A világbajnok-jelölti döntő félidejében az orosz Alekszandra Gorjacskina másfél pontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló női világbajnok-jelölti döntő félidejében Alekszandra Gorjacskina másfél pontos előnnyel vezet. Az orosz nagymesternő hátrányosabb állásbólé remizett az uktán exvilágbajnoknővel, Marija Muzicsukkal. Az orosz Katyerina Lahno és a grúz Nana Dzagnidze fordulatokban gazdag partiban osztozott meg a ponton. Az ukrán Anna Muzicsuk időzavarban nem találta meg a döntő előnyhöz vezető folytatást az orosz Alekszandra Kosztenjukkal szemben. A játéknap egyetlen győzelmét az orosz Valentyina Gunyina aratta, a vereséggel a kínai exvilágbajnoknő Tan Zhongyi az utolsó helyre esett vissza. Ellenkező színelosztással játsszák a második félidő játszmáit, három fordulón keresztül Gorjacskinának honfitársnőivel kell megküzdenie.

 

A viadal első félidejének utolsó fordulójában csak egy játszma végződött döntéssel, de a partik többet ígértek. A gyenge rajt után az ukrán Muzicsuk testvérek rendezték soraikat, sajnálhatják, hogy kecsegtető állásaikból csak döntetlent értek el.

A másfél pontos előnnyel vezető Alekszandra Gorjacskina elhibázott vezércserével átengedte a kezdeményezést Marija Muzicsuknak. Az exvilágbajnoknő kedvezőbb végjátékot játszhatott, az időzavar fenyegető árnyékában nem használta ki az esélyt, Gorjacskina b szabadgyalogja döntetlenre mentette a játszmát.

 

Az orosz Alekszandra Kosztenjuk és az ukrán Anna Muzicsuk egy hat éve játszott partijuk nyomán haladtak. Az exvilágbajnoknő új tervvel próbálkozott, de a helyes folytatással adós maradt, Anna előnybe került, időzavarban lépést ismételt, a nyerést ígérő folytatást nem találta meg. Az időkontroll után örökös sakkos döntetlent engedélyezett-

 

A holtversenyes második helyezett orosz Katyerina Lahno és a grúz Nana Dzagnidze küzdelme bővelkedett fordulatokban. Lahno vezérszárnyi akciója kifulladt, Dzagnidze előnybe került, a parti számos pontján erősebb lépéseket hagyott ki, kissé merész királyvándorlása után már neki kellett a döntetlenért megharcolnia.

 

Az orosz Valentyina Gunyina megszerezte második győzelmét, a jól rajtoló kínai Tan Zhongyi harmadik vereségét szenvedte el. Gunyina minőséget nyert, majd a kedvezőbb pillanatban visszaáldozta, bástyája és futója kellemetlen fenyegetéseket hozott létre az alapsorra szorult sötét király ellen. Az exvilágbajnoknő jobban védekezhetett volna, ehelyett vesztőt húzott, királya bajba került.

 

A 7. forduló eredményei:

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2546) — Anna Muzicsuk (ukrán, 2539)döntetlen (Spanyol megnyitás, 41)
Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2522) — Marija Muzicsuk (ukrán, 2563) döntetlen (Angol megnyitás, 68)
Katyerina Lahno (orosz, 2554) — Nana Dzagnidze (grúz, 2510) döntetlen (Szicíliai védelem, 80)
Valentyina Gunyina (orosz, 2506) — Tan Zhongyi (kínai, 2513) 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 49)

FIDE Women's Candidates Kazany, 2019. május 30-június 17.

kat. XII (2532)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Alekszandra Gorjacskina

g

RUS

2522

*

*

1

.

1

.

½

.

½

.

½

.

1

.

1

.

2763

2.

Nana Dzagnidze

g

GEO

2510

0

.

*

*

½

.

0

.

1

.

1

.

1

.

½

.

4

2584

3.

Katyerina Lahno

g

RUS

2554

0

.

½

.

*

*

½

.

½

.

1

.

½

.

1

.

4

2578

4.

Alekszandra Kosztenjuk

g

RUS

2546

½

.

1

.

½

.

*

*

½

.

0

.

0

.

½

.

3

2479

5.

Anna Muzicsuk

g

UKR

2539

½

.

0

.

½

.

½

.

*

*

½

.

1

.

0

.

3

2480

6.

Marija Muzicsuk

g

UKR

2563

½

.

0

.

0

.

1

.

½

.

*

*

½

.

½

.

3

2477

7.

Valentyina Gunyina

g

RUS

2506

0

.

0

.

½

.

1

.

0

.

½

.

*

*

1

.

3

2485

8.

Tan Zhongyi

g

CHN

2513

0

.

½

.

0

.

½

.

1

.

½

.

0

.

*

*

2432

A 8. forduló párosítása:

Katyerina Lahno — Valentyina Gunyina 
Alekszandra Gorjacskina — Alekszandra Kosztenjuk 
Tan Zhongyi — Nana Dzagnidze 
Anna Muzicsuk — Marija Muzicsuk

Verőci Zsuzsa

Fotók: ruchess.ru

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen átvette a vezetést, egy pont az előnye Ding Liren, Aronjan és So előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2019 viadal harmadik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen legyőzte az orosz Alekszandr Griscsukot, egypontos előnnyel áll az élen. Az örmény Levon Aronjan sötéttel mért vereséget az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovra. Nagy csatában győzött a kínai Ding Liren az amerikai Fabiano Caruanával szemben. Az amerikai Wesley So megfosztotta veretlenségétől a kínai Yu Yangyit. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az exvilágbajnok Viswanathan Anand párharca a rájátszásban dőlt el, a indiai sakkozó nyerőesélyes állást adott remire, ezzel másfél pontot gyűjtött. A pihenőnapot követően szombaton játsszák a negyedik fordulót.

 

A harmadik játéknap eredményei alaposan átrendezték a verseny állását, a győzelemért járó 2 pontnak köszönhetően a világbajnok Magnus Carlsen átvette a vezetést. A kínai Ding Liren, az örmény Levon Aronjan és az amerikai Wesley So egypontos hátránnyal a holtversenyes második helyen várják a folytatást. Az exvilágbajnok Viswanathan Anand két elvesztett meccs után javított.

A moszkvai Grand Prix-viadal döntőse, az orosz Alekszandr Griscsuk harmadik vereségét szenvedte el, Magnus Carlsen két rájátszásban megnyert mérkőzése után először kasszírozott 2 pontot. A Grünfeld védelmű partiban a norvég világelső sikerrel valósította meg, hogy az erős gyalogcentruma mellett királyszárnyi akciót is kezdeményezhetett, könnyed játékkal nyert.

 

A második forduló után vezető azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov az örmény Levon Aronjan elleni vereségével az ötödik helyre esett vissza. A vezérért nem kapott elég ellenértéket, Aronjan 31 lépésben győzött.

 

Nagy csatában nyert a kínai Ding Liren az amerikai Fabiano Caruana ellen. A nyitásban Ding Liren gyalogot áldozott, tartós kezdeményezéshez jutott. Caruana az első rohamot visszaverte, közel került a kiegyenlítéshez, a lehetőséget nem használta ki. A végjátékban Ding Liren érvényesítette anyagi előnyét.

 

Az amerikai Wesley So az orosz huszárjátékban megtörte a kínai Yu Yangyi ellenállását, aki a jó kezdés után elvesztette veretlenségét. A bástyavégjátékban királya messze volt a hadszíntértől, míg So királya sikerrel támogatta a szabadgyalog előrenyomulását.

 

Maxime Vachier-Lagrave és az exvilágbajnok Viswanathan Anand spanyol megnyitású párharca a rájátszásban dőlt el. Anand a „hirtelen halál” partiban rutinosan használta ki, hogy remifórral játszhatott, kedvezőbb végjátékban megosztozott a ponton riválisával, másfél pontot kasszírozott. A villámverseny francia győztese nehezen alkalmazkodik az új lebonyolítási rendhez.

A 3. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2875) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2775) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 34)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2774) – Levon Aronjan (örmény, 2752) 0 – 1 (angol megnyitás, 31)

Ding Liren (kínai, 2815) – Fabiano Caruana (amerikai, 2819) 1 – 0 (Colle szisztéma, 77)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2779) – Viswanathan Anand (indiai, 2767) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

Wesley So (amerikai, 2754) – Yu Yangyi (kínai, 2738) 1 – 0 (Orosz huszárjáték, 66) 1 – 0

A rájátszás eredménye:

Maxime Vachier-Lagrave – Viswanathan Anand döntetlen

7. Norway Chess 2019 Stavanger, 2019. június 3-14.

H.

Név

Ti

Élő

J.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen

GM

2875

5

 

½ 1

½ 1

2

5

2

Ding Liren

GM

2805

5

 

½ 1

½ 0

2

4

3

Levon Aronjan

GM

2752

5

½ 0

 

2

½ 1

4

4

Wesley So

GM

2754

5

½ 0

 

2

½ 1

4

5

Sahriyar Mamedgyarov

GM

2774

4

0

 

½ 1

2

6

Yu Yangyi

GM

2738

5

½ 1

0

 

½ 1

3

7

Fabiano Caruana

GM

2819

4

0

½ 0

 

2

8

Viswanathan Anand

GM

2767

5

½ 0

0

 

½ 1

2

9

Alekszandr Griscsuk

GM

2775

5

0

½ 0

½ 0

 

1

10

Maxime Vachier-Lagrave

GM

2779

5

½ 0

0

½ 0

 

1

A szombati 4. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Sahriyar Mamedgyarov

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave

Fabiano Caruana – Wesley So

Viswanathan Anand – Ding Liren

Alekszandr Griscsuk – Yu Yangyi

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gorjacskina hátrányos állásból fordítva nyert Dzagnidze ellen, másfél pontra növelte előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló női világbajnok-jelölti döntő hatodik fordulójában az orosz Alekszandra Gorjacskina a grúz Nana Dzagnidze elleni győzelmével másfél pontra növelte előnyét. Dzagnidze időzavarban kecsegtető állást rontott el. Sikeres napot zártak az ukrán Muzicsuk testvérek, első nyeréseiket könyvelhették el. Marija az orosz Valentyina Gunyina ellen győzött, Anna az orosz exvilágbajnoknőt, Alekszanadra Kosztenjukot kényszerítette megadásra. Az orosz Katyerina Lahno a kínai exvilágbajnoknő Tam Zhongyi nagy hibáját használta ki. A pihenőnap után szombaton folytatódik a pontvadászat.

 

A nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő a hat forduló során tökéletesen igazolta a világbajnoki rendszer átszervezésének ötletét. A női sakkozás ászai a kihívó jogáért folyó csatározásban nyíltsisakos küzdelmeket vívnak. A játszmákban sok a fordulat, a rontott esély a megalkuvás nélküli összecsapásokban. A hatodik játéknapon mind a négy játszma döntéssel végződött.

 

A forduló egyik legérdekesebb partiját a grúz Nana Dzagnidze és az orosz Aleksznadra Gorjacskina játszotta. Az előző fordulóbeli veresége után Dzagnidze átengedte az éllovasi szerepkört a mezőny egyetlen veretlen résztvevőjének, Gorjacskinának. A grúz nagymesternő a rangadón közel állt az első hely visszaszerzéséhez, de kecsegtető állását a szívósan védekező Gorjacskinával szemben elrontotta, a lejtőn már nem tudott megállni, elszenvedte második vereségét, hátránya másfél pontra nőtt.

 

A játéknapon a Muzicsuk nővérek megszerezték első győzelmeiket. Marija az orosz Alekszandra Kosztenjuk ellen nyert. Kiskombinációval szerzett anyagi előnyt, a végjátékban nem hibázott.

 

Nővére, Anna is a rossz rajt után rendezni tudta sorait, az orosz Valentyina Gunyina már harmadszor volt kénytelen kapitulálni.

 

Bosszankodhat a kínai Tan Zhongyi, előnyös pozíciójában egy meggondolatlan bástyalépéssel eltékozolta előnyét. Katyerina Lahno a végjátékban mentőövet dobott ellenfelének, a kínai exvilágbajnoknő remiesélyt hagyott kihasználatlanul. A tornán az eddig lejátszott 24 partiból 14 végződött döntéssel.

 

A 6. forduló eredményei:

Anna Muzicsuk (ukrán, 2539) – Valentyina Gunyina (ukrán, 2506) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 45)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2563) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2546) 1 – 0 (Angol megnyitás, 49)

Nana Dzagnidze (grúz, 2510) – Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2522) 0 – 1 (Angol megnyitás, 70)

Tan Zhongyi (kínai, 2513) – Katyerina Lahno (orosz, 2554) 0 – 1 (Elfogadott vezércsel, 72)

FIDE Women's Candidates Kazany, 2019. májzs 30-június 17.

kat. XII (2532)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Alekszandra Gorjacskina

g

RUS

2522

*

*

1

.

1

.

½

.

½

.

1

.

.

.

1

.

5

2801

2.

Katyerina Lahno

g

RUS

2554

0

.

*

*

.

.

½

.

½

.

1

.

1

.

½

.

2588

3.

Nana Dzagnidze

g

GEO

2510

0

.

.

.

*

*

0

.

1

.

½

.

1

.

1

.

2588

4.

Alekszandra Kosztenjuk

g

RUS

2546

½

.

½

.

1

.

*

*

.

.

½

.

0

.

0

.

2471

5.

Anna Muzicsuk

g

UKR

2539

½

.

½

.

0

.

.

.

*

*

0

.

½

.

1

.

2471

6.

Tan Zhongyi

g

CHN

2513

0

.

0

.

½

.

½

.

1

.

*

*

½

.

.

.

2482

7.

Marija Muzicsuk

g

UKR

2563

.

.

0

.

0

.

1

.

½

.

½

.

*

*

½

.

2471

8.

Valentyina Gunyina

g

RUS

2506

0

.

½

.

0

.

1

.

0

.

.

.

½

.

*

*

2

2414

A szombati 7. forduló párosítása:

Alekszandra Kosztenjuk — Anna Muzicsuk 
Alekszandra Gorjacskina — Marija Muzicsuk
Katyerina Lahno — Nana Dzagnidze 
Valentyina Gunyina — Tan Zhongyi

Verőci Zsuzsa

Fotók: ruchess.ru

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Mamedgyarov legyőzte Anandot, félpontos előnnyel vezet, Aronjan kihagyta a nyerést Carlsen ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2019 viadal második játéknapja után Sahriyar Mamedgyarov félpontos előnnyel vezet. Az azerbajdzsáni nagymester a klasszikus partiban sötéttel nyert az exvilágbajnok Viswanathan Anand ellen, ez 2 pontot jelentett számára. Remek szicíliai párbajban az amerikai Fabiano Caruana a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen diadalmaskodott. Óriási esélyt hagyott kihasználatlanul az örmény Levon Aronjan, többször is nyerhetett volna a világbajnok Magnus Carlsennel szemben, a rájátszásban a norvég világelső már győzött. Carlsen a második helyet osztja a kínai derbi győztesével, Yu Yangyival, aki nem kis meglepetésre lehyőzte Ding Lirent. Az amerikai Wesley So villámgyors döntetlen után a „hirtelen halál” partiban nyert állásban remizett az orosz Alekszandr Griscsukkal, a döntetlen is elegendő volt számára a másfél ponthoz.

 

A viadal második játéknapján három párharcban került sor rájátszásra, az ún. Armageddon játszma döntötte el a pontok sorsát. Az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov értékes 2 pontot szerzett az exvilágbajnok Viswanathan Anand elleni győzelmével. A szicíliai védelem Rossolimo-változatában sokáig Anand játszhatott kis előnnyel, de egy végzetes huszárlépése a parti elvesztéséhez vezetett. Mamedgyarov a nyeréssel félpontos előnnyel vezet.

 

Remek szicíliai párbajt láttunk az amerikai Fabiano Caruana és a francia Maxime Vachier-Lagrave küzdelmében. Caruana új ötlettel rukkolt ki, MVL sokáig jól tartotta magát, a bástyavégjátékban azonban védelmet már nem találhatott.

 

A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Arkadij Dvorkovics tette meg a kezdőlépést az örmény Levon Aronjan és a világbajnok Magnus Carlsen játszmájában. Aronjan a villámversenyen Carlsen legyőzésével rajtolt, nagyon közel állt ahhoz, hogy másodszor is vereséget mérjen a világelsőre. Carlsen hátrányos állásban meggondolatlan bástyalépéssel taktikai megoldást engedélyezett, Aronjan nem vette észre a kiskombinációs lehetőséget, de összekötött szabadgyalogjai győzelmet ígértek. Hibázott, a g gyalog helyett a h gyaloggal próbált előretörni, Carlsen kisebb csoda folytán döntetlenre mentette a játszmát.

 

A „hirtelen halál” partiban is Aronjan játszott világossal, 10 percével szemben Carlsen 7-tel gazdálkodhatott, s lépésenként még 3-3 másodperc bónusz is segítette a nagymestereket. Aronjan nem tudta feledni az első partiban kihagyott nagy esélyt, Carlsen magabiztos játékkal nyert.

 

A kínai rangadón meglepetés született, Yu Yangyi legyőzte a jóval esélyesebb Ding Lirent. Az első ütközetük döntetlennel zárult, a rájátszásban Yu Yangyi jó technikával érvényesítette anyagi előnyét, Carlsennel osztja a második helyet.

 

Az orosz Alekszandr Griscsuk és az amerikai Wesley So villámgyors lépésismétléses remivel indított. Griscsuk bízott a „hirtelen halál” játszmában, de csalódnia kellett, So túljátszotta őt, nyerőesélyes állásban örökös sakkal remizett. A döntetlen számára győzelmet jelentett, másfél pontot kasszírozhatott, Griscsuk második fél pontját szerezte meg.

A 2. forduló eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2752) – Magnus Carlsen (norvég, 2875) döntetlen (Szicíliai védelem 68)

Yu Yangyi (kínai, 2738) – Ding Liren (kínai, 2805) döntetlen (Katalán megnyitás, 44)

Fabiano Caruana (amerikai, 2819) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2779) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 60)

Viswanathan Anand (indiai, 2767) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2774) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 34)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2775) – Wesley So (amerikai, 2754) döntetlen (Spanyol megnyitás, 15)

A rájátszás eredményei:

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 0 – 1

Yu Yangyi – Ding Liren 1 - 0

Alekszandr Griscsuk – Wesley So döntetlen

7. Norway Chess 2019 Stavanger, 2019. június 3-14. 
 

H.

Név

Ti

Élő

J.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Sahriyar Mamedgyarov

GM

2774

3

 

½ 1

2

2

Magnus Carlsen

GM

2875

4

 

½ 1

½ 1

3

3

Yu Yangyi

GM

2738

4

 

½ 1

½ 1

3

4

Fabiano Caruana

GM

2819

3

½ 0

 

2

5

Ding Liren

GM

2805

4

½ 0

 

½ 1

2

6

Levon Aronjan

GM

2752

4

½ 0

 

½ 1

2

7

Wesley So

GM

2754

4

½ 0

 

½ 1

2

8

Alekszandr Griscsuk

GM

2775

4

½ 0

½ 0

 

1

9

Maxime Vachier-Lagrave

GM

2779

3

½ 0

0

 

½

10

Viswanathan Anand

GM

2767

3

0

½ 0

 

½

A 3. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Alekszandr Griscsuk

Sahriyar Mamedgyarov – Levon Aronjan

Ding Liren – Fabiano Caruana

Maxime Vachier-Lagrave – Viswanathan Anand

Wesley So – Yu Yangyi

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gorjacskina harmadik győzelmével átvette a vezetést, Dzagnidze kikapott az ötödik játéknapon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A kazanyi női világbajnok-jelölti döntő ötödik fordulójában a két rangadó végződött döntéssel. Az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk az éllovas grúz Nana Dzagnidzére mért vereséget. Az orosz Alekszandra Gorjacskina a kínai exvilágbajnoknő Tan Zhongyit fosztotta meg a veretlenségétől, félpontos előnnyel áll az élen. Nehéz pillanatokat éltek át az ukrán estvérek, Marija és Anna Muzicsuk. Az orosz Valentyina Gunyina kecsegtető állását remire rontotta az exvilágbajnoknő Marija Muzicsukkal szemben. Az orosz Katyerina Lahno esélyes pozícióban nem találta meg a jó tervet, Anna Muzicsuk örülhetett a döntetlennek.

Mesterhármasa után a grúz Nana Dzagnidze elvesztette veretlenségét. Időzavara okozta vesztését, az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjukkal vívott csatájában az idő szorításában sorban húzta a gyenge lépéseket, huszárja végül fogságba esett.

Kosztenjuk sikerének örülhetett honfitársnője, Alekszandra Gorjacskina, aki a kínai Tan Zhongyi elleni sikerével félpontos előnnyel az élre állt. Magsan Gorjacskina tölti a legtöbb időt a sakktáblánál, ma is 62 lépésben győzött, korábban nyeréseit 61, 92 és 80 lépéses partikat is játszott. A végjátékokbam múlta felül riválisait.

Még mindig nyeretlenek a Muzicsuk testvérek, akikre nem lehet ráismerni, éppen a legfontosabb versenyükön mondanak csődöt. Marija Muzicsuk ellen az orosz Valentyina Gunyina kecsegtető állást ért el, de előnyét nem tudta fokozni, ráadásul kiskombinációt is engedélyezett riválisának, aki a kiskombonáció kínálta lehetőséggel nem tudott élni. Marija nagy nehézségek árán mentette döntetlenre a játszmát.

Nővére, Anna sem tud kilábalni a hullámvölgyből, az orosz Katyerina Lahno bosszankodhat, hogy a kritikus állásban nem találta meg a jó tervet.

Az 5. forduló eredményei:

Valentyina Gunyina (orosz, 2506) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2563) döntetlen (Szicíliai védelem, 72)

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2546) – Nana Dzagnidze (grúz, 2510) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 42)

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2522) – Tan Zhongyi (kínai, 2513) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 62)

Katyerina Lahno (orosz, 2554) – Anna Muzicsuk (ukrán, 259) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)

FIDE Women's Candidates Kazany, 2019, május 30-június 17.

kat. XII (2532)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Alekszandra Gorjacskina,

g

RUS

2522

*

*

.

.

½

.

1

.

1

.

1

.

½

.

.

.

4

2771

2.

Nana Dzagnidze

g

GEO

2510

.

.

*

*

0

.

½

.

.

.

1

.

1

.

1

.

2682

3.

Alekszandra Kosztenjuk

g

RUS

2546

½

.

1

.

*

*

½

.

½

.

0

.

.

.

.

.

2521

4.

Tan Zhongyi

g

CHN

2513

0

.

½

.

½

.

*

*

.

.

.

.

1

.

½

.

2536

5.

Katyerina Lahno

g

RUS

2554

0

.

.

.

½

.

.

.

*

*

½

.

½

.

1

.

2535

6.

Valentyina Gunyina

g

RUS

2506

0

.

0

.

1

.

.

.

½

.

*

*

.

.

½

.

2

2467

7.

Anna Muzicsuk

g

UKR

2539

½

.

0

.

.

.

0

.

½

.

.

.

*

*

½

.

2383

8.

Marija Muzicsuk

g

UKR

2563

.

.

0

.

.

.

½

.

0

.

½

.

½

.

*

*

2375

A 6. forduló párosítása:

Anna Muzicsuk – Valentyina Gunyina

Marija Muzicsuk – Alekszandra Kosztenjuk

Nana Dzagnidze – Alelszandra Gorjacskina

Tan Zhongyi – Katyerina Lahno

Verőci Zsuzsa

Fotók: ruchess.ru

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen, Ding Liren, Yu Yangyi, Aronjan és Mamedgyarov győzött a hirtelen halál partiban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A stavangeri Altibox Noray Chess 2019 viadal első fordulójában mind az öt játszma a „szétvívásban”, a „hirtelen halál” játszmában dőlt el. A klasszikus partikban nem bírtak egymással a nagymesterek. A küzdelmek folytatódtak, Magnus Carlsen legyőzte Viswanathan Anandot. Nyert a kínai Ding Liren az amerikai esley So ellen. Az orosz Alekszandr Griscsuk időtúllépéssel vesztett az örmény Levon Aronjannal szemben. Kalandos partiban kényszerítette megadásra az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov az amerikai Fabiano Caruanát. Meglepetés a francia Maxime Vachier-Lagrave világossal elszenvedett veresége a kínai Yu Yangyi ellen. A klasszikus játszmában a győzelem 2 pontot ér, a „hirtelen halál” partiban elért siker másfelet, a vesztes is kap fél pontot.

 

A stavangeri torna első játéknapján a legnagyobb érdeklődés a négyszeres és az ötszörös világbajnokok, a regnáló világelső Magnus Carlsen és a címét 2013-ban a norvég titán ellen címét elvesztő Visanathan Anand küzdelmét kísérte. Anand a gyaloghátrányos bástyavégjátékot pontos védekezéssel remizte ki.

A többi játszma kisebb-nagyobb csatában ért véget öntetlennel. A norvég rendezők hadat üzentek a szuperersenyeken az utóbbi időben oly sok döntetlennek, a győzelmet 2 ponttal jutalmazzák, míg döntetlen esetén ugyanazzal a színekkel ismét megmérkőznek a nagymesterek, a győztes másfél pontot kap, a vesztes felet. Világosnak 10 perce van, sötétnek 7, utóbbinak remifórja.

Magnus Carlsen az angol megnyitású partiban megadásra kényszerítette az idő szorításában hibázó Viswanathan Anandot.

 

Ding Liren királyszárnyi támadása átütött, WWesley So 35 lépés után kényszerült feladásra.

Kalandos partiban nyert Levon Aronjan, Aekszandr Griscsuk végül időtúllépéssel vesztett.

Gyors győzelmet szalasztott el Sahriyar Mamedgyarov, majd a nagy kapkoásban Fabiano Caruana elszalasztotta kedvező esélyét.

A meglepetést Maxime Vachier-Lagrave veresége jelentette, a torna őjonca, Yu Yangyi sötéttel győzte le a villámverseny győztesét.

Az első forduló eredményei:

Levon Aronjan (örmény,  2752) – Alekszanr Griscsuk (orosz, 2775) döntetlen (Angol megnyitás, 35)

Magnus Carlsen (norvég, 2875) - Viswanathan Anand (indiai, 2767) döntetlen (Ragozin védelem, 58)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2774) - Fabiano Caruana (amerikai, 2819) döntetlen (Angol megnyitás, 32)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2779) - Yu Yangyi (kínai, 2738) döntetlen (Orosz huszárjáték, 43)

Ding Liren (kínai, 2805) - Wesley So (amerikai, 2754) döntetlen (Katalán megnyizás, 35)

A „hirtelen halál” játszmák eredményei:

Levon Aronjan – Alekszandr Griscsuk 1 – 0

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0

Sahriyar Mamedgyarov – Fabiano Caruana 1 – 0

Maxime Vachier-Lagrave – Yu Yangyi 0 – 1

Ding Liren – Wesley So 1 – 0

A 2. forduló párosítása:

Levon Aronjan – Magnus Carlsen

Yu Yangyi – Ding Liren

Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave

Visanathan Anand – Sahriyar Mamedgyarov

Alekszandr Griscsuk – Wesley So

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kazanyban Dzagnidze újabb győzelmével félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló női világbajnok-jelölti döntő negyedik ffordulójában a grúz Nana Dzagnidze 30 lépésben győzte le az orosz Valentyina Gunyinát. Mesterhármasával félpontos előnnyel vezet. Az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk elszenvedte második vereségét, az orosz Katyerina Lahno egyedül ötvenszázalékos. Az ukrán Anna Muzcsuk remizett az orosz Alekszandra Gorjacskinával. Megosztozott a ponton a két exvilágbajnoknő is, az orosz Alekszandra Kosztenjuk és a kínai Tan Zhongyi.

 

A pihenőnap sem törte meg a grúz Nana Dzagnidze lendületét. A viadal negyedik fordulójában 30 lépésben győzte le az orosz Valentyina Gunyinát. A francia védelem ritkább változata került terítékre, Dzagnidze választása okos volt. Gunyina öngyilkos gyaloglépéssel meggyengítette királyállását, Dzagnidze pontos játékkal nyert, mesterhármasával már egyedül az élen félpontos elönnyel.

 

Dzagnidze rendkívül ponterős játéka mellett a Muzicsuk testvérek gyenge szereplése a legnagyobb meglepetés. Az exvilágbajnoknő Marija kevéséb volt járatos a kettős huszárjáték minőségáldozatos változatában, az orosz Katyerina Lahno győzelmével egyedül ötvenszzalékos.

 

Anna Muzicsuk erejéből csak remire futotta az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben, húgával holtversenyben sereghajtó.

 

Az exvilágbajnoknők, az orosz Alekszandra Kosztenjuk és a kínai Tan Zhongyi megosztozott a ponton. Az orosz huszárjáték ellen világosnak nem volt hatásos fegyvere.

 

A 4. forduló eredményei:

Nana Dzagnidze (grúz, 2510) — Valentyina Gunyina (orosz, 2506) 1 – 0 (francia védelem, 30)
Alekszandra Koszteniuk (orosz, 2546) — Tan Zhongyi (kínai, 2513) döntetlen (Orosz huszárjáték, 39)
Anna Muzicsuk (ukrán, 2539) — Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2522) döntetlen (Olasz megnyitás, 37)
Marija Muzicsuk (ukrán, 2563 ) — Katyerina Lahno (orosz, 2554) 0 – 1(Kettős huszárjáték, 56)

FIDE Women's Candidates, Kazany 2019. mákus 30-június 17.

kat. XII (2532)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Nana Dzagnidze

g

GEO

2510

*

*

.

.

½

.

.

.

.

.

1

.

1

.

1

.

2866

2.

Alekszandra Gorjacskina

g

RUS

2522

.

.

*

*

.

.

1

.

½

.

1

.

½

.

.

.

3

2729

3.

Tan Zhongyi

g

CHN

2513

½

.

.

.

*

*

.

.

½

.

.

.

1

.

½

.

2634

4.

Katyerina Lahno

g

RUS

2554

.

.

0

.

.

.

*

*

½

.

½

.

.

.

1

.

2

2534

5.

Alekszandra Kosztenjuk

g

RUS

2546

.

.

½

.

½

.

½

.

*

*

0

.

.

.

.

.

2436

6.

Valentyina Gunyina

g

RUS

2506

0

.

0

.

.

.

½

.

1

.

*

*

.

.

.

.

2446

7.

Anna Muzicsuk

g

UKR

2539

0

.

½

.

0

.

.

.

.

.

.

.

*

*

½

.

1

2334

8.

Marija Muzicsuk

g

UKR

2563

0

.

.

.

½

.

0

.

.

.

.

.

½

.

*

*

1

2336

Az 5. forduló párosítása:

Valentyina Gunyina – Marija Muzicsuk

Alekszandra Kosztenjuk – Nana Dzagnidze

Alekszandra Gorjacskina – Tan Zhongyi

Katyerina Lahno – Anna Muzicsuk

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Férficsapatunk aranyérmes, női együttesünk bronzérmes a Mitropa Kupán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Szlovén Sakkszövetség rendezte meg  a 37. Mitropa Kupát. Radenciben szép magyar sikerek születtek, férficsapatunk remek hajrával, utolsó három mérkőzését győzelemmel zárva aranyérmes lett. Női válogatottunk bronzérmesként zárta szereplését. Ifjúsági kapitányként debütált aranyérmes olimpikonunk, Ribli Zoltán, hatalmas rutinja nagy segítség volt a remek eredmények elérésében.  Férfi együttesünkben Mihók Olivér és Kozák Ádám nyújtott kiemelkedő teljesítményt, női csapatunkban örvendetes volt a 12 esztendős Gaál Zsóka sikeres bemutatkozása.

Innsbruckban 1976-ban indult útjára a sorozat. A korábbi tornákon legeredményesebben Németország és Jugoszlávia szerepelt hét-hét aranyéremmel (18, illetve 12 éremmel), a mieink hatszor nyertek és még ötször végzett csapatunk a második, háromszor a harmadik helyen, a horvátok ötször diadalmaskodtak. A szlovénok és a franciák három-három, az osztrákok és az olaszok két, a csehek egy első helyet értek el.

Még a sakkszövetség régi vezetése jelölte ki válogatottjainkat, már az új elnökség választotta meg ifjúsági kapitánynak a Buenos Aires-i sakkolimpián aranyérmes válogatottunk tagját, Ribli Zoltánt. A sokáig az osztrák sakkozókat segítő nagymesterünk pályázatát a korábbi elnökség nem „díjazta”, ahogy a Nemzet Sportolóját, Portisch Lajost sem választották meg a férfi válogatott kapitányának. A szakmai munkában oly sok elvesztegetett év után Ribli végre a magyar sakkozókat segítheti, a csapatok és a kapitány közös sikere férfi válogatottunk aranyérme és női csapatunk bronzérme.

A Mitropa Kupa nem a már befutott sakkozók vetélkedése, valamennyi nemzet megragadja az alkalmat, hogy az utánpótlás legjobbjai vetélkedhessenek. Férficsapatunk a tavalyi bajnok németek, majd a horvátok elleni döntetlennel rajtolt, majd a csehekkel szemben megszerezték első győzelmüket. A negyedik játéknapon minimális vereséget szenvedtek a svájciaktól, az ötödikben az olaszok ellen javítottak. A hatodik játéknapon kellemetlen kisiklásként könyvelhettük el a házigazdák elleni vereséget.

A hajrá remekül sikerült, a riválisok eredményei is számunkra kedvezően alakultak. A végelszámoláskor döntő jelentőséggel bírt a franciákkal szemben kivívott 4-0-s győzelem, az osztrákok legyőzése, s végül a rivális szlovákok elleni nyerés.

Ribli Zoltán elsősorban az éltáblán Mihók Olivér teljesítményét dicsérte, Kozák Ádám eredményességét.

A 37. Mitropa Kupa végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

1

Magyarország

 * 

3

2

3

2

4

12

22,0

2

Csehország

 * 

2

3

3

½

2

12

20,5

3

Ausztria

2

 * 

2

3

2

11

19,5

4

Szlovákia

1

1

 * 

3

10

18,0

5

Németország

2

 * 

2

2

1

9

18,5

6

Olaszország

1

2

2

 * 

3

8

17,5

7

Horvátország

2

1

1

 * 

3

7

17,5

8

Svájc

2

1

½

½

 * 

7

16,5

9

Szlovénia

2

2

½

 * 

2

7

16,0

10

Franciaország

0

½

3

1

1

2

 * 

7

14,0

Az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Élő+/-

1

GM

Mihók Olivér

2541

½

1

½

½

½

½

1

½

1

6,0

9

2514

11,6

2

IM

Nagy Gábor

2471

½

½

1

0

1

0

½

3,5

7

2466

-0,5

3

IM

Kozák Ádám

2458

1

½

½

1

½

½

1

½

1

6,5

9

2436

17,1

4

IM

Csonka Balázs

2466

0

1

½

1

1

½

4,0

6

2420

6,1

5

FM

Csiki Endre

2362

0

½

0

1

½

2,0

5

2356

-10,8

A női csapatok versenyében két éve rendezték meg először négy táblán a csatározásokat. Válogatottunk 2007-ben, Szegeden és négy éve Mayerhofenben és két esztendeje a hazai rendezésű viadalon győzött. Négyszer bronzérmes volt  csapatunk. A szlovénok és az olaszok a tizennégy viadalon négy-négy aranyéremmel büszkélkedhettek. Nem kis megdöbbenést váltott ki, hogy címvédő csapatunkat tavaly a szövetség nem nevezte!.

A címvédő német együttes nélkül kezdődtek a csatározások, válogatottunk az első fordulóban szabadnapos volt. A tavalyi bajnok Havanecz Bianka vezetésével csapatunk kettős győzelemmel rajtolt, először a szlovákokat győzték le, majd a csehek elleni nagy arányú nyeréssel folytatták. A negyedik fordulóban botlottak a horvátokkal vívott csatában, 2-2-öt játszottak a franciákkal, fájó volt a szlovénok elleni vereség. A csapatot nem törte meg a két vereség, az osztrákok és a svájciak legyőzése éremesélyessé léptette elő válogatottunkat. Az olaszokkal szemben elért döntetlen a bronzérmet jelentette.

Ribli Zoltán dicsérte éltáblásunkat, Havanecz Biankát, nagyon örült a 12 éves Gaál Zsóka sikeres bemutatkozásának. Nagy hiátusként jegyezte meg, hogy a végjátékok ismerete igen hiányos, különösen bástyavégjátékokban sokat hibáztak női sakkozóink.

A női Mitropa Kupa végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 TB1 

 TB2 

1

Horvátország

 * 

3

3

2

3

2

2

13

20,0

2

Franciaország

 * 

2

3

1

3

11

18,0

3

Magyarország

1

2

 * 

2

1

3

10

17,5

4

Olaszország

1

1

2

 * 

2

3

2

3

4

9

18,0

5

Csehország

2

3

½

2

 * 

2

3

9

16,5

6

Szlovénia

3

1

 * 

2

2

3

8

16,5

7

Ausztria

1

1

2

2

2

 * 

3

7

15,0

8

Svájc

2

1

1

1

2

1

 * 

3

4

12,5

9

Szlovákia

2

0

1

1

 * 

1

10,0

Egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

K

Élő+/-

1

WIM

Havanecz Bianka

2279

1

1

½

½

½

1

½

0

5,0

8

2223

20

7,8

2

WIM

Juhász Barbara

2207

0

½

0

½

½

1

2,5

6

2119

20

-24,2

3

WIM

Varga Klára

2146

1

½

0

½

½

½

3,0

6

2078

20

-11,0

4

WFM

Gaál Zsóka

2044

1

½

0

½

1

1

½

4,5

7

2033

40

36,0

5

Kovács Judit

2025

½

1

0

1

0

2,5

5

2049

40

6,4

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen és Anand rangadójával kezdődik az Altibox Norway Chess 2019 szuperverseny

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Stavangerben a sorsolási számokat eldöntő villámversennyel ma megkezdődött az Altibox Norway Chess 2019 szuperverseny. A világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak, a rajtlistát a négyszeres norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti a címvédő amerikai Fabiano Caruana előtt. A villámversenyen a francia Maxime Vachier-Lagrave másfél pontos előnnyel végzett az élen, az örmény Levon Aronjan és Magnus Carlsen osztotta a második helyet. Az első fordulóban Carlsen az indiai exvilágbajnok Visanathan Ananddal mérkőzik meg. A tornán a győzelem 2 pontot ér, döntetlen esetén a „hirtelen halál” parti dönt, világosnak 10, sötétnek 7 perce van, utóbbinak remifórja, a győztes másfél, a vesztes fél pontot kap.

 

A norvég városban sorozatban hetedszer rendezik meg a tornát. Az Altibox Norway Chess 2019  viadal a sakkozás elitjének csúcstalálkozója, igazi presztízscsatákat várunk. A 2784 Élő-pontátlagú verseny rajtlistáját a regnáló négyszeres világbajnok Magnus Carlsen vezeti. 2013-ban inult útjára sorozat, az első verseny szervezésében az akkor még csak világbajnokjelölt Carlsen is nagy szerepet vállalt. A stavangeri szuperversenyre a meghívás rangot, elismerést jelent. A szervezők hathatós szponzorok támogatásával fantasztikus munkát végeztek, hiszen a világranglista első tíz helyezettjéből heten játszanak, a meghívás pillanatában az örmény Levon Aronjan is a top tíz tagja volt. Carlsen bámulatos sikerekben gazdag pályafutása, világbajnoki címe tette az északi sportok hazájában  a sakkot oly népszerűvé, a média óriási teret szentel versenyei követésére.

Magnus Carlsen idén már hatodik versenyén szerepel. Az esztendőt Wijk aan Zee-i elsőségével kezdte, a Gasimov emlékverseny megnyerésével folytatta, majd a GRENKE Chess Classic tornán diadalmaskodott. A Grand Chess Tour 2019 első versenyén, Abidjanban is az első helyezettnek járó trófeát vehette át. Meghódította Skóciát, nem ártott meg neki, hogy a Lindores Abbey Szeszfőzde volt a rapidverseny szponzora. A kétfordulós rapid viadalon veretlenül győzött Ding Liren, Szergej Karjakin és Viswanathan Anand előtt.

Magnus Carlsen világbajnoki címe megszerzése óta a huszonkilencedik szuperversenyén mérkőzik meg  riválisaival, tizenkétszer nem sikerült megszereznie az első helyet, meglepetésre Stavangerben ötször(!) előzték meg. A norvég világelső tavaly júliusban a bieli tornán Sahriyar Mamedgyarovtól szenvedett utoljára vereséget, veretlenségi sorozata klasszikus játszmákat tekintve már ötvenhárom partinál tart!

Az Altibox Norway Chess 2019 résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég)  2875

Fabiano Caruana (amerikai) 2819

Ding Liren (kínai) 2805

Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2779

Alekszandr Griscsuk _(orosz) 2775

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2774

Viswanathan Anand (India) 2767

Wesley So (amerikai)  2754
Levon Aronjan (örmény) 2752

Yu Yangyi (kínai) 2738
 

Az idei torna nagy újítása, hogy a szervezők hadat üzentek a döntetleneknek, az utóbbi években a szuperversenyeken túl sok volt a pontosztozkodással végződött játszma. Stavangerben a győzelem 2 pontot ér, döntetlen esetén „hirtelen halál” partit kell játszani, ahol világosnak 10, sötétnek 7 perce van, utóbbinak remifórja. A rájátszásban elért nyerés másfél pontot ér, a vesztes fél pontot kap.


A parádés mezőnyű viadalon Magnus Carlsen és Fabiano Caruana újabb összecsapása igazi show-t ígér. A 2017-ben győztes Levon Aronjan valamennyi tornán játszott, Viswanathan Anand, Caruana és a francia Maxime Vachier-Lagrave ötödször fogadta el a meghívást. Alekszandr Griscsuk és Wesley So harmadszor szerepel. Az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és a kínai Ding Liren másodszor a „stavangeri ringben”. Ding Liren tavaly sajnálatos sportbalesete után visszalépésre kényszerült. Először játszik a kínai Yu Yangyi.

Az első fordulót június 4-én 17 órától játsszák, az utolsót június 14-én, június 7-én és június 11-én pihenőnap lesz. Játszmánként 120-120 perc a gondolkodási idő és a 41. lépéstől még 10-10 másodperc bónusszal. Érvényes az ún. szófiai szabály, a döntetlen ajánlás tiltása a 30. lépésig. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

Az Altibox Norway Chess 2019 szuperverseny ma a villámversennyel kezdődött meg, a végeredmény függvényében alakultak ki a sorsolási számok. A Clarion Hotel Energy látta vendégül a sakkozás elitjét

Játszmánkénti 3-3 perces és lépésenkénti 2-2 másodperc gondolkodási idővel dúltak a csaták. a kapkodás közepette a sakkvilág legjobbjai sem tévedhetetlenek, kimaradt nyerések, hibák és elnézések is tarkították a küzdelmeket. Az első öt helyezett kedvezményezett,  a szuperversenyen ötször világossal játszhatnak.

Az első hely sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a francia Maxime Vachier-Lagrave félpontos előmmyel játszhatta utolsó partiját Magnus Carlsennel szemben. A norvég világbajnok az iő szorításában nem tudta kihasználni kecsegtető állását, második vereségét szenvedte el, az örmény Levon Aronjan választhatott másodikként sorszámot. Meglepetés, hogy Fabiano Caruana, az exvilágbajnok Visanathan Anand és az orosz Alekszandr Griscsuk zárt sereghajtóként.

A villámverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Maxime Vachier-Lagrave (2921)

 

1

1

1

1

1

1

0

½

1

2

Levon Aronjan (2827)

0

 

1

½

½

1

1

½

½

1

6

3

 Magnus Carlsen (2923)

0

0

 

1

½

1

½

1

1

1

6

4

Sahriyar Mamedgyarov (2757)

0

½

0

 

0

1

1

1

½

1

5

5

 Din Liren (2773)

0

½

½

1

 

0

1

½

½

½

6

 Yu Yangyi (2705)

0

0

0

0

1

 

½

1

1

0

7

Wesley So (2759)

0

0

½

0

0

½

 

1

½

1

8

Fabiano Caruana (2804)

1

½

0

0

½

0

0

 

1

0

3

9

 Viswanathan Anand (2747)

½

½

0

½

½

0

½

0

 

½

3

10

Alekszandr Griscsuk (2750)

0

0

0

0

½

1

0

1

½

 

3

Az első forduló párosítása:

Levon Aronjan – Alekszanr Griscsuk

Magnus Carlsen - Viswanathan Anand

Sahriyar Mamedgyarov - Fabiano Caruana

Maxime Vachier-Lagrave - Yu Yangyi

Ding Liren - Wesley So

 

Stavangeri sakktörténelem

 

Szergej Karjakin addigi pályafutásának legnagyobb sikere volt a 2013-ban az első stavangeri tornán elért elsősége. A villámverseny megnyerése után remek elgondolással az 5-ös rajtszámot választva (nincs színismétlés), négyes nyerősorozattal rajtolva, a megingást is túlélve ért győztesként a célba. A 2012-es dortmundi szuperversenyen aratott holtversenyes elsősége után tíz hónapot kellett várnia az újabb sikerre. Élő-pontokat és a világranglistán helyezéseket is vesztett, három utolsó versenyén nem jeleskedett, de Stavangerben elkapta a fonalat. A kínai Wang Hao a hajrában főszereplővé vált. Carlsen elleni meglepő győzelme után az utolsó fordulóban a regnáló világbajnok Viswanathan Anandot is megadásra kényszerítette.

Supreme Masters 2013, Stavanger, 2013. május 8-18.

kat. XXI (2766)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2767

*

0

1

0

1

½

1

½

1

1

6

2891

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2868

1

*

½

½

½

½

0

½

1

1

2835

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2775

0

½

*

½

0

1

1

½

1

1

2845

4.

Peter Szvidler

g

RUS

2769

1

½

½

*

½

½

0

½

½

1

5

2809

5.

Levon Aronjan

g

ARM

2813

0

½

1

½

*

½

½

½

½

1

5

2804

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2783

½

½

0

½

½

*

0

1

1

1

5

2807

7.

Wang Hao

g

CHN

2743

0

1

0

1

½

1

*

½

½

0

2769

8.

Veszelin Topalov

g

BUL

2793

½

½

½

½

½

0

½

*

½

½

4

2720

9.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2745

0

0

0

½

½

0

½

½

*

1

3

2643

10.

Jon Ludvig Hammer

g

NOR

2608

0

0

0

0

0

0

1

½

0

*

2511

A címvédő Szergej Karjakin elsőségével fejeződött be a No Logo Norway Chess 2014 szuperverseny. Karjakin az utolsó fordulóban sötéttel győzte le az olasz Fabiano Caruanát, mesterhármast elérve fél ponttal megelőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A viadal nagy vesztese az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik volt, az ötödik forduló után még az első helyről álmodozhatott, utolsó négy partijából csak fél pontot szerzett. A tornát vereséggel kezdő Alekszandr Griscsuk bronzérmesként zárta szereplését.

No Logo Norway Chess 2014 Stavanger, 2014. június 3-13.

kat. XXI (2774)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2771

*

½

1

1

½

0

½

1

1

½

6

2894

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2881

½

*

½

½

½

1

½

½

½

1

2841

3.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2792

0

½

*

0

1

1

½

½

1

½

5

2810

4.

Fabiano Caruana

g

ITA

2791

0

½

1

*

½

½

1

½

0

½

2772

5.

Veszelin Topalov

g

BUL

2772

½

½

0

½

*

½

½

0

1

1

2774

6.

Levon Aronjan

g

ARM

2815

1

0

0

½

½

*

½

½

½

½

4

2731

7.

Peter Szvidler

g

RUS

2753

½

½

½

0

½

½

*

½

½

½

4

2738

8.

Anish Giri

g

NED

2752

0

½

½

½

1

½

½

*

0

½

4

2738

9.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2783

0

½

0

1

0

½

½

1

*

½

4

2735

10.

Simen Agdestein

g

NOR

2628

½

0

½

½

0

½

½

½

½

*

2711

 

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nyerte meg a Grand Chess Tour három versenyből álló sorozatának első tornáját, a stavangeri viadalt. Topalov elsősége mellett a + 18 Élő-pontnak is örülhetett, óriási lépést tett a világbajnok-jelöltség felé vezető úton. Remekül játszott az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, hatalmas rutinját érvényesítette, veretlenségét megőrizte. Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave elleni partijai klasszikus példaként vonulnak be a sakktörténelembe. A támadásban résztvevő tisztek közötti harmonikus összhang a sakkot szeretők népes táborának, profiknak és amatőröknek is nagyszerű élményt nyújtottak. A négyszeres amerikai bajnok Hikaru Nakamura jó formában, fölösleges kockázatokat kerülve sakkozott. A legfiatalabb résztvevő, a 21 éves holland Anish Giri is megőrizte veretlenségét.

A viadal számos meglepetéssel is szolgált. A világbajnok Magnus Carlsen hazai pályán óriási kudarcot szenvedett el, „vesszőfutása” az első fordulóban kezdődött éppen Topalov elleni nyert állásának elvesztésével, amelyet a szokatlan időbeosztásnak, s ennek nem ismeretének köszönhetett. Ezúttal legnagyobb erényének számító középjátékban is sebezhetőnek bizonyult. Mindenki pályafutásában van abszolút mélypont, ezt Magnus Stavangerben élte meg. A kilenc szupernagymester és a rendezők által jelölt Jon Ludvig Hammer küzdelmében hatan is mínuszban végeztek.

Norway Chess 2015 Stavanger, 2015. június 16-26.

kat. XXII (2782)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Veszelin Topalov

g

BUL

2798

*

½

½

0

½

1

1

1

1

1

2946

2.

Viswanathan Anand

g

IND

2804

½

*

½

½

½

1

1

½

½

1

6

2899

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2802

½

½

*

½

1

½

½

½

1

1

6

2900

4.

Anish Giri

g

NED

2773

1

½

½

*

½

½

½

1

½

½

2861

5.

Fabiano Caruana

g

ITA

2805

½

½

0

½

*

½

1

½

0

½

4

2741

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2723

0

0

½

½

½

*

½

½

1

½

4

2749

7.

Magnus Carlsen

g

NOR

2876

0

0

½

½

0

½

*

1

1

0

2693

8.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2781

0

½

½

0

½

0

½

*

½

1

2702

9.

Levon Aronjan

g

ARM

2780

0

½

0

½

1

0

0

½

*

½

3

2692

10.

Jon Ludvig Hammer

g

NOR

2677

0

0

0

½

½

½

1

0

½

*

3

2590

 

Három éve elmaradt a presztízscsata, a kétszeres győztes, a moszkvai világbajnok-jelölti versenyen elért elsőségével világbajnoki kihívói jogot szerzett Szergej Karjakin tizenkét nappal a kezdés előtt fáradtságra hivatkozással lemondta részvételét. A kínai Li Chao meghívására került sor, aki az áprilisra tervezett esküvőjét is elhalasztotta!

A 25 esztendős Magnus Carlsen hazai pályán, Stavangerben először diadalmaskodott. Szuperversenyen huszonhatodik egyedüli, vagy holtversenyes elsőségét ünnepelhette. A nyolcadik játéknapon az örmény Levon Aronjantól elszenvedett veresége után némi pánik volt soraiban, de nagy bajnokhoz méltóan a befejező játéknapon higgadtan játszott. Az ukrán Pavel Eljanov elmulasztotta, hogy aktív ellenjátékot keressen. Carlsen a viadalon emlékezetes győzelmet ért el az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen, a nyeréssel „üzent” orosz kihívójának, Szergej Karjakinnak is.

Aronjan megőrizte veretlenségét, pragmatikusan sakkozott, Carlsen legyőzése nagy fegyvertény volt.A francia Maxime Vachier-Lagrave ismételten bizonyította klasszisát, a tornán nem talált legyőzőre, megszorongatta Carlsent is. Az egyedüli harmadik helyhez hiányzott a svéd Nils Grandelius elleni siker.

A moszkvai világbajnok-jelölti versenyen mutatott gyenge játéka után a címvédő Veszelin Topalov higgadtan értékelte esélyeit, nem kockáztatott. A 2006-os elisztai vb-döntő óta nagyon feszült a viszonya Vlagyimir Kramnyikkal, az utolsó fordulóra maradt az összecsapásuk. Oly sok vihar után öröm volt látni, hogy a verseny játszmáit kommentáló Peter Szvidlerrel együtt elemezték a partit.

Altibox Norway Chess 2016, Stavanger 2016. április 18-30.

kat. XXI (2770)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2851

*

0

½

½

1

½

1

½

1

1

6

2886

2.

Levon Aronjan

g

ARM

2784

1

*

½

½

½

½

½

½

1

½

2848

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2788

½

½

*

½

½

½

½

1

½

½

5

2811

4.

Veszelin Topalov

g

BUL

2754

½

½

½

*

½

½

½

½

½

1

5

2814

5.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2801

0

½

½

½

*

½

1

½

½

1

5

2809

6.

Li Chao b

g

CHN

2755

½

½

½

½

½

*

0

½

1

½

2771

7.

Pentala Harikrishna

g

IND

2763

0

½

½

½

0

1

*

1

½

½

2770

8.

Anish Giri

g

NED

2790

½

½

0

½

½

½

0

*

1

½

4

2724

9.

Pavel Eljanov

g

UKR

2765

0

0

½

½

½

0

½

0

*

1

3

2645

10.

Nils Grandelius

g

SWE

2649

0

½

½

0

0

½

½

½

0

*

2617

 

A háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan szenzációs elsőségével ért véget az Altibox Norway Chess 2017 szuperverseny. Veretlenül, egypontos előnnyel végzett az élen. A 70 ezer eurós első díj mellett a 15,5 Élő-pontnak is örülhetett.

A jubileumi tornán a világranglista első tizenkét helyezettjéből tízen álltak rajthoz. Levon Aronjan meggyőző játékkal, esélyei tökéletes kihasználásával győzött. A norvég városban ötödször megrendezett viadalon három döntetlennel kezdett, a negyedik játéknapon Magnus Carlsennel szemben diadalmaskodott. A hatodikban Vlagyimir Kramnyikot győzte le, majd Szergej Karjakint is megadásra kényszerítette, a vezetést többé nem engedte ki a kezéből. A befejező játéknapon pontos játékkal tartotta az egyensúlyt Wesley So ellenében. Az amerikai nagymester a torna remikirálya lett a kilenc döntetlenével.

Aronjan elsőségét csak Hikaru Nakamura veszélyeztethette volna, de az amerikai szuperrangadón Fabiano Caruna a szicíliai védelem bonyodalmaira jobban felkészült, házielemzéssel rukkolt ki. Caruana első győzelmét érte el, Nakamura elvesztette veretlenségét.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a tornán harcos sakkot játszott, öt partija is döntéssel végződött, két vereségét három nyeréssel ellensúlyozta. A dobogós helyezésről álmodozó, a vártnál jobban játszó holland Anish Giri ellen villámgyőzelmet aratott, s beérte Nakamurát. Giri a két aranyérmes amerikai olimpikonnal együtt ötven százalékon zárt.

A világbajnok Magnus Carlsen hazai pályán, címvédőként szenvedett el súlyos presztízsvereséget. Wijk aan Zee-i második helye, Baden-Badenben a holtversenyes második helyezése már figyelmeztető jel lehetett számára, de hasonló kisiklásra senki nem gondolt. A korábbi kétszeres győztes Szergej Karjakin utolsó helye is komoly meglepetés. Időzavaraiban sokat hibázott, különösen fájó lehetett számára Carlsen elleni veresége. A kiegyenlített erők küzdelmében a viadal 45 játszmájából csak 14 végződött döntéssel.

Az Altibox Norway Chess 2017 szuperverseny végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

Perf.

1

Levon Aronjan

2793

ARM

*

½

1

½

½

½

½

½

1

1

6

2918

2

Hikaru Nakamura

2785

USA

½

*

½

0

½

1

1

½

½

½

5

2837

3

Vlagyimir Kramnyik

2808

RUS

0

½

*

½

½

1

0

1

1

½

5

2834

4

Fabiano Caruana

2808

USA

½

1

½

*

½

½

½

0

½

½

2796

5

Wesley So

2812

USA

½

½

½

*

*

½

½

½

½

½

2796

6

Anish Giri

2771

NED

½

0

0

½

½

*

1

1

½

½

2800

7

Maxime Vachier-Lagrave

2796

FRA

½

0

1

½

½

0

*

½

½

½

4

2759

8

Viswanathan Anand

2786

IND

½

½

0

1

½

0

½

*

½

½

4

2760

9

Magnus Carlsen

2832

NOR

0

½

0

½

½

½

½

½

*

1

4

2755

10

Szergej Karjakin

2781

RUS

0

½

½

½

½

½

½

½

0

*

2721

 

A világbajnoki kihívó amerikai Fabiano Caruana győzött az Altibox Norway Chess 2018 szuperversenyen. Az utolsó forduló előtt még hatan pályáztak az elsőségre. Caruana honfitársa, Wesley So ellen drámai csatában győzött, félpontos előnnyel végzett az élen. A torna doyenje, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand sötéttel nyert az orosz Szergej Karjakin ellen és a világbajnok Magnus Carlsennel és az amerikai Hikaru Nakamurával holtversenyben a második helyen végzett. Fabiano Caruana idén másodszor nyert versenyt Magnus Carlsen előtt!

A világbajnoki kihívó Magnus Carlsen elleni vereséggel rajtolt, az ötödik fordulóban érte el első győzelmét, az orosz Szergej Karjakint fosztotta meg veretlenségétől. Utolsó két partiját megnyerte, s ez elegendő volt újabb nagy sikeréhez. Fabiano Caruana Wijk aan Zee-i fiaskóját leszámítva hat versenyéből négyet megnyert, háromszor megelőzte Magnus Carlsent. Idén a GRENKE Chess Classic viadalon elért győzelme után a világelsőt hazai pályán szomorította el.

Magnus Carlsen remekül rajtolt, egypontos előnnyel is vezetett, So elleni veresége után szerény teljesítményt nyújtott.

A modern sakktörténelem egyik legnagyobb egyénisége, az ötszörös világbajnok Vishy Anand sokadszor bizonyította, hogy még mindig tartja a lépést jóval fiatalabb riválisaival szemben, holtversenyes második helye minden elismerést megérdemel.

A kínai Ding Liren sportbalesete, kényszerű visszalépése nagyban befolyásolta az esztendő fénypontjának tartott verseny lefolyását. A tornán lejátszott 36 partiból 11 végződött döntéssel, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és Maxime Vachier-Lagrave nyeretlen maradt.

Az Altibox Norway Chess 2018 végeredménye:

H.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

Perf.

1

Fabiano Caruana

2822

*

0

½

1

1

½

½

½

1

5

2875

2

Magnus Carlsen

2843

1

*

½

½

0

1

½

½

½

4.5

2828

3

Hikaru Nakamura

2769

½

½

*

½

½

½

½

½

1

4.5

2836

4

Viswanathan Anand

2760

0

½

½

*

½

½

½

1

1

4.5

2838

5

Wesley So

2778

0

1

½

½

*

½

½

½

½

4

2792

6

Levon Aronjan

2764

½

0

½

½

½

*

1

½

½

4

2793

7

Sahriyar Mamedgyarov

2808

½

½

½

½

½

0

*

½

½

3.5

2745

8

Maxime Vachier-Lagrave

2789

½

½

½

0

½

½

½

*

0

3

2703

9

Szergej Karjakin

2782

0

½

0

0

½

½

½

1

*

3

2703

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A harmadik játéknapon a világos volt a nyerő szín, Gorjacskina és Dzagnidze vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló női világbajnok-jelölti döntő harmadik játéknapján a világossal játszók négy győzelmet értek el. A két orosz párharcban Alekszandra Gorjacskina és Valentyina Gunyina diadalmaskodott. Gorjacskina érdekes végjátékot nyert meg, Katyerina Lahnót 80 lépésben kényszerítette megadásra. Előző fordulóbeli veresége után Gunyina a sokat hibázó exvilágbajnoknőre, Alekszandra Kosztenjukra mért vereséget. Fekete napja volt Marija és Anna Muzicsuknak. A grúz Nana Dzagnidze 2-0-ra megnyerte az ukrán testvérpár elleni minimeccset.  Tan Zhongyi és Anna játszmájában a szerencsésebb kézzel sakkozó kínai exvilágbajnoknő győzött. Gorjacskina és Dzagnidze félpontos előnnyel holtversenyben vezet. A pihenőnap után kedden folytatódik a csatározás.

 

Az irányított sorolásnak köszönhetően befejeződtek az orosz párharcok. Alekszandra Gorjacskina két győzelemmel és egy döntetlennel zárta honfitársnői elleni küzdelmeit, Valentyina Gunyina ötven százalékkal. Katyerina Lahno és Alekszandra Kosztenjuk egy-egy vereséggel.  Gorjacskina újabb győzelmét a bástyavégjátékban többször is hibázó Katyerina Lahno ellen érte el- Alekszandr Griscsuk felesége, Lahno a nyitásból kis hátránnyal keveredett ki, a végjátékbn remizhetett volna, végül a bástyával szemben huszárja tehetetlennek bizonyult.

 

A női élmezőnyben az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk megnyitásai a legjobban kidolgozottak, Valentyina Gunyina ellen a skót megnyitásban többször is előnyt érhetett volna el. A középjátékban sokat hibázott, Gunyina minőséget nyert, előnyét érvényesítette.

 

Nana Dzagnidze futópárja ellen az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk huszárpárjával nem tudta felvenni a küzdelmet. A grúz nagymesternő 2-0-ra megnyerte az ukrán testvérekkel szemben a minimeccset!

 

2017-ben Teheránban Tan Zhongyi és Anna Muzicsuk vívta a kieséses rendszerű világbajnokság döntőjét, a kínai sakkozónő rájátszásban győzött. Annának többször is esélye volt, hogy visszavágjon vereségéért. Az összecsapásukban egymás hibáiból éltek, Tan Zhongyi az utolsó előtti hibát követte el.

 

A 3. forduló eredményei:

Valentyina Gunyina (orosz, 2506) - Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2546) 1 – 0 (Skót megnyitás, 58)

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2522) - Katyerina Lahno (orosz, 2554) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 80)

Tan Zhongyi (kínai, 253) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2539) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 43)

Nana Dzagnidze (grúz, 2510) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2563) 1 – 0 (Félszláv védelem, 60)

FIDE Women's Candidates, Kazany, 2019. május 30-jünius 8.

kat. XII (2532)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Alekszandra Gorjacskina

g

RUS

2522

*

*

.

.

.

.

1

.

½

.

.

.

1

.

.

.

2808

2.

Nana Dzagnidze

g

GEO

2510

.

.

*

*

½

.

.

.

.

.

1

.

.

.

1

.

2811

3.

Tan Zhongyi

g

CHN

2513

.

.

½

.

*

*

.

.

.

.

½

.

.

.

1

.

2

2662

4.

Valentyina Gunyina

g

RUS

2506

0

.

.

.

.

.

*

*

1

.

.

.

½

.

.

.

2540

5.

Alekszandra Kosztenjuk

g

RUS

2546

½

.

.

.

.

.

0

.

*

*

.

.

½

.

.

.

1

2402

6.

Marija Muzicsuk

g

UKR

2563

.

.

0

.

½

.

.

.

.

.

*

*

.

.

½

.

1

2395

7.

Katyerina Lahno

g

RUS

2554

0

.

.

.

.

.

½

.

½

.

.

.

*

*

.

.

1

2399

8.

Anna Muzicsuk

g

UKR

2539

.

.

0

.

0

.

.

.

.

.

½

.

.

.

*

*

½

2255

 

A keddi 4. forduló párosítása:

Nana Dzagnidze — Valentyina Gunyina 
Alekszandra Koszteniuk — Tan Zhongyi 
Anna Muzicsuk — Alekszandra Gorjacskina
Marija Muzicsuk — Katyerina Lahno

Verőci Zsuzsa

Fotók: ruchess.ru

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Lékó Péter is játszik a vasárnap kezdődő bieli nagymesterversenyen
2019. 07. 20.

Rapport remizett Wojtaszekkel, Nepomnjacsij villámgyőzelmet aratott
2019. 07. 20.

Dortmundban az ötödik játéknapon is négy döntetlen született
2019. 07. 19.

Rigában Sahriyar Mamedgyarov és Maxime Vachier-Lagrave játssza a GP-verseny döntőjét
2019. 07. 19.

Mamedgyarov 34 lépéses győzelemmel kezdte So elleni elődöntőjét, Vachier-Lagrave és Griscsuk remizett
2019. 07. 18.

Négy döntetlen a negyedik fordulóban, Dominguez Perez félpontos előnnyel vezet
2019. 07. 17.

Rigában Griscsuk, So és Mamedgyarov nyert a rájátszáson, csütörtökön kezdődnek az elődöntők
2019. 07. 17.

Rapport remizett Radzsabovval, Nepomnjacsij fejjel ment a falnak, 25 lépésben kapott ki Domingueztől
2019. 07. 16.

Vachier-Lagrave elődöntős, három párharc a rájátszásban dől el
2019. 07. 16.

A rigai GP negyeddöntőjében Vachier-Lagrave sötéttel nyert Topalov ellen
2019. 07. 15.

Rigában Karjakin és Yu Yangyi a "hirtelen halál" partiban biztosította továbbjutását
2019. 07. 15.

Rapport második partijában remizett az amerikai Dominguez Perezzel
2019. 07. 15.

Mamedgyarov és Vachier-Lagrave már negyeddöntős, hat továbbjutó hely sorsa a rájátszáson dől el
2019. 07. 13.

Rapport Richárd a címvédő orosz Jan Nepomnjacsij elleni győzelemmel rajtolt a dortmundi tornán
2019. 07. 13.

Rigában Vachier-Lagrave rajtolt győzelemmel, hét párharcban döntetlen az első játszma
2019. 07. 12.

Hirdetés

Feedek

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog