Help Sales ÁSZF

Hikaru Nakamura harmadszor vezet Magnus Carlsen ellen, megnyerte a "hirtelen halál" partit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour hét szettes Grand Finals Kiva döntőjében az amerikai Hikaru Nakamura 3 – 2-re vezet a világbajnok Magnus Carlsen ellen. A párharc ötödik mérkőzésén a rapid partikban négy döntetlen született, két villámpartival folytatták, amelyek rendkívül izgalmasan alakultak, A norvég világelső sötéttel nyerte meg az első összecsapást, a másodikat azonban óriási csata után az ötszörös amerikai bajnok győzött. A „hirtelen halál” partiban Carlsen a világos színt választotta, 5 perce volt Nakamura négyével szemben, de nyerési kényszere. Egy pillanatra sem volt esélye, Nakamura gyorsan és jól játszott, győzött, 4-3-ra megnyerte a meccset. A döntőben harmadszor szerzett vezetést. A végső győzelemhez négy nyerés kell, a győztes 140 ezer dolláros díjat vehet át, a vesztes 80 ezerrel vigasztalódhat.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatában a világbajnok Magnus Carlsen három tornát is megnyert, egyetlen vereségét a Lindores Abbey Challenge viadal elődöntőjében Hikaru Nakamurától szenvedte el. A Grand Finals Kiva hét szettes döntőjében az ötödik játéknap után az ötszörös amerikai bajnok 3-2-re vezet a norvég világelsővel szemben, harmadszor ragadta magához a vezetést.

A párharc ötödik mérkőzésén a négy rapid partiban kisebb-nagyobb küzdelemben születtek meg a döntetlenek.

 

A spanyol megnyitású első játszmában Magnus Carlsen kedvező esélyt szalasztott el, Hikaru Nakamurát a vezérvégjátákban váratlan királymanőver mentette meg.

Az amerikai nagymester az olasz megnyitásban jó játékkal egyenlítette ki esélyét, izgalom nélkül remizett. A második spanyol megnyitású játszma békés pontosztozkodással ért véget.

Jóval érdekesebb volt a negyedik összecsapás, a vezérgyalog megnyitásban Carlsen kis előnyhöz jutott, de Nakamura jól védekezett. Érvényesült az amerikai sakkozó stratégiája, hogy a villámpartikban nagyobb esélye lehet a világbajnokkal szemben.

Magnus Carlsen az Aljechin védelmet választotta, sokakat meglepett a döntése, Hikaru Nakamura a négygyalogos változatra szavazott. A világbajnok korán átvette a kezdeményezést, huszárjai sikerrel támadták világos vezérszárnyi gyalogjait. Nakamura királyszárnyi támadással próbálkozott, de akciója kevés sikerrel kecsegtetett. A nagy kapkodásban egyszer állt közel a fél pont megszerzéséhet, de ezt elpuskázva hátrányba került.

 

Kevesen gondolták, hogy világossal Magnus Carlsen nem biztosítja be győzelmét, Hikaru Nakamura nem adta meg magát, a kedvenc királyindiai védelme jó fegyvernek bizonyult. Nakamura a visszafogottan játszó Carlsen ellen minőséget áldozott, remek esélyhez jutott. A kölcsönös kapkodásban mindketten hibáztak, majd az állás bástyavégjátékra egyszerűsödött, amelyet Nakamura némi bizonytalankodás után megnyert, kiegyenlített.

 

A láthatóan frusztrált Carlsen meglepetésre a „hirtelen halál” partiban a világos színt választotta, 5 perce volt riválisa 4 percével szemben, Nakamurának remifórja. A világbajnoknak egy pillanatra sem volt reális esélye, Nakamura gyorsan és jól játszott, meg is nyerte a partit, egyúttal a meccset is. Az oly izgalmas finisben sötét volt a nyerő szín.

 

A Grand Finals Kiva döntő állása:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 3 – 2 (2,5 – 1,5, 2,5 – 3,5, 3,5 – 2,5, 1,5 – 2,5, 4 - 3)

 

A döntő ötödik mérkőzése:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 – 0 (4 – 3)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 54)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Olasz megnyitás, 44)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen (Spanyol megnyitás, 32)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 46)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 - 1 (Aljechin védelem, 58)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 - 1 (Királyindiai védelem, 80)

Magnus Carlsen – Hikaru Najamura 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 53)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen 2,5-1,5-re megnyerte a döntő negyedik mérkőzését, kiegyenlített

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának befejező viadalán, a Grand Finals Kiva döntőjében a hét szettesre tervezett párharc negyedik mérkőzése után a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Hikaru Nakamura összecsapása 2-2-re áll. A norvég világelső a mai meccsen az első partiban kedvező esélyével még nem tudott élni, a második játszma is pontosztozkodással ért véget. Carlsen a harmadik ütközetben túljátszotta riválisát, a negyedik partiban nem volt ellenére a döntetlen, nem kockáztatott, kiegyenlített. Négy mérkőzést kell megnyerni a végső győzelemhez, a győztes jutalma 140 ezer dollár lesz, a vesztes 80 ezerrel vigasztalódhat.

 

Négy játéknap, négy mérkőzés után döntetlenre áll a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának hét szettesre tervezett döntője, a világbajnok Magnus Carlsen és az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura párharca. Nakamura kétszer vezetést szerzett, a norvég világelső kétszer is kiegyenlített.

A mai negyedik mérkőzésükön Magnus Carlsen világbajnokhoz méltóan kézben tartotta a játszmákat, a 2,5 – 1,5-ös győzelme nem tükrözi híven a játszmák menetét, Hikaru Nakamurának egy pillanatra sem adott esélyt.

 

A párbajuk angol megnyitású ütközettel kezdődött, Nakamura új ötlete nem váltotta be a hozzáfűzött reményeit. Hátrányos állásban taktikai elnézése után reménytelen pozícióba keveredett, Carlsen mentőövet dobott ellenfelének.

A szerencsés megmenekülést követően Hikaru Nakamura békés húrokat pengetett, a sorozatos cserék végén nem is születhetett más eredmény, mint újabb döntetlen.

 

A harmadik összecsapásban Magnus Carlsen oly fontos győzelmet aratott. Az olasz megnyitású csatában a világbajnok 24.Hxg6! után már fokozott elégedettséggel nézhette számítógépének képernyőjét, az amerikai sakkozó gyorsan meg is adta magát.

 

A vereség letörte Nakamurát, míg Carlsen vezetésének birtokában felszabadultan játszott. A norvég világbajnok nem kockáztatott, nyerőesélyes állásában békés megoldás híve volt, a döntetlennel is megnyerte a meccset, s ezzel kiegyenlített.

 

A Grand Final döntő állása:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 - 2 (1,5 – 2,5, 3,5 – 2,5, 2,5 – 3,5, 2,5 – 1,5)

A döntő negyedik mérkőzése:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1 – 0 (2,5 – 1,5)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 63)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura 1 – 0 (Olasz megnyitás, 36)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk csoportelsőként jutott be az online sakkolimpián a legjobbak versenyébe

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Válogatottunk csoportelsőkét jutott a rapid online sakkolimpia top divíziójába. Sakkozóink a harmadik játéknapon a rivális angolok elleni 4-2-es győzelemmel megerősítették éllovasi pozíciójukat, a nyolcadik fordulóban váratlan vereséget szenvedtek Ecuador együttesétől. A minimális vesztés nem veszélyeztette első helyüket, Bolívia elleni 6-0-s győzelemmel zárták szereplésüket. A harmadik helyen Argentína kvalifikálta magát a legjobbak versenyébe. Csapatunk legjobb pontszerzője Kozák Ádám volt, aki hat játszmát nyert.

Csoportelsőként, nyolc győzelemmel és egy vereséggel jutott válogatottunk az online sakkolimpia legjobb csapatainak versenyébe. Sakkozóink az első hely sorsát eldöntő rangadón 4-2-re legyőzték a rajtlistát vezető angol együttest, ezzel megerősítették vezető pozíciójukat. A hetedik forduló nagy meglepetéseként a harmadik helyért folyó csatározásban Argentína 5,5-0,5-ös nyeréssel Ecuador továbbjutási reményeit akadályozták meg. Ennek az eredménynek a tükrében is váratlan volt csapatunk minimális veresége Ecuador együttesével szemben. Szerencsére a kisiklás nem veszélyeztette első helyünket.

Válogatottunk legjobb pontszerzője legfiatalabb nagymesterünk, a 18 éves Kozák Ádám volt, hatszor játszott, hat győzelmet ért el. Kitűnően szerepeltek a lányok, kilenc játszmájukból Gaál Zsóka és Demeter Dorina csak egy döntetlent engedélyeztek ellenfeleiknek. Az éltáblán Erdős Viktor remek eredményt ért el, Gledura Benjámin hozta a kötelező győzelmeket. A női négyesből Papp Petra és Gara Tícia tűnt ki. A játékidő játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz.

A legjobbak versenyében 40 csapat játszik, öt együttest emeltek ki a legutóbbi sakkolimpián a Gaprindasvili Cup végeredménye alapján, négy kontinens öt-öt csapatot jelölhetett ki a részvételre, tizenöten a 2-es divízióból jutottak be. A negyven együttest négy tízes csoportban osztják be, augusztus 21. és 23.között lesznek a 9 fordulós körversenyek, az első három helyezettek jutnak a kieséses rendszerű szakaszba, ahol két-két meccsekre kerül sor.  A csoportgyőztesek már negyeddöntősök lesznek. A döntőt augusztus 30-án rendezik meg.

A hetedik-kilencedik forduló eredményei:

T.

8

  Anglia

Élő

-

9

  Magyarország

Élő

2 : 4

5.1

GM

Adams, Michael

2689

-

GM

Erdős Viktor

2580

½ - ½

5.2

GM

Howell David W L

2624

-

GM

Bánusz Tamás

2614

1 - 0

5.3

IM

Houska, Jovanka

2317

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

½ - ½

5.4

IM

Hunt, Harriet V

2391

-

WGM

Papp, Petra

2297

0 - 1

5.5

IM

Wadsworth, Matthew J

2189

-

GM

Kozák Ádám

2438

0 - 1

5.6

Jaufarally, Nadia

1613

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

0 - 1

T.

10

  Ecuador

Élő

-

9

Magyarország

Élő

3½:2½

1.1

GM

Matamoros Franco, Carlos S.

2499

-

GM

Bánusz, Tamás

2614

1 - 0

1.2

IM

Munoz Sanchez, Miguel

2276

-

GM

Gledura Benjamin

2619

0 - 1

1.3

IM

Fierro Baquero, Martha L.

2304

-

WGM

Papp Petra

2297

½ - ½

1.4

WGM

Heredia Serrano, Carla

2162

-

IM

Gara Anita

2279

1 - 0

1.5

CM

Mendoza Criollo, Carlos David

2058

-

FM

Persányi Barnabás

2019

1 - 0

1.6

Miranda Vargas, Analia Karen

1520

-

WFM

Demeter Dorina

1885

0 - 1

T.

9

  Magyarország

Élő

-

1

  Bolívia

Élő

6 : 0

5.1

GM

Erdős Viktor

2580

-

GM

Zambrana, Oswaldo

2464

1 - 0

5.2

GM

Gledura Benjámin

2619

-

IM

Gemy, Jose Daniel

2316

1 - 0

5.3

WGM

Gara Tícia

2274

-

WIM

Cordero, Daniela

1981

1 - 0

5.4

IM

Gara Anita

2279

-

Mollo Figueroa, Nicole

1156

1 - 0

5.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

CM

Bolanos, Fernando

2272

1 - 0

5.6

WFM

Gaál Zsóka

1816

-

WFM

Mamani, Anahi

1832

1 - 0

Az E csoport végeredménye

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magyarország

 * 

4

5

5

5

6

5

6

16

43,0

0

2

Anglia

2

 * 

4

4

16

37,0

0

3

Argentína

1

 * 

4

2

5

5

12

33,0

0

4

Kolumbia

1

2

 * 

3

4

5

11

30,0

0

5

Ecuador

2

½

3

 * 

4

5

11

29,5

0

6

Mexikó

1

½

4

½

 * 

5

3

3

4

10

24,5

0

7

Bolívia

0

2

1

2

1

 * 

5

4

18,5

2

8

Costa Rica

1

½

1

3

 * 

3

4

18,5

0

9

Montenegró

2

3

 * 

2

3

20,0

0

10

Skócia

0

1

1

2

1

3

4

 * 

3

16,0

0

Az egyéni eredmények

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Erdős Viktor

2580

1

1

½

1

½

1

5,0

6

2488

2

GM

Bánusz Tamás

2614

1

½

1

0

0

2,5

5

2391

3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

0

½

½

1

½

2,5

5

2065

4

WGM

Papp Petra

2297

1

½

1

1

½

4,0

5

2173

5

GM

Kozák Ádám

2438

1

1

1

1

1

1

6,0

6

2118

6

WFM

Gaál Zsóka

1816

1

½

1

1

1

4,5

5

1861

7

GM

Gledura Benjámin

2619

1

1

1

1

4,0

4

2221

8

GM

Balog Imre

2626

1

1

½

2,5

3

2283

9

WGM

Gara Tícia

2274

1

1

1

1

4,0

4

1832

10

IM

Gara Anita

2279

1

1

0

1

3,0

4

1738

11

FM

Persányi Barnabás

2019

1

0

0

1,0

3

2025

12

WFM

Demeter Dorina

1885

1

1

1

1

4,0

4

1548

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hikaru Nakamura másodszor győzte le Magnus Carlsent, a hét szettes fináléban 2 - 1-re vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Grand Finals Kiva döntő harmadik mérkőzésén az amerikai Hikaru Nakamura 3,5 – 2,5-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent és a hét szettes párharcban 2 – 1-re vezet. A norvég világelső az első játszmában sötéttel nyert, majd világossal 17 lépésben megelégedett a lépésismétléses döntetlennel. A harmadik spanyol megnyitású partiban az ötszörös amerikai bajnok remekelt, kiegyenlített. A negyedik ütközetben megosztoztak a ponton, másodszor döntöttek villámpartik. Nakamura a negyedik spanyol partiban 22 lépésben győzött, a hatodik összecsapás 73 lépésben remivel végződött, Carlsen nagy kiegyenlítési esélyt szalasztott el, igazi thriller volt az ütközet. A végső győzelemhez négy mérkőzést kell megnyerni, a finálé győztesének 140 ezer dollár lesz a jutalma, a vesztes 80 ezret kap.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának döntőjében Hikaru Nakamura 2-1-re vezet Magnus Carlsennel szemben. A harmadik mérkőzésüket a második párharchoz hasonlóan a villámjátszmák döntötték el, de ezúttal az ötszörös amerikai bajnok nyert, 3,5 – 2,5-ös győzelmével a hét szettesre tervezett fináléban másodszor szerzett vezetést. Négyszer is a spanyol megnyitásban vívtak elméleti párbajt, Nakamura az első játszma elvesztése után a harmadik ütközetben remekelt, az ötödikben 22 lépésben nyert, Carlsen a második partiban gyors lépésismétléssel kitért a küzdelem elől.

 

Magnus Carlsen az első játszmában elért sikere után aligha gondolt arra, hogy a harmadik játéknapot vereséggel zárja. Tesztelték az anti-berlini változatot, Carlsen a Lindores Abbey Challenge viadal elődöntőjében látott varitól eltért. Nakamura meggyengítette királyállását, ezt a világbajnok kihasználta, anyagi előnyt szerzett, amit érvényesített.

Meglepetésre a második játszmában a világbajnok elkerülte a küzdelmet, a 17 lépéses remiért a harmadik játszmában „megfizetett”.

 

Hikaru Nakamura remekül játszott, gyalogáldozata után a sötét állás gyalogszerkezeti gyengeségei végzetesnek bizonyultak, Magnus Carlsen a bástyacsere után a különböző színű futók mellett sem tudta megakadályozni vereségét.

 

Döntetlennel folytatták, a döntést rábízták a villámpartikra. A párbajuk ötödik játszmája sokkolta a sakkrajongókat, a norvég világelső 22 lépés után feladásra kényszerült.

 

Világossal Magnus Carlsennek nyernie kellett volna, hogy kikényszerítse a „hirtelen halál” partit. Minden adott volt, gyalogelőnyt szerzett, időelőnye is volt, de fokozatosan kiengedte előnyét, Hikaru Nakamura nagyot küzdött, kiharcolta a mérkőzés megnyerését jelentő döntetlent.

 

 

A Grand Finals Kiva döntő állása:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2 – 1 (2,5 – 1,5, 2,5 – 3,5, 3,5 – 2,5)

 

A döntő harmadik mérkőzése:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 – 0 (3,5 – 2,5)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 45)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Spanyol megnyitás, 17)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 39)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 45)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 22)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 73)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk hat győzelemmel az élről várja az angolok elleni rangadót

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Három győzelemmel folytatta válogatottunk a rapid online sakkolimpián a szereplését. Sakkozóink Kolumbia együttesét 5-1-re, Montenegró csapatát 4,5-1,5-re győzték le, a hatodik fordulóban a skótokkal szemben 6-0-ra nyertek. Válogatottunkhoz hasonlóan az angolok is hat győzelmet értek el, de a mérkőzéseik során  három ponttal kevesebbet gyűjtöttek. Az első hely sorsát eldöntő rangadóra a hetedik fordulóban kerül sor,  az első három helyezett csapat folytathatja a top csoportban a küzdelmet.

Válogatottunk három győzelemmel folytatta szereplését, megerősítette vezető pozícióját. Kolumbia sakkozói két döntetlent tudtak elérni, Montenegró másfél pontot szerzett a hattáblás csatában. A második játéknapot lezáró hatodik körben a skótok „kiütéses” vereséget szenvedtek. A jelentős erőfölényt jól szemlélteti, hogy  eddig lejátszott 36 partiból sakkozóink mindössze két partit vesztettek el, legfiatalabb nagymesterünk, a 18 éves Kozák Ádám a legjobb pontszerzőnk, mind a négy partiját megnyerte.

A játékidő játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz. A 163 nevezett csapatot öt csoportba osztották be, három verseny már befejeződött, válogatottunk továbbjutását már biztosra vehetjük.

A negyedik-hatodik forduló eredményei:

T.

9

   Magyarország

Élő

-

5

  Kolumbia

Élő

5 : 1

3.1

GM

Erdős Viktor

2580

-

GM

Ruiz Castillo, Joshua Daniel

2452

½ - ½

3.2

GM

Balog Imre

2626

-

GM

Barrientos, Sergio E

2428

1 - 0

3.3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

-

WIM

Castrillon Gomez, Melissa

2150

½ - ½

3.4

WGM

Papp Petra

2297

-

WIM

Franco Valencia, Angela

2197

1 - 0

3.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

IM

Avila Pavas, Santiago

2274

1 - 0

3.6

WFM

Gaál Zsóka

1816

-

CM

Toro Castaneda, Elizabeth

1897

1 - 0

T.

6

  Montenegró

Élő

-

9

  Magyarország

Élő

1½:4½

4.1

GM

Djukic, Nikola

2584

-

GM

Bánusz Tamás

2614

0 - 1

4.2

FM

Tomic, Aleksandar

2393

-

GM

Balog Imre

2626

½ - ½

4.3

WIM

Milovic, Aleksandra

2029

-

WGM

Gara Tícia

2274

0 - 1

4.4

Koljevic, Nikolina

1755

-

IM

Gara Anita

2279

0 - 1

4.5

Pobor, Milo

1988

-

FM

Persányi Barnabás

2019

1 - 0

4.6

Popovic, Mateja

1610

-

WFM

Demeter Dorina

1885

0 - 1

T.

9

  Magyarország

Élő

-

7

  Skócia

Élő

6 : 0

2.1

GM

Erdős Viktor

2580

-

FM

Gourlay, Iain

2342

1 - 0

2.2

GM

Gledura, Benjámin

2619

-

Shafi, Declan

2166

1 - 0

2.3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

-

WFM

Cooke, Suzie G.

1915

1 - 0

2.4

IM

Gara Anita

2279

-

Roy, Ali

1879

1 - 0

2.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

FM

Abdulla, Murad

2167

1 - 0

2.6

WFM

Demeter, Dorina

1885

-

Espinosa Cancino, Monica

1563

1 - 0

A verseny állása:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magyarország

 * 

5

5

5

6

5

12

30,5

0

2

Anglia

 * 

4

12

25,5

0

3

Ecuador

2

 * 

4

5

8

22,5

0

4

Kolumbia

1

 * 

4

5

8

19,5

0

5

Mexikó

1

½

 * 

4

5

3

7

17,0

0

6

Argentína

1

2

 * 

5

5

6

19,0

0

7

Montenegró

2

 * 

2

2

13,0

0

8

Bolívia

2

1

1

 * 

2

11,5

0

9

Skócia

0

1

1

4

 * 

2

10,0

0

10

Costa Rica

1

3

1

 * 

1

11,5

0

Az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

1

GM

Erdős Viktor

2580

1

1

½

1

3,5

4

2444

2

GM

Bánusz Tamás

2614

1

½

1

2,5

3

2277

3

GM

Hoang Thanh Trang

2338

0

½

½

1

2,0

4

2003

4

WGM

Papp Petra

2297

1

½

1

2,5

3

2057

5

GM

Kozák Ádám

2438

1

1

1

1

4,0

4

2062

6

WFM

Gaál Zsóka

1816

1

½

1

2,5

3

1953

7

GM

Gledura Benjámin

2619

1

1

2,0

2

2145

8

GM

Balog Imre

2626

1

1

½

2,5

3

2283

9

WGM

Gara Tícia

2274

1

1

1

3,0

3

1782

10

IM

Gara Anita

2279

1

1

2,0

2

1817

11

FM

Persányi Barnabás

2019

1

0

1,0

2

2009

12

WFM

Demeter Dorina

1885

1

1

1

3,0

3

1557

Válogatottunk a viadal hetedik fordulójában mérkőzik meg a rajtlistát vezető angol csapattal, amelynek éltábláján Michael Adams játszik. A nyolcadik körben sakkozóink Ecuador együttesével játszanak, majd Bolívia csapatával szemben zárják a 2-es csoport küzdelmeit és készülhetnek a top csapatokkal való megmérkőzésre.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen a második villámpartiban elért győzelmével egyenlített ki Nakamura elleni párharcában

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának döntőjének mai játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen 3,5 – 2.5-re megnyerte a második mérkőzést az amerikai Hikaru Nakamura ellen, kiegyenlített. Az ötszörös amerikai bajnok sikerével kezdődött a második játéknap, a norvég világelső a taktikai bonyodalmakban hibázott. Nakamura lélektani előnyét nem használta ki, világossal 14 lépésben remizett. Carlsen kalandos partiban kiegyenlített, Nakamura másodszor is elkerülte a küzdelmet, bízott a villámpartikban. Döntetlen született az első játszmában, a második összecsapás során Nakamura már hátrányos állásban azonnali vesztőt húzott. A hét szettes fináléban négy mérkőzés megnyerésével lehet elhódítani a 140 ezer dolláros első díjat, a vesztes 80 ezret kap.

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen győzelmével ért véget Hikaru Nakamura elleni Grand Finals Kiva döntőjének második mérkőzése, a norvég világelső a 3,5 – 2,5-ös sikerével a hét szettesre tervezett párharcban kiegyenlített.

Az ötszörös amerikai bajnok meglepetésre 2,5 – 1,5-re megnyerte az első párharcot, az idő szorításában a világbajnok többet hibázott, a játszmák feszültségét Hikaru Nakamura jobban bírta.

A második összecsapás első partijában az első szett második játszmájának nyitását ismételték meg, Magnus Carlsen a 8. lépésben választott más változatot. A taktikai ütésváltást Nakamura bírta jobban, Carlsen időzavarban hibázott, az amerikai nagymester másodszor nyert sötéttel a világbajnokkal szemben.

Nem könnyű magyarázatot találni Nakamura döntésére, a megingott Carlsennel szemben világossal 14 lépésben remizett…

Magnus Carlsent a könnyű döntetlen lélegzetvételhez juttatta és a világbajnok „rendelésre” nyerni tudott. Az angol megnyitású ütközetben nagy csatában megadásra kényszerítette ellenfelét.

Nakamura másodszor is világossal a lépésismétléses döntetlenre voksolt, következtek a villámpartik. A párharc döntetlennel kezdődött, a második összecsapásban Hikaru Nakamura gyengén játszott, hátrányos állásban a 29. lépésben vesztőt húzott, az alapsor gyengesége és bástyája védtelensége eldöntötte a második mérkőzés sorsát.  

A Grand Final döntő állása:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 – 1 (2,5 – 1,5, 2,5 – 3.5)

A döntő második mérkőzése:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 1 – 0 (3,5 – 2,5)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura 0 – 1 (Elfogadott vezércsel, 45)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura 1 – 0 (Angol megnyitás, 59)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura döntetlen (Vezércsel, 75)

Hikaru Nakamura - Magnus Carlsen 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 29)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk három 5-1-es győzelemmel rajtolt az online sakkolimpián

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Három győzelemmel kezdte meg válogatottunk a rapid online sakkolimpián a szereplését. Sakkozóink Costa Rica, Mexikó és Argentína együtteseivel szemben is 5 – 1-re nyertek, három forduló után vezetik a csoportot, a 9 fordulós körverseny első három helyezettje folytathatja majd a top csoportban a küzdelmet.

 

Válogatottunk a rajtnál érvényesítette a papírformát, három 5-1-es győzelemmel mutatkozott be. A lejátszott 18 partiból sakkozóink egyetlen vereséget szenvedtek, Hoang Thanh Trang kapott ki váratlanul Cosra Rica-i ellenfelétől. Mexikó együttesének két döntetlent sikerült elcsípnie. Idei rapid bajnokaink, Bánusz Tamás és Papp Petra remiztek. Argentína hatosával szemben Hoang Thanh Trang és Gaál Zsóka osztozott meg a ponton ellenfeleivel.

A játékidő játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz. A 163 nevezett csapatot öt csoportba osztották be, három verseny már befejeződött, válogatottunk a 2-es csoportban küzd a továbbjutásért, amelyet az első három helyezett harcolja ki.

Az első három forduló eredményei:

T.

2

  Costa Rica

Élő

-

9

  Magyarország

Élő

1 : 5

2.1

IM

Valdes Romero, Leonardo

2432

-

GM

Erdős Viktor

2580

0 - 1

2.2

FM

Jimenez Garcia, Emmanuel

2114

-

GM

Bánusz, Tamás

2614

0 - 1

2.3

WIM

Hernandez Alvarez, Tania Regla

2041

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

1 - 0

2.4

WIM

Rodriguez Arrieta, Maria Elena

1905

-

WGM

Papp Petra

2297

0 - 1

2.5

Quesada Leon, Joshua

1702

-

GM

Kozák Ádám

2438

0 - 1

2.6

WFM

Salazar Gould, Melanie

1968

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

0 - 1

T.

9

  Magyarország

Élő

-

3

  Mexikó

Élő

5 : 1

4.1

GM

Bánusz Tamás

2614

-

FM

Diaz Rosas, Julio Cesar

2134

½ - ½

4.2

GM

Balog, Imre

2626

-

FM

Gracia Alvarez, Gerardo An

2029

1 - 0

4.3

WGM

Papp Petra

2297

-

WIM

Guerrero Rodriguez, Alejandra

2068

½ - ½

4.4

WGM

Gara Tícia

2274

-

Guillen Cristobal, Sandra N

1569

1 - 0

4.5

FM

Persányi Barnabás

2019

-

Lima Martinez, Alejandro

2030

1 - 0

4.6

WFM

Demeter Dorina

1885

-

WCM

Mellado Reyes, Rebeca

1498

1 - 0

T.

4

  Argentína

Élő

-

9

  Magyarország

Élő

1 : 5

3.1

GM

Pichot, Alan

2548

-

GM

Erdős Viktor

2580

0 - 1

3.2

IM

Varacalli, Francisco

2124

-

GM

Gledura Benjámin

2619

0 - 1

3.3

WFM

Francisco Guecamburu, Candela Be

1904

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

½ - ½

3.4

Encina, Guadalupe

1749

-

WGM

Gara Tícia

2274

0 - 1

3.5

FM

Kapitanchuk, Tomas

2103

-

GM

Kozák Ádám

2438

0 - 1

3.6

WFM

Borda Rodas, Anapaola S.

1994

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

½ - ½

Az E csoport állása:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Magyarország

 * 

5

5

5

6

15,0

0

2

Ecuador

 * 

4

6

13,0

0

3

Anglia

 * 

6

12,5

0

4

Kolumbia

 * 

5

4

11,0

0

5

Skócia

1

 * 

4

2

7,5

0

6

Argentína

1

 * 

2

7,0

0

7

Mexikó

1

½

 * 

5

2

6,5

0

8

Bolívia

1

 * 

2

6,0

0

9

Montenegró

2

2

 * 

0

6,5

0

10

Costa Rica

1

 * 

0

5,0

0

Válogatottunk szombaton 18 órakor Kolumbia együttesével, 19 órakor Montenegró csapatával, 20 órakor a skótok hatosával mérkőzik meg.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Grand Final első mérkőzésén Hikaru Nakamura 2,5 - 1,5-re legyőzte Magnus Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai Hikaru Nakamura győzelemmel kezdte s világbajnok Magnus Carlsen ellen a Grand Final hét szettes mérkőzését. Az első párharcban az ötszörös amerikai bajnok 2,5 – 1,5-re győzte le a norvég világelsőt. A párbajuk remek csatában született döntetlennel kezdődött. A második ütközetben a világossal játszó Carlsen túlértékelte esélyeit. Jelentős időhátrányban többször is hibázott, minőségáldozata nem váltotta be reményeit, Nakamura vezetést szerzett. A harmadik játszma eldönthette volna a mai meccsüket, Hikaru Nakamura nyerőesélyt szalasztott el, a kapkodásban a remiért küzdött meg. A negyedik összecsapás során Magnus Carlsen a különböző színű futók miatt nem tudta érvényesíteni anyagi előnyét. A végső győzelemhez négy mérkőzést kell megnyerni, a győztes 140 ezer dollárt kap, a vesztes 80 ezerrel vigasztalódhat.

 

Az álomdöntő első játéknapján Hikaru Nakamura játszott jobban. Meglepő volt, hogy Magnus Carlsen rendszeresen jelentős időhátrányba került.

A Magnus Carlsen Chess Tour második versenyén, a Lindores Abbey Challenge viadalon  Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura az elődöntőben mérkőzött meg. A három szettes találkozó első meccsén Carlsen 3 – 0-ra győzött. Kevesen hittek abban, hogy a „kiütéses” veresége után Nakamura rendezni tudja sorait és mumusa, a négyszeres világbajnok elleni 2,5 – 1,5-ös győzelmével kiharcolja a harmadik találkozót, életben tartja döntőbe jutási reményeit. A sorsdöntő harmadik mérkőzésen Nakamura a második parti megnyerésével szerzett vezetést, Carlsen egyenlített, majd a „hirtelen halál” partiban a szerencsésebb amerikai sakkozó nyert.

 

A mai párharcuk egy remek szicíliai védelmű összecsapással kezdődött. A taktikai bonyodalmakban gazdag küzdelem döntetlennel ért véget.

 

Rövid pihenő után folytatódott a párbaj, Hikaru Nakamura elég rizikós változatot választott, de elképzelése bevált. Magnus Carlsen minőségáldozattal próbált a sötét király ellen akciót összehozni, dinamikus egyensúlyú pozíció alakult ki. A világbajnok időhátránya ellenére nem a döntetlent ígérő lebonyolítást választotta, elvétette a játék fonalát, ezért nagy árat fizetett.

 

Magnus Carlsen a vereségtől megingott, Hikaru Nakamura a harmadik csatában meccslabdát hibázott. Hihetetlenül izgalmas, fordulatokban gazdag volt az összecsapás miután Nakamura nyerőesélyes állásban taktikai lehetőséget nézett el. A végjátékban a rendkívüli küzdelem végül pontosztozkodással fejeződött be.

 

A negyedik játszmában Magnus Carlsen stílusának fekvő pozíció alakult ki, de ezúttal „rendelésre” nem tudott nyerni. Hikaru Nakamura a különböző színű futóknak köszönhetően döntetlenre mentette a partit, a hét szettes meccset így győzelemmel kezdte.  

 

A Grand Final első mérkőzése:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 – 0 (2,5 – 1,5)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 49)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Elfogadott vezércsel, 56)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen (Szicíliai védelem, 64)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 71)

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Válogatottunk pénteken megkezdi szereplését az online sakkolimpián

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség a koronavírus-járvány miatt jövőre halasztotta a moszkvai sakkolimpiát, július 22. és augusztus 30. között online rapid sakkolimpiát rendez. A 163 nevezett csapatot a 2018-ban Batumiban megrendezett sakkolimpia eredményeit figyelembe véve öt csoportba osztották be, válogatottunk a másodikba lett besorolva, pénteken megkezdi a küzdelmeket. Hat táblán dúlnak a csaták, fordulónként 2-2 férfi és női sakkozó mellett 1-1 U20-as leány és fiú alkotja a csapatot. A kilenc fordulós körversenyből az első három helyezett folytathatja a versengést az elit csoportban. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz a gondolkodási idő. Augusztus 14. és 16.között naponta három-három fordulóra kerül sor.

A viadalon három csoportban már befejeződtek a küzdelmek, a legjobb helyezést elért csapatok folytathatták a küzdelmeket. Az online sakkolimpián a második csoport csatáival már élesednek a küzdelmek, egyes válogatottakban már szupernagymesterek is a számítógépük elé ülnek. Az ötven csapatot öt tízes csoportba osztották be. Az első három helyezettek jutnak be a döntőbe, ahol többek között a tíz kiemelt együttessel is csatázhatnak.

Válogatottunk férfi csapatunk gyenge olimpiai szereplésének köszönhetően lett besorolva a 2. csoportba a Gaprindasvili Cup pontszámítás alapján.

Válogatottunk ellenfelei: Anglia, Kolumbia, Ecuador, Argentína,  , Bolívia, Skócia, Montenegró, Mexikó, Costa Rica.

Válogatottunk összeállítása:

Férfiak: Gledura Benjámin (2619), Erdős Viktor (2580), Bánusz Tamás (2614), Balog Imre (2626)

Nők: Hoang Thanh Trang (2338), Papp Petra (2297), Gara Tícia (2274), Gara Anita (2279)

U20 lányok: Gaál Zsóka (1816), Demeter Dorina (1885)

U20 fiúk: Kozák Ádám (2438), Persányi Barnabás (2019)

Kapitányként Papp Gábor segíti a felkészülést.

A csoportmérkőzések három napján a küzdelmek 18 órakor kezdődnek, 19 órakor és 20 órakor játsszák a következő meccseket. Pénteken Costa Rica, Mexikó és Argentína lesz az ellenfelünk. A Hello Sakk portálon kétszeres olimpiai ezüstérmesünk, Almási Zoltán és Gara Anita élőben kommentálja majd a patijainkat.

A top csapatok rangsorát az orosz válogatott vezeti, szuperklasszisok alkotják az együttest, Alekszandr Griscsuk, Jan Nepomnjacsij, Daniil Dubov, Vladiszlav Artyemijev, Alekszandra Gorjacskina, Katyerina Lahno, Alekszandra Kosztenjuk is játékra jelentkezett.

A kínai válogatottban Ding Liren, Yu Yangyi, Wei Yi, Bu Xiangzhi a férfi négyes, Hou Ji-fan, Ju Wenjun, Tan Zhongyi, Lei Tingjie a női szakasz.

A rangsorban harmadik amerikai együttesben Wesley So a legjobb, nélkülözik Fabiano Caruanát és Hikaru Nakamurát. Az ukránoknál nem játszanak a Muzicsuk nővérek, a négyszeres olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk a „vezérevezős”.

Az örményeknél Levon Aronjan a sztár, az azerbajdzsáni csapatban Sahrixasr Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov. Indiai nevezte az ötszörös világbajnok Viswanathan Anadot, remek a női kettősük, Himpy Koneru és Dronavalli Harika, az ifjúsági sakkozóik is ponterősek lehetnek.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura játssza a Magnus Carlsen Chess Tour döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatának befejező viadalán, a négyfős Grand Final döntőjében a négyszeres norvég világbajnok Magnus Carlsen és az ötszörös amerikai Bajnok Hikaru Nakamura mérkőzik meg. A norvég világelső 3 – 1-re győzte le a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Lirent, a negyedik mérkőzést 3,5 – 2,5-re nyerte meg. Carlsen magabiztos győzelemmel kezdte a mai párharcot, majd a második ütközetben királyát bemattolta riválisa. A harmadik és a negyedik partiban is a világbajnoknak kellett a remiért megküzdenie. Az első villámparti remi lett, a döntő csatában Ding Liren nyerőesélyes állásban vétett fatális hibát, Carlsen a reménytelen helyzetből elért győzelemmel a döntőbe jutott. A fináléban hét szettes meccset vív Nakamurával, négy meccset kell megnyerni a 140 ezer dolláros első díjért, a vesztes 80 ezer dollárral vigasztalódhat.

 

Az első mérkőzés elvesztése, majd két összecsapás magabiztos megnyerése után sokan biztosra vették, hogy a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyéből három tornán is diadalmaskodó Magnus Carlsen számára nem jelent gondot, hogy a kínai Ding Lirennel szemben a harmadik győzelmét is megszerezze. A mai párharcuk forgatókönyve azonban másként alakult, fordulatokban gazdag összecsapások végén a norvég világbajnok örülhetett, de nem lehetett felhőtlenül elégedett, maga is csodálkozott, hogy miként tudott megmenekülni a vereségtől.

 

A negyedik összecsapásuk első partijában Magnus Carlsent a nyitásban meglepte Ding Liren, de a világbajnok intuíciós érzékével tökéletesen megoldotta feladatát, a végjátékban dominált, vezetést szerzett.

 

A második játszmában Carlsen nem választotta szerencsés kézzel a királyindiai védelmet, a harmadik mérkőzésen taktikailag sebezhető kínai nagymester megvillant. A meneküléssel próbálkozó sötét király mattot kapott.

A váratlan vereség megingatta a világbajnokot. Világossal hátrányos végjátékban kellett nagyot küzdenie a remiért.

A bonyolult csatában úgy tűnt, hogy Ding Liren meccslabdát hibázott a negyedik játszmában, az idő szorításában nem könnyű megtalálni a legjobb lépéseket. A döntetlennek, a 2-2-es eredménynek Carlsen örülhetett.

 

A villámpartikkal folytatódott a csatározásuk. Carlsen időhátrányban kedvező állásban lépést ismételt. A hatodik összecsapás Carlsen javára dőlt el, Ding Liren nyerőesélyes állásban fatális hibát követett el, az alapsor gyengeségét a világbajnok kihasználta, a nyeréssel a döntőbe jutott.

A Magnus Carlsen-Ding Liren elődöntő negyedik mérkőzésének eredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Ding Liren (kínai, 2836) 1 – 0 (3,5 – 2,5)

Magnus Carlsen - Ding Liren 1 – 0 (Félszláv védelem, 45)  

Ding Liren - Magnus Carlsen 1 – 0 (Királyindiai védelem, 31)

Magnus Carlsen - Ding Liren döntetlen (Elfogadott vezércsel, 53)

Ding Liren - Magnus Carlsen döntetlen (Királyindiai védelem, 47)

Magnus Carlsen - Ding Liren döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 33)

Ding Liren - Magnus Carlsen 0 – 1 (Bogoindiai védelem, 45)

A Magnus Carlsen-Ding Liren elődöntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 1 (3,5 – 3,5, 2,5 – 0,5, 2,5 – 0,5, 3,5 – 2,5)

 

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura ősi riválisok. Már negyven klasszikus játszmában csatáztak. Négy éve Bilbaóban, a IX. Chess Masters Final  első fordulójában szakadt meg egy hihetetlen sorozat, Nakamura pályafutása során először tudta legyőzni Carlsent, 12 vereség és 18 döntetlen után sötéttel nyert a nagyon csalódott világbajnok ellen. Érdekesség, hogy a tornán Nakamurának ez volt az egyetlen győzelme, kilencet remizett, míg a norvég világelső rendezte sorait, megnyerte a versenyt.

Három esztendeje Londonban Nakamura oly közel volt második győzelméhez, de anyagi előnyének érvényesítésében nem jeleskedett. A huszonnegyedik döntetlenük 2018-ban Stavangerben született meg, majd a 6. Sinquefield Cup-on Carlsen megszerezte tizenharmadik győzelmét, a döntetlent ígérő végjátékot a norvég világelső 97 lépésben nyerte meg. A GCT 2019 zágrábi tornáján Carlsen tizennegyedszer mért vereséget az ötszörös amerikai bajnokra. A 7. Sinquefield Cup viadalon jubileumi, huszonötödik remijüket láttuk.

A sakktörténelem első online szuperversenyének, a Magnus Carlsen Invitational viadal első játéknapján mérkőzött meg Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura. A világossal játszók „taroltak”, mind a négy partiban győzelmet szereztek. A párharcot a „hirtelen halál” játszma döntötte el a világbajnok javára, sötéttel nyert. A nyolc résztvevős verseny döntőjét is ők ketten vívták, Magnus Carlsen 2,5 – 1,5-ös győzelemmel lett a torna győztese.

A Lindores Abbey Invitational körversenyén küzdelmük döntetlennel fejeződött be, a norvég világelső esélyes állást rontott remire.

A viadal elődöntőjében az első mérkőzést Magnus Carlsen 3 – 0-ra nyerte meg, kikövezettnek tűnt a döntőbe vezető útja. A második összecsapás Nakamura sikerét hozta, visszavágott, 2,5 – 1,5-re nyert. Párharcuk a harmadik találkozón dőlt el. Döntetlen született az első partiban, Nakamura remek játékkal győzött a második játszmában, Carlsen egyenlített a harmadikban, majd megosztoztak a ponton a negyedik összecsapásban. A „hirtelen halál” játszma döntött, Carlsen fölényes pozíciót rontott el, majd bástyát nézett el.

A Chessable Masters tornán a csoportmérkőzésen remiztek, a negyeddöntőben Nakamura kikapott Ding Lirentől, Magnus Carlsen lett a viadal győztese.

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura rapid és villámpartiban már 116-szor mérték össze erejüket, a világbajnok 45 döntetlen mellett 49-22-re vezet.

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Carlsen utolsó játszmáját elvesztette Aronjan ellen, Firouzja egypontos hátránnyal lett második
2020. 10. 17.

Magnus Carlsen az Altibox Norway Chess 2020 szuperverseny győztese
2020. 10. 16.

Caruana az Armageddon partibn legyőzte Firouzját, Carlsen átvette a vezetést
2020. 10. 13.

Carlsen az Armageddon partit nyerte meg Caruana ellen, Firouzja is a rájátszásban győzte le Aronjant 
2020. 10. 13.

Carlsen visszavágott Dudának, Caruana kiegyenlített Aronjannal szemben, Firouzja az élen
2020. 10. 11.

Megszakadt Carlsen 125 játszmás veretlenségi sorozata, Duda legyőzte a világbajnokot
2020. 10. 11.

Az Altibox szuperverseny csúcsrangadóján Carlsen legyőzte Caruanát
2020. 10. 08.

Firouzja az Armageddon partiban legyőzte Caruanát, Aronjan holtversenyben az élen
2020. 10. 07.

Caruana az élen, Aronjan győzelemmel ünnepelte születésnapját, Carlsen szerencsével nyert Firouzja ellen
2020. 10. 07.

Carlsen az Armageddon partiban győzte le Aronjant, Caruana és Firouzja győzött a klasszikus partiban
2020. 10. 05.

Tíz nap karantén, két tesztelés után hétfőn kezdődik a stavangeri szuperverseny, Carlsen a címvédő
2020. 10. 03.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 35 ponttal előzi meg Fabiano Caruanát, Rapport Richárd a 13. 
2020. 09. 30.

Magnus Carlsen a chess24Banter Blitz győztese, a döntőben 5,5 - 3,5-re nyert Wesley So ellen
2020. 09. 30.

Magnus Carlsen és Wesley So játssza a chess24 Banter Blitz döntőjét
2020. 09. 27.

A chess24 Banter Blitz elődöntőjében Carlsen-Aronjan, So-Le párharcokra kerül sor
2020. 09. 26.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog