Help Sales ÁSZF

A világranglista harmadik Ding Liren a Világkupa ezüstérmeseként másodszor világbajnokjelölt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban március 16. és április 3. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  a rajtlistát a két évvel ezelőtti világbajnoki döntős, a világranglista második helyezettje, az amerikai Fabiano Caruana vezeti a kínai Ding Liren előtt. Három orosz  résztvevője is van a viadalnak, Alekszandr Griscsuk és Jan Nepomnjacsij a Grand Prix 2019 első és második helyezettjeként harcolta ki a részvételi jogot, Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. Ding Liren a tavalyi Világkupa ezüstérmeseként, honfitársa, Wang Hao a Grand Swiss győzteseként szerepel. A Világkupa győztese, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov a koronavírus-járvány miatt a torna elhalasztását kérte, a FIDE nem adott helyt kérésének, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást, a holland Anish Giri Élő-pontjainak köszönhetően játszhat. Az 500 ezer eurós összdíjazású verseny győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója, a világbajnoki döntőt decemberben Dubajban rendezik meg. A résztvevőket bemutató sorozatban Ding Liren pályafutását, legfontosabb eredményeit idézzük fel. A már megtartott irányított sorsoláson Ding Liren a 2-es rajtszámot kapta, világossal Wang Hao-val játszik az első fordulóban.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán az amerikai Fabiano Caruana a két évvel ezelőtti világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A kínai Ding Liren a tavalyi Világkupa második helyezettjeként jutott be. A győztes azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov lemondta részvételét, a koronavírus járvány miatt a viadal elhalasztását kérte, a versenyt az eredeti időpontban játsszák le, a FIDE és a rendezők minden erőfeszítést megtesznek a viadal biztonságos lebonyolításáért. A francia Maxime Vachier-Lagrave örömmel vállalta Radzsabov visszalépése miatt kapott a részvételi lehetőséget. Az orosz Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. A két évvel ezelőtti mezőnyből csak Caruana, Ding Liren és Griscsuk indulhat csatába a kihívó jogáért, Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wang Hao és Alekszejenko először játszik világbajnok-jelölti döntőben.

Moszkvában február 14-én már megtartották a viadal irányított sorsolását,  az orosz háziderbiket és a kínai rangadót az első és a második kör első három fordulójában lejátsszák.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2842)

Ding Liren (kínai, 2805)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2774)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2767)

Anish Giri (holland, 2763)

Wang Hao (kínai, 2762)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2698)

Az első forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana

Ding Liren – Wang Hao

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Alekszandr Griscsuk – Kirill Alekszejenko

Az első fordulót március 17-én játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra április 3-án kerül sor. Játszmánként a gondolkodási idő 100-100 perc az első 40 lépésre, majd 50-50 a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidővel.

Ötödször rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől. Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Két éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

Ding Liren a Világkupa ezüstérmeseként lett másodszor világbajnokjelölt

A kétszeres olimpiai bajnok, a tavalyi Világkupa ezüstérmese, a világranglista harmadik Ding Liren (Ting Li-zsen) 1992. október 24-én Vencsouban született. Négyéves korában tanult meg sakkozni. Egy évvel később már megnyerte az U6 korosztályos országos bajnokságot. Két évvel később az U10 korosztály versenyét nyerte meg, összesen hat korosztályos kínai ifjúsági bajnoki címet szerzett. Korosztályos világbajnokságokon 2002-ben és 2004-ben ezüstérmes volt. Ding Liren  2009-ben, 16 éves korában, minden idők legfiatalabbjaként nyerte meg először Kína felnőtt sakkbajnokságát, [majd ezt az eredményét megismételte 2011-ben és 2012-ben is. 2009-ben Ázsia bajnoka is lett, megkapta a nemzetközi nagymesteri címet. 2012-ben a junior világbajnokságon a holtversenyben győztes török Alexander Ipatov és Rapport Richárd mögött bronzérmes.

2011-ben a csapat-világbajnokságon ezüstérmes kínai válogatott tagja. Először játszott Világkupán, szabadkártyát kapott, de az első fordulóban kikapott a Fülöp-szigeteki Wesley So-tól. Az isztambuli sakkolimpián negyedik csapat tagja, a világbajnokságon az ismét ezüstérmes az együttessel. 2013-ban megnyerte a Danzhauban rendezett tornát, egy év múlva holtversenyben végzett az élen.

Tromsøben a fiatal erőkből álló kínai csapat olimpiai bajnok

2014-ben hetedikként rangsorolták a kínai válogatottat, de a fiatal sakkozókból álló együttes az egyik titkos esélyesnek számított. Veretlenül értek elsőként célba, a végelszámoláskor döntőnek bizonyult válogatottunk elleni szerencsés győzelmük. A  hajrá izgalmait jól bírták, utolsó négy mérkőzésükből hármat is megnyertek, a felkínált lehetőséggel élni tudtak. Ding Liren egyéni teljesítménye a második táblán, a 10-ből 7,5 pont bronzérmet jelentett számára, a vietnami Nguyen Ngoc Truong Son és Balogh Csaba előzte meg. A Petroszjan emlékversenyen ötven százalékot ért el, mind a hét partija remivel végződött.

2015-ben a Tata Steel Chess holtversenyben második, a kínai ranglistán átvette az első helyet, amit azóta is őriz. A csapat-világbajnokságon aranyérmes a válogatottal. A Világkupán a nyolcaddöntőben honfitársa, a 16 esztendős Wei Yi győzte le.

Szabadkártyával játszhatott a Grand Chess Tour 2016 St. Louis-i viadalán. Nyolc döntetlen mellett Hikaru Nakamurától szenvedett vereséget. A bakui sakkolimpián a címvédő kínai együttes csak a 13. helyen végzett, három meccset is vesztettek. Ding Liren vezérletével javítottak a csapat-világbajnokságon, Hanti-Manszijszkban nyertek.

A Világkupa döntőjében a rájátszásban kapott ki Levon Aronjantól

A Világkupán Tbilisziben döntőt játszott az örmény Levon Aronjannal, a rájátszásban kapott ki, már világbajnok-jelöltként játszhatta az összecsapást. A küzdelmek során kétszer a „hosszabbításban” győzött, a negyeddöntőben Rapport Richárd ellen nyert, az elődöntőben Wesley So-ra mért vereséget. A kínai férfi sakkozás első világbajnok-jelöltjeként ünnepelték!

 A berlini döntőben Ding Liren lett a remikirály, 13 játszmája végződött döntetlennel, Sahriyar Mamedgyarov ellen nyert. Nehéz őt legyőzni, volt szerencséje is, Alekszandr Griscsukkal szemben nagy ziccert hibázott.

A berlini taktikájához hasonlóan a Gasimov emlékversenyen is higgadtan kivárta esélyét, a hetedik és a nyolcadik fordulóbeli győzelmével Magnus Carlsen mögött ezüstérmesként zárt, és a + 13 ponttal addigi pályafutása legmagasabb Élő-ponttal várhatta a stavangeri tornát.

Stavangerben sportbalesetet szenvedett

Az Altibox Norway Chess viadal harmadik fordulóját követő pihenőnapon a szupernagymesterek szakácsként vívtak meg egymással. A kétfős csapatok versenyében Viswanathan Anand és Ding Liren páros halétele nyerte el a zsűri tetszését. A kínai sakkozó csak komoly fájdalmak közepette segítette az exvilágbajnokot, kikapcsolódásként biciklire ült, s nagyot esett. A verseny orvosának tanácsára Fabiano Caruana elleni játszmáját a következő pihenőnapra halasztották, majd visszalépésre kényszerült, csipőtörés miatt meg is műtötték. A baleset miatt alaposan felborult a versenyprogramja, le kellett mondania a St. Louis-i 6. Sinquefield Cup-ot is. A hosszas rehabilitáció után a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval játszott felkészülési meccset, 3-1-re győzött, átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, a szeptemberi listán 2804 ponttal már a negyedik helyen állt a világranglistán.

Batumiban két mankóval is három aranyérmet szerzett

Batumiban az olimpiai bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a címvédő amerikai csapat és a négy évvel azelőtti győztes kínai együttes közötti párharcban. A világbajnoki kihívó Fabiano Caruana vezette amerikai ötösnek a mérkőzés előtt négy ponttal jobb volt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszáma (az ellenfelek ellen elért eredmény és az ellenfelek táblapontjainak szorzata), de ez semmiféle biztosítékot nem jelentett számukra. A négy döntetlen végül a kínai csapatnak kedvezett!

Az olimpiai bajnok éltáblása, Ding Liren három aranyérem boldog tulajdonosa lett. A legjobb éltáblásként is ünnepelték, a kínai csapatok nyerték a Nona Gaprindasvili kupát! A nyolcadik forduló után is csak hatodikok voltak, a kilencedik játéknapon nagyon fontos győzelmet értek el a remekül kezdő, sokáig éllovas Azerbajdzsán ellen, a tizedikben pedig vereséget mértek a meglepetések sorozatát elérő lengyelekre. Társai segítették fel a dobogó legfelső fokára a két mankó járó legjobbjukat.

A 2019-es esztendőt a Wijk ann Zee-i Tata Steel Chess viadalon kezdte, Jan Nepomnjacsij és Viswanathan Anand társaságában veretlenségét megőrizve holtversenyben harmadikként végzett.

A csapat-világbajnokságon kínai-orosz versengést vártunk, de a címvédő, a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttes a második és harmadik fordulóban elszenvedett váratlan vereségeikkel csak távcsővel figyelhette az élmezőnyt. A bronzérmes csapatban Ding Liren az éltáblán megőrizte veretlenségét. Samkirban a Gasimov emlékversenyen a kétpontos előnnyel győztes Magnus Carlsen mögött Szergej Karjakinnal osztotta a második helyet. Nem nevezett a Grand Prix 2019 sorozatra, a Grand Chess Tour 2019-re vállalta a részvételt. a zágrábi klasszikus viadalon meglepetésre két partit is vesztett, Magnus Carlsen és Wesley So győzte le, ötven százalékot ért el.

St. Louisban remekelt, a rájátszásban Magnus Carlsen ellen nyert

St. Louisban a 7. Sinquefield Cup viadal Ding Liren szenzációs sikerével fejeződött be. A 12 résztvevős tornán veretlenségét megőrizve Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, a rájátszásban 3-1-re legyőzte a norvég világbajnokot. A két rapidpartijuk döntetlen lett, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte.  Ding Liren a torna 325 ezer dolláros díjalapjából 82 ezer ötszáz dollárt vehetett át, Magnus Carlsen a 67 ezer ötszáz dolláros díj mellé a GCT 2019 összetett pontversenyének első helyének megszerzésével vigasztalódhatott, Ding Liren másodikként lett a londoni négyes döntő résztvevője.

A Világkupán ismét ezüstérmes, másodszor lett világbajnokjelölt

Hanti-Manszijszkban az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov győzelmével fejeződött be a Világkupa. Ding Liren másodszor is a finálé rájátszásában szenvedett vereséget, be kellett érnie az ezüstéremmel. A négyjátszmás döntőben a kínai nagymester a második parti megnyeréével előnyt szerzett, de Radzsabov kiegyenlítette hátrányát. A rájátszás döntött, ezt Radzsabov 4-2-re megnyerte,  összesítésben 6-4-re győzte le a rajtlistát vezető, a világranglistán harmadik riválisát. A csatározásukban a négy rapidparti döntetlennel ért véget, Radzsabov nagy izgalmak után a két villámjátszmában diadalmaskodott. Győztesként 110 ezer dolláros díjat vehetett át, Ding Liren 80 ezret nyert. Mindketten kiharcolták a világbajnok-jelölti döntőben a szereplés jogát.

A GCT londoni fináléjának elődöntőjében Ding Liren fölényes győzelmet aratott Levon Aronjannal szemben, a döntőben 16-12-re nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, a GCT 2019 győztese lett, a világbajnok-jelölti döntő előtti főpróbája kitűnően sikerült!

Ding Liren a koronavírus-járvány miatt két héttel a világbajnok-döntő megkezdése előtt megérkezett Jekatyerinburgba, felkészülését már a helyszínen fejezte be.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnok-jelölti döntő doyenje a 36 éves Alekszandr Griscsuk, a Grand Prix 2019 győztese 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban március 16. és április 3. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  a rajtlistát a két évvel ezelőtti világbajnoki döntős, a világranglista második helyezettje, az amerikai Fabiano Caruana vezeti a kínai Ding Liren előtt. Három orosz  résztvevője is van a viadalnak, Alekszandr Griscsuk és Jan Nepomnjacsij a Grand Prix 2019 első és második helyezettjeként harcolta ki a részvételi jogot, Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. Ding Liren a tavalyi Világkupa ezüstérmeseként, honfitársa, Wang Hao a Grand Swiss győzteseként szerepel. A Világkupa győztese, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov a koronavírus-járvány miatt a torna elhalasztását kérte, a FIDE nem adott helyt kérésének, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást, a holland Anish Giri Élő-pontjainak köszönhetően játszhat. Az 500 ezer eurós összdíjazású verseny győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója, a világbajnoki döntőt decemberben Dubajban rendezik meg. A résztvevőket bemutató sorozatban Alekszandr Griscsuk pályafutását, legfontosabb eredményeit idézzük fel. A már megtartott irányított sorsoláson Griscsuk a 4-es rajtszámot kapta, világossal Alekszejenkoval játszik az első fordulóban.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán az amerikai Fabiano Caruana a két évvel ezelőtti világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A kínai Ding Liren a tavalyi Világkupa második helyezettjeként jutott be. A győztes azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov lemondta részvételét, a koronavírus járvány miatt a viadal elhalasztását kérte, a versenyt az eredeti időpontban játsszák le, a FIDE és a rendezők minden erőfeszítést megtesznek a viadal biztonságos lebonyolításáért. A francia Maxime Vachier-Lagrave örömmel vállalta Radzsabov visszalépése miatt kapott a részvételi lehetőséget. Az orosz Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. A két évvel ezelőtti mezőnyből csak Caruana, Ding Liren és Griscsuk indulhat csatába a kihívó jogáért, Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wang Hao és Alekszejenko először játszik világbajnok-jelölti döntőben.

Moszkvában február 14-én már megtartották a viadal irányított sorsolását,  az orosz háziderbiket és a kínai rangadót az első és a második kör első három fordulójában lejátsszák.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2842)

Ding Liren (kínai, 2805)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2774)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2767)

Anish Giri (holland, 2763)

Wang Hao (kínai, 2762)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2698)

Az első forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana

Ding Liren – Wang Hao

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Alekszandr Griscsuk – Kirill Alekszejenko

Az első fordulót március 17-én játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra április 3-án kerül sor. Játszmánként a gondolkodási idő 100-100 perc az első 40 lépésre, majd 50-50 a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidővel.

Ötödször rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől. Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Két éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

Alekszandr Griscsuk pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

A világbajnok-jelölti döntő doyenje a kétszeres olimpiai bajnok, orosz szuperbajnok, négyszeres világbajnokjelölt Alekszander Griscsuk 1983. október 31-én Moszkvában született. Vlagyimir Kramnyikhoz hasonlóan már 17 évesen aranyérmes a válogatottal. Isztambuli sikere után nagy meglepetésre Újdelhiben, a FIDE világbajnokságon az elődöntőig menetelt. Mindenki teljesen esélytelennek gondolta őt, ezért szekundáns nélkül vett részt a vb-n. Az elődöntőben  nagy csatában  a spanyol Alekszej Shirovtól szenvedett vereséget. 2001-ben már a linaresi szuperverseny résztvevője, - 1–gyel végzett. A moszkvai vb-n a 32 között búcsúra kényszerült. 2002-ben a Corus-tornán második, Bledben ismét tagja a sakkolimpián győztes orosz válogatottnak. 2004-ben holtversenyben első a Karpov-versenyen. Tripoliban, a vb-n a legjobb nyolc között fatális hibákkal a későbbi győztes Rusztam Kaszimdzsanovtól szenvedett vereséget.

Villámsakk világbajnok, a mexikói 8 résztvevős világbajnoki döntő résztvevője

A calviai sakkolimpián az ezüstérmes válogatottban szerepelt. A szuperbajnokságon szép sikerként második Garri Kaszparov mögött. Egy évvel később világbajnoki aranyérmes a válogatottal. Hanti-Manszijszkban a Világkupán negyedik, s ezzel világbajnokjelölt.  2006-ban világbajnoki címet szerzett a villámsakkban. Elisztában a világbajnok-jelölti páros mérkőzésen az első körben Vlagyimir Malahov ellen nyert, majd szintén honfitársát, Szergej Rublevszkijt a rájátszásban győzte le. A mexikói vb-n számos jó állást rontott el, a legfiatalabb résztvevő érdekes, színes sakkjába sok hiba csúszott. Torino után Drezdában is érem nélkül maradt az orosz válogatottal. Elisztában, a GP-versenyen hármas holtversenyben első, Linaresben Vaszilij Ivancsukkal együtt végzett az élen. A nalcsiki GP-n negyedik, a Grand Slam-döntőn Szergej Karjakinnal osztotta a második helyet. A Világkupán a nyolcaddöntőben honfitársától, Dmitrij Jakovenkotól rájátszásban, a villámpartikban kapott ki. Nem sokáig búslakodott, az orosz szuperbajnokságot veretlenül nyerte meg Peter Szvidler előtt.

2010-ben Bursában, a csapat-vb-n ismét aranyérmes a válogatottal. Linaresben második, de nyugodtan mondhatjuk, hogy tornagyőzelmi lehetőséget puskázott el. A sakkolimpián kilenc partijából 6 pontot szerzett, emlékezetes vereséget szenvedett Lékó Pétertől, ami válogatottunk bravúros 2,5-1,5-ös győzelmét jelentette. Griscsuk második olimpiai ezüstérmét szerezte meg. A Tal-emlékversenyen + 1-gyel zárt, tőle szokatlan módon nyolc játszmája is döntetlennel végződött. Eredeti stílusa sokszor párosul időzavarral, és akkor korántsem hibátlan a játéka. Rapszodikus teljesítményének ékes bizonyítéka a szinte listáról listára kilengéseket mutató Élő-pontszáma. 2010 novemberben 2771-gyel a világranglistán a hatodik, a világbajnok-jelölti párharcok előtt 2747-tel a 12. helyezett volt. Griscsuk a norvég Magnus Carlsen visszalépésének köszönhette meghívását és élni tudott a lehetőséggel.

2011-ben Kazanyban a világbajnok-jelölti döntőben Borisz Gelfandtól kapott ki

A világbajnok-jelölti párharcokban Kazanyban Griscsuk a jóval esélyesebbnek tartott örmény Levon Aronjan és honfitársa, Vlagyimir Kramnyikkal szemben is jobban bírta a feszültséget, már Houdinihez hasonlították. A 27 éves nagymester nehéz, olykor reménytelennek tűnő állásokat mentett meg. A legnagyobb esélyesnek tartott Levon Aronjan ellen a rájátszásban igazi gigászi csatában jutott tovább, a világranglistán harmadik Aronjan alighanem meccslabdát hibázott, Vlagyimir Kramnyik sem tudta megtörni Griscsuk ellenállását.

Az izraeli Borisz Gelfand elleni hatjátszmás döntő játszmáinak színvonala elég sok kritikát kapott, a két rövid, küzdelem nélküli remi miatt háborgott a sakkvilág. A második és az ötödik partiban Griscsuk esélyes álláshoz jutott, de Gelfand jó védekezése meghiúsította nyerési kísérleteit. Már arra gondoltunk, hogy rájátszás dönti el csatájukat, amikor Gelfand megvillant, Griscsuk pedig a nagy tét súlyát nem tudta elviselni.

A Világkupán ezüstérmes

 Az orosz szuperbajnokságon holtversenyben harmadik volt, majd következett a Világkupa Hanti-Manszijszkban. A döntőt barátjával, elemzőtársával Peter Szvidlerrel már világbajnok-jelöltekként vívták. A négyjátszmás döntő első partijában a világossal játszó Griscsuk súlyos időzavarban egyenlő esélyű állást vesztett el hibák sorozatával. A következő három partiban döntetlen született, Szvidler 2,5-1,5-ös győzelemmel megnyerte a Világkupát. Az Európa-bajnokságon nagy meglepetésre csak ötödik lett az orosz válogatott.

2012-ben a Tal-emlékversenyen ötvenszázalékos eredményt ért el. Asztanában másodszor nyert villám-világbajnokságot. Isztambulban a válogatott második táblásaként 11-ből 7 pontot szerzett, de két nagyon fontos játszmát vesztett, az amerikai Gata Kamsky és az örmény Szergej Movszeszjan is legyőzte őt, ezüstérmes a csapattal. A Klubcsapatok Európa-kupáján a nagy hajrával győztes azeri SOCAR csapatának tagja volt. A londoni GP-viadalon jó formában sakkozott, végül negyedik lett, partijaiban több volt az elért pontszámnál. 

A londoni világbajnok-jelölti döntőben egyetlen győzelmét az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen érte el, Magnus Carlsennel és Vlagyimir Kramnyikkal szemben is a kétjátszmás párharcot elvesztette. Borisz Gelfanddal az ötödik helyet osztotta.

A Világkupán nagy meglepetésre a legjobb 32 között búcsúzni kényszerült, a vietnami Le Quang Liem győzte le. A Grand Prix 2012/13-as sorozatában összesítésben csak ötödikként zárt, így nem jutott be a világbajnok-jelölti döntőbe.

A Petroszjan emlékversenyen elért győzelmével 2810 Élő-ponttal a világranglistán harmadik

Stavangerben Szergej Karjakin és Magnus Carlsen mögött lett harmadik, 2014 májusában a világranglistán a harmadik helyen állt. Pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el Moszkvában a Petroszjan emlékverseny megnyerésével. Élvezetes stílusával korábban is sokat hívet szerzett a kétszeres olimpiai bajnok, ezúttal krónikus időzavarai nem zavarták eredményességét. Mesterhármassal rajtolt, biztos kézzel irányította partijait. Nagyszerű eredményének – 5,5/7 - a decemberi Élő-listán átlépte a bűvös 2800-as ponthatárt, 2810 ponttal volt harmadik.

Nem sikerült kiharcolnia a világbajnok-jelöltséget a 2014/15-ös Grand Prix-sorozatról, összesítésben csak a tizedik helyen végzett. Meghívást kapott a Grand Chess Tour 2015 sorozatra. Stavangerben holtversenyben Magnus Carlsennel hetedik lett. St. Louisban ötven százalékot ért el. A Világkupán a legjobb 32 között az ukrán Pavel Eljanovtól kapott ki. Berlinben a villámsakk világbajnoki címmel vigasztalódott. Reykjavíkban a csapat Európa-bajnokságon az aranyérmes válogatottban csak 6-ból 3 pontot szerzett a második táblán. A London Chess Classic viadalon is ötvenszázalékos lett, az összetett pontversenyben kilencedikként végzett.

Kudarcok sorozata

Griscsuk fokozatosan vesztett világranglistás helyezéséből, a 2016. januári rangsorban már csak a 15. volt. Alig játszott versenyen, a bakui sakkolimpián az orosz válogatottban tartalékként jelölték, fontos pontokat vártak tőle. Az ukránok elleni vereségben „főszereplő” volt, világossal kapott ki, a 10-ből 7,5 pontja elmaradt a várttól. A rajtlistát vezető orosz csapat bronzérmét drukkereik nagy csalódásként élték meg. A szuperbajnokságon ezüstérmes, a decemberi listán érte el a mélypontot, 2737 Élő-ponttal a 23. helyre esett vissza.

Sardzsában holtversenyben első a Grand Prix 2017 első viadalán

A „pokol tornácáról” a visszakapaszkodást a Grand Prix 2017 első tornáján, a Sardzsában megrendezett viadalon kezdte meg, hármas holtversenyben végzett az élen, az aranyérmet ő kapta. A moszkvai GP-versenyen csak egy partit tudott nyerni, a nagy taktikázás közepette végül hetes holtversenyben lett harmadik. A genfi tornán holtversenyben második, s végül az összetett pontversenyben elért második helyezésével világbajnokjelölt lett. A 2017 augusztusi rangsorban már ismét a top tízben, a kilencedik 2783 ponttal. Az előretörést újabb hullámvölgy szakította meg.

A Világkupán hetedik kiemeltként játszott. A nyolcaddöntőben  a francia Maxime Vachier Lagrave ellen nagy csatában maradt alul.  A Klubcsapatok Európa-kupáján az aranyérmes Globusz harmadik tábláján játszott, Élő-pontjai kevés fellépése ellenére veszteségbe fordultak. Az IMSA Mind Games viadalon a villámversenyen második, a „Basque” tornát megnyerte.

A berlini világbajnok-jelölti döntőben Alekszandr Griscsuk két partit tudott megnyerni, három játszmát vesztett el. Két fordulóval a befejezés előtt még szép álmokat dédelgethetett, kettős vereséggel zárt. Krónikus időzavaraitól nem tudott szabadulni.

Meghívást kapott a Grand Chess Tour 2018 sorozatra. A párizsi rapid-és villámversenyen hetedik, St. Louisban nyolcadik, a Sinquefield Cup viadalon holtversenyben ötödik, az összetett pontversenyben nyolcadik lett.

Meglepetésre nem volt tagja a sakkolimpián bronzérmes válogatottnak. Tavaly Asztanában a csapat-világbajnokságon aranyérmes együttes harmadik tábláján játszott. A Gasimov emlékversenyen ötven százalékot ért el.

A Grand Prix 2019 összetett pontversenyének győzteseként negyedszer világbajnokjelölt

A GP sorozat első versenyén, Moszkvában a döntőt honfitársával, Jan Nepomnjacsijjal vívta, a rájátszásban a második rapidpartit vesztette el, második helyével a 14 ezer euró mellé még 7 GP pontot gyűjtött. Rigában az elődöntőig jutott, Maxime Vachier-Lagrave elleni párharcát 1,5-0,5-re elvesztette.

Hamburgban Alekszandr Griscsuk elsőségével fejeződött be a Grand Prix 2019 harmadik tornája. A döntőben 3,5-2,5-re győzött a lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen. Griscsuk tíz GP pontot kapott, 24 ezer eurós első díjat vehetett át, Duda 14 ezret nyert.

A Grand Prix pontverseny élcsoportja:

H

Játékos

Moszkva

Riga

Hamburg

Jeruzsálem


GP- pont

Díj

1

Alekszandr (RUS)

7

3

10

20

€48,000

2

Jan Nepomnjacsij (RUS)

9

0

10

19

€29,000

3

Maxime Vachier-Lagrave (FRA)

8

5

3

16

€24,000

4

Sahriyar Mamedgyarov (AZE)

0

10

0

10

€29,000

5

 Jan-Krzysztof Dua (POL)

0

1

7

8

€27,000

6

Wei Yi (CHN)

2

0

5

7

€13,000

7

Wesley So (USA)

1

3

2

6

€18,000

8

Daniil Dubov (RUS)

2

0

3

5

€23,000

8

Radoslaw Wojtaszek (POL)

5

0

0

5

€15,000

10

David Navara (CZE)

0

1

4

5

€13,000

Hanti-Manszijszkban a Világkupán Griscsuk a kilencedik kiemelt volt, a negyeddöntőben Ding Lirentől szenvedett vereséget, sötéttel kapott ki, a kritikus állásban időzavarban hozott rossz döntést.

Alekszandr Griscsuk tíz sakkolimpián volt tagja az orosz válogatottnak, 2000-ben és 2002-ben aranyérmes, 2004-ben, 2010-ben és 2012-ben az ezüstérmes,  2016-ban a bronzérmes csapatban játszott. 2005-ben, 2010-ben, 2013-ban és 2019-ben a csapat-világbajnokságon aranyérmes együttesben szerepelt, csapat Európa-bajnokságon 2003-ban, 2007-ben és 2015-ben aranyérmes a válogatottal.

Verőci Zsuzsa

Komment 2 | Reblog! 0 |

A Grand Prix 2019 ezüstérmese, Jan Nepomnjacsij először világbajnokjelölt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban március 16. és április 3. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  a rajtlistát a két évvel ezelőtti világbajnoki döntős, a világranglista második helyezettje, az amerikai Fabiano Caruana vezeti a kínai Ding Liren előtt. Három orosz  résztvevője is van a viadalnak, Alekszandr Griscsuk és Jan Nepomnjacsij a Grand Prix 2019 első és második helyezettjeként harcolta ki a részvételi jogot, Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. Ding Liren a tavalyi Világkupa ezüstérmeseként, honfitársa, Wang Hao a Grand Swiss győzteseként szerepel. A Világkupa győztese, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov a koronavírus-járvány miatt a torna elhalasztását kérte, a FIDE nem adott helyt kérésének, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást, a holland Anish Giri Élő-pontjainak köszönhetően játszhat. Az 500 ezer eurós összdíjazású verseny győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója, a világbajnoki döntőt decemberben Dubajban rendezik meg. A résztvevőket bemutató sorozatban Jan Nepomnjacsij pályafutását, legfontosabb eredményeit idézzük fel. A már megtartott irányított sorsoláson Jan Nepomnjacsij 6-os rajtszámot kapta, sötéttel Anish Girivel játszik az első fordulóban.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán az amerikai Fabiano Caruana a két évvel ezelőtti világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A kínai Ding Liren a tavalyi Világkupa második helyezettjeként jutott be. A győztes azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov lemondta részvételét, a koronavírus járvány miatt a viadal elhalasztását kérte, a versenyt az eredeti időpontban játsszák le, a FIDE és a rendezők minden erőfeszítést megtesznek a viadal biztonságos lebonyolításáért. A francia Maxime Vachier-Lagrave örömmel vállalta Radzsabov visszalépése miatt kapott a részvételi lehetőséget. Az orosz Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. A két évvel ezelőtti mezőnyből csak Caruana, Ding Liren és Griscsuk indulhat csatába a kihívó jogáért, Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wang Hao és Alekszejenko először játszik világbajnok-jelölti döntőben.

Moszkvában február 14-én már megtartották a viadal irányított sorsolását,  az orosz háziderbiket és a kínai rangadót az első és a második kör első három fordulójában lejátsszák.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2842)

Ding Liren (kínai, 2805)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2774)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2767)

Anish Giri (holland, 2763)

Wang Hao (kínai, 2762)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2698)

Az első forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana

Ding Liren – Wang Hao

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Alekszandr Griscsuk – Kirill Alekszejenko

Az első fordulót március 17-én játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra április 3-án kerül sor. Játszmánként a gondolkodási idő 100-100 perc az első 40 lépésre, majd 50-50 a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidővel.

Ötödször rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől. Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Két éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

A Grand Prix 2019 ezüstérmese, Jan Nepomnjacsij először világbajnokjelölt

A Grand Prix 2019 sorozat második helyezettjeként világbajnokjelölt Jan Nepomnjacsij 1990. július 14-én Brjanszkban született. 2007-ben kapta meg a nemzetközi nagymesteri címet. 2010-ben Európa-bajnok és orosz szuperbajnok, 2013-ban és 2019-ben a csapat-világbajnokságon, 2015-ben a csapat Európa-bajnokságon aranyérmes válogatott tagja volt,  2016-ban és 2018-ban a sakkolimpián bronzérmes csapatban játszott, számos tábladíjat nyert el.a világranglistán 2774 Élő-ponttal az ötödik.

Jan Nepomnjacsij nagyapjától négyéves korában tanult meg sakkozni. Az U10-es, majd az U12-es korcsoportban 2001-ben és 2002-ben lett aranyérmes, utóbbi viadalon Magnus Carlsent előzte meg. 2007-ben Wijk aan Zee-ben a Corus „C” nagymesterversenyén elért második helyével teljesített először nagymesteri normát, majd a drezdai Eb-n szerepelt sikerrel, a Vanya Somov emlékversenyen érte el a harmadik normát és lett nagymester.

2010-ben Európa-bajnok és megnyerte az orosz szuperbajnokságot

2008-ban az Aeroflot Opent nyerte meg és szerzett jogot a dortmundi Sparkassen szuperversenyen való indulásra, ahol veretlenül holtversenyben második volt. 2010-ben Rijekában Európa-bajnoki címet szerzett, majd az orosz szuperbajnokságon a rájátszásban Szergej Karjakint legyőzve lett első. A Világkupán a legjobb 32 között az amerikai Gata Kamskytól kapott ki. Egy év múlva a Tal-emlékversenyen holtversenyes harmadik helyet ért el. 2013-ban a rapid világbajnokságon ezüstérmes volt, az orosz szuperbajnokságon holtverseny után a második helyet szerezte meg. A csapat-világbajnokságon aranyérmes együttesben szerepelt sikerrel. A Világkupán már az első körben búcsúzni kényszerült, a 14 éves kínai Wei Yi győzte le. Egy év múlva Dubajban a villám-világbajnokságon volt ezüstérmes.

2015-ben másodszor diadalmaskodott az Aeroflot Openen, Berlinben a rapid világbajnokságon lett második. A Világkupán a legjobb 32 között az amerikai Hikaru Nakamura ellen a „hirtelen halál” parti elvesztése jelentette a végállomást. A csapat Európa-bajnokságon az aranyérmes válogatott tagja. Pályafutása nagy sikereként 2016-ban első volt a Hajnan Danzhou szuperversenyen, majd a Tal-emlékversenyen ünnepelték győztesként. A bakui sakkolimpián a bronzérmes válogatott tagja, tábláján ezüstérmes. Hetes nyerőszériával kezdett, az aranyérem sorsát eldöntő rangadón azonban kikapott Wesley So-tól. A rapid és a villám-világbajnokságon is a második helyen végzett.

Londonban holtversenyben első, Magnus Carlsent sötéttel győzte le

2017-ben a Világkupán ismét a harmadik körben szenvedett vereséget, a grúz Baadur Dzsobava bírta jobban a rájátszás feszültségét. Meghívást kapott a Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatára. Az 5. Sinquefield Cup viadalon utolsó lett, a London Chess Classic tornán holtversenyben első, Fabiano Caruanával szemben a rájátszást elvesztette. Nepomnjacsij sötéttel játszva legyőzte Magnus Carlsent, a világbajnok ellen pozitív a mérlege, hat döntetlen mellett 4-1-re vezet. Az összetett pontversenyben az amerikai Wesley So-val holtversenyben hetedik. Rijádban a rapid világbajnokságon a hármas holtverseny nem az orosz sakkozónak kedvezett, a bronzérmet vehette át. Jan Nepomnjacsij először a 2017-es Grand Prix sorozaton játszott. 18-18 résztvevő játszott a 9 fordulós svájci rendszerű viadalokon. Sardzsában az orosz nagymester hatos holtversenyben negyedik, Moszkvában 15., Genfben Alekszandr Griscsukkal holtversenyben második lett, összesítésben kilencedik lett a 24 fős mezőnyben.

2018-ban megnyerte a dortmundi Sparkassen szuperversenyt. A sakkolimpián Batumiban bronzérmes a válogatottal.

A Grand Prix 2019 összetett pontversenyének második helyezettje, világbajnokjelölt

Jó évet zárt tavaly. Wijk aan Zee-ben a harmadik helyet szerezte meg. Asztanában aranyérmes a csapat-világbajnokságon. A GP sorozatot kieséses rendszerben bonyolították le, a négy versenyen 16-16 résztvevő játszott. Moszkvában a rajtlistán harmadik 28 éves Jan Nepomnjacsij sikerével fejeződött be a Grand Prix 2019 első tornája. A viadal döntőjének rájátszásában honfitársát, Alekszandr Griscsukot győzte le a második rapidparti megnyerésével. Nepomnjacsij veretlen maradt, három párharcot rájátszásban nyert meg, az első körben az örmény Levon Aronjan elleni sikere + 1 GP pontot jelent, a 24 ezer eurós első díj mellé az összetett pontversenyben 9 ponttal várta a folytatást. Griscsuk a 14 ezer euró mellé 7 pontot gyűjtött.

Hamburgban az orosz Alekszandr Griscsuk elsőségével fejeződött be a Grand Prix 2019 harmadik tornája. A döntőben 3,5-2,5-re győzött a lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen. Griscsuk tíz GP-pontot kapott, 24 ezer eurós első díjat vehetett át, Duda 14 ezret nyert. A hamburgi viadal első körének legnagyobb meglepetését Jan Nepomnjacsij veresége jelentette, Jan-Krzysztof Duda győzte le.

Jeruzsálemben Jan Nepomnjacsij sikerével fejeződött be a sorozat utolsó viadala. A döntőben 1,5 – 0,5-re győzött a kínai Wei Yi ellen. A GP összetett pontversenyében honfitársa, Alekszandr Griscsuk mögött a második helyen végzett, s ezzel bejutott a 8 fős világbajnok-jelölti döntőbe. A fináléban az első partit sötéttel 96 lépésben nyerte meg, a második összecsapásuk örökös sakkal ért véget, 26 lépés után elsőként a kínai sakkozó gratulálhatott ellenfelének. lett.

A Grand Prix pontversenyének végeredménye:

H

Játékos

Moszkva

Riga

Hamburg

Jeruzsálem


GP- pont

Díj

1

Alekszandr (RUS)

7

3

10

20

€48,000

2

Jan Nepomnjacsij (RUS)

9

0

10

19

€29,000

3

Maxime Vachier-Lagrave (FRA)

8

5

3

16

€24,000

4

Sahriyar Mamedgyarov (AZE)

0

10

0

10

€29,000

5

 Jan-Krzysztof Dua (POL)

0

1

7

8

€27,000

6

Wei Yi (CHN)

2

0

5

7

€13,000

7

Wesley So (USA)

1

3

2

6

€18,000

8

Daniil Dubov (RUS)

2

0

3

5

€23,000

8

Radoslaw Wojtaszek (POL)

5

0

0

5

€15,000

10

David Navara (CZE)

0

1

4

5

€13,000

11

Peter Szvidler (RUS)

2

0

2

4

€21,000

12

Veszelin Topalov (BUL)

1

2

0

3

€16,000

13

Hikaru Nakamura (USA)

3

0

0

3

€20,000

14

Szergej Karjakin (RUS)

0

1

1

2

€13,000

15

Yu Yangyi (CHN)

1

1

0

2

€16,000

16

Dmitrij Jakovenko (RUS)

0

0

1

1

€10,000

17

Anish Giri (NED)

0

0

0

0

€10,000

17

Nyikita Vityjugov (RUS)

0

0

0

0

€15,000

17

Pentala Harikrishna(IND)

0

0

0

0

€10,000

20

Tejmur Radzsabov(AZE)

0

0

0

€10,000

21

Levon Aronjan (ARM)

0

0

0

€10,000

Jan Nepomnjacsij játszott a Grand Chess Tour 2019 sorozaton. Abidjanban a rapid-és villámversenyen hetedikként végzett, Zágrábban a klasszikus viadalon holtversenyben ötödik lett. Párizsban a rapid-és villámversenyen holtversenyben harmadik. A 7. Sinquefield Cup tornán holtversenyben ötödik, Kalkuttában hatodikként fejezte be szereplését, az összetett pontversenyben a nyolcadik helyen végzett. A Világkupán a nyolcaddöntőben a kínai Yu Yangyi győzte le.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Maxime Vachier-Lagrave a világbajnok-jelölti döntőben Tejmur Radzsabov visszalépése miatt játszhat

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban március 16. és április 3. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  a rajtlistát a két évvel ezelőtti világbajnoki döntős, a világranglista második helyezettje, az amerikai Fabiano Caruana vezeti a kínai Ding Liren előtt. Három orosz  résztvevője is van a viadalnak, Alekszandr Griscsuk és Jan Nepomnjacsij a Grand Prix 2019 első és második helyezettjeként harcolta ki a részvételi jogot, Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. Ding Liren a tavalyi Világkupa ezüstérmeseként, honfitársa, Wang Hao a Grand Swiss győzteseként szerepel. A Világkupa győztese, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov a koronavírus-járvány miatt a torna elhalasztását kérte, a FIDE nem adott helyt kérésének, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást, a holland Anish Giri Élő-pontjainak köszönhetően játszhat. Az 500 ezer eurós összdíjazású verseny győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója, a világbajnoki döntőt decemberben Dubajban rendezik meg. A résztvevőket bemutató sorozatban Maxime Vachier-Lagrave pályafutását, legfontosabb eredményeit idézzük fel. A már megtartott irányított sorsoláson MVL az egyes rajtszámot kapta, világossal Fabiano Caruanával játszik az első fordulóban.

 

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán az amerikai Fabiano Caruana a két évvel ezelőtti világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A kínai Ding Liren a tavalyi Világkupa második helyezettjeként jutott be. A győztes azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov lemondta részvételét, a koronavírus járvány miatt a viadal elhalasztását kérte, a versenyt az eredeti időpontban játsszák le, a FIDE és a rendezők minden erőfeszítést megtesznek a viadal biztonságos lebonyolításáért. A francia Maxime Vachier-Lagrave örömmel vállalta Radzsabov visszalépése miatt kapott a részvételi lehetőséget. Az orosz Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. A két évvel ezelőtti mezőnyből csak Caruana, Ding Liren és Griscsuk indulhat csatába a kihívó jogáért, Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wang Hao és Alekszejenko először játszik világbajnok-jelölti döntőben.

Moszkvában február 14-én már megtartották a viadal irányított sorsolását,  az orosz háziderbiket és a kínai rangadót az első és a második kör első három fordulójában lejátsszák.

 

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2842)

Ding Liren (kínai, 2805)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2774)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2767)

Anish Giri (holland, 2763)

Wang Hao (kínai, 2762)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2698)

Az első forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana

Ding Liren – Wang Hao

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Alekszandr Griscsuk – Kirill Alekszejenko

Az első fordulót március 17-én játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra április 3-án kerül sor. Játszmánként a gondolkodási idő 100-100 perc az első 40 lépésre, majd 50-50 a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidővel.

Ötödször rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől. Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Két éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

 

Tejmur Radzsabov visszalépésének köszönhetően Maxime Vachier-Lagrave először világbajnokjelölt

A háromszoros francia bajnok, 2005-től nemzetközi nagymester, 2009-ben junior világbajnok, a bieli szuperverseny ötszörös győztese, 2017-ben a Sinquefield Cup viadal első helyezettje, Maxime Vachier-Lagrave 1990. október 21-én született Nogent-sur-Marne településen. Hétszer volt tagja sakkolimpián, négyszer csapat Európa-bajnokságon szerepelt válogatottnak. A 2016. augusztusi világranglistán 2819 Élő-ponttal a második volt, a jelenlegi ranglistán 2767-tel a nyolcadik.

Hatéves korától vett részt korcsoportos versenyeken. 2000-ben bronzérmes az U10-es világbajnokságon, egy év múlva az U12-es vb-n, 2003-ban ezüstérmes az U14-ben, 2005-ben az U16-os vb-n lett bronzérmes. A dobogós helyezések után 2009-ben junior világbajnoki címet szerzett, ez a 2011-es Világkupán indulási jogot jelentett számára.

A francia sakkozó Pakson megnyerte a Marx György emlékversenyt

MVL 2008-ban játszott Pakson a Marx György emlékversenyen és 10 játszmából gyűjtött 7 ponttal lett első. Egy év múlva először ünnepelték győztesként Bielben. Vachier-Lagrave 2011-ben először játszott a Tata Steel szuperversenyen, Vlagyimir Kramnyikkal az ötödik helyet osztotta. 2012-ben a vietnami Le Quang Liem, a kínai Ding Liren és a Fülöp-szigeteki Wesley So előtt nyerte meg a SPICe Cup viadalt.

2013-ban az Aljechin-emlékversenyen ötven százalékkal ötös holtversenyben negyedik. Bielben négyes holtversenyt követően a rájátszást megnyerve másodszor lett első.

 

A szuperversenyek állandó meghívottja lett, 2014-ben Bielben megvédte elsőségét. Az emlékezetes Sinquefield Cup 6 fős, kétfordulós tornán negyedikként végzett – 2-vel. Négy esztendő után kapott ismét meghívást a Tata Steel Chess viadalra, a győztes Magnus Carlsen mögött félpontos hátránnyal négyes holtversenyben másodikként végzett, 2757 Élő-pontjával elért eredményének 2854 volt a performance-pontszáma. Gyengébben játszott a Gasimov emlékversenyen, - 2-öt ért el, Stavangerben – 1-gyel végzett. Bielben sorozatban harmadszor győzött, negyedszer lett tornagyőztes. St. Louisban a Sinquefield Cup viadalon négyes holtversenyben második.    

2016-ban Gibraltáron kezdte a versenyévadját, az amerikai Hikaru Nakamurával szemben elvesztette az első helyért vívott rájátszást. Stavangerben veretlenségét megőrizve holtversenyben harmadik. Dortmundban Vlagyimir Kramnyikot és Fabiano Caruanát megelőzve végzett az élen. A Sinquefield Cup viadalon ötven százalékot ért el, a London Chess Classic tornán – 1-gyel zárt.

Egy év múlva is Gibraltáron játszotta első versenyét, fél ponttal maradt el az élen végzett triótól. A GRENKE Chess Classic viadalon ötvenszázalékos, Stavangerben -1-gyel végzett. Dortmundban holtversenyben második.

 

2017-ben Saint Louisban nagyszerű torna győzelmet ünnepelhetett

St. Louisban Maxime Vachier-Lagrave nagyszerű sikerével fejeződött be az 5. Sinquefield Cup. A 26 éves nagymester az utolsó fordulóban az orosz Jan Nepomnjacsij legyőzésével félpontos előnnyel, veretlenül nyerte meg a Grand Chess Tour 2017 sorozat harmadik versenyét. A háromszoros világbajnok Magnus Carlsen és az exvilágbajnok Viswanathan Anand végzett holtversenyben a második helyen, Levon Aronjan a befejező játéknapon Carlsentől szenvedett vereséget, lecsúszott a dobogóról, negyedik lett Szergej Karjakin társaságában. Hazai pályán nagy meglepetés a tavalyi bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott triójának, Fabiano Caruanának, Hikaru Nakamurának és Wesley So-nak a kudarca, nyolc játszmát és 36,5 Élő-pontot vesztettek. Vachier-Lagrave a virtuális világranglistán a második helyre lépett előre, a GCT pontversenyben 3 pontra megközelítette Carlsent, az elsőség decemberben a London Chess Classic viadalon dőlt el. MVL hármas holtversenyben lett harmadik a GCT összetett pontversenyében Magnus Carlsen mögött ezüstérmes.

 

2018-ban is a gibraltári nyílt versenyt választotta, az első helyért vívott rájátszásban kikapott Levon Aronjantól. A GRENKE Chess Classic viadalon bronzérmes, rossz formában játszva Stavangerben csak nyolcadik. A Sencsen Masters viadalon a sikeres tie-break után első, Ding Lirent előzte meg. St. Louisban ötvenszázalékos. A Grand Chess Tour londoni négyes döntőjében 15-13-as vereséget szenvedett Hikaru Nakamurától, a fináléban három időkontrollal is csatáztak.

Tavaly is Gibraltáron kezdte az idényt, nagy csalódásként csak 7 pontot szerezve a 13. helyen végzett. A GRENE Chess Classic tornán negyedikként zárta szereplését. A különleges pontozású stavangeri viadalon Viswanthan Ananddal holtversenyben hetedik. A Grand Chess Tour 2019 első szuperversenyén, Zágrábban csak a 11. helyet „csípte el”, a 7. Sinquefield Cup-on elért tizedik helyezése sem bíztatta sok jóval a GCT döntőbe jutásával, de a kalkuttai rapid-és villámverseny eredményei felülírták az elvárásokat, MVL vertnek tűnő helyzetből döntős lett. A londoni finálé elődöntőjében Vachier-Lagrave a világbajnok Magnus Carlsent óriási csatában 15,5-14,5-re győzte le. A döntőben Ding Lirentől kapott ki, a kínai nagymester 16-12-re győzött.

A Világkupán MVL háromszor is elődöntőben szenvedett vereséget

Maxime Vachier-Lagrave pályafutása során először 2009-ben játszott Világkupán, a nyolcaddöntőben az izraeli Borisz Gelfandtól rájátszásba kapott ki. Négy év múlva már elődöntőt játszott, Vlagyimir Kramnyiktól a rájátszásban kapott ki. 2015-ben a negyeddöntőben Anish Giritől szenvedett vereséget. 2017-ben Levon Aronjan elleni drámai rájátszás fosztotta meg a világbajnok-jelöltségtől, a „hirtelen halál” partit vesztette el. Tavaly az elődöntőben Tejmur Radzsabovtól kapott ki.

 

A Grand Prix 2019-es sorozatban a harmadik helyen végzett

A francia nagymester a tavalyi Grand Prix sorozatban is harcba indult a világbajnok-jelöltségért. A rigai GP-n a döntőben a „hirtelen halál” partiban kapott ki az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovtól. Hamburgban az elődöntőben Alekszandr Griscsuktól szenvedett vereséget. Jerezsálemben is az elődöntő jelentette számára a végállomást, Jan Nepomnjacsij volt a legyőzője, az összetett pontversenyben a harmadik helyen végzett, úgy tűnt, hogy búcsút inthet a világbajnok-jelöltségének…Később derült ki, hogy a gibraltári tornán való részvétele a főpróba volt a finálé előtt, bukdácsolás után az első helyen előállt hét fő holtversenyében ötödik lett.

Maxime Vachier-Lagrave menedzsere nyílt levélben is kérte, hogy vizsgálja felül a FIDE a szabályzatát, amely alapján az Orosz Sakkszövetség szabadkártyát adhatott Kirill Alekszejenkonak, páros mérkőzést is javasolt a Grand Prix 2019-es sorozat bronzérmese, és a Grand Swiss Open holtversenyes harmadik helyezettje között, de a kérés nem talált meghallgatásra. MVL a világbajnok-jelölti döntőn való részvételéért Tejmur Radzsabovnak lehet hálás, aki a koronavírus-járvány miatt a torna elhalasztását kérte, elutasítás után pedig visszalépett a döntőn való részvételétől. Aligha kétséges, hogy Maxime Vachier-Lagrave a viadal egyik titkos esélye!

Verőci Zsuzsa

 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Élő-pontjainak köszönhetően Anish Giri másodszor játszhat világbajnok-jelölti döntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban március 16. és április 3. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  a rajtlistát a két évvel ezelőtti világbajnoki döntős, a világranglista második helyezettje, az amerikai Fabiano Caruana vezeti a kínai Ding Liren előtt. Három orosz  résztvevője is van a viadalnak, Alekszandr Griscsuk és Jan Nepomnjacsij a Grand Prix 2019 első és második helyezettjeként harcolta ki a részvételi jogot, Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. Ding Liren a tavalyi Világkupa ezüstérmeseként, honfitársa, Wang Hao a Grand Swiss győzteseként szerepel. A Világkupa győztese, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov a koronavírus-járvány miatt a torna elhalasztását kérte, a FIDE nem adott helyt kérésének, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást, a holland Anish Giri Élő-pontjainak köszönhetően játszhat. Az 500 ezer eurós összdíjazású verseny győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója, a világbajnoki döntőt decemberben Dubajban rendezik meg. A résztvevőket bemutató sorozatban Anish Giri pályafutását, legfontosabb eredményeit idézzük fel. A már megtartott irányított sorsoláson Anish Giri a 3-as rajtszámot kapta, világossal Jan Nepomnjacsijjal játszik az első fordulóban.

 

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán az amerikai Fabiano Caruana a két évvel ezelőtti világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A kínai Ding Liren a tavalyi Világkupa második helyezettjeként jutott be. A győztes azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov lemondta részvételét, a koronavírus járvány miatt a viadal elhalasztását kérte, a versenyt az eredeti időpontban játsszák le, a FIDE és a rendezők minden erőfeszítést megtesznek a viadal biztonságos lebonyolításáért. A francia Maxime Vachier-Lagrave örömmel vállalta Radzsabov visszalépése miatt kapott a részvételi lehetőséget. Az orosz Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. A két évvel ezelőtti mezőnyből csak Caruana, Ding Liren és Griscsuk indulhat csatába a kihívó jogáért, Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wang Hao és Alekszejenko először játszik világbajnok-jelölti döntőben.

Moszkvában február 14-én már megtartották a viadal irányított sorsolását,  az orosz háziderbiket és a kínai rangadót az első és a második kör első három fordulójában lejátsszák.

 

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2842)

Ding Liren (kínai, 2805)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2774)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2767)

Anish Giri (holland, 2763)

Wang Hao (kínai, 2762)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2698)

Az első forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana

Ding Liren – Wang Hao

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Alekszandr Griscsuk – Kirill Alekszejenko

Az első fordulót március 17-én játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra április 3-án kerül sor. Játszmánként a gondolkodási idő 100-100 perc az első 40 lépésre, majd 50-50 a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidővel.

Ötödször rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől. Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Két éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

 

Anish Giri másodszor világbajnokjelölt

A világbajnok-jelölti döntő második legfiatalabb résztvevője, Anish Giri 1994. június 28-án Szentpéterváron született. Orosz édesanyjával és nepáli édesapjával 2002-ig Szentpéterváron élt, majd 2006-ig Japánban. Szüleivel 2008-ban költözött Hollandiába, édesapja ott kapott munkát. 2009-től képviseli a holland színeket. A nemzetközi nagymesteri címet 2009-ben szerezte meg, akkor a világ legfiatalabb nagymestere volt.  Giri 2763-as Élő-pontszámával hatodik a vb-jelölti mezőnyben, a világranglistán a tizenegyedik. Legjobb világranglistás helyezése a harmadik volt 2798 ponttal. Giri 2015-ben vette feleségül a grúz nagymesternőt, Sopiko Guramisvilit.

Anish Giri 12 éves korában megnyerte az U12-es orosz bajnokságot, Herceg Noviban az Eb-n holtversenyben harmadik lett. Élő-pontjai ugrásszerűen növekedtek, 2010-ben már 2672-vel rendelkezett. Először 2009-ben nyert holland bajnokságot, sikerét 2011-ben, 2012-ben és tavaly megismételte. Kiemelkedő eredményként 2010-ben a Corus „B” versenyén diadalmaskodott, s ezzel kiharcolta a jogot a szuperversenyen való indulásra. Sorban kapta a versenyekre a meghívókat, Malmőben megnyerte a Sigeman & Co versenyt.

2011-ben játszott először Wijk aan Zee-ben a Tata Steel szuperversenyen

Remekül sikerült a bemutatkozása a legjobbak között, 2011 januárjában ötvenszázalékos eredményt ért el a Tata Steel Chess szuperversenyen. Malmőben megvédte elsőségét. Reggio Emiliában tornagyőztesként ünneplik, Alekszandr Morozevics, Hikaru Nakamura és Fabiano Caruana előtt végzett az élen.

A Grand Prix-sorozat védnöke, az AGON szabadkártyájával játszhatott a 2012/13-as Grand Prix-sorozaton, csalódást okozott a 15. helyével. Tromsöben a Világkupán a 18. kiemelt, a 32 között a perui Granda Zunigától a rájátszásban szenvedett vereséget.

Szergej Karjakinnal holtversenyben második a Tata Steel tornán

A 2014-es esztendőt szép sikerrel kezdte, Wijk aan Zee-ben veretlenül holtversenyben második Szergej Karjakinnal, igaz a győztes Levon Aronjan másfél ponttal megelőzte az ifjú titánokat. Stavangerben előkelő társaságban – 1-gyel végez, Aronjan, Szvidler és Kramnyik erejéből is csak 4 pontra futotta. Hoogoveenben páros mérkőzésen Alekszej Shirovot 4,5 – 1,5-re győzte le. A 2014/15-ös GP-sorozat első versenyén Taskentben – 1-re futotta erejéből. A London Chess Classic 2014 hatfős viadalon hármas holtverseny után végül harmadikként díjazták. Katarban, a nyílt versenyen sokáig aspirált tornagyőzelemre, végül Kramnyikkal osztotta a második helyet. 

Sikeres edzőváltás, Vlagyimir Tukmakov lett első számú segítője

Egyértelműen látszott játékán, hogy jót tett az edzőváltás, az egykori olimpikon, az aranyérmes csapat kapitánya, az ukrán Vlagyimir Tukmakov lett első számú segítője. Wijk aan Zee-ben a győztes Magnus Carlsen mögött mindössze fél ponttal lemaradva lett holtversenyben második. Tbilisziben a GP-tornán ötvenszázalékos, a Gasimov emlékversenyen gyengélkedett, nyeretlenül, - 2-vel végzett. Hanti-Manszijszkban ötven százalékkal zárta a GP-sorozatot, összesítésben 11. lett.

 

A Grand Chess Tour sorozaton összesítésben második lett, megőrizte veretlenségét

A 21 esztendős Girire újabb nagy kihívás várt, a Grand Chess Tour három versenyből álló sorozata. Stavangerben veretlenségét megőrizve + 2-vel negyedik lett. Negyedszer is megnyerte a holland bajnokságot. St. Louisban sem vesztett partit, + 1-gyel végül az ötödiknek kijáró pontszámot kapta (Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura és Maxime Vachier-Lagrave is 5 pontot ért el.) Bakuban a Világkupán negyedik kiemeltként az elődöntőig menetelt, Peter Szvidlertől kapott ki 1,5-0,5-re. (A 32 között Lékó Péter ellen nyert 1,5 – 0,5-re.)

A Grand Chess Tour befejező versenyén Londonban is remekelt. Magnus Carlsennel és Maxime Vachier-Lagravevel osztotta az első helyet. A rájátszásban a „hirtelen halál” partit vesztette el a francia nagymesterrel szemben, Magnus Carlsen lett végül a győztes, a pontversenyt is megnyerte, Anish Giri másodikként zárta a sorozatot, megőrizte veretlenségét a világ legjobbjaival vívott 27 játszma során!

A 2016-os esztendőt is Wijk aan Zee-ben kezdte, holtversenyben negyedik lett a 78. Tata Steel tornán. A moszkvai világbajnok-jelölti döntőben a legfiatalabb résztvevő volt, mind a 14 játszmája döntetlennel fejeződött be.

 

2018-ban a Tata Steel Chess viadalon Magnus Carlsennel holtversenyben első

2017-ben legnagyobb sikereként megnyerte Reykjavíkban a nyílt versenyt. 2018-ban a jubileumi, 80. Tata Steel tornán Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, a rájátszásban a norvég világbajnok győzött. A dortmundi Sparkassen tornán második volt, ezüstérmesként zárta Sencsenben is a szereplését.

Tavaly Wijk aan Zee-ben az első fordulóban Jan Nepomnjacsijtól kapott ki, de gyorsan rendezte sorait, magabiztos játékkal másodikként zárta szereplését. Sencsenben tornagyőztes lett. A moszkvai Grand Prix viadalon rajtlistavezetőként már az első körben búcsúzni kényszerült. Rigában sem élte túl az első kört, Jeruzsálemben is az első fordulóban szenvedett vereséget, így 0 ponttal végzett. Tizenkét hónap súlyozott Élő-pontszámának köszönhetően lett másodszor világbajnokjelölt. A vb-jelölti döntő főpróbájaként januárban Wijk aan Zee-ben ötven százalékot ért el, egy-egy győzelem és vereség mellett 11 partija lett döntetlen.

A Világkupán 2013-ban a legjobb 32 között kapott ki a perui Granda Zunigától. 2015-ben negyedik volt a rajtlistán, az elődöntőben Peter Szvidlertől szenvedett vereséget. 2017-ben a nyolcaddöntőben Vazilij Ivancsuk állította pirosra a szemafort a holland sakkozó előtt. Tavaly a harmadik körben a 19 esztendős amerikai Jeffery Xiong búcsúztatta.

Anish Giri ötször játszott sakkolimpián. 2010-ben Hanti-Manszijszkban mutatkozott be, egyéni eredményével bronzérmes lett, ahogy hat éve Tromsöben és 2018-ban Batumiban is. Ötször volt a holland válogatott „vezérevezőse”, 2013-ban a csapat-világbajnokságon volt az együttes éltáblása. A Klubcsapatok Európa-kupájában 2012-ben az SHSM Moszkva, egy év múlva a SOCAR csapatával lett bronzérmes. 2014-ben a SOCAR aranyérmes együttesében szerepelt, tábláján aranyérmes lett. 2015-nen ezüstérmes a bakui csapattal. 2017-ben az orosz Globusz csapatát erősítette, aranyérmesek lettek.

 Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wang Hao a kínai sakkozás második világbajnok-jelöltje

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban március 16. és április 3. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  a rajtlistát a két évvel ezelőtti világbajnoki döntős, a világranglista második helyezettje, az amerikai Fabiano Caruana vezeti a kínai Ding Liren előtt. Három orosz  résztvevője is van a viadalnak, Alekszandr Griscsuk és Jan Nepomnjacsij a Grand Prix 2019 első és második helyezettjeként harcolta ki a részvételi jogot, Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. Ding Liren a tavalyi Világkupa ezüstérmeseként, honfitársa, Wang Hao a Grand Swiss győzteseként szerepel. A Világkupa győztese, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov a koronavírus-járvány miatt a torna elhalasztását kérte, a FIDE nem adott helyt kérésének, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást, a holland Anish Giri Élő-pontjainak köszönhetően játszhat. Az 500 ezer eurós összdíjazású verseny győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója, a világbajnoki döntőt decemberben Dubajban rendezik meg. A résztvevőket bemutató sorozatban Wang Hao pályafutását, legfontosabb eredményeit idézzük fel. A már megtartott irányított sorsoláson Wang Hao a 7-es rajtszámot kapta, sötéttel Ding Lirennel játszik az első fordulóban.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán az amerikai Fabiano Caruana a két évvel ezelőtti világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A kínai Ding Liren a tavalyi Világkupa második helyezettjeként jutott be. A győztes azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov lemondta részvételét, a koronavírus járvány miatt a viadal elhalasztását kérte, a versenyt az eredeti időpontban játsszák le, a FIDE és a rendezők minden erőfeszítést megtesznek a viadal biztonságos lebonyolításáért. A francia Maxime Vachier-Lagrave örömmel vállalta Radzsabov visszalépése miatt kapott a részvételi lehetőséget. Az orosz Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. A két évvel ezelőtti mezőnyből csak Caruana, Ding Liren és Griscsuk indulhat csatába a kihívó jogáért, Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wang Hao és Alekszejenko először játszik világbajnok-jelölti döntőben.

Moszkvában február 14-én már megtartották a viadal irányított sorsolását,  az orosz háziderbiket és a kínai rangadót az első és a második kör első három fordulójában lejátsszák.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2842)

Ding Liren (kínai, 2805)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2774)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2767)

Anish Giri (holland, 2763)

Wang Hao (kínai, 2762)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2698)

Az első forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana

Ding Liren – Wang Hao

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Alekszandr Griscsuk – Kirill Alekszejenko

Az első fordulót március 17-én játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra április 3-án kerül sor. Játszmánként a gondolkodási idő 100-100 perc az első 40 lépésre, majd 50-50 a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidővel.

Ötödször rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől. Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Két éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

Wang Hao pályafutásának legfontosabb eredményei

Wang Hao a második kínai férfi sakkozó, aki bejutott a világbajnok-jelölti döntőbe, elsőként tudott regnáló világbajnokot legyőzni, 2013-as Wijk aan Zeei-tornán Viswanathan Anand ellen nyert. Hejlungcsiangban született 1989. augusztus 4-én. Hatéves korában tanult meg sakkozni, 1999-ben az U10-es korosztályos vb-n bronzérmes volt, 2002-ben és 2004-ben szerepelt az U16-os sakkolimpián aranyérmes válogatottnak. 2005-ben teljesítette a nagymesteri címhez szükséges harmadik tornáját, 16 éves korában érte el első nagy tornagyőzelmét, a 7. Dubai Open viadalon 53 nagymester előtt végzett az élen.

2007-ben a junior vb-n bronzérmet szerzett, Ázsia bajnokságán ezüstérmes lett. 2008-ban a Gibraltár Chess Festiválon harmadik volt, majd holtversenyben első a Reykjavik Openen. 2012-ben a bieli szuperversenyen Wang Hao három veresége ellenére hat győzelmével és egy remivel egy ponttal megelőzte a négy nyerés mellett hatot remiző világranglista-vezetőt, Magnus Carlsent. A győzelemért 3 pont járt, a klasszikus pontozás szerint Carlsen végzett az élen. 

Egy évvel később a Norway Chess viadalon a középmezőnyben végzett, de legyőzte Magnus Carlsent és a világbajnok Viswanathan Anandot is. 2009-ben és 2010-ben második, 2015-ben harmadik volt a kínai bajnokságon.

Wang Hao 2009-ben játszott először a Világkupán, a legjobb 32 között az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovtól szenvedett vereséget. Négy év múlva a második körben az orosz Alekszej Drejevtől kapott ki. Szabadkártyával játszhatott a Grand Prix 2012/13-as sorozatban, összesítésben a tizedik helyen végzett. 2015-ben a Világkupán meglepetésre honfitársa, Lu Sang-lej győzte le a 64 között. Két év múlva már a nyolcaddöntőig jutott, Ding Lirentől kapott ki. Tavaly a 32 között az amerikai Leinier Dominguez Perezzel szemben izgalmas rájátszásban maradt alul.

Az esztendő egyik csúcsversenye, a FIDE Chess.com Grand Swiss viadala nagy meglepetésre a rajtlistán tizenötödik Wang Hao nagy sikerével fejeződött be. A kínai nagymester a befejező játéknap előtt félpontos hátránnyal a hétfős üldöző boly tagja volt az élen álló amerikai Fabiano Caruana mögött. Wang Hao-nak az utolsó forduló előtt a párosítás mellett kedvező mezőnyérték pontszáma is reményt adott, hogy addigi pályafutása legnagyobb sikerét érje el.

A felkínált eséllyel élni tudott, az angol David Howell elleni győzelmével célba ért. A holtversenyt ellenfeleik Élő-pontszámainak átlaga döntöttel el Wang Hao javára, aki sikerével egyúttal világbajnok-jelölti címet is szerzett. Egyetlen vereségét az örmény Levon Aronjantól szenvedte el, Caruanával sötéttel, Magnus Carlsennel világossal remizett, sorsdöntő volt a 10. fordulóban az exvilágbajnok Viswanathan Anand elleni sötéttel elért győzelme.

A FIDE Chess.com Grand Swiss végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

15

Wang Hao

CHN

2726

8,0

2735

67,5

73,0

2

2

Fabiano Caruana

USA

2812

8,0

2720

69,5

75,0

3

38

Kirill Alekszejenko

RUS

2674

7,5

2716

64,5

69,5

4

8

Levon Aronjan

ARM

2758

7,5

2708

70,5

75,5

5

39

David Anton Guijarro

ESP

2674

7,5

2702

66,5

70,5

6

1

Magnus Carlsen

NOR

2876

7,5

2698

67,5

73,0

7

12

Hikaru Nakamura

USA

2745

7,5

2674

62,0

67,0

8

13

Nyikita Vityjugov

RUS

2732

7,5

2663

65,0

70,0

9

7

Alekszandr Griscsuk

RUS

2759

7,0

2682

66,5

72,0

10

110

David Paravjan

RUS

2602

7,0

2675

60,0

64,5

11

24

David Howell

ENG

2694

7,0

2657

60,0

65,0

12

17

Santosh Gujrathi Vidit

IND

2718

7,0

2644

60,0

65,0

13

19

Le Quang Liem

VIE

2708

7,0

2631

58,5

63,0

14

48

Parham Maghsoodloo

IRI

2664

6,5

2703

65,0

69,5

15

83

Nijat Abaszov

AZE

2632

6,5

2703

62,5

66,5

16

53

Vladiszlav Kovalev

BLR

2661

6,5

2699

61,5

65,0

17

47

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2664

6,5

2691

63,5

67,0

18

95

Alekszandr Rahmanov

RUS

2621

6,5

2689

61,0

64,0

19

44

Jurij Krivorucsko

UKR

2669

6,5

2680

61,0

65,0

20

71

Constantin Lupulescu

ROU

2643

6,5

2676

57,5

60,0

21

63

Hrant Melkumjan

ARM

2650

6,5

2675

63,5

67,0

22

18

Makszim Matlakov

RUS

2716

6,5

2667

62,0

67,5

23

6

Szergej Karjakin

RUS

2760

6,5

2659

65,5

71,0

24

5

Yu Yangyi

CHN

2763

6,5

2658

61,0

66,5

25

78

Jurij Kuzubov

UKR

2636

6,5

2657

60,0

63,5

26

4

Viswanathan Anand

IND

2765

6,5

2654

64,5

69,5

27

3

Wesley So

USA

2767

6,5

2654

60,5

65,5

28

10

Radoslaw Wojtaszek

POL

2748

6,5

2652

59,5

64,5

29

14

Peter Szvidler

RUS

2729

6,5

2648

60,0

65,5

30

76

Nguyen Ngoc Truong Son

VIE

2638

6,5

2642

59,0

61,5

Wang Hao háromszor volt tagja sakkolimpián szerepelt kínai válogatottnak, 2008-ban hetedik, 2010-ben ötödik, 2012-ben negyedik helyezést ért el a csapat, 2010-ben a második táblán egyéni eredményével bronzérmes volt. 2011-ben a csapat-világbajnokságon az ezüstérmes együttes éltáblásaként aranyérmes lett.

Wang Hao  a márciusi világranglistán 2762 Élő-pontjával a 12. helyezett.

  

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Lausanne-ban a holtverseny Nana Dzagnidzének kedvezett, a győztesnek járó trófeát vehette át

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Lausanne-ban a grúz Nana Dzagnidze elsőségével fejeződött be a négy versenyből álló Grand Prix 2019/20-as sorozat harmadik tornája. A viadal utolsó fordulójában az orosz Alekszandta Gorjacskina elleni játszmája döntetlennel fejeződött be, holtversenyben végeztek az élen, de több győzelmének köszönhetően Dzagnidze vehette át a győztesnek járó  trófeát, a GP pontokon és a pénzdíjon osztoztak. A játéknapon még öt döntetlen született, a kazah Zsanszaja Abdumalik félpontos hátránnyal lett harmadik, az orosz Alina Kaslinszkaja és az ukrán Anna Muzicsuk osztotta a negyedik helyet. A bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova, az indiai Dronavalli Harika és az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk ötven százalékot ért el. A legnagyobb meglepetést a kínai világbajnoknő Ju Wenjun játéka és eredménye jelentette, - 2-vel zárta szereplését. A monacói GP győztese, az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk holtversenyes utolsó helye is nagy csalódást okozott. Az összetett pontversenyben Gorjacskina átvette a vezetést.

Ünnepel a grúz sakkozás, a Lausanne-i Grand Prix viadalon Nana Dzagnidze vehette át a győztesnek járó trófeát. Az utolsó fordulóban a nagy riválissal, az orosz Alekszandra Gorjacskinával remizett, holtversenyben végeztek az élen, de több nyerésének köszönhetően Dzagnidze lett az első. A GP pontokon osztoztak, ahogy a pénzdíjon is. Alekszandra Gorjacskina az összetett pontversenyben átvette a vezetést. Az indiai Humpy Konerunak a befejező viadalán, Szardinián (május 2 – 15) legalább a harmadik helyen kell végeznie, hogy első legyen.

Nana Dzagnidze sikerével esélyessé vált a világbajnok-jelölti cím megszerzésére, a GP összetett pontversenyének első két helyezettje szerez jogot a jövő évi 8 fős vb-jelölti döbtőben való indulásra, Alekszandra Gorjacskina helyezését nem veszik figyelembe, a vb-döntő veszteseként már indulási jogot szerzett.

Kellemes meglepetés a 19 esztendős Zsanszaja Abdumalik harmadik helyezése, a kínai Zhao Xue kényszerű távolmaradása miatt az utolsó pillanatban kapott meghívást, „beugróként” remekelt. Kezdetben még lámpalázasnak tűnt, de gyorsan rendezte sorait, szép sikert ért el.

A holtversenyes negyedikek, Alina Kaslinszkaja éa Anna Muzicsuk némi csalódottságot is érezhetnek. Az orosz nagymesternő a világbajnoknő Ju Wenjun elleni elnézését bánhatja, az ukrán sakkozónő Dzagnidzétől elszenvedett veresége miatt kesereghet.

Az ötven százalékot elért trió más-más utat járt be. Az exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova a rajtnál gyengélkedett, Dronavalli Harika jól kezdett, míg az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk remiszériája közben hibázgatott is, a felkínált eséllyel nem tudott élni.

A világbajnoknő Ju Wenjun három játszmát is vesztett, gyenge szereplésében alighanem lélektani tényezők is szerepet játszottak, a koronavírus-járvány, szerettei miatti aggódás rányomta bélyegét játékára.

A torna doyenje, a svéd Pia Cramling a hajrára elfáradt, a fiatalok hosszú, nehéz küzdelmekre kényszerítették, az erőtartalékai elfogytak.

A monacói GP torna győztesének, az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuknak holtversenyes utolsó helye, öt veresége óriási csalódás. Marie Sebag egyedül maradt nyeretlen a 12 fős mezőnyben.

Az utolsó forduló eredményei:

Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2485) döntetlen (Orosz huszárjáték, 31)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2551) - Dronavalli Harika (indiai, 2517) döntetlen (Szicíliai védelem, 26)

Pia Cramling (svéd, 2475) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2453) döntetlen (Modern védelem, 31)

Marie Sebag (francia, 2443) - Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2461) döntetlen (Spanyol megnyitás, 18)

Ju Wenjun (kínai, 2583) - Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2482) döntetlen (Katalán megnyitás, 31)

Nana Dzagnidze (grúz, 2509) - Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2579) döntetlen (Szláv védelem, 24)

A Lausanne-i Grand Prix végeredménye

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Nana Dzagnidze

2509

GEO

*

½

1

½

1

½

0

½

1

½

½

1

7,0

0,5

4

37,25

2

GM

Alekszandra Gorjacskina

2579

RUS

½

*

½

½

½

1

½

½

1

½

1

½

7,0

0,5

3

36,50

3

IM

Zsanszaja Abdumalik

2461

KAZ

0

½

*

½

½

1

½

½

½

1

1

½

6,5

0,0

3

33,25

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2485

RUS

½

½

½

*

½

½

½

½

0

½

1

1

6,0

0,5

2

31,75

5

GM

Anna Muzicsuk

2535

UKR

0

½

½

½

*

½

½

½

½

½

1

1

6,0

0,5

2

30,50

6

GM

Antoaneta Sztefanova

2453

BUL

½

0

0

½

½

*

1

1

½

½

½

½

5,5

2,0

2

29,00

7

GM

Dronavalli Harika

2517

IND

1

½

½

½

½

0

*

½

1

½

0

½

5,5

0,5

2

31,25

8

GM

Marija Muzicsuk

2551

UKR

½

½

½

½

½

0

½

*

½

½

1

½

5,5

0,5

1

29,50

9

GM

Ju Wenjun

2583

CHN

0

0

½

1

½

½

0

½

*

½

½

½

4,5

0,5

1

24,00

10

GM

Pia Cramling

2475

SWE

½

½

0

½

½

½

½

½

½

*

0

½

4,5

0,5

0

25,50

11

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2482

RUS

½

0

0

0

0

½

1

0

½

1

*

½

4,0

0,5

2

20,50

12

GM

Marie Sebag

2443

FRA

0

½

½

0

0

½

½

½

½

½

½

*

4,0

0,5

0

21,50

A teljesítmények a performance-pontszámok és az Élő-pontok változásainak tükrében:

Nana Dzagnidze 2608, + 14,5, Alekszandra Gorjacskina 2601, + 3,1, Zsanszaja Abdumalik 2575, + 17,4, Alina Kaslinszkaja 2544, + 8,5, Anna Muzicsuk 2539, + 0,2, Antoaneta Sztefanova 2511, + 8,7, Dronavalli Harika 2507, - 1,7, Marija Muzicsuk 2502, - 7,4, Ju Wenjun 2434, - 22,7, Pia Cramling 2444, - 4,9, Alekszandra Kosztenjuk 2406, - 11, Marie Sebag 2410, - 4,7

A pontverseny állása:

H.

Név

Szkolkovo

Monaco

Lausanne

Szardínia

Össz.

1

Alekszandra Gorjacskina (RUS)

120

133

145

398

2

 Humpy Koneru (IND)

160

133

293

3

Alekszandra Kosztenjuk (RUS)

45

133

15

193

4

Nana Dzagnidze (GEO)

35

145

180

4

Katyerina Lahno (RUS)

90

90

180

6

Dronavalli Harika (IND)

60

60

60

180

7

Anna Muzicsuk (UKR)

80

85

165

8

 Ju Wenjun (CHN)

120

35

155

9

Alina Kaslnszkaja (RUS)

45

85

130

10

Marija Muzicsuk (UKR)

60

60

120

11

Pia Cramling (SWE)

10

60

35

105

12

Elisabeth Paehtz (GER)

75

20

95

13

Valentyina Gunyina (RUS)

75

10

85

13

Antoaneta Sztefanova (BUL)

25

60

85

15

Marie Sebag (FRA)

25

15

40

16

Zhao Xue (CHN)

35

35

 Zsanszaja Abdumalik (KAZ)

85

85

Versenyenként a díjak és a GP pontok:

H.

Versenydíj
euró

Grand Prix
pontok

1

15 000

160

2

12 000

130

3

10 000

110

4

8 000

90

5

6 750

80

6

5 750

70

7

5 000

60

8

4 500

50

9

4 000

40

10

3 500

30

11

3 000

20

12

2 500

10

A pontverseny első nyolc helyezettje még 80 ezer eurón is osztozik, a győztes ebből 20 ezret nyer.

Verőci Zsuzsa

David Llada

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gorjacskina legyőzte Ju Wenjunt, az utolsó fordulóban holtversenyes társával, Dzagnidzével játszik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lausanne-i Grand Prix tizedik fordulójában az orosz Alekszandra Gorjacskina legyőzte a kínai világbajnoknőt, Ju Wenjunt. Januárban a világbajnoki döntőben Gorjacskina nagy esélyt szalasztott el, hogy elhódítsa a világbajnoki címet Ju Wenjuntól, 6-6 után a rájátszás döntött a címvédő javára. Mai összecsapásukban a világbajnoknő a 34. lépésben követett el fatális hibát. Gorjacskina győzelmével beérte a grúz Nana Dzgnidzét, aki az orosz Alina Kaslinszkajával remizett. A befejező játéknapon a holtversenyben élen álló Dzagnidze és Gorjacskina egymással küzd meg. A kazah Zsanszaja Abdumalik a svéd Pia Cramling elleni nyerésével egyedül harmadik. Az exvilágbajnoknők csatájában a bolgár Antoaneta Sztefanova az ukrán Marija Muzicsukot győzte le. Döntetlen lett az indiai Dronavalli Harika és az ukrán Anna Muzicsuk, valamint az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk és a francia Marie Sebag játszmája.

 

A tizedik forduló slágermeccsét Alekszandra Gorjacskina és Ju Wenjun játszotta. A januári világbajnoki döntőjük óta először mérkőztek meg. A két helyszínen, Sanghajban és Vlagyivosztokban megrendezett fináléban a címvédő Ju Wenjun nem túl meggyőző játékkal a rájátszásban nyerte meg a páros mérkőzést, a kihívó Gorjacskina számos esélyt szalasztott el. Az orosz nagymesternő megnyitáselméleti felkészültségben felülmúlta ellenfelét. Lausanne-i játszmájukban is sikerrel ragadta meg a kezdeményezést. A kezdőlépést a város polgármestere, Grégoire Junod tette meg.

 

Ju Wenjun 34...Vc5??-tel folytatta, 35.Ve5! következett, a kötés "halálos" volt!

Ju Wenjun sokáig sikerrel védelmezte hadállását, a 34. lépésben követett el fatális hibát. Gorjacskina vezérlépése igazi pörölycsapás volt, halálos kötést hozott létre, a 39. lépésben Ju Wenjun feladásra kényszerült. A világbajnoknő harmadik vereségét szenvedte el, Alekszandra Gorjacskina győzelmével beérte Nana Dzagnidzét, az utolsó játéknapon egymással csatáznak az első helyért. A befejező játéknapon 11 óra 30 perckor kezdődnek a küzdelmek.

Alina Kaslinszkaja kitűnően felkészült Nana Dzagnidze elleni partijára. A félszláv védelmű összecsapásban a grúz olimpiai bajnok rukkolt ki új ötlettel, az orosz nagymesternő kiskombinációval gyalogot nyert, az éllovas a különböző színű futóknak köszönhetően remizte ki a játszmát.

 

A koronavírus-járvány miatt a versenyt lemondani kénytelen kínai Zhao Xue helyett meghívott Zsanszaja Abdumalik a viadal meglepetéseként harmadik helyezettként várhatja az utolsó fordulót. Kisebb kalandok árán nyert Pia Cramling ellen, a torna doyenje időzavarban mattot nézett el.

Jóval békésebb küzdelmet hozott Dronavalli Harika és Anna Muzicsuk találkozója. Az ukrán nagymesternő holtversenyes társával, Alina Kaslinszkajával játssza utolsó partiját.

 

Az exvilágbajnoknők rangadóját a torna kezdeti szakaszában bizonytalan Antoaneta Sztefanova nyerte meg, Marija Muzicsuk elvesztette veretlenségét.

A sereghajtók „derbije”, az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk és Marie Sebag összecsapása örökös sakkal fejeződött be.

 

A 10. forduló eredményei:

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2485) - Nana Dzagnidze (grúz, 2509) döntetlen (Félszláv védelem, 43)

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2579) - Ju Wenjun (kínai, 2583) 1 – 0 (Semi-Tarrasch védelem, 39)

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2482) - Marie Sebag (francia, 2443) (döntetlen (Szicíliai védelem, 54)

Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2461) - Pia Cramling (svéd, 2475)1 – 0  (Szicíliai védelem, 40)

Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2453) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2551) 1 – 0 (Szláv védelem, 63)

Dronavalli Harika (indiai, 2517) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) döntetlen (Félszláv védelem, 31)

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

 TB2 

 TB3 

1

GM

Nana Dzagnidze

2509

GEO

*

1

½

1

0

½

½

1

½

½

1

6,5

4

30,50

2

GM

Alekszandra Gorjacskina

2579

RUS

*

½

½

½

½

1

½

1

½

1

½

6,5

3

29,75

3

IM

Zsanszaja Abdumalik

2461

KAZ

0

½

*

½

½

½

1

½

½

1

1

6,0

3

28,25

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2485

RUS

½

½

½

*

½

½

½

0

½

1

1

5,5

2

26,00

5

GM

Anna Muzicsuk

2535

UKR

0

½

½

*

½

½

½

½

½

1

1

5,5

2

24,75

6

GM

Dronavalli Harika

2517

IND

1

½

½

½

½

*

0

1

½

0

½

5,0

2

26,00

7

GM

Antoaneta Sztefanova

2453

BUL

½

0

0

½

½

1

*

1

½

½

½

5,0

2

24,25

8

GM

Marija Muzicsuk

2551

UKR

½

½

½

½

½

0

*

½

½

1

½

5,0

1

24,25

9

GM

Ju Wenjun

2583

CHN

0

0

½

1

½

0

½

½

*

½

½

4,0

1

20,00

10

GM

Pia Cramling

2475

SWE

½

½

0

½

½

½

½

½

*

0

½

4,0

0

20,75

11

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2482

RUS

½

0

0

0

0

1

½

0

1

*

½

3,5

2

16,50

12

GM

Marie Sebag

2443

FRA

0

½

0

0

½

½

½

½

½

½

*

3,5

0

16,50

Az utolsó forduló párosítása:

Anna Muzicsuk - Alina Kaslinszkaja

Marija Muzicsuk - Dronavalli Harika

Pia Cramling - Antoaneta Sztefanova

Marie Sebag - Zsanszaja Abdumalik

Ju Wenjun - Alekszandra Kosztenjuk

Nana Dzagnidze - Alekszandra Gorjacskina

Verőci Zsuzsa

Fotók: David Llada

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnok-jelölti döntő legfiatalabb résztvevője a 22 éves Kirill Alekszejenko 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Jekatyerinburgban március 16. és április 3. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  a rajtlistát a két évvel ezelőtti világbajnoki döntős, a világranglista második helyezettje, az amerikai Fabiano Caruana vezeti a kínai Ding Liren előtt. Három orosz  résztvevője is van a viadalnak, Alekszandr Griscsuk és Jan Nepomnjacsij a Grand Prix 2019 első és második helyezettjeként harcolta ki a részvételi jogot, Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. Ding Liren a tavalyi Világkupa ezüstérmeseként, honfitársa, Wang Hao a Grand Swiss győzteseként szerepel. A Világkupa győztese, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov a koronavírus-járvány miatt a torna elhalasztását kérte, a FIDE nem adott helyt kérésének, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást, a holland Anish Giri Élő-pontjainak köszönhetően játszhat. Az 500 ezer eurós összdíjazású verseny győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója, a világbajnoki döntőt decemberben Dubajban rendezik meg. A résztvevőket bemutató sorozatban elsőként Kirill Alekszejenko pályafutását, legfontosabb eredményeit idézzük fel. A már megtartott irányított sorsoláson Alekszejenko az 5-ös rajtszámot kapta, sötéttel Griscsukkal játszik az első fordulóban.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán az amerikai Fabiano Caruana a két évvel ezelőtti világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A kínai Ding Liren a tavalyi Világkupa második helyezettjeként jutott be. A győztes azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov lemondta részvételét, a koronavírus járvány miatt a viadal elhalasztását kérte, a versenyt az eredeti időpontban játsszák le, a FIDE és a rendezők minden erőfeszítést megtesznek a viadal biztonságos lebonyolításáért. A francia Maxime Vachier-Lagrave örömmel vállalta Radzsabov visszalépése miatt kapott a részvételi lehetőséget. Az orosz Kirill Alekszejenko rendezői szabadkártyával játszik. A két évvel ezelőtti mezőnyből csak Caruana, Ding Liren és Griscsuk indulhat csatába a kihívó jogáért, Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wang Hao és Alekszejenko először játszik világbajnok-jelölti döntőben.

Moszkvában február 14-én már megtartották a viadal irányított sorsolását,  az orosz háziderbiket és a kínai rangadót az első és a második kör első három fordulójában lejátsszák.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2842)

Ding Liren (kínai, 2805)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2774)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2767)

Anish Giri (holland, 2763)

Wang Hao (kínai, 2762)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2698)

Az első forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana

Ding Liren – Wang Hao

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij

Alekszandr Griscsuk – Kirill Alekszejenko

Az első fordulót március 17-én játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra április 3-án kerül sor. Játszmánként a gondolkodási idő 100-100 perc az első 40 lépésre, majd 50-50 a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidővel.

Ötödször rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől. Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Két éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

Kirill Alekszejenko eddigi pályafutásának legfontosabb eredményei

A berlini viadalhoz képest öt új szereplő a nyolcfős mezőnyben, a legfiatalabb résztvevő Kirill Alekszejenko, aki 1997. június 22-én a finn határ melletti Viborgban született, nyolcéves korában költöztek Szentpétervárra. Első nemzetközi sikereként 2007-ben megnyerte az U10-es Európa-bajnokságot. 2010-ben bronzérmes, egy év múlva aranyérmes lett az U14-es világbajnokságon. 2015-ben ezüstérmet szerzett  az U16-os Európa-bajnokságon. 2015-ben, 2016-an és 2017-ben Szentpéterváron megnyerte a Csigorin-emlékversenyt, 2016-ban az U21-es orosz bajnokságon végzett az élen. 2015-ben kapta meg a nemzetközi nagymesteri címet.

Tavaly az orosz bajnokságon az ötödik helyen végzett. Hanti-Manszijszkban, a kieséses rendszerű Világkupán az első fordulóban a lengyel Radoslaw Wojtaszek ellen győzött, a második körben a norvég Johan-Sebastian Christiansen, a 32 között az indiai Pentala Harikrishna ellen győzött. A nyolcaddöntőben a későbbi döntős Ding Lirentől szenvedett vereséget. A FIDE Chess.com Grand Swiss tornán a 3. helyen végzett és mint kvalifikációt nem szerzett legjobb helyezésű sakkozóként kapott szabadkártyát a világbajnok-jelölti döntőn való részvételre. A Grand Swiss tornán elért nagy sikerének köszönhetően tagja lett a Batumiban, a csapat Európa-bajnokságra jelölt orosz válogatottnak és 8 partiból 4,5 pontot szerzett az aranyérmes csapatban. A vb-jelölti döntő főpróbájaként a gibraltári tornán játszott, 6,5 ponttal a középmezőnyben végzett. A tavalyi novemberi Élő-listán 2715 pontja volt, a legfrissebb ranglistán 2698 ponttal a 39. helyezett.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nana Dzagnidze nagyszerű játékkal győzte le Ju Wenjunt, félpontos előnnyel áll az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Lausanne-ban zajló Grand Prix viadal kilencedik fordulójában a grúz Nana Dzagnidze sötéttel játszva győzte le a kínai világbajnoknőt, Ju Wenjunt. A középjáték bonyodalmaiban Dzagnidze jól bírta a feszültséget, a végjátékban már előnyben volt, tisztáldozattal biztosította szabadgyalogjainak diadalútját, 82 lépésben nyert, félpontos előnnyel vezet. Az orosz Alekszandra Gorjacskina partija csak 15 lépésig tartott a remizett a francia Marie Sebaggal. A holtversenyes harmadikok játszmái pontosztozkodással értek véget, az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk a kazah Zsanszaja Abdumalikkal, az ukrán Anna Muzicsuk a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanovával, az indiai Dronavalli Harika az orosz Alina Kaslinszkajával remizett. Az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk 91 lépésben győzte le a torna doyenjét, a svéd Pia Cramlingot, aki nyolcas remiszéria után vesztett. A viadal tizedik fordulójában Gorjacskina és Ju Wenjun először küzd meg januári világbajnoki döntőjük óta.

 

 

A Grand Prix kilencedik fordulójában két győzelem született, mindkét játszma maratoni küzdelemben dőlt el a sötéttel játszó győztesek javára. Nana Dzagnidze 82 lépésben nyert a világbajnoknő Ju Wenjun ellen, az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk 91 lépésben törte meg Pia Cramling ellenállását.

Ju Wenjun és Nana Dzagnidze összecsapásának bonyolult középjátékában a grúz nagymesternő sikerrel védelmezte királyállását az agresszíven támadó világbajnoknővel szemben. A vezércserét követően már Dzagnidze állása volt kedvezőbb, az időkontroll után létrejött huszárvégjátékban a sötét király szabadon törhetett be világos állásába. Pontosan kiszámolt tisztáldozattal biztosította szabadgyalogjainak diadalútját. Nana Dzagnidze nagyszerű győzelmével félpontos előnnyel vezeti a versenyfutást.

Nagy riválisa, Alekszandra Gorjacskina meglepetésre 15 lépésben remizett Marie Sebaggal. A tizedik fordulóban az orosz nagymesternő Ju Wenjunnal mérkőzik meg, először csatáznak a januári világbajnoki döntőjük óta.

A holtversenyes harmadikok fél-fél ponttal gazdagodtak. Az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk és a GP újonca, Zsanszaja Abdumalik a Grünfeld védelem centrumképzős változatában vívott meg, a kazah nagymesternő sikerrel védte meg állását.

 

Anna Muzicsuk a spanyol megnyitás ritkább változatában nem tudott előnybe kerülni az exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova ellen.

Óvatos játék után osztzott meg a ponton Dronavalli Harika és Alina Kaslinszkaja.

 

A sereghajtó Alekszandra Kosztenjuk megfosztotta veretlenségétől a torna doyenjét, Pia Cramlingot. A női sakkozás legendája egyenlő esélyű végjátékot vesztett el az exvilágbajnoknővel szemben. A maratoni csatában Cramling a 91. lépésben húzott vesztőt.

 

A 9. forduló eredményei:

Dronavalli Harika (indiai, 2517) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2485) döntetlen (Francia védelem, 31)

Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2453) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2551) - Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2461) döntetlen (Günfeld védelem, 40)

Pia Cramling (svéd, 2475) - Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2482) 0 – 1 (Katalán megnyitás, 91)

Marie Sebag (francia, 2443) - Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2579) döntetlen (Spanyol megnyitás, 15)

Ju Wenjun (kínai, 2583) - Nana Dzagnidze (grúz, 2509) 0 – 1 (Vezércsel, 82)

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

 TB2 

 TB3 

1

GM

Nana Dzagnidze

2509

GEO

*

1

1

½

0

1

½

½

½

1

6,0

4

25,00

2

GM

Alekszandra Gorjacskina

2579

RUS

*

½

½

½

½

½

1

½

1

½

5,5

2

22,75

3

IM

Zsanszaja Abdumalik

2461

KAZ

0

½

*

½

½

½

½

½

1

1

5,0

2

21,50

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2485

RUS

½

½

*

½

½

0

½

½

1

1

5,0

2

20,00

5

GM

Anna Muzicsuk

2535

UKR

0

½

½

*

½

½

½

½

1

1

5,0

2

19,75

6

GM

Marija Muzycsuk

2551

UKR

½

½

½

½

½

*

½

½

1

½

5,0

1

21,75

7

GM

Dronavalli Harika

2517

IND

1

½

½

½

*

1

0

½

0

½

4,5

2

21,25

8

GM

Ju Wenjun

2583

CHN

0

½

1

½

½

0

*

½

½

½

4,0

1

18,00

9

GM

Antoaneta Sztefanova

2453

BUL

½

0

0

½

½

1

½

*

½

½

4,0

1

17,50

10

GM

Pia Cramling

2475

SWE

½

½

½

½

½

½

½

*

0

½

4,0

0

19,00

11

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2482

RUS

½

0

0

0

0

0

1

½

1

*

3,0

2

13,50

12

GM

Marie Sebag

2443

FRA

0

½

0

0

½

½

½

½

½

*

3,0

0

13,50

A 10. forduló párosítása:

Alina Kaslinszkaja - Nana Dzagnidze

Alekszandra Gorjacskina - Ju Wenjun

Alekszandra Kosztenjuk - Marie Sebag

Zsanszaja Abdumalik - Pia Cramling

Antoaneta Sztefanova - Marija Muzicsuk

Dronavalli Harika - Anna Muzicsuk

Verőci Zsuzsa

Fotók: David Llada

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Nakamura a "hirtelen halál" partiban győzte le a bástyát elnéző Carlsent, bejutott a döntőbe
2020. 05. 30.

Nakamura a második mérkőzésen legyőzte Carlsent, a harmadik meccs dönt, Dubov már döntős
2020. 05. 29.

Az első mérkőzésen Carlsen 3 - 0-ra győzte le Nakamurát, Dubov 2,5 - 1,5-re nyert Ding Liren ellen
2020. 05. 28.

Az elődöntőben Nakamura-Carlsen és Dubov-Ding Liren párharcokra kerül sor 
2020. 05. 27.

Carlsen kettős győzelemmel elődöntős, Karjakin és Dubov párharcát a harmadik mérkőzés dönti el
2020. 05. 26.

Nakamura elsőként elődöntős, Ding Liren és Yu Yangyi párharcában a harmadik mérkőzés dönt
2020. 05. 25.

Az első meccsen Carlsen 2,5 - 0,5-re nyert So ellen, Dubov 3 - 0-ra győzte le Karjakint 
2020. 05. 24.

Nakamura és Yu Yangyi a "hirtelen halál" parti megnyerésével vezetést szerzett 
2020. 05. 23.

Nakamura a Lindores Abbey Rapid Challenge körverseny győztese, nyolcan jutottak tovább
2020. 05. 21.

A második játéknapon Carlsen két vereséget is elszenvedett, Nakamura és Karjakin az élen
2020. 05. 21.

Az első játéknap után négyes holtverseny az élen
2020. 05. 20.

Kedden kezdődik a Magnus Carlsen Chess Tour második tornája
2020. 05. 18.

Carlsen kétpontos előnnyel győzött, Lahno a "hirtelen halál" parti megnyerésével lett első
2020. 05. 18.

Dubov legyőzte Carlsent, félpontos előnnyel vezet, a női tornán Lahno az élen 
2020. 05. 16.

Carlsen és Kosztenjuk vezet a FIDE online Steinitz emlékverseny első játéknapja után
2020. 05. 15.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog