Carlsen és Caruana a londoni világbajnoki döntőjük óta először küzd meg egymással

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Karlsruhe és a híres német üdülőhely, Baden-Baden a színhelye a szombaton kezdődő GRENKE Chess Classic 2019 tíz résztvevős viadalnak. Címvédőként az amerikai Fabiano Caruana játszik. A norvég világbajnok Magnus Carlsen két tornagyőzelemmel kezdte az évet, alig titkoltan mesterhármasra tör. Londoni világbajnoki döntőjük óta először csatázik a világranglista első és második helyezettje.    Az exvilágbajnok Viswanathan Anand, a francia Maxime Vachier-Lagrave, a két évvel ezelőtti győztes Levon Aronjan részvétele is fémjelzi a viadalt. A torna  honlapja a http://www.grenkechessclassic.de. 

 

Kevés ideje maradt Magnus Carlsennek az ünneplésre nagyszerű samkiri sikere, a 6. Vugar Gasimov emlékversenyen kétpontos előnnyel aratott tornagyőzelme után. A GRENKE Chess Classic viadalon ismét megmérkőzik legnagyobb riválisaival. A tavalyi londoni világbajnoki döntő óta először játszik egy tornán Fabiano Caruanával, aki a tavalyi viadalon egypontos előnnyel végzett az élen, az ezüstérmes Carlsen is megőrizte veretlenségét. Két évvel ezelőtt Levon Aronjan tréfálta meg Magnust, másfél pontos előnnyel győzött, vehette át a győztesnek járó trófeát.

A világranglista top tízből öten is az idei mezőnyben, Carlsen, Caruana és Aronjan mellett az exvilágbajnok Viswanathan Anand és Maxime Vachier-Lagrave fogadta el a meghívást. Nem véletlen, hogy Carlsent leszámítva ők négyen, illetve az orosz Peter Szvidler, az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch és a spanyol Francisco Vallejo Pons is tagja volt a Bundesligában tizenharmadszor bajnoki címet szerzett OSG Bade-Baden együttesének.

Magnus Carlsen legfőbb riválisaival szemben jelentős előnyben van. Caruana ellen harminc döntetlen mellett 10-5-re vezet. Ananddal már hatvanötször csatázott, negyvenötször remiztek, Carlsen 12-8-ra vezet. Aronjannal ötvenhétszer küzdött meg, harmincöt csatájukban pontosztozkodás született, a világbajnok tizenötször nyert, hétszer vesztett. Csak Szvidlerrel szemben van mínuszban, tizenöt döntetlen mellett kettőt vesztett, egyszer nyert.

Nagy erőpróba vár a 14 esztendős német Vincent Keymerre, aki tavaly óriási szenzációként megnyerte a GRENKE nyílt versenyt, s ezzel jogot szerzett a szuperversenyen való indulásra. Lékó Péterre kettős szerep vár, tanítványát készítheti fel a játszmákra, s egyúttal a viadal egyik kommentátora lesz. Keymer első partiját világossal Carlsen ellen játssza.

   

A 6. GRENKE Chess Classic verseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2845)

Fabiano Caruana (amerikai, 2819)

Viswanathan Anand (indiai, 2774)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2773)

Levon Aronjan (örmény, 2763)

Peter Szvidler (orosz, 2735)

Arkadij Naiditsch (azerbajdzsáni, 2695)

Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2693)

Georg Meier (német, 2628)

Vincent Keymer (német, 2516)

Az első forduló párosítása:

Georg Meier – Francisco Vallejo Pons

Levon Aronjan - Arkadij Naiditsch

Peter Szvidler - Fabiano Caruana

Maxime Vachier-Lagrave - Viswanathan Anand

Vincent Keymer - Magnus Carlsen

A nagymesterek játszmánként 100-100 perc gondolkodási idővel rendelkeznek az első 40 lépésre, majd 50-50 perccel a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperces bónusszal. A 40. lépésig tilos a döntetlen ajánlása. A fordulókat 15 órától játsszák, az első öt körre Karlruhéban kerül sor, április 25-én pihenőnap lesz a viadalon. Április 26. és 29. között a négy fordulót már Baden-Badenben rendezik meg. A holtversenyt a több győzelem, majd a sötéttel elért több nyerés, végül az egymás elleni eredmény dönti el. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt már rájátszás döntené el, két 10-10 perces rapidparti (+ 2-2 másodperc), újabb egál esetén két 5-5 perccel összecsapás (+ 2-2 másodperc), végül a „hirtelen halál” játszma, világosnak 6, sötétnek 5 perccel, utóbbinak remifórral.

Baden-Baden a német sakkozás egyik fellegvára

Baden-Badenben 1870-ben rendeztek először jelentős sakkversenyt, Adolf Anderssen győzött William Steinitz előtt. 1925-ben Alekszander Aljechint ünnepelték győztesként. 1981-ben Ribli Zoltán a fiatalon elhunyt angol Anthony Miles társaságában végzett az élen. 1992-ben Anatolij Karpov aratott fölényes győzelmet. Számos jelentős nyílt versenyt is szerveztek. Az OSG Baden-Baden sakk-klub 1996-tól már nem csak versenyek szervezésére koncentrált, hanem az edzői munkára, a legnagyobb tehetségek támogatására. A Sakk Akadémia a kezdők, a haladók mellett a professzionális sakkozókat fokozottan segíti.

2006-ban a Német Olimpiai Bizottság a Baden-Baden Sakk-centrumot a német sakkozás hivatalos edzőbázisává nyilvánította. A sakk-centrum fokozottan támogatja a „sakkot az iskolákba” programot, versenyek szervezésével segítséget ad a regionális, az országos, majd a világversenyekre történő felkészülésre. Az edzői munkában fokozott szerepet vállalt az azerbajdzsáni színekbe „átigazolt” Arkadij Naiditsch, a szövetségi kapitány  Uwe Bönsch. Az OSG Baden-Baden sakk-klubnak több mint kétszáz tagja van, nyolc csapatuk játszik a különböző bajnokságokban. A tizenegy bajnoki cím hű tükre a hathatós szponzori támogatásnak,  a sikeres igazolásoknak, az eredményes munkának.

 

Hat éve Viswanathan Anand győzelmével ért véget az I. GRENKE Chess Classic hat résztvevős, kétfordulós torna. A sakkozás 15. világbajnoka ötéves szünet után nyert szuperversenyt. Az indiai sakkozó az elmúlt években elsősorban a világbajnoki küzdelmekre, a páros mérkőzésekre koncentrált, többször is „beáldozta” a tornákat, hogy a címmeccsekre tartogassa a megnyitási újításait, itt-ott „félgőzzel” játszott. Baden-Badenben három győzelem, a + 3 is elegendő volt sikeréhez.

Két fordulóval a befejezés előtt Fabiano Caruana már-már páholyban érezhette magát, egypontos előnnyel vezetett. A tornán Fortuna sokszor kisegítette nehéz helyzetekben, a hajrában már nem volt szerencséje, Michael Adamstől elszenvedett veresége után a befejező játéknapon elrontotta a német Daniel Fridman ellen oly kecsegtető állását.

A verseny végeredménye:

1.GRENKE Chess Classic Baden-Baden 2013. február. 7-17.

      kat. XIX (2714)

1

2

3

4

5

6

1.

Viswanathan Anand

g

IND

2780

*

*

½

½

½

½

½

½

1

1

½

1

2811

2.

Fabiano Caruana

g

ITA

2757

½

½

*

*

1

½

½

0

1

1

½

½

6

2778

3.

Georg Meier

g

GER

2640

½

½

0

½

*

*

½

½

0

1

½

1

5

2729

4.

Michael Adams

g

ENG

2725

½

½

½

1

½

½

*

*

0

½

½

½

5

2712

5.

Arkadij Naiditsch

g

GER

2716

0

0

0

0

1

0

1

½

*

*

½

1

4

2642

6.

Daniel Fridman

g

GER

2667

½

0

½

½

½

0

½

½

½

0

*

*

2614

2014-ben nyolc résztvevővel rendeztek tornát. Arkadij Naiditsch 5 ponttal végzett az élen. David Baramidze több sötét győzelmével megelőzte Daniel Fridmant, és vívta ki a meghívást a 2015-ös GRENKE Chess Classic viadalra.

 

Négy esztendeje a világbajnok Magnus Carlsen győzelmével ért véget a 3. GRENKE Chess Classic szuperverseny. Az elsőséget rájátszás döntötte el, a német Arkadij Naiditsch ellen kalandos győzelmet aratott, huszonharmadszor győzött szuperversenyen!

Kevesen gondoltak arra, hogy Carlsennek legnagyobb riválisa az első helyért vívott küzdelemben Arkadij Naiditsch lesz. Naiditsch a harmadik fordulóban legyőzte a világbajnokot, és hol egyedül vezetett, hol pedig tartotta a lépést Carlsennel.

 

A rájátszás során először két 10-10 perces gondolkodási idejű – lépésenként még 2-2 másodperc – partira került sor. A rapid-világbajnoki címmel is büszkélkedő Carlsen világossal könnyedén nyerte meg az első partit, a másodikat kölcsönös nagy bakik után elvesztette! Két villámjátszma következett, 5-5 perc és 2-2 másodperc, két döntetlen született. Az elsőséget a „hirtelen halál” játszma döntötte el, Carlsen játszhatott világossal, 6 perce volt, míg Naiditsch öttel gazdálkodhatott, de remifórral… A német nagymester királya nagy hibát követően „vándorútra” kényszerült, Magnus Carlsen nem kegyelmezett.

3. GRENKE Chess Classic Baden-Baden 2015. február 2-9.

kat. XX (2750)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2865

*

0

1

½

½

½

1

1

2835

2.

Arkadij Naiditsch

g

GER

2706

1

*

½

½

½

½

½

1

2858

3.

Michael Adams

g

ENG

2738

0

½

*

½

*

½

1

1

4

2801

4.

Fabiano Caruana

g

ITA

2811

½

½

½

*

1

½

½

½

4

2791

5.

Levon Aronjan

g

ARM

2777

½

½

½

0

*

½

1

½

2746

6.

Etienne Bacrot

g

FRA

2711

½

½

½

½

½

*

½

½

2755

7.

Viswanathan Anand

g

IND

2797

0

½

0

½

0

½

*

1

2641

8.

David Baramidze

g

GER

2594

0

0

½

½

0

½

0

*

2542

 

Két éve a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan szenzációs sikerével ért véget az esztendő harmadik szuperversenye. Kevésen múlott, hogy az örmény sakkozó ne ötös nyerősorozattal fejezze be szereplését, az amerikai Fabiano Caruana ellen azonban tisztelőnyét nem tudta érvényesíteni. Aronjan már tornagyőztesként játszotta a partit, míg Caruana a második hely megszerzéséért küzdött. Aronjan biztos győzelmét vártuk, amikor Caruanának sikerült ellenjátékot összehoznia, és a 42. lépésig oly magabiztos, villámgyorsan játszó tornagyőztes megingott.

Az élő közvetítésen jól látszott, hogy Aronjant váratlanul komoly kétségek kezdték el gyötörni, testbeszéde elárulta, hogy zaklatottan számol, képtelen volt teljes koncentrálásra. A másik oldalon Caruana látszólag maga volt a megtestesült nyugalom… Levon Aronjan 50 perces gondolkodás után nem találta meg a nyerést adó vezérlépést. Az események felgyorsultak, a küzdelem döntetlennel zárult. Aronjan örülhetett a másfél pontos előnnyel elért első helynek, Magnus Carlsen elleni kritikus állásának megmentése után szárnyakat kapott.

A viadal szenzációja volt a nyitányon Fabiano Caruana veresége a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fantól.

A norvég világelső Magnus Carlsenk az új külsővel, a szemüveggel és a bozontos frizurával alaposan meglepte a sakkvilágot. Még inkább meglepetést okozott erőtlen játékával. Carlsen elsősorban a hét fordulóval indokolta sikertelenségét, nem volt ideje, hogy igazán játékba lendüljön.

4. GRENKE Chess Classic Karlsruhe,Baden-Baden, 2017. április 15-22.

kat. XX (2730)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Levon Aronian

g

ARM

2774

*

½

½

1

1

1

1

½

2953

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2817

½

*

½

1

0

½

½

1

4

2767

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2838

½

½

*

½

½

½

½

1

4

2764

4.

Arkadij Naiditsch

g

AZE

2702

0

0

½

*

½

1

1

½

2733

5.

Hou Ji-fan

g

CHN

2649

0

1

½

½

*

0

½

1

2741

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2803

0

½

½

0

1

*

1

½

2719

7.

Matthias Bluebaum

g

GER

2634

0

½

½

0

½

0

*

½

2

2585

8.

Georg Meier

g

GER

2621

½

0

0

½

0

½

½

*

2

2587

 

Tavaly Fabiano Caruana pályafutása újabb nagy sikerét érte el. Az 5. GRENKE Chess Classic viadal utolsó fordulójában sötéttel nyert a játszmáig veretlenségét őrző orosz Nyikita Vityjugov ellen. A játszmának nagy tétje volt, a szuperversenyen újonc Vityjugov az ütközet előtt félpontos előnnyel vezető világbajnoki kihívó elleni győzelemmel első lehetett volna. A sötéttel játszó Caruana a kedvenc orosz huszárjátékát választotta, ellenfele ritkább változatot választott. A csata tétjét a 25 éves amerikai nagymester jobban bírta, mint egyes lépéseket láthatóan kétségek között meghúzó Vityjugov, aki nem tudott dönteni, hogy mennyit kockáztasson. Fabiano Caruana esélyét tökéletesen használta ki, a győzelemmel egypontos előnnyel ért elsőként a célba. Az amerikai sakkozó a berlini világbajnok-jelölti döntőben aratott sikere után feledve fáradtságát, Magnus Carlsen és Hou Ji-fan elleni reménytelen állásainak megmentésével újabb értékes trófeával gazdagodott. Vityjugov a vereséggel leszorult a dobogóról.

 

Az utolsó forduló presztízsrangadója, az exvilágbajnok Viswanathan Anand és a világbajnok Magnus Carlsen küzdelme döntetlennel zárult, a világelső második lett, Anand nyeretlen maradt. Az első két helyezetthez hasonlóan a címvédő Levon Aronjan is megőrizte veretlenségét.

Az 5. GRENKE Chess Classic végeredménye:

5. GRENKE Chess Classic Karlsruhe/Baden Baden, 2018. március 31-április 9.

kat. XX (2736)

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

 

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2784

*

½

½

1

1

½

½

½

1

1

2896

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2843

½

*

½

½

½

½

½

1

1

½

2803

3.

Levon Aronjan

g

ARM

2794

½

½

*

½

½

½

½

½

1

½

5

2772

4.

Nyikita Vityjugov

g

RUS

2735

0

½

½

*

½

1

½

½

½

1

5

2778

5.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2789

0

½

½

½

*

½

1

1

½

½

5

2772

6.

Matthias Bluebaum

g

GER

2631

½

½

½

0

½

*

1

½

½

½

2747

7.

Viswanathan Anand

g

IND

2776

½

½

½

½

0

0

*

½

½

½

2651

8.

Hou Ji-fan

g

CHN

2654

½

0

½

½

0

½

½

*

½

½

2664

9.

Arkadij Naiditsch

g

AZE

2701

0

0

0

½

½

½

½

½

*

1

2659

10.

Georg Meier

g

GER

2648

0

½

½

0

½

½

½

½

0

*

3

2620

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Európa-bajnokság nyolcadik fordulója után holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokság nyolcadik fordulója után holtversenyben vezet az orosz Alina Kaslinszkaja és az ukrán Inna Gaponenko. Az élen álló duót öten követik félpontos hátránnyal. Tizenegyen gyűjtöttek 5,5 pontot. Olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang csak az ötödik pontcsoportban 4,5 pontjával. A mai játéknapon világossal remizett az ukrán Jevgenyija Doluhanovával. kilencedik játszmáját is világossal játssza a német Filiz Osmanodja ellen.

 

A kontinensbajnokságon három fordulóval a befejezés előtt holtverseny az élen. Az orosz Alina Kaslinszkaja és az ukrán exvilágbajnoknő Anna Usenyina kölcsönösen korrekt játék mellett osztozott meg a ponton. Usenyina segített honfitársnőjének, Inna Gaponenkonak, aki a török Ekaterina Atalik elleni győzelmével beérte Kaslinszkaját.

A játéknap legnagyobb meglepetését a rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskina veresége jelentette, a lengyel Jolanta Zawadzka négyes nyerősorozattal már holtversenyben harmadik. Bela Hotenasvili a grúzok legnagyobb reménysége.

Tizennégyen jutnak tovább a jövő évi Világkupára. A tavalyi kontinensviadalról a résztvevők közül a grúz Nana Dzagnidze, az ukrán Anna Usenyina, a török Ekaterina Atalik, a bolgár Antoaneta Sztefanova, a német Elisabeth Paehtz, az orosz Polina Suvalova és Alekszandra Gorjacskina, az azerbajdzsáni Gunay Mammadzada és az ukrán Julija Oszmak már biztosította részvételét.

Hoang Thanh Trang világossal csak remizett az ukrán Jevgenyija Doluhanovával, nagy hajrára van szüksége, hogy egykori Európa-bajnoknőnk továbbjusson a Világkupára. 

 

Az élcsoportban a 8. forduló eredményei:

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 6) – Anna Usenyina (ukrán, 2432, 5,5) döntetlen

Stavroula Tsolakidou (görög, 2429, 5,5) – Marie Sebag (francia, 2461, 5,5) döntetlen

Eketerina Atalik (török, 2455, 5,5) – Inna Gaponenko (ukrán, 2428, 5,5) 0 - 1

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534, 5) – Jolanta Zawadzka (lengyel, 2418, 5) 0 - 1

Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 5) – Marina Brunello (olasz, 2396, 5) 1 – 0

Elina Danieljan (örmény, 2413, 5) – Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 5) döntetlen

Sila Caglar (török, 2140, 5) – Anasztaszia Bodnaruk (orosz, 2427, 5) döntetlen

Olga Bodnaruk (fehérorosz, 2381, 4,5) – Pia Cramling (svd, 2460, 4,5) döntetlen

Olga Zimina (olasz, 2377, 4,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2456, 4,5) 0 - 1

Joanna Majdan (lengyel, 2377, 4,5) – Monika Socko (lengyel, 2447, 4,5) 0 - 1

Irina Bulmaga (román, 2438, 4,5) – Hanim Balajajeva (azerbajdzsáni, 2358, 4,5) 1 - 0

Dina Belenkaja (orosz, 2297, 4,5) – Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni, 2438, 4,5) döntetlen

Turkan Mamedgyarova (azerbajdzsáni, 2256, 4,5) – Jovanka Houska (angol, 2426, 4,5) döntetlen

Ulvijja Fatalijeva (azerbajdzsáni, 2266, 4,5) – Nurgyul Szalimova (ECU, 2415, 4,5) 0 - 1

Marina Guszeva (orosz, 2404, 4,5) – Natalija Zsukova (ukrán, 2356, 4,5) 1 - 0

Lilit Mkrtchian (örmény, 2397, 4,5) –Mihaela Sandu (román, 2278, 4,5) döntetlen

Yudania Hernandez Estevez (spanyol, 2198, 4,5) – Pauline Guichard (francia, 2392, 4,5) 0 - 1

Antoaneta Sztefanova (ECU, 2464, 4) – Anasztaszja Paramzina (orosz, 2214, 4,5) 1 - 0

Nana Dzagnidze (grúz, 2513, 4) – Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 4) 1 - 0

Olga Girja (orosz, 2461, 4) – Elizaveta Szlozsenkina (orosz, 2330, 4) 1 - 0

Nino Bacsiasvili (grúz, 2453, 4) – Maria Gevorgyan (örmény, 2256, 4) 0 - 1

Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 4) – Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2339, 4) döntetlen

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Rp

K

Élő+/-

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2477

6,5

2412

35,5

39,0

2647

10

16,1

2

21

IM

Inna Gaponenko

UKR

2428

6,5

2350

34,0

37,5

2584

10

15,1

3

3

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2479

6,0

2397

36,5

40,5

2575

10

9,5

4

7

GM

Marie Sebag

FRA

2461

6,0

2378

37,0

40,0

2555

10

9,7

5

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

6,0

2355

34,5

38,5

2530

10

9,9

6

20

IM

Stavroula Tsolakidou

GRE

2429

6,0

2343

32,0

35,5

2520

10

8,9

7

24

WGM

Jolanta Zawadzka

POL

2418

6,0

2318

27,0

30,0

2496

10

7,9

8

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

5,5

2415

37,5

41,0

2528

10

12,5

9

34

WGM

Pauline Guichard

FRA

2392

5,5

2391

36,5

39,0

2502

20

24,4

10

102

WFM

Sila Caglar

TUR

2140

5,5

2391

33,0

36,0

2520

40

154,0

11

11

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2456

5,5

2378

33,5

37,5

2504

10

4,9

12

13

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2455

5,5

2365

31,5

34,5

2492

10

3,8

13

12

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2455

5,5

2361

36,5

41,0

2489

10

3,4

14

25

FM

Nurgyul Szalimova

ECX

2415

5,5

2351

34,5

37,0

2458

10

5,2

15

16

IM

Irina Bulmaga

ROU

2438

5,5

2311

29,5

32,5

2442

10

0,3

16

28

IM

Marina Guszeva

RUS

2404

5,5

2308

30,0

33,0

2421

10

2,4

17

15

GM

Monika Socko

POL

2447

5,5

2305

28,0

30,5

2400

10

-2,4

18

22

IM

Anasztaszia Bodnaruk

RUS

2427

5,5

2283

30,0

33,0

2399

10

-1,5

49

18

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2435

4,5

2295

30,0

33,5

2328

10

-10,7

Az élcsoportban a 9. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

21

IM

Inna Gaponenko

2428

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

4

2

7

GM

Marie Sebag

2461

6

6

GM

Bela Hotenasvili

2479

3

3

19

GM

Anna Usenyina

2432

6

6

IM

Stavroula Tsolakidou

2429

20

4

11

IM

Elisabeth Paehtz

2456

6

WGM

Jolanta Zawadzka

2418

24

5

25

FM

Nurgyul Szalimova

2415

IM

Ekaterina Atalik

2455

12

6

13

WGM

Natalija Pogonyina

2455

IM

Marina Guszeva

2404

28

7

15

GM

Monika Socko

2447

WFM

Sila Caglar

2140

102

8

34

WGM

Pauline Guichard

2392

IM

Irina Bulmaga

2438

16

9

22

IM

Anasztasia Bodnaruk

2427

GM

Elina Danieljan

2413

26

10

32

IM

Sophie Milliet

2394

5

5

GM

Alekszandrija Gorjacskina

2534

1

11

68

WGM

Mihaela Sandu

2278

5

5

GM

Nana Dzagnidze

2513

2

12

41

IM

Jevgenyija Ovod

2367

5

5

GM

Antoaneta Sztefanova

2464

5

13

46

WGM

Marina Brunello

2356

5

5

WGM

Olga Girja

2461

8

14

9

GM

Pia Cramling

2460

5

5

WGM

Dina Belenkaja

2297

60

15

17

IM

Gunay Mammadzada

2438

5

5

IM

Ana Matnadze

2367

40

16

23

IM

Jovanka Houska

2426

5

5

WIM

Olga Badelka

2381

37

17

29

IM

Mari Arabidze      

2399

5

5

WGM

Turkan Mamedgyarova

2256

75

18

76

WIM

Maria Govergyan

2256

5

5

IM

Lillit Mkrtchian

2397

31

19

10

WIM

Polina Suvalova

2457

WGM

Melanie Lubbe

2304

58

20

18

GM

Hoang Thanh Trang

2435

WIM

Filiz Osmanodja

2292

62

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri döntetlennel megőrizte félpontos előnyét, Rapport kikapott Harikrishnától

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Sencsenben zajló LongGang Masters harmadik fordulójában Rapport Richárd sötéttel vereséget szenvedett az indiai Pentala Harikrishnától. A francia védelmű partiban nagymesterünk az 55. lépés után kényszerült feladásra. A holland Anish Giri a kínai Ding Liren elleni döntetlenével megőrizte félpontos előnyét. Pontosztozkodás született az orosz Dmitrij Jakovenko és a kínai Yu Yangyi játszmájában is. A negyedik játéknapon Rapport világos lesz Yu Yangyival szemben.

 

Negyedszer mérkőzött meg Rapport Richárd az indiai Pentala Harikrishnával. Nagymesterünk 2014-ben a Tata Steel Chess viadalon világossal győzött, majd kétszer sötéttel remizett. Két éve Wijk aan Zee-ben a Caro-Kann védelmet választva remizett, idén a Prága Masters tornán a francia védelemben osztozott meg a ponton Harikrishnával. Sencsenben is a francia védelemre esett a választása, az indiai sakkozó kerülte a kalandokat, pozíciós küzdelemre rendezkedett be.

Stratégiája bevált, Rapport a vezérvégjátékban türelmetlen volt, Harikrishna sem játszott pontosan, de az újabb hibát követően már jelentős fölényt ért el, győzelmével visszakapaszkodott ötven százalékra.

Az első két sencseni tornán második helyezett holland Anish Giri feledteti samkiri gyenge eredményét, a kínai Ding Lirennel szemben kissé kedvezőbben állt, amikor döntetlenben egyezett meg ellenfelével

Pontosztozkodás született az orosz Dmitrij Jakovenko és a kínai Yu Yangyi partijában is, a kettős huszárjátékban világos nem tudott előnyt kicsiholni.

 

A 3. forduló eredményei:

Ding Liren (kínai, 2809) – Anish Giri (holland, 2797) döntetlen (Angol megnyitás, 30)

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2719) – Yu Yangyi (kínai, 2751) döntetlen (Kettős huszárjáték, 30)

Pentala Harikrishna (indiai, 2723) – Rapport Richárd (magyar, 2726) 1 – 0 (Francia védelem, 55)

A verseny állása:

LongGang Masters 2019 Sencsen, 2019. április 17-26.

kat. XXI (2754)

1

2

3

4

5

6

1.

Anish Giri

g

NED

2797

*

*

½

.

½

.

.

.

1

.

.

.

2

2886

2.

Yu Yangyi

g

CHN

2751

½

.

*

*

½

.

½

.

.

.

.

.

2775

3.

Ding Liren

g

CHN

2809

½

.

½

.

*

*

.

.

.

.

½

.

2758

4.

Dmitrij Jakovenko

g

RUS

2719

.

.

½

.

.

.

*

*

½

.

½

.

2733

5.

Pentala Harikrishna

g

IND

2723

0

.

.

.

.

.

½

.

*

*

1

.

2747

6.

Rapport Richárd

g

HUN

2726

.

.

.

.

½

.

½

.

0

.

*

*

1

2625

A 4. forduló párosítása:

Dmitrij Jakovenko– Anish Giri

Pentala Harikrishna– Ding Liren

Rapport Richárd– Yu Yangyi

Harikrishna,P (2723) - Rapport,R (2726)
Francia védelem [C01]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hc3 Fb4 4.exd5 exd5 5.Fd3 He7 6.Hf3 0-0 7.0-0 Hbc6 8.He2 Ff5 9.Hg3 Fg6 10.Hh4 Fxd3 11.Vxd3 Vd7 12.h3 Hg6

 

13.Hhf5 Hce7 14.c3 Hxf5 15.Hxf5 Fd6 16.h4 He7

 

17.Hxd6 Vxd6 18.Vf3 c6 19.h5 Bfe8 20.Fg5 h6 21.Fd2 Bad8 22.Bae1 Vd7 23.Ff4 Hf5 24.Vg4 Be7 25.Bxe7 Hxe7

 

26.Ve2 Be8 27.Be1 Kf8 28.Vd3 Hf5 29.Bxe8+ Kxe8 30.g4 He7 31.f3 Ve6 32.Kf2 f6 33.b3 Kf7 34.a4 Kg8 35.a5 a6 36.Vd2 Kf7 37.Fc7 Hc8 38.Vf4 Ve7 39.Fb6 Hxb6?! 40.axb6 c5?

41.c4?!

Az indiai nagymester a 41.Vb8! cxd4 42.cxd4 Vd7 43.Kg3 folytatásban döntő előnybe kerülhetett volna.

41...dxc4 42.bxc4 cxd4?

Nagymesterünk a 42...Ke8! 43.Vf5 (43.Vb8+ Vd8 44.Vxb7 Vxd4+ 45.Ke2 Vxc4+ 46.Kf2 Vd4+) 43...cxd4 44.Vd5 Ve3+ folytatásban remizhetett volna.

43.Vxd4 Ve6

44.Vd8! f5 45.Vc7+ Kf6

 

46.gxf5! Vxf5 47.c5 Vc2+ 48.Kg3 Vd1 49.Vf4+ Ke7 50.Ve5+! Kf7

 

51.c6! bxc6? 52.b7 Vg1+ 53.Kh3 Vf1+ 54.Kg4 Vg1+ 55.Vg3 és sötét feladta

Ding Liren (2809) - Giri,A (2797)
Angol megnyitás [A14]

1.c4 Hf6 2.g3 e6 3.Fg2 d5 4.Hf3 Fe7 5.0-0 0-0 6.b3 d4 7.e3 c5 8.He5

Ding Liren új ötlete. 8.exd4 cxd4 9.d3 (9.Be1 Hc6 10.d3) 9...Hc6 10.Be1 Hd7 11.Ha3 (11.Fa3) 11...e5 12.Hc2 változatok is sokszor kerültek megjátszásra.

8...Vc7 9.f4 Hfd7 10.Hf3 Hc6 11.Ha3 a6 12.exd4 cxd4 13.d3 b5 14.Fb2 Vb6 15.Kh1 Fb7 16.Hc2 Ff6 17.Fa3

17...b4 18.Fb2 a5 19.g4 g6 20.Hd2 Hc5 21.He4 Hxe4 22.dxe4 e5 23.f5

 

23...Hb8 24.He1 Hd7 25.Hd3 Hc5 26.Hxc5 Vxc5 27.Fc1 g5 28.a4 Kg7 29.h4 h6 30.h5 Bfd8 és döntetlen

Jakovenko,D (2719) – Yu Yangyi (2751)
Kettős huszárjáték [C55]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Hf6 4.d3 Fe7 5.0-0 0-0 6.Be1 d6 7.a4 Ha5 8.Fa2 c5 9.c3 Hc6 10.Hbd2 h6 11.Hf1 Be8 12.h3 Ff8 13.He3 Fe6 14.Fxe6 Bxe6 15.Hd5 Be8 16.Hxf6+ Vxf6 17.Vb3 b6 18.Vb5 Bec8 19.Hd2 Fe7 20.Hc4 Fd8 21.He3 Ve6 22.Vc4 Fg5 23.Hd5 Fxc1 24.Bexc1 He7 25.He3 Vd7 26.Vb5 Ve6 27.Vc4 Vd7 28.Vb5 Ve6 29.Vc4 Vd7 30.Vb5 Ve6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kaslinszkaja gyors döntetlennel megőrizte félpontos előnyét, ötfős az üldöző boly

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokság hetedik fordulójában gyors döntetlen született az éltáblán, az orosz Alina Kaslinszkaja megőrizte félpontos előnyét. Az ötfős üldöző bolyban a francia Marie Sebag, a török Ekaterina Atalik, az ukrán Anna Usenyina és Inna Gaponenko, valamint a görög Stavroula Tsolakidou. Heten a következő pontcsoportban, huszonegyen gyűjtöttek 4,5 pontot. Hoang Thanh Trang az orosz Elizaveta Szolozsenkinával remizett, nagy csalódást okozva 4 pontjával csak az 52. helyen áll.

 

A pihenőnap után folytatódott a versengés a 11 fordulós kontinensbajnokságon. A hetedik játéknapon az éltáblán villámgyorsan remizett a francia Marie Sebag és az orosz Alina Kaslinszkaja. Az éllovas a döntetlennel megőrizte félpontos előnyét. Sebag ötös holtversenyben osztja a második helyet.

Az ukrán exvilágbajnoknő, a három évvel ezelőtti bajnok Anna Usenyina világossal nyert, honfitársnője, Inna Gaponenko, a török Ekaterina Atalik és a görög Stavroula Tsolakidou sötéttel győzött. Heten a következő pontcsoportban, huszonegy sakkozónő 4,5 ponttal várja a hajrát.

Hoang Thanh Trang francia védelme csak döntetlenre volt elég az orosz Elizaveta Szolozsnkina ellen. A bonyolult küzdelemben az orosz sakkozónő kecsegtető állást ért el, nagymesternőnk taktikai megoldással ellenfelét az örökös sakkos folytatásra kényszerítette.

Tizennégyen jutnak tovább a jövő évi Világkupára. A tavalyi kontinensviadalról a résztvevők közül a grúz Nana Dzagnidze, az ukrán Anna Usenyina, a török Ekaterina Atalik, a bolgár Antoaneta Sztefanova, a német Elisabeth Paehtz, az orosz Polina Suvalova és Alekszandra Gorjacskina, az azerbajdzsáni Gunay Mammadzada és az ukrán Julija Oszmak.  

 

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

Marie Sebag (francia, 2461, 5) – Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 5,5) döntetlen

Anasztaszia Bodnaruk (orosz, 2427, 4,5) – Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534, 4,5) döntetlen

Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 4,5) – Elina Danieljan (örmény, 2413, 4,5) döntetlen

Mihaela Sandu (román, 2278, 4,5) – Ekaterina Atalik (török, 2455, 4,5) 0 - 1

Anna Usenyina (ukrán, 2432, 4,5) – Ulvijja Fatalijeva (azerbajdzsáni, 2266, 4,5) 1 - 0

Pauline Guichard (francia, 2392, 4,5) – Stavroula Tsolakidou (görög, 2429, 4,5) 0 - 1

Anasztaszja Paramzina (orosz, 2214, 4,5) – Inna Gaponenko (ukrán, 2428, 4,5) 0 - 1

Elisabeth Paehtz (német, 2456, 4) – Lilit Mkrtchian (örmény, 2397, 4) döntetlen

Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 4) – Szopiko Huhasvili (grúz, 2342, 4) 1 - 0

Olga Badelka (fehérorosz, 2381, 4) – Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni, 2438, 4) döntetlen

Jolanta Zawadzka (lengyel, 2428, 4) – Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 4) 1 - 0

Hanim Balajajeva (azerbajdzsáni, 2358, 4) – Nurgyul Szalimova (ECU, 2415, 4) döntetlen

Marina Brunello (olasz, 2356, 4) – Julija Oszmak (ukrán, 2398, 4) 1 – 0

Sila Caglar (török, 2140, 4) – Sophie Milliet (francia, 2394, 4) 1 - 0

Jevgenyija Ovod (orosz, 2367, 3,5) – Nana Dzagnidze (grúz, 2513, 3,5) döntetlen

Mai Narva (észt, 2365, 3,5) – Olga Girja (orosz, 2461, 3,5) döntetlen

Pia Cramling (svéd, 2460, 3,5) – Govher Bejdullajeva (azerbajdzsáni, 2316, 3,5) 1 - 0

Natalija Zsukova (ukrán, 2356, 3,5) – Polina Suvalova (orosz, 2457, 3,5) 1 - 0

Elizaveta Szolozsenkina (orosz, 2330, 3,5) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 3,5) döntetlen

 

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

POnt

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Rp

K

Élő+/-

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2477

6,0

2409

27,0

30,5

2699

10

16,7

2

7

GM

Marie Sebag

FRA

2461

5,5

2369

27,0

30,0

2583

10

10,1

3

12

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2455

5,5

2350

26,5

30,0

2566

10

8,8

4

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

5,5

2334

26,0

29,5

2547

10

9,3

5

21

IM

Inna Gaponenko

UKR

2428

5,5

2333

26,0

29,5

2546

10

9,7

6

20

IM

Stavroula Tsolakidou

GRE

2429

5,5

2324

24,0

26,5

2537

10

8,5

7

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

5,0

2408

28,5

32,0

2535

10

11,9

8

3

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2479

5,0

2404

27,5

31,0

2544

10

6,2

9

46

WGM

Marina Brunello

ITA

2356

5,0

2401

25,0

26,5

2511

20

31,0

10

102

WFM

Sila Caglar

TUR

2140

5,0

2385

24,0

27,0

2530

40

140,4

11

13

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2455

5,0

2357

24,0

27,0

2500

10

4,4

12

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2534

5,0

2338

24,5

26,5

2441

10

-4,2

13

22

IM

Anasztaszia Bodnaruk

RUS

2427

5,0

2307

22,5

25,0

2433

10

1,9

14

24

WGM

Jolanta Zawadzka

POL

2418

5,0

2282

21,5

24,0

2428

10

1,3

15

34

WGM

Pauline Guichard

FRA

2392

4,5

2423

29,0

30,5

2486

20

19,4

52

18

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2435

4,0

2288

228,5

25,5

2327

10

-9,4

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

6

GM

Anna Usenyina

2432

19

2

20

IM

Stavroula Tsolakidou

2429

GM

Marie Sebag

2461

7

3

12

IM

Ekaterina Atalik

2455

IM

Inna Gaponenko

2428

21

4

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

2534

5

5

WGM

Jolanta Zawadzka

2418

24

5

3

GM

Bela Hotenasvili

2479

5

5

WGM

Marina Brunello

2356

46

6

26

GM

Elina Danieljan

2413

5

5

WGM

Natalija Pogonyina

2455

13

7

102

WFM

Sila Caglar

2140

5

5

IM

Anasztaszia Bodnaruk

2427

22

8

37

WIM

Olga Badelka

2381

GM

Poa Cramling

2460

9

9

38

IM

Olga Zimina

2377

IM

Elisabeth Paehtz

2456

11

10

39

WGM

Joanna Majdan

2377

GM

Monika Socko

2447

15

11

16

IM

Irina Bulmaga

2438

WIM

Hanim Balajajeva

2358

44

12

60

WGM

Dian Balenkaja

2297

IM

Gunay Mammadzada

2438

17

13

75

WGM

Turkan Mamedgyarova

2256

IM

Jovanka Houska

2426

23

14

71

WGM

Ulvijja Fatalijeva

2266

FM

Nurgyul Szalimova

2415

25

15

28

IM

Marina Guszeva

2404

GM

Natalija Zsukova

2356

45

16

31

IM

Lilit Mkrtchian

2397

WGM

Mihaela Sandu

2278

68

17

89

WIM

Yudania Hernandez Estevez

2198

WGM

Pauline Guichard

2392

34

18

5

GM

Antoaneta Sztefanova

2464

4

WGM

Anasztaszja Paramzina

2214

83

19

2

GM

Nana Dzagnidze

2513

4

4

GM

Ketevan Aramija-Grant

2360

43

20

8

WGM

Olga Girja

2461

4

4

WIM

Elizaveta Szolozsenkina

2330

50

21

14

GM

Nino Bacsiasvili

2453

4

4

WIM

Maria Gevorgyan

2256

76

22

18

GM

Hoang Thanh Trang

2435

4

4

WGM

Jevgenyija Doluhanova

2339

49

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport másodszor is remizett, Giri legyőzte Harikrishnát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Sencsenben a LongGang Masters második fordulójában Rapport Richárd világossal remizett az orosz Dmitrij Jakovenkóval. A katalán megnyitású partiban 31 lépés után egyeztek meg a döntetlenben. Pontosztozkodás született a kínai derbin, Yu Yangyi és Ding Liren játszmájában is, a világranglista harmadik örülhetett a fél pontnak. A holland Anish Giri legyőzte az indiai Pentala Harikrishnát, aki hibázott a korai vezércserével, egyre nagyobb hátrányba került, kiskombináció döntötte el az összecsapást. Rapport harmadik partiját sötéttel Harikrishnával játssza.

 

Az esztendő harmadik szuperversenyének második fordulójában Rapport Richárd világossal osztozott meg a ponton az orosz Dmitrij Jakovenkóval. A katalán megnyitású játszmában az orosz olimpikon tért el az idei Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess viadalon látott Rapport-Anand partitól. A sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek, a 32. lépésben békekötéshez.

A kínai olimpiai bajnokok csatájában Yu Yangyi a 17. lépésig villámgyorsan húzott, házielemzést játszott meg. Kecsegtető állásban nem a legerősebb folytatást választotta. A világranglista harmadik Ding Liren örülhetett a döntetlennek.

A holland Anish Giri a 6. Vugar Gasimov emlékversenyen nyeretlen maradt, Sencsenben megszerezte első győzelmét. Az indiai Pentala Harikrishna gyenge napot fogott ki, a korai vezércsere rossz döntésnek bizonyult. Giri egyre nagyobb térelőnyre tett szert, a sötét haderő passzivitását kiskombinációval használta ki, a bástyavégjátékban szabadgyalogja eldöntötte a küzdelmet.

 

A 2. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2797) – Pentala Harikrishna (indiai, 2723) 1 – 0 (OLasz megnyitás, 40)

Rapport Richárd (magyar, 2726) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2719) döntetlen (Katalán megníitás, 31)

Yu Yangyi (kínai, 2751)  – Ding Liren (kínai, 2809) döntetlen (Katalán megnyitás, 32)

A Masters állása:

LongGang Masters 2019 Sencsen, 2019. április 17-26.

kat. XXI (2754)

1

2

3

4

5

6

1.

Anish Giri

g

NED

2797

*

*

½

.

.

.

.

.

.

.

1

.

2930

2.

Yu Yangyi

g

CHN

2751

½

.

*

*

½

.

.

.

.

.

.

.

1

2803

3.

Ding Liren

g

CHN

2809

.

.

½

.

*

*

½

.

.

.

.

.

1

2738

4.

Rapport Richárd

g

HUN

2726

.

.

.

.

½

.

*

*

½

.

.

.

1

2764

5.

Dmitrij Jakovenko

g

RUS

2719

.

.

.

.

.

.

½

.

*

*

½

.

1

2724

6.

Pentala Harikrishna

g

IND

2723

0

.

.

.

.

.

.

.

½

.

*

*

½

2565

A 3. forduló párosítása:

Ding Liren – Anish Giri

Dmitrij Jakovenko – Yu Yangyi

Pentala Harolrishna – Rapport Richárd

Rapport,R (2726) - Jakovenko,D (2719)
Katalán megnyitás [E06]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.g3 0-0 6.Fg2 dxc4 7.He5 c5 8.dxc5 Vxd1+ 9.Hxd1 Fxc5 10.Fd2

10...Hc6 11.Hxc4 Fd7

Wijk aan Zee-ben az idei Tata Steel Chess viadalon Viswanathan Anand a 11...Hd5 12.Bc1 b6 13.Hce3 Hce7 14.b4 Fxe3 15.Hxe3 Fa6 16.Hxd5 Hxd5 változatot választotta nagymesterünk ellen, döntetlen született a 42 lépéses küzdelmükben.

12.Hc3 Hd4 13.0-0 Fc6 14.Fe3

Korábban a 14.Bfd1 Fxg2 15.Kxg2 Bfc8 16.Bac1 és 16.He5 fordult elő.

14...Fxg2 15.Kxg2 Bfc8 16.Bad1 Hf5 17.Fxc5 Bxc5

 

18.Hd6 Hxd6 19.Bxd6 Kf8 20.Bfd1 Ke7 21.B6d4 Bac8 22.g4 h5 23.h3 hxg4 24.hxg4 B8c7 25.f3 Bd7 26.Kf2 Bxd4 27.Bxd4 Hd7 28.Ba4 a5 29.He4 Bb5 30.Hc3 Bc5 31.He4 Bb5 és döntetlen

Giri,A (2797) - Harikrishna,P (2723)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.c3 Hf6 5.d3 0-0 6.0-0 d5 7.exd5 Hxd5 8.Be1 Fg4 9.Hbd2 Hb6 10.h3 Fh5 11.Fb3 Vxd3 12.Hxe5 Fxd1?!

Mi szólt 12...Vf5 13.Hef3 Bae8 14.g4 Fxg4 15.hxg4 Vxg4+ 16.Kh1 (16.Kf1 Vh3+ 17.Kg1 Bd8) 16...Fxf2 17.Hh2 Bxe1+ 18.Vxe1 Vg3 19.Vf1 Be8 ellen?

13.Hxd3 Fxb3 14.axb3

Anish Giri tetszését nem nyert el a 14.Hxc5 Fd5 (14...Fc2 15.Hf1 Hd5 16.Hxb7 Bab8 17.Hc5 Bfd8 18.c4 Hdb4 19.Ff4) 15.b3 Bfe8 16.Fb2 folytatás.

14...Fe7 15.b4 a6 16.He4 Hd7 17.Ff4 Bac8 18.Bad1 Bfd8

 

19.g4 Ff8 20.Kg2 Be8 21.Fg3 f6 22.f4 Be7 23.f5 Bce8 24.Hf4 Hd8

 

25.Bxd7! Bxd7 26.Hxf6+! gxf6 27.Bxe8 Kf7 28.Be3 Bd2+ 29.Be2 Bd1 30.He6 Hxe6 31.fxe6+ Ke8 32.Fxc7 Bd3 33.Ff4 Bd5 34.Kf3 Ke7 35.Be4 Fg7 36.Fe3 f5 37.Fg5+ Ff6 38.Fxf6+ Kxf6

39.g5+ Kxg5 40.Be3 és sötét feladta

Yu Yangyi (2751) – Ding Liren (2809)
Katalán megnyitás [E08]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 Fb4+ 4.Fd2 Fe7 5.Fg2 d5 6.Hf3 0-0 7.0-0 c6 8.Vc2 Hbd7 9.Ff4 b6 10.Bd1 Fa6 11.cxd5 cxd5 12.He5 Hxe5 13.dxe5 Hg4 14.h3

 

14...g5

Ding Liren új ötlete. A 14...Bc8 15.Hc3 Hxf2 16.Kxf2 Fc5+ 17.Ke1 f6 18.Va4 fxe5 19.Fxe5 folytatásban Yu Yangyi sötéttel nyert Erneszto Inarkijev ennen 2016-ban, Dohában.

15.Fxg5 Hxe5 16.Fxe7 Vxe7 17.e4 dxe4 18.Vxe4 Vf6 19.Hc3 Bad8 20.Va4 Fd3! 21.Vxa7 Hc4 22.He4 Fxe4 23.Fxe4 Hxb2 24.Bxd8 Bxd8 25.Bc1

A b6 gyalog tabu. 25.Vxb6?-ra 25...Hc4! 26.Vb1 Hd2 tisztet nyert volna.

25...Vd4 26.Ve7 Hd3

27.Vg5+! Kf8 28.Vh6+

Még erősebb volt a 28.Fxd3 Vxd3 29.Bc7 Vd1+ 30.Kh2 Vd6 31.Bc4 Vd5 32.Vh6+ Ke8 33.Bf4 folytatás.

28...Ke8 29.Fxd3 Vxd3 30.Vg7

A kínai derbin Yu Yangyi kiengedte előnyét.

30...Vf5! 31.g4 Vf4 32.Vh8+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Négyes holtverseny a Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékversenyén, Tyimofejev a győztes

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az orosz Artyom Tyimofejev elsőségével fejeződött be a Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékversenye. A rajtlistán hetedik Tyimofejev  négyes holtversenyben végzett az élen,  a Bucholz pontszámítás döntött a javára, s előzte meg az ukrán Vlagyimir Oniscsukot, Gonda Lászlót és a spanyol Jaime Santos Latasát. Huszonkilenc ország  111 sakkozója, többek között 24 nemzetközi nagymester és 46 nemzetközi mester csatázott az „A” csoport  9 fordulós svájci rendszerű viadalán.

 

Az orosz ranglistán ötvennyolcadik Artyom Tyimofejev veretlenül lett  a Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékversenyének győztese. Döntetlennel kezdett, „külső körön”, gyengébb ellenfelekkel szemben volt eredményes. A hetedik játéknap után hatos holtversenyben állt az élen. A befejező forduló előtt az ukrán Vlagyimir Oniscsukkal osztotta az első helyet, egymással remiztek zárásként. Az ukrán sakkozó is megőrizte veretlenségét, a FIDE versenyeken a holtversenyt eldöntő performance-pontszámmal első lett volna.

Gonda László tavalyi ezüstérme után idén a dobogó harmadik fokán végzett. Első négy játszmájából  2,5 pontot szerzett, nagy hajrával dolgozta le hátrányát. Csak Erdős Viktorral osztozott meg a ponton, négyet nyert, különösen értékes a rajtlistát 2680 Élő-ponttal vezető német Liviu-Dieter Nisipeanu ellen az utolsó játéknapon aratott győzelme. A performance-pontszám, a + 14 Élő-pont hű tükre kitűnő teljesítményének.

A 6 pontosok népes csoportjában három magyar is található. Erdős Viktor utolsó négy játszmájában csak döntetleneket ért el, így nem szólhatott bele a dobogós helyezésekért vívott küzdelembe. Kántor Gergely a legjobb helyezést elérő ifjúsági sakkozónak Szabó László unokaöccse, Szabó András által felajánlott egymillió forintos díj várományosa. Horváth Ádám is 6 pontos lett.

Az ötödik forduló után 4,5 ponttal élen álló 14 esztendős Borhy Marcell többek között két nagymestert is megadásra kényszerített, nyert a szerb Nikola Szedlak és az orosz Borisz Szavcsenko ellen. A négyes nyerősorozat után azonban négyet vesztett, 5 ponttal zárta szereplését. Negyvenes szorzójának köszönhetően a 2237 Élő-pontjához 127-et gyűjtött.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékversenyének végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Rp

Élő+/-

1

7

GM

Artyom Tyimofejev

RUS

2593

7,0

52,0

35,0

2670

2670

8,9

2

2

GM

Vlagyimir Oniscsuk

UKR

2627

7,0

51,0

37,5

2679

2679

6,6

3

17

GM

Gonda László

HUN

2527

7,0

45,5

33,0

2653

2653

14,2

4

10

GM

Jaime Santos Latasa

ESP

2585

7,0

45,0

34,0

2640

2640

6,7

5

18

GM

Sundar M. Shyam

IND

2519

6,5

48,0

32,5

2572

2572

7,2

6

4

GM

Samvel Ter-Sahakjan

ARM

2601

6,5

47,5

33,0

2569

2584

0,2

7

13

GM

Aram Hakobjan

ARM

2554

6,5

47,5

31,5

2566

2566

2,2

8

8

GM

Gopal G. N.

IND

2589

6,5

47,0

35,5

2619

2619

5,1

9

11

GM

Viktor Mikhalevski

ISR

2580

6,0

52,0

35,0

2592

2592

2,2

10

34

IM

Kalyan Arjun

IND

2445

6,0

50,5

35,0

2614

2614

20,4

11

15

GM

Kirill Sztupak

BLR

2547

6,0

50,5

33,5

2562

2563

3,5

12

3

GM

Erdős Viktor

HUN

2610

6,0

50,5

33,0

2575

2575

-3,2

13

14

GM

Chopra Aryan

IND

2547

6,0

50,0

34,0

2595

2595

6,2

14

5

GM

Robert Markus

SRB

2600

6,0

49,0

31,5

2536

2536

-6,7

15

22

IM

Kántor Gergely

HUN

2505

6,0

47,5

32,0

2551

2551

6,0

16

12

GM

Borisz Szavcsenko

RUS

2575

6,0

46,5

32,0

2505

2505

-7,0

17

33

IM

Vugar Aszadli

AZE

2454

6,0

46,0

32,0

2580

2580

15,8

18

16

GM

Horváth Ádám

HUN

2533

6,0

46,0

32,0

2543

2543

1,8

19

36

IM

Harshit Raja

IND

2432

6,0

46,0

31,0

2544

2544

13,4

20

28

IM

Lance Henderson De La Fuente

ESP

2471

6,0

42,5

29,0

2473

2473

1,1

21

35

IM

Ariel Erenberg

ISR

2437

6,0

40,5

29,0

2469

2469

4,0

22

26

IM

Leon Livaic

CRO

2474

6,0

40,5

26,5

2452

2452

-2,0

(145 résztvevő)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Sencsenben Rapport Richárd a világranglista harmadik Ding Lirennel remizett az első játéknapon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Sencsenben három döntetlen született az esztendő harmadik szuperversenyének első fordulójában. A hat résztvevős, kétfordulós torna magyar résztvevője Rapport Richárd. Nagymesterünk riválisai a kínai sakkozás két legjobbja, a kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren és Yu Yangyi, a holland Anish Giri, az indiai Pentala Harikrishna és az orosz Dmitrij Jakovenko a 21-es kategóriájú, 2754-es Élő-átlagú viadalon. Az első játéknapon Rapport nagy csatában sötéttel remizett a világranglista harmadik Ding Lirennel, Yu Yangyi és Giri, Jakovenko és Harikrishna sem bírt egymással. Rapport második partiját világossal Jakovenkóval játssza.

 

Sencsen városa a  technológia korának mintapéldánya, a kínai Szilícium-völgynek is nevezik. A  telekommunikációs óriás Huawei döntő mértékben segítette a terület fejlődését, amely immár 10 millió lakosával Kína harmadik leggazdagabb városának címét is kiérdemli.

A harmadszor megrendezésre kerülő hat résztvevős viadal nyitányán három döntetlen született. Igazi csata csak Ding Liren és Rapport Richárd játszmájában bontakozott ki. A kínai nagymester kecsegtető esélyeit nem tudta kihasználni. Gyalogelőnnyel játszotta a bástyavégjátékot, Ricsi pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent.

A samkiri 6. Vugar Gasimov emlékversenyen a holland Anish Giri a vártnál jóval gyengébb játékkal rukkolt ki, a rajtlistán harmadikként nyeretlenül lett utolsó. Egy hete maradt, hogy feldolgozza a kudarcot. A nyitányon a katalán megnyitásban erre megtette az első lépést, gond nélkül remizett Yu Yangyival.

Az orosz Dmitrij Jakovenko és az indiai Pentala Harikrishna szicíliai védelmű játszmája kissé váratlanul ért véget pontosztozkodással. Jakovenko úgy érezte, hogy kedvezőbb esélyeit eltékozolta.

Az első forduló eredményei:

Yu Yangyi (kínai, 2751) – Anish Giri (holland, 2797) döntetlen (Katalán megnyitás, 31)

Ding Liren (kínai, 2809) – Rapport Richárd (magyar, 2726) döntetlen (Bogoindiai védelem, 66)

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2719) – Pentala Harikrishna (indiai, 2723) döntetlen (Szicíliai védelem, 35)

A 2. forduló párosítása:

Anish Giri – Pentala Harikrishna

Rapport Richárd – Dmitrij Jakovenko

Yu Yangyi – Ding Liren

Ding Liren (2809) - Rapport,R (2726)
Bogoindiai védelem [E11]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 Fb4+ 4.Fd2 Ve7 5.Hf3 Hc6 6.Hc3 Fxc3 7.Fxc3 He4 8.Bc1 d6 9.d5 Hxc3 10.Bxc3 Hd8 11.Fg2 0-0 12.dxe6 Hxe6 13.0-0 Fd7 14.Be1 Bab8 15.e4

 

15...b5 16.cxb5 Bxb5 17.b3 a5 18.Ff1 Bc5 19.Bxc5 Hxc5

 

20.e5 Bb8

Kisebb hátrányhoz vezetett a 20...Fg4 21.exd6 Vxd6 22.Vxd6 cxd6 23.Hd4 g6 folytatás.

21.Vd2 a4 22.b4 He6 23.a3 Bb6 24.exd6 Bxd6

 

25.Vc3 Vd8 26.Fc4 h6 27.h4 Fe8 28.Fxe6 Bd3

 

29.Vc4! Bxf3 30.Ve4?!

Ding Liren a 30.Fd5! Bf6 31.Be5 Bd6 32.Kg2 Kf8 33.Ff3 változatban jelentős előnyt érhetett volna el.

30...Bd3?!

Fokozódtak a feszültségek. Ricsi a 30...Vd2 31.Be2 Vc1+ 32.Be1 Vd2 33.Bf1 Vd3 folytatásban teljes kiegyenlítést érhetett volna el.

31.Fd5 Bxd5 32.Vxe8+ Vxe8 33.Bxe8+ Kh7

 

34.Ba8 c5 35.Bxa4 cxb4 36.axb4 Bd4 37.Kg2 g5 38.hxg5 hxg5 39.Kf3 Bd2 40.Ke3 Bb2 41.Kd4

 

41...f5! 42.f4 Kg6 43.Kc5 Bc2+ 44.Kd5 Bd2+ 45.Kc6 Bc2+ 46.Kd6 Bd2+ 47.Kc7 Bc2+ 48.Kd6 Bd2+ 49.Kc5 Bc2+ 50.Kd4 Bd2+ 51.Kc3

 

51...Bg2 52.b5 Bxg3+ 53.Kc4 Be3 54.b6 Be8 55.Kc5 gxf4 56.Bxf4 Kg5 57.Bb4 f4 58.b7 Bb8 59.Kc6

 

59...f3 60.Kc7 Bxb7+ 61.Kxb7 f2 62.Bb1 Kf4 63.Kc6 Kf3 64.Kd5 Kg2 65.Ke4 f1B 66.Bxf1 Kxf1 67.Kd5 és döntetlen

Yu Yangyi (2751) - Giri,A (2797)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Fg2 Fe7 5.Hf3 0-0 6.0-0 dxc4 7.Vc2 a6 8.Vxc4 b5 9.Vc2 Fb7 10.Fd2 Fe4 11.Vc1 c6

Wijk aan Zee-ben az idei Tata Steel Chess viadalon a 11...Fb7 12.Bd1 Vc8 13.Fa5 c5 14.dxc5 Fxc5 15.Hbd2 Hbd7 16.Hb3 Fa7 17.Vf4 Hb6 18.Fxb6 Fxb6 19.Bac1 Ve8 20.He5 Fxg2 21.Kxg2 folytatásban csatázott Ding Liren és Tejmur Radzsabov, döntetlennel végződött a parti.

12.Bd1 Hbd7 13.Hc3 Fg6 14.a3 Bc8 15.b4 Hd5 16.Fe1 Vc7 17.e3 h6 18.Vb2 H5b6 19.Ve2 Hc4 20.e4 Fh5 21.h3 e5 22.d5 c5 23.Bdc1 Bfe8 24.g4 Fg6 25.Hd1 Vd8 26.Hd2 26...Hcb6 27.Hb3 c4 28.Ha5 Fg5 29.Fd2 Ha4 30.Hc3 Hdb6 31.Fe3 és döntetlen

Jakovenko,D (2719) - Harikrishna,P (2723)
Szicíliai védelem [B48]

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hc6 5.Hc3 Vc7 6.Fe3 a6 7.Fd3 Hf6 8.0-0 Hxd4 9.Fxd4 Fc5 10.Fxc5 Vxc5 11.Ha4 Vc7 12.c4 d6 13.Hc3 0-0 14.Fe2 Bd8 15.Vd4 e5 16.Ve3 Fe6 17.b3 Vc5 18.Vd3 Bac8 19.Bac1 Bc6 20.a4 h6 21.Bfd1 Bdc8 22.h3 Vb4 23.Bb1 Vc5 24.Ba1 Vb6 25.Vd2 Va5 26.Bdb1 Vd8 27.Vd1 Bc5 28.Bb2

 

28...b5?! 29.axb5 axb5 30.Hxb5 Hxe4 31.Ff3 d5 32.Fxe4! dxe4 33.Hd6

Az orosz sakkozó a 33.Ve1 f5 34.Bba2 Kh7 35.Ba6 B8c6 36.Ba7 folytatásban jobb esélyekkel játszhatott volna.

33...Bb8 34.Vd2 Bc6 35.Hxe4 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Európa-bajnokság félidejében az orosz Alina Kaslinszkaja félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokság hatodik fordulójában az orosz Alina Kaslinszkaja ötödik győzelmét aratta. Holtversenyes társa, a francia Pauline Guichard elleni nyeréssel félpontos előnnyel vezet a francia Marie Sebag előtt. Tizenketten gyűjtöttek 4,5 pontot. Hoang Thanh Trang világossal a cseh Joanna Worekkel remizett, olimpiai válogatottunk éltáblása meglepetésre csak az 52. helyen áll a 130 fős mezőnyben. Szerdán pihenőnap lesz, a csütörtöki hetedik partijában Trang sötét lesz az orosz Elizaveta Szolozsenkina ellen.

 

Az orosz Alina Kaslinszkja folytatta remek szereplését. A francia Puline Guichard királyindiai védelme sebezhetőnek bizonyult, Kaslinszkaja támadásba lendült, gyalogot is áldozott. Világos hadereje teljes összhangban támadta a francia sakkozónő állását. Kaslinszkaja tetszetős győzelmet aratott. A pihenőnapot éllovasként, félpontos előnnyel várhatja.

A négy pontosok közül csak a francia Marie Sebag tudott nyerni, a bolgár, a viadalon az ECU zászlaja alatt játszó Nurgyul Szalimovát fosztotta meg veretlenségétől.

A következő pontcsoportban sok volt az eldőlt játszma, tizenketten gyűjtöttek 4,5 pontot a hat forduló során.

Hoang Thanh Trang csak remizett a cseh Joanna Worekkel, így nem tudott tovább javítani helyezésén. A nyitás ezúttal sem hozta meg a kívánt eredményt, Worek előnyösebb állást játszhatott. A cseh sakkozónő vezért nyert két bástya ellenében, ezzel kiengedte előnyét. A játszma a 45. lépésben lépésismétléssel lett döntetlen.

 

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 4,5) – Pauline Guichard (francia, 2392, 4,5) 1 - 0

Inna Gaponenko (ukrán, 2428, 4) – Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 4) döntetlen

Nurgyul Szalimova (ECU, 2415, 4) – Marie Sebag (francia, 2461, 4)  0 - 1

Elina Danieljan (örmény, 2413, 4) – Anna Usenyina (ukrán, 2432, 4) döntetlen

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534, 3,5) – Hanim Balajajeva (azerbajdzsáni, 2358, 4) 1 - 0

Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 3,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2456, 3,5) döntetlen

Ekaterina Atalik (török, 2455, 3,5) – Natalija Zsukova (ukrán, 2356, 3,5) 1 - 0

Sophie Milliet (francia, 2394, 3,5) – Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 3,5) döntetlen

Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni, 2438, 3,5) – Marina Brunello (olasz, 2356, 3,5) döntetlen

Stavroula Tsolakidou (görög, 2429, 3,5) – Elizaveta Szolozsenkina (orosz, 2330, 3,5) 1 - 0

Anasztaszia Bodnaruk (orosz, 2427, 3,5) – Leja Garifullina (orosz, 2085, 3,5) 1 - 0

Ulvijja Fatalijeva (azerbajdzsáni, 2266, 3,5) – Jovanka Houska (angol, 2426, 3,5) 1 - 0

Marina Guszeva (orosz, 2404, 3,5) – Mihaela Sandu (román, 2278, 3,5) 0 - 1

Anasztaszja Paramzina (orosz, 2214, 3,5) – Meri Arabidze (grúz, 2399, 3,5) 1 - 0

Olga Girja (orosz, 2461, 3) – Sila Caglar (török, 2140, 3,5) döntetlen

Szopiko Huhasvili (2342, 3) – Antoaneta Sztefanova (ECU, 2464, 3) 1 – 0

Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2349, 3) – Pia Cramling (svéd, 2460, 3) döntetlen

Nino Bacsiasvili (grúz, 2453, 3) – Joanna Majdan (lengyel, 2377, 3) döntetlen

Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 3) – Joanna Worek (cseh, 2299, 3) döntetlen

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

Rp

K

Élő+/-

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2477

5,5

2399

19,5

23,0

2780

10

16,9

2

7

GM

Marie Sebag

FRA

2461

5,0

2347

19,0

21,5

2605

10

9,9

3

34

WGM

Pauline Guichard

FRA

2392

4,5

2421

20,0

21,5

2570

20

28,4

4

3

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2479

4,5

2402

19,5

22,0

2574

10

7,1

5

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

4,5

2394

20,0

23,0

2553

10

11,0

6

83

WGM

Anasztaszja Paramzina

RUS

2214

4,5

2386

18,5

20,5

2517

20

47,4

7

68

WGM

Mihaela Sandu

ROU

2278

4,5

2378

19,5

21,5

2510

20

36,6

8

71

WGM

Ulvijja Fatalijeva

AZE

2266

4,5

2374

19,0

21,0

2496

20

36,8

9

12

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2455

4,5

2364

19,0

22,0

2539

10

6,1

10

21

IM

Inna Gaponenko

UKR

2428

4,5

2357

19,0

21,5

2526

10

7,4

11

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

4,5

2348

20,5

23,5

2519

10

6,5

12

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2534

4,5

2320

15,5

17,5

2453

10

-2,7

13

20

IM

Stavroula Tsolakidou

GRE

2429

4,5

2310

17,0

19,5

2486

10

4,0

14

22

IM

Anasztaszia Bodnaruk

RUS

2427

4,5

2261

14,5

17,0

2425

10

0,4

15

43

GM

Ketevan Arahamija-Grant

SCO

2360

4,0

2443

20,5

22,0

2509

10

12,3

16

46

WGM

Marina Brunello

ITA

2356

4,0

2402

18,0

19,5

2471

20

19,8

17

102

WFM

Sial Caglar

TUR

2140

4,0

2384

18,0

21,0

2493

40

108,0

18

11

IM

Elisabth Paehtz

GER

2456

4,0

2375

19,5

23,0

2480

10

1,8

19

30

IM

Julija Oszmak

UKR

2399

4,0

2372

20,0

22,0

2458

10

5,3

20

25

FM

Nurgyul Szalimova

ECX

2415

4,0

2366

19,5

21,0

2444

10

3,0

21

13

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2455

4,0

2359

19,0

22,0

2467

10

0,9

22

31

IM

Lilit Mkrtchian

ARM

2397

4,0

2359

17,5

19,0

2318

10

3,5

52

18

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2435

3,5

2279

14,5

17,0

2326

10

-8,0

A csütörtöki 7. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

7

GM

Marie Sebag

2461

5

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

4

2

22

IM

Anasztaszia Bodnaruk

2427

GM

Alekszandra Gorjacskina

2534

1

3

3

GM

Bela Hotenasvili

2479

GM

Elina Danieljan

2413

26

4

68

WGM

Mihaela Sandu

2278

IM

Ekaterina Atalik

2455

12

5

19

GM

Anna Usenyina

2432

WGM

Ulvijja Fatalijeva

2266

71

6

34

WGM

Pauline Guichard

2392

IM

Stavroula Tsolakidou

2429

20

7

83

WGM

Anasztaszja Paramzina

2214

IM

Inna Gaponenko

2428

21

8

11

IM

Elisabeth Paehtz

2456

4

4

IM

Lilit Mkrtchian

2397

31

9

13

WGM

Natalija Pogonyina

2455

4

4

IM

Szopiko Huhasvili

2342

48

10

37

WIM

Olga Badelka

2381

4

4

IM

Gunay Mammadzada

2438

17

11

24

WGM

Jolanta Zawadzka

2418

4

4

GM

Ketevan Arahamija-Grant

2360

43

12

44

WIM

Hanim Balajajeva

2358

4

4

FM

Nurgyul Szalimova

2415

25

13

46

WGM

Marina Brunello

2356

4

4

IM

Julija Oszmak

2399

30

14

102

WFM

Sila Caglar

2140

4

4

IM

Sophie Milliet

2394

32

15

41

IM

Jevgenyija Ovod

2367

GM

Nana Dzagnidze

2513

2

16

42

WIM

Mai Narva

2365

WGM

Olga Girja

2461

8

22

50

WIM

Elizaveta Szolozsenkina

2330

GM

Hoang Thanh Trang

2435

18

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Francia-lengyel kettős az élen, Hoang Thanh Trang győzött az ötödik fordulóban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokság ötödik fordulója után a francia Pauline Guichard és az orosz Alina Kaslinszkaja félpontos előnnyel az élen. Hétfős a 4 pontos üldöző boly. Hoang Thanh Trang sötéttel az örmény Maria Gevorgyan ellen győzött, 3 ponttal várja a cseh Joanna Worek elleni partiját. A jövő évi Világkupára tizennégyen harcolják ki a részvételi jogot, a tavalyi kontinensviadalról már többen biztosították továbbjutásukat.

 

A 11 fordulós viadal ötödik játéknapján hatfős élcsoportból az orosz Alina Kaslinszkaja sötéttel, a francia Pauline Guichard világossal aratott győzelmet. Kaslinszkaja az angol Jovanka Houska taktikai kísérletét biztos kézzel hárította, ellentámadása átütött.

Tegnapi szerencsés győzelme után Guichard a bonyodalmakban jobban tájékozódott, a török Ekaterina Atalik túlértékelte esélyeit.

A forduló két nagy meglepetését a grúz Nino Bacsiasvili és Nana Dzagnidze veresége jelentette, mindketten krónikus időzavaraik áldozataivá váltak. Bela Hotenasvili győzelme aligha jelentett igazi vigaszt a népes grúz delegáció számára.

 

A rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskina már harmadik remijét könyvelte el. Honfitársnőjét, a tavalyi bajnoknő Olga Girját tegnapi vesztése láthatóan megviselte.

Hoang Thanh Trang az örmény Maria Gevorgyan elleni győzelmével sokat javított helyezésén. A cseh Joanna Worekkel szemben világossal játssza hatodik játszmáját.

Tizennégyen jutnak tovább a jövő évi Világkupára. A tavalyi kontinensviadalról a résztvevők közül a grúz Nana Dzagnidze, az ukrán Anna Usenyina, a török Ekaterina Atalik, a bolgár Antoaneta Sztefanova, a német Elisabeth Paehtz, az orosz Polina Suvalova és Alekszandra Gorjacskina, az azerbajdzsáni Gunay Mammadzada és az ukrán Julija Oszmak.  

 

Az élcsoportban az 5. forduló eredményei:

Jovanka Houska (angol, 2426, 3,5) – Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 3,5) 0 – 1

Pauline Guichard (francia, 2392, 3,5) – Ekaterina Atalik (török, 2455, 3,5) 1 – 0

Inna Gaponenko (ukrán, 2438, 3,5) – Elina Danieljan (örmény, 2413, 3,5) döntetlen

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534, 3) – Marina Guszeva (orosz, 2404, 3) döntetlen

Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 3) – Julija Oszmak (ukrán, 2399, 3) 1 – 0

Marie Sebag (francia, 2461, 3) – Lilit Mkrtchian (örmény, 2397, 3) 1 – 0

Elisabeth Paehtz (német, 2456, 3) – Sophie Milliet (francia, 2394, 3) döntetlen

Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 3) – Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 3) döntetlen

Hanim Balajajeva (azerbajdzsáni, 2358, 3) – Nino Bacsiasvili (grúz, 2453, 3) 1 – 0

Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni, 2438, 3) – Ulvijja Fatalijeva (orosz, 2266, 3) döntetlen

Anna Usenyina (ukrán, 2432, 3) – Karolina Olsarova (cseh, 2264, 3) 1 – 0

Mihaela Sandu (román, 2278, 3) – Stavroula Tsolakidou (görög, 2429, 3) döntetlen

Anna M. Szargszjan (örmény, 2327, 3) – Nurgyul Szalimova (ECU, 2415, 3) 0 – 1

Marina Brunello (olasz, 2356, 2,5) – Nana Dzagnidze (grúz, 2513, 2,5) 1 – 0

Antoaneta Sztefanova (ECU, 2464, 2,5) – Gulnar Mammadova (azerbajdzsáni, 2349, 2,5) döntetlen

Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2339, 2,5) – Olga Girja (orosz, 2461, 2,5) döntetlen

Maria Gevorgyan (örmény, 2256, 2) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 2) 0 - 1

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

34

WGM

Pauline Guichard

FRA

2392

4,5

2408

12,0

13,5

2

4

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2477

4,5

2400

13,0

15,5

3

3

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2479

4,0

2395

12,5

14,5

4

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

4,0

2384

13,5

16,0

5

25

FM

Nurgyul Szalimova

ECX

2415

4,0

2343

12,0

13,5

6

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

4,0

2332

13,0

15,5

7

7

GM

Marie Sebag

FRA

2461

4,0

2331

11,5

13,5

8

21

IM

Inna Gaponenko

UKR

2428

4,0

2326

12,0

14,0

9

44

WIM

Hanim Balajajeva

AZE

2358

4,0

2270

11,0

11,5

10

43

GM

Ketevan Arahamija-Grant

SCO

2360

3,5

2439

14,0

14,5

11

108

WCM

Leja Garifullina

RUS

2085

3,5

2405

14,0

16,0

12

46

WGM

Marina Brunello

ITA

2356

3,5

2393

11,0

11,5

13

50

WIM

Elizaveta Szolozsenkina

RUS

2330

3,5

2383

11,5

13,5

14

83

WGM

Anasztaszja Paramzina

RUS

2214

3,5

2382

12,0

14,0

15

11

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2456

3,5

2379

13,0

15,5

16

68

WGM

Mihaela Sandu

ROU

2278

3,5

2371

13,0

14,5

17

12

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2455

3,5

2366

13,5

15,5

18

102

WFM

Sila Caglar

TUR

2140

3,5

2364

11,0

13,5

19

71

WGM

Ulvijja Fatalijeva

AZE

2266

3,5

2362

12,5

14,0

20

13

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2455

3,5

2351

12,5

14,5

21

23

IM

Jovanka Houska

ENG

2426

3,5

2348

13,5

16,0

22

28

IM

Marina Guszeva

RUS

2404

3,5

2311

11,0

11,5

23

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2534

3,5

2310

10,0

11,5

50

18

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2435

3,0

2274

10,0

11,5

Az élcsoportban a 6. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

WGM

Pauline Guichard

2392

34

2

21

IM

Inna Gaponenko

2428

4

4

GM

Bela Hotenasvili

2479

3

3

25

FM

Nurgyul Szalimova

2415

4

4

GM

Marie Sebag

2461

7

4

26

GM

Elina Danieljan

2413

4

4

GM

Anna Usenyina

2432

19

5

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

2534

4

WIM

Hanim Balajajeva

2358

44

6

43

GM

Ketevan Arahamija-Grant

2360

IM

Elisabeth Paehtz

2456

11

7

12

IM

Ekaterina Atalik

2455

GM

Natalija Zsukova

2356

45

8

32

IM

Sophie Milliet

2394

WGM

Natalija Pogonyina

2455

13

9

17

IM

Gunay Mammadzada

2438

WGM

Marina Brunello

2356

46

10

20

IM

Stavro

2429

WIM

Elizaveta Szolozsenkina

2330

50

11

22

IM

Anasztaszia Bodnaruk

2427

WCM

Leja Garifullina

2085

108

12

71

WGM

Ulvijja Fatalijeva

2266

IM

Jovanka Houska

2426

23

13

28

IM

Marina Guszeva

2404

WGM

Mihaela Sandu

2278

68

14

83

WGM

Anasztaszja Paramzina

2214

IM

Meri Arabidze

2399

29

15

8

WGM

Olga Girja

2461

3

WFM

Sila Caglar

2140

102

16

48

IM

Szopiko Huhasvili

2342

3

3

GM

Antoaneta Sztefanova

2464

5

17

47

IM

Gulnar Mammadova

2349

3

3

GM

Pia Cramling

2460

9

18

14

GM

Nino Bacsiasvili

2453

3

3

WGM

Joanna Majdan

2377

39

21

18

GM

Hoang Thanh Trang

2435

3

3

WGM

Joanna Worek

2299

59

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Eb negyedik fordulója után félpontos előnnyel hatan az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Antalyában zajló Európa-bajnokság negyedik fordulója után hatan az élen. Az orosz Alina Kaslinszkaja, a francia Pauline Guichard, az örmény Elina Danieljan, a török Ekaterina Atalik, az angol Jovanka Houska és az ukrán Inna Gaponenko 3,5 pontot gyűjtve félpontos előnnyel vezet a húszfős üldöző boly előtt. Hoang Thanh Trang világossal csak remizett a szerb Marina Gajcinnal, 2 ponttal várja ötödik partiját, sötéttel az örmény Maria Gevorgyannal mérkőzik meg.

 

A tavalyi orosz szuperbajnokság holtversenyes harmadik helyezettje, a lengyel második számú sakkozója, Radoslaw Wojtaszek felesége, Alina Kaslinszkaja a tavalyi sakkolimpián ezüstérmes ukrán válogatott tagját, Natalija Bukszát kényszerítette megadásra.

A játéknap egyik meglepetése az orosz bajnoknő Olga Girja veresége, nyerőesélyes állásban többször is rontott. Nehéz megmagyarázni, hogy hibái után miért kerülte el a lépésismétléses döntetlent, ennek a francia Pauline Guichard örülhetett.

 

Az örmény Elina Danieljan 24 lépésben győzte le a korábbi kétszeres Európa-bajnokot, a viadal doyenjét, a svéd Pia Cramlingot, aki nagyon rossz napot fogott ki, kettős áldozat rombolta szét a királyállását.

A tavalyi kontinensbajnokságról már a Világkupán való szereplés jogát kiharcolt Ekaterina Atalik hazai pályán  meggyőző játékkal érte el harmadik nyerését.

A rajtlistát vezető orosz Alekszandra Gorjacskina két egymást követő győzelemmel felzárkózott a hatfős élboly mögé.

 

A megnyitásban nem villogott Hoang Thanh Trang, Nagymesternőnk a Trompowski támadásban hátrányba került. A szerb Marina Gajcin kiengedte előnyét, de a végjátékban jól tartotta magát, kiharcolta a döntetlent. Olimpiai válogatottunk éltáblása négy játszmájából csak 2 pontot szerzett.

 

Az élcsoportban a 4. forduló eredményei:

Nurgyul Szalimova (ECU, 2415, 2,5) – Bela Hotenasvili (grúz, 2479, 2,5) döntetlen

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2477, 2,5) – Natalija Buksza (ukrán, 2407, 2,5) 1 - 0

Olga Girja (orosz, 2461, 2,5) – Pauline Guichard (francia, 2392, 2,5) 0 - 1

Elina Danieljan (örmény, 2413, 2,5) - Pia Cramling (svéd, 2460, 2,5) 1 - 0

Julija Oszmak (ukrán, 2399, 2,5) – Elisabeth Paehtz (német, 2456, 2,5) döntetlen

Ekaterina Atalik (török, 2455, 2,5) – Jevgenyija Ovod (orosz, 2367, 2,5) 1 – 0

Lilit Mkrtchian (örmény, 2397, 2,5) – Natalija Pogonyina (orosz, 2455, 2,5) döntetlen

Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2360, 2,5) – Anna Usenyina (ukrán, 2432, 2,5) döntetlen

Stavroula Tsolakidou (görög, 2429, 2,5) – Anna Szargszjan (örmény, 2327, 2,5) döntetlen

Koanna Worek (lengyel, 2299, 2,5) – Inna Gaponenko (ukrán, 2428, 2,5) 0 - 1

Hajala Abdumalla (azerbajdzsáni, 2228, 2,5) – Jovanka Houska (angol, 2426, 2,5) 0 - 1

Elena Tomilova (orosz, 2307, 2) – Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2534, 2) 0 – 1

Alekszandra Maltszevszkaja (orosz, 2296, 2) – Antoaneta Sztefanova (ECU, 2464, 2) döntetlen

Filiz Osmanodja (német, 2292, 2) – Marie Sebag (francia, 2461, 2) 0 - 1

Nino Bacsiasvili (grúz, 2453, 2) – Olga Babij (ukrán, 2289, 2)  1 - 0

Hoang Thanh Trang (magyar, 2435, 1,5) – Marina Gajcin (szerb, 2247, 1,5)  döntetlen

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

4

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2477

3,5

2392

8,0

9,5

2

34

WGM

Pauline Guichard

FRA

2392

3,5

2392

7,0

8,5

3

26

GM

Elina Danieljan

ARM

2413

3,5

2370

7,5

9,5

4

12

IM

Ekaterina Atalik

TUR

2455

3,5

2357

7,5

9,5

5

23

IM

Jovanka Houska

ENG

2426

3,5

2305

7,5

9,0

6

21

IM

Inna Gaponenko

UKR

2428

3,5

2297

6,5

7,5

7

51

WFM

Anna M. Szargszjan

ARM

2327

3,0

2439

8,0

9,0

8

43

GM

Ketevan Arahamija-Grant

SCO

2360

3,0

2434

9,0

9,5

9

3

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2479

3,0

2394

7,0

9,0

10

11

IM

Elisabeth Paehtz

GER

2456

3,0

2373

8,0

10,5

11

19

GM

Anna Usenyina

UKR

2432

3,0

2354

8,5

10,0

12

68

WGM

Mihaela Sandu

ROU

2278

3,0

2352

6,5

7,0

13

30

IM

Julija Oszmak

UKR

2399

3,0

2351

8,5

9,5

14

31

IM

Lilit Mkrtchian

ARM

2397

3,0

2348

8,0

8,5

15

13

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2455

3,0

2348

7,5

9,0

16

25

FM

Nurgyul Szalimova

ECX

2415

3,0

2348

7,0

8,0

17

71

WGM

Ulvijja Fatalijeva

AZE

2266

3,0

2336

7,0

8,0

18

14

GM

Nino Bacsiasvili

GEO

2453

3,0

2322

7,5

9,5

19

73

WGM

Karolina Olsarova

CZE

2264

3,0

2321

6,0

6,0

20

20

IM

Stavroula Tsolakidou

GRE

2429

3,0

2314

8,0

10,0

21

7

GM

Marie Sebag

FRA

2461

3,0

2308

7,5

9,5

22

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2534

3,0

2279

5,5

7,0

69

18

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2435

2,0

2280

6,5

7,0

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

 

R.

1

23

IM

Jovanka Houska

2426

IM

Alina Kaslinszkaja

2477

4

2

34

WGM

Pauline Guichard

2392

IM

Ekaterina Atalik

2455

12

3

21

IM

Inna Gaponenko

2428

GM

Elina Danieljan

2413

26

4

1

GM

Alekszandra Gorjacskina

2534

3

3

IM

Marina Guszeva

2404

28

5

3

GM

Bela Hotenasvili

2479

3

3

IM

Julija Oszmak

2399

30

6

7

GM

Marie Sebag

2461

3

3

IM

Lilit Mkrtchian

2397

31

7

11

IM

Elisabeth Paehtz

2456

3

3

IM

Sophie Milliet

2394

32

8

13

WGM

Natalija Pogonyina

2455

3

3

GM

Ketevan Arahamija-Grant

2360

43

9

44

WIM

Hanim Bajajeva

2358

3

3

GM

Nino Bacsiasvili

2453

14

10

17

IM

Gunnay Mammadzada

2438

3

3

WGM

FUlvijja Fatalijeva

2266

71

11

19

GM

Anna Usenyina

2432

3

3

WGM

Karolina Olsarova

2264

73

12

68

WGM

Mihaela Sandu

2278

3

3

IM

Stavroula Tsolakidou

2429

20

13

51

WFM

Anna M. Szargszjan

2327

3

3

FM

Nurgyul Szalimova

2415

25

14

46

WGM

Marian Brunello

2356

GM

Nana Dzagnidze 

2513

2

15

5

GM

Antoaneta Sztefanova

2464

IM

Gulnar Mammadova

2349

47

30

76

WIM

Maria Gevorgyan

2256

2

2

GM

Hoang Thanh Trang

2435

18

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Feedek

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog