Help Sales ÁSZF

Nakamura 3-0-ra győzte le Dubovot, elsőként jutott a döntőbe, Carlsen 2-1-re vezet Ding Liren ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour befejező versenyén, a Grand Finals  online viadalon az amerikai Hikaru Nakamura már döntős, 3 – 0-ra győzte le az orosz Daniil Dubovot. A harmadik mérkőzést 2,5 – 1,5-re nyerte meg, a harmadik partiban diadalmaskodott. A világbajnok Magnus Carlsen a harmadik összecsapást 2,5-0,5-re nyerte meg a kínai Ding Lirennel szemben. Békés döntetlennel kezdtek, majd a szicíliai védelem bonyodalmaiban a norvég világelső mindkét színnel túljátszotta a kétszeres olimpiai bajnokot, Carlsennek még egy mérkőzést kell megnyernie a döntőbe jutáshoz. A finálé már hét szettes lesz, a 300  ezer dolláros díjalapból a győztes 300 ezret kap, ehhez négy párharcban kell legyőznie ellenfelét.

 

Az amerikai Hikaru Nakamura elsőként jutott a Grand Final döntőjébe. A világbajnok Magnus Carlsent egy mérkőzés megnyerése választja attól, hogy az ötszörös bajnokkal a Magnus Carlsen Chess Tour online viadalon négy torna után a végső győzelemért megmérkőzzön.

Magnus Carlsen az első mérkőzés elvesztése után rendezte sorait, míg a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren mintha megijedt volna a lehetőségtől, hogy megszorongathatja a norvég világelsőt.

A második találkozó elvesztése után a harmadik meccset világossal gyors remivel kezdte, lépésismétléssel osztoztak meg a ponton.

 

A második összecsapás szicíliai védelmű bonyodalmaiban a világbajnok jelentős előnyt ért el. A bástyaáldozatos nyerést még kihagyta, a végjátékban leckét adott a világranglista harmadik helyezettjének.

 

A meccsen a harmadik csata is döntéssel végződött. Magnus Carlsen a szicíliai védelmű partiban jelentős időhátrányba került, Ding Liren nem tudott élni a felkínált lehetőséggel. A kritikus állásban taktikai csapást nézett el. A világbajnok tetszetős tisztáldozattal rombolta szét világos királyállását, a remek győzelemmel a párharcban már vezetést szerzett.

A négyfős finálé legfiatalabb tagja, a sorozat második versenyének, a Lindores Abbey Challenge győztese, a 24 esztendős Daniil Dubov az első mérkőzés elvesztése után nem tudta megnehezíteni az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura sikerét.

A rutinos olimpiai bajnok magabiztosan kivárta esélyét. Az angol megnyitású ütközetben biztos kézzel tartotta az egyensúlyt.

A második játéknapon a szicíliai védelem Szvesnyikov-változat nem vált be, Dubov visszatért a Richter-Rauser változathoz, Nakamurán múlott, hogy döntetlen lett a játszma.

 

A nyerési kényszer sürgette Dubovot, kedvező állását rontotta el, Nakamura a felkínált eséllyel tökéletes játékkal élt, vezetést szerzett.

 

A párharcot lezáró negyedik ütközetben Hikaru Nakamura „megkegyelmezett” ellenfelének, könnyen nyerhető állásban lépésismétléses döntetlennel bebiztosította győzelmét, a döntőbe jutását.  

 

Az elődöntő harmadik mérkőzésének eredményi:

Ding Liren (kínai, 2836) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 - 1 (0,5 –2,5)

Ding Liren - Magnus Carlsen döntetlen (Királyindiai védelem, 22)

Magnus Carlsen – Ding Liren 1 – 0 (Szicíliai védelem, 55)

Ding Liren -  Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 29)

A párharc állása:

Magnus Carlsen – Ding Lire  2 – 1 (3,5-3,5, 2,5-0,6, 2,5-0,5)

Az elődöntő harmadik mérkőzésének eredmánye:

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 – 1 (1,5 – 2,5)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 67)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov döntetlen (Szicíliai védelem, 33)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Angol megnyitás, 68)  

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov döntetlen (Szicíliai védelem, 34)

A párharc végeredménye:

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 3 – 0 (3,5-2,5, 3-1, 2,5-1,5)

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com chessbase.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 2,5-0,5-ös győzelemmel egyenlített ki Ding Liren ellen, Nakamura másodszor is legyőzte Dubovot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour befejező versenye, a Grand Final online viadal elődöntőjének második mérkőzései a világbajnok Magnus Carlsen  és az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura győzelmével értek véget. Magnus Carlsen visszavágott a kínai Ding Lirennek az első meccsük váratlan elvesztésért, 2,5 – 0,5-re győzött. A norvég világelső kettős nyeréssel kezdett, a kritikus pillanatokban a kétszeres olimpiai bajnok sokat hibázott. Carlsen nyerést ígérő pozícióban lépésismétléssel biztosította be a kiegyenlítést jelentő győzelmét. Hikaru Nakamura már 2 – 0-ra vezet az orosz Daniil Dubov ellen, a második találkozót 3 – 1-re nyerte meg. Az első két játszmában döntetlen született, a harmadik ütközetben a szicíliai védelem bonyodalmaiban Nakamura jobban kiismerte magát, vezetést szerzett. Dubov a negyedik játszmában világossal gyenge játékkal kapott ki. A döntőbe jutáshoz az öt mérkőzés közül hármat kell megnyerni. A viadal díjalapja 300 ezer dollár, a győztes 140 ezret nyer.

 

Az első játéknap fordulatokban gazdag, küzdelmes játszmái után a második mérkőzés összecsapásai némi csalódást okoztak. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren kitűnő rajtja, váratlan győzelme után sokat hibázva szenvedett vereséget Magnus Carlsentől. A világbajnok nagy pontossággal használta ki a felkínált esélyeket,

Mai párharcuk a Semi-Tarrasch védelemben vívott elméleti párbajjal kezdődött meg. Mindketten bíztak felkészülésükben, Ding Liren a középjátékban jelentős időelőnyt is szerzett.

 

A világbajnok hosszas tűnődés után lépte a 23.Bb1-et, Ding Liren 10 másodperc után rosszul reagált, elvesztette magabiztosságát, időelőnye is tovatűnt, állása elromlott, később sem találta meg a nagyobb ellenálláshoz vezető lépéseket, Magnus Carlsen menekülési esélyt nem adott.

Az olasz megnyitású második partiban Magnus Carlsen gyalogot áldozott, Ding Liren pozíciója kecsegtetőnek tűnt, de elvétette a helyes folytatást. Hiba volt a vezércsere. A világbajnok már „könnyű kézzel” áldozott minőséget, a kínai nagymester az egyre nagyobb gondok súlya alatt összeomlott, másodszor is feladásra kényszerült.

 

Magnus Carlsent csak fél pont választotta el a mérkőzés megnyerésétől. Fölényes állásban nem kockáztatott, lépésismétléssel bebiztosította győzelmét, a visszavágást, a kiegyenlítést.

Hikaru Nakamura már 2-0-ra vezet Daniil Dubovval szemben. A második mérkőzésre az orosz sakkozó a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatával próbált zavart kelteni az ötszörös amerikai bajnok soraiban. Nakamura az első partiban is bizonyította, hogy alaposan készült, kézben tartotta a partit, gyalogelőnyét végül nem tudta értékesíteni, egy pillanatban nyerhetett volna.

Az angol megnyitású második ütközetben felcsillant a remény Dubov előtt. Időzavarban azonban nem találta meg a jó esélyt nyújtó folytatást, Nakamura ellenjátéka időben érkezett.

 

Dubov a második sötét partijában is a Szvesnyikov-változatnak szavazott bizalmat, Nakamura javította világos játékát, a bonyodalmakban szabadgyalogja megkeserítette az orosz sakkozó életét, aki ismét időhátrányba került. Nakamura könnyű nyerés helyett tetszetős kiskombinációval fejezte be a csatát, szerzett vezetést.

A negyedik játszmában Dubovnak az egyenlítésért kockáztatnia kellett, többször is hibázott, Nakamura könnyedén hárította a látszatfenyegetéseket, elégedetten nyilatkozott a második győzelme után, még egy nyerésre van szüksége, hogy döntőt játszhasson.  

 

Az elődöntő második mérkőzéseinek eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Ding Liren (kínai, 2836) 1 – 0 (2,5 – 0,5)

Magnus Carlsen - Ding Liren 1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 46)

Ding Liren - Magnus Carlsen 0 – 1 (Olasz megnyitás, 36)

Magnus Carlsen - Ding Liren döntetlen (Királyindiai védelem, 34)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 1 – 0 (3 – 1)

Hikaru Nakamura - Daniil Dubov döntetlen (Szicíliai védelem, 91)

Daniil Dubov - Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 61)

Hikaru Nakamura - Daniil Dubov 1 – 0 (Szicíliai védelem, 43)

Daniil Dubov - Hikaru Nakamura 0 – 1 (Bécsi megnyitás,

 

A párharcok állása:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Ding Liren (kínai, 2836) 1 – 1 (3,5 – 3,5, 2,5 – 0,5)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 2 – 0 (3,5 – 2,5, 3 – 1)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ding Liren megnyerte Magnus Carlsen elleni első meccsét, Hikaru Nakamura legyőzte Daniil Dubovot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Grand Final online viadal elődöntőjének első mérkőzései a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren és az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura győzelmével értek véget. Ding Liren világossal nyeréssel kezdte a világbajnok Magnus Carlsen elleni meccsét, a norvég világelső a második partiban egyenlített. Két döntetlennel folytatták, 2-2 után a villámjátszmák következtek. Carlsen időtúllépéssel vesztette el az ötödik ütközetet, majd remek játékkal hozta a kötelező nyerést, az első párharcukat a „hirtelen halál” parti döntötte el Ding Liren javára, sötéttel könnyen nyerhető állásban a győzelmét jelentő örökös sakkra szavazott, a 3,5-3,5 a mérkőzés megnyerését jelentette. Az orosz Daniil Dubov világossal villámgyőzelemmel rajtolt, a második játszmában fölényes állást vesztett el. Hikaru Nakamura sötéttel szerzett vezetést, Dubov sötéttel egyenlített. Az első villámparti remi lett, a másodikban Nakamura győzött,  3,5 – 2,5-ös győzelmet aratott. A döntőbe jutáshoz az öt mérkőzés közül hármat kell megnyerni. A viadal díjalapja 300 ezer dollár, a győztes 140 ezret nyer.

Fordulatokban gazdag küzdelmekkel kezdődött meg a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának döntője, a négy résztvevős Grand Final. A torna elődöntőjében öt-öt mérkőzésre kerül sor, a döntőbe jutáshoz három meccset kell megnyerni. Az első játéknapon a kínai Ding Liren és az amerikai Hikaru Nakamura győzött, lépéselőnyt szereztek riválisaikkal szemben.

A világranglista első és harmadik helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren találkozója igazi thriller volt. A sorozat harmadik versenyén, a Chessable Masters tornán is az elődöntőben mérkőztek meg, a döntőbe jutást ott két találkozó megnyerése jelentette. Carlsen az első meccsen 3,5 – 2,5-re győzött, majd sima 2,5-0,5-tel jutott a döntőbe.

A mai párharcukban Ding Liren az első partiban alaposan meglepte a világbajnokot, aki a szicíliai védelmű összecsapás során egyre nagyobb hátrányba került. A különböző színű futók sem menthették meg a vereségtől, a kínai sakkozó szabadgyalogjainak előrenyomulását nem tudta megakadályozni.

A váratlan vereség után Magnus Carlsen azonnal támadásba lendült, gyalogot áldozott, megragadta a kezdeményezést, a játszma csak 24 lépésig tartott.

A harmadik összecsapás nem várt izgalmakat hozott, a játszma kritikus állásában közvetítési hiba borzolta a kedélyeket. Carlsen számítógépén Ding Liren 26.Be2 lépése nem jelent meg, a világbajnok nem húzott, az első döntés szerint időtúllépéssel vesztett. Megkezdődtek az egyeztetések, természetesen a hiba kijavítása után a küzdelem folytatódott. A világbajnok rontott, Ding Liren előnybe került, de elmézte Carlsen parádriposztját, örökös sakk lett a vége.

Magnus Carlsen a negyedik partiban elkerülte a küzdelmet, nagyon bízott magában, hogy a villámpartikban megszerzi a győzelmet. Nagy csalódás volt számára, hogy a remélt gyorsaság helyett időtúllépéssel vesztett. Nem könnyű a rapid partik 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusz után alkalmazkodni az 5-5 perc és 3-3 másodperces tempóhoz.

A világbajnok pályafutása során sokadszor „rendelésre” tudott nyerni, a tisztáldozata után létrejött végjátékban tetszetős játékkal győzött. A „hirtelen halál” játszmára maradt a döntés.

A mérkőzését már győztesen befejező Hikaru Nakamura némi értetlenséggel fogadta, hogy Carlsen a világos színt választotta, 5 perce volt Ding Liren 4 percével szemben, de sötétnek remifórja. A norvég világelső rosszul játszotta a partit, gyorsan hátrányba, elnézések súlyosbították helyzetét, majd Ding Liren nyert állásban a győzelmét jelentő örökös sakkot választotta.

A mezőny legfiatalabb tagja, a 24 éves Daniil Dubov villámgyőzelemmel kezdte Hikaru Nakamura elleni meccsét. A Lindores Abbey Challenge torna döntőjében az ötszörös amerikai bajnok megnyerte az első meccset, Dubov kiegyenlített, majd a harmadik találkozón a „hirtelen halál” parti megnyerésével elhódította az első helyet. Nakamura súlyos hibák sorozata után már a 17. lépésben kapitulálni kényszerült.

Nagy esélyt szalasztott el az orosz nagymester a második játszmában. Bátran vállalta a szicíliai védelem bonyodalmait a láthatóan megingott ellenfelével szemben, de az i-re nem tudta feltenni a pontot. Többször is nem a legjobb folytatást választotta, 32…Ke7 lépése „öngyilkosság” volt.

A rutinos Nakamura a váratlan fordulat, a szerencsés győzelem után a harmadik partiban remekelt, érthetően büszke volt teljesítményére.

Dubovot a két vereség nem törte meg, rendezte sorait, a bizonytalanná vált Nakamurát kitűnően vezetett játszmában kényszerítette megadásra, a tisztáldozata a világos haderőt teljes passzivitásba kényszerítette. Következtek a villámpartik. Dubov világossal nem tudott előnyt kicsiholni.

A második villámjátszmában ő hibázott többet, gyalogot nézett el, Nakamura szabadgyalogjai eldöntötték a mérkőzés sorsát.

Az elődöntő első mérkőzéseinek eredményei:

Ding Liren (kínai, 2836) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 – 0 (3,5 – 3,5)

Ding Liren - Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 44)

Magnus Carlsen – Ding Liren 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 24)

Ding Liren -  Magnus Carlsen döntetlen (Caro-Kann védelem, 43)

Magnus Carlsen – Ding Liren döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Ding Liren - Magnus Carlsen 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 46)

Magnus Carlsen – Ding Liren 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 46)

Magnus Carlsen – Ding Liren döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 41)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 – 1 (2,5 – 3,5)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 17)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 1 – 0 (Szicíliai védelem, 34)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 47)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 0 – 1 (Szicíliai védelem, 63)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura döntetlen (Katalán megnyitás, 43)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 1 – 0 (Szicíliai védelem, 58)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen-Ding Liren és Dubov-Nakamura párharcok a Grand Final elődöntőjében

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Vasárnap kezdődik a Magnus Carlsen Chess Tour befejező viadala, a négy résztvevős Grand Final. Négy verseny eredményei döntötték el a fináléba jutást. A világbajnok Magnus Carlsen három tornán diadalmaskodott, a Magnus Carlsen Invitational, a Chessable Masters és a Legends of Chess versenyt is megnyerte. Az orosz Daniil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge első helyét szerezte meg. Az amerikai Hikaru Nakamura és a kínai Ding Liren értékes helyezéseiknek köszönhetően játszhatnak. Az „öt szettes” elődöntőkben Magnus Carlsen és Ding Liren, Daniil Dunov és Hikaru Nakamura párharcokra kerül sor. A döntőben a két győztes hét mérkőzést játszik, a torna díjalapja 300 ezer dollár, a győztes 140 ezer dollárt nyer. Lékó Péter az amerikai Yasser Seirawan és az indiai Tania Sachdev társaságában angol nyelvű kommentátor lesz a www.chess24.com portálon.

 

A koronavírus-járvány miatt sorban maradtak el a versenyek. A top nagymesterek oly sikeres sorozatának következő állomása, a Grand Chess Tour 2020 is elmaradt, de a szervezők ígéretet tettek, hogy jövőre folytatódik az oly népszerű versenysorozat.

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornákat hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását. A négy versenyből álló sorozat záróakkordjaként vasárnap kezdődik a négy résztvevős Grand Final.

 

A világbajnok nem csak a szervezésben jeleskedett, hanem bizonyította, hogy a rapid műfajban is ő a király. Három tornán is diadalmaskodott, először a Magnus Carlsen Invitational viadalon győzött, majd némi meglepetésre a Lindores Abbey Rapid Chellenge elődöntőjében kikapott az amerikai Hikaru Nakamurától. Két első hellyel zárta a sorozatot, a Chessable Masters és a Legends of Chess viadalokon is győztes lett. Az orosz Daniil Dubov a Lindores Abbey tornán elért elsőségével harcolta ki a részvételi jogot.  

 

Hikaru Nakamura és a kínai Ding Liren helyezéseiknek köszönhetően játszhatnak. Az amerikai nagymester kétszer döntőbe jutott (20 pont), egyszer negyeddöntős volt (3 pont). A kétszeres kínai olimpiai bajnok háromszor elődöntős volt (21 pont).

Magnus Carlsen még 2018-ban javasolta a világbajnoki cím eldöntésére, hogy naponta ne egy klasszikus játszmára kerüljön sor, hanem a teniszben alkalmazott szetteket játszanak. Maponta 4-4 rapid játszmára kerül sor (15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz), 2-2 esetén két villámpartit játszanának (5 – 5 perc és 3-3 másodperc), 3-3-nál a „hirtelen halál” játszma döntene. Az elődöntőben öt szettes a meccs, 3 – 0-nál természetesen győztest hirdetnek. A döntőben már hét párbajban küzdenek meg. Augusztus 9-től naponta dúlnak  csaták, 16 órakor kezdődnek az ütközetek.

 

A Grand Final egyik elődöntőjében a világranglista első és harmadik helyezettje, Magnus Carlsen és Ding Liren csatázik. Első klasszikus partijukat 2015-ben Wijk aan Zee-ben játszották. Carlsen már kétszeres világbajnokként, Ding Liren olimpiai aranyérmesként nézett először farkasszemet, remivel kezdtek. Hat egymást követő döntetlen után Carlsen a Grand Chess Tour 2019 zágrábi viadalán először tudta megadásra kényszeríteni riválisát.

St. Louisban remi lett a partijuk. A 26 esztendős Ding Liren pályafutása egyik legnagyobb sikereként a 7. Sinquefield Cup viadal győztese lett. A torna rájátszásában 3-1-re legyőzte Magnus Carlsent. A két rapidpartijuk döntetlennel fejeződött be, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte.

2017-ben St. Louisban a „Champions Showdown” viadalon Magnus Carlsen fölényes győzelmével ért véget a világbajnokjelölt Ding Liren elleni párharca, 67-25-re nyert. A kínai nagymester hiába állt jobban több partiban is, Carlsen gyorsaságával nem tudta felvenni a versenyt, a világelső az esélyeit hibátlanul használta ki.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour első tornáján, a Magnus Carlsen Invitational nyolc résztvevő körversenyének hetedik fordulójában nem kis megdöbbenést okozott a világbajnok 1-3-as veresége Ding Lirentől. A norvég világelső a négy rapidpartiban tücsköt-bogarat játszott, extrém nyitásai, extravagáns játéka azonban  Ding Lirent nem hozta zavarba, a felkínált esélyeket kihasználta és másodikként jutott az elődöntőbe, ahol a párosítás szeszélye folytán ismét megmérkőztek.

A párharcuk döntetlennel kezdődött, a második parti mindössze 33 lépésig tartott, nem kis meglepetésre a világbajnok taktikailag ismét sebezhető volt. Vezetésének birtokában Ding Liren a harmadik partiban könnyen megadta magát, a sors iróniája, hogy a kínai nagymester is 33 lépés után szüntette be ellenállását. Az internetes közvetítésen jól látszott, hogy Magnus Carlsen mennyire örült az egyenlítésnek.

A befejező játszma nem nélkülözte a fordulatokat. A bonyodalmakban hol egyik, hol a másik fél szalasztott el lehetőséget. Ding Liren elkerülte a lépésismétléses döntetlent, majd elkövette a döntő hibát, Magnus Carlsen bástyája betört a második sorra.

 

A Lindores Abbey Challenge viadal körversenyén megosztoztak a ponton. Az elődöntőben Carlsen meglepetésre kikapott Hikaru Nakamurától, míg Ding Liren a későbbi győztes Daniil Dubovtól.

 

A Chessable Masters elődöntőjének első mérkőzése a nagy csaták mellett Magnus Carlsen fair play játékáról, sportemberi nagyságáról is emlékezetes marad. Az első partiban a világbajnok nyerőesélyes bástyavégjátékot játszhatott, de eltékozolta a kedvező lehetőségeit. A technika ördöge közbeszólt, Ding Liren internetes kapcsolata megszakadt, időtúllépéssel vesztett.

Magnus Carlsen az ajándékba kapott pontra a kommentátorokat, a kommentelőket is meglepő, de általános elismerést arató húzással reagált, a harmadik lépésben „beáldozta” vezérét, a találkozó 1-1-gyel folytatódott. A találkozó után adott interjújában Magnus Carlsen úgy értékelt, hogy az egyetlen korrekt megoldást választotta, de egyúttal kockázatot is vállalt…

Magnus Carlsen: "I have immense respect for Ding as a chess player and as a human being and I thought against him this was the only correct way... I might have kicked myself if I'd lost one of these last two games, but I think it was the right thing to do!"

A mérkőzést végül villámpartik döntötték el, Carlsen 3,5 – 2,5-ös győzelemmel zárta az első meccset. A második találkozón a világbajnok remekelt, 2,5 – 0,5-re nyert, kettős győzelemmel jutott a döntőbe, ahol a holland Anish Girivel szemben diadalmaskodott.

 

A Legends of Chess viadal körversenyén Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-re győzte le Ding Lirent, aki meglepetésre a tízfős tornán csak nyolcadikként végzett. A Grand Final négyes döntőjébe végül a világbajnoknak is köszönhetően jutott be, Carlsen a viadal fináléjában nem kegyelmezett az orosz Jan Nepomnjacsijnak!

Magnus Carlsen és Ding Liren a párharcukig 65 rapid ás villámpartiban mérte össze erejét, 27-szer megosztoztak a ponton, a világbajnok 26-12-re vezet!

 

Daniil Dubov és Hikaru Nakamura a tavalyi moszkvai Grand Prix viadalon a legjobb nyolc között csatázott. A két klasszikus játszmában remiztek, a rapid rájátszást az amerikai nagymester 1,5 – 0,5-re megnyerte. Daniil Dubov eddigi pályafutása legnagyobb sikerét 2018-ban érte el, Szentpéterváron a King Salman rapid világbajnokságon elért első helyével, Nakamura a bronzérmet vehette át. A torna után derült ki, hogy Dubov többek között a világbajnok Magnus Carlsen edzőpartnere volt, azóta is jó barátságban vannak. A Lindores Abbey Rapid Challenge körversenyén Dubov és Nakamura megosztozott a ponton.

Kevesen hittek abban, hogy az első mérkőzésen elszenvedett „kiütéses” veresége után Hikaru Nakamura rendezni tudja sorait és mumusa, a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen elleni 2,5 – 1,5-ös győzelmével kiharcolja a harmadik találkozót, életben tartotta döntőbe jutási reményeit. Párharcuk a harmadik találkozón dőlt el. Döntetlen született az első partiban, Nakamura remek játékkal győzött a második játszmában, Carlsen egyenlített a harmadikban, majd megosztoztak a ponton a negyedik összecsapásban. A „hirtelen halál” játszma döntött, Carlsen fölényes pozíciót rontott el, majd bástyát nézett el.

 

Daniil Dubov a döntő első két játszmájában a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtott, Hikaru Nakamura két könnyű győzelmet aratott. Az első partiban az orosz sakkozó rosszul számolt, gyaloghátrányos állását nem tudta megmenteni.

A második mérkőzésen Dubov sötéttel nyerte meg az első partit, három döntetlennel megőrizte előnyét, 2,5 – 1,5-ös győzelemmel vágott vissza az első meccsen elszenvedett vereségéért.

A 24 esztendős Daniil Dubov nagy sikerével fejeződött be a Lindores Abbey Rapid Challenge viadal. A torna döntőjének harmadik mérkőzésén 3 – 2-re győzte le Hikaru Nakamurát, a „hirtelen halál” játszmában nyerte meg az izgalmas finálét. A New in Chess 2020/5-ös számában Dubov a győzelme után adott interjújában úgy értékelt, hogy pályafutása érezhető hullámvölgyét szakította meg első helyével, és bizakodóan várja versenyeit.

A Chessable Masters tornán Dubov nem jutott tovább a csoportjából, Nakamura a negyeddöntőben Ding Lirentől 2-1-re kapott ki.

Hikaru Nakamura és Daniil Dubov korábban 25 rapid és villámpartiban néztek farkasszemet, 12 döntetlen mellett az amerikai sakkozó 8-5-re vezet.

 

Az elődöntő párosítása:

Ding Liren (kínai, 3836) – Magnus Carlsen (norvég, 2881)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a Legends of Chess online rapid viadal győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen a Legends of Chess online rapid viadal győztese. A döntő második mérkőzésén 2,5 – 0,5-re győzte le a világbajnokjelölt Jan Nepomnjacsijt. A norvég világelső az első partiban 27 lépésben nyert, a másodikban a kockáztató orosz nagymestert sötéttel kényszerítette feladásra, majd döntetlennel biztosította be sikerét, a finálét 2 – 0-ra nyerte meg. A világbajnok a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatán három tornán lett győztes. Augusztus 9-én kezdődik a négy résztvevős Grand Final, az elődöntőben Magnus Carlsen a kínai Ding Lirennel, az orosz Daniil Dubov az amerikai Hikaru Nakamurával mérkőzik meg.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatán az „ötletgazda” Magnus Carlsen harmadik tornagyőzelmét ünnepli. A tíz résztvevős Legends of Chess viadal körversenyét ötpontos előnnyel nyerte meg Jan Nepomnjacsij előtt.

Az elődöntőben Peter Szvidlert 2-0-ra győzte le, mindkét meccsen csak egy-egy döntetlent engedélyezett a nyolcszoros orosz bajnoknak, Jan Nepomnjacsij a holland Anish Giri ellen nyert 2 – 1-re.

A finálé első játéknapján nagy csata dúlt, Magnus Carlsen csak a két villámjátszmában elért győzelmével nyerte meg Jan Nepomnjacsij ellem az összecsapást 4 – 2-re. Az orosz nagymester csalódottságán nem tudta túltenni magát, a második mérkőzésen nem tudta megnehezíteni a világbajnok újabb sikerét.

 

A vezérgyalog megnyitású ütközetben Carlsen már 27 lépés után fogadhatta Nepomnjacsij virtuális gratulációját.

A nagymesterek folytatták a szicíliai védelem Najdorf-változatában megkezdett elméleti párbajukat. Nepomnjacsij a 16. lépésben minőséget áldozott, az elhibázott hosszúsánc után Carlsen kiskombinációval előnybe került.

 

A játszma további szakaszában a világbajnok pontos játékkal hárította a látszatfenyegetéseket, válogathatott a nyerések között. Kölcsönös időzavar még felvillanyozta a partit az interneten követőket. Carlsen a gyorsabb megoldást még elszalasztotta, Neponjacsij királya kényszerből a vesztébe rohant.

A harmadik játszmában Magnus Carlsen gyors vezércsere mellett döntött, a sorozatos cserék döntetlent eredményeztek, a világbajnok végső sikerét, amelynek a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren is örülhetett, játszhat a Grand Final tornán.

A világbajnok ismét bizonyította, hogy a rapid műfajban is ő a király, a Magnus Carlsen Invitational, a Chessable Masters és a Legends of Chess viadalokat nyerte meg, egyetlen vereségét a Lindores Abbey elődöntőjében az amerikai Hikaru Nakamurától szenvedte el.

Carlsen a Clutch Chess International tornán is diadalmaskodott. Nagy izgalmak után 9,5 – 8,5-re nyerte meg az amerikai Fabiano Caruana elleni párharcát. A norvég világelső a nyolc résztvevős, kieséses rendszerű online viadal döntőjének utolsó partija előtt még kétpontos hátrányban volt Caruanával szemben, a clutch játszmában elért remek győzelmével érte el sikerét. A top nagymesterek szerencsésnek mondhatják magukat, a koronavírus-járvány idején is kitánő díjazású tornákon játszhattak.

 

Augusztus 9-én kezdődik a négy résztvevős Grand Final, amelynek 300 ezer dollár a díjalapja. Az elődöntőben Magnus Carlsen és Ding Liren, a másik ágon az orosz Daniil Dubov és az amerikai Hikaru Nakamura mérkőzik meg.

 

A Legends of Chess döntő végeredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2 (2 – 4, 0,5 – 2,5)

A döntő második mérkőzésének eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1 – 0 (2,5 – 0,5)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 27)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 76)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij  döntetlen (Modern védelem, 36)

A döntő első mérkőzésének eredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 1 (2 – 4)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 48)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 36)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 21)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 38)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 59)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Modern védelem, 92)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Legends of Chess döntőjében Carlsen 4-2-re megnyerte az első mérkőzést Nepomnjacsij ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online viadal döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen 4 – 2-re megnyerte az első mérkőzést a világbajnokjelölt Jan Nepomnjacsij ellen. A norvég világelső az első partiban sötéttel győzött, az orosz nagymester a harmadik játszmában 21 lépéses villámgyőzelmet aratott, kiegyenlített, 2-2 után a villámpartik döntöttek. Két izgalmas, fordulatokban gazdag összecsapásban Carlsen kettős győzelmet ért el. Kedden a második mérkőzésre kerül sor, két győzelem szükséges a tornagyőzelemhez, a győztes 45, a vesztes 30 ezer dollárt nyer a 150 ezer dolláros díjalapból.

A Magnus Carlsen Chess Tour negyedik versenyén, a Legends of Chess online viadal első játéknapja után a világbajnok Magnus Carlsen 1 – 0-ra vezet, 4-2-re győzte le a világbajnokjelölt Jan Nepomnjasijt.

 

A párharc izgalmas szicíliai védelmű ütközettel kezdődött. Jan Nepomnjacsij „élesre töltött”, királyszárnyi támadást indított, Carlsen hidegvérrel hárította az akciót. A bonyodalmakban mindketten pontatlankodtak, hol a nyerést szalasztotta el a világelső, hol a jobb védekezés lehetőségével nem élt a világbajnokjelölt. A kalandok végén Magnus Carlsen örülhetett.

A második ütközetben megkezdődött a Grünfeld védelmű párbaj, Nepomnjacsij állta a sarat.

 

A harmadik játszmában váratlan fordulatot láttunk, Magnus Carlsen elfogadta a felkínált gyalogáldozatot, gyorsan megbánhatta. Jan Nepomnjacsij villámgyőzelmet aratott, 21 lépést követően a világbajnok feladásra kényszerült.

 

A negyedik játszma békés döntetlent hozott, következtek a villámjátszmák. Az 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperces csaták magas hőfokon dúltak. A szicíliai védelmű összecsapásban ellenkező oldalra sáncoltak a küzdő felek, Carlsen átvette a kezdeményezést, vezért nyert bástya és futó ellenében. Az állás a győzelmét ígérte, a kapkodásban Nepomnjacsij remiesélyt szalasztott el, a küzdelem végül Carlsen javára dőlt el.

 

Jan Nepomnjacsij választása a hatodik partiban a modern védelemre esett. Magnus Carlsen hátrányba került, tisztáldozattal próbált kavarni, a fordulatokban gazdag összecsapásban Carlsen kerekedett felül.

A párharcnak Jan Nepomnjacsij számára fokozott tétje van, győzelme esetén bejutna a négy résztvevős Grand Final viadalra, Magnus Carlsen sikerének a kínai Ding Liren örülhetne,. Carlsen, az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Daniil Dubov mellett játszhatna a 300 ezer dollárral díjazott tornán.

 

A döntő első mérkőzésének eredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 1 (2 – 4)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 48)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 36)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 1 – 0 (Szicíliai védelem, 21)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 38)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 59)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Modern védelem, 92)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen és Nepomnjacsij játssza a Legends of Chess online viadal döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online rapid viadal döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal mérkőzik meg. Az elődöntőben Nepomnjacsij és a holland Anish Giri párharcát a harmadik összecsapás döntötte el. Nepomnjacsij öt döntetlen után a második villámjátszmát nyerte meg, 3,5 – 2.5-ös győzelmével, 2-1-es sikerével harcolta ki a döntőbe jutást. A fináléban is két mérkőzést kell megnyerni, a győztes 45, a vesztes 30 ezer dollárt nyer a 150 ezer dolláros díjalapból.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour negyedik versenyén, a Legends of Chess viadal döntőjében az előcsatározás, a tíz résztvevős körverseny első és második helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és az orosz Jan Napomnjacsij mérkőzik meg. A torna nyolcadik fordulójában vívott küzdelmükben a norvég világelső 2-2 után a „hirtelen halál” partiban elért döntetlennel nyerte meg a párbajt. A sorozat első versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon is Carlsen a „hirtelen halál” partiban sötéttel remizett az orosz sakkozóval.

 

A Grand Chess Tour 2019 zágrábi viadalán Magnus Carlsen négy vereségét követően először tudta megadásra kényszeríteni Jan Nepomnjacsijt. Az orosz sakkozó 2002-ben az U12-es Európa-bajnokságon, majd egy év múlva az U14-es korcsoportos vb-n győzte le Carlsent, majd 2011-ben a Tata Steel Chess tornán, három éve a London Chess Classic viadalon is fogadhatta a világelső gratulációját.

A rapid-és villámpartik közül Jan Nepomnjacsij csak két játszmát tudott nyerni, tizenöt döntetlen mellett tízszer kikapott.

Az elődöntőben Magnus Carlsen az orosz Peter Szvidlerrel szemben kettős győzelmet ért el, könnyed játékkal jutott be a fináléba, míg Jan Nepomnjacsij csak a harmadik mérkőzésen megszerzett győzelmével harcolta ki a döntőbe jutást.

Az elődöntő végeredménye:

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2 (0,5 – 2,5, 0.5 – 2,5)

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Neponjacsij (orosz, 2778) 1 – 2 (0,5 – 2,5, 4 – 3, 2,5 – 3,5)

Anish Giri és Jan Nepomnjacsij mai mérkőzésén az első négy rapid parti pontosztozkodással fejeződött be. A kiegyenlített erők küzdelmében az óvatosság jellemezte Giri játékát, Nepomnjacsij próbálta variálni a nyitásokat, hogy kizökkentse ellenfelét a megszokott sémákból.

A vezércsel ritkább változatával kezdődött meg a csatározásuk, a sorozatos cserékkel leegyszerűsödött állásban lépésismétléssel remiztek.

A spanyol megnyitásban folytatták. Nepomnjacsij gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, de előnyét eltékozolta, gyaloghátránya megmaradt, a bástyavégjátékban Girinek nem volt nyerőesélye.

 

Élvezetes küzdelmet hozott a harmadik összecsapás. Giri a vezérszárnyon kezdeményezett, gyalogot is nyert, Nepomnjacsij ellenakciója időben érkezett, az örökös sakk láttán harmadszor is virtuálisan kezet fogtak.

A spanyol megnyitásban másodszor sem bírtak egymással, gyorsult a tempó, a 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal játszott partik után két villámjátszmában mérkőztek meg, 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

 

A Grünfeld védelmű csatában Anish Giri esélyei kecsegtetőnek látszottak, amikor taktikai csapást nézett el. Jan Nepomnjacsij minőséget áldozott, de a pontos folytatással adós maradt, megszületett az ötödik döntetlen.

 

Nepomnjacsij bevetette a skót megnyitást, ami jó választásnak bizonyult, Giri többször is hibázott, a hetedik sprra betört világos bástyák megpecsételték sorsát Jan Nepomnjacsij jutott a torna döntőjébe.

A párharc harmadik mérkőzésének eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Neponjacsij (orosz, 2778) 0 – 1 (2,5 – 3,5)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Vezércsel, 40)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Vezércsel, 53)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 40)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 1 – 0 (Skót megnyitás, 45)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen kettős győzelemmel döntős, Giri és Nepomnjacsij harmadszor is megmérkőzik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online rapid viadalon a világbajnok Magnus Carlsen kettős győzelemmel jutott be a döntőbe. Az orosz Peter Szvidler ellen mindkét mérkőzésen 2,5 – 0,5-ös sikert ért el. A másik ágon harmadik összecsapás dönti el, hogy a fináléban ki lesz a norvég világelső ellenfele. Az orosz Jan Nepomnjacsij az első meccsen 2,5 – 0,5-re nyert, a visszavágón a holland Anish Giri kétszer is kiegyenlített, majd a „hirtelen halál” partiban elért győzelme, 4-3-as sikere után vasárnap délután következhet a ráadás.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatán a világbajnok Magnus Carlsen harmadszor játszik döntőt. A Legends of Chess elődöntőjében az orosz Peter Szvidler ellen a vártnál könnyebben nyerte meg mindkét meccsét 2,5 – 0,5-re.

 

Az első játéknapon az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok világossal játszotta az első partit, az angol megnyitásban királyszárnyi akcióval próbálkozott. A norvég világelső 15…g5 lépése alaposan meglepte, a küzdelem csak 27 lépésig tartott.

Szvidler a vereség után a szicíliai védelemre szavazott, a különböző oldalra történt sáncolás után a szokásos minőségáldozattal biztosított ellenjátékot, mindketten elégedettek lehettek a döntetlennel.

A harmadik partiban Szvidler a 27. lépést követően kényszerült feladásra, a két sötét játszma gyors megnyeréséért Carlsennek meg sem kellett izzadnia.

Anish Giri és Jan Nepomnjacsij a Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajt. A holland nagymester bosszankodhatott, kecsegtető esélyű állásából nem tudta kihozni a maximumot, a maratoni küzdelem Girit viselte meg jobban.

A bécsi megnyitású játszmában Anish Giri agresszíven lépett fel, királyszárnyi akciója azonban kifulladt, az orosz nagymester begyűjtötte az egész pontot.

Giri játékán nagyon érződött a vereség, rosszabb döntéseket hozott a második Grünfeld védelmű játszmában, Jan Nepomnjacsij a felkínált eséllyel tökéletesen élt, 2,5 – 0,5-ös győzelme után már-már páholyban érezte magát?   

 

Az elődöntő eredményei:

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2 (0,5 – 2,5, 0,5 – 2,5)

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1 – 1 (0,5 – 2,5, 4 – 3)

Az elődöntő első játéknapjának eredményei:

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 1 (0,5 – 2,5)

Peter Szvidler - Magnus Varlsen 0 – 1 (Angol megnyitás, 27)

Magnus Carlsen – Peter Szvidler döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

Peter Szvidler – Magnus Carlsen 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 27)

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Neponjacsij (orosz, 2778) 0 – 1 (0,5 – 2,5)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 131)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 1 – 0 (Bécsi megnyitás, 40)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Grünfeld védelem, 33)

Peter Szdler nem tudta megnehezíteni a norvég világelső döntőbe jutását. A második találkozó első partijában királya gyorsan elesett a harcmezőn.

 

Bíztató nyitást követően Szvidler adós maradt a jó folytatással a második partiban. A vezércserét követően már Carlsennél volt az előny, a 28.Bf2-re a 28…Hd1! gyorsan döntött is. A harmadik összecsapás remije Carlsen második győzelmét jelentette. Az utóbbi években a chess24.com portál elismert, kedvelt kommentátora, a 46 éves Peter Szvidler joggal lehet elégedett eredményével, hogy a viadalon a négy közé jutott.

 

A sorozat harmadik versenyén, a Chessable Masters fináléjába jutott, Magnus Carlsentől vereséget szenvedő Anish Giri az első meccs elvesztése után sem adta fel a küzdelmet Jan Nepomnjacsijjal szemben.

Az első parti békés döntetlennel végződött, a második játszmában Giri jól megjátszott nyitás után átengedte a kezdeményezést ellenfelének. Nepomnjacsij tetszetős játékkal győzött és vezetést szerzett.

A harmadik összecsapás meghozta Giri számára a remélt fordulatot, a szicíliai védelem zavaros vizein az ő hajója haladt egyre magabiztosabban a cél felé, előnyös végjátékát biztos kézzel nyerte meg, kiegyenlített.

A Grünfeld védelmű ütközetben kedvezőbbek voltak az esélyei, a döntetlennel Nepomnjacsij lehetett elégedettebb, következtek a villámpartik, 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal.

Az orosz nagymester tűnt esélyesebbnek, az első játszmában sikerrel is zárta a szicíliai védelmű kalandokat.

 

Anish Giri nem adta fel, sőt a 14.Hd4!-gyel bevezetett kombinációja sokkolhatta is riválisát. A holland sakkozó remek játékkal nyert, a találkozón másodszor is kiegyenlített, majd a „hirtelen halál” parti megnyerésével kiharcolta, hogy vasárnap délután a harmadik mérkőzésük döntse el, hogy ki lesz a fináléban Magnus Carlsen ellenfele.

Az elődöntő második játéknapjának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Peter Szvidler (orosz, 2742) 1 – 0 (2,5 – 0,5)

Magnus Carlsen – Peter Szvidler 1 – 0 (Szicíliai védelem, 26)

Peter Szvidler – Magnus Carlsen 0 – 1 (Angol megnyitás, 32)

Magnus Carlsen – Peter Szvidler döntetlen (Szicíliai védelem, 41)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2731) 0 – 1 (3 – 4)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 40)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 0 – 1 (Angol megnyitás, 54)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 0 – 1 (Szicíliai védelem, 65)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Grünfeld védelem, 41)

Jan Napomnjacsij – Anish Giri 1 – 0 (Szicíliai védelem, 76)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Angol megnyitás, 48)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 42)

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Legends of Chess Carlsen-Szvidler és Nepomnjacsij-Giri elődöntőkkel folytatódik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online rapid viadal tíz résztvevős versenyének utolsó fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen 3 – 1-re legyőzte az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot. A norvég világelső ötpontos előnnyel végzett az élen. Az elődöntőben az orosz Peter Szvidlerrel mérkőzik meg, aki utolsó párharcát 2,5 – 1.5-re elvesztette a holland Anish Girivel szemben. Az izraeli Borisz Gelfand a „hirtelen halál” partiban nyert az orosz Jan Nepomnjacsij ellen, a négy között Giri-Nepomnjacsij találkozó lesz. Lékó Péter utolsó meccsén vereséget szenvedett a kétszeres kínai olimpiai bajnoktól, Ding Lirentől, a versengésben az utolsó helyen végzett. A két nagy rivális, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az indiai exvilágbajnok Viswanathan párbaját négy döntetlen után a „hirtelen halál” parti döntötte el Ivancsuk javára. A pihenőnap után pénteken kezdődnek az elődöntők, a négyjátszmás mérkőzésekből kettőt kell megnyerni a döntőbe jutáshoz.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour negyedik viadalán, a Legends of Chess tíz résztvevős körversenyén a világbajnok Magnus Carlsen valamennyi mérkőzését megnyerve ötpontos előnnyel végzett az élen. A norvég világelső kétszer a „hirtelen halál” partiban biztosította be győzelmét. A befejező játéknapon a továbbjutásért küzdő exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiknak sem „kegyelmezett”. Az első játszmában nyerőesélyes állását még remire rontotta, az utolsó két partit megnyerve 3 – 1-re győzte le egykori nagy riválisát. Kramnyik tavaly a Tata Steel Chess viadal zárónapján jelentette be, hogy visszavonul a profi sakkozástól, egy-egy rapid viadalon azért még játszik. Az exvilágbajnok a torna kétharmadánál még továbbjutásra állt, de utolsó három meccsét elvesztette.

Az elődöntőben Magnus Carlsen az orosz Peter Szvidlerrel mérkőzik meg. Az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok utolsó mérkőzését a holland Anish Girivel szemben elvesztette, de a világbajnok győzelmének köszönhetően negyedikként kvalifikálta magát.

Vereséggel zárt az orosz Jan Nepomnjacsij, a torna doyenje, az 52 éves izraeli Borisz Gelfand „tréfálta meg”. A „hirtelen halál” partiban Nepomnjacsijnak világossal nem volt reális nyerőesélye, Gelfand rutinosan használta ki, hogy számára a döntetlen is a győzelmet jelentette volna. Nepomnjacsij sokáig tartotta a lépést Carlsennel, a hajrában kettő meccset elbukott. A tornán gyengébb rajt után egyre jobb játékot nyújtó Girivel csatázik a döntőbe jutásért.

Kevés hiányzott az ukrán Vaszilij Ivancsuk bravúrjához, hogy elődöntőt játszhasson. Régi nagy riválisa, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand elleni győzelemmel zárta a szereplését. Négy döntetlen után az Armageddon játszmában elért döntetlen 2 pontot jelentett számára. A viadal meglepetéseként Anand hosszabb versenyzési szünet után a számára szokatlan feltételekkel nem tudott megbirkózni.

Hetedik párharcát zárta vereséggel Lékó Péter. Biztatóan kezdett, Vaszilij Ivancsuk elleni nyeréssel rajtolt, a jó folytatással adós maradt. Hosszabb szünet után játszhatott egykori nagy ellenfeleivel. Megnyitáselméleti felkészültsége most is remek, jól variálta a nyitásokat, kedvező állásait azonban sorban elrontotta, két „hirtelen halál” partit vesztett el, Ivancsuk mellett még Anadot tudta legyőzni. Sajnálhatja többek között Magnus Carlsennel szemben kihagyott óriási esélyt. A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtott.

Az utolsó forduló eredményei:

Borisz Gelfand (izraeli, 2702) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 – 1 (3 – 2)

Borisz Gelfand – Jan Nepomnjacsij  0 – 1 (Grünfeld védelem, 67)  0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Borisz Gelfand 0 – 1 (Szicíliai védelem, 88)

Borisz Gelfand – Jan Nepomnjacsij  döntetlen (Grünfeld védelem, 72)

Jan Nepomnjacsij – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 24)

Jan Nepomnjacsij – Borisz Gelfan 0 – 1 (Királyindiai védelem, 70)

Ding Liren (kínai, 2836) – Lékó Péter (magyar, 2710) 3 – 0 (2,5  1,5)

Ding Liren – Lékó Péter 1 – 0 (Olasz megnyitás, 65)

Lékó Péter – Ding Liren döntetlen (Olasz megnyitás, 41)

Ding Liren – Lékó Péter döntetlen (Ragozin védelem, 18)

Lékó Péter – Ding Liren döntetlen (Angol megnyitás, 46)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2686) – Viswanathan Anand (indiai, 2751) 2 – 1 (2,5 – 2,5)

Vaszilij Ivancsuk – Viswanathan Anand döntetlen (Ragozin védelem, 57)

Viswanathan Anand – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Spanyol megnyitás, 42)

Vaszilij Ivancsuk – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 41)

Viswanathan Anand – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Spanyol megnyitás, 23)

Viswanathan Anand – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Vezércsel, 59)

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Anish Giri (holland, 2731) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Peter Szvidler – Anish Giri döntetlen (Angol megnyitás, 51)

Anish Giri – Ptrer Szvidler döntetlen (Grünfeld védelem, 41)

Peter Szvidler – Anish Giri  0 – 1 (Angol megnyitás, 26)

Anish Giri – Peter Szvidler döntetlen (Pirc védelem, 42)

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) 3 – 0 (3 – 1)

Magnus Carlsen – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Olasz megnyitás, 42)

Vlagyimir Kramnyik – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 76)

Magnus Carlsen – Vlagyimir Kramnyik  1 – 0 (Vezércsel, 62)

Vlagyimir Kramnyik – Magnus Carlsen 0 – 1 (Szicíliai védelem, 24)

 

 

A Legends of Chess körverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BP

MP

1

Magnus Carlsen

2

3

2

3

3

23

25

2

Jan Nepomnjacsij

2

3

2

2

2

2

20½

20

3

Anish Giri

1

½

2

2

18

18

4

Peter Szvidler

1

2

17½

14

5

Vaszilij Ivancsuk

2

2

2

3

2

2

18½

13

6

Vlagyimir Kramnyik

1

2

1

2

16½

12

7

Borisz Gelfand

0

2

2

3

½

2

15

11

8

Ding Liren

½

½

1

14

9

9

Viswanathan Anand

2

2

2

½

½

2

14½

7

10

Lékó Péter

2

2

2

2

15½

6

 

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen újabb győzelmével 3 pontos előnnyel az élen, Lékó kikapott Gelfandtól

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Legends of Chess online rapid viadal nyolcadik fordulójában az éllovas világbajnok Magnus Carlsen a „hirtelen halál” partiban sötéttel elért döntetlennel megnyerte az orosz Jan Nepomnjacsij elleni rangadót, három pontra növelte előnyét. Carlsen világossal nyerte meg a második játszmát, világossal vesztette el a negyediket. Lékó Péter az izraeli Borisz Gelfandtól a „hirtelen halál” játszma elvesztésével szenvedett vereséget, a második ütközetet Gelfand nyerte meg, nagymesterünk a harmadikban egyenlített. Az orosz rangadón Peter Szvidler legyőzte exvilágbajnok Vlagyimi Kramnyikot. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand két világos partiját is elbukta a kínai Duing Lirennel szemben, hetedik meccsét vesztette el. Az ukrán Vadszilij Ivancsuk fordított a holland Anish Giri elleni mérkőzésén, a „hirtelen halál” játszmában legyőzte 25 évvel fiatalabb ellenfelét. Lékó utolsó mérkőzését Ding Lirennel játssza. Az első négy helyezett jut tovább a kieséses rendszerű folytatásba.

A Magnus Carlsen Chess Tour negyedik versenyének nyolcadik fordulójában eldőlt, hogy a világbajnok Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij jut első két helyezettként a Legends of Chess viadal elődöntőjébe, két továbbjutó hely sorsa a körverseny befejező játéknapján dől el.

A nyolcadik fordulóban a torna első és második helyezettje, a 2 pontos előnnyel vezető világbajnok Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij  összecsapása állt az érdeklődés középpontjában. A sorozat első versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a norvég világelső a „hirtelen halál” partiban sötéttel elért döntetlennel győzte le az orosz sakkozót.

A Grand Chess 2019 zágrábi viadalán Magnus Carlsen négy vereségét követően először tudta megadásra kényszeríteni Jan Nepomnjacsijt. Az orosz sakkozó 2002-ben az U12-es Európa-bajnokságon, majd egy év múlva az U14-es korcsoportos vb-n győzte le Carlsent, majd 2011-ben a Tata Steel Chess tornán, három éve a London Chess Classic viadalon is fogadhatta a világelső gratulációját.

Rapid-és villámpartikban Jan Nepomnjacsij csak egy játszmát tudott, tizenhárom döntetlen mellett nyolcszor kikapott.

A párharcuk döntetlennel kezdődött meg, Magnus Carlsen jó esélyt szalasztott el. A második partiban a Grünfeld védelemben vívtak elméleti párbajt, a küzdelemben az orosz nagymester hibázott, a világbajnok tökéletes játékkal már a 34. lépésben győzelemnek örülhetett.

A harmadik játszmában ismét a norvég világelső diktálta a tempót, a világos király elleni akciójával tisztet is nyert, a technikai kivitelezésbe hiba csúszott, Nepomnjacsij kiharcolta a döntetlent.

Magnus Carlsen kiprovokálta, hogy Jan Nepomnjacsij korai tisztáldozatot hozzon, a világbajnok kihagyott egy taktikai esélyt, 20.Hxh7 után nem kellett volna aggódnia a meccs végeredménye miatt. A csatában Nepomnjacsij minőségáldozattal nyerőesélyes végjátékot játszhatott, kiegyenlített.

Az Armageddon játszmában Nepomnjacsijnak 5 perce volt Carlsen négy percével szemben, de nyerési kényszerrel játszott. A játszmában sok minden történt, az orosz nagymester viharos támadása sikert ígért, de kihagyta a nagy lehetőséget. Carlsen átvette a kezdeményezést, nyerhetett volna, nyert állásban adta remire a játszmát, hogy ne kelljen bajlódnia a gyorsan múló másodpercekkel.

Lékó Péter és Borisz Gelfand összecsapása is a rájátszásban dőlt el. Nagymesterünk a tornán negyedszer játszott „hirtelen halál” partit, harmadszor kapott ki, csak Vaszilij Ivancsuk ellen volt eredményes.

Első partijukat 1994-ben játszották, az Intel rapid versenye után még negyven rapid és villámpartiban mérték össze erejüket, 26 döntetlen mellett nagymesterünk 8-7-re vezetett. Miskolcon 2010-ben rapid páros mérkőzést is vívtak, az izraeli sakkozó 4,5 – 3,5-re nyert.

A klasszikus partijaik statisztikája Gelfandnak kedvezett, ötször nyert, négyszer kapott ki a 26 pontosztozkodás mellett.

A mérkőzés első játszmájában Lékó Péter gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni. Gelfand a második ütközetben megcsillogtatta remek technikáját, a bástyavégjátékban aktívabb bástyája és a harctérre induló királya eldöntötte a pont sorsát.

A vereség után Lékó Péter a szicíliai védelmű partiban a hosszas manőverezést választotta, majd lecsapott a felkínált lehetőségre, kiegyenlített.

Az elméletileg két kitűnően felkészült sakkozó a katalán megnyitásban megosztozott a ponton, s jött a ráadás, Lékóna játszott világossal. A torna doyenje jól használta ki, hogy remifórja van, Péter próbálkozásaira remekül reagált, ellentámadása átütött.

Komoly bajba került az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik honfitársától, Peter Szvidlertől elszenvedett veresége miatt. A hatodik forduló után még a harmadik helyen állt, a befejező játéknap előtt csak az ötödik és Magnus Carlsennel kell játszania.

Kramnyik felvállalta a taktikai bonyodalmakat, de többet hibázott ellenfelénél. Világossal vesztette el az első ütközetet, majd remivel folytatták.

A párbajuk harmadik játszmájában történtekre nehéz magyarázatot találni. Vlagyimir Kramnyik túljátszotta jó barátját, egykori szekundánsát, de a könnyen nyerhető állásban saját magának tette nehézzé a remélt sikert. Válogathatott a nyerések között, sorban hagyta ki azokat. Gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni.

Peter Szvidler a negyedik partiban „megkegyelmezett” riválisának, a remi is elég volt a győzelemhez.

Vaszilij Ivancsuk játékát dicsérő írásokat olvashatunk a szakportálokon. Az 51 esztendős sakkozó nagy akarattal küzd, kevés hiányzott ahhoz, hogy a továbbjutásért ia harcban legyen.

Hátrányból fordított Anish Giri ellen. Világossal a második játszmában nem talált jó tervet, a holland nagymester jól játszotta a parti befejező szakaszát. A vereség nem törte meg Ivancsukot, tetszetős játékvezetése, a világos király elleni akciója méltán kapott sok elismerést.

Nehéz pillanatokat élt át a negyedik ütközetben, Anish Giri nyerőesélyt szalasztott el. A „hirtelen halál” játszmát az 51 éves Ivancsuk nyerte meg a 25 évvel fiatalabb riválisával szemben.

A forduló legmeglepőbb eredménye az exvilágbajnok Viswanathan Anand és a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren mérkőzésén született meg. A szicíliai védelem nagy tudora az első játszmában 22 lépés után kényszerült feladásra. Sötéttel nem tudott szépíteni, majd a harmadik összecsapás eldöntötte a meccset. Ding Liren erélyesen vezette az ellentámadást, oly sok hányattatás után második meccsét nyerte meg. 

A 8. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881)  1 – 2 (2,5 – 2,5)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen döntetlen (Angol megnyitás, 54)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Grünfeld védelem, 34)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen döntetlen (Katalán megnyitás, 46)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij  0 – 1 (Pirc védelem, 60)

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen döntetlen (Angol megnyitás, 50)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2756) – Peter Szvidler (orosz, 2742) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Vlagyimir Kramnyik – Peter Szvidler 0 – 1 (Szicíliai védelem, 46)

Peter Szvidler – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Grünfeld védelem, 45)

Vlagyimir Kramnyik – Peter Szvidler döntetlen (Szicíliai védelem, 115)

Peter Szvidler – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Caro-Kann védelem, 49)

Anish Giri (holland, 2731) – Vasziij Ivancsuk (ukrán, 2686)  1 – 2 (2 – 3)

Anish Giri – Vaszilij Ivancsuk döntetlen (Angol megnyitás, 46)

Vaszilij Ivancsuk – Anish Giri 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 42)

Anish Giri – Vaszilij Ivancsuk  0 – 1 (Kettős fianchetto, 50)

Vaszilij Ivancsuk – Anish Giri (döntetlen (Nimzoindiai védelem, 34)

Vaszilij Ivancsuk – Anish Giri 1 – 0 (Szláv védelem, 55)

Viswanathan Anand (indiai, 2751) – Ding Liren (kínai, 2836) 0 - 3 (0,5 – 2,5)

Viswanathan Anand – Ding Liren  0 – 1 (Szicíliai védelem, 22)

Ding Liren – Viswanathan Anand döntetlen (Királyindiai támadás, 47)

Viswanathan Anand – Ding Liren 0 – 1 (Szicíliai védelem, 40)

Lékó Péter (magyar, 2710) – Borisz Gelfand (izraeli, 2702)  1 – 2 (2 – 3)

Lékó Péter – Borisz Gelfand döntetlen (Angol megnyitás, 68)

Borisz Gelfand – Lékó Péter 1 – 0 (Ragozin védelem, 62)

Lékó Péter – Borisz Gelfand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 48)

Borisz Gelfand – Lékó Péter döntetlen (Katalán megnyitás, 51)

Lékó Péter – Borisz Gelfand 0 – 1 (Szicíliai védelem, 53)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BP

MP

1

Magnus Carlsen

2

3

-

2

3

20

22

2

Jan Nepomnjacsij

2

3

2

-

2

2

18½

19

3

Anish Giri

1

½

-

2

2

15½

15

4

Peter Szvidler

1

-

2

16

14

5

Vlagyimir Kramnyik

-

2

1

2

15½

12

6

Vaszilij Ivancsuk

2

2

2

3

2

-

16½

11

7

Borisz Gelfand

0

-

2

2

½

3

13

9

8

Lékó Péter

2

2

2

2

-

14

6

9

Viswanathan Anand

2

2

½

-

2

½

12½

6

10

Ding Liren

½

½

1

-

11½

6

Az utolsó forduló párosítása:

Borisz Gelfand – Jan Nepomnjacsij

Ding Liren – Lékó Péter

Vaszilij Ivancsuk – Viswanathan Anand

Peter Szvidler – Anish Giri

Magnus Carlsen – Vlagyimir Kramnyik

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Carlsen utolsó játszmáját elvesztette Aronjan ellen, Firouzja egypontos hátránnyal lett második
2020. 10. 17.

Magnus Carlsen az Altibox Norway Chess 2020 szuperverseny győztese
2020. 10. 16.

Caruana az Armageddon partibn legyőzte Firouzját, Carlsen átvette a vezetést
2020. 10. 13.

Carlsen az Armageddon partit nyerte meg Caruana ellen, Firouzja is a rájátszásban győzte le Aronjant 
2020. 10. 13.

Carlsen visszavágott Dudának, Caruana kiegyenlített Aronjannal szemben, Firouzja az élen
2020. 10. 11.

Megszakadt Carlsen 125 játszmás veretlenségi sorozata, Duda legyőzte a világbajnokot
2020. 10. 11.

Az Altibox szuperverseny csúcsrangadóján Carlsen legyőzte Caruanát
2020. 10. 08.

Firouzja az Armageddon partiban legyőzte Caruanát, Aronjan holtversenyben az élen
2020. 10. 07.

Caruana az élen, Aronjan győzelemmel ünnepelte születésnapját, Carlsen szerencsével nyert Firouzja ellen
2020. 10. 07.

Carlsen az Armageddon partiban győzte le Aronjant, Caruana és Firouzja győzött a klasszikus partiban
2020. 10. 05.

Tíz nap karantén, két tesztelés után hétfőn kezdődik a stavangeri szuperverseny, Carlsen a címvédő
2020. 10. 03.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 35 ponttal előzi meg Fabiano Caruanát, Rapport Richárd a 13. 
2020. 09. 30.

Magnus Carlsen a chess24Banter Blitz győztese, a döntőben 5,5 - 3,5-re nyert Wesley So ellen
2020. 09. 30.

Magnus Carlsen és Wesley So játssza a chess24 Banter Blitz döntőjét
2020. 09. 27.

A chess24 Banter Blitz elődöntőjében Carlsen-Aronjan, So-Le párharcokra kerül sor
2020. 09. 26.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog