Szabó László a Magyar Sakkszövetség új elnöke

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szabó Lászlót választották a sakkszövetség elnökének

   Budapest, 2019. május 11., szombat (MTI) - Szabó László kommunikációs szakembert, a Magyar Paralimpiai Bizottság első emberét választották a Magyar SakkSzövetség elnökének a szervezet szombati tisztújító közgyűlésén.

   A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) elnöki posztját is betöltő, 49 éves sportvezetőt - aki egyedüli jelölt volt a posztra - 58 igen szavazattal támogatták a küldöttek, három voks pedig érvénytelen volt.
    

Szabó László a közgyűlés előtti beszédében nyolc területet érintve - szövetség és szervezet; ifjúsági sakk; élsakk; versenyszervezés; amatőr sakk; sakkoktatás, képzés, továbbképzés; sportdiplomácia és kommunikáció - a sakktábla mezőinek számához igazodva 64 pontban foglalta össze programját. Hangsúlyozta: ennek lényeges eleme a magyar sakkozás fejlesztésére 2030-ig tartó Maróczy Géza-program kidolgozása, annak megismertetése a sportkormányzattal, majd megállapodás kötése a támogatásáról.
    

Az új elnök az egyik legfontosabb feladatnak az élsakk menedzselését nevezte.
    "Célunk hogy 2025-ig legalább négy, 2700 Élő-pont feletti játékosunk legyen, és hogy a magyar válogatottban mindig a legjobbak álljanak rendelkezésre. Innen üzenem Rapport Richárdnak, hogy húzza a magyar sakkozást előre" - jelentette ki Szabó László.
    

Az új elnök fontosnak tartja az utánpótlást, ezért a szövetség a jövőben az erőforrásainak 40 százalékát erre kívánja fordítani, egyúttal emelni szándékozik a női sakk rangját is.
    

A sportvezető kiemelte: bírja a kormány ígéretét, hogy támogatni fogja a szövetséget abban, hogy pályázza meg a 2024-es sakkolimpia megrendezését.
    Szabó László ezen kívül szeretne egy évre előre tervezhető ifjúsági versenyrendszert kialakítani, elérni azt, hogy a közösségi terekben újra sikk legyen a sakkozás, valamint hogy minden gyerek az óvodában vagy az iskolában tanuljon meg sakkozni.
    Végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a megbízatást felelősséggel, de a számonkérés lehetőségével és kérésével vállalja.
    "Összefogás kell, mert egyedül nem fog menni, a magyar sakkot egy nagy közös táblaként kell elképzelni" - zárta programbeszédét.
    Mivel a szövetségben könyvelő-, illetve könyvvizsgáló-változás történt, s az új könyvvizsgáló a jelentését még nem készítette el, a közgyűlés nem tudta megtárgyalni a 2018. évi pénzügyi-, illetve az ellenőrző-bizottsági beszámolót sem. Ezekre egy később összehívandó rendkívüli közgyűlésen kerülhet majd sor.
    

A tavalyi évről készített szakmai beszámolót nagy többséggel - 3 igen és 15 nem szavazattal, 34 tartózkodás mellett - nem fogadta el a közgyűlés.
    

A leköszönő elnök, Seszták Tamás tájékoztatása szerint a szövetség 2017-ben és 2018-ban mindössze 25-25 millió forint állami támogatást kapott - a korábbi évek 150-300 millió forintjával szemben. Hozzátette: az idei évben még nem érkezett meg az első félévre járó 7 milliós támogatás sem, így a szövetség jelenleg 500 ezer-1 millió forint mínuszban van, de kifizetetlen rezsiszámlái nincsenek, csupán állami hivatalokkal szemben vannak tartozásai.

Komment 1 | Reblog! 0 |

Abidjanban Magnus Carlsen hárompontos előnnyel várhatja a kétfordulós villámversenyt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Abidjanban a norvég világbajnok Magnus Carlsen hárompontos előnnyel nyerte meg a Grand Chess Tour 2019 első versenyét, a rapid viadalt. Az amerikai Hikaru Nakamura végzett a második helyen, egy pont az előnye a sikeresen hajrázó honfitársa, Wesley So-t és a mesterhármast elérő francia Maxime Vachier-Lagrave előtt. A kínai duónak, Ding Lirennek és Wei Yi-nek nem jelentős a hátránya a kettészakadt mezőnyben. A két orosz nagymester, Szergej Karjakin és Jan Nepomjacsij szinte reménytelen helyzetbe került. A hétvégén a kétfordulós villámversenyre kerül lebonyolításra, amelyet már a klasszikus pontszámítás szerint rendeznek meg. Játszmánként 5-5 perc a gondolkodási idő és 3-3 másodperc bónusz. Az összesített eredmény alapján osztják majd a díjakat, a 150 ezer dolláros díjalapból a győztes 37.500 dollárt nyer.

 

 

A rapidverseny befejező játéknapját a kétpontos előnnyel vezető Magnus Carlsen az egyiptomi Bassem Amin elleni könnyű nyeréssel kezdte. Még egy ponttal növekedett is Hikaru Nakamurával szembeni vezetése.

Lehetett ez volna négy is, ha a 19 éves Wei Yi kihasználja az amerikai nagymester hibáját és meghúzza a sötét királyállást végképp szétromboló f5 lépést, ehelyett elnézte Nakamura kiskombinációját, örökös sakkal lett döntetlen az ütközet.

Folytatódott Szergej Karjakin mélyrepülése. A katalán megnyitású partiban könnyelmű bástyalépése miatt már a 32. lépésben feladásra kényszerült Ding Liren ellen.

Csak három lépéssel húzta tovább a honfitárs Jan Nepomnjacsij. Őrizetlenül hagyott királya gyorsan elesett a harcmezőn. Wesley So a nyeréssel jelentősen javított pozícióján.

Maxime Vachier-Lagrave az exvilágbajnok Veszelin Topalovra 29 lépésben mért csapást, második győzelmével megkezdte a nagy hajrát.

A 7. forduló eredményei:

Bassem Amin (egyiptomi, 2605, 2683) - Magnus Carlsen (norvég, 2869, 2867) 0 – 1

Veszelin Topalov (bolgár, 2781, 2736) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2800, 2792) 0 – 1

Wei Yi (kínai, 2698, 2737) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2824, 2805)

Ding Liren (kínai, 2760, 2786) -  Szergej Karjakin (orosz, 2781, 2773) 1 – 0

Wesley So (amerikai, 2801, 2772) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2785, 2776) 1 - 0

A nyolcadik kör nagy győztese MVL volt, aki Jan Nepomnjacsijt legyőzve négyes holtversenyben már holtversenyben harmadikként láthattuk a tabellán. Az orosz sakkozó a negyedik vereségét szenvedte el.

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura sem tudta minimális előnyét győzelemig fokozni, kettőjük közti 3 pont különbség megmaradt, a világbajnok már megnyerte a rapidversenyt.

Szergej Karjakin őrizte nyeretlenségét, Wei Yi holtversenyben állt MVL, Ding Liren és Wesley So társaságában a harmadik helyen.

A hajrára elfáradt a torna doyenje, a 44 éves exvilágbajnok Veszelin Topalov. Többször is fonalas nyerést szlasztott el Bassem Amin ellen, a klapkodásban pedig el is vesztette a partit.

A 8. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Wesley So döntetlen

Magnus Carlsen – Ding Liren döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Veszelin Topalov – Bassem Amin  0 - 1

Szergej Karjakin – Wei Yi döntetlen

A világbajnok az utolsó fordulóban megkoronázta háromnapos teljesítményét, Wei Yit is legyőzve végzett az élen, hárompontos előnnyel kezdheti a 18 fordulós villámversenyt, ahol mindkét színnel megmérkőznek egymással. Már klasszikus a pontozás, egy pont jár a győzelemért. Az 5-5 perces és 3-3 másodperc bónuszidő mellett nagy fordulatok is lehetségesek, láttuk ezt már a korábbi GCT tornákon is, s ezt nagyon jól tudja a norvég világelső is, a legkisebb megingásra támadhatnak a riválisok.

Hikaru Nakamura kitűnő teljesítményt nyújtva lett második, nagyon sajnálhatja Bassem Amin elleni kisiklását, Jan Nepomnjacsij ötödször kapott ki.

A kezdetben elfogultan játszó Bassem Amin sokáig jól tartotta magát MVL ellen, de vesztőt húzott az egyenlő esélyeket kínáló állásban.

Wesley So is jól hajrázott, a befejező játéknapon 2,5 pontot gyűjtve holtversenyben harmadik. Szergej Karjakin harmadik vereséggel zárt, nyeretlen maradt.

Nem tudott játszmát nyerni Veszelin Topalov sem, kitűnő nyerési esélyt rontott el Ding Lirennel vívott csatájában.

Az utolsó forduló eredményei:

Wei Yi – Magnus Carlsen 0 - 1

Bassem Amin – Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura 0 - 1

Wesley So – Szergej Karjakin 1 - 0

Ding Liren – Veszelin Topalov döntetlen

A rapidverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 GM Magnus Carlsen (2867)

 

1

2

2

1

2

2

1

2

2

15

2

 GM Hikaru Nakamura (2805)

1

 

2

1

2

1

1

2

2

0

12

3

 GM Maxime Vachier-Lagrave (2792)

0

0

 

1

1

2

1

2

2

2

11

4

 GM Wesley So (2772)

0

1

1

 

1

1

2

1

2

2

11

5

 GM Ding Liren (2786)

1

0

1

1

 

0

2

1

2

2

10

6

 GM Wei Yi (2737)

0

1

0

1

2

 

1

1

1

2

9

7

 GM Szergej Karjakin (2773)

0

1

1

0

0

1

 

1

1

1

6

8

 GM Veszelin Topalov (2736)

1

0

0

1

1

1

1

 

1

0

6

9

 GM Jan Nepomnjacsij (2776)

0

0

0

0

0

1

1

1

 

2

5

10

 GM Bassem Amin (2683)

0

2

0

0

0

0

1

2

0

 

5

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 1 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen hat forduló után kétpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Grand Chess Tour 2019 Abidjanban zajló rapid versenyének második játéknapján Magnus Carlsen folytatta remek szereplését. A norvég világelső először az orosz Szergej Karjakint győzte le, majd a francia Maxime Vachier-Lagrave kedvenc szicíliai védelme sem bírt Carlsen agresszív játékával. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval remizett, kétpontos előnnyel várhatja a befejező három fordulót. Az amerikai Hikaru Nakamura órisi meglepetésre kikapott az egyiptomi Bassem Amintól, a végelszámoláskor nagyon fog hiányozni a két pont. A szabadkártyával játszó 19 esztendős kínai Wei Yi harmadik helye várakozáson felüli eredmény.

 

Magnus Carlsen a negyedik fordulóban Szergej Karjakinnak sem kegyelmezett. Kihívóként az orosz nagymester a New York-i világbajnoki döntőben a rájátszásban maradt alul a címvédő Carlsennel szemben. A szicíliai védelmű játszmában Karjakin leütött egy „mérgezett” gyalogot, s bár a norvég világbajnok a bőség zavarában nem a legerőteljesebb folytatást választotta, az újabb hiba után Karjakin már a 35. lépésben feladásra kényszerült.

Az első játéknap után holtversenyben vezető Wei Yi orosz huszárjátéka zátonyra futott Maxime Vachier-Lagrave ellen. A francia nagymester királya a futópár támogatásával betört sötét állásába.

A nyitásban Hikaru Nakamura nem jeleskedett, Veszelin Topalov anyagi előny szerzési kísérlete vereséghez vezetett, az exvilágbajnok elszenvedte első vereségét.

A kör egyetlen döntetlene Wesley So és Ding Liren partijában született, az amerikai sakkozó messze van legjobb formájától, míg a kínai nagymester a rapidban szerényebb sikerekkel dicsekedhet.

A megszokott forgatókönyvet láttuk Jan Nepomnjacsij és Bassem Amin játszmájában. Jól megjátszott nyitás után sokat hibázott az egyiptomi játékos.

 

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2800, 2792) - Wei Yi (kínai, 2698, 2737) 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2801, 2772) - Ding Liren (kínai, 2760, 2786)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2785, 2776) - Bassem Amin (egyiptomi, 2605, 2683) 1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2824, 2805) - Veszelin Topalov (bolgár, 2781, 2736) 1 - 0

Szergej Karjakin (orosz, 2781, 2773) - Magnus Carlsen (norvég, 2869, 2867) 0 - 1

A világbajnok nem pihent a babérjain, a szicíliai védelem Najdorf-változatának egyik legelismertebb szakértője, Maxime Vachier-Lagrave ellen felvállalta az elméleti párbajt. A középen rekedt sötét királyra szomorú sors várt, a vonalnyitás után MVL védelmet nem találhatott. Magnus Carlsen újabb győzelmével három pontra növelte előnyét Hikaru Nakamura, Ding Liren és Wei Yi előtt.

A játéknap szenzációjaként Bassem Amin legyőzte Hikaru Nakamurát. Az amerikai nagymester biztos győzelmet ígérő állásban hibázott, eltékozolta előnyét, majd a remit is kihagyta, 85 lépés után kapitulálni volt kénytelen.

A modern Benoni  védelem bonyodalmaiban meglepő módon a kritikus pozícióban Jan Nepomnjacsij húzott azonnal vesztőt, Ding Liren feljött a holtversenyes második helyre.

A két nyeretlen résztvevő, Veszelin Topalov és Szergej Karjakin a Ragozin védelemben osztozott meg a ponton. Wei Yi és Wesley So a katalán megnyitásban remizett.

Az  5. forduló eredményei:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Veszelin Topalov – Szergej Karjakin döntetlen

Bassem Amin – Hikaru Nakamura 1 - 0

Ding Liren – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Wei Yi – Wesley So döntetlen

A játéknap utolsó fordulójában az exvilágbajnok Veszelin Topalov sötéttel remizett a világbajnok Magnus Carlsennel. A világelső kétpontos előnnyel várhatja a rapidversenyt lezáró utolsó három kör kezdetét.

A kisiklás után Hikaru Nakamura azonnal javított, Ding Liren ellen pontos játékkal nyert, a végelszámoláskor nagyon fog hiányozni a Bassim Aminnak ajándékozott két pont.

A szabadkártyával játszó 19 éves Wei Yi várakozáson felül teljesít, Ding Liren a vártnál gyengébben.

Szergej Karjakin eredménytelensége komoly meglepetés, Jan Nepomnjacsij is sok hibával játszik. Maxime Vachier-Lagrave az egyik titkos favoritnak számított. Wesley So ötven százaléka is elmarad a várttól.

A 6. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Wei Yi  döntetlen

Hikaru Nakamura – Ding Liren  1 - 0

Szergej Karjain – Bassem Amin  döntetlen

Magnus Carlsen – Veszelin Topalov  döntetlen

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 GM Magnus Carlsen (2867)

 

1

-

-

2

2

2

2

1

-

10

2

 GM Hikaru Nakamura (2805)

1

 

-

2

-

2

-

1

2

0

8

3

 GM Wei Yi (2737)

-

-

 

2

1

0

1

-

1

2

7

4

 GM Ding Liren (2786)

-

0

0

 

1

1

2

-

-

2

6

5

 GM Wesley So (2772)

0

-

1

1

 

1

-

-

1

2

6

6

 GM Maxime Vachier-Lagrave (2792)

0

0

2

1

1

 

-

1

-

-

5

7

 GM Jan Nepomnjacsij (2776)

0

-

1

0

-

-

 

1

1

2

5

8

 GM Szergej Karjakin (2773)

0

1

-

-

-

1

1

 

1

1

5

9

 GM Veszelin Topalov (2736)

1

0

1

-

1

-

1

1

 

-

5

10

 GM Bassem Amin (2683)

-

2

0

0

0

-

0

1

-

 

3

Verőci  Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Abidjanban az első játéknap után Magnus Carlsen és Wei Yi holtversenyben vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Elefántcsontpart egykori fővárosában, Abidjanban megkezdődött a Grand Chess Tour 2019 első versenye, a tíz résztvevős rapid viadal. Az első játéknap három fordulója után a világbajnok Magnus Carlsen és a szabadkártyával játszó kínai Wei Yi holtversenyben vezet. Carlsen az amerikai esley So elleni győzelemmel rajtolt, majd az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben nyert, az amerikai Hikaru Nakamurával megosztozott a ponton. A torna eddigi legnagyobb meglepetését Wey Yi győzelme, honfitársa, Ding Liren elleni sikere jelentette. A viadalon a nyerés két, a döntetlen egy pontot ér.

 

Abidjanban érdekes csatákkal kezdődött meg a Grand Chess Tour idei idénye. A rapid-és villámversenyt Magnus Carlsen részvétele fémjelzi. A négyszeres világbajnok a tavalyi szentpétervári rapid világbajnokságon meglepetésre a második helyen kialakult holtverseny után csak ötödik lett. Elefántcsontpart egykori fővárosában nagy kedvvel, ellenfeleinél jóval könnyedébben játszva 5 ponttal zárta az első játéknapot.

A 25-25 perces és késleltetett lépésenkénti 10-10 másodperce bónusszal vívott csatákban a norvég világelső az amerikai Wesley So elleni győzelemmel rajtolt. Gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, bástyájának hetedik sorra való betörése eldöntötte a két pont sorsát.

Az orosz derbin Szergej Karjakin és Jan Nepomnjacsij a szicíliai védelem jól ismert változatában remizett. A tavalyi GCT győztese, Hikaru Nakamura rangadót nyert, Maxime Vachier-Lagrave ellen a végjátékban szabadgyalogja eltartóztathatatlanul tört el.

Nehezen adta meg magát Afrika bajnoka, az egyiptomi Bassem Amin, a nyitásban meglepte Ding Lirent. A szabadkártyával játszó 19 éves Wei Yi döntetlennel mutatkozott be, az exvilágbajnok Veszelin Topalovval osztozott meg a ponton.

Magnus Carlsen az egyik nagy riválisnak számító Jan Nepomnjacsijjal vívott küzdelmében az ún. Kalasnyikov-változatot játszotta meg, a bonyodalmakban az orosz nagymester hibázott.

Bosszankodhatott Hikaru Nakamura, a huszárvégjátékban nyerőesélyt hagyott ki Szergej Karjakinnal szemben, 103 lépés után kötöttek békét. Wei Yi hozta a „kötelezőt”.

Az első forduló vesztesei döntetlenekkel folytatták. Wesley So és MVL is világossal remizett.

A harmadik körben a legnagyobb érdeklődés Magnus Carlen és Hikaru Nakmura játszmáját kísérte. Az amerikai sakkozó jelentős időhátrányba került, de állta a sarat, az angol megnyitású parti 32 lépésig tartott.

A viadal eddigi szenzációjaként a kínai olimpiai bajnokok rangadóján Wei Yi legyőzte Ding Lirent. Fölényes állást rontott döntetlenre Jan Nepomnjacsij. Harmadszor is remizett Szergej Karjakin, vesztett Bassim Amin. A versengés ma újabb három fordulóval folytatódik.

 

Az első forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2869, 2867) – Wesley So (amerikai, 2801, 2772)  1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2824, 2805) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2800, 2792)  1 - 0

Bassem Amin (egyiptomi, 2605, 2683) – Ding Liren (kínai, 2760, 2786)  0 - 1

Szergej Karjakin (orosz, 2781, 2773) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2785, 2776)  döntetlen

Veszelin Topalov (bolgár, 2781, 2736) – Wei Yi kínai, 2698, 2737)  döntetlen

A 2. forduló eredményei:

Wesley So – Veszelin Topalov  döntetlen

Wei Yi – Bassem Amin  1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren  döntetlen

Hikaru Nakamura – Szergej Karjakin  döntetlen

A 3. forduló eredményei:

Veszelin Topalov – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  döntetlen

Bassem Amin – Wesley So  0 - 1

Szergej Karjakin – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Ding Liren – Wei Yi  0 – 1

A verseny állása:

1-2. Magnus Carlsen és Wei Yi  5 pont

3. Hikaru Nakamura 4

4-7. Ding Lire, Szergej Karjakin, Wesley So és Veszelin Topalov 3

8-9. Maxime Vachier-Lagrave és Jan Nepomnjacsij 2

10. Bassem Amin 0

 

Verőci Zsuzsa

 

Fotó: Lennart Ootes  grandchesstour.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rajtol a Grand Chess Tour 2019, Carlsen is játszik Abidjanban a rapid-és villámversenyen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Folytatódik a nagy sikerű Grand Chess Tour sorozat. Abidjanban, Elefántcsontpart korábbi fővárosában május 8. és  12. között rendezik meg a GCT 2019 első tornáját. Az új idényben nyolc versenyre kerül sor, négy új helyszínnel bővült a kínálat, Leuven nem szerepel a rendezők között. Öt rapid-és villámverseny mellett két klasszikus  viadalon is összemérik erejüket a meghívott, a részvételi jogot kiharcolt nagymesterek, a négy résztvevős döntőt Londonban rendezik meg.  A rajtlistát a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen vezeti, aki szenzációs formában kezdte az évet, három tornán is diadalmaskodott. A sorozat díjalapja 1,75 millió dollár. Abidjanban a tíz résztvevő először körmérkőzéses rapidversenyen vesz részt, majd kétfordulós villámversenyre kerül sor. A 150 ezer dolláros díjalapból a győztes 37.500 dollárt nyer. A rapid partikban a győzelem két, a döntetlen egy pontot ér, a villámjátszmáknál a klasszikus pontozás érvényesül.

 

A GCT 2019-es sorozatában nyolc versenyt rendeznek meg, Zágrábban és St. Louis-ban 12 résztvevős klasszikus tornát, Abidjanban, Párizsban,  St. Louisban, Bukarestben és Kalkotában tízfős rapid-és villámversenyt. A befejező londoni viadalon az összetett pontverseny első négy helyezettje játssza a két elődöntőt, majd a döntőt Klasszikus, rapid-és villámpartikban is vetélkednek, ahogy a harmadik helyért is megmérkőznek.

Tizenketten kaptak meghívást, ezúttal Magnus Carlsen is vállalta a részvételt. Hatan egyes tornákon szabadkártyákkal játszhatnak, a fiatalok közül a kínai Wei Yi, az orosz  Daniil Dubov és a lengyel Jan-Krzyszto Duda kapott esélyt, ahogy Afrika bajnoka, az egyiptomi Amin Bassem is.  A sakkvilág tizenkét ásza játszik mindkét klasszikus tornán, valamint három-három rapid-és villámversenyen. A sorozat díjalapja 1,75 millió dollár. A 2015-ös és a 2017-es versenysorozat győztese, a norvég világbajnok Magnus Carlsen részvétele fémjelzi az idei sorozatot.

 

A sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov ötletére 2015-ben rendezték meg először a Grand Chess Tour sorozatot. Három nagy torna szervezői csatlakoztak a kezdeményezéshez, Stavanger, St. Louis és London rendezett GCT tornát, az összetett pontversenyt Magnus Carlsen nyerte meg. Három éve a világelső csak a párizsi és a leuveni kombinált rapid-és villámversenyt vállalta, a norvégok kiléptek a sorozatból, St. Louis és London emlékezetes klasszikus viadalokat szervezett meg. Wesley So a két tornán elért kitűnő első helyezésével a sorozat győztese lett.

 

Két esztendeje a program St. Louis-ban rapid-és villámversennyel bővült, amelynek szenzációját Garri Kaszparov részvétele jelentette. Carlsen Párizsban és Leuvenben győzött, St. Louis-ban a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan, Londonban az amerikai Fabiano Caruana diadalmaskodott. Az összetett versenyt Carlsen nyerte.

 

Tavaly zsúfolt versenyprogramjára, a világbajnoki döntőjére hivatkozással Magnus Carlsen csak a 6. Sinquefield Cup-on játszott, holtversenyben végzett az élen kihívója, Fabiano Caruana és Levon Aronjan társaságban. A londoni döntőben Hikaru Nakamura győzött, Maxime Vachier-Lagrave ellen nyerte meg a finálét.

A sakkvilág legjobbjainak részvételével kitűnő díjazással megrendezett viadalokat kitüntető érdeklődés kísérte, és a szervezők tehetős szponzoroknak köszönhetően a folytatás mellett döntöttek.

A GCT 2019 tornák helyszínei és az időpontok:

Abidjan (Cote d’Ivore)  május 6-12. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 150 ezer dollár a díjalap

Zágráb, június 24-július 9. 12 résztvevős klasszikus torna, 325 ezer dollár díjalap

Párizs, július 26-augusztus 2. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő150 ezer dollár díjalap

St. Louis, augusztus 8-15. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 150 ezer dollár a díjalap.

7. Sinquefield Cup (St. Louis), augusztus 15-30.  12 résztvevő, 325 ezer dollár a díjalap

Superbet, Bukarest  november 4-11. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő, 150 ezer dollár díjalap

Tata Steel India, november 20-27. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő, 150 ezer dollár díjalap

London döntő, november 30-december 10. klasszikus, rapid-és villám, 350 ezer dollár a díjalap.

Versenyenként a pontozás:

Helyezés

Zágráb és St. Louis 7. Sinquefield Cup

Rapid és Villám
(kombinált)

1.

18/20*

13/12*

2.

15

10

3.

12

8

4.

10

7

5.

8

6

6.

7

5

7.

6

4

8.

5

3

9.

4

2

10.

3

1

11

2

12

1

A GCT 2019 tizenkét résztvevője:

Magnus Carlsen (norvég)

Fabiano Caruana (amerikai)

Ding Liren (kínai)

Anish Giri (holland)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni)

Maxime Vachier-Lagrave (rancia)

Viswanathan Anand (indiai)

Jan Nepomnjacsij (orosz)

Levon Aronjan (örmény)

Hikaru Nakamura (amerikai)

Wesley So(amerikai)

Szergej Karjakin (orosz)

Abidjanban a verseny résztvevői a rapid Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2869)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2824)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2810)

Wesley So (amerikai, 2801)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2800)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2785)

Szergej Karjakin (orosz, 2781)

Veszelin Topalov (bolgár, 2781) - szabadkártya

Wei Yi (kínai, 2698) - szabaddkártya

Bassem Amin (egyiptomi, 2605) - szabadkártya

A rapid-és villámverseny díjazása:

Helyezés

Díj

Helyezés

Díj

1.

$37,500

6.

$10,000

2.

$25,000

7.

$7,500

3.

$20,000

8.

$7,500

4.

$15,000

9.

$7,500

5.

$12,500

10.

$7,500

A klasszikus versenyek íjazása:

Helyezés

Díj

Helyezés

Díj

1.

$90,000

7.

$15,000

2.

$60,000

8.

$13,000

3.

$40,000

9.

$10,000

4.

$30,000

10.

$10,000

5.

$20,000

$10,000

6.

$17.000

12.

$10.000

Abidjanban  május 8-án helyi idő szerint 15 órától (- 2 óra) a körmérkőzéses rapidverseny első három fordulójára kerül sor, a tervek szerint 16 óra 30 és 18 óra  még a kezdési időpont, 9-én és 10-én is három-három fordulót bonyolítanak le. Játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő és 10-10 másodperc bónusz lépésenként. A győzelemért két, a döntetlenért egy pont jár. A villámverseny kétfordulós, május 11-én és 12-én a nagymesterek 9-9 fordulóban csapnak össze, 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc, a kombinált versenyben holtverseny esetén osztják a pontokat.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új viláfranglistán Carlsen 45 ponttal előzi meg Caruanát, Rapport a 21. a rangsorban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2019. május 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen negyvenöt ponttal előzi meg az amerikai Fabiano Caruanát. Meglepetésre nem számították be a 6. GRENKE Chess Classic torna végeredményét, a világelső samkiri fölényes elsőségével növelte előnyét. A Gasimov emlékverseny mellett az amerikai bajnokság, a sencseni Masters és a Bundesliga eredményei befolyásolták a legjobbak sorrendjét. Rapport Richárd legjobb magyarként a 21., Almási Zoltán az 53., Berkes Ferenc a 65., Lékó Péter a 72. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 72 ponttal vezet honfitársnője, a világbajnoknő Ju Wenjun előtt.

 

Az új világranglistán a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a kétpontos előnnyel megnyert Vugar Gasimov emlékverseny után növelte előnyét, 45 ponttal előzi meg az amerikai bajnokságon három pontot vesztő amerikai Fabiano Caruanát. Sajnálatos, hogy nem számolták be a GRENKE Chess Classic torna végeredményét, reálisabb képet kaphattunk volna a legjobbak sorrendjéről. A holland Anish Giri Sencsenben némileg korrigálta samkiri pontvesztéseit.

 

Öt helyezést javított ötödik bajnoki elsőségével az amerikai Hikaru Nakamura, a kényszerűségből inaktív Leinier Dominguez Perez ismét szerepel a listán.

 

Legjobb magyarként Rapport Richárd  a huszonegyedik helyezettként várhatja az új kihívásokat, öt helyet lépett előre. A Bundesligában és Sencsenben gyűjtött pontokat. Hét orosz, négy kínai és amerikai, két azerbajdzsáni és indiai nagymester mellett egy-egy norvég, holland, francia,  örmény, bolgár és magyar sakkozó a top 25-ben.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0319

0419

0519

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2845

2845

2861

9

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2828

2819

2816

11

1992

3.

Ding Liren

kínai

2812

2809

2805

19

1992

4.

Giri,A

holland

2797

2797

2787

19

1994

      5.       

         Mamedgyarov,S   

azeri

2790

2793

2781

9

1985

6.

Vachier-Lagrave,M                                

francia

2775

2773

2780

2

1990

7.

Anand,V

indiai

2779

2774

2774

9

1969

8.

Nepomnjacsij,J

orosz

2771

2773

2773

0

1990

9.

Griscsuk,A

orosz

2771

2771

2772

9

1983

10.

Aronjan,L

örmény

2761

2763

2762

1

1982

11.

Nakamura,H

amerikai

2746

2746

2761

11

1987

12.

Radzsabov,T

azeri

2756

2756

2759

9

1987

13.

So,W

amerikai

2762

2762

2754

11

1993

14.

Artyemijev,V

orosz

2736

2754

2754

0

1998

15.

Kramnyik,V

orosz

2753

2753

2753

0

1975

16.

Karjakin,S

orosz

2753

2743

2752

9

1990

17.

Dominguez Perez,L

amerikai

2739

2739

2750

11

1983

18.

Topalov,V

bolgár

2740

2740

2740

9

1975

19.

Yu Yangyi

kínai

2761

2751

2739

14

1994

20.

Szvidler,P

orosz

2737

2735

2739

2

1976

21.

Rapport,R

magyar

 2738

2726

2736

12

1996

22.

Wei Yi

kínai

 2733

2728

2736

4

1999

23.

Wang Hao

            kínai

 2718

2726

2735

22

1989

24.

Vityjugov,N

orosz

2726

2734

2734

0

1987

25.

Harikrishna,P

            indiai

 2730

2723

2730

14

1986

53.

Almási,Z

magyar

2680

2685

2687

2

1976

65.

Berkes,F

magyar

2666

2678

2677

1

1985

72.

       Lékó,P

magyar

2660

2675

2674

2

1979

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 28 ponttal vezetnek a második helyre előrelépett amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2741 (254 nemzetközi nagymester, 538 nemzetközi mester, 2604 címviselő)

2. Egyesült Államok 2713 (+ 8, 101, 162, 807)

3. Kína 2710 (+ 1, 46, 37, 171)

4. India 2669 (- 2, 60, 105, 385)

5. Ukrajna 2665 (+ 3, 92, 205, 574)

6. Azerbajdzsán 2657 (- 5, 24, 32, 153)

7. Örményország 2651 (+ 2, 43, 29, 128)

8. Magyarország 2646 (+ 1, 56, 121, 489)

9. Lengyelország 2639 (44, 108, 434)

10. Franciaország 2638 (- 3, 50, 113, 451)

A honi rangsorban Rapport Richárd előnye nőtt, Almási Zoltán, Gledura Benjámin és Bánusz Tamás növelte pontjait, j

A honi ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2736 (+ 10), Almási Zoltán 2687 (+ 2), Berkes Ferenc 2677 (- 1), Lékó Péter  2674 (- 1), Gledura Benjámin 2645 (+ 4), Bánusz Tamás 2629 (+ 15), Héra Imre 2611 (- 1), Erdős Viktor 2603 (- 7), Balogh Csaba 2598 (- 12), Prohászka Péter 2597, Papp Gábor 2587 (- 11)

A női világranglistán az Oxfordban egyetemi tanulmányokat folytató exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 72 ponttal előzi meg honfitársnőjét, Ju Wenjunt. A további sorrend sem változott.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2662

2. Ju Wenjun (kínai) 2590 (+ 3, 4)

3. Marija Muzicsuk (ukrán) 2563

4. Katyerina Lahno (orosz) 2554

5. Humpy Koneru (indiai) 2553 (+ 4, 4)

6. Alekszandra Kosztenjuk (orosz)  2546 (+ 1, 10)

7. Anna Muzicsuk (ukrán) 2539 (- 16, 8)

8. Viktorija Cmilyte (litván) 2538 (- 4, 2)

9. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2522 (- 8, 11)

10. Tan Zhongyi (kínai) 2513 (- 15, 4)

57. Hoang Thanh Trang (magyar) 2414 (- 21, 14)

99. Gara Anita (magyar) 2366 (- 3, 5)

Az országok rangsorában változatlanul Kína az élen. A mieink egy helyezést javítva a hetedikek.

1. Kína 2496 (- 1)

2. Oroszország 2484 (- 2)

3. India 2408 (+ 3)

4. Ukrajna 2406 (- 5)

5. Grúzia 2405 (- 4)

6. Lengyelország 2346 (+ 4)

7. Magyarország 2338 (+ 6)

8. Egyesült Államok 2333 (- 4)

9. Németország 2333 (- 4)

10. Azerbajdzsán 2326 (+ 13)

A magyar ranglistán Hoang Thanh Trang előnye csökkent. Marjanovics Annamária egy versenyen szerzett 45 pontot, feljött az ötödik helyre.

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2414 (- 21), Gara Anita 2366 (- 3), Medvegy Nóra 2355, Lázárné Vajda Szidónia 2353 (- 5), Marjanovics Annamária 2343 (+ 45), Papp Petra 2341 (+ 5), Gara Tícia 2317 (- 4),  Mádl Ildikó 2309, (- 4), Terbe Julianna 2298 (+ 33), Havanecz Bianka 2279 (+ 14)

A juniorok világranglistáján a kínai Wei Yi fölényesen vezet, a 15 éves iráni Alireza Firouzja már a második. Gledura Benjámin változatlanul a hatodik.

 

A legjobb juniorok:

1.Wei Yi (kínai) 2736 (+, 8, 4) 1999

2. Alireza Firouzja (iráni) 2682 (+ 13, 26) 2003

3. Jeffery Xiong (amerikai) 2679 (+ 2, 14)  2000

4. Parham Maghsoodlou (iráni) 2671 (+ 2, 9)  2000

5. Samuel Sevian (amerikai) 2666 (+ 11, 8) 2000

6. Gledura Benjamin (magyar) 2645 (+ 4,  3) 1999

58. Kántor Gergely (magyar) 2516 (+ 11, 12) 1999

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Zsanszaja Abdumalik megőrizte első helyét. Marjanovics Annamária tizenhárom helyt javítva a 16. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1. Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2464 (+ 1, 9) 2000

2. Polina Suvalova (orosz) 2439 (- 18, 11) 2001

3. Zhu Jiner (kínai) 2439 (4) 2002

4. Stavroula Tsolakidou (görög) 2438 (+ 9, 11) 2000

5. Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni) 2436 (- 2, 11) 2000

16. Marjanovics Annamária (magyar) 2343 (+ 45, 7) 2001

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen másfél pontos előnnyel győzött a GRENKE Chess Classic viadalon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Baden-Badenben Magnus Carlsen szenzációs elsőségével fejeződött be a 6. GRENKE Chess Classic. A norvég világbajnok a viadal második félidejében mesternégyessel, másfél pontos előnnyel diadalmaskodott. Carlsent idén Wijk aan Zee-ben hetedszer, a Gasimov emlékversenyen negyedszer, a német üdülőhelyen másodszor is ünnepelhették tornagyőztesként. A három versenyt veretlenül játszotta végig, a 31 játszmából tizenhatot nyert meg! Carlsen az utolsó fordulóban a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen győzött. A második helyen a tavalyi győztes amerikai Fabiano Caruana végzett, az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch a német Georg Meier elleni sikerével holtversenyben harmadik lett. Ötven százalékon zárt az orosz Peter Szvidler, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és az örmény Levon Aronjan. Győzelemmel fejezte be szereplését a spanyol Francisco Vallejo Pons, Meier és a 14 esztendős német Vincent Keymer összesen tizenkét vereséget szenvedett.

 

A norvég világbajnok Magnus Carlsen parádés elsőségével fejeződött be az esztendő negyedik szuperversenye, a 6. GRENKE Chess Classic 2019 viadal. Karlsruhéban játszották a torna első öt fordulóját, Carlsen és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand társaságában 3,5 ponttal holtversenyben zárta a félidőt. A pihenőnap után a verseny Baden-Badenben folytatódott. Carlsen megszabadult a szakállától és szenzációs mesternégyessel másfél pontos előnnyel ért elsőként a célba. Könnyedén játszva aratta győzelmeit, ahogy a befejező fordulóban is simán nyert a fölöslegesen gyalogot áldozó Maxime Vachier-Lagrave ellen.

 

A májusi világranglistát Magnus Carlsen 2875 ponttal fogja vezetni, 66 ponttal előzi meg Fabiano Caruanát. Megjegyzem, hogy a tavalyi londoni döntőt Carlsen 2835 ponttal játszotta, azóta 40 pontot nyert a sakkvilág ászaival való csatározások közepette. Wijk aan Zee-ben hetedszer, Samkirban a Gasimov emlékversenyen negyedszer, Baden-Badenben másodszor ünnepelhették győztesként. Harmincegy játszmájából tizenhatot nyert meg, bámulatos teljesítmény.

 

A tavalyi győztes Fabiano Caruana nem tudta megnehezíteni a világbajnok elsőségét. Az amerikai nagymester is megőrizte veretlenségét, az örmény Levon Aronjan elleni remijével bebiztosította második helyét.

 

Az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch holtversenyes harmadik helye szép siker, Vachier-Lagrave fölöslegesen kockáztatott utolsó partijában.

 

Az ötven százalékot elért trió tagjainak voltak jó és kevésbé jó pillanataik. Peter Szvidler emlékezetessé tette Magnus Carésen remek támadását, hogy engedélyezte a gyalogmattot.

 

Az exvilágbajnok Viswanathan Anand nagy árat fizetett a megtorpanásáért, a kettős vereségéért, különösen fájó volt a sereghajtó Gerg Meier elleni kisiklása.

 

A két évvel korábbi tornagyőztes Levon Aronjan sokáig őrizte veretlenségét, de jött Carlsen az újításával, a pontos játékával, amivel időzavarba kergette őt, a veresége elkerülhetetlenné vált.

Francisco Vallejo Pons az utolsó fordulóban megszerezte egyetlen győzelmét, taktikai síkra terelte a 14 éves Vincent Keymer ellen a küzdelmet, az ifjú titán sebezhető volt.

 

A tavalyi nyílt verseny megnyerésével harcolta ki Keymer a meghívást. Kegyetlen volt a sorsolása, Carlsen, Anand és Caruana az első három játéknapon. A vesztőszéria után magára talált, majd két vesztéssel zárta szereplését. Aligha kétséges, hogy nagy jövő előtt áll, sok munka vár még rá Lékó Péter irányítása mellett. A verseny nagy tanulsága volt, hogy jobban kell beosztani gondolkodási idejét, elsősorban az idő szorításában hibázott.

 

Az utolsó forduló eredmény:

Vincent Keymer (német, 2516) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2693) 0 – 1 (Modern Benoni védelem, 36)

Magnus Carlsen (norvég, 2845) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2773) 1 – 0 (Angol megnyitás, 43)

Viswanathan Anand (indiai, 2774) – Peter Szvidler (orosz, 2735) döntetlen (Spanyol megnyitás, 37)

Fabiano Caruana (amerikai, 2819) – Levon Aronjan (örmény, 2763) döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)

Arkadij Naiditsch (azerbajdzsáni, 2695) – Georg Meier (német, 2628) 1 – 0 (Angol megnyitás, 40)

6. GRENKE Chess Classic, Karlsruhe/Baden-Baden 2019.április 20-29.

kat. XIX (2724)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2845

*

½

½

1

1

½

1

1

1

1

2983

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2819

½

*

1

½

½

½

½

½

1

1

6

2838

3.

Arkadij Naiditsch

g

AZE

2695

½

0

*

½

0

1

½

½

1

1

5

2770

4.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2773

0

½

½

*

½

½

½

½

1

1

5

2761

5.

Peter Szvidler

g

RUS

2735

0

½

1

½

*

½

0

½

1

½

2722

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2774

½

½

0

½

½

*

½

1

0

1

2718

7.

Levon Aronjan

g

ARM

2763

0

½

½

½

1

½

*

½

½

½

2719

8.

Francisco Vallejo Pons

g

ESP

2693

0

½

½

½

½

0

½

*

½

1

4

2684

9.

Georg Meier

g

GER

2628

0

0

0

0

0

1

½

½

*

0

2

2514

10.

Vincent Keymer

m

GER

2516

0

0

0

0

½

0

½

0

1

*

2

2527

A teljesítmények az Élő-pontszámok változásainak tükrében:

Magnus Carlsen + 14,4, Fabiano Caruana + 2,7, Arkadij Naiditsch + 9,2, Maxime Vachier-Lagrave – 1,3, Peter Szvidler – 1,4, Viswanathan Anand – 6,5, Levon Aronjan – 5, Francisco Vallejo Pons – 0,7, Georg Meier – 12,2, Vincent Keymer + 0,8.

Carlsen,M (2845) - Vachier-Lagrave,M (2773)
Angol megnyitás [A37]

1.c4 c5 2.g3 g6 3.Fg2 Fg7 4.Hc3 Hc6 5.Hf3 d6 6.0-0 Ff5 7.h3 Hf6 8.d3 0-0 9.Fe3 a6 10.Vd2

10...b5?!

Maxime Vachier-Lagrave gyalogáldozatáért a remélt ellenjátékot nem érte el.

11.cxb5 axb5 12.Hxb5 Va5 13.Hc3 Bab8 14.Bfc1 Bfc8 15.b3 e5 16.Fh6 Hd4 17.Fxg7 Hxf3+ 18.exf3 Kxg7

19.f4 Va6 20.fxe5 dxe5 21.Ha4 Hd7 22.Bc3 Bb4 23.g4 Fe6 24.Hxc5 Hxc5

 

25.Bxc5! Bxb3 26.Bxc8 Fxc8 27.Bc1 Bxd3 28.Ve2 Fe6 29.Vxe5+ Kg8 30.Bb1 Bd8

 

31.Bb8 Bxb8 32.Vxb8+ Kg7 33.Fd5 Fxd5 34.Ve5+ f6 35.Vxd5

Magnus Carlsen útban hatodik nyerése felé gyalogelőnyös vezérvégjátékot játszhatott.

35...h5 36.gxh5 gxh5 37.Vd7+ Kg6 38.a4 Ve2?!

Jobb volt, megnehezíthette volna világos nyerését a [38...Va5 39.Vb5 Ve1+ 40.Vf1 (40.Kg2 Ve4+ 41.Kh2 Vf3 42.Ve8+ Kg7 43.Ve3 Vd5) 40...Va5 41.Vg2+ Kh6 42.Ve4 Kg7 folytatás.

39.Vd5! f5? 40.a5 f4 41.Kg2 Kh6 42.Vf5 Vc4 43.Kf3 és világos feladta

Caruana,F (2819) - Aronjan,L (2763)
Spanyol megnyitás [C89]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.c3 d5 9.exd5 Hxd5 10.Hxe5 Hxe5 11.Bxe5 c6 12.d3 Fd6 13.Be1 Ff5 14.Vf3 Vh4 15.g3 Vh3 16.Hd2 Bae8 17.He4 Fg4 18.Vg2 Vxg2+ 19.Kxg2 f5 20.h3 Fh5

 

21.Ff4 Fxf4 22.gxf4 fxe4 23.dxe4 Ff3+ 24.Kxf3 Bxf4+ 25.Kg3 Bfxe4 26.Bxe4 Bxe4 27.f3 Be5 28.c4 bxc4 29.Fxc4 a5 30.Bc1 Bg5+ 31.Kf2 Kf8 32.Fd3 He7 33.Bc4 Bh5 34.h4 Ke8 35.b4 axb4 36.Bxb4 Kd7 37.a4 g6 38.Kg3 Ba5 39.Bd4+ Ke6 40.Kg4 Hd5 41.Kg3 He7 42.Kg4 Hd5 43.Kg3 He7 és döntetlen

Anand,V (2774) - Szvidler,P (2735)
Spanyol megnyitás [C77]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.d3 b5 7.Fb3 d6 8.a3 0-0 9.Hc3 Ha5 10.Fa2 Fe6 11.b4 Fxa2 12.Bxa2 Hc6 13.Fg5 Hg4 14.Fd2 Hf6 15.Be1 Vd7 16.Hd5 Hxd5 17.exd5 Ha7 18.a4 c6 19.axb5 axb5 20.Va1 cxd5 21.Fe3 d4

 

22.Hxd4! exd4 23.Fxd4 Ff6! 24.Fxf6 gxf6 25.Be3

Egyszerűbb volt a 25.Vxf6 Bfe8 26.Bxe8+ Vxe8 27.Vg5+ Kf8 28.Vh6+ Ke7 29.Ve3+ Kd8 30.Vb6+ Kc8 31.h4 megoldás.

25...Bfe8! 26.Bg3+ Kf8 27.h3 Be6 28.c4 bxc4 29.dxc4 Vc7! 30.Kh2 Vxc4 31.Bxa7 Bxa7 32.Vxa7 Vxb4 33.Va8+ Be8 34.Vf3 Be6 35.Va8+ Be8 36.Vf3 Be6 37.Va8+ Be8 és döntetlen

Naiditsch,A (2695) - Meier,G (2628)
Angol megnyitás [A10]

1.c4 b6 2.Hc3 Fb7 3.e4 e5 4.Hge2 Hc6 5.g3 Fc5 6.Fg2 h5 7.h3 d6 8.d3 Vd7 9.h4 f5 10.exf5 Vxf5 11.0-0 Hf6

12.d4 exd4 13.Hb5 Vc8 14.Hf4 He5 15.He6 Fxg2 16.Kxg2 c6

Jobb volt a 16...Vb7+ 17.f3 Kd7 18.Hbxd4 Bae8 folytatás.

17.Hbc7+ Kd7 18.Be1 Fb4

19.f4!? Heg4?

Georg Meier könnyen megadta magát. A 19...Fxe1 20.fxe5 dxe5 21.Vxe1 Hg4 folytatás jól játszható állást adott volna.

20.Be2 Vb7?! 21.Hxa8 c5+ 22.Kg1 Bxa8 23.Vd3!? b5 24.a3 Fa5

 

25.b4! bxc4 26.Vf5?

Arkadij Naiditsch pontosabban játszhatott volna a 26.Vxc4 Vf3 27.Vb5+ (27.Fd2 Bb8 28.Hxd4) 27...Kc8 28.Va6+ Kd7 29.Fd2 folytatásban.

26...Vd5 27.Hxd4+! Vxf5 28.Hxf5 cxb4 29.Be7+ Kd8?

Egyenlő álláshoz vezetett a 29...Kc6 30.axb4 Fxb4 változat.

30.Bxg7 b3 31.Hxd6 Fb6+?! 32.Kg2

Jobb volt a 32.Kf1! c3 33.Bb1 b2 34.Fxb2 cxb2 35.Bxb2 Bb8 36.Kg2 folytatás.

32...c3?!

33.Bb1 b2 34.Fxb2! cxb2 35.Bxb2 Bb8 36.Bf7 Hd7 37.He4 He3+ 38.Kh3 Bc8 39.Bd2! Bc7 40.Hf6 és sötét feladta

Keymer,V (2516) - Vallejo Pons,F (2693)
Modern Benoni védelem [A70]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 c5 4.d5 d6 5.Hc3 exd5 6.cxd5 g6 7.h3 Fg7 8.e4 0-0 9.Fd3 a6 10.a4 Hh5 11.g4 Hf6 12.Ff4 He8 13.Vd2 Hd7 14.0-0

 

14...h5?! 15.gxh5 He5 16.Hxe5 dxe5 17.Fg5 f6 18.Fe3 c4 19.Fxc4 Hd6 20.Ve2

Vincent Keymer a 20.Fe2 Fxh3 21.Bfd1 f5 22.Fg5 folytatásban tartotta volna előnyét.

20...f5! 21.f4 Vh4! 22.Fc5?!

22...Vg3+ 23.Kh1 Vxh3+ 24.Vh2

Már nagy a baj. 24.Kg1 Vg3+ 25.Vg2 Vxg2+ 26.Kxg2 Hxc4 27.Fxf8 Kxf8 28.Bae1 exf4 29.exf5 g5 folytatás is sötétre előnyös.

24...Vxh2+ 25.Kxh2 Hxc4 26.Fxf8 Kxf8 27.hxg6

 

27...exf4! 28.exf5 Fxf5 29.Bae1 Be8! 30.Bxe8+ Kxe8 31.Be1+ Fe5 32.Hd1? Fxg6 33.Kg2 Fc2 34.Kf3 Kd7 35.Hf2 Kd6 36.Bc1 He3 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

 

Fotók: Maria Emalianova és Georgios Souleidis

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen 33 lépésben bemattolta Szvidlert, fél pontra újabb torna győzelmétől

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Baden-Badenben zajló 6. GRENKE Chess Classic viadal nyolcadik fordulójában Magnus Carlsen 33 lépésben bemattolta az orosz Peter Szvidlert, megőrizte egypontos előnyét. Az amerikai Fabiano Caruana bonyolult csatában győzte le a német Georg Meiert. A francia Maxime Vachier-Lagrave a 14 éves német Vincent Keymert kényszerítette feladásra. Döntetlen született az örmény Levon Aronjan és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand partijában. Nyerőesélyt szalasztott el a spanyol Francisco Vallejo Pons az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch ellen. A befejező játéknapon Carlsen világossal Vachier-Lagravevel mérkőzik meg, fél pontra van szüksége idei harmadik torna győzelméhez.

 

A világbajnok Magnus Carlsen megtáltosodott a GRENKE Chess Classic viadal második félidejében. Mesterhármassal újabb torna győzelmének küszöbére érkezett, fél pontra idei harmadik torna győzelmétől. A nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidler pontatlanságait viharos támadással használta ki, tetszetős mattal fejezte be az akciót, amit Szvidler előzékenyen „engedélyezett”.  Szenzációs az öt sötét partijából elért 4,5 pont, a virtuális világranglistán a 2871,2 Élő-pont.

 

A címvédő Fabiano Caruana próbál lépést tartani a norvég világelsővel, egypontos lemaradással követi, második helyen várja az örmény Levon Aronjan elleni derbijét. A német Georg Meierrel szemben bonyolult küzdelemre törekedett, gyalogáldozattal aktív tisztjátékot kapott. Meier jó taktikai lehetőséget hagyott ki, a nehéz állásban az egyre szaporodó gondokkal nem tudott megbirkózni.

 

A négyes vesztőszériával kezdő, majd következő három játszmájából két pontot szerző 14 esztendős német Vincent Keymer megadásra kényszerült a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. Sokáig jól tartotta magát, de időzavarban elvesztette a kontrollt a pozíció felett, világos támadása átütött. MVL számára Carlsen elleni döntetlen dobogós helyezést jelentene.

 

A két csalódott klasszis, Levon Aronjan és Viswanathan Anand a spanyol megnyitásban megosztozott a ponton.

A spanyol Francisco Vallejo Pons kecsegtető állását nem tudta győzelemig fokozni, anyagi előnyét érvényesíteni az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch szívós védekezése miatt.

 

A 8. forduló eredményei:

Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2693) - Arkadij Naiditsch (azerbajdzsáni, 2695) döntetlen (85)

Georg Meier (német, 2628) - Fabiano Caruana (amerikai, 2819) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 51)

Levon Aronjan (örmény, 2763) - Viswanathan Anand (indiai, 2774) döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

Peter Szvidler (orosz, 2735) - Magnus Carlsen (norvég, 2845) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 33)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2773) - Vincent Keymer (német, 2516) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 49)

 

6. GRENKE Chess Classic Karlsruhe/Baden-Baden, 2019.április 20-29.

kat. XIX (2724)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2845

*

½

.

½

½

1

1

1

1

1

2953

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2819

½

*

½

½

1

.

½

½

1

1

2848

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2773

.

½

*

½

½

½

½

½

1

1

5

2797

4.

Viswanathan Anand

g

IND

2774

½

½

½

*

0

½

.

1

0

1

4

2716

5.

Arkadij Naiditsch

g

AZE

2695

½

0

½

1

*

½

0

½

.

1

4

2739

6.

Levon Aronjan

g

ARM

2763

0

.

½

½

½

*

1

½

½

½

4

2707

7.

Peter Szvidler

g

RUS

2735

0

½

½

.

1

0

*

½

1

½

4

2716

8.

Francisco Vallejo Pons

g

ESP

2693

0

½

½

0

½

½

½

*

½

.

3

2667

9.

Georg Meier

g

GER

2628

0

0

0

1

.

½

0

½

*

0

2

2546

10.

Vincent Keymer

m

GER

2516

0

0

0

0

0

½

½

.

1

*

2

2561

Az utolsó forduló párosítása:

Vincent Keymer – Francisco Vallejo Pons

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave

Viswanathan Anand – Peter Szvidler

Fabiano Caruana – Levon Aronjan

Arkadij Naiditsch – Georg Meier

Szvidler,P (2735) - Carlsen,M (2845)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Hc3 e5 4.Fc4 Fe7 5.d3 d6 6.Hd2 Hf6 7.Hf1 Hd7 8.Hd5 Hb6 9.Hxb6 axb6 10.c3 0-0 11.He3 Fg5 12.0-0 Kh8 13.a3

 

13...f5 14.Hxf5

Számításba jött a 14.Hd5 Fxc1 15.Bxc1 Fd7 16.Vb3 fxe4 17.Vxb6 exd3 18.Fxd3 Fe6 19.Vxd8 Baxd8 20.Fe4 folytatás.

14...Fxc1 15.Bxc1 Fxf5 16.exf5 d5 17.Fa2 Bxf5 18.Vg4 Bf6 19.f4 exf4 20.Vg5 Vf8 21.Vxd5 Bd8 22.Vf3?!

Peter Szvidler kisebb hátrányban játszhatott volna a 22.Vg5 Bxd3 23.Bce1 h6 24.Vh5 g6 25.Ve2 Be3 26.Vd2 változatban.

22...He5 23.Ve4 Hg4! 24.Bce1 He3 25.Bf2 Be8 26.Vxb7

 

26...g5! 27.Bfe2?

Vesztőlépés.

27...g4!?

Azonnal nyert a 27...f3 28.Bf2 Hg4 29.Bxe8 Vxe8 30.Ve4 Vh5 31.h3 Hxf2 32.Kxf2 fxg2+ folytatás.

 28.Bf2 Vh6 29.Vc7 Bef8 30.h3? gxh3 31.g3 fxg3 32.Bxf6

 

32...h2+ 33.Kh1 g2 matt!

Meier,G (2628) - Caruana,F (2819)
Szicíliai védelem [B31]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 g6 4.Fxc6 dxc6 5.d3 Fg7 6.h3 Hf6 7.Hc3 Hd7 8.Fe3 e5 9.Vd2 h6 10.a3 b6 11.b4 Hf8

Fabiano Caruana gyalogot áldozott, aktív tisztjátékot kapott.

12.bxc5 He6 13.cxb6 axb6 14.Vc1

 

14...f5 15.a4?!

Számításba jött a 15.Vb2 Ba6 16.He2 (16.Bb1 b5 17.exf5 gxf5 18.0-0 f4 19.Fc1 e4) 16...0-0 17.0-0 folytatás.

15...f4 16.Fd2 0-0 17.Vb2 Hd4 18.He2?! Hxf3+ 19.gxf3 Fe6 20.Bb1 Ba6 21.Fc3 Vc7 22.Bg1 Kh7 23.h4 Bb8 24.Ba1 c5 25.Kd2 Bd8?!

Taktikai esélyt adott, de Georg Meier nem élt a lehetőséggel.

 

26.Bgd1

Világos a 26.Bxg6! Kxg6 27.Hxf4+! Kf7 (27...exf4 28.Bg1+) 28.Bg1 Ff6 29.Hxe6 Kxe6 30.Vb5, vagy 30.f4 folytatásban remek esélyhez juthatott volna.

26...Fh3 27.Vb5?!

Egyenlő esélyt adott a 27.a5 bxa5 28.Bdb1 Bd7 29.Vb5 változat.

27...Bda8! 28.Bg1 Vd6 29.Vb2 B8a7 30.Bab1 Vf6 31.a5

 

31...Fd7 32.axb6 Bb7 33.h5 g5 34.Ba1 Baxb6 35.Va3 Vd6 36.Hc1 Fe6 37.Bh1 Ff7 38.Ke2

38...Vd7

Még erősebb volt a 38...Vc6! 39.Va4 (39.Kf1 c4 40.Kg2 g4) 39...Vc8 40.Va8 Bb8 választás.

39.Va4?

Jobb volt a 39.Hb3 Vc8 40.Hd2 (40.Hxc5 Ff8) 40...c4 41.Bab1 Bxb1 42.Bxb1 folytatás.

39...Bc6 40.Va5 c4 41.Ba3 Bbc7 42.Kd2 Bc5 43.Va8 Bc8 44.Ba7? Vb5 45.Vxc8?

Nem mentette Meiert a 45.Vb7 Vxb7 46.Bxb7 cxd3 47.Fb4 Bxc2+ 48.Kxd3 Kg8 folytatás sem.

45...Bxc8 46.Bxf7 Kg8 47.Bxg7+ Kxg7 48.d4 exd4 49.Fxd4+ Kf7 50.Bd1 c3+ 51.Ke1 Vb2 és világos feladta

Vachier-Lagrave,M (2773) - Keymer,V (2516)
Szicíliai védelem [B22]

1.e4 c5 2.c3 Hf6 3.e5 Hd5 4.Hf3 Hc6 5.Fc4 Hb6 6.Fb3 d5 7.exd6 Vxd6 8.0-0 Fe6 9.Ha3 Fxb3 10.axb3 Vd3 11.Be1 e6 12.Be3 Vd7 13.Hc4 Hxc4 14.bxc4 Fe7

 

15.d4 cxd4 16.cxd4 0-0 17.Bd3 b5 18.cxb5 Hb4 19.He5 Vxb5 20.Bh3

 

20...Hd5

MVL 20...f6?-ra 21.Vh5 fxe5 22.Vxh7+ Kf7 23.Fh6 Ff6 24.Bf3 Bg8 25.Fg5 Hd5 26.Vh5+ Ke7 27.dxe5 Ve8 28.Vxe8+ Bgxe8 29.exf6+ gxf6 30.Fd2 folytatásban jelentős előnyt érhetett volna el.

21.Bb3 Ve8 22.Bg3 f5 23.Ve2 Ff6 24.Bga3 Ve7 25.Hf3 Bfb8 26.Ba6 Bb6 27.Bxb6 Hxb6 28.Ff4 Bc8

 

29.g3 Vd7 30.Fg5 Bc7 31.Be1 Kf7 32.h4 Bc6 33.h5 h6 34.Fxf6 gxf6 35.Hh4 Hd5 36.g4 He7 37.Ve3 Bc8?

Vincent Keymer a 37...fxg4 38.Vxh6 g3 változatban jó esélyekkel játszhatott volna.

 

38.gxf5! Bg8+ 39.Kh2 Hxf5?

Időzavarban az ifjú titán elvesztette a kontrollt az állás felett. A 39...Vd6+ 40.Kh3 Bg5 (40...Hxf5 41.Hxf5 exf5 42.Vb3+ Kf8 43.Va4 Vf4 44.Be8+ Kg7 45.Bxg8+ Kxg8 46.Ve8+ Kg7 47.Vg6+ Kh8 48.Vxf6+ Kg8 49.Vh4 Vc1 50.Vg3+ Kf7 51.Vg6+ Ke7 52.Vg7+ Kd6 53.Kg2) 41.fxe6+ Ke8 42.Vf3 Hd5 43.Be4 folytatásban is világos állt volna jobban.

40.Hxf5 exf5 41.Vb3+ Kf8 42.Vb4+ Kf7 43.Vc4+ Kf8

 

44.Vc5+! Kf7 45.Ba1! Ba8 46.Ba6 Ve8 47.Vxf5 Vb8+ 48.Kh3 Vc8 49.Bxf6+ és sötét feladta

Aronjan,L (2763) - Anand,V (2774)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.Fxc6 dxc6 6.Ve2 Ve7 7.h3 Fd6 8.Hbd2 Hd7 9.0-0 0-0 10.Hc4 Be8 11.Be1 c5 12.Hh2 Hf8 13.f4 exf4 14.Vf2 Hg6 15.Bf1 Fe6 16.Hxd6 cxd6 17.Fxf4 d5 18.exd5 Fxd5 19.Fd2 b6 20.Hg4 Ve2 21.He3 Vxf2+ 22.Kxf2 Fe6 23.Fc3 He7 24.Bfe1 Hd5 25.Hxd5 Fxd5 26.b3 f6 27.Bxe8+ Bxe8 28.Be1 Kf7 29.Bxe8 Kxe8 30.Fd2 Kd7 31.Fc3 Ke8 32.Fd2 Kd7 33.Fc3 és döntetlen

Vallejo Pons,F (2693) - Naiditsch,A (2695)
Vezércsel [D30]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Fg5 Hbd7 5.e3 h6 6.Ff4 dxc4 7.Fxc4 Fd6 8.Fxd6 cxd6 9.Hc3 d5 10.Fd3 b6 11.He5 Fb7 12.f4 0-0 13.0-0 He4 14.Fxe4 dxe4 15.Va4 Hf6

 

16.f5 Ve7 17.h3 a5 18.Hg4 Hxg4 19.hxg4 Vg5 20.Bf4 exf5 21.Vd7 Fc8 22.Vc6 Bb8 23.gxf5 Fxf5 24.Hxe4 Vg6 25.Vxg6 Fxg6 26.Hd6 Bfd8 27.Hb5 Bbc8 28.Bd1 f6 29.a3 Bc2 30.Bf2 Bc4 31.Bfd2 Fe8

 

32.Hc3 b5 33.Kf2 f5 34.d5 Kf7 35.Bd4 Bdc8 36.e4 Kf6? 37.Bxc4 bxc4 38.Ke3! Ke5 39.exf5! Bb8 40.Bd2

Jobb volt a 40.g4 h5 41.d6 Fc6 42.gxh5 folytatás.

40...h5 41.g3 Fd7

 

42.d6! Kxf5 43.Bd5+! Ke6 44.Kd4 Fc6 45.Bxh5 Bxb2 46.Bxa5 Kxd6 47.Bg5 Fg2 48.Bg6+ Ke7 49.Bxg7+ Kf6 50.Bg4 Fh3 51.Bf4+ Ke7 52.Kxc4 Fe6+

 

53.Kd3 Bg2 54.He2 Bh2 55.Ke3 Bh1 56.Ba4 Be1 57.Kf2 Ba1 58.Ba5 Kf6 59.Hc3 Ff5 60.Hd5+ Kf7 61.Ke3 Fc2 62.g4 Ke6 63.Hf4+ Kd6 64.He2

Nyerőesélyt a 64.Ba6+ Kc5 65.Ba8 Kb6 66.Hd5+ Kc5 67.Ba5+ Kc4 68.g5 Kb3 69.a4 Ka3 70.Hb6 változat adott volna.

64...Bd1 65.g5 Bd3+ 66.Kf2 Bd2! 67.Ke3 Bd3+ 68.Kf2 Bd2 69.g6 Ke7 70.Ba7+ Kf8 71.Ke3

71...Bd3+ 72.Kf4 Fd1 73.Hg1 Bd6 74.Kg5 Bd5+ 75.Kf4 Bd6 76.Bf7+ Kg8 77.Kg5 Ba6 78.Kh6 Fc2 79.Bg7+ Kf8 80.Hf3 Bxa3 81.Hg5

Döntetlen a 81.Bf7+ Ke8 82.Bf6 Fxg6 83.Kxg6 végjáték is.

81...Ba6 82.Hh7+ Ke8 83.Kg5 Bxg6+ 84.Bxg6 Fxg6 85.Kxg6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: Eric van Reem/grenkechess.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Holtverseny után tizenkettedszer bajnok a Tungsram Aquaprofit NSK, a DVTK az ezüstérmes

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az első osztályú csapatbajnokság 2018/19-es idénye a hétvégi kettős fordulóval fejeződött be. A meccspontok alapján holtversenyben álló, de a táblapontokkal vezető Tungsram Aquaprofit NSK és a DVTK csatázott a bajnoki címért.   A címvédő Aquaprofit két meggyőző győzelemmel megőrizte első helyét,  tizenkettedik, sorozatban a tizenegyedik bajnoki címét szerezte meg. A DVTK a nyolcadik körben elért kiütéses győzelmével három pontra csökkentette hátrányát, végül sorozatban harmadszor lett ezüstérmes.   A Paksnak be kellett érnie a harmadik hellyel. A dobogón végzett csapatok messze kiemelkedtek a mezőnyből. A Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK és a Maróczy SE mondott búcsút az első osztálynak.

A címvédő Tungsram Aquaprofit NSK csapata nyolc győzelemmel, és az első fordulóban a nagy rivális DVTK elleni minimális vereséggel nyerte meg tizenkettedik, sorozatban tizenegyedik bajnoki címét. Három ponttal gyűjtött többet a második helyen végzett DVTK együttesénél. A bajnoki címért folyó csatározást a negyedik körben játszott ASE Paks és a DVTK rangadójának végeredménye döntően befolyásolta. A sorozatos bírói műhibák és a mérkőzés méltatlan megrendezése miatt a diósgyőri csapat megóvta az 5,5-6,5 arányban elvesztett meccset, de az óvást elutasították, s nem került sor az éltáblán Almási Zoltán és az indiai Pentala Harikrishna parti esetleges újrajátszására.

A Paks győzelme a címvédőnek kedvezett, a hetedik fordulóban a Paks elleni 8-4-es sikerrel átvette a vezetést, és a hatpontos előnyből hármat megőrizve ismét bajnoki címet ünnepelhet.

A Tungsram Aquaprofit NSK csapatának hosszú a kispadja, jól tudtak variálni a csapatösszeállításokkal, az ellenfeleknek alig volt esélyük, hogy konkrétan készülhessenek az egyes partikra. A bajnokcsapatban ezúttal kevesebb partit játszottak idegenlégiósaik. Legjobb pontszerzőjük Aczél Gergely 9 játszmájából 8 pontot szerzett, Kántor Gergely 9-ből 7, Gara Tícia 9-ből 6,5, Bánusz Tamás 7-ből 6, Ribli Zoltán 8-ból 6 pontot gyűjtött.

A DVTK megismételte sikerét, harmadszor lett ezüstérmes. Sajnálhatja a bajnokot is legyőző csapat, hogy a versenykiírás a meccspontok mellett a táblapontokat díjazza, ami meglehetősen furcsa 12 fős küzdelmeknél. A tavalyi Bundesligában holtversenyben végzett az OSG Baden-Baden és a Solingen, s rájátszás döntötte el a bajnoki cím sorsát! Az együttesben Kozák Ádám 8 játszmájából 7, Antal Gergely 9-ből 7, Korpa Bence 9-ből 6 ponttal voltak a legjobb pontszerzők.

A korábban sorozatban hatszor ezüstérmes ASE Paks gárdájának ezúttal is be kellett érnie a bronzéremmel. A csapatban ismét remekelt az ifjúsági Krstulovic Alex 8 pontjával.

A dobogón végzett együttesek messze kiemelkedtek a mezőnyből, a további helyezésekért folyhatott csak a küzdelem. A végső sorrendet is befolyásolta, hogy a hajrában az együttesek többször is gyengébb összeállításban szerepeltek. Az  Aquaréna Kőbánya SC megőrizte tavalyi negyedik helyezését. A Dunaharaszti MTK-t ezúttal nem fenyegette a kiesés veszélye, négyszer kaptak ki, ahogy a HVSE-Infraplan is. A Pénzügyőr két megsemmisítő vereséget is szenvedett. Az utolsó fordulóban dőlt el a második kieső hely sorsa, a Duocor-Makói SVSE megelőzte a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp csapatát.  A Maróczy SE fiatal erőkből álló gárdája becsülettel küzdött.

A 8. forduló és az éltáblák eredményei:

ASE Paks – Aquaréna Kőbánya SC 7,5 – 4,5

(Milos Perunovic (3604) – Gledura Benjámin (2622) 0 – 1

Papp Gábor (2591) – Nagy Gábor (2464) döntetlen

Nikola Sedlak (2595) – Izsák Gyuls (2425) 1 – 0)

Duocor-Makói SVSE – Maróczy SE 10 – 2

(Mihók Olivér (2546) – Tésik Csaba (2317) 1 – 0

Dusan Popovic (2510) – Nagy Dániel (2353) 1 – 0

Sipos István (2492) – Csizmadia László (2382) 1 – 0)

Pénzügyőr SE – DVTK 1 – 11

(Horváth Csaba (2507) – Alekszander Arescsenko (2652) 0 – 1

Horváth József (2494) – Sethuraman S. P. (2664) 0 - 1

Hujbert Flórián (2425) – Szabó Gergely András Gyula (2531) 0 – 1)

HVSE-Infraplan – Dunaharaszti MTK  6 – 6

Héra Imre (2598) – Szergej Grigorjanc (2543) döntetlen

Németh Miklós (2486) – Gonda László (2524) döntetlen

Ruck Róbert (2515) – Blazimir Kovacevic (2494) döntetlen)

Tungsram Aquaprofit NSK – Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 8 - 4

(Balogh Csaba (2629) – Horváth Ádám (2493) döntetlen

Luka Lenic (2657) – Varga Zoltán (2444) döntetlen

Erdős Viktor (2604) – Mészáros Tamás (2391) 0 – 1)

Az utolsó forduló és az éltáblák eredményei:

Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK – ASE Paks 2,5 – 9,5

(Horváth Ádám (2493) – Milos Perunovic (2604) 0 – 1

Varga Zoltán (2444) – Papp Gábor (2591) 1 – 0

Mészáros Tamás (2391) – Nikola Sedlak (2595) 0 – 1)

Dunaharaszti MTK – Tungsram Aquaprofit NSK 3,5 – 8,5

(Szergej Grigorjanc (2543) – Balogh Csaba (2629) döntetlen

Gonda László (2524) – Luka Lenic (2657) 0 – 1

Blazimir Kovacevic (2494) – Erdős Viktor (2604) 0 – 1)

DVTK – HVSE-Infraplan 8,5 – 3,5

(Almási Zoltán (2682) – Héra Imre (2598) döntetlen

Alekszander Arescsenko (2652) – Alojzije Jankovic (2549) 1 – 0

Sethuraman S. P. (2664) – Németh Miklós (2486) 0 – 1)

Maróczy SE – Pénzügyőr SE 3,5 – 8,5

(Tésik Csaba (2317) – Horváth Csaba (2507) 0 – 1

Nagy Dániel (2353) – Horváth József (2494) 1 – 0

Csizmadia László (2382) – Hujbert Flórián (2425) 0 – 1)

Aquaréna Kőbánya SC – Duocor-Makói SVSE 6 - 6

(Gledura Benjámin (2622) – Mihók Olivér (2546) döntetlen

Marko Nemezic (2515) – Dusan Popovic (2510) döntetlen)

Milos Roganovic (2524) – Sipos István (2492) döntetlen)

Az NB1 Szabó László csoport végeredménye:

H

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

1

Tungsram Aquaprofit NSK

*

5,5

8

8,5

8,5

7

10,5

9

8

11

16

76

2

DVTK

6,5

*

5,5

9

8,5

8,5

11

7,5

7,5

9

16

73

3

ASE Paks

4

6,5

*

7,5

8

8,5

6

8,5

9,5

7

15

65,5

4

Aquaréna Kőbánya SC

3,5

3

4,5

*

7,5

6

7

6

6.5

9

10

53

5

Dunaharaszti MTK

3,5

3,5

4

4,5

*

6

7,5

7

7,5

10

9

53,5

6

HVSE-Infraplan

5

3,5

3,5

6

6

*

5,5

7,5

7,5

10,5

8

55

7

Pénzügyőr SE

1,5

1

6

5

4,5

6,5

*

6

8,5

8,5

8

47,5

8

Duocor-Makói SVSE

3

4,5

3,5

6

5

4,5

6

*

6

10

5

48,5

9

Z. Csuti-Hydrocomp SK

4

4,5

2,5

5,5

4,5

4,5

3,5

6

*

8

3

43

10

Maróczy SE

1

3

5

3

2

1,5

3.5

2

4

*

0

25

A bajnokcsapat tagjai:

Maxim Rodhstein (izraeli, 2674) 1/2, Arkadij Naiditsch (azerbajdzsáni, 2721) 2/3, Balogh Csaba (2625) 4/9, Luka Lenic (szlovén, 2656) 5,5/8, Andrej Volokityin (ukrán, 2634) 2,5/3, Erdős Viktor (2609) 4,5/7, Márkus Róbert (2613) 6/9,  Bánusz Tamás (2618) 6/7, Ivan Ivanisevic (szerb, 2578) 4,5/6, Kántor Gergely (2501) 7/9, Horváth Dominik (2447) 4,5/8, Medvegy Zoltán (2543) 5,5/8, Ribli Zoltán (2534) 6/8, Aczél Gergely (2558) 8/9, Galyas Miklós (2512) 1,5/2, Gara Tícia (2321) 6,5/9, Haselbach Dávid (2046) 1/1 pont.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen legyőzte Aronjant, egypontos előnnyel vezet Caruana előtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Baden-Badenben zajló 6. GRENKE Chess Classic viadal hetedik fordulójában Magnus Carlsen az örmény Levon Aronjant győzte le, újabb győzelmével megőrizte egypontos előnyét. Az amerikai Fabiano Caruana az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch elleni nyerésével egyedül a második helyen. A játéknap meglepetését az exvilágbajnok Viswanathan Anand második veresége jelentette, a német Georg Meier első győzelmét érte el. A 14 éves német Vincent Keymer a nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlerrel remizett. A francia Maxime Vachier-Lagrave a spanyol Francisco Vallejo Pons védőállását nem tudta áttörni.

 

Fokozott érdeklődéssel vártuk a játéknap rangadóját, Magnus Carlsen és Levon Aronjan összecsapását, már ötvennyolcadszor csatáztak! A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. A Tal-emlékversenyen 2006-ban az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, a GRENKE Chess Classic 2019 előtt 35 döntetlen mellett 15-7-re vezetett. Aronjan két éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt. Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. Tavaly a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is.

 

Magnus Carlsen a Ragozin védelemben új ötletet játszott meg, ezzel alaposan meglepte Levon Aronjant, aki fokozatosan került egyre nagyobb időhátrányba, majd fokozatosan romlott el a pozíciója is. Carlsen könnyedén játszott, a játszma után is láthatóan elégedett volt a mai teljesítményével. Aronjan gyalogot vesztett, s ez eldöntötte a pont sorsát, a világos nehézüteg nem kegyelmezett.

 

Az amerikai Fabiano Caruana az azerbajdzsáni Arkadij Naiditsch elleni győzelmével egyedül a második helyen. Naiditsch könnyelmű futólépését pontosan használta ki.

 

Nagyon „megfogta” Viswanathan Anandot az előző fordulóbeli veresége. A német Georg Meier kedvenc francia védelme ellen nem tudott előnyt kihozni, majd elhibázott terve ellenfelét segítette a vezérszárnyi akciójában. Anand csúnya elnézéssel vesztett másodszor is.

 

A 14 esztendős Vincent Keymer a nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlerrel remizett. A kezdeti megilletődöttsége után egyre magabiztosabban játszik a német sakkozás nagy reménysége.

 

A francia Maxime Vachier-Lagrave a francia védelem 3.e5-ös változatában nem tudta áttörni a spanyol Francisco Vallejo Pons védőállását.  

 

A 7. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2773) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2693) döntetlen (Francia védelem, 57)

Vincent Keymer (német, 2516) – Peter Szvidler (orosz, 2735) döntetlen (Vezérindiai védelem, 42)

Magnus Carlsen (norvég, 2845) – Levon Aronjan (örmény, 2763) 1 – 0 (Ragozin védelem, 38)

Viswanathan Anand (indiai, 2774) – Georg Meier (német, 2628) 0 - 1 (Francia védelem, 36)

Fabiano Caruana (amerikai, 2819) – Arkadij Naiditsch (azerbajdzsáni, 2695) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 33)

6. GRENKE Chess Classic 2019, Karlsruhe/Baden-Baden 2019.április 20-29.

kat. XIX (2724)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2845

*

½

.

.

½

½

1

1

1

1

2928

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2819

½

*

½

½

1

½

.

½

.

1

2820

3.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2773

.

½

*

½

½

½

½

½

1

.

4

2779

4.

Peter Szvidler

g

RUS

2735

.

½

½

*

1

.

0

½

1

½

4

2748

5.

Arkadij Naiditsch

g

AZE

2695

½

0

½

0

*

1

½

.

.

1

2746

6.

Viswanathan Anand

g

IND

2774

½

½

½

.

0

*

.

1

0

1

2709

7.

Levon Aronjan

g

ARM

2763

0

.

½

1

½

.

*

½

½

½

2697

8.

Francisco Vallejo Pons

g

ESP

2693

0

½

½

½

.

0

½

*

½

.

2660

9.

Georg Meier

g

GER

2628

0

.

0

0

.

1

½

½

*

0

2

2570

10.

Vincent Keymer

m

GER

2516

0

0

.

½

0

0

½

.

1

*

2

2593

A 8. forduló párosítása:

Francisco Vallejo Pons - Arkadij Naiditsch

Georg Meier - Fabiano Caruana

Levon Aronjan - Viswanathan Anand

Peter Szvidler - Magnus Carlsen

Maxime Vachier-Lagrave - Vincent Keymer

Carlsen,M (2845) - Aronjan,L (2763)
Ragozin védelem [D39]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 dxc4 5.e4 Fb4 6.Fg5 c5 7.Fxc4 cxd4 8.Hxd4 Fxc3+ 9.bxc3 Va5 10.Fd2

Magnus Carlsen új ötlete. Százával a játszmák a [10.Fxf6 Vxc3+ 11.Kf1 gxf6 12.Bc1; 10.Fb5+ Hbd7 (10...Fd7) 11.Fxf6 Vxc3+ 12.Kf1 gxf6 változatokban.

10...0-0 11.Ve2 e5 12.Hb3 Vc7 13.0-0 Fg4 14.f3 Bc8 15.Fd5 Hxd5 16.exd5 Fh5

 

17.c4 Hd7 18.Bfc1 b6 19.a4 a5 20.Vf2 Vd6 21.Fe3 Fg6 22.Vd2 f6 23.Vb2 Bc7 24.Hd2 Hc5

25.Va3 Bd8 26.Bc3 f5?

Levon Aronjan jelentős időhátrányban túlzottan elkötelező lépést húzott.

27.Be1 e4?!

 

28.fxe4 fxe4 29.Fxc5! Bxc5 30.Hxe4

A gyalognyerés eldöntötte a parti sorsát, Aronjan nagy időzavarba is került.

30...Ve5 31.Bce3 Bcc8 32.h3! Vc7 33.Hd2 Be8

 

34.Be7 Bxe7 35.Bxe7 Vd8? 36.Ve3 Bc7 37.Be6 Bc5 38.Vb3 és sötét feladta

Anand,V (2774) - Meier,G (2628)
Francia védelem [C10]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hc3 dxe4 4.Hxe4 Hd7 5.Hf3 Hgf6 6.Hxf6+ Hxf6 7.Fe3 Fd6 8.Fd3 0-0 9.Ve2 b6 10.0-0-0 Fb7 11.Kb1

Az első GREHKE viadalon Viswanathan Anand a 11.c4 c5 12.dxc5 bxc5 13.Hg5 h6 14.Hh7 Hxh7 15.Fxh7+ Kxh7 16.Vd3+ Kg8 17.Vxd6 Va5 18.Kb1 Fe4+ 19.Ka1 folytatásban nem tudott előnyt elérni ÍGeorg Meierrel szemben, döntetlen lett a játszma.

11...c5 12.Fg5 h6 13.Fh4 Bc8

 

14.Bhe1 Fxf3 15.Vxf3 c4 16.Fe4 g5 17.Fg3 Fxg3 18.fxg3 Kg7 19.c3 b5 20.g4 Vd6

 

21.Bf1

Vishy Anand a gyalogáldozatért kompenzációban bízott.

21...Hxe4 22.Vxe4 Vxh2 23.d5 Vd6 24.Vd4+?! e5 25.Vxa7 Bc5

Még erősebb volt a 25...b4! 26.Ve3 bxc3 27.Vxc3 Bc5 változat.

26.Vb7 e4 27.Bf5 e3 28.Kc1 b4

 

29.Vxb4?

Az exvilágbajnokot "megfogta" az előző fordulóbeli veresége. 29.Bdf1 Bc7 30.Vxb4 egyenlő álláshoz vezetett volna.

29...Bb8 30.Va4 Bcb5 31.Va7 B8b7

 

32.Vxe3 Bxb2 33.Ve5+ Vxe5 34.Bxe5 Bxg2 35.Bd4

 

35...Bg1+! 36.Kc2?

Csúnya elnézés. 36.Bd1 Bxg4 37.d6 Bd7 38.Kb2 f6 39.Be8 h5 40.Bc8 folytatásban Anand küzdhetett volna.

36...Bgb1! és világos feladta

Caruana,F (2819) - Naiditsch,A (2695)
Katalán megnyitás [E04]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Fg2 Fb4+ 5.Hd2 0-0 6.Hgf3 dxc4 7.0-0 b5 8.a4 c6 9.b3 c3 10.Hb1 Fb7 11.Vc2 c5 12.Hxc3 cxd4 13.Hxb5 Hc6 14.Vc4 Ve7 15.Hbxd4 Ha5 16.Vb5 Bfd8 17.Ff4?!

17...Fc3?

Arkadij Naiditsch a 17...Bd5! 18.Vd3 Bad8 19.Bac1 B5d7 változatban vígan nézhetett volna a jövőbe. 17…Hxb3!? 18.Hxb3 Bd5 19.Hc5 (19.Vc4 Bac8) 19…Fxc5 is jó megoldás volt.

18.Bac1 a6 19.Ve5 Fxf3?! 20.Fxf3 Fxd4 21.Vxa5 Hd5

 

22.Fc7! Bd7 23.e3 Vf6 24.Fxd5 Bxd5 25.Vb4 Fb2 26.Bc2 h5 27.Vb7 Bf8 28.Vxa6 h4 29.Vc4 h3 30.Vg4 Bd3 31.b4 Bb3 32.Vxh3 Ba8 33.b5 és sötét feladta

Keymer,V (2516) - Szvidler,P (2735)
Vezérindiai védelem [E16]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fb4+ 5.Hbd2 Fb7 6.Fg2 0-0 7.0-0 d5 8.He5 Vc8 9.cxd5 Fxd5 10.f3 Bd8 11.He4 Hbd7 12.Hxf6+ Hxf6 13.e4 Fb7 14.Fe3

 

14...Hd7 15.Vb3 Fe7 16.Hxd7 Vxd7 17.Bac1 c5 18.dxc5 Fxc5 19.Fxc5 bxc5 20.Bfd1 Vc7 21.Vb5 a6 22.Vb3 h6 23.Ff1 a5 24.a3 Bxd1 25.Bxd1 Fa6 26.Fxa6 Bxa6 27.Vb5 Bc6 28.Bd2

28...c4 29.Kg2 Kh7 30.Bc2 Bc5 31.Ve8 Vb7 32.Bd2 c3 33.bxc3 Bxc3 34.a4 Bc8 35.Vb5 Vxb5 36.axb5 Bb8 37.Bb2 g5 38.b6 Kg7 39.h4 gxh4 40.gxh4 a4 41.Ba2 Bxb6 42.Bxa4 és döntetlen

Vachier-Lagrave,M (2773) - Vallejo Pons,F (2693)
Francia védelem [C02]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.c3 Hc6 5.Hf3 Vb6 6.a3 c4 7.Hbd2 Ha5 8.g3 Fd7 9.h4 He7 10.Fh3 h6 11.0-0 0-0-0 12.h5 Kb8 13.Hh4 Bg8 14.Hg2 Vc7 15.Be1 Hc8 16.Bb1 Hb6 17.Hf1 Fe7 18.Fe3 Bdf8 19.Ve2 Vc8 20.Hh2 Ha8

 

21.g4 Hc7 22.f4 Hc6 23.Bf1 Be8 24.Hf3

 

24...g6 25.hxg6 fxg6 26.Bf2 Bh8 27.Vc2 h5

Számításba jött a 27...g5 28.Bbf1 Beg8 folytatás.

28.g5 Beg8 29.Hgh4 Ve8 30.Hd2 Ha5! 31.Be1 Fa4 32.Vb1 Fd8 33.Fg2 Bg7 34.Ff3 Ha8 35.Bh2 Hb6 36.Kf2 Hc8 37.Hf1 He7 38.Hg3 a6 39.Beh1 Kc8

 

40.Kg1

Az időkontroll utolsó lépésénél nehéz nagy elhatározásra jutni. MVL a 40.Hxg6!? Vxg6 (40...Hxg6 41.f5 h4 42.Hh5) 41.Vxg6 Hxg6 42.f5 (42.Hxh5 Bgh7 43.Kg3) 42...exf5 43.Hxf5 Bgh7 44.Bxh5 Bxh5 45.Bxh5 Bf8 (45...Bxh5 46.Fxh5) 46.Hd6+ folytatásban gond nélkül játszhatott volna.

40...Vf7 41.Bh3 Kc7 42.B1h2 Ve8 43.Hg2

Ismét számításba jött a tisztáldozat. 43.Hxg6!? Vxg6 44.Vxg6 Hxg6 45.f5 változatban.

43...Bf8 44.Hh4

Figyelmet érdemelt a 44.Fxh5!? gxh5 45.Hxh5 Bgf7 46.Hf6 folytatás.

44...Bh8

45.f5 exf5 46.He2 Kb8 47.Hf4 Vc6 48.Hhg2 Fc7 49.Ff2 Hb3 50.Ve1 Vd7 51.He3 Fc6 52.Fg3 Bd8 53.Vf1 b5 54.Be2 Fb7 55.Vg2 Vc6 56.Be1 Bgg8 57.Bh2 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Fotók: Maria Emalianova és Georgios Souleidis

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Magnus Carlsen a Lindores Abbey rapidverseny győztese 
2019. 05. 26.

A Lindores Abbey rapidverseny félidejében Ding Liren és Magnus Carlsen holtversenyben vezet
2019. 05. 25.

Moszkvában orosz rangadó dönt, Alekszandr Griscsuk és Jan Nepomnjacsij játssza a döntőt
2019. 05. 25.

A moszkvai GP-n Griscsuk már döntős, Nepomnjacsij és Wojtaszek párharca rájátszásban dől el
2019. 05. 24.

Két döntetlen született a Grand Prix elődöntőjének első játszmáiban
2019. 05. 23.

A moszkvai Grand Prix Nakamura-Griscsuk és Nepomnjacsij-Wojtaszek párharcokkal folytatódik 
2019. 05. 22.

A moszkvai GP-n a lengyel Wojtaszek már elődöntős, három párharcban rájátszás dönt
2019. 05. 21.

Négy döntetlen a moszkvai GP második fordulójának első játszmáiban
2019. 05. 20.

Moszkvában Nakamura és So jutott a Grand Prix második fordulójába
2019. 05. 19.

Felejthetetlen grúziai utazásom története, találkozás a régi nagy ellenfelekkel
2019. 05. 19.

Moszkvában hatan már továbbjutottak, Dubov szenzációs játékkal legyőzte Girit
2019. 05. 18.

Kettős kínai siker az IMSA villámversenyein, Rapport Richárd bronzérmes, Lékó Péter ötödik lett 
2019. 05. 18.

A moszkvai GP-n Nepomnjacsij, Duda és Wojtaszek rajtolt győzelemmel
2019. 05. 17.

Az IMSA World Masters villámversenyén Rapport félpontos hátránnyal a második, Lékó holtversenyben harmadik
2019. 05. 17.

Az orosz Alekszandra Kosztenjuk és az ukrán Anton Korobov az IMSA rapid tornák győztesei
2019. 05. 17.

Hirdetés

Feedek

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog