Help Sales ÁSZF

Carlsen nagy csatában győzte le Mamedgyarovot, az Armageddon játszma döntött, előnye hat pontra nőtt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour döntőjének második fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen az Armageddon partiban aratott győzelmével nyert az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen. Mind a hét partiban döntés született, a nagymesterek világossal játszva győztek. A négyjátszmás rapid párharcban Mamedgyarov kétszer is vezetést szerzett, a norvég világelső mindkétszer kiegyenlített. A rájátszást nyeréssel kezdte, Mamedgyarov egyenlített, majd Carlsen 22 lépésben győzött. Magnus Carlsen hat pontra növelte előnyét legnagyobb riválisa, Wesley So előtt, a francia Maxime Vachier-Lagrave 2,5-0,5-re legyőzte az amerikai nagymestert. Nagy csatában az örmény Levon Aronjan az orosz Vladiszlav Artyemijev, a lengyel Jan-Krzysztof Duda a holland Anish Giri ellen nyert 2,5-1,5-re. Hikaru Nakamura és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov mérkőzését a rájátszásban az első villámparti döntötte el az amerikai sakkozó javára.

 

Az Oslóban zajló online viadal második játéknapján nagy csatában dőltek el a párharcok, az idő szorításában a játszmák befejező szakaszában sok volt a hiba, váratlan fordulat, kihagyott lehetőség.

Az Armageddon játszmában elért győzelmével Magnus Carlsen megnyerte Sahriyar Mamedgyarov elleni meccsét, de rögös volt az út a 2 pont megszerzéséig.

 

A királyindiai védelmű első partiban a világbajnok vezérével korai gyalograblási kalandba bocsátkozott, a büntetés nem maradt el. Mamedgyarov tisztet nyert, anyagi előnyét érvényesítette.

 

Az azerbajdzsáni sakkozó világossal mindenkire veszélyes, sötét színnel a repertoárja sebezhető. A spanyol megnyitás nyílt változatában elméleti párbajt vívtak. A 19. lépéspárban mindketten hibáztak, Mamedgyarov bakija volt a súlyosabb. Carlsen a bonyodalmakban túljátszotta ellenfelét, kiegyenlített.

A Ragozin védelmű harmadik játszmában a vezércserét követően Carlsennek jó esélye volt elérni az egyenlő állást, de rossz döntést hozott. Mamedgyarov bástyájának és huszárjának sikeres összejátéka anyagi előnyt biztosított, a világbajnok másodszor is hátrányba került.

Nem nélkülözte a fordulatot a negyedik összecsapásuk sem. A nagyon idegesen játszó Magnus Carlsennel szemben Sahriyar Mamedgyarov a 34. lépésben hibázott nagyot, révbe érhetett volna, ha jót húz. A játszmát végül Mamedgyarov nagy hibája döntötte el, Carlsen az azerbajdzsáni sakkozó királyát sarokba szorította.

Következtek a villámpartik, a feszültség fokozódott, még több hiba jellemezte a küzdelmüket. Mamedgyarov sötéttel került előnybe a világbajnok tétova vezérlépéseinek köszönhetően, majd teljesen leblokkolt, gyorsan fogyott a gondolkodási ideje, bástyát nézett el.

 

A második villámpartiban Mamedgyarov mindent egy lapra tett fel, extrém játéka meglepő módon sikerhez vezetett, Carlsen hibák sorozatával vesztett. A meccset eldöntő Armageddon játszmában a világos színt választotta és oly sok kaland után 22 lépésben nyert.

Magnus Carlsen előnye 6 pontra nőtt a „nullázó” Wesley So-val szemben. Maxime Vachier-Lagrave második mérkőzését nyerte meg, a 2,5-0,5-ös eredmény nem tükrözi hűen a játszmák menetét.

A francia nagymester küzdelmes első partiban szerzett vezetést, a nagyon rossz napot kifogó Wesley So hibáit némi bizonytalankodással használta ki.

 

Az amerikai sakkozó kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni a második partiban. A spanyol megnyitású harmadik összecsapás eldöntötte a mérkőzést. So a berlini védelemben királyszárnyi akciót kezdeményezett, MVL védekezésre kényszerült, minőségáldozattal szerelte le a támadási kísérletet. A kritikus állásban So örökös sakkal remizhetett volna, a taktikai lehetőséget nem vette észre. MVL-nek a szabadgyalogja biztosította be a mérkőzés megnyerését.

A háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan, a torna doyenje és a 23 éves Vladiszlav Artyemijev rövid időn belül harmadszor nézett farkasszemet. A Champions Chess Tour hetedik versenyén, a Goldmoney Asian Rapid viadal döntőjében mérkőztek meg, Aronjan kettős győzelmet aratott. A Chessable Masters tornán a harmadik helyért vívtak meg, a 2-2-es első meccs után Artyemijev 2,5-0,5-re nyert és lett bronzérmes.

Vladiszlav Artyemijev győzelemmel, Levon Aronjan vereséggel kezdte a finálét, az orosz sakkozó a rájátszás izgalmait jól bírta, Aronjan kevésbé. A párharc első partijában az örmény nagymester 83 lépésben győzött, a kihagyott lehetőségen búslakodó Artyemijev tiszthátránnyal fölöslegesen húzta az időt. A vereség azonban nem rendítette meg, 33 lépésben vágott vissza a királyszárnyi akciót erőltető Aronjannak.  

Kisebb csoda kellett ahhoz, hogy Aronjan ne veszítse el a harmadik játszmát. Artyemijev válogathatott a nyerések között, az idő szorításában mentőövet dobott az olimpiai bajnoknak.

Az elszalasztott nagy esély rányomta bélyegét a negyedik partira, a rutinos, oly sok csatát megélt Levon Aronjan legyőzte az ifjú titánt.

 

Szicíliai védelmű viharokat láttunk Anish Giri és Jan-Krzysztof Duda párbajának első partijában. A kalandokban bővelkedő összecsapásban a lengyel sakkozó jól bírta a feszültséget, a végjátékban érvényesítette előnyét.

Bástyavégjátékban dőlt el a második összecsapásuk is, de ezúttal Anish Giri érvényesítette előnyét.

Girit meglephette Duda francia védelme, sorozatos cserékkel egyenkő esélyű végjátékra egyszerűsített, majd pontosztozkodás született.

A negyedik játszmát Jan-Krzysztof Duda 88 lépésben nyerte meg, nagy türelemmel játszva érte el a 3 pontot érő győzelmet.

 

A forduló ötödik mérkőzésén Hikaru Nakamura és Tejmur Radzsabov a rapid partikat „lelazsálta”, négy gyors döntetlennel a rájátszásra bízták a döntést. Az azerbajdzsáni sakkozó világossal oly erőtlenül játszott, hogy a végjátékban Nakamura játszhatott nyerésre, az esélyt azonban kihagyta. Radzsabov segítette a győzelemhez, a gyalogvégjátékban királyával „aknamezőre” lépett.

A vereség magához térítette a világbajnokjelöltet, de előnyös végjátékát nem tudta győzelemig fokozni.

 

A 2. forduló eredményei:

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2762) – Magnus Carlsen (norvég, 2855) 1 – 2 (3 – 4)

Sahriyar Mamedgyarov – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Sahriyar Mamedgyarov  1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Sahriyar Mamedgyarov  1 – 0

Rájátszás:

Magnus Carlsen – Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov – Magnus Carlsen 1 – 0

Magnus Carlsen – Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2763) – Wesley So (amerikai, 2778)  3 – 0 (2,5 – 0,5)

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  1 - 0

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2699) – Levon Aronjan (örmény, 2782)  0 – 3 (1,5 – 2,5)

Vladiszlav Artyemijev – Levon Aronjan 0 - 1

Levon Aronjan – Vladiszlav Artyemijev  0 - 1

Vladiszlav Artyemijev – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Vladiszlav Artyemijev  1 - 0

Anish Giri (holland, 2777) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2756) 0 – 3 (1,5 – 2,5)

Anish Giri – Jan-Krzysztof Duda 0 - 1

Jan-Krysztof Duda - Anish Giri 0 - 1

Anish Giri – Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Jan-Krysztof Duda - Anish Giri  1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2736) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2763) 2 – 1 (3,5 – 2,5)

Hikaru Nakamura – Tejmur Razsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Hikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Tejmur Razsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Hikaru Nakamura döntetlen

Rájátszás:

Tejmur Radzsabov – Hikaru Nakamura 0 - 1

Hikaru Nalamura – Tejmur Radzsabov döntetlen

 

A 3. forduló párosítása:

Jan-Krzysztov Duda – Sahriyar Mamedgyarov

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave

Wesley So – Vladiszlav Artyemijev

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura

Tejmur Radzsabov – Anish Giri

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen és So 3 ponttal kezdte a döntőt, Vachier-Lagrave, Artyemijev és Giri a rájátszásban győzött

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Oslóban megkezdődött a Meltwater Champions Chess Tour döntője. Az első fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen a lengyel Jan-Krzysztof Dudát győzte le 2,5-0,5-re, az amerikai Wesley So az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen nyert 3-1-re. A győztesek 3-3 pontot kaptak, a norvég világelső megőrizte 4 pontos előnyét legnagyobb riválisával szemben. Két párharc a rájátszás villámpartijaiban dőlt el, az orosz Vladiszlav Artyemijev az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, a holland Anish Giri az amerikai Hikaru Nakamura ellen nyert. Az Armageddon játszma döntött a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan párbajában, MVL nyerte meg a fordulatokban oly gazdag meccset, a győztesek 2-2 ponttal kezdték a k9rmérkőzéses viadalt.

A Meltwater Champions Chess Tour kilenc versenyén több mint ezer játszma döntötte el, hogy kik játszhatnak a 300 ezer dolláros díjalappal rendezett döntőben, a győztes 100 ezer dollárt nyer. A rajtlistát a három versenyen első helyezést elért, az összetett pontversenyben is az élen végzett világbajnok Magnus Carlsen vezeti. A tornát 16,5 ponttal kezdte, Wesley So 12,5, Levon Aronjan 8 ponttal rajtolt.

Parádés a szereposztás, a jogosult résztvevők közül az orosz világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij nem játszik, hárman kaptak szabadkártyát. Négyjátszmás párharcokra kerül sor, 2-2 esetén rájátszás dönt, két villámparti, szükség szerint az Armageddon játszma. A „pótvizsga” nélküli győzelem 3 pontot ér, rájátszásnál a győztes 2, a vesztes 1 pontot szerez. A küzdelmek 17 órakor kezdődnek, játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal.

Az első forduló párharcai előtt a nagymesterek egymás elleni eredményei:

A hazai pályán játszó Magnus Carlsen a nyitányon visszavágott Jan-Krzysztof Dudának a Világkupa elődöntőjében elszenvedett vereségéért. A meccs a világbajnok villámgyőzelmével kezdődött meg, a lengyel nagymester királyállásának gyengesége döntött, h6-on csattant a tisztáldozat, 18 lépés után Duda feladásra kényszerült.

Dudát a vereség nem rendítette meg, sokáig remekül játszotta világossal a második játszmát. A bonyodalmakban azonban a norvég világelső kihasználta ellenfele hibáját, tetszetős taktikai csapással fordított, megszerezte második győzelmét.

A harmadik partiban is jobban állt, de megelégedett a döntetlennel, a mérkőzést 2,5-0,5-re nyerte meg, megőrizte 4 pontos előnyét Wesley So-val szemben.

Az amerikai nagymester 3-1-re győzte le Sahriyar Mamedgyarovot. Az első játszma döntetlene után So örülhetett, a szicíliai védelmű kalandokból Mamedgyarov került ki előnyös állással, de kedvező esélyeit eltékozolta.

A második összecsapásuk is sk érdekességgel szolgált, So újított, elfogadta a gyalogáldozatot. Mamedgyarov kitért a lépésismétléses döntetlen elől, de rajtavesztett, kölcsönös pontatlanságok után So vezetést szerzett.

Az amerikai nagymester kecsegtető esélyű állását nem tudta győzelemig fokozni a harmadik ütközetben. A hátrányban levő Mamedgyarov mindent egy lapra tett fel a negyedik játszmában, gyalogot, majd minőséget is áldozott, a csatát végül elvesztette.

Igazi thriller volt az ősi riválisok Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave összecsapása. MVL szabadkártyával játszhat a viadalon, Aronjan az összetett pontversenyben a harmadik helyen végzett.

Az első partiban MVL kedvenc Grünfeld védelmében szenvedett vereséget. Hibáját minőségáldozattal próbálta korrigálni, Aronjannak nem okozott nehézséget, hogy anyagi előnyét érvényesítse.

A spanyol megnyitásban vívott nagy csatával folytatták, a bástyavégjátékban a háromszoros olimpiai bajnok királya időben érkezett meg szabadgyalogjának védelmére, 65 lépésben született meg a pontosztozkodás.

Nehéz magyarázatot találni, hogy Aronjan miért tért ki a küzdelem elől a harmadik játszmában, lépésismétléssel mindössze 11 lépésben remiztek.

Másodszor is a spanyol megnyitásban ütköztek meg, hosszas manőverezéseket láttunk, Aronjan tartotta a pozíciót, amikor a 41. lépésben „rossz” huszárral ütötte le az e4 gyalogot, MVL a bakit remekül használta ki, kiegyenlített. Következett a rájátszás, két villámparti 5-5 perccel és 3-3 másodperc bónusszal is gazdálkohattak.

MVL javította az első játszmában látott folytatást, Aronjan gyanútlanul megismételte a változatot, a francia nagymester vezetést szerzett.

Maxime Vachier-Lagrave a szicíliai védelmű ütközetben békés folytatás helyett tisztet áldozott, aminek a sakkrajongók csak örülhettek, remek összecsapást láthattak. Levon Aronjan királya a kalandokat megúszta, két tisztje volt MVL bástyájáért, dinamikus egyensúly a táblán. MVL nem talált jó tervet, bizonytalankodását Aronjan kihasználta, kiegyenlített.

Az Armageddon játszmában a világos színt választotta, 5 perce volt MVL 4 percével szemben, de nyerési kényszer! Ebben a partiban mindent láttunk, amiért finoman szólva sem örvend nagy népszerűségnek a „hirtelen halál” ütközet. MVL sima nyerést hagyott ki, majd a győzelmét jelentő döntetlenhez vezető változatokat. Kisebb csoda folytán Aronjan szabadgyalogja elérte az átváltozási mezőt, nyerés helyett azonban a kapkodásban többször is hibázott, a végén ütésbe tette a vezérét.  

Sikerrel, Tejmur Radzsabov elleni győzelemmel mutatkozott be Vladiszlav Artyemijev. A 23 éves orosz nagymester a sorozat kilenc versenyéből csak háromra kapott meghívást, de a felkínált eséllyel tökéletesen élt, a pontversenyben nyolcadikként kiharcolta a döntőn való szereplés jogát.

Négy küzdelmes döntetlennel kezdték párharcukat, a kis előnyök kevésnek bizonyultak az áttöréshez. Radzsabov nagyon bított rutinjában, a rájátszásokban általában eredményes volt, de ezúttal emberére akadt. Könnyelmű gyalograblásáért nagy árat fizetett. Artyemijev 30.g4!-es riposztja után állása kártyavárként omlott össze. Az orosz nagymester a második villámpartiban állta a sarat, sőt nyerőesélyhez is jutott, de a döntetlen is elegendő volt a 2 ponthoz.

Győzelemmel kezdte, vereséggel zárta Hikaru Nakamura a holland Anish Giri elleni meccsét. Giri világossal bukta el az első partit, az olasz megnyitású összecsapást az amerikai nagymester 72 lépésben nyerte meg.

Kecsegtető esélyei voltak a második partiban is, Giri örülhetett a döntetlennek. A fordulatot a harmadik játszma hozta meg, Hikaru Nakamura tisztet nézett el! Nem kockáztattak a negyedik partiban, gyors remivel a villámpartikra bízták a döntést.

Hikaru Nakamura fölényes állást rontott el, válogathatott a nyerések között, de mentőövet dobott Anish Girinek. A szerencsésebb kézzel sakkozó Giri a harmadik olasz megnyitású játszmában győzött, 2 pontot kasszírozott.

Az első forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2855) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2756) 3 – 0 (2,5 – 0,5)

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Wesley So (amerikai, 2778) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2762)  3 – 0 (3 – 1)

Wesley So – Sahriyar Mamedgyarov  döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Sahriyar Mamedgyarov  döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov – Wesley So  0 - 1

Levon Aronjan (örmény, 2782) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2763) 1 – 2 (3 – 4)

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  1 - 0

Rájátszás:

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  0 – 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2763) – Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2699) 1 – 2 (2,5 – 3,5)

Tejmur Radzsabov – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Vladiszlav Artyemijev  döntetlen

Vladiszlav Artyemijev – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Rájátszás:

Vladiszlav Artyemijev – Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov – Vladiszlav Artyemijev döntetlen

Anish Giri (holland, 2777) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2736)  2 – 1 (3,5 – 2,5)

Anish Giri – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Hikaru Nakamura 1 - 0

Hikaru Nakamura – Anish Giri   döntetlen

Rájátszás:

Hikaru Nakamura – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Hikaru Nakamura  1 - 0

A 2. forduló párosítása:

Anish Giri – Jan-Krzysztof Duda

Hikaru Nakamura - Tejmur Radzsabov

Vladiszlav Artyemijev – Levon Aronjan

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So

Sahriyar Mamedgyarov – Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Mednyij Vszadnik és a South Ural győzött a Klubcsapatok Európa-kupáján

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Ohridi-tó partján fekvő Strugában megrendezett 36. Klubcsapatok Európa-kupa az orosz Mednyij Vszadnik elsőségével fejeződött be. A szentpétervári együttes 2018-as sikere után végzett ismét az élen az ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidler vezetésével. Az ezüstérmes cseh AVE Novy Bor is megőrizte veretlenségét. Meglepetés az azerbajdzsáni Vugar Gasimov csapat harmadik helye, a rajtlistát vezető macedón Alkaloid csak nyolcadik lett. A dán Team XtraCon az utolsó fordulóban minimális vereséget szenvedett a bajnokcsapattól, Berkes Ferenccel az éltáblán végül hatodikként zárta szereplését. A női viadalon a South Ural valamennyi mérkőzését megnyerve hódította el a bajnoki trófeát, a befejező játéknapon a Kijevi Sakkszövetség együttese ellen is győzött, a Monte Carlo végzett a második helyen.

 

A 36. Klubcsapatok Európa-kupáján az orosz Mednyij Vszadnik együttese a 38 csapat hétfordulós viadalán veretlenül végzett az élen. Az utolsó fordulóban a dán Team XtraCon csapata ellen értek el minimális győzelmet. Nagymestereink jól küzdve remiztek, Berkes Ferenc sötéttel Peter Szvidlerrel, Bánusz Tamás világossal Andrej Jeszipenkoval, Papp Gábpr sötéttel Vlagimir Fedoszejevvel osztozott meg a ponton. A dán csapat hatodikként volt rangsorolva, a hatodik helyen végzett. Berkes megőrizte veretlenségét, 7 partijából 4,5, Bánusz 7-ből 3, Papp 7-ből 4 pontot szerzett.

A szentpétervári győztes csapategyetlen döntetlenét az ezüstérmes AVE Novy Bor együttesével szemben érte el.  Nagymestereik mindössze három partit vesztettek, Peter Szvidler, Andrej Jeszipenko és Vlagyimir Fedoszejev kényszerült feladásra. Legjobb pontszerzőjük Kirill Alekszajenko volt hat játszmájából gyűjtött 5,5 ponttal.

Az AVE Novy Bor az aranyéremért folyó versengésben a hatodik fordulóban az Alkaloid elleni hat döntetlennel került lépéshátrányba. A csapatban David Navara és a spanyol David Anton Guijarro volt a legeredményesebb a hét játszmájukból szerzett 5,5 ponttal.

Meglepetés az azerbajdzsáni Vugar Gasimob együttes harmadik helye, a befejező játéknapon az első helyen kiemelt macedón Alkaloid gárdájára mért vereséget.  

Az orosz KPRF Alekszandr Griscsuk vezetésével nem volt versenyben dobogós helyezésért, két vereséget is elszenvedtek. Kedvező párosításukat kihasználva az izlandi Skakfelag Selfoss csapata lett az ötödik. Az Alkaloid csak a nyolcadik helyen végzett.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

T.

2

  Mednyij Vszadnik   (RUS, 11)

Élő

FED

-

6

  Team XtraCon (DEN, 10)

Élő

FED

3½:2½

1.1

GM

Peter Szvidler

2701

RUS

-

GM

Berkes Ferenc

2671

HUN

½ - ½

1.2

GM

Andrej Jeszipenko

2720

RUS

-

GM

Bánusz Tamás

2641

HUN

½ - ½

1.3

GM

Vlagyimir Fedoszejev

2708

RUS

-

GM

Papp Gábor

2599

HUN

½ - ½

1.4

GM

Kirill Alekszjeenko

2693

RUS

-

GM

Jesper Sondergaard Thybo

2587

DEN

½ - ½

1.5

GM

Makszim Matlakov

2683

RUS

-

GM

Eduardas Rozentalis

2509

LTU

1 - 0

1.6

GM

Pavel Ponkratov

2657

RUS

-

GM

Boris Chatalbashev

2530

DEN

½ - ½

T.

3

  AVE Novy Bor (CZE, 10)

Élő

FED

-

5

  Silla-Valencia Origin of Chess (ESP, 9)

Élő

FED

3½:2½

2.1

GM

Pentala Harikrishna

2725

IND

-

GM

Anton Korobov

2685

UKR

½ - ½

2.2

GM

Radoslaw Wojtaszek

2698

POL

-

GM

Alexei Shirov

2652

ESP

½ - ½

2.3

GM

David Navara

2676

CZE

-

GM

Nijat Abaszov

2652

AZE

1 - 0

2.4

GM

Markus Ragger

2665

AUT

-

GM

Jaime Santos Latasa

2627

ESP

½ - ½

2.5

GM

David Anton Guijarro,

2651

ESP

-

GM

Alvar Alonso Rosel,

2566

ESP

½ - ½

2.6

GM

Mateusz Bartel

2611

POL

-

GM

Lance Henderson De La Fuente

2491

ESP

½ - ½

3

  Vugar Gasimov (AZE, 9)

  Alkaloid(MKD, 9)

:

4

  Offerspill Chess Club (NOR, 8)   

  KPRF (RUS, 8)

2

:

4

5

  BEER SHEVA (ISR, 8)

  Sloven Ruma (SRB, 8)

:

6

  Prilep (MKD, 8)

  Skakfelag Selfoss  (ISL, 8)

1

:

5

7

  Andreu Paterna (ESP, 7)

  Schachgesellschaft Riehen (SUI, 7)

2

:

4

8

  Stocholms SS (SWE, 7)

  Gambit Asseko SEE (MKD, 6)

:

A 36. Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

2

RUS

Mednyij Vszadnik

7

6

1

0

13

236,5

29,5

174,0

2

3

CZE

AVE Novy Bor

7

5

2

0

12

201,5

27,5

172,5

3

9

AZE

Vugar Gasimov

7

5

1

1

11

191,0

28,5

164,0

4

4

RUS

KPRF

7

5

0

2

10

201,5

27,5

171,5

5

11

ISL

Skakfelag Selfoss

7

5

0

2

10

188,5

28,0

157,0

6

6

DEN

Team XtraCon

7

5

0

2

10

175,5

26,5

166,5

7

10

SRB

Sloven Ruma

7

5

0

2

10

150,5

24,0

162,5

8

1

MKD

Alkaloid

7

4

1

2

9

229,0

29,5

174,0

9

5

ESP

Silla-Valencia Origin of Chess

7

4

1

2

9

201,0

26,5

180,0

10

12

SUI

Schachgesellschaft Riehen

7

4

1

2

9

142,0

24,5

143,0

11

13

SWE

Stocholms SS

7

4

1

2

9

129,0

22,0

157,0

12

7

ISR

BEER SHEVA

7

4

0

3

8

168,0

24,0

163,5

13

8

NOR

Offerspill Chess Club

7

4

0

3

8

143,0

25,0

150,5

14

17

MKD

Prilep

7

4

0

3

8

123,0

19,5

164,5

15

15

SLO

Maribor Poligram

7

4

0

3

8

114,5

21,5

161,0

16

20

SWE

Lunds Ask

7

4

0

3

8

110,5

21,0

145,0

(38 csapat)

 

A női viadalon az orosz South Ural valamennyi mérkőzését megnyerve diadalmaskodott. A második körben az első helyre rangsorolt Monte Carlo, a befejező játéknapon a második helyen kiemelt Kijevi Sakkszövetség csapatát győzték le. Valentyina Gunyina és a fehérorosz Olga Badelka hat partijukból 5 pontot szerzett. Szomorú, hogy csak nyolc együttes vett részt a viadalon, négy csapat a macedón színeket képviselte.

Az utolsó forduló két legfontosabb mérkőzésének eredményei:

T.

4

  Alkaloid

Élő

-

1

  Monte-Carlo

Élő

1½:2½

3.1

IM

Polina Suvalova

2510

-

GM

Alekszandra Gorjacskina

2608

½ - ½

3.2

IM

Ekaterina Atalik

2429

-

GM

Nana Dzagnidze

2525

½ - ½

3.3

IM

Irina Bulmaga

2407

-

IM

Elisabeth Paehtz

2465

½ - ½

3.4

WFM

Monika Sztojkovszka

2081

-

IM

Almira Szkripcsenko

2396

0 - 1

T.

2

  GRECO – Kyiv Chess Federation

Élő

-

3

  South Ural

Élő

1½:2½

4.1

GM

Anna Muzicsuk

2534

-

IM

Dinara Szaduakasszova

2489

½ - ½

4.2

GM

Zsanszaja Abdumalik

2502

-

GM

Valentyina Gunyina

2446

0 - 1

4.3

GM

Marija Muzicsuk

2540

-

IM

Olga Badelka

2422

½ - ½

4.4

IM

Natalija Buksza

2417

-

WGM

Alekszandra Maltsevszkaja

2407

½ - ½

A 25. Női Klubcsapatok Európa-kupa végeredménye:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

South Ural

 * 

3

3

4

14

117,0

22,0

90,0

2

Monte-Carlo

1

 * 

2

3

4

3

11

95,0

19,0

62,0

3

GRECO – Kyiv Chess Federation

2

 * 

2

4

3

3

10

93,5

18,0

55,0

4

SK Erste Bank Baden

1

1

2

 * 

9

74,0

15,0

47,0

5

Kumanovo

½

0

0

½

 * 

2

2

4

23,5

7,5

20,3

6

Tajfun – SK Ljubljana

½

1

2

 * 

½

3

65,5

9,5

14,8

7

Alkaloid

½

2

 * 

3

64,5

11,0

13,8

8

MSK Centar

0

1

1

 * 

2

51,0

10,0

9,5

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen 4 pontos előnnyel kezdi a Meltwater Champions Chess Tour döntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Oslóban szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour online rapid  tíz résztvevős, körmérkőzéses döntője. Tíz hónap alatt kilenc versenyt rendeztek meg, több mint ezer játszma döntötte el, hogy kik játszhatnak a 300 ezer dolláros díjalappal szervezett fináléban, a győztes 100 ezer dollárt nyer. A rajtlistát a három versenyen első helyezést elért, az összetett pontversenyben is az élen végzett világbajnok Magnus Carlsen vezeti. A tornát 16,5 ponttal kezdi, Wesley So 12,5, Levon Aronjan 8 ponttal rajtol. Parádés a szereposztás, a jogosult résztvevők közül az orosz világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij nem játszik. Négyjátszmás párharcokra kerül sor, 2-2 esetén rájátszás dönt, két villámparti, szükség szerint az Armageddon játszma. A „pótvizsga” nélküli győzelem 3 pontot ér, rájátszásnál a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap. A küzdelmek 17 órakor kezdődnek, játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal.

A Meltwater Champions Chess Tour döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen hazai pályán veszi fel a küzdelmet riválisaival, a világbajnoki döntő előtt utolsó versenyét játssza. Kilenc verseny után az összetett pontverseny első nyolc helyezettjéből heten a rajtnál, a világbajnoki kihívó Jan Nepomnjacsij nem vállalta a tornát, hárman kaptak szabadkártyát. Parádés a mezőny, kimagasló a finálé díjazása, 300 ezer dolláron osztoznak a sakkvilág ászai, a győztes 100 ezer dollárt nyer.

A körmérkőzéses viadalon négyjátszmás párharcokra kerül sor, 2-2-nél rájátszás dönt. Három pontot ér a meccs megnyerése, rájátszás esetén a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap. Az összetett pontverseny és a helyezések alapján állapították meg a kezdő pontszámokat, Magnus Carlsen négy ponttal előzi meg Wesley So-t, az amerikai nagymester 4,5-tel az örmény Levon Aronjant.

A Meltwater Champions Chess Tour döntőjének résztvevői:

Magnus Carlsen (norvég, 2855)

Levon Aronjan (örmény, 2782)

Wesley So (amerikai, 2778)

Anish Giri (holland, 2777)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2763)

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2763)

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2762)

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2756)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2736)

Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2699)

Az összetett pontverseny után kapott pontok utáni állás:

Az első forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Jan-Krzysztof Duda

Wesley So – Sahriyar Mamedgyarov

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave

Tejmur Radzsabov – Vladiszlav Artyemijev

Anish Giri – Hikaru Nakamura

A CCT döntőt Magnus Carlsen az első helyről kezdi.  A világbajnok nyolc versenyen játszott. A norvég világelső az első négy tornán csak két ezüstérmet és egy bronzérmet szerzett. A nyitányon, a Skilling Open, majd a harmadik versenyen, az Opera Euro viadalon a döntőben Wesley So-tól szenvedett vereséget, a negyediken, a Magnus Carlsen Invitational viadalon Wesley So-val a harmadik helyért mérkőzött meg és nyert. Az Airthings Masters negyeddöntőjében kikapott az orosz Daniil Dubovtól!

Megtört a jég az ötödik fellépésén, a New in Chess Classic döntőjében az amerikai Hikaru Nakamurát győzte le. A világbajnok érthetően nagyon boldogan értékelte sikerét, hiszen hat egymást követő hat tornán nem ünnepelték őt győztesként, a norvég világelsőnek legjobban a Tata Steel Masters tornán elért hatodik helye fájhatott.

Magnus Carlsent hihetetlen csata után az FTX Crypto Cup viadalon is győztesként köszönthették, Wesley So elleni döntőjében az Armageddon játszma döntött. A Goldmoney Asian Rapid tornán bronzérmes lett, az elődöntőben az örmény Levon Aronjantól szenvedett vereséget, a harmadik helyért lejátszott meccsen a kínai Ding Liren ellen nyert.

A Világkupát választotta a Chessable Masters helyett, az elődöntőben kikapott a lengyel Jan-Krzysztof Dudától. A befejező viadalon, az Aimchess US Rapid döntőjében az orosz Vladiszlav Artyemijevet győzte le.

Magnus Carlsen a nyolc versenyen 184 ezer 580 dollárt kasszírozott, 76 játszmát nyert meg, 48-szor feladásra kényszerült a 151 döntetlen mellett. Wesley So-val ötvennégyszer mérkőzött meg! Magnus Carlsen az összetett pontverseny első helyezése után kapott pontszámmal 4,5 ponttal előzi meg Wesley So-t.

Az összetett pontverseny második helyezettje, Wesley So is három tornán diadalmaskodott. A Skilling Open és az Opera Euro viadalokon elért elsősége mellett a nyolcadik versenyen, a Chessable Masters tornán is győztes lett. Hét versenyen játszott, csak 63 ezer 645 dollárt nyert, 43 játszmában győzött, harmincat vesztett el 105 döntetlen mellett.

A döntő doyenje a 38 éves háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan. A világranglista ötödik helyezettje valamennyi tornán játszott, a Goldmoney Asian Rapid viadal döntőjében Vladiszlav Artyemijevet győzte le. Az Airthings Masters fináléjában az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovtól kapott ki. Harmadik volt az Aimchess US Rapid tornán, negyedik a New in Chess Classic és a Chessable Masters versenyen. 81 játszmát nyert meg, 128 döntetlen mellett 53-szor kényszerült feladásra, 118 ezer 323 dollárt sakkozott össze. A nagyszerű taktikus, kitűnő stratéga Magnus Carlsennel 40 partiban is összemérte erejét.

Tejmur Radzsabovnak jól kamatozott az Airthings Masters megnyerése, a többi eredményétől függetlenül már döntős lett. Hat versenyén 36 győzelmet ért el, óvatos stílusa miatt 115 döntetlen mellett 24-szer vesztett. Az Opera Euro viadalon harmadik volt, az FTX Crypto tornán negyedik, 103 ezer 968 dollárt nyert.

A holland Anish Giri a Magnus Carlsen Invitational döntőjében Jan Nepomnjacsij ellen nyert, s ezzel már kiharcolta a döntőben való szereplés jogát. További öt versenyén nem tudott dobogós helyen végezni. 35 győzelem, 23 vereség és 101 döntetlen a mérlege és 96 ezer 145 dollár.

A döntő legfiatalabb résztvevője a 23 éves orosz Vladiszlav Artyemijev. Nagy bravúr, hogy három versenyen elért sikereivel játszhat a fináléban. A Goldmoney Asian Rapid és az Aimchess US Rapid tornákon döntős volt, Levon Aronjan és Magnus Carlsen volt a legyőzője, a Chessable Masters viadalon a harmadik helyet szerezte meg, 38 ezer ötszáz dollárvolt a jutalma, 40 partit nyert, 22-szer vesztett 56 döntetlen mellett.

Az összetett pontversenyben a hetedik helyen végzett az amerikai Hikaru Nakamura. Hét tornán vett részt, a New in Chess Classic viadalon a döntőben szenvedett vereséget Magnus Carlsentől. Sokáig vezette a blitz világranglistát, gyorsasága döbbenetes. 43 győzelem, 30 vereség és 105 döntetlen a mérlege, 63 ezer 645 dollár a díja.

Szabadkártyával játszhat a francia Maxime Vachier-Lagrave, hat versenyéből egyszer volt dobogós, az Airthings Masters harmadik helyét szerezte meg, az Opera Euro tornán negyedikként végzett. Meglepő, hogy mínuszos az eredménye, 37 győzelem és 84 döntetlen mellett 40 játszmában kapott ki. A világbajnok-jelölti döntő ezüstérmese 62 ezer 545 dollárt kasszírozott.

A Világkupa győztese, a lengyel Jan-Krzysztof Duda is szabadkártyát kapott. A CCT sorozaton a vártnál jóval gyengébben szerepelt, öt versenyéből kétszer a negyeddöntőbe sem jutott be. Csak 20 ezer dollár volt a díja, 23 győzelem, 34 vereség, 38 döntetlen a mérlege.

Az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov is élvezhette a szurkolók bizalmát, a 2013-as rapid világbajnokot is beszavazták a döntőbe. Öt versenyéből kétszer nullázott, a New in Chess Classic viadalon harmadik volt. 37 győzelme, 46 döntetlene mellett 29-szer kényszerült feladásra, 30 ezer 323 dollárt ért az eredménye.

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Klubcsapatok Európa-kupa utolsó fordulója előtt a Mednyij Vszadnik csapata egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Ohridi-tó partján fekvő Struga üdülőhelyen zajló 36. Klubcsapatok Európa-kupájának hatodik fordulójában az orosz Mednyij Vszadnik együttese 3,5-2,5-re nyert a spanyol Silla-Valencia Origin of Chess csapata ellen és egypontos előnnyel várhatja az utolsó fordulót. A macedón Alkaloid és a cseh AVE Novy Bor rangadóján hat döntetlen született. A dán Team XtraCon Berkes Ferenccel az éltáblán 3,5-2,5-re legyőzte az izlandi Skakfelag Selfoss gárdáját és harmadik helyen áll a befejező játéknap előtt, az éllovas Mednyij Vszadnik együttesével mérkőzik meg. A női viadalon az orosz South Ural két pontra növelte előnyét  Kijevi Sakkszövetség csapata előtt, az utolsó fordulóban lesz a rangadójuk.

 

Három csapat kezdte kilenc meccsponttal a hatodik fordulót, amelynek párosítása a szentpétervári Mednyij Vszadnik együttesének volt kedvező. A spanyol Silla-Valencia Origin of Chess hatosával szemben azonban a vártnál nehezebben született meg a győzelmük.

Peter Szvidler még nyeretlen, de nem veretlen, negyedik partiját remizte el. Meglepő Andrej Jeszipenko világossal elszenvedett veresége, Vlagyimir Fedoszejev hátrányból egyenlített ki. Kirill Alekszejenko a Mednyij Vszadni nyerőembere, mind az öt partiját megnyerte, ahogy Konsztantin Szakajev három győzelemnél tart.

A forduló rangadója, a macedón Alkaloid és a cseh AVE Novy Bor békés játszmákkal ért véget döntetlennel.

Nem panaszkodhatott a párosításra Berkes Ferenc vezette dán Tean XtraCon csapata, az izlandi Skakfelag Selfoss együttese volt az ellenfele. Nyolcszoros bajnokunk nagy csatában remizett, Bánusz Tamás döntetlent ért el, Papp Gábor kikapott, de a hátsó táblákon siker koronázta erőfeszítéseiket. A csapat ötödik győzelmét aratta, a harmadik helyen várja az éllovas Mednyij Vszadnik elleni csatát.   

A többi találkozón a vártt eredmények születtek, az esályes együttesek „gólarányt” is javítottak, holtverseny esetén az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszám dönt.

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

T.

5

  Silla-Valencia Origin of Chess  (9)

Élő

FED

-

2

  Mednyij Vszadnik (9)

Élő

FED

2½:3½

1.1

GM

Anton Korobov

2685

UKR

-

GM

Peter Szvidler

2701

RUS

½ - ½

1.2

GM

Alexei Shirov

2652

ESP

-

GM

Andrej Jeszipenko

2720

RUS

1 - 0

1.3

GM

Nijat Abasov

2652

AZE

-

GM

Vlagyimir Fedoszejev

2708

RUS

½ - ½

1.4

GM

Jaime Santos Latasa

2627

ESP

-

GM

Kirill Alekszejenko,

2693

RUS

0 - 1

1.5

GM

Alvar Alonso Rosell

2566

ESP

-

GM

Konsztantin Szakajev

2595

RUS

0 - 1

1.6

GM

Lance Henderson De La Fuente,

2491

ESP

-

GM

Alekszej Goganov

2559

RUS

½ - ½

T.

1

  Alkaloid (8)

Élő

FED

-

3

  AVE Novy Bor (9)

Élő

FED

3 : 3

2.1

GM

Sahriyar Mamedgyarov,

2762

AZE

-

GM

Pentala Harikrishna

2725

IND

½ - ½

2.2

GM

Sam Shankland

2720

USA

-

GM

Radoslaw Wojtaszek

2698

POL

½ - ½

2.3

GM

Daniil Dubov

2714

RUS

-

GM

David Navara

2676

CZE

½ - ½

2.4

GM

Jurij Krivorucsko

2689

UKR

-

GM

Markus Ragger

2665

AUT

½ - ½

2.5

GM

Erneszto Inarkijev

2663

RUS

-

GM

David Anton Guijarro

2651

ESP

½ - ½

2.6

GM

Alekszandr Predke

2662

RUS

-

GM

Mateusz Bartel

2611

POL

½ - ½

T.

11

  Skakfelag Selfoss (8)

Élő

FED

-

6

  Team XtraCon (8)

Élő

FED

2½:3½

3.1

GM

Alexander Donchenko,

2641

GER

-

GM

Berkes Ferenc

2671

HUN

½ - ½

3.2

GM

Anton Demcsenko

2610

RUS

-

GM

Bánusz Tamás

2641

HUN

½ - ½

3.3

GM

Mikhail Al. Antipov

2607

RUS

-

GM

Papp Gábor

2599

HUN

1 - 0

3.4

IM

Szemjon Lomaszov

2526

RUS

-

GM

Jesper Sondergaard Thybo

2587

DEN

0 - 1

3.5

IM

Dagur Arngrimsson

2383

ISL

-

GM

Eduardas Rozentalis

2509

LTU

0 - 1

3.6

FM

Robert Lagerman

2300

ISL

-

GM

Chatalbashev, Boris

2530

DEN

½ - ½

4

  Sloven Ruma  (8)

  Vugar Gashimov  (7)

:

5

  KPRF  (6)

  Maribor Poligram  (6)

5

:

1

6

  Reykjavík  (6)

  BEER SHEVA  (6)

1

:

5

7

  Offerspill Chess Club  (6)

  Gambit Bonnevoie  (6)

:

½

8

  Schachgesellschaft Riehen  (6)

  Stocholms SS  (6)

3

:

3

9

  Gambit Asseko SEE  (6)

  Prilep (6)

:

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

2

RUS

Mednyij Vszadnik

6

5

1

0

11

177,5

26,0

129,5

2

3

CZE

AVE Novy Bor

6

4

2

0

10

153,5

24,0

128,0

3

6

DEN

Team XtraCon

6

5

0

1

10

115,0

24,0

113,0

4

1

MKD

Alkaloid

6

4

1

1

9

173,5

27,0

126,0

5

5

ESP

Silla-Valencia Origin of Chess

6

4

1

1

9

148,0

24,0

135,5

6

9

AZE

Vugar Gasimov

6

4

1

1

9

134,0

25,0

114,0

7

4

RUS

KPRF

6

4

0

2

8

144,5

23,5

124,5

8

7

ISR

BEER SHEVA

6

4

0

2

8

131,0

21,5

123,0

9

11

ISL

Skakfelag Selfoss

6

4

0

2

8

119,5

23,0

116,0

10

8

NOR

Offerspill Chess Club

6

4

0

2

8

106,5

23,0

107,0

11

10

SRB

Sloven Ruma

6

4

0

2

8

105,0

20,5

122,5

12

17

MKD

Prilep

6

4

0

2

8

103,5

18,5

120,5

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

No.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Mednyij  Vszadnik (11)

  Team XtraCon (10)

:

2

  AVE Novy Bor  (10)

  Silla-Valencia Origin of Chess (9)

:

3

  Vugar Gasimov  (9)

  Alkaloid (9)

:

4

  Offerspill Chess Club (8)

  KPRF  (8)

:

5

  BEER SHEVA  (8)

  Sloven Ruma  (8)

:

6

  Prilep  (8)

  Skakfelag Selfoss  (8)

:

7

  Andreu Paterna  (7)

  Schachgesellschaft Riehen  (7)

:

8

  Stocholms SS  (7)

  Gambit Asseko SEE  (6)

:


 

A női viadalon a South Ural második meccsét nyerte meg 3,5-0,5-re és megerősítette vezető pozícióját. Az orosz csapat előnyét két pontra növelte a nagy rivális ukrán Kijevi Sakkszövetség döntetlene után. AMuzicsuk testvérek csak remiztek, Julija Oszmak váratlan vereségét követően Natalija Bukszának a győzelme csak a 2-2-höz volt elegendő.

A Monte-Carlo csapata simán nyert 4-0-ra, a többszörös bajnokcsapat drukkolhat az utolsó fordulóban az éllovas orosz együttes sikeréért.

A 6. forduló két legfontosabb mérkőzése:

T.

6

  SK Erste Bank Baden

Élő

-

2

  GRECO – Kyiv Chess Federation

Élő

2 : 2

1.1

IM

Alina Bivol

2385

-

GM

Anna Muzicsuk

2534

½ - ½

1.2

WGM

Josefine Heineman

2292

-

GM

Marija Muzicsuk

2540

½ - ½

1.3

WGM

Dinara Dordzhieva

2303

-

IM

Julija Oszmak

2428

1 - 0

1.4

WIM

Ivana Hrescak

2142

-

IM

Natalija Buksza

2417

0 - 1

T.

3

  South Ural

Élő

-

4

  Alkaloid

Élő

3½: ½

2.1

IM

Dinara Szaduakasszova

2489

-

IM

Polina Suvalova

2510

½ - ½

2.2

GM

Valentyina Gunyina

2446

-

IM

Ekaterina Atalik

2429

1 - 0

2.3

IM

Olga Badelka

2422

-

IM

Irina Bulmaga

2407

1 - 0

2.4

WGM

Alekszandra Maltsevszkaja

2407

-

WFM

Stojkovska, Monika

2081

1 - 0

A 25. Női Klubcsapatok Európa-kupa állása:

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

South Ural

 * 

3

3

4

12

77,0

19,5

60,0

2

GRECO – Kyiv Chess Federation

 * 

2

2

4

3

3

10

57,5

16,5

45,5

3

Monte-Carlo

1

2

 * 

3

4

3

9

72,0

16,5

42,3

4

SK Erste Bank Baden

1

2

1

 * 

7

59,0

12,5

30,8

5

Alkaloid

½

 * 

2

3

42,5

9,5

11,3

6

Kumanovo

½

0

0

½

2

 * 

3

15,5

5,5

13,3

7

Tajfun – SK Ljubljana

1

½

 * 

½

2

50,5

7,5

9,5

8

MSK Centar

0

1

1

 * 

2

28,0

8,5


 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Klubcsapatok Európa-kupáján az ötödik fordulóban döntetlen lett az éllovasok rangadója

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Ohridi-tó partján fekvő Struga üdülőhelyen zajló 36. Klubcsapatok Európa-kupán az ötödik fordulóban a négy-négy győzelemmel rajtoló cseh AVE Novy Bor és az orosz Mednyij Vszadnik rangadója 3—3-al ért véget. A spanyol Silla-Valencia Origin of Chess együttese meccspontban beérte a két éllovast. A rajtlistát vezető macedón Alkaloid 5,5-0,5-re győzte le a norvég Offerspill Chess Club csapatát, a döntetlent vesztőgyanús állásból a világbajnok Magnus Carlsen érte el az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval szemben. A dán Team XtraCon Berkes Ferenccel az éltáblán az ötödik helyen áll. A női viadalon a South Ural megőrizte vezető pozícióját.

 

A Klubcsapatok Európa-kupáján az ötödik forduló után három csapat 9-9 meccsponttal áll az élen. Az ötödik kör rangadója, a cseh AVE Novy Bor és a szentpétervári Mednyij Vszadnik együtteseinek összecsapás döntetlennel fejeződött be. Az éltáblákon az orosz nagymesterek gyengélkedtek, a hátsó táblákon sikerült az egyenlítés. A két csapathoz csatlakozott a spanyol Silla-Valencia Origin of Chess gárdája.

A rajtlistát vezető macedón Alkaloid „gólarányt” is javított a norvég Offerspill Chess Club gárdájával szemben. Bajban volt az egyedül remiző világbajnok Magnus Carlsen is az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval vívott küzdelmében.

Berkes Ferenc vezetésével a dán Team XtraCon remek győzelmet aratott, az ötödik helyen várja a folytatást.  Meglepetésre elszenvedte második vereségét az orosz KPRF csapata.

 

Az élcsoportban az 5. forduló eredményei:

T.

3

  AVE Novy Bor  (8)

Élő

FED

-

2

  Mednyij Vszadnik (8)

Élő

FED

3 : 3

1.1

GM

Pentala Harikrishna

2725

IND

-

GM

Peter Szvidler

2701

RUS

1 - 0

1.2

GM

Radoslaw Wojtaszek

2698

POL

-

GM

Andrej Jesiipenko

2720

RUS

½ - ½

1.3

GM

David Navara

2676

CZE

-

GM

Vlagyimir Fedoszejev

2708

RUS

1 - 0

1.4

GM

Markus Ragger

2665

AUT

-

GM

Kirill Alekszejenko,

2693

RUS

0 - 1

1.5

GM

David Anton Guijarro

2651

ESP

-

GM

Makszim Matlakov

2683

RUS

½ - ½

1.6

GM

Krishnan Sasikiran

2647

IND

-

GM

Pavel Ponkrato,

2657

RUS

0 - 1

T.

7

  BEER SHEVA (6)

Élő

FED

-

5

  Silla-Valencia Origin of Chess (7)

Élő

FED

2 : 4

2.1

GM

Victor Mikhalevski

2573

ISR

-

GM

Anton Korobov

2685

UKR

0 - 1

2.2

GM

Tamir Nabaty

2638

ISR

-

GM

Alexei Shirov

2652

ESP

½ - ½

2.3

GM

Michael Roiz

2580

ISR

-

GM

Nijat Abaszov

2652

AZE

½ - ½

2.4

GM

Maxim Rodshtein

2599

ISR

-

GM

Jaime Santos Latasa

2627

ESP

0 - 1

2.5

GM

Evgeny Postny

2564

ISR

-

GM

Alvar Alonso Rosell

2566

ESP

0 - 1

2.6

GM

Nitzan Steinberg

2537

ISR

-

GM

Lance Henderson De La Fuente,

2491

ESP

1 - 0

T.

1

  Alkaloid (6)

Élő

FED

-

8

  Offerspill Chess Club (6)

Élő

FED

5½: ½

3.1

GM

Sahriyar Mamedgyarov

2762

AZE

-

GM

Magnus Carlsen

2855

NOR

½ - ½

3.2

GM

Daniil Dubov

2714

RUS

-

GM

Aryan Tari

2642

NOR

1 - 0

3.3

GM

Jurij Krivorucsko

2689

UKR

-

GM

Johan-Sebastian Christiansen

2609

NOR

1 - 0

3.4

GM

Erneszto Inarkijev

2663

RUS

-

GM

Frode Olav Olsen Urkedal

2568

NOR

1 - 0

3.5

GM

Alekszandr Predke

2662

RUS

-

FM

Lucas Ranaldi

2325

NOR

1 - 0

3.6

IM

Filip Pancevski,

2496

MKD

-

CM

Jon Kristian Haarr

2162

NOR

1 - 0

T.

4

  KPRF (6)

Élő

FED

-

11

  Skakfelag Selfoss (6)

Élő

FED

2½:3½

4.1

GM

Alekszandr Griscsuk

2775

RUS

-

GM

Donchenko, Alexander

2641

GER

½ - ½

4.2

GM

Vlagyimir Malahov

2666

RUS

-

GM

Demchenko, Anton

2610

RUS

0 - 1

4.3

GM

Vagyim Zvjagincev

2603

RUS

-

GM

Mikhail Al. Antipov

2607

RUS

½ - ½

4.4

GM

Szergej Rublevszkij

2641

RUS

-

IM

Szemjon Lomaszov

2526

RUS

0 - 1

T.

6

  Team XtraCon

Élő

FED

-

16

  Gambit Asseko SEE

Élő

FED

5 : 1

5.1

GM

Berkes Ferenc

2671

HUN

-

GM

Vladislav Nevednichy

2498

ROU

1 - 0

5.2

GM

Bánusz Tamás

2641

HUN

-

IM

Nikola

Nikolovski

2409

MKD

1 - 0

5.3

GM

Papp Gábor

2599

HUN

-

FM

Emil Risteski

2320

MKD

½ - ½

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

2

RUS

Mednyij Vszadnik

5

4

1

0

9

123,0

22,5

88,0

2

3

CZE

Ave Novy Bor

5

4

1

0

9

108,0

21,0

85,0

3

5

ESP

Silla-Valencia Origin of Chess

5

4

1

0

9

97,0

21,5

88,5

4

1

MKD

Alkaloid

5

4

0

1

8

132,5

24,0

88,0

5

6

DEN

Team XtraCon

5

4

0

1

8

83,0

20,5

76,5

6

11

ISL

,Skakfelag Selfoss

5

4

0

1

8

70,5

20,5

74,5

7

10

SRB

Sloven Ruma

5

4

0

1

8

68,5

19,0

80,5

8

9

AZE

Vugar Gasimov

5

3

1

1

7

83,0

20,5

77,5

9

4

RUS

KPRF

5

3

0

2

6

98,5

18,5

93,5

10

7

ISR

BEER Sheva

5

3

0

2

6

91,0

16,5

91,0

11

17

MKD

Prilep

5

3

0

2

6

65,5

15,0

86,0

12

12

SUI

Schachgesellschaft Riehen

5

3

0

2

6

63,5

17,5

74,5

13

8

NOR

Offerspill Chess Club

5

3

0

2

6

60,0

17,5

75,5

14

15

SLO

Maribor Poligram

5

3

0

2

6

60,0

17,0

84,5

Az élcsoportban a 6. forduló párosítása:

No.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Silla-Valencia Origin of Chess (9, 97)

  Mednyij Vszadnik (9, 123)

:

2

  Alkaloid (8, 132,5)

  AVE Novy Bor (9, 108)

:

3

  Skakfelag Selfoss (8, 70,5)

  Team XtraCon (8, 83)

:

4

  Sloven Ruma (8, 86,5)

  Vugar Gasimov (7, 83)

:

5

  KPRF /, 98,5)

  Maribor Poligram (6, 60)

:

6

  Reykjavík (6, 54)

  BEER SHEVA (6, 91)

:

7

  Offerspill Chess Club (6, 60)

  Gambit Bonnevoie (6, 45)

:

8

  Schachgesellschaft Riehen (6, 63,5)

  Stocholms SS (6, 52)

:

9

  Gambit Asseko SEE (6, 54)

  Prilep (6, 65,5)

:


 

A Női Európa-kupán a bajnoki címért, a dobogós helyekért folyó küzdelemben mind a három csapat győzelemmel zárta az ötödik fordulót.  South Ural és a Kijevi Sakkszövetség csapatai az utolsó fordulóban mérkőznek meg.

T

5

  MSK Centar

Élő

-

1

  Monte-Carlo

Élő

1 : 3

2.1

IM

Nurgyul Salimova

2362

-

GM

Alekszandra Gorjacskina

2608

½ - ½

2.2

WGM

Viktoria Radeva

2350

-

GM

Nana Dzagnidze

2525

0 - 1

2.3

FM

Beloslava Krasteva

2217

-

GM

Pia Cramling

2455

½ - ½

2.4

Ivana Manova

1779

-

IM

Elisabeth Paehtz

2465

0 - 1

T.

8

  Kumanovo

Élő

-

3

  South Ural

Élő

½ :3½

3.1

FM

Gergana Pejcseva

2331

-

IM

Dinara Szaduakasszova

2489

½ - ½

3.2

FM

Nagya Toncseva

2178

-

GM

Valentyina Gunyina

2446

0 - 1

3.3

WIM

Szandra Djukic

2127

-

WGM

Alekszandra Malcsevszkaja

2407

0 - 1

3.4

Szanja Trajkovszka

1968

-

WGM

Elizaveta Szolozsenkina

2311

0 - 1

T.

4

  Alkaloid

Rtg

-

2

  GRECO – Kyiv Chess Federation

Rtg

1½:2½

4.1

IM

Polina Suvalova

2510

-

GM

Anna Muzicsuk

2534

½ - ½

4.2

IM

Ekaterina Atalik

2429

-

GM

Zsanszaja Abdumalik

2502

0 - 1

4.3

IM

Bulmaga, Irina

2407

-

GM

Marija Muzicsuk

2540

½ - ½

4.4

WFM

Stojkovska, Monika

2081

-

IM

Julija Oszmak

2428

½ - ½

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

South Ural

 * 

3

3

4

10

54,5

16,0

40,5

2

GRECO – Kyiv Chess Federation

 * 

2

4

3

3

9

39,5

14,5

32,8

3

Monte-Carlo

1

2

 * 

3

3

7

53,0

12,5

29,8

4

SK Erste Bank Baden

1

1

 * 

6

35,0

10,5

21,5

5

Alkaloid

 * 

2

3

31,5

9,0

7,8

6

Kumanovo

½

0

½

2

 * 

3

14,0

5,5

9,5

7

Tajfun – SK Ljubljana

1

½

 * 

2

36,5

7,0

9,0

8

MSK Centar

0

1

1

 * 

0

20,5

5,0

0,0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A német Vincent Keymer kvalifikálta magát elsőként a Challengers Chess Tour döntőjébe  

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A 16 éves német Vincent Keymer győzelmével ért véget a Challengers Chess Tour negyedik versenye, a Hou Ji-fan Challenge. A német nagymester megismételte sikerét, a Kramnyik nevével fémjelzett harmadik tornán is az első helyen végzett. Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik nagyszerű ötlete a négy rapid tornából és a döntőből álló sorozat, amelynek díjalapja 100 ezer dollár.  Nyolcan vívnak meg a fináléban, amelynek győztese meghívást kap a 2021/22-es Meltwater Champions Chess Tour sorozatra, mint a trónkövetelők nagykövete. Az összetett pontversenyben Polgár Judit csapata legyőzte Vlagyimir Kramnyik kiválasztottjait, a győztesek jutalma, hogy Dubajba utazhatnak Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij világbajnoki döntőjére.

A sakkvilág legnagyobb tehetségei négy tornán mérhették össze tudásukat, a négy napos viadalok, a remek csaták, az izgalmas, fordulatokban bővelkedő összecsapások méltán arattak nagy sikert. A trónkövetelők küzdelmeit az „ötletgazdák”, Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik is elemezték, adtak tanácsokat az ifjú sakktehetségeknek. Kitűnő volt a chess24.com honlapon a közvetítés. Judit és Vlagyimir is tíz-tíz sakkozót jelölt a csapatukba, öt-öt leány és fiú alkotta az együtteseket.

Az első viadalon, a Polgár Challenge tornán Pragnanandhaa és az üzbég Nodirbek Abduszattorov versenyfutásából a 15 éves indiai sakkozó került ki győztesen. A 3 ezer dolláros első díj mellé még jutalomként játszhatott a Meltwater Champions Chess Tour New is Chess Classic versenyén.

A sorozat következő versenyének Borisz Gelfand volt a névadója és indiai sikerrel fejeződött be, Gukesh főpróbája sikerült remekül a Szocsiban megrendezett Világkupa előtt. Utolsó négy partiját megnyerve érte be honfitársát. Praggnanandhaa-t és elsőkét ünnepelhették.

Két indiai siker után kétszer a német Vincent Keymer diadalmaskodott. Először a Kramnyik Challenge első helyét hódította el, a hajrában remekelt, parádés győzelmet aratott legnagyobb riválisa, az amerikai Awonder Lianggal szemben. Vincent Keymer helyett végül Liang játszott a Champions Chess Tour sorozat kilencedik versenyén, a német nagymester az Európa-bajnokságot választotta. Holtversenyben elsőként végül ezüstérmes lett. Lékó Péter tanítványa sikert sikerre halmozott.

A kínai exvilágbajnoknő, Hou Ji-fan nevét viselő Challenge viadalon Praggnanandhaa igazi repülőrajtot vett, de hiába rajtolt kilenc győzelemmel, a hajrában hibát hibára halmozott, Vincent Keymer a finisben megelőzte, az összetett pontversenyben is az élen végzett. A nyolc résztvevős döntöt október 14. és 17. között rendezik meg.

Verőci Zsuzsa  

Komment 0 | Reblog! 0 |

Négy forduló után a szentpétervári Mednyij Vszadnik és az AVE Novy Bor vezet az Európa-kupán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Ohridi-tó partján fekvő Struga rendezi meg a 36. Klubcsapatok Európa-kupáját. A 38 csapat részvételével zajló hattáblás, 7 fordulós svájci rendszerű versenyen a rajtlistát az észak-macedóniai Alkaloid együttese vezeti az orosz Mednyij Vszadnik, a cseh AVE Novy Bor és az orosz KPRF előtt. Az eddig lejátszott négy fordulóban már számos meglepetés született, a rangadók csak most kezdődnek. Mind a négy mérkőzését megnyerte a szentpétervári Mednyij Vszadnik és az AVE Novy Bor csapata. A 25. Női KEK-en a nyolc együttes körmérkőzést vív, a South Ural az élen négy győzelemmel. Az Európa-kupákon ezúttal sem játszik magyar csapat.

 

A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt az Európa-kupa, idén januárban online rapid versenyt rendeztek meg. Az idei viadalon Magnus Carlsen is játszik, a világbajnok a stavangeri szuperverseny miatt késve érkezett meg, a nyolcadik helyre rangsorolt norvég Offerspill Chess Club együttesében szerepel, mindkét partiját megnyerte. Olimpiai bajnokok, világbajnok-jelöltek, szupernagymesterek is a mezőnyben, nyolcan a + 2700 Élő-pontosok elitjéből. Berkes Ferenc, Bánusz Tamás és Papp Gábor a dán Team XtraCon együttesét erősíti.

 

 

A tornán az első nagy meglepetés a harmadik fordulóban született meg, a rajtlistát vezető, négy éve ezüstérmes, az öt esztendeje győztes macedón Alkaloid vereséget szenvedett spanyol riválisától.

T.

1

  Alkaloid

Élő

FED

-

5

  Silla-Valencia Origin of Chess

Élő

FED

2½:3½

1.1

GM

Sahriyar Mamedgyarov

2762

AZE

-

GM

Anton Korobov,

2685

UKR

½ - ½

1.2

GM

Sam Shankland

2720

USA

-

GM

Alexei Shirov

2652

ESP

½ - ½

1.3

GM

Daniil Dubov

2714

RUS

-

GM

Nijat Abasov

2652

AZE

0 - 1

1.4

GM

Jurij Krivorucsko

2689

UKR

-

GM

Jaime Santos Latasa

2627

ESP

0 - 1

1.5

GM

Erneszto Inarkijev

2663

RUS

-

GM

Alvar Alonso Rosell,

2566

ESP

1 - 0

1.6

GM

Alekszandr Predke

2662

RUS

-

GM

Lance Henderson De La Fuente,

2491

ESP

½ - ½

A tornán fokozott jelentősége van a párosításnak, döntő lehet, hogy mikor kezdődnek el a rangadók. A meccspontok döntik el a végső sorrendet, holtverseny esetén a Berger-Sonneborn pontszám. Harminc lépésig lépésig tiltott a remiajánlat, játszmánként 90-90 perc a gondolkodási idő az első 40 lépésre, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc a bónuszidő.

A negyedik fordulóban az orosz rangadót Peter Szvidler vezetésével a szentpétervári csapat nagy arányban nyerte meg. A nyolcszoros bajnok mögött a fiatalok remekeltek. Az AVE Novy Bor tartja a lépést a Mednyij Vszadnij csapatával döntő lehet a két élen álló együttes ötödik fordulóbeli összecsapása.

T.

2

  Mednyij Vszadnik

Élő

FED

-

4

  KPRF

Élő

FED

4½:1½

1.1

GM

Peter Szvidler

2701

RUS

-

GM

Alekszander Griscsuk

2775

RUS

½ - ½

1.2

GM

Andrej Jeszipenko

2720

RUS

-

GM

Vlagyimir Malahov

2666

RUS

1 - 0

1.3

GM

Vlagyimir Fedoszejev

2708

RUS

-

GM

Alekszej Drejev

2637

RUS

½ - ½

1.4

GM

Kirill Alekszejenko

2693

RUS

-

GM

Szergei Rublevszkij

2641

RUS

1 - 0

1.5

GM

Makszim Matlakov

2683

RUS

-

GM

Jevgenyij Alekszejev

2610

RUS

½ - ½

1.6

GM

Pavel Ponkratov

2657

RUS

-

GM

Klementy Szicsev

2556

RUS

1 - 0

T.

7

  BEER SHEVA

Élő

FED

-

3

  AVE Novy Bor

Élő

FED

2 : 4

2.1

GM

Victor Mikhalevski,

2573

ISR

-

GM

Pentala Harikrishna,

2725

IND

½ - ½

2.2

GM

Tamir Nabaty

2638

ISR

-

GM

Radoslaw Wojtaszek,

2698

POL

½ - ½

2.3

GM

Michael Roiz

2580

ISR

-

GM

David Navara,

2676

CZE

½ - ½

2.4

GM

Maxim Rodshtein

2599

ISR

-

GM

Markus Ragger

2665

AUT

0 - 1

2.5

GM

Alexander Huzman,

2547

ISR

-

GM

David Anton Guijarro

2651

ESP

0 - 1

2.6

GM

Nitzan Steinberg,

2537

ISR

-

GM

Mateusz Bartel

2611

POL

½ - ½

Az élcsoport állása:

H.

R.

FED

 

Csapat

ííííííííf.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

2

RUS

Mednyij Vszadnik

4

4

0

0

8

87,0

19,5

55,5

2

3

CZE

,AVE Novy Bor

4

4

0

0

8

62,0

18,0

52,5

3

5

ESP

Silla-Valencia Origin of Chess

4

3

1

0

7

56,0

17,5

55,0

4

1

MKD

Alkaloid

4

3

0

1

6

72,5

18,5

55,0

5

7

ISR

Beer Sheva

4

3

0

1

6

63,0

14,5

57,0

6

4

RUS

KPRF

4

3

0

1

6

58,0

16,0

57,0

7

6

DEN

Team XtraCon

4

3

0

1

6

46,0

15,5

47,5

8

17

MKD

Prilep

4

3

0

1

6

45,0

12,5

60,0

9

8

NOR

,Offerspill Chess Club

4

3

0

1

6

40,0

17,0

40,0

10

11

ISL

,Skakfelag Selfoss

4

3

0

1

6

39,0

17,0

42,5

11

16

MKD

,Gambit Asseko SEE

4

3

0

1

6

39,0

14,5

43,5

12

10

SRB

,Sloven Ruma

4

3

0

1

6

32,0

15,5

51,0

13

9

AZE

,Vugar Gasimov

4

2

1

1

5

55,0

15,0

54,0

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

No.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  AVE Novy Bor

  Mednyjj Vszadnik

:

2

  BEER SHEVA

  Silla-Valencia Origin of Chess

:

3

  Alkaloid

  Offerspill Chess Club

:

4

  KPRF

  Skakfelag Selfoss

:

5

  Team XtraCon

  Gambit Asseko SEE

:

6

  Prilep

  Sloven Ruma

:


 

A 25. Női Európa-kupán az első fordulóban mérkőzött meg a két évvel korábbi ezüstérmes Kijevi Sakkszövetség és a bronzérmes, korábban sokszoros bajnok Monte Carlo csapat, négy döntetlennel ért véget az összecsapás. Az orosz Alekszandra Grojacskinával sz éltáblán a Monte Carlo a második meccsén 3-1-re kikapott a kazah Dinara Szaduakasszova vezette South Ural csapatától.

H.

 

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

South Ural

 * 

3

3

4

8

32,0

12,5

27,0

2

GRECO – Kyiv Chess Federation

 * 

2

4

3

3

7

28,0

12,0

19,3

3

Monte-Carlo

1

2

 * 

3

5

34,0

9,5

19,5

4

SK Erste Bank Baden

1

1

 * 

4

23,5

8,0

12,5

5

Alkaloid

 * 

2

3

15,0

7,5

6,5

6

Kumanovo

0

½

2

 * 

3

8,0

5,0

7,8

7

Tajfun – SK Ljubljana

1

½

 * 

2

21,5

5,5

7,5

8

MSK Centar

0

1

 * 

0

11,5

4,0

0,0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen negyedszer az Altibox Norway Chess torna győztese, Rapport nyolc fordulóig vezetve harmadik lett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen az Altibox Norway Chess szuperverseny győztese. A kilencedszer megrendezett tornán negyedszer, sorozatban harmadszor diadalmaskodott. A viadal utolsó fordulójában világbajnoki kihívójával, az orosz Jan Nepomnjacsijjal a klasszikus játszmában remizett, az Armageddon partit megnyerte. Elsőségét a 18 éves francia Alireza Firouzjának is köszönhette, aki legyőzte Rapport Richárdot, nagymesterünk nyeréssel kikényszeríthette volna az első helyet eldöntő rájátszást. Firouzja minőséget áldozott, Rapport középen rekedt királya miatt bőséges kompenzációt kapott. Győzelmével nem kis meglepetésre második lett, megelőzte a nyolc fordulón át vezető Rapport Richárdot, utolsó négy klasszikus játszmáját megnyerte. Rapport Richárd hét fordulón keresztül szenzációs teljesítményt nyújtott, a hajrá fokozott feszültségét riválisainál kevésbé bírta.

Hazai pályán negyedszer ünnepelték a hagyományos torna győzteseként Magnus Carlsent. A világbajnok az Altibox Norway Chess 1021 viadal félidejében csak a negyedik helyet osztotta Alireza Furouzjával, az ötödik játéknapon vereséget szenvedett Szergej Karjakintól, 6 pontját az Armageddon játszmákban érte el! Rapport Richárd kitűnőteljesítményt nyújtva állt az élen, Carlsennel szemben világossal remizett a „hirtelen halál” partiban, Jan Nepomnjacsijtól kikapott a rájátszásban, de két nyerése, Karjakin elleni sikere a vezetést jelentette számára.

Félidőben a verseny állása:

1,Rapport Richárd (magyar, 2760) 9,5 pont

2. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) 8,5

3. Szergej Karjakin (orosz, 2758) 7

4-5. Magnus Carlsen (norvég, 2855) és Alireza Firouzja (francia, 2754) 6

6. Aryan Tari (norvég, 2642) 3

Szenzációs volt a folytatás is, Aryan Tari és Szergej Karjakin legyőzésével Rapport Richárd három és félpontos előnnyel játszhatta Magnus Carlsen ellen a sorsdöntő partit. Sokszor megcsodálhattuk már, hogy a norvég világelső „rendelésre’ tud nyerni, a fontos játszmák fokozott tétjével megbirkózik. Carlsennek a 77 lépésben kiharcolt győzelem reményt adott, Ricsit a játszma befejező szakaszában elkövetett döntő hiba nagyon megviselte. Magnus Carlsen először a kilencedik forduló után vezetett, visszavágott Karjakinnak, míg Rapport a rájátszásban másodszor szenvedett vereséget Nepomnjacsijtól. A láthatáron pedig megjelent a 18 éves Alireza Firouzja, aki nagy hajrába kezdett, már mesterhármasnál tartott.

A nagy versenyfutásban így érkeztünk el az utolsó játéknaphoz, amikor eldőlt az első hely sorsa és a dobogós helyek sorrendje. Elsőként Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen küzdelme ért véget. Az olasz megnyitású klasszikus játszmában a világbajnok biztos kézzel tartotta a döntetlent, az Armaeddon partit remifórral játszhatta, a feladatot túl is teljesítette, vereséget mért a második félidőben oly sokat hibázó világbajnoki kihívójára. Magnus Carlsen azonban még nem ünnepelhetett, még zajlott Alireza Firouzja és Rapport Richárd játszmája, nagymesterünk győzelemmel beérhette volna a világbajnokot és rájátszás döntötte volna el az első hely sorsát.

Rapport Richárd királya körül azonban egyre sötétebb viharfelhők gyülekeztek. Firouzja érthetően kockáztatott, a harmadik helye biztos volt, győzelemmel pedig ezüstérmes… Minőséget áldozott, jelentős időhátrányba került a 13.Ff4 lépése után. Ricsi az első kísérletet visszaverte, lehetősége lett volna a minőség visszaáldozásával bebiztosítani a második helyet, de többet akart.

A francia sakkozó „könnyű kézzel” húzta meg a jó lépéseket, Ricsi hibázott a védekezésben, amit Firouzja kihasznált, e5-ön csattant a döntő áldozat. Alireza Firouzja érthetően nagyon boldogan nyilatkozott a váratlan ezüstérme után, megismételte tavalyi eredményét. A virtuális világranglistán a kilencedik helyre lépett előre.

Rapport Richárd elkeseredetten értékelte a 32 lépésben elvesztett összecsapást, a torna hajrájában a kihagyott nagy lehetőséget. Ricsi bekerült a top tízbe, remélhetjük, hogy egyre több nagy tornára kap meghívást, még nagyobb célokat tűz ki maga elé, s elindul a Grand Swiss viadalon. 

A kihívó Jan Nepomnjacsij világbajnoki döntő előtti főpróbája gyengén sikerült, ahogy honfitársa, Szergej Karjakin is csődöt mondott a viadal második félidejében.

Az utolsó forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2792) – Magnus Carlsen (2855) döntetlen (Olasz megnyitás, 33)

Alireza Firouzja (francia, 2754) – Rapport Richárd (magyar, 2760) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 32)

Szergej Karjakin (orosz, 2758) – Aryan Tari (norvég, 2642) döntetlen (Vezérindiai védelem, 33)

Az Armageddon játszmák eredményei:

Jan Nepomnjacsij – Magnus Carlsen 0 – 1 (Bécsi megnyitás, 56)

Szergej Karjakin – Aryan Tari 1 – 0 (Angol megnyitás, 44)

H.

Név

1

2

3

4

5

6

R

P

1

 Magnus Carlsen (2855)

1  ½  3 

1  ½  3 

1  ½  1  ½ 

0  3 

1  ½  3 

15

19½

2

Alireza Firouzja (2754)

1  0  0 

0  3 

1  0  3 

1  0  3 

3  3 

13

18

3

 Rapport Richárd (2760)

1  0  0 

3  0 

1  0  1  0 

1  ½  3 

3  3 

14

16½

4

Jan Nepomnjacsij (2792)

1  0  1  0 

1  ½  0 

1  ½  1  ½ 

3  1  0 

1  ½  0 

17

12

5

 Szergej Karjakin (2758)

3  0 

1  ½  0 

1  0  0 

0  1  ½ 

1  ½  1  ½ 

15

10

6

 Aryan Tari (2642)

1  0  0 

0  0 

0  0 

1  0  3 

1  0  1  0 

14

7

Verőci Zsuzsa

Fotó: norwaychess.com  chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Címvédőként az orosz válogatott győzött az Online Sakkolimpián

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A másodszor megrendezett Online Sakkolimpián a tavalyi holtversenyes győztes, a rajtlistát vezető, a 13 mérkőzését megnyerő orosz válogatott az aranyérmes. A fináléban az amerikai csapat ellen kétszer 3,5-2,5-re győzött. A sikerben oroszlánrésze volt a női négyesüknek. A 153 együttes versengésében válogatottunk hét győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel jutott a legjobb nyolc csapat további küzdelmeibe. A negyeddöntőben sakkozóink két minimális vereséget szenvedtek el az orosz együttestől.

 

A 153 csapat részvételével megrendezett Online Sakkolimpia döntője a várakozásnak megfelelően nagy küzdelmet hozott, de „papírforma’ végeredmény született. A sakkvilág legjobbjai közül is sokan  vállalták a kihívásokat, fordulatokban gazdag partikban dőltek el a csaták, meglepő eredmények egész sorát is elkönyvelhettük. A 15-15 perces játszmák, lépésenként 5-5 másodperc bónusszal vívott küzdelmek sok érdekességgel szolgáltak  

A versengésben válogatottunk kitűnően helytállt, a top divízió „B” csoportjából hét győzelemmel és egy-egy döntetlennel és vereséggel jutott másodikként a legjobb nyolc csapat közé. A versenykiírás nem volt kegyes sakkozóinkhoz, a tavalyi viadalhoz hasonlóan az orosz csapattal kellett meccselni. Az összecsapások a két minimális vereslégtől többet ígértek, a női táblákon nagy volt az orosz fölény.

 

Oroszország csapata a csoportmérkőzéseken erődemonstrációt tartott, a kilenc győzelem nagy arányúak voltak. Biztatóan indult az orosz csapat elleni mérkőzésünk. Az éltáblán Erdős Viktor sötéttel már a nyitás után nyerésre állt Daniil Dubov ellen. Nagymesterünk a könnyű nyerést „elhibázta”, de győzelme nem forgott veszélyben. A másik férfi táblán Balog Imre az utóbbi versenyein oly nagy sikerrel szereplő Vladiszlav Artyemijevtől kapott ki. Papp Petra gond nélkül remizte ki a világranglista második Alekszandra Gorjacskinával, a százszázalékos Valentyina Gunyina hozta a tőle elvárt győzelmet. Az ifjúsági táblákon két döntetlen született, kellett volna még egy kis gondolkodási idő, hogy a kedvező esélyekből többet kihozzanak játékosaink, Kozák Ádám és Gaál Zsóka.

Kis pihenő után jött a „visszavágó”. Négy helyen is megváltozott csapatunk összeállítása. Telitalálat volt Gledura Banjámin beállítása, sötéttel nyert Vladiszlav Artyemijev ellen. A női táblákon az oroszok is „frissítettek”, nagymesternőik győzelmei jelentették a nagy rivális végső sikerét.

 

Az elődöntőben a kínai-orosz mérkőzés első meccse a női táblán dőlt el. A Világkupán győztes Alekszsndra Kosztenjuk a világbajnoknő Ju Wenjun ellen nyert. Az oroszok a férfi táblákon ragaszkodtak Daniil Dubov és Vladuszlav Artyemijev kettőséhez. A női táblákon igazi sztárparádé volt,

A visszavágón Daniil Dubov is magára talált. Alekszandra Kosztenjuk másodszor is legyőzte Ju Wenjunt, szépített Hou Ji-fan. Andrej Jeszipenko kettős győzelmével kulcsembere volt az orosz együttesnek, 3,5-2,5 után 4-2-es győzelemmel lett finalista az orosz csapat.

Az amerikai együttes sokáig vezetett a lengyelek előtt, a rangadót elbukták, másodikként a negyeddöntőben Kazahsztánnal mérkőztek meg. Az adok-kapok első találkozón született 4-2-es kazah győzelem után meglepő volt a visszavágón elszenvedett vereségük, különösen, hogy a női játékosaik mondtak csődöt. A rájátszásban mind a hat játszma döntéssel végződött.

Az elődöntőben a tavalyi viadal holtversenyben győztes indiai válogatott az első meccsen „kiütéses” győzelmet aratott, sakkozóik a felkínált esélyekkel tökéletesen éltek.

A fölényes győzelem „elaltatta” éberségüket, az amerikai gárdát „felpaprikázta” a nagy vereség. Kevesen fogadtak volna az egyenlítést jelentő minimális nyerésükre. A férfi táblákon aratott kettős győzelem megalapozta sikerüket, a 20 éves Jeffery Xionggal szemben az ötszörös világbajnok Viswanatha Anand elvesztette veretlenségét. A női táblákon egypontos indiai siker született, az ifiknél Awonder Liang nyerése a rájátszást biztosította.

A snellpartis folytatás az első három táblán dőlt el, a három indiai vereséget a hátsó táblákon a társak nem tudták korrigálni. Az amerikai csapat döntőbe jutása mindenképpen meglepetés, hiszen tartalékos összeállításban játszottak, játszanak.

 

A döntő egyértelmű esélyese az orosz válogatott volt, de a magasabb Élő-pontok, a jóval nagyobb rutin még nem jelentett biztos sikert. Fegyelmezett játék, jó időbeosztás és a kritikus pillanatokban meghozott döntések kellettek a győzelemhez.

 

Az orosz együttes joggal bízhatott a szupernégyesükben, 3 ponttal járultak hozzá a sikerhez. A férfi táblákon is az oroszok voltak eredményesek, a meglepetést Andrej Jeszipenko kettős veresége jelentette, Awonder Liang számára a Champions Chess Tour utolsó tornáján szereplés kitűnő felkészülés volt.

Az Online Sakkolimpia döntő eredményei:

T.

2

Egyesült Államok

Élő

-

1

  Oroszország

Élő

2½:3½

1.1

GM

Jeffery Xiong

2730

-

GM

Daniil Dubov

2770

½ - ½

1.2

GM

Ray Robson

2605

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

0 - 1

1.3

GM

Irina Krush

2392

-

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

0 - 1

1.4

IM

Nazi Paikidze

2402

-

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

½ - ½

1.5

GM

Awonder Liang

2397

-

GM

Andrej Jeszipenko

2628

1 - 0

1.6

FM

Thalia Cervantes Landeiro

1936

-

IM

Polina Suvalova

2394

½ - ½

T

1

  Oroszország

Élő

-

2

Egyesült Államok

Élő

3½:2½

1.1

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Jeffery Xiong

2730

½ - ½

1.2

GM

Vladiszlav Artyemijev

2757

-

GM

Dariusz Swiercz

2649

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Kosztenjiuk

2517

-

GM

Irina Krush,

2392

1 - 0

1.4

GM

Katyerina Lahno

2521

-

IM

Anna Zatonskih

2327

½ - ½

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2628

-

GM

Awonder Liang

2397

0 - 1

1.6

WGM

Leja Garifullina

2238

-

FM

Thalia Cervantes Landeiro,

1936

1 - 0

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Wesley So harmadszor, Carissa Yip először győzött az amerikai bajnokságon
2021. 10. 20.

Caruana, So és Sevian rapid rájátszása dönti el az amerikai bajnoki cím sorsát
2021. 10. 19.

Az amerikai bajnokságon az utolsó forduló dönt, Caruana, So és Sevian holtversenyben vezet
2021. 10. 18.

Carauana újabb győzelmével fél pontra megközelítette az élen álló triót
2021. 10. 17.

A nyolcadik fordulóban hat döntetlen született, az élen álló triónak fél pont az előnye
2021. 10. 15.

Hármas holtverseny az élen, Caruna 90 lépésben nyert Robson ellen
2021. 10. 14.

Újabb meglepetés az amerikai bajnokságon, a 21 éves Sevian is legyőzte Caruanát, 
2021. 10. 13.

Az amerikai bajnokság ötödik fordulójában Naroditsky sötéttel győzte le Caruanát
2021. 10. 12.

A címvédő Tungsram ANSK 9-3-ra győzött a Szuperliga első fordulójában az ASE Paks ellen
2021. 10. 11.

So 28. születésnapján remizett Caruanával, nagy esélyt szalasztott el
2021. 10. 10.

Az amerikai bajnokságon Caruana vezeti a rajtlistát, So játszik címvédőként
2021. 10. 08.

Az orosz válogatott hyőzött a női csapat-világbajnokságon, a döntőben India ellen nyert
2021. 10. 07.

Radzsabov és Aronjan remekül hajrázott, Carlsen mögött ők lettek az érmesek
2021. 10. 05.

Aronjan 3-1-re legyőzte Carlsent, Radzsabov sorozatban ötödik párharcát nyerte meg
2021. 10. 04.

Két fordulóval a befejezés előtt Magnus Carlsent már a Meltwater Champions Chess Tour győzteseként ünnepelték
2021. 10. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog