Help Sales ÁSZF

Firouzja az Armageddon partiban legyőzte Caruanát, Aronjan holtversenyben az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2020 szuperverseny harmadik fordulójában a 17 éves Alireza Firouzja a klasszikus játszma döntetlene után az Armageddon partit megnyerte az éllovas amerikai Fabiano Caruana ellen. Az örmény Levon Aronjan a lengyel Jan-Krzysztof Duda elleni győzelmével beérte Caruanát. A világbajnok Magnus Carlsen tetszetős bástyalépéssel került döntő előnybe honfitársa, Aryan Tari ellen, egy pontra megközelítette a vezető duót. A viadal negyedik fordulójában Magnus Carlsen és Fabiano Caruana összecsapására kerül sor.

 

A 21 éves Aryan Tari pályafutása során először játszhatott világbajnok honfitársával, Magnus Carlsennel. A világelső választása a szicíliai védelemben a Richter-Rauser változatra esett. A nyitásban Tari bizonyította jó felkészültségét, a helyes folytatással azonban adós maradt. Carlsen támadása a félig nyílt b vonalon egyre veszélyesebbé vált.

 

A kritikus állásban Tari könnyelmű bástyalépésére a világbajnok zseniális megoldást talált, a tetszetős 26…Be1! méltán aratott elismerést. Magnus Carlsen biztos kézzel vezette a világos király elleni akciót és a tornán első klasszikus játszmáját nyerte meg.

 

A harmadik játéknapon elsőként Jan-Krzysztof Duda és Levon Aronjan játszmája fejeződött be. A lengyel nagymester kettős veresége után a biztonságot tűzte zászlajára, egyenlő esélyű bástyavégjátékot játszhatott. A háromszoros örmény olimpiai bajnok igen gyorsan döntött a lépésjelöltek között, míg Duda egyre többet tűnődött, a kritikus állásban már időzavarban volt, elvétette a helyes védekezést, elszenvedte harmadik vereségét.

 

A legfiatalabb résztvevő, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja és az éllovas Fabiano Caruana első partija pontosztozkodással ért véget, jöhetett a ráadás, ahol Caruanának remifórja volt, igaz 7 perce Firouzja 10 percével szemben. A bonyolult középjátékban a világranglista második Fabiano Caruana hibázott többször is, világos összekötött szabadgyalogjait csak anyagi veszteséggel tudta feltartóztatni. Alireza Firouzja a kapkodásban ezúttal nem hibázott, érvényesítette anyagi előnyét.

 

A 3. forduló eredményei:

Aryan Tari (norvég, 2633) – Magnus Carlsen (norvég, 2863) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 45)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) – Levon Aronjan (örmény, 2767) 0 – 1 (Spanyol négyeshuszárjáték, 61)

Alireza Firouzja (FIDE, 2728) – Fabiano Caruana (amerikai, 2828) döntetlen (Királyindiai támadás, 36

Armageddon játszma:

Alireza Firouija – Fabiano Caruana 1 – 0 (Colle szisztéma, 73)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

P

1

 Levon Aronjan (2767)

 

7

2

 Fabiano Caruana (2828)

 

7

3

 Magnus Carlsen (2863)

1½ 

 

1½ 

6

4

 Alireza Firouzja (2728)

 

3 

5

 Jan-Krzysztof Duda, (2757)

0

 

0

6

 Aryan Tari (2633)

0

 

0

 

A 4. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana

Levon Aronjan – Alireza Firouzja

Aryan Tari – Jan-Krzysztof Duda

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana az élen, Aronjan győzelemmel ünnepelte születésnapját, Carlsen szerencsével nyert Firouzja ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Stavangerben zajló Altibox Norway Chess 2020 viadal második játéknapján a világranglista második amerikai Fabiano Caruana megszerezte második győzelmét. A lengyel Jan-Krzysztof Duda ellen az időzavaros kapkodásban végül 94 lépésben nyert, Duda elszenvedte második vereségét. A háromszoros ürmény olimpiai bajnok Levon Aronjan győzelemmel ünnepelte 38. születésnapját, a norvég Aryan Tari másodszor kapott ki. A világbajnok Magnus Carlsen a viadal legfiatalabb résztvevője, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja ellen megnyerte az Armageddon partit, a 17 éves titán óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, időtúllépéssel vesztett. Caruana 6 ponttal az élen, Aronjan és Firouzja 4 pontos, Carlsen negyedik 3 ponttal.

 

A Wijk aan Zee-i 82. Tata Steel Chess szuperverseny kilencedik fordulójában a sakkvilág fokozott érdeklődéssel várta a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és a torna újonca, a junior világranglistát vezető, a  holtversenyes éllovas 16 esztendős Alireza Firouzja csatáját. A stratégiai küzdelemben a norvég világelső jobban kiismerte magát, mint ifjú ellenfele. A FIDE zászlaja alatt játszó Firouzja nem talált jó tervet, tehetetlenül nézte, hogy Carlsen gyalogot nyert, a 39. lépésben adta fel a reménytelen küzdelmet. Rapid és villámpartikban a tavalyi villám-vb-n nem kevés vihart kavart játszmának is köszönhetően Carlsen egy döntetlen mellett 6 – 1-re vezetett.

 

A norvég világbajnok ellen Alireza Firouzja a vezércselű klasszikus játszmában védekezésre kényszerült, de a nehéz feladatot végül megoldotta, kiharcolta a döntetlent.

A címvédő Magnus Carlsennek másodszor is Armageddon partit kellett játszania. Firouzja sokáig remekül küzdött, a kockáztatni kényszerülő Magnus Carlsen jelentős hátrányba került, csak a 17 éves titán rutintalanságában bízhatott. Alireza Firouzja előnyét eltékozolta, a döntetlen, s ezzel a párharc megnyerése még mindig a kezében volt, amikor időtúllépéssel vesztett. Carlsem másodszor is másfél pontot kasszírozott, Firouzja eggyel zárta a világbajnokkal vívott párbajt.

 

A torna doyenje, Levon Aronjan 38. születésnapját győzelemmel ünnepelhette. Aryan Tari a spanyol megnyitás Marshall támadásának elismert szakértője ellen megnyitáselméleti párbajba bocsátkozott. Újítást játszott meg, de a jó folytatással adós maradt. A különböző színű futók mellett Aronjannak sikerült haderejét tökéletesen aktivizálnia és nyerésig fokoznia állását.

 

A világranglista második Fabiano Caruana az időzavaros kapkodásban végül érvényesítette anyagi előnyét. Jan-Krzysztof Duda ellen két tisztet nyert bástya ellenében, de komoly technikai nehézségeket kellet legyőznie, hogy megszerezze a 3 pontot. A szokatlan időbeosztás, a 40 lépésre 2 órás gondolkodási idő után Dudához hasonlóan a lépésenként kapott 10-10 másodpercekből élt, a játszma legnehezebb szakaszára, a végjátékra van a küzdő feleknek a legkevesebb idejük.

A 2. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Alireza Firouzja (FIDE, 2728) döntetlen (Vezércsel, 52)

Fabiano Caruana (amerikai, 2828) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) 1 – 0 (Szláv védelem, 94)

Levon Aronjan (örmény, 2767) - Aryan Tari (norvég, 2633) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 48)

Armageddon játszma:

Magnus Carlsen – Alireza Firouzja 1 – 0 (Vezércsel, 47)

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

P

1

 Fabiano Caruana (2828)

 

6

2

 Alireza Firouzja (2728)

 

4

3

 Levon Aronjan (2767)

 

4

4

 Magnus Carlsen (2863)

1½ 

1½ 

 

3

5

 Jan-Krzysztof Duda (2757)

 0

0

 

0

6

 Aryan Tari (2633)

0

 

0

A 3. forduló párosítása:

Aryan Tari – Magnus Carlsen

Jan-Krzysztof Duda – Levon Aronjan

Alireza Firouzja – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen az Armageddon partiban győzte le Aronjant, Caruana és Firouzja győzött a klasszikus partiban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Stavangerben megkezdődött az esztendő második szuperversenye, az Altibox Norway Chess 2020 viadal. Az első játéknap rangadóját a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan és a címvédőként játszó négyszeres világbajnok Magnus Carlsen játszotta. A klasszikus partiban békés döntetlen született, az Armageddon játszma döntött. A sötéttel játszó norvég világelsőnek remifórja volt, míg világosnak 10 perce sötét 7 percével szemben, a kapkodásban Aronjan döntetlen helyett bástyát nézett el. Carlsen másfél ponttal rajtolt, Aronjan eggyel. A világranglista második amerikai Fabiano Caruana a norvég Aryan Tari ellen győzött. Kalandos partiban a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja is sötéttel nyert a lengyel Jan-Krzysztof Dudával szemben, a győzelem a tornán 3 pontot ér.

 

A hagyományos torna első fordulójában a 2017-es viadal győztese, Levon Aronjan és a címvédő Magnus Carlsen már hatvanötödik csatájukat vívták. A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. A Tal-emlékversenyen 2006-ban az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

 

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, az Altibox Norway Chess viadal előtt 40 döntetlen mellett 17-7-re vezetett. Aronjan három éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt. Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Tavaly a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aronjan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán Aronjan megtalálta az ellenjátékot biztosító folytatást, St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert. Idén a koronavírus-járvány miatt csak online rapid és villámversenyeken csatáztak.

Levon Aronjan és Magnus Carlsen első játszmája békés döntetlennel fejeződött be. Az ősi riválisok lépésismétléssel remiztek. Húsz perces szünet után az Armageddon partival folytatták, Aronjannak 10 perce volt Carlsen 7 percével szemben, de sötétnek remifórja.

 

A háromszoros örmény olimpiai bajnok kedvező esélyt szalasztott el, majd az esélyek kiegyenlítődtek, Aronjan időelőnye is tovatűnt. A nyerési kényszer miatt elkerülte a döntetlenhez vezető folytatást, a másodpercekkel való viaskodás közepette bástyát nézett el. Magnus Carlsen győzelméért másfél pontot kapott, Levon Aronjan egyet.

A másik két összecsapás is a sötéttel játszók sikerét hozta, Fabiano Caruana és Alireza Fitrouzja is 3-3 ponttal zárta az első játéknapot.

 

A világranglista második amerikai nagymester a szicíliai védelem Paulsen-változatában gyalogot áldozott, aktív tisztjátékot remélt ellenértékként. A 21 esztendős Aryan Tari többször is elmulasztotta, hogy jobb tervet játsszon meg, az idő szűkében végül döntő hibát vétett. A gondolkodási idő az első 40 lépésre 2 óra, majd lépésenként 10-10 másodperc, nem könnyű alkalmazkodni a szokatlan időbeosztáshoz.

 

Győzelemmel rajtolt a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 17 éves Alireza Firouzja. A Caro-Kann védelmű összecsapásban Jan-Krzysztof Duda elfogadta a gyalogáldozatot, a FIDE színeiben játszó egykori iráni sakkozó bőséges ellenjátékot kapott. A lengyel nagymester minőséget áldozott, Firouzja pontatlankodott, kiegyenlítődtek az esélyek, amikor a kapkodásban Duda taktikailag sebezhetőnek bizonyult, az előretört sötét gyalogok Firouzja nyerését eredményezték.

 

Az első forduló eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2767) – Magnus Carlsen (norvég, 2863) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 30)

Aryan Tari (norvég, 2633) – Fabiano Caruana (amerikai, 2828) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 55)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2757) – Alireza Firouzja (FIDE, 2728) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 52)

Armageddon játszma:

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 0 – 1 (Vezércsel, 37)

 

A verseny állása:

1-2. Fabiano Caruana és Alireza Firouzja 3 pont

3. Magnus Carlsen 1,5

4. Levon Aronjan 1

4-5. Jan-Krzysztof Duda és Aryan Tari 0

A 2. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Alireza Firouzja

Fabiano Caruana - Jan-Krzysztof Duda

Levon Aronjan - Aryan Tari

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tíz nap karantén, két tesztelés után hétfőn kezdődik a stavangeri szuperverseny, Carlsen a címvédő

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Stavangerben október 5. és 16. között rendezik meg az Altibox Norway Chess 2020 szuperversenyt. A hat résztvevős, kétfordulós viadal rajtlistáját címvédőként a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, érdeklődéssel várjuk összecsapásait a 2018-as viadal győztesével, a világranglista második amerikai Fabiano Caruanával és a 2017-es első helyezett örmény Levon Aronjannal. A hagyományos tornán debütál a lengyel Jan-Krzysztof Duda, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja és a norvég Aryan Tari. A koronavírus-járvány miatt a rendezők különleges óvintézkedéseket tettek, a résztvevők a verseny előtt tíz napig karanténban voltak és kétszer tesztelték őket. A tornán a győzelem 3 pontot ér, döntetlen esetén „hirtelen halál” parti dönt, világosnak 10, sötétnek 7 perce van, utóbbinak remifórja, a győztes másfél, a vesztes egy pontot kap.

 

A norvég városban sorozatban nyolcadszor rendezik meg a tornát. 2013-ban indult útjára sorozat, az első verseny szervezésében az akkor még csak világbajnokjelölt Magnus Carlsen is nagy szerepet vállalt. Carlsen bámulatos sikerekben gazdag pályafutása, világbajnoki címe tette az északi sportok hazájában  a sakkot oly népszerűvé, a média óriási teret szentel versenyei követésére. A koronavírus-járvány miatt halasztották a tornát októberre, a hat résztvevő kétfordulós rendszerben vív meg.  

A Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess szuperverseny után a sakkvilág ászai online rapid versenyeken mérték össze erejüket. Magnus Carlsen nevével fémjelzett Magnus Carlsen Chess Tour és más kitűnő díjazású viadalok nem pótolták az igazi sakkcsemegéket, a szemtől-szembe való viaskodást. Magnus Carlsen a tíz online viadalból hetet megnyert, kétszer holtversenyben volt első, egyszer csak az elődöntőig jutott.

A szervezők különleges rendszabályokkal készültek a nagy érdeklődéssel várt viadalra. A játékosok, a riporterek és a bírók tíz napig karanténban voltak és kétszer tesztelték őket. A nehéz időszakban különböző ajándékokkal próbálták oldani a feszültséget. A nagymestereknek játék közben nem kell maszkot viselniük, 1 méter távolságban ülnek majd egymástól. A versenyteremben nem lesznek nézők, a TV 2 közvetíti a tornát, a chess24.com honlapon Polgár Judot és Vlagyimir Kramnyik elemzi majd a játszmákat.

Szeptember utolsó hetében Stavangerben ötven új fertőzöttet találtak, amely a legmagasabb szám a járvány kirobbanása óta.

Magnus Carlsen világbajnoki címe megszerzése óta a harmincharmadik szuperversenyén mérkőzik meg  riválisaival, tizenötször nem sikerült megszereznie az első helyet, meglepetésre Stavangerben ötször(!) előzték meg. A norvég világelső 2018 júliusban, a bieli tornán Sahriyar Mamedgyarovtól szenvedett utoljára vereséget, veretlenségi sorozata klasszikus játszmákat tekintve már 106 partinál tart!

Az Altibox Norway Chess 2020 résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég)  2863

Fabiano Caruana (amerikai) 2828

Levon Aronjan (örmény) 2767

Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2757

Alireza Firouzja (FIDE) 2728

Aryan Tari (norvég) 2633


 

A szervezők már tavaly is hadat üzentek a döntetleneknek, az utóbbi években a szuperversenyeken túl sok volt a pontosztozkodással végződött játszma. Stavangerben idén a győzelem 3 pontot ér, döntetlen esetén „hirtelen halál” partit kell játszani, a rájátszásban elért nyerés másfél pontot ér, a vesztes egy pontot kap. Különleges az időbeosztás, az első 40 lépésre két-két óra a gondolkodási idő, majd a 41. lépéstől lépésenként 10-10 másodperc. Az Armegeddon partiban világosnak 10, sötétnek 7 perce van, a 41. lépéstől plusz 3-3 másodperc. A 30 lépés előtt tiltott a döntetlen ajánlat. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

 

A viadalon a címvédő Magnus Carlsen és Fabiano Caruana újabb összecsapása igazi show-t ígér. Idén Wijk aan Zee-ben az amerikai nagymester kétpontos előnnyel nyerte meg a tornát Carlsen előtt. A 2017-ben győztes Levon Aronjan valamennyi versenyen játszott, a 2018-ban első helyen végzett Caruana hatodszor fogadta el a meghívást. Jan-Krzysztof Duda, Alireza Firouzja és Aryan Tari debütál. A november 1-én folytató világbajnok-jelölti döntő nagyban befolyásolta a mezőny összetételét.

Az első fordulót október 5-én 17 órától játsszák, az utolsót október 16-án, október 9-én és október 14-én pihenőnap lesz. A viadal győztese 60 ezer eurót nyer, a második helyezett 35 ezer, a harmadik 21 ezer eurós díjat vehet át.

Stavangeri sakktörténelem

Szergej Karjakin addigi pályafutásának legnagyobb sikere volt a 2013-ban az első stavangeri tornán elért elsősége. Négyes nyerősorozattal rajtolva, a megingást is túlélve ért győztesként a célba. A 2012-es dortmundi szuperversenyen aratott holtversenyes elsősége után tíz hónapot kellett várnia az újabb sikerre. Élő-pontokat és a világranglistán helyezéseket is vesztett, de a norvég városban elkapta a fonalat. A kínai Wang Hao a hajrában főszereplővé vált. Carlsen elleni meglepő győzelme után az utolsó fordulóban a regnáló világbajnok Viswanathan Anandot is megadásra kényszerítette.

 

Supreme Masters 2013, Stavanger, 2013. május 8-18.

kat. XXI (2766)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2767

*

0

1

0

1

½

1

½

1

1

6

2891

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2868

1

*

½

½

½

½

0

½

1

1

2835

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2775

0

½

*

½

0

1

1

½

1

1

2845

4.

Peter Szvidler

g

RUS

2769

1

½

½

*

½

½

0

½

½

1

5

2809

5.

Levon Aronjan

g

ARM

2813

0

½

1

½

*

½

½

½

½

1

5

2804

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2783

½

½

0

½

½

*

0

1

1

1

5

2807

7.

Wang Hao

g

CHN

2743

0

1

0

1

½

1

*

½

½

0

2769

8.

Veszelin Topalov

g

BUL

2793

½

½

½

½

½

0

½

*

½

½

4

2720

9.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2745

0

0

0

½

½

0

½

½

*

1

3

2643

10.

Jon Ludvig Hammer

g

NOR

2608

0

0

0

0

0

0

1

½

0

*

2511

A címvédő Szergej Karjakin elsőségével fejeződött be a No Logo Norway Chess 2014 szuperverseny. Karjakin az utolsó fordulóban sötéttel győzte le az olasz Fabiano Caruanát, mesterhármast elérve fél ponttal megelőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A viadal nagy vesztese az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik volt, az ötödik forduló után még az első helyről álmodozhatott, utolsó négy partijából csak fél pontot szerzett. A tornát vereséggel kezdő Alekszandr Griscsuk bronzérmesként zárta szereplését.

No Logo Norway Chess 2014 Stavanger, 2014. június 3-13.

kat. XXI (2774)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Szergej Karjakin

g

RUS

2771

*

½

1

1

½

0

½

1

1

½

6

2894

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2881

½

*

½

½

½

1

½

½

½

1

2841

3.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2792

0

½

*

0

1

1

½

½

1

½

5

2810

4.

Fabiano Caruana

g

ITA

2791

0

½

1

*

½

½

1

½

0

½

2772

5.

Veszelin Topalov

g

BUL

2772

½

½

0

½

*

½

½

0

1

1

2774

6.

Levon Aronjan

g

ARM

2815

1

0

0

½

½

*

½

½

½

½

4

2731

7.

Peter Szvidler

g

RUS

2753

½

½

½

0

½

½

*

½

½

½

4

2738

8.

Anish Giri

g

NED

2752

0

½

½

½

1

½

½

*

0

½

4

2738

9.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2783

0

½

0

1

0

½

½

1

*

½

4

2735

10.

Simen Agdestein

g

NOR

2628

½

0

½

½

0

½

½

½

½

*

2711

 

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nyerte meg a Grand Chess Tour három versenyből álló sorozatának első tornáját, a stavangeri viadalt. Topalov elsősége mellett a + 18 Élő-pontnak is örülhetett, óriási lépést tett a világbajnok-jelöltség felé vezető úton. Remekül játszott az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, hatalmas rutinját érvényesítette, veretlenségét megőrizte. Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave elleni partijai klasszikus példaként vonulnak be a sakktörténelembe. A támadásban résztvevő tisztek közötti harmonikus összhang a sakkot szeretők népes táborának, profiknak és amatőröknek is nagyszerű élményt nyújtott. A négyszeres amerikai bajnok Hikaru Nakamura jó formában, fölösleges kockázatokat kerülve sakkozott. A legfiatalabb résztvevő, a 21 éves holland Anish Giri is megőrizte veretlenségét.

A viadal számos meglepetéssel is szolgált. A világbajnok Magnus Carlsen hazai pályán óriási kudarcot szenvedett el, „vesszőfutása” az első fordulóban kezdődött éppen Topalov elleni nyert állásának elvesztésével, amelyet a szokatlan időbeosztásnak, s ennek nem ismeretének köszönhetett. Ezúttal legnagyobb erényének számító középjátékban is sebezhetőnek bizonyult. Mindenki pályafutásában van abszolút mélypont, ezt Magnus Stavangerben élte meg. A kilenc szupernagymester és a rendezők által jelölt Jon Ludvig Hammer küzdelmében hatan is mínuszban végeztek.

Norway Chess 2015 Stavanger, 2015. június 16-26.

kat. XXII (2782)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Veszelin Topalov

g

BUL

2798

*

½

½

0

½

1

1

1

1

1

2946

2.

Viswanathan Anand

g

IND

2804

½

*

½

½

½

1

1

½

½

1

6

2899

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2802

½

½

*

½

1

½

½

½

1

1

6

2900

4.

Anish Giri

g

NED

2773

1

½

½

*

½

½

½

1

½

½

2861

5.

Fabiano Caruana

g

ITA

2805

½

½

0

½

*

½

1

½

0

½

4

2741

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2723

0

0

½

½

½

*

½

½

1

½

4

2749

7.

Magnus Carlsen

g

NOR

2876

0

0

½

½

0

½

*

1

1

0

2693

8.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2781

0

½

½

0

½

0

½

*

½

1

2702

9.

Levon Aronjan

g

ARM

2780

0

½

0

½

1

0

0

½

*

½

3

2692

10.

Jon Ludvig Hammer

g

NOR

2677

0

0

0

½

½

½

1

0

½

*

3

2590

Négy éve elmaradt a presztízscsata, a kétszeres győztes, a moszkvai világbajnok-jelölti versenyen elért elsőségével világbajnoki kihívói jogot szerzett Szergej Karjakin tizenkét nappal a kezdés előtt fáradtságra hivatkozással lemondta részvételét. A kínai Li Chao meghívására került sor, aki az áprilisra tervezett esküvőjét is elhalasztotta!

 

A 25 esztendős Magnus Carlsen hazai pályán először diadalmaskodott. Szuperversenyen huszonhatodik egyedüli, vagy holtversenyes elsőségét ünnepelhette. A nyolcadik játéknapon Levon Aronjantól elszenvedett veresége után némi pánik volt soraiban, de nagy bajnokhoz méltóan a befejező játéknapon higgadtan játszott. Pavel Eljanov elmulasztotta, hogy aktív ellenjátékot keressen. Carlsen a viadalon emlékezetes győzelmet ért el az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen, a nyeréssel „üzent” orosz kihívójának, Szergej Karjakinnak is.

Aronjan megőrizte veretlenségét, pragmatikusan sakkozott, Carlsen legyőzése nagy fegyvertény volt. Maxime Vachier-Lagrave ismételten bizonyította klasszisát, a tornán nem talált legyőzőre, megszorongatta Carlsent is. Az egyedüli harmadik helyhez hiányzott a svéd Nils Grandelius elleni siker.

A moszkvai világbajnok-jelölti versenyen mutatott gyenge játéka után a címvédő Veszelin Topalov higgadtan értékelte esélyeit, nem kockáztatott.

Altibox Norway Chess 2016, Stavanger 2016. április 18-30.

kat. XXI (2770)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2851

*

0

½

½

1

½

1

½

1

1

6

2886

2.

Levon Aronjan

g

ARM

2784

1

*

½

½

½

½

½

½

1

½

2848

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2788

½

½

*

½

½

½

½

1

½

½

5

2811

4.

Veszelin Topalov

g

BUL

2754

½

½

½

*

½

½

½

½

½

1

5

2814

5.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2801

0

½

½

½

*

½

1

½

½

1

5

2809

6.

Li Chao b

g

CHN

2755

½

½

½

½

½

*

0

½

1

½

2771

7.

Pentala Harikrishna

g

IND

2763

0

½

½

½

0

1

*

1

½

½

2770

8.

Anish Giri

g

NED

2790

½

½

0

½

½

½

0

*

1

½

4

2724

9.

Pavel Eljanov

g

UKR

2765

0

0

½

½

½

0

½

0

*

1

3

2645

10.

Nils Grandelius

g

SWE

2649

0

½

½

0

0

½

½

½

0

*

2617

 

A háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan szenzációs elsőségével ért véget az Altibox Norway Chess 2017 szuperverseny. Veretlenül, egypontos előnnyel végzett az élen. A 70 ezer eurós első díj mellett a 15,5 Élő-pontnak is örülhetett.

A jubileumi tornán a világranglista első tizenkét helyezettjéből tízen álltak rajthoz. Levon Aronjan meggyőző játékkal, esélyei tökéletes kihasználásával győzött. A norvég városban ötödször megrendezett viadalon három döntetlennel kezdett, a negyedik játéknapon Magnus Carlsennel szemben diadalmaskodott. A hatodikban Vlagyimir Kramnyikot győzte le, majd Szergej Karjakint is megadásra kényszerítette, a vezetést többé nem engedte ki a kezéből. A befejező játéknapon pontos játékkal tartotta az egyensúlyt Wesley So ellenében. Az amerikai nagymester a torna remikirálya lett a kilenc döntetlenével.

Aronjan elsőségét csak Hikaru Nakamura veszélyeztethette volna, de az amerikai szuperrangadón Fabiano Caruna a szicíliai védelem bonyodalmaira jobban felkészült, házielemzéssel rukkolt ki. Caruana első győzelmét érte el, Nakamura elvesztette veretlenségét.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a tornán harcos sakkot játszott, öt partija is döntéssel végződött, két vereségét három nyeréssel ellensúlyozta. A dobogós helyezésről álmodozó, a vártnál jobban játszó Anish Giri ellen villámgyőzelmet aratott, s beérte Nakamurát.

Magnus Carlsen hazai pályán címvédőként szenvedett el súlyos presztízsvereséget. Wijk aan Zee-i második helye, Baden-Badenben a holtversenyes második helyezése már figyelmeztető jel lehetett számára, de hasonló kisiklásra senki nem gondolt. A korábbi kétszeres győztes Szergej Karjakin utolsó helye is komoly meglepetés. Időzavaraiban sokat hibázott, különösen fájó lehetett számára Carlsen elleni veresége. A kiegyenlített erők küzdelmében a viadal 45 játszmájából csak 14 végződött döntéssel.

Az Altibox Norway Chess 2017 szuperverseny végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

Perf.

1

Levon Aronjan

2793

ARM

*

½

1

½

½

½

½

½

1

1

6

2918

2

Hikaru Nakamura

2785

USA

½

*

½

0

½

1

1

½

½

½

5

2837

3

Vlagyimir Kramnyik

2808

RUS

0

½

*

½

½

1

0

1

1

½

5

2834

4

Fabiano Caruana

2808

USA

½

1

½

*

½

½

½

0

½

½

2796

5

Wesley So

2812

USA

½

½

½

*

*

½

½

½

½

½

2796

6

Anish Giri

2771

NED

½

0

0

½

½

*

1

1

½

½

2800

7

Maxime Vachier-Lagrave

2796

FRA

½

0

1

½

½

0

*

½

½

½

4

2759

8

Viswanathan Anand

2786

IND

½

½

0

1

½

0

½

*

½

½

4

2760

9

Magnus Carlsen

2832

NOR

0

½

0

½

½

½

½

½

*

1

4

2755

10

Szergej Karjakin

2781

RUS

0

½

½

½

½

½

½

½

0

*

2721

 

A világbajnoki kihívó amerikai Fabiano Caruana győzött az Altibox Norway Chess 2018 szuperversenyen. Az utolsó forduló előtt még hatan pályáztak az elsőségre. Caruana honfitársa, Wesley So ellen drámai csatában győzött, félpontos előnnyel végzett az élen. A torna doyenje, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand sötéttel nyert az orosz Szergej Karjakin ellen és a világbajnok Magnus Carlsennel és az amerikai Hikaru Nakamurával holtversenyben a második helyen végzett. Fabiano Caruana 2018-ban másodszor nyert versenyt Magnus Carlsen előtt!

Az amerikai nagymester Magnus Carlsen elleni vereséggel rajtolt, az ötödik fordulóban érte el első győzelmét, Szergej Karjakint fosztotta meg veretlenségétől. Utolsó két partiját megnyerte, s ez elegendő volt újabb nagy sikeréhez. Fabiano Caruana Wijk aan Zee-i fiaskóját leszámítva hat versenyéből négyet megnyert, háromszor megelőzte Magnus Carlsent.

A világbajnok remekül rajtolt, egypontos előnnyel is vezetett, Wesley So elleni veresége után szerény teljesítményt nyújtott.

A modern sakktörténelem egyik legnagyobb egyénisége, az ötszörös világbajnok Vishy Anand sokadszor bizonyította, hogy még mindig tartja a lépést jóval fiatalabb riválisaival szemben, holtversenyes második helye minden elismerést megérdemel.

Ding Liren sportbalesete, kényszerű visszalépése nagyban befolyásolta az esztendő fénypontjának tartott verseny lefolyását. A tornán lejátszott 36 partiból 11 végződött döntéssel, Sahriyar Mamedgyarov és Maxime Vachier-Lagrave nyeretlen maradt.

Az Altibox Norway Chess 2018 végeredménye:

H.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

Perf.

1

Fabiano Caruana

2822

*

0

½

1

1

½

½

½

1

5

2875

2

Magnus Carlsen

2843

1

*

½

½

0

1

½

½

½

4.5

2828

3

Hikaru Nakamura

2769

½

½

*

½

½

½

½

½

1

4.5

2836

4

Viswanathan Anand

2760

0

½

½

*

½

½

½

1

1

4.5

2838

5

Wesley So

2778

0

1

½

½

*

½

½

½

½

4

2792

6

Levon Aronjan

2764

½

0

½

½

½

*

1

½

½

4

2793

7

Sahriyar Mamedgyarov

2808

½

½

½

½

½

0

*

½

½

3.5

2745

8

Maxime Vachier-Lagrave

2789

½

½

½

0

½

½

½

*

0

3

2703

9

Szergej Karjakin

2782

0

½

0

0

½

½

½

1

*

3

2703

 

Magnus Carlsen hárompontos előnnyel nyerte meg az Altibox Norway Chess 2019 viadalt. A norvég világbajnok az utolsó fordulóban elvesztette a presztízsrangadót Fabiano Caruanával szemben. A klasszikus játszmában az amerikai nagymester Carlsen nagy hibájára nem találta meg a fonalas nyerést, a rájátszásban győzte le a világelsőt. Holtversenyben második helyen végzett Yu Yangyi és Levon Aronjan.

Alighanem sokat fognak még vitázni az új pontozási rendszerről, az Armageddon parti időbeosztásáról, sötét remifórjáról. A tornán lejátszott 45 klasszikus partiból 11 végződött döntéssel, s kaptak a nagymesterek 2-2 pontot győzelmükért.  A rájátszás során, az ún. Armageddon partiból  huszonegyszer nyert valamelyik fél, tizenháromszor a sötéttel elért döntetlen jelentette a másfél pontot. Magnus Carlsen, Yu Yangyi, Fabiano Caruana és Ding Liren kétszer győzött, Sahriyar Mamedgyarov, Levon Aronjan és Wesley So tudott egy-egy klasszikus játszmát megnyerni. Levon Aronjan, Fabiano Caruana, Viswanathan Anand és Maxime Vachier-Lagrave vesztett egy-egy játszmát, Yu Yangyi és Alekszandr Griscsuk kettőt, Sahriyar Mamedgyarov hármat.

7. Norway Chess 2019 Stavanger, 2019.június 3-14.
 

H.

Név

Ti

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen

GM

2875

 X

2

½ 1

½ 0

½ 1

½ 1

½ 1

½ 1

½ 1

2

13½

2

Yu Yangyi

GM

2738

0

 X

½ 0

½ 1

0

½ 1

½ 1

½ 1

2

2

10½

3

Levon Aronjan

GM

2752

½ 0

½ 1

 X

0

½ 1

½ 1

½ 0

½ 1

2

½ 1

10½

4

Fabiano Caruana

GM

2819

½ 1

½ 0

2

 X

½ 0

0

2

½ 1

½ 0

½ 1

10

5

Wesley So

GM

2754

½ 0

2

½ 0

½ 1

 X

½ 0

½ 1

½ 0

½ 1

½ 1

10

6

Ding Liren

GM

2805

½ 0

½ 0

½ 0

2

½ 1

 X

½ 0

½ 0

2

½ 0

7

Maxime Vachier-Lagrave

GM

2779

½ 0

½ 0

½ 1

0

½ 0

½ 1

 X

½ 0

½ 1

½ 1

8

8

Viswanathan Anand

GM

2767

½ 0

½ 0

½ 0

½ 0

½ 1

½ 1

½ 1

 X

0

½ 1

8

9

Sahriyar Mamedgyarov

GM

2774

½ 0

0

0

½ 1

½ 0

0

½ 0

2

 X

½ 0

10

Alekszandr Griscsuk

GM

2775

0

0

½ 0

½ 0

½ 0

½ 1

½ 0

½ 0

½ 1

 X

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Magnus Carlsen 35 ponttal előzi meg Fabiano Caruanát, Rapport Richárd a 13. 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2020. október 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen 35 pontos előnnyel vezet az amerikai Fabiano Caruana előtt. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban a legjobbak kevés kivétellel csak online versenyeken vettek részt. Az októberi  listán a Bundesliga eredményei befolyásolták a rangsort. A francia Maxime Vachier-Lagrave a negyedik helyre lépett előre.  Legjobb magyarként Rapport Richárd a 13. Almási Zoltán a 44., Berkes Ferenc a 72., Lékó Péter a 77. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 72 ponttal előzi meg az indiai Humpy Konerut.

 

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára is, többek között jövőre halasztották a tokiói olimpiát. A Nemzetközi Sakkszövetség vezérkara úgy döntött, hogy az egyre fokozódó járvány ellenére Jekatyerinburgban a meghirdetett időpontban megrendezik a világbajnok-jelölti döntőt. A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett le is játszottak hét fordulót, amikor a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetés után félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

 

Magszületett a döntés, a viadalt november 1-én Jekatyerinburgban folytatják. Lázás tárgyalások folynak, hogy az oroszországi kedvezőtlen koronavírus-járvány helyzet miatt esetleg Tbiliszi lenne a második félidő házigazdája, de más városokkal is folynak a megbeszélések. A döntő győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója,

Nem született döntés, hogy a tavalyi Világkupa győztesét, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovot miként kárpótolják, aki az egyre fenyegetőbb járvány miatt mondta le részvételét, a „beugró”, a francia Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben vezet a hét játéknap után.

A NOB döntése után röviddel a FIDE is lépett, a sakkolimpiát jövőre rendezik meg. A májusra tervezett, a női GP-sorozat negyedik tornáját őszre halasztották. Az Európai Sakkszövetség is gyorsan döntött, az Európa-bajnokságot decemberben rendezik meg, az amerikai bajnokságot rapidversenyként rendezik meg október 25. és 29. között. Lemondták a Grand Chess Tour 2020 küzdelmeit.  A legjobbak azonban nem unatkoztak, Élő-pontjaikat nem veszélyeztetve kitűnő díjazású online tornákon játszottak, a Magnus Carlsen Tour és a többi viadal csatáit követhettük nyomon. A FIDE megrendezte az online rapid sakkolimpiát.

 

Tavasszal félbeszakították a Bundesliga küzdelmeit is, amelyet végül hét csapat részvételével megtartott folytatásban fejeztek be. Az OSG Baden-Baden együttese tizennegyedik bajnoki címét ünnepelhette. A csapat tagja volt Rapport Richárd is, aki többek között Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan társaságában vehette át második aranyérmét. Caruana gyengébb teljesítményt nyújtott, 7 Élő-pontot vesztett, Magnus Carlsennel szemben 35 pontra nőtt a hátránya az október 1-től érvényes ranglistán. MVL a negyedik helyre lépett előre. Ismét a top tízben az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov.

 

Rapport Richárd változatlanul a tizenharmadik a nagyon szoros mezőnyben, mindössze hat pontra a tizedik helyezett Tejmur Radzsabovtól. Öt orosz, négy amerikai, három kínai és indiai, két azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, francia, örmény, holland, magyar, lengyel és bolgár sakkozó a top 25-ben. Alireza Firouzja a FIDE színeiben szerepel.

 

Október 5. és 16. között Stavangerben rendezik meg az Altobox Norway Chess 2020 hat résztvevős, kétfordulós szuperversenyt. A világbajnok Magnus Carlsen ismét farkasszemet néz Fabiano Caruanával és Levon Aronjannal. Nagy esélyt kapott Jan-Krzysztof Duda és Alireza Firouzja. A norvég világelső honfitársa, Aryan Tari a hatodik meghívott. Különleges a pontozás, a győzelem 3 pontot ér, döntetlennél Armageddon parti dönt, ekkor a nyerés csak másfél pont, a vesztes eggyel vigasztalódhat. A torna két kommentátora Polgár Judot és Vlagyimir Kramnyik.

 

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0820

0920

1020

 J.

 Sz.

 

1.

Carlsen,M

norvég

2863

2863

2863

0

1990

 

2.

Caruana,F

amerikai

2835

2835

2828

5

1992

 

3.

Ding Liren

kínai

2791

2791

2791

0

1992

 

4.

Vachier-Lagrave,M

francia

2778

2778

2784

5

1990

 

5.

Nepomnjacsij,J

orosz

2784

2784

2784

0

1990

 

6.

Griscsuk,A

             orosz

 2777

2777

2777

0

1983

            7.

Mamedgyarov,S

            azeri

   2764

2764

2770

4

1985

 

8.

      So,W

amerikai

2770

2770

2770

0

1993

 

9.

Aronjan,L

örmény

  2773

2773

2767

4

1982

 

10.

Radzsabov,T

azeri

 2765

2765

2765

0

1987

 

11.

Giri,A

holland

2764

2764

2764

0

1994

 

12.

Wang Hao

kínai

  2763

2763

2763

0

1989

 

13.

    Rapport,R

magyar

2760

2760

2759

7

1996

 

14.

Dominguez Perez,L

  amerikai

2758

2758

2758

0

1983

 

15.

Duda,J-K

   lengyel

  2753

2753

2755

2

1998

 

16.

 Anand,V

indiai

   2753

2753

2753

0

1969

 

17.

Karjakin,S

orosz

2752

2752

2752

0

1990

 

18.

Nakamura,H

amerikai

  2736

2736

2736

0

1987

 

19.

   Topalov,V

bolgár

2735

2735

2735

0

1975

 

20.

   Hariukrishna,P

indiai

2732

2732

2732

8  

1986

 

21.

    Wei Yi

kínai

2732

2732

2732

0

1999

 

22.

   Firouzja,A

FID

2728

2728

2728

0

2003

 

23.

Andrejkin,D

 orosz

2726

2726

2726

0

1990

 

24.

   Vidit, S

indiai

2721

2726

2726

0

1994

 

25.

  Szvidler,P

orosz

2723

2723

2723

0

1976

 

44.

Almási,Z

magyar

2687

2687

2687

0

1976

 

72.

.                  Berkes,F                                 

magyar

2661

2661

     2665        

13

1985

 

        76.                    Lékó,P                    magyar               2663       2663        2663             0  1979

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 15 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2730

2. Egyesült Államok 2715

3. Kína 2702

4. India 2668

5. Ukrajna 2663

6. Örményország 2659

7. Azerbajdzsán 2647

8. Magyarország 2644

9. Franciaország 2643

10. Lengyelország 2633

A honi rangsorban Berkes Ferenc megelőzte Lékó Pétert, a harmadik helyre lépett előre.

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2759, Almási Zoltán 2687, Berkes Ferenc 2665, Lékó Péter  2663, , Bánusz Tamás 2628, Gledura Benjámin 2620, Erdős Viktor 2614, Héra Imre 2610, Papp Gábor 2602, Prohászka Péter 2592, Balogh Csaba 2578

A női világranglistán a top tízben nem történt változás. Az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 72 ponttal előzi meg az indiai Humpy Konerut.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Humpy Koneru (indiai) 2586

3. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2582

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2546

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2544

7. Anna Muzicsuk (ukrán) 2535

8. Nana Dzagnidze (grúz) 2524

9. Dronavalli Harika (indiai) 2515

10. Tan Zhongyi (kínai) 2510

54. Hoang Thanh Trang (magyar) 2404

88. Gara Tícia (magyar) 2370

A magyar ranglistán Hoang Thanh Trang 34 ponttal előzi meg Gara Tíciát. A 13 esztendős Gaál Zsóka 2200 Élő-pontjával a 12. a rangsorban.

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2404, Gara Tícia 2370, Gara Anita 2350, Lázárné Vajda Szidónia 2345, Marjanovics Annamária 2338, Papp Petra 2336, Mádl Ildikó 2321, Terbe Julianna 2260, Havanecz Bianka 2253

A juniorok világranglistáján a 17 esztendős Alireza Firouzja változatlanul 19 ponttal előzi meg Jeffery Xiongot.

A legjobb juniorok:

1. Alireza Firouzja (FIDE) 2728 2003

2. Jeffery Xiong (amerikai) 2709  2000

3. Andrej Jeszipenko (orosz) 2682

4. Parham Maghsoodlou (iráni) 2676  2000

5. Samuel Sevian (amerikai) 2660  2000

59. Kozák Ádám (magyar) 2502  2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Zsanszaja Abdumalik 19 pontos előnnyel áll az élen. Marjanovics Annamária tizenhatodik a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1.Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2478 2000

2.Zhu Jiner (kínai) 2459   2002

3. Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni) 2443  2000

4. Polina Suvalova (orosz) 2441 2001

5. Olga Badelka (fehérorosz)  2425  2002

16. Marjanovics Annamária (magyar) 2338 2001

96. Gaál Zsóka (magyar) 2200  2007

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a chess24Banter Blitz győztese, a döntőben 5,5 - 3,5-re nyert Wesley So ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen sikerével fejeződött be a chess24 Banter Blitz viadal. A kieséses rendszerű torna döntőjében a norvég világelső 5,5 – 3,5-re győzte le az amerikai Wesley So-t. A finálét Carlsen kettős győzelemmel kezdte, So a negyedik játszmában szépített. Ütés-váltást követően kétszer remiztek, So kecsegtető esélyt hagyott ki a nyolcadik ütközetben. Carlsen a kilencedik játszma megnyerésével a viadal győztese lett. Magnus Carlsen folytatta bámulatos sorozatát, tizedik online versenyét játszotta, hetedik egyedüli elsőségét érte el, kétszer holtversenyben végzett az élen.

 

A világbajnok Magnus Carlsen a párharc abszolút esélyesének számított. Wijk ann Zee-ben 2015-ben vívott meg először az akkor már kétszeres világbajnok Wesley So-val. Döntetlennel indítottak, azóta még 17 klasszikus partiban mérték össze erejüket, a norvég világelső öt győzelem és 11 döntetlen mellett egyszer kapott ki. Meggyőző volt Carlsen előnye a rapid és villámpartikban, 34-szer nyert, hétszer kapott ki, huszonötször megosztoztak a ponton.

 

„Bad game, good start”- értékelte lakonikusan Carlsen az első ütközetet. A nyitásban a világbajnok „vicces” kedvében volt, So sötéttel jelentős előnyt engedett ki, időelőnye is volt, de a végjátékban Magnus jobban snellezett. A rontás után az amerikai nagymester a második parti nyitását rosszul játszotta meg, Carlsenen múlott, hogy a játszma nem ért gyorsan véget. A világbajnok jelentős előnyét eltékozolta, a döntetlent ígérő bástyavégjátékban So többször is hibázott, végül elvesztette az ütközetet.

Wesley So bosszankodhatott a harmadik parti befejezésekor is, Magnus Carlsen hátrányos állását döntetlenre mentette. Az amerikai sakkozó gyalogelőnyét nem tudta győzelemig fokozni. A negyedik ütközetben megtört a jég,  az olasz megnyitású csatában So kezdeményezéshez jutott, Carlsen hibázott az idő szorításában.

Magnus Carlsen láthatóan mérgelődött veresége niatt, de pár perc pihenő után már az újabb partira koncentrált, a bástyavégjátékban érvényesítette gyalogelőnyét. Harmadik győzelmével visszaállította kétpontos vezetését.

A világbajnok nehezen hitt a szemének, hogy a hatodik partiban kissé hátrányosabb pozícióban kettős támadással tisztet nézett el.

 

Az ütés-váltás után a hetedik játszma kalandok nélküli döntetlennel ért véget. Egyenlítési esélyt szalasztott el So a nyolcadik partiban, fölényesen állt a nyitást követően, de a lehetőséggel nem tudott élni. Magnus Carlsen a kilencedik játszmában megszerezte a párharc megnyeréséhez szükséges negyedik győzelmét.

A chess24 Banter Blitz döntője:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Wesley So (amerikai, 2770) 5,5 – 3,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1- 0)

Sikerrel folytatta bámulatos sorozatát, a tizedik online viadalon játszott a koronavírus-járvány kirobbanása óta, hetedszer egyedül végzett az élen, kétszer osztotta a dicsőséget, a Chess9LX viadalon az amerikai Hikaru Nakamurával, a St. Louis-i rapid és villámversenyen Wesley So-val osztotta meg a dicsőséget. A Lindores Abbey Rapid Challenge torna elődöntőjében Nakamura legyőzte a norvég világbajnokot.

Magnus Carlsen online versenyeken elért eredményei:

Magnus Carlsen Invitational I.

Clutch Chess I.

Steinitz emlékverseny I.

Lindores Abbey elődöntő

Chessable Masters I.

Legends of Chess I.

Grand Final I.

Chess9LX holtv. I.

St. Louis rapid és villámverseny holtv. I.

Chess24 Banter Blitz I.

Verőci Zsuzsa 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen és Wesley So játssza a chess24 Banter Blitz döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Saint Louis rapid és villámverseny holtversenyes győztesei, a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Wesley So vívják a chess24 Banter Blitz döntőjét. Az elődöntőben a norvég világelső az örmény Levon Aronjan elleni mérkőzését kettős vereséggel kezdte, de gyorsan rendezte sorait és 5,5 – 2,5-re nyerte meg a párharcot. So a vietnami Le Quang Liemmel szemben 6 – 3-ra győzött. A finálét kedden játsszák le.

 

A két ősi rivális, Magnus Carlsen és Levon Aronjan 2004-ben Reykjavíkban mérkőzött meg először. Csatáztak Világkupán, világbajnok-jelölti páros mérkőzést is vívtak, farkasszemet néztek világbajnok-jelölti döntőben, a legrangosabb szuperversenyeken. A 64 klasszikus küzdelmeikből Carlsen tizenhetet nyert meg, hétszer szenvedett vereséget negyven döntetlen mellett.

 

Rapid és villámpartit különböző időkontrollokkal hetvenkilencet játszottak, a világbajnok 28-17-re vezetett, 34 játszmájuk lett döntetlen.

 

A chess24 Banter Blitz elődöntőjét Magnus Carlsen kettős vereséggel kezdte. A 3 – 3 perces és lépésenként 2-2 másodperccel folyó küzdelem sikertelen rajtja alaposan meglepte a világbajnokot, különösen meglepő volt, hogy a második összecsapásban mattba lépett. Carlsen a chess24 honlapon a partikhoz élőben fűzött kommenteket, nem dicsérte magát…

 

Levon Aronjan mintha megijedt volna a vezetéstől, gyorsan döntő hátrányba került a harmadik játszmában, Carlsen a negyedik parti megnyerésével ki is egyenlített. Az ötödik összecsapást Aronjan kisebb csodával döntetlenre mentette, de a világbajnok mesterhármassal célba ért.

 

Wesley So és Le Quang Liem korábban csak kilenc klasszikus partit vívott, a vietnami nagymester egyszer győzött. Rapid és villámpartiban ötször csatáztak, Le Quang Liem 2-2-re vezetett.

A tornán Wesley So kiemelt volt, Le Quang Liem sikerrel vívta meg a kvalifikációs meccseit, majd Tejmur Radzsabovot győzte le, a negyeddöntőben Fabiano Caruana ellen nyert.

 

So ellen nem volt esélye, az amerikai nagymester jóval gyorsabban játszott, esélyeit nagy magabiztossággal használta ki. Döntetlennel indítottak, majd So a hatodik összecsapás után már 4,5 – 1,5-re vezetett. A hetedik játszmát Quang Liem megnyerte, So döntetlen után a kilencedik partiban elért győzelmével jutott a döntőbe.

Verőci Zsuzsa  

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A chess24 Banter Blitz elődöntőjében Carlsen-Aronjan, So-Le párharcokra kerül sor

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Chess24 Banter Blitz sorozatának első viadalán a világbajnok Magnus Carlsen az örmény Levon Aronjannal, az amerikai Wesley So a vietnami Le Quang Liemmel mérküzik meg az elődöntőben. A negyeddöntőben a norvég világelső a holland Anish Girit 5,5 – 1,5-re győzte le. Aronjan kétpontos hátrányból fordítva az orosz Alekszandr Griscsuk ellen nyert 5,5 – 3,5-re. Le Quang Liem az amerikai Fabiano Caruanát „búcsúztatta” 5,5 – 3,5-ös sikerével. So a finisben mesternégyessel a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen győzött 6-4-re.

 

A Chess24 Banter Blitz kieséses rendszerű viadalon nyolc szupernagymester a legjobb 16 között kapcsolódott be a küzdelembe, nyolc kiadó hely sorsa előcsatározásokban dőlt el. Nyolcjátszmás meccseken vívtak meg a 3-3 perces és lépésenként 2-2 másodperces csatákban, 4 – 4-nél a „hirtelen halál” játszma döntött.

A 36 ezer dollár díjazású tornán a világbajnok Magnus Carlsen, az amerikai Fabiano Caruana és Wesley So, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az orosz Alekszandr Griscsuk, a holland Anish Giri, az örmény Levon Aronjan és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov várta ellenfeleit.

 

A nyolcaddöntőben már tízjátszmásra tervezték az összecsapásokat, 5 – 5-nél még két villámpartira került volna sor, majd a „hirtelen halál” parti döntene. Carlsen simán nyert 5,5 – 0,5-re az indiai Narayanan ellen. Nagy adok-kapok meccsen Giri az Armageddon parti megnyerésével, 7 – 6-tal jutott a negyeddöntőbe. Aronjan az angol Gawain Jones ellen győzött 5,5 – 2,5-re. Az azerbajdzsáni Rauf Mamedov nem tudta megnehezíteni Griscsuk 5,5 – 2,5-ös nyerését. Caruana a német Matthias Bluebaumot 5,5 – 2,5-re győzte le. So honfitársát, Samulel Shakland ellen nyert hasonló arányban. Vachier-Lagrave az orosz Grigorij Oparinnal szemben 5,5 – 1,5-tel érvényesítette a papírformát. Az egyetlen meglepetést Radzsabov veresége jelentette, a 2019-es Világkupa győztesét Le Quang Liem 5,5 – 3,5-tel búcsúztatta.

 

A negyeddöntőben Magnus Carlsen simán nyert Anish Giri ellen, de boldogtalan volt egyetlen vesztése miatt is.

 

Igazi thriller meccset játszott Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk. Az örmény nagymester mesterhármassal kényszerítette megadásra riválisát, aki a rajtnál elszenvedett kettős veresége után ragadta magához a vezetést.

 

Le Quang Liem folytatta menetelését, a világranglista második Fabiano Caruanát is megadásra kényszerítette.

 

MVL és Wesley So négy remivel kezdte a párharcukat, majd a francia sakkozó kettős nyeréssel jutott előnyhöz. So négyes nyerősorozattal jutott az elődöntőbe.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen és Wesley So holtversenyben győzött a Saint Louis rapid és villámversenyen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A norvég világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Wesley So holtversenyes elsőségével fejeződött be a Saint Louis rapid és villámverseny.  Az utolsó játéknap előtt Carlsen félpontos előnnyel vezetett, az amerikai Hikaru Nakamura elleni vesztéssel kezdett. A 12. fordulóban legyőzte So-t, attól kezdve végig az élen állt az amerikai sakkozóval vívott versengésben. Biztos győztesnek látszott, amikor So mesterhármassal befogta a norvég világelsőt.  Három ponttal előzték meg a harmadik helyezett Nakamurát, az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan a negyedik helyet osztotta, az orosz Jan Nepomnjacsij csak hatodik lett. Magnus Carlsen a koronavírus-járvány kirobbanása óta a kilencedik online viadalon játszott, hatszor torna győztesként, kétszer holtversenyes elsőként zárta szereplését. A győztes duó 45-45 ezer dolláros díjat kapott a 250 ezer dolláros díjalapból.

 

A villámverseny második félideje, az újabb kilenc forduló sok izgalmat ígért, de a sok meglepő eredmény, váratlan fordulat, megingás, a játszmákban a gyorsan múló idővel való versenyfutás, sok hiba minden várakozást felülmúlt.

A Saint Louis rapid és villámverseny állása:

1.Magnus Carlsen 18,5

2. Wesley So 18

3. Jan Nepomnjacsij 15

4-5. Hikaru Nakamura és Alekszandr Griscsuk 14,5

6-7. Levon Aronjan és Pentala Harikrishna 12,5

8. Jeffery Xiong 11,5

9. Leinier Dominguez Perez 9,5

10. Alereza Firouzja 8,5

 

A tizedik fordulóban Hikaru Nakamura visszavágott Magnus Carlsennek az első játéknapon elszenvedett vereségéért. A játszma késve indult, a világbajnok elnézte az órát, még javában gombolta az ingét, amikor a sakkóra már 3:49-et mutatott. A kalandos kezdés rányomta bélyegét Carlsen játékára.

 

Nakamura a világbajnok meggyengült királyállása ellen indított akciót, gyors győzelmet aratott. Wesley So döntetlennel is beérte Carlsent.

Az orosz rangadón Alekszandr Griscsuk legyőzte Jan Nepomnjacsijt és letaszította őt a harmadik helyről. Levon Aronjan, megkezdte a felzárkózást.

A 10. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2900) - Magnus Carlsen (norvég, 2886) 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2816)Jeffery Xiong (amerikai, 2724) döntetlen

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2654) - Pentala Harikrishna (indiai, 2614) döntetlen

Alireza Firouzja (FIDE, 2770) - Levon Aronjan Aronjan (örmény, 2739) 0 - 1

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2765) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2785) 1 - 0

 

Jan Nepomnjacsij a Chess9LX, a rapidversenyen és a villámverseny első játéknapján is nyert Magnus Carlsen ellen, a világbajnok kalandos partiban nem tudott szépíteni. Az orosz nagymester kihasználta a világbajnok megingását, esélyes minőségáldozattal került előnybe, 36…Kd5! után Carlsen reménytelen állásba került volna. Nepomnjacsij nagy hibája után ismét a világelső játszhatott nyerésre, de elpuskázta a lehetőséget.

Villámgyorsan remizett Wesley So és Hikaru Nakamura. Fontos rangadót nyert Levon Aronjan. Javított Alireza Firouzja.

A 11. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk  1 - 0

Pentala Harikrishna - Alireza Firouzja  0 - 1

Jeffery Xiong - Leinier Dominguez Perez döntetlen

Wesley So - Hikaru Nakamura  döntetlen

 

A tizenkettedik fordulóban csapott össze a holtversenyben vezető Magnus Carlsen és Wesley So. A világbajnok kissé előnyösebb állást játszhatott, So a remiért küzdött. A kritikus pozíciókban az amerikai nagymester többször is hibázott, Carlsen győzelmével egypontos előnyre tett szert.

Jobb végjátékot játszhatott Leinier Dominguez Perez, többször is kitért a lépésismétléses döntetlen elől, a kapkodásban Hikaru Nakamura fordítani tudott.

Újabb vereségével Jan Nepomnjacsij jelentős hátrányba került a harmadik helyért vívott versengésben. Levon Aronjan mesterhármasa az oly sikertelen első játéknap után minden elismerést megérdemelt.

A 12. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Wesley So  1 - 0

Leinier Dominguez Perez - Hikaru Nakamura  0 - 1

Alireza Firouzja - Jeffery Xiong  0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Pentala Harikrishna döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Levon Aronjan  0 - 1

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 20 pont

2. Wesley So 19

3. Hikaru Nakamura 17

4. Alekszandr Griscsuk 16

5-6. Jan Nepomnjacsij és Levon Aronjan 15,5

7-8. Pentala Harikrishna és Jeffery Xiong 13,5

9. Leinier Dominguez 10,5

10. Alireza Firouzja 9,5

A 13. körben Wesley So fél pontra csökkentette hátrányát. Hetes remiszéria, majd Carlsentől elszenvedett veresége után tudott játszmát nyerni.

Levon Aronjan és Magnus Carlsen partija csak 19 lépésig tartott, lépésismétléssel remiztek.

Hikaru Nakamura tiszthátrányos állásból nyert Alireza Firouzja ellen, növelte előnyét üldözői előtt.

 

A 13. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Magnus Carlsen  döntetlen

Pentala Harikrishna - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jeffery Xiong - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

Alireza Firouzja - Hikaru Nakamura  0 - 1

Wesley So - Leinier Dominguez Perez 1 - 0

 

Fatális hibával Jan Nepomnjacsij már a 23. lépés után kapitulált Jeffery Xionggal szemben.

Újabb győzelmet aratott Levon Aronjan, már a negyediket a második játéknapon.

A 14. forduló eredményei:

Leinier Dominguez Perez - Magnus Carlsen döntetlen

Alireza Firouzja - Wesley So  döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Hikaru Nakamura  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Jeffery Xiong  0 - 1

Levon Aronjan - Pentala Harikrishna 1 - 0

Magnus Carlsen a 15. forduló után ismét egypontos előnnyel állt az élen. A kisebb-nagyobb küzdelmek mellett született pontosztozkodásokat még Alireza Firouzja győzelme szakította meg.

A 15. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Pentala Harikrishna  1 - 0

Jeffery Xiong - Levon Aronjan  döntetlen

Hikaru Nakamura - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Wesley So - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

Leinier Dominguez Perez - Alireza Firouzja  0 - 1

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 22 pont

2. Wesley So 21

3.Hikaru Nakamura 19

4-5. Alekszandr Griscsuk és Levon Aronjan 17,5

6. Jan Nepomnjacsij 16,5

7.Jeffery Xiong 15,5

8. Pentala Harikrishna 14

9-10. Leinier Dominguez Perez és Alireza Firouzja 11

Emlékezetes marad, hogy az első játéknapon Alireza Firouzja hány nyerést is kihagyott Magnus Carlsen ellen. A világbajnok egypontos vezetésének birtokában ezúttal nem kockáztatott.

Remekelt Wesley So. Az ellenkező oldalra történt sáncolás mellett a támadása gyorsabban bontakozott ki, mint Jan Nepomnjacsij akciója. Tetszetős győzelmével fél pontra csökkentette hátrányát.

A 16. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Alireza Firouzja  döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Leinier Dominguez Perez döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Wesley So  0 - 1

Hikaru Nakamura - Levon Aronjan döntetlen

Pentala Harikrishna - Jeffery Xiong  1 - 0

Az utolsó előtti fordulóban a két nagy vetélytárs nyert, a döntés az utolsó körre maradt. A 20 éves Jeffery Xiong rutintalansága döntőnek bizonyult, Magnus Carlsen könyörtelenül kihasználta hibáit.

Levon Aronjan akcióját Wesley So pontos játékkal szerelte le. A 18 esztendős Alireza Firouzja a gyalogvégjátékban bakizó Alekszandr Griscsukot győzte le.

A 17. forduló eredményei:

Jeffery Xiong -  Magnus Carlsen  0 - 1

Hikaru Nakamura - Pentala Harikrishna döntetlen

Wesley So - Levon Aronjan  1 - 0

Leinier Dominguez Perez - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Alireza Firouzja - Alekszandr Griscsuk  1 - 0

 

Villámgyors remivel fejeződött be Alekszandr Griscsuk és Magnus Carlsen játszmája. A felkínált eséllyel Wesly So élni tudott, Pentala Harikrishna elleni győzelmével beérte a világbajnokot, emlékezetes versenyfutásuk holtversennyel fejeződött be.

Az ötszörös bajnok Hikaru Nakamurához méltatlan volt Jeffery Xiong elleni partija, 1.e4 e5 2.Ke2 nyitás. Az ifjú titán sajnálhatja, hogy nem büntette meg a bohóckodásáért, abszolút nyert állást vesztett el. Nakamura a torna nagy mázlistája volt.

Levon Aronjan jelentős ponthátrányt dolgozott le. Az első játéknap után még harmadik Jan Napomnjacsij csak hatodik lett.

Az utolsó forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Magnus Carlsen  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Alireza Firouzja  1 - 0

Levon Aronjan - Leinier Dominguez Perez  döntetlen

Pentala Harikrishna - Wesley So  0 - 1

Hikaru Nakamura -  Jeffery Xiong  1 - 0

 

A Saint Louis villámverseny végeredménye:

Saint Louis Blitz 2020 lichess.org INT 2020, szeptember 18-19.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2863

*

*

1

0

½

1

1

½

1

1

1

½

0

½

1

½

0

1

1

½

12

2.

Hikaru Nakamura

g

USA

2736

0

1

*

*

½

½

1

½

½

1

1

½

0

½

1

1

½

½

1

1

12

3.

Wesley So

g

USA

2770

½

0

½

½

*

*

½

1

0

½

½

½

1

1

½

½

1

1

½

1

11

4.

Levon Aronjan

g

ARM

2773

0

½

0

½

½

0

*

*

0

½

½

1

½

1

1

1

½

1

½

½

9.5

5.

Jeffery Xiong

g

USA

2709

0

0

½

0

1

½

1

½

*

*

½

½

½

1

1

1

0

0

0

½

8.5

6.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2777

0

½

0

½

½

½

½

0

½

½

*

*

½

1

½

0

1

½

1

½

8.5

7.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2784

1

½

1

½

0

0

½

0

½

0

½

0

*

*

0

1

½

½

1

½

8

8.

Alireza Firouzja

g

FID

2728

0

½

0

0

½

½

0

0

0

0

½

1

1

0

*

*

1

1

½

1

7.5

9.

Pentala Harikrishna

g

IND

2732

1

0

½

½

0

0

½

0

1

1

0

½

½

½

0

0

*

*

0

½

6.5

10.

Leinier Dominguez Perez,

g

USA

2758

0

½

0

0

½

0

½

½

1

½

0

½

0

½

½

0

1

½

*

*

6.5

A rapidverseny végeredménye:

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

 Wesley So (2741)

 

1

1

1

1

2

2

2

2

1

13

2

 Magnus Carlsen (2881)

1

 

0

0

2

2

2

1

2

2

12

3

 Jan Nepomnjacsij (2778)

1

2

 

1

2

1

2

0

0

1

10

4

 Alekszandr Griscsuk (2784)

1

2

1

 

1

0

0

2

2

1

10

5

 Hikaru Nakamura, (2829)

1

0

0

1

 

2

1

1

1

2

9

6

 Levon Aronjan (2778)

0

0

1

2

0

 

1

1

2

2

9

7

 Pentala Harikrishna (2705)

0

0

0

2

1

1

 

2

2

1

9

8

 Jeffery Xiong (2730)

0

1

2

0

1

1

0

 

1

1

7

9

 Leinier Dominguez Perez (2786)

0

0

2

0

1

0

0

1

 

2

6

10

Alireza Firouzja (2703)

1

0

1

1

0

0

1

1

0

 

5

Verőci Zsuzsa

Fotók: chessbase.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen és Wesley So versenyfutásában a világbajnok félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Saint Louis villámverseny félidejében a világbajnok Magnus Carlsen félpontos előnnyel vezet az amerikai Wesley So előtt. A norvég világelső a rapidverseny után egypontos hátrányban volt, de riválisánál sikeresebben snellezett. Carlsen két vereséget szenvedett el, az indiai Pentala Harikrishna és az orosz Jan Nepomnjacsij győzte le, So honfitársa, Jeffery Xiong ellen az első fordulóban vesztette el veretlenségét. A harmadik helyen Jan Nepomnjacsij, dobogós helyezését az amerikai Hikaru Nakamura és honfitársa, Alekszandr Griscsuk fenyegeti. Az 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperces bónuszidővel zajló viadalon szombaton ellenkező színelosztással játsszák a második partikat. A torna díjalapja 250 ezer dollár, az összetett pontverseny győztese 50 ezer dollárt nyer.

 

Izgalmas csatákat, jelentős fordulatokat, meglepő elnézéseket, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket is láttunk a Saint Louis online villámverseny első játéknapján. A háromnapos rapidverseny után még nagyobb sebességre kapcsoltak a sakkvilág ászai, játszmánként 5-5 perc és 3-3 másodperc gondolkodási idővel kilenc fordulóra került sor. A rapidversenyen Wesley So veretlenül végzett az élen, egypontos előnyt szerzett előnnyel várhatta a folytatást.

A Saint Louis rapidverseny utáni állás:

1.Wesley So 13 pont

2. Magnus Carlsen 12

3-4. Jan Nepomnjacsij és Alekszandr Griscsuk 10

5-7. Hikaru Nakamura, Levon Aronjan és Pentala Harikrishna 9

8. Jeffery Xiong 7

9. Leinier Dominguez Perez 6

10. Alireza Firouzja 5

Az első fordulóban Magnus Carlsen megismételte a rapidversenyen elért sikerét, meggyőző játékkal mért vereséget Hikaru Nakamurára. Wesley So-t honfitársa, Jeffery Xiong fosztotta meg veretlenségétől. Az orosz derbin 95 lépésben remizett Jan Nepomnjacsij és Alekszandr Griscsuk. Jól kezdett Levon Aronjan, vereséggel Pentala Harikrishna.

Az első forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2886) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2900) 1 - 0

Jeffery Xiong (amerikai, 2724)  - Wesley So (amerikai, 2816) 1 - 0

Pentala Harikrishna (indiai, 2614) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2654) 0 – 1

Levon Aronjan Aronjan (örmény, 2739)  - Alireza Firouzja (FIDE, 2770) 1 - 0

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2785) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2765) döntetlen

A világossal játszók taroltak a második körben. A holtversenyben vezető duó győzelemmel folytatta. A világbajnok Magnus Carlsen ellen Jeffery Xiong egyenlő esélyt nyújtó folytatás helyett mattba lépett, Wesley So is kapott egy kis segítséget Pentala Harikrihnától. Meglepetés volt a holtversenyben harmadik orosz kettős váratlan veresége.

A 2. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Alekszandr Griscsuk 1 - 0

Alireza Firouzja - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Leinier Dominguez Perez - Levon Aronjan döntetlen

Wesley So - Pentala Harikrishna 1 - 0

Magnus Carlsen - Jeffery Xiong 1 - 0

A kettős győzelemmel kezdő Magnus Carlsen váratlanul vereséget szenvedett a kettős vereséggel rajtoló Pentala Harikrishnától. Félpontos előnyt szerzett Wesley So.

 

A 3. forduló eredményei:

Jeffery Xiong - Hikaru Nakamura  döntetlen

Pentala Harikrishna - Magnus Carlsen 1 - 0

Levon Aronjan -  Wesley So döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Leinier Dominguez Perez 1 - 0

Alekszandr Griscsuk - Alireza Firouzja döntetlen

A verseny állása:

1.Wesley So 14,5 pont

2. Magnus Carlsen 14

3. Jan Nepomnjacsij 11,5

4-5. Alekszandr Griscsuk és Levon Aronjan 11

6. Hikaru Nakamura 10,5

7. Pentala Harikrishna 10

8. Jeffery Xiong 8,5

9. Leinier Dominguez Perez 7,5

10. Alireza Firouzja 6,5

A negyedik fordulóban hihetetlen játszmát nyert Magnus Carlsen. Oly könnyűnek látszott győzelme Levon Aronjannal szemben, amikor bizonytalanná vált a játéka és ellenesélyt adott ellenfelének. Aronjan királyszárnyi gyalogjai a „király” királyát fenyegették, Aronjan nyerhetett is volna, majd döntetlent ígért a fantasztikus csata, amikor a címvédő királyával rossz mezőre lépett, a norvég világbajnok 80 lépés után nyert. Wesley So kalandok nélkül mért vereséget Jan Nepomnjacsijra. Javított Hikaru Nakamura és Pentala Harikrishna.

A 4. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Alireza Firouzja  1 - 0

Leinier Dominguez Perez - Alekszandr Griscsuk 0 - 1

Wesley So - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Magnus Carlsen - Levon Aronjan  1 - 0

Jeffery Xiong - Pentala Harikrishna  0 - 1

 

Az ötödik fordulóban Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen összecsapása állt az érdeklődés középpontjában. Az orosz sakkozó remek csatában mért vereséget a kapkodásban remiesélyt kihagyó, majd bástyát elnéző világbajnokra. Wesley So remivel is egy pontra növelte előnyét. Levon Aronjan nem tudott megállni a „lejtőn”, fölényes állást vesztett el Jeffery Xiong ellen.

 

Az 5. forduló eredményei:

Pentala Harikrishna - Hikaru Nakamura  döntetlen

Levon Aronjan - Jeffery Xiong 0 - 1

Jan Nepomnjacsij - Magnus Carlsen  1 - 0

Alekszandr Griscsuk - Wesley So  döntetlen

Alireza Firouzja - Leinier Dominguez Perez  döntetlen

A hatodik körben Magnus Carlsen visszavágott Alekszandr Griscsuknak a rapidversenyen elszenvedett vereségéért. Bosszankodhatott Wesley So, kecsegtető esélyt hagyott kihasználatlanul, kecsegtető esélyt hagyott kihasználatlanul. Hikaru Nakamura már holtversenyben a harmadik helyen állt.

A 6. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Leinier Dominguez Perez 1 - 0

Wesley So -  Alireza Firouzja  döntetlen

Magnus Carlsen - Alekszandr Griscsuk 1 - 0

Jeffery Xiong - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Pentala Harikrishna - Levon Aronjan döntetlen

A verseny állása:

1.Wesley So 16,5 pont

2. Magnus Carlsen 16

3-4. Hikaru Nakamura és Jan Nepomnjacsij 13

5. Alekszandr Griscsuk 12,5

6. Pentala Harikrishna 12

7. Levon Aronjan 11,5

8. Jeffery Xiong 10

9. Leinier Dominguez Perez 8

10. Alireza Firouzja 7,5

 

A hetedik forduló csemegéje Alireza Firouzja és Magnus Carlsen összecsapása volt. A világbajnok a spanyol megnyitásban az elméleti párbajt megnyerte, de elvétette a helyes folytatást. A 17 éves titán a félig nyílt c vonalon erős nyomást fejtett ki Carlsen állására, majd döntő előnyt szerzett. Carlsen nagy mázlival ellenfele időzavarának köszönhetően fordítani tudott, a győzelemmel beérte Wesley So-t. Vezért nézett el Levon Aronjan.  

A 7. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Hikaru Nakamura 0 - 1

Jan Nepomnjacsij - Pentala Harikrishna döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Jeffery Xiong döntetlen

Alireza Firouzja - Magnus Carlsen 0 - 1

Leinier Dominguez Perez - Wesley So döntetlen

 

Fortuna támogatta Magnus Carlsent következő játszmájában is. Leinier Dominguez Perez a nagy kapkodás közepette megúszta a világbajnok király elleni akcióját, majd Carlsen könnyelmű bástyalépésére nyerhetett volna Bf8 lépésével. Az ellenkező színű futós végjátékban nem akadályozta meg, hogy Carlsen királya a harcmezőre indulhasson, a világbajnok a nyeréssel átvette a vezetést.

A 8. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Wesley So döntetlen

Magnus Carlsen - Leinier Dominguez Perez  1 - 0

Jeffery Xiong  - Alireza Firouzja 1 - 0

Pentala Harikrishna -  Alekszandr Griscsuk  0 - 1

Levon Aronjan - Jan Nepomnjacsij döntetlen

 

A játéknap utolsó fordulójában mérkőzött meg Wesley So és Magnus Carlsen. A világbajnok gyalogáldozata elegendő ellenjátékot biztosított, a döntetlennel megnyerte a villámverseny első félidejét, a versenyfutásban félpontos előnyt szerzett. Jan Nepomnjacsij visszavette a harmadik helyet Hikaru Nakamurától, aki mattba lépett.

A 9. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij - Hikaru Nakamura 1 - 0

Alekszandr Griscsuk - Levon Aronjan döntetlen

Alireza Firouzja -  Pentala Harikrishna 1 - 0

Leinier Dominguez Perez -  Jeffery Xiong 1 - 0

Wesley So -  Magnus Carlsen döntetlen

A Saint Louis összetett verseny állása:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

Magnus Carlsen (2863)

 

1 ½

0 0

2 1

0 1

2 1

2 0

1 1

2 1

2 1

18½

2

 Wesley So (2770)

1 ½

 

1 1

1 ½

1 ½

2 ½

2 1

2 0

2 ½

1 ½

18

3

Jan Nepomnjacsij (2784)

2 1

1 0

 

2 1

1 ½

1 ½

2 ½

0 ½

0 1

1 0

15

4

 Hikaru Nakamura (2736)

0 0

1 ½

0 0

 

1 1

2 1

1 ½

1 ½

1 1

2 1

14½

5

Alekszandr Griscsuk (2777)

2 0

1 ½

1 ½

1 0

 

0 ½

0 1

2 ½

2 1

1 ½

14½

6

 Levon Aronjan (2773)

0 0

0 ½

1 ½

0 0

2 ½

 

1 ½

1 0

2 ½

2 1

12½

7

 Pentala Harikrishna (2732)

0 1

0 0

0 ½

1 ½

2 0

1 ½

 

2 1

2 0

1 0

12½

8

 Jeffery Xiong (2709)

1 0

0 1

2 ½

1 ½

0 ½

1 1

0 0

 

1 0

1 1

11½

9

 Leinier Dominguez Perez (2758)

0 0

0 ½

2 0

1 0

0 0

0 ½

0 1

1 1

 

2 ½

10

 Alireza Firouzja (2728)

0 0

1 ½

1 1

0 0

1 ½

0 0

1 1

1 0

0 ½

 

 

Saint Louis Blitz 2020 lichess.org INT 2020. szeptember 18-19.

kat. XXI (2763)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2863

*

*

1

.

0

.

½

.

1

.

1

.

0

.

1

.

1

.

1

.

2917

2.

Hikaru Nakamura

g

USA

2736

0

.

*

*

0

.

½

.

½

.

1

.

½

.

1

.

1

.

1

.

2846

3.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2784

1

.

1

.

*

*

0

.

½

.

½

.

½

.

0

.

½

.

1

.

5

2803

4.

Wesley So

g

USA

2770

½

.

½

.

1

.

*

*

0

.

½

.

1

.

½

.

½

.

½

.

5

2805

5.

Jeffery Xiong

g

USA

2709

0

.

½

.

½

.

1

.

*

*

½

.

0

.

1

.

1

.

0

.

2769

6.

Alekszandr Griscsuk

g

RUS

2777

0

.

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

1

.

2761

7.

Pentala Harikrishna

g

IND

2732

1

.

½

.

½

.

0

.

1

.

0

.

*

*

0

.

½

.

0

.

2686

8.

Alireza Firouzja

g

FID

2728

0

.

0

.

1

.

½

.

0

.

½

.

1

.

*

*

0

.

½

.

2686

9.

Levon Aronjan

g

ARM

2773

0

.

0

.

½

.

½

.

0

.

½

.

½

.

1

.

*

*

½

.

2681

10.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2758

0

.

0

.

0

.

½

.

1

.

0

.

1

.

½

.

½

.

*

*

2683

A rapidverseny végeredménye:

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

 Wesley So (2741)

 

1

1

1

1

2

2

2

2

1

13

2

 Magnus Carlsen (2881)

1

 

0

0

2

2

2

1

2

2

12

3

 Jan Nepomnjacsij (2778)

1

2

 

1

2

1

2

0

0

1

10

4

 Alekszandr Griscsuk (2784)

1

2

1

 

1

0

0

2

2

1

10

5

 Hikaru Nakamura, (2829)

1

0

0

1

 

2

1

1

1

2

9

6

 Levon Aronjan (2778)

0

0

1

2

0

 

1

1

2

2

9

7

 Pentala Harikrishna (2705)

0

0

0

2

1

1

 

2

2

1

9

8

 Jeffery Xiong (2730)

0

1

2

0

1

1

0

 

1

1

7

9

 Leinier Dominguez Perez (2786)

0

0

2

0

1

0

0

1

 

2

6

10

Alireza Firouzja (2703)

1

0

1

1

0

0

1

1

0

 

5

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Az új világranglistán Carlsen 27 pontos előnyel vezet Caruana előtt, Rapport a 11. a rangsorban
2021. 02. 28.

A háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan amerikai színekben folytatja pályafutását
2021. 02. 26.

Wesley So az Opera Euro Rapid győztese, a második párharcot 2,5-1,5-re megnyerte Magnus Carlsen ellen
2021. 02. 15.

A döntő második játszmáját Carlsen nyerte, So a negyedik partiban egyenlített
2021. 02. 14.

Az Opera Euro Rapid viadal döntőjében Magnus Carlsen és Wesley So mérkőzik meg
2021. 02. 12.

Magnus Carlsen és Wesley So nyeréssel kezdte az Opera Euro Rapid viadal elődöntőjét
2021. 02. 11.

Carlsen az Armageddon parti megnyerésével elődöntős, Vachier-Lagrave, So és Radzsabov jutott még tovább
2021. 02. 11.

Az Opera Euro negyeddöntőjében Carlsen, Vachier-Lagrave és So megnyerte az első párharcát
2021. 02. 10.

Carlsen jutott elsőként az Opera Euro online rapid viadal negyeddöntőjébe
2021. 02. 09.

Carlsen félpontos előnnyel vezet So és Giri előtt, a hétfői öt fordulóban dől el nyolc továbbjutó hely sorsa
2021. 02. 08.

Carlsen vereséggel rajtolt, mesternégyessel folytatta, félpontos előnnyel vezet
2021. 02. 07.

Szombaton kezdődik a Champions Chess Tour harmadik versenye, az Opera Euro onlina rapid torna
2021. 02. 05.

A 21 éves  Jorden Van Foreest a Tata Steel Masters győztese, a rájátszást megnyerte Anish Giri ellen
2021. 02. 01.

Giri nyerőesélyt hagyott ki Firouzja ellen, az utolsó forduló előtt fél pont az előnye 
2021. 01. 31.

Anish Giri sötéttel remizett Magnus Carlsennel, megőrizte félpontos előnyét
2021. 01. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog