Help Sales ÁSZF

Carlsen és So 2,5-0,5-ös győzelemmel kezdte a Magnus Carlsen  Invitational negyeddöntőjét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champios Chess Tour Magnus Carlsen Invitational online rapid viadal negyeddöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Wesley So győzött az első párharcban. A norvég világelsőnek és az amerikai olimpiai bajnoknak is csak három játszmára volt szüksége a sikeréhez. Carlsen ősi riválisát, az örmény Levon Aronjant meggyőző játékkal győzte le. So és a 17 esztendős Alireza Firouzja mérkőzése jóval nagyobb küzdelmet hozott, a FIDE színeiben játszó titán az idő szorításában hibázott. Az amerikai Hikaru Nakamura nyeréssel kezdte Jan Nepomnjacsij elleni meccsét, az orosz sakkozó 23 lépéses villámgyőzelemmel vágott vissza. Döntetlen után Nepomnjacsij a negyedik összecsapásban meccslabdát hibázott. A holland Anish Giri és a francia Maxime Vachier-Lagrave első párbaja két sötéttel elért nyeréssel kezdődött meg, majd két döntetlennel fejeződött be. Szerdán játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei, Carlsen és So 2-2-vel is az elődöntőbe jut.

A Champions Chess Tour negyedik viadalán a kvalifikációs körversenyből továbbjutott nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken két párharc is eldőlt, a világbajnok Magnus Carlsen és Wesley So már három parti után sikernek örülhetett.

A világbajnok Magnus Carlsen meggyőző győzelmet aratott a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan elleni első párharcában. Különböző időkontrollok mellett a mérkőzésükig már 129 partiban mérték össze erejüket.  A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. A Tal-emlékversenyen 2006-ban az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon mérkőztek meg, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, klasszikus kontrollal 41 döntetlen mellett 18-8-ra vezetett. Aronjan négy éve azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE és az Altibox viadalon a világbajnokot megelőzve lett tornagyőztes, Stavangerben le is győzte a világelsőt.

Carlsen az 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban vágott vissza, letaszította a dobogóról, Londonban is nyert. 2018-ban a GRENKE tornán remiztek, de Stavangerben Carlsen 31 lépésben megadásra kényszerítette az örmény sakkozót. A 6. Sinquefield Cup-on megosztoztak a ponton és az első helyen is. Két esztendeje a GRENKE tornán Carlsen világossal győzött, a stavangeri viadalon Aronjan óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, a rájátszásban már nem volt esélye. A zágrábi GCT tornán és St. Louisban is remiztek. A Grand Chess Tour 2019 londoni fináléjában a harmadik helyért mérkőztek meg, Magnus Carlsen a három különböző időkontrollal vívott meccsen a különleges pontozással 17-11-re nyert. Tavaly a koronavírus-járvány miatt a stavangeri Altibox Norway Chess torna kivételével csak online rapid és villámversenyeken csatáztak.

A norvég világelső rapid és villám tempóban is eredményes ősi riválisával szemben, 30-17-re vezetett, 38 partiban megosztoztak a ponton. A kvalifikációs tornán Carlsen nyerőesélyes állását remire rontotta. A világbajnok győztesként megválaszthatta, hogy milyen színnel kezdi a párharcot, a világosra szavazott.

Az első partiban a Nimzoindiai védelemben Levon Aronjan a 14. lépésben újított, két könnyű tisztet adott a világelső bástyájáért. Dinamikus egyensúlyú állás alakult ki, ahol az örmény sakkozó kisebb hibákat követett el. Carlsen pontos játékkal érvényesítette anyagi előnyét, Aronjan 75 lépést követően kapitulált.

A vereség hatása érezhető volt Aronjan játékában, a spanyol megnyitású partiban Carlsen korai királyszárnyi akciója zavart okozott soraiban. A világbajnok térelőnye bő kárpótlást adott a gyalogszerkezeti gyengeségért, a vezércsere után Carlsen kezdeményezett, hadereje jóval aktívabb volt. Aronjan a 29. lépésben követte el a döntő hibát, huszárja végzetese kötésbe került, négy lépés után feladásra kényszerült.

Az első párharc megnyeréséhez Carlsennek még fél pontra volt szüksége, ezt a harmadik játszmában biztosította. Nyerőesélyes pozícióban „megkegyelmezett” riválisának.

Hikaru Nakamura és Jan Nepomnjacsij szuperversenyen csak tízszer mérkőzött meg, az amerikai sakkozó öt döntetlen mellett 3-2-re vezetett. Rapid és villámpartit negyvenegyet játszottak, Nakamura 14-7-es előnnyel várhatta az első páros mérkőzést.

A szicíliai védelem Najdorf-változatában Nakamura remekelt, minőségáldozata után futópárja megbénította a sötét huszárpárt, tetszetős győzelmet ért el.

Ennek tükrében is meglepő volt, hogy kedvenc berlini védelmében nem tudott megbirkózni az orosz nagymester újításával. Nepomnjacsij kettős gyalogáldozata megbénította a sötét haderőt, Nakamura a gondok közepette elnézte a kiskombinációt, csak 23 lépésig tartott a második összecsapás!

A gyors kiegyenlítés után a harmadik ütközetük pontosztozkodásssal végződött, majd a negyedik játszmában Nepomnjacsij ziccert hibázott. Nakamura hű maradt a berlini védelemhez, a sorozatos cseréket követően hátrányos futóvégjátékba keveredett. Királyávak aknamezőre lépett, Nepomnjacsij a nyerést adó a4 lépés helyett lépést ismételt!

Az összetett pontverseny éllovasa, Wesley So és a 17 éves Alreza Firouzja tavaly a Tata Steel Masters viadalon nézett először farkasszemet, az amerikai sakkozó nyeréssel indított. Rapid és villámpartit hetet játszottak, Firouzja kétszer legyőzte So-t, ötször remiztek.

Az első játszma So kezdeményezésének jegyében zajlott, az amerikai nagymester sikerét ígérte a négybástyás végjáték, de az esélyt eltékozolta. A trükkös végjátékban Firouzja királyával „aknamezőre” lépett, kimaradt a döntetlent adó folytatás.

A második összecsapásuk az olasz megnyitásban zajlott. Alireza Firouzja kis előnnyel játszhatott, Wesley So hidegvérrel védekezett. Az idő szorításában Firouzja végzetes hibát követett el, So másodszor is nyert.

A harmadik játszma döntetlenével So megnyerte az első párharcot. Firouzja sötéttel viharos támadást indított, az amerikai bajnok könnyelmű bástyalépésével esélyes tisztáldozatot engedélyezett. So királya körül viharfelhők gyülekeztek, a hatásos vezéráldozatot Firouzja nem látta. So 2,5-0,5-ös győzelme a játszmákban látottak alapján szerencsésnek mondható.   

Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave 2010-ben a bieli tornán mérkőzött meg először, azóta még harminc klasszikus partiban csatáztak, MVL 4-3-ra vezet. Rapid és villámpartiban a francia nagymester jóval sikeresebb volt, 17 döntetlen mellett 12-7-es statisztikával várta a párbajuk első felvonását.

Küzdelmükben négy szicíliai védelmű játszmát láttunk. A mérkőzést MVL győzelemmel kezdte, Giri kecsegtető esélyt hagyott kihasználatlanul. A francia nagymester királya a vezérszárnyon nyugalomra lelt, a védtelenül hagyott világos király került bajba. Anish Giri királya vándorútra kényszerült, s ennek tragikus vége lett.

MVL a második partiban meglepő hibát követett el, 30 lépést követően feladásra kényszerült.

A harmadik játszmábanellenkező oldalra sáncoltak a küzdő felek sorozatos cserék után remiztek, majd a negyedikben békés húrokat pengettek.  

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Levon Aronjan   döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2 - 2

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij   1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura   1 - 0

Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjacsij     döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Hikaru Nakamura     döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Alireza Firouzja (FIDE, 2709)  2,5 – 0,5

Wesley So – Alireza Firouzja   1 - 0

Alireza Firouzja – Wesley So   0 - 1

Wesley So – Alireza Firouzja   döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 - 2

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave   0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri   0 - 1

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave    döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri    döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a kvalifikációs verseny győztese, fél ponttal előzte meg Anish Girit

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Meltwater Champions Chess Tour Magnus Carlsen Invitational  online rapid viadal Kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett kieséses rendszerben folytatja a versengést. Az első hely sorsa a 12. fordulóban dőlt el, az orosz Jan Nepomnjacsij legyőzte Magnus Carlsennel holtversenyben vezető Anish Girit. A holland nagymester a harmadik játéknapon négyet remizett, míg a norvég világelső a négy döntetlene mellett egy játszmát nyert, fél ponttal megelőzte Girit. Az amerikai Wesley So magabiztos játékkal harmadikként zárta szereplését. A nagy taktikázás közepette az amerikai Hikaru Nakamura fél ponttal előzte meg a remekül hajrázó orosz Jan Nepomnjacsijt, a FIDE színeiben játszó Alreza Firouzját és a francia Maxime Vachier-Lagrave-t. A nyolcadik helyen előállt holtversenyt az egymás elleni eredmény döntötte el az örmény Levon Aronjan javára az orosz Szergej Karjakinnal szemben. A negyeddöntőben Magnus Carlsen-Levon Aronjan, Jan Nepomnjacsij-Hikaru Nakamura, Wesley So-Alireza Firouzja és Maxime Vachier-Lagrave-Anish Giri párharcok lesznek. Két négyjátszmás páros mérkőzésen vívnak meg, 1-1-nél rájátszás dönti el a továbbjutást.

 

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalon a harmadik játéknapot taktikai döntetlenek egész sora jellemezte, a nagymesterek keveset kockáztattak, a továbbjutás biztosítása volt a céljuk.  A világbajnok Magnus Carlsen elégedett lehet, hogy nem szakadt meg a sorozata, a negyedik torna kvalifikációs versenyén is elsőként ért a célba. Anish Giri a 12. fordulóban vesztette el veretlenségét, Jan Nepomnjacsij ellen nyerést szalasztott el, elhibázott futólépése vereségéhez vezetett.

Wesley So rosszul sikerült rajtja után magabiztos játékkal lett harmadik, Hikaru Nakamura veretlenségét is megőrizve negyedikként jutott tovább. Nagyot hajrázott Jan Nepomnjacsij, Alireza Firouzja és Maxime Vachier-Lagrave „túlélték” a megingásaikat, Fortuna is pártfogolta Levon Aronjant. A holtversen nem kedvezett Szergej Karjakinnak. Meglepetés Tejmur Radzsabov sikertelensége, Daniil Dubov is búcsúzott a további küzdelmektől. Sahriyar Mamedgyarovnak egy pillanatra sem volt esélye. A debütálók közül Jorden Van Foreest méltó ellenfele volt az online sakkban jóval rutinosabb nagymestereknek.

A második játéknap után a verseny állása:

1.Anish Giri (holland, 2731) 8 pont

2. Magnus Carlsen (norvég, 2881) 7,5

3-4. Wesley So (amerikai, 2741) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 6,5

5-6. Alireza Firouzja (FID, 2703) és Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 6

7-9. Levon Aronjan (örmény, 2778), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Szergej Karjakin (orosz, 2709) 5

10-11. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) és Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 4,5

12-13. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) és Nils Grandelius (svéd, 2632) 4

14. Jorden Van Foreest (holland, 2542) 3

15. David Anton Guijarro (spanyol, 2674) 2,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 2

A harmadik játéknap első körében Magnus Carlsen némi bizonytalankodás után nyert a sereghajtó Alan Pichot ellen és befogta Hikaru Nakamurával gyorsan remiző Anish Girit.

Szergej Karjakin fokozott kockázatot vállalt, tisztet áldozott Nils Grandelius elleni partijában. A svéd nagymester a védekezésben hibázott, az orosz sakkozó javított esélyein.

Második győzelmét aratta Tejmur Radzsabov. Honfitársa remit ígérő különböző színű futós végjátékot vesztett el Jan Nepomnjacsijjal szemben.

Remekelt Jorden Van Foreest, biztos kézzel fokozta győzelemig előnyös végjátékát, Daniil Dubov lépéshátrányba került.

A 11. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Anish Giri (holland, 2731) döntetlen

Jorden Van Foreest (holland, 2542) - Daniil Dubov (orosz, 2770)  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Levon Aronjan (örmény, 2778)  döntetlen

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Wesley So (amerikai, 2741) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Alan Pichot (argentin, 2548) 1 - 0

David Anton Guijarro (spanyol, 2674) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 0 - 1

Nils Grandelius (svéd, 2632) - Szergej Karjakin (orosz, 2709)  0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 0 - 1

 

Tizenegy fordulón keresztül őrizte veretlenségét Anish Giri, a 12. körben fájdalmas vereséget szenvedett. A szicíliai védelmű összecsapásban átengedte a kezdeményezést Jan Nepomnjacsijnak, az orosz nagymester akciója fenyegetően bontakozott ki.

 

Váratlan fordulatnak lehettünk szemtanúi, Nepomnjacsij hibázott és Giri anagi előnybe kerülhetett volna  volna 28.Ff5-tel, ehelyett leütött egy „mérgezett” gyalogot, 28.Fxe6? g6! 29.f5 Kf8! után többé nem volt védelme. Magnus Carlsen remivel is átvette a vezetést.

Szergej Karjakin volt a forduló másik nagy vesztese, világossal 28 lépésben kapott ki Sahriyar Mamedgyarovtól. Előnyös állásban a támadás folytatása helyett királyának próbált menedéket találni, nagy árat fizetett a buta c3 lépéséért.

Bosszankodhatott Daniil Dubov, kedvező esélyt szalasztott el, MVL örülhetett a döntetlennek.

Tejmur Radzsabov tiszthátrányos állását 101 lépésbenmentett döntetlenre Nils Grandelius hathatós segítségével.

A többi játszmában a taktikázás játszotta a főszerepet.

A 12. forduló eredményei:

Anish Giri (8,5) - Jan Nepomnjacsij (5,5) 0 - 1

Szergej Karjakin (6) - Sahriyar Mamedgyarov (4) 0 - 1

Tejmur Radzsabov (5,5) - Nils Grandelius (4) döntetlen

Alan Pichot (2) - David Anton Guijarro (2,5) 0 - 1

Wesley So (7) - Magnus Carlsen (8,5) döntetlen

Levon Aronjan (5,5) - Alireza Firouzja (6,5)  döntetlen

Daniil Dubov (5) - Maxime Vachier-Lagrave (6,5) döntetlen

Hikaru Nakamura (7) - Jorden Van Foreest (4)  döntetlen

A tizenharmadik fordulóban három párharcban is honfitársak vívtak meg. Az előző körben elszenvedett vereség nyomot hagyott Anish Giri lelkében. Jorden Van Foreest megszorongatta a végjátékban, Girinek nagyot kellett küzdenie a remiért.

Az orosz háziderbi gyorsan pontosztozkodással ért véget, az azerbajdzsáni sakkozók becsülettel megküzdöttek a döntetlenért.

Magnus Carlsen nyerőesélyes bástyavégjátékát döntetlenre rontotta Levon Aronjan ellen. Az örmény nagymester a szerencsés fél ponttal továbbjutó helyen maradt.

A 13. forduló eredményei:

Jorden Van Foreest (4,5) - Anish Giri (8,5) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (7) - Hikaru Nakamura (7,5) döntetlen

Alireza Firouzja (7) – Daniil Dubov (5,5) döntetlen

Magnus Carlsen (9) - Levon Aronjan (6) döntetlen

David Anton Guijarro (3,5) - Wesley So (7,5) döntetlen

Nils Grandelius (4,5) - Alan Pichot (2) 1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (5) - Tejmur Radzsabov (6) döntetlen

Jan Nepomnjacsij (6,5) - Szergej Karjakin (6)  döntetlen

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 9,5 pont

2. Anish Giri 9

3-4. Wesley So és Hikaru Nakamura 8

5-6. Alireza Firouzja és és Maxime Vachier-Lagrave 7,5

7. Jan Nepomnjacsij 7

8-10. Levon Aronjan, Tejmur Radzsabov és Szergej Karjakin 6,5

11. Daniil Dubov 6

12-13. Sahriyar Mamedggyarov és Nils Grandelius 5,5

14. Jorden Van Foreest 5

15. David Anton Guijarro 4

16. Alan Pichot 2

Az utolsó előtti fordulóban az élen állók sorban remiztek. Magnus Carlsen újabb esélyt hagyott kihasználatlanul. Anish Giri és Szergej Karjakin 19 lépést követőn egyeztek meg a döntetlenben.

Wesley So győzelmével bebiztosította a harmadik helyet. Oly sok kaland után Levon Aronjan is megnyugodhatott.

Tejmur Radzsabov és Jan Nepomnjacsij játszmája csak 15 lépésig tartott, lépésismétléssel remiztek.

Nehéz pillanatokat élt át Maxime Vachier-Lagrave, csodával határos módon szerezte meg a továbbjutásához égetően szükséges fél pontot Jorden Van Foreesttel szemben, a holland titán többször is fonalas nyerést hagyott ki.

A 14. forduló eredményei:

Anish Giri (9) - Szergej Karjakin (6,5)  döntetlen

Tejmur Radzsabov (6,5) - Jan Nepomnjacsij (7)  döntetlen

Alan Pichot (2) - Sahriyar Mamedgyarov (5,5)  döntetlen

Wesley So (8) - Nils Grandelius (5,5)  1 - 0

Levon Aronjan (6,5) - David Anton Guijarro (4) 1 - 0

Daniil Dubov (6) - Magnus Carlsen (9,5)  döntetlen

Hikaru Nakamura (8) - Alireza Firouzja (7,5)  döntetlen

Jorden Van Foreest (5) - Maxime Vachier-Lagrave (7,5) döntetlen

 

A befejező forduló négy gyors döntetlennel kezdődött meg. Magnus Carlsen és Hikaru Nakaura vicces kedvében 1.e4 e5 2.Ke2 Ke7 3.Ke1 Ke8 4.Ke2 Ke7 5. Ke1 Ke8 6.Ke2 Ke7 partiban remizett.

 

Tetszetős taktikai csapással nyert Jan Nepomnjacsij, az orosz sakkozó a viadal első játéknapján csak másfél pontot szerzett, fokozatosan tört előre. A tornán négy partit is vesztett.

A hajrában a mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja a továbbjutásra figyelt. Maxime Vachier-Lagrave nehéz utat járt be, bizonytalankodását két vereséggel megúszta.

Szergej Karjakin legyőzte Tejmur Radzsabovot. A nyolcadik helyen előállt holtverseny Levon Aronjannak kedvezett, az örmény sakkozó a viadal harmadik fordulójában legyőzte a korábbi világbajnoki kihívót.

Az utolsó forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (8) - Anish Giri (9,5) döntetlen

Alireza Firouzja (8) - Jorden Van Foreest (5,5)  döntetlen

Magnus Carlsen (10) - Hikaru Nakamura (8,5) döntetlen

David Anton Guijarro (4) - Daniil Dubov (6,5) 0 - 1

Nils Grandelius (5,5) - Levon Aronjan (7,5) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (6) - Wesley So (9) döntetlen

Jan Nepomnjacsij (7,5) - Alan Pichot (2,5) 1 - 0

Szergej Karjakin (7) - Tejmur Radzsabov (7) 1 - 0

 

A Magnus Carlsen Invitational kvalifikációs verseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2881) 10,5 pont

2. Anish Giri (holland, 2731) 10

3. Wesley So (amerikai, 2741) 9,5

4. Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 9

5. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 8,5

6. Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 8,5

7. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 8,5

8. Levon Aronjan (örmény, 2778) 8

9. Szergej Karjakin (orosz, 2709) 8

10. Daniil Dubov (orosz, 2770) 7,5

11. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 7

12. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzséni, 2761)

13-14. Nils Grandelius (svéd, 2632) és Jorden Van Foreest (holland, 2543) 6

15. Dvid Anton Guijarro (spanyol, 2674) 4

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 2,5

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

0

½

½

1

½

1

½

1

½

½

1

½

1

1

1

10½

2

 Anish Giri (2731)

1

 

1

½

0

½

½

1

½

½

½

1

½

½

1

1

10

3

 Wesley So (2741)

½

0

 

½

0

½

½

1

1

1

½

½

1

1

½

1

4

 Hikaru Nakamura (2829)

½

½

½

 

½

½

½

1

½

½

½

½

1

½

½

1

9

5

Jan Nepomnjacsij (2778)

0

1

1

½

 

½

1

0

½

0

½

1

½

0

1

1

6

 Alireza Firouzja (2703)

½

½

½

½

½

 

½

½

0

½

1

1

1

½

0

1

7

Maxime Vachier-Lagrave, (2860)

0

½

½

½

0

½

 

½

½

½

1

1

½

½

1

1

8

Levon Aronjan (2778)

½

0

0

0

1

½

½

 

1

½

½

0

½

1

1

1

8

9

Szergej Karjakin (2709)

0

½

0

½

½

1

½

0

 

½

1

0

1

1

1

½

8

10

 Daniil Dubov (2770)

½

½

0

½

1

½

½

½

½

 

0

½

1

0

1

½

11

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

½

0

0

½

0

1

 

½

½

½

1

½

7

12

Sahriyar Mamedgyarov (2761)

0

0

½

½

0

0

0

1

1

½

½

 

1

1

0

½

13

Nils Grandelius (2632)

½

½

0

0

½

0

½

½

0

0

½

0

 

1

1

1

6

14

 Jorden Van Foreest (2543)

0

½

0

½

1

½

½

0

0

1

½

0

0

 

1

½

6

15

David Anton Guijarro (2674)

0

0

½

½

0

1

0

0

0

0

0

1

0

0

 

1

4

16

 Alan Pichot (2548)

0

0

0

0

0

0

0

0

½

½

½

½

0

½

0

 

2

A negyeddöntő párosítása:

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Jan Nepomnjacsij- Hikaru Nakamura

Wesley So – Alireza Firouzja

Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Folytatódott Giri és Carlsen versenyfutása, a holland sakkozó megőrizte félpontos előnyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának negyedik tornáján, a Magnus Carlsen Invitational rapid online viadal második játéknapján a holland Anish Giri három győzelemmel és két döntetlennel megőrizte félpontos előnyét a világbajnok Magnus Carlsen előtt. A remek formában játszó Giri öt egymást követő nyerés után remizett kettőt, a kilencedik forduló után holtversenyben vezetett a norvég világelsővel. Utolsó partiját megnyerte az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov ellen, míg Carlsen remizett az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval. Sikeres napot zártak az amerikai sakkozók, Wesley So négy, Hikaru Nakamura három és fél pontot gyűjtött, holtversenyben harmadikként várhatják a befejező játéknapot. Javított helyezésén a mezőny legfiatalabb tagja, a 17 éves Alireza Firouzja, a francia Maxime Vachier-Lagrave, az orosz Szergej Karjakin. Rossz napot fogott ki az örmény Levon Aronjan. Sahriyar Mamedgyarov négy játszmát is vesztett, Tejmur Radzsabov kétszer kapott ki. A nyíltsisakos küzdelmekben a negyven partiból huszonhét végződött döntéssel. Hétfőn a kvalifikációs körverseny befejező öt fordulójára kerül sor, az első nyolc helyezett folytathatja a versengést a kieséses rendszerű szakaszban.

 

A Champions Chess Tour negyedik viadalán, a Magnus Carlsen Rapid torna második játéknapja, tíz forduló után a Anish Giri félpontos előnnyel vezeti a versengést, három győzelemmel és s két döntetlennel megőrizte első helyét a világbajnok Magnus Carlsennel szemben. A norvég világelső is 4 pontot gyűjtött az öt partiból.

A nyolc továbbjutó helyre többen is pályáznak. Sikeres napot zártak az amerikai sakkozók. Wesley So négy, Hikaru Nakamura három és fél pontot szerzett, holtversenyben harmadikként várhatják a befejező játéknapot. Javított Alireza Firouzja, továbbjutó helyen Maxime Vachier-Lagrave. Utolsó játszmájának megnyerésével maradt versenyben Levon Aronjan, aki nem kis szerencsével mattolta Jorden Van Foreestet. Az orosz trió, Szergej Karjakin, Daniil Dubov és Jan Nepomnjacsij is reménykedhet. Fekete napot zártak az azerbajdzsáni nagymesterek, Sahriyar Mamedgyarov négy, Tejmur Radzsabov két partit is vesztett. Láttunk remek taktikai megoldásokat, tanulságos végjátékokat, kihagyott nagy lehetőségeket, a 40 játszmából 27 végződött döntéssel.

A verseny állása öt forduló után:

1. Anish Giri (holland, 2731) 4 pont

2-3. Magnus Carlsen (norvég, 2881) és Levon Aronjan (örmény, 2778) 3,5

4-8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860), Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3

9-10. Wesley So (amerikai, 2741) és Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 2,5

11. Jorden Van Foreest (holland, 2543) 2

12-15. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778), David Anton Guijarro (spanyol, 2674), Nils Grandelius (svéd, 2632) és Szergaej Karjakin (orosz, 2709) 1,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 1

 

A torna hatodik fordulójában Anish Giri sorozatban már negyedik győzelmét könyvelhette el. A spanyol megnyitás nyílt változatában a 16. lépésben újított David Anton Guijarro ellen. Stratégiája tökéletesen bevált.

A világbajnok Magnus Carlsen csak remizett Nils Grandeiussal, a svéd nagymester biztonsági játéka bevált, a norvég világelső az egyenlő állásból nem tudott előnyt kicsiholni.

Elindult a lejtőn Sahriyar Mamedgyarov. Kecsegtető esélyű állásban rosszul kombinált, Alireza Firouzja győztesen került ki a bonyodalmakból.

 

Az első játéknap után holtversenyben második Levon Aronjan kálváriája is megkezdődött, Wesley So lendületes akcióval használta ki elhibázott gyaloglépésével meggyengített királyállás kínálta lehetőséget.

Extrém nyitásban küzdött meg a világbajnok-jelölti döntő félidejében holtversenyben vezető Jan Nepomnjacsij és Maxime Vachier-Lagrave, az ütközetben az orosz sakkozó kerekedett felül az állás feletti kontrollt elveszítő franci riválisával szemben.

Első győzelmét aratta a három évvel korábbi világbajnoki kihívó Szergej Karjakin, nagy „iszapbirkózásban” nyert a sorozaton debütáló Jorden Van Foreest ellen.

Nagy ziccert hagyott kihasználatlanul Alan Pichot, reménytelen végjátékát döntetlenre mentette Daniil Dubov. Küzdelem  nélkül osztozott meg a ponton Tejmur Radzsabov és Hikaru Nakamura.

 

A 6. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) – David Anton Guijarro (spanyol, 2674) 1 - 0

Nils Grandelius (svéd, 2632) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) - Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 0 - 1

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 1 - 0

Szergej Karjakin (orosz, 2709) - Jorden Van Foreest (holland, 2542)  1 - 0

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) döntetlen

Alan Pichot (argentin, 2548) - Daniil Dubov (orosz, 2770) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 - 0

A hetedik körben Anish Giri már sorozatban ötödik győzelmének örülhetett, harmadszor kapott ki Levon Aronjan. A holland nagymester remek formáját bizonyítva könyörtelenül használta ki a riválisok hibáit.

Sahriyar Mamedgyarov a szicíliai védelmű partiban a nyitást követően jobban állt Magnus Carlsennel szemben. Taktikailag azonban sebezhető volt, a világbajnok pillanatok alatt romba döntötte az azerbajdzsán sakkozó reményeit.

Kettős győzelmet ért el az amerikai duó. Hikaru Nakamura nyerését „papírformának” is nevezhetjük, Wesley So nagyon elkapta a fonalat, Daniil Dubov világossal a második katalán megnyitást bukta el.

Hatodszor remizett Tejmur Radzsabov. Esélyt hagyott ki Jan Nepomnjacsij, békésen megosztozott a ponton MVL és Szergej Karjakin. Az „alsóházi” rangadón Nils Grandelius győzött.

A 7. forduló eredményei:

Levon Aronjan (3,5) - Anish Giri (5) 0 - 1

Daniil Dubov (3,5) - Wesley So (3,5) 0 - 1

Hikaru Nakamura (3,5) - Alan Pichot (1,5) 1 - 0

Jorden Van Foreest (2) - Tejmur Radzsabov (3,5) döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (3) - Szergej Karjakin (2,5) döntetlen

Alireza Firouzja (3,5) - Jan Nepomnjacsij (2,5) döntetlen

Magnus Carlsen (4) - Sahriyar Mamedgyarov (3) 1 - 0

David Anton Guijarro (1,5) - Nils Grandelius (2) 0 - 1

A nyolcadik fordulóban megszakadt Anish Giri nyerőszériája, Nils Grandelius ellen kedvező állását döntetlenre rontotta, előnye fél pontra csökkent Magnus Carlsennel vívott versenyfutásában.

 

Thrillerré változott Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen összecsapása. A világbajnok mentőövet dobott ellenfelének, de a sok hibával játszó orosz sakkozó nem élt a felkínált lehetőséggel. A norvég világelső tetszetős kombinációval végül megadásra kényszerítette.

 

A legnagyobb bakit Tejmur Radzsabov követte el, a játszmáig veretlen azerbajdzsáni nagymester tisztet nézett el, Maxime Vachier-Lagrave megingása után könnyű nyerésével előrelépett.

Sorozatban negyedszer szenvedett vereséget Sahriyar Mamedgyarov. Az amerikai párharcban nem „bántotta” egymást Wesley So és Hikaru Nakamura.

Életben tartotta Szergej Karjakin továbbjutási reményeit Alireza Firouzja legyőzésével. Levon Aronjan és Daniil Dubov sem volt felhőtlenül boldog a döntetlenük után.

A 8. forduló eredményei:

Anish Giri (6) - Nils Grandelius (3) döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov (3) - David Anton Guijarro (1,5) 0 - 1

Jan Nepomnjacsij (3) - Magnus Carlsen (5) 0 - 1

Szergej Karjakin (3) - Alireza Firouzja (4) 1 - 0

Tejmur Radzsabov (4) - Maxime Vachier-Lagrave (3,5) 0 - 1

Alan Pichot (1,5) - Jorden Van Foreest (2,5) döntetlen

Wesley So (4,5) - Hikaru Nakamura (4,5) döntetlen

Levon Aronjan (3,5) - Daniil Dubov (3,5) döntetlen

A kilencedik fordulóban hét játszmában is döntés született. Anish Giri teljessé tehette volna a „sormintát”, de nyerőesélyes pozícióját döntetlenre rontotta.

 

Magnus Carlsen befogta a holland nagymestert. Egykori világbajnoki kihívóját, Szergej Karjakint  könnyed játékkal győzte le.

 

Sikerrel zárták a kört az amerikai nagymesterek. Levon Aronjan már a 30. lépés után feladásra kényszerült Hikaru Nakamurával szemben. A lendületbe jött Wesley So ismét remekelt.

Kitűnő versenyzői tulajdonságait bizonyította Alireza Firouzja, gyorsan javított az előző fordulóbeli vereségét Tejmur Radzsabov legyőzésével kompenzálta.

Maxime Vachier-Lagrave hozta a „kötelezöt”, ahogy Jan Nepomnjacsij is. Megszakadt Sahriyar Mamedgyarov vesztőszériája.

A 9. forduló eredményei:

Daniil Dubov (4) - Anish Giri (6,5) döntetlen

Hikaru Nakamura (5) - Levon Aronjan (4) 1 - 0

Jorden Van Foreest (3) - Wesley So (5) 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (4,5) - Alan Pichot (2) 1 - 0

Alireza Firouzja (4) - Tejmur Radzsabov (4) 1 - 0

Magnus Carlsen (6)  - Szergej Karjakin (4) 1 - 0

David Anton Guijarro (2,5) - Jan Nepomnjacsij (3) 0 - 1

Nils Grandelius (3,5) - Sahriyar Mamedgyarov (3)  0 - 1

 

Győzelemmel zárta a második játéknapot Anish Giri. A taktikai ütésváltásból előnnyel került ki, két könnyűtisztje erősebb volt Sahriyar Mamedgyarov bástyájánál. Az azerbajdzsáno sakkozó bástyájának elnézésével meg is könnyítette Giri nyerését.

Magnus Carlsen békés partiban remizett Tejmur radzsabovval, félpontos hátránnyal várhatja a befejező játéknapot.

Megkezdődött a számolgatás. Wesley So és MVL is elégedett volt a döntetlennel. Meglepő volt, hogy Daniil Dubov világossal nem is próbálkozott Hikaru Nakamurával szemben, 22 lépésben remiztek.

Alireza Firouzja győzelemmel zárta a második játéknapot. Szergej Karjakin feljött ötven százalékra, Jan Nepomnjacsij még mínuszban.  

 

Fortuna kegyeibe fogadta Levon Aronjant. A háromszoros olimpiai bajnok Jorden Van Foreest hathatós segítségével megőrizte továbbjutási reményeit. A holland nagymester a nyerőesélyes vezérvégjátékban mattot nézett el.

A 10. forduló eredményei:

Anish Giri (7) - Sahriyar Mamedgyarov (4) 1 - 0

Jan Nepomnjacsij (4) - Nils Grandelius (3,5) döntetlen

Szergej Karjakin (4) - David Anton Guijarro (2,5) 1 - 0

Tejmur Radzsabov (4) - Magnus Carlsen (7) döntetlen

Alan Pichot (2) - Alireza Firouzja (5) 0 - 1

Wesley So (6) - Maxime Vachier-Lagrave (5,5) döntetlen

Levon Aronjan (4) - Jorden Van Foreest (3) 1 - 0

Daniil Dubov (4,5) - Hikaru Nakamura (6) d0ntetlen

 

A verseny állása:

1.Anish Giri (holland, 2731) 8 pont

2. Magnus Carlsen (norvég, 2881) 7,5

3-4. Wesley So (amerikai, 2741) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 6,5

5-6. Alireza Firouzja (FID, 2703) és Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 6

7-9. Levon Aronjan (örmény, 2778), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Szergej Karjakin (orosz, 2709) 5

10-11. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) és Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 4,5

12-13. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) és Nils Grandelius (svéd, 2632) 4

14. Jorden Van Foreest (holland, 2542) 3

15. David Anton Guijarro (spanyol, 2674) 2,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 2 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

Anish Giri (2731)

 

1

1

-

½

-

1

½

-

-

½

1

½

-

1

1

8

2

 Magnus Carlsen (2881)

0

 

-

-

½

1

-

-

1

1

½

1

½

1

1

-

3

Wesley So (2741)

0

-

 

½

-

½

1

1

1

0

½

-

-

1

-

1

4

 Hikaru Nakamura (2829)

-

-

½

 

-

-

1

½

½

½

½

½

1

-

½

1

5

Alireza Firouzja (2703)

½

½

-

-

 

½

-

-

0

½

1

1

1

-

0

1

6

6

Maxime Vachier-Lagrave, (2860)

-

0

½

-

½

 

-

-

½

0

1

1

½

-

1

1

6

7

 Levon Aronian (2778)

0

-

0

0

-

-

 

½

1

1

½

0

-

1

-

1

5

8

 Daniil Dubov (2770)

½

-

0

½

-

-

½

 

½

1

0

½

1

-

-

½

5

9

Szergej Karjakin (2709)

-

0

0

½

1

½

0

½

 

-

-

-

-

1

1

½

5

10

Jan Nepomnjacsij (2778)

-

0

1

½

½

1

0

0

-

 

-

-

½

0

1

-

11

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

0

0

½

1

-

-

 

-

-

½

-

½

12

Sahriyar Mamedgyarov (2761)

0

0

-

½

0

0

1

½

-

-

-

 

1

1

0

-

4

13

Nils Grandelius (2632)

½

½

-

0

0

½

-

0

-

½

-

0

 

1

1

-

4

14

 Jorden Van Foreest (2543)

-

0

0

-

-

-

0

-

0

1

½

0

0

 

1

½

3

15

 David Anton Guijarro (2674)

0

0

-

½

1

0

-

-

0

0

-

1

0

0

 

-

16

Alan Pichot (2548)

0

-

0

0

0

0

0

½

½

-

½

-

-

½

-

 

2

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Giri félpontos előnnyel az élen, a negyedik fordulóban legyőzte Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának negyedik tornáján, a 16 résztvevős Magnus Carlsen Invitational online viadal első játéknapján öt fordulót játszottak le. Akét döntetlennel rajtoló holland Anish Giri mesterhármassal folytatta szereplését, félpontos előnnyel vezet. Giri a negyedik fordulóban legyőzte Magnus Carlsent, a világbajnok az örmény Levon Aronjan társaságában holtversenyben másodikként várhatja a folytatást. Remek csatákat vívtak a nagymesterek, a nyíltsisakos küzdelmekben a lejátszott 40 játszmából 25 fejeződött be döntéssel. Anish Giri, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az amerikai Hikaru Nakamura tudta megőrizni veretlenségét, az orosz Szergej Karjakin és az argentin Alan Pichot még nyeretlen. Vasárnap újabb öt fordulóra kerül sor. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut tovább, a negyeddöntőtőtől már kieséses rendszerben folytatódik a viadal. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz a gondolkodási idő.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tornáin mérik össze erejüket, a díjalap másfél millió dollár. A Skilling Open viadallal kezdődött meg a kilenc versenyből és a fináléból álló széria, majd az Airthings Masters tornát és az Opera Euro Rapid viadalt rendezték meg.

A Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenye, a Magnus carlsen Invitational torna az Airthings masters győztesének, Tejmur Radzsabovnak és Anish Girinek gyors döntetlenével kezdődött meg. A többi partiban kiélezett küzdelem folyt. A sorozat egyik újonca, a 22 éves Alan Pichot kedvezőbb állásból remizett Szergej Karjakinnal.

 

Két játszma is váratlan fordulatot vett, Levon Aronjan döntő előnybe került Sahriyar Mamedgyarovval szemben, de a kritikus állásban nem találta meg a nyerést ígérő folytatást, majd a kapkodásban el is vesztette az összecsapást.

A széria két versenyén is diadalmaskodó, a finálékban Magnus Carlsent legyőző Wesley So vereséggel rajtolt. Jan Nepomnjacsij ellen a nyitást követően kedvezően állt, adós maradt a jó folytatással adós maradt, rossz tervet választott, a kezdeményezést átengedte orosz ellenfelének, aki némi bizonytalankodás után akcióját győzelemre vezette.

A Tata Steel Masters győztese, a 21 éves Jorden Van Foreest szabadkártyával játszhat, a sorsolás nem volt hozzá kegyes, Magnus Carlsen ellen debütált. A világbajnok előnyét fokozatosan növelve győzött.

Daniil Dubov a sorozat másik újoncát, Nils Grandeliust kényszerítette megadásra. Érdekes csatában osztozott meg a pontos Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja. Hiányzott az erő Hikaru Nakamura játékából, David Anton Guijarronak nem okozott gondot. Alan Pichot is „rabolt” fél pontot Szergej Karjkintól.

Az első forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Anish Giri (holland, 2731) döntetlen

Alan Pichot (argentin, 2548) – Szergej Karjakin (orosz, 2709) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778)  0 - 1

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) 0 - 1

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Nils Grandelius (svéd, 2632) 1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – David Anton Guijarro (spanyol, 2674) döntetlen

Jorden Van Foreest (holland, 2542) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) döntetlen

 

A második körben öt játszma végződött döntéssel. Két parti megnyitása is fokozott érdeklődést váltott ki. Magnus Carlsen 1.c3-mal kezdett Maxime Vachier-Lagrave ellen, de a játéknap végén az interjúban elárulta, hogy a „mousse” hibázott, az angol megnyitás helyett végül francia védelemben mérték össze erejüket. MVL sokáig jól tartotta magét, egy elhibázott királylépése azonban vereségét okozta.

Jan Nepomnjacsij az első fordulóban aratott győzelme után a királycselre voksolt a fölényes állását elvesztő Levon Aronjannal szemben. Kölcsönös pontatlankodások után Nepomnjacsij került előnybe, de ígéretes állását elrontva elvesztette az ütközetet.

Bosszankodhatott Anish Giri, túljátszotta Alireza Firouzját, ellenfele időzavarában elnézett egy kiskombinációt, örülhetett a döntetlennek.

Hikaru Nakamura rutinja érvényesült, David Anton Guijarro az egyenlő esélyű állást fokozatosan rontotta el. David Anton Guijarro bástyát nézett el, Jorden Van Foreest a kötést kihasználva nyert.

Az olasz megnyitású csatában Szergej Karjakin erőltette a királyszárnyi támadást, a jó tervet azonban rosszul valósította meg. Wesley So a tisztáldozat elfogadása után pontosan védekezett, visszaverte a támadást, anyagi előnyével nyert.

 

68...Bxf5+!

Pattkombinációval menekült meg a vereségtől Daniil Dubov, kettős gyalogelőnyét Sahriyar Mamedgyarov nem tudta érvényesíteni.

Tejmur Radzsabov két versenyen is sikerrel alkalmazott taktikával játszik, kockáztatás nélkül akar továbbjutni.

A 2. forduló eredményei:

Anish Giri - Alireza Firouzja  döntetlen

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

David Anton Guijarro - Jorden Van Foreest  0 - 1

Nils Grandelius - Hikaru Nakamura  0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov - Daniil Dubov  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Levon Aronjan  0 - 1

Szergej Karjakin - Wesley So 0 - 1

Tejmur Radzsabov - Alan Pichot  döntetlen

Fokozott érdeklődés kísérte Alireza Firouzja és Magnus Carlsen összecsapását. A 17 esztendős titán megszorongatta a világbajnokot, de kissé előnyösebb állását nem tudta döntővé fokozni, harmadik döntetlenét könyvelhette el.

Eltévedt a szicíliai védelmű viharokban Alan Pichot, Anish Giri első győzelmét aratta.

Lebecsülte Levon Aronjan minőségáldozatának erejét Szergej Karjakin, a háromszoros örmény olimpiai bajnok tetszetős játékkal nyert.

Az orosz rangadón Jan Nepomnjacsij már a nyitásban hibázott,  reménytelen állásba keveredett, Daniil Dubov meggyőző teljesítménnyel mért vereséget honfitársára.

Másodszor próbálkozott a Philidor-védelemmel Sahriyar Mamedgyarov, ezúttal választása remire jó volt Hikaru Nakamura ellen.

Sokat ígérő pozícióban Jorden Van Foreest hibák sorozatát követte el Nils Grandeliussal vívott partijában, ellenfelének egész pontot ajándékozott.

Korántsem meggyőző játékkal szerezte meg első győzelmét Maxime Vachier-Lagrave. David Anton Guijarro nyerőesélyes állásában kihagyta a támadás sikeres befejezéséhez vezető folytatást, MVL a váratlanul kapott lehetőséget kihasználta.

Óvatos küzdelemben remizett Wesley So és Tejmur Radzsabov.

A 3. forduló eredményei:

Alan Pichot - Anish Giri 0 - 1

Wesley So - Tejmur Radzsabov döntetlen

Levon Aronjan - Szergej Karjakin 1 - 0

Daniil Dubov - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Hikaru Nakamura - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

Jorden Van Foreest - Nils Grandelius 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave - David Anton Guijarro 1 - 0

Alireza Firouzja - Magnus Carlsen döntetlen

 

A negyedik fordulóban Anish Giri legyőzte az éllovas Magnus Carlsent. A szicíliai védelmű összecsapásban a világbajnok nem tudott kiegyenlíteni, a hollandok legjobbja őrizte kezdeményezését a megszokottól eltérő gyalogszerkezet és aktívabb haderejének köszönhetően. Carlsen a 29. lépésben hibázott, gyalogot vesztett, Giri bástyája és futója remek összhangjának köszönhetően a norvég világelső királya bajba került, Crlsen az 58. lépésben feladásra kényszerült.

Sahriyar Mamedgyarov két könnyűtisztje erősebb volt, mint Jorden Van Foreest bástyája, amely a királyszárnyon el is tévedt, az azerbajdzsáni nagymester Girivel holtversenyben az élre állt.

Az olasz megnyitású partiban Alan Pichot előnybe került Wesley So ellen, de a második sort meggyengítő gyaloglépésére megvillant az amerikai sakkozó. A játéknap egyik leghatásosabb bástyalépésével áldozott tisztet és fejezte be sikerrel a világos király elleni akcióját.

Tejmur Radzsabov sikerrel védekezett Levon Aronjannal vívott küzdelmében, a gyaloghátrányos bástyavégjátékát 92 lépésben remizte el.

A spanyol megnyitás berlini változatában osztozott meg a ponton Jan Nepomnjacsij és Hikaru Nakamura. Gorsan remizett Szergej Karjakin és Daniil Dubov.

Váratlan volt Alireza Firouzja veresége, David Anton Guijarro jól használta ki, hogy a három döntetlennel álló nagymester nem értékelte objektíveb az állást.

Nehéz perceket is átélt Maxime Vachier-Lagrave, örülhetett, hogy Nils Grandelius kecsegtető esélyét nem tudta egész pontra váltani.

A 4. forduló eredményei:

Anish Giri - Magnus Carlsen 1 - 0

David Anton Guijarro - Alireza Firouzja 1 - 0

Nils Grandelius - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Sahriyar Mamedgyarov - Jorden Van Foreest 1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Hikaru Nakamura döntetlen

Szergej Karjakin - Daniil Dubov döntetlen

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan döntetlen

Alan Pichot - Wesley So 0 - 1

 

A tavalyi Magnus Carlsen Chess Tour első versenyén, a Magnus Carlsen Invitational torna ötödik fordulója után Anish Giri 4 ponttal vezetett. Megismételte eredményét, mesterhármasával félpontos előnnyel zárta a viadal első harmadát. Wesley So egyenló esélyű állásban vesztőt húzott, Giri kiskombinációval döntő előnyt szerzett.

 

Hét partiban is döntés született. Magnus Carlsen nagyot küzdött, hogy megtörje David Anton Guijarro ellenállását.

Négy döntetlen után megszerezte első győzelmét Tejmur Radzsabov. A katalán megnyitású partiban Daniil Dubov a 13. lépésben vétett nagy hibát, az azerbajdzsáni sakkozó gyorsabban is nyerhetett volna.

Elszenvedte harmadik vereségét Alan Pichot, feledtette a balszerencsés rajtját Levon Aronjan.

Addig jár a korsó a kútra… Sahriyar Mamedgyarov harmadik Philidor-védelmét már elbukta, MVL könnyű győzelmet aratott.

 

Harmadszor kapott ki Jan Nepomnjacsij, a bonyolult csatában Jorden Van Foreest kerekedett felül.

Megszerezte első győzelmét Alirez Firouzja, aki az első játéknapon a vártnál halványabb teljesítményt nyújtott.

Hikaru Nakamura és Szergej Karjakin játszmája csak 14 lépésig tartott.

Az 5. forduló eredményei:

Wesley So - Anish Giri 0 - 1

Levon Aronjan - Alan Pichot 1 - 0

Daniil Dubov - Tejmur Radzsabov 0 - 1

Hikaru Nakamura - Szergej Karjakin döntetlen

Jorden Van Foreest - Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Sahriyar Mamedgyarov 1 - 0

Alireza Firouzja - Nils Grandelius 1 - 0

Magnus Carlsen - David Anton Guijarro 1 – 0

A verseny állása:

1. Anish Giri (holland, 2731) 4 pont

2-3. Magnus Carlsen (norvég, 2881) és Levon Aronjan (örmény, 2778) 3,5

4-8. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860), Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758), Daniil Dubov (orosz, 2770) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 3

9-10. Wesley So (amerikai, 2741) és Alireza Firouzja (FIDE, 2703) 2,5

11. Jorden Van Foreest (holland, 2543) 2

12-15. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778), David Anton Guijarro (spanyol, 2674), Nils Grandelius (svéd, 2632) és Szergaej Karjakin (orosz, 2709) 1,5

16. Alan Pichot (argentin, 2548) 1

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Anish Giri (2731)

 

1

-

-

-

½

-

-

1

½

-

-

-

-

-

1

4

2

 Magnus Carlsen (2881)

0

 

-

-

1

-

-

-

-

½

1

-

1

-

-

-

3

 Levon Arojian, (2778)

-

-

 

0

-

½

-

-

-

-

-

1

-

-

1

1

4

 Sahriyar Mamedgyarov (2761)

-

-

1

 

0

-

½

½

-

-

1

-

-

-

-

-

3

5

 Maxime Vachier-Lagrave, (2860)

-

0

-

1

 

-

-

-

-

½

-

-

1

½

-

-

3

6

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

-

½

-

-

 

1

-

½

-

-

-

-

-

-

½

3

7

 Daniil Dubov (2770)

-

-

-

½

-

0

 

-

-

-

-

1

-

1

½

-

3

8

 Hikaru Nakamura (2829)

-

-

-

½

-

-

-

 

-

-

-

½

½

1

½

-

3

9

 Wesley So (2741)

0

-

-

-

-

½

-

-

 

-

-

0

-

-

1

1

10

 Alireza Firouzj, (2703)

½

½

-

-

½

-

-

-

 

-

-

0

1

-

-

 

11

Jorden Van Foreest (2543)

-

0

-

0

-

-

-

-

-

-

 

1

1

0

-

-

2

12

 Jan Nepomnjacsij, (2778)

-

-

0

-

-

-

0

½

1

-

0

 

-

-

-

-

13

 ,David Anton Guijarro (2674)

-

0

-

-

0

-

-

½

-

1

0

-

 

-

-

-

14

 Nils Grandelius (2632)

-

-

-

-

½

-

0

0

-

0

1

-

-

 

-

-

15

 Szergej Karjakin (2709)

-

-

0

-

-

-

½

½

0

-

-

-

-

-

 

½

16

Alan Pichot, (2548)

0

-

0

-

-

½

-

-

0

-

-

-

-

-

½

 

1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tizenhatan játszanak a Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Szombaton kezdődik a másfél millió dollár díjalapú Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenye, a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadal. A 16 résztvevő körmérkőzésen dönti el a 8 továbbjutó hely sorsát, a negyeddöntőtől már kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak a tornán. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 220 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és bejut a sorozatot lezáró négyes döntőbe.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Meltwater Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A szériában hat rapid versenyre, három Masters tornára kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A sorozat díjalapja másfél millió dollár.

A 16 résztvevős rapid tornákon három napon keresztül körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcokat vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt.

A három Masters versenyt tizenkét résztvevővel tervezték, az első nyolc helyezett kvalifikálja magát a negyeddöntőbe. Magasabb a díjalap és az összetett pontversenyben is a helyezések több pontot érnek. A második tornát, a Magnus Carlsen Invitational viadalt a fokozott érdeklődésre tekintettel 16 résztvevővel rendezik meg.

 

A sorozat nyitányán, Skilling Open viadalon Wesley So egy vereséggel, kiegyensúlyozott teljesítménnyel harmadikként vette az első akadályt, a kvalifikációs körversenyt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A negyeddöntőben Magnus Carlsen a holland Anish Girit győzte le, Wesley So hátrányból fordítva az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe. Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsijjal szemben kevésbé meggyőző játékkal nyert, az amerikai rangadón So magabiztosan győzte le Hikaru Nakamurát.

 

A döntő első játéknapján a világossal játszók voltak eredményesek, négy játszmában is döntés született, Magnus Carlsen az első és a harmadik játszma megnyerésével kétszer is vezetést szerzett, Wesley So kétszer is kiegyenlített. Különösen emlékezetes marad a második összecsapásuk, az amerikai nagymester a fordulatokban gazdag partiban 93 lépésben nyert.

A sakkvilág november 30-án Magnus Carlsent 30. születésnapján köszöntötte, Wesley So első nyilatkozatában bocsánatot kért a világbajnoktól, hogy elrontotta a születésnapi ünneplést.

A második párharcuk első partijában megtört a jég, Magnus Carlsen sötéttel nyert és szerzett vezetést. Sokan gondolhatták, hogy So-t megtöri a vereség, de nem így történt. A második ütközetben Carlsen a 13. lépésben tért el a döntő első játszmájában látott folytatástól. Elképzelése nem vált be, So megőrizte gyalogelőnyét és huszárpárja erősebbnek bizonyult Carlsen futópárjánál. A sötét király is akcióba lépett, sikerrel támogatta a szabadgyalog előretörését, So harmadszor is kiegyenlített.

A harmadik partiban kölcsönös hibák után megszületett a finálé első döntetlene, majd villámgyorsan remiztek a negyedik játszmában, következett a rájátszás, a két villámparti. Játszmánként 5-5 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusz.

Wesley So a döntő kilencedik játszmájának megnyerésével először jutott vezetéshez, Magnus Carlsen a tizedik partiban nem tudott egyenlíteni. So első helyét a 30 ezer dolláros első díj mellett az összetett pontversenyben 46 ponttal is jutalmazták, Carlsen 15 ezer dollárt és 30 pontot kapott.

 

A Skilling Open döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 2,5 – 3,5

 

A 2019-es Világkupa győztese, a koronavírus-járvány miatt a világbajnok-jelölti döntőtől visszalépő Tejmur Radzsabov diadalmaskodott a Meltwater Champions Chess Tour második tornáján, az Airthings Masters viadalon.

 

December 26-án 12 résztvevővel kezdődött meg a torna. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jutott be a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Tejmur Radzsabov veretlenségét megőrizve, egy nyeréssel és tíz döntetlennel ötödikként folytathatta a versengést.

 

A negyeddöntő legnagyobb szenzációjaként a 24 éves orosz Daniil Dubov legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az első párharcuk 2-2-vel ért véget, a második meccsen Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel búcsúztatta a norvég világelsőt.  

Tejmur Radzsabov az orosz Jan Nepomnjacsijjal vívott kiélezett nagy csatát. Az első mérkőzésük négy döntetlennel lett 2-2, a folytatásban az azerbajdzsáni nagymester megnyerte az első partit, két pontosztozkodást követően az orosz bajnok kiegyenlített, sőt a rájátszás első partiját is megnyerte. Radzsabov egy remek futólépésnek köszönhetően egyenlített ki, majd sötéttel remizte el az Armageddon játszmát.

Az elődöntőben csak hat játszmára volt szüksége, hogy Daniil Dubovot is legyőzze, 3-1-gyel alapozta meg sikerét, majd két nyeréssel már a döntőben érezhette magát.

A döntő másik résztvevője, Levon Aronjan ötvenszázalékos teljesítménnyel jutott a negyeddöntőbe, egyetlen vereségét az utolsó fordulóban szenvedte el, a spanyol David Anton Guijarro fosztotta meg veretlenségétől.

A negyeddöntőben az amerikai Hikaru Nakamurát remek játékkal győzte le, 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, majd a „visszavágón” két győzelemmel jutott az elődöntőbe. Az örök rivális Maxime Vchier-Lagrave ellen az első  meccsen 3-1-re győzött, a második találkozó 2-1-es vezetésénél ért véget.

A döntő első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt.

 

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. Mindketten hibáztak mielőtt létrejött a kritikus állás, Levon Aronjan szenzációs bástyaáldozatot hozott. Radzsabov királya körül sűrű viharfelhők gyülekeztek.

Aronjan két nyerést adó folytatás között választhatott, de rossz döntést hozott, Radzsabov kivédte a fenyegetéseket, az átélt izgalmak hatására belement a lépésismétléses remibe.

A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát.

Tejmur Radzsabovnak még fél pontra volt szüksége végső sikeréhez, ezt a harmadik partiban megszerezte. Az élő közvetítésen jól látszott, hogy mekkora feszültségben játszott, érzelmi kitöréssel reagálta le sikerét. Tejmur Radzsabov az összetett pontverseben is az élre állt.

 

Az Airthings Masters döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5, 2 - 1

 

Wesley So az Opera Euro Rapid online viadalon megismételte sikerét, a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornájához hasonlóan a fináléban a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

 

Február 14-én 16 résztvevővel kezdődött meg az Opera Euro kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Magnus Carlsen a holland Anish Girivel holtversenyben végzett az élen, Wesley So félpontos hátránnyal harmadikként vette az első akadályt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

A folytatásban Magnus Carlsen kétszer is csak a sorsdöntő Armageddon parti megnyerésével jutott tovább. Az orosz Daniil Dubov, majd a francia Maxime Vachier-Lagrave is kiegyenlített az első párharcok elvesztése után. Wesley So kalandok nélkül nyerte meg két meccsét, a lengyel Jan-Krzysztof Duda, majd Tejmur Radzssabov sem tudta megnehezíteni a döntőbe jutását.

 

A döntő első játéknapján a második és a negyedik játszmában született döntés. A második ütközet fényesen bizonyította, hogy az amerikai sakkozó felkészültsége imponáló. So három gyalogért tisztet áldozott, jobban is állt, nyerési esélyei is voltak. Carlsen a tiszt visszaáldozásával fokozatosan átvette a kezdeményezést, tökéletes játékkal győzött, megszerezte a vezetést.

Carlsen vezetésének birtokában a legkevesebb kockázatot sem vállalta, So a vereség után a gond nélküli döntetlennel rendezhette sorait.

A negyedik összecsapást követően Wesley So öröme érthető volt, az alapsor gyengeségét kihasználva a világbajnok királyát védhetetlen matt elé állította. Nagy bravúr, hogy So a nyeréssel párharcaik során már ötödször egyenlített ki!

A finálé második játéknapján Wesley So játszhatta világossal az első partit. A tornán oly sok kritikus helyzetben is jó döntéseket hozó, szinte „rendelésre” nyerni képes Magnus Carlsen mit remélt a váratlan tisztáldozatával? Wesley So a látszatfenyegetéseket magabiztosan hárította, 28 lépésben nyert.

Carlsen világossal a következő ütközetben kezdeményezett, de jelentős előnyt nem tudott kicsiholni a gondolkodási idejével is jól gazdálkodó riválisával szemben.

Az amerikai sakkozó keze is megremegett előnyének birtokában. Az olasz megnyitású játszmában a 18. lépésben vesztőt húzott. A világbajnok kicsit is jobb formában azonnal rácsapott volna a felkínált taktikai lehetőségre, a tisztáldozat szétrombolta volna ellenfele királyállását. Az elszalasztott esély többé nem tért vissza, So remifórral játszhatta az utolsó partit.

Ismét az olasz megnyitás került megjátszásra, Magnus Carlsen oly sok elpuskázott lehetőség ellenére esélyt kapott, hogy döntetlenre mentse a párharcot, kiharcolja a rájátszást. So királya ellen a nyílt g vonalon sikert ígérő akciót vezethetett volna. Az amerikai nagymester megmenekült a vereségtől, nyert állásban azonban a lépésismétléses remi mellett döntött.

A bronzéremért játszott meccsen Tejmur Radzsabov kettős győzelmet aratott. Maxime Vachier-Lagrave a mai első partiban még próbált ellenállni, a négybástyás végjátékban Radzsabov végül érvényesítette előnyét.

A második partiban MVL hibájára lehetetlen magyarázatot adni, hasonló bakit még kezdőknél sem látunk…

 

Az Opera Euro Rapid döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 1,5 – 2,5

Az összetett pontverseny élcsoportja:

 

Szombaton kezdődik a Meltwater Champions Chess Tour negyedik versenye. A Magnus Carlsen Invitational mezőnye parádés, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is a rajtnál. Az összetett pontverseny első nyolc helyezettje mellett négyen szabadkártyával játszanak. Ketten a chess24.com prémium előfizetőinek szavazatainak köszönhetően. Ketten az előversenyről harcolták ki a részvételi jogot.

 

A rajtlistát Magnus Carlsen vezeti, a világbajnok az összetett pontversenyben csak a harmadik. Wijk aan Zee-ben a Tata Steel Masters tornán nagy csalódást okozott hatodik helyezésével, a mutatott játékával. Még nagyobb kudarcot élt át Maxime Vachier-Lagrave, a világranglistán tíz helyezést rontott.

Az összetett pontversenyben holtversenyben vezető Wesley So két rapid torna döntőjében is remekelt Magnus Carlsen ellen. Könnyű helyzetben van Tejmur Radzsabov, az Airthings Masters győzteseként már kvalifikálta magát a sorozatot lezáró fináléba.

A Magnus Carlsen Invitational díjalapja 220 ezer dollár, a győztes 60 ezer dollárt nyer és kvalifikálja magát a fináléba.

A Magnus Carlsen Invitational résztvevői:

#

Magnus Carlsen Invitational

FED

Életkor

Élő

H

Rapid Élő

H

Kvalifikáció

1

Magnus Carlsen

NOR

30

2847

1

2881

1

Pontverseny 3.

2

Jan Nepomnjacsij

RUS

28

2791

4

2778

9

Pontverseny 7.

3

Levon Aronjan

ARM

38

2781

5

2778

8

Pontverseny 4.

4

Anish Giri

NED

26

2776

7

2731

25

Chess24 szavazás

5

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

35

2770

8

2761

13

Szabadkártya

6

Wesley So

USA

27

2770

9

2741

21

Pontverseny 1.

7

Tejmur Radzsabov

AZE

33

2765

10

2758

14

Pontverseny 2.

8

Alireza Firouzja

FID

17

2759

13

2703

34

Szabadkártya

9

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

30

2758

14

2860

2

Pontverseny 5.

10

Szergej Karjakin

RUS

31

2757

16

2709

32

Szabadkártya

11

Hikaru Nakamura

USA

33

2736

18

2829

4

Pontverseny 6.

12

Daniil Dubov

RUS

24

2710

28

2770

12

Pontverseny 8.

13

Jorden van Foreest

NED

21

2701

37

2543

314

Szabadkártya

14

David Anton Guijarro

ESP

25

2673

62

2674

64

Chess23 szavazás

15

Nils Grandelius

SWE

27

2670

66

2632

123

Előverseny

16

Alan Pichot

ARG

22

2630

144

2548

410

Előverseny

A menetrend:

 

Szombaton 17 órakor öt fordulóval kezdődik meg a csatározás.

Az első forduló párosítása:

Tejmur Radzsabov - Anish Giri

Alan Pichot – Szergej Karjakin

Wesley So – Jan Nepomnjacsij

Levon Aronjan – Sahriyar Mamedgyarov

Daniil Dubov – Nils Grandelius

Hikaru Nakamura – David Anton Guijarro

Jorden Van Foreest - Magnus Carlsen

Maxime Vachier-Lagrave – Alireza Firouzja

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Carlsen 27 pontos előnnyel vezet Caruana előtt, Rapport a 11. a rangsorban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2021. március 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen 27 pontos előnnyel vezet az amerikai Fabiano Caruana előtt. A koronavírus-járvány miatt a legjobbak csak online rapid viadalokon vettek részt, kivételt a hagyományos Wijk aan Zee-i Tata Steel Masters jelentett, amelynek végeredménye óriási meglepetésekkel szolgált. A 21 éves holland Jorden Van Foreest elsősége, a 18 esztendős orosz Andrej Jeszipenko bronzérme, Carlsen hatodik helye, a francia Maxime Vachier-Lagrave kudarca igazi szenzációk voltak. A holland Anish Giri ismét a top tízben, MVL tíz helyezést rontott.   Legjobb magyarként Rapport Richárd a 11. Almási Zoltán a 47., Berkes Ferenc a 63., Lékó Péter a 76. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 65 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára is.

A tavaly januári Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess szuperverseny után a sakkvilág ászai online rapid versenyeken mérték össze erejüket. A stavangeri hagyományos viadalt októberben különleges rendszabályokkal megrendezték,  az Orosz Sakkszövetség a tomboló járvány ellenére lebonyolította a szuperbajnokságot.

A nagy presztízsű Tata Steel Masters viadal szervezőinek nagy nehézségekkel is meg kellett birkózniuk, váratlan lemondások, megbetegedések miatt többször is változott a 14 résztvevős szuperverseny mezőnye, fiatal, feltörekvő tehetségek is játéklehetőséget kaptak, emlékezetes verseny volt.

A torna végül a holland sakkozás óriási sikerét hozta. A sok meglepetéssel tarkított 83. Tata Steel Masters viadalon a 21 éves Jorden Van Foreest elsősége, az aranyéremért vívott rájátszáson honfitársát, Anish Girit győzte le. A 18 esztendős orosz Andrej Jeszipenko harmadik helye, a világbajnok Magnus Carlsen hatodik helyezése, a világbajnok-jelölti döntő második félidejére készülő Maxime Vachier-Lagrave kudarca érdemel elsősorban említést. A címvédő Fabiano Caruana nem tudta megvédeni elsőségét, negyedik lett. Wijk aan Zee-ben 1985-ben ünnepeltek utoljára holland győztest, Jan Timman nyerte meg a Hoogovens tornát.

Magnus Carlsen előnye 27 pontra csökkent Fabiano Caruana előtt. Anish Giri ismét a top tízben, a 17 éves Alireza Firouzja már a 13. Maxime Vachier-Lagrave tíz helyezést rontott. Jorden Van Foreest és Andrej Jeszipenko a + 2700 Élő-pontosok elitjében.

Az új világranglistán Rapport Richárd a tizenegyedik a nagyon szoros mezőnyben, mindössze két pontra a tizedik helyezett Tejmur Radzsabovtól.

Négy-négy amerikai és orosz, három-három kínai és indiai, két azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, örmény, holland, magyar, francia, bolgár, lengyel és angol játékos a top 25-ben. Alireza Firouzja a FIDE színeiben szerepel.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0121

0221

0321

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2862

2862

2847

13

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2823

2823

2820

13

1992

3.

Ding Liren

kínai

2791

2791

2791

0

1992

4.

Nepomnjacsij,J

orosz

2789

2789

2789

0

1990

5.

Aronjan,L

örmény

2781

2781

2781

0

1982

6.

Griscsuk,A

            orosz

2777

2777

2777

0

1983

       7.

Giri,A

            holland

2764

2764

2776

13

1994

8.

Mamedgyarov,S

            azeri

2770

2770

2770

0

1985

9.

    So,W

amerikai

2770

2770

2770

0

1993

10.

Radzsabov,T

azeri

2765

2765

2765

0

1987

11.

Rapport,R

magyar

2759

2763

2763

0

1996

12.

Wang Hao

kínai

2763

2763

2763

0

1989

13.

    Firouzja,A

FID

2749

2749

2759

13

2003

14.

Vachier-Lagrave,M

francia

2784

2784

2758

13

1990

15.

Dominguez Perez,L

  amerikai

2758

2758

2758

0

1983

16.

Karjakin,S

orosz

2757

2757

2757

0

1990

17.

 Anand,V

indiai

2753

2753

2753

0

1969

18.

    Nakamura,H

amerikai

2736

2736

2736

0

1987

19.

    Topalov,V

bolgár

2735

2735

2735

0

1975

20.

    Wei Yi

kínai

2732

2732

2732

0

1999

21.

   Harikrishna,P

indiai

2732

2732

2730

13  

1986

22.

    Duda,J-K

   lengyel

2743

2743

2729

13

1998

23.

     Vidit, S

indiai

2726

2726

2726

0

1994

24.

     Andrejkin,D

 orosz

2725

2725

2725

0

1990

25.

      Adams,M

angol

2716

2716

2716

0

1971

47.

Almási,Z

magyar

2687

2687

2687

0

1976

63.

                         Berkes,F                                

magyar

2673

2673

2673

0

1985

        76.                    Lékó,P              magyar            2663       2663      2663         0    1979

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 17 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2730

2. Egyesült Államok 2713

3. Kína 2702

4. India 2667

5. Ukrajna 2665

6. Örményország 2657

7. Azerbajdzsán 2655

8. Magyarország 2645

9. Franciaország 2637

10. Spanyolország 2632

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2763, Almási Zoltán 2687, Berkes Ferenc 2673, Lékó Péter  2663, Gledura Benjámin 2633, Bánusz Tamás 2631, Erdős Viktor 2614, Héra Imre 2610, Papp Gábor 2599, Prohászka Péter 2581, Balogh Imre 2578

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 65 ponttal előzi meg a tavalyi világbajnoki kihívó orosz Alekszandra Gorjacskinát. A női Grand Prix 2019/20-as sorozat befejező tornáját januárban Gibraltáron a járvány miatt nem rendezték meg, nincs még tervezett időpontja. Három verseny után Gorjacsikina az élen. Az összetett pontverseny első két helyezettje lesz világbajnokjelölt, Gorjacskina már jogosult a vb-jelölti döntőn való szereplésre.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2593

3. Humpy Koneru (indiai) 2586

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2546

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2544

7. Viktorija Cmilyte (litván) 2538

8. Anna Muzicsuk (ukrán) 2535

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2524

10. Dronavalli Harika (indiai) 2515

58. Hoang Thanh Trang (magyar) 2404

85. Gara Tícia (magyar) 2379

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2404, Gara Tícia 2379, Gara Anita 2350, Lázárné Vajda Szidónia 2345, Marjanovics Annamária 2338, Papp Petra 2336, Mádl Ildikó 2321, Terbe Julianna 2269, Havanecz Bianka 2257

A juniorok világranglistáján a 17 esztendős Alireza Firouzja új riválisa a 18 esztendős orosz Andrej Jeszipenko, aki Wijk aan Zee-i sikerével belépett a + 2700 Élő-pontosok csoportjába.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (FIDE) 2759 (+ 10, 13)  2003

2. Andrej Jeszipenko (orosz) 2701 (+ 24, 13)  2002

3. Tabatabaei, M.amin (iráni)  2629  2001

4. Nodurberk Abduszattorov (üzbég) 2627  2004

 5. Bogdan-Daniel Deac (román)  2625  2001

,…

38. Kozák Ádám (magyar) 2518 2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál az orosz Polina Suvalova áll az élen. Marjanovics Annamária 14. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1. Polina Suvalova (orosz) 2476 2001

2.Zhu Jiner (kínai) 2459   2002

3. Olga Badelka (fehérorosz)  2440  2002

4. Carissa Yip (amerikai) 2423  2003

5. Nurgyul Szalimova (bolgár) 2397  2003

14. Marjanovics Annamária (magyar) 2338 2001

Verőci Zsuzsa

Fotó: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

Komment 0 | Reblog! 0 |

A háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan amerikai színekben folytatja pályafutását

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A nemzetközi szaksajtóban bombasztikus hírként jelent meg, hogy a háromszoros olimpiai bajnok, többszörös világbajnokjelölt, kétszeres Világkupa-győztes, számos nagy nemzetközi tornán sikerrel szerepelt 38 éves örmény Levon Aronjan hivatalosan is bejelentette, hogy a jövőben amerikai színekben játszik. Elfogadta az amerikai sakkozás fellegvárának számító Saint Louis-i Chess Club szponzorának, Rex Sinquefieldnek a támogatását, döntésének meghozatalában a világranglista második Fabiano Caruana is segítette, bátorította.

 

Az amerikai sakkozás, az olimpiai válogatott újabb világsztárral gazdagodik. Fabiano Caruana olaszországi kitérő után 2014-től játszik ismét amerikai színekben, az egykori Fülöp-szigeteki Wesley So 2015-től él Amerikában és mindketten tagjai voltak a 2016-ban aranyérmes válogatottnak, majd három éve a gyengébb Bucholz-pontszámuk miatt lettek másodikak a kínai válogatott mögött. A kubaiak legjobbja, Leinier Dominguez Perez 2019-ben játszott először az amerikai bajnokságon.

Örményországban 2018-ban bekövetkezett változások után a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan úgy érezte, hogy korántsem kap akkora támogatást pályafutásához, mint korábban. Nem titkolta, hogy több országból is megkeresték, hogy „igazoljon át”, de sokáig ellenállt a kísértéseknek. A világranglistán március 1-től ötödik világbajnokjelölt, kétszeres Világkupa-győztes, három műfajban is világbajnoki címet szerzett Levon Aronjan háláját fejezte ki Rex Sinquefildnek a támogatásért, hogy még mindig hisz benne. Aronjan 2013-ban játszott az első Sinquefield Cup-on is, mindig is otthon érezte magát St. Louisban, az amerikai sakkozás fellegvárában megszervezett kitűnő, nagy presztízsű tornáin.

„I would like to express my gratitude to the renowned Rex Sinquefield for still believing in me today. Thanks also to Fabiano Caruana, who is America's strongest player, supports me and shares my decision to be teammates. I am very grateful to my family, relatives, friends and all the people who know my principles and understand me.”  

   

Super Grandmaster Levon Aronian to Move to Saint Louis, Represent the USA

United States to have Five Competitors Ranked Among the Top 20 Players in the World 

SAINT LOUIS (February 26, 2021) - The Saint Louis Chess Club is pleased to announce that Grandmaster (GM) Levon Aronian will relocate to Saint Louis, MO and represent the USA in future competitions. "I am sincerely proud to have had the honor of making a significant contribution to the greatest achievements of Armenian chess․ Clearly, it is impossible to reach world heights in chess without the huge amount of work done at home and through the support of my fellow countrymen. I truly appreciate the personal attention and support that I received from the third President of Armenia Serzh Sargsyan for many years." 

The 38-year-old Armenian GM first made a name for himself by winning the 1994 World Youth Chess Championship. Aronian went on to lead the Armenian national team to three Olympiad gold medals (2006, 2008, 2012) and one World Team Championship gold (2011). Throughout his career Aronian has amassed many individual victories as well, including the World Cup (2005, 2017), Linares (2006), Corus/Tata Steel (2008, 2011), Norway Chess (2017), Saint Louis Rapid & Blitz (2017, 2019) and the Sinquefield Cup (2015, 2018). 

Levon Aronian is also a world champion in three formats; he is a former Chess960 World Champion (2006, 2007), World Rapid Champion (2009), and World Blitz World Champion (2010).

"Levon played in our first-ever Sinquefield Cup in 2013. I’ve come to know him over the years to be a fierce competitor and true gentleman. He represents the best of our sport." said Rex Sinquefield, co-founder of the Saint Louis Chess Club. "When he came to us with interest in moving to Saint Louis and representing the U.S., I could think of no one better. We welcome him with open arms."

The Saint Louis Chess Club has become a second home to Aronian. After winning the 2019 Saint Louis Rapid & Blitz, he spoke fondly of his many visits to the Central West End. At the closing ceremony he remarked, "I love playing in the city of Saint Louis, where chess players are proud to be chess players and we're loved, and that is mainly thanks to the Sinquefield family."

Aronian joins dozens of other chess players who have decided to make Saint Louis, the nation’s chess capital, their home. The "Sinquefield Effect" is largely credited with the resurgence of American chess over the last decade. 

Aronian is currently ranked number five in the world, and he will join fellow world top-20 players Fabiano Caruana, Wesley So, Leinier Dominguez and Hikaru Nakamura to represent the United States.

Aronian informed the Armenian Chess Federation and his followers on Thursday, February 25, 2021 by stating, "I am very grateful to my family, relatives, friends, all the people who know my principles and understand my decision to change federations. I want to assure once again that I am connected to my homeland. By all means, I will continue to do the possible and the impossible for my country even from afar."

Levon Aronjan pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

Az örmény sakkozás legjobbja, a 2006-os torinói, a 2008-as drezdai és a 2012-es isztambuli sakkolimpián aranyérmes válogatott éltáblása, Levon Aronjan 1982. október 6-án Jerevánban született. 1994-ben a szegedi korcsoportos vb-n a 12 évesek versenyében győzött. 1999-ben örmény bajnok lett,  2001-ben a lausanne-i ifjú titánok tornáján első, egy év múlva junior világbajnokságot nyert. 2005 júliusában került be a top 10-be és egyúttal átlépte a 2700 Élő-pontos határt. A csapat-világbajnokságon bronzérmes örmény válogatott éltáblása. Hanti-Manszijszkban lenyűgöző teljesítménnyel diadalmaskodott a Világkupán. Az örmény nagymester tíz játszmát nyert meg, tíz partija döntetlennel végződött.

Torinóban olimpiai bajnok a válogatottal

2006 januárjában Wijk aan Zee-ben, a világranglista ötödik helyezettjeként pályafutása első szuperversenyén csak ötvenszázalékos, de a linaresi viadalon már tornagyőztesként ünnepelték. Az áprilisi és júliusi világranglistán Veszelin Topalov és Viswanathan Anand mögött harmadikként jegyezték. A torinói sakkolimpián az aranyérmes örmény válogatott „vezérevezőse”, jelentős szerepet játszott a szenzációs sikerben.

A fantasztikus sorozat után törvényszerű volt kis visszaesésese, de Moszkvában, a Tal-emlékversenyen hármas holtversenyben első - többek között Lékó Péterrel -, majd 2007 januárjában Wijk aan Zee-ben Veszelin Topalovval  és Tejmur Radzsabovval osztotta a dicsőséget. Májusban rapid párosmérkőzésen 4-2-re legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. Elisztában a világbajnok-jelölti párosmeccsen drámai küzdelemben, csak a hosszabbításban nyert a 16 éves norvég Magnus Carlsen ellen. A nyolc között a spanyol Alekszej Shirovval szemben egy nyeréssel és öt remivel biztosította mexikói repülőjegyét.

Másodszor is olimpiai bajnok az örmény válogatottal

Nagy reményekkel utazott Mexikóba, az egyik titkos favoritnak tartották a nyolcfős világbajnoki döntőben. Sem betegségével, sem riválisaival nem tudott sikerrel megbirkózni. Mindössze 6 pontot ért el, az orosz Alekszandr Morozeviccsel holtversenyben hatodik lett.

Gyorsan feledtette a kudarcot, 2008-ban a Corus tornán Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, egyetlen vereségét Kramnyiktól szenvedte el. Linaresben a harmadik helyet osztotta Topalovval. Remekelt Nizzában, 2,5 pontos előnnyel nyerte meg az Amber-versenyt. Nagyot bukott a szófiai M-tel versenyen, nyeretlenül, négy vereséggel utolsó lett! Sokáig nem búslakodott, Szocsiban megnyerte a Grand Prix-tornát. Amire kevesen számítottak, az örmény válogatott Drezdában megvédte olimpiai bajnoki címét. Igazi népünnepély volt az aranyérmes csapat fogadtatása. Nankingban második hellyel zárta az évet.

Grand Prix- és Grand Slam győztes

2009-ben a Corus-tornán holtversenyben második, Linaresben gyengélkedett, -1-gyel végzett. A GP-viadalon Nalcsikban ismét csúcsformában, újabb első helyet szerzett. Mainzban megnyerte a rapidtornát, Zsermukban a holtversenyes második hellyel a GP versenysorozat győztese és világbajnokjelölt lett. Bilbaóban parádézott a Grand Slam döntőn. A Tal-emlékversenyen Viswanathan Ananddal csak   a negyedik helyet osztotta, Linaresben harmadik. Sanghajban a Grand Slam kvalifikációs versenyen rájátszásban kikapott Kramnyiktól. A sakkolimpián nem rajta múlott, hogy a címvédő örmények csak nyolcadikok lettek. Moszkvában kettős sikert aratott, holtversenyben első lett a Tal-emlékversenyen, majd a villám-vb-t is megnyerte.

A 2011-es évet ismét Wijk ann Zee-ben kezdte, Carlsennel holtversenyben harmadik, majd szerencsés kézzel rapidozott a 20. Amber-tornán, övé az utolsó verseny első helye.

Kazanyban a rájátszásban kikapott Alekszandr Griscsuktól

Kazanyban, a világbajnok-jelölti páros mérkőzések első körében  gigászi csatát hozott az első számú esélyesnek tartott Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Gricsuk összecsapása. A rájátszásban nyíltsisakos küzdelem folyt, két sötéttel elért nyeréssel kezdődött a négyjátszmás meccs. Aronjan alighanem meccslabdát  hibázott a harmadik partiban. A negyedik ütközet döntött,  Aronjan tőle szokatlan módon jelentős időhátrányba került, Griscsuk kiskombinációval anyagi előnyt szerzett, megnyerte a párharcot.

Ningbóban, Moszkvában és Wijk aan Zee-ben remekelt

Aronjan a kudarcért a ningbói csapat-világbajnokságon aranyéremmel kárpótolta magát, s egyúttal sokadszor bizonyította, hogy társaival igazi csapatot alkot, veretlenül lettek elsők. Két olimpiai aranyérem után a top csapatversenyt is megnyerték.

A Grand Slam döntőn Carlsen és Ivancsuk mögött, Nakamura és Anand társaságában lett harmadik. A csapat Európa-bajnokságon az örmény válogatott az utolsó forduló előtt még vezetett, de a németektől elszenvedett váratlan vereségnek köszönhetően még a dobogóról is lecsúsztak. Aronjan az éltáblán eredményesen játszott. A nagy presztízsű Tal-emlékversenyen harmadszor végzett holtversenyben az élen. A Berger-Sonneborn pontszámmal megelőzte volna a norvég Magnus Carlsent, de a versenykiírás a több sötét partit játszót díjazta, így a világranglistát vezető Magnus lett a kedvezményezett, mindketten megőrizték veretlenségüket.

A moszkvai nagy sikert követően a London Chess Classic szuperversenyen csalódást okozott, csak ötvenszázalékos eredményt ért el. Levon a sakkot nélkülöző pihenést választotta, új energiákat gyűjtött és januárban a Tata Steel szuperversenyen, Wijk aan Zee-ben  partijai pályafutásában új színvonalat  jelentettek. Úgy érezte, hogy a nyitások alaposabb kidolgozására fordított munka is nagyon hasznos volt. Kreatívabb lett a felkészülése, nagyon fontosnak érezte a számtalan jó tanácsot, meg kell tanulnia a számítógép helyes használatát.

 

Wijk aan Zee-ben kettős győzelemmel rajtolt, Karjakin legyőzése után visszavágott Nakamurának a londoni vereségért. A harmadik fordulóban azonban kikapott a nagy riválistól, Magnus Carlsentől. A vesztés ezúttal nem törte le, higgadtan értékelte, hogy a rossz nyitást követően nagyot nem hibázott, mindent elkövetett, hogy megnehezítse Magnus nyerését. Belátta, hogy egy ilyen jó sakkozó ellen lehet partit veszíteni. A cseh David Navarával szemben érte még „baleset”, de hét játszmát tudott nyerni, s a plusz öt az első helyet jelentette számára. „Életem versenyét játszottam” – nyilatkozta a torna végén.

Zürichben hatjátszmás felkészülési páros meccset vívott az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. A sakktörténelemben még nem fordult elő, hogy hivatalos tétmeccsen kívül a legjobbak ilyen megmérettetést vállaljanak. Klasszikus gondolkodási idő mellett csatároztak, párharcuk 3-3-mal ért véget. Aronjan győzelemmel kezdett, Kramnyik a harmadik játszmában egyenlített ki.  

A májusi Élő-listán 10 pontra megközelítette Carlsent, a júniusra előrehozott Tal-emlékversenyen holtversenyben negyedik lett, 2-2 nyerés és vesztés volt a számláján az 5 remi mellett.

 

Isztambulban harmadszor olimpiai bajnok, az éltáblán is aranyérmes 

Isztambulban az örmény válogatott harmadszor diadalmaskodott. A csapat-világbajnokság megnyerésével legjobbjaik új impulzusokat kaptak. Ők sem fiatalodtak az évek során, de hitük az újabb és újabb sikerek elérésében csak erősödött. Harmadikok voltak a rajtlistán, a hetedik fordulóban a kínaiaktól elszenvedett vereséget követően rendezték soraikat, négy győzelemmel értek célba. A örmény televízió megszakította adását, hogy közölje az örömhírt, majd egyenes adásban közvetítették a záróünnepséget. Levon Aronjan 10 partijából gyűjtött 7 pont, a 2894-es performance-pontszám hűen tükrözi kitűnő teljesítményét.

„Szeretném kiemelni Levon Aronjan szerepét. Az ő tudása, a többiekhez való viszonya is a siker kulcsa. Megosztja társaival a legféltettebben őrzött megnyitási ötleteit, a gondosan kidolgozott a változatokat, aligha van erre hasonló példa a rivális együtteseknél. A többiekre is jellemző ez a hozzáállás, nincsenek titkaik egymás előtt, mert a csapat eredményessége a tét” – nyilatkozta a kapitány Arshak Petroszjan.

A londoni világbajnok-jelölti döntőben nem bírta a hajrá feszültségét, a második félidőben három partit is vesztett, Magnus Carlsen és Vlagyimir Kramnyik mögött félpontos hátránnyal a harmadik helyet osztotta Peter Szvidlerrel.

A sakkozás negyedik világbajnoka, Alekszander Aljechin emlékére megszervezett tornán Levon Aronjan vereséggel kezdett, de a folytatásban remekelt. Holtversenyben végzett az élen a veretlenségét megőrző izraeli Borisz Gelfanddal. A versenykiírás a sötéttel többet játszót részesítette előnyben, így Aronjan vehette át a győztesnek járó trófeát. Párizsban öt, Szentpéterváron négy fordulót játszottak le.

Élő-pontjai alapján biztos résztvevője volt a világbajnok-jelölti döntőnek, de játszania kellett a Világkupán. A norvégiai Tromsøben megrendezett viadal harmadik fordulójának nagy szenzációjaként a rajtlistát vezető, a világranglistán második Levon Aronjan búcsúzni kényszerült.

Tornagyőzelemmel kezdte a 2014-es esztendőt. A Tata Steel Chess szuperversenyen másfél pontos előnnyel végzett az élen. A zürichi tornán Magnus Carlsen mögött lett második. A világranglistán második 2830 Élő-pontjával, ez pályafutásának legmagasabb értékszáma!

Hanti-Manszijszkban vezette a rajtlistát, a második félidő feszültségét ezúttal sem bírta, hatodik lett.

 

A balsikert hosszas hullámvölgy követte, a rossz sorozat St. Louisban szakadt meg

Az oly hosszú, balsikerekkel kísért sorozat St. Louisban szakadt meg. A szaksajtó a kudarcok után meglepetésként értékelte veretlenül elért első helyét, egypontos előnnyel győzött. Hosszas tárgyalások, egyeztetések után az örmény sakkozók játszottak Bakuban a Világkupán, a 2. forduló szenzációja volt a 2765-ös Élő-pontjával a 9. helyre rangsorolt Aronjan veresége az ukrán Arescsenkoval szemben.

A Grand Chess Tour  londoni tornáján negyedikként végzett, az összesített pontversenyben harmadikként zárt. A januári listán már a negyedik 2792 ponttal. A vb-jelölti döntő előtti főpróbáján, az új időkontrollal megrendezett zürichi tornán feledhető játékkal lett negyedik.

A világbajnok-jelölti döntőben holtversenyben negyedik, Stavangerben második

A moszkvai vb-jelölti döntő végeredménye, a holtversenyes negyedi k hely újabb csalódás volt számára. A sok döntetlennel tarkított viadal nem felelt meg a stílusának, maga sem mert túlzott kockázatokat vállalni

Stavangerben veretlenül, Magnus Carlsent is legyőzve lett második. A Grand Chess Tour 2016-os sorozat rapid-és villámversenyein Párizsban gyengébben,  Leuvenben jobban szerepelt. St. Louisban négyes holtversenyben második. A sorozatot lezáró londoni viadalon – 1-gyel végzett, az összetett pontversenyben Viswanathan Anaddal holtversenyben végzett a negyedik helyen.

A 2017-es esztendőt is Wijk aan Zee-ben kezdte, hármas holtversenyben + 2-vel harmadik lett. A Grand Prix 2017 első versenyén Sardzsában csak 13. a tizennyolc fős mezőnyben.

 

Fölényes elsőség a GRENKE viadalon és Stavangerben is győztes

Baden-Badenben nagy sikerével ért véget az esztendő harmadik szuperversenye, a GRENKE Chess Classic torna. Kevésen múlott, hogy Aronjan ne ötös nyerősorozattal fejezze be szereplését, Fabiano Caruana ellen azonban tisztelőnyét nem tudta érvényesíteni. Másfél pontos előnnyel győzött Caruana és Magnus Carlsen előtt.

A jubileumi stavangeri tornán, az Altibox Norway Chess 2017 szuperversenyen Levon Aronjan újabb nagyszerű eredményt ért el. Veretlenül, egypontos előnnyel nyerte meg az esztendő legerősebb viadalát, ahol a világranglista első tizenkét helyezettjéből tízen álltak rajthoz. Meggyőző játékkal, esélyei tökéletes kihasználásával ért elsőként a célba. A norvég kisvárosban három döntetlennel kezdett, a negyedik játéknapon Magnus Carlsennel szemben diadalmaskodott. A hatodikban Vlagyimir Kramnyikot győzte le, majd Szergej Karjakint is megadásra kényszerítette, a vezetést többé nem engedte ki a kezéből.

A Grand Chess Tour 2017 sorozat leuveni rapid-és villámversenyén Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben lett ötödik. A St. Louis-i klasszikus tornán Szergej Karjakinnal végzett holtversenyben a negyedik helyen. A rapid-és villámverseny összetett pontversenyét megnyerte, a rapidversenyen remekelt.

 

Másodszor nyerte meg a Világkupát

A Tbilisziben megrendezett viadal rajtlistáján ötödik Levon Aronjant 12 évvel Hanti-Manszijszkban, az első Világkupán elért sikere után másodszor ünnepelték győztesként. A hét mérkőzése során négyszer ti-break megnyerésével diadalmaskodott. Nehéz meccset játszott a második körben a kínai ex-világbajnoknővel, Hou Ji-fannal. A harmadik fordulóban az orosz Makszim Matlakovot csak a villámpartikban tudta megadásra kényszeríteni.

A francia Maxime Vachier-Lagrave elleni elődöntője drámai csatában dőlt el a javára. A „hirtelen halál” parti előtt a sorsolást Vachier-Lagrave nyerte meg és a sötét színt választotta, ahol 4 perce volt Aronjan 5 percével szemben, de remifórja. Az összecsapás nagy tétje a világbajnok-jelöltség volt, a győztes vívta ki a jogot a jövő évi vb-jelölti döntőben való szereplésre. Egy lépésen múlott a parti, a cím sorsa, Vachier-Lagrave duplázhatta volna bástyáit a negyedik soron.

A döntőben Levon Aronjan megérdemelt győzelmet aratott Ding Liren ellen. Két sötét  partiban is túljátszotta túl tíz évvel fiatalabb ellenfelét, jó esélyeket szalasztott el. A négy döntetlent követően rájátszás döntött. Aronjan az első rapid partit könnyen nyerte meg, a második ütközetben a kínai sakkozó előnyösebb pozícióban pontatlanul vezette a támadást, Aronjan ellentámadása átütött, sikeres pályafutásának újabb trófeáját szerezte meg.

Igazi népünnepély volt szeptember 30-án megtartott esküvője, az ausztrál nemzetközi mesterrel, Arianne Caorlinivel már hosszú ideje alkottak egy párt. Az örmény államfő, Szerzs Szargszjan és felesége voltak a tanúik.

A világbajnok-jelölti döntő főpróbájaként Levon Aronjan Gibraltáron játszott és rájátszást követően a Tradewise Masters viadal győztese lett. A holtversenyt eldöntő csatározásban először Rapport Richárdot győzte le, majd a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen is nyert. A versenyen egy kicsit botladozott, váratlan remik tarkították szereplését. A március 1-től érvényes világranglistán Aronjan 2794 Élő-ponttal az ötödik.

A berlini világbajnok-jelölti döntő legnagyobb rejtélye Levon Aronjan mutatott játéka, a hat veresége volt. Titkos favoritnak számított, a nagy elvárás béklyóként hatott rá.

 

2019-ben Saint Louisban Levon Aronjan elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour negyedik tornája, a rapid-és villámverseny. A befejező játéknap előtt félpontos hátrányban levő Aronjan nagy izgalmak után végzett az élen, fél ponttal előzte meg a holtversenyben második triót, a kínai Ding Lirent és Yu Yangyit, valamint a francia Maxime Vachier-Lagrave-t. A torna szenzációja, hogy megszakadt a világbajnok Magnus Carlsen páratlan sikersorozata, hét idei tornagyőzelme után csak a hatodik helyen végzett.

Kiemelkedő egyéni sikerei:

2005 Világkupa I.

2006 Morelia/Linares I, Moszkva hv. I.

2007 Wijk aan Zee Corus hv. I.

2008 Wijk aan Zee  Corus hv. I., Amber (rapid) 1, Szocsi GP I., Nanking 2

2009 Wijk aan Zee Corus II., Amber (rapid) hv. I.,  Nalcsik GP I., Zsermuk GP hv. II., Bilbao I.

2010 Moszkva Tal-emlékverseny hv. I.

2011 Moszkva Tal-emlékverseny hv. I.

2012 Wijk aan Zee Tata Steel Chess I.

2013 Wijk aan Zee Tata Steel Chess II., Párizs/Szentpétervár hv. I., Bilbao I.

2014 Wijk aan Zee Tata Steel Chess I., Zürich II., Bilbao II.

2015 St. Louis I.

2016 Stavanger II., St. Louis hv. II.

2017 Baden-Baden Grenke Chess I., Stavanger I., Világkupa I

2018 Tradewise Gibraltar Masters I.

2019  St. Louis Rapid és blitz I.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wesley So az Opera Euro Rapid győztese, a második párharcot 2,5-1,5-re megnyerte Magnus Carlsen ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai Wesley So a Meltwater Chapions Chess Tour Opera Euro Rapid online viadal győztese. A torna döntőjének második játéknapján a világbajnok Magnus Carlsent 2.5 - 2,5-re legyőzte, a finálé első párharca 2-2-vel ért véget. A norvég világelső az első partiban tisztet áldozott, So védte a látszatfenyegetéseket, 28 lépésben nyert. Döntetlennel folytatták. A harmadik játszmában Carlsen fonalas nyerést hagyott ki a nagyot hibázó So ellen, aki megmenekült a vereségtől. A negyedik összecsapásban is a világbajnok eltékozolta egyenlítési lehetőségét, a rájátszás kiharcolását. Magnus Carlsen nem tudott visszavágni a sorozat első versenyén, a Skiliing Open fináléjában elszenvedett vereségéért. Wesley So sikerével az összetett pontversenyben holtversenyben áll az élen az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov társaságában. Radzsabov a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni bronztmeccset kettős győzelemmel nyert meg. So a torna 100 ezer dolláros díjalapjából 30 ezret nyert, Carlsen 15 ezret. A Meltwater Champions Chess Tour 1,5 millió dollárral díjazott tíz versenyből álló sorozatának következő tornáját, a 200 ezer dollár díjazású, 12 résztvevős Masters viadalt március 13. és 21. között rendezik meg.

 

A Fülöp-szigeteki születésű, 2016-ban a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott legjobb pontszerzője, 2019-ben a Fischer Random Chess világbajnoka, a kétszeres amerikai bajnok, a 27 esztendős Wesley So az Opera Euro Rapid online viadal győztese. Megismételte sikerét, a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornáján a fináléban is a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen ellen diadalmaskodott.

Február 14-én 16 résztvevővel kezdődött meg az Opera Euro kvalifikációs versenye, az első nyolc helyezett jutott a torna kieséses rendszerű szakaszába. Magnus Carlsen a holland Anish Girivel holtversenyben végzett az élen, Wesley So félpontos hátránnyal harmadikként vette az első akadályt. A folytatásban így harmadikként rangsorolták, a világbajnok Magnus Carlsent győztesként az első helyre.

 

A folytatásban Magnus Carlsen kétszer is csak a sorsdöntő Armageddon parti megnyerésével jutott tovább. Az orosz Daniil Dubov, majd a francia Maxime Vachier-Lagrave is kiegyenlített az első párharcok elvesztése után. Wesley So kalandok nélkül nyerte meg két meccsét, a lengyel Jan-Krzysztof Duda, majd Tejmur Radzssabov sem tudta megnehezíteni a döntőbe jutását.

A döntő első játéknapján a második és a negyedik játszmában született döntés. A második ütközet fényesen bizonyította, hogy az amerikai sakkozó felkészültsége imponáló. So három gyalogért tisztet áldozott, jobban is állt, 22.Fc4 után nyerési esélyei lettek volna. Carlsen a tiszt visszaáldozásával fokozatosan átvette a kezdeményezést, tökéltes játékkal győzött, megszerezte a vezetést.

Carlsen vezetésének birtokában a legkevesebb kockázatot sem vállalta, So a vereség után a gond nélküli döntetlennel rendezhette sorait.

A negyedik összecsapást követően Wesley So öröme érthető volt, az alapsor gyengeségét kihasználva a világbajnok királyát védhetetlen matt elé állította. Nagy bravúr, hogy So a nyeréssel párharcaik során már ötödször egyenlített ki!

 

A finálé második játéknapján Wesley So játszhatta világossal az első partit. A tornán oly sok kritikus helyzetben is jó döntéseket hozó, szinte „rendelésre” nyerni képes Magnus Carlsen mit remélt a váratlan tisztáldozatával. Wesley So a látszatfenyegetéseket magabiztosan hárította, 28 lépésben nyert.

Magnus Carlsen világossal a következő ütközetben kezdeményezett, de jelentős előnyt nem tudott kicsiholni a gondolkodási idejével is jól gazdálkodó riválisával szemben.

 

18...Hxg2!Az amerikai sakkozó keze is megremegett előnyének birtokában. Az olasz megnyitású játszmában a 18. lépésben vesztőt húzott. A világbajnok kicsit is jobb formában azonnal rácsapott volna a felkínált taktikai lehetőségre, a tisztáldozat szétrombolta volna ellenfele királyállását. Az elszalasztott esély többé nem tért vissza, So remifórral játszhatta az utolsó partit.

 

Ismét az olasz megnyitás került megjátszásra, Magnus Carlsen oly sok elpuskázott lehetőség ellenére esélyt kapott, hogy döntetlenre mentse a párharcot, kiharcolja a rájátszást. So királya ellen a nyílt g vonalon sikert ígérő akciót vezethetett volna. Az amerikai nagymester megmenekült a vereségtől, nyert állásban azonban a lépésismétléses remi mellett döntött.

 

A bronzéremért játszott meccsen Tejmur Radzsabov kettős győzelmet aratott. Maxime Vachier-Lagrave a mai első partiban még próbált ellenállni, a négybástyás végjátékban Radzsabov végül érvényesítette előnyét.

A második partiban MVL hibájára lehetetlen magyarázatot adni, hasonló bakit még kezdőknél sem látunk…

 

Az Opera Euro Rapid döntőjének végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741) 2 – 2, 1,5 – 2,5

Az Opera Euro Rapid döntő második páros mérkőzésének eredményei:

Wesley So – Magnus Carlsen 2,5 – 1,5

Wesley So – Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Wesley So

Az Opera Euro Rapid döntő első páros mérkőzésének eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741)  2 - 2

Magnus Carlsen – Wesley So döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen 1 - 0

Az Opera Euro Rapid harmadik helyéért vívott páros mérkőzés végeredménye:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1,5 – 2,5, 0 - 2

A bronzmeccs második párharcának eredményei:

Tejmur Radzsabov – Maxime Vachier-Lagrave 2 - 0

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov  0 - 1

A bronzmeccs első játéknapjának eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1,5 – 2,5

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

 

A pontverseny állása:

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A döntő második játszmáját Carlsen nyerte, So a negyedik partiban egyenlített

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenyén, az Opera Euro Rapid online rapid döntőjében a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai olimpiai bajnok Wesley So első párharca 2-2-vel ért véget.  A norvég világelső a második játszmát sötéttel nyerte meg, nehéz pillanatokat is átélt, So remek esélyt hagyott ki. Az amerikai sakkozó a negyedik összecsapásban elért győzelmével kiegyenlített. A bronzéremért folyó küzdelemben az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 2,5-1,5-ös nyeréssel kezdte a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni mérkőzését. Radzsabov világossal a második és a negyedik partiban nyert, MVL a harmadikban volt sikeres. Vasárnap játsszák le a második négyjátszmás páros mérkőzéseket. A fináléban 2-2-nél villámpartikra kerülne sor, ha ezek sem döntenének, következne az Armageddon parti. Radzsabovnak remifórja van.

 

A Meltwater Champions Chess Tour harmadik tornájának döntőjében Magnus Carlsen és Wesley So első párharca 2-2-vel ért véget. A világbajnok nem tudta megőrizni a második játszma megnyerésével megszerzett előnyét, az amerikai nagymester a norvég világelső királyát a negyedik ütközetben védhetetlen matt elé állította. A bronzmeccsen Tejmur Radzsabovnál az előny, Maxime Vachier-Lagrave elleni meccsén három partiban is a világossal játszók nyertek.

A Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open döntőjében Wesley So legyőzte Magnus Carlsent. Az első játéknapon a fordulatos csatákban mind a négy játszma döntéssel végződött, So kétszer is kiegyenlített.  A második párharcot Wesley So a rájátszásban győzte le Magnus Carlsent, aki sötéttel elért győzelmével kezdett, So sötéttel vágott vissza, a döntőben harmadszor egyenlített ki. Kölcsönös hibák után megosztoztak a ponton a harmadik ütközetben, majd gyorsan remiztek a negyedik játszmában.

Az első hely sorsát villámpartik döntötték el, Wesley So fölényes állását nagy kalandok után megnyerte, Magnus Carlsen világossal játszva nem tudott egyenlíteni, 30. születésnapján szenvedett vereséget.

A sorozat második versenyén, az Airthings Masters viadalon mindkettőjük számára a kieséses rendszerű szakaszban a negyeddöntő jelentette a végállomást, Magnus Carlsent az orosz Daniil Dubov győzte le, Wesley So-t a francai Maxiem Vachier-Lagrave „búcsúztatta”.

Magnus Carlsen statisztikája igen kedvező Wesley So-val szemben, klasszikus partiban 19-szer mérték össze erejüket, a világbajnok 5-1-re vezet. Rapid és villámpartikban 81-szer viaskodtak, Carlsen 31 döntetlen melletti 38-12-es mérlege is az Opera Euro Rapid döntőjének esélyeséve tette,  a norvég világelsőt  fűti a visszavágás vágya.

 

A Nimzoindiai védelmű első partiban Magnus Carlsen a 11. lépésben nagyot hibázott, Wesley So nem élt a remek lehetőséggel, jelentős előnyt érhetett volna el. A korai vezércsere után kiegyenlített küzdelemben született meg a döntetlen.

 

Érdekes csata bontakozott ki a kettős huszárjátékban. So három gyalogért tisztet áldozott, jobban is állt, 22.Fc4 után nyerési esélyei lettek volna. Carlsen a tiszt visszaáldozásával fokozatosan átvette a kezdeményezést, tökéltes játékkal győzött, megszerezte a vezetést.

A harmadik játszmában kevés említésre méltó történt, So a vereség után a gond nélküli döntetlennel rendezhette sorait.

 

Az olasz megnyitású negyedik összecsapásban Carlsen újítással próbálkozott, ötlete nem vált be. Az amerikai nagymester f5-re befészkelődött huszárját nem tűrte, minőséget áldozott, majd az alapsor gyengeségéről elfelejtkezve védhetetlen matthálóba került. Wesley So a nyeréssel párharcaik során már ötödször egyenített ki!

 

A bronzéremért folyó csatában Tejmur Radzsabov két világos partijában megadásra tudta kényszeríteni Maxime Vachier-Lagrave-t. Az angol megnyitásban vívott elméleti párbajban az azerbajdzsáni sakkozó kerekedett felül, MVL többször is hibázott.

Kétszer a szicíliai védelemben küzdöttek meg, az ún. Kalasnyikov-változatban egyszer a francia sakkozó volt eredményes.

 

A döntő első párharcának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Wesley So (amerikai, 2741)  2 - 2

Magnus Carlsen – Wesley So döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen  0 - 1

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen 1 - 0

A bronzmeccs első játéknapjának eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1,5 – 2,5

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov - döntetlen

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov  1 - 0

Tejmur Radzsabov - Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Opera Euro Rapid viadal döntőjében Magnus Carlsen és Wesley So mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Meltwater Champions Chess Tour harmadik versenyén, az Opera Euro Rapid online viadalon a döntőt a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen és az olimpiai bajnok amerikai Wesley So játssza. A norvég világelső és a kétszeres amerikai bajnok is remifórral játszotta a második páros mérkőzést. Carlsen a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen a négyjátszmás rapid mérkőzést 3-1-re elvesztette, rájátszás döntötte el a döntőbe jutást. A  első villámpartit Carlsen világossal nyerte meg, MVL egyenlített. A sorsdöntő Armageddon partit a világbajnok világossal játszotta és remek győzelmet aratott. Wesley So simán nyert az azerbajdzsáni Tejmura Radzsabovval szemben, kettős győzelemmel lett ismét döntős. Magnus Carlsen és Wesley So a Skilling Open viadal fináléjában már megmérkőzött, az amerikai nagymester a norvég világbajnokot 30. születésnapján keserítette el. A bronzéremért MVL és Radzsabov is összecsap. A döntő győztese 30 ezer dolláros díjat vehet át, a vesztes 15 ezret kap.

 

A Meltwater Champions Chess Tour Opera Euro Rapid online viadalának döntőjét a világbajnok Magnus carlsen és az amerikai Wesley So vívja. A norvég világelső szenzációs csatában nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. Carlsen az első meccsen aratott 2,5-0,5-ös győzelme után aligha gondolta, hogy mennyire göröngyös lesz a fináléba vezető útja. Wesley So könnyedén nyerte meg az Airthings Masters győztese, Tejmur Radzsabovval vívott párharcát.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen, 1 – 0)

Wesley So (amerikai, 2741) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

 

Maxime Vachier-Lagrave és Magnus Carlsen második párharca két döntetlennel kezdődött. Az első partiban a világbajnok gyalogot áldozott, elegendő kompenzációt nem kapott, nagyot kellett küzdeni a döntetlenért.

Két sikerrel megnyert d4-es játszmája után Carlsen a szicíliai védelemben küzdött meg riválisával, MVL gond nélkül remizett.

 

Carlsen a magabiztos kezdést követően két sokkoló vereséget szenvedett. A harmadik játszmában a világbajnok tisztet nézett el, majd a negyedikben az újabb Grünfeld védelmű összecsapásban játéka nem a megszokott volt, már hátrányos állásában a mousse is "kiesett" a kezéből, ütésbe tette a  vezérét. MVL 3-1-es sikere után a playoff döntött.

Magnus Carlsen pályafutása során oly sokszor bizonyította, hogy kritikus helyzetekben is villámgyorsan tudta rendezni sorait. Igy történt ez az első villámpartiban is, tökéletes stratégiával kényszerítette megadásra francia ellenfelét.

 

MVL nem adta fel, Carlsen másodszor is a szicíliai védelemben kapott ki. A gyalogvégjátékot Vachier-Lagrave magabiztosan vezetett győzelemre, kiegyenlített.

A világbajnok választhatott színt az Armageddon játszmában, a világos mellett döntött, 5 perce volt MVL 4 percével szemben, de nyerési kényszere. MVL Grünfeld védelme ellen a világbajnok nagyszerű stratégiával játszott, remek győzelmet aratott. Magnus Carlsen második „hirtelen halál” parti megnyerésével bizonyította oly sokszor megcsodált klasszisát.

 

Az elődöntő másik ágán, Wesley So és Tejmur Radzsabov mérkőzése csalódást okozott. Az első meccs elvesztésével az azerbajdzsáni nagymestert a javításba való hite is elhagyta. A második párharc két küzdelem nélküli döntetlennel kezdődött meg. A harmadik összecsapást So megnyerte, s ezzel bebiztosította sikerét.

 

A Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open tornán is Magnus Carlsen és Wesley So játszotta a döntőt. Az amerikai nagymester  a világbajnokot 30. születésnapján keserítette el! Aligha kétségs, hogy Carlsent fűti a visszavágás vágya! A bronzéremért lejátsszák Maxime Vachier-Lagrave és Tejmur Radzsabov mérkőzését is.

 

Az elődöntő második párharcainak eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) Magnus Carlsen (norvég, 2881)  3 – 1, 1 - 2

Maxime vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Maxime Vachier- Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen  1 - 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier- Lagrave  0 – 1

A rájátszás:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  2  - 1

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen 1 – 0

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) - Wesley So (amerikai, 2741) 1 - 2

Tejmur Radzsabov – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Wesley So  0 – 1

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjacsij remizett Griscsukkal, megőrizte félpontos előnyét
2021. 04. 21.

Fabiano Caruana nagyszerű újítással nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, Jan Nepomnjacsij az élen
2021. 04. 20.

Jekatyerinburgban folytatódik a világbajnok-jelölti döntő, Vachier-Lagrave és Nepomnjacsij vezet
2021. 04. 18.

Az indiai Praggnanandhaa másfél pontos előnnyel a Polgár Challenge viadal győztese
2021. 04. 12.

Nagy meglepetés a német SF Deizisau elsősége az online Rapid Klubcsapatok Európa-kupán
2021. 04. 03.

Giri a rájátszásban győzte le Nepomjacsijt, megnyerte a Magnus Carlsen Invitational online rapid viadalt
2021. 03. 22.

Giri és Nepomnjacsij négy döntetlennel kezdte a döntőt, a bronzmeccsen Carlsen 3-1-re nyert
2021. 03. 21.

Nepomnjacsij és Giri játssza a Magnus Carlsen Invitational döntőjét
2021. 03. 20.

Nepomnjacsij győzelemmel kezdte Carlsen elleni párharcát, Giri is 2,5 - 1,5-re nyert So ellen
2021. 03. 19.

A Magnus Carlsen Invitational elődöntőjében Carlsen-Nepomnjacsij és So-Giri párharcok lesznek
2021. 03. 18.

Carlsen és So 2,5-0,5-ös győzelemmel kezdte a Magnus Carlsen  Invitational negyeddöntőjét
2021. 03. 17.

Magnus Carlsen a kvalifikációs verseny győztese, fél ponttal előzte meg Anish Girit
2021. 03. 16.

Folytatódott Giri és Carlsen versenyfutása, a holland sakkozó megőrizte félpontos előnyét
2021. 03. 15.

Giri félpontos előnnyel az élen, a negyedik fordulóban legyőzte Carlsent
2021. 03. 14.

Tizenhatan játszanak a Champions Chess Tour negyedik versenyén, a Magnus Carlsen Invitational viadalon
2021. 03. 12.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog