Help Sales ÁSZF

Az Airthings Masters elődöntőjében Aronjan és Radzsabov 3-1-es győzelemmel kezdett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal elődöntőjének első játéknapján az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 3-1-re legyőzte az orosz Daniil Dubovot. Két döntetlen után Radzsabov kétszer is megadásra kényszerítette a negyeddöntőben a világbajnok Magnus Carlsen ellen sikeres Dubovot. Az örmény Levon Aronjan sötéttel nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni párharcának első játszmáját. Nyerést szalasztott el a második ütközetben, tisztelnézése ellenére a negyedik partiban is diadalmaskodott, 3-1-re győzte le riválisát. Pénteken Radzsabov és Aronjan remifórral játszhatja a második mérkőzést.

 

A Champions Chess Tour második versenyének, az Airthings Masters viadal elődöntőjének első párharcaiban az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az örmény Levon Aronjan remekelt, meggyőző játékkal nyerték meg meccseiket 3-1-re.

 

Az utóbbi években oly keveset versenyző Tejmur Radzsabov és a negyeddöntőben Magnus Carlsent legyőző Daniil Dubov mindössze hat klasszikus partit játszott egymással, az azerbajdzsáni nagymester egy partit nyert meg az akkor 18 éves ellenfelével szemben. 2019-ben a Grand Prix-sorozat hamburgi versenyén az első fordulóban mérkőztek meg, Dubov s rájátszásban 4,5-3,5-re nyerte meg a mérkőzésüket. Rapid-és villámpartit hetet játszottak, az orosz nagymester kétszer győzött.

Daniil Dubov bocsánatot kért Magnus Carlsentől, hogy kissé látványosan ünnepelte győzelmét! A sikert sem könnyű elviselni, Tejmur Radzsabov rutinos játékosként remekül használta ki, hogy Dubov még nem dolgozta fel a világbajnok elleni győzelmét.

Az első játszma az erők felmérésének jegyében zajlott, a pozíciós küzdelemben egyenlő erők csatáját láttuk. Tejmur Radzsabov sötéttel is tartotta az egyensúlyt.

 

A harmadik játszmában megtört a jég. Radzsabov kis előnnyel játszhatott, gyalogelőnyt is szerzett, a kapkodásban Dubov helyreállította az anygi egyensúlyt. Jó huszár a rossz futó elleni végjátékban Radzsabov új erőre kapott, bástyája és huszárja remek összjátéka anyagi előnyéhez vezetett, szép sorban elhullottak Dubov királyszárnyi gyalogjai.

 

A negyedik ütközetben Tejmur Radzsabov a Kalasnyikov-változatot játszotta meg. A taktikai csapásokkal fűszerezett összecsapás során állta a sarat, a kiegyenlítésért küzdő Dubov többször is hibázott.

 

Már legendásak Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave összecsapásai. Természetesen a 2017-es Világkupa elődöntője viszi a prímet, az Armageddon játszmában Aronjan nyert, MVL egy lépésre volt a világbajnok-jelöltséget is biztosító döntetlentől. 2019-ben MVL a negyeddöntőben visszavágott Aronjannak. A tavalyi St. Louis-i rapid-és villámversenyen is emlékezetes marad a küzdelmük, az összetett pontversenyt végül az örmény nagymester nyerte meg. Az elmúlt tizenegy évben harmincötször viaskodtak klasszikus tempóban, MVL 5-4-re vezetett. Az eddig lejátszott 88 összes partijukból 50 végződött pontosztozkodással, Vachier-Lagrave 25-13-ra vezetett, csak a rapid-és villámpartikban 20-9 volt a javára, huszonkétszer remiztek.

Maxime Vachier-Lagrave az Airthings Masters kvalifikációs tornájáról nem kis szerencsével jutott tovább, Levon Aronjan az utolsó partiját vesztette el, de ekkor már negyeddöntős volt. Ne feledjük, hogy az első partijában Magnus Carlsen ellen bástyát nézett el, a norvég világbajnok a prózai gyalogsakkot azonban nem adta be.

Az első játszmában a spanyol megnyitás berlini változatában vívtak elméleti párbajt. MVL huszármanővereire Aronjan előnybe került, 27.Haxa7 után a huszár fogságba került. Aronjan anyagi előnyét kitűnő technikával érvényesítette.

 

Aronjan nagy esélyt hagyott ki a második partiban, azonnali nyerést hagyott ki, MVL végül nagy nehézségek árán megmenekült a vereségtől.

A háromszoros olimpiai bajnokot az elpuskázott lehetőség nem viselte meg, a „berlini falat” másodszor sem tudta ledönteni MVL.

 

Vachier-Lagrave a negyedik játszmában fokozott kockázatot vállalt, a királyindiai védelmet választotta. Aronjan kézben tartotta az irányítást, amikor csökkent a koncentrációja. A torna kitűnő komentátora. Lékó Péter éppen megemlítette, hogy a c6 gyalogot nem lehet leütni a 41…Vxf3+ miatt, amikor Levon beleesett a csapdába, tisztet nézett el. A váratlan elnézés utáni remiesélyt MVL nem használta ki, Aronjan meggyőző játékkal nyerte meg 3-1-re a párharcuk első felvonását.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) Daniil Dubov (orosz, 2770) 3 - 1

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov  döntetlen

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov  1 - 0

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 - 3

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan 0 - 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Dubov bemattolta Carlsen királyát, Radzsabovval játszik az elődöntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal elődöntőjében az orosz Daniil Dubov az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg. A másik ágon a francia Maxime Vachier-Lagrave az örmény Levon Aronjannal csatázik. A negyeddöntő második játéknapjának szenzációjaként a 24 éves Daniil Dubov 2,5-0,5-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, a sorsdöntő partiban bemattolta a norvég világelsőt. Elsőként kettős győzelemmel Levon Aronjan jutott a legjobb négy közé. Két párharcot rájátszás döntött el. Maxime Vachier-Lagrave az amerikai Wesley So, Tejmur Radzsabov  az orosz Jan Nepomnjacsij ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második viadalán, az Airthings Masters torna negyeddöntőjében Levon Aronjan kettős győzelemmel biztosította továbbjutását, három párharc emlékezetes, fordulatokban gazdag csatákban dőlt el. Daniil Dubov ünnepelhetett, bemattolta a világbajnok Magnus Carlsent,  két továbbjutó hely sorsa a rájátszásban dőlt el.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 2 – 2 (1 – 0, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 – 1 (döntetlen, 1 - 0, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Jan Nepommjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 – 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Felfokozott érdeklődés kísérte Daniil Dubov és a világbajnok Magnus Carlsen összecsapását. Az első mérkőzésük játszmái is izgalmasan alakultak, a „visszavágó” drámai fordulatai minden képzeletet felülmúltak.

 

Magnus Carlsen a 19. lépésben hibázott, minőségáldozatra kényszerült. Daniil Dubov nyerőesélyes állásban egyre bizonytalanabban játszott, jelentős időhátrányba is került, a világbajnok ellenjátékhoz jutott. Dubov az őrült kapkodás közepette bástyáival betört a hetedik sorra, a világelső királyát fenyegette, amikor Carlsen nem találta meg az egyetlen védőlépést. A „király” királya nem tudott a matthálóból megmenekülni.

A második összecsapásuk Carlsen elképzelése mentén alakult, a pozíciós küzdelemben 24 éves ellenfele sebezhető volt. A világbajnok a bástyavégjátékban azonban nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét.

 

A katalán megnyitásban ütköztek meg harmadszor, Carlsen kockázatos változatot választott, Dubov a 18. lépésben tűz alá vehette volna a sötét vezérszárnyi gyalogokokat, de elmulasztotta a kínálkozó lehetőséget. Drukkereiben meghűlt a vér, amikor a 27. lépésben tisztet nézett el. Magnus Carlsen válogathatott a nyerések között, amikor szinte leblokkolt, időelőnyét is elpazarolta, királya körül váratlanul viharfelhők gyülekeztek, 34…Ve7?? lépése megpecsételte sorsát. Daniil Dubov két kezét a magasba emelte, ünnepelhetett, legyőzte Magnus Carlsent!

Az első játéknapon Wesley So világossal Maxime Vachier-Lagrave szicíliai védelme ellen túlzott kockázatokat vállalt, a bonyodalmakban sebezhető volt, 3-1-re elbukta a meccset.

A visszavágóra stratégiát váltott, a Grünfeld védelemben pozíciós küzdelemre kényszerítette MVL-t. A francia nagymester sokáig jól védekezett, de sz idő szorításában végül nem tudta sikeresen feltartóztatni So szabadgyalogját. az amerikai nagymester nyeréssel kezdte a második meccsüket.

A spanyol megnyitás berlini változatában MVL nem tudott előnyt kicsiholni, a harmadik játszmájuk csak 9 lépésig tartott, aligha növelte So népszerűségét a lépésismétléses remi.

Maxime Vachier-Lagrave a negyedik partiban kockáztatott, hogy kiegyenlítsen, elkerülje a rájátszást. Kalandos összecsapásuk 104 lépésben lett döntetlen, mindketten komoly esélyeket hagytak kihasználatlanul. Következett a rájátszás, két 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal a két villlámparti.

Wesley So negyedszer döntött a berlini változat mellett, de ezúttal ledőlt a „berlini fal”.

 

A hátrányba került So lendületes támadással egyenlített ki. Az Armageddon játszmában a magasabb Élő-pontos Naxime Vachier-Lagrave választhatott színt, a sötét mellett voksolt, 4 perce volt So 5 percével szemben, de remifórja. A Skilling Open győztese világossal előnyösebb végjátékát nem tudta megnyerni, Vachier-Lagrave a döntetlennel az elődöntőbe jutott.

 

A legkönnyebben Levon Aronjan lett a legjobb négyes tagja. Hikaru Nakamura ellen az első mérkőzésüket is magabiztos játékkal nyerte meg. Az olimpiai bajnokok párharcában a háromszoros győztes örmény nagymester a folytatásban is jeleskedett. Kettős győzelemmel zárta a meccsüket, Nakamurának egy pillanatra sem adott esélyt.

 

Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov első mérkőzésén négy küzdelmes döntetlen született. A második párharcot az azerbajdzsáni sakkozó győzelemmel kezdte, az orosz bajnok jó esélyt szalasztott el a következő összecsapásukban.

Békésnek mondható döntetlennel folytatták, majd szinte feje tetejére állt a világ a negyedik játszmában. Tejmur a királyindiai védelmű csatában nagy támadáshoz jutott, Nepomnjacsij királyának élete csak hajszálon függött, amikor váratlanul az akció kifulladt, a csalódott Radzsabov a tarthatónak tűnő végjátékot elbukta, Nepomnjacsij kiegyenlített, sőt győzelemmel kezdte a rájátszást is.

 

Tejmur Radzsabovnak nem sok választása maradt a második villámpartira, extrém nyitással rosszabb állást vállalt, majd rámosolygott a szerencse. Nepomnjacsij elnézte a 21…Fe3!! szenzációs taktikai csapást. Radzsabov a sötéttel elért győzelmével kiegyenlített.

Jan Nepomnjacsij az Armageddon játszmában a világos színt választotta, Tejmur Radzsabov másodszor is a királyindiai védelemre szavazott, a döntetlennel pedig célba ért.

  

 

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2,5 – 0,5 (2 – 2)

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  döntetlen

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2741) -  Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 3,5 – 3,5 (1 – 3)

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen  

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen 

    

Rájátszás:

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  1 - 0  

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave    1 - 0

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 0 (2,5 – 1,5)

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura 1 - 0

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  0 - 1 

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) -  Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 3,5 – 3,5 (2 – 2)

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij   döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  1 - 0 

Rájátszás:

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters negyeddöntőjében Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave győzelemmel kezdett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal negyeddöntőjében a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan győzött az első négyjátszmás párharcban. Fekete napot zártak az amerikai nagymesterek, Wesley So és Hikaru Nakamura. Az előcsatározásból csak csodával határos módon továbbjutó MVL mindkét sötét partiját megnyerte So ellen, 3-1-es győzelmet ért el. Aronjan 2,5-1,5-re győzte le Nakamurát, három döntetlen mellett a második partiban diadalmaskodott, a negyedik ütközetben megkegyelmezett ellenfelének. A világbajnok Magnus Carlsen győzelemmel kezdte az orosz Daniil Dubov elleni párharcát, aki remit ígérő bástyavégjátékban hibázott óriást. A harmadik összecsapás során a norvég világelső leütött egy „mérgezett’ gyalogot, az orosz titán támadása átütött, Carlsen nem tudta leplezni csalódottságát veresége és a 2-2-es eredmény miatt. Négy döntetlen született az orosz Jan Nepomnjacsij és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov küzdelmes meccsén. Szerdán játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei, Vachier-Lagrave és Aronjan 2-2-vel is továbbjutnak.

A Champions Chess Tour második viadalán a körversenyből továbbjutó nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken kétpárharc is eldőlt, Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan győzelmet ünnepelhetett.

Az Airthings Masters előcsatározásai során a 9. fordulóig remek teljesítményt nyújtó Daniil Dubov a hajrában elszenvedett két veresége miatt csak a drámai „végjátékban” végül nyolcadikként kvalifikálta magát, jutalomként a negyeddöntőben a világbajnok Magnus Carlsennel mérkőzhet meg. Korábban 10 rapid és villámpartiban mérték össze erejüket, a norvég világelső 4-3-ra vezetett.

Magnus Carlsen a megszokottnál halványabb teljesítménnyel a sok taktikai döntetlennel fűszerezett kvalifikációs körversenyen az első helyen végzett. Dubov elleni mérkőzését győzelemmel kezdte, kis előnyét a végjátékban eltékozolta. A 24 éves Dubov sokáig jól játszotta a bástyavégkátékot, majd vesztőt húzott, a 72 lépésben feladásra kényszerült.

Dubovot a vereség nem törte le, világossal alaposan megszorongatta a világbajnokot, Carlsen nagyot küzdött a remiért.

A harmadik játszmában Dubov sötéttel győzte le Carlsent. A világbajnok az egyenlő esélyű állásban leütött egy „mérgezett gyalogot”. A vezére messze eltávolodott a frontvonaltó, Dubov 31…f5! lépése után többé védelmet nem találhatott, a sötét nehézüteg akciója átütött.

A negyedik összecsapás békésebb légkörben folyt, 2-2-vel ért véget első találkozójuk.

A rajtlistán második Maxime Vachier-Lagrave a körversenyen az utolsó játszmájáig nyeretlen volt, de két partit is vesztett. MVL utolsó partiját Alekszandr Griscsuk ellen megnyerte, a riválisok bakijai miatt végül hetedikként jutott tovább. A Skilling Open győztese, Wesley So pragmatikus játékkal, veretlenül másodikként hozta a „kötelező”. Korábban 43 rapid és villámpartiban csatáztak, So 10-9-re vezetett.

Az első párharcukra a spanyol megnyitás berlini változatéban és a szicíliai védelem Najdorf-változatában vívott elméleti párbajt. MVL világossal nem tudott előnyt kicsiholni, míg sötéttel kétszer is vereséget márt So-ra.

Remek csatát hozott a második összecsapásuk, mindketten bíztak házielemzésükben, a bonyodalmakat aligha lehetett volna vállalni alapos felkészültség nélkül. Taktikai adok-kapok felsőfokon, So végzetét egy könnyelmű bástyalépése okozta, MVL kiskombinációval szerzett vezetést.

Az idei amerikai bajnokság győztese, a vírusjárvány miatt rapid versenyként megrendezett viadal első helyezettje a negyedik partiban fokozott kockázatot vállalt, királya mesteréges sáncolása nem tudta megoldani gondjait. A francia nagymester előnyös állást játszhatott, a 3-1-es győzelme önbizalmat adhat a „visszavágóra”. Wesley So a Skilling Open negyeddöntőjét is vereséggel kezdte Tejmur Radzsabovval szemben.

Levon Aronjan sikerrel vívta meg Hikaru Nakamura elleni első csatáját. Sokadszor néztek farkasszemet, rapid és villámpartiban hetvennégyszer viaskodtak, az amerikai nagymester meggyőző fölénnyel, 29-11-re vezetett.

Izgalommentes döntetlen lett az első játszmájuk, pozíciós küzdelmet láttunk a második partiban. Aronjan térelőnyének köszönhetően előkészíthette a királyszárnyi akcióját. Vezért nyert két bástya ellenében, az állást pontosan értékelte, vezérének aktivitása győzelemhez vezetett.

A párharcuk első meccse két döntetlennel ért véget, Aronjan a negyedik játszmában „megkegyelmezett” riválisának.

Négy döntetlen született Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov küzdelmében, a partik korántsem voltak békés hangulatúak. Korábban 11-szer mérkőztek meg, csak kétszer osztoztak meg a ponton, Nepomnjacsij ötször, Radzsabov négyszer nyert.

Tejmur Radzsabov kedvező esélyt szalasztott el a nyitányon, 73 lépésben remiztek. Egyenlő esélyű küzdelmet láttunk a folytatásban. A Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajuk is döntetlennel ért véget.

A negyedik összecsapásuk 104 lépésig tartott, a jó huszár a rossz futó elleni végjátékban Nepomnjacsij pontos védekezéssel harcolta ki a döntetlent.

A negyeddöntő első mérkőzéseinek eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2 - 2

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  1 - 0

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Magnus Carlsen döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Wesley So (amerikai, 2741)  3 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So    döntetlen

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave    0 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  1,5 – 2,5

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)  2 - 2

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters viadalon nagy izgalmak után dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal kvalifikációs versenyének harmadik játéknapján, a befejező három fordulóban fordulatokban gazdag játszmákban dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa. A kilencedik körben az élen álló hat nagymesterből csak az amerikai Hikari Nakamura tudott nyerni, az orosz rangadón Jan Nepomnjacsij legyőzte Daniil Dubovot. A félpontos előnnyel vezető Nakamura tizedik partiját elbuta a világbajnok Magnus Carlsennel szemben, a norvég világelső várhatta az első helyről az utolsó fordulót. A nyeretlen francia Maxime Vachier-Lagrave megragadta az esélyt, a holland Anish Giri elleni nyerése végül a továbbjutását jelentette Dubov veresége ellenére folytathatja a versengést. A holtversenyeket az azonos pontcsoportban végzettek egymás elleni eredménye döntötte el, Magnus Carlsen lett a győztes. A negyeddöntőben Magnus Carlsen-Daniil Dubov, Tejmur Radzsabov-Jan Nepomnjacsij, Hikaru Nakamura-Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave- Wesley So párharcok lesznek, két-két négyjátszmás mérkőzés dönt.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az Airthings Masters viadalon a kvalifikációs körversenyt befejező három fordulóban fordulatokban gazdag küzdelmekben dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa.

 

Hatan zárták holtversenyben az első helyen a második játéknapot, Hikaru Nakamura a kilencedik körben elért győzelmével egyedül állt az élen. Az amerikai sakkozó tetszetős taktikai csapással került döntő előnybe David Anton Guijarroval szemben.

 

Az orosz rangadón Daniil Dubov fölöslegesen bocsátkozott kalandokba Jan Nepomnjacsij elleni csatájában, elszenvedte második vereségét, az idei bajnok a fontos nyeréssel megelőzte honi riválisát.

A világbajnok Magnus Carlsen és Alekszandr Griscsuk küzdelme 114 lépésig tartott. A norvég világelső a bástyavégjátékban nem tudta gyalogelőnyét érvényesíteni a nagy időzavarban is jól védekező ellenfelével szemben.

Levon Aronjan sem találta előnyösebb állásában a nyerést ígérő lehetőséget. Wesley So és Tejmur Radzsabov gyors remivel „rápihentek” a hajrára.

 

Megragadta az esélyt Anish Giri, a szicíliai védelmű ütközetben Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert. Úgy tűnt, hogy MVL második vesztésével búcsút mondhatott továbbjutási reményeinek.

A  9. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - David Anton Guijarro (spanyol, 2667)  1 - 0

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Pentala Harikrisna (indiai, 2705) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) -  Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

A verseny állása:

1.Hikaru Nakamura 5,5 pont

2-6. Levon Aronjan, Tejmur Radzsabov, Wesley So, Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen 5

7-8. Daniil Dubov és Alekszandr Griscsuk 4,5

9-10. Anish Giri és Pentala Harikrishna 4

11. Maxime Vachier-Lagrave 3,5

12. David Anton Guijarro 3

A tizedik kör egyetlen győzelmét Magnus Carlsen aratta, Hikaru Nakamura döntetlent ígérő állásban húzott vesztőt, futója végzetes kötésbe került. A világbajnok átvette a vezetést.

Tejmur Radzsabov bebiztosíthatta volna negyeddöntőbe jutását MVL ellen, a francia nagymester a poklokat is megjárva menekült meg a vereségtől.

A döntetlenek Wesley So-nak, Jan Nepomnjacsijnak és Levon Aronjannak kedveztek. Anish Giri és Alekszandr Griscsuk pontosztozkodásának az orosz nagymester örülhetett jobban.

A 10. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov döntetlen

Pentala Harikrisna - Wesley So  döntetlen

Daniil Dubov - Levon Aronjan  döntetlen

David Anton Guijarro - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura 1 - 0

Anish Giri - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 6 pont

2-6. Hikaru Nakamura, Levon Aronjan, Wesley So, Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov 5,5

7-8. Daniil Dubov és Alekszandr Griscsuk 5

9-10. Anish Giri és Pentala Harikrishna 4,5

11. Maxime Vachier-Lagrave 4

12. David Anton Guijarro 3,5

 

Az utolsó fordulóban gyorsan remizett Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen, a világbajnok a megszokottnál halványabb teljesítménnyel végül az első helyen végzett, az orosz bajnok révbe ért.

 

Úgy tűnt, hogy Daniil Dubov számára Wesley Ao elleni veresége a végállomást jelenti, de a kedvező eredmények megsegítették a mezőny legfiatalabb résztvevőjét. A sötét alapsor gyengeségét So remekül használta ki.

Hikaru Nakamura pontos játékkal érvényesítette anyagi előnyét Anish Giri ellen, a hollandok legjobbja búcsúzni kényszerült. Nem veszélyeztette Levon Aronjan továbbjutását váratlan veresége. Tejmur Radzsabovnak nem kellett kockáztatnia Penta Harikrishnával szemben.

 

A tíz fordulón át nyeretlen Maxime Vachier-Lagrave sötéttel győzte le Alekszandr Griscsukot, a nyerés az utolsó előtti helyről a hetedikre „repítette”. Az azonos pontcsoportban végzettek sorrendjét az egymás elleni eredmények, majd a több győzelem döntötte el.

Az utolsó forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Hikaru Nakamura -  Anish Giri  1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Magnus Carlsen döntetlen

Levon Aronjan - David Anton Guijarro  0 - 1

Wesley So - Daniil Dubov 1 - 0

Tejmur Radzsabov - Pentala Harikrisna döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

½

1

½

½

½

½

1

½

½

½

½

2

 Wesley So (2741)

½

 

½

½

½

½

½

1

½

½

1

½

3

 Hikaru Nakamura (2829)

0

½

 

½

½

½

½

½

½

1

1

1

4

Jan Nepomnjacsij (2778)

½

½

½

 

½

½

1

1

½

0

½

½

6

5

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

 

½

½

½

½

½

½

1

6

6

 Levon Aronjan (2778)

½

½

½

½

½

 

½

½

½

½

1

0

7

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

½

½

0

½

½

 

½

½

1

0

½

5

8

 Daniil Dubov (2770)

0

0

½

0

½

½

½

 

½

½

1

1

5

9

 Pentala Harikrishna (2705)

½

½

½

½

½

½

½

½

 

½

0

½

5

10

Alekszandr Griscsuk (2784)

½

½

0

1

½

½

0

½

½

 

½

½

5

11

 Anish Giri (2731)

½

0

0

½

½

0

1

0

1

½

 

½

12

David Anton Guijarro (2667)

½

½

0

½

0

1

½

0

½

½

½

 

A negyeddöntőben kedden és szerdán két-két négyjátszmás párharcokra kerül sor.

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters online rapid viadalon nyolc forduló után hatan az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal nyolcadik fordulója után hatos holtverseny az élen. A világbajnok Magnus Carlsen, az amerikai Hikaru Nakamura, az örmény Levon Aronjan, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, az amerikai Wesley So és az orosz Daniil Dubov gyűjtött 4,5-4,5 pontot. A második játéknap 24 játszmájából csak három végződött döntéssel. A norvég világelső egyetlen győzelmét az ötödik körben aratta, Dubov ellen nyert. Nagy taktikai harc folyik, a nagymesterek keveset kockáztatnak. A 12 résztvevő körversenyéről az első nyolc helyezett jut a torna kieséses rendszerű fázisába. Hétfőn három fordulóval ér véget a kvalifikációs torna, a küzdelem két-két négyjátszmás párharcokkal folytatódik. A verseny díjalapja 200 ezer dollár, a győztes 60 ezret nyer.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az Airthings Masters viadal második játéknapján lejátszott 24 partiból csak három összecsapás dőlt el, a kiegyenlített erők küzdelmében a nagymesterek kevés kockázatot vállaltak. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut a kieséses rendszerű folytatásba.

 

Az ötödik fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen megszerezte első győzelmét. Daniil Dubov kissé hátrányosabb állását sokáig jól védte, a gyaloghátrányos végjátékban azonban nagy hibát követett el.

Anish Giri feledtette eddigi szerény teljesítményét, jó játékkal fosztotta meg veretlenségétól Pentala Harikrishnát. Gyors remi lett az amerikai rangadó. Jan Nepomnjacsij és Levon Aronjan a skót megnyitásban vívott elméleti párbajt. Tejmutr Radzsabov kecsegtető esélyt szalasztott el. MVL-nek négy a három elleni bástyavégjátékban a remiért kellett küzdenie.

Az 5 forduló eredményei:

David Anton Guijarro (spanyol, 2667) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Daniil Dubov (orosz, 2770)  1 - 0

Anish Giri (holland, 2731) - Pentala Harikrisna (indiai, 2705) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Wesley So (amerikai, 2741)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Levon Aronjan (örmény, 2778) döntetlen

 

A hatodik forduló utánmár hatan osztották az első helyet. Daniil Dubov a világbajnoktól elszenvedett veresége után Anish Girire mért csapást. A holland sakkozó „feltámadása” csak egy fordulóig tartott.

David Anton Guijarro egy pillanatra sem adott esélyt Magnus Carlsennek. Az „ősi riválispk” csatájában Levon Aronjan a középjátékban rontott, MVL a kínálkozó lehetőséggel nem tudott élni. Wesley So került minden kockázatot, megőrizte félpontos előnyét az egyik nagy riválissal, Jan Nepomnjacsijjal szemben. Hikaru Nakamura sorozatban ötödször remizett.

A 6. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronjan  döntetlen

Wesley So - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Tejmur Radzsabov - Hikaru Nakamura  döntetlen

Pentala Harikrisna - Alekszandr Griscsuk  döntetlen 

Daniil Dubov -  Anish Giri  1 - 0

David Anton Guijarro - Magnus Carlsen  döntetlen

Arra kevesen számítottak, hogy a következő két fordulóban valamennyi játszma döntetlennel érjen véget. A hetedik körben a holtversenyben vezetők közül Levon Aronjan és Wesley So egymás elleni remivel mindketten elégedettek lehettek. Még mindig nyeretlen Maxime Vachier-Lagrave, a világbajnok Magnus Carlsen békés varit játszott meg. Az orosz derbin Daniil Dubov megtartotta félpontos előnyét Alekszandr Griscsuk előtt, ahogy Tejmur Radzsabov is visszaverte Jan Nepomnjacsij próbálkozásait. Hikaru Nakamura is pragmatikusan sakkozott. A két sereghajtó, Anish Giri és David Anton Guijarro nem tudta csökkenteni ponthátrányát.

A 7. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Anish Giri - David Anton Guijarro  döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Daniil Dubov  döntetlen

Hikaru Nakamura - Pentala Harikrisna  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Tejmur Radzsabov döntetlen

Levon Aronjan - Wesley So  döntetlen

 

A játéknap befejező fordulójában az éllovasok, Daniil Dubov és Hikaru Nakamura, Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan a remikkel megtartották pozíciójukat. Anish Giri kicsit „megizzasztotta” Magnus Carlsent. Az orosz bajnok Jan Nepomnjacsij ellen Pentala Harikrishna kis előnyből remizett. Wesley So a spanyol megnyitásban biztos kézzel tartotta az egyensúlyt. David Anton Guijarro és Alekszandr Griscsuk megnyitáselméleti párbaja 20 lépésig tartott.

 

Nyolc forduló után öten még veretlenek, hárman nyeretlenek. A 48 játszmából mindössze tíz összecsapásban született döntés.

A 8. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So  döntetlen

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan  döntetlen

Pentala Harikrisna - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Daniil Dubov - Hikaru Nakamura  döntetlen

David Anton Guijarro - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Magnus Carlsen - Anish Giri döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Magnus Carlsen  (2881)

 

-

½

½

½

1

-

-

½

½

½

½

2

 Hikaru Nakamura (2829)

-

 

½

½

½

½

1

½

½

½

-

-

3

 Levon Aronjan, (2778)

½

½

 

½

½

-

½

½

½

-

1

-

4

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

 

-

½

½

½

-

-

½

1

5

 Wesley So (2741)

½

½

½

-

 

-

½

½

½

-

1

½

6

 Daniil Dubov (2770)

0

½

-

½

-

 

½

-

½

½

1

1

7

 Alekszandr Griscsuk (2784)

-

0

½

½

½

½

 

1

-

½

-

½

4

8

 Jan Nepomnjacsij (2778)

-

½

½

½

½

-

0

 

1

½

½

-

4

9

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

½

½

-

½

½

-

0

 

½

-

½

10

 Pentala Harikrishna (2705)

½

½

-

-

-

½

½

½

½

 

0

½

11

 Anish Giri (2731)

½

-

0

½

0

0

-

½

-

1

 

½

3

12

 David Anton Guijarro (2667)

½

-

-

0

½

0

½

-

½

½

½

 

3

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters első játéknapja után ötös holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters első játéknapja, négy forduló után ötös holtverseny az élen. Az amerikai Hikaru Nakamura, az örmény Levon Aronjan, az orosz Daniil Dubov, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az amerikai Wesley So egy-egy nyeréssel holtversenyben vezet. A világbajnok Magnus Carlsen négy döntetlennel rajtolt, az első fordulóban egylépéses nyerést puskázott el Aronjannal szemben. A 12 résztvevő körversenyéről az első nyolc helyezett jut a torna kieséses rendszerű fázisába. Vasárnap újabb négy fordulóra kerül sor.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az online rapid Airthings Masters viadal első játéknapján lejátszott 24 partiból csak hét összecsapás dőlt el, a kiegyenlített erők küzdelmében a nagymesterek kevés kockázatot vállaltak. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut a kieséses rendszerű folytatásba.

Az első forduló egyetlen győzelmét Hikaru Nakamura aratta. Alekszandr Griscsuk a bástyavégjátékban többször is hibázott, döntetlenhez vezető folytatásokat hagyott ki, de az amerikai nagymester sem játszott hibátlanul.

 

A nyitány legnagyobb bakijait a világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan küzdelmében láttuk. Az örmény nagymester bástyát nézett el, a norvég világelső az egylépéses nyerést nem vette észre.

 

David Anton Guijarro megszorongatta a Skilling Open győztesét, Wesley So-t. a többi partiban békésebb pontosztozkodások történtek.

Az első forduló eredményei:

Pentala Harikrisna (indiai, 2705) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

David Anton Guijarro (spanyol, 2667) – Wesley So (amerikai, 2741) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) döntetlen

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 - 1

A folytatásban elmaradt a remélt nagy csata Wesley So és Magnus Carlsen partijában, az amerikai nagymester az óvatosság jegyében kezelte a királyindiai védelmet. Az orosz rangadón javított Alekszandr Griscsuk.

 

A szicíliai védelem bonyodalmaiban Levon Aronjan kerekedett felül. Tejmur Radzsabov szabadgyalogja sikerrel nyomult előre. MVL és Hikaru Nakamura olasz megnyitásában sötét kerülhetett volna előnybe. Pentala Harikrishna és Daniil Dubov játszmája örökös sakkal ért váget.

A 2. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Hikaru Nakamura döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Alekszandr Griscsuk  0 - 1

Levon Aronjan - Anish Giri  1 - 0

Wesley So – Magnus Carlsen döntetlen

Tejmur Radzsabov - David Anton Guijarro  1 - 0

Pentala Harikrisna - Daniil Dubov  döntetlen

A harmadik fordulóban Anish Giri világossal 25 lépésben vesztett Wesley So ellen. Tejmur Radzsabov nagyot küzdött a döntetlenért Magnus Carlsennel szemben, a világbajnok nem tudta feltörni passzív állását. Alekszandr Griscsuk és Levon Aronjan remije 18 lépésben született meg. Daniil Dubov és MVL élvezetes küzdelemben osztozott meg a ponton. Hikaru Nakamura nem tudta kihasználni Jan Nepomnjacsij hibáját. Kölcsönös pontos játékkal remizett David Anton Guijarro és Pentala Harikrishna.

A 3. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

David Anton Guijarro - Pentala Harikrisna  döntetlen

Magnus Carlsen - Tejmur Radzsabov döntetlen

Anish Giri - Wesley So  0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Levon Aronjan  döntetlen

Hikaru Nakamura - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

A negyedik körben elsőként Pentala Harikrishna és Magnus Carlsen játszmája fejeződött be, a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában mindössze 24 lépésben remiztek. Levon Aronjan és Hikaru Makamura sem élezte ki a küzdelmet. Két egymást követő vereség után Anish Giri megállt a lejtőn.

 

MVL nyerőesélyt szalasztott el Jan Nepomnjacsij ellen, az orosz nagymester a szerencsés győzelemmel ötven százalékon zárta a játéknapot. Daniil Dubov tisztáldozattal élezte ki a küzdelmet, David Anton Guijarro elszenvedte második vereségét.

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Levon Aronjan - Hikaru Nakamura  döntetlen

Wesley So - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Tejmur Radzsabov - Anish Giri  döntetlen

Pentala Harikrisna - Magnus Carlsen  döntetlen

Daniil Dubov - David Anton Guijarro 1 - 0

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Hikaru Nakamura (2829)

 

½

-

-

-

1

-

-

½

½

-

-

2

 Levon Aronjan (2778)

½

 

-

-

-

½

½

-

-

-

1

-

3

 Daniil Dubov (2770)

-

-

 

½

-

-

-

½

-

½

-

1

4

 Tejmur Radzsabov (2758)

-

-

½

 

-

-

½

-

-

-

½

1

5

 Wesley So (2741)

-

-

-

-

 

½

½

-

-

-

1

½

6

Alekszandr Griscsuk (2784)

0

½

-

-

½

 

-

-

1

-

-

-

2

7

Magnus Carlsen (2881)

-

½

-

½

½

-

 

½

-

-

-

-

2

8

Pentala Harikrishna (2705)

-

-

½

-

-

-

½

 

-

½

-

½

2

9

 Jan Nepomnjacsij (2778)

½

-

-

-

-

0

-

-

 

1

½

-

2

10

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

-

½

-

-

-

-

½

0

 

-

-

11

 Anish Giri (2731)

-

0

-

½

0

-

-

-

½

-

 

-

1

12

 David Anton Guijarro (2667)

-

-

0

0

½

-

-

½

-

-

-

 

1

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik a Champions Chess Tour Airthings Masters online rapid viadala

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

December 26. és január 3. között rendezik meg a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozat első Major versenyét, a 12 résztvevős Airthings Masters viadalt. Először körmérkőzés dönti el a nyolc továbbjutót, a csatározás kieséses rendszerben folytatódik. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 200 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és biztosítja a döntőbe jutását. Szombaton 15 órakor tööbek között Magnus Carlsen és Levon Aronjan összecsapással kezdődik torna, az első két nap négy fordulóra kerül sor, hétfőn három körrel ér véget a kvalifikációs viadal.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg, az amerikai Wesley So sikerével zárult Skilling Open viadallal kezdődött szériában hat rapid versenyre, három Major tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül a körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már a kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Major versenyen tizenketten csatáznak, magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek.

A Skilling Open fináléjában Wesley So legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, aki 30. születésnapján szenvedett vereséget, az Airthings Masters viadalon a norvég világelső visszavágásra készül.  

A pontverseny állása:

 

#

Az Airthings Masters résztvevői

FED

Élő

H.

Rapid

H.

Életkor

1

Magnus Carlsen

NOR

2862

1

2881

1

30

2

Jan Neponjacsij

RUS

2784

4

2778

9

30

3

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2784

5

2860

2

30

4

Levon Aronjan

ARM

2781

6

2778

8

38

5

Alekszandr Griscsuk

RUS

2777

7

2784

7

37

6

Wesley So

USA

2770

9

2741

21

27

7

Tejmur Radzsabov

AZE

2765

10

2758

14

33

8

Anish Giri

NED

2764

11

2731

24

26

9

Hikaru Nakamura

USA

2736

20

2829

4

33

10

Pentala Harikrishna

IND

2732

22

2705

34

34

11

Daniil Dubov

RUS

2702

37

2770

12

24

12

David Anton Guijarro

ESP

2675

60

2667

72

25

A díjazás:

 

A menetrend:

 

Szombaton 15 órakor négy fordulóval kezdődik meg a csatározás.

 

Az első forduló párosítása:

Pentala Harikrisna – Maxime Vachier-Lagrave

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov

David Anton Guijarro – Wesley So

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Alekszandr Griscsuk – Hikaru Nakamura

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Cercle d'Echecs de Monte-Carlo az Európa-kupa győztese, a Hello Sakk a hetedik helyen végzett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttese győzött az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupáján. A rajtlistát vezető csapat éltábláján a világranglista második orosz Alekszandra Gorjacskina játszott, még négy nemzet nagymesternői alkották az együttest. Két orosz gárda végzett még a dobogón, az UGRA és a GAMBIT Volgográd. A magyar színeket képviselő Hello Sakk a hetedik helyen fejezte be szerelését, olimpiai válogatottunk tagjai három mérkőzést nyertek meg, két találkozójuk döntetlennel ért véget, négy meccset vesztettek el.

 

A döntő második játéknapja két nagy meglepetéssel kezdődött meg. A német SK Schwäbisch Hall 3-1-re legyőzte a rajtlistát is vezető, élen álló monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo együttesét. A GAMBIT Volgográd az ukrán olimpiai válogatott tagjaiból összeállított Kijev Sakkszövetség csapatára mért vereséget.

Rosszul kezdte a finálé folytatását a Hello Sakk négyese, négy forduló után az utolsó helyen áll azerbajdzsáni Odlar Yurdu csapatától szenvedett vereséget. Különösen fájó volt éltáblásunk, Hoang Thanh Trang veresége, Gunaj Mammadzada támadását vezéráldozattal fejezte be. Gara Tícia kecsegtető állást rontott el.

Az 5. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  UGRA

  Poland Hussars

:

2

  GAMBIT Volgográd

  Kyiv Chess Federation - Greco

3

:

1

3

  SK Schwäbisch Hall

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

3

:

1

4

  Clichy-Echecs-92

  TREMBLAY EN FRANCE

3

:

1

5

  Odlar Yurdu

  Hello Sakk

3

:

1

Odlar Yurdu (azerbajdzsáni) – Hello Sakk 3 – 1

Gunaj Mammadzada (2443) – Hoang Thanh Trang (2404) 1 – 0

Papp Petra (2336) – Gulnar Mammadova (2382) döntetlen

Hanim Balajeva (2376) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) döntetlen

Gara Tícia (2383) – Turkan Mamediarova (2309) 0 - 1

A nem várt vereség megingatta nagymesternőinket, a „lengyel huszárok” elleni találkozó is nagyon rosszul kezdődött, Hoang Thanh Trang 19 lépésben kapott ki. Gara Anita hosszú csatában maradt alul, Papp Petra elvesztette veretlenségét, Tícia nyerőesélyes állását a kapkodásban elremizte.

Nehezen nyert a monacói gárda, az ukránok taroltak. A Gambit Volgográd újabb rangadót vívott meg sikerrel. Kétpontos előnnyel vezetett a monacói gárda, a két orosz csapat és a lengyel együttes a második helyet osztotta. A Hello Sakk a tizedik helyre csúszott vissza.

A 6. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  Hello Sakk

:

½

2

  TREMBLAY EN FRANCE

  Odlar Yurdu

1

:

3

3

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Clichy-Echecs-92

:

4

  Kyiv Chess Federation - Greco

  SK Schwäbisch Hall

4

:

0

5

  UGRA

  GAMBIT Volgogáad

:

Poland Hussars (lengyel) – Hello Sakk 3,5 – 0,5

Jolanta Zawadzka (2399) – Hoang Thanh Trang (2404) 1 – 0

Gara Anita (2350) – Anna Kubicka (2256) 0 – 1

Julia Antolak (2307) – Papp Petra (2336) 1 – 0

Gara Tícia (2383) – Klaudia Kulon (2347) döntetlen

A döntő hetedik fordulójában a Hello Sakk megszerezte második győzelmét, a francia ellenfél csapatában amerikai, indiai, kazh és üzbég sakkozónő játszott. Trang „mélyrepülése” folytatódott, társai javítottak.

Az UGRA lépéselőnyt szerzett a második helyért vívott versengésben. Mind a négy játszmában döntés született az orosz és a lengyel csapat vetélkedésében.

A 7. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  GAMBIT Volgográd

  Poland Hussars

2

:

2

2

  SK Schwäbisch Hall

  UGRA

:

3

  Clichy-Echecs-92

  Kyiv Chess Federation - Greco

1

:

3

4

  Odlar Yurdu

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

:

5

  Hello Sakk

  TREMBLAY EN FRANCE

3

:

1

Hello Sakk - TREMBLAY EN FRANCE  (francia) 3 – 1

Hoang Thanh Trang (2404) - Gulrukhbegim Tokhirjonova (2378) 0 – 1

Nandhidhaa P V (2365) – Papp Petra (2336) 0 - 1

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Gulmira Dauletova (2365) 1 – 0

Nafisa Muminova (2274) – Gara Tícia (2383) 0 - 1

 

A Cercle d’Echecs de Monte-Carlo a viadal nyolcadik körében a Hello Sakk elleni győzelmével bebiztosította első helyét. Elisabeth Paehtz 19 lépéses villámgyőzelmet aratott. Az első két táblán nagymesternőink jól tartották magukat neves ellenfeleikkel szemben.  Tícia a hátrányos bástyavégjátékot nem tudta megmenteni. A dobogós helyezésekért vívott versengésben az UGRA lépéshátrányba került váratlan vereségével.

A 8. forduló eredményei:

T.

  Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  TREMBLAY EN FRANCE

2

:

2

2

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Hello Sakk

3

:

1

3

  Kyiv Chess Federation - Greco

  Odlar Yurdu

:

4

  UGRA

  Clichy-Echecs-92

:

5

  GAMBIT Volgográd

  SK Schwäbisch Hall

3

:

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo (monacói) – Hello Sakk 3 – 1

Alekszandra Gorjacskina (2593) – Hoang Thanh Trang (2404) döntetlen

Gara Anita (2350) – Nana Dzagnidze (2524) döntetlen

Elisabeth Paetz (2467) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 1 – 0

Gara Tícia (2383) – Monika Socko (2411) 0 - 1

 

Az utolsó forduló előtt a verseny állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 * 

2

3

1

13

18,5

143,5

2

GAMBIT Volgográd

 * 

3

2

2

3

10

18,0

138,0

3

Kyiv Chess Federation - Greco

1

 * 

3

3

2

4

9

18,5

138,0

4

Poland Hussars

2

2

1

 * 

3

2

9

17,5

137,5

5

UGRA

 * 

2

9

17,5

135,5

6

Clichy-Echecs-92

1

1

 * 

3

2

7

15,0

111,5

7

Odlar Yurdu

 * 

3

3

6

16,0

122,5

8

TREMBLAY EN FRANCE

2

2

2

1

1

 * 

1

2

6

13,5

108,0

9

Hello Sakk

1

2

½

½

2

1

3

 * 

6

12,5

92,5

10

SK Schwäbisch Hall

3

1

0

2

 * 

5

13,0

109,0

 

Oly sok megpróbáltatás, időzavarban kecsegtető állásokban elkövetetett hibák után a Hello Sakk értékes győzelemmel zárta szereplését, a Kijev Sakkszövetség csapata elleni siker szép fegyvertény volt. Ezúttal az ukrán nagymesternők voltak sebezhetőek. Anna Muzicsuk nagy hibával vesztett, Gara Tícia nyerést ígérő végjátékban remizett. A vereséggel az ukránok leszorultak a dobogóról. Az UGRA nagy arányú győzelmével végül ezüstérmes lett, a lengyelek nagy esélyt szalasztottak el, A bronzérmes GAMBIT Volgográd együttesében az éltáblán remekelt Valentyina Gunyina, 9 játszmából 7 pontot szerzett.

Az utolsó forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  SK Schwäbisch Hall

  Poland Hussars

2

:

2

2

  Clichy-Echecs-92

  GAMBIT Volgográd

2

:

2

3

  Odlar Yurdu

  UGRA

½

:

4

  Hello Sakk

  Kyiv Chess Federation - Greco

:

5

  TREMBLAY EN FRANCE

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

2

:

2

Hello Sakk - Kyiv Chess Federation – Greco (ukrán) 2,5 – 1,5

Gara Anita (2350) – Anna Muzicsuk (2535) 1 – 0

Marija Muzicsuk (2544) – Papp Petra (2336) döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Julija Oszmak (2438) döntetlen

Natalija Buksza (2413) – Gara Tícia (2383) döntetlen

Az online Női Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo (MNC)

 * 

2

3

2

1

14

20,5

176,5

2

UGRA (RUS)

 * 

2

11

21,0

175,0

3

GAMBIT Volgográd (RUS)

 * 

2

3

2

2

3

11

20,0

171,0

4

Poland Hussars (POL)

2

2

 * 

1

3

2

2

10

19,5

168,5

5

Kyiv Chess Federation – Greco (UKR)

1

3

 * 

3

2

4

9

20,0

167,5

6

Clichy-Echecs-92 (FRA)

2

1

1

 * 

2

3

8

17,0

150,5

7

Hello Sakk (HUN)

1

½

2

½

2

 * 

3

1

8

15,0

127,0

8

TREMBLAY EN FRANCE (FRA)

2

2

2

2

1

1

 * 

1

2

7

15,5

149,5

9

Odlar Yurdu (AZE)

½

3

3

 * 

6

16,5

145,5

10

SK Schwäbisch Hall (GER)

3

1

2

0

2

 * 

6

15,0

142,5

A győztes csapat

T.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Aleksztandra Gorjacskina

2593

RUS

½

½

½

1

½

½

½

½

1

5,5

9

2450

2

GM

Nana Dzagnidze

2524

GEO

½

1

1

½

0

1

½

½

5,0

8

2434

3

GM

Pia Cramling

2459

SWE

½

1

0

1

0

½

3,0

6

2375

4

IM

Elisabeth Paehtz

2467

GER

½

½

½

0

1

1

1

4,5

7

2341

5

GM

Monika Socko

2421

POL

½

1

0

0

1

0

2,5

6

2339

A Hello Sakk csapatában az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Hoang Thanh Trang

2404

0

0

1

0

0

0

0

½

1,5

8

2463

2

IM

Gara Anita

2350

½

0

0

½

1

2,0

5

2443

3

WGM

Papp Petra

2336

1

½

½

½

0

1

½

4,0

7

2422

4

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

0

½

½

½

1

0

½

3,0

7

2416

5

WGM

Gara Tícia

2383

0

1

½

1

0

½

1

0

½

4,5

9

2345

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Klubcsapatok Európa-kupájának döntőjében a Hello Sakk  ötödikként zárta az első játéknapot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupája döntőjének első játéknapját az olimpiai válogatottunk tagjaiból álló Hello Sakk együttese az ötödik helyen zárta. Nagymesternőik egy győzelem és két döntetlen mellett egy vereséget szenvedtek el. A négy fordulóban számos meglepetés született, a rajtlistát is vezető Cercle d'Echecs de Monte-Carlo csapata áll az élen.

 

A női sakkozás legjobbjai játszanak a Klubcsapatok Európa-kupájának döntőjében. A negyvenkét csapat kvalifikációs küzdelméből az esélyes együttesek jutottak a fináléba, az első játéknapon négy fordulóra került sor. A magyar színeket képviselő Hello Sakk csapata hat győzelem mellett az orosz UGRA négyesétől elszenvedett, balszerencsés vereséggel magabiztos játékkal jutott a döntőbe. A sorsolás szeszélye folytán a finálé első meccsét a két olimpiai bajnokkal, Natalija Pogonyinával és Olga Girjával felálló orosz együttessel vívták, ezúttal csak Gara Anita tudott fél pontot rabolni az ellenféltől.

Az első kör meglepetését a monacói Cercle d'Echecs de Monte-Carlo és a Kijevi Sakkszövetség csapatainak pontvesztése jelentette. Az idegenlégiósokat felvonultató monacói gárda négyet remizett, az ukrán női olimpiai válogatottból az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk kapott ki.

Az első forduló eredményei:

T.

  Csapat

  CsapatTeam

Res.

:

Res.

1

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Poland Hussars

2

:

2

2

  Kyiv Chess Federation - Greco

  TREMBLAY EN FRANCE

2

:

2

3

  UGRA

  Hello Sakk

:

½

4

  GAMBIT Volgograd

  Odlar Yurdu

:

5

  SK Schwäbisch Hall

  Clichy-Echecs-92

:

UGRA (orosz) – Hello Sakk 3,5 – 0,5

Natalija Pogonyina (2474) – Hoang Thanh Trang (2404) 1 – 0

Gara Anita (2350) – Olga Girja (2464) döntetlen

Olga Badelka (2440) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 1 – 0

Gara Tícia (2383) - Dinara Dorgyijeva (2334) 0 - 1

 

 

A második körben a Hello Sakk 2-2-es döntetlent ért el az Élő-pontok alapján esélyesebb orosz Volgograd csapata ellen. A háromszoros olimpiai és kontinensbajnok Valentyina Gunyina 95 lépéses győzelme a keserves kiegyenlítést jelentette az orosz csapat számára.

A finálé rangadóját a monacói csapat nyerte meg, három döntetlen mellett a viadal doyenje, a svéd Pa Cramling aratta a két meccspontot jelentő győzelmet. A „lengyel huszárok” remekeltek, az UGRA pontot vesztett.

A 2. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  Clichy-Echecs-92

3

:

1

2

  Odlar Yurdu

  SK Schwäbisch Hall

:

3

  Hello Sakk

  GAMBIT Volgográd

2

:

2

4

  TREMBLAY EN FRANCE

  UGRA

2

:

2

5

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  Kyiv Chess Federation - Greco

:

Hello Sakk – GAMBIT Volgográd (orosz) 2 – 2

Hoang Thanh Trang (2404) – Valentyina Gunyina (2451) 0 – 1

Marie Sebag (2438) – Gara Anita (2350) 1 - 0

Papp Petra (2336) – Anasztaszia Bodnaruk (2423) 1 – 0

Nurgyul Salimova (2397) – Gara Tícia (23839 0 - 1

A harmadik fordulóban olimpikonjaink remek győzelmet arattak, okos, fegyelmezett játékkal nyertek. Két veresége után Hoang Thanh Trang fölényes biztonsággal győzte le a grúz olimpikont, Lela Dzsavahisvilit. A második táblán a grúz Meri Arabidze túl sokat kockáztatott, Papp Petra az idő szorításában nem tudta nyerőesélyét kihasználni.  Vajda Szidónia némi nehézség árán tartotta állását, Gara Tícia jobb pozícióból remizett.

Az ukrán sakkozónők javítottak, a monacói együttes újabb rangadót nyert. A kiegyenlített erőviszonyokat jól mutatja, hogy négy találkozón is minimális győzelem született.

A 3. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Kyiv Chess Federation - Greco

  Poland Hussars

3

:

1

2

  UGRA

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

:

3

  GAMBIT Volgograd

  TREMBLAY EN FRANCE

:

4

  SK Schwäbisch Hall

  Hello Sakk

:

5

  Clichy-Echecs-92

  Odlar Yurdu

:

SK Schwäbisch Hall (német) – Hello Sakk 1,5 – 2,5

Lela Dzsavahisvili (2473) – Hoang Thanh Trang (2404) 0 – 1

Papp Petra (2336) – Meri Arabidze (2437) döntetlen

Deimante Daulyte-Cornette (2400) – Lázárné Vajad Szidónia (2345) döntetken

Lilit Mkrtchian (2388) – Gara Tícia (2383) döntetlen

Az első játéknapot a Hello Sakk értékes döntetlennel zárta.  A francia Clichy-Echess-92 csapatában az iráni Sarasadat Khademalsharieh mögött a legutóbbi orosz bajnokság holtversenyes harmadik helyezettjei játszottak. Az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk hosszasan próbálkozott, hogy gyalogelőnyét valami csoda folytán érvényesítse. Szidónia jól megszervezte a véderőt. Petra Grünfeld védelmével szemben Alina Kaslinszkaja nem tudott előnyt kicsiholni. Tícia könnyedén szerezte meg a kiegyenlítést biztosító nyerést.

Az idén világbajnoki döntőt játszó orosz Alekszandra Gorjacskina vezetésével a monacói gárda újabb rangadót nyert, az ukrán olimpikonok második vereségüket szenvedték el, Marija Muzicsuk volt a „bűnös”.

A 4. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Poland Hussars

  Odlar Yurdu

:

2

  Hello Sakk

  Clichy-Echecs-92

2

:

2

3

  TREMBLAY EN FRANCE

  SK Schwäbisch Hall

2

:

2

4

  Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

  GAMBIT Volgograd

:

5

  Kyiv Chess Federation - Greco

  UGRA

:

Hello Sakk – Clichy-Echecs-92 (francia) 2 – 2

Hoang Thanh Trang (2404) – (2494) 0 – 1

Alina Kaslinszkaja (2494) – Papp Petra (2336) döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Alekszandra Kosztenjuk (2471) döntetlen

Natacha Benmesbah (2223) – Gara Tícia (2383) 0 - 1

A verseny állása:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Cercle d'Echecs de Monte-Carlo

 * 

2

7

9,5

37,5

2

UGRA

 * 

2

5

9,5

42,0

3

Poland Hussars

2

 * 

1

3

5

8,5

31,0

4

TREMBLAY EN FRANCE

2

 * 

2

2

5

8,5

29,5

5

Hello Sakk

½

 * 

2

2

4

7,0

22,0

6

Kyiv Chess Federation - Greco

3

2

 * 

3

8,0

43,0

7

GAMBIT Volgograd

2

 * 

3

7,5

31,0

8

SK Schwäbisch Hall

2

 * 

3

7,5

25,5

9

Clichy-Echecs-92

1

2

 * 

3

7,0

23,5

10

Odlar Yurdu

 * 

2

7,0

24,0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Hello Sakk együttese döntős a női Klubcsapatok Európa-kupáján, olimpikonjaink érvényesítették a papírformát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Hello Sakk együttese bejutott az online rapid Női Klubcsapatok Európa-kupájának döntőjébe. A viadalra nevezett 42 csapatot öt csoportba osztották be, az első két helyezettek folytathatják a csatározást. A Hello Sakk csapatában olimpikonjaink játszottak, Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Papp Petra, Lázárné Vajda Szidónia és Gara Tícia összeállításban az orosz UGRA mögött a magyar ötös a második helyen végzett, hat győzelem mellett az orosz csapattól szenvedett balszerencsés vereségez. A fináléban hétfőn és kedden a tíz együttes körmérkőzésen dönti el a bajnoki trófea, a dobogós helyek sorsát.

 

A második játéknapot a magyar színeket képviselő Hello Sakk együttese holtversenyes másodikként kezdte, a negyedik körben a német SC Bad Königshofen 1957 négyese ellen elért győzelemmel nagy lépést tett a döntőbe vezető úton. Világossal játszó nagymesternőink a vezérgyalog megnyitásban értek el sikert, a két sötét partiban is kínálkozó volt az esély az egész pontok begyűjtésére.

A 4. forduló eredményei:

T.

   Csapat

 Csapat

Res.

:

Res.

1

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

  Gonzen

1

:

3

2

  Huginn

  Asnieres Le Grand Echiquier

2

:

2

3

  UGRA

  Wood Green England

:

½

4

  Hello Sakk

  SC Bad Königshofen 1957

3

:

1

Hello Sakk – SC Bad Königshofen (német) 3 - 1

Hoang Thang Trang (2404) – Dina Belenkaya (2293)  1 - 0

Alexandra Obolentseva (2305) – Papp Petra (2336)  döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Olga Babiy (2287)  1 - 0

Tatiana Melamed (2336) – Gara Tícia (2383) döntetlen

A Wood Green sem tudta megállítani a lendületbe jött csapatunkat. A mérkőzés remekül indult Hoang Thanh Trang villámgyőzelmével, Gara Tícia sem adott esélyt ellenfelének.

Az 5. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  SC Bad Königshofen 1957

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

4

:

0

2

  Wood Green England

  Hello Sakk

1

:

3

3

  Asnieres Le Grand Echiquier

  UGRA

0

:

4

4

  Gonzen

  Huginn

:

Wood Green England (angol) – Hello Sakk 1 – 3

Jovanka Houska (2381) – Hoang Thanh Trang (2404) 0 – 1

Gara Anita (2350) – Katarzyna Toma (2289) döntetlen

Akshaxa Kalaiyalahan (21499 – Papp Petra (2336) döntetlen

Gara Tícia (2383) - Louise Head (2090)  1 – 0

A hatodik körben a Hello Sakk bebiztosította a döntőbe jutását. A franciA ellenfél csapatában Mathilde Broly előtt felcsillant a remény, hogy szépíthet az eredményen, a rutin Gara Anitát segítette.  

 

A 6. fordul eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

  Huginn

1

:

3

2

  UGRA

  Gonzen

4

:

0

3

  Hello Sakk

 Asnieres Le Grand Echiquier

:

½

4

  SC Bad Königshofen 1957

  Wood Green England

3

:

1

Hello Sakk – Asnieres Le Grand Echiquier (francia) 3,5 – 0,5

Hoang Thanh Trang (2404) – Pauline Guichard (2415) döntetlen

Mathilde Broly (2150) – Gara Anita (2350)  0 - 1

Lázárné Vajda Szidónia (2345) – Anne Moingt (2076) 1 - 0

Malina Nicoara (2066) – Gara Tícia (2383) 0 – 1

A befejező fordulóban a Hello Sakk megszerezte hatodik győzelmét, érvényesítette a papírformát, rajtlista másodiként kvalifikálta magát a döntőbe. Az igazi küzdelem most kezdődik!

 

A 7. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Wood Green England

  Železničarski šahovski klub Maribor Poli

:

2

  Asnieres Le Grand Echiquier

  SC Bad Königshofen 1957

1

:

3

3

  Gonzen

  Hello Sakk

1

:

3

4

  Huginn

  UGRA

0

:

4

Gonzen (svájci) - Hello Sakk 1 – 3

Ghazal Hakimifard (2265) – Gara Anita (2350) 1 – 0

Papp Petra (2336) – Camille De Seroux (2137)  1 – 0

Gilda Thode (1987) – Lázárné Vajda Szidónia (2345) 0 – 1

Gara Tícia (2383) – Olga Kurapova (1927) 1 - 0

 

A „C” csoport végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

UGRA

 * 

3

4

4

4

4

4

14

26,5

153,0

2

Hello Sakk

1

 * 

3

4

3

3

3

12

20,5

112,5

3

SC Bad Königshofen 1957

0

1

 * 

3

3

3

4

10

16,5

70,0

4

Huginn

0

0

1

 * 

3

2

3

7

11,5

44,0

5

Wood Green England

½

1

1

1

 * 

6

12,0

56,5

6

Gonzen

0

1

 * 

3

3

4

11,5

55,5

7

Asnieres Le Grand Echiquier

0

½

1

2

½

1

 * 

3

7,5

37,0

8

Železničarski šahovski klub Maribor Poli

0

1

0

1

1

 * 

0

6,0

36,5

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Hoang Thanh Trang

2404

1

½

1

1

½

4,0

5

2339

2

IM

Gara Anita

2350

1

½

½

1

0

3,0

5

2161

3

WGM

Papp Petra

2336

1

½

½

½

½

1

4,0

6

2168

4

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2345

1

0

1

1

1

1

5,0

6

2125

5

WGM

Gara Ticia

2383

0

1

½

1

1

1

4,5

6

2012

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjacsij remizett Griscsukkal, megőrizte félpontos előnyét
2021. 04. 21.

Fabiano Caruana nagyszerű újítással nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, Jan Nepomnjacsij az élen
2021. 04. 20.

Jekatyerinburgban folytatódik a világbajnok-jelölti döntő, Vachier-Lagrave és Nepomnjacsij vezet
2021. 04. 18.

Az indiai Praggnanandhaa másfél pontos előnnyel a Polgár Challenge viadal győztese
2021. 04. 12.

Nagy meglepetés a német SF Deizisau elsősége az online Rapid Klubcsapatok Európa-kupán
2021. 04. 03.

Giri a rájátszásban győzte le Nepomjacsijt, megnyerte a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalt
2021. 03. 22.

Giri és Nepomnjacsij négy döntetlennel kezdte a döntőt, a bronzmeccsen Carlsen 3-1-re nyert
2021. 03. 21.

Nepomnjacsij és Giri játssza a Magnus Carlsen Invitational döntőjét
2021. 03. 20.

Nepomnjacsij győzelemmel kezdte Carlsen elleni párharcát, Giri is 2,5 - 1,5-re nyert So ellen
2021. 03. 19.

A Magnus Carlsen Invitational elődöntőjében Carlsen-Nepomnjacsij és So-Giri párharcok lesznek
2021. 03. 18.

Carlsen és So 2,5-0,5-ös győzelemmel kezdte a Magnus Carlsen  Invitational negyeddöntőjét
2021. 03. 17.

Magnus Carlsen a kvalifikációs verseny győztese, fél ponttal előzte meg Anish Girit
2021. 03. 16.

Folytatódott Giri és Carlsen versenyfutása, a holland sakkozó megőrizte félpontos előnyét
2021. 03. 15.

Giri félpontos előnnyel az élen, a negyedik fordulóban legyőzte Carlsent
2021. 03. 14.

Tizenhatan játszanak a Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon
2021. 03. 12.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog