Help Sales ÁSZF

Carlsen, Aronjan, Radzsabov és Vachier-Lagrave nyerte az első párharcokat 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Skilling Open online rapid viadal negyeddöntőjében a világbajnok Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és a francia Maxime Vachier-Lagrave győzött az első négyjátszmás párharcban. A norvég világelső három döntetlen után a negyedik játszmában megcsillogtatta remek technikáját a holland Anish Girivel szemben, aki az első összecsapás során kitűnő nyerőesélyt szalasztott el. Levon Aronjan az orosz Jan Nepomnjacsij elleni párbajában vereséget szenvedett a második játszmában, kettős győzelemmel fordított. Tejmur Radzsabov két sötét partiban diadalmaskodott az amerikai Wesley So ellen, akinek erejéből csak egy döntetlenre futotta. MVL az amerikai Hikaru Nakamurával szemben megnyerte az első játszmát, előnyét három döntetlennel megőrizte. Csütörtökön játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei 2-2-vel is továbbjutnak.

 

A Champions Chess Tour első viadalán a körversenyből továbbjutó nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken négy párharc is eldőlt, sőt az azerbajdzsni Tejmur Radzsabov már három parti után is győzelmet ünnepelhetett.

A Skilling Open előcsatározásai során a 12. fordulóig remek teljesítményt nyújtó Anish Giri drámai hajrában végül nyolcadikként kvalifikálta magát, jutalomként a negyeddöntőben a világbajnok Mahnus Carlsennel mérkőzhet meg. Korábban 40 rapid és villámpartiban mérték össze erejüket, a borvég világelső 21 döntetlen mellett tizenháromszor nyert, hat partit vesztett el. Utoljára a Chess Legends tornán csaptak össze, Carlsen 3-1-re győzte le a tulipánosok legjobbját.

 

Az első játszmában  a Ragozin védelem egyik ritka változatában vívtak meg. Giri kétes tervet választott, Carlsen jelentős előnyt is elérhetett volna, majd váratlanul komoly hibát vétett. Újabb pontatlanságai után már reménytelennek tűnt az állása, amikor Giri a vezércserével eltékozolta döntő előnyét, mentőövet dobott barátjának.

 

A kalandos remit két békésebb követte, majd a negyedik ütközetben Magnus Carlsen megvillantotta kitűnő technikáját Giri állásának gyalogszerkezeti gyengeségei végzetesnek bizonyultak.

Az örmény Levon Aronjan jó kezdés után a körverseny második napján hibát-hibára halmozott, de nagy hajrával végül révbe ért. Az orosz Jan Nepomnjacsij elleni meccsén a második partit elvesztette, de kettős győzelemmel fordítani tudott. Jól ismerik egymás erősségeit is gyengéit, csak rapid és villámpartit már hetvenötöt játszottak, a háromszoros olimpiai bajnok 30-22-re vezetett, 23-szor remiztek.

 

Vezetésének birtokában Nepomnjacsij koncentrációja csökkent, nagyon benézte Aronjan trükkös 44.Hg4 lépése kínálta taktikai csapás lehetőségét. A vesztést követően a negyedik játszmában Aronjan erőszakos támadási kísérletére nem talált gyógyírt.

A tavalyi Világkupa győztese, Tejmur Radzsabov már három összecsapás után győzelmének örülhetett. A körversenyen megosztoztak a ponton. Az azerbajdzsáni sakkozó időhátrányban is jobban megbirkózott a bonyodalmakkal, mint az amerikai Wesley So, aki mindkét világos partijában vereséget szenvedett. Az első játszmában So tisztáldozat után elkerülte a lépésismétléses döntetlent, Radzsabov az idő szorításában is tetszetősen vezette az ellentámadást és jutott vezetéshez. A harmadik ütközetben az olimpiai bajnok királyával vándorútra indult, meg is bűnhődött a nehezen érthető manőverért, mattot kapott.

Régi riválisok Maxime Vachier-Lagrave és Hikaru Nakamura, ennek ékes bizonyítéka a 86 rapid és villámparti, a mérleg az ötszörös amerikai bajnoknak kedvezett, 30-20-ra vezetett. Külön érdekessége párharcaiknak, hogy klasszikus játszmát MVL nem tudott Nyerni Nakamura ellen, 19 döntetlen mellett ötször szenvedett vereséget.

 

Mindketten elkötelezett hívei a spanyol megnyitás berlini változatának, párharcuk elméleti párbajjal kezdődött. MVL szépen túljátszotta Nakamurát, minőséget nyert, anyagi előnyét érvényesítette.

A francia nagymester átvészelte a második összecsapás nehéz pillanatait, nagyot csatáztak a harmadik partiban is, az újabb pontosztozkodás MVL-nek kedvezett, aki a negyedik játszmában korán jelentős előnybe került, a végjátékban a remiért megküzdött.

Csütörtökön játsszák le a visszavágókat, Carlsen, Aronjan, Radzsabov és MVL remifórral játszik. Az első meccsen vereséget szenvedők a mérkőzés megnyerésével kiharcolhatják a rájátszást, két villámjátszma következne, szükség szerint az Armageddon parti döntene.

 

 

 

A negyeddöntő első fordulójának eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Anish Giri (holland, 2741) 2,5 – 1,5

Magnus Carlsen – Anish Giri döntetlen

Anish Giri – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Anish Giri döntetlen

Anish Giri – Magnus Carlsen 0 - 1

Levon Aronjan (örmény, 2778) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 2,5 . 1,5

Levon Aronjan – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Levon Aronjan  1 - 0

Levon Aronjan – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Levon Aronjan 0 - 1

Wesley So (amerikai, 2741) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 0,5 – 2,5

Wesley So – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Tejmur Radzsabov – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Tejmur Radzsabov 0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829)

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave

Verőci ízsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen a Skilling Open körverseny győztese, kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Befejeződött a Skilling Open online rapid viadal körversenye, az első nyolc helyezett kieséses rendszerben folytatja tovább a versengést. Meglepetésekben is bővelkedett a harmadik játéknap, a versenyfutásban a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Hikaru Nakamura 9-9 ponttal végzett az élen. Az amerikai Wesley So kiegyensúlyozott teljesítménnyel, az orosz Jan Nepomnjacsij kisebb kalandok árán jutott tovább, míg az örmény Levon Aronjan jó hajrájának köszönheti továbblépését. A 8 pontosok otös holtversenyét az egymás elleni eredmények döntötték el az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri javára. A negyeddöntőben Magnus Carlsen és Anish Giti, Hikaru Nakamura és Maxime Cachier-Lagrave, Wesley So és Tejmur Radzsabov, Levon Aronjan és Jan Nepomnjacsij párharcok lesznek, két négyjátszmás mérkőzéseket vívnak.

A Champions Chess Tour első versenyén, a Skilling Open online rapid viadalon a harmadik játéknapon izgalmas csatákban dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa. A világbajnok Magnus Carlsen elégedett volt, hogy a holtverseny után végül elsőként „intették le” a 16 résztvevő körversenyén, a mutatott játékát kritikusan értékelte. Hikaru Nakamura az első öt fordulóban gyengélkedett. Az idei amerikai bajnok Wesley So taktikusan játszva jutott tovább, Jan Nepomnjacsij többször is fölöslegesen kapkodott. Levon Aronjan remekül hajrázott, Tejmur Radzsabov is jól finiselt. Váratlan kisiklások veszélyeztették Maxime Vachier-Lagrave és Anish Giri továbblépését, végül a thrillernek is beillő hajrá nekik kedvezett. Tíz forduló után vezető Giri erejéből a befejező játéknapon csak két döntetlenre futotta. A 17 éves Alireza Firouzja a 13. forduló után holtversenyben az élen állt, utolsó két partiját elvesztette. Búcsúzott a második játéknapot holtversenyes másodikként záró Ding Liren.

A harmadik játéknap nyitányán a világbajnok Magnus Carlsen alaposan benézte Hikaru Nakamura kiskombinációját. A norvég világelső minőséget vesztett, de amerikai ellenfele anyagi előnyét nem tudta érvényesíteni. Tejmur Radzsabov sikerrel indított, Levon Aronjan biztos kézzel irányította haderejét. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren királyát Alireza Firouzja bemattolta. Béjésen remizett Wesley So és Maxime Vachier-Lagrave, nem kockáztatott az éllovas Anish Giri. Nyerést hagyott ki Jan Nepomnjacsij.

A 11. forduló eredménye:

Wesley So (amerikai, 2751, 6) -  Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860, 5,5) döntetlen

Peter Szvidler (orosz, 2742, 4) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636, 3,5)  0 - 1

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778, 5,5) - Le Quang Liem (vietnami, 2744, 4,5) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881, 6) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829, 5,5)  döntetlen

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758, 5) - Szergej Karjakin (orosz, 2709, 4,5) 1 - 0

David Anton Guijarro (spanyol, 2667, 5) - Anish Giri (holland, 2731, 6,5)  döntetlen

Alireza Firouzja (FIDE, 2703, 5) - Ding Liren (kínai, 2836, 6) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778, 4,5) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774, 3) 1 - 0

A 12. fordulóban igazi krimi volt Anish Giri és Alireta Firouzja szicíliai védelmű ütközete. Az éllovas holland sakkozó nyerőesélyes állását egyenesen vesztésre rontotta. A bonyodalmat „élve” megúszó 17 éves Firouzja a bástyavégjátékot már kitűnően játszotta. Ötös holtverseny alakult ki az éle, öten üldözték a vezetőket félpontos hátránnyal.

A 12. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (6) - Jan-Krzysztof Duda (3) 1 - 0

Ding Liren (6) - Levon Aronjan (5,5) döntetlen

Anish Giri (7) - Alireza Firouzja (6) 0 - 1

Szergej Karjakin (4,5) - David Anton Guijarro (5,5) 0 - 1

Hikaru Nakamura (6) - Tejmur Radzsabov (6) döntetlen

Le Quang Liem (5) - Magnus Carlsen (6,5) döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit (4,5) - Jan Nepomnjacsij (6) döntetlen

Wesley So (6,5) - Peter Szvidler (4) döntetlen

A verseny állása:

1-5. Alireza Firouzja, Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri és Wesley So 7 pont

6-10. Ding Liren, David Anton Guijarro, Hikaru Nakamura, Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov 6,5

11. Levon Aronjan 6

12. Le Quang Liem 5,5

13. Santosh Gujrathi Vidit 5

14-15. Szergej Karjakin és Peter Szvidler 4,5

16. Jan-Krzysztof Duda 3

A 13. forduló bővelkedett váratlan eredményekben. Anish Giri elszenvedte második vereségét, Levon Aronjan már joggal bízhatott a továbbjutásában. Tévedések vígjátéka volt egy pillanatban Peter Szvidler és Maxime Vachier-Lagrave összecsapása, a várt örökös sakkos döntetlen helyett mindketten vesztőt húztak, a francia nagymester hibázott másodikként, nagyon fájó volt a veresége. Az esélytelenek nyugalmával hátszó sereghajtó Jan-Krzysztof Duda meglepte Ding Lirent. A világbajnok Magnus Carlsen győzelmével tartotta a lépést Alireza Firouzjával, Hikaru Nakamura megfosztotta David Anton Guijarrot továbbjutási reményeitől.

A 13. forduló eredményei:

Peter Szvidler (4,5) - Maxime Vachier-Lagrave (7) 1 - 0

Jan Nepomnjacsij (6,5) - Wesley So (7) döntetlen

Magnus Carlsen (7) - Santosh Gujrathi Vidit (5) 1 - 0

Tejmur Radzsabov (6,5) - Le Quang Liem (5,5) döntetlen

David Anton Guijarro (6,5) - Hikaru Nakamura (6,5) 0 - 1

Alireza Firouzja (7) - Szergej Karjakin (4,5) 1 - 0

Levon Aronjan (6) - Anish Giri (7) 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda 3) - Ding Liren (6,5) 1 – 0

Az utolsó előtti körben Magnus Carlsen nem kockáztatott. Hikaru Nakamura megbüntette Alireza Firouzját könnyelmű bástyalépéséért, tetszetős kiskombinációval került döntő fölénybe. Levon Aronjan újabb nyerésével már célba ért, Jan Nepomnjacsij is megkönnyebbedhetett. Tejmur Radzsabov, Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave reménykedhetett…

A 14. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (7) - Ding Liren (6,5) döntetlen

Anish Giri (7)  - Jan-Krzysztof Duda (4) döntetlen

Szergej Karjakin (4,5) - Levon Aronjan (7) 0 - 1

Hikaru Nakamura (7,5) - Alireza Firouzja (8) 1 - 0

Le Quang Liem (6) - David Anton Guijarro (6,5) 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit (5) - Tejmur Radzsabov (7) döntetlen

Wesley So (7,5) - Magnus Carlsen (8) döntetlen

Peter Szvidler (5,5) - Jan Nepomnjacsij (7) 0 – 1

Az utolsó forduló előtt az élcsoport állása:

1-2. Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura 8,5 pont

3-6. Alireza Firouzja, Jan Nepomnjacsij, Wesley So és Levon Aronjan 8

7-9. Tejmur Radzsabov, Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave 7,5

10-11. Le Quang Liem és Ding Liren 7

Az utolsó fordulóban sorban születtek a taktikus döntetlenek, az érdeklődés középpontjába Alireza Firouzja és Le Quang Liem játszmája került. A világossal játszó Firouzja rossz stratégiával játszotta a partit, remivel továbbjutott volna, világossal azonban hátrányba került és váratlan vesztésével kialakult holtverseny nem neki kedvezett. A vietnami nagymester győzelme Maxime Vachier-Lagrave és Anish Giri továbbjutását jelentette.

Az utolsó forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (8) - Maxime Vachier-Lagrave (7,5) döntetlen

Magnus Carlsen (8,5) - Peter Szvidler (5,5) döntetlen

Tejmur Radzsabov (7,5) - Wesley So (8) döntetlen

David Anton Guijarro (6,5) - Santosh Gujrathi Vidit (5) 0 - 1

Alireza Firouzja (8) - Le Quang Liem (7) 0 - 1

Levon Aronjan (8) - Hikaru Nakamura (8,5) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (4,5) - Szergej Karjakin (4,5) 0 - 1

Ding Liren (7) - Anish Giri (7,5) döntetlen

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

½

½

0

½

1

½

½

1

½

½

1

1

½

0

1

9

2

 Hikaru Nakamura (2829)

½

½

1

½

½

½

½

1

0

½

½

1

½

1

½

9

3

 Wesley So (2741)

½

½

½

1

½

½

½

0

1

½

½

½

½

½

1

4

 Jan Nepomnjacsij (2778

1

0

½

½

1

½

½

½

½

½

½

0

1

½

1

5

Levon Aronjan (2778)

½

½

0

½

0

½

1

0

1

½

1

½

½

1

1

6

 Tejmur Radzsabov (2758)

0

½

½

0

1

1

½

1

½

0

½

0

½

1

1

8

7

Maxime Vachier-Lagrave  (2860)

½

½

½

½

½

0

½

½

1

½

½

1

0

½

1

8

8

 Anish Giri (2731)

½

½

½

½

0

½

½

0

1

½

1

½

½

1

½

8

9

 Alireza Firouzja (2703)

0

0

1

½

1

0

½

1

0

1

½

1

½

1

0

8

10

 Le Quang Liem (2744)

½

1

0

½

0

½

0

0

1

½

½

1

1

1

½

8

11

 Ding Liren (2836)

½

½

½

½

½

1

½

½

0

½

½

1

½

½

0

12

 Santosh Gujrathi Vidit (2636)

0

½

½

½

0

½

½

0

½

½

½

1

1

0

½

13

 David Anton Guijarro (2667)

0

0

½

1

½

1

0

½

0

0

0

0

1

1

1

14

 Peter Szvidler  (2742)

½

½

½

0

½

½

1

½

½

0

½

0

0

½

½

6

15

 Szergej Karjakin (2709)

1

0

½

½

0

0

½

0

0

0

½

1

0

½

1

16

 Jan-Krzysztof Duda (2774)

0

½

0

0

0

0

0

½

1

½

1

½

0

½

0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anish Giri öt döntetlennel is megőrizte első helyét, Szergej Karjakin legyőzte Magnus Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Skilling Open rapid online viadal második játéknapján az éllovas Anish Giri öt döntetlennel is megőrizte félpontos előnyét. A hetedik fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen befogta a holland nagymestert, a kilencedik körben egymás elleni összecsapásuk döntetlennel ért véget. A norvég világelső a tizedik fordulóban vereséget szenvedett az orosz Szergej Karjakintól. A kínai Ding Liren nyolc döntetlen után kettős győzelemmel holtversenyben második, az amerikai Wesley So megtartotta előkeló helyezését. Kedden a 16 résztvevős körverseny befejező öt fordulójára kerül sor, nyolcan folytathatják a versengést a kieséses rendszerű szakaszban.

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első viadalának második játéknapja, tíz forduló után Anish Giri félpontos előnnyel vezeti a versengést, öt döntetlennel is megőrizte első helyét. A nyolc továbbjutó helyre többen is pályáznak. A kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren nyolc döntetlen után kettős nyeréssel holtversenyben második a világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Wesley So társaságában. Előretört a francia Maxime Vachier-Lagrave, mesterhármassal javított az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, kalandos versenyt játszik az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Jan Nepomnjacsij, a FIDE színeiben játszó Alireza Firouzja, nehéz helyzetbe navigálta magát az örmények háromszoros olimpiai bajnoka, Levon Aronjan. Az első játéknapot sereghajtóként záró egykori világbajnoki kihívó, az orosz Szergej Karjakin a norvég világelsőre mért vereséget.   

A hatodik fordulóban Anish Giri kedvező esélyű állását nem tudta győzelemig fokozni, Wesley So örülhetett a döntetlennek. Az „ősi” riválisok, Levon Aronjan és  Magnus Carlsen megosztoztak a ponton. Megszerezte első győzelmét a rajtlista második Maxime Vachier-Lagrave. A tavalyi Világkupa győztese, Tejmur Radzsabov is megkezdte felzárkózását, Alireza már a 22. lépés után feladásra kényszerült. A forduló legnagyobb hibáját Hikaru Nakamura követte el, nyerést is kihagyott, majd taktikai csapást nézett el. A Grünfeld védelem nagy specialistája, Jan Nepomnjacsij könnyen győzte le a gyengén muzsikáló Jan-Krzysztof Dudát. Szergej Karjakin első nyerését könyvelhette el.

A 6. forduló eredménye:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) - David Anton Guijarro (spanyol, 2667) 1 - 0

Alireza Firouzja (FIDE, 2703) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 0 - 1

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 0 - 1

Ding Liren (kínai, 2836) - Peter Szvidler (orosz, 2742) döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) - Wesley So (amerikai, 2751)  döntetlen

Szergej Karjakin (orosz, 2709) – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) 1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Le Quang Liem (vietnami, 2744) 0 - 1

A hetedik körben Magnus Carlsen a lengyel sakkozó elleni sikerével beérte Anish Girit. Lendületbe jött MVL és Tejmur Radzsabov. Az első játéknapon erején felül teljesítő David Anton Guijarro  hathatós segítségével javított Alireza Firouzja. Santosh, Gujrathi Vidit második bátya a bástya és futó elleni végjátékra már „készült”, 135 lépésben remizett Nakamurával.

A 7. forduló eredményei:

Le Quang Liem - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Santosh Gujrathi Vidit - - Hikaru Nakamura döntetlen

Wesley So - Szergej Karjakin döntetlen

Peter Szvidler - Anish Giri  föntetlen

Jan Nepomnjacsij - Ding Liren döntetlen

Magnus Carlsen - Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan 1 - 0

David Anton Guijarro - Alireza Firouzja  0 - 1

  

A verseny állása:

1-2. Magnus Carlsen és Anish Giri 5 pont

3. Jan Nepomnjacsij 4,5

4-5. Maxime Vachier.Lagrave és Wesley So 4

6-11. Tejmur Radzsabov, David Anton Guijarro, Alireza Firouzja, Hikaru Nakamura, Ding Liren és Levon Aronjan 3,5

12-13. Le Quang Liem és Peter Szvidler 3

14. Szergej Karjakin 2,5

15-16. Santosh Gujrathi Vidit és Jan-Krzysztof Duda 2

A nyolcadik fordulóban csak egy játszma végződött döntéssel, Jan-Krzysztof Duda sorozatban harmadszor kapott ki, Tejmur Radzsabov tetszetős támadással már mesterhármasnál tartott. Nyolcadszor is remizett Ding Liren, az élen a helyzet nem változott, Magnus Valsen és Anish Giri holtversenyben vezette a nagyon izgalmas versenyfutást, a nyolc továbbjutó helyért a versengést.

A 8. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Alireza Firouzja  döntetlen

Levon Aronjan - David Anton Guijarro  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Tejmur Radzsabov 0 - 1

Ding Liren - Magnus Carlsen  döntetlen

Anish Giri - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Szergej Karjakin - Peter Szvidler  döntetlen

Hikaru Nakamura - Wesley So  döntetlen

Le Quang Liem - Santosh Gujrathi Vidit  döntetlen

Az éllovasok összecsapása Magnus Carlsen kezdeményezése jegyében zajlott, Anish Girinek pontos védekezéssel sikerült kiharcolnia az értékes döntetlent. Ding Liren nyolc döntetlennel kivárta a kedvező esélyt, Tejmur Radzsabovot állította meg. Levon Aronjan egyre nehezebb helyzetbe került, Alireza Firouzja 27 lépésben nyert. Duda vesszőfutása folytatódott.

A 9. forduló eredményei:

Santosh Gujrathi Vidit - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Wesley So - Le Quang Liem  1 - 0

Peter Szvidler - Hikaru Nakamura döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Szergej Karjakin  döntetlen

Magnus Carlsen - Anish Giri  döntetlen

Tejmur Radzsabov - Ding Liren  0 - 1

David Anton Guijarro - Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Alireza Firouzja - Levon Aronjan  1 - 0

A második játéknap befejező körének nagy meglepetéseként Szergej Karjakin legyőzte Magnus Carlsent, a világbajnok riválisai örülhettek a norvég világelső  váratlan vereségének. Carlsen elszámolta magát vezérének leáldozásával, Karjakin nem hibázott, kihasználta a felkínált esélyt. Fontos győzelmet ért el Hikaru Nakamura, megállt a lejtőn Jan-Krzysztof Duda, ezt Alireza Firouzja bánta. Ding Liren megvillantotta klasszisát, holtversenyben másodikként várhatja a folytatást.

A 10. forduló eredményei_

Maxime Vachier-Lagrave (5) - Levon Aronjan (4)  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda (2)  - Alireza Firouzja (5) 1 - 0

Ding Liren (5) - David Anton Guijarro (5) 1 - 0

Anish Giri (6) - Tejmur Radzsabov (4,5)  döntetlen

Szergej Karjakin (3,5) - Magnus Carlsen (6) 1 - 0

Hikaru Nakamura (4,5) - Jan Nepomnjacsij (5,5)  1 - 0

Le Quang Liem (3,5) - Peter Szvidler (4) 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit (3) - Wesley So (5,5)  döntetlen

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

P

1

 Anish Giri  (2731)

-

½

½

½

½

½

½

-

-

1

-

1

½

1

-

2

Ding Liren (2836)

-

½

½

½

-

½

1

1

-

½

-

½

½

½

-

6

3

 Magnus Carlsen (2881)

½

½

-

-

½

0

1

1

1

-

½

0

-

-

1

6

4

Wesley So (2741)

½

½

-

½

-

-

-

½

0

1

1

½

-

½

1

6

5

 Hikaru Nakamura (2829)

½

½

-

½

½

1

-

-

-

0

-

1

½

½

½

6

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

-

½

-

½

-

0

1

½

1

½

½

-

½

-

7

 Jan Nepomnjacsij (2778)

½

½

1

-

0

-

1

0

½

-

½

½

-

-

1

8

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

0

0

-

-

1

0

0

1

-

1

-

½

-

1

5

9

 David Anton Guijarro (2667)

-

0

0

½

-

0

1

1

0

-

½

-

1

-

1

5

10

 Alireza Firouzja (2703)

-

-

0

1

-

½

½

0

1

-

1

-

½

½

0

5

11

 Le Quang Liem (2744)

0

½

-

0

1

0

-

-

-

-

0

1

1

½

½

12

 Levon Aronjan (2778)

-

-

½

0

-

½

½

0

½

0

1

-

½

1

-

13

 Szergej Karjakin (2709)

0

½

1

½

0

½

½

-

-

-

0

-

½

1

-

14

Peter Szvidler (2742)

½

½

-

-

½

-

-

½

0

½

0

½

½

-

½

4

15

 Santosh Gujrathi Vidit (2636)

0

½

-

½

½

½

-

-

-

½

½

0

0

-

½

16

 Jan-Krzysztof Duda (2774)

-

-

0

0

½

-

0

0

0

1

½

-

-

½

½

3

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Skilling Open online rapidverseny ötödik fordulója után Anish Giri félpontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornáján, a 16 résztvevős Skilling Open online viadal első játéknapján öt fordulót játszottak le. A holland Anish Giri félpontos előnnyel vezet a világbajnok Magnus Carlsen és a spanyol David Anton Guijarro előtt. A norvég világelső vereséggel rajtolt, az orosz Jan Nepomnjacsij ellen nyert állásban hibázott óriásit. Girihez hasonlóan az amerikai Hikaru Nakamura is megőrizte veretlenségét, de csak egy partit fejezett be győztesként.  A kínai Ding Liren öt döntetlennel rajtolt. Hétfőn újabb öt fordulóval folytatódik a verseny. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz a gondolkodási idő.

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Champions Chess Tour tíz versenyből álló 2020-2021-es sorozatán mérik össze erejüket. A norvég világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg, a a Skilling Open viadallal megkezdődő szériában hat rapid versenyre, három főversenyre kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A díjalap másfél millió dollár.

A tornán elsőként Szergej Karjakin és Ding Liren játszmája fejeződött be, 24 lépésben lépésismétléssel osztoztak meg a ponton. Anish Giri és Maxime Vachier-Lagrave kis késéssel követte a remiző párost. Nem sokat kellett várni a viadal első szenzációjára, a világbajnok Magnus Carlsen az orosz Jan Nepomnjacsij elleni partijában nyert állásban hibázott óriásit, vezérét ütésbe tette, a norvég világelsőt is elérte az online sakkozás átka, a mouse-slipping. Carlsen szerette volna minél gyorsabban megnyerni a játszmát, de egy mezővel „eltévedt” a mouse,

Az örmény Levon Aronjan kezdett még győzelemmel, a vietnami Le Quang Liem remit hagyott ki. Az indiai Santosh Gujrathi Vidit kecsegtető esélyű állást rontott remire a mezőny legfiatalabb résztvevője, a FIDE színeiben játszó 17 éves Alireza Firouzja ellen, öt döntetlen született az első körben.

Az első forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Szergej Karjakin (orosz, 2709) – Ding Liren (kínai, 2836) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2774) döntetlen

Le Quang Liem (vietnami, 2744) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 0 – 1

Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2636) – Alireza Firouzja (FIDE, 2703) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2751) – David Anton Guijarro (spanyol, 2667) döntetlen

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) dümtetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 1 - 0

A második fordulóban Magnus Carlsent újabb csalódás érte. a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni küzdelmében nem találta meg a győzelmet ígérő folytatást. Alireza Firouzja az amerikai Wesley So-ra mért vereséget, a kritikus állásban az olimpiai bajnok hibázott nagyot, 35 lépés után feladásra kényszerült. Második győzelmét aratta Aronjan és Nepomnjacsij, először nyert a holland Anish Giri, az orosz Szergej Karjakin megkezdte „mélyrepülését”. A torna doyenje, az ötszörös olimpiai bajnok orosz Peter Szvidler Grünfeld védelme elbukott a vizsgán.

A 2. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Magnus Carlsen döntetlen

Tejmur Radzsabov - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

David Anton Guijarro - Peter Szvidler 1 - 0

Alireza Firouzja - Wesley So 1 - 0

Levon Aronjan - Santosh Gujrathi Vidit 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda - Le Quang Liem döntetlen

Ding Liren - Hikaru Nakamura  döntetlen

Anish Giri - Szergej Karjakin 1 - 0

A harmadik körben a két éllovas, Aronjan és Nepomnjacsij is vereséget szenvedett. Az orosz nagymestert David Anton Guijarro meglepően könnyen győzte le, So előző fordulóbeli kisiklásáért a háromszoros örmény olimpiai bajnok elleni sikerével vigasztalódott. Magnus Carlsen a rossz rajt után első nyerésével javított helyezésén.  A verseny egyik angol nyelvű kommentátora, Lékó Péter is csodálkozott Hikaru Nakamira és Anish Giri remijén, a hollandok legjobbja kedvezőbb állásban kötött békét az ötszörös amerikai bajnokkal.

A 3. forduló eredményei:

Szergej Karjakin - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Hikaru Nakamura - Anish Giri  döntetlen

Le Quang Liem - Ding Liren döntetlen

Santosh Gujrathi Vidit - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Wesley So - Levon Aronjan 1 - 0

Peter Szvidler - Alireza Firouzja döntetlen

Jan Nepomnjacsij - David Anton Guijarro 0 - 1

Magnus Carlsen - Tejmur Radzsabov 1 - 0

A negyedik fordulóban Magnus Carlsen a meglepetésre élen álló David Antont győzte le, a spanyol sakkozó érezhetően megilletődötten játszott, nem tudott jól reagálni a világbajnok újítására.

Anish Giri a végjátékban kihasználta a futópár erejét, a vietnami Le Quang Liem az idő szorításában rosszul védekezett, a holland nagymester az élre állt. Három döntetlent követően nyert Hikaru Nakamura, három remi után elvesztette veretlenségét Maxime Vachier-Lgrave és Jan-Krzysztof Duda. Joggal bosszankodhatott Alireza Firouzja, válogathatott a nyerések között, de a kapkodásban mentőövet dobott Jan Nepomnjacsijnak.

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov 0 - 1

David Anton Guijarro - Magnus Carlsen 0 - 1

Alireza Firouzja - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Levon Aronjan - Peter Szvidler döntetlen

Jan-Krzysztof Duda - Wesley So 0 - 1

Ding Liren - Santosh Gujrathi Vidit döntetlen

Anish Giri - Le Quang Liem 1 - 0

Szergej Karjakin - Hikaru Nakamura 0 - 1

Anish Giri 93 lépéses győzelemmel őrizte meg éllovasi pozícióját, az indiai Santosh Gujrathi Vidit nem tudta megmenteni a bástya és futó a bástya elleni végjátékot. Magnus Carlsen a különböző színű futók ellenére is érvényesítette anyagi előnyét Alireza Firouzja ellen. Elszenvedte harmadik vereségét Szergej Karjakin. Az első játéknapot a „nagyok” között bemutatkozó David Anton Guijarro a világbajnokkal holtversenyben a második helyen zárta. A körverseny első nyolc helyezettje jut a viadal kieséses rendszer   fázisába, ahol négy két-két játszmás párharcokra kerül sor.

Az 5. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Le Quang Liem - Szergej Karjakin 1 - 0

Santosh Gujrathi Vidit - Anish Giri 0 - 1

Wesley So - Ding Liren döntetlen

Peter Szvidler - Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Levon Aronjan döntetlen

Magnus Carlsen - Alireza Firouzja 1 - 0

Tejmur Radzsabov - David Anton Guijarro  0 - 1

Skilling Open Prelim chess24.com INT (INT), 2020.november 22-30.

cat. XXI (2757)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

2

3

4

5

6

1.

Anish Giri

g

NED

2764

*

.

.

.

.

½

.

.

.

½

.

.

1

1

.

1

4

2981

2.

Magnus Carlsen

g

NOR

2862

.

*

1

.

0

.

.

1

.

½

.

.

.

.

1

.

2900

3.

David Anton Guijarro

g

ESP

2675

.

0

*

½

1

.

.

.

.

.

1

.

.

.

1

.

2929

4.

Wesley So

g

USA

2770

.

.

½

*

.

.

1

0

½

.

.

1

.

.

.

.

3

2819

5.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2784

.

1

0

.

*

.

½

½

.

.

.

.

.

.

1

.

3

2838

6.

Hikaru Nakamura

g

USA

2736

½

.

.

.

.

*

.

.

½

½

.

½

.

.

.

1

3

2838

7.

Levon Aronjan

g

ARM

2781

.

.

.

0

½

.

*

.

.

.

½

.

1

1

.

.

3

2814

8.

Alireza Firouzja

g

FID

2749

.

0

.

1

½

.

.

*

.

.

½

.

.

½

.

.

2773

9.

Ding Liren

g

CHN

2791

.

.

.

½

.

½

.

.

*

.

.

.

½

½

.

½

2738

10.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2784

½

½

.

.

.

½

.

.

.

*

.

.

.

.

0

½

2

2703

11.

Peter Szvidler

g

RUS

2723

.

.

0

.

.

.

½

½

.

.

*

½

.

.

½

.

2

2670

12.

Jan-Krzysztof Duda

g

POL

2743

.

.

.

0

.

½

.

.

.

.

½

*

½

½

.

.

2

2660

13.

Le Quang Liem

g

VIE

2709

0

.

.

.

.

.

0

.

½

.

.

½

*

.

.

1

2

2694

14.

Santosh Gujrathi Vidit

g

IND

2726

0

.

.

.

.

.

0

½

½

.

.

½

.

*

.

.

2616

15.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2765

.

0

0

.

0

.

.

.

.

1

½

.

.

.

*

.

2616

16.

Szergej Karjakin

g

RUS

2752

0

.

.

.

.

0

.

.

½

½

.

.

0

.

.

*

1

2516

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Magnus Carlsen is játszik a a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának első tornáján

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Vasárnap a Skilling Open online viadallal megkezdődik a tíz versenyből álló, másfél millió dollár díjalapú Champions Chess Tour sorozat. A 16 résztvevő körmérkőzése dönti el a 8 továbbjutót, akik már kieséses rendszerben vívják csatáikat. A rajtlistát a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak a tornán. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. A negyeddöntőtől két négyjátszmás párharc dönt. A 100 ezer dolláros díjalaból a győztes 30 ezret nyer.

 

A Magnus Carlsen Chess Tour nagy sikere után a sakkvilág ászai a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatán mérik össze erejüket. A világbajnok elsőségével véget ért sorozaton négy rapid versenyt és a döntőt rendezték meg, a vasárnap a Skilling Open viadallal kezdődő szériában hat rapid versenyre, három főversenyre kerül sor, majd a finálét rendezik meg. A díjalap másfél millió dollár.

A 16 résztvevő a rapid tornákon három napon keresztül a körversenyen csatáznak, az első nyolc helyezett már a kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket, két négyjátszmás párharcot vívnak. 1 – 1 esetén két villámparti, újabb döntetlennél az Armageddon játszma dönt. A három főversenyen tizenketten csatáznak.

 

A Skilling Open résztvevői

FED

Klasszikus

H

Rapid

H

Életkor

1

Magnus Carlsen

NOR

2862

1

2881

1

29

2

Ding Liren

CHN

2791

3

2836

3

28

3

Jan Nepomnjacsij

RUS

2784

4

2778

9

30

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2784

5

2860

2

30

5

Levon Aronjan

ARM

2781

6

2778

8

38

6

Wesley So

USA

2770

9

2741

21

27

7

Tejmur Radzsabov

AZE

2765

10

2758

14

33

8

Anish Giri

NED

2764

11

2731

24

26

9

Szergej Karjakin

RUS

2752

17

2709

33

30

10

Alireza Firouzja

FID

2749

18

2703

36

17

11

Jan-Krzysztof Duda

POL

2743

19

2774

10

22

12

Hikaru Nakamura

USA

2743

20

2829

4

32

13

Santosh Gujrathi Vidit

IND

2726

25

2636

120

26

14

Peter Szvidler

RUS

2723

26

2742

20

44

15

Liem Quang Le

VIE

2709

29

2744

19

29

16

David Anton Guijarro

ESP

2675

62

2667

72

25

 

A körversenyen naponta 18 órai kezdettel 5-5 fordulóra kerül sor, pihenőnap nincs a tornán, a kieséses szakaszt hat nap alatt játsszák le. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc. A Skilling Open versenyen 100 ezer dolláron osztoznak a nagymesterek és gyűjthetnek értékes pontokat az összetett pontversenyben. Az első nyolc helyezett automatikusan meghívást kap a következő tornára, az összetett pontverseny első tíz helyezettje szerez jogot a döntőben való indulásra, ahol 300 ezer dollár lesz a díjalap.

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wesley So jutott elsőként a Speed Chess Championship elődöntőjébe, ötös nyerősorozattal remekelt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai Wesley So jutott elsőként a Speed Chess Championship elődöntőjébe. A lengyel Jan-Krzysztof Duda elleni párharcát 16-10-re nyerte meg. Hét 5-5 perces partit játszottak, Duda 4-3-as vezetéssel várhatta a 3-3 perces csatákat. Egy óra alatt kilencszer mérkőztek meg, So ötös nyerősorozatának is köszönhetően 8-1-re nyerte ezt a szalaszt. Duda az 1-1 perces játszmákban 5-4-es részsikert ért el. So az elődöntőben honfitársa, Hikaru Nakamura és a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev találkozó győztesével mérkőzik meg. A negyeddöntőben még a világbajnok  Magnus Carlsen és az orosz Vladiszlav Artyemijev, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan összecsapásaira kerül sor. A döntőt december 13-án rendezik meg.  

 

November 1. és december 13. között kimagasló díjazással rendezik meg a Speed Chess Championship viadalt, a 16 fős főversenyen 100 ezer dollárt osztanak szét a nagymesterek között. Nyolcan meghívás alapján játszanak, nyolcan előversenyen vívták ki a részvételi jogot.

A párosítást a FIDE blitz pontszámai határozták meg. A rajtlistát a címvédő Hikaru Nakamura vezeti a világbajnok Magnus Carlsen előtt.  A párharcokat három különböző kontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, a nagymesterek lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak.

 

Wesley So (amerikai, 2816) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2799) 16 – 10 (3 – 4, 8 – 1,  4 – 5)

Jan-Krzysztof Duda és Wesley So párharca 118 lépéses remivel kezdődött meg, a lengyel nagymester többször is nyerhetett volna, de a másodpercekkel való viaskodásban eltékozolta a lehetőséget.

Az amerikai nagymester a második ütközetben jóval több gondolkodási idő mellett, egyenlő esélyű állásban húzott vesztőt.

Úgy tűnt, hogy So azonnal kiegyenlít, de hibás bástyalépéssel elhibázta a támadás vezetését, elkerülte az örökös sakkot, Duda királya védelmet talált. A lengyel sakkozó mind a három partiban jelentős időhátrányba került, de a kritikus helyzetben félelmetes sebességre kapcsolt.

Wesley So szépített a negyedik játszmában. Jan-Krzysztof a jól megjátszott nyitás után rossz tervet választott, gyalogot vesztett, mentséget nem találhatott. Gyorsan peregtek a játszmák, szünet nélkül játszották a partikat. Kalandok nélküli Döntetlennel folytatták. Duda a hatodik ütközetben elért győzelmével két pontra növelte előnyét.

A hetedik partiban Duda kecsegtető pozícióját elrontotta, majd a döntetlent ígérő végjátékban hibázott nagyot. A lengyel nagymester 4-3-as vezetése mellett ért véget az első kör, letelt a másfél óra. A 3 – 3 perces és lépésenként 1-1 másodperc bónusszal vívott játszmák előtt mintegy 20 perces pihenőt kaptak a küzdő felek.

Az 5-5 perces játszmák eredményei:

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 1 – 0

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 1 - 0

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Egy órán keresztül viaskodtak a gyorsabb tempó mellett. Wesley So kettős győzelemmel kezdett. Jan-Krzysztof Duda számára különösen sokkoló volt világossal 20 lépéses veresége.

Két döntetlennel folytatták, majd So fantasztikus ötös nyerősorozatot ért el. Nyitásai ültek, idejével jobban gazdálkodott, Duda nem tudott igazi ellenállást kifejteni. Wesley So 12-5-ös vezetéssel várhatta a párharc befejező félórás szakaszát, az 1-1 perces játszmákat.     

A 3-3 perces játszmák eredményei:

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 0 – 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So döntetlen

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 1 - 0

Az ún. bullet chess, az 1-1 perces összecsapásokban Jan-Krzysztos 5-4-es győzelmet ért el.

Az 1-1 perces játszmák eredményei:

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 1 - 0

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  1 - 0

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda  0 - 1

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So 0 - 1

Wesley So – Jan-Krzysztof Duda döntetlen

Jan-Krzysztof Duda – Wesley So döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A negyeddöntőkkel folytatódik a Speed Chess Championship,  Nakamura játszik címvédőként

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Negyedszer rendezik meg a Speed Chess Championship online viadalt. A 16 résztvevős főversenyen nyolcan meghívás alapján kezdték meg a csatározást, nyolcan kiharcolták a részvételi jogot. A kieséses rendszerű tornán a sakkvilág sztárjai három időkontrollal is megmérkőznek, az 5-5, a 3-3 és 1-1 perces csatákban lépésenként még 1-1 másodpercet is kapnak a nagymesterek. A nyolcaddöntőben a címvédő amerikai  Hikaru Nakamura, a világbajnok Magnus Carlsen, a francia Maxme Vachier-Lagrave, az amerikai Wesley So magabiztos győzelmet ért el. Az örmény Levon Aronjan, az orosz Vladiszlav Artyemijev, a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev sikere kisebb meglepetés, a lengyel Jan-Krzysztof Duda az amerikai Fabiano Caruanát búcsúztatta. A negyeddöntőben Nakamura-Fedoszejev, Carlsen-Artyemijev, Wesley So- Jan-Krzyszof Duda és Maxime Vachier-Lagrave-Levon Aronjan összecsapások lesznek. So és Duda  csütörtökön játssza az első párharcot, majd december 3-án mérkőzik meg Nakamura és Fedoszejev, a további program még nem ismert.  A döntőt december 13-án rendezik meg.  

 

November 1, és december 13, között kimagasló díjazással rendezik meg a Speed Chess Championship viadalt, a 16 fős főversenyen 100 ezer dollárt osztanak szét a nagymesterek között. Nyolcan meghívás alapján játszanak, nyolcan előversenyen vívták ki a részvételi jogot.

Név

FED

Élő-pontszám (2020 nov.)

Világranglista

Magnus Carlsen

NOR

2862

1

Fabiano Caruana

USA

2823

2

Ian Nepomnjacsij

RUS

2784

4

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2784

5

Levon Aronjan

ARM

2781

6

Wesley So

USA

2770

9

Anish Giri

NED

2764

11

Alireza Firouzja

FIDE

2749

18

Jan-Krzysztof Duda

POL

2743

19

Hikaru Nakamura

USA

2736

20

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2708

33

Vlagyimir Fedoszejev

BLR

2676

59

Parham Maghsoodloo

IRI

2676

62

Nodirbek Abduszattorov

UZG

2627

152

Haik Martiroszjan

ARM

2622

165

Nihal Sarin

IND

2620

171

A párosítást a FIDE blitz pontszámai határozták meg. A rajtlistát a címvédő Hikaru Nakamura vezeti a világbajnok Magnus Carlsen előtt.  A párharcokat három különböző kontroll mellett játsszák. Kilencven percig 5-5 perccel csatáznak, egy órán keresztül 3-3 perc a gondolkodási idő, majd fél órán keresztül 1-1 perc mellett vívnak meg, lépésenként még 1-1 másodperccel is gazdálkodhatnak a nagymesterek.

Az első összecsapást november 1-én Maxime Vachier-Lagrave és Nihal Sarin játszotta, a francia világbajnokjelölt 16,5-11,5-re győzte le indiai ellenfelét.

 

Egy nappal később kezdte meg szereplését a 2017-es viadal első helyezettje, a négyszeres világbajnok Magnus Carlsen. A junior világbajnok Parham Maghsoodloo ellen a rajtja nem volt meggyőző, az ötödik játszma után 2,5-2,5-re állt a a meccsük. A norvég világelső rendezte sorait, négyes nyerősorozattal zárta az 5 perces villámpartikat. Gyorsult a tempó, Carlsen ellenállhatatlan volt a 3 perces játszmákból hetet megnyert, csak a nyolcadik parti lett döntetlen. Az 1 perces, a bullet chess 12 összecsapásából az iráni sakkozó kétszer nyert, összesítésben Magnus Carlsen 24-5-ös „kiütéses” győzelmet ért el.

November 4-én óriási csatában született meg a torna első meglepetése, a fehérorosz Vlagyimir Fedoszejev a rájátszás utolsó partijában diadalmaskodva nyert a FIDe színeiben játszó Alireza Firouzja ellen. Az első kört Fedoszejev  5,5-3,5-re nyerte meg. A 3 perces 8 partiban hátrányát egy pontra csökkentette, az 1 percben dúló küzdelemben kiegyenlített, 12,5-12,5 után jött a négy játszmás playoff, a fehéroros sakkozó volt a szerencsésebb.

Négy napot kellett várni a következő párharcra, a tavalyi viadal győztese, Wesley So nem adott esélyt a legfiatalabb résztvevőnek, az üzbég Nodirbek Abduszattorovnak, 18-10-re nyert.

 

A várt nagy küzdelmet hozta a világranglista negyedik Jan Nepomnjacsij és a hatodik Levon Aronjan összecsapása. Aronjanék kilenc 5 perces partit játszottak, az örmény sakkozó 4,5-3,5-ös vezetéssel várhatta a folytatást. Briliáns megoldások mellett az idő szorításában sok volt a hiba is, magas hőfokon dőltek el a csaták. A 3 perces párbajok 4,5-4,5-tel értek véget. Aronjan remekül kezdte az egy perces játszmákat, 4-1-gyel, s ezzel már 4 ponttal vezetett. A továbbjutás küszöbén azonban csökkent a koncentrációja, kettőt is vesztett, de végül 5-3-ra megnyerte a harmadik kört, 14-11-gyel jutott a negyeddöntőbe.

A címvédő, a kétszeres győztes Hikaru Nakamura 21-5-re győzte le az örmény Haik Martiroszjant.

 

November 15-én játszották le a világranglista második Fabiano Caruana és Jan-Krzysztof Duda összecsapását. A lengyel sakkozó a blitz világranglistán a hatodik, míg Caruana csak a 35. Az amerikai nagymester remekelt a rajtnál, 4-1-es vezetéssel kezdte a párbajt, de teljesen leblokkolt. Négy játszmát vesztett sorozatban, Duda  átvette a vezetést. A 3 perces partikban 4-4-re végeztek. A bullet partikban Caruana tehetetlen volt Duda gyorsaságával szemben, a lengyelek legjobbja 8 játszmát is nyert, csak egyetlen vereséget szenvedett, összesítésben 17-9-re győzött.

 

November 16-án Anish Giri és Vladiszlav Artyemijev párharcával fejeződtek be  a nyolcaddöntő küzdelmei. Az orosz nagymester 5,5-3,5-ös vezetéssel várhatta a második kört, öt parti is döntetlennel fejeződött be. A folytatásban hét játszma is döntéssel végződött, Artyemijev három pontra növelte előnyét, 4,5-3,5-tel zárta a 3 perces ütközeteket. Artyemijev uralta az egy perces összecsapásokat is, 6,5-3,5-re nyert, összesítésben 15,5-11,5-ös győzelemmel harcolta ki, hogy a negyeddöntőben megmérkőzhet Magnus Varlsennel.

 

A negyeddöntő első párharcát csütörtökön Wesley So és Jan-Krzysztof Duda vívja. Nagy rangadó lesz Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan találkozója. A legkedvezőbb Hikaru Nakamura sorsolása, Vlagyimir Fedoszejevvel mérkőzik meg.

Verőci Zsuzsa

Fotók: chessbase.com chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Magnus Carlsen 39 ponttal előzi meg Fabiano Caruamát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2020. november 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen 39 pontos előnnyel vezet az amerikai Fabiano Caruana előtt. A hagyományos stavangeri Altibox Norway Chess viadalt a koronavírus-járvány miatt különleges biztonsági intézkedések mellett  rendezték meg. A hat résztvevős kétfordulós tornán Carlsen elsőségével egy pontot vesztett, Caruana gyengébb szereplésével ötöt. Az örmény Levon Aronjan eredményes szereplésével a hatodik helyre lépett előre, a 17 éves Alireza Firouzja  már a 18. legjobbak kevés kivétellel csak online versenyeken vettek részt.  Legjobb magyarként Rapport Richárd a 13. Almási Zoltán a 46., Berkes Ferenc a 65., Lékó Péter a 78. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 66 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

 

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára is, többek között jövőre halasztották a tokiói olimpiát. A Nemzetközi Sakkszövetség jövő tavaszra halasztotta a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő második félidejét. A döntő győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója,

A NOB döntése után röviddel a FIDE is lépett, a sakkolimpiát jövőre halasztották. A májusra tervezett, a női GP-sorozat negyedik tornáját Gibraltáron januárban rendezik meg. Az amerikai bajnokságot online rapidversenyként bonyolították le, Wesley So-nak remek elsősége Élő-pontokat így nem jelentett. A FIDE megrendezte az online rapid sakkolimpiát.

A Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess szuperverseny után a sakkvilág ászai online rapid versenyeken mérték össze erejüket. Magnus Carlsen nevével fémjelzett Magnus Carlsen Chess Tour és más kitűnő díjazású viadalok nem pótolták az igazi sakkcsemegéket, a szemtől-szembe való viaskodást. Magnus Carlsen a tíz online viadalból hetet megnyert, kétszer holtversenyben volt első, egyszer csak az elődöntőig jutott.

A stavangeri hagyományos viadalt októberben különleges rendszabályokkal megrendezték,  a torna előtt a játékosok, a riporterek és a bírók tíz napig karanténban voltak és kétszer tesztelték őket. A hat résztvevő kétfordulós tornán csatázott. A különleges pontozású és lebonyolítású versenyen Magnus Carlsen diadalmaskodott, a 17 esztendős Alireza Firouzja volt a legnagyobb riválisa. A címvédőként játszó norvég világelső már a torna győzteseként az utolsó fordulóban kikapott Levon Aronjantól. A háromszoros örmény olimpiai bajnok a világranglistán a hatodik helyre lépett előre, Firouzja 21 Élő-pontot nyert. A 2018-as viadal első helyezettje, Fabiano Caruana kitűnő rajtja után adós maradt a jó folytatással.  

Az új világranglistán Rapport Richárd változatlanul a tizenharmadik a nagyon szoros mezőnyben, mindössze hat pontra a tizedik helyezett Tejmur Radzsabovtól. Öt orosz, négy amerikai, három kínai és indiai, két azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, francia, örmény, holland, magyar, bolgár és lengyel sakkozó a top 25-ben. Alireza Firouzja a FIDE színeiben szerepel.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

0920

1020

1120

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2863

2863

2862

10

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2835

2828

2823

10

1992

3.

Ding Liren

kínai

2791

2791

2791

0

1992

4.

Nepomnjacsij,J

orosz

2784

2784

2784

0

1990

5.

Vachier-Lagrave,M

francia

2778

2784

2784

0

1990

6.

Aronjan,L

örmény

  2773

2767

2781

10

1982

            7.

Griscsuk,A

             orosz

 2777

2777

2777

0

1983

8.

Mamedgyarov,S

            azeri

   2764

2770

2770

0

1985

9.

               So,W

amerikai

2770

2770

2770

0

1993

10.

Radzsabov,T

azeri

 2765

2765

2765

0

1987

11.

Giri,A

holland

2764

2764

2764

0

1994

12.

Wang Hao

kínai

  2763

2763

2763

0

1989

13.

              Rapport,R

magyar

2760

2759

2759

0

1996

14.

         Dominguez Perez,L

  amerikai

2758

2758

2758

0

1983

15.

 Anand,V

indiai

   2753

2753

2753

0

1969

16.

 Kramnyik,V

orosz

2753

2753

2753

0

1975

17.

Karjakin,S

orosz

2752

2752

2752

0

1990

18.

                Firouzja,A

FID

2728

2728

2749

10

2003

19.

Duda,J-K

   lengyel

  2755

2755

2743

10

1998

20.

Nakamura,H

amerikai

  2736

2736

2736

0

1987

21.

               Topalov,V

bolgár

2735

2735

2735

0

1975

22.

             Harikrishna,P

indiai

2732

2732

2732

0  

1986

23.

                Wei Yi

kínai

2732

2732

2732

0

1999

24.

Andrejkin,D

 orosz

2726

2726

2726

0

1990

25.

                  Vidit, S

indiai

2726

2726

2726

0

1994

46.

Almási,Z

magyar

2687

2687

2687

0

1976

65.   

        Berkes,F                                           

magyar

2661

2665

     2673       

8

1985

        78.                    Lékó,P                    magyar       2663     2663   2663             0    1979

 

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 22 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2735

2. Egyesült Államok 2713

3. Kína 2702

4. India 2670

5. Ukrajna 2665

6. Örményország 2660

7. Azerbajdzsán 2656

8. Magyarország 2645

9. Franciaország 2643

10. Lengyelország 2635

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2759, Almási Zoltán 2687, Berkes Ferenc 2665, Lékó Péter  2663, Gledura Benjámin 2633 (+ 13), Bánusz Tamás 2631 (+ 3), Erdős Viktor 2614, Héra Imre 2610, Papp Gábor 2601 (- 1), Prohászka Péter 2581 ( - 11), Balogh Csaba 2578

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 66 ponttal előzi meg a második helyre előrelépett Alekszandra Gorjacskinát. A női Grand Prix 2019/20-as sorozat befejező tornáját jövő januárban Gibraltáron rendezik meg. Három verseny után Gorjacsikna az élen, az indiai Humpy Koneru a tornán második helyezéssel is megnyerheti a sorozatot.  

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2592 (+ 10, 9)

3. Humpy Koneru (indiai) 2586

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2546

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2544

7. Viktorija Cmilyte (litván) 2538

8. Anna Muzicsuk (ukrán) 2535

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2524

10. Dronavalli Harika (indiai) 2515

58. Hoang Thanh Trang (magyar) 2404

77. Gara Tícia (magyar) 2383 (+ 13, 11)

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2404, Gara Tícia 2383 (+ 13), Gara Anita 2350, Lázárné Vajda Szidónia 2345, Marjanovics Annamária 2338, Papp Petra 2336, Mádl Ildikó 2321, Terbe Julianna 2269 (+ 9) Havanecz Bianka 2257 (+ 4)

A juniorok világranglistáján a 17 esztendős Alireza Firouzja növelte előnyét, 40 ponttal előzi meg Jeffery Xiongot.

A legjobb juniorok:

1. Alireza Firouzja (FIDE) 2749 (+ 21, 10) 2003

2. Jeffery Xiong (amerikai) 2709  2000

3. Andrej Jeszipenko (orosz) 2683  2002

4. Parham Maghsoodlou (iráni) 2676  2000

5. Samuel Sevian (amerikai) 2660  2000

48. Kozák Ádám (magyar) 2518 (+ 16, 18)  2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Zsanszaja Abdumalik 19 pontos előnnyel áll az élen. Marjanovics Annamária 19. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1.Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2478 2000

2.Zhu Jiner (kínai) 2459   2002

3. Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni) 2443  2000

4. Polina Suvalova (orosz) 2441 2001

5. Olga Badelka (fehérorosz)  2425  2002

16. Marjanovics Annamária (magyar) 2338 2001

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Wesley So második amerikai bajnoki címét ünnepelheti, Jeffery Xiong az ezüstérmes

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Saint Louisban a 27 éves Wesley So sikerével fejeződött be az online amerikai bajnokság. A rapid versenyként megrendezett viadalon rajt-cél győzelmet aratott, emlékezetes marad Jeffery Xionggal és Ray Robsponnal vívott versenyfutása. A nyolcadik forduló után hármas holtversenyben álltak az élen, So a következő körben megnyerte Xiong ellen a sorsdöntő csatát, félpontos előnnyel pályafutása második bajnoki címét ünnepelheti. Xiong szerezte meg az ezüstérmet, Robson a bronzérmet vehette át. A címvédő, az ötszörös bajnok Hikaru Nakamura hetedik lett. A bajnokság díjalapja 150 ezer dollár volt, So 40 ezret nyert. 

 

A 27 éves Wesley So pályafutása második amerikai bajnoki címét ünnepelheti. Fülöp-szigetek egykori legjobbja 2012 óta él az Egyesült Államokban. A 2016-os esztendő hozta meg számára a nagy áttörést, megnyerte a Grand Chess Tour sorozat szuperversenyét St. Louisban. A bakui sakkolimpián először játszhatott az amerikai válogatottban, a csapattal aranyérmes lett, harmadik táblásként is a legjobbnak bizonyult. 2017 januárjában a Tata Steel szuperverseny megnyerésével átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, majd az amerikai bajnokságon is az első helyen végzett, a rájátszásban múlta felül Aleksandr Oniscsukot. Tavaly a FIDE Fischer Random Chess vb-n a döntőben legyőzte Magnus Carlsent, világbajnoki címet szerzett.

A koronavírus-járvány miatt az idei bajnokságot online rendezték meg, a 12 résztvevő rapid versenyén ötös nyerősorozattal rajtolt, a kilencedik fordulóban a nagy rivális Jeffery Xiong legyőzésével egypontos előnnyel várhatta a befejező játéknapot.

A tizedik fordulóban hat döntetlen született. Wesley So sötéttel gond nélkül remizett Ray Robsonnal. Legnagyobb riválisa, Jeffery Xiong kecsegtető esélyt szalasztott el Aleksandr Lendermannal vívott játszmájában.

A negyedik helyért folyó küzdelemben Leinier Dominguez Perez és Samuel Shankland megosztozott a ponton.

A hibát hibára halmozó címvédőnek, Hikaru Nakamurának nagyot kellett küzdenie a fél pontért, ehhez Dariusz Swiercz hathatós segítséget nyújtott.

  

A 10. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (2736, 2829) - Dariusz Swiercz (2649, 2641) döntetlen

Leinier Dominguez Perez (2758, 2786) - Samuel Shankland (2691, 2609) döntetlen

Samuel Sevian (2660, 2571) - Awonder Liang (2592, 2397) döntetlen

Elshan Moradiabadi (2555, 2566) - Alejandro Ramirez (2567, 2579) döntetlen

Jeffery Xiong (2709, 2730) - Aleksandr Lenderman (2634, 2642)  döntetlen

Ray Robson (2673, 2605) - Wesley So (2770, 2741) döntetlen

 

Az utolsó fordulóban Wesley So a második bajnoki címéhez szükséges döntetlent érte el Hikaru Nakamurával szemben. Az ötszörös bajnok mínuszban végzett, a rapid rajtlistát vezető Nakamura mindössze két játszmát tudott megnyerni, három partiban feladásra kényszerült. Wesley So kitűnő teljesítményének hű tükre a 9 pont.

 

A második helyért kiélezett csata folyt. Alejandro Ramirez meglepte Jeffery Xiongot, előnybe is került, de esélyeit eltékozolta, majd tisztet nézett el. Xiong a junior bajnokságon második lett, huszadik születésnapját újabb ezüstéremmel ünnepelheti.

Az emlékezetes versenyfutást Ray Robson bronzérmesként zárta. Aleksandr Lenderman éppen utolsó partijában játszott jól.

A bajnokság rajtja pocsékul sikerült Leinier Dominguez Perez számára, negyedik helyezésével ennek ismeretében elégedett lehet. A két évvel korábbi bajnok Samuel Shankland is a hajrában jeleskedett.

A legfiatalabb résztvevő, a 17 éves Awonder Liang ötven százaléka elismerést érdemel, a versenyben domináló triótól kapott ki, s ne feledjük, hogy So ellen nyerőesélyt szalasztott el, míg Nakamurát legyőzte.

A világjárvány miatt rapid versenyként négy nap alatt megrendezett bajnokságon a díjalap 150 ezer dollár volt. A 25-25 perces játszmákban kiélezett küzdelmeket láttunk, fordulatokban is gazdag csatákat. Jó döntésnek bizonyult, hogy megrendezték a viadalt. Wesley So is reményét fejezte ki, hogy jövőre már a megszokott mederben küzdhetnek meg a bajnoki címért.  

 

Az utolsó forduló eredményei:

Wesley So - Hikaru Nakamura döntetlen

Aleksandr Lenderman - Ray Robson 1 - 0

Alejandro Ramirez - Jeffery Xiong 0 - 1

Awonder Liang - Elshan Moradiabadi 1 - 0

Samuel Shankland - Samuel Sevian döntetlen

Dariusz Swiercz - Leinier Dominguez Perez 0 – 1

 

A bajnokság végeredménye: 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Wesley So (2741)

 

1

½

½

1

1

½

½

1

1

1

1

9

2

Jeffery Xiong (2730)

0

 

1

1

½

1

1

½

½

1

1

1

3

 Ray Robson (2605)

½

0

 

½

1

1

1

1

0

1

½

1

4

Leinier Dominguez Perez (2786)

½

0

½

 

½

½

½

0

1

1

1

½

6

5

 Sam Shankland (2609)

0

½

0

½

 

1

0

½

1

½

1

½

6

Awonder Liang (2397)

0

0

0

½

0

 

1

½

½

1

1

1

7

 Hikaru Nakamura (2829)

½

0

0

½

1

0

 

½

½

½

1

½

5

8

Samuel Sevian (2571)

½

½

0

1

½

½

½

 

½

½

0

½

5

9

 Aleksandr Lenderman (2642)

0

½

1

0

0

½

½

½

 

0

½

1

10

 Dariusz Swiercz (2649)

0

0

0

0

½

0

½

½

1

 

½

½

11

 Alejandro Ramirez (2579)

0

0

½

0

0

0

0

1

½

½

 

½

3

12

 Elshan Moradiabadi (2566)

0

0

0

½

½

0

½

½

0

½

½

 

3

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az amerikai bajnokság utolsó játéknapja előtt Wesley So egypontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai bajnokság negyedik játéknapja, a befejező két forduló előtt Wesley So egypontos előnnyel vezet Jeffery Xiong és Ray Robson előtt. A viadal kilencedik körében So nagy csatában nyert az időzavarban hibázó Xiong ellen. A trió külön versenyt vív, eldöntheti a bajnoki cím sorsát a Robson-So játszma, amely a tizedik fordulóban kerül sorra.

 

Az online amerikai bajnokság második játéknapja, hat forduló után Wesley So félpontos előnnyel vezetett két riválisa, Jeffery Xiong és Ray Robson előtt. A hetedik körben Xiong és Robson győzni tudott, míg So játszmája Samuel Sevian ellen a spanyol megnyitás nyílt változatában döntetlennel fejeződött be.

 

A 19 éves Jeffery Xiong a címvédő Hikaru Nakamurával mérkőzött meg és 33 lépés után már holtversenyes elsőként fogadhatta az ötszörös bajnok kapitulációját. Nakamura a Pirc védelemben a vezércserét követően is komoly gondokkal küszködött, Xiong bástyája betört a sötét állásba, döntő előnyt biztosított. Kiskombináció gyorsan el is döntötte a játszma sorsát.

Ray Robson tetszetős kombinációja méltán aratott elismerést. A tisztáldozat után Elshan Moradiabadi csak passzív szemlélőként nézhette a világos huszárok akcióját. Robson gyorsabban is nyerhetett volna.

Első győzelmét aratta az oly sok hibával játszó Leinier Dominguez Perez. Nagy esélyt szalasztott el a 17 esztendős Awonder Liang, a két évvel korábbi bajnok Samuel Shankland nehéz perceket élt át, de fordítani tudott. Bosszankodhatott Dariusz Swierxz, könnyen nyerhető végjátékban hibázott.

A 7. forduló eredményei:

Jeffery Xiong (2709, 2730) - Hikaru Nakamura (2736, 2829) 1 - 0

Ray Robson (2673, 2605) - Elshan Moradiabadi (2555, 2566) 1 - 0

Wesley So (2770, 2741)Samuel Sevian (2660, 2571) döntetlen

Aleksandr Lenderman (2634, 2642) - Leinier Dominguez Perez (2758, 2786) 0 - 1

Alejandro Ramirez (2567, 2579) -  Dariusz Swiercz (2649, 2641)  döntetlen

Awonder Liang (2592, 2397) - Samuel Shankland (2691, 2609) 0 - 1

A nyolcadik körben Jeffery Xiong és Ray Robson rangadójára is sor került. Xiong remekelt, magabiztos győzelemmel tartotta a lépést Wesle So-val, aki gond nélkül érvényesítette a papírformát Moradiabadival szemben.

Hikaru Nakamura eredeti játékvezetése zavart okozott Samuel Shankland soraiban. A címvédő elképzelése bevált, a bizonytalankodó Shankland engedte, hogy világos támadása sikerrel bontakozzon ki.

Leinier Dominguez Perez folytatta előretörését, Samuel Savian kecsegtető esélyt szalasztott el. Awonder Liang 28 lépésben nyert.

A 8. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura - Samuel Shankland 1 - 0

Dariusz Swiercz - Awonder Liang 0 - 1

Leinier Dominguez Perez  - Alejandro Ramirez 1 - 0

Samuel Sevian – Aleksandr Lenderman döntetlen

Elshan Moradiabadi - Wesley So 0 - 1

Jeffery Xiong - Ray Robson  1 - 0 

 

A bajnokság csúcspontja volt a holtversenyben vezető Wesley So és Jeffery Xiong összecsapása. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában csatáztak, küzdelmük a különböző oldalra történt sáncolás után éleződött ki.

Xiong 19…b4 lépésével kitűnő ellenesélyt kapott, magas hőfokon dúlt az összecsapás, Xiongnak egyre fogyó gondolkodási ideje okozott gondot. So végjátékra egyszerűsített, 19 éves riválisa a másodpercekkel való viaskodás közepette is állta a sarat. Oly közel került a döntetlen eléréséhez, amikor a kapkodásban hibázott, minőséget vesztett, a jobb védekezés esélyét is elszalasztotta. Wesley So győzelmével egypontos előnnyel várhatja a befejező játéknapot.

Újabb vereséget szenvedett a címvédő Hikaru Nakamura, nem lehet ráismerni a rapid műfajban oly eredményes ötszörös bajnokra, hibát hibára halmozva játszik. Ray Robson győzelmével beérte Xiongot. Döntő jelentőségű lesz a tizedik fordulóban Wesley So elleni ütközete, világossal játszik majd.

Kölcsönös hibák jellemezték Awonder Liang és Leinier Dominguez Perez játszmáját, a pontosztozkodással mindketten elégedetlenek lehettek az elpuskázott lehetőségek miatt.

Örülhetett a döntetlennek Samuel Shankland, nem tudta anyagi előnyét érvényesíteni Dariusz Swiercz. Nagyon örült első győzelmének Alejandro Ramirez. Sorozatban negyedszer kapott ki az öt döntetlennel rajtoló  Elshan Moradiabadi.

  

A 9. forduló eredményei:

Ray Robson - Hikaru Nakamura  1 - 0

Wesley So - Jeffery Xiong 1 - 0

Aleksandr Lenderman1 - 0

Alejandro Ramirez - Samuel Sevian 1 - 0

Awonder Liang - Leinier Dominguez Perez döntetlen

Samuel Shankland - Dariusz Swiercz  döntetlen

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Wesley So (2741)

 

1

-

½

1

-

½

1

1

1

1

1

8

2

Jeffery Xiong (2730)

0

 

1

1

½

1

½

1

1

-

-

1

7

3

 Ray Robson (2605)

-

0

 

½

1

1

1

1

1

-

½

1

7

4

Leinier Dominguez Perez (2786)

½

0

½

 

-

½

0

½

-

1

1

½

5

 Sam Shankland (2609)

0

½

0

-

 

0

-

1

½

1

1

½

6

 Hikaru Nakamura (2829)

-

0

0

½

1

 

½

0

-

½

1

½

4

7

 Samuel Sevian (2571)

½

½

0

1

-

½

 

-

½

½

0

½

4

8

Awonder Liang (2397)

0

0

0

½

0

1

-

 

1

½

1

-

4

9

 Dariusz Swiercz (2649)

0

0

0

-

½

-

½

0

 

1

½

½

3

10

 Aleksandr Lenderman (2642)

0

-

-

0

0

½

½

½

0

 

½

1

3

11

 Alejandro Ramirez (2579)

0

-

½

0

0

0

1

0

½

½

 

-

12

 Elshan Moradiabadi (2566)

0

0

0

½

½

½

½

-

½

0

-

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan amerikai színekben folytatja pályafutását
2021. 02. 26.

Wesley So az Opera Euro Rapid győztese, a második párharcot 2,5-1,5-re megnyerte Magnus Carlsen ellen
2021. 02. 15.

A döntő második játszmáját Carlsen nyerte, So a negyedik partiban egyenlített
2021. 02. 14.

Az Opera Euro Rapid viadal döntőjében Magnus Carlsen és Wesley So mérkőzik meg
2021. 02. 12.

Magnus Carlsen és Wesley So nyeréssel kezdte az Opera Euro Rapid viadal elődöntőjét
2021. 02. 11.

Carlsen az Armageddon parti megnyerésével elődöntős, Vachier-Lagrave, So és Radzsabov jutott még tovább
2021. 02. 11.

Az Opera Euro negyeddöntőjében Carlsen, Vachier-Lagrave és So megnyerte az első párharcát
2021. 02. 10.

Carlsen jutott elsőként az Opera Euro online rapid viadal negyeddöntőjébe
2021. 02. 09.

Carlsen félpontos előnnyel vezet So és Giri előtt, a hétfői öt fordulóban dől el nyolc továbbjutó hely sorsa
2021. 02. 08.

Carlsen vereséggel rajtolt, mesternégyessel folytatta, félpontos előnnyel vezet
2021. 02. 07.

Szombaton kezdődik a Champions Chess Tour harmadik versenye, az Opera Euro onlina rapid torna
2021. 02. 05.

A 21 éves  Jorden Van Foreest a Tata Steel Masters győztese, a rájátszást megnyerte Anish Giri ellen
2021. 02. 01.

Giri nyerőesélyt hagyott ki Firouzja ellen, az utolsó forduló előtt fél pont az előnye 
2021. 01. 31.

Anish Giri sötéttel remizett Magnus Carlsennel, megőrizte félpontos előnyét
2021. 01. 29.

Döntetlen Caruana és Carlsen csúcsrangadója, Giri félpontos előnnyel vezet
2021. 01. 28.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog