Help Sales ÁSZF

Magnus Carlsen és Wesley So nyeréssel kezdte az Opera Euro Rapid viadal elődöntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Opera Euro Rapid online viadal elődöntőjének első játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen 2,5-0,5-re győzött a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. A norvég világelső a két világossal játszott partit nyerte meg,  MVL Grünfeld védelme csődöt mondott. A másik ágon az amerikai Wesley So 2,5-1,5-re győzte le az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovot. A két győztes a pénteki második párharcot remifórral játszhatja.

 

Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave pályafutásuk során klasszikus játszmában huszonnyolcszor nézett farkasszemet. A norvég világbajnok 18 döntetlen mellett 9-2-re vezetett. A Tata Steel Masters 2021 tornán az utolsó fordulóban mérkőztek meg, MVL „vesszőfutása” folytatódott, a viadalon a negyedik vereségét szenvedte el. Az Opera Euro kvalifikációs körversenyén is a befejező körben találkoztak, békésen remiztek.

A világbajnok-jelölti döntő félidejében holtversenyben vezető francia nagymester kellemes emlékként őrizheti, hogy a Grand Chess Tour 2019 londoni döntőjének elődöntőben óriási csatában 15,5-14,5-re legyőzte Carlsent. Három különböző időkontroll mellett csatáztak, végül rájátszás döntötte el a küzdelmüket.

 

Rapid és villámpartiban ötvenháromszor csatáztak, a norvég világbajnok 19-10-re vezetett.

 

Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave az első párharcot a Grünfeld védelemben kezdték meg. A centrumképzős változatban a világbajnok az 5.Fd2-es folytatásra szavazott, korai vezércserét követően Carlsen minimális előnyt ért el. A végjátékot jelentős térelőnnyel játszhatta, MVL passzív huszárlépésére döntő fölénybe került.

Vachier-Lagrave a második ütközetben szemre szépen állt, Carlsen a kritikus pillanatban remek döntést hozott, a francia sakkozó egyre nagyobb hátrányba sodródott, a világbajnok elhibázott bástyalépésével mentőövet dobott ellenfelének.

 

MVL másodszor is a Grünfeld védelemre voksolt, Carlsen a 7.Va4+-os változatot játszotta meg. Wijk aab Zee-ben elkerülte a vezércserét, ezúttal a csere mellett döntött. Vachier-Lagrave nem állt feladata magaslatán, Carlsen esélyes minőségáldozatot hozhatott, a látványos nyerést azonban nem vette észre. A végjátékban MVL már küzdhetett a remiért, de újabb hiba eldöntötte a párharcot.

 

Wesley So és Tejmur Radzsabov a Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open tornán a negyeddöntőben mérkőzött meg. Az első meccset az azerbajdzsáni nagymester 2,5-0,5-re megnyerte, So 2,5-1,5-ös győzelemmel egyenlített, majd a rájátszásban az Argameddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott tovább. So a viadalt is megnyerte, a fináléban Magnus Carlsent győzte le. Tejmur Radzsabov az Airthings Masters tornán remekelt, első helyével már kiharcolta a sorozatot lezáró négyes döntőben való részvételi jogot.

A mai párharcukat Wesley So győzelemmel kezdte. A szicíliai védelmű játszmában az amerikai nagymester gyalogrohamal fenyegette Radzsabov királyát. Az akció veszélyesen bontakozott ki, de pontatlansága után Radzsabov megmenekülhetett volna a vereségtől, de királyával aknamezőre lépett.

 

Az azerbajdzsáni sakkozó azonnal visszavágott. A bástyavégjátékban So gyengén védekezett, Radzsabov szabadgyalogja eldöntötte a játszma sorsát.

 

A szicíliai védelmű harmadik összecsapásban Radzsabov örökös sakk reményében tisztet áldozott, So biztos kézzel hárította kísérleteit, királya a sakkok elől a sötét hadállásban talált menedékre. Másodszor Radzsabov nem tudott egyenlíteni.

 

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Maxime Vacher-Lagrave (francia, 2860) 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Maxime Vachier- Lagrave  1 - 0

Maxime vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Maxime Vachier- Lagrave  1 - 0

Wesley So (amerikai, 2741) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2,5 – 1,5

Wesley So – Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov – Wesley So  döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen az Armageddon parti megnyerésével elődöntős, Vachier-Lagrave, So és Radzsabov jutott még tovább

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Opera Euro online rapid viadal elődöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és a francia Maxime Vaxhier-Lagrave, az amerikai Wesley So és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov mérkőzik meg. Carlsen az első párharcban 2,5 – 0,5-re győzte le z orosz Daniil Dubovot, aki nagy meglepetésre visszavágott, a továbbjutást végül az Argameddon parti döntötte el a norvég világelső javára. Vachier-Lagrave 2-2-öt játszott az örmény Levon Aronjannal, ez a továbblépését jelentette. Wesley So kettős győzelemmel kvalifikálta magát a lengyel Jan-Krzyszof Dudával szemben. Radzsabov öt döntetlen után a második villámpartiban nyert a holland Anish Giri ellen.

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának harmadik viadalán, az Opera Euro torna negyeddöntőjében Weslexy So kettős győzelemmel biztosította továbbjutását, három párharc emlékezetes, fordulatokban gazdag csatákban dőlt el. Magnus Carlsen az első találkozón aratott fölényes győzelme után a második párharcban megszenvedett a továbbjutásért, Daniil Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel visszavágott. Carlsen az első villámpartiban nyert, Dubov egyenlített, az Armaheddon játszmában a világbajnok világossal győzött.

Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan második meccse 2-2-vel ért véget, a francia nagymester jutott a legjobb négy köz. Tejmur Radzsabov és Anish Giri óvatos játékkal négyet remizett, az első villámpartiban is megosztoztak a ponton, a második összecsapás az Airthings Masters győztesének, Radzsabovnak a sikerével fejeződött be.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Wesley So (amerikai, 2741) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) 2,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Anish Giri (holland, 2731) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 – 2 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0)

A világbajnok Magnus Carlsen visszavágott az Airthings Masters negyeddöntőjében Daniiel Dubovtól elszenvedett vereségéért. Arra kevesen gondoltak, hogy a norvég világelső az első találkozón aratott 2,5-0,5-ös győzelme után csak nagy izgalmak árán harcolja ki a továbbjutását.

A második párharcuk döntetlennel indult, majd Dubov sötéttel 25 lépésben mért vereséget Carlsenre, aki taktikailag sebezhető volt. Könnyelmű futólépésére hatásos volt a büntetése.

Magnus Carlsen a sokkoló veresége után a harmadik játszmát is 25 lépésben bukta el, Daniil Dubov rájátszásra kényszerítette a világbajnokot. Két villámparti következett, 5-5 őerc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal.

Carlsen világossal 28 lépésben  legyőzte az orosz sakkozót, aki 101 lépéses nyeréssel egyenlített ki. Az Armageddon játszmában a világbajnok a világos színt választotta, 5 perce volt Dubov 4 percével szemben, alaposan  megszenvedett a győzelemért, mindkettőjük arcán jól látszott, hogy mekkora feszültségben csatáztak, Carlsen jutott az eődöntőbe.

Maxime Vachier-Lagrave visszavágott Levon Aronjannak az Airthings Masters negyeddöntőjében elszenvedett vereségéért. Az első párharcban győztes MVL a második mérkőzést is nyeréssel kezdte. A háromszoros olimpiai bajnok nyerést szalasztott el.

Békésebb döntetlennel folytatták, Aronjan a szicíliai védelmű harmadik összecsapásban kiegyenlített. A negyedik játszmában MVL lépésismétléssel érte el a döntetlent, a 2-2-vel továbbjutott.

Könnyen megadta magát Jan-Krzysztof Duda. Az első párharc nagy küzdelemben dőlt el Wesley So javára, a második meccsen az amerikai nagymesternek csak két partira volt szüksége, kettős győzelemmel lett elődöntős.

Tejmur Radzsabov és Anish Giri a biztonságra helyezte a hangsúlyt, óvatos játékkal remiztek négyszer a rapid partikban. A rájátszás izgalmait az azerbajdzsáni sakkozó bírta jobban. A hatodik összecsapást nyerte meg, futópárja sikeresen támogatta szabadgyalogjainak győzedelmes előretörését.

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2,5 – 0,5, 1 – 2 (0,5 – 2,5)

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  1 - 0

A rájátszás:

Magnus Carlsen – Daniil Dubov 2 - 1

Magnus ícarlsen – Daniil Dubov 1 – 0

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 – 0

Magnus ÍCarlsen – Daniil Dubov 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 – 2 (1,5 – 2,5)

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) - Wesley So (amerikai, 2741) 0 - 2 (1,5 – 2,5)

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)  - Anish Giri (holland, 2731) 2 – 2, 1,5 – 0,5 (2 – 2)

Tejmur Radzsabov – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Tejmur Radzsabov  döntetlen

A rájátszás:

Anish Giri – Tejmu Radzsabov 0,5 – 1,5

Anish Giri – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Anish Giri 1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

,

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Opera Euro negyeddöntőjében Carlsen, Vachier-Lagrave és So megnyerte az első párharcát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champios Chess Tour Opera Euro online rapid viadal negyeddöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Wesley So győzött az első párharcban. A norvég világelsőnek csak három játszmára volt szüksége sikeréhez az orosz Daniil Dubov  elleni meccsén. Világossal megnyerte az első és a harmadik összecsapást. Maxime Vachier-Lagrave az örmény Levon Aronjant remek játékkal győzte le a második partiban, háromszor megosztoztak a ponton. A lengyel Jan-Krzysztof Duda vezetést szerzett Wesley So ellen, az amerikai sakkozó 103 lépéses nyeréssel egyenlített, majd tetszetős taktikai csapással használta ki ellenfele királyának sebezhető helyzetét. Sorozatban tizenhat döntetlen után nyert az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, előnyét azonban nem tudta megőrizni, a holland Anish Giri sötéttel vágott vissza és mentette 2-2-re a mérkőzésüket. Szerdán játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei, Carlsen, MVL és So 2-2-vel is az elődöntőbe jut.

 

A Champions Chess Tour harmadik viadalán a körversenyből továbbjutott nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken három párharc is eldőlt, sőt a világbajnok Magnus Carlsen már három parti után sikerének örülhetett.

Az Airthings Masters tornán is a negyeddöntőben mérkőzött meg Magnus Carlsen és Daniil Dubov. Az első találkozójuk 2-2vel ért véget, a világbajnok megnyerte az első partit, remivel folytatták. Dubov sötéttel egyenlített ki, majd döntetlennel zárták az első meccsüket.

A norvég világelső győzelemmel kezdte a párharcot. A kettős huszárjátékban Carlsen a vezérszárnyon kezdeményezett, Dubov a félig nyílt f vonal kínálta lehetőségben bízott. Az orosz sakkozó minőséget áldozott, Carlsen hárította a fenyegetéseket, majd Dubov tisztet nézett el.

A második játszmában Daniil Dubov kiskombinációval gyalogot nyert, a leegyszerűsödött állásban Magnus Carlsen gond nélkül biztosította a pontosztozkodást.

 

A harmadik ütközetben Dubov választása a skandináv védelemre esett, Carlsen elkerülte a divatos változatot, mindketten tisztjeiknek a legjobb mezőket keresték. A világbajnok a vezérszárnyon kezdeményezett, de nagyon figyelt Dubov királyszárnyi próbálkozására. Az orosz nagymester akciója kifulladt, a világbajnok másodszor is megadásra kényszerítette, megnyerte az első párharcot.

Már legendásak Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave összecsapásai. Természetesen a 2017-es Világkupa elődöntője viszi a prímet, az Armageddon játszmában Aronjan nyert, MVL egy lépésre volt a világbajnok-jelöltséget is biztosító döntetlentől. 2019-ben MVL a negyeddöntőben visszavágott Aronjannak. A tavalyi St. Louis-i rapid-és villámversenyen is emlékezetes volt a küzdelmük, az összetett pontversenyt végül az örmény nagymester nyerte meg. Az elmúlt tizenegy évben harmincötször viaskodtak klasszikus tempóban, MVL 5-4-re vezetett. Az eddig lejátszott 97 összes partijukból 55 végződött pontosztozkodással, Vachier-Lagrave 25-17-re vezetett, csak a rapid-és villámpartikban 20-13 volt a javára, huszonhétszer remiztek.

Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan az Airthings Masters viadalon az elődöntőben csatázott. Az örmény nagymester az első párharcot 3-1-re megnyerte, MVL nem tudott visszavágni, Aronjan 2-1-es vezetésénél a negyedik partit már nem játszották le.

Az első játszmában is MVL kezdeményezett, a második összecsapásban a francia nagymester remek játékkal győzött. A középen rekedt világos király szorongatott helyzete kínálta a taktikai lehetőségeket, amelyeket MVL tökéletesen használt ki.

 

Élvezetes küzdelmet hozott a harmadik partjuk is, MVL-nek hárítania kellett Aronjan királyszárnyi kezdeményezését. A háromszoros olimpiai bajnok egy pillanatban jelentős előnyt is elérhetett volna.

Maxime Vachier-Lagrave ellentámadása a negyedik játszmában időben érkezett, az első párharcot megnyerte.

Wesley So és Jan-Krzysztof Duda párbaja is sok érdekességgel szolgált. Az első parti döntetlene után a lengyel nagymester jutott vezetéshez, a taktikai csatározásban túljátszotta ellenfelét.

Az amerikai nagymester a harmadik játszmában 103 lépésben törte meg Duda ellenállását, aki sokáig sikerrel védelmezte hátrányos állását.

 

A maratoni küzdelemben elszenvedett veresége után Duda túlzott kockázatokat vállalt a negyedik partiban, s ez So-nak kedvezett. Tetszetős taktikai csapással nyerte meg az ütközetet, s egyúttal a az első meccset.

 

Az Airthings Masters győztese, Tejmur Radzsabov különleges szériát ért el, sorozatban tizenhat döntetlen után nyert játszmát és szerzett vezetést Anish Girivel szemben.

A holland nagymester a negyedik játszmában sötéttel vágott vissza, egyenlített ki.

 

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  1 - 0

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) 2,5 – 1,5

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So  0 - 1

Anish Giri (holland, 2731) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 - 2

Anish Giri – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Tejmur Radzsabov – Anish Giri  0 - 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen jutott elsőként az Opera Euro online rapid viadal negyeddöntőjébe

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Befejeződött a Meltwater Champions Chess Tour Opera Euro online rapid viadal Kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett kieséses rendszerben folytatja a versengést. Meglepetésekben is bővelkedett a harmadik játéknap, a versenyfutásban a világbajnok Magnus Carlsen és a holland Anish Giri 9,5-9,5 ponttal végzett az élen. Az amerikai Wesley So is gond nélkül jutott tovább, taktikusan versenyezve az örmény Levon Aronjan és a francia Maxime Vachier-Lagrave. A 16 fős mezőnyben egyedül az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov őrizte meg a veretlenségét, egy győzelem is elegendő volt, hogy biztonsági játékkal elérje célját. A lengyel Jan-Krzysztof Duda és az orosz Daniil Dubov jól hajrázott, a riválisok botlásai is komoly segítséget jelentettek. Az utolsó fordulóban az amerikai Hikaru Nakamurát éppen honfitársa, Sam Shankland győzte le, az orosz Jan Nepomnjacsij is világossal kapott ki az amerikai Lenier Dominguet Pereztől. A legnagyobb meglepetést a k világranglista harmadik, a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren utolsó helyezése jelenti, szépségtapaszként a 13. körben nyert Magnus Carlsen ellen.  A negyeddöntőben Magnus Carlsen-Daniil Dubov, Maxime Vachier-Lagrave- Levon Aronjan, Wesley So-Jan-Krzysztof Duda és Tejmur Radzsabov-Anish Giri j párharcok lesznek, két négyjátszmás mérkőzéseket vívnak.

 

A Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenyén, az Opera Euro online rapid viadalon a harmadik játéknapon izgalmas csatákban dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa. A világbajnok Magnus Carlsen elégedett lehet, hogy a holtverseny után végül elsőként „intették le” a 16 résztvevő körversenyén. Vereséggel rajtolt, de mesternégyessel tört az élre. A folytatásban a jó játékkal adós maradt. Anish Giri magabiztosan versenyzett, Wesley So is gond nélkül jutott tovább.

Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave „túlélték” a megingásaikat. A remikirály Tejmur Radzsabovnak egy nyerés is elegendő volt a továbblépéséhez. Jan-Krzysztof Duda és Daniil Dubov reménytelennek látszó helyzetből „támadtak fel”.

Biztos továbbjutónak tűnt Jan Nepomnjacsij, a hajrá izgalmait nem bírta, utolsó partiját világossal bukta el Leiner Dominguez Perezzel szemben. Hikaru Nakamurát honfitársa, Sam Shankland ütötte el a továbbjutástól.

A tizedik forduló után a verseny állása:

 

A harmadik játéknap hat döntetlennel indult, Daniil Dubov és Magnus Carlsen sötéttel elért győzelemmel kezdett. A norvég világbajnok ellen Satosh Gujrathi Vidit kecsegtető állást vesztett el, Dubov sikerében Lainier Dominguez időzavara is főszerepet játszott. Az élcsoportban számos rangagadóra került sor, a legjobb esélyt Hikaru Nakamura szalasztotta el, végül 116 lépésben lett döntetlen MVL elleni játszmája.

A 11. forduló eredményei:

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 0 - 1

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) - Sam Shankland (amerikai, 2609)  döntetlen

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) - Matthias Bluebaum (német, 2562)  döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) - Levon Aronjan (örmény, 2778)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Wesley So (amerikai, 2741)  döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) - Magnus Carlsen (norvég, 2881)  0 - 1

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Ding Liren (kínai, 2836)  döntetlen

A tizenkettedik fordulóban Jan Nepomnjacsijt kedvenc Grünfeld védelmében érte csapás. A sorozatos cserék után a sötét vezérszárnyi gyalogok védtelenné váltak, Levon Aronjan 27 lépésben nyert.

 

Nehéz szavakat találni Ding Liren 18 lépéses vereségére. Daniil Dubov a nyitásban meglepte a világranglista harmadik helyezettjét, aki a 14…Fb7 lépésért nagy árat fizetett. Dubov második nyerésével nagyot lépett előre.

A nyitásban pontatlan volt Jan-Krzysztof Duda, nem maradt el a büntetése, Leinier Dominguez Perez könnyű győzelmet aratott.

Anish Giri újabb lépést tett a továbbjutása felé, Tejmur Radzsabov tizenegyedik remijét könyvelte el, a világbajnok előnye fél pontra csökkent a holland nagymester előtt.

A 12. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Ding Liren  1 - 0

Magnus Carlsen - Tejmur Radzsabov döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Wesley So - Hikaru Nakamura döntetlen

Levon Aronjan - Jan Nepomnjacsij  1 - 0

Matthias Bluebaum - Anish Giri 0 - 1

Sam Shankland - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Leinier Dominguez Perez - Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

 

Magnus Carlsen a 13. fordulóban elszenvedte második vereségét. A nyitást extrém módon játszotta, királyszárnyi akcióval próbálkozott, Ding Liren győzelme némi túlzással szépségtapaszt jelentett a sok-sok hibájára.

Az orosz sakkozók három vereséget is elszenvedtek. Alekszandr Griscsuk már a nyitásban hátrányba került, Leinier Dominguez nem kegyelmezett.

Matthias Bluebaum francia védelme Jan Nepomnjacsij ellen is tökéletesen bevált, Nepo a vereséggel nehéz helyzetbe navigálta magát.

Remek párbajt vívott Jan-Krzysztof Duda és Daniil Dubov. A lengyel sakkozó tisztet áldozott, majd újabb áldozat csattant, a sötét királyt könnyűtisztek próbálták védeni. Duda egy pillanatban mentőövet dobott ellenfelének, aki kihagyta a remit adó folytatást, festői volt a végállás a négy vezérrel a táblán.

Anish Giri a döntetlennel beérte Magnus Carlsent. Wesley So nem használta ki a gyalogvégjátékban Santosh Gujrathi Vidit nagy bakiját.

A 13. forduló eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (5,5)- Daniil Dubov (6,5)  1 - 0

Alekszandr Griscsuk (6) - Leinier Dominguez Perez (4) 0 - 1

Anish Giri (8) - Sam Shankland (5)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (6,5) - Matthias Bluebaum (4,5)  0 - 1

Hikaru Nakamura (6) - Levon Aronjan (7)  döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (5) - Wesley So (7,5)  döntetlen

Tejmur Radzsabov (6,5) - Maxime Vachier-Lagrave (6,5) döntetlen

Ding Liren (3,5) - Magnus Carlsen (8,5) 1 - 0

A verseny állása:

1-2. Magnus Carlsen és Anish Giri 8,5 pont

3. Wesley So 8

4. Levon Aronjan 7,5

5-6. Maxime Vachier-Lagrave és Tejmur Radzsabov 7

7-10. Jan Nepomnjacsij, Jan-Krzysztof Duda, Daniil Dubov és Hikaru Nakamura 6,5

11. Alekszandr Griscsuk 6

12-13. Sam Shankland és Santosh Gujrathi Vidit 5,5

14-15. Leinier dominguez Perez és Matthias Bluebaum 5

16- Ding Liren 4,5

 

A 14. körben a négyes holtversenyben a hetedik helyen állók közül Hikaru Nakamura és Jan-Krzysztof Duda tudott nyerni. A lengyel nagymester tetszetős kiskombinációval szerzett döntő anyagi előnyt, míg az ötszörös amerikai bajnok bástyavégjátékban győzött.

Daniil Dubov futópárral küzdött Magnus carlsen bártyájával szemben, a világbajnok nagyot védekezve harcolta ki a döntetlent, 122 lépést követően remiztek. Maxime Vachier-Lagrave bebiztosította továbbjutását, Tejmur Radzsabov tizenharmadik döntetlenével még nem érezhette páholyban magát.

A 14. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Magnus Carlsen döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Ding Liren  1 - 0

Wesley So - Tejmur Radzsabov  döntetlen

Levon Aronjan - Santosh Gujrathi Vidit döntetlen

Matthias Bluebaum - Hikaru Nakamura 0 - 1

Sam Shankland - Jan Neponjacsij  döntetlen

Leinier Dominguez Perez - Anish Giri döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Alekszandr Griscsuk  1 – 0

 

A befejező kör nagy drámáját Hikaru Nakamura veresége jelentette. Az élő közvetítésen is jól látszott, hogy honfitársa, Sam Shankland elleni hihetetlen vesztését milyen nehezen élte meg. Shankland reménytelen állásból nyerte meg a játszmát, fosztotta meg Nakamurát a továbbjutástól.

 

A döntetlenek sorát Jan Nepomnjacsij veresége szakította meg, az orosz nagymester negyedikként, 6 ponttal kezdte meg a befejező játéknapot, az öt partiból csak két döntetlenre futotta erejéből. Leinier Dominguez Perez pokoli időzavara ellenére bemattolta Nepomnjacsijt.

A riválisok botlásainak köszönhetően Tejmur Radzsabovnak a tizennegyedik remije zöld fényt adott, Daniil Dubov „elcsípte” a nyolcadik továbbjutó helyet.

Az utolsó forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk (6) - Daniil Dubov (7)  döntetlen

Anish Giri (9) - Jan-Krzysztof Duda (7,5)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (7) - Leinier Dominguez Perez (5,5) 0 - 1

Hikaru Nakamura (7,5) - Sam Shankland (6) 0 - 1

Santosh Gujrathi Vidit (6) - Matthias Bluebaum (5) döntetlen

Tejmur Radzsabov (7,5) - Levon Aronjan (8) döntetlen

Ding Liren (4,5) - Wesley So (8,5) döntetlen

Magnus Carlsen (9) - Maxime Vachier-Lagrave (8) döntetlen

 

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen félpontos előnnyel vezet So és Giri előtt, a hétfői öt fordulóban dől el nyolc továbbjutó hely sorsa

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour Opera Euro rapid online viadal második játéknapján a világbajnok Magnus Carlsen négy döntetlennel és a tizedik fordulóban az amerikai Hikaru Nakamura legyőzésével megőrizte félpontos előnyét. Az amerikai Wesley So és a holland Anish Giri holtversenyben a második helyen várja a befejező játéknapot, az orosz Jan Nepomnjacsij a negyedik helyezett. Hétfőn a kvalifikációs körverseny befejező öt fordulójára kerül sor, nyolcan folytathatják a versengést a kieséses rendszerű szakaszban.

 

A Champions Chess Tour harmadik viadalának, az Opera Euro Rapid torna második játéknapja, tíz forduló után a világbajnok Magnus Carlsen félpontos előnnyel vezeti a versengést, négy döntetlennel és a befejező körben Hikaru Nakamura elleni győzelmével megőrizte első helyét. A nyolc továbbjutó helyre többen is pályáznak. Sikeres napot zárt Anish Giri, két győzelmének is köszönhetően holtversenyben másodikként várhatja a folytatást. Wesley So honfitársától, a sereghajtó Leinier Dominguez Pereztől kapott ki, kétszer is beérte Carlsent. Nem úszta meg vereség nélkül Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave. Kilenc döntetlennél tart a mezőny egyetlen veretlen résztvevője, Tejmur Radzsabov. Igazi Thriller volt Ding Liren és Alekszandr Griscsuk összecsapása, láttunk remek taktikai megoldásokat, tanulságos végjátékokat, kihagyott nagy lehetőségeket, küzdelem nélküli döntetleneket. A 40 játszmából 17 végződött döntéssel.

 

A második játéknap Tejmur Radzsabov és Anish Giri gyors döntetlenével indult. Az Airthings Masters győztese jól bevált taktikáját ismétli, kockázatot nem vállal, a remikkel őrzi veretlenségét, a továbbjutás biztosítása elképzelésének fókuszában. Giri sötéttel elégedett lehetett a gond nélküli döntetlennel.

A félpontos előnnyel vezető Magnus Carlsen békés partiban osztozott meg a ponton Jan-Krzysztof Dudával.

 

Wesley So a felkínált eséllyel élni tudott, honfitársa, Sam Shankland elleni gyors győzelmével beérte a norvég világelsőt.

Nagy lehetőséget szalasztott el Santosh Gujrathi Vidit, végzetes kötésbe került Jan Nepomnjacsij huszárja. Az orosz nagymester kényszerű minőségáldozatot hozott, ellenfele hathatós segítségével megmenekült a vereségtől.

 

Igazi thriller volt Ding Liren és Alekszandr Griscsuk összecsapása. Az orosz nagymester minőséget nézett el, a kínai sakkozó simán nyerhető állásban hibák sorozatát követte el, Griscsuk reményt kapott. A kölcsönös kapkodásban mindketten nyerést hagytak ki, úgy tűnt, hogy a drámai csata döntetlennel ért véget, amikor Ding Liren sokadszor vesztőt húzott, ezúttal Griscsuk élt a lehetőséggel, első nyerésével feljött ötven százalékra.

Sokkolhatta Levon Aronjant világossal elszenvedett veresége a játszmáig nyeretlen Matthias Bluebaumtól. A háromszoros olimpiai bajnok ellen is a német sakkozó sikerrel játszotta meg kedvenc francia védelmét.

A tornát kettős győzelemmel kezdő, majd megtorpanó Maxime Vachier-Lagrave a sereghajtó Leinier Dominguez Perezre mért vereséget. Az amerikai színekbe „átigazolt” egykori kubai sakkozó más hangulatban játszhatta volna a partit, ha az ötödik körben Magnus Carlsen ellen meghúzza a nyerést adó 28.Bd4 lépést és a világbajnok királya a fenyegető mattól csak tisztvesztés árán menekülhetett volna meg, s ez biztos vereségéhez vezetett volna.

A 6. forduló eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) -  Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)  döntetlen

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Anish Giri (holland, 2731) döntetlen

Ding Liren (kínai, 2836) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784)  0 - 1

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) 1 – 0

Wesley So (amerikai, 2741) - Sam Shankland (amerikai, 2609) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Matthias Bluebaum (német, 2562) 0 - 1

 

A hetedik kör meglepetéseként az amerikai derbin Leinier Dominguez Perez nyert Wesley So ellen, aki könnyelműen leütötte a b2 „mérgezett” gyalogot. Az alapsor védtelensége is fontos szerephez jutott, Dominguez anyagi előnyét érvényesítette.

Alekszandr Griscsuk sokáig kezdeményezett Magnus Carlsennel vívott csatájában, többször is elkerülte a lépésismétléses békekötést, végül 65 lépésben osztoztak meg a ponton, a világbajnok ismét egyedül állt az élen.

Időzavarban Anish Giri többször is hibázott Ding Liren elleni nyert végjátékában, a kínai nagymester remiesélyt szalasztott el.

Levon Aronjan nem kis izgalmak után javított Sam Shankland elleni győzelmével. Az amerikai sakkozó kedvező állását eltékozolta, a bástyavégjáték döntetlent ígért, amikor rosszul értékelte a szabadgyalogok versenyfutásának esélyeit. Levon Aronjan a kritikus pillanatban mentőövet dobott ellenfelének, Shankland rossz sakkot adott a vezérvégjátékban, Aronjan királya menedéket talált.

Maratoni játszmában remizett Hikaru Nakamura és Matthias Bluebaum, 156 lépést követőn egyeztek meg a döntetlenben. Az ötszörös amerikai bajnok a kezdeti bizonytalankodása után fölényesen is állt.

A 7. forduló eredményei:

Matthias Bluebaum - Daniil Dubov döntetlen

Sam Shankland - Levon Aronjan  0 - 1

Leinier Dominguez Perez - Wesley So 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Magnus Carlsen  döntetlen

Anish Giri - Ding Liren 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Tejmur Radzsabov  döntetlen

Hikaru Nakamura - Santosh Gujrathi Vidit döntetlen

A nyolcadik fordulóban három villámgyors döntetlen is született, Magnus Carlsen és Anish Giri, Ding Liren és Jan Nepomnjacsij, valamint Tejmur radzsabov és Hikaru Nakamura sem ásta ki a harcibárdot. Maxime Vachier-Lagrave és Alekszandr Griscsuk spanyol megnyitású partija megerősítette, hogy világos nem tud előnyt kicsiholni.

Wesley So 90 lépésben nyert Jan-Krzytof Duda ellen, a lengyel sakkozó időzavarban rontott, de ellenfele is hibázott. A végjáték döntetlent ígért, amikor Duda bástyájával rossz mezőre lépett, nehezen hitt a szemének, de leginkább az „egérre” volt mérges… So a szerencsés győzelemmel beérte Carlsent.

Korántsem volt meggyőző Levon Aronjan nyerése, Leinier Dominguez Perez fokozatosan engedte ki a kezéből a játszma irányítását, rossz végjátékra egyszerűsített.

Santosh Gujrathi Vidit 30 lépésben kényszerítette megadásra Daniil Dubovot. Az orosz sakkozó hibát-hibára halmozott.

Tetszetős bástyaáldozattal rombolta szét Sam Shankland német ellenfele királyszárnyát, a kettős támadás után Matthias Bluebaum mentséget nem találhatott.

A 8. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Santosh Gujrathi Vidit  0 - 1

Tejmur Radzsabov - Hikaru Nakamura döntetlen

Ding Liren - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Magnus Carlsen - Anish Giri döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

Wesley So - Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Levon Aronjan - Leinier Dominguez Perez 1 - 0

Matthias Bluebaum - Sam Shankland 0 - 1

A verseny állása:

1-2. Wesley So és Magnus Carlsen 5,5 pont

3-5. Anish Giri, Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave 5

6-7. Levon Aronjan és Tejmur Radzsabov 4,5

8-10. Santosh Gujrathi Vidit, Alekszandr Griscsuk és Hikaru Nakamura 4

11-12. Sam Shankland és Jan-Krzysztof Duda 3,5

13-14. Daniil Dubov és Matthias Bluebaum 3

15-16. Ding Liren és Leinier Dominguez Perez 2

A holtversenyben éllovas Magnus Carlsen és Wesley So sötéttel remizett. Jan Nepomnjacsij nagyobb ambícióval  is játszhatta volna kedvező állását, a sorozatos cserék után már logikus volt a döntetlen.

So a spanyol megnyitás berlini változatában tartotta az egyensúlyt, Alekszandr Griscsuk nem tudott előnyt kicsiholni.

 

Ellenállás nélkül vesztett Maxime Vachier-Lagrave, a szicíliai védelem Richter-Rauser változatában Anish Giri jobban tájékozódott. Szánalmas volt a francia nagymester szétzilált királyállása.

Folytatódott a világranglista harmadik kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren vesszőfutása. Hikaru Nakamura meglepő lépéseket húzott, minőséget is áldozott, időzavarban Ding Liren Nakamurának „ajándékozta” a pontot.

 

Sokáig Sam Shankland esélyei voltak kedvezőbbek, a könnyűtisztvégjátékban túlságosan bízott szabadgyalogjában. Daniil Dubov nagy türelemmel játszott, jó technikával használta ki az amerikai sakkozó hibáit.

A 9. forduló eredményei:

Sam Shankland - Daniil Dubov 0 - 1

Leinier Dominguez Perez - Matthias Bluebaum  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Levon Aronjan döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Wesley So  döntetlen

Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Magnus Carlsen  döntetlen

Hikaru Nakamura - Ding Liren  1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Tejmur Radzsabov döntetlen

A második játéknap utolsó körében a várakozásnak megfelelően Wesley So és Anish Giri gyorsan remizett, csak 9 lépést húzott Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk. Megőrizte negyedik helyét Jan Nepomnjacsij. Kilencedik döntetlenét könyvelte el Tejmur Radzsabov.

 

Az érdeklődés középpontjában Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura összecsapása állt. A világbajnok a vezércselű partiban a nyitásban hátrányba került, Nakamura jobb tervet is választhatott volna. Az esélyek kiegyenlítődtek, amikor az amerikai nagymester Carlsen időzavarában hibás kombinációba kezdett, elnézte a norvég világelső riposztját, azonnal feladta a játszmát. Mgnus Carlsen félpontos előnnyel várhatja a hétfői játéknapot.

Kisebb csoda kellett Ding Liren második nyeréséhez, Santosh Gujrathi Vidit nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul. Jan-Krzysztof Duda győzelmével életben tartotta továbbjutási reményeit.

A 10. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Tejmur Radzsabov döntetlen

Ding Liren - Santosh Gujrathi Vidit  1 - 0

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Wesley So - Anish Giri  döntetlen

Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

Matthias Bluebaum - Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Sam Shankland - Leinier Dominguez Perez  döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

0

½

½

1

-

-

1

½

½

-

-

1

1

-

1

7

2

 Wesley So (2741)

1

 

½

-

½

0

-

-

1

½

-

1

1

1

-

0

3

 Anish Giri (2731)

½

½

 

1

-

1

½

0

-

½

1

½

-

-

1

-

4

Jan Nepomnjacsij (2778)

½

-

0

 

-

½

½

1

1

1

½

½

-

-

½

-

6

5

 Levon Aronjan (2778)

0

½

-

-

 

1

-

-

½

½

-

0

1

0

1

1

6

Maxime Vachier-Lagrave (2860)

-

1

0

½

0

 

-

-

½

½

-

1

½

½

-

1

7

Tejmur Radzsabov (2758)

-

-

½

½

-

-

 

½

½

½

½

½

1

½

-

½

8

 Hikaru Nakamura (2829)

0

-

1

0

-

-

½

 

½

½

½

½

-

-

1

½

5

9

 Jan-Krzysztof Duda (2774)

½

0

-

0

½

½

½

½

 

-

½

-

-

1

1

-

5

10

 Alekszandr Griscsuk (2784)

½

½

½

0

½

½

½

½

-

 

½

-

-

-

1

-

5

11

 Santosh Gujrathi Vidit (2636)

-

-

0

½

-

-

½

½

½

½

 

1

0

-

0

1

12

 Daniil Dubov (2770)

-

0

½

½

1

0

½

½

-

-

0

 

1

½

-

-

13

Sam Shankland (2609)

0

0

-

-

0

½

0

-

-

-

1

0

 

1

1

½

4

14

 Matthias Bluebaum (2562)

0

0

-

-

1

½

½

-

0

-

-

½

0

 

½

½

15

 Ding Liren (2836)

-

-

0

½

0

-

-

0

0

0

1

-

0

½

 

1

3

16

Leinier Dominguez Perez (2786)

0

1

-

-

0

0

½

½

-

-

0

-

½

½

0

 

3

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen vereséggel rajtolt, mesternégyessel folytatta, félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának harmadik tornáján, a 16 résztvevős Opera Euro Rapid online viadal első játéknapján öt fordulót játszottak le. A világbajnok Magnus Carlsen az amerikai Wesley So elleni vereséggel kezdte szereplését, de mesternégyessel félpontos előnnyel vezet So és az orosz Jan Nepomnjacsij előtt. Remek csatákat vívtak a nagymesterek, a nyíltsisakos küzdelmekben a lejátszott 40 játszmából 24 fejeződött be döntéssel. Csak az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov tudta megőrizni veretlenségét, az orosz Alekszandr Griscsuk, a német Matthias Bluebaum és az amerikai Leinier Dominguez Perez még nyeretlen. Vasárnap újabb öt fordulóra kerül sor. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut tovább, a negyeddöntőtőtől már kieséses rendszerben folytatódik a viadal. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz a gondolkodási idő.

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tornáin mérik össze erejüket, a díjalap másfél millió dollár. A Skilling Open viadallal kezdődött meg a kilenc versenyből és a fináléból álló széria, majd az Airthings Masters tornát rendezték meg.

A Skilling Open döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen vereséget szenvedett Wesley So-tól, a sorsolás szeszélye folytán a norvég világelső az első fordulóban az amerikai nagymesterrel mérkőzött meg. A szicíliai védelmű ütközetben Carlsen az ellentámadás reményében beengedte So bástyáját a hetedik sorra.

A kritikus állásban a világbajnok többször is hibázott, So sikerrel nyitotta az állást, Carlsen királya sebezhetővé vált, az 53. lépés után feladásra kényszerült.

Levon Aronjannak csak 33 lépésre volt szüksége, hogy megadásra kényszerítsen Ding Lirent, a háromszoros örmény olimpia bajnok támadásával szemben a kétszeres aranyérmes kínai sakkozó nem talált védelmet.

Wijk aan Zee-i kudarca után Maxime Vachier-Lagrave önbizalmat növelő győzelemmel rajtolt, a végjátékban Daniil Dubov döntetlenhez vezető folytatásokat hagyott ki.

Nyeréssel mutatkozott be Sam Shankland. A Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajt Jan-Krysztof Duda és Jan Nepomnjacsij. A lengyel nagymester hibázott többet, ez végül a játszma elvesztéséhez vezetett.

Az első forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2741) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Ding Liren (kínai, 2836) 1 - 0

Matthias Bluebaum (német, 2562) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

Sam Shankland (amerikai, 2609) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) 1 – 0

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2786) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 0 - 1

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Anish Giri (holland, 2731) döntetlen

A vereség „felpaprikázta” Magnus Carlsent, szép stílusban győzte le Levon Aronjant, aki a korai vezércsere után nem tudott mit kezdeni a világbajnok mindkét szárnyon vezetett akcióival.

MVL az egyes sorszámának köszönhetően második játszmáját is világossal játszhatta, Wesley So elleni győzelemmel folytatta. Remek csata volt, So a bástyavégjátékban többször is hibázott.

Az orosz háziderbit Jan Nepomnjacsij nyerte meg. Alekszandr Griscsuk példája is bizonyította, hogy az idő szorításában nehéz hátrányos végjátékot játszani. Nepo 85 lépésben érvényesítette anyagi előnyét a különböző színű futós végjátékban.

Meggyőző győzelmet aratott Tejmur Radzsabov, fokozatosan került előnybe Sam Shankland ellen. Elindult a lejtőn Leinier Dominguez Perez, javított Santosh Gujrathi Vidit.

Csak másodpercei voltak Daniil Dubovnak, amikor nyert állásban lépésismétlés mellett döntött, Anish Giri örülhetett a döntetlennek.

A szabadkártyával játszó Martthias Bluebaum második értékes döntetlenét érte el, Ding Liren gyengén rajtolt. Óvatos játékkal másodszor is remizett Hikaru Nakamura.

A 2. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Anish Giri  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Alekszandr Griscsuk 1 - 0

Hikaru Nakamura - Jan-Krzysztof Duda   döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit - Leinier Dominguez Perez 1 - 0

Tejmur Radzsabov - Sam Shankland 1 - 0

Ding Liren - Matthias Bluebaum  döntetlen

Magnus Carlsen - Levon Aronjan 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So 1 - 0

Magnus Carlsen sötéttel elért győzelmével javította a másodhúzók meglehetősen gyenge statisztikáját. Matthias Bluebaumot a 17. lépésben elkövetett hibájáért pontos játékkal büntette meg.

A kettős győzelemmel rajtoló MVL és Jan Nepomnjacsij sötéttel szenvedett vereséget. Különösen sajnálhatja a francia nagymester a botlást. Levon Aronjan a szicíliai védelmű ütközetben gyalogot áldozott, kielégítő kompenzációt nem kapott.MVL elsietett gyaloglépéssel kiengedte előnyét, sőt rövidesen már az örmény nagymester került előnybe és gyűjtötte be az egész pontot.

Anish Giri megszerezte első győzelmét, Jan Nepomnjacsij szicíliai védelme zátonyra futott. A hollandok legjobbja kiskombinációval használta ki a meggyengült sötét királyállást.

Fordulatos küzdelemben nyert Wesley So a sokat hibázó Daniil Dubov ellen. Messze a várakozás alatt sakkozik Ding Liren, a végjátékban Sam Shankland királya is főszerepet játszott.

A 3. forduló eredményei:

Wesley So - Daniil Dubov  1 - 0

Levon Aronjan - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Matthias Bluebaum - Magnus Carlsen  0 - 1

Sam Shankland - Ding Liren  1 - 0

Leinier Dominguez Perez - Tejmur Radzsabov  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Hikaru Nakamura  döntetlen

Anish Giri - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Magnus Carlsen mesterhármasával már egyedül vezetett. Sam Shankland sem tudta megállítani szárnyalásába. A világbajnok a játéknap végén méltán lehetett elégedett játékával, motiváltan sakkozott, „könnyű kézzel” húzta meg a jó lépéseket.

Megszerezte első győzelmét Hikaru Nakamura, elvesztette veretlenségét Anish Giri. Könnyelmű futólépésével gyalogot vesztett, Nakamura anyagi előnyét érvényesítette.

Döntetlen született Wesley So és Levon Aronjan partijában, az amerikai nagymester örülhetett a pontosztozkodásnak.

Oly sok hiba után Ding Liren először nyert, Leinier Dominguez Perez második vereségét szenvedte el. A nyitás után Jan Nepomnjacsij fölényesen állt, bűvészkedéséért még nagyobb árat is fizethetett volna, Daniil Dubov válogathatott a nyerések között, de sorban elpuskázta a lehetőségeket, 82 lépésben végül remiztek.

MVL az előző fordulóbeli veresége hatására megtorpant, Matthias Bluebaum kecsegtető esélyt hagyott kihasználatlanul.

A 4. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Hikaru Nakamura - Anish Giri  1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

Tejmur Radzsabov - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Ding Liren - Leinier Dominguez Perez  1 - 0

Magnus Carlsen - Sam Shankland  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Matthias Bluebaum  döntetlen

Wesley So - Levon Aronjan döntetlen

Az első játéknap befejező körében hat játszma is döntéssel végződött, három partiban a sötéttel játszók nyertek. Magnus Carlsen jelentős kockázatot is vállalt a sereghajtó Leineir Dominguez Perezzel vívott csatájában. Az amerikai nagymester a középjátékban kedvező állást játszhatott, majd Carlsen váratlan királyvándorlására nem talált jó ellenszert.  A 28. lépésben Bd4-gyel a világelső királya bajba kerülhetett volna. A világbajnok a futóvégjátékban nyerést hagyott ki, Dominguez Perez nem élt a remieséllyel.

Nagy csatában győzött Wesley So, az idő szorításában Matthias Bluebaum a taktikai csapásokkal fűszerezett öldöklő küzdelemben jó esélyt is elszalasztott, a döntetlen elérése is lehetőség volt.

Hibás kombinációval Levon Aronjan elszenvedte második vereségét, oly sok rontás után Daniil Dubov először nyert.

Elvesztette veretlenségét Hikaru Nakamura, harmadik győzelmével Jan Nepomnjacsij holtversenyes másodikként zárta a játéknapot.

A nyitásban Jan-Krzysztof Duda nagy hibája büntetlen maradt, Ding Liren harmadszor kapott ki, a lengyel sakkozó első győzelmét aratta.

Értékes megnyitási újítással rukkolt ki Anish Giri, remekül vezetett akcióval tetszetős győzelmet ért el.

Negyedszer remizett Alekszandr Griscsuk és Tejmur Radzsabov, de az orosz nagymester még nyeretlen, míg az azerbajdzsáni játékos veretlen. Jó kezdés után megtorpant Maxime Vachier-Lagrave.

Az 5. forduló eredményei:

Levon Aronjan - Daniil Dubov  0 - 1

Matthias Bluebaum - Wesley So  0 - 1

Sam Shankland - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Leinier Dominguez Perez - Magnus Carlsen 0 - 1

Jan-Krzysztof Duda - Ding Liren  1 - 0

Alekszandr Griscsuk - Tejmur Radzsabov döntetlen

Anish Giri - Santosh Gujrathi Vidit  1 - 0

Jan Neponjacsij - Hikaru Nakamura 1 – 0

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

0

-

-

-

-

-

-

1

1

-

-

-

-

1

1

4

2

 Wesley So (2741)

1

-

0

-

-

-

-

½

-

-

-

1

-

1

-

3

 Jan Nepomnjacsij (2778)

-

-

-

0

-

1

1

-

-

-

1

½

-

-

-

4

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

-

1

-

-

-

-

-

0

½

-

-

1

-

½

-

3

5

 Anish Giri (2731)

-

-

1

-

-

0

-

-

-

1

½

½

-

-

-

3

6

 Tejmur Radzsabov (2758)

-

-

-

-

-

-

½

-

1

-

½

-

-

½

½

3

7

 Hikaru Nakamura (2829)

-

-

0

-

1

-

½

-

-

-

½

-

-

-

½

8

 Jan-Krzysztof Duda (2774)

-

-

0

-

-

½

½

-

-

½

-

-

1

-

-

9

 Levon Aronjan (2778)

0

½

-

1

-

-

-

-

-

-

-

0

½

-

-

10

 Sam Shankland (2609)

0

-

-

½

-

0

-

-

-

1

-

-

1

-

-

11

 Santosh Gujrathi Vidit (2636)

-

-

-

-

0

-

-

½

-

0

½

-

-

-

1

2

12

 Alekszandr Griscsuk,(2784)

-

-

0

-

½

½

½

-

-

-

½

-

-

-

-

2

13

 Daniil Dubov (2770)

-

0

½

0

½

-

-

-

1

-

-

-

-

-

-

2

14

 Ding Liren (2836)

-

-

-

-

-

-

-

0

0

0

-

-

-

½

1

15

 Matthias Bluebaum (2562)

0

0

-

½

-

½

-

-

-

-

-

-

-

½

-

16

 Leinier Dominguez Perez (2786)

0

-

-

-

-

½

½

-

-

-

0

-

-

0

-

1

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szombaton kezdődik a Champions Chess Tour harmadik versenye, az Opera Euro onlina rapid torna

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szombaton kezdődik a másfél millió dollár díjalapú Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenye, az Opera Euro online rapid viadal. A 16 résztvevő körmérkőzésen dönti el a 8 továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből nyolcan is játszanak a tornán. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 100 ezer dolláros díjalapból a győztes 30 ezret nyer.

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg. Az amerikai Wesley So sikerével zárult Skilling Open viadallal kezdődött szériában hat rapid versenyre, három Masters tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül a körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már a kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcokat vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Masters versenyen tizenketten csatáznak, az első nyolc helyezett kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. Magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek.

A sorozat nyitányán, Skilling Open viadalon Wesley So egy vereséggel, kiegyensúlyozott teljesítménnyel harmadikként vette az első akadályt, a kvalifikációs körversenyt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A negyeddöntőben Magnus Carlsen a holland Anish Girit győzte le, Wesley So hátrányból fordítva az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe. Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben kevésbé meggyőző játékkal nyert, az amerikai rangadón So magabiztosan győzte le Hikaru Nakamurát.

A döntő első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A sakkvilág november 30-án Magnus Carlsent 30. születésnapján köszöntötte, Wesley So első nyilatkozatában bocsánatot kért a világbajnoktól, hogy elrontotta a születésnapi ünneplést.

A második párharcuk első partijában megtört a jég, Magnus Carlsen sötéttel nyert és szerzett vezetést. Sokan gondolhatták, hogy So-t megtöri a vereség, de nem így történt. A második ütközetben Carlsen a 13. lépésben tért el a döntő első játszmájában látott folytatástól. Nem vált be elképzelése, So megőrizte gyalogelőnyét és huszárpárja erősebbnek bizonyult Carlsen futópárjánál. A sötét király is akcióba lépett, sikerrel támogatta a szabadgyalog előretörését, So harmadszor is kiegyenlített.

A harmadik partiban kölcsönös hibák után megszületett a finálé első döntetlene, majd villámgyorsan remiztek a negyedik játszmában, következett a rájátszás, a két villámparti. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

Wesley So a döntő kilencedik játszmájának megnyerésével először jutott vezetéshez, Magnus Carlsen a tizedik partiban nem tudott egyenlíteni. So első helyét a 30 ezer dolláros első díj mellett az összetett pontversenyben 46 ponttal is jutalmazták, Carlsen 15 ezer dollárt kapott és 30 pontot.

A 2019-es Világkupa győztese, a koronavírus-járvány miatt a világbajnok-jelölti döntőtől visszalépő Tejmur Radzsabov diadalmaskodott a Meltwater Champions Chess Tour második tornáján, az Airithins Masters viadalon.

December 26-án 12 résztvevővel kezdődött meg a torna. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jutott be a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Tejmur Radzsabov veretlenségét megőrizve, egy nyeréssel és tíz döntetlennel ötödikként folytathatta a versengést. A negyeddöntő legnagyobb szenzációjaként a 24 éves orosz Daniil Dubov legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az első párharcuk 2-2-vel ért véget, a második meccsen Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel búcsúztatta a norvég világelsőt.  

Tejmur Radzsabov az orosz Jan Nepomnjacsijjal vívott kiélezett nagy csatát. Az első mérkőzésük négy döntetlennel lett 2-2, a folytatásban az azerbajdzsáni nagymester megnyerte az első partit, két pontosztozkodást követően az orosz bajnok kiegyenlített, sőt a rájátszás első partiját is megnyerte. Radzsabov egy remek futólépésnek köszönhetően egyenlített ki, majd sötéttel remizte el az Armageddon játszmát.

Az elődöntőben csak hat játszmára volt szüksége, hogy Daniil Dubovot is legyőzze, 3-1-gyel alapozta meg sikerét, majd két nyeréssel már a döntőben érezhette magát.

A döntő másik résztvevője, a 2017-es Világkupa győztese, Levon Aronjan ötvenszázalékos teljesítménnyel jutott a negyeddöntőbe, egyetlen vereségét az utolsó fordulóban szenvedte el, a spanyol David Anton Guijarro fosztotta meg veretlenségétől.

A negyeddöntőben az amerikai Hikaru Nakamurát remek játékkal győzte le, 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, majd a „visszavágón” két győzelemmel jutott az elődöntőbe. Az örök rivális Maxime Vchier-Lagrave ellen az első  meccsen 3-1-re győzött, a második találkozó 2-1-es vezetésével ért véget.

A döntő első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt.

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. Mindketten hibáztak mielőtt létrejött a kritikus állás, Levon Aronjan szenzációs bástyaáldozatot hozott. Radzsabov királya körül sűrű viharfelhők gyülekeztek.

Aronjan két nyerést adó folytatás között választhatott, de rossz döntést hozott, Radzsabov kivédte a fenyegetéseket, az átélt izgalmak hatására a belement a lépésismétléses remibe.

A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát.

Tejmur Radzsabovnak még fél pontra volt szüksége végső sikeréhez, ezt a harmadik partiban megszerezte. Az élő közvetítésen jól látszott, hogy mekkora feszültségben játszott, érzelmi kitöréssel reagálta le sikerét. Tejmur Radzsabov az összetett pontverseben is az élen áll.

Az összetett pontverseny élcsoportja:

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenye. A mezőny parádés, a világranglista első tíz helyezettjéből nyolcan is a rajtnál. Hatan szabadkártyával játszanak, ketten a chess24.com prémium előfizetőinek szavazatainak köszönhetően. Sajnálhatjuk, hogy Rapport Richárd nincs az indulók között, a magyar színeket Lékó Péter angol nyelvű kommentátorként képviseli.

A rajtlistát Magnus Carlsen vezeti, a világbajnok az összetett pontversenyben csak a negyedik. Wijk aan Zee-ben nagy csalódást okozott hatodik helyezésével, a mutatott játékával. Még nagyobb kudarcot élt át Maxime Vachier-Lagrave, a virtuális világranglistán tíz helyezést rontott ,a február 1-től érvényes ranglistán a 83. Tata Steel Masters eredményét még nem számolták el. Jan-Krzysztof Duda is megcsappant önbizalommal várhatja a rajtot, míg Anish Giri holtversenyes első helye után a pechesen elvesztett rájátszás ellenére is bizakodhat.

Könnyű helyzetben van Tejmur Radzsabov, az Airthings Masters győzteseként már kvalifikálta magát a sorozatot lezáró fináléba.

Az Opera Euro online rapid viadal résztvevői:

#

Opera Euro Rapid Résztvevők

FED

Életkor

Élő

H

Rapid Élő

H

Kvalifikáció

1

Magnus Carlsen

NOR

30

2862

1

2881

1

Pontverseny (4.)

2

Ding Liren

CHN

28

2791

3

2836

3

Premium voks

3

Jan Nepomnjacsij

RUS

30

2789

4

2778

9

Pontverseny (7.)

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

30

2784

5

2860

2

Pontverseny (7.)

5

Levon Aronjan

ARM

38

2781

6

2778

8

Pontverseny (3.)

6

Alekszandr Griscsuk

RUS

37

2777

7

2784

7

Premium voks

7

Wesley So

USA

27

2770

9

2741

21

Pontverseny (2.)

8

Tejmur Radzsabov

AZE

33

2765

10

2758

14

Pontverseny (1.)

9

Anish Giri

NED

26

2764

11

2731

25

Szabadkártya

10

Leinier Dominguez Perez

USA

37

2758

14

2786

6

Szabadkártya

11

Jan-Krzysztof Duda

POL

22

2743

19

2774

10

Szabadkártya

12

Hikaru Nakamura

USA

33

2736

20

2829

4

Pontverseny (6.)

13

Vidit Gujrathi Vidit

IND

24

2726

24

2636

116

Szabadkártya

14

Daniil Dubov

RUS

24

2710

29

2770

12

Pontverseny (8.)

15

Sam Shankland

USA

29

2691

44

2609

170

Szabadkártya

16

Matthias Bluebaum

GER

23

2670

67

2562

265

Szabadkártya

A menetrend:

A díjazás:

Szombaton 17 órakor öt fordulóval kezdődik meg a csatározás.

Az első forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubov

Wesley So – Magnus Carlsen

Levon Aronjan – Ding Liren

Matthias Bluebaum – Tejmur Radzsabov

Sam Shankland – Santosh Gujrathi Vidit

Leinier Dominguez Perez – Hikaru Nakamura

Jan-Krzysztof Duda – Jan Neponjacsij

Alekszandr Griscsuk – Anish Giri

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 21 éves  Jorden Van Foreest a Tata Steel Masters győztese, a rájátszást megnyerte Anish Giri ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Wijk aan Zee-ben nagy meglepetéssel fejeződött be a 83. Tata Steel Masters. A viadal utolsó fordulójában a játéknapot hármas holtversenyben a második helyen kezdő 21 éves holland Jorden Van Foreest  remek játékkal legyőzte a svéd Nils Grandeliust, míg éllovas honfitársa, Anish Giri csak remizett a spanyol David Anton Guijarroval. A veretlenségét megőrző Van Foreest és Giri holtversenyben végzett az élen, az első hely sorsát rájátszás döntötte el. A két villámparti döntetlen lett, az Armageddon partiban is Van Foreest sakkozott szerencsésebb kézzel, a drámai csatában Giri túllépte a gondolkodási időt. A címvédő amerikai Fabiano Caruana nem bírt a norvég Aryan Tarival, az orosz Andrej Jeszipenko nyert a sereghajtó német Alexander Donchenko ellen. Alireza Firouzja nyerőesélyes állását döntetlenre rontotta a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel vívott csatájában. A hármas holtverseny Jeszipenkonak kedvezett, a 18 éves orosz sakkozó lett a bronzérmes Caruana és Firouzja előtt. A világbajnok Magnus Carlsen győzelemmel, de csak hatodikként zárta szereplését, a francia Maxime Vachier-Lagrave negyedszer kapott ki. Döntetlennel végződött a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az indiai Pentala Harikrishna játszmája.  Wijk aan Zee-ben 1985-ben ünnepeltek utoljára holland győztest, Jan Timman nyerte meg a Hoogovens tornát.

 

Fordulatokban gazdag, izgalmas utolsó fordulóval fejeződött be a sok meglepetéssel tarkított 83. Tata Steel Masters. A 21 éves Jorden Van Foreest elsősége, a 18 esztendős Andrej Jeszipenko harmadik helye, a világbajnok Magnus Carlsen hatodik helyezése, a világbajnok-jelölti döntő második félidejére készülő Maxime Vachier-Lagrave kudarca érdemel elsősorban említést. A címvédő Fabiano Caruana nem tudta megvédeni elsőségét, negedik lett. A hagyományos torna rendezői a nehéz járvány időszakban is a viadal megrendezésére szavaztak, fiatal, feltörekvő tehetségek is játéklehetőséget kaptak, emlékezetes verseny volt.

Az utolsó fordulóra maradt a döntés, többen is pályáztak az első helyre, a dobogós helyezésekre. A tizenkettedik játéknapon meccslabdát hibázó Anish Giri és a címvédő Fabiano Caruana sötéttel játszott, Jorden Van Foreest és Alireza Firouzja a világos bábukat vezethette.

 

Jorden Van Foreest méltán aratott elismerést nagyszerű tisztáldozatával. Nils Grandelius gyorsan belátta, hogy az összekötött szabadgyalogok nagy veszélyt jelentenek számára, azonnal vissza is adta a tisztet, de a gondjai megmaradtak.

 

Jorden Van Foreest „könnyű kézzel” húzta a jó lépéseket, előnye egyre nőtt, svéd ellenfele időzavarba is került. A játszma tétjét elismerésre méltóan a holland nagymester kitűnően bírta, jól számolt, királya egyenesen h6-ig menetelt a sakkok elől. Van Foreest már a tavalyi tornán is meglepetést okozott negyedik helyezésével, elsősége óriási szenzáció. Megőrizte veretlenségét, jól játszott, teljesítményének  2832-es performance-pontszáma, a + 30,2 Élő-ponttal belépett a + 2700 Élő-pontosok elitjébe. Az első helyet eldöntő rájátszásban szerencsésebb kézzel sakkozott.

 

Anish Giri másodszor vesztett az elsőségért vívott rájátszást, 2018-ban Magnus Carlsentől kapott ki, akkor nem volt esélye, Van Foreest ellen nagy esélyt szalasztott el. Az első villámpartiban – 5 – 5 perc és lépésenként 3-3 másodperc - sötéttel nyerést szalasztott el, a másodikban gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni. Az Armageddon játszmában világossal 5 perce volt ellenfele 4 percével szemben, de nyerési kényszerrel játszott. Fölényesen állt, amikor váratlanul teljesen leblokkolt, értékes másodperceket vesztett el, a megtámadott vezérével végül nem lépett el, hanem nagyot hibázott. Van Foreest már-már páholyban érezhette magát, amikor tisztet nézett el. Az elvesztegetett másodpercekért Giri nagy árat fizetett, túllépte a gondolkodási időt. Giri négy helyet javított a világranglistán a + 12,4 Élő-pontjával.

 

A hollandok legjobbja a spanyol David Anton Guijarro ellen nehéz küzdelemben remizett, hátrányos állásban kellett védekeznie. Anton Guijarro kedvező esélyeit fokozatosan rontotta el.

 

A torna nagy meglepetése a debütáló 18 éves Andrej Jeszipenko bronzérme. Az orosz nagymester sokáig őrizte veretlenségét, a 11. fordulóban Aryan Taritól szenvedett váratlan vereséget. Utolsó partijában higgadtan kivárta, hogy a sereghajtó Alexander Donchenko hibázzon. A viadal szenzációját jelentette Magnus Carlsen elleni győzelme. A 2815-ös performance-pontszám, a + 24,1 Élő-pont őt is a 2700-as klubba juttatta.

 

A címvédő Fabiano Caruana nem tudta megismételni tavalyi nagy sikerét, kétpontos előnnyel nyerte meg a tornát. Hét győzelmével szemben idén csak három partit tudott nyerni, több esélyt is elszalasztott. A 21 esztendős Aryan Tari nem vállalt ellene bonyolult csatát, a francai védelem csereváltozatában a világranglista második amerikai nagymester csodát nem tehetett. Caruana az első két helyezetthez hasonlóan veretlen maradt, 3,4 Élő-pontot vesztett.

 

A mezőny legfiatalabb résztvevője, a 17 éves Alireza Firouzja utolsó játszmájában elszalasztotta a lehetőséget, hogy bronzérmes legyen. Radoslaw Wojtaszekkel eredeti játékfelfogásban sakkozott, nehéz volt kitalálni lépéseiket. A lengyel sakkozó jelentős hátrányba keveredett, Firouzja minőséget áldozva fokozta a nyomást, de az i-re nem tudta feltenni a pontot. Már a játszma közben tudhatta, hogy az első helyen előálló esetleges hármas holtverseny esetén sem kap esélyt a rájátszáson való részvételre, Magnus Carlsen elleni veresége rontotta le a Berger-Sonneborn pontszámát. Firouzja a nyeréssel a top tízbe kerülhetett volna, 10,2 Élő-pontot szerzett. Megnyitási repertoárja kevésbé kidolgozott, nehéz állásokban sem vesztette el a fejét, erejét megfeszítve védekezett.  

 

A befejező játéknap rangadóján Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave pályafutásuk során klasszikus játszmában huszonnyolcadszor nézett farkasszemet. A norvég világbajnok 18 döntetlen mellett 8-2-re vezetett. 2019-ben négyszer csatáztak, a GRENKE viadalon Carlsen világossal győzött, Stavangerben MVL játszhatott világossal és remizett a világelsővel. Zágrábban Carlsen hetedszer mért vereséget a francia sakkozóra és egypontos előnnyel megnyerte a Grand Chess Tour 2019 harmadik versenyét. St. Louisban nagy volt a tétje az utolsó fordulóban vívott játszmájuknak, Vachier-Lagrave győzelme esetén megelőzhette volna Carlsent, végzetes huszárlépésének köszönhetően világossal 27 lépésben kikapott.

A Grand Chess Tour 2019 londoni döntőjének elődöntőben Vachier-Lagrave óriási csatában 15,5-14,5-re legyőzte Carlsent. Három különböző időkontroll mellett csatáztak, végül rájátszás döntötte el a küzdelmüket.

 

A Wijk aan Zee-i utolsó fordulóban folytatódott Maxime Vachier-Lagrave „vesszőfutása”, negyedik vereségét szenvedte el. A Grünfeld védelemben a centrumképzős változatban a világbajnok a 7.Va4+-os varit választotta. A korai vezércsere után MVL egyre bizonytalanabbá vált, a passzív védekezés helyett minőségáldozattal próbálkozott. Magnus Carlsen lépésről-lépésre növelte előnyét, a francia sakkozó a 40. lépésben adta fel reménytelen állását, a norvég világelső harmadik győzelmét érte el, de hatodik helyezésén nem tudott javítani.

 

Magnus Carlsen a 2015-ös stavangeri tornán elért teljesítményének volt utoljára hasonlóan rossz performance-pontszámot, 15,3 Élő-pontot vesztett. A világbajnok-jelölti döntő második félidejére készülő Maxime Vachier-Lagrave önbizalmat is romboló súlyos kudarcot élt át. A viadalt a világranglista ötödik helyezettjeként kezdte, a virtuális világraglistán a tizenötödik helyre esett vissza, 26,3 Élő-pontot vesztett.

Ötven százalékon zárt Pentala Harikrishna. Meglepő, hogy a két lengyel nagymester, Jan-Krzysztof Duda ls Radoslaw Wojtaszek is nyeretlenül zrta szereplését, az újoncok közül David Anton Guijarro és Alexander Donchenko sem tudott játszmát nyerni.

Az utolsó forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) 1 – 0  (Grünfeld védelem, 40)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 63)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Szicíliai védelem, 54)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Francia védelem, 42)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Nils Grandelius (svéd, 2663) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 47)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) 0 – 1 (Angol megnyitás, 42)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) döntetlen (Félszláv védelem, 58)

Az első helyet eldöntő rájátszás végeredménye:

Jorden Van Foreest – Anish Giri 2 – 1

Jorden Van Foreest – Anish Giri döntetlen (Futójáték, 44)

Anish Giri – Jorden Van Foreest döntetlen (Spanyol megnyitás, 37)

Anish Giri – Jorden Van Foreest 0 – 1 (Vezérgyalog megnyitás, 58)

83. Tata Steel Masters Wijk aan Zee 2021. január 15-31.
 

H.

Név

Ti

FED

 Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

TB1

TPR

1

Jorden Van Foreest

GM

NED

2671

#

½

½

½

½

½

1

1

1

½

1

½

½

½

8.5

53

2839

2

Anish Giri

GM

NED

2764

½

#

½

½

½

½

½

1

1

½

½

1

1

½

8.5

52.25

2832

3

Andrej Jeszipenko

GM

RUS

2677

½

½

#

½

½

1

½

0

½

½

1

1

½

1

8

49

2815

4

Fabiano Caruana

GM

USA

2823

½

½

½

#

½

½

½

½

½

½

½

1

1

1

8

48.25

2804

5

Alireza Firouzja

GM

FID

2749

½

½

½

½

#

0

1

½

½

1

1

½

½

1

8

48

2810

6

Magnus Carlsen

GM

NOR

2862

½

½

0

½

1

#

½

½

1

½

½

½

1

½

7.5

47.25

2771

7

Pentala Harikrishna

GM

IND

2732

0

½

½

½

0

½

#

½

1

½

½

½

½

1

6.5

38.75

2724

8

Aryan Tari

GM

NOR

2625

0

0

1

½

½

½

½

#

½

½

½

½

½

½

6

38

2703

9

Nils Grandelius

GM

SWE

2663

0

0

½

½

½

0

0

½

#

1

½

½

1

1

6

34

2700

10

Jan-Krzysztof Duda

GM

POL

2743

½

½

½

½

0

½

½

½

0

#

½

½

½

½

5.5

35.75

2666

11

David Anton Guijarro

GM

ESP

2679

0

½

0

½

0

½

½

½

½

½

#

½

½

½

5

30.75

2641

12

Radoslaw Wojtaszek

GM

POL

2705

½

0

0

0

½

½

½

½

½

½

½

#

½

½

5

30.75

2639

13

Maxime Vachier-Lagrave

GM

FRA

2784

½

0

½

0

½

0

½

½

0

½

½

½

#

1

5

29.75

2633

14

Alexander Donchenko

GM

GER

2668

½

½

0

0

0

½

0

½

0

½

½

½

0

#

3.5

23

2554

A virtuális világranglista élcsoportjának állása:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2846,7 (- 15,3)

2. Fabiano Caruana (amerikai) 2819,6 (- 3,4)

3. Ding Liren (kínai) 2781

4. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2789

5. Levon Aronjan (örmény) 2781

6. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2770

7. Anish Giri (holland) 2776,4 (+ 12,4)

8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2770

9. Wesley So (amerikai) 2770

10. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni) 2765

11. Wang Hao (kínai) 2763

12. Rapport Richárd (magyar) 2782,9 (+ 3,9)

13. Alireza Firouzja (FIDE) 2759,2 (+ 10,2)

14. Leinier Dominguez Perez (amerikai) 2758

15. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2757,7 (- 26,3)

16. Szergej Karjakin (orosz) 2757

17. Viswanathan Anand (indiai) 2753

18. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2753

19. Hikaru Nakamura (amerikai) 2736

20. Veszelin Topalov (bolgár) 2735

21. Wei Yi (kínai) 2732,1 (+ 0,1)

22. Pentala Harikrishna (indiai) 2630,4 (- 1,6)

23. Jan-Krzysztof Duda (lengyel) 2729,5 (- 13,5)

37. Jorden Van Foreest (holland) 2701,2 (+ 30,7)

38. Andrej Jeszipenko (orosz) 2701,1 (+ 24,1)

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri nyerőesélyt hagyott ki Firouzja ellen, az utolsó forduló előtt fél pont az előnye 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters viadal tizenkettedik fordulójában az éllovas Anish Giri 67 lépésben remizett Alireza Firouzjával. A holland nagymester a 61. lépésben „meccslabdát” hibázott, mentőövet dobott 17 éves riválisának. A befejező játéknap előtt Giri félpontos előnnyel vezet honfitársa, Jorden Van Foreest, Firouzja és a címvédő Fabiano Caruana előtt. Az amerikai nagymester világossal nem bírt a spanyol David Anton Guijarroval, Van Foreest az orosz Andrej Jeszipenkoval osztozott meg a ponton. A lengyel Radoslaw Wojtaszek és a világbajnok Magnus Carlsen játszmája döntetlennel fejeződött be, a norvég világelső változatlanul csak hatodik a 14 fős mezőnyben. A forduló egyetlen győzelmét az indiai Pentala Harikrishna aratta, a sereghajtó német Alexander Donchenko ellen nyert. A francia Maxime Vachier-Lagrave a lengyel Jan-Krzysztof Dudával, a svéd Nils Grandelius a norvég Aryan Tarival remizett. A befejező játéknapon Giri sötéttel játszik Anton Guijarroval, Caruana is sötéttel mérkőzik meg Tarival, Firouzja világossal Wojtaszekkel csatázik, Van Foreest ellenfele Grandelius lesz. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

 

A 83. Tata Steel Masters viadalon az első hely sorsa az utolsó fordulóban dől el. Az éllovas Anish Giri óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, hogy egy pontra növelje előnyét riválisaival szemben, már döntetlennel is célba érjen. Alireza Firouzját megfosztotta volna reményeitől, hogy harcolhasson a tornagyőzelemért. A címvédő Fabiano Caruana világossal kockáztatott David Anton Guijarro ellen, de a spanyol sakkozó állta a sarat. Jorden Van Foreest versenyben maradt a dobogóért vívott küzdelemben, az orosz Andrej Jeszipenko a döntetlennel is megőrizte félpontos előnyét a világbajnok Magnus Carlsen előtt.

 

A tizenkettedik forduló rangadóján Alireza Firoizja a francai védelmet választotta Anish Girivel vívott párbajában. Az éllovast nem tudta meglepni, a nyitásban korai vezércserét láttunk, Firouzja egyenlő esélyű állást ért el. A pozíció azonban sokkal inkább megfelelt a holland nagymester sakkozói felfogásának, nagyon szereti azokat az állásokat, ahol csak két eredmény képzelhető el, őt semmiféle veszély nem fenyegeti.

 

A békésnek tűnő küzdelem rövidesen kiéleződött, Girinek a bástyák mellett futója volt Firouzja huszárjával szemben, reménnyel tölthette el a sötét vezérszárnyi gyaloggyengeség. Mindkét király a harctérre indult, a FIDE színeiben játszó Firouzja egyre nagyobb gondokkal küszködött. A világos bástya betört a hetedik sorra, a sötét királyszárnyi gyalogok is elhullottak, az e szabadgyalog nyújtott némi ellenesélyt.

 

Giri leáldozta futóját, mindkét szárnyon összekötött szabadgyalogjai rajtra készen álltak a győzedelmes előretöréshez. Firouzja huszárjával megpróbálta a lehetetlent, a játszma során szinte az egész táblát bejárta, amikor a második időkontroll után létrejött a játszma végső kritikus állása.

 

Úgy tűnt, hogy simán nyer a 61.g4 lépés, de a huszár időben érkezett, hogy besegítsen bástyájának az a7 gyalog megsemmisítésében, ami a megmenekülést jelentette. Nagyon fájhat Anish Girinek, hogy az oly sokáig kitűnően játszott partiban nem tudta győzelemre váltani esélyeit. Nyerése esetén utolsó játszmájában a döntetlen is végső sikerét jelentette volna, Alireza Firouzja a remivel riválisa maradt.

 

A címvédő Fabiano Caruana egy házielemzését játszotta meg David Anton Guijarro ellen. A 13. Hf6+ tisztáldozatot nem lehetett elfogadni, a spanyol királyszárnya meggyengült. Anton Guijarro higgadtan védekezett, kiegyenlítette esélyeit. Caruana kockáztatott, kis hátrányba is került. Vigyáznia kellett. A döntetlennek a spanyol sakkozó mellett elsősorban Giri örülhetett, megmaradt félpontos előnye.

 

A 18 éves Andrej Jeszipenko eredeti megnyitással próbált zavart kelteni Jorden Van Foreest soraiban, a 21 esztendős holland sakkozó megtalálta az ellenesélyt, gyalogot áldozott kezdeményezésért.  A ifjú titánok csatája örökös sakkal ért véget.

 

Radoslaw Wojtaszek láthatóan a fél pont megszerzését tűzte ki célul Magnus Carlsen elleni játszmájában. A norvég világbajnok, a hétszeres Wijk aan Zee-i győztes változatlanul csak a hatodik. A virtuális világranglistán előnye Fabiano Caruana előtt 20,6 pontra csökkent, eddig 19,2 Élő-pont bánja gyenge szereplését, erőtlen játékát.

 

A forduló egyetlen győzelmét Pentala Harikrishna aratta. A sereghajtó Alexander Donchanko sokáig jól tartotta magát, az indiai sakkozó bástyájával és vezérével akciózott. Donchenko védhette volna a fenyegetéseket, időzavarban azonban nem talált mentséget. Harikrishna feljött ötven százalékra.

Maxime Vachier-Lagrave csak árnyéka önmagának, Jan-Krzysztof Duda ellen a remiért kellett megküzdenie.

Nils Grandelius és Aryan Tari az olasz megnyitásban vívott elméleti párbajt. A norvég sakkozó tisztáldozatos varit játszott meg, a játszma lépésismétléssel lett döntetlen.

 

A 12. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2743) döntetlen (Orosz huszárjáték, 76)

Pentala Harikrishna indiai, 2732) - Alexander Donchenko (német, 2668) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 50)

Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) - Jorden Van Foreest (holland, 2671) döntetlen  (Caro-Kann védelem, 41)

Nils Grandelius (svéd, 2663) - Aryan Tari (norvég, 2625) döntetlen (Olasz megnyitás, 30)

Fabiano Caruana (amerikai, 2823) - David Anton Guijarro (spanyol, 2679) (Ragozin védelem,

Anish Giri (holland, 2764) - Alireza Firouzja (FIDE, 2749) (Francia védelem,

Radoslaw Wojtaszek(lengyel, 2705)  - Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Félszláv védelem, 35)

A verseny állása:

1.Anish Giri 8 pont

2-4. Jorden Van Foreest, Alireza Firouzja  és Fabiano Caruana 7,5

5. Andrej Jeszipenko 7

6. Magnus Carlsen 6,5

7-8. Pentala Harikrishna és Nils Grandelius 6

9. Aryan Tari 5,5

10-11. Jan-Krzysztof Duda és Maxime Vachier-Lagrave 5

12-13. Radoslaw Wojtaszek és David Anton Guijarro 4,5

14. Alexander Donchenko 3,5

83rd Tata Steel Masters Wijk aan Zee 2021. január 15-31

kat. XIX (2725)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

1.

Anish Giri

g

NED

2764

*

½

½

½

½

½

½

1

1

½

1

1

.

½

8

2850

2.

Jorden Van Foreest

g

NED

2671

½

*

½

½

½

½

1

.

1

½

½

½

1

½

2829

3.

Alireza Firouzja

g

FID

2749

½

½

*

½

½

0

1

½

½

1

½

.

1

1

2819

4.

Fabiano Caruan,

g

USA

2823

½

½

½

*

½

½

½

½

.

½

1

1

½

1

2819

5.

Andrej Jeszipenko

g

RUS

2677

½

½

½

½

*

1

½

½

0

½

½

1

1

.

7

2790

6.

Magnus Carlsen

g

NOR

2862

½

½

1

½

0

*

½

1

½

½

.

½

½

½

2737

7.

Pentala Harikrishna

g

IND

2732

½

0

0

½

½

½

*

1

½

.

½

½

½

1

6

2722

8.

Nils Grandelius

g

SWE

2663

0

.

½

½

½

0

0

*

½

1

1

½

½

1

6

2734

9.

Aryan Tari

g

NOR

2625

0

0

½

.

1

½

½

½

*

½

½

½

½

½

2695

10.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2743

½

½

0

½

½

½

.

0

½

*

½

½

½

½

5

2665

11.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2784

0

½

½

0

½

.

½

0

½

½

*

½

½

1

5

2651

12.

Radoslaw Wojtaszek

g

POL

2705

0

½

.

0

0

½

½

½

½

½

½

*

½

½

2637

13.

David Anton Guijarro

g

ESP

2679

.

0

0

½

0

½

½

½

½

½

½

½

*

½

2638

14.

Alexander Donchenko

g

GER

2668

½

½

0

0

.

½

0

0

½

½

0

½

½

*

2575

Az utolsó forduló párosítása:

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave

Alireza Firouzja - Radoslaw Wojtaszek

David Anton Guijarro - Anish Giri

Aryan Tari - Fabiano Caruana

Jorden Van Foreest - Nils Grandelius

Alexander Donchenko - Andrej Jeszipenko

Jan-Krzysztof Duda - Pentala Harikrishna

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anish Giri sötéttel remizett Magnus Carlsennel, megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Wijk aan Zee-ben zajló 83. Tata Steel Masters tizenegyedik fordulójában az éllovas holland Anish Guri sötéttel remizett a világbajnok Magnus Carlsennel, megőrizte félpontos előnyét. Pontosztozkodással végződött a holtversenyes második Alireza Firouzja és Fabiano Caruana összecsapása is. A címvédő amerikai nagymester kihagyott egy esélyes tisztáldozati lehetőséget, később időzavarban rontott, a remiért kellett megküzdenie 17 éves ellenfelével szemben. A játéknap meglepetéseként a norvég AryN Tari megfosztotta veretlenségétől az orosz Andrej Jeszipenkot, aki vereségével az ötödik helyre csúszott vissza. A holland Jorden Van Foreest csatlakozott Caruana és Firouzja kettőséhez, az indiai Pentala Harikrishnát győzte le. Döntetlenek születtek a lengyel Radoslaw Wojtaszek és a francai Maxime Vachier-Lagrave, a spanyol David Anton Guijarro és a svéd Nils Grandelius, a német Alexander Donchenko és a lengyel Jan-Krzysztof Duda játszmákban. A 12, fordulóban többek között Anish Giri és Alireza Firouzja küzd meg egymással.

 

A 83. Tata Steel Masters tizenegyedik fordulóban nagy érdeklődés kísérte a világbajnok Magnus Carlsen és az éllovas Anish Giri játszmáját. 2018-ban a jubileumi 80. Tata Steel Chess Masters viadalon holtversenyben végeztek az élen, a rájátszásban a norvég világelső diadalmaskodott. Két éve Carlsen félpontos előnnyel hetedszer nyerte meg az oly nagy presztízsű tornát, Giri második lett. A hollandok legjobbja tizenkét hónap Élő-pontjai átlagának köszönhetően játszhat a világbajnok-jelölti döntőben, a jekatyerinburgi viadal félidejében ötven százalékon áll.

Korábban 25 klasszikus partiban mérték össze erejüket, húsz döntetlen mellett Carlsen 4-1-re vezetett. Először 2011-ben csatáztak, óriási meglepetésre a 16 éves holland sakkozó sötéttel 22 lépésben legyőzte Carlsent.

 

A világbajnok az olasz megnyitást választotta, Giri jól felkészült és tartotta az egyensúlyt. Pontos játékkal keresztezte világos királyszárnyi kezdeményezési kísérletét. A bástyák cseréje után a zárt állásban Carlsen nem tudott fogást találni ellenfele pozícióján, lépésismétléssel ért véget a küzdelmük.

 

Anish Giri mögött félpontos hátrányban levő Alireza Firouzja és Fabiano Caruana párbaját is kitüntető figyelmet érdemelt. A tavalyi viadalon az amerikai nagymester megadásra kényszerítette a fiatal titánt, a Magnus Carlsen Chess Tour rapid versenyein is csatáztak. A stavangeri Altibox Norway Chess tornán a két klasszikus partiban megosztoztak a ponton, az első rájátszást Fiirouzja nyerte meg, a második körben Caruana visszavágott.

 

Firouzja választása is az olasz megnyitásra esett, de a nyitásban nem villogott. A címvédő átvette a kezdeményezést, a 19. lépésben esélyes tisztáldozati lehetőséget hagyott kihasználatlanul. Fabiano Caruana sokáig őrizte előnyét, időzavarban azonban hibázott és a 17 éves Alireza Firouzja vette kézbe az irányítást. Az amerikai sakkozónak kellett vigyáznia, hogy hárítsa riválisa próbálkozásait.

 

A játéknapon két győzelem született. A bombameglepetést a 21 esztendős Aryan Tari sikere jelentette. A forduló előtt holtversenyes második 18 éves Andrej Jeszipenko nagyon rossz napot fogott ki, a spanyol megnyitás javított Steinitz védelmében teljes passzívitásba került, a világos haderő uralta a táblát. A norvég sakkozó szép taktikai megoldással nyerte meg a partit, megszerezte első győzelmét, Jeszipenkot megfosztotta veretlenségétől.

 

Remekel a 21 éves Jorden Van Foreest. A torna doyenje, a 34 esztendős Pentala Harikrishna az olasz megnyitású játszmában tisztáldozatot játszott meg. Van Foreest higgadtan hárította akcióját, a tisztet kedvező pillanatban visszaáldozta, anyagi előnybe került, biztos kézzel vezette győzelemre haderejét. A holland nagymester a nyeréssel holtversenyben második helyen várhatja a hajrát.

A Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajt Radoslaw Wojtaszek és Maxime Vachier-Lagrave. A francia világbajnokjelölt minőségáldozatos változatot játszott meg, meg kellett küzdenie a remiért.

Bajba kerülhetett volna Jan-Krzysztof Duda a vezércselű partiban a sereghajtó Alexander Donchenko ellen. A német sakkozó azonban elvétette a helyes folytatást, örökös sakkal ért véget a küzdelmük.

David Anton Guijarro és Nils Grandelius a Grünfeld védelemnem osztozott meg a ponton.  

A 11. forduló eredményei:

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2705) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2784) döntetlen (Grünfeld védelem, 45)

Magnus Carlsen (norvég, 2862) - Anish Giri (holland, 2764) döntetlen (Olasz megnyitás, 42)

Alireza Firouzja (FIDE, 2749) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Olasz megnyitás, 61)

David Anton Guijarro (spanyol, 2679) - Nils Grandelius (svéd, 2663) döntetlen  (Grünfeld védelem, 30)

Aryan Tari (norvég, 2625) - Andrej Jeszipenko (orosz, 2677) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 33)

Jorden Van Foreest (holland, 2671) - Pentala Harikrishna (indiai, 2732) 1 – 0 (Olasz megnyitás, 60)

Alexander Donchenko (német, 2668) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel,  2743) döntetlen (Vezércsel, 34)

A verseny állása:

1.Anish Giri 7,5 pont

2-4. Fabiano Caruana, Jorden Van Foreest és Alireza Firouzja 7

5. Andrej Jeszipenko 6,5

6. Magnus Carlsen 6

7. Niks Grandelius 5,5

8-9. Pentala Harikrishna és Aryan Tari 5

10-11. Jan-Krzysztof Duda és Maxime vachier-Lagrave 4,5

12-13. Radoslaw Wojtaszek és David Anton Guijarro 4

14. Alexander Donhanko 3,5

 

A 12. forduló párosítása:

Maxime Vachier-Lagrave - Jan-Krzysztof Duda

Pentala Harikrishna - Alexander Donchenko

Andrej Jeszipenko - Jorden Van Foreest

Nils Grandelius - Aryan Tari

Fabiano Caruana - David Anton Guijarro

Anish Giri - Alireza Firouzja

Radoslaw Wojtaszek - Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021 chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjacsij remizett Griscsukkal, megőrizte félpontos előnyét
2021. 04. 21.

Fabiano Caruana nagyszerű újítással nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, Jan Nepomnjacsij az élen
2021. 04. 20.

Jekatyerinburgban folytatódik a világbajnok-jelölti döntő, Vachier-Lagrave és Nepomnjacsij vezet
2021. 04. 18.

Az indiai Praggnanandhaa másfél pontos előnnyel a Polgár Challenge viadal győztese
2021. 04. 12.

Nagy meglepetés a német SF Deizisau elsősége az online Rapid Klubcsapatok Európa-kupán
2021. 04. 03.

Giri a rájátszásban győzte le Nepomjacsijt, megnyerte a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalt
2021. 03. 22.

Giri és Nepomnjacsij négy döntetlennel kezdte a döntőt, a bronzmeccsen Carlsen 3-1-re nyert
2021. 03. 21.

Nepomnjacsij és Giri játssza a Magnus Carlsen Invitational döntőjét
2021. 03. 20.

Nepomnjacsij győzelemmel kezdte Carlsen elleni párharcát, Giri is 2,5 - 1,5-re nyert So ellen
2021. 03. 19.

A Magnus Carlsen Invitational elődöntőjében Carlsen-Nepomnjacsij és So-Giri párharcok lesznek
2021. 03. 18.

Carlsen és So 2,5-0,5-ös győzelemmel kezdte a Magnus Carlsen  Invitational negyeddöntőjét
2021. 03. 17.

Magnus Carlsen a kvalifikációs verseny győztese, fél ponttal előzte meg Anish Girit
2021. 03. 16.

Folytatódott Giri és Carlsen versenyfutása, a holland sakkozó megőrizte félpontos előnyét
2021. 03. 15.

Giri félpontos előnnyel az élen, a negyedik fordulóban legyőzte Carlsent
2021. 03. 14.

Tizenhatan játszanak a Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon
2021. 03. 12.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog