Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Sinquefield Cupelső harmadában 13 döntetlen született, Duda betegség miatt visszalépett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Saint Louisban a Grand Chess Tour 2023 ötödik versenyén, a 10. Sinquefield Cup viadal első három fordulójában a tizenhárom játszmában 13 döntetlen született. A torna első játéknapján a lengyel Jan-Krzysztof Duda remizett a holland Anish Girivel, második partiját halasztották Rapport Richárddal szemben, mjd betegség miatt visszalépésre kényszerült, kilenc résztvevővel folytatódott az esztendő legjelentősebb szupetversenye. A torna második fordulójában az amerikai Fabiano Caruana és az orosz Jan Nepomnjacsij nyerőesélyt szalasztott el, a több partiban kiegyenlített esélyű küzdelmeket láttunk.

 

A jubileumi viadal első harmada csalódást okozott, az egymást jól ismerő szupernagymesterek nem vállaltak kockázatot, nem tudták egymást a nyitásokban meglepni. A verseny tétke, hogy a világbajnok-jelölti döntőben még kiadó két helyet ki szerzi meg, 12 hónap súlyozott Élő-pont átlagával, illetve az esztendő jelentős versenyeinek eredményeit összegző pontversenyről jut be egy fő. A listát vezető Fabiano Caruana már a Világkupán elért harmadik helyével már világbajnokjelölt.

A pontverseny állása:

1

Fabiano Caruana

2795

USA

105.23

2

Anish Giri

2752

NED

84.31

3

Gukeh D

2746

IND

79.50

4

Wesley So

2752

USA

78.84

5

Arjun Erigaisi

2713

IND

71.56

6

Magnus Carlsen

2829

NOR

63.45

7

Hikaru Nakamura

2778

USA

59.25

8

Praggnanandhaa R

2741

IND

54.79

9

Nodirbek Abduszattorov

2722

UZB

54.63

10

Santosh Gujrathi Vidit

2715

IND

49.60

 

Az első forduló eredményei:

Rapport Richárd (román, 2748) – Jan Nepomnjacsij (FID, 2771) döntetlen (Orosz huszárjáték, 35)

Wesley So (amerikai, 2752) – Alireza Firouzja (francia, 2777) döntetlen (Angol megnyitás, 31)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2745) – Fabiano Caruana (amerikai, 2795) döntetlen (Szicíliai védelem, 65)

Anish Giri (holland, 2752) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731) döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2734) – Levon Aronian (amerikai, 2727) döntetlen (Ragozin védelem, 45)

 

A 2. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij – Leinier Dominguez Perez   döntetlen (Angol megnyitás,87)

Alireza Firouzja – Anish Giri  döntetlen (Olasz megnyitás, 51)

Fabiano Caruana – Levon Aronian  döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Wesley So – Maxime Vachirt-Lagrave  döntetlen (Szicíliai védelem, 31)

Jan-Krzysztof Duda – Rapport Richárd elhalasztva

 

A 3. forduló eredményei:

Levon Aronian – Jan Nepomnjacsij  döntetlen (Vezércsel, 32)

Rapport Richárd -Alireza Firouzjadöntetlen (Orosz huazárjáték, 35)

Maxime Vachier-Lafrave – Fabiano Caruana  döntetlen (Spanyol megnyitás, 42)

Anish Giri – Wesley So  döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

Jan-Krzysztof Duda visszalépett

 

 

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Yt. Louisban Caruana vezeti a 10. Sinquefield Cup Rajtlistáját, Firouzja játszik vímvédőként

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai sakkozás fellegvárában, Saint Louisban november 21. és 30. között rendezik meg a Grand Chess Tour 2023 öt versenyből álló sorozat befejezőtornáját, a 10. Sinquefield Cup viadalt. Bukarestben a Superbet klasszikus  viadalát rendezték meg, Zágrábban, Varsóban és St. Louisban rapid és villámversenyekre került sor.  A 10 résztvevő klasszikus játszmákban méri össze erejét, a rajtlistát a világranglista második amerikai Fabiano Caruana vezeti, aki nagy hajrával megnyerte a rapid és villámversenyt. Címvédőként a francia Alireza Firouzja játszik.  A GCT összetett pontversenyében Fabiano Caruana áll az élen a francia duó, Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firozja előtt. A viadal 325 ezer dolláros díjalapból a győztes 100 ezret nyer. Az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

St. Louisban parádés mezőnnyel rendezik meg a jubileumi, 10. Sinquefield Cup tormát. S jelenleg érvényes világranglista első tíz helyezettjéből hatan is játszanak, Fabiano Caruana vezeti a rajtlistát, a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronian zárja a sort.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai) 2795

Alireza Dirouzja (francia) 2777

Jan Nepomnjacsij (orsoz) 2771

Wesley So (amerikai) 2752

Anish Giri (holland) 2752

Rapport Richárd (román) 2748

Leinier Dominguez Perez (amerikai) 2745

Naxime Vachier-Lafrave (francia) 2734

Jan-Krzysztod Duda (lengyel) 2731

Levon Aronian (amerikai) 2727

Hatan játszottak a viadal előtt a Grand Chess Tour negyedik versenyén is, a rapid és villámversenyen us, míg Rapport Richárd a csapat Európa-bajnokságon a román válogatott éltábján szerepelt mérsékelt sikerrel. A Grand Swiss tornán és az Eb-n 16,6 Élő-pontot vesztett, a virtuális világranglistán nyolc helyezést rontva csak a tizennyolcadik. A francia duó, Alireza Firouzja és Maxime Vachier-Lagrabe, a holland Anisg Giri „kihagyta” a kontinesviadat.

A rapiveersenyen a szabadkártyával játszó vietnami Le Quang Liem tündökölt, a villámverseny első játékmapja után az összetett pontverseyben MVL kétpontos előnnyel vezetett. A viadal ötödik játéknapján Fabiano Caruana remekelt, nagy hajrával rlsőként ért a célba. A 40 ezer dolláros első díj mellétt növelte előnyét a GCT összetett pontversenyében, folytatta sikersorozatát.

A 2013-ban először megrendezett Sinquefield Cup torna a Grand Chess Tour 2023-as sorozatának az ötödik versenye. Tíz éve Magnus Carlsen világbajnoki kihívóként diadalmaskodott, egy esztendővel később már világbajnokként csak második lett az akkor még olasz színekben játszó 22 éves Fabiano Caruana mögött. Nem ezüstérme okozta a nagy meglepetést, hanem a versenyen elért pontszáma. A 6 résztvevős, kétfordulós viadalon 5,5 pontot gyűjtött, míg a hetes(!) nyerősorozatot elérő Caruana 8,5 ponttal ért elsőként a célba.

2015-ben az örmény Levon Aronjant ünnepelték tornagyőztesként, a kétszeres világbajnok Magnus Carlsen négyes holtversenyben lett második, a GCT pontversenyt végül megnyerte. Öt esztendeje az amerikai színekbe „átigazolt”, egykori Fülöp-szigeteki 22 éves Wesley So kápráztatta el a sakkvilágot, St. Louis-i elsősége után a sorozat befejező versenyén, Londonban is győzött, megnyerte az összetett pontversenyt, az értékes trófea mellé 295 ezer dollárt kasszírozott.

Hat éve a francia Maxime Vachier-Lagrave nagyszerű sikerével fejeződött be az 5. Sinquefield Cup. A 26 éves nagymester félpontos előnnyel, veretlenül nyerte meg a GCT 2017 sorozat harmadik versenyét. Sikerében döntő szerepet játszott a viadal negyedik fordulójában Magnus Carlsen elleni, sötéttel elért győzelme. Carlsen és az exvilágbajnok Viswanathan Anand végzett holtversenyben a második helyen, Levon Aronjan a befejező játéknapon a világbajnoktól szenvedett vereséget, lecsúszott a dobogóról. Hazai pályán nagy meglepetés volt a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott triójának, Fabiano Caruanának, Hikaru Nakamurának és Wesley So-nak a kudarca, nyolc játszmát és 36,5 Élő-pontot vesztettek.

2018-ban a 6. Sinquefield Cup viadalon három győztest hirdettek ki. A világbajnoki kihívó Fabiano Caruana, Levon Aronjan és Magnus Carlsen holtversenyben végzett az élen, váratlan döntéssel elmaradt a rájátszás. A Grand Chess Tour 2018 összetett pontversenyét Hikaru Nakamura nyerte meg, fél ponttal előzte meg Aronjant, harmadikként Vachier-Lagrave végzett. A londoni döntő negyedik helyét eldöntő rájátszáson Caruana legyőzte So-t.

Négy éve a kínai Ding Liren és Magnus Carlsen holtversenyes elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2019 ötödik versenye, a 7. Sinquefield Cup. A torna rájátszásában a kétszeres kínai olimpiai bajnok 3-1-re legyőzte a norvég világbajnokot. A két rapidpartijuk döntetlennel fejeződött be, mindkét villámjátszmát a kínai nagymester megnyerte. Ding Liren a torna 325 ezer dolláros díjalapjából 82 ezer ötszáz dollárt vehetett át, Magnus Carlsen a 67 ezer ötszáz dolláros díjat kapott.

Az 1,75 millió dollár összdíjazású GCT 2021 sorozat Bukarestben indult útjára. A Superbet klasszikus versenyén az azerbajdzsáni Sahriyar Mamegyarov győzött, a sorozatra meghívást Rapport Richárd betegség miatt az utolsó pillanatban lemondta részvételét. A párizsi rapid és villámversenyen az amerikai Wesley So remekelt, hárompontos előnnyel nyerte meg a viadalt, Rapport Richárd az örmény Levon Aronjannal holtversenyben ötödikként végzett.  

A sorozat negyedik versenyén, St. Louisban a rapid és villámversenyen az amerikai Hikau Nakamura brillírozott, hárompontos előnnyel diadalmaskodott. Rapport Richárd emlékezetes versenyfutást vívott a második helyért Fabiano Caruanával, a párharc végül az amerikai nagymester javára dőlt el, Rapport harmadik helye kiemelkedő siker! A negyedik helyen végzett Wesley So a sorozatot lezáró Sinquefild Cup előtt az összetett pontversenyben az élen áll.

A 8. Sinquefield Cup viadalt, a 2021-es év egyik legerősebb tornáját fokozott érdeklődéssel várjuk. Nagy örömünkre ismét láttuk versenyezni Rapport Richárdot, oly hosszú idő telt el utolsó jelentős fellépése óta, sorban mondta le a meghívásait, többek között a Világkupát is.  A 325 ezer dolláros díjalapból a győztes 90 ezret kapott.

A koronavírus-járvány miatt a tervezett mezőnyhöz képest jelentős változások történtek. Nem indul a rövidesen az amerikai színeket erősítő háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan, az orosz Alekszandr Griscsuk, a holland Anish Giri és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, szabadkártyával amerikai sakkozók kaptak lehetőséget a megmérettetésre.

Maxime Vachier-Lagrave nagy sikerével fejeződött be a 8. Sinquefield Cup. Pályafutása során Saint Louisban másodszor ünnepelték a nagy presztízsű torna győzteseként. Fél ponttal előzte meg az amerikai hármast, Fabiano Caruana, Leinier Dominguez Perez és Wesley So trióját. MVL a 325 ezer dolláros díjalapból 90 ezret nyert. A viadal utolsó fordulójában öt döntetlen született, az első hely szempontjából döntő jelentőségű játszmában Rapport Richárd 62 lépésben remizett Fabiano Caruanával. Nagymesterünk ötvenszázalékos teljesítménnyel az ötödik helyen végzett, hét döntetlen mellett az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovtól szenvedett vereséget, az orosz Peter Szvidlert győzte le. A Grand Chess Tour 2021 öt versenyből álló sorozatának összetett pontversenyét Wesley So nyerte meg Maxime Vachier-Lagrave és Sahriyar Mamedgyarov előtt.

TavalySt. Louisban a 19 éves Alireza Firouzja szenzációs sikerével fejeződött be a Grand Chess Tour 2022 negyedik viadala, a rapid és villámverseny. A rapid tornán honfitársával, Maxime Vachier-Lagravevel holtversenyben végzett az élen.  A villámverseny első játéknapja után az összetett pontversenyben 3 pontos előnnyel vezetett. A visszavágókon Firouzja csak két döntetlent engedélyezett riválisainak, az összetett pontversenyt ötpontos előnnyel nyerte meg a címvédő amerikai Hikaru Nakamura előtt.  Firouzja a blitz világranglistán az élre állt, az amerikai sakkozás fellegvárában 100 pontot gyűjtött. Firouzja a 175 ezer dolláros díjalapból 40 ezret nyert. Az amerikai Fabiano Caruana és MVL osztotta a harmadik helyet, az orosz Jan Nepomnjacsuj zárt ötödikként. A GCT összetett pontversenyében Maxime Vachier Lagrave állt az élen a sorozatot lezáró 9. Sinquefield Cup előtt, amelynek rajtlistáját Magnus Carlsen vezette.

Alireza Firouzja győzött a 9. Sinquefield Cup viadalon is. Rapid rájátszás döntötte el az első hely sorsát, Firouzja 1,5-0,5-re legyőzte az orosz Jan Nepomnjacsijt. A viadal utolsó fordulójában Nepomnjacsij nyerőesélyes állását remire rontotta az amerikai Hans Moke Niemann ellen, kihagyta a torna megnyerésének lehetőségét. A holtversenyt eldöntő rájátszás második partijában tisztet nézett el. Holtversenyben harmadikként végzett az amerikai olimpiai bajnok kettős, Wesley So és Fabiano Caruana. Az amerikai sakkozás fellegvárában aratott kettős elsőségével Alireza Firouzja megnyerte a Grand Chess Tour összetett pontversenyét is, 100 ezer dolláros extra díjat vehet át, Wesley So 50, Maxime Vachier-Lagrave 25 ezer dollárt nyert.

A sakkvilág legjobbjainak tornáját beárnyékolta az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen visszalépése. A 19 éves Hans Moke Niemann elleni vereségét nem tudta feldolgozni, megvádolta legyőzőjét, hogy nem megengedett segítséget vett igénybe, nem hitte, hogy ellenfele képes volt a nyerőesélyes állásban sorban húzni a legerősebb lépéseket. A legendás világbajnok Garri Kaszparov éles kritikát fogalmazott meg Carlsen visszalépése miatt, „vétett” a sakkrajongókkal, társaival, a szponzorokkal szemben. Carlsen visszalépésnek nagy nyertese Jan Nepomnjacsij volt, aki az első fordulóban kikapott a norvég világelsőstől, az eredményt törölték. Számos cikk, elemzés foglalkozott a Niemann-sztorival, pro és kontra születtek az írások…

9. Sinquefield Cup 2022 Saint Louis 2022. szeptember 2-12.

h

Név

Ti

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Ponts

1

Jan Nepomnjacsij

GM

FID

2792

*

1

½

½

½

1

½

½

½

5

1

Alireza Firouzja

GM

FRA

2778

0

*

1

½

½

1

½

½

1

5

3

Wesley So

GM

USA

2771

½

0

*

1

½

½

1

½

½

4.5

3

Fabiano Caruana

GM

USA

2758

½

½

0

*

½

½

1

1

½

4.5

5

Leinier Dominguez Perez

GM

USA

2745

½

½

½

½

*

½

½

½

½

4

6

Aronian Levon

GM

USA

2759

0

0

½

½

½

*

½

1

½

3.5

6

Hans Moke Niemann

GM

USA

2688

½

½

0

0

½

½

*

½

1

3.5

8

Maxime Vachuer Lagrave

GM

FRA

2757

½

½

½

0

½

0

½

*

½

3

8

Sahrijar Mamedgyarov

GM

AZE

2757

½

0

½

½

½

½

0

½

*

3

10

Magnus Carlsen

GM

NOR

2861

*

0

Rájátszás:

Jan Nepomnjacsij – Alireza Firouzja  döntetlen

Alireza Firouzja – Jan Nepomnjacsij 1 – 0

A Grand Chess Tour 2022 végeredménye:

Verőci Zsuzsa

Komment 1 | Reblog! 0 |

A meglepetések Európa-bajnokságán a bolgár női és a szerb férfi válogatott lett aranyérmes

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A montenegrói tengerparti üdülőhelyen, Budvában a bolgár női és a szerb férfi válogatott elsőségével fejeződött be a 24. csapat Európa-bajnokság, a hat érmen hat ország csapatai osztoztak! csapatai csapatai  Férficsapatunk a kilencedik, nőiegyüttesünk a huszadik helyen végzett. A befejező játéknapon férfi válogatottunk 2-2-öt játszott a franciákkal, Balog Imre győzött, Gledra Benjámin és Bánusz Tamás remizett, Kozák Ádám vereséget szenvedett. Az aranyéremért folyó versengésben a német csapat a horvátok ellen nyert 2,5-1,5-re, a szerbek a görögökkel szemben 3-1-es győzelmet értek el. Az első helyen előállt holtversenyt a Berger-Sonneborn pontszámítás döntötte el, a szerbek örülhettek, 228 pontjuk van, míg a viadalon sokáig vezető németeknek 227. A kontinensviadal harmadik fordulójában a német együttes 3-1-re nyert a szerbek ellen, akik a „külső körön” törtek előre. Jó hajrával az örmények a bronzérmesek, Váratlan a lengyelek negyedik, a csehek ötödik helyezése. A románok csak a nyolcadikok, a rajtlistát vezető azeriek a 19. helyen végeztek. Csapatunk négy meccset nyert meg, három mérkőzése lett döntetlen, kettőt elvesztett.  A női kontinensbajnokságon a bolgár együttes veretlenül, legnagobb riválisát, az azerieket is legyőzve egypontos előnnyel ét elsőként a célba. Az utolsó fordulóban a grúzok ellen is nyerte az exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova vezetésével. Az azeri fiatal csapat ismét bizonyított, a harmadik helyet végül a franciák szerezték meg. Válogatottunk a befejező játéknapon csak 2-2-öt játszott az észtekkel, kellemetlen meglepetés a huszadik helyezésük. Az éltálán a 16 évesGaál Zsóka nagy csatában sötéttel győzött, a 8 partiból elért 5 pontja női nagymesteri normát jelent, a csapat legjobb pontszerzője lett.. Papp etre és Terbe Julianna remivel, Lázárné Vajda Szdónia vereséggel fejezte be a szereplését. A viadal első félidejében nehéz párosítás is sújtotta a lányokat, a második félidőben sokat hibáztak, esélyesállásokat rontottak el.

 

Izgalmakban bővelkedő csatákkal fejeződtek be a kontinensviadalok. Az aranyérmekért és a dobogós helyezésekért folyó kiélezett versengésben meglepetések születtek, a szerb és a bolgár elsőség nem szenzációként is értékelhetjük, ahogy a rajtlistát vezető azeri és a grúz csapatok sorozatos kudarcai, gyengge szereplésük.

A befejező játéknapon a svédek elleni gíőzelmének köszönhetően a nyolcadik helyre előrelépett csapatunk a franciákkal mérkőzött meg, lehetőség volt még jobb helyezés elérésére, de esetlehes vereséggel alapos visszaesésre. A mérkőzés az éltáblások Etienne Vacrot és Gledura Benjámin villámgyors remijével indult, majd Balog Imre győzelmével vezetéshez juttatta együttesünket. Bánusz Tamás remizett, Kozák Ádám nem tudta elkerülni a vereséget, elvesztette veretlenségét. A négy csapathyőzelem, a három döntetlen és két vereség végül a kilencedik helyet jelentette.

Franciaország – Magyarország 2 – 2

Etienne Bacrot (2668) – Gledura Benjámin (2633) döntetlen

Bánusz Tamás (260ö9) – Jules Moussarf (2639)  döntetlen

Laurent Fressimet (2664) – Kozák Ádám (2578)  1 - 0

Balog Imre (2617) – ímarc-android (2578)  1 - 0

Az aranyérem sorsát, a holtversenyben végzett szerb és német csapat párhacát a Berger-Sonneborn pontszámítás döntötte el, egy pont miatt a szerbek örülhettek. Az utolsó fordulóban a németeknek jutott a nehezebb ellenfél, a horvátokat 2,5-1,5-re győzték le, míg a szerbek a görögöket 3 – 2-re.

A viadal harmadik fordulójában a német csapat 3 – 1-re nyert a szerb gárda ellen, ettől kezdve a két együttes más-nás utat járt be, Vincent Keymer vezetésével a németek az élcsapatokkal mérkőztek meg, a szerbek a „külső körön” kapaszkodtak. A nyolc forduló során négy közös ellenfelük volt.

Az örmények a hajrában jeleskedtek, ahogy a lengyelek és a csehek a „homályból’ a léptek elő. Az angolok a végére kipukkadtak, az azeri csapat csúfos bukása megdöbbentő.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

T,

  Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Horvátország

  Németország

:

2

  Csehország

  Norvégia *)

:

3

  Szlovénia

  Montenegro *)

2

:

2

4

  Görögország

  Szerbia

1

:

3

5

  Anglia

  Örményország

:

6

  Franciaország

  Magyarország

2

:

2

7

  Lengyelország

  Moldova

3

:

1

8

  Spanyolország

  Románia

:

9

  Hollandia

  Georgia

1

:

3

10

  Azerbajdzsán

  Olaszország

2

:

2

To.

14

Horvátország  

Rtg

-

3

  Németorazág

Rtg

1½:2½

1.1

GM

Saric, Ivan

2659

-

GM

Keymer, Vincent

2721

½ - ½

1.2

GM

Brkic, Ante

2622

-

GM

Svane, Rasmus

2647

½ - ½

1.3

GM

Martinovic, Sasa

2542

-

GM

Donchenko, Alexander

2664

½ - ½

1.4

GM

Bosiocic, Marin

2537

-

GM

Kollars, Dmitrij

2642

0 -

ííííííííííííííííít.

17

  Görögország

Rtg

-

10

Szerbia a

Rtg

1 : 3

4.1

GM

Theodorou, Nikolas

2619

-

GM

Predke, Alexandr

2661

1 - 0

4.2

GM

Mastrovasilis, Dimitrios

2573

-

GM

Sarana, Alexey

2669

0 - 1

4.3

GM

Kourkoulos-Arditis, Stamatis

2543

-

GM

Indjic, Aleksandar

2601

0 - 1

4.4

GM

Ioannidis, Evgenios

2502

-

GM

Ivic, Velimir

2557

0 - 1

A 24, csapat Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R

 

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

10

Szerbia

9

7

1

1

15

228

24

172

140,5

2

3

Németország

9

6

3

0

15

227

21,5

179,5

150

3

5

Örményország

9

5

3

1

13

196,5

20

180,5

127,8

4

11

Lengyelország

9

5

2

2

12

179,5

19,5

175,5

115,5

5

13

Csehország

9

5

2

2

12

165

20

175,5

114,8

6

4

Anglia

9

4

3

2

11

204,5

20

184

109,8

7

7

Franciaország

9

5

1

3

11

196,5

21,5

174,5

104,3

8

2

Románia

9

4

3

2

11

193,5

19,5

175,5

104,3

9

12

Magyarország

9

4

3

2

11

185,5

20,5

171

97,8

10

14

Horvátország

9

4

3

2

11

177,5

19

173,5

99,3

11

23

Georgia

9

5

1

3

11

169,5

22,5

155,5

87,8

12

17

Görögország

9

5

1

3

11

168,5

19,5

173,5

102

13

8

Norvégia

9

4

2

3

10

150,5

20

157,5

85,3

14

26

Moldova

9

4

2

3

10

150

19

168

88

15

15

Izrael

9

4

2

3

10

149,5

20

165,5

87,5

16

18

Olaszország

9

4

1

4

9

165,5

19

174,5

83,8

17

6

Spanyolország

9

4

1

4

9

157

19,5

162

78,5

18

1

Azerbajdzsán

9

4

1

4

9

156,5

19,5

164

80

19

25

Litvánia

9

(38 csapat)

Az aranyérmes szerb csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Rp

Élő+/-

1

GM

Predke   Alexandr

2661

½

1

½

½

1

½

½

0

4,5

8

2684

2727

7,6

2

GM

Szarana, Alexey

2669

1

½

1

½

½

1

½

1

6

8

2617

2810

14,3

3

GM

Indjic, Aleksandar

2601

1

½

0

1

1

0

½

1

5

8

2579

2674

7,6

4

GM

Markus, Robert

2582

1

½

½

1

½

½

4

6

2568

2693

8,8

5

GM

Ivic, Velimir

2557

1

1

0

½

1

1

4,5

6

2531

2724

12,8

A magyar csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont.

J.s

Élő-átlag

Rp

Élő+/-

1

GM

Erdős Viktor

2557

½

0

½

½

½

½

2,5

6

2604

2547

-1,3

2

GM

Gledura Benjámin

2633

½

½

½

1

½

0

½

½

4

8

2600

2600

-3,5

3

GM

Bánusz Tamás

2609

½

½

1

½

1

½

4

6

2587

2712

8,2

4

GM

Kozák Ááam

2578

1

½

½

½

½

1

1

0

5

8

2545

2640

6,6

5

GM

Balog Imre

2617

1

½

½

½

½

0

1

1

5

8

2518

2613

0,1

Női Európa-bajnokság

Válogatottunk nem tudta kihasználni kedvező párosítását, az észtek elleni 2 – 2 csak a huszadik helyhez volt elegendő. Az éltáblán Gaál Zsóka remekelt, lrtkes győzelmével a csapat legjobb oinstszerzőke lett, 8 partiból elért 5 pontja női nagymesteri normát is jelent számára. A társak nem tudták megtartani a megszerzett előnyt, Lázárné Vajda Szidónia világossal kapott ki, Pap Petra és Terbe Julianna remizett. A mérleg elég szomorú, három győzelem melé mégy vereség társult, a 36 lejátszott partiban a 12 vereség bánatát nem enyhíthette a 12 nyerés.

Észtország – Magyaro4szág  2 - 2

Mar Narva (2337) – Gaál Zsüka (2304)

Papp Petra  (2283) – Margareth Oide(2147)

Anastasia Sinitsina (2221) – Terbe Julianna (2269)  döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2265) – Sofia Blohin (1956)  0 - 1

Nagy meglepetés az ötödik helyre rangsorolt bolgárok első helye. A befeező játéknap fokozott feszültségét, a nagy tétet is kitűnően bírták, a grúzok legyőzésével „bearanyozták” szereplésüket. Az exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova „vezérevezősként” remekelt, a Világkupán második Nurgyul Szalimova méltó társa volt, a serényebb Élő-pontszámú játékosaik elhitték, hogy van esélyük.

A fiatal erőkből álló azeri csapat ismét bizonyított, a rangadót elvesztették a bolgárok ellen, ez eldöntőtte az első hely sorsát. A franciák bronzérme szép siker, a két legjobbját, Anna És Marija Muzicsukot nélkülőző ukránok nagyot hajráztak, de lemaradtak a dobogóról. Ne feledjük, hogy válogatottunk a második fordulóban 2-2-öt játszott a bolgárokkal, a harmadik kötben 2,5-1.5-tr legyőzte az ukránokat, 5 pontjuk volt és 8 lett a végén.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

T.

   Csapat 

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Bulgária

  Georgia

:

2

  Szerbia

  Azerbajdzsán

1

:

3

3

  Franciaország

  Ukrajna

1

:

3

4

  Svájc

  Németország

2

:

2

5

  Örményország

  Lengyelország

:

6

  Görögország

  Szlovénia

:

7

  Románia

  Spanyolország

1

:

3

8

  Anglia

  Svédország

3

:

1

9

  Hollandia

  Israel

2

:

2

10

  Észtország

  Magyarország

2

:

2

T.

5

  Bulgária

Rtg

-

1

  Georgia

Rtg

2½:1½

1.1

GM

Stefanova, Antoaneta

2417

-

GM

Khotenashvili, Bella

2498

1 - 0

1.2

IM

Salimova, Nurgyul

2412

-

GM

Batsiashvili, Nino

2487

½ - ½

1.3

FM

Peycheva, Gergana

2287

-

IM

Javakhishvili, Lela

2440

1 - 0

1.4

WGM

Krasteva, Beloslava

2262

-

IM

Melia, Salome

2354

0 - 1

A 15. női Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Csapat

Games

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

5

Bulgária

9

7

2

0

16

236

23

179

160

2

2

Azerbajdzsán

9

7

1

1

15

227

22,5

183,5

149,3

3

6

Franciaország

9

5

2

2

12

210

22,5

184

116,3

4

4

Ukrajna

9

5

2

2

12

199

23,5

167

109,3

5

19

Görögország

9

5

2

2

12

181,5

20,5

180,5

118,5

6

8

Lengyelország

9

6

0

3

12

175,5

19,5

175,5

111,5

7

3

Németország

9

4

3

2

11

178

20

172,5

99

8

15

Szerbia

9

5

1

3

11

171,5

18,5

182

104,8

9

11

Svájc

9

4

3

2

11

169,5

20

173,5

100,8

10

1

Georgia

9

4

2

3

10

180

19,5

181

95,5

11

7

Örményország

9

4

2

3

10

174,5

20

171,5

91

12

9

Dpsnyolország

9

5

0

4

10

169

20

172

89

13

13

Anglia

9

4

2

3

10

138

19

168,5

82,8

14

18

Szlovénia

9

4

1

4

9

160,5

20,5

160,5

71,3

15

21

Törökország

9

4

1

4

9

137

18,5

162

67,8

16

20

Olaszország

9

4

1

4

9

126

17,5

163

69,8

17

14

Románia

9

4

1

4

9

122

19

159,5

73,5

18

17

Izrael

9

3

3

3

9

115,5

18

152,5

69,5

19

10

Hollandia

9

3

2

4

8

164

20

172,5

72,8

20

12

Magyarország

9

3

2

4

8

152,5

18

174,5

75,8

(32 csapat)

Az aranyérmes bolgár csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlagg

Rp

K

Étg+/-

1

GM

Sztefanova, Antoaneta

2417

0

½

1

½

½

1

½

1

5

8

2423

2518

10

10,7

2

IM

Szalimova, Nurgyul

2412

½

½

½

½

1

1

1

1

½

6,5

9

2364

2530

10

14,1

3

WGM

Radeva, Viktoria

2332

1

½

1

1

½

4

5

2233

2473

20

16,8

4

FM

Pejcseva, Gergana

2287

1

1

1

½

½

½

0

0

1

5,5

9

2305

2385

20

24

5

WGM

Kraszteva, Beloszlava

2262

0

0

1

1

0

2

5

2254

2182

20

-10

A magyar csapatban az egyéni eredmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Élő-átlag

Rp

K

Élő+/-

1

GM

Hoang, Thanh Trang

2393

1

1

0

1

½

0

0

3,5

7

2420

2420

10

2,5

2

WIM

Gaál Zsóka

2304

1

½

0

0

1

½

1

1

5

8

2312

2407

20

21,4

3

WGM

Papp Petra

2283

1

½

½

½

0

0

½

3

7

2249

2199

20

-16,2

4

WIM

Terbe Julianna

2269

1

0

1

0

½

0

½

3

7

2223

2173

20

-17,4

5

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2265

1

1

0

½

½

½

0

3,5

7

2159

2159

10

-8,5

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Férficsapatunk remek győzelmet ért el a svédek ellen, női együttesünk kikapott a románoktól

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Budvában zajló 24. csapat Európa-bajnokság nyolcadik fordulójában férficsapatunk 3,5-0,5-re legyőzte a svéd együttest, hat helyezést javítva a nyolcadik helyen várja a viadal utolsó fordulójában a franciák elleni mérkőzést. Az éltáblán Gledura Benjámin remizett, Bánusz Tamás, Kozák Ádám és Balog Imre győzött. A befejező játéknap előtt Szerbia és Németország 13 pontos, a Berger-Sonneborn pontszám alapján egy ponttal a szerbek vezetnek. A németek a franciákat győzték le 2,5 - 1,5-re, a szerbek az angolokat hasomló arányban. Az utolsó körben a németek a horvátokkal, a szerbek a görögökkel csatáznak. Anglia, Örményország, Horvátország és Görögország 11 pontos, hat csapattal együtt válogatottunk 10 ponttal áll. Női együttesünk negyedik vereségét szenvedte el, a románok szerencsés kézzel sakkozva nyerték meg 2,5-1,5-re a meccset, ami sokáig magyar sikert ígért. Gaál Zsóka magabiztos játékkal juttatta vezetéshez csapatunkat, az éltáblán Hoang Thanh Trang kikapott, de Terbe Julianna és Lázárné Vajda Szifónia is nyerésre állt. Az időzavar közbeszólt, Terbe vesztett, Vajda remizett, a 19.helyezett együttesünk az észtekkel játssza utolsó meccsét. Az élen álló bolgár csapat a lengyeleket, a rivális azeriek a görögöket győzték le 2,5 - 1,5-re. Bulgária 14, Azerbajdzsán 13, Franciaország 12, Szerbia 11 pontos, hat csapatnak van 10 pontja. Az utolsó fordulóban Bulgária-Georgiag, Szerbia-Azerbajdzsán, Franciaország-Ukrajna összecsapások döntenek a bajnoki címről és a dobogós helyezésekről.

 

A kontinensviadal nyolcadik fordulójában férfi válogatottunk 3,5-0,5-re legyőzte a svéd együttest, a nyolcadik helyen várja a befejező játéknapot, a franciák elleni mérkőzést. Az örményektől elszenvedett fájó vereség után csapatunk, magabiztos játékkal nyert. Az éltáblán Gledura Benjámin remizett a svédek legjobbjával, Nils Grandeliusal. Bánusz Tamás fokozatosan játszotta túl ellenfelét, Kozák Ádám korán átvette a kezdeményezést, kiskombinációval szép befejezést talált. Balog Imre küzdelmes partiban győzött.

Svédország – Magyarország  0,5 – 3,5

Nisl Grandelius (2688) – Gledura Benjámin (2633)  döntetlen

Bánusz Tamás (2609) – Tiger Hillarp Person (2502)  1 - 0

Hampurs Sorensen (2479) – Kozák Ádám (2578)  0 - 1

Balog Imre (2617) – Kan Kucuksari (2474)  1 - 0

Az utolsó fordulóra maradt a döntés, a nyolcadik mérkőzését a német és a szerb csapat is megnyerte, 13-13 ponttal vezetik a versenyfutást. A szerb együttes a holtversenyben élen álló angolok ellen diadalmaskodtak, a németek a franciák ellen nyertek. Változott a sorrend a szerb gárda egy Berger-sonnebort ponttal megelőzi a mezőny egyetlen veretlen csapatát.

A németek a horvátokkal, a szerbek a görögökkel mérkőznek meg. A nyolcadik körben a horvát csapat a románok ellen diadalmaskodott, a rajtlista második, Rapport Richárd vezette a 13. helyre esett vissza. Rapport erejét alighanem a Sinquefield Cup-ra tartalékolja, 24 lépésben remizett Ivan Sariccsal. A görögök az örményekkel szemben 2-2-öt értek el.

Az élcsoportban a 8. forduló eredményei:

T.

   Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Szerbia

  Anglia

:

2

  Norvégia *)

  Hollandia

:

3

  Montenegro *)

  Montenegro C

:

½

4

  Németország

  Franciaország

:

5

  Örményország

  Görögország

2

:

2

6

  Románia

  Horvátország

:

7

  Olaszország

  Lengyelország

:

8

  Svédország

  Magyarország

½

:

9

  Litvánia

  Csehország

:

10

  Moldova

  Izrael

:

11

  Ausztria

  Spanyolország

:

12

  Georgia

  Szlovénia

:

13

  Belgium

  Azerbajdzsán

1

:

3

T.

10

  Szerbia

Rtg

-

4

      Anglia

Rtg

2½:1½

1.1

GM

Predke, Alexandr

2661

-

GM

Vitiugov, Nikita

2712

½ - ½

1.2

GM

Sarana, Alexey

2669

-

GM

Howell, David W L

2676

½ - ½

1.3

GM

Markus, Robert

2582

-

GM

Adams, Michael

2670

½ - ½

1.4

GM

Ivic, Velimir

2557

-

GM

Haria, Ravi

2508

1 - 0

T.

3

      Németország

Rtg

-

7

     Franciaország

Rtg

2½:1½

4.1

GM

Keymer, Vincent

2721

-

GM

Bacrot, Etienne

2668

½ - ½

4.2

GM

Svane, Rasmus

2647

-

GM

Moussard, Jules

2639

1 - 0

4.3

GM

Bluebaum, Matthias

2670

-

GM

Fressinet, Laurent

2640

½ - ½

4.4

GM

Donchenko, Alexander

2664

-

GM

Lagarde, Maxime

2629

½ - ½

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

 Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

10

Szerbia

8

6

1

1

13

176,5

21

136

108,3

2

3

Németország

8

5

3

0

13

175,5

19

143

117

3

4

Anglia

8

4

3

1

11

169

18,5

147,5

99,5

4

5

Örményország

8

4

3

1

11

149,5

17,5

143

95,5

5

14

Horvátország

8

4

3

1

11

141,5

17,5

135

87,8

6

17

Görögország

8

5

1

2

11

139,5

18,5

135,5

91,8

7

7

Franciaország

8

5

0

3

10

154,5

19,5

137,5

85

8

12

Magyarország

8

4

2

2

10

142

18,5

130,5

76

9

11

Lengyelország

8

4

2

2

10

134

16,5

140,5

86,3

10

13

Csehország

8

4

2

2

10

124

17,5

140

85,5

11

8

Norvégia

8

4

2

2

10

114

18,5

122

75,8

12

26

Moldova

8

4

2

2

10

113

18

131

76,3

13

2

Románia

8

3

3

2

9

149

17

138,5

74,8

14

9

Hollandia

8

3

3

2

9

128

16,5

137

74,3

15

6

Spanyolország

8

4

1

3

9

124

18

127,5

69,5

16

23

Georgia

8

4

1

3

9

117,5

19,5

121

60,8

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

T.

  Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Horvátország

  Németország

:

2

  Csehország

  Norway *)

:

3

  Szlovénia

  Montenegro *)

:

4

  Görögország

  Szerbia

:

5

  Anglia

  Örményország

:

6

  Franciaország

  Magyarország

:

7

  Lengyelország

  Moldova

:

8

  Spanyolország

  Románia

:

9

  Hollandia

  Georgia

:

10

  Azerbajdzsán

  Olaszország

 

T.

7

  Franciaország

Rtg

-

12

  Magyarország

Rtg

0 : 0

6.1

GM

Bacrot, Etienne

2668

-

GM

Gledura Benjámin

2633

6.2

GM

Moussard, Jules

2639

-

GM

Bánusz Tamás

2609

6.3

GM

Fressinet, Laurent

2640

-

GM

Kozák, Ádám

2578

6.4

GM

Maurizzi, Marc`andria

2572

-

GM

Balog Imre

Női Európa-bajnokság

Válogatottunk újabb vereséget szenvedett, joggal reménykedtünk a győzelemben, de a románok sakkoztak szerencsés kézzel. Az éltáblán Hoang Thanh Trang kedvenc francia védelmében gyorsan döntő hátrányba került. Gaál Zsóka magabiztos játékkal nyert. Terbe Julianna fölényesen állt, az időzavarban hihetetlen események zajlottak, végül még el is vesztette a játszmát. Lázárné Vajda Szidónia kedvező lehetőséget elszalasztva csak remizett, a nyerést ígérő meccs vége fájdalmas vereség lett.

Románia – Magyarország  2,5 – 1,5

Irina Bulmaga (2430) – Hoang Thanh Trang (2393)  1 - 0

Gaál Zsóka (2304) – Mihaela Sandu (2292)  1 - 0

Miruna-Dana (Lehaci (2225) – Terbe Julianna (2269)  1 - 0

Lázárné Vajda Szidónia (2265) – Alessia-Mihaela Ciolacu (2175)  döntetlen

Az élen álló bolgár csapat a lengyeleket, a rivális azeriek a görögöket győzték le 2,5 - 1,5-re, a bolgárok megőrizték egypontos előnyüket, de az utolsó körben nagy próbatétel vár az együttesre, s rajtlista első, de rapszodikus játékot mutató grúz négyes, Azerbajdzsán a szerbekkel mérkőzik meg. Bulgária 14,  Azerbajdzsán 13, Franciaország 12, Szerbia 11 ponttal várja a sorsdöntő csatákat, hét csapatnak van 10 pontja.

Az élcsoportban a 8. forduló eredményei:

T.

   Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Lengyelország

  Bulgária

:

2

  Azerbajdzsán

  Görögország

:

3

  Németország

  Franciaország

2

:

2

4

  Georgia

  Örményország

2

:

2

5

  Spanyolország

  Szerbia

:

6

  Ukrajna

  Anglia

:

½

7

  Svájc

  Hollandia

:

8

  Románia

  Magyarország

:

9

  Szlovénia

  Észtország

:

½

10

  Izrael

  Horvátország

:

T.

8

 Lengyelország

Rtg

-

5

  Bulgária

Rtg

1½:2½

1.1

GM

Socko, Monika

2378

-

GM

Stefanova, Antoaneta

2417

½ - ½

1.2

IM

Kiolbasa, Oliwia

2371

-

IM

Salimova, Nurgyul

2412

0 - 1

1.3

WGM

Zawadzka, Jolanta

2342

-

FM

Peycheva, Gergana

2287

1 - 0

1.4

WIM

Sliwicka, Alicja

2296

-

WGM

Krasteva, Beloslava

2262

0 - 1

 

T.

2

  Azerbajdzsán

Rtg

-

19

  Görögország

Rtg

2½:1½

2.1

IM

Mammadzada, Gunay

2441

-

IM

Tsolakidou, Stavroula

2389

1 - 0

2.2

IM

Fataliyeva, Ulviyya

2395

-

FM

Avramidou, Anastasia

2247

½ - ½

2.3

IM

Balajayeva, Khanim

2328

-

WIM

Pavlidou, Ekaterini

2143

½ - ½

2.4

IM

Mammadova, Gulnar

2350

-

WGM

Makropoulou, Marina

2124

½ - ½

Bo.

3

  Germany

Rtg

-

6

Az élcsoport állása:

_

H.

R.

 

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

5

Bulgária

8

6

2

0

14

188

20,5

141

124

2

2

Azerbajdzsán

8

6

1

1

13

171,5

19,5

148

116,8

3

6

Franciaország

8

5

2

1

12

176

21,5

142

102,8

4

15

Szerbia

8

5

1

2

11

136,5

17,5

140,5

91,8

5

19

Görögország

8

4

2

2

10

147,5

18

143

87,3

6

1

Georgia

8

4

2

2

10

143

18

143

86,3

7

3

Németország

8

4

2

2

10

141

18

137

80,8

8

7

Örményország

8

4

2

2

10

139,5

18,5

136

79

9

8

Lengyelország

8

5

0

3

10

138

17

140

82,5

10

4

Ukrajna

8

4

2

2

10

137,5

20,5

124

72,3

11

11

Svájc

8

4

2

2

10

134

18

139

83

12

18

Szlovénia

8

4

1

3

9

123

19

123

62,3

13

14

Románia

8

4

1

3

9

98,5

18

123,5

63,8

---

19

12

Magyarország

8

3

1

4

7

124

16

143

60,8

20

22

Észtország

8

3

1

4

7

101

14,5

136

52

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

T.

  Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Bulgária

  Georgia

:

2

  Szerbia

  Azerbajdzsán

:

3

  Francisország

  Ukrajna

:

4

  Svájc

  Németország

:

5

  Örményország

  Németország

:

6

  Görögország

  Szlovénia

:

7

  Románia

  Spanyolország

:

8

  Anglia

  Svédország

:

9

  Hollandia

  Izrael

:

10

  Észtország

  Magyarország

T.

22

 Észtország

Rtg

-

12

  Magyarország

Rtg

0 : 0

10.1

IM

Narva, Mai

2387

-

WIM

Gaál Zsóka

2304

10.2

WIM

Olde, Margareth

2147

-

WGM

 

Papp Petra

2283

10.3

WFM

Sinitsina, Anastassia

2221

-

WIM

Terbe, Julianna

2269

10.4

WFM

Blokhin, Sofia

1956

-

IM

Lázárné Vajda, Szidónia

2265

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kettős vereség a hetedik fordulóban, sokat hibáztak sakkozóunk

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Budvában zajló csapat Európa-bajnokság hetedik fordulójában válogatttjaink kettős vereséget szenvedtek Férficsapatunk az örményektől 2,5-1,5-re kaptak ki, női együttesünk a görögökkel szemben 3-1-re vesztett. Erdős Viktor döntetlene után három küzdelmes partit láttunk, Kozák Ádám előnyös állása nyerést ígért, Gledura Benjámin egyenló eséllyel játszott, Balog Imre taktikai csapást nézett el. Kozák nagy türelemmel játszva nyert, Gledura a végjátékban végzetes fitólépése miatt kapott ki, Balog nem tudta megmenteni minőséghátrányos pozícióját. Négy döntetlennel 2-2- lett az angol-német ramgadó, a szerb csapat 2,5-1,5-re legyőzte a tomán gárdát, hármas oltverseny az élen, a némer, az anfol és a szerb együttes is 11 pontos, csapatunk 8 ponttal a tizennegyedik, A női kontinensviadalon válogatottunk hihetetlen hibák miatt maradt alul a görögökkel szemben. A két sötét táblán Gaál Zsóka és Lázárné Vajda Szidónia remizett. Az éltáblán Hoang Thanh Trang óvarlan futólépésével került jelentős hátrányba, de Papp Petra döntő előnyt ért el. Trang nem talált mentséget, Petra nyert állását vesztett el. A bolgárok a franciák elleni 3-1-es győzelemmel átvették a vezetést, csapatunk a tizenötödik helyezettként várja a románok elleni meccsét, férfi együttesünk a svédekkel játszik.

A kontinensviadalok hetedik fordulójában válogatottjaink kettős veresége hidegzuhanyként hatott. A tavalyi sakkolimpián meglepetésre a legjobbját, Levon Aroninat „elvesztő” örmény csapat ezóstérmes lett, aBudvában felemás eredményeket értek el, csapatunk legyőzésével a görögökkel holtversenyben egy pontra megközelítették a hármas holtversenyben élen álló együtteseket.

Az éltáblán Erdős Viktor világossal remizett a háromszoros olimpiai bajnok Gabriel Szargiszjannal. Gledura Benjámin egenlő esélyő állást játszhatott, Kozák Ádám a lépésismétleses remit elkerülve a vezércserét követően előnybe került, Balog Imre bonyolult küzdelmet vívott.

Gledura a végjátékban hibázott, de Melkunjan kihagyta a nyerést, és nagymesterünk döntetlenre menthette volna a játszmét, de futójával nem foglalta el a védőállást. Kozák nagy türelemmel játszva érvényesítette előnyét. Balog taktikai csapást nézett el, minőséghátrányos végjátékát végül elvesztette. Csapatunk második vereségével tizennegyedik a versengésben, a svédekkel szemben javíthat.

Magyarország – Örményország 1,5 – 2,5

Erdős Viktor (2557) – Gabruel Szargiszjan (2686)  döntetlen

Hrant Melkumjan (2650) – Gledura Benjámin í82633) 1 - 0

Kőzák Ádám (2578) – Sant Szargszjan (2625)  1 - 0

Szamvel Ter-Szahakjan (2618) – Balog Imre (2617)  1 – 0

A játéknap rangadóján, az angol-mémet rangadón a a holtversenyben vezető együttesek nem vállaltak kockázatot, négy döntetlennel a viadal hajrájára megőrizték kedvező esélyeiket.

E

lvesztette veretlenségét a román gárda, a szerb csapatnak nagy erősítést jelent a két egykori orosz játékos, Alekszandr Predke és Alekszej Szarana „leigazolása”, a rajtlistán tizedik csapat a románok elleni győzelemmel beérte a német és az angol együttest. Sok minden eldőlhet a nyolcadik forduló két mérkőzéseén, a szerb-angol és a német-francia meccseken, kedbező az örmények párosítása.

A rajtlistát vezető azerbajdzsáni csapat negyedszer(!) kapott ki, a 25. helyen áll a gárda. 

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei

T.

   Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Anglia

  Németország

2

:

2

2

  Dánia

  Norvégia *)

:

3

  Montenegro *)

  Ausztria

:

4

  Románia

  Szerbia

:

5

  Magyarország

  Örményország

:

6

  Csehország

  Franciaország

1

:

3

7

  Horvátország

  Hollandia

2

:

2

8

  Lengyelország

  Görögország

:

9

  Izrael

  Litvánia

2

:

2

10

  Azerbajdzsán

  Moldova

1

:

3

T.

4

      Anglia

Rtg

-

3

  Németország

Rtg

2 : 2

1.1

GM

Vitiugov, Nikita

2712

-

GM

Keymer, Vincent

2721

½ - ½

1.2

GM

Howell, David W L

2676

-

GM

Svane, Rasmus

2647

½ - ½

1.3

GM

Adams, Michael

2670

-

GM

Bluebaum, Matthias

2670

½ - ½

T.

2

  Romanáa

Rtg

-

10

  Szerbia

Rtg

1½:2½

4.1

GM

Rapport, Richard

2748

-

GM

Predke, Alexandr

2661

½ - ½

4.2

GM

Deac, Bogdan-Daniel

2700

-

GM

Sarana, Alexey

2669

0 - 1

4.3

GM

Shevchenko, Kirill

2665

-

GM

Indjic, Aleksandar

2601

½ - ½

4.4

GM

Lupulescu, Constantin

2582

-

GM

Ivic, Velimir

2557

½ - ½

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

 Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

Németország

7

4

3

0

11

137,5

16,5

109,5

86,3

2

4

Anglia

7

4

3

0

11

130

17

110

86,8

3

10

Szerbia

7

5

1

1

11

127

18,5

103,5

79,3

4

7

Franciaország

7

5

0

2

10

115

18

103,5

74

5

5

Örményország

7

4

2

1

10

112,5

15,5

107

73,8

6

17

Görögország

7

5

0

2

10

102,5

16,5

103,5

71,5

7

2

Románia

7

3

3

1

9

114,5

15,5

106,5

65,5

8

14

Horvátország

7

3

3

1

9

110

15

104,5

62,3

9

9

Hollandia

7

3

3

1

9

106,5

15

106

66

10

11

Lengyelország

7

3

2

2

8

104,5

14

110

62,3

11

13

Csehország

7

3

2

2

8

104

15

109,5

60,5

12

18

Olaszország

7

4

0

3

8

101,5

15,5

105,5

57

13

15

Izrael

7

3

2

2

8

97,5

15,5

103,5

57,5

14

12

Magyarország

7

3

2

2

8

96,5

15

100,5

53

15

25

Litvánia

7

3

2

2

8

88,5

16

99,5

52,3

16

26

Moldova

7

3

2

2

8

79

15,5

101,5

52,5

17

8

Norvégia

7

3

2

2

8

77,5

16

90

50,8

18

22

Svédország

7

4

0

3

8

73

14

97,5

51,5

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása

T.

   Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Szerbia

  Anglia

:

2

  Norvégia *)

  Hollandia

:

3

  Montenegro *)

  Montenegro C

:

4

  Németország

  Franciaország

:

5

  Örményország

  Görögország

:

6

  Románia

  Horvátország

:

7

  Olaszország

  Lengyelország

:

8

  Svédország

  Magyarország

:

T.

22

Svédország

Rtg

-

12

  Magyarország

Rtg

0 : 0

8.1

GM

Grandelius, Nils

2688

-

GM

Gledura Benjámin

2633

8.2

GM

Hillarp Persson, Tiger

2502

-

GM

Bánusz Tamás

2609

8.3

IM

Sorensen, Hampus

2479

-

GM

Kozák, Ádám

2578

8.4

IM

Kucuksari, Kaan

2474

-

GM

Balog, Imre

2617

Női Európa-bajnokság

Válogatottunk görögök elleni - 1-es veresége hihetetlen körülmények között született meg. A két sötét táblán Gaál Zsóka és Lázárné Vajda Szidónia remizett, de a két világos táblát elbuktuk. Az éltáblán Hoang Thahnh Trang óvatlan, s egyúttal érthetetlen futólépésére elindult a parti a lejtőn, nem volt megállás. Még tragikusabb volt Papp Petra vesztése, nyertnek tekinthető állásban lett bizonytalan, majd vezérével motívumba lépett. Egyértelműen a mérkőzés esélyesei voltunk, nagy csalódás az eredmény, a tizenötödik helyezett együttesünk a románokkal játsik a nyolcadik körben.

Magyarország – Görögország 1 – 3

Hoang Thanh Trang (2393) – Stavroula Tsolakidou (2389)  0 – 1

Anastasia Avramidou (224) – Gaál Zsóka (2304) döntetlen

Papp Petra (2283) – Ekaterina Pavlidou (2143) 0 – 1

Marina Makropoulou (2124) – Lázárné Vajda Szidónia (2265)  döntetlen

A hetedik firduló után nem kis meglepetésre a bolgárok az élen. A francia együttes elleni meccsen mind a négy játszmában döntés született, az evilágbajnoknő Antoameta Sztefanova vezetésével a bolgárok jobban bírték a játszmák feszültségét. Egy pont az előnyük a franciák és az azeriek előtt.

Felzárkóztak a lengyelek, a bolgárokkal csatázhatnak. Örülhet az azernajdzsáni négyes a párosításnak, fontos találkozóra kerül sor a német és a francia csapat között.

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

T.

   Csapat

   Csaat

Res.

:

Res.

1

  Franciaország

  Bulgária

1

:

3

2

  Anglia

  Azerbajdzsán

1

:

3

3

  Németország

  Lengyelország

:

4

  Magyarország

  Görögország

1

:

3

5

  Georgia

  Románia

3

:

1

6

  Örményország

  Észtország

:

7

  Szerbia

  Netherlands

:

8

  Törökország

  Ukrajna

1

:

3

9

  Olaszország

  Spanyolország

1

:

3

10

  Svédország

  Svájc

1

:

3

T.

6

  Franciaország

Rtg

-

5

  Bulgária

Rtg

1 : 3

1.1

IM

Daulyte-Cornette, Deimante

2369

-

GM

Stefanova, Antoaneta

2417

0 - 1

1.2

IM

Milliet, Sophie

2375

-

IM

Salimova, Nurgyul

2412

0 - 1

1.3

IM

Guichard, Pauline

2347

-

FM

Peycheva, Gergana

2287

1 - 0

1.4

IM

Savina, Anastasia

2335

-

WGM

Krasteva, Beloslava

2262

0 - 1

Az élcsoport állása:

H.

 R.

 

Csapat

      J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

5

Bulgária

7

5

2

0

12

141,5

18

109,5

94,5

2

6

Franciaország

7

5

1

1

11

144

19,5

112,5

86

3

2

Azerbajdzsán

7

5

1

1

11

134

17

116,5

88,8

4

19

Görögország

7

4

2

1

10

111,5

16,5

108

75,8

5

8

Lengyelország

7

5

0

2

10

99,5

15,5

105

73

6

3

Németország

7

4

1

2

9

109

16

102

61,3

7

15

Szerbia

7

4

1

2

9

106,5

15

109

66,5

8

7

Örményország

7

4

1

2

9

105,5

16,5

106

63,3

9

1

Georgia

7

4

1

2

9

105,5

16

111,5

68,3

10

4

Ukrajna

7

3

2

2

8

95,5

17

94,5

48,3

11

9

Spanyolország

7

4

0

3

8

95,5

15,5

107,5

54,5

12

11

Svájc

7

3

2

2

8

95,5

15,5

104,5

55

13

13

Észtország

7

3

2

2

8

82,5

15,5

98,5

48,3

14

10

Hollandia

7

3

1

3

7

103

16,5

103,5

47,5

15

12

Magyarország

7

3

1

3

7

94

14,5

107,5

5

Az élcsoportban a 8. forduló párosítás

T.

   Csapat

   Xsapat

Res.

:

Res.

1

  Lengyelország

  Bulgária

:

2

  Azerbajdzsán

  Görögország

:

3

  Németország

  Franciaország

:

4

  Georgia

  Örményország

:

5

  Spanyolország

  Szerbia

:

6

  Ukrajna

  Anglia

:

7

  Svájc

  Hollandia

:

8

  Románia

  Magyarország

T.

14

  Romania

Rtg

-

12

 Magyarország

Rtg

0 : 0

8.1

IM

 

Bullmaga, Irina

2430

-

GM

Hoang Thanh Trang

2393

8.2

WGM

Sandu, Mihaela

2292

-

WIM

Gaá, Zsóka

2304

8.3

WIM

Lehaci, Miruna-Daria

2225

-

WIM

Terbe, Julianna

2269

8.4

WFM

Ciolacu, Alessia-Mihaela

2175

-

IM

Lázárné Vajda, Szidónia

2265

Verőci Zsuzsa

Fotó: ecct.eu

Komment 0 | Reblog! 0 |

Női válogatunk legyőzte a szlovénokat, férficsapatunk döntetlent játszott a lengyelekkel

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A montenegrói tengerparti üdülőhelyen, Budvában zajló 24. csapat Európa-bajnokság hatodik fordulójában férfi együttesünk négy döntetlennel 2-2-öt játszott a lengyelekkel, Erdős Vikktor, Gledura Venjámin, Kozák Ádám és Balog Imre remizett. Női válogatottunk 2,5 – 1,5-re győzött Szlovénia ellen, Gaál Zsóka nyert, Hoang Thanh Trang, Terbe Julianna és Lázárné Vajda Szidónia mehosztozott a ponton ellenfelevel. Mindkét csapatunk a 12. helyen áll, az örményekkel és a görögökkel mérkőznek meg a hetedik körbe, A férfi csapatok versenyében 2-2 lett a német-román ranhadó, az éltáblán Vincent Keymer 85 lépésben győzte le Rapport Richárdot. Az angolok a hollandok elleni 3,5-0,5-ös nyeréssel meccspontban beérték a németeket, a két 10 pontos  gárda a hetedik játéknapoegymássaln csatázik. A női kontinensviadalon a bolgárok 2,5-1,5-re legyőzte a holtversenyes első azeri csapatot, a franciák a grúzok ellen diadalmaskodtak és átvették a vezetést, egy ponttal előzik meg a bolgárokat.

 

A kontinensviadalon férficsapatunk második mérkőzése ért véget négy döntetlennel, a lengyelek elleni találkozón sorban születtek a pontosztozkodások. A sort Erdős Viktor nyizotta meg, majd Gledura Benjámun is békét kötött ellenfelével-

Kozák Ádám kissé hátrányosabb állásból remizett, Balog Imre előnyösebb pozíciójából nem tudott többet kihozni a reminél. Együttesünk 8 pontjával a 12. helyen áll, az örményekkel játszik a hetedik körben.

Lengyelország – Magyarország  2 - 2

Radoslaw Wojtaszek (2668) – Erdős Viktor (2557) döntetlen

Gledura Benjámin (2633) – Pawel Teclaf (2571) döntetlrn

Mateusz Bartel (2651) – Kozák Ádám (2578) döntetlen

Balog Imre (2517) – Bartosz Socko (2545)  döntetlen

A hetedik játéknap rangadóját az egypontos előnnyel vezető német és a holtversenyben második román csaat játszotta. A román együttes két döntetlen mellett a sokáig német színekben játszó Liviu-Diter Nisipeanu győzelmével szerezett vezetést. Az éltblán a 19 éves Vimvent Keymer 85 lépésben legyőzte Rapport Richárdot, döntetlenre mentette a mérkőzést. Keymer a virtuáéis világranglistán 12 helyezést javítva már a tizennegyedik.

A németek pontvesztését az angolok kihasználták, a hollandok elleni „kiütéses” győzelemmel holtversenyes elsőként várhatják a hetedik kör csőcsrangadóját. Az angol együtteséltábláján az egykori orosz Nikita Vitiugov szerepel, egy veresége mellett harmadik győzelmét aratta, Jorden Van Foreest ellen sötéttel a holland sakkozó királyállást felszakító tisztáldozattal 26 lépésben nyert.

A két 10 pontos csapat müfütt a szerbek a harmadik helyet osztják a románokkal, majd nyolc együttesnek, közte válogatottunknak is 8 pontja van, a Berger-Sonneborn pontszám nem a mieinknek kedvez.

Teljes káosz a rajtlistát vezető azeri gárda soraiba, harmadik vereségét szenvedte el, 6 ponttal a tizenhetedik helyezett. A norvégok éltábláján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen 5 pontnál tart jóval gyengébb ellenfeleivel szemben, de csapata 6 ponttal csak a huszonötödik.

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

T.

   Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Németország

  Románia

2

:

2

2

  Norvégia *)

  Svájc

3

:

1

3

  Belgium

  Montenegró *)

2

:

2

4

  Hollandia

  Anglia

½

:

5

  Szerbia

  Örményország

2

:

2

6

  Lengyelország

  Magyarország

2

:

2

7

  Görögország

  Azerbajdzsán

:

8

  Franciaország

  Szlovénia

4

:

0

9

  Olaszország

  Csehország

:

10

  Horvátország

  Svédország

3

:

1

11

  Izrael

  Szlovákia

:

12

  Törökország

  Moldova

2

:

2

13

  Litvánia

  Ausztria

:

14

  Spanyolország

  Iceland

:

½

Bo.

3

  Németország

Rtg

-

2

  Románia

Rtg

2 : 2

1.1

GM

Keymer, Vincent

2721

-

GM

Rapport, Richard

2748

1 - 0

1.2

GM

Svane, Rasmus

2647

-

GM

Deac, Bogdan-Daniel

2700

½ - ½

1.3

GM

Bluebaum, Matthias

2670

-

GM

Shevchenko, Kirill

2665

½ - ½

1.4

GM

Kollars, Dmitrij

2642

-

GM

Nisipeanu, Liviu-Dieter

2591

0 - 1

Bo.

9

Hollandia

Rtg

-

4

  Anglia

Rtg

½ :3½

4.1

GM

Van Foreest, Jorden

2700

-

GM

Vitiugov, Nikita

2712

0 - 1

4.2

GM

Warmerdam, Max

2638

-

GM

Howell, David W L

2676

0 - 1

4.3

GM

Bok, Benjamin

2621

-

GM

Adams, Michael

2670

½ - ½

4.4

GM

Vrolijk, Liam

2569

-

GM

Mcshane, Luke J

2626

0 - 1

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

 Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

Németország

6

4

2

0

10

100,5

14,5

80,5

67,3

2

4

Anglia

6

4

2

0

10

95

15

81

67,5

3

2

Románia

6

3

3

0

9

95

14

77,5

58,3

4

10

Szerbia

6

4

1

1

9

88

16

73,5

52,5

5

7

Franciaország

6

4

0

2

8

84

15

76,5

51

6

11

Lengyelország

6

3

2

1

8

80

12,5

81,5

53,5

7

14

Horvátország

6

3

2

1

8

78

13

77,5

47,5

8

5

Örményország

6

3

2

1

8

77,5

13

79,5

50,5

9

9

Hollandia

6

3

2

1

8

75

13

78,5

49,8

10

17

Görögország

6

4

0

2

8

74,5

14

78,5

50,5

11

13

Csehország

6

3

2

1

8

73

14

77,5

49,8

12

12

Magyarország

6

3

2

1

8

68,5

13,5

70,5

43

13

15

Izrael

6

3

1

2

7

66

13,5

75,5

42,5

14

25

Litvánia

6

3

1

2

7

56,5

14

71

36,8

6

Az élcsoportban a 7. forduló párosítása:

T.

Team

Team

Res.

:

Res.

1

  Anglia

  Németország

:

2

  Dánia

  Norvégia *)

:

3

  Montenegró *)

  Ausztria

:

4

  Románia

  Szerbia

:

5

  Magyarország

  Örményország

:

6

  Csehország

  Franciaország

:

7

  Horvátország

  Hollandia

:

8

  Lengyelország

  Görögország


 

T.

12

 Magyarország

Rtg

-

5

  Örményország

Rtg

0 : 0

5.1

GM

Erdős Viktor

2557

-

GM

   Szargiszjan, Gabriel

2686

5.2

GM

Gledura Benjámin

2633

-

GM

Melkumyan, Hrant

2650

5.3

GM

Kozák Ádám

á

2578

-

GM

Sargsyan, Shant

2625

5.4

GM

Balog Imre

2617

-

GM

Ter-Sahakyan, Samvel

2618

Női Európa-bajnokság

Válogatottunk négy nehéz meccse után a hatodik körben kedvező párosítást kapott, a szlovénok ellen a vártnál kisebb arányú győzelmet ért el, de a legfontosabb a 2 meccspont volt. Terbe Julianna gyors remijével indult a találkozó, de ekkor már Gaál Zsóka döntő anyagi előnyt szerezve nyerésre állt, be is írta a pontot. Az éltáblán a csapat legjobb pontszerzője, Hoand Thanh Trang játszmája döntetlen lett. Lázárné Vajda Szidónia többször is fonalas nyerést hagyott ki, a 40. lépésben rossz  sakkot adott be, a parti végül időzavar miatt lett döntetlen,

Szlovénia – Magyarország  1,5 – 2,5

Laura Unuk (2249) – Hoang Thanh Trang (2393) döntetlen

Gaál Zsóka (2304) – Zala Urh (2239) 1 - 0

Nadija Spanko (2177) – Terbe Julianna (2269) döntetlen

Lázárné Vajda Szidónia (2265) – Lara Janzeli (2201) döntetlen

A franciák egypontos előnnyel zárták a hatodik játéknapot. Csapást mértek a grúz csapatra, a bolgárok „besegítettek az azeri együttes legyőzésével. Felborult a papírforma, a rajtlista hatodik csapat az élen, az ötödik a második helyen, a grúzok 7 ponttal csak a nyolcadikok. Csődöt mondott az éltáblán Bella Hotenasvili, öt partijából csak fél pontot szerzett. Válogatottunk is 7 pontos, de a pontcsoportban a leggyengébb a Berger-Sonneborn pontszáma.

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

T.

   Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Bulgária

  Azerbajdzsán

:

2

  Franciaország

  Georgia

:

3

  Hollandia

  Németország

:

4

  Görögország

  Örményország

2

:

2

5

  Svájc

  Lengyelország

:

6

  Spanyolország

  Anglia

:

7

  Ukrajna

  Szerbia

2

:

2

8

  Szlovénia

  Magyarország

:

9

  Románia

  Szlovákia

4

:

0

Bo.

5

  Bulgária

Rtg

-

2

  Azerbajdzsán

Rtg

2½:1½

1.1

GM

Stefanova, Antoaneta

2417

-

IM

Mammadzada, Gunay

2441

½ - ½

1.2

IM

Salimova, Nurgyul

2412

-

IM

Fataliyeva, Ulviyya

2395

1 - 0

1.3

WGM

Radeva, Viktoria

2332

-

IM

Balajayeva, Khanim

2328

½ - ½

1.4

FM

Peycheva, Gergana

2287

-

IM

Mammadova, Gulnar

2350

½ - ½

Bo.

6

      Francisország

Rtg

-

1

  Georgia

Rtg

2½:1½

2.1

IM

Daulyte-Cornette, Deimante

2369

-

GM

Khotenashvili, Bella

2498

1 - 0

2.2

IM

Milliet, Sophie

2375

-

GM

Batsiashvili, Nino

2487

½ - ½

2.3

WGM

Hejazipour, Mitra

2323

-

IM

Arabidze, Meri

2458

0 - 1

2.4

IM

Guichard, Pauline

2347

-

IM

Javakhishvili, Lela

2440

1 - 0

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

 Csapat

J-

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

6

Franciaország

6

5

1

0

11

112,5

18,5

80,5

73,5

2

5

Bulgária

6

4

2

0

10

90,5

15

76,5

63,5

3

2

Azerbajdzsán

6

4

1

1

9

101

14

88

63,8

4

3

Németország

6

4

1

1

9

82

14,5

75,5

54,8

5

19

Görögország

6

3

2

1

8

78,5

13,5

81,5

54,3

6

13

Anglia

6

3

2

1

8

68,5

14,5

71

40,8

7

8

Lengyelország

6

4

0

2

8

67

13

76,5

50

8

1

Georgia

6

3

1

2

7

77,5

13

84

45,5

9

10

Hollandia

6

3

1

2

7

74,5

15

73,5

38,5

10

7

Örményország

6

3

1

2

7

74

14

79,5

41,8

11

15

Szerbia

6

3

1

2

7

73

12,5

79

42,5

12

12

Magyarország

6

3

1

2

7

68

13,5

75,5

40,5

13

22

Észtország

6

3

1

2

7

60

12,5

77,5

38,8

14

14

Románia

6

3

1

2

7

56,5

14,5

64

35

Az élcsoportban a 7. forduló párosítása:

 

T.

   Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Franciaország

  Bulgária

:

2

  Anglia

  Azerbajdzsán

:

3

  Németország

  Lengyelország

:

4

 Magyarország

  Görögország

:

     5

  Georgia

  Románia

:

6

  Örményország

  Észtország

:

7

  Szerbia

  Hollandia

:

8

  Törökország

  Ukrajna

:

Bo.

12

 Magyarország

Rtg

-

19

  Görögország

Rtg

0 : 0

4.1

GM

Hoang, Thanh Trang

2393

-

IM

Tsolakidou, Stavroula

2389

4.2

WIM

Gaál Zsóka

2304

-

FM

Avramidou, Anastasia

2247

4.3

WGM

Papp Petra

2283

-

WIM

Pavlidou, Ekaterini

2143

4.4

IM

Lázárné Vajda Szidónia

2265

-

WGM

Makropoulou, Marina

2124

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Férficsapatunk győzött Izrael ellen, női együttesünk vereséget szenvedett a grúzoktől

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A montenegrói tengerparti üdülőhelyen, Budvában zajló 24. csapat Európa-bajnokság ötödik fordulójában férficsapatunk 2,5-1,5-re legyőzte Izraelt. Bánusz Tamás, Kozák Ádám és Balog Imre döntetlene után Gledura Benjánin az éltáblán vitte be a győztes találatot. Együttesünk harmadik meccsét nyerte meg, a nyolcadik helyre lépett előre, a hatodik körben a lengyelekkel mérkőzik meg. A 19. születésnapját ünneplő Vinvent Keymer vezetésével a német gárda az örmények ellen nyert 3 – 1-re, a románok a lengyeleket győzték le hasonló arányban, az egypontos előnnyel vezető német csapat a négyes holtversenyben a második helyen álló románokkal csatázik. Női  válogatottunk elszenvedte második vereségét, a rajtlistát fölényesen vezető grúzok 31-re nyertek. Az éltáblán Hoang Thanh Trang újabb értékes győzelmet aratott, Papp Petra, Terbe Julianna és Lázárné Vajda Szidónia kikepott jóval magasabb értékszámú ellenfelétől, a vereséggel a 16. helyre esett vissza együttesünk, a szlovénok ellen lehet javítani. Holtversenyben az élen Franciaország és Azerbajdzsán, Bulgária a harmadik egypontos hátránnyal. A pihenőnap után pénteken folytatódik a pontvadászat.

 

A Budvában zajló kontinensviadal ötödik játéknapján férfi válogatottunk megszerezte harmadik győzelmét 2,5-1,5-re nyert Izrael ellen. A mérkőzés megnyerését az éltáblán Gledura Benjámin sikere hozta meg. Jó döntésnek bizonyult, hogy az izgalmas, kalandos partijai után Erdős Viktor pihenőnapot kaptt és Benjámin lett a „vezérevezős”.

Sokszor eszembe jut a Buenos Aores-o aranyérmes csapatunk kapitányának mondása_ csak senki ne veszítsen, valaki makd csak nyer”… Ez történt az izraeliek elleni meccsen. Bánusz Tamás kissé hátrányosabb állását gondosan védelmezte, Kozák Ádám és Balog Imre is kedvezőbb esélyű pozícióból remizett.

Az éltáblások küzdelmében az időzavaros feszültséget Benjámin bírta jobban, előnyös bástyavégjátékát biztos kézzel vezette győzelemre. Csapatunk öt helyet lépett előre, nyolcadikként várja a lengyek elleni fontos találkozót. Az eddig lejátszott húsz partiból nagymestereink csak egyet vesztettek el, Erdős Viktor a németek legjobbjától, Vincent Keymertől kapott ki, a többiek egy-egy partit nyertek, több is volt a játszmáikban, de bravúros mentéseket is láttunk.

Magyarország – Izrael  2,5 – 1,5

Gledura Benjámin (2633) – Maxim Rodhstein (2582)  1 - 0

Tamir Nabaty (2632) – Bánusz Tamás (2609)  döntetlen

Kozák Ádám (2578) – Ilia Szmirin (2578)  döntetlen

Evgeny Postny (2577) – Balog Imre (2617)  döntetlen

A játéknapon a német és a román csapat nyert fontos rangadót. Győzelemmel ünnepelte 19. születésnapját Vincent Keymer, látványos taktikai megoldással győzött Matthias Bluebaum, a német együttes egypontos előnyre tett szert.

Három döntetlen után először nyert Rapport Richátd, a legjobbjukat, JanKrzysztof Dudár nélkülöző lengyel gárda első vereségét szenvedte el. Időzavarokban volt kaland bőven a román-lengyel meccsen.

Négyes holtverseny a második helyen, a szerbek a horvátokat győztk le, az angolok a görögöket, a hollandok Anish Giri nélkül is tartják a lépést.

Az élcsoportban az 5. forduló eredményei:

T.

  Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Örményország

  Németország

1

:

3

2

  Moldova  Csapat

  Norvégia *)

2

:

2

3

  Azerbajdzsán

  Montenegró *)

3

:

1

4

  Románia

  Lengyelország

3

:

1

5

  Anglia

  Görögország

:

6

  Olaszország

 Hollandia

1

:

3

7

  Szerbia

  Horvátország

3

:

1

8

  Magyarország

  Izrael

:

9

  Csehország

  Szlovákia

2

:

2

10

  Spanyolország

  Svédország

:

11

  Dánia

  Franciaország

:

Bo.

5

  Armenia

Rtg

-

3

  Germany

Rtg

1 : 3

1.1

GM

Martirosyan, Haik M.

2708

-

GM

Keymer, Vincent

2721

0 - 1

1.2

GM

Sargissian, Gabriel

2686

-

GM

Svane, Rasmus

2647

½ - ½

1.3

GM

Melkumyan, Hrant

2650

-

GM

Bluebaum, Matthias

2670

0 - 1

1.4

GM

Ter-Sahakyan, Samvel

2618

-

GM

Kollars, Dmitrij

2642

½ - ½

Bo.

2

  Romania

Rtg

-

11

  Poland

Rtg

3 : 1

4.1

GM

Rapport, Richard

2748

-

GM

Wojtaszek, Radoslaw

2668

1 - 0

4.2

GM

Deac, Bogdan-Daniel

2700

-

GM

Teclaf, Pawel

2571

1 - 0

4.3

GM

Shevchenko, Kirill

2665

-

GM

Bartel, Mateusz

2651

½ - ½

4.4

GM

Nisipeanu, Liviu-Dieter

2591

-

GM

Gumularz, Szymon

2580

½ - ½

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

Németország

5

4

1

0

9

72,5

12,5

57,5

52,3

2

10

Szerbia

5

4

0

1

8

64,5

14

53,5

41

3

2

Románia

5

3

2

0

8

62

12

54

43

4

9

Hollandia

5

3

2

0

8

59

12,5

54

42,5

5

4

Anglia

5

3

2

0

8

51,5

11,5

54

43,3

6

11

Lengyelország

5

3

1

1

7

56

10,5

58

39,8

7

5

Örményország

5

3

1

1

7

48,5

11

52,5

35

8

12

Magyarország

5

3

1

1

7

42

11,5

46

28,8

9

1

Azerbajdzsán

5

3

0

2

6

57

12

51

31

10

13

Csehország

5

2

2

1

6

54

11,5

52

28,8

11

14

Horvátország

5

2

2

1

6

53

10

56

30,8

12

18

Olaszország

5

3

0

2

6

50

11,5

56,5

30

13

7

Franciaország

5

3

0

2

6

47

11

54

32

14

17

Görögország

5

3

0

2

6

46,5

11,5

54

30

15

27

Szlovákia

5

2

2

1

6

46

11

53,5

30,5

16

19

Szlovénia

5

3

0

2

6

44,5

12,5

42

17,5

Az élcsoportban a pénteki 6. forduló párosítása:

T.

   Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Németország

  Románia

:

2

  Norvégia *)

  Svájc

:

3

  Belgium

  Montenegró *)

:

4

  Hollandia

  Anglia

:

5

  Szerbia

  Örményország

:

6

  Lengyelország

  Magyarország

:

7

  Görögország

  Azerbajdzsán

:

8

  Franciaország

  Szlovénia

:

9

  Olaszország

  Csehország

:

10

  Horvátország

  Svédország

Női Európa-bajnokság

Válogatottunk sorozatban a negyedik nehéz mérkőzését játszotta, második vereségét szenvedte el. A grúz négyes Élő-átlagával fölényesen vezeti a rajtlistát, de a második fordulóban a spanyolok meglepték a túlzottan is magabiztos első számú favoritot. A sokktól magukhoz tértek, a 3-1-es győzelemmel javítottak helyezésükön, de így is két pont a hátrányuk a francia-azeri kettőssel szemben.

Logikus volt a csapatunk összeállítása, Gaál Zsóka kettős veresége miatt pihenőnapot kapott, de a 16 éves reménységünk mégis nagyon hiányzott…

Elsőként Papp Petra játszmája ért véget, Nino Bacsiasvili ellen túlzott viharokat kavart, a taktikai adok-kapok végén döntő anyagi hátrányba került. Lázárné Vajda Szidónia is megadásra kényszerült.

Egyenlő esélyű vgjátékot játszott Hoand Thanh Trang és Bella Hotenasvili, a különböző színű futók miatt Terbe Julianna sokáig sikerrel védekezett. Trang és Bella csatájában a grúz nagymesternő a végjátékban nagyot hibázott, gyalogszerkezetének gyengeségeit egykori Európa-bajnoknőnk a tőkéletes precizitással használta ki, harmadik értékes győzelmét aratta. Juli végzetes gyaloglépése miatt kapott ki. Együttesünk nyolc helyezést rontva a 16. a versengésben. Az öt forduló során sakkozónőink már hét játszmát vesztettek, kilencet nyertek, ebből négyet a finnek ellen.  

Magyarország – Georgia  1 - 3

Hoang Thanh Trang (2393) – Bella Hotenasvili (2488)  1 - 0

Nino Bacsiasvili (2487) – Papp Petra (2283)  1 - 0

Terbe Julianna (2269) – Meri Arabidze (2458)  0 - 1

Lela Zsavahasvili (2440) – Lázárné Vajda Szidónia (2265)  1 – 0

Az élcsoportban az 5. forduló eredményei:

T.

   Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Azerbajdzsán

  Németország

:

2

  Örményország

  Franciaország

½

:

3

  Bulgária

  Szerbia

3

:

1

4

  Magyarország

  Georgia

1

:

3

5

  Görögország

  Ukrajna

:

6

  Hollandia

  Szlovénia

:

7

  Lengyelország

  Észtország

:

8

  Izrael

  Spanyolország

½

:

Bo.

2

  Azerbaijan

Rtg

-

3

  Germany

Rtg

2½:1½

1.1

IM

Mammadzada, Gunay

2441

-

GM

Paehtz, Elisabeth

2473

1 - 0

1.2

IM

Fataliyeva, Ulviyya

2395

-

WGM

Wagner, Dinara

2467

½ - ½

1.3

WGM

Beydullayeva, Govhar

2383

-

WGM

Heinemann, Josefine

2318

½ - ½

1.4

IM

Mammadova, Gulnar

2350

-

WGM

Klek, Hanna Marie

2282

½ - 

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

J.s

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

6

Franciaország

5

4

1

0

9

81

16

57,5

51,3

2

2

Azerbajdzsán

5

4

1

0

9

71

12,5

62,5

54,5

3

5

Bulgária

5

3

2

0

8

58

12,5

52,5

41,5

4

10

Hollandia

5

3

1

1

7

56

13,5

50,5

32,3

5

3

Németország

5

3

1

1

7

55

12

52

33,8

6

1

Georgia

5

3

1

1

7

52,5

11,5

56,5

38,8

7

19

Görögország

5

3

1

1

7

52

11,5

55

37,5

8

7

Örményország

5

3

0

2

6

48,5

12

54

27,5

9

15

Szerbia

5

3

0

2

6

48,5

10,5

55

30,5

10

9

Dpanyolország

5

3

0

2

6

47,5

11

56

27,5

11

8

Lengyelország

5

3

0

2

6

45,5

10,5

54,5

31,5

12

13

Anglia

5

2

2

1

6

44,5

12

48,5

22,8

13

11

Svédország

5

2

2

1

6

41

11

50,5

26,3

14

18

Szlovénia

5

2

1

2

5

46,5

10,5

55

23,3

15

4

Ukrajna

5

2

1

2

5

46

12

48

20

16

12

Magyarország

5

2

1

2

5

46

11

53

23,3

Az élcsoportban s pénteki 6. forduló párosítása:

T.

  Csapat

   Csapat

Res.

:

Res.

1

  Bulgária

  Azerbajdzsán

:

2

  Franciaország

  Georgia

:

3

  Hollandia

  Németország

:

4

  Görögország

  Örmnyország

:

5

  Svájc

  Lengyelország

:

6

  Spanyolország

  Snglia

:

7

  Ukrajna

  Szerbia

:

8

  Szlovénia

 Magyarország

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A csapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában férfi válogatottunk győzött, női csapatunk vereséget szenvedett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Budvában zajló 24. csapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában férfi válogatottunk 2,5-1,5-re győzött Izland ellen, női együttesünk 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett a német csapattól. A vártnál nehezebben született meg férficsapatunk második győzelme. Kozák Ádám döntetlene után Bánusz Tamás nyerése juttatta vezetéshez együttesünket. Balog Imre bástyavégjátéka döntetlent ígért, de Erdős Viktor állása felett viharfelhők gyülekeztek, az időzavaros kapkodásban Gretarsson remire rontotta nyerőesélyes pozícióját. Négy döntetlennel lett 2-2 a német-lengyel rangadó, az örmények 3-1-re nyertek Izrael ellen, 7 ponttal hármas holtverseny az élen, hét csapat 6 pontos, együttesünk 5 ponttal tizenharmaikként várja Izrael elleni mérkőzését. A játéknap nagy meglepetéseként a rajtlistát vezető azerbajdzsáni gárda elszenvedte második vereségét, a horvátok 2,5-1,5-re győztek. Rosszul kezdődött női válogatottunk németek elleni meccse, az éltáblán Hoang Thanh Trand elhibázott bástyalépésére Elisabeth Paehtz döntő előnybe került. Gaál Zsóka rosszul értékelte a végjáték esélyeit, a németek 2-0-s vezetéshez jutottak. Terbe Julianna tetszetős taktikai csapással szépített, Papp Petrea remizett. A párosítás nem fogadta kegyeibe csapatunkat, Georgia négyese az ötödik ellenfél. A francia, az azeri és a német együttesek 7 ponttal az élen, három csapat követi a hármast, a mieink 5 ponttal a nyolcadikok.

 

A kontinensviadal negyedik fordulója után mindkét versenyben hármas holtverseny az élen. A német-lengyel és az azeri-francia rangadók is 2-2-vel fejeződtek be, az örmények ésa németek kihasználták az esélyt, győzelemmel beérték a vezető csapatokat.

Válogatottunk második győzelmét aratta, az Izlad elleni mérkőzés a vártnál nehezebb volt, három döntetlen mellett Bánusz Tamás szerezte meg a győztes találatot. Kozák Ádám partija is okozott izgalmat, Balog Inre kicsit kedvezőbben állt, Bánusz huszárjai a középjátékban főszereplők voltak, az éltáblán Erdős Viktor állása körül viharfelhők gyülekeztek.

A bástyavégjátékban Bánusz döntővé fokozta előnyét, kölcsönös időzavarbanaz ozlandiak legjobbja, Gretarsson nem találta meg a nyerést ígérő folytatást, Erdős Viktor királyának báázor „utazása” ellenjátékot adott, nagymesterünk kiharcolta a döntetlent, Balog Imre döntetlene zára le a meccset.

 

Izland – Magyarország  1,5 – 2,5

Steinn Gretarsso Hiorvar (2518) – Erdős Viktor (2557)  döntetlen

Bánusz Tamás (2609) – Hannes Stefansson (2518)  1 - 0

Vignir Stefansson (2485) – Kozák Ádám (2578)  döntetlen

Balog Imre 2617) - Gudmundur Kjartarsson (2449)   döntetlen

A játéknap rangadóját az élen álló német és lengyel csapat játszotta. Két gyors döntetlennel indult a találkozó, az érdeklődés középpontjában az éltáblán Vincent Keymer és Radoslaw Wojtaszek összecsapása állt, a kalandos, fordulatokban gazdag csata végül pontosztodást hozott és a negyedik táblán sem bírtak egymással a küzdő felek. A lengyelek legjobbjuk, Jan-Krzysztof Duda nélkül várakozás feletti teljesítménnyel rukkoltak ki.

A tavalyi sakkolimpián ezüstérmes örmények az első két táblán voltak eredményesek. Négy döntetlennel lett 2-2 a holland-román meccs. A forduló nagy meglepetését az azerbajdzsáni gárda második veresége jelentette, a horvát nagymesterek alaposan meglepték az első helyre rangsorolt ellenfelüket.

Az élcsoportban a 4. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Németország

  Lengyelország

2

:

2

2

  Finnország

  Norvégia *)

½

:

3

  Montenegró *)

  Észak-Macedónia

:

4

  Hollandia

  Románia

2

:

2

5

  Örményország

  Izrael

3

:

1

6

  Horvátország

  Azerbajdzsán

:

7

  Törökország

  Anglia

:

8

  Görögország

  Spain

:

9

  France

  Olaszország

:

10

  Szlovénia

  Szerbia

1

:

3

11

  Izland

  Magyarország

:

12

  Georgia

  Csehország

:

13

  Szlovákia

  Ausztria

Bo.

3

  Germany

Rtg

-

11

  Poland

Rtg

2 : 2

1.1

GM

Keymer, Vincent

2721

-

GM

Wojtaszek, Radoslaw

2668

½ - ½

1.2

GM

Svane, Rasmus

2647

-

GM

Teclaf, Pawel

2571

½ - ½

1.3

GM

Bluebaum, Matthias

2670

-

GM

Bartel, Mateusz

2651

½ - ½

1.4

GM

Kollars, Dmitrij

2642

-

GM

Gumularz, Szymon

2580

½ - ½

Bo.

14

  Croatia

Rtg

-

1

  Azerbaijan

Rtg

2½:1½

6.1

GM

Saric, Ivan

2659

-

GM

Radjabov, Teimour

2745

1 - 0

6.2

GM

Brkic, Ante

2622

-

GM

Mamedyarov, Shakhriyar

2734

0 - 1

6.3

GM

Martinovic, Sasa

2542

-

GM

Mamedov, Rauf

2644

½ - ½

6.4

GM

Bosiocic, Marin

2537

-

GM

Abasov, Nijat

2679

1 - 0

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

3

Németország

4

3

1

0

7

41,5

9,5

37,5

32,8

2

5

Örményország

4

3

1

0

7

37

10

34

29,5

3

11

Lengyelország

4

3

1

0

7

34

9,5

34

29,3

4

10

Szerbia

4

3

0

1

6

41,5

11

35,5

26

5

9

Hollandia

4

2

2

0

6

37

9,5

34

24,8

6

14

Horvátország

4

2

2

0

6

36

9

34

24,5

7

2

Románia

4

2

2

0

6

34,5

9

34,5

26,3

8

4

Anglia

4

2

2

0

6

32

9

36

26,8

9

18

Olaszország

4

3

0

1

6

31

10,5

34

23

10

17

Görögország

4

3

0

1

6

29

10

32,5

23

11

15

Izrael

4

2

1

1

5

29

9,5

33,5

18,8

12

13

Csehország

4

2

1

1

5

28,5

9,5

31,5

18

13

12

Magyarország

4

2

1

1

5

26,5

9

29

15,5

14

27

Szlovákia

4

2

1

1

5

21

9

32

18,8

15

1

Azerbajdzsán

4

2

0

2

4

35,5

9

34,5

17

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

T.

   Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Örményország

  Németország

:

2

  Moldova

  Norvégia *)

:

3

  Azerbajdzsán

  Montenegró *)

:

4

  Románia

  Lengyelország

:

5

  Anglia

  Görögország

:

6

  Olaszország

  Hollandia

:

7

  Szerbia

  Horvátország

:

8

  Magyarország

  Izrael

:

9

  Csehország

  Szlovákia

:


 

 

Bo.

12

  Hungary

Rtg

-

15

  Israel

Rtg

0 : 0

8.1

GM

Gledura, Benjamin

2633

-

GM

Rodshtein, Maxim

2582

8.2

GM

Banusz, Tamas

2609

-

GM

Nabaty, Tamir

2632

8.3

GM

Kozak, Adam

2578

-

GM

Smirin, Ilia

2578

8.4

GM

Balog, Imre

2617

-

GM

Postny, Evgeny

2577

Női Európa-bajnokság

Női válogatottunk is kikapott a németektől. Az éltáblán két értékes győzelme után Hoang Thanh Trang sablonos bástyalépésével döntő hátrányba került, Elisabeth Paehtz könnyen nyerte meg a partit.

Gaál Zsóka jól megjátszott nyitás után elvesztette a játék fonalát, hátrányba került, gyalogot vesztett, Heinemann érvényesítette előnyét. Terbe Julianna taktikai csapással használta ki a sötét vezér védtelenségét, Papp Petra döntetlene mellett szépített az eredményen.

Az Eb-n Hihetetlenül nehéz együttesünk párosítása, az ötödik körben már a negyedik rangadót vívja, a rajtlistát fölényesen vezető, de a viadalon váratlanul bukdácsoló grúzokkal  nérkőzik meg.

Németország – Magyarország  2,5 – 1,5

Elisabeth Paehtz (2473) - Hoang Thanh Trang (2393) 1 - 0

Gaál Zsóka (2304) – Josefine Heinemann (2318) 0 - 1

Marie Klek (2282) – Papp Petra (2283)  döntetlen

Terbe Julianna (2269) – Jana Schneider (2265)  1 – 0

Nagy küzdelemben, két eldőlt játszmával lett 2-2 a két éllovas, az azeri és a francia csapat mérkőzése, a németek beérték a két egyttest. A svájci rendszerre jellemzően a közép,ezőnyben megkezdődött a „liftezés”.

Az élcsoportban a 4. forduló eredményei:

T.

   Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Azerbajdzsán

  Francia ország

2

:

2

2

  Németország

  Magyarország

:

3

  Georgia

  Hollandia

2

:

2

4

  Spanyolország

  Bulgária

1

:

3

5

  Svájc

  Örményország

½

:

6

  Szerbia

  Lengyelország

:

7

  Ukrajna

  Észak-Macedónia

4

:

0

8

  Anglia

  Izrael

2

:

2

9

  Szlovénia

  Románia

:

Bo.

2

  Azerbaijan

Rtg

-

6

  France

Rtg

2 : 2

1.1

IM

Mammadzada, Gunay

2441

-

IM

Daulyte-Cornette, Deimante

2369

1 - 0

1.2

WGM

Beydullayeva, Govhar

2383

-

IM

Milliet, Sophie

2375

½ - ½

1.3

IM

Balajayeva, Khanim

2328

-

WGM

Hejazipour, Mitra

2323

0 - 1

1.4

IM

Mammadova, Gulnar

2350

-

IM

Guichard, Pauline

2347

½ - ½

 

Bo.

1

  Georgia

Rtg

-

10

  Netherlands

Rtg

2 : 2

3.1

GM

Khotenashvili, Bella

2498

-

IM

Roebers, Eline

2385

0 - 1

3.2

GM

Batsiashvili, Nino

2487

-

GM

Peng, Zhaoqin

2344

½ - ½

3.3

IM

Arabidze, Meri

2458

-

FM

Van Foreest, Machteld

2308

½ - ½

3.4

IM

Javakhishvili, Lela

2440

-

IM

Lanchava, Tea

2241

   1 - 0

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

6

Franciaország

4

3

1

0

7

45,5

12,5

34

29

2

2

Azerbajdzsán

4

3

1

0

7

39

10

40,5

34,3

3

3

Németország

4

3

1

0

7

37,5

10,5

32,5

28

4

15

Szerbia

4

3

0

1

6

37,5

9,5

37,5

27

5

5

Bulgária

4

2

2

0

6

32

9,5

33

24

6

7

Örményország

4

3

0

1

6

30

11,5

30

20,5

7

10

Hollandia

4

2

1

1

5

36,5

11

32

17,8

8

12

Magyarország

4

2

1

1

5

35

10

34

18,8

9

1

Georgia

4

2

1

1

5

34,5

8,5

36,5

23,5

10

4

Ukrajna

4

2

1

1

5

31,5

10,5

29,5

15,5

11

19

Görögország

4

2

1

1

5

30,5

9

33

19,3

12

18

Szlovénia

4

2

1

1

5

30

9

32

18

13

22

Észtország

4

2

1

1

5

19

8,5

33,5

17

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

R.

   Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Azerbajdzsán

  Németország

:

2

  Örményország

  Franciaország

:

3

  Bulgária

  Szerbia

:

4

  Magyarország

  Georgia

:

5

  Görögország

  Ukrajna

:

6

  Hollandia

  Szlovénia

:

7

  Lengyelország

  Észtország

:

8

  Izrael

  Spanyolország

:


 

 

Bo.

12

  Hungary

Rtg

-

1

  Georgia

Rtg

0 : 0

4.1

GM

Hoang, Thanh Trang

2393

-

GM

Khotenashvili, Bella

2498

4.2

WGM

Papp, Petra

2283

-

GM

Batsiashvili, Nino

2487

4.3

WIM

Terbe, Julianna

2269

-

IM

Arabidze, Meri

2458

4.4

IM

Lazarne Vajda, Szidonia

2265

-

IM

Javakhishvili, Lela

2440

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Női válogatottunk nagyszerű sikerként 2,5-1,5-re legyőzte az ukrán csapatot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A montenegrói tengerparti üdülőhelyen, Budvában zajló 24. csapat Európa-bajnokság harmadik fordulójában női válogatottunk nagyszerű győzelmet aratott, a rajtlistán negyedik ukrán együttest 2,5-1,5-re győzte le. Az éltáblán Hoang Thanh Trang második exvilágbajnoknő ellenfelé, Anna Usenyina ellen is nyert. Lázárné Vajda Szinia sötéttel  győzött, Papp Petra remizett. A harmadik partiját is sötéttel játszó Gaál Zsóka vereséget szenvedett. Azerbajdzsán a lenyelek elleni rangadón 3-1-re győzött, a franciák a spanyolokat „büntették” a 3,5-0,5-ös nyeréssel, a két élen álló csapat egymással játszik a negyedik körben, együttesünk a szintén 5 pontos németekkel mérkőzik meg. Férficsapatunk 2-2-öt ért el a grúzok ellen, örülhettek az egy meccspontnak. Az első táblán Erdős Viktor 84 lépésben mentette döntetlenre reménytelennek tűnő állását, kalandos volt Gledura Benjámin remije is. Bánusz Tamás remek esélyt ígérő állását döntetlenre rontotta, Kozák Ádámnak is voltak nehéz pillanatai. Csapatunk a negyedik meccsét Izlanddal játssza. A németek a szerbeket, a lengyelek a franciákat győzték le 2,5-1,5-re, a két éllovast négy csapat követi 5 ponttal, érdekes párharcokat ígér a negyedik forduló.

 

A férfi csapatok versenyében a lengyel és a német együttes nyerte meg harmadik mérkőzését is, válogatottunk harmadik mérkőzése négy döntetlennel lett 2 – 2 a grúzokkal vívott meccs.

A végeredmény négyesünk számára kedvező, nagymestereink nehéz perceket is átéltek, hősies védekezés is kellett a döntetlen eléréséhez. Talán máshépp alakul a meccs, ha Bánusz Tamás oly kecsegtető állásából kihozza maximumot.

Az éltáblán Erdős Viktor előnybe került a nyitásban, de váratlanul nagyot hibázott, egyre reménytelenebb áééásba keveredett, ellenfele hathatós segítségével 84 lépésben mentette döntetlenre oly reménytelennek tűnő pozícióját. Gledura Benjá,innak is voltak gondjai, szerencsére Mcsedlisvili nem találta meg a még nagyobb előnyt adó folytatást. Kozák Ádám is megküzdött a fél pontért.

Magyarország – Georgia  2 - 2

Erdős Viktor (2557) – Luka Pajcsadze (2501)  söntetlen

Micheil Mcsedlisvili (2564)Gledura Benjámin (2557)  döntetlen

Bánusz Tamás (2609) – Baadur Zsobava (2568)  döntetlen

Nikolozi Kacsarava (2519) – Kozák Ádám (2578)  döntetlen

A játéknapon  a német és a lengyel csapat megszerezte harmadik győzelmét is. A 18 éves Vincent Keymert legyőzte Alekszandr Predke, de a társak javították az éltáblásuk megingását. A legjobbjaikat nélkülöző lengyel és francia csapatok párharcában is három játszma dőlt el, az utóbbi csapatversenyeken már kapitányként szerepet vállaló Bartosz Socko is sikeres volt.

Bo.

10

  Serbia

Rtg

-

3

  Germany

Rtg

1½:2½

1.1

GM

Predke, Alexandr

2661

-

GM

Keymer, Vincent

2721

1 - 0

1.2

GM

Sarana, Alexey

2669

-

GM

Svane, Rasmus

2647

½ - ½

1.3

GM

Indjic, Aleksandar

2601

-

GM

Bluebaum, Matthias

2670

0 - 1

1.4

GM

Ivic, Velimir

2557

-

GM

Donchenko, Alexander

2664

0 - 

Bo.

11

  Poland

Rtg

-

7

  France

Rtg

2½:1½

4.1

GM

Wojtaszek, Radoslaw

2668

-

GM

Bacrot, Etienne

2668

1 - 0

4.2

GM

Bartel, Mateusz

2651

-

GM

Moussard, Jules

2639

½ - ½

4.3

GM

Socko, Bartosz

2545

-

GM

Fressinet, Laurent

2640

1 - 0

4.4

GM

Gumularz, Szymon

2580

-

GM

Lagarde, Maxime

2629

0 - 1

Magnus Carlsen második partijának döntetlenre mentése után meggyőző játékkal nyert, de a norvég csapat a vereséget nem tudta elkerülni.

A román csapat négyes holtversenyben egypontos hátránnyal az üldöző bolyban. Rapport Richárd remizett David Navarával.

 

Az élcsoportban 3. forduló eredményei:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Szerbia

  Németország

:

2

  Norvégia *)

  Izland

:

3

  Törökország

  Montenegró *)

3

:

1

4

  Lengyelország

  Franciaország

:

5

  Izrael

  Hollandia

2

:

2

6

  Csehország

  Románia

:

7

  Anglia

  Horvátország

2

:

2

8

  Ausztria

  Örményország

:

9

  Azerbajdzsán

  Sweden

:

½

10

  Spanyolország

  Denmark

:

11

  Hungary

  Georgia

2

:

2

Az élcsoport állása:

H.

R.

 

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

11

Lengyelország

3

3

0

0

6

20

7,5

21

21

2

3

Németország

3

3

0

0

6

17,5

7,5

19,5

19,5

3

15

Izrael

3

2

1

0

5

20

8,5

18,5

14,8

4

9

Hollandia

3

2

1

0

5

20

7,5

21

16,8

5

5

Örményország

3

2

1

0

5

15,5

7

18,5

15,3

6

2

Románia

3

2

1

0

5

13,5

7

18,5

15,5

7

10

Szerbia

3

2

0

1

4

25

8

21

13,5

8

7

Franciaország

3

2

0

1

4

19

7

21,5

14

9

14

Horvátország

3

1

2

0

4

18

6,5

18,5

11,8

10

4

Anglia

3

1

2

0

4

15,5

6,5

20

13,3

11

1

Azerbajdzsán

3

2

0

1

4

14,5

7,5

16,5

11

12

19

Szlovénia

3

2

0

1

4

14

7,5

14

6,5

13

6

Spanyolország

3

2

0

1

4

13,5

7

20

11,5

14

17

Görögország

3

2

0

1

4

12,5

7,5

17

9,5

15

18

Olaszország

3

2

0

1

4

12

8

16,5

8,5

16

16

Törökország

3

2

0

1

4

12

8

15,5

8,5

17

29

Izland

3

2

0

1

4

2,5

5,5

15,5

7,5

18

21

Ausztria

3

1

1

1

3

17,5

6

19

8,5

19

13

Csehország

3

1

1

1

3

15,5

7

17,5

7,3

20

12

Magyarország

3

1

1

1

3

15

6,5

18

7,3

Az élcsoportban a 4. forduló párosítása:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Németország

  Lengyelorzág

:

2

  Finnország

  Norvégia *)

:

3

  Montenegró *)

  Észak-Macedónia

:

4

  Hollandia

  Románia

:

5

  Örményország

  Izrael

:

6

  Horvátország

  Azerbajdzsán

:

7

  Törökország

  Anglia

:

8

  Görögország

  Spanyolország

:

9

  Franciaország

  Olaszország

:

10

  Szlovénia

  Szerbia

:

11

  Izland

  Magyarország

Bo.

29

  Iceland

Rtg

-

12

  Hungary

Rtg

0 : 0

11.1

GM

Gretarsson, Hjorvar Steinn

2518

-

GM

Erdos, Viktor

2557

11.2

GM

Stefansson, Hannes

2518

-

GM

Banusz, Tamas

2609

11.3

GM

Stefansson, Vignir Vatnar

2483

-

GM

Kozak, Adam

2578

11.4

GM

Kjartansson, Gudmundur

2449

-

GM

Balog, Imre

2617

Női Európa-bajnokság

Válogatottunk nagyszerű győzelmet aratott, a rajtlistán negyedik Ukrajna együttesét 2,5 - 1.5-re győzte le. A tavaly Csennajban olimpiai bajnoki címet szerzett ukránok az Eb-n nélkülözik két legjobb játékosukat, Marija és Anna Muzicsukot. Az éltáblán Hoang Thanh Trang ismét exvilágbajnoknő ellen nyert, Anna Usenyina időzavarban nagyot hibázott. Gaál Zsóka harmadik partiját is sötéttel játszotta, egyenlő esélyű állásban vétett döntő hibát. Papp Petra az ukrán csapat legrutinosabb tagjával, a 2006-ban is olimpiai aranyérmes Natalija Zsukovával remizett. Az i-e a pontot Lázárné Vajda Szidóna tette fel, győzelme a mérkőzés megnyerését jelentette.

Magyarország - Ukrajna 2,5 – 1,5

Hoang Thanh Trang (2393) – Anna Usenyina (2425)  1 - 0

Natalija Buksza (2377) – Gaál Zsóka (2304) 1 - 0

Papp Petra (2284) – Natalija Zsukova (2308)  söntetlen

Anasztaszika Rahmangulova (2324) – Lázárné Vajda Szidónia (2265) 0 – 1

Azerbajdzsán fiatal erőkből álló együttese fontos rangadót nyert. A franciák „elgázolták” a második körben a grúzokat legyőző spanyol gárdát. Magára talált a német csapat, a harmadik táblán Josefine Heinemann volt eredményes. Őjabb nehéz csata vár együttesünkre.

Az élcsoportban a 3. forduló eredményei:

T.

Csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Lengyelország

  Azerbajdzsán

1

:

3

2

  Franciaország

  Spanyolország

:

½

3

  Németország

  Szerbia

:

4

  Magyarország

  Ukrajna

:

5

  Bulgária

  Svájc

2

:

2

6

  Görögország

  Georgia

:

7

  Örményország

  Olaszország

:

½

8

  Hollandi

  Törökország

:

½

Az élcsoport állása:

H.

R

 

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

6

Franciaország

3

3

0

0

6

24,5

10,5

18,5

18,5

2

2

Azerbajdzsán

3

3

0

0

6

22

8

22

22

3

3

Németország

3

2

1

0

5

16

8

16

12,8

4

12

Magyarország

3

2

1

0

5

15,5

8,5

15

11,8

5

5

Bulgária

3

1

2

0

4

18

6,5

21

13

6

15

Szerbia

3

2

0

1

4

17,5

7

21

13

7

10

Hollandi

3

2

0

1

4

17

9

16,5

8,5

8

8

Lengyelország

3

2

0

1

4

15

6,5

20,5

12,5

9

9

Spanyolország

3

2

0

1

4

15

6,5

20,5

10

10

11

Svájc

3

1

2

0

4

14

7,5

16

9,5

11

7

Örményország

3

2

0

1

4

13

8

16,5

9,5

12

1

Georgia

3

2

0

1

4

13

6,5

20

13,5

13

32

Észak-Macedónia

3

2

0

1

4

6,5

5,5

17,5

1

Az élcsoportban a 4. forduló párosítása:

T.

csapat

Csapat

Res.

:

Res.

1

  Azerbakdzsán

  Franciaország

:

2

  Németország

  Magyarország

:

3

  Georgia

  Hollandia

:

4

  Spanyolország

  Bulgária

:

5

  Svájc

  Örményország

:

6

  Szerbia

  Lengyelország

:


 

Bo.

3

  Germany

Rtg

-

12

  Hungary

Rtg

0 : 0

2.1

GM

Paehtz, Elisabeth

2473

-

GM

Hoang, Thanh Trang

2393

2.2

WGM

Heinemann, Josefine

2318

-

WIM

Gaal, Zsoka

2304

2.3

WGM

Klek, Hanna Marie

2282

-

WGM

Papp, Petra

2283

2.4

WGM

Schneider, Jana

2265

-

WIM

Terbe, Julianna

2269

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A montenegrói Budvában zajló 24. csapat Európa-bajnokság második fordulójában női válogatottunk mérkőzése 2-2-vel ért véget a bolgárokkal szemben. Az éltáblán Hoang Thanh Trang nagy csatában nyert az exvilágbajnoknő Antoaneta Dztefanova ellen. A 16 éves Gaál Zsóka a Világkupa ezüstérmesével, Nurgyul Szalimovával remizett, Papp Petra játszmájában is pontosztozkodás született, Terbe Julianna kikapott. Férficsapatunk a rajtlistán harmadik német együttestől minimális arányú vereséget szenvedett. Gledura Benjámin, Bánusz Tamás és Balog Imre remizett, Erdős Viktor időzavarban rontott Vincent Keymer elleni elleni küzdelmében, huszárja fogságba került. A női csapatok versenyében óriási meglepetésre a spanyol négyes 3-1-re legyőzte a rajtlistát fölényesen vezető grúz együttest. Azerbajdzsán, Franciaország, Lengyelország és Szerbia nyerte meg még második meccsét is.  A férfi válogatottak versengésében a németek mellett a franciák, a hollandok, a lengyelek, a szerbek és az izraeliek győztek másodszor is. A harmadik fordulóban újabb rangadó vár női csapatunkra, az ukránokkal játszanak, férfi együttesünk a grúzokkal mérkőzik meg.

 

A kontinensbajnokság második fordulójában férficsapatunk 2,5- - 1,5-ös vereséget szenvedett a rajtlista harmadik kiemeltjétől, a német együttestől. A mérkőzés biztatóan indult, kiegyenlített erők küzdelmét láttuk. Gledura Benjámin döntetlene után sajnos az éltáblán kedvezőtlenül alakult Erdős Viktor játszmája, Vincent Keymer kihasználta nagymesterünk időzavaros hibáját, döntő anyagi előnyt szerzett. Az időkontroll környékén Balog Imre előnybe került, de elvétette a helyes adó folytatást, Kollars örülhetett a reminek. Bánusz Tamás is megosztozott a ponton, ez a találkozó rövid krónikája.

Németország – Magyarország  2,5 – 1,5

Vincent Keymer (2721) – Erdős Viktor (2557)  1 - 0

Gledura Benjámin (2633) – Rasmus Svane (2647)  döntetlen

Alexander Donchenko (2664) - Bánusz Tamás (2609)  döntetlen

Balog Imre (2617) – Dmitrij Kollars 2642) döntetlen

A német csapat mellett még öt együttes vette sikerrel a második akadályt is. Az első játéknapon is látott forgatókönyv szerint alakultak a találkozók, egy-egy játszma végződött döntéssel. Meglepetés az örmények pontvesztésem a csehek az angoloktól raboltak egy meccspontot.

 

Kikaptak a norvégok, nagy bajban volt az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen, Valentin Dragnev többször is nyerést hagyott ki a világelsővel szemben. A románok javítottak az első körben az azerieket legyőző dánokkal szemben.

A harmadik játéknapon a hat élen álló csapat egymással mérkőzik meg, együttesünk a grúzokkal csatázik.

A 2. forduló érdekesebb eredményei:

T.

 Csapat

 Csapat

Res.

:

Res.

1

  Németország

  Magyarország

:

2

  Ausztria

  Norvégia *)

:

3

  Albánia

  Montenegró *)

½

:

4

  Csehország

  Anglia

2

:

2

5

  Örményország

  Horvátország

2

:

2

6

  Izrael

  Spanyolország

:

7

  Franciaország

  Törökország

:

8

  Hollandia

  Görögország

:

9

  Olaszország

  Szerbia

:

10

  Lengyelország

  Szlovénia

:

11

  Románia

  Dánia

:

12

  Szlovákia

  Azerbajdzsán

:

13

  Finnország

  Svédország

1

:

3

14

  Georgia

  Észak-Macedónia

3

:

1

Az élcsoport állása:

H.

R

 

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

1

3

Németország

2

2

0

0

4

7

Franciaország

2

2

0

0

4

9

Hollandia

2

2

0

0

4

10

Szerbia

2

2

0

0

4

11

Lengyelország

2

2

0

0

4

15

Izrael

2

2

0

0

4

7

2

Románia

2

1

1

0

3

4

Anglia

2

1

1

0

3

5

Örményország

2

1

1

0

3

13

Csehország

2

1

1

0

3

14

Horvátország

2

1

1

0

3

21

Ausztria

2

1

1

0

3

13

1

Azerbajdzsán

2

1

0

1

2

6

Spanyolország

2

1

0

1

2

12

Magyarország

2

1

0

1

2

Az élcsoportban a 3. forduló párosítása:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Szerbia

  Németország

:

2

  Norvégia *)

  Izland

:

3

  Törökország

  Montenegró *)

:

4

  Lengyelország

  Franciaoeszág

:

5

  Izrael

  Hollandia

:

6

  Csehország

  Románia

:

7

  Anglia

 Horvátország

:

8

  Ausztria

  Örményország

:

9

  Azerbajdzsán

  Svédország

:

10

  Spanyolország

  Dánia

:

11

  Magyarország

  Georgia

:


 

Női Európa-bajnokság

Válogatottunk értékes döntetlent ért el a bolgárokkal szemben. Gaál kedvezőbben is állt a Világkupán ezüstérmes Nurgyul Szalimova ellen. Papp Petra remije után aggódva nézhettük Terbe Julianna partiját, míg az éltáblán nagy csata dúlt egykori Európa-bajnokunk, Hoamg Thanh Trang és az exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova játszmájában. A feszültséget a bolgár éljátékos bírta kevésbé, már az időkontroll után vétett döntő hibát. Trang vezére, huszárja és szabadgyalogja biztosította az oly fontos győzelmet. A harmadik fordulóban újabb rangadó vár együttesünkrre, az ukrábok elleni mérkőzés.

Magyarország - Bulgária 2 - 2

Hoang Thanh Trang (2393) – Antoaneta Sztefanova (2417)  1 - 0

Nurgyul Szalimova (2412) – Gaál Zsóka (2304)  döntetlen

Papp Petra (2283) – Viktoria Radeva (2332) döntetlen

Gergana Pejcseva (2287) – Terbe Julianna (2269)  1 – 0

 

A játéknap nagy meglepetéseként a spanyol csapat 3 - 1-re legyőzte a rajtlistát fölényesen vezető grúz négyest. „gólarányt” is javítottak a franciák és a lengyelek, biztosan hozta a győzelmet az azeri csapat. Öt válogatott 4 pontos, derbikkel folytatódik a pontvadászat.

A 2. forduló érdekesebb eredményei:

T.

   csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Spanyolország

  Georgia

3

:

1

2

  Azerbajdzsán

  Hollandia

:

3

  Ukrajna

  Svájc

2

:

2

4

  Magyarország

  Bulgária

2

:

2

5

  Franciaország

  Anglia

:

½

6

  Szerbia

  Örményország

:

7

  Lengyelország

  Szlovákia

3

:

1

8

  Norvégia

  Németország

½

:

9

  Románia

  Görögország

1

:

3

Az élcsoport állása:

H.

R

 

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

1

2

Azerbajdzsán

2

2

0

0

4

6

Franciaország

2

2

0

0

4

8

Lengyelország

2

2

0

0

4

9

Spanyolország

2

2

0

0

4

15

Szerbia

2

2

0

0

4

6

3

Németország

2

1

1

0

3

4

Ukrajna

2

1

1

0

3

5

Bulgária

2

1

1

0

3

11

Svájc

2

1

1

0

3

12

Magyarország

2

1

1

0

3

19

Görögország

2

1

1

0

3

Az élcsoportban a 3. forduló párosítása:

T.

  Csapat

  Csapat

Res.

:

Res.

1

  Lengyelország

  Azerbajdzsán

:

2

  Franciaország

  Spanyolország

:

3

  Németország

  Szerbia

:

4

  Magyarország

  Ukrajna

:

5

  Bulgária

  Svájc

:

6

  Görögország

  Georgia

:


 

Verőci Zsuzsa

Fotó: etcc.me

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog