Help Sales ÁSZF

Egy rendhagyó év legfontosabb versenyeinek összefoglalója III.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. Rendhagyó esztendőként jegyzi majd a sakktörténelem. Elhalasztották a moszkvai sakkolimpiát, félbeszakították a világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.  Nem rendezték meg a Grand Chess Tour sorozatot, számos szuperversenyt, kontinensbajnokságot. Januárban még lejátszották a női világbajnoki döntőt, a kínai Ju Wenjun rájátszásban, összesítve 8,5 – 7,5 arányban védte meg címét az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben. Wijk aan Zee-ben a 82. Tata Steel Masters viadalon az amerikai Fabiano Caruana kétpontos előnnyel diadalmaskodott. Lausanne-ban a grúz Nana Dzagnidze győzött a Grand Prix 2019/20 sorozat harmadik tornáján. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyben vezet a vb-jelölti döntő félidőjében. Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelentett. Magnus Carlsen remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornákat hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását. A négy versenyből álló sorozat záróakkordjaként a Grand Final a norvég világelső győzelmével fejeződött be. A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com rendezte meg hat csapat részvételével a rapid online négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáját, a szuperdöntőt Kína nyerte meg az USA válogatottjával szemben. A 163 csapat részvételével megrendezett rapid Online Sakkolimpia döntőjében az internetes kapcsolat megszakadása miatt  két győztest hirdettek, az orosz és az indiai válogatott is aranyérmes lett. A versengésben válogatottunk kitűnően helyt állt, a negyeddöntőben az oroszok legjobbjaitól szenvedett vereséget. A Tungsram Aquaprofit NSK együttese sorozatban tizenkettedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A Magyar Sakkszövetség sikeres pályázatával Budapest elnyerte a 2024-es sakkolimpia megrendezésének jogát. A 2020-as esztendő harmadik negyedévének legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

A koronavírus járvány miatt az utolsó pillanatig bizonytalan volt a hagyományos Biel Sakkfesztivál sorsa, a rendezők hosszas tárgyalások után a nagy sikerű fesztivál megrendezése mellett döntöttek. A sakkozók nagyon örültek a lehetőségnek, hogy végre szemtől-szembe csatázhattak.

 

A lengyel Radoslaw Wojtaszek elsőségével ért véget az 53. Biel Sakkfesztivál nagymesterversenye, a Triathlon torna. A nyolc résztvevő három különböző műfajban is összemérte erejét, a tornáknak eltérő volt a pontozása. A klasszikus versenyen a győzelem 4, a döntetlen másfél pontot ért, a rapid tornán a nyerésért két pontot lehetett kasszírozni, egyet a döntetlenért.

Az első hely sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, az izgalmas hajrában Wojtaszek félpontos előnnyel végzett az élen.

A klasszikus körversenyen Pentala Harikrishna remekelt, egy ponttal szerzett többet, mint a viadal doyenje, Michael Adams.

A rapidversenyen Eadoslaw Wojtaszek dominált, Lékó Péter tanítványa, Vincent Keymer szép sikert ért el. A kétfordulós villámversenyen Wojtaszek és Adams ellenállhatatlanul gyűjtögette a pontokat.

Az összetett verseny végeredménye:

H.

Név

J

Klasszikus

Rapid

Blitz

Pont

1

GM Radoslaw Wojtaszek

28

14

12

11

37

2

GM Pentala Harikrishna

28

20.5

10

6

36.5

3

GM Michael Adams

28

16.5

8

11

35.5

4

GM Vincent Keymer

28

13.5

10

4.5

28

5

GM Arkadij Naiditsch

28

11

5

6.5

22.5

6

GM David Antón Guijarro

28

9.5

4

8.5

22

7

GM Romain Édouard

28

10

4

3.5

17.5

8

GM Noël Studer

28

7

3

5

15

 

A világbajnok Magnus Carlsen és kilenc világklasszis részvételével rendezték meg a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből és a döntőből álló sorozatának negyedik tornáját, a Legends of Chess viadalt, amelyre Lékó Péter is meghívást kapott. Carlsen és a három világbajnokjelölt, a kínai Ding Liren, az orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri generációs párbajt is vívott a modern sakkozás hat kiemelkedő személyiségével. Ismét láthattuk a „ringben” az ötszörös világbajnok Viswanathan Anandot, a tizennegyedik világelsőt, 2000-ben Garri Kaszparovot világbajnoki címétől megfosztó orosz Vlagyimir Kramnyikot, az „aranygeneráció” két nagyszerű harcosát, az ukrán Vaszilij Ivancsukot és az izraeli Borisz Gelfandot, az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlert. Kétszeres olimpiai ezüstérmesünk 2004-ben világbajnoki döntőt játszott Kramnyikkal, a címvédőnek kedvezett a 7-7-es végeredmény. A nagymesterek a körversenyen négyjátszmás páros mérkőzéseken csatáztak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma döntött. Az első négy helyezett jut tovább. Az elődöntőben és a döntőben is két párharcot kellett megnyerni.  Játszmánként 15 – 15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10 – 10 másodperc bónusz.

A körversenyen Magnus Carlsen valamennyi mérkőzését megnyerve ötpontos előnnyel végzett az élen. A norvég világelső kétszer a „hirtelen halál” partiban biztosította be győzelmét. A befejező játéknapon a továbbjutásért küzdő exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiknak sem „kegyelmezett”. Az első játszmában nyerőesélyes állását még remire rontotta, az utolsó két partit megnyerve 3 – 1-re győzte le egykori nagy riválisát. Kramnyik tavaly a Tata Steel Chess viadal zárónapján jelentette be, hogy visszavonul a profi sakkozástól, egy-egy rapid viadalon azért még játszik. Az exvilágbajnok a torna kétharmadánál még továbbjutásra állt, de utolsó három meccsét elvesztette. Honfitársa, Peter Szvidler profitált az exvilágbajnok vereségéből, az elődöntőbe jutott.

Jan Nepomnjacsij sokáig tartotta a lépést Carlsennel, a hajrában két meccset bukott el. A tornán gyengébb rajt után egyre jobb játékot nyújtott Anish Giri.

Kevés hiányzott az ukrán Vaszilij Ivancsuk bravúrjához, hogy elődöntőt játszhasson. Régi nagy riválisa, Viswanathan Anand elleni győzelemmel zárta a szereplését. Négy döntetlen után az Armageddon játszmában elért döntetlen 2 pontot jelentett számára. A viadal meglepetéseként Anand hosszabb versenyzési szünet után a számára szokatlan feltételekkel nem tudott megbirkózni.

Hét párharcot zárt vereséggel Lékó Péter. Biztatóan kezdett, Vaszilij Ivancsuk elleni nyeréssel rajtolt, a jó folytatással adós maradt. Hosszabb szünet után játszhatott egykori nagy ellenfeleivel. Megnyitáselméleti felkészültsége most is remek, jól variálta a nyitásokat, kedvező állásait azonban sorban elrontotta, két „hirtelen halál” partit vesztett el, Ivancsuk mellett még Anadot tudta legyőzni. Sajnálhatja többek között Magnus Carlsennel szemben kihagyott óriási esélyt. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtott.

A Legends of Chess körverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BP

MP

1

Magnus Carlsen

2

3

2

3

3

23

25

2

Jan Nepomnjacsij

2

3

2

2

2

2

20½

20

3

Anish Giri

1

½

2

2

18

18

4

Peter Szvidler

1

2

17½

14

5

Vaszilij Ivancsuk

2

2

2

3

2

2

18½

13

6

Vlagyimir Kramnyik

1

2

1

2

16½

12

7

Borisz Gelfand

0

2

2

3

½

2

15

11

8

Ding Liren

½

½

1

14

9

9

Viswanathan Anand

2

2

2

½

½

2

14½

7

10

Lékó Péter

2

2

2

2

15½

6

A Legends of Chess online rapid viadal elődöntőjében Magnus Carlsen könnyed játékkal kétszer is 2,5 – 0,5-re győzte le Peter Szvidlert. A másik ágon Jan Nepomnjacsij és Anish Giri párharcát a harmadik összecsapás döntötte el. Az első találkozón az orosz nagymester meggyőző győzelmet aratott. A második mérkőzésen Nepomnjacsij a második partit megnyerve szerzett vezetést, Giri a szicíliai védelem bonyodalmaiban túljátszotta ellenfelét, kiegyenlített. 2-2 után következtek a villámpartik, Nepomnjacsij ismét előnyt szerzett, Giri remek játékkal másodszor is kiegyenlített, majd a „hirtelen halál” partiban is győzött, a rájátszás következett.

Jan Nepomnjacsij öt döntetlen után a második villámjátszmát nyerte meg, 3,5 – 2.5-ös győzelmével, 2-1-es sikerével harcolta ki a döntőbe jutást.

Az elődöntő eredményei:

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2 (0,5 – 2,5, 0,5 – 2,5)

Peter Szvidler – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Magnus Carlsen – Peter Szvidler 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0 döntetlen)

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1 - 2

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 0,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1 0 – 1)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 3 – 4 (döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Magnus Carlsen a Legends of Chess online rapid viadal döntőjében 2 – 0-ra győzte le Jan Nepomnjacsijt. A finálé első játéknapján nagy csata dúlt, a norvég világbajnok csak a két villámjátszmában elért győzelmével nyerte meg az orosz sakkozó ellen az összecsapást 4 – 2-re. Nepomnjacsij csalódottságán nem tudta túltenni magát, a második mérkőzésen nem tudta megnehezíteni a világbajnok újabb sikerét.

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatán az „ötletgazda” Magnus Carlsen harmadik tornagyőzelmét ünnepelhette.

A Legends of Chess döntő végeredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2 – 4 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Ajkán rendezték meg a Rapid Magyar Bajnokságot, az V. Csaba Árpád emlékversenyt. A 13 fordulós svájci rendszerű viadalon 171 résztvevő viaskodott, 20 nemzetközi nagymester és 22 nemzetközi mester is játszott.  A rajtlistát két olimpikonunk. Berkes Ferenc és Almási Zoltán vezette,  az izgalmas versenyfutásból az ötödik helyre rangsorolt Bánusz Tamás került ki győztesen, félpontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot. A második helyen előállt ötös holtversenyt a Bucholz-pontszámítás döntötte el, a veretlenségét megőrző Berkes lett az ezüstérmes, Kántor Gergely a bronzérmet vehette át.  A női bajnoki címet Papp Petra szerezte meg. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és 10-10 másodperc bónusz lépésenként.

A Magyar Rapid Bajnokság, az V. Csaba Árpád emlékverseny végeredménye:

H.

R.

Név

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

1

5

GM

Bánusz Tamás

2614

10,0

107,0

72,5

2

1

GM

Berkes Ferenc

2688

9,5

115,0

70,0

3

23

GM

Kántor Gergely

2424

9,5

109,0

71,5

4

17

IM

Kaczur Flórian

2454

9,5

109,0

70,5

5

20

GM

Kozák Ádám

2438

9,5

108,5

75,0

6

7

GM

Erdős Viktor

2580

9,5

107,5

72,0

7

11

GM

Mihók Olivér

2508

9,0

108,5

68,0

8

3

GM

Balogh Csaba

2653

9,0

106,5

66,0

9

6

GM

Papp Gábor

2603

9,0

105,0

65,5

10

28

IM

Csonka Balázs

2324

9,0

105,0

65,0

11

18

GM

Ruck Róbert

2453

9,0

104,5

65,5

12

9

IM

Nagy Gábor

2523

9,0

104,0

67,0

13

12

GM

Aczél Gergely

2506

9,0

102,0

68,0

14

21

GM

Korpa Bence

2427

9,0

101,0

63,5

15

13

GM

Horváth Ádám

2496

9,0

99,5

66,0

16

2

GM

Almási Zoltán

2678

9,0

99,5

62,0

17

19

GM

Horváth József

2438

9,0

96,0

61,0

18

27

FM

Emődi Barnabás

2339

9,0

92,5

60,0

19

8

GM

Antal Gergely

2537

8,5

111,5

70,0

20

4

GM

Balog Imre

2626

8,5

106,0

65,5

39

33

WGM

Papp Petra

2297

8,0

86,5

50,0

42

10

WIM

Juhász Barbara

2099

7,5

96,5

55,0

44

44

WIM

Kovács Klára

2196

7,5

95,5

52,0

46

103

WFM

Gaál Zsóka

1816

7,5

93,5

53,0

(171 résztvevő)

 

Augusztus 9-én kezdődött meg a Magnus Carlsen Chess Tour befejező viadala, a négy résztvevős Grand Final. Négy verseny eredményei döntötték el a fináléba jutást. A világbajnok Magnus Carlsen három tornán diadalmaskodott, a Magnus Carlsen Invitational, a Chessable Masters és a Legends of Chess versenyt is megnyerte. Az orosz Daniil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge első helyét szerezte meg. Az amerikai Hikaru Nakamura és a kínai Ding Liren értékes helyezéseiknek köszönhetően játszhattak. Az „öt szettes” elődöntők után a két győztes hét mérkőzést játszott.

Az első mérkőzések a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren és az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura győzelmével értek véget. Ding Liren és Magnus Carlsen párharcát a „hirtelen halál” parti döntetlene döntötte el a kínai nagymester javára.

Daniil Dubov nagy esélyt szalasztott el Nakamurával szemben, a párbajban végül a második villámparti döntött.

A második mérkőzés megnyerésével Magnus Carlsen kiegyenlített. Az első játéknap fordulatokban gazdag, küzdelmes játszmái után a második mérkőzés összecsapásai némi csalódást okoztak. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren kitűnő rajtja, váratlan győzelme után sokat hibázva szenvedett vereséget Magnus Carlsentől. A világbajnok nagy pontossággal használta ki a felkínált esélyeket.

Hikaru Nakamura másodszor is győzött, Daniil Dubov nem tudott zavart okozni az ötszörös amerikai bajnok soraiban. Nakamura a harmadik találkozót is megnyerte, elsőként jutott a Grand Final döntőjébe.

Az első mérkőzés elvesztése, majd két összecsapás magabiztos megnyerése után sokan biztosra vették, hogy Magnus Carlsen a továbbjutáshoz szükséges harmadik győzelmét is könnyen gyűjti be. A párharc forgatókönyve azonban másként alakult, fordulatokban gazdag összecsapások végén a norvég világbajnok örülhetett, de nem lehetett felhőtlenül elégedett, maga is csodálkozott, hogy miként tudott megmenekülni a vereségtől.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Varlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 1

Ding Liren – Magnus Carlsen 3,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen)

Magnus Carlsen – Ding Liren 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Ding Liren – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Magnus Carlsen – Ding Liren 3,5 – 2,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 – 3

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 2,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

 

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozat Grand Finals Kiva finálé győztese. A norvég világelső a hét szettes döntőben 4 – 3-ra győzte le az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurát.

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyéből Magnus Carlsen három tornát nyert meg, egyetlen vereségét a Lindores Abbey Challenge viadal elődöntőjében Hikaru Nakamurától szenvedte el.

Magnus Carlsen a Grand Finals Kiva fináléjában óriási csata, fordulatokban gazdag küzdelem után visszavágott az amerikai nagymesternek. A végsőkig kiélezett hét szettes döntőben a norvég világbajnok háromszor is hátrányból egyenlített, a hetedik mérkőzésen is „rendelésre” tudott nyerni, miután elvesztette az első villámpartit. A sorsdöntő „hirtelen halál” partiban színt választhatott, sötétre szavazott, remifórral játszhatott, és a döntetlen a végső sikerét jelentette. Magnus Carlsen győztesként a döntő 300 ezer dolláros díjalapjából 140 ezret nyert, Hikaru Nakamura 80 ezer dolláros díjat vehetett át.

A Grand Finals Kiva döntő végeredménye:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlen (norvég, 2881) 

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 3,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 3,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 4 – 3 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 3 – 1 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 3,5 – 3,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen)

 

A Nemzetközi Sakkszövetség a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztotta a moszkvai sakkolimpiát, július 22. és augusztus 30. között online rapid sakkolimpiát rendezett. A 163 nevezett csapatot a 2018-ban Batumiban megrendezett sakkolimpia eredményeit figyelembe véve öt csoportba osztották be, válogatottunk a másodikba lett besorolva. Hat táblán dúltak a csaták, fordulónként 2-2 férfi és női sakkozó mellett 1-1 U20-as leány és fiú alkotta a csapatot. A kilenc fordulós körversenyből az első három helyezett folytathatta a versengést az elit csoportban. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz volt a gondolkodási idő.

A top csapatok rangsorát az orosz válogatott vezette, szuperklasszisok alkották az együttest, Alekszandr Griscsuk, Jan Nepomnjacsij, Daniil Dubov, Vladiszlav Artyemijev, Alekszandra Gorjacskina, Katyerina Lahno, Alekszandra Kosztenjuk is játékra jelentkezett.

A kínai válogatottban Ding Liren, Yu Yangyi, Wei Yi, Bu Xiangzhi a férfi négyes, Hou Ji-fan, Ju Wenjun, Tan Zhongyi, Lei Tingjie a női szakasz.

A rangsorban harmadik amerikai együttesben Wesley So volt a legjobb, nélkülözték Fabiano Caruanát és Hikaru Nakamurát. Az ukránoknál nem játszottak a Muzicsuk nővérek, a négyszeres olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk játszott az éltáblán.

Az örményeknél Levon Aronjan, az azerbajdzsáni csapatban Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov volt a sztár. India nevezte az ötszörös világbajnok Viswanathan Anadot, remek a női kettősük, Humpy Koneru és Dronavalli Harika, az ifjúsági sakkozóik is ponterőseknek ígérkeztek.

Válogatottunk összeállítása:

Férfiak: Gledura Benjámin (2619), Erdős Viktor (2580), Bánusz Tamás (2614), Balog Imre (2626)

Nők: Hoang Thanh Trang (2338), Papp Petra (2297), Gara Tícia (2274), Gara Anita (2279)

U20 lányok: Gaál Zsóka (1816), Demeter Dorina (1885)

U20 fiúk: Kozák Ádám (2438), Persányi Barnabás (2019)

Kapitányként Papp Gábor segítette a felkészülést.

Csoportelsőként, nyolc győzelemmel és egy vereséggel jutott be válogatottunk az online sakkolimpia legjobb csapatainak versenyére. Sakkozóink az első hely sorsát eldöntő rangadón 4-2-re legyőzték a rajtlistát vezető angol együttest, ezzel megerősítették vezető pozíciójukat. Váratlan volt csapatunk minimális veresége Ecuador együttesével szemben. Szerencsére a kisiklás nem veszélyeztette első helyünket.

A top divízióban válogatottunk folytatta remek szereplését, csoportjában másodikként harcolta ki a továbbjutást, a rájátszásban a német együttessel küzdött meg a negyeddöntőbe jutásért.

A B csoport végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Azerbajdzsán

 * 

5

4

5

3

14

36,5

0

2

Magyarország

1

 * 

4

2

4

4

4

6

14

32,0

0

3

Ukrajna

2

 * 

3

5

4

13

35,5

0

4

Kazahsztán

 * 

3

4

6

4

5

13

34,0

0

5

Spanyolország

2

4

3

 * 

6

13

33,5

0

6

Hollandia

2

3

 * 

4

9

29,0

0

7

Szlovákia

1

2

½

2

2

 * 

8

23,5

0

8

Franciaország

2

½

0

 * 

4

6

4

19,5

0

9

Norvégia

½

2

1

2

2

 * 

4

2

17,0

0

10

Dél-Afrika

½

0

2

1

0

½

0

2

 * 

0

8,5

0

Nagyszerű sikerként válogatottunk a német csapat legyőzésével az Online Sakkolimpia negyeddöntőjébe jutott. A kétfordulós párharcot együttesünk 3,5 – 2,5 arányú győzelemmel kezdte, Gara Tícia és Kozák Ádám folytatta eredményes szereplését, nyeréseik kellettek a sikerhez. A második meccsen a németek hasonló arányban vágtak vissza, Papp Petra és ismét legfiatalabb nagymesterünk, Kozák Ádám győzött, de sakkozóink a három vereséget is elszenvedtek. A továbbjutást egy Armageddon játszma döntötte el, Bánusz Tamás és Dennis Wagner vívott meg. Az idei rapid bajnok Bánusznak 5 perce volt Wagner 4 percével szemben, de nyernie kellett a sikerhez. Bánusz drámai küzdelemben teljesítette feladatát!

 

A viadal negyeddöntőjében a rajtlistát vezető orosz csapat összesítésben 3-1-re legyőzte válogatottunkat. Az első mérkőzést a szuperklasszisokból álló együttes 5 – 1-re nyerte meg, a második találkozó 3-3-mal ért véget, válogatottunk közel állt a bravúrhoz, hogy kiharcolja a sorsdöntő „hirtelen halál” parti játszásának lehetőségét.

T.

1

  Oroszország

Élő

-

2

  Magyarország

Élő

5 : 1

1.1

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

-

GM

Erdős Viktor

2580

1 - 0

1.2

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Gledura Benjámin

2619

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

1 - 0

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

IM

Gara Anita

2279

1 - 0

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

-

GM

Kozák Ádám

2438

½ - ½

1.6

WGM

Polina Suvalova

2379

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

1 - 0

T.

2

  Magyarország

Élő

-

1

  Oroszország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Bánusz Tamás

2614

-

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

0 - 1

1.2

GM

Gledura Benjámin

2619

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

½ - ½

1.3

WGM

Papp Petra

2297

-

GM

Katyerina Lahno

2521

1 - 0

1.4

WGM

Gara Tícia

2274

-

GM

Valentyina Gunyina

2427

1 - 0

1.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

GM

Alekszej Szarana

2618

½ - ½

1.6

WFM

Demeter Dorina

1885

-

WGM

Polina Suvalova

2379

0 - 1

A versengésben válogatottunk kitűnően helyt állt. Csapatunkban kiváló eredményt ért el Kozák Ádám, aki 19 partijából 15,5 pontot szerzett, Gara Tícia 11 játszmájából 9 pontot ért el. Az Amerikában tanuló Gledura Benjámin 9-ből 8 pontot gyűjtött, az időeltolódás miatt nem játszott többet.

 

 

Az Online Sakkolimpiának végül két győztese lett, a döntő két résztvevője, a párharcot 3 – 1-re „megnyerő” orosz válogatott és a második meccset az internetes kapcsolat megszakadása miatt „elvesztő” indiai csapat is aranyérmet kap, így döntött a FIDE orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics. A két ifjúsági táblán történt a hiba, objektíven az állások másfél pontot ígértek az egypontos hátrányban levő indiai együttesnek, azonnal megóvták a két vesztést.

T.

1

    India

Élő

-

2

    Oroszország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

-

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

½ - ½

1.2

GM

Pentala Harikrishna

2690

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

½ - ½

1.3

GM

Humpy Koneru

2483

-

GM

Katyerina Lahno

2521

½ - ½

1.4

GM

Dronavalli Harika

2450

-

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

½ - ½

1.5

GM

Praggnanandhaa, R

1781

-

GM

Alekszej Szarana

2618

½ - ½

1.6

WIM

Deshmukh Divya

1775

-

WGM

Polina Suvalov,

2379

½ - ½

T.

2

   Oroszország

Élő

-

1

  India

Élő

4½:1½

1.1

GM

Jan Nepomnjacsij,

2778

-

GM

Viswanathan Anand

2751

½ - ½

1.2

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

GM

Humpy Koneru

2483

1 - 0

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

GM

Dronavalli Harika

2450

½ - ½

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

-

GM

Sarin Nihal

2418

1 - 0

1.6

WGM

Polina Suvalova

2379

-

WIM

Deshmukh Divya

1775

1 - 0

A címvédő Tungsram Aquaprofit NSK tizenharmadik, sorozatban tizenkettedik bajnoki címét ünnepelte. A koronavírus-járvány miatt öthónapos késéssel fejeződött be az első osztályú csapatbajnokság.  Augusztus 30-án, majd szeptember 13-án játszották le a két utolsó fordulót. A halasztás legkevésbé a hét forduló után nyolc és félpontos előnnyel vezető címvédő Tungsram Aquaprofit NSK csapatát zavarta meg. Idegenlégiósaik nélkül is kettős győzelmet értek el. Hazai pályán a háromszor is ezüstérmes, a mérkőzésre tartalékosan kiálló DVTK elleni 8-4-es sikerrel bebiztosították újabb bajnoki címüket. A befejező játéknapon a tíz döntetlen mellett Medvegy Zoltán és Galyas Miklós győzelmével 7-5-re nyertek az ezüstéremre pályázó ASE Paks ellen. A paksiak a minimális vereséggel végül csak a harmadik helyen végeztek az idényben hat győzelemmel és egy döntetlennel 13 meccspontot elérő HVSE-Infraplan mögött. A paksiak háromszor kaptak ki.

A Tungsram Aquaprofit NSK csapatának hosszú a kispadja, jól tudtak variálni a csapatösszeállításokkal. A bajnokcsapatban ezúttal jóval kevesebb partit játszottak idegenlégiósaik. Legjobb pontszerzőik, Medvegy Zoltán és Gara Tícia 9 játszmájukból 7-7 pontot szerzett, Kántor Gergely 9-ből 6,5 pontot gyűjtött. Jelentős fölényüket jól mutatja a 12 pontos előnnyel megnyert bajnokság, az idény során sakkozóik mindössze hét partit vesztettek a lejátszott 108 játszmából.

Szabó László NB1 bajnokság végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

MP

 

1

Tungsram Aquaprofit NSK

*

8

7

8

9,5

6,5

7,5

8

9,5

9

73

18

 

2

HVSE-Infraplan

4

*

6,5

7,5

5,5

7,5

6

7

9

8

61

13

 

3

ASE Paks

5

5,5

*

5

10

6,5

7

7,5

8

6,5

 61

12

4

DVTK

4

4,5

7

*

5,5

6

6

6

8,5

9,5

57

9

 

5

Morihana PSE

2,5

6

2

6,5

*

6

7

8

8,5

8,5

55,5

13

 

6

Aquaréna Kőbánya SC

5,5

4,5

5,5

6

6

*

6

6

6

9,5

55

7

 

7

Dunaharaszti MTK

4,5

6

5

6

5

6

*

5,5

3,5

8

49,5

5

 

8

Duocor-Makói SVSE

4

5

3,5

6

4

6

6,5

*

5,5

7,5

48

6

 

9

MTK Budapest

2,5

3

4

3,5

3,5

6

8,5

6,5

*

7,5

45

7

 

10

Maróczy SE

3

4

5,5

2,5

3,5

2,5

4

4,5

4.5

*

34

0

 

A sakkozás amerikai fellegvára, St. Louis szeptember 11. és 19. között szupersztárok részvételével két online tornát rendezett. A „Champions Showdown” első viadalán, a Chess 9LX (Fischer Random Chess) versenyen a rajtlistát vezető Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura holtversenyben végzett az élen. Fél ponttal előzték meg az örmény Levon Aronjant és az amerikai Fabiano Caruanát. A két győztes a 150 ezer dolláros díjalapból 31 ezer 500 dollárt nyert. A sakkozás legendás világbajnoka, Garri Kaszparov a nyolcadik helyen végzett. Játszmánként 20-20 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc.

A Chess9LX verseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen (2881)

 

½

½

1

0

1

½

½

1

1

6

2

Hikaru Nakamura (2829)

½

 

½

1

½

1

0

1

½

1

6

3

Levon Aronjan (2778)

½

½

 

½

½

0

1

½

1

1

4

Fabiano Caruana (2773)

0

0

½

 

½

1

1

1

½

1

5

Wesley So (2741)

1

½

½

½

 

½

½

½

1

0

5

6

Maxime Vachier-Lagrave (2860)

0

0

1

0

½

 

1

½

1

0

4

7

Leinier Dominguez Perez (2786)

½

1

0

0

½

0

 

½

½

1

4

8

Garri Kaszparov (2783)

½

0

½

0

½

½

½

 

0

1

9

Peter Szvidler (2742)

0

½

0

½

0

0

½

1

 

½

3

10

Alireza Firouzja (2703)

0

0

0

0

1

1

0

0

½

 

A rapidverseny az amerikai Wesley So elsőségével fejeződött be, egy ponttal előzte meg Magnus Carlsent. A norvég világelső az utolsó forduló előtt még egypontos előnnyel az élen állt, de vereséget szenvedett az orosz Alekszandr Griscsuktól, míg So remek technikával győzött az indiai Pentala Harikrishna ellen. Wesley So megőrizte veretlenségét, a versenyen a győzelemért 2 pont járt.

A rapidverseny végeredménye:

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

 Wesley So (2741)

 

1

1

1

1

2

2

2

2

1

13

2

 Magnus Carlsen (2881)

1

 

0

0

2

2

2

1

2

2

12

3

 Jan Nepomnjacsij (2778)

1

2

 

1

2

1

2

0

0

1

10

4

 Alekszandr Griscsuk (2784)

1

2

1

 

1

0

0

2

2

1

10

5

 Hikaru Nakamura, (2829)

1

0

0

1

 

2

1

1

1

2

9

6

 Levon Aronjan (2778)

0

0

1

2

0

 

1

1

2

2

9

7

 Pentala Harikrishna (2705)

0

0

0

2

1

1

 

2

2

1

9

8

 Jeffery Xiong (2730)

0

1

2

0

1

1

0

 

1

1

7

9

 Leinier Dominguez Perez (2786)

0

0

2

0

1

0

0

1

 

2

6

10

Alireza Firouzja (2703)

1

0

1

1

0

0

1

1

0

 

5

Magnus Carlsen és Wesley So holtversenyes elsőségével fejeződött be a Saint Louis rapid és villámverseny.  Az utolsó játéknap előtt Carlsen félpontos előnnyel vezetett, Hikaru Nakamura elleni vesztéssel kezdett. A 12. fordulóban legyőzte So-t, attól kezdve végig az élen állt az amerikai sakkozóval vívott versengésben. Biztos győztesnek látszott, amikor So mesterhármassal befogta a norvég világelsőt.  Három ponttal előzték meg a harmadik helyezett Nakamurát. A világbajnok Magnus Carlsen a koronavírus-járvány kirobbanása óta a kilencedik online viadalon játszott, hatszor torna győztesként, kétszer holtversenyes elsőként zárta szereplését. A győztes duó 45-45 ezer dolláros díjat kapott a 250 ezer dolláros díjalapból.

 

A Saint Louis rapid és villámverseny végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Magnus Carlsen (2863)

 

1 ½ 1

2 1 0

0 1 ½

2 1 ½

0 0 ½

2 0 1

1 1 1

2 1 ½

2 1 ½

24

2

 Wesley So (2770)

1 ½ 0

 

1 ½ ½

1 ½ ½

2 ½ 1

1 1 1

2 1 1

2 0 ½

2 ½ 1

1 ½ ½

24

3

 Hikaru Nakamura (2829)

0 0 1

1 ½ ½

 

1 1 ½

2 1 ½

0 0 ½

1 ½ ½

1 ½ 1

1 1 1

2 1 1

21

4

 Alekszandr Griscsuk (2777)

2 0 ½

1 ½ ½

1 0 ½

 

0 ½ 0

1 ½ 1

0 1 ½

2 ½ ½

2 1 ½

1 ½ 0

18½

5

 Levon Aronjan (2773)

0 0 ½

0 ½ 0

0 0 ½

2 ½ 1

 

1 ½ 1

1 ½ 1

1 0 ½

2 ½ ½

2 1 1

18½

6

 Jan Nepomnjacsij (2784)

2 1 ½

1 0 0

2 1 ½

1 ½ 0

1 ½ 0

 

2 ½ ½

0 ½ 0

0 1 ½

1 0 1

18

7

 Pentala Harikrishna (2732)

0 1 0

0 0 0

1 ½ ½

2 0 ½

1 ½ 0

0 ½ ½

 

2 1 1

2 0 ½

1 0 0

15½

8

 Jeffery Xiong (2709)

1 0 0

0 1 ½

1 ½ 0

0 ½ ½

1 1 ½

2 ½ 1

0 0 0

 

1 0 ½

1 1 1

15½

9

 Leinier Dominguez Perez (2758)

0 0 ½

0 ½ 0

1 0 0

0 0 ½

0 ½ ½

2 0 ½

0 1 ½

1 1 ½

 

2 ½ 0

12½

10

Alireza Firouzja (2728)

0 0 ½

1 ½ ½

0 0 0

1 ½ 1

0 0 0

1 1 0

1 1 1

1 0 0

0 ½ 1

12½

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Egy rendhagyó év legfontosabb versenyeinek összefoglalója  II.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. Rendhagyó esztendőként jegyzi majd a sakktörténelem. Elhalasztották a moszkvai sakkolimpiát, félbeszakították a világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.  Nem rendezték meg a Grand Chess Tour sorozatot, számos szuperversenyt, kontinensbajnokságot. Januárban még lejátszották a női világbajnoki döntőt, a kínai Ju Wenjun rájátszásban, összesítve 8,5 – 7,5 arányban védte meg címét az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben. Wijk aan Zee-ben a 82. Tata Steel Masters viadalon az amerikai Fabiano Caruana kétpontos előnnyel diadalmaskodott. Lausanne-ban a grúz Nana Dzagnidze győzött a Grand Prix 2019/20 sorozat harmadik tornáján. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyben vezet a vb-jelölti döntő félidőjében. Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelentett. Magnus Carlsen remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornákat hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását. A négy versenyből álló sorozat záróakkordjaként a Grand Final a norvég világelső győzelmével fejeződött be. A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com rendezte meg hat csapat részvételével a rapid online négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáját, a szuperdöntőt Kína nyerte meg az USA válogatottjával szemben. A 163 csapat részvételével megrendezett rapid Online Sakkolimpia döntőjében az internetes kapcsolat megszakadása miatt  két győztest hirdettek, az orosz és az indiai válogatott is aranyérmes lett. A versengésben válogatottunk kitűnően helyt állt, a negyeddöntőben az oroszok legjobbjaitól szenvedett vereséget. A Tungsram Aquaprofit NSK együttese sorozatban tizenkettedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A Magyar Sakkszövetség sikeres pályázatával Budapest elnyerte a 2024-es sakkolimpia megrendezésének jogát. A 2020-as esztendő második negyedévének  legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen sakktörténelmet írt az április 18-án megkezdődött nyolc résztvevős, online rapidverseny ötletével, s annak megszervezésével. A norvég világelső meghívását legnagyobb riválisai fogadták el, a 250 ezer dolláros díjalapú Magnus Carlsen Invitational viadalon a sakkvilág szupersztárjai játszottak.

A nyolc résztvevős viadalon öten is játszottak Jekatyerinburgban a világbajnok-jelölti döntőn, amelyet az egyre nagyobb járvány miatt félidőben, hét forduló után félbeszakítottak, még nincs időpontja a folytatásnak. Az eredményeket nem törölték, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij egypontos előnnyel holtversenyben áll az élen. Az amerikai Fabiano Caruana, a kínai Ding Liren és a holland Anish Giri is elfogadta a meghívást. Az amerikai Hikaru Nakamura a rapid világranglista negyedik helyezettje, a 16 esztendős, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja az év nagy felfedezettje, a torna megkezdése előtt két nappal a Banter Blitz fináléjában 8,5-7,5-re legyőzte Magnus Carlsent.

A nyolc szupersztár először hétforduló körversenyen mérte össze erejét. Négy-négy partiban csatáztak 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A párharcok győztesei 3-3 pontot kaptak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma döntött, a nyertes 2, a vesztes 1 pontot kasszírozhatott. A körverseny első négy helyezettje már kieséses rendszerben folytatta a csatározást.

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

MP

 Pont 

1

GM

Hikaru Nakamura

2829

USA

***

2

1

1

3

3

3

2

15

16,5

2

GM

Ding Liren

2836

CHN

1

***

3

1

3

3

2

2

15

16

3

GM

Magnus Carlsen

2881

NOR

2

0

***

3

2

3

0

3

13

14,5

4

GM

Fabiano Caruana

2773

USA

2

2

0

***

3

3

0

3

13

14,5

5

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

0

0

1

0

***

2

3

2

8

13

6

GM

Alireza Firouzja

2703

FID

0

0

0

0

1

***

3

3

7

11,5

7

GM

Anish Giri

2731

NED

0

1

3

3

0

0

***

0

7

12,5

8

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

1

1

0

0

1

0

3

***

6

13,5

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

MP

Pont

1

Hikaru Nakamura

2

2

2

2

15

16½

2

Ding Liren

2

3

2

2

2

15

16

3

Magnus Carlsen

2

1

3

2

13

14½

4

Fabiano Caruana

2

2

1

3

13

14½

5

Jan Nepomnjacsij

2

2

2

8

13

6

Alireza Firouzja

½

1

2

7

11½

7

Anish Giri

2

1

7

12½

8

Maxime Vachier-Lagrave

2

2

2

3

6

13½

Az elődöntő első játléknapján az amerikai örökrangadón Hikaru Nakamura 4-2-re legyőzte Fabiano Caruanát, visszavágott a körversenyen elszenvedett vereségéért. Két döntetlen után Nakamura sötéttel megnyerte a harmadik játszmát, Caruana tisztáldozatos támadása a negyedik ütközetben átütött. Két villámjátszmával folytatták, a sokkal gyorsabban játszó Nakamura mindkét játszmát megnyerte, elsőként jutott a döntőbe.

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 4 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1)

A viadal második elődöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen hátrányból fordítva 2,5 – 1,5-re győzte le a kétszeres kínai olimpiai bajnokot, Ding Lirent. Az első parti döntetlene után Ding Liren világossal játszva szerzett vezetést. Magnus Carlsen ellenfele hathatós segítségének köszönhetően kettős győzelemmel vágott vissza a torna körversenyének hetedik fordulójában elszenvedett vereségéért.

Magnus Carlsen (norvég, 2881)Ding Liren (kínai, 2836) 2,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Magnus Carlsen lett a „Magnus Carlsen Invitational” online rapid szuperverseny győztese. A 8 résztvevős, meghívásos viadal döntőjében a norvég világbajnok 2,5 – 1,5-re győzte le az amerikai Hikaru Nakamurát. A finálé első játszmájában Carlsen 84 lépésben nyert, Nakamura a másodikban egyenlített. Az ötszörös amerikai bajnok a harmadik összecsapás során már a nyitásban gondokkal küszködött, a norvég világelső tökéletesen értékelte az állás nyújtotta lehetőségeket, másodszor is vezetést szerzett. Ez már a tornán a hetedik játszmájuk volt, ahol a világossal játszó győzött. A sorozat nem folytatódott, Nakamura nyerőesélyes állást remizett el. Magnus Carlsen győztesként 70 ezer dollárt nyert, Hikaru Nakamura 45 ezerrel vigasztalódott a 250 ezer dolláros díjalapból.

A „Magnus Carlsen Invitational” döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com május 5. és 10. között online rendezte meg hat csapat részvételével a „Nations Cup” viadalt. A szuperdöntőben a kétszeres olimpiai bajnok Kína az USA csapatával szemben 2-2-es döntetlennel hódította el a bajnoki trófeát. A négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáján a rajtlistát a kínai együttes vezette Európa válogatottja előtt. Oroszország, az Egyesült Államok, India és a Világválogatott (Rest of World) csapatai szerepeltek még. Parádés volt a szereposztás, a világbajnok Magnus Carlsen kivételével a sakkvilág sztárjai játszottak a rapidtornán. A FIDE a női sakkozás fokozott támogatásának jegyében kötelezővé tette a női táblát, a legjobbak vállalták el a játékot. Játszmánként 25-25 perc volt a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A 180 ezer dolláros díjalapból a győztes 24, a vesztes 12 ezer dollárt nyert. A hat résztvevő csapatot 24-24 ezer dolláros honoráriummal díjazták.

A kétfordulós tornán dominált a kínai csapat, nyolc győzelem és egy döntetlen mellett meglepetésre az utolsó mérkőzésüket vesztették el az USA együttesével szemben. Az izgalmas hajrában Európa és az Egyesült Államok sakkozói csatáztak a körverseny második helyéért, amelyet végül Fabiano Caruana remek teljesítményének is köszönhetően az amerikai csapat szerzett meg, a szuperdöntőben összemérhette erejét a kínai válogatottal.

A körverseny során a kínai csapatban az éltáblás Ding Liren magabiztos játékkal maradt veretlen. A második táblán voltak gondjaik, Yu Yangyi és a női világranglista első és negyedik helyezettje, az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a világbajnoknő Ju Wenjun remek teljesítményt nyújtottak, ők négyen egyetlen játszmát vesztettek el.

Az amerikai együttesben Fabiano Caruana eredményes játékával tartotta életben a reményeket, a hajrában Wesley So feljavult, a női tábla érzékeny pontjuk volt. Szerencséjükre a nagy riválisoknál is többen a várakozás alatt szerepeltek, ez különösen érvényes volt az orosz gárdára. A kommentátori szerepkörben ezúttal is kitűnő teljesítményt nyújtó nyolcszoros orosz és ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidlert sokan szívesen látták volna játékosként. Nagymestereik sorban betliztek, Jan Nepomnjacsij az éltáblán ért el csúfos eredményt (2/8), Szergej Karjakin erőtlenül sakkozott, Dmitrij Andrejkin sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A FIDE Chess.com Nemzetek Kupa körmérkőzéses versenyének végeredménye:

  

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

TP

MP

1

Kína

4

5

25½

17

2

USA

4

22

13

3

Európa

21½

13

4

Oroszország

5

19

8

5

India

3

4

17½

5

6

Rest of the World

3

4

14½

4

H.

Csapat

1a

1b

2a

2b

3a

3b

4a

4b

5a

5b

6a

6b

 MP

 BP

1

Kína

3

2

3

17

25.5

2

USA

1

3

2

3

13

22

3

Európa

1

3

2

2

2

13

21.5

4

Oroszország

2

1

2

2

3

2

8

19

5

India

2

2

2

5

17.5

6

Rest of the World

1

½

1

2

1

2

4

14.5

Az első két helyezett csapatban az egyéni eredmények:

Kína: Ding Liren 5,5/8, Wang Hao 2,5/6, Wei Yi  3,5/7, Yu Yangyi 6,5/9, Hou Ji-fan 4/5, Ju Wenjun 3,5/5

USA: Hikaru Nakamura 5,5/10, Fabiano Caruana 6,5/8, Wesley So 5,5/8, Leinier Dominguez Perez 1/4, Irina Krush 3,5/8, Anna Zatonskih 0/2

A szuperdöntőt Kína remifórral játszhatta. A szakvezetés számára nem kis gondot jelenthetett, hogy sötéttel kit játszassanak Fabiano Caruanával szemben, választásuk Wei Yi-re és a skandináv védelemre esett. A rapid műfajban is egyre sikeresebb Caruana gond nélkül nyert. Érdekes csata bontakozott ki az éltáblán, Ding Liren az olasz megnyitásban nem tudta túljátszani Hikaru Nakamurát.

A kínai csapat legjobb pontszerzője, Yu Yangyi az utolsó forduló rangadóján kikapott Wesley So-tól, tökéletes játékkal vágott vissza. Tisztáldozata után az amerikai nagymester védelmet nem találhatott. A női táblán örökös sakkal ért véget Irina Krush és Hou Ji-fan játszmája.

A Nemzetek Kupája szuperdöntője:

Kína – USA 2 - 2

Ding Liren  (2836) - Hikaru Nakamura (2829) döntetlen (Olasz megnyitás, 38)

Fabiano Caruana (2773) – Wei Yi (2752) 1 – 0 (Skandináv védelem, 43)

Yu Yangyi (2738) - Wesley So (2741)  1 – 0 (Ragozin védelem, 34)

Irina Krush (2392) - Hou Ji-fan (2621) döntetlen (Francia védelem, 37)

A 24 éves Daniil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge győztese. A viadal fináléjának harmadik mérkőzésén 3 – 2-re legyőzte Hikaru Nakamurát. Május 19. és június 3. között a világbajnok Magnus Carlsen és tizenegy világklasszis részvételével rendezték meg új lebonyolítással a Magnus Carlsen Chess Tour  online négy versenyből és a döntőből álló sorozatának második tornáját. A körverseny után nyolcan folytatták kieséses rendszerben a versengést, négy-négyjátszmás páros mérkőzésekre került sor.

A kvalifikációs körversenyen Hikaru Nakamura veretlenül végzett az élen, Magnus Carlsen meglepetésre három partit is vesztett, csak négyet tudott megnyerni, ötödikként jutott s kieséses rendszerű szakaszba. Magnus Carlsen csak az utolsó fordulóban tudta továbbjutását biztosítani, a 16 éves Alireza Firouzját győzte le.

Lindores Abbey Prelim chess24.com INT 2020. május 19-21. 
Final Standings:

Név

Ti

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pts

TB1

TB2

TB3

Hikaru Nakamura

GM

USA

2829

*

1

½

½

½

½

½

1

½

1

1

½

7.5

0

4

39.75

Szergej Karjakin

GM

RUS

2709

0

*

1

½

½

½

½

½

½

1

1

1

7

0

4

34.25

Yu Yangyi

GM

CHN

2738

½

0

*

0

1

1

1

0

½

½

½

1

6

2

4

30.75

Wesley So

GM

USA

2741

½

½

1

*

½

½

0

½

½

½

½

1

6

2

2

31.5

Magnus Carlsen

GM

NOR

2881

½

½

0

½

*

½

0

1

1

1

0

1

6

1

4

31.25

Ding Liren

GM

CHN

2836

½

½

0

½

½

*

1

½

0

½

1

1

6

1

3

30.25

Daniil Dubov

GM

RUS

2770

½

½

0

1

1

0

*

½

1

½

0

½

5.5

1.5

3

31

Levon Aronjan

GM

ARM

2778

0

½

1

½

0

½

½

*

½

1

½

½

5.5

1

2

28.75

Alekszandr Griscsuk

GM

RUS

2784

½

½

½

½

0

1

0

½

*

0

1

1

5.5

0.5

3

28.5

Alireza Firouzja

GM

FID

2703

0

0

½

½

0

½

½

0

1

*

1

½

4.5

0

2

22.5

Jan-Krzysztof Duda

GM

POL

2774

0

0

½

½

1

0

1

½

0

0

*

½

4

0

2

21.5

Wei Yi

GM

CHN

2752

½

0

0

0

0

0

½

½

0

½

½

*

2.5

0

0

13.5

A negyeddöntőben a küzdő felek négy-négyjátszmás párharcokat vívtak, két mérkőzés megnyerése jelentette a továbblépést. Hikaru Nakamura elsőként biztosította az elődöntőbe jutását. Első mérkőzésén hátrányból fordítva a „hirtelen halál” játszma megnyerésével szerzett vezetést Levon Aronjannal szemben. A második találkozójuk már izgalommentes volt. Magnus Carlsen mindkétszer könnyen nyert Wesley So ellen. Két párharcban a továbbjutás a harmadik mérkőzésen dőlt el. Az orosz derbin Daniil Dubov 3-0-ra győzte le Szergej Karjakint, aki a második partiban nyert állásban bástyát nézett el. A kínai nagymesterek párbajában Ding Liren nagy küzdelem után nyert, 2 – 2 után a „hirtelen halál” partiban sötéttel remizett, ez végső sikerét jelentette.

A negyeddöntő eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 - 2

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura 2 – 3 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan 3 – 1 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Yu Yangyi (kínai, 2738) – Ding Liren (kínai, 2836) 1 - 2

Yu Yangyi – Ding Liren 3 – 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Ding Liren – Yu Yangyi  2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Yu Yangyi – Ding Liren 2,5 – 2,5 (döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Szergej Karjakin (orosz, 2709) 2 – 1

Daniil Dubov – Szergej Karjakin 3 – 0

Szergej Karjakin – Daniil Dubov 3 – 2 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Daniil Dubov – Szergej Karjakin 3 – 0

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 0

Magnus Carlsen – Wesley So 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Wesley So – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Daniil Dubov kettős győzelemmel jutott a fináléba, Ding Liren ellen nyert. Az elődöntő másik párharca nagy csatában dőlt el, Hikaru Nakamura a négyszeres világbajnok Magnus Carlsent győzte le. A norvég világelső az első mérkőzésen 3 – 0-ra győzött, a második meccsen az ötszörös amerikai bajnok 2,5 – 1,5-ös nyeréssel kiegyenlített. Párbajuk a harmadik találkozón dőlt el. Döntetlen született az első partiban, Nakamura remek játékkal győzött a második játszmában, Carlsen egyenlített a harmadikban, majd megosztoztak a ponton a negyedik összecsapásban. A „hirtelen halál” játszma döntött, Carlsen fölényes pozíciót rontott el, majd bástyát nézett el.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1 – 2

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 3 – 0

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 2,5 – 1,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 2 – 3 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Ding Liren (kínai, 2836) 2 – 0

Daniil Dubov – Ding Liren 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0)

Ding Liren – Daniil Dubov 0,5 – 2,5 (0 – 1, 0 – 1, döntetlen)

Daniil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge győztese. A viadal fináléjának harmadik mérkőzésén 3 – 2-re legyőzte Hikaru Nakamurát. A döntő első meccsét az ötszörös amerikai bajnok nyerte meg 2,5 – 1,5-re, Dubov sikerrel egyenlített ki, következett a harmadik összecsapás. Gyors döntetlennel kezdtek, Dubov sötéttel megnyerte a második játszmát, Nakamura azonnal egyenlített, majd remiztek a negyedik partiban, a döntést a „hirtelen halál” játszmára bízták. Nakamura a sötét színt választotta, 4 perce volt Dubov 5 percével szemben, de remifórja. A bécsi megnyitásban Nakamura már a 12. lépésben nagyot hibázott, az orosz sakkozó lendületes játékkal könnyű győzelmet aratott. Győztesként 45 ezer dolláros díjat vehetett át, Nakamura 27 ezerrel vigasztalódhat. Daniil Dubov kiharcolta a Magnus Carlsen Chess Tour döntőjében a részvételi jogot.

A döntő végeredménye:

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 1

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 1,5 – 2,5 (0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Daniil DubovHikaru Nakamura 3 – 2 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Magnus Carlsen győzött a Clutch Chess International viadalon. Nagy izgalmak után 9,5 – 8,5-re nyerte meg Fabiano Caruana elleni párharcát. A sakkvilág legjobbjai június 6. és 14. között újabb online rapid versenyen játszottak. A Saint Louis Chess Club szervezésében nyolcan csatáztak a kieséses rendszerű viadalon. A világbajnok Magnus Carlsen ismét „ringbe” lépett, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan mellett négy amerikai sakkozó, Fabiano Caruana, Wesley So, Leinier Dominguez Perez és Jeffery Xiong kapott meghívást. A rapid pontszámok határozták meg a párosítást, a tizenkét játszmás párharcokban 10-10 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 5-5 másodperc bónusz, a teljes díjalap pedig 265 ezer dollár.

A „Champions Showdown” viadalon pazar volt a mezőny, remek a díjazás, különleges a pontozás. A 12 játszmás páros mérkőzéseken az első négy és a 7-10. játszmákban a győzelem 1-1 pontot ért, a döntetlen felet. Az ötödik és a hatodik partiban elért siker kettőt és egyet a döntetlen. A 11. és a 12. játszma megnyerése hárommal fizetett és másféllel a remiért.

A díjazás is különleges. A győztes 50 ezer dollárt nyert, a döntő vesztese 35, az elődöntősök 25, az első körben búcsúzok 15 ezret kaptak. A győzelmeket még külön is díjazták az ötödik és a hatodik játszmában 2 ezer, a 11. és a 12.  játszmában elért nyerés 3 ezret kamatozott.

Az első körben Magnus Carlsen a 19 éves Jeffery Xiong ellen 11,5 – 6,5-re győzött. A párharc sorsa az utolsó, a clutch partiban dőlt el. Xiong a hetedik játszma megnyerésével kiegyenlített, a kilencedik partiban remit ígérő állást vesztett el. Wesley So 13 – 5-re nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, 7-5-ös vezetésnél mindkét clutch játszmában győzött, a nyerések 3-3 pontot értek.

Az amerikai derbin Fabiano Caruana 10,5 – 7,5-re győzte le Leinier Dominguez Perezt. A sötét szín volt a nyerő, négy játszmában is a sötéttel játszó nagymester nyert, a két clutch játszma döntetlen lett, Caruana megőrizte az első játéknapon szerzett hárompontos előnyét. Hihetetlen izgalmak után jutott az elődöntőbe Levon Aronjan, 10 – 8-ra győzte le az orosz Alekszandr Griscsukot. Az utolsó parti előtt Griscsuk átvette a vezetést, de Aronjan a clutch partiban elért győzelmével fordítani tudott.

A negyeddöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Jeffery Xiong (amerikai, 2730) 11,5 – 6,5

(1 – 0, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1*, döntetlen*, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen*, 1 – 0*)

Wesley So (amerikai, 2741) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 13 – 5

(döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0*, döntetlen*, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0*, 1 – 0*)

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) 10 – 8

(0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen*, 1 – 0*, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1*, 1 – 0*)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 7,5 – 10,5

(1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1, 0 – 1*, döntetlen*, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen*, döntetlen*)

A Clutch Chess International kieséses rendszerű viadal döntőjébe a világranglista első két helyezettje, a világbajnok Magnus Carlsen és két évvel korábbi kihívója, Fabiano Caruana jutott. Az elődöntő első játéknapja, hat játszma után Magnus Carlsen és Wesley So négypontos előnnyel vezetett. Carlsen a folytatásban megnyerte a hetedik és a nyolcadik partit, majd négy döntetlennel biztosította be 12 – 6-os győzelmét. Caruana nagy bravúrral fordított, a tizenegyedik, a clutch játszmában hihetetlen izgalmak végén győzött, 9,5 – 8,5 arányú sikerrel harcolta ki a döntőbe jutását.

Az elődöntő eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2773) – Wesley So (amerikai, 2741) 9,5 – 8,5

(0 – 1, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1*, döntetlen*, 1 – 0, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0*, döntetlen*)

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 12 – 6

(1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0*, döntetlen*, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen*, döntetlen*)

Magnus Carlsen a döntőben nagy izgalmak után 9,5 – 8,5-re nyerte meg Fabiano Caruana elleni párharcát. A norvég világelső az online viadal fináléjának utolsó partija előtt kétpontos hátrányban volt, a clutch játszmában elért remek győzelmével érte el újabb sikerét. A fordulatokban gazdag 12 játszmás mérkőzésen kilenc összecsapás is döntéssel végződött.

A Clutch Chess International döntője:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 9,5 – 8,5

(döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0*, 0 – 1*, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 0 – 1*, 1 – 0*)

A Magnus Carlsen Chess Tour a Chessable Masters online viadallal folytatódott és Magnus Varlsen sikerével fejeződött be. A tornán a 12 résztvevőt két hatos csoportba osztották be, a kétfordulós csatározásból az első négy-négy helyezett jutott a kieséses rendszerű szakaszba, ahol két-két négyjátszmás mérkőzés megnyerése jelentette a továbbjutást, illetve döntötte el a győztes személyét. Játszmánként 15 – 15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10 – 10 másodperc bónusz.

Az „A” csoport végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magnus Carlsen

2881

NOR

***

½ ½

½ 1

½ ½

0 1

1 ½

6,0

1,0

3

28,00

2

Vladiszlav Artyemijev

2769

RUS

½ ½

***

½ ½

½ ½

1 0

1 1

6,0

1,0

3

27,00

3

Hikaru Nakamura

2829

USA

½ 0

½ ½

***

½ ½

½ 1

½ ½

5,0

2,5

1

24,50

4

Alekszandr Griscsuk

2784

RUS

½ ½

½ ½

½ ½

***

½ ½

0 1

5,0

2,0

1

25,00

5

Daniil Dubov

2770

RUS

1 0

0 1

½ 0

½ ½

***

1 ½

5,0

1,5

3

24,00

6

Pentala Harikrishna

2690

IND

0 ½

0 0

½ ½

1 0

0 ½

***

3,0

0,0

1

15,50

A „B” csoport végeredménye:

H.

 

Név

Rtg

FED

1

2

3

4

5

6

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

Anish Giri

2731

NED

***

½ 1

½ ½

1 ½

½ ½

½ ½

6,0

0,0

2

29,25

4,0

2

Ding Liren

2836

CHN

½ 0

***

½ 1

½ ½

½ ½

½ 1

5,5

1,5

2

26,00

3,0

3

Jan Nepomnjacsij

2778

RUS

½ ½

½ 0

***

0 1

1 ½

½ 1

5,5

0,5

3

25,75

2,5

4

Fabiano Caruana

2773

USA

0 ½

½ ½

1 0

***

1 ½

0 1

5,0

0,0

3

24,25

2,5

5

Tejmur Radzsabov

2758

AZE

½ ½

½ ½

0 ½

0 ½

***

½ 1

4,5

0,0

1

22,00

3,0

6

Maxime Vachier-Lagrave

2860

FRA

½ ½

½ 0

½ 0

1 0

½ 0

***

3,5

0,0

1

18,75

3,0

A Chessable Masters online viadal negyeddöntőjéből a világbajnok Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij kettős győzelemmel jutott a torna elődöntőjébe. A norvég világelső kétszer is 2,5 – 0,5-re győzte le a világranglista második Fabiano Caruanát. Az orosz házirangadón Jan Nepomnjacsijnak is csak hat partira volt szüksége, hogy az elődöntőbe jusson. Vladiszlav Artyemijev kecsegtető esélyt szalasztott el a második meccsen.

Anish Giri az elődöntőbe jutásával, Alekszandr Griscsuk legyőzésével ünnepelte 26. születésnapját. Az olimpiai bajnokok csatájában Ding Liren nyerte a párbaj első felvonását, Hikaru Nakamura fordulatokban gazdag küzdelemben egyenlített ki, a „hirtelen halál” partiban elért győzelmével harmadik mérkőzésre kényszerítette Ding Lirent, aki a találkozót könnyedén nyerte meg.

A negyeddöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Fabiano Caruana (amerikai, 2773) 2 – 0

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Ding Liren (kínai, 2836) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 1

Ding Liren – Hikaru Nakamura 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Hikaru Nakamura – Ding Liren 4 – 3 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Ding Liren – Hikaru Nakamura 2,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Anish Giri (holland, 2731) 0 – 2

Alekszandr Griscsuk – Anish Giri  3,5 – 3,5 (6 döntetlen után Giri sötéttel remizett az Armageddon játszmában)

Anish Giri – Alekszandr Griscsuk 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2769) 2 – 0

Jan Nepomnjacsij – Vladiszlav Artyemijev 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Vladiszlav Artyemijev – Jan Nepomnjacsij 0,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Magnus Carlsen kettős győzelemmel jutott a Chessable Masters online viadal döntőjébe. A norvég világbajnok az első mérkőzésen nagy csatában 3,5 – 2,5-re győzte le Ding Lirent. A meccs a nagy csaták mellett Magnus Carlsen fair play játékáról, sportemberi nagyságáról is emlékezetes marad. Az első partiban a világbajnok nyerőesélyes bástyavégjátékot játszhatott, de eltékozolta a kedvező lehetőségeit. A technika ördöge közbeszólt, Ding Liren internetes kapcsolata megszakadt, a szabályok értelmében vesztesnek nyilvánították.

Magnus Carlsen az ajándékba kapott pontra meglepő, de általános elismerést arató húzással reagált, a harmadik lépésben „beáldozta” vezérét, a találkozó 1-1-gyel folytatódott. A találkozó után adott interjújában Magnus Carlsen úgy értékelt, hogy az egyetlen korrekt megoldást választotta, de egyúttal kockázatot is vállalt… A párharc végül gyorsan eldőlt Carlsen javára.

Jóval rögösebb volt Anish Giri útja. Az első találkozót 3-1-re nyerte meg, a bonyodalmak feszültségét jobban bírta, Jan Nepomjacsij hibázott többet. Nepomnjacsij a második találkozóra összeszedte magát, kiegyenlített. A harmadik mérkőzésük a két villámpartiban dőlt el. Nepomnjacsij világossal nem tudta túljátszani ellenfelét, Giri a sorsdöntő játszmában jól vizsgázott.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 2 – 0

Magnus Carlsen – Ding Liren 3,5 – 2,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Ding Liren – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Anish Giri (holland, 2731) 1 – 2

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 1 – 3 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1 döntetlen, döntetlen)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 2,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Magnus Carlsen kettős győzelemmel nyerte meg a Chessable Masters viadalt. Anish Giri nagy küzdelemre kényszerítette. A világbajnok újabb elsőségének örülhetett, a mutatott játékának kevésbé. Az első mérkőzés a második villámpartiban dőlt el Carlsen javára. Giri a második párharc során kecsegtető esélyeket szalasztott el.

A Chessable Masters döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Anish Giri (holland, 2731) 2 – 0

Magnus Carlsen – Anish Giri 3,5 – 2,5 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0)

Anish Giri – Magnus Carlsen 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Egy rendhagyó év legfontosabb versenyeinek összefoglalója I. 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. Rendhagyó esztendőként jegyzi majd a sakktörténelem. Elhalasztották a moszkvai sakkolimpiát, félbeszakították a világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.  Nem rendezték meg a Grand Chess Tour sorozatot, számos szuperversenyt, kontinensbajnokságot. Januárban még lejátszották a női világbajnoki döntőt, a kínai Ju Wenjun rájátszásban, összesítve 8,5 – 7,5 arányban védte meg címét az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben. Wijk aan Zee-ben a 82. Tata Steel Masters viadalon az amerikai Fabiano Caruana kétpontos előnnyel diadalmaskodott. Lausanne-ban a grúz Nana Dzagnidze győzött a Grand Prix 2019/20 sorozat harmadik tornáján. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyben vezet a vb-jelölti döntő félidőjében. Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelentett. Magnus Carlsen  remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornákat hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását. A négy versenyből álló sorozat záróakkordjaként a Grand Final a norvég világelső győzelmével fejeződött be. A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com rendezte meg hat csapat részvételével a rapid online négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáját, a szuperdöntőt Kína nyerte meg az USA válogatottjával szemben. A 163 csapat részvételével megrendezett rapid Online Sakkolimpia döntőjében az internetes kapcsolat megszakadása miatt  két győztest hirdettek, az orosz és az indiai válogatott is aranyérmes lett. A versengésben válogatottunk kitűnően helyt állt, a negyeddöntőben az oroszok legjobbjaitól szenvedett vereséget. A Tungsram Aquaprofit NSK együttese sorozatban tizenkettedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A Magyar Sakkszövetség sikeres pályázatával Budapest elnyerte a 2024-es sakkolimpia megrendezésének jogát. A 2020-as esztendő első három hónapjának legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

A Nemzetközi Sakkszövetség 2020. január 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistáját Magnus Carlsen vezette, 50 ponttal előzte meg Fabiano Caruanát. Legjobb magyarként Rapport Richárd 2758 ponttal a 14. volt a rangsorban.

A top tíz rangsora:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2872

2. Fabiano Caruana (amerikai) 2822

3. Ding Liren (kínai) 2805

4. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2777

5. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2774

6. Levon Aronjan (örmény) 2773

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2770

8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2770

9. Anish Giri (holland) 2768

10. Wesley So (amerikai) 2765

 

Vlagyivosztokban a kínai világbajnoknő Ju Wenjun győzelmével fejeződött be a világbajnoki döntő. A rájátszáson a címvédő 2,5-1,5-re  nyerte meg a rapid meccset kihívójával, az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben, összesítésben a nagy küzdelemben 8,5-7,5-re győzött. A párharc váratlan fordulataival is emlékezetes marad. A 20 esztendős Alekszandra Gorjacskina remekül felkészült a fináléra, alaposan megnehezítette Ju Wenjun címvédését, a kritikus pillanatokban a rutintalansága érezhető volt, nagy esélyeket szalasztott el. A döntő győzteseként Ju Wenjun 275 ezer eurós díjat vehetett át, Alekszandra Gorjacskina 225 ezerrel vigasztalódhatott. A Sanghajban és Vlagyivosztokban megrendezett világbajnoki döntő, a megalkuvás nélküli összecsapások hathatósan segíthetik, hogy a jövőben a női sakkozás még nagyobb népszerűséget, elismertséget vívjon ki.

 

A címvédő Ju Wenjun hazai pályán, szülővárosában, Sanghajban nem tudott előnyt elérni kihívójával, Alekszandra Gorjacskinával szemben, a világbajnoki döntő hatodik partija után 3-3-ra állt a párharcuk. A 20 esztendős Gorjacskina a finálé első hat játszmájában a jóval rutinosabb kínai világbajnoknő egyenrangú ellenfele volt, sőt az első és a harmadik partiban is kecsegtető esélyt szalasztott el. A negyedik ütközet elvesztése után azonnal egyenlített

A női világbajnokságok történetében először döntötte el rájátszás a világbajnoki cím sorsát, amikor páros mérkőzésen csatáztak a titulusért. 1981-ben Maja Csiburdanidze világbajnokként haszonélvezője volt a régi szabályzatnak, Nana Alekszandrija ellen 8-8-cal megvédte címét.

A 12 játszmás klasszikus szakasz 6-6-tal ért véget. Gorjacskina méltó ellenfél volt, a párbajra remekül felkészült, rutintalansága is okozhatta, hogy a kritikus helyzetekben többet hibázott ellenfelénél. A nyolcadik játszma megnyerése után óriási lehetőséget hagyott kihasználatlanul, kettőre növelhette volna előnyét, de a vereség után a következő parti elvesztésével már hátrányba került.

 

Igazi bravúrként a nyerési kényszer alatt képes volt a 12. parti megnyerésére, a tie-break kiharcolására. A rapid párharcot Ju Wenjun kezdte világossal. A 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperces csatában a világbajnoknő rendkívül bizonytalan volt, egyre nagyobb hátrányba került, Gorjacskina válogathatott a nyerések között. A nagy lehetőség kapujában azonban botlott, a világbajnoknő nagyon örülhetett a döntetlennek. A második ütközetben is az orosz nagymesternő kezdeményezett, az esélyt másodszor is elpuskázta.

 

A világbajnoki cím sorsát a rapid rájátszás harmadik játszmája döntötte el. A két rontás után Alekszandra Gorjacskinának megremegett a keze, Ju Wenjun a felkínált eséllyel élt, a címvédő nem hagyta kihasználatlanul a meccslabdát. Az időzónai eltérés miatti korai időpont ellenére is bizonyára sokan nézték a párbajt, hihetetlenül izgalmas élőben figyelni a küzdelmet, a játékosok testbeszédét, látni az oly gyorsan múló perceket, majd a másodperceket. A feszültséget Ju Wenjun bírta jobban.

A női világbajnoki döntő végeredménye:

Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2578) – Ju Wenjun (kínai, 2584) 7.5 – 8,5

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Katalán megnyitás, 97)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Alekszandra Gorjacskina (2578) – Ju Wenjun (kínai, 2584) döntetlen (Semi-Tarrasch védelem, 85)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Szláv védelem, 63)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 – 0 (Angol megnyitás, 51)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 105)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 67)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 - 0  (Vezércsel, 45)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Réti megnyitás, 62)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 0 – 1 (Vezércsel, 62)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 60)

Rájátszás:

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina döntetlen (Réti megnyitás, 67)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Vezércsel, 71)

Ju Wenjun – Alekszandra Gorjacskina 1 – 0 (Réti megnyitás, 76)

Alekszandra Gorjacskina – Ju Wenjun döntetlen (Vezércsel, 77)

 

Wijk aan Zee-ben Fabiano Caruana szenzációs sikerével fejeződött be az esztendő első szuperversenye, a 82. Tata Steel Masters. Az amerikai nagymester nyolcadszor játszott a hagyományos viadalon, először vehette át a győztesnek járó trófeát. Megérdemelt az elsősége, a hét nyert játszma, a + 19,6 Élő-pont, a 2945-ös performance-pontszám hűen tükrözi kitűnő teljesítményét. Caruana már tornagyőztesként játszotta utolsó partiját a 21 éves orosz Vladiszlav Artyemijev ellen, a többiek már régen befejezték játszmájukat, amikor az amerikai sakkozó elszántan küzdött a nyerésért, királya a hosszas vándorlás után menedéket talált. A március 15-én Jekatyerinburgban kezdődő világbajnok-jelölti döntőt még nagyobb önbizalommal várhatta…

 

A hétszeres győztes, a címvédőként játszó világbajnok, Magnus Carlsen eredménye, játéka csalódás, a hetes remiszéria, a tíz döntetlen figyelmeztető jel, egyértelműen a túljátszottságát mutatja. Hiányoztak a tőle megszokott friss ötletek, a középjátékokban a jó megoldások.

A harmadik helyezett amerikai Wesley So a biztonságot tűzte ki célul, csak két játszmát nyert, partijaiban nem voltak fordulatok.

A rajtlistán utolsó 20 éves Jorden Van Foreest előkelő helyezése, a holtversenyes negyedik helye a torna egyik legnagyobb meglepetése. A befejező játszmában nagyot harcolt a döntetlenért világbajnokjelölt honfitársa, Anish Giri ellen. Az orosz Daniil Dubov taktikája bevált, számos partiban elkerülte az igazi küzdelmet, a két vereségét három győzelemmel kompenzálta.

Az ötven százalékot elért négy nagymester közül Anish Giri lehet a legkevésbé elégedett, a vb-jelölti döntő előtti  főpróbája nem sikerült, az átütő erő ezúttal is hiányzott a játékából.

A torna doyenje, az 50 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand nem tudta túltenni magát a csalódottságán, Fabiano Caruana elleni nyerést ígérő állásának elvesztésén.

A 21 esztendős lengyel Jan-Krzysztof Duda 11 döntetlene meglepő. A 16 éves Alireza Firouzja a nyolcadik forduló után holtversenyben az élen állt, Magnus Carlsen elleni veresége döntötte romba álmait, a hármas vesztőszériát egyértelműen rutintalanságának köszönheti. Az Iránt elhagyó, a viadalon a FIDE zászlója alatt játszó tehetségre nagy feladat is vár, meg kell találnia a megoldást, hogy a jövőben hol éljen.

A 19 esztendős amerikai Jeffery Xiong és a 21 éves Vladiszlav Artyemijev is nagy esélyt kapott, újoncként nem okoztak csalódást. Az orosz Nyikita Vityjugov, de különösen a kétszeres kínai olimpiai bajnok Yu Yangyi komoly kudarcot szenvedett el, mindketten nyeretlenek maradtak. A fehérorosz Vladiszlav Kovalev is gyengén játszott.

A versenyen lejátszott 91 partiból 32 végződött döntéssel, világossal 25-ször voltak eredményesek.

 

A 82. Tata Steel Masters végeredménye:

82. Tata Steel Masters, Wijk aan Zee 2020. január 11-26.

kat. XX (2741)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

 

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2822

*

½

½

½

1

½

1

1

1

½

1

½

1

1

10.0

2945

 

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2872

½

*

½

½

½

½

½

½

1

½

½

1

½

1

8.0

2817

 

3.

Wesley So

g

USA

2765

½

½

*

½

½

½

1

½

1

½

½

½

½

½

7.5

2795

 

4.

Jorden Van Foreest

g

NED

2644

½

½

½

*

1

½

½

½

½

0

0

1

1

½

7.0

2777

 

5.

Daniil Dubov

g

RUS

2683

0

½

½

0

*

½

½

½

½

½

1

½

1

1

7.0

2774

 

6.

Anish Giri

g

NED

2768

½

½

½

½

½

*

½

½

0

½

½

½

½

1

6.5

2738

 

7.

Viswanathan Anand

g

IND

2758

0

½

0

½

½

½

*

½

1

1

½

½

½

½

6.5

2739

 

8.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2758

0

½

½

½

½

½

½

*

½

½

½

½

1

½

6.5

2739

 

9.

Alireza Firouzja

g

FID

2723

0

0

0

½

½

1

0

½

*

1

1

½

½

1

6.5

2742

 

10.

Jeffery Xiong

g

USA

2712

½

½

½

1

½

½

0

½

0

*

1

½

½

0

6.0

2713

 

11.

Vladiszlav Artyemijev

g

RUS

2731

0

½

½

1

0

½

½

½

0

0

*

1

½

1

6.0

2712

 

12.

Nyikita Vityjugov

g

RUS

2747

½

0

½

0

½

½

½

½

½

½

0

*

½

½

5.0

2653

 

13.

Yu Yangyi

g

CHN

2726

0

½

½

0

0

½

½

0

½

½

½

½

*

½

4.5

2631

 

14.

Vladiszlav Kovalev

g

BLR

2660

0

0

½

½

0

0

½

½

0

1

0

½

½

*

4.0

2605

 

A gibraltári hagyományos nyílt verseny izgalmas utolsó forduló, majd még érdekesebb rájátszás után fejeződött be. A rajtlistán 22. orosz David Paravjan vehette át az első helyezettnek járó trófeát és a 30 ezer fontos díjat.

A befejező játéknapon a holtversenyben vezető ötösből négyen egymás ellen küzdöttek meg, döntetlenek születtek. Az iráni Parham Maghsoodloo nehéz párosítást kapott, a francia Maxime Vachier-Lagrave győzelmével közel került a rájátszáshoz, de a végelszámoláskor Paravjan a perfonca-pontszámban egy ponttal megelőzte MVL-t.

Az első négy helyezett kapott jogot a rájátszásra, az első hely eldöntésére. Az orosz derbin David Paravjan és Andrej Jeszipenko párharcában a két rapidparti, a két villámjátszma sem hozott döntést, a „hirtelen parti” feszültségét Paravjan bírta jobban.

A kínai világbajnokjelölt Wang Hao az orosz Daniil Juffát 2-0-ra győzte le. Az első hely sorsát eldöntő párbajban Paravjan sötéttel nyerte meg az első játszmát, majd világossal remizett. A 21 esztendős David Paravjan veretlenül játszotta végig a 10 fordulós tornát, a hajrában három döntetlen is elegendő volt a nagy meglepetést okozó holtversenyes első helyéhez. A rájátszás kínálta eséllyel remekül élt.

A női résztvevők külön díjazású versengésében a kínai exvilágbajnoknő Tan Zhonyi volt a legeredményesebb, 6,5 pontja 20 ezer fontot ért, megelőzte honfitársnőjét, a szintén 6,5 pontos Ting Jiét. A svéd Pia Cramling és az ukrán Anna Muzicsuk 6 pontot gyűjtött.

Sakkozásunk nagy reménysége, Kozák Ádám a sikeres kezdés után adós maradt a jó folytatással. A rangos, nagy presztízsű viadalon még  két sakkozónk képviselte színeinket. Böröcz István (2337) 4,5 ponttal a 151., a 14 éves Csiki Endre 4 ponttal a 179. helyen végzett a 250 fős mezőnyben.

A Gibraltár International  Chess Festival Masters végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

1

16

GM

Andrej Jeszipenko

RUS

2654

7,5

2809

2

3

GM

Wang Hao

CHN

2758

7,5

2792

3

46

GM

Danill Juffa

RUS

2566

7,5

2774

4

22

GM

David Paravjan

RUS

2629

7,5

2760

5

2

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2770

7,5

2759

6

5

GM

David Navara

CZE

2717

7,5

2711

7

28

GM

Mustafa Yilmaz

TUR

2607

7,5

2701

8

13

GM

Parham Maghsoodlo

IRI

2674

7,0

2743

56

GM

Jan Werle

NED

2545

7,0

2743

10

4

GM

Veszelin Topalov

BUL

2738

7,0

2710

11

48

GM

Chopra Aryan

IND

2562

7,0

2709

12

27

GM

Mihail Kobalija

RUS

2609

7,0

2684

13

29

GM

Murali Karthikeyan

IND

2606

7,0

2671

14

10

GM

Mihail Adams

ENG

2694

7,0

2668

15

6

GM

Le Quang Liem

VIE

2713

7,0

2667

16

12

GM

Gawain Jones

ENG

2679

7,0

2654

17

14

GM

Ivan Saric

CRO

2655

7,0

2649

18

GM

Krishnan Sasikiran

IND

2648

7,0

2649

19

34

GM

Jules Moussard

FRA

2600

7,0

2647

20

31

GM

Pragnanandhaa R

IND

2602

7,0

2632

21

23

GM

Bogdam-Daniel Deac

ROU

2626

7,0

2627

22

75

GM

Tan Zhongyi

CHN

2493

7,0

2600

23

25

GM

Daniele Vocaturo

ITA

2622

7,0

2567

81

65

GM

Kozák Ádám

HUN

2523

5,5

2491

Az első helyet eldöntő rájátszás:

Andrej Jeszipenko (orosz, 2654) – David Paravjan (orosz, 2629) 2 – 3 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

 Daniil Juffa (orosz, 2566) – Wang Hao (kínai, 2758) 0 – 2

Wang Hao – David Paravjan 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

 

Saint Louisban az indiai Humpy Koneru elsőségével fejeződött be a 2. Cairns Cup. Az utolsó fordulóban Koneru remizett honfitársnőjével, Dronavalli Harikával és félpontos előnnyel végzett az élen. Az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk a kínai világbajnoknő Ju Wenjun elleni vereségével holtversenyben harmadik lett, Ju Wenjun győzelmével ezüstérmesként zárta szereplését. Az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk a 16 éves Carissa Yippel remizett. Az orosz derbin a címvédő Valentyina Gunyina többször is nyerést szalasztott el Katyerina Lahnóval szemben. Az amerikai Irina Krush megszerezte első győzelmét, a sokat kockáztató grúz Nana Dzagnidze kettős vereséggel tékozolta el kedvezőbb esélyeit. A remekül szervezett verseny kimagasló díjazású volt, Koneru a 180 ezer dolláros díjalapból 45 ezret nyert, a virtuális világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan mögött a második helyre lépett előre.

A 2. Cairns Cup végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Humpy Koneru

2580

IND

*

½

1

0

½

½

½

1

1

1

6,0

0,0

4

2,5

2

GM

Ju Wenjun

2583

CHN

½

*

1

½

½

1

½

0

½

1

5,5

0,0

5

3,5

3

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2504

RUS

0

0

*

1

0

½

½

1

1

1

5,0

1,0

4

1,5

4

GM

Marija Muzicsuk

2552

UKR

1

½

0

*

½

½

½

½

½

1

5,0

0,0

4

2,5

5

GM

Dronavalli Harika

2518

IND

½

½

1

½

*

½

½

½

½

0

4,5

0,5

5

3,0

6

GM

Katyerina Lahno

2552

RUS

½

0

½

½

½

*

½

1

½

½

4,5

0,5

4

2,0

7

GM

Irina Krush

2422

USA

½

½

½

½

½

½

*

0

1

0

4,0

1,0

5

3,0

8

WGM

Yip Carissa

2412

USA

0

1

0

½

½

0

1

*

0

1

4,0

1,0

5

2,0

9

GM

Nana Dzagnidze

2515

GEO

0

½

0

½

½

½

0

1

*

1

4,0

1,0

4

2,0

10

GM

Valentyina Gunyina

2461

RUS

0

0

0

0

1

½

1

0

0

*

2,5

0,0

5

1,5

 

Lausanne-ban a grúz Nana Dzagnidze győzött a négy versenyből álló Grand Prix 2019/20-as sorozat harmadik tornáján. Az orosz Alekszandra Gorjacskinával holtversenyben végzett az élen, de több győzelmének köszönhetően Dzagnidze vehette át a győztesnek járó  trófeát, a GP pontokon és a pénzdíjon megosztoztak. Nana Dzagnidze sikerével esélyessé vált a világbajnok-jelölti cím megszerzésére, a GP összetett pontversenyének első két helyezettje szerez jogot a 2021-re tervezett 8 fős vb-jelölti döntőben való indulásra, Alekszandra Gorjacskina helyezését nem veszik figyelembe, a vb-döntő veszteseként már indulási jogot szerzett.  Az összetett pontversenyben Gorjacskina átvette a vezetést.

Kellemes meglepetés a 19 esztendős Zsanszaja Abdumalik harmadik helyezése, a kínai Zhao Xue kényszerű távolmaradása miatt az utolsó pillanatban kapott meghívást, „beugróként” remekelt.

A holtversenyes negyedikek, Alina Kaslinszkaja és Anna Muzicsuk némi csalódottságot is érezhettek. Az orosz nagymesternő a világbajnoknő Ju Wenjun elleni elnézését bánhatja, az ukrán sakkozónő Dzagnidzétől elszenvedett veresége miatt kesereghet.

Az ötven százalékot elért trió más-más utat járt be. Az exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova a rajtnál gyengélkedett, Dronavalli Harika jól kezdett, míg az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk remiszériája közben hibázgatott is, a felkínált eséllyel nem tudott élni.

A világbajnoknő Ju Wenjun három játszmát is vesztett, gyenge szereplésében alighanem lélektani tényezők is szerepet játszottak, a koronavírus-járvány, szerettei miatti aggódás rányomta bélyegét játékára.

 

A Lausanne-i Grand Prix végeredménye

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Nana Dzagnidze

2509

GEO

*

½

1

½

1

½

0

½

1

½

½

1

7,0

0,5

4

37,25

2

GM

Alekszandra Gorjacskina

2579

RUS

½

*

½

½

½

1

½

½

1

½

1

½

7,0

0,5

3

36,50

3

IM

Zsanszaja Abdumalik

2461

KAZ

0

½

*

½

½

1

½

½

½

1

1

½

6,5

0,0

3

33,25

4

IM

Alina Kaslinszkaja

2485

RUS

½

½

½

*

½

½

½

½

0

½

1

1

6,0

0,5

2

31,75

5

GM

Anna Muzicsuk

2535

UKR

0

½

½

½

*

½

½

½

½

½

1

1

6,0

0,5

2

30,50

6

GM

Antoaneta Sztefanova

2453

BUL

½

0

0

½

½

*

1

1

½

½

½

½

5,5

2,0

2

29,00

7

GM

Dronavalli Harika

2517

IND

1

½

½

½

½

0

*

½

1

½

0

½

5,5

0,5

2

31,25

8

GM

Marija Muzicsuk

2551

UKR

½

½

½

½

½

0

½

*

½

½

1

½

5,5

0,5

1

29,50

9

GM

Ju Wenjun

2583

CHN

0

0

½

1

½

½

0

½

*

½

½

½

4,5

0,5

1

24,00

10

GM

Pia Cramling

2475

SWE

½

½

0

½

½

½

½

½

½

*

0

½

4,5

0,5

0

25,50

11

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2482

RUS

½

0

0

0

0

½

1

0

½

1

*

½

4,0

0,5

2

20,50

12

GM

Marie Sebag

2443

FRA

0

½

½

0

0

½

½

½

½

½

½

*

4,0

0,5

0

21,50

A pontverseny állása:

1.Alekszandra Gorjacskina (orosz) 398 (120, 133, 145)

2. Humpy Koneru (indiai) 293 (160, 133)

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz) 193 (45, 133, 15)

4-5. Nana Dzagnidze (grúz) 180 (35, 145) és Katyerina Lahno (orosz) 180 (90, 90)

6. Dronavalli Harika (indiai) 180 (60, 60, 60)

7. Anna Muzicsuk (ukrán) 165 (85, 80)

8. Ju Wenjun (kínai) 155 (120, 35)

9. Alina Kaslinszkaja (orosz) 130 (45, 85)

10. Marija Muzicsuk (ukrán) 120 (60, 60)

11. Pia Cramling (svéd) 105 (10, 60, 35)

12. Elisabeth Paehtz (német) 95 (75, 20)

13-14. Valentyina Gunyina (orosz) 85 (75, 10) és Antoaneta Sztefanova (bolgár) 85 (25, 60)

15. Marie Sebag (francia) 40 (25, 15)

16. Zha Xue (kínai) 35

Zsanszaja Abdumanlik (kazah) 85

 

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye volt a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntő. A tornán az amerikai Fabiano Caruana a két évvel ezelőtti világbajnoki döntő veszteseként játszhatott. A kínai Ding Liren a 2019-es Világkupa második helyezettjeként kvalifikálta magát. A győztes azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov lemondta részvételét, a koronavírus járvány miatt a viadal elhalasztását kérte, a versenyt azonban az eredetileg tervezett időpontban, március 16-án megkezdték. A FIDE és a rendezők ígérték, hogy maximális erőfeszítéssel biztosítják a viadal biztonságos lebonyolításáért. A francia Maxime Vachier-Lagrave örömmel vállalta Radzsabov visszalépésének köszönhetően kapott részvételi lehetőséget. A két évvel ezelőtti mezőnyből csak Caruana, Ding Liren és AlekszandrGriscsuk indulhatott csatába a világbajnoki kihívó jogáért, Anish Giri négy éve már bemutatkozott, Jan Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wang Hao és rendezői szabadkártyával Kirill Alekszejenko először játszott világbajnok-jelölti döntőben.

Jekatyerinburgban az első forduló nagy meglepetéseként a kínai rangadón Wang Hao sötéttel legyőzte a világranglista harmadik honfitársát, Ding Lirent. A játéknap másik győzelmét az orosz Jan Nepomnjacsij aratta, a holland Anish Giri ellen 73 lépésben érvényesítette anyagi előnyét.

A második körben Ding Liren elszenvedte második vereségét, Maxime Vachier-Lagrave győzte le. Nepomnjacsij vereséget mért Alekszandr Griscsukra, nyert Caruana is, Alekszejenko ellen érvényesítette a papírformát.

A harmadik játéknapon Ding Liren javított, Caruana kényszerült feladásra. A negyedik fordulóban négy döntetlen született.

Az ötödik körben Nepomnjacsij legyőzte holtversenyes társát, Wang Hao-t, félpontos előnnyel állt az élen. A következő játéknapon az orosz nagymester ismét remekelt, Ding Liren ellen nyert és egy pontra növelte előnyét.

A döntő hetedik fordulójának rangadóját Maxime Vacgier-Lagrave 42 lépésben megnyerte Jan Nepomnjacsij ellen. MVL remek győzelmével beérte Nepomnjacsijt, holtversenyben elsőként várhatták a viadal második félidőjét. A francia-orosz duó előnye egy pont az üldöző négyes előtt.

 

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett lejátszott hét forduló után az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics a nagymesterekkel való egyeztetést követően félbeszakította a viadalt, az eredményeket nem törölték, később kijelölendő időpontban tervezték folytatni a versenyt. November elsejére meg is hirdették a folytatást, de végül tavaszra halasztották.

A világbajnok-jelölti döntő állása:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2767

FRA

***

1

½

½

½

½

1

½

4,5

1,0

2

15,25

2

GM

Jan Nepomnjacsij

2774

RUS

0

***

½

1

1

½

1

½

4,5

0,0

3

14,25

3

GM

Fabiano Caruana

2842

USA

½

½

***

½

½

½

0

1

3,5

1,5

1

12,25

4

GM

Anish Giri

2763

NED

½

0

½

***

½

½

½

1

3,5

1,5

1

11,25

GM

Wang Hao

2762

CHN

½

0

½

½

***

½

1

½

3,5

1,5

1

11,25

6

GM

Alekszandr Griscsuk

2777

RUS

½

½

½

½

½

***

½

½

3,5

1,5

0

12,25

7

GM

Ding Liren

2805

CHN

0

0

1

½

0

½

***

½

2,5

0,5

1

8,25

8

GM

Kirill Alekszejenko

2698

RUS

½

½

0

0

½

½

½

***

2,5

0,5

0

9,25

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tejmur Radzsabov az Airthings Masters győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov az Airthings Masters online rapid viadal győztese. A döntő első párharcában 2,5 – 1,5-re győzte le az örmény Levon Aronjant, a második találkozón a 2-1-es eredmény a végső sikerét jelentette. Aronjan az első partiban nyerést hagyott ki, Radzsabov világossal nagy türelemmel játszva nyert, a harmadik játszmájukban döntetlen született. Radzsabov a 60 ezer dolláros első díj mellé  részvételi jogot is szerzett a Meltwater Champions Chess Tour sorozatot lezáró fináléban. Radzsabov az összetett pontversenyben is az élre állt. A bronzmeccsen nagy kalandok után a francia Maxime Vachier-Lagrave legyőzte az orosz Daniil Dubovot. Az első játéknapon meccsük 2-2-vel ért véget, a második találkozón MVL 2,5 – 1,5-re nyert. A sorozat következő tornáját, a 16 résztvevős online rapid viadalt február 6. és 14. között rendezik meg.

 

A 2019-es Világkupa győztese, a koronavírus-járvány miatt a világbajnok-jelölti döntőtől visszalépő Tejmur Radzsabov diadalmaskodott a Meltwater Champions Chess Tour második tornáján, az Airithins Masters viadalon.

 

December 26-án 12 résztvevővel kezdődött meg az Airthings Masters. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jutott be a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Tejmur Radzsabov veretlenségét megőrizve, egy nyeréssel és tíz döntetlennel ötödikként folytathatta a versengést. A negyeddöntő legnagyobb szenzációjaként a 24 éves orosz Daniil Dubov legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az első párharcuk 2-2-vel ért véget, a második meccsen Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel búcsúztatta a norvég világelsőt.  

Tejmur Radzsabov az orosz Jan Nepomnjacsijjal vívott kiélezett nagy csatát. Az első mérkőzésük négy döntetlennel lett 2-2, a folytatásban az azerbajdzsáni nagymester megnyerte az első partit, két pontosztozkodást követően az orosz bajnok kiegyenlített, sőt a rájátszás első partiját is megnyerte. Radzsabov egy remek futólépésnek köszönhetően egyenlített ki, majd sötéttel remizte el az Armageddon játszmát.

Az elődöntőben csak hat játszmára volt szüksége, hogy Daniil Dubovot is legyőzze, 3-1-gyel alapozta meg sikerét, majd két nyeréssel már a döntőben érezhette magát.

 

A döntő másik résztvevője, Levon Aronjan ötvenszázalékos teljesítménnyel jutott a negyeddöntőbe, egyetlen vereségét az utolsó fordulóban szenvedte el, a spanyol David Anton Guijarro fosztotta meg veretlenségétől.

A negyeddöntőben az amerikai Hikaru Nakamurát remek játékkal győzte le, 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, majd a „visszavágón” két győzelemmel jutott az elődöntőbe. Az örök rivális Maxime Vchier-Lagrave ellen az első  meccsen 3-1-re győzött, a második találkozó 2-1-es vezetése mellett ért véget.

A döntő első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt, lépésismétlése helyett gyalogot áldozott, elképzelése nem vált be, Radzsabov pontos játékkal kivédte a látszatfenyegetéseket, majd anyagi előnyét érvényesítette.

 

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. Mindketten hibáztak mielőtt létrejött a kritikus állás, Levon Aronjan szenzációs bástyaáldozatot hozott. Radzsabov királya körül sűrű viharfelhők gyülekeztek.

 

Aronjan két nyerést adó folytatás között választhatott, de rossz döntést hozott, a 29.Be6? lépésére Radzsabov kivédte a fenyegetéseket, a vezérét bőséges kompenzációt kapott, az átélt izgalmak hatására a belement a lépésismétléses remibe.

 

A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát.

Tejmur Radzsabovnak még fél pontra volt szüksége végső sikeréhez, ezt a harmadik partiban megszerezte. Az élő közvetítésen jól látszott, hogy mekkora feszültségben játszott, érzelmi kitöréssel reagálta le sikerét. Tejmur Radzsabov az összetett pontverseben is az élen áll.

 

Az Airthings Masters döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5, 2 - 1

Az Airthings Masters döntő második párharcának eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1 - 2

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan 1 - 0

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Az Airthings Masters döntő első játéknapjának eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov  0 - 1

 

A harmadik helyért vívott csatát Maxime Vachier-Lagrave nyerte meg. Az első párharcot Daniil Dubov hathatós segítségével mentette döntetlenre. A visszavágón is az orosz nagymester hibázott többet. Az első partiban nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, MVL a fordulatokban gazdag játszmát végül megnyerte. Dubov kezdeményezett a második játszmában is, MVL megküzdött a remiért.

A harmadik összecsapást a 24 éves orosz sakkozó remekül játszotta, élmény volt nyomon követni erőtől duzzadó játékát. Úgy tűnt, hogy rájátszás döntheti el a bronzérem sorsát, amikor Vachier-Lagrave a sorsdöntő ütközetben megvillant, győzelmet aratott, a 25 ezer dolláros díj mellé még a pontversenyben is fontos plusz pontokat gyűjtött.

A bronzmérkőzés végeredménye:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 2 – 2, 2,5 – 1,5

Az Airthings Masters harmadik helyéért vívott második mérkőzés eredményei:

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubov   döntetlen

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubo   1 - 0

Az Airthings Masters harmadik helyéért vívott párharc első játéknapjának eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2 - 2

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubo   1 - 0

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  0 – 1

 

A Meltwater Champions Chess Tour sorozat harmadik versenyét február 6. és 14. között rendezik meg. A 16 résztvevős tornán az Airthings Masters első nyolc helyezettje automatikusan részvételi jogot nyert.

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters döntőjének első párharcát Radzsabov 2,5-1,5-re megnyerte Aronjan ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid döntőjének első párharcát az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 2,5-1,5-re megnyerte az örmény Levon Aronjannal szemben. Az első három játszmában pontosztozkodás született. A negyedik ütközetben Aronjan túlfeszítette a húrt, gyalogáldozatáért nem kapott elegendő kompenzációt, Radzsabov anyagi előnyét győzelemig fokozta. A finálé győztese a 60 ezer dolláros első díj mellett játszhat a Champions Chess Tour sorozatot lezáró döntőben. A harmadik helyért folyó meccset az orosz Daniil Dubov kettős győzelemmel kezdte, a francia Maxime Vachier-Lagrave ellenfele hathatós segítségével kiegyenlített.

Az Airthings Masters döntőjét játszó 33 éves Tejmur Radzsabov és a 38 esztendős Levon Aronjan először 16 éve, az Európa-bajnokságon nézett farkasszemet. Döntetlennel indítottak, s azóta még 28 klasszikus játszmában mérték össze erejüket. Csatáztak a legjelentősebb szuperversenyeken, sakkolimpiákon, csapat Európa-bajnokságokon. Eddigi találkozóikon Aronjan volt az eredményesebb, 5-3-ra vezetett. Rapid és villámpartot csak tizennyolcat vívtak, Radzsabov mérlege volt kedvezőbb 6-5-tel. Az utóbbi években Radzsabov  inkább az üzleti életben jeleskedett, gondosan válogatja meg, hogy melyik tornára fogadja el a meghívást. A 2019-es Világkupán elért sikere is jól bizonyította, hogy játékereje nem csökkent. A koronavírus-járvány miatt lemondta a világbajnok-jelölti döntőben részvételét. Jekatyerinburgban a járvány ellenére elkezdték a tornát, a félidőben azonban megszakították, a folytatást márciusban tervezik, Tejmur Radzsabov pert indított a FIDE ellen.

A döntő első játszmájában  folytatták az Airthings Masters kvalifikációs versenyén a Ragozin védelemben megkezdett elméleti párbajt. Tejmur Radzsabov kezdeményezett, Levon Aronjan védekezésre kényszerült. Az azerbajdzsáni nagymester gyalogot nyert, Aronjan aktív játékkal ellensúlyozta anyagi hátrányát, 45 lépést követően remiztek.

A második ütközetben Levon Aronjan került előnybe. A szicíliai védelem Rossolimo-változatában, gyalogot is nyert. A vezércsere könnyített Tejmur Radzsabov helyzetén, ellenesélyt teremtett. A játszma lépésismétléssel ért véget.

A harmadik összecsapásukban ismét a Ragozin védelem került megjátszásra. Aronjana  a17. lépésben tárt el az első partiban látott folytatástól, érdekes csata bontakozott ki, ahol világos kezdeményezését Aronjan pontos védekezéssel hárította, harmadszor is megosztoztak a ponton.

A játéknap utolsó játszmájában Radzsabov a berlini változatra voksolt, Aronjan túlfeszítette a húrt. Lépésismétlés helyett gyalogáldozat mellett döntött. Tejmur Radzsabov a felkínált eséllyel élni tudott, gondosan megszervezte a védekezését, majd pontos játékkal egyre nagyobb előnybe került, anyagi előnyét érvényesítette, megnyerte az első szettet, remifórral várhatja a folytatást.

Az Airthings Masters döntő első játéknapjának eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov  0 - 1

A bronzmeccsen Daniil Dubov az első két játszmában feledni tudta csalódottságát, kettős győzelemmel rajtolt. Tetszetős minőségáldozattal  sötéttel nyert, majd világossal a második ütközetet is. Maxime vachier-Lagarave közel állt hozzá, hogy simán elbukja az első párharcot.

A francia nagymester a harmadik játszmára összeszedte magát és szépített. A negyedik összecsapásban történtek minden képzeletet felülmúltak. Dubov válogathatott a nyerések között, de „megelégedett” minőségelőnnyel. A végjátékban MVL esélyei lépésről-lépésre javultak, míg az orosz sakkozó egyre bizonytalanabbá vált, végül elvesztette a partit, MVL ellenfele hathatós segítségével egyenlített ki.

Az Airthings Masters harmadik helyéért vívott párharc első játéknapjának eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2 - 2

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubo   1 - 0

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  0 – 1

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Magnus Carlsen változatlanul 39 pontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2021. január 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen 39 pontos előnnyel vezet az amerikai Fabiano Caruana előtt. A koronavírus-járvány miatt a legjobbak csak online rapid viadalokon vettek rést, kivételt képez, hogy Moszkvában megrendezték az orosz szuperbajnokságot. Jan Neponjacsij megerősítette negyedik helyét, Szergej Karjakin két helyezést javított. Legjobb magyarként Rapport Richárd a 13. Almási Zoltán a 48., Berkes Ferenc a 63., Lékó Péter a 78. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 65 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

 

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára is, többek között jövőre halasztották a tokiói olimpiát. A Nemzetközi Sakkszövetség jövő tavaszra halasztotta a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő második félidejét. A döntő győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Elmaradt a moszkvai sakkolimpia, csak 2022-ben lesz.

A női GP-sorozat negyedik tornáját Gibraltáron januárban rendezik meg. Nem szakad meg a hagyományos Wijk aan Zee-i szuperversenyek sorozata, a holland szervezők hosszas egyeztetések után a 83. Tata Steel tornát többek között a világbajnok Magnus Carlsen és a címvédő Fabiano Caruana részvételével megrendezik, a fesztivál azonban elmarad.

A tavaly januári Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess szuperverseny után a sakkvilág ászai online rapid versenyeken mérték össze erejüket. Magnus Carlsen nevével fémjelzett Magnus Carlsen Chess Tour és más kitűnő díjazású viadalok nem pótolták az igazi sakkcsemegéket, a szemtől-szembe való viaskodást. Magnus Carlsen a tíz online viadalból hetet megnyert, kétszer holtversenyben volt első, egyszer csak az elődöntőig jutott. Megkezdődött a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozata. Az első viadalt, a Skilling Open tornán Wesley So diadalmaskodott, a fináléban Magnus Carlsent győzte le. Az Airthings Masters verseny döntőjét Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan játssza. A norvég világelső a negyeddöntőben kikapott az orosz Daniil Dubovtól.

A stavangeri hagyományos viadalt októberben különleges rendszabályokkal megrendezték,  az Orosz Sakkszövetség a tomboló járvány ellenére lebonyolította a szuperbajnokságot. Jan Nepomnjacsij és Szergej Karjakin versenyfutásából a világranglista negyedik Nepomnjacsij került ki győztesen, az ezüstérmes Karjakin két helyezést javított.

 

Szép sikert ért el Rapport Richárd, veretlenül megnyerte Danzhouban a hagyományos tornát, címvédőként végzett az élen az online rapid viadalon. Az új világranglistán Rapport Richárd változatlanul a tizenharmadik a nagyon szoros mezőnyben, mindössze hat pontra a tizedik helyezett Tejmur Radzsabovtól. Nem kis szomorúsággal láthatjuk, hogy Ricsi nem játszik Wijk aan Zee-ben.

Öt orosz, négy amerikai, három kínai és indiai, két azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, francia, örmény, holland, magyar, bolgár és lengyel sakkozó a top 25-ben. Alireza Firouzja a FIDE színeiben szerepel.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

1120

1220

0121

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2862

2862

2862

0

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2823

2823

2823

0

1992

3.

Ding Liren

kínai

2791

2791

2791

0

1992

4.

Nepomnjacsij,J

orosz

2784

2784

2789

11

1990

5.

Vachier-Lagrave,M

francia

2778

2784

2784

0

1990

6.

Aronjan,L

örmény

  2781

2781

2781

0

1982

            7.

Griscsuk,A

             orosz

 2777

2777

2777

0

1983

8.

Mamedgyarov,S

            azeri

   2764

2770

2770

0

1985

9.

                  So,W

amerikai

2770

2770

2770

0

1993

10.

Radzsabov,T

azeri

 2765

2765

2765

0

1987

11.

Giri,A

holland

2764

2764

2764

0

1994

12.

Wang Hao

kínai

  2763

2763

2763

0

1989

13.

              Rapport,R

magyar

2759

2759

2759

0

1996

14.

Dominguez Perez,L

  amerikai

2758

2758

2758

0

1983

15.

Karjakin,S

orosz

  2752

2752

2757

11

1990

16.

 Anand,V

indiai

  2753

2753

2753

0

1969

17.

 Kramnyik,V

orosz

2753

2753

2753

0

1975

18.

               Firouzja,A

FID

2749

2749

2749

0

2003

19.

Duda,J-K

   lengyel

  2743

2743

2743

0

1998

20.

Nakamura,H

amerikai

   2736

2736

2736

0

1987

21.

               Topalov,V

bolgár

2735

2735

2735

0

1975

22.

              Harikrishna,P

indiai

2732

2732

2732

0  

1986

23.

                   Wei Yi

kínai

2732

2732

2732

0

1999

24.

   Vidit, S

indiai

2726

2726

2726

0

1994

25.

               Andrejkin,D

 orosz

2726

2725

2725

0

1990

46.

Almási,Z

magyar

2687

2687

2687

0

1976

63.

                         Berkes,F                                

magyar

2673

2673

     2673       

0

1985

      78.                    Lékó,P                             magya      2663    2663   2663        0    1979        

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 23 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2736

2. Egyesült Államok 2713

3. Kína 2702

4. India 2670

5. Ukrajna 2666

6. Örményország 2661

7. Azerbajdzsán 2656

8. Magyarország 2645

9. Franciaország 2640

10. Lengyelország 2632

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2759, Almási Zoltán 2687, Berkes Ferenc 2673, Lékó Péter  2663, Gledura Benjámin 2633, Bánusz Tamás 2631, Erdős Viktor 2614, Héra Imre 2610, Papp Gábor 2601, Prohászka Péter 2581, Balogh Imre 2578

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 65 ponttal előzi meg a harmadik bajnoki címét megszerző orosz Alekszandra Gorjacskinát. A női Grand Prix 2019/20-as sorozat befejező tornáját januárban Gibraltáron rendezik meg. Három verseny után Gorjacsikina az élen.

 

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2593 (11)

3. Humpy Koneru (indiai) 2586

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2546

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2544

7. Viktorija Cmilyte (litván) 2538

8. Anna Muzicsuk (ukrán) 2535

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2524

10. Dronavalli Harika (indiai) 2515

58. Hoang Thanh Trang (magyar) 2404

86. Gara Tícia (magyar) 2379

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2404, Gara Tícia 2379, Gara Anita 2350, Lázárné Vajda Szidónia 2345, Marjanovics Annamária 2338, Papp Petra 2336, Mádl Ildikó 2321, Terbe Julianna 2269, Havanecz Bianka 2257

A juniorok világranglistáján a 17 esztendős Alireza Firouzja növelte előnyét, legnagyobb riválisai „kiöregedtek”.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (FIDE) 2749  2003

2. Andrej Jeszipenko (orosz) 2677  2002

3. Tabatabaei, M.amin (iráni)  2629  2001

4. Nodurberk Abduszattorov (üzbég) 2627  2004

 5. Bogdan-Daniel Deac (román)  2625  2001

,…

34. Kozák Ádám (magyar) 2518 2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál az orosz Polina Suvalova áll az élen. Marjanovics Annamária 13. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1. Polina Suvalova (orosz) 2476 2001

2.Zhu Jiner (kínai) 2459   2002

3. Olga Badelka (fehérorosz)  2440  2002

4. Carissa Yip (amerikai) 2421  2003

5. Anna Szargszjan (örmény) 2402  2001

13. Marjanovics Annamária (magyar) 2338 2001

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A két legutóbbi Világkupa győztesei, Radzsabov és Aronjan mérkőzik meg az  Airthings Masters döntőjében

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal döntőjét a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov vívja. A 2017-es Világkupa győztese és a 2019-es Világkupa első helyezettje csatázik. Radzsabov az első párharcban 3-1-re győzte le Daniil Dubovot, az orosz nagymester nem tudott visszavágni, az azerbajdzsáni sakkozó kettős győzelemmel jutott a döntőbe. Levon Aronjan 3-1-es nyeréssel várhatta a franca Maxime Vachier-Lagrave ellen s második meccset két döntetlenután a harmadik partit 113 lépésben nyerte meg, a 2-1-gyel révbe ért. Lejátsszák a bronzmeccset is, MVL és Dubov mérkőzését. A 200 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és kvalifikációt a Champions Chess Tour döntőjébe.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján Levon Aronjan és Tejmur Radzsabov szombaton és vasárnap játssza a döntőt. Az elődöntőben az első párharcukat 3-1-re megnyerték, Maxime Vachier-Lagrave és Daniil Dubov nem tudott visszavágni, az örmény sakkozó három, az azerbajdzsáni sakkozó két partiban biztosította be döntőbe jutását. A finálééban a 2017-es és a 2019-es Világkupa győztesei mérkőznek meg. A győztes a 60 ezer dolláros első díj mellé még kivívja a sorozatot lezáró döntőben való részvételi jogot is.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 – 3 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

 

Daniil Dubov a vezércsel ritkán játszott változatával próbált zavart kelteni Tejmur Radzsabov soraiban, az 5.g4-es varival azonban nem tudott célt érni. Radzsabov a középen rekedt világos király helyzetét kihasználva gyorsabb nyerést is elmulasztott.

A kedvezőbb végjátékban Radzsabov pontosan számolt,  kevés gondolkodási idő mellett is megcsillogtatta remek technikáját.

 

Tejmur Radzsabov vezetésének birtokában még nagyobb önbizalommal játszhatta a második partit, Daniil Dubov a taktikai adok-kapok közepette egyre nagyobb hátrányba került, némi meglepetésre küzdelmük második párharca két játszmában eldőlt  Radzsabov javára.

 

Maxime Vachier-Lagrave sem tudta megnehezíteni Levon Aronjan döntőbe jutását. Az első partiban a korai vezércserét követően a különböző színű futók Aronjan elképzeléseit támogatták.

A francia nagymester a második ütközetben ismét megnyitáselméleti párbajba bocsátkozott a spanyol megnyitás berlini változatában. MVL kis előnyéből fél pontnál többet nem tudott kihozni, a különböző színű futók Aronjant segítették célja elérésében.

A második párharcuk harmadik játszmájának megnyerésével Levon Aronjan a döntőbe jutott. MVL futópárjával sokáig sikerrel akadályozta Aronjan anyagi előnyének érvényesítését, az örmény nagymester végül 113 lépésben győzött, jól tudta módszert, hogy futóval és huszárral miként kell mattot adni.

Az elődöntő második párharcainak eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 0 - 2

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov  1 – 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 – 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters elődöntőjében Aronjan és Radzsabov 3-1-es győzelemmel kezdett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal elődöntőjének első játéknapján az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 3-1-re legyőzte az orosz Daniil Dubovot. Két döntetlen után Radzsabov kétszer is megadásra kényszerítette a negyeddöntőben a világbajnok Magnus Carlsen ellen sikeres Dubovot. Az örmény Levon Aronjan sötéttel nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni párharcának első játszmáját. Nyerést szalasztott el a második ütközetben, tisztelnézése ellenére a negyedik partiban is diadalmaskodott, 3-1-re győzte le riválisát. Pénteken Radzsabov és Aronjan remifórral játszhatja a második mérkőzést.

 

A Champions Chess Tour második versenyének, az Airthings Masters viadal elődöntőjének első párharcaiban az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az örmény Levon Aronjan remekelt, meggyőző játékkal nyerték meg meccseiket 3-1-re.

 

Az utóbbi években oly keveset versenyző Tejmur Radzsabov és a negyeddöntőben Magnus Carlsent legyőző Daniil Dubov mindössze hat klasszikus partit játszott egymással, az azerbajdzsáni nagymester egy partit nyert meg az akkor 18 éves ellenfelével szemben. 2019-ben a Grand Prix-sorozat hamburgi versenyén az első fordulóban mérkőztek meg, Dubov s rájátszásban 4,5-3,5-re nyerte meg a mérkőzésüket. Rapid-és villámpartit hetet játszottak, az orosz nagymester kétszer győzött.

Daniil Dubov bocsánatot kért Magnus Carlsentől, hogy kissé látványosan ünnepelte győzelmét! A sikert sem könnyű elviselni, Tejmur Radzsabov rutinos játékosként remekül használta ki, hogy Dubov még nem dolgozta fel a világbajnok elleni győzelmét.

Az első játszma az erők felmérésének jegyében zajlott, a pozíciós küzdelemben egyenlő erők csatáját láttuk. Tejmur Radzsabov sötéttel is tartotta az egyensúlyt.

 

A harmadik játszmában megtört a jég. Radzsabov kis előnnyel játszhatott, gyalogelőnyt is szerzett, a kapkodásban Dubov helyreállította az anygi egyensúlyt. Jó huszár a rossz futó elleni végjátékban Radzsabov új erőre kapott, bástyája és huszárja remek összjátéka anyagi előnyéhez vezetett, szép sorban elhullottak Dubov királyszárnyi gyalogjai.

 

A negyedik ütközetben Tejmur Radzsabov a Kalasnyikov-változatot játszotta meg. A taktikai csapásokkal fűszerezett összecsapás során állta a sarat, a kiegyenlítésért küzdő Dubov többször is hibázott.

 

Már legendásak Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave összecsapásai. Természetesen a 2017-es Világkupa elődöntője viszi a prímet, az Armageddon játszmában Aronjan nyert, MVL egy lépésre volt a világbajnok-jelöltséget is biztosító döntetlentől. 2019-ben MVL a negyeddöntőben visszavágott Aronjannak. A tavalyi St. Louis-i rapid-és villámversenyen is emlékezetes marad a küzdelmük, az összetett pontversenyt végül az örmény nagymester nyerte meg. Az elmúlt tizenegy évben harmincötször viaskodtak klasszikus tempóban, MVL 5-4-re vezetett. Az eddig lejátszott 88 összes partijukból 50 végződött pontosztozkodással, Vachier-Lagrave 25-13-ra vezetett, csak a rapid-és villámpartikban 20-9 volt a javára, huszonkétszer remiztek.

Maxime Vachier-Lagrave az Airthings Masters kvalifikációs tornájáról nem kis szerencsével jutott tovább, Levon Aronjan az utolsó partiját vesztette el, de ekkor már negyeddöntős volt. Ne feledjük, hogy az első partijában Magnus Carlsen ellen bástyát nézett el, a norvég világbajnok a prózai gyalogsakkot azonban nem adta be.

Az első játszmában a spanyol megnyitás berlini változatában vívtak elméleti párbajt. MVL huszármanővereire Aronjan előnybe került, 27.Haxa7 után a huszár fogságba került. Aronjan anyagi előnyét kitűnő technikával érvényesítette.

 

Aronjan nagy esélyt hagyott ki a második partiban, azonnali nyerést hagyott ki, MVL végül nagy nehézségek árán megmenekült a vereségtől.

A háromszoros olimpiai bajnokot az elpuskázott lehetőség nem viselte meg, a „berlini falat” másodszor sem tudta ledönteni MVL.

 

Vachier-Lagrave a negyedik játszmában fokozott kockázatot vállalt, a királyindiai védelmet választotta. Aronjan kézben tartotta az irányítást, amikor csökkent a koncentrációja. A torna kitűnő komentátora. Lékó Péter éppen megemlítette, hogy a c6 gyalogot nem lehet leütni a 41…Vxf3+ miatt, amikor Levon beleesett a csapdába, tisztet nézett el. A váratlan elnézés utáni remiesélyt MVL nem használta ki, Aronjan meggyőző játékkal nyerte meg 3-1-re a párharcuk első felvonását.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) Daniil Dubov (orosz, 2770) 3 - 1

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov  döntetlen

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov  1 - 0

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 - 3

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan 0 - 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Dubov bemattolta Carlsen királyát, Radzsabovval játszik az elődöntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal elődöntőjében az orosz Daniil Dubov az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg. A másik ágon a francia Maxime Vachier-Lagrave az örmény Levon Aronjannal csatázik. A negyeddöntő második játéknapjának szenzációjaként a 24 éves Daniil Dubov 2,5-0,5-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, a sorsdöntő partiban bemattolta a norvég világelsőt. Elsőként kettős győzelemmel Levon Aronjan jutott a legjobb négy közé. Két párharcot rájátszás döntött el. Maxime Vachier-Lagrave az amerikai Wesley So, Tejmur Radzsabov  az orosz Jan Nepomnjacsij ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második viadalán, az Airthings Masters torna negyeddöntőjében Levon Aronjan kettős győzelemmel biztosította továbbjutását, három párharc emlékezetes, fordulatokban gazdag csatákban dőlt el. Daniil Dubov ünnepelhetett, bemattolta a világbajnok Magnus Carlsent,  két továbbjutó hely sorsa a rájátszásban dőlt el.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 2 – 2 (1 – 0, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 – 1 (döntetlen, 1 - 0, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Jan Nepommjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 – 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Felfokozott érdeklődés kísérte Daniil Dubov és a világbajnok Magnus Carlsen összecsapását. Az első mérkőzésük játszmái is izgalmasan alakultak, a „visszavágó” drámai fordulatai minden képzeletet felülmúltak.

 

Magnus Carlsen a 19. lépésben hibázott, minőségáldozatra kényszerült. Daniil Dubov nyerőesélyes állásban egyre bizonytalanabban játszott, jelentős időhátrányba is került, a világbajnok ellenjátékhoz jutott. Dubov az őrült kapkodás közepette bástyáival betört a hetedik sorra, a világelső királyát fenyegette, amikor Carlsen nem találta meg az egyetlen védőlépést. A „király” királya nem tudott a matthálóból megmenekülni.

A második összecsapásuk Carlsen elképzelése mentén alakult, a pozíciós küzdelemben 24 éves ellenfele sebezhető volt. A világbajnok a bástyavégjátékban azonban nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét.

 

A katalán megnyitásban ütköztek meg harmadszor, Carlsen kockázatos változatot választott, Dubov a 18. lépésben tűz alá vehette volna a sötét vezérszárnyi gyalogokokat, de elmulasztotta a kínálkozó lehetőséget. Drukkereiben meghűlt a vér, amikor a 27. lépésben tisztet nézett el. Magnus Carlsen válogathatott a nyerések között, amikor szinte leblokkolt, időelőnyét is elpazarolta, királya körül váratlanul viharfelhők gyülekeztek, 34…Ve7?? lépése megpecsételte sorsát. Daniil Dubov két kezét a magasba emelte, ünnepelhetett, legyőzte Magnus Carlsent!

Az első játéknapon Wesley So világossal Maxime Vachier-Lagrave szicíliai védelme ellen túlzott kockázatokat vállalt, a bonyodalmakban sebezhető volt, 3-1-re elbukta a meccset.

A visszavágóra stratégiát váltott, a Grünfeld védelemben pozíciós küzdelemre kényszerítette MVL-t. A francia nagymester sokáig jól védekezett, de sz idő szorításában végül nem tudta sikeresen feltartóztatni So szabadgyalogját. az amerikai nagymester nyeréssel kezdte a második meccsüket.

A spanyol megnyitás berlini változatában MVL nem tudott előnyt kicsiholni, a harmadik játszmájuk csak 9 lépésig tartott, aligha növelte So népszerűségét a lépésismétléses remi.

Maxime Vachier-Lagrave a negyedik partiban kockáztatott, hogy kiegyenlítsen, elkerülje a rájátszást. Kalandos összecsapásuk 104 lépésben lett döntetlen, mindketten komoly esélyeket hagytak kihasználatlanul. Következett a rájátszás, két 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal a két villlámparti.

Wesley So negyedszer döntött a berlini változat mellett, de ezúttal ledőlt a „berlini fal”.

 

A hátrányba került So lendületes támadással egyenlített ki. Az Armageddon játszmában a magasabb Élő-pontos Naxime Vachier-Lagrave választhatott színt, a sötét mellett voksolt, 4 perce volt So 5 percével szemben, de remifórja. A Skilling Open győztese világossal előnyösebb végjátékát nem tudta megnyerni, Vachier-Lagrave a döntetlennel az elődöntőbe jutott.

 

A legkönnyebben Levon Aronjan lett a legjobb négyes tagja. Hikaru Nakamura ellen az első mérkőzésüket is magabiztos játékkal nyerte meg. Az olimpiai bajnokok párharcában a háromszoros győztes örmény nagymester a folytatásban is jeleskedett. Kettős győzelemmel zárta a meccsüket, Nakamurának egy pillanatra sem adott esélyt.

 

Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov első mérkőzésén négy küzdelmes döntetlen született. A második párharcot az azerbajdzsáni sakkozó győzelemmel kezdte, az orosz bajnok jó esélyt szalasztott el a következő összecsapásukban.

Békésnek mondható döntetlennel folytatták, majd szinte feje tetejére állt a világ a negyedik játszmában. Tejmur a királyindiai védelmű csatában nagy támadáshoz jutott, Nepomnjacsij királyának élete csak hajszálon függött, amikor váratlanul az akció kifulladt, a csalódott Radzsabov a tarthatónak tűnő végjátékot elbukta, Nepomnjacsij kiegyenlített, sőt győzelemmel kezdte a rájátszást is.

 

Tejmur Radzsabovnak nem sok választása maradt a második villámpartira, extrém nyitással rosszabb állást vállalt, majd rámosolygott a szerencse. Nepomnjacsij elnézte a 21…Fe3!! szenzációs taktikai csapást. Radzsabov a sötéttel elért győzelmével kiegyenlített.

Jan Nepomnjacsij az Armageddon játszmában a világos színt választotta, Tejmur Radzsabov másodszor is a királyindiai védelemre szavazott, a döntetlennel pedig célba ért.

  

 

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2,5 – 0,5 (2 – 2)

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  döntetlen

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2741) -  Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 3,5 – 3,5 (1 – 3)

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen  

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen 

    

Rájátszás:

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  1 - 0  

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave    1 - 0

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 0 (2,5 – 1,5)

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura 1 - 0

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  0 - 1 

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) -  Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 3,5 – 3,5 (2 – 2)

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij   döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  1 - 0 

Rájátszás:

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters negyeddöntőjében Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave győzelemmel kezdett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal negyeddöntőjében a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan győzött az első négyjátszmás párharcban. Fekete napot zártak az amerikai nagymesterek, Wesley So és Hikaru Nakamura. Az előcsatározásból csak csodával határos módon továbbjutó MVL mindkét sötét partiját megnyerte So ellen, 3-1-es győzelmet ért el. Aronjan 2,5-1,5-re győzte le Nakamurát, három döntetlen mellett a második partiban diadalmaskodott, a negyedik ütközetben megkegyelmezett ellenfelének. A világbajnok Magnus Carlsen győzelemmel kezdte az orosz Daniil Dubov elleni párharcát, aki remit ígérő bástyavégjátékban hibázott óriást. A harmadik összecsapás során a norvég világelső leütött egy „mérgezett’ gyalogot, az orosz titán támadása átütött, Carlsen nem tudta leplezni csalódottságát veresége és a 2-2-es eredmény miatt. Négy döntetlen született az orosz Jan Nepomnjacsij és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov küzdelmes meccsén. Szerdán játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei, Vachier-Lagrave és Aronjan 2-2-vel is továbbjutnak.

A Champions Chess Tour második viadalán a körversenyből továbbjutó nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken kétpárharc is eldőlt, Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan győzelmet ünnepelhetett.

Az Airthings Masters előcsatározásai során a 9. fordulóig remek teljesítményt nyújtó Daniil Dubov a hajrában elszenvedett két veresége miatt csak a drámai „végjátékban” végül nyolcadikként kvalifikálta magát, jutalomként a negyeddöntőben a világbajnok Magnus Carlsennel mérkőzhet meg. Korábban 10 rapid és villámpartiban mérték össze erejüket, a norvég világelső 4-3-ra vezetett.

Magnus Carlsen a megszokottnál halványabb teljesítménnyel a sok taktikai döntetlennel fűszerezett kvalifikációs körversenyen az első helyen végzett. Dubov elleni mérkőzését győzelemmel kezdte, kis előnyét a végjátékban eltékozolta. A 24 éves Dubov sokáig jól játszotta a bástyavégkátékot, majd vesztőt húzott, a 72 lépésben feladásra kényszerült.

Dubovot a vereség nem törte le, világossal alaposan megszorongatta a világbajnokot, Carlsen nagyot küzdött a remiért.

A harmadik játszmában Dubov sötéttel győzte le Carlsent. A világbajnok az egyenlő esélyű állásban leütött egy „mérgezett gyalogot”. A vezére messze eltávolodott a frontvonaltó, Dubov 31…f5! lépése után többé védelmet nem találhatott, a sötét nehézüteg akciója átütött.

A negyedik összecsapás békésebb légkörben folyt, 2-2-vel ért véget első találkozójuk.

A rajtlistán második Maxime Vachier-Lagrave a körversenyen az utolsó játszmájáig nyeretlen volt, de két partit is vesztett. MVL utolsó partiját Alekszandr Griscsuk ellen megnyerte, a riválisok bakijai miatt végül hetedikként jutott tovább. A Skilling Open győztese, Wesley So pragmatikus játékkal, veretlenül másodikként hozta a „kötelező”. Korábban 43 rapid és villámpartiban csatáztak, So 10-9-re vezetett.

Az első párharcukra a spanyol megnyitás berlini változatéban és a szicíliai védelem Najdorf-változatában vívott elméleti párbajt. MVL világossal nem tudott előnyt kicsiholni, míg sötéttel kétszer is vereséget márt So-ra.

Remek csatát hozott a második összecsapásuk, mindketten bíztak házielemzésükben, a bonyodalmakat aligha lehetett volna vállalni alapos felkészültség nélkül. Taktikai adok-kapok felsőfokon, So végzetét egy könnyelmű bástyalépése okozta, MVL kiskombinációval szerzett vezetést.

Az idei amerikai bajnokság győztese, a vírusjárvány miatt rapid versenyként megrendezett viadal első helyezettje a negyedik partiban fokozott kockázatot vállalt, királya mesteréges sáncolása nem tudta megoldani gondjait. A francia nagymester előnyös állást játszhatott, a 3-1-es győzelme önbizalmat adhat a „visszavágóra”. Wesley So a Skilling Open negyeddöntőjét is vereséggel kezdte Tejmur Radzsabovval szemben.

Levon Aronjan sikerrel vívta meg Hikaru Nakamura elleni első csatáját. Sokadszor néztek farkasszemet, rapid és villámpartiban hetvennégyszer viaskodtak, az amerikai nagymester meggyőző fölénnyel, 29-11-re vezetett.

Izgalommentes döntetlen lett az első játszmájuk, pozíciós küzdelmet láttunk a második partiban. Aronjan térelőnyének köszönhetően előkészíthette a királyszárnyi akcióját. Vezért nyert két bástya ellenében, az állást pontosan értékelte, vezérének aktivitása győzelemhez vezetett.

A párharcuk első meccse két döntetlennel ért véget, Aronjan a negyedik játszmában „megkegyelmezett” riválisának.

Négy döntetlen született Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov küzdelmében, a partik korántsem voltak békés hangulatúak. Korábban 11-szer mérkőztek meg, csak kétszer osztoztak meg a ponton, Nepomnjacsij ötször, Radzsabov négyszer nyert.

Tejmur Radzsabov kedvező esélyt szalasztott el a nyitányon, 73 lépésben remiztek. Egyenlő esélyű küzdelmet láttunk a folytatásban. A Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajuk is döntetlennel ért véget.

A negyedik összecsapásuk 104 lépésig tartott, a jó huszár a rossz futó elleni végjátékban Nepomnjacsij pontos védekezéssel harcolta ki a döntetlent.

A negyeddöntő első mérkőzéseinek eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2 - 2

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  1 - 0

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Magnus Carlsen döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Wesley So (amerikai, 2741)  3 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So    döntetlen

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave    0 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  1,5 – 2,5

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)  2 - 2

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Az indiai Praggnanandhaa másfél pontos előnnyel a Polgár Challenge viadal győztese
2021. 04. 12.

Nagy meglepetés a német SF Deizisau elsősége az online Rapid Klubcsapatok Európa-kupán
2021. 04. 03.

Giri a rájátszásban győzte le Nepomjacsijt, megnyerte a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalt
2021. 03. 22.

Giri és Nepomnjacsij négy döntetlennel kezdte a döntőt, a bronzmeccsen Carlsen 3-1-re nyert
2021. 03. 21.

Nepomnjacsij és Giri játssza a Magnus Carlsen Invitational döntőjét
2021. 03. 20.

Nepomnjacsij győzelemmel kezdte Carlsen elleni párharcát, Giri is 2,5 - 1,5-re nyert So ellen
2021. 03. 19.

A Magnus Carlsen Invitational elődöntőjében Carlsen-Nepomnjacsij és So-Giri párharcok lesznek
2021. 03. 18.

Carlsen és So 2,5-0,5-ös győzelemmel kezdte a Magnus Carlsen  Invitational negyeddöntőjét
2021. 03. 17.

Magnus Carlsen a kvalifikációs verseny győztese, fél ponttal előzte meg Anish Girit
2021. 03. 16.

Folytatódott Giri és Carlsen versenyfutása, a holland sakkozó megőrizte félpontos előnyét
2021. 03. 15.

Giri félpontos előnnyel az élen, a negyedik fordulóban legyőzte Carlsent
2021. 03. 14.

Tizenhatan játszanak a Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon
2021. 03. 12.

Az új világranglistán Carlsen 27 pontos előnnyel vezet Caruana előtt, Rapport a 11. a rangsorban
2021. 02. 28.

A háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan amerikai színekben folytatja pályafutását
2021. 02. 26.

Wesley So az Opera Euro Rapid győztese, a második párharcot 2,5-1,5-re megnyerte Magnus Carlsen ellen
2021. 02. 15.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog