Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Nepomnjacsij harmadszor, Caruana másodszor győzött, Rapport hatodszor remizett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő hatodik fordulójában az élen álló, a FIDE zászlója alatt játszó Jan Nepomnjacsij megszerezte harmadik győzelmét. A tavalyi világbajnoki kihívó orosz nagymester a lengyel Jan-Krzysztof Dudát fosztotta meg veretlenségétől. Az amerikai Fabiano Caruana hátránya változatlanul fél pont Nepomnjacsijjal szemben, a francia Alireza Firouzja ellen sötéttel nyert. A 19 éves sakkozó második vereségét szenvedte el.Rapport Richárd hatodszor is remizett, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval osztozott meg a ponton. A szicíliai védelmű küzdelemben hullámzott a parti, mindketten jó esélyt is elszalasztottak. Lépésosmétléssel ért véget az amerikai Hikaru Nakamura és a kínai Ding Liren párharca. Nagymesterünk Nakamurával holtversenyben a harmadikként várja a szombati hetedik fordulót, az éllovas Jan Nepomnjacsijjal világossal mérkőzik meg!

A világbajnok-jelölti döntő hatodik fordulójában az élen álló Jan Nepomnjacsij királyszárnyi akcióval győzte le Jan-Krzysztof Dudát. A félpontos hátrányban levő Fabiano Caruana második nyerését érte el.

A 19 éves Alireza Firouzja minőségáldozatát megkontrázta egy közbeiktatott gyaloglépéssel, a francia sakkozó nem találhatott mentséget az amerikai nagymester precíz játékával szemben.

A játéknap két döntetlene is remek küzdelmet hozott. Rapport Richérd hatodik játszmája is döntetlennel fejeződött be. Nagymesterünk Tejmur Radzsabov ellen bízott a szicíliai védelem Tajmanov-változatában. A 16. lépésig tavaly Zágrábban a GCT rapidversenyen játszott Maxime Vachier-Lagrave és Jan Nepomnjacsij játszmát követték, az azerbajdzsáni sakkozó új tervvel rukkolt ki.

A sorozatos cserék ellenére is érdekes csata bontakozott ki, Ricsi előnybe került. A játszma kritikus állásában nagymesterünk átengedte az f vonalat ellenfelének, aki időzavarban nagy esélyt szalasztott el, elsiette bástyájával a betörést a hetedik sorra, két lépés múlva már meg is egyeztek a döntetlenben.

Az olimpiai bajnokok, Hikaru Nakamura és Ding Liren olasz megnyitású összecsapása is nagy küzdelmet hozott. Nakamura királyszárnyi támadására Ding Liren kielégítő ellenjátékot talált. Az amerikai nagymester bástyaáldozattal kikényszerítette a döntetlent.

tA avalyi világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij megfosztotta veretlenségétől a tavalyi Világkupa győztesét, Jan-Krzysztof Dudát. Az orosz sakkozó választása a Réti megnyitásra esett, jó döntésnek bizonyult. Duda rosszul reagált a királyszárnyi gyalogrohamra, az elvesztett tisztért nem kapott elegendő ellenértéket, Nepomnjacsij harmadik győzelmét aratta, megőrizte félpontos előnyét a legnagyobb riválisa, Fabiano Caruana előtt.

A viadalon a 19 esztendős Alireza Firouzja számára eddig nem sok babér termett, messze a várakozás alatti teljesítményt nyújtott. Magnus Carlsen is titkos favoritnak vélte és esetleges kihívójának gondolta. Az eddigi sikertelenség rányomta bélyegét Fabiano Caruana elleni játszmájára is. Minőséget áldozott, de elnézte az amerikai nagymester közbeiktatott f5 gyaloglépését. Caruana a felkínált eséllyel tökéletes játékkal élt. Firouzja  a virtuális világranglistán az ötödik helyre csúszott vissza.

A 6. forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) - Rapport Richárd (magyar, 2764) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)

Alireza Firouzja (francia, 2793) - Fabiano Caruana (amerikai, 2783) 0 - 1 (Katalán megnyitás, 42)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) – Ding Liren (kínai, 2806) döntetlen (Olasz megnyitás, 42)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2766) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)  1 – 0 (Réti megnyitás, 35)

FIDE Vilégbajnok-jelölti döntő Madrid, 2022. Június 16-júliús 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

*

*

½

.

½

.

.

.

1

.

½

.

1

.

1

.

2967

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

.

.

½

.

1

.

4

2898

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

.

*

*

½

.

½

.

1

.

.

.

½

.

3

2777

4.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

.

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

½

.

3

2774

5.

Ding Liren

g

CHN

2806

0

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

.

.

2705

6.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

.

.

0

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

2716

7.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2750

0

.

½

.

.

.

½

.

½

.

½

.

*

*

½

.

2720

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

0

.

½

.

½

.

.

.

½

.

½

.

*

*

2

2637

A szombati 7. forduló párosítása:

Rapport Richárd - Jan Nepomnjacsij

Jan-Krzysztof Duda - Hikaru Nakamura

Ding Liren - Alireza Firouzja

Fabiano Caruana - Tejmur Radzsabov

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport ötödik partijában Caruanával remizett, Nepomnjacsij szerencsés fél ponttal megőrizte előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő ötödik fordulójában négy döntetlen született. Rapport Richárd sötéttel szicíliai védelmű ütközetben lépésismétléssel 24 lépésben remizett az amerikai Fabiano Caruanával. A nagymesterek kreatív játéka méltán érdemelt elismerést, Magnus Carlsen is dicsérte Ricsi ötletes megoldásait. Az amerikai Hikaru Nakamura ígéretes pozícióból remizett az éllovas orosz Jan Nepomnjacsijjal., aki örülhetett a fél pontnak. Az időkontroll előtti utolsó lépésénél szalasztott el jó esélyt a rajtlistát vezető, de még nyeretlen kínai Ding Liren az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov elleni partijában. A lengyel Jan-Krzysztof Duda ötödik játszmája is döntetlennel ért véget. A viadalon négyen még veretlenek, Nepomnjacsij, Caruana, Rapport és Dufa, öten nyeretlenek, Rapport, Duda, Radzsabov, Ding Liren és Firouzja. A hatodik játéknapon Rapport Richárd sötéttel Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg.

 

A világbajnok-jelölti döntő ötödik játéknapjának a játszmáit nagy várakozás előzte meg a játszmákat, a harmadik fordulóhoz hasonlóan négy döntetlen született, Jan Nepomnjacsij szerencsés fél ponttal megőrizte félpontos előnyét.

 

A két legfiatalabb résztvevő, a 19 éves Alireza Firouzja és a 24 esztendős Jan-Krzysztof Duda partijában az első lépést a világ egyik legidősebb sakkozója, a 100 éves Manuel Alvarez Escudo tette meg, aki pár hónappal korábban még csapatbajnoki mérkőzésen is játszott.

 

Nyolcadszor mérkőzött meg Fabiano Caruana és Rapport Richárf, az amerikai nagymester 3-1-re vezetett. A januári Tata Steel Chess Masters tizedik fordulójában Rapport sötéttel mért vereséget Caruanára, a remek nyerés döntőnek bizonyult a nagyszerű holtversenyes második hely eléréshez.  A négy évvel ezelőtti világbajnoki kihívó ezúttal a szicíliai védelem Tajmanov-változatában 6.g4 lépéssel próbált korán zavarokat okozni Ricsi soraiban.

 

Az eredeti elgondolás a küzdő felektől kreatív megoldásokat követelt, Ricsi játéka méltán vívta a világbajnok Magnus Carlsen elismerését is, aki nagy érdeklődéssel figyelte és kommentálta a küzdelmeket.

 

Caruana a királyszárnyon akciózott, Rapport a vezérszárnyon bőséges ellenjátékot talált. Carlsennek különösen tetszett sakkozónk 12…Fc6 lépése, amely védett és segítette a vezérszárnyi gyalogok előretörését.

 

A küzdelem hevessége nőtt Caruana 16.Vd4 lépésére, 16…Va5 helyett csere c3-on és sánc is figyelmet érdemelt. A csata végül mindkét félre kötelező lépésismétléssel lett döntetlen.

 

Az éllovas Jan Nepomnjacsij előző fordulóbeli tetszetős győzelme után Hikaru Nakamura elleni partijában többször is hibázott, vezére meglehetősen szorongatott helyzetbe került. Az ötszörös amerikai bajnok 25.Hd4 lépésével még nehezebb helyzetbe hozhatta volna a tavalyi világbajnoki kihívót. Nakamura 28.Ha5-tel utolsó esélyét is eltékozolta, Nepomnjacsij döntetlenre mentette az összecsapást.

 

A világranglista második, a rajtlistát vezető Ding Liren játékát nagyban befolyásolja a torna nyitányán Jan Nepomnjacsijtól elszenvedett veresége, Rapport Richárd ellen kihagyott nyerőesély. Tejmur Radzsabov elleni partijában a hosszas manőverezés után az azerbajdzsáni sakkozó lehetőégei kimerültek. a kétszeres olimpiai bajnok előnybe került, az időkontroll előtti utolsó lépésével nagy esélyt szalasztott el.

Jan-Krzysztof Duda ötödik döntetlenét könyvelhette el. Alireza Firouzjával szemben némi meglepetésre az orosz huszárjátékot választotta, pontos játékkal tartotta az egyensúlyt.

 

Az 5. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2783) - Rapport Richárd (magyar, 2764) döntetlen (Szicíliai védelem, 24)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) - Ding Liren (kínai, 2806)  döntetlen (Vezérindiaia védelem, 50)

Alireza Firouzja (francia, 2793) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) döntetlen (Orosz huszárjáték, 36)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2766) döntetlen (Orosz huszárjáték, 34)

 

FIDE  Világbajnok-jelölti döntő Madrid, 2022. június 16-július 5.

ckt. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2766

*

*

½

.

½

.

.

.

.

.

1

.

½

.

1

.

2928

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

1

.

½

.

½

.

½

.

.

.

.

.

3

2841

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

½

.

0

.

*

*

½

.

.

.

.

.

1

.

½

.

2771

4.

Rapport,Richárd

g

HUN

2764

.

.

½

.

½

.

*

*

½

.

½

.

.

.

½

.

2778

5.

,Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2750

.

.

½

.

.

.

½

.

*

*

½

.

½

.

½

.

2779

6.

Ding, Liren

g

CHN

2806

0

.

½

.

.

.

½

.

½

.

*

*

½

.

.

.

2

2693

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

.

.

0

.

.

.

½

.

½

.

*

*

. ½

.

2

2701

8.

,Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

.

.

½

.

½

.

½

.

.

.

½

.

*

*

2

2686

A 6. forduló párosítása:

Tejmur Radzsabov - Rapport Richárd

Alireza Firouzja - Fabiano Caruana

Hikaru Nakamura – Ding Liren

Jan Nepomnjacsij - Jan-Krzysztof Duda

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nepomnjacsij királyszárnyi támadásssal, bástyaáldozattal győzte le Firouzját, Rapport negyedszer remizett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő negyedik fordulójában a FIDE zászlója alatt játszó tavalyi világbajnoki kihívó, Jan Nepomnjacsij második győzelmét aratta. A francia Alireza Firouzja a szicíliai védelem Najdorf-változatát választotta, de a bonyodalmakban eltévedt. Az orosz nagymester királyszárnyi akciójával szemben tehetetlen volt. Jan Nepomnjacsij könnyedén, gyorsan játszott, még 50 perce maradt a kétórás gondolkodási idejéből, amikor 36.Bxh7! bástyaáldozattal szétzúzta 19 éves riválisa királyállását. Nepomnjacsij félpontos előnnyel vezet. Rapport Richárd negyedik játszmája is döntetlennel fejeződött be. Az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurával a spanyol megnyitásban osztozott meg a ponton. Rapport hármas holtversenyben harmadikként várhatja az amerikai Fabiano Caruana elleni ötödik partiját. Döntetlen lett az olimpiai bajnokok, a kínai Ding Liren és Caruana összecsapása, a reminek az amerikai sakkozó örülhetett. Nem bírt egymással a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov sem.

 

A spanyol fővárosban zajló világbajnok-jelölti döntőben a hétfői pihenőnap után folytatódott a pontvadászat. A negyedik játéknap nagy nyertese a tavalyi világbajnoki kihívó, a FIDE zászlója alatt játszó Jan Nepomnjacsij volt. Az orosz sakkozó értékes győzelmet aratott az előzetes esélylatolgatáskor titkos favoritnak nevezett Alireza Firouzja ellen, a 19 éves francia sakkozót megfosztotta veretlenségétől.

 

A szicíliai védelem Najdord-változatában a küzdő felek különbőző oldalra sáncoltak, kölcsönösen megindították a támadást az ellenfél királyával szemben. Nepomnjacsij a tőle megszokott gyorsasággal játszott, Firouzjánál a bizonytalanság jegyeit véltük felfedezni. Elszámolta magát a 23…Hd6 lépésvel, Bepomnjacsij az áldozatul kínált gyalogot leütötte, vezérével kevezően térhetett vissza és készülődhetett, hogy bekapcsolódjon a királyszárnyi akcióba.

 

Firouzja súlyos időzavarba is került, mentséget nem találhatott, Nepomnjacsij tetszetős bástyaáldozattal zúzta szét sötét királyállását, a hatásos győzelemmel félpontos előnyre tett szert Fabiano Caruana előtt.

 

A forduló rangadóját az olimpiai bajnokok játszották, a világranglista második és negyedik helyezettje, Ding Liren és Fabiano Caruana.  Tizenkettedik klasszikus partijukat vívták, a kínai nagymester 3-2-re vezetett. A Ragozin védelmű összecsapás világos kezdeményezésének jegyében zajlott, Caruana védekezésre kényszerült. Ding Liren gyalogot nyert, de a bástyavégjátékban nem volt esélye, hogy megtörje Caruana ellenállását.

 

Rapport Richárd negyedik játszmája is döntetlennel fejeződött be. Hatodszor mérkőzött meg Hikaru Nakamurával, az ötszörös amerikai bajnok háromszor volt eredményes. A Grand Prix első berlini versenyén az elődöntőben csaptak össze, Nakaura világossal nyert Ricsi ellen.

Rapport a spanyol megnyitásra voksolt, elkerülte Nakamura kedvenc berlini változatát. Sorozatos cserék után egyszerűsödött az állás, nagymesterünk vezérstzárnyi kezdeményezésére Nakamura a királyszárnyi gyalogjainak előretörésével keresett ellenjátékot. Rapport anyagi előnye csak átmeneti volt, az aktív sötét király helyreállította az egyensúlyt.

Negyedik remijét könyvelte el Jan-Krzysztof Duda is. A spanyol megnyitású partiban kis előnyt szerzett Tejmur Radzsabovval szemben, de a vezércserével kiegyenlítődtek az esélyek.

 

 

A 4. forduló eredményei:

Rapport Richárd (magyar, 2764) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) döntetlen (Spanyol megnyitás, 44)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2766) - Alireza Firouzja (francia, 2793) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 39)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) döntetlen, 41)(Spanyol megnyitás,

Ding Liren (kínai, 2806) - Fabiano Caruana (amerikai, 2783) döntetlen (Ragozin védelem, 64)

 

FIDE Világbajnok-jelölti döntő  Madrid, 2022. június 16-július 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

*

*

½

.

.

.

.

.

.

.

1

.

½

.

1

.

3

2976

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

½

.

*

*

½

.

.

.

1

.

. ½

.

.

.

.

.

2865

3.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2750

.

.

½

.

*

*

½

.

.

.

½

.

½

.

.

.

2

2776

4.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

.

.

.

.

½

.

*

*

½

.

. ½

.

.

.

½

.

2

2777

5.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

.

.

0

.

.

.

½

.

*

*

.

.

.1

.

½

.

2

2773

6.

Ding Liren

g

CHN

2806

0

.

. ½

.

½

.

. ½

.

.

.

*

*

.

.

..

.

2678

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

½

.

.

.

½

.

.

.

.0

.

.

.

*

*

. ½

.

2680

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

.

.

.

.

½

.

.

.

½

.

. ½

.

*

*

2673

Az 5. forduló párosítása:

Fabiano Caruana - Rapport Richárd

Tejmur Radzsabov - Ding Liren

Alireza Firouzja - Jan-Krzysztof Duda

Hikaru Nakamura - Jan Nepomnjacsij

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Négy döntetlen a harmadik fordulóban, Caruana és Nepomnjacsij félpontos előnnyel az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő harmadik fordulójában mind a négy játszma döntetlennel fejeződött be. Rapport Richárd sötéttel 40 lépésben remizett a világranglista második, kétszeres olimpiai bajnok kínai Ding Lirennel. A második körben nagymesterünk nyerést hagyott ki a francia Alireza Firuzja ellen, ezúttal szerencséje volt a döntetlennel, Ding Liren rontotta el nyerőesélyes állását. Az orosz Jan Nepomnjacsij gyorsan megosztozott a ponton az azerbajdzsáni Tejmur Rafzsabovval. Az amerikai Fabiabno Caruna nem bírt a lengyel Jan-Krzysztof Dudával, a duó megőrizte félpontos előnyét. Előnyö pozícióját Alireza Firouzja nem tudta győzelemig fokozni az amerikai Hijaru Nakamurával szemben. Apontvadászat a pihenőnap után kedden fo folytatódik, Rapport világossal Nakamurával mérkőzik meg.

 

A világbajnok-jelölti döntő harmadik fordulójában négy döntetlen született, a legnagyobb esélyt, kínálkozó lehetőséget Ding Liren hagyta ki. A világranglista második kétszeres olimpiai bajnokkal szemben Rapport Richárd a Grünfeld védelemre voksolt. Az ún. centrumképzős változatban gyorsan peregtek a lépések. Ding Liren a 18. lépésben újított, Ricsi minőséget áldozott.

 

A kínai sakkozó hosszas gondolkodás után találta meg az előnyt biztosító 22.Kf1 lépést és a játszma kritikus pillanatában kihagyta a 23.Vxd8+ anyagi előnyt biztosízó folytatást. Az elemzőprogramok másodpercek alatt „látták”, hogy a világos király menedékre lel a vezérszárnyon, de a játszma feszültségben korántsem könnyű higgadtan számolni. Rapport tökéletesen haszmálta ki ellenfele hibáját, a minőségért kielégítő ellenjátékhoz jutott és döntetlenre mentette az összecsapást. Akireza Firouzja ellen kihagyta a nyerést, , Ding Lirennel szemben megmenekült a vereségtől.

 

A két éllovas, Fabiano Cariana és Jan Nepomnjacsij  a remikkel megőrizték félpontos előnyüket. Az amerikai nagymester a szicíliai védelem jól ismert változatában nem tudott előnyt kicsiholni a remekül felkészült Jan-Krzysztof Duda ellen. A sorozatos cserék után létrejött könnyűtiszt-végjátékban Caruanáának kellett pontosan védekeznia pontosztozkodáshoz.

 

A játéknapon elsőként fejeződött be Tejmur Radzsabov és a tavalyi világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij katalán megnyitású partija, a változatról semmi újat nem tudtunk meg.

 

Két sötéttel elért döntetlen után a 19 éves Akireza Firouzja először vezethette a világos bábukat. A francia nagymester megnyitási újítással lepte meg Hikaru Nalamurát. Az ötszörös amerikai bajnokot nehéz feladat elé állította a döntő újonca, de hidegvérrel hárította akcióját.

 

Nakamura 41…c3 lépéssel megoldotta a gondjait, sikerrel tartóztatta fel Firouzja összekötött szabadgyalogjait.

 

 

A 3. forduló eredményei:

Ding Liren (kínai, 2806) - Rapport Richárd (magyar, 2753) döntetlen (Grünfeld védelem, 40)

Fabiano Caruana –(amerikai, 2783) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) döntetlen  (Szicíliai védelem, 51)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2766) döntetlen (Katalán megniytás, 30)

Alireza Firouzja –(francia, 2793) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) döntetlen (Nimzoinsiai védelem, 53)

 

FIDE Világbajnok-jelölti döntő, Madrid 2022. június 16-július 5.

kat. XXI (2772)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2783

*

*

½

.

½

.

.

.

.

.

1

.

.

.

.

.

2

2883

2.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2766

½

.

*

*

.

.

.

.

.

.

.

.

½

.

1

.

2

2905

3.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2750

½

.

.

.

*

*

.

.

½

.

.

.

.

.

½

.

2784

4.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

.

.

.

.

.

.

*

*

½

.

½

.

½

.

.

.

2759

5.

Rapport Richárd

g

HUN

2764

.

.

.

.

½

.

½

.

*

*

.

.

.

.

½

.

2783

6.

Hikaru Nakamura

g

USA

2760

0

.

.

.

.

.

½

.

.

.

*

*

1

.

.

.

2776

7.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2753

.

.

½

.

.

.

½

.

.

.

0

.

*

*

.

.

1

2648

8.

Ding Liren

g

CHN

2806

.

.

0

.

½

.

.

.

½

.

.

.

.

.

*

*

1

2635

A keddi 4. forduló párosítása:

Rapport Richárd - Hikaru Nakamura

Jan Nepomnjacsij - Alireza Firouzja

Jan-Krzysztof Duda - Tejmur Radzsabov

Ding Liren - Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport kétszer is nyerést hagyott ki Firouzja ellen, a francia sakkozó szerencsés fél ponttal ünnepelhette születésnapját

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Madridban zajló világbajnok-jelölti döntő második fordulójában Rapport Richárd 60 lépésben remizett Alireza Firouzjával. A francia sakkozó a 19. születésnapját ünnepelte és nagymesterünktől fél pontot kapott „ajándékba”. Ricsi remek játékkal túljátszotta a rajtlistán második riválisát, ellenfele időzavarában a 38. lépésben kihagyta a nyerést, majd az érdekes négybástyás végjátékban az 52. lépésben is hibázott, Firouzja döntetlenre mentette a partit. A  két éllovas, az orosz Jan Nepomnjacsij és az amerikai Fabiano Cariana megosztozott a ponton. Caruana esélyes minőségáldozatot nem játszott meg.  Lépésismétléssel ért véget döntetlennel a lengyel Jan-Krzysztof Duda és a kínai Ding Liren játszmája is.A játéknap egyetlen győzelmét az amerikai Hikaru Nakamura aratta, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 75 lépésben szenvedett vereséget. Rapport a harmadik játéknapon sötéttel Ding Lirennel mérkőzik meg.

 

A világbajnok-jelölti döntő második játéknapján az egyetlen győzelmet Hikaru Nakamura érte el, 75 lépés után fogadhatta Tejmur Radzsabov gratulációját. A három döntetlennel végződött összecsapás közül kettőben nagy esély maradt kihasználatlanul. Rapport Richárd kétszer is fonalas nyerést hagyott ki Alireza Firouzjával vívott küzdelmében. Az éllovasok csatájában Fabiano Caruana e minőségáldozattal okozhatott volna zavart Jan Nepomnjacsij soraiban.

 

A 19. születésnapját Alireza Firouzja szerencsé fél ponttal ünnepelhette. A szicíliai védelmű partiban korai vezércsere után Rapport kedvezőbb állást játszhatott, sötét gyalogszerkezeti gyengeségeit vehette tűz alá, riválisa védekezésre kényszerült.

 

Firouzja 32…Ba1 lépése nagy hiba volt, a világos bástyák betörtek a hetedik sorra éa halálos fenefetést hoztak létre. Ricsi időmilliomos volt, sajnos azonnal meghúzta a 38.Ke4 lépést. A francia sakkozó nem találhatott volna védelmet a 38.Bg7+ Kh8 39.Bgd7 folytatásban.

 

A négybástyás végjátékban Firouzja már reménykedhetett a döntetlenben, amikor késlekedett a d3 lépéssel, 51…Be7 lépésére nagymesterünk fonalasan nyerhetett volna 52.Kf5!-tel. Ricsi kis tétovázás után 52.b4 lépésével remire rontotta a játszmát.

 

Rapport Richárd sajnos nem tudta emlékezetessé tenni az összecsapást, értékes győzelem helyett félpontos ajándékot adott az ünnepeltnek.

 

A tornát győzelemmel kezdő Jan Nepomnjacsij és Fabiano Caruana olasz megnyitású csatájában az amerikai nagymester  házielemzésnek köszönhetően játszotta meg a 10…Hg4 újítást. A  tavalyi és a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó nyíltsisakos küzdelmében Nepomnjacsij a meggyengült királyállás elleni ellentámadással próbálta hárítani a veszélyeket. Fabiano Caruana nem vállalkozott a kitűnő esélyt nyúktó minőségáldozatra.

 

Lépésismétléssel ért véget Jan-Krzysztpf Duda és Ding Liren olasz megnyitású játszmája is. A lengyel sakkozó a hosszas manőverezés mellett döntött, akciót nem kezdeményezett. A kétszeres kínai olimpiai bajnok első fordulóbeli veresége után nem kockáztatott.

 

Javított az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura. A spanyol megnyitású partiban Tejmur Radzsabovot védekezésre kényszerítette. Gyalognyerés után növelte előnyét, bástyájának aktivitása, huszárjának ereje döntőnek bizonyult, hat és félórás küzdelemben, 75 lépésben nyert.

 

 

A 2. forduló eredményei:

Rapport Richárd (magyar, 2764) - Alireza Firouzja (francia, 2793)döntetlen  (Szicíliai védelem, 60)

Hikaru Nakamura –(amerikai, 2760) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 75)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2766) - Fabiano Caruana (amerikai, 2783) döntetlen (Olasz megnyitás, 33)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) - Ding Liren (kínai, 2806) döntetlen (Olasz megnyitás, 41)

 

A 3. forduló párosítása:

Ding Liren - Rapport Richárd

Fabiano Caruana - Jan-Krzysztof Duda

Tejmur Radzsabov - Jan Nepomnjacsij

Alireza Firouzja - Hikaru Nakamura

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana és Nepomnjacsij győzelemmel Rapport döntetlennel rajtolt a világbajnok-jelölti döntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban megkezdődött a nagy érdeklődéssel várt világbajnok-jelölti döntő. A viadal első fordulójában Rapport Richárd sötéttel 69 lépésben remizett a legyel Jan-Krzysztof Dudával. A szicíliai védelmű ütközetben nagymesterünk a nyitásban hátrányba került, szyvós védekezéssel harcolta ki a döntetlen. A tavalyi világbajnoki kihívó, az orosz Jan Nepomnjacsij kreatív királyszárnyi támadással aratta a tornán az első győzelmet. A rajtlistát vezető világranglista második kínai Dong Lirem világossal már a 32. lépés után feladásra kényszerült. Az amerikai olimpiai bajnokok rangadóján Fabiano Caruana diadalmaskodott Hikaru Nakamurával szemben. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov kedvezőbb állásból remizett a francia Alireza Firouzjával, aki gyaloghátrányos bástyavégjátékban jól védekezett. Rapport második partiját világossal a 19. születésnapját ünneplő Firouzjával játssza.

 

A Madrid központjában levő Palacio de Santos 1730-ban épült történelmi hírességű palotájában megkezdődtek a világbajnok-jelölti döntő küzdelmei.  Az első fordulóban két játszma is döntéssel végződött, Jan Nepomnjacsij sötéttel királyszárnyi akciót kezdeményezett a pozíciós játékot kedvelő Ding Liren ellen. A kétszeres kínai olimpiai bajnok többször is hibázott, 32 lépés után már feladásra kényszerült.

 

Az amerikai presztízsrangadón Fabiano Caruana nagy csatában diadalmaskodott Hikaru Nakamurával szemben. A játéknap két döntetlene érdekes összecsapásokban született meg. Örülhettünk, hogy Rapport Richárd hárította Jan-Krzysztof Duda kísérleteit, a lengyel sakkozó kedvezőbb állásából csak remit ért el. A 8 fős mezőny legfiatalabb tagja, Alireza Firouzja gyaloghátrányos bástyavégjátékát döntetlenre mentette Tejmur Radzsabpv ellen.

 

Jan-Krzysztof Duda korábbi játszmáikban 1.d4-gyel nyitott, meglepetést jelentett, hogy ezúttal 1.e4-gyel és Ricsi szicíliai védelmére a gondosan előkészített 5.Ff4 változatot játszotta meg. Választása komoly fejtörést okozott nagymesterünknek, 8…g6-os tervére Duda előnybe került, meggyengítette sötét gyalogszerkezetét. Számításba jött a vezércsere elkerülése, gyalogáldozat is, óvatosabb játékára Rapport kiegyenlítette esélyeit, majd az idő szorításában hibázva ismét gondokkal küzdött. Duda a vezérszárnyon nem tudott döntő előnyt elérni, Ricsi ellenjátékot talált, kiharcolta a döntetlent.

 

A jekatyerinburgi világbajnok-jelölti döntőt Ding Liren honfitársa, Wang Hao elleni vereséggel kezdte, az utolsó fordulóban a már első Jan Nepomnjacsijt elleni győzelemmel fejezte be. A világranglista második kínai nagymester a nyugodt állásokat kedveli, ritkán veszít, sok győzelem sem sorakozik a neve mellett. Nepomnjacsij a világbajnoki döntőn elszenvedett súlyos veresége után csak a Grand Chess Tour bukaresti Superbet tornáján játszott, a főpróba nem sikerült fényesre, - 1-gyel végzett, egyetlen partit nyert.

 

Az orosz nagymester feledve a kudarcokat sötéttel is kockázatot vállalt, gyalogáldozattal királyszárnyi akciót indított. Ding Liren nem cserélte le a g4-re merészkedett huszárt, nem fogadta el a gyalogáldozatot, h4-gyel meggyengítette királyállását. A kétseres olimpiai bajnok egyre bizonytalanabbá vált , többször is hibázott, 32 lépés után feladásra kényszerült.

 

Az irányított sorsolásnak köszönhetően az amerikai olimpiai bajnokok az első fordulóban farkasszemet néztek. Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura. Negyvenhetedik klasszikus partijukat játszották, 2010-ben Wijk aan Zee-ben a Corus tornán vívtak meg először, Carlsen 7-6-ra vezetett.

 

A spanyol fővárosban a spanyol megnyitásban kezdődött meg az összecsapásuk, Nakamura tűnődött többet, majd királyszárnyi akciót kezdeményezett.  Caruana nem esett pánikba, higgadtan használta ki riválisa pontatlansága kínálta esélyt. Időzavarban kölcsönösen bakiztak, az időkontroll után Caruana ismét határozottan kézbe vette a játszmát, értékes győzelmet ért el.

 

A döntő doyenje, Tejmur Radzsabov és a legfiatalabb résztvevő, Alireza Firouzja az elfogadott vezércsel bonyolult változatéban vívott elméleti párbajt. A taktikai adok-kapok végén leegyszerűsödött az állás, Radzsabov gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni.   

 

 

Az első forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) - Rapport Richárd (magyar, 2764)  döntetlen(Szicíliai védelem, 69)

Ding Liren (kínai, 2806) – Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)  0        - 1 (Angol megnyitás, 32)
Fabiano Caruana (amerikai, 2783) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 50)
Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753) – Alireza Firouzja (francia, 2793) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 71)

A 2. forduló párosítása:

Rapport Richárd - Alireza Firouzja

Hikaru Nakamura - Tejmur Radzsabov

Jan Nepomnjacsij - Fabiano Caruana

Jan-Krzysztof Duda - Ding Liren

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: https://candidates.fide.com/ chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport sötéttel Dudával mérkőzik meg a világbajnok-jelölti döntő első fordulójában

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firozja FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglista nyolcadik Rapport Richárd eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson nagymester ünk a 8-as rajtszámot kapta, az első fordulóban Jan-Krzysztof Dudával mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor világbajnok-jelöltként kezdi meg szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin ellen diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Lire (kínai, 2806)

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én 15 órától  játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek. Tiltott a 40 lépés előtti döntetlen ajánlat.

A világbajnok-jelölti döntő díjalapja 500 ezer euró, a győztes 48, az ezüstérmes 36, a bronzérmes 24 ezer eurót nyer. Az első három helyezett és a többi résztvevős is minden fél pontért 3.500 eurót kap.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette. Tejmur Radzsabov, a 2019-es Világkupa győztese a koronavírus-járvány miatt többször is a torna elhalasztását kérte, végül visszalépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára már nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

A világranglista nyolcadik, a rajtlistán ötödik ezüstérmes olimpikonunk, Rapport Richárd a Grand Prix-sorozat ezüstérmeseként vívta ki a világbajnok-jelölti döntőben a részvételi jogot. Eddigi pályafutásának króbikája.

Rapport Richárd 1996. március 25-én Szombathelyen született. Kilenc évesen jelentkezett a Maróczy Géza Központi Sakkiskolába, a felvételi vizsgán nem tudtunk olyan kombinációs feladatot adni, amelyet nem oldott meg azonnal, a végjátékok ismeretében is korát meghazudtoló jártassággal vívta ki elismerésünket. Példás szorgalma, eltökéltsége szép jövőt jósolt.

2009-ben lett nemzetközi mester, egy év múlva már nagymester, megdöntötte Lékó Péter korábbi rekordját. 2010-ben tagja volt az U18-as Európa-bajnokságon bronzérmes válogatottunknak, a mezőnyben a legjobb egyéni eredményt érte el. A Mitropa Kupán négyszer játszott, 2009-ben a harmadik, 2010-ben a második, 2011-ben negyedik az együttessel, 2012-ben a legjobb egyéni eredményt elérve aranyérmes a csapattal.  2012-ben a junior világbajnokságon ezüstérmes volt. Rendszeres meghívottként játszhatott a gibraltári Masters Open viadalon.

2013-ban a Wijk aan Zee-i nagymesterversenyen lett második, Malmőben győztesként, a Sigemann tornán holtversenyes elsőként ünnepelték. Rapid Európa-bajnoki címet szerzett.

2014-ben először kapott meghívást a Tata Steel Masters viadalra, sok tanulsággal szolgált a torna, Risi átesett a tűzkeresztségen.

Tizenkét év után olimpiai ezüstérem

Tromsøben  a 41. sakkolimpián férficsapatunk legerősebb összeállításában hatodik  volt a rajtlistán, a 18 éves Rapport Richárd bemutatkozott a válogatottban. A + 2700 Élő-pontosok körébe is bekerült ifjú titántól győzelmeket vártunk. Szenzációs magyar sirnek örülhettünk, 12 év után ismét ezüstérmes lett a válogatottunk.

Nem járt be könnyű utat csapatunk, ennek hű bizonyítéka, ha összehasonlítjuk ellenfeleinket a riválisokéval. Csapatunk öt olyan együttessel mérkőzött meg, amelyik a top tízben végzett, ez megegyezik Kínáéval.  India abszolút külső körös versenyt játszott, csak kettővel mérte össze erejét. Sakkozóink a finisre kerültek csúcsformába, esélyeiket tökéletes biztonsággal használták ki.  Rappot  9 játszmájából 5,5 pontot szerzett.

Rapport a nagy berobbanás után hullámvölgybe került, a nyílt tornák után a bieli nagymesterverseny volt a mélypont. Abu Dhabiban már látszott a kilábalás, holtversenyben első volt.

Reykjavíkban a csapat Európa-bajnokoágon a rajtlistán hetedik válogatottunk nagyszerű bronzéremmel zárta a szereplését. Együttesünk motorja Rapport Richárd volt. Az Eb-t megelőző sajtótájékoztatón erőtől duzzadóan nyilatkozta, hogy csúcsformában érzi magát. A nagy lejtmenetét követően a legjelentősebb honlapok szakírói nem éppen megnyitásairól lelkendeztek, de a középjátékban látott kreatív játéka méltán érdemelt elismerést. Ricsi 9 partijában elért 6,5 pontjával a legjobb lett a második táblán, az osztrák csapatbajnokságon és Reykjavíkban novemberben +22,2 pontot szerzett, 13 helyezést javítva a 33. volt a virtuális világranglistán.

2016-ban is Gibraltáron játszotta első versenyét 2721 Élő-ponttal, majd Reykjavíkban szerepelt. Először látogatott el Kínába, a csapatbajnokságon játszott. Prágában David Navarával vívott négyjátszmás páros mérkőzést, három döntetlen után a negyedik partiban legyőzte  a csehek legjobbját.

A bakui sakkolimpián nem a legerősebb válogatottunk játszott, Lékó Péter távollétében Rapport volt az éltáblás, nagy csalódás volt 3 pontja 8 játszmájából, ahogy csapatunk 15.helyezése is.

Győzelem Wei Yi ellen

Rapport Richárd győzelmével ért véget Yangchenben a kínai Wei Yi elleni páros mérkőzése. A négy klasszikus partijuk 2-2-vel ért véget, a párharcukat rájátszás döntötte el. Az első villámpartit Wei Yi nyerte meg, Ricsi sötéttel vágott vissza, majd a „hirtelen halál” partit is sötéttel megnyerve a presztízscsata győztese lett!

Rapport a 2017-ben első versenyét Wijk aan Zee-ben játszotta, második szereplése sem sikerült. Minden másképpen alakult volna  a tornán, ha a harmadik fordulóban Ricsi megtalálja a nyerőlépést a későbbi győztes Wesley So ellen.

Nagymesterünk meghívást kapott a Grand Prix 2017-es sorozatára. Sardzsában Rapport remek nyeréssel rajtolt, sötéttel Ding Lirent győzte le Maxime Vachier-Lagrave és Hikaru Nakamura elleni vereséggel folytatta. Rutintalansága is okozhatta, hogy régi hibájába esett, túlértékelte esélyeit. A kettős vereség után egy végtelenül higgadtan játszó Ricsit láttunk, kiemelkedő játékkal győzte le az orosz Alekszandr Rjazancevet, biztosan tartotta az egyensúlyt az extraklasszisokkal szemben. Jó telkesítménye utn meglepő volt a genfi GP-n a sikertelensége, öt vereséget is elszenvedett.

A Világkupán Rapport Richárd negyeddöntős volt, Ding Lirentől a rájátszásban kapott ki

A Világkupán váratlan eredmények sorában, az Élő-pontok tükrében kellemes meglepetés, hogy Rapport Richárd okos taktikával a negyeddöntőbe jutott.. A perui Emilio Cordova ellen könnyed kettős győzelemmel „melegített” a junior világranglistát fölényesen vezető, nyolc hónapja sikert-sikerre halmozó Wei Yi elleni meccsére. Két gyors döntetlennel indult küzdelmük, a rapid rájátszás első partiját Rapport remek technikával nyerte meg. Az idő szorításában, a fokozott feszültségben nem könnyű felidézni a tanultakat, hogy minőségelőnnyel miként kell az áttörést végrehajtani. Rapport technikájáról az internetes szaklapok kivétel nélkül elismeréssel írtak.

Wei Yi legyőzése után újabb kínai ellenfél következett. Li Chao két éve Szegeden Lékó Péterrel páros mérkőzést is játszott, s győzte le időzavarokkal küszködő nagymesterünket. Rapport ezúttal is a rájátszásban bízott, két döntetlen után rapidozhatott. Li Chao hibázott, Rapport tisztelőnyét 115 lépésben érvényesítette. A második partiban megkegyelmezett ellenfelének, a 2,5-1,5-ös győzelem jelentette továbbjutását, a rajtlista 51. helyezettjeként a nyolcaddöntőben.

Tbilisziben Rapport Richárd harmadik rájátszását is megnyerte, az orosz Jevgenyij Najer ellen 2,5-1,5-ös győzelemmel lett negyeddöntős. Remek versenyzői tulajdonságának köszönhetően sikerrel birkózott meg a rájátszás fokozott feszültségével. Rapport harmadik kínai ellenfelével már nem bírt. Az olimpiai bajnok, Ding Liren a párharc második partijában világossal 41 lépésben legyőzte nagymesterünket.

Man sziget fővárosában, Douaglasban a világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Chess.com nyílt versenye. Hikaru Nakamura és az exvilágbajnok Viswanathan Anand félpontos hátránnyal osztotta második helyet.. Kilencfős a 6,5 pontosok csoportja, Rapport Richárd veretlenül tizedikként végzett.

A Krétán megrendezett csapat Európa-bajnokságon válogatottunk az ötödik helyen végzett. Az izgalmas hajrában kár volt Rapport Richárd megingásáért, a kiélezett versenyfutásban egyetlen hiba is elegendő volt, hogy váratlan fordulat következzen be. Az időzavarok miatt elvesztett három parti végül végzetesnek bizonyult a dobogós helyezésért vívott ütközetekben. rapport a harmadik táblán játszott, 8 játszmájából 5 pontot szerzett, 7 Élő-pontot nyert, ahogy csapatunkból mindenki pluszban zárta a szereplését. Az elmúlt évek tükrében nem kis szomorúsággal írom, hogy Rapport Richárd azóta nem játszott a válogatottunkban.

Palma de Mallorcán a GP 2017 utolsó tornáján Rapport a negyedik helyet szerezte meg, ismét vissza küzdötte magát a 2700 Élő-pontosok elitjébe. Egyetlen vereségét Anish Giritől szenvedte el, az izraeli Borisz Gelfandotés a norvég Jom Ludwig Hammert győzte le.

Gibraltáron nagy sikerként második

Rapport Richárd 2018-ban Gibraltáron játszotta első versenyét, a tizedik forduló után hetes holtverseny alakult ki, négyen játszhattak az első helyet eldöntő rájátszásban. Nagymesterünk a háromszoros örmény olimpiai bajnoki bajnok leon Aronjantól 1,5-0,5-ös vereséget szenvedett. Sorban játszotta a nyílt versenyeket. A Reykjavík Openen holtversenyben negyedikként végzett, holtversenyes ötödik volt Abu Dhabiban.

Douglasban ezüstérmes olimpikonjaink, Rapport Richárd és Lékó Péter pályafutásuk során először mérkőztek meg egymással. A jelentős korkülönbség mellett ennek magyarázata, hogy zárt bajnokságot a Magyar Sakkszövetség 2013 óta nem rendezett, Lékó fénykora idején Rapport még csak sokat ígérő ifjú tehetség volt. A párosítási szisztéma szeszélye folytan éppen a viadal utolsó fordulójában néztek farkasszemet, a bécsi megnyitásban kiegyensúlyozott küzdelemben született meg a döntetlen, Rapport a 11., Lékó a 22. helyen végzett, a lengyel Radoslaw Wojtaszek rájátszásba  n diadalmaskodott.

2019-ben Magnus Carlsen hetedszer győzött a Tata Steel Masters viadalon. Rapport ötven százalékot elérve lett hármas holtversenyben hetedik. Emlékezetes marad Jan-Krzysztof Duda elleni zseniális kombinációja, az első két helyezettől szenvedett vereséget.

Sikeres volt nagymesterünk első „látogatása” St. Louisban, a Champions Showdown rapid tornán ezüstérme volt Fabiano Caruana mögött.

Danzhouban Rapport Richárd nagyszerű elsőségével fejeződött be a tizedszer megrendezett szuperverseny.

A viadal történetében másodszor köszönthettek nem kínai győztest, az orosz Jan Nepomnjacsij 2016-os sikere után három évvel Rapport Richárd vehette át az első helyezettnek járó trófeát. A 23 esztendős sakkozónk a kiegyensúlyozott mezőnyben, a 20-as kategóriájú, 2727-es Élő-átlagú tornán ötödik volt a rajtlistán. Jó ómennek bizonyult a sorsoláskor húzott egyes rajtszám, okos, taktikus versenyzéssel ért elsőként a célba.

Nagymesterünk szabadkártyával játszott a Grand Chess Tour 2019 negyedik versenyén, a St. Louis-i rapid és villámversenyén. Megszakadt Magnus Carlsen győzelmi sorozata, Levon Aronjan nyerte meg az összetett versenyt, Rapport hetedik lett.

A montenegrói Ulcinjban az olasz Obiettivo Risarcimento Padova együttese a 35. Klubcsapatok Európa-kupa győztese. A rajtlistán negyedik helyre rangsorolt csapat Rapport Richárddal az éltáblán a viadal utolsó fordulójában 3,5-2,5-re legyőzte a legjobbként rangsorolt macedón Alkaloid gárdáját, és hét csapatgyőzelemmel lett aranyérmes. Rapport nem indult sem a Világkupán, se, a Grand Swiss viadalon.

Újabb siker Kínában

Rapport a 2020-as esztendőt is szép győzelemmel kezdte meg, Danzhoubana rapid tornán veretlenül lett első, Ding Lirent fél ponttal előzte meg. A koronavírus-járvány miatt csak az online viadalokat rendezték meg, Rapport Richárdot ezeken a tornákon nem láttuk.

A Grand Chess Tour 2021 résztvevője

Rapport meghívást kapott a Grand Chess Tour 2021 sorozatra, az első tornát, a bukaresti Superbet versenyt betegség miatt lemondta. A párizsi rapid és villámversenyen remekül hajrázott. Hetedikként kezdte befejező játéknapot, a finisben a dobogós helyért is küzdhetett, végüé egy ponttal elmaradt az érmes helyezéstől, hetedik lett.

Saint Louisban az amerikai Hikaru Nakamura elsőségével fejeződött be a rapid és villámverseny. A Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozatának negyedik viadalán Nakamura veretlenül, hárompontos előnnyel végzett az élen, három fordulóval a befejezés előtt már tornagyőztes volt. A második helyért a világranglista második amerikai Fabiano Caruana és Rapport Richárd vívott kiélezett küzdelmet, az izgalmas hajrában végül Caruana lett az ezüstérmes, nagymesterünk harmadik helye szép siker, 20 ezer dollárt nyert.

A francia Maxime Vachier-Lagrave nagy sikerével fejeződött be a 8. Sinquefield Cup. Pályafutása során az amerikai sakkozás fellegvárában, Saint Louisban másodszor köszönthették a nagy presztízsű torna győzteseként. Fél ponttal előzte meg az amerikai hármast, Fabiano Caruana, Leinier Dominguez Perez és Wesley So trióját. Rappport Richárd ötvenszázalékos teljesítménnyel az ötödik helyen végzett, hét döntetlen mellett az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovtól szenvedett vereséget, az orosz Peter Szvidlert győzte le.

Nagymesterünk két év után játszott ismét szuperversenyen. Új megnyitási repertoárral készült, sokkal inkább a biztonságra helyezte a hangsúlyt. Balszerencsés volt Mamedgyarov elleni veresége, az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlert látványos támadással győzte le.

Hazai pályán negyedszer ünnepelték a hagyományos torna győzteseként Magnus Carlsent. A világbajnok az Altibox Norway Chess 2021 viadal félidejében csak a negyedik helyet osztotta Alireza Furouzjával, az ötödik játéknapon vereséget szenvedett Szergej Karjakintól, 6 pontját az Armageddon játszmákban érte el! Rapport Richárd kitűnő teljesítményt nyújtva állt az élen, Carlsennel szemben világossal remizett a „hirtelen halál” partiban, Jan Nepomnjacsijtól kikapott a rájátszásban, de két nyerése, Karjakin elleni sikere a vezetést jelentette számára.

Félidőben a verseny állása:

1.Rapport Richárd (magyar, 2760) 9,5 pont

2. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 8,5

3. Szergej Karjakin (orosz, 2758) 7

4-5. Magnus Carlsen (norvég, 2855) és Alireza Firouzja (francia, 2754) 6

6. Aryan Tari (norvég, 2642) 3

Szenzációs volt a folytatás is, Aryan Tari és Szergej Karjakin legyőzésével Ricsi három és félpontos előnnyel játszhatta Magnus Carlsen ellen a sorsdöntő partit.. Carlsennek a 77 lépésben kiharcolt győzelem reményt adott, Ricsit a játszma befejező szakaszában elkövetett döntő hiba nagyon megviselte. A világbajnok először a kilencedik forduló után vezetett, visszavágott Karjakinnak, míg Rapport a rájátszásban másodszor szenvedett vereséget Nepomnjacsijtól. A láthatáron pedig megjelent a 18 éves Alireza Firouzja, aki nagy hajrába kezdett, már mesterhármasnál tartott.

A nagy versenyfutásban így érkeztünk el az utolsó játéknaphoz, amikor eldőlt az első hely sorsa és a dobogós helyek sorrendje. Elsőként Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen küzdelme ért véget. A világbajnok kihívójára. az Armageddon partiban vereséget mért, de  még nem ünnepelhetett, zajlott Alireza Firouzja és Rapport Richárd játszmája, nagymesterünk győzelemmel beérhette volna a világbajnokot és rájátszás döntötte volna el az első hely sorsát.

Firouzja érthetően kockáztatott, a harmadik helye biztos volt, győzelemmel pedig ezüstérmes… Minőséget áldozott, jelentős időhátrányba került Ricsi az első kísérletet visszaverte, lehetősége lett volna a minőség visszaáldozásával bebiztosítani a második helyet, de többet akart.

A francia sakkozó „könnyű kézzel” húzta meg a jó lépéseket, Ricsi hibázott a védekezésben, amit Firouzja kihasznált, csattant a döntő áldozat, Firouzja ismét ezüstérmes lett, Ricsi őriási esélyt hagyott kihasználatlanul.

Bakuban Fabiano Caruana elsőségével fejeződött be a 7. Vugar Gasimov emlékverseny. Rapport Richárd és Fabiano Caruana holtversenyben végzett az összetett pontversenyben, a rapid és a villámversenyen mindketten 24 pontot gyűjtöttek. Az első hely sorsát az Armageddon játszma döntötte el, Caruana játszott világossal és 5 perce volt Rapport 4 percével szemben, nagymesterünk remifórral játszott, a 28. lépése után már nem találhatott mentséget. Caruanának a befejező játéknap előtt két pont volt a hátránya, nagy hajrával tört előre. Rapport Richárd az utolsó fordulóig vezette a versenyfutást.

Siker Wijk aan Zee-ben is

Wijk aan Zeeben Magnus Carlsent nyolcadszor ünnepelték a hagyományos torna győzteseként,  másfél pontos előnnyel lett első a 84. Tata Steel Chess Masters viadalon. Kijutott az elismerésből a holtversenyben másodikként végzett azerbajdzsáni Sahriajr Mamedgyarovnak és Rapport Richárdnak is.

Remekül sikerült nagymesterünk főpróbája a három versenyből álló Grand Prix 2022 sorozat előtt. Ricsi gyorsan feledte az első fordulóban Jan-Krzysztof Duda elleni vereségét, a második körben a címvédő Jorden Van Foreest ellen nyert. Emlékezetes marad Nils Grandeliust megadásra kényszerítő elterelő bástyaáldozata. Az ötödik forduló után Praggnanandhaa elleni győzelmének köszönhetően hármas holtversenyben az élen állt. Hatodik partiját sötéttel játszva elvesztette Magnus Carlsennel szemben, remizett Sahrijar Mamedgyarovval és Szergej Karjakinnal, a nyolcadik forduló után az ötödik helyen állt. Santosh Gujrathi Vidit elleni döntetlennel folytatta. A tizedik fordulóban szenzációs győzelmet aratott, Fabiano Caruanát sötéttel győzte le. Danyil Dubov visszalépésével játék nélkül kapta meg a pontot, de ne feledjük, hogy többek között Anish Giri és Magnus Carlsen is. Visszaverte Andrej Jeszipenko próbálkozásait, majd Girivel gyorsan remizett, bebiztosította holtversenyes második helyét. Nyert 5,7 Élő-pontot, tizedik volt a világranglistán!

Bravúros győzelmekkel elődöntős a berlini GP-n

Berlinben rendezték meg a GP-sorozat első versenyét. Rapport Richárd a csoport küzdelmeket a lengyel Radoslaw Wojtaszektől elszenvedett vereséggel kezdte. Az orosz Vlagyimir Fedoszejev elleni bravúros kettős győzelemmel, majd a rájátszásban Wojteszeket legyőzve jutott az elődöntőbe. Hikaru Nakamurával már nem bírt, elfáradt a hosszú, nehéz partikban, a Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess Masters viadal után csak négy nap pihenője volt. Holtversenyes harmadik helyével 7 GP-pontot gyűjtött.

Belgrádban  győztesként ünnepelték

A 25 éves Rapport Richárd pályafutása egyik legnagyobb sikereként megnyerte a belgrádi Grand Prix-viadalt. Veretlenül, taktikusan versenyezve, esélyeit remekül kihasználva lett a 16 fős torna győztese. A csoportmérkőzéseken döntő volt az indiai Santosh Gujrathi Vidit elleni kettős győzelme.

Az elődöntőben a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen diadalmaskodott. Az első játszmában túljátszotta a tavalyi világbajnok-jelölti döntő ezüstérmesét. A második összecsapás izgalmaiban is higgadt maradt, a felkínált eséllyel élni tudott, döntetlenre mentette az ütközetet.

A döntő első partijában Dmitrij Andrejkin óvatos játéka nem vezethetett sikerre, Ricsi tökéletes felkészüléssel gond nélkül remizett.

A második összecsapásuk is békés küzdelemnek indult, többen már elkönyvelték a lépésismétléses döntetlent, amikor Rapport hosszas gondolkodás után minőséget áldozott. Pontosan számolt, egészséges kockázatot vállalt, feladta a leckét ellenfelének.

A bonyodalmakban az idő egyre inkább szorította Andrejkint, nem találta meg a helyes védekezést. Óvatlan királylépése után már viharfelhők is gyülekeztek a királya körül, amikor a döntő hibát elkövette, a remélt örökös sakkból Ricsi királya ellépkedett, a vezére pedig védte a nagyátlót. Rapport Richárd a GP összetett pontversenyében Hikaru Nakamura mögött második lett, világbajnokjelölt!

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 második tornáján, a Charity Cup viadal kvalifikációs versenyén Rapport Richárdnak nem sikerült a negyeddöntőbe jutás. A nyolcadik helyen előállt holtverseny a cseh David Navarának kedvezett, Rapport végül kilencedik lett.

Bukarestben a francia Maxime Vachier-Lagrave elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2022 első versenye, a Superbet Chess Classic, izgalma rájátszásban dőlt el a javára.

Rapport Richárd világranglista ötödikként, a rajtlistán harmadikként kezdte meg szereplését és nem tudta túltenni magát Bogdan-Daniel Deac elleni vereségén, az időkontroll előtti utolsó lépésével elkövetett elnézésen. MVL ellen is egy huszárlépés okozta vesztését. Tizenkét Élő-ponttal lett szegényebb, bízhatunk abban, hogy a balsikerén gyorsan túlteszi magát, a madridi világbajnok-jelöltek viadalán már ismét jó formában sakkozik.

Varsóban Jan-Krzysztof Duda elsőségével fejeződött be a GCT második viadala, a 10 résztvevős Superbet rapid és villámverseny. Hihetetlenül izgalmas finisben Duda félpontos előnnyel végzett az élen. A rapidversenyben Rapport Richárd második volt, 13 pontjához a villámversenyen a 18 partiból csak hat és felet gyűjtött, hatodikként zárta a szereplését. Rapport az utolsó pillanatban visszaléprtt a stavangeri Norway Chess viadaltól, a világbajnok-jelölti döntő elött a pihenést, a feltöltődést választotta.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Ding Liren szabadkártyával játszhat a világbajnok-jelölti döntőben, vezeti a rajtlistát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firozja FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglista negyedik, négy éve világbajnoki kihívó Fabiano Caruana eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson kínai nagymester  a 2-es rajtszámot kapta, az első fordulóban Jan Nepomnjaxsijjal mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor világbajnok-jelöltként kezdi meg szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin ellen diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Liren (kínai, 2806

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzydztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én 15 órától  játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette. Tejmur Radzsabov, a 2019-es Világkupa győztese a koronavírus-járvány miatt többször is a torna elhalasztását kérte, végül visszalépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára mér nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

Ding Liren a világranglista második helyezettjeként szabadkártyával harmadszor világbajnokjelölt, vezeti a rajtlistát

A kétszeres olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren (Ting Li-zsen) 1992. október 24-én Vencsouban született. Négyéves korában tanult meg sakkozni. Egy évvel később már megnyerte az U6 korosztályos országos bajnokságot. Két évvel később az U10 korosztály versenyét nyerte meg, összesen hat korosztályos kínai ifjúsági bajnoki címet szerzett. Korosztályos világbajnokságokon 2002-ben és 2004-ben ezüstérmes volt. Ding Liren  2009-ben, 16 éves korában, minden idők legfiatalabbjaként nyerte meg először Kína felnőtt sakkbajnokságát, [majd ezt az eredményét megismételte 2011-ben és 2012-ben is. 2009-ben Ázsia bajnoka is lett, megkapta a nemzetközi nagymesteri címet. 2012-ben a junior világbajnokságon a holtversenyben győztes török Alexander Ipatov és Rapport Richárd mögött bronzérmes.

2011-ben a csapat-világbajnokságon ezüstérmes kínai válogatott tagja. Először játszott Világkupán, szabadkártyát kapott, de az első fordulóban kikapott a Fülöp-szigeteki Wesley So-tól. Az isztambuli sakkolimpián negyedik csapat tagja, a világbajnokságon az ismét ezüstérmes az együttessel. 2013-ban megnyerte a Danzhauban rendezett tornát, egy év múlva holtversenyben végzett az élen.

Tromsøben a fiatal erőkből álló kínai csapat olimpiai bajnok

2014-ben hetedikként rangsorolták a kínai válogatottat, de a fiatal sakkozókból álló együttes az egyik titkos esélyesnek számított. Veretlenül értek elsőként célba, a végelszámoláskor döntőnek bizonyult válogatottunk elleni szerencsés győzelmük. A  hajrá izgalmait jól bírták, utolsó négy mérkőzésükből hármat is megnyertek, a felkínált lehetőséggel élni tudtak. Ding Liren egyéni teljesítménye a második táblán, a 10-ből 7,5 pont bronzérmet jelentett számára, a vietnami Nguyen Ngoc Truong Son és Balogh Csaba előzte meg. A Petroszjan emlékversenyen ötven százalékot ért el, mind a hét partija remivel végződött.

2015-ben a Tata Steel Chess holtversenyben második, a kínai ranglistán átvette az első helyet, amit azóta is őriz. A csapat-világbajnokságon aranyérmes a válogatottal. A Világkupán a nyolcaddöntőben honfitársa, a 16 esztendős Wei Yi győzte le.

Szabadkártyával játszhatott a Grand Chess Tour 2016 St. Louis-i viadalán. Nyolc döntetlen mellett Hikaru Nakamurától szenvedett vereséget. A bakui sakkolimpián a címvédő kínai együttes csak a 13. helyen végzett, három meccset is vesztettek. Ding Liren vezérletével javítottak a csapat-világbajnokságon, Hanti-Manszijszkban nyertek.

A Világkupa döntőjében a rájátszásban kapott ki Levon Aronjantól

A Világkupán Tbilisziben döntőt játszott az örmény Levon Aronjannal, a rájátszásban kapott ki, már világbajnok-jelöltként játszhatta az összecsapást. A küzdelmek során kétszer a „hosszabbításban” győzött, a negyeddöntőben Rapport Richárd ellen nyert, az elődöntőben Wesley So-ra mért vereséget. A kínai férfi sakkozás első világbajnok-jelöltjeként ünnepelték!

 A berlini döntőben Ding Liren lett a remikirály, 13 játszmája végződött döntetlennel, Sahrijar Mamedgyarov ellen nyert. Nehéz őt legyőzni, volt szerencséje is, Alekszandr Griscsukkal szemben nagy ziccert hibázott.

A berlini taktikájához hasonlóan a Gasimov emlékversenyen is higgadtan kivárta esélyét, a hetedik és a nyolcadik fordulóbeli győzelmével Magnus Carlsen mögött ezüstérmesként zárt, és a + 13 ponttal addigi pályafutása legmagasabb Élő-ponttal várhatta a stavangeri tornát.

Stavangerben sportbalesetet szenvedett

Az Altibox Norway Chess viadal harmadik fordulóját követő pihenőnapon a szupernagymesterek szakácsként vívtak meg egymással. A kétfős csapatok versenyében Viswanathan Anand és Ding Liren páros halétele nyerte el a zsűri tetszését. A kínai sakkozó csak komoly fájdalmak közepette segítette az exvilágbajnokot, kikapcsolódásként biciklire ült, s nagyot esett. A verseny orvosának tanácsára Fabiano Caruana elleni játszmáját a következő pihenőnapra halasztották, majd visszalépésre kényszerült, csipőtörés miatt meg is műtötték. A baleset miatt alaposan felborult a versenyprogramja, le kellett mondania a St. Louis-i 6. Sinquefield Cup-ot is. A hosszas rehabilitáció után a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval játszott felkészülési meccset, 3-1-re győzött, átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, a szeptemberi listán 2804 ponttal már a negyedik helyen állt a világranglistán.

Batumiban két mankóval is három aranyérmet szerzett

Batumiban az olimpiai bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, a címvédő amerikai csapat és a négy évvel azelőtti győztes kínai együttes közötti párharcban. A világbajnoki kihívó Fabiano Caruana vezette amerikai ötösnek a mérkőzés előtt négy ponttal jobb volt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszáma (az ellenfelek ellen elért eredmény és az ellenfelek táblapontjainak szorzata), de ez semmiféle biztosítékot nem jelentett számukra. A négy döntetlen végül a kínai csapatnak kedvezett!

Az olimpiai bajnok éltáblása, Ding Liren három aranyérem boldog tulajdonosa lett. A legjobb éltáblásként is ünnepelték, a kínai csapatok nyerték a Nona Gaprindasvili kupát! A nyolcadik forduló után is csak hatodikok voltak, a kilencedik játéknapon nagyon fontos győzelmet értek el a remekül kezdő, sokáig éllovas Azerbajdzsán ellen, a tizedikben pedig vereséget mértek a meglepetések sorozatát elérő lengyelekre. Társai segítették fel a dobogó legfelső fokára a két mankó járó legjobbjukat.

A 2019-es esztendőt a Wijk ann Zee-i Tata Steel Chess viadalon kezdte, Jan Nepomnjacsij és Viswanathan Anand társaságában veretlenségét megőrizve holtversenyben harmadikként végzett.

A csapat-világbajnokságon kínai-orosz versengést vártunk, de a címvédő, a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttes a második és harmadik fordulóban elszenvedett váratlan vereségeikkel csak távcsővel figyelhette az élmezőnyt. A bronzérmes csapatban Ding Liren az éltáblán megőrizte veretlenségét. Samkirban a Gasimov emlékversenyen a kétpontos előnnyel győztes Magnus Carlsen mögött Szergej Karjakinnal osztotta a második helyet. Nem nevezett a Grand Prix 2019 sorozatra, a Grand Chess Tour 2019-re vállalta a részvételt. a zágrábi klasszikus viadalon meglepetésre két partit is vesztett, Magnus Carlsen és Wesley So győzte le, ötven százalékot ért el.

S

t. Louisban remekelt, a rájátszásban Magnus Carlsen ellen nyert

St. Louisban a 7. Sinquefield Cup viadal Ding Liren szenzációs sikerével fejeződött be. A 12 résztvevős tornán veretlenségét megőrizve Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, a rájátszásban 3-1-re legyőzte a norvég világbajnokot. A két rapidpartijuk döntetlen lett, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte.  Ding Liren a torna 325 ezer dolláros díjalapjából 82 ezer ötszáz dollárt vehetett át, Magnus Carlsen a 67 ezer ötszáz dolláros díj mellé a GCT 2019 összetett pontversenyének első helyének megszerzésével vigasztalódhatott, Ding Liren másodikként lett a londoni négyes döntő résztvevője.

A Világkupán ismét ezüstérmes, másodszor lett világbajnokjelölt

Hanti-Manszijszkban az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov győzelmével fejeződött be a Világkupa. Ding Liren másodszor is a finálé rájátszásában szenvedett vereséget, be kellett érnie az ezüstéremmel. A négyjátszmás döntőben a kínai nagymester a második parti megnyeréével előnyt szerzett, de Radzsabov kiegyenlítette hátrányát. A rájátszás döntött, ezt Radzsabov 4-2-re megnyerte,  összesítésben 6-4-re győzte le a rajtlistát vezető, a világranglistán harmadik riválisát. A csatározásukban a négy rapidparti döntetlennel ért véget, Radzsabov nagy izgalmak után a két villámjátszmában diadalmaskodott. Győztesként 110 ezer dolláros díjat vehetett át, Ding Liren 80 ezret nyert. Mindketten kiharcolták a világbajnok-jelölti döntőben a szereplés jogát.

A GCT londoni fináléjának elődöntőjében Ding Liren fölényes győzelmet aratott Levon Aronjannal szemben, a döntőben 16-12-re nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, a GCT 2019 győztese lett, a világbajnok-jelölti döntő előtti főpróbája kitűnően sikerült!

Ding Liren a koronavírus-járvány miatt két héttel a világbajnok-döntő megkezdése előtt megérkezett Jekatyerinburgba, felkészülését már a helyszínen fejezte be.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő.

Jekatyerinburgban az első forduló nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A játéknap másik győzelmét az orosz Jan Nepomnjacsij aratta, a holland Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko ellen érvényesítette a papírformát.

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vachier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt. November elsejére meg is hirdették a folytatást, de végül tavaszra halasztották.

A világbajnok-jelölti döntő félidei állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

A sakkvilág elitje online rapid viadalokon játszott

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak a félbeszakított világbajnok-jelölti döntő résztvevői közül, többek között Ding Liren is. A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét, az első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást, a kínai sakkozó másodikként jutott tovább. Az elődöntőben Magnus Carlsentől kapott ki.  

 A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com online rendezte meg hat csapat részvételével a „Nations Cup” viadalt. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. A szuperdöntőt Kína és az Egyesült Államok válogatottjai játszották, a 2-2-es eredmény a kínaiaknak kedvezett.

A Lindores Abbey viadalon Ding Liren az elődöntőben az orosz Danyil Dubovtól szenvedett vereséget.

A Chessable Masters elődöntőjében Ding Liren ismét Magnus Carlsennel játszott, a norvég világbajnok másodszor is legyőzte a világbajnokjelöltet, aki a negyeddöntőben Hikaru Nakamurára mért vereséget. A Legends of Chess viadalon meglepetésre a 10 fős mezőnyben utolsó lett.

A Magnus Carlsen Tour fináléjának elődöntőjében Magnus Carlsen és Ding Liren már harmadszor nézett virtuálisan farkasszemet.

Az elődönto végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 1 (3,5 – 3,5, 2,5 – 0,5, 2,5 – 0,5, 3,5 – 2,5)

Megkezdődött a Champions Chess Tour kilenc versenyből és a döntőből álló sorozata. Ding Liren az első tornán, a Skilling Openen nem jutott be a kieséses rendszerű szakaszba.

A Danzhou 8 résztvevős, kétfordulós rapid tornán Rapport Richárd győzött, fél ponttal előzte meg Ding Lirent.

A kínai nagymester az Opera Euro viadalom sem járt sikerrel.

A világbajnok-jelölti döntőben ötödik lett

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelyet a koronavírus-járvány miatt hét forduló után szakítottak félbe, Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben állt az élen, Fabiano Caruanának egy pont volt a hátrányA.

Az orosz nagymester a 8. kör után már egyedül vezetett, a kilencedik fordulót követően Caruana, MVL és Giri triója félpontos hátránnyal „fenyegette”.  Az éllovas a tizedik fordulóban nyert, riválisai csak remiztek, egy pontra nőtt az előnye.

Griscsuk „besegített” honfitársának, MVL hátránya már másfél pont volt, Giri egyedül állt a második helyen.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték. Griscsuk másodszor is segített Jannak, Girit is megfosztotta álmaitól. Az utolsó fordulóban Ding Liren legyőzte az újdonsült világbajnoki kihívót.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

Ding Liren az FTX Crypto Cup viadalon sem tudta kvalifikálni magát, a Goldmoney Asian tornán erőfeszítéseit siker koronázta. A negyeddöntőben nagy csatában legyőzte Jan-Krzysztof Dudát, az elődöntőben Vladiszlav Artyemijev megállította. A San Francisco Masters nyolcfős versenyén az elődöntőben Levon Aronjantól kapott ki.

Az online sakkolimpián az elődöntőben kettős vereséget szenvedtek az orosz csapattól, az első meccset 3,5-2,5-re, a második összecsapást 4-2-re vesztették el, Danyil Dubov 1,5-0,5-re nyert Ding Liren ellen. A Danzhou rapid tornát megnyerte.

Ding Liren nem indult el a Világkupán, nem nevezett a FIDE Grand Swiss viadalra sem, a Grand Prix 2022 két tornáján vízumprobklmák nem tudott játszani. Úgy tűnt, hogy búcsút mondhat a világbajnok-jelöltségnek. Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltásával felszabadult egy hely a világbajnok-jelölti döntőbe. Ding Liren ekkor harmadik volt a világranglistán, de nem játszott elegendő partit. Egy hónap alatt honfitársai segítségével korrigált, 28 partit játszott le és megkapta a szabadkártyát.

Ding Liren elindult a Champions Chess Tour 2022 sorozaton. Az Airthings Masters viadalon továbbjutott, de a negyeddöntőben kikapott Vladiszlav Artyemijevtől.

A Charity Cup tornán is sikerrel játszott a kvalifikációs versenye, a negeddöntőben a holland Jotden Van Foreest ellen nyert, az elődöntő csúcsrangadóján Magnus Carlsen 3-1-re legyőzte.

A Chessable Masters elődöntőjében Ding Liren visszavágott Magnus Carlsennek a Chatity Cup tornán elszenvedett vereségéért, három döntetlen után megnyerte a negyedik játszmát, 2,5-1,5-re a meccst.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 negyedik online rapid versenyének döntőjében Ding Liren nagy csatában a rájátszásban nyert a 16 éves Praggnanandhaa ellen. Az indiai titán az első párharcot 2,5-1,5-re-re elvesztette, de a második mérkőzést 2,5-1,5-re megnyerte. Praggnanadhaa világossal a második partiban győzött. A  rájátszás döntött, az 5-5 perces és lépésenként 2-2 másodperc bónusszal játszott kétjátszmás meccs.  Az első partiban Praggnanandhaa az idő szorításában nyert állását döntetlenre rontotta, a második összecsapásban Ding Liren legyőzte 16 éves riválisát.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnok-jelölti döntő legfiatalabb résztvevője a rajtlistán második Alireza Firouzja

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firozja a FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglista harmadik, a finálé legfiatalabb résztvevőjének, a június 18-án 19. születésnapját ünneplőAlireza Firouzja eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson a francia nagymester  az 5-ös rajtszámot kapta, az első fordulóban Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor világbajnok-jelöltként kezdi meg szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin ellen diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Liren (kínai, 2806

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én 15 órától  játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette. Tejmur Radzsabov, a 2019-es Világkupa győztese a koronavírus-járvány miatt többször is a torna elhalasztását kérte, végül visszalépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára mér nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

A világbajnok-jelölti döntő legfiatalabb résztvevője, Alireza Firouzja Madridban június 18-án ünnepli 19. születésnapját

A világbajnok-jelölti döntő legfiatalabb résztvevője 2003. június 18-án Bábolban született. Csodagyerekként 12 évesen megnyerte Irán bajnokságát, nemzetközi mesteri címet kapott.14 évesen lett nemzetközi nagymester. Első iráni sakkozóként lépte át a 2700 Élő-pontos határt, ekkor 16 éves volt. 2020 januárjától vezeti a junior világranglistát. 2021 decemberében a sakktörténelem legfiatalabb sakkozójaként már francia színekben átlépte a 2800 Élő-pontos határt. A FIDE Grand Swiss győzteseként lett világbajnokjelölt. A Tavalyi csapat Európa-bajnokságon a francia válogatott éltáblásaként tündökölt, ezüstérmes lett az együttessel.

Firouzja 2019 decemberében jelentette be, hogy a továbbiakban nem kíván Irán színeiben játszani. Az Iráni Sakkszövetség visszahívta az iráni játékosokat a 2019. évi rapid- és villámsakk világbajnokságról, hogy ne játsszanak izraeli ellenfelekkel. Franciaországot választotta. és a Grand Swiss győzteseként először hallgathatta már francia állampolgárként a Marseillies-t. Első helyével világbajnokjelölt lett!

Pályafutásának első sikerei

Nyolcéves korában kezdett el sakkozni. Egy évvel később, 2012-ben megnyerte az U12 korosztályos Ázsia-bajnokságot.  2016-ban, 12 éves korában veretlenül megnyerte Irán sakkbajnokságát.[5] Ebben az évben kapta meg a nemzetközi mester címet. A címhez szükséges normát a 2015-ös Katar Masters tornán, a 2015-ös iráni sakkbajnokság döntőjében és a 2016-os Ázsiai Nemzetek Kupája csapatversenyén teljesítette,]ahol egyéni eredménye alapján aranyérmet szerzett. A 2016-os U16 korosztályos sakkolimpián csapatban első, egyéniben harmadik; a 2017-es U16-os sakkolimpián csapatban bronz-, egyéniben aranyérmet szerzett. 2018 áprilisában kapta meg a nagymester címet. 

16 évesen már a Világkupa résztvevője játszott, a FIDE zászló alatt játszva ezüstérmes a villámsakk-világbajnokságon

2019-ben két és félpontos előnnyel másodszor nyerte meg Irán sakkbajnokságát, 11 játszmából 9 pontot érve el. A csapat-világbajnokságon kilenc játszmából hét pontot szerzett, és a hatodik helyen végzett Irán csapatának legjobb pontszerzője volt. Március végén a 3. Sharjah Masters tornán hetes holtversenyben első, végül negyedik lett. Áprilisban nyolcas holtversenyt követően a 2. helyet szerezte meg a Reykjavík Openen. Ázsia-bajnokságon a 6. helyen végzett, ezzel kvalifikációt szerzett a Világkupára.

A Világkupán a legjobb 32 között  az első kiemelt kínai Ding Lirentől a rájátszásban szenvedett vereséget.   FIDE zászló alatt játszva a rapid világbajnokságon ezüstérmes a világbajnok Magnus Carlsen mögött. A villámsakk világbajnokságon a 6. helyet szerezte meg, miután nyert állásban időtúllépéssel vesztett Magnus Carlsen ellen.

Wijk ann Zee-ben az izgalmas hajrát még nem bírta

A Wijk aan Zee-i tornák szponzorai. rendezői a szuperversenyek közötti versengésben is hűek maradtak eredeti célkitűzéseikhez, mindig lehetőséget adtak a feltörekvő tehetségeknek, A 82. Tata Steel Masters viadalra meghívást kapott s 16 éves Alireza Dirouzja, aki  a nyolcadik forduló után holtversenyben az élen állt. Magnus Carlsen elleni veresége döntötte romba álmait, a hármas vesztőszériát egyértelműen rutintalanságának köszönhette. Ötven százalékot ért el, ahogy Anish Giri, Viswanathan Anand is.

A Prágai Sakkfesztivál 19-es kategóriájú szuperversenyén ötös holtversenyben első, a rájátszásban a torna győztese lett. Firouzja játszhatott a Magnus Carlsen online rapid viadalon is, a rutinos nagymesterekkel szemben megnyitási repertoárja sebezhető volt.

A Nemzetek Kupáján a „Rest of World’  csapat második tábláján játszott, büszke lehetett a tíz partiban elért 5,5 pontjára, tövvek között Levon Aronjant és Szergej Karjakint is legyőzte.

Stavangerben Alireza Firouzja addigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el, a világbajnok Magnus Carlsen mögött mindössze egy ponttal lemaradva lett ezüstérmes. Még jobban megnehezíthette volna Carlsen elsőségét, ha az első körben kihasználja az Armageddon partiban a nyerőesélyét, vagy a második klasszikus játszmájukban királyával nem lép aknamezőre.

A Skilling Open rapid online viadallal megkezdődött a Champions Chess Tour 2020/21-es kilenc versenyből és a döntőből álló sorozat. A 16 résztvevő kvalifikációs versenyén a  továbbjutó helyeken előállt holtverseny nem Firouzjának kedvezett.

A 83. Tata Steel Masters viadalon hármas holtversenyben harmadik volt, nagy esélyt szalasztott el, hogy beérje a holtversenyes  első holland duót, Jorden Van Foreestet és Anish Girit.

A Magnus Carlsen Invitational tornán már kiharcolta a kieséses rendszerű szakaszba a továbbjutást, a negyeddöntőben Wesley Sotól kapott ki. A NIC Classical viadalon Sahrihar Mamedgyarov állította meg a 17 éves titánt.

A Grand Chess Tour párizsi rapid és villámversenyen a fölényesen győztes Wesley So és a második Jan Nepomnjacsij mögött kiélezett harc dúlt a harmadik helyért, végül Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja a nagy adok-kapok után holtversenyben végzett.

A Világkupán már francia színekben játszó Alireza Firouzja nyolcadik kiemeltként a második fordulóban búcsúzott a további küzdelmektől,  az üzbég Javohir Szindarov (2558) 3,5-2,5-re nyert.

Firouzja a Chessable Masters viadalon próbált vigasztalódni, de a negyeddöntőben Le Quang Liem útját állta.  Az Aimchess US tornán az elődöntőig jutott, Vladiszlav Artyemijevtől kapott ki.

Stavangerben másodszor ezüstérmes, a Grand Swiss viadalt megnyerte, világbajnokjelölt lett

A világbajnok Magnus Carlsen a kilencedszer megrendezett Altibox Norway Chess szuperversenyen negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott. Elsőségét Alireza Firouzjának is köszönhette, aki legyőzte Rapport Richárdot, nagymesterünk nyeréssel kikényszeríthette volna az első helyet eldöntő rájátszást. Firouzja győzelmével nem kis meglepetésre második lett, megelőzte a nyolc fordulón át vezető Rapport Richárdot, utolsó négy klasszikus játszmáját megnyerte.

Rigában a FIDE Chess.com Grand Swiss záróünnepségen Alireza Firouzja elérzékenyülve hallgatta új hazája himnuszát, az iráni születésű 18 éves sakkozó francia színekben érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét.

A 11 fordulós tornán az utolsó forduló döntötte el két világbajnok-jelölti cím sorsát. Firouzja lépéselőnyben, remifórral játszotta az orosz Grigorij Oparin elleni partiját, amely 28 lépésben ért véget pontosztozkodással.

A verseny rajtlistáján harmadik Alireza Firouzja mesterhármassal rajtolt, hol egyedül, hol holtversenyben végig az élen állt. Világossal a hat játszmájából 5,5 pontot szerzett, sötéttel ötven százalékot ért el, egyetlen vereségét Fabiano Caruanától szenvedte el. Teljesítményének performance-pontszáma 2855, nyert 11,5 Élő-pontot és 70 ezer dollárt! A virtuális világranglistán az ötödik helyen áll 2781,5 ponttal.

A csapat Európa-bajnokságon Firouzjával az éltáblán ezüstérmes a francia válogatott

A kontinensviadalon az utolsó forduló előtt négy válogatott pályázott az aranyérem megszerzésére, a holtversenyben élen álló négy együttes egymás elleni párharcokkal döntötte el az első két hely sorsát. A kiélezett csatában ezúttal az ukránok nem hibáztak, két éve a befejező játéknapon kiengedték a kezükből a remélt aranyérmet.

Az örmények ellen a ki-ki meccsen 3-1-re győztek és az un. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítással megelőzték Azerbajdzsán négyese ellen diadalmaskodó francia gárdát. A francia-azeri mérkőzést Alireza Firouzja győzelme döntötte el, Sahriyar Mamedgyarov a bástyavégjátékban nem találta meg a döntetlent biztosító bástyalépést. Firouzja szenzációs eredményt ért el, 9 partijából 8 pontot szerzett, a világranglista második helyére lépett előre, áttörte a 280 Élő-pontos határt.

Varsóban a rapid világbajnokságon Firouzja csak a huszadik helyen végzett, a villám-világbajnokságon bronzérmet szerzett.

A világbajnok-jelölti döntő előtt Alireza Firouzja játszott a Grand Chess Tour bukaresti Superbet tornáján, mínuszban maradt, időzavaraiban rontott. Utolsó játszmáját elvesztette Maxime Vachier-Lagrave ellen, Jan Nepomnjacsijtól is kikapott, egyetlen győzelmét Leinier Dominguez Perezzel szemben érte el.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A négy évvel korábbi világbajnoki kihívó, Fabiano Caruana negyedszer világbajnkjelölt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Madridban június 16. és július 5. között rendezik meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon  Rapport Richárd képviseli a magyar színeket, a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok, a világranglista második helyezettje, Ding Liren vezeti, Rapport ötödik a rangsorban. A FIDE zászlója alatt játszó orosz Jan Nepomnjacsij a tavalyi dubaji világbajnoki döntő veszteseként szerepelhet. A francia Alireza Firozja FIDE Grand Swiss torna győzteseként, az amerikai Fabiano Caruana ezüstérmesként vívta ki a részvételi jogot. Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix 2022 első, Rapport Richárd második helyezettként kvalifikálta magát. A lengyel Jan-Krzysztof Duda a 2021-es Világkupa győzteseként játszat. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov szabadkártyát kapott, az előző világbajnok-jelölti döntőtől a koronavírus-járvány miatt visszalépett. A világbajnok-jelölti döntő győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Idézzük fel a világranglista negyedik, négy éve világbajnoki kihívó Fabiano Caruana eddigi pályafutásának  legfontosabb eredményeit. A már korábban megtartott irányított sorsoláson az amerikai nagymester  a 3-as rajtszámot kapta, az első fordulóban honfitársával, Hikaru Nakamurával mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A győztes lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Az esetleges holtverseny esetén rájátszás döntene.

A tornán a rajtlistát a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren vezeti, aki az orosz Szergej Karjakin 6 hónapos eltiltása miatt játszhat a világranglista ,ásodik helyezettjeként. A legfiatalabb résztvevő a francia színeket képviselő egykori iráni Alireza Firouzja, a 18 esztendős nagymester a FIDE Grand Swiss győzteseként harcolta ki a részvételi jogot.

A 8 fős mezőny legrutinosabb résztvevője Fabiano Caruana, a négy évvel korábbi világbajnoki kihívó,. Az amerikai olimpiai bajnok negyedszer világbajnokjelölt, a Grand Swiss ezüstérmeseként kvalifikálta magát.

A FIDE zászlója alatt szerepelhet az orosz Jan Nepomnjacsij, tavaly világbajnoki kihívó volt, a dubaji fináléban öt játszmáig tartotta magát Magnus Carlsenenl szemben. A maratoni hatodik játszma elvesztése után már nem tudta megnehezíteni a norvég világbajnok címvédését.

A rajtlistán ötödik az olimpiai ezüstérmes Rapport Richárd, a berlini GP-n harmadik volt, a belgrádi viadalt megnyerte, az összetett pontverseny második helyezettjeként érte el eddigi pályafutása legnagyobb sikerét, világbajnokjelölt lett.

Az olimpiai és ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura másodszor világbajnok-jelöltként kezdi meg szereplését.

A vb-jelölti döntő doyenje a 35 esztendős Tejmur Radzsabov, aki szabadkártyával vehet részt a tornán. Két éve a 2019-es Világkupa győzteseként a koronavírus-járvány miatt visszalépett, az események őt igazolták. Radzsabov kilenc éve játszott a londoni világbajnok-jelölti döntőn, az utolsó helyen végzett.

A lengyel sakkozás nagy reménysége, a tavalyi Világkupa győztese, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda Szocsiban az elődöntőben Magnus Carlsent győzte le, a fináléban Szergej Karjakin ellen diadalmaskodott.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Ding Liren (kínai, 2806

Alireza Firouzja (francia, 2793)

Fabiano Caruana (amerikai, 2783)

Jan Nepomnjacsij (FIDE, 2766)

Rapport Richárd (magyar, 2764)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2753)

Jan-Krzydztof Duda (lengyel, 2750)

Az első forduló párosítása:

Jan-Krzysztof Duda Rapport Richárd

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Tejmur Radzsabov – Alireza Firouzja

Az első fordulót június 17-én 15 órától  játsszák, minden harmadik játéknapot pihenőnap követ, a befejező fordulóra július 4-én kerül sor. Holtverseny esetén az első helyet eldöntő rájátszásra másnap kerülne sor. Játszmánként a gondolkodási idő 120-120 perc az első 40 lépésre, majd 60-60 perc a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a parti befejezéséig, a 61. lépéstől kezdve 30-30 másodperc bónuszidőt is kapnak a nagymesterek.

Hatodszor rendezik meg jelenlegi formájában a világbajnok-jelölti döntőt. 2013-ban Londonban a 22 éves Magnus Carlsen holtversenyben végzett Vlagyimir Kramnyikkal, a több győzelem döntött a norvég sakkozó javára. Felejthetetlenek az utolsó forduló izgalmai, mindketten vereséget szenvedtek, az orosz Peter Szvidler sötéttel nyert Carlsen ellen, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk a sötéttel túl sokat kockáztató Kramnyikot fosztotta meg reményeitől.

Egy év múlva Hanti-Manszijszkban a világbajnoki címét Carlsennel szemben elvesztő Viswanathan Anand diadalmaskodott, a 45 esztendős indiai sakkozó veretlenül, egypontos előnnyel győzött. A 2016-os moszkvai döntőben az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség sorsa, Szergej Karjakin legyőzte Fabiano Caruanát.

Négy éve Berlinben a 25 esztendős Fabiano Caruana nagyszerű sikerével ért véget a világbajnok-jelölti döntő. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon az amerikai sakkozó remekül bírta a hajrá izgalmait, megnyerte utolsó két partiját, egypontos előnnyel végzett az élen. Caruana öt győzelemmel, nyolc döntetlennel és egy vereséggel lett első. A háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen twitter üzenetében gratulált új kihívójának.

2020-ban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a világbajnok-jelölti döntő. A rajtlistát Fabiano Caruana vezette. Tejmur Radzsabov, a 2019-es Világkupa győztese a koronavírus-járvány miatt többször is a torna elhalasztását kérte, végül visszalépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave kapott meghívást.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel történt egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték.

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a világbajnok-jelölti döntő.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték, utolsó partijára mér nem tudott koncentrálni, kikapott Ding Lirentől.

A világbajnok-jelölti döntő rajtlistáján harmadik, négy éve  világbajnoki kihívó  Fabiano Caruana pályafutása

Fabiano Caruana Miamiban 1992. július 30-án született. 2005-ig amerikaiként vett részt az ifjúsági versenyeken, majd 2005 és 2015 között Olaszországot képviselte. Négyszer, 2008-2014 között az olasz válogatott éltáblása volt a sakkolimpiákon. 2007-2013 között a csapat Európa-bajnokságokon szerepelt az olasz csapat „vezérevezőseként”.  2015. június 25-től ismét amerikai színekben versenyez. A nemzetközi nagymesteri címet 2007-ben szerezte meg, akkor rekordot döntött.

Caruana tehetségét korán felfedezték, kétszer győzött a korosztályos pán-amerikai bajnokságon, 2004-ben költözött szüleivel Madridba, majd 2007-től Budapesten is élt, ekkor Alekszander Csernyin irányította edzéseit. A First Saturday versenyen teljesített másodszor a nagymesteri normát, majd 14 éves 11 hónapos és 20 napos korában szerezte meg a címet. 2007-ben nyert először olasz bajnokságot, sikerét

2008-ban, 2010-ben és 2011-ben megismételte.2008-ban megnyerte a Corus „C” tornát, egy évvel később a „B” versenyen diadalmaskodott, kiharcolta a szuperversenyre szóló meghívást.  2009-ben Hanti-Manszijszkban már játszott a Világkupán, 50. volt a rajtlistán, a nyolcaddöntőig jutott, az azerbajdzsáni Vugar Gasimovtól rájátszásban kapott ki.

Wijk aan Zee-ben első szereplése alkalmával – 2-vel tízedik lett. Bielben már hármas holtversenyben végzett az élen. 2010-től Luganóban élt, a szovjet származású belga nagymesterrel, Vlagyimir Csucselovval kezdett el dolgozni. 2011-ben szép siker volt Újdelhiben elért elsősége, a Karpov nevével fémjelzett tornán harmadik lett. A Világkupán a harmadik körben Peter Szvidlertől szenvedett vereséget.

A Grand Slam döntőben csak a rájátszásban maradt alul Magnus Carlsennel szemben

2012-ben Wijk ann Zee-ben kezdődött meg pályafutásának még sikeresebb időszaka, a sakkvilág abszolút elitjéhez való felzárkózása.  Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov társaságában holtversenyben második volt, ez a világranglistán újabb előrelépést jelentett számára. Malmőben már 2770 ponttal játszott és félpontos előnnyel tornagyőztes Lékó Péter előtt. A Tal emlékversenyen ezüstérmes.  Dortmundban Szergej Karjakinnal holtversenyben első.  A Grand Slam döntőben csak a rájátszásban maradt alul Carlsennel szemben.

A szép sikereket megtorpanás követte, a Tata Steel tornán – 3 a végelszámolásnál, öt játszmát is vesztett.  Baden-Badenben Viswanathan Anand mögött másodikként feledtette botlását. Zürichben Anand, Vlagyimir Kramnyik és Borisz Gelfand előtt elsőként köszönthették.  Zugban, a GP-tornán holtversenyben harmadik, Szalonikiben második. A Tal emlékversenyen a harmadik helyet osztotta. A fokozott terhelésekkel járó állandó versenyzés Dortmundban megbosszulta magát, számára a – 1 figyelmeztető jel volt. Tromsöben, a Világkupán második kiemeltként játszott, a negyeddöntőben a francia Maxime Vachier-Lagrave a rájátszásban győzte le. Párizsban a GP-sorozat utolsó versenyén holtversenyben első volt, összesítésben harmadik, így lemaradt a világbajnok-jelölti döntőről. Bukarestben tornagyőztes.

A 2014-es esztendő első versenyét is Wijk aan Zee-ben játszotta, holtversenyben negyedikként végzett, Zürichben harmadik lett. Samkirban a Gasimov emlékversenyen Carlsennel vívott kiélezett küzdelmet, az utolsó forduló döntött a világbajnok javára. Stavangerben ötven százalékot ért el. Dortmundban másfél pontos előnnyel első, átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt!

St. Louisban a 22 esztendős Fabiano Caruana szenzációs sikerével ért véget a 2. Sinquefield Cup szuperverseny

Emlékezetes marad a hetes nyerősorozata, könnyed, élvezetes játéka. Caruana a regnáló világbajnok Magnus Carlsen ellen a nyolcadik fordulóban nyerőesélyt szalasztott el, a kilencedikben Hikaru Nakamurával szemben rontotta remire könnyen nyerhető állását. A tíz játszmából szerzett 8,5 pontjával, teljesítménye jutalmaként a 35 Élő-ponttal, a 3098-as performance-pontszámmal elkápráztatta a sakkrajongókat, Carlsen következő kihívóját látták benne.

A bakui GP-viadalon Borisz Gelfanddal holtversenyben lett első, Taskentben holtversenyben negyedikként csalódást okozott, Londonban sem tudott lépést tartani az elittel.

A Grand Prix-sorozat győzteseként világbajnokjelölt

Wijk aan Zee-ben három vereségét négy győzelemmel ellensúlyozta, de a + 1 csak a hetedik helyet jelentette a Tata Steel Chess 2015 tornán. Baden-Badenben veretlenül harmadik, Zürichben nyeretlen maradt. A Gasimov emlékversenyen holtversenyben harmadik. A Grand Prix-sorozat utolsó versenyén Hanti-Manszijszkban holtversenyes első helyével bebiztosította az összetett pontversenyben a győzelmét, s ezzel világbajnok-jelölti címét!

A nagy siker után a Grand Chess Tour első versenyén, Stavangerben – 1-gyel végzett. Dortmundban ismét remekelt, megismételte előző évi sikerét másfél pontos előnnyel lett tornagyőztes. St. Louisban csak árnyéka volt önmagának, - 2-vel zárt. Bakuban, a Világkupán harmadik kiemeltként, de igazi tét nélkül, már világbajnok-jelöltként játszhatott. A nyolcaddöntőben az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov állta útját. Londonban ötven százalékkal zárta a Grand Chess Tour három tornából álló sorozatát, az összesített pontversenyben hatodikként végzett.

A világbajnok-jelölti döntőben holtversenyben második

A világbajnok-jelölti döntő főpróbájaként Wijk aan Zee-ben, a 78. Tata Steel szuperversenyen holtversenyes második helyével bizonyította jó formáját. Moszkvában a világbajnoki kihívói cím sorsa az utolsó fordulóban, a Karjakin-Caruana összecsapáson dőlt el. Az amerikai nagymesternek kockáztatnia kellett, sötéttel megpróbálta a lehetetlent, szicíliai védelme azonban „zátonyra futott”.

Fabiano Caruana pályafutása első amerikai bajnoki címével vigasztalódott. St. Louisban egypontos előnnyel, veretlenül ért elsőként a célba. Sorsdöntő volt a címvédő, négyszeres bajnok Hikaru Nakamura elleni negyedik fordulós győzelme. A bajnoki trófea mellé Caruana 50 ezer dolláros első díjat vehetett át.

Samkirban a 3. Vugar Gasimov emlékversenyen rájátszás döntötte el az első hely sorsát. Sahriyar Mamedgyarov a villámpartikban múlta felül az amerikai nagymestert.

Dortmundban az első fordulóban világossal vesztett a későbbi győztes francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, egész versenyére rányomta bélyegét a vereség, Vlagyimir Kramnyikkal és Leinier Dominguez Perezzel osztotta a második helyet.

St. Louisban nyolc döntetlen után az utolsó fordulóban legyőzte a holland Anish Girit, holtversenyben másodikként végzett Viswanathan Anand, Levon Aronjan és Veszelin Topalov társaságában.

Negyven év után nyert olimpiai bajnokságot az amerikai válogatott

A bakui sakkolimpia izgalmas utolsó fordulóval fejeződött be. A holtversenyben vezető amerikai és ukrán csapat győzelméhez egy pillanatig sem fért kétség. A várakozáson felül szereplő kanadai gárda végül másfél pontot tudott begyűjteni. Fabiano Caruana az egykor szovjet-orosz színekben négyszeres olimpiai bajnok Jevgenyij Barejevet kényszerítette megadásra. Az 1976-os haifai olimpia után negyven évvel lettek ismét aranyérmesek, a szocialista országok csapatai nem játszottak ezen a viadalon.

Caruana az éltáblán megőrizte veretlenségét, 10 partijából 7 pontot szerzett, az amerikai válogatott csak két döntetlent engedélyezett riválisaiknak. A hatodik fordulóban az amerikai-ukrán derbin Caruana legyőzte Pavel Eljanovot, ez eldöntötte a két meccspont sorsát. A nyolcadik körben játszott amerikai-orosz csúcsrangadó 2-2-vel zárult.

A Grand Chess Tour 2016 sorozatot harmadikként zárta

Man sziget fővárosában, Douglasban rendezték meg az esztendő egyik legjelentősebb nyílt versenyét. A számos meglepetéssel tarkított tornát végül holtversenyben nyerte meg Pavel Eljanovval, mindketten megőrizték veretlenségüket.

A Grand Chess Tour 2016 sorozatot lezáró London Chess Classic tornán veretlenül második, a pontversenyben bronzérmes. Emlékezetes marad Hikaru Nakamura elleni parádés győzelme.

Gyengébb eredmények 2017-ben

A 2017-es évet Caruana balsikeres gibraltári szerepléssel kezdte. A Tradewise nyílt verseny első kiemeltjeként csak a 13. helyen végzett, 2827 Élő-pontjából tízet vesztett el. Visszautasította a Grand Prix 2017 sorozaton való részvételt, így csak Élő-pontjaiban bízhatott, hogy kiharcolhatja a világbajnok-jelöltséget, számítása végül bevált! 

Az amerikai válogatott bakui olimpiai aranyérme után fokozott érdeklődés kísérte a St. Louisban megrendezett bajnokságot, amelyet jelentős fordulatok után Wesley So győzött, Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura holtversenyben harmadik lett.

Baden-Badenben a győztes Levon Aronjantól másfél ponttal elmaradva Magnus Carlsennel holtversenyben végzett a második helyen. Stavangerben ötven százalékot teljesítve holtversenyben osztotta a negyedik helyezést.

Hazai pályán St. Louisban az 5. Sinquefield Cup viadalon az olimpiai bajnok trió csődöt mondott. So, Caruana és Nakamura nyolc játszmában is feladásra kényszerült.

A Világkupán Caruana a harmadik kiemeltként 2807 Élő-ponttal játszott. A legjobb 32 között a rájátszásban az orosz Jevgenyij Najertől szenvedett vereséget. Man szigetén próbált vigasztalódni,  a nyolcadik fordulóban küzdött meg Magnus Carlsennel, rossz taktikával, elhibázott stratégiával vágott neki a presztízscsatának, vereségével búcsúzhatott a dobogós helyezés reményétől, holtversenyben negyedik lett.

Londonban tornagyőzelemmel zárta az évet

Londonban Fabiano Caruana győzött a Grand Chess Tour 2017 öt versenyből álló sorozatának utolsó viadalán. Caruana és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyben végzett az élen, az első hely sorsát rájátszás döntötte el az amerikai nagymester javára. Az összetett pontversenyben Caruana ötödikként végzett.

A vb-jelölti döntő előtti főpróbája a Tata Steel Chess viadal volt, gyengére sikerült a szereplése. Négy játszmát is vesztett, csak 5 pontot szerzett, a 11. helyen végzett. A világranglista második helyéről a hetedikre csúszott vissza, 27 Élő-pontja bánta a botladozását.

Berlinben valóra vált Fabiano Caruana álma. A 25 esztendős amerikai nagymester a világbajnok-jelölti döntő győzteseként a világbajnok Magnus Carlsen kihívója lett. Két éve a moszkvai világbajnok-jelölti döntő utolsó fordulójában vereséget szenvedett Szergej Karjakintól, az orosz sakkozó csatázhatott New Yorkban Magnus Carlsennel. A német fővárosban két fordulóval a befejezés előtt felrémlett egy hasonló forgatókönyv lehetősége, Karjakin legyőzte Caruanát, átvette a vezetést. A hajrában az amerikai nagymester rendezte sorait, előbb izgalmas partiban Levon Aronjan ellen nyert. A sorsdöntő csatát Alekszandr Griscsukkal szemben nagyon nyugodtan, remekül koncentrálva játszotta, az orosz sakkozó időzavarban elkövetett hibáját kihasználva győzött.

Caruana a rajtlistán csak negyedik volt, a vb-jelölti döntőn mutatott eredményes játékának, kitűnő teljesítményének hű tükre a 2888-as performance-pontszám, a + 20,2 Élő-pont. A 420 ezer eurós díjalapból 95 ezret nyert.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

Helyezés

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Perf.

1

Fabiano Caruana

2784

USA

* *

½½

½0

½½

½1

11

9

2888

2

Sahriyar Mamedgyarov

2809

AZE

½½

* *

½0

½1

½½

½½

8

2832

3

Szergej Karjakin

2763

RUS

½1

* *

½½

½1

½½

01

8

2839

4

Ding Liren

2769

CHN

½½

½1

½½

* *

½½

½½

½½

½½

28171

5

Vlagyimir Kramnyik

2800

RUS

½0

½½

* *

10

½½

11

2755

6

Alekszandr Griscsuk

2767

RUS

½0

½0

½½

½½

01

* *

½½

2759

7

Wesley So

2799

USA

½½

½½

½½

* *

6

2734

8

Levon Aronjan

2794

ARM

00

½½

10

½½

00

½½

* *

2651

A világbajnoki kihívó szenzációs sikerei

Caruana nem pihent sokáig a babérjain, Baden-Badenben, az 5. GRENKE Chess Classic szuperverseny megnyerésével újabb nagyszerű sikert ért el. Az utolsó fordulóban a játszmáig még veretlen orosz Nyikita Vityjugov legyőzésével Magnus Carlsent egy ponttal megelőzve végzett az élen. Fáradtságát feledve, Carlsen és Hou Ji-fan elleni reménytelen állásainak megmentésével újabb értékes trófeát szerzett Az amerikai bajnokságon csak második lett a nagy formát kifogó Samuel Shankland mögött, irigykedhetünk, hogy minden évben a legjobbak játszanak a viadalon.

Stavangerben Fabiano Caruana sikerével ért véget az Altibox Norway Chess 2018 szuperverseny. Fabiano Caruana a norvég városban is folytatta sikerszériáját. A tornán presztízsvereséggel rajtolt, Magnus Carlsen ellen a 77. lépésben feladásra kényszerült.

Caruana első győzelmét az ötödik fordulóban érte el, az első két stavangeri verseny győztesét, Szergej Karjakint fosztotta meg veretlenségétől. A hetedik forduló után hármas holtversenyben So, Carlsen és a torna doyenje, a 48 esztendős exvilágbajnok Viswanathan Anand állt az élen, Caruana félpontos hátránnyal követte a triót.

A hajrá izgalmait Fabiano Caruana bírta a legjobban. Először sötéttel Anandot győzte le, négyes holtversenyben az élre állt. Az utolsó forduló előtt még hatan is pályáztak az első helyre.

A befejező játéknapon Carlsen játszmája mindössze 17 lépésig tartott Maxime Vachier-Lagrave ellen, a villámgyors békekötéssel a világbajnok abban reménykedhetett, hogy riválisai sem tudnak nyerni. Viswanathan Anand meglepően könnyen, 32 lépésben legyőzte az esélyeit túlértékelő Szergej Karjakint, befogta Carlsent és Nakamurát.

Caruana és So összecsapása nem nélkülözte az óriási izgalmakat. Ők ketten nyíltsisakos küzdelmet vívtak. Caruana győzelmét vártuk, amikor a 40. lépésben nagyot hibázott, So örökös sakkal döntetlenre menthette volna a játszmát és ötös holtverseny alakult volna ki! Caruana többé már nem hibázott, félpontos előnnyel megnyerte a tornát Carlsen, Nakamura és Anand előtt.

A Grand Chess Tour 2018 St. Louis-i 6. Sinquefield Cup viadalán három győztest hirdettek ki. Fabiano Caruana, Levon Aronjan és Magnus Carlsen holtversenyben végzett az élen, váratlan döntéssel elmaradt a rájátszás. A Grand Chess Tour 2018 összetett pontversenyét Hikaru Nakamura nyerte meg, fél ponttal előzte meg Aronjant, harmadikként Maxime Vachier-Lagrave végzett. A londoni döntő negyedik helyéért vívott rájátszásban Caruana legyőzte honfitársát, Wesley So-t.

Batumiban az amerikai válogatott nem tudta megvédeni olimpiai bajnoki címét. A viadal kilencedik fordulójában messze a várakozáson felül szereplő lengyel együttestől szenvedtek vereséget. Az első helyen előállt holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás a kínaiak javára döntötte el. Az ezüstérmes csapatban Caruana az éltáblán veretlenül 10 partijából 7 pontot szerzett. A november 1-től érvényes világranglistán mindössze 3 pont volt a hátránya a 2835 ponttal vezető Magnus Carlsen mögött.

Tizenkét döntetlen után a rájátszást vesztette el a londoni világbajnoki döntőben

A londoni sakkvilágbajnoki döntő Magnus Carlsen sikerével fejeződött be, a rapid rájátszásban 3-0-ra legyőzte kihívóját, Fabiano Caruanát. A norvég világelső a klasszikus játszmákban elért 6-6 után egy pillanatnyi esélyt sem adott az amerikai nagymesternek, összesítésben 9-6-ra nyert. Meggyőző játékkal sokadszor bizonyította klasszisát, immár négyszeres világbajnok.

A sakktörténelemben először fordult elő, hogy világbajnoki döntő valamennyi, klasszikus időkontrollal játszott parti döntetlennel végződjön. A kiegyenlített erők küzdelmében nem bírt egymással a háromszoros világbajnok Magnus Carlsen és kihívója, Fabiano Caruana. Az amerikai nagymester kitűnően felkészült a párharcra, túlélte az első összecsapás viszontagságait, esélyt is elszalasztott a nyolcadik ütközetben. Carlsen a mindkettőjük által remekül játszott tizedik parti után már elkerülte az igazi küzdelmet. Nagyon bízott abban, hogy a rapid rájátszásban megadásra kényszeríti kihívóját, és megvédi világbajnoki címét.

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2835) – Fabiano Caruana (amerikai, 2832) 9 – 6

12 döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, 1 – 0)

Fabiano Caruana a világbajnoki döntő elvesztése után a Grand Chess Tour 2018 négyes döntőjében játszott, az elődöntőben Hikaru Nakamurától vereséget szenvedett, a 3. helyért vívott párharcban legyőzte Levon Aronjant.

2019-ben első versenye az amerikai bajnokság volt, holtversenyben második lett. Baden-Badenben nem tudta megnehezíteni Magnus Carlsen szenzációs elsőségét, a világbajnok másfél pontos előnnyel végzett az élen. Caruana címvédőként megőrizte veretlenségét. Stavangerben nem tudott megbirkózni az új pontozású lebonyolítással, holtversenyben negyedikként zárta szereplését.

A Grand Chess Tour 2019 zágrábi klasszikus versenyén Levon Aronjannal a harmadik helyet osztotta. A 7. Sinquefield Cup viadalon csak ötvenszázalékos, Ding Lirentől szenvedett érzékeny vereséget. A GCT 2019 sorozatban csak holtversenyben tizedik lett.

Az esztendő egyik csúcsversenyén, a FIDE Chess.com Grand Swiss viadalán holtversenyben végzett az élen Wang Hao-val. A kínai nagymester mezőnyérték pontszáma magasabb volt, s ez az első helyet jelentette számára. Caruana fél ponttal megelőzte Carlsent.

Önbizalmat növelő szenzációs tornagyőzelem Wijk aan Zee-ben

Wijk aan Zee-ben Fabiano Caruana szenzációs elsőségével fejeződött be a 82. Tata Steel Masters. A 27 éves amerikai nagymester az utolsó fordulóban sötéttel legyőzte a tavalyi kontinensbajnok orosz Vladiszlav Artyemijevet és kétpontos előnnyel nyerte meg az esztendő első szuperversenyét a hétszeres győztes, címvédő világbajnok Magnus Carlsen előtt.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő.

Jekatyerinburgban az első forduló nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A játéknap másik győzelmét az orosz Jan Nepomnjacsij aratta, a holland Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko ellen érvényesítette a papírformát.

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vachier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt. November elsejére meg is hirdették a folytatást, de végül tavaszra halasztották.

A világbajnok-jelölti döntő félidei állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

A sakkvilág elitje online rapid viadalokon játszott

Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot is, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelent szeretett sportágunk számára. Az igazi szenzációt a világbajnok Magnus Carlsen bejelentése okozta, a norvég világelső remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornát hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak a félbeszakított világbajnok-jelölti döntő résztvevői közül, többek között Fabiamo Caruana is. A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét, az első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta tovább a csatározást, Caruana harmadikként jutott tovább. Az elődöntőben Hikaru Nakamurától kapott ki.  

A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com online rendezte meg hat csapat részvételével a „Nations Cup” viadalt. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. A szuperdöntőt Kína és az Egyesült Államok válogatottjai játszották, a 2-2-es eredmény a kínaiaknak kedvezett.

A Saint Louis  Chess Club szervezésében megrendezett Clutch Chess International kieséses rendszerű viadal döntőjében Magnus Carlsen és Fabiano Caruana párharca szenzációs küzdelme váratlan fordulatok után drámai végjátékban dőlt el a norvég világelső javára, 9,5-8,5-tr győzött. A különleges lebonyolítású 8 résztvevős viadal díjalap 265 ezer dollár volt!

A Magnus Carlsen Chess Tour a Chessable Masters online viadallal folytatódott és Magnus Carlsen sikerével fejeződött be. A negyeddöntőben a világbajnok Caruanát győzte le.

Stavangerben az Altibox Norway Chess 6 résztvevős, kétfordulós viadalt Caruana kettős győzelemmel kezdte, de végül csak negyedik lett.

A Tata Steel Masters tornán címvédőként megőrizte veretlenségét, három győzelemmel végül hármas holtversenyben lett harmadik az otosz Andrej Jeszipenko és a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja társaságában.

A világbajnok-jelölti döntőben holtversenyben harmadik lett

Jekatyerinburgban 390 napos szünet után folytatódott a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő, amelyet a koronavírus-járvány miatt hét forduló után szakítottak félbe, Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave holtversenyben állt az élen, Fabiano Caruanának egy pont volt a hátrányA.

Az orosz nagymester a 8. kör után már egyedül vezetett, a kilencedik fordulót követően Caruana, MVL és Giri triója félpontos hátránnyal „fenyegette”.

Az éllovas a tizedik fordulóban nyert, riválisai csak remiztek, egy pontra nőtt az előnye.

Griscsuk „besegített” honfitársának, MVL hátránya másfél pontra nőtt, Giri már egyedül állt a második helyen.

A tizenharmadik játéknap után Jan Nepomnjacsijt már győztesként ünnepelték. Griscsuk másodszor is segített Jannak, Girit is megfosztotta álmaitól.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

P

1

 Jan Nepomnjacsi (2789)

0  ½ 

1  ½ 

½  ½ 

1  0 

½  ½ 

½  1 

1  1 

2

 Maxime Vachier-Lagrave (2758)

1  ½ 

½  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  0 

½  1 

½  1 

8

3

Anish Giri (2776)

0  ½ 

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  0 

1  0 

½  1 

4

 Fabiano Caruana (2820)

½  ½ 

½  1 

½  0 

0  ½ 

½  ½ 

1  ½ 

½  1 

5

Ding Liren (2791)

0  1 

0  ½ 

½  0 

1  ½ 

½  1 

½  1 

0  ½ 

7

6

 Alekszandr Griscsuk (2777)

½  ½ 

½  1 

½  1 

½  ½ 

½  0 

½  0 

½  ½ 

7

7

 Kirill Alekszejenko (2696)

½  0 

½  0 

0  1 

0  ½ 

½  0 

½  1 

½  ½ 

8

 Wang Hao (2763)

0  0 

½  0 

½  0 

½  0 

1  ½ 

½  ½ 

½  ½ 

5

Fabiano Caruana a Champions Chess Tour 2020/21- es sorozaton először az FTX Crypto Cup tornán játszott, a 16 résztvevő körmérkőzéses kvalifikációs versenyét, a negyeddöntőbel kikapott Jan Nepomnjacsijtól.

A Grand Chess Tour 2021 első viadalának nagy meglepetése volt Fabiano Caruana kudarca. A 10 fős mezőnyben – 1-gyel nyolcadikként végzett, 14,4 Élő-pontot vesztett. A párizsi rapid és villámversenyen is csak nyolcadik lett.

A Világkupán a második kiemeltként nem „élte túl” a harmadik fordulót, a kazah Rinat Jumabajeb 1,5-0,5-re győzte le. A St. Louis-i rapid és villámversenyen másodikként zárta a szereplését. A 8. Sinqufield Cup-on holtversenyben másodikként végzett.

Az amerikai sakkozás fellegvárában, St. Louisban rájátszás döntötte el a bajnoki cím sorsát, Wesley So harmadszor győzött, Fabiano Caruana a második helyet osztotta Samuel Seviannal.

Rigában ezüstérmes, negyedszer világbajnokjelölt

Rigában, a FIDE Grand Swiss viadalon a rajtlistát vezető Fabiano Caruana végzett a második helyen, 3,5 Bucholz-pont döntött a javára az orosz Grigorij Oparinnal szemben. Caruana ezüstérmével világbajnok-jelölt lett.

Bakuban Fabiano Caruana elsőségével fejeződött be a 7. Vugar Gasimov emlékverseny. Rapport Richárd és Fabiano Caruana holtversenyben végzett az összetett pontversenyben, a rapid és a villámversenyen mindketten 24 pontot gyűjtöttek. Az első hely sorsát az Armageddon játszma döntötte el, Caruana világossal legyőzte nagymesterünket.

Varsóban a rapid világbajnokságon négyes holtversenyben lett első, Magnus Carlsenhez hasonlóan a versenykiírás „áldozata” lett, a rájátszásból kettőjüket kizárták.

Az idei évet is Wijk aan Zee-ben kezdte, csak ötven százalékot ért el, nyolcadik lett. Saint Louisban Fabiano Caruana sikerével fejeződött be a 8 résztvevős American Cup. A különleges lebonyolítású viadalon Caruana a döntőben 1,5 – 0,5-re győzte le Levon Aronjant, világossal a második játszmát nyerte meg. A 200 ezer dolláros díjalapból Caruana 60 ezer dollárt nyert, az 50 ezres első díj mellett még 10 ezer dollár bónuszt is kapott, a küzdelmek során egyetlen párharcot sem vesztett el.

A világbajnok-jelölti döntő főpróbájaként játszott a Grand Chess Tour 2022 első versenyén csak ötven százalékra futotta erejéből.

Varsóban a lengyel Jan-Krzysztof Duda elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2022 öt versenyből álló sorozatának második viadala, a 10 résztvevős Superbet rapid és villámverseny. Hihetetlenül izgalmas finisben Duda félpontos előnnyel végzett az élen, Carauan egypontos hátránnyal negyedikként zártaa  szereplését.

 

Kiemelkedő egyéni eredményei:

2008 Corus „C” I.                                                                                                                    

2009 Corus „B” I.

2010 Biel hv. I.

2011 Újdelhi I.

2012 Wijk ann Zee hv. II.

2012 Malmö I.

2012 Moszkva hv. II.

2012 Dortmund hv. I.

2012 Bilbao Grand Slam-döntő II.

2013 Baden-Baden II.

2013 Zürich I.

2013 Párizs GP hv. I.

2013 Bukarest I.

2014 Gasimov emlékverseny II., Dortmund I., St. Louis I., Baku GP hv. I.

2015 Hanti-Manszijszk GP hv. I., Dortmund I.

2016 Tata Steel Chess hv. II., Világbajnok-jelölti döntő hv. II., USA bajnokság I., Gasimov emlékverseny hv. I., St. Louis hv. II., London Chess Classic II.

2017 Baden-Baden hv. II., London Chess Classic I.

2018 Világbajnok-jelölti döntő I., GRENKE Chess Classic I., Altibox Norway Chess I., St. Louis hv. I.

2019 Baden-Baden II.

2020 Tata Steel Chess I. St. Louis Clutsch rapid II.

2021  GCT St. Louis rapid és villámverseny II.,  8. Sinquefild Cup hv. II.,  USA-ch hv. II., Grand Swiss II:, Baku Gasimov emlékverseny rapid és villámverseny I.

2022 American Cup I.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A női sakkolimpián nem történt meglepetés, a férficsapatok viadalán a papírforma mattot kapott
2022. 08. 11.

Az ukrán női válogatott és az üzbég férficsapat az olimpiai aranyérmes
2022. 08. 09.

Női válogatottunk 3,5-0,5-re nyert az olaszok ellen, férficsapatunk döntetlent játszott az ukránokkal
2022. 08. 08.

Kettős magyar győzelem a sakkolimpia kilencedik fordulójában, az éllovasok fekete napja
2022. 08. 08.

Kettős magyar vereség a nyolcadik fordulóban, az indiai tinédzserek legyőzték az amerikai sztárokat
2022. 08. 07.

Kettős magyar siker a sakkolimpia hetedik fordulójában
2022. 08. 06.

Férficsapatunk negyedszer győzött, női válogatottunk elszenvedte második vereségét
2022. 08. 04.

Kettős magyar győzelem az ötödik fordulóban, számos meglepetés a játéknapon
2022. 08. 02.

Az új világranglistán Carlsen 56 ponttal előzi meg Ding Lirent, Nepomnjacsuj a harmadik, Rapport a tizenharmadik 
2022. 08. 02.

Női együttesünk minimális vereséget szenvedett Indiától, férficsapatunk 3-1-re kikapott Kubától
2022. 08. 02.

Női válogatottunk megnyerte harmadik mérkőzését is, a férficsapatunk döntetlent ért el
2022. 08. 01.

Válogatottjaink a sakkolimpia második fordulójában is győztek
2022. 07. 31.

Csennaiban válogatottjaink győzelemmel rajtoltak
2022. 07. 30.

A női sakkolimpián India vezeti a rajtlistát, válogatottunk a tizenkettedik
2022. 07. 27.

A sakkolimpián az amerikai férficsapat vezeti a rajtlistát, válogatottunk a tizenhatodik
2022. 07. 27.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog