küzdelmében Aronjan a második játszmában minőségáldozattal előnybe került, de a jó folytatással adós maradt. A sorozat hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid tornán is a négy között mérkőztek meg, az örmény nagymester az első elvesztett meccs után 3-1-gyel vágott vissza, majd mindkét villámpartit megnyerte. A trónkövetelők, a 23 éves  orosz Vladiszlav Artyemijev és a 18 esztendős francia Alireza Firouzja párbajának első fejezete is 2-2-vel fejeződött be. Artyemijev az első partiban megadásra kényszerítette ellenfelét, majd sikerrel védelmezte meg hátrányos állását a második ütközetben. Megosztoztak a ponton a harmadik játszmában is, majd hihetetlen fordulat után Firouzja győzött, kiegyenlített. Artyemijev nyertnek tekinthető pozícióban követett el végzetes hibát.    

 

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan első párharcában négy döntetlen született. Különböző időkontrollok mellett a mérkőzésükig már 180 partiban mérték össze erejüket.  A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. 2006-ban a Tal-emlékversenyen az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül a villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, klasszikus kontrollal 41 döntetlen mellett 18-8-ra vezetett. Aronjan négy éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt.

Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Két esztendeje a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aronjan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán és St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a stavangeri Altibox Norway Chess torna kivételével csak online rapid és villámversenyeken csatáztak. A sorozat negyedik tornáján, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a negyeddöntőben mérkőztek meg, a világbajnok kettős győzelmet aratott, 2,5 – 0,5 és 2-1-es nyerésekkel jutott az elődöntőbe.

A Meltwater Champions Chess Tour New in Chess Classic tornán az elődöntőben csatáztak, az első meccs 2-2 lett, a második párharcot Carlsen 3-1-re nyerte meg.

A sorozat hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid viadal elődöntőjében Levon Aronjan az első párharcot 2,5-1,5-re elvesztette Magnus Carlsennel szemben, de a második meccsen szerencsésebb kézzel sakkozott. A norvég világelsőt hosszú évek óta nem láttuk ennyit hibázni, jó, nyert állásokat is elveszteni. A visszavágón vereséggel kezdett, remivel folytatták, nagyot rontott a harmadik játszmában is, majd a negyedik partiban is kikapott. Aronjan 3-1-es győzelme után Carlsen nem tudta rendezni megtépázott sorait, mindkét villámpartiban is vereséget szenvedett. Levon Aronjan a fináléban Vladiszlav Artyemijevet legyőzve lett első.

Magnus Carlsen rapid és villám tempóban is eredményes ősi riválisával szemben, 38-25-re vezetett, 50 partiban megosztoztak a ponton. Az Aimchess US Rapid kvalifikációs versenyén küzdelmük döntetlennel ért véget.

Az elődöntő első párharcában az óvatosság nyomta rá a bélyegét. A párbajuk a Ragozin védelemben kezdődött meg, az egyenlő erők játszmájában nem bírtak egymással.  

A második összecsapásuk a spanyol megnyitás berlini védelmében zajlott, Levon Aronjan a 25. lépésben minőséget áldozott, két lépés múlva az örmény nagymester jó esélyt hagyott kihasználatlanul. Magnus Carlsen megküzdött a nehézségekkel, a csata lépésismétléssel fejeződött be.

A harmadik döntetlen az olasz megnyitásban született meg. A nagymesterek gyorsan döntöttek a lépésjelöltek között, választásaik helyesnek bizonyultak, megosztoztak a ponton.

A spanyol megnyitásban született meg a negyedik döntetlen. Magnus Carlsen gyalogáldozatáért elegendő ellenjátékot kapott.

Magnus Carlsen és Levon Aronjan játszmáiban gyorsan peregtek a lépések, már lejátszották mind négy partijukat, míg Vladiszlav Artyemijev és Alireza Firouzja találkozóján még csak elkezdték a harmadik összecsapást. Korábban tízszer mérkőztek meg. A három klasszikus partijukban az orosz nagymester kétszer nyert, egyszer feladásra kényszerült. A hét rapid partiban mindketten kétszer győztek.  

 

Az ifjú titánok párbajának első ütközete Vladiszlav Artyemijev sikerét hozta. A sorozatos cserék után az orosz sakkozó gyalogot nyert, Firouzja számára a különböző színű futók mentsget is jelenthettek volna, az idő szorításában Firouzja rosszul védekezett.

 

A második játszmában az orosz nagymesternek komoly gondjai voltak, de a nehéz pillanatokat túlélte, döntetlenre mentette az összecsapást.

 

Nagy küzdelmet vívtak a harmadik játszmában, 61 lépés után kötöttek békét. A játéknapot lezáró negyedik parti váratlan fordulattal ért véget. A spanyol megnyitásban elkerülték a divatos változatokat, a kreatív játékban Artyemijev volt a jobb, 28…Hxc5 után fölényesen állt, amikor fatális hibát követett el. Az elhibázott bástyacserével tálcán kínálta riválisának a nagy lehetőséget, amivel Firozja élt, a szerencsés győzelemmel kiegyenlített!

 

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Alireza Firouzja (francia, 2759) 2 - 2

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja 1 – 0

Alireza Firouzja – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja döntetlen

Alireza Firouzja – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Levon Aronjan (örmény, 2847)  2 - 2

Magnus Carlsen – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

 Carlsen kétszer is 2,5-0,5-re győzte le Dudát, Aronjannal játszik az elődöntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Aimchess US Rapid online viadal elődöntőjében a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan a négyszeres világbajnok Magnus Carlsennel, a 23 éves orosz Vladiszlav Artyemijev a 18 esztendős francia Alireza Firouzjával mérkőzik meg. Levon Aronjan az első meccsen szerencsésebb kézzel sakkozva 3-1-re nyert az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen, a második párharcban 2-1-re győzte le riválisát. Magnus Carlsen erődemonstrációt tartott, kétszer is 2,5-0,5-ös győzelmet ért el a lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen. Vladiszlav Artyemijev 2-2 után a második párbajban 3-1-re győzött az amerikai Leinier Dominguez Perezzel szemben. Az orosz nagymester az elődöntőbe jutásával biztosította részvételi jogát a CCT 10 fős döntőjében, bravúros a szereplése, hiszen a kilenc verseny közül csak hárman vett részt! A negyeddöntő első körének meglepetése volt Alireza Firouzja 2,5-0,5-ös győzelme az amerikai Wesley So ellen. A francia sakkozó a második meccsen 1,5-0,5-re vezetett, fél pont kellett még a továbbjutásához, amikor a sorozaton három tornán is diadalmaskodó So kétszer is nyert, kiharcolta a rájátszást. Az első villámpartiban nyert állását elremizte, a második ütközetet Firouzja megnyerte.

A Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyből és a döntőből álló sorozatának kilencedik viadalán a világbajnok Magnus Carlsen kettős fölényes győzelemmel jutott az elődöntőbe, ahol az ősi riválissal, mindkét meccsét megnyerő Levon Aronjannal mérkőzik meg. A hetedik torna, a Goldmoney Asian Rapid versenye is az elődöntőben csatáztak, az örmény nagymester sikerével ért véget az összecsapásuk. A másik ágon a két trónkövetelő csatázik. Vladiszlav Artyemijev nagy küzdelemben múlta felül a rutinos Leinier Dominguez Perezt, az időzavaros kritikus pillanatokban kevesebbet hibázott. Alireza Firouzja és Wesley So párbaja a finisben thrillerré vált, az amerikai nagymester reménytelennek látszó helyzetből kiegyenlített, kiharcolta a rájátszást, a villámpartikban azonban alul maradt.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) 2 – 2 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0)

Alireza Firouzja (francia, 2759) – Wesley So (amerikai, 2772) 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 3 – 1 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

A második párharcot Leinier Dominguez Perez kezdte világossal és Vladiszlav Artyemijevnek a Caro-Kann védelmű partiban komoly gondjai támadtak. Az amerikai nagymester a tisztáldozat után a helyes folytatást elvétette, pontosztozkodás született.

Az angol megnyitású második játszmában sem bírtak egymással. Kettős huszárjátékban folytatták a versengést, Artyemijev kiskombinációval, a 42…Ba1! lépésével nyert végjátékot ért el, előnyét tökéletes technikával érvényesítette, vezetést szerzett.

Világossal még fél pontra volt szüksége… Leinier Dominguez Perez mindent egy lapra tett fel, támadásba lendült, bástyát áldozott. Artyemijev parádriposzttal remizhetett volna, ehelyett gyanús állásba keveredett. Dominguez a feszült csatában vezérével aknamezőre lépett. Vladiszlav Artyemijevnek bástyája, két könnyűtisztje és összekötött szabadgyalogja volt az amerikai sakkozó vezérével szemben, győzött a túlerő.

Vladiszlav Artyemijev elődöntőbe jutásával az összetett pontversenyben megelőzte a francia Maxime Vachier-Lagrave.t, kiharcolta a 10 fős döntőben való szereplés jogát. Nagy bravúr a sikere, hiszen három versenyen játszott csak, de a felkínált esélyt megragadta.

A Champions Chess Tour sorozaton először elődöntős a 18 éves Alireza Firouzja. Három tornán is diadalmaskodó Wesley So ellen vívta meg sikerrel a csatát. Az első mérkőzésen sima volt a győzelme, a második találkozón két parti után már-már győztesnek érezhette magát, megnyerte a másidk játszmát, 1,5-0,5-re vezetett.

Wesley So a reménytelennek látszó helyzetben nem adta meg magát, kiegyenlített, majd a negyedik partiban döntetlent ígérő bástyavégjátékban nyerni tudott, kiharcolta a rájátszást, villámpartik döntöttek.

A lélektani előny So oldalán volt, láthatóan meg is ingott Firouzja, de az amerikai nagymester az első villámpartiban fölényes állását remire rontotta. A francai sakkozó a második játszmát megnyerte, a legjobb négy közé jutott.

A vártnál könnyebb lett Levon Aronjan számára Sahriyar Mamedgyarov elleni második párharca. Az örmények háromszoros olimpiai bajnoka az első játszmát sötéttel nyerte meg. A korai vezércsere után Aronjan tisztjei egyre inkább uralták a táblát, Mamedgyarov nem talált ellenszert, 35 lépés után feladásra kényszerült,

Az olasz megnyitsában folytatták vetélkedésüket, Aronjan biztos kézzel urányította haderejét, a döntetlennel fél pont választotta el aelődöntőbe jutástól, amit lépésismétléssel a harmadik ütközetben el is ért, készülhet Magnus Carlsen elleni újabb csatájára.

A világbajnok erődemonstrációt tartott Jan-Krzysztof elleni párbajában. A Világkupán elszenvedett „sérelemért” két 2,5-0,5-ös győzelemmel vágott vissza. A lengyel nagymester a kvalifikciós versenyről nagy nehézségek árán jutott tovább, Magnus Carlsen ellen igazi ellenállást nem tudott kifejteni. A norvég világelső ezúttal sötéttel volt kétszer eredményes, a harmadik játszmában sem kegyelmezett ellenfelének, amikor fél pont is elegendő lett volna.

Magnus Carlsen az összetett pontverseny győzteseként várhatja a finálét.

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 1 - 3

Leinier Dominguez Perez – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Leinier Dominguez Perez döntetlen

Leinier Dominguez Perez – Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Leinier Dominguez Perez 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2772) - Alireza Firouzja (francia, 2759) 2,5 – 1,5, 0,5 - 1,5

Wesley So – Alireza Firouzja döntetlen

Alireza Firouzja – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Alireza Firouzja 1 - 0

Alireza Firouzja – Wesley So 0 - 1

Rájátszás:

Wesley So: Alireza Firouzja döntetlen

Alireza Firouzja – Wesley So 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) - Levon Aronjan (örmény, 2782) 1 - 2

Sahriyar Mamedgyarov – Levon Aronjan 0 - 1

Levon Aronjan – Sahriyar Mamedgyarov  döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Levon Aronjan döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) - Magnus Carlsen (norvég, 2847) 0.5 – 2,5

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen 0 - 1

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen 0 - 1

A negyeddöntő végeredménye:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) 2 – 2 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0), 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Alireza Firouzja (francia, 2759) – Wesley So (amerikai, 2772) 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen), 1,5 – 2,5 (döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1), 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 3 – 1 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0), 2 – 1 (1 – 1, döntetlen, döntetlen)

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0), 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Az elődöntő párosítása:

Vladiszlav Artyemijev – Alireza Firouzja

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen, Aronjan és Firouzja győzött a negyeddöntő első párharcaiban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Aimchess US Rapid online viadal negyeddöntőjének első párharcában a világbajnok Magnus Carlsen, a francia Alireza és az örmény Levon Aronjan győzött. A norvég világelső a két világos partiját nyerte meg a lengyel Jan-Krzysztof ellen, a 2,5-0,5-ös sikerét meggyőző játékkal érte el. A 18 éves Firouzja kettős győzelemmel kezdte Wesley So elleni meccsét, a kalandos partikban az időzavarban hibázott So, a harmadik parti döntetlen lett, a francia nagymester is remifórral várhatja a visszavágót. Levon Aronjan 3-1-re megnyerte a meccset Sahriyar Mmedgyarovval szemben, az azerbajdzsáni nagymester hibázott többet. Az orosz Vladiszlav Artyemijev veretlenül győzött a kvalifikációs tornán, az amerikai Leinier Dominguez Perezzel szemben elbukta a második összecsapást, nyerést hagyott ki a harmadikban, a negyedik ütközet megnyerésével 2-2-re mentette a mérkőzést.

 

A Champions Chess Tour Aimchess US Rapid online tornán a kvalifikációs körversenyből továbbjutott nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. Az első párharcok után Magnus Carlsen, Alireza Firouzja és Levon Aronjan remifórral várhatja a visszavágókat. A lejátszott 14 partiból tíz döntéssel fejeződött be, Carlsennek és Firouzjának csak három-három játszmára volt szüksége a győzelmükhöz Jen-Krzysztof Duda és Wesley So ellen. Aronjan sikeréhez Sahriyar Mamedgyarov hathatós segítséget nyújtott Levon Aronjannak a győzelméhez. Vladiszlav Artyemijev a negyedik játszmában sötéttel tudott egyenlíteni Leinier Dominguez Perezzel szemben  

A kvalifikációs versenyről nyolcadikként továbbjutott Leinier Dominguez Perez ellen a 15 fordulós viadalt veretlenül megnyerő Vladiszlav Artyemijevet egyértelmű esélyesnek tartották, a 23 éves orosz nagymester játékára a fokozott tét rányomta bélyegét.

Dominguez Perez az első játszmában sötéttel szalasztott el nyerőesélyt, Artyemijev örülhetett, hogy nem vereséggel kezdte a párharcot.

 

A második játszmában Artyemijev Caro-Kann védelme „zátonyra futott”, az amerikai sakkozó látványos megoldást talált a 31.Hf5! lépéssel.

 

A harmadik ütközetben Vladiszlav Artyemijev többször is fonalas nyerést hagyott ki, Dominguez Perez 2-1-es vezetéssel és világossal várhatta a negyedik játszmát. Az orosz nagymester a modern védelemre voksolt, le kellett térnie az elméleti ösvényről, hogy az időzavarra hajlamos ellenfelét megzavarja. A bonyodalmakban gazdag párbajban Artyemijevnek sikerült megtámadnia a világos királyt, a nyeréssel kiegyenlített.

 

A Champions Chess Tour sorozaton három versenyen is diadalmaskodó Wesley So meglepetésre 2,5-0,5-re elvesztette az első meccset Alireza Firouzja ellen. Az első partiban Firozja a 23. lépésben huszáráldozattal gyorsan nyerhetett volna, ehelyett kölcsönös hibákkal, tévelygésekkel tarkított ütközetben tudott nyerni.

 

A vereség rányomta bélyegét a második játszmára, Firouzja sötéttel is eredményes volt a nyugalmából kizökkent So ellen, majd világossal nem volt gondja, hogy elérje a mérkőzés megnyeréséhez szükséges döntetlent.

Levon Aronjan és Sahriyar Mamedgyarov párbajában egyetlen döntetlen sem született, a korábban már látott forgatókönyv érvényesült a két nagymester összecsapása során. A New in Chess Classic viadalon a harmadik helyért mérkőztek meg, az első párharc négy sötét nyeréssel lett 2-2, a második találkozót Mamedgyarov két sötét partiban elért győzelemmel nyerte meg 2,5-0,5-re. Aronjan a Chessable Masters viadal negyeddöntőjében visszavágott, 2,5-0,5-re, majd 2-1-re győzött, egyetlen döntetlen született a csatározásaik során, négy játszmát sötét volt a nyerő!

Sahriyar Mamedgyarov folytathatta volna a sötét sikersorozatot, válogathatott a nyerések között, de addig ügyetlenkedett, míg el is vesztette a játszmát. Az azerbajdzsáni nagymester világossal egyenlített, a Ragozin védelem ezúttal sebezhető volt.

A harmadik játszmában ismét a spanyol megnyitásban csatáztak. Aronjan készült az ismétlésre, jobb tervet látszott me- Gyalogot nyert, a bástyavégjátékban érvényesítette anyagi előnyét.

A negyedik partiban a Nimzoindiai védelem Saemisch-változatban vívtak elméleti párbajt. Mamedgyarov közel állt a kiegyenlítéshez, de rontott, Aronjan ellenjátékhoz jutott, ellenfele nem akarta a vereséggel felérő döntetlent, mattba „sétált”.

 

A Szocsiban megrendezett Világkupán az elődöntőben mérkőzött meg Magnus Carlsen és Jan-Krzysztof Duda. A 23 éves lengyel sakkozó a rájátszásban legyőzte a világbajnokot. A norvég világelső őrzött rossz emléket korábbi összecsapásukról, a tavalyi stavangeri Altibox Norway Chess torna ötödik fordulójában Duda szenzációs győzelmet aratott, megszakította Carlsen 125 játszmás veretlenségi sorozatát.

Szocsiban a második rapidparti eldöntötte a párharcot, Duda a thrillernek is beillő végjátékban kényszerítette megadásra Carlsent. A világbajnok nehezen tűri a balsikert, többször is szereti „büntetni” az őt legyőzőt, ezt tervezi Dudának is!

A kvalifikációs tornán Duda nem kis szerencsével megmenekült a vereségtől, a negyeddöntő első párharcában csak egy döntetlent tudott elérni, a világbajnok a két világossal játszott partiban nem adott esélyt riválisának.

 

Magnus Carlsen az első játszmában minőségáldozattal feltartóztathatatlan szabadgyalogokra tett szert. A világbajnok a harmadik partiban mutatott kreatív játéka méltán érdemel elismerést.

Jan-Krzysztof Duda a második összecsapásban kezdeményezett, esélyei is voltak, a világbajnoknak védekeznie kellett. A nagy csata végül 85 lépésben fejeződött be döntetlennel.

 

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) 2 - 2

Vladiszlav Artyemijev – Leinier Dominguez Perez döntetlen

Leinier Dominguez Perez – Vladiszlav Artyemijev 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev – Leinier Dominguez Perez döntetlen

Leinier Dominguez Perez – Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Alireza Firouzja (francia, 2759) – Wesley So (amerikai, 2772) 2,5 – 0,5

Alireza Firouzja – Wesley So 1 - 0

Wesley So – Alireza Firouzja 0 - 1

Alireza Firouzja – Wesley So  döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 3 - 1

Levon Aronjan – Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov – Levon Aronjan 1 - 0

Levon Aronjan – Sahriyar Mamedgyarov  1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov – Levon Aronjan 0 - 1

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Artyemijev győztesként jutott a negyeddöntőbe, fél ponttal megelőzte Carlsent, joesett Giri és Vachier-Lagrave

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az orosz Vladiszlav Artyemijev elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour Aimchess US Rapid  online viadal kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett kieséses rendszerben folytatja a versengést. A 23 éves Artyemijev kitűnő formában, veretlenül játszotta végig a tornát. A harmadik játéknapon sikerrel megőrizte félpontos előnyét a világbajnok Magnus Carlsennel szemben, Magabiztosan jutott tovább az örmény Levon Aronjan és a jól hajrázó 18 éves francia Alireza Firouzja. Kisebb megingásokkal az amerikai Wesley So és az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov. A rosszul sikerült rajt után a lengyel Jan-Krzysztof Duda nagyot küzdött a továbbjutásért. Reménytelennek látszó helyzetből végül az amerikai Leinier Dominguez Perez lépett tovább, nagy meglepetés a holland Anish Giri és a francia Maxime Vachier-Lagrave kiesése, a hajrá izgalmait nem bírta a 8. Sinquefield Cup győztese, a Grand Chess Tour összetett pontversenyének ezüstérmese. A küzdelmek két-két négyjátszmáspáros mérkőzésekkel folytatódnak, 1-1 esetén rájátszás dönt. A negyeddöntő egyik slágermeccse Magnus Carlsen és Jan-Krzysztof Duda párharca lesz. A Világkupa elődöntőjében a lengyel sakkozó legyőzte a norvég világbajnokot. Vladiszlav Artyemojev ellenfele Leinier Dominguez Perez. Nagy harcot ígér Wesley So és Alireza Firouzja, Levon Aronjan és Sahriyar Mamedgyarov összecsapása, igazi sztárparádé a Championsh Chess Tour kilencedik versenye.

A Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenyén, az Aimchess US Rapid viadalon nagy küzdelmekben, kiélezett csatákban dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa. Remekelt, messze a várakozáson felül teljesített a 23 éves Vladiszlav Artyemijev, kevésbé volt meggyőző a világbajnok Magnus Carlsen játéka. Levon Aronjan elvesztette utolsó partiját, harmadikként jutott tovább. A nyolcadik továbbjutó helyért nagy csata dúlt, reménytelennek tűnő helyzetből Leinier Dominguez Perez lett a nyerő. Anish Giri tizennégy döntetlenéért „megfizetett”, Maxime Vachier-Lagrave öt játszmát is vesztett, a torna első négy helyezettjétől is vereséget szenvedett. Érdekesen alakultak a befejező játéknap küzdelmei, a sorrend többször is változott.

Az Aimchess US Rapid kvalifikációs versenyének állása tíz forduló után:

A harmadik játéknap jól kezdődött az éllovas Vladiszlav Artyemijev számára, Wesley So a döntetlen állásban súlyos bakit követett el, tisztet nézett el. Az orosz nagymester egy pontr növelte előnyét.

Magnus Carlsen a szicíliai védelem Rossolimo-változatában kedvezőbben állt Anish Giri ellen, kedvező esélyt szalasztott el, majd hibázott, hátrányos végjátékot remizett ki.

Levon Aronjan és Jan-Krzysztof Duda francia védelmű ütközete kiegyenlített játékkal lett döntetlen. Maxime Vachier-Lagrave kedvenc Grünfeld védelmében hibás minőségáldozatot hozott, Alireza Firouzja könnyű nyerést ért el.

Döntetlent ígérő végjátékot vesztett el Le Quang Liem, javított pozícióján Leinier Dominguez Perez. Kölcsönös pontatlanságok után lett döntetlen Santosh Gujrathi Vidit és Sahriyar Mamedgyarov összecsapása.

A 11. forduló eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2782) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) döntetlen

Jorden Van Foreest (holland, 2698) - Awonder Liang (amerikai, 2587) 1 - 0

Magnus Carlsen (norvég, 2847) - Anish Giri (holland, 2776) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2772) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 0 - 1

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) - Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782)  döntetlen

Le Quang Liem (vietnami, 2709) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) - 0 - 1

Alireza Firouzja (francia, 2759) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2751) 1 - 0

Daniel Naroditsky (amerikai, 2623) - Eric Hansen (kanadai, 2606) döntetlen

Vladiszlav Artyemijev remivel folytatta, Magnus Carlsen előnyös állását nagyon elrontotta Awonder Liang ellen. Z Az amerikai titán nagy hibája kellett ahhoz, hogy a világbajnok megnyerje a játszmát és fél pontra megközelítse Artyemijevet.

Dicsérhetjük Levon Aronjan teljesítményét, az ő játékában nem volt hullámzás. A forduló meglepetéseként Sahriyar Mamedgyarov elvesztette veretlenségét, nagyon rosszul játszott Le Quang Liem ellen. Maxime Vachier-Lagrave 74 lépésben nyert.

Küzdelmes játszmában Alireza Firouzja legyőzte Leinier Dominguez Perezt.

A 12. forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (6) - Eric Hansen (2,5) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (5) - Daniel Naroditsky (5,5) 1 - 0

Leinier Dominguez Perez (5,5) - Alireza Firouzja (7) 0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov (7) - Le Quang Liem (3) 0 - 1

Vladiszlav Artyemijev (8,5) - Santosh Gujrathi Vidit (5) döntetlen

Anish Giri (6) - Wesley So (6) döntetlen

Awonder Liang (2) - Magnus Carlsen (7,5) 0 - 1

Levon Aronjan (7,5) - Jorden Van Foreest (4) 1 - 0

Az élcsoportban döntetlenek születtek, a sorrend nem változott. Jan-Krzysztof Duda és Wesley So először nyert a harmadik játéknapon. Maxime Vachier-Lagrave közel került riválisaihoz, Leinier Dominguez Perez is javított.

A

13. forduló eredményei:

Jorden Van Foreest (4) - Jan-Krzysztof Duda (6,5) 0 – 1

Magnus Carlsen (8,5) - Levon Aronjan (8,5) döntetlen

Wesley So (6,5) - Awonder Liang (2) 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit (5,5) - Anish Giri (6,5) döntetlen

Le Quang Liem (4) - Vladiszlav Artyemijev (9) döntetlen

Alireza Firouzja (8) - Sahriyar Mamedgyarov (7) döntetlen

Daniel Naroditsky (5,5) - Leinier Dominguez Perez (5,5) 0 - 1

Eric Hanse (3) - Maxime Vachier-Lagrave (6) 0 - 1

A verseny állása:

1.Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 9,5 pont

2-3. Magnus Carlsen (norvég, 2847) és Levon Aronjan (örmény, 2782) 9

4. Alireza Firouzja (francia, 2759) 8,5

5-7. Wesley So (amerikai, 2772), Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) és Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 273) 7,5

8-9. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2751) és Anish Giri (holland, 2776) 7

10. Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) 6,5

11. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) 6

12. Daniel Naroditsky (amerikai, 2623) 5,5

13. Le Quang Liem (vietnami, 2709) 4,5

14. Jorden Van Foreest (holland, 2698) 4

15. Eric Hansen (kanadai, 2606) 3

16. Awonder Lieng (amerikai, 2587) 2

A 14. fordulóban Maxime Vachier-Lagrave 21 lépésben szenvedett vereslget Jan-Krzysztof Dudától, akinek ez a győzelem a továbbjutását jelentette. Sahriyar Mamedgyarov is bebiztosítta, hogy folytathatja a versengést.

Vladiszlav Artyemijev újabb döntetlennel is megőrizte első helyét, Magnus Carlsen nyerőesélyes állást remire rontotta Jotden Van Foreest ellen.

Awonder Liamg és Santosh Gujrathi Vidit küzdelme 159 lépés után lett döntetlen.

A 14. forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (7,5) - Maxime Vachier-Lagrave (7) 1 – 0

Leinier Dominguez Perez (6,5) - Eric Hansen (3) 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (7,5) - Daniel Naroditsky (5,5) 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev (9,5) - Alireza Firouzja (8,5) döntetlen

Anish Giri (7) - Le Quang Liem (4,5) döntetlen

Awonder Liang (2) - Santosh Gujrathi Vidit (6) döntetlen

Levon Aronjan (9) -  Wesley So (7,5) döntetlen

Jorden Van Foreest (4) - Magnus Carlsen (9) döntetlen

A 23 éves Vladiszlav Artyemijev sorozatban negyedik döntetlenável is megnyerte a kvalifikációs versenyt, veretlenül ért célba, az összetett pontversenyben 10 pontot szerzett, ami a fináléba kerülését jelentheti.

A világbajnok Magnus Carlsen nehezen dolgozta fel, hogy nem tudta legyőzni Jan-Krzysztof Dudát, 124 lépésben lett döntetlen a drámai csata. Győzelme esetán Carlsen a negyeddöntőben Leinier Dominguez Perezzel mérkőztt volna meg, a remivel Duda lesz az ellenfele.

Nagyon örült továbbjutáásának Leinier Dominguez Perez. bánatos MVL, meglepetés az öt veresége, sokat hibázott. Anish Giri is hoppon maradt, de ő a döntő résztvevője. Levon Aronjan váratlan vereséggel zárt.

Az utolsó forduló eredményei:

Magnus Carlsen (9,5) - Jan-Krzysztof Duda (8,5) döntetlen

Wesley So (8) - Jorden Van Foreest (4,5) 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit (6,5) - Levon Aronjan (9,5) 1 – 0

Le Quang Liem (5) - Awonder Liang (2,5) 1 – 0

Alireza Firouzja (9) - Anish Giri (7,5) döntetlen

Daniel Naroditsky (5,5) - Vladiszlav Artyemijev (10) döntetlen

Eric Hansen (3) - Sahriyar Mamedgyarov (8,5) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (7) - Leinier Dominguez Perez (7,5) döntetlen

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

Vladiszlav Artyemijev (2704)

½

1

½

1

½

½

½

½

1

½

½

½

1

1

1

10½

2

Magnus  Carlsen (2847)

½

½

0

1

½

½

½

½

1

½

1

1

½

1

1

10

3

Levon Aronjan (2782)

0

½

½

½

½

½

1

½

1

0

½

1

1

1

1

4

 Alireza Firouzja (2759)

½

1

½

½

½

½

1

½

1

0

½

1

½

1

½

5

 Wesley So (2772)

0

0

½

½

½

1

1

½

½

1

0

½

1

1

1

9

6

 Sahriyar Mamedgyarov (2782)

½

½

½

½

½

½

1

½

½

½

1

0

1

½

1

9

7

 Jan-Krzysztof Duda (2738)

½

½

½

½

0

½

0

½

1

½

1

1

1

½

1

9

8

 Leinier Dominguez Perez (2758)

½

½

0

0

0

0

1

½

½

1

1

1

0

1

1

8

9

 Anish Giri (2776)

½

½

½

½

½

½

½

½

½

½

½

½

1

½

½

8

10

Maxime Vachier-Lagrave (2751)

0

0

0

0

½

½

0

½

½

½

1

1

1

1

1

11

Santosh Gujrathi Viditi (2726)

½

½

1

1

0

½

½

0

½

½

½

0

1

½

½

12

 Daniel Naroditsky (2623)

½

0

½

½

1

0

0

0

½

0

½

1

1

½

0

6

13

 Le Quang Liem (2709)

½

0

0

0

½

1

0

0

½

0

1

0

½

1

1

6

14

 Jorden Van Foreest (2698)

0

½

0

½

0

0

0

1

0

0

0

0

½

1

1

15

 Eric Hansen (2606)

0

0

0

0

0

½

½

0

½

0

½

½

0

0

1

16

 Awonder Liang (2587)

0

0

0

½

0

0

0

0

½

0

½

1

0

0

0

A negyeddöntő párosítása:

Vladiszlav Artyemijev – Leinier Dominguez Perez

Wesley So – Alireza Firouzja

Levon Aronjan – Sahriyar Mamedgyarov Jan-Krysztof Duda

Jan-Krzysztof Duda - Magnus Carlseb

Verőci Zsuzsa

Foró: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 23 éves Artyemijev tíz forduló után félpontos előnnyel vezet Carlsen és Aronjan előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

 

A Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenyén, az Aimchess US Rapid viadal második játéknapja, tíz forduló után a 23 éves Vladiszlav Artyemijev félpontos előnnyel vezet. Az orosz nagymester megőrizte veretlenségét, hasonló bravúrral még a negyedik helyen álló azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov dicsekedhet. A világbajnok Magnus Carlsen az örmény Levon Aronjannal holtversenyben másodikként várja a kvalifikációs verseny befejező öt fordulóját, az első nyolc helyezett kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket.  Gyenge rajtja után a Világkupa győztese, a lengyel Jan-Krzysztof Duda már továbbjutó helyen, a holland Anish Giri kilenc döntetlen után megnyerte a tizedik partiját. A francia Maxime Vachier-Lagrave kiesésre áll. A második játéknap 40 játszmájából 24 végződött döntéssel.

A Champions Chess Tour Aimchess US Rapid viadalon a nyolc továbbjutó helyre többen is pályáznak. Az első játéknap után a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan félpontos előnnyel vezetett a világbajnok Magnus Carlsen és az orosz Vladiszlav Artyemijev előtt. Váratlan eredmények egész sora született, a legnagyobb szenzációt a francia Alireza Firouzja győzelme jelentette, taktikai csapással  bemattolta a „király” királyát. A Világkupán veretlenül diadalmaskodó lengyel Jan-Krzysztof Duda két vereséggel rajtolt, még nyeretlen volt, botladozott a francia Maxime Vachier-Lagrave is.

Az Aimchess US Rapid viadal állása öt forduló után:

A második játéknap első körében hét játszma is döntéssel végződött, az egyetlen döntetlent Vladiszlav Artyemijev és Anish Giri partijában született.

A legnagyobb meglepetést a torna egyik újonca, Daniel Naroditsky sikere jelentette. Wesley So lebecsülte honfitársa királyszárnyi támadásának erejét, a 25 éves Naroditsky csodaszép megoldást talált a 26.Vg5 lépésével, a matt védhetetlen volt.

Világossal 29 lépésben kapott ki Alireza Firouzja, az idő szorításában többször is nagyot hibázott Santosh Gujrathi Vidit ellen.

Eltékozolta gondolkodási idejét Eric Hansen, fölényesen állt a világbajnok Magnus Carlsennel szemben, a jó lépések a kapkodásban kimaradtak.

Megerősítette éllovasi pozícióját Levon Aronjan, a végjátékban Leineir Dominguez Pereznek nem adott esélyt, remek technikával nyert.

Sahriyar Mamedgyarov és Maxime Vachier-Lagrave győzelmei megfeleltek a papírformának. Jan-Krzysztof Duda nagyon megszenvedett első nyeréséért, nehezen szánta el magát a királyszárnyi akció folytatására, Le Quang Liem jobban védekezhetett volna.

A 6. forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) - Le Quang Liem (vietnami, 2709) 1 - 0

Alireza Firouzja (francia, 2759) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726)  0 - 1

Daniel Naroditsky (amerikai, 2623) - Wesley So (amerikai, 2772) 1 - 0

Eric Hansen (kanadai, 2606) - Magnus Carlsen (norvég, 2847) 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2751) - Jorden Van Foreest (holland, 2698) 1 - 0

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) - Levon Aronjan (örmény, 2782) 0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) – Awonder Liang (amerikai, 2587) 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) - Anish Giri (holland, 2776) döntetlen

Magnus Carlsen a megnyitásban meglepetéssel rukkolt ki Maxime Vachier-Lagrave elleni játszmájában. A francia nagymestert alaposan megzavarta a világbajnok kreatív játéka, nem talált ellenszert, ellenállás nélkül vesztett. A világbajnok győzelmével beérte Levon Aronjant, aki küzdelem nélkül remizett Sahriyar Mamedgyarovval.

Villámgyőzelmet aratott Vladiszlav Artyemijev, Awonder Liang 18.f4? lépésére dördült a királyszárnyat felszakító tisztáldozat, a játszma 25 lépésig tartott.

Izgalmakban bővelkedett Wesley So és Eric Hansen összecsapása. Korántsem volt meggyőző So nyerése, a kritikus állásban a kanadai nagymester kihagyta az ellenjátékot biztosító vezérlépést.

Árnyéka önmagának a Chessable Masters döntőse, Le Quang Liem. A katalán megnyitású partiban 28 lépést követően kényszerült kapitulációra, Alireza Firouzja javított a botlása után.

Végképp elszálltak Leinier Dominguez Perez reményei a továbbjutásra. Jorden Van Foreest tetszetősen vezetett támadással győzte le.

A 7. forduló eredményei:

Anish Giri - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Awonder Liang - Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Levon Aronjan - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

Jorden Van Foreest - Leinier Dominguez Perez 1 - 0

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Wesley So - Eric Hansen 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Daniel Naroditsky döntetlen

Le Quang Liem - Alireza Firouzja  0 - 1

A nyolcadik forduló fénypontjaként Vladiszlav Artyemijev megfosztotta veretlenségétől Levon Aronjant és letaszította az első helyről. Aronjan nem jeleskedett a nyitásban, a 23 éves orosz nagymester támadása nagy erővel bontakozott ki, kevés volt a véderő a háromszoros olimpiai bajnok királya körül, Artyemijev válogathatott a nyerések között.

Magnus Carlsen a versenyen másodszor játszotta meg a skandináv védelmet, nagy bajba kerülhetett volna, ha Leinier Fominguez beáldozta volna a minőséget, aligha találhatott volna mentséget a norvég világbajnok. A kalandos játszma pontosztozkodással zárult, Carlsen holtversenyben állt az élen Artyemijev társaságában.

Sahriyar Mamedgyarov befogta Levon Aronjant nyerésével holtversenyben ötödik volt. Anish Giri nyolcadszor is remizett.

A Grand Chess Tour 2021 pontversenyének első és második helyezettje, Wesley So és Maxime Vachier-Lagrave bonyodalmakban gazdag csatája pontosztozkodással ért véget. Mindketten kitűnő esélyt szalasztottak el, MVL többször is tisztáldozattal szétbombázhatta volna So királyállását. A kecsegtető lehetőségek kihagyása után tálcán kínálta az esélyt riválisának, aki nem tudott élni vele.

A 8. forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda - Alireza Firouzja döntetlen

Daniel Naroditsky - Le Quang Liem 1 - 0

Eric Hansen - Santosh Gujrathi Vidit döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So döntetlen

Leinier Dominguez Perez - Magnus Carlsen döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Jorden Van Foreest 1 - 0

Vladiszlav Artyemijev - Levon Aronjan 1 - 0

Anish Giri - Awonder Liang  döntetlen

A verseny állása:

1-2. Vladiszlav Artyemjev (orosz, 2704) és Magnus Carlsen (norvég, 2847) 6

3-4. Levon Aronjan (örmény, 2782) és Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) 5,5

5-7. Daniel Naroditsky (amerikai, 2623), Wesley So (amerikai, 2772) és Alireza Firouzja (francia, 2759) 4,5

8-9. Anish Giri (holland, 2776) és Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) 4

10-12. Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2751) és Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 3,5

13. Jorden Van Foreest (holland, 2698) 3

14-16. Eric Hansen (kanadai, 2606), Awonder Liang (amerikai, 2587) és Le Quang Liem (vietnami, 2709) 2

A kilencedik körben Vladiszlav Artyemijev 27 lépéses könnyű győzelmet ért el Jorden Van Foreest ellen, az orosz nagymester félpontos előnnyel az élre állt.

Bosszankodhatott Magnus Carlsen, kecsegtető állásából nem tudta megtörni Sahriyar Mamedgyarov ellenállását. Az azerbajdzsáni nagymester minőséghátrányos pozícióját hősies védekezéssel döntetlenre mentette, megőrizte veretlenségét.

Vereségét Levon Aronjan egy gyors remivel próbálta feledni, Anish Giri kilencedik döntetlenét könyvelhette el.

A második játéknapon harmadik vereségét szenvedte el Leinier Dominguez Perez, javított Wesley So a helyezésén.

Remek csatában osztozott meg a ponton Alireza Firouzja és Daniel Narodotsky. Már ötven százalékon állt Jan-Krzysztof Duda.

A 9. forduló eredményei:

Awonder Liang - Jan-Krzysztof Duda 0 - 1

Levon Aronjan - Anish Giri döntetlen

Jorden Van Foreest - Vladiszlav Artyemijev 0 - 1

Magnus Carlsen - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

Wesley So - Leinier Dominguez Perez 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Le Quang Liem - Eric Hansen 1 - 0

Alireza Firouzja - Daniel Naroditsky döntetlen

A tizedik fordulóban Vladiszlav Artyemijev éllovasként játszhatta Magnus Carlsen elleni játszmáját. Az orosz nagymester a sorozatos cserék után gond nélkül remizett a norvég világbajnokkal.

Magnus Carlsent beérte Levon Aronjan, sokáig jól tartotta magát Awonder Liang, döntetlent ígérő állásban rossz mezőn adta  a sakkot az amerikai titán.

Megtört a jég, Anish Giri kilenc döntetlent követően honfitársa, Jorden Van Foreest ellen nyert. A továbbjutásért folyó versenyfutásban Alireza Firouzja sokat javított pozícióján, Maxime Vachier-Lagrave győzelme ellenére sincs könnyű helyzetben.

Nagy csatában Jan-Krzysztof Duda rivális, Daniel Naroditsky ellen győzött, az amerikai nagymester bástyája nem tudott megbirkózni az összekötött szabadgyalogokkal.

Leinier Dominguez eredeti játékvezetéssel Santosh Gujrathi Vidit királya ellen indított viharos támadást, amely sikerhez vezetett.

A 10. forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (4,5) - Daniel Naroditsky (5) 1 - 0

Eric Hansen (2) - Alireza Firouzja (5)  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (4) – Le Quang Liem (3) 1 - 0

Leinier Dominguez Perez (3,5) – Santosh Gujrathi Vidit (4,5) 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (6) – Wesley So (5,5) döntetlen

Vladiszlav Artyemijev (7) – Magnus Carlsen (6,5) döntetlen

Anish Giri (4,5) – Jorden Van Foreest (3) 1 - 0

Awonder Liang (2) – Levon Aronjan (6) 0 – 1

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Vladiszlav Artyemijev (2704)

½

1

½

-

-

½

½

-

1

½

-

-

1

1

1

2

 Magnus Carlsen (2847)

½

-

½

1

0

-

-

1

1

½

½

1

-

1

-

7

3

 Levon Aronjan (2782)

0

-

½

-

½

-

½

½

1

1

-

1

-

1

1

7

4

 Sahriyar Mamedgyarov (2782)

½

½

½

½

-

½

½

-

½

1

-

-

1

-

1

5

 Wesley So (2772)

-

0

-

½

½

1

-

0

½

1

1

½

-

1

-

6

6

 Alireza Firouzja (2759)

-

1

½

-

½

½

-

½

-

-

0

1

½

1

½

6

7

 Jan-Krzysztof Duda (2738)

½

-

-

½

0

½

½

1

-

0

½

1

-

-

1

8

 Anish Giri (2776)

½

-

½

½

-

-

½

½

½

½

-

-

1

½

½

9

 Daniel Naroditsky (2623)

-

0

½

-

1

½

0

½

-

-

½

1

1

-

0

5

10

 Maxime Vachier-Lagrave (2751)

0

0

0

½

½

-

-

½

-

-

½

1

1

-

1

5

11

Leinier Dominguez Perez (2758)

½

½

0

0

0

-

1

½

-

-

1

-

0

-

1

12

Santosh Gujrathi Vidit (2726)

-

½

-

-

0

1

½

-

½

½

0

0

1

½

-

13

 Le Quang Liem (2709)

-

0

0

-

½

0

0

-

0

0

-

1

½

1

-

3

14

 Jorden Van Foreest (2698)

0

-

-

0

-

½

-

0

0

0

1

0

½

1

-

3

15

 Eric Hansen (2606)

0

0

0

-

0

0

-

½

-

-

-

½

0

0

1

2

16

 Awonder Liang (2587)

0

-

0

0

-

½

0

½

1

0

0

-

-

-

0

2

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com chessbase.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Reykjavíkban heten rajtoltak mesterhármassal az Európa-bajnokságon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Reykjavíkban rendezik meg a 21. férfi Európa-bajnokságot. Harminchat ország 180 sakkozója, köztük 69 nemzetközi nagymester csatázik a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon, huszonhárman vívják ki a részvételi jogot a 2023-as  Világkupán. A magyar színeket öten képviselik, válogatottunk két tagja, Bánusz Tamás és Erdős Viktor nevezett, legfiatalabb nagymesterünk, Kozák Ádám mellett Nagy Gábor és Gombócz Ferenc játszik. A rajtlistát 2684 ponttal az angol Gawain Jones vezeti, Bánusz a 15., Erdős a 26. a rangsorban. A rajtnál heten értek el mesterhármast, Nagy és Erdős 2,5, Kozák és Bánusz 2, Gombócz 1 pontos. A teljes díjalap 100 ezer euró, az Európa-bajnok 20 ezret nyer.

 

A 21. Európa-bajnokságról huszonhárman kvalifikálják magukat a 2023-ban megrendezendő következő Világkupára. Harminchat ország sakkozói vívják csatáikat,  az izlandiakat 58-an képviselik, a németek 18 sakkozót neveztek, az igazán nagy nevek hiányoznak a mezőnyből.

A rangsorban 15. Bánusz Tamás számára sokklóan indult az Eb, az első fordulóban világossal oly sok rosszat húzott, hogy a 2309 Élő-pontos izlandi Freyr Heimisson Hilmir villámgyőzelmet aratott. Bánusz két izlandi sakkozó ellen nyert a folytatásban.

Sakkozóink eddigi eredményei:

GM Bánusz Tamás 2631 HUN Rp:2343 Pts. 2,0

1

105

FM

Heimisson Hilmir Freyr

2309

ISL

1,5

w 0

10

-8,70

2

139

Johannsdottir Johanna Bjorg

2019

ISL

1,0

s 1

10

1,10

3

102

IM

Kjartansson David

2326

ISL

1,0

w 1

10

1,40

4

68

GM

Sebenik Matej

2492

SLO

2,0

s

GM Erdős Viktor 2614 HUN Rp:2696 Pts. 2,5

1

116

FM

Lorscheid Gerhard

2202

GER

1,5

s 1

10

1,10

2

71

IM

Vrolijk Liam

2480

NED

1,5

w 1

10

3,20

3

41

GM

Thybo Jesper Sondergaard

2587

DEN

2,5

s ½

10

-0,40

4

45

GM

Pantsulaia Levan

2564

GEO

2,5

w

GM Nagy Gábor 2518 HUN Rp:2631 Pts. 2,5

1

152

Ingason Sigurdur

1805

ISL

0,5

s 1

10

1,10

2

17

GM

Paravyan David

2631

RUS

2,0

w ½

10

1,50

3

13

GM

Deac Bogdan-Daniel

2639

ROU

1,5

s 1

10

6,60

4

31

GM

Gretarsson Hjorvar Steinn

2603

ISL

2,5

w

GM Kozák ÁdÁm 2504 HUN Rp:2479 Pts. 2,0

1

154

Jonsson Olafur Gisli

1800

ISL

1,0

s 1

10

1,10

2

19

GM

Yilmaz Mustafa

2630

TUR

2,5

w ½

10

1,70

3

17

GM

Paravyan David

2631

RUS

2,0

s ½

10

1,70

4

7

GM

Lupulescu Constantin

2659

ROU

2,0

w

FM Gombócz Ferenc Jr. 2191 HUN Rp:2062 Pts. 1,0

1

29

GM

Piorun Kacper

2608

POL

3,0

s 0

20

-2,20

2

164

Gade Jens

1487

DEN

0,0

w 1

20

2,20

3

75

IM

Loiseau Quentin

2466

FRA

2,0

s 0

20

-3,40

4

148

Ragnarsson Johann

1916

ISL

1,0

w

Három forduló után az élcsoport állása:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Rp

K

Élő+/-

1

12

GM

Sarana Alexey

RUS

2643

3,0

2561

3,5

4,5

3282

10

9,0

2

36

GM

Huschenbeth Niclas

GER

2592

3,0

2542

4,0

5,0

3212

10

9,4

3

20

GM

Hovhannisyan Robert

ARM

2626

3,0

2541

4,0

4,5

3249

10

8,7

4

40

GM

Gabuzyan Hovhannes

ARM

2587

3,0

2531

4,0

5,5

3190

10

9,3

5

42

GM

Ivic Velimir

SRB

2571

3,0

2527

4,0

5,0

3179

10

9,6

6

30

GM

Antipov Mikhail Al.

RUS

2607

3,0

2517

4,0

5,5

3207

10

8,3

7

29

GM

Piorun Kacper

POL

2608

3,0

2517

3,5

4,5

3208

10

8,3

8

62

GM

Nagy Gábor

HUN

2518

2,5

2635

3,5

4,0

2631

10

8,9

9

4

GM

Bluebaum Matthias

GER

2674

2,5

2574

4,5

6,0

2791

10

3,9

10

31

GM

Gretarsson Hjorvar Steinn

ISL

2603

2,5

2569

4,5

5,5

2712

10

4,9

11

16

GM

Lagarde Maxime

FRA

2631

2,5

2555

4,5

6,0

2746

10

4,2

12

48

GM

Bjerre Jonas Buhl

DEN

2550

2,5

2550

4,0

5,0

2651

10

5,8

13

33

GM

Demchenko Anton

RUS

2597

2,5

2543

4,0

5,0

2689

10

4,4

14

3

GM

Navara David

CZE

2675

2,5

2538

4,0

5,5

2767

10

3,0

15

26

GM

Erdős Viktor

HUN

2614

2,5

2534

4,0

5,5

2696

10

3,6

16

41

GM

Thybo Jesper Sondergaard

DEN

2587

2,5

2527

4,0

5,0

2654

10

4,2

17

10

GM

Mamedov Rauf

AZE

2654

2,5

2526

4,0

5,5

2747

10

3,1

18

19

GM

Yilmaz Mustafa

TUR

2630

2,5

2500

3,5

4,5

2696

10

2,5

19

5

GM

Nisipeanu Liviu-Dieter

GER

2671

2,5

2471

3,0

4,5

2717

10

1,6

20

11

GM

Saric Ivan

CRO

2653

2,5

2463

3,0

4,0

2702

10

1,6

31

64

GM

Kozák Ádám

HUN

2504

2,0

2631

4,5

5,5

2479

10

4,2

76

15

GM

Bánusz Tamás

HUN

2631

2.0

2318

2.5

3,5

2343

10

-6,5

124

119

FM

Gombócz Ferenc Jr.

HUN

2191

1,0

2537

5,0

5,0

2062

20

-3,4

Verőci Zsuzsa

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Öt forduló után Aronjan félpontos előnnyel vezet, Firouzja bemattolta Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenyén, az Aimchess US Rapid online viadal kvalifikációs tornájának első játéknapja, öt forduló után Levon Aronjan félpontos előnnyel vezet. Az örmény nagymester nem állt hadilábon a szerencsével, ellenfelei jó esélyeket hagytak kihasználatlanul. A világbajnok Magnus carlsen az első fordulóban legyőzte nagy riválisát, az amerikai Wesley So-t, a negyedik körben taktikai csapást nézett el Alireza Firouzja ellen. A 18 éves francia sakkozó bemattolta a norvég világelsőt. Carlsen a veretlen orosz Vladiszlav Artyemijevvel a második helyet osztja. Az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov, az amerikai duó, Wesley So és Leinier Dominguez Perez mellett Alireza Firouzja  várja 3 ponttal a folytatást. A holland Anish Giri ötször remizett, a 8. Sinquefield Cup győztese, a francia Maxime Vachier-Lagrave csak 2 pontos. A Világkupán veretlenül diadalmaskodó  lengyel Jan-Krzysztof Duda másfél pontot gyűjtött. Vasárnap újabb öt fordulóra kerül sor. Az eddig lejátszott 40 partiból 20 végződött döntéssel.

 

A Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenye, az Aimchess US Rapid viadal a két nagy rivális, az összetett pontversenyben vezető világbajnok Magnus Carlsen és a második helyezett, a sorozaton három versenyen győztes Wesley So rangadójával kezdődött. Korábban már 118 rapid és villámpartiban mérték össze erejüket, Carlsen 50-20-ra vezetett, de kétszer, a Sklling Open és az Opera Euro döntőjében is kikapott So-tól.  A norvég világelső az FTX Crypto viadalon vágott vissza, a Magnus Carlsen Invitational tornán a harmadik helyért csatáztak, Carlsen nyert. A pontversenyben a sorozat hét versenyén játszó Magnus Carlsen 34 ponttal előzte meg a valamennyi viadalon játszó amerikai sakkozót.

 

A világbajnok extrém módon kezelte a nyitást, So számára a játszma kedvezően alakult, de rossz tervet választva egyre nagyobb hátrányba került. Gyalogot vesztett, a bástyavégjátékot Carlsen tökéletes technikával nyerte meg.

Levon Aronjan és Le Quang Liem a spanyol megnyitás egyik érdekes változatában vívott elméleti párbajt, amely rosszul is alakulhatott volna a háromszoros olimpiai bajnok számára. A vietnami nagymester többször is döntő előnyhöz vezető folytatást hagyott ki, majd fonalas nyerést is, Aronjan szerencsés győzelmet ért el.

A Világkupa győztese, Jan-Krzysztof Duda jelentős előnyű állást rontott vesztésre Leinier Domiguet Perez ellen, a vereség rányomta bélyegét az első játéknapon mutatott játékára.

A szabadkártyával játszó Vladiszlav Artyemijev csak  a harmadik versenyét játssza, mégis a döntőbe jutásért küzdhet, a pontversenyben a kilencedik helyen áll. Győzelemmel rajtolt.

Jorden Van Foreest nagy hibáját kihasználva 23 lépésben nyert Santosh Gujrathi Vidit.

Az első forduló eredményei:

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2738) 1 – 0

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2751) döntetlen

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) – Eric Hansen (kanadai, 2606) 1 – 0

Anish Giri (holland, 2776) – Daniel Naroditsky (amerikai, 2623) döntetlen

Awonder Liang (amerikai, 2587) – Alireza Firouzja (francia, 2759) döntetlen

Levon Aronjan (örménym 2782) – Le Quang Liem (vietnami, 2709) 1 – 0

Jorden Van Foreest (holland, 2698) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2726) 0 – 1

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Wesley So (amerikai, 2772) 1 - 0

Magnus Carlsen nehéz pillanatokat élt át Santosh Guhrathi Vidit elleni partijában. A holland védelem nem váltotta be a reményeit, reménytelennek tűnő vezérvégjátékban Vidt nem találta meg a nyerőesélyes folytatást, a világbajnok örökös sakkal döntetlenre mentette a játszmát.

Kalandos összecsapást nyert meg Wesley So, másodszor kapott ki Jan-Krzysztof Duda. Mindketten többször is hibáztak, Duda követte el a sorsdöntő bakit.

 

Vladiszlav Artyemijev 85 lépésben győzte le a döntetlent ígérő bástyavégjátékban Maxime Vachier-Lagrave-t.

 

28...Bxe5 29.dxe5 Kg7 30.e6 Fe4 0 - 1

Mattba sétált királyával Leinier Dominguez Perez, hihetetlen volt a 28.Kh5?? lépése, Sahriyar Mamedgyarov „megkösznbte” az ajándékot.

A Kramnyik Challenge torna második helyezettje, Awonder Liang jól mutatkozott be másfél pontjával, legyőzte a szintén debütáló Daniel Narodskyt.

A 2. forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So  0 - 1

Santosh Gujrathi Vidit – Magnus Carlsen döntetlen

Le Quang Liem – Jorden Van Foreest  döntetlen

Alireza Firouzja – Levon Aronjan  döntetlen

Nadiel Naroditsky – Awonder Liang 0 - 1

Eric Hansen – Anish Giri  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Vladiszlav Artyemijev  0 - 1

Leinier Dominguez Perez – Sahriyar Mamedgyarov 0 - 1

A harmadik fordulóban Magnus Carlsen könnyen győzte le Le Quang Liemet. A lázasan játszó Santosh Gujrathi Vidt sem tanúsított nagy ellenállást Wesley So ellen partijában.

Sahriyar Mamedgyarov kétszer is matthoz vezető bástyaáldozatot hagyott ki Jan-Krzysztof Duda ellen. A nagy rontása után minőséghátrányos végjátékát 99 lépésben mentette döntetlenre.

 

Nagy mázlija volt Levon Aronjannak. A királyindiai védelmű partiban Daniel Naroditsky nyerést kihagyva lépésismétléses remit engedélyezett.  

A kettős nyerése után Vladiszlav Artyemijev óvatos játéka nem vezethetett telkes sikerre Leinier Dominguez ellen, Carlsennel holtversenyben állt az élen.

Harmadszor is remizett Anish Giri és Alireza Firouzja. Első nyerését érte el Eric Hansen.

A 3. forduló eredményei:

Sahriyar Mamedgyarov - Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev - Leinier Dominguez Perez döntetlen

Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Awonder Liang - Eric Hansen 0 - 1

Levon Aronjan - Daniel Naroditsky  döntetlen

Jorden Van Foreest - Alireza Firouzja  döntetlen

Magnus Carlsen - Le Quang Liem 1 - 0

Wesley So - Santosh Gujrathi Vidit 1 - 0

 

A negyedik körben megszületett a szenzáció, Alireza Firouzja bemattolta Magnus Carlsent. A skandináv védelmű partiban a világbajnok nem lehetett büszke állására, a francia sakkozó nem játszott pontosan, ellenesélyt adott.  Különböző oldalra történt sáncolás után mindketten az ellenfél királyát vették célba. Carlsent cserben hagyta veszélyérzete, elnézett egy taktikai csapást, kettős sakkot, királya mattot kapott!

Ismét a tűzzel játszott Levon Aronjan. Tisztjei között nem volt összhang, Eric Hansen döntő anyagi előnyt szerezhetett volna, ehelyett súlyos elnézéssel kikapott.

Megszerezte első győzelmét Maxime Vachier-Lagrave, a bástyavégjáték esélyeit Awonder Liang rosszuk értékelte.

A sorozat nyolcadik tornáján, a Chessable Masters döntőjét játszó Le Quang Liem és Wesley So ezúttal megosztozott a ponton.

Vladiszlav Artyemijev második döntetlenével Levon Aronjannal állt holtversenyben az élen. Negyedik döntetlenét könyvelte el Anish Giri.

Változatlanul az utolsó volt Jan-Krzysztof Duda, először nyert Daniel Naroditsky.

A 4. forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda - Santosh Gujrathi Vidit döntetlen

Le Quang Liem - Wesley So döntetlen

Alireza Firouzja - Magnus Carlsen 1 - 0

Daniel Naroditsky - Jorden Van Foreest 1 - 0

Eric Hansen - Levon Aronjan 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - Awonder Liang 1 - 0

Leinier Dominguez Perez - Anish Giri döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Levon Aronjan félpontos előnnyel zárta az első játéknapot. Az ötödik fordulóban jól is játszott, megérdemelt volt a győzelme Maxime Vachier-Lagrave ellen, aki a vereséggel mínuszban zárt.

 

A világbajnok Magnus Carlsen váratlan veresége után Daniel Naroditskyvel szemben azonnal támadólag lépett fel, gyors királyszárnyi akciója végén bemattolta ellenfelét.

Carlsennel holtversenyben másodikként várhatja a folytatást Vladiszlav Artyemijev. Négyen is + 1-gyel állnak, Anish Giri ötödször is remizett.

Santosh Gujrathi Vidit hathats segítségének is köszönheti Le Quang Lien első győzelmét. Tetszetős nyerést hagyott ki Eric Hansen, először nyert Jorden Van Foreest.  

Az 5. forduló eredményei:

Vladiszlav Artyemijev - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Anish Giri - Sahriyar Mamedgyarov  döntetlen

Awonder Liang - Leinier Dominguez Perez 0 - 1

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Jorden Van Foreest - Eric Hansen 1 - 0

Magnus Carlsen - Daniel Naroditsky 1 - 0

Wesley So - Alireza Firouzja  döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit - Le Quang Liem 0 - 1

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Levon Aronjan (2782)

 

-

-

-

-

½

-

-

1

½

-

-

1

1

-

-

4

2

Magnus Carlsen (2847)

-

 

-

-

1

0

-

-

1

1

½

-

-

-

-

-

3

Vladiszlav Artyemijev (2704)

-

-

 

½

-

-

½

-

-

-

-

-

1

1

-

½

4

 Sahriyar Mamedgyarov (2782)

-

-

½

 

-

-

1

½

-

-

-

-

½

-

-

½

3

5

 Wesley So (2772)

-

0

-

-

 

½

-

-

½

-

1

-

-

-

-

1

3

6

Alireza Firouzja (2759)

½

1

-

-

½

 

-

-

-

-

-

½

-

-

½

-

3

7

Leinier Dominguez Perez (2758)

-

-

½

0

-

-

 

½

-

-

-

-

-

-

1

1

3

8

 Anish Giri (2776)

-

-

-

½

-

-

½

 

-

½

-

-

½

½

-

-

9

 Le Quang Liem (2709)

0

0

-

-

½

-

-

-

 

-

1

½

-

-

-

-

2

10

 Daniel Naroditsky (2623)

½

0

-

-

-

-

-

½

-

 

-

1

-

-

0

-

2

11

 Santosh Gujrathi Vidit (2726)

-

½

-

-

0

-

-

-

0

-

 

1

-

-

-

½

2

12

 Jorden Van Foreest (2698)

-

-

-

-

-

½

-

-

½

0

0

 

-

1

-

-

2

13

Maxime Vachier-Lagrave (2751)

0

-

0

½

-

-

-

½

-

-

-

-

 

-

1

-

2

14

 Eric Hansen (2606)

0

-

0

-

-

-

-

½

-

-

-

0

-

 

1

-

15

Awonder Liang (2587)

-

-

-

-

-

½

0

-

-

1

-

-

0

0

 

-

16

 Jan-Krzysztof Duda (2738)

-

-

½

½

0

-

0

-

-

-

½

-

-

-

-

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik a Champions Chess Tour kilencedik versenye, Carlsen vezeti a rajtlistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenye, az Aimchess US Rapid online viadal. A 16 résztvevő körmérkőzésen dönti el a 8 továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A rajtlistát az összetett pontversenyben is élen álló világbajnok Magnus Carlsen vezeti. A pontversenyben a nagy rivális, a három tornán is győztes amerikai Wesley So hátránya 34 pont.   Carlsen, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és a holland Anish Giri már a 10 résztvevős döntőbe jutott, amelyet 300 ezer dolláros díjalappal körmérkőzéses formában szeptember 25-től rendeznek meg. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt, 1 – 1 esetén rájátszás.

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A szériában hat rapid versenyre, három Masters tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcokat vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Masters versenyt tizenkét résztvevővel tervezték, az első nyolc helyezett kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. Magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek. A második tornát, a Magnus Carlsen Invitational és az FTX Crypto Cup Masters viadalokat a fokozott érdeklődésre tekintettel 16 résztvevővel rendezték meg.

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour kilencedik versenye, ismét a világbajnok Magnus Carlsen részvételével. A legutóbbi tornán, a Chessable Masters viadalon a norvég világbajnok nem játszott, a Világkupát akarta megnyerni, de végül csak harmadik lett, az elődöntőben vereséget szenvedett a lengyel Jan-Krzysztof Dudától.  Távollétében az amerikai Wesley So a sorozaton harmadszor diadalmaskodott.

Az összetett pontversenyen élen álló Magnus Carlsen és a világbajnokot 34 pontos hátránnyal követő Wesley So mellett még hárman játszanak a legjobb nyolc közül. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov már döntős, a holland Anish Giri is finalistaként játszik. So és Levon Aronjan páholyban, az orosz világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij továbbjutása is biztosra vehető. Hikaru Nakamura is kedvező helyzetben, Maxime Vachier-Lagrave nem hibázhat.

Az összetett pontverseny állása:

#

Aimchess US Rapid Résztvevők

FED

Életkor

Élő-pont

Világranglista

Kvalifikáció

1

Magnus Carlsen

NOR

30

2847

1

Pontverseny 1.

2

Levon Aronjan

ARM

38

2782

5

Pontverseny 3.

3

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

36

2782

6

Szabadkártya

4

Anish Giri

NED

27

2776

8

Pontverseny 5.

5

Wesley So

USA

27

2772

9

Pontverseny 2.

6

Alireza Firouzja

FRA

18

2759

12

Szabadkártya

7

Leinier Dominguez

USA

37

2758

13

Szabadkártya

8

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

30

2751

16

Pontverseny 8.

9

Jan-Krzysztof Duda

POL

23

2738

18

Banter Blitz Cup győztese

10

Santosh Gujrathi Vidit

IND

26

2726

22

Szabadkártya

11

Le Quang Liem

VIE

30

2709

32

Szabadkártya

12

Vladiszlav Artyemijev

RUS

23

2704

37

Szabadkártya

13

Jorden van Foreest

NED

22

2698

42

Szabadkártya

14

Daniel Naroditsky

USA

25

2623

156

Új meghívott

15

Eric Hansen

CAN

29

2606

210

Új meghívott

16

Awonder Liang

USA

18

2587

280

Kramnyik Challenge 2.

A Meltwater Champions Chess Tour nyolc versenyének krónikákája

A sorozat nyitányán, a Skilling Open viadal döntőjében, Magnus Carlsen és Wesley So párharcának első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A sakkvilág november 30-án Magnus Carlsent 30. születésnapján köszöntötte, Wesley So első nyilatkozatában bocsánatot kért a világbajnoktól, hogy elrontotta a születésnapi ünneplést.

A második párharcuk első partijában megtört a jég, Magnus Carlsen sötéttel nyert és szerzett vezetést. Sokan gondolhatták, hogy So-t megtöri a vereség, de nem így történt. A második ütközetben Carlsen a 13. lépésben tért el a döntő első játszmájában látott folytatástól. Elképzelése nem vált be, So harmadszor is kiegyenlített.

A harmadik partiban kölcsönös hibák után megszületett a finálé első döntetlene, majd villámgyorsan remiztek a negyedik játszmában. Következett a rájátszás, a két villámparti. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

Wesley So a döntő kilencedik játszmájának megnyerésével először jutott vezetéshez, Magnus Carlsen a tizedik partiban nem tudott egyenlíteni.

A Skilling Open döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 2,5 – 3,5

A Meltwater Champions Chess Tour második tornáján, az Airthings Masters döntőjét Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan vívta.

A finálé első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt.

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát. Tejmur Radzsabov végső sikerét a harmadik játszmában elért döntetlen jelentette.

Az Airthings Masters döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5, 2 - 1

Wesley So az Opera Euro Rapid online viadalon megismételte sikerét, a sorozat első tornájához hasonlóan a fináléban Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

A döntő első játéknapján a második és a negyedik játszmában született döntés. A második ütközetben So három gyalogért tisztet áldozott, jobban is állt, nyerési esélyei is voltak. Carlsen a tiszt visszaáldozásával fokozatosan átvette a kezdeményezést, tökéletes játékkal győzött, megszerezte a vezetést.

Carlsen vezetésének birtokában a legkevesebb kockázatot sem vállalta, So a vereség után a gond nélküli döntetlennel rendezhette sorait.

A negyedik összecsapást követően Wesley So öröme érthető volt, az alapsor gyengeségét kihasználva a világbajnok királyát védhetetlen matt elé állította. Nagy bravúr, hogy So a nyeréssel párharcaik során már ötödször egyenlített ki!

A finálé második párharcában Wesley So játszhatta világossal az első partit. A tornán oly sok kritikus helyzetben is jó döntéseket hozó, szinte „rendelésre” nyerni képes Magnus Carlsen mit remélt a váratlan tisztáldozatával? So a látszatfenyegetéseket magabiztosan hárította, 28 lépésben nyert.

Carlsen világossal a következő ütközetben kezdeményezett, de jelentős előnyt nem tudott kicsiholni a gondolkodási idejével is jól gazdálkodó riválisával szemben.

Az amerikai sakkozó keze is megremegett előnyének birtokában. Az olasz megnyitású játszmában a 18. lépésben vesztőt húzott. A világbajnok kicsit is jobb formában azonnal rácsapott volna a felkínált taktikai lehetőségre, a tisztáldozat szétrombolta volna ellenfele királyállását. Az elszalasztott esély többé nem tért vissza, So remifórral játszhatta az utolsó partit.

Magnus Carlsen oly sok elpuskázott lehetőség ellenére esélyt kapott, hogy döntetlenre mentse a párharcot, kiharcolja a rájátszást. So királya ellen a nyílt g vonalon sikert ígérő akciót vezethetett volna. Az amerikai nagymester megmenekült a vereségtől, nyert állásban azonban a lépésismétléses remi mellett döntött.

A bronzéremért játszott meccsen Tejmur Radzsabov kettős győzelmet aratott Maxime Vachier-Lagrave ellen.

Az Opera Euro Rapid döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 1,5 – 2,5

A holland Anish Giri győzött a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon, a fináléban az orosz Jan Nepomnjacsij ellen nyert.

A döntő első játéknapján négy döntetlen született. Anish Giri az első és a harmadik játszmában is kecsegtető állását rontotta remire. A holland nagymester sötéttel a szicíliai védelem Najdorf-változatában kétszer is pontos játékkal érte el a pontosztozkodást.

A hatodik játszmában megtört a jég, Giri rögtön támadólag lépett fel, Jan Nepomnjacsij pontatlanságát kihasználva jelentős előnybe került, és ezúttal nem hibázott, vezetést szerzett. Nepomnjacsij a nyolcadik partiban azonban kiegyenlített.

Az első hely sorsát két villámparti döntötte el, Anish Giri a világos színt választotta, francia védelmet láttunk. A holland sakkozó a 17. lépésben váratlan tisztáldozatot hozott, csak ő hitt elgondolása sikerében, de alaposan megzavarta ellenfelét. Nepomnjacsij nehezen döntött a kínálkozó védőlépések között, majd megtámadott bástyájával rossz mezőre lépett, vesztőt húzott. Giri a meccsen másodszor került előnybe. Az orosz bajnok a második villámpartit igazi küzdelem nélkül vesztette el, Anish Giri másodszor is nyert.  

Anish Giri első helyével kiharcolta a sorozatot lezáró fináléban való részvételi jogot.

A harmadik helyért vívott mérkőzésen Magnus Carlsen az első meccset 3-1-re nyerte meg Wesley So ellen, második párharc 2-1-es vezetésénél fejeződött be, a norvég világelsőnek a sorozaton két ezüstérem után be kellett érnie a harmadik hellyel.

A Magnus Carlsen Invitational döntőjének végeredménye:

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 2, 2 – 2, 2 - 0

Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a New in Chess Classic viadal. Carlsen a finálé első párharcában 3-1-re győzte le Hikaru Nakamurát, a második mérkőzésük 2-2-vel ért véget.  

A finálé első párharcát a harmadik játszma döntötte el. Magnus Carlsen tisztet áldozott, Hikaru Nakamura jól megszervezte a védekezést, sőt előnybe is kerülhetett volna. Az amerikai nagymester a 46. lépésben hibázott nagyot, a vezérvégjátékot a norvég világelső kitűnő technikával 90 lépésben megnyerte. A negyedik játszma is Carlsen győzelmét hozta, a hullámzó küzdelemben ismét Nakamura hibázott.

A második párharc első játszmájában Hikaru Nakamura a középjátékban túljátszotta a bizonytalankodó Magnus Carlsent. Az amerikai nagymester a bőség zavarában a nyerést adó lépésjelöltek között nehezen választott, majd egyenesen vesztőt húzott. A világbajnok a váratlan „ajándékkal” nem élt, Nakamura megszerezte első győzelmét.

A játszma befejező szakaszában történtek mindkettőjüket „megviselték”, a második partiban 24 lépésben remiztek. A lépésismétléssel az amerikai sakkozó hibázott, előnyös állást játszhatott volna.

A harmadik összecsapás ismét döntőnek bizonyult. Nakamura túl sokat kockáztatott,  Carlsen minőségáldozattal megkontrázta akcióját, döntő előnyt ért el, kiegyenlített.

Nakamurának sötéttel kellett volna nyernie, hogy kikényszerítse a rájátszást, erre nem volt esélye, Carlsen nyert állásban fogadta el a döntetlen ajánlatát, s ezzel a torna győztese lett.

A világbajnok érthetően nagyon boldogan értékelte sikerét, hiszen hat egymást követő hat tornán nem ünnepelték őt győztesként. A Champions Chess Tour négy viadalán kétszer második, egyszer harmadik volt, az Airthings Masters negyeddöntőjében szenvedett vereséget az orosz Daniil Dubovtól. A Speed Chess Championship elődöntőjében legyőzte őt Maxime Vachier-Lagrave, de a norvég világelsőnek legjobban a Tata Steel Masters tornán elért hatodik helye fájhatott.

A New in Chess Classic döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3 – 1, 2 - 2

A harmadik helyért Sahriyar Mamedgyarov és Levon Aronjan mérkőzött meg. Az első párharcukban a sötét volt a nyerő szín, az örmény nagymester nagy esélyt szalasztott el a negyedik játszmában. A második mérkőzésükre nem írtak más forgatókönyvet, folytatódott a sötét szín sikeressége. Levon Aronjan világossal mélyen tudása alatt játszotta meg a két spanyol megnyitású partit.

A harmadik helyet eldöntő mérkőzés végeredménye:

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2769 – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2 – 2, 2,5 – 0,5

Magnus Carlsent hihetetlen csata után az FTX Crypto Cup viadalon is győztesként köszönthették. A Meltwater Champions Chess Tour hatodik versenyének döntőjében Wesley So ellen diadalmaskodott. Carlsen és So első párharca 2-2-vel ért véget, a második párbajuk igazi thriller volt. Carlsen világossal megnyerte az első partit, So azonnal egyenlített. Harcos döntetlennel folytatták, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában. Következett a rájátszás két villámpartija. Az amerikai nagymester sötéttel az alapsor gyengeségét kihasználó kiskombinációval vezért nyert, összecsapásaik során először szerzett vezetést. Carlsen sötéttel visszavágott, az első hely sorsa az Armageddon játszmában dőlt el.

So a sötét színt választotta, így remifórral játszhatott, de Carlsen többé nem hibázott. Hihetetlen volt a világbajnok emocionális reakciója, a győzelem feletti öröme.  Magnus Carlsen és Wesley So a sorozaton harmadszor mérkőzött meg a döntőben, kétszer az amerikai sakkozó győzött. A világbajnokot a New in Chess Classic viadalon elért sikere után ismét tornagyőztes, az összetett pontversenyben növelte előnyét.

Az FTX Crypto Cup döntő végeredménye:

Wesley So (amerikai, 2770) – Magnus Carlsen (norvég, 2847) 2 – 2, 2 – 2, 1 - 2

A bronzmérkőzés végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 2 – 2, 1,5 – 2,5

Levon Aronjan a Goldmoney Asian Rapid online viadal győztese. A háromszoros örmény olimpiai bajnok a Meltwater Champions Chess Tour hetedik versenyének döntőjében az orosz Vladiszlav Artyemijev ellen diadalmaskodott. Aronjan az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg, a második mérkőzésük csak két játszmáig tartott, az örmény nagymester kettős győzelemmel lett a torna győztese. A 30 ezer dolláros díj mellé még 50 pontot is kapott, az összetett pontversenyben a negyedik helyre lépett előre. Magnus Carlsen vezeti a rangsort az amerikai Wesley So és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov előtt.

A harmadik helyért vívott mérkőzésen a világbajnok Magnus Carlsen a rájátszásban győzte le a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Lirent. A norvég világelső 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, Ding Liren 3-0-ra(!) a második összecsapást. Villámpartik döntötték el a bronzérem sorsát, Carlsen 1,5-0,5-re győzte le Ding Lirent.  

A Goldmoney Asian Rapid döntő végeredménye:

Levon Aronjan (örmény, 2781) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704)  2,5 – 1,5, 2 – 0

A bronzmeccs végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Ding Liren (kínai, 2799)  2,5 – 1,5, 0 – 3, 1,5 – 0,5

Az amerikai Wesley So a Chessable Masters győztese, a sorozat nyolcadik versenyének döntőjében a vietnami Le Quang Liem ellen diadalmaskodott. So az első párharcot 2,5-0,5-re nyerte meg, a második mérkőzésük 2-2-vel fejeződött be. Le az első partiban győzött, So a harmadik játszmában egyenlített ki.  Az amerikai sakkozó a 30 ezer dolláros díj mellé 50 pontot is kapott, az összetett pontversenyben 34 pontra csökkentette hátrányát az élen álló világbajnok Magnus Carlsennel szemben. A harmadik helyért vívott mérkőzésen a 23 éves orosz Vladiszlav Artyemihev a 2-2-vel véget ért első párharc után a második meccsen 2,5-0,5-re legyőzte az örmény Levon Aronjant, visszavágott a Goldmoney Asian Rapid Cup viadal döntőjében elszenvedett vereségéért.

Wesley So a sorozaton már a harmadik versenyét nyerte meg, a világbajnok Magnus Carlsen kétszer győzött, Tejmur Radzsabov, Anish Giri és Levon Aronjan egy-egy tornán végzett az élen.

A Chessable Masters döntő végeredménye:

Wesley So (amerikai, 2772) – Le Quang Liem (vietnami, 2709) 2,5 – 0,5, 2 - 2

A bronzmeccs végeredménye:

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2704) 2 – 2, 0,5 – 2,5

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave a 8. Sinquefield Cup győztese, Rapport ötödik lett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A francai Maxime Vachier-Lagrave nagy sikerével fejeződött be a 8. Sinquefield Cup. Pályafutása során az amerikai sakkozás fellegvárában, Saint Louisban másodszor ünneplik a nagy presztízzsel bíró torna győzteseként. Fél ponttal előzte meg az amerikai hármast, Fabiano Caruana, Leinier Dominguez Perez és Wesley So trióját. MVL a 325 ezer dolláros díjalapból 90 ezret nyert. A viadal utolsó fordulójában öt döntetlen született, az első hely szempontjából döntő jelentőségű játszmában Rapport Richárd 62 lépésben remizett Fabiano Caruanával. Nagymesterünk ötvenszázalékos teljesítménnyel az ötödik helyen végzett, hét döntetlen mellett az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovtól szenvedett vereséget, az orosz Peter Szvidlert győzte le. A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának összetett pontversenyét Wesley So nyerte meg Maxime Vachier-Lagrave és Sahriyar Mamedgyarov előtt.

 

Négy évvel első sikere után Maxime Vachier-Lagrave másodszor lett a Sinquefield Cup győztese. A francia nagymester félpontos előnnyel végzett az élen, előzte meg az amerikai nagymestereket, Fabiano Caruana, Leinier Dominguez Perez és Wesley So trióját. MVL egyetlen vereségét Dominguez Perezzel szemben a 4. fordulóban szenvedte el, azonnal javított, hármas holtversenyben vezetett.

 

Sorsdöntő volt a viadal hetedik játéknapján Jeffery Xiong elleni 29 lépéses győzelme, félpontos előnyre tett szert riválisaival szemben. Utolsó játszmájában a Grünfeld védelem ismert remivarijában osztozott meg a ponton Sahriyar Mamedgyarovval, aki nem akarta kockáztatni a Grand Chess Tour összetett pontversenyében a harmadik helyet. Vachier-Lagrave teljesítményének 2866 a performance-pontszáma, a világranglistán ismét a top tízben.

 

Vachier-Lagrave elsőségéhez Rapport Richárd is „segítséget” nyújtott, nagymesterünk Fabiano Caruanával szemben 62 lépésben kiharcolta a döntetlent, sikerrel feltartóztatta a világranglista második d2-ig jutott szabadgyalogját. A szicíliai védelmű összecsapás során Caruana a nyitás után hátrányosabban állt, reményt számára Ricsi elsietett 25.c5 lépése jelentette.

 

Caruana esélyt kapott, nagymesterünknek kellett higgadtan védekeznie. A sötét bástyák aktivitása, a szabadgyalog is kevésnek bizonyult, lépésismétléssel a 62. lépésben döntetlennel ért véget a csata. Fabiano Caruana nem tudta megőrizni veretlenségét, Jeffery Xiong elleni vesztése váratlan volt.

 

Rapport Richárd két év után játszott ismét szuperversenyen. Új megnyitási repertoárral készült, sokkal inkább a biztonságra helyezte a hangsúlyt. Balszerencsés volt Sahriyar Mamedgyarov elleni veresége, az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlert látványos támadással győzte le. Kevés ideje marad a pihenésre, szeptemben 8-tól már a stavangeri Altibox Norway Chess 2021 hat résztvevős, kétfordulós tornán játszik Magnus Carlsen, Jan Nepomnjacsij, Szergej Karjakin, Alireza Firouzja és Aryan Tari társaságában.

 

Megőrizte veretlenségét Leinier Dominguez Perez és Wesley So, békésen remiztek az utolsó fordulóban. So teljesítette célkitűzését, kiegyensúlyozott teljesítménnyel megnyerte a GCT összetett pontversenyét, 100 ezer dollár lett a jutalma.

Jó kezdés után Sahriyar Mamedgyarov a hajrát kevéssé bírta, végül a GCT pontversenylben harmadikként zárt, 25 ezer dollárt ér a „bronzérme”.

A „beugró” Peter Szvidler érthetően elégedetlen volt szereplésével, a torna doyenje a játszmák befejező szakaszában többször is hibázott, Jeffery Xionggal szemben fölényes állását remire rontotta.

Sam Shankland és Xiong korán elvesztette esélyét, hogy magas helyezésért küzdhessen, Dariusz Swiercz a rajtnál begyűjtött három veresége után rendezte sorait.

A versenyen lejátszott 45 játszmából 17 végződött döntéssel, meglepő a világos szín dominanciája, 14-3 a világossal játszók javára.  

Az utolsó forduló eredményei:

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2782) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2751) döntetlen (Grünfeld védelem, 25)

Peter Szvidler (orosz, 2714) - Jeffery Xiong (amerikai, 2710) döntetlen (Kettős huszárjáték, 44)

Rapport Richárd (magyar, 2763) - Fabiano Caruana (amerikai, 2806) döntetlen  (Szicíliai védelem, 62)

Sam Shankland (amerikai, 2709) - Dariusz Swiercz (amerikai, 2655)  döntetlen (Angol megnyitás, 43)

Wesley So (amerikai, 2772) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2758) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 35)

 

A 8. Sinquefield Cup végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Maxime Vachier-Lagrave (2751)

 

½

0

½

½

1

½

1

1

1

6

2

 Fabiano Caruana (2806)

½

 

½

½

½

0

1

1

½

1

3

 Leinier Dominguez Perez (2758)

1

½

 

½

½

½

½

½

½

1

4

 Wesley So (2772)

½

½

½

 

½

½

½

½

1

1

5

 Rapport Richárd (2763)

½

½

½

½

 

½

0

½

1

½

6

 Jeffery Xiong (2710)

0

1

½

½

½

 

½

½

½

0

4

7

 Sahriyar Mamedgyarov r (2782)

½

0

½

½

1

½

 

0

½

½

4

8

 Sam Shankland (2709)

0

0

½

½

½

½

1

 

½

½

4

9

 Peter Szvidler (2714)

0

½

½

0

0

½

½

½

 

1

10

 Dariusz Swiercz (2655)

0

0

0

0

½

1

½

½

0

 

 

 

Az 1,75 millió dollár összdíjazású Grand Chess Tour 2021 sorozat Bukarestben indult útjára. A Superbet klasszikus versenyén Sahriyar Mamegyarov győzött, a sorozatra meghívást Rapport Richárd betegség miatt az utolsó pillanatban lemondta részvételét. A legnagyobb meglepetést a világranglista második, a rajtlistát vezető amerikai Fabiano Caruana nyolcadik helye jelenti, csalódást okozott a francia Maxime Vachier-Lagrave is.

 

Párizsban az amerikai Wesley So szenzációs elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2021 második viadala, a 10 résztvevős rapid-és villámverseny. So hárompontos előnnyel végzett az élen. Megnyerte a rapid tornát, a villámverseny első játéknapja után félpontos előnnyel vezetett a nagy rivális orosz Jan Nepomnjacsij előtt. A második "félidőben" szárnyalt, az utolsó fordulóban Nepomnjacsijt is legyőzte. A világbajnoki kihívó a hajrában nem tudta megnehezíteni So sikerét. Nagy harc dúlt a harmadik helyért, végül a francia Maxime Vachier-Lagrave és a FIDE színeiben játszó 18 éves Alireza Firouzja a nagy adok-kapok után holtversenyben végzett. Remekül hajrázott Rapport Richárd, a finisben a dobogós helyért is küzdhetett, végül Levon Aronjannal holtversenyben ötödikként végzett.

 

Zágrábban Maxime Vacher-Lagrave elsőségével fejeződött be a Croatia Grand Chess Tour rapid-és villámverseny. Vachier-Lagrave  kétpontos előnnyel végzett az élen. MVL a villámverseny 11. fordulója után érte be Jan Nepomnjacsijt, átvette a vezetést, veretlenségét is megőrizve növelte előnyét, egy körrel a befejezés előtt már a torna győztese volt. Szenzációs az 51 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand második helyezése, mesternégyest is elérve tört előre. A holland Anish Giri a nagy versenyfutásban harmadikként végzett. A hajrá izgalmait legkevésbé a világbajnoki kihívó Nepomnjacsij bírta, utolsó öt partijából csak másfél pontot szerzett.

 

A sorozat negyedik versenyén, St. Louisban a rapid és villámversenyen az amerikai Hikaru Nakamura brillírozott, hárompontos előnnyel diadalmaskodott. Három fordulóval a befejezés előtt már tornagyőztes volt. A második helyért a világranglista második Fabiano Caruana és Rapport Richárd vívott kiélezett küzdelmet, az izgalmas hajrában végül Caruana lett az ezüstérmes, nagymesterünk harmadik helye nagy siker. A rapid tornán holtversenyben második volt, a villámverseny második játéknapján jobban snellezett, mint az elsőn.

A Grabd Chess Tour 2021 pontversenyének végeredménye:

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour,com Lennart Ootes chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Wesley So harmadszor, Carissa Yip először győzött az amerikai bajnokságon
2021. 10. 20.

Caruana, So és Sevian rapid rájátszása dönti el az amerikai bajnoki cím sorsát
2021. 10. 19.

Az amerikai bajnokságon az utolsó forduló dönt, Caruana, So és Sevian holtversenyben vezet
2021. 10. 18.

Carauana újabb győzelmével fél pontra megközelítette az élen álló triót
2021. 10. 17.

A nyolcadik fordulóban hat döntetlen született, az élen álló triónak fél pont az előnye
2021. 10. 15.

Hármas holtverseny az élen, Caruna 90 lépésben nyert Robson ellen
2021. 10. 14.

Újabb meglepetés az amerikai bajnokságon, a 21 éves Sevian is legyőzte Caruanát, 
2021. 10. 13.

Az amerikai bajnokság ötödik fordulójában Naroditsky sötéttel győzte le Caruanát
2021. 10. 12.

A címvédő Tungsram ANSK 9-3-ra győzött a Szuperliga első fordulójában az ASE Paks ellen
2021. 10. 11.

So 28. születésnapján remizett Caruanával, nagy esélyt szalasztott el
2021. 10. 10.

Az amerikai bajnokságon Caruana vezeti a rajtlistát, So játszik címvédőként
2021. 10. 08.

Az orosz válogatott hyőzött a női csapat-világbajnokságon, a döntőben India ellen nyert
2021. 10. 07.

Radzsabov és Aronjan remekül hajrázott, Carlsen mögött ők lettek az érmesek
2021. 10. 05.

Aronjan 3-1-re legyőzte Carlsent, Radzsabov sorozatban ötödik párharcát nyerte meg
2021. 10. 04.

Két fordulóval a befejezés előtt Magnus Carlsent már a Meltwater Champions Chess Tour győzteseként ünnepelték
2021. 10. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog