Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Zágrábban a villámverseny első játéknapja után az összetett versenyben Carlsen előnye másfél pont

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Zágrábban zajló SuperUnited Croatia villámversenyének első játéknapja után az összetett pontversenyben a világbajnok Magnus Carlsen másfél pontos előnnyel vezet. A rapidversenyt a holland Jorden Van Foreest egypontos előnnyel nyerte meg, Carlsen hármas holtversenyben a második helyen állt. A világbajnok az első villámpartiban nyert Van Foreest ellen, fordulóról fordulóra változott az éllovas személye, a hatodik kör után a holland sakkozó félpontos előnnyel még vezetett. A hajrában Magnus Carlsen mesterhármast ért el, sorozatban öt játszmát nyert. Carlsen mögött az amerikai Wesley So a második,  Jorden Van Foreest hátránya két pont. Carlsen a 9 villámpartiból hetet nyert meg, kétszer kapott ki. Az orosz Jan Nepomnjacsij felzárkózott, 6,5 pontot snellezett össze, negyedikként várja a második játéknapot, a sakkvilág ászai ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek. A 175 ezer dolláros díjaalapból a győztes 40 ezret nyer.

Remek csatákat, jelentős fordulatokat, meglepő elnézéseket, szerencsés győzelmeket, váratlan mentéseket is láttunk a Grand Chess Tour 2022 öt versenyből álló sorozatának harmadik állomásán, a lhorvát fővárosban zajló viadalon. A háromnapos rapidverseny után még nagyobb sebességre kapcsoltak a sakkvilág ászai, játszmánként 5-5 perc és 2-2 másodperc gondolkodási idővel a villámversenyen kilenc fordulóra került sor. A rapidversenyen elért elsőségével Jorden Van Foreest egypontos előnnyel kezdhette az első játéknapot.

A holland nagymester az első fordulóban Magnus Carlsen ellen sötéttel játszva vereséget szenvedett, a világbajnok a győzelemmel beérte a 23 éves sakkozót. Magabiztos nyeréssel indított Wesley So, Sahrijar Mamedgyarov bánta az amerikai olimpiai bajnok jó játékát. Maxime vachier-Lagrave a horvát Ivan Saricsot győzte le, Jan Nepomnjacsij nem adott esélyt Leinier Dominguez Pereznek. Alireza az idő fogságában nem tudtaanyagi előnyét érvényesíteni Veszelin Topalovval szemben.  Carlsen, So és Van Foreest 12 ponttal állt az élen.

Magnus Carlsen az exvilágbajnok Veszelin Topalov hibáit használta ki, Jorden Van Foreest javított, Ivan Saric ellen nyert. Jan Nepomnjacsij sötéttel mért csapást MVL-re. Megosztozott a ponton Wesley So és Alireza Firouzja. Másodszor kapott ki Sahrijar Mamedgyarov, a horvát fővárosban először nyert Leinier Dominguez Perez.

A harmadik fordulóban a veretlenségét őrző Wesley So sötéttel legyőzte Magnus Carlsent, átvette a vezetést. Jorden Van Foreest váratlanul világossal kikapott Veszelin Topalovtól. Folytatta előretörését Jan Nepomnjacsij, két döntetlen után Alireza Firouzja vereséggel folytatta. A címvédő Maxime vachier-Lagrave nem találta a tőle megszokott erőteljes játékát.

Az élcsoportban az összetett pontverseny állása:

1.Wesley So 13,5 pont

2-3. Magnus Carlsen és Jorden Van Foreest 13

4-5. Alireza Firouzja és Jan Nepomnjacsij 12

6. Maxime Vachier-Lagrave 11

A negyedik fordulóban elszenvedett vereséget Carlsen rosszul viselte,  vesztését Leinier Dominguez Perez elleni kudarccal tetézte. So a világbajnok legyőzését követően éllovasként  fölényes állábül kapott ki Van Foreesttől, a gyalogvégjátékban vesztőt húzott. Döntetlennel zárult MVL és Firouzja, valamint Nepomnjacsij és Mamedgyarov összecsapása. Saric nyert Topalovval szemben.  

Az egypontos előnnyel élen álló Van Foreest világossal remizett Dominguez Perezzel. Két egymást követő vereség után Carlsen nyert MVL ellen. Megosztozott a ponton Firouzja és Nepomnjacsij. So nem bírt a sereghajtó Topalovval, a sok hibával játszó Mamedgyarov legyőzte Saricsot.

A hatodik fordulóban Magnus Carlsen kihívóját, Jan Nepomjacsijt sötéttel győzte le. Jorden Van Foreest is sötéttel volt eredményes, MVL árnyéka volt önmagának. So megszerezte a „kötelező” győzelmet Ivan Sariccsal vívott partijában. Sahrijar Mamedgyarov remizett Alireza Firouzjával, Leinier Dominguez Perez és Veszelin Topalovval.

A 6. forduló után az élcsoport állása:

1.Jorden Van Foreest 15,5 pont

2-3. Magnus Carlsen és Wesley So 15

4. Alireza Firouzja 13,5

5. Jan Nepomnjacsij 13

6. Maxime Vachier-Lagrave 11,5

Magnus Carlsen számára kedvezően alakultak a hetedik forduló játszmái. A világbajnok könnyedén győzte le Sahrijar Mamedgyarovot. Az éllovas Jorden Van Foreest addig ügyetlenkedett Jan Nepomnjacsijjal vívott partijában, míg az orosz sakkozónak sikerült megnyernie az egyenlő állást. Wesley So csak remizett Leinier Dominguez Perezzel, ráadásként Alireza Firouzja kikapott Ivan Saricstól. A jelentős hátrányban levő címvédő MVL végre játszmát nyert, Veszelin Topalov az utolsó helyre esett vissza. Magnus Carlsen 16 ponttal állt az élen, Wesley So és Jorden Van Foreest félpontos hátránnyal követte, Jan Nepomnjacsij 14 pontnál tartott.

A nyolcadik körben a norvég világelső folytatta nyerőszériáját, Alireza Firouzja sem tudta megállítani szárnyalásában, egy pontra nőtt az előnye. Két nagy riválisa remizett, Wesley So sötéttel MVL ellen, Jorden Van Foreest megosztozott a ponton Sahrijar Mamedgyarovval. Egy pontra megközelítette a duót Jan Nepomnjacsij, negyedszer kapott ki Veszelin Topalov. Újabb pontnak örülhetett Leinier Dominguez Perez.

A villámverseny első játéknapjának befejező körében Magnus Carlsen sorozatban ötödik győzelmét is megszerezte, Ivan Saric elleni nyerésével másfél pontos előnyre tett szert. Wesley So remizett Jan Nepomnjacsijjal. Negyedik vereségét szevedte el Jorden Van Foreest, első(!) nyerését könyvelhette el Alireza Firouzja. Javított MVL, So és Leinier Dominuez Perez a villámversenyen holtversenyben a harmadik helyen állnak. Veszelin Topalov másodszor győzött, Sahrijar Mamedgyarov negyedszer vesztett. Magnus Carlsen 7, Jan Nepomnjacsij 6,5 pontot gyűjtött a kilenc partijukból.

A villámverseny állása:

SuperUnited Blitz 2022 Zágráb 2022. július 23-24.

cat. XXI (2756)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2864

*

*

1

.

0

.

0

.

1

.

1

.

1

.

1

.

1

.

1

.

7

2963

2.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

0

.

*

*

½

.

1

.

1

.

1

.

½

.

1

.

½

.

1

.

2920

3.

Wesley So

g

USA

2773

1

.

½

.

*

*

½

.

0

.

½

.

½

.

½

.

1

.

1

.

2833

4.

Leinie Dominguez Perez

g

USA

2754

1

.

0

.

½

.

*

*

½

.

0

.

1

.

½

.

1

.

1

.

2835

5.

Jorden Van Foreest

g

NED

2678

0

.

0

.

1

.

½

.

*

*

1

.

0

.

0

.

½

.

1

.

4

2721

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2760

0

.

0

.

½

.

1

.

0

.

*

*

½

.

1

.

0

.

1

.

4

2712

7.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

.

½

.

½

.

0

.

1

.

½

.

*

*

½

.

½

.

0

.

2671

8.

Veszelin Topalov

g

BUL

2728

0

.

0

.

½

.

½

.

1

.

0

.

½

.

*

*

1

.

0

.

2678

9.

Sahrijar Mamedgyarov

g

AZE

2759

0

.

½

.

0

.

0

.

½

.

1

.

½

.

0

.

*

*

1

.

2675

10.

Ivan Saric

g

CRO

2680

0

.

0

.

0

.

0

.

0

.

0

.

1

.

1

.

0

.

*

*

2

254

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.com Lennart

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 23 éves holland Jorden Van Foreest a rapidverseny győztese, villámversennyel folytatódik a viadal

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban a 23 éves holland Jorden Van Foreest elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour SuperUnited Croatia rapid versenye. Magnus Carlsen, Wesley So és Alireza Firouzja előtt egypontos előnnyel végzett az élen. Van Foreest a befejező játéknap előtt az éllovas francia Alireza Firouzja mögött egypontos hátránnyal holtversenyben az amerikai Wesley Soval a második helyen állt. A hetedik fordulóban a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot legyőzve beérte Firouzját, de a nyolcadik körben kikapott a világbajnok Magnus Carlsentől, a francia nagymester remivel is visszahódította az egyedüli elsőséget. A rapid torna utolsó fordulójában Jorden Van Foreest megfosztotta veretlenségétől Alireza Firouzját, megnyerte a viadalt. A harmadik játéknapon Magnus Carlsen  a holland tirán mellett a horvát Ivan Saricsot is legyőzte, So ellen kedvező esélyű állásból remizett. So három döntetlennel zárta a tornát. Szombaton és vasárnap a villámversenyre kerül sor, a sakkvilág ászai világossal és sötéttel is megmérkőznek egymással. Játszmánként 5-5 perc a gondolkodási idő lépésenként 2-2 másodperc bónusszal. A 175 ezer dolláros díjalapból a győztes 40 ezret nyer.

 

A SuperUnited Croatia rapidversenyen a befejező játéknap előtt Alireza Firouzja egypontos előnnyel vezetett Wesley So és Jorden Van Foreest előtt.

 

A

torna hetedik fordulójában fordulatokban gazdag játszmákat láttunk. Nehéz pillanatokat élt ár az éllovas Alireza Firouzja, hátrányos állásból remizett Leinier Dominguez Perezzel.

A francia nagymester döntetlenének köszönhetően Jorden Van Foreest az exvilágbajnok Veszelin Topalov elleni győzelmével holtversenyben az élre állt.

Nagy esélyt szalasztott el Magnus Carlsen. A világbajnok kihasználta, hogy Wesley So passzívan játszott, átvette a kezdeményezést, Carlsen gyalogot is nyert, de taktikai elnézését követően az amerikai nagymester kiegyenlítette esélyeit, megőrizte veretlenségét.

 Fölényes pozícióból szenvedett vereséget Sahrijar Mamedgyarov, szerencsés győzelmet aratott Maxime Vachier-Lagrav, beérte Wesley Sot.

Harmadszor kapott ki a világbajnok-elölti döntő győztese, Jan Nepomnjacsij, első partját nyerte meg Ivan Saric. A horvát sakkozás legjobbja Nepomnjacsij középen rekedt királya ellen tisztáldozattal indított döntő akciót.

 

A 7. forduló eredményei:

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2759) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) 0 - 1

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2754) - Alireza Firouzja (francia, 2793) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2773) - Magnus Carlsen (norvég, 2864) döntetlen

Jorden Van Foreest (holland, 2678) -  Veszelin Topalov (bolgár, 2728) 1 - 0

Ivan Saric (horvát, 2680) - Jan Neponjacsij (FID, 2766) 1 – 0

 

A nyolcadik körben Magnus Carlsen megszerezte második győzelmét, Jorden Van Foreest második vereségét szenvedte el. Az angol megnyitású játszmában Van Foreest újítással próbálkozott, Carlsen előnybe került, minőséget nyert, anyagi előnyének érvényesítésében nem hibázott.

Alireza Firouzja a spanyol megnyitás anti-berlini változatában remizett Wesley Soval, ismét egyedül vezette a versenyfutást. Firouzja 11 ponttal állt az élen, Wesley So és Jorden Van Foreest tízzel követte, Magnus Carlsen és MVL 9 ponttal osztotta a negyedik helyet.

 

Az orosz huszárjátékban mérkőzött meg MVL és Jan Nepomnjacsij. A francia sakkozó kihagyta a 9.c4 lehetőséget, tetszetős előnyt érhetett volna el. Nepomnjacsij rendezte sorait, MVL többször is hibázott, az orosz nagymester támadása átütött,

Megszerezte eső győzelmét Veszelin Topalov

A 8. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Veszelin Topalov - Ivan Saric  1 - 0

Magnus Carlsen -  Jorden Van Foreest 1 - 0

Alireza Firouzja - Wesley So döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov - Leinier Dominguez Perez döntetlen

A rapidverseny utolsó fordulójának a legfontosabb meccsét Jorden Van Foreest és Alireza Firouzja. A francia sakkozó a spanyol megnyitás anti-berlini változatában bízott. Jorden Van Foreest gyalogáldozattal ragadta meg a kezdeményezést. Vezére és futópárja a sötét királyszárnyat vette célba, az akció sikerrel zárult, Van Foreest a nyeréssel az első helyen végzett, egypontos előnnyel várhatja a kétfordulós villámversenyt.

 

Magnus Carlsen fordulatos csatában győzte le Ivan Saricsot. A horvát sakkozó kedvező esélyt is elszalasztott.

 

Örülhetett Wesley So, hogy hátrányos állásból remizett Sahrihjar Mamedgyarovval. Au azerbajdzsáni nagymester sokáig remekül játszotta az összecsapást. So a gyalogvégjákban  talált mentséget.

MVL ötödikként várja a villámversenyt, feljött ötven százalékra Jan Nepomnjacsij .

 

Az utolsó forduló eredményei:

Leinier Dominguez Perez - Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Wesley So - Sahrijar Mamedgyarov döntetlen

Jorden Van Foreest - Alireza Firouzja 1 - 0

Ivan Saric -  Magnus Carlsen 0 - 1

Jan Nepomnjacsij - Veszelin Topalov 1 - 0

 

 

SuperUnited Rapid 2022 Zágráb  2022. július 20-24.

kat. XXI (2756)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Jorden Van Foreest

g

NED

2678

*

0

0

1

½

1

1

1

½

1

6

2889

2.

Wesley So

g

USA

2773

1

*

½

½

½

½

½

½

1

½

2833

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2864

1

½

*

½

½

½

0

½

1

1

2823

4.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

0

½

½

*

½

½

1

½

1

1

2831

5.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2760

½

½

½

½

*

0

1

½

½

1

5

2798

6.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2766

0

½

½

½

1

*

0

1

0

1

2754

7.

Sahrijar Mamedgyarov

g

AZE

2759

0

½

1

0

0

1

*

½

½

½

4

2712

8.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2754

0

½

½

½

½

0

½

*

½

½

2675

9.

Ivan Saric

g

CRO

2680

½

0

0

0

½

1

½

½

*

0

3

2638

10.

Veszelin Topalov

g

BUL

2728

0

½

0

0

0

0

½

½

1

*

2592

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.comm Lennart Ootes  Chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Firouzja egyponto előnnyel vezet, Mamedgyarov legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Zágrábban zajló Grand Chess Tour SuperUnited Croatia rapid versenyének második játéknapja, hat forduló után a francia Alireza Firouzja egypontos előnnyel vezet. Firouzja a negyedik fordulóban sötéttel gond nélkül remizett Magnus Carlsennel. Honfitársa, Maxime Vachier-Lagrave elleni szerencsés pontosztozkodással folytatta, MVL agyonnyert állásból remizett. A hatodik körben az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov legyőzésével őrizte meg éllovasi pozícióját. Az amerikai Wesley So és a holland Jorden Van Foreest követi a 19 éves francia sakkozót. A világbajnok Magnus cCrlsen az ötödik körben kikapott Mamedgyarovtól, majd nyerőesélye állását elremizte az amerikai Leinier Dominguez Perezzel, csak ötven százalékon áll. Az orosz Jan Nepomnjacsij a hatodik fordulóban "kiütéses" vereséget szenvedett Van Foreestől. Pénteken a rapid torna három befejező fordulójára kerül sor, szombaton és vasárnap a villámversenyt bonyolítják le.

 

A Grand Chess Tour 2022 öt versenyből álló sorozatának harmadik tornáján, a zágrábi SuperUnibet rapidverseny első játéknapja, három forduló után Alureza Firouzja egypontos előnnyel vezetett.

 

A viadal második játéknapja Magnus Carlsen és Alireza Firouzja rangadójával kezdődött. Az egyontos hátrányban levő világbajnok erőtlenül játszotta a partit, a 19 éves francia nagymester sötéttel gond nélkül remizett.

 

Wesley So kalandok végén érvényesítette anyagi előnyét Ivan Sariccsal szemben, aki jó huszársakkal remizhetett volna, So győzelmével beérte Firouzját.

Nagy csatát vívott Maxime Vachier-Lagrave és Jorden Van Foreest. A címvédő  francia sakkozó előnyös állásában rossz tervet választott,  vesztőgyanús pozícióját a különböző színű futóknak köszönhetően mentette döntetlenre.

Megszerezte első győzelmét Jan Nepomnjacsij, az idő szorításában nyert állásból remizett Veszelin Topalov. A bolgár exvilágbajnok a tornát három vereséggel kezdte, első pontját szerezte meg.

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) - Jorden Van Foreest (holland, 2678)  döntetlen

Ivan Saric (horvát, 2680) - Wesley So (amerikai, 2773) 0 - 1

Jan Neponjacsij (FID, 2766) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2754) 1 - 0

Veszelin Topalov (bolgár, 2728) - Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2759) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2864) – Alireza Firouzja (francia, 2793) döntetlen

 

Az ötödik körben csak egy játszma végződött döntéssel, Magnus Carlsen vereséget szenvedett Sahrijar Mamedgyarovtól. A Grünfeld védelmű partiban a nyitást követően az azerbajdzsáni nagymester előnyösebb állást játszhatott. Carlsen fokozatosan kiegyenlítette esélyeit, Mamedgyarov minőségáldozatra szánta el magát, alaposan megváltoztatta a játszma nyugodt menetét.

 

Szabadgyalogja, a meggyengült sötét királyállás nyújtott kompenzációt, erős futója de egy jó formában levő Carlsen megbirkózott volna a feladattal. Mamedgyarov jól használta ki a felkínált lehetőséget, vezére és futója hatásos összjátékával szemben a borvég világelső nem talált védelmet.

A francia háziderbin nagy bajban volt Alireza Firouzja, szívós védekezéssel és Maxime Vachier-Lagrave hathatós segítségével megmenekült a vereségtől.

Wesley So is hátrányosabb helyzetből érte el a döntetlent Jan Nepomnjacsijjal vívott küzdelmében.

 

Nagy esélyt szalasztott el Jorden Van Foreest a szicíliia védelmű bonyodalmakban Ivan Sariccsal szemben. A lépésismétlést választotta a nyerést adó 28.Vd4 helyett.

Bosszankodhatott Leinier Dominguez Perez is, nyerőesélyt szalasztott el Veszelin Topalov elleni partijában.

Az 5. forduló eredményei:

Alireza Firouzja   - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Sahrijar Mamedgyarov   - Magnus Carlsen  1 - 0

Leinier Dominguez Perez - Veszelin Topalov  döntetlen

Wesley So -  Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jorden Van Foreest - Ivan Saric  döntetlen

 

A második játéknap befejező fordulója Jan Nepomnjacsij sokkoló vereségével kezdődött. Az olasz megnyitású ütközetben Jorden Van Foreest korán átvette a kezdeményezést, az orosz nagymester csak tehetetlen szemlélője volt a gyorsan kibontakozó sötét akciónak, a holland sakkozó 28 lépéses „kiütéses” győzelmet aratott.

 

Sahrihar Mamedgyarov legyőzésével Alireza Firouzja éllovasként várhatja a rapid torna harmadik játéknapját. Fordulatokban gazdag csatában Firouzja többször is eltékozolta előnyét, Mamedgyarov a döntetlent szalasztotta el.  játszma végén Firouzjának volt oka az örömre.

 

Örökös sakkal ért véget Magnus Carésen és Leinier Dominguez Perez csatája. A világbajnok fölényes állását nem tudta megnyerni, két vezére is volt a táblán, de királya nem tudott ellépni az amerikai sakkozó vezérének sakkjai elől.

Wesley So sem bírt Veszelin Topalovval, MVL is csak remizett Ivan Sariccsal.

 

A 6. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Ivan Saric döntetlen

Jan Nepomnjacsij  - Jorden Van Foreest  0 - 1

Veszelin Topalov - Wesley So döntetlen

Magnus Carlsen -  Leinier Dominguez Perez döntetlen

Alireza Firouzja - Sahrijar Mamedgyarov  1 - 0

 

 

SuperUnited Rapid 2022 Záráb 2022. július 20-24.

kat. XXI (2756)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Alireza Firouzja

g

FRA

2793

*

.

.

½

½

1

½

1

.

1

2952

2.

Wesley So

g

USA

2773

.

*

1

½

.

.

½

1

½

½

4

2852

3.

VJorden an Foreest

g

NED

2678

.

0

*

½

.

1

1

½

1

.

4

2873

4.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2760

½

½

½

*

½

.

.

½

.

1

2809

5.

Magnus Carlsen

g

NOR

2864

½

.

.

½

*

0

½

.

½

1

3

2760

6.

Sahrijar Mamedgyarov

g

AZE

2759

0

.

0

.

1

*

1

½

.

½

3

2751

7.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2766

½

½

0

.

½

0

*

.

1

.

2713

8.

Ivan Saric

g

CRO

2680

0

0

½

½

.

½

.

*

½

.

2

2627

9.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2754

.

½

0

.

½

.

0

½

*

½

2

2623

10.

Veszelin Topalov

g

BUL

2728

0

½

.

0

0

½

.

.

½

*

2590

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lenart Ootes  grandchestour.com chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Grand Chess Tour zágrábi rapid versenyén  Firouzja vezet, Carlsen és Nepomnjacsij partija remi lett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban megkezdődött a Grand Chess Tour 2022 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia rapid és villámsakk tornája. A rapid viadalon az első játéknap, három forduló után a francia Alireza Firouzja áll az élen. A világbajnok Magnus Carlsen a világbajnok-jelölti döntő győztesével, az orosz Jan Nepomnjacsijjal az első körben békésen remizett. A verseny rajtja előtt Carlsen bejelentette, hogy jövőre nem játssza le a döntőt, nem akarja megvédeni világbajnoki címét. Játszmánként 25.25 perc a gondolkodási idú lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A tornán a győzelen 2 pontot ér, a döntetlen egyet. Csütörtökön újabb három fordulóra kerül sor.

 

Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a világbajnok-jelölti döntő győztese, Jan Nepomnjacsij döntetlenével kezdődött meg Zágrábban a Grand Chess Tour 2022 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia rapid viadala. Jövőre elmarad a második világbajnoki döntőjük, Carlsen játék nélkül lemond címéről. Bejelentése sokkolta a sakkvilágot, bár már korábban is nyilatkozta, hogy meg kellene reformálni a világbajnoki rendszert, a jelenlegi nem jelent igazi kihívást számára.

 

A sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov megérti Magnus Carlsen döntését, mert egyre nehezebb motivációt találni, ha már kilenc éve a világ legjobbja vagy.

 

Tavaly Dubajban Magnus Carlsen 7,5-3,5-ös győzelemmel védte meg világbajnoki címét. Jan Nepomnjacsij a súlyos vereség után négy hónapon keresztül megfeszített erővel készült a nagy megmérettetésre, a madridi világbajnok-jelölti döntőre és másfél pontos előnnyel veretlenül lett első, világbajnoki kihívó. Sikere után először játszhatott  Magnus Carlsennel, küzdelmük békésnek nevezhető döntetlennel ért véget.

Győzelemmel rajtolt a címvédő Maxime Vachier-Lagrave, az utolsó pillanatban Levon Aronian lemondása miatt meghívott exvilágbajnok Veszelin Topalov világossal 32 lépésben szenvedett vereséget.

 

Remekül játszva nyert Jorden Van Foreest, még nem heverte ki Sahrijar Mamedgyarov az FTX Road to Miami kvalifikációs torna kudarcát, három utolsó partiját elvesztette, nem jutott a legjobb nyolc közé.

 

Alireza Firouzja 97 lépésben törte meg Ivan Saric ellenállását, azamerikai rangadón pontosztozkodás született.

Az első forduló eredményei:

Veszelin Topalov (bolgár, 2728) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760) 0 - 1

Magnus Carlsen (norvég, 2864) – Jan Neponjacsij (FID, 2766) döntetlen

Alireza Firouzja (francia, 2793) – Ivan Saric (2680) 1 - 0

Sahrijar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2759) – Jorden Van Foreest (holland, 2678) 0 - 1

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2754) – Wesley So (amerikai, 2773) döntetlen

A második fordulóban Magnus Carlsen nem túl meggyőző játékkal győzte le Veszelin Topalovot. A bolgár exvilágbajnok a norvég világelső hibáit nem tudta kihasználni, döntetlenre menthette volna az összecsapást.

Az olasz megnyitású játszmában Jan Nepomnjacsij örülhetett a döntetlennek Alireza Firouzjával vívott csatájában. A 19 éves francia nagymester kecsegtető esélyű állását nem tudta győzelemig fokozni.

Maxime Vachier-Lagrave és Wesley So a spanyol megnyitás anti-berlini változatában remizett.

Bosszankodhatott Ivan Saric, többször is fonalas nyerést hagyott ki Sahrijar Mamedgyarovval szemben.

 

Második győzelmét aratta Jorden Van Foreest, bemattolta Leinier Dominguez Perezt.

A 2. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen

Jorden Van Foreest – Leinier Dominguez Perez  1 - 0

Ivan Saric – Sahrijar Mamedgyarov  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Alireza Firouzja  döntetlen

Veszelin Topalov – Magnus Carlsen  0 - 1

 

A harmadik körben Magnus Carlsen és MVL szicíliai védelmű játszmája csak 19 lépésig tartott, de igen szórakoztató volt. Carlsen újítására MVL jól reagált, lépésismétléssel remiztek.

Elsiette a minőségáldozatot Jan nepomnjacsij a minőségáldozatot, elnézte, hogy Sahrijar Mamedgyarov vezére sikerrel vesz részt a király elleni akció kivédésében. Az orosz sakkozó 16  sikerel megjátszott parti után szenvedett vereséget, az azerbajdzsáni sakkozó rossz szériája ért véget.

 

Alireza Firouzja könnyű győzelemmel zárta az első játéknapot, második győzelmével átvette a vezetést.

Először nyert Wesley So. Előnyös állását elrontotta Jorden Van Foreest ellen, mentőövet dobott ellenfelének. A bonyodalmakban a holland sakkozó megragadta a felkínált ellenesélyt, már kezében volt az örökös sakk lehetősége, amikor vezérével rossz mezőn adta a sakkot, So királya menedéket talált.

Döntetlennel végződött Leinier Dominguez Perez és Ivan Saric szicíliia védelmű partija.

 

A 3. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Alireza Firouzja - Veszelin Topalov  1 - 0

Sahrijar Mamedgyarov - Jan Nepomnjacsij  1 - 0

Leinier Dominguez Perez - Ivan Saric döntetlen

Wesley So - Jorden Van Foreest  1 - 0

 

SuperUnited Rapid 2022 Zagráb CRO 2022. július 20-24.

kat. XXI (2756)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Alireza Firouzja,

g

FRA

2793

*

.

.

.

.

.

½

.

1

1

2997

2.

Wesley So

g

USA

2773

.

*

1

½

.

.

.

½

.

.

2

2855

3.

Jorden Van Foreest

g

NED

2678

.

0

*

.

.

1

.

1

.

.

2

2887

4.

Maxime Vachier-Lagrave,

g

FRA

2760

.

½

.

*

½

.

.

.

.

1

2

2913

5.

Magnus Carlsen

g

NOR

2864

.

.

.

½

*

.

½

.

.

1

2

2876

6.

Sahriyjr Mamedgyarov

g

AZE

2759

.

.

0

.

.

*

1

.

½

.

2708

7.

Jan Nepomnjacsuh

g

RUS

2766

½

.

.

.

½

0

*

.

.

.

1

2680

8.

Lainier Dominguez Perez

g

USA

2754

.

½

0

.

.

.

.

*

½

.

1

2585

9.

Ivan Saric

g

CRO

2680

0

.

.

.

.

½

.

½

*

.

1

2643

10.

Veszelin Topalov

g

BUL

2728

0

.

.

0

0

.

.

.

.

*

0

 

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart OOtes chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Grand Chess Tour zágrábi versenyén Carlsen vezeti a rajtlistát, Vachier-Lagrave játszik címvédőként

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Zágrábban folytatódik a Grand Chess Tour 2022 sorozat. A Bukarestben megrendezett Superbet Chess Classic torna, a varsói Superbet rapid és villámverseny után a horvát fővárosban július 20 és 24. között a SuperUnited Croatia rapid-és villámversenyen csatáznak a sakkvilág ászai. A tíz résztvevő először körmérkőzéses rapidversenyen vesz részt, majd kétfordulós villámversenyre kerül sor. A 150 ezer dolláros díjalapból a győztes 40 ezer dollárt nyer. A rajtlistát a szabadkártyával játszó Magnus Carlsen vezetim, címvédőként Maxime Vachier-Lagrave játszik. A rapid partikban a győzelem két, a döntetlen egy pontot ér, a villámjátszmáknál a klasszikus pontozás érvényesül. A rapidversenyen naponta három fordulóra kerül sor, szerdán 14 órakor kezdődik a viadal, játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc a bónuszidő.

 

A Grand Chess Tour 2022-es sorozata öt versenyből áll, kedden este  Zágrábban a második rapid-és villámverseny megnyitóját és a sorsolást tartották meg, szerdán indulnak a sakkórák.

 

A

sorozat nyitányaként Bukarestben a Superbet Chess Classic viadalon a francia Maxime Vachier-Lagrave a rájátszásban diadalmaskodott. A torna utolsó fordulójában a félpontos előnnyel vezető amerikai kettős, Levon Aronian és Wesley So is remizett. A francia rangadón Maxime Vachier-Lagrave sötéttel legyőzte Alireza Firouzját. Az elsőséget rapid rájátszás döntötte el, MVL nagy izgalmak után So és Aronian ellen is nyert. Rapport Richárd nyerőesélyes állást rontott el döntetlenre az orosz Jan Nepomnjacsij ellen, holtversenyben kilencedikként zárta szereplését. Nyeretlen maradt, két világos partijában nagy elnézéssel szenvedett vereséget. Hárman végeztek ötven százalékon, az amerikai Fabiano Caruana és Leinier Dominguez Perez, valamint a román Bogdan-Daniel Deac, mínuszban maradt Alireza Firouzja és Jan Nepomnjacsij is.

Superbet Chess Classic Bukarest, 2022. május 5-14.

kat. XXI (2761)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

 

1.

Vachier-Lagrave, Maxime

g

FRA

2750

*

½

0

½

1

½

1

½

1

½

2842

 

2.

Wesley So

g

USA

2766

½

*

½

½

½

½

½

1

½

1

2839

 

3.

Levon Aronjan

g

USA

2765

1

½

*

½

1

½

½

½

1

½

2840

 

4.

Fabiano Caruana

g

USA

2671

½

½

0

*

½

½

½

½

1

½

2758

 

5.

Leinier Dominguez Perez,

g

USA

2753

½

0

½

1

*

1

0

½

½

1

2762

 

6.

Bogdan-Daniel Deac

g

ROU

2786

½

½

0

½

0

*

½

½

½

1

2771

 

7.

Alireza Firouzja

g

FRA

2804

0

½

½

½

1

½

*

0

½

½

4

2713

 

8.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2773

½

½

½

½

½

½

1

*

½

0

4

2717

 

9.

Rapport Richárd

g

HUN

2776

0

½

½

½

½

0

½

½

*

½

2679

 

10.

Sahrijar Mamedgyarov

g

AZE

2759

½

0

½

½

0

0

½

1

½

*

2681

 

 

 

Varsóban a lengyel Jan-Krzysztof Duda elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2022 második viadala, a 10 résztvevős Superbet rapid és villámverseny. Hihetetlenül izgalmas finisben Duda félpontos előnnyel végzett az élen. A 24 éves lengyel világbajnokjelölt a rapidversenyben  harmadikként zárt, a győztes ötszörös világbajnok Viswanathan Ananddal szemben 2 pont volt a hátránya. A villámverseny félidejében Duda másodikként várta a befejező játéknapot. Anand másfél pontos előnnyel állt az élen. Nagy versenyfutás kezdődött, az amerikai Levon Aronjin és Fabiano Caruana lettek a legfőbb riválisai, Anand kevésbé bírta a tempót. Az utolsó forduló előtt Aronjan és Duda holtversenyben vezetett, Aronjan remizett Caruanával, míg Duda nagy kalandok, után nyert az ukrán Kirill Sevcsenko ellen, a torna győztese lett. A 175 ezer dolláros díjalapból 40 ezret nyert. Anand jól hajrázott, Aroniannal a második helyet osztotta. A rapidversenyben Rapport Richárd második volt, 13 pontjához a villámversenyen a 18 partiból csak hat és felet gyűjtött, hatodikként végzett.

 

A Grand Chess Tour 2022 harmadik versenyét, a SuperUnited Croatia viadalt Zágrábban rendezik meg. A horvát fővárosban 2019-ben a GCT 12 résztvevős klasszikus tornájára került sor, Magnus Carlsen elsőségével ért véget a parádés mezőnyű verseny. Tavaly rapid és villámversenyre került sor, szenzációt jelentette, hogy a sakkozás tizenharmadik és tizenötödik világbajnoka, Garri Kaszparov és Viswanathan Anand is játszott.

 

Vachier-Lagrave  kétpontos előnnyel végzett az élen. MVL a villámverseny 11. fordulója után érte be az orosz Jan Nepomnjacsijt, átvette a vezetést, veretlenségét is megőrizve növelte előnyét, egy körrel a befejezés előtt már a torna győztese volt. Szenzációs volt az 51 éves exvilágbajnok Viswanathan Anand második helyezése, mesternégyest is elérve remekelt.

A Grand Chess Tour 2022 pontverseny állása:

 

Zágrábban harmadszor is kitűnő mezőnyű viadala kerül sor, a rajtlistát Magnus Carlsen vezeti. A sorsolás szeszélye folytán már az első fordulóban megmérkőzik világbajnoki kihívójával, az orosz Jan Nepomnjacsijjal.

A SuperUnited Croatia rapidversenyének résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2864, 2847)

Alireza Firouzja (francia, 2793, 2670)

Wesley So (amerikai, 2773, 2779)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2766, 2821)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2760, 2764)

 Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2759, 2699)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2754, 2726)

Veszelin Topalobv (bolgár, 2728, 2627)

Ivan Saric (horvát, 2680, 2645)

Jorden Van Foreest (holland, 2678, 2645)

Zágrábban július 20-án 15 órától a körmérkőzéses rapidverseny első három fordulójára kerül sor, a tervek szerint 16 óra 30 és 18 óra  még a kezdési időpont, 21-án és 22-én is három-három fordulót bonyolítanak le. Játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A győzelemért két, a döntetlenért egy pont jár. A villámverseny kétfordulós, július 23-én és 24-én a nagymesterek 9-9 fordulóban csapnak össze, a kombinált versenyben holtverseny esetén osztják a pontokat, az első helyet rájátszás döntené el.

Az első forduló párosítása:

 

A díjazás:

Helyezés

Díj

1.

$40,000

2.

$30,000

                                                         3.

$25,000

4.

$20,000

5.

$15,000

6.

$11,000

7.

$10,000

8.

$9,000

9.

$8,000

10.

$7,000

A GCT 2022 tornák helyszínei és az időpontok:

Bukarest, Superbet Chess Classic Románia,10 résztvevő, május 4-15, 350 ezer dollár a díjalap, Maxime Vachier-Lagrave a verseny győztese.

Varsó, Superbet. Rapid és villámverseny,  május 19-23, 10 résztvevő, 175 ezer dollár a díjalap, Jan-Krzysztof Duda győzött

Zágráb, SuperUnited, Rapid és villámverseny, július 20-24. 10 résztvevő,175 ezer dollár díjalap

St. Louis, augusztus 24 és 31. Rapid-és villámverseny, 10 résztvevő 175 ezer dollár a díjalap.

9. Sinquefield Cup (St. Louis), augusztus 31 és szeptember 13.  10 résztvevő, 350 ezer dollár a díjalap

Az összetett pontverseny első három helyezettje még 175 ezer dolláron osztozik, 100, 50 és 25 ezer a dobogón végzettek jutalma.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gledura Benjámin másodszor nyerte meg a rapid bajnokságot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Ajkán rendezték meg a Rapid Magyar Bajnokságot, a VII. Csaba Árpád emlékversenyt. 170 résztvevő viaskodott a 13 fordulós, svájci rendszerű viadalon, amelyen 18 nemzetközi nagymester és 22 nemzetközi mester is játszott.  A rajtlistát nyolcszoros bajnokunk, Berkes Ferenc vezette. A  kiélezett versenyfutásból veretlenül a 23 esztendős Gledura került ki győztesen, félpontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot. Balog Imre lett az ezüstérmes, Kozák Ádám a bronzérmes. A női bajnoki címet Hoang Thanh Trang szerezte meg, Lakos Nikolettát előzte meg. Játszmánként 15-15  perc volt a gondolkodási idő és 10-10 másodperc bónusz lépésenként.

 

 

Ajkán három napon keresztül dúltak a csaták a 2022. évi rapid bajnokságon. A 170 résztvevős mezőny 13 fordulós, svájci rendszerű tornán viaskodott. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc bónusz. Tizennyolc nagymester is rajthoz állt, olimpiai válogatottunkból Berkes Ferenc, Gledura Benjámin és Kántor Gergely játszott. A rajtlistát Berkes Ferenc vezette, a viadalon kiélezett versenyfutást láttunk.

Az első játéknapot négyen zárták  mesternégyessel, Héra Imre, Korpa Bence, Balog Imre és Prohászka Péter. A hatodik kör után Gledura Benjámin és Balog Imre állt az élen. A két éllovas a hetedik fordulóban megosztozott, Berkes beérte a duót.

A nyolcadik kör végén hatan álltak az élen, Aczél Gergely, Jakab Attila és Czebe Attila zárkózott fel. A második játéknap, kilenc forduló  után Balog Imre vezette a versenyfutást a félpontos hátrányban levő öt fős boly előtt.

A hajrát Gledura Benjámin kezdte nyeréssel, riválisai remiztek, Balog Imrével holtversenyben vezetett, egy körrel később már egyedül volt első. A 12. fordulóban Gledura sorsdöntő győzelmet ért el Prohászkával szemben, egy pontra növelte előnyét, döntetlennel ért célba, veretlenül második bajnoki címét ünnepelhette. Az ezüstérmes Balog Imre is megőrizte veretlenségét, a bronzérmes Kozák Ádám a bajnoktól kapott ki.

A Rapid Magyar Bajnokság végeredménye:

H.

R.

Név

Élő

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

GM

Gledura Benjámin

2619

10,5

109,0

76,0

2

3

GM

Balog Imre

2601

10,0

113,5

75,5

3

7

GM

Kozák Ádám

2508

10,0

107,5

71,0

4

14

GM

Aczél Gergely

2476

9,5

112,0

70,5

5

1

GM

Berkes Ferenc

2638

9,0

112,5

71,5

6

6

GM

Prohászka Péter

2514

9,0

111,0

69,5

7

18

GM

Korpa Bence

2425

9,0

110,0

67,5

8

11

GM

Horváth Ádám

2492

9,0

103,5

67,5

9

12

GM

Varga Zoltán

2486

9,0

103,5

64,5

10

24

IM

Csiszár Csaba

2348

9,0

103,0

66,0

11

5

GM

Horváth Csaba

2539

9,0

101,0

64,5

12

8

IM

Kaczúr Flórián

2508

9,0

98,5

62,0

13

4

GM

Héra Imre

2582

8,5

107,0

67,5

14

20

IM

Csonka Balázs

2405

8,5

105,5

67,0

15

17

GM

Czebe Attila

2427

8,5

105,0

65,5

16

30

IM

Krstulovic Alex

2248

8,5

104,0

64,0

17

13

GM

Kántor Gergely

2481

8,5

103,0

63,0

18

16

IM

Bagi Máté

2452

8,5

102,5

65,5

19

26

GM

Hoang Thanh Trang

2336

8,5

101,0

62,0

20

22

IM

Lizák Péter

2373

8,5

99,5

60,5

21

25

FM

Papp Levente

2338

8,5

95,0

62,5

22

33

FM

Egresi Máté

2224

8,5

91,0

59,5

23

39

Udvardi Zalán

2190

8,5

91,0

57,0

24

32

WGM

Lakos Nikoletta

2237

8,5

91,0

55,0

25

97

IM

Mozes Ervin

1830

8,5

89,5

54,0

Gledura Benjámin ellenfelei és eredményei:

F.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

1

87

Martin József

1903

5,5

1s

2

45

IM

Faragó Sándor

2164

7,5

1v

3

29

FM

Leviczky Tibor

2261

7,0

   ½s

4

27

FM

Straubinger Dániel

2286

7,0

1v

5

25

FM

Papp Levente

2338

8,5

1s

6

7

GM

Kozák Ádám

2508

10,0

1v

7

3

GM

Balog Imre

2601

10,0

½v

8

1

GM

Berkes Ferenc

2638

9,0

½s

9

14

GM

Aczél Gergely

2476

9,5

½v

10

17

GM

Czeba Attila

2427

8,5

1s

11

20

IM

Csonka Balázs

2405

8,5

1v

12

6

GM

Prohászka Péter

2514

9,0

1v

13

12

GM

Varga Zoltán

2486

9,0

½s

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Levon Aronian az FTX Road to Miami online rapid viadal győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai színekben játszó háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian az FTX Road to Miami online rapid viadal győztese. A torna döntőjében kettős győzelmet aratott a kínai Wei Yi ellen. Az első párharcot 2,5-1,5-re nyerte meg 16 évvel fiatalabb ellenfelével szemben. A kínai sakkozó a második és a harmadik partiban is győzelmet szalasztott el, Aronjan három döntetlen után a negyedik partit nyerte meg. A második mérkőzésük első partijában döntetlent ígérő állásban, egyszerű bástyavégjátékban Wei Yi fatális hibát vétett. A második összecsapásban Aronian bebiztosíthatta volna végső sikerét, de remire rontotta nyerőesélyes pozícióját. Wei Yi a harmadik partiban még többet kockáztatott, Aronian 26 lépésben győzött és nyerte meg a Meltwater Champions Chess Tour 2022 ötödik versenyét. A Miamiban augusztus 10-én kezdődő FTX Crypto Cup viadalnak az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen mellett a kínai Ding Liren és Wei Yi, a lengyel Jan-Krzysztof Duda, Levon Aronian és a 16 éves indiai Praggnanandhaa már biztos résztvevője, ketten szabadkártyával játszhatnak.

 

A háromszoros örmény olimpiai bajnok, Csennajban a 44. sakkolimpián az amerikai válogatottban debütáló Levon Aronian sikerével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour 2022 ötödik versenye. A 39 éves nagymester első helyének érthetően örült, a mutatott játékát gyengének minősítette.

 

A döntő első párharcát Wei Yi hathatós segítségével nyerte meg 2,5-1,5-re, a 23 éves kínai sakkozó a második és a harmadik játszmában is győzelmi esélyt szalasztott el.

Levon Aronian remifórral játszhatta a második mérkőzést, amelynek első partiját Wei Yi fatális hibával vesztette el.

 

A második összecsapásuk is kedvezően alakult Aronian számára, 19.Hh4 lépéssel a 19.Fe4 helyett döntő előnyt érhetett volna el. Wei Yi reményei életben” maradtak, kölcsönös esélyű állásban  küzdhetett tovább. Kölcsönös kapkodásban ismét a kínai sakkozó hibázott, de Aronian sem használta ki a felkínált ziccert.

 

A döntő harmadik játszmája csak 26 lépésig tartott, Levon Aronian könnyű győzelemmel nyerte meg a tornát. Aronian hetedikként kvalifikálta magát a viadal kieséses rendszerű szakaszába, ahol az indiai sakkozás egyik nagy reménységét, Erigaisi Arjunt győzte le 2,5-1,5-re. Az elődöntőben Jan-Krzystof Duda ellen nyert 3-1-re, a lengyel nagymester sajnálhatja a második partiban elszalasztott kedvező lehetőséget. Levon Aronian ellenfelei a kritikus állásokban rendre hibáztak.

 

Az FTX Road to Miami döntő második páros mérkőzésének eredménye:

Wei Yi (kínai, 2729) – Levon Aronian (amerikai, 2748) 0,5 – 2,5

Wei Yi – Levon Aronian 0 - 1

Levon Aronian – Wei Yi  döntetlen

Wei Yi – Levon Aronian 0 – 1

 

Az FTX Road to Miami söntő végeredménye:

Levon Aronian – Wei Yi  2,5 – 1,5, 2,5 – 0,5

Az FTX Road to Miami viadalról Levon Aronian és Wei Yi kvalifikálta magát a Miamiban augusztus 10-én kezdődő FTX Crypto Cup 8 fős, körmérkőzéses versenyre, ahol a nagymesterek négyjátszmás páros mérkőzéseket játszanak. A torna hat résztvevőjét már ismerjük, ketten szabadkártyával vehetnek részt a 210 ezer dollár díjazású viadalon.

 

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 élcsoportjának állása:

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Levon Aronian 2,5-1,5-re megnyerte Wei Yi ellen az FTX Road to Miami döntő első mérkőzését

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az FTX Road to Miami online rapid viadal döntőjében az első párharcot az amerikai Levon Aronian 2,5-1,5-re megnyerte a kínai Wei Yi ellen. A négyjátszmás mérkőzésük 79 lépéses döntetlennel kezdődött meg. A második partiban Wei Yi a végjátékban nyerést hagyott ki, Aronian kiharcolta a döntetlent. A harmadik ütközetben Wei Yi többször is nyerhetett volna, örökös sakkal ért véget sz összecsapás. Wei Yi a két elszalasztott nagy lehetőség után a negyedik játszmát világossal ellenállás nélkül vesztette el. A második párharcot Levon Aronian remifórral játszhatja.

Az amerikai színekben játszó háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian 2,5-1,5-re győzte le Wei Yit az FTX Road to Miami viadal döntőjének első párharcában.

Aronian és Wei Yi korábban klasszikus partiban egyszer nézett farkasszemet, 2017-ben a Tata Steel Masters tornán megosztozott a ponton. Wei Yi egyszer villámpartiban legyőzte Aroniant,  rapid játszmában négyszer remiztek.

Az angol megnyitású első partiban Wei Yi pontatlanul fejlesztette ki haderejét, Levon Aronian tőle szokatlan módon a felkínált taktikai eséllyel nem élt, 18.Hxe6 jelentős előnyéhez vezetett volna. Küzdelmük 79 lépésben döntetlennel fejeződött be.

A 23 éves kínai nagymester a párbajuk második és harmadik játszmájában is győzelmet szalasztott el. Világossal a különböző színű futós végjátékban a 48.Kg5 lépéssel sikerrel tört volna be a sötét állásba. Futólépése mentőövet dobott ellenfelének.

A torna egyik kommentátora, Lékó Péter elárulta, hogy a harmadik játszmában látott 18…Hg4! lépést már hat évvel korábban felfedezte és elemezte alaposan. Wei Yi sokáig remekül játszott, gyorsan fogyó gondolkodási ideje aggaszthatta csak. Siettette az eseményeket, Aronian „megúszta” a nagy bajokat, amikor vezérlépésével ismét feladta a „magas labdát” riválisának.

Wei Yi a ziccert háromszor is elhibázta, a b5 lépés lehetősége elkerülte figyelmét. Az idő szorításában bástyaáldozattal kikényszerítette az örökös sakkot.

A két nagy rontása rányomta bélyegét a negyedik összecsapásra, Wei Yi 18.e5?! lépése után Levon Aronian nem tudott hibázni, győzelmével megnyerte az első párharcot, remifórral játszhatja a második négyjátszmás meccset.

Az FTX Road to Miami döntő első páros mérkőzésének eredménye:

Levon Aronian (amerikai, 2748) – Wei Yi (kínai, 2729)  2,5 – 1,5

Levon Aronian – Wei Yi  döntetlen

Wei Yi – Levon Aronian  döntetlen

Levon Aronian – Wei Yi döntetlen

Wei Yi – Levon Aronian  0 – 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az FTX Road to Miami online rapid viadal döntőjét Wei Yi és Levon Aronian játssza

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az FTX Road to Miami online rapid viadal döntőjét a kínai Wei Yi és az amerikai Levon Aronjan játssza. A torna elődöntőjében Wei Yi 2,5-0,5-re legyőzte Rapport Richárdot. Küzdelmük első játszmája 129 lépésben ért véget döntetlennel. A folytatásban nagymesterünk elkerülte a lépésismétléses döntetlent, a kínai sakkozó konszolidálta állását és vezetéshez szerzett. A harmadik partiban Ricsi korán tisztet áldozott, elegendő kompenzációt nem kapott, Wei Yi megnyerte a párharcot.Fordulatokban gazdag volt Levon Aronian és a lengyel Jan-Krzysztof Duda mérkőzése. A döntetlennel indult találkozó második partijában Duda hibák sorozatával vesztett. A harmadik játszmában Aronian hagyott ki nyerést., Duda egyanlítési lehetőséget szalasztott el. Dudának kockáztatnia kellett, ennek eredményeként a negyedik partit is Aronian nyerte meg, 3 – es győzelemmel lett döntős. A fináléban két négyjátszmás párharcra kerül sor. Levon Aronian és Wei Yi is kvalifikálta magát a Meltwater Champions Chess Tour hatodik versenyére,. Miamiban augusztus 10-től rendezik meg a 8 fős FTX Crypto Cup viadalt.

Az FTX Road to Miami kvalifikációs versenyének hetedik és nyolcadik helyezettje, Levon Aronian és Wei  Yi játssza a viadal döntőjét. Mindketten kiharcolták a részvételi jogot a Miamiban augusztus 10-től megrendezésre kerülő, 310 ezer dollár díjazású FTX Crypto Cup tornán, a 8 fős versenyen Magnus Carlsen is játszik.

Rapport Richárd és Wei Yi is a negyeddöntőben rájátszásban diadalmaskodtak amerikai ellenfeleikkel szemben, nagymesterünk Jeffery Xiong, a kínai sakkozó Samuel Sevian ellen nyert.

Rapport kellemes emlékeket őrzött Wey Yi elleni korábbi meccseiről, 2016-ban  Yangchenben négyjátszmás páros mérkőzést vívtak, 2-2 után a két villámparti sem döntötte el a párharcukat, Rapport az Armageddon játszmát megnyerve lett a mérkőzés győztese. Egy év múlva a  Világkupán a legjobb 64 között mérkőztek meg, a két klasszikus játszma döntetlene után Ricsi az első rapidpartiban győzte le a junior világranglistát nagy fölénnyel vezető riválisát. A kvalifikációs torna utolsó fordulójában is Ricsi volt eredményes, Wei Yi szerencsével jutott tovább.

Első játszmájuk 129 lépésben lett döntetlen. Ricsi nagyon gyorsan játszott, Wei Yi jelentős idő hátrányba került, a lépésenként kapott 10-10 másodpercekből élt. A kínai nagymester nyerőesélyt hagyott ki, Ricsinek sikerült a védőállás kiépítése, döntetlenre mentette az ütközetet.

A második összecsapás végkimenetele sajnos eldöntötte a párbajukat. Rapport kezdeményezett, Wei Yi szorongatott helyzetében higgadtan védekezett. A szemre oly tetszetős bonyolult pozícióban Ricsi elkerülte a lépésismétléses döntetlent, Wei Yi konszolidálta állását. Rapport kezéből fokozatosan csúszott ki a játszma, a kínai sakkozó győzelmével vezetéshez jutott.

A vereséget Rapport Richárd nem tudta feldolgozni, korai tisztáldozata nem volt korrekt, Wei Yi pontosan játszott, megszerezte a döntőbe jutáshoz szükséges második győzelmét.

Levon Aronian és Jan-Krzysztod Duda párharcában is a második játszma befolyásolta döntően a meccs végeredményét. Békés döntetlennel indult a találkozó, majd a lengyel sakkozó a második ütközetben jelentős előnyt ért el, a 41. lépésben döntővé fokozhatta volna az előnyét. Kimaradt a 41.FF3 lehetőség, majd újabb hibák után tovatűnt a szép remény.

A háromszoros örmény olimpiai bajnok nemcsak megmentette a partit, hanem a bástyavégjátékban a jól ismert manőver segítségével  meg is nyerte az összecsapást.

A Grand Chess Tour varsói Superbet torna győztese sötéttel is támadóan lépett fel, de hibás volt a kalkulációja, Levon Aronian parádriposztja győzelmet ígért. A torna doyenének elhibázott huszárlépése Dudának reményt adott a kiegyenlítésre, de vezérével e8-ra lépett, Vg8-cal nehéz perceket okozhatott volna Aroniannak. A döntetlen az amerikai sakkozónak kedvezett.

Jan-Krzysztof Duda mindent egy lapra tett fel, 25 lépéses veresége lett a vége.

Az elődöntő eredményei:

Wei Yi (kínai, 2729) – Rapport Richárd (magyar, 2727) 2,5 – 0,5

Wei Yi – Rapport Richárd  döntetlen

Rapport Richrd – Wey Yi   0 - 1

Wei Yi – Rapport Richárd  1 - 0

Rapport Richrd – Wey Yi

Levon Aronian (amerikai, 2748) Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2790) 3 - 1

Levon Aronian – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Levon Aronian  0 - 1

Levon Aronian – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Levon Aronian  0 - 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rapport Richárd a rájátszásban győzte le Jeffery Xiondot, az elődöntőben Wei Yivel mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour 2022 ötödik versenyén, az FTX Road to Miami torna elődöntőjébe Rapport Richárd, a kínai Wei Yi, a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az amerikai Levon Aronian jutott be.  A negyeddöntőben két párharc csak a rájátszásban dőlt el., a villámpartikban nyert Rapport és Wei Yi. Nagymesterünk az amerikai Jeffery Xiong elleni mérkőzése 150 lépéses döntetlennel kezdődött meg, a második partit Rapport világossal vesztette el. Sikerült azonnal egyenlítenie, majd egy újabb maratoni csatában osztoztak meg a ponton. Rapport Richárd minkét villámpartit megnyerte. 4-2-re győzött. Az elődöntőben Wei Yi lesz az ellenfele, aki a kvalifikációs torna győztesével, az amerikai Samuel Seviannal szemben ellenfele hathatós segítségével vívta meg sikerrel a meccset. Sevian világossal nyerte meg a második partit, remifórral játszotta a negyedik ütközetet, de kikapott. Wei Yi a második villámpartiban bemattolta riválisát. összesítésben 3,5 - 2,5-re győzött. A másik ágon a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az amerikai Levon Aronjan küzd meg. Duda a holland Anish Girit 2,5-1,5-ös győzelemmel búcsúztatta. A generációs párbajban a torna doyenje vereséggel rajtolt, Aronian döntetlent követően egyenlített ki a 19 éves Erigaisi Arjunnal szemben. Aronian megnyerte a negyedik partit is, 2,5-1,5-tel lett elődöntős.

 

Az FTX Road to Miami viadal negyeddöntőjében izgalmas csatákat láttunk, Rapport Richárd, Wei Yi, Jan-Krzysztof Duda ls Levon Aronian a fokozott feszültségben esélyeiket jobban használták ki, a fordulatokban bővelkedő párharcokban győztesen kerültek ki.

Rapport Richárd a kvalifikációs versenyen sötéttel legyőzte Jeffery Xiongot, a legjobb nyolc között meccsük 140 lépéses döntetlennel kezdődött meg. Az amerikai sakkozó kedvező állását fokozatosan rontotte el, Ricsi a küzdelmük végén a bástya és huszár a bástya elleni végjátékot játszhatott, Xiong jól védekezett.

 

A második összecsapást nagymesterünk világossal vesztette el, de sötéttel azonnal egyenlített. A negyedik játszmájuk is maraton küzdelmet hozott, Xiong nehezen látta be, hogy kecsegtető esélyű pozíciójából nem tudta kihozni a maximumot.

 

A

villámpartik döntöttek, a nagymestereknek 5-5 percük volt és 3-3 másodperc lépésenként. Ricsi sötéttel kezdte a rájátszást, Xiong királyszárnyi akciójára a vezérszárnyon talált ellenjátékot, a bonyodalmak közepette ellenfele hibázott. Győzelmével nagymesterünk nagy előnybe került, világossal játszhatta a második partit és simán nyert.

Rapport Richárd az elődöntőben Wei Yivel mérkőzik meg. A kínai nagymester csak nyolcadikkánt kvalifikálta magát, míg Samuel Sevian remek teljesítményt nyújtva megnyerte a 16 fős előversenyt.

 

A találkozó első játszmájában Wei Yi tetszetős taktikai esélyt hagyott kihasználatlanul, dördülhetett volna g7-en a tisztáldozat. Érdekességként megjegyzem, hogy Sevian egyetlen vereségét Jan-Krzysztof Dudától g7-en csattanó huszáráldozat miatt szenvedte el.

A döntetlen után Sevian világossal gond nélkül nyerte meg a második összecsapást, majd sötéttel biztos kézzel őrizte meg vezetését, fél pontra lett volna még szüksége az elődöntőbe jutásához.

A 21 éves amerikai nagymester meglepő felfogásban játszotta a partit, agresszíven sakkozott, előnybe is került. A kritikus állásban azonban kihagyott a figyelme, Wei Yi a pokol tornácát is megjárva 97 lépésben nyert, kiegyenlített.

 

A fordulattal Sevian nem tudott megbirkózni, világossal nem tudott előnybe kerülni, a második villámpartiban mattot kapott, Wei Yi szerencsésebb kézzel sakkozva nyert.

 

Békés hangulatban kezdődött meg Anish Giri és Jan-Krzysztof Duda párharca. A holland nagymester világossal 21 lépésben „ajándékozott” könnyű döntetlent a Grand Chess Tour 2022 Superbet varsói torna győztesének.

 

A második összecsapásukban Giri reménytelen állásban talált remek mentséget, bástyaáldozattal örökös sakkal megmenekült a vereségtől, Duda nagy ziccert hagyott ki.

A folytatásban Giri világossal királyszárnyi akciót kezdeményezett, Duda védekezésre kényszerült és higgadtan várta a riposzt lehetőségét. A hollandok legjobbja elkerülte a lépésismétléses döntetlent, Duda élni tudott a felkínált lehetőséggel, 38…g5 lépése sokkolta, a lengyel nagymester vezetést szerzett. Előnyét egy „iszapbirkózáshoz” hasonló partiban megőrizte, 73 lépésben remizett.

 

Az amerikai színekben játszó háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronien többször nyilatkozott elismerően Erigaisi Arjunról. Az indiai titánnal az MCCT 2021-es sorozatának Goldmoney Asian viadalán is a nyolcaddöntőben mérkőzött meg, két nagyon izgalmas 2-2-es meccs után a két villámpartiban nyert .

Aronian jelentős kockázatot vállat a párbajuk első partijában, Erigaisi Arjun felkészült volt a varira, érdekes csata bontakozott ki. A generációs párharcban a torna doyenje nibázott, hátrányba került.

 

Az amerikai nagymesternek kellett mentséget keresnie a második ütközetben, ezt örökös sakkal érte el. A harmadik összecsapás meghozta számára a kiegyenlítést. A végjátékban Erigaisi Arjun kiharcolhatta volna a döntetlent!

A negyedik játszmában is Aronian királya volt a főszereplő. a kritikus állásban ismét a 19 éves indiai sakkozó hibázott.

 

A negyeddöntő eredményei:

Wei Yi (kínai, 2729) – Samuel Sevian (amerikai, 2684)  3,5 – 2,5 (2 – 1, 1,5 – 0,5)

Wei Yi – Samuel Sevian  döntetlen

Samuel Sevian – Wei Yi  1 - 0

Wei Yi – Samuel Sevian   döntetlen

Samuel Sevian – Wei Yi   0 – 1

Rájátszás:

Samuel Srvian – Wei Yi  döntetlen

Wei Yi – Samuel Sevian 1 - 0

Jeffery Xiong (amerikai, 2691) – Rapport Richárd (magyar, 2727) 2 – 4 (2 – 2, 0 – 2) 1,5)

Jeffery Xiong – Rapport Richárd   döntetlen

Rapport Richárd – Jeffery Xiong   0 - 1

Jeffery Xiong – Rapport Richárd  0 - 1

Rapport Richárd – Jeffery Xiong    döntetlen

Rájátszás:

Jeffery Xiong – Rapport Richárd 0 - 1

Anish Giri (holland, 2730) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2790) 1,5 – 2,5

Anish Giri – Jan-Krzsztof Duda döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Anish Giri  döntetlen

Anish Giri – Jan-Krzsztof Duda    0 - 1

Jan-Krzysztof Duda- Anish Giri    döntetlen

Erigaisi Arjun (indiai, 2688) – Levon Aronian (amerikai, 2748) 1.5 – 2,5

Erigaisi Arjun – Levon Aronian  1 - 0

Levon Aronian – Erigaisi Arjiun    döntetlen

Erigaisi Arjun – Levon Aronian    0 - 1

Levon Aronian – Erigaisi Arjiun  1 - 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Carlsen és Praggnanadhaa mesterhármassal az élen, 4 pont az előnyük
2022. 08. 18.

Carlsen és Praggnanandhaa megnyerte második mérkőzését is, Aronian a rájátszáson győzte le Dudát
2022. 08. 17.

Carlsen, Aronian, Duda és Praggnanandhaa rajtolt győzelemmel
2022. 08. 16.

Miamiban Magnus Carlsen vezeti a Meltwater Champions Chess Tour hatodik versenyének rajtlistáját 
2022. 08. 15.

A női sakkolimpián nem történt meglepetés, a férficsapatok viadalán a papírforma mattot kapott
2022. 08. 11.

Az ukrán női válogatott és az üzbég férficsapat az olimpiai aranyérmes
2022. 08. 09.

Női válogatottunk 3,5-0,5-re nyert az olaszok ellen, férficsapatunk döntetlent játszott az ukránokkal
2022. 08. 08.

Kettős magyar győzelem a sakkolimpia kilencedik fordulójában, az éllovasok fekete napja
2022. 08. 08.

Kettős magyar vereség a nyolcadik fordulóban, az indiai tinédzserek legyőzték az amerikai sztárokat
2022. 08. 07.

Kettős magyar siker a sakkolimpia hetedik fordulójában
2022. 08. 06.

Férficsapatunk negyedszer győzött, női válogatottunk elszenvedte második vereségét
2022. 08. 04.

Kettős magyar győzelem az ötödik fordulóban, számos meglepetés a játéknapon
2022. 08. 02.

Az új világranglistán Carlsen 56 ponttal előzi meg Ding Lirent, Nepomnjacsuj a harmadik, Rapport a tizenharmadik 
2022. 08. 02.

Női együttesünk minimális vereséget szenvedett Indiától, férficsapatunk 3-1-re kikapott Kubától
2022. 08. 02.

Női válogatottunk megnyerte harmadik mérkőzését is, a férficsapatunk döntetlent ért el
2022. 08. 01.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog