Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

A Fischer Random Chess világbajnokság első játéknapja után Nakamura és Abduszattorov vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Ötven évvel Borisz Szpasszkij és Robert Fischer emlékezetes világbajnoki döntője után Reykjavík ismét világbajnokságot rendez,  megkezdődött a FIDE második Fischer Random Chess világbajnokságának nyolcfős döntője. Címvédőként az amerikai Wesley So játszik, aki három éve Osloban a s négyfős vb fináléjában a világbajnok Magnus Carlsenre mért megsemmisítő vereséget. Két négyfős csoportot alakítottak ki, négyjátszmás párharcokra kerül sor, a csoportok első két helyezettje már kieséses rendszerben folytatja a csatározást. Az első játéknap, két-játszma után az „A” csoportban Hikaru Nakamura vezet, többek között sötéttel legyőzte Carlsent. A „B” csoportban a 18 éves üzbég Nodorbek Abdaszuttorov áll az élen. A Fischer Random Chess szabályai szerint a tisztek helyzetét számítógépes sorsolással határozzák meg, a játszmák korai szakaszában így igazi kreatív megoldásokra van szükség, hogy a haderőket sikerüljön mozgósítani sokszor meglehetősen passzív helyzetükből. A világbajnokség díjalapja 400 ezer dollár, a győztes 150 ezret nyer.

 

A Fischer Random Chess a sakkozás legendás világbajnokának, Robert Fischernek a találmánya. Először 1996. június 19-én Buenos Airesben játszottak bemutató játszmát, ahol Fischer ellenfele a Fülöp-szigeteki Eugenio Torre volt. Az új sakkal a világbajnok célul tűzte ki, hogy a sakkozók kerüljék el a hosszú megnyitáselméleti változatokat, a partikban a kreativitásuk érvényesüljön a hosszas elemzések helyett. A kezdőállásokat  már számítógép sorsolja ki, korábban dobókockás megoldás is volt, 960 állás létezik, innen az elnevezés.

Alapállásban a gyalogok a hagyományos sakkhoz hasonlóan a második és a hetedik soron helyezkednek el. A király mindig a bástyák között, a sötét haderő a világoséval megegyezően  áll, a figurák ugyanúgy lépnek, ütnek, mint a hagyományos sakkban. Csak a sáncolás módja különleges, a célok is megegyeznek: a király bemattolása, döntő anyagi előny kiharcolása, a döntetlen elérése.

Az első nem hivatalos világbajnoki páros mérkőzést Mainzban 2003-ban rendezték meg, a nyolcjátszmás meccsen az orosz Peter Szvidler 4,5-3,5-re győzte le Lékó Pétert. Egy év múlva szép magyar siker született a svájci rendszerű viadalon, Almási Zoltán veretlenül végzett az élen, kivívta a jogot, hogy 2005-ben megmérkőzhetett Szvidlerrel. Az orosz nagymester 5-3-ra nyerte meg a találkozót. 2006-ban az örmény Levon Aronjant köszönthették győztesként, 5-3-as győzelemmel fosztotta meg világbajnoki címétől Szvidlert, az összecsapás valamennyi partija döntéssel végződött.

2007-ben már négy résztvevővel rendezték meg a viadalt, a döntőben Aronjan 3,5-2,5-re Viswanathan Anand ellen nyert. 2008-ban az amerikai sakkozás nagy ígérete, Hikaru Nakamura győzött a svájci rendszerű viadalon, s ezzel jogot szerzett a következő négyes döntőben való szereplésre. A körmérkőzés során az első felvonásban még bizonytalankodott, a második körben remekelt, és a döntőben Levon Aronjant fosztotta meg a címétől, 3,5-0,5-re győzte le.

Kilenc évet kellett várni, hogy ismét világbajnokságot rendezzenek, a norvég világbajnok Magnus Carlsen a címvédő Hikaru Nakamurával hazai pályán mérkőzött meg. Óriási érdeklődés kísérte a találkozót. A nyitólépést Norvégia miniszterelnöke, Erna Solberg tette meg. Az NRK tv élőben közvetítette a játszmákat. A szponzorok kitettek magukért az 1 millió 500 ezer norvég koronás díjalappal (cca. 48 millió forint), amiből a győztest 900 ezerrel jutalmazták. A 16 játszmás mérkőzésen először nyolc rapidpartiban csatáztak, 45-45 perc gondolkodási idejük volt 40 lépésre, majd 15-15 perc a játszma befejezéséig. A győzelem 2 pontot ért, a döntetlent egyet. A mérkőzés első partija jubileumi összecsapás volt, különböző műfajokban vívott 99 játszma után századszor néztek farkasszemet. Magnus Carlsen a rapid meccset 9-7-re nyerte meg, a villámpartikban 5-3-ra győzött

 

Három éve a négyes döntőt előcsatározások előzték meg, a világbajnok Magnus Carlsen várt három ellenfelére. A sorsolás szeszélye folytán a norvég világelső tavalyi világbajnoki döntős ellenfelével, Fasbiano Caruanával küzdött meg. a másik elődöntőt Jan Nepomnjacsij és Wesley So játszotta. A nagymesterek három különböző időkontrollal csatáztak.Carlsen 12,5-7,5-re győzte le Caruanát, So 13-5-ös nyerést ért el Nepomnjacsijjal szemben. A döntőben Wesley So „kiütéses” győzelmet ért el, 13,5-re győzte le a hazai pályán játszó Magnus Carlsent.

 

Az idei világbajnokságra megváltozott a lebonyolítás, nyolcan kezdték meg a csoportmérkőzéseket. Két négyes csoportot alakítottak ki, négyjátszmás párharcokra kerül sor. A csoportok első két helyezettje már kieséses rendszerben folytatja a csatározást. Az első 30 lépésre 25 perc a gondolkodási idő, majs a játszma befejezéséig még 5-5 percet kapnak a nagymesterek és lépésenként 5-5 másodperc bónuszt. A világbajnokság díjalapja 400 ezer dollár, a győztes 150 ezret nyer.

A program:

  • Október 25-27: Csoportmérkőzések
  • Október 28: Szabadnap
  • Október 29: Elődöntők
  • Október 30: Döntő

Az első játéknap második fordulója után az állás:

 

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Koner és Lei Tingjie világossal győzött a Muzicsuk nővérek ellen a négyjátszmás mérkőzésük első partijában 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Monte-Carloban lejátszották a női világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjának négyjátmás párharcainak első partijait. Fekete napjuk volt a sötéttel játszó ukrán Muzicsuk nővéreknek, mindketten vereséget szenvedtek. Anna az indiai Hunpy Koneru ellen már a 24. lépésben feladásra kényszerült, a sáncolását elvesztő királya gyorsan bajba került. A kínai Lei Tingjie az exvilágbajnoknő Marijával szemben kezdte győzelemmel a mérkőzésüket. Szerdán ellenkező színelosztással játsszák a második összecsapásokat.

 

A női sakkozás fellegvárának számító Monte-Carloban megkezdődtek a világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjának küzdelmei. A 8 résztvevő korábbi kétfordulós körverseny helyett két négyes csoportban zajlanak az összecsapások, a csoportok győztesei hatjátszmás meccsen döntik el a világbajnoki kihívói jogot.

A Csennajban olimpiai aranyérmes ukrán válogatott két klasszisa, Anna és Marija sötéttel vereséggel kezdték párharcaikat. A korábban világbajnoki döntőt is játszók párharcában Humpy Koneru 24 lépés után már győzelmének örülhetett Annával szemben.

 

Az elfogadott vezércselű partiban Anna Muzicsuk nem sáncolt, gyalogvadászatra indult, fejkődési hátrányba került. Királya elvesztette a sáncolás jogát, végzetes királylépése után a világos bástya hetedik sorra való betörése eldöntötte a játszmát.

 

Nem sikerült exvilágbajnoknő húgának sem a bemutatkozása, a szláv védelmű játszmában az olimpiai bajnoknő, a Grand Swiis győztese, Lei Tingjie kölcsönös időzavarban bemattolhatta volna Marija királyát. A küzdelem folytatódott, a vezércsere után Lei Tingjie végül győzelemre vezette haderejét.

A párharcok első játszmáinak eredményei:

Humpy Koneru (indiai, 2574) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2534) 1 – 0 Elfogadott vezércsel, 24)

Lei Tingjie (kínai, 2535) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2527) 1 – 0 (Szláv védelem, 53)

Verőci Zsuzsa

Fotó:David Llada  Michal Walesza Lennart Ootes

 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Monte-Carloban kedden kezdődik a női világbajnok-jelölti döntő első versenye

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Monte-Carlo elegáns szállodája, a Hotel Hermitage a helyszíne az október 25. és november 6. között a női világbajnok-jelölti döntő „A” csoportjának küzdelmeinek. Az négyfős kieséses rendszerű Versenyben az első körben az indiai Hunpy Koneru az ukrán Anna Muzicsukkal, a kínai Lei Tinjjie az ukrán Marija Muzicsukkal vív négyjátszmás mérkőzést, 2-2-nél rájátszás  dönt. A két győztes vívja a finálét, a nyertes a „B” csoport küzdelmeinek elsőjével hatjátszmás párharcban dönti el, hogy ki lesz a regnáló világbajnoknő, a kínai Ju Wenjun kihívója. Üzbegisztánban november 28. és december 11. között rendezik meg a viadalt, az orosz Alekszandra Gorjacskina, Alekszandra Kosztenjuk, Katyerina Lahno ss a kínai Tam Zhongyi csatázik majd.

 

A női világbajnok-jelölti döntőt új lebonyolításban rendezik meg, a nyolc résztvevő a korábbi kétfordulós verseny helyett páros mérkőzéseken vívja meg csatáit. Két négyfős csoportot alakítottak ki, a politika, az orosz-ukrán háború is befolyásolta a csoportok összeállításait.

A nyolc résztvevő különböző tornákról harcolták ki a világbajnok-jelöltséget. Az orosz Alekszandra Gorjacskina az előző ciklusban világbajnoki kihívó volt. Az indiai Humpy Koneru és az orosz Katyerina Lahno a Grand Prix 2019/21-es sorozatról. az orosz Alekszandr Kosztenjuk a Világkupa győzteseként, a kínai Tan Zhongyi és az ukrán Anna Muzicsuk elődöntősként lett világbajnokjelölt. A kínai Lei Tingjie a Grand Swiss győzteseként kvalifikálta magát. Az ukrán Marija Muzicsuk Élő-pontjainak köszönheti a meghívást.

 

Monte-Carloban ünnepélyesen megnyitották az „A” csoport küzdelmeit, megtartották a színsorsolást, Humpy Koneru és Lei Tingjie  játszhat világossal az első partiban.   

 

Humpy Koneru 2574 Élő-pontjával a világranglista harmadik helyezettje, korábban már játszott világbajnoki döntőt is. Lei Tingjie olimpiai bajnok, 2535 ponttal a hatodik a rangsorban. Az olimpiai bajnoknő, világbajnoki döntős Anna Muzicsuk hetedik 2534-gyel, , az exvilágbajnoknő, olimpiai bajnok Marija Muzicsuk2527 ponttal nyolcadik a ranglistán.

A négyjátszmás párharcok első két játszmáját október 25-én és 26-án játsszák le, pihenőnap után 28-án és 29-én a harmadik és negyedik partira kerül sor, 2-2-nél egy nappal később rájátszás döntene. November 1. és 5. között a párharcok két győztese is négyjátszmás meccset vív, szükség szerint 6-án lenne a rájátszás. Az „A” csoport nyertese a „B” győztesével már hat játszmában méri össze az erejét. A csoport meccseken 70 ezer euró a díjalap, a fináléban 110 ezer euró.  

Verőci Zsuzsa

Fotó:  Michał Walusza

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kozák Ádám ezüstérmes a junior vb-n, kettős azerbajdzsáni siker

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kettős azerbajdzsáni siker született a Szardínia-szigetén, Cala Gonone Dorgaliban megrendezett junior világbajnokságon. 120 résztvevő csatázott  az Open kategóriában a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon, ahol nagyszerű magyar siker született, Kozák Ádám ezüstérmes lett. A rajtlistán tizennegyedik Kozák félpontos előnnyel vezetett az utolsó forduló előtt, de drámai csatában, 75 lépésben vereséget szenvedett indiai ellenfelétől, Leon Luke Mendonca megfosztotta veretlenségétől nagymesterünket. Nyolc ponttal ötös holtverseny alakult ki az első helyen, az aranyérmet végül az azerbajdzsáni Abdulla Gadimbayli szerezte meg, fél Bucholz-ponttal előzte meg Kozák Ádámot. Harmadikként a grúz Nikolozi Kacsarava végzett. Az első számú esélyes, az orosz Andrej Jeszipenko fél ponttal kevesebbet ért el, hatodik lett. A 15 éves Gaál Zsóka 5 ponttal a 79. helyen végzett.A 20 éven aluli lányok versenyében is azerbajdzsáni siker született, holtverseny után Govhar Beydullayeva vehette át az aranyérmet, kazah riválisával együtt 8,5 pontot szerzett. A 66 fős mezőnyben Gömböcz Zsófia 5,5 ponttal a 31. helyen zárta a szereplését.

 

Kozák Ádám játék nélküli győzelemmel kezdett, két nyeréssel és két döntetlennel folytatta. Az ötödik forduló után tízenhárman is 4 pontosok voltak. Tisztult a helyzet a hatodik körben Kozák három társával osztotta az első helyet. Újabb győzelem a hetedik fordulóban, csak a grúz Nikolozi Kacharava tudott vele lépést tartani. A két éllovas megosztozott a ponton, a remivel is megőrizték vezető pozíciójukat. Nagymesterünk a kilencedik forduló után már egyedül vezette a versenyfutást és az utolsó partiját is félpontos előnnyel játszhatta.

Kedvezően alakultak a riválisok eredményei, a döntetlen világbajnoki címet jelentett volna. Az indiai Leon Luke Mendonca azonban a kölcsönös időzavarban érvényesítette minőségelőnyét, 75 lépésben nyert. Az első helyen ötös holtverseny alakult ki és a Bucholz-pontszám nem Kozák Ádámnak kedvezett, az azerbajdzsáni Abdulla Gadimbavl fél ponttal megelőzte, az aranyérmet vehette át. Kozák Ádám nagyszerű sikert ért el, világbajnoki ezüstret szerzett.

 

Kitűnő teljesítményének hű tükre a + 18,3 Élő-pont, a 2654-es performance-pontszám. A 15 éves Gaál Zsóka a fiúk versenyében próbált szerencsét, 5 ponttal a 79. helyet szerezte meg, négy játszmát nyert meg, ötöt vesztett el a két döntetlen mellett. A szakmai stáb döntését én nem értem, hogy miért nem a lányok versenyén játszott, jó formában reális eséllyel magas helyezésre, éremszerzésre…

 

    

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

w

we

Élő+/-

1

18

IM

Abdulla Gadimbavl

AZE

2499

8

0

71,5

77

8

5,54

24,6

2

14

GM

Kozák Ádám

HUN

2516

8

0

71,5

76,5

7

5,17

18,3

3

15

IM

Nikolozi Kacsarava

GEO

2512

8

0

70,5

75

8

5,97

20,3

4

9

GM

Francesco Sonis

ITA

2531

8

0

67,5

73

8

6,43

15,7

5

4

GM

Leon Luke Mendonca

IND

2558

8

0

65,5

69,5

8

7,47

5,3

6

1

GM

Andrej Jeszipenko

FID

2668

7,5

0

71

77

7,5

8,09

-5,9

7

2

GM

Arszenij Nyesztorov

FID

2567

7,5

0

65

70

7,5

7,52

-0,2

8

22

IM

Ihor Szamunenkov

UKR

2473

7,5

0

63,5

68,5

7,5

6,05

14,5

9

16

GM

Momcsil Petkov

BUL

2511

7,5

0

60,5

64,5

7,5

6,82

6,8

10

13

IM

Artur Datvtvan

ARM

2517

7,5

0

59

64

7,5

7,48

0,

 

Kozák Ádám ellenfelei és eredményei:

 

F.

R.

Név

Élő

FED

Pont

Res.

lő+/-

1

74

FM

Flores Quillas Diego Saul Rodri

2291

PER

6,5

- 1K

2

48

FM

Peyrer Konstantin

2402

AUT

6,5

1

3,40

3

46

IM

Barseghyan Armen Ar.

2402

ARM

6,5

1

3,40

4

22

IM

Samunenkov Ihor

2473

UKR

7,5

½

-0,60

5

1

GM

Esipenko Andrey

2668

FID

7,5

½

2,00

6

40

FM

Droin Augustin

2416

FRA

5,5

1

3,60

7

3

GM

Svane Frederik

2566

GER

7

1

5,70

8

15

IM

Kacharava Nikolozi

2512

GEO

8

½

-0,10

9

6

GM

Ivic Velimir

2553

SRB

7

1

5,50

10

18

IM

Gadimbayli Abdulla

2499

AZE

8

½

-0,20

11

4

GM

Mendonca Leon Luke

2558

IND

8

0

-4,40

A 20 éven aluli lányok világbajnokságán hatvanhatan játszottak, a rajtlistát a bolgár Nurgyul Szalimova vezette, de 7 pontjával csak nyolcadik lett. Az első helyen eőállt holtverseny az azerbajdzsáni Govhar Beygullayevának kedvezett, aki veretlenségét az utolsó fordulóban vesztette el. A nyolcadik körben sorsdöntő győzelmet aratott holtversenyes társa, a kazah Serikbay Assel ellen.

A magyar színeket képviselő Gömböcz Zsófia 5,5 ponttal a 31. helyen végzett, öt győzelmet ért el, de öt vereséget is elszenvedett.

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

K

Élő+/-

1

4

WGM

Govhar Beygullayeva

AZE

2356

8,5

1

71,5

77,5

20

25,6

2

16

WIM

Asser Serikbay

KAZ

2181

8,5

0

69,5

74,5

20

68,8

3

2

WIM

Meruert Kamalidenova

KAZ

2376

8

0

70

75

10

1,3

4

13

WIM

Zala Urh

SLO

2221

8

0

69,5

73,5

20

45,6

5

25

FM

Iweta Jarocka

POL

2089

8

0

64,5

68,5

20

71,6

6

15

FM

Liya Kurmangaliyeva

KAZ

2199

8

0

64

68,5

20

34

7

10

FM

Lara Schulze

GER

2266

7,5

0

62

65,5

20

11

8

1

IM

Nurgyul Szalimova

BUL

2415

7

0

74,5

79,5

10

-14

9

9

Yelyzaveta Hrebenshchykova

UKR

2268

7

0

70,5

74,5

40

27,6

10

21

WFM

Laman Hajiyeva

AZE

2138

7

0

64

64,5

20

-2,

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fabiano Caruana és Jennifer Yu másodszor nyerte meg a bajnokságot 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az olimpiai bajnok, 2018-ban világbajnoki kihívó Fabiano Caruana pályafutása második amerikai bajnoki címét ünnepelheti. Félpontos előnnyel, veretlenül végzett az élen. Az ezüstérmes Ray Robaon is megőrizte veretlenségét, a bronzérmes Leinier Dominguez Perez sem talált legyőzőre. A holtversenyes harmadik 19 éves Awonder Liand a sereghajtó Eishan Moradiabitól szenvedett vereséget. A címvédő Wesley So csak ötödik lett, a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian óriási meglepetésre tizedik. A világbajnok Magnus Carlsen cégét 100 millió dolláros kártérítésre perlő, a csalással megvádolt Hans Moke Niemann sikeres hajrával 7 pontot gyűjtve hetedikként zárta szereplését. A bajnokságon lejátszott 91 partiból csak 29 végződött döntéssel. A női bajnokságon rájátszás döntött, az Armageddon játszmát Jennifet Yu nyerte meg Irina Krush ellen.

Fabiano Caruana 2016-ban sikerrel debütált az amerikai bajnokságon, Wesle Sot egy ponttal megelőzve lett első. A következő bajnoki címre hat évet kellett várnia, 2017-ben Wesley So ünnepelhetett. Egy év múlva meglepetésre Sam Shankland győzött, majd Hiakaru Nakamura ötödször lett bajnok. Az elmúlt két évben Weley So végzett az élen.

Fabiano Caruana két döntetlennel rajtolt, két nyeréssel folytatta, a negyedik forduló után már egyedül állt az élen és többé nem adta ki a kezéből a vezető pozícióját, a harmadik és hetedik forduló között 4,5 pontot szerzett, a nagy sorozatnak köszönhetően a folytatásban hat döntetlen is elegendővolt elsőségéhe.

A hatodik kör szenzációjaként a 15 éves Christopher Yoo legyőzte a címvédő Sot, Első amerikai bajnokságát játszó Levon Aronian erőtlen játéka a viadal egyik nagy meglepetése volt, egyetlen győzelmét Moradiabadi ellen érte el, 20 Élő-pontot vesztett, a virtuális világranglistán a 17. helyre csúszott vissza.

Ray Robson a hetedik forduló után először volt egyedül a dobogó második fokán, és várakozáson felüli teljesítménnyel azt megőrizte.  

A bronzérmet Leinier Dominguez Perez szerezte meg, a 19 éves Awonder Loang egyetlen vereségét a sereghajtó Moradiabaditól szenvedte el.

Öten is 7 pontot gyűjtöttek, So két, Sam Shankland és Samuel egy vereséget szenvedett el. Hans Moke Niemann három vereségére négy győzelemmel válaszolt, jól bírja a Carlsen-sztorival kapcsolatos pro és kontra újabb cikkeke. Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy Niemann beperelte a világbajnok cégét, a chess.com honlapot és Hikaru Nakamurát a sejtetett, illetve nyílt csalási vádak miatt. A tét óriási, minimum 100 millió dollár a kártérítési összeg.

A bajnokság végeredménye:

H.

Név

Élő-pont

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

1

GM Fabiano Caruana

2763

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

1 

1 

8.5

2

GM Ray Robson

2690

½ 

x

½ 

½ 

1 

½ 

1 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

8.0

3.

GM Leinier Dominguez Perez,

2747

½ 

½ 

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

1 

7.5

4

GM Awonder Liang

2608

½ 

½ 

½ 

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

1 

½ 

1 

0 

7.5

5

GM Wesley So

2774

½ 

0 

½ 

½ 

x

1 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

0 

1 

1 

7.0

6

GM Sam Shankland,

2712

½ 

½ 

½ 

½ 

0 

x

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

1 

7.0

7

GM Hans Moke Niemann

2699

0 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

½ 

1 

½ 

0 

1 

1 

1 

7.0

8

GM Jeffery Xiong

2690

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

½ 

7.0

9

GM Samuel Sevian

2684

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

0 

½ 

x

½ 

1 

½ 

½ 

1 

7.0

10

GM Levon Aronian

2755

½ 

½ 

½ 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

0 

½ 

½ 

1 

6.0

11

GM Dariusz Swiercz

2652

0 

½ 

½ 

0 

½ 

½ 

1 

½ 

0 

1 

x

0 

½ 

½ 

5.5

12

GM Christopher Woojin Yoo

2563

½ 

½ 

0 

½ 

1 

0 

0 

0 

½ 

½ 

1 

x

0 

1 

5.5

13

GM Aleksandr Lenderman

2535

0 

½ 

½ 

0 

0 

½ 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

x

1 

5.5

14

GM Elshan Moradiabadi

2534

0 

0 

0 

1 

0 

0 

0 

½ 

0 

0 

½ 

0 

0 

x

2.0

A női bajnoki cím sorsa rájátszásban dőlt el. Jennifer Yu az első villámpartiban győzött, Irina Krush egyenlített, majs az Armageddon játszmában a feszültség a tetőfokára emelkedett, a 20 éves Yu volt a szerencsésebb, pályafutása második bajnoki címét ünnepelhette.

H.

Név

Élő-pont

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

    14

Pont

1

GM Irina Krush

2432

x

1 

1 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

1 

9.0

2

FM Yu, Jennifer

2297

0 

x

1 

1 

0 

½ 

0 

1 

1 

1 

1 

½ 

1 

1 

9.0

3

FM Thalia Cervantes Landeiro

2272

0 

0 

x

½ 

1 

½ 

1 

1 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

1 

8.0

4

FM Ruiyang Yan,

2220

½ 

0 

½ 

x

½ 

½ 

1 

½ 

½ 

0 

1 

1 

½ 

1 

7.5

5

WGM Tatev Abrahamyan

2308

½ 

1 

0 

½ 

x

½ 

½ 

0 

½ 

1 

½ 

1 

1 

0 

7.0

6

FM Alice Lee

2263

½ 

½ 

½ 

½ 

½ 

x

0 

1 

½ 

0 

½ 

1 

½ 

1 

7.0

7

WIM Megan Lee

2226

½ 

1 

0 

0 

½ 

1 

x

0 

0 

1 

0 

1 

1 

1 

7.0

8

WGM Gulrukhbegim Tokhirjonova,

2336

0 

0 

0 

½ 

1 

0 

1 

x

½ 

1 

1 

½ 

0 

1 

6.5

9

IM Anna Zatonskih

2368

½ 

0 

½ 

½ 

½ 

½ 

1 

½ 

x

½ 

½ 

½ 

½ 

0 

6.0

10

FM Rochelle Wu

2317

½ 

0 

½ 

1 

0 

1 

0 

0 

½ 

x

0 

½ 

1 

1 

6.0

11

WFM Sophie Morris-Suzuk

2126

½ 

0 

½ 

0 

½ 

½ 

1 

0 

½ 

1 

x

0 

0 

1 

5.5

12

IM Nazi Paikidz,

2354

0 

½ 

½ 

0 

0 

0 

0 

½ 

½ 

½ 

1 

x

½ 

½ 

4.5

13

WG M Sabina-Francesca Foisor

2203

½ 

0 

0 

½ 

0 

½ 

0 

1 

½ 

0 

1 

½ 

x

0 

4.5

14

FM Ashritha Eswara,

2365

0 

0 

0 

0 

1 

0 

0 

0 

1 

0 

0 

½ 

1 

x

3.5

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

Komment 0 | Reblog! 0 |

Duda az Aimchess Rapid viadal győztese, a rájátszásban nyert Mamedgyarov ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 24 éves lengyel Jan-Krzysztof Duda elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour 2022hetedik versenye, az Aimchess Rapid online viadal. Duda a döntőben az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov ellen a második mérkőzésük rájátszásában mindkét villámpartit megnyerte. Duda az első párharcban 3-1-re győzött, de Mamedgyarovnak sikerült visszavágnia, a második meccsen 2,5-0,5-re diadalmaskodott. Az első játszmában Duda nyerőesélyes állást vesztett el, megingott, bukta a második összecsapást is, majd remivel az azerbajdzsáni nagymester kiharcolta a rájátszást. Jan-Krzysztof Duda rendezte megtépázott sorait, a két 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal vívott játszmákban nem adott esélyt ellenfelének, kettős győzelemmel a torna győztese lett. A 150 ezer dolláros díjalapból a 25 ezer dolláros első díj mellett még 7 ezer dolláros bónuszt is kapott. Az MCCT 2022 utolsó versenyét, a 8 résztvevős viadalt november 14, és 20. között San franciscoban rendezik meg.

Az Aimchess Rapid online rapid viadal döntőjében Jan-Krzysztof Duds az rlső mérkőzést 3-1-re nyerte meg és remifórral játszhatta a második meccset. Sahrijar Mamedgyarovnak nem sok esélyt adtak a visszavágásra, de az azerbajdzsáni nagymester nem adta meg könnyen magát, kiharcolta a rájátszást.

Az első parti bonyodalmaiban Duda hibázott. Mamedgyarov leáldozta vezérét, két bástyát kapott ellenértékként. Duda késlekedett szabadgyalogjának előretörésével. Mamedgyarov bástyái betörtek a világos állásba, a sötéten mozgó futó is bekapcsolódott a király elleni akcióba, amely sikerhez vezetett.

A világossal elszenvedett vereség hatására Duda megingott, Mamedgyarov jól felkészült a Raiser védelemre, újítása bevált, a lengyel nagymester a második partit is elbukta. A harmadik játszmában belement a gyors lépésismétlésbe, a villámpartikra bízta a döntést.

A párbajukban újabb fordulatot jelentett az első parti, ezúttal Duda újítása  okozott zavart Mamedgyarov soraiban, csak 19 lépésig tartott a második Rauser védelmű összecsapás, a közbeiktatott futólépés döntött.

Jan-Krzysztof Duda a fiálét egy kiskombinációval fejezte be, a sorozaton az oslói Esports Cup viadalon elért első helye utána másodszor köszönthették győztesként

   

 

Az Aimchess Rapid döntő végeredménye:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2612) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) 1 – 3, 2,5 – 0,5, 0 – 2

A második párharc eredménye:

Jan-Krzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov 0,5 – 2,5, 2 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov 0 – 1

Sahrijar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda 1 – 0

Jan-Krzysztif Duda – Sahrjar Mamedgyarov döntetlen

Rájátszás:

Sahrihar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda 0 – 1

JanKrzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov 1 - 0

Az összetett verseny állása:

Az MCCT2022 sorozat utolsó versenyét, a nyolc résztvevős viadalt San Franciscoban november 14. és 20. között rendezik meg. Hatan már biztosították részvételület a 210 ezer dollár díjalapú tornára, ketten szabadkártyával játszhatnak.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Aimchess Rapid döntőjének első mérkőzésén Duda 3-1-re legyőzte Mamedgyarovot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedik versenyén,az Aimchess Rapid viadal döntőjének első párharcát a lengyel Jan-Krzysztof Duda 3-1-re megnyerte az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov ellen. A két agresszív stílusú nagymester békés döntetlennel kezdte a négyjátszmás meccset. A második ütközetben Duda dominált. Királyszárnyi akcióval indított, erőtől duzzadó lépésekkel fokozta előnyét, Mamedgyarov ellentámadási kísérletét könnyedén hárította, vezetést szerzett.Sahrijar Mamedgyarov kockáztatott a harmadik partiban, Duda komoly esélyt szalasztott el, de a mérkőzés megnyerését a döntetlen nem veszélyeztette. A negyedik játszmában Duda világossal ismét megadásra kényszerítette az azerbajdzsáni nagymestert. Pénteken a finálé második mérkőzésére kerül sor, Jan-Krzysztof Duda remifórral várja a íí2visszavágót”.

Az Aimchess Rapid döntő első mérkőzését Jan-Krzysztof Duda meggyőző játékkal nyerte meg 3-1-re. A nyitány békés lépésismétléses döntetlene a lengyel nagymesternek kedvezett, önbizalmat adhatott neki, hogy világossal a világbajnok Magnus Carlsent is kétszer legyőzte.

A Réti megnyitású második játszmában Sahrijar Mamedgyarov vezérszárnyi gyalogszerkezete meggyengült, Duda mindkét szárnyon akciózott. Gyalogot nyert, Mamedgyarov ellentámadási kísérletét hárította, szabadgyalogja a hetedik sorig tört előre, döntő anyagi előnyt szerzett.

A harmadik partiban Mamedgyarov hosszúsáncos terve elhibázott volt, a „büntetés” ezúttal elmaradt. Világos királyszárnyi akciója nem ért célt, a sorozatos cserék kiegyenlítéshez vezettek.

Jan-Krzysztof Duda a negyedik összecsapásban még inkább dominált, vezetésének birtokában könnyen választott a lépésjelöltek között, másodszor is legyőzte riválisát. A nagy kérdés, hogy Mamedgyarov a visszavágóra tudja-e rendezni megtépázott sorait…

Az Aimchess Rapid döntő első párharcának végeredménye:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) 1 - 3

Sahrijar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov  1 - 0

Sahrijar Mamedgyarov – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Sahrijar Mamedgyarov  1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Duda 3-1-re legyőzte Carlsent, Mamedgyarovval játssza az Aimchess Rapid döntőjét 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Aimchess Rapid online viadal döntőjét a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov játssza. Duda az elődöntőben a Meltwater Champions Chess Tour 2022 összetett pontversenyének győztese, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen ellen 3-1-re nyert. Döntetlen született az első partijukban, majd a lengyel sakkozó világossal a második összecsapást hihetetlen izgalmak után megnyerte, kölcsönösen bakiztak a fordulatokban gazdag ütközetben. Carlsen világossal nem tudott előnyt kicsiholni, Duda a negyedik játszmában másodszor is legyőzte a norvég világelsőt! Rapport Richárd győzelemmel kezdte Sahrijar Mamedgyarov elleni mérkőzését, majd két döntetlennel folytatták. Az azerbajdzsáni nagymester a negyedik játszmában világossal elért sikerrel kiegyenlített. A párharc a villámpartikban dőlt el, 5-5 perccel és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal vívtak meg. Rappport kedvező állását elrontva elvesztette az első partit, a másodikban Mamedgyarovnak a döntetlen is elegendő volt a döntőbe jutásához. Csütörtökön és pénteken játsszák a finálé két meccsét, a négyjátszmás mérkőzéseket.

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 összetett pontverseny győztese, Magnus Carlsen nem jutott be az Aimchess Rapid döntőjébe, a 24 éves Jan-Krzysztof Duda az elődöntőben 3-1-re legyőzte az ötszörös világbajnokot.

Magnus Carlsen őrzött rossz emléket korábbi összecsapásukról is, 2020-ban a stavangeri Altibox Norway Chess torna ötödik fordulójában a lengyel nagymester szenzációs győzelmet ért el, megszakította a négyszeres világbajnok 125 játszmás veretlenségi sorozatát.

Tavaly a Szocsiban megrendezett Világkupán a 23 éves Jan-Krzysztof Duda az elődöntő  rájátszásában legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A két klasszikus játszmájukban döntetlenek születtek, rapidpartik döntötték el, hogy ki jut a Világkupa döntőjébe. Duda számára dupla volt a tét, a világbajnokjelöltségért is küzdött. Az első 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal játszott parti 33 lépésben fejeződött be remivel. A második összecsapás eldöntötte a párharcot. Thrillernek is beilló végjátékban Duda 74 lépésben nyert és a döntőben Szergej Karjakint is legyőzte.

A Melwater Champions Chess Tour idei sorozatán a második tornán, a Charity Cuo tornán már vívtak döntőt. Az első meccset Carlsen nyerte 2,5-1,5-re, Duda hasonló arányban vágott vissza, a két villámparti a világbajnok győzelmével ért véget. A harmadik viadalon, az oslói  8 résztvevős Esports.com viadal Duda elsőségével zárult, a lengyel nagymester nagy hajrával ért célba. Az FTX Crypto Cup  8 résztvevős versenyen Jan-rzysztof Duda a rapod párharcban 2-2-öt ért el, a villámpartikban kétszer os legyőzte Magnus Carlsent. A tornán a francia Alireza Firouzja diadalmaskodott.

Párharcuk döntetlennel kezdődött, mindketten jól játszották a partit. A második játszma szenzációs küzdelmet hozott, hihetetlenül izgalma összecsapás végén Duda 88 lépés után örülhetett a sorsdöntőnek bizonyult csatában aratott hyőzelmének.

A királyindiai védelmű játszma gyorsan kézitusává alakult, a taktikai ütés-váltást követően Duda minőséget áldozott. Carlsen az áldozatra rossz választ adott, királya nagy bajba került. Az idő szorításában Duds kihagyta a nyerést, sőt a világbajnok nyerhetett volna, ha királyával nem lép aknamezőre.

41...Ke6?? (41...Kc6 nyert( 42.Vb3!!

Jan-Krzysztof Duda felfedett sakk segítségével megmenekült, Magnus Carlsen királya ismét bajban volt. Az állás bástyavégjátékra egyszerűsödött, Carlsen vezérszárnyi gyalogjai védhetetlenek voltak, de egy pillanatban remizhetett volna. A király ismét rossz mezőre lépett, Duda arcán a megkönnyebbülés látszott, vezetést szerzett.

Döntetlennel folytatták, Carlsen világossal nem tudott egyenlíteni, a negyedik ütközetben a királyindiai védelmű partiban Duda nem kockáztatva biztos kézzel irányította haderejét. Magnus Carlsen végzetes bástyalépése második vereségéhez vezetett. Jan-Krzysztod Duda győzelme után nagyon boldogan, de reálisan értékelte a meccset, többször is kitért a második partiban történtekre, nem tagadta, hogy az első két játszmát nagy feszültségben játszotta.

22.Hh5!

Rapport Richárd álomszerűen kezdte Sahrijar Mamedgyarov elleni mérkőzését. Az olasz megnyitásban meglepte azerbajdzsáni ellennfelét, a sorozatos cserék végén bástyájának betörése a hetedik sorra döntő előnyt biztosított, 32 lépésben nyert.

Mamedgyarov világossal kissé kedvezőbb állásából reminél többet nem tudott elérni, pontosztozkodás született a harmadik játszmában is.

A negyedik összecsapásban Mamedgyarov a nyerési kényszert jól viselte, tartotta a feszültséget, a játszma befejező szakaszában remekül használta ki esélyét, kiegyenlített, kiharcolta a rájátszást.

A villámpartikban a nagymestereknek 5-5 perc gondolkodási idejük volt és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. Raport Richárd a harmadik olasz megnyitású játszmában kecsegtető esélyhez jutott, de elhibázott vezérlésével Mamedgyarovnak „ajándékozta” a pontot. Az azerbajdzsáni sakkozónak a második partiban megelégedett a döntetlennel, amely a döntőbe jutását biztosította.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2902) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754)  1 - 3

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda   döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen  1 - 0

Rapport Richárd (román, 2735) – Sahrijar mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) 2,5 – 3,5 (3 – 2, 0,5 -1,5)

Rapport Richárd – Sahrija Mamedgyarov  1 - 0

Sahrijar Mamedgyarov – Rapport Richárd  döntetlen

Rapport Richárd – Sahrija Mamedgyarov  döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov – Rapport Richárd  1 – 0

Rájátszás:

Rapport Richárd – Sahrijar Mamedgyarov 0 – 1

Sahrijar Mamedgyarov – Rapport Richárd döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Aimchess Rapid elődöntőjében Carlsen-Duda és Rapport-Mamedgyarov párharcok lesznek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedik versenyén, az Aimchess Rapid online viadalon a negyeddöntőn párharcaira került sor. A lengyel Ja-Krzyszto Dudának és a világbajnok Magnus Carésennek csak három játszmára volt szüksége, hogy megnyerje meccsét, az ahol egymással küzdjenek meg. Fekete napjuk volt az indiai sakkozóknak, mindhárman búcsúztak a további küzdelmektől. Carlsen visszavágott Arjun Erigaisinek az előversenyen elszenvedett vereségéért, Duda is 2,5-0,5 nyert Santosh Gujrathi Vidittel szemben.Magnus Carlsen a sorozat utolsó versenye előtt már megnyerte az összetett pontversenyt, 50 ezer dollár ezért a jutalma. Rapport Richárd csatája a 16 éves Gukesh ellen a negyedik partiban dőlt el a román színekben játszó nagymester javára. Döntetlennel kezdtek, majd Rapport világossal kettős támadást elnézve vesztett. A harmadik összecsapásban sötéttel egyenlített ki, a negyedik ütközetben 167(!) lépésben nyert! Gukesh sokáig jól védekezett, a bástya és futó a bástya elleni végjátékban királya leszorult az alapsorra, a kritikus állásban hibázott, matthálóba került. Az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgarov az első partiban sötéttel győzött, majd három remivel megnyerte a párbajt a tavalyi rapid világbajnok üzbég Nodirbek Abduszattorov ellen. Rapport és Mamedgyarov mérkőzése is nagy csatáz ígér.

 

Az elődöntőkkel folytatódik az Aimchess Rapid online viadal. A negyeddöntő párharcaiban Jan-Krzysztof Duda, a világbajnok Magnus Carlsen, Rapport Richárd és Sahrijatr Mamedgyarov győzött. A legjobb négy között a slágermeccset Carlsen és Duda játssza.

A 16 résztvevős kvalifikációs verseny győztese, Jan-Krzysztof Dua az első játszmában nagyot küzdött a döntetlenért, Santosh Gugrathi Vidit gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni, 105 lépésben lett döntteten a parti.

A második összecsapásuk elméleti párbaj volt az elfogadott vezércselben, Vidit az egyenlő esélyeket ígérő végjátékban hibázott, Duda futója erősebbnek bizonyult az indiai nagymester huszárjánál.

Vidit világossal sokat kockáztatott, Duda 27 lépésben nyert, elsőként jutott az elöntőbe.

 

Nem kis megdöbbenéssel figyeltük a 19 éves Arjun Ergaisi és az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen első játszmáját. A sorozat hatodik versenyén, a Geberation Cup viadalon a döntőben néztek farkasszemet, Carlsen 2,5-0,5-re és 2-0-ra győzte le az indiai titánt. Az Aimchess előversenyén szenzációt jelentett, hogy Eriagisi legyőzte a norvég világelsőt.

Az első összecsapás 136 lépéses döntetlen nagy csalódást okozott Erigaisinek, nem tudta megbüntetni Carlsent a könnyelmű nyitásét, extrém játékáért, pedig válogathatott a nyerések között, Carlsen nagy mázlival remizett.

A világbajnoknak a szerencsés megmenekülése után már nem volt nehéz dolga, hogy elkeseredett ellenfelét kétszer is megadásra kényszerítse.

 

Érvényesült Sahrijar Mamedgyarov rutinja a 18 éves tavalyi rapid világbajnok Nodirbek Abduszattoroval vívott mérkőzésén. A Csennajban óriási meglepetésre olimpiai aranyérmet szerzett üzbég csapat éltáblása az első partiban rosszul ítélte meg a bástyavégjáték esélyeit, az azerbajdzsáni nagymester aktív bástyájának és királyának sikeres összjátéka vezetéshez juttatta a negyeddöntő korelnökét.

Sahrijar Mamedgyarov három izgalommentes döntetlennel érte el az elődöntőt jelentő 2,5-1,5-ös győzelmet.

A kvalifikációs verseny utolsó fordulójában a 16 éves Gukesh vereséget mért Rapport Richárdra, a negyeddöntőben a román zászló alatt játszó nagymester visszavágott.

A küzdelmük egy békésnek nevezhető döntetlennel kezdődött meg. A második játszmában Rappport huszárlépése végzetes volt, kettős támadást nézett el.

Rapport kockázatos nyitására Gukesh nem reagált határozottan, taktikai csapást nézett el. Rapport előnyét magabiztos játékkal fokozta győzelemig, kiegyenlített.

 

A negyedik összecsapásuk emlékezetes marad, Rapport Richárd a bástya és futó a bástya elleni végjátékban 167 lépés győzött. Kalandos ütközetet vívtak, Gukesh egy darabig állta a sarat, de jelentős időhátrányba került. Rapport futópárja győzelmet ígért, de kimaradt a nyerést adó futólépés, Gukesh az említett végjátékot játszhatta, amely döntetlennel kecsegtette.

Az idő szorításában nehéz védekezni, míg Rapport hosszasan nem ütötte le sötét utolsó gyalogját. Gukesh királya az alapsorra szorult, a kritikus állásokban nem a legjobb védekező lépéseket húzta, királya körül szorult a hurok és a jól ismert motívum segítsédével Rapport mattra állíthatta ellenfelét.

 

 

A negyeddöntő eredményei:

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2691) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754) 0,5 – 2,5

Santosh Gujrathi Vidit – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Santosh Gujrathi Vidit  1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit – Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Arjun Erigaisi (indiai, 2720) – Magnus Carlsen (norvég, 2902) 0,5 – 2,5

Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Arjun Erogaisi  1 - 0

Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen   0 - 1

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2678) – Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712) 1,5 – 2,5

Nodirnek Abduszattorov – Sahtrijar Mamedgyarov  0 - 1

Sahrijar Mamedgyarov – Nodirbek Abduszattorov  döntetlen

Nodirnek Abduszattorov – Sahtrijar Mamedgyarov  döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov – Nodirbek Abduszattorov  döntetlrn

Gukesh D ((indiai, 2606) – Rapport Richárd román, 2735) 1,5 – 2,5

Giukesh D – Rapport Richárd döntetlen

Rapport Richárd – Gukesh D  0 - 1

Giukesh D – Rapport Richárd  0 - 1

Rapport Richárd – Gukesh D  1 – 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Duda nyerte az Aimchess Rapid előversenyét, Carlsen ötödikként, Rapport hetedikként jutott tovább

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A lengyel Jan-Krzysztof Duda nyerte meg a Meltwater Champions Chess Tour 2022 hetedik versenyén, az Aimchess Rapid online viadal kvalifikációs tornáját, az első nyolc helyezett jutott a kieséses rendszerű folytatásba. Duda egy ponttal előzte meg az indiai Gukesht és az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarovot. A világbajnok Magnus Carlsen az utolsó fordulóban legyőzte Dudát, de csak ötödik lett a versengésben. Hetedikként jutott tovább Rapport Richárd, a 13. körben az indiai Arjun Erigaisi elleni győzelme sorsdöntő volt, utolsó partiját a 16 éves Gukesh ellen elvesztette, a negyeddddöntőben az indiai titánnall mérkőzik meg. A holland Anish Giri rosszul taktikázott, az utolsó körben az indiai Arjun Erigaisitől kikapott, a 19 éves Arjun győzelme a honfitárs, Santosh Gujrathi Vidit továbbjutását jelentette. Erigaisi negyedik, az üzbég Nodirbek Abduszattorov a hatodik helyen végzett. A keddi negyeddötőben Jan-Krysztof Duda -- Santosh Gujrathi Vidi, Magnus Carlsen - Arjun Erigaisi, Sahrijar Mamedgyarov  - Nodirnek Abduszattorov és Rapport Richárd -- Gukesh párharcokra kerül sor.

Az Aimchess Rapid viadal utolsó játéknapja, a befehező három forduló előtt Jan-Krzysztof Duda kétpontos előnnyel vezetett.

A kvalifikációs torna 13. fordulójában váratlan eredmények, meglepetések is születtek. Az éllovas Jan-Krzyszztof Duda viharos partiban szenvedett vereséget Nils Grandeliustól. A svéd sakkozó nyeréseket szalasztott el, Duda remit ígérő folytatásokat hagyott ki, végül döntő hibát vétett.

Duda veresége ellenére megőstizte első helyét, mert Sahrijar Mamedgyarov is botlott, a tavalyi rapid világbajnok Nodirbek Abduszarrorov a győzelemmel bebiztosította továbbjutását.

Öt egymást követő vereség után a tinédzserek összecsapásán a 17 éves Vincent Keymer nyert a 16 esztendős Gukesh ellen,

Nagyon fontos győzelmet aratott Rapport Richárd, 93 lépésben győzte le Arjun Erigaisit. A külömnöző színű futók mellett is sikerült anyagi előnyét nyerésig fokoznia, a döntő manőverbe királya is bekapcsolódott.

Úgy tűnt, hogy megkésett Sajtosh Gujrathi Vidit győzelme, Pentala Harikrishna a sereghajtók meccsén szerzett 3 pontot.

Döntetlennel folytatta a világbajnok Magnus Carlsen és a veszélyes zónában lebő Anish Giri.

A 13. forduló eredményei:

David Anton Guijarro (spanyol, 2706, 15) - Anish Giri (holland, 2737, 18) döntetlen

Arjun Erigaisi (indiai, 2720, 21) – Rapport Richárd (román, 2735, 18) 0 – 1

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2695, 14) - Aditya Mittal (indiai, 2569, 12) 1 - 0

Gukesh D (indiai, 2606, 21) - Vincent Keymer (2740, 12) 0 – 1

Pentala Harikrishna (indiai, 2679, 7) - Eric Hansen (kanadai, 2618, 7) 1 - 0

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2678, 20) - Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2712, 23) 1 – 0

Nils Grandelius (svéd, 2632, 7) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2754, 25) 1 –

0

Daniel Naroditsky (amerikai, 2612, 14) - Magnus Carlsen (2902, 21) döntetlen

A 14. körben javított az előző fordulóban vereséget szenvedő Duda és Mamedgyarov, győzelemmel bebiztosította továbblépést Gukesh és Erigaisi. Váratlanul vesztett Afbuszattorov.

Rapport Richárd villámgyors remivel a legjobb nyolc között érezhette magát, Magnus Carlsen végül „megkegyelmezett” Anish Girinek. A küzdelmekben érezhető volt a nagy mesterek fáradtsága, kevésbé tudtak koncentrálni, sok volt a nagy hba.

A 14. forduló eredményei:

Anish Giri (19) - Magnus Carlsen (22)  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (25) - Daniel Naroditsky (15) 1 – 0

Sahrijar Mamedgyarov (23) - Nils Grandelius (10) 1 – 0

Eric Hansen (7) - Nodirbek Abduszattorov 23) 1 – 0

Vincent Keymer (15) - Pentala Harikrishna  (10) döntetlen

Aditya Mittal (12) - Gukesh D (21) 0 – 1

Rapport Richárd (21) -  Santosh Gujrathi Vidit (17) döntetlen

David Anton Guijarro (16) - Arjun Erigaisi (21) 0 - 1

A befejező fordulóban Magnus Carlsen a presztízscsatában legyőzte Jan-Krzysztof Dudát, a lengyel nagymester a bonyolult középjáték után a bástyavégjátékot nem tudta kiremizni a norvég világelsővel szemben.

A királyindiai védelem bonyodalmaiban Gukesh legyőzte Rapport Richárdot, ők ketten a nyolcaddöntőben ismét összecsapnak.

A nyolcadik továbbjutó hely sorsa nagy izgalmak után dőlt el, Anish Giri sokkal jobban állt, majd egyenlő esélyekkel játszhatott Arjun Erigaisi ellen, aki győzelmével honfitársának, Santosch Gujrathi Viditnek segített, a holland nagymester eltaktikázta a versenyt.

Későn hajrázott Vincent Keymer, a nyolcadik forduló után vezető Nodirbek Abduszattorov csak hatodik lett.

Az utolsó forduló eredményei:

Arjun Erigaisi (24) - Anish Giri (20)  1 – 0

Santosh Gujrathi Vidit (18) - David Anton Guijarro (16) 1 – 0

Gukesh D (21) - Rapport Richárd (22) 1 – 0

Pentala Harikrishna  (11) - Aditya Mittal (12) 1 – 0

Nodirbek Abduszattorov (23) - Vincent Keymer (16) 0 – 1

Nils Grandelius (10) - Eric Hansen (10) 0 – 1

Daniel Naroditsky (15) - Sahrijar Mamedgyarov (26)  döntetlen

Magnus Carlsen (23) - Jan-Krzysztof Duda (28) 1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Magnus Carlsen valamennyi ellenfelét legyőzve 7 pontos előnnyel lett első
2022. 11. 21.

Carlsen a Meltwater Champions Chess Tour 2022 döntőjének győztese, hatodik mérkőzését is megnyerte
2022. 11. 20.

Magnus Carlsen az Armageddon partiban legyőzte Le Quang Liemet, négy ponttal előzoi meg Jan-Krzysztof Dudát
2022. 11. 19.

Carlsen negyedik mérkőzését is megnyerte, Duda kikapott, a norvég világelső előnye 3 pont
2022. 11. 18.

Carlsen és Duda harmadszor is győzött, öt pontra növelték előnyüket
2022. 11. 17.

Carlsen és Duda rajtolt kettős győzelemmel, Giri kétszer a rájátszásban nyert 
2022. 11. 16.

Hétfőn kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour 2022 döntője, Carlsen vezeti a 8 fős finálé rajtlistáját
2022. 11. 12.

Lei Tingjie megnyerte a negyedik játszmát, 2,5-1,5-re legyőzte Anna Muzicsukot
2022. 11. 05.

Döntetlen Anna Muzicsuk és Lei Tingjie páros mérkőzésének harmadik játszmája is
2022. 11. 04.

Lépésismétléssel 28 lépésben döntetlen Lei Tingjie és Anna Muzicsuk döntőjének második játszmája
2022. 11. 02.

Békés döntetlen Anna Muzicsuk és Lei Tingjie döntőjének első játszmája
2022. 11. 02.

Carlsen 48 pontos előnnyel vezeti a világranglistát, lemondott világbajnoki címéről
2022. 11. 01.

Anna Muzicsuk játssza világossal Lei Tingjie elleni négyjátszmás párharc első partiját
2022. 10. 31.

Nakamura a Fischer Random Chess új világbajnoka, a döntőben 3-2-re győzte le Nepomnjacsijt
2022. 10. 31.

Lei Tingjie döntőt játszhat, Humpy Koneru és Anna Muzicsuk párharcát rájátszás dönti el
2022. 10. 30.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog