Help Sales ÁSZF

A GCT Superbet Chess Classic viadalon a 19 éves Deac sötéttel nyert Vachier-Lagrave ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bukarestben zajló Grand Chess Tour 2021 első tornáján, a Superbet Chess Classic második fordulójában a 19 éves román Bogdan-Daniel Deac sötéttel nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. A nyílt spanyol megnyitású partiban MVL kedvező állásban nagyot hibázott, ezt Deac tökéletesen használta ki. A viadal első győzelmét a világranglsta második amerikai Fabiano Caruana aratta, a román Constantin Lupulescu francia védelme nem állta ki a próbát. Pontosztozkodások születettek az amerikai Wesley So és az örmény Levon Aronjan, a holland Anish Giri és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, valamit az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Alekszandr Griscsuk játszmáiban.

 

A GCT 2021-es sorozatának első versenyén a második fordulóban Rapport Richárd visszalépése miatt a tornára meghívott Bogdan-Daniel Deac sötéttel nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen.

A 19 éves román nagymester a nyílt spanyol megnyitást játszotta meg világbajnokjelölt ellenfelével szemben, aki öt éven át a top tíz tagja volt. A januári Wijk aan Zee-i oly balszerencsés szereplésével nyolc helyezést rontott a rangsorban, a vb-jelölti döntőn elért második helyének köszönhetően javított, 12. volt a világranglistán, és legfőbb célként jelölte meg, hogy ismét a top tízbe jusson.

 

Deac ellen váratlanul megbotlott. Kecsegtető állásban egy lépéssel korábban is megjátszhatta volna a g4 lépést, de a választott folytatásban is őrizhette volna előnyét. Elhibázott vezérlépése után nagyot fordult a játszma menete, 30…Bf5! után nagy bajba került, ellenállás nélkül adta meg magát.

 

A tornán az első győzelmet Fabiano Caruana aratta, Canstantin Lupulescu francia védelme a békésnek tűnő változatban gyorsan „zátonyra futott”, az amerikai nagymester 28 lépésben könyvelhette el a nyerését.

A játéknapon három rangadóra került sor. A nagymesterek óvatosak voltak, a lépésismétléses döntetlen volt a divat, igazi küzdelmek nem alakultak ki.

 

A 2. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2770) - Levon Aronjan (örmény, 2781) döntetlen (Ragozin védelem, 30)

Fabiano Caruana (amerikai, 2820) - Constantin Lupulescu (román, 2656) 1 – 0 (Francia védelem, 28)

Anish Giri (holland, 2780) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) döntetlen (Katalán megnyitás, 30)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) - Bogdan-Daniel Deac (román, 2627) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 44)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776) döntetlen (Szicília védelem, 31)

 

A 3. forduló párosítása:

Alekszandr Griscsuk - Wesley So

Bogdan-Daniel Deac - Sahriyar Mamedgyarov

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier-Lagrave

Constantin Lupulescu - Anish Giri

Levon Aronjan - Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Superbet Chess Classic első fordulójában öt döntetlen született

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Bukarestben megkezdődött a Grand Chess Tour 2021 első versenye, a Superbet Chess Classic viadal. A torna első fordulójában öt döntetlen született. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov az amerikai Fabiano Caruanával, az orosz Alekszandr Griscsuk a francia Maxime Vachier-Lagarave-vel, a román Constantin Lupulescu az örmény Levon Aronjannal gyorsa megosztozott a ponton. Nem bírt egymással az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az amerikai Wesley So sem. Rapport Richárd visszalépése után meghívott 19 éves román Bogdan-Daniel Deas nyerőesélyt szalasztott el a holland Anish Girivel szemben.

 

A román fővárosban a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak a Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának első tornáján. A Superbet klasszikus viadal nyitányát az óvatos játék jellemezte. Három játszma gyorsan döntetlennel fejeződött be.

Tejmur Radzsabov és Fabiano Caruana 18 lépésben remizett, a lépésismétlés elől egyikük sem akart kitérni.

Az első számú román sakkozó, Constantin Lupulescu és Levon Aronjan játszmája örökös sakkal ért véget.

 

Alekszandr Griscsuk és Maxime Vachier-Lagrave a Grünfeld védelem jól ismert változatában vívott elméleti párbaja is pontosztozkodással végződött.

Kiegyenlített erők küzdelmét hozta Sahriyar Mamedgyarov és Wesley So összecsapása is. Az amerikai nagymesterek gyorsan kellett akklimatizálódnia Magnus Carlsennel vívott Crypto Cup online rapid döntője után.

Nagy érdeklődés kísérte a versenyre Rapport Richárd visszalépése miatt az utolsó pillanatban meghívott 19 éves Bogdan-Daniel Deac bemutatkozását.

 

A levegőben lógott a meglepetés, Anish Giri kényszertű minőségáldozata után a román nagymester jelentős előnyt ért el.

 

A kritikus állásban azonban nem látta, hogy 29.Be5! Vxg3 után a 30.Bh5! lépéssel döntő előnyt érhetett volna el. A vezércserével a hollandok legjobbja megkönnyebbülhetett, ellenjátékhoz jutott, kiharcolta a döntetlent.

A sorozat két klasszikus versenyén 325-325 ezer dollár a díjalap. A három rapid-és villámversenyen 150-150 ezer  ezer dollárt osztanak szét a nagymesterek között. Az összetett pontverseny első három helyezettje még 175 ezer dolláron osztozik, a győztes 100 ezret kap.

A klasszikus versenyek díjazása:

Helyezés

Díj

Helyezés

Díj

1.

$90,000

6.

$20,000

2.

$60,000

7.

$17,500

3.

$45,000

8.

$15,000

4.

$30,000

9.

$12,500

5.

$25,000

                  10.

$10,000

 

Az első forduló eredményei:

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770) – Wesley So (amerikai, 2770)  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 46)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) döntetlen (Grünfeld védelem, 40)

Bogdan-Daniel Deac (román, 2627) – Anish Giri (holland, 2780)  döntetlen (Félszláv védelem, 47)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765)  – Fabiano Caruana (amerikai, 2820) döntetlen (Ragozin védelem, 18)

Constantin Lupulescu (román, 2656) – Levon Aronjan (örmény, 2781) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 29)

 

A 2. forduló párosítása:

Wesley So - Levon Aronjan

Fabiano Caruana - Constantin Lupulescu

Anish Giri - Tejmur Radzsabov

Maxime Vachier-Lagrave - Bogdan-Daniel Deac

Sahriyar Mamedgyarov - Alekszandr Griscsuk

Verőci Zsuzsa

Fotó: grand chess tour.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Bukarestben kezdődik a GCT 2021 sorozat, Rapport Richárd visszalépett a tornától

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Folytatódik a nagy sikerű Grand Chess Tour sorozat. Bukarestben június 5. és 14. között rendezik meg a GCT 2021 első tornáját, a Superbet Chess Classic viadalt. A rajtlistát a világranglista második amerikai Fabiano Caruana vezeti. Rapport Richárd az utolsó pillanatban betegség miatt lemondta részvételét. A torna díjalapja 325 ezer dollár, a győztes 90 ezret kap. Az új idényben öt versenyre kerül sor, két klasszikus és három rapid-és villámversenyt szerveznek. Az összetett pontverseny első három helyezettje 175 ezer dolláron osztozik, a győztes 100 ezret nyer. A GCT 2021 sorozaton a világbajnoki döntőre készülő címvédő Magnus Carlsen és kihívója. Jan Nepomnjacsij csak egy-egy versenyen játszik.  

 

A Grand Chess Tour 2021-es sorozatában öt versenyt rendeznek meg, Bukarestben és St. Louis-ban 10 résztvevős klasszikus tornát, Párizsban, Zágrábban és  St. Louisban rapid-és villámversenyen vesznek részt a meghívottak. A GCT v 2015-ben kezdődött sorozata során először kapott meghívást első számú sakkozónk, Rapport Richárd, a kínai Ding Liren lépett vissza. Nagymesterünk az utolsó pillanatban betegség miatt azonban lemondta részvételét a bukaresti viadalon.

A túlzsúfolt versenyprogram, a világbajnoki döntő miatt a regnáló világbajnok Magnus Carlsen nem vesz részt az idei sorozaton, a szervezők reménykednek, hogy a norvég világelső elvállalja a 8. Sinquefild Cup-on való részvételt.

Kihívója, az orosu Jan Nepomnjacsij is megkezdte felkészülését. Az orosz sakkozó nem titkolódzik, elárulta, hogy Lékó Péter is tagja lett a szekundánsi csapatának, nagymesterünk már a világbajnok-jelölölti döntő idején is segítette eddigi pályafutása legnagyobb sikerének elérésében.

A Superbet Chess Classic résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820)

Levon Aronjan (örmény, 2781)

Anish Giri (holland, 2780)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2776)

Wesley So (amerikai, 2770)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2770)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760)

Constantin Lupulescu (román 2656)

Bogdan-Danuel Deac (román, 2627)

Párizsban június 17. és 22. között rendezik meg a rapid-és villámversenyt, a mezőny már ismert. Érdekesség, hogy az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik szabadkártyával játszik a villámversenyen, a francia Etienne Bacror a rapid tornán.

A résztvevők:

Fabiano Caruana (amerikai, 2820)

Levon Aronhjan (örmény, 2781)

Wesley So (amerikai, 2770)

Tejmur radzsabov (azerbajdzsáni, 2765)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760)

Rapport Richárd (magyar, 2763)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – szabadkártya

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2753) – szabadkártya

Etienne Bacrot (francia, 2678) – szabadkártya

Alireza Firouzja (FIDE, 2759) – szabadkártya

Peter Szvidler (orosz, 2714) - szabadkártya

 

A sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov ötletére 2015-ben rendezték meg először a Grand Chess Tour sorozatot. Három nagy torna szervezői csatlakoztak a kezdeményezéshez, Stavanger, St. Louis és London rendezett GCT tornát, az összetett pontversenyt Magnus Carlsen nyerte meg. Öt éve a világelső csak a párizsi és a leuveni kombinált rapid-és villámversenyt vállalta, a norvégok kiléptek a sorozatból, St. Louis és London emlékezetes klasszikus viadalokat szervezett meg. Wesley So a két tornán elért kitűnő első helyezésével a sorozat győztese lett.

 

Négy esztendeje a program St. Louis-ban rapid-és villámversennyel bővült, amelynek szenzációját Garri Kaszparov részvétele jelentette. Carlsen Párizsban és Leuvenben győzött, St. Louis-ban a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan, Londonban az amerikai Fabiano Caruana diadalmaskodott. Az összetett versenyt Carlsen nyerte.

 

2018-ban zsúfolt versenyprogramjára, a világbajnoki döntőjére hivatkozással Magnus Carlsen csak a 6. Sinquefield Cup-on játszott, holtversenyben végzett az élen kihívója, Fabiano Caruana és Levon Aronjan társaságban. A londoni döntőben Hikaru Nakamura győzött, Maxime Vachier-Lagrave ellen nyerte meg a finálét.

 

A Grand Chess Tour 2019 sorozat hét versenye után dőlt el az összetett pontverseny, a 12 meghívott nagymester öt-öt tornán vett részt. Az első négy helyezett jutott a londoni fináléba.

Az első tornát Abidjanban rendezték meg, a rapid-és villámversenyen Magnus Carlsen győzött.

Zágrábban klasszikus tornán csatáztak a sakkvilág ászai, a norvég világbajnok folytatta bámulatos sorozatát, az év hetedik fellépésén is győztesként ünnepelték. Párizsban a rapid-és villámversenyen hazai pályán fordulatos küzdelemben Maxime Vachier-Lagrave ért elsőként a célba.

Saint Louisban az örmény Levon Aronjan elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour negyedik tornája, a rapid-és villámverseny.

A torna szenzációjaként megszakadt a világelső Magnus Carlsen páratlan sikersorozata, csak a hatodik helyen végzett. A szabadkártyával játszó Rapport Richárd hetedikként zárta szereplését.

Ding Liren és Magnus Carlsen holtversenyben végzett az élen a 7. Sinquefield Cup-on. A rájátszásban a kínai nagymester 3-1-re legyőzte a norvég világbajnokot. Ding Liren veretlenségét megőrizve lett a torna győztese.

Bukarest volt a hatodik verseny színhelye. A Superbet rapid-és villámversenyen Levon Aronjan nagy izgalmak után az orosz Szergej Karjakinnal holtversenyben végzett az élen, a rájátszásban 1,5-0.5-re legyőzte riválisát.

Kalkuttában Magnus Carlsen fölényes elsőségével fejeződött be a Tata Steel Chess India rapid-és villámverseny, a Grand Chess Tour 2019 hetedik tornája. A norvég világelső saját rekordját javította meg a 27 ponttal. A viadalon dőlt el, hogy Magnus Carlsen, Ding Liren és Levon Aronjan mellett Maxime Vachier-Lagrave örülhetett a végeredménynek, lett a londoni döntő negyedik résztvevője.

 

A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren lett a Grand Chess Tour 2019 sorozat győztese. A londoni fináléban 16-12-re nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen.  A harmadik helyért vívott csatában is elmaradt az igazi küzdelem. A világbajnok Magnus Carlsen 17-11-re győzte le Levon Aronjant.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudták megrendezni a már meghirdetett versenyeket. A sakkvilág legjobbjainak részvételével kitűnő díjazással megrendezett viadalokat kitüntető érdeklődés kísérte, és a szervezők tehetős szponzoroknak köszönhetően a folytatás mellett döntöttek.

A GCT 2021 tornák helyszínei és az időpontok:

Bukarest, Superbet  Chess Classic, június 5-14. 10 résztvevő, 325 ezer follár a díjalap

Párizs,  június 17-13. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 150 ezer dollár a díjalap

Zágráb, július 5-12. 10 résztvevős rapid-és villámverseny, 150 ezer dollár díjalap

St. Louis, augusztus 9-16. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 150 ezer dollár a díjalap.

8. Sinquefield Cup (St. Louis), augusztus 16-28.  10 résztvevő, 325 ezer dollár a díjalap

Bukarestben, a Hotel Sheratonban  június 5-én helyi idő szerint 15 órakor kezdődik a viadal. Játszmánként 90-90 perc a gondolkodási idő az első 40 lépésre, majd a parti befejezéséig 30-30 perc idő és lépésenként 30-30 másodperc bónuszidő. A 325 ezer dolláros díjalapból a győztes 90 ezret nyer, 20 GCT pontot kap. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszással eldöntenék.  

Az első forduló párosítása:

Sahriyar Mamedgyarov – Wesley So

Alekszandr Griscsuk – Maxime Vachier-Lagrave

Bogdan-Daniel Deac – Anish Giri

Tejmur Radzsabov – Fabiano Caruana

Constantin Lupulescu – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A GP-n Marija Muzicsuk az ezüstérmes, Katyerina Lahno lett világbajnokjelölt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Gibraltáron a kazah Zsanszaja Abdumalik szenzációs sikerével fejeződött ne a 2019/20-as Grand Prix sorozat utolsó versenye. A 21 esztendős Abdumalik veretlenül, másfél pontos előnnyel nyerte meg a viadalt, utolsó partijában remizett az ukrán Anna Muzicsukkal. A második helyért dúlt az orosz Katyerina Lahno és az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk y  csatája, a döntetlennel Marija lett a második, Katyerina a tornán szerzett GP pontokkal az indiai Humpy Koneru mögött harmadik a pontversenyben, s ezzel világbajnokjelölt. A nagy rivális grúz Nana Dzagnidze többször is elrontotta nyerőesélyes pozícióját az orosz Valentyina Gunyina ellen, 135 lépésben kötöttek békét. A női sakkot hosszú évek óta kiemelten támogató Gibraltár emlékezetes versenyt rendezett, a koronavírus-járvány miatt egy évig kellett várniuk a GP résztvevőinek, hogy lejátszhassák a sorozat utolsó tornáját.

 

A gibraltári GP verseny utolsó fordulójának nagy tétje a világbajnok-jelölti cím volt. Két játszma állt az érdeklődés középpontjában. A kétszeres olimpiai bajnok, a 2018-es kieséses rendszerű világbajnokság ezüstérmese, az orosz Katyerina Lahno és az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk mérkőzött meg, a grúz Nana Dzagnisze kedvező végeredmény esetén reménykedhetett, ha legyőzi az orosz Valentyina Gunyinát.

 

Elsőként Katyerian és Marija partija fejeződött be, az orosz nagymesternő kecsegtető esélyű állását eltékozolta, az exvilágbajnoknő két lépéssel a döntetlenre adás előtt esélyes minőségáldozatot hozhatott volna. A döntetlennel Mariaj Muzicsuk megőrizte második helyét, de a nagyon fáradt Katyerina Lahno a világbajnok-jelöltségnek örülhetett. Az összetett pontversenyben az indiai Humpy Koneru mögött harmadikként végzett, a GP győztese, az orosz Alekszandra Gorjacskina már világbajnoki döntősként kvalifikálta magát a 8 fős, kétfordulós fináléra, amelynek első helyezettje lesz a regnáló világbajnoknő, a kínai Ju Wenjun kihívója.

 

Nana Dzagnidze játékára alighanem rányomta bélyegét, hogy tudta a rangadó eredményét. Többször is nyerést hagyott ki, majd Valentyina Gunyina sem használta ki a remiesélyeit. Küzdöttek egymással, a gyorsan múló gondolkodási idővel az idő szorításával, a végjáték buktatóival. Az összecsapásuk 135 lépésben lett döntetlen, Dzagnidze végül csak holtversenyes ötödik lett, Gubyina a tornán először remizett, a háromszoros olimpiai bajnok hat vereséget is elszenvedett.

 

A torna győztesének, Zsanszaja Abdumaliknak nem volt esélye a világbajnok-jelölti címre, mert a sorozatra nem kapott meghívást, „beugróként” remek, hogy két versenyen való szereplésével negyedik lett a pontversenyeben. A világranglistán nyolc helyezést javított, férfi nagymesteri címet szerzett, 32,6 Élő-pontot gyűjtött, teljesítményének performance pontszáma 2699!

Sikeresen debütált a 20 éves azerbajdzsáni Gunaj Mammadzade, a Muzicsuk testvérekkel nem volt szerencséje. 17 Élő-pont jó játékának a jutalma, 2554 a performance pontszáma.

Az utolsó fordulóban két játszma végződött döntéssel. A bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova egyre kevésbé bír a fiatalokkal. A rossz rajt megpecsételte az orosz Alina Kasinszkaja sorsát, öt vereséget is elszenvedett. Sztefanovát szép stílusban győzte le.

A sereghajtók „derbijét” a kazah Dinara Szaduakasszova nyerte meg, öt vereség és – 17 Élő-pont a számláján. A torna másik újonca, a román Irina Bulmaga nyolcszor is megadásra kényszerült, 27 Élő-pontja bánta állandó időzavarait.

Az utolsó forduló eredményei:

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2494) -  Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2470)  1 – 0 (Vezércsel, 47)

Valentyina Gunyina (orosz, 2421) - Nana Dzagnidze (grúz, 2524) döntetlen (Bogo-indiai védelem, 135)

Katyerina Lahno (orosz, 2546) - Marija Muzicsuk ukrán, 2544) döntetlen (Caro-Kann védelem, 31)

Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) - Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2472) döntetlen (Spanyol megnyitás, 20)

Dinara Szaduakasszova (kazah, 2500) - Irina Bulmaga (román, 2440)  1 – 0 (Királyindiai védelem, 62)

Elisabeth Paehtz (német, 2456) - Gunaj Mammadzada (azerbajdzsáni, 2443) döntetlen (Grünfeld védelem, 31)

 

A Grand Prix verseny végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 IM Abdumalik, Zhsnszaja (2472)

 

½

½

½

1

1

½

1

1

1

1

½

2

 GM Muzicsuk, Marija (2544)

½

 

1

½

½

½

½

0

½

1

1

1

7

3

 IM Mammadzada, Gunaj (2443)

½

0

 

1

½

½

0

1

½

1

½

1

4

 GM Lahno, Katyerina (2546)

½

½

0

 

½

½

½

1

½

1

½

1

5

 IM Paehtz, Elisabeth (2456)

0

½

½

½

 

1

½

1

½

0

½

1

6

6

 GM Dzagnidze, Nana (2524)

0

½

½

½

0

 

½

½

1

½

1

1

6

7

 GM Muzicsuk, Anna (2535)

½

½

1

½

½

½

 

0

½

1

0

½

8

 IM Kaslinszkaja, Alina (2494)

0

1

0

0

0

½

1

 

1

0

½

1

5

9

 GM Sztefanova, Antoaneta (2470)

0

½

½

½

½

0

½

0

 

1

1

0

10

 GM Gunyina, Valentyina (2421)

0

0

0

0

1

½

0

1

0

 

1

1

11

 IM Szaduakasszova, Dinara (2500)

0

0

½

½

½

0

1

½

0

0

 

1

4

12

 IM Bulmaga, Irina (2440)

½

0

0

0

0

0

½

0

1

0

0

 

2

A 2019/20 Grand Prix végeredménye:

H.

Név

Szkolkovo

Monaco

Lausanne

Gibraltár

Total

1

Alekszanadra Gorjacskina

120

133⅓

145

398⅓

2

Humpy Konaru (IND)

160

133⅓

293⅓

3

Katyerina Lahno (RUS)

90

90

100

280

4

Zsanszaja Abdumalik (KAZ)

110

160

270

5

Nana Dzagnidze (GEO)

35

145

75

255

6

Mariaj Muzicsuk (UKR)

60

60

130

250

7

Anna Muzicsuk (UKR)

80

85

60

225

8

Alekszandra Kosztenjuk (RUS)

45

133⅓

15

193⅓

9

Dronavalli Harika(IND)

60

60

60

180

9

Alina Kaslinszkaja (RUS)

45

85

50

180

11

Elisabeth Paehtz (GER)

75

20

75

170

12

Ju Wenjun (CHN)

120

35

155

13

 Valentyina Gunyina (RUS

75

10

35

120

13

 Antoaneta Sztefanova (BUL)

25

60

35

120

15

 Pia Cramling (SWE)

10

60

35

105

16

 Gunaj Mammadzada (AZE)

100

100

17

 Mariae Sebag (FRA)

25

15

40

18

 Zhao Xue (CHN)

35

35

19

 Dinara Szaduakasszova(KAZ)

20

20

20

 Irina Bulmaga (ROU)

10

10


 

Versenyenként a díjak és a GP pontok:

H.

Versenydíj
euró

Grand Prix
pontok

1

15 000

160

2

12 000

130

3

10 000

110

4

8 000

90

5

6 750

80

6

5 750

70

7

5 000

60

8

4 500

50

9

4 000

40

10

3 500

30

11

3 000

20

12

2 500

10

A pontverseny első nyolc helyezettje még 80 ezer eurón is osztozik, a győztes ebből 20 ezret nyert.

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 21 éves Zsanszaja Abdumalik a gibraltári Grand Prix viadal győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Gibraltáron a Grand Prix 2019/20 négy versenyből álló sorozatának negyedik tornáján a kazah Zsanszaja Abdumalikot egy fordulóval a befejezés előtt már a viadal győzteseként köszöntötték. A 21 esztendős Abdumalik a tizedik körben világossal villámgyorsan remizett az orosz Katyerina Lahnóval, a döntetlennel másfél pontos előnnyel játszhatja az utolsó partiját. Az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk aratta az egyetlen győzelmet, az orosz Valentyina Gunyina hatodik vereségét szenvedte el. Az azerbajdzsáni Gunaj Mammadzada és Lahno félpontos hátránnyal követi Muzicsukot. Az utolsó játéknap slágermeccse Katyerina Lahno és Marija Muzicsuk összecsapása lesz.

A mesterhármas után Zsanszaja Abdumalik szalonremivel is célba ért, eddigi pályafutása legnagyobb sikere a Grand Prix tornán elért első helye. A korábbi kétszeres korcsoportos világbajnok a sorozat harmadik versenyén Lausanne-ban bronzérmes volt, hosszabb hullámvölgy végére tett pontot sikere. A tíz forduló során megőrizte veretlenségét. Rezgett a léc Valentyina Gunyina elleni partijában, a kritikus pillanatokban riválisaival ellentétben megőrizte hidegvérét. Káprázatos eredményével elérte a férfi nagymesteri minősítést.

A második hely, az összetett pontversenyben a helyezések sorsa a befejező játéknapon dől el. Az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk lépéselőnybe került Valentyina Gunyina legyőzésével, utolsó partiját sötéttel játssza a félpontos hátrányban levő Katyerina Lahno ellen.

Nana Dzagnidze egyrészt drukkolhat Muzicsuk sikeréért, de a szerencsés végkifejlethez saját játszmáját is meg kell nyernie. Anna Muzicsuk a csodával határos módon elkerülte a vereséget Irina Bulmagával szemben.  

A mezőny legfiatalabb tagja, a 20 éves Gunaj Mammadzada értékes GP-pontokat szerezhet meg a világbajnok-jelöltségért küzdők elől.

A 10. forduló eredményei:

Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2470) - Elisabeth Paehtz (német, 2456) döntetlen (Vezércsel, 77)

Gunaj Mammadzada (azerbajdzsáni, 2443) - Dinara Szaduakasszova (kazah, 2550) döntetlen (Bogo-indiai védelem, 37)

Irina Bulmaga (román, 2440) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) döntetlen (Francia védelem, 38)

Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2472) - Katyerina Lahno (orosz, 2546) döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2544) - Valentyina Gunyina (orosz, 2421) 1 – 0 (Szláv védelem, 61)

Nana Dzagnidze (grúz, 2524) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2494) döntetlen (Angol megnyitás, 42)

A verseny állása:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 IM Abdumalik, Zsanszaja (2472)

½

½

½

1

1

-

1

1

1

1

½

8

2

 GM Muzicsuk, Marija (2544)

½

1

-

½

½

½

½

1

0

1

1

3

 IM Mammadzada, Gunaj (2443)

½

0

1

-

½

0

½

1

1

½

1

6

4

 GM Lahno, Katyerina (2546)

½

-

0

½

½

½

½

1

1

½

1

6

5

 IM Paehtz, Elisabeth (2456)

0

½

-

½

1

½

½

0

1

½

1

6

 GM Dzagnidze, Nana (2524)

0

½

½

½

0

½

1

-

½

1

1

7

 GM Muzicsuk, Anna (2535)

-

½

1

½

½

½

½

1

0

0

½

5

8

 GM Sztefanova, Antoaneta (2470)

0

½

½

½

½

0

½

1

-

1

0

9

 GM Gunyina, Valentyina (2421)

0

0

0

0

1

-

0

0

1

1

1

4

10

 IM Kasliszskaja, Alina (2494)

0

1

0

0

0

½

1

-

0

½

1

4

11

 IM Szaduakasszova, Dinara (2500)

0

0

½

½

½

0

1

0

0

½

-

3

12

 IM Bulmaga, Irina (2440)

½

0

0

0

0

0

½

1

0

0

-

2

A Grand Prix összetett pontverseny állása 10 forduló eredményei alapján

FED

Pont

Gibraltár

Total

1

Alekszandra Gorjacskina

RUS

398

0

398

2

Humpy Koneru

IND

293

0

293

3

Katyerina Lahno

RUS

180

100

280

4

Zsanszaja Abdumalik

KAZ

110

160

270

5

Nana Dzagnidze

GEO

180

75

255

6

Marija Muzicsuk

UKR

120

130

250

7

Anna Muzicsuk

UKR

165

60

225

8

Alekszandra Kosztenjuk

RUS

193

0

193

Alekszandra Gorjacskina a tavalyi világbajnoki döntő veszteseként már világbajnokjelölt. Zsasszaja Abdumalik tartalékként került be a GP sorozatba, eredménye nem számít be a pontversenybe.

Az utolsó forduló párosítása:

Alina Kaslinszkaja -  Antoaneta Sztefanova

Valentyina Gunyina - Nana Dzagnidze

Katyerina Lahno - Marija Muzicsuk

Anna Muzicsuk - Zsanszaja Abdumalik

Dinara Szaduakasszova - Irina Bulmaga

Elisabeth Paehtz - Gunaj Mammadzada

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Abdumalik 133 lépésben nyert, mesterhármasával két pontra növelte előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Gibraltáron zajló Grand Prix viadal kilencedik fordulójában a kazah Zsanszaja Abdu,alik 133 lépésben legyőzte az orosz Valentyina Gunyinát, mesterhármasával két pontra növelte előnyét. A háromszoros olimpiai bajnok nyert állását először remire rontotta, majd erőszakoskodásáért nagy árat fizetett. Abdumalik mögött három fős az üldöző boly. Az azerbajdzsáni Gunaj Mammadzada vereséget szenvedett az ukrán Anna Muzicsuktól, Az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk az orosz Alina Kaslinszkajától kapott ki. Az orosz Katyerina Lahno legyőzte a román Irina Vulmagát. A grúz Nana Dzagnidze a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova ellen nyert, remizett a kazah Dinara Szaduakasszova és a német Elisabeth Paehtz. A tizedik kör slágermeccse Zsanszaja Abdumalik és Katyerina Lahno összecsapása lesz.

 

A 2019/20-as Grand Prix sorozat befejező tornájának kilencedik fordulójában az éllovas Zsanszaja Abdumalik megjárta a „poklok tornácát” is, hogy Valenytina Gunyinával vívott csata végén, 133 lépés után győztesként állhasson fel a sakkasztaltól, mesterhármasával két pontra növelte előnyét. A háromszoros orosz olimpiai bajnok elrontotta az abszolút nyert állását, eltékozolta óriási előnyét. A 21 esztendős Abdumalik a 46. lépésben maga is kihagyott egy remek lehetőséget.

 

„Állóháború” alakult ki, a pozíció döntetlent ígért, de Gunyina ebben nem akart belenyugodni, erőszakoskodott, s erre ráfizetett. Akazah sakkozónő sikerrel megvalósította a királyszárnyi gyalogáttörést, a b szabadgyalogja pedug célba ért.

A riválisok aligha örültek Abdumalik újabb nyerésének, Marija Muzicsuk és Gunaj Mammadzada ráadásul meg is botlott, Katyerian Lahno befogta őket.

Az ukrán exvilágbajnoknő kalandos partiban már reménykedhetett a döntetlenben, amikor azonnali vesztt húzott.

 

Mammadzada Marijától elszenvedett veresége után Annától is kikapott. Az egész játszmát hátránnyal játszotta, de a gyalogvégjátékban váratlanul rámosolyoghatott volna a szerencse, de elhibázott gyaloglépése megfosztotta őt a döntetlen elérésének lehetőségétől.

Könnyen győzött Katyerina Lahno a sereghajtó Irina Bulmaga ellen, Nana Dzagnidze a nyeréssel életben tartotta a magas helyezés és fontos GP-pontok megszerzésének reményét.    

A 9. forduló eredményei:

Nana Dzagnidze (grúz, 2524) – Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2470) 1 – 0 (Félszláv védelem, 42)

Alina Kaslinszkaja (orosz, 2494) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2544) 1 – 0 (Félszláv védelem, 37)

Valentyina Gunyina (orosz, 2421) – Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2472) 0 – 1 (Elfogadott vezércsel, 133)

Katyerina Lahno (orosz, 2546) – Irina Bulmaga (román, 2440) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 35)

Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) – Gunaj Mammadzada (azerbajdzsáni, 2500) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 58)

Dinara Szaduakasszova (kazah, 2500) – Elisabeth Paehtz (német, 2456) döntetlen (Katalán megnyitás, 30)

A verseny állása:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 IM Abdumalik, Zsanszaja (2472)

 

½

½

-

1

1

-

1

1

1

1

½

2

 IM Mammadzada, Gunaj (2443)

½

 

0

1

-

½

0

½

1

1

-

1

3

 GM Muzicsuk, Marija (2544)

½

1

 

-

½

½

½

½

-

0

1

1

4

 GM Lahno, Katyerina (2546)

-

0

-

 

½

½

½

½

1

1

½

1

5

 IM Paehtz, Elisabeth (2456)

0

-

½

½

 

1

½

-

0

1

½

1

5

6

 GM Dzagnidze, Nana (2524)

0

½

½

½

0

 

½

1

-

-

1

1

5

7

 GM Muzicsuk, Anna (2535)

-

1

½

½

½

½

 

½

1

0

0

-

8

 GM Sztefanova, Antoaneta (2470)

0

½

½

½

-

0

½

 

1

-

1

0

4

9

 GM Gunyina, Valentyina (2421)

0

0

-

0

1

-

0

0

 

1

1

1

4

10

 IM Kaslinszkaja, Alina (2494)

0

0

1

0

0

-

1

-

0

 

½

1

11

 IM Szaduakasszova, Dinara (2500)

0

-

0

½

½

0

1

0

0

½

 

-

12

 IM Bulmaga, Irina (2440)

½

0

0

0

0

0

-

1

0

0

-

 

A 10. forduló párosítása:

Antoaneta Sztefanova - Elisabeth Paehtz

Gunaj Mammadzada - Dinara Szaduakasszova

Irina Bulmaga - Anna Muzicsuk

Zsanszaja Abdumalik - Katyerina Lahno

Marija Muzicsuk - Valentyina Gunyina

Nana Dzagnidze - Alina Kaslinszkaja

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Armageddon játszma döntött, Magnus Carlsen az FTX Crypto Cup online rapid viadal győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Magnus Carlsen az FTX Crypto Cup online rapid viadal győztese. A négyszeres norvég világbajnok a Meltwater Champions Chess Tour hatodik versenyének döntőjében az amerikai olimpiai bajnok Wesley So ellen diadalmaskodott. Carlsen és So első párharca 2-2-vel ért véget, a második párbajuk igazi thriller volt. Carlsen világossal megnyerte az első partit, So azonnal egyenlített. Harcos döntetlennel folytatták, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában. Következett a rájátszás két villámpartija. Az amerikai nagymester sötéttel az alapsor gyengeségét kihasználó kiskombinációval vezért nyert, összecsapásaik során előszöt vezetést szerzett. Carlsen sötéttel visszavágott, az első hely sorsa az Armageddon játszmában dőlt el. So a sötét színt választotta, így remidórral játszhatott, de Carlsen többé nem hibázott. Hihetetlen volt a világbajnok emocionális reakciója, a győzelem feletti öröme.  Magnus Carlsen és Wesley So a sorozaton harmadszor mérkőzött meg a döntőben, kétszer az amerikai sakkozó győzött. A világbajnokot a New in Chess Classic viadalon elért sikere után ismét győztesként ünnepelték, az összetett pontversenyben növelte előnyét, a harmadik Mastets torna megnyerésével a soroazatot lezáró döntő résztvevője lett. A harmadik helyért vívott mérkőzésen az orosz Jan Nepomnjacsij az első párharc 2-2-es eredménye után a második meccset 2,5-1,5-re nyerte meg az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen. A sorozat hetedik tornáját  június 24. és július 2.. között rendezik meg.

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be az FTX Crypto Cup online rapid viadal. A döntőben az amerikai olimpiai bajnok Wesley So ellen az első párharc 2-2-es eredménye után a második mérkőzést az Armageddon partiban elért győzelmével 4-3-ra nyerte meg. 

Május 23-án 16 résztvevővel kezdődött meg a kvalifikációs verseny, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába.

Wesley So magabiztos játékkal jutott be az FTX Crypto Cup döntőjébe. Kiegyensúlyozott teljesítményét jól mutatta, hogy okos versenyzéssel veretlenül játszotta végig a kvalifikációs versenyt. A negyeddöntőben a francia Maxime Vachier Lagrave ellen kettős győzelmet ért el, az elődöntőben a világbajnoki kihívó orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben higgadt védekezéssel hárította riválisa támadási kísérleteit, két sötét parti megnyerése kettős győzelmét jelentette. A 29 lejátszott partijában nem talált legyőzőre.

Jóval rögösebb volt Magnus Carlsen útja a fináléig. A kvalifikációs versenyen csak az utolsó fordulóban tudta bebiztosítani továbbjutását, hatodikként az amerikai Hikaru Nakamurával küzdött meg a negyeddöntőben. Négy eldőlt játszmával lett 2-2- az első meccsük, a második találkozón kétszer sötét volt eredményes, 2-2 után a rájátszást nyerte meg a világbajnok. Tejmur Radzsabovval szemben is 2-2 lett az első meccse, a második párharcot 3-1-re nyerte meg. Magnus Carlsen az előcsatározások során hat játszmában is vereséget szenvedett.

Wesley So és Magnus Carlsen a Champions Chess Tour sorozaton harmadszor vívott meg a döntőben. A CCT első versenyén, a Skilling Open fináléjában küzdöttek meg először, So a 2-2-es első mérkőzés után a második találkozón 3,5-2,5-re győzött. A harmadik torna, az Opera Euro döntőjében az első találkozójuk is 2-2 lett, a második meccset So 2,5-1,5-re megnyerte. A sorozat negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a harmadik helyért küzdöttek meg, a világbajnok 3-1-es, majd 2-1-es nyeréssel lett bronzérmes.

A döntő első párharca rosszul indult Wesley So számára, világossal szenvedett vereséget. Vezetésének birtokában a világbajnok világossal békés húrókat pengetett. A harmadik játszmában azonban meglepetés érte, So tökélezes felkészüláse, királyszárnyi akciója ellen nem volt ellenszere. A negyedik parti pontosztozkodással végződ9tt.

Az FTX Crypto Cup döntő első párharcának eredményei:

Wesley So (amerikai, 2770) – Magnus Carlsen (norvég, 2847) 2 – 2 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

A finálé második mérkőzését Magnus carlsen győzelemmel kezdte. Az elfogadott vezércselű játszmában a korai vezércsere után a világbajnok stílusának ideális állás jött létre. Wesley So-nak esélye sem volt, a norvég világelső lépésről-lépésre növelte előnyét, a sötét tábor gyalogszerkezeti gyengeségei végzetesek bizonyultak.

Wesley So-t a vereség nem rendítette meg, a szicíliai védelem Rossolimo-változatában visszavágott, a döntő során másodszor is kiegyenlített. Magnus Carlsen egyre nagyobb hátrányba került, az amerikai nagymester taktikai csapással minőséget nyert, anyagi előnyét boiztos kézzel érvényesítette.

A harmadik összecsapásuk a Semi-tarrasch védelem elméleti párbajában zajlott, So ponzos védekezéssel hárította Carlsen kezdeményezési kísérleteit, időben érkezett az ellenjátéka, a remek csata pontosztozkodással végződött. A negyedik játszma döntetlene után következhetett a rájátszás, a két villámparti, 5-5 perc gondolkodási idővel, 3-3 másodperc bónusszal.

27...Bc6

Magnus Carlsen oly széles megnyitási repertoárjából az új fegyvert vetette be, 1.b4-gyel nyitott. A küzdelmet sokáig egyenlő esélyek jellemezték, a világbajnok huszárjainak sikeres manővereinek köszönhetően kis előnyt ért el, majd drámai fordulat történt, Carlsen taktikai csapást nézett el, az alapsor gyengesége miatt elvesztette vezérét, csak egy bástyát kapott cserébe, So a teljesen összeomló világbajnok ellen vezetést szerzett, a második villámpartit világossal játszhatta…

A világbajnok a rövid szünetben az ingét pólóra cserélte, frissítőt vett magához, és a szicíliai védelmet választotta. Wesley So a győzelem küszöbén egyre bizonytalanabbá vált, eltékozolta kedvező esélyeit, Magnus Carlsen lendületbe jött, nagy lelki erővel játszva fordítani tudott, kiegyenlített.

Az elsőséget az Armageddon játszma döntötte el. So választhatott színt, remifórral a sötétet választotta, 4 perce volt Carlsen 5 percével szemben. A csatában azonban Carlsen egy pillanatra sem adott esélyt, tökéletes játékkal győzte le nagy riválisát. Hihetetlen volt Magnus Carlsen emocionális reakciója, győzelme feletti öröme, Wesley So higgadtan vette fogadta, hogy mekkora esélyt szalasztott el, a harmadik fináléjukban a drámai csatában alul maradt.  

Az FTX Crypto Cup döntő második párharcának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2847) – Wesley So (amerikai, 2770)  2 – 2, 2 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen  döntetlen

Rájátszás:

Magnus Carlsen – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Magnus Carlsen  0 – 1

Magnus Carlsen – Wesley So 1 - 0

A harmadik helyért vívott mérkőzésen Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov az első játéknapot négy gyors döntetlennel tudta le. A második párharcuk már igazi csatákat hozott. Döntőnek bizonyult, hogy az azerbajdzsáni nagymesternek rendszeresen meggyűlt a baja a gyorsan fogyó gondolkodási idővel. Az orosz világbajnoki kihívó győzelemmel kezdett, Radzsabov 95 lépéses nyeréssel egyenlített ki, az idő szorításában kellett megnyernie az ütközetet. Nepomnjacsij a harmadik összecsapásban ismét megadásra kényszerítette Radzsabovot, majd némi nehézség árán kiharcolta a bronzérmet jelentő döntetlent.

Az FTX Crypto Cup bronzmeccs második párharcának eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) 2,5 – 1,5

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij   1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   1 - 0

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij     döntetlen

Az összetett pontverseny állása:

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A GP-n Zsanszaja Abdumalik ötödik győzelmével egy pontra növelte előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Gibraltáron zajló Grand Prix viadal nyolcadik fordulójában a kazah Zsanszaja Abdumalik újabb győzelmet aratott, egy pontra növelte előnyét. Az orosz Alina Kaslinszkaja ötödik vereségét szenvedte el. A játéknap meglepetéseként a 20 éves azerbajdzsáni Gunaj Mammadzada megfosztotta veretlenségétöl az orsz Katyerina Lahnot. Az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk remizett a grúz Nana Dzagnidzével, holtversenyben Mammadzade társaságában a második helyen áll. A bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova és az orosz Valentyina Gunyina nyeréssel ötven százalékosak.  

 

A Grand Prix 2019/20-as sorozaton tartalékként játszó kazah Zsanszaja Abdumalik újabb győzelmével egy pontra növelte előnyét a holtversenyben második duó előtt. Abdumalik küzdelmes, korántsem hibátlan játszmában nyert Alina Kaslinszkaja ellen. Az orosz bajnokság bronzérmese ötödik vereségét szenvedte el.

 

A játéknap meglepetéseként a mezőny legfiatalabb tagja, a sorozaton debütáló Guunaj Mammadzade megfosztotta veretlenségétől az olimpiai bajnok Katyerina Lahnot, aki a világbajnok-jelöltségért küzd, égető szüksége van GP-pontokra. A spanyol megnyitású csatában a két éve a kieséses rendszerű vb-n döntőt játszó Lahno elszámolta magát, rosszul bonyolított. Mammadzade is hibázott, Lahno a felkínált eséllyel nem tudott élni, fájdalmas vereslget szenvedett.

 

Pontosztozkodás született az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk és az olimpiai bajnok Nana Dzagnidze csatájában. Dzagnidze minőségáldozattal talált ellenjátékot, Muzicsuk az idő szorításában elfogadta a lépésismétléses döntetlent.

A háromszoros olimpiai bajnok Valentyina Gunyina négy veresége mellé megszerezte negyedik győzelmét. A szokásos módon hullámzott a partija Irina Bulmagával szemben.

Az exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova is feljött ötven százalékra, összekötött szabadgyalogjai segítették győzelme elérésében. Dinara Szaduakasszova remiesélyt hagyott kihasználatlanul.

Villámgyorsan remizett Elisabeth Paehtz és Anna Muzicsuk, a döntetlen a német sakkozónőnek kedvezett.

 

A 8. forduló eredményei:

Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2470) - Dinara Szaduakasszova (kazah, 2500) 1 - 0 Vezérindiai védelem, 63)

Elisabeth Paehtz (német, 2456) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2535) döntetlen (Grünfeld védelem, 15)

Gunaj Mammadzada (azerbajdzsáni, 2443) - Katyerina Lahno (orosz, 2546) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 43)

Irina Bulmaga (román, 2440) - Valentyina Gunyina (orosz, 2421) 0 – 1 (Caro-Kann védelem, 54)

Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2472) - Alina Kaslinszkaja (orosz, 2494) 1 – 0 (Kettős huszárjáték, 62)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2544) – Nana Dzagnidze (grúz, 2524) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)

 

A verseny állása:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 IM Abdumalik, Zsanszaja (2472)

 

½

½

1

-

1

-

1

-

1

1

½

2

 GM Muzicsuk, Marija (2544)

½

 

1

½

-

½

-

½

½

-

1

1

3

 IM Mammadzada, Gunaj (2443)

½

0

 

-

1

½

1

½

-

1

-

1

4

 IM Paehtz, Elisabeth (2456)

0

½

-

 

½

-

0

1

½

1

-

1

5

 GM Lahno, Katyerina (2546)

-

-

0

½

 

½

1

½

½

1

½

-

6

 GM Sztefanova, Antoaneta (2470)

0

½

½

-

½

 

1

-

½

-

1

0

4

7

 GM Gunyina, Valentyina (2421)

-

-

0

1

0

0

 

-

0

1

1

1

4

8

 GM Dzagnidze, Nana (2524)

0

½

½

0

½

-

-

 

½

-

1

1

4

9

 GM Muzicsuk, Anna (2535)

-

½

-

½

½

½

1

½

 

0

0

-

10

 IM Kaslinszkaja, Alina (2494)

0

-

0

0

0

-

0

-

1

 

½

1

11

 IM Szaduakasszova, Dinara (2500)

0

0

-

-

½

0

0

0

1

½

 

-

2

12

 IM Bulmaga, Irina (2440)

½

0

0

0

-

1

0

0

-

0

-

 

A Grand Prix összetett pontverseny állása 8 forduló eredményei alapján

FED

Pontszám

Gibraltár

Total

1

Alekszandra Gorjacskina

RUS

398

0

398

2

Humpy Koneru

IND

293

0

293

3

Zsanszaja Abdumalik

KAZ

110

160

270

4

Katyerina Lahno

RUS

180

85

265

5

Marija Muzicsuk

UKR

120

120

240

6

Nana Dzagnidze

GEO

180

60

240

7

Anna Muzicsuk

UKR

165

40

205

8

Alekszandra Kosztenjuk

RUS

193

0

193

Alekszandra Gorjacskina a tavalyi világbajonki döntő veszteseként már világbajnokjelölt. Zsasszaja Abdumalik tartalékként került be a GP sorozatba, eredménye nem számít be a pontversenybe.

Verőci Zsuzsa

Fotó: John Saunders and David Llada

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 18 éves Kozák Ádám kvalifikálta magát a Világkupára, olimpikonjainknak nem sikerült a továbbjutás

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Harmincöt ország 264 sakkozója vett részt a hibrid kieséses rendszerű Európai Kvalifikációs versenyen, az első 36 helyezett jutott tovább a Világkupára. Tizenkét sakkozónk játszott a viadalon, bravúros szerepléssel legfiatalabb nagymesterünk, a 18 éves Kozák Ádám kiharcolta a továbbjutást, a tornát lezáró 9 fordulós svájci rendszerű viadalon kilencedikként végzett.

 

Nyolcszoros bajnokunk, Berkes Ferenc 11. volt a rajtlistán, az első körben kiemeltként nem kellett játszania. Még 11 sakkozónk nevezett, többek között negyven orosz játékos  is szerencsét próbált, 164 nemzetközi nagymester is rajthoz állt. Az első körben 120 párharcra került sor, a győztesekhez csatlakozik a 24 kiemelt nagymester. A második fordulóban így 72 mérkőzést játszottak le, a harmadik kör 36 meccsének győztesei vívták ki a Világkupán való szereplés jogát. Kétjátszmás küzdelmekre került sor, 1-1-nél rájátszás döntött. Játszmánként 2-2 óra volt a gondolkodási idő és lépésenként 30-30 másodperc bónusz. A díjakért a 36 sakkozó még 9 fordulós svájci rendszerű viadalon mérkőzött meg.

A koronavírus-járvány alaposan megváltoztatta a kontinensbajnokságok lebonyolítását is. A COVID-19 átírta az oly gondosan megtervezett versenyprogramot. A vártnál kevesebben neveztek a hibrid EB-re, különleges szabályok mellett küzdöttek meg a résztvevők. Az egy országbeli sakkozók egy közös versenyteremben játszottak, nagy létszámú bírók ellenőrizték, hogy a versenyzők ne élhessenek a csalás lehetőségével, a számítógépeken ne legyenek elemző programok.

Kieséses rendszerű Világkupát júliusban Szocsiban rendezik meg 206 résztvevővel. Többek között a világranglistáról hatvanan súlyozott Élő-átlaggal  meghívottak, Európa 47 helyet kapott.

Az első körben négy sakkozónk szenvedett vereslget, Ács Péter, Mihók Olivér és Korpa Bence nagymesterek és Persányi Barnabás FIDE-mester búcsúzott a további küzdelmektől. A második fordulóban Héra Imre, Balog Imre és Kántor Gergely kapott ki. Szerencsés volt Kozák Áádám, az orosz Jevgenyij Najerrel nem jött létre a meccse, nagymesterünk játék nélkül jutott a harmadik körbe.

A harmadik fordulóban nagymestereink Ádám kivételével csalódást okoztak, riválisaiknál többet hibáztak, sorban vereséget szenvedtek. Berkes Ferenc az orosz Borisz Szavcsenko ellen kecsegtető állást vesztett el. Bánusz Tamás két döntetlen után a rájátszásban maradt alul, ahogy Erdős Viktor is. Gledura Benjámin is búcsúzni kényszerült.

 

Kozák Ádám remekelt, Héra Imrét legyőző román Mircea-Emilian Parligrast 1,5 – 0,5-re legyőzte.

Tizenhárom ország sakkozói harcolták ki a Világkupán való szereplés jogát, tizennégy orosz nagymester kvalifikálta magát.

Az élcsoport végeredménye:

H.

 

Név

Élő

FED

1.F.

2.F.

3.F.

4.F.

5.F.

6.F.

Pont

1

GM

Vlagyimir Fedoszejev

2687

RUS

-1

-1

137b1

137w1

55w1

55b1

6,0

2

GM

Vladiszlav Artyemijev

2709

RUS

-1

-1

129w1

129b1

58b½

58w1

5,5

GM

Alekszandr Predke

2690

RUS

-1

-1

128w1

128b1

76b½

76w1

5,5

GM

Constantin Lupulescu

2656

ROU

-1

-1

130w½

130b1

89b1

89w1

5,5

GM

Michal Krasenkov

2597

POL

253w1

253b1

104b1

104w1

25w½

25b1

5,5

6

GM

Erneszto Inarkijev

2654

RUS

-1

-1

121b1

121w1

60w½

60b½

5,0

GM

Grigorij Oparin

2652

RUS

-1

-1

111b½

111w½

98w1

98b1

5,0

GM

Vagyim Zvjagincev

2614

RUS

258w1

258b1

114b1

114w½

47w1

47b½

5,0

GM

Arik Braun

2609

GER

248w1

248b1

92b½

92w1

28b1

28w½

5,0

GM

Aleksandar Indjic

2607

SRB

216w1

216b½

152b1

152w1

27w½

27b1

5,0

GM

Ivan Ivanisevic

2606

SRB

169w0

169b1

133b1

133w1

46b1

46w1

5,0

GM

Nguyen Thai Dan

2577

CZE

257w1

257b1

96b1

96w½

26b½

26w1

5,0

GM

Kozák Ádám

2518

HUN

222w1

222b½

100b+

100w+

69w1

69b½

5,0

14

GM

Jevgenyij Tomasevszkij

2706

RUS

-1

-1

83w1

83b½

56b½

56w½

4,5

GM

Andrej Jeszipanko

2701

RUS

-1

-1

107w1

107b½

38b½

38w½

4,5

GM

Makszim Matlakov

2688

RUS

-1

-1

106w1

106b½

41b½

41w½

4,5

GM

David Anton Guijarro

2673

ESP

-1

-1

116w½

116b1

54b½

54w½

4,5

GM

Ivan Cseparinov

2667

BUL

-1

-1

94w½

94b½

40b½

40w1

4,5

GM

Szanan Szjugirov

2663

RUS

-1

-1

134b½

134w1

37w½

37b½

4,5

GM

Pavel Ponkratov

2624

RUS

200w1

200b½

138b½

138w1

90w1

90b½

4,5

GM

Shant Szargszjan

2618

ARM

229w1

229b½

118b½

118w1

66b½

66w1

4,5

GM

Ivic Velimir

2581

SRB

220w1

220b½

166b1

166w1

50b½

50w½

4,5

GM

Luka Pajcsadze

2565

GEO

223w1

223b½

102w1

102b½

74b½

74w1

4,5

GM

Borisz Szavcsenko

2538

RUS

235w1

235b½

135b½

135w1

45w½

45b1

4,5

A 36 továbbjutott versenyző 9 fordulós svájci rendszerű versenyen döntötte el a helyezések, a díjak sorsát. Játszmánként 10-10 perc volt a gondolkodási idő lépésenként 5-5 ,ásodperc bónusszal. A rajtlistán Kozák Ádám a 35. volt, a hajrában elért mesterhármasnak köszönhetően a 9. helyen végzett.

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

1

GM

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2709

6,5

44,5

48,5

4

4

2

23

GM

Alekszander Indjic

SRB

2607

6,5

42,0

45,5

4

6

3

17

GM

Pavel Ponkratov

RUS

2624

6,0

45,5

49,0

4

4

4

14

GM

Haik Martiroszjan

ARM

2637

6,0

42,5

46,0

4

5

5

3

GM

Andrej Jeszipenko

RUS

2701

5,5

46,0

50,5

4

3

6

5

GM

Makszim Matlakov

RUS

2688

5,5

44,0

47,5

4

3

7

6

GM

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2687

5,5

42,0

45,5

5

3

8

2

GM

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2706

5,5

39,5

43,0

5

3

9

35

GM

Kozák Ádám

HUN

2518

5,5

32,5

34,5

5

5

10

25

GM

Baadur Zsobava

GEO

2603

5,0

42,0

45,5

5

3

11

19

GM

Jevgenyij Alekszejenko

RUS

2617

5,0

41,0

44,5

5

3

12

16

GM

Bogdan-Daniel Deac

ROU

2627

5,0

40,5

42,5

5

3

13

29

GM

Nguyen Thai Dai Van

CZE

2577

5,0

39,0

42,5

5

3

14

18

GM

Sant Szargszjan

ARM

2618

5,0

39,0

41,0

4

2

15

11

GM

Grigorij Oparin

RUS

2652

5,0

38,0

41,5

4

1

16

4

GM

Aleksazndr Predke

RUS

2690

5,0

38,0

40,0

5

1

17

13

GM

Alekszandr Motiljev

RUS

2641

5,0

38,0

40,0

4

2

18

27

GM

Ante Brkic

CRO

2592

5,0

37,5

41,0

4

2

19

9

GM

Szanan Szjugirov

RUS

2663

4,5

39,5

41,5

4

4

20

24

GM

Ivan Ivanisevic

SRB

2606

4,5

35,5

39,0

4

4

Kozák Ádám eredményei:

 

F.

Név

Élő

FED

Pont

Res.

1

GM

Pavel Ponkratov

2624

RUS

6,0

0s

2

GM

Ivan Ivanisevic

2606

SRB

4,5

½v

3

GM

Arik Braun

2609

GER

2,5

0s

4

GM

David Anton Guijarro

2673

ESP

3,5

1v

5

GM

Nyikita Afanaszijev

2522

RUS

2,5

1s

6

GM

Bogdan-Daniel Deac

2627

ROU

5,0

0v

7

GM

Can Emre

2569

TUR

3,5s

1s

8

GM

Mustafa Yilmaz

2630

TUR

3,5

1v

9

GM

Szanan Szjugirov

2663

RUS

4,5

1s

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Crypto Cup döntőjében Wesley So és Magnus carlsen első párharca 2-2 lett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour hatodik versenyén, az FTX Crypto Cup online rapid viadal döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai olimpiai bajnok Wesley So első párharca 2-2-vel ért véget. Az első partiban So védtelenül hagyott királya a norvég világelső támadásának áldozatául esett. Carlsen vezetésének birtokában világossal békés húrokat pengetett. Wesley So a harmadik összecsapásban javította világos játékát, Magnus Carlsen nem készült fel alaposan, az amerikai sakkozó királyszárnyi akcióját nem tudta hárítani. Az első játéknap negyedik játszmája nem hozott izgalmat, a nagymesterek igazi küzdelem nélkül remiztek. A bronzéremért folyó meccset az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az orosz Jan Nepomnjacsij négy gyors döntetlennel kezdte.

 

A Meltwater Champions Chess Tour hatodik tornájának döntőjében Wesley So és Magnus Carlsen első párharca 2-2-vel ért véget. A világbajnok nem tudta megőrizni az első játszma megnyerésével megszerzett előnyét, az amerikai nagymester a norvég világelső királyát a harmadik ütközetben sikerrel vette tűz alá, kiegyenlített.

Wesley So és Magnus Carlsen a CCT sorozaton harmadszor vív meg a döntőben. A Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open fináléjában küzdöttek meg először, So a 2-2-es első mérkőzés után a második találkozón 3,5-2,5-re győzött. A harmadik torna, az Opera Euro döntőjében az első találkozójuk is 2-2 lett, a második meccset So 2,5-1,5-re megnyerte. A sorozat negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon a harmadik helyért küzdöttek meg, a világbajnok 3-1-es, majd 2-1-es nyeréssel lett bronzérmes.

 

Az amerikai olimpiai bajnok Wesley So magabiztos játékkal jutott be az FTX Crypto Cup döntőjébe. Kiegyensúlyozott teljesítményét jól mutatja, hogy okos versenyzéssel veretlenül játszotta végig a kvalifikációs versenyt. A negyeddöntőben a francia Maxime Vachier Lagrave ellen kettős győzelmet ért el, az elődöntőben a világbajnoki kihívó orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben higgadt védekezéssel hárította riválisa támadási kísérleteit, két sötét parti megnyerése kettős győzelmét jelentette. A 29 lejátszott partijában nem talált legyőzőre.

 

Jóval rögösebb volt Magnus Carlsen útja a fináléig. A kvalifikációs versenyen csak az utolsó fordulóban tudta bebiztosítani továbbjutását, hatodikként az amerikai Hikaru Nakamurával küzdött meg a negyeddöntőben. Négy eldőlt játszmával lett 2-2- az első meccsük, a második találkozón kétszer sötét volt eredményes, 2-2 után a rájátszást nyerte meg a világbajnok. Tejmur Radzsabovval szemben is 2-2 lett az első meccse, a második párharcot 3-1-re nyerte meg. Magnus Carlsen az előcsatározások során hat játszmában is vereséget szenvedett.

 

A döntőben Wesley So kezdett világossal és az olasz megnyitású játszmában megjátszott terve nem állta ki a próbát. Magnus Carlsen királyszárnyi akcióját lebecsülte, védekezés helyett vezérével kalandozott, királya védtelen maradt. Carlsen tökéletes játékkal 33 lépésben nyert.

Győzelme után a norvég világbajnok világossal békés húrokat pengetett, a spanyol megnyitású partiban lépésismétléssel remiztek, 29 lépésig tartott a játszma.

 

Wesley So és Magnus Carlsen a harmadik összecsapásban megismételték az első partiban látott nyitást, a amerikai sakkozó 12.Bc1 lépése némi zavart okozott riválisa soraiban. Arra kevesen gondoltak, hogy So terve ennyire sikeres lesz. A sötét király elleni akciója nagy erővel bontakozott ki, Carlsen nem talált ellenszert, 33 lépés után feladásra kényszerült.

A negyedik játszma ismét békés mederben zajlott, a spanyol megnyitás jól simert varijában 29 lépésben osztoztak meg a ponton.

 

Az FTX Crypto Cup döntő első párharcának eredményei:

Wesley So (amerikai - Magnus Carlsen (norvég, 2847) 2 - 2

Wesley So -  Magnus Carlsen 0 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So döntetlen

Wesley So - Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Wesley So döntetlen

A harmadik helyért folyó mérkőzésen a nagymesterek cserben hagyták a sakkrajongókat, négy villámgyors remivel letudták az első játéknapot.

A bronzmeccs első párharcának eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2765) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 2 – 2

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A Világkupákon tizen várhatják lépéselőnyben a negyedik forduló második játszmáit, Carlsen első döntetlene
2021. 07. 23.

Újabb meglepetések a Világkupán, Giri és Mamedgyarov is kiesett, Vachier-Lagrave megmenekült
2021. 07. 21.

Balog Imre nyerte a rapid bajnokságot, rajt-cél győzelmet aratott
2021. 07. 20.

Fabiano Caruana végzetes vezérlépése, a világranglista második amerikai sakkozó kiesett a Világkupán
2021. 07. 20.

Meglepetések a Világkupák harmadik fordulójának első játszmáiban
2021. 07. 18.

A Világkupán Berkes és Erdős is elvesztette a rájátszást, nagy meglepetések, meglepő üzbég sikerek
2021. 07. 18.

Berkes és Erdős másodszor is remizett, rájátszás dönt a továbbjutásukról, Aronjan betegség miatt visszalépett
2021. 07. 17.

Berkes és Erdős remizett a 2. forduló első partijában, Hoang Thanh Trang vereséget szenvedett
2021. 07. 15.

Hoang Thanh Trang, Berkes Ferenc és Erdős Viktor a Világkupa 2. fordulójában 
2021. 07. 14.

Vachier-Lagrave kétpontos előnnyel győzött, Anand lett a második a zágrábi Croantia GCT viadalon
2021. 07. 12.

Szocsiban négy magyar résztvevővel hétfőn kezdődik a női és a férfi Világkupa
2021. 07. 11.

Nepomnjacsij előnye fél pont, Kaszparov nyolc partit vesztett a villámversenyen
2021. 07. 11.

Nepomnjacsij egypontos előnnyel kezdheti a villámversenyt, Kaszparov is játszik 
2021. 07. 10.

Nepomnjacsij előnye egy pontra csökkent, Saric sötéttel győzte le a világbajnoki kihívót
2021. 07. 09.

Zágrábban a Croatia Grand Chess Tour rapid versenyén Jan Nepomnjacsij az élen
2021. 07. 08.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog