Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Asztanában az orosz Katyerina Lahno győzött a Grand Prix 2022/23-as sorozat első versenyén

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A női Grand Prix 2022/23-as sorozat négy versenyének első viadalát Kazahsztán fővárosában, Asztanában rendezték meg. Az orosz Katyerina Lahno veretlenül félpontos előnnyel nyerte meg a 12 fős tornát honfitársnője, a korábbi világbajnoki kihívó Alekszandra Gorjacskina előtt. A kínai Zhu Jiner lett a bronzérmes, az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk nagy hajrával negyedikként végzett. A Nemzetközi Sakkszövetség engedélyezi, hogy a hivatalos versenyeken az orosz sakkozók a FIDE zászlója alatt játszhatnak. A GP-sorozat 16 résztvevője három-három tornán áll rajthoz, az összetett pontverseny első két helyezettje vehet részt 2024-ben a világbajnok-jelölti döntőben.

 

Az ukrán színekben 2006-ban, majd 2014-ben már az orosz válogatottal olimpiai aranyérmes Katyrina Lahno diadalmaskodott a Grand Prix 2022/23-as sorozat első versenyén. Asztanában Lahno az első öt partijában csak egy győzelmet aratott, de négyes nyerősorozattal átvette a vezetést honfitársnőjétől, Alekszandra Gorjacskinától és a hajrában megőrizte előnyét. Elismerést érdemel teljesítményének performance-pontszáma, a 2659, 15,5 Élő-pontot gyűjtött. A 2020-ban világbajnoki döntőt játszott Gorjacskina is veretlen maradt.

A kínai Zhu Jiner csak a győztestől szenvedett vereségét, az exvilágbajnoknő orosz Alekszandra Kosztenjuktól gyengébb rajtja után javított. A kazahok legjobbja, Zsanszaja Abdumalik hazai pályán csalódást okozott, a korábbi világbajnoki kihívó Tan Zhongyi mínuszban maradt.

 

 

A Grand Prix verseny végeredménye:

H.

 

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

1

GM

Katyerina Lahno

2547

FID

*

½

1

½

½

½

1

1

1

½

½

1

8

2

GM

Alekszandra Gorjacskina

2579

FID

½

*

1

½

½

½

½

1

½

½

1

1

7,5

3

WGM

Zhu Jiner

2464

CHN

0

0

*

½

1

½

1

½

½

½

1

1

6,5

4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2521

FID

½

½

½

*

1

1

0

1

1

0

½

0

6

5

GM

Zsanszaja Abdumalik

2503

KAZ

½

½

0

0

*

½

½

½

½

½

1

1

5,5

6

IM

Vaishali R.

2449

IND

½

½

½

0

½

*

½

½

1

½

0

½

5

7

WGM

Dinara Wagner

2358

GER

0

½

0

1

½

½

*

0

0

½

1

1

5

8

GM

Tan Zhongyi

2525

CHN

0

0

½

0

½

½

1

*

½

1

1

0

5

9

IM

Elisabeth Paehtz

2477

GER

0

½

½

0

½

0

1

½

*

1

½

0

4,5

10

IM

Bibiszara Asszaubajeva

2443

KAZ

½

½

½

1

½

½

½

0

0

*

0

½

4,5

11

IM

Alina Kasliszkaja

2491

POL

½

0

0

½

0

1

0

0

½

1

*

1

4,5

12

IM

Polina Suvalova

2510

FID

0

0

0

1

0

½

0

1

1

½

0

*

4

Verőci Zsuzsaű

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen a Champions Chess Tour 2022 sorozaton negyedik versemyét nyerte meg 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Magnus Carlsen a Generation Cup győztese. Az indiai Arjun Eridaisi elleni fináléban az első mérkőzést 2,5-0,5-re nyerte meg, a második párharcban kettős győzelmet aratott, a tervezett nyolc parti helyett már öt játszma után győztesként ünnepelhették. Az ötszörös világbajnok régi riválisai és új kihívóival szemben is megvédte elsőségét. A Meltwatwe Champions Chess Tour 2022 sorozaton negyedszer lett első, hatodik versenyét játszotta. Hazai pályán Osloban a körmérkőzéses viadalon holtversenyben az indiai Praggnanandhaaval a harmadik helyet osztotta, a Chessable Masters tornán az elődöntőben a kínai Ding Lirentől szenvedett vereséget.

 

Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen a Meltwater Champions Chess Toir 2022 sorozat hét versenyéből a hatodik tornán játszott, negyedszer diadalmaskodott.

A Julius Baer Generation Cup döntőjében a 19 éves Arjun Wrigaisi ellen az első párharcot 2,5 – 0,5-re nyerte meg, a második mérkőzésen kettős győzelme után már a viadal győzteseként ünnepehették.

 

Az indiai sakkozó a modern védelmű játszmában támadóan lépett fel, a világbajnok eredeti játékkal hárította a kísérletet, EriISI hibáját kihasználva átvette a kezdeményezést, a 22…b3! lépése igazi pürülcsapás volt. A norvég világelső gyalogot nyert, a vezércserét választotta. Anyagi előnyét hibátln játékkal érvényesítette.

 

Arjun Erigaisi a finálé utolsó játszmájában a Benoni védelmet választotta, próbált bátran játszani, de Magnus Carlsen könnyedén megtalálta a legjobb lépéseket, királyszárnyi akciója döntő erővel bontakozott ki. A világbajnok az azonnali nyerést kihagyta, de győzelméhez nem férhetett kétség, a sorozaton negyedszer lett első. Régi riválisaival és új kihívóival szemben is megvédte elsőségét.

 

A Generation Cup döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2837) – Erigaisi Arjun (indiai, 2740)  2,5 – 0,5, 2 - 0

Az első mérkőzés eredménye:

Magnus Carlsen – Erigaisi Arjun 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Erigaisi Arjun  1 - 0

Erigaisi Arjun – Magnus Carlsen   0 - 1

Magnus Carlsen – Erigaisi Arjun   döntetlen

A második mérkőzés eredménye:

Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen 0 - 2

Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Arjun Erigaisi 1 - 0

 

 

A 19 éves Arjun Erigaisi második helyével kvalifikálta magát a sorozatot lezáró Major  versenyre, a 8 résztvevős körmérkőzéses tornára.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a döntő első mérkőzését 2,5-0,5-re nyerte meg Arjun Erigaisi ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedi versenyén, a Julius Baer Generation Cup döntőjében az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen az első mérkőzésen 2,5-0,5-re győzött a 19 éves indiai Arjun Erigaisi ellen.  A norvég világelső az első partiban tisztáldozattal rombolta szét ellenfele királyállását, a második ütközetet Erigaisi nagy hibját kihasználva 29 lépésben nyerte meg. A harmadiik játszmában is Carlsen eséélyei voltak kedvezőbbek, a döntetlen is az első párharc megnyerését jelentette. Vasárnap újabb mérkőzésre kerül sor, Carlsen  remifórral játszik.

 

A Generation Cup kvalifikációs versenyét Magnus Carlsen 9(!) pontos előnnyel  nyerte meg. A világbajnok egyetlen vereségét az amerikai Hans Moke Niemantól szenvedte el, amikor világos második lépése után feladta a partit, folytatódott a St. Louisban megkezdődött afférjuk.

A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Arkagyij Dvorkovics nyilatkozatot adott ki, amelybe többek közöttn így fogalmazott: „Először is szilárdan hisszük, hogy a világbajnokot státuszához erkölcsi felelősség terheli, hiszen a játék globális nagyköveteként tekintenek rá. Cselekedetei kihatással vannak kollégái hírnevére, sporteredményeire, és végül a játékunknak is árthatnak. Meggyőződésünk, hogy voltak jobb módszerek a helyzet kezelésére.”

 

Magnus Carlsen a negyeddöntő első játszmájában világossal kapott ki az amerikai színekben játszó Levon Aroniantól, három győzelemmel ment tovább.  A 17 esztendős német Vincent Keymer sem tudta útját állni. A világbajnok nem mindig volt elégedett saját játékával, de magabiztos döntőbe jutását nem fenyegette veszély.

 

A 19 éves Arjun Erigaiso a kvalifikációs tornát Magnus Carlsentől elszenvedett vereséggel kezdte, de a vesztését követően öt játszmát is nyert sorozatban, a második játéknap után kétpontos előnnyel vezetett, az első helyet a 11. fordulóban „engedte át” Carlsennek, az utolsó hét partijából csak 8 pontot gyűjtött, kétt győzelme mellett három partiban szenvedett vereséget.

A kieséses rendszerű folytatásban két mérkőzését is csak a rájátszásban tudta megnyerni. A 15 éves amerikai Cristopher Yoo kétszer is kiegyenlített ellene, a vietnami Le Quang Liem is kiharcolta a rájátszást. A csalódások után Erigaisi gyorsan rendezte sorait, a villámpartikban dominált.

 

A finálé előtt az indiai nagymester reményét fejezte ki, hogy feledni tudja, hogy a világ legjobbjával mérkőzol meg, a partikban azonban mélyen tudása alatt játszott.

 

Az első összecsapásban passzív állásának tarthatósgában reménykedett, Magnus Carlsen kevés gondolkodási idejének ellenére nem sokat hezitált, a tisztáldozattal szétrombolta ellenfele királyállását.

Az olasz megnyitású második ütküzetben Carlsen meglepő tervet játszott meg, a hosszúsánc után Erigaisi jó esélyhez jutott, a világbajnok azonban ellenjátékot talált. Az indiai sakkozó gyanútlan volt a minőségáldozat elfogadásával, a 29. lépés után kapitulációra kényszerült.

Magnus Carlsen kétpontos előnyének birtokában a szicíliai védelem ellen az Alapin-változatra szavazott, korai vezércsere történt, a világbajnok esélyei kedvezőbbek voltak, a döntetlen is Carlsennek kedvezett.

 

A Generation Cup döntő első párharcának eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2837) – Erigaisi Arjun (indiai, 2740)  2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Erigaisi Arjun  1 - 0

Erigaisi Arjun – Magnus Carlsen   0 - 1

Magnus Carlsen – Erigaisi Arjun   döntetlen

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Generation Cup döntőjében Carlsen a 19 éves indiai Ergaisivel mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen és a 19 éves indiai Erigaisi Arjun játssza a Julius Baer Generation Cup döntőjét, két négyjátszmás párharcra kerül sor.A viadal elődöntőjében Magnus Carlsen 3-1-re győzte le a 17 éves német Vincent Keymert. Párharcuk első két játszmája döntetlennel fejeződött be. Az első parti lépésismétléssel ért véget, a második összecsapásukban 63 lépésben osztoztak meg a ponton. A harmadik ütközetben a norvég világelső előnyös állását elrontotta,  Keymer a végjátékban időhátrányban sokáig jól védekezett, a 81. lépésben húzott vesztőt, Carlsen 12 lépés múlva a nyerésnek örülhetett. A csalódott német nagymester a negyedik partiban is feladásra kényszerült.A vietnami Le Quang Liem és az indiai Erigaisi Arjun párbaja a rájátszásban dőlt el.Remivel kezdtek, a második játszmát a 19 éves indiai nagymester megnyerte, s közel állt a győzelemhez a harmadikban is, az esélyt azonban elszalasztotta. Le Quang Liem sötéttel kiegyenlített! A két villámpartiban Erigaisi Arjun kettős győzelmet aratott.

 

A Generation Cup elődöntőjének felső ágán az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a 17 éves Vincent Keymer mérkőzött meg. Lékó Péter tanítványa eddigi pályafutásának fénypontja volt, hogy négyjátszmás rapid meccset játshatott a norvég világelsővel. „Vincent az esélytelek nyugalmával játszjat”-  mondta nagymesterünk a torna egyik kommentátoraként.

 

Magnus Carlsen világossal kezdte a négyjátszmás meccset és elismerően szólt a 17 éves sakkozó játékáról. Keymer ellenjátéka időben érkezett, a küzdelem lépésismétléssel lett döntetlen.

A világbajnok a második partiban nem vállalt kockázatot, a sorozatos cserék után létrejött bástyavégjátékban Keymer egyzserűbben is remizhetett volna. Lékó nem örült annak, hogy Vincent jelentős időhátrányban más tervet választott. A küzdő felek szabadgyalogjai elérték az átváltozási mezőt, 63 lépés után megosztoztak a ponton.

 

A harmadik összecsapás eldöntötte a párharc sorsát. A nyitásból Magnus Carlsen jelentős előnnyel került ki. A folytatásban azonban a világbajnok pontatlanul játszott, a német nagymester visszanyerte a gyalogot és érdekes végjáték alakult ki, Carlsen futója harcolt Keymer huszárjával szemben. A világbajnok nem találta meg a nyerő tervet, Keymer már oly közel volt az áhított döntetlen eléréséhez, amikor a 81. lépésben döntő hibát követett el, Carlsen királyának betörése eldöntötte az ütközetet, 93 lépés után győzelmének örülhetett.

A csalódott Vincent Keymer a negyedik játszmában könnyen megadta magát, nyerési kényszerrel játszott, a nehéz végjáték elvesztése miatt nem volt esélye az egyenlítésre.

 

Rájátszás döntötte el Le Quang Liem és Erigaisi Arjun mérkőzését. Küzdelmük első partija békés mederben folyt, az indiai nagymester sötéttel gond nélkül remizett.

 

A második játszma bonyodalmaiban Le Quang Liem túlértékelte esélyeit, Erigaisi Arjun pontosabban számolt, a látszatfenyegetéseket hárította, tetszetős győzelmet aratott.

Erigaisi Arjun közel állt ahhoz, hogy a harmadik parti megnyerésével lezárja a meccset, többször is nyerőesélyes folytatást szalasztott el, Le Quang Liem ellenfele hathatós segítségével döntetlenre mentette a játszmát.

 

A kihagyott esély érződött Erigaisi játékán, Le nem kis meglepetésre sötéttel megnyerte a negyedik játszmát. királyszárnyi támadásával szemben az indiai nagymester nem talált véfdelmet.

 

Villámpartik döntötték el a párbajukat. Erigaisi sikerrel rendezte sorait, sötéttel megnyerte az első játszmát. A második partiban fölösleges kockázatokat vállalt, elképzelése végül bevált, kiharcolta a döntőbe jutást, két négyjátszmás páros mérkőzést játszhat Magnus Carlsennel.

 

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2837) – Vincent Keymer (német, 2701)  3 - 1

Magnus Catlsen – Vincent Keymer  döntetlen

Vincent Keymer – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Catlsen – Vincent Keymer  1 - 0

Vincent Keymer – Magnus Carlsen   0 - 1

Le Quang Liem (vietnami, 2791) – Erigaisi Arjun (indiai, 2740) 2 – 4 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 - 1)

Le Quang Liem – Erigaisi Arjun  döntetlen

Erigaisi Arjun – Le Quang Liem   1 - 0

Le Quang Liem – Erigaisi Arjun   döntetlen

Erigaisi Arjun – Le Quang Liem    0 – 1

Rájátszás:

Le Quang Liem – Erigaisi Arjun 0 – 1

Erigaisi Arjun – Le Quang Liem 1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 3-1-re legyőzte Aroninat, az elődöntőben a 17 éves német Keymerrel mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 Julius Baer Generation Cup online rapid viadal elődöntőjébe az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen mellett a 17 éves német Vicent Keymer, a vietnami Le Quang Liem és az indiai Erigaisi Arjun jutott be. A negyeddöntő rangadóján Magnus Carlsen 3-1-re győzte le az amerikai színekben játszó háromszoros örmény olimpiai bajnokot, Levon Aronian. A 17 évesek meccsén Vincent Keymer is 3-1-re nyert, az indiai Praggnanandhaa búcsúzott a további küzdelmektől. Le Quang Liem az amerikai Hans Moke Niemannt győzte le 2,5 – 1,5-re. A rájátszás döntötte el indiai Erigaisi Arjun és a 15 esztendős amerikai Cristopher Yoo párharcát. Öt játszmájukban a világossal játszó volt eredményes, Yoo kétszer kiegyenlített, a hatodik parti remijével Erigaisi 3,5-2,5-tel lett elődöntős.  A legjobb négy között Carlsen-Keymer és Le-Erigaisi mérkőzésekre kerül sor.

 

A Julius Baer Generation Cup viadal negyeddöntőjének rangadóját Magnus Carlsen és Levon Aronian játszotta. Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian különböző időkontrollok mellett már 200 partiban mérték össze erejüket.  A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronian 2,5-1,5-re nyert a 14 éves Magnus ellen. 2006-ban a Tal-emlékversenyen az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül a villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, klasszikus kontrollal 44 döntetlen mellett 18-8-ra vezet. Aroniannak többször is sikerült borsot törnie Carlsen orra alá. Öt éve a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt.

Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Két esztendeje a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aroojan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán és St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert.

Két éve a koronavírus-járvány miatt a stavangeri Altibox Norway Chess torna kivételével csak online rapid és villámversenyeken csatáztak. Miamiban az  FTX Crypto Cup viadalon Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-ös   győzelmet aratottl, majd a Generation Cup kvalifikációs versenyen is  tovább javította a tekintélyt parancsoló statisztikáját, 61 döntetlen mellett 42-27-re vezetett. A 9. Sinquefield Cup-on a második fordulóban remiztek, de Carlsen visszalépése miatt az eredményt törölték.

.

 

 

A norvég világbajnok világossal elvesztette az első partit,  az idő döntő faktornak bizonyult, Levon Aronian vezetést szerzett.

 

A második játszmában Aronian már a 12. lépésben nagyot hibázott, Carlsen hosszúra sáncolhatott, a kötés végzetesnek bizonyult, némi bizonytalankodás után a világelső egyenlített. Aronian játékára a vereség rányomta bélyegét, igazi ellenállás nélkül vesztette el a harmadik ütközetet.

 

A negyedik összecsapásuk remek csatát hozott, Aronian tisztet áldozott, Carlsen vezérével hárította a világos haderő kísérleteit. Az időzavaros kapkodásban a világbajnok volt a higgadtabb, a kalandok után nyerni tudott.

Magnus Carlsen az elődöntőben Lékó Péter tanítványával, Vincent Krymerrel mérkőzik meg. A német nagymester Praggnanandhaa elleni meccsét győzelemmel kezdte. Az indiai sakkozó kedvező esélyt szalastott el, majd hibák sorozatával  kapott ki. Praggnanandhaa világossal nem tudott javítani, a harmadik partiban Keymer békés döntetlennel őrizte meg előnyét.

 

Praggnanandhha nyerési kényser mellett játszotta a negyedik játszmát, elhibázott vezérlépése után védelmet nem találhatott, a 17 évesek küzdelmét Vincent Keymer 3-1-re nyerte meg.

A vietnami Le Quang Liem sötéttel elért győzelemmel szerzett vezetést az amerikai Hans Moke Niemannal szemben. A második partiban is biztatóan állt, de királyszárnyi akciója megtorpant, Niemann ellenjátékhoz jutott és sötéttel vágott vissza, egyenlített.

Döntetlent követően a párbajt a negyedik játszma döntötte el Le javára. Niemann korán jelentős hátrányba került, Le nyerőesélyt hagyott ki, ellenfele hibáját kihasználva végül nyerni tudott.

 

 

A rájátszás döntötte el Erigais Arjun és Christopher Yoo párharcát, a 15 éves amerikai sakkozó alaposan megnehezítette az esélyesebb indiai rivális továbbjutását.

A világos volt a nyerő szín, üt partiban is a világossal játszó nyert. Yoo kétszer egyenlíteni tudott, az első villámpartiban elkövetett döntő hibáját harmadszor már nem tudta korrigálni.  

 

A negyeddöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2837) – Levon Aronian (amerikai, 2742)  3 - 1

Magnus Carlsen – Levon Aronian  0 - 1

Levon Aronian – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Levon Aronian  1 - 0

Levon Aronian – Magnus Carlsen  0 - 1

Vincent Keymer (német, 2701) – Praggnanandhaa (indiai, 2780)  3 - 1

Vincent Keymer – Praggnanandhaa  1 - 0

Praggnanandhaa – Vincent Keymer   döntetlen

Vincent Keymer – Praggnanandhaa  döntetlen

Praggnanandhaa – Vincent Keymer  0 - 1

Hans Moke Niemann (amerikai, 2620) Le Quang Liem (vietnami, 2791)  1,5 – 2,5

Hans Moke Niemann – Le Quang Liem  0 - 1

Le Quang Liem – Hans Moke Niemann  0 - 1

Hans Moke Niemann – Le Quang Liem  döntetlen

Le Quang Liem – Hans Moke Niemann  1 - 0

Erigaisi Arjun (indiai, 2740Ö – Cristopher Yoo (amerikai, 2563) 3,5 – 2,5 (2 – 2, 1,5  0,5)

Erigaisi Arjun – Cristopher Yoo  1 - 0

Cristopher Yoo – Erigaisi Arjun   1 - 0

Erigaisi Arjun – Cristopher Yoo  1 - 0

Cristopher Yoo – Erigaisi Arjun  1 – 0

Rájátszás:

Erigaisi Arjun – Cristopher Yoo 1 - 0

Christopher Yoo – Erigaisi Arjun   döntetlen

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 9 pontos előnnyel nyerte meg a kvalifikációs versenyt, öt tinédzser is negyeddöntős

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Julius Baer Generation Cup online rapid viadal kvalifikációs versenyének negyedik játéknapján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen erődemonstrációt tartott, három győzelmet aratott és 9(!) pontos előnnyel végzett az élen. Riválisai a taktikai döntetleneket sem nélkülöző,  adok-kapok összecsapásokban fokozatosan kerültek egyre nagyobb hátrányba a világbajnokkal szemben.A továbbjutó helyekért vívott csatákban az ifjú titánok jól bírták a csalódásokat is. A kiélezett küzdelmekben végül öt tinédzser folytathatja a versengést a kieséses rendszerű szakaszban, ahol már négyjátszmás párharcokra kerül sor.A norvég világelső mögött a 19 éves indiai Erigaisi Arjun és az amerikai Hans Moke Niemann, a 17 esztendős indiai Praggnannadhaa és a német Vincent Keymer végzett továbbjutó helyen. Nagy meglepetés a rajtlistán utolsó 15 éves amerikai Cristopher Yoo sikere. A vietnami Le Quang Liem is folytathatja a versengést, míg az amerikai Levon Aronian vert helyzetből harcolta ki a továbblépést. Búcsúzott a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a holland Anish Giri is. A negyeddöntőben Carlsen-Aronian, Yoo-Erigaisi, Keymer-Praggnanandhaa és Niemann-Le párharcok lesznek, 2-2-nél rájátszás dönt.

 

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú sorozat hetedik tornáján a 16 résztvevő körmérkőzéses viadalon dönti el a nyolc továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már négyjátszmás párharcokra kerül sor. A harmadik játéknapon sikerrel szerepelt ötszörös világbajnok Magnus Carlen egypontos előnnyel vezetett, Erigaisi Arjun a toizedik partiját elvesztette Jan-Krzysztof Duda ellen.

A harmadik játéknap, 12 forduló  után a verseny állása:

 

A viadal tizenharmadik fordulójában Magns Carlsen a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 15 éves Cristopher Yoo ellen nyert és 3 pontra növelte előnyét. Fontos győzelmet ért el Levon Aronian, második vereségét szenvedte  el Praggnanandhaa. Botlott Hans Moke Niemann.

A 13. forduló eredményei:

Vincent Keymer – Anish Gir döntetlen

Erigaisi Arjun – Radoslaw Wojtaszek döntetlen

Magnus Carlsen – Cristopher Yoo 1 – 0

Adhiban B. – Borisz Gelfand  döntetlen

Le Quang Liem – Jan-Kruysztof Duda döntetlen

David Navara – Vaszi-lij Ivancsuk döntetlen

Hans Moke Niemann – Ivan Saric 0 – 1

Levon Aronian – Praggnanandhaa 1 – 0

A tizenegyedik kör után az előnyét újabb győzelemmel növelő  Magnus Carlsen mellett Erigaisi, Vincent Keymer, Le Quang Liem és Hans Mke Niemann már negyeddöntősként érezhette magát, három hehy sorsát az utolsó forduló döntötte el.

Erigaisi elszenvedte harmadik vereségét, Vincent Keymer révbe ért. A sorozat harmadik versenyéne, az Esporst.com győztese, Jan-Krzysztof Duda hatodszor kapott ki. Hans Moke Niemann kijavította előző fordulóbeli botlását.   

A 14. forduló eredményei:

Anish Giri – Praggnanandhaa döntetlen

Ivan Saric – Levon Aronian döntetlen

Vaszilij Ivancsuk – Hans Moka Niemann 0 – 1

Jan-Krzysztof Duda – David Navara 0 – 1

Borisz Geland – Le Wuang Liem döntetlen

Cristopher Yoo – Adhiban B. 1 – 0

Radoslaw Wojtaszek – Magnus Carlsen 0 – 1

Vincent Keymer – Erigaisi Arjun 1 – 0

 

A befejező körben Magnus Carlsen nem kegyelmezett Lékó Péter tanítványának sem, Vincent Keymer negyedik partiját bukta el. Anish Giri hiában nyert Erigaisi ellen, a holtversenye nem a holland nagymesternek kedvezett.

A nagy meglepetést Cristopher Yoo sikere jelentette, a rajtlista utolsó helyezettje folytathatja a versengést. Praggnanandhaa ötödik győzelmével vívta ki a továbbjutását, az indiai nagymester nyolc játszmája is döntetlennel fejeződött be,

Hans Moke Niemann már a 23. lépésben nyerésre állt Jan-Krzysztof Duda ellenn, kölcsönös pontatlanságok végén az amerikai sakkozó győzött, Duda hetedik vereségével búcsúzott a további küzdelmektől.

Megjárta a poklokat is Levon Aronian, az olimpiai bajnokok rangadóját Vaszilij Ivancsuk nyerőesélyes állásból vesztette el.

Magnus Carlsen a verseny végén St. Louis óta első interjúját adta, amelyben elismerően szólt Hans Moke Niemann játékáról, dicsérte edzőjének, Max Dlugynak munkáját. A csalást firtató kérdésre azonban nem válaszolt.

Az utolsó forduló eredményei:

Erigaisi Arjun (25) – Anish Giri (18) 0 – 1

Magnus Carlsen (31) – Vincent Keymer (23) 1 – 0

Adhiban B. (9) – Radoslaw Wojtaszek (16) döntetlen

Le Quang Liem (22) – Cristopher Yoo (18) 0 – 1

David Navara (18) – Borisz Gelfand (9) döntetlen

Hans Moke Niemann (21) – Jan-Krzysztof Duda (20) 1 – 0

Levon Aronian (18) – Vaszilij Ivancsuk (16)  1 – 0

Praggnanandhaa (20) – Ivan Saric (14) 1 – 0

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Generation Cup kvalifikációs versenyén a befejező játéknap előtt Carlsen egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Julius Baer Generation Cup online rapid viadal tizenkettedik fordulója után az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen egypontos előnnyel vezet a 19 éves indiai Eriagisi Arjun előtt. A norvég világelső a 11. kört követően vette át a vezetést Erigaisi Arjuntól. Az indiai sakkozó tizedik játszmáját elvesztette a lengyel Jan-Krzysztof Dudával szemben, előnye egy pontra csökkent az ukrán Vaszilij Ivancsukkal 122 lépésben remiző Carlsen előtt. Tizenegyedik partijában csak döntetlent ért el az izraeli Borisz Gelfand ellen, a világbajnok nyert Dudával szemben, a játéknapot mindketten győzelemmel zárták. A vietnami Le Quang Liem harmadikként várja a folytatást, a 17 éves indiai Praggnanandhaa holtversenyben negyedik. Reménytelennek tűnő helyzetből tört előre a holland Anish Giri, az amerikai Levon Aroniannak kisebb csodára van szüksége a továbbjutáshoz, az első nyolc helyezett folytatja kieséses rendszerben a versengést. Az amerikai Hans Moke Niemann jól bírja a fokozott nyomást, újabb cikk borzolja a kedélyeket. Szerdán három fordulóval ér véget a 16 résztvevő körmérkőzéses kvalifikációs versenye, a negyeddöntőtől már négyjátszmás párharcokra kerül sor.

 

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú sorozat hetedik tornáján a 16 résztvevő körmérkőzéses viadalon dönti el a nyolc továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már négyjátszmás párharcokra kerül sor. A második játéknap után a 19 éves Erigaidi Arjun kétpontos előnnyel vezetett, Anish Girivel szemben remizett.

Nyolc forduló után a verseny állása: 

 

A  világossal játszók sikerável folytatódott a versengés. Az élen ál Erigasi Arjun 25 lépésben győzte le Vaszilij Ivancsukot, nem okozott nehézséget Magnus Carlsennek a „kötelező” győzelem Ivan Saric ellen. Honfitársával csak remizett Praggnanadhaa, kétpontos hátrányba került a világbajnokkal szemben. Le Quang Liem jól kezdte a harmadik játéknapot, Levon Aronian csúnya elnézéssel szenvedett újabb vereséget. A 17 esztendős Vincent Keymer 25 lépésben gyűjtötte be a 3 pontot, Jan-Krzysztof Duda az angol megnyitásban gyengén játszptt.A 15 esztendős Cristopher Yoo kalandos partiban nyert Anish Girivel vívott csatájában.

A 9. forduló eredményei:

Christopher Yoo - Anish Giri  1 – 0

Radoslaw Wojtaszek - Borisz Gelfand 1 - 0

Vincent Keymer - Jan-Krzysztof Duda 1 – 0

Erigaisi Arjun – Vaszilij Ivancsuk  1 – 0

Magnus Carlsen - Ivan Saric 1 – 0

Adhiban B.Praggnanandhaa döntetlen

Le Quang Liem - Levon Aronian  1 – 0

David Navara - Hans Moke Niemann döntetlen

A tizedik körben Erigaisi Arjun elszenvedte második vereségét, veszélyérzete cserben hagyta, elfogadta a bástyaáldozatot, Jan-Krzysztof Duda királyszárnyi akcióval tetszetősen nyert.

 

Bosszankodhatott Magnus Carlsen, az 53 esztendős Vaszilij Ivancsuk hősies védekezéssel 122 lépésben pontot rabolt, a világbajnok fonalas nyerst is kihagyott, egy pontra csökkent hátránya Erigaisivel szemben.

praggnanandhaa és Le Quang megosztozott a ponton. Javított Anish Giri, folytatódott Levon Aronian „vesszőfutása”. Yoo úabb nyerést könyvelhetett el, Vincent Keymer nem bírt Borisz Gelfanddal.

A 10. forduló eredményei:

Anish Giri – Hans Moke Niemann  1 – 0

Levon Aronian – David Navara 0 – 1

Praggnanandhaa – Le Quang Liem döntetlen

Ivan Saric – Adhiban B. 0 – 1

Vaszilij Ivancsuk – Magnus Carlsen döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Erigaisi Arjun 1 – 0

Borisz Gelfand – Vincent Keymer döntetlen

Christopher Yoo – Radoslaw Wojtaszek 1 – 0

A tizenegyedik fordulóban Magnus Carlsen „kiütéses’’ vereséget mért Dudára és a győzelmével átvette a vezetést. Borisz Gelfand időzavarban is sikerrel védelmezte állását Erigaisivel szemben.

 Praggnanandhaa sorozatban harmadszor remizett. Levon Aronian 21 lépésben kapitulált, Hans Moke Niemann a könnyű nyeréssel feledhette előző fordulóbeli botlását. Anish Giri erőfeszítéseit siker koronázta.

A 11. forduló eredményei:

Radoslaw Wojtaszek - Anish Giri 0 – 1

Vincent Keymer – Christopher Yoo döntetlen

Erigaisi Arjun - Borisz Gelfand döntetlen

Magnus Carlsen - Jan-Krzysztof Duda  1 – 0

Adhiban B. - Vaszilij Ivancsuk döntetlen

Le Quang Liem - Ivan Saric  döntetlen

David NavaraPraggnanandhaa döntetlen

Hans Moke Niemann -  Levon Aronian 1 – 0

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen  22 pont

2. Erigaisi Arjun 21

3. Praggnanandhaa 18

4-5. Le Qunag Liem és Hans Moke Niemann 17

6-8. Jan-Krzysztof Duda, Vincent Keymer és Anish Giri 16

9-11. Christopher Yoo, Radoslaw Wojtaszek és Vaszilij Ivancsuk 15

12-13. David Navara és Levon Aronian 11

14. Ivan Saric 10

15. Adhiban B.  8

16. Borisz Gelfand 7

A harmadik játéknap befejező körében Magnus Carlsen és Erigaisi Arjun is könnyú győzelmet aratott. Le Quang Liem már harmadikként várhatja a szerdai 3 fordulót.

 

Nagy szerencsével remizett Praggnanandhaa, beérte őt Keymer Vincent és Jan-Krzysztof Duda. Nem érezheti magát biztonságban Hans Moke Niemann, érzékeny vereséget szenvedett el Anish Giri, vezére elkalandozott, Levon Aronian büntetett.

A 12. forduló eredményei:

Anish Giri - Levon Aronian 0 – 1

Praggnanandhaa - Hans Moke Niemann döntetlen

Ivan Saric - David Navara döntetlen

Vaszilij Ivancsuk - Le Quang Liem 0 – 1

Jan-Krzysztof Duda -  Adhiban B. 1 – 0

Borisz Gelfand - Magnus Carlsen 0 – 1

Christopher Yoo - Erigaisi Arjun 0 – 1

Radoslaw Wojtaszek - Vincent Keymer  0 – 1

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nyolc forduló után az indiai Erigaisi kétpontos előnnyel vezet Praggnanandhaa és Carlsen előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Julius Baer Generation Cup online rapid viadal második játéknapja, nyolc forduló után a 19 éves indiai Erigaisi Arjun  kétpontos előnnyel vezet honfitársa, a 17 esztendős Praggnanandhaa és az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen előtt.  A torna hatodik fordulójában nézett farkasszemet az amerikai Hans Moke Niemann és Carlsen, a norvég világelső 1.d4 Hf6 2.c4 után kikapcsolta a kamerát, felállt a számítógép mellől, folytatódott a St. Louis-i történet... Remekül tartja magát az 53 esztendős ukrán Vaszilij Ivancsuk. Javított a éengyel Jan-Krzysztof Duda és a vietnami Le Quang Liem. A 16 résztvevő körmérkőzéses küzdelmében a győzelem 3 pontot ér, a döntetlen egyet, az első nyolc helyezett jut tovább a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Kedden újabb négy fordulóval folytatódik a versengés.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú sorozat hetedik tornáján a 16 résztvevő körmérkőzéses viadalon dönti el a nyolc továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már négyjátszmás párharcokra kerül sor. Az első játéknap után Magnus Carlsen egypontos előnnyel vezetett, Anish Girivel szemben remizett. A győzelem a

Az első játéknap után az állás:

A második játéknapon 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal vívott csatákban a kapkodásban számos váratlan eredmény született.

Magnus Carlsen remivel kezdett, világossal David Navarával osztozott meg a ponton. A cseh nagymester a kritikus állásban szép mentséget talált.

Erigaisi Arjun győzelemmel folytatta, Hans Moke Niemann ellen nyert. Praggnanandhaa nem bírt Radoslaw Wojtaszekkel,  17 évesVincent Keymer csapást mért Levon Aronianra. Gyenge első napi szereplése után belelendült Jan-Krzysztof Duda és Le Quang Liem. Megszerezte első pontját a torna doyenje, Borisz Gelfand, veterán riválisával, Vaszilij Ivancsukkal remizett.

A hatodik körben mérkőzött volna meg Hans Moke Niemann és Magnus Carlsen. A játszmájuk azonban 1.d4 Hf6 2.c4 után véget ért. A világbajnok kikapcsolta a kamerát, felállt a számítógépétől, játék nélkül vesztett.

Erigaisi Arjun sorozatban ötödik partiját is megnyerte, sötéttel Levon Aronian ellen volt eredményes. Az ifjú titánok párharcában Praggnanandhaa legyőzte Vincent Keymert, ötödször kapott ki Borisz Gelfand, Jan-Krzysztof az újabb 3 ponttal gazdagodott.

A hetedik fordulóban vívott meg a két indiai csodagyerek, a döntetlen Erigaisinek kedvezett, megőrizte első helyét.

Magnus Carlsen tetszetős győzelmet aratott Levon Aroniannal szemben, beérte Praggnanandhaat. Már mesterhármasnál tartott Duda, botlott Ivancsuk, legyőzője Keymer volt.

A játéknap utolsó körében csapott össze Praggnanandhaa és Magnus Carlsen. Az ifjú titán a modern védelmű partiban a 7. lépésben minőséget áldozott, a világbajnok állása körül viharfelhők gyülekeztek. A bonyodalmakban az indiai fiú hibázott, kiegyenlítődtek az esélyek, amikor dördült a második minőségáldozat és Carlsen vesztésre állt, de Praggnanandhaa „megkegyelmezett”  a norvég világelsőnek, a fantasztikus csata 67 lépésben lett döntetlen.

Kétpontos előnnyel vezet Erigaisi Arjun. A lengyel testvérharcot meglepetésre Wojtaszek nyerte. Le Quang Liem továbbjutó helyre lépett előre Niemann legyőzésével. Ivancsuk remekelt Keymerrel szemben.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az első játéknap, négy forduló után Magnus Carlsen egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Julius Baer Generation Cup online rapid viadal első játéknapja, négy forduló után Magnus Carlsen egypontos előnnyel vezet az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az indiai Pragnanandhaa és Erigaisi Arjun, az amerikai Hans Moke Niemann előtt. Az ötszörös világbajnok három győzelme mellett a holland Anish Girivel remizett. Ivancsuk első partiját elvesztette Praggnanandhaa ellen, de mesterhármassal javított.  . A mesterhármassal rajtoló 17 éves Praggnanandhaa a15 esztendős amerikai Christopher Yoo-tól szenvedett vereséget, Erigaisi az első körben Carlsentől kapott ki.  Niemannt a lengyel Radoslaw Wojtaszek győzte le.  A vártnál gyengébben rajtolt a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a vietnami Le Quang Liem.

 

A Meltwater Champions Chess Tou 2022 kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú sorozat hetedik tornáján a 16 résztvevő körmérkőzéses viadalon dönti el a nyolc továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már négyjátszmás párharcokra kerül sor.

Az összetett pontversenyben élen álló Magnus Carlsen egypontos előnnyel zárta az első játéknap négy fordulóját, három nyerés mellett Anish Girivel remizett. Az 53 éves Vaszilij Ivancsuk a generációs párbajban az első fordulóban világossal szenvedett vereséget a 17 éves Praggnanandhaaval szemben, három győzelemmel javított. A 19 esztendős Erigaisi Arjun a norvég világelsőtől kapott ki. A mesterhármassal rajtoló Praggnanandhaa a tinédzserek csatájában meglepetésre „bukott” Yoo-val szemben.

 

A 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal vívott csatákban a kapkodásban sok váratlan eredmény született, az idő szorításában sok volt a hiba. Gyengén rajtolt Jan-Krzysztof Duda és Le Quang Liem, a torna doyenje, az 54 éves Borisz Gelfand mind a négy partiját elvesztette. Hétfőn újann négy fordulóra kerül sor.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Meltwater Champions Chess Tour generációs párbajokkal folytatódik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Julius Baer Generations Cup online rapid viadallal folytatódik a kilenc versenyből álló, 1,6 millió dollár díjalapú Meltwater Champions Chess Tour 2022. A 16 résztvevős körmérkőzéses tornán a rajtlistát az összetett pontversenyben is első ötszörös világbajnok Magnus Carlsen vezeti.  A sorozat első két versenyén, az Airthings Masters és a Charity Cup viadalokon, majd a hatodik tornán, az FTX Crypto Cup-on is Carlsen győzött.  A harmadik versenyen, az Esports Cup-on a lengyel Jan-Krzysztof Duda diadalmaskodott, a negyedik torna, a Chessable Masters a kínai Ding Liren sikerével fejeződött be. Az FTX Road to Miami viadalon Levon Aronian ért elsőként a célba. A generációs viadalon az 54 éves izraeli Borisz Gelfand a korelnök, az 17 éves indiai Praggnanandhaa a legfiatalabb résztvevő. A körmérkőzéses verseny első nyolc helyezettje jut tovább a kieséses rendszerű szakaszba. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc a bónuszidő, A negyeddöntőtől négyjátszmás párharcokra kerül sor, 2-2-nél rájátszás dönt, a döntőben két négyjátszmás meccset játszanak.

 

Két éve a nagy sikerű Magnus Carlsen Invitational tíz résztvevős viadal után a norvég világbajnok emelte a tétet. A koronavírus-járvány miatt kényszerből elhalasztott, lemondott szuperversenyek helyett a sakkvilág sztárjai online versenyeken mérték össze erejüket. A négy versenyből és a döntőből álló sorozaton Magnus Carlsen diadalmaskodott.

A látványos siker után Magnus Carlsen még nagyobbat álmodott, jelentős szponzorok bevonásával szervezte meg a Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyes sorozatot, majd a 10 fős döntőt. A presztízscsatákban nem lehetett Élő-pontokat nyerni és veszteni, rangot, elismerést jelentettek az egyes tornákra a meghívások, a legjobbak jelentős pénzdíjakért viaskodtak. Magnus Carlsen számára korántsem volt „kikövezett” a végső elsőség felé vezető út, érték csalódások is, de az összetett pontversenyben fölényes elsőséget ért el. Azonnal bejelentették, hogy 2022-ben folytatódik a sikersztori.

Az MCCT hetedik versenye a 16 résztvevő körmérkőzéses versenyével kezdődik meg, az első nyolc helyezett folytathatja a versengést a kieséses rendszerű szakaszban. Az „aranygeneráció” két tagja, az 54 éves Borisz Gelfand és az 53 esztendős Vaszilij Ivancsik is meghívást kapott, érdeklődéssel várjuk, hogy a technikával miként tudnak megbirkózni.

A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, St. Louis-i nagy vihart kavart visszalépése után ismét megmérkőzik Hans Moke Niemannal. A két indiai csodagyerek Erigaisi Arjun és Praggnanandhaa készen áll, hogy ismét „megtréfálja” a sakkvilág ászait.

A Generations Cup résztvevői:

Név

FED

Kor

FIDE Élő

Ranglista

Tour Élő

1

Magnus Carlsen

NOR

31

2861

1

2837

2

Anish Giri

NED

28

2764

7

2740

3

Levon Aronian

USA

39

2759

8

2742

4

Jan-Krzysztof Duda

POL

24

2731

18

2795

5

Le Quang Liem

VIE

31

2728

20

2791

6

Arjun Erigaisi

IND

19

2725

24

2740

7

Radoslaw Wojtaszek

POL

35

2696

42

2693

8

Vincent Keymer

GER

17

2693

44

2701

9

Hans Moke Niemann

USA

19

2688

49

2620

10

David Navara

CZE

37

2681

58

2701

11

Vaszilil Ivancsuk

UKR

53

2678 (inactive)

63

2678

12

Praggnanandhaa

IND

17

2676

66

2780

13

Ivan Saric

CRO

32

2668

74

2668

14

Borisz Gelfand

ISR

54

2668

75

2668

15

Adhiban, B

IND

2603

16

Christopher Yoo

USA

15

2563

341

2563

 

A Meltwltwater Champions Chess Tour pontversenyének állása:

 

A kilenc versenyből álló sorozat első viadalán, az Airthings Masters 16 résztvevős  tornán Magnus Carlsen győzött. A körmérkőzéses kvalifikációs verseny után a nyolc továbbjutó kieséses rendszerben folytatta a csatározást. A döntőben a világbajnok az orosz Jan Nepomnjacsij elleni első párharca négy döntetlennel 2-2-vel ért véget. A második mérkőzés is remivel kezdődött, a második játszmában Nepomnjacsij elszámolta magát, a tisztáldozatért nem kapott elegendő kompenzációt. A szicíliai védelmű  harmadik ütközetben Nepomnjacsij  meglepte Carlsent, a norvég világelső jelentős időhátrányba is került. Orosz riválisa a kritikus állásban vesztőt húzott, Magnus Carlsen 2,5-0,5-ös győzelmet aratott.

 

Az Airthings Masters döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2773) 2 – 2, 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen megnyerte a sorozat második versenyét is, a 16 résztvevős Charity Cup viadalt. A torna döntőjében a norvég világbajnok az első mérkőzésen 2,5-0,5-re győzött a lengyel világbajnokjelölt Jan-Krzysztof Duda ellen. A második párharcot is nyeréssel kezdte, sőt a második összecsapásban döntő előnyt érhetett volna el, de nagy hibája után Duda kiegyenlített, a harmadik partiban 26 lépésben nyert a világelsővel szemben. Döntetlen született a negyedik ütközetben, az első hely sorsa a rájátszásban dőlt el. Magnus Carlsen a villámpartikban 2-0-ra legyőzte Dudát, győztesként ünnepelhették.

Debütált a sorozaton Rapport Richárd, de a körversenyről nem tudott továbbjutni, a holtverseny nem nagymesterünknek kedvezett.

 

A Charity Cup döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2865) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 2,5 – 0,5, 1,5 – 2,5, 2 - 0

 

Osloban emlékezetes utolsó fordulóval fejeződött be a Meltwater   Chess Tour 2022 harmadik versenye, az Esports Cup. A fordulatokban gazdag finisben a remekül hajrázó Jan-Krzysztof Duda lett a torna győztese. A befejező forduló előtt négyen is eséllyel pályáztak az első helyre, Az utolsó játéknapon a holtversenyben vezető Magnus Carlsen és az indiai Praggnannadhaaa is vereséget szenvedett. Az ötszörös világbajnokot az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov, az indiai zsenit a holland Anish Giri győzte le 2,5 - 0,5-re. Jan-Krzysztof Duda érvényesítette a papírformát, a kanadai Eric Hansennek csak egy döntetlent engedélyezett. Riválisai meccsein számára kedvező eredmények születtek. A vietnami Le Quang Liem rájátszásban nyert a holland Jorden Van Foreest ellen, a 3,5 - 2,5-ös győzelemmel másodikként zárta a szereplését.  A versenyen végig az élen álló Praggnanadhaa és Magnus Carlsen holtversenyben a harmadik helyen végzett.

 

A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren győzött a Chessable Masters viadalon. A Meltwater Champions Chess Tour 2022 negyedik online rapid versenyének döntőjében nagy csatában a rájátszásban nyert a 16 éves Praggnanandhaa ellen. Az indiai titán az első párharcot 2,5-1,5-re elvesztette, de a második mérkőzést 2,5-1,5-re megnyerte. Praggnanandhaa világossal a második partiban győzött, a küzdelmük hevességére jellemző, hogy a harmadik játszma 106 lépésben lett döntetlen, a kínai világbajnokjelölt fölényes pozícióból kényszerült védekezésre. Következett a rájátszás, az 5-5 perces és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal játszott kétjátszmás meccs.  Az első partiban Praggnanandhaa az idő szorításában nyert állását döntetlenre rontotta, a második összecsapásban Ding Liren nyert 16 éves riválisa ellen.

Ding Liren a 25 ezer dolláros első díj mellé a kvalifikációs tornán öt győzelméért és a tíz döntetlenért még 6.250 dollárt kasszírozott. Praggnanadhaa másodikként 15 ezret nyert, hét győzelme és négy remije még 6.250 dollárt ért.

A Chessable Masters kvalifikációs versenyét Ding Liren és Praggnanandhaa is 25-25 ponttal zárta. Ding Liren öt győzelmet aratott, veretlen maradt, Praggnanadhaa hétszer nyert, négy vereséget is elszenvedett, többek között a kétszeres olimpiai bajnoktól sötéttel játszva kapott ki.

A 16 éves Praggnanadhaa döntőbe jutása a Meltwater Champions Chess Tour sorozat eddigi legnagyobb szenzációja volt, az indiai zseni nehéz állásokban is megőrizte hidegvérét. A kieséses rendszerű szakaszban  a kínai Wei Yi ellen 2,5-1,5-re győzött, a holland Anish Girit a rájátszásban múlta felül, 3,5-2,5-ös nyerése jelentette számára a finálét.

Ding Liren a negyeddöntőben Sahrijar Mamedgyarovot 2,5-1,5re győzte le, a Chessable Masters tornán a harmadik játszmában vesztette el veretlenségét. A világbajnok Magnus Carlsent három döntetlen után a negyedik partiban kényszerítette feladásra.

 

A Chessable Masters döntő végeredménye:

Praggnanandhaa (indiai, 2706) – Ding Liren (kínai, 2753)  1,5 – 2,5,  2,5 – 1,5, 0,5 – 1,5

 

Az amerikai színekben játszó háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian győzött az FTX Road to Miami online rapid viadalán. A 16 résztvevős torna körmérkőzéses kvalifikációs versennyel kezdődött, az első nyolc helyezett kieséses rendszerű  párharcokkal folytatta. A viadal döntőjében Levon Aronian kettős győzelmet aratott a kínaiWei Yi ellen. Az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg 16 évvel fiatalabb ellenfelével szemben. A kínai sakkozó a második és a harmadik partiban is győzelmet szalasztott el, Aronian három döntetlen után a negyedik partit nyerte meg. A második mérkőzésük első partijában döntetlent ígérő állásban, egyszerű bástyavégjátékban Wei Yi fatális hibát vétett. A második összecsapásban Aronian bebiztosíthatta volna végső sikerét, de remire rontotta nyerőesélyes pozícióját. Wei Yi a harmadik partiban még többet kockáztatott, Aronian 26 lépésben győzött és nyerte meg a Meltwater Champions Chess Tour 2022 ötödik versenyét.

Az FTX Road to Miami döntő végeredménye:

Levon Aronian (amerikai, 2748) – Wei Yi  (kínai, 2729) 2,5 – 1,5, 2,5 – 0,5

 

Miamiban az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour 2022 hatodik versenye, az FTX Crypto Cup online rapid viadal. Az utolsó fordulóban a 17 éves indiai Praggnanandhaa 2-2 után a rájátszásban 2 - 0-ra legyőzte Carlsent, szenzációs sikerként a második helyen végzett. Magnus Carlse az idei sorozaton harmadik tornagyőzelmét szerezte meg. A versengésben két meccset a rájátszásban vesztett el, Praggnanandhaa mellett a lengyel Jan-Krzysztof Duda nyert a norvég világelsőt ellen. A francia Alireza Firouzja az amerikai Levon Aroniat legyőzve lett a harmadik. Győzelemmel zárta szereplését a vietnami Le Quang Liem és Jan-Krzysztof Duda, a sikertelen rajtot követően jól hajráztak. A 210 ezer dollár díjalapú nyolc résztvevős viadalon a nagymesterek 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal négyjátszmás párharcokat vívtak, a győzelem 3 pontot ért, 2-2-nél rájátszás döntött, a villámpartik győztes e2 pontot kapott, a vesztes egyet.

Az FTX  Crypto Cup végeredménye:

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Magnus Carlsen valamennyi ellenfelét legyőzve 7 pontos előnnyel lett első
2022. 11. 21.

Carlsen a Meltwater Champions Chess Tour 2022 döntőjének győztese, hatodik mérkőzését is megnyerte
2022. 11. 20.

Magnus Carlsen az Armageddon partiban legyőzte Le Quang Liemet, négy ponttal előzoi meg Jan-Krzysztof Dudát
2022. 11. 19.

Carlsen negyedik mérkőzését is megnyerte, Duda kikapott, a norvég világelső előnye 3 pont
2022. 11. 18.

Carlsen és Duda harmadszor is győzött, öt pontra növelték előnyüket
2022. 11. 17.

Carlsen és Duda rajtolt kettős győzelemmel, Giri kétszer a rájátszásban nyert 
2022. 11. 16.

Hétfőn kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour 2022 döntője, Carlsen vezeti a 8 fős finálé rajtlistáját
2022. 11. 12.

Lei Tingjie megnyerte a negyedik játszmát, 2,5-1,5-re legyőzte Anna Muzicsukot
2022. 11. 05.

Döntetlen Anna Muzicsuk és Lei Tingjie páros mérkőzésének harmadik játszmája is
2022. 11. 04.

Lépésismétléssel 28 lépésben döntetlen Lei Tingjie és Anna Muzicsuk döntőjének második játszmája
2022. 11. 02.

Békés döntetlen Anna Muzicsuk és Lei Tingjie döntőjének első játszmája
2022. 11. 02.

Carlsen 48 pontos előnnyel vezeti a világranglistát, lemondott világbajnoki címéről
2022. 11. 01.

Anna Muzicsuk játssza világossal Lei Tingjie elleni négyjátszmás párharc első partiját
2022. 10. 31.

Nakamura a Fischer Random Chess új világbajnoka, a döntőben 3-2-re győzte le Nepomnjacsijt
2022. 10. 31.

Lei Tingjie döntőt játszhat, Humpy Koneru és Anna Muzicsuk párharcát rájátszás dönti el
2022. 10. 30.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog